W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A kocka el van vetve

2009.06.04. 00:45 Tóta W. Árpád

Seres Mária ötszázezer aláírást szedett össze a képviselői költségtérítésről szóló népszavazáshoz. Az azért már koppan, amikor az asztalra csapják: ennyit a szociális népszavazásnak se kalapoztak, pedig az aztán... szociális volt. Még súlyosabban koppan attól, hogy nem egy országos polipszervezet gyűjtötte, csak egy magánszemély, még ha nyilván nem is egyedül.

A költségtérítés nemcsak nálunk kurrens téma: Britannia elitje éppen azon töpreng, hogyan másszon ki a szarból, miután lebuktak. Igaz, ott nem kellett ehhez népszavazni, elég volt a sajtó. A politikai osztály egyetemesen korrupt – ez a felfedezés szomorítja a briteket manapság, és persze ettől erősödnek a szélsőségek, csattognak a bakancsok. A brit politikusok is csalnak és hazudnak, viszont nem hülyék, ezért igyekeznek a népharagnak elébe menni, és beleállni az establishment-ellenes hullámba.

Ősténytan

Nálunk a költségtérítések mellé van egy még súlyosabb, közismert, minden egyes pártra, képviselőre és önkormányzatra árnyékot vető, de ugyanúgy az álszerénységből eredő probléma, a pártfinanszírozásé. Ezek lopnak, nem vitatéma, nem tagadható, tudományosan bizonyított, úgynevezett őstény.

Mindig csak tétova szavakig jutottak: volt itt tisztasági csomag, sőt Gyurcsány népszavaztatási szándékot is lebegtetett. Aztán ezt a témát valaki minden alkalommal zsebrevágja, és eloldalog vele. Tegnap még az asztalon volt, másnapra lába kélt. Ha kérdezik, ki vitte haza, kussolnak nagyokat. Hiszen tudjuk: ezek lopnak. Maguk közt lezsírozták a disznók, hogy mégsem jó ötlet a tisztaság.

Erre találták ki a népszavazást. Nem arra, hogy az egyik klikk így szerezzen gólokat a másik ellen, hanem hogy amikor valamely átok igen nyomasztja az embereket, és az a parlamentben - kartellezés miatt - sehogy se bír szóba kerülni, akkor maga a nép tűzhesse napirendre. Szöveges feladat: ha egy képviselő egy hónap alatt a fizetése többszörösét szerzi koszos forrásból, akkor melyik képviselő fogja megszavazni a koszos forrás betömését? Amelyiket rákényszerítjük, az.

Minden egyéb hülyeséget vidáman felkarolnak, ha tömegtámogatást éreznek mögötte, csak ezt ne. Szavazzon a nép akármi másról, de a saját bizniszük, az ne legyen vita tárgya. De ettől még a tömeg nem tűnik el, azt nem lehet ellopni. Az a párt, amely ennek a harcnak hitelesen, áldozatot is vállalva élére tud állni – akár hozzácsapva a pártpénztárak ügyét –, az nem is hosszú, sőt nem közepes, csak középrövid távon is nyerni fog. A lehetséges jelöltek közül az egyiknek nincs vesztenivalója rövidtávon sem: ha mindenki más hallgat, ez is a Jobbik témája lesz.

Ez az ötszázezer aláíró, és az a még sokkal több, akik erre a kérdésre leszavaznának igennel, különösen értékes célcsoport, afféle szűzföld. Ugyanis az elkötelezett MSZP-s nem akarja elszámoltatni a snájdig Boldvai Lacit, a Fidesz-rajongó viszont úgy gondolja, az az aranyos Répássy Pufi igazán megérdemli ezt a kis zsebpénzt, amiért fideszes, viszont a kommunistáktól vegyék el a fizetésüket is. A korrupciót a drukker lenyeli a sajátjaitól; pontosan ezért engedik meg azok maguknak.

A kocka kikelt

Az elitellenes érzelmek, ahogy Britanniában, nálunk is előbb-utóbb szélsőséges szavazatokban jelennek meg. Nem mind, és nem minden szélre szavazó ezért teszi, de viszonylag logikus, hogy ha a parlamentben mindenki lop, akkor jöjjenek azok, akik nincsenek bent. Ez természetesen nem jó, egyáltalán nem kívánatos, hogy akit amúgy érdekel a politika, de rühelli mind a kormányt, mind a hivatalos, leigazolt váltópártot, annak valami amatőr bohóctársulatra kelljen szavaznia, puszta heccből.

Ezt a meggondolatlanságot előzi meg, ha létrehozunk egy pufferzónát, ahol az általánosságban elégedetlenek anélkül jelezhetik kiábrándultságukat, hogy ezzel aláírnának mindenféle beteg képzelgést szakrális királyságról meg etnikai tisztogatásról. Csak egy plusz négyzet a szavazólapon: mindenki húzhat az anyjába, Fidesz, MSZP, SZDSZ, MDF, Jobbik, LMP, Munkáspárt, egyként és futólépésben.

Néha az ember kiüríti a zsebét egy tisztáson, és évekkel később arra vetődve látja, hogy az elhullajtott mag szárba szökkent. Kezdetben van az ige, mellesleg importáru, hiszen a fehér kocka, az egyiketsem-opció működik már keleten és nyugaton többfelé. Ilyenkor a türelmetlenek ott ugrálnak a mailboxban, hogy rajta, csináljad meg, ne csak okoskodjál, hass, alkoss, alapíts mozgalmat. Pedig ahhoz mások, másmilyen emberek kellenek. Akik aztán továbbgondolnak, rajta maradnak, nyüzsögnek, spammelnek, szervezkednek, és egyszer talán majd népszavaztatnak, hogy lehessen olyat szavazni, hogy egyik sem. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

De talán népszavazás nélkül is megvalósul az álom. Elég hozzá egy kétharmados többség, amivel hozzá lehet nyúlni a választási rendszerhez. A kormányozhatóságon ugyanis sokat segít, ha nem minden ezért-azért elégedetlen protestszavazó megy át automatikusan az ellenzékhez, például mert azok sem győzték meg. Volna egyáltalán esélye a Fidesznek kétharmadra, ha az ország úgy is mondhatná, „elég volt”, hogy azzal nem szavaz rájuk? Mire számíthatna saját jogán?

Igen, ők valóra válthatják a Fehér Kocka Mozgalom célját, és van is rá okuk. 2002-ben is azon buktak meg, hogy akinek a töke tele volt Orbánnal, Simicskával és Semjénnel, az kénytelen volt cserébe Medgyessyt, Puchot és Kovács Lászlót választani. Ha lett volna pufferzóna, nem történik meg a tragikus bukás, amibe aztán beleőrültek szegények. Ha meglesz a kétharmaduk, és meghúzzák ezt az apró módosítást, soha többé nem lehet kormányt váltani olyan üres szöveggel, mint amivel ők most nyerni készülnek. De ehhez az kell, hogy addig a fehér kockát nehogy bevezessék valahogyan, mert megenné a kétharmadukat reggelire.

Mi a fehér kocka?
Feherkocka.info



Címkék: kampány fidesz reform magyarland

282 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr541154259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MALAC NEWS 2009.06.07. 18:13:53

Beszéljük meg! Mottó: "Tiszteld a tisztelhetőt, tiszteld a germánt, rómait, zsidót és mindenkit ki arra érdemes. De vérben ázott ősi nemzeted, s az uralmat szent szelleme fölött ne engedd senkinek, ne engedd

Trackback: Fideszfigyelő 2009.06.04. 10:11:33

Díszletnek használta a Fidesz a fogyatékkal élőket és Tőkés Lászlót?Programalkotót konferencia, programalkotás nélkülSchmitt Pál a napokban azt mondta a Fidesz programjáról, hogy "a 280 oldalas programot hét konferencián állítottuk össze". Azonb…

Trackback: Tudtad? 2009.06.04. 06:44:22

Fehér kocka, ha nincs választásBizonyára nem én vagyok az egyedüli ebben az országban, akinek tele van a töke a hazai politizálással. Nem tudnám kire leadni a szavazatomat, mert úgy látom, hogy csak a kevésbé rosszat lehet választani. Valami ilyesmi ok mi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabatosan fehér négyzet, de amúgy az 5let jó... persze ne legyenek illúzióink: a nagy pártok ujjal fognak mutogatni 1másra a sok fehér négyzet szavazat miatt.
jó, de a füzet is kockás, nem négyzetes.
ja igen, itt nem nagyon lehet egymásra mutogatni. amit ez a mozgalom csinál most, az az érvénytelenre buzdítás, ott lehet magyarázni, hogy ennyi ember nem bírta kitölteni megfelelően. de a fehér szavazatnál egyértelmű a jelentés: az illető nem talált olyan pártot a placcon, ami mellé odaállna.
@Tóta W. Árpád: Persze világos, én arra gondoltam, h az emberek politikából való kiábrándultságának okaként fogja mindenki az "ellenséget" megjelölni.
de akkor kapásból vissza lehet kérdezni, hogy na és terád, barátom, vajon miért nem szavazott? azért, mert te is szar vagy, azért.
hát azért, mert az ellenég sárdobálása hamis színben tüntette fel a tevékenységemet... bármit csináltuk, ők juszt is ellentmondtak és a kommunikációjukkal megzavarták a tisztességes választópolgárokat.

Amúgy ez a ktgtérítés mexüntető népszavazás arra jó lehet, h talán szűkebbre veszik az arcukat ott fent, pártállástól függetlenül.
"Csak egy plusz négyzet a szavazólapon: mindenki húzhat az anyjába"

amíg ez nincs addig pedig rajzoljatok ti is csendéletet a szavazólapra: csep.blog.hu/
rajzolj egyet a lapra, aztán ikszeld!
@barosso: Nagyon nem mindegy, hogy érvénytelenül szavazol, vagy érvényesen egyikre sem, merugyebárakkor már nem is olyan egyszerű az a kétharmad...
Utópisztikus álmaim között valami normális szavazási rendszer bevezetése is szerepel, például ez: en.wikipedia.org/wiki/Condorcet_method
Erre ma is van modszer: egyszeruen legalabb kettot kell ikszelni. Legyunk igazsagosak, kapjon egyet az MSZP is meg a FIDESZ is. Sot, akar az osszes tobbi. Esetleg oda lehet meg irni a velemenyt melle, mint ahogy azt allitolag (valami OVB-s nyilatkozo szerint) egy videki szavazopolgar teszi 89 ota minden alkalommal. (Ikszel egy ervenyeset, aztan melleirja, hogy a kommunistak menjenek a picsaba. Minden alkalommal ugyanazt a szoveget.) Bar o valoszinuleg csak ostoba :).

@gitáros: > Nagyon nem mindegy, hogy érvénytelenül
> szavazol, vagy érvényesen egyikre sem

Amennyiben? Szerinted ahol van egy kapjatok be negyzet is, ott a parlament merete dinamikusan valtozik, es ha sokan gondoljak ugy akkor az ures negyzeteknek megfelelo szamu ulest uresen hagynak es raadasul ezeket meg beleszamoljak a parlamenti szavazasokba is mint tartozkodokat? :)

Szerintem azert nem mindegy, mert ha nem szavazol, akkor majd elmagyarazzak, hogy alacsony volt a reszvetel, mert fidesz szavazok lustak voltak, mert tudtak, hogy nyernek, az mszp-sek meg azert, mert tudtak, hogy nem nyernek. Latszani meg nem fog semmi. Viszont ha lenne jelentos szamu ervenytelen szavazat az eleg nehezen lenne kimagyarazhato. (Mar amennyiben tenyleg van jelentos szamu valasztopolgar, aki szerint mindenki kapja be. Csak hogy nehogy mszp/fidesz ugynoknek nezzen barki aki ilyen rafinalt modon probalja atverni a rajongokat.)

Mondjuk egy parlamentbe jutasi kuszobot mar szep lenne elerni a Menjetek a Picsaba Mind partnak :).
A cikkben ket rendkivul naiv elemet erzek, es nem tudom h valoban naivitasbol fakadnak-e.

1. Az "500.000 jol koppanos alairo" es az "Akarmelyik part szavazoi" halmazoknak biztosan nincs metszete? Kicsit sem? Teljesen elkepzelhetetlen, h esetleg karakteres partszimpatiaval rendelkezo egyenek is vigan alairtak egy olyan valamit, ami ha a sajatjukon csattanna, mar nem is lenne olyan finom?

2. A velemeny szabad, es az ervenytelenre buzditas mozgalma is az. Az en szabad velemenyem pedig errol a mozgalomrol az, h egy jo nagy faszsag. Nezzuk a best case scenario-t: a nepharag kinyilvanitjam h a feher kocka (negyzet) a nyero, minden mai politikus takarodjon. Ok meg eltakarodnak, mint a jo gyerek. Kik veszik at a helyuket? TGM? Tolgyessy Peter? Vertes Andras? Mi lenne a merce? Ha egyszer beszeltem mar MSzP-s politikussal, az kizaro ok, mert megrontott a budos metely, vagy az meg bocsanatos bun?

Felreertesek elkerulese vegett egyaltalan nem szeretnem vedelmembe venni a jelen politikai elitet, nincs is ra szukseguk. Viszont Arpad, amit irsz, az olcso demagogia - v ha a a "Gyurcsany takarodj" karikaturaja, akkor nagyon ugyesen van alcazva.
@sandinista: "Nezzuk a best case scenario-t: a nepharag kinyilvanitjam h a feher kocka (negyzet) a nyero, minden mai politikus takarodjon. Ok meg eltakarodnak, mint a jo gyerek. Kik veszik at a helyuket?"

Ez az opció Spanyolországban néhány százalékot szokott vinni (az ukrán eredményt most nem tudom). Arra alkalmas, hogy jelezze a piaci szereplők összességének, h mekkora az a sokaság, amelyik a politika iránt érdeklődik ugyan, de őket utálja. Illetve még arra, amit írtam, hogy pusztán az "utálomakormányt" érzelmek miatt ne jusson hatalomra vki csak azért, mert ő az ellenzék (ld 2002).
Kár volt a Seres Máriával példálózni, aki a képtelen és abszurd ötleteire összegyűjtött töménytelen aláírást - identitást - mosolyogva fogja továbbértékesíteni majd a nála csengető pártszolgáknak, a maradékot pedig egyszerűen odaszórja mindenféle kétes egzisztenciájú lecsúszott szélhámosnak, ahogy ezt egy ebbe a játékba csúfosan belebukott képviselőjelöltjük mizériája is mutatja.

Seres Mária ugyanis nem magánszemély, hanem egy aláírásbróker fedőszervezet.

jajmár, most mit fog megváltoztatni ez a költségtérítéses népszavazás? ha az összes vállalkozó tud fiktív számlát szerezni, majd pont a képviselők nem fognak tudni?

meg ugye seres máriáról is kiderült közben, hogy mégse annyira független meg civil.
Szerintem Arpad melle lottel, ha a szoveg tartalmi reszet nezem es eltekintek az egyebkent demoralizalo es kifejezetten karos egyik kutya masik eb eleterzestol.

Eloszor is Seres Marianak, ahogy ezt tudod Te is nagyon jol, rengeteg ko-Fideszes alairt, szerintem az 500e nagyobbik fele onnan van. A pufferzona elmeletedrol ennyit.

Ez a Feher Kocka meg baromsag, a demokracia nem a valasztasok napjan all meg vagy bukik el, ahogy ezt Te is tudod jol.

Egyebkent meg dobhatnal par linket hol is mukodik ez "keleten es nyugaton".
Egyekbent meg Feher Kocka, mint a politika konszolidaciojanak eszkoze. Magyarorszagon az utobbi evekben hany politikus mondott le kinos nepszerusegvesztes miatt?

Szerintem naiv es celtalan ekepzeles, eppen ezert csak ugy tudom ertelmezni a jelen politikai helyzetben, mint a varhato Fidesz-gyozelem jelentosegenek csokkentesere tett kiserletet.

Akkor mar sokkal eloremutatobbnak tartanek valamilyen intezmenyt ami ciklus kozben is kontrollt gyakorolna a politikusokon valahogyan. Valami ami potolna a magyar politikai es media elitbol hianyzo erkolcsi-etikai ertekrendet es megfelelni vagyast.
Köszi a reakciót, de a kérdéseimre választ nem kaptam:

1. Naivságból fakad-e a kérdésfelvetés vagy a cél inkább egy feltételezhetően népszerű gondolat meglovagolása?

2. Mennyire a rendszer hibája az, h az emberek jó része nem képes értelmesen használni ezt az alkotmányos alapjogát? És ezzel párhuzamosan, lehet-e az ilyen jellegű passzív ellenállás bármilyen módon konstruktív? Honnan jön? Merre tart? Mik a motivációi? Azt gondolom, h attól, h valaki nem ért egyet a kormányzó párt politikájával, még egyáltalán nem kötelező a _legnagyobb ellenzéki pártra_ szavazni, legyen az akárki. Többpártrendszerben _nem_ kötelező "utálomkormányt" támogatni csak azért,h húzzon el az előző. Ja, h mi még csak most tanulgatjuk ezt a furcsa, Képviseleti demokrácia c. tantárgyat?

Jelen gazdasági helyzetben biztos vagyok benne, h Spanyolországban elég komoly támogatottsága lesz a fehér négyzetnek. Persze, egy ilyen lehet társadalmi frusztráció-mérő is. De ettől vajon beljebb lesznek-e a 20-os munkanélküliséggel?

Az Ukrajnára való hivatkozást indokolatlannak érzem. Kicsit - szándékosan - túlzok, de emberi jogi ügyekben sem feltétlenül Kínához szoktunk fordulni tanácsért.
Ja, persze, elképzelem a magyar képviselőt, ahogy MEGÁLL BENNE AZ ÜTŐ, amikor megtudja, hogy most már csak fiktív számlával lophat.

Amúgy ja, persze, szimbolikus ötletnek nem rossz, csak nem baszik egy öltést.

Nem itt megy ki a nagy lóvé, hanem a közbeszerzésen. Arról meg nem népszavaztat, mert hülye hozzá ő is meg a nép is. Meg igazából nem is nagyon lehetne vele mit kezdeni jogilag.
@blaiser: "Seres Marianak, ahogy ezt tudod Te is nagyon jol, rengeteg ko-Fideszes alairt, szerintem az 500e nagyobbik fele onnan van."

én nem tudom, kik írták alá. a költségtérítés és a pártfinanszírozás ügyében minden parlamenti párt sáros. pl. a fidesz sem vállalta fel.

"hol is mukodik ez "keleten es nyugaton""

link a cikk alatt.

"csak ugy tudom ertelmezni a jelen politikai helyzetben, mint a varhato Fidesz-gyozelem jelentosegenek csokkentesere tett kiserletet."

paranoid vagy, pont azt írom, h a legvalószínűbb módja a megvalósulásnak, ha a fidesz 2/3-ot szerez, és megcsinálja. és azt is, hogy ez megakadályozta volna a 2002-es bukásukat, és megyó győzelmét.

@sandinista: "1. Naivságból fakad-e a kérdésfelvetés vagy a cél inkább egy feltételezhetően népszerű gondolat meglovagolása?"

én ezen mit lovagolnék? én ugyan nem gyűjtök aláírást, se nem szervezek. én itt csak spekulálgatok, hol erről, hol arról. 2 éve írtam arról, h ni, van ilyen is, most kezdtem kapni a spameket, h lett egy ilyen mozgalom. nem ismerem őket.

"Mennyire a rendszer hibája az, h az emberek jó része nem képes értelmesen használni ezt az alkotmányos alapjogát?"

ez a rendszer hibája. jó alaposan kifejtve itt:
w.blog.hu/2007/10/02/a_magyar_demokracia_mint_kudarcos_piac

röviden: nagyon magas a belépési küszöb, ezért új pártok nehezen törhetnek fel, és általában ők is csak még súlyosabb demagógiával (ld jobbik). egyébként az lmp pont egy ilyen fehérkocka párt, kb annyi a tartalma is.

emellett a meglévő pártok viszont nem túl rugalmasak, ezért írtam, h .uk-ban azonnal beleállnak az ilyen igényekbe.

