W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Return of the Takarodj

2008.10.09. 06:00 Tóta W. Árpád

Lesz Takarodj 2, a nagysikerű akciómusicalnek készül a második része. A folytatást Orbán Viktor jelentette be, aki azzal számol, hogy megkapja a főszerepet.

Orbán Viktor a róla elnevezett OV TV-ben mondta ezt, egészen pontosan abban a pózban, ahogyan a limuzinszocialista Gyurcsány Ferenc beszélt az adócsökkentésről és egyebekről, valaha. Viszont Orbán itt nem ígérget. Egészen mást csinál. Körülbelül azt mondja:

Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek. Belátta tehát, hogy számára sem járható út többé, hogy tejet-vajat-ingyenlófaszt ígérjen mindenkinek, aztán csak a cinkosainak mondja el, titokban, mi az, amit ezzel szemben muszáj megtenni. Nem taktika, hanem a felismert kényszer szorítja rá, hogy legalább csepegtessen némi reálszöveget, a Kéri-beszéd után újra. Arról, hogy bár bizonyos nagyon ostoba, elmaradott, retardált polgártársaink úgy tudják, de ő nem képes megetetni tízmillió embert öt kenyérrel és két hallal. Az egy másik faszi volt. A néninek tévedni tetszik.

Ugyanazok a torkok fogják ordítani, hogy Orbán takarodj, mint akik Gyurcsány ellen ordítanak. Ezt mondja. Tehát akik most játsszák az eszüket, és 2006 óta folyamatosan, azok nem forradalmárok, meg jogosan felháborodott civilek. Nem igaz, hogy az egyetlen megoldandó probléma Gyurcsány Ferenc személye. Az is egy feladvány, de a dobálástól meg ordítástól, halálos fenyegetőzéstől nem lesz jobb semmi se, sőt rosszabb lesz.

Tisztelt hülyék!


Orbán Viktor azt üzeni a mélyen tisztelt nagyonhülyéknek, hogy amit ők problémákról és megoldásokról, úgy általában a világról gondolnak, az többnyire tévedés. Ez egy nem is túl rugalmas elszakadás a szélsőjobbtól. Nem igaz persze, hogy eddig össze lettek volna nőve. De így valamivel mégis kevésbé vannak. Még a Wittner Mária néninek kellene elújságolni, hogy tévedni tetszik neki, úgyhogy nagyon helyesen ragtapaszozta le a száját, maradjon is úgy.

A kormányzó pártot könnyű utálni, mondja Orbán, ezért fogják őket is, ha jönnek. Tehát nem minden részeg bömbölés automatikusan hőstett, nem minden gyűlölet és megvetés megalapozott, amit a Gyurcsány-kormány kapott eddig. Hiszen az agyatlan bolondok, akik őneki, a tutifrankó államférfinak is ordítani fogják, hogy takarodjék, most is azt ordítják. Ez, ahogy Orbán szavaiból kitűnik, nem igazságos és nem illendően formába öntött gyűlölet, ami leginkább tudatlanságból, felvilágosulatlanságból ered. Ilyen például felróni egy államférfinak, hogy jól felszerelt, drága autóban ad interjút, és nem egy Barkas platóján, ugye.

Így jár le egy jól bejáratott, sokáig listavezető sláger, a Gyurcsány-gyűlöleté. Beérett, legitimmé vált a felismerés, hogy nem ilyen egyszerű ez. Ma már nem a lényeglátás és a kreativitás ünnepe, ha valaki nekifutásból leköpi Gyurcsány fényképét. Csak amolyan suta ostobaság.

Pedig nem volt olyan régen, hogy a Gyurcsány-kormány alkalmatlanságát azzal illusztrálta minden második Fidesz-agitátor, hogy nézze meg, drágacsintalanúr, hát ki se mernek már menni az utcára, hát akit ennyire gyűlöl A Nép (!), az eleve nem lehet jó miniszterelnök. Mert ha az lenne, akkor pogácsával szaladnának utána a menyecskék, és legfeljebb attól kellene félteni, hogy agyonpuszilják. Orbán Viktor tudomásul vette, hogy ez neki sem fog menni. Nem tud radikálisan (magyarul gyökeresen) mást csinálni, ezért a radikálisok (magyarul gyökerek) igényei kielégületlenek maradnak. A Zsidesz-kormány sem fial turulmadarat. Sem szocializmust.

Vérhiány


A népszavazással és a Gyurcsány-gyűlölet terelgetésével olyan sokaságot sikerült összehozni, akiket kormányról egészen biztosan nem lehet boldoggá tenni. Tudjuk, mit akarnak azok a torkok. Leginkább vért. S ha megtörténik a Változás, és a Nagy Sátán végre, ahogy a nép óhajtotta, eltakarodott – akkor meg fognak sértődni, hogy nincs vér, nem lőtték szét tankkal az RTL Klubot, és zsidótörvény se készül. Lám, Szlovákiában Robert Fico kooptálta, legitimálta a szélsőjobbot. Azóta kénytelen etetni.

És sikerült, ugye, elnök úr, megértetni az emberekkel, „a demokrácia nem arról szól, hogy négy évig kussolunk”. Hanem hőzöngeni kell, ordítani, fenyegetőzni, és bármilyen ócskán összetákolt érvekkel, répássyakkal meg szijjártókkal támadni mindent, amit a kormány tenni merészel. Továbbá népszavazni. Látszik a holdudvar szakértőinek nyilatkozatában, vagy akár a civil Fidesz-szavazók véleményén, hogy tudatában vannak: a beteges Gyurcsány-gyűlölet egy viszonylag értelmetlen, sőt talán egyenesen káros döntésbe vitte bele őket. Amelynek konkrét hatásai – az önrészfizetés elvetése - hosszú távon behatárolják a magyar jövőt, míg a szimbolikus, személyválogató győzelem feletti öröm elröppen egy év alatt.

Nem lesz sétagalopp, és Orbán ezt tudja. Nyilván nem most jött rá, csak eddig elhallgatta. Hazudott, amit taktikailag jónak látott. De most, hogy ott áll ante portas, végre felfogta, hogy a debil hazudozásnak keserű a leve. Sokáig tartott az őszödi beszéd hatásainak feldolgozása, de csak meglett: el kell mondani előre. A vízágyúkról pedig időben gondoskodni.

Bűn és bűnhődés
2010: Az Úr odüsszeiája



Címkék: kampány orbán fidesz gyurcsány zavargás hülyemagyar

322 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr47704445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért én pozitívumnak látom, hogy Viki végre előjött a farbával. Reményt ad, hogy egy esetleges kormányváltás sem lenne ördögtől való, mert nem hülyült meg a Fidesz teljesen.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy az Echo TV betelefonálói, akik most teljes vagyonelkobzást, börtönbüntetést követelnek a jelenlegi kormányzópárt tagjai ellen, mit fognak szólni, ha nem lesz olyan számonkérés, amit ők szeretnének.

Éppen ideje, hogy Viktor felnyissa egy kicsit az "övéi" szemét, hogy nem úgy van ám minden, ahogyan mi mondtuk, az csak vicc volt.
ezúton üzenem a Pesty-stábnak, hogy mér nem lehet embeddelni a videót, a miniszterelnök úr előadását bezzeg lehet. de még a postra linkelni se lehet, ez kontraproduktív.
na még valami, a cikkbe már nem akartam beleterhelni.

elnök úr, amit a Tarka Magyarról előad, mármint hogy a címe milyen tiszteletlen már... hát az azér gáz. merthogy a talpramagyarral nem viccelünk - hát baszki, amikor fideszdzsemborin a himnuszt éneklik meg imádkoznak, az micsoda?

tessék már utánanézni, hány paródia, átértelmezés, _hozzászólás_ született eddig a brit himnuszhoz. volt olyan pimasz senkiházi gúnyolódó, akit lovaggá is ütöttek utána. magának az elnök úrnak is tetszik idézni Ady Endrét, aki simán megírta, hogy ez itt egy ugar. például azért, mert takarodjozik, fogalom nélkül. Magyarországba Ady Endrének bele kell férnie, elnök úr, olyan Magyarországot tessék építeni, amibe az Ady Endrék beleférnek, mert Magyarország Ady Endre nélkül szegényebb lenne.

vili?
"Azért én pozitívumnak látom, hogy Viki végre előjött a farbával. Reményt ad, hogy egy esetleges kormányváltás sem lenne ördögtől való, mert nem hülyült meg a Fidesz teljesen."
Halvány reménysugár. Még azt hiszi, hogy csak a szittyák fogják utálni, pedig nem. Az, akit ő új többségnek nevez, az is fogja. Még mindig nem tudja, hogy a protest szavazó nem azonos a saját szavazóval.

"Nagyon kíváncsi leszek, hogy az Echo TV betelefonálói, akik most teljes vagyonelkobzást, börtönbüntetést követelnek a jelenlegi kormányzópárt tagjai ellen, mit fognak szólni, ha nem lesz olyan számonkérés, amit ők szeretnének."
Volt egyszer egy Röhm nevű fiatalember, aki számon kérte a nemzeti szocialistákon a szociális ígéreteket :)
Na, ez itt most nem fog bekövetkezni, de mindenesetre sikerült egy olyan klímát teremteni, ami a mindenkori kormány számára rettenetesen kellemetlen. Igen, a Fidesz-kormány számára is az lesz, legfeljebb kevesebb utcai demonstrációt szerveznek, meg nem kapnak 72 órát a lemondásra, de kellemetlen lesz. Egy kósza népszavazás például bármikor befigyelhet.
Na tessék, pár év múlva Blaskó Péter Orbánnal se fog kezet, mert a gyerekeit hogyan cirógassa tovább azután. Nehéz a téboly dolga, rosseb a demokrácijába bele.
Orbán Viktor nem "rájött", kedves Tóta, hanem mindig is tudta. Az, hogy nem beszélek valamiről, még nem jelenti azt, hogy nem tudok róla...

Amúgy pedig, mint annyi korábbi bejegyzésben már írtam: "Ez egy kis ország, nekünk csak egy csőcselékre futja!"
Már megint egy TótaW "HA" post Orbánnal kapcsolatosan, ráadásul qurvára nem ezt mondja Orbán amit itt leírsz. Különösen a tüntetéses idézeted sántít ...

S: Megint izomból ugrott a szerző egy Orbán "böfögésére".
OV az ilyenekkel az értelmesebbeknek "üzen", hogy nyugodjunk meg,szavazzunk csak rá, amit ellenzékben hallunk tőlük, az csak színtiszta hülyítés, esze ágában sincs komolyan gondolni.
De ez így nekem nem stimmel. Normál esetben, ha jót mond az ellenzék, és ha úgy látom szavahihető is akkor eseteleg rá szavazok.

Most fordítva van. Az nem kérdés hogy ha a fidesz aszerint kormányoz ahogy ellenzékben beszél, akkor az kataszrófa lesz. Ezért a szavazatomnál csakis akkor jöhetne szóba, ha biztos lehetnék abban, hogy ellenzékben hazudtak reggel, hazudtak este, végighazudták a 8 évet.
De én sajna nem vagyok hajlandó ilyen fordított logikát elsajátítani és eszerint szavazni.
"Volt egyszer egy Röhm nevű fiatalember, aki számon kérte a nemzeti szocialistákon a szociális ígéreteket :)"

na jó, vele azért voltak más bajok is.
A választások (ha nyer "Elnök Úr") után te leszel az első Árpi, akiért jön majd a fekete autó, és elvisz.
Én azért majd megőrzöm emlékedet. :)
ON: Orbán rájött hogy ezt a -sajnos nagy- savazótábort nehéz lesz egybentartani, mert nem mindenkinek lesz elég a szoc.dem. Szociális Demagógia... :)
Béke, szép napot.
"jön majd a fekete autó, és elvisz. "

és megint előadják, hogy problémáik vannak azzal, hogy értessék meg a hülye néppel a tökjó intézkedéseiket.
hadd fényezzem magam, ezt én is pont így kb. fél éve megírtam:

torzskocsma.blog.hu/2008/03/19/ez_nem_vicc
má én is, oda van linkelve. hát evidens, de az durva, hogy mostanra kezd kiderülni. sötét kibaszott középkor.
Kedves Worluk,

Sosem a szerénységedért szerettünk :-)
Na most akkor kire kell majd itten szavazniiii?

Az egyiknek idő előtt jött a miniszterelnökség és ezért késlekedett a beismeréssel és a tettel, a másiknak már megvolt és késik az újabb, ezért maga is hazudva hazugnak mondta az egyiket, de most jelez, hogy nem úgy van ám? Arról, hogy mit tenne ha tehetné, semmi koherenset nem hallottunk még... Tehát?
Mikor van itt az igazság ideje? Mennyire kell igazat (vagy a valót?) mondani, hogy győzzek is, hazug se legyek, el is fogadják amit tennem kell?
Kicsit hülyén néz ki, ahogy kijön a luxuskéróból, utána meg beszáll a kisteherautóba...persze emögött is komoly pr-tevékenység leledzzzz:))
ugyan már... viktor nagyon ügyesen most megmondta azoknak a választoknak, akik nem cső hülyék, hogy a szélső jobb neki nem kell. aztán ha nyer, akkor az lesz, hogy hát ő nem tudta, hogy ennyire rossz állapotban van az ország, sajnos itten megszoritani kell, de a hibás az tovűbbra is gy. takaroggy feri, ott kell reklamálni.
A szerzőből (aki ugya tudjuk kapott az állami pénzecskékből ezt azt egy kicsit, lásd MTV: Modern képmesék - vagy mi a szösz) előbújt a zsigeri OV gyűlölet, így az bármit mond, abba rögvest belelátja, amit ő látni akar! Nem értelmezi a szöveget, hanem továbbírja, ami ugye már igazi politikusi erény!
Egy ilyen posztra rögtön jobboldali roham következett, eddig. Most vagy alszanak még a fideszesek, vagy ők is hallották Viktort. Azt gyanítom, hogy az előrehozott választások közeledtével elkezdődött a kijózanodás is. Sokan most zavartan, megdöbbenve néznek egymásra: Viktor mintha mást mondott volna, mint eddig. Ez olyan lehet, mint egy átbulizott, őrült éjszaka után, józanodva körbenézni a szétvert szobában, és közben egy ,,klasszikust" idézni: Most akkor ezt hogy?
:-)))

Kedves Tóta W. Árpád.

Szeretnék segíteni picit. Elárulom. Orbán nem ezt mondta. Sem messziről nézve, sem közelről nézve. Az igaz, hogy össze tetszik mosni a tüntető focihuligánokat a tüntető értelmiségivel, és ezt tetszik tenni talán nem is oly véletlenül. De ha mégis a véletlennek köszönhető ez a manipulálás, akkor szabadjon megjegyeznem, hogy bár minden madár gerinces élőlény, nem minden gerinces élőlény madár. Mégha annak tetszik nézni is őket.
Remélem elfogadja segítségemet, hogy próbálom kizökkenteni az ipari összemosógép szerepéből. Az ilyen nagy népművelőnek, mint Ön, kifejezetten nem szerencsés ez a szerep.
És ha már elmondtam, mit nem mondott Orbán, azt is elmondanám, hogy mit mondott. Mert úgy korrekt, hátha máskorra példamutatásul szolgál Önnek.
Orbán kedvező alkalommal azt mondta, hogy ne beszéljünk az UD Zrt.-ről, az is finom csemege, hogy a jobboldal lenácizott, fasisztázott, antiszemitázott végét eltolja magától, hogy lehessen vitatkozni Orbán szélsőségességéről.
Köszönöm, hogy segíthettem, kedves Tóta Úr. És őszintén remélem, hogy alkalmas időben elárulja olvasó népének, hogy itt kúrvára nincs szó semmiféle Orbán-Gyurcsány hasonlóságról, és rohadtul nem hasonlít semmiben sem, amit csinálnak. Csupán egy sanda alkalom nyílott a nagy Összemosógép kis bekapcsolására, és hát a tolvajt is az alkalom szüli, csak ez sokkal népszerűbb, hiszen olyan frankón leegyszerűsít mindent. Ami egyszerű, az meg ugye népszerű. Könnyen emészthető, könnyen megjegyezhető, könnyen összebólogatható sztori.
Mégeccer köszi a figyelmet.
Olvasd az IMF mai elemzését:
"Minden intézkedés ellenére a világgazdaság jelentősebb élénkülése csak 2010-ben várható, hiszen jelenleg a fejlett országok szinte mindegyike recessziós problémákkal küzd ..."
Eldőlni látszik a kérdés, Magyarországon nem lesznek előrehozott választások, a válsággal küzdjön meg a már amúgy is nyakig szarban ülő kormány.
Ha mégis belefulladnának és a kényszer nagy úr elvén O.V. örökölné az all inclusive budit, valahogy csak elő kell készíteni a talajt.
O.V. nyilatkozatának lényege a lábasban leégett csirke far-hát kikapargatása után tűnik tisztán elénk.
Egy ország,egy haza, egy nemzet, egy a fekália is.
Ugyanazt a lapátot nyomják az ő kezébe és bizony ugyanarra tudja ő is (megköpködött kérges tenyerével) lapátolni: a mi nyakunkba:!!
"Kicsit hülyén néz ki, ahogy kijön a luxuskéróból, utána meg beszáll a kisteherautóba..."

furgonplebejus!
No, elmút nyóc, fölébredtek.
bocsi,de a végére egy picit összezavarodtam !-)

"Hazudott, amit taktikailag jónak látott.
..végre felfogta, hogy a debil hazudozásnak keserű a leve. Sokáig tartott az őszödi beszéd hatásainak feldolgozása, de csak meglett: el kell mondani előre."

ez a rész nem egy esetleges gy.f. lemondásra íródott
valamikor,"le kell mondani" variációval ???
xshasa:

Tetszik, ahogy mindenből, meg az ellenkezőjéből is képes vagy csak a neked (nem) tetszőt kiolvasni. Nem nevezném értelmiségi magatartartásnak, de az ellenreformáció idején (is) sikeres lehettél volna vele :-)
Hi
Off:

Nem tetszik a Kerekes band logo a képen
(zászlón)aminek a cikkhez sem sok köze van...

www.kerekesband.hu/main.php?lang=hu

egy tótaw olvasó kerekes band rajongó...

ON
thx
Szerintem nem OV személyével van baj, és nem középkori állapotok uralkodnak. Egyszerűen tanulgatja a demokráciát kis népünk, nem várható el, hogy ez egyik napról a másikra menjen. Addig is sokan szavaznak egyértelmű demagógiára, ezek közül bizonyos számú ember meg fogja tanulni, hogy ez butaság, bizonyos számú pedig nem.

