W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Ezek lopnak.

2007.02.19. 05:00 Tóta W. Árpád

Választások után pár napig téma, aztán fel-felröppen néha, de mindig elhal az aktualitások nyüzsgésében. Az állapot kevésbé alkalmas szalagcímnek, mint az esemény. Egy kordonbontás vagy egy zavargás, az breaking news. Hogy egyébként az egész magyar politika a lopásra épül, az csak a mélyben lappang. De nem független tőle a kordonbontás és a zavargás, amúgy.

Országgyűlési választás után néhány hónappal minden párt előreküld egy-egy másodvonalbeli kopóalkatrészt, aki bejelenti, hogy a kampányt szerencsére pont sikerült megúszni 385,99 millió forintból, így nem lépték túl a törvényben meghatározott keretet. Számlát, azt sajnos nem tudnak mindenről mutatni, különben is üzleti titok, meg a költségtérítésről sem kell.

Majtényi László szerint 2006-ban a két nagy párt minimum három-négymilliárd forintot költött kampányra. Én meg hét-hét és fél milliárdról tudok. Honnan? Hát annál megbízhatóbbak a forrásaim, mint hogy Szekeres Imre 385,99 milliót mondott. Egyébként meg üzleti titok, hogy honnan tudom, köcsögök, kuss van.

Tehát először is hazudnak, mint gép. Ennél is izgalmasabb viszont, hogy miképpen tettek szert arra a néhány milliárdra, mert hogy az állami pártfinanszírozásból nem, az hétszentség.

Lopták, kérem tisztelettel. Maguk tényleg azt hitték, hogy az a tehervonatnyi autópályapénz például mind a komonisták/fidesznyikek zsebébe vándorolt? Vagy hogy az önkormányzatoktól csak a polgármester meg a jegyző lop? Ugyan kérem. Van saját zsebre dolgozó korrupció, hogyisne volna. De a pártkassza se mellékes. Nem adják ám ingyen a plakáthelyet, se a főműsoridőt. Sőt – jó reggelt, Vietnam! – a Magyar Vizslát se egy civil szervezet adta ki az egyszázalékokból.

Ugyanaz az ábra, mint a képviselői fizetésekkel. A törvény, a köztársaság álszerényen alacsony összegeket határoz meg pártfinanszírozásként, aztán széttárja a karját: pótolják ki az urak, ahogy tudják. Azok meg nem tétováznak, megoldják. Tudja az egyik a másikáról, és fordítva, de mivel ebben mind sárosak, kitalálnak mást, amivel basztathatják egymást. Hogy azok kommunisták, emezek meg fasiszták, ez kúrta el, vagy az, és közben alapjáraton is, minden percben megy a lopás.

Mert másképp nem tud megélni egy párt; 386 millióból nem lehet választási kampányt csinálni, ennyit egy új üdítőre is el kell költeni. A kisnyugdíjas kiflit csen a közértből, a párt meg néhány milliárdot. Megélhetési válság, szociális bűnözés.

Ezek lopnak. Kedves szoci, a tieid is lopnak, tőled. Igen, a nagy Ő, a Reformer Állambölcs is lopott pénzből néz le rád a házfalról. Kedves fideszes: ők is lopnak. Bizony, a hajlíthatatlan erkölcskalapács, Aki Sosem Hazudott, az is lopott pénzből táncol. A tiedből. Kedves liberális… na jó, azok szinte nyíltan csinálják. Az MDF marad ki csak, mert annak nincs honnan lopni, és került pénz máshonnan.

Ettől még folytathatjuk a játékot, amelyben kikeressük a legkevésbé undorítót a csontkukacos dobozból, hogyne. Na de szeretni? lelkesedni? egymás torkát átharapni? Azt hagyjuk meg a menthetetlen debileknek.

Korrupció van minden rendszerben, de ez más. Ez itt a korrupciómeghajtású demokrácia. Sok mindenre jó ez is, csak egyre nem: morális alapú ugatásra. Ahhoz ne legyen pofája itt senkinek.


Címkék: kampány mszp fidesz szdsz reform korrupció pártfinanszírozás

344 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr937826

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törzskocsma 2008.01.24. 15:03:32

1 négyes metró = 7000 Zuschlag = 100 000 Pepó-buszNo comment??? Indexes újságírók, szevasztok! Húzzátok le szépen sorban! És pláne a többi újság! Mondjuk, ez a kis eldugott cikk is valami, köszönjük. De kérem, tessék vörös posztót dobni…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mavo, mindkettő kozmetikázott amikor kormányon volt igaz, de nem egyforma mértékben. Sőt annak is igaza van, aki azt írja a választások előtt a Fidesz is osztogatott - de messze nem ennyit. Ferifletőék következetesen 3-4%nyi hiányról beszéltek, például Sólyomnak írt összefogalalójukban is. Ha igaz a 3-4, még mindig kisebb hiba a kisebb súlyú járulékhoz hozzányúlni, mint az állami bevételek masszív részét adó ÁFÁhoz. Kell is most a megszorítás, de a Fidesz regnálása után lehetett vidáman osztogatni. És a 3%-4%ről az év végére, jóval a választások utánra kiderült, hogy tízet meghaladja.

Ekkora böszmeséget a Fidesz nem követett el. Még ha lehet is őket szidni, más esetben, joggal.
Elnezest,
itt most mirol is van szo?
a fidesz szavazok gyozkodik az mszp szimpatizansokat, illetve forditva, hogy az o kedvencuk lopott kevesebbet?
a szadeszt senki nem vedi?

eddig talan Dark Future ugrott elo egy jo gondolattal, a nyilvanos partkampany koltsegekrol. persze csak ugy, hogy parhuzamosan valami mediafigyelo brigad auditalja az eredmenyeket. van ilyenbol eleg. azt is folyamatosan nezik, hogy hany remszar egyeb tvreklam megy, gondolom a poli hirdetesek figyelese is megoldhato.
a szorolap az oriaspalkathoz/ujsaghirdeteshez/tv-radios spothoz kepest semmi. a kampanybulikat meg behirdetik, tehat sacc/kb jo adatot kellene bevallani.

legyen rend, aztan nehezebb lesz lopni.

de adott esetben en a megjelenesek szamat korlatoznam:
x db tvspot, x db oriasplakat. igy legalabb nem lenne tele az egesz kibaszott orszag mindenfele nyalgep politikusokkal. a normalis ember ugyse az arc/fog/mosoly alapjan szavaz.

persze ettol meg lehet lopni.
egyebkent is. a partok kozhasznu szervezetek?
feltetelezem nem nyeresegorientalt gazdasagi tarsulasok.
(elvileg)
legyen mar az egesz kicseszett part-konyvvitel nyilvanos.
mi olyan dolog van, amit el kell titkolni az emberek elol?
van netan szamla a befolyo megvesztegetesekrol?

