W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A sztrájktörő köszöntése

2010.01.15. 07:13 Tóta W. Árpád

Hülyeországban a BKV-sztrájk a kormány elleni felkelés, tehát a sztrájkolók aranyosak, szépek és hazafiasak, míg a sztrájktörők és a sztrájkot ellenzők viszont büdös kommunisták.

A valóságban viszont az egyik legnagyobb sztrájktörő nem más, mint Széles Gábor, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa, akinek pedig szemmel láthatóan leghőbb vágya, hogy sámli lehessen Orbán Viktor tévénéző fotelje előtt. És mégis úgy tűnhet első blikkre, hogy Gaskó István nagyobb hazafi nála. Széles Gábornak ugyanis nemcsak félfasiszta propagandavállalkozásai vannak, hanem közlekedési cége is, amely VT-Transman névre hallgat, és huszonhárom budapesti buszjárat üzemeltetését nyerte el, amit közmegelégedésre teljesít.

Sztrájk idején is.

Széles Gábor buszvezetői nem hőbörögnek, a nemzeti felkelést leszarják. Még szolidaritásból sem csatlakoznak, mint néhány magáról megfeledkezett vasutas. Különös, ugye? Elsőre kicsit borzongató kimászni a skatulyából, de megéri.

A koppenhágai közlekedést oly módon szervezik, hogy az egyes buszjáratok üzemeltetését megpályáztatják. Jelentkezik egy vállalkozó, hogy neki van húsz Mercedes busza, és a 6A vonalat nézte ki magának a következő pár évre. A város természetesen beszáll a költségekbe egy előre meghatározott összeggel, mivel a használható közlekedés közérdek, viszont olyan nincs, hogy pulykapénzt meg ilyen hülyeségeket zsarolunk ki egy év múlva: ennyiért vállalta, ebben benne van a profitja is, oldja meg. Megoldja, ahogy Széles Gábor is megoldotta, hogy ne sztrájkoljanak a sofőrjei. A külvárosi vonalak magánkézbe adása jó döntés volt, a kísérlet sikerült, éppen a sztrájk bizonyította be. Már csak azért is érdemes privatizálni, hogy a szakszervezetek mindent megnyomorító hatásköréből kikerüljön az az ágazat – hiszen ez a betegség csak ott érzi jól magát, ahol az állam a tulajdonos.

A sikeres modellért tehát nem kell Koppenhágáig szaladni, itt röfög előttünk a hazai jó példa, pedigréje kifogástalan, nemzeti érzelme messziről érezhető, keresztény és magyar. Azért tulajdonos, hogy kitalálja, mennyi pénzből melyik vonalon hány buszt tud futtatni, mennyit adhat a személyzetnek – és nem is vállal többet, mint amit számításai szerint elbír. Azért is vállalkozó, hogy a szakszervezetnek legalább olyan aljas húzásokkal tegyen keresztbe, mint amilyenekkel azok a szakszervezetek élnek, amelyeket az állam mint rossz gazda hagyott elkanászodni. Továbbá az ő feladata, hogy a beosztott vezetőknek a körmére nézzen, és azok ne léphessenek meg százmilliókkal. Minderre pedig az készteti őt, hogy a saját pénzével játszik. Lehet, hogy nehéz természetű ember, és háziállatban rossz az ízlése, de az csak Hülyeországban van úgy, hogy a szimpi arcoknak van igazuk, a kellemetlen alakok meg mindenben tévednek. Buszközlekedést így kell csinálni, ahogy ő csinálja.

A polgári Magyarországnak nemcsak bőkezű támogatója, hanem példaképe is, sokkal inkább, mint a szakszis kommunisták. Tessék róla példát venni, és a sztrájk dicsőítésével felhagyni még ma.



Címkék: közlekedés fidesz szocializmus

332 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr911673743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kösz, elvagyunk - a politika és a sztrájk 2010.01.15. 12:07:03

Lassan már hivatalos sztrájklapot is indíthatnék, amennyit foglalkozom mostanában vele. Azonban most másik oldalról közelítem meg a témát, mégpedig onnan, hogy pártjaink mit szűrtek le a sztrájkból és hogyan viszonyulnak hozzá? Vagy egyáltalán, a hivat...

Trackback: Politikusbűnöző a Jobbikban 2010.01.15. 11:08:07

A Jobbik rendet és közéleti tisztaságot ígér. Ebben más politikai erőkkel szemben könnyíti a helyzetét, hogy csak kevés helyen került hatalmi pozícióba. Márpedig a népi bölcsesség szerint a csúnya lányoknak mindig könnyebb szüzen maradni. Azonban most ...

Trackback: Abszurdisztáni érdekvédelem 2010.01.15. 08:36:45

„Ha a sztrájk változtatna valamin, már rég betiltották volna.” No, azért ennyire ne legyünk pesszimisták a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmányával, a sztrájkjoggal. Nyilvánvaló, hogy egy ember mindig kihasználható, megalázható, de

Trackback: Drága, dolgos BKV 2010.01.15. 08:02:29

Végül Bajnaiék csak lenyomták Demszky torkán a tarifaemelést a 23 milliárd forintos támogatásért cserébe, pedig novemberben az egész fővárosi közgyűlés az emelés ellen szavazott. A BKV hosszú távú finanszírozása azonban ezzel nincs megoldva.Minden elle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Árpi!

Értesítelek, hogy a fizetésed holnapi naptól a felére csökken és megvontuk összes béren kívüli juttatásodat. Megértésedet köszönjük és bízunk cégünk iránti lojalitásodban!

Üdv, a Főnököd
Kedves TWA,
"a bkv gyógyíthatatlanul beteg, és az egyik kórokozó pont a szakszervezet,"

Ne szorjunk tucskot-bogarat a szakszervezetekre. A fo problema a munkaeropiaci kultura teljes hianya napjainkban. Dániaban a munkaadok es a szakszervezetek kozott az evtizedek soran kialakult egy finom egyensuly, vannak irott es iratlan szabalyok es ezeket a felek az esetek tulnyomo tobbsegeben be is tartjak, amikor "balhe" van, akkor a Munkaugyi Birosag dont es birosagot a felek tiszteletben tartjak. A vad sztrajkok nagyon sokba kerulnek es a munkaadoi tulkapasok utan is komoly karteriteseket itelnek meg. Az ilyen ugyeket a szakszervezet intezi a tagoknak koltsegmentesen.

A BKV azert gyogyithatatlanul beteg, mert politikailag vedett, alkalmatlan alakok vezetik. Ezek a vezetok el sem tudjak kepzelni, hogy lealljanak beszelgetni egy "mocskos" szerelovel, vagy "primitiv" buszsoforrel, hogy fogalmuk legyen, hogy milyen az elet a parnazott ajtaju irodakon kivul. Igen jellemzo incidens volt a menekulo Dr. Kocsis a napokban a Moszkva teren.
Egy koztulajdonu vallalatot is lehet eredmenyesen vezetni, ha nem kontraszelektalt "haverokkal" toltik fel a tisztsegeket. Ne mondja nekem senki, hogy MO-n nem lehet talalni olyan kozlekedesi, szervezesi, gazdasagi vezetesre alkalmas szakembereket akik el tudnanak vezetni egy BKV-nagysagu ceget. Persze a mai romokbol a BKV-t nem lehet privatizacioval kivakarni es elvarni, hogy jovo honaptol kezdve csillogo uj buszokban mosolygo soforok fognak fogadni. Min. 10 ev kell hozza.

Csak a hecc kedveert jegyzem meg, hogy Koppenhagaban 2 frekventalt, hosszu vonalon a soforoket viselkedesi, konfliktuskezelesi kurzusra kuldtek, amely komoly utasszamnovekedest hozott. A soforok extra penzt kaptak az elozekeny viselkedesert es a tisztantartott buszert. ( Ingyen internetet is tettek a buszokba ;-) )
@tildy:): Reakciódban két végtelenül szomorú dolog van:
1. Ebben az országban ennyi pénzért dolgoznak emberek 2 műszakban, mint édesanyád. Kiváncsi lennék, hogy munkaközvetítő cégen keresztül-e, mint a környékünkön a Sony, Samsung meg a fene tudja melyik még, ahol a közvetítő cég 1'/2x annyit vesz fel a munkaadótól, mint amit kifizet (vagy nem fizet, amire a múltkor volt példa, hanem felszívódik).
2. Még mindig egymás ellen lehet uszítani azt a néhány embert, aki még effektív dolgozik (nem tanácsad, közvetít, szakért és egyéb sz.rságok).
Miközben fent már rég fogalmuk sincs róla, h. mit ér az a minimálbér vagy nyugdíj, amit megállapítanak, mert ők naponta (jó esetben 3 naponta) költi el ezt az összeget, mi még mindig azt nézzük, h. a másik szerencsétlennek mennyivel van több?
Isten biza megérdemeljük!
aki a liberális nagytőke szekerét tolja az hazaáruló, aki nem, az meg (fél)fasiszta. tényleg ilyen egyszerű ez?

ezzel a folyamatos fasisztázással egyébként pont azon a szinten mozogsz, mint akik téged zs.bérenceznek. meg is érdemlitek egymást!

eddig olvastam a cikket a többihez nem tudok hozzászólni.
@lótumfaktum: érdekes ez a Magyarország, ahol a szakszervezeteket a "ballib" értékrend szerint szidják és a "jobbos" értékrend szerint támogatják. Elsőre pont fordítva képzelném.
Bizony, fájdalmas dolog, amikor a ruhatár-büfé szakos ál-dolgozó léhűtők mellé - érdekeiket védve - beállnak a munkásosztály nélkülözhetetlennek bizonyuló tagjai is semmit teni.
Ilyenkor valami jól láthatóan nem működik.
Aki a jelenlegi BKV sztrájk ellen ágál, abból csak az irigység tör felszínre. (bár ő maga ezt nyilván nem tudja, sőt kikéri magának)
Irigyli azt a lehetőséget, hogy van még olyan hely, ahol a szakszervezet kiáll a munkavállalók érdekeiért. A kis fizetésűek meg a magasabb bért irigylik, amit a buszvezetők kapnak.

A sztrájkot előidéző helyzetért és az elhúzódó sztrájkért a BKV vezetés felelős. Nem tudja, vagy nem akarja(!) kezelni a helyzetet, pedig egyáltalán nem lenne kezelhetetlen!

A sofőrök ott követték el a hibát, hogy még régebben elfogadták a béren kívüli juttatást mint béremelést, mert azt mondta nekik a management, hogy más lehetőség sajnos nincs. Ez pedig jobb alternatívának látszott mint nem elfogadni azt és felmondani, azaz vállalni a munkanélküliséget.
Ha a pulykapénznyi juttatást megtarthatnák a sofőrök és ennek fedezetét BKV adminisztrátorok elbocsájtásával teremtenék elő, akkor csak egészen kevés ember kiáltana farkast. (A kirúgott adminisztrátorok)
@Gabo1000:

"Még egy gondolat. Nem tudom felfogni, miért éri meg jobban a BKV-nak alvállalkozókkal buszozni, mint saját gjművel dolgozni."

Mert te a tisztesség fogalmát ismered.

Nem mondom meg ki vagyok de buszos témában (kívülről) jártas vagyok.

Ez egy haveri kör. Transmann, Nógrád és egyéb Volán. A kistarcsai szolgáltatóig bezárólag. Anno a szociban kezdték és rátelepedtek a buszozásra. Abával és Kocsis kivételével az összes ugyanabba a brancsba tartozik. Miért ne segítenének egymáson?
Az alvállalkozó a BKV kalkuláció szerint kapja a pénzt, de jóval alatta megússza, hiszen nincs vízfej mögötte, nincs nagy jövedelem, mert minden zsebből zsebbe megy. Ehhez már csak egy veszteséges cég kell és meg is van a pénzmosás. Széles több cégben érdekelt, tehát nem okoz gondot a láthatatlan jövedelem legalizálása.
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ: "Aki a jelenlegi BKV sztrájk ellen ágál, abból csak az irigység tör felszínre."

Nem, én csak nem szeretem a zsarolást (azaz a sztrájkot). Ennyi erővel azért is tüntethetnének, hogy duplázzák meg a fizetésüket, egy rossz szavad nem lehet, joguk van hozzá. Hogy klasszikust idézzek: Ha nem tetszik a BKV, el lehet menni, amúgy is buszsofőr-hiány van, el tud helyezkedni máshol. Ja, hogy a BKV fizet a legjobban az állami tulajdonú cégek közül? Akkor meg inkább jobb csöndben maradni...

