W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A fehér kocka

2006.11.28. 03:35 Tóta W. Árpád

A spanyol választási rendszer, és most már az ukrán is, tartalmaz egy lehetőséget azoknak, akik az induló pártok mindegyikét utálják. Mármint azon kívül, hogy otthon maradnak. Ez a fehér kocka: a mindenkinek a kurva anyját. Az „egyiket sem” opció. A votos en blanco aránya értékes mérőszám, amely elárulja, mennyire kell magát szégyellnie a teljes politikai elitnek minden egyes borotválkozásnál. Aki fehéren szavaz, az azt mondja, hogy őt érdekelné ez az egész, el is jött, beleszólna a nemzet sorsának alakulásába, de az aktuális jelentkezőktől történetesen hányik. Ezúton üzeni, hogy kapják be, nézzenek magukba, és próbáljanak meg viselkedni.

A fehér kocka bevezetésének előnyei világosak. Láthatóvá teszi a politika iránt egyébként érdeklődőket, és mérhetővé az aktív politika kudarcát abban, hogy megszólítsa ezeket. Egyben láthatóvá teszi azokat is, akiket ez a szavazósdi nem érdekel egyáltalán.

Magyarországon beláthatatlan előnyökkel járna a fehér kocka bevezetése. Megakadályozna például indokolatlan kormányváltásokat.

Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük magunk elé 2002-t. Volt ugye egy kormány, teljesen őrült/köztörvényes figurákkal, keresztény kurzussal, személyi kultusszal, valami fantasy-szerű nemzeti narratívával, meg egy expanzív és korrupt gazdaságpolitikával. A magyar embernek tele volt velük a töke csutkáig, úgyhogy elment, és leszavazott ellenük. Ez fehér kocka nélkül azt jelentette, hogy hatalomra segített egy szarosgalambot, aki a seggét se tudta egyedül kitörölni, és akinek választási programja az volt: több pénzt az embereknek. Mit volt mit tenni, ugye.

Ha lenne fehér kocka, akkor a kormányváltáshoz nem volna elég, hogy az aktuális gárda szar: legalább valamivel jobbnak kellene mutatkozni. Le kéne tenni bizony valami programot, megoldásokat, és kirúgni az elfogadhatatlan pofákat. Spanyolországban körülbelül két százalékot visz a fehér kocka. Sorsdöntő mennyiség kiélezett helyzetben. Ha van a protestszavazatnak külön fakkja, akkor nem lehet csak azért nyerni, mert az emberek utálják a kormányt.

A választási törvény viszont kétharmados. Lehet tippelni, van-e esélye a fehér kockának Magyarországon. Lehet spekulálni, kinek fájna legjobban. Nem biztos, hogy a nagyoknak.


Címkék: reform külpol magyarland

403 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr4119640

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érvénytelen szavazat 2010 - Vote blank 2010 2010.01.27. 13:57:37

Érvénytelen szavazat 2010 - Vote blank 2010 Áprilisban ismét országgyűlési választásokat tartanak magyarországon.    Szerintünk, ha elmész és akármelyik pártra szavazol, azzal áldásod adod a jelenlegi politikai elitre és az elmúlt 20 évr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d. van még pár ilyen: Tehát lehet találni bármilyen oldalról.
e. tehát nesze nekik mindnek. (l. wájt exx)
Jópofa?
Hát erről a nyögdíjasokat, meg a tanulókat kéne megkérdezni.
A nyuggerek meg tamtaramtam be! Mi is élünk vazze!!!! Ha meg mindenképpen szavazni akarnak, akkor előbb menjenek el jóshoz, és utána döntsenek, akkor legalább fifty-fifty az esély az egyik meg a másik irányba!
Gondolom, a nem MSZP- ill. Fidesz vallásúakkal 1et tudunk abban érteni, hogy a mai magyar megosztottságcirkusz egyaránt szolgálja a 2 nagy párt érdekét. Mivel törvényeket ők hoznak, (l. 2/3 is) és pl. a választások idején ők nem tartják be, abban nagyjából kár reménykedni, hogy a jelen helyzetből valamiféle alternatíva fogja a kiutat jelenteni, (az SZDSZ és az MDF megmutatta, hogy ebben már csak azért se nagyon érdemes reménykedni, mert a különutasságuk nagyjából a felügyelőbizottsági meg miniszteri, stb. székekig tart), legalábbis a mi életünkben. Mindennek a másik akadályára a fenti eszmecsere a bizonyíték, még az önálló gondolatokra esetleg képes emberek is önként, sőt dalolva állnak be a TWA által 1biteseknek nevezett elfogultak közé.
De ne mar. Emberek ezt nem ertem. Itt telleg nem arrol kellene beszelgetni, hogy mikor ki kivel es mennyire. Nem errol szol a dolog. 2002-t meg azert volt tan muszaly felhozni (Arpad?), mert ismereteim szerint legutobb akkor volt kormanyon a fidesz, es ha akkor letezik a feher kocka intezmenye...
Ha meg nagyon sarazni akartok, hat minden oldalnak meg van a maga sara, a kozos az bennuk, hogy barmelyik brancs lopott is, mindig a mi fejunket kurtak at. Innentol meg lehet osztani, szorozni de lenyegen nem valtoztat. Aki barmelyiket is vedi netan elmagyarazza, hogy az miert nem akkora tolvaj...
Mindennek a másik akadályára a fenti eszmecsere a bizonyíték, még az önálló gondolatokra esetleg képes emberek is önként, sőt dalolva állnak be a TWA által 1biteseknek nevezett elfogultak közé.

