W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Lassú hajnal

2008.11.24. 08:30 Tóta W. Árpád

A magyarok istene lusta dög. Most sikerült felfogni, hogy tényleg nincs pénz.

 

Ld. még: Hitel, világ, stádium



Címkék: cikkajánló válság szocializmus

407 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr7785329

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: rosszarcz 2009.06.09. 15:36:28

lassú hajnal by Tóta Magyarság-kritika, abszolút helyes és jogos.

Trackback: alternatíva 2008.12.21. 19:50:35

Gazdasági ki mit (nem) tud - az Alternatíva pénzügyi válságról szóló utcai felméréseA gazdasági világválság ürügyén lapunk összeállított egy rövid kérdéssort, amely az átlagember alapvető gazdasági tájékozódottságát és tárgyi tudását hivatott felmérni. Ez…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát nagyon elszomorodtam ezektől a hozzászólásoktól... Semmilyen válság nem elég ahhoz, hogy az emberek felfogják, a szocializmusnak tényleg vége! '90 óta várom, hogy legyen végre egy politikus, aki churchilli módra nem ígérne mást, "csak vért, verítéket s könnyeket", de ennyi bátorság egyikben sem volt, mind megpróbálta szépíteni a helyzetet, elrejteni a várható nehézségeket.
Végigkínlódtuk a tulajdonváltás meg a szerkezetátalakítás nagy részét, és azt hittük, hogy most majd jön a "jóléti állam", a kapitalizmus szebbik arca. Mert megérdemeljük. Csak közben a világgazdasági változások nyugaton is aláásták azt a szisztémát, s lassan ott is kénytelenek beismerni, hogy csak egy gazdaságilag kedvező korszak szép álma volt, hosszútávon nem tartható. És ennek nem a jelzálogpiaci válság az oka, az csak katalizátor vagy egy heves lázas állapot. De Magyarországon senki sem akar ezzel az illúzióval leszámolni.
Messzire nyúlnak ennek a gyökerei: kádári konszolidáció, gulyáskommunizmus, maszek, háztáji, gebin, gmk, az egyéni boldogulás, gazdagodás lehetősége a társadalmi "békéért", passzivitásért cserébe. De aztán jött az olajválság, a cserearányromlás, a "begyűrűzés", az államcsőd réme, a hitelfelvételek, az agónia elodázása. A lekenyerezésünkre felvett akkori hiteleket fizetjük még ma is és még sokáig. A takarón túli nyújtózkodás, a valóság figyelmen kívül hagyása mélyen az agyakba szívódott.
Itt azt gondolják az emberek, nem kivitelezhetetlen, hogy csökkentsék a befizetési kötelezettségeket és ugyanakkor növeljék a juttatásokat. Egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy a kettő együtt nem megy, vagy-vagy. Legszívesebben megköveznék azt, aki az állami újraelosztás szűkítését vagy az öngondoskodás nagyobb szerepét szóba meri hozni.
Nem akarnak az emberek szembenézni azzal, hogy egyre kevesebb aktívnak kell az egyre több inaktív ellátását finanszírozni, az aktívak igyekeznek egyre kevesebb adót fizetni, illetve minél hamarabb inaktívvá válni, és közben a munkához jutás lehetőségei a relatíve magas bérek miatt a jövőben még nehezebbek lesznek.
Jellemző ez a "kilóg a nép segge a gatyából" hasonlat is, ami újmagyarul azt jelenti, nem élünk olyan jól mint a rózsadombi gazdagok, vagy mint a svájci átlagpolgárok. De úgy sem, mint a legtöbb afrikai vagy bangladesi, akiknek tényleg kilóg a segge a gatyából. Csak mi "vigyázó szemeinket" folyton arra vetjük, ahol nagyobb a jólét, és ezzel örökös, kielégíthetetlen sóvárgásra ítéljük magunkat.
Mentségünkre szolgáljon, hogy a kapitalizmus mostani szakasza a fogyasztásra épül, amely napról napra újratermelődve perpetuum mobileként tartja mozgásban a gazdaságot. (Van is egy "népi" megfigyelés arról, hogy miért romlik el olyan gyorsan minden. Azért, hogy újat vegyünk.)
Mi azt gondoljuk, hogy nekünk is járnak azok a javak, az a nívó, ami a nyugatiaknak, hisz mi is dolgozunk ugyanannyit. (Vagy nem, de ez egy másik kérdés.) De ha majd pl. az 1 milliárd indiai is ezt fogja gondolni, akkor mi lesz? Peking, szmog és olimpia? És a sok milliónyi kínai szemére se lehet vetni, hogy ők is a nyugati életszínvonalat akarják megvalósítani, hiszen az ezt megelőző 10-15 évben főként csak termeltek szerény fogyasztás mellett. A szakértők szerint Amerika növekvő fogyasztását Kína termelése fedezte, és részben emiatt növekedett óriásira Kína gazdasága, fizetési mérlege, valutatartaléka.
De most az ökológiai távlatokat félre téve, mintha hiányozna az emberekből a józan ész, különben nem lehetne megetetni őket olyan reklámokkal, mint a providentes, raiffeisenes, "nyuszómuszós" agymosások, amelyek azt hitetik el, hogy bármit lehet, akár erőn felül is. Merjél nagyot álmodni. (Háryjánosok és patópálok hazájában inkább a reális, megvalósítható álmokhoz kell bátorság.)
A populizmus meg egy olyan csapda, amiből rettentő nehéz kimászni: a gyáva politikusok csak azt képesek mondani, amit a nép hallani akar, amit szavazatokkal jutalmaz. És nem úgy tűnik, mintha ennek már a végére értünk volna. Az olyan döntések meghozatatlában, amikkel a kedvünkben akarnak járni (fizetésemelés, adó- és járulékcsökkentés), közvetve mi is felelősek vagyunk, mint ahogy közünk van az ország gazdasági mutatóihoz is, pl. az egyik legfontosabbhoz, amelyik a hazai megtakarítás mértékét mutatja. Ebből kellene fedezni pl. a vállalkozásokat "olajozó" forgóeszköz-hitelezést, vagy a fiatalok önálló lakáshoz jutását. De ha a többség ilyen-olyan okokkal hiteleket vesz fel, a megtakarítások (az alacsony betéti kamatok miatt) megcsappannak, a különbözetet valahonnan fedezni kell: takarékosabb országok befektetéseiből vagy hamis pénzügyi manőverekből.
Igaz, az emberek többsége is csak azt csinálja "lent", amit a politikusok "fent": jobb helyzetbe akar kerülni, mint amit a lehetőségei megengednek, hitelből tömködni a réseket, de ez nem folytatható a végtelenségig. Ideje lenne felébredni!
(A félreértések elkerülésére: 40 éves elvált nőként, 1 gyerekkel, 35 nm-es öreg lakással, nettó 90 ezres fizetéssel, várható örökség nélkül mondom mindezt.)
Na végre, egy belevaló írás, mely alkalmat ad siránkozni mindenkinek a saját sanyarú sorsa felett (a./ van hitelem, és tönkremegyek bele, b./ sosevolt hitelem, ezért élek olyan rosszul), őszödözni (különösen tetszik a "bevallotta"), szidalmazni (nagyon tudom értékelni a "beszart a SEMMIRE SEM KÖTELEZŐ népszavazástól", ez a népi információbirtoklás tekintetében kifejezetten kiváló), elmondani, hogy itt tulajdonképpen a szegény népet a kormány "kényszerítette bele" a hitelfelvételbe, holott "egy tollvonással" akár meg is tilthattak volna mindenféle hitelt, és hogy az is hülye aki eddig nem vándorolt ki Etiópiába, mert még ott is jobb, mint minálunk.

Így aztán tulajdonképpen szemet gyönyörködtető az a tarka kavalkád, ami bámuló szemeink előtt kibontakozik. Hajh, de hányan fogják megírni még, hogy nekik mennyire, de mennyire rosszul megy, és hogy ki ebben a hibás. Személyesen és egyesegyedül of course.

Két dolog azonban még nem világos:
1./ Ha a svájci frank jelenleg 168,01 forint (én 2006 júniusában 173-nál vettem fel a hitelt), és ha az egész világon ugyanolyan (sőt sok helyen nagyobb) gazdasági visszaesés van/lesz, mint nálunk, akkor mit is tetszenek kifogásolni?
2./ Milyen lépéseket tartanának szükségesnek megtenni azokon kívül, amik már meg vannak téve?

Nem tartanám rossznak, ha a földtől kissé elemelkedve tudnánk vitatni, akár több tényezőt is figyelembe véve, a jelenlegi gazdasági helyzetet
is, huba !

akkor a lényeg, hogy olvassátok el a cikket is, megéri

azt meg fogadjátok el, hogy az először gyf által bőszen tagadott, majd nyíltan bevalott (2 hét allatt) államcsődhelyzet a hiány és adóságszámok miatt volt-van. Gazd. növekedésnek nem kis kerékkötője az állami elosztás, és akkor megint ugyanott vagyunk. Konkurenseink 2-4 %-al fognak növekedni, mi meg akár 5-el csökkeni

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=106384

(Persze a GKI-nál 0-1 között, mint mindig, ha vörössel tolják a statit).

AKKOR MIRŐL BESZÉLÜNK ?
" jaegtoer 2008.11.24. 17:53:38
Ja, m i n d e n k i hibás! Kivéve: Gyurcsány, az mszp + az szdsz.

Hát kedves Tótawé... meg kellene törölgetni a szemüvegedet "

hogy ezek az agyatlan kétsorosak micsoda baromságokat tudnak kiböfögni magukból...

és még tiszteletlenül szemüvegeznek is...

ilyenek ezek a bolsi fidesznyikek...

á, nem is tudom...
Kedves Árpi

írásodból kiderül számomra, hogy annyit értesz a pénzügyekhez, mint Gyurcsány, Veres és balekjuk Simor András együttvéve... lényegében nem is mondasz mást mint ők... gondolom nem kötelező feladat számodra, de ugyan azzal érv készlettel osztod az észt a parasztoknak, mint a politikai-pénzügyi elit, azok akik ide hozták az országot ahol most van...
szóval: -nem kicsi a zsömle, a pofátok nagy- ezért ti bunkók kényszeritetek bennünket jobb és baloldalon demagóg populizmusra...

pedig hát ez nem így van, ez a legnagyobb hazugság...

hogy érts miről beszélek:
www.es.hu/?view=doc;21321

ez itt 200 milliárd forint megtakarítás, hogy miért nem teszik? mert gyávák és dilettánsok, különben is sok haverkának jó üzlet, inkább nyomatják a szöveget amit te is...
meg elveszik az ápolónők 50 ezer forintos 13. havi fizetését, pedig az összesen nincs 200 milliárd...

omgwtf

Jaaaa, Jessica Biel:-))
Mit ne mondjak, érdemesebb beverni a gugli képkeresőjébe, mint gyurcsány nevét:-)

Nadehamár feri... tudod, amelyik a ....át ... öööö .... a kardját már évek óta a magyarba döfi...
Hát baxki, nem ő tanította a népet arra 2004-2006. közötti áldásos tevékenységével, h hitelt felvenni jó, akkor is ha szarba tesszük a családi/ország büdzsét?

Sztem a magyar nagyon okos nép, csak lemásolta a pápai gyerek hitelfelvételi szokásait.
Állítólag a politikus mutasson példát a polgárnak. Hát ferkó mutatott, a nép meg jó tanulónak mutatkozott. Most akkor mi a baj?

Más: mi a rákért, vagy kagylóért nem lehet arra törvényt hozni, h nulla önrésszel ne lehessen hitelt felvenni? Én min. előírnék 30-40%-ot!
Különben is, hitelt annak kell adni, aki be tudja bizonyítani, h nincsen rá szüksége;-)

Óóóóó, hát nem szab beavatkozni a bankok versenyébe? Nem?
Akkor most mire a csodálkozás, h a Nagy Kapitalista Kishal-Nagyhal csetepatéban vérek folynak szana- és szerteszéjjel.

Ippeg, h az erős állam képes megakadályozni, h a bankok össze-vissza működjenek.
Pont az itt a nagy büdös széklet, h nincs az egész világra kiterjedő bankellenőrző szerv.... vagy van?
Mert ha van, akkor nagyon pocsékul fungál a szentem...

Na bye!:-)
Bokordoki: "oh my watta fakn' gád : most tényleg nekliállsz itt szuzukiszviftezni ?"

ez, gondolom, ilyen költői kérdés lesz. olyannyira elkezdtem, hogy mire ezt leírtad, már be is fejeztem. kint van, nem? átment a bunkóságszűrőn.
vagy miben segíthetek? plazmatévé, nyaralás, oké? Swift az nem? vagy most mi a baj?

nem akarom bántani a típus tulajdonosait. nem is ez lett volna a lényeg. ha csak ez bánt, helyettesíts be egy VW Golfot, és mindenki boldog. kivéve engem, mert sikerült komoly fogást vetted rajtam.

amúgy a betűimmel eltévedtél, de ezen már nem is akadok fent. :)
ha kedves apuka elkocsmázta a kosztpénzt, meg a haveroknak elosztogatta, akkor jó seggbe kell rúgni. hiába mondja el a kisszobában, hogy elkúrta, hogy bocs kisfiam, ezentúl neked kell apuka felesét fizetned.
Ha minden rohadt mindenkihibáscsakénnem-flame-elő előbb saját magán gondolkozna el, már máshol tartanánk. A kommentelők maguk bizonyították az igazad a másramutogatásukkal, Árpád.
"A Fidesz előző négy éves politikája másból sem áll, csak hogy a kormányt minél nagyobb költekezésre kényszerítse."

És mivel kényszerítették a kormányt?
Ne viccelj már, ha azt mondják neked ugorj a kútba beleugrasz???
Tóta W. Árpád Úr!

Ön írásával tevékenyen segítséget kívánt nyújtani, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon törekvéséhez, hogy az ország pénzügyi és gazdasági nehézségeiért egyértelmű felelősségét a legnagyobb mértékben szétterítse, az ellenzéki pártokon túl, most már a lakosságra is.

Véleményem szerint a lakosság, mint választópolgár leginkább azért felelős, hogy az MSZP-t meggondolatlanul hatalomhoz juttatta úgy 2002-ben majd 2006-ban.

Az ugyanis bizonyított, (lásd. „öszödi beszéd”) hogy első sorban a Medgyessy majd a Gyurcsány kormány felelőtlen pénzügyi és gazdaság-politikája vezetett az ország legyengüléséhez. A későbbiekben pedig, a Medgyessy majd a Gyurcsány kormány az általa „kinevezett” MNB vezetés és monetáris tanács, továbbá a PFÁSZ elmulasztott olyan intézkedéseket, amelyek segítségével el lehetett volna kerülni a mértéktelen eladósodást, főleg devizában. Ilyen intézkedés: pld. a devizahitelezés tiltása vagy nagyobb mértékű tartalékképzésre kötelezni a bankokat, deviza-hitelezés esetén. Az említett intézkedések, a forint-hitelezésre kényszeríttette volna a bankokat és ezzel az általuk külföldről felvett és tovább adott devizahitelek helyett, a banki forint-betétek hozamainak emelésével ösztönözték volna a lakosságot a megtakarításra. A bankbetétek többségének nem volt reál-hozama, ugyanis a kamat alacsonyabb volt, mint az infláció és a forrásadó együtt.
A médiákban megszólaló felelős személyek, nem beszéltek a nagy mértékű devizahitelezésnek az államháztartás egyensúlyát veszélyeztető hatásáról, csak a lakosságot figyelmeztették a deviza-gazda országok kamat emelésének és a forint kedvezőtlen árfolyam változásának a törlesztő-részletekre gyakorolt következményeiről. A lakosság eladósodásának veszélyeiről szó sem esett. Azt állították, hogy a magyar lakosság eladósodása meg sem közelíti a nyugat európai országok lakosságának eladósodási szintjét. Magyarország felelős személyei közül nem volt senki sem érdekelt abban, hogy az egyre növekvő mértékű lakossági deviza-hitel felvételnek gátat szabjon.
Közben a csapból is folyt a reklám. Kedvezőbbnél kedvezőbb banki és kereskedelmi ajánlatok. Mi mindent lehet hitelre venni. Ugyanis ezzel biztosították, a többségében külföldi tulajdonú bankoknak és áruházláncoknak az extra nyereséget.

