W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Return of the Takarodj

2008.10.09. 06:00 Tóta W. Árpád

Lesz Takarodj 2, a nagysikerű akciómusicalnek készül a második része. A folytatást Orbán Viktor jelentette be, aki azzal számol, hogy megkapja a főszerepet.

Orbán Viktor a róla elnevezett OV TV-ben mondta ezt, egészen pontosan abban a pózban, ahogyan a limuzinszocialista Gyurcsány Ferenc beszélt az adócsökkentésről és egyebekről, valaha. Viszont Orbán itt nem ígérget. Egészen mást csinál. Körülbelül azt mondja:

Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek. Belátta tehát, hogy számára sem járható út többé, hogy tejet-vajat-ingyenlófaszt ígérjen mindenkinek, aztán csak a cinkosainak mondja el, titokban, mi az, amit ezzel szemben muszáj megtenni. Nem taktika, hanem a felismert kényszer szorítja rá, hogy legalább csepegtessen némi reálszöveget, a Kéri-beszéd után újra. Arról, hogy bár bizonyos nagyon ostoba, elmaradott, retardált polgártársaink úgy tudják, de ő nem képes megetetni tízmillió embert öt kenyérrel és két hallal. Az egy másik faszi volt. A néninek tévedni tetszik.

Ugyanazok a torkok fogják ordítani, hogy Orbán takarodj, mint akik Gyurcsány ellen ordítanak. Ezt mondja. Tehát akik most játsszák az eszüket, és 2006 óta folyamatosan, azok nem forradalmárok, meg jogosan felháborodott civilek. Nem igaz, hogy az egyetlen megoldandó probléma Gyurcsány Ferenc személye. Az is egy feladvány, de a dobálástól meg ordítástól, halálos fenyegetőzéstől nem lesz jobb semmi se, sőt rosszabb lesz.

Tisztelt hülyék!


Orbán Viktor azt üzeni a mélyen tisztelt nagyonhülyéknek, hogy amit ők problémákról és megoldásokról, úgy általában a világról gondolnak, az többnyire tévedés. Ez egy nem is túl rugalmas elszakadás a szélsőjobbtól. Nem igaz persze, hogy eddig össze lettek volna nőve. De így valamivel mégis kevésbé vannak. Még a Wittner Mária néninek kellene elújságolni, hogy tévedni tetszik neki, úgyhogy nagyon helyesen ragtapaszozta le a száját, maradjon is úgy.

A kormányzó pártot könnyű utálni, mondja Orbán, ezért fogják őket is, ha jönnek. Tehát nem minden részeg bömbölés automatikusan hőstett, nem minden gyűlölet és megvetés megalapozott, amit a Gyurcsány-kormány kapott eddig. Hiszen az agyatlan bolondok, akik őneki, a tutifrankó államférfinak is ordítani fogják, hogy takarodjék, most is azt ordítják. Ez, ahogy Orbán szavaiból kitűnik, nem igazságos és nem illendően formába öntött gyűlölet, ami leginkább tudatlanságból, felvilágosulatlanságból ered. Ilyen például felróni egy államférfinak, hogy jól felszerelt, drága autóban ad interjút, és nem egy Barkas platóján, ugye.

Így jár le egy jól bejáratott, sokáig listavezető sláger, a Gyurcsány-gyűlöleté. Beérett, legitimmé vált a felismerés, hogy nem ilyen egyszerű ez. Ma már nem a lényeglátás és a kreativitás ünnepe, ha valaki nekifutásból leköpi Gyurcsány fényképét. Csak amolyan suta ostobaság.

Pedig nem volt olyan régen, hogy a Gyurcsány-kormány alkalmatlanságát azzal illusztrálta minden második Fidesz-agitátor, hogy nézze meg, drágacsintalanúr, hát ki se mernek már menni az utcára, hát akit ennyire gyűlöl A Nép (!), az eleve nem lehet jó miniszterelnök. Mert ha az lenne, akkor pogácsával szaladnának utána a menyecskék, és legfeljebb attól kellene félteni, hogy agyonpuszilják. Orbán Viktor tudomásul vette, hogy ez neki sem fog menni. Nem tud radikálisan (magyarul gyökeresen) mást csinálni, ezért a radikálisok (magyarul gyökerek) igényei kielégületlenek maradnak. A Zsidesz-kormány sem fial turulmadarat. Sem szocializmust.

Vérhiány


A népszavazással és a Gyurcsány-gyűlölet terelgetésével olyan sokaságot sikerült összehozni, akiket kormányról egészen biztosan nem lehet boldoggá tenni. Tudjuk, mit akarnak azok a torkok. Leginkább vért. S ha megtörténik a Változás, és a Nagy Sátán végre, ahogy a nép óhajtotta, eltakarodott – akkor meg fognak sértődni, hogy nincs vér, nem lőtték szét tankkal az RTL Klubot, és zsidótörvény se készül. Lám, Szlovákiában Robert Fico kooptálta, legitimálta a szélsőjobbot. Azóta kénytelen etetni.

És sikerült, ugye, elnök úr, megértetni az emberekkel, „a demokrácia nem arról szól, hogy négy évig kussolunk”. Hanem hőzöngeni kell, ordítani, fenyegetőzni, és bármilyen ócskán összetákolt érvekkel, répássyakkal meg szijjártókkal támadni mindent, amit a kormány tenni merészel. Továbbá népszavazni. Látszik a holdudvar szakértőinek nyilatkozatában, vagy akár a civil Fidesz-szavazók véleményén, hogy tudatában vannak: a beteges Gyurcsány-gyűlölet egy viszonylag értelmetlen, sőt talán egyenesen káros döntésbe vitte bele őket. Amelynek konkrét hatásai – az önrészfizetés elvetése - hosszú távon behatárolják a magyar jövőt, míg a szimbolikus, személyválogató győzelem feletti öröm elröppen egy év alatt.

Nem lesz sétagalopp, és Orbán ezt tudja. Nyilván nem most jött rá, csak eddig elhallgatta. Hazudott, amit taktikailag jónak látott. De most, hogy ott áll ante portas, végre felfogta, hogy a debil hazudozásnak keserű a leve. Sokáig tartott az őszödi beszéd hatásainak feldolgozása, de csak meglett: el kell mondani előre. A vízágyúkról pedig időben gondoskodni.

Bűn és bűnhődés
2010: Az Úr odüsszeiája



Címkék: kampány orbán fidesz gyurcsány zavargás hülyemagyar

322 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr73704445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

“Programja meg mar rengeteg volt, ami megint baj, legalabb annyira, mint ha nem lenne.”

Ezzel arra utaltam ovlna, hogy a tobb program talan nagyobb baj, mitn ha nincs. Mert a tobb program a tanacstalansagot, kovetkezetlenseget mutatja, ami talan roszabb egy rendszernek, mitn ha nicns semmi program ra, mert valamilyen keretek kozott amugy is eldocog, elmukodget.

Az orvosok Fidesz elleni nagy ellenkezesevel kapcsoaltosan mai napig el bennem a szegedi hoborges, az privatizalando korhazzal kapcsolatosan, amit meg Mikola ur eroltetett volna, Fideszes segedlettel, majd a valasztas utan azonnal szelkakas jott.

A szakmai szervezetektol tanacsot kerni meg en is tamogatom, de tegyek nyiltan, rendszeresen a partok, nehogy utana vadolni lehessen barmivel is.(marmitn a szervezeteket, a partoknak minden midnig midnegy)
szvsz-t ennek a postnak az a gyenge pontja, hogy kissé túlértékeli ovi esélyeit, ergó túlzott jelentőséget tulajdonít bármilyen kijelentésének. tegnap, mintha orosz kémektől védte volna csányit.

és akkor miért gondolnánk, hogy tökhülyék. a pénzügyi válság cunami ugye elindult és senki sem látja még a tetejét. még a végén majd örülhetünk egy zéro növekedéssel is, ha a németek lemennek recesszióba. mintha az usában államosították volna néhány nagy hitelbankot, de a bizalom oda. mikor éri el a betéteseket, a részvényeseknek már annyi.

na szal valaki most baszott olcsón megveheti az otp részvényeket, talán még a többségét is. lesz egy állami irányítású otp és minden betétes megnyugszik valamennyire. most lesz tele a gatyája a közép, de főleg a felső osztálynak. hajajaj... mikor esnek ki a tízmilliók és csak úgy ukk-mukk-fukk. mert az amerikai középosztály kicsit túl jól élt.

na erre, azt mondani, hogy erről is a fletó tehet, ma már aligha mondhatja a fidesz papagájkórus. szar ügy, de az mdf frakció is pont most szűnt meg. meg ez a gatyában vezetgető katona is akkora kisgazda kitűzővel nyilatkozgat furcsákat...

ha meg fletó holnap levajaz egy előrehozottat jövő őszre. na akkor baszott erős aduk vannak a kezében, mert ez az ember nyerésre játszik a sakkban. és nem vagyok benne biztos, hogy elfogadja a remi ajánlatot a hátsó szobák mélyén.

ettől a kis cunamitól sokkal izgalmasabb a belpolitika, mint azt a népszavi után várni lehetett. ja. az szdsz is pont a legjobbkor ugrik rá a határozott liberális éjjeliőr, azaz gyenge és kis állam útjára. amikor százezerrel tolják a nagy és erős országok a bankokban. jól mondják az igazi konzervatívok a tengerentúl. ez már maga a szocializmus! :DDD
persze az sem növeli orbán politikai mozgásterét, hogy pont most mondott le levélben az az egyszem smuck ember. innentől dávid ibolya már csak két dologban reménykedhet:

1. nagy siker lesz politikai emlékirata: "a kisgömböc igazi arca" címmel.

2. kap egy valakit a szociktól, hogy maradjon frakció. cserében elfogadja a külügyi tárcát, a rest of mdf meg szabadidejében korrupciót üldöz társadalmi munkában. máris megvan az új koala, mert ugye a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokért kínál a politikában is.

vagy dávid ibolya visszamasírozik a fideszbe, s lesz még egy kdnp? azért a politikai perverziónak is vannak határai. vagy nincsenek? :DDD
de vissza a sub-hoz:

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_a_transzatlanti_egyuttmukodest_tamogato_magyar_jobboldalt_szeretne.82794.html

ez azért nagyon komoly hír, bár ovinak néhány hete sem sikerült fontos amerikai döntéshozóval lejattolni kis turnéja során. persze ebben a gyorsan változó világban obama majd biztos átöleli és viccelődve érdeklődik nála a magyar gárda licence-ről. :DDD
Véleményem szerint a Székely hímnuszt énekelni, nem ciki. Ha valaki annyira balra lóg, akkor szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy vannak más országok, ahol magyarok élnek. Szeretnek ott élni csak gáz ahogy bánnak velük. Aki szerint nem így van, az pattanjon kocsiba ozt nézzen szét máshol is mint Pest megye.

Vagyis kedves bal oldali és nagyon liberális elvtársak, a jobb oldali pártok, meg a droidjaik így fejezik ki SZOLIDARITÁSUKAT! Gond? Akkor ne menj oda, Én sem megyek, nem zavar csak nem járok ilyen helyekre. Továbbá attól még senki sem lesz Auswitzban foglár, hogy árpádsávos zászlót lenget. Azt hiszem erre mint demokráciában élő egyednek van joga. Horogkeresztet, nyilaskeresztet, és vöröscsillagra vonatkozóan viszont nincs joga. Vagyis ezen egyedek remélem Heinekkent sem isznak, mert konzekvensek.

Egyébbként Én a már nem tudom hol vagyok, sok mindent meghallgatok, de semmit sem hiszek el, és szavazni sem tudom hogy elmegyek-e... Árral szemben nehéz úszni.

A fenti cikkről is nehéz megmondani, hogy miféle hátsó szándék szűlte, mert Tótha elvtárs ritkán ír valamit backorder hiányában. Jókat szoktam rajta röhögni.
A gond itt is az, hogy sok a féligazság, Viktor most van a csúcson Feri talán most van lent, de lassan már ez senkit sem érdekel, mert most a Szadesz - Mszp érdek inkább a politikától való elfordulást javasolja a nagytömegnek.
Ha választás is lesz, akkor az alacsony részvételi arányra játszanak, akkor a droidseregek összecsapnak, esetleg pár új szereplő is bejut. Ez nekik jó, hiszen még győztesen is kikerülhetnek, vagy legalábbis nem lesz 2/3-os fidesz.
"cserében elfogadja a külügyi tárcát"

az egy újabb szép illusztrációja lesz a külügyek helyiértékének.
kedves lapi

gyönyörű a szöveged, gratulálok,

a miniszterelnököd szerdán még azt írta a blogjában, hogy nem gyűrűzik be...

nos, vannak olyanok akik a buta nőket szereti, de ezt ritkán szokták leírni...

Te itt kétnaponta vallomást teszel Gy. F. iránti olthatatlan érzelmeidről...

Namostan, sztem ez a baszott válságosdi jól jön a feriéknek, mert hisz mostantól minden szart a globális gebaszra kenhetnek.

193 voks kell nekik a zöldségvetéshez, ebből 188 eleve megvan (2 fő tartós beteg nélkül), ehhez jön Gyenesei, a valszeg áruló Lengyel Z. és Tóth A., és újabban Vas J. exMDF. Hiányzik egy voks a 193-hoz. Ki lesz az?
Esetleg szavazáskor kimegy 2 szadista?
Jó kis érv lesz majd a vitában, h válság világválság idején nem lehet egy ország zöldségvetés nélkül. Nabazmeg, télleg: mi van, ha ilyen kiszámíthatatlan helyzetben nincs vetés?
Mire vetni?
Ki tudja vki ma számolni, h mi lesz holnap?
Faszt. Méretest, kékerest. Veres ma módosít, és holnap?
Vki itt emlegette Szily blogját, mint riválist, és hát akkor nyaljunk be egy méretest Árpinak:

Azé' baxki, te sokkal jobban megműveled a pennát! Nálam ez fontos szempont, ezért oda csak fröcsögni járok;-)))
ide is fröcsögni jártál, amíg volt rá mód :P
vagy megszületett a magyar.... ki is?

index.hu/politika/belfold/dikontracss0/

ja megvan!!! a jeanne d'arc! :DDDD

ugyan ne félj!. én a politikában meg a sakkban nem az álmaimról delirálgatok, hanem próbálom használni az eszemet. hát ennyire fussa, hogy nem hiszem, hogy dávid ibolya csak úgy meg-zsándárkosodna, hipp-hopp. meg azt sem hiszem, hogy a politika kisasszonysport. erről meg éppen a jobber sajtó világosította meg véglegesen korábbi kis naiv agyamat. szal nem kisasszonysport, fletó pedig nyerésre játszik. és egyre jobb esélyekkel. viktor meg a szokásoshoz képest sokkal korábban pukkad ki. pedig a célszalag még messze.

nem is hiszed mi minden történik a világban akár egyetlen év alatt. ha nem hiszed olvasd vissza twánál a háeszeket.

vagy már senki sem beszél 2/3-adról és alig van mosoly a hittévén. megint az a sok nemzethalál vízió jön majd. jézus mária...
"ide is fröcsögni jártál, amíg volt rá mód :P"

Árpád ne rángasd a malac bajszát, mert még úgy jársz, mint Ibolya:)
"a miniszterelnököd szerdán még azt írta a blogjában, hogy nem gyűrűzik be..."
Valószínűleg a válság nem olvasta :)

"valszeg áruló Lengyel Z."
Nem erős ez egy kicsit?