Ezt bontsad ki nekem kerlek
Azért 2002-t hoztam fel, mert akkor volt utoljára _kormányváltás_.
Nahat, erre gondloni sem mertem. Koszonom Arpad.
Ez a fehér kocka nagyon tetszik, szerintem jó lenne nálunk is. Ennél persze még jobb lenne, ha nem csak két, egyre többünk számára egyformán elfogadhatatlan párt között lehetne választani, hanem változatosabb, színesebb ajánlat lenne.Na jó, tudom, ez a közeli jövőben megvalósíthatatlan. Talán még a fehér kockának is nagyobb esélye van...
Abból indultam ki, hogy ide átlagon felüli tájékozottságú emberek írnak be, és mivel a hozzászólások túlnyomó többségé sima pártelfogultságon alapuló fröcsögés, (1bitesek), a politikai alternatíva már érdeklődés hiányából kifolyólag sem jöhet létre. Nem tom, mit érthettél félre, (vagy nem meg) eszmecsere alatt nem a TWA írását, hanem a hozzászólásokat értettem
Már megin' kilőttél... Árpád.
Tudod gyarlo buta ember vagyok, igy nem biztos, hogy az altalad hasznalt definiciot kire kell ertlmezni. Mivel magam is elejtek idonken nem elhanyagolhato mennyisegu butasagot, akar magamra is vehetem. De igy kifejtve talan nem. Vagy nem ezt( 1bites).
lac1: moderáld magad, és akkor nem nekem kell.

javasolt ellenőrző kérdések:
- ontopic vagyok?
- hozzáteszek vmit a társalgáshoz?
- ki leszek-e moderálva?
Fehér kocka nagyon szimpatikus nekem is, de igazán azzal lehetne felturbózni a rendszert, ha nagykorú szavazóképes állampolgároknak télleg kötelező volna résztvenni a szavazáson, mondjuk mint Belgiumban. Ott már valóban volna jelentősége, hányan választották NOTA.
A belem kifordul tole hogy egyesek (w) meg 2006 vegen is kepesek hot komoly arccal egesz nap orbanozni meg 2002-zni, Ez Bizony Gaz(TM)
SCD: föl a fejjel, az üdítő kivételek 1ike vagy
AZ NEM KOCKA, HANEM NÉGYZET!!!

Köszönöm a figyelmet!
Árpád:
javasolni én is tudok:
-korrekt vagyok-e?
-igazat írok-e?
-egyforma mércével mérek-e?
ejj, de szomorú. nem dolgozik a kezem alá az általános iskola. szemmel láthatóan nem tanítják meg az embereket olvasni. itt van például ez a gabucino. néz a boci szemével, lát valami betóűket, nyögdécselve összerakja a homályt, egy-egy szót észlel, aztán már büfizik is ide. ahelyett, hogy végigolvasná, megértené.

nem a fehér kocka hiányzik innen, hanem a cenzus. de az egy másik post lesz.
nyugodtan mondhatod hogy "azok", nem fogom sertesnek venni
Egy ilyen "TWA 4 Kids" verziot is muszaly lesz irnod mindenbol. Lehet, hogy kissebb melo mint kihuzni, magyarazni...
Beszéljünk arról, hogy egy pártra írhatok-e fehér négyzetet, vagy sem, ha aideológia tetszik, de a párttagok (elvtársak) meg nem annyira.
Én ismerek nőt, de tényleg, aki azt mondta a szemembe, hogy nem érdekes az ember, a liberalizmus a fontos.
Lelkészképzőbe jár a szerencsétlen.
Gabucino ugye nem te vagy az Mplayer es Gabucino?
Árpád, a cenzus régi vesszőparipád, de ebben mindenképpen támogatlak! (Konkrétan nem itt a fórumon, bár itt is látszik a fej-nem-használat kártékonysága.)
Milyen frankó lenne, ha utólag ki lehetne szelektálni azokat a szavazatokat is, amelyeket gondolkodni képtelen emberek adnak le? Talán nem fehér kocka kellene, hanem egy "Ha ide szavazol kapsz egy milliót, becsszóra!" rovat, és aki ezt választja, annak is "érvényes" a szavazata a maga módján.
A 2002-es választás - éppen a kormányváltás ténye miatt - látszatra valóban sokkal érdekesebb a fehérkockás (nem ~négyzetes) gondolatkísérlet szempontjából. Ellenben de senki nem állította, hogy ugyanez a gondolatkísérlet ne lenne lefuttatható a 2006-os választásokra is. Akinek derogál, hogy walaki 2006-ban még emlékszik 2002-re (noch dazu 1998-2002-re) és szájára meri venni Orbán nevét, az játssza le ugyanezt zöldben és képzelje el, hogy 2006-ban a balliberálisokból kiábrándult mondjuk 2% szavazó ikszeli be a nagy fehér kockát. Ugyi? Nem a fehér kocka tehet róla. Sőt, nagyon jó ötletnek tartom, kár hogy a mi kis középeuro-posvány jogrendszerünkben esélye sem volna az Alkotmánybíróságon.
SCD: nem, en az MPlayer-es Gabucino vagyok

