W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A költő visszatér

2009.11.02. 11:08 Tóta W. Árpád

 

Gyurcsány megszólalt végre, és olyan, mint volt. Mármint amikor elkúrta.


299 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr331492642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nemzetközi közösséghez fordul az MSZP! 2009.11.04. 21:15:23

A szocialisták a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén mutatták be bizonyítékaikat a Fidesz atomprogramjáról, amelyről rövid értesítést küldtek az IAEA számára is. Sajtóértesülések szerint a bemutatott bizonyítékok között szerepel többek között a felc...

Trackback: Jubileumi záróbuli 2009.11.03. 18:01:55

Nemzetének hű cenzora, a botox klub tiszteletbeli tagja Lendvai Ildikó pénteken jubileumi szónoklatot intézett pártjához. A "folyton változó MSZP-t" buzdító szavakkal és mérföldkövek kijelölésével erősítette meg Lendvai a katasztrófa elő...

Trackback: "Demokraták, ébresztő!" 2009.11.02. 11:28:36

"Ez a pályafutás a kívülálló, a föltörekvő plebejus dacreakcióinak, önmagát vállaló gőgjének és a följebbvalókhoz, elöljárókhoz való asszimilációs vágyának az egyedülálló keveréke." (Tamás Gáspár Miklós) Hajdanán keringett egy legenda, miszerint

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Volt szerencsém belehallgatni. Pillanatra azt hittem, véletlenül 5 évvel korábbi állomásra kapcsoltam.

Az elkúrtuktól sikerült eljutni a jólcsináltukig... agyam eldobom.
A Gyurcsány-beszédből nekem az jött le, hogy a költő nem tér vissza. Legalábbis addig, amíg nincs esély a győzelemre. Csak azt jelezte, hogy "van", nem tűnt el, nem esett letargiába, lelkesíteni tudja a "drága barátaimat", (sőt: ilyen demagógiákat a kisujjából ki tud rázni, amiért a többi pártocska szintén demagóg vezére keményen megizzad,) és van olyan retorikai képessége, mint ellenlábasának. Ez persze nem magasztalás: tud ugyanolyan hülyeségeket, ugyanolyan lelkesítő módon előadni, mintha okosság volna, még mindig...

Az egyetlen új dolog a beszédében az volt - és élek a gyanúperrel, hogy A Párt felrázása és a jelenlét lelkesítő-fenyegető nyomatékosítása mellett ez volt a harmadik cél - hogy végre, mint immár nem-közjogi-méltóság, nyíltan bírálta, bírálhatta Sólyom László köztársasági elnök urat. Ezt legalább elég frappánsan, vagyis röviden ütősen és intelligensen fogalmazta meg, hogy mi az elnök úr legfőbb (csak) hibája, ha nem is bűne. Bár ez olyan rövidre és intelligensre sikerült, hogy félek, a hallgatósága nem is értette... Ez persze nem fogja megakadályozni őket abban, hogy szajkózzák majd.

A költő tehát - szerintem - nem tért vissza. Csak megsuhintotta a marsallbotot, husángot vagy varázspálcát - ki-ki vlogasson ízlés szerint.

Amúgy meg: visszatérni, de hová?...
Rendben, Gyurcsány húzzon vissza a picsába.
Akkor viszont marad Orbán és Morvai.
Ne már. Ugye ezt nem gondolod komolyan?

Esetleg pártot alapítasz Őszödi Beszéd néven és átcsábítod Bokrost, Bajnait, meg az ex-SzDSz-t? Megcsinálod? Ja, mint a Magyar Memo-t, élt egy lapszámot. Van más alternatíva a nemzeti és szocialista (nemzeti-szocialista, hehe) Fidesz és a gyárilag náci Jobbik mellett?
Sajnos azt kell, hogy mondjam, pontos a látlelet.
"...Demokraták ébresztő!...Ha ti hallgattok, akik az utolsó mentsvárai vagytok a magyar demokráciának, akkor az országon bűnt fognak elkövetni!..."

Elqrónktól idéztem, ha valaki nem ismerné legutóbbi előadását, amely persze nem kongresszuson volt (ejnye-ejnye TWA), hanem a Választmány kétszázadik (bicentenáriumi :) ) ülésén.

No pasaran! Utánunk már csak a fasizmus, meg a szélső fasizmus van. Nem engedhetjük!

Én az OPNI-ra gondoltam. Az is alatta szűnt meg.
Szerintem meg akarja magának szerezni ezt a szétesett vacak pártot, hogy utána feltúrbózza. A legjobb business-t csinálhatja vele 10 éven belül, ha ügyesen csinálja. Udvarolnia kell a sok hülyének, akik pár év múlva már sehol sem lesznek. Pár év múlva ő is más lesz, (ahogy tőle megszokhattuk) eltűnnek majd az "antifasiszta" és a "szociális" szövegek.
ezek az örökké lángoló szerelmek, avagy inkább egy házasságtörő nyájas beszéde " nem akadt jobb neked ezért maradtsz mellettem" gyurcsányi- bajnai ránk hoztátok az Orbáni veszedelmet.
@okostojgli:
Pont az ilyen felfogás miatt fognak szarni a baloldali pártok a demagógia nélküli kormányzásra.

Ha már alapítunk, jöjjön a fehérkocka. Az érvénytelenül szavazást már felkarolták az anarchisták.
Sólyomnak (ügyészségnek stb.) nekiment hivatala teljében is, romagyilkosság-ügyben egyedül csak a Draskovics-Szívási-Laborc-Ficsúr vezette titkosszolgálatoknak nem, kiknek persze önmaga hivatali elöljárója (barátja és üzlettársa).
@okostojgli: egyik szar, másik fos. Nem vágnék fel arra a helyedben, hogy neked az egyik jobban ízlik. :)
Tóta Úr,

Ezt most nem értem. Pár hónapja még istenítette Gyurcsányt, most pedig lekokósozza?

Mostakkor hogyvanez, kérdem én?

A beszédje pont olyan volt egyébként, amilyennek kellett lennie. Befelé szólt, reményt adott a belsősöknek.
@okostojgli: Elég szomorú, hogy bármit-bárkit el kell fogadni, csak azért, hogy jajjcsakneazorbán, jajjcsakneamorvai.

Én Gyurcsányt (halkan mondom) tisztelem, tiszteltem. Tartok a 2. Fidesz-kurzustól, azzal együtt, hogy - sajnos - meg tudom érteni azokat, akik nem Fidesz-fanok, de azt várják, hogy valaki erős kézzel, világos koncepcióval rendet vág, irányt mutat.

A Fideszben megvan az "erős kéz", a "vilgos koncepcióra" pedig legalább blöff-szerű utalások vannak, nem kell lapot teríteniük. A szociknál az erős kéz arra korlátozódik, hogy a párton belüli ellenlábasaikat minden potentát torkon tudja ragadni, és fojtogatni. Az, hogy most a Gyurcsány a Fidesz-blöff ellentételezéseként egy Szoci-blöffel rukkolt elő, sajnos, semmin sem változtat.

Egyébként, én a magam környezetében nem igazán látom-hallom ezt a megrendítő Fidesz fölényt. Szinte mindenkitől azt hallom, hogy "nincs jó választás". Aminek az alapja az, hogy Orbántól a legtöbben tartanak, vagy legalábbis nyilvánvaló, hogy blöfföl - ami nem hazugságot jelent, hanem azt, hogy úgy csinál, mintha lenne programja, és ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nincs nekije, vagy nem jó. A probléma az, hogy nincs miért szavazni a szocialistákra. Az nyilvánvaló, hogy "rendet" nem tudnak csinálni, nincs meg hozzá a legitimitásuk, most ne vitassuk meg, miért. De legalább semmi egyéb kézzelfogható okot nem tudnak sugározni, amiért érdemes volna rájuk szavazni, immár az antiorbánság sem vonzó, különösen a legutóbbi ORTT-mutyi után.

Gyurcsány beszéde ezt a szétesett választmányt hivatott volna összerántani. Mondhatni, hogy ez egy antiőszödi beszéd volt: Mind stílusában, mind tartalmában pont az ellenkezője. Nekem úgy tűnt, mint Bolond Istók, aki az őszödi elkúrásra ugyanúgy reagált, mint a népmesehős: "Jól van, máskor úgy teszek!"

Viszont a te kérdésedet nyitvahagyja: Kiarákra szavazzak?
BRAVO Arpi!

legalabb mar te is eljutottal oda, hogy
"nem nekik [a szociknak] kell szégyellni magukat, amiért „ideiglenesen el kellett venni” a tizenharmadik havi nyugdíjat, hanem szégyelljék magukat azok, akik oda sem adták. He? Reggeli kávé is kimaradt? Hozunk egy rossz döntést, amit vissza kell vonni, amire sose volt pénz, és akkor az szégyellje magát, aki nem akarta meglépni?"

na hat ez GYF.

en mondjuk ezt eszre se vettem, de amikor azzal peldalozik, hogy buszkenek kell lenni 500 km autopalyara
(foutakkal egyutt)
akkor eszembejut
1) ezek az utak tonkrevagtak a magyar ipart
2) a vasutat
3) folyamtosan szennyezik a levegot, plusz meg a kamionvalyukat se tudjuk rendbehozni, mert ennyi utra nincs penz...

de az agyamrol a szijat a korhazak korszerusitese dobta le..
oh igen
1) csak megszuntettunk X szamu korhazat, ágyszamostul
2)kivettunk 150 milliardot az egeszsegugybol plusz meg 50-80-at iden.
3) az egeszet voluntarista modon, es olyan halalozasi statisztikakkal, hogy ahhoz a cinizmus netovabbja kell...

es az se tunt fol hogy ebedet adunk [szocik] a gyerekeknek?
nem most akartak elvenni a nagyjat orszagos felhaborodast szitva??

nem az a baj hogy szocialista, tul szocilista GYF, hanem hogy nem az, hanem egy cinikus, gatlastalan kalandor.
Hát valóban látszik, hogy az mszp nem találja a mondanivalót, és úgy tűnik, Gyurcsány sem.
Viszont őszintén remélem, hogy Orbánról nem fogsz ehhez hasonló hangnemű írásokat megjelentetni a jövőben.
A saját érdekedben mondom.
"„ideiglenesen el kellett venni” a tizenharmadik havi nyugdíjat, hanem szégyelljék magukat azok, akik oda sem adták. He? Reggeli kávé is kimaradt? Hozunk egy rossz döntést, amit vissza kell vonni, amire sose volt pénz, és akkor az szégyellje magát, aki nem akarta meglépni?"

akik oda sem adták, azok nemrégiben még a 14.-et is beígérték.
csak a pontosság végett.
Árpi, örülök, hogy felébredtél és kijózanodtál.

Nem hullott termékeny talajra a vetés, a szoci mocsár beszippantotta Gyurcsányt Őszödöstől. Nagyjából a népszavazástól látszott (bármennyire is tagadták), hogy a reformok és a vezér elbukott. Nem fogadták meg Horn Gábor tanácsát, túl hosszúra nyúlt az agónia. Gyorsabb váltással talán előbbre tartanának most. Kutyából nem lesz szalonna, szocialista pártból sem lesz kapitalista. Csinálják azt, amihez értenek.

Egy klasszikus értelemben liberális, klasszikus értelemben gazdaságilag jobboldali párt az nagyon hiányzik a palettáról, de nem az mszp lesz az, ez most már bizonyos.
Végre, Árpád! Végre leszámoltál a Gyurcsánnyal kapcsolatos illúzióiddal. Nagyon kellett már ez a cikk...
Nagyon fél a fityesz tőle ha mindig vele foglalkozik:) Van is miért..
Én Ferencet a népbíróság előtt szeretném látni. :P
Hű!!! Hát valahogy így néz ki nagytotálban a komlett elmetéboly -Gyurcsánnyal, sok-sok szocializmussal és szocialistával.
Tanulságos, hogy pont ők záratták be az Országos Pszichiátriai Intézetet a Lipótot anno. Most hova a fenébe fogják vinni őket? Mert lássuk be, szabadlábon semmiképp sem maradhatnak...
Csak azok csalódtak benne, akik nem a ripacsot látták eddig benne.

Azért mert öltönyben beszél sok ember előtt, az még nem jelenti azt, hogy koncepciója is van. Érzésem szerint az öszödi beszéd is csupán ennek az elmebetegnek a naplójának része.

feri a kapcsolatépítéshez értett, szépen kivette és most is kiveszi a részét, az általuk törvényesített rablásból. Amint valami olyat kell csinálni, ami nem a svidli körűl forog, abban a pillanatban bukta van!
ez majnem ojjan szarra sikeredett, mint egy konzervatoriumos agymenés. kár, monta a varjú.
@Peptid:
Megalapítod? Na ugye.

Addig is had legyen pont ilyen a felfogásom, légyszi.
@phaidros:
Nem vágnék fel a helyedben arra, hogy mindegy mit tömnek le a torkomon. Tudod, legalább az esélyem legyen meg a választásra.
Árpi! gyere gyorsan, valaki a nevedben írogat a blogodra! :) - ez volt az első gondolatom, amikor elolvastam.

aztán meg ez: komolyan, nem gondolod Árpi, hogy ezek után neked is bocsánatot kellene kérned, belátván hogy a te fejedet is átkúrta a csávó, és hiba volt mellette kampányolni évekig?
@nem1rem1:
Egy árva szóval nem mondtam, hogy hajrá, MSzP. Bajnairól, Bokrosról, SzDSz-ről, az Őszödi Beszédről beszéltem. Ha ez az ismerőseidnek is tetszik, akkor mondják el, ne csak sopánkodjanak mint Árpi, aki ahelyett, hogy összehozná ezt a paártot átmegy Viktorba és csak kritizál. Vele is csak többen vagyunk, előrébb nem nagyon.
szeretnem megjegyezni azon lelkes hozzaszolok kedveert akik orulnek hogy vegre a volt ferifanok "kezdenek kijozanodni", hogy feri nem csinalt mast csak szepen koveti viktor palfordulasi strategiajat (1993-tol). ezzel persze erkolcsi teren pont ugyan oda jutott vele mint viki. szar alak mind a ketto!
"Lecseréltük a kocsit jelzáloghitelből, és most bukjuk a házat is. De szégyellje magát a szomszéd, aki nem vett új autót."

A hasonlat úgy helyes, hogy szégyellje magát nem a szomszéd hanem az asszony, aki a konyhába is plazmatévét akart, de amikor 2006-ban vissza akartuk adni a kocsit akkor ő volt legjobban felháborodva. A Dzurinda szomszéd meg igenis legyen büszke arra, hogy jobboldali, konzervatív, keresztény lététre meglépte a reformokat, miközben 98-2002 között a jobboldali, konzervatív, keresztény Viktorka baszott megcsinálni.
"...egy gátlástalan és tehetséges ember éppen a szocialista pártot választotta lovacskának."

Nos, örülni kell, hogy Tóta úr is megértette végre.

Sokan már 3-4 éve látták ezt, de ők eddig csak le lettek ugatva. Igazságbeszéd, ugye?

Ebből kiindulva már csak pár év kell és eljutunk odáig is, hogy Bajnai sem különb a Költőnél.
Ez bazmeg tényleg a reménytelenség országa! Azt hittem, már nem lehet meglepni, de hogy Tőled olvasom ezt a szélsőfideszes mantrát, hogy "egy gátlástalan és tehetséges ember éppen a szocialista pártot választotta lovacskának"... Ez az elmúlt időszak legnagyobb csalódása. Nekem sem tetszett a szöveg, de mégis mivel lehetne felrázni ezt a tohonya, gyáva fasz társaságot? Mert a lapok le vannak már osztva: új párt alapítására nincs se idő, se igény jelenleg. Még leírni is szörnyű, hogy a következő parlamentben (ha kiesik az MDF) a szocik maradhatnak az egyetlen demokratikus párt. Szerinted Gyurcsány nem tudta, hogy baromságokat beszél? Dehogynem! Csak most az a szerep jutott, hogy egy haldoklóban kell tartania a lelket, bármillyen áron.
Egy ideje sokat álmodoztam arról, hogy milyen lesz az az új erő/párt, ami majd megtöri a tumorpártok uralmát. De már látom, hogy ez tényleg csak álom, itt csak a népámító politikai maffiáknak terem siker. Mert bárki új jöhetne, azt is az első rossz lépésénél (vagy már előtte) le kell taposni a legaljáig. (Ezek ilyenek - Egyik kutya, másik eb - Ezért tart titt ez az ország.) Mert az - amúgy indexesen - MENŐ. És még kényelmes is: nem kell kiállni semmiért (ami talán jobb irányba vinné a dolgokat, ha nem is értünk vele teljesen egyet), elég elküldeni mindenkit a picsába. Értelmes vita nincs és röhöghet a markába minden "gátlástalan és tehetséges ember", aki csak vita nélkül tud érvényesülni.
"Szabad Magyarország, sok-sok szocializmussal." - így idézted a mestert, Árpi.

Pedig nem így mondta, hanem eképpen:

„Szabad, polgári Magyarországot szeretnének, sok-sok szocializmussal”

azaz ellopta (el akarta lopni) a Fidesztől a "polgári" jelzőt. Azt csodálom, h a nemzetit nem próbálta meg annak fényében, h 2004-ben szociális demagógiával ellenkampányolt, de ma már a szocialista párt egész más sínre állította a vágányt.

"Gyurcsány most újra udvarol, és a párt göcögve tapsikol."

Azt vágom, h az ott lévőktől vastapsot kapott, mert láttam, de mi a rák ez a "göcög" ige?
@nem1rem1: "A probléma az, hogy nincs miért szavazni a szocialistákra. "

igen. egyébként GYF érintett itt fontos dolgokat, amik arra utalnak, h vinné ő szívesen az szdsz-ből maradt ún. liberális tábort, és szükség volna ennek képviseletére egy készülődő antiliberális kurzusban, csak hát az úgy nem nagyon lesz vállalható, ha közben komcsi is akar lenni.

@hogolyo78: ez pont itt, pont velem igazságtalan. nekem az nm okoz gondot, hogy egyet merjek érteni valakinek a konkrét elképzeléseivel, akkor is, ha az gyurcsány. megtettem sokszor itt is, sőt a tévében. ha egyszer igaza van. de ez a megszólalás nemcsak önmagában volt tragikus, hanem mert ebben a helyzetben benne van a kibaszott mszp korlátoltsága. ezzel a párttal már nem fog menni, ez ugyanúgy meg van halva, mint az szdsz, csak még nem látja mindenki.

@okostojgli: végre megint elmondhatom, hogy én nem szervezek pártot. nem. szervezek. pártot. semmit se. nem az én műfajom, és nem ez a dolgom. szervezzenek normális kapitalista/liberális/western pártot a szervezők, én meg majd tűztámogatást nyújtok innen az elefántcsonttoronyból.

@hebab: "nem gondolod Árpi, hogy ezek után neked is bocsánatot kellene kérned, belátván hogy a te fejedet is átkúrta a csávó, és hiba volt mellette kampányolni évekig?"

eltaláltad, nem gondolom. mégpedig azért nem, mert nem tudsz nekem mutatni egy alkalmat sem, amikor én gyurcsány _személye_ mellett kampányoltam volna. konkrét intézkedéseivel és ötleteivel nemhogy egyetértettem, hanem ma is egyetértek, még akkor is, ha ő már inkább sok-sok szocializmust akar. azokat meg kellene csinálni valakinek, és se nekem, se neked nem számít, hogy ki csinálja meg. még a németek se szedték fel az autobahnt azért, mert a csúnya bácsi építette.
@malac69 demokrata felébredt!: "azaz ellopta (el akarta lopni) a Fidesztől a "polgári" jelzőt."

azt nem kell ellopni tőlük, mert már rég elhányták valahol 2002 körül.
Kicsit röhejes, hogy egy osztályok nélküli társadalomban, mégiscsak egy tutyi-mutyi osztálypártot láttok az ex-bolsikban. Egy nagy frászt! Ugyanolyan érdekpárt mint a Fityisz csak néha nem a Máriás magyarkodással öntik nyakon a szövegeiket, hanem a közjóra való képtelenebbnél-képtelenebb hagyatkozással. Ez az egész nem többről szól, mint az állam üzemeltetése során lenyúlható közpénzekről. Mert az államnak vagyona már egyre kevesebb. Aki dönt a közpénzekről, az osztja a haveroknak a lóvét, megrendelés, autó-pályaépítés és a jó ég tudja még milyen formában. És ha marad lök egy kis korpát az éhes disznóknak. Ez van.
@Tóta W. Árpád:

"mert nem tudsz nekem mutatni egy alkalmat sem, amikor én gyurcsány _személye_ mellett kampányoltam volna"

Naja, de azzal, h a legidétlenebb elképzelései mellett is képes voltál kiállni (pl. ÚTP), miközben nem vetted észre, és sosem róttad fel neki pszichés alkalmatlanságát, még akkor sem, amikor már minden Indexes megmondóember ezt megtette, végül is azt cselekedted indirekt módon, h kampányoltál mellette.

Ott volt a monorierdei tragédia sajtótájékoztatója. Az hogy nem verte ki nálad a biztosítékot? Miért nem kapott legalább egy fél posztot?

Aki pszichésen alkalmatlan, az politikailag is alkalmatlan. Ezt pedig vagy nem ismerted föl, vagy folyamatosan hallgattál róla, s ezzel a hallgatással pedig lényegében mellé álltál.
Ha úgy tetszik, eme téma ignorálásával kampányoltál mellette.

Különben meg nekem mindegy... De ott valami baj van, ha nagyon másképp látja vki a saját munkásságának rezüméjét, mint az olvasóinak sokasága (talán többsége).
@malac69 demokrata felébredt!: ja hogy indirekt módon! vagy úgy. hát jó.
látom, többségtudatod is van, akkor most szólok, h nagyjából leszarom, "olvasók sokasága" mit hogy lát, ilyesmikről nem lehet vitázni. konkrét dolgokról lehet, szárnyvonalakról, ingatlanadóról, vizitdíjról lehet vitázni.
@malac69 demokrata felébredt!:

írod: "azaz ellopta (el akarta lopni) a Fidesztől a "polgári" jelzőt. Azt csodálom, h a nemzetit nem próbálta meg"

abba az irányba is próbálkozott:
"egy politikai közösség van, egy: a magyar nemzet" (11:23)

---

@Tóta W. Árpád:

"szervezzenek normális kapitalista/liberális/western pártot a szervezők, én meg majd tűztámogatást nyújtok innen az elefántcsonttoronyból."

lassan konvergálódunk :-) szervezhette volna akár gyurcsány is, csak nehogy már a döglött, javíthatatlan, megváltoztathatatlan mszp éléről. az első pillanattól kezdve halott ötlet volt. te bíztál benne, én egy percig sem.
@dark future: én bevallom, arra számítottam, h új párttal jön vissza, mégpedig enyhén szocdem liberálissal. adott lenne az arc, h legyen miért odaszavazni, akinek az kell, a programot meg bárki összevadássza a jelenleg parlagon heverő elhagyott nehézfegyverzetből. ill. a gazdasági része az mdf-nél van, velük vmi kvázi-szövetség. liberális elvek, plurális értékek, szekularizáció, modernizáció, ilyesmik, most nem szánom rá azt a plusz negyedórát.
@Tóta W. Árpád: (OFF) A hsz-ok egy részét olvasva, megint sírva röhögök a Pavlov-kutyákon, akik kulcsingerekre reagálva hol hörögnek, hol nyáladzanak. Most, hogy Gyurcsány konkrét megszólalása kapcsán konkrétan kritizáltad, egész konkrétan tocsogni lehet a jobber nyáltengerben... Már csak a cinikus "te is egy megélhetési értelmiségi vagy" - ot várok... Ajánlok két fogadást: 1. Mikor kapod meg? 2. Melyik oldalról? - Terjedt régebben egy e-mailes vicc, hogy miről veszed észre, hogy a XXI. században élsz? Az egyik válasz az volt, hogy két éven belül a harmadik cégnél dolgozol, miközben fel sdm álltál az asztalodtól... Ezek azt hiszik, a véleményed változott! :-)
@malac69 demokrata felébredt!:
"Aki pszichésen alkalmatlan, az politikailag is alkalmatlan"

Több rossz és néhány jó szcifi mutat olyan államigazgatásokat, ahol csakis arra nehezen, vagy éppen kényszerből vállalkozó vezetőket engednek a klf. kormányrudakhoz, mert
Tétel:
Aki vezető akar lenni, az pszichésen alkalmatlan.
Segédtétel.
Aki hajlandó kampányolni, az vezető akar lenni. Mindenáron.
@Tóta W. Árpád:

Azt írod: "konkrét dolgokról lehet[...] vitázni"

Akkor megismétlem a konkrét kérdésem:

"Ott volt a monorierdei tragédia sajtótájékoztatója. Az hogy nem verte ki nálad a biztosítékot? Miért nem kapott legalább egy fél posztot?"

Jaaaa, és ez a "többségtudatod is van" mit jelent?
Olvasom a véleményeket, aztán abból összeáll egy kép. A képben az van, h te gyurcsányista maradtál a végsőkig, míg mások (Új Péter, Szily) időben váltani tudott. Baj, h így látom azt, hogyan gondolkodik a többség? Lehet, h nincs igazam, és akkor annyi...
De úgy látom, sért a dolog, bántódsz, hát hagyjuk.
TWÁ nem akar pártot alapítani, hanem röhögni akar a hülyéken a saját elefántcsont tornyában.
Ergó:
Pszichésen alkalmas.
Válasszuk meg - én mellette kampányolok saját tornyocskámból.
Egyébként a pszichésen teljesen alkalmatlan magyar vezetők közül nekem még mindig GyF volt a legrokonszenvesebb.
Mindenestre rokonszenvesebb, mint a lemondásra, visszavonulásra abszolúte nem hajlandó ...... kivánt neveket írjátok be! (Nem férnek ide, tehát nellőzöm).
Szimpatikus volt Kuncze Gábor is, de ő nem tartozott soha a pszichésen alkalmatlanok közé. Még humora is volt. Sajnos, időben elmenekült a még nem süllyedő, de már meglékelt hajóból.
@Tóta W. Árpád:
"liberális elvek, plurális értékek, szekularizáció, modernizáció, ilyesmik"
Ühüm.
Azon mennyit lehet keresni?
Inkább a kaszinóba megyek.
@Karesz (Charlie):
"1)ezek az utak tonkrevagtak a magyar ipart
2) a vasutat
3) folyamtosan szennyezik a levegot, plusz meg a kamionvalyukat se tudjuk rendbehozni, mert ennyi utra nincs penz"

Igazad van. Maradjon mindenki otthon. Minek annyit nyüzsögni?
Utak pedig nem kellenek. Tönkrevágják a hazát. Főként a kamionok.
Nos, Árpi, tőled ez fölér egy kanosszás önkritikával...
Tisztelt Tóta W.
Régóta olvasom írásait és el kell mondanom nagy megelégedéssel.Egy kicsit irigy is vagyok, hogy én nem tudok így fogalmazni. Most azonban csalódtam.Ez a férc munka, ez az olcsó gyalázkodás nem méltó Önhöz.Kár érte.
@Tóta W. Árpád:

Egyrészt örülök ennek a cikknek, mert amikor láttam Fletó beszédét, egyből te jutottál eszembe, hogy vajon, mit fogsz erről írni, mersz-e írni egyáltalán? Most, hogy ez megtörtént örülök.

Másrészt. Nem gondolod, hogy az az ember, akinek éveken át lehetősége lett volna a valódi reformokra, (modjuk ha évente csak egy-egy százalékkal csökkenti az szja-t az ma 6%-os csökkentés) és közben csak megszorításokra futotta, ezalatt végig a modernizációról pofázott, most pedig sok-sok szocializmust akar, az eredetileg sem gondolta komolyan a dolgot?
@malac69 demokrata felébredt!: mi az, h "gyurcsányista"? mi a gyurcsányizmus?

én nem gyurcsányista vagyok, hanem egyrészt liberális, másrészt azt szeretném, hogy hagyjuk már abba a sok-sok szocializmust. amikor gyurcsány éppen ezen dolgozott, akkor abba egyetértettem vele. amikor orbán állítólag ehhez hasonlót mondott titokban, akkor vele is egyetértettem. amikor gyurcsány ilyennel jön elő, mint pénteken, akkor irtózom tőle. amikor orbán csinálja ezt, akkor tőle irtózom. ez ennyi, nem több, és nem [személynév]izmus.
@Tóta W. Árpád:

Nem is hiszed mennyien számítottak erre.

Ha valaki előjön egy ilyen párttal sztem behúzhat magának simán 10%-ot 2010-ben.

btw: Kuncze-hoz mit szólsz? Nem lenne jó arc egy ilyen társaság élére?
@Tóta W. Árpád:

"én bevallom, arra számítottam, h új párttal jön vissza..." és ezzel szemben az van, hogy...

Ha ezzel a felütéssel tetszett volna kezdeni A költő visszatér című dolgozatot, akkor azt mondtam volna, perfekt. Ha az írásban a viszonyítási alap az Őszödi, akkor rendben. Ahhoz képest tényleg visszalépés.

Igaz, Tóta úr általam ismert munkásságából simán kimatekozható lett volna, hogy a költő visszatérésről azért ilyen lesújtó a vélemény, mert a költő a visszatérésével nem kis csalódást okozott Tóta úrnak.
Árpád!

Legteljesebb respekt számos írásodra. Erre is. De egyvalami nálam kiüti a biztosítékot: "nagyjából leszarom, "olvasók sokasága" mit hogy lát".
Szerintem egy ilyen volumenű közszereplő, mint Te, nem engedheti meg magának ezt a hozzáállást. Éppen a hivatkozott "szárnyvonalakról, ingatlanadóról, vizitdíjról" kérdésekben én is tudok egyet érteni, de nagy kérdés, hogy milyen tekintetben és milyen feltételekkel!!!!! Többször leírtam "nálad" is: jó hozadékai voltak a vizitdíjnak (pl. hosszú idő után pozitív lett az egészségügyi kassza), de ha nem akarod látni, hogy nem a vizitdíjat szavaztuk le azon a népszavazáson, (hanem a vizitdíj csak áldozatául esett az EGYETLEN alkotmányos gyurcsánytakarodj lehetőségnek) és szociális népszavazásnak hívod ezt az alkotmányos tiltakozást, akkor igenis gyurcsány mellett kampányolsz, aki mindannyiunkat sajnált le, amikor azt állította, hogy rongyos 300 (évi max. 6000) Forintért adtuk el a lelkünket! Pedig tudjuk mindannyian - s tudom, hogy Te is - hogy éppen ebbe a szavazásba bukott bele végül, hál'Istennek. Illetőleg abba, hogy annyira megijedt ettől - meg a beígért következőtől - hogy visszatáncolt, és ettől vesztette el az utolsó hitelét is.

