W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A sztrájktörő köszöntése

2010.01.15. 07:13 Tóta W. Árpád

Hülyeországban a BKV-sztrájk a kormány elleni felkelés, tehát a sztrájkolók aranyosak, szépek és hazafiasak, míg a sztrájktörők és a sztrájkot ellenzők viszont büdös kommunisták.

A valóságban viszont az egyik legnagyobb sztrájktörő nem más, mint Széles Gábor, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa, akinek pedig szemmel láthatóan leghőbb vágya, hogy sámli lehessen Orbán Viktor tévénéző fotelje előtt. És mégis úgy tűnhet első blikkre, hogy Gaskó István nagyobb hazafi nála. Széles Gábornak ugyanis nemcsak félfasiszta propagandavállalkozásai vannak, hanem közlekedési cége is, amely VT-Transman névre hallgat, és huszonhárom budapesti buszjárat üzemeltetését nyerte el, amit közmegelégedésre teljesít.

Sztrájk idején is.

Széles Gábor buszvezetői nem hőbörögnek, a nemzeti felkelést leszarják. Még szolidaritásból sem csatlakoznak, mint néhány magáról megfeledkezett vasutas. Különös, ugye? Elsőre kicsit borzongató kimászni a skatulyából, de megéri.

A koppenhágai közlekedést oly módon szervezik, hogy az egyes buszjáratok üzemeltetését megpályáztatják. Jelentkezik egy vállalkozó, hogy neki van húsz Mercedes busza, és a 6A vonalat nézte ki magának a következő pár évre. A város természetesen beszáll a költségekbe egy előre meghatározott összeggel, mivel a használható közlekedés közérdek, viszont olyan nincs, hogy pulykapénzt meg ilyen hülyeségeket zsarolunk ki egy év múlva: ennyiért vállalta, ebben benne van a profitja is, oldja meg. Megoldja, ahogy Széles Gábor is megoldotta, hogy ne sztrájkoljanak a sofőrjei. A külvárosi vonalak magánkézbe adása jó döntés volt, a kísérlet sikerült, éppen a sztrájk bizonyította be. Már csak azért is érdemes privatizálni, hogy a szakszervezetek mindent megnyomorító hatásköréből kikerüljön az az ágazat – hiszen ez a betegség csak ott érzi jól magát, ahol az állam a tulajdonos.

A sikeres modellért tehát nem kell Koppenhágáig szaladni, itt röfög előttünk a hazai jó példa, pedigréje kifogástalan, nemzeti érzelme messziről érezhető, keresztény és magyar. Azért tulajdonos, hogy kitalálja, mennyi pénzből melyik vonalon hány buszt tud futtatni, mennyit adhat a személyzetnek – és nem is vállal többet, mint amit számításai szerint elbír. Azért is vállalkozó, hogy a szakszervezetnek legalább olyan aljas húzásokkal tegyen keresztbe, mint amilyenekkel azok a szakszervezetek élnek, amelyeket az állam mint rossz gazda hagyott elkanászodni. Továbbá az ő feladata, hogy a beosztott vezetőknek a körmére nézzen, és azok ne léphessenek meg százmilliókkal. Minderre pedig az készteti őt, hogy a saját pénzével játszik. Lehet, hogy nehéz természetű ember, és háziállatban rossz az ízlése, de az csak Hülyeországban van úgy, hogy a szimpi arcoknak van igazuk, a kellemetlen alakok meg mindenben tévednek. Buszközlekedést így kell csinálni, ahogy ő csinálja.

A polgári Magyarországnak nemcsak bőkezű támogatója, hanem példaképe is, sokkal inkább, mint a szakszis kommunisták. Tessék róla példát venni, és a sztrájk dicsőítésével felhagyni még ma.



Címkék: közlekedés fidesz szocializmus

332 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr831673743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kösz, elvagyunk - a politika és a sztrájk 2010.01.15. 12:07:03

Lassan már hivatalos sztrájklapot is indíthatnék, amennyit foglalkozom mostanában vele. Azonban most másik oldalról közelítem meg a témát, mégpedig onnan, hogy pártjaink mit szűrtek le a sztrájkból és hogyan viszonyulnak hozzá? Vagy egyáltalán, a hivat...

Trackback: Politikusbűnöző a Jobbikban 2010.01.15. 11:08:07

A Jobbik rendet és közéleti tisztaságot ígér. Ebben más politikai erőkkel szemben könnyíti a helyzetét, hogy csak kevés helyen került hatalmi pozícióba. Márpedig a népi bölcsesség szerint a csúnya lányoknak mindig könnyebb szüzen maradni. Azonban most ...

Trackback: Abszurdisztáni érdekvédelem 2010.01.15. 08:36:45

„Ha a sztrájk változtatna valamin, már rég betiltották volna.” No, azért ennyire ne legyünk pesszimisták a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmányával, a sztrájkjoggal. Nyilvánvaló, hogy egy ember mindig kihasználható, megalázható, de

Trackback: Drága, dolgos BKV 2010.01.15. 08:02:29

Végül Bajnaiék csak lenyomták Demszky torkán a tarifaemelést a 23 milliárd forintos támogatásért cserébe, pedig novemberben az egész fővárosi közgyűlés az emelés ellen szavazott. A BKV hosszú távú finanszírozása azonban ezzel nincs megoldva.Minden elle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az összeesküvés elméletek kedvelői kb. 2 éve azon mantráznak, hogy minden BKV körüli intézkedés, vezetői töketlenkedés, balhék, lopások mind mind azt a célt szolgálja, hogy legkésőbb jövő ilyenkorra a BKV-t meg lehessen szüntetni, helyét sóval beszórni és a tömegközlekedést 100% magánkézbe adni, úgy, hogy ne legyen ember az országban aki felemelné a szavát ellene. Ezúttal feltehetően bejön az elmélet.

Mellesleg nem törvényszerű, hogy az állam nem tud jól üzemeltetni egy tömegközlekedési vállalatot, de ha nálunk nem megy másként, akkor én is arra szavazok: a BKV menjen a picsába.
Gondolkoztam, hogy a sztrájkot vajon hogyan fogják felhasználni egy kis kötelező Orbán-ócsárolásra és fasisztázásra?.. Hát sikerült, pedig nem is volt olyan könnyű feladat!!!

Az, hogy valakiknek mindenről a "fasiszta" meg az "Orbán hülye" jut eszébe az már több a röhejesnél, ez egyszerűen beteges.

Bezzeg ha a Fidesz lenne kormányon és ő lopta volna szét a BKV-t, akkor biztos minden buszsofőr hős lenne, ugye?
Bizony azért Széles Gábor elég komcsi volt hogy szétlopja az Ikarust, meg a Videotont, és most levezetésképpen Fehérváron a Jobbik aktivistáit pénzelje.
Tóta W. Árpád megint nem gondolkodik. Mert nincs mivel. Egyetlen cél vezérli, Orbán Viktor nevét akármilyen módon beleszőni a böffenetébe.
És vajh' Ikaruszok-e azok a buszok? Gondolom, maradt garázson pár. :)
Sokszorosan kiderült már, hogy az első mindig a meló, utána jöhet minden más világnézeti szórakozás.
Egyébként érdekes, hogy az átlag utas azzal van elfoglalva, hogy a BKV-nak a sztrájk nyereséget hoz-e, vagy sem, kevésbé azzal, hogy gyalog kell mennie. 4 napos áramkimaradás esetén vélhetően előkerülnének a vasvillák a kamrából, és komolyabb hőbörgés lenne. Persze pár nap kényszertévézés otthon nagy duzzogva elviselhető, hosszú távon biztos más lenne/lesz a hozzáállás.
Szerintem a menedzsmentnek egy sajtpapírra fel kéne írnia, hogy melyik "üzletágak" szolgáltatásában voltak fennakadások, aztán 2011. január 1. hatályal azokat kiadni alvállalkozónak.
Kár hogy nincs menedmentje a BKV-nak. (Vagy ha van, akkor a talicskatoláson kívül nem tudom mit csinálnak.)
És kár, hogy ilyen tulajdonosa van a BKV-nak.
Ennyi.Nekem mindegy ki milyen politikai érzelmű,ha jól végzi a dolgát.Azok a buszok tiszták,álltalában nem késnek.MInden elismerésem az ott dolgózóknak,pedig azokon a viszonylatokon ritkán járok.A BKV-nak üzenem az legyen az etalon.
Most akkor Széles Gábor jó vagy nem jó?
Széles Gábornak nem csak az ízlése rossz, hanem a pedigréje is. Tetszik, nem tetszik, de a hathatós közreműködésével szűnt meg a számottevő autóbusz-gyártás Magyarországon. Ha olyan jó üzletember találhatott volna megoldást az Ikarus fenntartására, eladására, a szakember-gárda együtt tartására és akkor talán nem harmincéves buszokon utaznánk nap, mint nap.
Lehet, hogy csak az eljövendő választásokat kell megvárni, és rendeződik a helyzet. Akkor már Széles Gábor is kérhet majd valamit cserébe az eddigi munkájáért, és megpendítheti, hogy üzemeltetne még néhány buszjáratot.

Ha megkapja, akkor mindenki jól jár majd egy kicsit. Ő megrendeléshez jut, nekünk meg járnak majd a buszok.
na, végre! jó lesz a napom.
Tényleg azt hiszed hogy itt nincs vastagon mutyi és ez megéri a köznek? Nem mondod komolyan.
Az összes párhuzam a VT meg BKV alkalmazottak között, hogy mindkettő buszvezető.

Nem a VT Transman-os figuráktól vennék el azt, ami eddig megszokott volt, és max azért nem hőbörögnének, mert versenyszférában könnyebb utcára kerülni.

(könyörgöm semelyik csökkentképességű ne jöjjön azzal, hogy "szokják meg: nincs ingyenebéd")
"háziállatban rossz az ízlése"
Mit tudsz amit én nem?
én egy hete rovom a várost gyalogszerrel, fagyok oda a buszmegállókba, ahol állítólag jár még valami, úgyhogy nehezen tudok érzelmek nélkül nyilatkozni.

a sztrájk ugyebár olyan tevékenység, ami nyomást gyakorol a munkáltatóra, hogy engedjen bizonyos követeléseknek.

na most ezek a paprikajancsik kire gyakorolnak nyomást? kb minden pestire (igen az autósra is, mert többet áll dugóban). a BKV vezetés, akiknek kocsi meg sofőr van a seggük alatt kb magasról leszarja, hogy a hülye munkásember órákat késik a munkahelyéről, vagy be sem tud menni, a gyereke nem tud megjelenni a befizetett nyelvórákon, megbetegszik, az orvosi rendelő messze van, 39 fokos lázzal nem fog nekivágni a városnak stb.

valaki írta valahol, hogy a pénztárosoknak és a jegyellenőröknek kellene sztrájkolni. na az tényleg a BKV-nak fájna. mindenki járna úgy ahogy régen, de ezek a sutyerákok egy buznyákot nem szereznek bevételként addig.
szerintem gyorsabban haladnának a tárgyalások.

amúgy meg rohadjon meg az összes.
jó írás, de nem hiszem hogy ez a trollok közül bárkit is meghatna...
A közpénzek szórása ellen,a felelőtlen,gátlástalan kormányzás, a mutyi ellen ,mikor,kit szólitott fel a szerző?
Melyik antidemokratikusabb a másiknál?Melyik gátolja jobban ,hogy nyissunk ,közelendjünk az(!) nagyon szép és jó és piac! Nyugat felé.A sztrájk,vagy a közpénzszórás?Próbálja ezt előadni a szerző egy nyugati sztrájk kapcsán ott,pl franciaországban,írja úgy ,hogy Csigaevőország pl.,francia és keresztény,ugye.Ott ahol hasonló árak mellett a fizetések 4-5-6 szorosak.
Aha. S a sofőrök jól is keresnek. Kb. két kiló nettóban.
Az, hogy minimálra vannak bejelentve s nem adóznak, azt ki nem szarja le?
A többit ugyanis zsebből kapják üzemanyag megtakarítás címen.
Éljen az ország ahol minden ingyen lesz és még adózni sem kell. Még Széles Gábornak sem...
mit fogsz te ezért kapni a tévéjében!ágyelőt csinálnak még az anyádból is!
Ez itt a kulcsmondat: "A város természetesen beszáll a költségekbe egy előre meghatározott összeggel, mivel a használható közlekedés közérdek"
DE azért egy húszdarabos flottát költségesebb üzemeltetni, és a rendkívüli helyzeteket nehéz kezelni, ellentétben egy 1200 járművel rendelkező állománnyal! Az a rendszer drága az üzemeltetés miatt, a mostani meg hm... az átláthatatlanság miatt. :)
És a privát cégeknek is a Főváros fogja adni az ELŐRE MEGHATÁROZOTT ÖSSZEGEKET :)
Azért Ha nekiszegeznék a kérdést Széles Gábornak, hogy egy állami milliárdokkal bármikor megtámogatható BKV vezére akar-e lenni, vagy inkább egy magáncégé, ahol azért a csőd is benne van a pakliban, a posztból sugallt válaszra azért nem mernék nagyon fogadni...
Egyetértek. És remélem, hogy a vállalkozásban dolgozó emberek jó fizetést kapnak. Ha ez igaz lenne, akkor egyértelmű, hogy ez a kiút.
hogy ez a PPO milyen aljas...
ott a pont, minden egyes szóval egyet tudok érteni.
sztrájk száksz.
Kiváló írás! Grat!
Remélem, ez felgyorsítja a budapesti közösségi közlekedés liberalizációját!
Kedves Worluk !

Attól hogy a kommunizmus nem épült fel, még nem minden hülyeség amit a kapitalizmusról tanítottak a Kádár-rendszerben. Szeretik elfelejteni hogy tőkések, munkások és kizsákmányolás még mindig létező fogalmak. Bizony a melós egyetlen védelme az ha (kulcspozícióban lévén )sztrájkol. ( A repülésirányítóknak miért szabad ?) Bizony az egészségügy, a rendőrség, a tűzoltóság dolgozóinak helyzete-akik nem a monitor előtt verik....a billentyűzetet, hanem létfontosságú szolgáltatást látnak el- a társadalmi fontosságukhoz képest siralmas. Igen, sztrájkoljanak , ha megtehetik.
(Miért nem láttunk soha egy bankárt sztrájkolni alacsony bére miatt ? Pedig lennének sokan sztrájktörő bankárok helyettük...)
sajnos itt a nagy jólétben és a dübörgő gazdaságban elfeledtük amit szemináriumokon tanultunk: a kapitalizmus nem népkonyha. Nincs ingyen ebéd..."A munkásnak annyi a bére, amennyit maga kicsikar". Ez van.
Árpi!
Most vagy onnan nézem a dolgot, hogy egy véleményt olvastam, és akkor azt tiszteletben tartva nem hülyézlek le; vagy onnan nézem, hogy az írás egy nagyon egyoldalú felfogást tükröz, akkor viszont azt kell gondolnom, csapnivaló vagy újságírónak.
hmmm
tehát
ha Gaskó és a vdSS sztrájkol, büdös fideszes, hogy meri
ha Széles és a VT-Trans nem sztrájkol, büdös fideszes, hogy nem meri

értem: TótaW megint orbánfóbiád van?

nem kell félni, nem fog fájni, csak az fizet majd, aki lopott...
Na igen, de mit várunk egy olyan országban ahol a bkv reformere egy olyan ember aki előtte a MVM élén is nagyszerű reformokat hajtott végre a saját meg a cimbik zsebére ...
Egy alkalmazottnak az érdekérvénysítő képessége egyenesen arányos a szaktudása mértékével és specifikáltságával.

Ha valaki buszvezető a BKV-nál, akkor az ő speciális tudása arra a néhány vonalra terjed ki, amin jár. Ezt megtanítani egy újoncnak nem lehet több egy hétnél.

Tehát a most sztrájkolók érdekérvényesítő képessége konvergál a nullához.
Ezért egyetlen módszerük amivel nyomást gyakorolhatnak a sztrájk.
Az igazságtalan a dologban az, hogy nagyobb befolyást gyakorolnak ezzel a környezetükre, mint amekkorát a potenciáljuk egyébként lehetővé tenne számukra.

Olyan ez, mintha a Farmville-ben (bocs Árpi) az egerek vennék át az irányítást a farm fölött, több kiszakadó magos zsákot követelve.
Nincs ebben semmi rendkívüli, ez így törvényszerű.
Ami mindenkié - az a senkié. Mint pl. a BKV.
Ki hallott magáncégnél "sztrájkoskodásról"? Annyira jól fizetnek a magáncégek? Annyira daliás ott a dolgozók helyzete?
Ugyan már.
Lopni onnan kell - ahonnan lehet. Meg sztrájkolni is ott kell.
.
Kedves W.!

A tények tekintetében igazad van, de egyébként TOTÁLISAN HIBÁS AZ ÁLLÁSPONTOD!

Szerinted a nyugat-európai embereknek a gólya hozta azokat a jó kis fizetéseket? Kellett hozzá sztrájk is, szakszervezet is, (és persze alkalmas történelmi-gazdasági helyzet) nem csak az állami, de a privát szférában is voltak sztrájkok!

Magyarországra persze már tapasztalt munkaadók érkeztek, és állnak szemben a tapasztalatlan munkavállalókkal, és igyekeznek csírájában elfojtani a szakszervezetesdit, az én munkahelyemen pl. pár éve néhányan megpróbáltak szakszervezetet alapítani, mire a főnökség kilátásba helyezte az összes béren kívüli juttatás elvételét, mire a kezdeményezés szépen elhalt. Persze, mi szerencsések vagyunk, mert nem csak a minimálbért, és a dilis főnököt kockáztattuk, mint sokan mások Magyarországon!

Abban sincs igazad, hogy a magánszférában nem lopnak a főnökök! Rengeteg olyan főnök van, akiknek tejelnek a szállítók, hogy övék legyen egy megrendelés! És itt most nem a tulajdonos – cégvezetőkről van szó, (akiknek ez csak adózási trükk) hanem külföldi tulajdonú cégek helyi vezetőiről!

F.
hát én eddig se dicsőítettem. még annyian tudnának sztrájkolni azért mert csökken a bérük, elvették a kajajegyet stb. mégsem teszik, mert olyan a munkahelyük, hogy bármikor találnak másikat a helyére. Ez egy szemét kibaszás mindenkivel.
Engem az érdekelne, hogyan éri el, hogy nem sztrájkolnak az alkalmazottai?
Nem hiszem, h többet fizetne mint a BKV, vagy jobban meg lennének elégedve a sofőrök nála. Érdekes, hogy nála vmiért jobban féltik az állásukat -- már ha tényleg ez az indok -- vajon miért?
Te eszetlen!A Széles mindent a saját pénzéből csinál. A BKV vezetők viszont a te pénzedet lopják el maguknak.
Én azt hiszem, megtaláltam a legfontosabb adatot, ami a BKV vs VT-Transman, állami vs magáncég között dönt:

"Budapesti telephelyünkön 225 fő látja el a feladatot, ebből 218 fő gépkocsivezető" (VT-Tramsman honlap)
de legalabb jo iras...
Hülyeországban hülye újságíró ír oltári hülyeséget hülye olvasó meg végig olvassa.
Látyátuk feleim szümtükkel, tótavé megint megmondta a frankót! Privatizálni kell, hiszen akkor nem lesz szakszervezet! Hiszen micsoda taplóság már, hogy a dolgozók érdekvédelmi szövetséget alakítanak! Az ijjen kötsög melóst, aki nem akar éhbérért napi 134423 órát robotolni, hogy közben a nagy-, kis-, és közepes főnökök az épp aktuális mucuskájukkal a jól megérdemelt kétszázezer csilliós vég- és egyéb kielégítésükkel havonta mehessenek Ibizára vagy épp Zanzibárba kipihenni az irodai félredugások fáradságait - nos, az ilyeneket azonnal ki kell rúgni!!! Mit szervezkednek itten? Konspirálnak! Földalatti mozgalom! Még a végén szamizdatot adnak ki! Hát hová vezetne ez?!? A melósok csak fogják be a pofájukat, örüljenek hogy luk van a s.ggükön, gürizzenek mint állat, és ha valami nem tetszik, a Nagy Reformer is megmondta - el lehet innen menni! Remélem, kedves TWÁ, te is így fogsz gondolkodni, ha majd költségtakarékossági okokból kibaszarintanak...
Ezek szerint az alábbi buszok járnak?
22,40,57,,71,87,87A,105,114,130,141,141A,150,152,179,187,213,214,222,250,250A,256,257,956
Ugyanis a VT-Transman honlapján ezek a járatok vannak feltüntetve!
Árpád, ez most nagyon szemét volt.

Mennyit keresel? Tegyük fel, hogy keresel nettó 150 ezret. Amiből ki lehet jönni.

Jön a 2010, a céged bevétele meredeken emelkedik (4-5% jegy és bérletár emelkedés volt).

És akkor azt mondják neked, hogy 150 ezer helyett mostantól havonta 100 ezret vihetsz csak haza, ugyanazért a munkáért.

Közben meg a vízművek emel 5%-ot, gázművek 6%-ot, a kenyér ára felmegy, a benzin ára felmegy, a megélhetés ára felmegy.

Szerinted ez korrekt?

És mennyit is kellene a sofőröknek adni? Évente kb. 1 milliárd Forintot.
Egy 120 milliárdból gazdálkodó cégnél.
Ahol évente 1-2 milliárdot ellopnak, de szerintem lesz az 10-20 milliárd ellopott pénz is.
Mit vártok a "disznófejű nagyúrtól", aki, mint nagyvállalkozó osztja az észt, de elfelejti, hogy hogyan, milyen eszközökkel került a polcra, és milyen "remek" munkahely megszűntető produkciókat produkált
Mennyit keres egy buszsofőr a BKV-nál? (valaki megírhatná, aki tudja...) Olyan érzésem van, hogy nem keveset. Vegyük "X"-nek. Azt pedig tudom, hogy nem kevés ember ÖRÜLNE, ha lenne munkája. Nem kellene sokáig várni arra, aki "X-5.000" Ft-ért azonnal elkezdené vezetni a buszt. Mit pulykapénz...?
Ha magáncég lenne, tényleg minden gond nélkül fel lehetne tenni ezt a kérdést a dolgozóknak.
"Nem elég az X? Van 10 másik a helyedre. Senki sem pótolhatatlan."
Szerintem elkezdene dolgozni mindenki.
Én meg közben törölhetem ki a bérletemmel, mindenre jó, csak arra nem, amire vettem.
Napról napra növexik az utazni vágyó közönség szimpátiája a búszsoförök iránt.
Sőt, már a családtagjaik is élvezik ezt a szeretet áramlatot, amit mi sem bizonyít jobban, mint amikor a buszravárók a sztrájkoló buszsoförök felmenőit emlegetik, hogy ugynevezettt ödipuszi kapcsolat által szaporodjon az áldott buszos familia.
értem én Széles úr Humán patológiailag kiutalta sajátmagának a végkielégítésemet aztán beült egy csukló buszba és onnan hirdeti hogy nincsen alamizsna meg hajdúpét de viszont a sztrájk pörög mert szerintem a pulyapénzt zsebre rakta a...........Gyurcsány,,,,,,,,,,,,,,

amúgy e remekmű most nagyon lement alantasba
Kedves Árpád!

Lennél szíves néha a másik oldalt is szapulni? Nem vagyok fideszes, talán jobboldali, bár azt is kezdem letagadni...nade kicsit unalmas, hogy csak Orbán nevét ismered a magyar politikából! Szerintem van még ott pár szereplő, akár a túl oldalon is, akikről lehetne regélni, ehelyett írásaid döntő többsége leplezetlen Orbán-fóbiádról tanúskodik...ami szerintem ciki, de hát te tudod...
szeretem a "hitvallás" és prekoncepció nélküli tiszta érvelést. de olyan nehéz találni partnert egy ilyen vitához...
"Sztrájk idején is. Széles Gábor buszvezetői nem hőbörögnek, a nemzeti felkelést leszarják."

- VT Transman üzemelteti a 22-es buszt?
- Igen.
- Jár a 22-es busz a sztrájk idején?
- Nem.

Jól van, fiam, leülhet, egyes...
Gaskó barátunk tegnapi akciója megbukott, a vasutasok inkább az utasokkal szolidarítottak. Nem lehetne az összes járatot kiadni Szélesnek? Csak legyen már vége ennek a túsz-szedésnek.
Azt hiszem megvan a BKV következő vezére
Hulyeorszag? Ez most melyik is???
Hulyeorszagban olyan vezetoje van Hulyefalvanak mar 20 eve, aki hulye metrot epit + 300 milliradbol hitelbol, mert hat egy hulye fillerje sincs, de ez nem baj, es hat a mar mukodo hulye mertokba sem tudott beleptetorendszert telepitni, hanem inkabb szerzett egy par mar nem hasznalt statisztat a Gyuruk urabol...

Egy hulye eves berletes 10 eve

Igy kerek a tortenet...
Az írás korrekt.
Válság van...akinek van munkája az örüljön ne sztrájkoljon....ennyi.
Annyira hülye a cikk, mint aki írta, nem lehet hozzászólni.
Ma kiderült, hogy a sztrájk nem is a BKV ellen folyik, hiszen a BKV - akárcsak Kohn bácsi vasárnap zárva tartott üzletében - csak keres a sztrájkon.
Nem igazán szeretem az összeesküvés-elméleteket, de igazad van, a BKV és a szakszik remekül összejátszanak, hogy mégtöbb pénzt sírjanak ki a kormánytól.
Valahogy így. A megoldás akár a privatizásció is lehet, de a lényeg, hogy több millió ember ne szopjon azért mert néhány 100 nem végzi el a munkáját. Kisértetiesen emlékeztet a Boross-Bocskor rinyára...
Csak sikerult Orbant belekeverni, gratula Tota WC!
Azért szakszervezet a kapitalizmusban is van, a dolgozóknak pedig nemcsak kötelességeik hanem érdekeik is.
Más kérdés, hogy ki fizeti a szakszervezetet; a cég/állam, vagy a dolgozók.
Abban viszont teljesen egyetértek, sztrájkolni csak akkor szabad, ha a cég iszonyat sok profitot termel, a melósnak meg kiszúrják a szemét pár forinttal, nem adják meg ami szerződésben foglaltak szerint jár. Igazság szerint azonban a BKV és MÁV csak veszteséget termel, sőt, az életben tartásra adott adóforintokat meg a vezetői réteg nemes egyszerűséggel ellopja. Ilyen viszonylatban a szakszervezet tényleg a közpénzt herdálja, nem kapcsolja le a lélegeztetőgépet az agyhalottról. Ebben teljesen egyetért a jelenlegi kommunista kormánnyal.
Szeretnék avatart a hozzászólásaim mellé!
De igazit! :)
Ezért jön be Tota W. a népnek. Még akit éppen dícsér (ez elég ritka), azt is porig alázza. :-)
Ami a magyar szakszervezeteket illeti, szeretném jelezni, hogy soha sem a munkavállalók érdekeit képviselték. Nem is tehették, hiszen a legtöbb szakszervezetet maguk a munkáltatók hozták létre, lásd a BKV szakszervezeteit, ahol teljesen abszurd módon a BKV fizeti a függetlenített szakszervezeti vezetőket. De ugyanezen szisztéma alapján működik a MÁV-nál, vagy a többi állami vagy önkormányzati cégnél a szakszervezet, ráadásul minél több szakszervezet van egy adott cégnél (pl. BKV 12 darab), annál jobban meg lehet osztani őket. erre a megosztottságra számos példa volt már a BKV-nál, a MÁV-nál stb. Előbbiekből következik, hogy MO-on nincs valós érdekképviselete a munkavállalóknak. Amíg nem lesznek önálló, az adott cég vezetésétől anyagilag és minden egyéb módon független szakszervezeti vezetők, addig nem is lesz igazi érdekképviselet nálunk. Ezt az egész szisztémát jól kitalálta annak idején az MSZP, hogy a meghosszabbított karjai legyenek a szakszervezetek, lásd MSZOSZ és társai.
Amikor az MSZOSZ pl. Gyurcsány alatt kicsit erősködni próbált, akkor 2006-ban Wittich Tamást az MSZOSZ elnökét rögtön beültették a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatói székébe! Az ész megáll ezen a teljesen nyílt és arcátlan korrumpálás láttán! Ezek után kérdezném, lehet nálunk egy pillanatig is komolyan venni a munkavállalók érdekképviseletét, melyet maguk a munkáltatók pénzelnek és irányítanak? Az ész megáll ezen a teljesen nyílt és arcátlan korrumpálás láttán!
Amennyit ebből felfogtam, annak számossága kevesebb kettőnél, ám mindenképpen nagyobb nullánál, a természetes számok halmazán értelmezve. Magyarán: egyetértek.
Honnan tudod, hogy a VT-Transmannál mennyit keres egy buszsofőr? Lehet, hogy nincs külön pulykapénz, hanem benne van az alapbérben. Meg persze a BKV-snak tök jogos, hogyha egyeseknek 10-20 millió jut év végén prémiumra, akkor nekik is csurranjon már egy picike.
Nem jót tesz az indexnek, hogy ilyen mélységesen, alpárian elfogult anyag is belekerül.
Hát azért ez nem ilyen egyszerű.
Mit érdemel az a bűnös, aki hagyta lerohadni ennyire ezt a céget?