de ezt mar masodszor irom be mert igy kimoderalta valaki igy jol igy, fasza dolog is ez
Egyszer olvastam egy remekművet a jövőről, és abban úgy oldották meg a dolgot, hogy egy bazi számítógép minden embert a születésétől fogva figyelt, mentális és fizikai fejlődésével egyetemben. Tudta a fogékonységét dolgokra, a mentalitását, betegségeit.
Ebből vont egy átlagot, és az átlaghoz a legközelebb helyezkedő tulajdonságú személy egyszemélyben adta le a voksát az elnökjelöltekre. És az is lett.
Ximinez: komoly a részedről a 2%?
ja, a hivatásos átlagemberen én is gondolkodtam már. de sajnos a kinevezése pillanatában megszűnne annak lenni. sok példa volt rá.
De őt a könyv szerint nem kinevezték, hanem minden balfasz egy adott pillanatban leült a tévé elé, mondták hogy a kovács pisti a nyerő, másnap ment érte a pobeda, elvitték szavazni, viszlát.
w: mellesleg talan nyugodj le inkabb egy picit ahelyett verben forgo szemekkel nekiugranal mindenkinek, ti. elvileg tudsz te jobbat annal mint hogy 4 altalanost kiabalj arra aki mast gondol mint te

vagy kapcsold ki a kommentelest es akkor nem kell zavartasd magad masok velemenye miatt, igaz akkor nem lehet olyan effektiven eszt osztani

de kevesbe kepmutato
lac1: amikor leírtam, a spanyol példára gondoltam (ld. valahol nagyon fent) de most hogy belegondolok, lehet hogy csak 1% :)

(Vigyázat, a választás még az Elkúrtuk-saga előtt volt! Százalékokat eszerint!)
gabucino: ha szemmel láthatóan képtelen vagy olvasni, példákat a helyükön értelmezni, akkor talán az írást se erőltesd.
2% eldönt egy választást. a fenti példában vsz nem lett volna váltás 2002-ben, mert a fideszt utálták ugyan sokan, de olyat én nem láttam, aki megyót szerette volna.
spanyolba kéne menni.
2% persze. Erről jutott az eszembe, hogy volt egy "eset", amikor a szadesz épp olyan kicsivel jutott be, mint a MIÉP ki, és mekkora volt az öröm... A szadesznél természetesen.
Az utálat gyakran kényszerszeretetet szül. Szavazó minél inkább utálja O-t, annál inkább szeretne szimpatizálni bárkivel, aki a szorító másik sarkában melegít. Megyót szeretni egy dolog, nép közé szórt pénzt szeretni meg másik dolog.

Lac1: tényleg spanyolba kéne menni. (Most jöttem Malmöből, ott például hideg van.)
Kicsit off, kicsit a cenzus témakörébe tartozik: A villamoson hallottam egy embertől a lentebbi mondatot. Nem tudtam nem meghallani, mert az az ember úgy érezte hogy mindenkinek hallania kell az okosságot, ezért elég hangosan mondta. Íme a mondat:
"1920-ban Magyarországtól elcsatolták Trianont."

