W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Kádár-monológok

2007.06.19. 09:00 Tóta W. Árpád

Mindenekelőtt: Schmidt Mária nem vette meg az Indexet, (azt csak az Új Többség morálisan még picit kacska harsonájának, a Magyar Nemzetnek fiktív szerzője képzelte), szóval továbbra is azt írunk róla, amit akarunk.

Most épp kellemes meglepetést okozott, ni. Voltam bátor néhány hete Kádár János-emlékévért fohászkodni, hogy ugyan próbáljunk már meg értelmesen beszélni a huszadik század testben és szellemben legtovább uralkodó vezetőjéről. Értelmes alatt azt értjük, hogy eleve nem egyszavas válaszokat keresünk, hanem felfogjuk végre a csökött kelet-európai nemzetagyunkkal, hogy a világ nem ennyire egyszerű. Szerencsére eszébe jutott másnak is, hogy van nekünk egy temetetlen halottunk, és nem férünk el tőle a saját hazánkban.

Schmidt Mária ezért konferenciát szervezett, ahol reményt keltően sokoldalú megközelítések, a dolog bonyolultságát elismerő előadások hangzottak el. Csak az a baj, hogy az ilyen szimpóziumok gondolatai ritkán és nehézkesen szivárognak le a tisztelt választókhoz.

A miniszterelnök elintézte
a Kádár-kérdést azzal, hogy Nagy Imre jó volt, Kádár meg rossz. Ez szomorú, mert történelmünk feldolgozásában nem ártana, ha szerepet vállalna az állam. Gyerekrajz- és fogalmazáspályázatok, kereskedelmi és közszolgálati tévés beszélgetések. Kádár-monológok. Kibeszélőshow. Népszerű fikciós és ismeretterjesztő könyvek – és nem koncepciós agitkák, mint Moldováé. De nem is olyan butuska varázsigék, mint amikor – jé! – szintén Schmidt Mária levezette a kommunizmus áldozatainak emléknapján, hogy Gyurcsány monnyon le, mert fuj kommunizmus.

Der Alte


Hever az utcán egy királydráma: Kádár János története. Ha valamiből, ebből volna érdemes monstre játékfilmet készíteni. Eddig ilyet csináltunk Julianus barátról, honfoglalásról, Szent Lászlóról, Széchenyiről és Nagy Imréről. Meg még tervben volt egy Mátyás-film. Ez mind szép, csak az a bibi, hogy Julianust köszönjük, leszarjuk. Ezekről a szereplőkről nincs túl sok kérdése a magyar közönségnek, Kádár Jánosról meg van.

Pont ezért nem mer hozzányúlni az állam. A jobboldali kormányok szerint még csak az kéne, hogy emléket állítsunk ennek a véreskezűnek. A baloldaliak meg örülnek, ha nem kell az Öregről beszélni, mert abból ők mindig rosszul jönnek ki. Féltudatosan elfogadják ők is azt a szummát, hogy ez egy Rosszember volt, a nevével jelzett időszak pedig szégyellnivaló.

Közben meg szivárog vissza – és most éppen jobboldalról – az örök kísértés, a kollektivizmus ideája. Az az eszme, amelyet akkor szocializmusnak hívtak, és amelyben hinni tudtak milliók. Köztük Kádár János. Hogyan is elégedhetnénk meg azzal, hogy Kádár fuj, ha ennyire maradandó a műve?

Szerencsére nem vagyunk egyedül a világban. Itt van például a mai német filmművészet. A bukás, a Sophie Scholl, a Napola. Az egyik majdnem odáig merészkedik, hogy emberként ábrázolja Hitlert; a másik kettő pedig – A bukást meghaladva – képes arra, hogy egyszerre mutassa be a kollektivista rendszer embernyomorító brutalitását, és azt, ahogy az esendő kispolgár vagy proletár enged az új rend kísértésének. Mert azelőtt neki esélye sem volt, a hitlerájban viszont éhezőből főnyomozó, szegény gyerekből nemzeti hős lehet. És ez nem Kádár, a szovjet tankok árnyékában manőverező kis magyar politikus, hanem Hitler, akinek hozzá képest roppant mozgástere volt. A németeknek sikerült felülemelkedni az egyszerű válaszokon. Nekünk még nem. A mi rákfenénk ma is az, hogy rendkívüli igény van egyszerű válaszokra. Valamint hogy ezek meg is születnek.

Igaz: Sztálinról viszont nem Oroszországban, hanem Amerikában rendezett kiváló realista filmet Ivan Passer. Nem minden haza tanulta meg elviselni a prófétát. Vagy akár saját történelmét.

A képen Eperjes Károly játssza Kádár Jánost a Liberté 56 című darabban, a Csokonai Színházban.


Címkék: történelem 1956 kádár jános magyarland

527 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr37100782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

travis 2007.06.20. 13:54:29
Igen. Ezt mondtam én is. Vagy legalábbis próbáltam. Szóval a történet az nem egy feldolgozható dolog. A személyek igen, de azok sincsenek eltúlozva. Igazán kiugró személyiség nem volt köztük.

Inkább dokumentumfilmet lehetne belőle csinálni. Szerintem.

Bár, ha tágan értelmezzük a témát, akkor pl. Kis Jánosról el tudok képzelni egy filmet, amolyan személyeset. Az ő életútja, személye szerintem eléggé érdekes.
Bocs, lemaradt:
isotope 2007.06.20. 14:44:21
Ki mondta, hogy Horthy "pfúj, rossz"? Kb. Kádárral összemérhető. Se nem jobb, se nem rosszabb.
"Kis Jánosról el tudok képzelni egy filmet"
Ő sem az a nagyhatású személyiség, itthon legtöbben azt sem tudják kicsoda.
Inkább akkor már egy fiktív személy.
A lényeg hogy rendszerváltás tipikus személyiségjegyei benne legyenek a történetben: rablóprivatizáció, komcsiból vérjobbos polgármester, elszegényedés, üzleti kultúra teljes hiánya(taxis Gyuszi, Stadler milliói nejlonzsákban),de ez már az író dolga.
Horthy legalább tengernagynak jó volt.

Csoda-Szarvas-Vadász: Itt még senki nem mondott ilyet, bár sokan "gondolták".
A mai magyar közfelfogás szerint Horthy fasiszta volt, következésképp téged is annak néznek, akár ha a nevét említed. (Róla viszont forgattak dokumentumfilmet, amit nem láttam még, de kíváncsi vagyok.)
isotope 2007.06.20. 16:12:27
Csoda-Szarvas-Vadász: Itt még senki nem mondott ilyet, bár sokan "gondolták".
A mai magyar közfelfogás szerint Horthy fasiszta volt, következésképp téged is annak néznek, akár ha a nevét említed. (Róla viszont forgattak dokumentumfilmet, amit nem láttam még, de kíváncsi vagyok.)



A mai magyarok közfelfogása? Ezt honnan veszed? A fele ország szerint ő volt a fasiszta köcsög, a másik fele szerint meg jóarc.. ne sajátítsd ki már kérlek és főleg ne általánosíts a balos sztereotípiák alapján...

A legkevesebbet egyébként még mindig
Antall Józsefről tudunk.
Szerintem érdekes pali volt.
Fiatal kora, gyors felemelkedése, és váratlan győzelme,
az ahogy nevető harmadikként került ki a
reformkom. Pozsgay vonal, és a DE között.
A varsói szerződés felmondása körüli legenda,
hirtelen halála...
Abszolút filmes sztori nem?

Lollerkid: szerintem egyik sem volt, ahogy
Árpád is írta, nem ilyen egyszerű a dolog. Kicsit szándékosan torzítva lett a történelmi szerepvállalása. Lúzerségbe taszította az országot, az tény, ezért nem volt jó arc sem. Pont szar időben, szar helyen ragaszkodott görcsösen a hatalomhoz, ez lett belőle.
Horthyról készült film, igaz, low budget, Koltay rendezte. Nem láttam, csak a kritikákat, de pl a jobbos Kommentár elküldte anyjába.

