W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Lassú hajnal

2008.11.24. 08:30 Tóta W. Árpád

A magyarok istene lusta dög. Most sikerült felfogni, hogy tényleg nincs pénz.

 

Ld. még: Hitel, világ, stádium



Címkék: cikkajánló válság szocializmus

407 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6785329

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: rosszarcz 2009.06.09. 15:36:28

lassú hajnal by Tóta Magyarság-kritika, abszolút helyes és jogos.

Trackback: alternatíva 2008.12.21. 19:50:35

Gazdasági ki mit (nem) tud - az Alternatíva pénzügyi válságról szóló utcai felméréseA gazdasági világválság ürügyén lapunk összeállított egy rövid kérdéssort, amely az átlagember alapvető gazdasági tájékozódottságát és tárgyi tudását hivatott felmérni. Ez…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ide kívánkozik Veres János pénzügyminiszter (a másik zseni Gyurcsány melett) nyilatkozata a lakosság eladósodásáról: a zemberek bizalmát mutatja mind a gazdaságban, mind a kormány politikájában, hogy ész nélkül veszik fel a deviza hiteleket. Persze nem szó szerinti az idézet, de micsoda szerencsénk, hogy ilyen zsenik ülnek a kormánykeréknél.
"A magyarok istene munkaidőben dohányzik, traccsol, pornót nézeget, pasziánszozik. "


Meglásd ezért még keresztre feszít a Semjén Zsolt! :-DDD
arpi, jelentektelen reszlet, de megis:

amikor gyurcsany azt mondta, h "elkurtuk", azt nem ugy ertette, mint amikor vki veletlenul a macskat rakja a turmixgepbe, aztan raeszmel, h "na, ezt elkurtam". idezet: "[...] nincs penz. azert nincs, mert elkurtuk". erted, elkurtak a _penzt_, szocialis tamogatasra, "ingyen" egeszsegugyre, meg hasonlo szarokra.

nem fuzok hozza sok remenyt, h valaha is vki kontextusaban fogja ertelmezni a fenti szot, talan nincs is igazan jelentosege, csak szolok, mert belolem orditva kitorni probalo nyelvbuzit bosszantja.
Jól mondod, a most felvett IMF hitel 10 százalékát a választási kampányra szánta Fletó. Szétosztja a nyuggereknek, meg a cigóknak, oszt máris behúzta 2010-et is. Mi,adózók meg gyakoroljuk a mélytorok technikát.
Egyébként meg ne Öszödözzünk, októberben Gyurcsány maga mondta, hogy nincs válság. Úgy pörög rajta a kabát, hogy lassan a nyugdíjasok sem ismerik fel.
Azért kiváncsi vagyok, hogy ennek a Költségvetési Tanácsnak milyen jogköre lesz.
Arra gondolok, hogy hiába mondja ki a törvény, hogy vasárnap tilos postagalambra vadászni, ha a heti átlaghőmérséklet 45C fok, ha semmilyen retorziót nem fogalmaz meg arra az esetre, ha mégis lőnénk egy madarat.

Ha az éppen regnáló kormány jelentősen túlköltekezik, akkor vajon mit csinálhat ez a Tanács azon kívül, hogy elhaló hangon a semmibe kiáltja, hogy: "ezek itt megint szórják a pénzt"?
Plafontörvény? IMF hitel? Muhaha!
Mikortól is fog szorítani ez a két ballábas dorkó? 2010-tôl? Mire is blazíroznak? Tapsoljon nekik ezekért akinek Béla az anyja...
zene füleimnek, az az istenadta nép már megint ül mint karón a varnyú, az állam meg azt lesi mikor lehet belőle borjúpaprikást főzni, és emellett a zeneiösszhatást: jobban se élünk mint négy éve" lávsong duruzsolja az agytekervényeinkbe. én meg a hódítóknak a derekamat illegetem, és úgy érzékelem ki lesz ez éheztettve karácsonyra, és ránk köszön a kisjézuska hideglelő étszakája, mekkora baromság mindig azt hinni jobban élhetünk mint eleink, most akkor betakarozom.
20069-től él:
index.hu/gazdasag/magyar/elfpla081117/
"jövőre a kamatkiadások nélkül számított és bizonyos korrekciókkal kalkulált költségvetési kiadások nem nőhetnek az idei szinthez képest."
Worluk,

Írásaidon soxorosan átjön Fletó iránt érzett (relatív) szimpátiád, vagyis mindig olyan a paraméterben veted össze a Fősátánnal, hogy Fletó tűnjék jobbnak. Az eredmény (az ország állapota) nem tényező.

A Fletóval szimpatizálók mostanában jellegzetes önbecsapása, hogy az őszödi beszédet igazságbeszédként, illetve a racionalitás felé fordulásként interpretálja. Pedig (1) nem önkéntes fordulás volt, hanem kényszer, amint azt maga Fletó is beismerte (2) a racionalitástól (nem az optimumtó, hanem a megvalósítható racionalitástól) még mindig kurva messze van. És a Fletó-szemüveget egy percre levéve meglehetősen jól látszik is.

Ugyanazt csinálja, mint 2006 előtt: a hatalom megtartása érdekében elkúrja, csak most másképp és ez a változatosság a rajongókat már kielégíti.
Válság van, nincs pénz, fájni fog. Ok. De miért csak nekünk? Miért nem lesz kevesebb képviselő, miért nem kell elszámolniuk a költségeikkel a képviselőknek, miért nem költenek kevesebbet a pártok, ...?

wita.hu/index.php?show=wita&wita=87

Szavazás: Egyetért Ön a Fidesz javaslatával, miszerint a felére kellene csökkenteni az állami vezetők bérét a válság ideje alatt?
Én csak azt nem értem továbbra sem, hogy a választásokkor, ez már mind látszott és ennek ellenére csont nélkül vitte az MSZP a győzelmet. Nem mondom én, hogy a Viktorékkal jobb lenne, mert ezt nem is tudhatja senki. Soha nem fog ez már kiderülni. De nekem égbekiáltó marhaságnak tűnik olyanokra szavazni akik BIZTOS, hogy elkúrják, ahelyett, akik LEHET, hogy elkúrják.


És ami még fontosabb, mindenfajta változásnak megvan az az előnye, hogy a rendíthetetlennek látszó székek (ahol a mi pénzünkből pasziánszoznak munka helyett) meginognak. Nem mondom én, hogy mindenki bukik aki érdemelné, de ha legalább egy kettőt kirúgnak, akkor a többi beszarik egy kicsit, és elkezd dolgozni.

Lehet fújolni, meg "orbánkirályozni", de egy biztos. Most olyan mélyen ülünk a fosban, hogy az elképzelhetetlen, mindezt úgy, hogy látjuk a környező országokon, hogy lehetne jobb is. És erre volt 6 (HAT!) éve a jelenlegi kormánynak, ide jussunk...
1,- TWÁ, Te ne vedd a szádra Isten nevét.
2,- mint jól látszik igaza van a régi közmondásnak:"Sz&rnak, kárnak nincs gazdája.". Hát kedves sztrovacsek, itt bizony megvan a gazdi: az utóbbi 6 év pénzügyi vezetése. A szakértőkkel, akik 3 nappal a bukta előtt még stabil bankrendszerről és minden jóról biztosították szegény Ferit. Vagy megint csak egyszerűen hazudott. Ez utóbbi a valószínűbb.
3,- ami itt naponta esik ki a szekrényből az már nem csontváz, hanem komplett ossarium. Legalább megbeszélnék, hogy egyformán hazudjanak. Nem tudni, hogy ki hazudja a legnagyobbat, vagy csak tippesők ezek, és ha valamelyik bejön, ragyog felettük a bölcsesség glóriája?
4,- azért ha valaki ki tud mutatni valami rendszer- és tervszerűt(a szipolyozáson kívül), ugyan írná már meg.
5,- az utóbbi 6 év gazdaságpolitikája nyílt hazaárulás, csalás, sikkasztás, befolyással való üzérkedés, stb.
Szép kis vezetés, szép kilátások.
elemes2: Nos, a Fidesz konkrétan nem szavazta meg a plafontörvényt. Szerintem erről ennyit. Direkt nem írtam bele a cikkbe, de nyilván a droidnak úgy se jó, mert nincs ott a végén, hogy gyurcsánytakarodj. nem baj, nekik van csintalan bácsi.
Az emberek nem akarják a valóságot elhinni. Nem sokkal szebb az, hogy mindenre van pénz, csak akarni kell?

Megszorítás kell, de szorítson meg inkább a szomszéd, nekem szükségem van a pénzre, mondja a nép. És miért is mondana mást?

Mindenki a körömszakadtáig harcol a saját koncáért. Valahogy a közösségi gondolkodást hiányolom az egészből.
Gratulálok! Most jól megmondtuk azoknak a büdös, szőröstalpú paraszt magyaroknak, akik elhitték, hogy dübörgünk, meg ugrik a puma, és próbáltak úgy élni, ahogyan Európában szokás. Az ő hibájuk, hogy Franciao., Olaszo. irigyelte gazdaságunkat úgy vágta földhöz a válság, hogy nagyon. Tudniuk kellett volna, hogy a fizetésük vásárlóereje csökkenni fog (biztosan azért mert kevesebbet dolgoztak), vagy akár a munkájukat is elveszíthetik (biztosan rosszul dolgozak). Nem ők a hülyék árpikám, hanem te, akik szerint az emberek felelőssége egyáltalán összehasonlítható a kormányéval. Ahol még az ország pénzügyi vezetése sem szabott gátat a hülyeségnek, ott Mari néninek, meg a pimaszul hülye fiatal házasoknak kellett volna?!
Az irományod azoknak a sztereotípiáitól hemzseg akik, megpróbálnak utólag okkosak lenni, de őszintén kíváncsi lennék, hogy 2002-2006 között hányszor írták le ugyanazok azt, hogy vigyázz, baj lesz, akik most kétségbeesetten mossák tisztára a felelősöket (Petschning M. Z. Róna Péter, Békesi stb.)
T.W.Á.

Irígylem a kitartásod. Tényleg. Ebben az operett-országban mi nyavalya fog változni. Azért valamennyire erôt ad az a tudat, hogy még van egy-két ember aki tud hinni. Persze ez azért nem túl sok. :(
Nálunk az állam teljes körû, családtagokra, a múltra és jövôre is kiterjed megváltás-csomagot biztosít. "Full service" Anyagilag, morálisan és szellemleg is fogyatékos választókat generál.
Egyik ismerôsöm mesélte ezt a sztorit: A Kárpát medencében elôttünk itt élô besenyôk a fogjul ejtett gyerekek fejére bôrsapkát kötöttek. Ezt folyamatosan nedvesen tartották, így a gyerekekbôl fogyatékos felnôttek váltak, akiket szolgaként alkalmaztak a ház körül. Nagyjából ezt történik velünk is. :(
és a világ-válság mögött Orbán Viktor konspirál.
az hogy odahaza faßrazas folyik munka helyet, azota tudom amiota külföldön dolgozom, addig el sem tünt -benne voltam

nem tudom minek kellene ahhoz törtennie, hogy a szerelö szereljen a kömüves vakoljon es ne kifogasokat keressen, hogy mit miert nem lehet megcsinalni.

itt mindenki tud egy elrettentö peldat mondani az otthoni viszonyokrol, mert csak akkor jöttünk ra, hogy a nem ez a normalis modja a dolgoknak, amikor kijöttünk es tatva maradt a szank, hogy lehet neormalisan is dolgozni

"jövőre a kamatkiadások nélkül számított "

miért nem inkább a kamatkiadásokat csökkentik?
Költségvetési bizottság, LOL!

És akkor most emeljük pajzsra az MSZP-SZDSZ-t, hogy miután kollektíven elk*rták (és ŐK kurták el kedves "balliberális" szimpatizánsok, egyedül ők, emésszétek meg), önként és dalolva csapnak a saját kezükre, majd folytatják tovább azt amit hat éve elkezdtek (az elk*rást...)?!

Akkor hadd kérdezzem már meg, az ÁSZ-nak mi a jó büdös franc lenne a dolga? Nem ugyan az, mint a költségvetési bizottságnak? Az MSZP-SZDSZ kormányon hányszor fogadta meg az ÁSZ ajánlásait, hányszor vette tudomásul az ÁSZ kritikáit? Na ugye...

Nem történt semmi, a posztkommunisták tovább hazudoznak, megy a médiakormányzás, a bolsevik lelkületű talpnyalók, a "fölkészített publicisták" (akik Őszödön is meg lettek említve, hogy majd elmagyarázzák...) pedig gyönyörűen kiszolgálják a kádári örökségként (teherként) nyakunkon maradt "baloldalt"...
Két megjegyzés.
1. nem különösképp érdekel, de ezzel együtt tény, hogy először az egész fiskális tanács ötletet a Fidesz vetette fel, még 2006-ban, de akkor mindenki lehülyézte, inkluzíve az SZDSZ.
2. Nem csak nekünk kell Mohács a jelek szerint, hanem az amerikaiaknak, mert az egész globális gebasz az ő túlfogyasztásuknak köszönhető, nem a mienknek.
Checkpoint Charley

2000 óta írkálják, hogy gáz lesz. Sôt már évtizedek óra írják és mondják. Csak a magyar társadalmat meg lehet venni 3,6-as kenyérrel, meg hitelbôl vett plazmatv-vel. (Amúgy az angolok megcsinálták a 3,6-as kenyér rendszerét. A fizuhoz képest ott annyiba kerülnek a cuccok :) Ha kornélia ott dolgozik, akkor mesél róla :)
HVG, index, origo, ÉS. Ezekben már kb. 7-8 éve olvashatóak voltak a problémák, amik 20 évre nyúlnak vissza amúgy :)
Ami gáz, hogy ezekkel a problémákkal a közszolg. médiának kéne foglalkozni. B*sszák meg. Nem a kereskedelmi tv-ket majmolni. Csak ez sértene bizonyos érdekeket. Banánköztársaság ez. P*csába. :(
nemecsek! Emlékezz vissza, hogy hányszor röhögték ki 2006-ban a "válsághangulatot szító" ellenzéket. Nem emlékszem ilyen dömpingre, de azt elismerem, hogy volt aki látta, de azok orbán szekerét tolták (pl. a híhedt jobboldali populista Csaba László). A baloldal akkor egységesen küldte kispadra a költségvetés gondjairól szónoklókat, kaján mosollyal az arcukon (mert ők k*rvára értenek ehhez, azok meg az ugarról obégatnak stb.), hogy 2006 nyarától kezdve elmondják, milyen szükségesek a megszorítások. olvass kérlek népszabit meg népszavát 2006-ból. Utólag persze már mindenki 2000-től (nehogy má' ne a zorbán bűne legyen) datálja a problémákat. Szerintem 1914-ben is nagy szar volt, de ezért miért lenne felelős pl. Kónya Imre?
freeheckr (et al): Azert azt se felejtsuk el,. hogy maig evi 250 milliard az a "kamattamogatas" amit Orban a gazdagoknak adott a kozosseg karara, hogy befektetesi celbol lakasokat vegyenek...
Hehe. Hajnal. Na pesze. Inkább az ébredő sötétség. Persze a kormány esetében még mindig teljes a sötétség.

Egy kicsi, és tényleg egy kicsi, aprócska reformocskával, amit emlegetnek két éve és belehazudják az emberek arcába, bőven szufficites költségvetést lehetne csinálni. És nem a Fidesz akadályozta meg, hanem a saját tehetetlenségük és szakmai hozzá nem értésük.

A pénzügyi vezetés dilettáns senkikből áll.

Csökkentsük 20%-ra az ÁFÁt 25-ről, mert azzal szavazást lehet nyerni? Megcsinálták. Szánalmas.

80.000-ben maximáljuk a 13. havi nyugdíjat, mert mégiscsak ők a szavazóbázis? Persze! Szánalmas.

Az elmúlt pár évben nincs se gazdaság- se pénzügypolitika, koncepciótlan szavazatvásárlásban és hamis sikerpropagandában merül ki a kormányzati tevékenység.

Megcsináltátok. Gratulálok.

És most ne azzal jöjjön mindenki, hogy a Fidesz mekkora baromságokat mond, mert azért mégsem ők vaank kormányon, ha feltűnt volna.
és amikor a poszt arról, szól, hogy minden más mellett most már Te is nézzél magadba, kedves állampolgár, és gondold meg, hogy az állami hitelből eladósodni az ugyanaz, mint a sajátodból, és hogy az állam eladósodása is a Te zsebedben van a minimálbér 100%-os orbáni, az 50%-os Medgyessi nominál, meg a 38%-os össznépi Gyurcsányig tartó reálbéremeléssel; nos ekkor a kedves kommentelő felteszi a lemezt, hogy ki mindenki más a hibás rajta kívül.

W., sajnos még nem jött el az idő, hogy a kedves állampolgárok észrevegyék, hogy ezt úgy együtt, tízmillióan kúrtuk el. az a pármillió, aki eladósodott a megemelt bérére, az azzal, a többi meg azzal, hogy nem kergette el az egész bagázst. bárki, aki a két nagyra szavaz 2010-ben, az még addigra se fog rájönni, hogy ezt ők együtt hozták össze. bocs, freehckr, inkább Te emészd meg ezt az együttest, kétéves költségvetéssel, minimálbéremeléssel, és idén márciusi hülyenépszavazással.

egyébként teljesen egyetértek, hogy ebben az USA-t majmoltuk, mert a lakáspiaci válság az náluk is pont ugyanez. nem Izland vagyunk mi, hanem az USA, de nem tűnik kisebb vödör szarnak.
elemes2 · meszaros.laszlo.googlepages.com 2008.11.24. 09:04:37
Mennyivel tisztességesebb Az Ember Aki Még Sohasem Hazudott igazságbeszéde?
A mai magyar politikában Ferenc (a mi Ferencünk) a középmezőnyben van tisztesség dolgában.
Mondjuk nem egy világbajnok mezőny...
Ch.Charlie: "az emberek felelőssége egyáltalán összehasonlítható a kormányéval."

A kormány az állam pénzügyeiért felel. Az állampolgár a saját pénzügyeiért. De azért igen! És ha faszságokra, nyaralásra, lapostévére vesz fel hitelt, és bukta van, akkor csakis ő a felelős érte.
Kedves Árpád,
Te vagy az egyik legdemagógabb ember akit olvasok vagy hallgatok hétről hétre.
Én is a nép tagja vagyok, de nem kaptam semmit a száz napos programban, mivel a versenyszférában dolgozom. Kibaszott kurva sokat adózok, és egyre kevesebbet kapok meg abból amiért keservesen és kurva sokat dolgozok. Én sem akartam 300 forintot fizetni, de nekem Te b..meg ne ingyenebédezzél hétről hétre, mert én annyi TB- fizetek (meg még a cégem is pluszban), hogy abból egy vidéki SZTK-t (ahol lakom) fenn lehet tartani egész évben.
Vegye vissza Fletó azoktól, akiknek odaadta Megyó barátjával együtt a különböző 100 naposok alatt. Közalkalmazott, köztisztségviselő, nyugdíjas. Fizesswen 300 forintot az aki nem adózik. Ne gondold már, hogy az a több millió szavazó ingyen levest akart. Annak jelentős része nagyon sokat fizet az ingyen levesért.
Az egyetlen megoldásról senki nem mer ugatni. Mivel reménytelen a fekete gazdaság kifehérítése, fel kell emelni az Áfa-t. Fogyasztani fogyaszt az a tetves kopasz is aki 30-40 milliós autóval közlekedik, és még soha nem fizetett egy fillér adót se (és persze soha senki nem is merte megkérdezni, hogy miből van.Fogyasztani még a feketemunkás is fogyaszt érdekes módon. Ez a rendszer már egyszer jól működött 100 éve.
Dear TWÁ,

elemes2 kollega konkrétan NEM a Fidesz dícséretét hiányolta, hanem Gyurcsány felelősségének megállapítását.
Ebben kénytelen vagyok vele egyetérteni.

FYI: én priváte szintén eladósodtam. Jó ütemérzékkel akkor, amikor magas volt a CHF. Ellenben azóta az állam, a kedves, SZJA vonalon megcsapta nettó jövedelmem kb. 11%-át, azaz csaknem másfél havi nettómat (adóemelés + kedvezménymegvonás). És akkor most én tapsoljak az elkúráshoz, aminek a kivasalásához kénytelen leszek további hozzájárulásokat tenni?
Hát nem - inkább kiszállok, csökkentem SZJA befizetésemet.
Nem társadalmilag felelős álláspont? Nem az. Sorry. Társadalmi felelősségvállalásból a felelősséget nem vállaló kormány (és feje) a mindenkori irányadó.

Ps: Ne kezdd, hogy bezzeg Orbán. Orbán most a partvonalról kiabál. Amikor belül volt, nem kúrta el. Ha bekerül és elkúrja, őt is kirúgjuk. Ez így normális.
Jó a cikk, "vicces". Amiről szól, kevésbé, de szükség lenne még sok ilyenre.
Pár megjegyzés. A konzumidiotizmus játszóterén tespedő vagy épp ordenáré módon a másikhoz homokozólapátot vágó nebulók óvóbácsijainak dressz-színe amúgy tökmindegy, mert ők is csak gyerekek legott; maximum nem ártatlanok, akár csak mi magunk. (Na persze, az meg régi közhely, hogy ők lenni értünk, és nem fordítva. Valamiért ez ugrott be.) De ez most mindegy. Sokkal fontosabb, amit a kölcsönökről, hitelekről ovashatunk itt, olyan kétségbeesetten felpofozós stílusban, hogy akinek szól, úgyis csak sértésnek veszi. Összefoglalva: minek, felesleges. De azért csak legyen még pár ilyen cikk. Szélmalomharc, igaz, de kell. A Caesarok óta mi sem változott: panem et circenses. Párommal már lassan fogadkozunk, mikor lépünk le innen. Hja igen, nem tartozik közvetlenül a cikk témájához: elég kimenni Ausztriába, és annyira, de annyira "más"... A parkolóban a kocsihoz sétáló int, hogy a kocsijához megy, kövessük és lesz helyünk. A gyalogátkelő előtt megáll az autós és mosolyogva enged át, az utakon töredéke az idióta száguldozó és még folytathatnám. Mindegy.
Balkán lettünk, mosolyogjunk hozzá! ;)
Kornelia kedves!
Ha ennyisok eszed van, akkor gyere mán haza, oszt állj be egy multihoz és majd lesz fogalmad a neotaylorizmisról. Méghogy nem dolgoznak? Ezt mondd a szemébe egy Audi, vagy Suzuki gyárban dolgozónak, egy Bosch-nál szerelőnek, vagy a Holcim valamelyik bányászának. Osztán lehet menni a NA-NE-hez, hogy itten még pofozkodnak is...
Árpád pedig abban látja másként a dolgokat, mint én, hogy sztem szó sincs ébredésről. A társadalmunkat ahhoz szoktattuk hozzá, hogy a dolgoknak oka van és az ok az általában más, külső, nyilván-nem-mi. Egyrészt vannak dolgok, melyeknek okai oly mértékben összetettek, hogy nem vezethetők vissza egyetlen eredőre. Bármennyire is fáj Gyurcsány nem oka annak, ami MO-val történt. Ugyanis, ha nem ezt teszi Gy, akkor nem lett volna miniszterelnök soha. Olyan ember lett volan, aki kb ugyanezt tette volna (a szocik nem engedték volna meg, hogy a választás előtt elkezdjen bárki is egy normálisabb gazdaságpolitikát). Ami Gy javár a szól, hogy megpróbálta. Nem csak szavakban, tett volna valamit. Igaz Orbán is nekiállt az egészségügynek - ki emlékszik még Lampé Zsoltira?- nyilván senki, joggal. Arra viszont nincs értelmes magyarázat, hogy miért kellett blokkolni minden eszközzel a gazdaság rendbetételére tett kezdeményezéseket. "Nemzeti petíció" - meg-e van? És sokan mások...
Másrészt a zemberek bár nem osmerik Occam borotváját, atttól még alkalmazzák a jelenségek megítélésében. Ami sárga és hápog, az kacsa. Ha a rosszul megy az országnak akkor a kormány a felelős, Pont. (nem mindig igaz) Pont.
Olyan meghato volt, amikor a Naploban Azurak konnyek kozott hirdette ki a szavazas vegeredmenyet, szomoru Karacsony lesz, mert az emberek 95 %-a nem tervezi, hogy hitelt vesz fel az ajandekokra. Meg van ez bolondulva? Ha iden nem tudtunk osszesporolni x osszeget plazmatv-re, akkor jovore majd sikerulni fog 2x osszeget? A vilagvalsag kozepen?
Ennel mar csak a Provident reklam jobb a 250 %-os THM-el. Remelem az uzsora torveny vonatkozik erre a bunbandara is. Akcios iskolaszer akcio? Vegyunk fuzetet 250 %-os hitelre? Megis mekkora akcio kell ehhez, hogy megerje?
BTW: Csaba László 2006-ban azt mondta, hogy nem látszik, miből lesz növekedés 2008-2009-ben. Anno le lett ugatva by "liberális értelmiség".
Ma Simor azt mondja, azért vagyunk sérülékenyek, mert nem látszik, hogy miből lesz itt növekedés...

CsaLa for president!!!
freehckr 2008.11.24. 09:19:33

De legalább lehet kommentelni az egyik felkészített Publicistához. :)

***

Amugy Árpi nem zavar, hogy az általad belinkelt Feri előadáshoz képest legalább 8x fordult meg az ország iránya és az előadó retorikája? Vagy a beszédet már ne boncolgassuk mer rég volt és akkor kellett volna?
Bele van kódolva a rendszerbe, hogy ez lesz a vége. Sírás.
Pártlistákon bekapaszkodó elkúrók, rokonok, haverok.
Tudomásul kell venni, a politikai elit ellenérdekelt az ország fejlődésében.
Amíg ez nem változik, addig csak toporgás lesz, egymásra mutogatás, szavazatvásárló elkúrás. Meg persze a tenni akarók és tudók tömeges emigrációja, az eltartottak számának emelkedése.
akkor most kezd derengeni, a nadrágszíj húzások, eddig csak kamu volt, most gyűn a feketeleves.
Legalább olvasd végig az Index (csak) mai oldalát és akkor észleled, hogy míg mi szívunk, mint a torkos borz, addig a Lusztigok még mindig minisztériumi státusban vannak. Igen ott ahonnan sok hivatalnokot ki kell rúgni mert nincs pénz!
Olvashatnád azt is, hogy sok százmilliót vesznek fel a bankoktól a politikai pártok ingatlanvásárlásra állami garanciával!
Igen azok a bankok adják a hitelt akik állami tőkeinjekcióra szorultak, és az az állam áll jót a pártok adósságaiért aminek nincs egy petákja sem!
Egyébként a pártok már kaptak korábban székházakat ingyen, csak az eladták.
Ügyes! szokták mondani barátaid!!!!
zfuly:

2001-2002-ben meg Orban volt hatalom. Ja es Jarai ur, a mi emberunk, meg is lett dicserve 2007 marciusaig szopatta halalra a magyar exportot/gazdasagot a tul eros forintal.
amúgy ahol 300 forintért lehet kapni egy kiló virslit ott bizony túlteng a jólét.
Worluk,

Mondom, hogy a Fletó-szimpatizáns megtalálja azt a pontot, amelyikre az identitását alapozhatja :-)

Az állampolgárnak az a dolga, hogy napi nyolc órában vízvezetékcsövet szereljen, taxit vezessen, földrajzot tanítson, vagy őserdőben maszturbáljon, ki mit tanult. Kifejezetten nem dolga az, hogy mindezek mellett -- bár nem szakmája -- ismerje az államháztartás rendszereinek összefüggéseit és mérje fel, hogy az állam túlköltekezik-e avagy sem.

Az egyszeri állampolgárnak még az sem dolga, hogy ellenőrizze az élelmiszerek összetevőit, a reklámokban elhangzó állítások valóságtartalmát, pedig ezekkel a dolgokkal napi szinten találkozhat. Az állam tudomásul veszi, hogy az állampolgár, miután ledolgozta a napi nyolc óráját, fennmaradó idejét fogyasztásra és munkaerejének újratermelésére fordítja, és nincs sem képzettsége, sem képessége, sem energiája minderre. Ezért az állam -- az általunk befizetett adóból -- fenntart erre szakosodott szervezeteket: fogyasztóvédelmi felügyelet, pénzügyi felügyelet stb, hogy megvédje a polgárokat a reklámok által festett irreálisan rózaszínű képek félrevezető hatásától.

- droid
Árpád!

Igen,de ha a társadalmat hazug optimizmussal tápláljuk akkor ne csodálkozzunk azon, ha beveszi. Vagy mondjuk azt, hogy emberek ti sík idióták vagytok, bevettétek a nincsenválságmindenszuperagazdaságban dumát? Április bolondja!(?) Aki most vesz tv-t, és nincs munkája az hülye, de aki a kormány töketlensége miatt elveszíti a munkáját és nem tudja a 2004,2005,2006-os hiteleit törleszteni az is?
Makroválságért mindig a politikai, gazdasági elit a felelős, mert neki vannak eszközei a beavatkozásra.
Az különben tényleg nagy baromság, hogy megmentik a devizahiteleseket... az a baj, hogy ez sem magyar átok, a tengerentúlon mentik az autógárakat, az adósokat, a bankokat, mindent... összességében szerintem be kell látni, hogy itt bőven nem arról van szó, ami a cikkben van, miszerint a hülyemagyaroknak az orrára kell koppintani, hogy ne fogyaszz, ha nincs pénzed, hanem arról, hogy a modern piacgazdaságban ez sajnos benne van... (ld. Amerika)
egy kérdésem van csak: aki tudta, hogy ez lesz a vége, miért nem szólt rá a hülyékre?

vállalva azt, hogy a sötétje önérzetesen visszavág: nekem ez jár!

vállalva azt, hogy nem is érti meg más, hogy mit mond.

vállalva azt, hogy próbál valami más lehetőséget mutatni a környezete számára.

mert a hülyemagyar nem 9 999 999, de te zseni vagy! a hülyemagyar 10 000 000, mert te sem tetted a dolgodat, ha nem szóltál...

régebben nem olvastam annyit tóta w. árpádot, de úgy emlékszem, hogy ő már akkor felvillantotta a hitelfelvétel kockázatát...

csak ez a kijelentés megmaradt az olvasótáborának körében. néhány gondolkodó egyed tudta csak, hogy ebből baj lesz, a többiek túlfogyasztottak rendületlenül - és tudatlanul.

ez a jelenkori értelmiség felelőssége.
A jelenlegi válság nem pénzügyi, nem gazdasági, hanem elsősorban a fogyasztói társadalom válsága. Erre épül az egész rendszer, aminek az alapja a jövőbeli növekedés. Mindenki úgy gondolta, hogy a növekedésnek csak az üteme, a mértéke a kérdés, de maga a növekedés ténye nem.

Szinte lényegtelen hogy mitől, történetesen az Amerikai másodlagos jelzálogpiac miatt, de egy dominó eldölt, és az viszi a többit is.

A növekedés állt meg a rendszer motorja. Msot egy korrekció fog következni, aminek a következtében újra helyreáll az egyensúly. Elszaporodtak a nagyhalak, mert sok kishal hagyta hogy megegyék. Most elfogytak a kishalak, így a nagyhalak száma is csökken. Egy idő után újra csak annyi nagyhal lesz, amennyi a kicsiken mag tud élni.

Ami meg az elkurást illeti, a szive mélyén mindenki tudja pártállástól független, hogy ezt Fleto a Vikivel együtt kurta el. Csak egynmásra figyeltek, közben meg a mezőny elhúzott mellettük.

Tudja mindegyik, hogy mit kéne csinálni, és nem azt amit mondanak. De azt is tudják, ha ezt csinálják, akkor a másik megelőzi. Ezért inkább nem csinálják. Inkább hagyják hogy együtt lemaradjanak.

És most lemaradtak nagyon. A mezőny annyira elhúzott, hogy már egyik sem tud felszárkózni.

Ja és a lényeg. A felelősök MI VAGYUNK. Mi tettük be őket a csapatba. Hiba volt.
Lya, ha már...
A 2006-os kampányt a Fidesz azzal kezdte, hogy gáz van/lesz.
Veress durván kioktatta őket - mondván A KORMÁNY ugye tudja az igazi számokat a FideszOrbánSátán meg csak ördögfest. Szóval a média Gyurcsánynak/Veressnek hitt és lenyomta a Fideszt. Eztán a Fidesz váltott és ígért szintén. Baromság volt, Kósa is elismerte. De a történet így volt.

És a nép, az istenadta nép ELHITTE, hogy minden rendben, mert a kormányakitudjaatutit azt mondja, hogy minden rendben van és a sajtóakiellenőrziakormányt szintén azt mondja.

Akkor hol voltál, te TWA, miket írtál AKKOR???

Miért nem szóltál AKKOR (avagy azóta folyamatosan), míg a kormányakitudjaatutit egy hónapja be nem ismerte, hogy gáz van/lesz?

Miért csak a szaksajtó szólt?????????????
Nem is rossz a Tóta W mester, kéretik nem bántani.

Tételezzük fel hogy tényleg baj van, és nem csak hülyítés az egész (volt már ilyen is).
Egyenlőre a politikai rendszer (bármelyik párt) úgy tűnik képtelen megfelelő módon működni zűrös időben, hogy a veszélyt elhárítsa még időben.
Rendszert kellene váltani, ami lehet dél-amerikai típusú váltás is, hogy jön egy jóképű, szimpatikus tábornok mond egy rövid tv beszédet és elküld mindenkit a francba, majd rendet csinál, aztán 4 év múlva lehet választani, - vagy nem.
E helyett folyik tovább ugyanaz, és nem történik érdemi változás, amíg meg nem hülyül mindenki, vagy el nem megy máshová dolgozni - aki tud is valamit. A "mohácsi vész" ehez képest húsvéti körmenet volt, higgye el mindenki.
Hülye példa:
A polinéz hajósok, ha nem sikerült elérni a következő szigetet, vagy megették a "nagymamát", vagy bedobták a vízbe, és talán sikerrel jártak, vagy ha nem tették, együtt haltak szomjan. Az a hajós brigád aki rosszul döntött kimaradt a további szaporodásból és így a maradék sikeresek benépesítették a szigetvilágot.

Na ezt kapjuk mi is, aki plazma tévét vett, részletre autót, nagyházat, elutazgatott ide oda hitelből, stb. annak annyi, a "ne nevess korán, vagy ki nevet a végén játék tapasztalatait elfelejtette, pedig minden oviban játszák.....
Spórolni is tudni kellene, bár ez a fogyasztói társadalomban nem az igazi, más okból...
Tömegeknek való okosság és recept nincs, ez egy egyszemélyes játék.

Árpád!
Most megemelem a kalapom! Tárgyilagos, lényegre törő, rendben van.
Arra csak egy kicsit nagyobb súlyt fektetnék, hogy, aki(k) ezt elhitette velünk (lakáshitelemet tekintve magam is konzumidiótának érzem most magam, akkor is, ha úgy vettem fel, hogy csak időlegesen kellett és rövidesen visszatörlesztem az egészet) az igenis vállalja a felelősséget és monnyon le! Főleg, mert akkor bizonyította, hogy mégiscsak hajlandó ő madám lenni, amikor nem volt hajlandó az elkúrást befejezni, a túlköltéshez nem hozzányúlni, majd az első népszavazáskor vissza is táncolt.
A másik meg ne ezt hajtogassa, hanem emlékezzen a saját igéreteire és már előre monnyon le ő is.
"A Gyurcsány, az mondjon le, arról nem volt szó, hogy én magam lemondjak akármiről is."

Tehát még a pógár a hibás, hogy nem örül annak, hogy Fletó elkúrását neki kell megfizetni. Remek! :-)
És milyen undorító, hogy ezek után valaki fölveti a Fidesz-kormányzás lehetőségét, hiszen ők lehet, hogy elkúrják, de Fletó meg biztosan elkúrja, és ugye járt utat a járatlanért.....:-)

A válság és a gazdasági helyzet közti összefüggést meg magyarázzad az izlandiaknak, Árpika.
Re: Waldi:
1. olvass szaksajtót.
2. Ha Orbán 2001-2002-ben eltolta, lehetett volna javítani 6 év alatt. De nem lett javítva, hanem...
"Miért nem szóltál AKKOR (avagy azóta folyamatosan), míg a kormányakitudjaatutit egy hónapja be nem ismerte, hogy gáz van/lesz?"

w.blog.hu/2006/11/14/hitel_alma

keressek még? medgyessy idejéből?
Nem értem, miért olyan furcsa ez az hitelfölvétel.
- Évek óta hallgattuk egyrészt, hogy milyen kurva jó lesz mindjárt, ha belépünk az EU-ba, ha dől az EU-s pénz, ha még négy évet kap az MSZP.
- Másrészt az átlagfizetésből egy család legfeljebb a létminimumon vegetálni tud. Talán nem olyan különös vágy, hogy autót, tévét, DVD-lejátszót, számítógépet szeretnének. Ha már a gyereknek lakást, a nagymamának szociális elhelyezést, hosszú nyaralást nem tudnak venni. Még hitelből se.
Keressél.
Ez is nulla, amit találtál.
Mert nem a lényegről szólt, azaz hogy rendszerszintű kockázat van (jórészt a kormányzati faßság miatt).
Arról szól, hogy lakáshitel, autóhitel OK, fogyasztási (nyaralás) hitel nem OK.
Arról nem szól, hogy a makrokörnyezet ügyében HAZUDIK a kormány. Ha a népnek növekedést és stabilitást vetítenek, akkor a nép jogosan vesz fel hitelt.

A növekedés és a stabilitás volt hazugság!!!
Kedves Arpad!

a piacnak mar regen az a velemenye, hogy csak egy komoly valsag tud m inket eszhez teriteni...

sajnos meg mindig vannak a politikaban olyanok akik meg akarjak vedeni azembereket....

nem tudja senki egy ilyen nyitott pici gazdasagban.... az tamogatasok es adokedvezmenyek meg csak arra jok, hogy a gazdasagi maffia megeint felvegye a tamogatasokat es aztan menjen csodbe...

ide egy eros vegrehajto hatalom kell es szigoru torvenyek... jobban jarnank
már 2006-ban is ilyen okos volt a Kóka, meg a népe is, bár a nagy dübörgés elnyomta a pénz elguruló zaját.
TWÁ, elnézést, hogy a írásodról mondok véleményt, és nem az MSZP-ről, Viktorról, Cicciolináról vagy az észt patikusokról, bár gondolom a kommentekben hülyeség a cikkről írni, jobb a napi gondokról.

Szal szerintem jó írás, pontosan visszaadja, hogy a sok barom amerikanizálódik, és hitelt hitelre vesznek fel fogyasztási célból, amit majd hitelből akarnak visszafizetni, közben meg verik a nyálukat, hogy így a rohatt kormány meg úgy a rohatt ellenzék (akinek épp ami szimpatikus). A kormány is hülye, persze, Viktorék is büdös tolvajok, persze, de ez nem változtat azon, hogy TE BIRKA NÉP is vagy olyan hülye, hogy hitelből fogyasztasz.

De sajnos a kommentelők nagy része ezt nem érti, vagy nem akarja érteni, vagy gondolom szerinte ez nem fontos. Pedig a kormány sosem fog tudni oly nagyságrendű bedőlt hitelt felvenni, mint a nép összessége. És a kormányt le lehet váltani, sőt, le is mondhat, de a nép hova mondjon le a híd alatt, a plazmatévéjével és a well testével?

Na nem írok többet, kell a hely a gyurcsányorbán véleményeknek, amit a kollégák a 0% THM áruhitelből vett gépükön pötyögnek. További jónapot.
Ringlósztár,

Proprímó előszőr, "az ember aki még sohasem hazudott" elkúrta-e annó?

Proprímó másodszor, "az ember aki még sohasem hazudott" kormányoz-e éppen?

És ezzel sikerült is a droidság két tesztkérdését feltenni (a droidok "nem, de" válaszokat adnak).
Egy rendszeres állítás jobbról, hogy a Kormány, meg a ballib sajtó 2006-ban titkolta az ország helyzetét.

Ez egy 2006. január 6-i Népszabi cikk.
Ilyenek vannak benne, mint "trükkök":

nol.hu/archivum/archiv-389766
Bummer 2008.11.24. 09:59:18

"Talán nem olyan különös vágy, hogy autót, tévét, DVD-lejátszót, számítógépet szeretnének."


De az!
Az én egyik legfontosabb útravalóm az életre az volt, hogy "mindig kevesebbet költsél el mint amennyid van, és akkor boldogan élhetsz".

Ez baromi egyszerű.
Demagóg cikk volt ez, Árpád. Az ország azért van szar helyzetben, mert az emberek hiteleket vettek fel? Na ne hülyéskedjünk kérem.
Bummer, nem különös vágy, hogy rózsadombi palotát akarok, világ körüli utat, és végigtöcskölni a playboy elmúlt évi centerfoldjait. Ettől még nem fogom megtenni, MERT NINCS RÁ PÉNZEM. Érted, nekem. Nem a banknak, nem másnak: nekem. Addig vágy.

Ha nincs pénzed Mercire, vegyél Skodát. Vágyni lehet, de addig nyújtózkodj, amíg... tudod. Közmondás, ismered. A közmondások okos dolgok. Örök emberi hülyeségekre figyelmeztetnek.
Árpád ez nem ér!
2006 tavasza-2000 hol marad? 2006 őszén már elkezdte a kórus a dumát. De hol voltak a kampányba, vagy előtte? Hol voltak 2002-es kampány előtt? Sehol, mert politikai érdekeltségeik szerint osztják az észt. Azt is csak utólag.
A 2002-es költségvetés hiányáról is csak 2002 őszén kezdtek beszélni, mert meg kellett magyarázni, hogy abban a fidesz volt a bűnös (persze ebben azért volt valami, csak az időzítés érthetetlen szakmailag, politikailag sima ügy, akkor mondjuk mikor pártunknak és kormányunknak szüksége van rá).
pedig már a kupiban is felírják, a tartozomók közé az embert ha kicsit meg van szorulva anyagilag, de a vérével meg nem bír.
füredi! igazad van tele volt a kormány hülyeségeit leleplező cikkekkel a sajtó 2006-ban...
"De sajnos a kommentelők nagy része ezt nem érti, vagy nem akarja érteni, vagy gondolom szerinte ez nem fontos."