Többeknek válaszolva: Nehogy azt higgyétek, hogy a tömegközlekedés a legfontosabb terület az országban (vö. mentősök, akik nem sztrájkolhatnak). Csak az a helyzet, hogy nekik az egyik legnagyobb a zsarolási potenciáljuk (Ferihegy, Gaskó, BKV).
Csapás

Olvasgatván itt a hozzászólásokat, bizony meg kell rónom a blogtulajdonost. Merthogy provokál. Rögtön, az első mondatával provokál, ezzel aztán magára is zúdítja a meglehetősen nagyszámú kollektíva izzó haragját, mely kollektívát manapság inkább tábornak szokás mondani. Egy táborhoz ugyebár egy zászló dukál, amely zászlóra az van írva, hogy a néptulajdon nagyonis okés, fenti okból, ismervén a tábor egyéb érzületeit is, léteznie kell egy olyan táborszemléletnek, mely szerint az elv (a szocializmus) jó dolog, míg ugyanakkor az elv hagyományos hordozói (a komcsik) rossz dolgok. Ebből következően áprilistól nagyon jó, komcsik nélküli szocializmus fog kies hazánkba beköszönteni. Illetve mégiscsak kapitalizmus, amennyiben a már régen fölállított egyenlet lesz az emberek közakarata révén érvényesítve, miszerint a kapitalizmus egyenlő szocializmus plusz pláza. És persze lesz pulykapénz. Noná. Hitelből, hitelből, persze, hogy abból, pénze jelenleg a gazdag országoknak sincs. Persze, megemelhetik az adómat is, és akkor nem kell hitelt fölvenni.

A BKV-nál a kollektív szerződés lejárt, tehát új kollektív szerződést kell a munkavállalókkal kötni. A kollektív szerződés azt jelenti, hogy a munkavállalók nem egyedi megállapodás alapján kapják a pénzt, paripát, fegyvert, hanem kollektíve. Pista öcsém, aki folyton nekimegy valaminek vagy valakinek a busszal, és sose sikerül neki betartani a menetrendet, ugyanannyit és ugyanazt fogja kapni, mint Béla bátyám, aki nem, és akinek sikerül. Ez a jó a kollektív szerződésben (Pista öcsémnek).

A régi kollektív szerződésben volt három százalék, amit a derék dolgozók év végén kaptak, és aztán mindenki akkora pulykát vásárolhatott belőle karácsonyra, amekkorára tellett neki. Mivel a BKV-nak kb. 13000 dolgozója van, és az átlagfizetés (teszem fel) 150.000.- Ft/hó, a BKV bérkifizetési kötelezettsége 23,4 milliárd/év plusz bérterhek, a pulykapénz pedig 702 millió/év. Ebből akar a BKV lecsípni 468 milliót, mondván, hogy 1 %-ot bevesz a kollektív szerződésbe, a maradék 2 %-ot viszont csak akkor fizeti ki, ha év végén lesz rá pénz (nyilván nem lesz). Különben is, mondja a BKV, a munkavállalók az SZJA szabályok változása miatt több pénzt kapnak majd az idén. Hohó, mondja a szakszervezet, a BKV idén úgyis jól jár, mert öt százalékkal csökken a bérteher (1,17 milliárd/év plusz), elégedjen meg azzal, és továbbra is biztosítsa a derék dolgozóknak a pulykapénzt (azt ők már bekalkulálták az idei háztartási büdzsébe). Különben is, a BKV az az állam, annak meg mindig van pénze. Ja.

A sztrájk arra való, hogy a tulajdonost kényszerítsük valamire, mégpedig olyasvalamivel, ami a tulajdonosnak személyes kárt okoz. A BKV sztrájk viszont nem a megszemélyesíthető tulajdonosnak okoz személyes kárt, hanem nekem. Egyrészt GDP kieséssel (=> több adó, vagy több hitel), másrészt a valahová való eljutásaim ellehetetlenítésével. Ugyanakkor, jobban belegondolva, az állam végül is én vagyok, és a Kocsis az én többszörösen áttételes megbízásomra tagadta meg tőlük azt a kétharmad pulykát. Hát …
@Tóta W. Árpád: helló! sokkal korábban a kommentek között, de írod, hogy erre nincs pénz, meg hogy pénztárcába buszjáratpapír. ezzel jól megfogod a lényeget, és kicsit rá is világítasz egy fontos problémára: ennek az országnak az egypóluságára, arra hogy budapesten olyan dolgok járnak ki minimális pénzből a polgároknak, ami vidéken tökre nem menne. és én helyeslem azt, hogy kevesebb busz, faragás, kiadáscsökkentés, csak hát van itt kb 2 millió ember, aki ezt kurvára máshogy gondolja. serintem ők nem fogják elfogadni, hogy ne 5 percenként járjon a busz. ennek a kivetülése, hogy budapestet miért nem tudták 20 éve bevenni a konzervatívok. neked erről mi a véleményed? üdv.
@trevys: ja, ezért mondom, hogy meg kellene szüntetni a céget, és újraalapítani. újraszámolni az egészet az alapoktól. mert most az van, hogy egy nagy kalap "szerzett jog" meg "hagyomány" az egész, kollektívszerződéssel, pulykapénzzel, meg azzal, hogy ha egyszer egy járat megy, akkor annak örök időkig mennie kell, és ha sokba kerül, akkor adjon az állam. foltozgatni kár, abból csak a szar lesz. na ez pl egy szép feladat lesz egy erős kormánynak.

@vakapad: "A BKV sztrájk viszont nem a megszemélyesíthető tulajdonosnak okoz személyes kárt, hanem nekem. Egyrészt GDP kieséssel (=> több adó, vagy több hitel), másrészt a valahová való eljutásaim ellehetetlenítésével."

így van, azért írtam az előző sztrájkos cikkben, hogy a m. szakszervezet akkor érzi jól magát, ha a nemzetet nemcsak ügyfélként, hanem tulajdonosként is megkárosíthatja.
@inn/dia: te teljesen hülye vagy???? azért nem számít hogy lop,mert ő magyar???szétlopta az ikarust,a videotont,mindent amit tudott,ott pöffeszkedik a műszertechnika volt épületében a róna u.ban,minden reggel látom a bordó S500 Mercijével.annyi bizonyos,ő és még sok "igaz magyar" becsületesen és kemény munkával szerezte a vagyonát.azt sem tudja mit jelent az off-shore cég.na tudod mit?elmentek ti a búsba...
Tóta, járj egyetemre!

Az állam olyan jól kezeskedik, mint ezt lehetővé teszik nekik anyagilag, törvényileg. A közlekedési vállalatok még a tízmilliós Londonban is nullszaldósak. Egy 2 milliós városban meg sehol a világon nincs pozitív egyenlegen. Ezt jobb ha tudod, mielőtt anyázol. Az adót pontosan ezért fizeted, ebből megy a Bundeswehr, az önkormányzat stb. Nem érdekes, hogy a magyar közmű szolgáltatás a francia állam kezében van? Egy tény biztos, akikre szavazol és akik most irányítják ezt az országot pont olyan okosak, mint te. Csak előbb nem az Orbán V. előadásaira kellene pörögnöd, hanem ki kellene mozdulnod a VII. kerből világot látni, meg egy pár mérnöki, közgazdaságtani könyvet is érdemes volna elolvasnod.
@combo:

"Ennyi erővel azért is tüntethetnének, hogy duplázzák meg a fizetésüket, egy rossz szavad nem lehet, joguk van hozzá."

Bizony kérhetné, akár a tízszeresét is! Ebben az esetben azt mondanám hogy a kérést ne teljesítsék, a dolgozó olyan hülye, hogy elvágta maga alatt a fát irreális követelésekkel. A cég (jelen esetben BKV) csődbe megy. És jól teszi!

Amit viszont most kérnek, az egy indokolt követelés (szerintem, és még sokak szerint is az) A sofőr nem akar kevesebbet keresni, mint amiben a munkáltatóval megállapodott.

Nem érdekli mások nyűgje, csak a saját profitja. A helyzet könnyen orvosolható lenne, viszonylag kis ráfordítással (egy tippet már adtam...) Ám ha a politikai és BKV vezetés szerint kevesebb az ország vesztesége a sztrájk folytatódása esetén és jobb, ha a buszvezetők nem kapják meg követelésüket, akkor meg mi a problémád?
A jelenlegi helyzet épp az optimális megoldást jelenti. (legkisebb veszteség) A sztrájkalap egyszer elfogy, akkor egy ideig megint nem tud sztrájkolni, fizetést meg nem kap a buszsofőr, ezért a családja is csődbe megy, a BKV nyer napi 50 milliót, a lakosság kárait meg a felelős vezetés már nyilván bekalkulálta a felelős döntésébe...
"ha egyszer egy járat megy, akkor annak örök időkig mennie kell"

Nem kell.
Többek között a járatritkításból is fedezhető lenne a pulykapénz. Na de ha nem éri meg fedezni, akkor marad a csőd.
Még mindig nem látszik, hogy a buszvezető és az ő sztrájkja lenne itt a fő gonosz.
@Tóta W. Árpád:

Ja, 7:13-kor elküldted, utána azonnal álomra is hajtottad a fejecskéd, majd 6-7 óra múlva ráébredtél, hogy van egy jópár komment.. hehe..

De ez még elő is fordulhatna.. Az igazi baj az, hogy itt is a rossz oldalra álltál, és az ordító igazségtalanságok helyett a relatíve icipici problémákra fókuszáltál. Lehet anyázni a buszsofőröket vagy OV-t, beszélni Koppenhágáról, kiszámolni, hogy a sztrájk mennyibe kerül (brühühü), stb, stb .. de attól még a legnagyobb probléma, ti hogy az MSZP és az SZDSZ a saját zsebét tömte az adóforintjainkkal (és itt milliárdokról beszélünk, csak hogy lássuk, nem kicsiben ment az ordenáré lopás), az nem kapott semmilyen hangsúlyt a cikkedben. Vajon miért? Mert nem látod, hogy mi történt? Dehogy. Hanem azért, mert alapvetően velük szimpatizálsz. De akkor mondd is ki, és ne akarj az objektív blogmester szerepében tetszelegni! Te vagy a ballib oldal okos blogolója, OK, rendicsek, sajtószabadság van meg minden, ha meg tudod győzni a kenyéradóidat, hogy milyen frankó ez nekik, akkor részemről oksi. Az a nem oksi, ha függetlenként próbálod magad beállítani, de valahogy mindig csak az Orbán Viktorra meg a Jobbikra okádsz.

Legyél őszinte, vallj színt, és akkor mindenki tudni fogja, hogy mi is a helyzet.

Ciao, B.F.
@balf: orbán ugyanúgy fogja eltaposni a jobbikot,mint annak idején a kisgazdákat és a miépet.végük lesz,ha vele kezdenek.
@balf: pocika, hidd el, hogy nem te vagy az első, aki azt hiszi, hogy most jól megmondja itt nekem, h kommunista vagyok (akármi is az), és akkor majd elszégyellem magam, sőt látni fogja mindenki a nagy leleplezést. a helyzet ezzel szemben az, hogy szarok a szádba, csak azért válaszolok, hogy értsen belőle a többi bajtársad is. tökmindegy, mit gondolsz, mivel nem vagy te semmi, csak egy nick. következésképpen verheted a segged a földhöz, h mit csináljak meg mit ne, én meg leszarom.

de ha már ilyenekkel jössz, hogy "vallj színt", akkor kezdd te. melyik szekta szalajtott? és miért állítod be magad független nicknek?

hogy tovább pironkodhass, felhívom az analfabéta figyelmedet arra, hogy ez a cikk speciel pozitívan említi a fideszes mágnást, annak ellenére, hogy amúgy elég ellenszenves pofa. orbánra meg egyáltalán nem okádok.

természetesen amikor megírtam a cikket, akkor tudtam, hogy a hozzád hasonló szerencsétlen, tényleg sajnálatra méltó emberek, akik a saját horizontjukat szűkítik be direkt, azok majd kellemetlenül érzik magukat, ha a fekete-fehér/kétláb-négyláb dichotómiát megbontja valaki, de ez a ekdvenc módszerem a provokációra: megmutatni, hogy nem olyan egyszerű az ügy, mint ahogy elképzelik feneketlen, de gondosan ápolt és karbantartott ostobaságukban. úgy kell nekik, majmok.

ja és végül, hogy koppanj még egyet: találsz itt jobbra egy sor címkét, azon belül egy olyat, hogy "korrupció", na ott szemezgethetsz. mondjuk kezdheted ezzel:

w.blog.hu/2009/08/18/mint_a_mokus_1

és mehetsz tovább, amíg meg nem unod:
w.blog.hu/2007/06/04/nemigazorszag_1
w.blog.hu/2008/04/29/salo_avagy
w.blog.hu/2007/05/24/hidember_betonbol
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

Na, valami ilyesmi itt a baj:

"Amit viszont most kérnek, az egy indokolt követelés (szerintem, és még sokak szerint is az) A sofőr nem akar kevesebbet keresni, mint amiben a munkáltatóval megállapodott."