gondolom attol nem csokken a szavazok szama, ha tudjuk hogy a szocik mennyiert veszik a sonkaszsomlet az oszodi nyaraloban.
mavo,
Igy van az aluljaroban szaro homelessznek nem azert nem lesz mukaja es otthona mert nem ad neki az allam, hanem mert o emberileg olyan, hogy oda is valo. Aki kepes ide lesullyedni, es igy elni. Es el is varom, hogy ne adjon neki egyik kormany sem lakast. Es nem is sajnalom.
Annak, viszont aki kepes dolgozni, legalabb a remenyt adjuk meg arra, hogy egy szaros budos kis negyfalat ossze tudjon maganak vakarni! Es ez a jelenlegi libero-kapitalista bankarokkal nem kifejezetten lehetseges! Megis jelenlegi lehetosegek kozul melyik ad neked egy olyan lakast, amit a munkaddal fenn tudsz tartani?
Es ez neked demagog? Ki nem szarja le?
Azert demagog, hogy a sok idiota is megertse! Itt nem az 1% ertelmiseg szavaz, hanem minden okor, akit qrvara nem erdekel semmi mas, mint hogy mennyi virsli kerul a pofajaba. Es ez az idiotizmus pedig a baloldalnak kedvez. Mert ok meg tudjak etetni a hitvanyokkal, hogy ok szocialisak... hogy ok a szegenyekert dolgozank... es a gazdagoktol elvesznek!
Ugyhogy vitazzal csak tovabb draga baratom!
Ja, es hozzateszem ezert lett a fidesz is baloldali, hogy a lathatoan tobbsegben levo idiotizmust a maga udvaraba terelje.
Ugyhogy qrvara mindegy hogy mi itt min vitazunk, a lenyeg, hogy a sok baromarcu dont el mindent!
Hajra ujkori demokracia!
hali mavo,


rég olvastam tőled olyan ótvaros-méteres-kékeres-méteres-hónaljmankós nagy fasságot, hogy a munkanélküli az hómlessz. Ezzel pont ott vagy, ahol az édes álom fogalmazója.

Ezt így első blikkre a munkanélküliek nevében (mer' voltam az is, igaz, csak négy hónapig) kikérem magamnak :o)

Hö.
ÉN NEM ÉRTEM.

MSZP-SZDSZ KORMÁNY VAN, CSESZI EL AZ EGÉSZSÉGÜGYET, OKTATÁSÜGYET, ELADÓSÍT, KŐCCSÉGBE VER, ELKÚR ÉS ÁTKÚR. ÉS AKKOR ITT A T. KÖZÖNSÉG AZON VITÁZIK, HOGY ORBÁN ÉS A FIDESZ MEKKORA KIS GECIK.

ÉBRESZTŐ, FASZKALAPOK!!! MOST ŐKET MINIMÁLIS FELELŐSSÉG TERHELI, DEBEZZEG A KORMÁNYT!!!

Maradjunk annál, hogy lopni csúnya dolog, kormányként lopni viszont sokkal nagyobb csúnyaság. Ezt tessék alapnak venni, basszájba.
maradjunk inkább annyiban, kérlek, hogy egyrészt a capslockot kikapcsolod, másrészt meg itt éppen a _pártfinanszírozásról_ és kampányfinanszírozásról volna szó, amely botrányban az érintettség egész pontosan azonos.
Pascal,

„rég olvastam tőled olyan ótvaros-méteres-kékeres-méteres-hónaljmankós nagy fasságot, hogy a munkanélküli az hómlessz”

Na, erre konkrétan azt szoktam mondani, hogy aki erőteljesen igyekszik félreérteni, amit írok, az valószínűleg félre is fogja. :-)

Én mindössze annyit írtam, hogy hómleszek így meg úgy. Ennyi. Általában a munkanélküliekről nem írtam semmit, ha igen, kérlek, idézd.

A költészet hetéről ennyit.

A hómlesz ellenben jókora eséllyel munkanéküli, ebben talán egyetértünk, tehát nehéz lesz lakáshoz juttatni.
abuhasz,

„Es el is varom, hogy ne adjon neki egyik kormany sem lakast.”

No, akkor a Fidi programja konkrétan nem neked való. Hacsak valami trükkel nem tudod elmagyarázni, hogy a mindenki az igazából nem is mindenki, hanem mégse.
denever 2007.02.19. 18:04:46

További ötletek a finomításra:

Bármilyen pártreklám elhelyezése/megjelentetése csak akkor lenne engedélyezett, ha jól láthatóan feltüntetnének/ráírnak/bemondanak egy azonosítószámot. Pl. MSZP 10/147, FIDESZ 10/223. Az azonosító nélküli reklámokért azonnali büntetés járna, fix büntetési tételekkel. Az azonosítós reklámoknál egy adatázisban online vezetni kellene: a felelős kiadót (személy szerint), a reklám típusát, készítőjét, az elkészítés díját, a megjelentetéssel megbízott cég nevét, a példányszámot, a megjelentetés díját. (Pl. MSZP 10/147, Hiller István, TV-spot 32 sec, Red Flag Studio Kft., 12 000 eFt+ÁFA, RTL Klub, akciós csomag (20 megjelenés főműsoridőben), 24 000 eFt+ÁFA) stb.

Bevételi oldal: mivel adókötelesek lennének a pártbevételek, ugyanolyan adóbevallásokat kellene készítenie a pártoknak, mint a cégeknek is. Az adó mértéke is kb. a társasági adó szintjét követhetné (megfejelve természetesen a szolidaritási járulékkal...). A pártok addig nem kaphatnák meg a következő évi állami apanázst, amíg az előző évvel el nem számoltak.

Ha már reformokat gyártanak, Feri bácsi kezdhetné a söprést a saját házuk táján...

Pascal,

„Mavo, mindkettő kozmetikázott amikor kormányon volt igaz, de nem egyforma mértékben.”

Értem. Tehát hazudott ez is meg az is, csak az egyik nem _akkorát_.

Mindjárt más. :-)

„Sőt annak is igaza van, aki azt írja a választások előtt a Fidesz is osztogatott - de messze nem ennyit.”

Lám, ugyanaz az érvrendszer. Ők is, de ők jó fiúk voltak, mert nem _annyit_.

Akkor kérdezem én tisztelettel, a francba lehetséges az, hogy tökvéletlenül 2002-nn az év felére ugyanúgy elfogyott a kasszában a zseton, mint 1006-ban? Hogy a csudába lehetséges? Meg hogy lehetséges, hogy a választások után pár napos elbírálásokkal mentek ki a Széchenyi-terves izék. Milliók, milliárdok konkrétan.

Bevallom, saccokni se tudom, melyik társaság osztogatott nagyobbat választásilag, de hogy kábé ugyanakkorra elverték az éves zsetont, az konkrét adallék.
„Megis jelenlegi lehetosegek kozul melyik ad neked egy olyan lakast, amit a munkaddal fenn tudsz tartani?”

Mi konkrétan 2005-ben vettünk lakást, állami kamattámogatással, plusz szocpol meg miazmás, és állítólag akkor már nem a jóságos Fidi volt kormányon, hanem a népnyúzó komancs-kapitalisták. Persze, így az államadósságban a mi részünk is benne van, amire nem vagyok feltétlenül büszke, de ha adnak, az ember nehezen utasítja vissza.

Egyéb kérdés?
dark future,

sajna ez a megoldás a piár-interjúk irányába tolná el a cuccost, a fiúk hirtelen rájönnének, nem is olyan rossz a csúnya Pártkeltébe járni ...
TWA, (kepszlokk kikap.!)

nem azonos az érintettség. Tudod mér? Mert ellenzékből lopni sokkal nehezebb, mint kormányból, ha nem így lenne, egyik oldal se törné össze magát azért, hogy kormányra kerülhessen.

De itt és most arról van szó, hogy egyformán kikerülték a törvényt mindketten (na jó, Kovácspisti jóakaróit se hagyjuk ki... szóval: hárman) nyomták bele a pénzt a kampányba, mint atom. Valaki elkezdte a licitet, a másik meg nem volt hülye lemaradni...

De TWA, ez két külön dolog. Kormány lop, hazud, átqr, ellenzék meg csak álmodozhat effélékről, mert neki nagyságrendileg kevesebb juthat. Ettől meg egészen eltér, hogy hazudnak abban: mennyit költöttek.

Én ez utóbbiban egyiket sem hibáztatom olyan nagyon; az már inkább kérdés, hogy honnét van a lóvé.