Nomost a szavazófülkébe való belépésnek van néhány feltétele. (Nagykorú, közügyektől nincs eltiltva, személyazonosságát igazolja stb...) Miért nem lehet a feltételrendszerbe beépíteni egy "Nem teljesen faszbarom." kitételt?
karotta: mi az hogy, nagyonis! Ahogy ezen a blogon is elhangzott/leíródott, igenis legyen beugró kérdés. Legalább olyan 5000-forintos kategória, elemi iskolaképesség plusz egy százalék. (NB mit akarsz, az évszám még egész jól ment neki!)

judikka: a tárgynyereményt postán küldjük el.
judikka: nincs harag, nem is vót
egyébként Cardinal Ximinez, csak nem szeretem a rangkórságot
Megjegyzem, elemi iskolai végzettségről beszélünk, miközben már totális komédiába fullad a fővárosi koalíció meg-nem-kötése, bizonyítván, hogy nem csak a szavazóknak, hanem a jelölteknek sem ártana pár beugró kérdés.
Rendben van, hogy a hülyéket eltanácsoljátok gumibotilag a szavazástól, de mi lesz a "ha nem mi, akkor jönnek a nácik" szolgen mentén szavazókkal?
Akik között biz-a sok a diplomás is...
Mondjuk én elsőnek megelégednék a képviselők esetében az erkölcsi bizonyítvánnyal.
Az azért mégis furcsa, hogy bizonyos köztisztviselői helyeken nem dolgozhatok e nélkül, miniszterelnök, kisz-titkár, szóvivő meg igen.
Fegyvert sem vásárolhatok elmeorvosi vizsgálat nélkül, gyurcsányi meg lehetek.
""A burzsoázia megfosztotta dicsfényüktől az összes eleddig tisztelt és jámbor félelemmel szemlélt tevékenységeket. Fizetett bérmunkásává változtatta az orvost, a jogászt, a papot, a költőt, a tudomány emberét.""

Kommunista Kiáltvány


Milyen érdekes dolgok ezek.
Hmmm. Mi köze is van ennek a fehér négyzethez? Miért spammeled a topicot tezsvírem? Aludj egyet. Mindenki jobban járna.
TWÁ nem láttál olyat? Épp erről fejteget Grét Magyar Állambölcs!blog.amoba.hu/blog-2.php?oid=T01a2a7e3a104d9863919db4b3afc660 Pont idevág. Itt épp a népszerűségről eszmefuttat. Ajánlom elolvasásra a hozzászólásokat is. Mind korrektek, és dekára kiegyensúlyozottak. És aki ilyet ír annak a fele legalább el is kell higgye. Az a pár százalék véesz neki is jött vhonnan. És a személyre a pártot, ideológiát, netán csak imázst rávetíteni nem új trükk.
Hm.. 20. század eleje? Gustave le Bon? , Geiger? netán Freud? hm? Akkor volt cenzus és pont attól féltek, hogy nem lesz és jön majd egy "Moloch kultusz". Hát jött. Most meg itt pöfögnek sokan az utódaik mellett. És Kísértet járja be...
Ximinez: ezekkel az a baj, hogy egyrészt az hogy elég komoly tudással, és ésszel is lehet valaki közveszélyes gazember, és különösebb műveltség nélkül is lehet valakinek józan paraszti esze, másrészt akinek ez magától nem jönne össze majd kap kéz alól előre betanult válaszokat, és becsalja magát (és szavazhat a "kézre").

És az is teljesen szubjektív hogy szerinted ki minősül szavazásra alkalmatlannak és más szerint ki.

Van aki szerint igaz ember csak hívő lehet, hitetlen ne szavazzon, más szerint meg aki "meselényekben" hisz az ne szavazzon.

Szerintem a befolyásolhatóság okozza a fő problémát, ez alól pedig sajnos senki nem kivétel, így az ügyes befolyásoló a legnagyobb tömegre pozícionált meggyőzési rendszert alkalmazva fogja érvényesíteni az akaratát, miszerint a tömeg őrá szavazzon.

Talán mert az egyszerű tömegember érzelmileg közelíti meg a kérdést, nem politizál túl sokat, azt is körülbelül a szórólap-politika szintjén a szájába adott mondatokkal, és valójában legalább olyan egyszerű szempontok szerint választ pártot mint ahogyan a drukkerek focicsapatot.

És a későbbiekben ha mindkét csapat legalább olyan rossz mint a másik akkor is harcosan kiállnak a döntésük mellett, még akkor is ha igazából tudat alatt érzik hogy nem a legjobb döntés -működik a kognitív disszonancia - és máris jön a kettős mérce, a bezzeg a másik többet lopott szövegek.
ROTFL
Gabucio megjelent itt.