Nem az, hogy az hozzászóló nem ismeri a tényeket, napéldául nem tud arról, hogy még nincs megállapodás (attól még nyugodtan hozzászólhat bárki, hajjaj, de mennyire), hanem az, hogy sokan vannak ilyenek. Irtózatosan sokan.
@vakapad:

Jajj Te má' belterjeske !!
@Tóta W. Árpád: sajnos ezzel vitatkoznom kell, van végkielégítés, legalábbis jogalapja van minden munkavállalónak a hitelezők kielégítésének sorrendjében, és van egy EU-s irányelv a Bérgaranciaalapról. Az más kérdés, hogy erre nem jut majd annyi pénz...
Csoportos létszámleépítést kell egyébként ilyenkor elrendelni, Rőthaj Komisszár magyarázkodhat majd a szakinak...lehet, hogy nemcsak a haja lesz rőt.
K. vakapad

"Nem az, hogy az hozzászóló nem ismeri a tényeket, napéldául nem tud arról, hogy még nincs megállapodás"

Pontosan milyen tényeket nem ismersz?
@somebody12:

"Tóta, járj egyetemre!

Az állam olyan jól kezeskedik, mint ezt lehetővé teszik nekik anyagilag, törvényileg. A közlekedési vállalatok még a tízmilliós Londonban is nullszaldósak. Egy 2 milliós városban meg sehol a világon nincs pozitív egyenlegen. Ezt jobb ha tudod, mielőtt anyázol. Az adót pontosan ezért fizeted, ebből megy a Bundeswehr, az önkormányzat stb. Nem érdekes, hogy a magyar közmű szolgáltatás a francia állam kezében van? Egy tény biztos, akikre szavazol és akik most irányítják ezt az országot pont olyan okosak, mint te. Csak előbb nem az Orbán V. előadásaira kellene pörögnöd, hanem ki kellene mozdulnod a VII. kerből világot látni, meg egy pár mérnöki, közgazdaságtani könyvet is érdemes volna elolvasnod."

1./ Itt nem írta azt senki, hogy egy közlekedési közszolgáltatónak nyereségesnek kell lenni. Tóta W.-t idézve:
” … A város természetesen beszáll a költségekbe egy előre meghatározott összeggel, …”
Magyarán ezt Tóta W. tudta, mielőtt anyázott.

2./ Nem láttam errefelé olyas szöveget, hogy ne az adóból menne a Bundeswehr vagy az önkormányzat.

3./ A magyar közszolgáltatás-francia állam, mint tulajdonos kombináció nyilván a Suez pécsi ügyére utal. A Suez francia cég, tulajdonosa 35 %-ban a francia állam, és az is tudható, hogy mikor 1995-ben a vízművet eladta Pécs a Suez-nek (egészen véletlenül Páva Zsolt adta el, akinek van némi köze Orbán V.-hoz), nem az egészet adta el, hanem a Suez csak kisebbségi tulajdonos lett 48,05 %-os tulajdonrésszel. Ebből kiszámítható, hogy a francia állam 16,8175 %-ban tulajdonosa „a magyar közmű szolgáltatás” helyett a pécsi vízműnek.

Valóban egyetemre kell járni, ki kell mozdulni a kerületből, valamint el kell olvasni pár mérnöki, közgazdaságtani könyvet. Kérdés, hogy kinek.
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

Ez, netántán, valami tréfás szókiforgatás szeretett volna lenni? Avagy valami egyéb?
Hello
Ötletelek én is,ha valahol elcsúszok a számolásban javítsatok ki.
van 26 szakszervezet, azoknak van vezetője, helyettese, titkárnője, könyvelője stb.
felvesznek havi 800 körüli összeget, meg egy picit, annak a közterhe cc ugyanannyi. Az már nekem valahol 50 a sleppet belevéve meg a kocsit meg az autómata herehimbálót 100 milla havi spórolás lenne. Mennyi is kell a sofőröknek?kidobni az összes szakszervezetist, és a tisztelt vezérignek leereszkedni a pórnép szintjére és ezeket elmondani.

más
Brandauer Marcsi
nem irigy vagyok basszus, féltem az állásom, nekem nem a bkv ad munkát,és nem telik kocsira.

öregmogyi
a 20E életveszélyes terepen jár. Egy teljes ut a 20-assal és nem kell menned vese vs epekőtörésre. persze hogy szétesnek....

Tóta szerintem is csődeljárás, és sok pici kft.felette egy db holding. 1 munkásra 10 főnök ideje lejárt.
De kérem ugyanezt az apehban, a mávnál, és minden vízfejnél.
@vakapad:

"napéldául nem tud arról, hogy még nincs megállapodás"

Hogyan lehetne megállapodás, amikor még csak ajánlatok vannak? (Erről szól a sztrájk.)
Ki mondta hogy már van új megállapodás?
Az elmúlt évek buszvezetői fizetése viszont valamilyen megállapodás alapján történt. (Ez akar most megváltozni.)
Mi nem világos ezen?
@Tóta W. Árpád:

Hoppá, csak nem érzékenybe találtam?...

1. Soha nem mondtam, hogy kommunista vagy, annyi esze mindenkinek van, hogy nem vall be ilyet, még ha az is.. Bármi is legyen az .. én speciel tudom hogy mi az, korodnál fogva te is, szóval ezt inkább hagyjuk.

2. Az analfabétát is hagyjuk, szerintem jobban jovök ki a legtöbb versenyből mint a nagybetűs TE, kivéve persze a celeb-státuszt, örülök neki, hogy megvan NEKED MAGADNAK, viszont gyakran nagyon rossz célra használod, tehát tulképpen minek is az?..

3. Orbánra nem okádsz?.. Aha.. "Széles Gábor, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa, akinek pedig szemmel láthatóan leghőbb vágya, hogy sámli lehessen Orbán Viktor tévénéző fotelje előtt" + "Tessék róla példát venni, és a sztrájk dicsőítésével felhagyni még ma."
Ezek akkor micsodák?

4. Elolvastam a többi belinkelt cikket is, képzeld, sikerült, ezekben is mindig valahogy olyan érzésem volt (a korábbiak alapján nem is lepődtem meg nagyon), hogy amikor esetleg "merészen" lerántottad a leplet valami ordítóan egyértelmű baloldali csalásról, akkor is mindig sikerült becsempészni a jobboldalt, mint "ugyanolyan bűnös" felet.. Mintha csak egy MSZP-s sajtóközleményt olvasnék..... Vajon nem tudod, hogy ki lopott itt sokkal többet az elmúlt 20 évben? Dehogynem tudod.

Dichotómiát említesz, de azt hiszem fogalmad sincs hogy miről beszélsz, mert a cikkeid alapján te sohasem éreztél empátiát a jobboldali érzelmű szavazókkal, pláne azzal, hogy miért is gondolkodnak úgy ahogy.
Ezek a jobboldali érzelmű szavazók most történetesen minimum 4:1 arányban vannak a ballib oldalhoz képest, és ez a te szempontodból előre menve csak egyre romlani fog..

Lejáróban van az időd, és ezt te is tudod, valószínűleg ezért is acsarkodsz ilyen útszéli stílusban "szarok a szádba", meg hasonlók.. A stílus maga az ember!

Örülj neki, hogy még kapsz havi 600-700 eFt nettót azért amit csinálsz..........

A horizontbeszűkítésről pedig csak annyit (külön fejezet lenne, de szóljunk most róla): aki le tud olyat írni, hogy "Hülyeország" az magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, és ne beszéljen mások beszűküléséről.. Én két évet éltem Belgiumban, és négyet Svájcban. Hazajöttem, mert hiányzott Magyarország, minden hiányosságával, gondjával-bajával együtt. A magadfajták ezt nem érthetik, elsősorban azért, mert begörcsölt az agyuk a saját kis problémakörükbe és a gyűlöletbe.. Próbálnád meg amerikaiként vagy svájciként hülyeországnak titulálni a hazádat, meglátnád, hogy mit kapnál érte, és nem csak a blogokon.. Ez a menő szerinted? Tényleg azt hiszed, hogy korrupció, csalás, lopás, bűnözés és megalkuvás, etc, csak Magyarországon van? Hülyeország, mi? Kinek szűkült be az agya, nekem vagy neked?............
@vakapad: :DDD

Mondjuk jó ne legyen nyereséges, de a BKV felső vezetés másfél évenkénti 100 millás végkielégítését - nyugdíjasként nem is lehetne egy kanyit se ezen a jogcímen - ne mi fizessük már!!

Nekem a demokráciába, ezek szerint a létező jogállamba vetett hitemet adta vissza, hogy dr. Szalainé dr. Sz.... Eleonóra - ó jaj most már, hogy előzetes csak Szné Sz. E. (illetve lehet hogy még ennyi se lesz, hanem max. 12345 számú terhelt, s örülhet, ha nem tetoválják bele:DDD)- előzetesbe került.

És szerintem, hogy ez a jéghegy csúcsa... Nekem már akkor eszembe jutott, hogy a bölcsülni vágyó, magányos Hagyó mibűl utazgatott pl. El Caminóra, amelynek 800-1.000.000 Ft per útja?? Épp akkor vált egyedülállóvá szegény...a volt exe fizette???
@balf: elfelejtettél színt vallani, hogy te melyik szektának kampányolsz. tetszelegsz itt független nickként, eh.

"Örülj neki, hogy még kapsz havi 600-700 eFt nettót" - ezeket honnan veszed? vagy tökmindegy, harci üzemmódban vagy? szánlak, ember, elég nyomorult lehetsz, ha ilyen győzelmekre van szükséged.

"3. Orbánra nem okádsz?.. Aha.. "Széles Gábor, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa, akinek pedig szemmel láthatóan leghőbb vágya, hogy sámli lehessen Orbán Viktor tévénéző fotelje előtt" + "Tessék róla példát venni, és a sztrájk dicsőítésével felhagyni még ma."
Ezek akkor micsodák?"

én arról nem tehetek, hogy te nem bírsz értelmezni egyszerű mondatokat, és nem is érdekel.

"aki le tud olyat írni, hogy "Hülyeország""

mondom, nem az én bajom, hogy te hülye vagy. de tudod mit, segítek utoljára: "hülyeország" a szövegben az az elképzelt mesevilág, ami a hozzád hasonló szerencsétlen jobbostibik agyában létezik, ahol gonosz komcsik és cuki fideszesek élnek, és a második bekezdésben ezzel szemben ("a valóságban viszont") áll a tulajdonképpeni helyzet, ami nem fekete-fehér. tényleg csodálkozom, hogy bírod bekapcsolni a számítógépet, ha ennyire sötét vagy. na puszi.
@Letícia: hát, ha megérjük, hogy kiderül, hogyan történt és kinek mennyit hozott pl a mammut építése és működtetése, akkor szalainé apróhalnak fog látszani.

btw az mszp-ben ez láthatóan egy dilemma most, ti. hogy ha a terhelteket nem veszik listára, akkor nem lesz mentelni joguk, ha meg igen, akkor vállalják a tetteiket.
@Pincode: "1 munkásra 10 főnök ideje lejárt."