De bittezer, ne tégy egyenlőségjelet a kettő közé (összeg-honnét; ill. kormány-ellenzék), mer az demagógos. Tudom, letojod, amit mondtam, de azért mégis kérlexépen.
Paszternak: egyrészt lehet lopni ellenzékből, mégpedig az önkormányzatoktól. ki tudja, talán elő is fordult ilyen.

másrészt én nem azt nehezményezem elsősorban, hogy eddig így ment a dolog. azt nehezményezem, hogy most miért nem esnek neki két kézzel, hogy megváltoztassák.
Paszternak,

tőled is kérdezem, hogy a rákba lehetséges, hogy 2002-ben a Fidi, 2006-ban meg Fletóék is elérték azt a bravúrt, hogy az év felére elszórták az éves zsetont?

Kettő. Az is érdekelne, miképpen képzeled, választási győzelem esetén a Fidi mi a rákból törlesztette volna azt a pénzt, amit kampányra költött, és vélhetőleg nem a Holdról pottyant az ölükbe, és ami — ránézésre — hasonló nagyságrendű, mint a maszopé ... vagy tényleg azt hiszed, hogy tök rendi emberek összekalapozták nekik, hogy tessék, nekünk nem kell? :-)
Most látom, pár kommenttel előbb a vétlen Pascalnak címeztem, ami Paszternaknak járt hómlesz és munkanélküli ügyében.

Elnézést!
„Es ez az idiotizmus pedig a baloldalnak kedvez. Mert ok meg tudjak etetni a hitvanyokkal, hogy ok szocialisak... hogy ok a szegenyeker”

és a Fidi — ami ezerrel tolja a szocdemagógiát — képtelen rá? Tényleg? Kérdem én: tehetségtelenek, hülyék, vagy mindkettő?

Esetleg te írtál marhaságot?
Én 4 milliárdról tudok, olyantól aki rakott bele.
én a reklámos szférából hallottam a hetet.
mondjuk majdnem mindegy is. 3,7 Mrd a hazugság mérete mindkét oldalon. Állambölcs úr és Spiritusz úr esetleg ez ügyben azért elénekelhetne egy duettet.
Nem kommentálom, szívemből szólt. Amúgy ami mégis megragadott, az a "kisnyugdíjas - kifli / pártok - 4 mrd" kontraszt. Tudod te hogy kell hatást kelteni Árpád...
Mavo, igen, ez már közel áll az egykutyázáshoz. Nekem az a vezérigazgató, aki tíz egység hiányt csinál igenis gyengébb, mint aki csak háromnyit. Mindkettő hoz rossz döntést. Mégse teszem őket egy szintre, sőt, azt sem fogadom el, ha az utóbbi az előbbire hivatkozva menti magát.
Nyomhatna a két államférfi egy kűrt a Sztárok a jégen című műsorban.
Abban a valóságshowban pedig ahol majdan összezárnak embereket a két szürke eminenciás pártpénztárnok igazán leszophatná egymást élőben. Ennyi pénzért kérem, igazán belefér.
TWA,

persze, lehet lopni, hogyne. Biztos. Én egyiket sem próbáltam, de valószínűnek tartom, hogy ellenzékben, önkormányzattól lopni, az a nehezebb, mivelhogyhát nagyságrendileg sokkal több tettestárs kell legyen. Így a félretehető lóvé is minimalizálódik, és fordítottan arányosan nyől a kenésre szánt összeg nagysága.

Viszont abban, hogy ezek közösen nyíhatnának, hogy jajdeszareza törvény, reformáljuk mán meg, abban igazad van, mert így ők magukat teszik jogilag lehetetlen helíyzetbe in dö fjúccsör. A zerkőőőőcsről meg nem is beszélve.
Paszternak: ej, azért egy nagyvárosban összejön ám egy kis ez-az. de még egy kerületben is.
Még egyszer régen valahol (jóisten tudja, melyik fórum) felvetettem, hogy akkor játsszunk! Lopnak, ja. Becsüljük meg, mennyit.
- Ennyit minimum
- Nem csak kampány van, hanem pártműködés, aláírásgyűjtés, irodabérlés, repi üdültetés
- X forint pártpénzhez alighanem legalább 3X vagy 4X forintot kell közpénzből kijuttatni magáncégekhez, hogy utána feltűnőtlenül visszaforogjon valamicske. A mosás se ingyenes, a tisztítás se, hát ez se
- És ebben a szimpla közbeszarási korrupció benne se volt, pedig az ám a finom
- Széljegyzet: olvasom ám a Narancsban a korrekt kis cikket a siralmas magyar adómorálról. Na ja, kérem.
Centrum Parkolási Haverulás, hogy mást ne.
Nem jött még ellenvélemény senkitől azzal kapcsolatban, hogy a pártok adózzanak a (valós) bevételeik után.

Nem jött a nyilvános reklámlistával kapcsolatban sem.

RE: mavo · mavo.blog.hu 2007.02.19. 18:52:38

"sajna ez a megoldás a piár-interjúk irányába tolná el a cuccost, a fiúk hirtelen rájönnének, nem is olyan rossz a csúnya Pártkeltébe járni ..."

Lelkük rajta. A köztévében kb. fifty-fifty arányban, a kertévék meg azt hívnak meg ingyen, akit akarnak (ha hozza a nézettséget...). Nem azt mondom, hogy ezzel a megoldással igazságos lenne a kampány, hanem azt, hogy pénzügyileg követhető(bb).

-------------

OFF: Az informatikai infrastruktúra meg moslék, ismét nem ment egy óráig.
Marx híres elmélete szerint a vallás a nép ópiuma: segít elterelni a figyelmet a valódi problémákról. Nálunk mintha a lopás-elméletek töltenék be ezt a szerepet: hosszasan el lehet filozofálni azon, hogy mindenki lop, a politika csúnya dolog, nem is érdemes semmit elvárni ezektől, mindegyik egykutya (végülis ha egyikről sem tudjuk még körülbelül sem, hogy mennyit is lopott, akkor milyen jogon zárnánk ki, hogy épp ugyanannyit lopnak?). Pedig hát kit érdekel, melyik mennyit lop? Tőlünk nyugatabbra is rendszeresek a korrupciós botrányok, aztán valahogy mégiscsak jobban élnek. És ezért tartjuk a politikusokat, hogy elérjék, hogy jobban éljünk, nem azért, hogy ne lopjanak. Ha másra jut pénz, kit érdekel? Boldog ország, amelyiknek ez a legnagyobb problémája.

Nálunk viszont csak arra jó ez a téma, hogy el lehessen kenni a valódi különbségeket a pártok között. Mondjuk hogy kalapáccsal vernék szét az egészségügyet, vagy baltával? Hogy a nyugdíjjal, az oktatással, az államadóssággal mi történek, az a nem mindegy. Ezek ma a fontos társadalmi kérdések. Ki a f@szt érdekel, hogy mennyiből kampányolnak? Ezt szabályozni csak pótcselekvés.

Ilyesmiről kéne most beszélni inkább:
cavinton.freeblog.hu/archives/2007/02/19/re_orban_beszelt/
Nem kell egyetérteni vele, de ha ilyenek alapján választ valaki pártot, azt azért kevésbé nézem hülyének, mint aki a kampánypénzek szerint.
„Nekem az a vezérigazgató, aki tíz egység hiányt csinál igenis gyengébb, mint aki csak háromnyit.”

Hahó, Pacal, csingilingilig!

Mondom, 2002 (Fidi) elköltötték az évest fél év alatt.

Mondom, 2006 (Fletóka) elköltötték az évest fél év alatt.

Te komolyan gondolod, hogy 2002-ben 4 egység vót az éves muhaha, 2006-ban meg 10 egység?