Let's flame begin.
;)
Megjegyzem, az előbb általam idézett blog szerzője nagyon jól érvel és igaza van. Persze a maga szempontjából. Fehér X ebből a megközelítésből is csak egy megjelenítése a NEM szavazatnak. A választás viszont érdekmegjelenítés. Akkor inkább alapítsuk meg a "Ha Nem Szavaztok Senkire, Szavazzatok Ránk" pártot. És legyen tiszteletbeli elnöke ÁtlagÁllampolgár (Aulus Agerius).
" A lehető legritkábban az a kérdés, hogy most éppen hol tartunk. Ha nagyon őszinte vagyok, ez egyetlenegyszer kérdés csak: a választás napján. Két választás között az aktuális eredmény nem túlságosan fontos, a tendencia a lényeges..." Szóval egy vérbeli politikust maximum a választás előtt 5 napig, meg utána öt napig érdekli a Fehér x.
én biztos szavaznék a fehér négyzetre az első fordulóban, akkor elkezdenének a pártok gerillamarketinggel egymás fölé licitálni abban, hogy ki mennyit ad ha nyer és előkerülnének hangfelvételek meg videók meg zenés összeállítások arról hogy a másik mekkora geci és aki többet ígér a népnek az nyer is és ad is, és tönkremegyünk a gecibe már, az eredmény meg ugyanaz mint volt

aki pártot akar alapítani az próbálja meg, az még nem nehéz
a parlamentbe jutást viszont nem olyan könnyű menedzselni, nem kis kezdőtőke, emberanyag, jogászvégzettség és összeköttetések kellenek hozzá
és még úgyse fog menni

nem ilyen szarok kellenek ide, hanem egy emblematikus személyiség, aki elvállalja hogy kitakarít végre és a helyes irányba rúgja az országot

De Gaulle kell nekünk, bizony.
Wonderland: ez nem rossz ötlet, lehetne a kampányígéret ez: Ha bekerülünk a parlamentbe mi majd minden szavazáson a "tartózkodom" gombot fogjuk megnyomni.
z: De Gaulle kell nekünk? Azt mintha 68-ban épp az ilyen nem túl demokratikus afférjai miatt takarította volna el a népharag (jó ott volt Algír is).
Rigor: És minden alkalommal elmorzsoljuk az imamalmunkban, hogy nemtámogatom-nemtámogatom.
felesleges ez a "feher kocka", akkor inkabb ezerszer rairom a szavazolapra, hogy mindenki bekaphatja.
jol megmutatjuk, mit?
hogy hülye nyugdijasokkal együtt jelölgessek feher kockakra- mert ök azt hinnek hogy ilyen part tenyleg van.
ez mindenhol igy müködik, el kell dönteni, hogy melyiktöl rokazok kisebbet, behuzom az x-t es kesz.
Szerintem van esélye a fehér kockának, mert az MSZP és a Fidesz ebben biztosan egyetértene, mivel törpepártok többet nem ugornák meg az %%-os köszöböt.
Mondjuk, az SZDSZ-ért nem kár, a jelenlegi formájában. Talán, ha a liberálisok visszatérnek a pártba...
A választásokat a nyugdíjasok döntik el, ez eddig minden választáson így volt. Ők rendelkeznek a legnagyobb érdekérvényesítő képességgel(!?)
Tehát kell fehér kocka és, ha az uraink is úgy akarják, akkor lesz is.
Laziorom: Most nem azért, de ha valaki tényleg olyan hülye hogy azt hiszi van ilyen párt, az jobb ha a fehér négyzetet jelöli be. - egyébként meg ha lenne és akkor úgyis arra szavazna, akkor meg nem mindegy?:)
Gabucino

Most, hogy ilyen szepen pontositottal:
"SCD: nem, en az MPlayer-es Gabucino vagyok"
akar felscrollozhatsz a bejegyzeshez es RTFM.

Amugy respect a melotokert.

Bocs nem kicsit off voltam

Ha már 2002-zünk, egy kicsit '94ezzünk is. Horngyufáéknak mi is volt a jel-/hívószavuk? A fő üzenet, amivel 72%-ot gyűjtöttek? Na? :-)
Megmondom:

"Szakértői kormányt a parlamentbe!"

Bizony. (A szépemlékű Antall kormány után csoda, hogy nem ~90%-ot kaszáltak ezzel) Tessék utánanézni.
Én eddig minden választáson elmentem leadni a szavazatomat, és egészen a legutóbbi alkalomig kiválasztottam azt a pártot, személyt, aki szerintem a legalkalmasabb, vagy éppen a legkevésbé rossz jelölt volt. Legutóbb viszont annyira tele volt a tököm az egész bagázzsal, hogy magamtól feltaláltam valami hasonlót ehhez a fehér kockához. Kis faszokat rajzoltam a jelöltek neve mellé.
leone007 2006.11.28. 23:41:06
Hmmm. Mi köze is van ennek a fehér négyzethez? Miért spammeled a topicot tezsvírem? Aludj egyet. Mindenki jobban járna.

Csak annyi köze van, hogy az idézetem ugyanazon komcsik kiáltványa, melyértékrend szerint uralkodnak, és ebből semmi nem valósult meg, vagy elenyészett mára, és ilyen esetben nem fehér négyzet a megfelelő, hanem esetleg a gumibot a hátukra.

Ha valakinek tele van a bögye a parlamenti pártokkal, az szavazhat egy olyanra a szavazólapon, amelyikről ott halott életében először. Egy fehér kocka olyan demokráciarendszerben indokolt, ahol szigorúak a országospártlista-állítás szabályai, így mindig csak az elitpártok tudják ezt megtenni.