Az olvasók sokaságában én is benne vagyok, aki a SzabóZ-vel együtt jegyzett reality-napló óta egyfajta rajongód vagyok. Fáj, hogy lesajnálsz, de nekem is ez a véleményem, hogy gyurcsánynak sok nyilatkozatoddal igenis toltad a szekerét, pedig azt az embert én is a népbíróság előtt látnám legszívesebben - tehát az ő esetében nagyon nem értünk egyet. Ettől még azonban olvasom az írásaidat, a lesajnálást pedig nem értem.
@Tóta W. Árpád:

Nade Árpi!

ha így volna, pont a születésnapi ünnepségen jelentse be?

csodálkozom, hogy ilyesmit vártál. oda csak a PR miatt ment. bármíly különös is, hogy onnan még beszerezhető ilyesmi. jó, akkor nevezem inkább reklámnak. hír akart lenni. ennyi. oszt majd jöhet az mszp-szétszedő mechanizmus. a húsz éves szülinapi parti után...
@hogolyo78: "Még leírni is szörnyű, hogy a következő parlamentben (ha kiesik az MDF) a szocik maradhatnak az egyetlen demokratikus párt."
Gratulálok! A nap mondata díj - azt hiszem, kétségkívül - Téged illet! Ne vedd dícséretnek, nem annak szántam...

Álljunk már le ezzel a Fidesz/Orbán démonizálós szarral! Így hét év MSZP (vagy MSZMP, így hirtelen nem is tudom, hogy is hívják ezt a nagy demokratikus múlttal büszkélkedhető pártot...) hűdenagyonszakértő kormányzás után simán visszasírom Orbánt, mert ezekről bebizonyosodott, hogy iszonyú nagy balfaszok! Csak egy link, így a 2345667895. számú leges-legkomolyabb reform után:
index.hu/gazdasag/magyar/2009/10/26/nem_usszuk_meg_az_ujabb_kiigazitast/

Ezt a mantrát egyébként végképp nem értem: mitől kevésbé demokratikus párt a Fidesz, mint az MSZP? Mer' aszonták a pártoskolán? Persze, nem gondoltam komolyan, valójában nagyon is jól értem én. Szakértő kormányzással már nyilván nem kampányolhatnak, a szart nem lehet visszakenegetni hét év után a Fidesz kormányra sem, az antifasiszta szöveggel meg mindenkinek ki van már a töke, marad hát ez: ha a Fidesz kormányra kerül, másnap rögtön betiltják a demokráciát és harmadnapra megkoronázzák Orbánt. Igazából már csak egy kérdés maradt: hogy a francba fagyasztjuk be tavasszal a Dunát?
@ortodox kommunista:

Sztem ez egy fake. Ennyire hülyék még a komcsi vénasszonyok sincsenek...

@Tóta W. Árpád:

Ez korrekt álláspont ideáig, de

ha egyszer évente foglalkozol a kommentelők lelki világával, vagy legutóbb a fényképezőmániások pszichéjét analizáltad, akkor miért nem lehetett legalább egyszer, legalább a kételkedés szintjén leírni, h mentálisan nem alkalmas a feri. Ha most le tudtad írni, előbb miért nem?

Félre ne érts, sztem az emberek 90%-a nem alkalmas, jómagam se, de ettől még ferencen nagyon látszott, h ez nem az ő posztja. Túl könnyen kitalál, és ugyanilyen könnyen meghátrál, és kapkodós, és hisztis, és küldetéstudatos, és mittudomén, de ilyen volt mindig, mint ebben a beszédben, csak már elszoktunk tőle, és ezért most fura volt újra látni. Ebben a szereplésben semmivel sem volt rosszabb, mint mikor az "el lehet menni, tessék!" beszédben hisztizett, vagy az a ripacskodás, amit a monorierdei tragédia bejelentésekor levágott.

Szóval, nem értelek, miért kellett eddig várni egy ilyen kritikus posztra.
@Tóta W. Árpád:
"én nem gyurcsányista vagyok, hanem egyrészt liberális, másrészt azt szeretném, hogy hagyjuk már abba a sok-sok szocializmust. amikor gyurcsány éppen ezen dolgozott..."
Szerintem itt a tévedés. Sose dolgozott azon. Csak beszélt róla...
"Ha valaki előjön egy ilyen párttal sztem behúzhat magának simán 10%-ot 2010-ben."

Lószart, mama! Magyarországon csakis és kizárólag szélsőbalos demagógiával lehet választást nyerni, vagy akár a parlament közelébe kerülni. (Ha esetleg van a programunkban egy kis konzervatív halálbüntetés-pártiság, esetleg buzieellenesség, az csak bónusz, de nem szükséges.)

Jelenleg az MDF nyomatja egyedül a gazdasági liberalizmust (az szdsz már nem létezik), kb. a bejutás környékén tántorog...

Az átlag magyar választó a kényesebb liberális témákra (könnyű drogok liberalizációja, eutanázia stb.) egyáltalán nem vevő, sőt nagyon határozottan ellenzi őket, a témák felemlegetése kb. egy politikai öngyilkossággal ér fel. (A könnyű drogokat én sem támogatnám, de az eutanáziát igen.)
Fletó nem most lett ilyen. Még az újraválasztását követően is, ha az ellenzék a kormányzati eredményeket kérte számon, mindig elmondta, hogy micsoda eredmény a bérek meg a nyugdíjak emelése, gyakorlatilag a két száznapos csomaggal dicsekedett.

Amikor meg adócsökkentést követeltek, sértődött fejjel visítozva előadta, hogy ő megvédi a nyugdíjasokat meg a szegényeket meg a családokat, és nem fog tőlük elvenni az adócsökkentés érdekében.
Tóta Úr,

Megkérném, hogy 'hogy' helyett ne hasnzáljon 'h'-t.
Nem hiszme, hogy az a további 3 karakter leütés, ami 1 másodperc annyira hiányzik az Ön életéből, hogy ne tisztelne meg azzal, hogy kiírja anyanyelve szavait.

Köszönöm.
Támogass vagy hallgass!
Ez a kormány hihetetlenül tisztességes munkát végez. Nem Ildikó?
@malac69 demokrata felébredt!: akkor újra mondom: nem érdekel a személye. másé sem. nem havernak tartjuk ezeket, hanem adminisztrátornak. felőlem leher rettenetes a miniszterelnök zenei ízlése, amíg nem akarja rám erőltetni, de még az se érdekel, hogy csalja-e a feleségét. ez legfeljebb az ellendrukkereknek fogáspont, de az nem izgat.

@csongorbela: akkor félreértetted. azt akartam mondani, h nem csinálok közvélemény-kutatást, és nem igazodom ahhoz, azt írom, ami szerintem úgy van, és kész. ha nekem bejön a bogárhátú, akkor nem érdekel az se, ha mindenki más szerint randa. és viszont.
@Tóta W. Árpád:

a malac csak írni szeret, de azt nagyon, olvasni nem. röff. Vagy még rosszabb: átalakulnak olvasás közben a betűk neki.

Van ilyenből sok, anno m. erősen kádárista lehetett, az okoskodó félművelt fajtából. Kár, hogy akkoriban nem volt youtube:-)) Minden mondatából süt az erőltetett,modorosság, ami még nem lenne baj, max ugrunk egyet.

Időközönként azonban kiugrik a röffencsből a szolgalelkű, szemellenzős, a vezér által távirányított viceházmester. Ezt leginkább azzal palástolja, hogy a kirakatba kitesz néhány teljesen irreleváns fővezéri hibát (amit a másik mondatával már félig erénynek magyaráz) döngetve a kis mellecskéjét, hogy ő mennyire pártatlan és észérvekre hallgat,meg minden.

Lehet kotorni a millió hozzászólásából, az Orbános röffenései mind ilyenek.

Na, ezért nem érti, hogy TWÁ mit is ír, ez már neki eretnekség. Nem ér. Ház.
Jaj ne, menjen már a Fletó el a balfenéken...mit égeti itt a szocikat? Azoknak se kell már ellenség....
@combo: Max. respect! Egy párszor én is leírtam ezt itt Árpádnak, de mindig szépen elengedte a füle mellett. Csak szociális demagógiával lehet a hatalom közelébe kerülni, csak erre vevő a T. Választópolgár! Akkor meg ne csodálkozzunk, ha minden párt ezt nyomja... Ja, és tényleg: kivéve az MDF. De látszik, mennyit ér ez nálunk, és kb. ennyi az esélye egy ilyen jellegű fordulatnak is.
Kicsit OFF:
Azért az naggggggyon láccik a kommenteken, hogy nem az általam sötétnek nevezett, magukat jobboldalinak nevezö (lol) pártok gyengéit mutatod be :O
Régóta olvaslak és a kommentelök erös 80%-ának sztem halvány fogalma sincs, hogy a legtöbbször miröl is szól az adott írás. Elég a Fidesz vagy a dzsobbik ostobaságáról írnod és máris jönnek a zombi pártkatonák és jön a monoton szöveg. Fel sem tudják fogni, hogy létezhet olyasvalaki, aki esetleg egy másik perspektívából nézi az eseményeket. Ha "szidod" (valójában egy objektív véleményt írsz sztem) pl valamelyik oldalt, akkor mindjárt vagy vállveregetés, vagy anyázás a válasz.
A kommenteken nagyon is látszik, hogy mennyire bennünk van még az a 40-év. Rengetegen fel sem tudják fogni, hogy létezhet értelmes gondolat ami a "másik" oldalon hangzik el. Pedig létezik itt is ott is.

ON:

Gyúrcsány ott kúrta el, hogy az öszödi beszéd után nem "reformálta meg" a pártját. Én a helyében megpróbáltam volna, s ha nem megy akkor kalap kabát. Akkor most simán össze tudna rakni egy életképes pártot, aki megkapná még talán a 20%-ot is. Nem így történt, szal öbelöle már soha nem lesz igazi államférfi, holott meg volt rá az esélye. Igaz, Viktorkának még ez sem jutott. Szal, aki a "jobboldal miniszterelnökét" jobbnak tartja nála, hááát....... Mondjuk nem is rosszabb.

S, igazat adok neked, az MSZP ki fog múlni, ha nem most, akkor 4 év múlva, mert addigra (remélem) lesz egy másik párt aki a valós szociáldemokrata értékeket tartja szem elött és nem az önös érdekeket meg a mutyit. Azt se feletsük, hogy a Fidesz egyre több szavazót veszít, bár ök nem tanultak a legutóbbi 2 kudarcból és még mindig elhiszik, hogy a közv. kutatók adatai szerint 55-60%-ot kapnak, csak nehogy 40% legyen az a választások másnapján.
@csongorbela: "de ha nem akarod látni, hogy nem a vizitdíjat szavaztuk le azon a népszavazáson, (hanem a vizitdíj csak áldozatául esett az EGYETLEN alkotmányos gyurcsánytakarodj lehetőségnek)"

Persze-persze... Lehet, hogy én vagyok túl primitív, de én arra kérdésre válaszoltam, ami elém volt rakva. De egyébként ne nagyon álmodozz, az "akarsz-e fizetni..." típusú népszavazási kérdésekre borítékolható a válasz Magyarországon, még akkor is, ha személyesen Orbán Viktor kampányol az igen mellett.

Illetve tisztelettel jelzem, hogy az "EGYETLEN" lehetőséghez elég lett volna 1 kérdés. De nem 1 volt, hanem 3. Sőt, úton volt a negyedik, ami szépen elkaszálta a ciklus egyetlen reformértékű intézkedését, a több-biztosítós eü-t (lehet vitatkozni, hogy ez jó irány-e vagy nem). Ez egy ultrademagóg népszavazás volt, lássuk be, nincs rajta mit szépíteni. De arra jó, hogy most már tudjuk, hogy hogyan lehet megbénítani egy (amúgy is beszari) kormányzást... Szép volt, fiúk!

Lábjegyzet: Miniszterelnököt nem buktat egy közvetett demokráciában a nép (akármennyire unszimpatikus és akármekkorát hazudott az illető). Esetleg ha ezen szeretnél változtatni, akkor szólj, mert költözök máshová, még mielőtt tényleg neo-Balkán leszünk. (Ugyanis akkor a legkisebb fájdalommal járó változtatásokat sem lehetne végigvinni.)
@est komor őre:

Köszönjük, h fontos mondandóját megosztotta, és, h az magának a legfontosabb, h egy rövidítésbe belekössön.:o)
@vorobjanyinov:

Egy időben minden hónapban volt egy új csomagja a drága jó Ferencnek :D
Én személy szerint úgy gondolom, hogy Gyurcsány nagyon ritkán gondolta komolyan, amit mondott (az őszödi beszédet ideértve, az se volt több, mint egy szimpla ejnye-bejnye, amivel ő tűnt a legokosabbnak akkor épp), úgyhogy nem a sok-sok szocializmussal van most elsősorban bajom, hanem inkább azzal, hogy a saját hitelességét(?) ássa alá azzal, hogy összefüggéstelen faszságokat beszél.

Vagyis nem. Nincs vele bajom. Régóta nem érdekel engem már GyF.

Különben az egészben az a vicces, hogy az őszödi beszéden mennyire felháborodott mindenki, ez a mostani meg valószínűleg bólogatásra serkenti a birkákat (bizony, a tizenharmadik havi nyugdíj az jár), holott az előbbi valóságtartalma és értelme úgy aránylik az utóbbiéhoz, mint a narancsban és egy üveg fantában a vitamin.
@malac69 demokrata felébredt!: "mentálisan nem alkalmas a feri."

csak tudnam ez mi a fraszkarikat jelent?

nem az a lenyeg hogy mit akar csinalni valaki vagy hogy mit csinal? nem ertem. vagy hogy mit mond?

most eppen hulyeseget mond. persze nincs egyedul.
@Viktus:
folytasd a felsorolást...
innen is, onnan is.
ha neked tetszik, vedd a felsorolás elejére még az mszp/szdsz minden rendű-rangú főkolomposait, pénztárnokait, stb..., de azért másutt is mazsolázz: úgy igazságos (majdnem)...
@anyátok:
:)
megpróbállak elképzelni, amint egy toronyban (vagy tornyocskában) éppen egy kampány-szöveget gépelsz egy laptop billentyűzetén...
@ortodox kommunista:
"Most azonban csalódtam.Ez a férc munka,"
@Tóta W. Árpád:
www.youtube.com/watch?v=U8z6T0NHAxI
duáá,du-áhh ?-)

@est komor őre:
T. e.k.ő.
Kérem fusson neki még egyszer, mert így a "hiszme"
monnya, hogy (h) "hasnzáljon" !-)

h-h,h-h ?
aszta zanyanyelvít kendnek
Azért én ércsük.
@Walter Melone:
talán, ha egy kis esze van Kunczénak, a jövőt nem pártban folytatja...
nézzük: a részegen tántorgó világgazdasági rendszer a közeljövőben
a/ összeomlik
b/ ha nehezen is, de talpraáll, és úgy-ahogy kijózanodik, amitől még nem lesz könnyebb azoknak, akiknek eddig is nehéz volt, de legyen.
legyen egy csensze, példabeszédhajazásilag.
legyen a kettő hasonló esélyű (nem az), de hát legyen. hogy ne sírjanak a félénkek az ágyszéli meleg kakaó után, miután elhangzott a holnap-egy-szebb-nap-lesz ágybadugómese.
hagyjuk b-t, mert uncsi, és nézzük meg, milyen szerepet játszhat a/-esetén a gyerek-masírbakancsát éppen kinövő fasibasi radikabali, s a fanszőrzetére már büszke tömegpszichóziska, új, merjünknagyoklenni dolmányocskájában egy intellektuálisan nemkevésbé alultáplált környezetben?
na milyet? he?
olyat, nem?
egy frasztot sem különbözik a történelem egy holivudsonkától; ha abban átmegy egy macska az úton, az nyávogni fog, ha egy ragadozómadár röpül el az égen, akkor vijjogni, ha egy revolver jelenődik meg benne, az revolválni, ha egy bakancs, az bakancsolni fog.
a történelem olyan, mint egy rossz film: láttad egy tizedét, már tudod is az egész szkriptet.
egy kis fantáziát! lőjük be csak a játék kedvéért a szkript- és szerepfejtéshez az a/ szettinget!
na, az az. a régi, ostoba dráma, szenvedélyes szereplők, és semmi heppiend.
@combo:
ezek szerint (és szerinted) az mdf alaposan kilóg a sorból?

ha "elemzésedből" kiindulva kísérlünk meg egyenleget vonni, akkor -- sajnos -- jórészt ultra-szocialista retorikai központok ontják az ígérgetős hantát (pártok zöme).
ha jól meggondoljuk, mással nem is lehet (vagy tudnak) a t. "választók" 'szívéig' hatolni...
@est komor őre:
nem csak TWÁ szokott "h"-t írni "hogy" helyett. izgágább billentyű-virtuózok gyakran "hgoy"-ot szoktak termelni...
@Tóta W. Árpád: eltaláltad, nem gondolom. mégpedig azért nem, mert nem tudsz nekem mutatni egy alkalmat sem, amikor én gyurcsány _személye_ mellett kampányoltam volna. konkrét intézkedéseivel és ötleteivel nemhogy egyetértettem, hanem ma is egyetértek, még akkor is, ha ő már inkább sok-sok szocializmust akar. azokat meg kellene csinálni valakinek, és se nekem, se neked nem számít, hogy ki csinálja meg. még a németek se szedték fel az autobahnt azért, mert a csúnya bácsi építette.

és a Kései sirató c. művedet olvastad? nem, Árpi, te hittél ennek a politikai kalandornak, és bizony az ő szekerét toltad. az mindegy, hogy te belül egyébként hogyan gondoltad, az a lényeg, hogy ez hogyan csapódott le a közönségedben. hogy hogyan engedted lecsapódni. ugyanis te nemcsak egy íróasztalnak írogató Berzsenyi vagy, hanem egy közvéleményformáló erő. és nagyon szép tőled az is, hogy leszarod az olvasóidat, csakhogy ők meg nem szarnak le téged, hanem befolyásolja őket az, hogy miket firkálsz ide a képernyőre. és innentől kezdve pedig a te felelősséged, hogy milyen irányokba befolyásolod őket. hogy azok, akik olvasnak téged, 90%-ban Gyurcsány-fannak tartanak, ahogy a malac is írta. mert könnyű azt mondanod, hogy te mosod kezeidet, azért ez egy közszereplő esetén nem ilyen egyszerű, az írástudók felelőssége, tudod.

vagy ha úgy gondolod, hogy ilyen egyszerű, akkor sajnos te is csak egy kalandor vagy.
@riennevaplus:

No Precogs Allowed!

(Disz iz Hangori, gademit!)
Olyan vagy mint a vitorlázó: elértél egy bólyához és szél alá fordulsz.Most például jobbra.Következőnél mit fogsz tenni? Lavírozol a végtelenségig? A tükröt mindenesetre dobd ki, nehogy feljöjjön a reggeli!
@malac69 demokrata felébredt!: "és, h az magának a legfontosabb, h egy rövidítésbe belekössön"

hat meg ha latnad milyen irodalmi hangvetalben fogalmaz az atlagos kommentjeiben?
@hebab: "ez egy közszereplő esetén nem ilyen egyszerű, az írástudók felelőssége, tudod."

olyan van e hogy olvasnitudok felelossege? itt inkabb errol lenne szo!
@Guga:

Guga, ha nekem akarsz mondani vmit, mondd nekem, ha pedig mással beszélsz, hagyj ki engem belőle. Ha ez a modortalanság az általad vélt modorosság elkerülése, akkor én inkább maradok modoros...

@huba:

Látod, ez egy nagyon lényeges különbség Árpád, te és az én látásmódom között. Az én véleményem szerint egy miniszterelnök kiválasztásánál majdhogynem elsődleges szempont a mentális alkalmasság. Ha ugyanis ez nincs meg, beszélhet bármit, tervezhet bármit, az lesz, mint amit láttunk tőle regnálása idején.
@Jaffar:

Van ebben a hsz-ben egy sor, amivel maradéktalanul egyet lehet érteni:

"csak nehogy 40% legyen az a választások másnapján."

Nehogy...!
@forgó hangszóró:

Emezeknek jövőre még van egy dobásuk. Ferencnek is volt 2006-ban ... :P
Árpi!
Bár egy kicsit későn, de legalább felébredtél (nem úgy mint egyes fixálódott kommentelők). A baj csak az, hogy még mindig nem veszed észre, hogy GyF leginkább csak beszélt a szocializmus felszámolásáról, de amit tett az gyakran épp az ellenkezője volt (ld. SZJA emelés, amikor szinte a teljes közgazdász szakma SZJA csökkentésről és ÁFA emelésről beszélt. Elhiszem, hogy kínos lett volna pár hónap múlva bevallani, hogy elcseszték, és vissza kell emelni az ÁFÁ-t, valamint a kognitív disszonancia is nagy erő.).

@combo: "Jelenleg az MDF nyomatja egyedül a gazdasági liberalizmust (az szdsz már nem létezik), kb. a bejutás környékén tántorog..."
Ha az MDF nem lenne teljesen hiteltelen, akkor egy értelmes kapitalista programmal szerintem simán meglenne az 5 százalék: vállalkozókból és közepesen-jól kereső alkalmazottakból össze tudnának szedni ennyit.
Valóban kicsit igazságtalan voltam, mert részben nem Rólad/Neked szólt. De nekem már néha kezd elgurulni a pöttyös. Biztos öregszem, de nekem már kezd sok lenni, hogy mindenhol csak a fika ömlik (és ebben sajnos az Index jár az élen), de közben már igény sincs semmi értelmes alternatívára.
Én is arra számítottam, hogy GyF új párttal jön vissza, de ezek szerint ő még hisz az MSZP-ben. Vagy azt gondolja, hogy a következő parlamentbe bekerülve alkalmasabb lesz a környezet az új pártnak, vagy a régi teljes "újjáalapítására".
Nagyon idegesít némely komment hangvétele. Lehet én vagyok maradi és rosszul értelmezem a szólásszabadság és a vita fogalmát.Szerintem, bárki elmondhatja a véleményét, mert az az ő véleménye, ha a határokat nem lépi át. Nem csak arról van szó, hogy szépen írva elküldöm a búsba, hanem felfogom ésszel, az is egy vélemény, még akkor is ha hülyeséget írt. Tudom vannak kommentelők, akik szeretik lesöpörni a másik véleményét, mert nem tud mit válaszolni. Miért nem hagyja válasz nélkül? Miért az a válasz, hogy ilyen vagy olyan vagy? Miért kell egy vélemény vagy egy válasz után minősíteni a kommentelőt? Miért kell egy kommentelőnek erőszakkal, rossz adatokkal, minősítéssekkel szétverni a vitát? Végképp nem tudom azt megérteni, hogy egy-egy (balos, jobbos) kommentelő megszáll egy-egy posztot és onnan igyekszik elűzni minden olyan kommentelőt, akinek érdemi hozzáfűzni valója van a témához. Az illető szerint ez a szólásszabadság. Ez a szólásszabadság?
Sok vitám volt erről a blogokban, de nem hiszem, hogy eredményt értem volna el.Én arra biztatok, hagyjuk válasz nélkül az ilyen kommenteket, vagy kérjük zárják ki az illetőt.
@hebab: Azt várod Árpitól, hogy hangos, hosszas, fájdalmas, meacuplába kezdjen, hogy éveken keresztül elszánt Gyurcsány-fan volt? Akkor eltévesztetted a site-ot - Árpi nem azt tekinti feladatának, hogy a ti ideológiai büszkeségeteket kényeztesse.
@combo: Egy demokráciában azonban igenis lehetősége van (kell legyen) a népnek arra, hogy egy súlyos hibát számonkérjen. Nálunk alkotmányos lehetőség nem maradt. A székházszétverés nem alkotmányos, és engem speciel nem is érdekel.
Az azonban biztos volt, hogy amit csak lehet lesöpörnek az asztalról - mint ahogy meg is történt, a legtöbb kérdés erre a sorsra jutott. Teljesen természetes, hogy nem egy kérdést (és hogy nem a konkrét kérdést) tették csak fel. Ezért volt több kérdés.
Hogy miért éppen az ellenzéki párt kérdései mentek át - akik így persze lenyúlhatták a NÉP szavazását - miközben számos CIVIL (= nép) kérdést töröltek, az igen jó kérdés.
Fenntartom az álláspontomat: ez nem szociális szavazás volt - és ezt a koalíciós partner is igen summásan megfogalmazta: "arra szavaztak feri, hogy menj a picsába".
A szociális jelző az ő válasza volt, mert nyilván vonzóbb neki ezzel magyarázni MINDEN IDŐK legmagasabb részvételi arányát. Ha Te hiszel neki, az a Te dolgod. Én szívesen tennék egy próbát: "akarja-e, hogy mégis legyen vizitdíj". Én igennel szavaznék és szerintem nem vagyok egyedül.

A bukását pedig nem a szavazás okozta önmagában, hanem az, hogy ennek hatására ő azonnal visszatáncolt. Akkor bizonyította (és ebben igaza van Árpádnak: a mostani felszólalásával is), hogy nem a változásban eltökélt, hanem a politikai célokban: visszahozni a kormányzást a szarból megint. Igen ráment vona a párt és ő maga, de hát nem azt mondta Öszödön, hogy ha kell, akkor ennek az árán is? Mert ha nem, ahhoz más madam kell.
Bukott volna, de néhány év múlva rehabilitáltuk volna, ahogy tettük azt Bokrossal is (sőt a fityisz sikerét is utóbbi javára vitatjuk már). Feri így is bukik a párttal együtt, csak így nem lesz rehabilitáció.
Egy szar költő marad.
@malac69 demokrata felébredt!:
kis malacom, már hogy mondhatnám neked, mikor te elvileg nem is veszel tudomást rólam, meg tiltó listán vagyok nálad, meg minden ilyen házmester hiszti

Különben nem neked szántam, te csak egy illusztráció vagy a Kádár továbbélésére a szolgalelkekben.

Annak viszont elsőrangú.
Árpád!
Te értetted félre.
Egy közíró nem írhatja le az olvasói véleményéről, hogy "nagyjábol leszarom". Elgondolkozhat azon, hogy miért gondolják és megcáfolhatja, ha tényleg ellenkező a véleménye. Válasz nélkül is hagyhatja, hiszen valóban vannak olyanok, akik az egyik oldal támadásakor anyáznak, hogy "hogy mersz ilyet mondani", másik támadásakor pedig azért anyáznak, hogy "miért nem előbb mondtad, és milyen undorító szélkakas vagy". Ők anyázni jönnek.
De nagyjából leszarni a közírónak nem lehet (talán még magában sem, de leírni végképp)...
"Kedves Látogató!

A Kapcsolat.hu oldal jelenleg karbantartás alatt áll, ezért nem elérhető.

Új tartalmakkal, új lehetőségekkel és új külsővel várunk vissza benneteket szerdán reggel!

Üdvözlettel: Kapcsolat.hu Üzemeltetés"
(www.kapcsolat.hu)

Marx, Engels és Lenin lesz a háttérkép a Gyurcsány-blogon? :-)
@hogolyo78: Basszus, te nem a nap, hanem az év droidja vagy...
@Guga:

Te illusztrációja vagy a sértett és frusztrált ember szánalmas és egysíkú vergődésének, amivel semmitmondó szellemi sutaságát próbálja leplezni a nála hivatottabbak körében...

Szedd ki a tüskét a fenekedből, és próbálj leülni, megnyugodni. Jobbulást!
@evil overlord: "Ha az MDF nem lenne teljesen hiteltelen, akkor egy értelmes kapitalista programmal szerintem simán meglenne az 5 százalék"
Minek? Mire elég az az 5%? Ha épp ennyi kell a kormánytöbbséghez valakinek, akkor lehet vele egy kicsit játszadozni, zsarolni, de igazi, egyenrangú partnerek közti koalícióhoz kevés...
@csongorbela: "Egy demokráciában azonban igenis lehetősége van (kell legyen) a népnek arra, hogy egy súlyos hibát számonkérjen."

Ezt hívják választásnak. Tetszik, nem tetszik, a népnek 4 évig kuss van. Nem véletlenül van ez így szinte mindenhol. A ciklus első felében van a vetés, a vége felé meg az aratás. A magukat felelősnek gondoló politikusok kedvenc orvosos hasonlatával élve: a műtét közepén nem állhatsz fel, hogy de a doktor úr azt ígérte, hogy nem fog fájni.

Én nem azt mondom, hogy a "Ferinek" nem kellett volna lemondania Őszöd után. Demokráciában a politikusok hazudni szoktak, de az is bevett gyakorlat, hogy ha ez kitudódik, akkor bizony menni kell. (Ez is a színjáték része.)

"Én szívesen tennék egy próbát: "akarja-e, hogy mégis legyen vizitdíj"."
Ja, dobjunk ki még néhány milliárdot az ablakon (jó-jó, tudom, hogy a pénz nagy része a helyi választási bizottságoknak megy, de akkor is). Illetve változatlanul azt mondom, hogy tévhitben élsz, az eredmény borítékolható. De erről egyébként NEM a Mari néninek kell döntenie, mert (még egyszer mondom) közvetett demokrácia vagyunk.

Nem volt szociális népszavazás? Érdekes, mert valakik annak hívták, sőt még volt "Sokat spórolhat 3 igennel" szöveg is. Egyébként én a költségvetésből tuti nem pótoltam vissza a kieső bevételeket, elvileg ez nem költségvetési tétel, vagy mégis? Töketlenségből ismét jelesre vizsgázott a kabinet... (Ha nagy lett volna sírás, akkor maximum a vizitdíj/tandíj előtti finanszírozást inflációkövetéssel állítottam volna vissza, de egy fillérrel sem többet.)
Te Árpád!

Te annak idején mintha magyaráztad volna az Öszödi-beszédet, majd utána is örömöt véltem felfedezni írásaidban, hogy Gyurcsány a minelnök (felismerte az ország korlátait, megszorít,stb..).
Ez még nagyjából össze is egyeztethető a mostani kiábrándulásoddal, de ezzel a felismerésseddel nem:
"Pedig annál sokkal visszataszítóbb ez a lényegében nyilvános előadás, ami pont arról szól, mi vezetett ahhoz a beszédhez. Az, hogy egy gátlástalan és tehetséges ember éppen a szocialista pártot választotta lovacskának."

Nem baj.. Jobb későn, mint soha.
@Walter Melone: "szép buta magyar feje van" - tehát alkalmas. Szerintük.
@csongorbela: "...de ha nem akarod látni, hogy nem a vizitdíjat szavaztuk le azon a népszavazáson, (hanem a vizitdíj csak áldozatául esett az EGYETLEN alkotmányos gyurcsánytakarodj lehetőségnek)..."

Van egy rossz hírem: Bizonybizony, hogy a vizitdíjat szavaztátok le! Gyurcsány pedig még két évig maradt, az MSZP-kormány kitölti az idejét.

Sajnálom, hogy bedőltél, többmillió társaddal ennek a sületlenségnek, és szánalmas, hogy még mindig elhiszed magadnak (Hja, kérem, a kognitív disszonancia nagy úr, nem engedi bevallani, hogy ostobaságot csináltál, ha van más kézenfekvő magyarázat is).