Tuti? Nem lehetséges, hogy az inflációt belekalkulálva kábé ugyanannyi?
Pascal,

10 kontra 4 ...

a 2006-os költségvetés _tényleg_ 2,5-ször akkora volt, mint a 2002-es? Mert akkor igazad van ...
TWA
Áruld már el mi a ráció ebben a politikusok nem lopnak dumában? Te ilyen hülye vagy hog ezt tényeg elhizsed? Az európai bizottság akkor mibe bukot bele ha nem korrupcióba 2001-ben =vagy 2002-ben fene sem emlékszik)?

Mindenki lop. te is. Csak lehet legálisan és mértékkel ahogy te is teszed, meg lehet pofátlanul mértéktelenül, ahogy a kommunista arisztokrata elvtársaid teszik.

mavo
Ha már a Demján is azt mondja hogy 2002-ben még rendben volot a gazdság mostanra meg... Neki azért ugye elhiszed?
Mavo, Kevered az államháztartás hiányát azzal, hogy adott év májusáig mennyit költ egy párt - semmiköze.

Egy dolog, hogy a választás évében az azévi költségvetés hány százalékát költi el a választás előtt kormányzó párt. (ennek semmi köze az államháztartás hiányához, nemzetgazdasági szempontból kis fontosságú adat).

Egy másik dolog, hogy a 2006os kampányra mindkét párt egyformán kb. 4 milliárdot költött (de azzal sem vitatkozom aki azt mondja hatot). És a pártkasszát valószínűleg részben korrupcióval töltötték meg.

Aki azt mondja a fenti két pontban a két párt kb. egykutya, igaza lehet. Én két további szempontot vetettem fel, amiben nem lehet a kettőt egy szintre tenni.

Az egyik, hogy a párt (kampány) finanszírozási törvény felülvizsgálatra szorul. Hogy a korrupció csökkenjen, a pártoknak kevesebb okuk és lehetőségük legyen a korrupcióra. A törvényjavaslat késik. Én ebben nagyobb felelősséget osztok a kormányzó pártokra. Mégha kétharmados törvényről is van szó. Mert az ő feladatuk elsősorban a kormányzás, a törvényalkotás. Hát hol a törvényjavaslat, tisztelt urak.

És a másik, hogy az államháztartás hiánya 2002 végén kb. 3%-4%, 2006 végén meghaladta a 10%ot. Pedig az első adat már tartalmazza Meggyesi pár intézkedését is. Az egészséges hiány meg olyan 2% körül lenne. Nem vitás, az első "vezérigazgató" is hozott rossz döntést, de ha ezalapján kell választani a kettő között, az sem vitás.

Ha nem is nézel utána ennek az utóbbinak, annyit fogadj el tőlem, hogy ennek az következményei alapvetően mások: Viktor után Megyesi nyugodt lélekkel és viszonylag tele kasszával tudta többek között a közalkalmazottak bérét emelni, míg Fletó után Fletó (áfacsökkentés után) hirtelen adóemelésbe, megszorításokba kényszerült fogjon.

Az utóbbi két esetben nincs helye egykutyázásnak.
"Hová lett a Munkáspárt 4%-os szavazótábora?
Csak nem lenyelte az MSZP?
Ugyan, miért? Hogy történhetett ilyen? Mivel győzte meg őket?"

Hová lett a MIÉP 5+%-os szavazótábora?
Csak nem lenyelte a Fidesz?
Ugyan, miért? Hogy történhetett ilyen?
Mivel győzte meg őket?
"dark"-mint tudod a fejtegetéseid vagy elfogadom,vagy vitázom velük.De kérlek,legalább Te ne menj zombiba!A "politikus" az az ember aki zokszó nélkül szúrja hátba a szövetségesét,majd erre konkrét és cáfolhatatlan magyarázatot ad(lásd.Kóka visszavonja a saját minisztériumának indítványát.Kit is rúgtak ki onnan azóta?).Szóval maradjunk meg a realitás talaján,hogy a honi politika=erkölcsi fertő-tisztelet annak a kevés kivételnek.
Kérlek nézz már addig utána, mi a különbség az államháztartás hiánya és az azévi költségvetés arányos részének elköltése között.
"Pascal"-légy egy kissé emberségesebb.Ne terheld már szerencsétlent ilyen árnyalatnyi és jogi különbségekkel,mert kideríti a végére,hogy az áll.gazd.hiány okozója Vili Bácsi mértéktelen sörfogyasztása,ami már az éves import számszerűen kimutatható része.
mavo: "Mi konkrétan 2005-ben vettünk lakást"
Mondom jelenleg, az neked 2005? Azota tortentek am dolgok, amin csak a hulye beszoposok lepodtek meg.
hoppacska,
altalaban a Miep szavazotabora nem atment a fideszhez, hanem kiabrandult a Miep-bol, es ezert mas alternativa nem leven nem szavazott sehova. De jo hinni hogy a Fidesz bekebelezte a Miepet... tenyleg ertesz a dolgokhoz, neonaci vizioid is vannak?
"altalaban a Miep szavazotabora nem atment a fideszhez, hanem kiabrandult a Miep-bol, es ezert mas alternativa nem leven nem szavazott sehova. De jo hinni hogy a Fidesz bekebelezte a Miepet... tenyleg ertesz a dolgokhoz, neonaci vizioid is vannak?"

Általában a Munkáspárt szavazótábora nem átment az mszphez, hanem kiábrándult a munkáspártból és azért más alternatíva nem lévén, nem szavazott sehová.
De jó hinni hogy az mszp bekebelezte a munkáspártot...
tényleg értesz a dolgokhoz, kommunista vizióid is vannak?
de en ezt nem hiszem. Azt viszont igen, hogy akik a rendszervaltas elott uralkodtak azok meg mindig ott vannak az mszpben. Aki azelott komcsi volt az most csak szoci lett. Ez nekem eleg, hogy kommunistanak nevezzem oket. Mindezzel csak annyit akartam leirni, hogy a fideszben a radikalizmus apro csiraja sincs meg... sajnos. Ezert teljesen mindegy nekik, hogy milyen eszkozokhoz nyulnak a tomeg-gyozkodeshez.
egyebkent jol csinalod, csak nem mindig stimmel.
Nem abuhasz, te nem vagy fidesz-droid... :))))))))
ez most ilyen cinikus volt?
egyebkent nem vagyok fidesz szavazo, akarmennyire is erolteted.
"egyebkent nem vagyok fidesz szavazo, akarmennyire is erolteted."

Dehogy erőltetem, istenmencs :)
Pascal,

„Kevered az államháztartás hiányát azzal, hogy adott év májusáig mennyit költ egy párt - semmiköze.”

Konkrétan nagyon nem erről van szó. Nem a párt zsetonköltéséről, hanem a pénzszórásról hablatyoltam, mert erre válaszoltam:

„Mavo, igen, ez már közel áll az egykutyázáshoz. Nekem az a vezérigazgató, aki tíz egység hiányt csinál igenis gyengébb, mint aki csak háromnyit. Mindkettő hoz rossz döntést.”

Elég nehéz olyasvalakivel bájologni, aki elbeszél melkletted.

Részemről nincs harag, ugorgyunk.
Pascal,

„Kevered az államháztartás hiányát azzal, hogy adott év májusáig mennyit költ egy párt - semmiköze.”

Konkrétan nagyon nem erről van szó. Nem a párt zsetonköltéséről, hanem a pénzszórásról, mert erre válaszoltam:

„Mavo, igen, ez már közel áll az egykutyázáshoz. Nekem az a vezérigazgató, aki tíz egység hiányt csinál igenis gyengébb, mint aki csak háromnyit. Mindkettő hoz rossz döntést.”