épp vki már beposztolta a vt-transman honlapjáról: "Budapesti telephelyünkön 225 fő látja el a feladatot, ebből 218 fő gépkocsivezető."

na ez egy egészséges aránynak tűnik, még ha nyilván nem is kell nekik ellenőr meg hasonlók, de jobban látszik, hogy mire alakult a vállalat.
Nem lesz ebből semmi jó, mire a fidesz tavasszal nyer, már elég sokan utálni fogják. (Akik nem mennek majd el szavazni.) Az összefonódások miatt azonban ugyanez lesz, szélesúr is csak megmutatja most, mit nem fog ilyen jól csinálni, akár miniszterként, akár netán bkv-vezérként. A hitelezők addigra verni fogják az asztalt, be kell majd tömni az ő szájukat is, hiszen régen le vannak jegelve, pláne mostanában, választási évben. Értelmes, potens főpolgármester-jelöltet pedig a többi sem fog produkálni, a szociknak 20 évig nem sikerült, most döglődve nem fog ( az agonizáló kis izék meg addigra elpusztulnak aids-ben, hisz lassan már a kóbor kutyákkal is összefekszenek. Nem tudom hogyan lehetnek bárkinek illúziói még mindig, elég csak a párfinanszra gondolni, és szappanbuborékként pukkan el bármi ami esetleg picit megcsillanna a fényben.
Szóval muszáj lenne addig castingolni 1-2 potens független jelöltet, obamás-webkettes civil kampánnyal, transzparens finanszírozással. For a better magyarland, my friends. Semmi drága klasszikmédia, semmi tonnaszám szemétgyártás, csimbumcirkusz, béreltlimuzin, stb. Elő a jelölt-ötletekkel, mögöttük fészbukos-iwiwes-bloghus önkéntes-csapatokkal, szabadidejükben, kortesanyagokat nagyinak saját költségen kinyomtatni ér, (újrapapírra, feketével), otthon gyártott matrica meg póló is, más nem.

Hangzott már el név, ami ebben a formában tetszene. És olvastam már végig 15 oldalnyi fórumot, ahol a végén a jófej csávó nyert, csak mert kitartóan az volt. Az elején még a fele hozzászóló fikázott, a végén egy maradt, akit végül a korábban fikázók oltottak le. Oké, az egy kis közösség ügye volt, de működött, szóval nem csak amerikában lehet ilyet.
@Tóta W. Árpád:

Nekem nem kell színt vallanom, mert én nem vagyok senki.. Téged viszont nagyon sokan olvasnak, és ez talán járna némi felelősséggel esetleg felelősségérzettel is.. Tehát ne állíts ugyanoda, ahová neked kéne állnod.
De ha már itt tartunk .. valóban jobboldali érzelmű vagyok, az MDF-re szavaztam 1990-ben és 1994-ben, és a Fideszre 2002-ben és 2006-ban is. És felháborítónak tartom amit az MSZP és az SZDSZ művelt az országban, különösen az elmúlt 8 évben. Te jössz!

Ne hülyézz le másokat csípőből, nem elegáns. Nem vagy buta ember, sőt. De valamiért nagyon elmentél az obligát állandó jobboldal-alázás irányába (direkt vagy burkolt módon, ahogy éppen jön), és ezt egyszerűen nem értem, pont azért, mert nem vagy buta és általában átlátod a dolgokat. Akkor meg miért tolod a Gyurcsány-félék szekerét?

Most tényleg kikapcsolom a gépet, talán sikerülni is fog.... A következő alkalomig - cheers.

B.F.
@Tóta W. Árpád: ja, valóban, most esett le, miért kell Darabont Mikucinak a bpi listán elől szerepelni.

Ez a maszop hogy lehet ennyire ökör?? Azok se fognak rájuk szavazni, akik akarnak, hogy ha ezt a hétpróbás gazember ott díszeleg...

Na az lesz a szép új világ, ha vállalják a tetteiket...Fizetek egy Te Deumot a Bazilikában és - többek között neked - ajánlom Árpi, hogy higgyél te is!:DDD
@Pincode:

"nem irigy vagyok basszus, féltem az állásom, nekem nem a bkv ad munkát,és nem telik kocsira."

Akkor mondhatjuk, hogy szükséged van a BKV-ra. A BKV fenntarthatósága érdekében pedig azt kéred a buszvezetőktől, hogy érjék be kevesebb pénzzel.
Ok. Fogadjuk ezt el jogos igényként, de akkor az sem irreális követelés, hogy növeljük inkább az adót. (mindenki keressen egy kicsit kevesebbet, ne csak a buszsofőr)
Szia Árpád!

Zavarba hoztál, mert nem is tudom, mit gondoljak posztod üzenetéről:

_Ha az emberek kiállnak a jogaik és érdekeik mellett, akkor sunyi gané népség, ellenben ha nem állnak ki a jogaik és érdekeik mellett, akkor viszont sunyi gané népség._

Szóval nehéz a népnevelés, szerencsére a megélhetés könnyebb, a buszvezetőkénél mindenesetre könnyebb is, jobb is.
Végre vki megmutatta, hogy ebben az országban NEM lehet mindent megcsinálni az emberekkel! Sztrájkoljanak is és Kocsis István meg az összes bkv fejes menjen inkább a fenébe(,vagy akár börtönbe). Ezeknek a szerencsétlen sofőröknek felelősségteljes munkájuk van, nem igaz, hogy Magyarországon nem képesek biztosítani az ehhez megfelelő technikát és fizetést. Ennyi a véleményem. Bocsánat, de nehéz heves emóciók nélkül beszélni a témáról.
Árpád gratulálok, nagyon jó a cikk!
Mekkora dínó aki azt gondolja rólad, hogy baloldali vagy! Én itt ezen a blogon csak jobboldali értékrendet olvastam mindig, igaz nálad nem szerepelt a vizitdíj eltörlése , a vagyonadó megszüntetése, a zemberek mindennel való ellátása, de ettől még tisztességes kapitalista vagy. (ami tudvalevőleg a legrosszabb rendszer, nem számítva az összes többit ami eddig volt...)
Sajnos soha nem lesz belőled (vagy belőlem) teljhatalmú gazdasági miniszter,de legalább sokan látják, hogy nincs tabu és még olyan szent teheneknek is neki lehet menni, mint a SZTRÁÁÁJK. Húha! Hát ha tudni akarjátok tandíj is kellene ide (szegény gyerek 4,00 átlag felett havi 120e ösztöndíjjal, vagy járulékmentes munkavállalási lehetőséggel, gazdag gyerek: tandíj. Ha pedig mentességet kér: Vagyonvizsgálat),és vagyonadó is kell (vége a szocializmusnak balf apukám!) meg fizetős, privatizált, öngondoskodáson alapuló egészségügy (párhuzamosan az államival, akinek az tetszik, válassza azt), és a tömegközlekedés NEM JÁR senkinek, mert csak úgy semmi SEM JÁR. Lehet, hogy be kell tanulni a menetrendet, mert csak fél óránként jár a busz, de annál többen bringáznak majd, vagy ösztönözve lesznek , hogy gyűjtsenek kocsira (legyen hybrid, hogy ne vágd a földhöz a segged ijedtedben!). És így tovább... Az alkotmányban elég ennyi: 8 óra munka, évi 15 (és kortól függően több) nap fizetett szabadság, gyermekmunka nuku és hasonlók. De szakszervezet? Majd mikor már kiharcolták az alkotmányos pulykapénzt is, akkor jön az ingyen LCD mi? Mert már ahhoz, hogy a baloldal választást nyerjen szerte Európában, lassan ilyen faszságokat kell majd neki kitalálnia, hiszen minden egyebet már elért... (tönkre is téve Európa jövőjét - Obama még csak most kezdi). Árpád Te vagy a jó!
Mondjuk az nem volt akármi, amikor valamelyik nap egy riportban elhangzott az illetékes kormánybiztos és ex-főpolgármester helyettes, jelenleg fő BKV összekötő (elftárs) Horváth Csaba szájából (picikét pejoratívan), hogy a BKV bizony egy szocialista nagyvállalat.

(Ekkor teljesen felébredtem szendergésemből és hangosan felsírtam a tv-képernyő előtt, hogy tessék???!!! Jól hallottam??!! De bizony jól. És ezt eddig ő nem tudta??!!... Aha, hülyének teccik nézni vagy hülyének teccik lenni, mert nem mindegy ám! És ezzel visszaszenderedtem a kedvenc párnámra.)
Kváziebír hiperkütty !-mondta mars ura.
De erre már TWÁ is "bakfittyel" válaszolt.
A mesének vége, dögöljetek meg !
@Aldobói Feldob: vagy hülye, aki mondhja..de áááhh, ez még álmodban se jutott eszedbe, fogadjunk...:DDD

Még jó, hogy nem mondta Mr. Manöken Szocibarbi, hogy mint a régi Patyolat (mosoda:D) a BKV, úgy működik...:D
@Aldobói Feldob: jaj, de eszedbe jutott, hogy "hülyének tetccik lenni"...mindegy, nem kell szépíteni, H.Csaba egy ökör.
Jók a kommentek. Könnyesre röhögtem magam a sok egybitesen, akik csak azért mert az utált Tóta írta, teljesen mást láttak bele a posztba, mint ami benne volt. Még a Széles gyalázó részt (sámli lehessen) is képesek félreérteni és imádott vezérük elleni támadásnak érezni:)

Árpád szokásához híven elég sarkos volt, szvsz a dolgozóknak természetesen joguk van a sztrájkhoz, a cégnek meg ahhoz, hogy a sztrájk rá nézve káros hatásait kivédje.

A sztrájk pedig egy nagyon hasznos dolog, mert megmázsálja a munkavállalókat és a céget is, hogy mennyit is érnek a munkavállalók neki és vajon milyen arányban kell osztozni a hasznon a tulajdonosnak és a dolgozóknak. (Az mondjuk jelen esetben egy kicsit zavaró, hogy a BKV-nál nem a hasznot, hanem a veszteséget kellene elosztani:))
kedves Zemberek!

Én nem értem, hogy miért a magyar állam dolga az, hogy pl. közlekedéssel foglalkozó gazdasági társaságokat üzemeltessen. Szemmel láthatóan nem boldogul vele. És ez valahol természetes is, hiszen az állam célja alapvetően nem a spórolás, takarékos gazdálkodás, nem ebben áll a szerepe. Így aztán tulajdonosként sem különösebben szorítja a menedzsmentet arra, hogy a lehető legnagyobb hatékonyságra törekedjen, és a döntések maximálisan az üzleti racionalitás irányába mutassanak. Nincs számonkérés, kirúgás, stb mint ahogy ez a versenyszférában megszokott.

Az állam feladata ugyanakkor a közlekedés mint közszolgáltatás biztosítása. Ez állami feladat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az államnak saját vállalattal kell magát a szolgáltatást végeznie. A szolgáltatást rábízhatja olyan vállalatokra is, akiknek az állammal ellentétben az a dolga, hogy jól forgassa a tőkét, hatékonyan tegye amit tesz.

Mivel a tömegközlekedés veszteséges (pontosabban a hasznok nem vállalati szinten jelentkeznek), az állam támogatást ad a szolgáltatás biztosításához. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit. Több évtized tapasztalatai alapján látszik, hogy a szabályozott verseny (competitive tendering) hatékonyabb és hatásosabb eszköz a szolgáltatás biztosítására, mint egy saját vállalat fenntartása.

Ennek a dolognak már komoly piaca van Európában, komoly referenciákkal rendelkező (és a jóhírükre vigyázó, több országban szerződéssel rendelkező) vállalatokkal. Koppenhága mellett érdemes megnézni pl. Stockholm, London, vagy a legtöbb francia nagyváros közlekedését. A hazai jobboldali gondolkodással (félkatonai romantika) ellentétben egyébként Franciaországban a patriotizmust nem abban látják, hogy a vállalatoknak köztulajdonban kell lenniük, hanem abban, hogy a franciák minél magasabb színvonalú és minél kevesebb közpénzt igénylő szolgáltatást kapjanak, és másodlagos, hogy éppen kitől.