Ami Kádárt illeti, szintén Koltay egyszer már színre vitte, rockopera formájában...
TOPIC OFF

Szeva Worluk gyerek

Csak hogy mindenki tudja:

Liberális a más véleményt tisztelő emberünk nickek letiltásval válaszol ha olyant mer valaki szólni amit Ő (a nagy Ő) az elefántcsonttornyából nem tart megfelelőnek. Természetesen semmi anyázás, vagy gyalázkodás nem volt, csupán más vélemény és egy kis gúny ami töredéke természetesen a "szopásra áll a szád" emberünk trágya stílusának.

Ennél a helynél komolyan mondom hogy még az amőba is különb.
Mindenesetre ez is egy jel hogy meddig szokott a liberalizmus elmenni magyarországon.

TOPIC ON

Kádárról csak annyit hogy a gulyáskommunizmus higtrágyája nem tudja közömbösíteni azokat a gaztetteit amit elkövetett szerény véleményem szerint.
Várni kéne még vagy száz évet, hogy az a sok -mindent a pártszimpátia szemüvegén látó- barom el és kihaljon, aztán isten neki, fakereszt, jöhetne egy NAGY-ÖSSZTÁRSADALMI KIBESZÉLÉS. De addig kussolni kéne a köz emberének, kivéve a gyevi bírót , meg a történészeket, mert ha az előbbi csoportba tartozók megszólalnak, abból minimum sajtóper, legrosszabb esetben egy újabb húgyszagú- Kossuth téri "forradalom lesz...
Worluk:semmit nem vesztettél, Koltay a szokott szintet hozta. Jóember vót, meg fess tengerésztiszt, megmentette a zországot a vörösöktű, a zsidókat mentette megfele két kézzel, szeretik is, csak a csúnya sárdobáló kommunistákok hazudoztak róla mindenfélét. Meg nem is lopott, azé is szeressük. És felvirágoztatta a zországot, bármit is jelentsen ez. Ráadásul dögunalmas volt.
Pedig tényleg kéne egy normális Horthy-dokumentumfilm, mentesen vulgármarxista hülyeségektől és vitézkötéses nosztalgiától egyaránt. Trianon-dokura is szükség lenne, Koltay abból is csak egy rossz viccet hozott össze a szerencsétlen agyhalott Nemeskürtyvel, a III/III-as Raffayval, meg Durayval és Csurkával, mint "Trianon-szakértőkkel".
Magyarországon az a gond hogy még nem történt meg a szembenézés a kommunista diktatúrával és annak működtetőivel.

Ahol ezen túl vannak sokkal egyszerűbb a múlt feldolgozása hiszen kiszórták a régi rendszer kegyeltjeit a hatalomból: Németország, Csehország, Lengyelországban most történik, Basescu most pedzegeti Romániában.

Magyarországon körül lehet nézni, az a kérdés hogy hol NINCS utódpárti presszió.

Nem a Kossuth tériekkel van itt a probléma, a tömegmegmozdulásoknak ez a mozgatója akár hogy is próbálják billongozni, meg bagatellizálni a természetesen a poszkommunista hatalom hallgatólagos támogatásával.
A rendszerváltás-filmről: a Moszkva tér igazából az. És nagyon jó. A sztori folytatásaként a főszereplőt hótt el tudom képzelni egy tavalyi barikádon- mikor lett volna értelme forradalmat csinálni, csak a hármas érettségi jött össze a francia forradalomból, a fiatalság értelme meg ott maradt a kis Párizsban hagyott műanyagpiramisban, meg abban a haláláig meg nem értett, bagós öregasszonyban, aki a nagyanyja volt... nem maradt más, csak a kergekórós hamburger -meg a kétségbeesve lengetett árpádsáv, gondolja tavaly óta a film vége után az ember...
Mai Kádárkodás.

Daróczi úr a kormányszóvívői asztalra könyölve szóvív Deutsch Tompikával az Orbán könyvről büffentett vezéri nemtetszés nyomán.

Nyelvet ölteni elfelejtett Daróczi kormányszóvívő úr (Budai nem volt ott, kár, mert tetszik).

Jó lenne tisztázni, hogy kinek a szóvívője, a kormányszóvívő. Ilyet még nem hallottam, hogy a kormány hivatalos állásfoglalást adott volna ki egy könyvkiadó által forgalomba hozott termékkel kapcsolatban.

Daróczinak, vagy a főnökének (ki az?)mindjárt Demcsák mellett lenne a helye.

Közröhej. Aki tudja, nézze meg.

Üdv
Ardarich 2007.06.20. 19:29:45
A rendszerváltás-filmről: a Moszkva tér igazából az. És nagyon jó. A sztori folytatásaként a főszereplőt hótt el tudom képzelni egy tavalyi barikádon- mikor lett volna értelme forradalmat csinálni, csak a hármas érettségi jött össze a francia forradalomból, a fiatalság értelme meg ott maradt a kis Párizsban hagyott műanyagpiramisban, meg abban a haláláig meg nem értett, bagós öregasszonyban, aki a nagyanyja volt... nem maradt más, csak a kergekórós hamburger -meg a kétségbeesve lengetett árpádsáv, gondolja tavaly óta a film vége után az ember...


Hát szerintem a "Petya" az fullra nem az a típus, akiből nemzeti radikális lesz...
Na, közben gondolkoztam a dolgon, és a discussion se vett olyan éles kanyart azóta, hogy ne lenne aktuális. Kb. ott tartottunk, hogy nagyjából megegyeztünk abban, hogy kéne valamilyen Kádár-film, árnyalt és _okos_ Kádár-film, és lehetőleg se nem Koltay Gábor, se nem Horn Gyula rendezésében.

Az ellenreakciókból viszont az derül ki, vagy legalábbis én azt látom, hogy sokan ezt a dolgot (konkrétan a Kádár-filmet) valami önmagában álló entitásnak látják, holott ez nem így lenne, ha lenne. Se nem én, se nem Árpád, vagy más, aki síkra szállt a film mellett, nem azt áhítjuk, hogy most konkréten legyen egy „Kádár flavour” című DVD a Sorstalanság és a Demokrata Videó Televízió között a polcon. Az szeretnénk, ha Kádár János alakja, sok más vitatott figurával együtt felszivárogna a népi, a politikai, és az értelmiségi diskurzusba, és ne annak kapcsán, hogy melyikük csontját hordta szét valami árpádsávos hülyegyerek, illetve az NBH. És akkor se annyi legyen az egész, hogy „áruló”, vagy „jó bácsi”.

Egy Kádár-film, vagy színdarab, könyv, akármi, a Kádár Jánosról folytatott érdemi párbeszéd hozadéka lenne, a végtermék, az _output_, a róla szóló árnyalt gondolkodás eredménye. Egy ilyen akkor készül el, akkor készülhet el, ha ez a cucc benne a van levegőben, ha erről szól a _feeling_. Egy Kádár-filmhez nemcsak jó színészek, rendező és fővilágosító kell, hanem producer is.
Mondjuk el tudnék képzelni egy idevágó jelenetet. Szereplők: Kádár János, Nagy Imre szelleme, háttérben a Magyar Nép

NIsz (szimbolikusan a MN-re mutat, vádlón Kádárhoz): Lefizetted őket.

KJ (vállat von): Nem kerültek sokba.

Ez a puszta két sor meglepően pontosan le is írja az egész témáról alkotott véleményem. Ami, ugye, nem hízelgő.
Avran: azt hiszem, fején találtad a szöget...
Ez lenne itt a lényeg:
"Rainer M. János, az 56-os Intézet vezetője viszont nemzetközi statisztikákra, Angus Madison adataira hívta fel a figyelmet, amely szerint 1950 és 1989 között Magyarország GDP-je 2,6-szorosára, Csehszlovákiáé 2,4-szeresére, Lengyelországé 2,1-szeresére, a Szovjetunióé 2,4-szeresére, Romániáé pedig háromszorosára bővült.