Elég nehéz olyasvalakivel bájologni, aki elbeszél melkletted. ;-)

Részemről nincs harag, ugorgyunk.
„Mondom jelenleg, az neked 2005? Azota tortentek am dolgok, amin csak a hulye beszoposok lepodtek meg.”

Mint említettem, én nem vagyok oda a kamttámogatásért.
„Kérlek nézz már addig utána, mi a különbség az államháztartás hiánya és az azévi költségvetés arányos részének elköltése között.”

A lényeg az effektus maga, tehát a „választási költségvetés”, mint olyan.
RE: molaris 2007.02.20. 08:35:57
""dark"-mint tudod a fejtegetéseid vagy elfogadom,vagy vitázom velük.De kérlek,legalább Te ne menj zombiba!"

Pontosan mire gondolsz?

"Szóval maradjunk meg a realitás talaján,hogy a honi politika=erkölcsi fertő-tisztelet annak a kevés kivételnek."

Ez így van, nem vitatom.

RE: molaris 2007.02.20. 08:35:57
""dark"-mint tudod a fejtegetéseid vagy elfogadom,vagy vitázom velük.De kérlek,legalább Te ne menj zombiba!"

Pontosan mire gondolsz?

"Szóval maradjunk meg a realitás talaján,hogy a honi politika=erkölcsi fertő-tisztelet annak a kevés kivételnek."

Ez így van, ill. én is így gondolom.

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.19. 19:36:08
"én a reklámos szférából hallottam a hetet. mondjuk majdnem mindegy is. 3,7 Mrd a hazugság mérete mindkét oldalon."

Árpi, hazucc! Most nyilatkozott a legilletékesebb:

"Háromszáznyolcvanhat millió forintot költ el az MSZP hivatalosan kampányra. De lehet, hogy csak 382-öt, de minden párt így van vele. Természetesen volt már, hogy túlléptük, akkor befizettük a költségvetésbe a büntetést."
index.hu/politika/belfold/puch0219h!2

Ezt tehát maga az Érinthetetlen, Puch pénztárnok mondta. Miért kételkednénk benne?

(Egyébként -- viccet félre téve -- gratulálok a kollégáidnak, jó sok minden kiderült a kétoldalas interjúból, ezért megérte megcsinálni. Azt eddig is tudtuk, hogy Puch hallgat mindenről, mint a sír.)

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.19. 19:36:08
"én a reklámos szférából hallottam a hetet. mondjuk majdnem mindegy is. 3,7 Mrd a hazugság mérete mindkét oldalon."

Árpi, hazucc! Most nyilatkozott a legilletékesebb:

"Háromszáznyolcvanhat millió forintot költ el az MSZP hivatalosan kampányra. De lehet, hogy csak 382-öt, de minden párt így van vele. Természetesen volt már, hogy túlléptük, akkor befizettük a költségvetésbe a büntetést."
index.hu/politika/belfold/puch0219h!2

Ezt tehát maga az Érinthetetlen, Puch pénztárnok mondta. Miért kételkednénk benne?

(Egyébként -- viccet félre téve -- gratulálok a kollégáidnak, jó sok minden kiderült a kétoldalas interjúból, ezért megérte megcsinálni. Azt eddig is tudtuk, hogy Puch hallgat mindenről, mint a sír.)
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.19. 19:36:08
"én a reklámos szférából hallottam a hetet. mondjuk majdnem mindegy is. 3,7 Mrd a hazugság mérete mindkét oldalon."

Árpi, hazucc! Most nyilatkozott a legilletékesebb:

"Háromszáznyolcvanhat millió forintot költ el az MSZP hivatalosan kampányra. De lehet, hogy csak 382-öt, de minden párt így van vele. Természetesen volt már, hogy túlléptük, akkor befizettük a költségvetésbe a büntetést."
index.hu/politika/belfold/puch0219h!2

Ezt tehát maga az Érinthetetlen, Puch pénztárnok mondta. Miért kételkednénk benne?

(Egyébként -- viccet félre téve -- gratulálok a kollégáidnak, jó sok minden kiderült a kétoldalas interjúból, ezért megérte megcsinálni. Azt eddig is tudtuk, hogy Puch hallgat mindenről, mint a sír.)

TGR,

lehet hogy a kampanypenz nyomozas kis ugy egy egeszsegugyhoz vagy barmely mas orszagot rengeto dologhoz kepest.

de a gond az, hogy x forint extra kampanypenzert adott esetben 3-4-5x forintot kell elsikalni innen onnan. tehat ha igaz, amit a zArpi ir, akkor itt alaphangon is 20-30 mrd forint kreativ atcsoportositasarol beszelunk. ez nem apropenz.
hát igen, puch. ennyi arcbőrrel ki lehetne kárpitozni a kormány egész autóparkját.
denever: nem is az, h apró, v nem apró. ez itt a rendszer alapja, a többpártrendszerünk, demokráciánk lelke. ha ez lopott pénzből megy, az súlyos gáz.
Nekem ez a kedvenc részletem a Puchból:

"Puch: Az sem kis érdem, hogy egyetlen valódi botrány sem volt az MSZP finanszírozása körül. ...
Index: A Tocsik-ügy az volt.
Puch: Ismétlem, 1998 és 2007 között nem került elő semmi."

Tehát, nem nem 'volt' semmi, hanem nem 'került elő' semmi. Szép.

Amúgy, a Puch, ellentétben Szekeressel, legalább azt mondja, hogy 386m-t költöttek 'hivatalosan', ami szó szerint igaz. A nemhivatalos összeg, az az érdekes itt...
megpróbálhattak volna a kollégák ellopni valamit Puchtól, legfeljebb azt mondják, hivatalosan nincs náluk semmi.
OFF: Elnézést a duplázásért/triplázásért, a segg blogmotor miatt csináltam, nem szándékoltan.
A post témájához, ill. a "morális alapú ugatásra" kitételhez hozzászólva: Ha egy párt egy olyan közegben dolgozik, ahol nevetségesen alacsony a hivatalosan kampányra fordítható összeg, mi mást tehetne, minthogy "lop"? Ez nem, hogy immorális, de az adott helyzetben egyenesen morális dolog. (Amiről már korábban megírtam, hogy nem ugyanaz, mint amikor az ember magánvillára vagy saját úszómedencére lop.)

Azért a morál nem olyan eccerű, hogy az ember felcsapja a Tízparancsolatot, ott van, hogy "Ne lopj!", oszt szó szerint nem szabad lopnia soha. Például, ha egy "szegény ember" családja az éhhalál szélén áll (ilyen persze itt, Nyugaton [na jó: annak perifériáján] ma már nem fordul elő, de maradjunk ennél az egyszerű példánál), morális kötelessége, hogy betörje a pékség kirakatát, és ellopjon egy cipót; ha nem tenné, azzal három-négy másik embert (ti. a családját) "megölne".

Tehát, ebben az esetben a "Ne lopj!" és a "Ne ölj!" parancsolat ellentmondásba került egymással, és ki kellett választani, hogy melyik a kisebb "erkölcstelenség".

Ugyanígy, a mai magyar jobboldali pártok nézőpontjából: vajon melyik a "morálisabb" dolog: az, ha tétlenül nézik, ahogy "ezek" "tönkreteszik az országot", vagy annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák "lopnak".

Lehet morális alapon is lopni ám! (Tehát lehet morálpolitizálni is. Nyugodt lelkiismerettel.)
RE: Nagy Cső Zuhan 2007.02.20. 17:30:21

"Ugyanígy, a mai magyar jobboldali pártok nézőpontjából: vajon melyik a "morálisabb" dolog: az, ha tétlenül nézik, ahogy "ezek" "tönkreteszik az országot", vagy annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák "lopnak"."

