W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A költő visszatér

2009.11.02. 11:08 Tóta W. Árpád

 

Gyurcsány megszólalt végre, és olyan, mint volt. Mármint amikor elkúrta.


299 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr211492642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nemzetközi közösséghez fordul az MSZP! 2009.11.04. 21:15:23

A szocialisták a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén mutatták be bizonyítékaikat a Fidesz atomprogramjáról, amelyről rövid értesítést küldtek az IAEA számára is. Sajtóértesülések szerint a bemutatott bizonyítékok között szerepel többek között a felc...

Trackback: Jubileumi záróbuli 2009.11.03. 18:01:55

Nemzetének hű cenzora, a botox klub tiszteletbeli tagja Lendvai Ildikó pénteken jubileumi szónoklatot intézett pártjához. A "folyton változó MSZP-t" buzdító szavakkal és mérföldkövek kijelölésével erősítette meg Lendvai a katasztrófa elő...

Trackback: "Demokraták, ébresztő!" 2009.11.02. 11:28:36

"Ez a pályafutás a kívülálló, a föltörekvő plebejus dacreakcióinak, önmagát vállaló gőgjének és a följebbvalókhoz, elöljárókhoz való asszimilációs vágyának az egyedülálló keveréke." (Tamás Gáspár Miklós) Hajdanán keringett egy legenda, miszerint

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): Hiába azonos egy motorvonat fogyasztása egy buszéval, még nem biztos, hogy a teljes működési költség azonos, ui. a fix költség nagyobb (pályát karban kell tartani, nagyobb személyzet stb.) Ha a vonalat teherszállításra is használják, akkor persze jobb a helyzet.

"Gőzmozdonyai kétszer olyan hatékonyak, mint az 1930-as tervezésűek, gyakorlatilag versenyre kelnek a modern dízel motorokkal is, működés közben fele annyi üzemanyagot fogyasztanak utasonként."
Nem tudom, hogy mennyire jók a mozdonydízelek (gondolom > 40%), de hajóban van 50% feletti termikus hatásfokú, annak a kétszerese már örökmozgó. A gőz előállítás során is veszteség lép fel.

"Ha már kiforrott technológiákkal akarjuk környezetbaráttá tenni a vasútat, akkor meg villamosítani kellene a dízeles vonalakat."
Pontosan.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
Szintén zenész? Elnézésed, ez nálunk egyfajta szólás, azt hittem közismert. Ha jól emlékszem valamilyen viccből származik. Azt jelenti, hogy ez is ugyanaz, ez sem különbözik az előzőtől. Tehát amikor azt írtam, hogy szintén zenész akkor azt szerettem volna közölni, hogy a kérdés itt is ugyan az, mire érv amit írtál.
@okostojgli: "Az "is"-sel van gondom"

Ne legyen.
Amint mondtam, amikor hatalmon volt a fidesz és potenciálisan éppen a görbe felszálló ágában voltunk --vagyis adott volt a lehetőség reformokra-- akkor nem lépte meg, sőt továbbmegyek, nem lépett semmit, egyetlen lépést sem.
Vagy a valós világnézet hiányzott hozzá vagy a lenyúlási inger elnyomta a reformlázat.

Részemről tizenéves korom óta "mindenről az jut eszembe" hogyan lehetne jobban csinálni... a fideszben --az egész kormányban-- egyetlen ilyen ember sem található? Ha valódi elveid vannak, és ha lehetőséged van rá (értd kormányra kerültél), akkor az elveidnek megfelelő irányba fordítod a dolgokat.
Konklúzió: nincsenek elvek (vagy a még rosszabb eset, hogy sz*remberek gyülekezete).
@okostojgli: "Az "is"-sel van gondom"

Bocsi, Te a fideszen kívüliekre gondoltál.
Bevallom az mszp és járulékos szdsz legnagyobb érdeme az volt, hogy jobboldali gazdaságpolitikát folytatott (finomítok, még a legjobboldalibbat az összes közül).

Ez azonban nem szépíti, hogy akárhogy nézzük, egyik párt sem áll ki értelmes, magyarázható, alátámasztható egyértelmű kapitalista elvek mellett. Pl. hogy van szociális védőháló, de az csak a lehullóknak és csak amíg talpra nem állítják őket, egyébként pedig nem vesszük el a teljesítők kedvét a túladóztatással. Vagy hogy a pazarló, felesleges és megreformálhatatlan állami intézményeket kiszervezzük hatékony magáncégekbe. [nem monopoliumokba! hanem versenyző, pontos szabályok közt tevékenykedő szolgáltatókhoz]
ezt véletlenül elolvastam, mert nem vettem észre, hogy te írtad...és jó!
@malac69 demokrata felébredt!:

"Gondolj csak bele, h fél év szünet után erre a beszédre volt képes, amit most elmondott. Semmi oka nem volt, h egy ilyen vehemens, túlmozgásos, érzelmektől túlfűtött és végzetes jelzőkkel terhelt beszéddel térjen vissza."

1. Nem "tért vissza". Továbbra sem aspirál miniszterelnöki pozícióra. A választások előtti vidéki kampánykörutakig továbbra sem fog megjelenni a nyilvánosság előtt. (Szerintem akkor is csak zárt helyeken fog fellépni, ahol a saját párttársai és megmaradt hívei előtt fog beszélni, mert tudja, hogy személye egyértelmű taszító erő a választók számára, ill. el akarja kerülni a kellemetlen helyzeteket pl. a jobboldali kereplőket. Ha van esze - és én biztos vagyok benne, hogy ennyi azért van - akkor legalább egy évig kussban lesz, minimum a 2010-es ökormányzati választásokig.)

2. Szerintem a saját (illetve szoci) szemszögéből volt oka rá, hogy ilyen vehemens beszédet mondjon, hiszen egy finoman fogalmazva sajátos demokráciafelfogással rendelkező ellenzék "dörömböl a hatalom kapuján" és akarja azt magához ragadni (csak remélhetjük, hogy nem 2/3-os parlamenti többséggel).

3. Lelkesíteni nem lehet úgy, hogy megalszik a tej a szádban, emlékezz Viktor 2002-es két választás közti beszédére. Mert a sok lelassult, összezuhant szocit próbálta felrázni (sok hülyeséggel, olykor olyan paneleket előszedve amivel esetleg felrázhatja a hallgatóságot). Szóval - és erről szól Árpád postja - nem azzal van a baj _ahogyan_ beszélt, hanem azzal _amit_ beszélt. Te eldöntötted - és mélyen hiszel benne - hogy minden más magyar politikussal szemben ő egy mentális problémákkal sújtott alak, egy klinikai eset, szerintem meg egyszerűen csak túl sokat hibázik, rosszul mér fel helyzeteket, néha túlzásokba esik, néha nem jól/jókor/jót szólal meg (magyarul rossz politikus).

4. A túlmozgás, széles gesztikuláció tipikus szónoki (színházi) panel, gondolj megint csak Viktorra, pl. régebbi évértékelő beszédekre, vagy amikor a 2005-ben végigjárta a nemzeti konzultáció keretében az országot, ott is volt sok gesztikuláció, meg mozgás a szónok részéről. Az, hogy Viktor színészkedése számodra szimpatikusabb, Gyurcsány meg ripacs, az ebből a szempontból lényegtelen, ettől Gyurcsány még mentálisan nem problémás.

Ezzel ezt a témát én itt be is fejezném, részemről mindent elmondtam.
@eMeL: Erre akkor egy hasonlóan általánosító közhellyel reagálnék: mi van, ha azt az első lépést is rossz irányba tettük (volna)?

Máshonnan hozok fel egy példát: tanárként (is) dolgozom, ezért erre van némi rálátásom, a példa is innen származik. Tegyük fel tehát, hogy így hangzik a népszavazáson felteendő kérdés: egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok munkáját időnként teljesítményértékelésnek vessék alá, és a javadamazást annak eredménye alapján állapítsák meg? Ki az, aki erre ne ixelne egy kövér IGEN-t? Nos, a rendszert mostanában kezdik bevezetni, de - jó magyar (vagy szoci-szadi) szokás szerint - alaposan elkúrva. A tanárokat az intézmény vezetői minősítik, ami egy abszurdum (kifejtsem miért, vagy egyértelmű?), az eredmény tehát csak újabb kontraszelekció. Jobb lett volna tehát, ha nem csinálnak semmit...

Ugyanígy a vizitdíj / tandíj esetén. Sokkal többet számít a hogyan, mint az igen / nem.
- Hu … mondom, hu!!!
- Ijesztgetsz, lepedő?
- Én nem lepedő vagyok!
- Hanem.
- A magyar értelmiség szelleme.
- Absztrakt vagy konkrét?
- Is. Konkrétan a falon át jöttem, ugyanakkor mintegy kvintesszenciája vagyok …
- Mit akarsz, lepedő?
- Mint már említettem volt …
- Oké. Mit óhajtasz, kvintesszencia?
- Hát, nem dicsérni jöttelek, Ferkó komám.
- Azt rögtön gondoltam. Nem emlékszem olyan pillanatra, mikor segítettél volna nekem. Lepedő komám.
- Én csak felhívtam a figyelmedet a hibákra.
- Hát persze. Mindig és mindenhol írtad, hirdetted, ordíbáltad és sulykoltad, hogy mit csináltam általában és minden egyes részletében, nagyon vagy különösen rosszul, etikailag, gazdaságilag, és egyáltalán. Ez főleg akkor segített igennagyon engemet, mikor a hiány leküzdése után megpróbálkoztam néhány reformmal, és egyszerre kellett küzdenem az SZDSZ, az MSZP, a KDMP és a FIDESZ ellen. Kihagytam volna valakit?
- A zembereket.
- Igaz. Azzal a négy hülyével még csak elbírtam volna, de a véleményformáló értelmiség folyamatos uszító munkája ellenében már nem lehetett kapitalizmust építeni. Viszont ti elértétek, amit akartatok, olvasom, hogy megbízható statisztikák szerint a zembereknek már a háromnegyede sírja vissza Kádárt.
- Az is a te bűnöd. Különben is, mi nem a kapitalizmus ellen uszítottunk, hanem ellened.
- Tekintve, hogy akkoriban én akartam egyedül megvalósítható kapitalizmust, ez nem valami nagy érv.
- És az SZDSZ? És Bokros?
- Ők olyan kapitalizmust akartak, amit vagy gazdag országokban lehet megvalósítani, vagy éhséglázadásokkal. Mivel mi nem vagyunk gazdag ország, azt én nem akartam. Csak ti, mert a lepedők viszonylag jól keresnek.
- Tönkretetted a gazdaságot.
- Persze. Az iparnak például múlt év októbere óta 22 %-ot kellett zuhannia, hogy visszaessen a 2004.-es szintre. Ki tudod számolni, hogy mennyit növekedett 2004.-től a válság előtti időkig?
- Eladósítottad az országot.
- Még az a szerencse, hogy senki sem emlékszik Orbánra, Járaira meg Medgyessyre. Olyan aranyosak, ahogy mostanában nyilatkozgatnak, hogy hát ők igen, de aztán sajnos jöttem én. Orbán például 2002.-ben titkos hatszázmilliárdot hagyott a sifonérban beváltatlan ígéretként. A gazdasági válság előtt viszont emlékeim szerint 240 forint volt egy euró, és három százalék körülinek ígérkezett az ÁHT hiány.
- Megint baloldali beszédet mondtál az MSZP kongresszuson.
- Érdekes lett volna, ha a huszadik évfordulón jobboldalit mondok.
- Ezt bárki elmondhatta volna.
- Hogy hangoztassuk az eredményeinket, mert helyettünk nem teszi meg senki? Úgy tudom, a legtöbbjét velem érte el a koalíció. Infrastruktúra, stabil finanszírozhatóság, viszonylagos szociális biztonság. Hogy álljunk ellent az ordas eszméknek? Ez az én szövegem, és én jártam ellentüntetésre. Vagy láttál ott valaki mást?
- Akkor is! Ha nem találtál ki újat, maradtál volna otthon.
- Mit kellett volna kitalálnom?
- Hát minimum a spanyolviaszt, de legalább, hogy mindenkinek jó legyen. Mi bíztunk benned, de csalódtunk. Nem tudsz járni a vízen, nem találtad fel a spanyolviaszt, és azt se tudtad elintézni, hogy mindenkinek jó legyen.
- Jelenleg válságkezelés van.
- Látod, látod, még azt se te kezeled.
- Azért nem én, mert nekem se az SZDSZ, se az MSZP nem szavazta volna meg. Ezért mondtam le. Egyébként a Bajnai nem kezeli jól?
- Háááát … talán inkább fel kellene pörgetni a gazdaságot.
- Szóval hazudtál nekem. Te nem az összes értelmiségi szelleme vagy, hanem a csak humán értelmiségé, különben nem mondtál volna ekkora marhaságot.
- Hogy képzeled … hogy én … a tiszta ráció …
- Ráció? És humán értelmiség? Együtt? Ne fárassz, lepedő. Te soha nem értetted meg egyetlen lépésemet se, soha nem tudtad elfogadni, hogy én politikus vagyok, és nem magasztos széplélek, akinek fennkölt lénye együtt rezeg a világ úrifiúival, valamint betartja a zsúrokon kicsiszolódott etikettet, neked voltak ugyan céljaid, ahogy nekem, de sose csináltál a kritizáláson kívül semmit, csak mindig sóhajtozva vártad, hogy valaki kikaparja neked a gesztenyét. Persze bokrosi szigorral tiporva el a saját érdekedben a szerencsétleneket, még akkor is, ha nincs válság, ugyanakkor a spanyol udvar összes szabályzatát szigorúan betartva. Na menjél haza, és írd meg szépen, hogy a Gyurcsány már megint. Attól megnyugszol egy darabig.
- És azt se mondhatom, hogy hu?
- Ha kérhetem. Dolgom van. Érthető?
Az az igazi döbbenet, hogy miközben Gyurcsány nyilvánosan ripacskodik, az mszp-nek meg láthatóan lövése sincs, hogy mi lenne a megfelelő kommunikációs stratégia, a Jobbik szépen jön föl, professzionalizmusban is.

Most futottam bele ebbe a klippbe:
kuruc.info/r/34/49103
Elképzelem fizetett reklámként, HD minőségben, Dolby surrounddal...

Mennyire ütős már ez? A végén még beállok gárdistának :-). Van üzenete, van íve, van dinamikája, tiszta hollywood feeling.

A nagyságrendileg nagyobb pénzből garázdálkodó pártok meg ötlettelenül, unalmasan és hiteltelenül fröcsögnek, ígérgetnek, riogatnak évek óta. Urak, elvtársak, össze kéne kapni magukat egy kicsit jövőre...
@vakapad:

hhuu, vazze, ez mélyen ül, akárcsak a szemem! gratula! a 2008. márciusi öntökönszúrás apológiáját látom hempergetni a panírban. :)))
@dark future: tudják, hogy nem ők lesznek a nyerőpozícióban, így minek pocsékolják a pénzt a kampányra?:)
@eMeL: "egyik párt sem áll ki értelmes, magyarázható, alátámasztható..."