Nekem már csak 1 kérdésem van :

Amikor újabban egyes bankok messze nem welness7végére, s nem új autóra kínálgatják hiteleiket, hanem tanévkezdéskor tanszerekre!, most meg épp karácsonyi ajándék gyanánt, gázszámla utalványra!, akkor ez alapján vajon e bankok vannak szharban, vagy a célközönség?

Gyanítom utóbbi, ami jóval szélesebb réteg, mint az ész nélkül hiteleket felvevő, és azt kény-kedv szerint eldorbézolóké.
Akik nyakába persze oda lehet zúdítani mindenféle felelősséget, na de hogy jelen gazdasági csődünkben elsők közt őket felemlegetni, mint annak egyetemes okozóit, ez még azok számára is szemet szúrhat, akiknek -szerencséjükre- nem kellett élniük banki uzsorások szolgáltatásaival.

Árpád! El vagyok rajtad keseredve: "konzumidióta hülyenép a pöcegödörből is felveszi a hitelt" Ezt te komolyan gondolod? ezt látod te a nézőpontodból?
Könyörgöm mikor fogsz egyszer az okokról írni? Milyen jólétről beszélsz? Milyen wellnesshétvégéről? Kinek milyen költekezését kell most megfizetni? Milyen "egyéni elkúrások"?
Az én nézőpontomból csak a világ (OECD tagországok) legmagasabb adóit, a világ legnagyobb profitrátával rendelkező bankjait, az egyik leginkább eladósodott lakosságot látom. Ezekről mikor írsz? Hogy a milliárdos minisztereink és a média (pl. te) ilyen hülyeségekkel kábíthat minket, hogy túlköltekeztünk... Mikor? Én nem emlékszem. Nekem nem volt "személyes elkúrásom". Mégis a fizetésem több mint felét az állam kapja meg. Ilyen sehol másutt a világon nincs. Arról mikor írsz hogy hova tűnik a pénzem? És kérlek meg ne halljam még egyszer hogy válság van. A válságot érezzék meg azok akik okozták. És a bicskanyitogató stílusod... ahh nagyon egyedi. gratulálok hozzá.
"Mindig elfelejtődik, h anno senki sem kifogásolta Orbánék gazdaságpolitikáját, az ő bírálatuk a stílusukról, a hatalomgyakorlásukról... szólt."

Hát az első két éve rendben is van. Igaz némi tudathasadás árán, mivel kétpofára szidták bokrost, de legalább megtartották a bokrosi vonalat.
De aztán már elkezdték a medgyesi produkció előkészítését.

"Marc. 9-e GYF hibaja. Miert nem mondott le Oszod utan? Akkor most lennenek reformjaink."

És ki csinálta volna meg aztatat?
@ zsanett - 2008.11.24. 12:31:10

"én aúgy az egészből csak annyit nem értek, hova tűnt a pénzvilág bősége?"


Meg van az meg most is, eppen csak nem nagyon talal olyan befektetest, ahol megkapna az elmult evekben megszokott magas es egyre novekvo profit-ratat, ezert inkabb fogta magat es nem fektetodik be.

Ilyen ez, nem koszon
Aha.

Szal én vagyok a suttyó, hogy túlnyújtózkodom.

A hitelkeltető meg ugye, fasza kis műszer.

"Az OTP Bankcsoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el pénteken közzétett gyorsjelentése szerint, ami éves szinten 90,1 százalékos növekedés."

Tehát én nyújtózom, és fizetek, mint állat, hogy a bankok a kb 1%-os gazdasági növekedés mellett akár 90,1%-os növekedést produkáljanak.

Aha, aha...

Mér van az az érzésem, hogy én már megint a csék rosszabbik végén állok, a bankárok, banki tanácsadók meg picsafüstért milliárdokat zsebelnek?!?!

Leegyszerűsítve, azért dolgozunk, hogy a 7mila nemdolgozót eltartsuk, de a 3milán belül is kibaszott szép fizukat gazdálkodjunk ki a karvaly(orrú)tőke hazai ágenseinek PLUSZ fizethessünk, hogy Elen Grünspan és tsai fasza magasan tarthassák a dolcsi árfolyamát. Ja, az IMF gyorshitelének megfizethetetlenül magas áráról még nem is szóltam.

Hörr.
TANOS!

A fogyasztó felelőssége mindig kisebb. A szolgáltatóé/termelőé mindig nagyobb, mert ő kúr(hat) át.

MAximálisan egyetértek TWA-val, hogy a mai magyar lakosság nem nézett szembe a fogyasztási szintje megalapozatlan magasságával, de én hozzáteszem:

ezért a felelősség a kormányt terheli, mert elhitette, hogy Magyarország többet érdemel (Megyó kampány), továbbá a kormány nem akadályozta meg a lakossági eladósodást lehetővé tevő banki szolgáltatások eldurvulását.

Közben meg milliárdokat költ a banxektor a saját fasz reklámjaira a tévében, már hányok tőlük, rosszabbak, mint a hagyományosmosópor-fikázó reklámok voltak a 90-es években. Hát nem tom, de volnának demagóg ötleteim arra, hogy hogyan fizettessem meg a bankokkal a reklámjaik extra adóját emeltdíjasan, és u.ezt a médiával is... akik kapják a lét... Tudom, Pokol Béla megtette tétjeit az évezred végén, le is lett mosva a szenyája!!! hogy meri!!! a szabad sajtó izéjét, na, ööö... lehetővé tevő... betevő falatját megadóztatni! Fujj.

Ha már Árpi hányik, hányjon bőségeset a bankokra is, kívánom neki tiszta szívvel, ööö, amúgy József Attilásan.

Üdv,

P.
Hányszor kell még azt látnom, hogy az öszödi beszédre olyanok hivatkoznak, akik nem hallgatták meg? Csak az ostobán kiragadott elqrást szajkózzák... pedig a rendszerváltás óta a politikai elit hibáiról volt szó, az összes halogató-tologató kormányról.

Amit GyF talán valóban elqrt, az egyrészt az, hogy nem tudta megakadályozni pl. a népszavazást a vizitdíjról/tandíjról, másrészt nem tudta a reformokat végigvinni (ekkora ellenszélben). A szlovákoknak lenyomták a torkukon, lesz is ajró náluk már jövőre.

Hitelekről: mint annyi mást, a családokban kellene kezdeni a hozzáállás kialakítását. A gyerek azt követi, amit lát. Én azt hoztam otthonról, hogy rakjam össze a rávalót, ha vásárolni akarok. Ezt látták a kölkek, nem is vesz föl egyik sem hitelt. Nincsenek irreális igényeik. Ésszerűen gondolkodnak, számomra is meglepően jól követik le az aktuális változásokat - anélkül, hogy én rájuk erőltetném a magam véleményét.

A család az alap. Itt a nagy felelősség.

Ennyi idiótát egyhelyen ritkán látni! Árpi te vagy a hibás, vonzod a hasonszörűeket.
Vazze, öntsünk tiszta vizet a pofákba.
A nép különböző szellemi képességű egyedek halmaza. Vannak okosabbak és butábbak és nagyon sokan vannak akik okosnak hiszik magukat, pedig buták és vannak páran akik tisztában vannak vele, hogy ők okosak és mindenki mást hülyének néznek. Ez így van Burkina Faso-tól Jakartáig. Zseniális népünk sem kivétel.
Ez olyan mint egy természeti jelenség, azaz ennyi erővel ráfoghatjuk a válságot az árvizre is. Csakhogy létezik olyasmi is, hogy árvizvédelem mint megelöző intézkedés. Meg gátőr aki elzárja illetve megengedi a csapot, ha kell. Mindenki hallott már a Tiszáról és mindenki találkozott zseniális polgártársakkal a hipermarkettben. Mindkettőről el tudjuk képzelni, hogy mire lenne képes, ha magára hagynánk.
Röviden, ki a picsa fog engem megvédeni a sok bunkó paraszttól aki túlköltekezik, adót csal és egyáltalán a társadalom számára káros? Kinek a feladata ezeket az embereket kordában tartani, betartatni velük a törvényt és nevelni? Kinek a búne, hogy lehetőséget bíztosit a felelőtlenségre? Majd én átmegyek a vállakozó fuxosbömbis szomszédomhoz és elmagyarázom, hogy milyen káros, hogy ő minimálbéren van bejelentve és hitelre vesz plazmatévét. Jó ez a liberalizmus, csak ésszel kell vele élni. Mindenki saját sorsának legyen a kovácsa, de akkor ne repüljön el a kalapács feje.
Kinek állt érdekében, hogy ezt a zombihordát kinevelje és fenntartsa? Kinek a fejére szarnak éppen?
A szociális támogatási rendszer Magyarországon egy mesterségesen fenntartott szavazat és zombigenerátor, a pesti "kis"nyugdíjastól kezdve a kényszervállalkozón és a lepukant médiaszemélyiségen át egészen a nyomorban tengödő cigánysorig. Egyetlen célja, hogy mindenáron hatalmon tartsa a zombikirályt és lovagjait. Zombik mindenhol vannak, van ahol megpróbálják kinevelni őket, van ahol egyszerűen sorsukra hagyják, nálunk meg éppenséggel etetik őket az élni vágyok húsával.
Fantasztikus költői képembe még az is beleillik, hogy egy idióta grál lovag, aki bár pár kúrvát már meghágott mindig új szűzességi fogadalmat tesz, szenteltvizzel próbálja lenyomni a zombikirályt.
Egy kérdés a végére, erre remélem kapok választ. Ki a lófax fog engem, tudatos állampolgárt megvédeni a zombihordától? Mi a lehetőségem az adott helyzetben? Tudom el lehet menni.
Fletófanoknak azt üzenem, hogy: Felelőség.
Emberek!
Itt ugye nem az a vita tárgya, hogy GYF vagy OV a tökéletes vezető?

Ugye nem az a vita tárgya, hogy GYF vagy OV alkalmasabb a miniszterelnöki székbe?

Ugye, ha az egyik kevesebb kárt okozott az országnak (azaz nekünk), az még nem jelenti azt, hogy ő a mi emberünk?

Ugye csak arról van szó, hogy van két undorító féreg és a kisebbet kell kiválasztani. (vö "Kapitány és katona a világ túlsó végén" idevonatkozó hasonlatával)

2002-ben MSZP tűnt a kisebb féregnek. Most Viktor lesz a befutó, ha tökéletesen el nem kúrja a választási kampányt, mert neki ahhoz is kiváló tehetsége van, és van rá emberállománya is (Deutsch, Kövér).

De alapigazság, hogy mindenkinek megven a maga öszödi beszéde. Megkapjuk tőle is, higyjétek el. Minél előbb, annál jobb lesz nekünk.

Attól kell félnünk, hogy még 2014-ig sem lesz egy olyan új párt sem, amely valamit tényleg elkezdhetne ezzel az országgal.
akkor simán egy ismeretlen nélküli egyenletről van szó, amelyben a számokat, illetve a pénzeket szabotálják, és úgy tesznek mint Rodolfó, ahogy Kópervild Dévidnek öltözve, a kezére figyelve a szemlélödő csak ámul és bámul, hogy mekkora összegekről süvít a közgazdasági és az ez által keltett pánik hangulat, a pénz a spájzban van és a dunsztos üvegekben tartósítva, hogy kelő alkalommal előkapva vásároljanak fel mindent amit, amikkel a politikai hatalmat még óriásibbra tudnak duzzasztani, na így még én is tudnék első amerikai nőként elnök lenni a júászéjben, ó ezek a földi hiúzságok, és törlöm számat mint jól lakott napközis.
nem értem, miért kell erőltetni, hogy egy csapással agyonüssük a válságunk okozóját. hogy most ez a kormány hibája vagy a bankoké vagy a felügyeleti szerveké vagy a fogyasztóké.
gondolom, evidens, hogy ez egy összetett probléma. ha rá lehetne bökni vkire, hogy miatta van, akkor az egy egyszerű probléma lenne, ergo rá lehetett volna készülni, ergo be sem következik, ergo nincs is probléma.
de ez a mocsok mégis itten van a nyakunkon.

igen, a kormány is hibás, hogy Mo. gazdasági helyzete olyan, amilyen. (igaz, a világválságról ők sem tehetnek.)

igen, a bankok is hibásak, hogy 0 Ft önrészre hintették ki a hiteleket, és háromjegyű THM-eket írogattak 6-pontos fonttal lábjegyzetbe. (bár ezt azért illenék elolvasni, mielőtt vigyorogva átvesszük a pénzt, mint Balta apu a reklámban.)

igen, a felügyeleti szervek, vagy azok hiánya is hibás. vagy magának a felügyeletnek, beavatkozásnak lehetőségeit taglaló szabályozás, hogy ez így frankó volt, ahogy ment. (szorgos vállalkozók igyekeznek az infláció fölé vinni a tiszta profitjukat, a "pénzzel zsonglőrködő" társaságok - bank, biztosító, befektetési alap, brókercégek, anyámtudja mik - meg olyan profitokat hoznak, amilyet nem szégyellnek.)

és igen, sokszor az egyszerű ember is hibás. nem kötelező ráugrani a csalira, amit elénk teregetnek a bankok. senkinek nem fogtak pisztolyt a fejéhez, hogy a 250 százalékra rámozduljon. a hülyeség nem lehet mentség. felnőtt emberekről beszélünk. szerintem nem jó szöveg, hogy a "Gyurcsány aszonta, hogy megy a szekér, ezért vettem még egy dzsakuzzit. Ő tehet róla."

disztingváljunk. az élet nem egyszerű.
Kedves Tóta W. Árpád!

Hadd idézzek egy mai indexes cikkből:

"Világméretű pénzügyi válság ide, a magyar gazdaság 2009-es visszaesése oda, nem is szólva a kormány által bejelentett megszorításokról, a nyugdíjasok az indokoltnál több pénzt kapnak jövőre, így pedig újabb jövedelemátcsoportosítás fog bekövetkezni az inaktívak javára."