Egy parlamenten kívüli, esélyetelen pártra adott szavazat üzenete ugyanaz, mint a votos en blancóé: hogy elege van az embernek "a politikusokból". Az ilyen pártokra adott szavazatok százalékát összaedjuk, s kijön, hogy a szavazók hány százaléka "fehér".
Amin változtatni kellene, az talán csak az, hogy az országos médiáknak jobban tudatosítania kellene az emberekben, hogy a szavazólapon több párt lesz majd, mint ahány a parlamentben jelenleg van.

(Ha valaki még egy parlamenten kívüli pártra sem képes szavazni, mondván, hogy ő annyira utálja a politikát... hát ilyen nincs. Vagyis van, de, gondlojon ő maga bármit is magáról, az ilyen már nem a politikusokat utálja. Hanem a demokráciát.)
Na, ha lenne nalunk ilyen kocka, en is odatolnam a pofamat az urnahoz...
Meg aztan eluszna az osszes punkzenekar egyik adodo dal-temaja...
lasd: Picsa: 1994 ; Baracka: Valasztas; HT: Ujra eltelt 4 ev
A fehér kocka bevezetését támogatom.
A kispártoknak tényleg veszélyes a sztori, az 5%-ot levinném (hasraütés jön) 2%-ra. Hátha így időnként felbukkannának olyan pártkezdemények, amelyekből épeszű párt kinövi magát. És csak használódjanak el azok, akikre semmi szükség. A miép is kimúlt egy parlamenti ciklus alatt - az életképtelen pártok elhalását kifejezetten segíti, ha a parlamentben derül ki, hogy feleslegesek.
Hát...végigfutva az este termését jobbra számítottam(de jót aludtam a kanapén). Ha jól látom kialakult egy jó kis tyúk-tojás vita, ami persze nem vezet sehova. Úgy látom a protest szavazat nincs senkinek nagyon ellenére, és az is tény hogy kis pártok megszívnák. Az esély arra hogy bevezetik elég csekély.
Ha jól emlékszem a választások idején TGM-nek volt egy felbuzdulása hogy menjünk el szavazni és adjunk le érvénytelen szavazatot, de nem volt életképes civil szervezet ami azonosult volna vele és publicitást sem kapott kellő képpen. Márpedig más esélyük nem lehet a tiltakozó szavazat híveinek mintsem ezt egy kampányban meghirdetni és publicitást adni adatni ennek a gondolatnak hogy lehessen hivatkozni rá a politikai elittel szemben. De addig is kösz TWÁ-nak a felvetésért, és vegyük észre ha nem teszünk semmit a pártok nem teszik meg ezt helyettünk.
Nu, akkor talán épp itt lenne az ideje egy valódi népszavazásnak. Egyelőre fehér kocka nélkül. Viszont a fehér kockáért.
outsider

Vagy esetleg még az is lehetne egy jó megoldás, hogy nem érvénytelen szavazatot adni le, hanem egy értelmes pártot/pártszövetséget létrehozni, az így gondolkodó embereknek.
És arra szavazni.
De, ha másik oldalt nézem, azon is el lehetne gondolkodni, hogy mire ez a nagy szabadság, miért kell mindenkinek szavazati jog?
Sokan azt sem tudják mi van körülöttük a világban, hiába nézik a Tv-t! Az ilyenek ne szavazzanak!
Azon is el lehetne gondolkodni, hogy azok választanak, akik befizetik az adót.
kovvacs: az otszazalekos kuszob valoban kellemetlen a kis partoknak, viszont arra pl jo, h viszonylagos politikai stabilitast biztosit. ezt kedvelik a befektetok. a ketszazalekos kuszob bevezetesenel sokan kivonnak a penzuket, mert minel tobb part jut a parlamentbe, annal nagyobb az eselye a kormanyvalsagnak, es az elorehozott valasztasnak, tehat sokkal rovidebb idore lehet tervezni.
Rastignac:

ez jó. Támogatom.
fehér kocka megnyerné a választást, nem olvastam végig a kommenteket, biztos már 50szer elmondták feljebb. DE ha így van, ebből is látszik, hogy megnyerné :))


bonelessnek:
---------------------
prestonline.hu

Árpi!