Igazad is van meg nem is. Igazad van, mert a szocik úgy kihátráltak Gyurcsány mögül, hogy csak. Mégis ők (+SzDSz) voltak akik bevállalták Bokrost 95-ben miután Békesi szépen nyugiban elmondta baj van, ő nem kellett, viszont kellett Bokros, aki azt mondta baj van. De közben egy kurva nagyot csapott az asztalra. Röhej, a szép szónak nem hisznek. Mint az emberek általában. És mit hoz a jövő, Gyurcsány és finomkodó lépései nem kellenek, ellenben Bajnai, aki úgy visszavonatja a 13. havit, hogy csak. Ilyen az ember, a szép szónak nem hisz. De amit akartam írni, hogy miért egy nevében, világnézetében szocialista párt kell, KELL, hogy bevállalja Bokrost, Gyurcsányt, Horváth Ágnest, Bajnait. Hogy lehet az, hogy a jobboldal (Fidesz) kapásból mindent elutasít mert az népnyúzás. szerintem ez kibaszott képmutatás részükről. Az más kérdés, hogy ha már bevállalták Bokrost, Molnár Lajost, mennyire értenek is hozzá.

A szocik tragédiája, hogy, idézem: "Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi." Szóval a szocik nem tudnak szocik (komcsik?) lenni és nem tudnak a jobboldali vizitdíj, tandíj 13. elvonása ellen tiltakozni. Mert NINCS. És mert nincs, ezért rájuk marad. Kibaszottul paradox helyzet. Azt kell meglépniük ami ellen leginkább tiltakozni szeretnének.

Egy dologban reménykedem, jövőre kiderül feketén-fehéren, hogy a KERÍTÉS NINCS KOLBÁSZBÓL. Nem azért mert ellopták, nem azért mert elkúrták hanem mert NINCS, NEM is VOLT, és NEM is LESZ. De hát 3,5 millió vadbaromnak magyarázd meg, hogy a 300,- vizitdíj nem a világ vége.
Még egy: "az utóbbi hetekben megjelent főigazgatói tacepao arra kéri a betegeket, hogy az orvosnak szánt hálapénz felét adják az intézménynek. A nyilvánosságot kedvelő Csiba Gábor főigazgató, aki a KDNP országos elnökségének tagja, 2007 augusztusában elsőként ragasztotta a vizitdíj-automata mellé Gyurcsány Ferenc és Horváth Ágnes miniszter képét. A megyei kórháznak, amely 2004-ben 10,6 milliárd forintból gazdálkodott, tavaly 16,2 milliárdból kellett kijönnie", írja a HVG szept. 12-ilapjában.

Szóval ekkora kibaszott köcsögséget mint ez a Csiba Gábor, leírom még egyszer hátha valaki pofánveri a faszkalapot: CSIBA GÁBOR, szóval ez az idióta uszít a szaros 300 forint és kitalálóik ellen, de pofátlan módon képes elkérni a betegtől mondjuk 30.000 forint hálapénzt. Anyádat, azt.

És ilyen arcátlan, mi több, pofátlan gyűlöletkeltő gerinctelen faszkalapok fognak jövőre kormányozni. Uram-atyám.
@Guga: Malac minden kommentjéről az agresszív kismalac vicc jut eszembe: Kismalac a kerékpárjával beleesik az árokba. Megütötted magad? Én így szoktam leszállni. Jo!?
Gyurcsány valóban túlzottan gesztikulál (és nem úgy mint mondjuk egy olasz), gátlás nélkül állít valamit és az ellenkezőjét pár napon belül, látszólag nincs szégyenérzete és önkritikája, erős a kiválasztottságtudata ami úgy érzi feljogosítja hogy akár rossz tettek árán és az emberek akarata ellenére is jót tegyen. Érzelmi kitörései látványosak (kifejezett érzelmei szélsőségesek mint mondjuk Hitleré), pityereg vagy haragvó angyalként csap le a náci pondrókra.

Nem lehet egyértelműen kimondani vizsgálatok nélkül hogy Ő egy viszonylag jól funkcionáló mentális problémáktól szenvedő ember, ám több mint valószínű.

Hasonló fel sem merül Dávid Ibolya vagy Bajnai kapcsán. Sok a parlamentben a gerinctelen, alja ember de látványosan pszichés problémás politikus a Lengyel és a Gyurcsány, az esztergomi ürge stb.. Látjátok van közöttük fideszes is csak nem vezető.

Tagadhatjátok de ezen nincs mit!
@Cartman (ex Cartman): "mi van, ha azt az első lépést is rossz irányba tettük"

Nem tudom mire gondolsz? A korházbezárásra?
Az szükségszerű volt. Egyetlen hibát tudok, de az meg az évtizedes halogatás miatt van. Nem a "természtes kiválasztódásra" bízták.
Persze ahhoz meg privatizálás és korrekt finanszírozási remdszer kellett volna... az meg ilyen ellenszélben leányálom.

Nem tudom mire gondolsz? A vizitdijra?
Az szükségszerű volt. Egyetlen hibát tudok, de az meg az évtizedes halogatás miatt van. Nem 300 Ft-ot kellett volna, hanem valamiféle casco szerű önrészt. Betegnek a tb által kiküldött számlával (persze részletfizetés, szociális hozzájárulás [nem tb-től, hanem valamilyen szociális alapból] stb) és egyidejű tb járulék csökkentéssel. Ehhez persze korábban, megszorításoktól mentes időszakban kell(et) volna kezdeni... az meg ilyen ellenszélben nehéz, ha az ellenzék nem elenezte az "elkúrást", hanem keveselte.

Nem tudom mire gondolsz? A tandíjra?
Az szükségszerű volt. Egyetlen hibát tudok... az meg ilyen ellenszélben...

Nem tudom mire gondolsz? A .........?
Az szükségszerű volt. Egyetlen hibát tudok... az meg ilyen ellenszélben...

Bármit ki lehetne ragadni. Persze hogy minden kapkodó és esetleges, de vajh "ki" a felelős, hogy nem lehet semmit komolyan előkészíteni, többpárti megállapodássál beterjeszteni, össztársadalmi vitára bocsátani... egyáltalán nem lehet semmit csinálni?

Hogy a gyurcsányt is szidjam.
Nem öszödön hazudot! Korábban!
A 2006-os választások előtt azzal ámította a népet, hogy hogy már az íróasztal fiókban vannak a reformtervek, de csak a választások után lehet hozzákezdeni. Korrekt. Bekajáltuk.

A választások után meghogy nem kész tervek, de még tervcsírák sem igen estek ki az íróasztalból.
A másik nagy hibája, hogy hamarabb rá kellett volna jönnie: nem bír az ovi féle demagógiával, a zemberek begyepesedettségével, a saját pártja erős embereivel és az szdsz másirányával (iránytalanságával) egyszerre megküzdeni.
@dark future: "Mennyire ütős már ez?"

Mintha ezt a klippet valaki már megvéleményezte volna... le a sárga földig. Ne értsd félre, nem tartalmat elemzett: formát.

Lehet hogy te jól érezted volna magad az 50-es 60-as években. Akkor volt divat ilyeneket alkotni, ilyen stílusban, ilyen képekkel, keretekkel.
@combo:Egy XIX. század végi - XX. század eleji technika nem is lehet képes a XXI. század színvonalán lévő egyéb technikákkal (személyautó, busz) eredményesen versenyezni. A XXII. század emberének viszont valóban nem lenne mindegy, hogy most melyiket választjuk.
@malac69 demokrata felébredt!:
A Mentalista Alkalmatlanságról:
"Ravasz kérdés, mert te is pontosan tudod, h egy ilyen kérdésre képtelenség lenne egy kommentben válaszolni, de még tízben is lehetetlen."

Izé..
Ha kérdésnek ravasz, akkor állítani milyen?
Bölcs? Megfontolt? Megalapozott:-)

Gyurcsányra nem nehéz negatív jelzőt biggyeszteni. Sőt! Ma már inkább súlytalan.

Nincs itt ellentmondás?

Más:
Malackát nyilván nem kell kitiltani.
(egy órájára szívesen beülnék, kurvára kíváncsi vagyok, hogy ott hogyan osztja)

Tóta!
Nem akarnál írni erről az agyament, kameraérzékeny, megélhetési Ivády Gáborról? Nagyon felbaszott idegileg.
@dark future: "A nagyságrendileg nagyobb pénzből garázdálkodó pártok"
No igen, hogyne, persze.
Mostanában valami Moszkvából visszaguruló dollárokról is lehet hallani...
Árpi:
Hadd ismételjem magam.
"Te beleszerettél a szónokba. Nem csak hittél neki, hanem beleszerelmesedtél..." hetyke ajkabigyesztésébe, lárifárijába, lendületes szótöréseibe stb...
Van ez így.
Tudod igazság szerint Feri mindig is ezt mondta. Nem az volt a fő gondja sosem, mit tettek, hanem a következmények azon lehetősége, hogy mindez kiderül. Ez az igazságbeszédének lényege is.

Tudod, valahol derűs perceket szerez azt olvasni, hogy milyen nagyszerű dolog volt elvenni a 13. havi nyugdíjat... főleg hogy kb 2-3 más emberrel már akkor leírtuk ezt számokkal mikor ez egyenesen ostobaság sőt nemzet és nyugdíjasellenes vélemény volt... :]
Meg hogy oly keveseket érint negatívan". Oh... Hát igen, ez a különbség az általános korrekciós program (ami kellett volna de ma sincs) meg az általános juttatás a népszerűségért (na ez sokba került, le is irtuk az összegét :]) közt.

Amúgy meg... csak Bajnait sajnálom. Az az erő nincs a birtokában ami valóban kellene (ráadásul kényszerpálya + ortodox gp nézet rabja) de a külpolhoz mintha lenne érzéke... Igaz ezt a sunyi kis simulós engedékeny hátbaszúrós stílust a magyar néplélek plane ilyen helyzetben nehezen nyeli le.

Na mindenesetre, azért ne légy szomcsi, s ha kell zsepi csak szólj... :]
Depidben meg nehogy öngyi légy.
:]
Ha jól vettem észre, malac utolsó kommentje több, mint 1 napos. Most vagy TWÁ szünetelteti őt, vagy csak beragadtak a kommentek.

Remélem, ez a malac gyógyulásának első napja.
Tóta W. úrnak!

Egy kérdés csak: milyen göcögve tapsikolni? a gőgicséléshez hasonlít a göcögés Vagy inkább kicsit nagyobb hangerőt kiadva a nevetgélés és a hümmögés között van? vagy a göcögés reflektál a döcögés szóra, jelezve, hogy azért nem volt akkora svungja a tapsviharnak? köszi!
@vakapad: nem rossz, de a megengeded, nem veszem magamra. aki azt teszi, amit én helyesnek gondolok, annak tudok segíteni, akármi a neve. addig, amíg azt teszi.
Hadd kommenteljem Bede Márton - Fikázni menő c. szösszenetét.

Fikázásra bíztat és nincs hozzá felületem.
Szóval nagyon elszomorít ez a hozzáállás, hogy jó kis írásaihoz nem ad kommentlapot. Pláne, ha erről ír.
A másik, ami elszomorít, hogy mindez az olvasói levelek rovatban.
Elég gáz, hogy a szerkesztőség írásai töltik meg az olvasói levelek rovatot és nem olvasói levelek.
Lehetne a címe a rovatnak, hogy Szerki vélemény, vagy Index álláspont, vagy- Mi írtuk.
@simonmondja.: de hát az nem az olv. lev. rovat. a rovat címe vélemény.

amúgy nagyon vicces, pont erről írtam én is mára (csak teljesen mást), a blog hároméves szülinapjára. de majd akkor fogom kitenni, pontban 17:12-kor.
@Tóta W. Árpád:
Ja, hát a vélemény rovaton belül nyitom az olvasói leveleket és ott van az egész szerkesztőség.
aha, hát ez érdekes, nem így kéne lennie.
@dark future:

tényleg jó klipp. Az sw sorozatba is elmenne :]
@huba:
Ez a blog egy ideje "akolmeleg". csak Malac fanatikus és azért irkál ide (meg még néhányan de sokan kikoptak) :]
@eMeL: Ízlések és pofonok. Nekem speciel jobban bejön, mint pl. a fenti Gyurcsány show. Bár kétség kívül mindkettő elég szórakoztató.
@pánszláv szíriuszi árja:

Nem tisztem, GYF-et védeni. De ott, egy GESZTIKULÁLÁST” felhánytorgatni, ahol 8 éve nyílt fasiszta féreg rágja az ország testét, nem is titkolt szándékkal, Hazaárulással , de legalább emberellenes pöcsfejséggel” ér fel Azon kiakadni, hogy „ez meg, hogy hangsúlyoz”, a háttérben meg „megy a vonat Auswitz-ba” . Komolyan mondom, a KORÁN A KENYERÜK ezeknek, mert abban van, hogy a szent cél érdekében az emberáldozat teljesen rendben van, sőt hátamra hoci azt a gránáthalmazt ott ni, megyek a hurikhoz. Anyu is nyugodt, mert a kisfiának jó dolga LESZ OTTAN. Allah , Yeah ! : - )

Bent vannak a tálibok, és azt állítják hogy magyarok!
@eMeL: "Bármit ki lehetne ragadni. Persze hogy minden kapkodó és esetleges, de vajh "ki" a felelős, hogy nem lehet semmit komolyan előkészíteni, többpárti megállapodássál beterjeszteni, össztársadalmi vitára bocsátani... egyáltalán nem lehet semmit csinálni?"

De hát én is erről beszélek! A vita csupán ott van köztünk, hogy szerintem a félmegoldások sokszor rosszabbak, mint ha nem csinálunk semmit. Egy összetett rendszer esetén nem lehet csak egy paramétert reformálni, mert több kárt okozhat, mint hasznot!

A másik, hogy (nem tudom, erre céloztál-e, de) nem fogadom el azt a véleményt, hogy a kialakult politikai patthelyzetért csak a Fidesz felelős. Az MSZPSZDSZ ugyanúgy képtelen bármiféle kompromisszumra a másik féllel. Fideszes tervezet vagy módosító javaslat szinte kizárt, hogy elfogadásra kerüljön. Hogy ez miért alakult így, az feszegeti a blog kereteit, de szerintem régebbi történet ez, mint ahova jellemzően datálják (A Fidesz-kormány idejére gondolok).
@dark future: Persze hogy hollywoodi feeling a Jobbik-reklám, hisz a zenéjét onnan lopták. :D
Amatőr balfaszok! Hallottak ezek valaha a szerzői jogvédelemről, vagy ilyesmiről? Komolyan gondolták, hogy a Warnerék ezt szó nélkül hagyják akárkinek is, nemhogy egy szélsőjobbos csürhének? Még az Internet sem működik úgy, hogy ki mit talál, azé.
@vakapad: Grat!
A Heti hetesben, vagy a Hócipőben lenne a helyed! Láthatóan lazán, erőlködés nélkül hozod az ott megismert színvonalú kormánypárti humort. És erre - gondolom - még büszke is vagy...
@Törpemongúz: A volt pártcenzorok, a rendszer kritikusainak megnyomorítói, azok akik a meghurcolt zsidók félelemére és megosztottságunkra hatnak 19 éve azok számomra inkább hazaárulók.