Kommentálnád kérlek, hogy hol látod ebben a hajnalt? Csak azért kérdezem, mert SEHOL sincs hajnal, sehol sincs ébredés.
is: "sajnos a 2001-2002-es 100%-os minimálbéremelésnek köszönhetjük, hogy a 8 osztályos emberek foglalkoztatási adata akkora, amekkora. tényszerűen nem igaz, amit írtál. 2001-től 2007-ig az összes ilyen gyár Szlovákiába (meg Romániába) ment, amióta végre a minimálbér egyforma lett, mert mi már nem emeltük (a büdös baloldali kormány nem emelte), azóta jön megint Hankook, Mercedes, indiai gumigyár (bár azt lehet, hogy sikerült Gyöngyösről elkergetni). lehet jól megmondani, hogy milyen szar gyárak ezek, de Szlovákiában ezek adják a gazdasági növekedést. kő vagy nem kő? "

Nagyon fasza dolog a minimálbéres munkaadó. Adóvonzata nuku, legfenebb a munkanélküliséget kicsit visszaveszi, de mivel az a rengeteg gyár pár ezer embert jelent, jupi jáá faxa, örvendezzünk. Zavarnálak el Romániába munkavállalónak, de mehetsz akár szlovákiába is. Pont a minmálbéren foglalkoztató gyárak adják a nagy gazdasági növekedést. Persze. Nem az Audi, nem a Suzuki és nem a Nokia, hanem a szecsői műanyagpalackfröccsentő. Szlovákiában a nagy felemelkedést a kiadások csökkentése hozta el. Megvolt az ára. Románia gazdasági növekedését az az 5 millióra saccolt tömeg biztosítja aki Olaszországban, Spanyolországban keresi meg a pénzt és otthon költi el. A román kormánynak még arra is van stratégiája, hogy mesterségesen felvigye a lej értékét az ünnepek előtt amikor a sok vendégmunkás hozza haza az ocsósított eurót.
Mennyivel jobb lenne, hogyha párszázezer polgártársunk most nem 60E HUFra, hanem csak 30-ra lenne bejelentve. Végülis mindegy, hogy mennyire szürke a gazdaság. Szamár a ködben.
Faszság volt a minimálbér adómentessé tétele, faszság volt az ÁFA csökkentés, faszság volt a járulék növelése. Faszság a feketegazdaság tudatos támogatása. Faszság az alanyi jógú, készpénzben kifizetett szociális támogatás. Faszság a 13. havi illetmény, meg a 14. havi is, faszság a IV. metró körüli balfaszkodás, faszság a völgyhíd és az alagút. Soroljam még?
Hogy ne legyek annyira offtopic az állami lakáshiteltámogatás mint ötlet nem faszság, bár végig szar volt a rendszer és a bankoknak kedvezett elsősorban. Márcsak azért nem faszság, mert a vásárolt lakás a fedezet aminek az értéke mindig jóval magasabb(30-40%-al) mint a felvett hitel. Azért volt faszság, mert, ha a fószer fizetett a bank kapta a pénzt, ha bebukta a hitelt az ingatlan a bankhoz került. Az állam gyakorlatilag a bankrendszert támogatta meg dúrván. Csinálhatta volna ezt bankok bevonása nélkül is, csakhát haverok, buli...Ráadásul annyira tökelütött módon, hogy a többségi állami tulajdonban lévő intézetek ajánlották a legszarabb hitelfeltételeket ás szarták le magasról az ügyfelet.

A gumigyárról tessék tájékozodni. Környezetvédelmi tanulmány nélküli javaslatra, a fidesznyikek, gáncsoló szándékkal, referendumot szerettek volna. Erre a gumigyár lépett. Le. Kivánom, hogy ilyen bátor és jóhiszemű vegyipari vállalatok költözzenek a közvetlen szomszédodba. Nem vagyok naív, fityuszék keresztbe akartak tenni, de ez mindenütt így van. Az ellenzék vagy a zöldek az ilyenbe beleverik az orrukat. Értsük már meg, ez a dolguk, ez a jele annak, hogy némi közünk mégiscsak van a demokráciához. A vegyipar erre fel van készülve, álltalában nemcsak vegyészek hanem ügyvédek is dolgoznak ott. Elég gyanus, hogy kedvező kormányzati és önkormányzati felállás ellenére az indiánok visszaléptek.


Kedves vakapád,

Azt kifogásolom, hogy a versenyszférában az utobbi 4 évben az átlagfizetés reálértéke csökkent. Mivel a munkaerő ára és a bérek még mindig jóval alacsonyabbak mint a célként kitűzött Nyugat Európában, ezt a tényt igencsak agályosnak tartom és attól tartok, hogy valaki itt valamit elkúrt. Hasonló a véleményem az euró mihamarabbi bevezetéséről is. Addig toltuk ki a határidőt, hogy mostmár nem is kell az euró.
Ugyanakkor és mindazonáltal, hogyha figyelembe veszem az adózókra kirótt terheket és ezeknek a teljes lakosságra levetitett számarányát egyből arra a következtetésre jutok, hogy ez lehetne némileg jobb is. Magyarul ne az én hátamról huzzák le az összes bőrt.
Hogy miként kapcsolódik ez a témához? Egyszerűen azért kedves vakapád, mert nekem köszönheted, hogy a svájci frank nem lett 300 HUF. Sokkal jobban szeretnék egy olyan rendszert amiben a te hiteledhez és mások szociális elátásához, valamit egyesek lopikálásához nem ilyen kevesen biztosítanánk a stabil gazdasági hátteret. Kérlek ne vedd személyeskedésnek. Meggyöződésem, hogy te is rendesen teszed a dolgod és fizetsz adót. Sajnos kevesen vagyunk a jó csapatban és ennek az oka, hogy a játékmester a másik csapatnak oszt jobb lapokat, mert ők többen vannak.
Ugye te is jobban szeretnéd, ha 20%-al több pénz maradna a zsebedben adózás után? Talán kevesebb hitelt kellene felvegyél, kisebb lenne a havi törlesztőrészlet. Ugye jobb lenne, hogyha az a 20% nem mások wellness hétvéjéjére és értelmetlen völgyhidakra menne el?
Kételkedem tehát vagyok.

Látom a mester későn kelő tipus.:)
Jó kis kommentek. A legjobb az, hogy itt látszik, hogy soha senki nem vesz áruhitelből semmit, és TWÁ tényleg hülye.

Ez az előnye a statisztikailag tökéletesen reprezentatív mintának. :-D

(De az itt tülekedő clairvoyantok is jók, akik látják, hogy mi történt volna, ha... akármi. És látják, hogy a dolgokra VALÓBAN az a megoldás, ha megtaláljuk A Felelőst. [Amúgy én ismerem őt, mármint A Felelőst: bérből él, 35 négyzetméteres vidéki, külvárosi lakásban, 20 éves skodája van és 2 gyereke.] Na őt ha megtalálnátok, minden jó lenne. Mindenki lemondana, sose lopna senki, az adók igazságosak lennének, a bankok a barátaink, nem lenne recesszió, háború, betegség. Csak elég erősen kell keresni Őt, A Felelőst. Mással ne foglalkozzunk, ez a legfontosabb.)
"RSteve!
Tényleg! Az Orbán kormány akkora károkat okozott, hogy a szakértő ballib kormány még mindig nem tudja kijavítani a hibákat! Sőt! Soha a büdös életben nem fogja tudni! "

Én nem ezt állítottam, hanem azt, hogy az állítás hogy az Orbán kormány gazdaságpolitikája frankó volt nem állja meg a helyét. Mindössze ennyit és nem többet.
hhh,

"Októberben gyurcsány, a Parlamentben hisztériakeltéssel vádolta az ellenzéket, miszerint ide, mihozzánk nem gyűrűzik be a válság. miazhogy. 2 héttel később már diadalittasan jelentette, hogy sikerült elkerülni az államcsődöt."

Azt remélem te is érzed valahol, hogy (tudom, nincs ha) ha 2006-ban a Csillagszemű győz, akkor a fenti kis izébe az ő neve kerül, és a maszop-fanok bizonygatnák, hogy de hát Medgyessynek aztán semmi köze a válsághoz.
grin · wikipedia.hu/w/user:grin 2008.11.25. 10:22:02

"Na őt ha megtalálnátok, minden jó lenne. Mindenki lemondana, sose lopna senki, az adók igazságosak lennének, a bankok a barátaink, nem lenne recesszió, háború, betegség. Csak elég erősen kell keresni Őt, A Felelőst."

Még mindig könnyebb, mint megoldani a probléma gyökerét. Ráadásul jól el lehet vele ütni az időt.
"Az inaktívak állami kiadásokból való részesedése növekszik, az aktívakat sújtó elvonások emelkednek, így ez ahhoz vezet, hogy az aktívak irányából jelentős jövedelemátcsoportosítás fog megvalósulni az inaktívak irányába - összegzi a tanulmány. Ne feledjük: mindez akkor következik be, amikor a gazdaság recesszióba süllyed és éppen hogy a foglalkoztatottság megőrzése lenne a cél. Emlékeztetőül: a 2006 előtti időszakban is [6] az inaktívaknak kedvezett elsősorban a kormány és a 2006 nyarán indult költségvetési kiigazítás is őket érintette [7] a legkevésbé hátrányosan, vagyis relatív pozíciójuk javult."
Index - Hajrá gyurcsány, hajrá nyuggerek!

Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:45:10
egyébként hamarosan csinálunk egy kutatást néhány harcostársammal a hazai pénzügyi kultúráról/ismeretekről.

Ha kell segítek, folyamatosan látok bejövő hiteligényléseket, persze az adatvédelem miatt egy csomó dolgot nem adok ki, de trendekről tudok beszélni. Amik egyébként sokat fejlődtek az utóbbi időben, egyre kevesebb a személyi kölcsön, pedig tavaly ilyenkor már ki se látszódtunk az igénylésekből. Alapvetően okosodnak az emberek hitel ügyben, pedig nem könnyű átlátni a hiteligénylési procedúrát. Reklámszag nélkül: nézzétek meg a weboldalamat és próbáljátok átlátni azt a rengeteg hitel infót. Nekem is alig megy :(
RSteve

"az állítás hogy az Orbán kormány gazdaságpolitikája frankó volt nem állja meg a helyét."

Namostan, kérlek szépen, téged és mavot is, h linkeljetek már ide nekem 2002-es maszopos vagy szadista nyilatkozást arról, h hűdekurvaszar OV gazdaságpolitikája! Mert ez így csak történelmileg súlyosan hiteltelen visszamutogatás.

Jaaaa, hát frankó télleg nem volt, de relatíve kb. százszor jobb, mint ami utána jött. Ld:
w.blog.hu/2008/11/24/aurora_3?fullcommentlist=1#c4044125
kommentemben lévő számokat, illetve azt, h
2001-ben 1,7 millió ember élt létminimumon vagy az alatt Magyarországon, 2008-ben ugyanez 3,1 millió ember.

Mavo, semmilyen alapja nincs annak a mondásodnak, miszerint, ha OV nyert volna 2006-ban, akkor is itt tartanánk.
Ez már mindennek a legalja, mikor azzal érvelünk, h "Há baszki, a másik se tudta volna jobban?!" Komolytalan.

Mavo, ha ferkó lemond 2006. szept. 18-án, ma nagyságrendekkel jobb a helyzet. Ezt te most érvként akceptálod?
"Elég gyanus, hogy kedvező kormányzati és önkormányzati felállás ellenére az indiánok visszaléptek."

Nem kell összeesküvés elméleteket gyártani.
Ha *ugyanazokat* a feltételeket kínálja és kapja, de máshol kevesebb időt és pénzt kell áldoznia a céljai eléréséhez, akkor elmegy és kész.
Ha tehetnéd (nem lennének más korlátozó tényezők), akkor Te is oda mennél (költöznél, dolgoznál), ahol kevesebb befektetéssel, gyorsabban többet kaphatsz. Vagy nem?
malacka69 a 3,14masz antifletotika · szenzor.freeblog.hu 2008.11.25. 14:30:39

Jobb nem lett, DE GYŐZTÜNK !

És a másik mindig rosszabb, kivéve a nőjét, mert az beztos zöldebb.

A Ferko pedig nem mondhat le, nehogy mint érvet aktcep.., akpcep... fogadhassuk el, a Nap felragyogása esetén.
Régen tudjuk(?), hogy ha baj van a globalizált pénzügy (tökés) világban, akkor a baj elhárításának legjobb(?) módja, hogy leváltjuk a népet. De elötte, azért, jól megdorgáljuk öket vagy megmossuk a fejüket. Jegyzetekben meg pártfunkcionáriusi beszédekben...
Hadd nézzen le ránk elégedetten Fra Savonarola: nézetei a nem haltak ki, a bünös (buta?) nép viziója még elevenen él...

Ennyi árvízi hajóst régen láttam már árvíz idején: yachtjaik fedélzetéröl úszóleckét adnak az árvízben fuldoklóknak. Olyanokat mondanak, hogy: "..nem jó a levegövételi technikád!...", vagy "... a bal lábtempód erötlen!...", stb. stb.

És nincs igazuk?
Ha már úszni akarnak (akarnak?) azok a népek, akkor tanultak volna meg úszni, hoztak volna magukkal fürdösapkát, mentömellényt, kacsalábat, és,...és meleg ruhát, takarót, élelmet, stb.
Arvízben úszni nem elég akarni, arra készülni is kell - és nem csak a Vizivárosban!
Árpádot ellemzve...


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 09:10:06
elemes2: Nos, a Fidesz konkrétan nem szavazta meg a plafontörvényt. Szerintem erről ennyit. Direkt nem írtam bele a cikkbe, de nyilván a droidnak úgy se jó, mert nincs ott a végén, hogy gyurcsánytakarodj. nem baj, nekik van csintalan bácsi. "

Első beszólás, első Fideszezés. Nem kellett rá sokat várni. Miért kellett volna megszavaznia? Ezer okból agályos egy olyan szervezet ami a kormány munkájának hatékonyságát felügyeli. Erre való a tudatos választópolgár.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 09:38:32
Ch.Charlie: "az emberek felelőssége egyáltalán összehasonlítható a kormányéval."

A kormány az állam pénzügyeiért felel. Az állampolgár a saját pénzügyeiért. De azért igen! És ha faszságokra, nyaralásra, lapostévére vesz fel hitelt, és bukta van, akkor csakis ő a felelős érte."

Inkább azt mond meg, hogy én felelős vagyok-e azért mert a szomszédom lapostévét vesz hitelből és melyik az az intézmény amelyiket én szavazatommal közvetve felhatalmaztam, hogy megvédjen a szomszédom hülyeségétől?


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:10:32
"De sajnos a kommentelők nagy része ezt nem érti, vagy nem akarja érteni, vagy gondolom szerinte ez nem fontos."

Akikre gondolsz, azok nagyon egyszerű ki bogárkák, egy-két soros programmal. Benne van a cikkben, hogy monnyonle? nincs, akkor hazudik.

Nekik készül a Magyar Nemzet."

Droidozás, skatulyázás. 0 pont.


bébarabás: "Az ország azért van szar helyzetben, mert az emberek hiteleket vettek fel?"

Nem. Azért lesznek szar helyzetben ők maguk. Akik felvették a hiteleket baromságokra. Alfarómeóra, plazmatévére, karácsonyi ajándékra. Aztán amikor szar helyzetben lesznek, mert a bank türelme elfogy, és a használt kocsi nem ér annyit, mint a hitelhátralék, akkor ezek az emebrek nagyon fel lesznek háborodva, különösen, ha valaki megpendíti, hogy nem kellett volna felvenni.

Mellesleg, többeknek mondom, a cikk témája a plafontörvény, illetve hogy a pszáf/állam végre körülnéz kicsit, és megpróbálja visszafogni az eladósodást.

Mondjuk ha tanítanák iskolában, mi is az a bank, az még jobb volna."

Kúrvára nem az jött át az olvasóknak, hogy itt konkrétan a plafonról lenne szó. Persze mindenki hülye.
Vissza az elözőhöz. A kiindulási pontod, hogy egy ország van szarban, mert egyesek plazmát vettek hitelre, vagy én nem értem?
Különben a cikk értelmetlen, ugyanis azzal mindenki egyetért, hogy aki wellness hétvégére megy hitelből az akár meg is dögölhet. Sajnos a wellnesshétvégét a kormány jóvoltából közösen álljuk. Ez a lényeg.


Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:22:10
na végre, megtaláltam.

index.hu/velemeny/jegyzet/orszagteszt/
Rosszul emlékeztem, nem Megyó, már Feri, 2005 feb.

"Ferenctől sokkal többet vártunk(...) Az ásítozás közben elsikkad még az az érdekesség is, hogy egy percen belül mondja ki, hogy a közalkalmazottakat hitelből fizetni helyénvaló, illetve hogy vége a Kádár-korszaknak, amelyben ugye szinte mindenki közalkalmazott volt, és szintén hitelből élvezte a nagy jólétet. "

Akkor ez megvolna. Még megismétlem, kedves droidok: a plafontörvényt, ami arról szól, hogy ne költsön (sokkal) többet a kormány, mint ami van, a droidpárt nem szavazta meg. ne, ne válaszolj. állj fel a géptől, menj el a droidbolyba, és kérdezz meg valakit, miért nem. aztán lehet visszaoldalogni.

Megint droidozás, skatulyázás. Ferenc eddig sokmindent mondott sokszor. A kommentelők többet tudnak tőle idézni mint Adytól és József Attilától együttvéve. Mit csinált? Nem érzed, hogy a fenti sorokban is langyosan simogatod a popsiját? "Sokkal többet vártunk".. haha, mint egy sportoló aki nem hozta el az aranyat, pedig képeségei megvannak rá, de sebaj jó nekünk ez a bronz is, négy év múlva, majd több szerencsénk lesz. Igen, lett - megcsinálta. Gondolom, már akkor is hatott a válság előszele.
Azóta mit tett ennek érdekében? Persze, tudjuk Orbán Viktor keresztbefekütt elötte.
Nevetséges és egyben síralmas az elfogultságod. Kiművelt média DROID.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:23:48
hogy5: "Nem sikerül úgy cikket írnod mi, hogy ne sérts meg másokat hitükben."
A magyarok istenére gondolsz? Hol a temploma? (Az egy szólásmondás, te majom.) "

Tényleg, téged nem zaklattak ministráns korodban ez a baj? Ajánlom a South Park ide passzoló részét.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:32:56
Trompf: Nem, az MSZP esélye az, hogy a démoni nevű megint húz néhány olyan balfaszságot, amitől minden nemfideszes megy szavazni. "

Ebben egyetértünk. Folyamatosan azt teszi, mert egy tehetségtelen balfasz.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 10:35:35
"Továbbra is az érdekelne milyen jogosításai lesznek a Költségvetési Tanácsnak?"

beárazza az intézkedéseket, egyelőre ennyit találtam. nyilván megkerülhető, mert ahol a pártfinanszírozás konkrétan tolvajlás, ott miért ne. de reméljük a legjobbakat. "

Mi alapján reméled a legjobbakat? Gondolom Feri személye a biztosíték, vagy a szadesz?


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:08:09
"Másrészt ha a Fidesz a droidok pártja, akkor mi a helyzet a maszoppal?"
szerszámgépek? "

A hasznos kis, tudatlan, butyuta eszközök. Olyan aranyos. Nem olyan mint a háborúra termett parancsot végrehajtó gyilkoló DROID.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:17:51
nimzo: "Valaki írjon már az értelmiség árulásáról, leginkább az újságírók árulásáról. A sok szándékosan félrevezető iromány az amivel elhülyítették a népet."

én nem egészen így látom. olyan cikket keveset olvashatott a jónép, hogy "de kurva jó, hogy ilyen nagy a deficit". (TGM mondta, hogy az eladósodás nm gáz, az igaz.)

inkább ott a felelősség, hogy a "politizálás" sajtóban és a nagyközönségben is elsősorban szimbolikus faszságokról folyik, nem konkrét kérdésekről/problémákról. hanem trianon, meg fasisztaveszély, meg gyurcsány vagy orbán, ezek. tény, hogy erre van fogadókészség, mert ebbe aztán könnyen bekapcsolódik az ostoba droid is, nem kell egyrésztmásrésztezni, mérlegelni, csak nagyon kell utálni a másikakat, azokat. "

Nem is tudom, hogy ki írt a hülye fociszurkolókról és Ficoról, ki basztatja állandóan a jelentéktelen szélsőjobbot, hátha szárnyra kap.
A média felelőségéről annyit, hogy Ferit élve kellett volna széttépnetek, nektek liberális újságíroknak Öszöd után. A sajtó felelősége a politikusok és elsősorban a mindenkori hatalom kiméletlen számonkérése. Ehelyett magyarázzátok a bizonyítványukat és kenitek a szart. Lehet, hogy kevésbé lesz látható szépen elkenve, de attól az illata még marad és a ti kezetekre is ragad belőle.
Ráadásul a kedvező anyagi helyzet számotokra és a kereskedelmi tévék számára biztosítják a legnagyobb publicitást.
A Magyar Nemzetről ne beszéljünk, mert ott is a hülyék kerülnek előtérbe.

A jónép, a barmok nem tájékozódnak, nem "érdekli" őket, ezért csak az jut el hozzájuk amit ezerszer elmond Kovács István, Antonovics Antal, Azurák Csaba és az internetidiótáknak Tóta W. Árpád.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:27:07
"A reformok nyílt elgáncsolása Magyarországot sokkalta kiszolgáltatottabbá tették, ezért kellett az IMF."

na most ez ugyanaz, mint amikor a jobbos olvasó berág, mert nincs beleírva, hogy gyurcsány hazaáruló. a népszavazás másik cikkek témája, legutóbb w.blog.hu/2008/10/22/felulnezet , de volt még egy tucat. "

Ez igaz, örvendek, hogy felismerted a szerszámgépet.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:27:54
"A Fidesz előző négy éves politikája másból sem áll, csak hogy a kormányt minél nagyobb költekezésre kényszerítse."

na emmán igaz viszont. "

Persze, gépfegyveresek álltak az Apró villa elött és kényszerítettek. Egy nem kisebbségi kormány azt csinál amit akar az alkotmánymódosítás és néhány 2/3-as törvény kivételével. A ciklusáért ő a felelős. Nem lehet kényszeríteni.
Tetszése szerint hozhat népszerűtlen intézkedéseket, lemondhat, elkúrhat dolgokat. Ja, hogy a hatalmi kényszer? A Fidesz pedig úgy kényszerítette a kormányt, hogy kampányolt? Ha elbasszátok, márpedig úgy néz ki akkor átvesszük a hatalmat. Dekegyetlen. Bazmeg ez a demokrácia. Mars vissza az iskolapadba.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:33:46
"Mi a lóf@sz köze van az államadóságnak, a konzumidióták eladósodásához?"

próbáltam levezetni, de lehet, hogy nem sikerült.

az államadósság egy idő után nem növelhető -> megszorítás, jövedelemcsökkenés -> ember átmegy a bankhoz, ha az állam nem ad, majd a bank ad helyette -> totál szopás. "

Vissza a legelejéhez. Ezért a totális szopásért én nem vagyok felelős és ha a plazmatévés szomszédom okozta, akkor az én szempontomból csakis a kormány a felelős, hogy hagyta, hogy én szopjak a szomszéd helyett.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 12:52:58
Non est: de hát pont ez az, az inaktivitás azért járható út, mert pl hitelből tartottunk fenn egy magas nyugdíjszintet. húzott is mindenki nyugdíjba, ahogy tudott. "

Az utobbi 6 évben mennyivel nővekedett a reálkereset és mennyivel a nyugdíjak? Persze a Fidesz kényszeritette.
Tudod te hol a baj, csak nem akarod elismerni, hogy védenced egy tehetségtelen, hatalommániás hazudozó, pont mint a másik. A különbség, hogy Feri van most hatalmon, tehát az ő anyukájának kellene folyton csuklania.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:43:04
kalapjakab, neked is, h örülhess: w.blog.hu/2006/11/14/hitel_alma

mellesleg: szomorú ez is, ahogy azonnal személyeskedésbe fullad az a pisla láng, ami pedig már majdnem felgyulladt az agyadban. RIP. "

Az első hozzászollásodban droidoztál, nem tudom miért várod el olvasóidtól, hogy jólnevelten viselkedjenek.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:44:21
omgwtf: ezt mantrázom évek óta. és igen, az általános iskolai kémia anyag SOKKAL durvább, mint a basic közgáz/pénzügy/állampolg. ism. "

Aláírom.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:45:10
egyébként hamarosan csinálunk egy kutatást néhány harcostársammal a hazai pénzügyi kultúráról/ismeretekről."

Csak akkor látom hasznát, ha kurvanagy publicitást csináltok neki. Terepre ki sem kell menni, az eredmény boritékolható.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:46:30
Bambano: leverhetjük, de attól még nem terem pénz a káposztaföldön. másrészt "Ha a kormány jól működik, akkor miért ne költhetne annyit, amennyit akar, kell?" - ha többet költ, mint ami van, akkor nem működik jól. "

Mindig többet költ, sőt így tervez. Költségvetési hiánynak hívják. Az EU meghatározza, hogy mennyi lehet. A számokal persze nagyon is lehet játszani. Már egyszer hamisított valaki jelentést. Ki is volt az? Megúszta? Ki a hibás, hogy megúszta?


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:52:56
Dekatlon, feloldoztatsz. A lakásod értéke nem fog úgy megzuhanni, mint hogyha egy alfarómeót vettél volna, ezenkívül az albérletet váltod ki vele.

Hasonlóképp nem gond, ha hitelt veszünk fel lánctalpas kotrógépre, amennyiben az a kotrógép termelni fog, és visszahozza az árát, nem pedig a diszkó előtt menőzünk vele.

Nem a hitel gáz, hanem a hülyeségre, feleslegesen felvett hitel. Mert mondjuk jelzáloghitelből nyaralni, az azért a töksötétség. "

Egyet értek, nincs vele baj, ha a baromállat bukik rajta és nem nyúl alá az állam.


" Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:01:08
Tozonborz, gyaníthatóan pártmegrendelésre ostobáskodsz itt, eszedből ítélve egy széldzsekiért meg egy gombóc fagyiért. "

Torzonborzot nem olvastam, ha barom volt akkor rendben. Ez legalább vicces. Kell az ilyen, nevelő szándékkal. Többet ér mint a droidozás.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:04:03
"Sokaknak ment a Tesco áruhitelbe iskolakezdéskor. Soroljam?"

Uh oh. Vezessük már ezt le. Tegyük fel, hogy szeptemberben felveszek 50 ezer áruhitelt, 1 évre, laza kis 30%-os kamattal. Tehát egy év alatt visszafizetek - mert nincs olyan opció, hogy nem - 65-öt. Vagyis benne van a bevételeimben ez a tartalék. Vagyis akár félre is tehettem volna előző évben, és akkor nem 65 a vége, csak 50.

Azt most hagyjuk is, hogy Bionicle-tolltartó nélkül is van élet. "

Még túl fiatal a fiad. Megismered még a Magyarok Istene és a Bionicle tolltartó közötti kapcsolatot. :D


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:07:51
ahogy az autófinanszírozás ment a végén - önrész nélkül, mezítláb - abból már hiába adod vissza, még mindig marad tartozásod (mert a kocsi közben használtautóvá változott...) "

Az autó az egy nagyobb darab eszköz és sokba kerül. Az írtó hatékony, kényelmes és olcsó MÁV, Volán, BKV mellett pedig nem lehet meglenni nélküle. Ha arra gondolunk, hogy a használtautó kereskedésben nem sok bizodalmunk lehet, igencsak kevés opció marad. Suzukit hitelre.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:29:23
Pincode, hidd el, van élet Bionicle-tolltartó nélkül. Tudományos tény. Nem azt mondtam, hogy zsákruhában kell járatni a gyereket, de ha a standard tolltartó 1000 forint, a Cars-os meg 4000, akkor meglesz anélkül. "

Már mondtam, várj még pár évet és megtudod mennyibe is kerül a Bionicle. Ne becsüld alá egy hatéves inteligenciáját. Simán megoldja az ilyen problémákat, úgy hogy te csak a pénztártól való távozás után eszmélsz.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:40:36
G.f.P.: nem, az előbbire gondoltam, ez eső után köpönyeg már sajnos.
Amellett látszattevékenység. Azt nézném jó szemmel, ha kiszállna a PSZÁF a Providenthez, és ha kell, törvénymódosítással megszüntetnék ezt a gyakorlatot. Na az egy Üzenet lenne. "

Egyetértek. Aktivabb PSZÁF, Fogyasztó védelem, ÁNTSZ. Szélesebb jógkör. Durvább büntetések.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 15:01:21
hát lehet, hogy a Lassú hajnal után jön a Sötétség délben. "

Oda a kezdeti optimizmus, pedig milyen szép volt Feri, szadeszes politikusok körében virágos réten át vezeti népét a rózsaszinű hajnalban. Háttérben halk zene szól.

"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 14:40:36

Olyan nagy baj azért nincs, tekintve, h a bankok a kisebb értékű áruhiteleknél beárazták a nemfizetési kockázatot (nem véletlen a 30%-os kamat!), a jelzáloghiteleknél pedig eléggé óvatosan becsülték meg az ingatlanok fedezeti értékét.

Ha a bankbetétesek pénze nincs veszélyben, akkor sztm nem kell beavatkozni a PSZÁF-nek - nyugodtan lehet hagyni a bedőlt hitelek végrehajtás útján történő behajtását, elvégre az teljesen normális dolog kapitalizmusban h mindenki saját felelősségére vesz kölcsön és ha nem tudja fizetni, akkor viseli a bukás következményeit. "

A bankrendszert nem is a hazai eladósódás fogja beborítani. Abból rövid távon még nyer is, hosszútávon esetleg gond lesz, mert kevesebb lesz az ügyfél.


"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 16:09:49
Drága malacka, beugró kérdés: Hány darab kormányt tartalmaz a naptárad? "

Ha jól számoltam 4-et. Ebből 3 MSZP és kettő Fletó. Ha hozzácsapjuk Viktor teljes ciklusát akkor is 10 évből az utolsó 6. 2002-ben még 2007-es Euróról beszéltünk, ma már inkább nem beszélünk róla.
Ez is csak olyan érv nélküli válasz.
- Tóta te kérdésre mindig kérdéssel válaszolsz?
- Miért, nem szabad?"

Mthrfckr: köszi, továbbítom a páholynak, megnézzük, hogy lehet integrálni.
"az államnak pedig nem nagyon van eszköze arra, hogy a bankokat az egyetemes emberi jogok nevében méltányosságra kényszerítse."

Van ilyen eszköze.
A nem fizető ügyfelek miatt (akármelyik) bank nehéz helyzetbe kerülhet és nem tud akkora likviditást teremteni amekkora a mindennapi működéséhez szükséges, ezért ha valaki (pl. a bank tulajdonosai) nem tolnak be pénzt, akkor az egész kóceráj új tulajdonosa könnyen az állam lesz, aki fillérekért át tudja venni a hosszabb időtávban esetleg értékes, de jelenleg behajthatatlan követeléseket. Innentől pontosan úgy és azzal lesz méltányos ahogy akar.
de itt arról van szó, hogy viszi-e a bank a fedezetet, vagy türelmeskedik kicsit.
Lóhering,

"Inkább azt mond meg, hogy én felelős vagyok-e azért mert a szomszédom lapostévét vesz hitelből és melyik az az intézmény amelyiket én szavazatommal közvetve felhatalmaztam, hogy megvédjen a szomszédom hülyeségétől?"

Szándékosan nem a fideszezést belevízionáló első pontoddal kezdtem, mert igazából ez az első igazi durva csúsztatás.