"Jelen gazdasági helyzetben biztos vagyok benne, h Spanyolországban elég komoly támogatottsága lesz a fehér négyzetnek."

váltópárt van ott is, de meglássuk.
EP-kampányzáró KDNP-módra:
kdnp.hu/ezaz/megemlekezes-a-trianoni-evfordulon

Beszédet mond Semjén elnök úr, Surján EP-képviselő úr, meg két püspök úr...

Igazi európai üzenet :-)

Ha egy kis eszük lett volna, elébe mennek a dolgoknak. SM egyénként gyűjtött hülyeségekre is aláírást, rosszul is voltam tőle, amikor az ismerőseim spamként nyomatták. A többit újra át kell olvassam, mert tömény egy így reggelre...:)
A fehér kockát se éri meg túldimenzionálni, mert a protesztszavazat se csak úgy keletkezik, hogy "most aztán odabaszok a kormánynak", hanem úgy is keletkezhet, hogy a protesztszavazáskor teljesen komolyan gondolja, hogy ő most a kisebbik rosszat választja. A kisebbik rossz meg racionálisan jobb döntés, mint a nem-döntés, márpedig az mszp-szdsz kormány után kevés olyan párt maradt a palettán, amelyik hozzájuk képest ne lenne kisebbik rossz, mert ők most valóban úgy kúrták el, ahogy eddig még senki.

Szóval, persze, lehet álmokat szőni arról, hogy mi lenne, ha lenne fehér kocka, de nem úgy lenne. A fehér kocka sztm kapna egy 4-5%-ot, ezután vmelyik szélesvásznú szociológus v politológus írna ennek a drámai okairól egy tanulmányt 5 millióért oszt csókolom.
@Ipari Hulladék: "amikor megtudja, hogy most már csak fiktív számlával lophat."

azzal már le lehet bukni. az a következő lépés.

egyébként ez tényleg aprópénz, viszont a pártfinanszírozás nem. és a közbeszerzéses stiklik oda vannak bekötve. a számláknak szimbolikus jelentősége van.
@Tóta W. Árpád:

"és azt is, hogy ez megakadályozta volna a 2002-es bukásukat, és megyó győzelmét."

vagy nem. hasraütés kérdése. szerintem nem.
@dark future: ott a helyem.
látom, megtanácskozták az elnök urak, hogy akkor most a kdnp fog a jobbikos csőcseléknek muzsikálni, hátha visszajönnek. óriási ötlet, szerintem érdemes volna a kdnp-t külön indítani!

na de ez off.
@Tóta W. Árpád:

Ez az EP-választás-izé annyira sem érdekel, hogy elmenjek áthuzigálni a szavazólapokat (fehér kocka gyanánt). Nekem aztán hótmindegy, hogy ki megy ki egy raklap pénzért gombnyomogatni. Nem szép dolog, tudom, de valahogy nem éri el az ingerküszöböm.

@Ipari Hulladék: szoros volt az eredmény, de persze nem tudjuk kiszámolni, mi lett volna, ha.

de az állampolgár négyévente kap a kezébe egy bunkót, és azzal valakit pofánverhet. na most akkor épp az orbánbányákkal meg a simicskával meg a grespik lászlóval volt tele a cipője, gondolta, pofánveri ezeket, és ennek eszköze az mszp. ha van egy "mindannyiótoknak a kurva anyját" opció, akkor lehet, h azt választja. ki kell próbálni.
@Tóta W. Árpád:

a lebkutatási esélyben igazad van, ezzel egyetértek.

Hogy a közbeszerzés mennyiben pártfinanszírozás és mennyiben nem, azt nem tudom.

Szerintem sokkal nagyobb részt gazdagít magánvagyonokat, mint pártokat. Mennyi kell egy párt működéséhez incl kampány? 10-20 mrd? Itt azért ennél sokkal több lóvéról van szó.
@Ipari Hulladék: igen, de ez úgy megy, h nekem van egy széndioxidgyáram, te meg kormányon vagy. kiírsz egy pályázatot nekem, hogy veszel ötmillió tonnát, pont tőlem, mert bele van írva a pályázatba, hogy én nyerek. azért van beleírva, mert megbeszéltük, hogy én meg támogatom a párt kampányait visszacsorgatott pénzzel, amire a pártnak égető szüksége, ugyanis a hivatalos összegből spamre se fussa.
@Tóta W. Árpád:

igen, csak erre mondom, h a "mindenkinek a kurva anyját" nem racionális döntés, mert sosincs olyan, h minden alternatíva hajszálra egyforma és legalább egyik mellett ne tudnék egyetlen olyan érvet felhozni, ami miatt nekem legalább minimálisan jobb vagy kevésbé irritáló mint a másik. Ezért nem okozna átütő változást szvsz. Mindig van kisebbik rossz és nekem még mindig jobb egy kisebbik rosszat választani, mint nem választani.
@Ipari Hulladék: ez oké, de vannak elég sokan, akik meg nem bírnak választani. de mondom, ez sehol sem egy átütő, 20-30%-os erő.
@Tóta W. Árpád:

igen, csak nem tudjuk, hogy a túlárazás mekkora része lett pártműködésre visszacsorgatva és mekkora része épült fel balatonparti villák formájában.

Az viszont biztos, hogy itt csak autópályából többszáz km épült, 2002 óta átlagosan 200%-os áron, mellette ott egy négyesmetró, amiről Kladost kivéve mindenki tudja, h abból min 100-150mrd nettó lopás, ott vannak a közopos vasútrehabilitációs tevek, amiben a létező legkönnyebb, alföldi terepen annyiért újítunk majd fel 140km/h-ról 160 km/h-ra egy MÁR MEGLÉVŐ vasútvonalat, amennyiért Törökország most a nulláról épített, nehezebb terepen TGV-t, kisajátításokkal, nyugat-európai kivitelező és tervező cégekkel stb. (Mondjuk azt megnézem, hogy nyeli be nekik az EU, de ez más tészta, jól látszik a 4-es metrón is hogy hogyan.)

Lényeg, hogy annak, amit itt az elmúlt pár évben elloptak illetve ami a jövő évekre be van tervezve, egyszerűen akkora volumene van, hogy azt a pártok működtetése csak egy kis szeletében indokolja, legalábbis az én becslésem szerint.
Igazából arról kellene egy reális becslés, hogy az egyes pártok működése kampánnyal, alkalmazottakkal tokkal-vonóval mennyibe kerül egy-egy ciklusban.

Ha valaki ezt megcsinálná, és ezt állítaná szembe az állami költekezések túlárazásaival, majd visszaszámolna adófizetőnként évente befizetett adóforintra, az szólna kurvanagyot.

Más kérdés, hogy ilyen összegek pontos meghatározásához sok független gazdasági és műszaki szakember közös munkájára lenne szükség, ennek a megszerveződése meg vlszg utópisztikus. Pedig itt van a kutya elásva úgy igazából.
Ha lesz fehér kocka, akkor lesz Fehér Kocka Párt is, lásd Klapka-féle hagyományos mosópor.
"Volna egyáltalán esélye a Fidesznek kétharmadra, ha az ország úgy is mondhatná, „elég volt”, hogy azzal nem szavaz rájuk? "

Valószínűleg ezért nem lesz ilyen soha. Minden párt a 2/3-ról álmodik, nyilván nem fognak lemondani róla. A jelek szerint inkább belemennek egy nagyobb bukásba is, mert akkor lehet, hogy egyszer 2/3 is lesz.
Arpad, nem hiszem hogy ne lenne legalabb egy e-mail cimed amire ne kaptal volna Fidesz-agitatortol Seres Marias felszolitast. En kaptam.

Ha a Feher Kocka atuto sikert nem aratna akkor meg minek? Elvenni 1-5%-ot a gyoztestol? Mire? Nehogy akarkinek ketharmad legyen? Ragadjunk bele a Kadarista alkotmanyba? Csak azert hogy lehessen latni kinek van tele, arra egy kozv. kutatas is megfelel es megvan gombokert.

En valami perspektivikusabbra vagyom. Peldaul a mentelmi jog eltorlesere vagy ilyesmi.
Nem a Fidesz vagy bárki 2/3-os többségétől kell félni, nem is az úgymond szélsőséges jobbik parlamenti szereplésétől, inkább arra kellene ajáírást gyűjteni és törvénybe iktatni, hogy az induló pártok kötelesek a következő 4 évre a választások előtt letenni egy számokaz, elemzéseket is tartalmazó promramtervet és költségvetést, sőt, hogy milyen módon és milyen törvényeket kívánnak megváltoztatni, ls amennyiben ettől eltérnek, vagy mint az elmúlt 7 év szoc-liberálisaira jellemző volt épp az ellenkezőjét teszik, akkor az automatikusan úk választás kiírását jelentse. Az állampolgárok számára az nem elegendő jog, hogy négy évente választhatnak, szükséges a további kontroll és az azonnali menesztés lehetősége is. A politikai pártok így hiába vennének szavazatokat 2 kg kenyérét, meg némi borért az egzisztenciálisan, morálisan és szellemében és visszamaradott szavazoktól.
Árpád! Igazat kell adnom neked, mert a magyar politikai elitnek mondott "zsiványok" eddig is loptak és ezután is fognak. Lehet itt marha nagy demokrácia(?), meg szemfényvesztés,de akkor is hülyének nézik a parasztot. Abban is igazad van, hogy amig saját maguk döntenek arról, hogy mennyit lophatnak, addig nincs miről beszélni, mert egyik párt sem jobb a másiknál, csupán szövegben nyomja a " frankót". A tettei messze nem azonosak a szavakkal--lopnak, csalnak és hazudnak. De akkor mi mit tehetünk -azon kivül, hogy elmegyünk szavazni? Semmit! Ilyenkor nekem egy film -a" Valahol Európában" hires mondata jut eszembe. Ez pedig igy hangzott:" könyörgöm, akasszuk fel"!Ez lenne a megoldás?
w@: "Csak egy plusz négyzet a szavazólapon: mindenki húzhat az anyjába, Fidesz, MSZP, SZDSZ, MDF, Jobbik, LMP, Munkáspárt, egyként és futólépésben."


Hú, főleg az LMP, na az mennyire korrupt! Leginkább akkor korrumpálódtak, mikor kormányon voltak!

:)))

Te se leszel már hülye...
A fehér kocka egy jó ötlet lehet támogatom is. Most még ott tartok, hogy egyikre se szavazok azok küzül amelyik a parlamentben van és nem szavazok szélsőségesekre.
Ami maradt arra szavazok. Kapnak egy esélyt tőlem és meglátom mihez kezdenek vele. Ha érvénytelenül szavazok azzal csak az aktuális kissebbik rosz malmára hajtom a vízet.
Amúgy egyik pártnak se sikerült kampányában megfogalmazni azt, hogy mit akar kezdeni az EP-ben. Ezt eléggé nehezményezem, de még nem tartok ott, hogy kapják be. Mellesleg a maradék kis párttal se értek egyet teljes mértékben, de nagyszázalékban igen.

Amúgy van rá szerveződés, hogy a kampányfinanszírozást feltárják. kepmutatas.hu
A demokráciába nem csak annak kell beleférni, hogy 4 évente választhatunk, de annak is, hogy ha minden létező felmérés elsöprő ellenzéki támogatást mutat, ha a kormányon levők a 2/3-os fidesz többség veszélyeiről beszélnek (ergo ezzel elismerik ők is az elsöprő többséget), akkor nem nevezi magát legitimnek és akár jogtalan költségtérítési botrányok nélkül is önként távozik.
Ezért legalább annyira féltened kellene ezt az országot Árpád ettől a választok véleménye szerint nem legitim kormány és irdatlan kiszolgáló hálozatának maradék időszakra eső és felgyorsuló lopásaitól, mint egy 2/3-os fidesz győzelemtől.
Persze erre azonnal reagálhatod, hogy akkor az menniyt fog lopni, akinek 2/3-os többsége van, nos a lopáshoz a sima többség is elég, másrészt mint már írtam kontrolt kell gyakorolni kötelező jogszabályokkal. Persze ebben az esetben nem lehet majd csendesen, homokba dugott fejjel tűrni, hogy egy vesztegetési ügy főszereplője, továbbra is pártkatonaként polgármester maradhasson, azaz az ítélethozatalig tovább úzhesse azt, amiért a bíróság elé áll.
Itt meg nyugodtan írhatsz arról, hogy mindekit megílet ítéletig az ártatlanság joga, de legyen előttünk a 2 mentős példája, akiket lopással vádolt egy közel 100 éves beteg, e miatt nem rúgtak ki őket, kapnak alapfizetést, de semmi kiegészítést és nem dolgozhatnak fel vannak függesztve. Na ezt a példát politikusainkra is illene alkalmazni párt színektől függetlenül, felfüggesztés és az ítéletig minimál bér, és semmilyen kiegészítő jövedelem.
A héten minden balos elkötelezettségű médiában megindult a "nehogy ezek tényleg elérjék a 2/3-ot, mert akkor nekünk végünk" kampány!
Pedig ez még csak a főpróba lesz, ősszel jön az igazi, tétre menő parlamenti választás.
(Bizony jön, mert Gordonka gyenge!)

Ennek az elvárásnak megfelelően Tótha is megírta a kötelezőt, mert lehet, hogy csak 1-2 %-on fog múlni!!!

A fehér kocka azért marhaság, mert aki nincs megelégedve egyikkel sem, az nem megy el!
És ők szoktak lenni a legtöbben. Most nem így lesz!

Most el fogják érni a Fideszesek a törvénymódosításhoz szükséges többséget, bármit is tesztek, mert annyira sok volt ez a 7 év hazudozási, lopási borzalom.

Tóta fiam, nincs mit teni, menni kell...
tényleg kellene egy ilyen lehetőség, már csak az agyhalott 'értelmiségivagyok' szadi szavazók miatt.
Én már régóta ezért rinyálok.
Teljesen egyetértek az ötlettel.
Így lenne felülete a kritikának,ha nem szimpi egyik féreg sem.
Árpád kérlek továbbra is maradj a témán és ne hagyd kihunyni a lángot,mert ez
egy igazán fontos lépés lenne.
De gondolom nem fognak magukkal kibabrálni
ezek a gumigerincű tetvek.
Pedig de szép lenne...(sóhaj)
Addig is marad a kuki rajzolás a cédulára:)
ja erről jut eszembe, egyik 'értelmiségi' társaságba keveredett bele egy fővárosi - foglalkozására nézve - bíró, (nemi orientációja több volt mint nyilvánvaló), aképpen sikerült összefoglalnia az europér értelmiségi attitűdöt hogy nem parkol mozgássérült helyre és szelektálja a háztartási hulladékot. Nem ilyen választékosan fejezte ki magát de ez volt a lényeg. Na ez a csávó most nyilván téglát hord a gyomrában kire is kellene szavazni, hogy egyujjasat lehessen mutatni a 'kétharmados' náciknak. a fehér koceka neki nagy segítség lehetne szorult helyzetében.
@Tudtad?: Az anarchia lovagjai sem tudják az álnaiv kérdésre a választ. Demokrácia malmai lassan őrölnek, de hinni kell a nyilvánosság erejében, az 500ezer aláírás is ezt támasztja alá, meg a régi mondás, miszerint a lassú víz partot mos.
Nemrég olvastam egy tanulmányt, a Corvinus egyetem készítette, a magyarországi korrupcióról szólt.
A lényege az volt, hogy az állami tenderek értékének 10%-a a kenőpénz általában. Cégek szakosodtak már arra, hogy a döntéshozó (legalább 1 tagja) és a vállalkozó között közvetítsen. Nyílt színen csinálják, alig titkolva. A bökkenő az, hogy tavaly kb. 1500 milliárd forintnyi állami beruházást pályáztattak, ennek a 10-%-a 150 milliárd forint. Ez rengeteg pénz és hozzáértők szerint ennyi nem folyik el pártfinanszírozásra. Kőkeményen magánzsebekbe vándorolnak ezek a pénzek....most már csak az a kérdés, hogy hol költik el, és hogy vége lesz e egyszer ennek..... Vajon még hányszor kell leírni a jónépnek, hogy a szemünk előtt rabolnak ki minket....
Tisztelt TWÁ
a füzet erdélyben kockás...itt nagyon bölcsen négyzetrácsos :P

amúgy gratulálok,végre egy olyan írás,ami nem fájdalmasan elfogult,hanem egyformán leb.sz mindenkit,jobbról balra.és teljesen joggal.
Seres Mária mondta:attól szakadt el a legjobban a cérnája,mikor azt hallotta a parlamentben a háta mögött(az anyázáson túl),hogy:"MI?? ezek azt akarják,hogy ingyen dolgozzunk???"...pedig csak a költségtérítésükre kellett volna számlát kérni....miközben ők meg"Számlákkal milliókért!!! Legyen rendes adófizető.Mindig kérjen,és mindig adjon számlát"...nevetségesek.
@Ipari Hulladék:
"a "mindenkinek a kurva anyját" nem racionális döntés"

:))))
Nem mondod :) Mer úgy egyébként a választás a racionális döntésekkel történik? :)))

Én pl. most nem fogok elmenni szavazni, mert nincs kire, érvénytelenül szavazni meg felesleges. Ha lenne fehérkocka, elmennék, és akkor lenne egy érvényes szavazatom.

És aligha vagyok egyedül így ebben az országban.
És mellesleg nagyon úgy tűnik, hogy a fidesz se "akar" engem meggyőzni, hogy rájuk szavazzak...
A füzet nem kockás, nem is négyzetes, hanem négyzetrácsos.
elolvastam a cikket meg a kommenteket meg a kommentekre adott válaszokat, és még mindig nem értem, mi értelme lenne ennek.
illetve egyet felfogtam: hogy lássa a politikus, hogy utálják őt. na de ezt eddig is látta, csak nem érdekelte. őt kizárólag az érdekelte, hogy hatalomra jusson.
és akkor mi van, ha mondjuk 40 százalékot kap az üres kocka? a mandátumokat úgyis az alapján fogják elosztani, hogy a valós opciókra mennyi szavazat érkezett. és a győztes el is mondja majd, hogy az ország őt akarta. és ráadásul igaza lesz, ez a képviseleti demokrácia logikája. az üres kocka ugyanis nem tud kormányt alakítani, törvényt hozni, az országot kormányozni, szóval azt mindenképpen kell valakinek, és az a valaki az lesz, aki a reális választási lehatőségek közül a legtöbbet kapja. függetlenül attól, hogy hányan szavaztak az üres kockára.
A fehér kocka nem azonos az érvénytelen szavazattal!!! Az érvénytelen szavazat elvész, a fehér kocka pedig üres képviselői helyeket eredményez! A "Fehér Kocka Párt" is kap helyeket, melyek üresen maradnak. Majd lehet magyarázni a nagy külföldi hírcsatornáknak, hogy miért ülnek csak huszan abban a nagy teremben.

Tökéletes módszer, támogatom. Ennél jobban szerintem nem lehet lejáratni nemzetközi szinten a magyar politikai "elitet", és ez nekem nagyon tetszik.
Ez a fehér négyzet ötlet nekem egyáltalán nem tetszik.

Itt lenne már az ideje, hogy megalapítsák az "ingyen sört a magyaroknak" pártot és ők vennék át a fehér négyzet szerepét.

Aki el akarja küldeni a politkusokat melegebb égtájakra, az nyugodtan szavazhatna erre a pártra. :D
@Tóta W. Árpád:
A füzet sem kockás, hanem négyzetrácsos... Ha már...

Amúgy szerintem sem "új célcsoportról" vagy "szűzföldről" van szó, én személyesen is ismerek nem is egy elvakult fideszest/mszpst, aki egy ilyen javaslatot a költségtérítésről lelkesen megszavazna.
Jó pár USA tagállamban van "Fentiek közül egyik sem" opció a szavazásokkor, a városi legenda szerint egyszer nyert is. Szerintem igenis jó arra, hogy hányan vannak, akiknek nem tetszik a kínálat.

Eddig két lehetőségük volt:

- nem mentek el szavazni. Ezzel az a gond, hogy a versengő pártok mindegyike azt mondja, hogy a szavazásra jogosult, de a szavazáson meg nem jelent választók biztos őket választották volna

- elrontják a szavazószelvényt. Ezt meg félredobja a bizottság és nem jön belőle visszacsatolás.