Azok akik rasszisták (sok éve készült erről egy mára kicsit elavult kutatás, de elő lehet keresni, az MSZP szavazók között igen erős volt a rasszizmus), akik az emberek jogaiért csak politikai tőkéért és egyoldalúan állnak ki, sőt akár tudatosan rombolják a civil mozgalmakat (Gyurcsány olyan tüntetéseken ahová kérték, jelezték hogy ne menjen el), azok akik az agyonlőtt zsidókon viccelődnek kamerák előtt, számomra ők inkább hazaárulók.

Én nem félek azoktól, akik jogos igazságérzetükben túlzásokba esnek, mivel ha végre a jog is melléjük áll az elszámoltatás terén akkor le fognak állni. Ha van a zsebedben pár mutyizott millió akkor megértem ha aggódsz. Ha jogos szerinted, hogy rabszolgaként adnak-vesznek idős embereket, fogyatékosokat, nőket, akkor megértem, hogy félsz. Ha uzsorás vagy megértem. Ha tanyákat fosztogatsz szintén megértem.

Én is kaptam régen rövid ideig segélyt, valahogy nem volt rasszizmus se gond hogy ételjegy volt amit szociális boltban lehetett levásárolni - nem iszom nem dohányzom. Biztonságérzet, kevesebb lopás, aránytalanság és nem lesz itt semmi baj.
@Cartman (ex Cartman):

az biztos, hogy pozsonyi szarkazmusa ütősebb, pedig az nem is kormánypárti. mindegy is, panelproliéknál elmegy.
@okostojgli: "bevállalja Bokrost, Gyurcsányt, Horváth Ágnest, Bajnait"

Azért viselem el a szocikat (ellentétben a fidesszel, amelyet nehezen viselek), mert voltak ezek is.
Csak az a baj, hogy csak akkor kellenek nekik ezek a bábúk, amikor már nincs más lépés a táblán. És ahogy bokros vagy bajnai is bebizonyította, egy kutyafuttában összehozott vészforgatókönyv nem váltja ki az évekig tervezgetett reformokat.
Ha meg szavazatot kapnak (bármelyik!) azonnal veri a mellét, hogy őt 'támogatják' a választók... egy francot, eltűrik.

Arra én is egyre kiváncsibb vagyok, hogy mit fognak tenni és főként hogy magyarázzák (magyarázzák ki) a fineszesek, amikor kormányra kerülnek.
Talán csak azért nem sürgeti a lelkem jobban, mert amíg nincs kormányváltás, addig bajnai legalább jó irányban tartja a hajót.
@okostojgli: "Hogy lehet az, hogy a jobboldal (Fidesz) kapásból mindent elutasít mert az népnyúzás."

Hát úgy, hogy a jobboldalhoz (értsük konzervatív politika) nem igen van közük. A helyes besorolás a populista lenne.

Nem tagadom, hogy mutatóba egy-egy normálisabb intézkedést is hoztak (pl. az iskoláztatási támogatást a családtámogatás helyett), de amit tettek, az nagyrészt inkább csak színjáték volt, meg pótcselekvés. És csak azért (mert ovira sok rosszat lehet mondani, de hogy ne lenne potens vezető, azt nem), szóval csak azért nem léptek meg dolgokat, mert egy dologhoz ragaszkodtak csupán, a hatalomhoz. Elvek, oldalak nemigen léteznek a fideszben, ahogy látom.
@Kitalátor feljegyzetei: "A XXII. század emberének viszont valóban nem lenne mindegy, hogy most melyiket választjuk."

Ha futurista akarok lenni, akkor egy jó közlekedésben repülővel megyünk országhatárokat. Aztán kötött pályán (kevés köze a jelenlegi sínpályához, inkább a mágnesvasúti példák) jelentős városok között. Aztán buszokkal a települések között és végül lokális eseti bérletű autókkal a célállomásra.

Ez így logikus. Normáslis ember nem akrhat 3-4 órát vezetni a lakhelyétől a célvárosba. Ücsörög a vonaton, jólérzi magát, akárt szunyókálhat és olvashat is.

De teljesen logikus, hogy kötött pályát csak adott utazószám felett *szabad* használni, de ott meg kellene.
A tömegközlekedéshez mindíg létszám kell, különben pazarlás.

Nagy tömeg kötött pálya, kis tömeg busz, kósza emberek autó.

Ha nekem ez ennyire egyszerű, akkor másoknak miért egy atomerőmű tervezési feladat.
@Cartman (ex Cartman): "nem fogadom el azt a véleményt, hogy a kialakult politikai patthelyzetért csak a Fidesz felelős"

Vitatkozunk a százalékokon ;)
Minden veszekedéshez, rosszomszédsághoz két ember kell.

Azt azért nem tagadhatod, hogy ovi igen önfejű és az akaratán kívüli világ nem is létezik.

[hohó - erre is kérek egy elmekórtani elemzést ;)]
@eMeL:

A kockacukorcsere is megvolt? :]

Jaj istenem hányszor és hányféleképpen olvastam már:

"A fideszt csak a hatalom érdekli."
"Orbán Viktor egy ripacs nem ért semmihez."
"Nincs és nem is volt programjuk."
"A fidesz nem is jobboldali csak populista (+pfej)"
"Pótcselekvés a hatalom érdekében..."

Úgyvan! A fideszt csak a hatalom érdekli. Ha nyer bevezeti a diktatúrát. 2/3 esetén bakancsos lábak masíroznak majd az utcán és teljes lesz a fehérterror.
Sőt bebetonozzák magukat 50 évre és vége lesz az europér értelemben vett értelmiségnek is.
A mozgólépcsőn csak jobb oldalon lehet majd kapaszkodni. A bal oldalát lehet el is bontják. @travis:
2/3 nélkül meg leszerződtetik Jeri Ryan-t de kizárólag vörös hajjal.
Bocs sokat látszom egyhuzamban... szóval most inkább átadom a terepet és melózok.
@eMeL: És ha már a "racionlaizálás" és Horváth Ágnes neve is szóba került, akkor hadd osszam meg veletek, amit én tapasztaltam belőle. Most született a második gyermekem. A feleségem baba-mama szobában volt, apró szépséghibával: a babák - helyhiány miatt - nem a baba-mama szobában voltak. De ez még OK, ki lehet bírni, csak akkor legalább ne hvnák így...

Az viszont a "racionalizálás" komolyabb következménye, hogy az új, "optimalizált mennyiségű" ágy kevés, így a feleségemet elsőre a vajúdóban helyezték el, mert nem volt elég ágy. Mondhatnánk persze, hogy ez nyilván egyedi eset, de nem. Amíg bent volt, folyamatosan kevés volt. Pótágyaztak, másokat is a vajúdóban helyeztek el. Sőt, az is előfordult, hogy - mivel a szülőágy is kevés - szóltak a vajúdó kismamának, hogy "tartsák vissza", amíg felszabadul egy...

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy - fentiek miatt - gyanúsan hamar zavarják haza a kismamákat szülés után. Addig ez nem baj persze, amíg nincs komplikáció... Ezt egyébként a védőnőnk is megerősítette, azzal kiegészítve, hogy "kozmetikázzák" is emiatt a csecsemők súlyadatait.)
@eMeL:
ha lenne egy gomb a hozzászólásod mellett, hogy "egyetért", ráböknék.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia) · www.youtube.com/watch?v=NAsR51ctyVg 2009.11.05. 11:19:39

"Azt nem vitatom, hogy a teherszállítás közúton közönséges bűncselekmény,"
na akkor már ketten vagyunk.
Svajc is megoldja hogy kamionok tomegeit tegyék vasutra...

"de a személyszállítást hogyan tudnád a vasút felé terelni?"
hát pl ugy hogy olcsobb. Hogy pontos, hogy gyakori, kenyelmes stb.
lehet, hogy kevesebb kedvezmény kéne, fizessenek a nyugdijasok is 10%-ot, stb. Svajci kollegám vagy 60km-re lakik a munkahelyétől, vonnattal jár, pedig két kocsijuk is van.
de ha az ország urai azért kapják a baksist, hogy tönkretegyék a vasutat meg is fogják tenni, sőt már múlt idő...
emlékszem a Kóka féle drágitás előtt mennyien utaztunk nyiregyháza felé, most már egy embernek is összemérhető kocsival menni, kettőnek nagyon is megéri!!!

"Németeknél van olyan törvény, hogy ahol van vasút, oda nem szabad távolsági buszt indítani,"
na igen, Ők nem hülyek, + még meg is tudják szervezni a nyereségesre.

"de ilyen diktatórikus hozzáállással a balkánon nem érdemes próbálkozni. (A liberális szemlélet megkövülése miatt.)"
BRAVO!
de ezzel is csak ketten vagyunk.
@evil overlord: evil overlord 2009.11.05. 12:17:09
"A tőkést a profit érdekli, nem a szociális háló."
ha értelmes, akkor nem lerabolja a piacot hanem hosszútávra tekint és beruház az emberekbe.

"Ha magyar, akkor még van értelme arról beszélni, hogy szolidaritást vállal a nyugdíjasokkal,"
nem ez a lényeg! a magyar tőkésnek magyar a kapcsolatrendszere, beágyatottsága, a németnek német. na honnan fog rendelni? kit ismer?

"de egy multinacionális vállalattól ilyet csak akkor lehet elvárni, ha különben jelentős piacvesztést szenvednek el."
a multinacionalis cégek dömpingáron hozzak ide a francia, olasz stb élelmiszert, csak, hogy a mienk tönkremenjen.

" jópár embernek tele van a hócipője azzal, hogy hiába dolgozik sokat, jövedelmének nagy részét az állam elszedi, és marhaságokra költi "
igen ez valoban probléma, de nem ugy, ahogy gondolod, ellenkezőleg. az egyen szokta szétszorni a pénzt minden marhaságra az állam épit utakat, finnanszirozza az oktatast, egészségügyet, stb.
nem azt kell terjesztani amit Te, hogy marhaságokra költi, hanem ellenkezőleg, csak az állam költ jó dolgokra.

" az underclass nyakló nélküli támogatása"
azt is a TE érdekedben teszik. ne szociális segélynek fogd fel, hanem lopás elleni biztositásnak. nem is elég, több kéne.

"botrányosan rossz színvonalú állami szolgáltatások)"
szerintem a magánszolgáltatások is botrányosan rosszak gondolj csak a biztositasokra, bankokra!!!

"a politikusok (és holdudvaruk) egyszerűen ellopják."
ez igaz, de lopnak a magánbol is, es meg kell gatolni!!!

"mi a búbánatos francnak fizessem be a bruttó jövedelmem negyedét a nyugdíjalapba,"
a kérdés jogos, a magánpénztárak vesztesége mutatja.

"amikor 30 év múlva én kerülök sorra, a nyugdíjam (a demográfiai helyzet miatt) egy zsömlére talán elég lesz."
ne félj ettől.lesz nyugdijad, és többet fog érni mint most a fizetes. a demografia meg nem gond, hiszen ha az Audi másfélszer annyi nemz.jövedelmet produkál néhány ezer emberrel mint a magyar mezőgazdaság, ahogy kioktattak itt a blogon, akkor nem lesz gond, szóval ne félj!

"Nem lehet úgy kapitalizmust építeni, ha az amúgy is magas adókat és járulékokat tovább emeljük."
DE, csak ugy lehet, kishazánkabn mindenképpen,
lehet, hogy svácban USAban menne másképp nalunk nem.

"Ha a magyarok olyan mobilak lennének, mint a románok vagy a lengyelek,"
de nem vagyunk mobilak, nyelveket se tudunk, stb.
ez Magyarország.
nem ide tartozik ugyan, de volt már sok szó arról, fel tudja-e szívni az mdf az szdsz árváit.
index.hu/belfold/2009/11/06/mdf-eskent_indul_az_szdsz-es_kecskemeti_polgarmester/

hát megpróbálják. szerencsétlen balfasz retkes persze csak néz, mint a borjú.
@Karesz (Charlie):
"csak az állam költ jó dolgokra."
Csak érdekességként említem, hogy pl. az USA vasúthálózatát magáncégek építették. A világ gyógyszergyárait szintén...

"ne szociális segélynek fogd fel, hanem lopás elleni biztositásnak. nem is elég, több kéne."
Aha. A baj ezzel, hogy akár azt is kiírhatnád, hogy "Kérjük ne dolgozzon, hanem hagyja, hogy eltartsuk." és ha elég sokan megfogadják, akkor nem lesz miből eltartani őket és ismét van okuk lopni...
@Karesz (Charlie): A szöveg Árpi "el lehet menni" szövegéhez kötődött.
"az egyen szokta szétszorni a pénzt minden marhaságra az állam épit utakat, finnanszirozza az oktatast, egészségügyet, stb.
nem azt kell terjesztani amit Te, hogy marhaságokra költi, hanem ellenkezőleg, csak az állam költ jó dolgokra."
Nekem ne építsen az állam német árnál drágábban román minőségű autópályát. Az állami szolgáltatások drágák, szarok és korruptak. Ilyenkor az átlagember alapvetően két dolgot tehet: adót csal vagy húz a vérbe az országból (a vérmesebbje meg a Jobbikra szavaz, és várja, hogy felkössék az elitet). Kialakulóban van egy olyan réteg, mely mobilisabb, külföldön is használható tudással rendelkezik, ezek az emberek előbb-utóbb le fognak lépni az országból (az orvosok már ezt teszik), és akkor lesz majd sírás-rívás és a fogaknak csikorgatása.

"azt is a TE érdekedben teszik. ne szociális segélynek fogd fel, hanem lopás elleni biztositásnak. nem is elég, több kéne."
Nemcsak lopás elleni, hanem szavazatvásárlási céllal is megy. A lopás ügye: egyrészt nem úgy néz ki, mintha működne a védelem, másrészt ez egy exponeciális folyamat (az érintett populációban a TFR >> 2, míg az országos átlag ~ 1,3) miatt egyre többet kell majd rá költeni. Az Árpi által ajánlott szívlapáttal pofánbaszás (azaz a bűnözőt lecsukni) fenntartható, mert így meg fogják tanulni, hogy a lopás nem megoldás. Arról nem is beszélve, hogy a rabokkal közmunkát kellene végeztetni (takarítás, útépítés a la USA) - ezt egyesek jobban utálnák mint a sittet :))) (Amelyik rab pedig bár munkakéoes, de nem hajlandó dolgozni, az fizessen, vagy éljen kenyéren és vizen.)