Akikre gondolsz, azok nagyon egyszerű ki bogárkák, egy-két soros programmal. Benne van a cikkben, hogy monnyonle? nincs, akkor hazudik.

Nekik készül a Magyar Nemzet.

bébarabás: "Az ország azért van szar helyzetben, mert az emberek hiteleket vettek fel?"

Nem. Azért lesznek szar helyzetben ők maguk. Akik felvették a hiteleket baromságokra. Alfarómeóra, plazmatévére, karácsonyi ajándékra. Aztán amikor szar helyzetben lesznek, mert a bank türelme elfogy, és a használt kocsi nem ér annyit, mint a hitelhátralék, akkor ezek az emebrek nagyon fel lesznek háborodva, különösen, ha valaki megpendíti, hogy nem kellett volna felvenni.

Mellesleg, többeknek mondom, a cikk témája a plafontörvény, illetve hogy a pszáf/állam végre körülnéz kicsit, és megpróbálja visszafogni az eladósodást.

Mondjuk ha tanítanák iskolában, mi is az a bank, az még jobb volna.
Nagyon jól leírtad Árpád a magyar konzumidiótizmust.
Sajnos sokan megpróbálnak mindent rákenni a kormányra (persze elég nagy szart kavart hosszú időn át, ez tény), de azt hiszik, ezzel teljesen el lehet mosni azt a tényt, hogy mindenki felelős a saját sorsáért és saját döntéseiért, és azért, hogy döntés előtt tájékozódjon és gondolkodjon.
Van dél-koreai ismerősöm, aki itt él egy ideje és annak ellenére, hogy náluk azért jelentősen magasabb az életszínvonal, képes volt annak idején hosszú évekig teljesen visszafogni a saját fogyasztását, nem költeni semmi nem alapvető cikkre, maximálisan takarékoskodni, cserébe ezalatt sikerült jelentős tartalékot felhalmoznia, amit befektetett, és ma már meglehetős anyagi függetlenségben él.
Épp ezért képtelen volt megérteni, hogy nem veszik észre a magyarok nagy része, hogy nem szabad hitelt fölvenni csak azért, mert pillanatnyilag úgy tűnik, éppen ki tudjuk szorítani majd a részleteket. Próbáltam elmagyarázni neki, hogy egyrészt a cucilizmus korlátozott fogyasztása után megnyílt a konzumálás Kánaánja a magyaroknak, ezért kényszeresen habzsolni kezdtük a javakat, a bankok persze kaptak az alkalmon, hogy milyen jó terület a hitelezéshez és a saját érdekükbe igyekeznek úgy beállítani a dolgot, hogy a világ legtermészetesebb dolga lenne karácsonyi ajándékot vagy nyaralást hitelből venni.
Ráadásul akik az átkosban nőttek fel, jórészt nem tanulhatták meg, mi a pénzügyi kultúra, mert volt OTP meg takszöv, aztán vagy használtad, vagy nem. De financiális tervezés, befektetés, stb. nem volt az iskolai tananyagban. Én is szívtam emiatt, a saját káromon keservesen tanulva meg, hogy a pénzügyek nem úri huncutságnak számítanak, és nem elég úgy élni, hogy addig költ az ember, amíg csak futja a pénzből, aztán ha hirtelen valami váratlan helyzet áll elő, akkor meg azon főhet a fejem, mit tudok eladni, hogy tudjam fizetni a fizetnivalókat.
Szerinte ez szomorú, de nem mentség, mert mindenkinek kell lennie annyi józan belátásának, hogy hosszú távra és "worst case"-re tervez, és csak akkor megy bele az ilyen hitelfelvételbe, ha akkor is egy jó ideig tudja fizetni, mikor egyszer majd beüt a krach, addig is, amíg talál valami megoldást. Tehát hosszútávú tartalék/befektetés nélkül felelőtlenség olyamire költeni, amit az adott helyzetben nem engedhetne meg.
Magyarul a válság egy dolog (és ebben persze jócskán benne volt a kormány enyves keze), de az ingatlanpiaci buborékot nem Gyurcsány csinálta az USA-ban meg nem a magyar kormány hozta össze a pénzügyi világválságot. Az meg egy másik dolog, hogy az emberek miért nem képesek belátni, hogy a gazdaság nem fog mindig fölfelé menni és miért viselkednek úgy, mintha nem tudnánk már időtlen idők óta, hogy a politikusok hazudnak és szépítik a helyzetet, meg igyekeznek elmosni a válság jeleit és inkább törődnek a saját hatalmon maradásukkal mint az ország sorsának jobbra fordításával.
Különben meg az elmúlt két évben nem lehet arra hivatkozni, hogy a kormány becsapta az embereket, hiszen az öszödi beszéd óta elvileg nem lenne erre módja, mert ki a fene hisz nekik, mikor a csapból is az folyik, hogy hazug kurcsány... aki meg hisz nekik, annak úgy kell.
hitelből kamatyolni, sőt nem kicsit, kedves barátaim.
tegnap hofit hallgattam.
semmi nem változott. "harminc kilós és legel? Januártól te" meg a "mikor lesz új cipő a gyerked lábán? amikor rálép a pártitkár kisfia. MERT NEKI MINDIG LESZ".
TWÁ új lemezt tett fel. mostmár nem csak a fityesz hibás az ország jelenlegi állapotáért (meg a fityesz által demagógul behülyített emberek, akik leszavazták a 300Ft-ot, és ezzel megbukott a reform), hanem AZ EGÉSZ ORSZÁG, akik aljas rövidlátással hitelt vettek fel a bankoktól.
Volt az indexen pár hete egy kis összeállítás a "válság történetéről". Októberben gyurcsány, a Parlamentben hisztériakeltéssel vádolta az ellenzéket, miszerint ide, mihozzánk nem gyűrűzik be a válság. miazhogy. 2 héttel később már diadalittasan jelentette, hogy sikerült elkerülni az államcsődöt.
Az ellenzék jobban tájékozott az állam pénzügyeit illetően? ferenc hazudott vagy tévedett? esetleg csak simán ferdített?
nálunk sajnos válság súlyosbítja a válságot. a pénzügyit a hitelességé. bankkölcsön ide vagy oda, ebből sajnos szinte lehetetlen kitörni.
grin,

A birkanépezés nagyon népszerű, mondhatnám populista vélemény ilyekor (hiszen mindig más a hibás), de a birkanép alapvetően nem pénzügyes és közgazdász, hanem ügyes marketinggel kiválóan manipulálható fogyasztó. A termék, amit a birkanép fogyaszt, lehet házimozi, autó, személyi kölcsön vagy akár politikai párt.

És ha a birkanépnek megbocsátjuk, hogy az ügyes marketinget beszopván a pártot választotta, amely -- bár a birkanéppel szemben szakmája lenne az előretekintés -- durvábban költekezett mint a birkanép, sőt: a birkanépet megdícsérte a költekezését, akkor nyeljük le azt a békát, hogy a birkanép nem csak pártot, de mást is vásárolt hitelre.
Ej ej tóta w. ..! Nem sikerül úgy cikket írnod mi, hogy ne sérts meg másokat hitükben. Tolerancia, tisztelet az csak bla bla nem? Beképzelt aljas kis pöcs vagy.
Az emberek jelenlegi átlagjövedelme arra elég, hogy az 1950-es évek színvonalán éljenek. Nem halnak éhen, tehát szuper. AZ EU-ban, a XXI. sz.-ban.
Autó nincs, tévé nincs. Ez lenne a luxus?
Hozzáteszem, hogy a rendkívüli munkavállalói jogokat biztosító Franciao.-ban, nem számolnak apokaliptikus hatásokkal. Hogy is van ez, drága hayekisták?
T. bebarabas

igen, mert most hitel valsag van es nalunk a megtakaritasi rata nagyon lecsokkent. mar a lakossag es a vallalati szektor nagyobb ados devizaban mint az allam...

es nem termeljuk ki azt a devizat amibol visszafizethetnenk a deviza hiteleinket...

ebbol csak ugy tudnank kimaszni, ha a forint elvesztene ertekenek 10-20%-at... ettol mentett meg minket a hitel csomag, de most senki sem fog az orszagnak olcso EUR/CHF hiteleket nyomni igy az nagy fogyasztasi hiteleknek is annyi hala Istennek...

oruljon az aki vissza tudja fizetni a hitelet
Gratulálok! Tanulságos cikk szórakoztató stílusban. Több ilyen kellene és végre elkezdenék az emberek megfogni a lényeget
Worluk,

"a pszáf/állam végre körülnéz kicsit, és megpróbálja visszafogni az eladósodást."

Kaszát a lónak. Pl a pszáf miért nem néz kürül az MFB háza táján?

"Mondjuk ha tanítanák iskolában, mi is az a bank, az még jobb volna."

Sok dolgot kéne megtanítani az oskolában, de a népnek sajnos csak ennyi fér a fejébe. Azért fizeti az adóját, hogy a pszáf, állam stb tegye a dolgát. és ne utólag.
és azóta is Drazsé bácsi bukik az egyik jó állásból a másik jobb állásba. Balliberális média ereje, elsöprő.
"freehckr, inkább Te emészd meg ezt az együttest"

Kedves "is", ez a "mindenki elk*rta" kezdetű mantra szánalmas, ugyanis csak az igen frusztrált, és még megmaradt "balliberális" szimpatizánsok szajkózzák saját, illetve elvtársaik megnyugtatására, ezzel is további józanul gondolkodó választópolgárokat riasztva el a "balliberális" politikai pártoknak csúfolt gittegyletektől. Arról nem is beszélve, hogy ez a fajta kommunikáció elég ostoba is egyben, ugyanis éles ellentétben áll a posztkommunisták 2006-os választási kampányával, akkor ugyanis nem az volt a szlogen hogy "mindenki elk*rta", hanem az, hogy "megcsináltuk"... azaz Ők csinálták meg. Azt, ami most van...

Mondanám, hogy képzeld magadat azok helyébe, akik évek óta napi 8-10-12-14 órás munkával keresik a betevőt, az állam egyre többet vesz el tőlük, szinte minden helyzetben megnehezíti az életüket, erre jön pár nem túl tájékozott frusztrált "baloldali", majd mutogat rájuk, hogy "azért kell most még többet dolgoznod, mert te k*rtad el"... Közben a megemlített, napi 8-10-12-14 órát dolgozó polgártársunk azt látja hírekben, azt olvassa újságokban, hogy a parlamenti döntéshozók több milliós "gyorsbüfét" rendelnek maguknak ostoba konferenciákra, milliókért dukkóztatnak méregdrága kormányzati gépjárműveket, különgépekkel furikáztatják magukat EU szerte, milliárdokat költenek ostoba sikerpropagandákra, amelyeket egy hét után "be kell rekeszteni" mert nem illeszkedik az újabb, de már "válságkampányhoz" (ugye a "beindultunk" f*szság...), és a többi. Főleg ha ezen polgártársunknak a "balliberális" szimpatizánsoktól eltérően jobban funkcionál a memóriája, akkor az is felrémlik benne, hogy "baloldali" kormányzások alatt tulajdonképpen mindig ez van: "majd jó lesz, nagy terveink vannak elvtársak, de addig is egy kis megszorítás". Már több évtizede...

Pedig nem másokra kellene mutogatni, főleg nem "szimpatizánsi" szinteken, hanem nektek (mint "balliberális" szavazóknak) kellene kikényszeríteni a változást pártjaitokban. Erre van úgy nagyjából fél évetek, mert az EP választás is van annyira fontos, mint egy ogy. választás, és jelen állás szerint az SZDSZ egésze, illetve a posztkommunista utódpárt "megélhetésijeinek" nagy része csomagolni fog Brüsszelben, és szégyenszemre tolhatják haza a bicajt. De hát ti tudjátok, kedves "is", még másfél év görcsös hatalmon maradásért feláldozni "kedvencedik" gittegyleteiteket, elég merész húzás, nem túl racionális felfogás. :)

Tehát maradjunk annyiban, hogy másokat meggyanúsítani igen ostoba dolog, a "balliberális" gittegyleteknek egyébként sem áll túl jól a szénájuk manapság. Egy kis önvizsgálat, egészséges önkritika, na az hiányzik arról a térfélről...
na végre, megtaláltam.

index.hu/velemeny/jegyzet/orszagteszt/
Rosszul emlékeztem, nem Megyó, már Feri, 2005 feb.

"Ferenctől sokkal többet vártunk(...) Az ásítozás közben elsikkad még az az érdekesség is, hogy egy percen belül mondja ki, hogy a közalkalmazottakat hitelből fizetni helyénvaló, illetve hogy vége a Kádár-korszaknak, amelyben ugye szinte mindenki közalkalmazott volt, és szintén hitelből élvezte a nagy jólétet. "

Akkor ez megvolna. Még megismétlem, kedves droidok: a plafontörvényt, ami arról szól, hogy ne költsön (sokkal) többet a kormány, mint ami van, a droidpárt nem szavazta meg. ne, ne válaszolj. állj fel a géptől, menj el a droidbolyba, és kérdezz meg valakit, miért nem. aztán lehet visszaoldalogni.
hogy5: "Nem sikerül úgy cikket írnod mi, hogy ne sérts meg másokat hitükben."

A magyarok istenére gondolsz? Hol a temploma? (Az egy szólásmondás, te majom.)
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:10:32

A bennfentesek meg mind nagyon tudják és gyertyát gyújtanak Fletónak.
Nem csak a külkapcsolatokat kezeli jól ez a nagy stratéga, hanem dörgő szavára megállt a válság a határon. Sőt, a hülye magyar bejárt a parlamentbe gombot nyomogatni orvul a nagy "túlköltekezésre..." (lásd 13. havi nyugdíj) és most Fecó a seprővel veri ki onnan a gaz túlköltekezőket és populistákat.
Hát teljesen tönkretennék itten az országot mindenféle vízvezeték szerelők meg óvónők érted. Szal nem lehet hagyni. :)

Amúgy sem értem mér morog annyi ember, ilyen nagy formátumú államférfik mellett dübörgünk egyenesen. Soha még a múltban nem volt ennyi rátermett és túlképzett polihisztorunk az állam vezetésében mint most.
Feri, Kinga, Tibi, Jancsi meg a zimre csupa csupa lángész...
De anno kóka meg a lamperth... hát igen, erős mezőny.

Nem is értem mér kántálják a kétsorosak a monjonlet.
Ha nincs pénzed lakásra, lakj az utcán. Nagyon okosak vagytok.
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:22:10

Igazad van Árpi!
Hitelből a Strabagot kell pénzelni.
Van egy hatalmas gond az írással Árpád!
Az jön át a monitoron, hogy a nép, az istenadta pusztán passziói fenntartása érdekében adósodott el.
Van ilyen is nem mondom. De 90% az valószínűleg a létfentartással küszködik.
Igaz le lehet mondani a TV-ről, porszívóról, mosógépről, pelenkáról, de most őszintén, te megtennéd ?
Teknőbe mosnád a szaros pelenkát az V-VI-VII-... kerben miközben krumplit eszel krumplival, és nézed a csupasz falat ?
Teszem hozzá a falvakban már régen lemondtak említett és odaképzelt cikkek nagyrészéről.

Ettől még a bankárok és kormányok elkúrásait velük fogják megfizettetni. Velük is, és velünk és. És gyerekeikkel, gyermekeinkkel.

És lehet ragozni akárhogy szépíteni, de lássuk be aki a csatlakozó országok közötti versenyben első helyről utolsóvá züllesztette az országot (Mert ez történt), attól a szívatást nem szívlelik. És lássuk be ennek semmi köze semmilyen válsághoz.

Az MSZP bukása elkerülhetetlen. Ebből kifolyólag eladnak mindent ami még mozog, és próbálják minimalizálni a vezsteségeiket, az emberek adóforintjaiból, privatizációkból, ömlesztett kampányokkal.

Azt nem tudom, ogy mennyire hatásos látni a TV-ben, hogy nekünk igazán jó, miközben minden 10 ismerősünk küzöl legalább 1 munkanélkülivé vállik, és nem tudunk karácsonyi ajándékot venni.

És már nem is akarunk. Csak túlélni szeretnénk. Most elsősorban Gyurcsányt és az MSZP-t.
Mert ettől szarabbul nagyon kevesen tudták volna alakítani sorsunkat röpke 7 év alatt.

Tudom-tudom.. talán csak az Orbán Viktor. AZ MSZP esélye még a kampányon kívül, avagy azzal együtt, e név démoni jelentésének tudatosítása.
Mielőtt itt még sokan elélveznének a "hitelt vesz fel plazmatévére" -témán, mondanám, hogy a komoly eladósodást épp nem ezek a tételek jelentik, hanem az a tény, hogy ezek a rohadt magyarok nem akarnak még 40 évesen is mamával-papával lakni a panelben, hanem (tudom, szörnyű nagyratörés) saját lakást, neadjisten saját kocsit szeretnének!
Tudom, Árpika szerint a büdös magyar, aki szidja Fletót, azt érdemelné, hogy a föld alatt lakjon üregekben és gyökereket zabáljon, dehát ez csak vágyálom egyelőre. :-)
Árpi, nem hiszem el, hogy5 szinten magyarázod is...majom...hahaha!
A magyarok Istene szép lassan araszol a szférák sivatagában. Egyszer csak eljő és lepöcköli a Dukáz klánt.
Ez meg csak egy mendemonda.
idézzük meg nagyon Wahorn Andrást már állami deffektus szintjéer ami egybe cseng az útépítők és köreikkel," parabola van, de budi nincs!"
Trompf: Nem, az MSZP esélye az, hogy a démoni nevű megint húz néhány olyan balfaszságot, amitől minden nemfideszes megy szavazni.
Azért azzal a gondolattal is játsszunk el egy kicsit, hogy mi lett volna a magyar gazdasággal, ha nincs ez az eladósodás?
Azért ne jussunk már el addig, hogy a belső fogyasztás káros a gazdaságra :-)
Továbbra is az érdekelne milyen jogosításai lesznek a Költségvetési Tanácsnak? Mi garantálja majd a plafontörvény betartását?

Ha az elmúlt 19 év gyakorlatára gondolok, a kormányok törvénysértés tekintetében nem szívbajosak....
"Továbbra is az érdekelne milyen jogosításai lesznek a Költségvetési Tanácsnak?"

beárazza az intézkedéseket, egyelőre ennyit találtam. nyilván megkerülhető, mert ahol a pártfinanszírozás konkrétan tolvajlás, ott miért ne. de reméljük a legjobbakat.
Röviden így lehetne összefoglalni a helyzetet:

Jólét alanyi jogon kampec.

A reménykedőknek: Akárki lehet kormányon, a szegények szegények fognak maradni......és nem azért mert összeesküvés van ellenük. A szegénység az alapvetően lelki állapot....az anyagi gondok ennek a lelki szegénységnek a szimptómái.
és mert szuper defficites vagyok tegnap Orbán Viktorral lepacsiztam, mondtam is neki Édes Viktorom, a dunántúlt elkéne látni több négyes metróval, sőt helytartónak ki kéne nevezni Bajnai Gordont, mert ő olyan nagyívű.
Ebben az egész szituációban mindenki felelôs aki a rendszerváltás óta hatalmi pozícióban volt.

Egyetlen kormányunk sem volt, aki az ország érdekét tartotta volna szem elôtt. A hatalmat mindegyik a sikkasztás eszközének tekintette. A nép meg úgy hülye, ahogy van, köszönhetôen az oktatás és a közmédia elzüllesztésének...
Trompf,

Én éppen most adom el a kocsimat, hogy a hitelemet ebből előtörlesszem és költözöm jóval kisebb és gyengébb minőségű lakásba, ahonnan tudok tömegközlekedéssel vagy gyalog is egy fél óra alatt a munkahelyre élni.
Nem azért, mert nem tudom fizetni, tudom, már hosszú évek óta, most se jelent problémát.
Csak rá kellett jönnöm, hogy abban a pénzügyi helyzetben, mikor csak ÉPPEN ki tudom fizetni mindezt, de nem tudok félretenni, ez LUXUS.
Tévém már lassan egy éve nincs és nagyon jól megvagyok nélküle.
Valamit valamiért. Inkább elfogadom, hogy pár éven át összehúzom magam, lemondok a hobbimról, elviselem a rosszabb körülményeket, de közben jelentős tartalékot tudok képezni.
és a plafon tanács után jön a vének tanácsa, aztán a hímek tanácsa, a rémek tanácsa, a tanács tanácsa, a tanácsok tanácsának tanácsa, és mindegyikre megbízhatatlanokat nevezek ki, mint főtanácsnok.
Walter Melone 2008.11.24. 10:33:14

Ez egy remek kérdés. Ott van az ÁSZ, ami szép független intézmény, erre létrehoznak még egyet, ami elveszi részben a hatáskörét. Na ennek nincs semmi értelme. Inkább az ÁSZ-t alakíthatták volna át, erősebb hatáskörökkel felruházva.
13,5% alapkamat, amely ma megvédi a lapostévéket, új és használt autókat a behajtótól. És ez a 13,5% (amit egyébként ugyanúgy a gyerekeink fizetnek majd meg) is kevés ahhoz, hogy a piac hitelezzen nekünk és kell az EU, meg az IMF hitel. Mert azt nem szabadott volna lehívni, viszont akkor el kezdene kereni egy másik egyensúlyt az árfolyam, és akkor bizony jönne a behajtó.

Még egy jó kis adóamnesztia és veszem a kabátom. Jó kis szoicalizmus ez.
Árpi, Árpi,

Kicsinyes és egyoldalú írnokocska vagy Te. Jó volna már egyszer Népszabózni, Népszavázni, ATV-ni látni (olvasni). Olyan jó, hogy a másik oldal szarával (és fogyasztóival) bírsz csak foglalkozni. De hát igazad van a balos mocskot az csak akadémikusok olvassák fogyasztják és hát intelligencia akrobaták telefonálnak az ATV-be
"nem veszik észre a magyarok nagy része, hogy nem szabad hitelt fölvenni csak azért, mert pillanatnyilag úgy tűnik, éppen ki tudjuk szorítani majd a részleteket"

Ha mindenki addig nyújtózna, ameddig a takarója ér, akkor ma nem lennének bankok. Miért is alakultak egyáltalán bankok? Mi is a egy bank alaptevékenysége?

Azért vannak ma bankok, mert a "társadalom" pillanatnyi igénye és lehetőségének "életciklusa" nem esik egybe, és ennek a kiegyenlítésére kialakult egy olyan "össztársadalmi igény" amit a bankok elégítenek ki.

Magyarán, akinek van megtakarítása, mert a pillanatnyi jövedelme a szükségletei felett van, az beviszi egy bankba, aki odaadja a pénzt annak akinek a pillanatnyi szükséglete nagyobb a jövedelménél. Ez utóbbiak elvileg azért mernek felvennia banktól hitelt, mert úgy gondolják, hogy a jövőben az ő jövedelműk is meg fogja haladni a szükségleteiket, és ebből a "megtakarításból" vissza tudja fizetni a hitelt.

Mert az egyszerű paraszt is bízik a jövőben, hogy ha a világ nő körülötte, csak úgy repkednek a százalékok, akkor Ő miért ne növekedhetne, miért ne lenne több a keresete, jobb az állása, miért ne mehetne jobbna a vállalkozása. Ebben bízik, és ezért nem várja meg, míg ez meg fog történni, hanem már most olyan szinvonalon szeretne élni, mint ha ez megtörtént volna.

Ez természetes. Mindenki ezt csinálja. Az Amerikai lakosság és a Magyar állam is. Csak a bibi akkor van, ha az a várt növekedés nem valósul meg.

A Fletóék sem hazudtak az elején zsigerből. Perzse választást akartak nyerni, de az osztogatás melé lehetett tenni egy olyan GDP számot, amiből erre futhatta volna. Csak hát ez nem jött be.

Nem csak nekik, senkinek. Másnak sem. Azért mert az ezt megelöző számok is már csak lufira voltak írva, magyarán jórészt mesterségesen generált növekedésen alapultak.

Most majd ki fog derülni, hogy mik a frankó számok, mi a reális növekedés. Ehhez persze kell egy kis idő, a harcban a gyengék eleshetnek, de világvége nem lesz.

Nekünk magyaroknak még jól is jött ez a válság, mert most talán megértik az emberek azt, amit egyébként soha nem lehetett volna elmagyarázni nekik.

A reménykedőknek: Akárki lehet kormányon, a szegények szegények fognak maradni......és nem azért mert összeesküvés van ellenük. A szegénység az alapvetően lelki állapot....az anyagi gondok ennek a lelki szegénységnek a szimptómái."

és erre javallot a hitel felvétel, ideig-óráig elhihető, jobban éltem mint száz éve.
engem speciel soha sem érdekel, hogy milyen stílusban írnak meg valamit, ha közölni kívánt tartalom racionális és/vagy humán szempontból értékelhető ... de most egy kicsit elgondolkodtam (az a fura hogy eddig miért nem gondolkodtam el ezen), hogy TWA stílusának mi a funkciója?
Hogyan elemezné ki saját magát TWA azzal a szemmel amivel igen jó érzékkel tapint rá a világ evidens anomáliáira, ami mellett a szinte mindenki szó nélkül megy el, mert már annyira megszoktuk ...
Nem szeretlek Árpi!

Van igazság a mondanivalódban, de nem hiteles egyátalán, mert olyan mintha Gálvölgyi és Vágó gyereke lennél, akit 3 évesen nagyon csúnyán megharapott egy MAGYARvizsla.

Annyit a népről, ahhoz hogy kapálja a krumplidat szinte ingyen, ahhoz jó hogy hülye úgye. De ahhoz, hogy az értelmiség megvédje őket maguktól, ahhoz már túl hülye, ugye?
Nem csak maga tehet arról, hogy megveszi hitelre a plazmatv-t, hanem a tisztelt media is. Fogyasztói számokká avanzsáltátok őket, egész értelmes "parasztokból, munkásokból" (ez a droidozás nagyon gáz szerintem, 96-ban a lellei diszkóban beszéltünk így f*szkalapokról beb*szva). De hát ez (volt) a cél nem? Ezért kapjátok a lóvét föntről nem?
Ezért van a hetihetes, 168 óra, népszabi stb.

Látszat mélységék és magasságok...
Ha már Fidesz és nem, akkor miért is:
A Fidesz azért nem szavazta meg a plafontörvényt hétfőn a parlamentben, mert nem került bele a miniszterek felelősségére és szankcionálhatóságára vonatkozó javaslatuk, viszont benne maradt a Fidesz által rossznak tartott reáladósság-szabály, a fideszes kezdeményezésű Költségvetési Tanács pedig "felhígult" egy titkársággal -mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Nem mindegy...
A Fidesz nem kellett az elfogadáshoz, nemmel szavazott, mert szigorúbbat akart.
Csak a jegyzőkönyv kedvéért.

Ps: változatlanul nem adtál olyan linket, ami a KORMÁNY felelősségét és néphülyítését veti fel. Az országértékelési cikk is csak a GyF vs Orbán politikai showderkupac számbavételét hozza.
Én ezt az össznépi eladósodást halál komolyan nem értem. Nézzétek, ha együtt van az új tévé árának mondjuk a harmada, akkor nagyrészt egyetlen dologtól függ, hogy megveszem-e hitelre: mekkorák a kamatok. Mind hitelre, mid megtakarításra. Azt tudja csúnyán elkúrni a jegybank, ha túl alacsonyan tartja a kamatlábakat. Az MNB ezt alapvetően nem kúrta el. Speciel az amerikaiak igen, 2002-2005 között ilyen őrült, 2% alatti kamatlábakkal. Naná, ha egy hitelre kb. 4% kamatot kell fizetni és másfelől a megtakarításokra se adnak többet 3%-nál, akkor eladósodás van, nem spórolás, logikus. De nálunk nem ez a helyzet. Akkor meg mi van?

Az a baj, hogy mindenki ül egy kibaszott irodában és elméleteket gyárt arról, hogy ki miért dönt hogyan. Mi lenne, ha fogná magát egy riporter és megkérdezné 10 keményen eladósodott családot, hogy mire kellett, miért gondolták, hogy ez így jó lesz stb.? Hogy végre valami konkrétum is legyen...
Flea 2008.11.24. 10:42:44

A kamatszintnek már rég 4% közelében kellett volna lennie (lásd: csehek), de akkor a magyar kormány remek manővereit és az állami túlköltekezést senki sem finanszírozta volna. A 8% körüli elég volt ahhoz, hogy továbbra is vonzó legyen az ország a "befektetőknek".

Mellesleg a magas kamat következtében a forint is túlerősödött, ami szintén ösztönözte a devizahiteleket.

Csak hát itt a mese vége, mert már jóval magasabb kamat sem elég finanszírozás szerzésére. Az IMF hitel meg egy évig elég.

Izlandon is úgy kezdődött, hogy szép magasan tartották a kamatot, és mi lett belőle... (bár nem helyes dolog összehasonlítgatni, de ez kísérteties).
TWÁ ÚR!

A plafontörvényt elviekben támogatta a Fidesz, megszavazására azért nem került sor, mert az eredeti elképzelésük szerint következménye is lett volna, ha valaki nem tartja be a szabályokat. Ezt a lényeges részletet az MSZP kihagyta, így gyakorlatilag éppúgy következménymentes ezután is túlköltekezni,mint előtte. Így a törvény érlmetlen- fogatlan pitbull -ami külsőleg veszélyes harci kutya, de még egy orálszexnél sem húzna igazán.

"Mondjuk ha tanítanák iskolában, mi is az a bank, az még jobb volna. "

Hmm.. Te tudod ? Én bevallom nem. És gyanítom ha tudnám pontosan, akkor lehet azonnal öngyilkos lennék.

Eddigi legjobb forrás amire akadtam a témát illetően az ez:
www.youtube.com/watch?v=1JE-IPKzUtY
És a többi rész.

Elég jól rámutat a válság okára, és hogy miért fenntarthatatlan a jelenlegi bankrendszer.
Hogy is vót ez a Képmesékben Árpád, ott nem túrsz egy kicsinyt?
Mi mikor lépjük már meg azt a segélyezési rendszer átalakítást, mint a szlovákok?
Nagyon unom már, hogy Slota a pofánkba röhöghet, úgyhogy kurvagyorsan vegyenek vissza a szolidarításból.
"erre javallot a hitel felvétel, ideig-óráig elhihető, jobban éltem mint száz éve."

Nem erre javalott. Arra javalott, hogy a addig is jobban éljek, ameddig majd valóban megengedhetném magamnak a saját zsebemből is. Arra javallott, hogy ne albérletben vagy a szüleimmel éljek, ne Ladával járjak, ne fekete fehér tévét nézzek.

A hitel nem maga az ördög, ami Bank képében szállott alá a földre.
A segélyeket mértékét drasztikusan visszavenni, kedvezményezettek körét megnyirbálni, családi pótlékot adókedvezménnyé konvertálni (amit a felső-tízezer nem kap meg), egyszóval középosztály-polgári centrikussá kell tenni a rencert.
Mert nélkülök nincs politeia.

Ha a miénk volna a világ legjobb kormánya és Gyurcsány Ferenc Széchenyi István formátumával rendelkezne, a kapitalista gazdaság akkor is ciklikusan növekedne és 7-8 évente jönne egy visszaesés, munkahelyek szünnének meg és lakásokat árvereznének el családok feje fölül. Ez egyszerűen így működik. Aki hitelt vesz fel annak ezzel tisztában kell lennie.
Amerikában a legnagyobb jelzáloghitelező társaságot 800(!) kormánytisztviselő ellenőrizte mégis becsődölt volna ha állami pénzen nem mentik meg! Aki azt hiszi hogy a PSZÁF, a fogyasztóvédők, vagy bárki más megóvhatja a kapitalizmus törvényszerűségeitől, az illúziókban ringatja magát és felelőtlenül játszik a családja jövőjével.
Ez nem morális kérdés, ez egyszerűen így van. Lehet rajta morogni, verhetjük a seggünket a földhöz de a lényegen nem változtat: aki nem alkalmazkodik annak annyi.
Az mérgel fel nagyon, hogy
-a bank az emberektől behejtja a jelzálogot stb. Igaza van. Hülye volt az ember, felvette 35%-ra a hitelt, helyszínen, a plazmatv mellett. Ő döntött, "bűnhődjön".
-kormányunk szar döntéseket hozott. Évek óta. Drágábban kapta az ország a hiteleket...mi (adófizetők) fizettük. Drágábban. Aztán kezdték volna rendbe rakni a dolgokat,csak hát nem elég jól. (Mentségükre legyen, nem értettek hozzá.) Mire észbe kaptak,hogy nem jó csinálják, már itt volt az IMF. Megkapjuk a hitelt, majd a kösszolgák kifizetik, nem is ez az érdekes.
-Ha azt mondja ez a Tökös Feri: Nem csak a nemlétező ellenségtől tudom megvédeni a nyugdíjasaimat(minden héten a tv-ben),nem csak Viktornak nem hagyom, hogy elvegyen tőlük,hanem a szemét IMF-nek sem, akkor lett volna az igazi baj. Akkor vitték volna a fejünk(magyarok feje) fölül a "házat" a szemét "nyugati bankok". Szépen esett volna 30%-ot a forintunk, bezárták volna a gyárakat, aztán a Tescocat is mert a gyári dolgozó már nem vásárol. Aztán a Spar-t is, mert már a Tesco dolgozó sem vásárol (a Sparban) és így tovább...
Szóval behajtották volna. Mi meg megszívtuk volna. Feriéket meg elzavartuk volna. Ő meg hazament volna.
Értitek ugye. A plazma tv-t én akartam, megszívtam. Az IMF nélküli állapotot meg nem én akartam, de ezt is én szívtam volna meg. Ezek ott fent meg 6 éve rakják el a pénzt és nem értenek hozzá. És ha elkúrják? Semmi. Viszik a házat a fejük felől? Igaz, igaz Ferinek is van mit veszíteni, mert lehet haza kell mennie és nem lesz többet miniszterelnök. Szegény.
Hiányérzetem van! Tóta sem a régi már. Bárhogy is figyeltem, egyszer sem hangzott el a neve, mint a fő felelősé. :-DDD
Úgyhogy a kommerek kedvéért, akik pont ezt szeretik Tótában: Szemét Viktor kúrta le a legtöbb pénzt, ő döntötte romlásba hazánkat, nem pedig ez a szép szál, aranyos legény, a Feri. :-)))
Már megint a mérték a lényeg, az amely megkülönbözteti a konzumidiótát a keményen dolgozó, jövőjében bizakodó átlagpolgártól.

Átlagpolgár: "lakáshitel OK" (hogy a porontyokkal ne kelljen egy szobakonyhában lakni), "autóhitel OK" (hogy ne kelljen BKV-val orvoshoz vinni a gyereket, ha beteg).

Persze, lehet - így utólag - lenézően beszélni ezekről az emberekről, de ha a gazdaság "dübörög" és a szükség meg úgy diktálja, a hitelfelvétel nem irracionális (sőt közgazdasági tanulmányaim szerint kifejezetten racionális) döntés.

Konzumidióta: hitel a fentiekre ÉS fogyasztási cikkekre, második vagy új, drágább autóra. Ezeket ismerjük.

Megtörtént eset, az anyósom mesélte, hogy egy kollégája - GYF-fan - kb. 1,5 éve - az öszödi beszéd után!) vett egy új autót - a családban már a másodikat (!) - hitelre, mondván már minden rendben, ő bízik a kormányban.

Ebből is látszik, hogy a - számban egyre csökkenő - vallási hévvel Gyurcsányt imádó droidok egyszerűen nem hitték el, hogy a szakadék szélén táncolunk. Az öszödi beszéd ugyan sokakat kijózanított, de korántsem mindenkit.

Az ellenzék által kezdeményezett népszavazást követően pedig a kormánytól azt hallhattuk, hogy a reformok eredményesek és sikeresek voltak.

Emlékezzünk: csak pár hónapja, hogy a kormány propagandában sulykolta az emberek agyába az elmúlt évek "eredményeit".

Természetesn mindeki a saját boldogulásáért felelős, csak néha a kormány a boldogulásban besegít, néha meg megszivat úgy, hogy elvesz - adóemelés, kedvezménymegvonás - vagy úgy, hogy illúziókban ringat, és festi a szivárványt a magyar égre.
[Nem magamról beszélek, soha nem vettem fel hitelt, de ezt nem csak a saját józan paraszti eszemnek köszönhetem.]

A.
Árpi, te vagy az újságíró, te tudakold meg, miért nem szavazta meg a droidpárt a plafontörvényt.
Másrészt ha a Fidesz a droidok pártja, akkor mi a helyzet a maszoppal?
"Ám néha mégis szóljon az ének
Bús ég-vivásnak, átok-zenének,
Csalogatónak. Hadd jöjjön más is,
Lalla, lalla,
Rokkanjon más is, pusztuljon más is."
"Emlékezz vissza, hogy hányszor röhögték ki 2006-ban a "válsághangulatot szító" ellenzéket."

Ez a fidesz-zombik egyik legpofátlanabb hazugsága. Mivel is szított válsághangulatot az ellenzék? Azzal, hogy milyen alacsony az életszínvonal, a kormány nem ad elég pénzt az embereknek. (Ugye emlékszünk még a "rosszabbul élünk, mint négy éve" óriásplakátokkra a szomorkodó nyugdíjassal?) Túl azon, hogy ez nettó hazugság volt, mert nem éltünk rosszabbul, a probléma éppen hogy az volt, hogy túl jól éltünk, jobban, mint amit a saját munkánkból megengedhettünk volna magunknak. A magánhitel még valamennyire egyéni szociális probléma, az viszont, hogy az állam kölcsönökből fedezte a népjóléti intézkedéseit, már az elkúrás része volt; és a Fidesz nem azzal támadta a kormányt, hogy elkúrja, hanem hogy nem kúrja el eléggé.

Ettől persze nem lesz egyforma a felelsőssége annak, aki ténylegesen elkövette az elkúrást, meg annak, aki csak rálicitált, hogy idegenszívű hazaáruló, aki nem kúrja el legalább kétszer ennyire, de azért ne avassuk már szentté a Fideszt, és ne tagadjuk, hogy az elkúrásból éppúgy kivették a részüket. Nyilván sokkal kisebb részt, mert ellenzékként a lehetőségeik is sokkal kisebbek voltak, de ebből arra következtetni, hogy ha kormányra kerülve nagyobb lehetőségeik lesznek, nem csinálnak majd arányosan nagyobb elkúrást, meglehetősen ingatag logika. (A "nem tudhatjuk, mit csinált volna a Fidesz, ha kormányon van" meg pont akkora kamu érv, mint a "nem tudhatjuk, mit csinált volna Gyurcsány, ha felelős ellenzéke van".)
Árpád népe! Hülyék vagyunk, de nagyon... :)
"Az állampolgárnak az a dolga, hogy napi nyolc órában vízvezetékcsövet szereljen, taxit vezessen, földrajzot tanítson, vagy őserdőben maszturbáljon, ki mit tanult. Kifejezetten nem dolga az, hogy mindezek mellett -- bár nem szakmája -- ismerje az államháztartás rendszereinek összefüggéseit és mérje fel, hogy az állam túlköltekezik-e avagy sem."

A zállampolgár az dógozzék, aztán majd az állam gondolkozik helyette. (Mert eddig is olyan jól csinálta.) Szellemi szocializmus 2008. Hordjuk a téglát, elv^H^H^Hpolgártársak, hogy mit építenek belőle, azt már nem a mi dolgunk felfogni.

Már csak azt nem értem, mi alapján kellene akkor az állampolgárnak négyévente eldöntenie, hogy jól viselkedett-e az állam. Hogy mennyire esett neki jól a maszturbálás az őserdőben? A szocializmus ennyiben mégiscsak konzisztensebb volt.
"Mondjuk ha tanítanák iskolában, mi is az a bank, az még jobb volna."

Tanítják az iskolában a trigonometrikus egyenletek megoldását is, és az konkrétan hány emberen segít?

Pénzügyi kultúrát családból, barátoktól, tv-ből tanulunk, lassan, keserves módon, gyakran a tanulópénzt megfizetnve. Persze iskolával meg lehet alapozni a mostani ovisok pénzügyi kultúráját kb. 20-30%-ban, ami úgy 30 év múlva jelentkezik is majd. Félreértés ne legyen, ezt kell csinálni, de ez rövidtávon semmit sem segít...

Megtakarításra és befektetésre lehet ösztönözni az embereket, csak ehhez szivatni kell a bankokat.
"Az ásítozás közben elsikkad még az az érdekesség is, hogy egy percen belül mondja ki, hogy a közalkalmazottakat hitelből fizetni helyénvaló, illetve hogy vége a Kádár-korszaknak, amelyben ugye szinte mindenki közalkalmazott volt, és szintén hitelből élvezte a nagy jólétet"

Hú, de megmondta, Tóta úr! Szinte rengett bele a mennyezet! (Sőt nem is ő kiált, hanem a föld dübörög!)

Egyébiránt a hitelfelvevők nagy szívességet tettek a kormánynak, hiszen a hitelvelvétel növeli a fogyasztást, és ezen keresztül a GDP-t. Lufi, de mutogatható. Ki tudja, hogy a hitelek nélkül mennyi lett volna az érték.

Olvasva a cikket és a kommenteket, egy idő után elfogyott a türelmem. Ami nagyon idegesít, az az állandó búslakodás, önsajnálat és utólagos okoskodás. Lehet mélázni a múlton, elemezni ki mit tett, mit nem tett és jól tette-e, főleg azért, hogy beírjuk neki a piros vagy fekete pontot, de mi fog kivinni minket a gödörből, ha egyáltalán van gödör?

Mo-n az emberek felveszik a hiteleket, erejükön felül. Most sokan közülük munkanélküliek lesznek, csökken a fizetésük, várhatóan bedölnek hitelek. Mennyi? Na ezt senki még csak meg sem próbálja megtippelni? És mi lesz azokkal akinél bedöl a hitel? Valóban utcára kerülnek, vagy csak el kell adniuk a befektetési céllal vett 2. vagy 3. lakást?