"Nabazmeg, télleg: mi van, ha ilyen kiszámíthatatlan helyzetben nincs vetés?"
Ha nincs vetés, nincs aratás :)
Egyébként meg a tavalyi számok szerint megy minden tovább, ami az inflációt figyelembe véve, igen komoly megszorítást jelentene és lenne nagy sírás-rívás.
Off egy picit, dehát mindenki ír róla:

A 300. HUF vizitdíjat, "Nem ingyenes az egészségügy!" felkiáltással vezették be.
Indok:Marinéni ne üljön havonta 64 alkalommal a rendelőben, Béluskát (aki 27 éves) ne vigye az anyukája szimpla meghűléssel 3szor orvoshoz. OK.

Az eü rendszer a többieknek (dolgozó paraszt, pl. én) nem ingyenes.
Csak egy gesztus kellet volna: Paraszt! Ha fizetes rendesen a TB-t akkor nem kell neked plusssz! 300. HUF-okta fizetned. (Úgysem mersz menni az orvoshoz, különben kirúgnak a melóból).

Nem akarok a szadesz meg Ferenctest vértanácsadója lenni - annak ott volt Gál Junior, jól is nyomta, minden bejött - de ilyen stílussal, hogy "Kussolj paraszt, úgyis megcsináljuk!" ilyen reformot lehet csinálni.

KB. ez adta a szelet a fidesz vitorlájába.
Ha sarokba szorítják, úgy látszik még mindig igaz: A magyarnak nem parancsolhat senki!
Lapi

bocsi, de Árpádon és rajtad kívül az átlag magyarok közül már senkit nem érdekel Gyurcsány sorsa... közömbös, nem érdekes hogy a hatalma érdekében hogy hazudik, csal, trükközik, osztogat-fosztogat, te ezt nyerésre játszásnak mondod- én gátlástalan pszihopatának,

ez már haláltánc, no nem csak a Ferié, mindazoké, akik a nyolcvanasévekből itt maradtak tehetségtelenségükkel, műveletlenségükkel, bekerültek a hatalmi osztályba és nem tudnak elmenni a b... p...ba. pontos úgy viselkednek mint Kádár János a teljes elhülyülésig kapaszkodott a hatalomba... tőle tanulták amit csinálnak...

megnyeri Fletó a 2010-es választásokat? akár még az is megtörténhet, meg az is, hogy úgy végzi, mint sok más magyar miniszterelnök...
"Paraszt! Ha fizetes rendesen a TB-t akkor nem kell neked plusssz! 300. HUF-okta fizetned"

pont ezt írtam anno. egyébként ez is demagóg lett volna - a biztosítás és az önrész összefér -, de kihúzta volna a méregfogat.
már bocsáss meg, kedves ne félj, de ki a f*** akar "átlag magyar" lenni??? plusz, ki beszél ma már kádárról? ja, akinek más nem jut eszébe. ez olyan a politikában manapság, mint az "izé" a beszédben. átlagmagyaréknál...
mér nem veszel használt autót?
az új autó a létező legrosszabb befektetés. a jó, talán a subprime kötvények után.
Off:
Ha jól értem, ez a másik íráshoz (hitelpiaci válság) ment volna. Azért a gyártók sem estek a fejükre. Az új autó addig van hibamentesre tervezve, amíg a gyári garancia fennáll. Utána "tervszerű" elhasználódások következnek nagy költségekkel. A gyártók sem akarják saját piaci esélyeiket egy tökéletes konstrukcióval ellehetetleníteni.
A TB és az adó befizetését feltételezni ebben az országban elég nagy demagógia. Itt csalni alanyi jog. Az ideg aki nem tudja hogyan kell. Sőt továbbmegyek, mivel a törvényeink tálcán kínálják a csalást, nem igazán lesz itt fehéredés.
Amíg megy a mutyi addíg szar lesz annak aki dolgozik, és mondjuk nem a szegény magyar vállakozónál minimálbérért főállásban, és másodállásban vállalkozóként, mert ugye akkor má nem is kell TB-t fizetni, csak a főállás után. És micsoda véletlen, hogy a mellékállás éves átlagban jobban fizet mint a főállás. Szal az ilyen élőlények pofáznak általában hogy 300 Ft... Meg adóteher, és egyébbként a szörnyű sors. Vannak asszem kb 500-600 ezren. Öszehordanak bruttó 300-400 ezret, és befizet belőle jobb esetben 30-40 ezret. Addíg amíg ezt Liberális alapon, az ártatlanság vélelme alatt lehet, addíg itt nem lesz rend.

csongorbela

Aé vagy agyatlan droid, mert a következményeknélküliségről beszélsz, elbújsz a tömegben, akadályozod a kormányt a munkájában, aztán röhögve/dühösen számonkéred, hogy hol vannak a reformok, meg hogy elkurtátok.

Szánalmas vagy, az agyatlanságoddal, azzal, hogy a bizonygatod, hogy jó döntés volt az, hogy elkúrtál az _én_ életemből is két három évet, me odamondtál a Fletónak, AKI MÉG MINDIG MINISZTERELNÖK!!!!

Az országot gáncsolta a droidsereg, nem Fletót...

És Ovi adta erre a parancsot.

EZ az amit nem kéne elfelejteni.
"a nemzetközi helyzet fokozódik, elvtársak!" mondta őze lajos és igaza lett.

a domino tovább dőlt az éjszaka: "Bukik a Morgan Stanley is"

www.klikkbank.hu/valsag/20081011-esik-a-morgan-stanley.html

szekeres elvtárs meg mondja éppen a nap keltében verebesnek, hogy tegnap az mszp elnöksége úgy döntött, drámai a pénzügyi helyzet, felhatalmazást kérnek tehát a legújabb fletó csomaghoz.

szal fletó mögött a nemzeti bank, orbán mögött meg csányi? na hétfőn igent vagy nemet kell mondani a fidesznek. sworon kívüli eljárást kér fletó, hogy azonnal életbe lépjen a csomag, nincs idő már január 1-ig sem várni. a cunami felülírja a pitlák pártpolitikai érdekeket. vagy előrehozott választást és az azzal járó hónapokig tartó "béna kacsa" kormányt akar a nép?

persze van olyan opció is, hogy a hétvégén szily katalin, esetleg gráf, vagy szekeres, pláne kiss megbuktatja fletót.

na én azért nem az utóbbira fogadnék.

ja és elolvasnám ezt a kis cikket itt ni, hogy tudjuk, miről is beszélünk ma. meg holnap...

hvg.hu/itthon/20081010_gyurcsany_valsag_csomag.aspx
Ha nem lesz költségvetés, az nagy csapás az államról lógó népnek. Szerintem sokan szurkolnak ezen odafönt. Pusztán széttárják karjukat, és félmosolyok között megmondják, hogy nem tehetnek semmit sem. Az ország javuló pályára áll, valamelyest, a parasztnak meg így-is úgy is nyögni kell.
Olcsó szlovák tanfolyamot keresek, tud valaki segíteni?
Kedves lapi

az a mentalitás, ahogy a balliberális politikai és gazdasági osztály ragaszkodik a 2002-ben kialakult státuszkohóz, ahogy bármilyen eszközzel ragaszkodik egy jövő nélküli állapot fenntartásához az maga a nyolcvanévek, Kádár-rendszer évtizedes haláltánca,

itt a válság, Gy. F. és körei leszarják, számukra csak és a te számodra is csak a 2010-es választás megnyerése a cél: lásd a Gy. F. és Veres válságkezelő javaslatait, amiknek lényege továbbra is a választóik: a nyugdíjasok, állami járadékosok és segélyből élők érdekeinek érdekeinek érvényesítése mindenki mással szembe, kárára,

milyen érdekes ezzel szembe Békesi szövege:
"Mi a teendő?

Joggal merül fel a kérdés: kezelhetők, mederben tarthatók e hazánkban a romló folyamatok, elkerülhető-e egy nagyobb gazdasági krízis? A válasz: igen! Ehhez azonban világos gazdaságpolitikai koncepció és határozott cselekvés szükséges.

Most van igazán szükség az állam kiadásainak csökkentésére, a halogatott reformok folytatására, az adók és járulékok, valamint a jegybanki alapkamat mérséklésére, kiszámítható gazdaságpolitikai program meghirdetésére.

A túlhaladott konvergenciaprogram helyére új stratégiát kell állítani, amelynek központjában a gazdaság versenyképességének növelése áll.

Ezt a gazdaságpolitikai programot egy világos és számon kérhető keretbe kellene foglalni, ami kényszerpályára állítja a mindenkori döntéshozókat.

Ez a program az euró magyarországi bevezetésének programja. Nem várhatunk vele tovább!

Illúzióink azért ne legyenek: Magyarországon vagyunk!


Békesi László
közgazdász, egyetemi tanár"

na, mai pártkongesszuson nem a Békesinek fognak csápolni, hanem az öreg Kádár-Gyurcsánynak, aki megvédi népét... Orbántól-Békesitől-gazdasági válságtól...

Lord

"Ha nincs vetés, nincs aratás :)"

Minek vetni posványosba, ezt még a tusványosi is tudja!:-)

Ámdehaviszont tökmindegy hogyan számolnak, minden borulást kárhoztatva lészen majd a nagy világgazdaság testvér.

No de Lapi örökös fletó-védő ügyvéd uramtól megkérdezném, h ha régen a 235-ös árfolyamnál zengette volt a kormány dicsőségét, mint okát az erős ft-nak, akkor most, mikor 272ft-ra is felment egy Euro pénteken napközben, akkor mondókázza-e a kormány impotens voltát, vagy esetleg belátja, h sem az erős, sem a gyenge Ft nem a kormányon múlik, hanem a világban meglévő trendeken, spekulációkon.

Azt fel sem tételezem, h következetlenül, az erős Ft-ot fletónak, a gyengét a világgebasznak tuljadonítja.

Üdv.
T. gabca!

Hát akkor menjünk sorba.
A./ 2008.10.09. 22:51:50

1./ Nem egészen tartanám igazságosnak a véleményed érvényesítését, hogy 100.000.- forint feletti nyugdíjat már ne emeljünk, akinek ugyanis ennyi, vagy több van, az élete során elég sokat fizetett be (nem a semmiért kapja), azaz azt mondani neki, hogy kösz, korábban megkaptuk a pénzed, de ezért most már ne várj sokat, inkább lelki pofánverésnek minősül, mint racionális lépésnek. A 13. havi nyugdíj szerinted semmi (gondolom, a te fizetésedhez képest tényleg az), egy nyugdíjas inkább azt mondaná, hogy neki minden (van karácsonya, és valamicske nyara), a némelykori „párezres emelés” meg nem a „nép közé szórt pénz”, hanem a svájci indexálásnak köszönhető, azt ugyanis ősszel egy képletből számolják ki rendkívül matematikusan, és ha az eredmény 1368.- forint és 53 fillér, akkor annyi. A 13. havi nyugdíj egyébként nem 50, hanem 220 milliárd/év.

2./ Mint már én is leírtam, valóban meg fog változni a véleményem, ha igazán beteg leszek (az önzőségemet tekintve tuti, és nem is lehet az már olyan messze), de most még nem. Na most az ellenzék minden intézkedésre azt mondja, hogy „átgondolatlan”, ha igazán nem tud érvelni, hogy miért rossz. Arról statisztikát még nem láttam (pedig kerestem), hogy az „átgondolatlan egészségügyi kasszavágás” megnövelte a rokkantnyugdíjasok számát (persze, ha küldesz, át fogom tanulmányozni), és azt is kissé meredek mondatnak tartom, hogy: ”… ez a két választásuk van: kezelés, vagy leszázalékolás.” Akit leszázalékolnak, azt nem kezelik???

3./ Lehet, hogy baromság a „kereslet korlátlan” kifejezés, valamint tényleg „fingom nincs a dolog egészségügyi oldaláról”, de úgy gondolom, hogy az eszköz, gyógyszer és beavatkozás árak meredeken nőnek, és ha mindenkinek minden bajára az elképzelhető legjobb kezelést akarnók biztosítani, akkor ez minimum ötször annyi orvost és a fél GDP-t igényelné. Persze érvekkel ez is cáfolható.

4./ Ez tévedés, a Hospinvest nem „pozitív példa” volt, hanem arra írtam példának, hogy az orvostársadalom nemigen rajong azért, hogy kemény ellenőrzés mellett, üzleti körülmények között gyógyítson (Egerről van szó, nem Hevesről), sokkal jobb azt az állami védernyő alatt. Kimegy a polgármester, na hogy vannak, hogy vannak a doktor urak, gyógyítunk, gyógyítunk polgármester úr, na csak így tovább doktor urak. Randa gondolat, és sértheti azokat, akik az egészségügyben dolgoznak, elismerem, de azt hiszem, van benne valami. A Hospinvest minőségéről nem írtam semmit, de ha vannak statisztikák, szívesen fogadom.

5./ Azt írod, „…az egészségügyi reform, amit a koala kiizzadt magából, alapvetően elhibázott volt, a mindnyájunk által érzékelt problémára nem adott volna választ, sőt, hosszú távon újabbakat generált volna.”, valamint „…persze a Felügyelet szerintem parasztvakítás, de a teféléknek az is megteszi”. Én értem, hogy a konkrétumokat már többször leírtad, de ha megmondanád, hogy hol, az jó lenne. Akkor lehetne vitatkozni.

6./ Oktatás. Azt írod, „Egyrészt nem feltétlenül piacképes szakmák képzése nőtt, másrészt a minőség felhígult. Erre viszont nem a tandíj, vagy a befagyasztott támogatás a megoldás.” Hanem mi? Egyébként a támogatás nincs befagyasztva, hanem nő. A többi területhez képest elég jelentősen.