Ha Árpád jómunkásember azt írja le, hogy az eszetlen hitelfelvételért felelős aki felveszi, akkor miért érzel kényszert, hogy úgy csinálj, mintha azt mondaná, mindenki felelős érte?
malacka,

nagyon komolyan nem érted.

Nem lokális, hanem globális válság van, nyugodtan nézegethetsz körül, a jóléti Amerikában tocsog a szar nyakig, még a Kínai gazdaság is megérzi a balhét.

Veled ellentétben én nem látom azt a zseniális gazdaságpolitikát, amivel a Fidesz 2006 óta annyira megerősítette volna a magyar gazdaságot, hogy ne üssön nálunk ekkorát a szar. A 14. havi nyugdíj semmiképpen - tudom, ez demagógia szagú, ugyanis demagógiáról szól.

Alapvető probléma, hogy a Fidesz az 1998-2002 állítólagos zseniális gazdaságpolitikájából él a mai napig, és azóta nem bírtak alternatívát nyújtani. Helyette a kampányok szociális demagógiába fullasztásában jeleskednek - természetesen a maszop tökéletes együttműködésével.

Sajnálatos módon azonban ez a válság éppen a túlfogyasztásról szól, márpedig a Fidesz (bevallott) gazdasági stratégiája a fogyasztás növelése volt, aminek érdekében léptek is keményeket: lásd államilag támogatott lakáshitelek, és 2002-es kampányban annak kierőszakolása, hogy ez maradjon is meg.

Márpedig érdekelne, a támogatott lakáshitelekre ugyan miből is van pénz, ha a költségvetés deficites. Nédda, csak nem hitelből?

Nagyjából 2000-ig a magyar hitelpiac nagyjából nem létezőnek volt nyilvánítható a mostanihoz képest, ugyanis a bankok valós feltételekhez igyekeztek kötni a hitelek kiutalását. A lakáshitel program óta az átlag magyar bank boldog-boldogtalannak kölcsönöz, elég jól belőhető a folyamat kezdete.

És így tovább.

Természetesen a cucilista osztogatás _önmagában_ jóval nagyobb teher. Nem óhajtok a Fidesz nyakába varrni semmit, de a támogatott lakáshitel és az az kapcsán felerősödő lakossági eladósodás nem kis mértékben az ő bűnük IS.
„Az emberiség megszokta a szegénységet s nem is tud másként; erőteljes egyéniségek aztán időnként megmagyarázzák neki, hogy időszerűen milyen célból szegény, s ezt legtöbbször hálásan el is hiszi; de ez aztán minden. Bölcselmi szempontból teljesen közönyös, hogy az emberek egy új termelési rend kialakításának reményében viselik-e a szegénység szenvedéseit, vagy egyszerűen azért, hogy egy bank vagy iparvállalat nagyobb osztalékot fizessen, vagy vallási parancsra, vagy valamilyen romantikus és ködös jelszó szolgálatában, mint szabadság vagy gyarmatosítás, vagy gyufatröszt. Akárhogy forgatjuk is a jelszavakat, nehéz megkerülni a valóságot, mely röviden úgy szól, hogy az emberek szegények, a világ embermilliárdjainak igen kis töredéke gazdag csak, s ha a birtokos szerepét át is vállalja időnként a gazdagoktól az állam, az emberek tömegei változatlanul szegények maradnak….
Az indoklás, hogy miért, micsoda cél érdekében szegények itt vagy ott, lehet bármily tetszetős, nem változtat a szegénység intézményes, titokzatos állandóságán. Nincs hálásabb publikum a majomszínházban sem, mint amilyenek az emberek egy népgyűlésen, hol megmagyarázzák nekik, miért voltak eddig szegények, s megcsillogtatják előttük azt a távoli célt, melynek elérése érdekében újabb nyomorúságot és szenvedést kell majd lelkesen elviselniük. Ilyenkor tombolnak, mert ürügyet látnak arra, hogy változatlanul, esetleg fokozottabban szegények maradjanak….”

Így vélekedett Márai a „… a földet benépesítő, nagy átlagban jóindulatú, teherbírásában végtelen türelmű s tömegben egyáltalán nem tehetséges emberi fajtá”-ról.

Kicsit régies a szöveg, de a lényege ma is használatban van. A technika fejlődésével viszont most már közvetlenül egymásnak magyarázhatjuk el, miért vagyunk szegények. Nem kell ezzel a vezetőinket fárasztani.
Lohengrin, ugye nem gondoltad, hogy ezt barki vegigolvassa? En eddig birtam: "A média felelőségéről annyit, hogy Ferit élve kellett volna széttépnetek, nektek liberális újságíroknak Öszöd után." Hagyjuk mar ezt az Oszodot, valami alap tajekozottsagot csak feltetelezunk ezen a forumon. Abban a beszedben semmi uj nem volt, csak a hulyek lepodtek meg rajta. Aki idonkent belenez egy HVG-be, Figyelobe, vagy akar Mancsba, Nepszabadsagba, az evekkel azelott tudta, mi a helyzet, akar meg Gyurcsany-interjukbol is. Szerinted Viktor tenyleg beszopta, hogy duborog a gazdasag, es naivitasaban igert 14. havit?
mavo
"nagyon komolyan nem érted."

Ajajjj, nagyon hasonlóan gondolkodunk egymásról!:-)

"Nem lokális, hanem globális válság van"

Jéééé, nem mondod komolyan!:o) Ezt eddig nem is tudtam, tisztára ledöbbentem, döbbb-döbbb:o))
De most komolyan, mavo, szted mindegy, h egy 185/80 izmos, fiatal ffit ér egy tüdőgyuszi, vagy egy 185/60 gebe nyugdíjast?
Magyarország ez utóbbi, ha nem vetted volna észre, és nehogymán beszopjam azt, h a hűdekibaszottszakértő mszp-szdsz kormányok 6,5 év alatt képtelenek voltak helyretenni azt, amit a fidesz elkúrt, miközben a 2002-es kampányban szót sem ejtettek arról, h a fidesz elszarta a gazdaságot, sőt, megyó arra alapozva hirdette meg az osztogatását, h jó állapotban van a gazdaság.

"Veled ellentétben én nem látom azt a zseniális gazdaságpolitikát, amivel a Fidesz 2006 óta annyira megerősítette volna a magyar gazdaságot"

Én írtam arról, h zseniális gazdaság politikát látok tőlük? Nem. Na ugye.
Azt viszont tudom, h a tettek minősítenek, és a felmutatott teljesítmények alapján az elmúlt 6,5 év katasztrófa, viszont a 98-02 évekből nekem az következik, h jobban csinálnák.
Pont ez a választás lényege! Nem a hazug ígéretek után megyünk, hanem azt nézzük, h ki mit teljesített, amikor teljesíthetett.

"A 14. havi nyugdíj semmiképpen - tudom, ez demagógia szagú, ugyanis demagógiáról szól."

Tudtad, h a 14. havi nyugdíj az Új Magyarországban is meg lett ígérve? ( a macska meg mindjárt lemászik a fáról). Szóval ez nem releváns különbség.

"Márpedig érdekelne, a támogatott lakáshitelekre ugyan miből is van pénz, ha a költségvetés deficites. Nédda, csak nem hitelből?"

Úúúú, ez fájt! Láttad te azokat a számokat, amik azt mutatták, milyen hatással volt az építőiparra a lakáshitel támogatás bevezetése? Az mondjuk baj, h nem vették elejét a spekulációnak, és túl drága lakásokhoz is adtak, de az alapkoncepció nem volt rossz. És amikor azt mérlegeled, h mekkora ebből a deficit, akkor azt nem számolod, h mennyi embernek adott munkát a fellendülő építőipar, mennyit jelentett ez a GDP-ben. (Ha jól tudom, 1% GDP 250-300 milliárd plusz bevétel az államnak.)

"A lakáshitel program óta az átlag magyar bank boldog-boldogtalannak kölcsönöz, elég jól belőhető a folyamat kezdete."

Ez egy ordító hülyeség!
Egyszerűen a bankok egymás közötti versenye vitte el a lovat! Az autóhiteleknél, az áruhiteleknél is elbaszták. Fűnek-fának adtak hitelt, gyakorlatilag önrész nélkül, ennek semmi köze a lakáshitel támogatáshoz, kár ezen sokat rugózni. Azoknak van igaza, akik a fejlődéskényszert (nőni kell, nőni kell, nőni kell...), a megfelelő állami/világ kontroll hiányát és a bankok kapzsiságát okolják.

Az is kérdéses, h elbír-e ennyi bankot ez az ország, mert ha nem, és egyesek a vesztüket érzik, akkor télleg rohadtul túlígérhetik magukat a hitelfelvevő megnyeréséért.

Üdv.
Persze Árpád. Alapvetően érdekes kérdéskör az, hogy létrejön-e egy költségvetési tanács, s ha létrejön, mekkora erővel, hatáskörrel.
Ahogy érdekes kérdéskör, hogy az állam egyáltalán kívánja-e (még jobban) szabályozni a bankok tevékenységét; mármint makrogazdasági, társadalmi szempontok által vezérelve (tehát nem számítva ide az ilyen bűnüldözési, adózási, stb. szabályokat). S a bankrendszer hogy reagálja ezt le. Mert pl. belement a legutóbbi ötletbörzébe (adósságok átrendezése időben, formában, stb.), csak gyakorlati oldalon nem feltétlenül tesznek így...

Anno, 20 éve, mikor "létrehozták" az átmeneti alkotmányt, többek között azért is gondolták átmenetinek; mert úgy gondolták, ha kialakul egy normális, demokratikus államforma, normális közélettel, akkor létre lehet hozni egy rendes alkotmányt. Aminek kimondatlanul ott a következménye, hogy lehetetlen. :)

Ugyanis egy normális alkotmány létrehozása azt igényli, hogy a különböző alátartozó, támogató rendszerek normálisak, rugalmasak legyenek. Többek között lehetővé tegyék a változást, másrészt elfogadják az Alkotmány megváltozásával azt, hogy nekik is módosulniuk kell.

A mostani rendszernek pont az ellenőrzés az egyik gyengéje. Nemcsak a kormány, a kormányfő, egyes miniszterek számon kérhetősége, ellenőrizhetősége gyenge. Gyakorlatilag nulla. Sima parlamenti képviselőt sem lehet ellenőrizni. A mindenki által ismert elszámolási, fizetési szokásuk, az ingyenesen járó juttatások, különböző bizottsági, céges tagságok sora közbeszéd tárgya. Ahogy az is, hogy gyakorlatilag meztelenül, 12 éves ártatlan szüzet hátulról szexuáló pózban, 198 km/h-s sebességgel, részegen, fegyverrel a hátukon, kezükben 20 milliónyi "dokumentummal" tudnak csak úgy megbukni. S akkor sem kérnek bocsánatot. Mert ez a legkeményebb, közülük ki idáig megbukott, mindenki áldozatnak tartja magát.

Kedves honpolgárok sora nem érti, hogy még mindig átmeneti időszakot élünk. Igen, 20 évvel a rendszerváltás (vagy gengszterváltás, kinek mi tetszik) után ez van. Ez az átmenet nemcsak politikai átmenet: gazdasági is. Ahogy a kedves választók nem bírnak élni a "kezükben lévő hatalommal", nem fogják fel, hogy működik az; ehhez hasonlóan azt is meg kell érteniük, hogy a zsebük tartalma is erősen függ tőlük. Hogy bizony a "közösség" az pénzbe kerül. Sok-sok pénzbe.

Itt valaki felvetette az államháztartási alrendszerek ismeretének szükségtelenségét; legalábbis financiális oldalról. Tény és való, nem feltétlenül szükséges, hogy minden honpolgár képzett közgazdász legyen, abból is, az államháztartási pénzügyek iránt rajongó. Ugyanis a közgazdászok jelentős részének ismerete e téren közelít a 0-hoz. Már elnézést; ehhez némi jogi, közigazgatási, adózási és újraelosztási (előzőek keveréke) ismeret szükséges. S hát közgazdász többféle van.

Itt többféle állítás elhangzott, pro és kontra, a kormány(ok) tevékenységét, meg a bankárok (?) működését illetően.

De itt azért ez a két véglet. A kormány, a kormányzat teljesítményét illetően azért ne legyen vita abban, hogy itt messze vagyunk a "mestermű" kifejezéstől. Azért itt van 1-2 akkora paprikajancsi, akik jobb helyeken is csak követ törhetnének. Lehet védekezni azzal, hogy a Viktorék is, csak nem idevaló dolog. Az, hogy a Viktorék akkor mit és hogy csináltak, nem lehet védekezés. (Attól függetlenül, hogy Viktorék cselekedeteiben iszonyat nagy bakik voltak. GAZDASÁGI oldalról is. De ez más tészta.)

A zemberek "oldala" is hibás. Sajnálom, lehet anyázni, de az egy hülyeség, hogy az emberek 90%-ának azért kell hiteleket felvenni, mert az életszínvonala megkívánja.

Igenis le kell írni: ez nemcsak lakásokra, házra ment el. Elment autóra. Bakker, nem kötelező autóval járni; de ha "rászorulsz", nem kell vadiújat 10 évre, önerő nélkül venni. Persze ez egy véglet; de azért ne tessék elfeledni, hogy az elmúlt 10 évben azért rendesen fiatalodott az autópark. Kéretik azzal nem zaklatni, hogy az új autó biztonságosabb, kényelmesebb, tisztább, környezetkímélőbb, kevesebbet fogyaszt, stb. Egyrészt tudom, másrészt ezeket a tömegközlekedés is tudja...

Harmadrészt úgy csináltok, mintha az elmúlt 4-5-8 évben nem ebben az országban élnétek. Mintha nem látnátok, hogy nagyobb ünnepek előtt, főleg karácsony előtt az emberek letaposták egymást a plázákban, a bevásárlóközpontokban, outletekben. Mintha nem látnánk azt, hogy a gyerekek az iskolákban milyen cuccokban járkálnak; hogy "szegény" emberek is néznek kábeltévét, esetleg van számítógépük, internetük, vásárolnak plázában, sőt! Autójuk van. Mintha nem látnák közösségi oldalakon, hogy minden második ember megfordult már Peruban, Kambodzsában, Maldív-szigeteken, stb-stb.

Biztos vagyok benne, ha holnap megjelenne a Zindex címlapján, hogy itt az új ájfon3, de idén csak 25 ezret ad el a Cég idehaza, akkor jövő héten már előfizetésre, csókra sem lehetne szerezni ebből a 25 ezerből... Viszont karácsony előtt lenne 1,5x áron a kisebb mobilüzletekben, és így is mind elkelne.

Valaki leírta, hogy emelni kellene az ÁFA-t. Gondolom viccből, mert tudja azt, hogy a fogyasztást terhelő adók növelése nem feltétlenül fogja vissza a fogyasztást. Maximum a legálisat...

Szóval mindenki szépen leírta a képlet két végén szereplőket, hogy ki miért hibás/nem hibás. De említsük meg a közöttük lévő "átvivő" közeget is, jó?
Vajon felfogja a kedves állampolgár, hogy lakóhelye szerinti önkormányzat honnan nyeri a pénzt és milyen hatékonysággal használja fel? Hogy mire költik el a pénzt? Tehát milyen "alrendszerei" vannak egy-egy önkormányzatnak? Ezek és a feladatok között mik a prioritások?
Ezeket ki ellenőrzi, ki fogadja el? Hibázás esetén ki javítja ki, ki módosít, szankcionál?

Esetleg hallottunk már olyanról, hogy egy városnak van 1., 2. osztályú focicsapata? Kosárcsapata? Ezek pránaevők vajon? Vagy pénzbe kerülnek? Mennyire fontosak a város életében? Esetleg finanszírozásuk fontosabb, mint az iskoláké vagy a tűzoltóságé?