Ez Rainer szerint azt bizonyítja, hogy a Kádár-rendszer nem volt annyira hatékony még a szocialista országok között sem, mint amennyire hirdette magát, és a reformok sem hoztak jelentősen nagyobb növekedést, a környező országokhoz képest. "

Könnyebb ugye azonban arról beszélni, hogy Kádár sem volt ördög, meg a zsellérgyerekekről, mint arról, hogy az a rendszer átverés volt.
Kirisima:

Az átverés vagy inkább problémák már korábban elkezdődtek......Trianonnal nem csak a magyar nemzet szakadt szét, hanem az Közép-európai (Monarhia) gazdasági egység is. Bethlen Istvánnak a totális összeomlást sikerült elkerülni, de csak az életbentartásra tellett. Olyan lett a magyar gazdaság mint a tolókocsiban levő mozgáskorlátozott. Ezt még megfejelték a numerus clasussal, aztán még erre jött rá a gazdasági nonszensz, a reálszocializmus. Ha reálisan visszatekintünk, jelenleg egész jól állunk.
Tovább pontosítok.

A problémák még korábban kezdődtek. Az 1800 évek elején, amikor M.ország lemaradt az ipari foradalomról. A kiegyezés után beindult a fejlődés, azonban az elszalasztott modernizációt, csak részben lehetett behozni. Ez a fejlődés szakadt meg Trianonnal.

Hogy ne csak offoljak.

Eperjes......hm......az Eldorádóban zseniális, azóta minden szerepét úgy alakítja mint ott. Szécsényinek harmatgyenge volt.
Eoerjesről egy zseniális paródia:
www.indavideo.hu/video/Hoppa-hoppa_2

Tényleg minden szerepét így alakít.
Árpád,
az 'István a király' rockoperára gondolsz? István = János?
Ha igen: egyetemista voltam 83-ban, nekem nem jutott eszembe akkor se ez a gondolat, meg azóta se. De ettől még lehet igazad...
"olyan nagy, széles karimájú kalap :) "
:)

nem tom volt-e már erről itt szó, de engem pl nem zavarna egy ilyen film, és egy olyan se, ahol azt mutatják be, hogy pl a zsidókkal miért nem lehet normálisan zsidó kérdésekről beszélgetni...egy bajom/bajunk viszont valószínüleg mindkettővel lenne, ha kidobná ezeket a kamera...az, hogy qrvára szar filmek lennének. szerintem amíg itt nem tudnak még egy vígjátékot sem elkészíteni rendesen, addig te itt ne akarjál történelmet mutogatni ilyen-olyan aspektusokból. :)
"1950 és 1989 között Magyarország GDP-je 2,6-szorosára, Csehszlovákiáé 2,4-szeresére, Lengyelországé 2,1-szeresére, a Szovjetunióé 2,4-szeresére, Romániáé pedig háromszorosára bővült."

Szerintem eleg megteveszto ez az adat, mert tul nagy idot fog at. Lehet, hogy '50-tol '89-ig Romaniaban ennyit nott a GDP (picit hihetetlennek tartom), de hogy ettol konkretan a '80-as evek kozepen-vegen, amikor Mo-ra leginkabb raragadt "a legvidamabb barakk" jelzo, sokkal-sokkal szarabb volt Romaniaban ott elni, az ziher. (A '70-es evekben meg allitolag forditva volt - nem tudom, nincs hasznalhato emlekem abbol a korbol -, lehet ez nyomja fel a statisztikat.)
letömeggyilkosozni valakit mert fontosabb volt neki az ország jövője, mint akárhányezer amúgyis halálraítélt ember élete az kvára nem fair.

egyébként az 56-os lázadás indítékának jogossága abszolút megkérdőjelezhető. aki le van győzve, az kvára le van győzve. kibújni a következmények alól, az kibaszottúl féreg dolog. egy háborús bűnös az inkább szégyelje magát. ez most olyan, mintha a nácik is fellázadtak volna a II.vh után, mert fájt a körmük a körmöstől.

jó, jó, nem vagyok idióta, tudom, hogy ha ott lettem volna én is, amikor a ruszkik fosztogatták a lépcsőházat, akkor nem lenne ilyen nagy a pofám. és ez is igaz. de aki okoskodik történelemből, aki tényleg okosnak, inteligensnek, műveltnek gondolja magát, az nem foglalkozik az egyénnel, ha történelemről van szó. és nem helyeseli egy olyan nép zendülését, akit a kimondott, kézzelfogható bírói ítélet mellett a becsület és a tisztesség is arra kötelezne, hogy alázatosan elszenvedje a megérdemelt bűntetést. szerintem ez a kva nagy igazság.

kádár adott a magyaroknak sok szép évet, amire még ma is sokan negédes nosztalgiával emlékeznek meg. mindenki sóhajtozik, hogy mennyivel jobb volt. volt eszme, volt közösség, összetartás. s az emberek talán már úgy voltak vele, hogy inkább befogják a pofájukat, csak legyen kenyerük meg tető a fejük fölött. a tanárjaim folyton ezt sugallják: talán sosem volt és sosem lesz olyan jó Magyarországon élni, mint akkoriban.

kádár képes volt évekig fenntartani a nyugat mellett, a nyugattal szemben működő szocializmus illúzióját. szerzett a magyaroknak egy-két szép napot, a sok szar után.
"letömeggyilkosozni valakit mert fontosabb volt neki az ország jövője, mint akárhányezer amúgyis halálraítélt ember élete az kvára nem fair."

Ez no comment, más bolygón élünk.

"kádár adott a magyaroknak sok szép évet, amire még ma is sokan negédes nosztalgiával emlékeznek meg. mindenki sóhajtozik, hogy mennyivel jobb volt."

És eljutottál-e már odáig, hogy feltedd a kérdést, jól van ez így?
Hogy azért nem jutunk ki a kátyúból, mert a következetes, néha fájdalmas, de eredményes fejlődésorientált kormányzás helyett a politikusainknak időről időre jól kell lakatnia a kádári embertípust? Azt, amelyik az "élni csak kell" élethazugság nevében hazahordta a fél gyárat?
Ezt köszönjem meg az Öregnek? Ezt a borzalmas szellemi korrupciót?
Mert most nem is az '56-os halottakról van szó.
Puzsér mondott egy jót a hírtv-ben: "az eltört csont össze tud forrni, de az elgörbített már sosem lesz egyenes."
Bennünket elgörbítettek, barátom.
Mert lehet, hogy a románok, a lengyelek és a csehek csontjait összetörték a szocializmus évei alatt, de nézd meg most őket, hol tartanak hozzánk képest. Igen, a románok is egyre jobban.
Talán pont a csonttörés erősítette meg őket, mi pedig maradtunk ilyen eltunyult langyos lábvízszagú nép.
Erről is beszélni kéne már.

Csak azt tudnám hová tűnnek az éterben a kommentek....
mekkora vicc már, ahogy eljutunk oda, hogy kádár pont azért volt egy rohadék, mert nem volt elég kegyetlen. LOL!

direkt puha szocializmust csinált, hogy így okozzon még nagyobb kárt. a szemét.

ajánlom figyelmébe a tetszetős elv képviselőinek, hogy egy jó kis nemzetgerinc-erősítő vérfürdős diktatúra jó eséllyel azt jelentené, hogy az ő családjukból is hiányozna ez-az.

ja meg hogy csekkolják Romániát, Ion Iliescura külön figyelemmel.
"kádár képes volt évekig fenntartani a nyugat mellett, a nyugattal szemben működő szocializmus illúzióját."

Te felnézel egy olyan emberre, aki az illúziókkal eltakarja a valóságot a szemed elől?
Na látod, ilyen embertípust nevelt ki az "Öreg"!
A Stockholm-szindróma klasszikus esete vagy.
nem, te feltételezed rólam, hogy én rosszhiszeműnek tartom Kádárt.

De pont ez olyan borzasztó benne, hogy ellentétben egy kemény diktatúrával, nem nagyon van lehetőség a tiszta lappal indulásra, mert nincsenek éles határok.
Nekem is kijutott a kádári "áldásokból", még ha csak gyerekként is, de ennek ellenére mondom, hogy geci egy rendszer volt, mert egy olyan embertípust nevelt ki, amelyet nem lehet továbbfejleszteni, tanítani. Ami csak arra vár, hogy valaki, leginkább a hatalom a szájába tegye a kész dolgokat.
Ezért borzasztó. Emiatt lettünk a régió leguccsó állama gazdaságilag, mert ez korrumpált közmorál folyamatosan mérgezi az agyakat. A politikusok, igen, mindkettő pedig ezeknek az embereknek a kegyeiért versengenek. akiket csak egyféleképpen lehet megszólítani.