7./ Én elhiszem, hogy a Max-Planck Intézetben, ahol dolgoztál, kéz a kézben megy az állami és a céges támogatás, csak azt is meg kellene érteni, hogy az alapkutatás (amire a cégek nem adnak egy vasat se) Magyarországon reménytelen. Nincs annyi pénzünk. A belgáknak sincs, sőt a hollandoknak se. Kutatunk sok pénzből, aztán lesz valami belőle, vagy nem, ráadásul közvetlen haszna semmi, ezzel a magyar adófizetőket terhelni hülyeség. Mivel a könnyen kikutatható dolgok már mind ki vannak kutatva, az újakhoz temérdek pénz, műszerezettség, kutatói agykoncentráció kellene (mégpedig annyi kutató különböző területekről, ahol a mennyiség már átcsap minőségbe), azaz nemzetközi összefogás (kivétel az USA és Kína). Természetesen, ha valamire lenne esély (sikerrel kecsegtető téma), akkor tessék elmenni a megfelelő helyekre, de csak úgy pénzt odaadni, kutatgatásra, arra jelenleg egy vasunk sincs.

8./ Lehet, hogy Írország „baromi sokat ölt az - átgondolt – oktatásba”, de hogy ott mindenki beszél angolul, a munkaerő ára lényegesen olcsóbb, mint a szomszédos szigetországban, a kultúrájuk nem sokkal különbözik az angolokétól, és hogy Nagy Britannia piszkosul közel van, az biztos.

Folyt. köv.
Kedves ne félj ! Nem tudom,hogy Te kit értesz "átlag" magyarnak de szerintem nagyon sokan vannak ebben az országban .
Amit meg Kádárról írsz az teljesen hülyeség és egyáltalán nem vág ide a témába. Elképesztő a véleményed. Bocs.
hogy a kapitalizmus első nagy megroggyanása zajlik, s eltűnik az a struktúra, ami szerint a magára hagyott piac rendezi az életet és a társadalmat. De ezt, állította Gyurcsány, a szociáldemokraták nem annyira bánják, mert szerintük a piac mellett szükséges egy erős állam is, ami pozitívan kontrolálhatja a rövid távú profitra koncentráló, és a társadalmi bajokat félresöprő piacot.

:D

te is örülsz Árpád? :D
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.11. 00:15:28

Itt uniós szinten kellene beavatkozni pörgetni a fogyasztást lásd. adócsökkentés. Egy autó árának a harmada simán adó egy az egyben.
hajaj, ne félj! igaza van oboralnak. ez a hóna alatt laptoppal rohangáló hiperaktív és milliárdos fletót kádárral párhuzamba állítani... hát ez nem kerül majd be az "életed legjobb metaforái" c. gyűjteménybe, ha vezetsz ilyesmit.

békesi azt is mondta, hogy a legjobb orbán is kevésebb, mint a legrosszabb gyurcsány, de neki is lehetnek gyenge pillanatai. :DDD

csak nem nyitott kapukat dönget a fidesz?

hvg.hu/itthon/20081011_fidesz_konferencia_penzugyi_valsag.aspx

hiszen megvan az egység fodor és kóka között is:

nol.hu/cikk/510272/

ha jól olvasom, a rendkívüli kongresszus nem buktatta meg fletót. tehát megvan a felhatalmazás: lehet egyezkedni az szdsz-szel, oszt jónapot. kispadon melegit a majdnem mdf frakció.

na ennyit az előrehozott választás lufijának kipukkadásáról.

vagy a nagy amerikai jelzálog-hitel válságról is gyurcsány tehet? majd a fidelitas megmondja. :DDDDDDD
malacka:

"No de Lapi örökös fletó-védő ügyvéd uramtól megkérdezném, h ha régen a 235-ös árfolyamnál zengette volt a kormány dicsőségét..."

valamit vagy benéztél, malacka, vagy nagyon félreérthetően fogalmaztam. tehát esküszöm, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a huf árfolyamának megállapítása nem tartozik a kormány feladatai közé. azaz a nemzeti bank nyomja a huf-ot és állapítja meg azt a kamatot, ami mellett mehetnek a bankok a pénztárhoz, hogy :jónapot, járai/simor úr! kérem egy valag pénzt, bár ahogy nézem, ma kurva drágán adja! etc. (refinanszírozás, vagy mi a szösz.)

mire a ker bank elnökének (pl csányi s.-nak)visszaszól az mnb elnöke: "ne pofázz, bakker. ha nem teccik a kamatszint, akkor húzzál el genfbe, alapíts ott egy bankot, azt baszogasd a svájci kollégát, de ne engem!"

na erre jön ovi és az amerikaiak a fejükhöz kapnak: "hogy megmondta ez a kis mokány magyar gyerek, hogy óvatosan a globalizmussal. ahogy a dakoták mondják: "a hidat még az előtt égetjük fel, hogy átmentünk volna rajta, mert úgysem a folyó felé akarunk menni." :DDD
Carnivora

Nem tudom eldönteni, hogy akkor most Gyurcsánnyal értesz egyet?

Szvsz Gyurcsánynak és a többieknek is,akik éppen a szabadversenyes kapitalizmust temetik, nincs igazuk.
Teli pofával vigyorogva mondják, hogy látjátok piachívők, hát a híres-neves piac nem old meg semmit!
Pedig ami éppen most történik, az a piac hihetetlenül gyors és erőteljes beavatkozása. Az már egy más kérdés, hogy ez a megoldás rendkívül fájdalmas is egyben.
Szar volt a hitelezési gyakorlat? Nem jól működő piaci szereplők hülyeségeket csináltak? Mi erre a piac válasza: hetek, napok, percek alatt kivégzi a hibázót.
A hőn áhított erős és okos állam mit csinál egy hasonló helyzetben? Szarakszik, egyeztet, felméri a politikai lehetőségek határait, és marad minden a régiben. (Hogy konkrét legyek, kérem mindenki gondolja át az erős és bölcs állam vs. MÁV történetet.)

Éltem éppen eleget az erős és bölcs állam uralma alatt (létező szocializmus), köszönöm nem kérek belőle.
carnivola:

"Itt uniós szinten kellene beavatkozni pörgetni a fogyasztást lásd. adócsökkentés. Egy autó árának a harmada simán adó egy az egyben."

mi ritkán szoktunk egyetérteni, de most igen. minek a pénz? te csinálsz három biciklit én meg egy autót és elcseréljük szőr a szőrért a sarkon. minek az adó, meg a piac?
T. gabca!

B./ 2008.10.09. 23:47:09

1./ Azt írod:
„Állami rész: azt senki nem vitatja (lusta vagyok adatokat keresni), hogy az állami kutatás-fejlesztési hozzájárulás reálértéken több volt az Orbán-kormány alatt. Pálinkás azért volt annyira erős, hogy tudott érte lobbizni. Én itthon nem kutattam, de hazai humán-, és élettudományi kutatótársaimtól azért jöttek/jönnek infok. 2002 óta a források elapadtak, az akadémiai kutatóhálózat vegetál.”
Én utánanéztem (amennyire tudtam). Az összes K+F kiadások USD/fő értékben 1998 – 2005 között: 72,2, 76,4, 96,2, 125,6, 147,1, 145,1, 144,8, 164,9. Ebből az állami rész %-ban: 56,2, 53,2, 49,5, 53,6, 58,5, 58, 51,8, 49,4. Lehet, hogy a személyes infók szerint vegetálás van, de statisztikailag nem egészen az látszik.

2./ Több rossz személyes tapasztalatról írsz. Lehet. Én ezeket nem vitatom, hogy pl. a Richter világszínvonalú gyógyszerész barátodnak kevés pénzt kínált, vagy hogy ugyanezen barátod egy egyetemen a közalkalmazotti bértábla alját kapta volna, meg egy üres szobát (minek kellett volna benne lenni?), vagy akár a veled esett dolgot, hogy nem kaptál a klinikai munka mellett időt és eszközöket a kutatásra, ezért most kint dolgozol, de van egy olyan érzésem, hogy ezek rossznéven vételét a személyes érzések diktálják, nem pedig az általános helyzet mélyreható ismerete.

3./ Azt is írod:
„Az alapvető baj (mint az egészségügynél és az oktatásnál is), hogy ennek a kormánynak a lózungokon kívül nem volt (és most sincs) vállalható (vagy akár vitaalapnak tekinthető) hosszútávú koncepciója. Ráadásul ilyenekben alapvetően konszenzusos, ciklusfüggetlen koncepciónak kéne lennie. A labda mindig a kormány oldalán pattog először: mutassa, mik is az elképzelései. Ami volt, az nemcsak annak a gonosz ellenzéknek nem tetszett, hanem a szakmának sem, ez a baj. Meg az, konkrétan a kutatásnál, hogy abban aztán tényleg építhetett volna a korábbi ciklusra (ami nem volt tökéletes, de kiindulásnak jó volt).”
Igazából jó lenne erről konkrétumokat hallani, pl. hogy mi volt az, ami a szakmának sem tetszett. Arról aztán lehet nyilatkozni. Pro és kontra. Mert erről nem tudok mit mondani.

T. Shore!

A piac sajnos nem a hibázót végezte ki, hanem a tömegbe lövetett, és ha a kormányok nem intézkednek, hamarosan mindenki ki lesz végezve. Mindenki. Legalább öt évre. De inkább tíz az az öt.
T. Carnivora!

A fogyasztás felpörgetése már volt. Most fejeződött be. Jelenleg éppen más az irány, és nagyon sok pénz kell az irányban tartáshoz, aminek nem az adócsökkentés a legjobb eszköze.
shore:

"Szar volt a hitelezési gyakorlat? Nem jól működő piaci szereplők hülyeségeket csináltak? Mi erre a piac válasza: hetek, napok, percek alatt kivégzi a hibázót."

hát ez a globális világgazdaság nagy előnye és hátránya egyben.

a hátránya, hogy a legszegényebbek szívják meg, mert szétteríti a szart.

a legnagyobb szopó persze az amerikai középosztály les/van, mert arrafelé már a felnőtt lakosság fele részvénytulajdonos (kisrészvényes) na annak megtakarítása kissé odavan. beledöntöttek a bankokba az adófizetők pénzéből cca 700 milliárd usd-ét, na most olvastam valahol, kéne még egyszer annyi. én egyetértek veled, mert valójában évek óta a világgazdaság nagyon komoly mértékben növekszik, ami egyfelől jó hír, másfelől kicsit lufi volt a pénzbőség, mert túlzottan nagy volt a bizalom a bankokban. hát most az ment el, s erre csak nagyon komoly állami beavatkozással lehet reagálni, mégpedig a lehető leggyorsabban. ezért kér fletó házszabálytól eltérést a 12 pontjához. amit a magyar nemzeti bank is támogat.

ehhez pedig 2/3-ad kell és nemzeti összefogás, amire ma kapott fletó politikai felhatalmazást a pártjától. azaz szabad kezet. és az otp árfolyam pont jó egy kis államosításhoz. :DDD

ott az usa példája. elsőre nem szavazták meg a kongresszusban, aztán egy hét után igen.

kár, hogy hétfőn melóznom kell, szívesen nézném a parlamenti közvetítést. :DDD
chyp 2008.10.09. 10:14:45:
Mondtam en egy szoval is, hogy egyetertek azzal amit az mszp kormany csinal?

Attol, hogy valaki nem szereti a "megelhetesi magyarokat" meg nem szivleli automatikusan az ellenatabort...
lapi

"ez a hóna alatt laptoppal rohangáló hiperaktív és milliárdos fletót kádárral párhuzamba állítani..."

teljes mindegy hogy mivel rohangál a fickó, az eredmény ugyanaz mint Kádár papa esetén... középszer diadala és korrupció és válság, Kádár is kitünő hatalom technikus volt... megőrizte a hatalmát 40 évig, Ferenc négy év alatt visszavitte a gazdaság állapotát tekintve 94-be... és őrzi a hatalmát 2010-ig, gondolom lapi neked megéri...


ja a Békesinek rossz pilanata, Fletónak meg csak jó van...

oboral
meg van bocsájtva, pedig elképesztő a véleményed..
Hello Lapi!

Hát nem tudom, de vagy milliószor hoztad fel érvként az erős forintot fletó politikája mellett, de lehet három másik alternaiva is:
a) túl sokat ittam régen,
b) amnesztiás lettem,
c) a szövegértelmezésem egy disznó szintjén van.

:-)

Árpi!

A kollégád átvette a módszarod, ő is moderál már..... mondjuk van is mit;-)

Most akkor hol lehet még szabadon gyurcsánytakaroggyozni?:-)

Segítség! Helyet a frusztráció levezetéséhez, a stresszoldásnak! A napi stressz infarktushoz vezet, tehát ferkó pedig maga a két lábon járó rizikófaktor.

Amúgy Sz.L. szépen elvegetál a kis botrányos cikkével, egész láncolatot fűzött fel rá posztokból, de úgy látom lecsengőben van. Lassan írnia is kéne vmit, ami írásban és gondolatban is erős, mert ez így pöttömnyivé fog amortizálódni lassacskán. A HTML-hez meg egyelőre igen béna...
lapi

"amire ma kapott fletó politikai felhatalmazást a pártjától. azaz szabad kezet. és az otp árfolyam pont jó egy kis államosításhoz."

aha, látom érted a dolgot, kis államosítás, majd újra privatizálás... kell a pénz a privatizátoroknak...

célzott közönség: a hvg szerint oroszul beszél...

erről szól Ferenc testvér hatalomhoz ragaszkodása meg a MOL-ról?

Shore

L. A.-ban az új gépkocsikat O%-os kamatra önrész fizetése nélkül adják még ma is, és holnap is...

ennyit a hitelezési gyakorlat változásáról, a buborékról stb...
Mielőtt bárki félreértene, szerintem a piac nem _tökéletes_ eszköz, de messze jobb, mint az állam (az esetek döntő többségében).

Az egész hitelválság kialakulásához néhány adalék:
- a bölcs állam kötelezte ámerikában a "szociális igaszságosság" jegyében a bankokat, hogy azoknak is adjon kölcsön, akiknek egyébként eszük ágában sem lett volna.
- Amerika takarón túl nyúló költekezését nagyon nagy részben a bölcs állam (Kína) fedezte.

Hát most a piac, mint egy baromi nagy, túlfeszített rúgó visszacsap és tör-zúz.

"A piac sajnos nem a hibázót végezte ki, hanem a tömegbe lövetett, és ha a kormányok nem intézkednek, hamarosan mindenki ki lesz végezve"

De ez egyben egy nagy tisztulási folyamat is. Kik mennek éppen tönkre Usa-ban a bankokon kívül? Hát úgy látszik azok az autógyárak, amik kb. 40 éve állítottak elő utoljára valami innovatívat. Nem kár értük. A "piac" eddig csak finoman jelezte, hogy nem jó ez így (pl. Toyota lett a világ legnagyobb autógyártója), most viszont elfogyott a türelem.
Elkerüli az összeomlást a magyar pénz- "és tőkepiaci rendszer, de várhatóan nem a magyar hatóságok fellépése, hanem a globális beavatkozások hatására, vagy azért, mert felismerik a szereplők, hogy túlzottá vált a pesszimizmus - írja a Portfolio.hu-nak küldött kommentárjában egységesen több elemző is. Vagyis a magyar gazdaságpolitikának kárenyhítést kell végeznie, de igazából a turbulencia végét a külföldi hangulatváltozás jelenti majd."