Ha lenne "Fentiek közül egyik sem", akkor hivatalosan lehetne mérni azokat, akiknek nem tetszik a jelenlegi kínálat.
Nem teljesen értem, hogy ez mire lenne jó. Lenne egy rakás kapja-be-mindenki szavazat, amire ugyanazt lehetne mondani, amit ma a bizonytalanokra. Ma is bármelyik politikus szívesen elelmélkedik a politikai elitről, kiábrándultságról, megosztottságról, stb. - amiért persze a másik a felelős.
Kik szavaznának a fehérkockára? A protestálók max. egyszer fognak, aztán rájönnek, hogy ettől sem változik semmi, tehát nem lehet vele protestálni. A rajongók ugye mindenképpen a sáját bandájukra nyomják. Maradnak az ún. bizonytalanok, akik alapvetően nem politizálnak, pontosabban nem bandáznak, de a szavazás napján - ellenérzéseik ellenére - elmennek és a legkisebb rosszat választják. Az én környezetemben például (1/3 fidesz-zombi mellett) kb. 2/3 ilyen van.
Ez utóbbiak közül vinne el sokakat a fehér kocka, pedig a jelenlegi Mo-n ezek a legértékesebb szavazatok. És ha mégis jönne egy párt, amelyik fontos ügyekkel kampányolna (tehát nem a másikok ellen nyomulna, hanem programmal, problémákkal és megoldásokkal dolgozna), akkor annak a legnagyobb ellenfele a fehérkocka lenne. A bandázó pártoknak pedig csak le kéne járatniuk az új pártot, márpedig a "gyanúkeltésre" egész médiaipar épült már ki. Csak el kell hinteni, hogy "lám, ezek sem különbek", olyan sz.rok, mint mi. Pár érthetetlen, de gyanús offshore-ügy, villaügy, stb.
Elvi szinten sem sok értelmét látom. Értelmes ember sosem azonosul 100%-ban a választott pártjával, magyarul mindig a legkisebb rosszat választja. Számukra lenne nagyon csábító, hogy a fehér kockával megússzák a rossz szájízt, megkapnák a tett illúzióját, miközben elveszne a szavazatuk és méginkább a bunkók döntenék el a szavazás kimenetelét.
Ha lehet "LMP", miért ne lehetne ES (Egyiket Sem) párt? Biztos befutó.
(Bocs, hogy ismeretlenül beleszóltam)
@Tóta W. Árpád:

Elég szar példa, többszörösen is. Egyrészt a füzet max négyzethálós, másrészt ha van egy rossz beidegződés (pl. korruptak a pártok/ kockás a füzet), akkor ne intézzük már el annyival, h de hát a többi párt is korrupt/más is kockásnak hívja.
Lépjünk már túl ezen a másra való hivatkozáson, mint önigazoláson.

Amúgy pedig elég tág a lehetőségek tárháza, ha érvénytelenül akarsz szavazni. Aki meg nem jut el odáig, hogy erre rájöjjön, annak szerintem egy ismert logó/pártnév nélkül álló üres fehér négyzet is megoldhatatlan szellemi fejtörő lenne.

@Bölcs Lázadó: te jelenlegi parlamenti politikus vagy, vagy valamelyik beszállítójuk aki most mérges, mert ezek után lehet, hogy számlát kell adnia?
A füzet NÉGYZETRÁCSOS!
@Tóta W. Árpád:

1. Nekem úgy tűnt, h eléggé a fehér kocka támogatói oldalára pozícionáltad magad, ami nem baj, csak ha így van, akkor nem értünk egyet (Ipari Hulladék 05:31:37-es hsz-ével viszont egyetértek). De ettől nem fog egyikünk se kevesebbet aludni.

2. A 2007-es posztot újraolvastam és az ott leírtakkal nagy vonalakban én is tudok azonosulni. Ott szőrmentén te is megemlíted az elitváltás problémáját, ami nem magyar sajátosság, nyilván mindenki mindenhol elsősorban saját magába szereti beolvasztani a feltörekvő nemzedéket, h megmaradjon a kontinuitás.

Ha az LMP fehérkocka-párt (mondjuk szerintem ők nem feltétlenül csak a bazmeg-szavazatokra gyúrnak), akkor az EP-választás meg a tökéletes eszköz arra, h kiderüljön, ezzel mire lehet jutni és mire képesek a protestszavazók. Minden valószínűség szerint nem túlságosan sokra.

A spanyoloknál a PP elvileg előnyben van, természetesen ők sem csinálnak semmi mást, mint elmondják, h Zapatero kormánya tehetetlen, töketlen, és ha majd ők jönnek, akkor lesz munkahely, lesz kenyér, lesz sör. És várják a sültgalambot. Btw, ez a Rajoy nagyon vicces figura - képzeljük el, mit kapna a magyar sajtótól egy keményen selypítő pártvezér.
"De talán népszavazás nélkül is megvalósul az álom. Elég hozzá egy kétharmados többség, amivel hozzá lehet nyúlni a választási rendszerhez."

Árpád, okos ember vagy Te, nem hiszem, hogy hiszel az utópiában. vagy ha hiszel is, akkor ez a hely nem az, ez az idő nem az, és ezek az emberek nem azok, akik a hitedet valóra váltják.
Matuláék anno megoldották a problémát

matula.hu/p/front/44szavazolap.jpg
@Ipari Hulladék:

HúTesrác... Eléggé hiányos az inforrás. A piacon kérlek így megy:

Indul egy közbesz, tegyük fel állami megrendelésre. Kiírják, pályáznak, majd szépen kiszórják ilyen-olyan faszság hibákkal a pályázókat(akik olcsóbbak a "havernál")(formai, külalaki hiba, hiányosság, pótolhatatlanul (utólag már nem tudod beletenni a pályázatodba)). Egyből a vályúhoz került a haver, aki persze ezért a segítségért vissza is csepegtet rendesen(mivel ugye a legolcsóbb felett volt elég kövéren, ergo a legolcsóbb és a közte lévő összeg """"tiszta"""" haszon. Amiből lehet csöpögtetni erre-arra). Innentől mindegy, h saját zsebre hivatalnok, vagy hithű pártemberről beszélünk (igazából mindegy is, h az államkasszából zsebbe v. pártkasszába csorog az összeg, így is, úgy is eltűnik). Ez az egyik sansz.

A másik, h ha haver nem tud elindulni a pályázaton, akkor "megvan az ára a munkának". Ezt az ügyesek általában előre kalkulálják, legalább egy jó részét a pályázatban, a legolcsóbb ajánlatot tevő pedig szintén "rossz" pályázatot adott be (mivel a haszna nem fedezné ki a jó magyar "kenőanyagot", így viszont győzni esélye sincs.)

Példa: Adott egy nagy(nemzetközi) cég, aki nagy szerkezeteket épít. Adott egy kisebb, aki egy (jobb, gyorsabb technológiával) olcsóbb ajánlatot ad be(szintén jó referenciákkal, nemzetközileg elismert technológiával). Nem 1-2százezerrel olcsóbbat. Tegyük fel úgy 20millával. A nagy cég viszont előre lecashel kb. 10millát(tetszés szerint megtoldható 1 nullával) a megfelelő helyre, így ő nyeri az autópálya hídjának szerkezeti építését. Viszont az ő magasabb ajánlatában realizálva van a "bürok-gépezet csikorgása elleni anyag", így a 20-10=10, tehát még 10 a zsebben is marad, hiába tették le a "biztosítékot".

Na kb. így megy ez a magyar építőiparban...
Ez jó!

Nem tudtam, hogy ezt már máshol megvalósították. Ismerőseim körében réges régen mondogatom, hogy a demokrácia ebben a formában nem működik. A fehér kockával jobb lenne, de én szigorúbb lennék...

Ha az az opció kapja a legtöbbet, hogy 'a fönti jelölteket mind elutasítom' akkor jó lenne ha az adott választási szakaszt meg kellene ismételni de úgy, hogy a fenti-ek nem indulhatnak, és a jelölő szervezetek (pl.pártok) sem jelölhetnek a megismételt szavazásra...

Véleményem szerint ez nagyban hozzájárulna ahoz, hogy szélesebb körben elfogadott jelölteket jelöljenek, és tényleg megszólalhatna a most még NÉMA TÖMEG is!
még egy best practice:
mutyisztan.blog.hu/2008/02/10/meretes_braner_a_szavazolapon

(egyébként aki ezt a használhatatlan indapasst kitalálta, annak nőjön be a segge luka)
@Ipari Hulladék:
'Mindig van kisebbik rossz és nekem még mindig jobb egy kisebbik rosszat választani, mint nem választani.'

dúrva példa, előre is bocs...
Melyik újjadat vágják le?
1. első
2. második
3. harmadik
4. negyedik
5. ötödik
nem festene jobban a szavazólap plusz egy opcióval?
6. egyiket sem (támogatom)
Protest-vote-ot most is lehet leadni, különösen, hogy úgy sincs szinte semmi komoly tétje az EP választásnak: akinek elege van a pártfinanszírozásból, szavazzon az ideológiájának leginkább megfelelő új, semmiből lett pártra.

@Tóta W. Árpád: te kire szavazol? ez azért sokmindent elárnulna...
Ehhh,lehet itt népszavazni a költségtérítésről,majd vesznek számlát a haveroktól a képviselőink.Teljesen álszent azt gondolni, hogy ez bármit megváltoztat.A nagy lóvé az úgyis a zsíros állami megbízásokból,átláthatatlan pályázatokból,tanácsadói szerződésekből esik le a kedves pártoknak.Ezen pedig már nem lehet változtat semmiféle szavazás,nyakig ülnek benne a politikusaink!
És mondd, Árpi, nem lenne egyszerűbb, ha az egészet kivennénk a kezükből?
A mai technikai színvonal mellett a képviseleti demokrácia teljesen felesleg.
Létre kell hozni egy közvetlen demokráciát, oszt jóvan. Csinálják a dolgukat, és ha nem tetszik, nyomok egy kettest a mobilon és mégsem vezetik be az adott törvényt.
Nem lehtne külföldröl politikusokat hozzni vagy csinálni a mega sztár helyett egy mega politikust? Ettöl szarabb biztosan nem lenne.
Érdekes felvetés, de nem nagyon találom értelmét. A politika és a politikusok világa mindig is zűrös terület lesz, azt idealista gondolkodással megközelíteni nem túl előremutató. Nem azért mert nincs igazad amikor erkölcsi nullának nevezed őket, hanem azért mert ilyen alapon a világ összes demokráciáját be kellene zárni. Ahogy azt korábban többen megjegyezték a demokrácia valóban a kisebbik rossz választása, olyan hogy tuti jó/majdnem jó nincs, aki azt keresi annak rajzolgathatsz akármilyen kockát a szavazólapra, sosem fogja megtalálni... Ettől függetlenül lehetne hiszti-kocka a szavazólapokon, de gyorsan rájönnének az emberek, hogy az abba húzott x annyit segít rajtuk mintha az ikszelgetés helyett a sarkon bedobtak volna egy felest.
Szerintem az 5%-os küszöb és egyéb fékek miatt a szükséges "vérfrissítés" nehéz probléma, érzik a pártok, hogy be vannak betonozva a hatalomba. Esetleg várnak még négy évet. Az "egyiket sem" opció tovább erősítené ezt a jelenséget. SAJNOS pont ezért elképzelhető a bevezetése, ahogy a cikk is taglalja.

Pedig a demokrácia pont arról szól, hogy gyakoroljuk a néphatalmat. Azt, hogy "minden politikus szemét", meg lehet szavaztatni weboldalakon, tévéműsorokban, közvéleménykutatók elemezhetik, sok újat tehát a szavazócédulákon elvégzett felmérés nem mond. A szavazócédula arról szól, hogy én kit szeretnék a leginkább a hatalomban látni.

A tökéletes párt egytől-egyig makulátlan politikusokkal a fantázia szüleménye, pont annyira valószínű mint az őszinte zöldséges. ("Hát már egy hetes a tojás, vegyen inkább a szomszédban, ő most kapott árut.")

Ha olyan a helyzet, mint most, hogy a mostani katasztrófa-kormány helyett választhatok egy korábbi pofátlant, akik pölö a Simicskát tették APEH-elnöknek, akkor az üres kocka nem old meg semmit. Az emberek nagy fekete autókkal embertípus előszeretettel parkol az üres kockákba (forgalom elől elzárt terület, mozgássérült-parkoló, stb.). Nem fognak ettől sírni álmatlan éjszakákon. Ellenben ha a polgárok ilyenkor új arcokat hoznak be, akkor látják, hogy fogy az élettér. Lehet, hogy az LMP hippi, a Jobbik meg nemzetiszocialista. De nem csak akkor változtatnak a jövőn, ha kormányra kerülnek. Akkor is, ha csak lebegtetik az esélyt, ahogy a jövőben tovább híznak, ha a kormánypárt csalódásra ad okot. Maguk a kormánypártok fognak jobban igyekezni, kevésbé pofátlanul lopni, ha látják hogy nem csak négy évre lehet bukni.
Az ötlet alpja nem rossz, de mi fog történni, ha a "zemberek" komolyan veszik? Amit kétlek, mert annyi józanul gondolkodni tudó ember nincs kis hazánkban, viszont BUNKÓ-ból meg Nagy-Magyar Falat lehetne építeni, Hofi után szabadon. :D
Ebben az esetben ott lenne mondjuk 20-40% szavazó, akinek egyik a jelenlegi alternatíva közül egyik sem teccik. Asszem a parlamenti küszöböt kellene inkább 3%-ra levinni. Akkor lenne irdatlan sok párt ugyan, no de akkor lenne kényszer a konszenzusra és nem csak a demagóg baromságokra.

Jah mégvalami :
Árpi feletsd el pls a "hatalmon van" kifejezést. Tudom, hogy nehéz, de állítólag demokráciában élünk és amott pediglen KORMÁNYZÓ PÁRT(OK) van/nak.
Nagy különbség.
Ahhoz, hogy el lehessen takarítani egy ilyen velejéig romlott, korrupt bandát, amelyik pofátlanul és büntetlenül csontig lerabolja a saját országát, a jónépnek nem golyóstollat kell a kezébe vennie, hanem golyószórót.
A fidesz mostanában sok logikus dolgot tehetett volna, mégsem tett. Meg azért sem lenne jó, ha ők vezetnék be, mert amihez hozzányúlnak, szarrá változik.
Most akkor szólsz a Seresnek, vagy szóljak én?
Mondjuk az említett LMP-vel és Munkáspárttal nehezen lehet tele a nép töke költségtérítés-ügyben. Ahogy írod is, ezen a választáson az LMP lesz a fehér kocka, már több ismerősöm kifejtette, hogy azért rájuk, mert a többiekre nem. A Jobbik, az nem, az túl karakteres.
nekem tök egyszerű a véleményem: jó érzésű ember nem lepapírozva nem vesz fel juttatást, mégha a törvény adta lehetőség adott, nem hívatkozik úgy mint a legnagyobb kormánypárt feje, hogy dehát a törvények ilyenek.
@Tóta W. Árpád: Dede, a matektanárom rettenetesen háklis volt arra, ha valaki kockás füzetnek nevezte, mikor az négyzetrácsos füzet:)

Amúgy igen. Kb. a 2002-es választások környékén fogalmazódott meg bennem az, hogy húzzon minden politikus az annyjába (mondjuk én inkább a Dunapartot szoktam emlegetni, de az kevésbé szalonképes leírása a dolognak). Ezektől jobbat úgysem várhatunk, mindig ugyanazok cserélődnek. Bár a publikumnak kígyót-békát ordítanak egymásra, mégis egymásnak zsírozzák le a kiskapukat, amiket kihasználva aztán mindegyik úgy él, mint egy-egy kiskirály. Undorító az egész...
"A brit politikusok is csalnak és hazudnak, viszont nem hülyék, ezért igyekeznek a népharagnak elébe menni, és beleállni az establishment-ellenes hullámba."

Ez így ebben a formában nem igaz. Hónapokkal ezelőtt beszélgettem egy brit ügyfelemmel, és a válság kapcsán persze előkerült a politika. Meglepődtem, mikor kiderült, hogy náluk is a képviselői költségtérítés a téma (akkor még ennek a híre nem jutott el hozzánk,csak jóval később).

Ismerősöm azt mondta, sokáig azért nem lett ez hivatalosan "ügy" (még beszélgetésünk idején sem) mert az ő házszabályuk szerint a házelnök (vagy hogyhíjják) eldöntheti indoklás nélkül, hogy kinek ad szót az ülésen. És ha a költségtérítésről szóló botrány ügyében felszólalni kívánó nem kap szót, akkor... Persze ez nem függött össze azzal, hogy maga az elnök volt az egyik leginkább érintett a kérdésben...

Az Egyesült Királyság azért egy sokszázéves demokrácia, végül kibukott a baj, és ezután már persze "igyekeznek a népharagnak elébe menni, és beleállni az establishment-ellenes hullámba". A mi demokráciánk még friss, és bár már nem is hamvas, azért nálunk még szigorú szabályok határozzák meg az Országgyűlés, és eze belül pl. az elnök működését.

De hát, ha előrejelzéseim nem csalnak, hamarosan lehetőség lesz nálunk is arra, hogy az Egyesült Királyság parlamenti képviselőinek a korrupciós (önkényeskedő) ügyeit mondjuk libériai jellegű alkotmánymódosítással orvosoljuk...
Ha nincs fehér kocka, akkor szavazz úgy, mint Edit néni az "Egy szavazat" című kisfilmben! (letölthető a netről)
NEM. Nem kell ilyen diverzáns, establishment-párti kocka! Aki változást akar, de egyik ajánlatból sem tud választani, annak most is rendelkezésére állnak a demokratikus alternativák. Találjon hasonló gondolkodású embereket, és

1. Hozzanak létre egy eseti vagy állandó civil szerveződést (cikkedben a példa)

2. Lépjenek be egy pártba, hogy alakitsanak rajta, vagy hozzanak létre egy újat (Jobbik, LMP - a példa mutatja, léteznek csatornák a valós választói igények demokratikus leképzésére.)

Viszont a bekerülési küszöböt igenis le kellene vinni 0,5-1%-ra, hogy állandóan átjárhassa a rendszert a friss levegő.

A fehér kocka opció csak arra jó, hogy a politika iránt érdeklődő, a hatalmon lévő és a hatalomra esélyes bagázzsal egyaránt elégedetlen emberek politikai energiája a motor helyett a dudába menjen.

Vetitsük rá a mostani helyzetre (mintha parlamenti választások lennének). Ha az ilyen polgár fehér kockát ikszel - mondjuk a Jobbik vagy LMP helyett - és abból összejön 10-15%, az mégis mit változtat a hatalmi eliten???? Kisebb többséggel kerül hatalomra a Fidesz, kevesebbet fog tudni változtatni (lopni viszont szinte ugyanannyit). Cserébe viszont nem kerül be új ellenzék, csak az, amelyik maga is érdekelt a status quo fenntartásában.

Ez miért jó?

Mellesleg tudtommal Oroszországban is van "egyiket sem"-kocka. Ettől Oroszország demokratikusabban működik? Kevesebbet lopnak?
@sys: Segíts már légyszi, hogy és hol lehet fiktív számlát szerezni?

Jó lenne, ha leszámolnátok már a 90-es évek elejének vállakozói képével.

ma úgy néz ki, hogy aki képes rá, az Cipruson nyit offshore céget, aki meg nem, azt hülyére bünteti az APEH.
A másik út, hogy számla nélkül, mert valahogy meg kell élni és legálisan nem lehet.

Remélem, Tóta W elvtárs, ez a hozzászólásom megjelenik, mindenesetre dokumentálom Malacnak, mert szükség van rá.
"látom, megtanácskozták az elnök urak, hogy akkor most a kdnp fog a jobbikos csőcseléknek muzsikálni, hátha visszajönnek. óriási ötlet, szerintem érdemes volna a kdnp-t külön indítani!"