Annyi bizonyos, tétlenül nem nézik: index.hu/politika/belfold/alk0220h/

Arról is lehetne egyet írni/vitatkozni, hogy mennyire fair/hatékony/korrekt dolog folyton felnyomni az EU-nál a kormányt. Még ha igazuk is van, akkor is nekem olyan "megmondalak anyukámnak" fílinges ez az egész. Az EU úgy sem fog belefolyni a belügyeinkbe, max. megállapítja, hogy ez is egy komolytalan, megbízhatatlan bagázs.


nagy cső: ez jó pragmatikus érvelés, de akkor ugye hazudni meg osztogatni se gáz? meg akár lelőni a rosszakat se gáz, nem?
Folyt.: Egyébként sem értem, minek nyüzsögnek annyira. Alkotmányos módszerekkel per pillanat nem igazán lehet kormányt buktatni (lásd a zavargások nem túl széles bázisú támogatottságát), meg egyébként is mi a fenének kormányt buktatni, amíg nincs reális alternatíva. A népek azért nem fognak forradalmat csinálni, hogy egyik hülye tolvaj helyett egy másik hülye tolvaj jöjjön.

Az ingatlanadó már más tészta, ha azt bevezetik, valószínűleg eléri a kritikus tömeget a tiltakozás. Azzal frankón egységbe tudnák kovácsolni a népeket, valóban megszületne az új többség, Gyurcsányt meg a sajátjai lódítanák ki a pártból. Nem tudom elképzelni, hogy ezt nem látják át, és ez megérne nekik 100 milliárdot évente (Gyurcsány szerint ennek a negyedét).

RE: Nagy Cső Zuhan 2007.02.20. 17:30:21
"Lehet morális alapon is lopni ám! (Tehát lehet morálpolitizálni is. Nyugodt lelkiismerettel.)"

Ember, gondolj bele, ezzel frankón alátámasztod Gyurcsányt és Őszödöt is. Ő sem mondott mást (csak éppen más koordináta-rendszerben): azért hazudott két éven át, hogy választást nyerjen, és megvalósíthassa a reformjait és jót tegyen az országgal. Ha morális alapon lehet lopni, akkor hazudni is lehet. Nem?

RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.20. 18:10:24
"nagy cső: ez jó pragmatikus érvelés, de akkor ugye hazudni meg osztogatni se gáz?"

:-)
Párhuzamosan gondolkodtunk.
"hazudni meg osztogatni se gáz? meg akár lelőni a rosszakat se gáz..." (twá)

"alátámasztod Gyurcsányt és Őszödöt..." (df)

Akkor "lehet" elkövetni azt a bizonyos "erkölcstelenséget", ha és amennyiben a másik cél, ami miatt ezt elkövetik, erkölcsileg "magasabb rendű", mint az, amit megszegnek. A példámnál maradva: "kisebb" erkölcstelelnség betörni a pékhez, mint 3 embert hagyni elpusztulni.

Vagy: kisebb erkölcstelenség lelőni egy rossz pszichopatát, mint hagyni, hogy tovább őrjöngjön.

Vagy: annyit lehet osztogatni választási győzelem céljából, hogy az ne borítsa fel radikálisan a makroszámokat, és könnyen, vér-veríték-könny nélkül vissza lehessen zökkenni a norma kerékvágásba. Vagyis: legfeljebb csak extra rövid távon "ártson" a makrogazdaságnak. (Feriék most minimum középtávon kibasztak minket. A méret a kérdés itt, nem az hogy van-e vagy nincs osztogatás.)

Ez nem elvtelen pragmatizmus, Árpád, ha esetleg arra gondoltál. Éppen, hogy az elvek "tologatása", "rendezgetése", értelmezése - nem pedig ablakon-kidobása!
RE: Nagy Cső Zuhan 2007.02.20. 19:06:31

Mondom, próbálj kicsit belehelyezkedni Ferencünk koordináta-rendszerébe.

Eszerint: a célok szentek (megreformálni az országot, rendberakni a nagy ellátórendszereket, ráállni a növekedés útjára, bevezetni az ejrót, mit tudom én), az áldozat a két éves semmittevés és a hazudozás volt. Ha valaki nem ismeri a körülményeket, reális kompromisszumnak is tűnhet (cél szentesíti az eszközt).

Persze (mint UP rávilágított abban a bizonyos publicisztikájában, amit már vagy háromszor beidéztem, így most nem keresem meg újra) Gyurcsány alkalmatlan a reformer feladatra, mert egyrészt burzsoá ("nem fog fájni..." -- .nyád), másrészt nem feddhetetlen (így-úgy lett a vagyona), harmadrészt morálisan alkalmatlan a feladatra (részben az ő semmittevése miatt tart itt az ország, lásd a tüzet gyújtó tűzoltó esetét).

Emellett szintén nem elhanyagolható tény, hogy kormány GyF, parlament GyF, a szocialistáknak is lesz egy-két szavuk a reformokhoz, az SZDSZ-nek is, a tüntetőknek is.

Ettől függetlenül a két dolog elméletben ugyanaz (ha lehet morálisan lopni, akkor lehet hazudni is).

"kormány GyF, parlament GyF"

nem egyenlő (két kacsacsőr) akart lenni, a blogmotor kiszedte, tehát:

kormány nem egyenlő GyF, parlament nem egyenlő GyF
a nem egyenlőt úgy mondjuk, hogy !=
C-ben és Javascriptben :-)
Basicben kacsacsőr kacsacsőr :-)
Gondoltam az utóbbi közismertebb.
"megreformálni az országot, rendberakni a nagy ellátórendszereket, ráállni a növekedés útjára, bevezetni az ejrót, mit tudom én ... cél szentesíti az eszközt" (df)

df, az efféle fórumok legnagyobb problémájától szenvedek éppen, nevezetesen, hogy elbeszélünk egymás mellett, úgyhogy én két pontba szedem, amiről most elbeszélünk egymás mellett.

A) Te a 'cél nem szentesíti az eszközt' problematikát hoztad fel Gyufi esetére. (Amit jogosan tettél.)

B) Én meg arról beszélek, hogy ha két erkölcstelenség közül az egyiket muszáj elkövetni, akkor akkor cselekszünk helyesen, ha a kisebbik erkölcstelenséget válasszuk.

Ez két külön dolog, és szerintem az én B) pontom egy kicsit jobban illeszkedik a post témájához, mert, hogy úgy mondjam, operatívabb. Jobban lehet alkalmazni a hétköznapokban, politikában: gáz van? jó, elő a moral colstok, mérek egyszer, mérek kétszer, azt megmondom, hogy helyes vagy nem helyes ezt vagy azt tenni.

Én mindenestre ezzel érvelek, te meg jössz a 'cél nem szentesíti..."-vel, ami, lévén hogy egy tök más koordináta-izé, mint amit én most használok az érvelésem során, nem tudok mit kezdeni vele, hiába mondod, hogy próbáljak kicsit.

Én azt mondom, hogy az a bizonyos B) pontom nem elvtelen pragmatizmus, hanem nagyon is morális hozzáállás, és az alapján lehet lopni meg ölni is.
„kacsacsőr kacsacsőr”

A szakma banngépe beszól.

A kacscsőr az konkrétan az a sárga szerv a kacsa fején.

Kisebbjel és nagyobbjel. Amúgy nem csak Basicben, hanem C és leszármazottjai kivételével sok helyütt.
„Akkor "lehet" elkövetni azt a bizonyos "erkölcstelenséget", ha és amennyiben a másik cél, ami miatt ezt elkövetik, erkölcsileg "magasabb rendű", mint az, amit megszegnek.”

Muhaha.