Tényleg, mibe kerül egy NB1-es focicsapat ma Magyarországon? Hány ilyen csapat van, ki finanszírozza őket? Hány kórház? Ki finanszírozza a "közelemben" lévőt? Az állam vagy az önkormányzat? A zemberek? Az az út, ami ott épül a városban, és a strabag (akárki) építi, az lenyúlás? Vajon megkentek valakit? Mertha autópálya volna, akkor biztos, de ez a városban épül, vajon itt 100%-os a hatékonyság? Ellenzéki kéz jobban költ?

Vajon, amikor a feleségemet, aki tanár, kirúgják az iskolából 5-10 társával együtt, mert az önkormányzat így kíván "racionalizálni", "költségeket csökkenteni"; akkor mit kezdjek a gépjármű adós csekkemmel? Akkor most ki a hibás? Gyurcsány, a polgármester, én, a feleségem, a közösség? (Ez a dolog nem rólam szól, még házas sem vagyok.)

De tudnám az ellenkező oldalról is mutatni a dolgot, amikor szólnak az iskolának, hogy itt van 1-2-5-30 millió, ezt most el kell költeni informatikai fejlesztésre, még az idén. Nincs vita. Vagy amikor ilyen még sincs, mint általában, de vesznek valami "új cuccot", aztán 3 évig egy szekrényben pihen, mert "új".

Az a szörnyű igazság, hogy idehaza mindenki lát, ismer kiakasztó túlzásokat, igazságtalanságokat, hülyeségeket. Csak pont senkit nem érdekel, maximum annyira, hogy jól elmeséljük, hogy "hűha".

De tenni valamit? Ááá, az fárasztó.

Ezért sem értem, hogy mit akart ezzel a vizsgálattal a PSZÁF, vagy miért akarják maximalizálni az állami kiadásokat. Ha elfogy a pénz, akkor majd húzunk fel a kútbul. Vagy lemegyünk a pénzbányába és bányászunk.

Ahogy eddig. :)
T. Lohengrin 2008.11.25. 10:09:45

Hajjaj, sok a mondanivaló, sok választ igényelne, de ha már megszólíttattam, válaszolnom illik.

1./ Versenyszféra
(a reálbérek növekedése (a) mellé a termelékenység növekedését (b) is beírtam – tanulságos)
2001: a: 7,1 b: 5,1
2002: 8,2 5,2
2003: 4,2 4,2
2004: 1,7 5,3
2005: 4,3 4,3
2006: 3,8 3,8

2007.-ben a versenyszférában a nettó reálkereset 3,8 %-kal csökkent és 2008.-ban is valamekkora csökkenés várható. Az általad említett „utóbbi négy év" tehát sokkal inkább az utóbbi kettőre vonatkozik, persze csak ha 2008.-at is beleszámítjuk (ha nem, akkor csak 2007.-re). Ugyanakkor látható, hogy a termelékenység növekedésétől való elszakadás leginkább 2001.-re és 2002.-re jellemző, és ebben Medgyessynek semmilyen szerepe nincs, mert ez a versenyszféra, viszont a minimálbér emelésnek annál inkább. Megjegyzendő még, hogy a termelékenység akkor szokott nőni, ha sikerül idecsábítani egy korszerű technológiát alkalmazó céget, attól, hogy a lakosság egy kifli helyett kettőt vesz, attól nem.

2./ Az EURO jó dolog, mert akkor a sok figyelendő paraméter közül a forint árfolyama kiesik, azaz hálisten eggyel kevesebb a problémánk (a többi azért marad). Egyébként, ha az államnak, a cégeknek, de főleg a lakosságnak nem lennének devizahitelei, csak forinthitelei, a francot se érdekelné a forintárfolyam. Az állam viszont csak akkor kényszerül rá a devizahitel felvételére, ha a lakosság megtakarításai nem fedezik a hiányt, márpedig most sajnos ez a helyzet, a lakosság nem csak hogy eladósodott, de devizában adósodott el, sőtráadásul megtakarításai sincsenek. Tóta W.-nek van valamilyen igazsága.

3./ Azt én is sűrűn szoktam mondani, hogy ne másfélmilliónk hátáról húzzák le az összes bőrt. Gyurcsány a „Megegyezés”-ben azt javasolta, hogy próbáljuk ezt a másfélmilliót növelni a feketegazdaság keménykezű fehérítésével, mert nem akart drasztikusan hozzányúlni se a közalkalmazottakhoz, se a nyugdíjasokhoz, se a szociális segélyekhez, de sajna a világválság úgy verte jobbal keresztbe szegény elképzelését, hogy a „Megegyezés” azonnal kifeküdt. Azért a cél nem rossz, és törekedni nagyonis kell rá.

4./ Valóban fizetek adót. Nem is keveset, úgy gondolom, méltán sorolhatom magam a virilisták közé, de ezt inkább adottságnak kezelem, mint hőstettnek, különösen annak fényében, hogy ha nem kapunk hitelt az IMF-től, meg az EU-tól, hiába a befizetéseink, a tiéd is, az enyém is, a CHF úgy lenne 350 Ft, mint a sicc.

5./ Mások wellness hétvégéje olyan, amilyen, a rávaló megszerzése a kérdéses, nem az elköltése.

6./ A kőröshegyi völgyhídról már sokat írtam, tipikusan az alulinformáltság témája. Az ÁSZ azt mondta, hogy mivel (38 db(!!!) változat több éves(!!!) vizsgálgatása és elutasítgatása, majd a völgyhíd melletti döntés után) az utolsó pillanatban előkeveredett még egy változat (a 39.), és erről Kőröshegy önkormányzata nem szavazott (mert programba se vették, korábban keményen elkötelezvén magukat a völgyhíd mellett), ezáltal „nem bizonyítható”, hogy a völgyhídas volt a legjobb, mert LEHET, hogy nem. Az egy más kérdés, hogy ezt a legtöbb napilap úgy interpretálta, hogy a völgyhídra „semmi szükség nem volt”, és azt sejttette derék népünkkel, hogy 44 milliárdot takaríthattunk volna meg. Az igazság az, hogy esetleg megtakaríthattunk volna egy más nyomvonallal 12 milliárdot, esetleg hatot, de az is lehet, hogy semmit. A 39. nyomvonalnak egyébként voltak más hátrányai is, azaz az ár nem minden.

Jelenleg ennyi. Ha vannak további érvek vagy információk, azokat szívesen olvasom.

Hm.. Azé-azé Árpád a DEMAGÓGIA ellensége, meg a világ legliberálisabb tollforgatója.. Csak nem a demagógia eszközeihez nyúl? Azér kíváncsi lennék hogy a hitelfelvevők hány százaléka tartozik a "plazmatévé, nyaralás hitelre" kategóriába? Szerintem nem a túlnyomó többség.. Ezzel példálozni nem DEMAGÓGIA? Hogy is van a mondás? Más szemében a szálkát, sajátba a gerendát sem????
malacka, erre tudsz nekem valami forrast mutatni?

"a 14. havi nyugdíj az Új Magyarországban is meg lett ígérve"
"de itt arról van szó, hogy viszi-e a bank a fedezetet, vagy türelmeskedik kicsit."

a bank nem viszi. illetve csak ha nagyon muszáj.
mert a bank pénzből él, nem pedig lakáseladásból.
vagy lízingből/kölcsönből visszavett használtgépjármű-eladásból.

legtöbbször a bank ajánlja fel a futamidőmódosítást, ha szorul a hurok.
"de itt arról van szó, hogy viszi-e a bank a fedezetet, vagy türelmeskedik kicsit."

TWA: hát a jogszabályok papírra készülnek és mint tudjuk a papír sok mindent elbír ;)

A lényeg, hogy igenis lehet, sőt kell(ene) komoly szabályozás arra, hogy a bankok hogyan léphetnek fel.
Csak egy példa: két-három levél "ejnye-ejnye" után már a végrehajtót küldik ki. Pedig behívathatnák egy banki irodába megbeszélésre az ügyfelüket mielőtt ilyen durvát lépnek.

Valahol korábban leírtam, hogy a minimum lenne hogy:
1./ hosszabb lélegzetet kell adni a hitel felmondása után arra, hogy másik bankot keressen a balek és gondoskodhasson a hitel kiváltásáról vagy hogy saját maga szerez vevőt a fedezetre (nem hagyni a bankoknak elkótyavetyélni a fedezetet, hiszen a bank csak abban érdekelt hogy a hitel összege bejöjjön, mégha sokszorosan túlbiztosított is az ügylet... vagyis átveri erejénél (és a törvényi szabályozás hiányosságainál fogva) a kuncsaftokat.
2./ ha a hitelfolyósításhoz a bank védekezésül ma már közjegyzőt is bevet, talán a hitelfelvevőnek is járna egy olyan lehetőség, hogy törvény írja elő *független* hitelszakértő részvételét a felmondást megelőző tárgyaláson, hogy az védje meg a hitelfelvevő érdekeit, ha maga nem tudja.
3./ Az adótörvényeknek 100%-ban el kellene vonni a *hitelfelmondásból* eredő *nyereséget* a banktól, vagyis a bankok érdeke a megoldások keresése legyen, ne az hogy minél hamarabb, minél nagyobb összeget hajtsanak be, még akkor is ha sokszoros kárt okoznak ezzel.

De ha nekiveselkedem, biztosan lehetne találni még néhány gondolatot, ami a bankok *hosszútávú* érdekeinek figyelembevételével (és a társadalmi igények előretolásával) korlátozza a bankokat, úgy hogy nem megrövidíti őket, *csupán* az erőviszonyokat és a célokat moderálja.
eMeL:
"1./ hosszabb lélegzetet kell adni a hitel felmondása után..... (és a törvényi szabályozás hiányosságainál fogva) a kuncsaftokat."
Elmesélem...
Szüleim váltak. Mosthám, a kis drága, csak akkor hajlandó elmenni a sajnos közös tulajdonból,(semmit nem tett bele,, de a szocpolhoz korábban is közös volt a tulajdon:( ) ha kifizetjük. Igenám, de anyám elköltözött már a válóper kimondása elött...mondhatni orvosi utasításra:(
Mosthohám semmit nem fizet, a közös költség-tartozás 3 év után 1 millióra rúg, hát ráteszik a tullapra. Mikor tudjuk meg? mikor bankhitelt akarunk felvenni....Bank elutasít, marad a pénzügyi szolgáltató.
És itt a buktató....
A pénzügyi szolgáltató 15%-os kamatra helyezi ki a más banktól felvett 4%-os hitelt.Ugyanazon jogok megilletik, mint a bankokat, de a kötelezettségek esetén...ja rájuk nem vonatkoznak :( Tipikus ilyen a provident ...
A lényeg, anyám a 80 nettójából, nem tudta kifizetni a 150 ezres törlesztést (8 millióról beszélünk)és a 100 ezres közös költsége, ki akarta váltatni egy kedvezőbb hitelre. A kk hátralék még mindíg nem került le, de ez már peren van, immár 5 éve...A pü-i szolgáltató megunta, bár addigra cc 2 millát kifizettünk,felmondta a szerződést,és ELADTA AZ OPCIÓS JOGOT EGY MAGÁNSZEMÉLYNEK!!!!!!
a magánszemély, a 8 millió hitelből másnap már 16 milliót kért, hogy lemondjon a jogáról. Most ott tartunk, hogy a lakásunkat vissza kell venni? magánszemélytől? mikor hitünk szerint banknak tartoztunk? és ami aztán kicsapta a biztosítékot
Pszaf közli, ja pü-i szolgáltatóra nem vonatkozik a törvény, és különben is, alá van írva az opciós szerződés. Mondom a fószernek a PSZÁF-nál..álljon meg a gyászmenet, azt törvény szabályozza, nem hiszem, hogy bárki önszántából aláír, egy tulajdonátruházó szerződést biankóban, és ha jól emlékszem ezt a BTK még bünteti is.
Ha magánszemély nem biztosíthatja adás-vétellel a kölcsönszerződést, akkor a pü-i szolgáltatóra , és a bankra is vonatkozik nem? Hát nem! És itt van az igazi buktató.
Jól meg kell nézni kinek tartozik az ember, mert a bankot köti a törvény, ott várnak is rendesen, meg egyezkednek, de a pü-i szolgot nem köt semmi. Most vizsgálódik a PSZÁF végre, hogy ez hogyan lehet...mit ad isten szép kis "maffiát" talált a háttérben:) de nekünk dec 10-ig ki kell fizetni a 16 millát, ha nem akarjuk, hogy a fószer elvegye, ami nem az ővé.Aztán a vizsgálattól függően évekig pereskedhetünk érte :(
Biztos vagyok benne, hogy nem a bankhitelek csúsztak be! Hanem ezek a 15%-ra kiadott kölcsönök:(
Éljen a magyar jogredszer.
A fősulin az első közgáz órán így kezdte a tanár: "Uraim két nagy hazugságtudomány létezik, statisztika és közgazdaságtan"
Na ezek után nem is hiányoztam az előadásairól.
Nem tudom mi a véleményetek de szerintem teljesítményként beállítani azt , hogy Magyarország milyen, mekkora hiteleket kap hát...
Ehhez nem kell nagy észlénynek lenni. A leghülyébb is meg tudja lépni, ha nincs lóvé kölcsön kérek vagy inkább adót emelek. Most komolyan ettől közgazdasági szakember valaki.
Banki hitelválság?
Utána kell olvasni mekkora a bankok N A P I nyeresége. Ezek után nem tudom komolyan venni a hisztit. 3 olyan bank is van kishazánkban kiknek a napi nyeresége meghaladja az 1,5 millárd!!! forintot! Igazából szívesen megkérdezném tőlük mekkora lenne az a napi nyereség amitől nem siránkoznának.
Az OTP idei rekord nyereségéről még nem is beszéltünk. Nincs kedvem leírni olvasson utána akit érdekel. Sebaj ezt a keservesen kevés nyereséget majd kipótoljuk bankmentő csomaggal. Vicc
"Még túl fiatal a fiad. Megismered még a Magyarok Istene és a Bionicle tolltartó közötti kapcsolatot. :D"-:)))


valahogy ezt találom a legjobb megnyilvánulásnak az egész világgazdasági válságra.
eMeL · emel.freeblog.hu/ 2008.11.26. 00:19:06


Persze, csak ebben az esetben a bank azt mondja majd, túl nagy a kockázat ezért neked nem adok hitelt.

Akkor majd a bank lesz megint a csúnya gonosz vérszívó ugye?

"de itt arról van szó, hogy viszi-e a bank a fedezetet, vagy türelmeskedik kicsit."

1. Hiába viszi, nem tudja pénzé tenni.
2. Ezért aztán saját érdekében türelmeskedni fog.
Dehogynem tudja pénzzé tenni. Annyit még ki lehet venni egy ingatlanból, amennyi a banknak kell, legföljebb a tulajnak nem marad semmi.

Annyiban igaz, ha ez gyakorlat lesz, a piac jól beárazza lefelé az ingatlanokat, és akkor már nehéz dolga lesz a banknak is. Ha bank lennék, most azonnal árvereznék, mert félév múlva szarabb lesz a helyzet.
FAQ:
"1. Hiába viszi, nem tudja pénzé tenni.
2. Ezért aztán saját érdekében türelmeskedni fog."