Hát nem tudom, szerintem nem kell feltétlenül fasisztának/nácinak/hungaristának/szélsőségesnek lenni, hogy az ember ilyenkor egy picit foglalkozzon trianonnal. Szerintem pont az elfogadást, megbékélést segítené valamilyen hivatalos emléknap, meg "kibeszélőshow", vagy nem tudom minek nevezzem. Tipikusan olyan téma, ami megérdemel több figyelmet azon kívül, hogy mindentvisszanemnemsoha, meg hogy lesz@rom...
Az meg, hogy az EU mennyire jól old meg mindent, pont látható kultúrált északi szomszédainknál.
De nem akarom szétoffolni ezt a nyilván hasznos kezdeményezést, aminek szvsz semmi értelme. A fehér kockát nyilván egyik párt sem venné magára, mint kritikát, Török Gábornak lenne eggyel több mondata a választás utólagos elemzésekor. Fingreszelés.
Az elútasító szavazás valóban hiányzik.

Az amerikai 2008-as elnökválasztáson Ron Paul jelölt is felvetette a problémát.
www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=sacra&cikk=2#cikk

Ámbár ez a lehetőség most is létezeik. Csak EL KELL TUDNI ENGEDNI ezt rajtunk élősködő hatalmat. Más szóval bízni kell abban, hogy a másik oldalra szavazó honfitársaink is egyszer csakcsak eljutnak odáig, hogy a fenébe is csak akkor szavazzon ha valóban arra akar szavazni és ne azért, hogy a KEVÉSBÉ ROSSZ jusson be.
Tovább kéne gondolni az ötletet. Ha az emberek a Fehér Kockára szavaznak, attól még így nem fog változni semmi. A politikusok tudják, hogy nem népszerűek, megvonják a vállukat és a maradék szavazattal elvannak. Esetleg azt mondják, hogy a másik fél annyit hazudott róluk, hogy sajnos nem hisznek nekik, pedig ők milyen őszintén akarják a jót.
Arra kéne kitalálni valamit, ha az ország kb. 2/3-a a Fehér Kockára szavaz, akkor mi legyen? Mert a pártok ebből nem fogják levonni a következtetést maguktól. Akkor jön a szakértő kormány? Vagy mi? Erre kellenének ötletek, így lenne igazi tétje az egésznek.
@Ipari Hulladék:
Látom te a kisebbik rossz megválasztását racionálisabbnak tartod.
Szerintem ezt téves gondolat.
Nézd csak meg mit mond ez az ember
www.youtube.com/watch?v=c1LMoWqXrE4

Valójában pont azzal legitimáljuk a politikát, hogy nem vagyunk eléggé bátrak elengedni a hatalmat, valósággal kapaszkodunk belé.
Mert az emberek nem merik rábízni a döntést honfitársaikra, hogy előbb utóbb csak rájönnek ők is és inkább nem szavaznak.
Ha meg nem jönnek rá, akkor meg kapják be, megérdemlik amit kapnak.
Visszatérve a "fehér kockára": Én 2004. december 5.-én ezt tettem: A "kórház-privatizációs" részt egy egyenes vonallal áthúztam, mondván: Maga a kérdés hülyeség. A "hatáson túli magyarok állampolgárságáról" szóló részen meg beikszeltem az IGENT, mondván: Igen, szolidaritást kell vállalni a határon túli magyarokkal, segíteni nekik abban, amiben igényük van; és beikszeltem a NEMET is, mondván: Nem szeretném, ha bármely párt olyan potenciális választópolgárokal turbózná fel magát, amely választók a part- és határvonalon túlról szólnának bele abba, hogy a határon innen, én hogyan éljek, kik irányítsák az ORSZÁGOT, amelyikben én élek, és nem azok, akik így eldönthetik a választást.

Alig néhány százalék tett ugyanígy. Elkaserítő... Én most a fehér kocka ellen szavazok, kis pártot szeretnék bejuttatni az Európa Parlamentbe. 2010-ben pedig majd meglátjuk...
ez egy harmatgyenge próbálkozás a két mumus ellen mozgósítani párezer embert, aki ezt az érvelést benyalja.

1. mumus: a Fidesz 2/3(-hoz vezető út)
2. mumus: Jobbik.

Illetve, ugye az még rendben volna, hogy a zorbánékat a zorbánbánya miatt képen törölték anno, de hát az mégiscsak embertelen, ha most az MSZP-SZDSZ-t végzik ki végleg a kedves szavazók. Hát pedig mér ne végezzék ki őket? Miért ne büntessék őket? Mert nekik ebből nincs visszaút?

átlátszó az, ahogy a rossz magyar közéleti szokásokat mindig abban a ritmusban óhajtja a "haladó" oldal megváltoztatni, amikor az épp nekik készülne fájni. hát fájjon csak.
Kedves ellenzők!
Árpi jót írt és a fehér négyzet igenis "létjogosult". Én egész "szavazópolgár-koromban" érvénytelen szavazatokat adok le (újabban a Kisvakondra szoktam szavazni, mert van Kisvaond nyomdánk).
Mert egyikük sem érdemli meg, hogy ott legyen, s ezt már mindegyikük bizonyította. Hogy ki jönne ezután? Hovatovább, remélem senki. Mondjatok nekem egyetlen olyan országos feladatot, amit csak az ő közreműködésükkel, csak az ő rendszerükben lehet elintézni! Egészségügy? Oktatás? Közlekedés? Törvényesség felügyelete? Rendőrség? Hadsereg? (Ezek mindegyikére tudunk civil megoldást - vagy bizonyítékot a szügségtelenségére - a történelemben, a jelenlegi közgazdaságtanban, politika-tudományban, sőt akad ország, ahol a felsoroltak egyikét-másikát most is a civil szférában intézik.) Valami más? S ha mondtatok olyat, ami SZERINTETEK szügségszerűen állami feladat, akkor tegyétek szívetekre a kezeteket és mondjátok meg: melyik működik ezek közül? A választási rendszerünk arra van kitalálva, hogy muszáj azok közül választanod, akiket a pofád elé tolnak. Alulról szerveződő, civil rendszereknek esélyük sincs bejutni, de ha lenne is, rövid távon kiszoríthatják őket, vagy olyan mértékig elsúlytalaníthatják (frakcióalapítás, döntéshozásban való részvétel, kényszerű koalíciók stb.) hogy semmi értelme nem is marad. Nem csak a protestszavazatok, hanem a választási rendszer és a négyévenként megválasztott diktatúra elleni obstrukció eszköze is lehet a fehér négyzet. Éppen ezért Árpi a fityisz sem fogja kitalálni még kétharmaddal sem!
A másik témához:
Igenis számlázzanak! S igenis legyen felelősségre vonás, ha lebuknak fiktív számlákkal!
Emlékeztetnék: az egész ügy úgy indult, hogy lebuktak, s akkor a parlament kénytelen volt elővenni a témát. Döntöttek is a saját sorsukról! Kitalálták, hogy a fiktív számlák tarthatatlan problémáját úgy oldják meg, hogy ezentúl akkor nem kell számla. Felelősségre vonás pedig nem volt. Ez arcátlan arrogancia, az állampolgárok pofájába röhögés.
Miközben újabban én csak akkor kapom meg a 300 Ft-os buszjegyeim árát, ha EGYENKÉNT áfás-számlát kérek róluk, amikor felszállok a buszra. Naponta kétszer. Szerintetek mit szól a sofőr, no meg a mögöttem sorbanálló, sőt a buszra már felszállt többi utas (nem egyszer a tűző napon) amikor egymás után öten-hatan ezzel tartjuk fel a teljes utazóközönséget? S hány számlával kell vissza rohangálnom, mert egy betűt elírtak rajta?
Ha mégsem máshol laknék - csak papíron - és helyből járnék dolgozni, akkor tudnék csalni havi 11.000 Ft-ot - amennyiben találnék valakit, aki nem tudja elszámolni és elteszi nekem a buszjegyet. Horrible dictu jelen helyzetben nem kérhetem meg, hogy számlát is kérjen róla? Egyszóval a csalás lehetőségét nem küszöbölték ki, de baszogatásra jó a rendszer.
Nekem nem elég a leadott buszjegy (ami hivatalosan NYUGTA), nekik meg bemondásra jár? Nem érdekel, hogy Seres Mária mögött áll-e valami nagy szervezet hátszélként. A kérdés feltevése jogos, és ha a parlament nem hajlandó önszántából rendbe tenni a kérdést, akkor próbáljuk meg rájuk kényszeríteni.
Magunk közt legyen mondva, a népszavazás lehet sikeres, sokkal sikeresebb is, mint a "feri menj a picsába" de a kérdést az urak-hölgyek úgyis kiherélik majd. Dönteni erről is újra ők fognak. Hát ezért is:
Éljen a fehér négyzet!!!
Végre egy konstruktív írás, aminek célja az igazi probléma megoldásának a keresése. A parlamenti kartellezés metafóráért külön nyalóka.

Persze az se lenne hülyeség, ha lenne parlamenten kívüli valódi alternatíva. Vagy ha van, akkor tudnánk róla. Csak sajna túl izmosak a piacra lépés akadályai. Ide télleg forradalom kell, vagy valami forradalmi. A parlamenti kartellezés miatt pl. megfontolandó lenne alkotmányosan létrehozni egy független - civil szakértői/politikai tagok alkotta - Kormányzati Ellenőrzési Testületet, amely negyedévenként beszámoltatja a kormányt a kormányprogram végrehajtásáról, valamint etikai kérdésekben. Ha gáz van, ajánlási jogköre lenne az államfőnek a kormány visszahívására. Vagy valami ilyesmi, lehetne csiszolni, a lényeg, hogy legyen egy független, folyamatba épített (azaz cikluson belüli) ellenőrzési szint. Az ÁSZ elégtelen, ellenőrzéseik utólagosak és csak észrevételeik meg ajánlásaik vannak, amelyek címzettjei végeredményben épphogy azok a szervek, amelyeket kritizál.
Megjósolható, hogy magosról szarnak majd az 'illetékesek' arra, ha akár látványosan is megugrik az érvénytelen szavazatok száma (több a hülye...).

Én mégsem látok más eszközt, tehát rajzolok magamnak fehér kockát, oszt ixelem - a többit a biztonság kedvéért masszívan áthúzom.

Ha nekem lenne kétharmadom a parlamentben, akkor mélyen beletúrnék a választási rendszerbe:
aki a megelőző évben nem fizetett 200eFt adót (SZJA-t), az 0 szavazat (nyugdíjasok, egyemisták: 0.5). 200e és másfél milla között 1, a fölött 2-őt ér a szavazat. Így nem kellene az inaktívok nyalásával (17. havi segíj) kampányolni "szegény" politikusainknak.
Szerintem akkor fogják átgondolni a nagyok, ha majd a Jobbik elvisz 5-10%-ot a Fidesztől, az LMP pedig az MSZP-től (mondjuk begyűjti a volt SZDSZ szavazókat).
És egyben igaza van Árpinak: én akkor is aláírnék egy ilyen népszavazási kezdeményezést, ha a Jobbik és a Munkáspárt közös kezdeményezésében Yvorl isten dugná az orrom alá a papírt.
VIszont, akinek most van tele a töke jobbal-ballal egyaránt, annak vannak "alternatívái".
A kocka el van vtve, ezért kockás a vetés.
Ugyan, ez a "fehér kocka fehér alapon" ez egy baromság.
Az aki nem megy szavazni, az azért nem megy mert leszarja a dolgot.Nem elvből szarja le.Csak simán leszarja.
Nem megy el mert lusta vagy csak egyszerűen úgy érzi nem befolyásolja az életét.
Ez olyan mintha te elmennél mondjuk azért a templomba, hogy elmond az ott állóknak, hogy nem hiszel Istenben.
Na és? Majd akkor elkárhozol.
Nem mész szavazni? Akkor elveszik a gyesed.
Ennyi...
Fehér kocka...Mintha nem ebben az országban élnél.Csak te vagy ilyen izgága, a többiek egyszerűen lusták.
Dehát mindenhol ennnyi az arány, mit csodálkozunk ezen.
fehér kockát én is behúznék, a többi vándorcirkuszra nem vagyok hajlandó szavazni.
@Ipari Hulladék
igen, csak nem tudjuk, hogy a túlárazás mekkora része lett pártműködésre visszacsorgatva és mekkora része épült fel balatonparti villák formájában.

Vagy csak simán politikusközeli offshore-betétszámlák megnövekedett egyenlegei formájában, aminek meg még a zeccerü nép számára materializált formája sincs.
Körülbelül ezen a témán rágódom hetek óta. 2006 szeptemberében letettem a nagyesküt, majdnem írásba is foglaltam, hogy én soha-soha többé nem teszem be a lábam szavazófülkébe e kies kis hazában, mert választani akkor tudok, ha vannak előttem lehetőségek. Amik itt nincsenek. Az én elveim szerint az nem meríti ki a szabad választás alapelvét, hogy valaki ELLEN ikszelek, mert abból az értékelés szintjén az következik, hogy azt pártolom, akire ikszeltem. Ami ugye nem igaz.
Akkor már a) el sem megyek b)összevissza belerondítok a szavazólapba, hogy érvénytelen legyen. Ezt azonban csak az a lelkes önkéntes látja, aki kivette az urnából - ergo az üzenetem nem jut el a politikai uralkodókhoz/frusztrált balfaszokhoz, az el nem menésem meg statisztikai befolyásoló tényezővé válik.
Ha lenne egy fehér kocka, az pont azt jelentené nekem, hogy valóban élhetnék a felismert alkotmányos alapjogommal.
A kérdés sztem is az, hogy ez az általad 20-30%-osnak becsült arány mi a bánatos túrót érne a későbbiekben. Mit kezdenének ezzel az üzenettel az új főpapok.
Mindenki húzzon az anyjába. Lassan már kezdek kiabálni, hogy ruszkik haza! (gyertek haza!) mennyivel jobb volt, amikor az oroszok nyúlták le a cuccainkat, és nem szaros magyar tolvajok. könnyebb volt elviselni...
Ó, én meg már kezdtem örülni, hogy a Fehér Kocka mozgalom (ha már egyszer egy website, amit lehet graffitizni mindenhova stb.), valami egységes, tudatos dolgra buzdít, pl. Írd a lapra, hogy egyik sem, mellé rajzolj kockát, ixelj. Mert az ugye egyértelmű szándékot fejez ki. Ehelyett azt írja, ixelj össze-vissza. Na, ez az a tipikus opció, amit az elit majd úgy magyarázhat, hogy szefók is szavaztak (szellemi fogyatékosok).
Amúgy mi van, ha érvénytelen a szavazás? Asszem törvény szerint is marad a kormányzó párt. De szívesen venném, ha valaki okoskodó módon idézné az ilyenkor érvénybe lépő szabályt (törvény megfelelő passzusát).
Ez csak egy újabb foltozgatás lenne a magyar politika minősíthetetlen állapotban lévő aszfaltján. Lehet számolgatni, hogy melyik kátyú és repedés hogy és miként... de szerintem nevetséges. Kac kac...
"Ez az EP-választás-izé annyira sem érdekel, hogy elmenjek áthuzigálni a szavazólapokat (fehér kocka gyanánt)"

azért Orbán szavazólapját megnézném: izgalmában elrontotta-e
most is van fehér kocka, sőt, A3 méretű, el sem lehet téveszteni
ki képviselne egy Tóta W. Árpádot, de tényleg? milyen párt hiányzik a palettáról? miféle alakulatnak lenne esélye leváltani a fehér kockát a szövevényes elmédben? de komolyan .
Tetszik, jó írás. Én mondjuk el sem megyek. Mindenki húzzon az anyjába.
Amióta szabad választások vannak, egyszer sem győzött párt azért, mert kellett, hanem csak azért, mert a másik nem. A fehér kocka azt fejezi ki, hogy egyik sem, tehát még talányosabb a hatalomra törők szempontjából. Kb. ilyen: gondoltam egy számot egy és százmillió között, találd ki. Nem fog sikerülni.
A fehér kockának akkor lenne értelme, ha következménye is lenne. Aki a fehér kockába rajzol, nem mondja meg mit akar, emiatt nagyon nehéz a számolásnál figyelembe venni a szándékát, és ha jól olvastam az eddigieket, nem is veszik. Pár százaléknyi szégyelld magad, na bumm.
Azok, akik pártot akarnak alapítani, tudnak az elégedetlenségről, de mégsem sikerült eddig eljutni a "Na végre, ez az!"-ig.
Számomra két megoldás látszik: Elfogadjuk, hogy lehet a semmit választani (fehér kocka), és akkor kellő támogatással eljuthatunk addig, hogy senki nem alakíthat kormányt.
Elfogadjuk, hogy csak az önmagukat kínálók közül választhatunk, de árnyalunk. Nem akarok új frontot nyitni, de lehetne pl. a szavazat érvényességének feltétele, hogy nem egy x-et, hanem egy rangsort adunk le.
Nos, az én fehér kockám a nem megyek el. Ugyanannyira fog tőle magába fordulni mondjuk Gurmai Zita, mint attól, ha odemegyek hozzá és közlöm vele, hogy egy ostoba tehén. Tudod miért kedves Árpád? Mert nincsen benne szégyenérzet. Innetől kezdve a fehér kockámat feldughatom a seggembe. A legtöbb, mit magamért tehetek a következő: nem megyek el, és jól leszarom. Most komolyan. Ha valaki még egyszer azt mondja nekem, hogy márpedig állampolgári kötelességem szavazni, annak azt üzenem, hogy az életem egytlen percét sem szándékozom erre pazarolni, mert szuverén jogom eldönteni, hoyg részt akarok-e venni bármilyen színjátékban. A véleményem kiadom magamból amikor éppen kevem tartja és felejtve van az egész. Fehér kocka ezeknek...legyen inkább ezüst golyó, abból talán értenek.
Az ötlet jó, de nem árt továbbgondolni. Mivel így túl nagy fegyelmezőerővel nem bír, azt kellene csinálni, hogy akkora arányban csökkenteni a listán megszerezhető helyek számát, amekkorát a fehér négyzet kapott.
@Ipari Hulladék: de van, jelenleg is ez az állás, meg 2002 óta folyamatosan. legalábbis számomra. én is azért szavaztam ellenük, mert nem volt ki mellett.
én örülnék, ha lenne lehetőségem újra elmenni szavazni, vagy azért mert lenne újra egy nekem tetsző politikaki erő, vagy azért, mert lehetőségem lenne mindet megfaszkorbácsolni, ezzel a fehér négyzettel
@Ipari Hulladék: de van, jelenleg is ez az állás, meg 2002 óta folyamatosan. legalábbis számomra. én is azért szavaztam ellenük, mert nem volt ki mellett.
én örülnék, ha lenne lehetőségem újra elmenni szavazni, vagy azért mert lenne újra egy nekem tetsző politikai erő, vagy azért, mert lehetőségem lenne mindet megfaszkorbácsolni, ezzel a fehér négyzettel
Tévedés azt állítani, hogy a Fidesz semmitmondásával nyeri majd halálra magát.Várható győzelmében, rengeteg MSZP-s munka van.A Fidesz próbál tenni a "túlnyerés" ellen, hiszen egetverő baromságokat tudnak mondani, de rajtuk ez már nem segít.Valljuk meg, az MSZP ezt a partyt simán nyerte.
Igazából már minden gondolatomat leírta itt a gyorsabb kezű kommentelő sereg, a füzet azonban nem kockás, hanem négyzetHÁLÓS, és a te érdekedben mondom, hogy ne legyen fehér, mert azonnal rásszistának kiáltanak - érdekes fordulat lenne, de én semmin nem lepődök meg mostanság:)
Én már évek óta azt csinálom, hogy mindenkit beixelek, egyrészt érvénytelen, másrészt nem hamisíthatják. :)

Ha elég sokan csinálnák, már lenne valami jelzésértéke.
Magyarorszagon is letezik a feher kocka, csak ugy hivjak "nem megyek el szavazni". Mondhatnam az is, hogy be kell dobni a cetlit uresen, de akkor jo esellyel egy "partatlan" szavazobiztos beikszeli helyettunk.
@Tóta W. Árpád: Árpi, a füzet négyzethálós, a szoknyát lehet maximum kockásnak hívni. Erre még a matektanárom hívta fel a figyelmem.
@Ipari Hulladék:
A "minimálisan jobb" és a "kevésbé irritáló" besorolás nekem baromira kevés ahhoz, hogy szavazzak is valakire. Ha nem mennék el szavazni, mindegyik a saját fényes győzelmeként ünnepelné. Hát faszt (...rajzolok inkább a szavazólapra).
Jogilag a fehér kockának semmi értelme,aki ugyanis beikszeli,az részt vett a szavazáson,tehát hozzájárul a szavazás érvényességéhez,ha az abszolút többség emiatt hiányozna,akkor ott a második forduló,ahol az nyer,aki a legtöbb szavazatot kapta(ha a fehér kockák miatt 5%-ot,akkor annyival lesz ő a nyerő).Etikailag ez jelzésértékű lehetne,de a politikai elit nem brit úriemberek gyülekezete és jól ismerik ők a magyar pógárokat, azok nem fognak kimenni az utcára azért,mert a szemüket is kilopják.Max.akkor,ha a képükbe ordítják,hogy "hazudtam",és az egészből ráadásul csak ezt az egy szót jegyzik meg,a többi megy a levesbe."Hazucc köcsög?"Ezen csak a választók öntevékenysége segíthet,ahhoz meg szabadidő kell,szürkeállomány és az,hogy az ember erejét ne kösse le teljesen a mindennapi kenyérharc.A többséget meg nem az itt kommentelők teszik ki.Párttá alakulás esetén persze kormányra lehet kerülni,de mit kezdene a Fehér Négyzet az ölébe hullott hatalommal?Ha próbálkozna is valamit,a nagy pártoknak mindenütt vannak lekötelezettjei,saját "háttér" nélkül pár hónap alatt megfojtanák őket,vagy éppen előásnák,hogy az FH(P) vezetője tinédzser korában a gimi hátsó udvarában füvezett,vagy éppen animálszexre veri a répát otthon.
@Tóta W. Árpád: Egyébként négyzetrácsos. Rá is van írva a gyűjtőcsomagolására. A kockásat nehéz lenne behajtani. Van aztán még a skótkockás szoknya, de az legaláb térben lifeg.
Hogy is van az, hogy a nemszavazásra, illetve érvénytelen szavazásra biztás a stabil szavazóbázissal rendelkező, de küszöbrágó pártok fegyvere?