A szegényebb rétegek fekete listára kerülnek a bank nem ad nekik hitelt, de ki védi majd meg őket, hogy ne az uzsorástól vegyenek fel kölcsönt?

Én amúgy nem vagyok olyan nyugodt, és nem gondolom, hogy idén karácsonykor kevesebb áruhitelt helyeznek ki...
Árpád!

Sajnos, igazad van. De! Azért ez nem annyira magyar sajátosság. Honnan is indult ez a mostani válság? Félreértés ne essék, ettől még jogos az önostorozás!

kefekötő-gödény 2008.11.24. 09:38:38

Szerinted mégis mit tudsz elvenni az átlagos közalkalmazottól? Tudod mennyi pl. egy átlagos pedagógusbér? A köztisztviselő valóban más téma, de épp ezért ne is vegyük őket egy kalap alá...

Az ÁFA-felvetésre: a 30-40%-os ÁFA nem megoldás. Trükközés, (fekete)import, stb. Ld. regadó rendszer!
Én jobban élek mint 4 éve. Nem rettegek, hogy nem tudom fizetni a kocsi törlesztőt, merthogy nincs (se kocsi, se törlesztő). se plazma. lakáshitel az van. forint alapú. használt lakásra. 5 évig vártam, hogy fel tudjam újítani a lakásom. és szerencsés vagyok. nyaralásra nagyon nem költöttem és az elején kajára se... de mégis ez a 2 sporttáska ruhához képest azért jobb nem?
vagy én élek egy másik világba?
aki családi kassza és az állam összehasonlításával jön, ott teljesen világos, h fingja sincs miről beszél, csak a "józan paraszti észre" apellál - aminek semmi köze az államháztartáshoz. az még ok, h kormány, állam így kommunikálja le a dolgot, mert nagyvonalban egyszerű példa és könnyen megemészthető, csak éppen nem igaz; de a cikket erre alapozni, ugyan már.
"Köszi, puszi, ja és ellenőrizzük ám.
És tényleg, csak két év kellett ahhoz Őszödtől számítva, hogy a PSZÁF, legalább egy időszakos karácsonyi akcióban.."
nesze neked szabad piagazdaság? Ellenőrzés, korlátozás? Az Ázsi-Amerika csúcs most dönti le őket, itt meg? Még azt is megéljük, hogy betiltják a patikaalapítást, mert rossz volt szabaddá tenni.

"hogy az MSZP-kormány kisebbségben zsarolhatóvá töpörödjön, és az SZDSZ-nek épp az legyen a mániája, hogy ezt kitapossa belőlük.."
Az Mszp mindig is zsarolható volt, de az SZDSZ-nek a hatalom és a pénz kellett, nem a cselekvési lehetőség. Ha meg cselekedett, azt átgondolatlanul és értelmetlenül. Maga alatt váta a fát.
freehckr: arról az oldalról sok minden hiányzik, és amit felsorolsz, azzal senki értelmes ember nem vitakozik, én sem. de a Te felsorolásod ugyanolyan egyoldalú, mint amit másokon számokérsz. erre hívtam, hívom, és fogom felhívni szíves figyelmed. ahány érvet tudsz az egyik oldalra írni, annyi érv van a másikra. együtt, egyszerre kell mindkettőt elkergetni. ha továbbra is "balliberálisnak" nevezed ezt az álláspontot, akkor pedig nem tudok mit csinálni, onnantól ez már a Te egyéni szoc. problémád.

és igen, az állampolgárnak nem kell értenie a makroközgazdaságtant, viszont ha már 1998-ban a 7%-kal, 2002-ben az Orbán riogatással, 2006-ban a jóléttel, 2008 márciusban a hülynépszavazással bebolondították; és végre talán rájött, hogy bebolondították, akkor legközelebb legyen szíves nem adni egyik bebolondítóra sem a szavazatát. mert a szavazatáért, az 1998-ért, a 2002-ért, a 2006-ért, és a 2008 márciusiért igenis felelős.
RSteve,

A bankok nem csak lakossági fogyasztói hitelezésre vannak, hanem sok más egyéb banki tevékenységre, a céges hitelezés alighanem nagyobb nagyságrendű, nem?

És nálunk az a probléma, hogy az emberek olyanra is felvesznek hitelt, amire csak vágynak, de nem alapvető szükséglet, illetve hogy elmennek a végső határig a törlesztőrészletben, amit még éppen tudnak fizetni, így a legelső váratlan pénzügyi nehézségnél bedőlnek... márpedig aki nem számol azzal, hogy adódhatnak váratlan pénzügyi nehézségek (akár csak egy hosszú betegség, baleset, váratlanul elromló autó vagy drága háztartási készülék, stb.), az vagy hülye vagy felelőtlen, vagy mindkettő együtt.

Van a Spektrumon egy sorozat, az a címe, hogy "Segítség, tönkrementem !".
Egy pénzügyi tanácsadóról és különböző, teljesen maszek, hétköznapi ügyfeleiről szól.Nem vállalkozók, hanem magánemberek.. Akik nem értenek semmit, hogy miért állnak a csőd szélén, valaki segítsen már. A főszereplő hölgy meg elmagyarázza nekik egyszerű számtani műveletekkel - még osztás meg szorzás sincs benne - hogy azért, mert többet költenek és teljesen feleslegesen, mint amennyit megengedhetnének maguknak, tessenek változtatni ezen és ehhez ad ötleteket..

Iszonyatosan didaktikus, elsőre azt hittem, hogy az ált iskola ötödik-hatodikasainak a színvonala.

De aztán rájöttem, hogy nem.. Ez Magyarországnak szól..

A kormánynak is meg a népnek is..

És akkor most nem tudom megállni ennek a kib...tt oktatáspolitikának a csepülését se. Hogy itt minden gyereknek kell tudnia a felesleges dolgokat, hogy Tóth Árpád mikor született és miket írt, meg az egyszikűek miért egyszikűek, de azt nem oktatják nekik, hogy annyi pénzed van, amennyi van, azt tessék beosztani..mert, ha ezt nem tanulod meg, akkor úgyse fogsz azzal foglalkozni, hogy Tóth Árpád mikor élt és miért kétszikűek a kétszikűek..
Csak fel kell venni a hitelt, és már most jobban élünk, mint négy év múlva!
Egy A4 -es lapot könnyedén összetudnék írni azokkal, akiknek pénzügyi helyzetére egyértelmű rálátásom volt, és a többszöri figyelmeztetésem ellenére, többet költöttek (hitelekkel), mint a jövedelmük.
Voltak akik albérletben, gyerekkel, a hitelből vásárolt számítógépet, hifit, TV-t tökéletesítgették. Voltak akik a már majdnem teljesen kifizetett kedvezményes önkormányzati lakást eladták, mert kezdtek a fejükre nőni a hitelek, most két gyerekkel albérletben vannak. Ez az egyik fele. De vannak olyanok is akik, forintot forintra rakva spóroltak, hogy saját hajlékuk legyen, de bezony a havi 75 eFt -ból jó, ha összejön a minimális önerő, most pedig a keservesen megdolgozott kicsi elvesztése elé néznek.
Egyszerűen gondolkodók mindig is voltak, de hol voltak a felelősséggel bíró, tanultak? Akik megfelelő keretrendszerrel megakadályozzák a túlköltekezést? Birka nép? Birka, mert kihasználta a lehetőségeket, amiket a hatalom legitimációjáért cserébe kapott innen is, onnan is? Birka, mert elfogadta amit a szájába tuszkoltak (ne tessék perverz dologra gondolni)?
Vagy birka, mert nem akarja elfogadni, hogy vége az aranyesőnek ?
Nem lehetünk birkák, mert mi választjuk a pásztorokat, és a pulinak maszkírozott farkasokat, sőt szavazhatunk is ellenük, csak megfelelő létszámban kell bégetni.:)
"Másrészt ha a Fidesz a droidok pártja, akkor mi a helyzet a maszoppal?"

szerszámgépek?
Sok minden igaz ebben a cikkben.Lehet szidni a magyart, hogy milyen hülye.De egy kommentben sem vetette fel senki, hogy miért.Valaki írjon már az értelmiség árulásáról, leginkább az újságírók árulásáról. A sok szándékosan félrevezető iromány az amivel elhülyítették a népet.
Eljött a hajnal?
Én elébe mentem!

Most csak Southamptonig, de onnan megyek tovább.
Pedig jó (lenne) nekem otthon, csak nincs pénzem a bankban, a bluesé vagyok rég.
A cikkel az az alapvető probléma, ha egyáltalán mondhatjuk annak, h. nem jut el minden emberhez, és ha el is jutna, Bözsinéni, és szomszédja, nem tudna vele mit kezdeni, mert nem érti a lényegét. Pedig ők vannak többségben. Persze mi itt filozofálhatunk a történteken, jelen helyzetünkön, megmondjuk a tutit, de ettől még semmi nem fog változni. Igen én is, mint egyszerű polgár hibás vagyok, h. eddig jutottunk. Mert amikor 2002-ben leváltották a kormányt, akkor elfordultam a politikától, a barátaimat már nem győzködtem, nem tettem semmi érdemlegeset, h. a meggyőződésem irányába visszaforduljon az országunk. De az igazsághoz az is hozzátartozik, h. én akartam is ezt a mostani helyzetet, sőt ettől rosszabbat is, ami el is jön nem is olyan sokára. Őszinte leszek, azért vallom be ezt, mert anno le is írtam mindezt. Kívántam az ország bukását. Ebben láttam az utolsó kiutat. Hogy végül is lesz e kiút azt nem tudom, mint, ahogy azt sem, h. Bözsinéni és szomszédja miként dönt majd. De még most is szentül hiszem, h. Bözsinéni és szomszédja, hithű, és ostoba is egyben, és addig nem érti meg a változás szükségességét, amíg nem látja elsorvadni, elértéktelenedni élete munkáját, azaz csakúgy a saját, mint gyermekei bőrét ismét csupaszon, mint amikor világra hozta őket. Csak reménykedem, mert ugye a remény hal meg utoljára.

Nem hiszem, hogy egy társadalom vásárlókedve lenne a bűnös egy rendszer katasztrófikus müködéséért.

Az emberek élni akarnak. Normálisan emberhez méltóan.

De, amikor milliárdosok szórják ki azt a pénzt az ablakon, amit a dolgozók keservesen befizettek a büdzsébe úgy, hogy mellette csak vegetálva tudnak csak élni ne a fogyasztóra lőcsöljék a hibákat.
A fogyasztók nem azért dolgaznak, hogy mások felelőtlenül CsinomPalkózzanak és közben az adófizetőket arra sarkalják és kényszeritsék, hogy ismét többet fizessenek a közös kasszába...
Ocsmány dolog! Piszkosul az, ami otthon folyik. A Milliárdosok nemtörödömsége... és jogtalan előnyeinek mérhetetlen kihasználasa dönti romba a gazdaságot és az országot. Azok az emberek, akiknek se kulturájuk se erkölcsi értékviláguk nincs. Akik következmények nélkül tudnak lopni, csalni, hazudni és ezt mind a dolgozókkal fizettetik meg.
Nem az átlag ember tehet arról, ami otthon történik, hanem azok akik az átlag emberek pénzével ruletteznek és szórakoznak... minden retorzió nélkül.

Az ország pusztulása addig tart, amig ezek a felelőtlen és dilettáns emberek a tűzközelben vannak és a közösség pénzéhez hozzáférhetnek.

Ők nem a saját életüket kúrják el, hanem az emberek és azok gyerekeinek, unokáinak az életét. Miközben egy szebb jövőről hazudnak folyamatosan.
A cikkel az az alapvető probléma, ha egyáltalán mondhatjuk annak, h. nem jut el minden emberhez, és ha el is jutna, Bözsinéni, és szomszédja, nem tudna vele mit kezdeni, mert nem érti a lényegét. Pedig ők vannak többségben. Persze mi itt filozofálhatunk a történteken, jelen helyzetünkön, megmondjuk a tutit, de ettől még semmi nem fog változni. Igen én is, mint egyszerű polgár hibás vagyok, h. eddig jutottunk. Mert amikor 2002-ben leváltották a kormányt, akkor elfordultam a politikától, a barátaimat már nem győzködtem, nem tettem semmi érdemlegeset, h. a meggyőződésem irányába visszaforduljon az országunk. De az igazsághoz az is hozzátartozik, h. én akartam is ezt a mostani helyzetet, sőt ettől rosszabbat is, ami el is jön nem is olyan sokára. Őszinte leszek, azért vallom be ezt, mert anno le is írtam mindezt. Kívántam az ország bukását. Ebben láttam az utolsó kiutat. Hogy végül is lesz e kiút azt nem tudom, mint, ahogy azt sem, h. Bözsinéni és szomszédja miként dönt majd. De még most is szentül hiszem, h. Bözsinéni és szomszédja, hithű, és ostoba is egyben, és addig nem érti meg a változás szükségességét, amíg nem látja elsorvadni, elértéktelenedni élete munkáját, azaz csakúgy a saját, mint gyermekei bőrét ismét csupaszon, mint amikor világra hozta őket. Csak reménykedem, mert ugye a remény hal meg utoljára.

"Hogy is vót ez a Képmesékben Árpád, ott nem túrsz egy kicsinyt?"

"De szíp ez a lapostévé!"
kepmesek.blog.hu/2008/04/25/51_aki_sokat_markol

államh. deficit:
kepmesek.blog.hu/2008/04/20/35_ameddig_a_takaro_er

államcsőd:
kepmesek.blog.hu/2008/04/20/41_hitel_vilag_csod

A reklám helye
kepmesek.blog.hu/2008/03/17/mk6
nimzo: "Valaki írjon már az értelmiség árulásáról, leginkább az újságírók árulásáról. A sok szándékosan félrevezető iromány az amivel elhülyítették a népet."

én nem egészen így látom. olyan cikket keveset olvashatott a jónép, hogy "de kurva jó, hogy ilyen nagy a deficit". (TGM mondta, hogy az eladósodás nm gáz, az igaz.)

inkább ott a felelősség, hogy a "politizálás" sajtóban és a nagyközönségben is elsősorban szimbolikus faszságokról folyik, nem konkrét kérdésekről/problémákról. hanem trianon, meg fasisztaveszély, meg gyurcsány vagy orbán, ezek. tény, hogy erre van fogadókészség, mert ebbe aztán könnyen bekapcsolódik az ostoba droid is, nem kell egyrésztmásrésztezni, mérlegelni, csak nagyon kell utálni a másikakat, azokat.
nyomasztó az állandó önigazolást igazoló igazolgatás, hívjuk meg az országélére Barack Obamát, ő majd rendet tesz az emberek fejében, hisz amekiát is meg fogja változtatni.
meg eszembe jutott egy meglepő: megasztáros ilyen-olyan szavazatomat simán becserélném egy újra számolásra.
Ahogy olvasom, az eredeti elképzelések szerint a KVT ( költségvetési tanács ) háttérszemélyzettel együtt 96 lettvolna, évi 1,8 milliárdba került volna és a következőket végezte volna el :
. hosszabb távú gazdasági előrejelzéseket készitett volna, a fenntarthatóságra koncentrálva
. a mindenkori benyújtott ktvetés megalapozottságát, analitikus vizsgálatát állapitotta volna meg
. minden törvényjavaslatot és az arra beadott módositó inditványokat is "beárazott" volna
. pártprogramokat !!!!! - árazott volna be
Az USAban müködő hasonló intézmény 231 embert foglakoztat, de a Belgiumban müködő is 97 személyt. Csak a párhuzam kedvéért, ha az eredeti elképzelés szerint a magyar tanács 96 embere 1,8 milliárdba kerül évente, a 11 fős Alkotmánybiróság, háttérszemélyzettel együtt 1,6 milliárdba, tehát az elgondolás arányosan jó volt. Persze nagyon jó hir lett volna és országos eredmény, ha 2/3 elfogadta volna. De nem és nem...
Más :
A subprime és ingatlanpiramisjáték ott lóg Damokles kardjaként a pénzügyi világ felett kb.1998/2000 óta és minden normális bankár tudta, hogy lufikkal játszik, nem az a kérdés hogy kipukkan, hanem az, hogy mikor. Na ez most megtörtént. Tudom hogy ha ránkborul a szar, reflexből máshol keressük a hibást és magyarázatot, de egy dolog legyen világos testvérek :
Egyetlen egy EZUTÁN elkövetett baromság sem kenhető másra, bárki is követi el : a mezei magyar, a kormány vagy a dicső ellenzék. Egytől egyig leképezhető lesz és felmérhető hogy mennyit hozott a szopóágon kinek-kinek. Úgynevezett manupropria ! Ha eddig nem is de ezután nem árt ezen elgondolkozni mindenkinek, merhogy kurva borus napok jönnek. Szerintem.
ja meg az is, hogy a magyarok istene lusta dög, hát melyik termtménye nem az?
Egy gondolat erejéig beleszőttem volna az írásba március 9-ét. A reformok nyílt elgáncsolása Magyarországot sokkalta kiszolgáltatottabbá tették, ezért kellett az IMF. És szerintem ezért olyan baromi magas a jegybanki alapkamat. Plafontörvény ide vagy oda, reformok nélkül nem lesz betartható, tehát Magyarország megbízhatatlan, vagyis magas alapkamat.
én például nem, mert szorgalmasan klikkelgetek.
Egyszerűen hihehetlen mennyire nem akarja a kommentelők többsége miről is szól a cikk.
Olvastam itt olyan véleményt, miszerint a Fidesz 2002-2006 között bölcs módon állandóan az eljövendő válságra hívta föl a figyelmet és csodállatos képességekkel érezte meg a világválság első jeleit kis hazánkban. És mint Szent György a sárkánnyal, úgy küzdött minden lehetséges módon a gaz kormány ellen a válsághoz vezető út elkerüléséért.

Na, ez egy marhaság. A Fidesz előző négy éves politikája másból sem áll, csak hogy a kormányt minél nagyobb költekezésre kényszerítse. Több pénzt mindekinek mindenre- nagyjából ebben merült ki a felséges ellenzék dicső politizálása. Az általuk akkoriban javasolt intézkedések, az ennek nyomán megvalósuló kormánylépések csak még tovább súlyosbítanák az ország jelenlegi helyzetét.

Azt meg, hogy Orbánt nem küldi el a retkes búbánatba a kamatcsökkentési javaslata folytán a legtöbb nyilatkozó közgazdász, azt csak a tőle való tartásnak, a félelemnek tudom be. Ami abszurd dolog.
"A reformok nyílt elgáncsolása Magyarországot sokkalta kiszolgáltatottabbá tették, ezért kellett az IMF."

na most ez ugyanaz, mint amikor a jobbos olvasó berág, mert nincs beleírva, hogy gyurcsány hazaáruló. a népszavazás másik cikkek témája, legutóbb w.blog.hu/2008/10/22/felulnezet , de volt még egy tucat.
"A Fidesz előző négy éves politikája másból sem áll, csak hogy a kormányt minél nagyobb költekezésre kényszerítse."

na emmán igaz viszont.
Az egész balhé idegelő, mert senki sem akar rádöbbenni a lényegre:

- szocializmust elpateroltuk, mert nem volt lehetőség az egyéni előrelépésre
- kapitalizmusban egyetlen egy dolog számít: mennyit keresel TE
- ha nem keresed meg azt a pénzt amit kell MAGADTÓL, más nem fogja neked adni
- az államnak, a cégeknek, a gazdagoknak és a párttitkároknak SEM DOLGUK biztosítani neked ezt, ha nem érdekük, NEKED viszont kurvára az
- ha TE nem vagy hajlandó vagy nem vagy képes felvenni a kesztyűt, akkor csá, mész az utcára (ki állította valaha is, hogy a kapitalizmus a kánaán??? Mitöbb 40 évig mondták, hogy a kapitalizmus elnyomó és csak a gazdagoknak kedvez...)
Tóta, te egyre nagyobb görény leszel.
Szerinted tényleg az én dolgom lenne annak felismerése, hogy az állam túlköltekezett?
Én, bassza meg az összes gyurcsány, biztos nem költekeztem túl, bár bevallom, a héthónapos gyerekem egy kicsit azért gyanús.
Meg az a szemét apám is, aki 74 évesen már nem dolgozik egész nao, mert nem bírja, viszont aljas módon felveszi a 65 000 Ft nyugdíját, amiért csak 50 éven keresztül dolgozott.
Menj és ferenced seggével az ajkaidon, írásban hirdesd ennek a remek embernek igazát, támogasd remek politikáját, amíg az utolsó, általa adott forintot nem költöd gyógyszerre.
én aúgy az egészből csak annyit nem értek, hova tűnt a pénzvilág bősége?
"Szal szerintem jó írás, pontosan visszaadja, hogy a sok barom amerikanizálódik, és hitelt hitelre vesznek fel fogyasztási célból, amit majd hitelből akarnak visszafizetni, közben meg verik a nyálukat, hogy így a rohatt kormány meg úgy a rohatt ellenzék "
Szerintem + , lehet hogy ez jó írás. Viszont az is biztos, hogy egy hatalmas CSÚSZTATÁS az egész. Tessék mondani TWA, a konzumidióták az MNB-től vették fel a hitelt-hitelre? Avagy magánbankoktól? Mi a lóf@sz köze van az államadóságnak, a konzumidióták eladósodásához? Ja, hogy semmi. Arra viszont tényleg nagyon jó cikk volt, hogy az orbán-feco idióták kiélhessék hajlamaikat.
"Mi a lóf@sz köze van az államadóságnak, a konzumidióták eladósodásához?"

próbáltam levezetni, de lehet, hogy nem sikerült.

az államadósság egy idő után nem növelhető -> megszorítás, jövedelemcsökkenés -> ember átmegy a bankhoz, ha az állam nem ad, majd a bank ad helyette -> totál szopás.
"A reformok nyílt elgáncsolása Magyarországot sokkalta kiszolgáltatottabbá tették, ezért kellett az IMF."

Bocsánat, de ha egy miniszterelnök összecsinálja magát egy olyan ostoba népszavazástól, aminek semmilyen kötelező érvénye nincs a kormányra nézve, csak azért mert, kimutatja, hogy most ő éppen nem népszerű, akkor az ilyen nem való miniszterelnöknek. De legalábbis reformernek semmiképp.
TWA(mánia)

annyira gáz ez.
állam bácsi felvette a sok hitelt, abból osztogatott. akkor ki szúrta el? a nép? nem, hanem állambácsi, akik ott fent kormányoznak vagymi. őket hülyézd nemes Fletóval az elején. meg max azokat, akik rájuk szavaztak. nem kéne a lemezjátszótűt arrébb rakni?
Hacsak úgy nem. Az a gond, hogy amennyiben nem lennének "megszorítások,jövedelemcsökkenés" a konzumidióta akkor is ugyanígy eladósodna.
az államadósság egy idő után nem növelhető " ja a ajdnem reformok után meg egyenes arányban csökkent, annyit hogy már az állam ad kölcsön a bankoknak, ha azok kérnek. HIHI.
Nem most lesz igaz az, hogy rosszabbul élünk, mint 4 éve, hanem majd 2010-ben. A választási kampány időszakában aztán majd szépen rájön mindenki, hogy bejött a Fidesz 2006.-os választási kampányüzenete: "Rosszabbul élümk, mint 4 éve". Nagy ez lesz az igazi szívás Gyurcsányéknak!
Amerikában az egyik legnagyobb értékű ütőkártya volt obama kezében, hogy a bush-kormány, -mccaine-ék- hagyták válságba jutni az országot, nem reagáltak előbb.
Nálunk tóta w-k magyarázzák, hogy a valódi bűnös egy fidesz nevű párt és mindenki egyéb, kivéve az ő ferijét.
Még jó, hogy túl vagyok az ebéden, mert leesne a véremnek az ő cukra.
Bassza meg!
Remélem ez a brigád is elhúz a búsba, legkésőbb 2010-ben.
travis, a márciusi népszavazás ÜGYDÖNTŐ jelentőségű volt. Magyarán kényszerítő következményekkel járt a kormányra nézve. Nehogy már így utólag elfelejtsük ezt!
""Mi a lóf@sz köze van az államadóságnak, a konzumidióták eladósodásához?"

próbáltam levezetni, de lehet, hogy nem sikerült."

Szerintem egy kicsit arányt tévesztettél. Nem akarom lebecsülni a két pofára hitelzabálás mértékét, veszélyét, de azért azt megjegyezném, hogy az állami szinten fölvett hitelek nagy része nem a hitelből nyaralóknak lett kiosztogatva. Az igazi -és csak nagyon lassan megoldható- probléma a felborult aktív-inaktív arány. Az EU-átlagnál 3-4 évvel korábban nyugdíjba menők tömege. A 13. havi csoki.
A semmilyen szakképzettséggel nem rendelkező rétegek segélyére költött pénzek.
Anno volt egy hosszú cikksorozat az Indexen, és főleg ez a két terület volt megjelölve: túl korán nyugdíjba menők+ elképesztően sok rokkantnyugdíjas, illetve az érettségivel sem rendelkezők foglalkoztatottsági arány, ahol iszonyúan el vagyunk maradva, akár a szomszédainktól is.

Az át nem gondolt felsőoktatási finanszírozás. (nem az a megoldás feltétlenül, hogy legyen tandíj, viszont a munkaerőpiaci szempontból értéktelen diplomákat talán nem kéne államilag finanszírozni).

stb.stb.
Ez egy sok változós egyenlet, te meg egyet kiemelsz önkényesen, hogy na ezért tartunk itt...
travis 2008.11.24. 12:36:09

[i]Bocsánat, de ha egy miniszterelnök összecsinálja magát egy olyan ostoba népszavazástól,[b] aminek semmilyen kötelező érvénye nincs a kormányra nézve,[/b] csak azért mert, kimutatja, hogy most ő éppen nem népszerű, akkor az ilyen nem való miniszterelnöknek. De legalábbis reformernek semmiképp. [/i]

Már hogyne lett volna kötelező ereje?!

Szeretném elmagyarázni, hogy a magunkfajta miért nem szereti ezt a szót, ha magyar politikus/közéleti személyiség mondja.

A vagyonadó példáján mutatom meg.

Első verzió:
Magyarországon a fejlett nyugathoz képest rossz az adózási szerkezet. Túl nagy a jövedelmi adótípusok hányada és elenyésző a vagyonadó típusú adók hányada. Ráadásul sokan eltitkolják a jövedelmüket.
Sokkal igazságosabb lenne, ha növelnénk a vagyonadó mértékét.

A nép visszakérdez: Ha ezt a lépést meglépik, akkor ugye csökkenni fog a jövedelmi adó mértéke, hogy azok, akik rendesen adóznak ne fizessenek többet?
Válasz: Beépítjük a javaslatba.

Második verzió:
Meglépjük a vagyonadó emelését. A kis értékű lakásokkal rendelkező (10-15-20 millió forint alatt) nem kell, hogy fizessenek. Csak a "nagy" értékű lakások tulajdonosai.
A nép visszakérdez: Ha ezt a lépést meglépik, akkor ugye csökkenni fog a jövedelmi adó mértéke, hogy azok, akik rendesen adóznak ne fizessenek többet?
Válasz: Beépítjük a javaslatba.

Harmadik változat:
Legyen mindenkinek vagyonadó.
(A jövedelmi adó csökkentéséről szó sem esik.)
Aki rendesen adózik, az kap egy újabb tehernövekedést a nyakába.

Egyéb hasonló "közteherviselési" megoldások:

1) Mindenki viselje a közterheket. DE fenntartjuk az újságírók/művészek kedvezőbb adózási rendszerét.
2) Mindenki fizessen piaci árat az áramért. DE van 7 kivételezett vállalat, akik olcsóbban kapják az áramot.
stb.
stb.
Non est: de hát pont ez az, az inaktivitás azért járható út, mert pl hitelből tartottunk fenn egy magas nyugdíjszintet. húzott is mindenki nyugdíjba, ahogy tudott.
Sajnos ez eddigi beírások nem tartalmazzák a téma egyik fontos okát, az ország munkaképes lekosságából csupán cca. 2,0 M fő dolgozik a produktív szférában!
Mihelyt az országban többen dolgoznának, javulna a helyzet!
További fontos ok, hogy a "RENDSZER VÁLTOZTATÁS" óta egyik politikai hatalom sem a szavazók érdekeit szolgálta, henem a sajátját!
Az a pénz, amelyik a gazdaságból hiányzik, az a politikánam és amelett legyeskedő embereknél fellelhető!
Sajnos, a jelenlegi politikai elit alkalmatlan az ország helyzetének a javítására, mivel számukra csak egy dolog evidens: a saját pitiáner érdekeinek a kiszolgálása!
Zsanett-...
Pontosan. A gazdaságot, hitel(adósság) forinttal pörgették fel. Ebből a szempontból nagyon is nagy szükség van a "konzumidiótákra" ők a nagybetűs "FOGYASZTÓK"(tökmindegy, hogy hitelből). Nincs konzumidióta, nincs fogyasztás növekedés, nincs ami pörgesse a piacot = recesszió. Persze ennek a lufinak időnként ki kell pukkadnia. Most ezt szívjuk valamennyien, nem csak a konzumidióták(ráadásul az amcsi k.idiótáknál durrant ki, azt mégis mi szívjuk a nagyobbat).
Ennek köze nincs az államadóssághoz.
Maga a pénzügyi rendszer pukizott egyett, ezért aztám furamódon, mindenki mégjobban meg akar felelni ezen rendszernek. Mondván, nincs jobb.
Sajnos TWA-nak igaza van. Szomorú, de ezt kell mondanom. A konzumidióta bunkó magyar nép abba a verembe esett, amit magának ásott.....
"...visszakövetelni Pozsonyt vagy Zágrábot." :)

Na, azért szerintem a horvát fővárost még a legelvetemültebb irredenta sem akarja manapság visszaszerezni. A most divatos Horvátországgal teljes Nagy-Magyarország térképek, transzparensek persze jól mutatnak de már a trianoni tárgyalások idején Apponyiék sem kívánták Horváthont megtartani.
"ahány érvet tudsz az egyik oldalra írni, annyi érv van a másikra"

Kedves "is", ez is inkább a frusztrált "balliberálisok" egyik kedvelt "önvigasztaló" mantrája, az "egyik kutya másik eb" kezdetű (ja, engem mint "balliberális" átvertek ideggyenge szellemi vezéreim 2006-ban - is -, de képtelen vagyok a történések mögött a mozgató rugókat meglátni, ezért inkább dögöljön a szomszéd tehene az enyémmel...). Csakhogy ez nem igaz.

Ha belegondolunk, hogy 90-től az egykori MSZMP a mai napig már több mint 10 évet kormányzott, és hát tulajdonképpen előtte is 47-től szinte "ugyanez" (a mentalitásból kiindulva: hazugságok, arrogancia, dilettantizmus, "karhatalmi terror", hitelfelvétel a hazugságok finanszírozására) a "baloldal" volt hatalmon (ilyen-olyan, demokráciában amúgy ismeretlen módszerekkel megszerezve azt), viszont az úgynevezett "régió éllovasai" csupán 2002-re lettünk (a "patás" kormányzása után, Eurostat adataival, illetve a D209-es választási kampányában hangoztatott gondolatokkal is alátámasztva), akkor egyből világossá válik (természetesen csak az ilyesmire fogékonyaknak), hogy bizony ennek az "egyik kutya másik eb" kezdetű ostobaságnak semmiféle alapja nincs. Amennyiben mégis ragaszkodunk ehhez a megállapításhoz, akkor az egyik eb egy kölyök palotapincsi, a másik pedig egy veszett, habzó szájú Rottweiler. A különbség ordít... De megint felhívnám a figyelmedet egy fontos dologra: ez az "egyik kutya" nevezetű baromság 2006 májusától kezdett "közszájon" forogni, viszont előtte az összes elvakult "utódpárthívő" vörös fejjel rekedtre ordítozta magát, hogy "megcsináltuk". Két lehetőség van: vagy tényleg "dübörögtünk" 2006-ban, és az elmúlt két évben annyira elk*rták az elvtársak hogy ma az államcsőd szele lengeti a lobogóinkat, vagy mégis igaz amit a Zuschlag által csak Ferinek, illetve a Kulcsár által Gyurcsányinak nevezett "egyén" állított Őszödön, azaz hogy "nem csináltak semmit másfél, két évig". Mindkét esetben egyértelmű, hogy mit kellene tennie a Főtitkár elvtársnak...

Kedves "is", ha patikamérlegen mérnénk az elmúlt nagyjából 20 év magyar jobboldali-nemzeti (ez négy, legfeljebb 8 év), és a baloldali-internacionalista/globalista kormányzások (ez meg biza 10 év, és előtte is 4 évtized) negatívumait, akkor erőteljesen balra mutatna a mérleg nyelve. Csak úgy megjegyezném, hogy 2002-ben azért akadt a "kasszában" annyi lé, hogy D209 megvásárolja az egykori MSZMP szavazóbázisát évekre előre, bármiféle tudatos kormányzás nélkül kihúzzák a posztkommunisták 4 évig hatalomban (a szélsőséges fundamentalista "oldalbordáikkal" koalícióban), majd csak 2006-ra dőljön be úgy a költségvetés (természetesen a választásokon még jól lehazudva), hogy úgynevezett "baloldali gazdasági programot" kelljen bevezetni, azaz "megszorítást". Természetesen rá lehet keresni a böszme nagy Zinterneten úgynevezett "balliberális" potentátok nyilatkozataira 2002 és 2006 között, ezen négy év alatt sem felejtették el megemlíteni egyetlen nyilatkozatukban sem a "reform" szót. Oszt, mi lett belőle... Bizonyára elkerülte a figyelmedet, de jelenleg úgy áll a dolog, hogy hat év "balliberális" kormányzás után kell az IMF-nél gigantikus hitelekért kuncsorogni, hogy az állam még tudja finanszírozni az adósságait (ami ugyancsak olyan szintre növekedett, mint a "baloldali" Kádár idejében volt). Mindezt pár nappal az után, hogy milliókból volt szétplakátolva az ország, hogyaszongya: "beindultunk", és alig két évvel az után, hogy mást sem hallottak a Zemberek úgynevezett "balliberális" pártfunkcionáriusoktól, hogyaszonyga" dübörgünk", és "nagyajólét"...

Tehát elvtársak, akkor talán visszatérhetnénk az "önvizsgálat", és "önkritika" fejezetekhez, a "balliberális" csődhalmaz sarának kenegetése helyett. :)
A poszt mondanivalójával egyetértek.

Nagyon egyszerű a kormány nyakába varrni mindent, még az árvizet, a mentőautóban meghalt beteget, a peronoszpórát is.

Természetesen a kormánynak a LEGNAGYOBB a felelőssége a kialakult helyzetért (eladósodás, kormányozgatás), de azért nem kell az egyszeri embert sem félteni, ő is megéri a pénzét, amikor nyakló nélkül adósodott el, és nem takaritott meg egy fillért sem a zsebbe kapott, fizetéséből. És akkor ott van a munkáltató, aki cseszett bejelenteni hősünket, mert az drága, és ugye versenyképesen kell termelni, különben az viszi el a megrendelést, aki még annyi munkást se jelent be.

Most, hogy felsoroltam a gazdaság mindhárom szereplőjének bűneit (háztartások, állam, munkaadók), azt hiszem teljes joggal itélkezhetek felettük:

MINDENKI ELKÚRTA!

Remélem, hogy mindenki átérzi az itéletem jószándékát és a jövőben felelősségteljesebben fog cselekedni.

Köszönöm.

ja az áfa megkúrtítása is egy jó húzása volt Ferinknek.
Ecsedy Áron :
"ki állította valaha is, hogy a kapitalizmus a kánaán??? Mitöbb 40 évig mondták, hogy a kapitalizmus elnyomó és csak a gazdagoknak kedvez... "
Ez igaz, tényleg ezt tanultuk a suliban és most csodálkozunk hogy a kapitalizmus pont olyan mint amilyennek tanultuk. Pedig erről sajnos az igazat tanították(:
"A Fidesz előző négy éves politikája másból sem áll, csak hogy a kormányt minél nagyobb költekezésre kényszerítse."

"na emmán igaz viszont."

LOL! :D Ha leírnád pár szóban, hogyan tudta a Fidesz "belehajszolni" a többségben kormányzó MSZP-SZDSZ-t a "túlköltekezésbe", azt megköszönném. De addig ez így színtiszta "bullshit".
"Azt meg, hogy Orbánt nem küldi el a retkes búbánatba a kamatcsökkentési javaslata folytán a legtöbb nyilatkozó közgazdász, azt csak a tőle való tartásnak, a félelemnek tudom be. Ami abszurd dolog."

Szerencsére van aki elküldi(kötelező olvasmány):

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=106245

"Nyilván sokkal kisebb részt, mert ellenzékként a lehetőségeik is sokkal kisebbek voltak"

Nem sokkal kisebb! Minimum 49%. Ma adni akartak, keveselték, ha el akartak venni nem hagyták.

"És nálunk az a probléma, hogy az emberek olyanra is felvesznek hitelt, amire csak vágynak, de nem alapvető szükséglet"

Mi is az alapvető szükséglet? Kaja pia (víz) Azon kívül minden luxus? Mindenkinek egy élete van, abban az egyben szeretné jól érezni magát. Van akinek ehhez plazma TV kell.

"mert a szavazatáért, az 1998-ért, a 2002-ért, a 2006-ért, és a 2008 márciusiért igenis felelős"

Ez itt a ényeg. Lehet mindenkit anyázni, de a felelősök mi vagyunk választópolgárok!

"ciklikusan növekedne és 7-8 évente jönne egy visszaesés"

Nem lesz világvége, csak itt van a szokásos kiegyenlítődés éve. Mindenki ugyanazt kurta el az egész világon. Azt hitték, hogy ez nem most fog jönni. Rózsaszínebbre festett jövőre alapozták a jelent.

és nem utolsó sorban a médiának is tisztulnia kellene. amíg ilyen TWA-k, ilyen színvonalon írogatnak.....
"travis, a márciusi népszavazás ÜGYDÖNTŐ jelentőségű volt. Magyarán kényszerítő következményekkel járt a kormányra nézve. Nehogy már így utólag elfelejtsük ezt!"

Az, hogy nem szedetik utána a vizitdíjat, az mindenképp kötelező érvényű volt. De a reform nem egyenlő a vizitdíjjal. Gyurcsány pedig fogta, és lefújta az egészet, kirúgta az eü-minisztert, és...és azóta semmi.
Nézem a kereskedelmi TV heti rendszerességű "hülyét mondó" műsorát. Hét (magát nagyon okosnak tartó)ember együtt sem tudott rájönni, hogy nem túltermelési, hanem túlfogyasztási válság van az egész világon. Évtizedeken keresztül elhitték, hogy mind a makro (értsd állami szintű) mind a mikro (értsd: vállalkozások, háztartások)gazdaság nemcsak rövid, de hosszútávon is hitelekből fenntartható. Nyilván a hitelkihelyezések könnyítése érdekében puhult el fokról fokra, évről évre, a hitelminősítés, a garanciális elemek követelményrendszere, az ingatlanfedezeti értékbecslés, a futamidők meghosszabbítása, a hitelcserék gyakorlata, végül a más devizában történő (rövid távon kedvezőbb/kedvezőbbnek tűnő)hitelfelvétel.
Mindenki jobban élt, mint amit megengedhetett magának. Az állam, a vállalkozások, a háztartások és persze nem utólsó sorban a bankok is.
A legkézenfekvőbb dolog a fogyasztási és felhalmozási hajlandóság csökkentése, ami monetáris eszközökkel (kamatemelés, valamint a forráshoz jutási feltételek szigorítása) csapásszerűen is végrehajtható.
A fiskális eszközök között az állami szerepvállalás növelése, az újraelosztás (elsősorban a szociális kiadások volumenének és struktúrájának) átgondolása, az államapparátus költségeinek csökkentése szerepelhet.
Aki ilyenkor vállalkozás élénkítésről, adócsökkentésről, kamatcsökkentésről beszél, legyen az európai, tengerentúli, vagy hazai politikus (szakember nem lehet) az csak a szavazókat akarja maga mellé állítani.
Jelentősen kell, hogy csökkenjen a vásárlőerő, közép távon csökkenie kell az életszinvonalnak.
Ez az egyetlen lehetőség.
Persze nem így lesz. A pénz továbbra is fedezetlenül áramlik a gazdaságba, a bankok nem óvatosabban, hanem drágábban hiteleznek, a politikusok a választók kegyeiért ígérnek fűt, fát, kolbászból kerítést, nyugdíjemelést és mindent, ami eszükbe jut. Azért, hogy az összeomlás legalább egy ciklussal később következzen be.
TWA téved, mert még most sem sikerült felfogni, hogy a reálgazdaság teljesítménye az egyetlen fedezet.
Az meg (ugye ebben megegyezünk) kevés.
szalmaegér 2008.11.24. 12:48:46

"Nálunk tóta w-k magyarázzák, hogy a valódi bűnös egy fidesz nevű párt és mindenki egyéb, kivéve az ő ferijét."

Eztet meg holé olvastad? Csak nem békódólta ez zúgfirkász a sorok közé?
Várgyá, állítok az adatfeldolgozó processzorbeállító kézi emelentyűmön a difficult írányba, oszt újraindulok. OK. Már látom én is, hopp.. véletlenül az easy irányba csavartam ezt a flancos kart.
Van abban igazság, hogy a lakosság felzabálta, elnyaralta, plazmatévére költötte a hiteleit.

De szerintem nem ez a döntő rész, szerintem az összeg nagyobb hányadát egy életszínvonal, életstílus megőrzésére fordították.Például ha a jelenlegi lakásárakat összevetem az átlagkeresettel, akkor azt látjuk, hogy ezt jószerével lehetetlen megoldani.

Az, hogy a magyar átlagbér reálértéke 20 éve folyamatosan távolodik (egy két kiugrást eltekintve; pl. Medgyessy-féle közféra béremelés)a nyugatitól, míg pl. Csehországban, Szlovéniában egy lassú folyamatos felzárkózás történik az igenis a politika hibája.