Vannak olyan politikusok, akik a demagógiára építenek, és vannak (lesznek), akik egy kicsit racionálisabbak. Ahogyan választóként egyre többen a racionalitás irányába tolódunk, az utóbbi politikusok szavazatokat nyernek.

Ha a régebbi demokráciákat megnézzük, láthatjuk, hogy ez sajnos nem egy következetesen teljes racionalitáshoz konvergáló folyamat, de nem is a sötétség térnyerése.

Még csak 18 éve volt a rendszerváltás, egy kis türelmet kérek. Addig is saját főztünkből kell élni.
Nekem valahogy az az erzesem, h. a hozongok elmennek Gyurcsannyal egyutt, ha egyaltalan elmegy valaha...
Árpád, őszintén sajnálom, hogy elvesztél az argumentum ad hominem szürke fostengerében. Régen azért jobbak voltak az írásaid.

Magyarázza el nekem valaki, hogy azért mert ez a kormány szar miért nem lehet szavazni egy másik jelöltre. Ne haragudj Árpád de az írásaidból már egy ideje csak ez jön: "kormány szar de az Orbán meg a patás". Miért?

Miért nem lehet hátralépni 5 métert és onnan nézni dolgokat? Te is a C64-es generáció tagja voltál, meglep, hogy így beprogramoztak téged miszerint csak a PC, liberális, stb. a jó. Közben meg akármerre nézel csak nekik jó. Ezt, hogy oldod fel magadban?
Hali mindenkinek,

szerintem ez megint csak egy blöff OV részéről, ui. látja, hogy amit eddíg csinált azzal kb. nullát ért el.
A bibi ott van, hogy azt hiszi OV az emberek memóriája 1 hétnél nem tart tovább... tévedni fog.
Árpi, ha Orbánt ellen tüntetni fognak az azért lesz, mert ez a tehetségtelen banda 6 éven keresztül lezüllesztette az egész országot - és ezt valahogy helyre kell hozni. Osztogatással pedig nem lehet. Egyszer gyere el egy Fidesz gyűlésre és hallgasd meg amikor tizezrek éneklik együtt a Székely Himnuszt. Ugye tudod mi az? A szövege már nem nagyon menne - gondolom.
phon v., te mifaszról beszélsz? ez egy orbán-pártoló, az ő buksiját simogató szöveg.
"A szövege már nem nagyon menne - gondolom. "


már hogy is menne, ufó vagyok. gratulálok! a klasszik hülye, az vagy.
Totatata!

Tiszteletttel +kérdezném, hogyan képzeled azt, hogy hazánk örökös miniszterelnökének és egyetlen mindígigazmondója szavait akár visszamenőleg is kétségbe vond?
Maximum nem fejtette ki az igazság összes szeletét, de semmiképpen nem áll szándékában a megfigyelési ügyről terelni. Még a most eszébe jutott poloskaarzenáljával sem. Igaz, Szijjártót elfelejtette poloska és egyéb úri lakásban fellelhető csúszómászókról kioksítani, mert szegény csak tátogott ma reggel a TV2-ön mikor Viktor poloskáiról kérdezték. Sőt, kérte Szijjártó, hogy inkább másról beszéljenek mert ő nem volt ott mikor Viktor poloskákra vadászott.

Azért az megjegyzendő, hogy Feri sem önszántából ugrott a nép elé a dobogóra, hogy lenne itt ez a taktikai húzás, amit most meg kellene beszélne legalább utólag, hogy mit szóltok hozzá. Ha Vikiék nem ezt a kivonulunk, fujjgyurcsany taktikát alkalmazzák, a Feri simán lenyomta volna az egész megszorítási mókabókát a torkunkon azzal a felkiáltással, hogy ez kérném tisztelettel reform, amit a jobblét érdekében vezetünk be. Aki nem bírja az rá is szenderülhet.
Csak azt remélem, hogy Viktorék, ha már kiderült hogy a hulyesegeket mondunk szakmanyban, ezzel nyerunk valasztast jol taktika nem mukodik, akkor megprobalnak valamifele terveket kovacsolni, hogy mit is kellene tenni. Legutobb Feriek annyira el voltak foglalva a titkolozassal meg a nyeressel, hogy bar strategia volt, taktikát nem sikerült kialakítani.
Akkor mellé, tárgytalan az előző hsz ezek szerint nem jött át a lényeg.
Kedves Rá Dios!

Konkrétabban? Mire gondolsz?
Néha azon gondolkodom, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy _megértsék_ ezt a dolgot.

Hogy a népharag nem eszköz, hanem fegyver.

Kétélű molotovkoktél.
Kedves Tóta W. Árpád.

Szerinted a mai fiatalok hány százalékának nem menne a Székely Himnusz? Ők mind UFO-k? Mert ugye épp ezt mondtad az előbb.
Érdekes valakinek úgy simogatni a buksiát, hogy közben a tökeit rugdosod. Egész fejlett technikád van.
Vagy csak épp a világot akarod úgy megrajzolni, hogy csak a tér-idő elhajlásának látszódjon a heregyurma?
Picit talán off, de kapcsolódik a témához Szijjártó ma reggeli TV2-es szereplése.
Miután kérésének megfelelően nem a polokairtás rejtelmeiről faggaták, beszélt a "mit kell tenni a felvirágzás...érdekében, radikális adócsökkentést, a kiadás csökkentést, kisseb létszámú parlamentet..."

Jó rendben, mondta a riporter, de számokat soha nem tetszenek mondani.

Már hogyne mondanánk számokat, replikázott Sz. Péter, 200 főre kell csökkenteni a parlamentet.
:)))

A riporter úr nem reagált.

Na erre varrjatok gombot.
"chyp 2008.10.09. 08:30:03"
Háhááháhá
Ehhez a hatalmas demagógiához csak gratulálni tudok. Ezek szerint sikeresen végigfutott a "fidesz agymosás program v1".
Stilisztikailag komálom a stílusod, Árpi, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy bár az elmúlt egy-két hónapban mintha kevéssé nyilvánvalóan nyalnád a szocik seggét -nem mintha ez számítana, akármit is csinálsz már, nem mosod le magadról, hogy hozzájuk tartozol, és az ő csecsüket szopod-, most mégis visszatértél ahhoz a hangvételhez, hogy történjék bármi, abból te levezetsz valami olyat, ami a Fideszre, Orbán Viktorra, stb. pejoratív.

Ez a postod meg kifejezetten olyan jellegű, mint a gimnazisták irodalmi műelemzései: "...itt a költő arra gondolt, hogy...". imho kicsit hosszabban göngyölítetted tova OV "gondolatait", ami már túlgurult némiképp az életszerűség határán.
chyp - Székely himnusz????? Há nooooormááális???? Ti annyira nem a valóságban éltek, hogy az fájó. Lehet itt magyarkodni, a nagyszerű székely és erdélyi jellemről ábrándozni, de inkább gyere a nyóckerbe a kínai piac környékére, aztán látod, milyen is az onnan szalajtott népség. Vagy körül kellett volna nézni pár egyetemen a '90-es évek elején, és látnád, micsoda jellemtelen alakok élősködtek "erdélyi magyarként" a magyar állam és az egyetem nyakán. Bocs, szubjektív élmények.
De a székely himnusz lényege ugye az, hogy Csaba királyfi jól megbaszta a turulmadarat (aki fiú? vagy lány?), és ezért csak Vitya lehet legitim führer. Alig várom már, akkor ingyér lesz a gáz, meg jön a Kánaán, ugye?
off:Teccik ez a józan paraszti stílus!:) Józansági tanfolyamokat kellene indítani a radikálisoknak!:) Ráférne a "parasztokra".

On: Viki rájött, hogy közeleg az idő mikor is át fogják értékelni. Mert most nem el mondani az igazat nem számít hazugságnak.(szerinte) Viszont aki nyer és kiderül, hogy nem modott el mindent, az már hazuggá válik.
Nagy dilemma!
Őszintén elmondva mindent nem tud nyerni senki!
Sajnos nem értékeljük ezt az erényt még ebben a honban.:(
hogy ez a populizmus egyik formája.
Kedves chyp!

Qrvául igazad van! Alakítsunk egy bazi nagy dalárdát, úgy kb 100 000 fővel, és énekeljük el jó soxor a székelyhimnuszt (ez egyben guiness rekord is, így két csapot ütünk 1 légyre), oszt rögtön minden jóra fordul.
Ettől jön el a kánaán!
nekem elsősorban nem az ütötte meg a fülemet, amit viktor mondott, hanem a sorok közötti lényeg.
valójában azt üzente, hogy: én leszek a miniszterelnök.
miért olyan biztos ebben?
ok, persze valószínű, de ez megint a pálesz meg a medve bőre.
normál esetben még másfél év a választásokig, ami kurvára nem kevés.
a 2004-es miniszterelnökváltós mélypontból is sikerült a maszopnak kimászni, pedig már mindenki fidesz lufikat fújt.
A fiatalok azért nem tudják a Székely Himnuszt, mert csak saját, dekadens, kicsinyes és pillanatnyi érdekeiket látják maguk előtt, és megfeledkeznek a közösség iránti magasabb rendű szolgálatról, és az értékek megőrzéséről.

És az a gáz, hogy erre a liberalizmus, hogy azt mondja, hogy ezzel semmi baj nincs.

Itt van egy cikk erről: nol.hu/metazin/cikk/509311/
Szabad Néphez képest nem is rossz.

Mellesleg Árpád:
Nem biztos, hogy a szittyák fognak orbántakarodjozni. OV meg tudja oldani, hogy ne a magyar középosztály szívjon, és akkro már mindjárt jobban hangzik a dolog.
Legyen vége a gazdasági paternalizmusnak, egalitarinizmus helyett SUUM CUIQUE elvet, aki nem dolgozik, ne is egyék!
a "szittyák", pláne a tojásdobálók derékhada kurvára nem a középosztály, hanem a bumburnyák, ostoba proligyerekek.
Miért nem lehet mind a kettőt elküldeni a p.csába? Mind a kettő kinyilatkoztatta, hogy nincs mit tenni, minden úgy trutyi, ahogy van. Ebből miért következik, hogy akkor a kurrens idióta maradjon hatalmon? Vagy miért következik, hogy a másik kerüljön hatalomra? Ezt hiányolom a cikkből, mert ezt így a Pravdában köllene megjelentetni.
Ezzel a Takarodj2-vel Viktor a Tóta-értelmezésen túl egy még súlyosabb dolgot is állít egyúttal amikor a változatlan torkokról beszél. Már most nevesíti a Takarodj2-zőket: egybemossa őket a Gyurcsánytakarodj!-ozókkal. Tehát aki Takarodj!-ot mer kiabálni, bármikor is, bárkinek is, az (szent demagógia!) a csürhe tagja.

Vagyis már MOST gondoljam meg magam, ki ne menjek Viktor ellen takarodj!-ozni, mert csürhének leszek minősítve.


De ha már demagógia. Én nem várnom meg Orbán királyságát:

Viktor!
TAKARODJ!
Most.
Lenin azt mondta, hogy bár a forradalmakat mindig csak egy nagyon szűk réteg hajtja végre, nem lenne pofája annak elindulni puskával/molotovval/tojással, ha nem érezné maga mögött a középosztály/értelmiség egy tekintélyes részének támogatását.
Ez kicsit olyan, minthogy a hab csak akkor folyik ki, ha alatta a pohár már tele van sörrel.

Ha az élelmes középosztály nem szop, akkor szerintem a proligyerekek is visszafogottabbak lesznek.
Sajnos ez a mai szösszenetből nem jön le.
Kedves johnthebigggg!


Az értékek megőrzése nem egyenlő, az egyik politikai oldal által a hatalom mexerzése érdekében kisajátított jelképrendszerek feltétlen szajkózásával, ál imádatával.
Nekem nem történelmi érték a nyilaszászló, vagy a turulmadár köré szőtt hagymázas mese.
Az a baj. hogy sokan azt hiszik, hogy ha holnap Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, akkor holnapután már kolbászból lesz a kerítés. De a mostani helyzetnél bármi jobb lenne, mert Gyurcsányék a hátralévő 2 évben már nem fognak csinálni semmit.
fognak. az a jobbik forgatókönyv, hogy semmit.
Árpád!

"Belátta tehát, hogy számára sem járható út többé, hogy tejet-vajat-ingyenlófaszt ígérjen mindenkinek, ..."

VS. az elmúlt egy hét:

mszp.hu/belfold/bovebben/tobb-tamogatas-a-tavfutes-szabalyozasara

mszp.hu/belfold/bovebben/anyagi-megbecsules-tanitonak-tanarnak

mszp.hu/belfold/bovebben/tavfutesi-dijkedvezmeny-a-fovarosi-fogyasztoknak

mszp.hu/belfold/bovebben/tobb-forras-jut-iskolafelujitasra

mszp.hu/belfold/bovebben/jubileumi-juttatas-az-idos-nyugdijasoknak

És ez így hogy?
Tóta, feltünően trágár vagy. A trágárság éppúgy nem helyettesíti az igazságot, mint a nagy hangeró.

Nyugodtan válaszolgass csak szépen, kultúráltan. Nem vagyok a híved, sőt, de ez a posztod remek, nem szorul sem önvédelemre, sem magyarázatra.
"Az értékek megőrzése nem egyenlő, az egyik politikai oldal által a hatalom mexerzése érdekében kisajátított jelképrendszerek feltétlen szajkózásával, ál imádatával."

Persze, hogy nem. Én sem mondtam azt. Naív idea, de van még olyan ideológia, amelynek célja nem az öncélú hatalom, hanem az uralom, amely ugye egy magasabb rendű célt szolgál.

"Nekem nem történelmi érték a nyilaszászló, vagy a turulmadár köré szőtt hagymázas mese."

A nyilaszászló nekem se, az árpád sáv az igen. A turulmadár pedig a nemzeti mondakörünk része, ugyanúgy mint a finneknek a kalevala.
Lord Valdez,

"Egy kósza népszavazás például bármikor befigyelhet."

Volt már ilyen, nem tudom emléxel-e az ingyenes nyelvvizsgáról meg a szabadszombat visszaállításáról kezdeményezett népszavazásra. Tudod, mi lett az eredmény...?
Bobo!

Ami meg fog valósulni az nem igéret.
Amúgy mi bajod azzal, ha pl támogatást kapnak a rászorulók a távfűtés számlhoz?
"Lenin azt mondta, hogy bár a forradalmakat mindig csak egy nagyon szűk réteg hajtja végre, nem lenne pofája annak elindulni puskával/molotovval/tojással, ha nem érezné maga mögött a középosztály/értelmiség egy tekintélyes részének támogatását."

Krisztus meg mondá: bűnösök közt cinkos, aki néma

És Hitler sose kapott 25%-nál többet, ettől még nem lehetett volna kancellár. Kellett hozzá még a 45%, amelyik egymás lejáratásával volt elfoglalva hosszú évek óta a weimari köztársaságban.

tanulság ez, bizony
"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.09. 09:11:45
fognak. az a jobbik forgatókönyv, hogy semmit."

Ja, már megy a nyugdíjemelés, meg a satöbbi.
A lényeg, hogy mindig a középosztály szívja meg.
Ezek szerint Orbán jelöltetni fogja magát harmadszor is.
Ez nekem új..
Tökéletesen betaláltál nálam újra. Csak egyetlen pontosítást hadd tegyek. Nekem nagyon csípi a szemem, hogy azzal a szerencsétlen népszavazással kapcsolatban mindenki azt adja elő, hogy viktorék bűne, meg felelőtlenség, meg birka nép, akik a rongyos 300 (illetve évente legfennebb 6000) pénzükért sipítoznak.
Hát kérem utálom viktorékat (IS), sőt egyetértek az öngondoskodással, de én is leszavaztam. Nem a 300 pénzt, hanem ferit és bandáját. A horngábori opció nevében. Mert az a felelőtlenség, arrogancia és következménynélküliség, ami körülöttük terjeng, az megengedhetetlen. Pedig még az is lehet, hogy reformálni kell. Látom én is, hogy süt a nap, de ne feri mondja meg!
Mindenki, aki ezt a népszavazást kárhoztatja, azokat az embereket (tömegeket) tapossa el, akiket valóban a megsértett állampolgári önérzet vitt ki az utcára 2006. őszén. Arányuk jól látszik azon, ha az akkori létszámból levonjuk a mostani balhézókat.
Ezen a népszavazáson kívül volt-e egyetlen alkotmányos lehetőség az igazság (legalábbis az egyik) kikövetelésére?
Feri éppen azzal nullázta le "igazságbeszédét", hogy megijedt ettől a szavazási eredménytől és tökéletesen visszatáncolt. Pedig azt mondta - akkor már igazmondóként! - hogy ahhoz másik madám kell. Most már ő is követelheti magától, hogy monnyon le.
A leszavazókat kárhoztató vélemények ellenében annyit mondanék:
a franciák sok egyéb próbálkozás után, nem látván semmi más lehetőséget, az amerikai csapatok segítségével szétlőtték párizst, hogy kiűzzék onnan hitler hordáit. Valószínűleg nem ez volt a céljuk, de lerombolták, ami még megmaradt a városból (akárcsak az oroszok, amikor rágyújtották saját Moszkvájukat éppen a Napóleon vezette franciákra), tudván, hogy az Ő gondjuk lesz majd újjáépíteni. Tán a franciák (illetve oroszok) voltak ezért hibásak?????
Mellesleg nem tudom mit kell igy viszolyogni a szittyákon.
A demokrácia meg a liberalizmus és égő barikádokon meg bastilleon született. A '68-as hőzöngés meg gyakorlatilag klónja a 2006osnak (fletó honlapján azt írja 68ról, hogy milyen qrvajó).

Szóval ne álszenteskedjünk, kéremszépen.
"A nyilaszászló nekem se, az árpád sáv az igen. A turulmadár pedig a nemzeti mondakörünk része, ugyanúgy mint a finneknek a kalevala."

Az a nyilaszászló, amivel a csürhe rohangál manapság az utcán, nyilas egyenruában.

A Finnek nem is rohangálnak semelyik "Kalevala hős" szobrához "magyarkodni". Ők meg tudják különböztetni a mesét a valóságtól.

Érdekes, hogy Horn Gyula alatt senki sem tüntetett.Miért is?