Azt, hogy "minden nő kurva" leginkább az olyan szokta mondani, akit nem a név szerinti apja csinált, akinek félrekúr a felesége és akinek ráadásul minden este más dönti meg a lányát. Tapasztal, aztán extrapolál...
Aki meg rendes családban él - vagy nem veszi észre, hogy ugyanígy megy nála is - az nem érti, hogy mi baja van.
@Tóta W. Árpád: A koznyelvben kockas, de hivatalosan negyzethalosnak hivjak.
Akár tétje is lehetne a fehér kockánk!

"Csak" annyit kellene elérni, hogy a fehér kockák aránya (egyik pártot sem választom), a parlamenti létszám csökkentésről szóló választói véleménynek számítson. Igy a fehér, nem csak azt jelenti, hogy "ezek közül nem tudok választani", hanem azt is, hogy "ezeket nem is szeretném az én pénzemből eltartani".

A pártokra jutó listás helyek száma csökkenne tehát, arányosan a fehér kockákkal. Ettől talán nőne a választási hajlandóság, mert ennek is tétje lenne, és (remélem, nem párt, hanem választói akaratból) vihetnék ki a sok fölös széket a parlamentből.

Kár, hogy egy, pénzügyileg már rég bebetonozott szereplőkre épűlő demokráciában ez csak hiú ábránd!
Jó ez a fehér kocka csak hozzá kéne rendelni hatalmat. Mondjuk ha a fehér kocka nyerése esetén random választanának 25 civilt 1 évre akik bizonyos szintű hatalmat gyakorolhatnának pártokat pedig pálya szélére raknánk támogatás nélkül (effektíve kiszóródnának a Parlamentből - munkanélkülivé válnának) nos akkor súlya is lenne a dolognak.
Szerintem 1-2 ilyen ciklus után rend lenne a fejekbe és megtanulnának racionálisan cselekedni.
Évek óta ugyenezt "nyomom" mindenütt, hogy legyen a szavazólapon összeszámlálható "Egyik sem" tartózkodó rubrika is.... csak az én hangom nem hallatszik olyan messzire, mint a TWÁ-é!

Az igazság az, hogy bármilyen szavazás alapeleme kellene lennie a "tartózkodom" lehetőségének, és nem csupán azzal, hogy el sem megyek, hanem azzal, hogy vállalom a véleményemet: Egyik sem ELÉG JÓ, nem vagyok hajlandó IGEN-nel szavazni a legkisebb rossz-ra.

Ha ez a jog a képviselő urakat és hölgyeket megilleti az ogy-ben (ti. nekik sen csak igen és nem gombjuk van, néha össze is zavarja őket ez a három bonyolult lehetőség, nem is emlékszem pontosan, legutóbb ki nyomott igent a nem helyett... :), akkor nekünk, választópolgároknak miért nincs meg ez a jogunk?

A demagóg, populista politizálás épp azért alakult ki az elmúlt 20 évben, mert a politikai pártok konglomerátumán kívül nem volt alternatíva, még a civil kontrollt is igyekeztek elnyomni, gondoljatok csak bele, mennyi közérdekű adatért kellett a TASZ-nak beperelnie az államot, a minisztériumokat egyes önkormányzatokat, hogy megtegyék azt, amit a törvény amúgy is előír nekik...

Egyébként amennyiben egy választáson az "Egyik sem" nyerne, akkor egyszerűen ki kellene tiltani legalább négy évre az összes olyan politikust a megismételt választásról aki ebben a fordulóban, egyéniben vagy listán szerepelt...
"ha mindenki más hallgat, ez is a Jobbik témája lesz"

Are you sure? Ha bekerülnek a parlamentbe, hirtelen ők is kussolni fognak a témában, mert rádöbbennek, micsoda korlátlan lehetőségek vannak a parlamenben ülésben.
@Ipari Hulladék: A bábszínházban vagyok, jegyem van rá. Ha nem tetszik az előadás, akár fel is állhatok, de szeretném, hogy ha már ide szól a jegyem, akkor jól szórakozzak. Szeretnék egy jófajta előadást, amihez sajnos csak Vitéz László, az Ördög, meg egy palacsinatsütő áll a társulat rendelkezésére. A palacsintasütővel semmi bajom, de nekem nem opció, hogy szavazhatok, az Ördög helyett Vitéz László legyen-e a főszereplő? Elvi problémáim vannak mindkét szereplővel, meg a történettel is, amire ezek ketten képesek lehetnek. Ha nem jelzem, hogy nem tetszik a szereposztás, vagy ha azzal jelzem hogy nem szólok, akkor nem változik semmi. Én ezért kérném azt a kockát, amivel felelősséggel jelezhetem, hogy rossz a szereposztás. Vagy egyszerűen álljak fel? Van egyáltalán olyan bábszínház, ahol jobb darabot adnak? Én a Tóta cikkét valahogy erre fordítottam le magamnak.
Nem opció a nem szavazás, és nem opció a távolmaradás sem. Kellene az a harmadik lehetőség, ha már a bábos hülye hozzá, hogy magától cseréljen szereplőt, darabot. Azért a bábszínházunkhoz ragaszkodnék.

cga82 (törölt) 2009.06.04. 11:30:47

@agyvihar:
Lehet, hogy rosszul értem, de nem azt műveli a fehér kocka lehetőség, hogy a „bizonytalant” elkülöníti a „biztos pártválasztó”-tól?

A Fidesz támogatottsága az összes választókorú körében az ultrajobbos Szonda Ipsos szerint 36%, MSZP 13%, bizonytalan, nem szavazna 41%. Ha van fehér kocka, akkor nem csak a biztos párválasztók szavaznak (ahol az előny jóval kisebb), hanem elvileg mindenki elmehet, az is, aki nem akar pártot választani. Ha tényleg mind elmennének, akkor 36/41~88%, tehát a Fidesz még akár 2/3-nál többet is nyerhetne. ( A fehér kocka párt nem szerez mandátumot, vagy igen??) Nyilván nem venne részt így sem az összes, de az eredmény akkor is ebbe az irányba mozdulna, valamennyivel.

Akkor ez miért ne állna az ellenzék érdekében?
Nem gondolom, hogy Répássy Róbert aranyos, azt viszont igen, hogy a Tocsik ügyből kimászó, teljes vagyon elkobzást,fogházat megúszó majd utána 1000 m2-es házikót építő MSZP-és Boldvai Lászlóval történő összehasonlítása - a közpénz zsebbe mentésével kapcsolatban -az olvasó manipulálására íródik, általad:

Feltételezem ez az érdeksértő írásom sem lesz publikus

Jó az iromány. Én már pár ciklus óta át szoktam a szavazólapot húzni, és ráirni, hogy a jelenlegi politikai elit cseréjét szeretném úgy en bloc. Szeretnék egy ilyen fehér négyzetet nagyon, bár ennél jobban örülnék, ha tényleg elhúzna mind a 4 parlamenti párt a vérbe, és kitiltanának mindenkit a parlamentből, aki az elmúlt 60 évben oda betette valaha is a lábát.
sztem is kellene és jó lenne ilyen fehér kocka.
"afféle szűzföld. Ugyanis az elkötelezett MSZP-s nem akarja elszámoltatni [...] a Fidesz-rajongó viszont úgy gondolja [...] megérdemli [...] A korrupciót a drukker lenyeli a sajátjaitól"

Szerintem ez nagyon fekete-fehér, jobb- és baloldali emberkéket is ismerek, akik mind felülvizsgáltatnák a képviselők elszámolási (ill. inkább el-nem-számolási) rendszerét. Az x-oldaliság egy idő után (és nálunk aztán tényleg ideje van már) már nem akadálya az esztelen pénzlenyúlások leállításának.
@Ipari Hulladék: "Mindig van kisebbik rossz és nekem még mindig jobb egy kisebbik rosszat választani, mint nem választani."

Ez csak akkor lenne igaz, ha a választások eredménye (konkrétan a nem választók aránya) nem lenne nyilvános, és így nem befolyásolná a pártok stratégiáját. Minél nagyobb a nem választó csoport, annál nagyobb a motiváció, hogy valaki stratégiát váltson, és megszólítsa őket. A pártok nem azért lopnak, hazudnak és alkalmaznak hülyéket, mert ez a pártság szükségszerű velejárója, hanem azért, mert a magyar választópolgárok (egyre kisebb, de még mindig túl) nagy részének nincs igénye arra, hogy ne lopjanak, ne hazudjanak és ne hülyéket alkalmazzanak, csak az érdekli, hogy az ő pártja legyen az, amelyik hatalmon ezt teszi. Amíg pedig így van, addig magától értetődik, hogy lopni, hazudni és hülyéket alkalmazni fognak, mert az versenyelőnyt jelent. Ha egy párttal szemben az az egyetlen piaci igény, hogy ne legyen a legrosszabb, az nem a magas színvonalú szolgáltatás garanciája. (Főleg, hogy ellenzékben viszonylag könnyű nem legrosszabbnak lenni.)
javaslom, mindenki menjen el szavazni, de ne ikszeljen egyikbe se (vagy mindegyiket ikszelje be), és a hátoldalra írjon rövid, tetszőleges szöveget. mondjuk, a "kurva anyátok!". ha ezt elegen megteszik, mondjuk többezer szavazó, vagyis több ezren érvénytelenül szavaznak, akkor az talán megüti a sajtó ingerküszöbét, és mivel trágár üzenetek is lennének dögivel, viríthatna a blikk címlapján is.
így a polgár éli is a választáshoz fűződő jogával, az már nem az ő hibája, hogy csak romlott étel van az étlapon.
adjátok tovább!!!
Árpád azt meg tudod mondani hogy a fehér kockának milyen politikai kényszerítő ereje lenne, az egyszerű utaláson kívül?
Vagy egyszerűen bekerülne az érvénytelenek és le nem adott voksok közé.
Jelen körülmények között is lehet érvénytelen szavazatot leadni, pl. mindent beikszelünk, és esetleg írunk pár sort a lapra, mondjuk, amit Brian üzent az ablakból a híveinek.

De a plusz kocka lenne az igazi.
Fideszfigyelő:
12:05
"Sajnos nincs megjeleníthető bejegyzés...
Ha nem indulna az LMP-HP, meggondolnám... DE SZERENCSÉRE INDUL!
Legközelebb: jövőre lehet már csak 2-ből választhatunk...
ez egy igen jó poszt.
"Volna egyáltalán esélye a Fidesznek kétharmadra, ha az ország úgy is mondhatná, „elég volt”, hogy azzal nem szavaz rájuk? Mire számíthatna saját jogán?"
Én is ezen gondolkozom néhány éve.
Talán mégis az LMP-re szavazok. Épp ez a fehérkockaság van még meg bennük.
Nem értem azokat, akik berzenkednek a fehér kocka ellen.
Ott van a Fidesz plakátja, hogy egy ország mondja elég. Eddig egyetértünk. De itt véget is ér a történet. Mert én bizony nem fogok Kövér Lászlóra, Deutsch Tamásra, húsz-éve-pártelnök-vagyok Orbán Viktorra szavazni. (Arról már nem is beszélve, hogy az EP-választásnak nulla köze van a belpolitikához.) Inkább szépen beikszelem az összes pártot a szavazólapon. Ezzel a megoldással az egyetlen baj az, hogy nem jelenik meg a szavazatomban, hogy tiltakozom a mostani politikusok, pártok ellen. Hiszen csak egy érvénytelen szavazatom lesz.
És még egy utolsó gondolat a kisebbik rossz híveinek (remélem elég plasztikus lesz):
Kicsapnak az asztalra eléd egy kupac szart és mellé mélytányérban egy nagy adag híg fost. Válassz fiam, jó étvágyat!
@Ipari Hulladék:
Épp ebből van elege talán egyre többeknek, hogy az aktuális kisebbik rossz a mellét döngeti a választások után, hogy mekkora fantasztikus támogatottsága van. És hogy ne lehessen ezzel jönni állandóan, hogy mégiscsak jobbak vagyunk, mint az orbán, vagy mégiscsak jobbak vagyunk, mint a komcsik, vagy mégis inkább mi, mint a nácik. Ez rohadtul kevés. Ez nem "inkább megveszem az epres joghurtot, bár a málnásat szeretem, de mégis jobb, mintha éhen maradok" szituáció teljesen.
Szerintem is jó ötlet a Fehér Kocka, két kiegészítéssel:
1. amennyivel kevesebbet szavazatot kaptak a pártok, annyival kevesebb pénzt kapjanak hivatalosan.
2. ha a Fehér Kocka meghaladja az 50 %-ot, minden működő pártot feloszlatni, vagyonukat kisajátítani és a következő ciklusra civil + szakmai szervezetek választott képviselőiből alkotmányozó parlamentet létrehozni.
Na, megint sikerült tízéves késéssel átvenni egy idióta nyugat-európai divatot. Arrafele számított egy ideig baromi entellektüel dolognak elmenni szavazni, és nem ikszelni sehova. Vov. Értelme van? Nincs. Ugyanazt jelenti, mint mikor szarsz az egészbe, és nem szavazol. Csak az gáz, mert szavazni ugye muszáj, csak az ostobák nem szavaznak, akik újságot se olvasnak, akiket nem érdekel a haza jövője. Menjünk el szavazni, de ne szavazzunk... gyerekek, erről be tudja bizonyítani valaki, hogy nem egy tehetetlen vergődés, mikor kétségbeesetten próbálunk valami értelmet adni annak, amiről kiderül, hogy semmire se jó? Évek óta osztjátok egymást, hogy akkor most jobb vagy bal, legalább annyi tartás legyen bennetek, hogy odabasszátok, "bocsi, az egész hülyeség volt". Ne üreskockázzatok, hanem hajoljatok meg azok előtt, akik eddig se szavaztak, mert okosabbak voltak nálatok.
eddig soha egyetlen nepszavazasi faszsagot nem irtam ala (olimpia?! muahaha!), de ezt mindenkepp alairnam.
Kedves Árpád,
ne haragudj, ez szerintem zöldség. Egy barátom is elővezette évekkel ezelőtt, akkor is ezt mondtam neki: ugyanaz a helyzet ha nem mész el szavazni, sőt kevesebb erőkifejtésbe kerül, mintha elmész és az "egyikre sem" négyzetet jelölöd.
Csak ezzel az a baj, hogy nem előremutató üzenet (olyan, mint mikor a Fideszt ostorozod, hogy nem mondanak semmi alternatívát).
És a "nemmel szavazók" nem egy mozgalom, egységes tömeg, hanem a nagy elégedetlen, kissé anarchista vétó kifejezése, ami valahol mindenkiben benne van.
Tény, hogy nem jó a választási rendszer, és meg kéne változtatni, de akkor is azt mondom: ha nem tetszik a jelenlegi menü, be kell állni szakácsnak, és újat csinálni.
Nekem az a gyanúm, hogy ha lenne is "húzzatok" négyzet, akkor is nagyarányú fidesz győzelem lenne. És a jobbik is jól szerepelne. Jól is fog. Kár megmagyarázni azt, amit nem lehet, "a nép" dönteni fog, akaratot nyilvánít, nem véleményt.
A Feher Kocka egy nagy logikai bukfenc, nemigaz, hogy nem latod, Arpad. A rendszerrel van bajod, a rendszert ket modon lehet kipofozni, fegyverrel vagy ketharmados gyozelemmel. Az elobbit azthiszem te sem kivanod, az utobbira pedig sokkal kisebb az esely ha van feher kocka. Vagy mindegy csak ne a Fidesznek ne 2010-ben legyen meg a ketharmad?
W: Te nem ismered a mondást? "A hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
Ez a módszer a szavazatvásárlás, és a még radikálisabb kampányok felé húzná a mérleg nyelvét. Ezen felül nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt nem lehet most is megtenni. Leadhatsz Te érvénytelen szavazatot, akármikor.
@guga:
Ha lesz fehér kocka, akkor lesz Fehér Kocka Párt is, lásd Klapka-féle hagyományos mosópor. DDD

szerintem ebben igazad van, na akkor kellene okosat kitalálni, hogy most akkor miért is ne nevezhetnék úgy az új pártot, hisz nem meglévő nevét bitorolná. A 69 hasonló nevű kisgazda formációról nem is beszélve, amit az elmúlt 20 évben megtapasztaltunk.
Volt már olyan hogy amikor a kihívott vízszerelő az elvégzett munkáért 10.000,-Ft-t kért -én nem kértem róla számlát. DE, olyan még sohasem volt hogy a jobb kezemmel ilyenkor adtam volna neki 12.000,-Ft-t és a bal kezembe visszakértem volna 2.000,-Ft-t.

Mert az a pénz az enyém volt.

Korrupció pedig ott van ahol „törvényesen” a más pénzét osztogathatjuk.
A pártok azt „nagyszerűen” megcsinálták, hogy a RENDSZER nem szakmai hanem párt alapokon osztogatja az állami forrásokat.

Egymás között néha félig viccesen azt szoktuk mondani; „Vegye már meg valaki Magyarországot!” Akkor annak nem lesz érdeke hogy a sajátját – saját maga – szétlopja.

De erre nincs semmi esély.
Így kap pénzt a „szocialista baloldali érzelmű” vállalkozó és
a”polgári értékrendet valló” vállalkozó és
a „keresztény demokrata” vállalkozó és
a „liberális eszmerendszer mellett tanúskodó” vállalkozó és
a „legmagyarabb határon túli magyarokat képviselő” vállalkozó és
a „Kárpát medencei ma már egységesült reformátusok és Tőkés László”
és...és...és

Ez marad, nincs több ÉS
"egyáltalán nem kívánatos, hogy akit amúgy érdekel a politika, de rühelli mind a kormányt, mind a hivatalos, leigazolt váltópártot, annak valami amatőr bohóctársulatra kelljen szavaznia"

Szerintem meg pont, hogy itt van a lehetősége, hogy olyasvalakire lehet szavazni, akiknek most van némi esélyük a parlamantbe jutásra ( az EP-t leszarom ), és akikről még nem derült ki sorba, hogy bűnözők és tolvajok és a sok egyéb, amik nap, mint nap kiderülnek ( túlzok, inkább csak hírré válnak ).

amatőr bohóctársulat??? - kik???