A finanszírozhatatlan egészségügybe jelenleg is dézsával önti a kormány (az ország) a pénzt. Most attól eltekintek, hogy Orbán tanácsadói Bajnai intézkedéseiből a hosszútávú reformkoncepciót hiányolják - biztos a fülemmel van baj, hogy a 300Ft-os népszavazás előkészítése során nem hallottam a hangoskodásukat - aminek az nyilvánvalóan egy záros, rövid határidejű, és gyenge felhatalmazású kormánytól, különösen az ostoba népszavazás után vagy cinizmus, vagy anakronizmus.

A tragikomikus egyébként az, hogy a világ- és speciális magyar válság idején, amikor mind az államháztartásfinanszírozásának a lehetőségei, mind a munkaerőpiac beszűkül, a jövendő, nagy valószínűséggel Orbán Viktor főostoba által vezetendő kormánynak két választása lesz: Vagy továbbra is dézsával önti a feneketlen egészségügybe a pénzt, az egyensúly esélye nélkül, vagy megcsinál valamiféle egészségügyi reformot, ami mindenképpen pénzbe fog kerülni mind az államnak, mind a polgároknak, plusz nagy valószínűséggel, legalább is átmenetileg növeli a munkanélküliséget.

Ha nem én fizetném duplán, mint amennyibe két éve került volna, nem kapnék levegőt a kárörvendő röhögéstől... De azért ezen a kiszóláson, hogy Gyurcsány ellen volt a népszavazás, még tudok röhögni.

Higgyél csak tovább a nárcista, hatalommániás poltikusoknak, vezéreknek, és eszedbe se jusson népszavazás során a feltett kérdésről dönteni! Pusztuljon Gyurcsány, éljen a tízmillió Dugonics Titusz országa!
@Kitalátor feljegyzetei:

Nekem tetszett amikor azt mondta:
"tolvaj banda"...

;-)))
@malac69 demokrata felébredt!:

igazából nem is vártam mást.
Nagy fless lenne, ha egyszer tükörbe néznél. Én szurkolok neked, de tényleg.
@anyátok: anyátok 2009.11.02. 19:32:29
Édes Jó Anyánk? minek tetteted magad hülyének?

"1)ezek az utak tonkrevagtak a magyar ipart
2) a vasutat
3) folyamatosan szennyezik a levegot, plusz meg a kamionvalyukat se tudjuk rendbehozni, mert ennyi utra nincs penz"

Igazad van."
tisztában vagyok vele, sőt azért irtam.

De TE minek gúnyolodsz? minek adsz a számba olyasmit, amit nem is gondoltam???
He?

" Maradjon mindenki otthon. Minek annyit nyüzsögni?"
nem, ne maradjon, annyit utazzon amennyi szükséges, de nem kell ideszállitani olasz csempét, belga szőnyeget, lengyel tejet, mert mi is tudunk, tudtunk olyat, olcsóbban ráadasul!!!

"Utak pedig nem kellenek."
de kellenek. sőt inkább autópályak mint más utak, mert kevesebb a baleset. de ahova megoldható vasúttal, oda nem kell, nem szabad kamionnal szállitani!!!

"Tönkrevágják a hazát."
Ugy van, csak sajnos már múlt idő.

"Főként a kamionok"
Ugy van, gyilkosok.

Nem tűnt fel, hogy erveid nem voltak, csak gúnyolódás???

szerinted fenn tudunk tartani ennyi utat? ekkora nemz.jövedelemből? akkor miért ilyen rosszak???
@Babette:
Babette 2009.11.02. 14:16:58
"akik oda sem adták, (a 13. havit) azok nemrégiben még a 14.-et is beígérték.
csak a pontosság végett. "

ugy van. és a pontosság mián, ezt a 13. havit meg megszavazták.

de mégse ők adták el unokáink jövőjét is.
@Viktus: Viktus 2009.11.02. 15:52:08
"Én Ferencet a népbíróság előtt szeretném látni. :P "

jó-jó humornak szántad... de akkor is... a népbirosag II. világháború utáni találmány, nem jellemzője az elfogulatlanság.

éppen szidtuk a Demjánt mint mogult és penzlenyúlót a vonaton hátrafordult valaki, azt mondja: ennél kevesebbért is föllogattak már embereket!

borzasztó mennyi elkeseredés halmozódott föl...
@okostojgli: okostojgli 2009.11.02. 17:57:53
"A Dzurinda szomszéd meg igenis legyen büszke arra, hogy jobboldali, konzervatív, keresztény lététre meglépte a reformokat,"

inkább szégyellje magát, azóta ugyanis jött egy válság ami a monokultúrás, eladott bankszektoros szlovákiát taccsra tette!
nezz utána mekkorát buktak!
Mindent végig gondolva arra a következtetésre jutottam, hogy ha a demagóg duma és a populista trutyi között ekkora nagy a különbség, akkor inkább mégis csak az előbbit választom!
@Jelentéktelen Hangya: Jelentéktelen Hangya 2009.11.02. 18:01:54
""...egy gátlástalan és tehetséges ember éppen a szocialista pártot választotta lovacskának.""

gátlástalan és tehetségtelen.

a tehetség is valamiban megnyilvanul, aki hazugságban tehetséges, lopásban azt nem szoktuk tehetségesnek tartani.

egy tehetséges politikus atszervez valamit mint pl Theatcher.

Nalunk nincsenek tehetséges politikusok, csak olyanok akikben hinni kell.
@Tóta W. Árpád:
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.11.02. 18:19:21
Árpi! nagyon jól látod!
""A probléma az, hogy nincs miért szavazni a szocialistákra. "
igen. egyébként GYF érintett itt fontos dolgokat, amik arra utalnak, h vinné ő szívesen az szdsz-ből maradt ún. liberális tábort, és szükség volna ennek képviseletére egy készülődő antiliberális kurzusban, csak hát az úgy nem nagyon lesz vállalható, ha közben komcsi is akar lenni."
igen pontosan!!!

"nekem az nem okoz gondot, hogy egyet merjek érteni valakinek a konkrét elképzeléseivel, akkor is, ha az gyurcsány. megtettem sokszor itt is, sőt a tévében. ha egyszer igaza van. de ez a megszólalás nemcsak önmagában volt tragikus, hanem mert ebben a helyzetben benne van a kibaszott mszp korlátoltsága. ezzel a párttal már nem fog menni,"
Ugy van!!!!

"ez ugyanúgy meg van halva, mint az szdsz, csak még nem látja mindenki."
na nem! nem ugyanúgy!!!!!, az szdsznek nincs szavazótábora, a szociknak van szavazótáboruk, csak nincs pártjuk.

"én nem szervezek pártot. ... nem ez a dolgom."
ez igaz!!!
" szervezzenek normális kapitalista/liberális/western pártot a szervezők, én meg majd tűztámogatást nyújtok innen az elefántcsonttoronyból."
hát igen ezt könnyebb!

" konkrét intézkedéseivel és ötleteivel nemhogy egyetértettem, hanem ma is egyetértek, még akkor is, ha ő már inkább sok-sok szocializmust akar."
en csak azt nem tudom, honna tudod, hogy igaza van, volt, mitől vagy az igazság birtokosa???

azert nekem tetszene egy ilyen bocsanatkérés féle. emberi nagysagot mutatna.
@nem1rem1:
""@csongorbela: "...de ha nem akarod látni, hogy nem a vizitdíjat szavaztuk le azon a népszavazáson, (hanem a vizitdíj csak áldozatául esett az EGYETLEN alkotmányos gyurcsánytakarodj lehetőségnek)..."

Van egy rossz hírem: Bizonybizony, hogy a vizitdíjat szavaztátok le! Gyurcsány pedig még két évig maradt, az MSZP-kormány kitölti az idejét."

Szerintem meg csongorbela erről szavazott, én meg pl. arról, hogy EBBEN A FORMÁBAN nem kérek a vizitdíjból és a tandíjból. Szívünk joga.

Én szívesen szavaztam volna igennel egy olyan vizitdíjra, amelyik tényleg megoldja azokat a problémákat, amiket ehhez a 300 Ft-os "reformhoz" vizionáltak:
- segít az egészségügy alulfinanszírozottságán, beleértve azt is, hogy
- javítja a hatékonyságát
- végre megszűnteti a szakemberhiányt, az orvosok elvándorlását és
- ezzel együtt a hálapénz intézményét
- stb.
Ha azt hiszed, hogy a 300 Ft-ról szavazott az "átlagpolgár", kérdezd meg, mennyit költ hálapénzre, magánrendelésre! Ahhoz képest a 300 Ft zsebpénz. A gond az, hogy a többség nem látta, hogy oldja meg az egészségügyben lévő gondokat ez a 300 Ft... (és - kivételesen - nagyon tisztán látta a T. Választópolgár, mert ez semmit nem oldott volna meg).

Tandíj dettó. De ha nem muszáj, azt nem fejtegetem. Lerágott csont az egész...

"Higgyél csak tovább a nárcista, hatalommániás poltikusoknak, vezéreknek, és eszedbe se jusson népszavazás során a feltett kérdésről dönteni!"
Demagógiából jeles! Pont ezek a témák olyanok, hogy az igen / nem kérdésnél sokkal fontosabb a HOGYAN!
@nem1rem1:
""@csongorbela: "...de ha nem akarod látni, hogy nem a vizitdíjat szavaztuk le azon a népszavazáson, (hanem a vizitdíj csak áldozatául esett az EGYETLEN alkotmányos gyurcsánytakarodj lehetőségnek)..."

Van egy rossz hírem: Bizonybizony, hogy a vizitdíjat szavaztátok le! Gyurcsány pedig még két évig maradt, az MSZP-kormány kitölti az idejét."

Szerintem meg csongorbela erről szavazott, én meg pl. arról, hogy EBBEN A FORMÁBAN nem kérek a vizitdíjból és a tandíjból. Szívünk joga.

Én szívesen szavaztam volna igennel egy olyan vizitdíjra, amelyik tényleg megoldja azokat a problémákat, amiket ehhez a 300 Ft-os "reformhoz" vizionáltak:
- segít az egészségügy alulfinanszírozottságán, beleértve azt is, hogy
- javítja a hatékonyságát
- végre megszűnteti a szakemberhiányt, az orvosok elvándorlását és
- ezzel együtt a hálapénz intézményét
- stb.
Ha azt hiszed, hogy a 300 Ft-ról szavazott az "átlagpolgár", kérdezd meg, mennyit költ hálapénzre, magánrendelésre! Ahhoz képest a 300 Ft zsebpénz. A gond az, hogy a többség nem látta, hogy oldja meg az egészségügyben lévő gondokat ez a 300 Ft... (és - kivételesen - nagyon tisztán látta a T. Választópolgár, mert ez semmit nem oldott volna meg).

Tandíj dettó. De ha nem muszáj, azt nem fejtegetem. Lerágott csont az egész...

"Higgyél csak tovább a nárcista, hatalommániás poltikusoknak, vezéreknek, és eszedbe se jusson népszavazás során a feltett kérdésről dönteni!"
Demagógiából jeles! Pont ezek a témák olyanok, hogy az igen / nem kérdésnél sokkal fontosabb a HOGYAN!
@Guga:

"Nagy fless lenne"

Ez kitoszott modoros (és nagyon nem menő), csak jelzem! A többi nem érdekel, de azért megsúgom: gyakran borotválkozom, és nincs közben nagy "fless" érzésem, de még kicsi sem.;-)
"Zsákutca vagy úttévesztés

A rendszerváltozás tulajdonképpen csalódás? - tette fel a kérdést Hankiss Elemér szociológus a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézete által rendezett konferencián."

Vitányi Iván "A magyar társadalom baja még mindig ugyanaz, mint a rendszerváltás előtt: a gazdaság nem elég erős, a társadalmi szerkezet nem változott, csak a gazdagok gazdagabbak lettek, a szegények pedig szegényebbek. Valahol utat tévesztettünk. A zsákutca és az úttévesztés között azonban nagy a különbség. Míg az előbbi évszázadok terméke és csak részben a mi bűnünk, részben pedig a történelemé, addig az úttévesztés a saját hibánk. Sokan nem ismerték fel, hogy a rendszerváltás nem egyszeri aktus, hanem reformok hosszú sorát jelenti, ami áldozatokkal jár. Ezt viszont senki nem merte kimondani, ..."

itt van:
www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=417&begin_at=10&tt_news=11745&cHash=8f60591007
Szép napot.

Hát az egy dolog egyetérteni vagy nem egyetérteni valakinek a konkrét javaslataival, és egy másik dolog a forró szerelem, ill. sértődött utálkozás hangnemében írni erről vagy arról a személyről. De üsse fátyol, takarja kő!

Kénytelen vagyok megvédeni Ferencet. Van neki terve, aszongya: jövőre jobboldali kormány lesz, szűk gazdaságpolitikai mozgástérrel. Ellenzékinek csak úgy lehet látszani, ha ellenzem az adott kormány intézkedéseit. Ha jobboldali kormány ellenzéke vagyok, hát kénytelen leszek baloldalinak lenni, és fordítva (vö. Fidesz '90-94 vs. '94-98).

Teljesen logikus.
@malac69 demokrata felébredt!: "elsődleges szempont a mentális alkalmasság. Ha ugyanis ez nincs meg, beszélhet bármit, tervezhet bármit, az lesz, mint amit láttunk tőle regnálása idején."

lehet, csak en nem tudom hogy mit ertunk mentalis alkammassag alatt? es azt sem hogy ez miert fontosabb mint hogy mit tesz?
@nem1rem1:
"Gyurcsány pedig még két évig maradt, az MSZP-kormány kitölti az idejét."
Ez pedig utólagos okoskodás. Hogy ki mikor mibe bukik bele, azt nehéz előre megjósolni. Ez a népszavazásos történet simán elég lehetett volna...

"Ha nem én fizetném duplán, mint amennyibe két éve került volna, nem kapnék levegőt a kárörvendő röhögéstől..."
Igazi reformot nem duplán, hanem sokszorosan kell majd megfizetnünk (ha lesz), de annak - remélem - értelme is lesz.
Érdekes, újfent kimoderáltak.

Nyilván nem tetszik Tótának, hogy undorító a mocskolódása.

Nos, ami GYF új pártját illeti: Nem Tóta fogja két mocskolódó blogja között elönteni, hogy vonza-e majd a pártja a liberálisokat.
Ugyanis az SZDSZ már senkit sem vonz, s én például mint liberális, GYF-t fogom támogatni.
GYF végig ugyanazt mondta, az SZDSZ viszont folyton taktikázott, mikor támogatja, s mikor fontosabb (szerintük) pártérdekből, hogy hátbaszúrják a kormányfőt,eezel hogy kiléptek a koalícióból még inkább felhergelték a saját szavazóikat.
Az MSZP-t itt nem értékelném, ők úgy szarok ahogy vannak.
Gyurcsány nagy tévedse, hogy egy percig is bízottnük.
Gyurcsány kanált megvető bátorságáról, már eddig is meg volt a véleményem...
Na de hogy – Lendvai után szabadon – a "Kapitány" azért szálljon vissza a maga által meglékelt hajóra, hogy annak félelembe dermedt utasait vegzálja, persze ama sajátos attitűddel, amiben másokra irányított korbács csapásai, honfias, lelkesítő beszédnek is eladhatóak, hát ahhoz azért már pofa kell!

- Igaz, hogy rögtön elsüllyedtek, de azért tessék azokat a fejeket felszegni! És nem engedni a 20 méteres hullámoknak, hogy legyűrjenek, tessék szörfözni rajtuk! Ja? Hogy a cápák? Tessék méltósággal megküzdeni velük!
Nem mondom, nemes cél a túlélés...

Miközben minden utas (nem csak a nyolcadik!) pontosan tudja, időközben a mentőcsónakoknak, de még a szeksztánsnak is lába kélt, ők már menthetetlenek... Viszont jól esik a tenyérnek a taps, pillanatokra tán felpezsdíti a vérkeringést, ha agyukban nem is, de legalább a karokban...

A Kapitány jött, szólt és már el is húzott az ő egyszemélyes mentőjachtján, a Híd ismét üres.

Az utasoknak meg otthagyta a szavaiból szőtt mentőmellényeket, csak a hülye nem látja, hogy nem más az, mint átlátszó, gyatra, haszontalan kacat.
Persze lesz, aki túléli, aki elevickél Brüsszelig is!
És lesz, aki fuldokolva elmerül, mint a viccben, ahol választás elé állítják a Bűnöst: a Pokol melyik üstjében akar vezekelni? A fortyogó olajosban, ott a jajveszékelők közt, vagy a másikban, ami ugyan teli van folyós szarral, de aminek szélén csak ücsörögnek és kényelmesen bagóznak. A Bűnös természetesen utóbbit választja, ám mire odacihelődik, fülsiketítő sípszó hallatszik, majd jön az Ördög, s tüzesen izzó vasvillát bök farukba:
- Cigiszünetnek vége, alámerülni!

A sípot rég megfújta, ráadásul saját vezérük, a vasvilla is bőven égetheti már hátsójukat, de ezek az ostobák még mindig abban bíznak, hogy újra és újra cigiszünet következik...
Elvégre a Kapitány is valami ilyesmivel biztatgat...!

Kell mondanom még valamit, Ildikó?
@Guga: hagyjad. küldetéstudata van neki.
@Guga: hagyjad. küldetéstudata van neki.

nem értem, miért érzem úgy mindig, hogy értem, mit akar mondani Árpád. talán azért mert olyan egyszerűen, egyértelműen megmondja, hogy mi van, hogy mit gondol - és kész. aztán elolvasom a kommenteket és hirtelen olyan zavaros lesz az egész, elmélet elmélet hátán, hát az nem is úgy van, a múltkor még nem úgy volt és különben is bértollnok, apám töke. pedig milyen egyszerű és célravezető lenne csak arra koncentrálni amit ír, nem? mert nem fogalmaz bonyolultan, nem köntörfalaz csak elmondja ami a szívén, az a száján. tényleg csak egy viszonylag semleges sarokból lehet felfogni, miről beszél? muszáj mindent azonnal skatulyába tenni és úgy vizsgálni? szerintem butaság, de sokaknak mintha csak így menne.
@nem1rem1: Maradt még egy ideig de - ezt még az ő pártjában is állítják - ebbe bukott bele. Működött a demokrácia. Röhögj, de a tények magukért beszélnek.
@combo: a 4 évig kuss pedig nem demokrácia. Európa számos országában nem így van, de itt sem volt mindig így. MDF-ék törölték el a parlamenti képviselők visszahívhatóságát - éppen a kádárista szavazóktól és az akkori ellenzéktől való félelmében. Márpedig egyszerűen megszűnt volna az a parlamenti többség, ami őt ott tartotta. Tudod, a közvetett demokrácia ilyet is ismer a négyévenként választott diktatúra helyett.
A tévhit/nem tévhit kérdésben nem érdemes vitát nyitnunk, úgysem tudjuk meg, hogy melyikünk gondolja jól. Én a magam részéről tudom, miért szavaztam, tudom, hogy mit szavaznék egy új szavazáson, s több ismerősöm ezirányú motivációját is ismerem, ezért is gondolom, amit gondolok (bár tudom, hogy még néhány fecske is kevés a nyárhoz). Közvéleménykutatást persze nem végeztem, de akkor is azt gondolom, hogy a magas részvételi arány és a fölényes eredmény nem lehet véletlen. Nevezz naívnak, de én nem hiszem el, hogy rongyos 300 Ft elég motíváció lenne erre, ráadásul ne feledd, hogy az ilyenekhez ragazkodás éppen feriék szavazótáborának sajátja! Sokkal súlyosabb dolgokból sem lett "lázadás" Bokros idején sem és máskor sem. A felzúdulást nem a megszorítás, hanem a két év tétlenség a szarkupac tetején váltotta ki. Még az olaszok sem váltogatják le a kormányfőt, holott híresek az ilyen balhékról, s márpedig mi is vagyunk olyan okos nép. Bajnai megszorításai ellen szóba sem került se ostrom, se szavazás.
Mindezekből úgy látom, hogy velem együtt sokan igenis a horngábori opciót tartották szem előtt nem pedig a szaros pénztárcájukat.
@csongorbela: "Nevezz naívnak, de én nem hiszem el, hogy rongyos 300 Ft elég motíváció lenne erre,..."

Az én környezetemben bizony sokak számára ez elég motiváció volt.

"...ráadásul ne feledd, hogy az ilyenekhez ragazkodás éppen feriék szavazótáborának sajátja!"

Amelyik szavazótábor egy jó nagy része most odaállt Viktor mögé.
trojanhorse:
- A Te környzetedben van a hiba :), az enyémben nem ez volt az általános.
- az az átállt szavazótábor akkor még nem állt viktor mögött - de szerintem azok most sem ott állnak. De erről sem érdemes vitát nyitni, mert úgysem tudhatjuk, melyikünk gondolja jól.
@Tóta W. Árpád:
Ámulok ekkora naivitáson... A "bársonyos reform" címezetű pálfordulásból már nyilvánvalóan kitűnt, hogy szóltak Ferinknek hátulról, nem arra van az előre.
Szerinted elnéznék neki, ha most nem el-, hanem szétqrná azt a maszopot, ahonnan (az ősmozgalmár-leszármazott ara révén) MINDENE lett?
@syllogz:
"No Precogs Allowed!

(Disz iz Hangori, gademit!)"

bocs:)
@csongorbela: "Sokkal súlyosabb dolgokból sem lett "lázadás" Bokros idején sem és máskor sem."

Ja, mert a magyar nép nem egy lázadós fajta (most már). Mennyi is volt Bokros "népszerűsége"? 9%? Ha lett volna népszavazás a Bokros-csomag visszavonásáról, akkor bizony az vissza lett volna vonatva. De szerencsére akkor még valamennyire létezett az a fogalom, hogy "íratlan játékszabályok", így nem lett népszavazás (bár lehet, hogy inkább a 2/3-os többség volt az elrettentő erő)... Mellesleg ahogy távolodunk el időben a rendszerváltástól, úgy egyre felelőtlenebbek a politikusaink, és ez nem túl biztató. (Itt jegyzem meg, hogy pre-2006-Gyurcsány is a felelőtlenség élő szobra, Medgyessytől meg már túlcsordul a mérőműszer.)
@phaidros: "egyik szar, másik fos"

Nem tudom, a Hofi poénre asszociáltál-e, de passzol (és eszembe juttattad):

Egy szinész megkérdezte Hofit, milyen az előadás?
- Fos (mondta Hofi)
- És ha összeáll? (kérdezte a színész)
- Akkor még lehet szar is. (válaszolta Hofi)

Valahogy ilyen a szocik (meg a fidesz és a többiek) programja, tervei is.
@huba:

"ez miert fontosabb mint hogy mit tesz"

Nem azt mondtam, h fontosabb, hanem hogy az alkalmasság egyik elsődleges feltétele. Már az előtt nézni kéne, mielőtt vkit megválasztunk.

Egyébként a leghosszabban regnáló miniszterelnök (gyurcsány) a legkevesebb eredményt tud felmutatni időegységre vetítve. Tehát, ha akarom, azt is mondhatnám, h a mentális alkalmatlanság beváltotta a hozzáfűzött reménytelenségeket.
@Karesz (Charlie):
Húú, bazdmeg, tényleg felrovod Dzurinda hibájának, hogy 98-2004 között nem volt képes előrelátni a 4-5 évvel későbbi, soha nem látott méretű világválságot? Ne már!

De vegyünk téged komolyan egy pillanatra. Ha az a baj, hogy reformokat csinált Dzurinda, és olyanokat amilyeneket (éhséglázadás árán), amelyek persze folyamatosan hivatkozási alapja (volt) a Fidesznek, akkor az marad, hogy:
1) a Fidesz kurvára hülye, nagyon kurvára semmihez sem ért csak a pofája nagy,
2) Megyó-Fletó mégiscsak isten, mert osztogatott (Fideszes szóhasználattal elkúrta a gazdaságot) és ebből a felhalmozott vagyonkából mégiscsak túléljük a válságot.

És hogy buktak a szlovákok? Mihez képest? 10%-os növekedéshez képest? A kiskésit!
@Malachi:
hagyom, no!. jöjjön rá magától, hogy a szolgalelkűség tovább él benne és rombolja 'őtet.

Mindig az jut eszembe róla, hogy simán integetne a tribünnek, nagy hálásan. Broáf.
Progresszív adózás az IMF ajánlásával:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=123737

"Ehelyett az IMF inkább azt javasolja, Lettország adja fel az egykulcsos adót, és vezessen be progresszív adózást a személyi jövedelemadózásra"
@csongorbela:

"az az átállt szavazótábor akkor még nem állt viktor mögött "

Akkor álltak át. Az volt az első nagy siker, ahol "a zemberek megmutatták, hogy elegük van".

"A Te környzetedben van a hiba :), az enyémben nem ez volt az általános."

Keress vissza akár csak itt, az akkori posztokban levő kommentekből. Azt a sok bélmagyart, ahogy visítottak a 300Ft miatt!. Most már persze ez a tettük nagy hősies Gyurcsány ellenes lépéssé változott, de hát mindegy is. Nagyon kevesen voltak olyan tökösek, hogy bevallják ökrök, csak azért szavaznak igennel, hogy betegyenek Gyurcsánynak, pedig a "népnyúzással" egyébként egyetértenek.
@malac69 demokrata felébredt!: de még mindig nem mondtad meg, mi az a mentális alkalmasság.
anyátok és Karesz!

Ebben a vitában is érdemes rápillantani USA-ra, ahol a vasútat fogják fejleszteni a közút helyett. Olcsóbb, biztonságosabb, mint a kamionok. (Ráadásul csökkenti az ország olajfüggőségét) Meg persze a környezetvédelem is szempont lehet, de ezt sokan feláldozzák, ha pénzről van szó.

Ezzel áll szemben anyátok érve, miszerint a koncepció a "nyüzsgés" ellen agitál, lemaradásunkat konzerválja ("maradjunk otthon", "utak nem kellenek"). A kamionellenesség tehát egyfajta megkövült modernizációellenesség...

Szép vidék a balkán, szép és okos elméletekkel, bambán bólogató droidokkal.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
Szintén zenész, mire érv/ellenérv az USA vasútfejlesztési politikája?
@Tóta W. Árpád: Egy követelmény a mentális alkalmassághoz, hogy az illető ne legyen pszihopata (pl Gyurcsány az, Bajnai nem).
@okostojgli:

"Ez most itten mire vagy mi ellen érv?"

anyátok, Karesz, kamion, vasút, illetve "mire legyünk büszkék a Pártban" lesznek a kulcsszavak.
@Tóta W. Árpád:

Ravasz kérdés, mert te is pontosan tudod, h egy ilyen kérdésre képtelenség lenne egy kommentben válaszolni, de még tízben is lehetetlen. Valszeg egy egész könyvet lehetne erről írni (nem nekem), és még az is csak egy vitairat lenne. Elégedj meg annyival, h számomra a napnál is világosabb, h Bajnai ebből a szempontból alkalmas, gyurcsány pedig nem.

Gondold csak meg: a tanárképzés egyik legfőbb hibája, h menet közben sehol sem szűrik ki a mentálisan alkalmatlanokat. Ha egyszer a tanárok esetén belátjuk, h jó lenne valahol, valamelyik fázisban egy szűrő, akkor nem nehéz belátni azt, h a vezető politikusoknál sem ártana.

De nagyon úgy tűnik, h még a tanároknál sem tudták bevezetni, a politikusoknál meg végképp nem fogják, mert a sok "Lengyel Zoltán" sosem fogja megszavazni.

Amikor Deutsch körbehaknizta a televíziókat, h "gyurcsány ideggyenge", akkor az egy értelmetlen, kontraproduktív hánykolódás volt, de mégis rávilágított arra, h itt van egy dolog, amit néhányan problémásnak látnak, és ami azelőtt sosem merült fel egyetlen miniszterelnök esetén sem, legföljebb részkérdésekben (Medgyessy nem volt elég okos, Horn alkoholproblémákkal küzdött).

Ha ferenc szerinted alkalmas volt, hát gondold azt, én nem veszem el tőled ezt a hited...
@malac69 demokrata felébredt!: hát nem, ez egyáltalán nem egy ravasz kérdés. ebben semmi ravasz nincsen. az talán nem bolsevista trükk, hogy ha te állítasz valamit, akkor vki megkérdezi, miért.

aztán amikor megkérdezik, akkor azzal jössz, hogy elégedjek meg azzal,h neked a "napnál világosabb". nem, ezzel sajnos nem elégszem meg. meg azzal sem, h "van itt egy dolog, amit néhányan problémásnak látnak". nyugi, minden miniszterelnöknél felmerültek dolgok néhányak, akár sokak részéről. sőt én láttam olyan ellenzéki vezetőt, hogy miután abbahagyta a szövegét, csak annyi jött ki belőlem, h ez megbolondult.

de hát ha neked ilyen stigmák kellenek a meggyőződésed megerősítéséhez, akkor egészségedre. nem irigyellek.
Árpád, az, aki azt reméli, hogy Gyurcsány a választásokig új párttal rukkol elő, idealista.
Jós tehetség nem igényeltetik kitalálni azt, hogy az MSZP soha nem engedni meg a maradék szavazót széthordatni bárki, akárki által. Lett-légyen az akár a "költőd" is.

Inkább egy újabb MSZP-től elhatárolódós pártot találni, - mint például a Kapolyi, vagy korábban a Kupa féle virtuális pártok - lehet érdeke az MSZP-nek, mert ez nem tőle, hanem az ellenségtől vesz el szavazót.

Szóval ha költőd MSZP színekben tér vissza, az azért bukta, mert a paraszt egy év alatt nem felejt.
Ha meg más mezben tér vissza, megteszi végre a jobboldalnak azt a szívességet, hogy a jobboldal végre egyenlő feltételekkel indulhasson a választásokon.
Az az legyen sok kicsi baloldali - a szélrózsa minden irányába húzó - pártocska.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
Ne haragudjon Judit, nem értem. Olyan talányosak a bejegyzései, hogy mindent, sőt az ellenkezőjét is ki lehet belőle olvasni.

Jaj, csak nem Orbán Viktorhoz van szerencsém?
@okostojgli: "A Dzurinda szomszéd meg igenis legyen büszke arra, hogy jobboldali, konzervatív, keresztény lététre meglépte a reformokat, miközben 98-2002 között a jobboldali, konzervatív, keresztény Viktorka baszott megcsinálni."

És mivel a tények többet mondanak a milliónyi (sunyi) szónál: itt a bizonyíték, hogy mégiscsak cucilista mindkét nagypárt. Sőt ovi drága eltanulta a komeinisták legvadabb disznóságait is (a listázástól kezdve az "ellenség" pozicióból kizárásáig, stb.)
@Tóta W. Árpád:

Így idéztél tőlem: "napnál világosabb"

Viszont én ezt írtam: "számomra a napnál is világosabb"

Tehát "számomra". Neked meg rendben van, ezért tartottál ki mellette a végsőkig, mikor már mindenki eldobta őt az Indexnél, és már senki nem gondolta, h neki kéne folytatni.