A privatizáció nem jó kifejezés erre, mert a BKV-ból eladni nem nagyon van mit (buszok ócsakavas áron, a sínek és a garázsok pedig nem igazán forgalomképesek, és talán nem is célszerű a tulajdonjogot kiadni). A helyes kifejezés a liberalizáció: a verseny beengedése (persze a BKV maradhat is a piacon mint metró vagy villamos szolgáltató, a lényeg hogy BKV helyett közlekedési piacról lehet beszélni). Az EU politikája is ezt erősíti (ld 1370/2007 rendelet). Az nyer, aki a legkevesebb állami támogatást igényli ugyanazért a szolgáltatásért (paraméterkönyv).

Az alvállalkozó sem feltétlenül jó irány, mert ez azt feltételezi, hogy marad egy BKV-s szint, aki a pénzt elosztja. Összességében előnyösebb közvetlenül szerződni, és a BKV-val egyenrangú szereplőket beengedni. El lehet képzelni, hogy ezután a BKV sem ilyen kényelmes szervezet lenne.

Ugyanez a MÁV-ra és az összes Volánra.
Szia Árpi!
Lesz itt valami félreértés... én inkább jobbos lennék, de NEM támogatom a sztrájkot így...
Akkor viszont támogatnám (mint jobbos), ha a szakszervezetek azt mondták volna, hogy ....
--> Azért sztrájkolunk, hogy ha ezek talicskával tolják ki a pénzt, nehogy már rajtunk spóroljanak (ugye nem feledjük Kocsis ténykedését az MVM-nél, Mrs. Kocsissal),
DE
---> elfogadjuk a jövedelemcsökkentést, HA a teljes vezérkar azonnal lemond (a nagyrészt korrupt FB-vel együtt) és szakmailag hozzáértő, tisztességes emberek kerülnek - ha jobbosok, hát jobbosok :-)- a BKV élére (akik ténykedésétől várható lesz, hogy majd emelkedik is a jövedelmünk)...

NA én ekkor támogatnám a BKV-szrájkot (meg az ország jobbérzésű fele is mellettük állna szerintem), és a hozzászólások alapján sok jobbos lehet így...
Akkor viszont nem néztél el nagyon valamit, mikor megint bekeverted a jobboldalt? :-)
@hauptrichter: ez egy kedvemre való, árnyaltabb álláspont, bár ettől még a cég strukturális gondjai megmaradnak. akiket én belekevertem, azok az egybitesek, akiket érdekes módon főleg a széles-féle médiaholding szolgál ki napi baromsággal.
@Tóta W. Árpád:

"nem mentegetőzés, tény. ez olyan, mint hogy a 3 éves gyes meg a 13. havi nyugdíj is luxus."

Árpád, félreértetted. A normális tömegközlekedés nem luxus, mint ahogy a 13. havi nyugdíj sem. Ez utóbbi esetben nyilván arról van szó, hogy az előző 12 hónapi pénzt kéne megemelni, és az idők során szintentartani, mielőtt nekiállnál arról beszélni, h csak 12 hónap van egy évben.

A fejlett nyugat attól volt annyira csábító 20 évvel ezelőtt, mert egy viszonylag magas alapszintet biztosított az embereknek. Kocsi, lakás, nyaralás. Egyébként a kádár korszak is megtette ezt, csak gagyibb volt, és a végére befuccsolt. A szabadságot a többség leszarta, de az életszintvonalat nem.

A te neoliberális lózungjaidat is leszarják, hidd el, és joggal. Az emberek újabban egyre inkább úgy gondolják, hogy az amúgy is gazdagoknak nem jár az a jog, hogy tovább tömjék a zsebüket, míg a többségnek filléres gondjai vannak.
Semmi nem fekete-fehér, de van benne igazság. Ugyanakkor a kérdés felvetése visszavezet a sztrájkjog filozófiai kérdéséhez, hiszen azért nem véletlen, hogy az outsourcolt feladatokra ritkán sztrájkolnak (bár ott a Celebi).

De hasonlóan ritka a tanársztrájk, a könyvelősztrájk, az asztalossztrájk, a szemetessztrájk, az internet-szolgáltató-sztrájk stb.

Át kéne lassan gondolni.

Az a baj, hogy itthon mindig mindent akarunk. Jóléti demokráciát és szocializmust és kapitalizmust is egyszerre. Kevés adót és sok szolgáltatást, állami feladatokat és az állam kivonulását. Ünnepeket, de vasánapi boltnyitvatartást. Maximális ANTSZ biztonságot, de a koszt is. Közlekedési szabályokat, de elnézést és lefizethetőséget. Lassan dönteni kellene,...
@Tóta W. Árpád: Jogos, jogos, egyetértek, de azért sorrendileg ELŐBB vezérkarcsare tisztességes, hozzáértő emberekre és UTÁNA pl. a Te általad is javasolt megoldások (vonalak kiadása, versenyeztetése, logikus(abb) beruházások, ...). Ha fogcsikorgatva is, de inkább belemennének ebbe a BKV dolgozók (újabb sztrájkok nélkül), talán megértve, hogy részben az ő jövőjüket is építik így... (kivéve persze a - gondolom főleg szoci / szadesz építésű - vízfej/vezetői réteg, nekik egy komoly vezetőváltás után remélhetőleg menni kéne és persze ők ezt nehezen értenék meg...)
@Letícia:

Nekem is van egy véleményem. Éspedig az, hogy Szalayné (satöbbiek) elképesztően pofátlan viselkedése nem lehet erkölcsi alap semmihez. Se a bliccelésekhez, se a sztrájkhoz, se későbbi egyéb bűncselekményekhez. Sajnos az a baj, hogy ezt a véleményt elég kevesen osztják.

Én, mint állandó BKV használó, fizetek azért a bérletem megvételével, hogy utazhassak a BKV járművein, és fizetek azért is az adómmal, hogy a buszsofőrök és a BKV egyéb kapcsolt részeinél dolgozók magyar színvonalon meg tudjanak élni (csak a jegybevételekből nem tudnák megtenni). A BKV erősen veszteséges cég. Elsősorban azért, mert a közlekedési közszolgáltatás a világon mindenütt ráfizetéses, másodsorban (bár inkább főleg) pedig azért, mert az állami vállalatoknál nincs kényszer, ugyanis előbb-utóbb mindig lesz valahonnan pénz (hogy az én adómból, az tuti). Magyarán a menedzsment bármikor könnyedén letudja a rossz, ellenőrzés nélküli működésből adódó pénzhiányt és csődfenyegetést egy kis kuncsorgással, mert ez politikai kérdés, nem gazdasági. Az, hogy a BKV abszolút monopolhelyzetben van, számomra hitelképtelenné teszi a sztrájkot, az, hogy kollektíve akarnak több pénzhez jutni a munkavállalók, még inkább, az pedig, hogy az okozott kellemetlenségeken kívül még én is fogom mindezt kifizetni ...
"Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata üdvözli a sztrájkolókat

A Czöndör Gyula elnök által kiadott "sztrájkoló BKV-s Barátaink!"-nak címzett nyílt levélben őszinte rokonszenvvel kísérik a küzdelmet és elítélik, hogy a vállalkozói szervezetek a sztrájkjogok gyengítésére szólították fel a kormányt. "Le kell győznötök a milliós havi fizetéseket és több tízmilliós éves jutalmakat zsebre vágó, alkalmatlan menedzsmentet - írják a sztrájkolóknak. - Le kell győzni velük együtt a harácsolást tétlenül szemlélő Fővárosi Közgyűlés felelőseit és a cinikus főpolgármestert. Ki kell kényszeríteni, hogy ők, mint a tulajdonosok, az utolsó fillérig visszaszerezzék ellopott béreteket, és visszaadják a fővárosi polgároknak is a jegyek és bérletek árának azt a részét, amelyet a milliárdokra rúgó végkielégítések, a százszámra kötött fiktív szerződésekre történt kifizetések, a korrupciógyanús járműbeszerzések folytán fizettettek meg velük" - írják. (Országos Sajtószolgálat)"
(Forrás: Index)

...Hogy micsoda??!! És kegyedék mindeközben (20 évig!!) hol teccettek lenni, he?? Vagy szenderegtek ezalatt és most csúszott csak bele a hideg bilibe a kezecskéjük?
Tótawé:

Kár hogy mindig csak az "egybitesekre" reagálsz vagy azokra akik egyetértenek veled. Így könnyű örökre megmaradni abban a hitben mely szerint mindig neked van igazad ill. a jobboldalon csak mindenféle idióták vannak. Szerencsére a kommentekből számomra érdekes dolgok derültek ki Szélesről melyek után a személyét nem fogom isteníteni, ellenben a jelen témát kizárólag az ő személyére redukálni plusz a szemét szakszervezetisekre illetve a "hülye" pulykapénzre ... szóval abból hogy mennyi és melyik kommentre nem reagáltál nagyjából levezethető a te "szimpátiád/antipátiád".

Eleve azon mosolygok amikor egy általad gyártott agyrémet büszkén és lelkesen igyekszel megcáfolni, holott ilyenkor max. a saját ill. az egybitesekre sikerül intellektuális csapást mérned: "Hülyeországban a BKV-sztrájk a kormány elleni felkelés, tehát a sztrájkolók aranyosak, szépek és hazafiasak, míg a sztrájktörők és a sztrájkot ellenzők viszont büdös kommunisták."

Belekevered a hazafias-büdös kommunistát amivel egyértelműen a jobb/bal megosztottságra utalsz, egy jobber szemszögére utalva. Innentől kezdve már hiába magyarázod a bizonyítványodat mert egy objektív cikk nem ilyenekre alapoz.

A többit már leírták: szakszervezet mint betegség, a mindent megoldó privatizáció, a magán és közszféra ill. a Fidesz-sztrájk-köcsög szakszervezet összemosása. Meg a pulykapénz. Széles a végén valóban jól jön ki a cikkedből csak ha nem lenne tele a szokásos nemzeti, keresztény, szabadságharc, nemzeti felkelés ... hangulatkeltő és provokatív dumákkal akkor nyilván nem lenne elég egybites akiken élvezkedhetsz (szellemi maszturbációnak nevezném). Egyszer próbáld ki hogy kihagyod e felesleges fricskákat és hátha más lesz a reakció. Igaz unalmasabbak is lesznek a hétköznapjaid. Ugyanis ezzel pont a lényegi témák felett sikerült elsiklanod valamint az érveidet hol részben hol teljesen cáfoló kommentek felett.
@Tóta W. Árpád:
szélestenyerű fejenagy: ezt vettem, de akkor lesz fondor lelkületű egyházfi is? Az vajon ki?!
"itt röfög előttünk": az meg a disznófejű nagyúr?
T. Szerző lírai hangulatban van. :)

Na jó, érdemben is mondok valamit.
A bkv story csak folyományában értelmezhető, kár hogy Moldova már nem irkál, mert a 89 utáni események még az ő harcedzett tollát is megremegtetnék: a „káeftésítéstől” (vö: spontán privatizáció=dolgozókat papíron kijelentjük, majd feketén visszafoglalkoztatjuk, vagyont közben az utolsó csavarhúzóig eladjuk) az ingatlan-panamákig a teljes magyar 20 évi rögvaló kvintesszenciája – amit persze a bkv dolgozók jó része (belülről) végignézett-tapasztalt. Naná, hogy himtagjuk kivan.

„Állam rossz gazda” a privatizáció meg defasza: színtiszta politikai lózungok kétfilléres átmérőjű szürkeállománnyal rendelkező választóknak. Mindkettőt lehet korruptan csinálni: a magyar közélet bármelyikre szolgál ezernyi példával. Lásd állami vállalat kontra közbeszerzés. Na hol lopnak többet?
Nem az állam a gazda, hanem Gipsz Jakab igazgató/állami vezető, aki simán elutal/elutaltat egy csilliót egy – általa persze nem ismert - miszisz Gipsznek, és a kutya nem kérdezi meg, hogy hát ez meg hogy, mi több „évvégi leltárnál” (amit minden szaros kis mikrovállalkozásnak, minden évben az utolsó lábtörlőig bezárólag fel kell fektetnie!) senkinek nem tűnik fel, hogy némmá, van egy kis hiányunk.