Az erkölcsileg magasabbrendű, mint olyan az meglehetősen kis viszkozitású tárgy, a sajátjainak bármikor bármely politikus fél minutim alatt meg tudja magyarázni frankón, hogy erkölcsileg magasabbrendű cél érdekében hazudta le a csillagot az égről.
ezzel kezdted:

"vajon melyik a "morálisabb" dolog: az, ha tétlenül nézik, ahogy "ezek" "tönkreteszik az országot", vagy annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák "lopnak"."

szerintem magadtól is le tudod ezt fordítani egyes szám gyurcsányszemélyre. kábé úgy, hogy mi a morálisabb, hagyni, hogy orbánmikolasemjén bevezessék a lengyel horrort, vagy hazudgatni egy picikét reggel éjjel és este.
RE: mavo · mavo.blog.hu 2007.02.20. 20:59:34

"A szakma banngépe beszól."

Jó'vanna, ne hasogasd a szőrszálat, igaz, de ott a szmájli a végén.

"erkölcsileg magasabbrendű cél érdekében hazudta le a csillagot az égről..." (mavo)

"magadtól is le tudod ezt fordítani egyes szám gyurcsányszemélyre..." (twá)

Igazatok van; eredetileg én sem ebbe kötöttem bele, csak a vita "hevében" átsiklottam erre a vonalra. Hanem abba a Tótavé-tételbe, hogy "morális alapú ugatás[hoz] ... ne legyen pofája itt senkinek".

Mint azt írta TWÁ is, a korrupció itt maga a rendszer, vagyis egy olyan dolog, ami elengedhetetlen a rendszer működtetéséhez. Ez erősen elhatárolandó a saját zsebre való "lopástól", mondom úgy, a "klasszikus" korrupciótól, habár kétségtelenül _melegágya_ lehet az ilyesminek.

Az én tételem: mivel ez a "kampánykorrupció" maga a rendszer, azt a tettet, amely ennek keretében "lop", nem lehet morálisan elítélni. Vagy erkölcstelenség az, hogy valami "működik"? Máshogy nem tud működni, csak így! Olyan ez, mint amikor a róka "meggyilkolja" a nyuszit, hogy ő maga ne pusztuljon éhen.

A "lopás" tehát nem immoralitás itt, ergo lehet morálpolitizálni ettől függetlenül.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.02.20. 21:05:21

RE: Nagy Cső Zuhan 2007.02.20. 20:51:25

Na ja, ez tipikusan a szívtam, de nem tüdőztem le esete. Valaki vagy teljesen tisztán csinál mindent ("sohasem hazudik"), ilyen -- mint tudjuk és mint tapasztaljuk nap mint nap -- a politika világában nincs, vagy nem egészen tisztán csinálja a dolgokat, akkor viszont ne hivatkozzon morális alapokra, mondja azt, hogy rohadt az egész természeténél fogva. Vagy ne mondjon semmit. Vagy esetleg mondja azt, hogy HIVATALOSAN nem romlott kurvák és stricik gyülekezete a társulat.

dark future,

beteg dolog, de hanyagolom a szmájlikat. Tudom, fordítóprogram kéne.
„Az én tételem: mivel ez a "kampánykorrupció" maga a rendszer, azt a tettet, amely ennek keretében "lop", nem lehet morálisan elítélni.”

Kiváló érvelés a „szar, ahogy van, geci az összes, de ha már így van, akkor hűdekurvajó, ha nem ők, hanem mi” érvrendszer mentén.

Megsúgom rengetegen érvelnek így Fletovics mellett.

Igaz, ők köcsögök. Konkrétan.

Lih, lih. és csakígytovábbelőre!
"kiváló érvelés a „szar, ahogy van, geci az összes, de ha már így van, akkor hűdekurvajó, ha nem ők, hanem mi” érvrendszer mentén..." (mavo)

Mint igyekeztem "nyolcszor aláhúzni", én nem a korrupció teljes egészéről beszélek, hanem a tunyaságból úgyhagyott, rossz kampányfinanszírozási törvény folytán előálló kényszerhelyzet szülte sajátos kampányfinanszírozási módról, amit nem tartok a szó klasszikus értelmében "lopásnak". (Más kérdés, amit szintén jeleztem, hogy ez a pártfinanszírozás egyébként lehet a hagyományos korrupció melegágya.)

Nem arról van tehát itt szó, hogy mindenki lop, de mieink jó fiúk ezért az ő lopásuk nem lopás. Ugyanis a kampányt meg kell finanszírozni valamiből. Ha ellenőrzött keretek között zajlana az egész, akkor se úsznánk meg sokkal olcsóbban. (Legalább annyival olcsóbban nem, mint amennyi pazarlás úgyis van a demokráciarendszer, a közszféra egészében.)

Álom vagyok már, nem tudom, a fentiekkel mondtam-e valamit vagy sem, mindenesetre küldöm, ha már egyszer megírtam, bocsánat. Jojcakát.
TWÁ 2007.02.19. 05:00:

"Ez itt a korrupciómeghajtású demokrácia."

Gyönyörű mondat, gratulálok! Ezzel mára meg is van a betevő irodalmi élményem. :-)
Én akarok lopni, én akarok lopni én, éééén!! Micsoda dolog, hogy én ebből kimaradok?! Bezzeg ha én ülnék fenn, nem csak nappal, hanem éjjel is lopnék! Barátaim, döntsük meg ezt a hazug, csaló, rabló kormányt!
(De előbb tudjak otthon elszámolni a konyhapénzzel.)
Hú, de kimaradt a felsorolásból az MDF! Ők honnan és kitől kapták az anyagi és egyéb segítséget? Hoppá!
Én megmondom neked kedves Pala,
Egy MSZP közeli magyar milliárdostól.
Megvette (és veszi)az MDF-et kilóra.
Úgy hívják az embert, hogy Leisztiger Tamás. Hallotál már róla? Nnna látod!
Az MSZP-nek és az egész magyar működő politikánk elemei érdeke, hogy legyen egy igazi jobboldal, a maga vezető pártjával. Egy igazi demokráciában csak úgy lehet felelőséggel politizálni, ha értelmes párbeszéd tud kialakulni minimum két politikai erő között. Erre a mai értelemben vett jobboldal, élén Orbánnal alkalmatlan, vagyis ki kell építeni egy másikat. Erre jelenleg csak az MDF alkalmas. A szerencse, hogy van aki képes ezt anyagilag felvállalni. Vagy ki tudja....
Még az is belefér, hogy az említett úriember csupán az MSZP strómannja.
A statusquo lényege, hogy mindenki érdemei elismerése mellett lop, tehetségének és poziciójának megfelelően.

Szép is lenne, ha azt mondaná egyszer az ország királya a választott kormány élén ülve, hogy hé emberek az igazságügyi tárcát adjuk már a másik pártnak, mert ott van egy tehetséges megbízható ember, aki jobban ért hozzá, mint a mieink. Mi meg vigyük az oktatás és egészségügyet, mert te orvos vagy Pistukám én meg tanárember, helly!
nos az én véleményem a témában a következő: nagyon demagóg dolog berzenkedni a témában, hőbörögni, na igen, ez egy eléggé magyaros szokás.

lopnak, persze. nyilván sosem tudhatjuk meg, hogy például a kommenelők közül hányan tennék ugyanezt a helyükben, vagy minimálbérből élő Jóskabácsi vajon zsebretenne- pár adóforintot, ha tehetné.

ezt nagyon nehéz megakadályozni, szinte lehetetlen. az ország különben is tele van hülye törvényekkel, és amíg ezek a fentiek érdekeit szolgálják, nem fogják azoakt megváltoztatni. de ez nem is akkora baj. a legtöbb anyázó ember csak irigykedik, hogy ő nem lophat.

nagyságrendileg kevés pénzt lopnak el. persze pár milliárt soknek tűnhet lentről, ahol 20 ezer forint is az. de a költségvetésben csak egy kis hányad, szinte semmi.