Nincs qrvára olyan érzésed, hogy az elmúlt tízegynéhány évben kormányzók emlékeztetnek a leginkább egy amatőr bohóctársulatra? Mármint, ami az ország tényleges irányítását illeti, nem a polgárainak a kifosztását, mert abba már tényleg vér profik.

négyzetrácsos:)
Bár ha lehet választani, inkább kockás.
Kedves Árpád, ez zöldség.
A Fehér négyzet: ugyanaz, ha nem mész el szavazni. Ha már elmész, ne legyél anarchista és destruktív. Ha pedig a jelenlegi palettából nem tudsz pártot választani, de tenni akarsz valamit -a magyar választási rendszer problémái ide-vagy oda- alakíts pártot, olyat, amilyet szeretnél.
Kedves Árpád!

Ez nettó szamárság szerintem.
Ha a Fidesz 2/3-dal nyer, miért is engedné hogy a (vélt)hatalmából bárki elvegyen?

A tapasztalatainknak ellentmond az a felételezés miszerint a parlamentben vannak áldozatokra képes pártok/képviselők.
Ha egy nyilvánvaló bukást nem tudtak feldolgozni, miért tennének olyat ami alapján kiderülhetne az igazság miszerint a tömegbázisuk messze alatta van annak amit próbálnak elhitetni?

Másik oldalról nézve egy népszavazás Magyarországon egyenlő a bohóckodással. Össze lehet kapcsolni egymásnak ellentmondó döntéseket, irdatlan lassú, nagyon nehézkes és nem kötelező jellegű a vége.
Van alternatíva a protestszavazatra. Ott a Jobbik és az LMP. Mivel teljesen más jellegű pártok mindenki megtalalálhatja a hozzá közelebb állót. Ők abszolút nem érintettek semmilyen mutyizásban, korrupciós ügyletben.
@Ipari Hulladék:
"Igazából arról kellene egy reális becslés, hogy az egyes pártok működése kampánnyal, alkalmazottakkal tokkal-vonóval mennyibe kerül egy-egy ciklusban."

AZ egyenletből az "alkalmazott" részt azonnal húzni lehetne.
Csinálják pártszimpatizánsok a pártmunkát.
@Ballagator: "valami egységes, tudatos dolgra buzdít, pl. Írd a lapra, hogy egyik sem, mellé rajzolj kockát, ixelj. Mert az ugye egyértelmű szándékot fejez ki. Ehelyett azt írja, ixelj össze-vissza. Na, ez az a tipikus opció, amit az elit majd úgy magyarázhat, hogy szefók is szavaztak"

ebben igazad van, de akármilyen módon szavazol érvénytelenül - bicikli, bráner, mindent ixel -, egy kupacba kerül, nem lesz belőle külön összesítés, hogy érvénytelen szavazat százezer, ebből fütyi húsz, pina 30, mackó tizenöt.
Tény 1.
A poszt 90%-ban helytálló, igaz, egyetértek. A többség is egyetért.

Tény 2.
A poszt kifejezetten általánosítóan címkéz, populista és demagóg.

Következtetés:
Az emberek (így jómagam is) kurvára hajlamosak címkézni, populista és demagóg érveket magukévá tenni.

Üdv.
@Tóta W. Árpád: Szegényes és sekélyes próbálkozás, nehogy kétharmada legyen a Fidesznek. Nem az első és valszeg nem is az utolsó. Egyébként pont egy 2/3 ad esélyt arra, hogy a kérdést rendezzék.Mindössze át kell strukturálni, több fizetés, kevesebb és számlás költségtérítés. Majd kiderül.Talán, ha lenne hatmillió párt mindenki találna neki megfelelőt. Érdekes nagyon sikeres államok vannak, ahol 2-3 párt közül választanak csak azok régebben kezdték a demokrácia nevű játékot és nem kellett egy kommunista utódpárt átkapitalizálódásának következményeit elviselniük . Bár a jelek szerint ott is szeretnek a képviselők ellenőrizetlenül költeni. Vagyis ebben már utolértük európát.
Németországban létezett régebben egy olyan párt, hogy "szürke egerek".
Az volt a programjuk, hogy egyáltalán nem volt programjuk.
Regionális szinten úgy emlékszem be is jutottak valamelyik tartományi gyűlésbe.
Nálunk annak lenne értelme mondjuk, hogy egy párt, kizárólag csak azért kerüljön be, hogy erkölcs traktátumokat olvasson fel a rendelkezésre álló idejében tetszés szerint a klasszikusoktól a kortárs írókig vagy akár Andersen meséket.Egy ciklus alatt többet tanulnának a honatyák mint az egyetemi évek alatt, márha voltak ilyenek.De mondjuk lehetne egyik nap Martin Buber nap vagy Talmud, másnap a Biblia, harmadnap Korán és így tovább.
@gregor gysi: szürke egerek? ezt nem hallotta még. nem a Stattpartei? ("pártok helyetti párt")

"traktátumokat olvasson fel a rendelkezésre álló idejében tetszés szerint a klasszikusoktól a kortárs írókig"

LOL, ez aranyos lenne. Hajós András lehetne a frakcióvezető, dobozgitárral.

de lehetne egy paródiapárt is, amint letette a mikrofont valamelyik vezérszónok, nyomhatná a paródiáját. nem kell hozzá sok ész.
@DonGatto:

Igen, már mások is mondták, hogy tükörpártok.
Szerintem a Jobbik-LMP párost kaptuk egyszerre, hogy a falusiak a Jobbikra, a városiak az LMP-re adják a vaktában kilőtt voksot.
Soroljam a fickók fideszes előéletét?
@simonmondja.: az lmpnél azért kiváncsi ennék a fideszes előéletekre:)
@Sade Bárki: bár teszem hozzá, tényleg nehéz ma olyat találni, akire nyugodt szívvel szavazhatunk. ha meg nem megyünk el, meg fehér kocka, pina, mackó, stb, akkor matematikailag azzal is segíted valamelyik jelenlegit.
@Acmee:

Aha. Meg tudod fogalmazni, hogy ezzel most minek mondtál ellent?

@nonsensologyst:

"Melyik újjadat vágják le?"

Akkor is le fogják vágni, ha Te azt mondod, hogy egyiket se.

@rita007:

(...) Ez nem "inkább megveszem az epres joghurtot, bár a málnásat szeretem, de mégis jobb, mintha éhen maradok" szituáció teljesen."

De, pontosan olyan.
@szemtanú: "próbálkozás, nehogy kétharmada legyen a Fidesznek. "

és ezt hogyan képzeled? épp azt írom, hogy az ő kétharmaduk az első lehetőség ennek bevezetésére. az kábé kizárt, hogy az MSZP összeszedne időben elég aláírást most.

hacsak nem seres mária.
@simonmondja.: "a falusiak a Jobbikra, a városiak az LMP-re adják a vaktában kilőtt voksot. Soroljam a fickók fideszes előéletét?"

Értem. A Jobbik és az LMP szavazói nem rendelkeznek elegendő szellemi munícióval felismerni, hogy megtévesztik őket, ezért ész nélkül voksolnak.
Bezzeg a ballib kormányzás jelen gyakorlóit a kiművelt fők emelték pozícióba, nemdebár...

Ja, és sorold légy szíves a Fideszes előéleteket, az most úgyis olyan hátborzongató és negatív. Biztosan elmegy kedvük a Jobbikra szavazni:)
Höm. Átfogalmazom.
Mivel z ilyen protest szavazóknak lényegében semmilyen súlya nem lenne, hiszen a pártok ugyanúgy zsebrevághatják a kritikát mint egy kkt, vagy netán az alacsony választási kedvet, így végeredményben csak arra szolgálna, hogy a protest élét vegyük.

Annak ugyanis amúgy lehetne kényszerítő ereje, ha egy párt szar, akkor elhúz a fenébe és a köv 4 évben átgondolja mit csinált rosszul és megújul, vagy esetleg eltűnik ha nagyon nem bírja a nyomást és teret ad a később alakuló pártoknak.

Ezért alapverően a fehér kockát nem tartom valami hajdenagy ötletnek.
@Sade Bárki:
Én is.
Nem gondolod, hogy utánaások...
Csak blöfföltem.
De például arra tisztán emlékszem, hogy Schiffer András, az LMP arca - Orbán Viktor védője volt egy perben nem is olyan rég.
@palacklakó:
Nem ész nélkül, hanem azért szavaznak rájuk, mert újak. Nem látták még őket a kondér mellett.
Egyszerű ez.

Meg kell alakítani az EGYIKET SEM nevű pártot.
országos listát állítani, majd egyáltalán nem kampányolni.

A szavazólapon meg ott lesz a kocka azzal a felirattal: EGYIKET SEM.

Sztem megugranánk az 5%-ot... ;-)))
A demokrácia számomra egy olyan dolog, ahol 10 ember megszavazza, hogy közülük 3 embernek hogy osszák el a pénzét és ez sajnos működik, lássuk a szociális népszavazást. Mivel nincs felmérés kb. a fele ember semmilyen közterhet nem visel, viszont 300.-ft-ot sem akar fizetni. Ez bravúros teljesítmény. Nyugat-európába senki sem büszkélkedik avval, hogy mit nem fizet ki (buszjegy, vonatjegy, tb, meg a többiek.)
Aztán baromira politizálnak, népszavaznak meg szavaznak és akkor ebből éljünk meg. Néprétegek alanyi adómentesek, származás vagy szakma szerint, aki meg adót fizet az sírva várja a választások eredményét, hogy ez a sok ingyenélő mire szavazott. (adófizetők kontójára)
@Walter Melone: Angliában bejegyeztek egy NOTA nevű pártot éppen ezért, a jelöltek azt vállalják, hogy megválasztásuk esetén lemondanak.
Mennyi precíz matematikus!

@travis:

"Ha bekerülnek a parlamentbe, hirtelen ők is kussolni fognak a témában, mert rádöbbennek, micsoda korlátlan lehetőségek vannak a parlamenben ülésben."

Már rég rádöbbentek.

@wudnekl:

"Ugyanazt jelenti, mint mikor szarsz az egészbe, és nem szavazol."

Hát pont hogy nem. Ez azt jelenti, hogy én, mint szavazó, felelős állampolgárként viselkedem (eljöttem szavazni), de ti politikusok olyan gyengék vagytok, hogy nem érdemlitek meg a szavazatomat.
(Mellesleg nem hiszem, hogy a vastagbőrű magyar politikusokra ez egy picit is hatna.)

@J.B.:
"Ha már elmész, ne legyél anarchista "

Már miért ne lehetnék anarchista?

@szemtanú:

"Egyébként pont egy 2/3 ad esélyt arra, hogy a kérdést rendezzék.Mindössze át kell strukturálni, több fizetés, kevesebb és számlás költségtérítés."

Hej, a rossz memória a gondtalan élet titka!

Az megvan, amint Viktor üti a pulpitust, hogy Gyurcsány hogyan mer ilyet mondani (ugyanazt, mint te)?

@Tóta W. Árpád:
"az ő kétharmaduk az első lehetőség ennek bevezetésére"

Árpád ébren álmodsz? Viktor lenne a legutolsó, aki ilyen "forradalmi" újítást bevezetne.
@LaurentNkunda:
Igen, ez jó megoldás lehetne.
A fehér kocka létjogosultsága.
@Shore: "Más a kampány és más a kormányzás":)
@Tóta W. Árpád: Valóban azt írod, csak a 2/3-hoz nagyon lealázó módon kellene nyernie a Fidesznek a jelenlegi választási rendszer szerint. Ám a javaslatod a fehér kockával csak arra jó, hogy szavazatokat tegyen haszontalanná, ami ugye pont a Fidesznek nem jó, véletlenül.
Talán hiteles média kellene, hiteles civil szerveződések amik orrukra koppint a politikus uraknak és érezteti mennyire elégedet(len)t velük a nép. Szóval, mindenképp hosszú folyamat lesz, mire normális politikai helyzet lesz kies hazánkban.
Az érvénytelen szavazatok aránya világszerte max 1 % körül szokott lenni, a leghülyébb helyeken is ( valószinüleg a leghülyébb helyeken egyszerűen lehazudják a szavazatszámláló széplelkek ha túl kinosra sikeredik).
Ha az érvénytelen szavazatok aránya most M.o-on mondjuk 13 % lenne, azt bizony nehezen lehetne kimagyarázni. Mindenki a világon úgy értelmezné :a zemberek azt üzenik : húzzanak a picsába mind .
Úgyhogy szerintem el kéne ballagnunk szavazni/választani, oszt mondjuk beikszelnénk mindenkit, vagy úgy általában egy óriási X-et húznánk az egész lapra, mondjuk csendéletet rajzolunk rá stb. Üresen nem kell hagyni mert akkor abbúl szavazat lesz, vagy ilyen, vagy olyan : a fiúk érvényesitenék ! Gyerünk emberek, van remény : menjünk el és küldjük őket a zannyukba !!
Ha már a nevek(Fehér kocka párt),van egy ötletem amit már régebben írtam.
Két javaslat:
1-Vidám sörivók :)
2-Éljen a fizetésnap.
Programunk:
-south park vetítés a "politikusoknak".
-Pénzügyi ismeretek előadás,szakértőkel.
-A vitatott kérdésekben,(Legyen alagút/Ne legyen alagút piripócson) sms-ben megszavaztatni hogy akkor mégis melyik legyen?
-A parlamenti büfében,fényképek készítése a "am blokk"pártférgek unikumos,cigizős,laza bratyizásairól. :)
Egyébként voltak itt igen magvas hümmögések arról, hogyaszonggya : "hiteles média kellene, hiteles civil szerveződések amik orrukra koppint a politikus uraknak és érezteti mennyire elégedet(len)t velük a nép. Szóval, mindenképp hosszú folyamat lesz, mire normális politikai helyzet lesz kies hazánkban."
Szemtanú komám, már most is késő van ! Ha most 10 % hülyén ( érvénytelenül) szavaz egy általában irni-olvasni tudó országban ( 10 % : hasamra ütöttem : a lényeg a nemzeközileg kiugró érvénytelen szavazat !)az bizony iggenis felér egy nemzetközileg pukkanó civil "lépjetek le vazze"-val !!
www.youtube.com/watch?v=Fpt5xxdPhvg


Ez lehetne a "pártinduló".
Szerintem minden benne van...hallgassátok szeretettel. :)
Szép dolog a "nem szavazás", de koromnál fogva én még emlékszem azokra az időkre, amikor egy jelöltből, vagy a Hazafias Népfront két jelöltjéből lehetett választani, ráadásul a szavazás még kötelező is volt :)
Ennél még az is jobb, ha a retardált idióták és az internacionalista tolvajok pártja közül lehet választani. Aki meg nem bír ezek közül választani, menjen el kirándulni a családjával. Sokkal jobban jár.
LaurentNkunda:
Nem rossz, de ezzel ismét elérhetővé válik a 2/3 :).
Szerintem, ha az érvénytelen voksok számaránya eléri az 5%-ot, akkor jusson be az érvénytelenség is a parlamentbe. Ez az érvénytelenség még frakciót is alakíthasson. Az ő irodáik legyenek üresek, az ő helyük a parlamentben szintén hiátusok sora legyen.

Jelentse tehát az érvénytelen szavazat a kisebb parlamentre szavazást. Ha elérjük a 30%-ot, az már egészen komoly létszámcsökkentést jelentene. Ráadásul nulla költségtérítés, nem kéne a frakciónak fizetett alkalmazott, és így tovább...
@nerángass:

"Mindenki a világon úgy értelmezné :a zemberek azt üzenik : húzzanak a picsába mind ."

2008 márc.9. ????????

Viszont a legszebb része:

Kössük a szavazást,mekkora az IQ-d,mennyi adót fizetsz,stb

sok adót fizetsz,magas az iq-d(?) aztán elmész szavazni és húzol egy fehér kockát.
Gratulálok!Mo-on vagyunk.
@nerángass: Tényleg sok itt a magvas hümmögés. Mégis mi történik, ha 10 vagy legyen 15% érvénytelenül szavaz, -bár ennyi anarchista nincs szerintem- bejönnek a nemzetközi csapatok és rendet tesznek? Látod, te is csak álmodozol! No, jó éjt, nem zavarlak:)
@6.Lenin: Kedves VI. Lenin! 2008 március 9-én rendeztek egy kurva drága közvéleménykutatást, hogy szeret-e Ön fizetni.

Akkor, aki protest-szavazatot adott le, az a koalíciót küldte el a picsába; a Fidesz pedig (gratuláció neki érte!) megtalálta a módját, hogy picsázhatja ki sikeresen ellenzékből a kormányt.

Nem az egész politikai elit ellen irányuló véleménynyilvánítás volt. Aki véleményt nyilvánított, az konkrétan a kormánnyal szemben tette azt.

És ennek apropóján még egyszer aláhúzom azt, aminek az ellenkezőjéről itt egyikőtök sem tudna meggyőzni engem: az, hogy az Alkotmánybíróság akkor népszavazásra engedte azokat a kérdéseket történelmi bűn volt a magyar haza ellen.
biztos írta már valaki, nem olvastam végig 194 hsz-t, de azért nem árt akár még egyszer felemlíteni: a magyar, és a brit képviselők költségtérítési gyakorlata hasonló reakciókat vált ki a szavazókból, de van egy óriási különbség:

- a briteknél abból van botrány, hogy miket merészelnek ELSZÁMOLNI a képviselők; ott ugyanis elszámolás van, számla alapján megy a költségtérítés, míg nálunk számla nélkül, bemondásos alapon lehet annyi pénzt felvenni, amennyit nem szégyell a képviselő.

www.origo.hu/itthon/20090511-korrupcio-partfinanszirozas-modszerek-technikak.html


A fehér kockával csak azt érjük el, amit már mondtatok, azt bizonyítjuk, hogy nincs érdektelenség az állampolgárban.
A pártok leváltásának esélye ma jelenleg csak az ha a nagy pártokon kívül másokra szavazol. Akik rajta vannak a szavazó cédulán!!!!!
Stumph nyilatkozza ma , hogy Gyurcsány esetleg a szocdem. pártot venné át. Nem lenne hülyeség.
A baloldalnak is jót tenne egy leválás és lássuk be a FIDESznek is jót tenne egy Orbán nélküliség.
A baloldalnál a tagságnak kellene elgondolkozni a Fidesznél pedig a 2x bukott vezérnek. Most 8 év után gazdasági válságban tényleg nagy eredmény lesz 2/3 ra nyerni!!!???

Sokszor mondogattuk, hogy Viktor egy tégla. Hisz Megyó ellen választást veszíteni és nem engedni a szocikat reformokat csinálni, hogy a pártom beleüljön a készbe- mint Bokros után ez nem okos és logikus dolog.
Most nekik kell reformokat csinálni, hisz pl. az egészségügy nyárra összeomlik. III./ III-as törvény is elkerülte a figyelmét a jobboldalnak.

Most az EP választáson szerintem a legnormálisabb fej a Bokros.
Schmidt Pali, aki leszavazta az amerikai olimpiát , majd kiutazott és egyéb értelmes, korrekt dolgai valahogyan nem meggyőzőek.
Göncz Kinga aranyos, de lássuk, be apukájától az ,aki. A többit szóba se hozom...

@amergin: ha ez neked bűn, akkor nézz szét egy picit szeretet politikusaink háza tájékán. na ott aztán találsz eleget...
@sün!malac69-nek már csak 3-at kell aludni:

"Jelentse tehát az érvénytelen szavazat a kisebb parlamentre szavazást. Ha elérjük a 30%-ot, az már egészen komoly létszámcsökkentést jelentene. Ráadásul nulla költségtérítés, nem kéne a frakciónak fizetett alkalmazott, és így tovább..."

ez elég ritkán fordul elő közöttünk, malacka, de ezért leveszem a kalapom előtted és meghajtom a fejem. szvsz döbbenetes eredmény is kijöhetne, ha minden választó megértené a fehér kocka jelentését. szal az ötleted kurvajóóóó és grat érte. :DDD

tettyék mondani, ide kell beírni, hogy :
kognitív disszonancia ?-)
nyertem ?
smitt ?
@amergin:

Nagyon kéne már ebbe az országba egy alkotmánymódosítás, és egy új passzus (meg sok más is, de azt most hagyjuk):

1. 500.000-re emelni a népszavazási kezdeményezés aláírásszámát.