A mai magyar közállapotokról az egyszeri rőfös jut eszembe, aki aszongya a beosztottjának:
„ Segéd úr, maga tegnap előtt elkésett, tegnap ágyban találtam a feleségemmel, ma kivette a kasszából a bevételt! Még egy apró hiba, és komoly következmények lesznek!”
árpi,
ez a sámli dolog nem smakkol. nem fordíva lesz az inkább? SZG nagypályas játékos
Nem értem mi a retkes l.faszért kell ezt a "keresztény és magyar" dumát, fricskát full benzingőzzel nyomatni. És állandóan, valami nem sikerül akkor nótafa: "lám lám jobbos meg keresztény meg magyar meg lalalala" Te beszélsz dichotómiáról, meg arról hogy komplex minden kérdés, és körbe kell jobbról-balról pisilni, hogy megértsük...,közben meg olyan masszív csőlátásod van. Tökmindegy mit írsz, Karácsonyról, sztrájkról, bármiről, mindig jön a reflex. Egyébként tipikus vagy: a direkt középpárti, aki maga szerint mentes minden szélsőségtől, akinek az "igazság" (már ha hisz benne), vagy egyfajta origó soha nem állandó, hanem jobb és bal között van, bármit tegyen az egyik vagy a másik.(persze egy lehelletnyit mindig balra) Ha mondjuk az egyik kileng, akkor nem teszed szóvá a kilengést, hanem elkezded ezt a metszéspontot úgy tilitolizni, hogy ha a fene fenét eszik is, középen legyen (ill. enyhén balra). Az ilyen hozzáállásból ered ez az ócska duma: "de a másik is", meg "250 éve a fidesz is..."

Más: "szádba szarok..." Családapa vagy, ennyire talán ne feledkezz meg magadról.
@balu_a_medve:

"Kocsi, lakás, nyaralás. Egyébként a kádár korszak is megtette ezt, csak gagyibb volt, és a végére befuccsolt"

Már azzal is vitatkoznék, hogy a a "kocsi, lakás, nyaralás" annyira egyértelműen meg lett volna a Kádár-rendszerben, de a lényeg a vége - befuccsolt. De ezt úgy látszik sokak nem veszik tudomásul. pl. nem kell 13 hónap, csak 12, de az sok legyen. LOL

"Az emberek újabban egyre inkább úgy gondolják, hogy az amúgy is gazdagoknak nem jár az a jog, hogy tovább tömjék a zsebüket, míg a többségnek filléres gondjai vannak."

Az "amúgy is gazdagok" besorolását pedig ugye te végzed?
Jó kis kommunista duma, nincs is ezzel baj. Csak azt nem értem, hogy akik hasonlókat gondolnak, miért nem merik kimondani, hogy kommunisták, és szavaznak a Kommunista Pártra?. Még az is lehet, hogy nem a FIDESZ-nek lenne kétharmada, hanem az MKMP-nek. Megoldódna a probléma, nem lennének gazdagok.
@balu_a_medve:

Ja és még egy:

" A szabadságot a többség leszarta, de az életszintvonalat nem."

Kurva nagy tévedés. Maximum saját nevedben nyilatkozz.
Kedves Tóta W. Árpád,

bár nem olvastam végig a hozzászólásokat, de gondolom ebben a postban egy rejtett irónia is van. Sz. G. ugyanis két komplett iparágat kapott meg a rendszerváltás után, különböző okok miatt gyakorlatilag ingyen, hogy pl. ne kelljen szenvednie banki kölcsönökkel stb. Ehhez képest üzleti hozzá nem értése miatt totális csőd lett mindkettő, pedig a két iparág külföldön hosszú ideig virágzott, és a sorbanállókból ez már '90-91-ben is látszott. Így hát a korábbiakhoz képest légypiszkok maradtak Sz.G.-nél, mint pl. a VT-Transman. Egyetlen komolyabb húzásából tudott pénzt szakítani, amikor jól átverte az IBM-et, elsősorban a bérek terén. Utána senki sem gondolt arra, hogy ne krumpliföldön építkezzen Szfv.-on.

Nemrégiben már az indexen is felbukkant 10-15 éves késéssel olyan cikk, mely végre egy szemernyit feltárta Sz.G. és háttere ténykedéseit. Nem hiába volt utána hosszú ideig űr informatikában az óriási méretű humánerőforrás ellenére. Nem a korábban részben rosszul működő gazdaság színvonaláról kellett felkapaszkodni, hanem először óriásit esett (gyártástechnológia és K+F), és az utóbbi néhány évben értünk el ismét arra a szintre.
@Tóta W. Árpád:

"a magánvállalkozó tudja, mit vállalhat, és mit nem. a jelenlegi hálózat luxus, amire nincs pénzünk, ez van."

Ez hülyeség. Attól, hogy a BKV alul van finanszírozva, még baromi nagy hasznot hajt, csak az nem jegyárbevételként csapódik le, hanem a GDP-ben pl. azzal, hogy az emberek (autósok és buszozók) máskor nem 2-3 órát utaznak a munkahelyükig.

A hálózatról pedig sosem a magánvállalkozó dönt, hanem a város közlekedési szövetsége. A magánvállalkozós rendszer egy dologban jobb, hogy nem lehet alulfinanszírozni.
Jól megkaptad a magadét a magyar hírlapban, höhö
Haha, ez a madöf már csak arra képes, hogy az Indextől nyúlja a kontentot: mdf.hu/ (itt a legnagyobb zöld téglalapot kell nézni - más téma, hogy mióta szokás index.hu-nak írni az Indexet), és itt az egészen aktuális:
index.hu/belfold/2010/01/15/az_mdf_szerint_szeles_gabor_hasznot_huz_a_sztrajkbol/
Figyeljék a nacionál-komcsi terminológiát: "a milliárdos vállalkozó luxusprofitot zsebel be", "privatizált közszolgáltatásokon gazdagodik", BKV-tól "elprivatizált", sic, sic, sic!
Most akkor ez a párt magántulajdon-párti vagy sem? Á, csak költői volt a kérdés: ezek szimpla szopóskurvák, tudja minden ember.
(Sajnos, valaki megint rossz lóra tett a madöf melletti agitálásával.)
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

Kérdés B.M.(K:)-ex Σ-tól hozzám (2010.01.15. 21:40:56):
"Ki mondta, hogy VAN MEGÁLLAPODÁS?"

Idézet UGYANCSAK TŐLE abból az írásából (2010.01.15. 20:13:33) amelyre reagáltam:
"Amit viszont most kérnek, az egy indokolt követelés (szerintem, és még sokak szerint is az) A sofőr nem akar kevesebbet keresni, mint amiben a munkáltatóval MEGÁLLAPODOTT."

Hát ezt borzasztó nehéz követni.
@Tóta W. Árpád: Tegnap láttam az Echo TV-n, hogy Széles perelni készül az MDF-et rágalmazás miatt, mert ő nem tesz zsebre semmiféle luxusprofitot (Istenem, de szép szó!).
Ehhez képest: hu.wikipedia.org/wiki/A_BKV_j%C3%A1rm%C5%B1parkja
@börarc: Ez egy elég tiszta képletnek látszik. Európában!! De tartok tőle, hogy mindez nálunk kicsit másképpen működne, ha belátható időn belül bevezetésre kerülne. Ugye nem kell magyaráznom miért. A jelenlegi garnitúrával, sőt azok utódaival se menne, hiszen ez utóbbiak ebben a mocsárban szocializálódtak.
@bgp: Ez kizárólag attól függ, ki van hatalmon:)))Milyen érdekes lesz ovi "támogatása" gaskó szolidaritási akcióit illetően a választások után. Na majd azt nézd meg!
@vakapad: Én is ezt próbáltam megmagyarázni a fizetett ssőnek!!!!!
www.magyarhirlap.hu/velemeny/tota_w._megint_hazudik.html

Világos és egyértelmű riposzt. Valamit kéne rá reagálni Tóta! Várom válaszát.
@Tóta W. Árpád: Most sikerült beszereznem az "Igenis, Miniszterelnök úr" c. sorozatot, ott is szóba kerül párszor a szakszervezet, amennyire aktuális, meglepődik az ember, milyen régen készült. Ha nem ismernéd, akkor sürgősen szerezde be, az előzményével, az "Igenis, Miniszter Úr"-ral együtt, azt egyszerűbb is lesz, kiadták DVD-n. :)
@CR7: nagyon sajnálom a kollégát, talán a lehető legcikibb helyzet ez, ráadásul nagyon szerény fegyverzettel kell beérnie. és hát a dolog lényegét csak nem sikerül érintenie: miközben széles lapja dicsőíti a sztrájkot, és gaskó mozdonyvezetői szolidárisak, addig széles cége szolgáltat, ahogy illik.
@Shore:

"Már azzal is vitatkoznék, hogy a a "kocsi, lakás, nyaralás" annyira egyértelműen meg lett volna a Kádár-rendszerben, de a lényeg a vége - befuccsolt."

Most fuccsol be a szemünk láttára ez a mostani rendszer, szóval 20 év alatt nem nagyon jutottunk semmire. A gazdasági válság zöme még előttünk van :(

"Az "amúgy is gazdagok" besorolását pedig ugye te végzed?"
Asszem ez egy olyan kategória, amit mindenki meg tud oldani, mielőtt még nagyon belelovalnád magad.

"miért nem merik kimondani, hogy kommunisták, és szavaznak a Kommunista Pártra?"
Ki merem mondani, és nincs kommunista párt (nem az elnevezésekről beszélek). A Munkáspárt nem az, és a Kádár-rendszer sem volt az (egyébként megjegyezném, hogy nem is állították magukról, de ez már mellékes). Akit mostanában bízvást kommunistának lehet nevezni, az Tamás Gáspár Miklós, és eléggé egyedül van a porondon.

"Még az is lehet, hogy nem a FIDESZ-nek lenne kétharmada,"
Ugyan már, ezek a problémák nem a rendszeren belül fognak megoldódni.

"[a szabadságot a többség leszarja] Kurva nagy tévedés. Maximum saját nevedben nyilatkozz."
Én is ilyeneket hittem fiatal koromban
@Republikánus Péter: „Figyeljék a nacionál-komcsi terminológiát: "a milliárdos vállalkozó luxusprofitot zsebel be", "privatizált közszolgáltatásokon gazdagodik", BKV-tól "elprivatizált", sic, sic, sic! Most akkor ez a párt magántulajdon-párti vagy sem? Á, csak költői volt a kérdés: ezek szimpla szopóskurvák, tudja minden ember.”

Kedves Péter!

Mielőtt közösen, önfeledten elkezdenénk rugdosni a „szopóskurva” MDF-et, illene kicsit mélyebb lingvisztikai vizsgálatot tartanunk az általad megidézett mondatok egyes kifejezéseinek eredetéről. Itt van mindjárt a luxusprofit. Az MDF-től hallottad először? Vagy melyik párt ugatja már évek óta a milliárdos vállalkozókat? Melyik párt harcol a közszolgáltatások privatizációja ellen? Mondjak még hasonlót? Bankárkormány!

Sajnálattal közlöm, hogy van nekünk egy nagy-nagy, „nacionál-komcsi” pártunk, úgy hívják: Fidesz. Bizonyára fáj, ha a team munkában kifundált, szellemesnél szellemesebb retorikai csúcsteljesítményeikkel őket kezdik cseszegetni, de hát ilyen a politika.

Kezeket a paplan fölé, éljenek a „szopóskurvák”!
Sziasztok (zömében) Budapesti Aszfaltbetyárok!

Ritkán járok székesfővárosunkban, de mivel az elmúlt hetet, meg a következő hármat továbbképzésen töltöm ott (hétköznapokon), van szerencsém belekóstolni abba, amit Ti is csak ritkán élvezhettek. Szóval, ha egy fekete Opel Corsa C típusú személygépjármű cikázik (balfaszkodik) előttetek, csak semmi anyázás, hiszen lehet, hogy én leszek az!

Több kommentet írni nem fogok, részint, mert nincs kedvem, részint, mert úgyis csak hétvégén vagyok itthon, netközelben.

Azért egy kérdésem lenne. Az elmúlt hét közlekedési tapasztalata, hogy ha sávváltásnál be akarok kéredzkedni, Pesten sokkal hamarabb beengednek, mint lakhelyemen, Debrecenben. Ez mindig így van, vagy csak sztrájk idején?