De ha már kérdeztél, akkor tanulmányozd ezt:

A mániás depresszió lényegében egy bipoláris zavar. Akár 8 év is eltelhet a felismeréséig. Mértéke lehet személyiségzavar szintjén, amikor még a személy életvitelét nem különösebben zavarja, és lehet betegség szintjén, amikor már orvosi illetve pszichológiai beavatkozás szükségeltetik ahhoz, hogy a beteg normálisan tudja élni a mindennapjait. A terápia lehet gyógyszeres, pszichoterápia, illetve a kettő együtt alkalmazva. A mániás és a depressziós rész váltogatja egymást, akár még egy napon belül is, de lehet hetek vagy hónapok kérdése is. A magyar lakosságon belül számarányukat 1-3% között becsülik.

A mániás szakasz tünetei:
- Áradó jókedv, túlzott optimizmus és önbizalom;
- Csökkenő alvásszükséglet (alvászavar) kimerültségérzet nélkül;
- Túlzott beképzeltség;
- Túlzott ingerlékenység és agresszív viselkedés;
- Fokozott fizikai és mentális aktivitás;
- Gyors beszédtempó, gyors eszmefuttatások, lobbanékonyság;
- Gyenge ítélőképesség, könnyen megzavarható;
- Kritikátlan viselkedésre való hajlam;
- Vakmerőség, költekezés, gyors üzleti döntések, felelőtlen tervek, szexuális tolakodás.

A depresszió tünetei:
- Szomorúság és megmagyarázhatatlan sírás;
- Jelentős étvágy- és alvásváltozások;
- Ingerlékenység, harag, nyugtalanság, agitáció, szorongás, dühkitörés;
- Mélységes pesszimizmus, közömbösség;
- Reménytelenség, értéktelenség érzése;
- Levertség, tartós letargia;
- Bűntudat;
- Koncentráció- és döntésképtelenség;
- Képtelen örömét lelni korábbi érdeklődési köreiben, társadalmi visszavonulás;
- Megmagyarázhatatlan fájdalmak;
- A halál és az öngyilkossági kísérlet ismétlődő gondolata Bipoláris betegség-szakaszok típusai.

Négy hangulati fázist különböztetünk meg, melyek a következők:
- mániás szakasz, azaz felfokozott hangulat és aktivitás;
- hipománia, azaz a mánia gyengébb változata: ebben a szakaszban egyes betegek jól érzik magukat, és ennek következtében abbahagyják kezelésüket, majd később újra visszaesnek;
- major depresszió, azaz a beteg szomorú és reménytelen;
- kevert szakasz, azaz egyidejűleg tartalmaz mániás és depressziós tüneteket is."

És még:

*** A szociopata antiszociális, kórosan torzult személyiségű ember ***

A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulálni és kihasználni kell, úgy, ahogy többségünk egy csavarhúzót vagy egy papírzsebkendőt használ. A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát mások iránt (bár megjátszhatja), és nem érez szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt.

A szociopaták legnagyobb problémája, hogy nem tudják magukat különféle szerepekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek ellenére általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. Ám hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket, impulzívak és felelőtlenek. Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni. Jürgen Müller, a müncheni egyetem professzora a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a szociopaták érzelmektől függetlenül mindig ugyanazon a teljesítőképességi szinten vannak, miközben a normális embereknél érzelmi terhelés esetén csökken a teljesítmény.

"A társadalomra, környezetre a pszichopátiás beteg jelenti a legnagyobb veszélyt és a szakembert ennek a kórképnek a gyógyítása kecsegteti a legkisebb reménnyel. A veszélyt az is növeli, hogy a pszichopátiás ember nem mindig elvetemült külsejű, riasztó szörnyeteg. Gyakran igen jó intellektusú, simulékony modorú ember, aki kedvességével még a szakembert is megtéveszti. A pszichopata embert leginkább a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partner(ek) kihasználásával vagy promiszkuitással (=gyakori partnercsere), házasságszédelgéssel is párosul. A betegség okait a szakma még kutatja, valószínűsíthetően több tényező járul hozzá kialakulásához, ezek között a hátrányos szociális helyzet, bűnöző környezet, de emellett agyi működészavarokat, így a frontális és parietális (elülső és oldalsó) agylebenyek működési zavarát is elképzelhetőnek tartják a pszichiáterek és farmakopszichológusok.

Az antiszociális viselkedés, illetve a fentiekben leírt tünetek gyakran már gyerekkorban megjelennek és ezekkel érdemes szakemberhez fordulni, mivel felnőttkorra a patológiás viselkedés olyan mértékben rögzül, hogy túl sok eredmény már nem várható a beteg kezelésétől. A pszichopata személyiség klasszikus leírása megtalálható Hervey Cleckley "The Mask of Sanity" („Az épelméjűség mint álarc”) című könyvében. A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele."

És akkor ezt most emésszük, pls.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): Ha már a vasútbezárást szóba hoztad. Akkorákat nevetek a környezetvédelemmel érvelőkön, hogy a hasamat fogom. Nem a Flirtöket fogják kidobni a kukába ám, csókolom, hanem a _nem villamosított_ pályákon kevesebb Csörgő illetve Szergej fogja zabálni a DÍZELT 5-10 utas kedvéért. A Bzmot (a tévesen Piroskának becézett motorvonat) fogyasztását passzolom, mert a nagy vasútbarátok erre "nem tudom" választ szoktak adni, nehogy valaki össze tudja vetni egy Credo busz 20 literes fogyasztásával.

De a szarosgalambság jelei már látszanak, szépen csökken a bezárandó vonalmennyiség.

Árpád blogját szétoffoljuk, de hátha ír majd egyet erről is. ;-)
@okostojgli:

"Ne haragudjon Judit, nem értem. Olyan talányosak a bejegyzései"

Nekem is talányos a "szintén zenész" felvezetésed a megismételt kérdésedhez.
Bonyolult az élet.

"Jaj, csak nem Orbán Viktorhoz van szerencsém? "

Nem.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
Kizárt dolog, hogy egyenes, logikus választ kapjak a kérdésemre?

Mire érv vagy ellenérv az amcsi vasút és a lettországi adózás?
@eMeL:
Igazán nem sértődnék meg ha két mondattal többet kellene elolvasnom, kérlek fejtsd ki bővebben, nem szeretném félreértelmezni a mondandódat. Talán ezt kivéve: "mégiscsak cucilista mindkét nagypárt"

Ha az MSzP és a FiDesz a két nagy párt, akkor mindkettő cuclista, valóban. Apropbléma az, hogy az egyik - milyen meglepetés - már a nevében jelzi világnézetét, a másik meg nem többnek csak nemzetinek mondja magát miközben szocialista. Is. Nemzeti szocialista. Szép, nem?
@combo:

Szép gondolatmenet, de a kamionnak mi köze van a személyszállításhoz?
@malac69 demokrata felébredt!: Malacka, áruld már el légyszíves, az általad idecitált jellemzők közül pontosan melyik is húzható rá Gyurcsányra és miért?
@Tóta W. Árpád:

"számomra (!) viszont a napnál világosabb, hogy beteg, az vagy."

:-))) Honnan tudtad? Nem is írtam, h megfáztam, és hőemelkedésem van. Pedig van. Nyugi, szedek rá vitamint és Béres cseppet, majd meggyógyulok...

Árpi, miért írsz úgy, mintha akarnál vmiről beszélgetni, miközben nem akarsz. Amint konkrét dolgokra terelődött a szó, dacos sértegetésbe menekülsz. Ez is egy megoldás az érdemi érvek mellőzésére...

Ez a sértegetés mánia pfúj nick reszortja. Hagyd rá, neki ez jobban áll...

Tudomásul vettem, ebből nem lesz érdemi disputa.

Jó éjt!
@Tóta W. Árpád: Szily elég jól leírta, hogy mi a baj GyF-cel ebben a cikkben: index.hu/velemeny/jegyzet/bruhuhu/

"... hogy egy miniszterelnöknek nyilvános zokogás és összeomlás nélkül ki kell bírnia 4 ember halálát egy országban, ahol 2007-ben 1232-en haltak meg közúti balesetben."
@Tóta W. Árpád: Köszönöm. A másodikat olvastam, az elsővel meg egyetértek (miután most azt is elolvastam). ;-)

Egyébként sikerült pár konkrét fogyasztási adatot összekémkednem. Az Alföldön(!) egy dízelmozdonnyal húzott háromkocsis személyvonat bizony 250-300 litert bekajál. [A fűtés (előfűtés) dob rajta 50 litert, akkor van 300 körül.]

Az Interpici (klímával) 40 litert... Hát, az sem kevés.

Én is szeretem a vasutat, még olyan vonalon is rendszeresen utazom nyáron, ahol nemegyszer én vagyok egyedül a kocsiban (legalábbis a nemdohányzó részben), tehát magam ellen (is) beszélek, de ennek így nincs értelme...
(Ja, hülye vagyok, látom, hogy több írás van közlekedés tag-gel.)
@malac69 demokrata felébredt!: ne röhögtessél már az érdemi disputával, amikor ravasz kérdésnek nevezed azt, hogy "miért", és az a válaszod, hogy számodra világos.

de bevallom, se kedvem nics, se nem tudom komolyan venni a tevékenységedet már egy ideje, de főleg azóta, hogy elárultad, direkte hülyébbnek tetteted magad, valamilyen titkos céllal/okból.

w.blog.hu/2009/10/12/ideje_a_parasztaldozatnak/fullcommentlist/1#c7355186
@trojanhorse:

Már a kérdésedből is átjön vmi, ami értelmetlenné teszi számomra, h érdemben reagáljak.

Ebben a posztban nyilvánvaló lett számomra, h a hívők személyes sértésnek veszik, ha az istenüket vki "meggyalázza" azzal, h pszichés rátermettségét megkérdőjelezi.

@evil overlord:

Nekem is ez a kedvenc példám az alkalmatlanság bizonyítására. De az is nagyon odatosz, amikor kiveri a hisztit a vállalkozóknak. (Az a beszéd, amelyik az "el lehet menni, tessék!" szöveggel végződik.)
Aztán ott van még az, amikor a Magyar Rádióban szaudi terroristázik, és az ügyből diplomáciai botrány lesz. (Tipikus kritikátlan viselkedés: nem fogja fel, h a rádióban, nagy nyilvánosság előtt beszél miniszterként. Hasonlít Oszi helyi tv-s/közgyűléses ügyeire, aki szintén nem fogja fel, hol van, és ott mit mondhat, és mit nem.)

Amikor henceg azzal, h rendszeresen bérmálkozott, és ezzel bornírt kísérletet tesz arra, h olyasmihez csatlakozzon, amihez köze sincs, de jól mutathat az imázsára felfestve.
@Tóta W. Árpád:

Árpi, te komolyan úgy gondolod, h ez a kérdés:

"mi az a mentális alkalmasság"

nem feszíti szét egy blog kereteit?

Igen, ravasz, mert te is tudod, h erre nem lehet pár mondatban korrekt, egyértelmű, objektivizált módon válaszolni, ezért ha mégis kísérletet tenne rá az ember, hát biztosan számtalan támadási felületet lenne kénytelen hagyni. És egy parttalan, kötözködős vitává fajulna a történet értelmes párbeszéd helyett.

Nem kell komolyan venni, nem vagyok én se h1n1, se hipertónia, se diabétesz, se HIV.

No, sztem a zsákutca kikutatva, meglelve.
Kilép. Üdv.
@okostojgli: okostojgli 2009.11.04. 08:17:07
Igazán nem értem miért szerez örömet a kommentelőknek ha olyat talalnak ki amit nem irtam, nem gondoltam.
"tényleg felrovod Dzurinda hibájának, hogy 98-2004 között nem volt képes előrelátni a 4-5 évvel későbbi, soha nem látott méretű világválságot?"
nem ezt nem róttam föl. bár egy államferfinak ilyemire is gondolnia kéne.

"De vegyünk téged komolyan egy pillanatra."
alant kiderül, hogy erre képtelen vagy.

"Ha az a baj, hogy reformokat csinált Dzurinda, és olyanokat amilyeneket (éhséglázadás árán),"
nem, a reformokkal nincs baj. a reform nem egyenlő megszoritás. A reform az pl. orszag termékszerkezetének korszerűsitése. ez ügyben Dzurinda nem csinált semmit, sőt a monokultura erőltetésével még kiszolgáltatottabbá tette országát... ez nem bűn, de hiba.

de kiengedték a bankszektort 100%-ban az ellenőrzésük alól, ez már inkább bűn mint követendő, azaz az orszagra vontakozó döntéseket máshol hozzák meg, nem Szlovákiában... az csak hab a tortán, hogy ennek örülnek is mert kijátsszák a magyar kártyát...ők sikeresek mi meg... TE meg ezt szajkózód! nem lehetne gondolkodni egy kissé?

"akkor az marad, hogy:
1) a Fidesz kurvára hülye, nagyon kurvára semmihez sem ért csak a pofája nagy,"
ez igaz.
"2) Megyó-Fletó mégiscsak isten, mert osztogatott (Fideszes szóhasználattal elkúrta a gazdaságot) és ebből a felhalmozott vagyonkából mégiscsak túléljük a válságot."
ne haragudj de ez f@szság. az osztogatás, pontosabban unokáink j9vőjének kiosztása, drágan nagy kamatra az nem szocialista politika,
államositás, a vagyon visszavásárlása, OtP részvény kiosztása a nyugdijasoknak, na az lenne szocialista... no de ilyen nincs errefele.

"És hogy buktak a szlovákok? Mihez képest? 10%-os növekedéshez képest? A kiskésit!"
jártál arrafelé? nem lehet a 10%ot megenni, szegenyebbek, es nem is talalkozol nyugaton szlovak autoval.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia) · www.youtube.com/watch?v=NAsR51ctyVg 2009.11.04. 20:07:46
"de a kamionnak mi köze van a személyszállításhoz? "

rengeteg, pl tönkreteszi az utat es nem lehet aztán személyszállitani.

meg a kaminoktol függ mennyi lesz a matrica ára

rengeteg balesetet okoznak, és a személyek halnak meg,

és ilyenek...
@eMeL: MeL · emel.freeblog.hu/ 2009.11.04. 18:35:28
" itt a bizonyíték, hogy mégiscsak cucilista mindkét nagypárt."

hol!???
sehol nincs szocialista párt ebben az országban, jo ha egy kicsit a frazeológiájuk az, a politikájuk soha!
Javaslom a malac parkolópályára helyezését.

Nem vicc.

Emberiességi okokból.

Ha itt nem kap publicitást, (tulajdonképpen a TWÁ blog már jó ideje a malacról szól, és ez TWÁ valamilyen félreértelmezetten ember-és malacbaráti cselekedete) csak akkor lesz sansza meggyógyulni a súlyos, ember- és (talán, de remélem még nem) családromboló grafo-neto- mániájából.

Segíts TWÁ a malacanak, zárd ki úgy 6 hónapra. Egy gyereknek is kellenek a korlátok, hát még egy röfinek.
@malac69 demokrata felébredt!:

"Már a kérdésedből is átjön vmi, ami értelmetlenné teszi számomra, h érdemben reagáljak."

Pedig igazán érdeklődéssel olvasnám.

"Ebben a posztban nyilvánvaló lett számomra, h a hívők személyes sértésnek veszik, ha az istenüket vki "meggyalázza" azzal, h pszichés rátermettségét megkérdőjelezi."

Most ezt a hívő dolgot rám értetted? Csak mert eddig talán háromszor ha hozzászóltam ehhez a bloghoz, és most úgy tűnik nekem, hogy elég hamar skatulyázod az embert.

De visszatérve Gyurcsányra, mondhatjuk, hogy alkalmatlan volt miniszterelnöknek, mert rossz politikus (szerintem az), néha/sokszor rosszul méri fel az arányokat a megszólalásaiban, na de hogy pont mentálisan... (ez az érvelés a szélsőjobbos érvelések legalja). Ilyen alapon az általad felsorolt jellemzők alapján mondjuk Vona Gábor egy mélységesen frusztrált, mentálisan labilis történész, aki legutóbb is hisztérikus hangon küldte el Draskovicsot az 56-os megemlékezések során a fenébe. ("Túlzott ingerlékenység és agresszív viselkedés; Fokozott fizikai és mentális aktivitás; Gyors beszédtempó, gyors eszmefuttatások, lobbanékonyság;")
Vagy ilyen alapon Orbán, amikor 2006-ban valami vidéki plébános álruhában (szürke pulóverbe vagy zakóba öltözve) a Gyurcsány-Orbán vitában kiállt és előadott egy Medgyessynél is beszartabb Medgyessyt, akkor épp a mániás depresszió depressziós szakaszában volt (Levertség, tartós letargia; Koncentráció- és döntésképtelenség;)

Észre kéne venni, hogy a politika színjáték is és a rossz színészekre azt ugyan mondhatjuk, hogy ripacsok, de az előadás után nem mondjuk rájuk, hogy mentálisan alkalmatlanok. Legfeljebb egy ideig nem veszünk jegyet olyan előadásra, amelyben játszanak.
azért kissé lassú volt az ügymenet, HÁgis affér utáni nagyhalál, hazugság kontrájának meghazudtolása nem ma történt
Defekt ide vagy oda, azért azt el kell ismerni, nem mindennapi teljesítmény volt Gyurcsánytól, hogy szinte egy-személyben sikerült padlóra vinnie, a korábban jelentős támogatottsággal bíró szoci pártot. Igazság szerint ezért a húzásáért, a FIDESZ-nek illene legalább egy Orbán-keresztet felajánlania Gyurcsány Ferencnek.
@Guga: gondoltam már erre régebben (kapcsolatunk évek óta tart), de nem vagyok biztos benne, hogy használna a kúra. egyrészt van elég másik fórum, ahol ráadásul esetleg csak vagy főleg hasonszőrűekkel lenne körülvéve, akik csak egymás hátát lapogatják. másrészt meg itt azért szeretetet is kap, nemcsak harcfeladatot. meg amúgy se visz rá a lélek, olyan... aranyos.
@okostojgli: "kérlek fejtsd ki bővebben"

Arra próbáltam célozgatni, hogy a bokros csomag utáni gazdasági langymeleg teljesen alkalmas volt hogy legalább egy-két *jobboldali* tétova reformlépést megtegyenek. Némi klerikális meg nemzetieskedő képmutatáson kívül azonban semmit nem tettek, vagyis pont megfelel nekik az, amit a szocializmus maga után hagyott. Szeretik azt a fideszesek is.
@malac69 demokrata felébredt!: "Az a beszéd, amelyik az "el lehet menni, tessék!" szöveggel végződik."

Nem kötözködöm a többi érveddel (mert nagyon "összetett" személyisége van gyurcsánynak), és valóban (utólag rácsodálkozva) sokszor kilóg a lóláb, de az a bizonyos 'el lehet menni', na az sem úgy volt.

Érdemes lenne megnézni az eset videóját (mert ezt pl. éppen láttam), és kiderül, hogy ott és akkor ez a mondat igenis nagyon a helyén volt és nem magát járatta le vele, hanem a fideszbarát nagytőkéseket. (csak ennyire apró a különbség! ... bár sajnos a "nép" nem ért meg nüanszokat, nekik a kétszavas hívójelszók kellenek, mint ahogy te is azt ragadtál ki).
@eMeL: de ez is ugyanaz a fárasztó helyzet. uis a malac ezt pontosan tudja (hogy mi volt a kontextus), mert már rengetegszer bele lett verve a konnektororra, viszont ez egy patron a tárban, ki kell lőni.
Holnap (mármint pénteken) lesz vmi ünnepi post? :-)
w.blog.hu/2006/11/06/launch
@dark future: lesz. mondjuk kábé annyira vidám, mint az ünnepi posztjaim általában.
@malac69 demokrata felébredt!: "ezért ha mégis kísérletet tenne rá az ember, hát biztosan számtalan támadási felületet lenne kénytelen hagyni."

különösen, ha az az ember kémiatanító, és nem pszichiáter, ügye.
touché, de nem tanító, hanem tanár, és azok igenis tanulnak pszichológiát. én is tanultam. de sokkal többet tudtam meg az emberi lélekről a malacka tanulmányozásából, mint a szigorlati anyagból :)

na jó, nemcsak a malackából.
@eMeL:

Nemcsak a mondandóját láttam abban a beszédben aggályosnak, és itt most nem is azért hoztam elő, hanem azt, ahogyan felemelte a hangját, szinte üvöltözött, ahogy gesztikulált, és gyakorlatilag egyáltalán nem volt ura az érzelmeinek. Az ő helyzetében ez igenis aggályos. Ilyet Bajnaitól vagy Orbántól sosem fogsz látni.

@trojanhorse:

Nos, nyilván sokakról elmondható, h nem 100-asok, nem tökéletesek mentálisan, de talán mégiscsak kiemelkedett közülük ebből a szempontból (is) gyurcsány. Gondolj csak bele, h fél év szünet után erre a beszédre volt képes, amit most elmondott. Semmi oka nem volt, h egy ilyen vehemens, túlmozgásos, érzelmektől túlfűtött és végzetes jelzőkkel terhelt beszéddel térjen vissza.

@Guga:
@Tóta W. Árpád:
@pfúj:
Egészségetekre!
@malac69 demokrata felébredt!: "A mániás depresszió lényegében egy bipoláris zavar. ..."

malac, de hat a mai vilagban (es valoszinu mar jo reg ota) csak abbol lesz sikeres politikus aki hypoman. egy valasztasi kampanyt nem lehet normalis tudattal vegigcsinalni.

de ez akkor is tok mindegy. gondolom viktor mentalisan tok alkalmas.
@trojanhorse:

Még vmi eszembe jutott. Szóval, emlékeim szerint jó helyen kapizsgálsz, mert ha jól tudom, a pszichiátria akkor mond ki egy betegséget, ha x számú leírt tünetből legalább y számú megvan az illetőben. Pl.: leírnak 8 tünetet, majd a végén azt mondják, h ha ebből legalább 5 megvan, akkor áll a minősítés.

Vagyis lehet, h pl. Orbánban is megvan valahány tünet, de az még nem a kórkép, mert nem éri el a kívánt számú tünetegyüttest. Sőt, néhány tünet kapcsán bárki magára ismerhet, de ez sem elég egy kórkép kijelentéséhez.

Egyébként gyurcsány kapcsán a "2009.11.04. 18:48:54" kommentem 2. része a fontosabb.
@Karesz (Charlie):

Nem szándékoztam a szavaidat kiforgatni. Azt állítottad, hogy "inkább szégyellje magát, azóta ugyanis jött egy válság ami a monokultúrás, eladott bankszektoros szlovákiát taccsra tette!" Állításod szerint a taccsra kerülésnek két szükséges feltétele van: a válság és a monokultúrás gazdasági szerkezet. Tehát ha az egyik feltétel nem teljesülne akkor Szlovákiában most háváj, dizsi, napszemüveg. Tény viszont, hogy bármilyen mono- vagy nem monokultúrális ma a világban egy ország gazdasága, mindegyik taccson van. Tehát azt felróni Dzurindának, hogy nem Nostradamus, meg ne haragudj, de butaság.

A bankszektor meg az országra vonatkozó döntések összefüggésbe hozása finom szólva is űberbutaság.

Nem különben a szocializmust/kommunizmust összekeverni a Magyar Szocialista Párt, röviden a szocialisták tevékenységével. Tudod, mert szavak hasonlítanak egymásra a jelentésük lehet akár ellentétes is.

Egyébként meg isten mentsen meg minket a jobbikos "Multik haza!" degenerált faszságától!
@eMeL: "Szeretik azt a fideszesek is"

Az "is"-sel van gondom, ha a Jobbikra célzol akkor rendben, de sem az MSzP, sem az SzDSz, sem az MDF nem vágyik 89 előttre.

Az nem megy a fejembe, hogy Bokrost meg Gyurcsány reformterveit miért egy nevében és világnézetében is szocialista párt kellet, hogy felkarolja. A "kellett"-en van a hangsúly. Nonszensz.
én meg itt csenben beleőrülök ebbe a h,h,h,h dologba!

ez most sms chat vagy egy Pulitzer díjas blogja???
"A probléma az, hogy nincs miért szavazni a szocialistákra. "
Ez miért is probléma?
A nácikra nem is lehet, és jelenleg a royalistákra sem. "Na és" (- hogy a másik nagyvezért idézzem...)
@Tóta W. Árpád:

Nem értek veled egyet. Szerintem te nem szereted a malacot, hanem használod.

Ha tévednék, és mondjuk mégis szereted, mert olyan....aranyos... akkor segítenél neki kikecmeregni a narkóból.

Így most egy drogost használsz bohócnak.
@okostojgli:

"Mire érv vagy ellenérv az amcsi vasút és a lettországi adózás?"

Az egykulcsos adó megítélése régi vitákhoz kiegészítés, de azokba a posztokba már nem lenne értelme beírni, mert alig olvasná pár ember, csak mint érdekességet linkeltem be.

Az USA-vasút-MSZP viszonylatról írhatok bővebben, de előbb áruld el, mit jelent a "szintén zenész", és miért követte két ugyanolyan kérdésed egymást, de a második azzal kezdődött, hogy "szintén zenész". Én ezt például sehogy nem értem. Ketten vagytok?
@Tóta W. Árpád:

Sajnos vagy nem,
@hogolyo78: –nak kis híján igaza van.
Igen gyér írás volt, és nem azért mert ne adj isten nem értesz egyet valamivel, amit, ahogy mondanak, hanem ezért:

huszadikszazad.hu/index.php?apps=blog&blog=233

A fentebbi postod azt mutatja nem érted miről szólt valójában az a beszéd.

Illik, végigolvasni.

Ezt az írást ajánlom mindenkinek, aki bármiféle értelmi döntést szeretne hozni az ország sorsát illetően. Nincs hozzá magyarázat.

Aki nem olvassa el és dönt, majd pedig siránkozik az evolúciós szemétdombra való, és nem azért, mert hibásan döntött, hanem azért, mert nem is akart döntéséhez fontos információk birtokába jutni. (melyik medve annyira hülye, hogy nem hisz a szemének, hogy az szakadék? – szellemi társadalmi, - és nem kérdés ez által: Gazdasági is. Vajon amikor leugrunk egy tízemeletes tetejéről, utána rájövünk az ötödik emelet környékén, hogy hülyeség volt?? )

@malac69 demokrata felébredt!:

te tényleg idegbeteg vagy, nem kicsit, nagyon : -)
Szopjad le az Orbán talpát
De hogy egye a fene, azt a teljesen beteg szádat: Éljen Molnár! : -)
Malacka az-az írás, legjobban terád vonatkozik, amit fennebb belinkeltem.
Miért? Mert te, minden adandó alkalommal véded a „Kopfrkingl” urakat.

Ha nem politizálsz, és nem akarod az emberiség pusztulását tudatosan, valóbban szerethető is vagy.
De már felnőtt ember lévén, abban a pillanatban le se szarom, sérült vagy-e vagy nem, amikor a legnácibbakkal és megértést színlelsz (titokban szellemileg össze is kacsintasz)

Te Deutsche,

w.blog.hu/2009/10/12/ideje_a_parasztaldozatnak/fullcommentlist/1#c7355186

Miért is ártott a Fidesznek?
Mert zsidó.
Mekkora egy rohadás az agyad helye. Ugyanis ezért vonták ki a forgalomból, mert szegény, félig magára értelmezte zsidó lévén, a náci párt náci mozzanatait? Így nem bírta teljes mellvéddel közvetíteni a sületlenséget, értvén, hogy, ő is sorra kerül, mivel benne is van zsidó identitás. Hopp.
@combo:

"Az Alföldön(!) egy dízelmozdonnyal húzott háromkocsis személyvonat bizony 250-300 litert bekajál. [A fűtés (előfűtés) dob rajta 50 litert, akkor van 300 körül.]"

Ez a lényeg! Új utak helyett ide kellene a pénz korszerűsítésre. Még az is lehet, hogy nem népszavaztatnának ellene a Fidesznél. Ez az érték már a lopásokkal terhelt fogyasztás, vagy erre még ugyanennyi üzemanyag rájön?

"Az Interpici (klímával) 40 litert... Hát, az sem kevés."

Na ez már versenyképes a közúti buszozással (az autókázásnál nyilván még az előzőekben említett elavult dízelmozdony is jobb), de mégjobb lenne, ha az interpicit gőzmozdony hajtaná:

www.sg.hu/cikkek/63678/ujraelednek_a_gozautok

"Gőzmozdonyai kétszer olyan hatékonyak, mint az 1930-as tervezésűek, gyakorlatilag versenyre kelnek a modern dízel motorokkal is, működés közben fele annyi üzemanyagot fogyasztanak utasonként."

Ha már kiforrott technológiákkal akarjuk környezetbaráttá tenni a vasútat, akkor meg villamosítani kellene a dízeles vonalakat.
@Karesz (Charlie):

"pl tönkreteszi az utat es nem lehet aztán személyszállitani.

meg a kaminoktol függ mennyi lesz a matrica ára

rengeteg balesetet okoznak, és a személyek halnak meg,"

Azt nem vitatom, hogy a teherszállítás közúton közönséges bűncselekmény, de a személyszállítást hogyan tudnád a vasút felé terelni?
Németeknél van olyan törvény, hogy ahol van vasút, oda nem szabad távolsági buszt indítani, de ilyen diktatórikus hozzáállással a balkánon nem érdemes próbálkozni. (A liberális szemlélet megkövülése miatt.)
@Karesz (Charlie):

"pl tönkreteszi az utat es nem lehet aztán személyszállitani.

meg a kaminoktol függ mennyi lesz a matrica ára

rengeteg balesetet okoznak, és a személyek halnak meg,"

Azt nem vitatom, hogy a teherszállítás közúton közönséges bűncselekmény, de a személyszállítást hogyan tudnád a vasút felé terelni?
Németeknél van olyan törvény, hogy ahol van vasút, oda nem szabad távolsági buszt indítani, de ilyen diktatórikus hozzáállással a balkánon nem érdemes próbálkozni. (A liberális szemlélet megkövülése miatt.)
@combo: Baromságnak tűnik, amit írsz, ugyanis:
- normális menetrenddel, tisztasággal és biztonsággal meghatványozódna az utasok száma
- A vasúti közlekedés költségeinek a felét sem teszi ki a pálya és a "gördülő állomány" költsége.

De:
- A bájolgó "fodorgáborzöldek" azt viszont nem tudják felfogni, hogy a Diesel-mozdonyaink közel annyi motorolajat "fogyasztanak" (=fröcskölnek ki), mint gázolajat, pedig a legtöbb "mozdonyközeli" vasutas dízelautóval jár. Szarok a tömítések és a csövek, na. Alig van közöttük, ami nem KGST-s.