MAGYARORSZAGON VAGY AZ USABAN? (bocs benthagytam a caps lock-ot, a kovetkezo nevedet ird kisbetuvel...)
zsanett- a döglött paci avagy döglött tehénke 2008.11.24. 09:16:54
""jövőre a kamatkiadások nélkül számított "
miért nem inkább a kamatkiadásokat csökkentik?"

kedves Zsanett en ugyan legtobbszor nem ertem miket irkalsz, de most fejen talaltad a szoget...
!!!!!!!!
Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2008.11.24. 08:53:49
"Ha az éppen regnáló kormány jelentősen túlköltekezik, akkor vajon mit csinálhat ez a Tanács azon kívül, hogy elhaló hangon a semmibe kiáltja, hogy: "ezek itt megint szórják a pénzt"?"

szerintem az egyetlen racionalis dolog lenne megvonni a kepviseloktol a fizetest es egyeb jovedelmi forrasokat.
ugyancsak ezt kene tenni a mulasztasos alkotmanysertesek eseten...

seccperc alatt megegyeznenek 2/3-os torvenyekben is.
Nolet 2008.11.24. 09:07:34
" mindenfajta változásnak megvan az az előnye, hogy a rendíthetetlennek látszó székek (ahol a mi pénzünkből pasziánszoznak munka helyett) meginognak. Nem mondom én, hogy mindenki bukik aki érdemelné, de ha legalább egy kettőt kirúgnak, akkor a többi beszarik egy kicsit, és elkezd dolgozni."
kizart dolog!

nagyon fiatal kell legyel hgy ezt irod. en mar ot-hat leepitesen tul vagyok SOSE azokat kuldtek el, akiket kellett volna! aki maradt az meg kevesbe tud dolgozni, mert
elkuldtek aki fiatal, aki jo valamire mert az mashol is boldogul, maradt a nyugdij elotti, lassu es a tobbgyerekes...
molaris 2008.11.24. 09:09:11
kedves molaris!

en is utalom a jelen kormanyt&elitet mint a sz@rt, de vedd figyelembe mikor ezt irod:
"A szakértőkkel, akik 3 nappal a bukta előtt még stabil bankrendszerről és minden jóról biztosították szegény Ferit. Vagy megint csak egyszerűen hazudott."
hogy:
ilyen valsag elotti pillanatokban akkor is azt kell hazudni, hogy minden OK, ha nem a!!!
eppen az orszag erdekeben.
az a baj, hogy egy hazudos mondta es nem hittek el neki!
Checkpoint Charlie 2008.11.24. 09:11:52
"[azok a hulyek], akik szerint az emberek felelőssége egyáltalán összehasonlítható a kormányéval. Ahol még az ország pénzügyi vezetése sem szabott gátat a hülyeségnek, ott Mari néninek, meg a pimaszul hülye fiatal házasoknak kellett volna?!

druszam a kerdes jogos... de nem godnolod hogy ezzel a felelosseget is leszedjuk atharitjuk magunkrol???

a kormanyt szidni a legkonnyebb... megcsinalni, megszervezni valamit jol!!!
az lenne valami!
Guga

"Dehogynem tudja pénzzé tenni."

Nem tudja. Ez benne a csalafintaság, mert nincs vevő.
Ha a sötétből mégis előszed majd valami haver faktoring céget a bank aki ad a házakért 1 ft-ot (ezzel az árverező társulat igen jól járna), akkor ugyanazzal a mozdulattal hívhatja is a csődbiztost, ugyanis (papíron) ezzel a bank még nem likvidált hiteleinek fedezetét is eltünteti.
Ettől a pillanattól kezdve pedig már nem a bank dönti el, hogy milyen módszerekkel likvidál tovább.
(Nem véletlenül hullanak hitelválságok alkalmával a bankok, mint a legyek.)

"Ha bank lennék, most azonnal árvereznék, mert félév múlva szarabb lesz a helyzet."

Ezzel meg az a baj, hogy nem érdemes elindítani az ingatlanok minél gyorsabb, versenyszerű árverezését mert nincs az a piaci mechanizmus, ami a dominót megállítsa. Legfeljebb a padló.
(USA-ban sincs, bár sokáig reménykedtek benne, ott már dézsából öntik a pénzt)
A másik hogy nem is lehet árverezni amíg az ügyfél fizeti a részleteket.

Kevés a boldogsághoz az, hogy a bankok rendelkezhetnek az ingatlan felől. A mindennapi működés pénzt kíván. Most még stabilnak látszó hitelportfoliok néhány százalékos "elégése" a bankok tőkeáttétele miatt már végzetes.

Képzeld még el azt a horrort, hogy egyszer teljesül a liberálisok álma és az állam a gazdaságból visszahúzódik, miniatűr méretű lesz.
Na akkor kihez fog szaladni a bank?
A miniállamhoz? Az meg miből adjon neki pénzt, a 0%-os adóból?
Katasztrófa lenne. Szerencsére ez a liberális torzó irányvonal ma már esélytelen.
Dekatlon 2008.11.24. 17:11:37
"Miért mennek a tv-ben még mindig a "vegyél hitelre karácsonyi ajándékot" reklámok?"
mert remek uzlet!

mert az emberi hulysegre lehet alapozni.
Gondolkozni valo:
Csak ebben a honapban 480-emberembol 124 fizetes eloleg igenyles kerult elem a megugrott devizas torleszto reszletek miatt. Egy azaz egy emberkenek volt hitele szerszamra (gyalupad) atobbi fogyasztasi cikk, javareszt elektronikai ( nem mertem leirni a plazmatevet, de az a slager ) ill auto.
Parezer forint nem tervezett kiadas es bedolt a koltsegvetesuk. Es szidjak a vilagot...bankot, kormanyt aki az eszukbe jut. (Meg engem is, mert a ceg meg ugye nem ingyen hitel intezet)
De zemberek persze mindent jol csinaltak merthat kell azaz auto egy kisvarosban ami 15 perc gyalog keresztbe es 15 perc biciklivel (biceklivel) hosszaban.
Lehet Oket sajnalni
TheDude 2008.11.24. 17:33:05
" a bérem több mint felét elvonják, aztán elszórják"
vedd eszre hogy a nagy resze hasznosul, epitenek utat, hidat, mukodik az oktatas, van egeszsegugy (olyan amilyen de hasonlitsd ossze az eszak-olasszal aztan kritizalhatod) adnak segelyt egy csomo ehezonek, betegnek, nyomoreknak... stb...

"De sebaj, most majd lesz szerencsém fizetni az IMF hitelek rám eső részét is"
pontosan!

"hacsak közben ki nem rúgnak mer hát nekem csak a versenyszférában sikerült elhelyezkednem, s nem a közszférában, ahol már ma is magasabb az átlagbér,"
ez varosi legenda
ha azonos funkciot hasomlitasz ossze: esztergalyost esztergalyossal, vezetot vezetovel, akkor a versenyszfera messze jobb!!! 2-3szor is.

"valódi leépítés meg azon a vidéken sehol,"
ne irkalj ilyeneket, a 387 fobol 50-et kell leepitenunk (kutatointezet)

szoval nem eleg elkeseredni azert a tenyeket tisztelni kell...
- Bemutatnám egymásnak az urakat. A kék sarokban a legpénzügyiszakemberebbnek kinéző …
- Mind úgy néz ki.
- Az Armani öltönyös …
- Mindegyik az.
- A kutyafáját! Illetve shit! Balról jobbra mondom! Így jó?
- Aha.
- Tehát doktor Fics, professzor Mudisz valamint az ikrek, csermen Sztenderd és prezident Púr, akik egyben vicék, mégpedig vicaverza. A piros sarokban …khm …mondja már a nevét …
- Balogh.
- … miszter suta valami balkáni újságtól …
- Magyar vagyok.
- Akkor baltikumi. Mindegy az, a lényeg a végtelen, hóval borított sztepp, medvével, tunguzkával meg derszuuzalákkal doszt. Ha ideadta a megszervezési pénzt, felteheti nekik a kérdéseit. Így ni, nagyon helyes, hogy csinálták?
- Összedobtuk. A jelentős lapok egyesített éves reklámbevétele.
- Gyenge lehet a maguk reklámbiznisze. De ez nem érdekes, leitattam őket azzal az izével, a pélájnkivel, amit hozott, ahogy megbeszéltük, a többi a maga dolga, én most megyek, itt vannak a bjulgérok is, vagy kik, ők a Rambót akarják. By gentlemen, have a nice day.
- Jónapot az uraknak. Nem venném hosszan igénybe a drága idejüket, rögtön a tárgyra térnék. Hát hogy is van az a leminősítés?
- Hehe. Megnézzük a grafikonokat, aztán puff, bele a közepibe, és már meg is kapták a ZZZZ mínusz-mínusz mínuszt.
- Melyik grafikont nézik?
- Hol ezt, hol azt. Amelyik rosszabb. A jobbakat kihagyjuk, még elmaradna a leminősítés. Haj, de jó játék ez, nem is hinné.
- De akkor hogy lehet az, hogy a most becsődölt amerikai bankokat a portfoliójukkal együtt hosszú éveken keresztül AAAAAAAAA++++++-ra minősítették?
- Azok naggyon jó bankok, maga csak ne bántsa őket. Ott van például a Lehman Brothers …
- Összeomlott.
- Na és? Attól még az naggyon jó bank, és ha ő is kap állami segélyt, még ma is vígan él, ha meg nem halt.
- Meghalt.
- Pech.
- Az Egyesült Államoknak, mint államnak sincs valami rossz besorolása egyikőjüknél se, ha jól tudom.
- Hát persze, hogy nincs. Alig éri el az államadósságuk a GDP 70 százalékát. És mivel Japáné se több 196 százaléknál jogos a tizennyolc A, a harminckét plusszal.
- Értem. És a kis országok?
- Hijj! Azokat szeretjük. Ott végre megnyílik a tér a játék számára. Jól leminősítjük őket, aztán fogadásokat kötünk, hogy melyik mikor omlik össze. Nagy pénzekbe megy ám, de igencsak élvezzük, ugye fiúk?
- Naná! Öröm nézni, ahogy kapálóznak, meg futnak fűhöz-fához. Persze olyan kell, aminek vagy rossz híre van, vagy rossz hírét keltik, másképp nem megy.
- És rosszhír keltő minden országban akad, balkánikám. Elég, ha valakinek ott, abban a kis országban nem jönnek be a számításai, és akkor elkezd kiabálni, de jó hangosan ám, hogy az egész világ meghallja. Mivel pedig a befektetőknek érzékeny füleik vannak, és úgy gondolkodnak, ő csak tudja, hiszen ottani …
- … még jobb, ha valamilyen európai pártban is van valamilyen beosztása, úgy aztán hangosabbnak hallatszik az ének …
- … vagy van egy ismert pénzügyi szakembere egy jó kis permanens összeomlás vízióval …
- …akkor már csak a leminősítés kell, és lehet röhögni. Hahhahahhh.
- Tudja, balkánikám, ez egy klasszikus folyamat. Megnézzük a grafikont, és hatalmas pénzügyi rutinunkkal úgy találjuk, hogy ha valami történik, nem fogja tudni visszafizetni az adósságait. Így aztán leminősítjük. Azaz a történés megtörtént, erre mindenki kivonja onnan a pénzét, és senki nem ad nekik kölcsön, mert mi azt mondtuk, vagyis végeredményben tényleg nem tudja visszafizetni. És még igazunk is lett! Á propos, Dzsordzsi jössz nekem kétmilliárddal, mert az a kis izé, az a Hungary mégse omlott össze.
- A szemetek! Pedig mind a hárman …nem baj, holnap majd átutalom. De legközelebb én nyerek!
- Te balkáni! Nincs még abból a pélájnkiből? Jobban megy a leminősítés vele, nemde, bojsz? Majd küldess pár ládával. Tudod hova. De … hát ez elment. Mindegy. Gyerekek, láttam itt egy bárt a harmincadikon, nem ugrunk be egy italra?
"Persze, csak ebben az esetben a bank azt mondja majd, túl nagy a kockázat ezért neked nem adok hitelt."

Hát a törvények olyanok, hogy mindenkire vonatkoznak.
Vagyis egy ilyen törvényi szigorítás azt jelenti, hogy a bank eldönti, ezzel együtt akar-e hiteleznimo-on vagy kivonul.
De ahogy én látom, az általam leírt szigor csupán ésszerüsítés és a valóságban szinte érdektelen a nyereségesség mértékében.
Vagyis amelyik banknak nem tetszik így az vonuljon csak ki nyugodtan a piacról, lesz aki kitölti ahelyét ;)
"2150/2008. (XI. 5.) Korm. határozat
a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság részére történő kötött segélyhitel felajánlásáról

A Kormány
a) egyetért a 8,6 millió USD keretösszegű kötött segélyhitel felajánlásával a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság részére laoszi mezőgazdasági miniüzemek fejlesztéséhez;
b) felhatalmazza a külügyminisztert, hogy a kötött segélyhitel felajánlásáról a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Kormányát értesítse;
c) felhívja a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a kötött segélyhitel felajánlásának az OECD-nél, illetve az Európai Uniónál a megfelelő határidőben történő bejelentéséről."

Valaki megmagyarázná, hogyha annyira csődbe vagyunk mér adunk Laosznak hitelt?
FAQ, az (még) nem áll, hogy nincs vevő, mert szar áron igenis van vevő. Még. EZért mondtam, hogy a bankok helyében most kezdnék lépegetni, mert fél év múlva nem biztos, hogy még ilyen "jó" árak lesznek. Amíg megfizetik a részleteket, meg minek is kéne árverezni?
zsanett- a döglött paci avagy döglött tehénke 2008.11.24. 09:16:54
""jövőre a kamatkiadások nélkül számított "
miért nem inkább a kamatkiadásokat csökkentik?"

kedves Zsanett en ugyan legtobbszor nem ertem miket irkalsz, de most fejen talaltad a szoget...
!!!!!!!! "

nem saját gondolat, Kupa Mihály vetette fel, hogy az IMF hitellel ki lehetne váltani a drága hiteleket.
nemecsekerno_007 2008.11.24. 09:26:30
"2000 óta írkálják, hogy gáz lesz. Sôt már évtizedek óra írják és mondják."

azt hiszem tevedsz, olvass marxot!
mar ugy 1848 tajan megirta ezt, sot megjosolta egyre nagyobb valsagok lesznek...

mindig van egy csomo kozgazdasz aki valsagot josol, ha bejon ok veszik at a vezetest, a tanacsadast...

josolni a valsagot informaciotartalom nelkuli valami.

az az erdekes, hogy mit nyomat a 'mainstream' es miert?

Petchsnig Maria Zita: A felélt jövő
www.es.hu/?view=doc;21369

"Nincs szándékomban a kormányzat erőfeszítéseinek lebecsülése, csupán a csomag élénkítő hatásának korlátaira szerettem volna a figyelmet felhívni, hogy az „anticiklikus" gazdaságpolitikát illetően ne legyenek illúzióink. Lássuk reálisan, hogy a magyar gazdaság a külső és belső kondíciók felől tekintve ez idő szerint hosszú távra elhúzódó növekedési válságra van ítélve. Tavaly a bruttó hazai termék mindössze 1,1 százalékkal nőtt, az idén sem lesz több 1,3 százaléknál, a jövő évi költségvetésben pedig egyszázalékos visszaesést jelezett a kabinet. 2010-ig még nem látunk, azt még meg is kell élni. De annyi bizonyosan látszik, hogy az egyensúly helyreállítására tett erőfeszítések éveiben nem tudtunk javítani a gazdaság verseny- és tőkevonzó-képességén. Ellenkezőleg, a potenciális növekedés tartópillérei meggyengültek, s így, ha a külső konjunktúra egyszer beindul, visszakapcsolódásunk közvetlen versenytársainknál erőtlenebb lesz. Leszakadásunk folytatódik.