Szóval ennyi nem több... a többi az illetékes elvtársak részéről maszlag és párt propaganda, Gyurcsány a válságot is csak hatalom-technikai eszközként az "árvizi hajós" szerepre használja...
lapi · lapi.blog.hu/ 2008.10.11. 16:57:05

Nem mondtam semmi ilyen minek adó meg pénz. Kell mindkettő, de pl. adóból annyi amivel beruházsokat lehet finanszírozni meg a szükséges államigazgatást eltartani meg egy korlátozott szociális hálót. Ezzel szemben ami most van egy jelentős gentry réteg többszörös áron lefutó állami beruházások, és egy irreális szociális hálü, amely bizonyos rétegeket teljesen kivon a munka világából. Az egész társadalmat meg gyakorlatilag másfél millió aktív melós meg vállalkozó tartja el.

Jó ne csökkencsenek adót ne segítsék elő a fogyasztást a kapitalista rendszer megerősödését legfeljebb előretör a szélsőjobb az majd felpörgeti a gazdaságot már volt olyan a harmincas években csak a vége nem lett vidám.

vakapad 2008.10.11. 17:55:16

Miről beszélsz? nem pergettek fel semmit. A kapitalizmus lényege a fogyasztás nálunk ezt a jónép hitelekből fedezte eddig míg olyan adókat kell fizetni amit kevés helyen a Föld bolygón cserébe gyakorlatilag a nagy semmiért az nem ok.

A válság oka meg nem a kapitalizmus hiába fanyalognak mindenfelől, hanem a kapitalizmus féregnyúlványai lásd a lényegében megélhetési csalók a spekuláns tőke ... ezeket kell korlátozni, de attól még a rendszer alapvetően nem szar.

igazad lehet, ne félj. manapság valóban a középszer tombol mindenütt. bezzeg, amikor az "aranykorban" (98-02) grespik vezette a fővárosi közig hivatalt, vagy torgyán rokonai itt-ott. erdős nézett okosan reggelenként a közszolgálatiban. a mai ellenzéki sajtó akkor megmutatta, mi a korrekt viselkedés a hatalommal szemben. :DDDD

most meg dübörögnek az apokalipszis lovasai.

továris konyec! :DDDDD
Shore

"Az egész hitelválság kialakulásához néhány adalék:
- a bölcs állam kötelezte ámerikában a "szociális igaszságosság" jegyében a bankokat, hogy azoknak is adjon kölcsön, akiknek egyébként eszük ágában sem lett volna.
- Amerika takarón túl nyúló költekezését nagyon nagy részben a bölcs állam (Kína) fedezte."

Úgytünik ebben semmi változás nem történt, és nem tartom valószínűnek, hogy bármi változna.
Akkor most miről van szó?
Linkeltem a posztodból Árpi:

"Ha lesz polgári kormány, ami nem lesz ilyen hazug, kiégett, tehetségtelen, és álszent ripacskodó, mint a mostani, akkor is lesznek ellenzők, és természetesen lesz "Orbán, takarodj" is"


Jajjjj, hát ez az "álszent ripacskodó", hát ez nagyon betalál!

Sztem arányérzék kell ide!
Tehát:
- lehet, h lesz "Orbán takarodj" is, de messze nem annyi,
- lehet, h "A vízágyúkról pedig időben gondoskodni." fontos, de szvsz nem lesz rá szükség,
- lehet, h a Viktor is taktikázik, nem bontja ki az igazság összes részletét, de azt pontosan tudja, h nagyon mást mondani nem szabad, mint amit tenni fog, mert a fagyi akkorát nyal vissza, h arcára fagy a jellegzetes, elhúzott szájszélű mosoly...

Más:

Látom, Árpi, az mdf haldoklása hidegen hagy, pedig Almássy kizárásával alaposan maguk alá brunyáltak, eltaktikázták, s most épp nyakig tocsognak a vizeletükben, miközben továbbra is süllyedőben a talaj alattuk. Ki lesz az, aki úszómellényt dob az utolsó pillanatban? Több százmillió a tét, talán Dávid elnöksége is...

Eszembe jut mondás, ami a legszebb örömről szól... Örömmel olvasok róluk;-)
Ibolya, emlékszel még a plakátra 90-ből?
Továrisi konyec...

És, Árpi, azt még nem is mondtad, hogy Gyurcsánynak van ám programja is. MEGINT. Mennyit élt meg az előző? A Közgázos vetítéstől (és a postodtól 09.18.) máig mondjuk szűk egy hónapot. Nyilvánvalóan ez is egy olyan dolog, amit más se csinálna se jobban sem máshogyan.

szal ez egy orbán post.

na akkor nézzük, mit mondott ovi tegnap. igazán frekventált médiumban, a magas nézettségű fejér megyei hírlapban + saját weboldal:

orbanviktor.hu/hirek_list.php?item=358

na nézzük, mit kell tenni, amikor a mol, otp értéke hirtelen zuhanni kezd, mikor senki sem tudja, mit hoz a holnap, hacsak azt nem, hogy nagyjából eldőlt az usa elnökválasztása.

..................
"- Mik lehetnek a válaszok?
- Elsődlegesen a radikális adócsökkentés. Ha az embereknek munkát adó vállalkozások nem jutnak elfogadható kamatozású hitelhez, akkor az állam hagyjon náluk több pénzt. Egyébként leállítják a fejlesztéseket, elhalasztják a beruházásokat, sőt leépítésekbe kezdenek. És ez növekvő munkanélküliséget jelent. A második, hogy villámgyorsan minden felesleges kiadást le kell állítani. Propagandakiadások most nem férnek bele a büdzsébe. A kormányzati luxuskiadásokat föl kell számolni, a korrupciót vissza kell szorítani, és az értelmetlen állami beruházásoknak a pénzforrásait más, értelmes területre kell átirányítani. Drasztikusan csökkenteni kell a bürokratikus eljárásokat, melyek szintén emésztik az emberek pénzét, idejét, idegrendszerét. Ennek megfelelően adtuk be az adótörvénnyel kapcsolatos módosító indítványokat, és nyújtjuk majd be a költségvetéssel kapcsolatos javaslatainkat. Bár csupán módosításokkal sem az adótörvények, sem a költségvetés nem javítható ki: vissza kell vonni, és újat kell alkotni!

- Elképzelhető-e, hogy mégiscsak sor kerül az előrehozott választásokra?
- Elképzelhető, legalábbis semmiképpen nem zárható ki. Ugyanakkor felelőtlennek látom az új választásokat elutasító kormánypárti magatartást: az egész ország számára világos, hogy abból, ami van, már nem jön ki semmi. Kiégett és kimerült a kormánykoalíció a kormányzásban, kifulladtak a saját hazugságaikban, az elvetélt, életképtelen terveik felőrlődtek a belső ellentéteikben. Megújulásra, egy új kezdetre lenne szükség. Abban bízom, hogy a szellem emberei, a tollforgatók, az üzleti élet és az országgyűlési képviselők képesek lesznek rábírni a kormányt: lássa be, minden egyes perc, amit választások nélkül a hatalomban akar tölteni, komoly károkkal jár az ország számára. Én hiszek az emberi belátóképességben is, nemcsak a parlamenti matematika kényszerében. "

...............

tehát hagyjuk a lózungokat. radikális adócsökkentés a jó válasz. amikor az usa, az eu erős államai döntik a közpénzt a bankszektorba és azt mondják, ha ez nem segít, akkor semmi.

tehát garantáljuk abból a közpénzből a betétesek pénzét, aminek bevételi oldalát egyszersmind radikálisan csökkentjük. oszt jónapot... ez komolytalan.

na de megy tovább az interjú, mielőtt a focinál köt ki:

..........

- Ha már az MDF szóba került: a párt kapcsán merült föl a megfigyelési, lehallgatási ügy, amelybe fideszes politikusok neve is belekeveredett...
- Természetesnek tartom, hogy minden politikus a saját szakmájának területén dolgozókkal tartja a kapcsolatot, legyen szó sportról, titkosszolgálatokról, hadseregről, avagy éppen pénzügyekről. A fontos az, hogy a kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat mindig be kell tartani. A Fidesz a törvényes rend pártja, ezért minden idegszálunkkal arra összpontosítunk, hogy betartsuk és betartassuk ezeket a törvényeket. Nem is került felszínre olyan információ, ami az ellenkezőjét állítaná. Ellenben lehallgattak két fideszes parlamenti képviselőt. A rögzített telefonbeszélgetéseiket nem semmisítették meg, nem úgy kezelték, ahogy azt előírják. Ez azt jelenti, hogy a titkosszolgálatok politikai szerepet játszanak, benyomultak a politikába, pedig ott semmi keresnivalójuk nincs. Személyesen is megtapasztalhattuk ezt a 80-as évek második felében. Csak azt tanácsolhatom mindenkinek, aki most megint úgy érzi, hogy őt lehallgatják, figyelik, mert ez az érzés elég erős a társadalomban, nevesse ki őket. Ha elveszítjük a humorérzékünket, akkor belebonyolódunk a homályos, titkosszolgálati játszmákba, ahol mindig veszíteni fogunk. Humor, derű, önirónia; ez az orvosság nálam bevált.

............

na igen, a humor, derű, önirónia (!!!) csak úgy dől a magyar nemzetből, a hittévéből, szíjjártó, pokorni, répássy etc arcáról. kövér meg demeter szinte már betegesen derűs, előbbi nyilván azért is kerüli manapság a nyilvánosságot. :DDDD

na, bakker, itt az igazi alternatíva! :DDDD

„Volt idő, amikor az evangélium filozófiája vezérelte az államokat. Ebben a korszakban a keresztény bölcsesség befolyása és annak isteni bölcsessége átjárta az emberek törvényeit, intézményeit, szokásait, a civil társadalom minden osztályát és viszonyát. A Jézus Krisztus által alapított vallás szilárdan állt minden őt megillető méltóságában, virágzott mindenütt, hála az uralkodók pártfogásának és az elöljárók legitim védelmének. Ezen időszakban a papság és a birodalom boldog egyetértésben és a jó hivatalok baráti kölcsönösségében kapcsolódott össze. Az így szerveződött civil társadalom minden várakozást felülmúló gyümölcsöt termett, emléke megmarad és tovább él, s ellenségének semmiféle mesterkedése sem tudja azt elrontani és elhomályosítani.”
lapi

tényleg igazam, van jól látod...
borzasztó volt Grespig a köi.ig hivatal székében...na de az mégsem a miniszterelnöki szék volt...

G. kenyérrel dobálózott, Gy. F. sirdogál, hüppög, elcsuklik a hangja a kamerák előtt két középszerü ripacs...

jó hogy végre egyetértünk...
"az mdf haldoklása hidegen hagy, pedig Almássy kizárásával alaposan maguk alá brunyáltak, eltaktikázták, s most épp nyakig tocsognak a vizeletükben, miközben továbbra is süllyedőben a talaj alattuk. Ki lesz az, aki úszómellényt dob az utolsó pillanatban?"

Márpedig a fuldoklók sosem elegánsak...
Elvégre mentenék magukat, bármi áron.
Ezért aztán cseppet sem lep meg, hogy Dávid Ibolya is úgy kapaszkodik, amiben potenciális megmentőjét, levegő után kapkodó evickélésében ismét a felszín alá húzza...
Mert nem volt más, saját fizetésének felajánlása, mint újabb rúgás Almássy szegyébe, persze a víz alatt....

Kornélunk azonban kiszabadította magát a ráncigáló kezekből, és úgy tűnik, ő tán kiér a partra....
Ibolya & Co meg csapkodnak még kicsit, habzik a víz, habzik a száj, kell nekik egy kis aszály!
vakapad 2008.10.11. 17:48:46
1. Az adatsor, amit írtál, érdekes, érdekelne a forrás, és hogy mit számolnak bele (ha a korábbi linkedben volt, azt majd elolvasom), de most már utána nézek, ígérem. Egyszerűen az az érzésem, hogy valami miatt alulnézetből máshogy látszanak a dolgok, és azon érdemes elgondolkodni, hogy miért. Ez elől a vita elől semmiképpen nem térnék ki, mert érdekel.

2. Ami az egészségügyet illeti, az a bbaj, hogy én ezt a meccset egyszer itt már lejátszottam. Akkor is volt 1-2 ember, akikkel lehetett értelmesen vitatkozni, és kétségkívül kísértőek a bejegyzéseid, hogy újra belemenjek, de sajnos az egyik konklúzióm az volt, hogy egy netes fórumot nehéz korrekt, tárgyszerű, és alapos voitára használni. Egy ekkora téma meg, hogy egészségügyi reform, nagyon súlyos lenne itt, ha alaposan vitatnánk. A vizitdíjat itt már más is pedzegette, és arról anno lemaradtam, arról majd írok (mint egy aspektus), hogy a szakma nagy részének miért nem tetszett.
De meg is fordíthatjuk: esetleg védd te, és írd le, hogy miért is volt olyan csudijó, és előremutató reform, amit állítólag a gonosz ellenzék a még gonoszabb, és retrográd orvosokkal (természetesen önös érdekből) megakasztott. Csak mert tényleg érdekel, hogy mit lehet azon védeni, és milyen érvekkel. Árpi "érveit", vagy néhány hardcore funét, már ismerem, komolyan vehető egészségügyi közgazdásszal meg még nem találkoztam, de hátha te majd meggyőzöl (ez most nem pejoratív: végre egy olyan ember, aki komolyabb felkészülést igényel a vitához).
A hír, ami újabb bizonyíték, h van még ember a holdon:

"A 40-50 fős testülettől - résztvevőinek hétfőn postázzák a meghívókat - azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

Gyurcsány Ferenc azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor egyebek mellett tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer átalakításának középtávú lépéseire és a szociális rendszer megújítására."

Most komolyan, hogy képzeli ez az ember, h ő állhat valamiféle nemzeti összefogás élére, most, okt. 23. előtt pár nappal, az ő rovott múltjával, ráadásul pártok összefogásáról lenne szó. Hihetetlen...
Ennyire nem látja saját helyzetét és lehetőségeit?
Maaaaaargitt, nooooormális?
"Az eü rendszer a többieknek (dolgozó paraszt, pl. én) nem ingyenes.
Csak egy gesztus kellet volna: Paraszt! Ha fizetes rendesen a TB-t akkor nem kell neked plusssz! 300. HUF-okta fizetned. (Úgysem mersz menni az orvoshoz, különben kirúgnak a melóból)."
Ez rossz üzenet közvetít, mintha a kettő azonos lenne. Semmiképp sem célszerű azt sugallni, hogy kiváltható egyszeri 300 Ft-tal a rendszeres TB fizetés.
Itt valóban történt egy kisebb emelés (a kétszer fizetés rizsa, szinte mindenért kétszer fizetsz), ugyanakkor elmozdulás történt a két komponenses modell felé. A bevezetni kívánt fogyasztásarányos komponens, az ÁFA-hoz és más fogyasztási adókhoz hasonlóan számos előnyt kínál. Többek közt jól ellenőrizhető és nehéz alóla kibújni...