Összefoglalva: A Magyar Államvasutakat korábban sem a jelentőségének megfelelően fejlesztették, viszont amióta (hadügyi értelemben) nem stratégiai vállalat, azóta gyorsított ütemben rothad. Költségeit viszont a rettenetes pesti vízfej növeli meg gazdaságtalanra, még így is, és különösebb hozadék nélkül. Állítom, hogy néhány tehetséges szakközépiskolás jobb menetrendet, vonatok helyét, sebességét mutató rendszert, utas- és megrendelő-tájékoztatást, automatikus költségszámítást, állóeszköz- és raktárkészlet-nyilvántartást tudna összehozni, mint az a sok műkörmös plázacica és nyakkendős elvtársivadék. Meg drágalátos menedzserfizetésű szakszervezeti führer.
A tőkést a profit érdekli, nem a szociális háló. Ha magyar, akkor még van értelme arról beszélni, hogy szolidaritást vállal a nyugdíjasokkal, de egy multinacionális vállalattól ilyet csak akkor lehet elvárni, ha különben jelentős piacvesztést szenvednek el.
Azonban van egy alapvető probléma: jópár embernek (úgy tudom neked is) tele van a hócipője azzal, hogy hiába dolgozik sokat, jövedelmének nagy részét az állam elszedi, és marhaságokra költi (presztízsberuházások, az underclass nyakló nélküli támogatása szavatvásárlás miatt, drága, de botrányosan rossz színvonalú állami szolgáltatások) illetve a politikusok (és holdudvaruk) egyszerűen ellopják.
Mint magánember kérdem, mi a búbánatos francnak fizessem be a bruttó jövedelmem negyedét a nyugdíjalapba, amikor 30 év múlva én kerülök sorra, a nyugdíjam (a demográfiai helyzet miatt) egy zsömlére talán elég lesz.
Nem lehet úgy kapitalizmust építeni, ha az amúgy is magas adókat és járulékokat tovább emeljük. Ha a magyarok olyan mobilak lennének, mint a románok vagy a lengyelek, akkor fél-egy millió munkaképes ember távozott volna az országból, és összeomlott volna a szociális rendszer.
Kellemes délutánt mindenkinek!
Most jutottam géphez,ugyhogy megkésve reagálok,bocs.
tudom,hogy nem szavazás kérdése,de én is a malacka leparkoltatását támogatnám pl.6hónapra.
Pedagógiai célzattal.:)

Amugy a mániákus depresszió (egyébként korrekt) leírásánál kihagyta a beszédkényszert,talán nem véletlenül. :)
@Cartman (ex Cartman): "Mire elég az az 5%?"

Egyrészt (ahogy mondod) a mérleg elbillentőjeként hatalmas erőt jelenthet, akár a legnagyobb pártokkal összemérhető kormányzati erőt. [nem semmi ez a parlamenti vagy részvény matematika]
Másrészt, ha parlamenti párt, akkor állandó jelenlétet kap, lehetőséget hogy megjelenjen és alternatívát adjon, visszautaljon ("én megmondtam") egyáltalán *létező* alternatívát adjon. Adott esetben egy-két parlamenti ciklus alatt 10-20 vagy még több százalékra nőhet. Szóval nem eveszett szavazat az 5%-os pártra adott, az elveszett szavazat az, amikor lóf*szt rajzolnak a tömegek a szavazólapra. Bár még ez is egy lépéssel jobb, mint akik messze ívben kerülik a szavazófülkét, nem lustaságból, hanem mert a választék hiánya *kényszeríti* erre őket.
És mielőtt a "szabad pártot alakítani" duma előjönne, rá kell jönni, hogy *monopolizálták* a hatalmat a jelenlegi pártok. A belépési küszöb, a pénzigény és adminisztratív igények (pl. kopogtató cédula országosan) olyan irreális, hogy nincs esély új szereplőknek a belépésre.
És mint ahogy a szabadversenyben megöli a "szabad"-ságot a monopolium, így itt, a politikai játszótéren is azt tette.
@Trompf: "Jobb későn, mint soha."

Nézd ez így van, én is szavaztam már az orbán féle fideszre. Egyszer! A legelső választáson.
Persze idővel "rájöttem", hogy ez nem "az" a párt, és később (meg azóta mindíg) kimaradtak a választékból.
Pontosítok: kiírták magukat a választékból.
@nem1rem1: "éljen a tízmillió Dugonics Titusz országa!"

Ez tetszett, tényleg valami magyar mentalitás ez a dugonicskodás.

Ha harcol, (a várfok védelmében), akkor egy tucat törökkel is végezhet, de nem, valamiféle "eszme" miatt eggyel végez és belepusztul.

Ahogy valami háborús történetben olvastam/hallottam: Hősi halottnak lenni könnyű, keményen végigharcolni a csatát az sokkal nehezebb.
@Cartman (ex Cartman): "Tandíj dettó. De ha nem muszáj, azt nem fejtegetem."

Ismered a régi kínai mondást: Az ezer mérföldes út is az első lépéssel kezdődik.

Még ha tétova és akár nem is a legjobbak ezek a lépések, akkor is kimozdítotak valamit. Márpedig a nagy magyar elosztórendszerek legnagyobb gondja épp a beágyazottság, a minden változással szembeni szembenállás, a betagozódott monopoliumok megtartása minden szinten.
Akármekkora lépés, de akkor is kellene legalább az első lépés.
Az "ellenlábasok" milyen lépésekben gondolkodnak? Amíg nem tudják (nem mondják ki) a jobb utat, addig a legjobb ha kussolnak. Ennyi.
@Tóta W. Árpád: Malackát kitiltani? Uggyan! Vannak nála itt ezerszer rosszabb alakok! Malackát itt kell tartani a törzsközönség soraiban!
Tóta W.:

neked a "napnál világosabb"

malac:

Így idéztél tőlem: "napnál világosabb"

Viszont én ezt írtam: "számomra a napnál is világosabb"

szerintem ez mindent elárul
@Kitalátor feljegyzetei: "Baromságnak tűnik, amit írsz, ugyanis:
- normális menetrenddel, tisztasággal és biztonsággal meghatványozódna az utasok száma
- A vasúti közlekedés költségeinek a felét sem teszi ki a pálya és a "gördülő állomány" költsége."

Baromságnak tűnik, amit írsz, ugyanis:
- Nézz már rá a bezárandó vonalakra, légy szíves. Ha Railjet közlekedne Kisszénás-Kondoros vagy Börgönd-Sárbogárd között, akkor sem lenne utas (a Komárom-Baja vasútvonal terv meg úgy halva született, ahogy van, lásd a délkör vonatok [Kaposvár-Kecskemét] zéró kihasználtságát, az egy gigantikus bukta lett).
- most nagyon megnyugtattál, hogy ennek a 250 literes fogyasztásnak a költsége nullának számít a többihez képest, rögtön vasút-fan lettem.

Persze lehet álmodozni, hogy ha felújítanánk az összes vasútvonalat, akkor mi lenne... Ez kb. annyira reális, mint az összes (közúti) mellékutat átépíteni főúttá. Még a vasúti fővonalak szinten tartására is alig van pénz. Szerintem azokra kellene inkább koncentrálni először. Egyébként a magyar vasútszerkezet borzalmas, egyrészt nem a mai igények szerint lett építve, másrészt Trianon miatt...
@nina simone: "Amugy a mániákus depresszió (egyébként korrekt) leírásánál kihagyta a beszédkényszert,talán nem véletlenül. :) "

es mi van a grafomaniaval?

amugy hulyeseg lenne malacka es a hasonszoruek parkoltatasa. a segghulyek mar reg ki vannak csukva. persze csinalhatnank mi is egy egymas hatat lapogato klubbot. vegre aterezehetnenk az akolmeleg felemelo patoszat mi is! :)
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): Hiába azonos egy motorvonat fogyasztása egy buszéval, még nem biztos, hogy a teljes működési költség azonos, ui. a fix költség nagyobb (pályát karban kell tartani, nagyobb személyzet stb.) Ha a vonalat teherszállításra is használják, akkor persze jobb a helyzet.

"Gőzmozdonyai kétszer olyan hatékonyak, mint az 1930-as tervezésűek, gyakorlatilag versenyre kelnek a modern dízel motorokkal is, működés közben fele annyi üzemanyagot fogyasztanak utasonként."
Nem tudom, hogy mennyire jók a mozdonydízelek (gondolom > 40%), de hajóban van 50% feletti termikus hatásfokú, annak a kétszerese már örökmozgó. A gőz előállítás során is veszteség lép fel.

"Ha már kiforrott technológiákkal akarjuk környezetbaráttá tenni a vasútat, akkor meg villamosítani kellene a dízeles vonalakat."
Pontosan.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
Szintén zenész? Elnézésed, ez nálunk egyfajta szólás, azt hittem közismert. Ha jól emlékszem valamilyen viccből származik. Azt jelenti, hogy ez is ugyanaz, ez sem különbözik az előzőtől. Tehát amikor azt írtam, hogy szintén zenész akkor azt szerettem volna közölni, hogy a kérdés itt is ugyan az, mire érv amit írtál.
@okostojgli: "Az "is"-sel van gondom"

Ne legyen.
Amint mondtam, amikor hatalmon volt a fidesz és potenciálisan éppen a görbe felszálló ágában voltunk --vagyis adott volt a lehetőség reformokra-- akkor nem lépte meg, sőt továbbmegyek, nem lépett semmit, egyetlen lépést sem.
Vagy a valós világnézet hiányzott hozzá vagy a lenyúlási inger elnyomta a reformlázat.

Részemről tizenéves korom óta "mindenről az jut eszembe" hogyan lehetne jobban csinálni... a fideszben --az egész kormányban-- egyetlen ilyen ember sem található? Ha valódi elveid vannak, és ha lehetőséged van rá (értd kormányra kerültél), akkor az elveidnek megfelelő irányba fordítod a dolgokat.
Konklúzió: nincsenek elvek (vagy a még rosszabb eset, hogy sz*remberek gyülekezete).
@okostojgli: "Az "is"-sel van gondom"

Bocsi, Te a fideszen kívüliekre gondoltál.
Bevallom az mszp és járulékos szdsz legnagyobb érdeme az volt, hogy jobboldali gazdaságpolitikát folytatott (finomítok, még a legjobboldalibbat az összes közül).

Ez azonban nem szépíti, hogy akárhogy nézzük, egyik párt sem áll ki értelmes, magyarázható, alátámasztható egyértelmű kapitalista elvek mellett. Pl. hogy van szociális védőháló, de az csak a lehullóknak és csak amíg talpra nem állítják őket, egyébként pedig nem vesszük el a teljesítők kedvét a túladóztatással. Vagy hogy a pazarló, felesleges és megreformálhatatlan állami intézményeket kiszervezzük hatékony magáncégekbe. [nem monopoliumokba! hanem versenyző, pontos szabályok közt tevékenykedő szolgáltatókhoz]
ezt véletlenül elolvastam, mert nem vettem észre, hogy te írtad...és jó!
@malac69 demokrata felébredt!:

"Gondolj csak bele, h fél év szünet után erre a beszédre volt képes, amit most elmondott. Semmi oka nem volt, h egy ilyen vehemens, túlmozgásos, érzelmektől túlfűtött és végzetes jelzőkkel terhelt beszéddel térjen vissza."

1. Nem "tért vissza". Továbbra sem aspirál miniszterelnöki pozícióra. A választások előtti vidéki kampánykörutakig továbbra sem fog megjelenni a nyilvánosság előtt. (Szerintem akkor is csak zárt helyeken fog fellépni, ahol a saját párttársai és megmaradt hívei előtt fog beszélni, mert tudja, hogy személye egyértelmű taszító erő a választók számára, ill. el akarja kerülni a kellemetlen helyzeteket pl. a jobboldali kereplőket. Ha van esze - és én biztos vagyok benne, hogy ennyi azért van - akkor legalább egy évig kussban lesz, minimum a 2010-es ökormányzati választásokig.)

2. Szerintem a saját (illetve szoci) szemszögéből volt oka rá, hogy ilyen vehemens beszédet mondjon, hiszen egy finoman fogalmazva sajátos demokráciafelfogással rendelkező ellenzék "dörömböl a hatalom kapuján" és akarja azt magához ragadni (csak remélhetjük, hogy nem 2/3-os parlamenti többséggel).

3. Lelkesíteni nem lehet úgy, hogy megalszik a tej a szádban, emlékezz Viktor 2002-es két választás közti beszédére. Mert a sok lelassult, összezuhant szocit próbálta felrázni (sok hülyeséggel, olykor olyan paneleket előszedve amivel esetleg felrázhatja a hallgatóságot). Szóval - és erről szól Árpád postja - nem azzal van a baj _ahogyan_ beszélt, hanem azzal _amit_ beszélt. Te eldöntötted - és mélyen hiszel benne - hogy minden más magyar politikussal szemben ő egy mentális problémákkal sújtott alak, egy klinikai eset, szerintem meg egyszerűen csak túl sokat hibázik, rosszul mér fel helyzeteket, néha túlzásokba esik, néha nem jól/jókor/jót szólal meg (magyarul rossz politikus).

4. A túlmozgás, széles gesztikuláció tipikus szónoki (színházi) panel, gondolj megint csak Viktorra, pl. régebbi évértékelő beszédekre, vagy amikor a 2005-ben végigjárta a nemzeti konzultáció keretében az országot, ott is volt sok gesztikuláció, meg mozgás a szónok részéről. Az, hogy Viktor színészkedése számodra szimpatikusabb, Gyurcsány meg ripacs, az ebből a szempontból lényegtelen, ettől Gyurcsány még mentálisan nem problémás.

Ezzel ezt a témát én itt be is fejezném, részemről mindent elmondtam.
@eMeL: Erre akkor egy hasonlóan általánosító közhellyel reagálnék: mi van, ha azt az első lépést is rossz irányba tettük (volna)?

Máshonnan hozok fel egy példát: tanárként (is) dolgozom, ezért erre van némi rálátásom, a példa is innen származik. Tegyük fel tehát, hogy így hangzik a népszavazáson felteendő kérdés: egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok munkáját időnként teljesítményértékelésnek vessék alá, és a javadamazást annak eredménye alapján állapítsák meg? Ki az, aki erre ne ixelne egy kövér IGEN-t? Nos, a rendszert mostanában kezdik bevezetni, de - jó magyar (vagy szoci-szadi) szokás szerint - alaposan elkúrva. A tanárokat az intézmény vezetői minősítik, ami egy abszurdum (kifejtsem miért, vagy egyértelmű?), az eredmény tehát csak újabb kontraszelekció. Jobb lett volna tehát, ha nem csinálnak semmit...

Ugyanígy a vizitdíj / tandíj esetén. Sokkal többet számít a hogyan, mint az igen / nem.
- Hu … mondom, hu!!!
- Ijesztgetsz, lepedő?
- Én nem lepedő vagyok!
- Hanem.
- A magyar értelmiség szelleme.
- Absztrakt vagy konkrét?
- Is. Konkrétan a falon át jöttem, ugyanakkor mintegy kvintesszenciája vagyok …
- Mit akarsz, lepedő?
- Mint már említettem volt …
- Oké. Mit óhajtasz, kvintesszencia?
- Hát, nem dicsérni jöttelek, Ferkó komám.
- Azt rögtön gondoltam. Nem emlékszem olyan pillanatra, mikor segítettél volna nekem. Lepedő komám.
- Én csak felhívtam a figyelmedet a hibákra.
- Hát persze. Mindig és mindenhol írtad, hirdetted, ordíbáltad és sulykoltad, hogy mit csináltam általában és minden egyes részletében, nagyon vagy különösen rosszul, etikailag, gazdaságilag, és egyáltalán. Ez főleg akkor segített igennagyon engemet, mikor a hiány leküzdése után megpróbálkoztam néhány reformmal, és egyszerre kellett küzdenem az SZDSZ, az MSZP, a KDMP és a FIDESZ ellen. Kihagytam volna valakit?
- A zembereket.
- Igaz. Azzal a négy hülyével még csak elbírtam volna, de a véleményformáló értelmiség folyamatos uszító munkája ellenében már nem lehetett kapitalizmust építeni. Viszont ti elértétek, amit akartatok, olvasom, hogy megbízható statisztikák szerint a zembereknek már a háromnegyede sírja vissza Kádárt.
- Az is a te bűnöd. Különben is, mi nem a kapitalizmus ellen uszítottunk, hanem ellened.
- Tekintve, hogy akkoriban én akartam egyedül megvalósítható kapitalizmust, ez nem valami nagy érv.
- És az SZDSZ? És Bokros?
- Ők olyan kapitalizmust akartak, amit vagy gazdag országokban lehet megvalósítani, vagy éhséglázadásokkal. Mivel mi nem vagyunk gazdag ország, azt én nem akartam. Csak ti, mert a lepedők viszonylag jól keresnek.
- Tönkretetted a gazdaságot.
- Persze. Az iparnak például múlt év októbere óta 22 %-ot kellett zuhannia, hogy visszaessen a 2004.-es szintre. Ki tudod számolni, hogy mennyit növekedett 2004.-től a válság előtti időkig?
- Eladósítottad az országot.
- Még az a szerencse, hogy senki sem emlékszik Orbánra, Járaira meg Medgyessyre. Olyan aranyosak, ahogy mostanában nyilatkozgatnak, hogy hát ők igen, de aztán sajnos jöttem én. Orbán például 2002.-ben titkos hatszázmilliárdot hagyott a sifonérban beváltatlan ígéretként. A gazdasági válság előtt viszont emlékeim szerint 240 forint volt egy euró, és három százalék körülinek ígérkezett az ÁHT hiány.
- Megint baloldali beszédet mondtál az MSZP kongresszuson.
- Érdekes lett volna, ha a huszadik évfordulón jobboldalit mondok.
- Ezt bárki elmondhatta volna.
- Hogy hangoztassuk az eredményeinket, mert helyettünk nem teszi meg senki? Úgy tudom, a legtöbbjét velem érte el a koalíció. Infrastruktúra, stabil finanszírozhatóság, viszonylagos szociális biztonság. Hogy álljunk ellent az ordas eszméknek? Ez az én szövegem, és én jártam ellentüntetésre. Vagy láttál ott valaki mást?
- Akkor is! Ha nem találtál ki újat, maradtál volna otthon.
- Mit kellett volna kitalálnom?
- Hát minimum a spanyolviaszt, de legalább, hogy mindenkinek jó legyen. Mi bíztunk benned, de csalódtunk. Nem tudsz járni a vízen, nem találtad fel a spanyolviaszt, és azt se tudtad elintézni, hogy mindenkinek jó legyen.
- Jelenleg válságkezelés van.
- Látod, látod, még azt se te kezeled.
- Azért nem én, mert nekem se az SZDSZ, se az MSZP nem szavazta volna meg. Ezért mondtam le. Egyébként a Bajnai nem kezeli jól?
- Háááát … talán inkább fel kellene pörgetni a gazdaságot.
- Szóval hazudtál nekem. Te nem az összes értelmiségi szelleme vagy, hanem a csak humán értelmiségé, különben nem mondtál volna ekkora marhaságot.
- Hogy képzeled … hogy én … a tiszta ráció …
- Ráció? És humán értelmiség? Együtt? Ne fárassz, lepedő. Te soha nem értetted meg egyetlen lépésemet se, soha nem tudtad elfogadni, hogy én politikus vagyok, és nem magasztos széplélek, akinek fennkölt lénye együtt rezeg a világ úrifiúival, valamint betartja a zsúrokon kicsiszolódott etikettet, neked voltak ugyan céljaid, ahogy nekem, de sose csináltál a kritizáláson kívül semmit, csak mindig sóhajtozva vártad, hogy valaki kikaparja neked a gesztenyét. Persze bokrosi szigorral tiporva el a saját érdekedben a szerencsétleneket, még akkor is, ha nincs válság, ugyanakkor a spanyol udvar összes szabályzatát szigorúan betartva. Na menjél haza, és írd meg szépen, hogy a Gyurcsány már megint. Attól megnyugszol egy darabig.
- És azt se mondhatom, hogy hu?
- Ha kérhetem. Dolgom van. Érthető?
Az az igazi döbbenet, hogy miközben Gyurcsány nyilvánosan ripacskodik, az mszp-nek meg láthatóan lövése sincs, hogy mi lenne a megfelelő kommunikációs stratégia, a Jobbik szépen jön föl, professzionalizmusban is.

Most futottam bele ebbe a klippbe:
kuruc.info/r/34/49103
Elképzelem fizetett reklámként, HD minőségben, Dolby surrounddal...

Mennyire ütős már ez? A végén még beállok gárdistának :-). Van üzenete, van íve, van dinamikája, tiszta hollywood feeling.

A nagyságrendileg nagyobb pénzből garázdálkodó pártok meg ötlettelenül, unalmasan és hiteltelenül fröcsögnek, ígérgetnek, riogatnak évek óta. Urak, elvtársak, össze kéne kapni magukat egy kicsit jövőre...
@vakapad:

hhuu, vazze, ez mélyen ül, akárcsak a szemem! gratula! a 2008. márciusi öntökönszúrás apológiáját látom hempergetni a panírban. :)))
@dark future: tudják, hogy nem ők lesznek a nyerőpozícióban, így minek pocsékolják a pénzt a kampányra?:)
@eMeL: "egyik párt sem áll ki értelmes, magyarázható, alátámasztható..."

Igazad is van meg nem is. Igazad van, mert a szocik úgy kihátráltak Gyurcsány mögül, hogy csak. Mégis ők (+SzDSz) voltak akik bevállalták Bokrost 95-ben miután Békesi szépen nyugiban elmondta baj van, ő nem kellett, viszont kellett Bokros, aki azt mondta baj van. De közben egy kurva nagyot csapott az asztalra. Röhej, a szép szónak nem hisznek. Mint az emberek általában. És mit hoz a jövő, Gyurcsány és finomkodó lépései nem kellenek, ellenben Bajnai, aki úgy visszavonatja a 13. havit, hogy csak. Ilyen az ember, a szép szónak nem hisz. De amit akartam írni, hogy miért egy nevében, világnézetében szocialista párt kell, KELL, hogy bevállalja Bokrost, Gyurcsányt, Horváth Ágnest, Bajnait. Hogy lehet az, hogy a jobboldal (Fidesz) kapásból mindent elutasít mert az népnyúzás. szerintem ez kibaszott képmutatás részükről. Az más kérdés, hogy ha már bevállalták Bokrost, Molnár Lajost, mennyire értenek is hozzá.

A szocik tragédiája, hogy, idézem: "Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi." Szóval a szocik nem tudnak szocik (komcsik?) lenni és nem tudnak a jobboldali vizitdíj, tandíj 13. elvonása ellen tiltakozni. Mert NINCS. És mert nincs, ezért rájuk marad. Kibaszottul paradox helyzet. Azt kell meglépniük ami ellen leginkább tiltakozni szeretnének.

Egy dologban reménykedem, jövőre kiderül feketén-fehéren, hogy a KERÍTÉS NINCS KOLBÁSZBÓL. Nem azért mert ellopták, nem azért mert elkúrták hanem mert NINCS, NEM is VOLT, és NEM is LESZ. De hát 3,5 millió vadbaromnak magyarázd meg, hogy a 300,- vizitdíj nem a világ vége.
Még egy: "az utóbbi hetekben megjelent főigazgatói tacepao arra kéri a betegeket, hogy az orvosnak szánt hálapénz felét adják az intézménynek. A nyilvánosságot kedvelő Csiba Gábor főigazgató, aki a KDNP országos elnökségének tagja, 2007 augusztusában elsőként ragasztotta a vizitdíj-automata mellé Gyurcsány Ferenc és Horváth Ágnes miniszter képét. A megyei kórháznak, amely 2004-ben 10,6 milliárd forintból gazdálkodott, tavaly 16,2 milliárdból kellett kijönnie", írja a HVG szept. 12-ilapjában.

Szóval ekkora kibaszott köcsögséget mint ez a Csiba Gábor, leírom még egyszer hátha valaki pofánveri a faszkalapot: CSIBA GÁBOR, szóval ez az idióta uszít a szaros 300 forint és kitalálóik ellen, de pofátlan módon képes elkérni a betegtől mondjuk 30.000 forint hálapénzt. Anyádat, azt.

És ilyen arcátlan, mi több, pofátlan gyűlöletkeltő gerinctelen faszkalapok fognak jövőre kormányozni. Uram-atyám.
@Guga: Malac minden kommentjéről az agresszív kismalac vicc jut eszembe: Kismalac a kerékpárjával beleesik az árokba. Megütötted magad? Én így szoktam leszállni. Jo!?
Gyurcsány valóban túlzottan gesztikulál (és nem úgy mint mondjuk egy olasz), gátlás nélkül állít valamit és az ellenkezőjét pár napon belül, látszólag nincs szégyenérzete és önkritikája, erős a kiválasztottságtudata ami úgy érzi feljogosítja hogy akár rossz tettek árán és az emberek akarata ellenére is jót tegyen. Érzelmi kitörései látványosak (kifejezett érzelmei szélsőségesek mint mondjuk Hitleré), pityereg vagy haragvó angyalként csap le a náci pondrókra.

Nem lehet egyértelműen kimondani vizsgálatok nélkül hogy Ő egy viszonylag jól funkcionáló mentális problémáktól szenvedő ember, ám több mint valószínű.

Hasonló fel sem merül Dávid Ibolya vagy Bajnai kapcsán. Sok a parlamentben a gerinctelen, alja ember de látványosan pszichés problémás politikus a Lengyel és a Gyurcsány, az esztergomi ürge stb.. Látjátok van közöttük fideszes is csak nem vezető.

Tagadhatjátok de ezen nincs mit!
@Cartman (ex Cartman): "mi van, ha azt az első lépést is rossz irányba tettük"

Nem tudom mire gondolsz? A korházbezárásra?
Az szükségszerű volt. Egyetlen hibát tudok, de az meg az évtizedes halogatás miatt van. Nem a "természtes kiválasztódásra" bízták.
Persze ahhoz meg privatizálás és korrekt finanszírozási remdszer kellett volna... az meg ilyen ellenszélben leányálom.

Nem tudom mire gondolsz? A vizitdijra?
Az szükségszerű volt. Egyetlen hibát tudok, de az meg az évtizedes halogatás miatt van. Nem 300 Ft-ot kellett volna, hanem valamiféle casco szerű önrészt. Betegnek a tb által kiküldött számlával (persze részletfizetés, szociális hozzájárulás [nem tb-től, hanem valamilyen szociális alapból] stb) és egyidejű tb járulék csökkentéssel. Ehhez persze korábban, megszorításoktól mentes időszakban kell(et) volna kezdeni... az meg ilyen ellenszélben nehéz, ha az ellenzék nem elenezte az "elkúrást", hanem keveselte.

Nem tudom mire gondolsz? A tandíjra?
Az szükségszerű volt. Egyetlen hibát tudok... az meg ilyen ellenszélben...

Nem tudom mire gondolsz? A .........?
Az szükségszerű volt. Egyetlen hibát tudok... az meg ilyen ellenszélben...

Bármit ki lehetne ragadni. Persze hogy minden kapkodó és esetleges, de vajh "ki" a felelős, hogy nem lehet semmit komolyan előkészíteni, többpárti megállapodássál beterjeszteni, össztársadalmi vitára bocsátani... egyáltalán nem lehet semmit csinálni?

Hogy a gyurcsányt is szidjam.
Nem öszödön hazudot! Korábban!
A 2006-os választások előtt azzal ámította a népet, hogy hogy már az íróasztal fiókban vannak a reformtervek, de csak a választások után lehet hozzákezdeni. Korrekt. Bekajáltuk.

A választások után meghogy nem kész tervek, de még tervcsírák sem igen estek ki az íróasztalból.
A másik nagy hibája, hogy hamarabb rá kellett volna jönnie: nem bír az ovi féle demagógiával, a zemberek begyepesedettségével, a saját pártja erős embereivel és az szdsz másirányával (iránytalanságával) egyszerre megküzdeni.
@dark future: "Mennyire ütős már ez?"

Mintha ezt a klippet valaki már megvéleményezte volna... le a sárga földig. Ne értsd félre, nem tartalmat elemzett: formát.

Lehet hogy te jól érezted volna magad az 50-es 60-as években. Akkor volt divat ilyeneket alkotni, ilyen stílusban, ilyen képekkel, keretekkel.
@combo:Egy XIX. század végi - XX. század eleji technika nem is lehet képes a XXI. század színvonalán lévő egyéb technikákkal (személyautó, busz) eredményesen versenyezni. A XXII. század emberének viszont valóban nem lenne mindegy, hogy most melyiket választjuk.
@malac69 demokrata felébredt!:
A Mentalista Alkalmatlanságról:
"Ravasz kérdés, mert te is pontosan tudod, h egy ilyen kérdésre képtelenség lenne egy kommentben válaszolni, de még tízben is lehetetlen."

Izé..
Ha kérdésnek ravasz, akkor állítani milyen?
Bölcs? Megfontolt? Megalapozott:-)

Gyurcsányra nem nehéz negatív jelzőt biggyeszteni. Sőt! Ma már inkább súlytalan.

Nincs itt ellentmondás?

Más:
Malackát nyilván nem kell kitiltani.
(egy órájára szívesen beülnék, kurvára kíváncsi vagyok, hogy ott hogyan osztja)

Tóta!
Nem akarnál írni erről az agyament, kameraérzékeny, megélhetési Ivády Gáborról? Nagyon felbaszott idegileg.
@dark future: "A nagyságrendileg nagyobb pénzből garázdálkodó pártok"
No igen, hogyne, persze.
Mostanában valami Moszkvából visszaguruló dollárokról is lehet hallani...
Árpi:
Hadd ismételjem magam.
"Te beleszerettél a szónokba. Nem csak hittél neki, hanem beleszerelmesedtél..." hetyke ajkabigyesztésébe, lárifárijába, lendületes szótöréseibe stb...
Van ez így.
Tudod igazság szerint Feri mindig is ezt mondta. Nem az volt a fő gondja sosem, mit tettek, hanem a következmények azon lehetősége, hogy mindez kiderül. Ez az igazságbeszédének lényege is.

Tudod, valahol derűs perceket szerez azt olvasni, hogy milyen nagyszerű dolog volt elvenni a 13. havi nyugdíjat... főleg hogy kb 2-3 más emberrel már akkor leírtuk ezt számokkal mikor ez egyenesen ostobaság sőt nemzet és nyugdíjasellenes vélemény volt... :]
Meg hogy oly keveseket érint negatívan". Oh... Hát igen, ez a különbség az általános korrekciós program (ami kellett volna de ma sincs) meg az általános juttatás a népszerűségért (na ez sokba került, le is irtuk az összegét :]) közt.

Amúgy meg... csak Bajnait sajnálom. Az az erő nincs a birtokában ami valóban kellene (ráadásul kényszerpálya + ortodox gp nézet rabja) de a külpolhoz mintha lenne érzéke... Igaz ezt a sunyi kis simulós engedékeny hátbaszúrós stílust a magyar néplélek plane ilyen helyzetben nehezen nyeli le.