"szerintem a magánszolgáltatások is botrányosan rosszak gondolj csak a biztositasokra, bankokra!!!"
Ez igaz, de ott egyrészt lehet választani (ez tőlünk nyugatabbra érdekes módon bejött), másrészt nem kötelező igénybevenni (azaz fizetni érte).

"ez igaz, de lopnak a magánbol is, es meg kell gatolni!!!"
Emíg nem vagyok egy cégben tulajdonos, baromira nem érdekel, hogy a menedzsment mire költi a pénzt (amíg nem állnak neki lejmolni az államtól).

"a kérdés jogos, a magánpénztárak vesztesége mutatja."
A magánpénztáraknál a veszteség oka egyrészt a pénzügyi/gazdasági válság, másrészt a hibás menedzsment, a felosztó-kirovó rendszerben a demográfia.

"ne félj ettől.lesz nyugdijad, és többet fog érni mint most a fizetes"
A francokat. Jelenleg 3.3 millió aktív tart el (mivel a befizetést azonnal ki is osztják nyugdíjként) 2 millió öregségi nyugdíjast. A jelenlegi trend szerint 30 év múlva bőven meg fog fordulni a dolog.

"Audi másfélszer annyi nemz.jövedelmet produkál néhány ezer emberrel mint a magyar mezőgazdaság"
Ez lehet túlzás, de nem hiszem, hogy a mezőgazdaság nagyságrendileg többet termelne (emlékeim szerint a mg. a GDP 2-3%-a, az Audi meg az export 9%-a).

"DE, csak ugy lehet, kishazánkabn mindenképpen, lehet, hogy svácban USAban menne másképp nalunk nem."
Ez nem a kapitalizmus, hanem a szocializmus építése. Ilyen adók mellett a büdös életben nem fog kialakul egy erős középosztály, ami nélkül nem igazán lehetséges az élhető kapitalizmus létrejötte.

"de nem vagyunk mobilak, nyelveket se tudunk, stb. ez Magyarország."
Az orvosok, nővérek már távozóban vannak. A műszaki értelmiség valószínűleg azért nem megy el, mert (hazai viszonylatban) jól keres, de hosszú távon nem bíznék ebben.

Ceterum censo: te tényleg kommunista vagy (ezt nem sértésnek szánom). Nekem meg rohadtul tele van a hócipőm azzal, hogy az állam folyamatosan turkál a zsebemben, de cserébe amit kapok, abban semmi köszönet nincs (egészségügy, rendvédelem-jogszolgáltatás, közigazgatás). Svédországban elviselném, hogy az állam lenyúlja a jövedelmem 2/3-át, mert ott cserébe kap az ember minőséget, de itthon még az 1/3 is túlzás.
@Tóta W. Árpád:

Nem tudom Árpi. Szerintem azzal hogy az Mdf szdszeseket vesz fel, még nem feltétlen jár jól. :]
@Kristl: de jobban, mint nélkülük. csak akkor vmit megint mutatni kéne feléjük, és akkor biztos huhog egyet Antall szelleme. de jövő héten elmegyek Herényihez, és megkérdem.
@Tóta W. Árpád:

Hát igen. Kb. erről van szó. Ott vagyunk a vadon közepén, és mindig választunk egy vezetőt, hogy kivigyen minket onnét. Ha keletre indul, és a kelet a kedvenc égtájam, akkor támogatom. Ha északnak, akkor nem, sőt elmondom mindenkinek, hogy szemét egy alak az, aki észak felé veszi az irányt. Így aztán a többiek jól felháborodnak, és választanak egy másikat, aki megígéri, hogy a nagy valószínűséggel kacskaringós, fárasztó út helyett kizárólag és mindig csakis kelet felé fogunk tartani, ergo tizenöt percen belül kint leszünk az erdőből. Hurrá. Lehet persze, hogy az út elején kelet felé szakadék van, de ott és akkor ki a francot érdekli az.

Megjegyzendő még, hogy Magyarországon már egy jó ideje nem volt királyság, fenti okból a miniszterelnök tiszte volt összeszedni a 194 szavazatot a szaladók és a maradók csoportjából, visszarángatva az egyiket és előre lökdösve a másikat, hogy valamennyire irányban legyünk. Mostantól hálaisten királyság lesz végre (persze nem így hívják majd, hanem egyszemélyi vezetésű kétharmadnak). Kár, hogy a nemzeti zászlóra a szentkorona mellé oda lesz hímezve a Laffler görbe is. És a hit nagy erő. Főleg a királyé. Legnagyobb sajnálatomra.
@vakapad: na, ezzel a kelettel meg északkal kissé elkened a lényeget. nem a kelet a kedvenc égtájam, hanem van egy személyektől független elképzelésem egy jól működő országról. ez lényegében a "sok-sok szocializmus" szöges ellentéte. de legalábbis ezen a téren sokkal inkább bontást, mint építést igénylek.

így tehát amikor Gyurcsány, Kóka, Orbán vagy Morvai Krisztina pl az egyéni felelősségről meg a protestáns munkerkölcsről beszél, akkor éppen velük értek egymást. amikor valamelyikük a soksok szocializmussal házal, akkor meg nem. más volna a helyzet, ha Gyurcsány Ferenc (KJ, OV, MK) az apukám, a testvérem vagy a haverom lenne, mert akkor a személyükhöz is kénytelen lennék viszonyulni, de ez nem így van.
@Tóta W. Árpád:

Csak nem szabad a "szociális érzékenységet" a szocializmussal keverni. :]

Amúgy meg "talán". az Mdf talán jól jár velük. De az szdsz sokukat valójaban nem tudja mire használni.
@Kristl: az szdsz már semmit se tud semmire használni. undead.
@Tóta W. Árpád:
nekem a mdfről is ez a véleményem :]
nem bokros az elnök hanem Dávid Ibolya.
@pánszláv szíriuszi árja:

Leállok a tanyafosztogatással : -), felismertetted velem, hogy hibát követtem el.
És esküszöm, többet a kisebbeket nem támadom hátba, az erősebbeknek pedig nem gazsulálok, felébresztettél.
@pánszláv szíriuszi árja:

És bocsáss meg! Kérlek. Flőeg azért, mert meg merem kérdezni, a sok lopkodásról való misztériumaid közepette, hogy ugye te:

- Soha életedbe nem vettél számla

nélkül semmit? (tehát loptál?)

Ja, az más? Azt szabad. Értem. Egyébként nem nagyon van mitől félnem, de mivel megkérdezted, fémjelzem neked:

AkIK egyfolytában a lopás ellen ágálnak, azoknak legjobbára az fáj, hogy nem lophatnak.

rengeteg ilyet láttam.

Az ilyen, bármire képes: zsidózik kommunistázik, sértettségében, hogy nem jut a zsírosbödönből semmi.
@Lord_Valdez: Lord_Valdez 2009.11.06. 20:14:47
@Karesz (Charlie):
"csak az állam költ jó dolgokra."
"Csak érdekességként említem, hogy pl. az USA vasúthálózatát magáncégek építették. A világ gyógyszergyárait szintén..."
1) ez tényleg érdekesség. nem releváns.
" a gyogyszergyárak nem jótékonysági intézmények, talan olvastad a Chrichton féle Jurassic Park-ot, hát azért kell látványprakbe ruházni, mert a gyogyszerek árat az állam korlátozza nem lehet annayit kérni értük mint szeretnének (USA 1990-es évek)
2) ma magyarorszagon ugyan ki épitene vasutat utat?

""ne szociális segélynek fogd fel, hanem lopás elleni biztositásnak. nem is elég, több kéne."
Aha. A baj ezzel, hogy akár azt is kiírhatnád, hogy "Kérjük ne dolgozzon, hanem hagyja, hogy eltartsuk.""
nem az ő döntésük. a legtöbben dolgoznának csak nincs mit! ha meg elbocsatasz egy minisztériumi osztályvezetőt, nem fog elmenni szemetet szedni. ha a fejed tetejére állsz akkor se!!!

"és ha elég sokan megfogadják, akkor nem lesz miből eltartani őket és ismét van okuk lopni... "
nem velem vitatkozol.
es nem megfogadás az alternativa!
NINCS MUNKA!!!
igaz hogy én nem kapok olcson gázszerelőt, sőt ha kijön elrontja a jo készüléket, de ez nem segit a BAZ megyei munkanélüliségen.
@evil overlord: evil overlord 2009.11.06. 20:47:51

kedves Ördögi Főrend!
" A szöveg Árpi "el lehet menni" szövegéhez kötődött."
a copyright GYF, és nem az egyénekre mondta hanem cégekre, akik az istennek se hagyják itt a remek kizsákmányolási lehetőséget...csak a liberálisok igyekeznek ezt állitani. mást ne mondjak nem megy el a tesco, a bankok.
a kamatmarzs nálunk a legnagyobb a világon.

""az egyen szokta szétszorni a pénzt minden marhaságra ..csak az állam költ jó dolgokra."
Nekem ne építsen az állam német árnál drágábban román minőségű autópályát."
nekem se!
de vedd észre amit állitasz nem alternativa. Ha kevesebb az adód akkor se fogsz utat épiteni és az egyének összeállva se!!!

" Az állami szolgáltatások drágák, szarok és korruptak."
igen kb. de ez igy van szerte a világon.
nem az államot kell megszüntetni, hanem a lopást csökkenteni!

"Ilyenkor az átlagember alapvetően két dolgot tehet: adót csal vagy húz a vérbe az országból (a vérmesebbje meg a Jobbikra szavaz, és várja, hogy felkössék az elitet)."
Ez 3! és szerintem van egy negyedik is, szervezkedni, politizálni, meggátolni a lopást, erősiteni a civil szférát.
Ja hogy ez lassú meg felelősségteljes? az igaz!

"le fognak lépni az országból ...akkor lesz majd sírás-rívás és a fogaknak csikorgatása."
ugyan már! ez a cél! ki vannak képezve, szuperül, pénz meg nincs a foglalkoztatásukra...viszont kell az amit hazautalnak.

""lopás elleni biztositás... nem is elég, több kéne."
Nemcsak lopás elleni, hanem szavazatvásárlási céllal is megy."
persze, de a lényeg a biztositás, mert mi lenne ha nem adnák? fölkötnék magukat a szegények?? Önként és dalolva!

"A lopás ügye: egyrészt nem úgy néz ki, mintha működne a védelem,"
nem is működik! és elvben sem működhet!
egyrészt ugye qurva drága, másrészt nem lehet minden kukoricacső mellé rendőrt állitani!

"Az Árpi által ajánlott szívlapáttal pofánbaszás (azaz a bűnözőt lecsukni) fenntartható,"
nevetséges, a 90%-ban ki se derül, kit kéne pofán csapni? aki szegény?

"rabokkal közmunkát kellene végeztetni"
1) sokan egészségileg is alkalmatlanok erre.
2) egyenlőre nem gazdaságos nálunk. (azaz több adót kéne fizetned ehhez)

"Amelyik rab pedig bár munkaképes, de nem hajlandó dolgozni, az fizessen, vagy éljen kenyéren és vizen."
nem lehet, Európában vagyunk nem afrikában.

""a magánszolgáltatások is botrányosan rosszak !"
Ez igaz,"
hát akkor? miért propagálod?

"tőlünk nyugatabbra érdekes módon bejött, másrészt nem kötelező igénybevenni (azaz fizetni érte)"
de mi nem élünk tőlünk nyugatabbra!, és nem választhatsz, minden banknál ugyanaz a kiszolgálás, plusz kartellban vannak.
és nem alternativa zsákban, párnában tartani a pénzt!

"Emíg nem vagyok egy cégben tulajdonos, baromira nem érdekel, hogy a menedzsment mire költi a pénzt (amíg nem állnak neki lejmolni az államtól)."
1) magyarországon minden sikeres cég állampénzt nyúl le! a multik is.
2)gondold azt hogy a magyarorszag nevű részvénytérsaság részvényese vagy
1/10 000 000 részben.

"A magánpénztáraknál a veszteség oka egyrészt a pénzügyi/gazdasági válság, másrészt a hibás menedzsment,"
tökmindegy, arra vesznek rá a tapasztalatok, nehogy öngondoskodj!!!

" Jelenleg 3.3 millió aktív tart el (mivel a befizetést azonnal ki is osztják nyugdíjként) 2 millió öregségi nyugdíjast. A jelenlegi trend szerint 30 év múlva bőven meg fog fordulni a dolog."
nem érdekes, 1 millioan is fizethetnek annyit hogy eltartsanak 9 milliót.
gondolj csak bele 100 eve meg vagy 85% élt a mezőgazdaságból, most 3%. de nem haltunk éhen.

"Audi ...Ez lehet túlzás,"
egy blogos irta be nekem konkrét összegekkel.

"Ez nem a kapitalizmus, hanem a szocializmus építése."
ez nevetséges. akkor pedig épitsünk kapitalizmust ha neked ez szocializmus, szerintem a legrosszabb gyarmati, félperiféiás...

"Ilyen adók mellett a büdös életben nem fog kialakul egy erős középosztály, ami nélkül nem igazán lehetséges az élhető kapitalizmus létrejötte."
ugy van! gyarmatokon ez nem is cél...elég ha Németorszagban van erős középosztály.

"te tényleg kommunista vagy (ezt nem sértésnek szánom)."
akkor se irkálj ilyeneket, mert jön egy jobbikos és megver engem.

"Nekem meg rohadtul tele van a hócipőm azzal, hogy az állam folyamatosan turkál a zsebemben, de cserébe amit kapok, abban semmi köszönet nincs (egészségügy, rendvédelem-jogszolgáltatás, közigazgatás)."
1) nekem is!
2) godold azt hoz ez nem is olyan rossz, vannak utak, az egészségügyünk a legköltséghatékonyabb a világon, (persze hálapénzestül) egyszer törjön el a kezed péntek este eszak-olaszorszagban, hetfoig meg se röntgeneznek! rögtön látnád nem is olyan rossz ez az egész.

ja és javaslom utazz el Indiába!

" Svédországban elviselném, hogy az állam lenyúlja a jövedelmem 2/3-át, mert ott cserébe kap az ember minőséget, de itthon még az 1/3 is túlzás."
nem egészen! svédországnak van néhány eladható terméke a vilagban, grippen, volvo, erikkson, ők gyártják a legjobb fúróhegyeket, stb, nekünk mi van?
@Tóta W. Árpád: "más volna a helyzet, ha Gyurcsány Ferenc (KJ, OV, MK) az apukám, a testvérem vagy a haverom lenne,"

cc Árpi! és ha egyiküktől pénz kapnál?
@Karesz (Charlie):
"a copyright GYF, és nem az egyénekre mondta hanem cégekre"
Dehát én is erről beszéltem, nem értettem, hogy a kapitalista Árpi miért védte meg Gyurcsány kőkemény szocialista szövegét.