És nem, nem örültem volna egy véreskezű diktátornak, csak a nosztalgiázókhoz akartam szólni, hogy gondolkodjanak el, milyen öröksége van Kádárnak, mert ma ez a fontos kérdés.

A kettősséget akartam éreztetni, mert pro vélemény hangzott el itt elég.

A román példa oké, ott a nacionalizmus pusztít. Az sem jobb, sőt.
ja így ok.

Romániában nemcsak a nacionalizmus problémás, hanem a "forradalom" is. Ti. hogy Iliescu állt az élére.
Szal annyit írtam az elveszett kommentben még délelőtt (?), hogy pár évvel ezelőtt volt az MTV-n egy dokumentumfilm, amit úgy harangoztak be, hogy leadják az öreg utolsó, drámai beszédét, amely valóban mint egy királydráma zárójelenete, legalábbis megrázó volt. Nagyon leültem a TV elé akkor.
Namost a várakozásaimhoz képest az történt, hogy valóban adtak néhány kiragadott részletet, de a műsor főleg arról szólt, hogy egy ilyen magyarázó ember szerű seggfej össze-vissza hablatyolt arról, hogy neki milyen volt a Kádár rendszerben, meg hogy ő tkp valami ellenálló-féle volt. Majdnem kibasztam a TV-t az ablakon.
Szóval szerintem is jó lenne egy Kádár film, de nem ilyen.
kornis mihály lehetett az itt inszinuált személy.
"Romániában nemcsak a nacionalizmus problémás"

Nem túl PC ma az a kérdés, hogy vajon miből a fakad a román és a szlovák nacionalizmus, mégis érdemes feltenni annak ellenére, hogy Magyarország mai problémáira semmilyen konstruktív választ nem fog adni.
Talán az, hogy haraptak egy jó nagyot belőlünk, és kétségbeesve kell bizonygatni, hogy hát az mindig is az övék volt.
A bűntudat?
A bűntudat.
ezt a kérdéskört szeretném hétfőn megközelíteni.
Asszem én is. Az elveszett kommentben bizonytalanul magam is megneveztem, éshát a legkevesebb, hogy itt név szerint is megkapja a maga "relámját".
Trianon nélkül, vagy csak mérsékeltebb verzióval, a magyar, a román és a szlovák nacionalizmus is tompább lenne.
Mennyivel kellemesebb helyen élnénk.

Azért ez elgondolkodtató, hogy az egyik azért gyűlöl mert elvette tőle a másik, amaz meg azért, mert megkapta.
Ha valaki tudna egy önálló gondolatot Kádár Jánostól idézni annak igen megörülnék.

Homo kádáricus itt él és élni fog a kispolgárokban, lumpenekben és az országot irányító lumpenburzsuáziában. Felzabálnak mindent, a hetvenes-nyolcvanas évek reformelitje Lengyel, Bokros, Surányi,Drazsé és többiek zabálnak és dumálnak csak dumálnak. Ami ténylegesen müködik ebben az országban azt nyugatról importáltuk és ez tunya kádárista elit nem tudott hozzá tenni semmit.
Film Kádárról ? Minek? Minden mondatunkban benne van.
Az, hogy Kádár milyen ember volt, az max a valaha voltszemélyes ismerőseinek számít. Amúgy kit érdekel. Nem véletlenül került hatalomra, sunyin, áruló módon szerezte meg a saját elvtársai testén keresztül.A tettei azt mutatják, hogy ha a célnak az felelt meg, akkor gyilkolt, ha az, akkor kaját adott. Tömeggyilkos volt, ennyi. Lelke rejtett jóságcsipkéi a személyes túlvilági megmérettetésen érdekesek, és nem a mi dolgunk.

Fura hozzáállás, hogy aki ilyen "híresember", abból ki akarjuk elemezni a rejtett jóságot, a mindennapi életben meg aki lopott, az tolvaj, és csak a szeretteit érdekli, hogy mi még azon kívül.

Ettől még lehet a korszakról filmet csinálni, a döntéshelyzetekről, amiben részt vett, nem közismert történelmi tényeket ismertté tenni, DE nem kell olyan filmet csinálni, hogy akkor most jó vagy rossz bácsi volt-e.

Azt meg filmek nélkül is lehet tudni, hogy homo sapiens
travis:
Az a baj, hogy Trianon nélkül sem lenne kisebb sem a Román, de pláne a Szlovák nacionalizmus. A szlovákok gyakorlatilag mióta csatlakoztak a magyar szövetséghez, ki akartak ugrani, és saját nemzetállamot alapítani. Nem bűntudat, szerintem, hanem félelem. Félelem, hogy vissza lehet csinálni. Hogy elveszíthetik újra a nemzetállamukat.
A románok meg gyakorlatilag ugyanez. Gyakorlatilag mindig is az országuk részének tekintették Erdélyt, és az azzal határos területeket. Megszerezték, és nem akarják átengedni. Szerintem érthető módon.
Ráadásul ugyebár valóban később érkeztünk ide, mint az említett két népcsoport. Így tőlük is szedtünk el területeket. (A szlovákok szinte ingyé' adták, mert rá voltak szorulva egy erős hadseregre)

A kádár rendszer nem azért volt (a te szavaiddal élve) geci, mert hitelből fedezte a jóléti kiadásokat. Ugyanis ez akárhogy is nézzük nem volt tudatos cselekedet. Geci azért volt, mert fenntartotta Aczél elvtársat és társait.
Gazdaságilag sem volt független. Akár tetszik (tetszett), akár nem, Moszkva határozta meg az irányt. Ott dőlt el, hogy melyik KGST ország mit, és mennyit gyárt, termel. Meg persze azt is, hogy kinek és mennyiért adhatják el.

A máig tartó hatások ettől függetlenül érdekes téma, és bőven megér egy-két filmet, feldolgozást.
cseresznye 2007.06.21. 23:06:53
A sok hülye meg csinált filmet Caesar-ról, fáraókról, Nagy Sándorról, a honfoglalásról, Sztálinról, Hitlerről, etc. A sok barom. Tudható, hogy eccerű' tömeggyilkosok voltak. A többi meg kit érdekel...

Érdekes hozzáállás.
T.W.Á.!

Jó, legyen, senki nem őrült, meg patás, de véletlenül tele van őrült és ördögi eseményekkel a történelem. Aki életében arcát adja a szlogenekhez, az vállalja, hogy hozzátapad a jelző. Vagy mutass egy elvont entitást, amire rá lehet kenni a gonoszságot.
Rendben, a tettet ítéljük el, ne az embert, de ki a f@szt érdekel az ember? Sem rokonom, sem ismerősöm.
Nem bűntudat, travis, nem csak félelem, CSzV, hanem gyűlölettel kompenzált kisebbrendűségi érzés. Tudják ők, hogy a történelmük, amit az iskoláikban tanítanak, nagyrészt kitaláció, legendagyártás (pl. a dákoromán elmélet), kb. a hun-magyar, a szkíta-magyar vagy a sumér-magyar rokonság szintjén vannak ezek, az meg igencsak kétséges, hogy ők előbb voltak itt. Az, hogy Szvatopluk morvái, vagy a honfoglaláskor itt talált néhány lézengő szláv paraszt azonosak lennének a szlovákokkal, az kissé kétséges... Arra sincs bizonyíték, hogy a honfoglaláskor oláhok éltek volna Erdélyben.
De nem is kell ennyire visszamenni, a lényeg, hogy azért gyűlölnek minket, mert nekünk volt múltunk, volt államunk, nekik meg nem. (A szlovákok egyébként a Magyar Királyságot is úgy állítják be, mint félig-meddig szlovák államot, Nagy-Magyarországra más nevet használnak (Uhorsko), mint a Csonka-Magyarországra (Madarsko), a románok meg a székelyeket igyekeznek külön, nem magyar népként beállítani)
Ha már Trianon szóba került engem egy kérdés régóta és permanensen foglalkoztat:

Miért van az hogy a Trianonban aláírt béke(terror)szerződésben foglalt kisebbségi jogok, önrendelkezés, etc... megvalósítására nem volt elegendő 80 év, és most 2007 Júl 4.-én amikor a román parlamentben felszólal egy RMDSZ-es szenátor a trianoni évforduló kapcsán és emlékeztetni meri a román képviselőket a diktátumban vállalt kötelezettségeikre lekiabálják, hogy be kell fejezze a felszólalást.