2. Lehessen arról népszavazni, h legyen-e előrehozott választás.

Ha a 2. megvalósul, nem lehet továbbiakban szimbolikus értelmeket ráragasztani sem egy népszavazásra, sem egy EP-választásra.

Sztem tiszta sor lenne, és ha jól tudom, ez műxik is másutt.

@futureboy:

Akkor szavazz arra a pártra aki ezt forszírozza. Jah, hogy nincs is ilyen párt? Akkor?
@dzsek szperó: "hogy Gyurcsány esetleg a szocdem. pártot venné át. Nem lenne hülyeség."
Melyiket?
a „történelmi” Szociáldemokrata Párt vagy a Magyarországi Szociáldemokrata Párt vezetését?
IMHO egyiket se tegye. Már a Kapolyi is egy vicc, hogy nagytőkés a szocdemek atyja, de a Gyurcsányból hiányzik az a hozzáállás, ami mondjuk egy Mónus Illésben megvolt, viszont az is hiányzik, ami jobb napjaiban - a háború előtt - Marosán Györgyben is benne volt. (Holott ő egy elég borzalmas figura volt - szerintem, de baromi jól tudott hordószónokolni.)
Ha lenne egy igazi szocdem párt, mondjuk egy mini Willy Brandttal vagy Olof Palméval, biztos rájuk szavaznék.
(Így meg csak ötletelek, hogy a Semjén Zsoltot válasszam-e vagy a Kövér Lászlót. :> )
Szerintem kellenének állampolgári ismeretek is. Amíg valaki nem tudja miről beszélünk, addig a többi csak ideig óráig alkalmas a rendszer normalizálására.

Nem szokásos poroszos jelleggel, hanem ilyen beszélgetősre, mint 1-2 önismereti óra volt... Ahol elővehetik a társadalom építményét és a hozzá kapcsolódó gondolatokat... Montesquieu-től Taylorig /meg Huntingtonig/. Akkor a töri végre nem leíró évszámos zagyvalék lehetne, hanem ismereteket közvetítő tárgy, módszerekkel és szemlélettel amiből nagy hiány van... és növelhetné a leendő polgár egészséges öntudatát is.

Az ismeretekről meg az érettségin számot lehetne adni ha valakinek lenne rá igénye.
Teljesülhetne vele az értelmi cenzus egy része...
Az ismeretek hiányában az összes kapcsoló ki van téve az "elit" folyamatos alattomos támadásának ugyanis. :)
@sün!malac69-nek már csak 2-öt kell aludni:
"Jelentse tehát az érvénytelen szavazat a kisebb parlamentre szavazást."

Ez eléggé baromság. Attól hogy valaki nem szavazott, nem következik egyenesen, hogy az illető kisebb parlamentet szeretne. Nincs az az alkotmányjogász, akin ez átmenne.
Ha valaki nem hajlandó szavazni, az le van szarva, mehet a levesbe. Pusztán a statisztika miatt fentartani egy ilyen hülyeséget nem hiszem hogy túl produktív dolog lenne.

"Az ő irodáik legyenek üresek, az ő helyük a parlamentben szintén hiátusok sora legyen."
Aha, látszik, hogy átgondoltad. Az üres irodákat ki tartaná fent? Az önkormányzatok? Nekik mondtad már?
@sün!malac69-nek már csak 2-öt kell aludni: "Lehessen arról népszavazni, h legyen-e előrehozott választás."

TÁMOGATOM! Annyi de annyi jó ígéretem van, amivel csak népszavazás útján való kormányváltással tudnék hangoztatni! Különösen sűrgős volna ez most, mielőtt a Fidesz belekezd a bnépsanyargatásba - így hiába ígérgetek, nem jutok a húsos fazék közelébe...

Csak szólok, hogy mondjuk néhány Skandináv országban műxik a buszjegy-váltás hat-(ökör) ellenőrök nélkül is. Igaz, ott nincsenek olyan pártok sem, amelyek kormánybuktató lelkesedésükben gyakoraltilag feloldozzák az adócsaló polgárokat, hogy még népszerűbbek legyenek, az ország érdeke ide vagy oda. Tehát teljesen igazad van: A populista retorika, a hülyeségre, szélsőséges indulatokra és a mézesmadzag után való rohanásra nincs is jobb terep, mint Magyarország.

Megye is, gyűjtöm az aláírásokat, meg végső érvnekl a molotov-koktélokat. Az is műxik...
@futureboy: Ennyivel is jobb a mi rendszerünk. Emlékszem, hogy mikor felmerült a költségek számlára való elszámolása, az egyik (azt hiszem, szoci) képviselővel volt egy tévéinterjú, aki kicsit félve, kicsit kárörvendve fogta a fejét, hogy "jaj, mi lesz itt, ha a képviselők elkezdik megint gyűjteni a számlákat, mint régebben..." Épp csak a "számlagyár" szót nem mondta ki. Aztán persze néhány hét múlva megmagyarázta, hogy ez "túl sok munka" volna a képviselőknek.

És még mennyi munka meg költség lenne pl. annak a szegény albérlet-kiadónak, akinél állítólag a budapesti illetőségű képviselők is feketén bérelnek jelenleg lakást! Vagy nem...

Broáááá...
@cga82: oszinten szolva tamogatom hogy a feher kocka is szerezzen mandatumot.
igen, az EP-ben is. legalabb peldat mutatunk valamiben Europanak, kovetendot. "ezek nem erdemlik meg az ojropai kepviseloseget, mert nem meltoan kepviselnenek minket" alapon.

a masik megoldas a szinten import preferenciasorrend lehetne. magyaran hogy nem csak a partlistat adod meg, hanem a sorrendet is. pl. mondjuk neked szimpatikus x, es letett valamit az asztalra, akkor lehessen nalad elso, hiaba van a partlistan 15. helyen.

csak ennek a megvalositasa meg neccesebb, mint a feher kockae. egyreszt feltetelezi, hogy az atlag valaszto nem hot sotet. masreszt feltetelezi, hogy a partok ertunk vannak, es nem mi a partokert. :/
@6.Lenin: mondjuk a befizetett ado alapjan sulyozni a szavazatokat nem lenne akkora ostobasag. viszont jelenleg, ha azt akarod, hogy tenylegesen a valasztoi akarat nyilvanuljon meg, akkor preferenciasorred es/vagy feher kocka kell melle.

es nyugodtan tekintsetek kirekesztonek, de aki nem tesz a kozosbe, szerintem ne mondja mar meg, hogy mire koltik.
@Kristl: "Szerintem kellenének állampolgári ismeretek is. Amíg valaki nem tudja miről beszélünk,..."

Te se nagyon tudod, mert az általad említett már elég régóta benne van az ált.isk. és középisk. tantervében, meg tanítják is.
Gyerekek!

Ne legyünk már hülyék… A Fideszek egyáltalán nem érdeke semmiféle Tisztulás. Azt még ellenzékben is támogathatták volna. Eszük ágába se volt, éppen mindig kolbászt sütöttek a kertben, meg sört ittak hozzá. A Te, a Te és a Te pénzedből, reprezentációs költség címén. De futotta abból szülinapi külön „Gundel”-ra is. Különben is, volt 4 évük, de valahogy épp mással voltak örökké elfoglalva, hiába na, elfoglaltak a képviselők. Naugye. Aki azt hiszi, mer’ jobboldali, hogy a mostani önkormányzatok (FIDESZES MSZP-s egyaránt) a közpénzt nem fogja pártfinanszírozásra meg és nem fog belőle jachtbérletet vásárolni a Horvát tengerparton, iszonyatosat téved.
A baj, hogy a hatalomért, már nem drága, hogy szélsőjobbos láthatóan erőszakos egyedek, náluk kisebbektől megkérdezgessék kire szavazna? Majd ha netán a kis nyurga megmeri mondani, számon kérik, hogy képzeli. Naszóval bazmeg erről ugattam,

erre minden hülye aki odaszavazott, már megint egy súlyos torz diktatúrát, és egy diktátort : egy kommunista világot szavaz vissza.

Elképesztő.

Igen sokan itt véresszájúan fröcsögnek: Amíg rá nem fognak jönni, amikor a gyerekük kapja a második pofont, ezektől a félhülye barmoktól, mert nem számít…De akkor már, barátocskáim, nem lesz hatalmatok fölöttük, mert nekik a legitimációt egyszer kell megszerezni… Aztán mehettek a gyárba dolgozni – megint indul az 5. Pecsét.

Gyerekek, egy dolgot sokkal szarbabul is lehet csinálni - a lényeg, hogy mi látszik kívülről. Nem számít, ha férges belülről. Egy minimális muszájból is el lehet vegetáltatni Ha egy globális jó lett volna bármikor is a céljuk, nem kötöttek volna a békés többség ellenére szélsőséges erőkkel szövetséget.

Egy országgal fizettetitek meg butaságot,
A jövő nemzedékének építettünk, egy most már teljesen torz gennyező társadalmi, szellemi, erkölcsi, struktúrát, ahol az agresszió a sötétség a hamiskodás….

Magyarország disznók elé van vetve…
@ylion:

"es nyugodtan tekintsetek kirekesztonek, de aki nem tesz a kozosbe, szerintem ne mondja mar meg, hogy mire koltik."

Úgy érted, h aki nyugdíjba vonul, aki súlyos baleset miatt rokkant lesz, aki egyetemen tanul, aki gyesen vagy gyeden van, stb.... szóval ők ne szavazhassanak?
megleptél ezzel az erősen kirekesztő gondolattal...

Más:
Ha a képen te vagy, szívből gratulálok önmagad névvel és képpel való vállalásáért...
@pipacsaripacspapucs:

"Csak szólok, hogy mondjuk néhány Skandináv országban műxik a buszjegy-váltás hat-(ökör) ellenőrök nélkül is."

ccsakk kérdem fasz-e a fejed ?
embörvan ! mirül beszélsz ?
talán a majd 10xs jövedelem kükömmségre ?
ők már nrm a te "én vagyok én a kocsma közepén" szindrómában hajtanak !

mégeccer !!!
nyele van a fejednek !!!!
ripacspipacspacsicsacsi

Az iróniád teljesen felesleges, ugyanis párt legyen a talpán, aki mondjuk félidőben legalább 50%-ot urnák elé bír szólítani ezzel a kérdéssel, és el is éri a többséget. Még a "szociális népszavazás" is csak alig 50% feletti részvételt hozott.

Nem olyan egyszerű ám, és nagyon szarul sülne el, ha egy párt kierőszakolna egy ilyen népszavazást, aztán lenne rajta 35-40%-os részvétel. Azt bizony úgy hívják: torkos szopacs.

Ez egy olyan veszélyes fegyver, ami nagyon könnyen öngyilkosságot okozhat óvatlan kezekben.

Egy efféle referendum eredményességéhez télleg olyan politikai közhangulat kell, amelyben totális bizalmatlanság alakult ki a kormánypártok irányában, különben kezdeményezni sem érdemes.
@sün!malac69-nek már csak 2-öt kell aludni:
Sün, Te egy zseniális malac vagy!
Igen, ez a fasza, tanítónéni, ezt énekeljük!
Azzal is egyetértek, hogy a népszavazáshoz 500 000 aláírás kívántassék.
Az alkotmánymódosításnak viszont semmi értelme, mert mindenki fütyül rá, elsősorban az alkotmánybírák.
@lapi: Ha visszaolvasol, malac előtt említették ezt a lehetőséget.

@sün!malac69-nek már csak 2-öt kell aludni:
2-t kell aludni, tanítónéni!
@amergin:

2008. márc. 9-i választáts azért emlitettem,mert 1 ekkora zakónak sem volt komolyabb következménye Mo-on,se.
A fehérkockás játéknak azonkivül,hogy semmi értelme,semmi értelme.
1 demokráciában(nem Mo-on)létezik több lehetőség is a véleménynyilvánitásra az elittel kapcsolatban.

@ylion:

Aki adót fizet Mo-on=1 drb szavazat
Aki nem Mo-on fizet adót=bársonyszék Mo-on
Akinek kurva sok pénze van,de sehol nem fizet adót=az törvény feletti Mo-on.

nyugger,diák,otthon gyermeket nevelő anya,stb=kuss!

Aki fizet adót,rendelkazik szavazati joggal,nem megy szavazni mert fogalma sincs,mit jelent a demokrácia.Fehérkockázik.

A fehér kocka jelentősége=azok állnak nyerésre,akiket útálunk.Mindent el kell követni,hogy ne szavazzanak rájuk,mert elveszithetjük az eddig megszerzett kiváltságainkat.Ki a fasz adna nekünk ennyi lóvét mesékre,pl.
@Törpemongúz:

Magyarország a EU tagja,aki azt hiszi,hogy OV királyságot csinálhat itt és ezt fennen hirdeti is,az nincs magánál.
Kérjen sürgős orvosi segitséget.
@hebab: "és még mindig nem értem, mi értelme lenne ennek."

Pl. erőt ad alternatív politikai szerveződéseknek, hogy látják, mennyi "kósza" szavazatot szerezhetnek meg.
@Törpemongúz:

"Igen sokan itt véresszájúan fröcsögnek"

Lássuk csak!
1. "Ne legyünk már hülyék"
2. "Naszóval bazmeg erről ugattam,"
3. "erre minden hülye aki odaszavazott, már megint egy súlyos torz diktatúrát, és egy diktátort : egy kommunista világot szavaz vissza."
4. "a gyerekük kapja a második pofont, ezektől a félhülye barmoktól"
5. "nem kötöttek volna a békés többség ellenére szélsőséges erőkkel szövetséget."
6. "Egy országgal fizettetitek meg butaságot"
7. "most már teljesen torz gennyező társadalmi, szellemi, erkölcsi, struktúrát, ahol az agresszió a sötétség a hamiskodás…."
8. "Magyarország disznók elé van vetve…"

Egy higgadt hangot hallottunk, mindenféle fröcsögés nélkül...

Köszönjük szépen, sokat tanultunk belőle.
@6.Lenin:

"aki azt hiszi,hogy OV királyságot csinálhat itt és ezt fennen hirdeti is,az nincs magánál."

Kedves Leninem, én nagyon szeretném, ha itten királyságot csinálna OV, és királyság lenne itt az élet, és királyság lenne a fizum és a létszínvonalam, meg ilyesek... szóval királyságot akarok mindenben

:o)
EvelynW

Tényleg? Na ez jó hír.
Akkor te biztos tudod, légyszi áruld el, mit tanítanak Huntingtontól vagy Taylortól és melyik "tárgy" keretén belül? Komolyan érdekel, mi került be és melyik művüktől az oktatási rendszerbe, mikor stb.
@amc:

"2-t kell aludni, tanítónéni!"

Okés, megigazítottam... és a tangámat meg a cickófixemet is... érdekel, milyen színű?
Képzeld, narancs mindkettő!:-)

Rendőrök egymás között:
- Baszki, hazamegyek, letépem a feleségem bugyiját...
- Mijé? Ennyire kanos vagy?
- Nem, de mán nagyon szorít.

:-))
Szörfözés közben a GalaxyCentrum hírportálon találtam egy anyagot a fehér kockáról. Nagyon érdekes és valóban van értelme a kérésüket teljesíteni:

galaxycentrum.com/index.php?action=belpolitika&id=136

Totál igazuk van. Régóta úgy gondolom, tennünk kell már valamit.
@sün!malac69-nek már csak 2-t kell aludni:

Malac már majdnem igazad van. Közel vagy. Csak te a sorok szavait emeled ki, nem azt hogy mire irányul.

Nem mindegy, hogy valaki mit mond:

- Megütlek
Vagy:
- Megütnek.

Az egyik egy agresszív fenyegetés, a másik egy megállapítás. (természetesen vissza lehet vele élni, te meg is tetted)

az említett sorban az általam látott fickók szellemi állapotából következő viselkedéskomplexumra gondoltam : - ) (A gyerekes-pofonos ügy)

Te persze ebből azt állítottad ki, hogy ejnyemár: evvel fenyegetőzök… Kár, mert nyelvtanilag nem ez jön ki, nem én fenyegetőzök.

De most kapcsolok, te nem szubjektív olvasod. Hiszen az egészet „Fideszre szavaztunk”, és „Mi” ként fogtad magadra.

Más: a „disznók elé van vetve” sorban erőszakos arcokra gondoltam. Érted? A Kérdés, hogy kerültél bele a körbe…azért ezen el kell gondolkoznod, mert súlyos fogalmi, önértelmezési zavarok állhatnak mögötte(d).

De ez már a 23. eset, hogy egy közösségi szubjektivizmu8s nevében olvasol és értelmezel.

De végül is te vagy a közösség szelleme ;-)

A helység kalipácsa : - )

Igaz ismerek én olyan rokkert, aki Mozart-ra váltott.
@6.Lenin:

Nem is tudom… Te meg ellenkezője vagy a malackának, ő egy kihelyezett közösségi tudat, te meg maga az objektivizmus, : - )

Ugye ezt nem mondod komolyan, hogy egy kiskirályságot létrehozni nem, lehet? AZ EU még fiatal, bizalmat a benne lakóktól akkor fog nyerni valójában, amikor a gazdasági lobbi tevékenység, fölé fog emelkedni a szellemisége az egyszerű emberek szemében is (meg amikor képesek lesznek a társadalmi tudat részévé tenni az EU szellemiségét, mint az USA-ban: Ennek próbája lesz az is, hogy miként fogják kezelni egy ország belügyét, ami egyben az EU belügye is). Még nem látom… Egyébként nagyon jónak tartom, de még nincs komoly bőszen jelenlévő egyesség, még nem formálódott meg, mi is ez, a világ politikai mezején.
kétségbeesés van, azt látom. Ne félj worluk, nem fog fájni. Ilyen, ha egy értelmes embert elkezd a félelem mozgatni és minden írása arról szól a választáshoz közeledvén, hogy jön az Orbán, a sátán, ajjajjaj. Persze kis szolid establishment-szidás az alap mellé, mégsem lehetsz népszava
@hubert_1975: te nem tanultál meg olvasni, azt látom.
Malac: "Nagyon kéne már ebbe az országba egy alkotmánymódosítás, és egy új passzus (meg sok más is, de azt most hagyjuk):
1. 500.000-re emelni a népszavazási kezdeményezés aláírásszámát.
2. Lehessen arról népszavazni, h legyen-e előrehozott választás.
Ha a 2. megvalósul, nem lehet továbbiakban szimbolikus értelmeket ráragasztani sem egy népszavazásra, sem egy EP-választásra.
Sztem tiszta sor lenne, és ha jól tudom, ez műxik is másutt."

Na, ezért mondtam pár napja, ez a Malac nem a Régi Malac, mégha tagadja is. Ez egy kamu-Malac!, a régi ezeknek az ellentétjét mondta mindig!
Szerintem korábban is azon a véleményen volt hogy lehessen népszavazni az előrehozott választásról. Az meg automatikusan maga után vonja az 1. pontot is. De mind1.

@Törpemongúz:

Azért azt elfogadod,hogy az EU-ban azért már nagy marhaságokat,amit itt sokan vizionálnak ov győzelemnél,nem lehet csinálni.
Elsősorban mert nem lehet megtenni,másodsorban meg azért, ismerjük el,Orbán V. sem akkora hülye,hogy megtenné.
Én annak ellenére,hogy nem vagyok feltétlen hive,meghallgatom megnyivánulásait és nem vettem észre,hogy nem lenne tisztában azzal,mik a lehetőségei az Uniót illetően.Hazai használatra,mit mond az más,de ebben az esetben,19 és 20-1 a másik.
Szóval a többi agyrém,1 ideig szórakoztató,de kezd unalmas lenni,sőt aki ilyesmiket vizionál,magáról mond/ir véleményt.
Morvai nem szívbajos, hanem hülye. De ezt már megszokhattuk...
@fénydublőr: A fenntartható fejlődés sodorvonalában fuldoklunk. Van aki úszni is tud. Van aki a fuldoklókat is menti:-)) azaz mentené, ha hagynák:-))
@navera:

"...az ügyben Jeszenszky Géza, Magyarország korábbi külügyminisztere (a Deák-kör alapító tagja) is megszólalt, aki a levelezőkörnek azt írta: – Elképesztő ez a hang, ez a stílus, méltatlan a magyar hagyományokhoz és egy nőhöz."

Birta mondani J.G.