Könyörgöm mennyit keres itthon egy középiskolai tanár, egy háziorvos? Van mértéktelen zabálás, meg konzumidiotizmus, de magasan kvalifikált emberek alig a létminimum felett nyögik 25 évre a hitelt, hogy családot alapíthasson, gyerekeket neveljen és ezt nem lehet egy kalap alá venni az előzőekkel.
"állam bácsi felvette a sok hitelt, abból osztogatott. akkor ki szúrta el? a nép? "

Igen, mert arra szavazott aki nagyobb osztogatást ígérte. Osztogattak, mert tudták, hogy különben buknak. Mit tehettek volna? Elmondhatták volna a frankót, azt vehették volna a sátorfájukat. Merkelék elmondták, be is nyeltek vagy -20%-ot pár hét alatt. Nem tudtak egy előrehozott választások után ellenzékként egyedül kormányt alakítani!

"További fontos ok, hogy a "RENDSZER VÁLTOZTATÁS" óta egyik politikai hatalom sem a szavazók érdekeit szolgálta, henem a sajátját!
Az a pénz, amelyik a gazdaságból hiányzik, az a politikánam és amelett legyeskedő embereknél fellelhető!"

Pont azt szolgálta, a szavazók RÖVIDTÁVÚ érdekeit. A pénz meg ott van az embereknél, a nyugdíjasoknál, rokkantnyugdíjasoknál, csalási pótlékban, a kedvezményes lakáshitelben, autópáláykban, a millió közalkalmazott bérében.

Nézd meg 98 óta mennyivel növekedett a GDP és menniyvel az "életszínvonal" bármit is jelentsen ez. Akkor majd látni fodog hogy hol a pénz.

"A magyarok istene munkaidőben dohányzik, traccsol, pornót nézeget, pasziánszozik. "

Nem dohányzom, netezés közben nem érek rá traccsolni, a pornót letiltották a szerverről, a pasziansz meg mi?

Az elejéhez:

Ha jól olvasom, neked még mindig úgy van a fejedben az őszödi szenvedélyes + ami utána jött, h defaszatöknormális, ha az akar visszakúrni, aki elkúrt.
Hájaaa, ez egy olyan ország, ahol teljesen legitim, h az oktatja a kreszt, aki 627 karambolt csinált a volán mögött.
Hú, ez a felvezetés, ez nagyon nem kellett volna...
Úgy állítod be, mintha őszödön az történt volna, h feri kiállt a nép elé, és megmondta a frankót a dolgok állásáról, és megmutatta a szebb jövőbe vivő nehéz, ám sikerrel kecsegtető utat.
Lócseszt!

A többit majd később...

Üdv.
A beírásokból is jól látszik, hogy bünbak keresésés van, ami a politikának az érdekeit szolgálja! Ezzel lehet az igazi felelősökről elterelni a figyelmet!
Észre kellene venni, hogy amíg a magyar polgár egymás torkának esik, adig a politikusok csak gazdagodnak!
Amíg a magyar politikus nem lesz felelősségre vonható, adig itt nem lesz semmi féle változás!
A meglévő rendszer, nem polgár barát, hanem rendszer-barát!
Asszem emberbű vagyok én is. Gyarló vagyok én is. Szeretnék többet én is. A jobbat is szeretném én is. Teszek érte én is.(…?...) Az apám is ilyen vót. A nagyapám is. Meg annak az apja is. Szerintem a gyerekem is ilyen lesz. Ugye ez nem baj? És asszem amiért nem tanított meg az öregem a pénz nyelvén gondolkodni, ezért még beletemettethetem a családi sírba magamat és nem fogok tüntetőleg a temető másik végébe költözni csak ezért… Nem akarom osztani az észt, magam is szűkén állok belőle. Megbíztam másokban, meg kellett bíznom másokban, akiknek több eszük van szerintem – osszák ők. De nem megy nekik immár 20 éve. Egyiknek sem. Nincs ebben a kib….tt országban 150-200 normális ember aki el is vállalná? 89-ben mélyről indultunk. Morálisan is. Nagyon mélyről. De most még mélyebben lennénk? Ez azért gáz… Őseink nem lennének büszkék ránk. Tom, én is hibás vagyok, de könyörgöm, emberbű vagyok én is… Ezt csak úgy írtam… Bocs!
Árpád!

3 éve hol voltál, mikor ez az egész indult? Mikor a szocik hitelfelvételre buzdítdítottak mindenkit, azzal a jelszóval, hogy nyugaton is így működik a gazdaság, és milyen szépen is?

Akkor nem hallottuk a hangodat. Vagy most már lehet "okosan gondolkodni" a Párt szerint is, és ehhez idomulsz?
neeskens

Egyetértek, de megtoldom egy kicsit. Miért kell hitelekből működtetni egy olyan rendszert ahol az életszínvonal emelése felzabálja a tanárok, orvosok fizetését?
Miért kell egy olyan rendszert működtetni ahol -nem nézve előre, a következményekre-, minél szélesebb rétegnek kell (legtöbbször elégedetlenkedő)szájába mannát tömni.
A válasz:
RSteve 2008.11.24. 13:24:24
remélem, nem leszek nagyon offtopic, amikor egy olyan húrt szeretnék megpendíteni, ami első hallásra nagyon marginálisan érinti csak a témát.
az eddigi kommentek után nagyon újat mondani úgy sem lehet.
- vki szerint csak a szemét kormány a hibás (ennek egy rosszabb alfaja szerint csak Gyurcsány egyszemélyben)
- vki szerint mindenki a maga sorsának a pogácsa. tökmindegy, milyen kormány van hatalmon, ha apa-anya elmulatja a jövő hónapot is, akkor abból előbb-utóbb szopóág lesz.
- és olyan is van, hogy is-is.

én az oktatásra szeretném kicsit terelni a szót. legalábbis a saját hsz-em erejéig. az iskola elvileg az életre kell, hogy neveljen. ha ebbe belefér, hogy Jézus megváltott-e minket az eredendő bűntől, hogy melyik jóember alkotott a XIX. század elején Himfy írói alias alatt, vagy hogy a melyik elemnek, ionnak milyen elektronegativitása van stb. stb. akkor mi a redvás, rongybatekert falloszért nem lehet kitérni arra is két szó erejéig, hogy mi az a bank, hitel, infláció, jövőérték, thm?
ezek mintha hangyányit jobban érintenék az embert, mint a fenti példák. (jóllehet, azok is érdekesek)

tudom, közgázban tanítják. de ezek azért nem annyira mélyvíz dolgok, hogy csak a "szakma" kiváltsága legyen beléjük pillantani. ezeket annak is tudnia kéne, aki a hitelre vett Suzuki Swiftje tetejére odagumipókozva boldogan száguld haza a plazmatévével, szintén hitelre.
megj. nem tudom, most mit tanítanak áltisuliban, ha van ilyen, akkor mea culpa, kussolok, nagyon helyes. valamint azzal is tisztában vagyok, hogy sokmindent hiába tanítanak, az oda nem figyelés már elemi iskolás korban is alanyi jogon jár fenti Suzukisunknak.

csak mert épp a mostani heti hetesben elmélkedtek azon, hogy vajon mi is az a jegybanki alapkamat, és annak plusz-mínusz változtatása hogy a rákban érinti a makrogazdaságot? meg pláne miért?
most ez elsőre lehet, hogy bonyolultan hangzik, de nem az. legalábbis nem bonyolultabb, mint a jambus, a kovalens kötés vagy a röghegységek kialakulása.
és tényleg érint szinte mindenkit.

és hogy tutira ontopic is legyek még egy rövid gondolat.
én spec üdvözlöm a válságot. ez egy természetes folyamat része. elkerülhetetlen. törvényszerű. ha átcsap a szar a kád peremén, el kell zárni a csapot, vagy ki kell húzni a dugót. a viharra sem érdemes haragudni, ha jön. ha ez kell hozzá, hogy vmi életképesebb berendezkedés jöjjön létre, akkor minek halugassuk? színes, szinkronizált, szélesvásznú evolúciós realityshow. csak nekünk.
aki beszopta, azt nyilván nem vigasztalja az elkerülhetetlenség, de attól még ez van. így jártunk. lehet, hogy Gy.F. csak tetézte a bajt, de O.V. is ugyanúgy beszopta volna. vagy még jobban. ezt már sosem tudjuk meg.

bocs a hosszúért.
kalapjakab, neked is, h örülhess: w.blog.hu/2006/11/14/hitel_alma

mellesleg: szomorú ez is, ahogy azonnal személyeskedésbe fullad az a pisla láng, ami pedig már majdnem felgyulladt az agyadban. RIP.
omgwtf: ezt mantrázom évek óta. és igen, az általános iskolai kémia anyag SOKKAL durvább, mint a basic közgáz/pénzügy/állampolg. ism.
egyébként hamarosan csinálunk egy kutatást néhány harcostársammal a hazai pénzügyi kultúráról/ismeretekről.
Az én jogi érzékemet sérti ez a plafonbizottság. Pontosabban az a bajom vele, hogy van egy hibajelenség, a túlköltekezés, és ezt nem megoldjuk, hanem körbebástyázzuk.

Ha a kormány jól működik, akkor miért ne költhetne annyit, amennyit akar, kell? A kormány hatalmát korlátozza ez a szerv jó időkben is.

Ha a kormány nem jól működik, akkor meg nem felügyelőt kell állítani mellé, hanem el kell zavarni, mert a kormány nagykorú.

Az én véleményem szerint a költségvetés korrekt kezelését nem egy újabb mihaszna szerv felállításával kellene kezelni, hanem azon kellene leverni a balhét, aki okozta. Pártállástól függetlenül.
"Megtakarításra és befektetésre lehet ösztönözni az embereket, csak ehhez szivatni kell a bankokat."

azzal nem sziv nagyon a bank, ha valaki penzt nemcsak ki akar venni, hanem be is akar tenni.
Bambano: leverhetjük, de attól még nem terem pénz a káposztaföldön. másrészt "Ha a kormány jól működik, akkor miért ne költhetne annyit, amennyit akar, kell?" - ha többet költ, mint ami van, akkor nem működik jól.
Azt mondd meg nekem Árpi, de komolyan, ha nem lapostévére, ajándékra, faszságra vettem fel a frankhitelelemet, hanem panellakásra (nem nagyra, olyanra, amihez a törlesztőrészlet közel egyenlő az addigi albérleti díjnak) akkor már védve vagyok? Nem rontottam el semmit, okos, szorgos, körültekintő hitelfelvevő vagyok. Akkor most kapok szabadulókártyát? A tömeges elbocsájtások rám nem érvényesek? Én nem fogok szopni?
Dehogynem fogok.
Nagyon kezd elegem lenni a "saját, felelőtlen viselkedésük miatt kerülnek a hitelesek pácba" szövegből.
Tgr 2008.11.24. 11:26:35

Egyetertek, egy demokraciaban nem az a "dolga" az allamnak, hogy gondolkozzek az emberek helyett. Csak nyilvan jelen helyzetben nem elvarhato mindenkitol hogy kopje-vagja a monopoly/capitaly szabalyait meg atlassa a politikai marketinget. De amikor meg egy torikonyvon sem tudtak sokaig megallapodni, akkor majd kivancsi leszek, hogy egy alt. isis kozgaz basic leirason majd mit fognak vitatkozni a bal-jobb-bal-jobb-mennek-a-majmok...
A KVT ( költségvetési tanács ) létezése/ müködése és az államkölcsön terhei közti kapcsolat, figyejj ?


Az államadósság kb. 70 százaléka, úgy 11,5 ezer milliárd, magyar forintban jegyzett értékpapírokban van. Ez után körülbelül 6 % kamatot fizet az állam a hitelezőknek, a hazai és külföldi magánszemélyeknek és intézményi befektetőknek. Csak a forintadósság után tehát 700 milliárd forintot kasszíroznak a kölcsönt nyújtók évente, így minden egyes százalékpont 115 milliárd forint körüli tételt jelent.
Ez a duplája annak, amennyit a velünk azonos fejlettségi szinten álló visegrádi országok fizetnek ( a cseheket, lengyeleket és szlovákokat saját valutájukban 3 százalék körüli kamaton finanszírozzák )magyarul, a szomszédok hitel és pénzpolitikája ennyivel ( kb 3 % arányban )megbizhatóbb, amiben vastagon ott a felelőtlen osztogatás és a felelőtlen igérgetés. Ha a karvalytőke látja hogy észbekapott a magyar és gatyába rázza a költségvetését, kormányon felüli, független tanács legelteti féltő szemét a szemét költekezőkön és igérgetőkön, akkor számitások szerint csak magában ez - a tanács létezése - évente 340 milliárdot takarit meg, igaz 1,8 milliárdot költ.

Ezt csak azér irtam, hogy olvass is necsak irj. Ottvan a zújságban !

Jó cikk :) Sajnos úgy tűnik hogy ezeket a problemákat sok mindenki ismerte, épp csak a felelősök (tettek úgy mintha) nem...
Annyira szeretek más hülyesége miatt szopni...! :/
Dekatlon, feloldoztatsz. A lakásod értéke nem fog úgy megzuhanni, mint hogyha egy alfarómeót vettél volna, ezenkívül az albérletet váltod ki vele.

Hasonlóképp nem gond, ha hitelt veszünk fel lánctalpas kotrógépre, amennyiben az a kotrógép termelni fog, és visszahozza az árát, nem pedig a diszkó előtt menőzünk vele.

Nem a hitel gáz, hanem a hülyeségre, feleslegesen felvett hitel. Mert mondjuk jelzáloghitelből nyaralni, az azért a töksötétség.
Szerintem költhet bármennyit egy kormány, ha megtérülő dolgokba fekteti.

TWA: úgy érzem, szétkenjük a felelősséget és a számonkérhetőséget azzal, ha egy, a kormány hatáskörébe tartozó kérdésben egy másik intézmény is dönteni fog. Nekem ez nem tetszik.

Arról álmodozom, hogy párszor elhajtanak politikusokat a fenébe és ettől beindul a politikusoknál is egy tanulási folyamat.

A pénz meg attól fog teremni, ha sokáig jól dolgozik a kormány.
Persze, idióták a zemberek, mert lapostévére hitelt vesznek fel. De könyörgöm, ha a LEHETŐSÉG megvan, akkor ki fogják használni. Lehet ostorozni a népet, de mi, a plebs mindig (ilyenek) leszünk, nem az a megoldás, hogy ránk ripakodik az állambácsi, hgy mostmár tessék kérem spórolni, hanem hogy szépen olyan törvényeket hoz, hogy a bankok ne tudjanak a semmire hitelt adi. Ne mondd, hogy nem lehet, a jegybankon keresztül, monetáris politikával igens lehet.
A cikkben a szerző manipulációs törekvését két fő irányban figyelhetjük meg:
1-Előbb egyenlőségjelet tesz a kormányfő, és az állampolgárok felelőssége között, majd teljesen rátolja a felelősséget a polgárokra.
2-Nem említi azt a tényt, hogy minimális, akár 2-3%-os gazdasági növekedés esetén sem lenne különösebb probléma a hitelek törlesztése, azonban kizárólag a kormány hozzá nem értése miatt egyáltalán nincs gazdasági növekedés.
(A fentiekből gyanítható, hogy a cikk kormány oldali megrendelésre készült, unalmas stílusa miatt érezhetően kelletlenül.)

Továbbá hamisan úgy állítja be a hitelfelvételt, mintha az emberek részéről nem lenne természetes törekvés egy államközösség tagjaként annak átlagos életszinvonalát elérni.

Társadalmunk annyiban hibás a kialakult válság tekintetében, hogy nem takarította el ezt a kormányzatot a cikkben is többször említett un. őszödi beszédet követően.
Így viszont csak azt esszük, amit főztünk magunknak.
Bambano: a pénzteremtés szerencsénkre nem (csak) a kormány munkájétól függ, akkor kb Kongóval lennénk egyenlőek.
"Nekünk magyaroknak még jól is jött ez a válság, mert most talán megértik az emberek azt, amit egyébként soha nem lehetett volna elmagyarázni nekik."

Én is úgy tartom, ez az ország *csak* akkor képes változni, ha már a gödör fenekén van.

Talán most lesz lehetőség a váltásra, mert *nincs* más választás, tehát azt választjuk (vagy vége a játéknak és kész).
Lehet én nem ugyanabban az országban élek, mint öltönyös brókerek meg befektetési tanácsadók. Állandóan megy a duma, hogy nagy a lakosság hitelállománya, megtakarítása meg szinte nincs is.

Mégis miből lenne? Havi 80-ból, 100-ból, 120-ból?
Azoknak a hiteleknek ment egy része plazmatévére, meg Dubajra.De nagyobb része ment a lakástörlesztőbe, hogy ne anyuék nyakán kelljen 35 évesen lakni, ment a kocsiba, ha beteg a gyerek elvihesd a dokihoz. Sokaknak ment a Tesco áruhitelbe iskolakezdéskor. Soroljam?
Egy kicsit talán offtopic, de én kíváncsi lennék rá, hogy a jelenleg 20-30 év közötti munkaképes emberek közül 10 év múlva ki fog "termelni" és adót fizetni az államnak. Itthon. Csak azért, mert jómagam ebbe a csoportba tartozom, ahogy a barátaim, ismerőseim nagy része is, és azt hiszem nem túlzok, ha 10-ből 8-an külföldön fogunk dolgozni és élni. És haza nem jönni. Haza nem jönni, hogy a gyerekeinknek is pont ezzel kelljen megküzdenie és szembe néznie, mint nekünk most függetlenül attól, hogy egyikünk diplomás, másikunk szakmunkás.

Szóval jó lenne megnézni egy ilyen kimutatást-már ha van-, hogy várhatóan a fent említett halmaz hány százaléka vándorol ki. Vagy ha úgy tetszik szavaz lábbal.
Tozonborz, gyaníthatóan pártmegrendelésre ostobáskodsz itt, eszedből ítélve egy széldzsekiért meg egy gombóc fagyiért.
"Sokaknak ment a Tesco áruhitelbe iskolakezdéskor. Soroljam?"

Uh oh. Vezessük már ezt le. Tegyük fel, hogy szeptemberben felveszek 50 ezer áruhitelt, 1 évre, laza kis 30%-os kamattal. Tehát egy év alatt visszafizetek - mert nincs olyan opció, hogy nem - 65-öt. Vagyis benne van a bevételeimben ez a tartalék. Vagyis akár félre is tehettem volna előző évben, és akkor nem 65 a vége, csak 50.

Azt most hagyjuk is, hogy Bionicle-tolltartó nélkül is van élet.
Nem értem miért bántjátok azokat, akik eladósodtak. Felvették a hitelt, autót, tv-t, stb. vettek, és sokkal jobban éltek mint azok, akik befektetéssel kombinált életbiztosításba, vagy OTP papírokba tették a pénzüket. Előbbiek visszaadták a kocsit, utóbbiak meg verhetik a fejüket a falba, mikor megnézik az egyenlegüket.
Nos, ki is járt jobban?
"Aztán kezdték volna rendbe rakni a dolgokat,csak hát nem elég jól."

A meglátás jó, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy pár tucat náluk okosabb emberen kívűl (akiknek senki nem adott teret kifejteni ezt és főként nem érdekelte a tömegeket) *senki* nem tett/nem akart tenni többet vagy jobbat tenni mint ők.
Az egyetlen valós alternatíva (fidesz) mintha náluk is "büdösebb" lenne... na akkor most azt szidjuk aki akar, de keveset tud, vagy azokat is, akik nemhogy nem akarnak, de jól keresztbe is tesznek annak, aki néhány bátortalan lépést tesz a *jó* irányba!

Visszatérhetünk a vesszőparipámhoz: olyan politikusaink vannak, amilyeneket megérdemlünk. Tény: a hülye választóknak hülye vezetői vannak.
ahogy az autófinanszírozás ment a végén - önrész nélkül, mezítláb - abból már hiába adod vissza, még mindig marad tartozásod (mert a kocsi közben használtautóvá változott...)
Bambano

A kormány által költött pénz, még akkor sem realizálódik közvetlenül forintosítva, ha az tényleg sokszorosan megtérül, ergó rövidebb-hosszabb távon hiány lép fel. Szerintem nem árt az a plafon törvény, mert így már a realitások talaján kell a legjobbat kisakkozni. A számonkérés továbbra is megmarad, csak biztonsági retesz van a rendszerben.
Kedves Árpád!

Lehet fikálni a magyart, hogy jaj, hogy élt, jaj hogy. Csak azt tegyük már hozzá, hogy orrba-szájba azt nyomja a tévé, hogy még a vécépapírt is hitelre vegyük. És ha a politika azt hazudozta, hogy minden rendben, akkor ezek az emberek nyugodtan vették hitelre a kocsit, nyaralást, stb.

Elő ne adjuk már, hogy apám a hibás, mert a mélyen lesajnált politikusok hazudnak, lopnak, és tisztességtelenek.

Átkozott hazugság ez. Ha bliccelek, az az én saram, de ebben az országban csak a legszarrágóbb emberek nem vettek hitelre semmit, csak ők nem akartak nagy lábon élni. És aki másképp tett, annak igaza volt, mert hamis képet festettek fel neki.

Aki azzal jön, hogy mi együtt kúrtuk el, az hazudik.
borla 2008.11.24. 14:05:04

Ez most a tücsök, meg a hangya magyar változata?
"Azt most hagyjuk is, hogy Bionicle-tolltartó nélkül is van élet."

Na, egy tizeves ezt mashogy latja :) Eygebkent igazad van, raadasul az iskolakezdes egy elegge elore lathato kiadas. Viszont az atlagkeresthez kepest megis nagy megterheles, es tobb gyerek eseten nagyon megzuzza a csaladi kasszat.
Ebben igazad van: egy év alatt buktál kb. 40%-ot. De mennyit buktál az OTP-vel?
borla: Az attól függ, ki kell-e venned, és mikor.
Igen. Divatos manapság a "népet" okolni mindenért. De uraim, a politikusaink Kádár előtt és után nem ugyanazt csinálták mindd? Színtől függetlenül? Hitelből osztogattak. Az emberek csak azt csinálták, amit láttak, hogy működik...meg amit elhitettek velük.Nem véletlenül tudjuk kijátszani az összes törvényeket. Ez egy ilyen ország...hoznak egy törvényt (természetesen hagnyak kibúvót) aztán ezt a népek megtalálják és kijátszák. Ez egy ilyen társasjáték.
Valaki nézze már meg könyörgöm:

www.youtube.com/watch?v=1JE-IPKzUtY

Belátom az eleje kicsit lasú, de a harmadik résztől
www.youtube.com/watch?v=sMzIqMfAJi0
már nagyon ott van, és nagyonis aktuális problémákat boncolgatnak benne.

A lényeg pedig az, hogyna az emberek és államok nem vesznek fel hiteleket, akkor omlik csak össze a rendszer igazán.

Mert a rendszer rossz.
Egy piramis rendszer, egy lufi, ami generálja az erőforrások nélküli költekezést.
Magyarul a rendszer követeli a hitelek felvételét.
Ha nem vesznek fel elég hitelt összedől.

A bankrendszert alapjaiban kell megváltoztatni.

"anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist - Kenneth Boulding"
Végig sem olvastam. Egy dolghoz nagyon ért a cigány-népek sihederje, az pedig a panaszkodás. Én inkább megyek vissza dolgozni.
Aha Árpi, nyilván. A lakás, meg a kocsi is benne van a fizudban. 45 évesen el is lehet kezdeni családot alapítani.

A másik dolog.Amikor ez az egész rendszerváltás végbement a társadalom döntő többsége nem a magasztos eszmék miatt állt be mögé, hanem mert elment Bécsbe és úgy akart élni!

Adaneauerék a nácik után azért is tudtak egy új értékrendszert teremteni, mert kiépült a jóléti állam, az emberek az életszínvonaluk, fogyasztásuk növekedése révén tették sajátjukévá ezeket az értékeket.
Nem mondom, hogy nálunk ez kellett csak a konszolidációhoz, de ez is, hogy a nyugati jóléti javakból legalább minimálisan részesüljenek.
Árpád: Ha nem veszem ki, akkor is buktam. Csak még nem veszek róla tudomást.
Az autó is csak akkor bukta, ha vissza kell adni a banknak. Egyébként pedig: most éri meg autózni, 240 a benzin. Így éves szinten nagyobb a megtakarításom a 320 Ft-os benzinhez képest, mintha busszal járnék + befektetnék pl. állampapírba.
Remélem válaszolsz, este megnézem!
Trompf 2008.11.24. 14:15:29

A hitel az alapja mindennek, ezt már más is mondta, ha emlékeim nem csalnak.
Az a nem mindegy hogyan hiteleznek.
Nekem nincs...még nincs hosszúlejáratú hitelem, bár van 5 gyerekem. A tv-t, mosógépet kispóroljuk. Az iskolakezdésnél a fogunkat szívjuk, és dühöngünk:)
sokan irigylik a 7 személyes kocsinkat? magánszemélytől vettük havi részletre, kamat nélkül. Valahogy megélünk. abból a amit az állam ad, abból el lehet hinni, hogy a többség a gyerekre költi, nem hiteltörlesztésre....Mégis megérezzük a válságot, hiszen jelenleg a párom széke, és az én székem is inog :(
Vettünk fel mi is providenttől, vissza is adtuk.hamar.a hitelek mindíg kötöttséggel járnak. Talán végig kellene gondolni azoknak akik 2 gyereket, meg 10 milliós hitelt bevállalnak 20 évre, hogy vajon mi lesz 5 év múlva? Vajon lesz-e meló, lesz-e kereset, vagy majdcsakleszvalahogy?

"Azt most hagyjuk is, hogy Bionicle-tolltartó nélkül is van élet."
miért feledkezik el mindenki arról, hogy a mi korosztályunkban is megvetették azokat, akiknek nem volt nike cipőjük? meg levis farmerjuk? Pedig akkor kötelező köppeny is volt. Hogy akik ezt átélték, hogy nem voltak menők, és a suliban nevettek rajtuk azok azért küzdenek, hogy a gyerekeikkel ez ne történhessen meg? jajj de feledékenyek vagyunk :P
Pincode, hidd el, van élet Bionicle-tolltartó nélkül. Tudományos tény. Nem azt mondtam, hogy zsákruhában kell járatni a gyereket, de ha a standard tolltartó 1000 forint, a Cars-os meg 4000, akkor meglesz anélkül.
Inkább végig sem olvastam a cikket.

Te hülye barom! Mikor mentek az emberek a bankba?!?! Nem elkúrtuk után, hanem mikor ezek a faszparasztok tereltek, hogy erős a gazdaság, nagy a jólét! Kiknek a felelőssége akkor, hogy az emberek a már romló helyzetben még mindig rózsaszín ködöt látva költekeztek?!?!
Az emberek nyugodt szívvel vették fel a hiteleket, mert nem számítottak arra, hogy hamarosan nagyot fog esni a bevételük! Mert ez a rohadt banda tagadta, titkolta a valóságot!
S csak eztán jött az elkúrtuk, meg a túl vagyunk az ország lehetőségein, csesszétek meg!
Nem a kisemberre kell fogni, hogy bedőlnek a hitelei, talán nem kellett volna a valóság homlokegyenest ellenkezőjét terjeszteni! Persze a párt imázsa fontosabb volt, mint figyelmeztetni az embereket, hogy hamarosan nem nagyon fog maradni hiteltörlesztésre!
De most már baszhatjátok az imázsotokat és szó, ami szó, meg is érdemlitek!
Kedves Tézsé, sajnos nem stimmel. Lehet, érdemes mégis végigolvasni, sőt elolvasni mást is.

A lakosság eszetlenül eladósodik
index.hu/gazdasag/magyar/juj081117/
2008. 11. 17. (Ha esetleg nincs időd kiszámolni, ez egy hete volt.)

"csak két év kellett ahhoz Őszödtől számítva, hogy a PSZÁF, legalább egy időszakos karácsonyi akcióban odavizslasson a hitelezésre, és megkísérelje a banki oldalon megállítani a majdani bebukások előkészületeit. Örvendezzünk. Kár, hogy rég elkésett."

Mi késett el? A hitelfelvevők bebukásának a megfékezése vagy a banki oldal bebukásának a megfékezése? Ha netán az utóbbira gondoltál, akkor azt egy-két számmal illene még alátámasztani.
TWÁ: "na most ez ugyanaz, mint amikor a jobbos olvasó berág, mert nincs beleírva, hogy gyurcsány hazaáruló. a népszavazás másik cikkek témája"
Valóban, ez az írásod nem a népszavazásról szól. Hanem -számomra- annak súlyosbító következményeiről. Mert az még a jobbik eset, ha megemelkedik a törlesztőrészlet. Az igazán szívás ha nem lesz miből kifizetni, kirúgnak, mert a munkaadó nem fog forinthitelt felvenni a válság túlvészelésére míg magas a kamat. A kamat viszont magas marad, ha nem lesznek meg a reformok. Szerinted Gyurcsány belevág a reformokba? Sajnálnám ha nem tenné.

Nem hiszem, hogy berágtam volna.
G.f.P.: nem, az előbbire gondoltam, ez eső után köpönyeg már sajnos.
Amellett látszattevékenység. Azt nézném jó szemmel, ha kiszállna a PSZÁF a Providenthez, és ha kell, törvénymódosítással megszüntetnék ezt a gyakorlatot. Na az egy Üzenet lenne.
Én csak azt bátorkodtam leírni, hogy ha az emberek nagy része csak egyre szarabbul él, akkor egy idő után nemcsak valamelyik pártot, hanem az egész - amúgy sem erős lábakon álló - intézmény -, és értékrendszert elutasítja.

Csak nagyon keveseket érdekli majd annyira a szólásszabadság, a titkos választás stb, ha közben a segge kilóg a gatyából.

Ezért kellett eladósodás lakossági és állami szinten.
neeskens: ezért kellett már Kádárnak is. Ld a fent linkelt cikket.
Bevallom, felkaptam a fejem, mert nem tudtam mi a bionicle, de sebaj a fiam tudta :)
A hitelre is megvehető megjegyzéstől rohamot kapok. ugyanis olyankor a kérdéses termék többe kerül, mint elötte, plusz hitelt hitelre veszel, mert az egyik még megvan, mire felveszed a másikat.
A családomban most nagy kérdés a hitel, és szerintem most sokan vannak így.
Adott egy fiatal pár, 2 éve együtt, saját lakást szeretnének. bevállalnak 2 gyereket, 20 évre havi 50-ért hitelt, de még van a kocsira, a hűtőre, a telefonra, a fene tudja mire...hogyan fognak ebből kimászni? És hiába mondom, nem lesz jó. legalább 3-4 hónap megtakarítást, vagy így, vagy úgy, mert ha lebetegszel, vagy szülsz, vagy stb 2-3 hónap bér kiesik, mire átfut:( és nem, én okoskodom. Az lehet, de mi már átéltük, hogy betegség miatt 2 hónapig kiesett egyikünk fizuja, és akkor is fizetni kell, rezsit meg ami még van...
A baj, a felelőtlen hitelfelvétel, igaz, szerintem minden hitel felvevése felelőtlen. bár ha megnézed, akkor beteszel 3 millió megtakarítást a bankba, évi 10%-ra , és veszel kocsit 2%-os hitelre lehet jobb befektetés.
Árpi, én itt csak egyet nem értek.

Két napja megyek az autómmal, Gazdasági Rádió, benne a nyuszómuszós bank gyorsjelentése, hogyhát átstrukturálódott a tevékenységük, ettől eredményesebbek lettek, mert most már több a fogyasztási mint a céges (értsd beruházási) hitelkihelyezésük, az előbbi sokkal nagyobb üzlet, ment is nekik szépen.

Hát aszittem árokba fordulok a tragaccsal! Hitel fogyasztásra baba, cégeknek coki? Aztán meg mindenki megy sírni hogy senkinek sincs miből? Vonyít a szakembergárda hogy a vállalati hitelefelvételt nem fedezi lakossági megtakarítás? Hát naná hogy nem, ha a banknak nem érdeke. 5% betéti kamatok voltak még nemrég, fogyasztási hitelek 20%-on felül, tuti buli, elvtársak, mit ...ozzunk a KKV-kel.
Akkor ki is itt a hunyó?
ja, nincs hitelem, nem volt, nem lesz, UL biztosításom sincs, nem lesz. Plazmatévénk és alfarómeónk sincs, és kifizettük a viskót.
"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:52:56
Dekatlon, feloldoztatsz..."

Ez egyébként köszönöm, de baj továbbra is fennáll:
Ha kriminalizáljuk a médiában a hiteleseket, mondván, hogy maguknak keresték a bajt, azzal lehet, hogy jobb a lelkiismeretünknek, de csúnyán összemossuk a dolgokat.
Ugyanis nem csak a felelőtlenek szívnak, hanem MINDENKI aki hitelt vett fel.
Szóval mindenki pórul jár, az is aki ebben nem hibás, ezt próbáltam leírni.
Végigfutottam a linket és továbbolvastam a cikket.
A "hülye barom" címzést visszavonom, tekintve hogy az utolsó bekezdéssel teljes mértékben egyetértek, hiszen éppen erről van szó.
Meg arról, hogy a baj kiderülte után az emberek őrült módon próbálták hiteleiket további hitelekkel egyenlíteni, törleszteni, majd esetleg egyetlen, kedvezőbb konstrukciójú hitellel kiváltani, s lám, szépen bele is kerültek az adósságspirálba .
Közben a teljes parlament mossa kis kacsóit, megy az egymásra mutogatás.
Úgy gondolom iskolapéldája annak, miképp lehet mindent nagyszerűen tönkretenni.
Ja, csak Kádárt ezért morálisan elítélik, holott a liberális demokrácia is a jólét miatt vonzó a többség számára.

Attól félek, hogy a kiábrándulás a jólét és a fogyasztás mítoszából maga után húzza majd a demokráciából való kiábrándulást. Dicséretes folyamat a lassú hajnal, csak nehogy rossz vége legyen
hát lehet, hogy a Lassú hajnal után jön a Sötétség délben.
üdv mindenkinek!

amikor fábry és vágó vitatkoztak a szokásos semmin, makovecz imrének volt egy
érdekes hozzészólása a lényegről:

"A beszélgetésből kiderül, hogy a csapda hibátlan. Arról beszélnek, amiről nem érdemes. Egyébként is, a beszéd ideje elmúlt. Két különös tényt írok le, mindkettő a „politikusok" magatartásának és ambícióinak eredménye.

1/ a/ 100 + 20 Ft bevételből:

20% áfa
24% NYBA
5% EGBA
16% társasági adó
3% MAJ
2% iparűzési adó
1,5% szakképzési hozzájárulás
36% személyi jövedelemadó
11% egészségbiztosítás
4% különadó

összesen 111,5 Ft-ot kell az embernek visszafizetni. 120 Ft-ból marad 8,5 Ft.

b/ Egy munka elvégzése után a számla benyújtásával egy időben kell 20%-ot az államnak befizetni, ha kifizetik a számlát, ha nem.

2/ A kivitelezők egy négyzetméter lakást kb. 170 000 Ft-ért építenek meg. A fenti felsorolásnak megfelelően ennek 87%-át átadják az államnak (azt csak én teszem hozzá, h ennek a tetemes része adósságszolgálatra megy -"ha beledöglünk is fizetjük"- csak azt nem tudom, mi a faszér). A külföldi-magyar lakásforgalmazó cég 350-550 000 Ft-ért adja el. Az értéktöbbletet nyereségadó-mentesen kiviszi az országból.

Ha csak ennyit tudnék egy országról, tudnám, hogy a lakosság vállalkozásait fokozatosan megszüntetik, csalásra kényszerítik, gyarmatosítanak.

Ezek nem hibák, hanem „eredmények". A cél egy kiszolgáltatott, alkalmazotti világ létrehozása.

más.
azokhoz, akik azt a képtelen hülyeséget szajkózzák, h túl jól éltünk stb. lenne egy kérdésem:

hogy lehet az, h a 80-as években fiatal házaspárok (rengeteg ilyet ismerek), ha egy kicsit iparkodtak, családi házat tudtak venni/építeni anélkül, h egy életre eladósítanák magukat? (nem, a válasz nem az, h hitelekből élt az ország, mert 89ig 1 mrd USD jött be és már akkor visszafizettünk 11-et.)

ma egy fiatalnak arra van max esélye, h vegyen egy 50 m2-es lyukat, és nyögje 30 évig az árát + a bankárok profitját.

tehát ki élt itt túl júl, és ki nyújtózkodott túl a takarón?

Azt írja Tézsé, hogy nem kellett volna a valóság ellenkezőjét terjeszteni és akkor nem lenne ennyi bedőlt hitel.
"-hány éves vagy te herceg?
-27.
-és még hiszel a mesékben?"

Az elit mindig hazudik, ezt kéretik nem elfelejteni. Néha vannak őszinte pillanatai:)

A hiteldolog másik részéhez meg annyit: hogy momentán ha valaki nem keres havi nettó 1 millát, akkor nem sok esélye van hitel nélkül lakáshoz jutni. Az enyém is húsz éves futamidejű, de így legalább magamnak fizetem és nem a bérbeadónak. Igen van kockázata, de minek nincs? Az egész élet egy nagy kockázat.

A lényeghez: Magyarországon 3 millió ember tart el 10 millió embert, ez a teljes magyar államháztartás cak um pakk. tessék mondani mégis hogyan képzeli valaki, hogy 3 millió járulékaiból, adójából lehet fedezni mindent? Minden legyen ingyen és mindent adjon az állam free of charge. Ez volt a szocializmus hazugsága.

Nálunknál értelmesebb országokban tudnak úgy reformokat végrehajtani, hogy abba nem köp bele senki sem érdekes módon. A csehek pl. 100%ban privatizálták az összes kórházat (most folyik éppen a megmaradt állami kezelésű kórházak Rt-vé alakulása.) Nálunk a fidesz jönne a luxusprofittal, meg az ehhez hasonló ordenáré baromságokkal. A csehek meg röhögnek a markukba és megszabadultak egy nagy tehertételtől.

Észre kéne már venni, hogy az ingyenes és alanyi jogon járó szolgáltatások már nem tarhatók fenn sokáig. Vagy h igen, akkor beledöglünk. Tudjátok mit? Dögöljünk bele! Ezt kell ennek a népnek: Mohács! Aztán majd ha még nagyobb lesz a xar, akkor még nagyobbat lehet egymásra ordibálni ki qrta el jobban.

Hülye egy q ország ez.
Amikor láttam, hogy TWA kint van az ehetivel a címlapon, persze egyből rávetettem magam az írásra. A várakozásaim túlzóak voltak, mert csak egy lyukasra rágott gumicsontot találtam, persze illendően becsomagolva, szép piros masnival átkötve.

Az egyetlen új elem volt csak benne (az aktualitását adó plafontörvény), de arról meg nem érdemes 5000 leütésnyit értekezni (hacsak nem hosszra fizetnek a cégnél), mert az a törvény puszta formalitás, 4-8-12 éve lett volna nagy szám, most erőteljesebb kényszerpályán mozog a kormány, mint az elől álló az akciós plazmatévé-vásáron.

Jófejségről vagy ráeszmélésről tehát szó sincs, a pénzügyminiszter egy-két cikluson át amúgy is az elétett dollárvízjeles kottából fog énekelni. Vagy jönnek a végrehajtók.

Ja és még egy az alternatíva végett:) Kopátsy Sándor azt írja, hogy melyik jelenti a nagyobb rabszolgaságot az orosz szuronyok árnyékában élni vagy kiszolgáltatva lenni okos pénzügyi hatalmaknak?

Lehet választani...
Mindenesetre nem hiszem, hogy ezután a kijózanodás után a társadalmunk, majd egyszer csak elsajátítja a Weber-féle protestáns etikát és elkezd autonóm polgárként felelősen szavazni, politikai döntéseket hozni.
Üdv, nem vagyok gyakorlott kommentelő , de ez az a téma amit felnőtté válásom során folyamatosan figyeltem. 18 éves korom óta dolgozom, 19 éves korom óta vállalkozó vagyok, IT-vel foglalkozom. Először csak könnyed egyetem melletti dolognak indult. A családomat az alsó középosztály környékére lőném be , 4 gyerekkel akik közül én vagyok a legidősebb 23 évesen. Nem tudom, hogy minek köszönhető, de belémnevelték , hogy a hitel szótól irtózzak. És tettem is, számomra teljesen egyértelmű volt (még forrofejű fiatalként is), hogy ha 1.5 m forintom van autóra akkor annyiért veszek. És itt emelném ki a jellemzően túlfogyasztó emberek legfőbb okát arra hogy túlfogyasszanak. A környezet. A magyar környezet. Tudom hogy ezek közhelyek, de sajnos mindenki máshoz viszonyítja magát és mindenki máshoz képest határozza meg a saját társadalmi(?), anyagi helyzetét. És ha talál valaki (látszólag) alatta elhelyezkedőt, azonnal érezteti vele. Először csak a saját magamon vettem észre, azzal , hogy sokszor sok helyen kisebbségben éreztem magam az autómmal. Természetesen akinek jobb volt, az nagyrészt 10-20-30 % -os önrésszel vette, és amikor megtudták , hogy nekem készpénzes akkor a dolog mindig átment egyfajta irigykedésbe.Ismerek egy könyvelőt aki sok Brokernetesnek könyvel ,akik általában elég jo havi jovedelemmel rendelkeznek(pont hitelekből) azt mesélte, hogy kivétel nélkül(az ügyfelei közül) mindegyik elfogyasztja a nem egyszer milliós jövedelmét. Mi lehet az oka ? Az hogy ha valamelyikük a kollégái közé beállítana egy készpénzen vásárolt 5 éves Ford Focussal, mindenki lenézné. Pedig tulképpen ő cselekszik racionálisan. Sikk lett irracionálisan viselkedni.Az pedig vicc, hogy azok az emberek akik mindenkinek grafikonokat probálnak eladni, nagyrészt képtelenek racionális döntésekre(biztos van kivétel, nem rájuk gondolok). Nem tudom mi lesz, valoszinuleg bukás sokaknak,utána meg tanulás. Előbb utóbb mindenki rájön hogy amennyit kézhez kap , annyi van, KÉSZ.
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:40:36

Olyan nagy baj azért nincs, tekintve, h a bankok a kisebb értékű áruhiteleknél beárazták a nemfizetési kockázatot (nem véletlen a 30%-os kamat!), a jelzáloghiteleknél pedig eléggé óvatosan becsülték meg az ingatlanok fedezeti értékét.