Mi az oka hogy ezt a 80 éves folyamatos törvényszegést a "nagy" EU leszarja, hogy következmények nélkül lehet művelni Kolozsváron BABES-BOLYAI-n amit az egyetem vezetősége csinál, Malina Hedvig ügy, délvidéken az Újvidéki 6 magyar fiatal egyenként 12 éves büntetése egy szerb drogdiler megverése miatt..... etc...
de most komolyan! mindenkitől kérdezem!

szerintetek ha már arról beszélünk, hogy legyen bárkiről is ilyen-olyan hagvételű film, akkor először nem azt kellene mérlegelni, hogy kapásból magával a film-mel, mint műfajjal nem vagyunk mostanában annyira jó viszonyban? a Napola olyanok kezébe került, akik értettek hozzá. hogyan lehet mo-n elérni az ilyen kvalitású embereket, és egyáltalán érdekében áll ez bárkinek is? szempont ez ma? mert ha az lenne, akkor egy jó film születhetne meg. méltó módon a feldolgozandó téma jelentősségéhez.

inkább erről kellene beszélni, ha már kádár filmről beszélünk, nem?
"A bűntudat?
A bűntudat."

A micsoda?
LOL LOL LOL és LOL
Sőt minden éjjel hideg verejtékezve üvöltenek rémálmoktól gyötörve.
mi ez a szünet? nyaralni nem ér!
Olvassa valaki ezt a blogot Macintoshon, Safari böngészővel? Mert Windowson Safari Beta 3 -mal durván nem működik - nem jelennek meg a linkek stb. Oszt érdekelne, hogy csak azért-e, mert Windowson még béta, vagy Mac-en is ilyen.
Shenpen!

Mac-en teljesen OK, működik minden.
Szepjoestet!
A Sztalin tenyleg jo film!A mi szineszeink se rosszak benne...meg az operatorunk se kutya.
Osztom azok velemenyet,akikszerint addig kell megfilmesiteni a"NagyVarazslo Kalandjait",amig meg elnek a korszak szemtanui,uldozottjei,kedvezmenyezettjei,stb.
Jatekhegyi Istvan se varta meg,hogy kihalljanak a "taborlakok",oszt majd akkor kelljen a legendafarigcsalasba kezdeni!
Bizony, nem is említettem, hogy a címszereplő Robert Duvall Bálint Andrással és az egyenruhás szerepek doyenjével Usztics Mátyással játszik együtt. Utóbbi Jezsovot alakítja, hát az nem hosszú szerep:)

Újra kérdem, nincs meg valakinek vhs-en vagy dvd-n? Megveszem.
Lehet,hogy szerencsed lesz.
Irj 1helyet,ahova bedobhatom a pakkot.
Az arat,meg majd ledolgozod...mondjuk irsz egy 12even aluliaknak szolo meset!
szerkesztőségben megkapom.
index.hu/impresszum/

egész csudálatos volna!
trent_reznor 2007.06.21. 19:24:41

"egyébként az 56-os lázadás indítékának jogossága abszolút megkérdőjelezhető. aki le van győzve, az kvára le van győzve. kibújni a következmények alól, az kibaszottúl féreg dolog. egy háborús bűnös az inkább szégyelje magát. ez most olyan, mintha a nácik is fellázadtak volna a II.vh után, mert fájt a körmük a körmöstől.

jó, jó, nem vagyok idióta, "

Ez után a duma után jogos volt a mentegetőzés. A "kollektív bűnösség" megjelenése már tudjuk, hová vezetett.

Ha már kollektivizálsz: Az oroszok II. VH. előtti dolgai közül csak az ukrán 7 millió áldozatot, és a lengyel megszállást hadd említsem. Az, hogy mit keresett 1949 ben MO-on Paskievics a seregével, már nem is említem.

Ha arra gondolsz, hogy az erősebb kutya üli a nászt (és pont ezért adsz neki igazat) , akkor is jusson eszedbe, ha te leszel a gyengébb. Megnyugtatlak, elő fog fordulni.

Üdv
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.06.23. 01:26:06

"Újra kérdem, nincs meg valakinek vhs-en vagy dvd-n? Megveszem."

galileo 2007.06.23. 01:36:48

"Lehet,hogy szerencsed lesz."

Ha esetleg mégsem, akkor azért nem olyan lehetetlen megszerezni:

cgi.ebay.co.uk/STALIN-ROBERT-DUVALL-RARE-VIDEO_W0QQitemZ230145800952QQihZ013QQcategoryZ1508QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Remélem ez nem számít spam-nek. ;)
ez az a stalin film, amiben az elején mondják, hogy össze volt nőve a lábújja?
ez tuti megvan nekem, ha esetleg nem sikerül megszerezni, szólj!

"volt eszme, volt közösség, összetartás."
Gratulálok barátom! Eszednél vagy?
trent_reznor - és ezzel a névvel?

OFF

A rothadó farka csóválja a döglött kutyát? Vagy az egész csak egy ócska marionett, amit valaki mások animálnak?
index.hu/politika/belfold/koal4045/

dark future · www.andocsek.hu 2007.06.24. 18:52:50

Tudod ezen el kellene gondolkodni, mit is jelent a megegyezés valójában.

Szerintem nem volt elég tökös Gyurcsány (miért is lenne?), és bepucsított Kókának. Majd a pártnak meg beadja, hogy ez nem az, aminek látszik. A verbális ász!

Létrejön a nagy álom, csak kicsit lassabban, mint a "befektető cimborák" szerették volna.

A leggazdagabbak természetesen a magánt választják. Ezek után a középréteg befizetéseiből fogják fedezni a valamilyen oknál fogva nem fizetők ellátását. Az egyre lejjebb csúszó közép nem tehet mást,neki is a magánt kell választania, mert a számára terhes befizetésből már a vizsgálataira is alig jutna, ha szüksége lenne rá.

Hahó! Figyelem!
Mindenki emlékezzen arra, amit mondok:
Három évvel a magántőke egészségpénztári megjelenése után szinte kiüresedik az állami TB kassza. A mostani támogatásnak a többszörösére lesz szükség. Megteremtői beleordítják a nagy magyar éjszakába - "megérte"!
Mindezt az évente kiérdemelt(mert nem voltak betegek)elit(a luxusra már nagyon habzik egyesek szája) wellness szállóból, annak is a medencés koktélbárjábol.

A BAZ (a békési, és szabolcsi betegek szintén) megyei betegek pedig megismerkednek az új gyógyszerekkel: Superseptyl, Triaseptyl, Vegacillin.
A kamillavirágot ugy se adják már be a Herbáriának (Jóságos Ferenc, vagy Veres Janku szerint a roma gyógynövényesek elsíbolt adója miatt fekszik az állami költségvetés, így mostantól mindenki magának szedi, ha akar kamillázni), ezért az megmarad.
Ha nem jön össze a gyógyulás, kálóként fogják leírni öket.

Nem baj. Majd az MSZP hívő tagozata imádkozik értük.

Üdv
RE: Ajtony 2007.06.24. 20:57:29

Jelen helyzetben sztem két eshetőség van:
1./ Gyurcsány szekererúdja annyira kifelé áll, hogy ráfanyalodott a megegyezésre az szdsz-szel, kerül amibe kerül.

2./ A jóval reálisabb és cinikusabb változat: kezdet kezdetétől benne volt az mszp a több-biztosítós buliban, csak úgy osztották le a lapokat, hogy ők a jófiúk, az szdsz meg a hajthatatlan ellenlábas. Az az évi százmilliárd Ft akkora nagy pénz (főleg a mai helyzetben: se szőkeolaj, se Postabank, se Kulcsár), hogy azért bármit érdemes megtenni, nemcsak az szdsz-nek, de az mszp-nek is (sőt: esetleg az ellenzéknek is dobnak valami koncot). Az egész műbalhéban az a veszett nagy della a lényeg, minden más csak részletkérdés. Gyanítom, hogy a több hónapos huzakodás csak látszat volt.