Na mindenesetre, azért ne légy szomcsi, s ha kell zsepi csak szólj... :]
Depidben meg nehogy öngyi légy.
:]
Ha jól vettem észre, malac utolsó kommentje több, mint 1 napos. Most vagy TWÁ szünetelteti őt, vagy csak beragadtak a kommentek.

Remélem, ez a malac gyógyulásának első napja.
Tóta W. úrnak!

Egy kérdés csak: milyen göcögve tapsikolni? a gőgicséléshez hasonlít a göcögés Vagy inkább kicsit nagyobb hangerőt kiadva a nevetgélés és a hümmögés között van? vagy a göcögés reflektál a döcögés szóra, jelezve, hogy azért nem volt akkora svungja a tapsviharnak? köszi!
@vakapad: nem rossz, de a megengeded, nem veszem magamra. aki azt teszi, amit én helyesnek gondolok, annak tudok segíteni, akármi a neve. addig, amíg azt teszi.
Hadd kommenteljem Bede Márton - Fikázni menő c. szösszenetét.

Fikázásra bíztat és nincs hozzá felületem.
Szóval nagyon elszomorít ez a hozzáállás, hogy jó kis írásaihoz nem ad kommentlapot. Pláne, ha erről ír.
A másik, ami elszomorít, hogy mindez az olvasói levelek rovatban.
Elég gáz, hogy a szerkesztőség írásai töltik meg az olvasói levelek rovatot és nem olvasói levelek.
Lehetne a címe a rovatnak, hogy Szerki vélemény, vagy Index álláspont, vagy- Mi írtuk.
@simonmondja.: de hát az nem az olv. lev. rovat. a rovat címe vélemény.

amúgy nagyon vicces, pont erről írtam én is mára (csak teljesen mást), a blog hároméves szülinapjára. de majd akkor fogom kitenni, pontban 17:12-kor.
@Tóta W. Árpád:
Ja, hát a vélemény rovaton belül nyitom az olvasói leveleket és ott van az egész szerkesztőség.
aha, hát ez érdekes, nem így kéne lennie.
@dark future:

tényleg jó klipp. Az sw sorozatba is elmenne :]
@huba:
Ez a blog egy ideje "akolmeleg". csak Malac fanatikus és azért irkál ide (meg még néhányan de sokan kikoptak) :]
@eMeL: Ízlések és pofonok. Nekem speciel jobban bejön, mint pl. a fenti Gyurcsány show. Bár kétség kívül mindkettő elég szórakoztató.
@pánszláv szíriuszi árja:

Nem tisztem, GYF-et védeni. De ott, egy GESZTIKULÁLÁST” felhánytorgatni, ahol 8 éve nyílt fasiszta féreg rágja az ország testét, nem is titkolt szándékkal, Hazaárulással , de legalább emberellenes pöcsfejséggel” ér fel Azon kiakadni, hogy „ez meg, hogy hangsúlyoz”, a háttérben meg „megy a vonat Auswitz-ba” . Komolyan mondom, a KORÁN A KENYERÜK ezeknek, mert abban van, hogy a szent cél érdekében az emberáldozat teljesen rendben van, sőt hátamra hoci azt a gránáthalmazt ott ni, megyek a hurikhoz. Anyu is nyugodt, mert a kisfiának jó dolga LESZ OTTAN. Allah , Yeah ! : - )

Bent vannak a tálibok, és azt állítják hogy magyarok!
@eMeL: "Bármit ki lehetne ragadni. Persze hogy minden kapkodó és esetleges, de vajh "ki" a felelős, hogy nem lehet semmit komolyan előkészíteni, többpárti megállapodássál beterjeszteni, össztársadalmi vitára bocsátani... egyáltalán nem lehet semmit csinálni?"

De hát én is erről beszélek! A vita csupán ott van köztünk, hogy szerintem a félmegoldások sokszor rosszabbak, mint ha nem csinálunk semmit. Egy összetett rendszer esetén nem lehet csak egy paramétert reformálni, mert több kárt okozhat, mint hasznot!

A másik, hogy (nem tudom, erre céloztál-e, de) nem fogadom el azt a véleményt, hogy a kialakult politikai patthelyzetért csak a Fidesz felelős. Az MSZPSZDSZ ugyanúgy képtelen bármiféle kompromisszumra a másik féllel. Fideszes tervezet vagy módosító javaslat szinte kizárt, hogy elfogadásra kerüljön. Hogy ez miért alakult így, az feszegeti a blog kereteit, de szerintem régebbi történet ez, mint ahova jellemzően datálják (A Fidesz-kormány idejére gondolok).
@dark future: Persze hogy hollywoodi feeling a Jobbik-reklám, hisz a zenéjét onnan lopták. :D
Amatőr balfaszok! Hallottak ezek valaha a szerzői jogvédelemről, vagy ilyesmiről? Komolyan gondolták, hogy a Warnerék ezt szó nélkül hagyják akárkinek is, nemhogy egy szélsőjobbos csürhének? Még az Internet sem működik úgy, hogy ki mit talál, azé.
@vakapad: Grat!
A Heti hetesben, vagy a Hócipőben lenne a helyed! Láthatóan lazán, erőlködés nélkül hozod az ott megismert színvonalú kormánypárti humort. És erre - gondolom - még büszke is vagy...
@Törpemongúz: A volt pártcenzorok, a rendszer kritikusainak megnyomorítói, azok akik a meghurcolt zsidók félelemére és megosztottságunkra hatnak 19 éve azok számomra inkább hazaárulók.

Azok akik rasszisták (sok éve készült erről egy mára kicsit elavult kutatás, de elő lehet keresni, az MSZP szavazók között igen erős volt a rasszizmus), akik az emberek jogaiért csak politikai tőkéért és egyoldalúan állnak ki, sőt akár tudatosan rombolják a civil mozgalmakat (Gyurcsány olyan tüntetéseken ahová kérték, jelezték hogy ne menjen el), azok akik az agyonlőtt zsidókon viccelődnek kamerák előtt, számomra ők inkább hazaárulók.

Én nem félek azoktól, akik jogos igazságérzetükben túlzásokba esnek, mivel ha végre a jog is melléjük áll az elszámoltatás terén akkor le fognak állni. Ha van a zsebedben pár mutyizott millió akkor megértem ha aggódsz. Ha jogos szerinted, hogy rabszolgaként adnak-vesznek idős embereket, fogyatékosokat, nőket, akkor megértem, hogy félsz. Ha uzsorás vagy megértem. Ha tanyákat fosztogatsz szintén megértem.

Én is kaptam régen rövid ideig segélyt, valahogy nem volt rasszizmus se gond hogy ételjegy volt amit szociális boltban lehetett levásárolni - nem iszom nem dohányzom. Biztonságérzet, kevesebb lopás, aránytalanság és nem lesz itt semmi baj.
@Cartman (ex Cartman):

az biztos, hogy pozsonyi szarkazmusa ütősebb, pedig az nem is kormánypárti. mindegy is, panelproliéknál elmegy.
@okostojgli: "bevállalja Bokrost, Gyurcsányt, Horváth Ágnest, Bajnait"

Azért viselem el a szocikat (ellentétben a fidesszel, amelyet nehezen viselek), mert voltak ezek is.
Csak az a baj, hogy csak akkor kellenek nekik ezek a bábúk, amikor már nincs más lépés a táblán. És ahogy bokros vagy bajnai is bebizonyította, egy kutyafuttában összehozott vészforgatókönyv nem váltja ki az évekig tervezgetett reformokat.
Ha meg szavazatot kapnak (bármelyik!) azonnal veri a mellét, hogy őt 'támogatják' a választók... egy francot, eltűrik.

Arra én is egyre kiváncsibb vagyok, hogy mit fognak tenni és főként hogy magyarázzák (magyarázzák ki) a fineszesek, amikor kormányra kerülnek.
Talán csak azért nem sürgeti a lelkem jobban, mert amíg nincs kormányváltás, addig bajnai legalább jó irányban tartja a hajót.
@okostojgli: "Hogy lehet az, hogy a jobboldal (Fidesz) kapásból mindent elutasít mert az népnyúzás."

Hát úgy, hogy a jobboldalhoz (értsük konzervatív politika) nem igen van közük. A helyes besorolás a populista lenne.

Nem tagadom, hogy mutatóba egy-egy normálisabb intézkedést is hoztak (pl. az iskoláztatási támogatást a családtámogatás helyett), de amit tettek, az nagyrészt inkább csak színjáték volt, meg pótcselekvés. És csak azért (mert ovira sok rosszat lehet mondani, de hogy ne lenne potens vezető, azt nem), szóval csak azért nem léptek meg dolgokat, mert egy dologhoz ragaszkodtak csupán, a hatalomhoz. Elvek, oldalak nemigen léteznek a fideszben, ahogy látom.
@Kitalátor feljegyzetei: "A XXII. század emberének viszont valóban nem lenne mindegy, hogy most melyiket választjuk."

Ha futurista akarok lenni, akkor egy jó közlekedésben repülővel megyünk országhatárokat. Aztán kötött pályán (kevés köze a jelenlegi sínpályához, inkább a mágnesvasúti példák) jelentős városok között. Aztán buszokkal a települések között és végül lokális eseti bérletű autókkal a célállomásra.

Ez így logikus. Normáslis ember nem akrhat 3-4 órát vezetni a lakhelyétől a célvárosba. Ücsörög a vonaton, jólérzi magát, akárt szunyókálhat és olvashat is.

De teljesen logikus, hogy kötött pályát csak adott utazószám felett *szabad* használni, de ott meg kellene.
A tömegközlekedéshez mindíg létszám kell, különben pazarlás.

Nagy tömeg kötött pálya, kis tömeg busz, kósza emberek autó.

Ha nekem ez ennyire egyszerű, akkor másoknak miért egy atomerőmű tervezési feladat.
@Cartman (ex Cartman): "nem fogadom el azt a véleményt, hogy a kialakult politikai patthelyzetért csak a Fidesz felelős"

Vitatkozunk a százalékokon ;)
Minden veszekedéshez, rosszomszédsághoz két ember kell.

Azt azért nem tagadhatod, hogy ovi igen önfejű és az akaratán kívüli világ nem is létezik.

[hohó - erre is kérek egy elmekórtani elemzést ;)]
@eMeL:

A kockacukorcsere is megvolt? :]

Jaj istenem hányszor és hányféleképpen olvastam már:

"A fideszt csak a hatalom érdekli."
"Orbán Viktor egy ripacs nem ért semmihez."
"Nincs és nem is volt programjuk."
"A fidesz nem is jobboldali csak populista (+pfej)"
"Pótcselekvés a hatalom érdekében..."

Úgyvan! A fideszt csak a hatalom érdekli. Ha nyer bevezeti a diktatúrát. 2/3 esetén bakancsos lábak masíroznak majd az utcán és teljes lesz a fehérterror.
Sőt bebetonozzák magukat 50 évre és vége lesz az europér értelemben vett értelmiségnek is.
A mozgólépcsőn csak jobb oldalon lehet majd kapaszkodni. A bal oldalát lehet el is bontják. @travis:
2/3 nélkül meg leszerződtetik Jeri Ryan-t de kizárólag vörös hajjal.
Bocs sokat látszom egyhuzamban... szóval most inkább átadom a terepet és melózok.
@eMeL: És ha már a "racionlaizálás" és Horváth Ágnes neve is szóba került, akkor hadd osszam meg veletek, amit én tapasztaltam belőle. Most született a második gyermekem. A feleségem baba-mama szobában volt, apró szépséghibával: a babák - helyhiány miatt - nem a baba-mama szobában voltak. De ez még OK, ki lehet bírni, csak akkor legalább ne hvnák így...

Az viszont a "racionalizálás" komolyabb következménye, hogy az új, "optimalizált mennyiségű" ágy kevés, így a feleségemet elsőre a vajúdóban helyezték el, mert nem volt elég ágy. Mondhatnánk persze, hogy ez nyilván egyedi eset, de nem. Amíg bent volt, folyamatosan kevés volt. Pótágyaztak, másokat is a vajúdóban helyeztek el. Sőt, az is előfordult, hogy - mivel a szülőágy is kevés - szóltak a vajúdó kismamának, hogy "tartsák vissza", amíg felszabadul egy...

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy - fentiek miatt - gyanúsan hamar zavarják haza a kismamákat szülés után. Addig ez nem baj persze, amíg nincs komplikáció... Ezt egyébként a védőnőnk is megerősítette, azzal kiegészítve, hogy "kozmetikázzák" is emiatt a csecsemők súlyadatait.)
@eMeL:
ha lenne egy gomb a hozzászólásod mellett, hogy "egyetért", ráböknék.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia) · www.youtube.com/watch?v=NAsR51ctyVg 2009.11.05. 11:19:39

"Azt nem vitatom, hogy a teherszállítás közúton közönséges bűncselekmény,"
na akkor már ketten vagyunk.
Svajc is megoldja hogy kamionok tomegeit tegyék vasutra...

"de a személyszállítást hogyan tudnád a vasút felé terelni?"
hát pl ugy hogy olcsobb. Hogy pontos, hogy gyakori, kenyelmes stb.
lehet, hogy kevesebb kedvezmény kéne, fizessenek a nyugdijasok is 10%-ot, stb. Svajci kollegám vagy 60km-re lakik a munkahelyétől, vonnattal jár, pedig két kocsijuk is van.
de ha az ország urai azért kapják a baksist, hogy tönkretegyék a vasutat meg is fogják tenni, sőt már múlt idő...
emlékszem a Kóka féle drágitás előtt mennyien utaztunk nyiregyháza felé, most már egy embernek is összemérhető kocsival menni, kettőnek nagyon is megéri!!!

"Németeknél van olyan törvény, hogy ahol van vasút, oda nem szabad távolsági buszt indítani,"
na igen, Ők nem hülyek, + még meg is tudják szervezni a nyereségesre.

"de ilyen diktatórikus hozzáállással a balkánon nem érdemes próbálkozni. (A liberális szemlélet megkövülése miatt.)"
BRAVO!
de ezzel is csak ketten vagyunk.
@evil overlord: evil overlord 2009.11.05. 12:17:09
"A tőkést a profit érdekli, nem a szociális háló."
ha értelmes, akkor nem lerabolja a piacot hanem hosszútávra tekint és beruház az emberekbe.

"Ha magyar, akkor még van értelme arról beszélni, hogy szolidaritást vállal a nyugdíjasokkal,"
nem ez a lényeg! a magyar tőkésnek magyar a kapcsolatrendszere, beágyatottsága, a németnek német. na honnan fog rendelni? kit ismer?

"de egy multinacionális vállalattól ilyet csak akkor lehet elvárni, ha különben jelentős piacvesztést szenvednek el."
a multinacionalis cégek dömpingáron hozzak ide a francia, olasz stb élelmiszert, csak, hogy a mienk tönkremenjen.

" jópár embernek tele van a hócipője azzal, hogy hiába dolgozik sokat, jövedelmének nagy részét az állam elszedi, és marhaságokra költi "
igen ez valoban probléma, de nem ugy, ahogy gondolod, ellenkezőleg. az egyen szokta szétszorni a pénzt minden marhaságra az állam épit utakat, finnanszirozza az oktatast, egészségügyet, stb.
nem azt kell terjesztani amit Te, hogy marhaságokra költi, hanem ellenkezőleg, csak az állam költ jó dolgokra.

" az underclass nyakló nélküli támogatása"
azt is a TE érdekedben teszik. ne szociális segélynek fogd fel, hanem lopás elleni biztositásnak. nem is elég, több kéne.

"botrányosan rossz színvonalú állami szolgáltatások)"
szerintem a magánszolgáltatások is botrányosan rosszak gondolj csak a biztositasokra, bankokra!!!

"a politikusok (és holdudvaruk) egyszerűen ellopják."
ez igaz, de lopnak a magánbol is, es meg kell gatolni!!!

"mi a búbánatos francnak fizessem be a bruttó jövedelmem negyedét a nyugdíjalapba,"
a kérdés jogos, a magánpénztárak vesztesége mutatja.

"amikor 30 év múlva én kerülök sorra, a nyugdíjam (a demográfiai helyzet miatt) egy zsömlére talán elég lesz."
ne félj ettől.lesz nyugdijad, és többet fog érni mint most a fizetes. a demografia meg nem gond, hiszen ha az Audi másfélszer annyi nemz.jövedelmet produkál néhány ezer emberrel mint a magyar mezőgazdaság, ahogy kioktattak itt a blogon, akkor nem lesz gond, szóval ne félj!

"Nem lehet úgy kapitalizmust építeni, ha az amúgy is magas adókat és járulékokat tovább emeljük."
DE, csak ugy lehet, kishazánkabn mindenképpen,
lehet, hogy svácban USAban menne másképp nalunk nem.

"Ha a magyarok olyan mobilak lennének, mint a románok vagy a lengyelek,"
de nem vagyunk mobilak, nyelveket se tudunk, stb.
ez Magyarország.
nem ide tartozik ugyan, de volt már sok szó arról, fel tudja-e szívni az mdf az szdsz árváit.
index.hu/belfold/2009/11/06/mdf-eskent_indul_az_szdsz-es_kecskemeti_polgarmester/

hát megpróbálják. szerencsétlen balfasz retkes persze csak néz, mint a borjú.
@Karesz (Charlie):
"csak az állam költ jó dolgokra."
Csak érdekességként említem, hogy pl. az USA vasúthálózatát magáncégek építették. A világ gyógyszergyárait szintén...

"ne szociális segélynek fogd fel, hanem lopás elleni biztositásnak. nem is elég, több kéne."
Aha. A baj ezzel, hogy akár azt is kiírhatnád, hogy "Kérjük ne dolgozzon, hanem hagyja, hogy eltartsuk." és ha elég sokan megfogadják, akkor nem lesz miből eltartani őket és ismét van okuk lopni...
@Karesz (Charlie): A szöveg Árpi "el lehet menni" szövegéhez kötődött.
"az egyen szokta szétszorni a pénzt minden marhaságra az állam épit utakat, finnanszirozza az oktatast, egészségügyet, stb.
nem azt kell terjesztani amit Te, hogy marhaságokra költi, hanem ellenkezőleg, csak az állam költ jó dolgokra."
Nekem ne építsen az állam német árnál drágábban román minőségű autópályát. Az állami szolgáltatások drágák, szarok és korruptak. Ilyenkor az átlagember alapvetően két dolgot tehet: adót csal vagy húz a vérbe az országból (a vérmesebbje meg a Jobbikra szavaz, és várja, hogy felkössék az elitet). Kialakulóban van egy olyan réteg, mely mobilisabb, külföldön is használható tudással rendelkezik, ezek az emberek előbb-utóbb le fognak lépni az országból (az orvosok már ezt teszik), és akkor lesz majd sírás-rívás és a fogaknak csikorgatása.

"azt is a TE érdekedben teszik. ne szociális segélynek fogd fel, hanem lopás elleni biztositásnak. nem is elég, több kéne."
Nemcsak lopás elleni, hanem szavazatvásárlási céllal is megy. A lopás ügye: egyrészt nem úgy néz ki, mintha működne a védelem, másrészt ez egy exponeciális folyamat (az érintett populációban a TFR >> 2, míg az országos átlag ~ 1,3) miatt egyre többet kell majd rá költeni. Az Árpi által ajánlott szívlapáttal pofánbaszás (azaz a bűnözőt lecsukni) fenntartható, mert így meg fogják tanulni, hogy a lopás nem megoldás. Arról nem is beszélve, hogy a rabokkal közmunkát kellene végeztetni (takarítás, útépítés a la USA) - ezt egyesek jobban utálnák mint a sittet :))) (Amelyik rab pedig bár munkakéoes, de nem hajlandó dolgozni, az fizessen, vagy éljen kenyéren és vizen.)

"szerintem a magánszolgáltatások is botrányosan rosszak gondolj csak a biztositasokra, bankokra!!!"
Ez igaz, de ott egyrészt lehet választani (ez tőlünk nyugatabbra érdekes módon bejött), másrészt nem kötelező igénybevenni (azaz fizetni érte).

"ez igaz, de lopnak a magánbol is, es meg kell gatolni!!!"
Emíg nem vagyok egy cégben tulajdonos, baromira nem érdekel, hogy a menedzsment mire költi a pénzt (amíg nem állnak neki lejmolni az államtól).

"a kérdés jogos, a magánpénztárak vesztesége mutatja."
A magánpénztáraknál a veszteség oka egyrészt a pénzügyi/gazdasági válság, másrészt a hibás menedzsment, a felosztó-kirovó rendszerben a demográfia.

"ne félj ettől.lesz nyugdijad, és többet fog érni mint most a fizetes"
A francokat. Jelenleg 3.3 millió aktív tart el (mivel a befizetést azonnal ki is osztják nyugdíjként) 2 millió öregségi nyugdíjast. A jelenlegi trend szerint 30 év múlva bőven meg fog fordulni a dolog.

"Audi másfélszer annyi nemz.jövedelmet produkál néhány ezer emberrel mint a magyar mezőgazdaság"
Ez lehet túlzás, de nem hiszem, hogy a mezőgazdaság nagyságrendileg többet termelne (emlékeim szerint a mg. a GDP 2-3%-a, az Audi meg az export 9%-a).

"DE, csak ugy lehet, kishazánkabn mindenképpen, lehet, hogy svácban USAban menne másképp nalunk nem."
Ez nem a kapitalizmus, hanem a szocializmus építése. Ilyen adók mellett a büdös életben nem fog kialakul egy erős középosztály, ami nélkül nem igazán lehetséges az élhető kapitalizmus létrejötte.

"de nem vagyunk mobilak, nyelveket se tudunk, stb. ez Magyarország."
Az orvosok, nővérek már távozóban vannak. A műszaki értelmiség valószínűleg azért nem megy el, mert (hazai viszonylatban) jól keres, de hosszú távon nem bíznék ebben.

Ceterum censo: te tényleg kommunista vagy (ezt nem sértésnek szánom). Nekem meg rohadtul tele van a hócipőm azzal, hogy az állam folyamatosan turkál a zsebemben, de cserébe amit kapok, abban semmi köszönet nincs (egészségügy, rendvédelem-jogszolgáltatás, közigazgatás). Svédországban elviselném, hogy az állam lenyúlja a jövedelmem 2/3-át, mert ott cserébe kap az ember minőséget, de itthon még az 1/3 is túlzás.
@Tóta W. Árpád:

Nem tudom Árpi. Szerintem azzal hogy az Mdf szdszeseket vesz fel, még nem feltétlen jár jól. :]
@Kristl: de jobban, mint nélkülük. csak akkor vmit megint mutatni kéne feléjük, és akkor biztos huhog egyet Antall szelleme. de jövő héten elmegyek Herényihez, és megkérdem.
@Tóta W. Árpád:

Hát igen. Kb. erről van szó. Ott vagyunk a vadon közepén, és mindig választunk egy vezetőt, hogy kivigyen minket onnét. Ha keletre indul, és a kelet a kedvenc égtájam, akkor támogatom. Ha északnak, akkor nem, sőt elmondom mindenkinek, hogy szemét egy alak az, aki észak felé veszi az irányt. Így aztán a többiek jól felháborodnak, és választanak egy másikat, aki megígéri, hogy a nagy valószínűséggel kacskaringós, fárasztó út helyett kizárólag és mindig csakis kelet felé fogunk tartani, ergo tizenöt percen belül kint leszünk az erdőből. Hurrá. Lehet persze, hogy az út elején kelet felé szakadék van, de ott és akkor ki a francot érdekli az.

Megjegyzendő még, hogy Magyarországon már egy jó ideje nem volt királyság, fenti okból a miniszterelnök tiszte volt összeszedni a 194 szavazatot a szaladók és a maradók csoportjából, visszarángatva az egyiket és előre lökdösve a másikat, hogy valamennyire irányban legyünk. Mostantól hálaisten királyság lesz végre (persze nem így hívják majd, hanem egyszemélyi vezetésű kétharmadnak). Kár, hogy a nemzeti zászlóra a szentkorona mellé oda lesz hímezve a Laffler görbe is. És a hit nagy erő. Főleg a királyé. Legnagyobb sajnálatomra.
@vakapad: na, ezzel a kelettel meg északkal kissé elkened a lényeget. nem a kelet a kedvenc égtájam, hanem van egy személyektől független elképzelésem egy jól működő országról. ez lényegében a "sok-sok szocializmus" szöges ellentéte. de legalábbis ezen a téren sokkal inkább bontást, mint építést igénylek.

így tehát amikor Gyurcsány, Kóka, Orbán vagy Morvai Krisztina pl az egyéni felelősségről meg a protestáns munkerkölcsről beszél, akkor éppen velük értek egymást. amikor valamelyikük a soksok szocializmussal házal, akkor meg nem. más volna a helyzet, ha Gyurcsány Ferenc (KJ, OV, MK) az apukám, a testvérem vagy a haverom lenne, mert akkor a személyükhöz is kénytelen lennék viszonyulni, de ez nem így van.
@Tóta W. Árpád:

Csak nem szabad a "szociális érzékenységet" a szocializmussal keverni. :]

Amúgy meg "talán". az Mdf talán jól jár velük. De az szdsz sokukat valójaban nem tudja mire használni.
@Kristl: az szdsz már semmit se tud semmire használni. undead.
@Tóta W. Árpád:
nekem a mdfről is ez a véleményem :]
nem bokros az elnök hanem Dávid Ibolya.
@pánszláv szíriuszi árja:

Leállok a tanyafosztogatással : -), felismertetted velem, hogy hibát követtem el.
És esküszöm, többet a kisebbeket nem támadom hátba, az erősebbeknek pedig nem gazsulálok, felébresztettél.
@pánszláv szíriuszi árja:

És bocsáss meg! Kérlek. Flőeg azért, mert meg merem kérdezni, a sok lopkodásról való misztériumaid közepette, hogy ugye te:

- Soha életedbe nem vettél számla

nélkül semmit? (tehát loptál?)

Ja, az más? Azt szabad. Értem. Egyébként nem nagyon van mitől félnem, de mivel megkérdezted, fémjelzem neked:

AkIK egyfolytában a lopás ellen ágálnak, azoknak legjobbára az fáj, hogy nem lophatnak.

rengeteg ilyet láttam.

Az ilyen, bármire képes: zsidózik kommunistázik, sértettségében, hogy nem jut a zsírosbödönből semmi.
@Lord_Valdez: Lord_Valdez 2009.11.06. 20:14:47
@Karesz (Charlie):
"csak az állam költ jó dolgokra."
"Csak érdekességként említem, hogy pl. az USA vasúthálózatát magáncégek építették. A világ gyógyszergyárait szintén..."
1) ez tényleg érdekesség. nem releváns.
" a gyogyszergyárak nem jótékonysági intézmények, talan olvastad a Chrichton féle Jurassic Park-ot, hát azért kell látványprakbe ruházni, mert a gyogyszerek árat az állam korlátozza nem lehet annayit kérni értük mint szeretnének (USA 1990-es évek)
2) ma magyarorszagon ugyan ki épitene vasutat utat?

""ne szociális segélynek fogd fel, hanem lopás elleni biztositásnak. nem is elég, több kéne."
Aha. A baj ezzel, hogy akár azt is kiírhatnád, hogy "Kérjük ne dolgozzon, hanem hagyja, hogy eltartsuk.""
nem az ő döntésük. a legtöbben dolgoznának csak nincs mit! ha meg elbocsatasz egy minisztériumi osztályvezetőt, nem fog elmenni szemetet szedni. ha a fejed tetejére állsz akkor se!!!

"és ha elég sokan megfogadják, akkor nem lesz miből eltartani őket és ismét van okuk lopni... "
nem velem vitatkozol.
es nem megfogadás az alternativa!
NINCS MUNKA!!!
igaz hogy én nem kapok olcson gázszerelőt, sőt ha kijön elrontja a jo készüléket, de ez nem segit a BAZ megyei munkanélüliségen.
@evil overlord: evil overlord 2009.11.06. 20:47:51

kedves Ördögi Főrend!
" A szöveg Árpi "el lehet menni" szövegéhez kötődött."
a copyright GYF, és nem az egyénekre mondta hanem cégekre, akik az istennek se hagyják itt a remek kizsákmányolási lehetőséget...csak a liberálisok igyekeznek ezt állitani. mást ne mondjak nem megy el a tesco, a bankok.
a kamatmarzs nálunk a legnagyobb a világon.

""az egyen szokta szétszorni a pénzt minden marhaságra ..csak az állam költ jó dolgokra."
Nekem ne építsen az állam német árnál drágábban román minőségű autópályát."
nekem se!
de vedd észre amit állitasz nem alternativa. Ha kevesebb az adód akkor se fogsz utat épiteni és az egyének összeállva se!!!

" Az állami szolgáltatások drágák, szarok és korruptak."
igen kb. de ez igy van szerte a világon.
nem az államot kell megszüntetni, hanem a lopást csökkenteni!

"Ilyenkor az átlagember alapvetően két dolgot tehet: adót csal vagy húz a vérbe az országból (a vérmesebbje meg a Jobbikra szavaz, és várja, hogy felkössék az elitet)."
Ez 3! és szerintem van egy negyedik is, szervezkedni, politizálni, meggátolni a lopást, erősiteni a civil szférát.
Ja hogy ez lassú meg felelősségteljes? az igaz!

"le fognak lépni az országból ...akkor lesz majd sírás-rívás és a fogaknak csikorgatása."
ugyan már! ez a cél! ki vannak képezve, szuperül, pénz meg nincs a foglalkoztatásukra...viszont kell az amit hazautalnak.

""lopás elleni biztositás... nem is elég, több kéne."
Nemcsak lopás elleni, hanem szavazatvásárlási céllal is megy."
persze, de a lényeg a biztositás, mert mi lenne ha nem adnák? fölkötnék magukat a szegények?? Önként és dalolva!

"A lopás ügye: egyrészt nem úgy néz ki, mintha működne a védelem,"
nem is működik! és elvben sem működhet!
egyrészt ugye qurva drága, másrészt nem lehet minden kukoricacső mellé rendőrt állitani!

"Az Árpi által ajánlott szívlapáttal pofánbaszás (azaz a bűnözőt lecsukni) fenntartható,"
nevetséges, a 90%-ban ki se derül, kit kéne pofán csapni? aki szegény?

"rabokkal közmunkát kellene végeztetni"
1) sokan egészségileg is alkalmatlanok erre.
2) egyenlőre nem gazdaságos nálunk. (azaz több adót kéne fizetned ehhez)

"Amelyik rab pedig bár munkaképes, de nem hajlandó dolgozni, az fizessen, vagy éljen kenyéren és vizen."
nem lehet, Európában vagyunk nem afrikában.

""a magánszolgáltatások is botrányosan rosszak !"
Ez igaz,"
hát akkor? miért propagálod?

"tőlünk nyugatabbra érdekes módon bejött, másrészt nem kötelező igénybevenni (azaz fizetni érte)"
de mi nem élünk tőlünk nyugatabbra!, és nem választhatsz, minden banknál ugyanaz a kiszolgálás, plusz kartellban vannak.
és nem alternativa zsákban, párnában tartani a pénzt!