A buszok tényleg lerobbantak, a vezetőknek tényleg nagy a felelősségük.

Hol, hogyan kellene ezt jelezni.

A másik, hogy nem új agyrém követelésük van (mint a Gaskóéknak), hanem a meglévő szerződésüket szeretnék továbbvinni.

Szerintem nincs ezzel a sztrájkkal semmi baj.
Esetleg ugyanarról a Szélesről beszélsz,aki szétk..ta és kirabolta az Ikaruszt, a kevés, valamit érő nagyvállalataink egyikét? Én az ilyen embernek (ember?)azt sem hinném el, ha a vízen járna, mint állítólag Jézus.
Sajnos, ahogy Te írod - Hülyeországban - megint a buszvezetőknek van igaza. Nekik biztos nincs közük a BKV negatív szaldójához és veszteségeihez. A sok okosnak meg (aki irigyli a netán 150-200 ezres nettójukat) ajánlanám, hogy próbálja ki egy évre. Reggel 3-4 órakor kiállni (télen is a sötétben), vagy este 12-kor hazaesni, mikor az irigykedő gyökér már végignézte buzi sorozatát vagy az aktuális akció baromságát a félóra reklámmal. Karácsony, húsvét, szilveszter, szombat, vasárnap stb. Koppenhága pedig igen rossz példa. A Dániában dolgozó buszsofőr (nem hiszem, hogy több, mint 10%-a dán, a fönti nagyszerű munkabeosztás miatt) valószínűleg heti bérként is elküldene az anyánkba, azért az 5-600 Euróért, amiért itt megy a hajcihő. A szakszervezet pedig olyan, amilyet Hülyeország megérdemel. De még mindig örülne az a 2-3 millió szerencsétlen, aki a 60 valahányezer Ft minimálbérnek nevezett éhpénzért (meg talán valamit a zsebbe) dolgozik, ha volna valaki, aki a munkaadóját elküldené az anyjába és kiállna érte, akárcsak olyan módon, mint a Gaskóék.
Amire, még kiváncsi lennék, hogy most éppen miért a BKV-s bili tartalma ömlött ki? Azt hiszem tisztában vagyunk vele, hogy bárhova nyúlnánk ebben a nagyszerű országban, mindenütt sz..ral teli bili várna. Hogyhogy most épp a BKV?
(Sosem voltam buszos, közöm sem volt hozzá, csak az igazság kedvéért)
Persze az a vicces, hogy eközben a napilapjában persze inkább a sztrájkolók céljaival ért egyet, sőt, sikerült azt a bravúrt is kihoznia az egészből, hogy mind a két oldalon a szocik állnak (tehát a sztrájkolók mögött IS).

diszperz (törölt) 2010.01.15. 13:55:05

Persze, lehet köpködni a szakszervezeteket, de szerintem te is felháborodnál, ha a cégnél, ahol dolgozol, a vezetők néhány év alatt kipörgetnek pár milliárdot, majd közlik veled, hogy bizony most meg kell húzni a nadrágszíjat. Nyilván nem csak ez a pénz hiányzik a bukszából, de nem a buszsofőrök és a műszakiak tehetnek arról, hova jutott a cég, hanem a béna és korrupt vezetés, politika stb., szóval a koncepció hiánya. Virtuálisan már hallom, hogy ez sok más helyen is így van, de ha megvan a lehetőségük miért ne tiltakozzanak ellene? (És persze ez az egyik fő dolguk, hogy szóljanak, ha valami nem OK.)
Azért emlékezzünk meg arról is, hogyan is szerezte meg a Széles a pénmzagot, mielőtt piedesztálra emeljük.
Nem mindenki dicsőíti a sztrájkot, főleg nem azok, akik - koruk és/vagy egészségi állapotuk miatt gyalogolni nem tudnak, viszont a metrótól aránylag messze laknak. Nagyon vegyes a visszhang, van, aki arra utal, hogy nem a sztrájk a baromság, hanem a tájékoztatás elmaradása. Azt felejtik el persze, hogy az is sztrájkol, akinek az lenne a dolga, hogy tájékoztassa az utasokat, érdemes-e várniuk vagy sem.
Miért van az, hogy egyetlen maszop-szadesz-hívőnek sem jut soha eszébe, hogy az állam jó gazda is lehet? Nem előfeltétel, hogy egy állami cégnél gondatlanok legyenek, retardáltak, esetleg sikkasszanak. Egy állami cég jó (és normális) esetben törődik az alkalmazottaival, stabil és kiszámítható jövőt kínál nekik olyan fizetésért, amiből meg lehet élni, és biztosítja a saját maga által hozott törvények alapján járó munkakörülményeket. (Legfőképpen) a mostani kormányzat bűne, hogy ez sehol sincs így, és az általuk felvett és busásan megfizetett, semmihez sem értő "vezetők" dilettánsok, sőt egyenesen károsak az általuk igazgatott cégek működésére. De hát a klientúrát meg kell fizetni.

EZ az ára, kedves TotóWé. Nem működő BKV-nál nem működő sztrájk.
Ugyanígy egyébként a magánvállalkozó is megteheti, hogy nem a dolgozói hátbőre biztosítja a még-egy-kicsit-magasabb profitot. Esetleg egy normálisabb országban. Viszont hogy kapzsiságból sokkal nagyobb eséllyel nyomorítja meg a dolgozóit a vadkapitalizmusnak köszönhetően (lásd a korábbi évszázadokat), az hétszentség.

Megint sikerült hülyeséget írnod. Na szevasz.
Nyilván tőled sem lehet többet elvárni, minthogy ráerősítsél a már általad előre felvázolt demagóg kép inverzére: "Hülyeországban a BKV-sztrájk a kormány elleni felkelés, tehát a sztrájkolók aranyosak, szépek és hazafiasak, míg a sztrájktörők és a sztrájkot ellenzők viszont büdös kommunisták."

A szakszervezet, érdekképviselet, sztrájk és egyéb nyalánkságok ugyanis a rendszerváltás egyik legfontosabb eleme amelyet sikerült most kiborítani a kádból a gyerekkel együtt. Gratulálok az "objektív" mércéhez. Bezzeg amikor taxis sztrájk volt akkor nem derogált a teljes liberális, kamuszociáldemokrata rétegnek 1 hétre lezárni a várost, persze akkor nem ők voltak kormányon így megtehették. A koppenhágai példa csodálatos, remélem ott nem szokás úgy privatizálni mint itthon mondjuk a pécsi vízműveket hogy aztán csak emelkedjenek a díjak és a tulaj lelép a pénzzel. Nagyjából minden normális ember szívesen megszabadulna a BKV-tól, a szakadt buszoktól hacsak cserébe majd nem 3-4 szeres áron kell pártfinanszírozni Demszky valamelyik haverját. A Széles összemosása a BKV szakszervezetekkel valóban aranyos próbálkozás, hiszen ennyi erővel az ECHO is beszüntethette volna az adást pár napra szolidaritásból. Azt miért nem kéred számon rajta. Sztrájkolni az sztrájkol aki tud, én mint magánszférában dolgozó ember nem tudok ahogyan a közszféra sztrájkja még egyáltalán nem jogosít fel senkit arra hogy holnaptól elálljon az előzetesen megkötött szerződéseinket teljesítésétől. Ettől még nem végzetes ha egyes médiumok nem állnak be a sztrájkolókat véresszájúan pocskondiázók sorába, meglovagolva azt az érdekes jelenséget amely szerint az emberek 80-90% egyáltalán nincsen tisztában azzal pontosan miért sztrájkolnak, sokan azt hiszik valami hatalmas fizetésemelésről van szó. Epic fail ugye. Persze nem is kell senkit tájékoztatni, elég visszaélni az utcán fagyoskodó emberek indulataival és egyúttal egy örök életre betilta(t)ni a sztrájkot. Erre csak egy klasszikust had idézzek: Demokraták ééééébresztőőőő! A Postától elsőfokú ítélet alapján 20+szakszervezetist vágtak ki ill. 120 fegyelmit indítanak. Nem csak akkor kell félteni a demokráciát ha jön a Zorbán vagy a melegek masíroznak, pártállástól függetlenül illene elgondolkodni hogyan fajulhatott el idáig a helyzet, esetleg miért nem sikerült jobb és hatékonyabb szabályozást hozni ilyen helyzetekre. A BKV megér egy külön litániát, ergo lenne mit csinálni ahelyett hogy ilyen ostoba, már már Jobbikot megszégyenítő módon alapvető jogállami vívmányokat feláldozni a kampány oltárán ill. a BKV-s botrányokról figyelmet elterelni próbálók javára. Egyáltalán nem haluzom a sztrájkolókat szabadságharcosoknak, csak amíg senki sem kíváncsi arra mit, miért akarnak és tesznek addig kénytelen vagyok olyan oldalakon informálódni ahol ezek az információk is teret kapnak. (Itt miért nem?)

Demokraták ééééébresztőőő!
Szerintem a szakszervezettel és a különbözö érdekképviseletekkel semmi baj nincsen. Amíg azt teszik ami a dolguk. Amint ebbe belekeveredik a politika (lásd MÀV), onnantól kezdödnek a problémák. Ausztriából írok és csak annyit tudok mondani, hogy van mit tanulnunk a tölünk nyugatabbra élöktöl. Itt pl. szakmánként kollektív szerzödés írja elö, hogy mi jár egy dolgozónak. Ha nem lenne ez így, akkor itt is mindenkit kiszipolyoznának. Remélem azt senki sem hiszi el, hogy csak Magyarországon "szemetek" a fönökök/multik. Itt szakmánként meg van adva, hogy mennyi az adott szakmára a "minimálbér" és mennyit kell növekednie évente/3évente etc. Többet lehet adni, de kevesebbet nem. Nem tökéletes a rendszer, de müködik.
Arpi,

Orulok h neked tetszik a Koppenhagai kozlekedes. En jelenleg Manchesterben elek, es itt is valami hasonlo van.
Es mondom neked, ez nem tul jo rendszer am. Van vagy 10 busztarsasag, a vonalak ossze-vissza vannak elosztva kozottuk. Van ugyan egyseges berlet, ami minden tarsasag buszara jo, de ertelemszeruen dragabb. Ezenkivul lehet venni minden busztarsasagnal olyan berletet, ami csak az o buszaikra jo. Es akkor kezdodik a sakkozas, h nezegeted melyik tarsasag buszai jarnak egy adott vonalon. Aztan van olyan is, hogy ugyanazon a vonalon tobb tarsasag buszai jarnak.
Es csak szolok, a csucsidoszakokban a buszok ugyanugy teljesen megbizhatatlanok, ertem ez alatt hogy siman varsz fel orat! egy buszra ami egyebkent 8 percenkent jar.
Az igaz mondjuk h nem sztrajkolnak, de ettol meg szerintem a tomegkozlekedo ember szamara ez ugyanugy nem jo.
"kedvenc" miniszterelnokunk meg nem tudom minek bofog, inkabb tan egy kicsit korulnezne hogy mennyi folyik be az mszp kasszaba a bkvbol es aztan kussolhatna...
Talán a 4es metró százmilliárdjai helyett először itt kellett volna rendet tenni.

KungMester (törölt) 2010.01.15. 13:56:54

Ez egyszerű üzlet, semmi többet nem kell beleokoskodni. Sokkal nagyobb gáz, hogy lassan egy évtizede nem vitt el infarktus egyetlen közösségi közlekedésért felelős zsírfejet sem. Mivel nincs konkrétan nevén nevezve a szakterület Sátánja így mindenki mossa kezeit és hordja ki a lét totálisan érdemtelenül.

Mi ez, ha nem az alkalmatlanság magasiskolája?
de Koppenhágába is loptak ennyit ???
kitartást, ezek a saját szemüknek nem hiszenk. százszámra van az ilyen példa, de a 'mi kommunistánk' effektus, ugye. ki tudja, mikor jön el a kritikus tömege az ilyen példáknak, amikor legalább rés nyílik azon a kovácsoltvas hályogon a szemükön.
Arra vagyok kiváncsi, hogy a taxisok meddig bírják a megemelt üzemanyagárakat. 20 éve még blokádot rendeztek miatta, most meg szó nélkül lenyelik. Esetleg nekik így is megéri??? Nahát, ez érdekes. Akkor mi volt a 20 évvel ezelőtti kirohanás? Egy libsi rendezvény, semmi más.
A karácsonyi szünet alatt bele-belenéztem az Echo TV-be. nekem az a meggyőződésem, hogy sokkal inkáb Jobbik tv az már, mint a Fideszé, már csak azért is, mert a HírTV-ből kikopott vállalhatatlan marhák alkotják a csapat gerincét. Szóval Széles Gábor nem annyira Orbán Viktor zsámolya akar lenni - ha a Jobbik parlamenti erő lesz, lehet ám azon kersztül is lobbizni, és nem kell tülekedni azok között, akik az eltartott kisujjuk miatt inkább a Fidesz ajtaján kopogtatnak tízezredmagukkal.
Hülye vagy Tóta, ezzel az egész naciofaschist röfögéseddel egyetemben. A Széles -féle társaságot( ha igaz, amit írsz) vélhetőleg kereskedelmi szerződés köti, a BKV sztrájkja viszont a buszvezetők, tehát az ALKALMAZOTTAK jogainak MEGVONÁSÁRÓL szól. A többi a sötét lelked szájszagú terméke.
Hülyeországba te is beletartozol, Tóta W. A cikkedből ép csak azokat az apróságokat felejtetted el megemlíteni, hogy a magánkézben lévő vonalakon üzemletetett buszok nem olyan állapotokban vannak mint a BKV-nál, és a munkáltató nem teheti meg azt, hogy ukk-mukk-fukk gondol egyet és korábban munkaszerződésbe leírt jutattást egyszercsak megvon. Pontosabban szólva megteheti, ha kirúgja az alkalmazotat hivatkozva arra, hogy munkaköre megszűnt. DE ha aztán mást vesz fel helyette kevesebbért, akkor a régi munkavállaló szépen becsönget a munkaügyi bíróságra és ugyan 3 év alatt, de per nyert ellene.
Továbbá ha a magánjellegű társaságnál a munkáltató olyan munkaeszközt biztosítana mint a BKV-nál és a munkavállalót munkahelyének elvesztésével zsarolva munkavégzésre kéynszeríti, egy konkrét baleset esetén a munkaadót bilincsben viszik el. Nemcsak a "hülye" buszsofőrt...

De abban igazad van, egy magáncégnél a HR-es nem fog saját magának csak úgy kiutalni 100 milliót, mindegy milyen címen, mert azonnal utána néznek, és a tulaj lesittelteti a sikkasztót. És nem fognak milliárdokat sem kiszorni haveri cégneknek nagy semmire - a milliárdokért cserébe konkrét hasznot hozó ellenszolgáltatást is kérnek.
Első?

Én nem BKVzok...
Pont ez a lényeg, a szakszervezetisek nem azért szervezik a sztrájkot, hogy a munkavállalók érdekeit védjék, hanem azért, hogy könnyebb legyen a cuccot átjátszani magánkézbe.
Tota W Ur! Egyet tennek hozza: MAV es BKV privatizalast kellett volna csinalni, nem egeszsegugyet zaklatni. Ha barmilyen osszehasonlitas lenne arrol, hogy egy privatizalt vonal es egy kozpontilag vezerelt vonal mennyibe kerul.
Mondjuk az allami tamogatas kerdeses, hogy mennyi lenne a jegyar, ha nem lenne.
Ez egy marhaság. Ilyen, mikor a magát újságírónak tartó ember ad1, nem ismeri a témát, a hátterét, ad2, mindenképp akar írni valamiről,még akkor is, ha tök hülye, meg általában is.
A VT-Transman nem most, a sztrájk miatt kapta meg néhány külvárosi vonal üzemeltetését, ennek semmi köze a sztájkhoz, ergo, a cikk egy nagy hangulatkeltő baromság.
A VT-Transman Fehérvár egyik legdrágább fuvarozócége, csak oda tud bekerülni, ahol előbb a döntéshozót megkenik. Árajánlat esetén 30-40%-al adnak magasabb árat, mint a versenytársak (teherfuvarozásra).
Édes jó istenkém, má' megin sikerül fölmondani valami agyaroggyant, életszagmentes, neolib butaságot.

1. A vállalkozónak oda kell adni az üzemeltetés árát, míg a BKV-ból ki lehet lopni, ill.a menetredszerű megszorítás idején eleve el lehet venni. (És ami még súlyosabb, hogy a kerbantartást és a fejlesztést is el lehet sunnyogni, mint a példánk éppen mutatja, akár évtizedekig) Vagyis ha minden vonal vállalkozóknál lenne, akkor nem maga a BKV adósodna el, hanem az önkori, meg az állam, ergo olcsóbb nem volna a dolog, sőt. (Persze ha nem lopnának, akkor valamivel olcsóbb volna, de ez meg szektorsemleges, lehet közösségi tulajdont böcsületesen menedzselni, teli a világ példákkal. Hogy ne menjünk messze, a nagy magyari privatizációban rakat állami tulajdon lett más államoké, és csodák csodájára ezek a firmák prosperálnak. Egy jól menedzselt BKV mindig olcsóbb lesz, mint a sok alvállalkozó, ha jó a jogszabályi környezete. Mert az alvállakozónak haszon is kell, a közösségi tulajdonnak nem.

2 Abból, hogy a BKV szakszervezetei olyanok, amilyenek, abból nem az következik, hogy a szakszervezet, mint olyan egy kalap kaki, legalábbis 80-as IQ fölött adódnak más lehetőségek.

Az meg egyenesen szegénységi bizonyítvány, ha valaki a nyugodt jövő és a működő közszolgáltatások zálogát abban látja, hogy ami természete szerint egy, ami minden gazdasági racionalitás szerint összetartozik (gyk. ez nem okvetlenül a teljes BKV, de pölö nagyon is sanszosan a teljes budapesti buszközlekedés), azt jól szertedarabolja, ellehetetleníti a nyomatékos munkavállalói érdekképviseletet, tetejébe magánkézbe is adja, de precízen odafigyelve ám a monopolhelyzet megőrzésére. Hát ez semmilyen közgazdasági elmélet szerint nem visz előrébb, már ha az előrébb a közjó értelmében vétetik. (És kérnem mellőzni az x-évente pályázat című badarságot, mint versenyelemet!)

Pulykapénz és egyebek tárgyában meg talán annyit, hogy ha talán értékén megfizetnénk mindenkit, nem volna ekkora baromságok létrejöttére sem igény, sem lehetőség. Csak hát mifelénk a mindenkori hatalom legfontosabb hagyományos műlába ez a kurva kézbőletetés, hűbérúri 'adok, ha nyalsz' mentalitás. Majd ha ez elmúland, és lesz átlátható gazdasági környezet, tisztességes munkáért tisztességes bér, tisztességtelenért meg coki, akkor majd képtelenségeket nem fognak akarni a melósok. Gyengébbek kedvéért a magyar átlagbruttó - és akkor most a belső aránytalanságokkal nem bíbelődnék - valami 200-220 KHUF, ami valami nyolcszázegynéhány Euro. Tegye föl a kezét, aki komolyan azt gondolja, hogy a magyar munkaerő, a magyarországi munka ennyivel (kb. harmad-negyedannyira) kevésbé hatékony, mint a Lajtán túli! Akkor miért is furcsálljuk, hogy aki teheti, a nyomorúságos éhbéréhez hozzáalkuszik? És nyilván csak olyan formában kaphat, ami ezt a nyomorult átlagot és a nyomorult egyéb workereket nem piszkálja föl, hogy másnak azért ne kelljen adni. Nü, ez a pulykapénz és társai, ez kérem béren fölüli juttatás, a nemzetgazdaság háborítatlanul robotolhat tovább az üveggyöngyökért...

Egyebekben jól működő, közösségi tulajdonú tömegközlekedéssel fölszerelt milliós városok bőven föllelhetők Európa különféle éghajlatai alatt, nem egy ördöglakat a dolog.
Igen ebben a bejegyzésben több az igazság, mint abban amit Demszky mondott, hogy a buszvezetők miatt van 90mrd forint hiánya BKV-nak.

Már az is furcsa, hogy hány szakszervezet van a BKV-nál (kb 15) és ezek sem értenek egyet. Az egyedüli mmentő magyarázat a mostani sztrájkra az, hogy a "pulykapénz" összköltsége éves szinten messze nem éri el a vizfejben dolgozó (?) káderek összjövedelmét inklúzíve a végkielégítéseket. Ha majd egyszer egy karcsúsított és hozzáértő mendzsment fog becsületesen dolgozni, akkor talán helyreáll a BKV működése.

Szóval én sem szeretem a sztrájkot, de most kivételesen megértem, hogy kiakadtak.
na persze, tényleg a szakszik élnek vissza leginkább a bkv körül. alakítana inkább minden szakág szakszikat, hogy azok versenyezzenek, és győzzön a jobbik (mármint közülük a jobbik)akkor majd a kihullik a férgese.
alkalmazottaktól elképesztőnek tartom a tőkés istenítését és a szakszi ördögösítését....
Most lenne jó alkalom folytatni az üzemeltetés privatizációját. A zembereknek tele van már a tökük a BKV-val és a sztrájkkal, nem sok könnyet hullatnának érte.

Sajnos a jelenlegi kormányzatnak már nincs ideje ilyesmibe belevágni, Orbán pedig épp az ellenkezőjéről beszélt végig.

Habár ha majd az ő ajtaja elé piszkítanak, lehet átgondolja a dolgot. Vagy azt a modellt választja, hogy marad minden állami, de a sztrájkolók ingyenes beutalót kapnak Recskre, ideológiai továbbképzésre. Végülis ez a modell is bizonyított már, igaz, hogy egy ideig szalonképtelen volt, de még visszajöhet.
Ez szép és jó egészen addig, amig az egyes vonalakat nem ajándékozza oda az állam a haver cégének jelképes összegekért előre lefutott korrupt tendereken (amit majd ugye visszavásárol tőle csillagászati pénzért).

Mindkét modell működhet jól, ha annak a becsületességi és erkölcsi alapjai megvannak.

A Koppenhágai modell a magyar sajátosságokon bukik el. Ha Privát, az a baj, ha állami, az a baj. Úgy látszik, a népnek nem lehet már semmivel a kedvére tenni.
Öreg ! Egy valamit kifelejtettél !
Nem lopnak!(ki az a hülye aki a sajátját lopná?)Az államét(a mi pénzünket), az más !)Ebből van elegü(n)k!A BKV kicsiben az állam maga. Párszáz ember,a haveri kör, meg az ivó,dugó,vadász- és egyéb cimboráknak "habzsi-dőzsi" a többi, meg gebedjen meg,hogy ők mégtöbbet lophassanak,ill.kamionokkal szállítsák ki a milliárdokat az eu-s valutaalapos, izraelita bankár haveroknak !
Szerintetek már pedig ez így van rendjén !!!
Azért a "jótevő" Széles Gáborról megkérdezném a volt Videotonos és Ikarusos emberek véleményét.
ez a vélemény már nem publikus ???!!
ott mennyit loptak ?
Szia! Csak kérdezem: ennek a mainak csak annyi volt a lényege: "félfasiszta propagandavállalkozásai"?
Ez egy marhaság!Végre akad egy szakszervezet amely megkísérli a csórók érdekeit képviselni,mindjárt lázítanak ellene.Amit Széles taktikáját illeti,nem más mint propaganda az elégedetlenkedő utasok felé!Sajnos,csak a MÁV-nak a BKV-nak és a MALÉV-nak van lehetősége ilyen akciók végrehajtására,mert nekik van sztrájk alapjuk.A magánszektorban aki valamilyen szakszervezetbe belép,az esetek többségében azonnal kirúgják!Arról nem is beszélve,hogy az átlagkeresetek szándékosan vannak olyan alacsonyan megállapítva,hogy az embereknek véletlenül se lehessen megtakaarítása,vagyis rettegjen attól,hogy bár míért is tiltakozni merjen!Ebben nincs különbség sem az állami,sem a magánszektor között!Sajnos könnyű úgy sztrájk törőket találni,hogy a kisemmizett emberekben a szolidarítás érzése felül kerekedjen az éhenhalás fenyegetése felett.Feltetően Széles Gábor is ilyen rétegből merít munkavállalókat,vagy ha úgy tetszik,sztrájktörőket!
Azért ez egy csöppet sarkos lett, vagy ha ilyennek szántad, miért nem mondod ki kereken: menjen minden szakszervezet a vérbe, majd a jó tőkés meg az öntudatos munkásember mindenütt megoldja a problémái fésztufész...
viszont másfelől a külvárosiaknak épp amiatt nem lehet még akkor sem sztrájkolni, ha valóban szükségszerű lenne, mert magánkézben van.
Ez a helyzet természetesen nem szükségszerű, csupán a kampány része.
Épp ezért kellene minden vonalat kiadni vállalkozásba. Kevesebbe kerülne, mint a bkv irdatlan veszteségét finanszírozni.
Többé-kevésbé egyetértek. Felháborító, hogy a BKV-s dolgozó az én zsebemből veszi ki a pénzt, ráadásul duplán! Egyszer, mert az adómból kapja a fizetést, másodjára, mert ha nem tudok bemenni a céghez dolgozni, akkor munkabért sem kapok! Felháborító! A béna BKV miért nem alkalmaz sztrájktörőket? Az is felháborító, hogy a szakszervezet elviszi a forgalmi engedélyeket, hogy ne lehessen a buszt vezetni. Mióta az övé? Nem aBKV a tulajdonos? A BKV meg miért ilyen impotens, feljelentés lopásért, aki elvitte rendkívülivel kirúgni!
"hiszen ez a betegség csak ott érzi jól magát, ahol az állam a tulajdonos."
rajzfilm szövegeket is jobb oda elpattintani, ahol az állam a gazda.
Dicsérd a sztrájkot, hogy végre privatizáljanak már!)
"...Továbbá az ő feladata, hogy a beosztott vezetőknek a körmére nézzen, és azok ne léphessenek meg százmilliókkal. Minderre pedig az készteti őt, hogy a saját pénzével játszik. ..."