"de vedd észre amit állitasz nem alternativa. Ha kevesebb az adód akkor se fogsz utat épiteni és az egyének összeállva se!"
Magánútépítés az tényleg nem megy, de pl. magánsikola, szeretetszolgálat stb. igen. És ugyan hadd tiltakozzam az állami fosztogatás ellen.

"igen kb. de ez igy van szerte a világon. nem az államot kell megszüntetni, hanem a lopást csökkenteni!"
Európa boldogabbik felén az állami szolgáltatások sokkal jobb minőségűek, nincs szükség kenőpénzre az átlagember szintjén, és arányaiban jóval kevesebbet lopnak. Amúgy én nem az állam megszüntetéséről, hanem a megfelelő helyre való beszorításáról beszélek.

"Ez 3! és szerintem van egy negyedik is, szervezkedni, politizálni, meggátolni a lopást, erősiteni a civil szférát. Ja hogy ez lassú meg felelősségteljes? az igaz!"
Persze hogy van, csak van 2 baja:
- a gyerekeinek jobb körülményeket kívánó ember hajlamos feladni, ha pár száz km-re már most megkaphatja azt, amire itthon még évtizedeket kell várni
- sajnos a civil szférát teljesen megszállták a pártok

"de mi nem élünk tőlünk nyugatabbra!, és nem választhatsz..."
Nem feltétlenül bankokról beszéltem, hanem magán cégek termékeiről, szolgáltatásairól (nem muszály autót venni neppertől stb.)

"1) magyarországon minden sikeres cég állampénzt nyúl le! a multik is."
Ez így túl erős. Bizonyos szakmákban adózás mellett is lehet tisztességes munkával szép jövdelemre szert tenni (pl. szellemi tevékenység, EVA).

"2)gondold azt hogy a magyarorszag nevű részvénytérsaság részvényese vagy
1/10 000 000 részben."
Ha nem így gondolnám, akkor szerinted tépném itt a számat?

"nem érdekes, 1 millioan is fizethetnek annyit hogy eltartsanak 9 milliót."
Ehhez magas hozzáadott értékű munkára van szükség, ami csak egy kis része a magyar gazdaságnak (ráadaásul a sokat szidott multik adják). Arról nem beszélve, hogy ki az a marha, aki azért gürizik, hogy jövedelmének 90%-át elszedjék és "inyenélőknek" adják (sajnos mi nem ülünk nagy olaj/gáz/érc stb. mezőkön, hogy magától dőljön a lé).

"ugyan már! ez a cél! ki vannak képezve, szuperül, pénz meg nincs a foglalkoztatásukra...viszont kell az amit hazautalnak."
Annyira nem szuperül, a felsőoktatás színvonala rendesen süllyed. Amúgy nem lehet cél, mert a hazautalt léből kevesebbet tud 'ártunk és 'ormányunk lenyúlni (felülről számolva az ÁFA 20%, SZJA+TB+ÁFA 65-70%).

"egy blogos irta be nekem konkrét összegekkel."
Azt hittem, hogy hitetlenkedsz, szerinte a dolog nagyságrendileg stimmel.

"tökmindegy, arra vesznek rá a tapasztalatok, nehogy öngondoskodj"
Engem ugyan nem. Még mindig jobban jársz, ha minden hónapban egy kis lét beraksz bankba, mintha az állami nyugdíjban bíznál.

"ez nevetséges. akkor pedig épitsünk kapitalizmust ha neked ez szocializmus, szerintem a legrosszabb gyarmati, félperiféiás..."
A kapitalizmusnak az a lényege, hogy az állam csak a szükséges mértékig (fogyasztó-, környezet-, alkalmazottak védelme, szociális háló stb.) pofázik bele a gazdaságba. Ez nem igazán megy úgy, ha egy az államszocialista múltból kilábalni próbáló országban az állami újraelosztás folyamatosan nő.

"ugy van! gyarmatokon ez nem is cél...elég ha Németorszagban van erős középosztály."
Nem tudom mi köze a Vaterlandnak az itteni politikusnak álcázott bűnözők ténykedéséhez. Speciel Írországnak és Portugáliának nagyon sokat segített a belépés az EU-ba, igaz ők élni tudtak a lehetőségekkel (az is igaz, hogy akkor még több pénz volt erre a célra).

"akkor se irkálj ilyeneket, mert jön egy jobbikos és megver engem."
A jobbikos is kommunista, csak még ahhoz is hülye, hog yerre rájöjjön. További baja az, hogy kommunizmusát sovinizmussal übereli.

"2) godold azt hoz ez nem is olyan rossz, vannak utak, az egészségügyünk a legköltséghatékonyabb a világon, (persze hálapénzestül) egyszer törjön el a kezed péntek este eszak-olaszorszagban, hetfoig meg se röntgeneznek! rögtön látnád nem is olyan rossz ez az egész."
Lehet, hogy a fejlett országokból itt költenek legkevesebbet az egészségügyre (~ 6%), de a svéd 9%-nak jobban örülnék. Szerencsére nem kellett az olaszoknál orvoshoz mennem, de a magyar egészségügy egy nagy rakás szar (ha nem adsz borítékot, az esetek nagy részében le se szarnak), következmény nélküli műhibák sorozatai (pl. bolhacsípésként diagnosztizált meningitis, kisgyerek nagy ívben leszart agydaganata, de rokoni, ismerettségi körben is több eset volt, az egyik bele is halt), kórházak között pattogó súlyos sérült (kis túlzással minden hétre jut egy ilyen halott).

"ja és javaslom utazz el Indiába!"
Nem érdekel India, állítólag Európához tartozunk vagy 1000 éve.

"nem egészen! svédországnak van néhány eladható terméke a vilagban, grippen, volvo, erikkson, ők gyártják a legjobb fúróhegyeket, stb, nekünk mi van?"
Legfrisebb híreim szerint a Volvot eladnák a kínaiaknak (erről persze inkább a Ford tehet és nem a svédek), a Gripenről meg inkább ne beszéljünk (Lockheed reloaded). Ha REMF politikusaink normálisabban üzemeltetnék az országot, nem lenne szükség 2/3-os elvonásra. Ráadásul nem igazán lehet jelentős gazdasági javulást elérni Svédországot meghaladó (ha így folytatják, akkor 1-2 éven belül a belgákat is megelőzzük) elvonással.
A mondamdóm lényege amúgy az volt, hogy hosszú távon szart drágán árulni nem lehet, mert a fogyasztó lelép, és a cég tönkre megy.
@Karesz (Charlie):
"nem az ő döntésük. a legtöbben dolgoznának csak nincs mit! ha meg elbocsatasz egy minisztériumi osztályvezetőt, nem fog elmenni szemetet szedni. ha a fejed tetejére állsz akkor se!!!"
Beesik a cigány a meszesgödörbe, kiszól a barátjának:
- He, te Karcsi, hát nyujcsá már le egy lapátot!
- Hát mi van, Gazsi, két perce vagy fehér ember oszt már is dolgozni akarsz?
Attól tartok, hogy ez nemcsak előítélet.
De ez nemcsak a cigányokra igaz, magyar (fehér) ember is mondta már nekem, hogy mi a francnak menjen el dolgozni, ha a segély majdnem ugyanannyi. Van egy régi (pre-kádári) magyar közmondás: aki nem dolgozik, az ne is egyék, talán alkalmazni kellene.
Lehetne találni white-colar közmunkát is, persze egy minisztériumi osztályvezetőnek ez is büdös lenne (kisebb hatalom, több munka).

"nem velem vitatkozol.
es nem megfogadás az alternativa!
NINCS MUNKA!!!
igaz hogy én nem kapok olcson gázszerelőt, sőt ha kijön elrontja a jo készüléket, de ez nem segit a BAZ megyei munkanélüliségen."
Egyáltalán nem ördögtől való dolog a közmunka, mint a segély feltétele (csak az elefántcsont-toronyban üldögélő szociológusok szerint), mert
1. a gyerek nem azt látja, hogy az apja otthon hentereg (részegen)
2. addig sincs idő lopni menni
3. gyakorlatilag ingyen el lehet végeztetni egy csomó köztisztasági munkát (szemétgyűjtés, kaszálás stb.)
Ez persze a diplomás munkanélküliségen nem segít, de a munkanélküliek nagy része alacsonyan (ill. semennyire sem) kvalifikált.
@Tóta W. Árpád:

nem tisztem vakapámat hónom alatt tartani, csakhogy ezzel a kijelentéseddel jókorát léptél kelet felé. jó, te csak szemtelenkedsz, de azért nem árt a dolgot kissé megrágni, mielőtt kiköpjük. :)))
Törpemongúz

"AkIK egyfolytában a lopás ellen ágálnak, azoknak legjobbára az fáj, hogy nem lophatnak."

Ez tipikus tolvajduma. Sok ilyet hallok.
Nem értik, hogy amikor valahol lopáson kapnak egy tolvajt, miért nem engedik el szó nélkül tovább az útjára. Miért nem kérnek elnézést szemlesütve amiért észre merték venni a lopást.
Hát nyilván azért, mert irigyek. Mi más lehetne a magyarázat?

Lord_Valdez

"Csak érdekességként említem, hogy pl. az USA vasúthálózatát magáncégek építették."

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vasútvonalakat állami "segélyezéssel" építették fel a magáncégek.
Az történt, hogy az állam földeket adott a vasúttársaságoknak a kiépített útvonalaik mellé.
A társaságok legfőbb jövedelemforrása nem a vasút üzemeltetése volt, hanem az államtól ajándékba kapott területek eladásából keletkezett. (A kizárólag üzemeltetésre szakosodott vállalkozások közül a nagyon éles verseny miatt sokan csődbe is mentek) Hihetetlen üzelmek zajlottak ekkoriban a vasúttal összefonódva. Lásd vadnyugat hőskora, vasútkirályok, stb. elég sok film készült erről az időszakról.
Tehát az a versenyelőny, aminek következtében Amerika a világgazdaság éllovasává vált, épp egy okos állami kezdeményezésből adódott. Csináltak a szállításhoz infrastruktúrát, mert a piacról finanszírozás csak nagyon lassan megy, ha beindul egyáltalán. (A föld lett az állami "vasútkötvény")
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):

igazad van, így is lehet értelmezni bár nem erre gondoltam, hanem erre ni:

A legtöbb esetben társadalmilag legitimált, de nem tiszta haszonszerzéssel egzisztenciát építőket hallom jóval hangosabban fröcsögni (kommunistázni…) lopásról, mint azokat, akik egyáltalán jobbára csak dolgoznak, valaha, egyáltalán, bármit is. A többség jobbára nem foglalkozik evvel, mivel nem érez hiányt kicsi életében, hogy Malibuba akarnak menni, ezért nem is igen ágál az ellen, hogy nincs neki rá pénze, elfogadja köszöni jól van.

(Ettől még lehet egy tolvajnak igaza, csak más motorból beszél, a másikkal ellentétben , amelyik hallgat)

Mindez csak egy általánosító metszet,

nem azonosítható avval, hogy: ha valaki felkiált társadalmilag, hogy itten lopnak, azon nyomban tolvajjá deresedik : -)))))
@Törpemongúz:

A csendesen dolgozók már nem hangoskodnak. Megértették, hogy tehetetlenek.
De képzeld csak el azt, amikor a lopni vágyó irigy hangoskodó sem kiált már ha tolvajt lát. A dolgozó meg alapból nem kiált. Ki fog szólni egyáltalán? Senki?
Egy feladatot úgy is el lehet végezni (végeztetni) valakivel, hogy az illető tulajdonképpen nem azonosul a feladattal, nem is tudja hitelesen képviselni azt. (jelesül a tolvaj más potenciális tolvajok általi lebuktatása)
Nagy baj abból van, ha a tolvajlás következménye olyan csekély, hogy bőven megéri lopni. Ott van az a szőke hölgy, aki Tasnádival szerepelt valamelyik vacsoráztató műsorban. 300 milliót rakott zsebre, talán 4 évnyi börtönért. Persze rossz dolog lehet egy börtönben ücsörögni, de ez még akkor is elég jó üzlet. (Sokan 40 évnyi robotolással sem tudnak ennyit összelapátolni)
Hogy a rendszerben mi a szerepe a kommunistázóknak?
Fontos feladat az övék, bár nem személyesen ők buktatják le a harácsolót, de háttértámogatást adnak olyanoknak, akiknek módjukban áll a lebuktatás. Ellenpólust képeznek pl. egy másik (antikommunista) pártba tömörüléssel, médiatámogatás nyújtásával.
Mi a megoldás tolvajok ellen Magyarországon? A nehéz, reménytelen út az, hogy megvárjuk amíg a tolvaj magától ráébred milyen rosszat csinál, a társadalom -élén az elittel- felnőtté válik. Ez jó, de nagyon hosszú.
Egyszerűbb, célravezető módszerekre van szükség, be kell tartatni a már ma is létező törvényeket. Látványosan! Ha a jelenlegi törvények túl lazának bizonyulnak (pl. kevés a 4 év 300 misiért), akkor pedig szigorítani kell rajtuk. Még akkor is, ha ez ellen néhány liberális "szakértő" tiltakozni fog!
Orbán: "a baloldal trükkje, hogy az állami újraelosztáson keresztül függővé tette a társadalmat, most azonban történelmi pillanathoz érkezett a magyar jobboldal, amikor ezt a baloldali struktúrát gyökeres és mélyreható változásokkal meg lehet szüntetni. ... a jövőben nem építhetnek fedezet nélküli hitelekkel támogatott, egymás és önmagunk becsapására épülő társadalmi rendszereket."

Kódolt antiszocializmus. Aki akarja, az kihallja ebből a szebb jövőt, aki nem, nem. (Orbán nagy szerencséje, hogy Nyakó az infantilis királyozásával jól eltereli a figyelmet a lényegről.)

Dekódolásra viszont kár számítani rövidtávon, az csak 2010 tavasza utánra várható.
@Karesz (Charlie):
1) Ezt értelmezheted úgy is, hogy a csúnya gyógyszergyár nem gyárt gyógyszert, ha nem éri meg neki és pfúj, de úgy is, hogy lám, az állam belenyúl és megint a közjó szenved csorbát :)

2) Mi a bánatnak építene bárki is vasutat? Az összes olyan helyen, ahol érdemes, már van, sőt még sokkal többön is. Na, ha ilyet látsz, akkor az tuti állam volt.

Akkor munka kell neki, nem segély.