Ha a bankbetétesek pénze nincs veszélyben, akkor sztm nem kell beavatkozni a PSZÁF-nek - nyugodtan lehet hagyni a bedőlt hitelek végrehajtás útján történő behajtását, elvégre az teljesen normális dolog kapitalizmusban h mindenki saját felelősségére vesz kölcsön és ha nem tudja fizetni, akkor viseli a bukás következményeit.
Tóta Úr ( úr ? ) !

" A magyarok istenének malmai lassan őrölnek. A magyarok istene munkaidőben dohányzik, traccsol, pornót nézeget, pasziánszozik. "

Ez azért, annak ellenére, hogy jómagam sem szimpatizálok se jobb, se baloldallal, nekem is kicsit sok.

Nem basztatásképpen mondom, de ez egész egyszerűen gusztustalan. Ez a stílus "családi körben", marom rendezvényeken, a sirályban vagy a sátoros unnepen vagy a zsinagógában lehet hogy elmegy, de ezek után ne is csodálkozzon, ha esetleg jóérzésű polgártársaiban ellenszenvet vált ki, az egész hontalan, nemlétező "nép"ével egyetemben....

"Egyébiránt a hitelfelvevők nagy szívességet tettek a kormánynak, hiszen a hitelvelvétel növeli a fogyasztást, és ezen keresztül a GDP-t. Lufi, de mutogatható."

Nem lufi, egy nagyobb ívű növekedési pálya.
Minden esély megvolt (az EU gazdasági kiegyenlítődésre felelősen lehetett alapozni) a hitelfelvétel nem gond, ha kinövi magát a gazdaság, nő a gdp, nő a foglalkoztatottság és a termelékenység és a jövedelmek.

Persze az én szájízem szerint konzervatívabb, liberálisabb gazdaságpolitika kellett volna (kevesebb szociális vívmánnyal, több növekedéssel, termelékenység javulással), de hát működhetet volna, ezt kár tagadni. A világválság betett nekünk, de ettől még nem volt irreális az út (legfeljebb sok vargabetűvel színezett).
lehet hogy hülyén hangzik, de én örülök ennek a válságnak...egyrészt azért mert talán világszerte rádöbbenek az emberek (meg a vezetők is) hogy ez a modell nem működik.A lufit nem lehet a végtelenségig fújni...másrászt meg nekünk magyaroknak tényleg Mohács kell. Ha most se változik semmi, akkor soha! Bár Argentínában is van élet....valamilyen.
Én már nagyon várom hogy eljöjjön Orbán király országa. Mobiltelcsiből lesz a kerítés és lapostévéből meg a háztető.....még a hajléktalanok is BMW-vel fognak járni és lakosonként lesz két lélegeztetőgép.....és dógozni sem kell többet...minek????...a jó királynak mindenre van megoldása.
Arpad, konyorgom, ha ennyire szarul erzed magad otthon, miert nem huzol el? Nehez lehet neked ilyen virgonc elmevel, eleslatassal megaldva meg mindig a hulye magyarok kozt.
Két megjegyzésem volna.

1. Akár Gyurcsány, akár Orbán, akár Obama, vagy Bush szerintem senki nem tudta ez év tavaszán, hogy ősszel olyan világválság robban ki, mint amilyen kirobbant. Érzékelhető a mesterségesen gerjesztett hisztéria is, mértéktartó pénzügyi szakemberek szerint jobb lenne a higgadtság, mert a hisztérikus pánik gerjeszthet 100x nagyobb krízist is, mint amekkora egyébként indokolt lenne.

2. Hihetetlen, hogy miközben lassan nincs pénz semmire, a pártok 19. éve elsumákolják a szocializmus bukása óta sikeresen átmentett közhivatalnoki és köztisztviselői tömegek átsegítését a versenyszférába! Ez a mi igazi gondunk. Demján szerint 3-500.000 embert feleslegesen etet az ország! Igen jól fizetett állások fűtött-hűtött irodaházakban semmitérő munkavégzéssel, a legkorszerűbb és legköltségesebb infrastruktúra, gépkocsipark, mobil és vezetékes számlák, ruhapénz, 13. havi fizetés, jutalmak, 4.5 napos munkahét, annyi fizetett szabadság, amennyiről a hivatalnok fizetését adójával előteremtő vállalkozók még csak nem is álmodhatnak. Félmilliós, vastagon megfizetett hadsereg. Ekkora pazarlásba svájc is beleszegényedne.
Egy kis protestáns etikát kellene importálni. Eddig is kellett volna, de ha ezt túléljük, akkor sem fog ártani.
"Bocsánat, de ha egy miniszterelnök összecsinálja magát egy olyan ostoba népszavazástól, aminek semmilyen kötelező érvénye nincs a kormányra nézve, csak azért mert, kimutatja, hogy most ő éppen nem népszerű, akkor az ilyen nem való miniszterelnöknek. De legalábbis reformernek semmiképp."

Ebben igazad van. Én azt vártam tőle, hogy mint dugovics titusz felvállalja a rosszat és hagyja a fenébe, hogy legközelebb megválasztják-e.
Persze tudom, hogy a pártjával is meg kell küzdeni (nem a kormány szavazza meg a törvényeket hanem a parlement!) és a néphangulatot izzító ellenzék méginkább a semmibe taszította a változtatások lehetőségét. De akkor meg ki kellett volna szállni. De nem a fidesz által hangozatott hiteltelenség miatt, hanem mert tisztességes ember nem vállalja fel ezt a szart. Szóval az emberi gyengesége legyűzte az államfői nagyságot.
Na de nézzük más szemszögből: ki ha nem ő?
Ha komolyabb és jobb jelölt látszik, akkor OK, váltsunk, na de mit addig?
"Na, ez egy marhaság. A Fidesz előző négy éves politikája másból sem áll, csak hogy a kormányt minél nagyobb költekezésre kényszerítse. Több pénzt mindekinek mindenre- nagyjából ebben merült ki a felséges ellenzék dicső politizálása. Az általuk akkoriban javasolt intézkedések, az ennek nyomán megvalósuló kormánylépések csak még tovább súlyosbítanák az ország jelenlegi helyzetét."
Ekkora böszmeséget!!! Az államadósság mértéke 1995-2002-ig azaz az utolsó Orbán-évig folyamatosan csökkent. Attól fogva 2006-ig folyamatosan nőtt. Akkor most ki is kúrta el????
Langlelku Arpad! Gyere ki az USA-ba es probald az egyszeri amerikainak elmagyarazni, hogy a penzugyi valsag es az ebbol eredeztetheto globalis valsag az o hibaja, nem a kormanyae, felugyeleti szerveki esatobbie. Szerinted meddig turnek el a pofatlansagodat?
Régóta vártam egy hasonló cikket, köszönjük, Árpád. Igen, ahogy a kommentekből kitűnik sokan még így is "állam bácsit" vennék elő, és azt kell mondjam erre is számítottam. Mert mindig egyszerűbb a másikra mutogatni, de könyörgöm! Ez itt a valós probléma :

a/ adott egy gazdasági rendszer ami - nagyon leegyszerűsítve - "az erős fennmarad, a gyenge elbukik" elven működik (ld. még: természet anyánk);

b/ adott egy faj - az ember - ami valami oknál fogva MINDIG többet akar fogysztani mint a szükséglete (ez egyedi a természetben);

c/ adott továbbá egy zűrös múlt, ami megszokottá tette az emberek számára, hogy ha van mit a tejbe aprítani, akkor én vagyok a király (összemaszekolom), ha nincs (leépítések, csődök, stb.) akkor azokabüdöskomcsik/állambácsi/aruszkik a hiba forrása;

d/ adott végül egy nép, aki mert sokat b.szt.tták, megszokta, hogy máshol van a gond forrása(a török/mongol időkben még elment), de kérem : most nincs rabság, most nincs hódítás. Most épp az az átlag 100 év van amit rendszerint egyhuzamban szabadon tölt e nemzet. 20 már eltelt, azaz 10 percből nagyjából kettőt elvesztegettünk.

ÉBREDJ MAGYAR!

Nincs jóságos állam bácsi, államháztartás van, kegyetlen, közgazdasági alapokon nyugvó. Nem is várhatjuk el. Hogy miért? Mert annyira vagyunk vele őszinték (ld. még: adózási kedv), hogy az a csoda, hogy nincs átalány SZJA még (majd lesz, a 2014-es választásokat ezzel nyerik majd). Meg azért, mert az egyszeri polgár gazdasági ismeretei a nullával egyenlők (a "mi bevisszük a magtárba, ők meg majd szétosztják" szintet SEM üti meg).

De legfőképpen - és ez itt a nagybetűs LÉNYEG (és a cikk tartalma ha valakinek magas lenne) : az emberi mohóság, irígység és lustaság.

Így karácsony előtt, mindenki gondolkodjon el, ha már a plázák meg a tévéműsorok hangulatba hoznak minket : tényleg olyan rossz nekünk, hogy harmadik tévére, második autóra, nyaralásra, telelésre, kerti bútorra kell hitelt felvennünk? Nézzetek körül az egyenlítőtől délre bárhol (Ausztrália nem ér!), Ázsiában, a Közel-Keleten! Tényleg olyan szar nekünk, hogy már nem tudunk az állam (=rokonaink, ismerőseink összessége) jogos jussára félrerakni (ami egyébként ugyanúgy a miénk, csak arra a problémára költik ami neked nem biztos, hogy feltűnne...)? Vagy akkor legalább a magunk boldogulására, ha "azok ott fenn úgyis elverik magukra". Spórolj, mert az a "b.d.s zs..ó" akit annyiszor emlegettek, az is magának spórol de ő nem csak gondolatban. Próbáld meg Te is! És akkor lesz miből. És akkor az unokáid már lehet, hogy nem mástól várják majd a kánaánt...

Az vesse az elsőt aki magába nézett mielőtt macskakövet ragadott!
Ha már hitel: Alaposan felnyomja a vérnyomásomat a P*******t Uzsora Kft hirdetése, amiben azt akarják, hogy áruvásárlási kölcsönt vegyünk fel uzsorakamatra! Korábban még csak a váratlan számlákra akarták ezt. Jó van akinek arra tényleg kell. Na de aki áruvásárlásra veszi fel, azt be kellene rakni egy időre az elmegyógyintézetbe!
A PSZÁF is egy gittegylet, a bankok Magyarországon azt művelnek, amit akarnak. Tudtommal egyedülálló gyakorlat például az egész világon amit nálunk gyakorlattá fejlesztettek, hogy nem időarányosan számolják a már törlesztett részletek kamatait, hanem először a teljes futamidőra sziszámolt kamatot könyvelik el maguknak, és utána kezdik a tőkerészt. Ha két év után vissza akarod fizetni a hiteledet, rádöbbenhetsz, hogy egy kanyival nem számolnak kevesebbet. Mert két év törlesztés után a teljes hitelösszegből nem fogyott semmi.
Szóval lenne dolga a PSZÁF-nak, de miért pont ők tennék a dolgukat?
Árpád!

"Előbb a kormányok, aztán a helyükre lépő bankok tették lehetővé, a kormány félrenézése mellett, hogy jobban éljünk."

Óóóó, gyönyörű eufémizmus: "kormányok".
Melyikek?

Nem, itt bizony egy kormány baszta el az eladósodást, úgy hívják: mszp-szdsz kormány.
Figyeljünk már picit az adatokra!

2002. május: 8 400 milliárd Ft
2002. december: 9 000 milliárd Ft
2003: 11 000 milliárd Ft
2004: 12 500 milliárd Ft
2005: 13 000 milliárd Ft
2006: 16 000 milliárd Ft
2007: 16 500 milliárd Ft
2008 nyara: 17 000 milliárd Ft
2009 tél eleje: min. 20.000 milliárd!

A mszp képtelen egyenletesen kormányozni: előbb hitelekkel elfedi a bénázását illetve osztogat, majd megszorít mindenféle külső kényszerre hivatkozva, mintha nem ő kúrta volna el.

Mindig elfelejtődik, h anno senki sem kifogásolta Orbánék gazdaságpolitikáját, az ő bírálatuk a stílusukról, a hatalomgyakorlásukról, a nemzetieskedésről, a médiák elfoglalásáról, kereszténykedésről, torgyánfaszról, stb. szólt.

Ma pedig sokan úgy beszélnek, úgy írnak, mintha itt minden kormány folyamatosan elkúrta volna, és egyenesen Gyurcsány Vátesz lenne az, aki az őszödiben ezt ki merte (merte a faszt, nagykanállal...) mondani.

A bankok hitelversenyét sem tudta az mszp-szdsz kormány megfelelő keretek között tartani, hagyta elszaladni a lovat.

Mellékszál:
Volt itt egy PSZÁF, aminek a vezetőjét megverték, meg migymás... Emléxünk még?

A magyarok sem rosszabbak, mint bárhol nyugaton: ha kap olcsó hitelt, hát veszi-viszi, kell a 300 literes hűtő tetején egy LCD tv a konyhába, mermérisne.

Nem lehet megfeddni egyetlen ffit sem azért, hogy ha Jessica Beal pucéran az ágyába bujik mezítelen, akkor hatalmas erekcióval hágja meg hegyét, völgyét, rejtett zugait.
Emmán csak ilyen...

Üdv.
Marc. 9-e GYF hibaja. Miert nem mondott le Oszod utan? Akkor most lennenek reformjaink. Amugy meg ez a monnyon le kerdes nem valami ostoba magyarkodas. Ez lenne az egesz alapja, elk.rta, elhuzhat. En legalabbis ezt tapasztalom, a sajat boromon, miert lennenek a politikusok kivetelek? Majd hulye leszek ebbe a rendszerbe megtobb penzt beletenni. Feneketlen kut. Pontosabban zseb.
Igazat adok neked a dolgok nagy részében, de itt nemcsak 1 kormány hibázott, hanem gyakorlatilag mióta demokrácia van nálunk csak hiba volt. Sajnos ez egy olyan országban történt/történik, ahol az emberek nem látják a fától az erdőt, "mindenki hülye, csak ő helikopter" típus, ráadásul magába senki nem néz, csak másra mutogat. Közgazdasági tény, hogy a fogyasztók befolyásolják a gazdaságot, ami ha esztelen, akkor esztelen következményekre lehet számítani... kontrollt meg senki nem csinált...
"Mikor mentek az emberek a bankba?!?! Nem elkúrtuk után, hanem mikor ezek a faszparasztok tereltek, hogy erős a gazdaság, nagy a jólét"

Ezt honnan veszed? Nézz már meg egy statisztikát a hitelfelvételekről! Az emberek sokkal régebb óta mentek a bankba hitelt felvenni mint gondolnád. Például 98-tól a kedvezményes lakáshitelekért a Te adódból.

"kizárólag a kormány hozzá nem értése miatt egyáltalán nincs gazdasági növekedés"

Ezt alá tudnád támasztani? A Vikiék ideje alatt a békebeli időkben a gazdasági növekedést sikerült a felére letornászni. Alig 2,5%-al adták át a stafétát 2002-ben! Ha nem tűnt volna fel, akkor most a "hozzáértő kormányok" álltal irányított országokban sincs növekedés.

"ha többet költ, mint ami van, akkor nem működik jól"

Árpi ebben tévedsz. Lehet többet költeni, az a nem mindegy hogy mire. Olyanra ami rövid vagy hosszútávon megtérül, mert a jó infrastruktúra vagy a jól képzett munkaerő miatt élénkül a gazdaság, és az adóbevételekből meg a szociális kiadások csökkenéséből kamatostúl megtérül, arra nem hogy lehet hanem kötelező is költeni akár hitelből. Osztogatásra meg "szavazatvásárlásra" persze NEM!

Továbbra is világvége hangulat van, mintha minden hitel bedölt volna, és mindenkinek a megtakarítása elveszett volna, mintha mindenki az utcára került volna.

Eddig is a hitelek kb. 5%-a bedölt, ami be volt árazva a hitelek árába, céltartalé volt rá képezve. Most majd pár évig ez a százalék nő mondjuk 10%-ra, ezért drágábbak lesznek a hitelek (meg persze azért mert a bankok nem bíznak egymásba így a banközi piacon is drágábban jutnak hitelhez) Megszűnik a kockázatos valutákban a hitelezés. Nő majd a kezdőrészlet 0 meg 10-ről 30-50-re, nem finanszírozzák meg a lakás teljes árát hanem csak mondjuk a felét. Nem 8% hanem 10% lesz a munkanélküliség egy ideig.

Ennyi. Persze ez sokakat kellemetlenül érint, de egy idő után, amikor a korrekció miatt újra visszatérünk a valós alapkhoz megy majd minden tovább.

Jön egy új kormány, aki a mostani ígéreteinek a töredékét sem fogja beváltani(persze most nem Bokrosozás, hanem Gyurcsányozás lesz évekig) Nem fogja megváltani a világot, akor sem lesz minden ingyen, és a kerítés sem lesz kolbászból.

Lesz majd "Orbán takarodj" is. Ebben legalább biztosak lehetünk, mert egy olyan ember mondta aki még soha sem hazudott!
@v2peti: a kétéves költségvetésben biztos, hogy nem csökkent, mert annak már az elsődleges egyenlege is negatív volt. a helyes adat: 1995-2000-ig csökkent az államadósság, 2001-2002-ben növekedett. 1999-2000-ben az előző, megörökölt bokrosi makrogazdasági irányítás maradt, azt váltotta le 2001-ben a Matolcsy-féle belső keresletösztönzés. mivel Matolcsy még mindig ott van, ezért nem hiszem, hogy 2002-2006-ban nem ugyanez ment volna, ha ő jut a gazdaságpolitika irányításához.

nyugodtan támaszkodj helyes adatokra a véleményed kialakításakor.
Olvasgatom itt a kommenteket.

Tényleg ráférne az emberekre egy fél év általános közgáz okítás... :-(((
Kicsit OFF TOPIC, de :

nemrég voltak ausztrál barátaim Budapesten és ezt kérdezték :"Itt miért akar mindenki olyan lenni mint az amcsik?". Ez 1 azaz egy hét konklúziója volt számukra. Inkább akarjunk germanizálódni (nem, nem a fasizmusra gondolok), mint amerikanizálódni. István királyunk is ezen a vonalon indult el, Mátyás is, induljunk mi is, áltag 500 évente bejön ez a németes precizitás, munkakedv és társai. Jobb egy hónapig üres rizsen vagy zsírosdeszkán élni, mint "helóvínre" meg nagy autóra meg hamburgerre meg a jó Isten tudja mire hitelt felvenni, aztán évekig nyelni az ürömöt.
Drága malacka, beugró kérdés: Hány darab kormányt tartalmaz a naptárad?
Helló Malac! :-)

Csak egy kérdés: Ki volt a miniszterelnök amikor kitalálták/bevezették az államilag támogatott lakáshitelt?
Ismét kicsit OFF TOPIC :

én ugyan nem vagyok elkötelezve egyik politikai irányzat iránt sem, de : valaki azt mondta, hogy ha nem tetszik el lehet menni. Én ezt nagyon erős kifejezésnek tartom, de valóban, ha nem akarsz a közös gulyásba dobni, akkor ne is gyere a tényéroddal...
eriv93:

"makovecz imrének volt egy
érdekes hozzészólása a lényegről:
...
összesen 111,5 Ft-ot kell az embernek visszafizetni. 120 Ft-ból marad 8,5 Ft."

erdekesnek erdekes, mint egy csomo minden ami nem igaz.
Volt tanárom akt. helyzetelemzése:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=106245

annyi kieg-el, hogy ma az MNB azért vágott ma egy 0,5-öt, tehát Oviéknál jó az irányzék, viszont a mérték irreális.

De a lényeg:
Hagyjuk a "2001-2006-os időszak" eufemisztikus fogalmazását: az, hogy a szlovénekre, csehekre, szlovákokra pillantva sírni támad kedvünk, egyedül a baloldali kormányoknak köszönhetjük.

TWÁ

A cserbenhagyókat meg helyből előzetesbe vágják, aminek egyik oka a bűnismétlés megakadályozása.
Akkor a szadi miért nem tapossa ki GYF vírusát is a mszp-ből ??
...torgyánfaszról...

Nem az ő mondása volt hogy "tankok helyett jönnek a bankok" ?! Csak ő nem úgy értette mint Kopátsy..

Ma már nem kell a téakárhányas tanknak végigmennie az utcán és kiebrudalni az ottlakókat, akik mehetnek egy szál batyuval a hátukon. Napjainkban jön a végrehajtó fehér papírt lobogtatva, és nagyobb mumus mint a ruszki-német-román baka a majomringatón. És még a batyu is stimmel.

..fasztorgyán.., meg a skandallum unokahuga, aki vérlázítóan sokat keresett az akkor még(!) magyar tulajdonú repülőtéren üzemelő szintén hazai légitársaságnál... ezekk, ezekkk ketten hozták ránk a bajt!! abcúg!
Big Ben 2008.11.24. 15:56:32

"Tudtommal egyedülálló gyakorlat például az egész világon amit nálunk gyakorlattá fejlesztettek, hogy nem időarányosan számolják a már törlesztett részletek kamatait, hanem először a teljes futamidőra sziszámolt kamatot könyvelik el maguknak, és utána kezdik a tőkerészt. "


Tudtommal nem csak halasztott tőketörlesztéses hitelek vannak a piacon, így nem is kötelező ezeket választani.
TrutHurts 2008.11.24. 16:09:01

még ehhez kapcsolódóan kis munkerő-piaci oktatás: amúgy az amcsiktól is lehet mit tanulni (nem a fogyasztási hajlamot és a pazarlást). Lehet, hogy a klasszikus amcsi polgár nem oly intelligens mint a magyar átlag, de az a buta texasi paraszt is lemegy a gyárba dolgozni és nem rinyál ingyen diplomáért meg adókedvezményért, lenyeli, hogy a társadalom sokrétű és neki ez jutott. Miért van az, hogy itthon mindenki 3 diplomával munkanélküli, vagy használhatatlan bölcsész diplomával (nem mindenkiből lesz MTA-tag vagy jó újságíró/történész/stb.) munkanélküli vagy 45 évesen nyugdíjas, de pl. CNC szakmunkás (havi 320.000 Ft nettó), géplakatos (havi 240.000 Ft nettó), honvéd (havi 150.000 Ft nettó + nyugdíjkorhatár kedvezmény) alig akad. Büdös a kétkezi munka, kedves Magyar? Én személy szerint 27 évesen, közgáz diplomával és tapasztalattal most tanulok autószerelő mesternek, mert:

1, leszarom, hogy hol verek el napi 8-10 órát munkával
2, sokkal jobban keresek, mint sok "manager"
3, még szeretek is vasakon bütykölni
4, ami elromolhat az el is romlik, tehát kereslet mindig lesz

A büszkeségedből adj le egy keveset drága barátom, és akkor minden könnyebb lesz. Nem azt mondom, hogy tagadd meg magad, de egyszerűen értsd meg, nem lehet mindenki vezérigazgató. Sőt, ha nem a haverod haverja, vagy a szüleid barátai akik pozícióba tesznek, akkor lehetsz te akármilyen jó közgazdász, te éhen fogsz halni, én meg olajos kézzel, de jóllakottan fogok blogolni.

A KÉTKEZI MUNKA SEM BÜDÖS, EZT ÉRTSD MEG.
Csak azért mert régen a diplomást szopatták, most meg a "melóst", attól még helyre fog állni az egyensúly magától, és már látod te is. Nincs egy jó villanyszerelő 50 éves kor alatt, de munkanélküli bölcsész/jogász/közgazdász/stb. az van rengeteg. Gondoljátok át.

A rendszer úgyis helyrebillenti magát, csak az a kérdés, hogy a mérleg melyik serpenyőjében leszel amikor megtörténik.
figyelmetekbe ajánlom eme két, dokumentumfilmet, melyet ingyen letölthetnek az alábbi oldalról. Radikális, demagóg, amerikai, manipulatív eszközökkel dolgozik....de érdemes elgondolkodni rajta.. egyik sem rövid és korántsem egy leányálom végignézni:
www.zeitgeistmovie.com/
és még:
www.zeitgeistmovement.com/
www.thevenusproject.com/
Hmm.. olybá tűnik, hogy Árpád otthagyta a moderátori széket, hogy csemetézzen kicsit. :)
Legalább egyel több ép eszű fiatal nő fel, mire én nyugger leszek...
"Mindig elfelejtődik, h anno senki sem kifogásolta Orbánék gazdaságpolitikáját"

Már amennyiben azt gazdaságpolitikának lehet nevezni. Valószínű, hogy a Magyar Nemzet meg az Info rádió nem nagyon, Hír TV meg tán még nem is volt.

Az a Matolcsy féle saját lufi fujogatás óriási hiba volt. Ez Amerikán meg Kínán kívül sehol sem működőképes. Az ál Széchenyi terv pénzleosztással egyetemben, meg a 2. 3. lakásvásárlási támogatás villára adóforintból. Arról nem is beszélve hogy a mesterségesen erősen tartott Forint miatt akor lettek a népek az olcsó import cuccok nyakló nélküli vásárlására rászoktatva. Közben az exportáló cégek meg vegetáltak óriási külkereskedelmi mérleghiány mellett. Ruszkik ugye huzzanak haza mi sem adunk el nekik semmit, Kína az meg micsoda? Infrastrukturát persze nem építünk, elég ha a papa köve elfogy a régi M7 megszélesítésével. A gazdasági növekedést megfelezték, ami ráadásul csak a belső fogyasztásból adódott, az adosságunk pedig már akkor növekedett.

Az volt az igazi hiba amit a gazdaságban csináltak. A politikai ballépéseik csak hab a tortán. Belerugtak a nyugdíjasokba meg a Pestiekbe. De így is nyerhettek volna ha csak kilenc hibát követnek el abból a tízből, amit elkövettek. Lúzerek voltak minden területen.

Árpi kezdi felfogni az Ázsiából származó szerencsétlen 15 millió agyában uralkodó katyvaszt. A normális életre való képtelenséget.
Kaccantottam egyet, mikor Romsics Ignác történész megemlítette, hogy gróf Apponyi Trianonban 1920-ban még a magyar felsőbbrendűségről beszélt, holott az már rég nem volt sehol.
A problémám csak 1:

Bármit amit tesztel azért felelős vagy! Ha hatalommal teszed akkor azért még inkább! Szóval a felelősség, számonkérhetőség és köztörvényes büncselekmény keverékében csak a rég elfelejtett tisztesség és gerinc segíthet. DE hát mi puhattestűek vagyunk.
Már nem panaszképp mondom de ---

A lakosság ahhoz a mintegy húsz százalékához tartozom, amely:

a) legálisan dolgozik > jövedelme átlátható, ergo abszolút ellenőrizhetően adót fizet > lopni nem tud/és nincs is mit > és el is tartja a sok léhűtő gyökeret >> szopik;

b) Lehetőségeihez mérten, ésszerűen fogyaszt (hitele nincs) > költségei az árak emelkedésével azonban folyamatosan növekednek > jövedelme viszont csökken, mivel állami alkalmazottként most el kell vinnie a balhét az elmúlt évek "féktelen dőzsöléséért" > ezért többet dolgozik, miáltal a jövedelme a roppant progresszív adórendszerből adódóan bizony csökken >>> szopik;

c) Vénségére szaporodott > lakását kinőtte > megtakarított lóvéja kevés (lásd az előző pontokat) > hitelt felvenni nem tud (és nem is mer) a közismert események után égig baszott kamatok és a szigorodó feltételek miatt > és abban sem lehet már biztos, amiben eddig, hogy állása nincs veszélyben >>> tehát újfent szopik;
d) Előreláthatóan még kb. húsz évig él > nyugdíját már most elértéktelenítették > gondoskodna ő magáról, mert ugye milyen szép és fontos az öngondoskodás, ezt már a szájbabaszott senkiházi tolvajok is régóta hangoztatják -- ha éppen nem lenne szarrá adóztatva és kirabolva az említettek által, valamint a), b), c) pontok >>> megaszopás.

Szóval a magam részéről úgy vélem, aki itt ezen a blogon -- és ebben az országban -- nekem ingyenebédről meg plazmatévéről, meg felelőtlen költekezésről ugat, az elmehet a bús-borongós XXXXXXXXX és a ravatalon XXXXXXXXX szájba a büdös XXXXXXX XXXXXXX XXXXXXX.

A felelősségem egy dologban mégis vitathatatlan: nem hagytam itt ezt a szemétdombot úgy circa húsz évvel ezelőtt.

Komolyan fontolgatom, hogy a következő fizetésemből -- amennyiben még futja rá -- veszek egy puskát és...
"először a teljes futamidőra sziszámolt kamatot könyvelik el maguknak, és utána kezdik a tőkerészt."

erre tudna nekem valaki egy peldat mondani?
Miért mennek a tv-ben még mindig a "vegyél hitelre karácsonyi ajándékot" reklámok?
erospista: "az MNB azért vágott ma egy 0,5-öt, tehát Oviéknál jó az irányzék"

az irnyzek jo. verge! kar hogy elotte 10 evig azert sirtak hogy a kormany gyengiteni akarja a forintot...
TrutHurts, azért gondolom megpróbáltál elhelyezkedni a közgazdi diplomáddal vagy talán állásban is voltál vele? Csak érdekelne mégis mi vitt rá az átképzésre, mint kényszerlépésre, még ha az ma már nem is tűnik annak.
"Nem sokkal kisebb[ a kormány felelőssége]! Minimum 49%. Ma adni akartak, keveselték, ha el akartak venni nem hagyták."

49% a parlamentben éppen semmire nem elég. Olyan nincs, hogy az ellenzéknek kelljen jóváhagynia, hogy mit csinál a kormány (kivéve a 2/3-os törvényeket, amik ebben a kérdésben nagyrészt irrelevánsak). Ha a kormány már nem képes önállóan kormányozni, kössön koalíciót vagy mondjon le. Ennyi.
Halkan jegyzem meg, h nincs és az elmúlt 10 évben nem is volt törlesztendő hitelem. 34 vok, idáig nem terheltem jelentősen a nagy elosztó rendszereket se. Az egyetlen amit tettem, hogy befizettem a közterheket és csendesen szemlélem, h a bérem több mint felét elvonják, aztán elszórják de legalább ki is oktatnak nagypofájú politikusok és egyéb "polihisztorok", meg más mihaszna ügyeskedő naplopók akik mindezért baromi bűszkék is magukra. A nettóból azért még fizethetek áfát, tréfát, meg jó sok jövedéki adót (na nemcsak a sörért, hanem a benzinért is, hogy bejárhassak dolgozni egy olyan amúgy nem egyedi relációban amelyre tömegközlekedés szóba se jöhet), sőt fizethetek full tandíjat is a magyar kincstárnak, hogy aztán megtanítsák nekem miért működik szarul az ország...
De sebaj, most majd lesz szerencsém fizetni az IMF hitelek rám eső részét is - hacsak közben ki nem rúgnak mer hát nekem csak a versenyszférában sikerült elhelyezkednem, s nem a közszférában, ahol már ma is magasabb az átlagbér, ahol persze még most is az emelésre hajtanak, persze nem csak az inflációt, hanem az áfakulcs változást meg a nagyapa kardját is belekalkulálva - valódi leépítés meg azon a vidéken sehol, mer azér az mégiscsak jobb (na de kinek?) ha a közszférát duzzasztjuk a munkanélküliek v gazdaságilag inaktívak klubja helyett...
...közben a legnagyobb ászok még azt is kiügyeskedik, h továbbra se kelljen számlával elszámolni v adózni a juttatásaik után, vagy lemondani az ingyen BKV bérletről, stb.
Ma már csak azt nem értem, mi a f*szért csinálom mindezt, s miért nem megyek át a szürke gazdaságba vagy külföldre. Nyugdíjas nem valószínű, h leszek.
TrutHurts 2008.11.24. 16:09:01

ja, egyébként kurvára igazad van.

Csak a CNC szakmunkás nem fog annyit keresni 3 év múlva, mint te, ha elhelyezkednél a közgázdiplomáddal (feltéve, hogy legalább közepes képességű vagy)
Azért szeretem a tótavét, mert bármit ír, mindig ezerrel generálja a kommenteket, és ez valahol azt jelenti, hogy tökénél fogja meg a problémát, különben a kutya se szólna hozzá.

A bayer-parafrázis, meg a szlovák írás biztosan kivágta néhány ürgénél a biztosítékot, de igaza van a tótavének, mert ez egy olyan ország, ahol a szépen szóló fűzfasípra senki se figyel oda, bele kell ordibálni mindenkinek a fülibe, hogy foganatja legyen.

Néha még az ordibálásnak sincs.

Egyébként közgazdaságilag is oké a cikk, csak még azt kell hozzátenni, hogy amit most elbukunk, azt már legalább ötszörösen elcsaltuk adóban és járulékban (tisztelet a kivételnek, vannak kb. kétmillióan, annak is a fele gyerek még).

Fel kell nőni egyszer, hiszen már a nemzet csótánya is megénekelte, hogy aki adót csal, az hazudik, és aki hazudik, az lop, és aki lop, az adót csal (jó: lehet, hogy nem pont így mondta, de ez csak azért van, mert a nemzet csótánya nem egy tótavé).
oh my watta fakn' gád : most tényleg nekliállsz itt szuzukiszviftezni ?
-
-
Csak és kizárólag a mértéktelenség és a kapzsiság vezetett ide.
Valóban 30++ millióba kell egy nagyon alap pesti ház árának lenni, amikor a fennt jelzett 100e ft-okat keresi az átlag közalk. ? Hiszen itt eleve mindenki arra alapoz, hogy majd bankhitelből vesznek tőle !! Rég elszakadtunk a realitásoktól !! Arra játszik az egész ország, hogy egymást (!! igen egymást) halálunk napjáig adósságba verjük! Ébresztő !!
"Arról álmodozom, hogy párszor elhajtanak politikusokat a fenébe és ettől beindul a politikusoknál is egy tanulási folyamat."

Ilyen volt eddig is, csak nem mindegy, miért hajtják el. Eddig nagyjából egy dologba lehetett belebukni, abba, ha nem osztogatott (legalább szóban) elég bőkezűen az illető. Az öszödi beszéd lereagálása például szimptomatikus ilyen szempontból: nem azért kell a büdösgyurcsánynak mennie, mert elkúrta (a felháborodók töredéke próbálta meg egyáltalán értelmezni, hogy mit kúrt el), hanem mert 1) hazudott, 2) nem átallotta ezt bevallani (már amennyire egy zártkörű pártgyűlés bevallás), 3) csúnyán beszélt. Mi mást tanuljon ebből a politikus, mint hogy sokat kell ígérni (aztán az ellenzékre/gazdasági válságra/csillagok rossz állására hivatkozva megszorítani, ciklus végén osztogatni)? A demokrácia piaci elven működik, a kormány olyan lesz, amilyen igény van rá. Ez az, amit meg kéne érteni az egybites nemzetvédőknek: nem csak az számít, hogy melyik oldalt kritizálja valaki, hanem az is, hogy miért. Amíg a nép szopni akar, addig szopni is fog; hogy éppen melyik párt hajlandó a szájába tenni a szerszámot, az jelentéktelen részletkérdés.
A gyöztes vezérek azt tervezték, hogy a főkolomposokat egyenként, kegyetlen lakájaikat egy csomóban elítélik.

Az udvari bolondjaik viszont azt visítozták, hogy első sorban a népet kell elítélni, mert a nép lövöldözött,
a főkolomposoknak pedig elég lesz egy ejnye-bejnye.
Ja, m i n d e n k i hibás! Kivéve: Gyurcsány, az mszp + az szdsz.

Hát kedves Tótawé... meg kellene törölgetni a szemüvegedet
freehckr: harmadszor is nekifutottál, hogy összegyűjtsd az egyoldalú, és senki által nem vitatott listád. úgy látszik, te már csak ebben a malomban őrölsz, a saját mantrádat mondogatod, zsolozsmázol. további jó imamalmozást, ha majd egyszer inputot is veszel, akkor pedig már le vannak írva adatok, amiket most teljesen figyelmen kívül hagysz, ott keresd vissza.

ha rám akarsz válaszolni, és azt cáfolni, hogy mindkét oldal megérdemli a bukást, akkor cáfolnod kellene, hogy a másik oldal is megérdemli, nem pedig folyton azzal jönni, hogy de a "balliberálisok" megérdemlik. érted, egyszerű logika.
malac, az Jessica Biel lesz! de gondolom, nem a neve maradt meg. :)

a fogyasztói likviditást (ami az eccerü honpolgár anyagi helyzete) meg ne mossuk össze a vállalkozóival. az álmoskönyv szerint egy vállalkozás akkor hozza ki a legtöbbet magából, ha mindig van vmennyi visszafizetendő hitele. hisz ez a felvett pénz egy eszköz, egy lehetőség, amitől elvileg ő nőni tud, és jó esetben nőni is fog.

egy már érett (gyk. nem induló) vállalkozásnak nem biznisz a cihába varrt, vagy bankba tett tarcsipénz. biztosnak biztos, meg megnyugtató, de ilyen esetben az kihasználatlan erőforrás. inkább ő tartozzon vkinek, és használja a több zsetont, mint ő várjon valakire, hogy visszaadja neki a lóvéját, amit addig sem használhat, vagy várjon a banki kamatra meg az inflációra, hogy mennyi lesz majd a betett pénze értéke.
ha jól csinálja, amit csinál, a befektetett píííz (=felvett hitel) jobban fog fialni, mint a banki kamat. és kb ezen a vonalon el is lehet jutni az "Alacsony kamat ösztönzi a befektetési hajlandóságot" alaptézisig. tehát itt nem érvényesül az "Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér" népi bölcselet. (nem véletlenül nem a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége találta ki, hanem Mari néni Alsóbaglyasról. úgy kétszáz éve.)

sz'al a lényeg az, hogy az a hitel térüljön meg! különben Öcsi bácsi edzői szavait idézve, megb*****juk a ***** anyánkat.

az új kocsi a konditermig meg vissza, a plazmatévé a kandalló fölé vagy a lasztminit a szesell szigetekre tipikusan nem ez a kategória. (nyilván a vis maior kiadások hitelei most nem játszanak. vagy a saját lakás vs. albi, ami szintén védhető.)

szóval félreértés ne essék, a hitel nem egy ördögtől való dolog. a hitel hasznos állat, jó a banknak, jó a vállalkozásnak, jó a gazdaságnak. de attól még van az a változat, ami senkinek sem jó. a csóri nem tudja visszafizetni, feketelistás lesz, bukik rajta; a bank nem tudja behajtani vagy egy halom energiájába kerül, ha mégis, a fedezete, biztosítéka meg elértéktelenedik, megint bukta.

ez nem olyan ördöngős dolog. szerintem.
Két komment a cikkhez. Az állam még idén is eladósodásra bíztatott, hiszen amikor kiderült, hogy annyi pénze sincs, hogy az EU támogatások mellé letegye az ún "önrészt", máris szaladt az MFB-hez (akárcsak kettővel ezelőtti elődje), hogy az ajdon az önrészre is hitelt. www.mfb.hu/tevekenyseg

Másrészt a PSZÁF feladata éppenséggel az volna, hogy megelőzze azt, hogy a bankok túl nagy kockázatot vállalnak, hiszen ha máshonnan nem, a Postabank ügyből tudjuk, hogy egy bank úgysem dőlhet be százezre, milliók pénzével. A PSZÁF azoban pont olyan szervezet, mint a többi monopólium megregulázására létrehozott hivatal (Energia Hivatal, Vasúti Hivatal), eddig egy vezetője sem töltötte ki a mandátumát, előbb leváltották, minthogy nagyon vizsgálódott volna. És nem a bankok szokták leváltani a vezetőjét, hanem a politikusok.
Kedves Árpád! amúgy meg súlyos tévedésben vagy van itt pénz mindenre.
Hajnalban olvastam az indexen, hogy a pártok ingatlan vásárlására k.b. 1,8 milliárd hitelt (Érted? HITELT!) kapnak ebből 780 millióval az mszp jár elől, aztán jön az mdf blablabla, a sort a fidesz zárja 200 valamennyi millióval.

Te Árpád! Ki b_szott el akkor itt mit is???
Malackához be is linkeltem a dühöngőbe, úgy emlékszem... legalábbis párás lett a szemüvegem a lila ködtől, úgyhogy ne félj én is törölgetem a szemüvegem.
RSteve!
Tényleg! Az Orbán kormány akkora károkat okozott, hogy a szakértő ballib kormány még mindig nem tudja kijavítani a hibákat! Sőt! Soha a büdös életben nem fogja tudni!
Szerintem jó lett az írás.
Teccenek a gondolatok.
Bár én kiemeltem volna mást is, mint a magyar emberi butaságot, mint a hitelbe fulladás okát.
evekig csodalkoztam, hogy hiaba keresek nagyon jol, itt mindenki olyan autoval jar mint en, es ott nyaral ahol en, es lakast vesz ott ahol en

aztan most kiderult hogy nekem nincs kolcsonom, nekik van

most jonnek a szep idok :)
Válasz: Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:43:04

Ezt 2006. novemberében írtad, Árpád! Pont akkor, amikor Gyurcsány már kaidta a vezényszót, hogy megszorítunk, mert vége az eddigi retorikának. Eddig minden járt, a hitel jó, mostantól nem jár semmi.

Ekkor már más szelek fújtek. Az uralkodó véleményformálók hitelfelvételi sámántánca 2004-2005 körül tetőzött, aztán a kisemberek maradtak még benne a közelmúltig.

Ekkorról linkelj be valami okos figyelmeztető szöveget abban a témában, hogy "Nem jó hitelből gazdálkodni."

De nem ér a fidesz.hu-n megjelent intelmekből mazsolázni, csak saját kútfőből!
"jenhitelt wellnesshétvégére"

Aki egy ilyet le bír írni, az miért csodálkozik azon, hogy senki sem veszi komolyan?
De most komolyan...
" fuxosbömis (ex kacagányos) · fuxos.blog.hu 2008.11.24. 15:34:08
Én már nagyon várom hogy eljöjjön Orbán király országa. Mobiltelcsiből lesz a kerítés és lapostévéből meg a háztető.....még a hajléktalanok is BMW-vel fognak járni és lakosonként lesz két lélegeztetőgép.....és dógozni sem kell többet...minek????...a jó királynak mindenre van megoldása."