Bizony, bizony. Egyetértünk.
Aki pedig az állam pénzével bánik rossz gazda módjára, vagy a felügyeletet, ellenőrzést elmulasztja, azt büntetőjogi úton kell felelősségre vonni.
Ha majd mindenkit felelősségre vonnak, aki a közvagyont megkárosítja, vagy ellenőrző-felügyelőbizottsági stb. pozícióban hagyja, hogy a közpénzt lopják/herdálják, akkor majd az állami vagyon kezelői is jó gazdák lesznek és ugyanúgy fognak gazdálkodni, mint a tulajdonosok.
Most is úgy kellene gazdálkodniuk, de sajnos megtehetik, hogy következmények nélkül garázdálkodnak.
Nehogy már köztörvényes bűnözők miatt legyen privatizációs "kényszer" ebben az országban!!! A vállalkozó "haszna" lehetne éppen az állam haszna/bevétele is, akkor talán megelégedne kevesebb adóbevétellel. Nem?
Adalék:
Tegnap az ATV-n (is) ment a hír: a sztrájkolók bejelentkeztek Bajnaihoz, közvetítsen a vezetőség felé stb., aki erre azt válaszolta, hogy amíg nincs megállapodás a minimális szolgáltatásról (é. a főváros teljes megbénításának megszüntetéséről), addig nem tárgyal velük. (Bejátszás: Bajnai -teljes joggal- zsarolásnak nevezi, amit a sztrájkolók művelnek).
Ezután -véletlenül- sikerült a Hírtévére nyomnom, ahol épp ehhez a hírhez ért a hírolvasó hölgy, ő egy mondattal elintézte: a sztrájkolók megkérték Bajnait, közvetítsen a vezetőség felé, mire a kormányfő azt felelte, ő csak a vezérigazgatóval hajlandó tárgyalni. (Hír vége, ennyi.) Hehe
Akkor a volán járatoknak is sztrájkolnia kéne ilyen alapon szolidaritásból, de még a BKV mentén sincs egyszég, hisz a metro, hév és a villamosok IS közlekednek.
Jó írás és igaz! Kiadni a tömegközlekedést! Köszöntés: Mocskos BKV!
A sztrájk a politikusok napi érdekében történik. Most leszarom, hogy melyik politikus érdekében.

Innentől kezdve az egész gondolatmenet szinte alaptalan.

Viszont kiválóan alkalmas a régi szadeszes mondás bizonyítására, miszerint „az állam a legrosszabb tulajdonos”.

Pedig az igazság az, hogy az állam is lehet jó tulajdonos, példákat majd hoznak mások, mindössze annyi kell, hogy ne a rablóbanda szadesz + emeszpé irányítsa az adott vállalatot.

És leginkább erről kellene beszélni a BKV ügyének apropóján.
Te Árpád,
mondd, mivel magyarázzukk magunknak ezt a rajongásodat a magyar kapitalista nagyurak iránt? Ezt már az se magyarázná, hogyha esetleg fizetnének neked, azért ilyet pénz nem tud okozni!
Abban, hogy a magyar állam így működik (leginkább nem működik), egyáltalán nem látod felelősnek ezeket az embereket?
Vagy abban, hogy ilyen lett a társadalmunk az elmúlt 30-40 évben?
Úgy ajnározod ezeket az embereket, tényleg azt gondolod, hogy ezek hozzák majd ide el a kánaánt, a jó világot, a nyugatot? Abban, ahogy eddig alakultak a dolgok, nem volt semmi szerepük?
Nekem ebből az jött le, hogy lehet másképp is csinálni, mint ahogy most a BKV csinálja.

A magánvonalakon nem sztrájkolnak, mert nincs miért...

Mi ebben a rossz? Ettől még nem sztrájktörők...

Ja! Jelenleg "balról" azt hallani, hogy ez "zsarolás", és nem szabad a főváros közlekedését megbénítani.

A taxisblokád komolyabb fennakadást okozott. Akkor "balról" nem visongtak, hanem teát osztottak a "népi kezdeményezés" résztvevőinek.

//
//

A XVII. kerületből (madárdomb) járok be a Nagykőrösi útra dolgozni. BKV-val 70 perc, GYALOG 90... :D :D Engem nem "bénított" le...

Sok sikert mindenkinek. :D
Nincs az az elvi szabály ami meg tudná mondani egy sztrájkról, hogy jogos-e vagy sem. Munkavédelmi kesztyűért sztrájkolni az építőiparban jogos (hülye példa, bocs, éppen most nincsen jobb). Eladott épület utáni bevételért sztrájkolni tolvajság. Az ilyen egyszerűen egy költségvetési tétel és semmi köze az alkalmazotthoz. Kivéve Hülyeországot.

Milyen munkakörben, mennyi fizetés alatt jogos a sztrájk? Meg tudja mondani valaki? Vagy teljesen máshogy kell megfogni?
AZért azt ne feledjük, hogy az alválalkozósdi igazán csak a vállalkozónak és a pályáztatás folyamán csúszópénzt elfogadóknak nagy biznisz. Abból a pénzből kapnak amit a BKV saját buszai karbantartásán mégspórol. Ha minden alválalkozósdiban megy, nincs honnan elvenni és nem lesz ilyen rózsás a helyzet.
Lásd a MÁV szét darabolása, ahol a takarítás, pályaépítés, felsővezeték karbantartás vándorolt magán cégekhez, végül szinte minden és ha nincs pénz nincs karbantartás, nem beszélve a sógor-koma cégek átláthatatlan szövevényéről, ahol nem a teljesítés, hanem az ismeretség számít...
Ezt az undorító, lekicsinylő "pulykapénz" szót kihagyhattad volna. Tegnap megszámoltam Orosz Jocó 23 szor mondta a KLUBB rédióban , szinte fröcsögött, folyt a nyála közben. Te kihagyhattad volna. Ennyire kevés a szókincsed ? Szerintem megtalálod azt a jó magyar kifejezést ami illik erre az elvételre itélt, de a dolgozóknak sokat jelentő juttatásra.
Pulyka egyébként csak amerikában van divatban..
Írás minősítése: 10/10
Tóta megint hazudik, gondolja most így üt egyet Szélesen. Szerinte sztrájktörő az a tulajdonos (!), aki nem csatlakozik egy másik cég dolgozóinak akciójához? Bruhaha. Mondja már meg tótawé, hogy képzeli ezt? Egyébként pedig nem ágazati, hanem BKV sztrájkot hirdettek. Széles cégének dolgozói legfeljebb nem szolidárisak békávés kollégáikkak (fúj), csakúgy, mint a többi közösségi közlekedésben érdekelt cég, ágazat: HÉV, metró, a trolibusz, elővárosi vonatok (fúj-fúj).
Itt, feljebb, azt írja: "Nincsenek hozzászólások".
Dehogy nincsenek (illetve lettek volna, már korán reggel) - ha nem moderálták volna ki azokat.
.
Ugyan,hiába van rá számtalan jó modell a működésre, mi maradunk a jó öreg,korrupt BKV-nál.Itt meleg hajlékra találnak jó beosztásban az ejtőernyős haverok, tudunk bújtatott állásokat kreálni, szépen lehet pénzeket eltüntetni fals megbízásokkal.Hát kell ennél jobb,és sokoldalúbb szervezet?Aligha.A személy szállítás pedig egy másik problémakör,nem is annyira lényeges.
Nekem csak egy dolog nem tiszta, hogy az általad belinkelt VT-transman oldalon feltüntetett, az általuk üzemeltetett bkv járatok nagy része miért nem közlekedik?
Vag netalán ezeket szervezték volna át máshova?
Vagy az nem az alfa?
Az isbaj, hogy ahova Kocsis elvtárs megy, ot tmindig rövid időn belül még szarabb lesz minden, mint előtte volt.

A sztrájkban meg érdekelt a BKV vezetése is, egyrészt spórolnak napi 50 millát, másrészt van "joguk" az állami pénzért kuncsorogni.
Jól hangzik.

A minap elgondolkodtam, hogyan zajlana, ha valami csod a folytán én tendereztetném a margithíd felújítását. És mondjuk elhatároznám, h tényleg olyan olcsón csinálom, ahogy csak lehet, h sikertörténet legyen ez Orklandnak.

(A) verzió
- a lehetséges vállalkozók között 10 perc alatt menne híre (3 telefon), h vmi hülye tendereztet aki azt hiszi itt nem lesz mutyi. Holott abból van csak pénze a magyarnak...
- a 3 lehetséges alvállalkozó további 10 perc alatt intézné el főnökeimnél, h kirúgjanak. (ún. állam a főnök)

(B) verzió
- hoznék egy külföldi vállalkozót, mert harmadannyiból megcsinálja időre.
- a Zemberek széttépnének, mert idegenszívű vagyok.
- kérdés, h akkor hogyan tanulja meg a magyar ork-vállalkozó, h akár pofára is eshet, ha nem enged a mutyi-igényéből?

(C) verzió
- mivel ebben az országban mindenki a jog f@rkával veri a csalánt, bármely olyan verzió bekövetkezhet, amely irdatlan mértékű papírmunka és méregdrága ügyvéd-hadsereg közbenjárása ellenére sem oldódhat meg, hogy a végén aztán én se lássam át, miért nyert ork-pista és nem az olcsó ajánlat.
- csak annyit fogok érezni, h engem is valahol nagyon átvertek, és h most konkrétan röhög naivitásomon a trükkös magyar ork.

(D) verzió
- magyar-ork fejet hajt és megtörik, elvállalja reális árért.
- ő azonban már rég előre elköltötte a remélt extrákat (ha másra nem, hát az előző tender után adós maradt pár politikusnak)
- jobb híján az anyagon spórol.
- szakértőt olcsóbb megvenni, mint pár tonna extra ezt-azt a szerkezetbe.
- leszakad a híd.
Tegyük hozzá, hogy nem a kiszervezés az egyedüli csodaszer. A siker záloga sokkal inkább egy normális finanszírozási modell, és ez még inkább bevált.

A tisztán állami vagy vegyesen önkormányzati tulajdonú tömegközlekedési vállalatok is vidáman prosperálnak ott, ahol nem olyan köcsög tulajdonossal bírnak, mint a BKV, aki szinte egy fillérrel sem finanszírozza a működést.

A bevált módszer, hogy a jegyeladás a bevétel kb. egyharmada, a másik kétharmadot pedig az érintett önkormányzat(ok) és az állam adja.

Így alacsonyan tarthatók a jegy- és bérletárak. Ezzel versenyképessé válik a tömegközlekedés az autóval szemben, aminek eredménye a kevésbé zsúfolt és szennyezett környezet. Gazdasági előnye: kevesebb környezetkárosodás, kevesebb egészségkárosodás.

Ha csak rövidáltó könyvelői szemlélettel akarunk tömegközlekedést működtetni, annak az a vége, mint ami Budapesten zajlik.
De jó érzés, hogy a legtöbb adót fizető pesti jó nép is észreveszi, ha néhány járat kimarad. Itt vidéken is bezárták a vasutakat, pedig valószínűleg nem termelt annyi veszteséget, mint a BKV. Azt javaslom, ha már eddig kibírták busz nélkül a népek, akkor már ne is indítsák újra őket. Ja és még nyereséget is termel a leállás.

Nézzétek meg A kisvakond a városban mesét. Tanulságos mese. Költözzetek vidékre...

Itt vidéken szépen süt a nap, nincs szmog. A pesti nép mikor fogja látni legközelebb?

Szívjatok csak pestiek, szívjatok...
Minden értelemben.
"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2010.01.13. 17:37:14
ergé: nehogy megijedj a vörös masszától, lehet már kapni népirtó aeroszolt, majd küldök egy flakonnal! befújod az ablakpárkányt, és akár egy hónapon át távol tartja a szervezett munkásokat."

Széles Gábor beszállítója teccik lenni? Úgy értem, üzletileg.
Nincs mit hozzátenni, 100%-os írás.
Ezer éve olvasom a w.blogot, mert szórakoztat és felpiszkál, de most először érzem, hogy hozzá kell szólnom.

Igazad van abban, hogy a BKV-sztrájk szimpla zsarolás, és az, ami nálunk az állami cégeknél zajlik, elfogadhatatlan. De azt gondolom, hogy ezt mára egyre többen belátják. A budapestiek zöme semmiképp nem tekinti a dolgot hőstettnek, inkább egyaránt haragszik az államra, mert gyenge és a buszvezetőkre, mert ezt kihasználják.

Ennek ellenére nem gondolom, hogy az egyetlen megoldás a privatizáció, úgy vélem számos ágazat (közművek, úthálózat, tömegközlekedés, egészségügy) az állami irányítás alatt lehet a leggazdaságosabb. Mivel ezek nélkülözhetetlenek egy ország működéséhez, az állam mindig jelentős összegeket fordít a működtetésükre. A privatizált cégek óriási állami támogatásokat nyelnek el. A nyugati példák (angol vasút, francia vízszolgáltatás) is jól mutatják, hogy a privatizáció rövid időn belül többe kerül az országnak, mintha állami kézben maradtak volna. Vagy támogatás, vagy a személyenként fizetendő díj formájában.

Hazai példa is számtalan található, elég a budapesti (és sok már városi) parkolási cégekre gondolni. Egyetlen szolgáltatásuk, hogy az állami infrastruktúra használatáért díjat szednek. A privatizáció - ezekben az esetekben - egyszerű szemfényvesztés és lopás, a közpénzeken pedig osztozkodik a nyertes vállalkozó, és a privatizációban résztvevő politikusok és pártok.

Az elmúlt és elkövetkező 20 év inkompetens, felelőtlen tolvajokból álló kormányainak a felelőssége, hogy hagyták és hagyják szétrohadni az állami vállalatokat, és ezzel "alapot" teremtenek a privatizációra. Az állam - megfelelő szakemberek, nem pedig politikai alapon kinevezett vezetők révén ugyanúgy rendbe tehetné akár a MÁV-ot, akár a BKV-t, mint bármilyen vállalkozó. Széles Gábor az égvilágon semmihez sem ért az állami vagyon elhordásán kívül, a VT-Trans működése csak azt jelenti, hogy kellő állami támogatást kap és megfelelő vezetőket alkalmaz.

Egy állami rendezés jelentősen kevesebb pénzbe kerülne, mint egy privatizáció, és legalább olyan hatékony lehetne. Persze egy ilyen akció állások megszűnésével járna és rengeteg, ma még a zavarosban halászgató, és közpénzt sikkasztó ember érdekeit sértené. Ez egyfelől szavazatvesztést jelent, másfelől pedig a politikusok bevételeit is csökkenti. Pontosan ugyanaz a csapda, ami miatt gyáva és mohó politikusaink nem nyúlnak hozzá sem az egészségbiztosításhoz, sem a nyugdíj-rendszerhez és semmi máshoz.

Végül megjegyzem, hogy Széles Gábor rengeteget tett azért, hogy a hazai ipar gyakorlatilag teljesen megszűnjön. Minden demagóg mesével ellentétben a Videoton és az Ikarus is életképes volt, akarattal és hozzáértéssel átalakulhattak volna olyan vállalatokká, melyek ma a világ iparában is súllyal bírnának, és jelentős összegeket tennének hozzá a hazai GDP-hez. Persze, ha az ember gyakorlatilag ingyen és valódi kötelezettségek nélkül jut ilyen vagyonhoz, nem igazán lesz motivált a valódi munkában, inkább elad mindent telekáron.

Széles Gábor nem egyszerűen "kellemetlen alak", hanem egy országot károsított meg a saját hasznáért. Hogy a VT-Trans nem sztrájkol, az remek, de azért Magyarországnak ne ő legyen a példaképe.
Mert Magyarországon az nyerné a tendert, aki a legjobb ajánlatot teszi, mi? Tudjuk, hogy nem, hanem az, aki haver. Tehát nem az a baj, hogy magánkézben van/ állami kézben van, hanem az, hogy ki vezeti a vállalatot. És ki nevezi ki a vállalatvezetőt?
Na, ott kell megoldást keresni, és reméljük legkésőbb ősszel meg is lesz a megoldás.
A postások sztrájkjáról volt véleményem. A vezetés rajtuk akart spórolni, miközben szórja a pénzt, és rontja a minőséget. Amikor a Posta minőségét szídjuk, akkor nem a postások személyével van a bajunk, hanem az alvállalkozókkal, akik a leveleket kihordják.
A postás alkalmazottak ma már kb. csak a pénzt viszik ki. Szóval őket kirúgják, rajtuk spórolnak felvesznek helyettük alvállalkozókat, és a lakosság pedig rajtuk csattatntja a következményekért az ostorát, pedig ők tehetnek erről a postán belül a legkevésbé.

A BKV-val más a helyzet. Az nem világos, hogy ki és mit tesz ott, ki mennyiért dolgozik, de tény, hogy jól keresnek, cserébe éjjel-nappal hétvégén és ünnepeken, naponta többször is dolgoznak.
Hogy igazuk van-e, vagy sem nem tudom, aki akar, menjen el azért a pénzért, és végezze azt a munkát, majd döntse el.
Egyik ismerősöm villamosvezető volt, majd elment villamosmérnöknek (nyilván tanulás után :) ), és most rosszabbul keres. :(

Amire felfigyeltem, az a következő az idézett honlapról:
"Budapesti telephelyünkön 225 fő látja el a feladatot, ebből 218 fő gépkocsivezető."
Szóval az az érzésem, hogy jutna elég pénz az igények kielégítésére, ha a hatalmas vízfejüket ésszerűsítenék. Hogy egyébként ezek az igények jogosak-e... nem tudom.
Ez NEM sztrájktörés.Ha a BKV venne fel,csak a sztrájk idejére embereket,az számítana sztrájktörésnek.
Ez szimplán egy szerződéses viszony betartása.A VT-Transmann sofőrjeinek semmi közük a BKV-hoz.

Sántít egyébként a dolog,mert felénk a VT-Transmann-nak kéne járni,de CSAK éjjel járnak az éjszakai járatok.
bolond likbú bolond szél fú. Az adatok szerint huszonvalahány járatot 1999 óta széles vállalkozása üzemeltet. náluk pedig nincs sztrájk. úgy látszik, ha van egy kis epekeserűd, minden lufiból tudsz keríteni egy blikkfangot. fő, hogy cikizz egyet.

(Amúgy Széles Urat személyesen a régmúltja óta nem kedvelem. Ha azonban valaki közír, sziveskedjék tényekből kiindulni.)
Sajnos az írás felével tudok csak egyet érteni. Kedves Árpád! Te mint nagy demokrata, hogy mondhatsz olyat, hogy a szakszervezetek aljas húzásai. Nem a szakszervezetet kell szapulni, hanem megvizsgálni-mint ahogy le is írtad- miért is alakulhat ki ilyen helyzet. Széles Gábor pedig egyfelől jó példa, hiszen tulajdonosként menedzseli a céget annak minden következményével. A BKV-főváros vezetői azonban mindenféle következmények nélkül hozhatnak döntéseket. kiváncsi vagyok ha Kocsis, Antal, Aba saját cége lett volna a vállalat, vagy mondjuk Széles vezetése alatt dolgoztak volna meddig vezették volna így a vállalatot. Az, hogy ez kialakulhatott inkább a köszönd meg barátaidnak és elvhűtársaidnak kik a fővárost és a céget éveken át tették tönkre
A jelen helyzetben Szélesnek az az érdeke, hogy a buszhálózata bizonyítsa a rátermettségét, azaz még akár veszteség árán is jobb szolgáltatást nyújtson mint a BKV (tiszta buszok, nem sztrájkoló sofőrök), ezzel egy estleges kiszervezénél máris pozicióban van. Majd ha megszerzi a járatok felét és nem 5-6 vonalat akkor kell megnézni mennyire fogja tartani azt amit a beosztottaknak megigért. Mindezek ellenére is azonban biztos hogy jobban működteti a cégét mint az eddig vezetés a BKV-t és ez nem a szakszervezetek sara, hanem mint már előbb írtam az MSZP-SZDSZ tevékenységéé.
Még egy gondolat. Nem tudom mfelfogni, miért éri meg jobban a BKV-nak alvállalkozókkal buszozni, mint saját gjművel dolgozni.
Ez teljesen betalált ez az írás. Én speciel itt élek a városszélén, Budafok és Albertfalva határán, és szinte észre sem vesszük a sztrájkot. Lányom tud iskolába járni a környékről a dolgozók szintén. 14-es, 114-es jár, ha esik ha fúj (mintha az egyik buszt máshogy hívnák, de azt nem bírom megjegyezni).

Hét eleje óta azon gondolkodom, hogy ha a BKV úgy gondolja, hogy ő sztrájkolni akar, akkor azt mondanám, hogy rendben van, viszont arra nem jár állami támogatás. Az így megspórolt összeget viszont odaadnám ezexerint mondjuk VT-Transman-nak, hogy lécci vegye már meg a 7-es buszt is. A következő sztrájknál meg például a 3-ast. 5 sztrájk alatt csendben privatizálni lehetne az egész tömegközlekedést.

Egyébként meg ha példálózni akarsz ott a másik kézenfekvő. A MÁV sztrájkol ha kell, ha nem, ha van rá oka, ha nincs.

De ki hallott már GYSEV sztrájkról. Igaz?

:)
Lehet hogy azért nem sztrájkolnak, mert jól meg vannak fizetve?

Ha meg sztrájkolnának, akkor azért állítanád őket pellengérre!
Tóta úr jól megmondta. Bár pár hét sztrájk és a bkv elég pénzt spórol össze, hogy kimásszon a gödörből :)
Arpi, talaltam egy jo kis cikket. talan nem szep tolem de belinkelem:

nol.hu/belfold/20100115-a_betegszallitas_rogos_utjai

Nah ebben lehet olvasgatni arrol, milyen fantasztikusan jo otlet a privatizacio kozfeladatok elvegzesere.

Meg mindig ugy gondolod, ez lenne a jovo a bkv helyett/mellett?
Széles Gábor, régebben az MDF 001 frsz. Mercedes tulajdonosa egyike azoknak, akik felszámolták a kevésszámú magyar brand-okat. Az ő kezén foszlott semmivé az Ikarus, ami évtizedeken át jobb buszokat gyártott mint a Volvo vagy a Mercedes: számtalanszor nyert díjat nemzetközi kiállításokon, és ez a márka tette fel Magyarországot a világtérképre. De ő verte szét a Videotont is. Tele van ötletekkel - de miért nem idul a választásokon? Kártékony, bornírt, igazi magyar komprádor burzsoá.
A pulykapénzről:
"A szerződéssel kapcsolatban egyébként azt kifogásolják, hogy 4-ről két százalékra akarják csökkenteni az önkéntes nyugdíj, és egészségpénztári-tagsági hozzájárulást, valamint elvenni az év végén egy összegben kifizetett étkezési utalványt. Számításaik szerint így egy sofőr nettó bére 18-20 ezer forinttal csökkenhet havonta, ráadásul ezekben annak idején úgy állapodtak meg, mint ami a bérük része, vagyis egy magasabb bérkövetelésről mondtak le, cserében a juttatásokért."

Magyarán ez nem valami hülyeség hanem a bérük része amit utólag el akarnak venni.

SZélesről: "Megoldja, ahogy Széles Gábor is megoldotta, hogy ne sztrájkoljanak a sofőrjei."

Gondolom Széles nem veszi el tőlük utólag a bérük egy részét. Az sem tisztázott mire ez a nagy összemosás egy cégvezetővel és a szakszervezetekkel. Talán Széles sztrájkoljon szolidaritásból maga ellen? Nevetséges. Széles buszsofőrjei - ha van szakszervezetük, ha nincs - pedig azt tesznek amit akarnak. Ergo max. őket lehetne számon kérni miért nem sztrájkolnak, nem a cégvezetőt. Majd ha a BKV az alvállalkozókkal is elkezd cigánykodni akkor bizony ők is sztrájkolni fognak, addig meg nem ahogyan a metrósok, trolisok, hévesek sem. Eleve szánalmas próbálkozás ebbe ennyire belekeverni a pártpolitikát, hiszen a végén már oda jutunk ki hogy maga a nagy Viktor és Széles vette rá a szakszervezeteket a sztrájkra, gondolom ez most a cél az ilyen írásokkal és akkor lehet szídni , a Fityiszt, betiltani a szakszervezteket miközben a BKV management, B. Gordon és Demszky mossa kezeit:) Nem rossz próbálkozás.
@Hattory Hanzo:
""Budapesti telephelyünkön 225 fő látja el a feladatot, ebből 218 fő gépkocsivezető" (VT-Tramsman honlap)"

Valóban érdekes, a BKV-nál állítólag 1 sofőrre 3-4 adminisztrátor jut!
Érdekes, na mindegy...
Szóval tényleg úgy gondolom, hogy a BKV-t privatizálni kell. Érdemes más országokban is szétnézni, hogy működik a tömegközlekedés?
Nyáron Máltán voltam 2 hétig, azok a híres sárga buszok általában a sofőr tulajdonát képezik és a sofőröknek van egy nagyon speciális társulásuk. A buszon kell jegyet venni, vagy bérletet.
Nekem is van egy olyan hátsó gondolatom, hogy ez az egész BKV-hiteltelenítés annak az előszele, hogy valaki (nagy) meg akarja venni és így senki nem fogja ellenezni.
Széles Gábor már eléggé jobbról előzi Orbánt :) egyébként mindig is így volt. Az egyetértésük kb olyan, mint amikor a polgári erőktől a komcsikig mindenki egységesen antifasiszta volt. Csak ők antikomcsik.
@Hattory Hanzo:
Rátapintottál.
BKV? 13 000 alkalmazott. Kb 4000 sofőr.
A pontos sofőrszámot nem tudom de nagyjából így van. Akkor a többi?
A többiek adják ki külső cégeknek a munkát. Bérszámfejtés, pályázatkészítés, médiafigyelés, stb
Hát itt kellene keresgélni...
A budaörsi önkormányzat, amelyik egyébként külön fizet BKV-nak, hogy szépen idefáradjanak buszaikkal, szintén beintett. Mikor nem működtek az ablakmosók, akkor beállított volán buszokat, most pedig a Vértes Volán pótolja a pótolhatatlanokat, ha minden igaz.
Árpi, most az írásoddal temeted vagy dicsérded Szélest?
(Piszkos Fred-effektus)
"a szakszervezetek mindent megnyomorító hatásköréből"

szakszervezetekre azért szükség van. nem feltétlenül ilyenekre, de az egész kategóriát ám blokk nem kéne megnyomorítónak nevezni
érdekes, hogy mindig állami céges alkalmazottai sztrájkolnak. ill. állami cégekben "működő" szakszervezetek hirdetnek sztrájkot, aztán vagy van elég emberke, aki csatlakozik, vagy nem. kérdés, hogy a fel nem vett munka miatt kieső pénz kinek mennyire fáj, meddig sztrájkol, még akkor is, ha amúgy nem elégedetlen a fizetésével és adott esetben ő belemenne a béralkuba, csak a szakszervezeti vezetők kötik az ebet a karóhoz. a függetlenített szakszervezeti vezetők, az érintett cég pénzén, élvezve a szakszervezeti tagok után nekik járó munkaidőkedvezményt stb... lehet, hogy a bkv-nál rohadt sok pénzt pazaroltak mindenféle balfék vezető végkielégítésére, tanácsadói pénzekre, de ez a szakszervezeti vezetősdi dolog mint főfoglalkozás is eléggé sántít.
Hülye ország hülye állampolgára mit tesz ha a főnök csökkenti a fizetését?
Összébb húzza magát és naponta még kettővel többet nyal.A félhülye ír egy vitaindító cikket.Az értelmesebbje meg sztrájkol.Mert tudja hogy az Ő jővedelme fillérre tiszta,nem úgy mint más cégeknél.És ezt a jövedelmet akarják megkúrtítani.
Jó írás. De annyit azért hozzátennék, hogy jelenleg (nem sztrájk idején) az alvállalkozók utashoz való hozzáállása sokkal rosszabb, mint a BKV-é. Ugye a pénzt ők sem tőlük kapják közvetlenül, szarnak is rájuk.
Szélesnek totál igaza van. Most megyek szülinapi buliba és valszeg sétálhatok végig Erzsébetről a Fővámig a Soroksári úton. És akkor nem beszéltünk arról hogy mi van azzal aki nem bulizik, hanem mondjuk dolgozni menne. Ez az ő szolidaritásuk......
Én 100%-ban magyar, magántulajdonban lévő cégnél dolgozom. Igaz, hogy a munkámat erkölcsileg és anyagilag is megbecsülik, de ha nem így lenne és én mondjuk sztrájkolnék ezért, először kiröhögnének, mert nem hinnék el. Aztán, ha leesett a tantusz, megköszönnék eddigi közreműködésemet és kezembe nyomnák az addig járó béremet és papírjaimat, majd másnap már nem is kellene olyan korán felkelnem...