Itten mindenki népszavazást követel, és teljesen egyetértek velük. Ha már úgy is te dobtad be a köztudatba a témát igazán az élére állhatnál a kezdeményezésnek! Szerintem nagyon simán meglenne a 200.000 aláírás.
az FNP párt létrehozása nem hülyeség.
nem várna el semmi lojalitást a párttagoktól, csak egy parkolósáv lenne, amíg nem akad egy hajszálnyival jobb.
egydüli programja a jelenlegi politikai paletta (és az azt művelő szereplők) elutasításának láthatóvá/szászerűsíthetővé tétele.
választásokat nem fog nyerni, de jó pár embernek elégtétel lenne.
és jelenleg 10% felett lenne...
(csak ez a sok lenne ne lenne)
a fehér négyzet választása két okból történhet:
- a politikusok hiteltelenné váltak, mint foglalkozás ellenszenvet vált ki, negatív tartalommal töltődött fel
- nincs számodra olyan pártprogram, mely elfogadható
ez utóbbi orvosolható, az előbbi esetben azonban NAGY BAJ VAN és nincs rá rövid távú racionális megoldás
szükség van az FNP-ra
a fehér kocka nagyon hasznos lenne!!!!!
szerintem rendezzünk népszavazást erről!!
ja, azt nem lehet ....:((((((
tényleg teljesen bebetonoztuk EZT a politikai garnitúrát a hatalomba ...
és addig "közelítjük orálisan a kérdést" amíg a politikai elit öntisztulása nem hoz kedvező fordulatot??????
Előzmény: JA 2006.11.28. 10:21:02

"...Komolytalan hangulatkeltés, hogy a politikusaink sokkal rosszabbak, mint mi magunk..."

Ma reggel a MOM Kultúrház előtt egy ereje teljében lévő, böcsületes magyar ember benzinmotoros lombfújóval lőtte le a faleveleket a járdáról az úttestre. Dolgozott. Tette kötelességét.

Gyanítom, ő is kurvára elégedetlen a politikai elittel. Esetleg még tüntetni is elmenne, hogy monnyanak le. Meg fehér kockát is ikszelne, nyilván.
Pedig csak fogni kéne egy kibaszott söprüt, meg lapátot, és összeszedni a kurva leveleket. Mindjárt jobban mennének a dolgok.
(Gyurcsány, (meg Orbán) csak a jéghegy csúcsa(i).)
Álszent dolog ilyenek írni ide, amikor ebben:
index.hu/politika/belfold/budapest/11m4rfz/
beálltatok a' zOrbán szekerét tolni!!
Még az a szerencse, hogy nem az önkormányzati előtt jutott eszetekbe.
:)))
A fehér négyzet ne számítson senkinek, de azokra a helyekre ne lehessen képviselőket küldeni.

Azaz:

mondjuk 4% fehér négyzet, akkor 14 képviselői hely betöltetlen marad, üres. A 100% mostantól négy évig 368-14, azaz 354.

Így aki protestál, legalább annyit elér, hogy 14-el kevesebb léhűtőt etet 4 évig.
Kedveseim, okosok, Tóta!
Ne rejszoljatok most már tovább ezen a fehérkockán és kapcsolt részein, inkább olvassátok el a Népszabi ol-en egy nyolcvannégy éves vérrákos orvos levelét arról hogy hagyják őt elmenni, és ne költsék tovább rá a pénzt, amikor gyerekeket nem tudnak megműteni. Az inenzívről világgá kiáltott rettenetesen megrázó szöveg beszél az igazi problémákról, nem ez a post..., meg a katolikus papok farokgondjai, és a szentszék politikai sunyi pacsizásai a magyar kormánnyal. Gondoljátok meg proletárok!
Szerintem lehet(ne) erről népszavazást kezdeményezni. Csak nem fogunk... és más se helyettünk.
Koszi a figelmfelkeltest Edebacsi! Azert en orommel olvastam a hozzaszolasaidat...meg ha nem is az igazi problemakrol szoltak.

Legjobbakat!
Magától érhetődően kellene egy ilyen kocka minden szavazásnál, a népszavazásoknál is, mivel ez lenne a TARTÓZKODOM, ami minden rendes szavazásnál létezik.

Legutóbb a külhoni magyarokról szóló népszavazásnál hiányzott, de nagyon, amire jobb híján nem mentem el. Meg is kaptam a médiából hogy "közönyös" vagyok meg "nem érdekel", pedig nekem volt egy "hülye a kérdés b..ok meg * " jellegű határozott véleményem, amit a fehér kocka jelölésével ki tudtam volna fejezni.
A szavazáson tulajdonképpen "mi" győztünk, mert érvénytelen lett, de örök titok marad hogy ki volt valóban közömbös (később persze az elemzők pártállástól függően saccolták - akarom mondani találták ki - a közömbösök/fehér kocka arányát, kétféleképpen magyarázva az eredményt.)

OFF OFF OFF

* A kérdés nem úgy szólt hogy akarja-e hogy ezek és ezek az emberek állampolgárságot kapjanak, hanem úgy, hogy akarja-e hogy a parlament a szavazás után eldöntse, hogy kinek adunk állampolgárságot.
Ami valami olyasmit jelent: akarja-e, hogy a parlament a szavazás után eldöntse, hogy mit akartunk most öntől kérdezni.
Minden idők és a világ legötletszerűbb bevándorlási politikája vette volna kezdetét egy érvényes IGEN-el, arról nem is beszélve hogy nyilvánvalóan politikai provokáció volt az egész.