Már csak az ilyen "agyhalottak" tapsikolnak neked TWÁ...VEDD MÁR ÉSZRE!
Hegyi Beszéd.
Van 2 nagy vezetöm GF, és OV, meg vagyok én a Nép aki kapni akar. Közeleg a NagyIdöpont.
A NagyIdöpont-ig GF és OV is megosztott és homályban tartott engem a Népet. A NagyIdöpont elött GF ígért nekem 2000 fabatkát , OV 3800 fabatkát, azért hogy engem vezethessen. Mindkettö tudta hogy kapni akarok, de azt is hogy nincs a Spájzban fabatka, és ezt még az OV embere a SpájzElnök is többször mondta nekem a Népnek. De mivel én a Nép kapni akarok, nem hittem a SpájzElnöknek, de azért óvatosságból inkább GF -et választottam, gyanús volt OV 3800 fabatka ígérete. Meglepetésemre a NagyIdöpont után GF vezetöm elment a Faluba és elmondta nekem a Népnek a FaluBeszéd-et: a 2000 elé tegyek egy vizszintes vonalat úgy lesz igaz, és megígérte hogy ezentúl nem azt mondja nekem a Népnek, ami kedves a fülemnek. Nagyon mérges vagyok, én a Nép aki csak kapni szeret. Ezek után én a Nép persze elvárnám hogy OV vezetö is kiálljon elém és töredelmesen bevallja nekem, hogy bizony-bizony öt is rendszeresen elragadta a hév és nekem a Népnek olyant ígért, ami nincs a Spájzban.
De nicsak mi történt ? az elvárásomnak megfelelöen szépen kiállt elém és megnevezte önnönmagát mint az Embert Aki Még Sohasem Hazudott. Gyanús ez az Ember Aki..
Azután hazug GF vezetöm szólt nekem, hogy fizessek azért ami korábban ingyen volt, de mivel én aki csak kapni akarok ez nekem nagyon nem tetszik. Igazmondó OV közben ott áll hazug GF mögött és GF minden mondata után felváltva hol fejbe vágja, hol meg seggbe rúgja, a kettö között pedig engem a Népet uszít a hazug GF ellen. Mivel mindenképpen kapni akarok, elkezdek megint óvatlan lenni, a legközelebbi NagyIdöpontban mégis inkább igazmondó OV-t fogom választani, talán tud valamit amit senki más. Fúj hazug GF. Most ott tartunk hogy igazmondó OV megoszt engem a buta Népet, pedig én ártatlanul csak kapni szeretnék....
"nyugdíjas1 2008.11.24. 16:55:40
Árpi kezdi felfogni az Ázsiából származó szerencsétlen 15 millió agyában uralkodó katyvaszt. A normális életre való képtelenséget."

Bocsánat...van rosszabb is...
Hááát, gratulálok az ilyen undormány emberekhez (és akkor még nagyon, de nagyon finom voltam..."Ázsiából származó szerencsétlen"...hm...és még a bicska se nyíljon ki az ember zsebében?! Wazze...)
venusproject 2008.11.24. 16:38:02

Nemrégiben néztük meg: az első és második része valóban érdekes, elgondolkodtató, már-már beavatottnak érzi magát a néző, hogy aztán észre se vegye ahogy a harmadik részben tüdőre szívja a "figyelem! bankárvilágkormány 10 óra irányban" c. antiglob, kommunista agymosást.
"Hagyjuk a "2001-2006-os időszak" eufemisztikus fogalmazását: az, hogy a szlovénekre, csehekre, szlovákokra pillantva sírni támad kedvünk, egyedül a baloldali kormányoknak köszönhetjük."

sajnos a 2001-2002-es 100%-os minimálbéremelésnek köszönhetjük, hogy a 8 osztályos emberek foglalkoztatási adata akkora, amekkora. tényszerűen nem igaz, amit írtál. 2001-től 2007-ig az összes ilyen gyár Szlovákiába (meg Romániába) ment, amióta végre a minimálbér egyforma lett, mert mi már nem emeltük (a büdös baloldali kormány nem emelte), azóta jön megint Hankook, Mercedes, indiai gumigyár (bár azt lehet, hogy sikerült Gyöngyösről elkergetni). lehet jól megmondani, hogy milyen szar gyárak ezek, de Szlovákiában ezek adják a gazdasági növekedést. kő vagy nem kő?
Hehe. Ez jó volt.

Most elolvasom a kommenteket is, bár valószínűleg a már unásig ismert repertoár lesz.
Hát nagyon elszomorodtam ezektől a hozzászólásoktól... Semmilyen válság nem elég ahhoz, hogy az emberek felfogják, a szocializmusnak tényleg vége! '90 óta várom, hogy legyen végre egy politikus, aki churchilli módra nem ígérne mást, "csak vért, verítéket s könnyeket", de ennyi bátorság egyikben sem volt, mind megpróbálta szépíteni a helyzetet, elrejteni a várható nehézségeket.
Végigkínlódtuk a tulajdonváltás meg a szerkezetátalakítás nagy részét, és azt hittük, hogy most majd jön a "jóléti állam", a kapitalizmus szebbik arca. Mert megérdemeljük. Csak közben a világgazdasági változások nyugaton is aláásták azt a szisztémát, s lassan ott is kénytelenek beismerni, hogy csak egy gazdaságilag kedvező korszak szép álma volt, hosszútávon nem tartható. És ennek nem a jelzálogpiaci válság az oka, az csak katalizátor vagy egy heves lázas állapot. De Magyarországon senki sem akar ezzel az illúzióval leszámolni.
Messzire nyúlnak ennek a gyökerei: kádári konszolidáció, gulyáskommunizmus, maszek, háztáji, gebin, gmk, az egyéni boldogulás, gazdagodás lehetősége a társadalmi "békéért", passzivitásért cserébe. De aztán jött az olajválság, a cserearányromlás, a "begyűrűzés", az államcsőd réme, a hitelfelvételek, az agónia elodázása. A lekenyerezésünkre felvett akkori hiteleket fizetjük még ma is és még sokáig. A takarón túli nyújtózkodás, a valóság figyelmen kívül hagyása mélyen az agyakba szívódott.
Itt azt gondolják az emberek, nem kivitelezhetetlen, hogy csökkentsék a befizetési kötelezettségeket és ugyanakkor növeljék a juttatásokat. Egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy a kettő együtt nem megy, vagy-vagy. Legszívesebben megköveznék azt, aki az állami újraelosztás szűkítését vagy az öngondoskodás nagyobb szerepét szóba meri hozni.
Nem akarnak az emberek szembenézni azzal, hogy egyre kevesebb aktívnak kell az egyre több inaktív ellátását finanszírozni, az aktívak igyekeznek egyre kevesebb adót fizetni, illetve minél hamarabb inaktívvá válni, és közben a munkához jutás lehetőségei a relatíve magas bérek miatt a jövőben még nehezebbek lesznek.
Jellemző ez a "kilóg a nép segge a gatyából" hasonlat is, ami újmagyarul azt jelenti, nem élünk olyan jól mint a rózsadombi gazdagok, vagy mint a svájci átlagpolgárok. De úgy sem, mint a legtöbb afrikai vagy bangladesi, akiknek tényleg kilóg a segge a gatyából. Csak mi "vigyázó szemeinket" folyton arra vetjük, ahol nagyobb a jólét, és ezzel örökös, kielégíthetetlen sóvárgásra ítéljük magunkat.
Mentségünkre szolgáljon, hogy a kapitalizmus mostani szakasza a fogyasztásra épül, amely napról napra újratermelődve perpetuum mobileként tartja mozgásban a gazdaságot. (Van is egy "népi" megfigyelés arról, hogy miért romlik el olyan gyorsan minden. Azért, hogy újat vegyünk.)
Mi azt gondoljuk, hogy nekünk is járnak azok a javak, az a nívó, ami a nyugatiaknak, hisz mi is dolgozunk ugyanannyit. (Vagy nem, de ez egy másik kérdés.) De ha majd pl. az 1 milliárd indiai is ezt fogja gondolni, akkor mi lesz? Peking, szmog és olimpia? És a sok milliónyi kínai szemére se lehet vetni, hogy ők is a nyugati életszínvonalat akarják megvalósítani, hiszen az ezt megelőző 10-15 évben főként csak termeltek szerény fogyasztás mellett. A szakértők szerint Amerika növekvő fogyasztását Kína termelése fedezte, és részben emiatt növekedett óriásira Kína gazdasága, fizetési mérlege, valutatartaléka.
De most az ökológiai távlatokat félre téve, mintha hiányozna az emberekből a józan ész, különben nem lehetne megetetni őket olyan reklámokkal, mint a providentes, raiffeisenes, "nyuszómuszós" agymosások, amelyek azt hitetik el, hogy bármit lehet, akár erőn felül is. Merjél nagyot álmodni. (Háryjánosok és patópálok hazájában inkább a reális, megvalósítható álmokhoz kell bátorság.)
A populizmus meg egy olyan csapda, amiből rettentő nehéz kimászni: a gyáva politikusok csak azt képesek mondani, amit a nép hallani akar, amit szavazatokkal jutalmaz. És nem úgy tűnik, mintha ennek már a végére értünk volna. Az olyan döntések meghozatatlában, amikkel a kedvünkben akarnak járni (fizetésemelés, adó- és járulékcsökkentés), közvetve mi is felelősek vagyunk, mint ahogy közünk van az ország gazdasági mutatóihoz is, pl. az egyik legfontosabbhoz, amelyik a hazai megtakarítás mértékét mutatja. Ebből kellene fedezni pl. a vállalkozásokat "olajozó" forgóeszköz-hitelezést, vagy a fiatalok önálló lakáshoz jutását. De ha a többség ilyen-olyan okokkal hiteleket vesz fel, a megtakarítások (az alacsony betéti kamatok miatt) megcsappannak, a különbözetet valahonnan fedezni kell: takarékosabb országok befektetéseiből vagy hamis pénzügyi manőverekből.
Igaz, az emberek többsége is csak azt csinálja "lent", amit a politikusok "fent": jobb helyzetbe akar kerülni, mint amit a lehetőségei megengednek, hitelből tömködni a réseket, de ez nem folytatható a végtelenségig. Ideje lenne felébredni!
(A félreértések elkerülésére: 40 éves elvált nőként, 1 gyerekkel, 35 nm-es öreg lakással, nettó 90 ezres fizetéssel, várható örökség nélkül mondom mindezt.)
Na végre, egy belevaló írás, mely alkalmat ad siránkozni mindenkinek a saját sanyarú sorsa felett (a./ van hitelem, és tönkremegyek bele, b./ sosevolt hitelem, ezért élek olyan rosszul), őszödözni (különösen tetszik a "bevallotta"), szidalmazni (nagyon tudom értékelni a "beszart a SEMMIRE SEM KÖTELEZŐ népszavazástól", ez a népi információbirtoklás tekintetében kifejezetten kiváló), elmondani, hogy itt tulajdonképpen a szegény népet a kormány "kényszerítette bele" a hitelfelvételbe, holott "egy tollvonással" akár meg is tilthattak volna mindenféle hitelt, és hogy az is hülye aki eddig nem vándorolt ki Etiópiába, mert még ott is jobb, mint minálunk.

Így aztán tulajdonképpen szemet gyönyörködtető az a tarka kavalkád, ami bámuló szemeink előtt kibontakozik. Hajh, de hányan fogják megírni még, hogy nekik mennyire, de mennyire rosszul megy, és hogy ki ebben a hibás. Személyesen és egyesegyedül of course.

Két dolog azonban még nem világos:
1./ Ha a svájci frank jelenleg 168,01 forint (én 2006 júniusában 173-nál vettem fel a hitelt), és ha az egész világon ugyanolyan (sőt sok helyen nagyobb) gazdasági visszaesés van/lesz, mint nálunk, akkor mit is tetszenek kifogásolni?
2./ Milyen lépéseket tartanának szükségesnek megtenni azokon kívül, amik már meg vannak téve?

Nem tartanám rossznak, ha a földtől kissé elemelkedve tudnánk vitatni, akár több tényezőt is figyelembe véve, a jelenlegi gazdasági helyzetet
is, huba !

akkor a lényeg, hogy olvassátok el a cikket is, megéri

azt meg fogadjátok el, hogy az először gyf által bőszen tagadott, majd nyíltan bevalott (2 hét allatt) államcsődhelyzet a hiány és adóságszámok miatt volt-van. Gazd. növekedésnek nem kis kerékkötője az állami elosztás, és akkor megint ugyanott vagyunk. Konkurenseink 2-4 %-al fognak növekedni, mi meg akár 5-el csökkeni

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=106384

(Persze a GKI-nál 0-1 között, mint mindig, ha vörössel tolják a statit).

AKKOR MIRŐL BESZÉLÜNK ?
" jaegtoer 2008.11.24. 17:53:38
Ja, m i n d e n k i hibás! Kivéve: Gyurcsány, az mszp + az szdsz.

Hát kedves Tótawé... meg kellene törölgetni a szemüvegedet "

hogy ezek az agyatlan kétsorosak micsoda baromságokat tudnak kiböfögni magukból...

és még tiszteletlenül szemüvegeznek is...

ilyenek ezek a bolsi fidesznyikek...

á, nem is tudom...
Kedves Árpi

írásodból kiderül számomra, hogy annyit értesz a pénzügyekhez, mint Gyurcsány, Veres és balekjuk Simor András együttvéve... lényegében nem is mondasz mást mint ők... gondolom nem kötelező feladat számodra, de ugyan azzal érv készlettel osztod az észt a parasztoknak, mint a politikai-pénzügyi elit, azok akik ide hozták az országot ahol most van...
szóval: -nem kicsi a zsömle, a pofátok nagy- ezért ti bunkók kényszeritetek bennünket jobb és baloldalon demagóg populizmusra...

pedig hát ez nem így van, ez a legnagyobb hazugság...

hogy érts miről beszélek:
www.es.hu/?view=doc;21321

ez itt 200 milliárd forint megtakarítás, hogy miért nem teszik? mert gyávák és dilettánsok, különben is sok haverkának jó üzlet, inkább nyomatják a szöveget amit te is...
meg elveszik az ápolónők 50 ezer forintos 13. havi fizetését, pedig az összesen nincs 200 milliárd...

omgwtf

Jaaaa, Jessica Biel:-))
Mit ne mondjak, érdemesebb beverni a gugli képkeresőjébe, mint gyurcsány nevét:-)

Nadehamár feri... tudod, amelyik a ....át ... öööö .... a kardját már évek óta a magyarba döfi...
Hát baxki, nem ő tanította a népet arra 2004-2006. közötti áldásos tevékenységével, h hitelt felvenni jó, akkor is ha szarba tesszük a családi/ország büdzsét?

Sztem a magyar nagyon okos nép, csak lemásolta a pápai gyerek hitelfelvételi szokásait.
Állítólag a politikus mutasson példát a polgárnak. Hát ferkó mutatott, a nép meg jó tanulónak mutatkozott. Most akkor mi a baj?

Más: mi a rákért, vagy kagylóért nem lehet arra törvényt hozni, h nulla önrésszel ne lehessen hitelt felvenni? Én min. előírnék 30-40%-ot!
Különben is, hitelt annak kell adni, aki be tudja bizonyítani, h nincsen rá szüksége;-)

Óóóóó, hát nem szab beavatkozni a bankok versenyébe? Nem?
Akkor most mire a csodálkozás, h a Nagy Kapitalista Kishal-Nagyhal csetepatéban vérek folynak szana- és szerteszéjjel.

Ippeg, h az erős állam képes megakadályozni, h a bankok össze-vissza működjenek.
Pont az itt a nagy büdös széklet, h nincs az egész világra kiterjedő bankellenőrző szerv.... vagy van?
Mert ha van, akkor nagyon pocsékul fungál a szentem...

Na bye!:-)
Bokordoki: "oh my watta fakn' gád : most tényleg nekliállsz itt szuzukiszviftezni ?"

ez, gondolom, ilyen költői kérdés lesz. olyannyira elkezdtem, hogy mire ezt leírtad, már be is fejeztem. kint van, nem? átment a bunkóságszűrőn.
vagy miben segíthetek? plazmatévé, nyaralás, oké? Swift az nem? vagy most mi a baj?

nem akarom bántani a típus tulajdonosait. nem is ez lett volna a lényeg. ha csak ez bánt, helyettesíts be egy VW Golfot, és mindenki boldog. kivéve engem, mert sikerült komoly fogást vetted rajtam.

amúgy a betűimmel eltévedtél, de ezen már nem is akadok fent. :)
ha kedves apuka elkocsmázta a kosztpénzt, meg a haveroknak elosztogatta, akkor jó seggbe kell rúgni. hiába mondja el a kisszobában, hogy elkúrta, hogy bocs kisfiam, ezentúl neked kell apuka felesét fizetned.
Ha minden rohadt mindenkihibáscsakénnem-flame-elő előbb saját magán gondolkozna el, már máshol tartanánk. A kommentelők maguk bizonyították az igazad a másramutogatásukkal, Árpád.
"A Fidesz előző négy éves politikája másból sem áll, csak hogy a kormányt minél nagyobb költekezésre kényszerítse."

És mivel kényszerítették a kormányt?
Ne viccelj már, ha azt mondják neked ugorj a kútba beleugrasz???
Tóta W. Árpád Úr!

Ön írásával tevékenyen segítséget kívánt nyújtani, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon törekvéséhez, hogy az ország pénzügyi és gazdasági nehézségeiért egyértelmű felelősségét a legnagyobb mértékben szétterítse, az ellenzéki pártokon túl, most már a lakosságra is.

Véleményem szerint a lakosság, mint választópolgár leginkább azért felelős, hogy az MSZP-t meggondolatlanul hatalomhoz juttatta úgy 2002-ben majd 2006-ban.

Az ugyanis bizonyított, (lásd. „öszödi beszéd”) hogy első sorban a Medgyessy majd a Gyurcsány kormány felelőtlen pénzügyi és gazdaság-politikája vezetett az ország legyengüléséhez. A későbbiekben pedig, a Medgyessy majd a Gyurcsány kormány az általa „kinevezett” MNB vezetés és monetáris tanács, továbbá a PFÁSZ elmulasztott olyan intézkedéseket, amelyek segítségével el lehetett volna kerülni a mértéktelen eladósodást, főleg devizában. Ilyen intézkedés: pld. a devizahitelezés tiltása vagy nagyobb mértékű tartalékképzésre kötelezni a bankokat, deviza-hitelezés esetén. Az említett intézkedések, a forint-hitelezésre kényszeríttette volna a bankokat és ezzel az általuk külföldről felvett és tovább adott devizahitelek helyett, a banki forint-betétek hozamainak emelésével ösztönözték volna a lakosságot a megtakarításra. A bankbetétek többségének nem volt reál-hozama, ugyanis a kamat alacsonyabb volt, mint az infláció és a forrásadó együtt.
A médiákban megszólaló felelős személyek, nem beszéltek a nagy mértékű devizahitelezésnek az államháztartás egyensúlyát veszélyeztető hatásáról, csak a lakosságot figyelmeztették a deviza-gazda országok kamat emelésének és a forint kedvezőtlen árfolyam változásának a törlesztő-részletekre gyakorolt következményeiről. A lakosság eladósodásának veszélyeiről szó sem esett. Azt állították, hogy a magyar lakosság eladósodása meg sem közelíti a nyugat európai országok lakosságának eladósodási szintjét. Magyarország felelős személyei közül nem volt senki sem érdekelt abban, hogy az egyre növekvő mértékű lakossági deviza-hitel felvételnek gátat szabjon.
Közben a csapból is folyt a reklám. Kedvezőbbnél kedvezőbb banki és kereskedelmi ajánlatok. Mi mindent lehet hitelre venni. Ugyanis ezzel biztosították, a többségében külföldi tulajdonú bankoknak és áruházláncoknak az extra nyereséget.

Nekem már csak 1 kérdésem van :

Amikor újabban egyes bankok messze nem welness7végére, s nem új autóra kínálgatják hiteleiket, hanem tanévkezdéskor tanszerekre!, most meg épp karácsonyi ajándék gyanánt, gázszámla utalványra!, akkor ez alapján vajon e bankok vannak szharban, vagy a célközönség?

Gyanítom utóbbi, ami jóval szélesebb réteg, mint az ész nélkül hiteleket felvevő, és azt kény-kedv szerint eldorbézolóké.
Akik nyakába persze oda lehet zúdítani mindenféle felelősséget, na de hogy jelen gazdasági csődünkben elsők közt őket felemlegetni, mint annak egyetemes okozóit, ez még azok számára is szemet szúrhat, akiknek -szerencséjükre- nem kellett élniük banki uzsorások szolgáltatásaival.

Árpád! El vagyok rajtad keseredve: "konzumidióta hülyenép a pöcegödörből is felveszi a hitelt" Ezt te komolyan gondolod? ezt látod te a nézőpontodból?
Könyörgöm mikor fogsz egyszer az okokról írni? Milyen jólétről beszélsz? Milyen wellnesshétvégéről? Kinek milyen költekezését kell most megfizetni? Milyen "egyéni elkúrások"?
Az én nézőpontomból csak a világ (OECD tagországok) legmagasabb adóit, a világ legnagyobb profitrátával rendelkező bankjait, az egyik leginkább eladósodott lakosságot látom. Ezekről mikor írsz? Hogy a milliárdos minisztereink és a média (pl. te) ilyen hülyeségekkel kábíthat minket, hogy túlköltekeztünk... Mikor? Én nem emlékszem. Nekem nem volt "személyes elkúrásom". Mégis a fizetésem több mint felét az állam kapja meg. Ilyen sehol másutt a világon nincs. Arról mikor írsz hogy hova tűnik a pénzem? És kérlek meg ne halljam még egyszer hogy válság van. A válságot érezzék meg azok akik okozták. És a bicskanyitogató stílusod... ahh nagyon egyedi. gratulálok hozzá.
"Mindig elfelejtődik, h anno senki sem kifogásolta Orbánék gazdaságpolitikáját, az ő bírálatuk a stílusukról, a hatalomgyakorlásukról... szólt."

Hát az első két éve rendben is van. Igaz némi tudathasadás árán, mivel kétpofára szidták bokrost, de legalább megtartották a bokrosi vonalat.
De aztán már elkezdték a medgyesi produkció előkészítését.

"Marc. 9-e GYF hibaja. Miert nem mondott le Oszod utan? Akkor most lennenek reformjaink."

És ki csinálta volna meg aztatat?
@ zsanett - 2008.11.24. 12:31:10

"én aúgy az egészből csak annyit nem értek, hova tűnt a pénzvilág bősége?"


Meg van az meg most is, eppen csak nem nagyon talal olyan befektetest, ahol megkapna az elmult evekben megszokott magas es egyre novekvo profit-ratat, ezert inkabb fogta magat es nem fektetodik be.

Ilyen ez, nem koszon
Aha.

Szal én vagyok a suttyó, hogy túlnyújtózkodom.

A hitelkeltető meg ugye, fasza kis műszer.

"Az OTP Bankcsoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el pénteken közzétett gyorsjelentése szerint, ami éves szinten 90,1 százalékos növekedés."

Tehát én nyújtózom, és fizetek, mint állat, hogy a bankok a kb 1%-os gazdasági növekedés mellett akár 90,1%-os növekedést produkáljanak.

Aha, aha...

Mér van az az érzésem, hogy én már megint a csék rosszabbik végén állok, a bankárok, banki tanácsadók meg picsafüstért milliárdokat zsebelnek?!?!

Leegyszerűsítve, azért dolgozunk, hogy a 7mila nemdolgozót eltartsuk, de a 3milán belül is kibaszott szép fizukat gazdálkodjunk ki a karvaly(orrú)tőke hazai ágenseinek PLUSZ fizethessünk, hogy Elen Grünspan és tsai fasza magasan tarthassák a dolcsi árfolyamát. Ja, az IMF gyorshitelének megfizethetetlenül magas áráról még nem is szóltam.

Hörr.
TANOS!

A fogyasztó felelőssége mindig kisebb. A szolgáltatóé/termelőé mindig nagyobb, mert ő kúr(hat) át.

MAximálisan egyetértek TWA-val, hogy a mai magyar lakosság nem nézett szembe a fogyasztási szintje megalapozatlan magasságával, de én hozzáteszem:

ezért a felelősség a kormányt terheli, mert elhitette, hogy Magyarország többet érdemel (Megyó kampány), továbbá a kormány nem akadályozta meg a lakossági eladósodást lehetővé tevő banki szolgáltatások eldurvulását.

Közben meg milliárdokat költ a banxektor a saját fasz reklámjaira a tévében, már hányok tőlük, rosszabbak, mint a hagyományosmosópor-fikázó reklámok voltak a 90-es években. Hát nem tom, de volnának demagóg ötleteim arra, hogy hogyan fizettessem meg a bankokkal a reklámjaik extra adóját emeltdíjasan, és u.ezt a médiával is... akik kapják a lét... Tudom, Pokol Béla megtette tétjeit az évezred végén, le is lett mosva a szenyája!!! hogy meri!!! a szabad sajtó izéjét, na, ööö... lehetővé tevő... betevő falatját megadóztatni! Fujj.

Ha már Árpi hányik, hányjon bőségeset a bankokra is, kívánom neki tiszta szívvel, ööö, amúgy József Attilásan.

Üdv,

P.
Hányszor kell még azt látnom, hogy az öszödi beszédre olyanok hivatkoznak, akik nem hallgatták meg? Csak az ostobán kiragadott elqrást szajkózzák... pedig a rendszerváltás óta a politikai elit hibáiról volt szó, az összes halogató-tologató kormányról.

Amit GyF talán valóban elqrt, az egyrészt az, hogy nem tudta megakadályozni pl. a népszavazást a vizitdíjról/tandíjról, másrészt nem tudta a reformokat végigvinni (ekkora ellenszélben). A szlovákoknak lenyomták a torkukon, lesz is ajró náluk már jövőre.

Hitelekről: mint annyi mást, a családokban kellene kezdeni a hozzáállás kialakítását. A gyerek azt követi, amit lát. Én azt hoztam otthonról, hogy rakjam össze a rávalót, ha vásárolni akarok. Ezt látták a kölkek, nem is vesz föl egyik sem hitelt. Nincsenek irreális igényeik. Ésszerűen gondolkodnak, számomra is meglepően jól követik le az aktuális változásokat - anélkül, hogy én rájuk erőltetném a magam véleményét.

A család az alap. Itt a nagy felelősség.

Ennyi idiótát egyhelyen ritkán látni! Árpi te vagy a hibás, vonzod a hasonszörűeket.
Vazze, öntsünk tiszta vizet a pofákba.
A nép különböző szellemi képességű egyedek halmaza. Vannak okosabbak és butábbak és nagyon sokan vannak akik okosnak hiszik magukat, pedig buták és vannak páran akik tisztában vannak vele, hogy ők okosak és mindenki mást hülyének néznek. Ez így van Burkina Faso-tól Jakartáig. Zseniális népünk sem kivétel.
Ez olyan mint egy természeti jelenség, azaz ennyi erővel ráfoghatjuk a válságot az árvizre is. Csakhogy létezik olyasmi is, hogy árvizvédelem mint megelöző intézkedés. Meg gátőr aki elzárja illetve megengedi a csapot, ha kell. Mindenki hallott már a Tiszáról és mindenki találkozott zseniális polgártársakkal a hipermarkettben. Mindkettőről el tudjuk képzelni, hogy mire lenne képes, ha magára hagynánk.
Röviden, ki a picsa fog engem megvédeni a sok bunkó paraszttól aki túlköltekezik, adót csal és egyáltalán a társadalom számára káros? Kinek a feladata ezeket az embereket kordában tartani, betartatni velük a törvényt és nevelni? Kinek a búne, hogy lehetőséget bíztosit a felelőtlenségre? Majd én átmegyek a vállakozó fuxosbömbis szomszédomhoz és elmagyarázom, hogy milyen káros, hogy ő minimálbéren van bejelentve és hitelre vesz plazmatévét. Jó ez a liberalizmus, csak ésszel kell vele élni. Mindenki saját sorsának legyen a kovácsa, de akkor ne repüljön el a kalapács feje.
Kinek állt érdekében, hogy ezt a zombihordát kinevelje és fenntartsa? Kinek a fejére szarnak éppen?
A szociális támogatási rendszer Magyarországon egy mesterségesen fenntartott szavazat és zombigenerátor, a pesti "kis"nyugdíjastól kezdve a kényszervállalkozón és a lepukant médiaszemélyiségen át egészen a nyomorban tengödő cigánysorig. Egyetlen célja, hogy mindenáron hatalmon tartsa a zombikirályt és lovagjait. Zombik mindenhol vannak, van ahol megpróbálják kinevelni őket, van ahol egyszerűen sorsukra hagyják, nálunk meg éppenséggel etetik őket az élni vágyok húsával.
Fantasztikus költői képembe még az is beleillik, hogy egy idióta grál lovag, aki bár pár kúrvát már meghágott mindig új szűzességi fogadalmat tesz, szenteltvizzel próbálja lenyomni a zombikirályt.
Egy kérdés a végére, erre remélem kapok választ. Ki a lófax fog engem, tudatos állampolgárt megvédeni a zombihordától? Mi a lehetőségem az adott helyzetben? Tudom el lehet menni.
Fletófanoknak azt üzenem, hogy: Felelőség.
Emberek!
Itt ugye nem az a vita tárgya, hogy GYF vagy OV a tökéletes vezető?

Ugye nem az a vita tárgya, hogy GYF vagy OV alkalmasabb a miniszterelnöki székbe?

Ugye, ha az egyik kevesebb kárt okozott az országnak (azaz nekünk), az még nem jelenti azt, hogy ő a mi emberünk?

Ugye csak arról van szó, hogy van két undorító féreg és a kisebbet kell kiválasztani. (vö "Kapitány és katona a világ túlsó végén" idevonatkozó hasonlatával)

2002-ben MSZP tűnt a kisebb féregnek. Most Viktor lesz a befutó, ha tökéletesen el nem kúrja a választási kampányt, mert neki ahhoz is kiváló tehetsége van, és van rá emberállománya is (Deutsch, Kövér).

De alapigazság, hogy mindenkinek megven a maga öszödi beszéde. Megkapjuk tőle is, higyjétek el. Minél előbb, annál jobb lesz nekünk.

Attól kell félnünk, hogy még 2014-ig sem lesz egy olyan új párt sem, amely valamit tényleg elkezdhetne ezzel az országgal.
akkor simán egy ismeretlen nélküli egyenletről van szó, amelyben a számokat, illetve a pénzeket szabotálják, és úgy tesznek mint Rodolfó, ahogy Kópervild Dévidnek öltözve, a kezére figyelve a szemlélödő csak ámul és bámul, hogy mekkora összegekről süvít a közgazdasági és az ez által keltett pánik hangulat, a pénz a spájzban van és a dunsztos üvegekben tartósítva, hogy kelő alkalommal előkapva vásároljanak fel mindent amit, amikkel a politikai hatalmat még óriásibbra tudnak duzzasztani, na így még én is tudnék első amerikai nőként elnök lenni a júászéjben, ó ezek a földi hiúzságok, és törlöm számat mint jól lakott napközis.
nem értem, miért kell erőltetni, hogy egy csapással agyonüssük a válságunk okozóját. hogy most ez a kormány hibája vagy a bankoké vagy a felügyeleti szerveké vagy a fogyasztóké.
gondolom, evidens, hogy ez egy összetett probléma. ha rá lehetne bökni vkire, hogy miatta van, akkor az egy egyszerű probléma lenne, ergo rá lehetett volna készülni, ergo be sem következik, ergo nincs is probléma.
de ez a mocsok mégis itten van a nyakunkon.

igen, a kormány is hibás, hogy Mo. gazdasági helyzete olyan, amilyen. (igaz, a világválságról ők sem tehetnek.)

igen, a bankok is hibásak, hogy 0 Ft önrészre hintették ki a hiteleket, és háromjegyű THM-eket írogattak 6-pontos fonttal lábjegyzetbe. (bár ezt azért illenék elolvasni, mielőtt vigyorogva átvesszük a pénzt, mint Balta apu a reklámban.)

igen, a felügyeleti szervek, vagy azok hiánya is hibás. vagy magának a felügyeletnek, beavatkozásnak lehetőségeit taglaló szabályozás, hogy ez így frankó volt, ahogy ment. (szorgos vállalkozók igyekeznek az infláció fölé vinni a tiszta profitjukat, a "pénzzel zsonglőrködő" társaságok - bank, biztosító, befektetési alap, brókercégek, anyámtudja mik - meg olyan profitokat hoznak, amilyet nem szégyellnek.)

és igen, sokszor az egyszerű ember is hibás. nem kötelező ráugrani a csalira, amit elénk teregetnek a bankok. senkinek nem fogtak pisztolyt a fejéhez, hogy a 250 százalékra rámozduljon. a hülyeség nem lehet mentség. felnőtt emberekről beszélünk. szerintem nem jó szöveg, hogy a "Gyurcsány aszonta, hogy megy a szekér, ezért vettem még egy dzsakuzzit. Ő tehet róla."

disztingváljunk. az élet nem egyszerű.
Kedves Tóta W. Árpád!

Hadd idézzek egy mai indexes cikkből:

"Világméretű pénzügyi válság ide, a magyar gazdaság 2009-es visszaesése oda, nem is szólva a kormány által bejelentett megszorításokról, a nyugdíjasok az indokoltnál több pénzt kapnak jövőre, így pedig újabb jövedelemátcsoportosítás fog bekövetkezni az inaktívak javára."

Kommentálnád kérlek, hogy hol látod ebben a hajnalt? Csak azért kérdezem, mert SEHOL sincs hajnal, sehol sincs ébredés.
is: "sajnos a 2001-2002-es 100%-os minimálbéremelésnek köszönhetjük, hogy a 8 osztályos emberek foglalkoztatási adata akkora, amekkora. tényszerűen nem igaz, amit írtál. 2001-től 2007-ig az összes ilyen gyár Szlovákiába (meg Romániába) ment, amióta végre a minimálbér egyforma lett, mert mi már nem emeltük (a büdös baloldali kormány nem emelte), azóta jön megint Hankook, Mercedes, indiai gumigyár (bár azt lehet, hogy sikerült Gyöngyösről elkergetni). lehet jól megmondani, hogy milyen szar gyárak ezek, de Szlovákiában ezek adják a gazdasági növekedést. kő vagy nem kő? "

Nagyon fasza dolog a minimálbéres munkaadó. Adóvonzata nuku, legfenebb a munkanélküliséget kicsit visszaveszi, de mivel az a rengeteg gyár pár ezer embert jelent, jupi jáá faxa, örvendezzünk. Zavarnálak el Romániába munkavállalónak, de mehetsz akár szlovákiába is. Pont a minmálbéren foglalkoztató gyárak adják a nagy gazdasági növekedést. Persze. Nem az Audi, nem a Suzuki és nem a Nokia, hanem a szecsői műanyagpalackfröccsentő. Szlovákiában a nagy felemelkedést a kiadások csökkentése hozta el. Megvolt az ára. Románia gazdasági növekedését az az 5 millióra saccolt tömeg biztosítja aki Olaszországban, Spanyolországban keresi meg a pénzt és otthon költi el. A román kormánynak még arra is van stratégiája, hogy mesterségesen felvigye a lej értékét az ünnepek előtt amikor a sok vendégmunkás hozza haza az ocsósított eurót.
Mennyivel jobb lenne, hogyha párszázezer polgártársunk most nem 60E HUFra, hanem csak 30-ra lenne bejelentve. Végülis mindegy, hogy mennyire szürke a gazdaság. Szamár a ködben.
Faszság volt a minimálbér adómentessé tétele, faszság volt az ÁFA csökkentés, faszság volt a járulék növelése. Faszság a feketegazdaság tudatos támogatása. Faszság az alanyi jógú, készpénzben kifizetett szociális támogatás. Faszság a 13. havi illetmény, meg a 14. havi is, faszság a IV. metró körüli balfaszkodás, faszság a völgyhíd és az alagút. Soroljam még?
Hogy ne legyek annyira offtopic az állami lakáshiteltámogatás mint ötlet nem faszság, bár végig szar volt a rendszer és a bankoknak kedvezett elsősorban. Márcsak azért nem faszság, mert a vásárolt lakás a fedezet aminek az értéke mindig jóval magasabb(30-40%-al) mint a felvett hitel. Azért volt faszság, mert, ha a fószer fizetett a bank kapta a pénzt, ha bebukta a hitelt az ingatlan a bankhoz került. Az állam gyakorlatilag a bankrendszert támogatta meg dúrván. Csinálhatta volna ezt bankok bevonása nélkül is, csakhát haverok, buli...Ráadásul annyira tökelütött módon, hogy a többségi állami tulajdonban lévő intézetek ajánlották a legszarabb hitelfeltételeket ás szarták le magasról az ügyfelet.

A gumigyárról tessék tájékozodni. Környezetvédelmi tanulmány nélküli javaslatra, a fidesznyikek, gáncsoló szándékkal, referendumot szerettek volna. Erre a gumigyár lépett. Le. Kivánom, hogy ilyen bátor és jóhiszemű vegyipari vállalatok költözzenek a közvetlen szomszédodba. Nem vagyok naív, fityuszék keresztbe akartak tenni, de ez mindenütt így van. Az ellenzék vagy a zöldek az ilyenbe beleverik az orrukat. Értsük már meg, ez a dolguk, ez a jele annak, hogy némi közünk mégiscsak van a demokráciához. A vegyipar erre fel van készülve, álltalában nemcsak vegyészek hanem ügyvédek is dolgoznak ott. Elég gyanus, hogy kedvező kormányzati és önkormányzati felállás ellenére az indiánok visszaléptek.


Kedves vakapád,

Azt kifogásolom, hogy a versenyszférában az utobbi 4 évben az átlagfizetés reálértéke csökkent. Mivel a munkaerő ára és a bérek még mindig jóval alacsonyabbak mint a célként kitűzött Nyugat Európában, ezt a tényt igencsak agályosnak tartom és attól tartok, hogy valaki itt valamit elkúrt. Hasonló a véleményem az euró mihamarabbi bevezetéséről is. Addig toltuk ki a határidőt, hogy mostmár nem is kell az euró.
Ugyanakkor és mindazonáltal, hogyha figyelembe veszem az adózókra kirótt terheket és ezeknek a teljes lakosságra levetitett számarányát egyből arra a következtetésre jutok, hogy ez lehetne némileg jobb is. Magyarul ne az én hátamról huzzák le az összes bőrt.
Hogy miként kapcsolódik ez a témához? Egyszerűen azért kedves vakapád, mert nekem köszönheted, hogy a svájci frank nem lett 300 HUF. Sokkal jobban szeretnék egy olyan rendszert amiben a te hiteledhez és mások szociális elátásához, valamit egyesek lopikálásához nem ilyen kevesen biztosítanánk a stabil gazdasági hátteret. Kérlek ne vedd személyeskedésnek. Meggyöződésem, hogy te is rendesen teszed a dolgod és fizetsz adót. Sajnos kevesen vagyunk a jó csapatban és ennek az oka, hogy a játékmester a másik csapatnak oszt jobb lapokat, mert ők többen vannak.
Ugye te is jobban szeretnéd, ha 20%-al több pénz maradna a zsebedben adózás után? Talán kevesebb hitelt kellene felvegyél, kisebb lenne a havi törlesztőrészlet. Ugye jobb lenne, hogyha az a 20% nem mások wellness hétvéjéjére és értelmetlen völgyhidakra menne el?
Kételkedem tehát vagyok.

Látom a mester későn kelő tipus.:)
Jó kis kommentek. A legjobb az, hogy itt látszik, hogy soha senki nem vesz áruhitelből semmit, és TWÁ tényleg hülye.

Ez az előnye a statisztikailag tökéletesen reprezentatív mintának. :-D

(De az itt tülekedő clairvoyantok is jók, akik látják, hogy mi történt volna, ha... akármi. És látják, hogy a dolgokra VALÓBAN az a megoldás, ha megtaláljuk A Felelőst. [Amúgy én ismerem őt, mármint A Felelőst: bérből él, 35 négyzetméteres vidéki, külvárosi lakásban, 20 éves skodája van és 2 gyereke.] Na őt ha megtalálnátok, minden jó lenne. Mindenki lemondana, sose lopna senki, az adók igazságosak lennének, a bankok a barátaink, nem lenne recesszió, háború, betegség. Csak elég erősen kell keresni Őt, A Felelőst. Mással ne foglalkozzunk, ez a legfontosabb.)
"RSteve!
Tényleg! Az Orbán kormány akkora károkat okozott, hogy a szakértő ballib kormány még mindig nem tudja kijavítani a hibákat! Sőt! Soha a büdös életben nem fogja tudni! "

Én nem ezt állítottam, hanem azt, hogy az állítás hogy az Orbán kormány gazdaságpolitikája frankó volt nem állja meg a helyét. Mindössze ennyit és nem többet.
hhh,

"Októberben gyurcsány, a Parlamentben hisztériakeltéssel vádolta az ellenzéket, miszerint ide, mihozzánk nem gyűrűzik be a válság. miazhogy. 2 héttel később már diadalittasan jelentette, hogy sikerült elkerülni az államcsődöt."

Azt remélem te is érzed valahol, hogy (tudom, nincs ha) ha 2006-ban a Csillagszemű győz, akkor a fenti kis izébe az ő neve kerül, és a maszop-fanok bizonygatnák, hogy de hát Medgyessynek aztán semmi köze a válsághoz.
grin · wikipedia.hu/w/user:grin 2008.11.25. 10:22:02

"Na őt ha megtalálnátok, minden jó lenne. Mindenki lemondana, sose lopna senki, az adók igazságosak lennének, a bankok a barátaink, nem lenne recesszió, háború, betegség. Csak elég erősen kell keresni Őt, A Felelőst."

Még mindig könnyebb, mint megoldani a probléma gyökerét. Ráadásul jól el lehet vele ütni az időt.
"Az inaktívak állami kiadásokból való részesedése növekszik, az aktívakat sújtó elvonások emelkednek, így ez ahhoz vezet, hogy az aktívak irányából jelentős jövedelemátcsoportosítás fog megvalósulni az inaktívak irányába - összegzi a tanulmány. Ne feledjük: mindez akkor következik be, amikor a gazdaság recesszióba süllyed és éppen hogy a foglalkoztatottság megőrzése lenne a cél. Emlékeztetőül: a 2006 előtti időszakban is [6] az inaktívaknak kedvezett elsősorban a kormány és a 2006 nyarán indult költségvetési kiigazítás is őket érintette [7] a legkevésbé hátrányosan, vagyis relatív pozíciójuk javult."
Index - Hajrá gyurcsány, hajrá nyuggerek!

Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:45:10
egyébként hamarosan csinálunk egy kutatást néhány harcostársammal a hazai pénzügyi kultúráról/ismeretekről.

Ha kell segítek, folyamatosan látok bejövő hiteligényléseket, persze az adatvédelem miatt egy csomó dolgot nem adok ki, de trendekről tudok beszélni. Amik egyébként sokat fejlődtek az utóbbi időben, egyre kevesebb a személyi kölcsön, pedig tavaly ilyenkor már ki se látszódtunk az igénylésekből. Alapvetően okosodnak az emberek hitel ügyben, pedig nem könnyű átlátni a hiteligénylési procedúrát. Reklámszag nélkül: nézzétek meg a weboldalamat és próbáljátok átlátni azt a rengeteg hitel infót. Nekem is alig megy :(
RSteve

"az állítás hogy az Orbán kormány gazdaságpolitikája frankó volt nem állja meg a helyét."

Namostan, kérlek szépen, téged és mavot is, h linkeljetek már ide nekem 2002-es maszopos vagy szadista nyilatkozást arról, h hűdekurvaszar OV gazdaságpolitikája! Mert ez így csak történelmileg súlyosan hiteltelen visszamutogatás.

Jaaaa, hát frankó télleg nem volt, de relatíve kb. százszor jobb, mint ami utána jött. Ld:
w.blog.hu/2008/11/24/aurora_3?fullcommentlist=1#c4044125
kommentemben lévő számokat, illetve azt, h
2001-ben 1,7 millió ember élt létminimumon vagy az alatt Magyarországon, 2008-ben ugyanez 3,1 millió ember.

Mavo, semmilyen alapja nincs annak a mondásodnak, miszerint, ha OV nyert volna 2006-ban, akkor is itt tartanánk.
Ez már mindennek a legalja, mikor azzal érvelünk, h "Há baszki, a másik se tudta volna jobban?!" Komolytalan.

Mavo, ha ferkó lemond 2006. szept. 18-án, ma nagyságrendekkel jobb a helyzet. Ezt te most érvként akceptálod?
"Elég gyanus, hogy kedvező kormányzati és önkormányzati felállás ellenére az indiánok visszaléptek."

Nem kell összeesküvés elméleteket gyártani.
Ha *ugyanazokat* a feltételeket kínálja és kapja, de máshol kevesebb időt és pénzt kell áldoznia a céljai eléréséhez, akkor elmegy és kész.
Ha tehetnéd (nem lennének más korlátozó tényezők), akkor Te is oda mennél (költöznél, dolgoznál), ahol kevesebb befektetéssel, gyorsabban többet kaphatsz. Vagy nem?
malacka69 a 3,14masz antifletotika · szenzor.freeblog.hu 2008.11.25. 14:30:39

Jobb nem lett, DE GYŐZTÜNK !

És a másik mindig rosszabb, kivéve a nőjét, mert az beztos zöldebb.

A Ferko pedig nem mondhat le, nehogy mint érvet aktcep.., akpcep... fogadhassuk el, a Nap felragyogása esetén.
Régen tudjuk(?), hogy ha baj van a globalizált pénzügy (tökés) világban, akkor a baj elhárításának legjobb(?) módja, hogy leváltjuk a népet. De elötte, azért, jól megdorgáljuk öket vagy megmossuk a fejüket. Jegyzetekben meg pártfunkcionáriusi beszédekben...
Hadd nézzen le ránk elégedetten Fra Savonarola: nézetei a nem haltak ki, a bünös (buta?) nép viziója még elevenen él...

Ennyi árvízi hajóst régen láttam már árvíz idején: yachtjaik fedélzetéröl úszóleckét adnak az árvízben fuldoklóknak. Olyanokat mondanak, hogy: "..nem jó a levegövételi technikád!...", vagy "... a bal lábtempód erötlen!...", stb. stb.

És nincs igazuk?
Ha már úszni akarnak (akarnak?) azok a népek, akkor tanultak volna meg úszni, hoztak volna magukkal fürdösapkát, mentömellényt, kacsalábat, és,...és meleg ruhát, takarót, élelmet, stb.
Arvízben úszni nem elég akarni, arra készülni is kell - és nem csak a Vizivárosban!
Árpádot ellemzve...


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 09:10:06
elemes2: Nos, a Fidesz konkrétan nem szavazta meg a plafontörvényt. Szerintem erről ennyit. Direkt nem írtam bele a cikkbe, de nyilván a droidnak úgy se jó, mert nincs ott a végén, hogy gyurcsánytakarodj. nem baj, nekik van csintalan bácsi. "

Első beszólás, első Fideszezés. Nem kellett rá sokat várni. Miért kellett volna megszavaznia? Ezer okból agályos egy olyan szervezet ami a kormány munkájának hatékonyságát felügyeli. Erre való a tudatos választópolgár.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 09:38:32
Ch.Charlie: "az emberek felelőssége egyáltalán összehasonlítható a kormányéval."

A kormány az állam pénzügyeiért felel. Az állampolgár a saját pénzügyeiért. De azért igen! És ha faszságokra, nyaralásra, lapostévére vesz fel hitelt, és bukta van, akkor csakis ő a felelős érte."

Inkább azt mond meg, hogy én felelős vagyok-e azért mert a szomszédom lapostévét vesz hitelből és melyik az az intézmény amelyiket én szavazatommal közvetve felhatalmaztam, hogy megvédjen a szomszédom hülyeségétől?


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:10:32
"De sajnos a kommentelők nagy része ezt nem érti, vagy nem akarja érteni, vagy gondolom szerinte ez nem fontos."

Akikre gondolsz, azok nagyon egyszerű ki bogárkák, egy-két soros programmal. Benne van a cikkben, hogy monnyonle? nincs, akkor hazudik.

Nekik készül a Magyar Nemzet."

Droidozás, skatulyázás. 0 pont.


bébarabás: "Az ország azért van szar helyzetben, mert az emberek hiteleket vettek fel?"

Nem. Azért lesznek szar helyzetben ők maguk. Akik felvették a hiteleket baromságokra. Alfarómeóra, plazmatévére, karácsonyi ajándékra. Aztán amikor szar helyzetben lesznek, mert a bank türelme elfogy, és a használt kocsi nem ér annyit, mint a hitelhátralék, akkor ezek az emebrek nagyon fel lesznek háborodva, különösen, ha valaki megpendíti, hogy nem kellett volna felvenni.

Mellesleg, többeknek mondom, a cikk témája a plafontörvény, illetve hogy a pszáf/állam végre körülnéz kicsit, és megpróbálja visszafogni az eladósodást.

Mondjuk ha tanítanák iskolában, mi is az a bank, az még jobb volna."

Kúrvára nem az jött át az olvasóknak, hogy itt konkrétan a plafonról lenne szó. Persze mindenki hülye.
Vissza az elözőhöz. A kiindulási pontod, hogy egy ország van szarban, mert egyesek plazmát vettek hitelre, vagy én nem értem?
Különben a cikk értelmetlen, ugyanis azzal mindenki egyetért, hogy aki wellness hétvégére megy hitelből az akár meg is dögölhet. Sajnos a wellnesshétvégét a kormány jóvoltából közösen álljuk. Ez a lényeg.


Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:22:10
na végre, megtaláltam.

index.hu/velemeny/jegyzet/orszagteszt/
Rosszul emlékeztem, nem Megyó, már Feri, 2005 feb.

"Ferenctől sokkal többet vártunk(...) Az ásítozás közben elsikkad még az az érdekesség is, hogy egy percen belül mondja ki, hogy a közalkalmazottakat hitelből fizetni helyénvaló, illetve hogy vége a Kádár-korszaknak, amelyben ugye szinte mindenki közalkalmazott volt, és szintén hitelből élvezte a nagy jólétet. "

Akkor ez megvolna. Még megismétlem, kedves droidok: a plafontörvényt, ami arról szól, hogy ne költsön (sokkal) többet a kormány, mint ami van, a droidpárt nem szavazta meg. ne, ne válaszolj. állj fel a géptől, menj el a droidbolyba, és kérdezz meg valakit, miért nem. aztán lehet visszaoldalogni.

Megint droidozás, skatulyázás. Ferenc eddig sokmindent mondott sokszor. A kommentelők többet tudnak tőle idézni mint Adytól és József Attilától együttvéve. Mit csinált? Nem érzed, hogy a fenti sorokban is langyosan simogatod a popsiját? "Sokkal többet vártunk".. haha, mint egy sportoló aki nem hozta el az aranyat, pedig képeségei megvannak rá, de sebaj jó nekünk ez a bronz is, négy év múlva, majd több szerencsénk lesz. Igen, lett - megcsinálta. Gondolom, már akkor is hatott a válság előszele.
Azóta mit tett ennek érdekében? Persze, tudjuk Orbán Viktor keresztbefekütt elötte.
Nevetséges és egyben síralmas az elfogultságod. Kiművelt média DROID.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:23:48
hogy5: "Nem sikerül úgy cikket írnod mi, hogy ne sérts meg másokat hitükben."
A magyarok istenére gondolsz? Hol a temploma? (Az egy szólásmondás, te majom.) "

Tényleg, téged nem zaklattak ministráns korodban ez a baj? Ajánlom a South Park ide passzoló részét.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:32:56
Trompf: Nem, az MSZP esélye az, hogy a démoni nevű megint húz néhány olyan balfaszságot, amitől minden nemfideszes megy szavazni. "

Ebben egyetértünk. Folyamatosan azt teszi, mert egy tehetségtelen balfasz.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:35:35
"Továbbra is az érdekelne milyen jogosításai lesznek a Költségvetési Tanácsnak?"

beárazza az intézkedéseket, egyelőre ennyit találtam. nyilván megkerülhető, mert ahol a pártfinanszírozás konkrétan tolvajlás, ott miért ne. de reméljük a legjobbakat. "

Mi alapján reméled a legjobbakat? Gondolom Feri személye a biztosíték, vagy a szadesz?


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:08:09
"Másrészt ha a Fidesz a droidok pártja, akkor mi a helyzet a maszoppal?"
szerszámgépek? "

A hasznos kis, tudatlan, butyuta eszközök. Olyan aranyos. Nem olyan mint a háborúra termett parancsot végrehajtó gyilkoló DROID.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:17:51
nimzo: "Valaki írjon már az értelmiség árulásáról, leginkább az újságírók árulásáról. A sok szándékosan félrevezető iromány az amivel elhülyítették a népet."

én nem egészen így látom. olyan cikket keveset olvashatott a jónép, hogy "de kurva jó, hogy ilyen nagy a deficit". (TGM mondta, hogy az eladósodás nm gáz, az igaz.)

inkább ott a felelősség, hogy a "politizálás" sajtóban és a nagyközönségben is elsősorban szimbolikus faszságokról folyik, nem konkrét kérdésekről/problémákról. hanem trianon, meg fasisztaveszély, meg gyurcsány vagy orbán, ezek. tény, hogy erre van fogadókészség, mert ebbe aztán könnyen bekapcsolódik az ostoba droid is, nem kell egyrésztmásrésztezni, mérlegelni, csak nagyon kell utálni a másikakat, azokat. "

Nem is tudom, hogy ki írt a hülye fociszurkolókról és Ficoról, ki basztatja állandóan a jelentéktelen szélsőjobbot, hátha szárnyra kap.
A média felelőségéről annyit, hogy Ferit élve kellett volna széttépnetek, nektek liberális újságíroknak Öszöd után. A sajtó felelősége a politikusok és elsősorban a mindenkori hatalom kiméletlen számonkérése. Ehelyett magyarázzátok a bizonyítványukat és kenitek a szart. Lehet, hogy kevésbé lesz látható szépen elkenve, de attól az illata még marad és a ti kezetekre is ragad belőle.
Ráadásul a kedvező anyagi helyzet számotokra és a kereskedelmi tévék számára biztosítják a legnagyobb publicitást.
A Magyar Nemzetről ne beszéljünk, mert ott is a hülyék kerülnek előtérbe.

A jónép, a barmok nem tájékozódnak, nem "érdekli" őket, ezért csak az jut el hozzájuk amit ezerszer elmond Kovács István, Antonovics Antal, Azurák Csaba és az internetidiótáknak Tóta W. Árpád.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:27:07
"A reformok nyílt elgáncsolása Magyarországot sokkalta kiszolgáltatottabbá tették, ezért kellett az IMF."

na most ez ugyanaz, mint amikor a jobbos olvasó berág, mert nincs beleírva, hogy gyurcsány hazaáruló. a népszavazás másik cikkek témája, legutóbb w.blog.hu/2008/10/22/felulnezet , de volt még egy tucat. "

Ez igaz, örvendek, hogy felismerted a szerszámgépet.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:27:54
"A Fidesz előző négy éves politikája másból sem áll, csak hogy a kormányt minél nagyobb költekezésre kényszerítse."

na emmán igaz viszont. "

Persze, gépfegyveresek álltak az Apró villa elött és kényszerítettek. Egy nem kisebbségi kormány azt csinál amit akar az alkotmánymódosítás és néhány 2/3-as törvény kivételével. A ciklusáért ő a felelős. Nem lehet kényszeríteni.
Tetszése szerint hozhat népszerűtlen intézkedéseket, lemondhat, elkúrhat dolgokat. Ja, hogy a hatalmi kényszer? A Fidesz pedig úgy kényszerítette a kormányt, hogy kampányolt? Ha elbasszátok, márpedig úgy néz ki akkor átvesszük a hatalmat. Dekegyetlen. Bazmeg ez a demokrácia. Mars vissza az iskolapadba.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:33:46
"Mi a lóf@sz köze van az államadóságnak, a konzumidióták eladósodásához?"

próbáltam levezetni, de lehet, hogy nem sikerült.

az államadósság egy idő után nem növelhető -> megszorítás, jövedelemcsökkenés -> ember átmegy a bankhoz, ha az állam nem ad, majd a bank ad helyette -> totál szopás. "

Vissza a legelejéhez. Ezért a totális szopásért én nem vagyok felelős és ha a plazmatévés szomszédom okozta, akkor az én szempontomból csakis a kormány a felelős, hogy hagyta, hogy én szopjak a szomszéd helyett.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:52:58
Non est: de hát pont ez az, az inaktivitás azért járható út, mert pl hitelből tartottunk fenn egy magas nyugdíjszintet. húzott is mindenki nyugdíjba, ahogy tudott. "

Az utobbi 6 évben mennyivel nővekedett a reálkereset és mennyivel a nyugdíjak? Persze a Fidesz kényszeritette.
Tudod te hol a baj, csak nem akarod elismerni, hogy védenced egy tehetségtelen, hatalommániás hazudozó, pont mint a másik. A különbség, hogy Feri van most hatalmon, tehát az ő anyukájának kellene folyton csuklania.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:43:04
kalapjakab, neked is, h örülhess: w.blog.hu/2006/11/14/hitel_alma

mellesleg: szomorú ez is, ahogy azonnal személyeskedésbe fullad az a pisla láng, ami pedig már majdnem felgyulladt az agyadban. RIP. "

Az első hozzászollásodban droidoztál, nem tudom miért várod el olvasóidtól, hogy jólnevelten viselkedjenek.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:44:21
omgwtf: ezt mantrázom évek óta. és igen, az általános iskolai kémia anyag SOKKAL durvább, mint a basic közgáz/pénzügy/állampolg. ism. "

Aláírom.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:45:10
egyébként hamarosan csinálunk egy kutatást néhány harcostársammal a hazai pénzügyi kultúráról/ismeretekről."

Csak akkor látom hasznát, ha kurvanagy publicitást csináltok neki. Terepre ki sem kell menni, az eredmény boritékolható.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:46:30
Bambano: leverhetjük, de attól még nem terem pénz a káposztaföldön. másrészt "Ha a kormány jól működik, akkor miért ne költhetne annyit, amennyit akar, kell?" - ha többet költ, mint ami van, akkor nem működik jól. "

Mindig többet költ, sőt így tervez. Költségvetési hiánynak hívják. Az EU meghatározza, hogy mennyi lehet. A számokal persze nagyon is lehet játszani. Már egyszer hamisított valaki jelentést. Ki is volt az? Megúszta? Ki a hibás, hogy megúszta?


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:52:56
Dekatlon, feloldoztatsz. A lakásod értéke nem fog úgy megzuhanni, mint hogyha egy alfarómeót vettél volna, ezenkívül az albérletet váltod ki vele.

Hasonlóképp nem gond, ha hitelt veszünk fel lánctalpas kotrógépre, amennyiben az a kotrógép termelni fog, és visszahozza az árát, nem pedig a diszkó előtt menőzünk vele.

Nem a hitel gáz, hanem a hülyeségre, feleslegesen felvett hitel. Mert mondjuk jelzáloghitelből nyaralni, az azért a töksötétség. "

Egyet értek, nincs vele baj, ha a baromállat bukik rajta és nem nyúl alá az állam.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:01:08
Tozonborz, gyaníthatóan pártmegrendelésre ostobáskodsz itt, eszedből ítélve egy széldzsekiért meg egy gombóc fagyiért. "

Torzonborzot nem olvastam, ha barom volt akkor rendben. Ez legalább vicces. Kell az ilyen, nevelő szándékkal. Többet ér mint a droidozás.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:04:03
"Sokaknak ment a Tesco áruhitelbe iskolakezdéskor. Soroljam?"

Uh oh. Vezessük már ezt le. Tegyük fel, hogy szeptemberben felveszek 50 ezer áruhitelt, 1 évre, laza kis 30%-os kamattal. Tehát egy év alatt visszafizetek - mert nincs olyan opció, hogy nem - 65-öt. Vagyis benne van a bevételeimben ez a tartalék. Vagyis akár félre is tehettem volna előző évben, és akkor nem 65 a vége, csak 50.

Azt most hagyjuk is, hogy Bionicle-tolltartó nélkül is van élet. "

Még túl fiatal a fiad. Megismered még a Magyarok Istene és a Bionicle tolltartó közötti kapcsolatot. :D


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:07:51
ahogy az autófinanszírozás ment a végén - önrész nélkül, mezítláb - abból már hiába adod vissza, még mindig marad tartozásod (mert a kocsi közben használtautóvá változott...) "

Az autó az egy nagyobb darab eszköz és sokba kerül. Az írtó hatékony, kényelmes és olcsó MÁV, Volán, BKV mellett pedig nem lehet meglenni nélküle. Ha arra gondolunk, hogy a használtautó kereskedésben nem sok bizodalmunk lehet, igencsak kevés opció marad. Suzukit hitelre.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:29:23
Pincode, hidd el, van élet Bionicle-tolltartó nélkül. Tudományos tény. Nem azt mondtam, hogy zsákruhában kell járatni a gyereket, de ha a standard tolltartó 1000 forint, a Cars-os meg 4000, akkor meglesz anélkül. "

Már mondtam, várj még pár évet és megtudod mennyibe is kerül a Bionicle. Ne becsüld alá egy hatéves inteligenciáját. Simán megoldja az ilyen problémákat, úgy hogy te csak a pénztártól való távozás után eszmélsz.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:40:36
G.f.P.: nem, az előbbire gondoltam, ez eső után köpönyeg már sajnos.
Amellett látszattevékenység. Azt nézném jó szemmel, ha kiszállna a PSZÁF a Providenthez, és ha kell, törvénymódosítással megszüntetnék ezt a gyakorlatot. Na az egy Üzenet lenne. "

Egyetértek. Aktivabb PSZÁF, Fogyasztó védelem, ÁNTSZ. Szélesebb jógkör. Durvább büntetések.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 15:01:21
hát lehet, hogy a Lassú hajnal után jön a Sötétség délben. "

Oda a kezdeti optimizmus, pedig milyen szép volt Feri, szadeszes politikusok körében virágos réten át vezeti népét a rózsaszinű hajnalban. Háttérben halk zene szól.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:40:36

Olyan nagy baj azért nincs, tekintve, h a bankok a kisebb értékű áruhiteleknél beárazták a nemfizetési kockázatot (nem véletlen a 30%-os kamat!), a jelzáloghiteleknél pedig eléggé óvatosan becsülték meg az ingatlanok fedezeti értékét.

Ha a bankbetétesek pénze nincs veszélyben, akkor sztm nem kell beavatkozni a PSZÁF-nek - nyugodtan lehet hagyni a bedőlt hitelek végrehajtás útján történő behajtását, elvégre az teljesen normális dolog kapitalizmusban h mindenki saját felelősségére vesz kölcsön és ha nem tudja fizetni, akkor viseli a bukás következményeit. "

A bankrendszert nem is a hazai eladósódás fogja beborítani. Abból rövid távon még nyer is, hosszútávon esetleg gond lesz, mert kevesebb lesz az ügyfél.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 16:09:49
Drága malacka, beugró kérdés: Hány darab kormányt tartalmaz a naptárad? "

Ha jól számoltam 4-et. Ebből 3 MSZP és kettő Fletó. Ha hozzácsapjuk Viktor teljes ciklusát akkor is 10 évből az utolsó 6. 2002-ben még 2007-es Euróról beszéltünk, ma már inkább nem beszélünk róla.
Ez is csak olyan érv nélküli válasz.
- Tóta te kérdésre mindig kérdéssel válaszolsz?
- Miért, nem szabad?"

Mthrfckr: köszi, továbbítom a páholynak, megnézzük, hogy lehet integrálni.
"az államnak pedig nem nagyon van eszköze arra, hogy a bankokat az egyetemes emberi jogok nevében méltányosságra kényszerítse."

Van ilyen eszköze.
A nem fizető ügyfelek miatt (akármelyik) bank nehéz helyzetbe kerülhet és nem tud akkora likviditást teremteni amekkora a mindennapi működéséhez szükséges, ezért ha valaki (pl. a bank tulajdonosai) nem tolnak be pénzt, akkor az egész kóceráj új tulajdonosa könnyen az állam lesz, aki fillérekért át tudja venni a hosszabb időtávban esetleg értékes, de jelenleg behajthatatlan követeléseket. Innentől pontosan úgy és azzal lesz méltányos ahogy akar.
de itt arról van szó, hogy viszi-e a bank a fedezetet, vagy türelmeskedik kicsit.
Lóhering,

"Inkább azt mond meg, hogy én felelős vagyok-e azért mert a szomszédom lapostévét vesz hitelből és melyik az az intézmény amelyiket én szavazatommal közvetve felhatalmaztam, hogy megvédjen a szomszédom hülyeségétől?"

Szándékosan nem a fideszezést belevízionáló első pontoddal kezdtem, mert igazából ez az első igazi durva csúsztatás.

Ha Árpád jómunkásember azt írja le, hogy az eszetlen hitelfelvételért felelős aki felveszi, akkor miért érzel kényszert, hogy úgy csinálj, mintha azt mondaná, mindenki felelős érte?
malacka,

nagyon komolyan nem érted.

Nem lokális, hanem globális válság van, nyugodtan nézegethetsz körül, a jóléti Amerikában tocsog a szar nyakig, még a Kínai gazdaság is megérzi a balhét.

Veled ellentétben én nem látom azt a zseniális gazdaságpolitikát, amivel a Fidesz 2006 óta annyira megerősítette volna a magyar gazdaságot, hogy ne üssön nálunk ekkorát a szar. A 14. havi nyugdíj semmiképpen - tudom, ez demagógia szagú, ugyanis demagógiáról szól.

Alapvető probléma, hogy a Fidesz az 1998-2002 állítólagos zseniális gazdaságpolitikájából él a mai napig, és azóta nem bírtak alternatívát nyújtani. Helyette a kampányok szociális demagógiába fullasztásában jeleskednek - természetesen a maszop tökéletes együttműködésével.

Sajnálatos módon azonban ez a válság éppen a túlfogyasztásról szól, márpedig a Fidesz (bevallott) gazdasági stratégiája a fogyasztás növelése volt, aminek érdekében léptek is keményeket: lásd államilag támogatott lakáshitelek, és 2002-es kampányban annak kierőszakolása, hogy ez maradjon is meg.

Márpedig érdekelne, a támogatott lakáshitelekre ugyan miből is van pénz, ha a költségvetés deficites. Nédda, csak nem hitelből?

Nagyjából 2000-ig a magyar hitelpiac nagyjából nem létezőnek volt nyilvánítható a mostanihoz képest, ugyanis a bankok valós feltételekhez igyekeztek kötni a hitelek kiutalását. A lakáshitel program óta az átlag magyar bank boldog-boldogtalannak kölcsönöz, elég jól belőhető a folyamat kezdete.

És így tovább.

Természetesen a cucilista osztogatás _önmagában_ jóval nagyobb teher. Nem óhajtok a Fidesz nyakába varrni semmit, de a támogatott lakáshitel és az az kapcsán felerősödő lakossági eladósodás nem kis mértékben az ő bűnük IS.
„Az emberiség megszokta a szegénységet s nem is tud másként; erőteljes egyéniségek aztán időnként megmagyarázzák neki, hogy időszerűen milyen célból szegény, s ezt legtöbbször hálásan el is hiszi; de ez aztán minden. Bölcselmi szempontból teljesen közönyös, hogy az emberek egy új termelési rend kialakításának reményében viselik-e a szegénység szenvedéseit, vagy egyszerűen azért, hogy egy bank vagy iparvállalat nagyobb osztalékot fizessen, vagy vallási parancsra, vagy valamilyen romantikus és ködös jelszó szolgálatában, mint szabadság vagy gyarmatosítás, vagy gyufatröszt. Akárhogy forgatjuk is a jelszavakat, nehéz megkerülni a valóságot, mely röviden úgy szól, hogy az emberek szegények, a világ embermilliárdjainak igen kis töredéke gazdag csak, s ha a birtokos szerepét át is vállalja időnként a gazdagoktól az állam, az emberek tömegei változatlanul szegények maradnak….
Az indoklás, hogy miért, micsoda cél érdekében szegények itt vagy ott, lehet bármily tetszetős, nem változtat a szegénység intézményes, titokzatos állandóságán. Nincs hálásabb publikum a majomszínházban sem, mint amilyenek az emberek egy népgyűlésen, hol megmagyarázzák nekik, miért voltak eddig szegények, s megcsillogtatják előttük azt a távoli célt, melynek elérése érdekében újabb nyomorúságot és szenvedést kell majd lelkesen elviselniük. Ilyenkor tombolnak, mert ürügyet látnak arra, hogy változatlanul, esetleg fokozottabban szegények maradjanak….”

Így vélekedett Márai a „… a földet benépesítő, nagy átlagban jóindulatú, teherbírásában végtelen türelmű s tömegben egyáltalán nem tehetséges emberi fajtá”-ról.

Kicsit régies a szöveg, de a lényege ma is használatban van. A technika fejlődésével viszont most már közvetlenül egymásnak magyarázhatjuk el, miért vagyunk szegények. Nem kell ezzel a vezetőinket fárasztani.
Lohengrin, ugye nem gondoltad, hogy ezt barki vegigolvassa? En eddig birtam: "A média felelőségéről annyit, hogy Ferit élve kellett volna széttépnetek, nektek liberális újságíroknak Öszöd után." Hagyjuk mar ezt az Oszodot, valami alap tajekozottsagot csak feltetelezunk ezen a forumon. Abban a beszedben semmi uj nem volt, csak a hulyek lepodtek meg rajta. Aki idonkent belenez egy HVG-be, Figyelobe, vagy akar Mancsba, Nepszabadsagba, az evekkel azelott tudta, mi a helyzet, akar meg Gyurcsany-interjukbol is. Szerinted Viktor tenyleg beszopta, hogy duborog a gazdasag, es naivitasaban igert 14. havit?
mavo
"nagyon komolyan nem érted."

Ajajjj, nagyon hasonlóan gondolkodunk egymásról!:-)

"Nem lokális, hanem globális válság van"

Jéééé, nem mondod komolyan!:o) Ezt eddig nem is tudtam, tisztára ledöbbentem, döbbb-döbbb:o))
De most komolyan, mavo, szted mindegy, h egy 185/80 izmos, fiatal ffit ér egy tüdőgyuszi, vagy egy 185/60 gebe nyugdíjast?
Magyarország ez utóbbi, ha nem vetted volna észre, és nehogymán beszopjam azt, h a hűdekibaszottszakértő mszp-szdsz kormányok 6,5 év alatt képtelenek voltak helyretenni azt, amit a fidesz elkúrt, miközben a 2002-es kampányban szót sem ejtettek arról, h a fidesz elszarta a gazdaságot, sőt, megyó arra alapozva hirdette meg az osztogatását, h jó állapotban van a gazdaság.

"Veled ellentétben én nem látom azt a zseniális gazdaságpolitikát, amivel a Fidesz 2006 óta annyira megerősítette volna a magyar gazdaságot"

Én írtam arról, h zseniális gazdaság politikát látok tőlük? Nem. Na ugye.
Azt viszont tudom, h a tettek minősítenek, és a felmutatott teljesítmények alapján az elmúlt 6,5 év katasztrófa, viszont a 98-02 évekből nekem az következik, h jobban csinálnák.
Pont ez a választás lényege! Nem a hazug ígéretek után megyünk, hanem azt nézzük, h ki mit teljesített, amikor teljesíthetett.

"A 14. havi nyugdíj semmiképpen - tudom, ez demagógia szagú, ugyanis demagógiáról szól."

Tudtad, h a 14. havi nyugdíj az Új Magyarországban is meg lett ígérve? ( a macska meg mindjárt lemászik a fáról). Szóval ez nem releváns különbség.

"Márpedig érdekelne, a támogatott lakáshitelekre ugyan miből is van pénz, ha a költségvetés deficites. Nédda, csak nem hitelből?"

Úúúú, ez fájt! Láttad te azokat a számokat, amik azt mutatták, milyen hatással volt az építőiparra a lakáshitel támogatás bevezetése? Az mondjuk baj, h nem vették elejét a spekulációnak, és túl drága lakásokhoz is adtak, de az alapkoncepció nem volt rossz. És amikor azt mérlegeled, h mekkora ebből a deficit, akkor azt nem számolod, h mennyi embernek adott munkát a fellendülő építőipar, mennyit jelentett ez a GDP-ben. (Ha jól tudom, 1% GDP 250-300 milliárd plusz bevétel az államnak.)

"A lakáshitel program óta az átlag magyar bank boldog-boldogtalannak kölcsönöz, elég jól belőhető a folyamat kezdete."

Ez egy ordító hülyeség!
Egyszerűen a bankok egymás közötti versenye vitte el a lovat! Az autóhiteleknél, az áruhiteleknél is elbaszták. Fűnek-fának adtak hitelt, gyakorlatilag önrész nélkül, ennek semmi köze a lakáshitel támogatáshoz, kár ezen sokat rugózni. Azoknak van igaza, akik a fejlődéskényszert (nőni kell, nőni kell, nőni kell...), a megfelelő állami/világ kontroll hiányát és a bankok kapzsiságát okolják.

Az is kérdéses, h elbír-e ennyi bankot ez az ország, mert ha nem, és egyesek a vesztüket érzik, akkor télleg rohadtul túlígérhetik magukat a hitelfelvevő megnyeréséért.

Üdv.
Persze Árpád. Alapvetően érdekes kérdéskör az, hogy létrejön-e egy költségvetési tanács, s ha létrejön, mekkora erővel, hatáskörrel.
Ahogy érdekes kérdéskör, hogy az állam egyáltalán kívánja-e (még jobban) szabályozni a bankok tevékenységét; mármint makrogazdasági, társadalmi szempontok által vezérelve (tehát nem számítva ide az ilyen bűnüldözési, adózási, stb. szabályokat). S a bankrendszer hogy reagálja ezt le. Mert pl. belement a legutóbbi ötletbörzébe (adósságok átrendezése időben, formában, stb.), csak gyakorlati oldalon nem feltétlenül tesznek így...

Anno, 20 éve, mikor "létrehozták" az átmeneti alkotmányt, többek között azért is gondolták átmenetinek; mert úgy gondolták, ha kialakul egy normális, demokratikus államforma, normális közélettel, akkor létre lehet hozni egy rendes alkotmányt. Aminek kimondatlanul ott a következménye, hogy lehetetlen. :)

Ugyanis egy normális alkotmány létrehozása azt igényli, hogy a különböző alátartozó, támogató rendszerek normálisak, rugalmasak legyenek. Többek között lehetővé tegyék a változást, másrészt elfogadják az Alkotmány megváltozásával azt, hogy nekik is módosulniuk kell.

A mostani rendszernek pont az ellenőrzés az egyik gyengéje. Nemcsak a kormány, a kormányfő, egyes miniszterek számon kérhetősége, ellenőrizhetősége gyenge. Gyakorlatilag nulla. Sima parlamenti képviselőt sem lehet ellenőrizni. A mindenki által ismert elszámolási, fizetési szokásuk, az ingyenesen járó juttatások, különböző bizottsági, céges tagságok sora közbeszéd tárgya. Ahogy az is, hogy gyakorlatilag meztelenül, 12 éves ártatlan szüzet hátulról szexuáló pózban, 198 km/h-s sebességgel, részegen, fegyverrel a hátukon, kezükben 20 milliónyi "dokumentummal" tudnak csak úgy megbukni. S akkor sem kérnek bocsánatot. Mert ez a legkeményebb, közülük ki idáig megbukott, mindenki áldozatnak tartja magát.

Kedves honpolgárok sora nem érti, hogy még mindig átmeneti időszakot élünk. Igen, 20 évvel a rendszerváltás (vagy gengszterváltás, kinek mi tetszik) után ez van. Ez az átmenet nemcsak politikai átmenet: gazdasági is. Ahogy a kedves választók nem bírnak élni a "kezükben lévő hatalommal", nem fogják fel, hogy működik az; ehhez hasonlóan azt is meg kell érteniük, hogy a zsebük tartalma is erősen függ tőlük. Hogy bizony a "közösség" az pénzbe kerül. Sok-sok pénzbe.

Itt valaki felvetette az államháztartási alrendszerek ismeretének szükségtelenségét; legalábbis financiális oldalról. Tény és való, nem feltétlenül szükséges, hogy minden honpolgár képzett közgazdász legyen, abból is, az államháztartási pénzügyek iránt rajongó. Ugyanis a közgazdászok jelentős részének ismerete e téren közelít a 0-hoz. Már elnézést; ehhez némi jogi, közigazgatási, adózási és újraelosztási (előzőek keveréke) ismeret szükséges. S hát közgazdász többféle van.

Itt többféle állítás elhangzott, pro és kontra, a kormány(ok) tevékenységét, meg a bankárok (?) működését illetően.

De itt azért ez a két véglet. A kormány, a kormányzat teljesítményét illetően azért ne legyen vita abban, hogy itt messze vagyunk a "mestermű" kifejezéstől. Azért itt van 1-2 akkora paprikajancsi, akik jobb helyeken is csak követ törhetnének. Lehet védekezni azzal, hogy a Viktorék is, csak nem idevaló dolog. Az, hogy a Viktorék akkor mit és hogy csináltak, nem lehet védekezés. (Attól függetlenül, hogy Viktorék cselekedeteiben iszonyat nagy bakik voltak. GAZDASÁGI oldalról is. De ez más tészta.)

A zemberek "oldala" is hibás. Sajnálom, lehet anyázni, de az egy hülyeség, hogy az emberek 90%-ának azért kell hiteleket felvenni, mert az életszínvonala megkívánja.

Igenis le kell írni: ez nemcsak lakásokra, házra ment el. Elment autóra. Bakker, nem kötelező autóval járni; de ha "rászorulsz", nem kell vadiújat 10 évre, önerő nélkül venni. Persze ez egy véglet; de azért ne tessék elfeledni, hogy az elmúlt 10 évben azért rendesen fiatalodott az autópark. Kéretik azzal nem zaklatni, hogy az új autó biztonságosabb, kényelmesebb, tisztább, környezetkímélőbb, kevesebbet fogyaszt, stb. Egyrészt tudom, másrészt ezeket a tömegközlekedés is tudja...

Harmadrészt úgy csináltok, mintha az elmúlt 4-5-8 évben nem ebben az országban élnétek. Mintha nem látnátok, hogy nagyobb ünnepek előtt, főleg karácsony előtt az emberek letaposták egymást a plázákban, a bevásárlóközpontokban, outletekben. Mintha nem látnánk azt, hogy a gyerekek az iskolákban milyen cuccokban járkálnak; hogy "szegény" emberek is néznek kábeltévét, esetleg van számítógépük, internetük, vásárolnak plázában, sőt! Autójuk van. Mintha nem látnák közösségi oldalakon, hogy minden második ember megfordult már Peruban, Kambodzsában, Maldív-szigeteken, stb-stb.

Biztos vagyok benne, ha holnap megjelenne a Zindex címlapján, hogy itt az új ájfon3, de idén csak 25 ezret ad el a Cég idehaza, akkor jövő héten már előfizetésre, csókra sem lehetne szerezni ebből a 25 ezerből... Viszont karácsony előtt lenne 1,5x áron a kisebb mobilüzletekben, és így is mind elkelne.

Valaki leírta, hogy emelni kellene az ÁFA-t. Gondolom viccből, mert tudja azt, hogy a fogyasztást terhelő adók növelése nem feltétlenül fogja vissza a fogyasztást. Maximum a legálisat...

Szóval mindenki szépen leírta a képlet két végén szereplőket, hogy ki miért hibás/nem hibás. De említsük meg a közöttük lévő "átvivő" közeget is, jó?
Vajon felfogja a kedves állampolgár, hogy lakóhelye szerinti önkormányzat honnan nyeri a pénzt és milyen hatékonysággal használja fel? Hogy mire költik el a pénzt? Tehát milyen "alrendszerei" vannak egy-egy önkormányzatnak? Ezek és a feladatok között mik a prioritások?
Ezeket ki ellenőrzi, ki fogadja el? Hibázás esetén ki javítja ki, ki módosít, szankcionál?

Esetleg hallottunk már olyanról, hogy egy városnak van 1., 2. osztályú focicsapata? Kosárcsapata? Ezek pránaevők vajon? Vagy pénzbe kerülnek? Mennyire fontosak a város életében? Esetleg finanszírozásuk fontosabb, mint az iskoláké vagy a tűzoltóságé?

Tényleg, mibe kerül egy NB1-es focicsapat ma Magyarországon? Hány ilyen csapat van, ki finanszírozza őket? Hány kórház? Ki finanszírozza a "közelemben" lévőt? Az állam vagy az önkormányzat? A zemberek? Az az út, ami ott épül a városban, és a strabag (akárki) építi, az lenyúlás? Vajon megkentek valakit? Mertha autópálya volna, akkor biztos, de ez a városban épül, vajon itt 100%-os a hatékonyság? Ellenzéki kéz jobban költ?

Vajon, amikor a feleségemet, aki tanár, kirúgják az iskolából 5-10 társával együtt, mert az önkormányzat így kíván "racionalizálni", "költségeket csökkenteni"; akkor mit kezdjek a gépjármű adós csekkemmel? Akkor most ki a hibás? Gyurcsány, a polgármester, én, a feleségem, a közösség? (Ez a dolog nem rólam szól, még házas sem vagyok.)

De tudnám az ellenkező oldalról is mutatni a dolgot, amikor szólnak az iskolának, hogy itt van 1-2-5-30 millió, ezt most el kell költeni informatikai fejlesztésre, még az idén. Nincs vita. Vagy amikor ilyen még sincs, mint általában, de vesznek valami "új cuccot", aztán 3 évig egy szekrényben pihen, mert "új".

Az a szörnyű igazság, hogy idehaza mindenki lát, ismer kiakasztó túlzásokat, igazságtalanságokat, hülyeségeket. Csak pont senkit nem érdekel, maximum annyira, hogy jól elmeséljük, hogy "hűha".

De tenni valamit? Ááá, az fárasztó.

Ezért sem értem, hogy mit akart ezzel a vizsgálattal a PSZÁF, vagy miért akarják maximalizálni az állami kiadásokat. Ha elfogy a pénz, akkor majd húzunk fel a kútbul. Vagy lemegyünk a pénzbányába és bányászunk.

Ahogy eddig. :)
T. Lohengrin 2008.11.25. 10:09:45

Hajjaj, sok a mondanivaló, sok választ igényelne, de ha már megszólíttattam, válaszolnom illik.

1./ Versenyszféra
(a reálbérek növekedése (a) mellé a termelékenység növekedését (b) is beírtam – tanulságos)
2001: a: 7,1 b: 5,1
2002: 8,2 5,2
2003: 4,2 4,2
2004: 1,7 5,3
2005: 4,3 4,3
2006: 3,8 3,8

2007.-ben a versenyszférában a nettó reálkereset 3,8 %-kal csökkent és 2008.-ban is valamekkora csökkenés várható. Az általad említett „utóbbi négy év" tehát sokkal inkább az utóbbi kettőre vonatkozik, persze csak ha 2008.-at is beleszámítjuk (ha nem, akkor csak 2007.-re). Ugyanakkor látható, hogy a termelékenység növekedésétől való elszakadás leginkább 2001.-re és 2002.-re jellemző, és ebben Medgyessynek semmilyen szerepe nincs, mert ez a versenyszféra, viszont a minimálbér emelésnek annál inkább. Megjegyzendő még, hogy a termelékenység akkor szokott nőni, ha sikerül idecsábítani egy korszerű technológiát alkalmazó céget, attól, hogy a lakosság egy kifli helyett kettőt vesz, attól nem.

2./ Az EURO jó dolog, mert akkor a sok figyelendő paraméter közül a forint árfolyama kiesik, azaz hálisten eggyel kevesebb a problémánk (a többi azért marad). Egyébként, ha az államnak, a cégeknek, de főleg a lakosságnak nem lennének devizahitelei, csak forinthitelei, a francot se érdekelné a forintárfolyam. Az állam viszont csak akkor kényszerül rá a devizahitel felvételére, ha a lakosság megtakarításai nem fedezik a hiányt, márpedig most sajnos ez a helyzet, a lakosság nem csak hogy eladósodott, de devizában adósodott el, sőtráadásul megtakarításai sincsenek. Tóta W.-nek van valamilyen igazsága.