Tetszik érteni, kedves sztrájkolók?
Árpád, Árpád, amíg a zemberek szóban nemzetieznek, tudat alatt meg a komenizmust sírják vissza, addig ez az írásod meg nem értett szösszenet lesz.

Pedig hogy de mennyire igazad van!

Több helyen írtam már: a sztrájk zsarolás, a zsarolás bűncselekmény. És ezt nem azért mondom, mert ma reggel Gordonka is ezt mondta. Én már 20 éve ezt mondom.

A sztrájkjog a legelbaszottabb alapjog.

Próbálnék meg én a munkahelyemen sztrájkolnak. Ma haza is mehetnék, oszt holnap már jönnöm se kéne.
Mást mondanak és mást tesznek? Nem mondod...
Függetlenül attól, hogy ki melyik oldallal szimpatizál, csak érdekelne, ha már leír valaki valamit, akkor a kategórikus kijelentésen kívül meg tudja-e indokolni?

"Már csak azért is érdemes privatizálni, hogy a szakszervezetek mindent megnyomorító hatásköréből kikerüljön az az ágazat – hiszen ez a betegség csak ott érzi jól magát, ahol az állam a tulajdonos."

Tehát TWÁ úgy gondolja, hogy a szakszervezetek sátántól való, gonosz, mindent megnyomorító képződmények? Miért is?
Hihetetlen, hogy majdnem mindegyik írásba kell egy kis fasisztázás és zsidó fájdalom!
E nélkül kiváló lenne.
@Fatman: "A tények tekintetében igazad van, de egyébként TOTÁLISAN HIBÁS AZ ÁLLÁSPONTOD!"

mintha hájjal kenegetnének!
Mindezen történések azért lehetségesek, mert az állami cégekben tombol a szocializmus.
lehet jól privatizálni ill. állami vagyont gondosan kezelni. lehet felelősséggel és együttműködve szakszervezetkedni, ill. nem kizsákmányolva szakszervezet nélkül munkát adni az embereknek.

mindegyikre van is példa, ha nem is nagyon sok, és nem is feltétlenül itthon.

azt viszont ne higgyük, hogy pont Tóta W. kolléga fogja megmondani a tutit és hogy melyiket is kell választani az ő gondolatmenete alapján.

mi az ő munkája? leírni a gondolatait a blogon. remek. munkáltatói szemmel ez nehezen értékelhető teljesítmény. van neki x. db beosztottja? talán, bár nem hinném. ez is nehezen kategorizálható mondjuk beosztotti szemmel. ergo semmilyen olyan élethelyzetben nem volt ill. most nincs, hogy felelősen tudna kijelentéseket tenni akár a munkaadói, akár a szakszervezeti oldal tekintetében.

ráadásul megvan az a rossz tulajdonsága, hogy nem is próbálja meg beleképzelni magát a másik helyzetébe. így le lehet élni egy életet, de sokkal nehezebb, mint egy kis "fantáziával".

az meg tényleg szánalomra méltó, hogy a bkv-s sztrájkból automatikusan orbán-gyalázás lesz.

amúgy meg örülhet az egész "véleményformáló" média, mert ha a fidesz nyer, tuti lesz munkájuk, mert lehet majd újabb "színvonalas" cikkeket írogatni, mint 1998-2002 között.
Hülye vagy tóta, és jellemtelen is. Ez azért álljon itt nyomatékul, mielőtt bármit is írnék, hiszen tőled nem várható el - fentiek alapján -, hogy normális és jellemes ember módjára nyilvánulj meg.

Hülye - most éppen - azért vagy, mert azt gondolod, hogy mindenki hülye, csak te vagy normális. Nem az ország a hülye szerencsétlen barátom, hanem te.

Ugyanis az országot is, és szerencsétlen fővárosunkat is az a söpredék vezeti, amelyhez lelkiekben és szellemiekben - és jellemedben - tartozol. Hívhatjuk őket kommunistáknak is, az se mond semmit. Pártkötődésük az MSZP, az SZDSZ és most már - lám, milyen szép így a végére, süllyedjen el örökre ez is! - az MDF.

Ők voltak azok kedves barátom, akik voltak kedvesek mindent ellopni, ami mozdítható - most épp a síneket készülnek még így a végén felszedni, és talán beviszik valamelyik fémvisszaváltóba... -, és akik nem a pulykapénzt te hülye, hanem a fizetésből ilyen-olyan jogcímen lecsippentett, majd átcímkézett "fizetéskiegészítést" most megvonták azoktól, akik a tulajdonképpeni munkát végzik.

Te csegevarás pólóban, ők jó öltönyökben és kosztümökben, szívre tett kézzel és könnyes szemmel internacionálét énekelve játszátok a baloldalit, és amikor valami baloldali dolog történik - a munkások szrájkba lépnek -, akkor hazaárulóztok, zsarolóztok... Jellemtelenek vagytok, mind egy szálig a vörös csillagotokkal és a könnyes szemetekkel, meg a többi hazugságotokkal Tóta!

És hogy miért vagy - már megint - hülye? Hát azért, mert azt gondolod, hogy csak a magántőkés lehet olyan, hogy nem lop! Mert ami állami, abból már lopni is kell! Csak azért, mert elvbarátaid - jellemtársaid - így csinálják!

Képzeld Tóta, attól még, hogy valami a köz tulajdona - tehát a tiéd és az enyém - nem szabad zsákmányszerzés tárgya. Ülj le, gondolkodj, izzadj, erőlködj! Próbáld meg elképzelni! Próbáld Tóta, próbáld, mert közelg az az idő, amikor aki nem így gondolja, mehet Hunvalddal kávézni!

Tudod, én egy EU-s ország fővárosának budapesti képviseletét vezettem 1996-2003 között. 1998-ban még ők jöttek ide tanulni, hogyan is kell fővárosi tömegközlekedést szervezni... Ennyit a hülye példáidról te szerencsétlen!
@Artie: Megteheted Te is . Gyáva népnek nincs hazája !
Azok sztrajkolnak akik kotodnek a munkahelyukhoz. A versenyszferaban dolgozo megszokta mar, hogy barmikor lapatra tehetik, akkor is allast keres ha van neki. Ha nem tetszik neki ami a cegnel megy akkor veszi a kalapjat es elmegy egy masik ceghez. A kenyelmes allami munkahelyeket senki nem akarja otthagyni, a villamosvezetok nem is tudjak ha nem akarjak atkepezni magukat, ezert probaljak foggal korommel kiharcolni a jussukat.
@Sir Kommentor: én is néztem ezt az adatot. Kérdésem: ki szervizeli a buszokat? a sofőrök? Szerintem ezt a tevékenységet egy másik Széles cég végzi, csak a honlapon szebben mutat, hogy a VT akármi cég csak a szállítással foglalkozik.
Tartok tőle, hogy én, mint adófizető fizetem ki a Gaskófélék milliós fizetését, meg cégautóját, titkárnőjét is.

Ezt úgy kék csinálni, hogy a szakszervezet csak a saját tagjainak a befizetéséből éljen (egyből soványabb vóna a mi Gaskónk és az ő pénztárcája).

Mellesleg az összes párt, meg egyház esetén dettó: annyi pénze legyen, amnnyit a tagjai/hívei összedobnak tagsági díj, egyházi 'adó' formájában.
Hella Á'pi bébi! Majdnem egész hatásos ez a legújabb kis fröcsi a jobb(bocs, polgári)oldalnak, bár talán jobb volna, ha kicsit direktebben próbálnád meg lenyomni a bránert a torkukon.

Pár dologra azér' rákérdezhetnék? Miért is Szeles a sztrájktörő, és miért nem az ő alkalmazottai (akik ugyanúgy szolidarizálhatnának a BKV-sokkal, mint a süsü vasutasok)? Vagy csak azért bunkó a csávó, mert nem küldi direkt sztrájkolni őket?

Vagy miért nem a volánosok a legnagyobb sztrájktörők, akik még ráadásul Bp-en belül is szállítják az utasokat?

Talán a sínbohócok azér' szolidarizálnak olyan könnyen a BKV-sokkal, mert ugyanaz a problémájuk: a menedzsment gurigázza kifelé továbbra is a milliókat a cégből?

Vagy fogadni lehetne rá nagy tételben, hogy a felsővezetők juttatásai faszt se csökkennek, és most ez a csóró sofőröknek nem 16 ezer forintról szól, hanem elvi kérdés?
Mint koppenhagai buszutas jelentem, hogy itt is van sztrajk a busz-vallalatoknal. Csak nem akkora, mint Pesten. Mondjuk a 334, 335, 327 es 531-es busz sztrajkol, mert az a vallalkozo, aki elnyerte ezeket a vonalakat ujfent farag a soforok pisilesre kialkudott idejebol. Erre leallnak ezek a vonalak es a targyalasok altalaban 1-2 nap utan oda vezetnek, hogy a soforok visszakapjak a pisilesre elvett idejuket, vagy a valtasi rendet ugy alakitjak ki, hogy megis jut ido kimenni a WC-re, vagy valami mas modon kompenzaljak. Az itteni BKV-nak egyetlen busza sincs, mindent alvallalkozok uzemeltetnek. Amikor ezt a rendet bevezettek, a nagy megtakaritas az volt, hogy nem kellett a soforoknek ezutan kozalkalmazotti nyugdijat adni, hanem minden sofor olyan nyugdijat vasarolhatott maganak az alanyi jogu nepnyugdij melle amilyet tudott/akart. A privatizalas nem vezetett jobb szolgaltatashoz, a jegyek ara tovabb emelkedik - lekozelebb most hetfotol, legolcsobb jegy kb. 700 Ft lesz - a soforoket sokkal jobban hajszoljak. Az uj vonal-tendereket ugy irjak ki, hogy pl.a nyertesnek az elozo vesztes uzemelteto buszait is meg kell venni es a soforoket at kell venni. Csodbe jutott koppenhagai vallalkozok hasznalt buszai jarnak pl. Szekesfehervaron...
Nagyon orulnek, ha az agyonszidott, ma mar lefaragott, szetvert, szetlopott BKV-hoz hasonlo surusegu, áru buszhalozat lenne itt is. Itt a fovaros kozepetol kb 25 km-re levo kornyekemen remek csoda-Volvo buszok jarnak orankent - uresen, mert mar senki nem szamol azzal, hogy este van busz..
@Megszívtuk-waze: Hohohohó! Az a rendelet, amely alapján ezt kapják, teljesen legálissá teszi ezt! Még az MDF-kormány (!) csinálta a rendeletet!
Amikor a sztrájkot kitalálták, akkor nem fogyasztói kultúra volt, hanem éhezés, gyerekmunka, kizsákmányolás. A 150-200.000 netóban mi a kizsákmányolás??? Az, hogy többet szeretnének keresni, az lehet egy jogos(?)/komoly vágy, csak majdnem mindenkinek van ilyen vágya, különösen Mo-on, csak nem mindenkinek van zsarolási potenciálja. Ha egy pedagógus sztrájkol, akkor mi van? Semmi. Orvos, mentős, rendőr, tűzoltó ugye nem sztrájkolhat. Pedig vannak ám 90-100.000-ért dolgozók ilyen pozícióban.
A BKV-ból mindent kiloptak, amit csak lehetetett, de alapvetően nem ezért tart itt a vállalat, hanem azért, mert az állam jó szokása szerint előírja az ellátandó feladatokat, de nem biztosítja, az ehhez szükséges anyagi eszközöket, aztán mutogat a BKV-ra, hogy ő cseszte el a dolgokat, lásd egészségügy illetve önkormányzatok, szarból nem lehet
várat építeni. Nem volt rossz menedzsmentje a cégnek, de kb. 2 éve minden hozzáértő öreg szakit kirúgtak, hogy a helyüket huszonéves bólogatójánosok vegyék át. Az megint más kérdés, hogy mennyire bölcs dolog egy csődközeli helyzetben lévő cégnél, egy gazdasági világválság közepén sztrájkolni. Ezzel csak siettetik a BKV szétdarabolását és privatizációját, ezzel kockáztatva saját munkahelyüket.
@Vandál Mikulás: Az lehet hogy a fosőröknek elvi kérdés, de az én pénzemből fizeti az állam a nemdolgozásukat, és ez nekem nem csak elvi kérdés.
Kedves Tóta W. Árpád!

Gondolom a te blogmotorod is sztrájkolhatott kora délelőtt, mert a kommentet, amit akkor küldtem, simán lenyelte...
Érdekes, hogy leggyakrabban ezen a "blogon" olvasok tényszerűen érdekes, de következtetésekben furcsa, emberi vonatkozásokat pedig tökéletesen figyelmen kívül hagyó -- ennek ellenére, a következtetéseket afféle megkérdőjelezhetetlen igazságként előadó -- posztokat.

Jó meglátás, hogy Széles VT-Transmanja nem sztrájkol. Sőt, köszöni szépen, jól van. (A sztrájk első napján VT-Transmanos 7-es buszon sikerült utazni).

Jó meglátás, hogy Széles VT-Transmanja azzal együtt sem sztrájkol, hogy a főnök (Széles) bizonyára nem hullatna krokodilkönnyeket, ha alá tudna tenni Bp. vezetésének, akár azon keresztül, hogy tovább feszíti a BKV esetében már eléggé feszülő húrt.

A továbbiak azonban szerintem mellőzik a messzelátást és ezen keresztül a "helyes" válasz megtalálását.

Miről van szó?

Jelen helyzet kialakulása ui. nem egyszerűen a szakszervezet felelőssége. (Az pedig, hogy erős szakszervezet csak állami cégnél alakulhat ki, szerintem nem bizonyított). Ez egy hosszú folyamat, ahol elsősorban a politikai vezetés, ill. a konkrétan általa pozícióba ültetett szakmai vezetés oda vitte ezt az "állami" céget, ahol most van, morálisan és technikailag ide züllesztette, valamint nettó kifizetőhelyként használta. Na, "ezért" "nem jó" gazda az állam (persze mindig röhögnöm kell, amikor arra gondolok, hogy ezt a "tényt" leghangosabban azok mondták az elmúlt kormányciklusban, akik ezen helyzetnek épp a legtehetségesebb előidézői ie. a legtehetségesebben korrupt társaság :-D... azaz valójában saját tehetségüket méltatták ezzel az "állam rossz gazda"-dumával ).

A mostani sztrájkhelyzetet nem lehet különválasztani attól a folyamattól, ami az elmúlt évek alatt, ebben a mostani balhéban csúcsosodott ki. A sztrájk nem azért ilyen erős, mert "állami cégen" ilyen erős szakszervezet képes "élősködni", hanem azért, mert a BKV vezetése ilyen erős morális "igazságérzetet" adott a dolgozóknak a saját viselt dolgaival -- azaz szarnak bele, nem veszik fel a munkát, dögöljön meg a szomszéd tehene is. Hogy ez igazságos-e, azt nem állítom, de hogy a BKV vezetése és a főv. politikai vezetése a kialakult helyzetben vastagon benne van, azt igen.

Ennek alapján az is jól megérthető, hogy Széles dolgozói miért "nem" sztrájkolnak: nem egyszerűen azért, mert nincs erős szakszervezetük, hanem azért, mert a BKV-val ellentétben "nincs miért" sztrájkolni. Köszönik, jól vannak. Az elégedettségnek nem kizárólag anyagi paraméterei vannak. Ezt kellene szerintem megérteni.

Ugyanezért gondolom, hogy bár lehet "helyes" az "állam rossz gazda"-elv (...nem feltétlenül, mert közszolgáltatásnál így is, úgy is nagy pénzsíbolás lehet ott, ahol az állam valamilyen formában fizet), de a mostani helyzet ezt nem gondolom, hogy bármivel alátámasztaná.
@KKoppany: hidd el, hogy nem a szemelyeskedes vezerel, de a felelossegteljes munkaban legalabb egy kis eszt magadra szedhettel volna, mert a postod alapjan egy villanyvasutat sem mernek rad bizni.
@kocsisj: "A sok okosnak meg (aki irigyli a netán 150-200 ezres nettójukat) ajánlanám..."
Anzukam ugyanezt teszi, 4kor kel, 6ra er be munkhalyre reggeli muszakban, delutaniban meg ejfelkor er haza, 70 ezer nettoert. Igaz o nem buszozik, csak elekrtromos kabelt szerel gepekbe...
Elindult az MSZP kampàny!Megint a Fidesz
hibàs a BKV-ügyekért!
Gratula!A cikk szànalmas!
Cikk küldése
Adja meg az alábbi adatokat és küldje el ezt a cikket ismerőseinek!
Feladó neve:
Feladó e-mail címe:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Elküld
Mégsem
Demszky előtt a BKV-holding terve
A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén mutatja be a BKV vezérigazgatója Demszky Gábor főpolgármesternek a közlekedési társaság holdinggá szervezésének koncepcióját - írja a szombati Népszava.
Igen, zajlik a BKV holdinggá szervezése.
Lehet, hogy sok-sok ember kerül az utcára.
Sztrájkoljanak csak, legalább még hallunk egyáltalán arról, hogy van még egy pici szagszervezet is, habár nagy részét, majdnem az egészet, hazavágták.
Nem véletlenül !
Nehogymá a dolgozónak csak a KUSS legyen, meg az egyre nagyobb kizsákmányúlása !
Nemakartam elhinni,de tényleg igaz!Hiba
az indexet olvasni!Azért még ezt a pàr honapot csak kihuzom valahogy!:)
komponista: "szétverte a Videoton"

te miről beszélsz? nézd mér meg hány embernek ad ma is munkát stb

populizmusodtól már nem is látsz?
Az gondolat jó w, csak nehogy közbeszerzés legen a vége... pedig pártolnám, hiába nem bírom Szélest!

Ez a sztrájk tényleg egy furcsa szerzet, de "Hülyeországban" még nincs kialakult kultúrája ennek, szerintem mindenki csak a "majd lesz valahogy.." elv mentén működik - és ezt nem csak a sztrájkolókra értem!
@Illés Béla:

Anyádnak rendületlenül légy híve, ó béláim !

Mannanigeriai Lipót
"Már csak azért is érdemes privatizálni, hogy a szakszervezetek mindent megnyomorító hatásköréből kikerüljön az az ágazat – hiszen ez a betegség csak ott érzi jól magát, ahol az állam a tulajdonos."

No igen, sőt, továbbá "Mi az hogy?! Nagyon is!" én is biztos vagyok benne, hogy a Centrum Busz Kft. sofőrjei akkor sem fognak sztrájkolni, ha 12-ről 16 órára emelik a napi munkaidejüket. Ők szorgalmasok lesznek: égni fog a kezük alatt az összes busz. Akkor is, ha a többi stratégiai szolgáltató mintájára a Centrum Busz Kft. tulajdonosa is más állam lesz. Mert a "két láb rossz" elv csak a magyar államra vonatkozik, a magyarországi német vagy francia állami tulajdon az nagyon-nagyon hepi.
Tanulj Tóth W. Részlet egy FN cikkből:
"Nem lenne érdemes privatizálni az állami céget?

Korrupció előfordul magáncégnél is, különösen, ha részben állami pénzekre támaszkodik. Ráadásul aligha lenne olyan komoly befektető, amely elvállalná, hogy teljesíti a paraméterkönyv előírásait, a jelenlegi támogatási szinttel, és járműparkkal, s mindezt hosszú távon.

Ha pediglen a befektetőre bíznánk, merre járjanak a buszok, nagyot néznének a fővárosiak, mekkora területek maradnának ellátatlanul, s miféle követési időközök lennének. A tömegközlekedés közszolgáltatás. Arra is járnak ma autóbuszok, amerre gazdaságossági szempontok alapján nem lenne érdemes járatot indítani – ha nem járnának, akkor az ilyen környéken lakók nem kapnának esélyt a munkába, iskolába járásra, ha autóval nem rendelkeznek."
Vele meg teljesen egyetértek:
"
KKoppany 2010.01.15. 14:44:18
Hülye vagy tóta, és jellemtelen is. Ez azért álljon itt nyomatékul, mielőtt bármit is írnék, hiszen tőled nem várható el - fentiek alapján -, hogy normális és jellemes ember módjára nyilvánulj meg.

Hülye - most éppen - azért vagy, mert azt gondolod, hogy mindenki hülye, csak te vagy normális. Nem az ország a hülye szerencsétlen barátom, hanem te.

Ugyanis az országot is, és szerencsétlen fővárosunkat is az a söpredék vezeti, amelyhez lelkiekben és szellemiekben - és jellemedben - tartozol. Hívhatjuk őket kommunistáknak is, az se mond semmit. Pártkötődésük az MSZP, az SZDSZ és most már - lám, milyen szép így a végére, süllyedjen el örökre ez is! - az MDF.

Ők voltak azok kedves barátom, akik voltak kedvesek mindent ellopni, ami mozdítható - most épp a síneket készülnek még így a végén felszedni, és talán beviszik valamelyik fémvisszaváltóba... -, és akik nem a pulykapénzt te hülye, hanem a fizetésből ilyen-olyan jogcímen lecsippentett, majd átcímkézett "fizetéskiegészítést" most megvonták azoktól, akik a tulajdonképpeni munkát végzik.

Te csegevarás pólóban, ők jó öltönyökben és kosztümökben, szívre tett kézzel és könnyes szemmel internacionálét énekelve játszátok a baloldalit, és amikor valami baloldali dolog történik - a munkások szrájkba lépnek -, akkor hazaárulóztok, zsarolóztok... Jellemtelenek vagytok, mind egy szálig a vörös csillagotokkal és a könnyes szemetekkel, meg a többi hazugságotokkal Tóta!

És hogy miért vagy - már megint - hülye? Hát azért, mert azt gondolod, hogy csak a magántőkés lehet olyan, hogy nem lop! Mert ami állami, abból már lopni is kell! Csak azért, mert elvbarátaid - jellemtársaid - így csinálják!

Képzeld Tóta, attól még, hogy valami a köz tulajdona - tehát a tiéd és az enyém - nem szabad zsákmányszerzés tárgya. Ülj le, gondolkodj, izzadj, erőlködj! Próbáld meg elképzelni! Próbáld Tóta, próbáld, mert közelg az az idő, amikor aki nem így gondolja, mehet Hunvalddal kávézni!

Tudod, én egy EU-s ország fővárosának budapesti képviseletét vezettem 1996-2003 között. 1998-ban még ők jöttek ide tanulni, hogyan is kell fővárosi tömegközlekedést szervezni... Ennyit a hülye példáidról te szerencsétlen!"
@Vandál Mikulás: "Vagy miért nem a volánosok a legnagyobb sztrájktörők, akik még ráadásul Bp-en belül is szállítják az utasokat? "
Mert a Volán fölött tulajdonosi jogokat gyakorlóknak nincs közük a FIDESz Magyar Polgári Párthoz?
@kibic: jó észrevételek. kettőt teszek hozzá. egyik: koppenhágában ekkora méretű, katasztrofális sztrájk nem lehet, éppen azért, mert nem egy kézben van az egész hálózat. tehát ha egy-két vonal leáll, és nincs haladás, akkor egyrészt be tud ugrani a többi cég, másrészt amelyik nem rak rendet, az a koncesszióját kockáztatja. (btw ez kicsiben itt is megy, budaörs, törökbálint és budakeszi is azon tűnődik, hogy elmehet a bkv a faszba sztráűjkolni, megcsinálják a maguk térségi cégét, vagy a volánra bízzák.)

másrészt az is igaz, hogy budapest hálózata kiemelkedő a vonalak számát, járatsűrűséget tekintve, ami szép, csak erre próbáltam utalni azzal, hogy a magánvállalkozó tudja, mit vállalhat, és mit nem. a jelenlegi hálózat luxus, amire nincs pénzünk, ez van.
Egy dolog fájóan kimaradt az írásból: mennyibe kerültek a tömegközlekedési jegyek Koppenhágában a privatizáláok előtt, és mennyibe utána ? Vajon miért maradt ki ?
Állami_bkv_költsége = sofőrök + járművek + javítások + telephely + valamennyi adó+járulék + iroda + irodisták + főnökök
-----------------------
Magán_bkv_költsége = sofőrök + járművek + javítások + telephely + ***rengeteg adó+járulék*** + iroda + irodisták + főnökök + ***minimum a banki betéti kamat mennyiségű nyereség***

Vajon melyik kerül többe?
Megragadta figyelmem az alábbi mondat:"olyan nincs, hogy pulykapénzt meg ilyen hülyeségeket zsarolunk ki egy év múlva: ennyiért vállalta, ebben benne van a profitja is, oldja meg." NEm kívánom, hogy a szerzőnek valaha számítson, kap-e "pulykapénzt", vagy nem. A szociális érzéketlenség csodája egy baloldali (?) közíró tollából. Gyönyörű.
@Sziszifusz: "egy baloldali (?) közíró tollából"

na látod, mennyire el vagy tévedve.
@Tóta W. Árpád:
"jelenlegi hálózat luxus, amire nincs pénzünk, ez van."

ez a qrwa nagy igazsag de senki nem meri kimondani es meglepni
ki kellene vonni jopar jarmuvet
el kene kuldeni embereket
a lakossag sem tapsikolna
ez a Loisville se kis varos, de a jaratok zome fel orankent jar
/OK tudom itt jobban lehet autokozlekedni/
bizony, levegosebb menetrend kellene , ami pontosabb is, az embereknek meg kellene szokni,, '32-kor jo a busz, ahhoz megyek ki
bar budapestet nezve az igazi megoldas 5-6 normalis metrovonal lenne es elovasut
alom
@Tóta W. Árpád: Sejtettem, hogy ez tetszeni fog. :). Nem ismerem munkásságod, elismerem.
@Tóta W. Árpád: Szórakoztató erről vitatkozni, amíg nem egy olyan térségből jár az ember BKV-vel dolgozni, ahol nem gazdaságos a BKV-vonal biztosítása. Esélyegyenlőség is van a világon, ami néha pénzbe kerül. Ez van.
T. Árpi,
1) nemcsak az állammal kötnek kollektív szerződést a munkavállalók, hanem a versenyszférában is van erre példa.
2) Ha tudnám, hogy a vezetőim elsíbolták a pénzt úgy, ahogy a BKV-nál, én is fel lennék háborodva, és a vezérigazgató és egyéb udvaroncainak még a fizetését is felosztatnám,
3) mint adófizető sérelmezem, hogy a BKV mindig áll és működik, mert én egy vasat sem adnék az adómból ennek a pénznyelő automatának,
4) ma a bérletemen kívül 3800 Ft-ot költöttem taxira, hogy a Schönherz kolitól átjöjjek Pestre, és vissza.
5) mert ugyan ma befizetem a gépjármű-adómat, de parkolni se lehet, főleg Pesten, szóval
I. kiért is van a városvezetés??
II. kiért is van a BKV??