További kellemes közlekedést kívánok! Edwin da Kilburn
@Republikánus Péter:

az mdfes szóhasználat, mintha ismerős lenne valahonnan. nem tudom mennyire rafináltak, de ha azok, akkor most inkább arról van szó, hogy a fidesszel kóstóltatják meg azt a szart, amit ők olyan szívesen kínáltak mindig is. luxusprofit etc.
A cikk tetszett. A hozzászólások jó része nem.
Egyre bátrabban adják elő a zemberek a blődli demagógiát. Sajnos az ideológia attól még nem rossz, hogy tolvaj gazemberek lejáratják azt. Nagyon fontos az amit írtak és sokaknak nem jut el:
1.Aki nem ért egyet a sztrájkkal nem kommenistsa még. Sőt...Ez a sztrájk valóban nem a BKV vezetésnek okoz gondot csak több százezer csóró embernek, akik BKV val járnak. Gyerekek fáznak reggel, gyalogolnak a hidegben, öregek nem jutnak el az orvoshoz stb.
Az igát húzó melósokról nem beszélve. Azok csak 10 órai munka után "utaznak" még másfelet, hogy hazaérjenek.
Felháborító a pénz talicskázás a pártkasszákba, de akkor azért kellene tenni valamit, nem pedig a zembereket szivatni januárban. 1 dolog a lopás és bűntetése és másik dolog a lejárt !! kollektív szerződés újrafogalmazása.
A lopott pénzből buszokat kellett volna venni és a metrót jegyellenőrző kapukkal ellátni, de bérre fizetni a válság idején?
2. A szakszervezeti vezetők sok pénzért, a vezetés által kinevezett ejtőernyősök, szerintetek önzetlenül találták ki ezt a balhét? Több féle politikai cél is mozoghat mögötte mindkét részről?
Mindenesetre megint egymást gyúrjuk ahelyett, hogy a pártfinanszírozásért, a kisebb parlamentért mennénk az utcára.
Ha már úgyis gyalogolunk együtt mehetnénk a parlament elé és a 400 dzsentriből kikényszeríteni, hogy dolgozzanak: legyen minimál szolgáltatás a sztrájktörvényben stb.,

nol.hu/specialis/rss_valogatas/a_fideszen_bukott_el_a_200_fos_parlament

pártfinanszírozás megváltoztatása

Vannak témák amiben megegyezhet a két oldal, mert mindketten azt akarjuk. De ezt nem akarják, mert veszélyes. Csak a széthúzást. Mikor vesszük észre, hogy szórakoznak velünk?

3. A válság miatt mindenkinek kevesebb jut. A vállalkozónak is. Emelkedik az EVA,bruttósítanak, és csökkennek a cafetériák.A vicc az, hogy fogcsikorgatva de kénytelen vagy örülni, hogy így is van munkád. Nem úgy az állami alkalmazottak. Most hallom hogy év végén 500.000.- Ft kajajegyet kaptak a mezei főelőadók a KSHban.Eszem megáll!!
Tehát aki azon szenveleg, hogy a kevesebb juttatásért nem dolgozik, az tényleg keresse fel a munkaügyi hivatalt. A tanárnak, az orvosnak is be volt építve a bérébe a 13.havi és sztrájkolhat? A sima melós pattoghat ha nem fizetik jövőre cafetériáját?
4. Ezt ugatja már mindenki pár éve, hogy az ország 1/4 -e fizet rendes adót- köztük a multik- a másik 1/3 minimál béren van és a többi eltartott.
Ebből nem jut rendszeres buszjáratra, 13.havi fizetésre és ennyi kórházi ágyra. Az úgy nem működik, hogy sehol ne legyen racionalizálás , ne küldjék el az adminisztráció 1/3-át és adjanak fizetés emelést. Egyébként pedig nem mérhető a munkateljesítményem és mindenkinek egyformán járjon.
Miből adjanak több juttatást a kollektív szerződésben?? Igaz nem kellett volna lopni, de megtörtént. Most miből adjanak? Nem jelölik meg a forrást. Nem mondják, hogy küldjék el az adminisztrációt és azonnal szabályozzák az állami cégek végkielégítését. Ez közérdek lenne.

5. Ha valaki azt gondolja ha nem lopnának jutna mindenre, téved. Meg kell szüntetni a lopásokat, de a gyökeréig senki nem merészkedik.
Az állami vállalat kérdése is jó téma.
Ami ma működik nyugaton az 400 év eredménye. Szerintem ott se úgy kezdődött, hogy rögtön államosítottak.
Végig kell járni azt az utat ha tetszik, ha nem. Ezekkel az agyakkal nem lehet állami cégeket fenntartani. Mindenki lop. Gondolod nem üzletelnek az üzemanyaggal? A kórházat nem viszik haza szálanként? A vezetőink nem síbolnak el mindent hatalomvágytól megrészegülve? Persze haza is visznek, de a párt kasszába is tolnak kollektív megegyezéssel. Az igazságszolgáltatás sem működik igazán. A törvényeink tele vannak kiskapukkal és nem azt foltozzák be, hisz az majd jó lesz , ha mi kerülünk hatalomra. Ha kiderül egy balhé, soha nincs mögötte akarat, hogy legközelebb ne fordulhasson ez elő.

Minden tiszteletem a trolisoké és azoké, akik jártak villamost és buszt vezetni ezekben a fagyos napokban.
Végül egy eset : Néni leszáll a buszról, bottal. Majd visszainteget és kiabál a buszsofőrnek: - Rohadt sztrájk törő....
Csak még egy: Összeállítottam a Demokratikus Centrum (MDF-SZDSZ) országos listájának első tíz helyét.
1. Bokros Lajos
2. Dávid Ibolya
3. Kuncze Gábor
4. Tóta W. Árpád
5. Debreczeni József
6. Somogyi Zoltán
7. Herényi Károly
8. Kupa Mihály
9. Tölgyessy Péter
10. Bauer Tamás
Elképzelhető, hogy Debreczeni megsértődik, hogy Tóta W. egy hellyel elé került, de akkor ott van neki a Baranya megyei területi lista…
@La_Moustache: Pontosan, de ezt tudja Ő is jól a lelke mélyén csak e nélkül nem jön be 2-300 komment. A Maunika Show is csak akkor működik jól ha fogatlan cigányok verekednek és nem akkor ha magasröptű beszélgetéseket sugározna.
@Tóta W. Árpád: "és hát a dolog lényegét csak nem sikerül érintenie: miközben széles lapja dicsőíti a sztrájkot, és gaskó mozdonyvezetői szolidárisak, addig széles cége szolgáltat, ahogy illik."

Te nem érted, persze ezt nem is fogod nyilvánosan bevallani. Széles és cége nem áll anyagi konfliktusban sem a sofőreivel, sem a BKVval. Nem szakszervezetis hanem cégtulajdonos így amíg megkapja a fővárostól a szerződésben megállapított összeget nincs jogalapja a sztrájknak. Ahogyan a BKV sofőrök/szakszervezetek sem sztrájkolnak amíg rendben jön a cash és nem akarnak egyoldalúan módosítgatni. Az hogy egy magánbusztársaságot próbálsz összeboronálni egy újsággal vagy Tv adóval hatalmas csúsztatás. Gondolod majd beszól a szerkesztőségbe és megkérdezi sztrájkoljon e vagy sem? Bolond lenne ehhez igazodni. Ugyanígy a magán és a közszféra valamint egy cégtulaj ill. szakszervezeti vezetők összemosása. Mint magánember szimpatizálhat bárkivel, de ettől még nem hülye hogy (egyelőre) indokolatlanul szerződést szegjen. Ha sztrájkolnának akkor meg pont ebbe kötnél bele ... jól ki van ez találva:)
én meg csak gyalogolok (egyre többen gyalogolnak és ez jó, persze a légszennyezés mián kissé veszélyes is, továbbá: gyalog szerettem volna jönni, a porral lepett utakon...), nézek ki a fejemből, a purparlét leszarom pontosan a tövinél, hogy nőjön, növekedjen (örökké éljen, akár a tölgy! te forró szív, megyek csak hívj!). a gazda, szokásához híven, írt egy remek posztot, úgyis, mint szakmai termék, a kommentek meg..., izé, vannak. lényeget tekintve azért hozzáfűzném, hogy kültelki járat eccer csak lippiti-klippiti beltelkivé válik, oszt ezt mán nagyon nehéz a kapitalizmus farkastörvényeivel magyarázni, sztrájk ide vagy oda. nem is lenne ez számot tevő, csak éppen leszokóban vagyok, ezért derűs arccal nézek a dicső jövőbe.
@Tóta W. Árpád:

Mint majdnem mindig, a kimondott igazság a legfájdalmasabb dolog a világon. Ezért kapálódzik kétségbesetten a mindennapi soros kinevezett Magyar Hírlapos megmondóember a fasiszta" jelző hallatán.

Arra meg van sanda gyanúm, minek a röviditése lehet "balf . . .".

Visszataszító, hogy a "nemzet" után most már a "jobb" szó értelmezését is kisajátitotta ez a réteg. Abból meg ne építgessen dicsőséget magának a balf-féle közeg, hogy pár év külföld után hazajött. Én negyven év külföldi élet után jöttem haza, de ettől még nem vesztettem el a szkepticizmusomat, valamint a szabvány gondolkodás iránti utálatomat - történjen az bármely oldalon.
@Lord Kilburn:

Hát, láttam már ennél rosszabb listát is :)
Amúgy a Magyar Hírlapba 13 évesek írnak, vagy van valami iskolai végzettségük is?
nem értem, mit kell ezen a sztrájkon csodálkozni, ez egy ilyen értelmetlen ország, a problémáknak a jelenlegi felállás szerint nincs megoldása, ahogy előttem is írták, az alapokig vissza kell dózerolni mindent, és újraépíteni
de ugye ez kényelmetlen, szóval nem lesz belőle semmi

viszont esélyes, hogy nemsokára új címere lesz az országnak:
polonium.hu/items.php?logo=199
@vakapad:

Az elmúlt években a buszvezetők hónapról hónapra fizetést kaptak.
Amikor ilyenről hallasz, joggal gyanakodhatsz arra, hogy ezt valamilyen megállapodás alapján tették és nem csak fogadásokat kötöttek arra vonatkozóan, hogy vajon a következő hónapban mennyit fognak majd kapni...
Ezt nevezzük el "megállapodásnak".
Mondjuk úgy: "MEGÁLLAPODTAK"

A buszvezetők azért állapodtak meg béren kívüli juttatással kompenzált fizetésemelésben, mert nem volt más lehetőségük a magasabb jövedelem elérésére. Mondhatták volna azt, hogy nekik ez nem jó, inkább nem is kell, jobban szeretnének munkanélküliek lenni, ahogy a jó kapitalista erkölcs ezt megkívánná tőlük. (Nem mondták, de egy sofőr nem annyira képzett ideológiailag, így ne várjunk tőle csodát!)

Azt az ígéretet kapták tehát, hogy ez tulajdonképpen egyenértékű módszer, de adminisztrációs okokból csak a "juttatás" kivitelezhető.
Ezt (tudatlan kommunista csőcselékhez illően) elfogadták, ebben tehát ha informálisan is, de SZINTÉN megállapodtak.

Abban is megállapodtak, hogy ezt a megállapodást majd rendszeresen frissíteni is kell, és a legszerencsésebb mindenki szerint az lenne, ha nem trükközéssel kellene a bért foltozgatniuk. Talán majd a következő megállapodásban már kevesebb lesz a trükközés, vagy az azt követőben. Ugye milyen jó dolog ez a frissítés!

Eljött hát a frissítés pillanata.
Az új megállapodás viszont nem jött létre (ennek hiánya miatt egyenesen sztrájkolnak a barbárok), mert a réginél rosszabb feltételeket adna a sofőröknek.
Erre mondod, hogy "nincs megállapodás", az eddigi megállapodást meg el kell felejteni, hiába ígért bármit is a régi vezetés, azt vegyük semmisnek.
Eddig jó a gondolatmenet?

Jött egy új "csúcsvezető" (egy régi-jó elvtárs, egy a legjobbak közül, akinek hatalmas felelősség ül nap mint nap a vállán), majd nem tudván semmiféle megállapodásról gondolta legegyszerűbb azt elvenni, amiről nem ő állapodott meg. Miután ezt a "zseniális" húzást meglépte, (elvett egy kis pénzt a sofőröktől), a buszvezetők rájöttek, hogy az apró betűs rész bizony ellenük szól. (PPO effektus) Átnézték alaposabban, hogy van-e még esetleg apró betű, ami talán segíthet nekik. A mázlisták találtak is egyet, a sztrájkot. Ennek köszönhetően szombatra már egy jobb ajánlatot kaptak.
Harcuk szemlátomást eredményeket hozott.