"Emíg nem vagyok egy cégben tulajdonos, baromira nem érdekel, hogy a menedzsment mire költi a pénzt (amíg nem állnak neki lejmolni az államtól)."
1) magyarországon minden sikeres cég állampénzt nyúl le! a multik is.
2)gondold azt hogy a magyarorszag nevű részvénytérsaság részvényese vagy
1/10 000 000 részben.

"A magánpénztáraknál a veszteség oka egyrészt a pénzügyi/gazdasági válság, másrészt a hibás menedzsment,"
tökmindegy, arra vesznek rá a tapasztalatok, nehogy öngondoskodj!!!

" Jelenleg 3.3 millió aktív tart el (mivel a befizetést azonnal ki is osztják nyugdíjként) 2 millió öregségi nyugdíjast. A jelenlegi trend szerint 30 év múlva bőven meg fog fordulni a dolog."
nem érdekes, 1 millioan is fizethetnek annyit hogy eltartsanak 9 milliót.
gondolj csak bele 100 eve meg vagy 85% élt a mezőgazdaságból, most 3%. de nem haltunk éhen.

"Audi ...Ez lehet túlzás,"
egy blogos irta be nekem konkrét összegekkel.

"Ez nem a kapitalizmus, hanem a szocializmus építése."
ez nevetséges. akkor pedig épitsünk kapitalizmust ha neked ez szocializmus, szerintem a legrosszabb gyarmati, félperiféiás...

"Ilyen adók mellett a büdös életben nem fog kialakul egy erős középosztály, ami nélkül nem igazán lehetséges az élhető kapitalizmus létrejötte."
ugy van! gyarmatokon ez nem is cél...elég ha Németorszagban van erős középosztály.

"te tényleg kommunista vagy (ezt nem sértésnek szánom)."
akkor se irkálj ilyeneket, mert jön egy jobbikos és megver engem.

"Nekem meg rohadtul tele van a hócipőm azzal, hogy az állam folyamatosan turkál a zsebemben, de cserébe amit kapok, abban semmi köszönet nincs (egészségügy, rendvédelem-jogszolgáltatás, közigazgatás)."
1) nekem is!
2) godold azt hoz ez nem is olyan rossz, vannak utak, az egészségügyünk a legköltséghatékonyabb a világon, (persze hálapénzestül) egyszer törjön el a kezed péntek este eszak-olaszorszagban, hetfoig meg se röntgeneznek! rögtön látnád nem is olyan rossz ez az egész.

ja és javaslom utazz el Indiába!

" Svédországban elviselném, hogy az állam lenyúlja a jövedelmem 2/3-át, mert ott cserébe kap az ember minőséget, de itthon még az 1/3 is túlzás."
nem egészen! svédországnak van néhány eladható terméke a vilagban, grippen, volvo, erikkson, ők gyártják a legjobb fúróhegyeket, stb, nekünk mi van?
@Tóta W. Árpád: "más volna a helyzet, ha Gyurcsány Ferenc (KJ, OV, MK) az apukám, a testvérem vagy a haverom lenne,"

cc Árpi! és ha egyiküktől pénz kapnál?
@Karesz (Charlie):
"a copyright GYF, és nem az egyénekre mondta hanem cégekre"
Dehát én is erről beszéltem, nem értettem, hogy a kapitalista Árpi miért védte meg Gyurcsány kőkemény szocialista szövegét.

"de vedd észre amit állitasz nem alternativa. Ha kevesebb az adód akkor se fogsz utat épiteni és az egyének összeállva se!"
Magánútépítés az tényleg nem megy, de pl. magánsikola, szeretetszolgálat stb. igen. És ugyan hadd tiltakozzam az állami fosztogatás ellen.

"igen kb. de ez igy van szerte a világon. nem az államot kell megszüntetni, hanem a lopást csökkenteni!"
Európa boldogabbik felén az állami szolgáltatások sokkal jobb minőségűek, nincs szükség kenőpénzre az átlagember szintjén, és arányaiban jóval kevesebbet lopnak. Amúgy én nem az állam megszüntetéséről, hanem a megfelelő helyre való beszorításáról beszélek.

"Ez 3! és szerintem van egy negyedik is, szervezkedni, politizálni, meggátolni a lopást, erősiteni a civil szférát. Ja hogy ez lassú meg felelősségteljes? az igaz!"
Persze hogy van, csak van 2 baja:
- a gyerekeinek jobb körülményeket kívánó ember hajlamos feladni, ha pár száz km-re már most megkaphatja azt, amire itthon még évtizedeket kell várni
- sajnos a civil szférát teljesen megszállták a pártok

"de mi nem élünk tőlünk nyugatabbra!, és nem választhatsz..."
Nem feltétlenül bankokról beszéltem, hanem magán cégek termékeiről, szolgáltatásairól (nem muszály autót venni neppertől stb.)

"1) magyarországon minden sikeres cég állampénzt nyúl le! a multik is."
Ez így túl erős. Bizonyos szakmákban adózás mellett is lehet tisztességes munkával szép jövdelemre szert tenni (pl. szellemi tevékenység, EVA).

"2)gondold azt hogy a magyarorszag nevű részvénytérsaság részvényese vagy
1/10 000 000 részben."
Ha nem így gondolnám, akkor szerinted tépném itt a számat?

"nem érdekes, 1 millioan is fizethetnek annyit hogy eltartsanak 9 milliót."
Ehhez magas hozzáadott értékű munkára van szükség, ami csak egy kis része a magyar gazdaságnak (ráadaásul a sokat szidott multik adják). Arról nem beszélve, hogy ki az a marha, aki azért gürizik, hogy jövedelmének 90%-át elszedjék és "inyenélőknek" adják (sajnos mi nem ülünk nagy olaj/gáz/érc stb. mezőkön, hogy magától dőljön a lé).

"ugyan már! ez a cél! ki vannak képezve, szuperül, pénz meg nincs a foglalkoztatásukra...viszont kell az amit hazautalnak."
Annyira nem szuperül, a felsőoktatás színvonala rendesen süllyed. Amúgy nem lehet cél, mert a hazautalt léből kevesebbet tud 'ártunk és 'ormányunk lenyúlni (felülről számolva az ÁFA 20%, SZJA+TB+ÁFA 65-70%).

"egy blogos irta be nekem konkrét összegekkel."
Azt hittem, hogy hitetlenkedsz, szerinte a dolog nagyságrendileg stimmel.

"tökmindegy, arra vesznek rá a tapasztalatok, nehogy öngondoskodj"
Engem ugyan nem. Még mindig jobban jársz, ha minden hónapban egy kis lét beraksz bankba, mintha az állami nyugdíjban bíznál.

"ez nevetséges. akkor pedig épitsünk kapitalizmust ha neked ez szocializmus, szerintem a legrosszabb gyarmati, félperiféiás..."
A kapitalizmusnak az a lényege, hogy az állam csak a szükséges mértékig (fogyasztó-, környezet-, alkalmazottak védelme, szociális háló stb.) pofázik bele a gazdaságba. Ez nem igazán megy úgy, ha egy az államszocialista múltból kilábalni próbáló országban az állami újraelosztás folyamatosan nő.

"ugy van! gyarmatokon ez nem is cél...elég ha Németorszagban van erős középosztály."
Nem tudom mi köze a Vaterlandnak az itteni politikusnak álcázott bűnözők ténykedéséhez. Speciel Írországnak és Portugáliának nagyon sokat segített a belépés az EU-ba, igaz ők élni tudtak a lehetőségekkel (az is igaz, hogy akkor még több pénz volt erre a célra).

"akkor se irkálj ilyeneket, mert jön egy jobbikos és megver engem."
A jobbikos is kommunista, csak még ahhoz is hülye, hog yerre rájöjjön. További baja az, hogy kommunizmusát sovinizmussal übereli.

"2) godold azt hoz ez nem is olyan rossz, vannak utak, az egészségügyünk a legköltséghatékonyabb a világon, (persze hálapénzestül) egyszer törjön el a kezed péntek este eszak-olaszorszagban, hetfoig meg se röntgeneznek! rögtön látnád nem is olyan rossz ez az egész."
Lehet, hogy a fejlett országokból itt költenek legkevesebbet az egészségügyre (~ 6%), de a svéd 9%-nak jobban örülnék. Szerencsére nem kellett az olaszoknál orvoshoz mennem, de a magyar egészségügy egy nagy rakás szar (ha nem adsz borítékot, az esetek nagy részében le se szarnak), következmény nélküli műhibák sorozatai (pl. bolhacsípésként diagnosztizált meningitis, kisgyerek nagy ívben leszart agydaganata, de rokoni, ismerettségi körben is több eset volt, az egyik bele is halt), kórházak között pattogó súlyos sérült (kis túlzással minden hétre jut egy ilyen halott).

"ja és javaslom utazz el Indiába!"
Nem érdekel India, állítólag Európához tartozunk vagy 1000 éve.

"nem egészen! svédországnak van néhány eladható terméke a vilagban, grippen, volvo, erikkson, ők gyártják a legjobb fúróhegyeket, stb, nekünk mi van?"
Legfrisebb híreim szerint a Volvot eladnák a kínaiaknak (erről persze inkább a Ford tehet és nem a svédek), a Gripenről meg inkább ne beszéljünk (Lockheed reloaded). Ha REMF politikusaink normálisabban üzemeltetnék az országot, nem lenne szükség 2/3-os elvonásra. Ráadásul nem igazán lehet jelentős gazdasági javulást elérni Svédországot meghaladó (ha így folytatják, akkor 1-2 éven belül a belgákat is megelőzzük) elvonással.
A mondamdóm lényege amúgy az volt, hogy hosszú távon szart drágán árulni nem lehet, mert a fogyasztó lelép, és a cég tönkre megy.
@Karesz (Charlie):
"nem az ő döntésük. a legtöbben dolgoznának csak nincs mit! ha meg elbocsatasz egy minisztériumi osztályvezetőt, nem fog elmenni szemetet szedni. ha a fejed tetejére állsz akkor se!!!"
Beesik a cigány a meszesgödörbe, kiszól a barátjának:
- He, te Karcsi, hát nyujcsá már le egy lapátot!
- Hát mi van, Gazsi, két perce vagy fehér ember oszt már is dolgozni akarsz?
Attól tartok, hogy ez nemcsak előítélet.
De ez nemcsak a cigányokra igaz, magyar (fehér) ember is mondta már nekem, hogy mi a francnak menjen el dolgozni, ha a segély majdnem ugyanannyi. Van egy régi (pre-kádári) magyar közmondás: aki nem dolgozik, az ne is egyék, talán alkalmazni kellene.
Lehetne találni white-colar közmunkát is, persze egy minisztériumi osztályvezetőnek ez is büdös lenne (kisebb hatalom, több munka).

"nem velem vitatkozol.
es nem megfogadás az alternativa!
NINCS MUNKA!!!
igaz hogy én nem kapok olcson gázszerelőt, sőt ha kijön elrontja a jo készüléket, de ez nem segit a BAZ megyei munkanélüliségen."
Egyáltalán nem ördögtől való dolog a közmunka, mint a segély feltétele (csak az elefántcsont-toronyban üldögélő szociológusok szerint), mert
1. a gyerek nem azt látja, hogy az apja otthon hentereg (részegen)
2. addig sincs idő lopni menni
3. gyakorlatilag ingyen el lehet végeztetni egy csomó köztisztasági munkát (szemétgyűjtés, kaszálás stb.)
Ez persze a diplomás munkanélküliségen nem segít, de a munkanélküliek nagy része alacsonyan (ill. semennyire sem) kvalifikált.
@Tóta W. Árpád:

nem tisztem vakapámat hónom alatt tartani, csakhogy ezzel a kijelentéseddel jókorát léptél kelet felé. jó, te csak szemtelenkedsz, de azért nem árt a dolgot kissé megrágni, mielőtt kiköpjük. :)))
Törpemongúz

"AkIK egyfolytában a lopás ellen ágálnak, azoknak legjobbára az fáj, hogy nem lophatnak."

Ez tipikus tolvajduma. Sok ilyet hallok.
Nem értik, hogy amikor valahol lopáson kapnak egy tolvajt, miért nem engedik el szó nélkül tovább az útjára. Miért nem kérnek elnézést szemlesütve amiért észre merték venni a lopást.
Hát nyilván azért, mert irigyek. Mi más lehetne a magyarázat?

Lord_Valdez

"Csak érdekességként említem, hogy pl. az USA vasúthálózatát magáncégek építették."

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vasútvonalakat állami "segélyezéssel" építették fel a magáncégek.
Az történt, hogy az állam földeket adott a vasúttársaságoknak a kiépített útvonalaik mellé.
A társaságok legfőbb jövedelemforrása nem a vasút üzemeltetése volt, hanem az államtól ajándékba kapott területek eladásából keletkezett. (A kizárólag üzemeltetésre szakosodott vállalkozások közül a nagyon éles verseny miatt sokan csődbe is mentek) Hihetetlen üzelmek zajlottak ekkoriban a vasúttal összefonódva. Lásd vadnyugat hőskora, vasútkirályok, stb. elég sok film készült erről az időszakról.
Tehát az a versenyelőny, aminek következtében Amerika a világgazdaság éllovasává vált, épp egy okos állami kezdeményezésből adódott. Csináltak a szállításhoz infrastruktúrát, mert a piacról finanszírozás csak nagyon lassan megy, ha beindul egyáltalán. (A föld lett az állami "vasútkötvény")
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):

igazad van, így is lehet értelmezni bár nem erre gondoltam, hanem erre ni:

A legtöbb esetben társadalmilag legitimált, de nem tiszta haszonszerzéssel egzisztenciát építőket hallom jóval hangosabban fröcsögni (kommunistázni…) lopásról, mint azokat, akik egyáltalán jobbára csak dolgoznak, valaha, egyáltalán, bármit is. A többség jobbára nem foglalkozik evvel, mivel nem érez hiányt kicsi életében, hogy Malibuba akarnak menni, ezért nem is igen ágál az ellen, hogy nincs neki rá pénze, elfogadja köszöni jól van.

(Ettől még lehet egy tolvajnak igaza, csak más motorból beszél, a másikkal ellentétben , amelyik hallgat)

Mindez csak egy általánosító metszet,

nem azonosítható avval, hogy: ha valaki felkiált társadalmilag, hogy itten lopnak, azon nyomban tolvajjá deresedik : -)))))
@Törpemongúz:

A csendesen dolgozók már nem hangoskodnak. Megértették, hogy tehetetlenek.
De képzeld csak el azt, amikor a lopni vágyó irigy hangoskodó sem kiált már ha tolvajt lát. A dolgozó meg alapból nem kiált. Ki fog szólni egyáltalán? Senki?
Egy feladatot úgy is el lehet végezni (végeztetni) valakivel, hogy az illető tulajdonképpen nem azonosul a feladattal, nem is tudja hitelesen képviselni azt. (jelesül a tolvaj más potenciális tolvajok általi lebuktatása)
Nagy baj abból van, ha a tolvajlás következménye olyan csekély, hogy bőven megéri lopni. Ott van az a szőke hölgy, aki Tasnádival szerepelt valamelyik vacsoráztató műsorban. 300 milliót rakott zsebre, talán 4 évnyi börtönért. Persze rossz dolog lehet egy börtönben ücsörögni, de ez még akkor is elég jó üzlet. (Sokan 40 évnyi robotolással sem tudnak ennyit összelapátolni)
Hogy a rendszerben mi a szerepe a kommunistázóknak?
Fontos feladat az övék, bár nem személyesen ők buktatják le a harácsolót, de háttértámogatást adnak olyanoknak, akiknek módjukban áll a lebuktatás. Ellenpólust képeznek pl. egy másik (antikommunista) pártba tömörüléssel, médiatámogatás nyújtásával.
Mi a megoldás tolvajok ellen Magyarországon? A nehéz, reménytelen út az, hogy megvárjuk amíg a tolvaj magától ráébred milyen rosszat csinál, a társadalom -élén az elittel- felnőtté válik. Ez jó, de nagyon hosszú.
Egyszerűbb, célravezető módszerekre van szükség, be kell tartatni a már ma is létező törvényeket. Látványosan! Ha a jelenlegi törvények túl lazának bizonyulnak (pl. kevés a 4 év 300 misiért), akkor pedig szigorítani kell rajtuk. Még akkor is, ha ez ellen néhány liberális "szakértő" tiltakozni fog!
Orbán: "a baloldal trükkje, hogy az állami újraelosztáson keresztül függővé tette a társadalmat, most azonban történelmi pillanathoz érkezett a magyar jobboldal, amikor ezt a baloldali struktúrát gyökeres és mélyreható változásokkal meg lehet szüntetni. ... a jövőben nem építhetnek fedezet nélküli hitelekkel támogatott, egymás és önmagunk becsapására épülő társadalmi rendszereket."

Kódolt antiszocializmus. Aki akarja, az kihallja ebből a szebb jövőt, aki nem, nem. (Orbán nagy szerencséje, hogy Nyakó az infantilis királyozásával jól eltereli a figyelmet a lényegről.)

Dekódolásra viszont kár számítani rövidtávon, az csak 2010 tavasza utánra várható.
@Karesz (Charlie):
1) Ezt értelmezheted úgy is, hogy a csúnya gyógyszergyár nem gyárt gyógyszert, ha nem éri meg neki és pfúj, de úgy is, hogy lám, az állam belenyúl és megint a közjó szenved csorbát :)

2) Mi a bánatnak építene bárki is vasutat? Az összes olyan helyen, ahol érdemes, már van, sőt még sokkal többön is. Na, ha ilyet látsz, akkor az tuti állam volt.

Akkor munka kell neki, nem segély.

@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
A kis (USA viszonylatban) helyi vonalakhoz még nem kellett ilyesmi. (Aminek meg is lett a hatása, az inkompatibilitás). Az állam ebben a fázisban még csak annyit tett, hogy engedélyezte a terület kisajátítását (akkor is megvehette a vasúttársaság, ha nem akartad eladni), ami komoly segítség volt úgy vesszük, de nem ugyanaz, mint a direkt beavatkozás.
Az majd a nagy hálózat egyesítésekhez kell, mert semelyik társaság nem volt elég tőkeerős hozzá.
Ami a verseny stílusát illeti, hát igen, az tényleg nem volt elegáns.
@Törpemongúz:

"- Soha életedbe nem vettél számla

nélkül semmit? (tehát loptál?)"

Ez már mástól-máskor többször is előjött, akkor sem értettem. Vezesse le már valaki, ha én nem kérek/kapok számlát valamiről, akkor én miért is vagyok tolvaj?
Megakadályozom, hogy számlát állítson ki? (Nem)
Megakadályozom, hogy bevallja a bevételét? (Nem)
Megakadályozom, hogy befizesse az adóját? (Nem)
@Lord_Valdez:

"engedélyezte a terület kisajátítását"

Ilyen is volt (ma is van).
Sok vasút környéki területnek viszont nem volt még magángazdája (ne csak a vasúti pályára, azaz egy szűk sávra gondolj mint földterületre), és ezekből az állam a szó legszorosabb értelmében ajándékba adott a vasúttársaságoknak, ha mellette vasútat építenek. Ez volt nekik a nagy lóvé!
A kisajátítással kapcsolatos anomáliáknál az állam meg gyakran félrenézett, ha egy-egy farmert, indián törzset kellett eltakarítani az útból.
@Shore:
Persze, mindenki (csecsemők kivétel) vett számla nélkül sokmindent.

Persze, hogy mi, vevők is benne vagyunk a levesben.

Nem akadályozása ez a "jónak", hanem segítése, támogatása a "rossznak".

Ne legyünk már álszentek, kéremszépen.
@Shore:
Tényleg álszentség, mert az ember két okból nem kér számlát az egyik a lustaság (ez rendben van), a másik, hogy így olcsóbban jut hozzá (na, ekkor részese a csalásnak).
@Shore:

Összefoglalom a lényeget:
:)

Tegyük fel lopok egymilliárdot.
Te meg nem kérsz valamiről számlát, mert így olcsóbban jutsz a cucchoz. Ellopsz ezzel tízezret a közösből. Mindketten egyformán tolvajok vagyunk, és nekem egy tolvaj ne ugasson, hogy ne lopjak, amikor ő is lop! Kussoljon!

Mivel égen-földön nem lesz olyan ember aki makulátlan és tudomást szerez az esetünkről (és még lépéseket is tesz ellene), ezért a dolog kikezdhetetlen, a tolvajellenességnek nem lesz hiteles képviselője.

Viszont igazán jól csak Én járok, mert ha mindenki ellopja a másiktól a tízezret, akkor senkinek nem lesz jobb a tízezres táborból, de azt hiszi hogy neki mégis jobb a plusz tízezer miatt.

Engem viszont békén hagynak az egymilliárddal, mondván hogy csak ugyanazt csinálom amit mindenki más.

A társadalom züllesztésének legpraktikusabb forgatókönyve.
(szarozz be mindent és ne igyekezz lepucolni, hivatkozz az öntisztulás mindenhatóságára)
Annyira szar duma ez az "elkéred-e, adsz-e számlát", hogy az eszem megáll!

Ha én "csalok" a számlával, akkor azt teszem, hogy nem vagyok hajlandó odaadni a pénzemet (mert úgy gondolom, hogy már adtam eleget, vagy mert úgy gondolom, hogy nem vagyok hajlandó semennyit sem adni "ennek a tolvaj bandának", vagy csak egyszerűen kapzsi vagyok.) Azaz nem teszem be a közbe a sajátom. Főleg, mivel ez majdhogynem "kötelező" egy olyan adózási rendszerben, amelyben ha mindent becsülettel fizetsz, majdnem biztosan tönkremész. Aki vállalkozott már becsülettel, az tudja.
Ha lopok 1 milliárdot akkor viszont a közből veszek ki. Abból a közből, amit kényszerrel hajtanak be, amit elvesznek attól, aki nem tud, vagy nem akar ügyeskedni számlával költségekkel, egyebekkel.
Szerintem ez oltárian nagy különbség lopás és lopás közt. Első esetben TÖBBNYIRE az élni akarás (használd nyugodtan a megélhetési bűnözés szót) másodikban a cinizmus, mint egyszerű gazemberség a motiváció.
@Lord_Valdez:
Lord_Valdez 2009.11.09. 07:11:57

"1) Ezt értelmezheted úgy is, hogy a csúnya gyógyszergyár nem gyárt gyógyszert, ha nem éri meg neki"
megéri, még hatás nélüli szereket is gyártani.

"de úgy is, hogy lám, az állam belenyúl és megint a közjó szenved csorbát :)"
:)

"Mi a bánatnak építene bárki is vasutat?"
hát pl szállitani! gyorsan utazni, szerte a vilagan epitenek ilyet, csak nalunk nem, milliárdokat kéne beruházni nem kivenni.

"Az összes olyan helyen, ahol érdemes, már van, sőt még sokkal többön is."
Te ne tudnád, hogy a vasut x%-án már 30km/h-val mennek a vonatok, le van robbanva, csak papiron létezik vasút sokhelyre... tudatosan rombolják, lopják
nem fejlesztik, hogy lehessen mondani sz@r, nincs ra szükség...

"Na, ha ilyet látsz, akkor az tuti állam volt."
Baross Gábor?

"Akkor munka kell neki, nem segély."
ugy van, de azt is csak az állam produkál.
és ha lenne munka, ha nem szétszednék a cukorgyárat, az öblösüveggyárat akkor kéne vasút is, szállitani!

minek hazudni az embereknek? minek manipulálni?
@evil overlord: evil overlord 2009.11.07. 22:35:51
Kedves ördögi főrend!

"Attól tartok, hogy ez nemcsak előítélet." de az is, és még erősiti is!

"magyar (fehér) ember is mondta már nekem, hogy mi a francnak menjen el dolgozni, ha a segély majdnem ugyanannyi."
igaza is van, de munka akkor sincs, ha elmenne. most van egy gimis osztalytársnőm 55 eves jogasz, kirugták , hónapok óta nincs munkaája pedig elvallalna mindent, es keressük veszettül a lehetőséget.

"aki nem dolgozik, az ne is egyék, talán alkalmazni kellene."
én nem szivesen fasisztázok de ez valami olyasmi nem? igy is éhezik pár 100 ezer ember, éhezzen meg 1-2 millió?

"Lehetne találni white-colar közmunkát is,"
100ezreknek? megint viccelsz. és ugyan ki ellenőrizné?

"Egyáltalán nem ördögtől való dolog a közmunka, mint a segély feltétele"
nem hát!
csak drága, és többet nem akar adózni senki. Ha értelmetlen, inkább káros, demotivál.
akiknek végeznie kéne, nem is tudják, olyan egészségi állapotban vannak,
(meghirdettek 170 helyet jelentkezett kettő, munkanélküli meg volt ezrével...
hogy éred el, hogy elmenjenek?
csendőrség?
ja és volt aki egy nap meló után belehalt.

" mert
1. a gyerek nem azt látja, hogy az apja otthon hentereg (részegen)
2. addig sincs idő lopni menni
3. gyakorlatilag ingyen el lehet végeztetni egy csomó köztisztasági munkát (szemétgyűjtés, kaszálás stb.)"
miből gondolod, hogy elvégzik?
ki ellenőrzi?
engem nem kell meggyőznőd szivesen fizetnék több adót csak legyen munka!
sőt legyen kötelező!

"Ez persze a diplomás munkanélküliségen nem segít, de a munkanélküliek nagy része alacsonyan (ill. semennyire sem) kvalifikált. "
ez igaz!
@Karesz (Charlie):

"Attól tartok, hogy ez nemcsak előítélet." de az is, és még erősiti is!
Elő- vagy utóítélet?

"igaza is van, de munka akkor sincs.."
Az illető nem tűnt értelmiséginek. Kétkezi munkát könnyebb találni. Ha nem kényszeríti rá az állam az ilyeneket, akor nem is fog fehéren dolgozni (egy részük lazán feketézik a segély mellett).

"én nem szivesen fasisztázok de ez valami olyasmi nem? igy is éhezik pár 100 ezer ember, éhezzen meg 1-2 millió?"
Max. annyira vagyok fasiszta, mint Árpi. Mi a pék véreres nemi szervének dolgozzon az ember, ha mások henyélésből megélnek?

"100ezreknek? megint viccelsz. és ugyan ki ellenőrizné?"
Nem hiszem, hogy lenne többszázezer white-collar munknélküli.

"csak drága, és többet nem akar adózni senki. Ha értelmetlen, inkább káros, demotivál."
Mi a drága benne? Segély helyett kimegy füvet kaszálni, szemetet szedni. Az értelmesebb munknélküli meg felügyeli. Kell 1 ember az önkormányzattól, aki néha rájuknéz (ha már nem ér bokáig a szemét, történt valami).
Mi demotivál? Az, hogy henyélés helyett dolgozik?

"akiknek végeznie kéne, nem is tudják, olyan egészségi állapotban vannak,"
Az esetek egy részében ez nem igaz, másrészt a 30-40 évesen roncs alkeszeket ugyan már ne tutujgassuk.

"meghirdettek 170 helyet jelentkezett kettő, munkanélküli meg volt ezrével
hogy éred el, hogy elmenjenek?
csendőrség?"
Ha rájön, hogy az otthoni láblóbálásból nem lehet megélni, majd elmegy. A csendőrség csak a Jobbik fantáziavilágában oldja meg a problémákat.

"ja és volt aki egy nap meló után belehalt."
Nem azt mondtam, hogy követ kell töretni velük (ezt inkább az erőszakos bűnelkövetőknek szánokel kellene végeztetni ld. USA), normális körülmények között végzett (nem 30-40 fokban) könnyű fizikai munkába nem szokás belehalni.

"ki ellenőrzi?"
Mint írtam értelmesebb munkanélküli + önkormányzati szaki (de neki nem kell folyamatosan ott állnia mellettük).

"sőt legyen kötelező!"
KMK? :)))
Amúgy ez a közmunka tényleg csak az underclass karbantartására lenne alkalmas, szakmunkások, értelmiségiek számára nem. Ez utóbbiak számára tényleg munkahelyteremtésre van szükség, de ez nem megy az adók növelésével. By the way: a diplomás munkanélküli gyártást meg be kell szüntetni, mert egyrészt az állami erőforrások felesleges pazarlása, másrészt nem lehet nagy élmény diplomával (még ha büfé szakos is) elmenni alacsonyabb kvalifikációt igénylő állásba.
@Karesz (Charlie):
Gyártják is, ld. Boiron.

Vasút oda kell, ahol van mit szállítani.

Igen, tudom, hogy lassú, mert nincs pénze karbantartani és nem azért nincs pénze, mert túl keveset kap, hanem mert nagyon távol esik mindattól, amit hatékonynak nevezünk.
Ajánlom figyelmedbe Hanlon borotváját.

Vagy Sztálin? :) (ő is nagy iparosító volt ám) Kialakítani valamit nem akkora kunszt (meglévőt államosítani pláne), de állami üzemeltetésben tartva, jól működtetni, na az igen, de még senkinek sem sikerült.

Nem. Az állam nem tudja ezt megoldani. Ha ő munkahelyet teremt, akkor közben munkahelyeket szüntet meg a magas adóval (, illetve ha az eladósodást választja, akkor a jövőben fog megszüntetni, de a néphiedelemmel ellentétben a jövő is eljön egyszer).
Ha lenne kinek eladni a termékeiket, akkor nem szüntetnék meg őket. Semmi összeesküvés.
@evil overlord:
evil overlord 2009.11.12. 00:29:43

"Elő- vagy utóítélet?"
mindkettő. erősitik egymást.

"Az illető nem tűnt értelmiséginek. Kétkezi munkát könnyebb találni."
viccelsz? a rendszerváltással kb 2.5 millió munkahely veszett el. a túlnyomó többségük fizikai, kohok, gyarak, bányák, mig egyetemek, főiskolák meg alakultak...nőtt a burokrácia.

"Ha nem kényszeríti rá az állam az ilyeneket, "
nem tudja! nagyon naiv vagy ha azt hiszed embereket lehet kényszeriteni barmire is, pláne demokráciában.

"(egy részük lazán feketézik a segély mellett)."
ez igaz. de ez az optimum az egyén számára.

"Mi a pék véreres nemi szervének dolgozzon az ember, ha mások henyélésből megélnek?"
nem ezért a gondolatodért fasisztáztalak. az a kérdés hogyan oldod meg, hogy dolgozzanak?

"Nem hiszem, hogy lenne többszázezer white-collar munknélküli."
de nem is állitottam, hogy van, (pedig van) a fizikai munka hiányzik es nem 100ezrek, hanem >millió!

"Mi a drága benne? Segély helyett kimegy füvet kaszálni, szemetet szedni. Az értelmesebb munknélküli meg felügyeli."
de nem megy, es nem felügyeli, ha mégis, ott meló nem lesz. drágább a bér is mint a segély, nem tud elmenni dolgozni hivatalosan, mert feketeén akkor nem tudna, az meg kell a megélhetéséhez. Az ellenőrök hada nagyon drága ls őket is ellenőrizni kéne.