Mert Horn, bár sok volt a rovásán,most és 1970 között normális, szalonképes politikusként tudott viselkedni.
Gyurcsány ellen nem azért hőbörögnek mert béna politikus.Mert az. Hanem azért mert egy szalonképtelen, hazudozó ripacs- és itt a szalonképtelenen és a hazudozón van a hangsúly- és ezt még a "gyökerek is levágták".Csak te nem?
Orbán ellen csak akkor fognak tüntetni, ha kiderül róla is, hogy szalonképtelen, de ez nem valószínű, ezt te is tudod.
Szerintem egyébként lesz komolyabb tisztogatás, ne is reménykedjenek az elvtársak.Csehországban és Lengyelországban volt rá precedens az utóbbi időben és nagy népszerűségnek örvendtek ezen intézkedések, tehát "vér" lesz dögivel, mert szavazatokat hoz.Ez van.Pech.Egyeseknek...
én meg áldom az eget, hogy akkora gyökér vagyok, hogy II. Gyurcsány Fletót nem az egész balliberális alá konzervatív és szabadelvű pártosokkal azonosítom, nem teszek egyenlőség jelet se, sem a bumm-bumm golyókkal sem az álviperákkal, sem a dübörgő gazdaság utópiájaával, sem a töketlenkedő Fodor Gáborral, sem a fejjel biccentő Veressel, vagy azzal a mélységesen intelektuális Konrádikkal, akiknek minden álmukban a magyarkodó még csere-berélni, kereskedni, üzletileg analfabéta magyarját nem szívlelve, olyan mámorítóan súgja a fülembe, ahogy elszívom mariskámat és indulattól fűtve, mert úgye, ha magamnak okozok bajt az csak az enyém, és hogy ötven méterről akkorát tudok csúlázni, hogy a gyerekem centivel szaladgál, hogy megmérje, nehogy már Orbán Viktor ne merjen hazudni, mert azt csak Fletónak szabad. ez itt fentebb, nagyon gyenge magyarázkodás, miért ne szeressük Orbán Viktort. azért hogy jól érezzem magam, ele is olvastam, és így szimplán Gyurcsány-fóbiás, vagy nem is, akarom mondani Orbán-fóbiás, mert az olyan trendi.
"És Hitler sose kapott 25%-nál többet, ettől még nem lehetett volna kancellár."

Ez nem egészen igaz. Az 1933-as választásokon 43.9%-ot szerzett.
"Az a nyilaszászló, amivel a csürhe rohangál manapság az utcán, nyilas egyenruában."

Azért ne tekinsd őket egynemű bűnös tömegnek. A VBKE azért használja, a nemzeti radikálisok meg másért.

"A Finnek nem is rohangálnak semelyik "Kalevala hős" szobrához "magyarkodni". Ők meg tudják különböztetni a mesét a valóságtól."

ott könnyű, nekik pl. működik az országuk...
Az a lényeg ebben az egészben, csak az elvakult hívők nem látnak semmit, hogy Orbán Vezír is tudja mi a helyzet, de hát ugye a tábort egyben kell tartani. Az értelmesebbjének üzeni, hogy várjatok gyerekek, nem lesz ez diadalmenet.

Egyébiránt meg summa summarum az ország helyzetéről: Bibó azt írta, hogy 1490-ben letértünk valahonnan, ahová azóta sem tudunk visszakapaszkodni. Ady 1914-ben a Nyugatban azt írta Magyarországon csak földesurak és jobbágyok vannak. (Amikor a művelt Nyugat már rég a kapitalizmust építette.) Tecc mondani: mi változott? Ha idézhetném Vilfredo Paretot a kiváló szociológust: a történelem elitek körforgásának története, az új elit mindig kizsákmányolja a "népet", egyebekben nem változik semmi.

Ez a k.... ország azonkívül, hogy 4 évente választások vannak és mindenki kinyithatja a csipogóját úgy működik, mint 1976-ban vagy 1984-ben. Olyan modern úri-muri zajlik itten, minket meg etetnek. Már aki bekajálja. Egészségetekre!
Nem fogott fel Orbán semmit, csak át akar csalni pár centristát a választások idejére, mert azt mondták neki a szakértői, hogy így nyerhet.

Az épelméjű emberek a mai napi politikában meg minden átlag feletti nyilatkozatra rávetődnek, mert reménykednek benne, hogy valahol felcsillan az értelem. aztán egy hónap múlva rájönnek, hogy mégsem.
a következő hónapok is arról fognak szólni, hogy míg az egyik oldal csupa szépet lát és hirdet az országról (autópályák, fejlesztések, benned van), a másik a sötét középkort vízionálja folyamatosan. (válság van, baj van, meghaluk, te jó ég, help, sos).
épp ezért izgalmas kérdés, hogy vajon melyik gyökértábor veszi észre, hogy épp azzal csökkentik az esélyüket, ha a jelenlegi vezér indul újra 2010-ben a vezérségért.
ferivel már nem lesz semmi sansza az mszp-nek, ők ezt tudják is, nyílván letámasztják időben.
a fidesznél viszont épp a saját bálványimádatuk és félelmük gátolja majd meg viktor félre állítását és nem gondolnak bele, hogy a fél ország utálja, mint a szart.
egy lehetőségük van a negatív kampány mellett: szajkózni valamit, amit majd szép lasan mindenki elhisz és amihez (emberi tulajdonságunkból adódóan)szívesen tartozunk: "új többség" (ami pedig kamu, mert a valódi többség már beleszarik)
"Egyszer gyere el egy Fidesz gyűlésre és hallgasd meg amikor tizezrek éneklik együtt a Székely Himnuszt. "

Nem nekem cimezted, de ha en ilyen helyre mennek, es ezt tapasztalnam, akkor azt hiszem tobbe a kozelebe sem mennek.

Enekelni lehet, enekoran, koncerten, kocsmaba, esetleg a kadban.

A "hu de nagymagyarok vagyunk es egyuttenekelunk, mert osszetartozunk" nagyon szep, abban a pillanatban, de talan a megoldasokon kene agyalni, es meglepni olyan dolgokat amik szuksegesek.

Aztan majd lehet enekelgetni.
"ott könnyű, nekik pl. működik az országuk"

Heuréka! Irány turul, oszt a haza fényre derül!

csongorbela

Azért vagyol agyatlan droid, mert nem a kérdésre válaszolsz, hanem arra, amit Vitya sugallt mögé.

A népszavazás a 300 HUF ról szólt, Gyurcsán még mindig miniszterelnök, annyit sikerült elérni, hogy nem történt semmi a ebben a nyomorult országban.

Egyszerűen beszámíthatatlan az az ember, akinek annyi esze sincs, hogy egy kérdést megértsen

Ez az én véleményem.

Faszkivan, hogy osztja az eszet, meg erkölcsről papolászik a sok hülye.
Telerakja a gyomrát ostyával, és azt hiszi megcselekedte, amit megkövetelt a haza.

Borzasztó.
Előljáróban annyit, hogy engem nem érdekel se Orbán se Gyurcsány személye...annál inkább az ország sorsának alakulása. A fenti írásnak egy részével egyetértek, bizonyos részével viszont nem...túlságosan általánosít és sokmindenkit összemos.
Igenis a felháborodottak egy része jogosan felháborodott. Nemcsak 2006 óta, hanem korábbról is. És itt nem a kukagyújtogatókra gondolok, mert nem csak ők vannak. Már miért ne mondhatnák, hogy Orbán takarodj? Egy kalap alá véve nem kéne mindenkit leostobázni, meg lehülyézni, mint ahogy a cikkből kihallatszik. Ez egyszerűen nem igaz! Összességében sokkal több a hülye azok között akik fanatikusan beállnak egy-egy párt mögé és azokkal szemben semmi kritikát nem fogalmaznak meg soha.

Nagyon sok ember - köztük én is - amikor le szeretné mondatni mindkét vezetőt és jelenlegi politikusok úgy kb. 90%-át akkor nem azért teszik ezet mert hülyék és azt hiszik hogy a JELENLEGI HELYZETBEN nincs szükség megszorításra, szókimondásra és a jólétet várják meg a sült galambot. De könyörgöm kik miatt jutottunk el idáig??? Nehogy már azok a politikusok papoljanak a megoldásról akiknek vaskosan közük van ahhoz, hogy az 1989-es rendszerváltásnak nevezett hatalomáthelyezés / vagyonátmentés !

Egy példával élve: Van egy cég amit évek alatt csődközeli helyzetbe visznek a korrupt és/vagy tehetségtelen vezetői (akik közül páran egymást cserélgetik a vezetői posztokon. Egyik évben az egyik az ügyvezető igazgató, a másik a mittudoménmilyen főosztályvezető. Aztán cserélnek majd megint cserélnek...kiborul a bili, kiderül hogy a cég csődközeli helyzetben van (amit nagyon sok dolgozó már sejtett). És jönnek a megoldásokkal, hogy mostantól jól fognak viselkedni. Vissza kell fogni a béren kívüli juttatásokat, kezvesebb lesz a fizuemelés, mert ez a cég érdeke. Szerintem joggal mondanák a dolgozók azt, hogy jól van legyen...de csak akkor ha első lépésben az ÖSSZES olyan vezetőt leváltják akiknek közük van a csődhöz. Egy teljesen ismeretlen új vezetőnek majd engedelmeskednek. Addig viszont szánalmasan nevetséges az egész helyzet.

Nekem minderről ez a véleményem. Pontosan ezeknek az embereknek a nagy része az akik NEM BIRKÁK! És nem pártérdekek mellett gondolkodnak (tehát az egyik oldal a sátán megtestesítője a másik meg szent). Pont ők azok akik úgy általában a rendszerrel elégedetlenek nem a média által aktuálisan kinevezett főgonosszal (hol Orbán, hol Gyurcsány...média válogatja). Én nem fogom megérteni azokat akik 2010-ben akár a FIDESZ-MSZP-SZDSZ-MDF négyesből be fogják valamelyik mellé húzni az ikszet... Jöjjenek mások! Nem biztos, hogy azok jobbak lesznek (legyen akár más baloldali, akár más jobboldali párt) de muszáj megpróbálni. Azokat a politikusokat muszáj eltávolítani a parlamentből akik több mint egy évtizede bent ülnek. Én azt csinálnám, hogy akik az 1990-es ciklustól számítva 4 évnél többet ültek a parlamentben (vagy max a 8-ba mennék még bele) azoknak alanyi jogon megtiltanám, hogy 2010-től képviselő lehessen. Így eleve kiesne az impotens politikusaink 70-80%-a. A maradék néhány embert egyesével vizsgáltatnám meg...ennyi.
Nekem nem a Gyurcsány-program fővonalával van bajom, hanem a "mellékesen" megtörtént trükkök százaival, a sumákolással, a kétszínűséggel.

Itt van ez a cipődobáló nyugdíjas. Kapott egy évet felfüggesztve. Rendben, egyetértek. De akkor ez innentől EZ legyen az etalon, a precedens, a zsinórmérce.

Itt az első próbatétel: A közlekedési rendőrt fojtogató bagázs ügye. Lássuk, kétszínű-e a Gyurcsány-hatalom!

Ez az igazi lecke Orbánéknak.

De bizony hogy "magyarkodnak" a finnek.
De "magyarkodik" körülöttünk mindenki, csak a magyarok "magyarkodása", az ciki.
Pont tegnap néztem az MTV-t.5 amerikai videóban 3x szerepelt a zászló.
Green Day(punk zenekar),Red Hot Chili Peppers(a próbaterem kárpitja amerikai zászlóból volt), majd jött valami Kid Rock, ahol minden vágásra jutott egy egy amerikai zászló.Biztos gúnyból.
"(a próbaterem kárpitja amerikai zászlóból volt)"

emlékeztetőül: az árpádsávos nem a nemzeti zászló. a nagy nyállal felhozott példa akkor állna, ha mondjuk égő kereszt lett volna a próbateremben, meg kkk-maszkok.
Ne haragudj már, hogy megkérdezem, de milyen sávok vannak a címerünkben?
Kedves gregor gysi!

Csak azt felejted el, hogy ott (pl Amerikában) semelyik politikai oldal nem vette magának a bátorságot, hogy kisajátítsa a nemzeti jelképeket.

Nálunk ez sajnos megtörtént. Ez nem hiba, hanem bűn!

GYF-et azért utálják mert átb*szta őket (mást is) OVI-t meg azért, mert nem állt ki mellettük.
De miért ők vannak a középpontban?
Mindenki pofázik, TI IS ÉS ÉN IS, és megmondom mi a baj: túl nagy a jólét. Mert napközben sem lehet leparkolni a hipermarketek előtt. Ezt az egész bagázst orbánostulgyurcsányostul csak úgy lehetne elküldeni a francba, ha a nép megmozdulna. De nem 10 meg 50ezer ember, hanem legalább fél millió.

Új társadalmi szerződést kellene kötni, a jelenlegi elitnek meg visszamenni a szakmájához, már akinek van (höhö). A másod- és harmadvonalból kéne kiemelni az értelmesebbjét és előlről elkezdeni építkezni, mert ez az egész csak maszatolás.

Azt hiszitek megváltozna valami, ha Orbán győzne, megsúgom: semmi. Az egész politikai elit a velejéig rohadt és férges. Az almából ezeket kivágják. Csak amíg ennyire jól megy a nép többségének, addig nem fog itt vagdosni senki sem.

Isten ne adja, nem kívánok senkinek egy jó kis válságot, olyan kenyérértsorbanállósélelmiszerjegyeset, de lehet, hogy a purgatórium akkor jönne el ebben az országban. Mert addig csak a maszatolás fog itt menni még jó sokáig. Mi meg csúszkálunk a fekáliában továbbra is.
"emlékeztetőül: az árpádsávos nem a nemzeti zászló."

Persze. Az alkotmány szerint a nemzeti zászló a piros fehér zöld, de egy nemzetnek lehet több szimbóluma is.

Aki meg az árpádsávról rinyál, hogy a nyilas zászlóba is az volt, gondolkodjon el azon, hogy a németek mért nem cserélték le a címert, hiszen a náci címer is ugyanez a sas volt plusz svasztika.
Kedves Ejoy!

Csakhogy tudd: a Magyar nemzeti szinek, a piros-fehér-zöld.
A címer meg nem egyenlő a nemzeti szinekkel. Noch da zu, a címerben van egy zöld mező is, mégsem zöld a nemzeti zászlónk.
(A piros-fehér-piros sávok, az pl a sógorok nemzeti szine )

Nem arról volt szó, hogy azért van előmoderált kommentezés, hogy a nettó hülyeség, mint a Székelyhimnuszozás kimaradjon? :)
Pl. az amcsik "jelképe", Uncle Sam sincs benne az amcsi alkotmáyban, mégis használják, és senki se rinyál érte:D
Engem nem érdekelnek a mélységei Ivo Worluk professzor írásának. Az se hogy mennyit fizetnek neki a sötétlimuzinos elvtársak.
Elég az írás egyéb mondanivalójára tekinteni, arra hogy míg az egyik oldal állat, addig a másik is az. Legfeljebb az elsőségért viaskodnak.

Mi ebben ami nem igaz?

..tudom hogy ez OFF
Magyar vagyok, sőt mindenősöm 3 generációra vissza..a többiért nem vállaok felelősséget :) itt élek, itt dolgozok, itt fizetek adót, itt is költöm el ami megmarad...
Miért kellene tudom mi van a Székely himnuszban? - minden tiszteletem mellett-
Csak a székely a magyar? akkor én itt mit és miért? .. mi segítünk (egy kicsit) nekik is, ée NEM Ők Nekünk... Vagy mit tudok rosszul? Nemértem...
Bocs hogy off voltam csak a tököm tele a Székely himnusszal, a Magyarság bizonygatása témáján...
Úgy látszik én vagyok az egyetlen, aki nem lát bele ilyen nagy dolgokat OV nyilatkozatába. Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy legitimálja a tüntetéseket, ugyanakkor látszólag el is határolódik tőlük.
"amikor fideszdzsemborin a himnuszt éneklik meg imádkoznak, az micsoda?"
a székely himnusz meg gyakorlatilag kisajátított politikai jelképpé vált... Úgy, hogy a fele olyan "klasszikus hülye", hogy azt se tudja merre van Erdély.
Szerintetek van beleszólásunk bármibe is? Én elmondom, hogy semmibe sincs. Lehet mást hinni, de akkor majd felébred a nagyérdemű, ha belelóg a keze a bilibe. Az szomorú, hogy ha Viki olyat nyilatkozik, amiben van valami értelem, akkor nagyot zuhan a népszerűsége. Engem bánt, hogy teljesen hülyének néznek minket, bár ezek alapján ez talán nem is olyan nagy túlzás. Vagy csak engem zavar, hogy tudok gondolkodni?
Ok. Ez igaz,de mondjuk a déli zászlóval se nagyon spórolnak.
Azért valljuk meg, a magyar zászlóra is sokan mondják, hogy ciki, arról nem is beszélve, hogy ha amerikában, egy rendőr megtapossná az amerikai zászlót, azt rögtön "kiátkoznák és szabad préda lenne".
Az a baj, sokan nem értik, hogy az egyszerű embereknek, ez az egyetlen spirituális élménye maradt, hogy elénekli a magyar himnuszt és nézi a magyar zászlót és örül az olimpiai aranynak.Nem azért, mert gyökér, hanem azért, mert reggeltől estig dolgozik mondjuk és nem abban éli ki a kisebbségi komplexusait, hogy más embereknek a tabuit, érzéseit cikizi, mert az olyan kúúúl, mert mi már tudjuk, hogy nem Ádám és Éva volt az első emberpár.Ezek lennének a gondolkodó emberek? Nem kell -e több intelligencia ahhoz, belátni, hogy az embereknek szüksége van valami minimális spiritualitásra, mint azt szajkózni, amit a TV2, meg az ATV ont magából.Ja bocs, az Atv is ontja a spiritualitást, "vidám vasárnap".
Szeretnem megkerdezni, mi az a szekely himnusz? Van szekely orszag? Es azt Magyarorszagon, egy magat magyar identitasunak nevezo partnak( elnezest, duplan szovetsegnek), szervezetnek miert kell enekelnie? Nem Magyarorszag erdekeben cselekednek, hanem egy mas, idegen foldon elo csoport erdekeben? Miert nem lehet a MAGYAR HIMNUSZT enekelni?
"Pl. az amcsik "jelképe", Uncle Sam sincs benne az amcsi alkotmáyban, mégis használják, és senki se rinyál érte"

Ez már súlyos.
johnthebigggg 2008.10.09. 09:47:57

Egy nemzetnek lehet több szimbóluma is. Na ja. Csak avval van a bibi ha valaki aki a zászlót lengeti sajátos elvei alapján kizár a lengetésből másokat is. Mert ha megváltoztatja a szimbólumot hát álljon be alá, de ha szimbólumhoz tartozók lehetséges körét írja újra, akkor az már kirekeszt (irritálóan kirekeszt), és szerintem ezt tudták a nácik is, ezért csináltak a régi jelrendszerre építve újat.