ON ON ON

NAGYON KELLENE AZ A FEHÉR NÉGYZET !
Jó, akkor edebácsi majd megmondja hogy mi az az egyetlen (legkomolyabb!!) probléma, amiről ezek után beszélni szabad.

A világ összes többi problémáját meg majd elfelejtjük.

Talán lenne esély népszavazással kiharcolni ezt a fehér négyzetet, ha aktuális lenne a téma, de sajnos nem az - ez a mostani népszavazás izé szerintem tényleg nem érdekel senkit.
az a helyzet,hogy én idén alkottam: rajzoltam magamnak ilyen kockát és oda ikszeltem. sztem nem egyedül. amikor érvénytelen szavazatokról beszélünk, többnyire nem irástudatlan debilekről van szó (kivéve ha rólam), hanem egyetnemértőkről. sztem.
emlékeztek a kétfarkú kutya pártra?
Ugyan már a kutya sem olvassa ezt, de megjelent egy nagyon érdekes cikk a telepolison:
Personalised Democracy, avagy Die massgeschneiderte Demokratie. Van benne fehér kocka is.

Úgy gondolom, az eltelt két és fél év alatt nemhogy nem változott pozitívan a rendelkezésre állók mezőnye - még ha új pártok, "erők" is tűnnek föl -, sőt: értelmes ember számára a politikai kiábrándultság és az "above" hiteltelensége, vállalhatatlansága és alkalmatlansága minden eddigit felülmúl.
Nagyon sajnálom, hogy júniusban a véleményemet, amit a NOTA tökéletesen kifejezne, nem tudom demonstrálni, hogy a hasonlóan gondolkodók véleménye nem látszik majd egységesen, hogy össze lesz mosva azokéval, akik tényleg minden ok nélkül szarnak demokratikus felelősségükre, de legfőképpen azt, hogy azok, akik talán a legfüggetlenebb, leginkább megalkuvást nem tűrő, de mégis a legaktívabb politikai hozzáállásuk és szellemi potenciájuk révén igazi mércét és lökést adhatnának, azok nem tudnak konstruktívan hozzájárulni a politika megtisztulásához. A NOTA ugyanis a lehető legkonstruktívabb eszköz egy felelős polgár számára, ha azt akarja, hogy képviseljék, de úgy látja, hogy nem képviselik, méghozzá azért, mert nemcsak negatív üzenet a fennálló elitnek, hanem napnál világosabb felhívás egy új elitnek potenciális keringőre. Tehát ennek hasznossága nem rövidtávú: legfőbb erénye nem az a kettő-négy-nyolc százalék amit "elvesz" ez elől vagy ami által "hatalomra segíti" azt, hanem az, hogy egy viszonylag pontos bázist mutat, a politikai űrt patikamérlegen teszi az asztalra a jelentkező számára. Ez pedig az egyik legnagyobb ösztöke a demokratikus pártfluktuációnak, pontosabban a közéletbe való betörésre való törekvésnek.
Az, hogy ebből középtávon sem lesz semmi, az realitás - már ha az a regnáló erőkön múlik. Épp ezért lenne megoldás egy népszavazás kezdeményezése - akkor is, ha csak a 100.000 jön össze, de akkor is, ha csak népi kezdeményezés formájában kerülne közbeszédbe. Ha már közbeszédbe kerül, az is jelentheti a teljes passzivitás csökkentéséhez vezető első lépcsőfokot.
[x] Votos en blanco

ez nagyon tetszik, kocka for president xD
Egy-két megjegyzésem van:

- a fehér négyzet jó ötlet
- a pártlista esetén, mármint, hogy a párt vagy ideológiája szimpatikus, de a Gipsz Jakab nem, lehetne megoldás több nyugati demokráciában érvényes eljárás, hogy egy választó nem pártot X-el, hanem egy adott párthoz sorolt listás jelöltek közül választ ki y főt (pl. 22-t), ez nyilván bonyolult és nehéz lenne összeszámolni a szavazatokat, de számomra ez szimpatikusabb és elérhető, hogy ne csak az döntsön, hogy a párt vezetése, kongresszusa dönti el ki lesz a listán valahányadik, hanem fontos lesz, hogy ki van a listán, hiszen az meberek nem a listán szereplő emberek miatt szavaznak egy pártra általában.

Üdv mindenkinek, további jó munkát és írogatást a fórumra!

TG
szerencsések ezek a spanyolok,meg az ukránok:)
hát még Césár,mikor átlépte a kockát vagy a Rubiko(n)t?
süti beállítások módosítása