A sarki kukázó cigányban mostanában jobban megbízom, mint a tetü politikusainkban.


"Három évvel a magántőke egészségpénztári megjelenése után szinte kiüresedik az állami TB kassza."

Vagy üres már most is.
Vagy csak úgy néz ki, hogy van ott még
valami, de már követelések formájában
elillanni látszik az egész.



dark future · www.andocsek.hu 2007.06.24. 23:00:59

Lehet, sőt biztos. Nálunk (lehet, hogy máshol is), az apránként csepegtetett információk, vagy a "hatalmas" sajtóvita miatt az elemi felháborodás átalakul "feháborodásocskává".

Jól is időzítették a történetet.
A kurvaországban szabadságon vannak sokan. A meleg miatt (a szellőzetlen tömegközlekedés, a dugók, és a feltartóztathatatlan görögbe-horvátba vágyakozás miatt)más a fő beszédtéma. Szerintem az utca emberét megkérdezve kiderülne, szinte senki sem tudja, mi lesz az egészségüggyel.

A második verziód lesz az igaz!

Könnyen előfordulhat, hogy a szegényebb régiók "elorvostalanodnak". Az egy darabig még működő állami egészségügy pedig jó lesz az egyetemet frissen elvégzett doktorok "inas" éveiben a gyakorlatszerzéshez és a gyógyszergyáraknak is lesz hol kísérletezni.

üdv
Jó dolog itt az egészségügyről beszélgetni. És - esetleg - tenni valamit?
Mondjuk, ha nem 300-an, hanem 300 ezren lennének a Kossuth téren? Mert ha nem, akkor nem kell reklamálni. Se most, sem 3 év múlva.
gloire · www.saulwilliams.com/ 2007.06.25. 02:05:14

Valóban üres! De....
Évente 1200 mrd befizetés, és 300 mrd költségvetési támogatás. Ebből azért cserren-csuppan.

Ha a befizetések háromnegyede, vagy egésze magánba megy, akkor lesz teljesen üres. Akkor már az állami egészségügy teljes költsége a költségvetésből megy.

Aki magánzó, az tudja, hogy a nem fizetőknek nem dolgozik senki.

Négy millió befizető van mindössze. A magánpénztár nem fog foglalkozni a nyugdíjasokkal (gyerekekkel, mint potenciális majdani befizetőkkel igen). Kimaradhatnak az ellátásból a kisebb jövedelműek (takarítónők, segédmunkások, és általában a képzetlenebbek).

Csak vállalkozónak kell lenni ahhoz, hogy lássa az ember a végét.

A vállalkozó/vállalkozás csak akkor végez kisebb jövedelmet hozó, vagy jövedelem nélküli munkát, ha annak hozadéka nagyobb, jól fizető megrendelés.

Már elnézést, de ezek a szocialista közgazdaságtant is éppen-hogy csak megtanult "vezérúttörők" akarnak kapitalizmust "csinálni"?
Semmit sem képesek átlátni. Csekély tudással, gyakran képzetlenül (mert Veres TSZ főkönyvelői gyakorlata nem számít annak, Drazsé jogi végzettsége már csak hab a pénzügyek tortáján, és még sorolhatnám)próbálkoznak egy kicsi, de azért országnak nevezhető "valami" irányításával.

Nekem egyre kevésbé tetszik, hogy rajtam gyakorolnak.

Üdv
Hetfű,reggel majd fél tíz;a mi kis bloggerünk témahiányban szenved,-vagy csak kevés a zsozsó,ill. most kapja az ukázt,miről-mit írjon????
beteg vagyok, te sötét faszkalap. de küldök neked egy százast, vegyél belőle kevertet.
boldogvagyok 2007.06.25. 08:50:27

Azért nem kell bennünket lebaltázni. Az ellenzék is "elkúrta". Nem kicsit, nagyon!

2002-től, az évi két naggyűlés, a permanens forradalom, pont a 2006-os választási kampány idejére tette fásulttá még a feltétlen híveiket is.

A kampány végtelenül rossz, és erőtlen volt (nincs jó kampány-szakemberük). Nem volt célközönsége a kampánynak. Orbán TV vitán feldobott, rendkívül rossz ötletei sok választót tartottak otthon (dupla minimálbér, 14-havi nyugdíj). Az ígéretek ellentmondtak a kampány fő vonalának (rosszabbul élünk, mint négy éve). A sugallt gazdasági nehézségek miatt egészen más vezérmotívum kellett volna.

Sajnos igen komoly hiba volt a szocialista szavazóbázis elhódítására tett kísérlet. Látni kellett volna, hogy a közszféra dolgozói, és a nyugdíjasok között nagyobb a támogatottsága a bal-liberális oldalnak.

Kossuth tér:
Kordonbontás - Fidesz utána eltűnik - néhány ezer ember spontán összejön - vezető nélkül vannak, mondhatni magukra hagyva. Az átlag még Kádár alatt szocializálódott. Nem szokta meg, hogy tennie kell magáért. Várja, hogy ellássák, megmondják neki, hogy mit tegyen. Nem szabad várni, hogy egyszerű emberek majd mélyebb összefüggéseket ismernek fel, és maguktól ébrednek rá arra, hogy mit tesznek velük, milyen jövő vár rájuk.

Ez az értelmiség feladata lenne, hiszen ők tanultak évekig, tudást, és széles látókört szerezve (?). Sajnos úgy tűnik, őket viszont meg tudja "vásárolni" a hatalom, vagy sekélyes ismereteik birtokában a "sikkes" - én megértem a reformokat, mert annyira okos vagyok - pózt veszik fel. Aki nem ezekbe a kategóriákba sorolható, annak meg eltörik a gerincét (mert arra baromi jó szakembereink vannak).

Hát ezért vannak 300-an a Kossuth téren, és nem is várható nagyobb tömeg. A becsapásunk körüli felháborodás már csökken, lassan Ferinek elhiszik, hogy bátor igazságbeszédet mondott. A hülye nem érti, hogy mi történik, akinek meg van sütnivalója, felkészül, vagy már éppen most is "túlél".

Üdv
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.06.25. 09:37:58

Mé csak neki? Én is szeretem az unit!:-)

Jobbulást!

Üdv
Ajtony!

Hogy jön ide a FIDESZ? Rólunk van szó!
Ref: eü

Sztem elég katasztrofális a helyzet, mert hiába vezettek be vizitdíjat, kórh.napidíjat, csökkentették az ágyszámot, a támogatott beavatkozásokat és rendezték (nagyjából) a befizetéseket, mégis csődközeli, működésképtelen állapotba jutott sok kórház, a rendszer rogyadozik.

Egyértelmű, hogy hatalmas suskát kellene belefektetni a rendszerbe, de miből? A magánbiztosítóktól? Vagy csak nem többet kell majd fizetni a biztosításért? (Ahhoz, hogy a jelenlegi szintet biztosítsák, nem az extra minőségért.)

És mi ez a regionális szarság? Hol van ebben a szabad verseny? Állam, mint résztulajdonos? Vagyis ha pénz kell az államkasszába, akkor ezeket a részvényplaketteket is piacra lehet dobni? (Mint tudjuk az "állam rossz gazda", és naná, hogy az, amíg szabad a rablás.)

Hol van leírva rendesen ez a legújabb agyrém? Így első blikkre nagyobb hülyeségnek néz ki, mint a szadesz korábbi verziója. És a holland faszi akkor most mit is szakértett?

TwÁ: dódulj mekh!
Nincs kedved nyitni egy üres postot offtopikolás céljából?
boldogvagyok 2007.06.25. 10:02:15

Szia!

Úgy jön ide, hogy ma MO-n tetszik, nem tetszik, két, a kormányzáshoz elegendő szavazatot szerezni tudó párt létezik.

Az egyik kormányoz (?), a másik ellenzékben.

A ködös, alkotmányozó nemzetgyűlés, és nemzetmentés, stb elveket hangoztató társaság nem rendelkezik tömegtámogatással.

Nincs harmadik erő.