Egyébként remélem max. sámliláb lesz szélesből...És az is Orbán segge alatt...
Még egy gondolat: Sokat jártam az Ormányságban ilyen-olyan okokból. Ott sem gazdaságos a buszvonalak fenntartása, a 150-200 fős falvakból nincs elegendő utas, falubuszokra sok önkormányzatnak nincs pénze. Azt gondolom, hogy a gazdasági szempont nem mindenható. A BKV bizony közpénzekbe kerül, és jól is van ez így, amíg a közpénz nem végkielégítésekre megy, hogy kicsit szórakoztatóan demagóg is legyek.
@Sziszifusz:
itt sehol nincs lefektetve, hogy jar a pulykapenz es lass csodat
mindenhol fizetik
az osszegek elteroek
hagyomany
/ez nem tartozik ide de eszembe jutott/
Érdekes, Árpád. A BKV sztrájk kiveri nálad a biztosítékot.
A BKV 8 év alatt nulláról 90 millárdra növekedett hitelállománya, az nem.
Mintahogy szóra sem érdemes téma számodra az MSZP által kifizetőhellyé változtatott BKV.
Ha a már dán hasonlatoknál tartunk, tudnod kell, hogy Dániában börtönben ünének azok az emberek akik a BKV-én keresztül is fejték a pénzt.
Kínában pedig földben, mert ott kivégzik a köztulajdon ily mértékű eltulajdonítóit.

Kocsis maximum az utolsó szó jogán mondhatta volna azt, hogy azért kellett a sok pénz mert nem akart hülyéket alkalmazni.
@RXTX: Ez így félrevezető... Ugyanis egy magáncég sokkal fegyelmezettebben gazdálkodik.

Ha már VT-Transman:
www.vt-transman.hu/index.php?pg=48&nyelv=
"Jelenleg 384 fő dolgozik nálunk, ebből szellemi foglalkozású 30 fő, a többiek autóbuszvezetők."

Míg mondjuk a Volánbusznál (igaz, ez nem BKV, de azt kevésbé ismerem): járművezető: 1409 fő, szellemi: 613 fő, fizikai: 513 fő.
Nem csalódtam a szerzőben most sem.
Rá kell erőltetni a parasztra a ferdült nézeteket.
Nem attól lesz valami szar, hogy állami. Ez csak kis országunkban jellemző, hiszen az állami vezetőknek csak egy érdekük van - az is a saját zsebük megtömése.
Ez a monopolhelyzet nem jó, de a privatizálás egyértelműen a lopással azonosítható szó az elmúlt 20 év gyakorlata alapján.
Azt is érdemes lenne körüljárni, miért nem sztrájkolnak Széles Gábor emberei. Talán nem vettek el tőlük tavalyi juttatásokat? Lehet hogy az ő főnökük tudja, hogy a lovat nem csak ütni kell?
Kebelbéli barátom mondása. Legfontosabb feladatom vezetőként, hogy az embereimnek megadjam a munkájukhoz szükséges dolgokat és megvédjem az indokolatlan támadásoktól. Igy dolgoznak helyettem is. Na ezt nem látom semmilyen állami cég vezetőjétől. A jutalom megvan veszteség esetén is, mi a reteknek törjék magukat?
Elég nagy baj és persze jól jellemzi az országot is, hogy csak az állami vállalatokban képesek a szakszervezetek működni.
@Letícia: miniszternek edz, és az nagy show lesz.

"3) mint adófizető sérelmezem, hogy a BKV mindig áll és működik, mert én egy vasat sem adnék az adómból ennek a pénznyelő automatának,"

ebből másik posztot akartam eredetileg, de lehet, h még megírom. egy tökös és erős kormány (önkormány), ha felvállalna annyi kellemetlenséget, mint egy kb 2 hetes sztrájk, vághatna itt rendet. ti. BKV mától megszűnt, mindenki ki van rúgva. ezzel egy időben megalakul a mittudomén Omnibus Zrt, aki akar, ott kaphat munkát. kollektív szerződés, szerzett jogok, vízfej, stb nincsen, szakszervezet rövid pórázon, a notórius bajkeverők a telephelyre sem mehetnek be.

már ha egyben akarjuk tartani, és a vonalkoncesszió vmiért nem megy.
@Tóta W. Árpád:
Az elkepzelhetetlen, hogy sztrajk miatt szunetelo buszvonalakra mas vallalkozo buszait vezenyelnek. A soforok, akik vallalkozotol fuggetlenul ugyanannak a szakszervezetnek tagjai egyszeruen nem vallaljak ezt a munkat es ha kell sztrajkolnak. (Proletar)Szolidaritas itt is van.;-)A szervezettseg igen magas!
Voltak Dániaban is kiterjedt sztrajkok - ilyen esetben, ha letfontossagu funkciorol van szo, a kormany a kollektiv szerzodest egy ido utan torvenyerore emeli es akkor tovabb sztrajkolni igen koltseges az ervenyes "sztrajk-koreografia" szabalyai alapjan. Nemcsak a fizetes marad el, hanem a szakszervezetnek buntetest kell fizetnie a munkaadonak. A szakszervezet csak a tagdijak emelesebol tudna a penzt beszedni...
@korxi: Bocs, bazz, de milyen nemdolgozását fizeti a sasőröknek az állam? A sztrájk idejére a sztrájkolók nem kapnak fizetést a cégtől, hanem a szakszervezet csenget nekik vissza lóvét a tagok által befizetett tagdíjakból. Ha nem jár a BKV, nem fogy az üza, nincs kőccség... Tök nyereség az egész mindenkinek. Anarchiát!!!! ("Szabad legyek, azt akarom / Nem kormányzott, hülye barom! Oi-Oi!")
@Tóta W. Árpád: oks, írd meg, szép tervnek néz ki. De számba kell venni a végkielégítésre szánható pénzt.

A szakszervezeteket úgy általánosságban nem bántanám, sajnos a közlekedésiek - főként LIGA elnökeként gaskóputyi, meg most ez a hol szőke, hol vörös, hol épp milyen rőtszínűre festett hajú BKV-komisszár vezetésével - blokádja miatt lejáratják más, normális szakszervezeteket...

És szélesgabcsi, mint miniszter?? Ha nekem annyi pénzem lenne, mint neki, vennék Toszkánában/Korzikán/Loire-mentén (tetszés szerint) egy házat, és a kamatokból megélnék boldogan, s nem stresszelném seggnyalással az időmet. Na de hiába na, széles elvtárs ezt szokta meg, ebben szocializálódott, nem is tudja abbahagyni vén korára se.
@Agyalap: na ezzel egyetértek:

"Na ezt nem látom semmilyen állami cég vezetőjétől. A jutalom megvan veszteség esetén is, mi a reteknek törjék magukat?"

Hát persze, rokonság meg van, a felmenők gondoskodtak a kapcsolatokról, a többi már csak szerencse kérdése. Nagy hülye lehet, ha valaki ebbe a körbe bekerülve nem húzza ki a nyugdíjig...Hagyó elvtárs meg rácseszett, ezek szerint az ő vonhauszát alulmúlta az intelligenciája. No jó, van ez így minden oldalon, lsd. pl. havasszofi vagy pl. deutsch(f)tompika
@Titi120:
A jegyarak teljesen fuggetlenek a privatizaciotol. Az áraknak egyetlen jellemzojuk volt es van - allandoan emelkednek.. A jegyeket a koppenhagai BKV bocsatja ki, szabja meg a tarifat. Ez varoshazi, varospolitikai (gyakran igen buta) dontes.
@Tóta W. Árpád:

"a jelenlegi hálózat luxus, amire nincs pénzünk, ez van."

Hát, most egy picit mentegetőzésre kényszerültél, valld be :)

kibic és KKoppány bizony arra mutatott rá, hogy a BKV nem is olyan szar nemzetközi összehasonlításban. Persze én most nem a felsővezetés 100 milliós lopásaira gondolok, hanem a szervezettségére, a szolgáltatás szinvonalára.

Én is éltem hosszasabban a fejlett nyugaton, az ausztráliai Sydney-ben, és tanusíthatom, hogy ott sem fenékig tejfel. A tömegközlekedés baromira drága. A vonathálózat (tkp metró+hév) elég jó, de a buszhálózat már szar: lassú, ritka, és nem is fedi le rendesen a várost. Éjfél után -esküszöm- semmilyen tömegközlekedés sincs.

A privatizációról meg annyit, hogy gyakorlatilag általános külföldi tapasztalat, hogy ha közszolgáltatásról van szó, akkor a szinvonal romlik (vagy nem javul) és az árak nőnek, ráadásul az államnak is pénzbe kerül. Meghökkentő, mi?
Árpád, te milyen körökben forogsz, hogy olyanokat hallasz, hogy a sztrájkolók szépek és aranyosak? Én még olyan emberrel nem találkoztam, aki szerint nem kéne mindet kirúgni a francba.
@Tóta W. Árpád: Bocsánat, de akkor ki lenne a BKV helyett a pártok kifizetőhelye? Gondolom esetleg az Omnibus Zrt.
@palacklakó:

Az biztos, hogy aki Dániaban lenyul valamit a kozosbol, az megy a sittre. Egy videki nagyvaros igen nepszeru polgarmestere evekkel a sajat furdoszobaja renovalasat valahogy beletette egy kommunalis projektbe. Nem volt jelentos osszeg. Lebukott, 2,5 evet kapott, leulte, a politika porondjarol orokre eltunt. Ennyi.
@Alensha: tessék jobbosokkal is érintkezni! azok is emberek!

@Aldobói Feldob: nézd, ez egy másik probléma, mármint a pártfinanszírozás, csak azon már annyit fröcsögtem, hogy meguntam, pedig kéne folyamatosan. de ha megnézed a bkv büdzséjét, akkor látszik, hogy maga a rendszer és a fizetések sem jönnek ki. szóval nem igaz, hogy a korrupción múlik.

@balu_a_medve: nem mentegetőzés, tény. ez olyan, mint hogy a 3 éves gyes meg a 13. havi nyugdíj is luxus. egy olajsejkségben megengedhető, itt meg nem. nincs rá pénz. nincs arra pénz, hogy a külvárosokban tízpercenként járjon a busz, minimális kihasználtsággal. igen, ennek az lesz a vége, hogy egyszer majd félóránként fog járni, és fel kell írni a pénztárcába a menetrendet. és lesznek helyek, ahol kisbusz lesz, bár ez inkább volán-ügy.

@Letícia: nincs végkielégítés, csődeljárás van. bármikor megindítható, hiszen ha a kormány megtagadja a pluszpénzt, akkor a cégnek annyi. lássuk be, a bkv gyógyíthatatlanul beteg, és az egyik kórokozó pont a szakszervezet, meg persze a többi hagyománya. újra kell alapítani, nulláról, újraszámolni onnan, hogy a cél a város közlekedésének megszervezése, nem pedig "munkahelyteremtés" meg kifizetőhely.
Ez az! A proli dögöljön meg, nehogy már valami kis védelme legyen a kollektív szerződéssel. Éljen a rablókapitalista!
Tudod mit Tótawé! Nyald te a seggét a Szélesnek. Hátha örömében a hazai buszgyártáson kívül még mást is hazavág.
@novákandris: inkább magyar mágnás zsebében maradjon a profit, mint külföldi spekulánsokhoz vándoroljon akik csak azért jönnek hozzánk, hogyy kirabolják az országunkat. A pénzt tolják ki és nem marad itt semmi, nézd meg a SZÉLEST! VIDEOTONNAL INDULT, MOST OTT 9000 EMBER DOLGOZIK, AZUTÁN TERJESZKEDETT A TÖBBI CÉGÉT, MÉDIÁT BEINDITOTT!! VAGYIS MUNKAHELYET TEREMTETT, MAGYAR EMBERNEK!! éS HA TOVÁBB TERJESZKEDIK TALÁN EGYSZER NEKED IS LESZ MUNKAHELYED AMIT Ő BIZTOSIT.
Az a baj hogy nálunk nincsenek meg azok az alapok ami a nyugati országokban ,mondhatni a két évszázadban szakszervezeti mozgalomban kifejlődtek. Ehhez ugye olyan közeg kell amilyen ott van. Persze most már ott is kicsit kezd lanyhulni az ügy.Nálunk a szakszervezet egész mást csinált mert itt csak kirakat volt a kommunista rendszer nyugat felé hintett "patyomkin faluja".Így mindenki másképp látja a szakszervezet tevékenységét,ami sajnos még mindig nem érdek képviselet.
És a káosz szerintem lehet hogy ebből az előzményből is keletkezhetett.Persze nem biztos de lehet hogy ha nem így történnek a dolgok akkoriban, talán másképp állnánk. Vagy nem! Azt javasolnám olvassa el aki nem restell egy pár percet rászánni,lehet e ebből kiindulni?
www.magyarhirlap.hu/gazdasag/kiarusitott_magyarorszag.html
Főváros:

A BKV dolgozóinak jogukban áll sztrájkolni.
/ neked jogodban áll másképp közlekedni/

A Főpolgármester jogában áll jól vagy rosszul vezetni a varost akar 20 éven keresztül is..
/ neked jogodban áll nem megválasztani újra és újra és újra amikor arra lehetőséged van /

Vidék

A vidéki lakosság joggal háborog mert az általuk befizetett adópénzekből egy tolvaj managementet finanszíroznak milliárdokkal a fővárosban évről évre. Egy olyan varosban aminek van kompetens és szakértő(?) vezetése 20 éve...
/ neked ( budapesti MSZMP-SZDSZ etc.. szavazó )jogodban áll gondolkodni hol lett elbarmolva a dolog../

MAV szolidaritási sztrájk
/ jogukban áll szolidárisnak lenni /

A "vidéki parasztok" meg had szívjanak..
a Főváros soha meg nem szűnő idétlensége miatt.. Istenem..Egy közlekedési vállalatot nem tudnak rendben tartani..

Üzenet Vidékröl

T. Gaskó / XY Szakszervezet /

Ha legközelebb nem csak a budapesti elővárosi vasút közlekedését bénítod meg
egy ilyen szolidaritásos rohamodban..akkor megkereslek és a haverjaid előtt foglak meg*aszni..csak úgy jó miskolciasan drága öcsém..a politikai korrektség jegyeben.

T.W.A közírónak jogában áll akár hülyeséget is írni.

/neked jogodban áll olvasni vagy nem olvasni..de zsidózni nem. Ilyet igaz Magyar ember nem csinál./
LOL! mdf-közlemény, ma 17 órakor. fiúk, van még hely a listán? :D

Pártok-MDF
Sztrájk - MDF: függesszék fel a sztrájkot a szakszervezeti vezetők!

Budapest, 2010. január 15., péntek (MTI) - Az MDF arra kéri a sztrájkoló szakszervezeti vezetőket, hogy függesszék fel a sztrájkot, és tárgyaljanak a BKV vezetésével - közölte Karsai Péter MDF-es országgyűlési képviselő pénteken az MTI-vel.

Hozzáteszi: az MDF felszólítja a Fideszt is, hogy "hagyjon fel a kétszínű, +őszödi+ politikájával". Véleménye szerint ugyanis miközben a Fidesz megnyilvánulásaival lázítja az állami és önkormányzati vállalatok dolgozóit, addig "a párthoz közel álló milliárdos vállalkozó luxusprofitot zsebel be az általa privatizált buszvonalakon, ahol természetesen nincs sztrájk".
Karsai Péter közleményében arról ír: "a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó VT-Transman" huszonhárom buszjáratot üzemeltet, amelyet a BKV-tól "privatizált el" a Fidesz gazdasági miniszteri posztjára pályázó milliárdos.
Mindeközben a tulajdonában álló, a Fidesz politikáját támogató médiabirodalomban napi szinten kampányolnak a közszolgáltatások privatizációja ellen - teszi hozzá.
Az MDF-es politikus úgy fogalmaz: az MDF támogatja Kocsis István BKV-vezérigazgatót, hogy ne engedjen olyan követeléseknek, amelyek súlyos terheket rónak az adófizetőkre, és veszélyeztetik a közlekedési vállalat hosszú távú működését, fenntartható gazdálkodását.
Nem szabad megengedni, hogy a BKV visszatérjen a pazarló, felelőtlen gazdálkodáshoz, és megszakadjon a vállalat átalakítási folyamata - írja az ellenzéki politikus.
És még azt magyarázd meg, kedves TótaW, hogy a kommentem, amelyet kb ma (jan.15.) 8 óra körül küldtem el (tehát nem sokkal a förmedvényed megjelenése után), és amely történetesen nem értett egyet VELED, csak 13:46-os időbélyeggel, azaz kb 6 óra késéssel jelent csak meg a portálon? Ez a sajtószabadság szerinted? 6 (hat) óra a "moderálásra"? Vagy csak akkor ha el kell hallgatni a többségi véleményt? ....

Menjetek oda ti is ahová a bálványotok, Gyurcsány F való, ie a történelem és a sajtó szemétdombjára.
@balf: azért, macikám, mert aludtam. neked is szép napot.
"Már csak azért is érdemes privatizálni, hogy a szakszervezetek mindent megnyomorító hatásköréből kikerüljön az az ágazat – hiszen ez a betegség csak ott érzi jól magát, ahol az állam a tulajdonos."
Ez ciki cik"író"
demokráciábúúúl jelesre vizsgázott!!!
ballib értékrend szerint.
EON, T com A faxom tudja még kik állami cégek nem de T.WÁ?És működnek nem is rosszul,a mi pluszjattunkból,Ugyi elvtárs?
kellett x karakter osztat nyomtad, a lé meg csak dől de meddig?
Azt hiszem egyre könnyebb belátni, miért szükséges egy erős vezető, aki nem cseszi szét az országot ostoba és felelőtlen politikai alkukkal. Milyen szép idők voltak azok, amikor haletetésért fizettek 130 ezret. Azt hiszem, a felelősségtudat az, amit sokan nem értenek, pedig érdemes lenne.

A privatizációról meg csak annyit, hogy szakmai kérdés. Nem sok esély van, hogy egy TótaW felfogja, mikor működik, és mikor nem.
A VT-Transman és a Nógrád-volán "bkv" buszai sincsenek valami jó állapotban. A sofőrök fizujának egy része zsebbe megy, ezért tudják olcsóbban kihozni a járatokat. ... De példul a Nógrád volán "új" Volvo csuklósait most zavarták el pestről, mert többet voltak szervizben, mint az utcán. (ezt a járatot visszavette a bkv) A tömegközlekedés veszteséges dolog. A fenti járatot (asszem a 20-as expressz busz) példul melyik alvállalkozó vállalná be megint? Egyik se.

Vicces látni, hogy mennyire a sztrájk megakadályozásán ügyködsz, ahelyett, hogy a másik oldalról próbálnád megoldani a dolgot. -persze akkor neked jutott volna kevesebb... Lehet, hogy nem lett volna pénz a köztévés produkciódra!? :-)

Amúgy a céget szétszedheted, de a sofőrök maradnak. És ugyanúgy össze tudnak fogni, mint mondjuk gazdák.
Kedves Árpi!

Értesítelek, hogy a fizetésed holnapi naptól a felére csökken és megvontuk összes béren kívüli juttatásodat. Megértésedet köszönjük és bízunk cégünk iránti lojalitásodban!

Üdv, a Főnököd
Kedves TWA,
"a bkv gyógyíthatatlanul beteg, és az egyik kórokozó pont a szakszervezet,"

Ne szorjunk tucskot-bogarat a szakszervezetekre. A fo problema a munkaeropiaci kultura teljes hianya napjainkban. Dániaban a munkaadok es a szakszervezetek kozott az evtizedek soran kialakult egy finom egyensuly, vannak irott es iratlan szabalyok es ezeket a felek az esetek tulnyomo tobbsegeben be is tartjak, amikor "balhe" van, akkor a Munkaugyi Birosag dont es birosagot a felek tiszteletben tartjak. A vad sztrajkok nagyon sokba kerulnek es a munkaadoi tulkapasok utan is komoly karteriteseket itelnek meg. Az ilyen ugyeket a szakszervezet intezi a tagoknak koltsegmentesen.

A BKV azert gyogyithatatlanul beteg, mert politikailag vedett, alkalmatlan alakok vezetik. Ezek a vezetok el sem tudjak kepzelni, hogy lealljanak beszelgetni egy "mocskos" szerelovel, vagy "primitiv" buszsoforrel, hogy fogalmuk legyen, hogy milyen az elet a parnazott ajtaju irodakon kivul. Igen jellemzo incidens volt a menekulo Dr. Kocsis a napokban a Moszkva teren.
Egy koztulajdonu vallalatot is lehet eredmenyesen vezetni, ha nem kontraszelektalt "haverokkal" toltik fel a tisztsegeket. Ne mondja nekem senki, hogy MO-n nem lehet talalni olyan kozlekedesi, szervezesi, gazdasagi vezetesre alkalmas szakembereket akik el tudnanak vezetni egy BKV-nagysagu ceget. Persze a mai romokbol a BKV-t nem lehet privatizacioval kivakarni es elvarni, hogy jovo honaptol kezdve csillogo uj buszokban mosolygo soforok fognak fogadni. Min. 10 ev kell hozza.

Csak a hecc kedveert jegyzem meg, hogy Koppenhagaban 2 frekventalt, hosszu vonalon a soforoket viselkedesi, konfliktuskezelesi kurzusra kuldtek, amely komoly utasszamnovekedest hozott. A soforok extra penzt kaptak az elozekeny viselkedesert es a tisztantartott buszert. ( Ingyen internetet is tettek a buszokba ;-) )
@tildy:): Reakciódban két végtelenül szomorú dolog van:
1. Ebben az országban ennyi pénzért dolgoznak emberek 2 műszakban, mint édesanyád. Kiváncsi lennék, hogy munkaközvetítő cégen keresztül-e, mint a környékünkön a Sony, Samsung meg a fene tudja melyik még, ahol a közvetítő cég 1'/2x annyit vesz fel a munkaadótól, mint amit kifizet (vagy nem fizet, amire a múltkor volt példa, hanem felszívódik).
2. Még mindig egymás ellen lehet uszítani azt a néhány embert, aki még effektív dolgozik (nem tanácsad, közvetít, szakért és egyéb sz.rságok).
Miközben fent már rég fogalmuk sincs róla, h. mit ér az a minimálbér vagy nyugdíj, amit megállapítanak, mert ők naponta (jó esetben 3 naponta) költi el ezt az összeget, mi még mindig azt nézzük, h. a másik szerencsétlennek mennyivel van több?
Isten biza megérdemeljük!
aki a liberális nagytőke szekerét tolja az hazaáruló, aki nem, az meg (fél)fasiszta. tényleg ilyen egyszerű ez?

ezzel a folyamatos fasisztázással egyébként pont azon a szinten mozogsz, mint akik téged zs.bérenceznek. meg is érdemlitek egymást!

eddig olvastam a cikket a többihez nem tudok hozzászólni.
@lótumfaktum: érdekes ez a Magyarország, ahol a szakszervezeteket a "ballib" értékrend szerint szidják és a "jobbos" értékrend szerint támogatják. Elsőre pont fordítva képzelném.
Bizony, fájdalmas dolog, amikor a ruhatár-büfé szakos ál-dolgozó léhűtők mellé - érdekeiket védve - beállnak a munkásosztály nélkülözhetetlennek bizonyuló tagjai is semmit teni.
Ilyenkor valami jól láthatóan nem működik.
Aki a jelenlegi BKV sztrájk ellen ágál, abból csak az irigység tör felszínre. (bár ő maga ezt nyilván nem tudja, sőt kikéri magának)
Irigyli azt a lehetőséget, hogy van még olyan hely, ahol a szakszervezet kiáll a munkavállalók érdekeiért. A kis fizetésűek meg a magasabb bért irigylik, amit a buszvezetők kapnak.

A sztrájkot előidéző helyzetért és az elhúzódó sztrájkért a BKV vezetés felelős. Nem tudja, vagy nem akarja(!) kezelni a helyzetet, pedig egyáltalán nem lenne kezelhetetlen!

A sofőrök ott követték el a hibát, hogy még régebben elfogadták a béren kívüli juttatást mint béremelést, mert azt mondta nekik a management, hogy más lehetőség sajnos nincs. Ez pedig jobb alternatívának látszott mint nem elfogadni azt és felmondani, azaz vállalni a munkanélküliséget.
Ha a pulykapénznyi juttatást megtarthatnák a sofőrök és ennek fedezetét BKV adminisztrátorok elbocsájtásával teremtenék elő, akkor csak egészen kevés ember kiáltana farkast. (A kirúgott adminisztrátorok)
@Gabo1000:

"Még egy gondolat. Nem tudom felfogni, miért éri meg jobban a BKV-nak alvállalkozókkal buszozni, mint saját gjművel dolgozni."

Mert te a tisztesség fogalmát ismered.

Nem mondom meg ki vagyok de buszos témában (kívülről) jártas vagyok.

Ez egy haveri kör. Transmann, Nógrád és egyéb Volán. A kistarcsai szolgáltatóig bezárólag. Anno a szociban kezdték és rátelepedtek a buszozásra. Abával és Kocsis kivételével az összes ugyanabba a brancsba tartozik. Miért ne segítenének egymáson?
Az alvállalkozó a BKV kalkuláció szerint kapja a pénzt, de jóval alatta megússza, hiszen nincs vízfej mögötte, nincs nagy jövedelem, mert minden zsebből zsebbe megy. Ehhez már csak egy veszteséges cég kell és meg is van a pénzmosás. Széles több cégben érdekelt, tehát nem okoz gondot a láthatatlan jövedelem legalizálása.
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ: "Aki a jelenlegi BKV sztrájk ellen ágál, abból csak az irigység tör felszínre."

Nem, én csak nem szeretem a zsarolást (azaz a sztrájkot). Ennyi erővel azért is tüntethetnének, hogy duplázzák meg a fizetésüket, egy rossz szavad nem lehet, joguk van hozzá. Hogy klasszikust idézzek: Ha nem tetszik a BKV, el lehet menni, amúgy is buszsofőr-hiány van, el tud helyezkedni máshol. Ja, hogy a BKV fizet a legjobban az állami tulajdonú cégek közül? Akkor meg inkább jobb csöndben maradni...

Többeknek válaszolva: Nehogy azt higgyétek, hogy a tömegközlekedés a legfontosabb terület az országban (vö. mentősök, akik nem sztrájkolhatnak). Csak az a helyzet, hogy nekik az egyik legnagyobb a zsarolási potenciáljuk (Ferihegy, Gaskó, BKV).
Csapás

Olvasgatván itt a hozzászólásokat, bizony meg kell rónom a blogtulajdonost. Merthogy provokál. Rögtön, az első mondatával provokál, ezzel aztán magára is zúdítja a meglehetősen nagyszámú kollektíva izzó haragját, mely kollektívát manapság inkább tábornak szokás mondani. Egy táborhoz ugyebár egy zászló dukál, amely zászlóra az van írva, hogy a néptulajdon nagyonis okés, fenti okból, ismervén a tábor egyéb érzületeit is, léteznie kell egy olyan táborszemléletnek, mely szerint az elv (a szocializmus) jó dolog, míg ugyanakkor az elv hagyományos hordozói (a komcsik) rossz dolgok. Ebből következően áprilistól nagyon jó, komcsik nélküli szocializmus fog kies hazánkba beköszönteni. Illetve mégiscsak kapitalizmus, amennyiben a már régen fölállított egyenlet lesz az emberek közakarata révén érvényesítve, miszerint a kapitalizmus egyenlő szocializmus plusz pláza. És persze lesz pulykapénz. Noná. Hitelből, hitelből, persze, hogy abból, pénze jelenleg a gazdag országoknak sincs. Persze, megemelhetik az adómat is, és akkor nem kell hitelt fölvenni.