3./ Azt én is sűrűn szoktam mondani, hogy ne másfélmilliónk hátáról húzzák le az összes bőrt. Gyurcsány a „Megegyezés”-ben azt javasolta, hogy próbáljuk ezt a másfélmilliót növelni a feketegazdaság keménykezű fehérítésével, mert nem akart drasztikusan hozzányúlni se a közalkalmazottakhoz, se a nyugdíjasokhoz, se a szociális segélyekhez, de sajna a világválság úgy verte jobbal keresztbe szegény elképzelését, hogy a „Megegyezés” azonnal kifeküdt. Azért a cél nem rossz, és törekedni nagyonis kell rá.

4./ Valóban fizetek adót. Nem is keveset, úgy gondolom, méltán sorolhatom magam a virilisták közé, de ezt inkább adottságnak kezelem, mint hőstettnek, különösen annak fényében, hogy ha nem kapunk hitelt az IMF-től, meg az EU-tól, hiába a befizetéseink, a tiéd is, az enyém is, a CHF úgy lenne 350 Ft, mint a sicc.

5./ Mások wellness hétvégéje olyan, amilyen, a rávaló megszerzése a kérdéses, nem az elköltése.

6./ A kőröshegyi völgyhídról már sokat írtam, tipikusan az alulinformáltság témája. Az ÁSZ azt mondta, hogy mivel (38 db(!!!) változat több éves(!!!) vizsgálgatása és elutasítgatása, majd a völgyhíd melletti döntés után) az utolsó pillanatban előkeveredett még egy változat (a 39.), és erről Kőröshegy önkormányzata nem szavazott (mert programba se vették, korábban keményen elkötelezvén magukat a völgyhíd mellett), ezáltal „nem bizonyítható”, hogy a völgyhídas volt a legjobb, mert LEHET, hogy nem. Az egy más kérdés, hogy ezt a legtöbb napilap úgy interpretálta, hogy a völgyhídra „semmi szükség nem volt”, és azt sejttette derék népünkkel, hogy 44 milliárdot takaríthattunk volna meg. Az igazság az, hogy esetleg megtakaríthattunk volna egy más nyomvonallal 12 milliárdot, esetleg hatot, de az is lehet, hogy semmit. A 39. nyomvonalnak egyébként voltak más hátrányai is, azaz az ár nem minden.

Jelenleg ennyi. Ha vannak további érvek vagy információk, azokat szívesen olvasom.

Hm.. Azé-azé Árpád a DEMAGÓGIA ellensége, meg a világ legliberálisabb tollforgatója.. Csak nem a demagógia eszközeihez nyúl? Azér kíváncsi lennék hogy a hitelfelvevők hány százaléka tartozik a "plazmatévé, nyaralás hitelre" kategóriába? Szerintem nem a túlnyomó többség.. Ezzel példálozni nem DEMAGÓGIA? Hogy is van a mondás? Más szemében a szálkát, sajátba a gerendát sem????
malacka, erre tudsz nekem valami forrast mutatni?

"a 14. havi nyugdíj az Új Magyarországban is meg lett ígérve"
"de itt arról van szó, hogy viszi-e a bank a fedezetet, vagy türelmeskedik kicsit."

a bank nem viszi. illetve csak ha nagyon muszáj.
mert a bank pénzből él, nem pedig lakáseladásból.
vagy lízingből/kölcsönből visszavett használtgépjármű-eladásból.

legtöbbször a bank ajánlja fel a futamidőmódosítást, ha szorul a hurok.
"de itt arról van szó, hogy viszi-e a bank a fedezetet, vagy türelmeskedik kicsit."

TWA: hát a jogszabályok papírra készülnek és mint tudjuk a papír sok mindent elbír ;)

A lényeg, hogy igenis lehet, sőt kell(ene) komoly szabályozás arra, hogy a bankok hogyan léphetnek fel.
Csak egy példa: két-három levél "ejnye-ejnye" után már a végrehajtót küldik ki. Pedig behívathatnák egy banki irodába megbeszélésre az ügyfelüket mielőtt ilyen durvát lépnek.

Valahol korábban leírtam, hogy a minimum lenne hogy:
1./ hosszabb lélegzetet kell adni a hitel felmondása után arra, hogy másik bankot keressen a balek és gondoskodhasson a hitel kiváltásáról vagy hogy saját maga szerez vevőt a fedezetre (nem hagyni a bankoknak elkótyavetyélni a fedezetet, hiszen a bank csak abban érdekelt hogy a hitel összege bejöjjön, mégha sokszorosan túlbiztosított is az ügylet... vagyis átveri erejénél (és a törvényi szabályozás hiányosságainál fogva) a kuncsaftokat.
2./ ha a hitelfolyósításhoz a bank védekezésül ma már közjegyzőt is bevet, talán a hitelfelvevőnek is járna egy olyan lehetőség, hogy törvény írja elő *független* hitelszakértő részvételét a felmondást megelőző tárgyaláson, hogy az védje meg a hitelfelvevő érdekeit, ha maga nem tudja.
3./ Az adótörvényeknek 100%-ban el kellene vonni a *hitelfelmondásból* eredő *nyereséget* a banktól, vagyis a bankok érdeke a megoldások keresése legyen, ne az hogy minél hamarabb, minél nagyobb összeget hajtsanak be, még akkor is ha sokszoros kárt okoznak ezzel.

De ha nekiveselkedem, biztosan lehetne találni még néhány gondolatot, ami a bankok *hosszútávú* érdekeinek figyelembevételével (és a társadalmi igények előretolásával) korlátozza a bankokat, úgy hogy nem megrövidíti őket, *csupán* az erőviszonyokat és a célokat moderálja.
eMeL:
"1./ hosszabb lélegzetet kell adni a hitel felmondása után..... (és a törvényi szabályozás hiányosságainál fogva) a kuncsaftokat."
Elmesélem...
Szüleim váltak. Mosthám, a kis drága, csak akkor hajlandó elmenni a sajnos közös tulajdonból,(semmit nem tett bele,, de a szocpolhoz korábban is közös volt a tulajdon:( ) ha kifizetjük. Igenám, de anyám elköltözött már a válóper kimondása elött...mondhatni orvosi utasításra:(
Mosthohám semmit nem fizet, a közös költség-tartozás 3 év után 1 millióra rúg, hát ráteszik a tullapra. Mikor tudjuk meg? mikor bankhitelt akarunk felvenni....Bank elutasít, marad a pénzügyi szolgáltató.
És itt a buktató....
A pénzügyi szolgáltató 15%-os kamatra helyezi ki a más banktól felvett 4%-os hitelt.Ugyanazon jogok megilletik, mint a bankokat, de a kötelezettségek esetén...ja rájuk nem vonatkoznak :( Tipikus ilyen a provident ...
A lényeg, anyám a 80 nettójából, nem tudta kifizetni a 150 ezres törlesztést (8 millióról beszélünk)és a 100 ezres közös költsége, ki akarta váltatni egy kedvezőbb hitelre. A kk hátralék még mindíg nem került le, de ez már peren van, immár 5 éve...A pü-i szolgáltató megunta, bár addigra cc 2 millát kifizettünk,felmondta a szerződést,és ELADTA AZ OPCIÓS JOGOT EGY MAGÁNSZEMÉLYNEK!!!!!!
a magánszemély, a 8 millió hitelből másnap már 16 milliót kért, hogy lemondjon a jogáról. Most ott tartunk, hogy a lakásunkat vissza kell venni? magánszemélytől? mikor hitünk szerint banknak tartoztunk? és ami aztán kicsapta a biztosítékot
Pszaf közli, ja pü-i szolgáltatóra nem vonatkozik a törvény, és különben is, alá van írva az opciós szerződés. Mondom a fószernek a PSZÁF-nál..álljon meg a gyászmenet, azt törvény szabályozza, nem hiszem, hogy bárki önszántából aláír, egy tulajdonátruházó szerződést biankóban, és ha jól emlékszem ezt a BTK még bünteti is.
Ha magánszemély nem biztosíthatja adás-vétellel a kölcsönszerződést, akkor a pü-i szolgáltatóra , és a bankra is vonatkozik nem? Hát nem! És itt van az igazi buktató.
Jól meg kell nézni kinek tartozik az ember, mert a bankot köti a törvény, ott várnak is rendesen, meg egyezkednek, de a pü-i szolgot nem köt semmi. Most vizsgálódik a PSZÁF végre, hogy ez hogyan lehet...mit ad isten szép kis "maffiát" talált a háttérben:) de nekünk dec 10-ig ki kell fizetni a 16 millát, ha nem akarjuk, hogy a fószer elvegye, ami nem az ővé.Aztán a vizsgálattól függően évekig pereskedhetünk érte :(
Biztos vagyok benne, hogy nem a bankhitelek csúsztak be! Hanem ezek a 15%-ra kiadott kölcsönök:(
Éljen a magyar jogredszer.
A fősulin az első közgáz órán így kezdte a tanár: "Uraim két nagy hazugságtudomány létezik, statisztika és közgazdaságtan"
Na ezek után nem is hiányoztam az előadásairól.
Nem tudom mi a véleményetek de szerintem teljesítményként beállítani azt , hogy Magyarország milyen, mekkora hiteleket kap hát...
Ehhez nem kell nagy észlénynek lenni. A leghülyébb is meg tudja lépni, ha nincs lóvé kölcsön kérek vagy inkább adót emelek. Most komolyan ettől közgazdasági szakember valaki.
Banki hitelválság?
Utána kell olvasni mekkora a bankok N A P I nyeresége. Ezek után nem tudom komolyan venni a hisztit. 3 olyan bank is van kishazánkban kiknek a napi nyeresége meghaladja az 1,5 millárd!!! forintot! Igazából szívesen megkérdezném tőlük mekkora lenne az a napi nyereség amitől nem siránkoznának.
Az OTP idei rekord nyereségéről még nem is beszéltünk. Nincs kedvem leírni olvasson utána akit érdekel. Sebaj ezt a keservesen kevés nyereséget majd kipótoljuk bankmentő csomaggal. Vicc
"Még túl fiatal a fiad. Megismered még a Magyarok Istene és a Bionicle tolltartó közötti kapcsolatot. :D"-:)))


valahogy ezt találom a legjobb megnyilvánulásnak az egész világgazdasági válságra.
eMeL · emel.freeblog.hu/ 2008.11.26. 00:19:06


Persze, csak ebben az esetben a bank azt mondja majd, túl nagy a kockázat ezért neked nem adok hitelt.

Akkor majd a bank lesz megint a csúnya gonosz vérszívó ugye?

"de itt arról van szó, hogy viszi-e a bank a fedezetet, vagy türelmeskedik kicsit."

1. Hiába viszi, nem tudja pénzé tenni.
2. Ezért aztán saját érdekében türelmeskedni fog.
Dehogynem tudja pénzzé tenni. Annyit még ki lehet venni egy ingatlanból, amennyi a banknak kell, legföljebb a tulajnak nem marad semmi.

Annyiban igaz, ha ez gyakorlat lesz, a piac jól beárazza lefelé az ingatlanokat, és akkor már nehéz dolga lesz a banknak is. Ha bank lennék, most azonnal árvereznék, mert félév múlva szarabb lesz a helyzet.
FAQ:
"1. Hiába viszi, nem tudja pénzé tenni.
2. Ezért aztán saját érdekében türelmeskedni fog."

MAGYARORSZAGON VAGY AZ USABAN? (bocs benthagytam a caps lock-ot, a kovetkezo nevedet ird kisbetuvel...)
zsanett- a döglött paci avagy döglött tehénke 2008.11.24. 09:16:54
""jövőre a kamatkiadások nélkül számított "
miért nem inkább a kamatkiadásokat csökkentik?"

kedves Zsanett en ugyan legtobbszor nem ertem miket irkalsz, de most fejen talaltad a szoget...
!!!!!!!!
Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2008.11.24. 08:53:49
"Ha az éppen regnáló kormány jelentősen túlköltekezik, akkor vajon mit csinálhat ez a Tanács azon kívül, hogy elhaló hangon a semmibe kiáltja, hogy: "ezek itt megint szórják a pénzt"?"

szerintem az egyetlen racionalis dolog lenne megvonni a kepviseloktol a fizetest es egyeb jovedelmi forrasokat.
ugyancsak ezt kene tenni a mulasztasos alkotmanysertesek eseten...

seccperc alatt megegyeznenek 2/3-os torvenyekben is.
Nolet 2008.11.24. 09:07:34
" mindenfajta változásnak megvan az az előnye, hogy a rendíthetetlennek látszó székek (ahol a mi pénzünkből pasziánszoznak munka helyett) meginognak. Nem mondom én, hogy mindenki bukik aki érdemelné, de ha legalább egy kettőt kirúgnak, akkor a többi beszarik egy kicsit, és elkezd dolgozni."
kizart dolog!

nagyon fiatal kell legyel hgy ezt irod. en mar ot-hat leepitesen tul vagyok SOSE azokat kuldtek el, akiket kellett volna! aki maradt az meg kevesbe tud dolgozni, mert
elkuldtek aki fiatal, aki jo valamire mert az mashol is boldogul, maradt a nyugdij elotti, lassu es a tobbgyerekes...
molaris 2008.11.24. 09:09:11
kedves molaris!

en is utalom a jelen kormanyt&elitet mint a sz@rt, de vedd figyelembe mikor ezt irod:
"A szakértőkkel, akik 3 nappal a bukta előtt még stabil bankrendszerről és minden jóról biztosították szegény Ferit. Vagy megint csak egyszerűen hazudott."
hogy:
ilyen valsag elotti pillanatokban akkor is azt kell hazudni, hogy minden OK, ha nem a!!!
eppen az orszag erdekeben.
az a baj, hogy egy hazudos mondta es nem hittek el neki!
Checkpoint Charlie 2008.11.24. 09:11:52
"[azok a hulyek], akik szerint az emberek felelőssége egyáltalán összehasonlítható a kormányéval. Ahol még az ország pénzügyi vezetése sem szabott gátat a hülyeségnek, ott Mari néninek, meg a pimaszul hülye fiatal házasoknak kellett volna?!

druszam a kerdes jogos... de nem godnolod hogy ezzel a felelosseget is leszedjuk atharitjuk magunkrol???

a kormanyt szidni a legkonnyebb... megcsinalni, megszervezni valamit jol!!!
az lenne valami!
Guga

"Dehogynem tudja pénzzé tenni."

Nem tudja. Ez benne a csalafintaság, mert nincs vevő.
Ha a sötétből mégis előszed majd valami haver faktoring céget a bank aki ad a házakért 1 ft-ot (ezzel az árverező társulat igen jól járna), akkor ugyanazzal a mozdulattal hívhatja is a csődbiztost, ugyanis (papíron) ezzel a bank még nem likvidált hiteleinek fedezetét is eltünteti.
Ettől a pillanattól kezdve pedig már nem a bank dönti el, hogy milyen módszerekkel likvidál tovább.
(Nem véletlenül hullanak hitelválságok alkalmával a bankok, mint a legyek.)

"Ha bank lennék, most azonnal árvereznék, mert félév múlva szarabb lesz a helyzet."

Ezzel meg az a baj, hogy nem érdemes elindítani az ingatlanok minél gyorsabb, versenyszerű árverezését mert nincs az a piaci mechanizmus, ami a dominót megállítsa. Legfeljebb a padló.
(USA-ban sincs, bár sokáig reménykedtek benne, ott már dézsából öntik a pénzt)
A másik hogy nem is lehet árverezni amíg az ügyfél fizeti a részleteket.

Kevés a boldogsághoz az, hogy a bankok rendelkezhetnek az ingatlan felől. A mindennapi működés pénzt kíván. Most még stabilnak látszó hitelportfoliok néhány százalékos "elégése" a bankok tőkeáttétele miatt már végzetes.

Képzeld még el azt a horrort, hogy egyszer teljesül a liberálisok álma és az állam a gazdaságból visszahúzódik, miniatűr méretű lesz.
Na akkor kihez fog szaladni a bank?
A miniállamhoz? Az meg miből adjon neki pénzt, a 0%-os adóból?
Katasztrófa lenne. Szerencsére ez a liberális torzó irányvonal ma már esélytelen.
Dekatlon 2008.11.24. 17:11:37
"Miért mennek a tv-ben még mindig a "vegyél hitelre karácsonyi ajándékot" reklámok?"
mert remek uzlet!

mert az emberi hulysegre lehet alapozni.
Gondolkozni valo:
Csak ebben a honapban 480-emberembol 124 fizetes eloleg igenyles kerult elem a megugrott devizas torleszto reszletek miatt. Egy azaz egy emberkenek volt hitele szerszamra (gyalupad) atobbi fogyasztasi cikk, javareszt elektronikai ( nem mertem leirni a plazmatevet, de az a slager ) ill auto.
Parezer forint nem tervezett kiadas es bedolt a koltsegvetesuk. Es szidjak a vilagot...bankot, kormanyt aki az eszukbe jut. (Meg engem is, mert a ceg meg ugye nem ingyen hitel intezet)
De zemberek persze mindent jol csinaltak merthat kell azaz auto egy kisvarosban ami 15 perc gyalog keresztbe es 15 perc biciklivel (biceklivel) hosszaban.
Lehet Oket sajnalni
TheDude 2008.11.24. 17:33:05
" a bérem több mint felét elvonják, aztán elszórják"
vedd eszre hogy a nagy resze hasznosul, epitenek utat, hidat, mukodik az oktatas, van egeszsegugy (olyan amilyen de hasonlitsd ossze az eszak-olasszal aztan kritizalhatod) adnak segelyt egy csomo ehezonek, betegnek, nyomoreknak... stb...

"De sebaj, most majd lesz szerencsém fizetni az IMF hitelek rám eső részét is"
pontosan!

"hacsak közben ki nem rúgnak mer hát nekem csak a versenyszférában sikerült elhelyezkednem, s nem a közszférában, ahol már ma is magasabb az átlagbér,"
ez varosi legenda
ha azonos funkciot hasomlitasz ossze: esztergalyost esztergalyossal, vezetot vezetovel, akkor a versenyszfera messze jobb!!! 2-3szor is.

"valódi leépítés meg azon a vidéken sehol,"
ne irkalj ilyeneket, a 387 fobol 50-et kell leepitenunk (kutatointezet)

szoval nem eleg elkeseredni azert a tenyeket tisztelni kell...
- Bemutatnám egymásnak az urakat. A kék sarokban a legpénzügyiszakemberebbnek kinéző …
- Mind úgy néz ki.
- Az Armani öltönyös …
- Mindegyik az.
- A kutyafáját! Illetve shit! Balról jobbra mondom! Így jó?
- Aha.
- Tehát doktor Fics, professzor Mudisz valamint az ikrek, csermen Sztenderd és prezident Púr, akik egyben vicék, mégpedig vicaverza. A piros sarokban …khm …mondja már a nevét …
- Balogh.
- … miszter suta valami balkáni újságtól …
- Magyar vagyok.
- Akkor baltikumi. Mindegy az, a lényeg a végtelen, hóval borított sztepp, medvével, tunguzkával meg derszuuzalákkal doszt. Ha ideadta a megszervezési pénzt, felteheti nekik a kérdéseit. Így ni, nagyon helyes, hogy csinálták?
- Összedobtuk. A jelentős lapok egyesített éves reklámbevétele.
- Gyenge lehet a maguk reklámbiznisze. De ez nem érdekes, leitattam őket azzal az izével, a pélájnkivel, amit hozott, ahogy megbeszéltük, a többi a maga dolga, én most megyek, itt vannak a bjulgérok is, vagy kik, ők a Rambót akarják. By gentlemen, have a nice day.
- Jónapot az uraknak. Nem venném hosszan igénybe a drága idejüket, rögtön a tárgyra térnék. Hát hogy is van az a leminősítés?
- Hehe. Megnézzük a grafikonokat, aztán puff, bele a közepibe, és már meg is kapták a ZZZZ mínusz-mínusz mínuszt.
- Melyik grafikont nézik?
- Hol ezt, hol azt. Amelyik rosszabb. A jobbakat kihagyjuk, még elmaradna a leminősítés. Haj, de jó játék ez, nem is hinné.
- De akkor hogy lehet az, hogy a most becsődölt amerikai bankokat a portfoliójukkal együtt hosszú éveken keresztül AAAAAAAAA++++++-ra minősítették?
- Azok naggyon jó bankok, maga csak ne bántsa őket. Ott van például a Lehman Brothers …
- Összeomlott.
- Na és? Attól még az naggyon jó bank, és ha ő is kap állami segélyt, még ma is vígan él, ha meg nem halt.
- Meghalt.
- Pech.
- Az Egyesült Államoknak, mint államnak sincs valami rossz besorolása egyikőjüknél se, ha jól tudom.
- Hát persze, hogy nincs. Alig éri el az államadósságuk a GDP 70 százalékát. És mivel Japáné se több 196 százaléknál jogos a tizennyolc A, a harminckét plusszal.
- Értem. És a kis országok?
- Hijj! Azokat szeretjük. Ott végre megnyílik a tér a játék számára. Jól leminősítjük őket, aztán fogadásokat kötünk, hogy melyik mikor omlik össze. Nagy pénzekbe megy ám, de igencsak élvezzük, ugye fiúk?
- Naná! Öröm nézni, ahogy kapálóznak, meg futnak fűhöz-fához. Persze olyan kell, aminek vagy rossz híre van, vagy rossz hírét keltik, másképp nem megy.
- És rosszhír keltő minden országban akad, balkánikám. Elég, ha valakinek ott, abban a kis országban nem jönnek be a számításai, és akkor elkezd kiabálni, de jó hangosan ám, hogy az egész világ meghallja. Mivel pedig a befektetőknek érzékeny füleik vannak, és úgy gondolkodnak, ő csak tudja, hiszen ottani …
- … még jobb, ha valamilyen európai pártban is van valamilyen beosztása, úgy aztán hangosabbnak hallatszik az ének …
- … vagy van egy ismert pénzügyi szakembere egy jó kis permanens összeomlás vízióval …
- …akkor már csak a leminősítés kell, és lehet röhögni. Hahhahahhh.
- Tudja, balkánikám, ez egy klasszikus folyamat. Megnézzük a grafikont, és hatalmas pénzügyi rutinunkkal úgy találjuk, hogy ha valami történik, nem fogja tudni visszafizetni az adósságait. Így aztán leminősítjük. Azaz a történés megtörtént, erre mindenki kivonja onnan a pénzét, és senki nem ad nekik kölcsön, mert mi azt mondtuk, vagyis végeredményben tényleg nem tudja visszafizetni. És még igazunk is lett! Á propos, Dzsordzsi jössz nekem kétmilliárddal, mert az a kis izé, az a Hungary mégse omlott össze.
- A szemetek! Pedig mind a hárman …nem baj, holnap majd átutalom. De legközelebb én nyerek!
- Te balkáni! Nincs még abból a pélájnkiből? Jobban megy a leminősítés vele, nemde, bojsz? Majd küldess pár ládával. Tudod hova. De … hát ez elment. Mindegy. Gyerekek, láttam itt egy bárt a harmincadikon, nem ugrunk be egy italra?
"Persze, csak ebben az esetben a bank azt mondja majd, túl nagy a kockázat ezért neked nem adok hitelt."

Hát a törvények olyanok, hogy mindenkire vonatkoznak.
Vagyis egy ilyen törvényi szigorítás azt jelenti, hogy a bank eldönti, ezzel együtt akar-e hiteleznimo-on vagy kivonul.
De ahogy én látom, az általam leírt szigor csupán ésszerüsítés és a valóságban szinte érdektelen a nyereségesség mértékében.
Vagyis amelyik banknak nem tetszik így az vonuljon csak ki nyugodtan a piacról, lesz aki kitölti ahelyét ;)
"2150/2008. (XI. 5.) Korm. határozat
a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság részére történő kötött segélyhitel felajánlásáról

A Kormány
a) egyetért a 8,6 millió USD keretösszegű kötött segélyhitel felajánlásával a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság részére laoszi mezőgazdasági miniüzemek fejlesztéséhez;
b) felhatalmazza a külügyminisztert, hogy a kötött segélyhitel felajánlásáról a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Kormányát értesítse;
c) felhívja a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a kötött segélyhitel felajánlásának az OECD-nél, illetve az Európai Uniónál a megfelelő határidőben történő bejelentéséről."

Valaki megmagyarázná, hogyha annyira csődbe vagyunk mér adunk Laosznak hitelt?
FAQ, az (még) nem áll, hogy nincs vevő, mert szar áron igenis van vevő. Még. EZért mondtam, hogy a bankok helyében most kezdnék lépegetni, mert fél év múlva nem biztos, hogy még ilyen "jó" árak lesznek. Amíg megfizetik a részleteket, meg minek is kéne árverezni?
zsanett- a döglött paci avagy döglött tehénke 2008.11.24. 09:16:54
""jövőre a kamatkiadások nélkül számított "
miért nem inkább a kamatkiadásokat csökkentik?"

kedves Zsanett en ugyan legtobbszor nem ertem miket irkalsz, de most fejen talaltad a szoget...
!!!!!!!! "

nem saját gondolat, Kupa Mihály vetette fel, hogy az IMF hitellel ki lehetne váltani a drága hiteleket.
nemecsekerno_007 2008.11.24. 09:26:30
"2000 óta írkálják, hogy gáz lesz. Sôt már évtizedek óra írják és mondják."

azt hiszem tevedsz, olvass marxot!
mar ugy 1848 tajan megirta ezt, sot megjosolta egyre nagyobb valsagok lesznek...

mindig van egy csomo kozgazdasz aki valsagot josol, ha bejon ok veszik at a vezetest, a tanacsadast...

josolni a valsagot informaciotartalom nelkuli valami.

az az erdekes, hogy mit nyomat a 'mainstream' es miert?

Petchsnig Maria Zita: A felélt jövő
www.es.hu/?view=doc;21369

"Nincs szándékomban a kormányzat erőfeszítéseinek lebecsülése, csupán a csomag élénkítő hatásának korlátaira szerettem volna a figyelmet felhívni, hogy az „anticiklikus" gazdaságpolitikát illetően ne legyenek illúzióink. Lássuk reálisan, hogy a magyar gazdaság a külső és belső kondíciók felől tekintve ez idő szerint hosszú távra elhúzódó növekedési válságra van ítélve. Tavaly a bruttó hazai termék mindössze 1,1 százalékkal nőtt, az idén sem lesz több 1,3 százaléknál, a jövő évi költségvetésben pedig egyszázalékos visszaesést jelezett a kabinet. 2010-ig még nem látunk, azt még meg is kell élni. De annyi bizonyosan látszik, hogy az egyensúly helyreállítására tett erőfeszítések éveiben nem tudtunk javítani a gazdaság verseny- és tőkevonzó-képességén. Ellenkezőleg, a potenciális növekedés tartópillérei meggyengültek, s így, ha a külső konjunktúra egyszer beindul, visszakapcsolódásunk közvetlen versenytársainknál erőtlenebb lesz. Leszakadásunk folytatódik.

S mindez köszönhető annak a politikai osztálynak, amely a maga pecsenyéjét sütögetve az ország hosszú távú érdekeire tekintet nélkül elpolitizálta az évezred első évtizedét. Igaz, kényszerhelyzetbe kerülve egy részük próbálkozott korrekcióval, mire más részük kórusban nemet kiáltott. Antagonisztikus ellentétüket a világválság sem tudja feloldani (vagy más megfogalmazásban: nekünk Mohács is kevés). Csak azt ne higgyék, hogy magatartásuk nem viszi a lefelé menő spirálban lejjebb és lejjebb azt az országot, amelyért szavakban oly sokat tudnak aggódni..."

Szép kerek, higgadt szakcikk.

huba

"MAGYARORSZAGON VAGY AZ USABAN?"

Itt is, ott is.
Sokan képzelik azt, hogy az ingatlanpiac bedugulása Európában nem következhet be.
Reméljük valóban nem is fog, de ha egyszer a dominó elindul, akkor nincs mese.
A készpénzes vevők nagyon hamar elfogynak, hitel meg nem lesz.
Gildor Inglorion · gildorblog.blogspot.com 2008.11.24. 09:51:13
"mert a hülyemagyar nem 9 999 999, de te zseni vagy! a hülyemagyar 10 000 000, mert te sem tetted a dolgodat, ha nem szóltál..."

hat inkabb 15 000 000.
grin · wikipedia.hu/w/user:grin 2008.11.24. 10:03:39
" a kormány sosem fog tudni oly nagyságrendű bedőlt hitelt felvenni, mint a nép összessége."
ezt gondold at lecci megegyszer.

az 1000szereset is siman fel tudja venni, sot fel is vette.
sot eleg csak roszkor, rossz helyen nyilatkozni es bedol a forint ami miatt meg kell (?) emelni a kamatot azaz a deficitunk szepen megugrik...

"És a kormányt le lehet váltani,"
tenyleg? Hogy?
nekem ugy tunik 4 evre be avannk betonozva

"sőt, le is mondhat,"
tenyleg? valoban? vajjon miert nem teszi akkor?

"de a nép hova mondjon le a híd alatt,"
na ez egy jo kerdes...!!!
FAQ (ex SarokVáltó) · www.youtube.com/watch?v=53EgkvFB-UA&feature=related 2008.11.27. 12:29:18

"A készpénzes vevők nagyon hamar elfogynak, hitel meg nem lesz."
es ez miert lenne baj? nincs eleg lakas?
sokkal tobb van mint kene, kell a korrekcio es kesz.
zsanett- a döglött paci avagy döglött tehénke 2008.11.27. 09:49:35
"nem saját gondolat, Kupa Mihály vetette fel, hogy az IMF hitellel ki lehetne váltani a drága hiteleket."
attol meg jo!
:)

en is irtam mar hogy a 12%-osat ki lehetne valtani 5-6%-osra, de kiderult, hogy a 12% az Ft-ban van (allampapir hozam) az 5-6% meg euroban.

es ha belegondolunk, hogy mar mindenfelé megy vissza az eurokamat,
mi ezzel a 5-6 %-ossal is kb. duplat fizetunk...
kalapjakab 2008.11.24. 18:11:10
Válasz: Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:43:04
"Ekkorról linkelj be valami okos figyelmeztető szöveget abban a témában, hogy Nem jó hitelből gazdálkodni."
ezt tette arpi az ot perces a mesefilmjeben is...

"De nem ér a fidesz.hu-n megjelent intelmekből mazsolázni, csak saját kútfőből!"
mar hogyne erne!
sot az lenne az igazi, ha arpi idelinkelne egy csomo fideszes figyelmeztetest...

dehat fogadasom van arra hogy ilyen nem lesz!
FerikE "Valaki megmagyarázná, hogyha annyira csődbe vagyunk mér adunk Laosznak hitelt?" Szolidaritasbol a tulelok fele - ez eleg lesz ravezetesnek? Amugy ez az osszeg bolhafing a mi nagysagrendjeinkhez kepest, viszont egy fejlett orszagtol elvarjak az ilyesmit. Mint ahogy mi is el szoktuk varni a magunk javara. Persze szerinted egy magyarnak nyilvan szarabb eladni az autot, mint egy laoszinak ehen halni.
"Felmentették ifjabb Hegedűs Lórántot"
Erről kellene olyan TWA-s beszólósan egy rövid értekezést írni.
Addig is Jean Calvin forog a sírjában..
T. Karesz!

Hát igen. Duplát fizetünk. Ahhoz képest viszont egészen jó, hogy a normál piacon semmilyen kamatért sem (na talán 13 - 14 %-ért mégis) kapnánk euro hitelt, és miután a bankoknak a lakosság forintban fizet, a bank meg Svájcnak CHF-ben, ha nincs euro hitel, hamar megdőlne az első dominó, ami speciel a bankrendszerünk.
meglesz baszki, meglesz. epét fogok hányni, továbbá kérem regisztrációm törlését a református egyháztól. szánalmas, gennyben fetrengő, ocsmány banda, a szcientológusokhoz mérhető bűnszövetkezet. (azzal együtt, hogy jogilag, egyházjogilag így, úgy, estébé.) legalább kiadhatnának vmi szöveget, hogy de azért undorító egy fasz ez a hegedűsnáci.
T. nerángass! 2008.11.27. 10:34:35

PMZ-t én szakembernek tartom. Ahogy Bokrost is, meg Csaba Lászlót is (na őt azért már nem annyira). Azt viszont valahogy egyik se érzékeli, hogy Magyarország legfőbb problémája nem a politikai elit, meg az adórendszer, hanem a munkaerő. Ami nincs. Ami ugyanis van, az nem használható. És lehet az a 8 általánost (ha ugyan) végzett munkaerő akármilyen olcsó, nincs cég, amelyik beállítaná a szerelőszalag mellé (több kárt okozna, mint amennyi hasznot), azok a cégek pedig, amelyek kifejezetten olcsó munkaerőt foglalkoztatnak, már végérvényesen elmentek. Nem csak Magyarországról, hanem hovatovább Európából is, erről tehát már nagy valószínűséggel lemaradtunk. Felzárkózásunk drasztikusan irányított oktatással (ami ellen mindenki hörögve tiltakozik) minimum 10 év.

Sajna.
"azok a cégek pedig, amelyek kifejezetten olcsó munkaerőt foglalkoztatnak, már végérvényesen elmentek. Nem csak Magyarországról, hanem hovatovább Európából is, erről tehát már nagy valószínűséggel lemaradtunk."

Azért mi a minimálbérpolitikával direkte mutattuk is az ajtót nekik.
Vakapád

nekünk nincs bankrendszerünk... ha gond van a bankokkal akkor az legyen azok gondja akik az eddig kiamagasló nyereséget eltették... a hitel az kétoldalú üzlet és a bank is veszíthet

az OTP idei első háromnegyedévi nyeleresége 280 milliárd... bankmentő csomag az IMF hitelből mi a fasznak...

A Genereál Motors tözsdei értéke jelenleg kisebb mint az OTP-é...
Árpi

Lepd meg már a közönséged, és ne hányj epét...
Kedves Árpád
Mégegyszer az OTP-ről

Az OTP-nek minden közepes szinvonalú pénzpiaci versenyben meg kellett volna buknia...csak nálunk nem... miért?
egy példa: egy havi 22 ezer forintos államilag kamattámogatott lakástörlesztő részletben 2200 Ft a kezelési költség...
azaz egyetlen számitógépes műveletért, azaz a hitelhez kötelező nála vezetett folyószámlámról leemeli és jóváírja az összeget... ez sima rablás
mi a faszt csinál a pénzügyi felügyelet, a fogyasztóvédők, a versenyhivatal,
piacvezető bank, hát utánna mennek a többik is...
itt egy példa a magyar pénzügyi garnitúra gazemberségéről, de ha igy jobban tetszik a dilettantizmusáról

az évente elkurt 200 milliárd forint több, mint a közalkalmazottak 13. havi bére:
www.es.hu/index.php?view=doc;21321
szóval Árpád, meg Vakapadád lehet, hogy ti szeretnétek 30 ezer forintos minimál béren tartani a melósokat... természetesen jó látható politokai hátsószándékkal, de ez az ébredő Kongó szinvonala...
jó reggelt, bazd meg gyertek ki a számítógép mögül és ne a pártok és bankok piárosainak szemléletével...
Ne félj: ez (a kezelésiköltséges genyózás) simán versenyben leküzdhető volna. csakhogy az OTP kb olyan beágyazottsággal bír, mint az MSZP. meg van szokva. az "A Bank". meg sok helyen az van helyben, más nincs.
FAQ, Guga: mindig mindenre van vevo csak legfoljebb tul sokat kernek erte. amire nem lehet vevot talalni annak az ara 0 $/Ft.
ha a kinai is meg tudja csinálni, akkor neked nem fizetnek többet, mint a kinainak + szállítási költség. kva sürgősen fel kéne fogni, se az autó, se anyaralás nem alanyi jog. a zséből előbb fizesd ki a nyúgdíjad, az orvvost, a gázt (ne fűts 24fokra), áramot, kaját, ha marad, max akkor vegyél autót!!! nem fordítva, ez esetben ne csodálkozz, ha egyszer "nem szednek össze", mert a cechfizetők 140ezres tábora távozott az országból.
Guga

"EZért mondtam, hogy a bankok helyében most kezdnék lépegetni, mert fél év múlva nem biztos, hogy még ilyen "jó" árak lesznek. Amíg megfizetik a részleteket, meg minek is kéne árverezni?"

A bank csak akkor tud lépni, ha már megtörtént a baj. Hamarabb nem.
Fél évre előre hogy adja el a lakást? Azt mondod lépegessen. Mit lépegessen most?
A háztartási tartalékok csak pár hónap elteltével fogynak el, utána majd lehet árverezni.
Addig maximum felkészül egy "gyorsárverező" team létrehozásával.
Én abban bízok hogy a helyzet kevésbé lesz súlyos. Csak sajnos erre az élet -leginkább az elit cselekvőképessége- rendre rácáfol.


Karesz

"es ez miert lenne baj? nincs eleg lakas?
sokkal tobb van mint kene, kell a korrekcio es kesz."

A korrekció szép és jó, egy baj van vele, hatalmas vákumot képez a fogyasztásban.
Mivel vezényszóra kezd el mindenki kevesebbet fogyasztani (minden szektorban), ezzel garantálja is a leépülést. Ezt a vezényszót (a pánikot) kellett volna elkerülni a hitelezés lassú visszafogásával, idő bőven lett volna rá.
Kezdetben a spirál gyorsul, de aztán valahol (sok csőd után) megáll, a vagyonok egy része átrendeződik (persze a szegény továbbra is szegény marad) és lehet mindent kezdeni előlről.


Ne félj

"Az OTP-nek minden közepes szinvonalú pénzpiaci versenyben meg kellett volna buknia..."

Bingó!


Árpád

"Ne félj: ez (a kezelésiköltséges genyózás) simán versenyben leküzdhető volna."

Hogyan?
Jó lenne például feldarabolni azt az OTP mammutot, mondjuk a fokozottabb verseny érdekében, ezt nem lehet megtenni, mert ahhoz nem elég nagy. De elég nagy ahhoz, hogy szépen kövessék a lenyúlásban a többiek, a kicsik.

Vagy bízzunk a spekulánsokban és a bank ügyfélkörét szivesen átvevő "új" tulajdonosokban hogy majd ők a verseny szellemében módszeresen kinyírják?


huba

"mindig mindenre van vevo csak legfoljebb tul sokat kernek erte."

Így van, de ha a bankok belemennek az egyre alacsonyabb árú eladásokba, akkor az eszközeik fedezete ahogy mondani szokás "marked to market" kicsúszik a mérlegből. Vagyis csődvédelmet _kell_ kérniük. (Nem elhatározás kérdése)
Ezt meg azért ők sem akarják. Marad a mismásolás, törvények átgyúrása, piacellenes lépések.
Azé még nem kéne sértegetni a másfélmillió szocialista szavazót. Biztos neked az a csökött orbán kéne, a feri legalább nagy, az orra mindenképpen. tünnyél el.
"Így van, de ha a bankok belemennek az egyre alacsonyabb árú eladásokba, akkor az eszközeik fedezete kicsúszik a mérlegből."

Azért a magyar bankok uj lakásokra sem adtak kb. 70%-nál nagyobb hitelt.
De a szabadfelhasználású jelzáloghitelek szerintem az 50%-ot se érik el soha, tipikusan inkább a hitelfedezet értékének 5-10, legfeljebb 15%-át hitelezték.

Ez pedig nem egy bukta helyzet!
A bank nem veszíthet!!
De a bank felelőtlen politikája (azonnal menteni a pozíciómat, bármi áron) nagyon komoly károkat okozhat!!!

Egy összeomló (vagyis inkább leülő) ingatlanpiacon a bank megmenekül (kimenekül) a válságból és milliónyi 'hullát' (ingatlanát 20%-on elárverező földönfutót) hagy maga után.
Na ez ellen kell sürgősen! jogszabályokat hozni.
Annál, hogy a bankrendszer megcsúszik, csak egy rosszabb van, ha 1-2 millió munkanélküli, otthontalan, éhes ember kószál az utcákon!

eMeL · emel.freeblog.hu/ 2008.12.02. 12:28:12

Pont ezt mondom én is.
Hiszen melyik folyamat a jobb?

-A bankokat kisegítjük, megmentjük, majd a biztonságérzetük növelése érdekében romlásba taszítják a gazdaságot.

-A bankokat olyan gyorsan likvidáljuk, államosítjuk, amilyen gyorsan csak lehet, mielőtt még nagyobb károkat okozhatnának.

(Bár most speciel én is OTP tulajdonos lettem egy pár napra, de ettől függetlenül roppant kártékonynak tartom a szerveződésük mai formáját.)
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.28. 07:50:26
"Ne félj: ez (a kezelésiköltséges genyózás) simán versenyben leküzdhető volna. csakhogy az OTP kb olyan beágyazottsággal bír, mint az MSZP. meg van szokva. "

jajj!!!! az persze igaz, hogy az OTP meg van szokva.

Hajduszoboszlon, csak a foutcan, a kovetkezo bankok vannak:

Erste, Allianz, Unicredit, Otp, K&H, Raiffeisen.

ugyan hany bank kene meg, hogy verseny legyen????? Mert most csopnnyi sincs!
Ugyan mitol szamolnanak kevesebb kezelesi koltseget...????
ha valamelyik szolgaltatas veletlenul olcsobb az egyiknel egy masik bizton dragabb...

hol eltek TI versenyhivok?????

talan ideillik, talaltam a HVGben (Januar 24) egy jo kis cikket 'a szakmunkas 40 evre keszul' cimmel.

oszlat nehany tevhitet a szoc juttatasokrol:

kiirthatatlan legenda, hogy a kepzetlenek mindegyike kap segelyt. ezzel szemben egyharmaduknak semmifele ellatasa nincs, a segelyezettek nem rancbaszedendo ciganyok, ahogy a kozvelemeny hiszi.
" a gazartamogatas, a gyed, a korai nyugdij felvetelenek anomaliairol sokkal kevesebb szo esik, mint a rendszeres szoc segelyrol pedig azok joval koltsegesebbek"

"a kisebbsegek potyautassagat a tobbseg kevesbe toleralja, mint a sajatjat, ami persze nem magyar sajatossag..."

süti beállítások módosítása