Továbbra is feltenném állandó kérdésemet, ki az a hülye aki elhiszi amit egy politikus mond?

Faxért kell így hozzáállni, hogy ezek a hülyék székelyhimnuszoznak.
Nem a jobboldal sajátítja ki a nemzeti jelképeket, hanem a baloldal nem használja, innentől magára vessen.

(ha meg nem, akkor hagyjuk azta hetiheteses érvelést, hogy orbán ne rinyáljon, hogy a feri kisajátítja az antifasizmust, hanem menjen ő is oda)
"Bio74 2008.10.09. 10:03:13"

Minden jelkép kirekeszt. Engem pl. kirekeszt pl. zimbabwe zászlaja, hiszen én nem tartozom alája.
És semmi bajom nincs vele.

A jelképeknek pont az a szerepe, hogy egy közösségnek identitást ad.

A trikolór, az árpád sávos minden magyar zászlaja, tehát nyugodtan lengesse az mszp is, ha magyarnak tartja magát. Ha ezt már "de..."-vel kezdi, akkor inkább ne.
Mert a kufurcinfon láttál egy videót, ahol egy rendőr, a kő és molotovkoktél zápor közepette véletlenül rálépett egy "forradalmi hős" által eldobott zászlóra, rögtön gyakorlatnak állítod be, elég undorító módon.
Az miért nem zavar, hogy a "forradalmárok" seggükre tekerve hordják a magyar zászlót?
"Továbbra is feltenném állandó kérdésemet, ki az a hülye aki elhiszi amit egy politikus mond?"

Akkor ne is szavazz:)
Két rossz közül nem érdemes választani.
Mérő László mondta, anno, hogy játékelméletileg nézve: ami korábban OV és GyF között történgetett a politikai színtéren, az a gyáva nyúl (chicken) játszma volt: aminél az történik, hogy 2 autó elindul egymással szemben, és az a helyzet, hogy vajon az egyik félrekapja-e a kormányt, vagy frontálisan ütköznek: és aki kitér, az lesz a gyáva nyúl. A legrosszabb szcenárió, ha 2 “hősi” halott van: azaz egyik sem kapja félre a kormányt, mármint a kocsi kormányát… Namármost, itten ugye még plusszban utasok is vannak, akik nem feltétlenül a gyávanyúl játszma kedvéért választottak maguknak politikai vezetőket… Most mintha mindketten, így-úgy elkezdték volna a frontális ütközésből kifelé fordítani a gépjárműveiket, nagggyon lassan. Kezd lassan felnőni a politikai élet nálunk? Hát, remélem… Szerintem.
Köszöntjük a Tóta W. blog olvasóit. A Kerekes Band nem áll kapcsolatban semmilyen politikai párttal, és zenéje mentes minden politikai felhangtól. Sajnáljuk, hogy a logónk felhasználásra került a cikk kapcsán. Üdvözlettel a Kerekes Band
www.kerekesband.hu
A tököm tele van azzal, hogy minden kibaszott kormány az én pénzemből garázdálkodik. Rendet kéne tenni a gazdaságban, de erre eddig bokroson kívül senki nem volt képes/hajlandó. Az előrehozott választásnak azért örültem volna, mert szerettem volna látni, hogy azonnal elkezdődik-e valami. Most 2 évet megint elbasznak az életemből. Mert fizetek én rendesen, ha van értelme, eredménye.
Jöjjön orbán, szarok rá, lássuk mire megy! Ha semmire, akkor nem csak a molotovozó gyökerek fognak újra tombolni, hanem sokkal többen. Ha meg tudja és teszi is a frankót, akkor tőlem akár királlyá is koronáztathatja magát.

Megszorítások nélkül nem fog rendbejönni semmi. Azok az előre, itt is olvasható mentegetőzések, miszerint ha muszáj megszorítani, az csak a gyurcsányék miatt kötelező azért basszák fel bennem az ideget, mert ezekre már most szükség lenne, köszönöm szépen a népszavazást, ami ezeket kitolta 2 évvel. Ha tudjuk, hogy kellenek, akkor most kell megtenni és nem 2 év múlva meglepődni, hogy "jaj, nem tudtuk mekkora a baj".
Mindenki tudja mekkora a baj, a leghülyébbek is tudják 2006 óta. Akkor mi a faszért kell megakadályozni, hogy megpróbáljunk kimászni belőle? Minél rosszabb, annál jobb? Ha nagyon nagy a gáz, akkor könnyebb osszehozni a kétharmadot? Vagy komolyan gondolták, hogy megbukik a kormány? Hányingerem van attól, hogy ilyen taktikázások miatt vesznek el az életemből éveket.

(Félrértés ne essék, tisztában vagyok az mszp kormány gyalázatos dúlásával, azért övék a felelősség, nekem az bassza a csőrömet, hogy a velük szemben álló egyetlen alternatíva is taktikai okokból tovább halmozza a szart. És erre van olyan ember, akinek az a válasza, hogy ők milyen szépen éneklik a székely himnuszt a fidesz gyűléseken????)
DoBa · doba.blog.hu 2008.10.09. 09:31:29
"Egyszer gyere el egy Fidesz gyűlésre és hallgasd meg amikor tizezrek éneklik együtt a Székely Himnuszt. "

Nem nekem cimezted, de ha en ilyen helyre mennek, es ezt tapasztalnam, akkor azt hiszem tobbe a kozelebe sem mennek.

Enekelni lehet, enekoran, koncerten, kocsmaba, esetleg a kadban.

A "hu de nagymagyarok vagyunk es egyuttenekelunk, mert osszetartozunk" nagyon szep, abban a pillanatban, de talan a megoldasokon kene agyalni, es meglepni olyan dolgokat amik szuksegesek.

Aztan majd lehet enekelgetni.

IGEN IGEN !!! ÉS HOL VANNAK A MEGOLDÁSOK? ÉS A SZÜKSÉGES LÉPÉSEK? 6 ÉVE VOLT ENNEK A BANDÁNAK, HOYGY BIZONYITSON, HELYETTE MINDENHOL A ROMLÁS, A KÁOSZ, A KORRUPCIÓ, A SZEGÉNYSÉG, A FELDÚLT FŐVÁROS, AZ ÉHEZŐ GYEREKEK ÉS AZ EGYMILLIÓ SORSTALN CIGÁNY, A LPUSZTULT MEZŐGAZDASÁG ÉS SOROLHATNÁM..
TUDOD MIT, HE EL IS JÖNNÉL, KILÓGNÁL A SORBÓL, ÚGYHOGY MARADJ CSAK A SAJÁT KAPTAFÁDNÁL.
"Hát kérem utálom viktorékat (IS), sőt egyetértek az öngondoskodással, de én is leszavaztam. Nem a 300 pénzt, hanem ferit és bandáját."
Mit lehet mondani valakire, aki nem a feltett kérdésre válaszol?

"Érdekes, hogy Horn Gyula alatt senki sem tüntetett.Miért is?"
Horn alatt is voltak tüntetések szép számmal, köztük Torgyán híres féregtelenítős beszédével.
"Van szekely orszag? "
Volt...
"Es azt Magyarorszagon, egy magat magyar identitasunak nevezo partnak( elnezest, duplan szovetsegnek), szervezetnek miert kell enekelnie?"
Én nem szeretnék olyan messzire menni mint Te. Azért abba kéne belegondolni (hiú ábránd, gondolkodásra bírni őket), hogy ezek mások érzésibe gyalogolnak bele ilyenkor. Durván.
Akkor szerintem rendezzünk népszavazást. Árpi szerintem is (hosszú idő óta először) azt mondta, hogy végre lát nyomelemnyi mennyiségű jeleket, hogy Viktor ÉRTELMES előkészületeket tesz a kormányzásra (én ez személy szerint kárminimalizálásnak hívnám). Ne haragudjatok már, de azt kimondani, hogy az ellenzék azon kívül, hogy minden ürügy alatt (a több jogos- és a pár jogtalanban egyaránt) belekötött a kormány MINDEN lépésébe, azért nem az ördöggel való cimborálás. Mellesleg az is legalábbis -khm- fura, hogy ellenzéki oldalról senki se nagyon rugózik se az autópályaépítéseken (amiből többek között a nyomvonal mellett élő emberek "fejlesztési" támogatása van megoldva), se az M4-en, ami lassan 8-szor annyiba kerül, mint amennyibe egy hasonló metró Madridban kerülne (ahol azért a korrupció szintén nem egészen ismeretlen fogalom, lévén, hogy ott is csak ~30 éve van demokrácia).
csongorbela
egyszer leagyatlandroidoztak ( kolbaszoszsomle) csatlakoznek, bar inkabb egy peldat irnek.
protest szavaztal, mondod es ez Neked ok. Ha a demokraciat attesszuk a valo eletbe: a szomszed autojat meghuzta valaki es azert lerugja a Te tukrodet akkor ez ok?? Protestalt, ha random nezzuk!
Velemenyem: tobbek kozoztt azert is tartunk politikai kultura teren itt, mert a racionalitas nincs a szotarban...lasd 4igenes, EP stb stb valasztasok, nepszavazasok
Hát kedves Tóta, maga a szándékos csúsztatás mestere.Ez a tüntetős idézet meg új általában az írása egésze nem sántít, hanem egyenesen rokkant.Mint az ön lelkivilága.
Szegény Árpád mostanság fáziskésésben van ... ezt eddig is tudták orbánék ez tipikusan a balosoknak szóló üzenet volt, akik szerint mindenki náczi Orbán meg a fő náczi.
"olyan Magyarországot tessék építeni, amibe az Ady Endrék beleférnek, mert Magyarország Ady Endre nélkül szegényebb lenne."
na ez igaz!
Az egész cikk egyetlen hipotézisre , mondhatni axiómára épül- sajnos ez azonban alapvetően téves. OVi ugyanis nem nyeri meg a 2010-es választásokat.....
Off
Szerintem meg az a kirekesztőségben bűnösen nemnormális, aki a kisajátítani akart kokárda miatt márc. 15-én nem vesz fel kokárdát.
Használjuk bátran az összes jelképünket, nemzetiszínt, árpádsávot, szetkoronát turulmadarat, akkor nem tudja egyik oldal se rossz üzenetekkel megtölteni.
Hát kinek lenne jó, hogyha nem ihatnánk Heinekent? :)
On
Egy szössz a stílusról:
"Az egy másik faszi volt. A néninek tévedni tetszik."
1. Lehet provokálni azokat, akik nyilván nem használnák erre a "valakire" (ego sum via etc.) a "faszi" szót. A mondatod szándékos lekezelése egy virtuálisan megidézett szociokulturális csoportnak, amelyik "annyira ostoba, hogy meg sem érti ezt az iróniát". Az idézetben benne van persze az OV általad vizionált észjárása. Pamflet? Rendben. De ettől még te sem hiszed, hogy OV így is gondolkodik. (Ez amolyan "bolgári" attribúció.) Ha ezt mondta volna, lehetne rajta rágódni. Másfelől viszont a szöveged tézismondatához ez a retorikai truváj semmit sem tesz hozzá. Felesleges, csak jól hangzik.
2. "A néninek tévedni tetszik" is egy olyan fordulat, amely a szándékosan túlkompenzált udvariasságot teszi idézőjelbe és megintcsak arra utal, hogy a fiktív beszélő - OV! - (általában?) leereszekedően közelít a "szépkorú-templomjáró-szavazóihoz".
Magad hergeled TWA, olyan retorikai démonokon fened a nyelved, amiket magad magadnak csináltál.
Én unom.
OnbaR azért van annyira "utánam az özönvíz" taktikáját művelő politikus,hogy tudva azt,hogy a szoccoknak nincsenek utcára küldhető tömegei,Ő azért meg fogja próbálni ezt a radikális és egyéb jobboldalat egy nagy "mindenről Gyurcsány és a kommunisták tehetnek" jelszóval egyben tartani.Ez a későbbiekben is kitart majd mert bármilyen kellemetlen intézkedést hoz ugyan ezek lesznek az okai.Még csak olyan nagyon trükköznie kell,hogy elhiggyék neki és inkább szoc meg lib fejeket követeljenek.Ezzel el lehet tökölni egy újabb 6-8 évet hatalmon.
Wita.hu.Joe

Senki nem hiszi hogyha Orbán lenne a miniszterelnök másnaptól kolbászból van a kerítés, de legalább nem szarból lenne mint most
Viktor azt gondolta, hogy a Gyurcsányék megcsinálják neki a tutit, mint annak idején Hornék.

A saját hülyeségébe bukik bele, mert ha hagyta volna vizitdíjat meg az egészségügy privatizációt, akkor lett volna pénze Széchenyi programozni. Na most az a különbség, hogy neki kellene behajtania a lóvét és ez a nagyon nem mindegy.

Ennyi a különbség Bokros és Veres, vagy ki között.
Lord_Valdez 2008.10.09. 07:35:10
"Volt egyszer egy Röhm nevű fiatalember, aki számon kérte a nemzeti szocialistákon a szociális ígéreteket :)"
bizony hogy volt, meg buzi is volt, az SA vezeteoje, aztan a hosszukesek ejszakajan kinyirtak ot is.

"Na, ez itt most nem fog bekövetkezni,"
javithatalan optimista vagy,
miert ne kovetkezhetne, legfeljebb nem naci jelmezben megy a dolog (az mar nem ildomos) hanem mondjuk maffialeszamolaskent.

"de mindenesetre sikerült egy olyan klímát teremteni, ami a mindenkori kormány számára rettenetesen kellemetlen."
ez igaz, de en nem feltem oket, nagyon vastag a bőr a pofajukon.
Kopi3.14
Hát te annyira aranyosan butácska vagy, vagy annak tetteted magad, hogy az már megható, és amit írsz, az nem azért nem érthető, mert nincsenek benne magyar ékezetek. És gondolom, az is reménytelen vállalkozás lenne, hogy megmagyarázzam, miért éneklik itt Magyarországon a Székely Himnuszt. Így nagy kezdőbetűvel, mert azért az van gondolom a billentyűzeteden, ha magyar ékezet nincs is...
hát valóban kurva nehéz belátni, hogy a kurucinfós gyilkospalánták a "zsideszt" is kiírtanák, és takaroggyozni fognak. Aki ilyet állít, az szemét mosógép. Hú, és milyen furmányos érvrendszer kellett ehhez alkalmazni! Ja, és akkor ez Orbán ellen van. Mert olyan nincs, hogy valaki mindegyik politikussal kritikus, há miféle ember az, aki nem hajbókol valamelyik vezérnek? Ilyen alljasságot még Tótáról se mernek feltételezni. Biztos gurcsányista, az belefér a világnézetükbe.
Kedves Árpád!
Kérdésem költői volt. Mondhatnók felszólítást kívánt tartalmazni; Ne ők álljanak mindig a középpontban!
Ok. hogy balhésok, meg cirkusz kell a népnek, de hát akkor a nívó! Nekünk csak stílus marad!

Egyéb megjegyzéseim elkallódni látszanak. Tehát:
Mai írásod ugyanúgy relativizálja a GYF konfesszióit mint Lendvai kartásnő. A tegnapihoz képest úgymond pálfordulás, még akkor is ha ezt buksi simogatásnak szántad.
Stílusgyakorlatként mindkettő pörfikt. Akkor viszont komoly-e a tartalom?
Vagy ez már művészet?
Sirok attól az elmebeteg dologtól,hogy van ember,aki OV.bármilyen megnyilvánulását bármilyen szinten komolyan veszi. Ha az érdeke azt kivánja talán képes lenne még azt is állitani,hogy Ő még soha nem hazudott. erre most tiszta poloska a villája. Persze Bástya elvtársnak is az fájt a legjobban,hogy öt senki nem akarta megmerényleni.
Itt vannak pl ezek a magyarmegkülönböztető szimbóleumok:csikoszászló,turull,székelyhimnusz.
Pünkösdkor aki magyarnakszámít az Csiksomlyóba van benne és ünepli,hogy magyar és aki az akar lenni az vele tart...Ezek igen is felhasználhatók ahhoz,hogy a tábor egybe maradjon,még akkor is ha szívás van,mert deviszont mindenről az individualista,globalista liberáltrutymó másikak tehetnek akiknek végsősoron ki lehet sőt ki is kell tekerni a nyakát,ha másért nem,hát mert árulók és gyávák."Hol vannak ők,ha csak mi vagyunk az utcán?"Kérdezheti joggal OV,vagy Tomcat vagy akár melyik hiteles;-) jobboldali politikus.
Az a baj, hogy végignézvén a hivatalos magyar címert, az egyik felén árpád-sáv van, a másik felén egy kripto-klerikális szlovák jelkép. Ha ezeket elvesszük
marad három halom sz.....Ez ma Magyarország.
Fel kívánom hívni az igazságot birtoklók figyelmét, hogy:

Az itt is többször megjelenő és szabad szellemű körben is terjedő "GYF és OVI is húzzon el, mindegyik csalólopóhazudó" hangzat 1/1 megegyezik a nagy kedvvel fikázott "Kossuth tériek" vagy "szittya nindzsák" nézeteivel.

Szóval a kérdés picit összetettebb. Mindenki mondhat sokmindent, de szavazni majd a száraztészta-konzervhegyek és nyugdíjemelések után fogunk. Mi is.
csongorbela:

"Ezen a népszavazáson kívül volt-e egyetlen alkotmányos lehetőség az igazság (legalábbis az egyik) kikövetelésére?"

Az a baj, hogy ezzel a népszavazással, pont a mindenképpen szükséges változtatások előtt zártátok el az utat. Ez után lényegre törő változtatást az egészségügyben meg az oktatásban Ovi sem csinálhat. Az még négy év vagyis ha valaki 2014 ben elkezdi akkor talán 2020 -ra lesz Euró itt is. A szlovákoknak már jövőre. A Lengyeleknek, a cseheknek, de talán még a románoknak is előttünk. Biztos ér ennyit az a Qrva igazság?
Azért egy apróbb eltérés azért van. OVI ezt a hatalomra kerülése ELŐTT mondta. Fletóval sem az volt a gond amit öszödön elmondott a tettestársainak, hanem az hogy előtt egy hónappal még arról beszélt hogy őt az ellenzék sem tudná megszorításokra kényeszeríteni. És persze volt hosszú távú adócsökkentési program, meg ÁFA kulcs csökkentés aminek máig nincs meg a gazdasági létjogosultsága, csak nem tudják hogy visszacsinálni. És a nép szépen megkapta a pofájába hogy nem kicsit lettek átkúrva hanem nagyon. És erre teljes joggal reagáltak némileg idegesen.