A BKV-nál a kollektív szerződés lejárt, tehát új kollektív szerződést kell a munkavállalókkal kötni. A kollektív szerződés azt jelenti, hogy a munkavállalók nem egyedi megállapodás alapján kapják a pénzt, paripát, fegyvert, hanem kollektíve. Pista öcsém, aki folyton nekimegy valaminek vagy valakinek a busszal, és sose sikerül neki betartani a menetrendet, ugyanannyit és ugyanazt fogja kapni, mint Béla bátyám, aki nem, és akinek sikerül. Ez a jó a kollektív szerződésben (Pista öcsémnek).

A régi kollektív szerződésben volt három százalék, amit a derék dolgozók év végén kaptak, és aztán mindenki akkora pulykát vásárolhatott belőle karácsonyra, amekkorára tellett neki. Mivel a BKV-nak kb. 13000 dolgozója van, és az átlagfizetés (teszem fel) 150.000.- Ft/hó, a BKV bérkifizetési kötelezettsége 23,4 milliárd/év plusz bérterhek, a pulykapénz pedig 702 millió/év. Ebből akar a BKV lecsípni 468 milliót, mondván, hogy 1 %-ot bevesz a kollektív szerződésbe, a maradék 2 %-ot viszont csak akkor fizeti ki, ha év végén lesz rá pénz (nyilván nem lesz). Különben is, mondja a BKV, a munkavállalók az SZJA szabályok változása miatt több pénzt kapnak majd az idén. Hohó, mondja a szakszervezet, a BKV idén úgyis jól jár, mert öt százalékkal csökken a bérteher (1,17 milliárd/év plusz), elégedjen meg azzal, és továbbra is biztosítsa a derék dolgozóknak a pulykapénzt (azt ők már bekalkulálták az idei háztartási büdzsébe). Különben is, a BKV az az állam, annak meg mindig van pénze. Ja.

A sztrájk arra való, hogy a tulajdonost kényszerítsük valamire, mégpedig olyasvalamivel, ami a tulajdonosnak személyes kárt okoz. A BKV sztrájk viszont nem a megszemélyesíthető tulajdonosnak okoz személyes kárt, hanem nekem. Egyrészt GDP kieséssel (=> több adó, vagy több hitel), másrészt a valahová való eljutásaim ellehetetlenítésével. Ugyanakkor, jobban belegondolva, az állam végül is én vagyok, és a Kocsis az én többszörösen áttételes megbízásomra tagadta meg tőlük azt a kétharmad pulykát. Hát …
@Tóta W. Árpád: helló! sokkal korábban a kommentek között, de írod, hogy erre nincs pénz, meg hogy pénztárcába buszjáratpapír. ezzel jól megfogod a lényeget, és kicsit rá is világítasz egy fontos problémára: ennek az országnak az egypóluságára, arra hogy budapesten olyan dolgok járnak ki minimális pénzből a polgároknak, ami vidéken tökre nem menne. és én helyeslem azt, hogy kevesebb busz, faragás, kiadáscsökkentés, csak hát van itt kb 2 millió ember, aki ezt kurvára máshogy gondolja. serintem ők nem fogják elfogadni, hogy ne 5 percenként járjon a busz. ennek a kivetülése, hogy budapestet miért nem tudták 20 éve bevenni a konzervatívok. neked erről mi a véleményed? üdv.
@trevys: ja, ezért mondom, hogy meg kellene szüntetni a céget, és újraalapítani. újraszámolni az egészet az alapoktól. mert most az van, hogy egy nagy kalap "szerzett jog" meg "hagyomány" az egész, kollektívszerződéssel, pulykapénzzel, meg azzal, hogy ha egyszer egy járat megy, akkor annak örök időkig mennie kell, és ha sokba kerül, akkor adjon az állam. foltozgatni kár, abból csak a szar lesz. na ez pl egy szép feladat lesz egy erős kormánynak.

@vakapad: "A BKV sztrájk viszont nem a megszemélyesíthető tulajdonosnak okoz személyes kárt, hanem nekem. Egyrészt GDP kieséssel (=> több adó, vagy több hitel), másrészt a valahová való eljutásaim ellehetetlenítésével."

így van, azért írtam az előző sztrájkos cikkben, hogy a m. szakszervezet akkor érzi jól magát, ha a nemzetet nemcsak ügyfélként, hanem tulajdonosként is megkárosíthatja.
@inn/dia: te teljesen hülye vagy???? azért nem számít hogy lop,mert ő magyar???szétlopta az ikarust,a videotont,mindent amit tudott,ott pöffeszkedik a műszertechnika volt épületében a róna u.ban,minden reggel látom a bordó S500 Mercijével.annyi bizonyos,ő és még sok "igaz magyar" becsületesen és kemény munkával szerezte a vagyonát.azt sem tudja mit jelent az off-shore cég.na tudod mit?elmentek ti a búsba...
Tóta, járj egyetemre!

Az állam olyan jól kezeskedik, mint ezt lehetővé teszik nekik anyagilag, törvényileg. A közlekedési vállalatok még a tízmilliós Londonban is nullszaldósak. Egy 2 milliós városban meg sehol a világon nincs pozitív egyenlegen. Ezt jobb ha tudod, mielőtt anyázol. Az adót pontosan ezért fizeted, ebből megy a Bundeswehr, az önkormányzat stb. Nem érdekes, hogy a magyar közmű szolgáltatás a francia állam kezében van? Egy tény biztos, akikre szavazol és akik most irányítják ezt az országot pont olyan okosak, mint te. Csak előbb nem az Orbán V. előadásaira kellene pörögnöd, hanem ki kellene mozdulnod a VII. kerből világot látni, meg egy pár mérnöki, közgazdaságtani könyvet is érdemes volna elolvasnod.
@combo:

"Ennyi erővel azért is tüntethetnének, hogy duplázzák meg a fizetésüket, egy rossz szavad nem lehet, joguk van hozzá."

Bizony kérhetné, akár a tízszeresét is! Ebben az esetben azt mondanám hogy a kérést ne teljesítsék, a dolgozó olyan hülye, hogy elvágta maga alatt a fát irreális követelésekkel. A cég (jelen esetben BKV) csődbe megy. És jól teszi!

Amit viszont most kérnek, az egy indokolt követelés (szerintem, és még sokak szerint is az) A sofőr nem akar kevesebbet keresni, mint amiben a munkáltatóval megállapodott.

Nem érdekli mások nyűgje, csak a saját profitja. A helyzet könnyen orvosolható lenne, viszonylag kis ráfordítással (egy tippet már adtam...) Ám ha a politikai és BKV vezetés szerint kevesebb az ország vesztesége a sztrájk folytatódása esetén és jobb, ha a buszvezetők nem kapják meg követelésüket, akkor meg mi a problémád?
A jelenlegi helyzet épp az optimális megoldást jelenti. (legkisebb veszteség) A sztrájkalap egyszer elfogy, akkor egy ideig megint nem tud sztrájkolni, fizetést meg nem kap a buszsofőr, ezért a családja is csődbe megy, a BKV nyer napi 50 milliót, a lakosság kárait meg a felelős vezetés már nyilván bekalkulálta a felelős döntésébe...
"ha egyszer egy járat megy, akkor annak örök időkig mennie kell"

Nem kell.
Többek között a járatritkításból is fedezhető lenne a pulykapénz. Na de ha nem éri meg fedezni, akkor marad a csőd.
Még mindig nem látszik, hogy a buszvezető és az ő sztrájkja lenne itt a fő gonosz.
@Tóta W. Árpád:

Ja, 7:13-kor elküldted, utána azonnal álomra is hajtottad a fejecskéd, majd 6-7 óra múlva ráébredtél, hogy van egy jópár komment.. hehe..

De ez még elő is fordulhatna.. Az igazi baj az, hogy itt is a rossz oldalra álltál, és az ordító igazségtalanságok helyett a relatíve icipici problémákra fókuszáltál. Lehet anyázni a buszsofőröket vagy OV-t, beszélni Koppenhágáról, kiszámolni, hogy a sztrájk mennyibe kerül (brühühü), stb, stb .. de attól még a legnagyobb probléma, ti hogy az MSZP és az SZDSZ a saját zsebét tömte az adóforintjainkkal (és itt milliárdokról beszélünk, csak hogy lássuk, nem kicsiben ment az ordenáré lopás), az nem kapott semmilyen hangsúlyt a cikkedben. Vajon miért? Mert nem látod, hogy mi történt? Dehogy. Hanem azért, mert alapvetően velük szimpatizálsz. De akkor mondd is ki, és ne akarj az objektív blogmester szerepében tetszelegni! Te vagy a ballib oldal okos blogolója, OK, rendicsek, sajtószabadság van meg minden, ha meg tudod győzni a kenyéradóidat, hogy milyen frankó ez nekik, akkor részemről oksi. Az a nem oksi, ha függetlenként próbálod magad beállítani, de valahogy mindig csak az Orbán Viktorra meg a Jobbikra okádsz.

Legyél őszinte, vallj színt, és akkor mindenki tudni fogja, hogy mi is a helyzet.

Ciao, B.F.
@balf: orbán ugyanúgy fogja eltaposni a jobbikot,mint annak idején a kisgazdákat és a miépet.végük lesz,ha vele kezdenek.
@balf: pocika, hidd el, hogy nem te vagy az első, aki azt hiszi, hogy most jól megmondja itt nekem, h kommunista vagyok (akármi is az), és akkor majd elszégyellem magam, sőt látni fogja mindenki a nagy leleplezést. a helyzet ezzel szemben az, hogy szarok a szádba, csak azért válaszolok, hogy értsen belőle a többi bajtársad is. tökmindegy, mit gondolsz, mivel nem vagy te semmi, csak egy nick. következésképpen verheted a segged a földhöz, h mit csináljak meg mit ne, én meg leszarom.

de ha már ilyenekkel jössz, hogy "vallj színt", akkor kezdd te. melyik szekta szalajtott? és miért állítod be magad független nicknek?

hogy tovább pironkodhass, felhívom az analfabéta figyelmedet arra, hogy ez a cikk speciel pozitívan említi a fideszes mágnást, annak ellenére, hogy amúgy elég ellenszenves pofa. orbánra meg egyáltalán nem okádok.

természetesen amikor megírtam a cikket, akkor tudtam, hogy a hozzád hasonló szerencsétlen, tényleg sajnálatra méltó emberek, akik a saját horizontjukat szűkítik be direkt, azok majd kellemetlenül érzik magukat, ha a fekete-fehér/kétláb-négyláb dichotómiát megbontja valaki, de ez a ekdvenc módszerem a provokációra: megmutatni, hogy nem olyan egyszerű az ügy, mint ahogy elképzelik feneketlen, de gondosan ápolt és karbantartott ostobaságukban. úgy kell nekik, majmok.

ja és végül, hogy koppanj még egyet: találsz itt jobbra egy sor címkét, azon belül egy olyat, hogy "korrupció", na ott szemezgethetsz. mondjuk kezdheted ezzel:

w.blog.hu/2009/08/18/mint_a_mokus_1

és mehetsz tovább, amíg meg nem unod:
w.blog.hu/2007/06/04/nemigazorszag_1
w.blog.hu/2008/04/29/salo_avagy
w.blog.hu/2007/05/24/hidember_betonbol
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

Na, valami ilyesmi itt a baj:

"Amit viszont most kérnek, az egy indokolt követelés (szerintem, és még sokak szerint is az) A sofőr nem akar kevesebbet keresni, mint amiben a munkáltatóval megállapodott."

Nem az, hogy az hozzászóló nem ismeri a tényeket, napéldául nem tud arról, hogy még nincs megállapodás (attól még nyugodtan hozzászólhat bárki, hajjaj, de mennyire), hanem az, hogy sokan vannak ilyenek. Irtózatosan sokan.
@vakapad:

Jajj Te má' belterjeske !!
@Tóta W. Árpád: sajnos ezzel vitatkoznom kell, van végkielégítés, legalábbis jogalapja van minden munkavállalónak a hitelezők kielégítésének sorrendjében, és van egy EU-s irányelv a Bérgaranciaalapról. Az más kérdés, hogy erre nem jut majd annyi pénz...
Csoportos létszámleépítést kell egyébként ilyenkor elrendelni, Rőthaj Komisszár magyarázkodhat majd a szakinak...lehet, hogy nemcsak a haja lesz rőt.
K. vakapad

"Nem az, hogy az hozzászóló nem ismeri a tényeket, napéldául nem tud arról, hogy még nincs megállapodás"

Pontosan milyen tényeket nem ismersz?
@somebody12:

"Tóta, járj egyetemre!

Az állam olyan jól kezeskedik, mint ezt lehetővé teszik nekik anyagilag, törvényileg. A közlekedési vállalatok még a tízmilliós Londonban is nullszaldósak. Egy 2 milliós városban meg sehol a világon nincs pozitív egyenlegen. Ezt jobb ha tudod, mielőtt anyázol. Az adót pontosan ezért fizeted, ebből megy a Bundeswehr, az önkormányzat stb. Nem érdekes, hogy a magyar közmű szolgáltatás a francia állam kezében van? Egy tény biztos, akikre szavazol és akik most irányítják ezt az országot pont olyan okosak, mint te. Csak előbb nem az Orbán V. előadásaira kellene pörögnöd, hanem ki kellene mozdulnod a VII. kerből világot látni, meg egy pár mérnöki, közgazdaságtani könyvet is érdemes volna elolvasnod."

1./ Itt nem írta azt senki, hogy egy közlekedési közszolgáltatónak nyereségesnek kell lenni. Tóta W.-t idézve:
” … A város természetesen beszáll a költségekbe egy előre meghatározott összeggel, …”
Magyarán ezt Tóta W. tudta, mielőtt anyázott.

2./ Nem láttam errefelé olyas szöveget, hogy ne az adóból menne a Bundeswehr vagy az önkormányzat.

3./ A magyar közszolgáltatás-francia állam, mint tulajdonos kombináció nyilván a Suez pécsi ügyére utal. A Suez francia cég, tulajdonosa 35 %-ban a francia állam, és az is tudható, hogy mikor 1995-ben a vízművet eladta Pécs a Suez-nek (egészen véletlenül Páva Zsolt adta el, akinek van némi köze Orbán V.-hoz), nem az egészet adta el, hanem a Suez csak kisebbségi tulajdonos lett 48,05 %-os tulajdonrésszel. Ebből kiszámítható, hogy a francia állam 16,8175 %-ban tulajdonosa „a magyar közmű szolgáltatás” helyett a pécsi vízműnek.

Valóban egyetemre kell járni, ki kell mozdulni a kerületből, valamint el kell olvasni pár mérnöki, közgazdaságtani könyvet. Kérdés, hogy kinek.
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

Ez, netántán, valami tréfás szókiforgatás szeretett volna lenni? Avagy valami egyéb?
Hello
Ötletelek én is,ha valahol elcsúszok a számolásban javítsatok ki.
van 26 szakszervezet, azoknak van vezetője, helyettese, titkárnője, könyvelője stb.
felvesznek havi 800 körüli összeget, meg egy picit, annak a közterhe cc ugyanannyi. Az már nekem valahol 50 a sleppet belevéve meg a kocsit meg az autómata herehimbálót 100 milla havi spórolás lenne. Mennyi is kell a sofőröknek?kidobni az összes szakszervezetist, és a tisztelt vezérignek leereszkedni a pórnép szintjére és ezeket elmondani.

más
Brandauer Marcsi
nem irigy vagyok basszus, féltem az állásom, nekem nem a bkv ad munkát,és nem telik kocsira.

öregmogyi
a 20E életveszélyes terepen jár. Egy teljes ut a 20-assal és nem kell menned vese vs epekőtörésre. persze hogy szétesnek....

Tóta szerintem is csődeljárás, és sok pici kft.felette egy db holding. 1 munkásra 10 főnök ideje lejárt.
De kérem ugyanezt az apehban, a mávnál, és minden vízfejnél.
@vakapad:

"napéldául nem tud arról, hogy még nincs megállapodás"

Hogyan lehetne megállapodás, amikor még csak ajánlatok vannak? (Erről szól a sztrájk.)
Ki mondta hogy már van új megállapodás?
Az elmúlt évek buszvezetői fizetése viszont valamilyen megállapodás alapján történt. (Ez akar most megváltozni.)
Mi nem világos ezen?
@Tóta W. Árpád:

Hoppá, csak nem érzékenybe találtam?...

1. Soha nem mondtam, hogy kommunista vagy, annyi esze mindenkinek van, hogy nem vall be ilyet, még ha az is.. Bármi is legyen az .. én speciel tudom hogy mi az, korodnál fogva te is, szóval ezt inkább hagyjuk.

2. Az analfabétát is hagyjuk, szerintem jobban jovök ki a legtöbb versenyből mint a nagybetűs TE, kivéve persze a celeb-státuszt, örülök neki, hogy megvan NEKED MAGADNAK, viszont gyakran nagyon rossz célra használod, tehát tulképpen minek is az?..

3. Orbánra nem okádsz?.. Aha.. "Széles Gábor, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa, akinek pedig szemmel láthatóan leghőbb vágya, hogy sámli lehessen Orbán Viktor tévénéző fotelje előtt" + "Tessék róla példát venni, és a sztrájk dicsőítésével felhagyni még ma."
Ezek akkor micsodák?

4. Elolvastam a többi belinkelt cikket is, képzeld, sikerült, ezekben is mindig valahogy olyan érzésem volt (a korábbiak alapján nem is lepődtem meg nagyon), hogy amikor esetleg "merészen" lerántottad a leplet valami ordítóan egyértelmű baloldali csalásról, akkor is mindig sikerült becsempészni a jobboldalt, mint "ugyanolyan bűnös" felet.. Mintha csak egy MSZP-s sajtóközleményt olvasnék..... Vajon nem tudod, hogy ki lopott itt sokkal többet az elmúlt 20 évben? Dehogynem tudod.

Dichotómiát említesz, de azt hiszem fogalmad sincs hogy miről beszélsz, mert a cikkeid alapján te sohasem éreztél empátiát a jobboldali érzelmű szavazókkal, pláne azzal, hogy miért is gondolkodnak úgy ahogy.
Ezek a jobboldali érzelmű szavazók most történetesen minimum 4:1 arányban vannak a ballib oldalhoz képest, és ez a te szempontodból előre menve csak egyre romlani fog..

Lejáróban van az időd, és ezt te is tudod, valószínűleg ezért is acsarkodsz ilyen útszéli stílusban "szarok a szádba", meg hasonlók.. A stílus maga az ember!

Örülj neki, hogy még kapsz havi 600-700 eFt nettót azért amit csinálsz..........

A horizontbeszűkítésről pedig csak annyit (külön fejezet lenne, de szóljunk most róla): aki le tud olyat írni, hogy "Hülyeország" az magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, és ne beszéljen mások beszűküléséről.. Én két évet éltem Belgiumban, és négyet Svájcban. Hazajöttem, mert hiányzott Magyarország, minden hiányosságával, gondjával-bajával együtt. A magadfajták ezt nem érthetik, elsősorban azért, mert begörcsölt az agyuk a saját kis problémakörükbe és a gyűlöletbe.. Próbálnád meg amerikaiként vagy svájciként hülyeországnak titulálni a hazádat, meglátnád, hogy mit kapnál érte, és nem csak a blogokon.. Ez a menő szerinted? Tényleg azt hiszed, hogy korrupció, csalás, lopás, bűnözés és megalkuvás, etc, csak Magyarországon van? Hülyeország, mi? Kinek szűkült be az agya, nekem vagy neked?............
@vakapad: :DDD

Mondjuk jó ne legyen nyereséges, de a BKV felső vezetés másfél évenkénti 100 millás végkielégítését - nyugdíjasként nem is lehetne egy kanyit se ezen a jogcímen - ne mi fizessük már!!

Nekem a demokráciába, ezek szerint a létező jogállamba vetett hitemet adta vissza, hogy dr. Szalainé dr. Sz.... Eleonóra - ó jaj most már, hogy előzetes csak Szné Sz. E. (illetve lehet hogy még ennyi se lesz, hanem max. 12345 számú terhelt, s örülhet, ha nem tetoválják bele:DDD)- előzetesbe került.

És szerintem, hogy ez a jéghegy csúcsa... Nekem már akkor eszembe jutott, hogy a bölcsülni vágyó, magányos Hagyó mibűl utazgatott pl. El Caminóra, amelynek 800-1.000.000 Ft per útja?? Épp akkor vált egyedülállóvá szegény...a volt exe fizette???
@balf: elfelejtettél színt vallani, hogy te melyik szektának kampányolsz. tetszelegsz itt független nickként, eh.

"Örülj neki, hogy még kapsz havi 600-700 eFt nettót" - ezeket honnan veszed? vagy tökmindegy, harci üzemmódban vagy? szánlak, ember, elég nyomorult lehetsz, ha ilyen győzelmekre van szükséged.

"3. Orbánra nem okádsz?.. Aha.. "Széles Gábor, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa, akinek pedig szemmel láthatóan leghőbb vágya, hogy sámli lehessen Orbán Viktor tévénéző fotelje előtt" + "Tessék róla példát venni, és a sztrájk dicsőítésével felhagyni még ma."
Ezek akkor micsodák?"

én arról nem tehetek, hogy te nem bírsz értelmezni egyszerű mondatokat, és nem is érdekel.

"aki le tud olyat írni, hogy "Hülyeország""

mondom, nem az én bajom, hogy te hülye vagy. de tudod mit, segítek utoljára: "hülyeország" a szövegben az az elképzelt mesevilág, ami a hozzád hasonló szerencsétlen jobbostibik agyában létezik, ahol gonosz komcsik és cuki fideszesek élnek, és a második bekezdésben ezzel szemben ("a valóságban viszont") áll a tulajdonképpeni helyzet, ami nem fekete-fehér. tényleg csodálkozom, hogy bírod bekapcsolni a számítógépet, ha ennyire sötét vagy. na puszi.
@Letícia: hát, ha megérjük, hogy kiderül, hogyan történt és kinek mennyit hozott pl a mammut építése és működtetése, akkor szalainé apróhalnak fog látszani.

btw az mszp-ben ez láthatóan egy dilemma most, ti. hogy ha a terhelteket nem veszik listára, akkor nem lesz mentelni joguk, ha meg igen, akkor vállalják a tetteiket.
@Pincode: "1 munkásra 10 főnök ideje lejárt."

épp vki már beposztolta a vt-transman honlapjáról: "Budapesti telephelyünkön 225 fő látja el a feladatot, ebből 218 fő gépkocsivezető."

na ez egy egészséges aránynak tűnik, még ha nyilván nem is kell nekik ellenőr meg hasonlók, de jobban látszik, hogy mire alakult a vállalat.
Nem lesz ebből semmi jó, mire a fidesz tavasszal nyer, már elég sokan utálni fogják. (Akik nem mennek majd el szavazni.) Az összefonódások miatt azonban ugyanez lesz, szélesúr is csak megmutatja most, mit nem fog ilyen jól csinálni, akár miniszterként, akár netán bkv-vezérként. A hitelezők addigra verni fogják az asztalt, be kell majd tömni az ő szájukat is, hiszen régen le vannak jegelve, pláne mostanában, választási évben. Értelmes, potens főpolgármester-jelöltet pedig a többi sem fog produkálni, a szociknak 20 évig nem sikerült, most döglődve nem fog ( az agonizáló kis izék meg addigra elpusztulnak aids-ben, hisz lassan már a kóbor kutyákkal is összefekszenek. Nem tudom hogyan lehetnek bárkinek illúziói még mindig, elég csak a párfinanszra gondolni, és szappanbuborékként pukkan el bármi ami esetleg picit megcsillanna a fényben.
Szóval muszáj lenne addig castingolni 1-2 potens független jelöltet, obamás-webkettes civil kampánnyal, transzparens finanszírozással. For a better magyarland, my friends. Semmi drága klasszikmédia, semmi tonnaszám szemétgyártás, csimbumcirkusz, béreltlimuzin, stb. Elő a jelölt-ötletekkel, mögöttük fészbukos-iwiwes-bloghus önkéntes-csapatokkal, szabadidejükben, kortesanyagokat nagyinak saját költségen kinyomtatni ér, (újrapapírra, feketével), otthon gyártott matrica meg póló is, más nem.

Hangzott már el név, ami ebben a formában tetszene. És olvastam már végig 15 oldalnyi fórumot, ahol a végén a jófej csávó nyert, csak mert kitartóan az volt. Az elején még a fele hozzászóló fikázott, a végén egy maradt, akit végül a korábban fikázók oltottak le. Oké, az egy kis közösség ügye volt, de működött, szóval nem csak amerikában lehet ilyet.
@Tóta W. Árpád:

Nekem nem kell színt vallanom, mert én nem vagyok senki.. Téged viszont nagyon sokan olvasnak, és ez talán járna némi felelősséggel esetleg felelősségérzettel is.. Tehát ne állíts ugyanoda, ahová neked kéne állnod.
De ha már itt tartunk .. valóban jobboldali érzelmű vagyok, az MDF-re szavaztam 1990-ben és 1994-ben, és a Fideszre 2002-ben és 2006-ban is. És felháborítónak tartom amit az MSZP és az SZDSZ művelt az országban, különösen az elmúlt 8 évben. Te jössz!

Ne hülyézz le másokat csípőből, nem elegáns. Nem vagy buta ember, sőt. De valamiért nagyon elmentél az obligát állandó jobboldal-alázás irányába (direkt vagy burkolt módon, ahogy éppen jön), és ezt egyszerűen nem értem, pont azért, mert nem vagy buta és általában átlátod a dolgokat. Akkor meg miért tolod a Gyurcsány-félék szekerét?

Most tényleg kikapcsolom a gépet, talán sikerülni is fog.... A következő alkalomig - cheers.

B.F.
@Tóta W. Árpád: ja, valóban, most esett le, miért kell Darabont Mikucinak a bpi listán elől szerepelni.

Ez a maszop hogy lehet ennyire ökör?? Azok se fognak rájuk szavazni, akik akarnak, hogy ha ezt a hétpróbás gazember ott díszeleg...

Na az lesz a szép új világ, ha vállalják a tetteiket...Fizetek egy Te Deumot a Bazilikában és - többek között neked - ajánlom Árpi, hogy higgyél te is!:DDD
@Pincode:

"nem irigy vagyok basszus, féltem az állásom, nekem nem a bkv ad munkát,és nem telik kocsira."

Akkor mondhatjuk, hogy szükséged van a BKV-ra. A BKV fenntarthatósága érdekében pedig azt kéred a buszvezetőktől, hogy érjék be kevesebb pénzzel.
Ok. Fogadjuk ezt el jogos igényként, de akkor az sem irreális követelés, hogy növeljük inkább az adót. (mindenki keressen egy kicsit kevesebbet, ne csak a buszsofőr)
Szia Árpád!