J.G. külülügyminisztersége idején, valamennyi nagykövetnek a fogadó országok külügyminisztereit, így Argentína, Brazília (?)Külügyminiszterét is tájékoztatni kellett a magyar-román viszony mibenlétéről és jelenteni a válaszokat, illetve a reakciókat.
Nos, az említett dél-amerikai nagykövetek egyikének beszámolója így kezdődött.

Ismertettem a körlevélben foglaltakat, s a külügyminiszter úr "jeges megdöbbenéssel hallgatott". Majd kisvártatva megszólalt: és önök mit szeretnének? Hadat üzennek?

Szóval J.G-nak nincs mire ráznia magát.

Amúgy TWÁ az említtettnél hatszor különbeket bir írni (hát képzelem miket tud gondolni?:-))) Szóval gondolom, arrafele is szokatlan a leplezetlen mondandó, és ezerszer több a hazug szó, úgy szocializálódtak. Mit lehessen tenni. Változik a világ, nem csak a kamat.
lopimpili

Már mér lenne hülye? :)
Jól illeszkedik az új politikai kultúrába.

***

Valaki kitöltötte még rajtam kívül a szavazatszondát errefelé? :)
Na, joccakát, várom az uj posztot. Ez már erősen fárad.
Gabbesz úr véleménye szimpatikus.
mi ki a bánatra lehet szavazni?
Éljen Spartacus
@dzsek szperó: a Bokros tényleg nem változott, én is rá fogok szavazni.
De: el kéne azon gondolkodni, hogy egy országban élünk. Próbáljunk jól élni.
Üdv, és minden jót
@Helvét: az nem lenne egy rossz jelzés, ha az mdf ezzel a bokrosizmussal fel tudna jönni.

@anyátok: jó, én az eredményeket várom előbb.
@sün!malac69 a pofon célegyenesében: latom a pofon celegyeneseben valahogy nem erted a gondolat alapjat.

a jelenlegi allapot arrol szol, hogy van kb. 1.5m adofizeto allampolgar. es van tovabbi tobb, mint 3 millio felnottkoru allampolgar, aki nem fizet.

mivel mindenki szavazata 1-et er, igy nyilvan a nemfizetok szavazata fontosabb barmely partnak, hiszen minden part nyerni szeretne, akarmilyen valasztas jon. ennek megfeleloen szavazatmaximalizalasra jatszik mindenki. jo, persze ezt lehetne elvek menten is, de Magyaroszagon vagyunk, tehat illuzioim nincsenek.

ennek kovetkezmenye: az adofizeto kussoljon. hamar olyan szocialisan erzekeny vagy, az emlitett peldakrol par szo:

1. ha valaki diak akar lenni, megteheti, es igen sokan ejtozni mennek a rendszerbe. ez nem tegnap ota van igy, nem is 7 eve, hanem legalabb 10 eve divat, egyre nagyobb mertekben.

mondjuk akkor legyen kicsit atszabva a dolog:

a. egyseges varhato palya:
1. elso ev utan vizvalaszto. aki nem eri el a 2.2-es atlagot, annak ajto, koszontuk a reszvetelt. 2.2-es es 2.5-os atlag kozott (a szamokat persze lehet tologatni lejjebb es feljebb is) felsofoku szakkepzettsegi papir (technikum), es viszontlatasra.
2. masodik ev vegen, elso szigorlat(ok) utan ujabb vizvalaszto: 2.2-es gorgetett atlag alatt technikumi papir, es viszlat. 2.2-es es mondjuk 2.8-as gorgetett atlag kozott atiranyitas tanarszakra, amennyiben a pszichologiai alkalmassagi vizsgan atmegy. amennyiben nem, technikumi papir, viszontlatasra.
3. harmadik ev vegen Bsc papirral ki lehet szallni, nem kotelezo egyetemi diplomaval diszelegni (es az elhelyezkedeshez amugy a technikum is elegendo, egy Bsc diploma plane).
4. aki meg ezek utan is akar Msc diplomat, hajra, 3.0-s gorgetett atlag eleresekor teljesen tandijmentesse valik (jelenleg Msc kepzeseken felevente 200.000 forint koruli osszegeket szednek, holott nem biztos hogy ez jo otlet). 5 ev utan allamvizsga.
5. doktori kepzesre 4.0-s atlag szuksegeltetik minimum, a szigorlatokbol, valamint a tanszek - melyre jelentkezik - altal oktatott targyakbol.

Egy ilyesmi strukturaju rendszernel valahogy diaknak lenni nemileg felemelobb statusz lenne.

Gyes, gyed: tekintheto adofizetonek, meghozza az inaktivva valasa elotti jovedelme, adoja sulyaval. jo, ha valaki eletformanak valasztja a gyes/gyedet, azert annak meg hadd ne adjon az ember a kezebe lehetoseget, hogy dontse el, hogyan eljen a tobbi.

sulyos baleset miatt rokkant lesz: eloszor talan ki kene szurni a 800.000 rokkantunk kozul azokat, akik papiron azok, amugy nem. utana lehet mondani hogy hozzajuk valamilyen jovedelmet rendelni, ami alapjan szavazhatnak. unalmas mar, hogy ilyen alapdolgokat magyarazni kell, raadasul pont neked. ennel ertelmesebb vagy.

aki nyugdijba vonul, annal a nyugdij utani elso szavazason meg lehet szamitani adozott jovedelmet, ha mashogy nem, akkor a 4-5 utolso ledolgozott evenek atlagos jovedelmebol.

de aki gazdasagi inaktivitasra rendezkedik be, az azert hadd ne szabja mar meg, hogy aki meg dolgozik az o eltartasaert, milyen szarban tegye ezt.

ja es politikusok: orszaggyulesi kepviselonek valasztason szavazati joga megszunne - adozott jovedelme ugyanis a legtobbnek nincs, ami belepo.

jo, persze igazabol a korrupciot (okositasokat) kene visszaszoritani, mert felszamolni teljesen lehetetlen.

ehhez viszont eros rendorseg kene, raadasul politikatol fuggetlen modon (azaz az epp aktualis belugyminiszter ne szolhasson le telefonon, hogy bocs de ezt a nyomozast ti torolni szeretnetek). emelle eleg lenne egy 2-8 eves bortontetel, plusz a korrupcios vagyon azonnali elkobzasa.

egy alternativa erre az apeh, vagyonosodasi vizsgalatok egesz soraval a politikusi szferan belul is, nem nezve hogy ki hova tartozik.

tudom, hogy az erdekek figyelembe vetele a mai magyarlandon illuzio.

mondjuk annak, aki adozik, meg az illuzio se marad, hogy az adojat az altala valasztottak, es legalabb reszben az altala tamogatandonak velt celok erdekeben koltik el.

mielott ebbe is belekotnel: igen, tudom, vannak kotelezo elemek is (kozalkalmazottak, koztisztviselok bere, nyugdijak, allamadossag, stb.).
a fennmarado osszeg koltesi prioritasaiba viszont lehet, hogy lenyegesen tobb beleszolasa kellene legyen annak, aki szponzoralta, nem?
@ylion:
az egyetemeket nem lehet ilyen egyszerűen általánosítani. a 2.2 átlag egyes szakokon röhejesen egyszerű, illetve vannak olyan szakok ahol már 2.0-tól ösztöndíj van, mert egy cseppet nehéz. (humán szak vs reál szak. de itt is van olyan, hogy kirúgják, csak azok kredithez vannak kötve)

illetve, az egyetemeknek az a jó, ha sok hallgatójuk van, mert utánuk kapnak pénzt. Na, most vagy az osztályzás válna viccé, vagy a tananyag, mert mindenki arra játszik majd hogy benn maradjanak a hallgatók.

erőszakkal nem lehet ilyen szinten szabályozni a folyamatokat. lásd orvosok: hiány van, erre úgy oldják meg, hogy röghöz kötik őket?! szerinted hányan maradnak itt? (felmérések szerint alig 25%uk)megoldás az lenne, ha megfizetnék őket, de ahhoz pénz kellene...

visszatérve az egyetemekhez szerintem a ponthatárokat kellene feljebb tolni, hogy aki bejut valahová az _biztosan_ el is végezze. (most vannak helyek 180-200 ponttal. ez gyakorlatilag = 2 db 50%-os érettségivel ami röhej) Illetve megvonni az állami támogatást azoktól az egyetemektől ahol nem folyik kutatómunka és azt átcsop. a maradéknak. Ugyanis kutatásra rengeteg pénz kell. (és kifizetődő, mert az állam profitál a szellemi termékekből)

hú, kicsit offra sikerült... bocsánat
Hüm. elmehetnék politikai elemzőnek. Egész jól megbecsültem a leosztást. :)

várom az elemzést, ha összeszedted magad ;)
@Tóta W. Árpád:
Az eredmények itt vannak.
Hát ilyenek.
A kocka el van vetve...

Az SZDSZ az ötödik erő, a Jobbik meg valószínűleg maga sem számított ekkora sikerre, a vezérkar kihelyezheti a székhelyét Brüsszelbe. Még jó, hogy csak hárman voltak azon a plakáton :-).
Láttátok? Lendvai szamárfüllel beszélt, (az "újult erővel" ő-je) , jól állt neki, ahogy bizonygatta, az MSZPs szavazók a fotelban, ugrásra készen várják, hogy eljöjjön a parlamenti választás. Illik a fül!
Apropó fül !
Morvai fülében egy 6águ csillag volt...
Hmm.....
össze vagyok szedve, csak egy kisebb társaságban vártuk az eredményeket, és most értem haza.

turbulencia van, zavarok az erőben.

@buntus: az nyuszifül volt, és szerintem szexi!
azt monsja az index vezető: "Csak jobboldal van"

haha. bal az a jobb, nyugi.
Szomorú, de egyben örömteli napja ez a magyarországi liberalizmusnak... meg annak a baloldaliságnak, amely csak hatalomcentrikus, és ez a politikusi garnitúra fémjelzi... Szomorú, mert liberalizmusra szükség lenne, meg baloldaliságra is, örömteli, mert lehetőség lesz új elvek és pártok alapítására majd később... Ez a fajta ostoba, kirekesztő, nagyképű balliberalizmus mindenesetre megérett a teljes bukásra, ahogy ez meg is történt... :-)
Tényleg új időszámítás kezdődik...
nem a liberalizmus bukott meg itt, hanem az szdsz. pont az kapták, amit megérdemeltek, különös tekintettel fodor gáborra.

az összes többi pártról el tudja mondani a szavazó, h miért oda szavaz. legalább nagyjából, még az lmp-s is annyit, hogy világbéke. de ezekről mit lehet mondani?
"de ezekről mit lehet mondani? "

hat hogy valaha voltak koztuk liberalisok is.
amugy gratulalok a fidesznek hogy sikerul a valasztopolgarok 20%-nak a szavazataval elsopro gyozelmet aratni.
indy.media.hu/node/5578

Tegyük fel, hogy ülünk egy rozzant, döcögõ buszon.

A kormánynál két sofõr váltja egymást hosszabb-rövidebb idõközökben. Amíg az egyik vezet, a másik addig sem pihen, hanem folyamatosan kritizálja a vezetõt, és önmagát dicsõíti.

Az utasok ezt érdeklõdve figyelik. Az egyik fele az egyiknek, a másik fele inkább a másiknak Hisz. Az utasok nem nagyon tudják Merre Haladnak. Csak közvetett jelekbõl, és a két vezetõ gyökeresen ellentétes leírásából próbálják értelmezni a helyzetet, így aztán nem is nagyon tudnak beleszólni abba, hogy Merre, Hova, és egyáltalán Miért.

Azt viszont érzik, hogy ez így elég Kellemetlen, és már Nagyon Unják a jelenetet. Neheztelnek a vezetõkre, mert nem erre a busz útra Fizettek Be. A sofõrökbõl a Választék meg Kicsi, mert abban az egyben viszont egyetértenek, hogy Nem Engednek mást a kormányhoz.

�Akkor Én Itt Most Leszállnék!�
jaja, már megint "egy ország mondja", hogy szarik rá :P

meg még ilyet mondott a viktor, hogy fogadjuk ezt a győzelmet UGYANAZZAL AZ ALÁZATTAL, amivel a vereségeket.

hát igen, az az alázat szinte krisztusi volt.
nem negyzet az a kocka veletlenul?
miféle vereségek?! aszittem azok győzelmek voltak, amiket elorozott az élelmes ezüstérmes meg a szemfüles bronzérmes
azert az kurva szomoru hogy az mdf az egyetlen normalis figurajat brusszelbe exportalja.
igen, a káderhiány keményen szorítja a pártot. elnéztem a fejeket DI és BL mögött, hát nem tudom, kivel mennek neki 2010-nek.
a nagy kerdes hogy szakad a vegre az mszp. szerintem szakadjon! (akar egyesulhetne is az mdffel. marmint a kiszakado fele.)
@huba:

Milyen mdf milyen normális figuráját?

Bokros tesz rá magasról, hogy milyen párt indította, ő Brüsszelbe akart kijutni. Kb. annyira mdf-es, mint te vagy én. Névházasság volt ez keményen.

Egyébként sajnálom, hogy befutott Bokros. Nem őmiatta, hanem az mdf-es szakadárok miatt. Így mostanában nem fogják tudni eltakarítani Ibolykát meg azt a vadbarmot az útból.

Az szdsz-nek béke poraira (az előbb elszámoltam, csak a hatodik erő...), de mehetett volna velük együtt az mdf is a süllyesztőbe. A megélhetési politizálás számomra elég undorító, kispályás fajtáját űzik már évek óta.

@huba:

Hová szakadjon? Nem két jól körülhatárolható tábor mozgatja, hanem vagy öt... Más az érdekük a vidéki polgármestereknek, más a fiataloknak, megint más a régi motorosoknak, nem is beszélve a "vállalkozói tagozatról". Nem szakadni fognak, hanem a túlélésre optimalizálni, bármi áron.

az mdf-es szakadárokat miért is kell szeretni? mert a stumpf pénzeli őket?
@Tóta W. Árpád:
azert ez a jobbikra is igaz, hogy kivel?
mar a harmadikat se tudom kicsoda
/jo en messze vagyok/
az szdsz meg nem fodor miatt tart itt, hanem amit mondtal, 94 ota nincs mondanivaloja
azota csak az mszp tartja bent
de mar magat sem tudja
igy aztan....
az mszp jobban jart volna Lendvay ildikoval mint Bajnaival
a "balosok" meguntak hogy milliardos vallalkozok szoritgatjak a nadragszijat
mas vilag volt de Kadar nepszerusege abban is rejlett hogy meglehetosen egyszeruen elt
most mar nem kell egyszeruen elni es nem is lehet, de ki lehet mondani Horn volt az utolso akire azt mondtak a balosok
ez a mi kutyank kolyke
ez van
@dark future: "Egyébként sajnálom, hogy befutott Bokros. Nem őmiatta, hanem az mdf-es szakadárok miatt."

miert sajnalod a szakadarokat? remekul ellesznek a fideszben.


"Hová szakadjon? Nem két jól körülhatárolható tábor mozgatja, hanem vagy öt..."

mindegy nekem! en csak egy fiskalis konzervati/liberalis/libertarius partot szeretnek vegre a rengeteg beloldali mellett. rohely hogy csak baloldali gazdasagpolitika van reprezentalva a jelenlegi partok altal ( leszamitva bokrost).
@hagyma: "Horn volt az utolso akire azt mondtak a balosok
ez a mi kutyank kolyke"

gyurcsányra elsöprőleg azt mondták. nyert medgyessy is.

eleve, ez a baljobb nem úgy van már.
Jo lenne, ha mondjuk az SzDSz-bol egy ertelmes Zold Partot vagy Kaloz Partot lehetne lefaragni. Azokra meg szavaznek is.
Na meg mellejuk valami kapitalista partot, csak hogy Arpi is oruljon ;)

Tenyleg! Bejutott a sved Piraten Partie?
Bocs, Piratpartiet.

Es (wiki):

The Pirate Party got 7.1% in the 2009 European Parliament elections, which will result in two seats in parliament.
@Tóta W. Árpád:

"az mdf-es szakadárokat miért is kell szeretni?"

Nem kell őket szeretni, csak pl. Katonától nem fordul fel a gyomrom, Herényitől meg igen. Persze ízlés kérdése.
tudom hogy nem ugy van ertem is azt hiszem, de hidd el maskepp szabazott a joanyam is Meggyesire
a bizalom, valami elszantsag, hogy mindegy ki de mszp-s legyen es ne Orban
es ez mukodni fog tavasszal is
nyerni nem nyernek de sokkal tobben elmennek
most mit tudtak kezdeni Bajnaival, meg stb.
14 fideszes megy brusszelbe vagy 12

ettol fuggetlenul politikailag Bajnai nem vlt jo otlet meggyozodesem, de meg feljohet a
"tehetseges, okos, munkabol szerezte a penzet, nem ugy mint az Orban , aki sose dolgozott "
stb effektus
anyam irt ilyeneket gyurcsanyrol, mer neha rajon hogy irjon errol meg telefonal Bolgarnak, hiaba nyugtatom, hogy 71 evesen haggya mar a turoba az egeszet
ja hat ezt nem erti anyam se, hogy ez mar nem a bal ez csak MSZP
de mindegy csak ne "Vitya" ahogy O hivja
aze' hala egnek ritkan csetelunk errol
neha en se birom ki es szoba kerul
aztan meg is banom
lehet barki a jelolt O amig el "balra" fog szavazni
genekben van
hát nemtom, én katonát rég láttam, a herényit viszont kifejezetten bírom. a múltkor is nagyon jókat mondott a demokráciáról (ti. hogy a többségi döntés mindig rövidlátó.)
Ja. Csak akkor távlatos, és intelligens, ha az a szóló érdekét szolgálja.
@Tóta W. Árpád: "a herényit viszont kifejezetten bírom"

Csatlakozom, ahogy látom a kiosztott szerepek szerint Ő mondja az értelmes, támogatható mondatokat, ibolyka meg reprezentál a tömegeknek.
@Gabbesz

Ezzel a megoldással az egyetlen baj az, hogy nem jelenik meg a szavazatomban, hogy tiltakozom a mostani politikusok, pártok ellen.

Ezen hozzáállásod jogosságát 3 sorral feljebb saját magad érvényteleníted, mikor azt írod a "Fideszre nem!" - magatartás kapcsán indoklásul, hogy "Arról már nem is beszélve, hogy az EP-választásnak nulla köze van a belpolitikához." Csak konzekvensen!
@Nyugdíjas Szektor

Szép dolog a "nem szavazás", de koromnál fogva én még emlékszem azokra az időkre, amikor egy jelöltből, vagy a Hazafias Népfront két jelöltjéből lehetett választani, ráadásul a szavazás még kötelező is volt :)


Legalább tutira megvolt a 2/3 :)
@ylion
a fennmarado osszeg koltesi prioritasaiba viszont lehet, hogy lenyegesen tobb beleszolasa kellene legyen annak, aki szponzoralta, nem?

Kicsit mintha elfeledkeznél arról, hogy a kormány feladata nem csak az újraelosztás, hanem a törvények előkészítése is. Itt milyen alapon érzed jogosnak alulreprezentálni a kevésbé vagyonosokat?
@huba

amugy gratulalok a fidesznek hogy sikerul a valasztopolgarok 20%-nak a szavazataval elsopro gyozelmet aratni.

Az kábé mindig is várható volt, hogy az EP-választás ennyi embert mozgat meg.
Régi vágyam, hogy legyen a szavazólapon az a bizonyos négyzet, csak kicsit hosszabb szöveget fűznék hozzá:

"Tudomásul vettem, hogy ma parlamenti szavazáson veszek részt, értem, hogy miért számít a szavazatom. A szavazólapon szereplő pártok közül lehet, h van, aki az érdekemet hangoztatja, de nincs olyan, akiben megbízom. Így a felkínált lehetőségek közül az 'ezek közül köszönöm, de inkább egyik sem' rublikába teszem a keresztemet."

Alaposan leírva, hogy mindenki megértse...:-)

Low effort megoldásként érvénytelen szavazatokat lehetne leadni, már jövő tavasszal. Ha elég sok, majd értelmezi valaki...:-)

De félek, nem lenne elég sok...
süti beállítások módosítása