Azaz ezt a "csőcseléket" nem az OVI hozta létre, nem a jobboldal hanem bizony maguk Fletóék. Ezek nem voltak ott OVI-ék 4 éve alatt, de nem voltak ott korábban sem, kivéve pár olyan embert akik fújoltak amikor Hornék 56 alkalmából azonak a sírjánál koszorúztak akiet ők végeztek ki. De nagyobb tömegben radikális tüntetők csak Fletóék alatt kerültek az utcára. Most már persze nemigen lehet a nyuszit visszatessékelni a kalapba, és igen szembe fognak ezek jönni OVI-nak is.
Hát Árpi, ma is egy kicsit bal lábbal keltél föl... Igazad van, de egy kicsit jobban fikázol jobbra, mint balra.
"A vízágyúkról pedig időben gondoskodni."
Ez a kormány már gondoskodott róla. Meg gumilövedékről, jó minőségű könnygázról, príma rohamrendőrségi felszerelésről, etc. Orbánék meg használni is fogják ezeket mert nekik érdekük lesz hogy ne gyújtogasson a csűrhe. Nem a saját választóik riogatására fogják használni azt a pár begőzöl idiótát aki a kukagyújtogatásról azt hiszi hogy az a forradalom. Miért nem? Mert mi, jobboldali szavazók rendet és nyugalmat szeretnénk. Mi akkor fogunk örülni ha végre vége lesz ennek a borzalmas faxkodásnak. Különben mennek majd ők is a lecsóba, és ezt már most tudják. Ezért.

És majd akkor eljön a ti időtők kedves Tóta W., lehet majd cikkezni a fékevesztett fasiszta diktatúráról meg szélsőjobbos rendőr államról ami terrorizálja a demokratikus jogokat követelő szegény egyetemistákat. Pedig csak rend lesz. Végre.
"Zsidesz", ó be szép, tényleg megint elő fog jönni! Tiszta retró!
OV szerint "A magát baloldalnak nevező konglomerátum, amely a hatalmat gyakorolja ma Magyarországon, az nem rendelkezik válasszal az előttünk álló világ kérdéseire." Nobel-díjat neki a felismerésért! Viszont az egész tízperces filmben viszont egy büdös szó nem esik arról, hogy a Fidesznek lenne bármi válasza. Csak ilyen, meg ehhez hasonló baromságok. Leggázabb, mikor Martonyi vagy hatszor elismétli különböző szórenddel, hogy a nemzet - most még árral szemben úszó - hajója meg fog fordulni. Tiszta égés. A közönség persze örül, de hogy minek, az rejtély. Ha már itt tartunk; lehet, hogy az a kurva hajó azért megy most árral szemben, mert a másik oldalon egy óóóriási vízesés van...
"Továbbra is feltenném állandó kérdésemet, ki az a hülye aki elhiszi amit egy politikus mond?"

Ravasz kérdés, amellyel az őszödi beszédet, meg az azt megelőző gyurcsányi-hazudozásokat mindennapos politikai megoldásokként lehet beállítani. Amelyet minden politikus megtesz, ugye. De hát ez egy óriási összemosás. Amelyre Tóta is alapozza a munkásságát.
balazst, igazad van.

de Orbán talán azt is észre vette , hogy a MOSTANI fideszes szavazók kb. 1/3-a, fele nyitott egy harmadik, de még nem létező politikai erő felé, és emiatt hatalomra kerülése esetén nem csak MSZP-SZDSZ oldalról lesz támadható.

Erre utaló jelek pl. a közt. elnök civil tapogatózásai, de intő jel lehet a Magyar Nemzetnek a Fidesz atlantista politikáját kritizáló hozzáállása is, még ha ezek egymástól távoli dolgok is.
Tóta esszéje rengeteg sebből vérzik. Ugyanakkor IS-nek a törzskocsma blogos linkjét elolvasva csak gratulálni tudok. Kemény jobbos vagyok de az ő érvei és meglátásai elött csak tisztelegni tudok. Ilyen emberekkel lehetne értelmesen vitázni.
funfun 2008.10.09. 08:48:53

"ingyér lesz a gáz"

csak kötelező ne legyen... :S
Kopi3.14 2008.10.09. 09:59:33

Te egy pöcs vagy. Nem csak az a magyar, aki Magyarországon él. Ne is értem, miért írok le ilyen evidenciákat. Talán, hogy ellenőrizzem, ismered-e a szavakat.
Nagyon szeretem az Árpi írásait, mert még ha hülyeséget is ír vagy írás könben netántán be van éppen rúgva, még akkor is üdítő színfolt. Mert jól ír. Lendületesen. Élvezetesen. Belőlem azt hozta ki ez az írása, hogy izé nem azt a könnyes nekikeseredést, hogy "hát a kutyaúristenit ennek a demagóg barom Orbánnak", aki most bele fog esni a saját maga által esett verembe, hanem, hogy hihihi, navégre, navégre, épp ideje, hogy kormányra kerüljön, elég jól fogok szórakozni, ahogy ki akar tekergőzni a kelepcéből, no lássuk, be is készítem a sós mogyorót.
Nem értem, hogyan lehet OV gyalázásaként felfogni azt a tényszerű kijelentést, hogy meg kell ennie, amit főzött. Úgy tűnik, fölkészülőben van rá. Sajnos, mindannyiunknak rossz lesz, ha nem sikerül neki, ahogy mindannyiunk kára, hogy Gyurcsánynak különböző okokból nem sikerült egyetlen értelmes reformot sem összehoznia.
Miért van az, hogy ha OV fingik egyet qrva sokan ugranak rá? Nem vettétek észre még, ha szarban van mint most is ( UD Zrt,megfigyelés, poloskák meg a fene tudja még mi van a füle mögött ) akkor egyből milyen okos lesz?
El kéne már zavarni a francba őket a Ferivel együtt!
Ja, nem tudjátok véletlenül jelöltetik e magukat EU képviselőnek? Az országnak talán az lenne a legjobb, megszabadulni tőlük....
csak javításképpen némileg fentebbi beíráshoz: a Red Hot Chili nem amcsi, hanem ausztrál zenekar... (ettől persze még lehet amerikai zászló a próbatermükben, de nem hiszem, hogy hazafiasságból)
A "hazugságról": tudományos tény, hogy minden állat a kommunikációt azért használja (még egy fülemüle is), hogy elhitesse a fajtársaival azt, ami a saját önös céljának elérését erősíti. Semmiképpen sem információtovábbításra. Az pedig elég triviális, hogy az emberi kommunikációt is csak akkor és olyan mértékben használjuk információtovábbításra, amennyire az önös érdekeinknek megfelel (ki jelenti fel magát az APEH-nél, hogy adót csal?). A sajtó és főleg a politika aztán pláne sarkos. NEM ÉRTEM MIÉRT GONDOLJA BÁRKI, HOGY A KÖZÉLETBEN BÁRKINEK IS IGAZAT _KELLLENE_ MONDANIA? Egyáltalán mi igaz? Az amiről a beszélő éppen azt hiszi, hogy igaz? Soha nem mondhat valaki igazat, nincs is értelme a szónak. Minél több ember döntése játszik szerepet, annál kevésbé történik valami úgy mint ahogy X mondta (ahhoz még egy diktatúra sem elég, zombinemzet kell hozzá). Ezért nem is próbálja azt mondani, hiszen nem tudja végrehajtani. Rábeszélni azonban tud. Aki hisz az evolúcióban: az emberi intelligencia és a nagy agyméretünk fő oka, hogy át kellett verni a tisztelt fajtársakat. Egy faj, amely a manipulációnak köszönheti az öntudatát nem nagyon pattoghat, hogy a vezetői (akik azért kerültek hatalomba, mert ők voltak a manipuláció bajnokai) ezeket a módszereket használják. Talán a politikusokat nem a szervező (értsd: manipuláló) készségük miatt kell választani, hanem rájuk tenni egy poligráfot és csinálni egy beugratós kérdéssort. Némi probléma lesz, hogy ki írja a kérdéssort és ki vizsgáztat. És így is lehet, hogy azt kontraszelektálnánk, hogy ki az az elvetemült, aki a poligráfot át tudja verni...
Azért érdekes, hogy kik is a hülyék valójában, mikor a maszop szerint: Szily = Kövér = szittya nindzsákok.

Talán a hülyék mégis a másik oldalon vannak. (Különben mindenki hülye rajtuk kívül. Olyan ez már, mint egy meghitt zárt osztály. Aki bent van, annak az a normális.)
Az a baj, hogy nem lehet újratenni a "politikai elitet" (?), mint 1 rossz oprendszert. Mert ők bizony azok.
arpi te tudsz megoldast?
vagy csak azt tudod tenni, amit a draga kormanyunk vagy az ellenzek?
"...ingyenlófaszt..."

Eddig jutottam el a cikk olvasásában. Nemrég ugyanis megfogadtam, hogy a primitív trágárkodók véleménye egyszerűen nem fog érdekelni! Legyünk egyre többen, így talán kiiktathatjuk a médiából a mocskosszájúakat!
Inkább nem szólok semmit. Hallgatok, azaz hazudok.
Return of the TWA.
Return: köcsög O.V.
Return: azért mer' gazember GY. Pityú, meg nem kell lázadni, hisz más se lesz jobb.
Return: Ingyenes egészségügy. "sőt talán egyenesen káros döntésbe vitte bele őket. Amelynek konkrét hatásai – az önrészfizetés elvetése - hosszú távon behatárolják"
Neked ingynes! Nekem marhára sokba kerül, meg a te munkáltatódnak is. Amit meg behatárol= az emberek kifosztása.
Return: Idióta _alattvalók_ bele akarnak pofázni választott tolvajaik dolgaiba(nem csak 4 évente).
Return: Sík hülye a nép, nem tudja felfogni a saját érdekét(népszavazás), pedig mi tudjuk mi a jó nekik. Ez a mi demokráciánk. Nehogy má' a nép számon kérjen. Alattvalónak kuss! 4 évente cetlit bedobni, számlát fizetni, oszt' jónapot.

u.i.: Nem csak Bokros csodatevő Lajosok "menthetik" meg az országot. Recept: Dolgozz a kínai bérekért, és fizes EU-s árakat. Hallottam már Bogár Lászlókról is(szintén közgazdászok), akik szerint nem kéne tövig benyalnuk a hitelre épülő pénzvilág érdekeinek.
Árpi!

Biztos, hogy ugyanazt a riportot láttuk?
Már ott sántít a dolog, hogy a VW nem luxus limuzin hanem "népautó", de ez csak külsőség, bár valszeg erre a legkönyebb ugrani még Neked is.
Viszont amit mond OV az a közelében sincs amit Te kihallani vélsz belőle.
Vagy mondjam inkább, hogy amit hallani akarsz?
gregor gysi: az egyszeru embereknek annyi spiritualitasra van szuksege amennyit a feketecimkes cseresznye okoz. ha meg tobbre vagyik vegyen a kezebe konyvet. ja bocs, ahhoz tudni kene olvasni folyekonyan valoban. hadd ne tiszteljem mar mas primitivseget, hidd el, a magamet sem teszem es magyarazom a gyengus bizonyitvanyom.
Tisztelt (valóban) Tóta Úr!

Az a saját szuverén vélményem, hogy ön annyira elfogult, hogy olyanokat lát és magyaráz bele (erőltetve) OV mondanivalójába, ami már torzító és a mondanivalót ferdíti el.
Itt van pl ez a "rájött"
sztem OV okosabb annál, minthogy egy szép őszi estén, a kandalló előtt ülve egyszer csak az eszébe ugorjon, hogy hoppá, hát...
Véleményem szrint pedig az sem igaz, csak belemagyarázással, hogy "Lesznek tüntetések.."
"Csak azt szeretném kérni, ugyis mint alapító tag, hogy azért csak énekeljük el a (Székely) Himnuszt!"
Azt hiszem ez lehet a gyógyszer az ország bajára! ha nem csak a fidesz gyülésen lévő 2millcsi(?) emberke éekelne hanem mind a 10 mill akkor hippi-hoppi hirtelen minden OK lenne.
a székely himnuszózóknak üzenném hogy van nagyon szép saját Himnusz-unk amit Kölcsey (valószínüleg kommunista emberke lehetett mert jópáran hanyagolják szerzeményét)nevezetű írt, Szóval tessenek azt énekelni. Igaz attól sem lesz jobb az országnak!
Amikor 98-ban nyert a FIDESZ, az igéreteiket hallgatva azt mondtam, hogy ezek vagy hülyék (ha teljesítik), vagy szemetek (mert nem teljesítik). Hát nem hülyék voltak. Nem hiszem, hogy az elmúlt 10 évben sokat változtak volna.
Olvasván az írást és a kapcsolódó kommenteket kijelenthető: ez egy menthetetlenül beteg ország. A betegség terjesztői közt Te is ott vagy, Tóta !
Kedves Árpi,

kezded tökéletesen elsajátítani a régi szoci és az új szoclib újságíróiskola minden fortélyát :-) (Talán nem véletlenül emelt ki név szerint Orosz J. a Klubrádió Szily vs. Buda (egymás mellett el)beszélgetésben, mint egyetlen megbízható indexes "elvtársat").

Amit fentebb leírtál, az nagy vonalakban áll, és nagyjából rendben is van, ha a konklúzióidtól eltekintünk (mint pl.: "amelynek konkrét hatásai – az önrészfizetés elvetése - hosszú távon behatárolják a magyar jövőt", ami azért valljuk be, ebben a formában elég durva felbruttósítása a 300 Ft-ok nemzetgazdaságra gyakorolt közvetlen vagy közvetett hatásának...).

Szóval nem is az az érdekes, amit leírtál a postban meg a kommentekben, hanem az, amit elhallgattál. Voltál szíves pl. a harmadik kommentben odabiggyeszteni, hogy Orbánnak nem tetszik a Tarka magyar névválasztás. Ez roppant lényeges információ ahhoz képest, hogy ALÁ IS ÍRTA a jeneléti ívet. Mert vállalhatónak tartotta, annál is inkább, mert arra a magyar alkotmányra esküdött föl, amiből kiemelték a passzust.

Mi a francért kell flexszel és láncfűrésszel szétbontani mindent, és csak annyit láttatni, ami a saját (pre)koncepciónkat erősíti? (Régen működött csak, hogy a népek élnek a nagy sötétségben, az újságírók meg kegyeskednek csepegtetni a megszűrt információt. Most ott van linkelve a videó, ugyanazt látjuk, mint te is...)

Azt viszont nem láttam, hogy Orbán azt mondaná: cinikus módon szarjuk le a tiltakozókat (mint ahogy az őszödivel való analógiával ezt sugallod). Az én nézetemben a klipp elsődleges üzenete az volt: elhatárolódunk a szélsőségesektől, annak az árán is, hogy ellenünk is ugyanúgy fognak tüntetni.

(Off. Volt még egy-két érdekesség a beszélgetésben, ami szintén megérne egy misét, pl. hogy Orbán szerint a kormánypárt azért retteg a Fidesz 2/3-tól, mert abban az esetben ugorhat a mentelmi joga a meggyenúsított képviselőknek a következő Parlamentben. Érdekes gondolat...)

elég gyengécske írás. hol az ív, a gondolat, a summa?
Író! nyűgözd le szépen az olvasót, vagy írj a fiókodnak!
annyi a nyöszörgés, hogy eggyel több fel sem tűnik senkinek. ez sem.
Nem tudom pontosan idézni Debreczeni J. Orbánról írott könyvének utolsó mondatait. Van ott egy interjú, amiben a delikvens elmondja, az ő értékrendjében az egydimenziós gondolkodás nincs jelen, csak a dolgok több irányból való szemlélése. Én meg arra gondolok, milyen derék, jósvádájú ember lenne, ha nem politikus lenne a foglalkozása, Orbán Viktor néven.
Én azt mondom!
Csak az politizáljon akinek jobb dolga nincs!
Én speciál örülök hogy van munkám és a barátikörrel Szombat estenként pihenés képen Igazi Magyar Házi pálinkát és házi bort iszogatunk Nem Keceli 50Ft/l-est
Hanem igazi nagypapa féle hb-t.
S minden nemzetnek sok szimbóluma van nekünk is de míírr nincs olyan Pálinkás üveges szimbolumunk???
is 2008.10.09. 09:17:40
"Krisztus meg mondá: bűnösök közt cinkos, aki néma"
1) azt babits monda a jonas konyveben.
2) na es?

johnthebigggg 2008.10.09. 09:18:18
"megy a nyugdíjemelés,...
A lényeg, hogy mindig a középosztály szívja meg."
tevedsz, a kozeposztaly nagy resze is nyugdijas ma mar es egyre inkabb az lesz.
"Továbbra is feltenném állandó kérdésemet, ki az a hülye aki elhiszi amit egy politikus mond?"
Én.
na persze nem minden politikuset, es nem mindig, de ha
W. Brandt azt mondja, hogy osszeno ami osszetartozik, akkor en azt elhittem neki.
es lőn nemet egyseg.

gyurcsanynak meg azt se hiszem el ha kerdez.
Hajlamos vagy ismételgetni, hogy Orbán se tehet mást, mint Gyurcsány.
Holott a valóság az, hogy Orbán nemkúrta el (igaz sokkal többet nem is rakott a Bokrosi örökséghez), miközben Gyurcsány igen.
És az elkúrás folyománya az, hogy most senki nem tehet mást a megszorításokon kívül.
Féreértés ne essék. A mostani kényszerpálya egyenes következménye a Medgyessy-Gyurcsány kormány hozadékának.
Legutóbbi indexen talált versenyképességi statisztika eredményét igen nehéz Orbánra kenni:
index.hu/gazdasag/magyar/wef081008/

A helyzetelemzéshez hozzátartozik, hogy jelenleg egy kisebbségi kormány van hatalmon, mely az általad is szükségesnek vélt intézkedések tizedét se tudja meghozni, keresztülvinni a parlamenten. Nagyrészét már nem is akarják keresztülvinni.
A társadalmi támogatottságról nem is beszélve. (Vizizdíj)

Ahogyan hajlamos vagy összemosni a kockakődobálókat, mindenkivel aki Gyurcsányt egész egyszerűen nem tartja alkalmasnak miniszterelnöki poziciójának betöltésére.
Ami jelen statisztikai mérések szerint 50% feletti emberhalmaz.

Ha mind kovkakövet dobálnának, akkor 56 kutya fasza lenne a mostani állapotokhoz képest.

Szóval marad az hogy mégiscsak legalább két alternatíva van, az általad súlykolt pragmatikusan lehetséges programok mentén előadott egyen kívül.