@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
A kis (USA viszonylatban) helyi vonalakhoz még nem kellett ilyesmi. (Aminek meg is lett a hatása, az inkompatibilitás). Az állam ebben a fázisban még csak annyit tett, hogy engedélyezte a terület kisajátítását (akkor is megvehette a vasúttársaság, ha nem akartad eladni), ami komoly segítség volt úgy vesszük, de nem ugyanaz, mint a direkt beavatkozás.
Az majd a nagy hálózat egyesítésekhez kell, mert semelyik társaság nem volt elég tőkeerős hozzá.
Ami a verseny stílusát illeti, hát igen, az tényleg nem volt elegáns.
@Törpemongúz:

"- Soha életedbe nem vettél számla

nélkül semmit? (tehát loptál?)"

Ez már mástól-máskor többször is előjött, akkor sem értettem. Vezesse le már valaki, ha én nem kérek/kapok számlát valamiről, akkor én miért is vagyok tolvaj?
Megakadályozom, hogy számlát állítson ki? (Nem)
Megakadályozom, hogy bevallja a bevételét? (Nem)
Megakadályozom, hogy befizesse az adóját? (Nem)
@Lord_Valdez:

"engedélyezte a terület kisajátítását"

Ilyen is volt (ma is van).
Sok vasút környéki területnek viszont nem volt még magángazdája (ne csak a vasúti pályára, azaz egy szűk sávra gondolj mint földterületre), és ezekből az állam a szó legszorosabb értelmében ajándékba adott a vasúttársaságoknak, ha mellette vasútat építenek. Ez volt nekik a nagy lóvé!
A kisajátítással kapcsolatos anomáliáknál az állam meg gyakran félrenézett, ha egy-egy farmert, indián törzset kellett eltakarítani az útból.
@Shore:
Persze, mindenki (csecsemők kivétel) vett számla nélkül sokmindent.

Persze, hogy mi, vevők is benne vagyunk a levesben.

Nem akadályozása ez a "jónak", hanem segítése, támogatása a "rossznak".

Ne legyünk már álszentek, kéremszépen.
@Shore:
Tényleg álszentség, mert az ember két okból nem kér számlát az egyik a lustaság (ez rendben van), a másik, hogy így olcsóbban jut hozzá (na, ekkor részese a csalásnak).
@Shore:

Összefoglalom a lényeget:
:)

Tegyük fel lopok egymilliárdot.
Te meg nem kérsz valamiről számlát, mert így olcsóbban jutsz a cucchoz. Ellopsz ezzel tízezret a közösből. Mindketten egyformán tolvajok vagyunk, és nekem egy tolvaj ne ugasson, hogy ne lopjak, amikor ő is lop! Kussoljon!

Mivel égen-földön nem lesz olyan ember aki makulátlan és tudomást szerez az esetünkről (és még lépéseket is tesz ellene), ezért a dolog kikezdhetetlen, a tolvajellenességnek nem lesz hiteles képviselője.

Viszont igazán jól csak Én járok, mert ha mindenki ellopja a másiktól a tízezret, akkor senkinek nem lesz jobb a tízezres táborból, de azt hiszi hogy neki mégis jobb a plusz tízezer miatt.

Engem viszont békén hagynak az egymilliárddal, mondván hogy csak ugyanazt csinálom amit mindenki más.

A társadalom züllesztésének legpraktikusabb forgatókönyve.
(szarozz be mindent és ne igyekezz lepucolni, hivatkozz az öntisztulás mindenhatóságára)
Annyira szar duma ez az "elkéred-e, adsz-e számlát", hogy az eszem megáll!

Ha én "csalok" a számlával, akkor azt teszem, hogy nem vagyok hajlandó odaadni a pénzemet (mert úgy gondolom, hogy már adtam eleget, vagy mert úgy gondolom, hogy nem vagyok hajlandó semennyit sem adni "ennek a tolvaj bandának", vagy csak egyszerűen kapzsi vagyok.) Azaz nem teszem be a közbe a sajátom. Főleg, mivel ez majdhogynem "kötelező" egy olyan adózási rendszerben, amelyben ha mindent becsülettel fizetsz, majdnem biztosan tönkremész. Aki vállalkozott már becsülettel, az tudja.
Ha lopok 1 milliárdot akkor viszont a közből veszek ki. Abból a közből, amit kényszerrel hajtanak be, amit elvesznek attól, aki nem tud, vagy nem akar ügyeskedni számlával költségekkel, egyebekkel.
Szerintem ez oltárian nagy különbség lopás és lopás közt. Első esetben TÖBBNYIRE az élni akarás (használd nyugodtan a megélhetési bűnözés szót) másodikban a cinizmus, mint egyszerű gazemberség a motiváció.
@Lord_Valdez:
Lord_Valdez 2009.11.09. 07:11:57

"1) Ezt értelmezheted úgy is, hogy a csúnya gyógyszergyár nem gyárt gyógyszert, ha nem éri meg neki"
megéri, még hatás nélüli szereket is gyártani.

"de úgy is, hogy lám, az állam belenyúl és megint a közjó szenved csorbát :)"
:)

"Mi a bánatnak építene bárki is vasutat?"
hát pl szállitani! gyorsan utazni, szerte a vilagan epitenek ilyet, csak nalunk nem, milliárdokat kéne beruházni nem kivenni.

"Az összes olyan helyen, ahol érdemes, már van, sőt még sokkal többön is."
Te ne tudnád, hogy a vasut x%-án már 30km/h-val mennek a vonatok, le van robbanva, csak papiron létezik vasút sokhelyre... tudatosan rombolják, lopják
nem fejlesztik, hogy lehessen mondani sz@r, nincs ra szükség...

"Na, ha ilyet látsz, akkor az tuti állam volt."
Baross Gábor?

"Akkor munka kell neki, nem segély."
ugy van, de azt is csak az állam produkál.
és ha lenne munka, ha nem szétszednék a cukorgyárat, az öblösüveggyárat akkor kéne vasút is, szállitani!

minek hazudni az embereknek? minek manipulálni?
@evil overlord: evil overlord 2009.11.07. 22:35:51
Kedves ördögi főrend!

"Attól tartok, hogy ez nemcsak előítélet." de az is, és még erősiti is!

"magyar (fehér) ember is mondta már nekem, hogy mi a francnak menjen el dolgozni, ha a segély majdnem ugyanannyi."
igaza is van, de munka akkor sincs, ha elmenne. most van egy gimis osztalytársnőm 55 eves jogasz, kirugták , hónapok óta nincs munkaája pedig elvallalna mindent, es keressük veszettül a lehetőséget.

"aki nem dolgozik, az ne is egyék, talán alkalmazni kellene."
én nem szivesen fasisztázok de ez valami olyasmi nem? igy is éhezik pár 100 ezer ember, éhezzen meg 1-2 millió?

"Lehetne találni white-colar közmunkát is,"
100ezreknek? megint viccelsz. és ugyan ki ellenőrizné?

"Egyáltalán nem ördögtől való dolog a közmunka, mint a segély feltétele"
nem hát!
csak drága, és többet nem akar adózni senki. Ha értelmetlen, inkább káros, demotivál.
akiknek végeznie kéne, nem is tudják, olyan egészségi állapotban vannak,
(meghirdettek 170 helyet jelentkezett kettő, munkanélküli meg volt ezrével...
hogy éred el, hogy elmenjenek?
csendőrség?
ja és volt aki egy nap meló után belehalt.

" mert
1. a gyerek nem azt látja, hogy az apja otthon hentereg (részegen)
2. addig sincs idő lopni menni
3. gyakorlatilag ingyen el lehet végeztetni egy csomó köztisztasági munkát (szemétgyűjtés, kaszálás stb.)"
miből gondolod, hogy elvégzik?
ki ellenőrzi?
engem nem kell meggyőznőd szivesen fizetnék több adót csak legyen munka!
sőt legyen kötelező!

"Ez persze a diplomás munkanélküliségen nem segít, de a munkanélküliek nagy része alacsonyan (ill. semennyire sem) kvalifikált. "
ez igaz!
@Karesz (Charlie):

"Attól tartok, hogy ez nemcsak előítélet." de az is, és még erősiti is!
Elő- vagy utóítélet?

"igaza is van, de munka akkor sincs.."
Az illető nem tűnt értelmiséginek. Kétkezi munkát könnyebb találni. Ha nem kényszeríti rá az állam az ilyeneket, akor nem is fog fehéren dolgozni (egy részük lazán feketézik a segély mellett).

"én nem szivesen fasisztázok de ez valami olyasmi nem? igy is éhezik pár 100 ezer ember, éhezzen meg 1-2 millió?"
Max. annyira vagyok fasiszta, mint Árpi. Mi a pék véreres nemi szervének dolgozzon az ember, ha mások henyélésből megélnek?

"100ezreknek? megint viccelsz. és ugyan ki ellenőrizné?"
Nem hiszem, hogy lenne többszázezer white-collar munknélküli.

"csak drága, és többet nem akar adózni senki. Ha értelmetlen, inkább káros, demotivál."
Mi a drága benne? Segély helyett kimegy füvet kaszálni, szemetet szedni. Az értelmesebb munknélküli meg felügyeli. Kell 1 ember az önkormányzattól, aki néha rájuknéz (ha már nem ér bokáig a szemét, történt valami).
Mi demotivál? Az, hogy henyélés helyett dolgozik?

"akiknek végeznie kéne, nem is tudják, olyan egészségi állapotban vannak,"
Az esetek egy részében ez nem igaz, másrészt a 30-40 évesen roncs alkeszeket ugyan már ne tutujgassuk.

"meghirdettek 170 helyet jelentkezett kettő, munkanélküli meg volt ezrével
hogy éred el, hogy elmenjenek?
csendőrség?"
Ha rájön, hogy az otthoni láblóbálásból nem lehet megélni, majd elmegy. A csendőrség csak a Jobbik fantáziavilágában oldja meg a problémákat.

"ja és volt aki egy nap meló után belehalt."
Nem azt mondtam, hogy követ kell töretni velük (ezt inkább az erőszakos bűnelkövetőknek szánokel kellene végeztetni ld. USA), normális körülmények között végzett (nem 30-40 fokban) könnyű fizikai munkába nem szokás belehalni.

"ki ellenőrzi?"
Mint írtam értelmesebb munkanélküli + önkormányzati szaki (de neki nem kell folyamatosan ott állnia mellettük).

"sőt legyen kötelező!"
KMK? :)))
Amúgy ez a közmunka tényleg csak az underclass karbantartására lenne alkalmas, szakmunkások, értelmiségiek számára nem. Ez utóbbiak számára tényleg munkahelyteremtésre van szükség, de ez nem megy az adók növelésével. By the way: a diplomás munkanélküli gyártást meg be kell szüntetni, mert egyrészt az állami erőforrások felesleges pazarlása, másrészt nem lehet nagy élmény diplomával (még ha büfé szakos is) elmenni alacsonyabb kvalifikációt igénylő állásba.
@Karesz (Charlie):
Gyártják is, ld. Boiron.

Vasút oda kell, ahol van mit szállítani.

Igen, tudom, hogy lassú, mert nincs pénze karbantartani és nem azért nincs pénze, mert túl keveset kap, hanem mert nagyon távol esik mindattól, amit hatékonynak nevezünk.
Ajánlom figyelmedbe Hanlon borotváját.

Vagy Sztálin? :) (ő is nagy iparosító volt ám) Kialakítani valamit nem akkora kunszt (meglévőt államosítani pláne), de állami üzemeltetésben tartva, jól működtetni, na az igen, de még senkinek sem sikerült.

Nem. Az állam nem tudja ezt megoldani. Ha ő munkahelyet teremt, akkor közben munkahelyeket szüntet meg a magas adóval (, illetve ha az eladósodást választja, akkor a jövőben fog megszüntetni, de a néphiedelemmel ellentétben a jövő is eljön egyszer).
Ha lenne kinek eladni a termékeiket, akkor nem szüntetnék meg őket. Semmi összeesküvés.
@evil overlord:
evil overlord 2009.11.12. 00:29:43

"Elő- vagy utóítélet?"
mindkettő. erősitik egymást.

"Az illető nem tűnt értelmiséginek. Kétkezi munkát könnyebb találni."
viccelsz? a rendszerváltással kb 2.5 millió munkahely veszett el. a túlnyomó többségük fizikai, kohok, gyarak, bányák, mig egyetemek, főiskolák meg alakultak...nőtt a burokrácia.

"Ha nem kényszeríti rá az állam az ilyeneket, "
nem tudja! nagyon naiv vagy ha azt hiszed embereket lehet kényszeriteni barmire is, pláne demokráciában.

"(egy részük lazán feketézik a segély mellett)."
ez igaz. de ez az optimum az egyén számára.

"Mi a pék véreres nemi szervének dolgozzon az ember, ha mások henyélésből megélnek?"
nem ezért a gondolatodért fasisztáztalak. az a kérdés hogyan oldod meg, hogy dolgozzanak?

"Nem hiszem, hogy lenne többszázezer white-collar munknélküli."
de nem is állitottam, hogy van, (pedig van) a fizikai munka hiányzik es nem 100ezrek, hanem >millió!

"Mi a drága benne? Segély helyett kimegy füvet kaszálni, szemetet szedni. Az értelmesebb munknélküli meg felügyeli."
de nem megy, es nem felügyeli, ha mégis, ott meló nem lesz. drágább a bér is mint a segély, nem tud elmenni dolgozni hivatalosan, mert feketeén akkor nem tudna, az meg kell a megélhetéséhez. Az ellenőrök hada nagyon drága ls őket is ellenőrizni kéne.

"Mi demotivál? Az, hogy henyélés helyett dolgozik?"
nem'
az demotivál, hogy nincs értelmes munka. Hogy azt takaritja ami már tiszta, vagy sose volt takaritva az elmult 50 évben.

"Az esetek egy részében ez nem igaz,"
egy részében, de a zömében igen.
" másrészt a 30-40 évesen roncs alkeszeket ugyan már ne tutujgassuk."
hanem, dobjuk le a Tajgetoszról?

"Ha rájön, hogy az otthoni láblóbálásból nem lehet megélni, majd elmegy."
ha lenne logikus gondolkodasa akkor igen, de nincs, uzsorakamatot se venne fel, de most még könyörög érte.

" A csendőrség csak a Jobbik fantáziavilágában oldja meg a problémákat."
ugy van. de akkor hogyan kényszerited?

"normális körülmények között végzett könnyű fizikai munkába nem szokás belehalni."
úgy van. de tényleg ramaty állapotban vannak. vitaminhiányosak, alkoholisták...

""ki ellenőrzi?"
értelmesebb munkanélküli + önkormányzati szaki (de neki nem kell folyamatosan ott állnia mellettük)."
dolgoztál már valahol? kizárt, hogy igy működjön. már reggel meg se jelennek, hogyan vadászod össze őket? mi szállitja a faluból a munkahelyre?