S mindez köszönhető annak a politikai osztálynak, amely a maga pecsenyéjét sütögetve az ország hosszú távú érdekeire tekintet nélkül elpolitizálta az évezred első évtizedét. Igaz, kényszerhelyzetbe kerülve egy részük próbálkozott korrekcióval, mire más részük kórusban nemet kiáltott. Antagonisztikus ellentétüket a világválság sem tudja feloldani (vagy más megfogalmazásban: nekünk Mohács is kevés). Csak azt ne higgyék, hogy magatartásuk nem viszi a lefelé menő spirálban lejjebb és lejjebb azt az országot, amelyért szavakban oly sokat tudnak aggódni..."

Szép kerek, higgadt szakcikk.

huba

"MAGYARORSZAGON VAGY AZ USABAN?"

Itt is, ott is.
Sokan képzelik azt, hogy az ingatlanpiac bedugulása Európában nem következhet be.
Reméljük valóban nem is fog, de ha egyszer a dominó elindul, akkor nincs mese.
A készpénzes vevők nagyon hamar elfogynak, hitel meg nem lesz.
Gildor Inglorion · gildorblog.blogspot.com 2008.11.24. 09:51:13
"mert a hülyemagyar nem 9 999 999, de te zseni vagy! a hülyemagyar 10 000 000, mert te sem tetted a dolgodat, ha nem szóltál..."

hat inkabb 15 000 000.
grin · wikipedia.hu/w/user:grin 2008.11.24. 10:03:39
" a kormány sosem fog tudni oly nagyságrendű bedőlt hitelt felvenni, mint a nép összessége."
ezt gondold at lecci megegyszer.

az 1000szereset is siman fel tudja venni, sot fel is vette.
sot eleg csak roszkor, rossz helyen nyilatkozni es bedol a forint ami miatt meg kell (?) emelni a kamatot azaz a deficitunk szepen megugrik...

"És a kormányt le lehet váltani,"
tenyleg? Hogy?
nekem ugy tunik 4 evre be avannk betonozva

"sőt, le is mondhat,"
tenyleg? valoban? vajjon miert nem teszi akkor?

"de a nép hova mondjon le a híd alatt,"
na ez egy jo kerdes...!!!
FAQ (ex SarokVáltó) · www.youtube.com/watch?v=53EgkvFB-UA&feature=related 2008.11.27. 12:29:18

"A készpénzes vevők nagyon hamar elfogynak, hitel meg nem lesz."
es ez miert lenne baj? nincs eleg lakas?
sokkal tobb van mint kene, kell a korrekcio es kesz.
zsanett- a döglött paci avagy döglött tehénke 2008.11.27. 09:49:35
"nem saját gondolat, Kupa Mihály vetette fel, hogy az IMF hitellel ki lehetne váltani a drága hiteleket."
attol meg jo!
:)

en is irtam mar hogy a 12%-osat ki lehetne valtani 5-6%-osra, de kiderult, hogy a 12% az Ft-ban van (allampapir hozam) az 5-6% meg euroban.

es ha belegondolunk, hogy mar mindenfelé megy vissza az eurokamat,
mi ezzel a 5-6 %-ossal is kb. duplat fizetunk...
kalapjakab 2008.11.24. 18:11:10
Válasz: Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.24. 13:43:04
"Ekkorról linkelj be valami okos figyelmeztető szöveget abban a témában, hogy Nem jó hitelből gazdálkodni."
ezt tette arpi az ot perces a mesefilmjeben is...

"De nem ér a fidesz.hu-n megjelent intelmekből mazsolázni, csak saját kútfőből!"
mar hogyne erne!
sot az lenne az igazi, ha arpi idelinkelne egy csomo fideszes figyelmeztetest...

dehat fogadasom van arra hogy ilyen nem lesz!
FerikE "Valaki megmagyarázná, hogyha annyira csődbe vagyunk mér adunk Laosznak hitelt?" Szolidaritasbol a tulelok fele - ez eleg lesz ravezetesnek? Amugy ez az osszeg bolhafing a mi nagysagrendjeinkhez kepest, viszont egy fejlett orszagtol elvarjak az ilyesmit. Mint ahogy mi is el szoktuk varni a magunk javara. Persze szerinted egy magyarnak nyilvan szarabb eladni az autot, mint egy laoszinak ehen halni.
"Felmentették ifjabb Hegedűs Lórántot"
Erről kellene olyan TWA-s beszólósan egy rövid értekezést írni.
Addig is Jean Calvin forog a sírjában..
T. Karesz!

Hát igen. Duplát fizetünk. Ahhoz képest viszont egészen jó, hogy a normál piacon semmilyen kamatért sem (na talán 13 - 14 %-ért mégis) kapnánk euro hitelt, és miután a bankoknak a lakosság forintban fizet, a bank meg Svájcnak CHF-ben, ha nincs euro hitel, hamar megdőlne az első dominó, ami speciel a bankrendszerünk.
meglesz baszki, meglesz. epét fogok hányni, továbbá kérem regisztrációm törlését a református egyháztól. szánalmas, gennyben fetrengő, ocsmány banda, a szcientológusokhoz mérhető bűnszövetkezet. (azzal együtt, hogy jogilag, egyházjogilag így, úgy, estébé.) legalább kiadhatnának vmi szöveget, hogy de azért undorító egy fasz ez a hegedűsnáci.
T. nerángass! 2008.11.27. 10:34:35

PMZ-t én szakembernek tartom. Ahogy Bokrost is, meg Csaba Lászlót is (na őt azért már nem annyira). Azt viszont valahogy egyik se érzékeli, hogy Magyarország legfőbb problémája nem a politikai elit, meg az adórendszer, hanem a munkaerő. Ami nincs. Ami ugyanis van, az nem használható. És lehet az a 8 általánost (ha ugyan) végzett munkaerő akármilyen olcsó, nincs cég, amelyik beállítaná a szerelőszalag mellé (több kárt okozna, mint amennyi hasznot), azok a cégek pedig, amelyek kifejezetten olcsó munkaerőt foglalkoztatnak, már végérvényesen elmentek. Nem csak Magyarországról, hanem hovatovább Európából is, erről tehát már nagy valószínűséggel lemaradtunk. Felzárkózásunk drasztikusan irányított oktatással (ami ellen mindenki hörögve tiltakozik) minimum 10 év.

Sajna.
"azok a cégek pedig, amelyek kifejezetten olcsó munkaerőt foglalkoztatnak, már végérvényesen elmentek. Nem csak Magyarországról, hanem hovatovább Európából is, erről tehát már nagy valószínűséggel lemaradtunk."

Azért mi a minimálbérpolitikával direkte mutattuk is az ajtót nekik.
Vakapád

nekünk nincs bankrendszerünk... ha gond van a bankokkal akkor az legyen azok gondja akik az eddig kiamagasló nyereséget eltették... a hitel az kétoldalú üzlet és a bank is veszíthet

az OTP idei első háromnegyedévi nyeleresége 280 milliárd... bankmentő csomag az IMF hitelből mi a fasznak...

A Genereál Motors tözsdei értéke jelenleg kisebb mint az OTP-é...
Árpi

Lepd meg már a közönséged, és ne hányj epét...
Kedves Árpád
Mégegyszer az OTP-ről

Az OTP-nek minden közepes szinvonalú pénzpiaci versenyben meg kellett volna buknia...csak nálunk nem... miért?
egy példa: egy havi 22 ezer forintos államilag kamattámogatott lakástörlesztő részletben 2200 Ft a kezelési költség...
azaz egyetlen számitógépes műveletért, azaz a hitelhez kötelező nála vezetett folyószámlámról leemeli és jóváírja az összeget... ez sima rablás
mi a faszt csinál a pénzügyi felügyelet, a fogyasztóvédők, a versenyhivatal,
piacvezető bank, hát utánna mennek a többik is...
itt egy példa a magyar pénzügyi garnitúra gazemberségéről, de ha igy jobban tetszik a dilettantizmusáról

az évente elkurt 200 milliárd forint több, mint a közalkalmazottak 13. havi bére:
www.es.hu/index.php?view=doc;21321
szóval Árpád, meg Vakapadád lehet, hogy ti szeretnétek 30 ezer forintos minimál béren tartani a melósokat... természetesen jó látható politokai hátsószándékkal, de ez az ébredő Kongó szinvonala...
jó reggelt, bazd meg gyertek ki a számítógép mögül és ne a pártok és bankok piárosainak szemléletével...
Ne félj: ez (a kezelésiköltséges genyózás) simán versenyben leküzdhető volna. csakhogy az OTP kb olyan beágyazottsággal bír, mint az MSZP. meg van szokva. az "A Bank". meg sok helyen az van helyben, más nincs.
FAQ, Guga: mindig mindenre van vevo csak legfoljebb tul sokat kernek erte. amire nem lehet vevot talalni annak az ara 0 $/Ft.
ha a kinai is meg tudja csinálni, akkor neked nem fizetnek többet, mint a kinainak + szállítási költség. kva sürgősen fel kéne fogni, se az autó, se anyaralás nem alanyi jog. a zséből előbb fizesd ki a nyúgdíjad, az orvvost, a gázt (ne fűts 24fokra), áramot, kaját, ha marad, max akkor vegyél autót!!! nem fordítva, ez esetben ne csodálkozz, ha egyszer "nem szednek össze", mert a cechfizetők 140ezres tábora távozott az országból.
Guga

"EZért mondtam, hogy a bankok helyében most kezdnék lépegetni, mert fél év múlva nem biztos, hogy még ilyen "jó" árak lesznek. Amíg megfizetik a részleteket, meg minek is kéne árverezni?"

A bank csak akkor tud lépni, ha már megtörtént a baj. Hamarabb nem.
Fél évre előre hogy adja el a lakást? Azt mondod lépegessen. Mit lépegessen most?
A háztartási tartalékok csak pár hónap elteltével fogynak el, utána majd lehet árverezni.
Addig maximum felkészül egy "gyorsárverező" team létrehozásával.
Én abban bízok hogy a helyzet kevésbé lesz súlyos. Csak sajnos erre az élet -leginkább az elit cselekvőképessége- rendre rácáfol.


Karesz

"es ez miert lenne baj? nincs eleg lakas?
sokkal tobb van mint kene, kell a korrekcio es kesz."

A korrekció szép és jó, egy baj van vele, hatalmas vákumot képez a fogyasztásban.
Mivel vezényszóra kezd el mindenki kevesebbet fogyasztani (minden szektorban), ezzel garantálja is a leépülést. Ezt a vezényszót (a pánikot) kellett volna elkerülni a hitelezés lassú visszafogásával, idő bőven lett volna rá.
Kezdetben a spirál gyorsul, de aztán valahol (sok csőd után) megáll, a vagyonok egy része átrendeződik (persze a szegény továbbra is szegény marad) és lehet mindent kezdeni előlről.


Ne félj

"Az OTP-nek minden közepes szinvonalú pénzpiaci versenyben meg kellett volna buknia..."

Bingó!


Árpád

"Ne félj: ez (a kezelésiköltséges genyózás) simán versenyben leküzdhető volna."

Hogyan?
Jó lenne például feldarabolni azt az OTP mammutot, mondjuk a fokozottabb verseny érdekében, ezt nem lehet megtenni, mert ahhoz nem elég nagy. De elég nagy ahhoz, hogy szépen kövessék a lenyúlásban a többiek, a kicsik.

Vagy bízzunk a spekulánsokban és a bank ügyfélkörét szivesen átvevő "új" tulajdonosokban hogy majd ők a verseny szellemében módszeresen kinyírják?


huba

"mindig mindenre van vevo csak legfoljebb tul sokat kernek erte."

Így van, de ha a bankok belemennek az egyre alacsonyabb árú eladásokba, akkor az eszközeik fedezete ahogy mondani szokás "marked to market" kicsúszik a mérlegből. Vagyis csődvédelmet _kell_ kérniük. (Nem elhatározás kérdése)
Ezt meg azért ők sem akarják. Marad a mismásolás, törvények átgyúrása, piacellenes lépések.
Azé még nem kéne sértegetni a másfélmillió szocialista szavazót. Biztos neked az a csökött orbán kéne, a feri legalább nagy, az orra mindenképpen. tünnyél el.
"Így van, de ha a bankok belemennek az egyre alacsonyabb árú eladásokba, akkor az eszközeik fedezete kicsúszik a mérlegből."

Azért a magyar bankok uj lakásokra sem adtak kb. 70%-nál nagyobb hitelt.
De a szabadfelhasználású jelzáloghitelek szerintem az 50%-ot se érik el soha, tipikusan inkább a hitelfedezet értékének 5-10, legfeljebb 15%-át hitelezték.

Ez pedig nem egy bukta helyzet!
A bank nem veszíthet!!
De a bank felelőtlen politikája (azonnal menteni a pozíciómat, bármi áron) nagyon komoly károkat okozhat!!!

Egy összeomló (vagyis inkább leülő) ingatlanpiacon a bank megmenekül (kimenekül) a válságból és milliónyi 'hullát' (ingatlanát 20%-on elárverező földönfutót) hagy maga után.
Na ez ellen kell sürgősen! jogszabályokat hozni.
Annál, hogy a bankrendszer megcsúszik, csak egy rosszabb van, ha 1-2 millió munkanélküli, otthontalan, éhes ember kószál az utcákon!

eMeL · emel.freeblog.hu/ 2008.12.02. 12:28:12

Pont ezt mondom én is.
Hiszen melyik folyamat a jobb?

-A bankokat kisegítjük, megmentjük, majd a biztonságérzetük növelése érdekében romlásba taszítják a gazdaságot.

-A bankokat olyan gyorsan likvidáljuk, államosítjuk, amilyen gyorsan csak lehet, mielőtt még nagyobb károkat okozhatnának.

(Bár most speciel én is OTP tulajdonos lettem egy pár napra, de ettől függetlenül roppant kártékonynak tartom a szerveződésük mai formáját.)
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.11.28. 07:50:26
"Ne félj: ez (a kezelésiköltséges genyózás) simán versenyben leküzdhető volna. csakhogy az OTP kb olyan beágyazottsággal bír, mint az MSZP. meg van szokva. "

jajj!!!! az persze igaz, hogy az OTP meg van szokva.

Hajduszoboszlon, csak a foutcan, a kovetkezo bankok vannak:

Erste, Allianz, Unicredit, Otp, K&H, Raiffeisen.

ugyan hany bank kene meg, hogy verseny legyen????? Mert most csopnnyi sincs!
Ugyan mitol szamolnanak kevesebb kezelesi koltseget...????
ha valamelyik szolgaltatas veletlenul olcsobb az egyiknel egy masik bizton dragabb...

hol eltek TI versenyhivok?????

talan ideillik, talaltam a HVGben (Januar 24) egy jo kis cikket 'a szakmunkas 40 evre keszul' cimmel.

oszlat nehany tevhitet a szoc juttatasokrol:

kiirthatatlan legenda, hogy a kepzetlenek mindegyike kap segelyt. ezzel szemben egyharmaduknak semmifele ellatasa nincs, a segelyezettek nem rancbaszedendo ciganyok, ahogy a kozvelemeny hiszi.
" a gazartamogatas, a gyed, a korai nyugdij felvetelenek anomaliairol sokkal kevesebb szo esik, mint a rendszeres szoc segelyrol pedig azok joval koltsegesebbek"

"a kisebbsegek potyautassagat a tobbseg kevesbe toleralja, mint a sajatjat, ami persze nem magyar sajatossag..."

süti beállítások módosítása