én azt mondanám, hogy oké, lopjanak, ha már megvan a lehetőségünk rá, és úgy alakult, hogy nicns semmi, ami megakadályozná őket, csak miközben a vaskos pénzkötegeketen tartják a fél szemükket, a másikkal azért az ország dolgait is vizsglathatnák. mindegyiknek legálisan adatnék annyit, amennyit lopnak, ha hozzáértő módon rendbetennék az országokat és végeznék a dolgunkat, amiért végsősoron ott ülnek.

nem az a dühítő, hogy lopnak... ezt nem érezzük meg gazdaságilag. az amatőr, idióta, szűklátókörű döntéseket következményeit viszont mindenki érzi. ez az igazi baj, hogy elfelejtik, miért kerültek oda. ha egyáltalán oda valók... sokan közülük valószíínűleg tényleg csak a csládhoz értenek.

ha európi színvonalra sikerülne emelni az egészségügyet, a közlekedést, az oktatást, és mrendbe tennék a gazdaságot, tőlem dupla annyit is ellophatnak, nem érdekelne. de sajnos nem így van, itt ez az igazi probléma.

kilopják a pénzt az ablakon :)
Szerintem ezt ide rakjuk be szépen, mert egy picurka adalék a témához.

Attól tartok, ez az aprópénz, az a fajta, amit egykor jóapám bepakolt a farmerzsebébe reggelente és kipakolt este. Nem csinált belőle titkot, jelentéktelen összeg volt.

És mégis: ez egy nagyon jellemző adalékocska. Megmutatja, hogyan működhet ez nagyban, teljes egyetértésben a politikai elitben, szép csendesen a kulisszák mögött - és nyilvánvalóan ennél jóval óvatosabban, ha valóban komoly összegekről van szó.
index.hu/kultur/media/ortt5121/

Ezek lopnak.
Naná, hogy lopnak.
Igen könnyen meglehet oldani ezt a problemat. Történetesen úgy mint, ahogy Kinában teszik.
A korrupt, tolvaj politikust egy bizonyos összeg elfogadása, elsikkasztás esetén gyorsitott eljárással fel kell nyilvánosan akasztani!
Teljes vagyonelkobzás, a családtagok közéleti szereplése kizárva és még egy pár hasonló szankció amit most nem részletezek.

Meggyözödésem, hogy az esetek száma nem érné el a tizet.
A korrupció megszünne és a gazdaság fellendülne.
Sajnos a rossz törvények és azok szankciói hiányában akármit tesznek ez a szabadrablás az idök végeztéig nem fog megállni.
Mert, a politikus a legalábbvaló, legdörzsöltebb, tanult, többnyire intelligens személy aki hülye lenne nem lopni amikor minden rizikó nélkül megteheti.
Magosan leszarja ö azt amire megválasztották, ha nincs ami arra kényszeritse ami a dolga lenne azt nem is fogja tenni soha.
Ragyogó példa erre széphazánk, ami a béka segge alá sülyedt e gazember gyülevész siserehad ténykedése miatt.
Beleértve mind az öt párt jeles képviselöit.
Tehát mégegyszer: a baj gyökere az, hogy nincs ami megkösse a politikus határtalan meggazdagodási vágyát!
Elvégre ö is emberböl van.
Az vesse az elsö követ rájuk aki ilyen lehetöségek birtokában nem azt tenné amit ök.
Jelesen amit ezek a gazemberek tesznek.
Tóta W. te régen nem kőkemény balos volál, az elfogultságod miatt nem olvastam jó ideig a blogod ... de ez a középen elhelyezkedés már elég jó sikerülget .. elismerésem ;) Kicsit tovább is mutat a problémák felületi kezelésén, és nem ragad meg ott, hogy ez a "hülye" az a "hülye" ... talán egyszer eljutunk a "gyökérkezeléshez is" /állami/ szinten... pl. nekem tetszene az "igaz mondó juhász" kampány, vagy legyenek a plakátok fekete-fehérek pl, nem értem miért nem használja ki valamelyik párt, hogy azzal szerez szavazókat hogy tényleg olcsón teszi azt, ez mindenkinek jó nekik is nekünk is ... szerintem csinálok egy tervezetet erre, mivel az embereknek úgy is az az egyik legfontosabb dolog, hogy mennyire fáj ez a "hókusz pókusz shóvvv" a pénztárcának.
Abszurdisztán ez, kleptokratikus köztársaság
Egy pillanatra álljunk már meg!

Én nem vagyok se Fideszes, és nem is fogok oda szavazni, de itt most nem ők vannak terítéken, hanem a kormány, és annak 7 éves "munkája". Minden héten hallunk már eurómilliós csalásokról, sikkasztásokról, vagy állami pénzek kimentéséről.. Már fel sem figyelünk, csak legyintünk egyet.

Azért ez régen nem így volt.
Volt 1-2 nagy botrány, amit a sajtó felfújt, mert akkor még felháborodott valaki rajta, de nehogymár azóta is ezen csámcsogjunk és azért mert a Fidesznek volt néhány botránya, az egyenlőségjelet feltételezzen az MSZP utolsó 7 évével, mert ez nem áll arányosságban.. Még neked sem Árpi bá!
Kedves Mavo, Tóta W. Árpád!

Ez az égész Index, úgy ahogy van, társaival egyetemben mint az ATV Újságíróklubja, a selyemfényű Bolgár György, Avar János, Mészáros Tamás az RTL klub heti hetes fogata igen jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy összemossa az MSZP, SZDSZ mocskos szennyesét a Fidesszel az elmúlt évek alatt.
7 éve nem beszélünk Fidesz kormányról, így Fidesz felelősségről sem. Ebben az elmúlt közel 20 éveben 4 év telt el Fidesz kormányzás alatt, és aki azt mondja, hogy Orbán Viktor tette tönkre az országot az egy barom.
Aki egy napon tudja említeni Orbán 100 milliós polgári vagyonát Oszkó, Gyurcsány, Kóka... fejenként 4-5 milliárdos vagyonával, szintén az előbb említett módon tudom megítélni. Ha Orbán Viktor cigány, akkor az kívánom az összes legyen ilyen!
Arról drága barátaim, hogy a Fidesz ingyen lakásokról beszélt volna az pedig az az önök szegényes tájékozódását mutatja, ugyanis a Fidesz a munkát, a munkához való jutást, a gyermekeket világra hozó, gyermeküket iskolába járató családok helyzetét támogatja.
Itt nem egy két esetről, itt szisztematikus, megszervezett korrupciós szervezetről beszélünk, példának okán Orbán István, a terézvárosi ingatlanpanama, Zuschlag,az ártatlan jó szándékú Hunvald György, az állami tenderek kivétel nélküli megbundázása, a megvesztegető Mszp-s polgármester, és még sorolhatnám holnapig. Nincs és nem tudnék egy tiszta állami beruházást ami tisztán történt volna. A Siemens kenőpénzéről nem is beszélnék, miáltal elestünk a fele ilyen drága, 3x modernebb Bombardier villamosoktól. Úgy ahogy van az egész Mszp frakció mehet a börtönbe oda ahol megalakult annak idején a Kmp és a Mszmp-ből.

@Plebejus: Yes. +1. Sajnos, ennyi. Szélmalomharcnak bizonyul bármi más mégoly szent akarat. Ráadásul most már nem az a tét, hogy jobban élsz-e, hanem h túléled-e vagy a taigetoszon végzed.
süti beállítások módosítása