"hogy a kapitalizmus első nagy megroggyanása zajlik, s eltűnik az a struktúra, ami szerint a magára hagyott piac rendezi az életet és a társadalmat."
Nem az első, sokadik. Ez időként megtörténik. Utálja mindenki, de megtörténik. A piac jellegzetessége, hogy megjelenhetnek benne pozitív visszacsatolású folyamatok is, de ezek nem tartanak örökké.
A piac valóban rendezi, a kérdés mindig az, hogy milyen áron. Az 1787-es válság vezetett a francia forradalomig, az 1846-os a 48-as forradalmi hullámig, a 1929-es sokat segített Hitlernek hatalomra jutni...
Az államok és jegybankok azon vannak, hogy ne legyen akkora szívás, mint régen volt.
Megjegyzem, hogy a konzervatívok és libertáriusok szerint pl. kimondottan üdvös lenne magára hagyni, mert gyorsabban kiheveri a sokkot és beáll az egyensúly. Baloldali gondolkodás szerint ilyenkor kell áttérni kézi vezérlésre, mert az automatika ilyenkor nem megbízható és védeni a társadalmat.
Mindkettőben van igazság.
Állandó filozófia vita, hogy ilyenkor mit érdemes csinálni, mi a fontosabb.
Viszont a válságnak előbb-utóbb vége lesz, és akkor vitán felül hatékony a szabad piac.

"Miről beszélsz? nem pergettek fel semmit. A kapitalizmus lényege a fogyasztás nálunk ezt a jónép hitelekből fedezte eddig míg olyan adókat kell fizetni amit kevés helyen a Föld bolygón cserébe gyakorlatilag a nagy semmiért az nem ok."
Nem, igaza van, a sok hitel által a reálisnál nagyobb fogyasztás vitte a növekedést és ásta a sírt egyre mélyebbre. Csak amíg fut a szekér senki nem sír miatta.

"lehet, h lesz "Orbán takarodj" is, de messze nem annyi,"
Nem lesz, aki lovat ad alájuk. Hogy Sodit (, ha még emlékszik rá valaki) idézzem, Viktor úgy beszél, hogy mindenki megtalálja bennük a neki tetszőt, többek közt én (Sodi, első kéznek tekinthető) is.
Nem igen hiszem, hogy tízezrek előtt fognak majd beszélni az illegitim kormány elkergetéséről és hasonlókról. Az MSZP-sek, libsik stb. inkább az a csendben morgó fajta, nem az, aki vekkerekkel vonul a parlament elé.

"lehet, h "A vízágyúkról pedig időben gondoskodni." fontos, de szvsz nem lesz rá szükség,"
Valószínűleg lesz, de jelenleg úgy néz ki, hogy a keménymag széthullóban van és nem lesz külső támogatása sem.

"lehet, h a Viktor is taktikázik, nem bontja ki az igazság összes részletét, de azt pontosan tudja, h nagyon mást mondani nem szabad, mint amit tenni fog, mert a fagyi akkorát nyal vissza, h arcára fagy a jellegzetes, elhúzott szájszélű mosoly..."
Ezért félnek tőle. Mi van, ha tényleg azt csinálja, amit most mond?
A kiszivárogtatásokról épp azt gyanítjuk, hogy fokozatosan próbálja felkészíteni a híveit, hogy "felejtsétek el, amiket eddig összehordtam és ..."
Gyurcsánynak semmi értelme, teljesen hülye a válsághoz, egyszerűen nem érti az egészet. A hülye trükkjei csak arról szólnak ő hogyan fényezze, mentse magát napról-napra.
Ahhoz egyáltalán nem kell több pénz, hogy az állam szabályozzon, amit eddig is megtehetett volna. Az USA-ban is pont az állami felügyeletek voltak hülyék, amikor engedélyezték a mindenféle fedezetvizsgálat és igazolás nélküli hitelezést. Ezt a piac korrigálja egyedül. Az állami szervek SEC, FED egyszerűen mosolyogtak hozzá, mert az államiban nincs következmény. És most ezt akarja Feri is, nehogy már kiadáscsökkentés, gazdaságélénkítés, ami tényleg használna

index.hu/gazdasag/magyar/aldoz081012/

Persze az államiból többet lehet lenyúlni is, az nem számít, hogy beledöglik az ország.

Rúgja már ki az MSZP, mert különben miattuk lesz meg a 2/3-ad !
johnthebiggg, ez a kőhülyeség honnan van?
T. Shore 2008.10.11. 19:45:39

Szóval az úgy van, hogy én láttam az államot (elég sokáig), és ismerem a piacot is (úgy, ahogy, de azért elég közelről). Fenti okból sokkal jobban bízom a piacban. Az egy más kérdés, hogy ma már a tőkekoncentráció egyes cégek révén olyan hatalmassá vált, hogy kevés ember is nagyon nagy kárt tud tenni, akkorát, amekkorát régebben csak az államok tudtak, azaz a piac egyes szereplői is túlnőtték azt a határt, amikor a piac még a sok kisebb szereplő egymásra hatása által normálisan működne. Fenti okból a piacban a továbbiakban csak sokkal kevésbé szabad bízni. persze ha szétszabdalnának egy csomó céget apróbb darabokra, az már más lenne.

A piac logikájárul: Magyarország bankjai például nem vettek részt a rossz hitelezésekben, ennek ellenére néhány laza elemzés hazánkról, ami ebben a nagy megrettenésben megjelent a külföldi lapokban, a padlóra küldte az OTP-t, aminek egyébként semmi baja sincs. Az itt is egy más kérdés, hogy tengernyi magyar kelti annyira rossz hírét az országnak, amennyire csak bírja, itthon, külföldön, mindenütt, ahol lehet, fenti okból a nyugati elemzők csak belehallgatnak ebbe a zsivajba, és bármilyen szempontból is elemzik a helyzetet, az első és automatikus dolguk az utolsó helyezett beírása: Hungary. Ki hinné ezek után, hogy Magyarország nem a roncstelepek és az éhenhalások országa, hanem a közlekedési dugóké, méghozzá a permanens útépítések ellenére.

Most a legeslegnagyobb baj az, hogy azt a fejlődést, ami még egy éve is volt, nem a fizetőképes kereslet, hanem az egyre NÖVEKVŐ hitelek biztosították, azaz fenntarthatatlan volt, és most a nagy zuhanás következik, nem pedig a "megtisztulás", azaz nem csak a hibásak mennek tönkre, hanem mindenki. Példa: nem csak az autóipar, hanem az elektronikai ipar is, amire elég nehezen húzható rá az innováció elmaradásának vizeslepedője. És nem csak az az ország, amelyiknek a bankjai vastagon sárosak, hanem mindegyik. Sajnos.
Itten (mint már írtam sokszor) az a jó, hogy az ember nagyon sok fórumtárssal találkozhatik, akik nagyon értenek a gazdasághoz. Kapcsiból meg tudják például mondani, hogy Gyurcsány képes-e a válságot kezelni, avagy sem, amely megmondáshoz az általa javasolt válságkezelő lépések ismerete, képzettség, és jókora intuíció is szükséges. Na most ez a fórumtársaknál mind megvan, aminthogy a válasz is a föntebbi kérdésre: naná, hogy nem. Sőt, hatványozottan nem. Felmerül ugyan a gyanú, hogy amennyiben valaki elolvassa valamelyik namicsináltakmamármeginakomcsik jellegű lapot, akár a hálón, akár a papíron, mindenféle ismeret és gondolkodás nélkül ugyanehhez a válaszhoz ingyen is hozzájuthat, de hessegessük el inkább ezt a gondolatot, és vizsgáljuk meg, hogy ha ő nem, akkor ki.

Két csudaszót olvashattunk válságkezelési ügyben ugyebár, az egyik a kiadáscsökkentés, a másik a gazdaságélénkítés. Az első hálisten konkrét, ugyanakkor probléma, hogy Gyurcsány is ugyanezt mondja, kénytelenek vagyunk kihúzni a listából. A másik a gazdaságélénkítés, melytől kissé zavarba jövünk, mert azt sokféleképpen lehet (pl. a Gyurcsány-kormány is csinálja célzott támogatásokkal), de segítségünkre jöhet ilyenkor a háló, és a sok információból azért kihámozhatni, hogy ezt, akik nem hülyék ugyebár a válsághoz, adócsökkentéssel oldanák meg. Na most, ha elképzeljük, hogy például a szentgotthárdi Opelnek (mely cég egy gyártósorát már leállította, mert nem gyártanak annyi autót, és nem veszik tőle a motort) csökkentik az adóját, akkor ugyebár úgy újraindítja azt a nyomorult gyártósort, mint a sicc, és a korábbiaknál sokkal olcsóbban kezd el raktárra termelni, mi is a kapitalista cégek legsajátabb sajátja. Nemde?
"Ahhoz egyáltalán nem kell több pénz, hogy az állam szabályozzon, amit eddig is megtehetett volna."

biztos igazad van, erőspista, de én elolvasom az ilyesmiket is:

www.hirszerzo.hu/cikk.tul_keson_jott_a_tokeinjekcio.82120.html

ha esetleg hosszú, beidézem a végét:

"Peter Mandelson, az EU-bizottság kereskedelmi biztosa, aki a Brown által pénteken bejelentett kormányátalakítás nyomán, az üzleti ügyek miniszterének vezetőjeként visszakerül a kabinetbe, pénteken tartott első Downing Street-i sajtónyilatkozatában azt mondta: a jelenlegi pénzügyi válság talán nem példátlan, a mostani nemzedék azonban "bizonyosan nem látott még ilyet". "

szvsz, nagyon kevés az idő.

akkor most gyurcsány adja át holnap a kormányrudat orbánban, mert benne bízik a pénzvilág? lassan nevetek, hogy megértsd:

ha...ha...ha...
Értem én, hogy a VÖRÖS NAPELLENZŐN nehezebben hatol át a fény és így az olvasás folyamata lehet, hogy el se indil, infó nélkül meg könnyen tesped el az agy, de hátha:

www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20081008-magyarorszag-es-a-versenykepesseg-visszaeses-a-globalis-rangsor-62-helyere.html

KIEMELÉS:

A rosszabb magyar helyezés ugyanakkor néhány speciális tényezővel is magyarázható: miközben az adózási szabályok a kelet-európai országok többségében versenyelőnynek minősülnek, nálunk kifejezett versenyhátrányként jelentkeznek.

És persze, hogy az adókhoz nem akar nyúlni Ferink, mert a szavazósbázis pénzelése mindennél fontosabb válság ide, vagy oda

Az mekkora ötlet, hogy meghívja a közt. elnököket, meg az önkormányzati fejeseket, de egy Bokros Lajost véletlenül se.

vakapad

Alapjában egyetértünk, csak egy kis pontosítás:

"néhány laza elemzés hazánkról, ami ebben a nagy megrettenésben megjelent a külföldi lapokban, a padlóra küldte az OTP-t, aminek egyébként semmi baja sincs"

Az OTP nem került padlóra, maximum a tulajdonosai lettek fele annyira gazdagok, mint előtte.
Az OTP-t a betétesek tudnák a padlóra vinni, de azok az OTP hosszú időre visszatekintő szemétkedései ellenére is kitartanak.

malacka

"Most komolyan, hogy képzeli ez az ember, h ő állhat valamiféle nemzeti összefogás élére"

Per pillanat még ő a m.e., és mint olyan megkerülhetetlen, akár jön 23., akár nem.

lapi

Amit beidéztél Viktortól még vicces is lehetne, de mivel ő lesz a következő m.e., ezért inkább fájdalamas, hogy csak ilyen lózungokra telik neki.(kormányzati luxuskiadások stb.)
Bár a "humor, derű, önirónia" az tetszett, főleg a megjegyzéseiddel.
„Sztem arányérzék kell ide!
Tehát: […]
- lehet, h a Viktor is taktikázik, nem bontja ki az igazság összes részletét, de azt pontosan tudja, h nagyon mást mondani nem szabad, mint amit tenni fog, mert a fagyi akkorát nyal vissza, h arcára fagy a jellegzetes, elhúzott szájszélű mosoly...”

Lám-lám! Van még ugyan másfél év a választásokig, de az előrelátó jobbos már készíti a patikamérleget, amivel kimutatja majd, miért tesz a hazugság illegitimmé egy politikust s legitimmé egy másikat. És – leírni is ijesztő – ez még az értelmesebbje; a többség nem fog ilyen szofizmákkal bíbelődni; az, ha megkérdezik, mért tűri most némán a hazugságokat, beéri majd azzal, hogy „De a Gyurcsány is!”

Arra meg különösen kíváncsi volnék, hogyan jutott malacka arra a következtetésre, hogy Orbán „tudja, h nagyon mást mondani nem szabad, mint amit tenni fog”? Csak mert „a fagyi visszanyal” semmi egyebet nem jelent, mint amit ő maga prognosztizál.
vakapad
"Az egy más kérdés, hogy ma már a tőkekoncentráció egyes cégek révén olyan hatalmassá vált, hogy kevés ember is nagyon nagy kárt tud tenni, akkorát, amekkorát régebben csak az államok tudtak, azaz a piac egyes szereplői is túlnőtték azt a határt, amikor a piac még a sok kisebb szereplő egymásra hatása által normálisan működne. Fenti okból a piacban a továbbiakban csak sokkal kevésbé szabad bízni. persze ha szétszabdalnának egy csomó céget apróbb darabokra, az már más lenne.

A piac logikájárul: Magyarország bankjai például nem vettek részt a rossz hitelezésekben, ennek ellenére néhány laza elemzés hazánkról, ami ebben a nagy megrettenésben megjelent a külföldi lapokban, a padlóra küldte az OTP-t, aminek egyébként semmi baja sincs."