"Mi demotivál? Az, hogy henyélés helyett dolgozik?"
nem'
az demotivál, hogy nincs értelmes munka. Hogy azt takaritja ami már tiszta, vagy sose volt takaritva az elmult 50 évben.

"Az esetek egy részében ez nem igaz,"
egy részében, de a zömében igen.
" másrészt a 30-40 évesen roncs alkeszeket ugyan már ne tutujgassuk."
hanem, dobjuk le a Tajgetoszról?

"Ha rájön, hogy az otthoni láblóbálásból nem lehet megélni, majd elmegy."
ha lenne logikus gondolkodasa akkor igen, de nincs, uzsorakamatot se venne fel, de most még könyörög érte.

" A csendőrség csak a Jobbik fantáziavilágában oldja meg a problémákat."
ugy van. de akkor hogyan kényszerited?

"normális körülmények között végzett könnyű fizikai munkába nem szokás belehalni."
úgy van. de tényleg ramaty állapotban vannak. vitaminhiányosak, alkoholisták...

""ki ellenőrzi?"
értelmesebb munkanélküli + önkormányzati szaki (de neki nem kell folyamatosan ott állnia mellettük)."
dolgoztál már valahol? kizárt, hogy igy működjön. már reggel meg se jelennek, hogyan vadászod össze őket? mi szállitja a faluból a munkahelyre?

""sőt legyen kötelező!"
KMK? :)))"
igen. ha rajtam mulna munkanálküli segély se lenne, akkor kapnának, ha bejárnának, fölkelnének, atképeznék Őket, stb.
dehát nem lehet.

"Amúgy ez a közmunka tényleg csak az underclass karbantartására lenne alkalmas,"
úgy van!

"tényleg munkahelyteremtésre van szükség, de ez nem megy az adók növelésével."
dehogynem sőt csak ugy megy. pl hozunk bonyolult törvényeket, amiket bürokraták ellenőriznek.

"a diplomás munkanélküli gyártást meg be kell szüntetni,"
egyetértek.
de ez csak úgy menne, ha a lányokat diszkriminálnák az egyetemi felvételinél.
ez se megy.

"mert egyrészt az állami erőforrások felesleges pazarlása,"
nem egészen, addig sem kell munkahelyet adni, segélyt se, sőt még fizetnek is (48%)!

"másrészt nem lehet nagy élmény diplomával (még ha büfé szakos is) elmenni alacsonyabb kvalifikációt igénylő állásba."
úgy van, nem élmény, csak kényszerűség.

üdv!
@Lord_Valdez: Lord_Valdez 2009.11.12. 07:17:54
Kedves Lord!
nem tudom eldönteni engem nézel-e hülyének, vagy tetteted magadat.

"Vasút oda kell, ahol van mit szállítani."
azaz az egész országba. nem kell más csak betiltani/megdrágitani a kamionos szállitást rögtön lesz igény.

"Igen, tudom, hogy lassú, mert nincs pénze karbantartani és nem azért nincs pénze, mert túl keveset kap, hanem mert nagyon távol esik mindattól, amit hatékonynak nevezünk."
de azért nem hatékony. mert nem kap eleg pénzt, beruházást.
itt az indexen egy csomó cikk volt vasút ügyben, pl az osztrák, német 10-szeres beruházással lett hatékony.

de akár előbb a lopást szűntetjük meg, akár előbb a pénzt adjuk, tény marad, EU direktiva, és fejleszteni kéne gyorsasagban szinte mindenhol a fővonalakra meg gyorsvasutat, és a terherszállitásban is.

"Ajánlom figyelmedbe Hanlon borotváját."
megfogtál, nem ismertem, csak az Occam borotváját: "Sose tulajdonítsd rosszindulatnak azt, ami kellően megmagyarázható az ostobasággal."
azaz nem hiszel az összeesküvés-elméletekben. De én hiszek. ennyire nem lehetnek hülyék.

"Kialakítani valamit nem akkora kunszt (meglévőt államosítani pláne), de állami üzemeltetésben tartva, jól működtetni, na az igen, de még senkinek sem sikerült."
ne hazudj! nezz otána, olvass FAQsarokváltót, egy csomó allami nyereséges, és jól működik. és egy csomo multi meg rosszul.

"Nem. Az állam nem tudja ezt megoldani."
dehogynem, ennel a vadkapitalista világnál mindenképpen jobban.

"Ha ő munkahelyet teremt, akkor közben munkahelyeket szüntet meg a magas adóval"
ne viccelj! akkor lenne igy, ha lenne 10 millió vállalkozó. de van 3 millió nyugdijas, 3 millió gyerek,es 2-3 millió adózó megtermeli az eltartásukat...
még eltelik 20-30 év és 1 millió fogja megtermelni.

"ha az eladósodást választja, akkor a jövőben fog megszüntetni,"
ez igaz. és mindenki ezt szeretné, az is aki a hitelt adja, a nép és a politikusok is, de nem szabad!

"Ha lenne kinek eladni a termékeiket, akkor nem szüntetnék meg őket."
ne viccelj már. minden terméket mindig el lehet adni, csak több reklám kell, csak le kellene mondani a profit egy részéről.
a tungsram is gyártathatnn led-es lampákat ugyanott, ugyanannyi emberrel, de ez nem cél inkább banküzletből csinalnák pénzt ott több a profit.

"Semmi összeesküvés."
nem is állitottam csak azt, hogy fontosabb nekik a mai profit, mint a jövő .
@Karesz (Charlie):
Igen? Mégis mit akarsz szállítani, honnan és mennyit. Mert mondjuk egy 100 tonnás igényre nem érdemes fenntartani. A hasamra ütök és mondjuk évi 50000 tonna termelés fölött van. Hol van ilyen? Mondjuk egy v. két tucat helyen és annyi.

Beruházni remek dolog (persze ezt is csak ott érdemes, ahol igény van rá), de ha előtte nem racionalizálod a struktúrát, akkor megy a levesbe. Annak a pénznek semmilyen értelmes látszatja nem lesz és nem azért, mert ellopják. Persze lopnak is rendesen, de elfolyik a struktúrában.
Soha nem becsüld le az ostobaság erejét. Ez nem feltétlenül csak a bennük dolgozó emberek ostobaságát jelenti, hanem a struktúra ostobaságát is. Ez alatt értem a párhuzamosságokat, az osztályok közti kommunikációs anomáliákat stb.
Pont ezért működik sok multi rosszul, mert nagy és a struktúra spontán evolvált egy középvállalatból. Erről egy nap (,ha nem leszek lusta) írok kicsit bővebben is.

Látod, te is kimondtad. A bűvös szó a fővonal. A németek se építenek vasutat oda, ahol annyi utas van egy nap alatt, mint ahányan dolgoznak a vonalon. Az ilyet meg kell szüntetni. A probléma az, hogy mi még ezt se tudtuk tisztességesen megcsinálni. Mert csak odáig jutottak, hogy leállítják a forgalmat. Na ja, de nem az viszi a nagy pénzt...

Már említettem, hogy soha nem az számít, hogy ki birtokolja a részvényeket, hanem, hogy ki üzemelteti. Ha azok a cégek is kvázi-költségvetési szervként működnének menthetetlenül szétrohadnának. Egy ilyennek nem érdeke a hatékonyság. Az az érdeke, hogy az utolsó fillérig elköltse amit kap.

Vadkapitalizmus??? Hol? Próbáltál már te vállalkozni?

Annál inkább igaz, hogy nem szabad tönkre tenni, azt, aki eltart.
Végre valami, amiben egyetértünk.

Maga a Lighting üzletág alig hoz nyereséget. Ha tudnád, milyen megtérülési mutatókat produkált, nem mondanál ilyet (de tőlem nem fogod megtudni, mert beperelnek). Ha ő lemond valamennyi profitról, az már jótékonyságnak számít. Pont ezért, a válság előtt el akarták adni az egész üzletágat. Csak hát, jött és megszűntek a jövedelmezőbb befektetési lehetőségek ergo maradt. Kis pénz, de pénz.
Próbálkoznak, de a LED nehéz ügy. Egyrészről rengeteg megoldatlan műszaki probléma van vele, másrészről nagyon drága, ezért nem fogy. A piac rettentő árérzékeny és magasról szarik a minőségre (bár a LED amúgy sem olyan jó). Kompaktból is csak az olcsó fogy.
@Karesz (Charlie):

"a tungsram is gyártathatnn led-es lampákat ugyanott"

nem fog, mert a GE nem foglalkozik félvezetőgyártással (teljesen más technológia és szakértelem szükséges hozzá). világító polimerekkel viszont fog foglalkozni, mert ahhoz értenek.
@dark future:
Magát a LED-et nem, de a kész lámpát elvileg gyárthatnák, mert vásárolt egy LED gyártó céget (még ha nem is élvonalbelit), bár én nem a helyében nem tenném. Ezek főleg elektronikai technológiai műveletek, amikre egy klasszikus lámpagyár nincs felkészülve (sem gépek, sem szakértelem), a maradék meg kézimunka, de az meg drága.
@Lord_Valdez:
Lord_Valdez 2009.11.13. 07:20:31
komolyan Lord élmény veled vitázni, most már hozod az én érveimet (is)

"Mégis mit akarsz szállítani, honnan és mennyit."
mindent, ami ma kamionnal megy.

"Mert mondjuk egy 100 tonnás igényre nem érdemes fenntartani. ... Mondjuk egy v. két tucat helyen és annyi."
ez egyrészt szervezés kérdése.
kellenek elosztók, azokat kiépiteni.
Kisujszállas mellett van egy nagy REWE kamion-áruelosztó, mellette fut a vasút, oda is ki lehetett volna alakitani. sőt szerintem azért pont oda került ha jön az EU szabályozás a kötelező vasútról, akkor könnyen átépithető legyen.

"Beruházni remek dolog (persze ezt is csak ott érdemes, ahol igény van rá),"
igény mindig van, PR feladat a felkeltése, de végre látod, a beruházás a lényeg, jelenleg szűkitett ujratermelés folyik magyarorszagon, azaz a a nemzeti jovedelem 6-7%-a csak azoknak a fogyasztási hiteleknek a kamata, ami helyett beruházni kellett volna.

" de ha előtte nem racionalizálod a struktúrát, akkor megy a levesbe."
igaz! racionalizáljuk a strukturát...

" a struktúra ostobaságát is. Ez alatt értem a párhuzamosságokat, az osztályok közti kommunikációs anomáliákat stb.
Pont ezért működik sok multi rosszul,"
BRAVO!!!! ezt is megértük, mióta irkalom neked ezt! semmivel se jobb a multi mint az állam.

"Látod, te is kimondtad. A bűvös szó a fővonal."
örvendek. de nálunk a fővonal gyorsitására sincs pénz, ellenben el akartak adni meg azt a kevés intercity-t is ami gazdaságos.

" A németek se építenek vasutat oda, ahol annyi utas van egy nap alatt, mint ahányan dolgoznak a vonalon."
az lehet, de sűrűbben lakottak és mindenfele jár vonat.

" csak odáig jutottak, hogy leállítják a forgalmat. Na ja, de nem az viszi a nagy pénzt..."
hanem a pályafenntartás, megint egyetértünk.

"Már említettem, hogy soha nem az számít, hogy ki birtokolja a részvényeket, hanem, hogy ki üzemelteti."
is is, ha igazad lenne akkor nem tőkés gazdaság lenne hanem menedzseri.

"Ha azok a cégek is kvázi-költségvetési szervként működnének menthetetlenül szétrohadnának."
vagy nem. mert miért jobb a francia állam mint a magyar, ha közműveket privatizálunk?
miért nyereséges a debreceni közmű és miért nem az miskolci?

"Vadkapitalizmus??? Hol? Próbáltál már te vállalkozni?"
itt nálunk, a rendszerváltás után megpróbálkoztam vele, de mikor kiderült, hogy csak vesztegetéssel lehet eredményesnek lenni, be se inditottam igazán, amugy most is vállalkozok egy kicsit.

"Maga a Lighting üzletág alig hoz nyereséget. ... és megszűntek a jövedelmezőbb befektetési lehetőségek ergo maradt."
valamennyire valameddig.

a nyereségességi mutatók meg manipuláltak, mindenhol.

"a LED nehéz ügy. Egyrészről rengeteg megoldatlan műszaki probléma van vele, másrészről nagyon drága, ezért nem fogy."
en nem állitottam hogy könnyű. azért drága mert kevés van belőle, ha nagy sorozatban gyártanák, olcsó lenne és több fogyna. egyébként ez a jövő.

"A piac rettentő árérzékeny"
már ahol van piac.

"és magasról szarik a minőségre"
lám lám csak nem piac az, ahol a jobb minőség hátrányban van, az erőforrások meg végesek.

"(bár a LED amúgy sem olyan jó)."
legalábbis ezt hiszik azok a tulajok, akiket a lusta menedzserek igy tájékoztatnak...
@dark future:

"a GE nem foglalkozik félvezetőgyártással"
de ha bankolással foglalkozik akkor erre is képes, a világpiacon meg minden megvehető!
lasd meg lordot
@Karesz (Charlie):
Egy kamion kb. 2 vagon. Egy vasúti szerelvény pedig 50 kocsi, vagy még több is lehet. Azért lássuk be, hogy ritkán keletkezik egy helyen, egy időben 25 kamionnyi áru. Ilyet tipikusan a nagy mezőgazdasági üzemek és a komolyabb nehézipar tud produkálni, de Magyarországon egyik se tipikus már jó ideje.
A kamion elosztónak pont az a lényege, hogy odaviszik vasúton és ott átrakják teherautókra, mert nem érdemes mindenhova vasúton vinni.

Az áruszállítás nem PR kérdés, sem pedig, hogy az adott helyen hányan élnek. Egy 500 fős falu, ha az egészet felpakolod sem tud annyi utasforgalmat produkálni, hogy érdemes legyen vasutat fenntartani.

Sok multi és gyakorlatilag minden állam, de ebből nem következik, hogy egyformák. Bár kétségkívül vannak hasonlóságok.

Igen, ez szomorú, hogy még felszámolni se tudunk rendesen. Ám ebből nem az jön, mint amit te hallani szeretnél, hanem, hogy ne végezzünk fél munkát. Azt kellene csinálni, hogy megszüntetik a forgalmat, átrakják a szerelvényt oda ahol hasznát veszik (esetleg, ha nem megy, akkor leselejtezik), elbocsájtják az ott dolgozókat stb. Ha csak az elsőt csináljuk meg, akkor adtunk a szarnak egy pofont.

Menedzseri gazdaság :) Ez jó. Talán nem is sejted, hogy mennyire találó.

A francia állam nem pótolja ki a veszteségét, ezért érdekelt a költséghatékonyságban. Ha a magyar se tennék, akkor itt is működhetne. Ezért mondom, hogy nem a tulaj az érdekes, hanem, hogy piaci logika szerint működik-e, vagy költségvetési szerint.
Tudom, én? Szerintem ismerem a debreceni valami közmű titkát?

Persze, hogy manipuláltak, de felfelé szokás, nem lefelé. Ez olyan, mintha valaki azzal dicsekedne, hogy kicsi a farka.

Nagyobb darabszámban valóban olcsóbb lenne, de akkor se lenne olyan olcsó, mint a kompakt. A LED sem árban (lumen/dollár), sem fényhasznosításban (bizony), sem színvisszaadásban (meglepő, de igaz) nem éri utol a kompakt fénycsövet. Ciki, de ez van. A LED egyetlen igazi előnye, hogy a kompakt lényegében elérte a határait. Majd a fotonkaszkád fényporok dobnak majd rajta egy hasamra ütök 30%-ot, de annyi. Nincs benne további potenciál. Ezzel szemben a LED előtt még számos fejlődési lehetőség áll, igaz megoldatlan problémák is. Pl. a hőelvezetés a jelenlegi foglaltok mellett megoldhatatlan (háztartások százmillióit kellene átépíteni), de a nagyobb baj, hogy az áramsűrűség növelésével esik a fényhasznosítás. Ennek azonban még az okát se tudjuk.

A piac nem garantál sem minőséget, sem árat. Azt garantálja, hogy tükrözi a preferenciákat. Ha úgy tetszik megengedi az olcsó szart és a drága minőséget egyaránt, csak a drága szart nem. Kivéve persze, ha az emberek azt preferálják, de ez ritka, viszont lehetőséget kínál a választásra.
@Lord_Valdez:
"Egy kamion kb. 2 vagon. Egy vasúti szerelvény pedig 50 kocsi,"
állitólag (forrás ÉS) 4000 kamion megy át a Tisza hidon Tokajnál (?) naponta.

"a nagy mezőgazdasági üzemek és a komolyabb nehézipar tud produkálni, de Magyarországon egyik se tipikus már jó ideje."
elég baj, mindakettőt vissza kell hozni.

"A kamion elosztónak pont az a lényege, hogy odaviszik vasúton és ott átrakják teherautókra, mert nem érdemes mindenhova vasúton vinni."
igen de ilyenke sincsenek, és a kisujszállási kifejezetten közúti átrakó.

"Az áruszállítás nem PR kérdés,"
nem hát, azt arra irtam, hogy mindent el lehet adni, megemelt reklámköltséggel.

"Egy 500 fős falu, ha az egészet felpakolod sem tud annyi utasforgalmat produkálni, hogy érdemes legyen vasutat fenntartani."
ugy van! de ha teszek oda egy szemétégetőt vagy egy nagyipari autobontót, akkor mar igen.

"Ám ebből nem az jön, mint amit te hallani szeretnél,"
fogadok, hogy nem talalod el mit szeretnék hallani...
ugyanis az rendben hogy egyes szárnyvonalakat föladunk, de azért a többit meg fejlesztjük ezerrel...
és nem azt szedjük föl, amit az imént korszerűsítettünk.

"hogy megszüntetik a forgalmat, átrakják a szerelvényt oda ahol hasznát veszik (.... Ha csak az elsőt csináljuk meg, akkor adtunk a szarnak egy pofont."
a javaslatoddal is.
fel kell szedni a vasutat, az is munkalehetőség, néhaány nem gazdaságos szárnyvonalon, de a többit fejleszteni, ipart mezőgazdaságot tenni mellé...

"Menedzseri gazdaság :) Ez jó. Talán nem is sejted, hogy mennyire találó."
talán te is hallottál a Szelényi féle az értelmiség útja az osztályhatalomhoz c. könyvről...
hát nem jött be,

"A francia állam nem pótolja ki a veszteségét,"
a renalutnál kipótolja.
ezért érdekelt a

" Ha a magyar se tenné, akkor itt is működhetne."
hát akkor ne tegye. rajtunk mulik. eladósódni sem lett volna muszáj.
egyetlen orszag vagyunk ahol a rendszerváltás nem sikerült.

"Szerintem ismerem a debreceni valami közmű titkát?"
ha nem is ismered, azt azért lathatod, hoyg lehet betartani is törvényeket és jól is működni.
kórházak is vannak olyanok akik mindig 100 milliós hiányúak, masok meg betartják és nem lépik túl a költségvetést.

"Nagyobb darabszámban valóban olcsóbb lenne, de akkor se lenne olyan olcsó, mint a kompakt."
dehogynem.

"A LED sem árban (lumen/dollár), sem fényhasznosításban (bizony),"
az előbbit értem az utóbbi micsoda?

"sem színvisszaadásban (meglepő, de igaz)"
szerintem veszett kékes fénye van...
de alig fogyaszt valamit, nem melegszik.

"a kompakt fénycsövet. ... Nincs benne további potenciál. Ezzel szemben a LED előtt még számos fejlődési lehetőség áll, igaz megoldatlan problémák is."
hát ezt irtam én is fejleszteni kell beruházni... na de ha bankszektor több profitot hoz..

"a hőelvezetés a jelenlegi foglaltok mellett megoldhatatlan"
na ezt nem ertem, a villanykorte izzoja több ezer fokos, mi van a LED melegedésével?

"A piac nem garantál sem minőséget, sem árat."
akkor nem piac.
ugyanis mindig mindenki jó minőségűt akar venni olcsón.

"csak a drága szart nem."
ne viccelj velem LORD divatrol nem hallottál még?
eastpack nike stb?
@Karesz (Charlie):
Nagyszerű és ugyanonnan mennek, ugyanoda?

Ahhoz tőke kell és valaki, aki megveszi. Főleg ez utóbbi, ami hiányzik.

A reklám semmire se jó, potenciális vevők nélkül.

Jó, és hányra van szükség? Ezrekre? Nem, csak néhányra. Ezzel megoldhatod mondjuk 5 helyen.

Ipart tenni, meg mezőgazdaságot, de szép dolog, csak pár bökkenő. Az egyik, hogy nincs tervgazdálkodás, a másik, hogy minek. Az ipar csak akkor létesül, ha el tudja adni, amit termel. Enélkül csak odaraknád, pár év alatt tönkremenne és rakhatsz oda megint valamit, ami majd ismét tönkremegy.

Elég baj az, hogy a Renaultnál megteszi, de ezen lehet vitatkozni, mert ez egyszeri dolog. Ám egy állami cégnél ezt minden évben megteszi. Ettől degenerálódik, mert nincs rajta semmi teljesítménykényszer.
Működhet jól is éppenséggel, mert minden vállalat életébe becsúszhat egy-egy jó vezető, de kérdés az, hogy 20 év múlva is jól működik-e. Teljesítménykényszer nélkül csak idő kérdése és elkurvul. Ha úgy tetszik bele van kódolva.

Már anyagárban sem jön ki olcsóbbra. Az egykristálygyártás nem olcsó játék, még nagy mennyiségben sem.

Hogy hány lumen fényt bocsájt ki egy watt elfogyasztása mellett. Egy kompakt 40-60 lm/W, (de létezik 80 is), míg a teljesítmény LED 30-60 lm/W (,de kész rendszer inkább az aljához áll közel).

LED-et kétféleképp lehet használni. Az egyik, amikor alig fogyaszt és alig melegszik, na, de fényt is alig ad. A másik, amikor elég tűrhető fényt ad, de komolyan melegszik.
Ez azért is gond, mert az izzó lámpával ellentétben, a hőmérséklettel nem nő, hanem csökken a fényhasznosítás. Az izzólámpa spirálja bár több, mint 2000 fokos, de az bírja a meleget, sőt igényli. A LED viszont nem bírja. A hőmérséklet emelkedését meredek élettartam csökkenés kíséri. (Igazság szerint az izzóét is, de az kicsit más tészta). Ha megnézel egy komolyabb LED lámpát az első, ami szemet fog szúrni, hogy az egész másból sem áll, mint hűtőbordából.

Hogyne szeretnének, csakhogy ami nem lehetséges, az nem lehetséges akkor se, ha igény van rá. Mindössze annyi lehetséges, hogy lassan közelítődik ez, viszont ezzel együtt átértékelődik az olcsó és a minőség fogalma is, tehát végül is ugyanúgy elérhetetlen marad.

Van ilyen, de a legtöbb terméket nem divatból vesszük és a divat mulandó. Hosszútávon viszont a szar és drága kihullik.
@Karesz (Charlie):
"A rendszerváltással kb 2.5 millió munkahely veszett el."
Kicsit sokak tűnik, de nagyságrendileg stimmel. Azonban 100%-os foglalkoztatottságnak álcázott kapun belüli munkanélküliség sem jó dolog (az illető környezete szempontjából jobb, mint lábat lógatni, azonban a nemzetgazdaságnak nem használ).

"nem tudja! nagyon naiv vagy ha azt hiszed embereket lehet kényszeriteni barmire is, pláne demokráciában."
"az a kérdés hogyan oldod meg, hogy dolgozzanak?"
Az éhség nagy úr.

"de nem megy, es nem felügyeli, ha mégis, ott meló nem lesz. drágább a bér is mint a segély, nem tud elmenni dolgozni hivatalosan, mert feketeén akkor nem tudna, az meg kell a megélhetéséhez. Az ellenőrök hada nagyon drága ls őket is ellenőrizni kéne."
A segély feltételéül kell szabni a közmunkát (pl. a románoknál tudtommal havi 72 óra kötelező). Ez még mindig olcsóbb, mintha alkalmazottal vagy szolgáltatóval végeztetné.

"az demotivál, hogy nincs értelmes munka. Hogy azt takaritja ami már tiszta, vagy sose volt takaritva az elmult 50 évben."
A "minek dolgozak, ha a f@szomből megélek" típusúak örüljenek, hogy kapnak ilyen munkát.

"hanem, dobjuk le a Tajgetoszról?"
Nem a Tiergartenstrasse 4 alatt dolgozom, de akkor se az én adómból adjon inni az állam az alkeszoknak (majd gyógyítgassa őket). (By the way úgy tudom, hogy a Tajgetoszról leginkább bűnözőket dobtak le, a "nyomorék" gyerekeket kirakták, és vagy hazavitte egy gyermektelen házaspár, vagy rabszolgakereskedő szedte össze őket :( )

"ha lenne logikus gondolkodasa akkor igen, de nincs, uzsorakamatot se venne fel, de most még könyörög érte."
Nem kell ide logikus gondolkodás: ha nem dolgozik, akkor nem kap zsét és éhenhal. Ha lop, akkor irány a börtön; ha rabol, akkor irány a kőfejtő.

"igen. ha rajtam mulna munkanálküli segély se lenne, akkor kapnának, ha bejárnának, fölkelnének, atképeznék Őket, stb. dehát nem lehet."
A KMK részével nem értek egyet (ha van vagyonod / jól érzed magad csövesként, akkor ne dolgozz, de akkor is fizess TB-t), a második részével igen.

"dehogynem sőt csak ugy megy. pl hozunk bonyolult törvényeket, amiket bürokraták ellenőriznek."
A külföldi befektető erre azt válaszolja: Screw you guys, i'm goin' home.

"de ez csak úgy menne, ha a lányokat diszkriminálnák az egyetemi felvételinél."
WTF?

"nem egészen, addig sem kell munkahelyet adni, segélyt se, sőt még fizetnek is (48%)!"
Én csak az állami finaszírozású kvótáról beszéltem.

@Lord_Valdez: "A LED sem árban (lumen/dollár), sem fényhasznosításban (bizony), sem színvisszaadásban (meglepő, de igaz) nem éri utol a kompakt fénycsövet."
A színnel tényleg baj van, de az öregedő kompakt csövek bemelegedésig leadott sápadt hullafénye elég szörnyű.
A fényhasznosításban (lumen/W) már most jobb a LED mint a cső (90 vs. 75), az élettartama többszörös, a fényerőszabályozás triviális (PWM), nincs benne higany. A hűtés tényleg macerás, de álmennyezetes kivitelben (irodák) megoldható.

Karesz: "na ezt nem ertem, a villanykorte izzoja több ezer fokos, mi van a LED melegedésével?"
Egy 60W-os izzó min. 57W-ot disszipál, de egyrézt elég nagy a mérete, másrészt bírja a meleget. Egy ennek megfelelő kompakt fénycső kb. 11-12W-os, ez kb. 8-9 W-ot disszipál, az elektronikája nem szereti a nagy meleget, de ez is elég nagy ahhoz, hogy az üvegcső leadja. Egy hasonló fényteljesítményű DC LED (ez nem E27 foglalos, 3-12VDC-t igényel típustól függően) 9-10W-os, itt 6-7W-ot disszipál maga a félvezető (kb. körömnyi), és nem szereti a meleget, ezért hűtőbordára kell szerelni. E27-es foglalatban még nem találkoztam 2W-nál nagyobbal (ez max 15W-os izzónak felel meg), ezeknél még nem volt gond a hűtéssel.
@Karesz (Charlie): @evil overlord: @Lord_Valdez:

De én elég biztos forrásból (a GE Hungary egyik felsővezetőjétől) tudom, hogy a GE nem akar félvezetős LED-ekkel foglalkozni. Világító polimerekkel viszont igen, mert ahhoz egyrészt van technológiája, másrészt szerintük az a jövő (az előadáson mutatott képeket prototípusokról, a cél az, hogy egy évtizeden belül világító tapétákat gyártsanak, ami homogén fényűek, nem vakítanak, és egy sor egyéb jó tulajdonságuk is van).
@evil overlord:
Ezt a magas fényhasznosítást csak a kis teljesítményű (<1W) LED-ek tudják, abból meg rengeteg kellene. A nagyok messze elmaradnak ettől. Még az adatlapokon se nagyon fordul elő 70 lm/W-nál jobb, de az 25°C-os réteghőmérséklet mellett értendő. Pl.: itt van egy Luxen K2: 140 lm, 1500 mA, 3,85V, ez máris 24 lm/W-t ad ki. Mondjuk ez akkor mocskosul ki van hajtva, de még melegszik is egy kicsit már ott tartunk, mint egy halogén izzó. Ha vissza vesszük 350 mA-re, akkor 60 lm, 3,42V, azaz még mindig csak 50 lm/W. Ennyit egy kompakt is tud.
Ami az élettartamot illeti, magának a LED-nek valóban sokkal nagyobb, de sajnos, az elektronikáé nem nagyobb 20-25 ezer óránál. Ezért egybe építve az eredmény hasonló, mint a jobb minőségű kompaktoknál.

@dark future:
Némileg szkeptikus vagyok. Tartok tőle, hogy lesznek gondok az élettartammal, színdrifttel és az egyenletlen öregedéssel (pl. ahol éri a nap), de nem károgok előre. Majd meglátjuk.
@Lord_Valdez: Seoul Semiconductor P7: 10W (3.6V 2.8A), 700(typ)-900(max) lumen (a nyavalyások persze a 900-at hirdetik), 1.4A-nél 400 lumen(typ). Persze ehhez kell még egy hatékony (kapcsolóüzemű) táp. By the way a Sunon gyárt halk hűtőrendszert LED-hez (ez persze rontja a teljes rendszer hatásfokát).
Valóban, a jelenlegi OLED-eknél nagy gond a színek eltérő öregedése, de itt is van hova fejlődni.
@evil overlord:
Igen, igen, valóban létezik ilyen, de ez inkább a kivétel, mint a szabály. Ez a piac csúcsa, kb. még hasonló a Cree MC-E, azt slussz. Léteznek fénycsövek is, amik elérik a 100 lm/W-t, de nem tipikus.
Amellett, hogy ezek elméleti értékek. Azt feltételezi, hogy egy végtelen hűtőfelülettel ellátott LED dolgozik egy -5°C-os szobában.
Ha te ebből kész lámpát csinálsz újra lent vagy 40 lm/W környékén.
Illetve halkan teszem hozzá, hogy van itt még egy kis turpisság, ugyanis ez nagyon kék, emiatt kisebb a fényporveszteség, de háztartásba nem igazán szerencsés.
Kiütéssel győzött az ellenreformáció.
Jön Laca bá, meg a sok-sok szocializmus?

index.hu/belfold/2009/11/24/kovacs_laszlo_hozna_a_tobb_szavazatot/
süti beállítások módosítása