Zavarba hoztál, mert nem is tudom, mit gondoljak posztod üzenetéről:

_Ha az emberek kiállnak a jogaik és érdekeik mellett, akkor sunyi gané népség, ellenben ha nem állnak ki a jogaik és érdekeik mellett, akkor viszont sunyi gané népség._

Szóval nehéz a népnevelés, szerencsére a megélhetés könnyebb, a buszvezetőkénél mindenesetre könnyebb is, jobb is.
Végre vki megmutatta, hogy ebben az országban NEM lehet mindent megcsinálni az emberekkel! Sztrájkoljanak is és Kocsis István meg az összes bkv fejes menjen inkább a fenébe(,vagy akár börtönbe). Ezeknek a szerencsétlen sofőröknek felelősségteljes munkájuk van, nem igaz, hogy Magyarországon nem képesek biztosítani az ehhez megfelelő technikát és fizetést. Ennyi a véleményem. Bocsánat, de nehéz heves emóciók nélkül beszélni a témáról.
Árpád gratulálok, nagyon jó a cikk!
Mekkora dínó aki azt gondolja rólad, hogy baloldali vagy! Én itt ezen a blogon csak jobboldali értékrendet olvastam mindig, igaz nálad nem szerepelt a vizitdíj eltörlése , a vagyonadó megszüntetése, a zemberek mindennel való ellátása, de ettől még tisztességes kapitalista vagy. (ami tudvalevőleg a legrosszabb rendszer, nem számítva az összes többit ami eddig volt...)
Sajnos soha nem lesz belőled (vagy belőlem) teljhatalmú gazdasági miniszter,de legalább sokan látják, hogy nincs tabu és még olyan szent teheneknek is neki lehet menni, mint a SZTRÁÁÁJK. Húha! Hát ha tudni akarjátok tandíj is kellene ide (szegény gyerek 4,00 átlag felett havi 120e ösztöndíjjal, vagy járulékmentes munkavállalási lehetőséggel, gazdag gyerek: tandíj. Ha pedig mentességet kér: Vagyonvizsgálat),és vagyonadó is kell (vége a szocializmusnak balf apukám!) meg fizetős, privatizált, öngondoskodáson alapuló egészségügy (párhuzamosan az államival, akinek az tetszik, válassza azt), és a tömegközlekedés NEM JÁR senkinek, mert csak úgy semmi SEM JÁR. Lehet, hogy be kell tanulni a menetrendet, mert csak fél óránként jár a busz, de annál többen bringáznak majd, vagy ösztönözve lesznek , hogy gyűjtsenek kocsira (legyen hybrid, hogy ne vágd a földhöz a segged ijedtedben!). És így tovább... Az alkotmányban elég ennyi: 8 óra munka, évi 15 (és kortól függően több) nap fizetett szabadság, gyermekmunka nuku és hasonlók. De szakszervezet? Majd mikor már kiharcolták az alkotmányos pulykapénzt is, akkor jön az ingyen LCD mi? Mert már ahhoz, hogy a baloldal választást nyerjen szerte Európában, lassan ilyen faszságokat kell majd neki kitalálnia, hiszen minden egyebet már elért... (tönkre is téve Európa jövőjét - Obama még csak most kezdi). Árpád Te vagy a jó!
Mondjuk az nem volt akármi, amikor valamelyik nap egy riportban elhangzott az illetékes kormánybiztos és ex-főpolgármester helyettes, jelenleg fő BKV összekötő (elftárs) Horváth Csaba szájából (picikét pejoratívan), hogy a BKV bizony egy szocialista nagyvállalat.

(Ekkor teljesen felébredtem szendergésemből és hangosan felsírtam a tv-képernyő előtt, hogy tessék???!!! Jól hallottam??!! De bizony jól. És ezt eddig ő nem tudta??!!... Aha, hülyének teccik nézni vagy hülyének teccik lenni, mert nem mindegy ám! És ezzel visszaszenderedtem a kedvenc párnámra.)
Kváziebír hiperkütty !-mondta mars ura.
De erre már TWÁ is "bakfittyel" válaszolt.
A mesének vége, dögöljetek meg !
@Aldobói Feldob: vagy hülye, aki mondhja..de áááhh, ez még álmodban se jutott eszedbe, fogadjunk...:DDD

Még jó, hogy nem mondta Mr. Manöken Szocibarbi, hogy mint a régi Patyolat (mosoda:D) a BKV, úgy működik...:D
@Aldobói Feldob: jaj, de eszedbe jutott, hogy "hülyének tetccik lenni"...mindegy, nem kell szépíteni, H.Csaba egy ökör.
Jók a kommentek. Könnyesre röhögtem magam a sok egybitesen, akik csak azért mert az utált Tóta írta, teljesen mást láttak bele a posztba, mint ami benne volt. Még a Széles gyalázó részt (sámli lehessen) is képesek félreérteni és imádott vezérük elleni támadásnak érezni:)

Árpád szokásához híven elég sarkos volt, szvsz a dolgozóknak természetesen joguk van a sztrájkhoz, a cégnek meg ahhoz, hogy a sztrájk rá nézve káros hatásait kivédje.

A sztrájk pedig egy nagyon hasznos dolog, mert megmázsálja a munkavállalókat és a céget is, hogy mennyit is érnek a munkavállalók neki és vajon milyen arányban kell osztozni a hasznon a tulajdonosnak és a dolgozóknak. (Az mondjuk jelen esetben egy kicsit zavaró, hogy a BKV-nál nem a hasznot, hanem a veszteséget kellene elosztani:))
kedves Zemberek!

Én nem értem, hogy miért a magyar állam dolga az, hogy pl. közlekedéssel foglalkozó gazdasági társaságokat üzemeltessen. Szemmel láthatóan nem boldogul vele. És ez valahol természetes is, hiszen az állam célja alapvetően nem a spórolás, takarékos gazdálkodás, nem ebben áll a szerepe. Így aztán tulajdonosként sem különösebben szorítja a menedzsmentet arra, hogy a lehető legnagyobb hatékonyságra törekedjen, és a döntések maximálisan az üzleti racionalitás irányába mutassanak. Nincs számonkérés, kirúgás, stb mint ahogy ez a versenyszférában megszokott.

Az állam feladata ugyanakkor a közlekedés mint közszolgáltatás biztosítása. Ez állami feladat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az államnak saját vállalattal kell magát a szolgáltatást végeznie. A szolgáltatást rábízhatja olyan vállalatokra is, akiknek az állammal ellentétben az a dolga, hogy jól forgassa a tőkét, hatékonyan tegye amit tesz.

Mivel a tömegközlekedés veszteséges (pontosabban a hasznok nem vállalati szinten jelentkeznek), az állam támogatást ad a szolgáltatás biztosításához. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit. Több évtized tapasztalatai alapján látszik, hogy a szabályozott verseny (competitive tendering) hatékonyabb és hatásosabb eszköz a szolgáltatás biztosítására, mint egy saját vállalat fenntartása.

Ennek a dolognak már komoly piaca van Európában, komoly referenciákkal rendelkező (és a jóhírükre vigyázó, több országban szerződéssel rendelkező) vállalatokkal. Koppenhága mellett érdemes megnézni pl. Stockholm, London, vagy a legtöbb francia nagyváros közlekedését. A hazai jobboldali gondolkodással (félkatonai romantika) ellentétben egyébként Franciaországban a patriotizmust nem abban látják, hogy a vállalatoknak köztulajdonban kell lenniük, hanem abban, hogy a franciák minél magasabb színvonalú és minél kevesebb közpénzt igénylő szolgáltatást kapjanak, és másodlagos, hogy éppen kitől.

A privatizáció nem jó kifejezés erre, mert a BKV-ból eladni nem nagyon van mit (buszok ócsakavas áron, a sínek és a garázsok pedig nem igazán forgalomképesek, és talán nem is célszerű a tulajdonjogot kiadni). A helyes kifejezés a liberalizáció: a verseny beengedése (persze a BKV maradhat is a piacon mint metró vagy villamos szolgáltató, a lényeg hogy BKV helyett közlekedési piacról lehet beszélni). Az EU politikája is ezt erősíti (ld 1370/2007 rendelet). Az nyer, aki a legkevesebb állami támogatást igényli ugyanazért a szolgáltatásért (paraméterkönyv).

Az alvállalkozó sem feltétlenül jó irány, mert ez azt feltételezi, hogy marad egy BKV-s szint, aki a pénzt elosztja. Összességében előnyösebb közvetlenül szerződni, és a BKV-val egyenrangú szereplőket beengedni. El lehet képzelni, hogy ezután a BKV sem ilyen kényelmes szervezet lenne.

Ugyanez a MÁV-ra és az összes Volánra.
Szia Árpi!
Lesz itt valami félreértés... én inkább jobbos lennék, de NEM támogatom a sztrájkot így...
Akkor viszont támogatnám (mint jobbos), ha a szakszervezetek azt mondták volna, hogy ....
--> Azért sztrájkolunk, hogy ha ezek talicskával tolják ki a pénzt, nehogy már rajtunk spóroljanak (ugye nem feledjük Kocsis ténykedését az MVM-nél, Mrs. Kocsissal),
DE
---> elfogadjuk a jövedelemcsökkentést, HA a teljes vezérkar azonnal lemond (a nagyrészt korrupt FB-vel együtt) és szakmailag hozzáértő, tisztességes emberek kerülnek - ha jobbosok, hát jobbosok :-)- a BKV élére (akik ténykedésétől várható lesz, hogy majd emelkedik is a jövedelmünk)...

NA én ekkor támogatnám a BKV-szrájkot (meg az ország jobbérzésű fele is mellettük állna szerintem), és a hozzászólások alapján sok jobbos lehet így...
Akkor viszont nem néztél el nagyon valamit, mikor megint bekeverted a jobboldalt? :-)
@hauptrichter: ez egy kedvemre való, árnyaltabb álláspont, bár ettől még a cég strukturális gondjai megmaradnak. akiket én belekevertem, azok az egybitesek, akiket érdekes módon főleg a széles-féle médiaholding szolgál ki napi baromsággal.
@Tóta W. Árpád:

"nem mentegetőzés, tény. ez olyan, mint hogy a 3 éves gyes meg a 13. havi nyugdíj is luxus."

Árpád, félreértetted. A normális tömegközlekedés nem luxus, mint ahogy a 13. havi nyugdíj sem. Ez utóbbi esetben nyilván arról van szó, hogy az előző 12 hónapi pénzt kéne megemelni, és az idők során szintentartani, mielőtt nekiállnál arról beszélni, h csak 12 hónap van egy évben.

A fejlett nyugat attól volt annyira csábító 20 évvel ezelőtt, mert egy viszonylag magas alapszintet biztosított az embereknek. Kocsi, lakás, nyaralás. Egyébként a kádár korszak is megtette ezt, csak gagyibb volt, és a végére befuccsolt. A szabadságot a többség leszarta, de az életszintvonalat nem.

A te neoliberális lózungjaidat is leszarják, hidd el, és joggal. Az emberek újabban egyre inkább úgy gondolják, hogy az amúgy is gazdagoknak nem jár az a jog, hogy tovább tömjék a zsebüket, míg a többségnek filléres gondjai vannak.
Semmi nem fekete-fehér, de van benne igazság. Ugyanakkor a kérdés felvetése visszavezet a sztrájkjog filozófiai kérdéséhez, hiszen azért nem véletlen, hogy az outsourcolt feladatokra ritkán sztrájkolnak (bár ott a Celebi).

De hasonlóan ritka a tanársztrájk, a könyvelősztrájk, az asztalossztrájk, a szemetessztrájk, az internet-szolgáltató-sztrájk stb.

Át kéne lassan gondolni.

Az a baj, hogy itthon mindig mindent akarunk. Jóléti demokráciát és szocializmust és kapitalizmust is egyszerre. Kevés adót és sok szolgáltatást, állami feladatokat és az állam kivonulását. Ünnepeket, de vasánapi boltnyitvatartást. Maximális ANTSZ biztonságot, de a koszt is. Közlekedési szabályokat, de elnézést és lefizethetőséget. Lassan dönteni kellene,...
@Tóta W. Árpád: Jogos, jogos, egyetértek, de azért sorrendileg ELŐBB vezérkarcsare tisztességes, hozzáértő emberekre és UTÁNA pl. a Te általad is javasolt megoldások (vonalak kiadása, versenyeztetése, logikus(abb) beruházások, ...). Ha fogcsikorgatva is, de inkább belemennének ebbe a BKV dolgozók (újabb sztrájkok nélkül), talán megértve, hogy részben az ő jövőjüket is építik így... (kivéve persze a - gondolom főleg szoci / szadesz építésű - vízfej/vezetői réteg, nekik egy komoly vezetőváltás után remélhetőleg menni kéne és persze ők ezt nehezen értenék meg...)
@Letícia:

Nekem is van egy véleményem. Éspedig az, hogy Szalayné (satöbbiek) elképesztően pofátlan viselkedése nem lehet erkölcsi alap semmihez. Se a bliccelésekhez, se a sztrájkhoz, se későbbi egyéb bűncselekményekhez. Sajnos az a baj, hogy ezt a véleményt elég kevesen osztják.

Én, mint állandó BKV használó, fizetek azért a bérletem megvételével, hogy utazhassak a BKV járművein, és fizetek azért is az adómmal, hogy a buszsofőrök és a BKV egyéb kapcsolt részeinél dolgozók magyar színvonalon meg tudjanak élni (csak a jegybevételekből nem tudnák megtenni). A BKV erősen veszteséges cég. Elsősorban azért, mert a közlekedési közszolgáltatás a világon mindenütt ráfizetéses, másodsorban (bár inkább főleg) pedig azért, mert az állami vállalatoknál nincs kényszer, ugyanis előbb-utóbb mindig lesz valahonnan pénz (hogy az én adómból, az tuti). Magyarán a menedzsment bármikor könnyedén letudja a rossz, ellenőrzés nélküli működésből adódó pénzhiányt és csődfenyegetést egy kis kuncsorgással, mert ez politikai kérdés, nem gazdasági. Az, hogy a BKV abszolút monopolhelyzetben van, számomra hitelképtelenné teszi a sztrájkot, az, hogy kollektíve akarnak több pénzhez jutni a munkavállalók, még inkább, az pedig, hogy az okozott kellemetlenségeken kívül még én is fogom mindezt kifizetni ...
"Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata üdvözli a sztrájkolókat

A Czöndör Gyula elnök által kiadott "sztrájkoló BKV-s Barátaink!"-nak címzett nyílt levélben őszinte rokonszenvvel kísérik a küzdelmet és elítélik, hogy a vállalkozói szervezetek a sztrájkjogok gyengítésére szólították fel a kormányt. "Le kell győznötök a milliós havi fizetéseket és több tízmilliós éves jutalmakat zsebre vágó, alkalmatlan menedzsmentet - írják a sztrájkolóknak. - Le kell győzni velük együtt a harácsolást tétlenül szemlélő Fővárosi Közgyűlés felelőseit és a cinikus főpolgármestert. Ki kell kényszeríteni, hogy ők, mint a tulajdonosok, az utolsó fillérig visszaszerezzék ellopott béreteket, és visszaadják a fővárosi polgároknak is a jegyek és bérletek árának azt a részét, amelyet a milliárdokra rúgó végkielégítések, a százszámra kötött fiktív szerződésekre történt kifizetések, a korrupciógyanús járműbeszerzések folytán fizettettek meg velük" - írják. (Országos Sajtószolgálat)"
(Forrás: Index)

...Hogy micsoda??!! És kegyedék mindeközben (20 évig!!) hol teccettek lenni, he?? Vagy szenderegtek ezalatt és most csúszott csak bele a hideg bilibe a kezecskéjük?
Tótawé:

Kár hogy mindig csak az "egybitesekre" reagálsz vagy azokra akik egyetértenek veled. Így könnyű örökre megmaradni abban a hitben mely szerint mindig neked van igazad ill. a jobboldalon csak mindenféle idióták vannak. Szerencsére a kommentekből számomra érdekes dolgok derültek ki Szélesről melyek után a személyét nem fogom isteníteni, ellenben a jelen témát kizárólag az ő személyére redukálni plusz a szemét szakszervezetisekre illetve a "hülye" pulykapénzre ... szóval abból hogy mennyi és melyik kommentre nem reagáltál nagyjából levezethető a te "szimpátiád/antipátiád".

Eleve azon mosolygok amikor egy általad gyártott agyrémet büszkén és lelkesen igyekszel megcáfolni, holott ilyenkor max. a saját ill. az egybitesekre sikerül intellektuális csapást mérned: "Hülyeországban a BKV-sztrájk a kormány elleni felkelés, tehát a sztrájkolók aranyosak, szépek és hazafiasak, míg a sztrájktörők és a sztrájkot ellenzők viszont büdös kommunisták."

Belekevered a hazafias-büdös kommunistát amivel egyértelműen a jobb/bal megosztottságra utalsz, egy jobber szemszögére utalva. Innentől kezdve már hiába magyarázod a bizonyítványodat mert egy objektív cikk nem ilyenekre alapoz.

A többit már leírták: szakszervezet mint betegség, a mindent megoldó privatizáció, a magán és közszféra ill. a Fidesz-sztrájk-köcsög szakszervezet összemosása. Meg a pulykapénz. Széles a végén valóban jól jön ki a cikkedből csak ha nem lenne tele a szokásos nemzeti, keresztény, szabadságharc, nemzeti felkelés ... hangulatkeltő és provokatív dumákkal akkor nyilván nem lenne elég egybites akiken élvezkedhetsz (szellemi maszturbációnak nevezném). Egyszer próbáld ki hogy kihagyod e felesleges fricskákat és hátha más lesz a reakció. Igaz unalmasabbak is lesznek a hétköznapjaid. Ugyanis ezzel pont a lényegi témák felett sikerült elsiklanod valamint az érveidet hol részben hol teljesen cáfoló kommentek felett.
@Tóta W. Árpád:
szélestenyerű fejenagy: ezt vettem, de akkor lesz fondor lelkületű egyházfi is? Az vajon ki?!
"itt röfög előttünk": az meg a disznófejű nagyúr?
T. Szerző lírai hangulatban van. :)

Na jó, érdemben is mondok valamit.
A bkv story csak folyományában értelmezhető, kár hogy Moldova már nem irkál, mert a 89 utáni események még az ő harcedzett tollát is megremegtetnék: a „káeftésítéstől” (vö: spontán privatizáció=dolgozókat papíron kijelentjük, majd feketén visszafoglalkoztatjuk, vagyont közben az utolsó csavarhúzóig eladjuk) az ingatlan-panamákig a teljes magyar 20 évi rögvaló kvintesszenciája – amit persze a bkv dolgozók jó része (belülről) végignézett-tapasztalt. Naná, hogy himtagjuk kivan.

„Állam rossz gazda” a privatizáció meg defasza: színtiszta politikai lózungok kétfilléres átmérőjű szürkeállománnyal rendelkező választóknak. Mindkettőt lehet korruptan csinálni: a magyar közélet bármelyikre szolgál ezernyi példával. Lásd állami vállalat kontra közbeszerzés. Na hol lopnak többet?
Nem az állam a gazda, hanem Gipsz Jakab igazgató/állami vezető, aki simán elutal/elutaltat egy csilliót egy – általa persze nem ismert - miszisz Gipsznek, és a kutya nem kérdezi meg, hogy hát ez meg hogy, mi több „évvégi leltárnál” (amit minden szaros kis mikrovállalkozásnak, minden évben az utolsó lábtörlőig bezárólag fel kell fektetnie!) senkinek nem tűnik fel, hogy némmá, van egy kis hiányunk.

A mai magyar közállapotokról az egyszeri rőfös jut eszembe, aki aszongya a beosztottjának:
„ Segéd úr, maga tegnap előtt elkésett, tegnap ágyban találtam a feleségemmel, ma kivette a kasszából a bevételt! Még egy apró hiba, és komoly következmények lesznek!”
árpi,
ez a sámli dolog nem smakkol. nem fordíva lesz az inkább? SZG nagypályas játékos
Nem értem mi a retkes l.faszért kell ezt a "keresztény és magyar" dumát, fricskát full benzingőzzel nyomatni. És állandóan, valami nem sikerül akkor nótafa: "lám lám jobbos meg keresztény meg magyar meg lalalala" Te beszélsz dichotómiáról, meg arról hogy komplex minden kérdés, és körbe kell jobbról-balról pisilni, hogy megértsük...,közben meg olyan masszív csőlátásod van. Tökmindegy mit írsz, Karácsonyról, sztrájkról, bármiről, mindig jön a reflex. Egyébként tipikus vagy: a direkt középpárti, aki maga szerint mentes minden szélsőségtől, akinek az "igazság" (már ha hisz benne), vagy egyfajta origó soha nem állandó, hanem jobb és bal között van, bármit tegyen az egyik vagy a másik.(persze egy lehelletnyit mindig balra) Ha mondjuk az egyik kileng, akkor nem teszed szóvá a kilengést, hanem elkezded ezt a metszéspontot úgy tilitolizni, hogy ha a fene fenét eszik is, középen legyen (ill. enyhén balra). Az ilyen hozzáállásból ered ez az ócska duma: "de a másik is", meg "250 éve a fidesz is..."

Más: "szádba szarok..." Családapa vagy, ennyire talán ne feledkezz meg magadról.
@balu_a_medve:

"Kocsi, lakás, nyaralás. Egyébként a kádár korszak is megtette ezt, csak gagyibb volt, és a végére befuccsolt"

Már azzal is vitatkoznék, hogy a a "kocsi, lakás, nyaralás" annyira egyértelműen meg lett volna a Kádár-rendszerben, de a lényeg a vége - befuccsolt. De ezt úgy látszik sokak nem veszik tudomásul. pl. nem kell 13 hónap, csak 12, de az sok legyen. LOL

"Az emberek újabban egyre inkább úgy gondolják, hogy az amúgy is gazdagoknak nem jár az a jog, hogy tovább tömjék a zsebüket, míg a többségnek filléres gondjai vannak."

Az "amúgy is gazdagok" besorolását pedig ugye te végzed?
Jó kis kommunista duma, nincs is ezzel baj. Csak azt nem értem, hogy akik hasonlókat gondolnak, miért nem merik kimondani, hogy kommunisták, és szavaznak a Kommunista Pártra?. Még az is lehet, hogy nem a FIDESZ-nek lenne kétharmada, hanem az MKMP-nek. Megoldódna a probléma, nem lennének gazdagok.
@balu_a_medve:

Ja és még egy:

" A szabadságot a többség leszarta, de az életszintvonalat nem."

Kurva nagy tévedés. Maximum saját nevedben nyilatkozz.
Kedves Tóta W. Árpád,

bár nem olvastam végig a hozzászólásokat, de gondolom ebben a postban egy rejtett irónia is van. Sz. G. ugyanis két komplett iparágat kapott meg a rendszerváltás után, különböző okok miatt gyakorlatilag ingyen, hogy pl. ne kelljen szenvednie banki kölcsönökkel stb. Ehhez képest üzleti hozzá nem értése miatt totális csőd lett mindkettő, pedig a két iparág külföldön hosszú ideig virágzott, és a sorbanállókból ez már '90-91-ben is látszott. Így hát a korábbiakhoz képest légypiszkok maradtak Sz.G.-nél, mint pl. a VT-Transman. Egyetlen komolyabb húzásából tudott pénzt szakítani, amikor jól átverte az IBM-et, elsősorban a bérek terén. Utána senki sem gondolt arra, hogy ne krumpliföldön építkezzen Szfv.-on.

Nemrégiben már az indexen is felbukkant 10-15 éves késéssel olyan cikk, mely végre egy szemernyit feltárta Sz.G. és háttere ténykedéseit. Nem hiába volt utána hosszú ideig űr informatikában az óriási méretű humánerőforrás ellenére. Nem a korábban részben rosszul működő gazdaság színvonaláról kellett felkapaszkodni, hanem először óriásit esett (gyártástechnológia és K+F), és az utóbbi néhány évben értünk el ismét arra a szintre.
@Tóta W. Árpád:

"a magánvállalkozó tudja, mit vállalhat, és mit nem. a jelenlegi hálózat luxus, amire nincs pénzünk, ez van."

Ez hülyeség. Attól, hogy a BKV alul van finanszírozva, még baromi nagy hasznot hajt, csak az nem jegyárbevételként csapódik le, hanem a GDP-ben pl. azzal, hogy az emberek (autósok és buszozók) máskor nem 2-3 órát utaznak a munkahelyükig.

A hálózatról pedig sosem a magánvállalkozó dönt, hanem a város közlekedési szövetsége. A magánvállalkozós rendszer egy dologban jobb, hogy nem lehet alulfinanszírozni.
Jól megkaptad a magadét a magyar hírlapban, höhö
Haha, ez a madöf már csak arra képes, hogy az Indextől nyúlja a kontentot: mdf.hu/ (itt a legnagyobb zöld téglalapot kell nézni - más téma, hogy mióta szokás index.hu-nak írni az Indexet), és itt az egészen aktuális:
index.hu/belfold/2010/01/15/az_mdf_szerint_szeles_gabor_hasznot_huz_a_sztrajkbol/
Figyeljék a nacionál-komcsi terminológiát: "a milliárdos vállalkozó luxusprofitot zsebel be", "privatizált közszolgáltatásokon gazdagodik", BKV-tól "elprivatizált", sic, sic, sic!
Most akkor ez a párt magántulajdon-párti vagy sem? Á, csak költői volt a kérdés: ezek szimpla szopóskurvák, tudja minden ember.
(Sajnos, valaki megint rossz lóra tett a madöf melletti agitálásával.)
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

Kérdés B.M.(K:)-ex Σ-tól hozzám (2010.01.15. 21:40:56):
"Ki mondta, hogy VAN MEGÁLLAPODÁS?"

Idézet UGYANCSAK TŐLE abból az írásából (2010.01.15. 20:13:33) amelyre reagáltam:
"Amit viszont most kérnek, az egy indokolt követelés (szerintem, és még sokak szerint is az) A sofőr nem akar kevesebbet keresni, mint amiben a munkáltatóval MEGÁLLAPODOTT."

Hát ezt borzasztó nehéz követni.
@Tóta W. Árpád: Tegnap láttam az Echo TV-n, hogy Széles perelni készül az MDF-et rágalmazás miatt, mert ő nem tesz zsebre semmiféle luxusprofitot (Istenem, de szép szó!).
Ehhez képest: hu.wikipedia.org/wiki/A_BKV_j%C3%A1rm%C5%B1parkja
@börarc: Ez egy elég tiszta képletnek látszik. Európában!! De tartok tőle, hogy mindez nálunk kicsit másképpen működne, ha belátható időn belül bevezetésre kerülne. Ugye nem kell magyaráznom miért. A jelenlegi garnitúrával, sőt azok utódaival se menne, hiszen ez utóbbiak ebben a mocsárban szocializálódtak.
@bgp: Ez kizárólag attól függ, ki van hatalmon:)))Milyen érdekes lesz ovi "támogatása" gaskó szolidaritási akcióit illetően a választások után. Na majd azt nézd meg!
@vakapad: Én is ezt próbáltam megmagyarázni a fizetett ssőnek!!!!!
www.magyarhirlap.hu/velemeny/tota_w._megint_hazudik.html

Világos és egyértelmű riposzt. Valamit kéne rá reagálni Tóta! Várom válaszát.
@Tóta W. Árpád: Most sikerült beszereznem az "Igenis, Miniszterelnök úr" c. sorozatot, ott is szóba kerül párszor a szakszervezet, amennyire aktuális, meglepődik az ember, milyen régen készült. Ha nem ismernéd, akkor sürgősen szerezde be, az előzményével, az "Igenis, Miniszter Úr"-ral együtt, azt egyszerűbb is lesz, kiadták DVD-n. :)
@CR7: nagyon sajnálom a kollégát, talán a lehető legcikibb helyzet ez, ráadásul nagyon szerény fegyverzettel kell beérnie. és hát a dolog lényegét csak nem sikerül érintenie: miközben széles lapja dicsőíti a sztrájkot, és gaskó mozdonyvezetői szolidárisak, addig széles cége szolgáltat, ahogy illik.
@Shore:

"Már azzal is vitatkoznék, hogy a a "kocsi, lakás, nyaralás" annyira egyértelműen meg lett volna a Kádár-rendszerben, de a lényeg a vége - befuccsolt."

Most fuccsol be a szemünk láttára ez a mostani rendszer, szóval 20 év alatt nem nagyon jutottunk semmire. A gazdasági válság zöme még előttünk van :(

"Az "amúgy is gazdagok" besorolását pedig ugye te végzed?"
Asszem ez egy olyan kategória, amit mindenki meg tud oldani, mielőtt még nagyon belelovalnád magad.