Érdekes dolog a magyar bankokról beszélni a gazdasági válság kapcsán. Előrebocsátom, hogy nem mélyrehatóak gazdasági ismereteim, azonban nekem a dolog ott gyanús, hogy mennyire függ a magyar gazdaság a magyar bankoktól? Ez alatt nem azt értem, amit már megcáfolva hallhattam, hogy hiába nem magyarosan hangzó az adott bank neve, a magyarországi leányvállalata autonóm vállalkozás és nem viszik ki a pénzt (tréfa ide-tréfa oda). Én inkább azt nem látom, hogy a magyar gazdaság gerincét alkotó multik hol tartják a pénzüket, van-e egyáltalán "saját" pénzük? Tudtom szerint a komoly pénz egy külföldi bank kezében van külföldön. A magyarországi termelést pedig ezek a külföldi bankok finanszírozzák meg. Szóval a gebasz itt lenne elásva - engem egy szemernyit sem nyugtat meg a magyar bankok sziklaszilárd helyzete, legföljebb nyugodt lehetek ideig-óráig a lakáshitel kamatemelését illetően.

vakapad:
"...akik nem hülyék ugyebár a válsághoz, adócsökkentéssel oldanák meg. Na most, ha elképzeljük, hogy például a szentgotthárdi Opelnek (mely cég egy gyártósorát már leállította, mert nem gyártanak annyi autót, és nem veszik tőle a motort) csökkentik az adóját, akkor ugyebár úgy újraindítja azt a nyomorult gyártósort, mint a sicc, és a korábbiaknál sokkal olcsóbban kezd el raktárra termelni, mi is a kapitalista cégek legsajátabb sajátja."

Bonyolult kérdés, több ország politikusai vitatják - nem a fidesz találmánya.
Ha leáll a gyártósor, akkor SEMENNYI adót sem szed be az állam, ellenkező esetben radikális adócsökkentéssel valami ezért még becsuroghatna. Adott esetben az anyacég eldöntheti, hogy a magyar, vagy egy másik gyártósorát zárja-e be a kimaradó kereslet miatt. Ez is csak egy racionális döntés - most sajnos a magyar gyár volt a legkevésbé költséghatékony. Ez persze nem jó, de mi nem egy ipari hatalomként kellene föltennünk a kérdést, hogy támogatás vagy serkentés. Mi inkább a külföldi befektetőink meggyőzésére kellene tegyük a hangsúlyt - ez pedig adócsökkentéssel megy. Vagy intenzív szürkemarha tenyészetbe is kezdhetünk.

Ps.: Amúgy a gondolatmenet oda vezet, hogy megtörténhet, hogy egyes cégek a túlélés reményében áttelepülnek Kínába. Például egy-két autógyár. Mégis lesz kínai autóm (persze ha jólmenő keresetem lesz).
Shore 2008.10.11. 16:52:56
tudom hogy kesobb arnyaltad de igy is elkepeszto, te ezt elhiszed?

"Szvsz Gyurcsánynak és a többieknek is,akik éppen a szabadversenyes kapitalizmust temetik, nincs igazuk."
mar hogyne lenne, a szabadversenyt eltemettek legkesobb az 1929-32 kozotti vilagvalsaggal.

"Teli pofával vigyorogva mondják, hogy látjátok piachívők, hát a híres-neves piac nem old meg semmit!"
en ezen nem vigyorgok, de meg olyan problemat nem lattam, amit a piac megoldott volna, anelkul hogy uj, masik, sokszor nagyobb problemet hozott volna letre.

"Pedig ami éppen most történik, az a piac hihetetlenül gyors és erőteljes beavatkozása."
na ez mar tenyleg a vicc kategoriaja, egy kollegem tobb mint tiz eve mondogatja hogy jon a fekete pentek, Soros is megjosolta mar vagy masfel eve,
de nem jott.
ez a beavatkozas valoban erotelejes es brutalis.
de elkesett, par eve meg a toredekevel meg lehetett volna uszni, kevesebb allami beavatkozassal, kevesebb veszteseggel esze agaba nem volt a piacnak rendbe tenni a dolgokat! ellenkezoleg felnagyitotta es amikor mar vegkepp tarthatatlan lett, akkor jatszik brutalisat.

"Szar volt a hitelezési gyakorlat? Nem jól működő piaci szereplők hülyeségeket csináltak?"
nem a hitelezesi gyakorlat a fo baj, nehany szazalek rossz hitel mindig van, a baj az hogy ezeket protfoliokba szerveztek, eladtak majd ujra eladtak ugy hogy az atyauristen se tudta megmondani mennyi penz keletkezett, mekkora a kockazat, mennyire van tenyleg fedezet, azutan ha bedol 3 %nyi hitel akkor az USA tokeertek 40%-a megsemmisul!!!

"Mi erre a piac válasza: hetek, napok, percek alatt kivégzi a hibázót."
mondom tiz eve megy mar lehetett tudni elore,
nem vegzi ki es nem isa hibazot vegzi ki mindig. a lehman bothers-et kivegezte de az AIG-t mar nem, ugy nez ki az osszes angol bankot ujra allamositjak, azt igazan nehez allitani, hogy ezt a piac csinalja, vagy hogy ezek mind rosszul hiteleztek...ha nincs ez a 700 milliard$ gyorssegely, akkor nincs nyugdija az USA nyugdijasoknak, ezt csinalna a piac, ha a szabadkereskedelem apostolai hagynak...

"A hőn áhított erős és okos állam mit csinál egy hasonló helyzetben?"
en nem tudom ki gondolja hogy az allam bolcs, meg okos.
szukseges rossz, egyszeruen vannak funkcioi amit nem old meg a piac...

" Szarakszik, egyeztet, felméri a politikai lehetőségek határait, és marad minden a régiben."
1) az a dolga: egyeztetes, a lehetosegek felmerese.
2) nem marad minden a regiban atrendezodik sok minden pl az angol bankokat is allamositjak!

"(Hogy konkrét legyek, kérem mindenki gondolja át az erős és bölcs állam vs. MÁV történetet.)"
ez tenyleg jo pelda de ellenkezoleg ahogy gondolod.

"Éltem éppen eleget az erős és bölcs állam uralma alatt (létező szocializmus), köszönöm nem kérek belőle."
en is, ennekem meg ez az anarchia es kizsakmanyolas nem tetszik, pedig en nem a rendszervaltas vesztesei koze tartozom.
Na megerkezett az index remhire:

Vége a devizahiteleknek?
* Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. 10. 13., 12:22 | Frissítve: 6

az igazi hir persze ez:


az MKB Bank Igazgatósága úgy döntött: 2008. október 13-ától kezdődően határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésére vonatkozó ÚJ KÉRELMEK befogadását (kiemeles tolem)
kozben irt Uj Peter egy jo cikket,

csak azert aki latja adja at neki, hogy:

"Mi nem a neoliberalizmus árát fizetjük, [borsig] János, hanem a posztkádárizmusét. "
ez a ket tuz es viz dolog magyarorszag eseteben azonos!
Ja, jókat ír UP: index.hu/velemeny/eheti/valsag0810/

Én is úgy érzem, hogy két év óta először áll a kormány a helyzete magaslatán (vagy legalább annak a közelében), Gyurcsány először tartja biztos kézzel a gyeplőt. Úgy látszik, válságmanagernek jó. Persze az összehangolt USA-EU állami beavatkozás nélkül mit sem érnének az itthoni intézkedések, de legalább nem dolgoznak ellene, nem baromkodnak kicsinyesen a politikai dagonyában. Talán az elszántság, a határozottság valamelyest visszaszorítja az ügyeskedőket és megnyugtatja a piacot. Az is a normalizálódás irányába mutat, hogy revizionálták a költségvetés alapjául szolgáló 3%-os növekedési blöfföt, meg az is, hogy talán mégsem lesz a szokásos választás előtti (gazdaságilag káros, felesleges) osztogatás. Gyurcsánynak úgy kellett most ez a válság politikailag, mint egy falat kenyér, de legalább -- a jelek szerint -- tudott vele élni. Az erőltetett és hiteltelen antifasiszta ökörködés helyett sikerült neki pillanatok alatt átformálni a politikai közbeszédet és újraírni a viszonyokat, egyszerre szerelte le az szdsz-t és a fideszt is.

Kíváncsian várom a dolog kifutását. Meglátjuk, hogy hogyan tud Gyurcsány rajt maradni a szörfdeszkán, ha már egyszer nagy nehezen sikerült felkapaszkodnia.

meg shorenak egy soros idezet:

"A piaci fundamentalizmus megbukott" állítja Soros György. "A válság megcáfolta a reagani-thatcheri idők óta meghatározó hitvallást, amely szerint a piac kiigazítja majd a saját túlzásait."
Vége a devizahitelnek?
Az MKB már hivatalosan is elismerte: az árfolyamingadozás és a globális pénzügyi válság miatt a határozatlan időre leállítja a devizahitelezést. Információink szerint több bank is erre készül.
-

Na ebből következnek még nagy szopások a gazdaságban ...
"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.12. 16:37:07
johnthebiggg, ez a kőhülyeség honnan van?"

XIII. Leó pápa Immortale Dei (1885) enciklikájá. :)
Shore

Te komolyan el tudod képzelni, h a fidesz, miközben kivonul a parlamentből mindig, mikor ferkó beszél, majd most leül, és az elkúró vezérletével pártalapon összefog a hazáért, átvállalva ezzel a kormányzati felelősség egy jelentős részét?

Nem, ez nem lenne sem logikus, sem következetes.

Talán, ha Szili Kati vinné az összefogó ember szerepkörét, akkor esetleg.
De így?
Azt mondják ferire, h illegitim, aztán legitimálják azzal, h elismerik a vezető szerepét egy ilyen tárgyalásban.
Ráadásul magukra vennének népszerűtlen intézkedésekért való felelősséget is, aminek csak akkor lenne értelme, ha ők volnának hatalmon.

Én azt mondanám a helyükben:
"Nabazmeg ferkó, mi eddig bármit mondtunk, ránk nem hallgattál, te mindig jobban tudtad, mit kell tenni. Most sem a tanácsunk kell, hanem az aláírásunk ahhoz, h megcsinálhasd, h ezáltal maradhass. Színjáték ez pajtás, képmutatás a javából. Az a részedről, és az lenne részünkről is. Tedd a dolgod, vagy ha nem megy, add nekünk a kormányrudat!"

Azt azért én is látom, h fenti logika ellen is szól vmi, nevezetesen az, h ha az ellenzék nem hajlandó az összefogásra, akkor a kormányzati kommunikáció azonnal beindítja a "Látjátok, ezek milyen köcsög überfaszok?! Ezek csak a hatalomra mennek, és még válságban sem hajlandók összefogni édes hazánk megmentéséért."

Na igen, páran biztosan megennék ezt az álságos dumát, s ezért sok álmatlan éjszakája lesz még Orbánnak, Navracsicsnak és a többi főfidesznyiknek.
Miképp lehet tenni úgy az országért, a világválság ellen, h azzal ne legitimálják a megroggyant elfogadottságú és pszichéjű őszödi böszmét...

Kérdem: környező országokban is törekszik a kormányerő a hatalmi felelősség megosztására?
Vagy képesek kormányozni, és azért vállalni a felelősséget?
1885? Akkor pont aktuális.
johnthebigggg 2008.10.13. 17:34:13

ehehe

Gondolom a pallosjogra gondolt, meg arra, amikor eladták az adót a katolikus királyok...
"'Mi nem a neoliberalizmus árát fizetjük, [borsig] János, hanem a posztkádárizmusét.'
ez a ket tuz es viz dolog magyarorszag eseteben azonos!"

Mekkora hülyeség. Már mér' lenne azonos?
UP-nek nagyon igaza van.
Megint.
Carnivora 2008.10.13. 17:32:22

Persze.

Bemész, és kérsz 8 millát, ezt 260-as árfolyamon folyósítják Neked, amikor még mindig 230-at várnak az elemzők, miután megnyugodott a piac.

Ő meg nem keres meg 920000 HUF-ot.
Vagy Te keresel annyit az ő pénzén.
Há jó ez neki?

Szépen kivárja, amíg a várható árfolyamnyereség a hitelmódisítási díj alá kerül, és akkor majd ad devizahitelt.
Ez most konkrétban az ügyfél szopatásáról szól.
malacka

Amit írtál (17:53), azzal egyetértek.
De per pillanat ő a m.e., ezért valamennyire ő az igazodási pont. Akár tetszik, akár nem.
lapinak szeretettel!!!

Gyurcsány: Amit én ajánlok, az a legjobb kompromisszum

* MTI - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 09. 05., 09:24 | Frissítve: 2008. szeptember 10., szerda 16:46

Bízik adócsomagja és a költségvetés elfogadásában a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor a Napkeltének elismételte, ha nem fogadják el a költségvetést, másnap felsétál a Sándor-palotába, hogy benyújtsa lemondását.


2009-ben még nagyobb lesz a jólét

* Baksa Roland - roland.baksa@mail.index..hu

| 2008. szeptember 29., hétfő 17:50

Sok év után először lesz trükközés nélkül 1000 milliárd forint alatti a költségvetési hiány jövőre, vállalja a kormány a 2009-es büdzsé törvényjavaslatában. Nyugellátásokra és alap-, valamint középfokú oktatásra az ideinél lényegesen többet fordít a kabinet, a magas újraelosztási és elvonási arány továbbra is marad.

Újraírja a költségvetést a kormány

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 10. 09., 15:31 | Frissítve: 4 napja

Újratervezi a 2009-es költségvetés alapjául szolgáló makropályát a Pénzügyminisztérium, és ez természetesen az adóbevételeket és a kiadási számokat is megmozgatja, vagyis rendesen átdolgozzák a büdzsétervet.

Adócsökkentés elhalasztva, hiánycél leszállítva

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 10. 10., 18:13 | Frissítve: 2 napja

12 pontos intézkedéscsomagot ajánlott Gyurcsány Ferenc kormányfő az ellenzéki pártoknak, amivel a pénzügyi válság terebélyesedése elleni választ kívánja megadni. A lépéseket döntő részét a kormány önmaga is meg tudná csinálni, nem kell ahhoz feltétlenül az ellenzék. De az ideges befektetőknek sem mindegy, mit látnak.

Visszavonják a költségvetést

* Baksa Roland - roland.baksa@mail.index..hu

| 2008. 10. 13., 15:25 | Frissítve: 2 órája

Óriási presztízsveszteséget szenved el a kormány, elsősorban pedig maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azzal, hogy - amint ma bejelentették - visszavonják a 2009-es adócsomagot és a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A lépés egyrészt érthető, ugyanakkor pedig a parlamenti munka felgyorsításával elérhető, hogy január 1-jén legyen új költségvetésünk. Kérdésként azonban nyilván felmerül majd, le kell-e mondania a saját jövőjét korábban a költségvetéstől függővé tevő miniszterelnöknek.

Nem kell félni, fájni fog

* U.P. - pr@mail.index..hu

| 2008. október 13., hétfő 13:47
.....

Milyen meglepő. Kábé két éve tudja mindenki, aki szokott gazdasági lapokat olvasni, hogy jön a válság. Két éve írják, nyilatkozzák, elemzik, hogy amerikai ingatlanlufi, rossz hitelek, túlpumpált fogyasztás és a többi.