""sőt legyen kötelező!"
KMK? :)))"
igen. ha rajtam mulna munkanálküli segély se lenne, akkor kapnának, ha bejárnának, fölkelnének, atképeznék Őket, stb.
dehát nem lehet.

"Amúgy ez a közmunka tényleg csak az underclass karbantartására lenne alkalmas,"
úgy van!

"tényleg munkahelyteremtésre van szükség, de ez nem megy az adók növelésével."
dehogynem sőt csak ugy megy. pl hozunk bonyolult törvényeket, amiket bürokraták ellenőriznek.

"a diplomás munkanélküli gyártást meg be kell szüntetni,"
egyetértek.
de ez csak úgy menne, ha a lányokat diszkriminálnák az egyetemi felvételinél.
ez se megy.

"mert egyrészt az állami erőforrások felesleges pazarlása,"
nem egészen, addig sem kell munkahelyet adni, segélyt se, sőt még fizetnek is (48%)!

"másrészt nem lehet nagy élmény diplomával (még ha büfé szakos is) elmenni alacsonyabb kvalifikációt igénylő állásba."
úgy van, nem élmény, csak kényszerűség.

üdv!
@Lord_Valdez: Lord_Valdez 2009.11.12. 07:17:54
Kedves Lord!
nem tudom eldönteni engem nézel-e hülyének, vagy tetteted magadat.

"Vasút oda kell, ahol van mit szállítani."
azaz az egész országba. nem kell más csak betiltani/megdrágitani a kamionos szállitást rögtön lesz igény.

"Igen, tudom, hogy lassú, mert nincs pénze karbantartani és nem azért nincs pénze, mert túl keveset kap, hanem mert nagyon távol esik mindattól, amit hatékonynak nevezünk."
de azért nem hatékony. mert nem kap eleg pénzt, beruházást.
itt az indexen egy csomó cikk volt vasút ügyben, pl az osztrák, német 10-szeres beruházással lett hatékony.

de akár előbb a lopást szűntetjük meg, akár előbb a pénzt adjuk, tény marad, EU direktiva, és fejleszteni kéne gyorsasagban szinte mindenhol a fővonalakra meg gyorsvasutat, és a terherszállitásban is.

"Ajánlom figyelmedbe Hanlon borotváját."
megfogtál, nem ismertem, csak az Occam borotváját: "Sose tulajdonítsd rosszindulatnak azt, ami kellően megmagyarázható az ostobasággal."
azaz nem hiszel az összeesküvés-elméletekben. De én hiszek. ennyire nem lehetnek hülyék.

"Kialakítani valamit nem akkora kunszt (meglévőt államosítani pláne), de állami üzemeltetésben tartva, jól működtetni, na az igen, de még senkinek sem sikerült."
ne hazudj! nezz otána, olvass FAQsarokváltót, egy csomó allami nyereséges, és jól működik. és egy csomo multi meg rosszul.

"Nem. Az állam nem tudja ezt megoldani."
dehogynem, ennel a vadkapitalista világnál mindenképpen jobban.

"Ha ő munkahelyet teremt, akkor közben munkahelyeket szüntet meg a magas adóval"
ne viccelj! akkor lenne igy, ha lenne 10 millió vállalkozó. de van 3 millió nyugdijas, 3 millió gyerek,es 2-3 millió adózó megtermeli az eltartásukat...
még eltelik 20-30 év és 1 millió fogja megtermelni.

"ha az eladósodást választja, akkor a jövőben fog megszüntetni,"
ez igaz. és mindenki ezt szeretné, az is aki a hitelt adja, a nép és a politikusok is, de nem szabad!

"Ha lenne kinek eladni a termékeiket, akkor nem szüntetnék meg őket."
ne viccelj már. minden terméket mindig el lehet adni, csak több reklám kell, csak le kellene mondani a profit egy részéről.
a tungsram is gyártathatnn led-es lampákat ugyanott, ugyanannyi emberrel, de ez nem cél inkább banküzletből csinalnák pénzt ott több a profit.

"Semmi összeesküvés."
nem is állitottam csak azt, hogy fontosabb nekik a mai profit, mint a jövő .
@Karesz (Charlie):
Igen? Mégis mit akarsz szállítani, honnan és mennyit. Mert mondjuk egy 100 tonnás igényre nem érdemes fenntartani. A hasamra ütök és mondjuk évi 50000 tonna termelés fölött van. Hol van ilyen? Mondjuk egy v. két tucat helyen és annyi.

Beruházni remek dolog (persze ezt is csak ott érdemes, ahol igény van rá), de ha előtte nem racionalizálod a struktúrát, akkor megy a levesbe. Annak a pénznek semmilyen értelmes látszatja nem lesz és nem azért, mert ellopják. Persze lopnak is rendesen, de elfolyik a struktúrában.
Soha nem becsüld le az ostobaság erejét. Ez nem feltétlenül csak a bennük dolgozó emberek ostobaságát jelenti, hanem a struktúra ostobaságát is. Ez alatt értem a párhuzamosságokat, az osztályok közti kommunikációs anomáliákat stb.
Pont ezért működik sok multi rosszul, mert nagy és a struktúra spontán evolvált egy középvállalatból. Erről egy nap (,ha nem leszek lusta) írok kicsit bővebben is.

Látod, te is kimondtad. A bűvös szó a fővonal. A németek se építenek vasutat oda, ahol annyi utas van egy nap alatt, mint ahányan dolgoznak a vonalon. Az ilyet meg kell szüntetni. A probléma az, hogy mi még ezt se tudtuk tisztességesen megcsinálni. Mert csak odáig jutottak, hogy leállítják a forgalmat. Na ja, de nem az viszi a nagy pénzt...

Már említettem, hogy soha nem az számít, hogy ki birtokolja a részvényeket, hanem, hogy ki üzemelteti. Ha azok a cégek is kvázi-költségvetési szervként működnének menthetetlenül szétrohadnának. Egy ilyennek nem érdeke a hatékonyság. Az az érdeke, hogy az utolsó fillérig elköltse amit kap.

Vadkapitalizmus??? Hol? Próbáltál már te vállalkozni?

Annál inkább igaz, hogy nem szabad tönkre tenni, azt, aki eltart.
Végre valami, amiben egyetértünk.

Maga a Lighting üzletág alig hoz nyereséget. Ha tudnád, milyen megtérülési mutatókat produkált, nem mondanál ilyet (de tőlem nem fogod megtudni, mert beperelnek). Ha ő lemond valamennyi profitról, az már jótékonyságnak számít. Pont ezért, a válság előtt el akarták adni az egész üzletágat. Csak hát, jött és megszűntek a jövedelmezőbb befektetési lehetőségek ergo maradt. Kis pénz, de pénz.
Próbálkoznak, de a LED nehéz ügy. Egyrészről rengeteg megoldatlan műszaki probléma van vele, másrészről nagyon drága, ezért nem fogy. A piac rettentő árérzékeny és magasról szarik a minőségre (bár a LED amúgy sem olyan jó). Kompaktból is csak az olcsó fogy.
@Karesz (Charlie):

"a tungsram is gyártathatnn led-es lampákat ugyanott"

nem fog, mert a GE nem foglalkozik félvezetőgyártással (teljesen más technológia és szakértelem szükséges hozzá). világító polimerekkel viszont fog foglalkozni, mert ahhoz értenek.
@dark future:
Magát a LED-et nem, de a kész lámpát elvileg gyárthatnák, mert vásárolt egy LED gyártó céget (még ha nem is élvonalbelit), bár én nem a helyében nem tenném. Ezek főleg elektronikai technológiai műveletek, amikre egy klasszikus lámpagyár nincs felkészülve (sem gépek, sem szakértelem), a maradék meg kézimunka, de az meg drága.
@Lord_Valdez:
Lord_Valdez 2009.11.13. 07:20:31
komolyan Lord élmény veled vitázni, most már hozod az én érveimet (is)

"Mégis mit akarsz szállítani, honnan és mennyit."
mindent, ami ma kamionnal megy.

"Mert mondjuk egy 100 tonnás igényre nem érdemes fenntartani. ... Mondjuk egy v. két tucat helyen és annyi."
ez egyrészt szervezés kérdése.
kellenek elosztók, azokat kiépiteni.
Kisujszállas mellett van egy nagy REWE kamion-áruelosztó, mellette fut a vasút, oda is ki lehetett volna alakitani. sőt szerintem azért pont oda került ha jön az EU szabályozás a kötelező vasútról, akkor könnyen átépithető legyen.

"Beruházni remek dolog (persze ezt is csak ott érdemes, ahol igény van rá),"
igény mindig van, PR feladat a felkeltése, de végre látod, a beruházás a lényeg, jelenleg szűkitett ujratermelés folyik magyarorszagon, azaz a a nemzeti jovedelem 6-7%-a csak azoknak a fogyasztási hiteleknek a kamata, ami helyett beruházni kellett volna.

" de ha előtte nem racionalizálod a struktúrát, akkor megy a levesbe."
igaz! racionalizáljuk a strukturát...

" a struktúra ostobaságát is. Ez alatt értem a párhuzamosságokat, az osztályok közti kommunikációs anomáliákat stb.
Pont ezért működik sok multi rosszul,"
BRAVO!!!! ezt is megértük, mióta irkalom neked ezt! semmivel se jobb a multi mint az állam.

"Látod, te is kimondtad. A bűvös szó a fővonal."
örvendek. de nálunk a fővonal gyorsitására sincs pénz, ellenben el akartak adni meg azt a kevés intercity-t is ami gazdaságos.

" A németek se építenek vasutat oda, ahol annyi utas van egy nap alatt, mint ahányan dolgoznak a vonalon."
az lehet, de sűrűbben lakottak és mindenfele jár vonat.

" csak odáig jutottak, hogy leállítják a forgalmat. Na ja, de nem az viszi a nagy pénzt..."
hanem a pályafenntartás, megint egyetértünk.

"Már említettem, hogy soha nem az számít, hogy ki birtokolja a részvényeket, hanem, hogy ki üzemelteti."
is is, ha igazad lenne akkor nem tőkés gazdaság lenne hanem menedzseri.

"Ha azok a cégek is kvázi-költségvetési szervként működnének menthetetlenül szétrohadnának."
vagy nem. mert miért jobb a francia állam mint a magyar, ha közműveket privatizálunk?
miért nyereséges a debreceni közmű és miért nem az miskolci?

"Vadkapitalizmus??? Hol? Próbáltál már te vállalkozni?"
itt nálunk, a rendszerváltás után megpróbálkoztam vele, de mikor kiderült, hogy csak vesztegetéssel lehet eredményesnek lenni, be se inditottam igazán, amugy most is vállalkozok egy kicsit.

"Maga a Lighting üzletág alig hoz nyereséget. ... és megszűntek a jövedelmezőbb befektetési lehetőségek ergo maradt."
valamennyire valameddig.

a nyereségességi mutatók meg manipuláltak, mindenhol.

"a LED nehéz ügy. Egyrészről rengeteg megoldatlan műszaki probléma van vele, másrészről nagyon drága, ezért nem fogy."
en nem állitottam hogy könnyű. azért drága mert kevés van belőle, ha nagy sorozatban gyártanák, olcsó lenne és több fogyna. egyébként ez a jövő.

"A piac rettentő árérzékeny"
már ahol van piac.

"és magasról szarik a minőségre"
lám lám csak nem piac az, ahol a jobb minőség hátrányban van, az erőforrások meg végesek.

"(bár a LED amúgy sem olyan jó)."
legalábbis ezt hiszik azok a tulajok, akiket a lusta menedzserek igy tájékoztatnak...
@dark future:

"a GE nem foglalkozik félvezetőgyártással"
de ha bankolással foglalkozik akkor erre is képes, a világpiacon meg minden megvehető!
lasd meg lordot
@Karesz (Charlie):
Egy kamion kb. 2 vagon. Egy vasúti szerelvény pedig 50 kocsi, vagy még több is lehet. Azért lássuk be, hogy ritkán keletkezik egy helyen, egy időben 25 kamionnyi áru. Ilyet tipikusan a nagy mezőgazdasági üzemek és a komolyabb nehézipar tud produkálni, de Magyarországon egyik se tipikus már jó ideje.
A kamion elosztónak pont az a lényege, hogy odaviszik vasúton és ott átrakják teherautókra, mert nem érdemes mindenhova vasúton vinni.

Az áruszállítás nem PR kérdés, sem pedig, hogy az adott helyen hányan élnek. Egy 500 fős falu, ha az egészet felpakolod sem tud annyi utasforgalmat produkálni, hogy érdemes legyen vasutat fenntartani.

Sok multi és gyakorlatilag minden állam, de ebből nem következik, hogy egyformák. Bár kétségkívül vannak hasonlóságok.

Igen, ez szomorú, hogy még felszámolni se tudunk rendesen. Ám ebből nem az jön, mint amit te hallani szeretnél, hanem, hogy ne végezzünk fél munkát. Azt kellene csinálni, hogy megszüntetik a forgalmat, átrakják a szerelvényt oda ahol hasznát veszik (esetleg, ha nem megy, akkor leselejtezik), elbocsájtják az ott dolgozókat stb. Ha csak az elsőt csináljuk meg, akkor adtunk a szarnak egy pofont.

Menedzseri gazdaság :) Ez jó. Talán nem is sejted, hogy mennyire találó.

A francia állam nem pótolja ki a veszteségét, ezért érdekelt a költséghatékonyságban. Ha a magyar se tennék, akkor itt is működhetne. Ezért mondom, hogy nem a tulaj az érdekes, hanem, hogy piaci logika szerint működik-e, vagy költségvetési szerint.
Tudom, én? Szerintem ismerem a debreceni valami közmű titkát?

Persze, hogy manipuláltak, de felfelé szokás, nem lefelé. Ez olyan, mintha valaki azzal dicsekedne, hogy kicsi a farka.

Nagyobb darabszámban valóban olcsóbb lenne, de akkor se lenne olyan olcsó, mint a kompakt. A LED sem árban (lumen/dollár), sem fényhasznosításban (bizony), sem színvisszaadásban (meglepő, de igaz) nem éri utol a kompakt fénycsövet. Ciki, de ez van. A LED egyetlen igazi előnye, hogy a kompakt lényegében elérte a határait. Majd a fotonkaszkád fényporok dobnak majd rajta egy hasamra ütök 30%-ot, de annyi. Nincs benne további potenciál. Ezzel szemben a LED előtt még számos fejlődési lehetőség áll, igaz megoldatlan problémák is. Pl. a hőelvezetés a jelenlegi foglaltok mellett megoldhatatlan (háztartások százmillióit kellene átépíteni), de a nagyobb baj, hogy az áramsűrűség növelésével esik a fényhasznosítás. Ennek azonban még az okát se tudjuk.