Az amelyiknek van esélye valamit csinálni, és az amelyiknek semmi esélye.
csongorbela 2008.10.09. 09:19:23
"a franciák sok egyéb próbálkozás után, nem látván semmi más lehetőséget, az amerikai csapatok segítségével szétlőtték párizst, hogy kiűzzék onnan hitler hordáit. Valószínűleg nem ez volt a céljuk, de lerombolták, ami még megmaradt a városból"
na ez szimplan nem igaz. lehet hogy lottek parizsban de nem volt veszes.
nyilt varossa nyilvanitottak...

inkabb Budapesttel kevered Bp-t szetlottek nemet, amerikai (bombazas) es orosz segitseggel.
Magyarország címerét érdemes lenne tanulmányozni azoknak, akik az Árpádsávos zászlóban nem látnak nemzeti vonatkozást.
A fideszfunok, megeszik azt is, hogy nem az NBH szúrta ki, hogy az UD Zrt. figyeli az NBH-t, ezért az visszafigyelte az UD Zrt-t, akik éppen beszámoltak a Csányinak, hogy az hümmöghessen, meg néhány fideszesnek, hanem a Csaányi volt megfigyelve...
Na szóval akik beveszik hogy "nem a fidesz volt a megfigyelési ügy célpontja, hanem a Csányi" (persze, hogy nem a fideszt figyelték meg, mert a fidesz volt a megfigyeltető), na azok azt is beveszik, hogy most azért szorítunk meg, mert a Gyurcsány elkúrta, de ez a megszorítás most olyan, hogy nektek attól még jobb is lett...
Ja meg jut eszembe, ez a takarodj2 jóslata, miszerint a csűrhe mindig is balhézni fog majd, hogyan egyeztethető össze azzal, hogy korábban komcsi titkosügynökök csinálták a balhét?
"A turulmadár pedig a nemzeti mondakörünk része, ugyanúgy mint a finneknek a kalevala."
nem ugyanugy. A kalevala egy csodalatos nepi eposz egy Lönrot Illes gyujtogette ossze a XIX. szazadban. nekunk nincs ilyenunk... Arany Janos, meg Vorosmarty probalta megirni, Buda Halala, Zalan futasa, de csak nem lett belole nepkoltes.
(attol meg szepek)

az arpad savokat meg nem kene engedni, hogy lenyulja barmilyen szelsoseg.
a székelyek nem egy csoport a magyarságon belül? a mai országhatárokon túl élnek, az össz magyarsághoz viszonyítva nincsenek túl sokan. bár megbecsültségük kétségtelen, de nem nagyobb, mint a magyarságon belüli bármely más részhalmaznak.
én tényleg nem értem, hogy miért pont az ő himnuszukat kell országos párt gyűlésén énekelni.
én jártam Székelyföldön, szerettem is ott lenni, de ezt nem értem.
Gabor76 2008.10.09. 09:31:08
"a fidesznél viszont épp a saját bálványimádatuk és félelmük gátolja majd meg viktor félre állítását és nem gondolnak bele, hogy a fél ország utálja, mint a szart."

ez igaz, de a masik fele meg isteniti! tehat ha csak 1 fot is sikerul atcsabitani mar nyertek!
:)
Árpi, már megint csúsztatsz, bár szíved joga. Azt kizárom, hogy tájékozatlanságból, tehát marad a butaság vagy a szándékosság. Egyik sem hízelgő, de ez van.
Már megint a vesszőparipámmal jövök, hosszas fejtegetéssel, de ha már ritkán írok, megengedem magamnak ezt a luxust.

Azt egyetlen értelmes ember nem vitatja – pártállástól függetlenül -, hogy szükséges az újraelosztás csökkentése, rcaionalizálása. A kérdés az, hogy kitől/mitől vegyünk el, és hol/hogyan faraghatunk le ezzel párhuzamosan a magas elvonásokból. Más szóval: tulajdonképpen mi is közfeladat, amit közpénzen kell finanszírozni. A nyugdíjak és segélyek reálérték feletti emelése, azaz az inaktívak támogatása valóban “road to hell”. Eleve, minden, amivel az inaktívak számat növeljük, valamint az alacsonyabb hozzáadott értékű munka és kisebb mobilitás felé toljuk a munkaerőpiacot, ugyanúgy “road to hell”. Most hagyjuk, hogy ki mit mond, koncentráljunk a tettekre. Pl. a 13. havi nyugdíj védhetetlen, védhető viszont pl. a családi adókedvezmény.
1. Hasonlóan, ha az egészségügytől vonom el a (a GDP-arányosan is kevés) közpénzt, azzal a potenciálisan aktívakat taszajtom az inaktivitás felé. Csak a legdurvább példáknál maradva, amik potenciálisan aktívakat érintenek: 5 év várakozás gerincstabilizációs műtétre (ami kb. 0.5-1 millió forintos műtét) egyenlő a leszázalékolással. Anyakórházamban csak 1 évet kell várni, de az is leszázalékolás. Érdekes, hogy a fájdalom után a leggyakoribb érv, amit nyögnek nekünk a betegek azért, hogy operáljuk őket hamarabb, a munkahely elvesztése. Szívkatéterezés dettó. Ha nem tudunk a volumenkorlát miatt elektív szívkatéterezést csinálni, marad az életmentő, akut, szívinfarktusban. Akkor már baszhatod: a leszázalékolás borítékolva! A példákat sorolhatnám. A vizit-, és kórházi napidíj itt úgy jön be (ami az ún. reformok marginális eleme volt persze), hogy pont azok nem tudják megfizetni az önrészt, akiknek – ha dolgoznak egyáltalán – a leglabilisabb a munkahelyük, és egészségügyileg a legramatyabban vannak. Vagy már eleve inaktívak, és esélyük se lesz visszatérni a munkaerőpiacra. De ez csak egy aspektus.
2. Más. Nemzetközi viszonylatban is alacsony a diplomások aránya Magyarországon. Akkor mi a faszról beszélsz!? Vazze, ha az egyébként is aluldotált felsőoktatásból pénzt vonsz ki (vagy bevezeted az önrészt, ami kontraszelektál), ölöd a minőségi oktatást, ami pedig abszolut közérdek! A hajam égnek állt, amikor Bokros azzal érvelt, hogy a felsőoktatás a diák érdeke, luxus, Mari néni miért fizessen érte! Vazze, azért, mert Mari néni érdeke is! Ha valami, ez abszolut közérdek! A köz-, és középfokú szakoktatásról most ne is beszéljünk, pedig onnan is vontak ki rendesen pénzt.
3. Kutatás-fejlesztés, ugye erről nem is kell írnom ...
Szóval, bölcs, és előremutató reformokat ekézett az ellenzék (meg a civilek) :)
BLovi 2008.10.09. 09:33:51
BRAVO!

csak ehhez van hozzafuzesem...
"akik az 1990-es ciklustól számítva 4 évnél többet ültek a parlamentben (vagy max a 8-ba mennék még bele) azoknak alanyi jogon megtiltanám, hogy 2010-től képviselő lehessen. Így eleve kiesne az impotens politikusaink 70-80%-a. A maradék néhány embert egyesével vizsgáltatnám meg"
kivel? kiben biznal?
8 evet, ket periodust meg kene engedni!
es a lenyeg: hogyan szavaztatnad ezt meg veluk?
mert egyenlore ok hozzak a torvenyeket!
johnthebigggg 2008.10.09. 09:47:57
"a náci címer is ugyanez a sas volt plusz svasztika"

nem egeszen. a sas az sas de a naci sas az hosszukas kiterjesztett szarnyu, lapos, elnyult, horizontalis szimbolum, a mostani az zomok, kover, vertikalis.
a kinezetuk nem is hasonlit, de mindketto SAS! es maradt a 'deutschland deutschand uber alles' is.
Én pusztulok a röhögéstől.
Egyrész magától az írástól, másrész megint megtudtam nem vagy magyar, ha nem vagy székely.
Sőt Magyarország nincs, csak árpádsávos székelyország.
Megjegyzem ismerem a székelyhimnuszt, de még mindíg idegbajt kapok,ha valaki él, és visszaél vele. Régebben (90-es évek eleje) hazánkba szakadt székelyek, ha összejöttek elénekelték, mint a közösség összetartóját. Most politikai himnusz lett. Menjetek szlovákiába énekelgetni, ha lehet hívjátok meg rá slotát is.Na arra a gyűlésre elmennék tudósítónak :P

mindazonáltal a "kötelező" kokárdát sem viselem, mert idegesít, hogy márc 15-én minden fideszes megtalál, úton útfélen.
(Folyt …)
A lényeg, hogy már megint kevered a dolgokat. Azt persze ne várd el Orbántól, hogy megmondja előre, kitől veszi el a pénzt, de 98-02 alapján azért lehet sejteni. Meg az alapján is, hogy az elmúlt 6 évnek mik voltak (vannak, vazze, mert megint a nyugdíjakat akarják reálértéken felül emelni!) a legnagyobb hibái.
A lényeg, hogy kurvára nem voltak itt semmiféle reformok, nem volt mit megakasztania az ellenzéknek, főleg nem a népszavazással. Amiket reformoknak neveztek, és terveztek bevezetni, na, az volt a “road to hell”! Egyrészt.
Másrészt – és ezt már biztos többen is leírták előttem – Orbán egy törpe, agresszív, és jól körülhatárolt szubkultúráról beszélt, akikkel szeretik a baloldalon őket összemosni. Ne keverjük már a széljobb utcai huliganizmusát az őszödi beszéd utáni elemi, és jogos össznépi felháborodással (amire Gyurcsány az általad idézett mondatát mondta, és kurvára mást jelent, mint amit Orbán mondott, butuskám!), valamint a szociális demagógiát (“reformellenességet”) egy teljesen jogos, és legitim népszavazással, ami alapvetően az állami újraelosztás filozófiájáról, és a közfeladatokról szólt (konkrétan, tágabb értelemben meg jelzés volt a kormánynak, hogy hiteltelen – egy biztos, kurvára nem reformellenesség volt, mert nem voltak pozitív ertelemben vett reformok)!

P.s.: ha meg már demagóg népszavazásról beszélünk, meg “ingyensörről”, akkor említsük meg – az egyébként méltán elfeledett – MSZP-s kezdeményezést az Orbán-kormány idején, az ingyenes nyelvvizsgáról. Na, az az ingyensör (-kenyér, -buszjegy, -nyelvvizsga, haha)! Ezek a rohadt csúsztatások mindenféle értelmes vita lehetőségét megakadályozzák ebben a tetves országban! :(
van még egy olvasata ennek a postnak, ami különösen idegesít, jelesül az, hogy míg GYF az őszödi beszédében címzett nélkül mondja a "lesznek majd tüntetések" című mondatait, addig OV kifejezetten az ultra-radikál széljobb randalírozókat címzi a "lesz még Orbán takarodj is" frázissal.
És TWÁ okfejtése így kimondva-kimondatlanül, de az őszödi beszéd ellen tüntetők egésze és az előbb említett ultrák közé egyenlőségjelet tesz, ez pedig nem korrekt, mert bár a tavalyi utcai megmozdulásokban résztvevők és OV vonatkozó interjújában megcímzett ultra-banda között van konkrét átfedés, de egyáltalán nem ugyanaz a halmaz. Én ráadásul vagyok bátor azt állítani, hogy aki ebben az összefüggésben az átfedés helyett egyezőséget sugall, aljas indokból provokál. Vagy szűklátókörű hülye. Mivel TWÁ nem szűklátókörű hülye, ezért marad az első verzió.
Jómagam sokáig (kb. 2006-ig) az 1994-es "Szakértelem kerüljön kormányra" bűvkörében éltem. - a baloldal a jó gazdaságpolitika egyetlen letéteményese, a jobb meg tönkretenné az országot.
Ebből a gondolatkörből forrt ki aztán a GyurcsányOrbánegykutya (a politikusok mind hazudnak), de a bal (?) oldal talán mégis kevésbé cseszi szét a gazdaságot.
Meg amúgy is, a jobboldal hülye nacionalizmusa, szélsőjobbal összekacsintása. Brr.

Csakhogy a tények mást mutatnak:
- Bizony Gyurcsány volt az, aki az Öszödi beszédet elmondta (és ez bizony nem egy nyilvános beszéd volt, és végképp nem bátor. Akárki akármit mond. És egy ilyen beszéd nyilvánosságra kerülése után az én értékrendem szerint le kell mondani. Orbánnak is le kéne. De felőle ilyen beszéd nem került nyilvánosságra. Akkor sem, ha egyébként ugyanígy gondolkozna/gondolkozik.)

- Bizony a "liberális" párt tüntette ki és jutalmazta a rendőröket, amikor azok politikai témában, békésen tüntető embereket szétvertek - nem mellesleg saját szabályzataikat sem betartva nem, v. nem láthatóan viseltek azonosítót. (Igen, Gyurcsány volt a kormányfő ez alatt.)
Bizony, aki nem csak tévéből tájékozódott, tudja, hogy itt sokszor szó sem volt a randalírozó tömegek megfékezéséről. Békés politikai tüntést rendőri erővel szétverni meg az én értékrendemben szintén nem jó.

- Bizony a szociál-liberális (?) kormány vitte az országot olyan helyzetbe, ami után most nyögjük a terheket, és titkon bízunk, hogy a nyakunkba szakadó (világ)válságot kihúzzuk viszonylag épen.

- Bizony a szociál-liberáis (?) kormány 6 éve alatt az adóterhek nem csökkentek érdemben (ha nem nőttek, nem tudom), bizony megfullad, a szürke-feketezónába menekül a gazdaság minden szereplője, aki tud.

- És a jobboldali kormány 4 éve nem tette tönkre a gazdaságot, sőt nem is hagyott hátra az induláshoz képesti jelentős adósságot.

Akkor miért egykutya GyurcsányésOrbán?
Azért mondott OV olyan dolgot is ami megállja a helyét pl.Ő sem hisz a kétharmados győzelemben. Én sem.2010-ben mert választások akkor lesznek ez egészen biztos, örülni fog ha a jobbikkal koalícióban kormányt tud alakítani.A magyar gárda a "mérleg nyelve" Szép kilátások.
Nah hat ugye ez most azert jo, mert erositheti az emberekben a jolbevalt fityeszprop meglatast a kesobbiekben is, hogy minden ilyen tuntetes a maszop berenceivel hajtattatott vegre. Most sajat maguk ellen ordibalnak, hogy rafogjak a fityeszre ("72 ora, aztan ha nem takarodik igenis mindenki menjen az utcara tuntetni"), meg a futballhuliganokra, 2010 utan meg ugyanazok akik most, a berencek Orban ellen susmusolnak, csak eppen hangosan, anyukát es picsat kialtva.
Ki van ez talalva... amolyan fityeszmodra!
Ha most Gyurcsány valóban meg akarná szívatni Orbánt, akkor mindent törvénybe iktatnának (pl. adócsökkentés), amit Orbán követel, aztán előrehozott választással a kezébe nyomná a kormányt. Aztán állja ő az ígéretei árát! Fizessen emelt nyugdíjakat, győzze meg a vállalkozókat, hogy fizessenek adót az után a jövedelem után is, ami nincs! Majd fehéredne ám a gazdaság helyett az arca!
Orbán szerencséje csak annyi, hogy Gyurcsány olyan betegesen ragaszkodik a hatalomhoz, hogy erre a megoldásra fizikai fájdalmak miatt nem képes.
meg ezt talaltam a szily blogjan:

"az én kérdésem az volna, hogy mikor adtátok fel, hogy jó újságot csináljatok az indexből, és persze hogy miért?"
Hello Árpád!

Ez nagyon véleményes poszt, de elég sok a csúsztatás is.

Pl.:
"felróni egy államférfinak, hogy jól felszerelt, drága autóban ad interjút, és nem egy Barkas platóján, ugye."

A luxuslimuzint télleg felrótták (értelmiségi proliként szólva, nekem sem tetszett), de azt nem mondták, h egy lepukkant járgányban kellett volna. Elmondhatta volna bármilyen más közegben is, ami se nem hivalkodó, se nem prosztó.

"És sikerült, ugye, elnök úr, megértetni az emberekkel, „a demokrácia nem arról szól, hogy négy évig kussolunk”. Hanem hőzöngeni kell, ordítani, fenyegetőzni, és bármilyen ócskán összetákolt érvekkel"

Ez is csúsztatás, mert valóban nem arról szól a demokrácia, h 4 évente kinyaljuk a hátsod, h nekünk dobd a voksod, aztán meg közte kuss, szádat kinyisd, szopatunk....,
deviszontám arról sem, h minden szirre-szarra lázítunk. Csak ugye, Árpi, te még mindig nem bírtad feldolgozni, h a népszavazás azért tudott győzni, mert a népek szerint fletó átkúrása összemérhetetlenül grandiózusabb volt, mint bármilyen más eddigi hazugság, választási ígéretekkel való szembefordulás.

Lényegében azt adod Viktor szájába, h "Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.", holott legfeljebb az eleje illik rá, a mondat végének cinizmusa annyira gyurcsányi, h nem hinném, h így gondolná, h ennyire szarna arra, ha örökösen ellene mennének az utcára. De hisz populista, vagy nem?;-) Ez amolyan rosszindulatú prejudikálás, OV szövegének ravasz csúsztatása.

Mellesleg a cikk alaphangja szvsz eleve téves, ugyanis te azt sugalmazod, h ugyanúgy, ugyanazzal a mentalitással fog kormányozni OV, mint fletó.
Biztos lesznek hasonlóságok, de kurva nagy különbségek is...

Egyelőre ennyi...
halle lujza !!

te jenő,ha már ov tv
az is benne volt ám,hogy:

"Békességet szeretnénk hozni ennek az országnak!"
(nem véletlen a cím !!) (04:55-től 03:40-ig) figyu ám !!
a 2/3-os törv. más aspektusból !!

szvsz.ez a veleje az egésznek.
erre miért nincs reflexió ??
tisztelt Kerekes Band!

elnézést, levettem, átalakítom.
hát, nekem az jött át, hogy a tótának van egy csomó irigye (szarj a fejükre!), másrészt meg a csodálatos nalaya azt hiszi, hogy neki nem decens a takarodás. csak tudnám mire alapoz? neki nem lesz honnan takarodnia.
T. gabca (2008.10.09. 14:08:09)

1./ Valóban igaz az, hogy Magyarországon az újraelosztás mértéke magas. Kevesebbet kellene beszedni, és újra szétosztani, mindenki tisztában van vele, sőt az is egyértelmű, hogy az a nagy kérdés, hogy honnan vegyük el. Lehet, hogy az inaktívak (mondjuk, nyugdíjasok, ahogy a szöveged erősen erre utal) támogatása „road to hell”, ahogy írod, és a „reálérték feletti emelés” (legyen talán inkább infláció feletti emelés, teszem fel, svájci indexálás) is az, de már nagyon sokszor leírtam (igaz, nem kötelező olvasni), hogy nem azért nagy a nekik kifizetett összeg, mert egy fő sokat kap, hanem mert sokan vannak. Rokkantnyugdíjasokkal együtt abnormálisan sokan. Azaz nem a NYUGDÍJUK magas, hanem a SZÁMUK. El lehet tőlük bármit venni, érdekérvényesítő képességük kicsi, csak azt nem tudom, miből fognak akkor megélni. Ha megtesszük, és a pénzt odaadjuk az aktívaknak, akkor, ahogy már ismételten leírtam, csökkenni fog a hazai csirkefarhát termelés és eladás, növekedni fog viszont az import LCD tv forgalom. A svájci indexálás megszüntetésével nyerhetünk kb. évi 30 milliárdot (persze, csak ha az ország GDP-je és ezzel a bérek infláció felett 3 %-kal növekednek – ha kevesebbel, akkor az összeg nincs 30 milliárd). A 13. havi nyugdíj TELJES megszüntetésével évi 220 milliárdot. Összesen 250 milliárd. Ez az aktívaknak havonta átlagban kb. 5400 Ft pluszt jelent, a magasabb keresetűeknek persze többet, a kiskeresetűeknek meg alig valamit. Ki vállalja ezt a lépést ennyiért? És megéri?