Üdv
Ajtony!
Az egészségügy reform címszó alatti további rongálásának megakadályozásához nem kell feltétlenül kormányváltás.
A magyar társadalom egyszer már megmutatta, hogy tud erős lenni egy adott cél érdekében. Néhány, akkor még igen harmatos civil szervezet fellépése a mögöttük álló tömegekkel, elég volt a nagymarosi ügy megbuktatásához.
Most sem kéne több. 300 ezer ember Bp.-en, 200 ezer 6 más nagyvárosban elég jó nyomaték lenne.
Nem gondolod?
Az az érzésem, hogy az igazán kártékony elképzelések mindig az szdsz felől érkeznek. Az mszp-ben azért vagy ülnek egy-ketten, akik néha rálépnek a fékre (vagy legalább a látszatra adnak). Most, hogy a "kompromisszumos megoldás" szavazásra kerül, kiderül majd, hogy ez csak Gyurcsány görcsös próbálkozása a hatalomban maradásra, vagy előre le volt zsírozva az egész. Az is lehet, hogy a piszkos munkát megcsináltatják még vele, aztán lapát, az mszp-vezérek meg mossák majd kezeiket. Kíváncsi lennék, hogy kik azok az mszp-n belül, akik most osztják a lapokat, mert nagyon úgy néz ki, hogy nem Gyurcsány.

Ami felháborító még, az a média sunnyogása. Tudják ők nagyon jól, hogy nekik is leesne évente néhány milliárd a hirdetésekből, így nem elrontói semmi jónak. Mindenesetre értelmes, elfogulatlan publicisztikát még nem nagyon olvastam ebben a témában. Mindenütt az "állam rossz gazda" duma megy. Basszák meg, ha olyan rossz gazda, akkor adjuk ki a kormányzást is gebinbe...

Szerintem is ki kellene adni a kormányzást. :))
Nem az állam a rossz gazda, csak a magyar állam, ha francia vagy német állami tulajdonba kerül, akkor jó az gazda. Vajon mit tudnak ezek, amit mi nem? :)
boldogvagyok 2007.06.25. 11:48:40

Szia!
Cinikusnak tűnő, de inkább depis válaszom: Nem foglalkozik az átlag ezzel a kérdéssel, letojják.

2002-ben azt mondta egy fiatal lány, hogy nem zavarja a tandíj, mert ő már végzett, gyereket,lakást meg még nem akar, így a családokat szívató dolgok se zavarták.

Ilyenek vagyunk:-((

Üdv
kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.06.25. 14:46:23

A nyolcadik parancsolatot betartják, és betarttatják!
Ennyi.:-))

Üdv
Ajtony 2007.06.25. 21:28:25

Katolikusoknál a hetediket.
index.hu/politika/belfold/bizt6579/

Ismét egy írás amiből az derül ki: nem tudni, miért lesz jobb a több-biztosítós rendszer a lakosságnak, de még az sem, hogy miért lesz jó a biztosítóknak.
És persze szokás szerint egy szó sincs arról, hogy a rendszer működtetése mennyivel kerülne többe, mint amibe most kerül (22 milliárd/év).

Ha megemelnék az OEP költségvetését duplájára, kirúgnák a fél managementet (meg az EÜ-miniszter picsát), odatennének pár értelmes ürgét, és köteleznék a céget, hogy a klotyópapírvásárlásig bezárólag minden kiadást rakjanak be egy publikus adatbázisba, bizonyára jobban járnánk mi állampolgárok, mint ezzel a sehol ki nem próbált szisztémával, aminek láthatóan annyi a lényege, hogy halásszunk nagyokat a zavarosban.

Egyébként meg szurkolok az olajos újságírónőnek, hogy ki tudja teríteni a lapjait (ekkora médiafigyelem mellett csak nem tudják megfélemlíteni/kicsinálni/megvesztegetni). Kár, hogy büntetőjogilag jórészt elévültek ezek az ügyek, pedig be szép is lett volna néhány rohadt politikus ribancot és stricit rács mögött látni végre.

Nekem a sorsolásos rész tetszik a legjobban. Muhaha. Közgazdaságtan felsőfokon. Kac, kac. Szabad verseny. Hahaha.

De a legjobb, hogy akárhányszor leülnek kompromisszumot kötni, mindig egyre közelebb kerülünk a szadesz teljesen magán-modelljéhez. Vajon mi a frászt kap cserébe a maszop?

Persze a legnagyobb lenyúlási lehetőség éppen ebben a rendszerben van. Szépen apránként, százalékonként, sőt régiónként lehet majd bizniszelni. Ha az egészet egyszerre akarnák magánosítani, nyilván a sajtó és az ellenzék figyelő árgus tekintetei mellett, kevesebbet lehetne nyúlni, de így elaprózva.... Ráadásul egy áttekinthetetlen kusza hálózat alakul majd ki, ami újabb befektetéses, szerződéses trükközésekre ad majd lehetőséget és a sajtó/ellenzék képtelen lesz nyomon követni, max. néhány kirívó esetet.
Az állami rész eladásából keletkező zsetont állítólag az eü. fejlesztésére költik, de sztem a kormányközeli cégek már lesben állnak erre a zsetonra. Szval nagy lenyúlás lesz, állami pénzből, mialatt megcsinálják a szükséges befektetéseket méregdrágán, hogy ne a biztosítóknak kelljen irdatlan összegeket pumpálni a rendszerbe. Így szinte kizárólag nyereségesek lehetnek: csak minimális befektetéssel (marketing, adminisztráció) bezsebelik a pénzt, lehúzzák a profitot, és csak annyit költenek, amennyi pénz marad a kasszában. A jelenleg felállított rendszer éppen ezt a tutit biztosítja.
df
Hagyd abba az álmodozást.
Az APEH már rég megoldotta a személyre szóló nyilvántartást. Gondolod, hogy a TB-nél (nyugdíj+eü) nem lehetett volna? Csak akkor nagyon egyértelmű lenne ki, mit nem fizet be. Például az állam. Mert sok mindent előírt, de nem fizetett érte!
Nem az OEP dönt az ilyesmiről. Ő csak bűnbak lehet.
Olyan ez, mint az ügynöktörvény, a titkosszolgálati akták vagy a képviselői költségtérités. Ki fogja megszavazni? Melyik pártnak érdeke?

Azt írtad, hogy ha csak a magánszektor a jó, akkor a kormányzást is gebinbe kell adni. Csak vigyázz, mert az SZDSZ gyorsan kitalálja, hogy privatizáljuk az MNB-t is.
Az OEP-nél eddig nemigen volt ellenőrzés. Vajh miért? Nyilván kellene egy ilyen szervezet. Igen, költség az eddigiekhez képest. Viszont mennyivel olcsóbb lenne, mint a magánbiztosító(k).

Iskolákat, intézményeket, településeket összevonnak, közös gazdálkodásra kényszerítenek, mert így költséghatékony. Az OEP-nél ez fordítva van. Fel kell darabolni, akkor lesz költséghatékony.
boldogvagyok 2007.06.26. 13:06:03

-----
Az OEP-nél ez fordítva van. Fel kell darabolni, akkor lesz költséghatékony.
-----

Ezt azért kifejthetnéd, hogy miért. Nem tűnik valami megdönthetetlen érvnek.
a nagytőke a rossz a gusztustalan a nemzethalál
le a kapitalizmussal, éljen az államszocializmus!


[gúnyosan mondta]
"dark"-nem tudsz olyan "sötét jövőt" elképzelni,mint ami a mostani rendszerrel beköszönt.Sajnos.
RE: kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.06.26. 13:51:11

"Ezt azért kifejthetnéd, hogy miért. Nem tűnik valami megdönthetetlen érvnek."

Szmájlival a végén értendő, csak éppen a téma nem annyira humoros...

RE: boldogvagyok 2007.06.26. 13:06:03

"Az OEP-nél eddig nemigen volt ellenőrzés. Vajh miért? Nyilván kellene egy ilyen szervezet. Igen, költség az eddigiekhez képest. Viszont mennyivel olcsóbb lenne, mint a magánbiztosító(k)."