A piac nem garantál sem minőséget, sem árat. Azt garantálja, hogy tükrözi a preferenciákat. Ha úgy tetszik megengedi az olcsó szart és a drága minőséget egyaránt, csak a drága szart nem. Kivéve persze, ha az emberek azt preferálják, de ez ritka, viszont lehetőséget kínál a választásra.
@Lord_Valdez:
"Egy kamion kb. 2 vagon. Egy vasúti szerelvény pedig 50 kocsi,"
állitólag (forrás ÉS) 4000 kamion megy át a Tisza hidon Tokajnál (?) naponta.

"a nagy mezőgazdasági üzemek és a komolyabb nehézipar tud produkálni, de Magyarországon egyik se tipikus már jó ideje."
elég baj, mindakettőt vissza kell hozni.

"A kamion elosztónak pont az a lényege, hogy odaviszik vasúton és ott átrakják teherautókra, mert nem érdemes mindenhova vasúton vinni."
igen de ilyenke sincsenek, és a kisujszállási kifejezetten közúti átrakó.

"Az áruszállítás nem PR kérdés,"
nem hát, azt arra irtam, hogy mindent el lehet adni, megemelt reklámköltséggel.

"Egy 500 fős falu, ha az egészet felpakolod sem tud annyi utasforgalmat produkálni, hogy érdemes legyen vasutat fenntartani."
ugy van! de ha teszek oda egy szemétégetőt vagy egy nagyipari autobontót, akkor mar igen.

"Ám ebből nem az jön, mint amit te hallani szeretnél,"
fogadok, hogy nem talalod el mit szeretnék hallani...
ugyanis az rendben hogy egyes szárnyvonalakat föladunk, de azért a többit meg fejlesztjük ezerrel...
és nem azt szedjük föl, amit az imént korszerűsítettünk.

"hogy megszüntetik a forgalmat, átrakják a szerelvényt oda ahol hasznát veszik (.... Ha csak az elsőt csináljuk meg, akkor adtunk a szarnak egy pofont."
a javaslatoddal is.
fel kell szedni a vasutat, az is munkalehetőség, néhaány nem gazdaságos szárnyvonalon, de a többit fejleszteni, ipart mezőgazdaságot tenni mellé...

"Menedzseri gazdaság :) Ez jó. Talán nem is sejted, hogy mennyire találó."
talán te is hallottál a Szelényi féle az értelmiség útja az osztályhatalomhoz c. könyvről...
hát nem jött be,

"A francia állam nem pótolja ki a veszteségét,"
a renalutnál kipótolja.
ezért érdekelt a

" Ha a magyar se tenné, akkor itt is működhetne."
hát akkor ne tegye. rajtunk mulik. eladósódni sem lett volna muszáj.
egyetlen orszag vagyunk ahol a rendszerváltás nem sikerült.

"Szerintem ismerem a debreceni valami közmű titkát?"
ha nem is ismered, azt azért lathatod, hoyg lehet betartani is törvényeket és jól is működni.
kórházak is vannak olyanok akik mindig 100 milliós hiányúak, masok meg betartják és nem lépik túl a költségvetést.

"Nagyobb darabszámban valóban olcsóbb lenne, de akkor se lenne olyan olcsó, mint a kompakt."
dehogynem.

"A LED sem árban (lumen/dollár), sem fényhasznosításban (bizony),"
az előbbit értem az utóbbi micsoda?

"sem színvisszaadásban (meglepő, de igaz)"
szerintem veszett kékes fénye van...
de alig fogyaszt valamit, nem melegszik.

"a kompakt fénycsövet. ... Nincs benne további potenciál. Ezzel szemben a LED előtt még számos fejlődési lehetőség áll, igaz megoldatlan problémák is."
hát ezt irtam én is fejleszteni kell beruházni... na de ha bankszektor több profitot hoz..

"a hőelvezetés a jelenlegi foglaltok mellett megoldhatatlan"
na ezt nem ertem, a villanykorte izzoja több ezer fokos, mi van a LED melegedésével?

"A piac nem garantál sem minőséget, sem árat."
akkor nem piac.
ugyanis mindig mindenki jó minőségűt akar venni olcsón.

"csak a drága szart nem."
ne viccelj velem LORD divatrol nem hallottál még?
eastpack nike stb?
@Karesz (Charlie):
Nagyszerű és ugyanonnan mennek, ugyanoda?

Ahhoz tőke kell és valaki, aki megveszi. Főleg ez utóbbi, ami hiányzik.

A reklám semmire se jó, potenciális vevők nélkül.

Jó, és hányra van szükség? Ezrekre? Nem, csak néhányra. Ezzel megoldhatod mondjuk 5 helyen.

Ipart tenni, meg mezőgazdaságot, de szép dolog, csak pár bökkenő. Az egyik, hogy nincs tervgazdálkodás, a másik, hogy minek. Az ipar csak akkor létesül, ha el tudja adni, amit termel. Enélkül csak odaraknád, pár év alatt tönkremenne és rakhatsz oda megint valamit, ami majd ismét tönkremegy.

Elég baj az, hogy a Renaultnál megteszi, de ezen lehet vitatkozni, mert ez egyszeri dolog. Ám egy állami cégnél ezt minden évben megteszi. Ettől degenerálódik, mert nincs rajta semmi teljesítménykényszer.
Működhet jól is éppenséggel, mert minden vállalat életébe becsúszhat egy-egy jó vezető, de kérdés az, hogy 20 év múlva is jól működik-e. Teljesítménykényszer nélkül csak idő kérdése és elkurvul. Ha úgy tetszik bele van kódolva.

Már anyagárban sem jön ki olcsóbbra. Az egykristálygyártás nem olcsó játék, még nagy mennyiségben sem.

Hogy hány lumen fényt bocsájt ki egy watt elfogyasztása mellett. Egy kompakt 40-60 lm/W, (de létezik 80 is), míg a teljesítmény LED 30-60 lm/W (,de kész rendszer inkább az aljához áll közel).

LED-et kétféleképp lehet használni. Az egyik, amikor alig fogyaszt és alig melegszik, na, de fényt is alig ad. A másik, amikor elég tűrhető fényt ad, de komolyan melegszik.
Ez azért is gond, mert az izzó lámpával ellentétben, a hőmérséklettel nem nő, hanem csökken a fényhasznosítás. Az izzólámpa spirálja bár több, mint 2000 fokos, de az bírja a meleget, sőt igényli. A LED viszont nem bírja. A hőmérséklet emelkedését meredek élettartam csökkenés kíséri. (Igazság szerint az izzóét is, de az kicsit más tészta). Ha megnézel egy komolyabb LED lámpát az első, ami szemet fog szúrni, hogy az egész másból sem áll, mint hűtőbordából.

Hogyne szeretnének, csakhogy ami nem lehetséges, az nem lehetséges akkor se, ha igény van rá. Mindössze annyi lehetséges, hogy lassan közelítődik ez, viszont ezzel együtt átértékelődik az olcsó és a minőség fogalma is, tehát végül is ugyanúgy elérhetetlen marad.

Van ilyen, de a legtöbb terméket nem divatból vesszük és a divat mulandó. Hosszútávon viszont a szar és drága kihullik.
@Karesz (Charlie):
"A rendszerváltással kb 2.5 millió munkahely veszett el."
Kicsit sokak tűnik, de nagyságrendileg stimmel. Azonban 100%-os foglalkoztatottságnak álcázott kapun belüli munkanélküliség sem jó dolog (az illető környezete szempontjából jobb, mint lábat lógatni, azonban a nemzetgazdaságnak nem használ).

"nem tudja! nagyon naiv vagy ha azt hiszed embereket lehet kényszeriteni barmire is, pláne demokráciában."
"az a kérdés hogyan oldod meg, hogy dolgozzanak?"
Az éhség nagy úr.

"de nem megy, es nem felügyeli, ha mégis, ott meló nem lesz. drágább a bér is mint a segély, nem tud elmenni dolgozni hivatalosan, mert feketeén akkor nem tudna, az meg kell a megélhetéséhez. Az ellenőrök hada nagyon drága ls őket is ellenőrizni kéne."
A segély feltételéül kell szabni a közmunkát (pl. a románoknál tudtommal havi 72 óra kötelező). Ez még mindig olcsóbb, mintha alkalmazottal vagy szolgáltatóval végeztetné.

"az demotivál, hogy nincs értelmes munka. Hogy azt takaritja ami már tiszta, vagy sose volt takaritva az elmult 50 évben."
A "minek dolgozak, ha a f@szomből megélek" típusúak örüljenek, hogy kapnak ilyen munkát.

"hanem, dobjuk le a Tajgetoszról?"
Nem a Tiergartenstrasse 4 alatt dolgozom, de akkor se az én adómból adjon inni az állam az alkeszoknak (majd gyógyítgassa őket). (By the way úgy tudom, hogy a Tajgetoszról leginkább bűnözőket dobtak le, a "nyomorék" gyerekeket kirakták, és vagy hazavitte egy gyermektelen házaspár, vagy rabszolgakereskedő szedte össze őket :( )

"ha lenne logikus gondolkodasa akkor igen, de nincs, uzsorakamatot se venne fel, de most még könyörög érte."
Nem kell ide logikus gondolkodás: ha nem dolgozik, akkor nem kap zsét és éhenhal. Ha lop, akkor irány a börtön; ha rabol, akkor irány a kőfejtő.

"igen. ha rajtam mulna munkanálküli segély se lenne, akkor kapnának, ha bejárnának, fölkelnének, atképeznék Őket, stb. dehát nem lehet."
A KMK részével nem értek egyet (ha van vagyonod / jól érzed magad csövesként, akkor ne dolgozz, de akkor is fizess TB-t), a második részével igen.

"dehogynem sőt csak ugy megy. pl hozunk bonyolult törvényeket, amiket bürokraták ellenőriznek."
A külföldi befektető erre azt válaszolja: Screw you guys, i'm goin' home.

"de ez csak úgy menne, ha a lányokat diszkriminálnák az egyetemi felvételinél."
WTF?

"nem egészen, addig sem kell munkahelyet adni, segélyt se, sőt még fizetnek is (48%)!"
Én csak az állami finaszírozású kvótáról beszéltem.

@Lord_Valdez: "A LED sem árban (lumen/dollár), sem fényhasznosításban (bizony), sem színvisszaadásban (meglepő, de igaz) nem éri utol a kompakt fénycsövet."
A színnel tényleg baj van, de az öregedő kompakt csövek bemelegedésig leadott sápadt hullafénye elég szörnyű.
A fényhasznosításban (lumen/W) már most jobb a LED mint a cső (90 vs. 75), az élettartama többszörös, a fényerőszabályozás triviális (PWM), nincs benne higany. A hűtés tényleg macerás, de álmennyezetes kivitelben (irodák) megoldható.

Karesz: "na ezt nem ertem, a villanykorte izzoja több ezer fokos, mi van a LED melegedésével?"
Egy 60W-os izzó min. 57W-ot disszipál, de egyrézt elég nagy a mérete, másrészt bírja a meleget. Egy ennek megfelelő kompakt fénycső kb. 11-12W-os, ez kb. 8-9 W-ot disszipál, az elektronikája nem szereti a nagy meleget, de ez is elég nagy ahhoz, hogy az üvegcső leadja. Egy hasonló fényteljesítményű DC LED (ez nem E27 foglalos, 3-12VDC-t igényel típustól függően) 9-10W-os, itt 6-7W-ot disszipál maga a félvezető (kb. körömnyi), és nem szereti a meleget, ezért hűtőbordára kell szerelni. E27-es foglalatban még nem találkoztam 2W-nál nagyobbal (ez max 15W-os izzónak felel meg), ezeknél még nem volt gond a hűtéssel.
@Karesz (Charlie): @evil overlord: @Lord_Valdez:

De én elég biztos forrásból (a GE Hungary egyik felsővezetőjétől) tudom, hogy a GE nem akar félvezetős LED-ekkel foglalkozni. Világító polimerekkel viszont igen, mert ahhoz egyrészt van technológiája, másrészt szerintük az a jövő (az előadáson mutatott képeket prototípusokról, a cél az, hogy egy évtizeden belül világító tapétákat gyártsanak, ami homogén fényűek, nem vakítanak, és egy sor egyéb jó tulajdonságuk is van).
@evil overlord:
Ezt a magas fényhasznosítást csak a kis teljesítményű (<1W) LED-ek tudják, abból meg rengeteg kellene. A nagyok messze elmaradnak ettől. Még az adatlapokon se nagyon fordul elő 70 lm/W-nál jobb, de az 25°C-os réteghőmérséklet mellett értendő. Pl.: itt van egy Luxen K2: 140 lm, 1500 mA, 3,85V, ez máris 24 lm/W-t ad ki. Mondjuk ez akkor mocskosul ki van hajtva, de még melegszik is egy kicsit már ott tartunk, mint egy halogén izzó. Ha vissza vesszük 350 mA-re, akkor 60 lm, 3,42V, azaz még mindig csak 50 lm/W. Ennyit egy kompakt is tud.
Ami az élettartamot illeti, magának a LED-nek valóban sokkal nagyobb, de sajnos, az elektronikáé nem nagyobb 20-25 ezer óránál. Ezért egybe építve az eredmény hasonló, mint a jobb minőségű kompaktoknál.

@dark future:
Némileg szkeptikus vagyok. Tartok tőle, hogy lesznek gondok az élettartammal, színdrifttel és az egyenletlen öregedéssel (pl. ahol éri a nap), de nem károgok előre. Majd meglátjuk.
@Lord_Valdez: Seoul Semiconductor P7: 10W (3.6V 2.8A), 700(typ)-900(max) lumen (a nyavalyások persze a 900-at hirdetik), 1.4A-nél 400 lumen(typ). Persze ehhez kell még egy hatékony (kapcsolóüzemű) táp. By the way a Sunon gyárt halk hűtőrendszert LED-hez (ez persze rontja a teljes rendszer hatásfokát).
Valóban, a jelenlegi OLED-eknél nagy gond a színek eltérő öregedése, de itt is van hova fejlődni.
@evil overlord:
Igen, igen, valóban létezik ilyen, de ez inkább a kivétel, mint a szabály. Ez a piac csúcsa, kb. még hasonló a Cree MC-E, azt slussz. Léteznek fénycsövek is, amik elérik a 100 lm/W-t, de nem tipikus.
Amellett, hogy ezek elméleti értékek. Azt feltételezi, hogy egy végtelen hűtőfelülettel ellátott LED dolgozik egy -5°C-os szobában.
Ha te ebből kész lámpát csinálsz újra lent vagy 40 lm/W környékén.
Illetve halkan teszem hozzá, hogy van itt még egy kis turpisság, ugyanis ez nagyon kék, emiatt kisebb a fényporveszteség, de háztartásba nem igazán szerencsés.
Kiütéssel győzött az ellenreformáció.
Jön Laca bá, meg a sok-sok szocializmus?

index.hu/belfold/2009/11/24/kovacs_laszlo_hozna_a_tobb_szavazatot/
süti beállítások módosítása