"miért nem merik kimondani, hogy kommunisták, és szavaznak a Kommunista Pártra?"
Ki merem mondani, és nincs kommunista párt (nem az elnevezésekről beszélek). A Munkáspárt nem az, és a Kádár-rendszer sem volt az (egyébként megjegyezném, hogy nem is állították magukról, de ez már mellékes). Akit mostanában bízvást kommunistának lehet nevezni, az Tamás Gáspár Miklós, és eléggé egyedül van a porondon.

"Még az is lehet, hogy nem a FIDESZ-nek lenne kétharmada,"
Ugyan már, ezek a problémák nem a rendszeren belül fognak megoldódni.

"[a szabadságot a többség leszarja] Kurva nagy tévedés. Maximum saját nevedben nyilatkozz."
Én is ilyeneket hittem fiatal koromban
@Republikánus Péter: „Figyeljék a nacionál-komcsi terminológiát: "a milliárdos vállalkozó luxusprofitot zsebel be", "privatizált közszolgáltatásokon gazdagodik", BKV-tól "elprivatizált", sic, sic, sic! Most akkor ez a párt magántulajdon-párti vagy sem? Á, csak költői volt a kérdés: ezek szimpla szopóskurvák, tudja minden ember.”

Kedves Péter!

Mielőtt közösen, önfeledten elkezdenénk rugdosni a „szopóskurva” MDF-et, illene kicsit mélyebb lingvisztikai vizsgálatot tartanunk az általad megidézett mondatok egyes kifejezéseinek eredetéről. Itt van mindjárt a luxusprofit. Az MDF-től hallottad először? Vagy melyik párt ugatja már évek óta a milliárdos vállalkozókat? Melyik párt harcol a közszolgáltatások privatizációja ellen? Mondjak még hasonlót? Bankárkormány!

Sajnálattal közlöm, hogy van nekünk egy nagy-nagy, „nacionál-komcsi” pártunk, úgy hívják: Fidesz. Bizonyára fáj, ha a team munkában kifundált, szellemesnél szellemesebb retorikai csúcsteljesítményeikkel őket kezdik cseszegetni, de hát ilyen a politika.

Kezeket a paplan fölé, éljenek a „szopóskurvák”!
Sziasztok (zömében) Budapesti Aszfaltbetyárok!

Ritkán járok székesfővárosunkban, de mivel az elmúlt hetet, meg a következő hármat továbbképzésen töltöm ott (hétköznapokon), van szerencsém belekóstolni abba, amit Ti is csak ritkán élvezhettek. Szóval, ha egy fekete Opel Corsa C típusú személygépjármű cikázik (balfaszkodik) előttetek, csak semmi anyázás, hiszen lehet, hogy én leszek az!

Több kommentet írni nem fogok, részint, mert nincs kedvem, részint, mert úgyis csak hétvégén vagyok itthon, netközelben.

Azért egy kérdésem lenne. Az elmúlt hét közlekedési tapasztalata, hogy ha sávváltásnál be akarok kéredzkedni, Pesten sokkal hamarabb beengednek, mint lakhelyemen, Debrecenben. Ez mindig így van, vagy csak sztrájk idején?

További kellemes közlekedést kívánok! Edwin da Kilburn
@Republikánus Péter:

az mdfes szóhasználat, mintha ismerős lenne valahonnan. nem tudom mennyire rafináltak, de ha azok, akkor most inkább arról van szó, hogy a fidesszel kóstóltatják meg azt a szart, amit ők olyan szívesen kínáltak mindig is. luxusprofit etc.
A cikk tetszett. A hozzászólások jó része nem.
Egyre bátrabban adják elő a zemberek a blődli demagógiát. Sajnos az ideológia attól még nem rossz, hogy tolvaj gazemberek lejáratják azt. Nagyon fontos az amit írtak és sokaknak nem jut el:
1.Aki nem ért egyet a sztrájkkal nem kommenistsa még. Sőt...Ez a sztrájk valóban nem a BKV vezetésnek okoz gondot csak több százezer csóró embernek, akik BKV val járnak. Gyerekek fáznak reggel, gyalogolnak a hidegben, öregek nem jutnak el az orvoshoz stb.
Az igát húzó melósokról nem beszélve. Azok csak 10 órai munka után "utaznak" még másfelet, hogy hazaérjenek.
Felháborító a pénz talicskázás a pártkasszákba, de akkor azért kellene tenni valamit, nem pedig a zembereket szivatni januárban. 1 dolog a lopás és bűntetése és másik dolog a lejárt !! kollektív szerződés újrafogalmazása.
A lopott pénzből buszokat kellett volna venni és a metrót jegyellenőrző kapukkal ellátni, de bérre fizetni a válság idején?
2. A szakszervezeti vezetők sok pénzért, a vezetés által kinevezett ejtőernyősök, szerintetek önzetlenül találták ki ezt a balhét? Több féle politikai cél is mozoghat mögötte mindkét részről?
Mindenesetre megint egymást gyúrjuk ahelyett, hogy a pártfinanszírozásért, a kisebb parlamentért mennénk az utcára.
Ha már úgyis gyalogolunk együtt mehetnénk a parlament elé és a 400 dzsentriből kikényszeríteni, hogy dolgozzanak: legyen minimál szolgáltatás a sztrájktörvényben stb.,

nol.hu/specialis/rss_valogatas/a_fideszen_bukott_el_a_200_fos_parlament

pártfinanszírozás megváltoztatása

Vannak témák amiben megegyezhet a két oldal, mert mindketten azt akarjuk. De ezt nem akarják, mert veszélyes. Csak a széthúzást. Mikor vesszük észre, hogy szórakoznak velünk?

3. A válság miatt mindenkinek kevesebb jut. A vállalkozónak is. Emelkedik az EVA,bruttósítanak, és csökkennek a cafetériák.A vicc az, hogy fogcsikorgatva de kénytelen vagy örülni, hogy így is van munkád. Nem úgy az állami alkalmazottak. Most hallom hogy év végén 500.000.- Ft kajajegyet kaptak a mezei főelőadók a KSHban.Eszem megáll!!
Tehát aki azon szenveleg, hogy a kevesebb juttatásért nem dolgozik, az tényleg keresse fel a munkaügyi hivatalt. A tanárnak, az orvosnak is be volt építve a bérébe a 13.havi és sztrájkolhat? A sima melós pattoghat ha nem fizetik jövőre cafetériáját?
4. Ezt ugatja már mindenki pár éve, hogy az ország 1/4 -e fizet rendes adót- köztük a multik- a másik 1/3 minimál béren van és a többi eltartott.
Ebből nem jut rendszeres buszjáratra, 13.havi fizetésre és ennyi kórházi ágyra. Az úgy nem működik, hogy sehol ne legyen racionalizálás , ne küldjék el az adminisztráció 1/3-át és adjanak fizetés emelést. Egyébként pedig nem mérhető a munkateljesítményem és mindenkinek egyformán járjon.
Miből adjanak több juttatást a kollektív szerződésben?? Igaz nem kellett volna lopni, de megtörtént. Most miből adjanak? Nem jelölik meg a forrást. Nem mondják, hogy küldjék el az adminisztrációt és azonnal szabályozzák az állami cégek végkielégítését. Ez közérdek lenne.

5. Ha valaki azt gondolja ha nem lopnának jutna mindenre, téved. Meg kell szüntetni a lopásokat, de a gyökeréig senki nem merészkedik.
Az állami vállalat kérdése is jó téma.
Ami ma működik nyugaton az 400 év eredménye. Szerintem ott se úgy kezdődött, hogy rögtön államosítottak.
Végig kell járni azt az utat ha tetszik, ha nem. Ezekkel az agyakkal nem lehet állami cégeket fenntartani. Mindenki lop. Gondolod nem üzletelnek az üzemanyaggal? A kórházat nem viszik haza szálanként? A vezetőink nem síbolnak el mindent hatalomvágytól megrészegülve? Persze haza is visznek, de a párt kasszába is tolnak kollektív megegyezéssel. Az igazságszolgáltatás sem működik igazán. A törvényeink tele vannak kiskapukkal és nem azt foltozzák be, hisz az majd jó lesz , ha mi kerülünk hatalomra. Ha kiderül egy balhé, soha nincs mögötte akarat, hogy legközelebb ne fordulhasson ez elő.

Minden tiszteletem a trolisoké és azoké, akik jártak villamost és buszt vezetni ezekben a fagyos napokban.
Végül egy eset : Néni leszáll a buszról, bottal. Majd visszainteget és kiabál a buszsofőrnek: - Rohadt sztrájk törő....
Csak még egy: Összeállítottam a Demokratikus Centrum (MDF-SZDSZ) országos listájának első tíz helyét.
1. Bokros Lajos
2. Dávid Ibolya
3. Kuncze Gábor
4. Tóta W. Árpád
5. Debreczeni József
6. Somogyi Zoltán
7. Herényi Károly
8. Kupa Mihály
9. Tölgyessy Péter
10. Bauer Tamás
Elképzelhető, hogy Debreczeni megsértődik, hogy Tóta W. egy hellyel elé került, de akkor ott van neki a Baranya megyei területi lista…
@La_Moustache: Pontosan, de ezt tudja Ő is jól a lelke mélyén csak e nélkül nem jön be 2-300 komment. A Maunika Show is csak akkor működik jól ha fogatlan cigányok verekednek és nem akkor ha magasröptű beszélgetéseket sugározna.
@Tóta W. Árpád: "és hát a dolog lényegét csak nem sikerül érintenie: miközben széles lapja dicsőíti a sztrájkot, és gaskó mozdonyvezetői szolidárisak, addig széles cége szolgáltat, ahogy illik."

Te nem érted, persze ezt nem is fogod nyilvánosan bevallani. Széles és cége nem áll anyagi konfliktusban sem a sofőreivel, sem a BKVval. Nem szakszervezetis hanem cégtulajdonos így amíg megkapja a fővárostól a szerződésben megállapított összeget nincs jogalapja a sztrájknak. Ahogyan a BKV sofőrök/szakszervezetek sem sztrájkolnak amíg rendben jön a cash és nem akarnak egyoldalúan módosítgatni. Az hogy egy magánbusztársaságot próbálsz összeboronálni egy újsággal vagy Tv adóval hatalmas csúsztatás. Gondolod majd beszól a szerkesztőségbe és megkérdezi sztrájkoljon e vagy sem? Bolond lenne ehhez igazodni. Ugyanígy a magán és a közszféra valamint egy cégtulaj ill. szakszervezeti vezetők összemosása. Mint magánember szimpatizálhat bárkivel, de ettől még nem hülye hogy (egyelőre) indokolatlanul szerződést szegjen. Ha sztrájkolnának akkor meg pont ebbe kötnél bele ... jól ki van ez találva:)
én meg csak gyalogolok (egyre többen gyalogolnak és ez jó, persze a légszennyezés mián kissé veszélyes is, továbbá: gyalog szerettem volna jönni, a porral lepett utakon...), nézek ki a fejemből, a purparlét leszarom pontosan a tövinél, hogy nőjön, növekedjen (örökké éljen, akár a tölgy! te forró szív, megyek csak hívj!). a gazda, szokásához híven, írt egy remek posztot, úgyis, mint szakmai termék, a kommentek meg..., izé, vannak. lényeget tekintve azért hozzáfűzném, hogy kültelki járat eccer csak lippiti-klippiti beltelkivé válik, oszt ezt mán nagyon nehéz a kapitalizmus farkastörvényeivel magyarázni, sztrájk ide vagy oda. nem is lenne ez számot tevő, csak éppen leszokóban vagyok, ezért derűs arccal nézek a dicső jövőbe.
@Tóta W. Árpád:

Mint majdnem mindig, a kimondott igazság a legfájdalmasabb dolog a világon. Ezért kapálódzik kétségbesetten a mindennapi soros kinevezett Magyar Hírlapos megmondóember a fasiszta" jelző hallatán.

Arra meg van sanda gyanúm, minek a röviditése lehet "balf . . .".

Visszataszító, hogy a "nemzet" után most már a "jobb" szó értelmezését is kisajátitotta ez a réteg. Abból meg ne építgessen dicsőséget magának a balf-féle közeg, hogy pár év külföld után hazajött. Én negyven év külföldi élet után jöttem haza, de ettől még nem vesztettem el a szkepticizmusomat, valamint a szabvány gondolkodás iránti utálatomat - történjen az bármely oldalon.
@Lord Kilburn:

Hát, láttam már ennél rosszabb listát is :)
Amúgy a Magyar Hírlapba 13 évesek írnak, vagy van valami iskolai végzettségük is?
nem értem, mit kell ezen a sztrájkon csodálkozni, ez egy ilyen értelmetlen ország, a problémáknak a jelenlegi felállás szerint nincs megoldása, ahogy előttem is írták, az alapokig vissza kell dózerolni mindent, és újraépíteni
de ugye ez kényelmetlen, szóval nem lesz belőle semmi

viszont esélyes, hogy nemsokára új címere lesz az országnak:
polonium.hu/items.php?logo=199
@vakapad:

Az elmúlt években a buszvezetők hónapról hónapra fizetést kaptak.
Amikor ilyenről hallasz, joggal gyanakodhatsz arra, hogy ezt valamilyen megállapodás alapján tették és nem csak fogadásokat kötöttek arra vonatkozóan, hogy vajon a következő hónapban mennyit fognak majd kapni...
Ezt nevezzük el "megállapodásnak".
Mondjuk úgy: "MEGÁLLAPODTAK"

A buszvezetők azért állapodtak meg béren kívüli juttatással kompenzált fizetésemelésben, mert nem volt más lehetőségük a magasabb jövedelem elérésére. Mondhatták volna azt, hogy nekik ez nem jó, inkább nem is kell, jobban szeretnének munkanélküliek lenni, ahogy a jó kapitalista erkölcs ezt megkívánná tőlük. (Nem mondták, de egy sofőr nem annyira képzett ideológiailag, így ne várjunk tőle csodát!)

Azt az ígéretet kapták tehát, hogy ez tulajdonképpen egyenértékű módszer, de adminisztrációs okokból csak a "juttatás" kivitelezhető.
Ezt (tudatlan kommunista csőcselékhez illően) elfogadták, ebben tehát ha informálisan is, de SZINTÉN megállapodtak.

Abban is megállapodtak, hogy ezt a megállapodást majd rendszeresen frissíteni is kell, és a legszerencsésebb mindenki szerint az lenne, ha nem trükközéssel kellene a bért foltozgatniuk. Talán majd a következő megállapodásban már kevesebb lesz a trükközés, vagy az azt követőben. Ugye milyen jó dolog ez a frissítés!

Eljött hát a frissítés pillanata.
Az új megállapodás viszont nem jött létre (ennek hiánya miatt egyenesen sztrájkolnak a barbárok), mert a réginél rosszabb feltételeket adna a sofőröknek.
Erre mondod, hogy "nincs megállapodás", az eddigi megállapodást meg el kell felejteni, hiába ígért bármit is a régi vezetés, azt vegyük semmisnek.
Eddig jó a gondolatmenet?

Jött egy új "csúcsvezető" (egy régi-jó elvtárs, egy a legjobbak közül, akinek hatalmas felelősség ül nap mint nap a vállán), majd nem tudván semmiféle megállapodásról gondolta legegyszerűbb azt elvenni, amiről nem ő állapodott meg. Miután ezt a "zseniális" húzást meglépte, (elvett egy kis pénzt a sofőröktől), a buszvezetők rájöttek, hogy az apró betűs rész bizony ellenük szól. (PPO effektus) Átnézték alaposabban, hogy van-e még esetleg apró betű, ami talán segíthet nekik. A mázlisták találtak is egyet, a sztrájkot. Ennek köszönhetően szombatra már egy jobb ajánlatot kaptak.
Harcuk szemlátomást eredményeket hozott.

Így működik a piac, a kapitalizmus.
K. vakapad elvtárs! Jó lenne, ha végre te is felnőnél hozzá!
@Tóta W. Árpád: "és hát a dolog lényegét csak nem sikerül érintenie: miközben széles lapja dicsőíti a sztrájkot, és gaskó mozdonyvezetői szolidárisak, addig széles cége szolgáltat, ahogy illik."

Nem olvasom a Magyar Hírlapot, de gondolom, nem általában dicsőítik a sztrájkot, nem követelnek általános sztrájkot, nem mondják, hogy az ország összes munkavállalója tagadja meg a munkát, hanem a konkrét sztrájkot támogatják. Mi köze ennek Széles cégéhez, és ahhoz, hogy ott van-e sztrájk? Ilyen erővel minden cégtulajdonos "sztrájktörő", akinél épp nem sztrájkolnak.
K. vakapad

Még egy apróság:

Idézni próbálod a 2010.01.15. 21:40:56 hozzászólásomból ezt a mondatot:

"Ki mondta hogy már van új megállapodás?"

A bökkenő az, hogy nem szó szerint idézed, hanem idézőjelek közt eképpen átírva a szöveget:

"Ki mondta, hogy VAN MEGÁLLAPODÁS?"

Az "új"-nak itt van(lenne) jelentősége, mégis jobbnak láttad inkább kihagyni, ezt diktálta a szíved.
Száműzted a copy-paste-t, a billentyűzeten keresztül szorgalmasan újrafogalmaztál, mintha idéznél. A pártiskola itt is jó munkát végzett.
A tények elvtárs, azok makacs dolgok... Néha még a Pártnak is meggyűlik velük a baja, nem csak a magadfajta pitiáner hazudozóknak.
@Lord Kilburn:
@darnmarquee:

Tévedniük tetszik.

Sajnos a szóban forgó párt egyáltalán nem rafinált, hanem egyszerű, mint maga Herényi Károly. Ez egy a demagóg, elitellenes kis pártocskák közül, akik mindig azt cincogják, amit szerintük a politikaellenes közönség hallani akar éppen.

Bárhogy fáj.
@vakapad: na a végével - is - egyetértek, hogy mi fizetjük a BKV vigalmi adóját!:(
Milyen igazad van, Árpi!
Nagyon liberális gondolat az, hogy a szakszervezeteket le kell törni... Mint a teszkóban, ugye?
És tényleg, mennyivel jobb a VT-Transman, ahol minimálra van bejelentve a sofi és kézbe kapja a többit... Ez a jövő, a jó irány, hajrá-hajrá!
@Republikánus Péter:

"Most akkor ez a párt magántulajdon-párti vagy sem? Á, csak költői volt a kérdés: ezek szimpla szopóskurvák, tudja minden ember."

Miért bántod Bokrost, mikor olyan szépen hallgat már egy ideje.
Mióta luxusprofitot kap az EP-ben.
:)
@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

Hát, rég olvastam ilyen érdekeset. Megtudtam belőle, hogy a határozott időre kötött szerződések, ha lejártak, ha nem, örök időkre szólnak. Ebből már valóban logikusan következik, hogy:

"Amit viszont most kérnek, az egy indokolt követelés (szerintem, és még sokak szerint is az) A sofőr nem akar kevesebbet keresni, mint amiben a munkáltatóval megállapodott.",

azaz a régi megállapodás egyben az új is. Teljesen fölösleges most már mindenfajta tárgyalás, egyszerűen el kell a szakszervezetnek menni a bíróságra, és a pacta servant elv alapján senki nem vehet el tőlük semmit. Persze egy nagyon jó ügyvéd azért kell hozzá, valamint a PTK átfogalmazgatása sem spórolható meg.

Az valóban hiba volt részemről, hogy figyelmetlenül olvastam el a szöveget, és az "új" szót kihagytam belőle, de az írásom ennek ellenére továbbra is érvényes, ugyanis a (szigorúan a pasta/copy módszerrel idemásolt) "...mint amiben a munkáltatóval megállapodott." szöveg egyértelműen azt jelenti, hogy van megállapodás. Holott nincs. Interpactum van.

A többszörös elvtársozásomat (ennek nyilván lehet valami jelentősége, és gondolom, nem annyira pozitív érzelmeket fejez ki irányomban) büszkén vállalom, amennyiben ez azokra vonatkozik, akik figyelembe veszik a BKV, a világgazdaság és Magyarország jelenlegi helyzetét, amikor a véleményüket kialakítják, valamint hisznek abban, hogy csak szigorúan kapitalista alapon fogjuk bírni a nemzetközi versenyt, és aki ezt nacionalista, szocialista vagy populista irányban el akarják torzítani, azt az ország számára kártékonynak tartják.

Az
"Így működik a piac, a kapitalizmus.
K. vakapad elvtárs! Jó lenne, ha végre te is felnőnél hozzá!"
szöveggel nem tudtam mit kezdeni, mert többszöri elolvasás és hosszas gondolkodás után is csak arra lyukad az ember, nekem bizony az apróbetűs, eredményt hozó sztrájkharchoz kellene felnőnöm, hogy a kapitalizmus és a piac diadalmas működését végre én se akadályozzam.
"És tényleg, mennyivel jobb a VT-Transman, ahol minimálra van bejelentve a sofi és kézbe kapja a többit... "

Ez már sokadszorra hangzik el itt. Ez annyira közismert információ?
Még a végén lehet, hogy Széles nem is Viktor "barátja", hanem csak afféle beépített ügynök, és valójában a jelenlegi elit utasítására hagyja az APEH ezt a galádságot elkövetni!?

@Brandauer Marcsi (Klaus) - ex Σ:

"luxusprofitot kap az EP-ben"

A fogalom újabb jelentésárnyalattal bővült. A fizetés, mint profit. Ráadásul luxus.
@vakapad:

"Hát, rég olvastam ilyen érdekeset. Megtudtam belőle, hogy a határozott időre kötött szerződések, ha lejártak, ha nem, örök időkre szólnak."

Az írásban megkötött szerződések egyikének (ksz) lejárta nem jelenti azt, hogy ezzel a munkavállaló és munkaadó kapcsolata is megszűnt.
Az írásban nem rögzített ígéretek, alkuk pedig nem tudnak lejárni, azokat egy új (esetleg szintén nem írásbeli) megállapodás tudja (tudná) majd felülírni.

"azaz a régi megállapodás egyben az új is."

Ez a sofőrök célja, sőt még ennél is több: nem rosszabb, hanem jobb munkafeltételeket követelnek.

"a pacta servant elv alapján senki nem vehet el tőlük semmit. Persze egy nagyon jó ügyvéd azért kell hozzá, valamint a PTK átfogalmazgatása sem spórolható meg."

Bármi elvehető, de ez ellen mindenki megpróbál az elérhető eszközeivel fellépni. A bíróság gyakran ennél egyszerűbb ügyekben is kudarcot vall, azt csak a legvégső esetben szokás felhasználni. Pl. ha nincs lehetőség a sztrájkra. (Egy pert megfinanszírozni nem olcsó mulatság, ráadásul végeláthatatlan ideig tart!)
Ki az aki a buszvezetők helyett nem ugyanezt tenné? Még ha lennének is használható tanúi, ami a perben elfogadható. (A törvénykönyv átírása nélkül mondhatja azt is egy bíró, hogy a buszvezetőket megtévesztették, vagy akár azt, hogy a munkakörülményeik nem megfelelőek) Milyen megfontolásból lenne a buszvezető ilyen nagylelkű, hogy lemond a sztrájkjogáról?

"Az valóban hiba volt részemről, hogy figyelmetlenül olvastam el a szöveget, és az "új" szót kihagytam belőle, de az írásom ennek ellenére továbbra is érvényes, ugyanis a (szigorúan a pasta/copy módszerrel idemásolt) "...mint amiben a munkáltatóval megállapodott." szöveg egyértelműen azt jelenti, hogy van megállapodás. Holott nincs. Interpactum van."

Na persze. Árpi kifejezésével: Szarok a szádba.
Szerezz papírt, törölgesd körbe egy kicsit, hogy szóhoz juss.

"A többszörös elvtársozásomat (ennek nyilván lehet valami jelentősége, és gondolom, nem annyira pozitív érzelmeket fejez ki irányomban) büszkén vállalom"

Pozitív. Széles is jó elvtárs, már a fényképén is viseli a stílusjegyeket. Nézd csak meg alaposabban a poszt tetején! Ugye hogy pozitív? És meeeeekora kapitalista... Egy gigászi Rockefeller.

"valamint hisznek abban, hogy csak szigorúan kapitalista alapon fogjuk bírni a nemzetközi versenyt, és aki ezt nacionalista, szocialista vagy populista irányban el akarják torzítani, azt az ország számára kártékonynak tartják."

Az ideológia, az meglegyen szünet nélkül, álmodban is. Ez a lényeg!

"többszöri elolvasás és hosszas gondolkodás után is csak arra lyukad az ember, nekem bizony az apróbetűs, eredményt hozó sztrájkharchoz kellene felnőnöm, hogy a kapitalizmus és a piac diadalmas működését végre én se akadályozzam."

Így van. A piac része a sztrájk, ez nem magyar találmány. Most is mindennel foglalkozol a sztrájk kapcsán, csak a megnevezhető felelősök valahogy megint hiányoznak a sztoridból. Egyenesen buszvezetőkké változtak.
@Shore:

"A fizetés, mint profit. Ráadásul luxus. "

Bizony.
Ezt hajtják annyira, amikor EP választás van.
:)
Ezért hülye ország az ország- netán kurva- mert az elvtárs akar kapitalizmust és az ellenálló akar garantált béreket és SZOT beutalót.

Teljesen érthető, hogy a buszvezetők nem értenek a kollektív szerződéshez, na de a szakszervezeti vezetők havi 800-ért? Csak most tűnt fel nekik, amikor szélirányt kell változtatni, hogy bérként számolták a pulykát? Ejnye....Biztos az adminisztráció túlsúlyáról is csak most tőlünk szereznek tudomást.
Még mindig nem világos miért kellene egy recsegő ropogó vállalatban, ami folyamatosan veszteséget termel garantálni a béreket. Menjen el ha nem tetszik, hisz a piacon mindenki ezt csinálja. Amikor rezeg a léc már egy éve mindenki alatt, meddig van munkahelyem, meddig bírja a vállalkozásom?
Akkor pont egy csőd szélén álló vállaltot sajnáljak, aki az adómból pulykázik? Hol vannak a belülről jövő reform kezdeményezések, hogy milyen módon kell átszervezni szeretett vállalatomat- EÜ, MÁV, BKV, államigazgatás, bíróság- és a mellett kardoskodni felvonulni stb.
De a csóró embereket lehet sakkban tartani a BKV sikkasztó meg röhög a markában, mert a pártfinanszírozásban kéz kezet mos?
Erősen kacérkodom a gondolattal, hogy legyen a FIDESZnek 2/3 -a és ne tudja másra hárítani tetteinek súlyát.
Tegye rendbe az országot, ha a többiek elkúrták ennyire. Egyébként a 100 ezer kínaival is egyetértek. Timbuktuból is jöhetnek , ha átvállalják az államadósságot és jut pénz pulykára.
Szerintem jó ötlet Orbántól.- Ez nem irónia.- Remélem buszvezetőket hoz majd be.- ez igen.
Ha valakit érdekel a TUTI ELMÉLET, hát a sztrájkbizottság elnökének a bátyja taxis, míg a BKV Zrt. vezérigazgatójának a bátyja benzinkutas, szóval a sztrájk KÖZÖS ÉRDEKÜK.
Egyszerre csak 6 nap, de majd nyáron folytatják.
@dzsek szperó: "Mikor vesszük észre, hogy szórakoznak velünk?"

Egyetértek: Nagy X
nagyix.hupont.hu/
"heraklész 2010.01.15. 13:49:41
Te eszetlen!A Széles mindent a saját pénzéből csinál. A BKV vezetők viszont a te pénzedet lopják el maguknak"

Szeles is pont ezt csinalta csak korabban!
süti beállítások módosítása