2./ Az egészségügyről sokszor leírták már, hogy az egy olyan szolgáltatás, ahol a kereslet korlátlan, a határ a csillagos ég. Ennyi pénzünk nincs. Az ameriaknak sincs. Pláne ha olyasmikre is bőven költjük, aminek a gyógyító haszna csekély. Ezt én nem tudom, nem élek benne, viszont rengetegszer olvastam már. Sajnálom, de a helyzet az, hogy az adófizetők az igényeket képtelenek finanszírozni (a véleményem természetesen meg fog változni, méghozzá drasztikusan, mikor az első komoly betegséget majd megkapom). A minden lakáshoz egy kórházat mozgalom életképtelen, a meglévő erőket koncentrálni kell, ugyanis ha mégis az előbbi utat választanánk, el lehet képzelni, milyen lenne a hárommillió kórházban az orvosgárda és a műszerpark minősége. Az egészségügy másik rákfenéje, hogy jelenleg kontroll nélkül működik. A beteg teljesen kiszolgáltatott, ő csak felnézni tud arra, aki életének és halálának az ura, nemhogy számonkérni. Persze ez mostanában már változik (van már pl. Egészségbiztosítási Felügyelet), és nem is pénzkérdés, de nagy a tiltakozás az ellenőrzött működés ellen (lásd Hospinvest). A harmadik baj, hogy a lakosság, jelenlegi attitűdje szerint, a./ él, b./fizeti a tb-t (már aki), ha meg beteg lesz, gyógyítsák meg. Azért fizet (már aki). Neki ahhoz, hogy beteg lett, semmi köze. A vizitdíj és társai pont valami olyasmit szerettek volna jelezni a társadalomnak, hogy az embernek a saját egészségéhez legalább 4-5 %-ban valami köze talán csak van. Egészségesebb élettel nem köllene annyit költeni a gyógyításra. Megjegyzés: a volumenkorlát feloldható, de akkor az adócsökkentést felejtsük el, jöhet az adónövelés.

3./ A diplomások számában hazánk Lengyelország, Franciaország, Németország és Görögország mellett a mezőny közepén helyezkedik el. Fenti okból nem értem az „Akkor mi a faszról beszélsz!” kitételt Tóta W.-nek címezve. Ahhoz képest, hogy milyen későn kezdtük pl. Németországhoz és Franciaországhoz képest, nem rossz az a 17 %. Az első az Egyesült Államok 30 %-kal, és aki ismeri az ottani diplomások minőségét, annak ez nem is olyan meglepő. Egyébként véleményem szerint Mari néninek nem érdeke, hogy még háromszáz egyiptológus legyen évente Magyarországon. Hogy mérnökből több legyen, az igen, az érdeke, de arra a kívánt arányban az érettségizettek alkalmatlanok. Nagy jóindulattal, és magukhoz hasonló képességű oktatókkal (sok egyetem, sok oktató) elvégezhetik ugyan, de nem engedném közel őket egy AUTO-CAD-hez. Az önrészről elmondható, ha megfelelő szociális és tanulmányi ösztöndíjas támogatással vezetik be, ahogy akarták, nem kontraszelektál, hanem a jelenlegi kontraszelekciót tolja el a helyes irányba, jelenleg ugyanis a szegény tehetségesek be se jutnak, mert nem telik nekik a középiskola alatt magántanárokra. Arra viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy kik és hogyan „vontak ki rendesen pénzt” a középfokú szakoktatásból.

4./ Azt írod: „Kutatás-fejlesztés, ugye erről nem is kell írnom ...”, pedig kell. Általában az a helyzet, hogy mikor összehasonlítják az egyes országok kutatásra-fejlesztésre fordított összegeit (szigorúan GDP arányosan, hogy pártatlanok legyünk), Magyarország lemarad. Csak azt szokták elfelejteni (nagyon gondosan), hogy ez az összeg két részből áll. Van, amit az állam ad, ebben érdekes módon egészen jól állunk, és van, amit a cégek. Abban viszont pocsékul („Viszont tény, hogy a hazai gépiparra vonatkozó stratégiai kutatásokat nem nálunk, hanem az anyacégeknél végzik. A győri Audinál ugyan már van kutatás-fejlesztés, viszont ezek általában a technológiáról, a gyártásfejlesztésről szólnak. A beszállítóknál már inkább jelen van a kutatás-fejlesztés, ám – az egy százalékon belül – ennek is kétharmada állami forrásból történik. A fejlettebb országokban ez az arány éppen fordítva van, ott a cégek adják a szükséges forrás kétharmadát.” 209.85.135.104/search?q=cache:a0JSx745KtcJ:www.gtm.hu/cikk.php%3Fcikk_id%3D1030+kutat%C3%A1s+fejleszt%C3%A9s+%C3%A1llami+kiad%C3%A1sok+gdp&hl=hu&ct=clnk&cd=4&gl=hu). Azaz jobb lett volna, ha írsz erről, hogy megismerjük az érveidet.

Fentiekből következően több információszerzést javasolnék, több elgondolkodást, és érzelmi hozzáállásból valamivel kevesebbet.

A kutatás-fejlesztés kapcsán:
Amit az állam ad, azt elveszi adó formájában. Olyan súlyos adók vannak a kutatásoknál, hogy külföldön minden szinte feleannyiba kerül: a foglalkoztatás, az eszközök, az anyagok. Kutatói foglalkoztatás éppen ezért alig van, és csodálkoznak, ha a fiatal kutatók elhúznak.
Le lehet engem agyatlandroidozni, de az mit sem változtat azon, hogy semmi más alkotmányos lehetőség nincs arra, hogy tiltakozzunk a következmény-nélküliség ellen, hogy ne maradhasson egy ekkora mulasztás következmények nélkül.
És ha ez marad az egyetlen lehetőség, akkor szerintem az a vétkes, aki minden mást kizár és nem az, aki ezzel az egyetlennel él. Akkor sem, ha ára van.

Egyébként a szavazás eredménye azt is megmutatta, hogy nem vagyok ezzel a véleménnyel egyedül, éppen csak egy kicsit többen, mint akik ellenvéleményen voltak.
Érdekes játék. Ha agyatlandroidozunk, és elhisszük, hogy a 300 pénzért ment a cirkusz, akkor kimondhatjuk, hogy éppen az ő szavazóik - az ellátásokhoz, juttatásokhoz ragaszkodó réteg - azok, akik leszavazták.
Mert mi önérzetből agyatlandroidok ezek szerint nagyon kevesen vagyunk és még a kérdést sem értjük.
Sates, Hatláb: látom nem értettétek meg mi a bajom. miért nem a magyar himnuszt, eredeti nevén: Himnusz éneklik a népek a rendezvényen? Miért a székelyt? Hisz Magyarországon működő, elvileg Magyarország jobbá válásáért dolgozó csoportosulás a Fidesz is. Ha azt énekelnék, egy szót nem szólnék, inkább bólogatnék, hogy igen ,rendben, helyes. Tegyék. De a székely himnuszt? A székely az milyen nemzet? Magyar? Akkor minek külön himnusz? A magyar himnusz az övéké. Is. Vagy valami másik nemzet? Akkor Magyarországon miért egy másik nemzet himnuszát kell énekelni az egyik vezető politikai erőnek?

A kérdés egyébként jó: ki a magyar? Ezt ki dönti el? ti? Én? Vagy ki? Kinek engedjük meg, hogy magyar legyen, kit rekesztünk ki a nemzetből, mint azt tették már páran a nagy változtatás óta.

És akkornyelvtanozzunk egy kcisit. Himnusz. aalpvetően egy irodalmi forma, nem egy konkrét mű. Az ókor óta ismert, sokminden született ebben a formában. És eme gyűjtőnee miatt kisbetűvel íródik, még akkor is, ha egy nemzet, vagy csoport nevét tesszük elé, hisz az melléknév lesz, nem tulajdonnév hozz. Kivétel Kölcsey Himnusz című műve, ami a hivatalos magyar "himnusz" lett. Ezért csak azt kell nagy betűvel írni, a többit nem. Sem a magyar himnusz sem a székely himnusz szerkezetet.
vakapad 2008.10.09. 21:13:40
"több információszerzést javasolnék, több elgondolkodást, és érzelmi hozzáállásból valamivel kevesebbet."
Igazán kedves ez tőled, de ha ennyi tárgyi tévedéssel, csúsztatással, és félreinterpretációval van tele a kommented, egy kicsit fellengzősnek érzem, de hagyjuk a személyeskedést, inkább szemezgessünk a textusból. (Ráadásul, van, amiben egyet is értünk, ami kiindulásnak nem rossz.)
1. A nyugdíjasszám rendben van, meg hogy nem a nyugdíjuk magas (bár ott nagy a szórás, és havi 100 ezer feletti nyugdíjnál eleve nem értem az emelést), de a dolog ennél elkeserítőbb: amikor 13. havival meg havi árezres emeléssel butítják őket (ami ugye pont a magasabb nyugdíjúaknak magasabb), az engem valahogy arra emlékeztet, amikor az uralkodó kiszórja a pénzt a kincstárából a nép közé: egyenként nem sokat kapnak (értsd: radikálisan nem változtatja meg az életüket, max. havi egyszer jobb napjuk lesz), de mondjuk a 13. havi nyugdíj kb. 50 milliárdba kerül a kincstárnak. Köszi, előremutató lépés ...
2. Rokkantnyugdíj: pont azt próbáltam illusztrálni, hogy egy átgondolatlan egészségügyi kasszavágásnál (ami a közelmúltban volt), radikálisan emelkedik a rokkantnyugdíjasok száma. Tolod az egész népességet az inaktívak felé. Vsz. pont azért nem érted ezt, amit írtam, mert nem voltál még IGAZÁN beteg, én viszont naponta ilyen emberekkel találkozom, akiknek (már ha nem halálos kór) ez a két választásuk van: kezelés, vagy leszázalékolás.
3. Klasszikus érv, hogy "egy olyan szolgáltatás, ahol a kereslet korlátlan, a határ a csillagos ég". Ez ebben a formában baromság (pontosabban: féligazság). Részben így van, de a komoly betegségeknél rohadtul nem így van, ha nem tanultál orvostudományt (ti. ezt általában közgazdászok írják le, akiknek fingjuk nincsen a dolog egészségügyi oldaláról), akkor ezt majd szintén akkor érted meg, ha elkap egy IGAZI betegség, és akkor majd rájössz, hogy a kereslet nagyon is reális, és nem a csillagos ég a határ. A koronáriográfia, agy-, és gerincműtét, transzplantáció és hasonló fajsúlyos betegségeknél a határ (szerencsére) nem a csillagos ég. Mindegy, ez hosszú, erről érdemes lenne külön is vitát nyitni, mert ez az érv a klasszikus féligazságok mintapéldánya.
4. Hospinvestet pozitív példának hozni, khmm ... Ismét jót moslyogtam, hogy igazán jóltájékozott akar kiosztani tájékozatlanságomról ... Tudod, ha otthon vagyok, állami kórházban dolgozom, és aki minőségi ellátást akar, az a hevesi Hospinvest-kórházakból is a budapesti, debreceni vagy miskolci államiba jár. Esetleg ajánlom, ha ennyire pozitívnak tartod a Hospinvestet, kezeltesd majd ott komoly betegségedet ... Hasonlóan jólértesült érv a maszek diagnosztikát, és hasonlóakat említeni ... Tudnék mesélni, mennyi kárt okoztak ... no, meg arról az általad adorált minőségükről ...
5. A minőségi kontrollban egyet értek, hogy az hiányzik, és arra bátortalan lépések történtek is (persze a Felügyelet szerintem parasztvakítás, de a teféléknek az is megteszi :)), de a problémát alapvetően nem oldották meg, és a reformjavaslat se érintette volna. A részletek nélkül, mert többször leírtam: konkrétan az egészségügyi reform, amit a koala kiizzadt magából, alapvetően elhibázott volt, a mindnyájunk által érzékelt problémára nem adott volna választ, sőt, hosszú távon újabbakat generált volna. Na, ebből, köszi, nem kérünk sokan (konkrétan olyanok, akik értünk is hozzá :))
6. Senki nem írt arról, hogy évi 300 egyiptológust képezzünk. Horn Gyulának kevés mondatával értek egyet, de azzal igen, hogy nincs szüksége Magyarországnak annyi filozófusra. Volt egy mennyiségi boom a felsőoktatásban, ami elhamarkodott volt. Egyrészt nem feltétlenül piacképes szakmák képzése nőtt, másrészt a minőség felhígult. Erre viszont nem a tandíj, vagy a befagyasztott támogatás a megoldás. Hosszú, de a lényeg, hogy itt se történt semmi előremutató. Bologna? Káosz. Közoktatás? Más téma, inkább bele se kezdjünk ...
7. K+F. Igazad van a privát forrásokban, de ez nem ad felmentést a közösségi támogatás alól. Normális helyeken ezek együtt mennek. Tudod, dolgoztam pár évet egy németországi Max-Planck Intézetben. Az ottani Max-Planck rendszeren érdemes elgondolkodni. Ott kéz a kézben megy az állami és a magán, de a háború után a (vesztes) német állam irdatlan pénzeket tett bele abba, hogy pótolja az elvesztett kutatógárdáját, aminek része volt a Max-Planck hálózat felturbósítása is. Az eredmény meg is lett. De azért köszi, hogy felhívod a figyelmem arra, hogy ez hogyan működik :)
8. Valahogy Írorzságról is csak azt felejtik el említeni a fene nagy "gazdasági csodájuk" elemzésekor, hogy baromi sokat öltek az - átgondolt - oktatásba, ami a "csoda" egyik alapja.

De hagyjuk, mert mindig rájövök, hogy érdemi vitára alkalmatlan a fórumozás, ha rászánom magam az írásra, ez a késleltetett új üzemmód meg valahogy nekem nem jött be :(
Elnézést h nem olvastam el az összes kommentet, de az utolsó 50 is elég volt... ez az iromány sima csúsztatás, ahogy többen is írták... még mindig tartom azt az állításom amit sok cikkel ezelőtt, h TWA cikkei annyira provokatívak és korcs világnézetre utalnak h ilyen nincs is... egyszerűen nézettséget növelnek az indexnek és teret adnak valami "vitának", ahol RITKÁN megcsillan 1-2 értelmes mondat pártállástól függetlenül... egyébként attól h valaki szabadabb stílusban ír, és le mer írni olyan szavakat, ami más médiumban nem jelenhetne meg, még nem lesz lendületes, csak sima anyázó polgár a 10 millióból, akinek fizetnek azért h bloggoljon... vagy másért, de a "sok" munkája mellett még ilyenekre is van ideje... ja ha van felvétel énis szívesen anyáznék 1-2 dologért, meg aztán van véleményem is, szal szóljatok ha kell még 1 blog... előre is köszönöm :)
Vakapad kedvéért:
"Van, amit az állam ad, ebben érdekes módon egészen jól állunk, és van, amit a cégek. Abban viszont pocsékul („Viszont tény, hogy a hazai gépiparra vonatkozó stratégiai kutatásokat nem nálunk, hanem az anyacégeknél végzik. A győri Audinál ugyan már van kutatás-fejlesztés, viszont ezek általában a technológiáról, a gyártásfejlesztésről szólnak. A beszállítóknál már inkább jelen van a kutatás-fejlesztés, ám – az egy százalékon belül – ennek is kétharmada állami forrásból történik. A fejlettebb országokban ez az arány éppen fordítva van, ott a cégek adják a szükséges forrás kétharmadát.” ... Azaz jobb lett volna, ha írsz erről, hogy megismerjük az érveidet."