Így működik a piac, a kapitalizmus.
K. vakapad elvtárs! Jó lenne, ha végre te is felnőnél hozzá!
@Tóta W. Árpád: "és hát a dolog lényegét csak nem sikerül érintenie: miközben széles lapja dicsőíti a sztrájkot, és gaskó mozdonyvezetői szolidárisak, addig széles cége szolgáltat, ahogy illik."

Nem olvasom a Magyar Hírlapot, de gondolom, nem általában dicsőítik a sztrájkot, nem követelnek általános sztrájkot, nem mondják, hogy az ország összes munkavállalója tagadja meg a munkát, hanem a konkrét sztrájkot támogatják. Mi köze ennek Széles cégéhez, és ahhoz, hogy ott van-e sztrájk? Ilyen erővel minden cégtulajdonos "sztrájktörő", akinél épp nem sztrájkolnak.
K. vakapad

Még egy apróság:

Idézni próbálod a 2010.01.15. 21:40:56 hozzászólásomból ezt a mondatot:

"Ki mondta hogy már van új megállapodás?"

A bökkenő az, hogy nem szó szerint idézed, hanem idézőjelek közt eképpen átírva a szöveget:

"Ki mondta, hogy VAN MEGÁLLAPODÁS?"

Az "új"-nak itt van(lenne) jelentősége, mégis jobbnak láttad inkább kihagyni, ezt diktálta a szíved.
Száműzted a copy-paste-t, a billentyűzeten keresztül szorgalmasan újrafogalmaztál, mintha idéznél. A pártiskola itt is jó munkát végzett.
A tények elvtárs, azok makacs dolgok... Néha még a Pártnak is meggyűlik velük a baja, nem csak a magadfajta pitiáner hazudozóknak.
@Lord Kilburn:
@darnmarquee:

Tévedniük tetszik.

Sajnos a szóban forgó párt egyáltalán nem rafinált, hanem egyszerű, mint maga Herényi Károly. Ez egy a demagóg, elitellenes kis pártocskák közül, akik mindig azt cincogják, amit szerintük a politikaellenes közönség hallani akar éppen.

Bárhogy fáj.
@vakapad: na a végével - is - egyetértek, hogy mi fizetjük a BKV vigalmi adóját!:(
Milyen igazad van, Árpi!
Nagyon liberális gondolat az, hogy a szakszervezeteket le kell törni... Mint a teszkóban, ugye?
És tényleg, mennyivel jobb a VT-Transman, ahol minimálra van bejelentve a sofi és kézbe kapja a többit... Ez a jövő, a jó irány, hajrá-hajrá!
@Republikánus Péter:

"Most akkor ez a párt magántulajdon-párti vagy sem? Á, csak költői volt a kérdés: ezek szimpla szopóskurvák, tudja minden ember."

Miért bántod Bokrost, mikor olyan szépen hallgat már egy ideje.
Mióta luxusprofitot kap az EP-ben.
:)
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

Hát, rég olvastam ilyen érdekeset. Megtudtam belőle, hogy a határozott időre kötött szerződések, ha lejártak, ha nem, örök időkre szólnak. Ebből már valóban logikusan következik, hogy:

"Amit viszont most kérnek, az egy indokolt követelés (szerintem, és még sokak szerint is az) A sofőr nem akar kevesebbet keresni, mint amiben a munkáltatóval megállapodott.",

azaz a régi megállapodás egyben az új is. Teljesen fölösleges most már mindenfajta tárgyalás, egyszerűen el kell a szakszervezetnek menni a bíróságra, és a pacta servant elv alapján senki nem vehet el tőlük semmit. Persze egy nagyon jó ügyvéd azért kell hozzá, valamint a PTK átfogalmazgatása sem spórolható meg.

Az valóban hiba volt részemről, hogy figyelmetlenül olvastam el a szöveget, és az "új" szót kihagytam belőle, de az írásom ennek ellenére továbbra is érvényes, ugyanis a (szigorúan a pasta/copy módszerrel idemásolt) "...mint amiben a munkáltatóval megállapodott." szöveg egyértelműen azt jelenti, hogy van megállapodás. Holott nincs. Interpactum van.

A többszörös elvtársozásomat (ennek nyilván lehet valami jelentősége, és gondolom, nem annyira pozitív érzelmeket fejez ki irányomban) büszkén vállalom, amennyiben ez azokra vonatkozik, akik figyelembe veszik a BKV, a világgazdaság és Magyarország jelenlegi helyzetét, amikor a véleményüket kialakítják, valamint hisznek abban, hogy csak szigorúan kapitalista alapon fogjuk bírni a nemzetközi versenyt, és aki ezt nacionalista, szocialista vagy populista irányban el akarják torzítani, azt az ország számára kártékonynak tartják.

Az
"Így működik a piac, a kapitalizmus.
K. vakapad elvtárs! Jó lenne, ha végre te is felnőnél hozzá!"
szöveggel nem tudtam mit kezdeni, mert többszöri elolvasás és hosszas gondolkodás után is csak arra lyukad az ember, nekem bizony az apróbetűs, eredményt hozó sztrájkharchoz kellene felnőnöm, hogy a kapitalizmus és a piac diadalmas működését végre én se akadályozzam.
"És tényleg, mennyivel jobb a VT-Transman, ahol minimálra van bejelentve a sofi és kézbe kapja a többit... "

Ez már sokadszorra hangzik el itt. Ez annyira közismert információ?
Még a végén lehet, hogy Széles nem is Viktor "barátja", hanem csak afféle beépített ügynök, és valójában a jelenlegi elit utasítására hagyja az APEH ezt a galádságot elkövetni!?

@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

"luxusprofitot kap az EP-ben"

A fogalom újabb jelentésárnyalattal bővült. A fizetés, mint profit. Ráadásul luxus.
@vakapad:

"Hát, rég olvastam ilyen érdekeset. Megtudtam belőle, hogy a határozott időre kötött szerződések, ha lejártak, ha nem, örök időkre szólnak."

Az írásban megkötött szerződések egyikének (ksz) lejárta nem jelenti azt, hogy ezzel a munkavállaló és munkaadó kapcsolata is megszűnt.
Az írásban nem rögzített ígéretek, alkuk pedig nem tudnak lejárni, azokat egy új (esetleg szintén nem írásbeli) megállapodás tudja (tudná) majd felülírni.

"azaz a régi megállapodás egyben az új is."

Ez a sofőrök célja, sőt még ennél is több: nem rosszabb, hanem jobb munkafeltételeket követelnek.

"a pacta servant elv alapján senki nem vehet el tőlük semmit. Persze egy nagyon jó ügyvéd azért kell hozzá, valamint a PTK átfogalmazgatása sem spórolható meg."

Bármi elvehető, de ez ellen mindenki megpróbál az elérhető eszközeivel fellépni. A bíróság gyakran ennél egyszerűbb ügyekben is kudarcot vall, azt csak a legvégső esetben szokás felhasználni. Pl. ha nincs lehetőség a sztrájkra. (Egy pert megfinanszírozni nem olcsó mulatság, ráadásul végeláthatatlan ideig tart!)
Ki az aki a buszvezetők helyett nem ugyanezt tenné? Még ha lennének is használható tanúi, ami a perben elfogadható. (A törvénykönyv átírása nélkül mondhatja azt is egy bíró, hogy a buszvezetőket megtévesztették, vagy akár azt, hogy a munkakörülményeik nem megfelelőek) Milyen megfontolásból lenne a buszvezető ilyen nagylelkű, hogy lemond a sztrájkjogáról?

"Az valóban hiba volt részemről, hogy figyelmetlenül olvastam el a szöveget, és az "új" szót kihagytam belőle, de az írásom ennek ellenére továbbra is érvényes, ugyanis a (szigorúan a pasta/copy módszerrel idemásolt) "...mint amiben a munkáltatóval megállapodott." szöveg egyértelműen azt jelenti, hogy van megállapodás. Holott nincs. Interpactum van."

Na persze. Árpi kifejezésével: Szarok a szádba.
Szerezz papírt, törölgesd körbe egy kicsit, hogy szóhoz juss.

"A többszörös elvtársozásomat (ennek nyilván lehet valami jelentősége, és gondolom, nem annyira pozitív érzelmeket fejez ki irányomban) büszkén vállalom"

Pozitív. Széles is jó elvtárs, már a fényképén is viseli a stílusjegyeket. Nézd csak meg alaposabban a poszt tetején! Ugye hogy pozitív? És meeeeekora kapitalista... Egy gigászi Rockefeller.

"valamint hisznek abban, hogy csak szigorúan kapitalista alapon fogjuk bírni a nemzetközi versenyt, és aki ezt nacionalista, szocialista vagy populista irányban el akarják torzítani, azt az ország számára kártékonynak tartják."

Az ideológia, az meglegyen szünet nélkül, álmodban is. Ez a lényeg!

"többszöri elolvasás és hosszas gondolkodás után is csak arra lyukad az ember, nekem bizony az apróbetűs, eredményt hozó sztrájkharchoz kellene felnőnöm, hogy a kapitalizmus és a piac diadalmas működését végre én se akadályozzam."

Így van. A piac része a sztrájk, ez nem magyar találmány. Most is mindennel foglalkozol a sztrájk kapcsán, csak a megnevezhető felelősök valahogy megint hiányoznak a sztoridból. Egyenesen buszvezetőkké változtak.
@Shore:

"A fizetés, mint profit. Ráadásul luxus. "

Bizony.
Ezt hajtják annyira, amikor EP választás van.
:)
Ezért hülye ország az ország- netán kurva- mert az elvtárs akar kapitalizmust és az ellenálló akar garantált béreket és SZOT beutalót.

Teljesen érthető, hogy a buszvezetők nem értenek a kollektív szerződéshez, na de a szakszervezeti vezetők havi 800-ért? Csak most tűnt fel nekik, amikor szélirányt kell változtatni, hogy bérként számolták a pulykát? Ejnye....Biztos az adminisztráció túlsúlyáról is csak most tőlünk szereznek tudomást.
Még mindig nem világos miért kellene egy recsegő ropogó vállalatban, ami folyamatosan veszteséget termel garantálni a béreket. Menjen el ha nem tetszik, hisz a piacon mindenki ezt csinálja. Amikor rezeg a léc már egy éve mindenki alatt, meddig van munkahelyem, meddig bírja a vállalkozásom?
Akkor pont egy csőd szélén álló vállaltot sajnáljak, aki az adómból pulykázik? Hol vannak a belülről jövő reform kezdeményezések, hogy milyen módon kell átszervezni szeretett vállalatomat- EÜ, MÁV, BKV, államigazgatás, bíróság- és a mellett kardoskodni felvonulni stb.
De a csóró embereket lehet sakkban tartani a BKV sikkasztó meg röhög a markában, mert a pártfinanszírozásban kéz kezet mos?
Erősen kacérkodom a gondolattal, hogy legyen a FIDESZnek 2/3 -a és ne tudja másra hárítani tetteinek súlyát.
Tegye rendbe az országot, ha a többiek elkúrták ennyire. Egyébként a 100 ezer kínaival is egyetértek. Timbuktuból is jöhetnek , ha átvállalják az államadósságot és jut pénz pulykára.
Szerintem jó ötlet Orbántól.- Ez nem irónia.- Remélem buszvezetőket hoz majd be.- ez igen.
Ha valakit érdekel a TUTI ELMÉLET, hát a sztrájkbizottság elnökének a bátyja taxis, míg a BKV Zrt. vezérigazgatójának a bátyja benzinkutas, szóval a sztrájk KÖZÖS ÉRDEKÜK.
Egyszerre csak 6 nap, de majd nyáron folytatják.
@dzsek szperó: "Mikor vesszük észre, hogy szórakoznak velünk?"

Egyetértek: Nagy X
nagyix.hupont.hu/
"heraklész 2010.01.15. 13:49:41
Te eszetlen!A Széles mindent a saját pénzéből csinál. A BKV vezetők viszont a te pénzedet lopják el maguknak"

Szeles is pont ezt csinalta csak korabban!
süti beállítások módosítása