Ilyen ez,amikor az Universum Geniusa elkápráztatja az alatvalókat!!

A dátumokat figyeld,még földi mércével is bolhafing!!!
T. erőspista · helyzetvan.blog.hu 2008.10.12. 20:08:06

Elolvastam a belinkelt cikket. Aztán elmentem a HVG-re, ott részletezve is van (hvg.hu/gazdasag/20081008_magyar_versenykepesseg_rangsor.aspx?s=st)

Végigbogarászván az adatokat találtam egy érdekességet is. Az köztudomású, hogy Magyarország döbbenetesen elől van azon a listán, ahol a jövedelmi egyenlőtlenségeket mérik, fényévekkel vagyunk a visegrádiak előtt, Gyurcsány dicsekedni is szokott vele elég sokszor (nagyon nagy pénzt fordítunk erre, nagyrészt emiatt olyan magas az adóm), és erre mit látok:

Kormányzati hatékonyság a szegénység és az egyenlőtlenségek mérséklésében:
Magyarország: 2,79
Visegrádi országok átlaga: 3,33

Ezután csak azt tudom mondani: menjen a bús francba a lista készítője az adataival együtt. Érdekes még megjegyezni, hogy a vállalatvezetők (akiket megkérdeznek a lista összeállításakor, mert nagyrészt úgy készül ám) gyakorlatilag mind a magaskeresetűek közé tartoznak, ezért az SZJA-ra érzékenyek. Látszik is a lózungokból való építkezés.
T. Burkus király!

1./ A magyar gazdaság annyiban függ a magyar bankoktól, hogy ők adják a pénzt a beruházásokhoz, és ők finanszírozzák részben a termelést is. Magyar pénzből van a betétjük, és magyar pénzt hiteleznek ki. Hogy a hasznot kiviszik, vagy sem, az annyira más kérdés, hogy csak na.

2./ A magyar gyár sokkal költséghatékonyabb, mint a belga, a spanyol, az angol, az eisenachi vagy a bochumi (ez sajnos így van, kevés pénzt fizetnek nekünk a szemetek), ráadásul csak ő gyárt motort a spanyol és az angol gyár részére. Nem volt választási lehetőség. Ismételten leírom, hogy a gazdaság fellendítését csak NYERESÉGESEN ELADHATÓ TERMÉKKEL lehet növelni. Ennek a komplexumnak az adó csak egy kis része. Azoknál nagyon számít, akik éppen a határon vannak, olyan 3 - 5 százalékos árrésnél, a többieknél jóval kevésbé.
T. Lenin!

Tisztában vagyok vele, hogy "két éve tudja mindenki", hogy gyön a válság. Csak az a kár, hogy az összes vezető közgazdászunk állandóan adócsökkentést emlegetett. Ha nem tették volna, most simán elhinném, hogy "tudta mindenki". Utólag persze én is mindent előre szoktam tudni. Haj, de még mennyire...
"Kábé két éve tudja mindenki, aki szokott gazdasági lapokat olvasni, hogy jön a válság."

Nabaszki, akkor Veres és Gyurcsány nem olvasnak gazdasági lapokat, vagy U.P. ennyivel nagyobb spiller a témában?!

U.P. for president!
vakapad 2008.10.13. 20:26:32

T.vakapád!

"Csak az a kár, hogy az összes vezető közgazdászunk állandóan adócsökkentést emlegetett."

Ha nem lennék lusta,neked is összegyüjteném,mit mondtak a "vezető közgazdászaink" az elmúlt 40-50 évben.
Még mindig ők osztják az észt!!

Én már régen tojok arra,amit ők mondanak.

Vezető közgazdászaink éppen olyanok,mint a szadesz,semmi közük az elmúlt 7 ill. 40-50 évhez.
vakapad

"Csak az a kár, hogy az összes vezető közgazdászunk állandóan adócsökkentést emlegetett."

Azt azért kár volt lehagyni, hogy az igazán vezetők (nem a FIDESZ politikusai) azt is megmondták, hogy milyen ellentételezéssel.

Lenin

"mint a szadesz,semmi közük az elmúlt 7 ill. 40-50 évhez."

Én már egyáltalán nem értelek! Most akkor az SZDSZ-nek volt köze az elmúlt 7 évhez, vagy sem?
malacka69 a kolompár-gyurcsány koalícióért

Azé abban van némi igazságod, hogy U.P. utólag kibaszott okos. :)
Me azt ugyi mindenki tudta, hogy lesz bazmeg, de azt, hogy mikor, meg, hogy mekkora, azt nem.

Én viszont pénteken vettem OTP részvényt... lol
Mindenképp adót kell csökkenteni... utána hagyni kell hogy a piac szabályozzon... hulljon a gyenge, az aki kisebb adó mellett sem életképes...

ennyi... nem ám adóból fentartani akik amúgy életképtelenek...
megtörtént már ilyen Magyarországon 90 és 94 között... akkor működött, arra Bokros már tudott építeni...
Shore 2008.10.13. 21:28:42

"Én már egyáltalán nem értelek! Most akkor az SZDSZ-nek volt köze az elmúlt 7 évhez, vagy sem? "

Természetesen,NEM!
Sem Békesinek,Megyónak,PZM-nek,GKI-nek....stb,ők mindig tudták a tutit!

A nép a hülye!Meg a sötét komcsik!A patásról nem is beszélve(igaz nekik volt egy félresiklásuk,elsők voltunk,semmi válság,a faszok.Még a válsághoz sem értenek)
Majd most megmutatják az igazit,ha beledöglünk is,megmutatják!

Bocs,kik is???

Hát majd az a 40-50 okostojás,összeborul,isznak kurva sok bort,oszt majd csak kitalálnak valamit,úgy 10 év múlva.

Csak tudnám,mi a faszért van egy országnak kormánya???
travis 2008.10.13. 18:05:59
"'Mi nem a neoliberalizmus árát fizetjük, [borsig] János, hanem a posztkádárizmusét.'
ez a ket tuz es viz dolog magyarorszag eseteben azonos!"

Mekkora hülyeség. Már mér' lenne azonos?"

mert veletlenul nalunk a posztkadarizmus volt az orszagban a neoliberalis szakasz.
teny hogy idoben egybeesett a rendszervaltas hozta meg a liberalizaciot vamok, devizaszabalyok stb. eltorleset, privatiozaciot, deregulaciot, mindent.

az idoszak mindekeppen azonos.

vagy netan ugy gondolod, hogy nem privatizaltunk kadar utan?

ne tagadj hanem gondolkodj elobb!!!

UP szerint keves ennyi privatizacio szerintem meg sok.
Shore 2008.10.13. 19:14:15
"per pillanat ő [GY.F.] a m.e., ezért valamennyire ő az igazodási pont. Akár tetszik, akár nem. "
nagyon pontosan fogalmaztal "valamennyire"

annnyira, hogy Solyom el se megy, mert szerinte nem igy mukodik az orszag.
es o meg meg inkabb igazodasi pont,
meg nepszerubb is.
vakapad 2008.10.13. 20:19:04
"Hogy a hasznot kiviszik, vagy sem, az annyira más kérdés, hogy csak na."
lehet hogy mas kerdes, de ez a lenyeg, a 2/3at itt fektetik be, es az az 1/3ad is nagyon hianyzik, ezert vagyunk szegenyebbek mint kene.

"a gazdaság fellendítését csak NYERESÉGESEN ELADHATÓ TERMÉKKEL lehet növelni."
nagyon igaz. kerdes hogyan lehet ezt elerni?
a vilagpiac megadta a valaszt monopoliummal.
az olyan sikerorszagok mint dKorea (Hyundai, Daewwoo samsung) mellett pl a 20 millios malajziaban 7 db globalis nagymonopolium van.

Hany van nalunk? egyse?
Kedves (es tisztelt) Gabca es Vakapad!

elvezettel kovettem minivitatokat az orszag es foleg az orvosok, a kutatas stb helyzeterol.

sokkal kevesebb kulonbseg van mondandotokban, mint az latszik!
a szemelyeskedesig eljutni is abszolut felesleges volt.

ketsegtelen hogy Gabca velemenye az egeszsegugybol kivont milliardokrol autentikusabb, de nem azert mert a sajat boren elte meg, hanem mert ellene megy a vilagtendenciaknak.

az az OECD tanulmany amelyik az egeszsegugy reszesedeset 8%ra tette osszehasonlito arakon szamolt es beleszamolta a (becsult) halapenzt is, a KSH adat
2006-os 5.4% (forras Historia) sokkal hihetobb es autentikusabb.
ezzel mar nem vagyunk a fejlettsegunknek megfelelo pozicioban hanem (messze)alatta. de meg ha ott lennenk is, a vilagtendencia az, hogy minel fejlettebb egy orszag annal tobbet kolt az egeszsegugyre egeszen az extremitasig (USA 15-16%), ezert penzberakas helyett, penzt (250 milliardot) kivenni az egeszsegugybol tortenelmi bun, sot tobb mint bun hiba!
(akkor is ha kozgazdaszoknak tetszik, mert segitett az allamhaztartas rendberakasaban)

a legtobb biraloval szemben azt gondolom, ilyen intezkedest nem lehet jol elokesziteni, akarmilyen jol keszitik is elo, nem fog tetszeni, es az orvosokra se lehet bizni a dolgot mert senki nem fogja a kollegajat leepiteni,
mikor a politika visszadobta a labdat, dontsenek az orvosok a korhazak bezarasarol, akkor azt nem tettek meg.

akkor mit lehetett volna tenni? rendet kellett volna rakni az biztos, az EÜ kasszat rendbe kellett tenni akkor is ha azt foleg a Richter szivta meg.
Kooperalni kellett volna az orvosokkal, ha megcsinaljatok a hatekony atszervezest, kozpontokat stb, akkor ennyi es ennyi penzt teszunk bele a jovoben...

na most erre kellett volna a hitelesseg, 2/3-os torveny, valami...

irok meg a kutatasrol is, ne csuggedjetek! :)
T. Shore!

Nem mondták meg. Illetve bocsánat, megmondták: a kiadásokat kell csökkenteni (by Csaba László).
T. gabca 2008.10.12. 11:12:49

1./ Alulnézetből valóban nagyon másképp néznek ki a dolgok, ugyanis az ember nem lát mindent, csak ami körötte van, gyakorlatilag a közvetlen közelében. Arra való a statisztika, hogy tömörítve adja azt is, amit nem látunk.

2./ Szóval meg akarod fordítani. Érveljek én, aztán majd te hozzászólsz. Na jó, legyen (bár már én is nagyon sokszor megírtam). Ne panaszkodj, ha hosszú lesz.

Kb. a 2000. évtől kezdve (sőt, már előtte is) egyre több cikket lehetett olvasni, főleg közgazdászok tollából, hogy meg kellene végre (!!!) kezdeni a „nagy elosztó rendszerek” reformját. Nyugdíjrendszer, egészségügy, oktatás, közigazgatás. 2006. óta mindegyikben történtek dolgok, nem is elhanyagolhatóak, de most kívánságod szerint koncentráljunk az egészségügyre. Az egészségügyi tárcát a választások után megegyezés szerint az SZDSZ kapta, Gyurcsánynak „csak” az volt a feladata, hogy szállítsa hozzá az MSZP-s szavazatokat (anélkül minden nulla), amit ő az őszödi beszéddel meg is tett. Az SZDSZ nagy lendülettel látott hozzá, konkrét elképzelései voltak, és konkrét megoldásai is, mondhatni, a Gyurcsányra vizeslepedőként húzott II. Józsefből 75 % volt az SZDSZ, 35 % Gyurcsány és -10 % az MSZP. A számokból látszik, hogy létezett két malomkő, közöttük meg a miniszterelnök, de Gyurcsány felvállalta a szerepet, mert maga is úgy gondolta, hogy reformálni kell.

Az egészségügy már régóta hagyományosan a szent tehenek közé tartozott (néha a politikusok is betegek, úgy ám). Orvosok vezették az intézményeket, és ők voltak benne az élet-halál ura. No kontroll, no számonkérés, no statisztika, no hatékonyságmérés, no bárminek a feszegetése. Az OEP pedig fizetett, mint a köles. Bemondásra. Na ebbe a helyzetbe robbant bele Molnár Lajos az ezer kórház országában, és szétcsapott mindenfelé. Az évszázados struktúrába, stabil hitbizományokba tenyerelt bele, főorvosok, orvosigazgatók, rektorok, dékánok és az egészségügy egyéb óriásai gyűlölték meg egy életre, pedig a nemzetközi statisztikákból látszott, hogy igaza van: a gyógyító apparátus túlméretezett, és nem is hatékony. Ha minden faluban van kardiológia, akkor havonta három beteget látnak el, tapasztalatszerzésre nem adatik esély, ráadásul annyi jó kardiológusunk messze nincs, ezért tömkeleg pénz esetén is csak gyér ellátást kapna, aki rászorul. Fenti okból a kórházi erőket koncentrálni kell (nem az ágyak gyógyítanak, hanem az orvosok), egyéb helyeken pedig a járóbeteg ellátást kell erősíteni. Ezen felül, ha valamit meg lehet csinálni ambulanter, akkor nem kell épület, nem kell ágy, nem kell éjszakás nővér, sőt reggeli se, és (állítólag) még a betegnek is jobb. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy természetesen csak akkor, ha a kórházi benntartózkodásra nincsen szükség, sajnos az ösztönzők mind abba az irányba hatottak, hogy minél több beteg minél többet feküdjön a kórházban, és minél több kezelést végezzenek el rajta. Azt sem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy én az orvosokat egyáltalán nem tartom csaló gazembernek, de végigtekintve a jelenlegi finanszírozási helyzeten, szinte automatikusan választották a kórházba fektetést, sőt némi pluszkezelést is (van ám nekem is saját tapasztalatom!). Ráadásul ezzel a biztonság irányába mentek el, amit tettek, nem is kérhette rajtuk számon senki.