Ez is tök egyszerű lenne: az Állami Számvevőszéket kellene megbízni a feladattal, aminek az elnökségét viszont a mindenkori ellenzék adná esetleg civilekkel vagy külföldi független szakértőkkel vegyesen.

Az ÁSZ felügyelné a kormányzati gazdálkodást, a pártok gazdálkodását, az MNB-t, az állami kézben lévő cégeket, az OEP-t és a nyugdíjpéztárat is. Bármilyen gazdálkodási adathoz hozzáférhetnének, viszont az ő összes jelentésük is azonnal publikus lenne.

Nem hiszem, hogy ÁSZ-ból lehet, meg azt sem, hogy érdemes, joli-jokert csinálni. Az ÁSZ honlapja tele van a jelentéseivel. Ezekben sok mindent körülírnak. Lehet, hogy le is írnak egy s mást, csak az viszont nem nyilvános. Ha azzá tennék már ott is évek óta állna a bál, mint ahogy az ügyészséggel volt.
Van egy KEHI is. Szorgalmasan vizsgálja - kormányutasítás szerint - ki veri át a kormányt. De, hogy a kormány hogy ver át minket, az sosem nyilvános.
Az ellenőrzéshez erős jogosítványokkal rendelkező, kormánytól független szervezet kell - anyagilag is! - és civil részvétel. Meg büntetőjogi következmények. De hol vannak nálunk stabilan műkődő civil szervezetek, ezen a téren? Egy közgaszdász Greenpeace. Sok, részterületekre vonatkozó szakértővel.
És azért legyünk tárgyilagosak. Tényleg vannak államtitkok (is). Ami most folyik, az viszont a hatalommal való visszaélés, az információk visszatartása, csemegézése, "összegzése".

Úgy tudom Churchill mondta, "Én csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam."
boldogvagyok 2007.06.26. 17:33:51

Az ÁSZ a gazdálkodás jogszerűségét vizsgálja, nem a célszerűségét.

Szerintem a jogszerűséggel kevesebb a probléma.

üdv
Na én csak egy dolgot jegyeznék meg: a németek _sem_ léptek túl a múlton. Mit tanulnak Hitlerről? Gyakorlatilag semmit, szinte kimossák a gyerekek agyát, hogy ne is gondoljanak Hitlerre. Tabu téma igazából. Közben persze a "fasiszta" párt meg erősödik, és nem véletlenül. Ezeken a témákon sosem fog túllépni az ember. El lehet gondolkozni rajta, hogy akkor most mit kéne tenni..Kibeszélni? Tényleg megoldaná? Sokaknak kellemetlen lenne, ergó félelem, gyűlölködés. Vagy elfelejteni az egészet, de úgy, hogy teljesen ködbe vesszen Hitler, kádár vagy akárki más. De akkor meg nem tanulunk a történelemből. Új kérdés: mi, az emberiség, hogy sok mindenről tudunk és értünk és elrettenünk a múlt miatt..tényleg ezen múlik, hogy most nem egy atombunkerből küldjük a ki üzenetünket? Szerintem nem. Elméletileg tanultunk a történelemből, gyakorlatilag nem. Azok pl akik, annó 2002es választások után nyomták kinyújtott karral, hogy "VIKTOR, VIKTOR!", azok mélyen megvetik és gyűlölik a kommunizmust és minden kistestvérét, ugyanakkor _pontosan_ olyanok és ha akkor éltek volna _pontosan_ ugyanazt csinálták volna, csak a szöveg nem Viktor, hanem "Rákosi". Mulatságos, siralmas. Az ostoba emberrel nem lehet mit csinálni. Sem a szép szó, sem a történelemóra, sem semmi nem segít.

üdvözletem
Tényleg nem értem a Kádár-nosztalgiát, főleg, ha amúgy írástudó embereknél tapasztalom. Nyilván van egy szűk csoport, aki a Kádár féle kollaboráns rezsim közvetlen haszonélvezője volt, de aki magára nézve valamennyire is leírónak tartja a demokrata szót, az talán ne próbáljon megmosdatni egy idegen hatalom direkt katonai megszállásával hatalmon tartott, alkalmasint véres kezű quislinget. Vagy ha mégis, akkor legyen szíves tudomásulvenni, hogy történelemszemlélete nagyjából annyira kimunkált, mint egy kopaszra nyírt neonácié.
Ja, mielőtt megkapnám a menetrendszerű fidesznácizást: végtelenül undorítónak tartom, hogy valami mikiegerek meggyalázták a sírját. Szerintem ugyan még életében járt volna neki a kötél, de egy sírrabló szerintem nem homo sapiens sapiens.
Erre Hofi sírját is megrongálták! Most akkor foglaljak állást! Ezt már jobban sajnálom! Hofi vs Kádár két ember egy sors.
Salgo2 2007.06.19. 15:03:12

Öcsém, te olyan buta vagy, hogy ha tudnád, hogy a Föld forog, kapaszkodnál.

Ha megnézed a felsorolt eseteket, laktanyákat támadott meg a tömeg (oké, csak közeledtek, a fegyverek átadását követelve). Persze amikor te voltál katona, biztos az volt az eljárás, hogy ilyenkor gyorsan felmérést végeztetett a parancsnok, és a szűzfiúkat küldte ki fehérneműben, sóval meg egy kis komiszkenyérrel (prófunt) fogadóbizottságként, majd miután azokat agyonverték, szépen agyonlövette egymással a helyőrség embereit, aztán végzett magával.

Baszd meg, ha egy laktanya felé tömeg közelít handabandázva, ma is minden normális tiszt a tömegbe lövet, ha felszólításra nem húznak el a picsába.

A bíróság meg utólag, nyugost körülmények közt, évek alatt könnyen hoz bármilyen ítéletet. Lennének ott a helyszínen, és próbálnák meg akkor, pár perc alatt.

killerbate 2007.06.19. 15:12:43
"mert ennyi erővel bármelyik mocsok fasiszta gyilkost is le lehet annyival tudni, hogy a királyok előtte is öltek."
Igen, épp ahogy te teszed Horthyval, aki valójában mocsok fasiszta gyilkos volt.

killerbate 2007.06.19. 15:34:32
"a társadalmat a 40 év rontotta el."
Hát nem tudom, te hol éltél akkor (valószínűleg sehol), de kicsit biztonságosabb volt akkor kimenni éjjel az utcára, mint most. Nem véletlen, hogy akkor sokkal kevesebb kocsi járt, mégis voltak stopposok, mert aki felvette őket, joggal bízott abban, hogy nem gyilkolják meg az utasai, a stoppos meg be mert szállni, nem félt, hogy eladják kurvának Olaszországba, vagy szervdonornak akárhová.

Mellesleg nagyon tetszik sok olyan "hozzáértő" írása, akik csak a hírekből meg könyvekből ismerik a Kádár-rendszert, de véleményük, az van róla.
habitang · www.mixtura.blog.hu 2007.06.19. 19:48:35
"A lehel térről helikopterrel vitték neki a bakonyi vadászítra a lángost mert onnan szerette."

1. Te biztosan láttad... Nem volt jellemző rá az ilyesmi (ahogy a helikopteres vadászat sem - ez nem azt jelenti, hogy az akkori államapparátusban senkire), szóval ez tutira kamu.

2. A Lehel térről nem vihették, mert nem volt Lehel tér.
Kedves katolikus embertársaim:

Ami \"urban legend\":

- az egyház nem kapja meg az oktatásban a fejkvótát (de, megkapja)

- műemlékek védelmi pénzből is arányosan (csak pályázni kell, ja hogy ahhoz nem csak sírni kell, kínos)

Ami gáz:

- ezen felül az államtól 55 milliárd megy egyházakra. (+a 2 x 1%) Ebből 22 milliárd a katolikusoké. Az én adómból is. Ateista vagyok. Szóval igenis elvárhatom a paptól, hogy részben ugyan, de az én pénzemből ne hirdessen pártokat.

- legyen az érték a sajátja. Ne erőltesse rám a saját erkölcseit. Pl: ha én akarok eutanáziát, ne pofázzon bele, nem vagyok hívő, semmi közöm hozzájuk, stb.
Ezt nem ide akartam, bocs. :S
süti beállítások módosítása