Persze az új miniszter ténykedése nagy anyagi érvágást jelentett sokaknak (a „szakmának”), nem csoda a kialakult hangulat. A reform továbblépését illetően kitalálói úgy gondolták, hogy piacosítanak, válassza ki a piac a megfelelő kórházakat és ágyakat, a többi majd elhullik úgyis. Ezzel gondolták felváltani Molnár izomból intézett nyesegetéseit. A biztosítók megfelelő háttérrel bíró cégek lettek volna, szakértő orvosokkal és szakértő közgazdászokkal felszerelve, és nem csak mértek, statisztikáztak és mérlegeltek volna, hanem elvégezték volna a beteg (az „ő” betegük ) érdekképviseletét is, mert az lett volna az érdekük, hogy a velük szerződést kötött beteg sokáig éljen, és minél kevesebb kezelést kapjon. Persze a kitalálók azt is eltervezték, hogy az öreg és beteges ember után a biztosító több pénzhez jusson, mint a fiatal és egészséges biztosított után. A rendszer kialakítói úgy vélték, hogy a biztosító nem fog elspórolni kezelést, mert akkor a biztosított vagy újból beteg lesz, vagy meghal, és a biztosítónak egyik sem volt anyagilag érdeke, valamint olyan kórházat se választ a biztosítottjának, ahol a visszaesés vagy az elhalálozás gyakori, mivel az se. Itt aztán meg is álltak a reformerek, azt hitték szegények, hogy minden méregfog ki van húzva. Tovább nem mondom, tudjuk, mi történt. A 28:0-ra elvesztett meccs után az SZDSZ elegánsan oldalt állt, és nézte, ahogy Gyurcsány az MSZP-vel egyedül elviszi a balhét (a kalaposkirály-féle felosztást tekintve gyakorlatilag az ő balhéjukat), sőt, még némi gúnyolódásra is tellett, és mikor erre megkapták, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás, sértődötten kiléptek, és a reformok helyett a politikájukat elkezdték az össznépi Gyurcsány utálatra építeni. Előbb-utóbb be is jön nekik.

A vizitdíjról meg a kórházi napidíjról már nagyon sokat írtam. Tulajdonképpen arról szól, hogy az emberek egészségéért nem kizárólag, csak, valamint 100 százalékban a többi ember (aki fizeti a biztosítást, de nem beteg) felelős, hanem, habár csak nagyon kis mértékben, de maga az ember is. Ha valaki egész életét az orvosnál tölti, akkor került volna neki havi 500 forintba, és ha valaki ennyit sajnál, akkor szerintem az nem beteg. Hogy pedig valakinek ennyije sincs, az meséljék a Natália néninek.

Megpróbáltam röviden. Majd hozzászólsz. Majd figyelem.

vakapad

Megmondtam, hogy megmondták:) (és néhányan Csaba Lászlónál konkrétabban is)
T Vakapad!
szepen osszefogalaltad a torteneseket, de nem reagaltal arra amit irtam, hogy nem kivenni kell penzt az egeszsegugybol, hanem beletenni, marha nem akarunk azsiai allapotokat teremteni.

az persze igaz, hogy a jelen rendszer pazarlo, mindegyik az! az amerikai pl sokkal jobban.
eltem nemetorszgban svajcban olaszorszagban bizton allithatom, hogy a tulkezeles minden fejlett oprszagban nagyobb, es a gyogyszerfogyasztas is mint nalunk.

meg arra az illuziora felhivnam a figyelemedet, hogy a biztosito erdeke a beteg meggyogyitasa.

nem!
a biztositonak az az erdeke, hogy lerabolja a piacot es meg is tette volna, ha sikerul az szdsz koncepciot veghezvinni.
lehet hogy elvebn igy kene mukodnie, de ez magyarorszag, es peldanak ott van elotte szamtalan privatizacio, joszerivel nem is tudok jo peldat mondani de rosszat a cementgyartastol a szalamiig, ikarus stb lehet talalni rengeteget. Meg az iskolapeldanak tartott matav privatizacionak is katasztrofalisak a kovetklezmenyei

(nemetorszagban most 20 Mbyte/sec internet telefonnal havi 15Euro)
nalunk jo ha 1-et kapsz ennyiert, telefon nelkul)

a mostani bankvalsag mutatja, hogy a bankokban se lehet megbizni...a biztositokban meg meg annyira se.

vakapad (2008.10.10. 10:15:30)

Ha még idetévedsz, bocsi, de adósod vagyok még néhány válasszal lassan két hete. Sok időm nem volt, de az általad linkelt tanulmányt elkezdtem olvasni. Aztán visszahőköltem.
“A gazdasági növekedés ütemének fenntartása érdekében több éven keresztül „laza”
költségvetési politikát követtek a különböző kormányok, ami súlyos makrogazdasági
feszültségekhez vezetett. 2006-ban már nem lehetett halogatni a kiigazító intézkedéseket,
amelyek azonban a növekedés lassulásához és az infláció megugrásához vezettek.”
Namost, ha rögtön az első oldalon, a preambulumban csúsztatnak, az azért elgondolkodtató …
Komoly emberek komoly tanulmánya …
De ez csak még kíváncsibbá tesz, hogy vajon miért is van, hogy az általam ismert (nem kevés) magyarországi kutató szinte kivétel nélkül arról számol be, hogy anyagilag tökszorongatás van az utóbbi években (figyelem, nem “lesz” a válság miatt, hanem békeidőben “volt/van”, present perfect!), míg az általad hivatkozott statisztika ennek az ellenkezőjét mondja? Azaz mi az oka a mindennapi tapasztalat, és a “statisztika” diskrepanciájának? A tanulmány bevezetője sokat sejtet …

Addig is, lazításnak, mert ez könnyebb falat, mint OECD-tanulmányok, de sokat elárul a mostaniak filozófiájáról:
index.hu/politika/belfold/hckolt4553/
Magáért beszél, de szívesen írok lábjegyzeteket …
vakapad (2008.10.14. 20:16:57)
Sajnos a fórumozásnak az a hátránya, hogy ha érdemben akarunk vitatkozni, az időigényes, és vsz. már rég másfelé jársz, de nekem csak mostanában van időm érdemben válaszolni. Mindegy, hátha valaki erre téved, ezért beírom kis "esszémet" (ha más nem, legközelebb majd idézhetem magamat).
1. Akkor statisztikázzunk, most az egészségügyre koncentrálok, a kutatás egy másik, nagy falat.
"2001-ben Magyarországon az egészségügyi kiadások (állami és magán) a GDP 6,8%-át tették ki. Ez lényegesen alacsonyabb az OECD 8,4%-os átlagához képest. Az egy főre jutó egészségügyi kiadások mértéke (vásárlóerő paritáson számolva) Magyarországon 911 USD volt 2001-ben, az OECD átlaga 2117 USD. Az Amerikai Egyesült Államok 4887 dollárt költ egészségügyre egy lakosra vetítve, ez több mint duplája az OECD átlagának. … A 90-es években az egy főre jutó egészségügyi kiadások Magyarországon éves átlagban 1,5%-kal növekedtek, mélyen a 3,3%-os OECD átlag alatt. Ez a legalacsonyabb növekedési ráták közé tartozott, … Az egy főre jutó közkiadások mértéke 2001-ben Magyarországon 684 USD, az OECD átlagának 45%-a. … 2000-2001-ben az egészségügyi kiadások növekedése felgyorsult, éves üteme 4,5%-ra, a közkiadások esetében pedig 2,4%-ra növekedett. Az állami kiadások tekintetében a növekedési ütem még mindig a legtöbb OECD ország üteme mögött marad. …”
Ez ugye 2001-es, nem éppen vidító, adat. Mi változott azóta?
Az Egészségbiztosítási Alap éves bevételének átlagos nominál érték változása az előző évhez képest (és a kiadás):
1999-2002: +16,2 % (+12.875 %)
2003-2006: +11.75 % (+10.975 %)
2007-2008: -3,6 % (-7.25 %)

A bevétel átlagos reálérték növekedése (kiadás):
1994-1998: -6,1 % (-3,8 %)
1998-2002: +3,65 % (+6.15 %)
2003-2006: +6.75 % (+5.975 %)(megjegyzendő: az átlag bevételnövekedést a 2006-os +25,2 % hozza, amit kompenzáltak a drasztikus relatív kiadáscsökkentéssel)
2007-2008: -9,6 % (-13 %) (azaz 2 év alatt 20 százalékkal csökkentették a bevételt, és 26 %-kal a kiadást, mindezt mindenféle világválság előtt!)
(Forrás: www.eski.hu/)

Ergo: az egyébként is alacsony (nemcsak abszolút értéken, hanem relatíve is) egészségügyi kiadást 1994-2002 között nem fedezték a bevételek, de 1998-2002 között legalább egyenletesen, és kiszámíthatóan nőtt (azaz közelítettük az OECD átlagot kicsinykét) a bevétel és a kiadás is, 2003-2005 között totálisan képtelenek voltak a kiadások bevételekhez igazításához, majd 2006-ban drasztikusan – a szokásos szoci sokkterápia szerűen – növelték a bevételeket, és befagyasztották a kiadásokat, hogy aztán 2007-2008-ban visszamenjünk a középkorba (aka: harmadik világ), és radikálisan csökkentsük a bevételeket és a kiadásokat is.

Természetesen az se jó, ami 98-02 között volt, hogy fedezet nélkül nőtt a kiadás, de mit mondjunk arra, ha elszabadul a pokol (2003-2005), majd teljesen eszetlenül, kapkodva, csak a számokat nézve elkezdenek vágni? Hol volt itt a reform? Lószar volt itt, meg kapkodás (szopatással), nem reform!
A reform (pénzügyileg) szerintem az lenne, ha kiszámíthatóan közelítenénk az OECD átlaghoz, legalább GDP-arányosan, ha már egyszer szegények vagyunk, és abszolút értékben úgyse költhetünk eleget (pedig a gyógyszer, műszer, rezsi ugyanannyiba kerül!). Legalább a saját lehetőségeinkhez, és a velünk hasonszőrűekhez képest fordítsunk arányosan eleget a területre, mert ha nem, az a jövő felélése!
vakapad (2008.10.14. 20:16:57):
(Folyt., még mindig 1.)
A fentiekből következik, hogy a kiadáscsökkentés további leszakadáshoz vezet. Bekerülünk egy olyan ördögi körbe, amikor a megelőzésen, és gyógyításon megspórolt pénzek sokszorosa megy el rokkantnyugdíjra, illetve a munkaképességből származó bevételkiesést is hozzá kell számítanunk. Ezt mindenki tudja, és el is ismeri. Ennek ellenére megy a maszatolás (de erről később).
Mit tehetünk?
A. Bevételnövelés. A járulékokat tovább növelni nem nagyon lehet, de ami jó volt, hogy megszigorították a járulékbeszedést. És ezt kéne tovább folytatni. Kérdés, hogy mennyi tartalék van még, azaz mennyivel lehetne növelni a bevételt, ha a feketézőket, és minmálbéres "vállalkozókat" beterelnék az arányos fizetés medrébe?
B. Co-payment (aka: vizit-, és kórházi napidíj).
A bevétel 2007-ben 13,317 milliárd Ft volt, ami az Alap összbevételének 0,79 %-a. Engedtessék meg egy tiszteletteljes kacaj ... Ezért ment a rinya, hogy itten micsoda reformot akasztottak meg a retrográd, demagóg erők?! Milyen reformról beszéltek? Ez a pénz reformnak rohadt kevés, mert nem old meg semmit, basztatásnak (a személyzet, meg a betegek) pedig sok volt. Való igaz, hogy 300 Ft a legtöbb embert nem vágja földhöz, de a komoly betegeknek összejön az évi 12000 Ft is (2x20x300 Ft), ami egy rászorultnak (amilyenek általában a komoly betegek)már igenis pénz! De a lényeg, hogy ebből semmi haszna nincsen az államnak, mert csepp a tengerben! Lehet persze növelni a díjat, hogy láthatóan megjelenjen a kasszában, de azt meg egyre kevesebben bírják! Nekem, többek között, ez volt a legfőbb problémám vele.
C. "Hatékonyságnövelés". Na, itt jön a maszatolás. Mert ugye, a "magyar egészségügy pazarló". Haha! Láttatok volna németet, vagy angolt (az amerikairól nem is beszélve)! Költséghatékonyság szempontjából baromira nem pazarlunk. Néhány adat (csak a statisztikák barátja kedvéért): "2000-ben ezer lakosra Magyarországon 4,8 ápoló jutott, az OECD átlag 8,1 ...", vagy "Magyarországon a millió lakosra jutó MRI-k száma 1990 és 2000 között 0,1-ről 1,5 re növekedett, a CT-k rátája 1,9-ről 5,3-ra emelkedett. A növekedés ellenére a magyarországi adatok a legutolsók között vannak, Az OECD átlag 2000-ben a millió lakosra jutó CT-k tekintetében 17,7, MRI esetében 6,5 volt." Ez csak két példa, de jól mutatja a szitut: vazze, feleannyi nővérrel, harmadannyi CT-vel és MRI-vel, kb. 40 %-nyi pénzből hozunk abszolút vállalható gyógyítási minőséget! Miről beszéltek?!
Hatékonyságot lehetne növelni természetesen, szigorúbb szakmai protokollokkal, erős biztosítási-szakmai minőségi felügyelettel, ami nem is pénzkérdés (hozzáteszem: nemrég olvastam az ESKI egy szakmámra vonatkozó "szakmai" tanulmányát, hát, ha ilyen minőségű tanulmányokat írnak a "tanulmányírók" - akik persze a döntéshozókat segítik, és ellenőriznek, akkor nem lesz itt hatékonyságnövelés; botrányos volt szakmailag, és tendenciózus); valamint jobb informatikával, több, képzettebb személyzettel (ha megfizetnék), és jobb, több műszerrel – ez viszont pénzkérdés, és az a kérdés, megéri-e hosszú távon (anyagilag is) az országnak erre ráfordítani (szerintem igen).
D. Biztosítási reform. Haha, át vagytok (voltatok) baszva! Ad 1.: "Az OECD tagországok mindegyikében az egészségügyi ellátás állami és magánforrásokból vegyesen finanszírozott. Az Egyesült Államokat, Koreát és Mexikót kivéve az ellátásban az államé a meghatározó szerep." Azaz az egyébként ma még beláthatatlan kimenetű elszórt kortárs próbálkozástól (Hollandia, Szlovákia), meg a néhány baromi gazdag (USA, Svájc) országtól eltekintve nem a több magánbiztosító a trendi. Az ok nagyon egyszerű: 2004-ben az USA kb. 6000 USD/fő-t költött egészségügyre, ami a fejlett országok duplája, GDP-arányosan pedig 15,5 %-t a 8-10 %-hoz képest, Svájcnál ez 4000 és 11 % (amivel 2., valamint 3. helyen áll). Ad 2.: Ami meg a visszavont törvényben szerepelt, az engem arra emlékeztetett, amikor egy szodomita abban reménykedik, hogyha meghágja a barmot, abból életrevaló csemete születik, ti. a két – lényegileg ellentmondó – rendszer vegyítési kísérlete valami degenerált torzó képét sejtette fel, bár be kell vallani, igazából senki nem tudta, mi is fog születni (az én lelki szemeim előtt L. v. Trier Birodalmának főszereplő csemetéje lebegett leginkább, mármint akit Udo Kier formált…)
Na, ennyit mára, "röviden" ez jutott eszembe az első pontodról. A többit majd folytatom, mert azok is nagyon izgalmas bakikat tartalmaznak …
süti beállítások módosítása