Több probléma is van.
1. Állami rész: azt senki nem vitatja (lusta vagyok adatokat keresni), hogy az állami kutatás-fejlesztési hozzájárulás reálértéken több volt az Orbán-kormány alatt. Pálinkás azért volt annyira erős, hogy tudott érte lobbizni. Én itthon nem kutattam, de hazai humán-, és élettudományi kutatótársaimtól azért jöttek/jönnek infok. 2002 óta a források elapadtak, az akadémiai kutatóhálózat vegetál (a kivételek azok, ahol a maszek bizniszt sejt, és hajlandó pénzt pumpálni bele, vagy külföldi granteket hazahoztak kutatótársaim), az egyetemiekről most ne is beszéljünk (kilincselnek a cégeknél, mondjuk úgy).
2. Sok oka van annak, hogy a magánszektor miért nem tesz bele elég pénzt itthon. a./ hazai kis-, és közepes vállalatok nem elég tőkeerősek, b./ haza multi kevés van, a nemzetközi (mint ahogy írtad is) pedig nem feltétlenül hozza ide a K+F pénzt. Ahhoz jobb infrastruktúra, és itthon dolgozó nívós kutatók kellenének. c./ mentalitás, érnünk kell még nagyon (egy világszínvonalú gyógyszerész barátom tárgyalt a Richterrel, és botrányos feltételeket kínáltak neki azért, hogy építsen fel itt nekik egy jól működő labort: kinti phd-ösztöndíjnak megfelelő fizetés, és abszolut kötött kéz - ezek után inkább elment Svédországba associate professornak ...)
3. Természetesen a magáncégek motiválatlanságát, és bunkóságát nem kell a kormányon számonkérni, mindenki a maga részéért felelős. Azaz amiért az állam (kormány): a./ egy Max-Planck szerkezetű (nem kell a spanyolviaszt feltalálni, vannak jól működő példák) független akadémiai kutatóhálózat infrastrukturális kiépítése, és a megfelelő emberek visszacsábítása (ez csak részben pénzkérdés), természetesen a mi adottságainknak megfelelően, b./ az egyetemi kutatóhálózat hasonló karbantartása (mert az nem megy, ami szintén a fenti barátommal esett meg egy egyetemen: közalkalmazotti bértábla alja, üres szoba, és azt nem garantálják, hogy 2 év múlva is ott dolgozhat - ez még tárgyalási alapnak is vicc ..., vagy a saját példámat hozva, én azért jöttem most újra ki egy nyugati országba, mert otthon szinte ismeretlen a "clinical research fellow" fogalma, azaz, hogy klinikusként az is a munkaköröd része, hogy kutass, és erre a feltételt, azaz időt, és infrakstruktúrát is megadják - otthon ha nem ügyeltem, akkor is este 8-ig az osztályon dekkoltam, hogy az összes klinikai munkával úgy, ahogy végezzek, plusz a másodállás elvette a hétvégéimet, még egy magyar cikket se tudtam összedobni, nemhogy nemzetközi szinten versenyképeset - az abszurd!) c./ úgy általában a minőségi graduális képzés, hogy legyen kik közül meríteni, és - amint azt fentebb írtam -, posztrgaduálisan is jól képzett, nemzetközi tapasztalattal, és kapcsolatokkal is rendelkező emberek hazacsábítása (én pl. egyelőre ingázom: kimegyek, a honvágy hazahúz, aztán rájövök, hogy otthon megfojt a mocsárbűz, majd totál leamortizáltan újra meglógok, és közben lassan sehol sem vagyok otthon - és ez nem egyedi példa, bár a gyakoribb, hogy kintragadnak), d./ megfelelő ösztönzés a cégeknek (itt történt valami papíron, de érezhető változást nem sokat tapasztaltam, legalábbis nem műszaki tudományokban)
Az alapvető baj (mint az egészségügynél és az oktatásnál is), hogy ennek a kormánynak a lózungokon kívül nem volt (és most sincs) vállalható (vagy akár vitaalapnak tekinthető) hosszútávú koncepciója. Ráadásul ilyenekben alapvetően konszenzusos, ciklusfüggetlen koncepciónak kéne lennie. A labda mindig a kormány oldalán pattog először: mutassa, mik is az elképzelései. Ami volt, az nemcsak annak a gonosz ellenzéknek nem tetszett, hanem a szakmának sem, ez a baj. Meg az, konkrétan a kutatásnál, hogy abban aztán tényleg építhetett volna a korábbi ciklusra (ami nem volt tökéletes, de kiindulásnak jó volt). Már bocsi, de ha az az évi 40-50 milliárd, ami a 13. havi nyugdíjra elmegy, ide ment volna átgondoltan, akkor 6 év után nem itt tartanánk. De ez csak egy értelmesebb felhasználási ötlet volt, mert annak a pénznek mostani felhasználásánál még a kamattörlesztés is előremutatóbb lenne (mert ha már szegények vagyunk, legalább ne legyünk még el is adósodva).

Ilyesmik, hirtelen felindulásból (megint jó hosszú lett) - nem tudom, érveimet nagy tudásoddal vitaképesnek tartod-e.
OFF

"csak javításképpen némileg fentebbi beíráshoz: a Red Hot Chili nem amcsi, hanem ausztrál zenekar... "

Amennyiben Los Angeles, CA Ausztráliában van, helyes a javítás.

ON

Szerintem Árpád benézte ezt a mondását Viktornak.
"Belátta tehát, hogy számára sem járható út többé, hogy tejet-vajat-ingyenlófaszt ígérjen mindenkinek, aztán csak a cinkosainak mondja el, titokban, mi az, amit ezzel szemben muszáj megtenni."
Nem ezt látta be ő, hanem csak annyit akart mondani, hogy azok akik mostanában csőcselékkednek, azok őt is utálni fogják. Ez ugyanis most csak hoz a konyhára, hiszen a jelenlegi balhézókkal már mindenkinek teli a hócipője. Ráadásul az egyéb csatornákon leadott üzenet még az is, hogy a mostani balhézók=csőcselék, akiknek semmi köze sincs a 2006-os "jogosan felháborodott emberekhez".
gabca: szerintem sok embernek pont az a baja, legalábbis ismeretségi körömben többen panaszkodtak erre, hogy a baloldalt nem szívelik, de a jobboldalnak meg semmi programját, alternatíváját nem látják, így rájuk sem tudnak szavazni... Vagyis lehet pénzfeldobásal sorsolni, melyikre ne szavazzanak.
egyébként elnézve az eseményeket és látva a lényegi nagyvilági helyzetet nem lehetne mégiscsak elővenni a SZAKÉRTŐI kormány ötletét ??? Mert ezt politikus nem fogja összerakni !!!
Árpi,

nem válaszoltál arra az felvetésemre, hogy rosszul (ráadásul feltehetően szándékosan prekoncepcionálisan és csúsztatva) értelmezted a klippet.

Azt várta évek óta a baloldal Orbántól, hogy nyíltan és egyértelműen határolódjon el a szélsőjobbtól. Ezt most megtette, erről szólt a film.

Ehhez képest azt meg sem említed, hogy Orbán maga is aláírta a Tarka magyart (a névválasztásba belekötött, de a tartalmába nem, mivel az idézet a hatályos alkotmányból).

Emellett kiváncsi vagyok arra a helyre (timecode), ahol Orbán azt állítja, hogy úgy alapjában leszar mindenféle tiltakozást (mint Gyurcsány mondotta ezt a fentebb idézett módon az őszödiben).

Nem kéne tehát összemosni a néhány száz agyatlan hülyét, és pl. azt a több tízezer embert, aki 2006. okt.23-án az utcára vonult.

Arra a helyre is kíváncsi lennék (timecode), ahol "Belátta tehát, hogy számára sem járható út többé, hogy tejet-vajat-ingyenlófaszt ígérjen mindenkinek". Én ilyet nem hallottam a szájából. Annyit állított, hogy az a néhány száz ember valószínűleg akkor is hőzöngeni fog, amikor majd ő lesz a boss a Hungária Rt-nél. Ezt csak szeretnéd/szeretnénk, de valószínűleg nem erről fog szólni a választás.

Nem értem, hogy egy belinkelt, bárki által hozzáférhető forrással kapcsolatban mi értelme van csúsztatni? Azt gondoltad, hogy a sok hülye úgysem fogja megnézni?

Kopi3.14, ezt az ellenzéknek nincsen programja dolgot hajtogatja Gyurcsány is, meg Árpi is szereti ismételgetni.

Szerintem van ennél nagyobb baj: 6 év alatt nekem még nem sikerült rájönnöm, hogy a most regnáló kormánynak mi a programja? Te tudod? Hogy most épp mi? Hogy mivel nyerte 2006-ban a választást, vagy mivel 2002-ben, és annak mi köze volt a valósághoz? Illetve hogy az elmúlt 2 évben hány programja volt? Szóval ez azért elég gáz, és űbereli azt, hogy az aktuális ellenzéknek a ciklus közepén nincsen konkrét programja, csak irányvonalakat fektetett le.
Mellesleg: konkrétan az egészségüggyel kapcsolatban a Fidesz átvette a Védegylet koncepcióján alapuló szakmai és civil konszenzusos programot, és alternatív törvényjavaslatként be is nyújtotta volna, ha átengedi az akkori kormánytöbbség a bizottságon.
Ismered? Csak azért, mert ha van is programja, azt se ismerik általában, akik azt mondják, hogy "nincs programja".

Az én bajom velük inkább az, hogy nem bízom abban, hogy pl. azt a törvénytervezetet (ami nekem alapvetően tetszik) élesben, azaz akkor, amikor lenne is esély arra, hogy többségükkel megszavazzák, be fogják nyújtani. Azért ellenzékből könnyű jófejkedni, de azért ez nem mentség a mostani felelős(?) kormány koncepciótlanságára, és totálisan amatőr ún. "programjaira".
Majd meglátjuk, és mivel láttuk már őket, egyszerre gondolok erős szkepszissel, de némi reménységgel is (hogy ennél már csak jobb jöhet) egy potenciális második Orbán-rezsimre.
budapesti rendszergazda (ez meg most mér?):

miért akarnék meghamisítani egy forrást, amit belinkeltem?

OV azt mondja, hogy őt is takaroggyozni fogják, és gyűlölni. mégpedig azért, mert azok ("ugyanazok a torkok") igényeit, akik most ezt gyurcsánnyal teszik, a magyarok istene sem bírja kielégíteni (ti. irracionális faszságok)

írod: "nyíltan és egyértelműen határolódjon el a szélsőjobbtól."

írom: "Ez egy nem is túl rugalmas elszakadás a szélsőjobbtól. Nem igaz persze, hogy eddig össze lettek volna nőve. "

"ahol Orbán azt állítja, hogy úgy alapjában leszar mindenféle tiltakozást"

ugyanott. lesznek tiltakozások, ezt mondja, nyilván lesznek, te is tudod. minél inkább hazudik most, annál erősebbek. ez az őszödi lecke. ezek egy részét pedig nyilván le kell szarni, mert mindenkinek nem lehet kedvére tenni, és ebb már nemcsak a széljobbos atyafiak értendők, hanem pl a nyugdíjas vs adófizető, vasutas vs utas.
de végeredményében az lesz a legszebb, amikor a felaljzott média arról fog cikkezni, hogy az Orbán a tömegbe vízágyúztatott, illetve találnak egy túlélőt aki arról fog mesélni, milyen szörnyű volt, hogy szólás szabadságában korlátozták, amikor éppen a véleményét nyilvánosan közzé tette, hogy Orbán a rendőrséget, az Orbanicájt a hatalma megtartása érdekében sajátjaként kezeli mint valami őrző-védő szolgálatot. Már pezseg a vérem. alig bírom ki, hogy Orbán legyen a Gyurcsány helyén, akkor lesz ám igazi ellenzékiség, még a hurkok is előkerülnek, meg a Kovács Laci bácsi aki a hátán vitte be az emészpét a parlamentbe, és még a gázár emelésről nem is érkeztem.
JÓ-LÉ-TI REND-SZER-VÁL-TÁST!

Ja? Az már megvolt? Bocs!
T. gabca!

Kezdetnek:
www.nkth.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/oecd-hattertanulmany/magyar-nemzeti

Egyébként nincs szándékomban se fellengzősnek, se fölényesnek lenni, csak a "road to hell" és "mi a faszról beszélsz" szokott zavarni.
QM:
"Return: Ingyenes egészségügy. "sőt talán egyenesen káros döntésbe vitte bele őket. Amelynek konkrét hatásai – az önrészfizetés elvetése - hosszú távon behatárolják" Neked ingynes! "

Gondolom ez alapján a 300 Ft megmaradása mellett szavaztál a NSZ-on. Mivel az legalább visszafogta volna felesleges kiadásokat és olcsóbb lehetett volna neked, meg nekem meg a munkáltatómnak, meg akinek még sokkba kerül.

De így most szopunk tovább a tisztelt nagyérdemű nagyobb örömére. A mamika meg újból üldögélhet minden másnap a rendelőben.
gabca 2008.10.09. 14:08:09
végre lehet érdemben vitatkozni valakivel.
nem vagyok szociológus, de szerintem a 300 Ft vizitdíjat mindenki ki tudja fizetni. aki nem, azt meg lehetne támogatni ebben. de azt nem bírja el a közkassza, hogy bárki bármikor kénye szerint igénybe veheti, akár pazarolhatja a közös erőforrást, hisz neki "ingyen" van.
tandíj: dettó. szegénygyerek kapjon támogatást, ha tehetséges, de a tehetős szülő lógós gyereke ne járjon a köz pénzéből 7-8 évig pl. a műszakira, pláne, ha nem is érdekli, csak "addig sem kell dolgozni". önbecsapás az a statisztika, miszerint sok diplomásunk van, ha jó része végig bukdácsolt, és alig ért a szakmájához.
offocska, de azééé...!

"budapesti rendszergazda · www.rendszergazda.net"

Bazmeg Andocsek, ez így komplett cégreklám!:o)))

Tájékoztatsz bennünket, h rendszergazdáskodást vállalsz, elsősorban pesten, a többit pedig a közölt honlapról tudhatjuk meg.

Nem rossz, ügyes!:-)
Off
Árpád valami velősebbel légy szíves, átpártolnak az olvasók Laci kollégádhoz. Versenyben kéne maradnod. Lássuk a piac törvényét! A természetes szelekciót!

;-)
OftF, nem ugyanazokért versenyzünk, azt hiszem.
a verseny mindig ugyanazokért szól.
(off: ha már véletlenül erről a nickről írtam be az előzőt is, akkor maradok ennél ;-))

RE: Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.10. 01:41:56

Kár, hogy nincs szó szerinti leírata a videónak.

A kérdező egyértelműen a "szélsőjobbról" vagy "jobboldali radikálisokról" beszél, név szerint is kiemelve a három főhülyét.

Viktor is erre válaszol:
"attól még nem fog mindenben tetszeni EZEKNEK az embereknek" (counter: 6:17)

OV tehát nem általánosságban beszél "az emberekről", hanem konkrétan "EZEKRŐL az emberekről". Az erről szóló blokkot végighallgatva ez teljesen egyértelmű, félreérthetetlen.

Nagy megvilágosodás tehát nincs. Elhatárolódás az van (ez is nagy előrelépés...), meg annak a tudomásul vétele, hogy a most hőzöngő maroknyi ember 2010 után is hőzöngeni fog, mert ez az életformájuk ("akkor majd a másik társasággal lesznek látszólag -- akkor is majd csak látszólag -- egy térfélen").

Ennél többet nem szabad belelátni ebbe a nyilatkozatba, mert nem is szól többről. Nem szól arról, hogy mostantól nincs több blöff, nincs több hazugság, nincs több választási licit, mert majd ha oda kerülünk, a bennünket most éltető, széles tömegek is ellenünk fordulnak. Orbán ilyet -- sajnos -- nem mondott.

Ha ezt akarod belemagyarázni, akkor vagy nem hallgattad végig figyelmesen a videót, vagy szándékoltan ez a célod.

vakapad 2008.10.10. 10:15:30:
"Egyébként nincs szándékomban se fellengzősnek, se fölényesnek lenni, csak a "road to hell" és "mi a faszról beszélsz" szokott zavarni."
Na, ezt hívják – magamra értve – a hadonászott nuncsaku visszacsapásának. :)
Az ominózus kifejezéseket pontosan azért használtam, illetve az írásom stílusa is azért volt olyan, amilyen, mert ha valami nagyon idegesít Tótában, az a nagyarcú, sokszor feleslegesen provokatív, ámde félművelt, vagy csúsztató írásai. Nehéz így vitatkozni, kihozza az emberből a jó magyar anyázást – persze ezt most én is megkaptam, teljesen jogosan. :) Mentségem csak annyi, hogy általában csak akkor írok, ha nagyon felkúrja az agyamat, ez meg meglátszott a bejegyzésemen ...
A tanulmányt köszi, átfutom majd, és ha lesz időm, legkésőbb jövő hét elején reagálok is rá. Ez érdekel, szerintem, fontos is, meg lehetne is róla értelmesen vitatkozni.

Addig ajánlom ezt a kis bejegyzést, az idei kémiai Nobel-díjról. Szép példája ez a annak (majdnem az összes Nobel-díjas történet ilyen egyébként), hogy miért lehetetlen kivonni az állami dotációt a kutatásból. Kis tanmese:
akciospotencial.blog.hu/2008/10/08/kemiai_nobel_dij_2008#more703688

Kulkin 2008.10.10. 10:36:47
Ez a baj a kesőn jövőkkel. :) Az általad felvetettek egy részét régebben itt már lejátszottam. Szívesen belemegyek újra, mert nem értek veled egyet, csak elég sűrű lesz a hétvégém. De igyekszem majd kifejteni.
Amin igazából felhúztam magam, az még csak nem is az előző téma, hanem a Tarka magyar.

Basszus, arról szól az egész riport (rögtön a gyerekektől a kapuban (esőben, esőkabátban :-)) történő -- már elnézést a kifejezésért, de -- gennyes-nyálas elbúcsúzás után ez az első mondata a filmnek), hogy aláírta OV is a papírt.

Ehhez képest erről egy sort nem írsz (a harmadik kommentben), csak úgy odabököd, hogy mé' vitatkozik Viktor a névválasztáson, és ezen rugózol egy bekezdésnyit, holott nem ez a lényeg, hanem az, hogy aláírta. Persze megteheted, hogy épp a lényeget nem írod le, csak akkor a modern, progresszív újságírás helyett inkább Kádár apánk kezéből falatozó eleid nemes hagyományát folytatod.

Természetesen minden eseményt, minden történést az újságíró a saját, szubjektív szemüvegén lát (és így is láttat, ehhez joga van). Azonban az egy idő után nagyon unalmas, hogy politikai és világnézettől függően estek neki a valóságfák legallyazásának: ami nem a saját (pre)koncepciótokat erősíti, azt szépen lenyesegetitek. Mi értelme van ennek? Nem akkor lenne kerek a történet, ha nem lenne először gondosan lecsupaszítva, preszelektálva az adott téma? Vagy akkor nem durran akkorát? Nem igazol 100%-osan?

De legalább valamelyest objektív és mértékadó lenne a véleményed. Így meg a postok írástechnikailag általában kiválóak, az alapmeglátásaid is általában jók, viszont mindig idegesítően kilóg a lóláb, meg szaga van az egésznek, mert addig gyömöszölsz minden témát, amíg végül ki nem kerekedik belőle az általad előzetesen kigondolt esszencia.

Talán fordítva kéne. A jó cipész is a cipőt igazítja a lábhoz...

gabca, Feri szajabol elhangzo szovegekre mar regota nem figyelek, kb az oszodi beszed utani normalis kerekvagasba teres elszalasztasa ota. Programja meg mar rengeteg volt, ami megint baj, legalabb annyira, mint ha nem lenne. ellenben ha Viktorek azt szeretnek, hogy rajuk szavazzak, akkor ellenzekben is felelosen, megfontoltan kene cselekedniuk, es valami tenyleges atfogo javaslattal eloallni- hisz sajat allitasuk szerint minden posztot baermikor at tudnanak venni, kelloen alkalmas es felkeszult, tajekozott embereik vannak ra. Vagyis nem annyit szeretnek hallani toluk- es a midnenkori ellenzektol- hogy ez t nem is igy igertek, meg tartsak be az igereteiket, meg csokkentsek az adokat, noveljek a jarulekokat, hanem egy atgondolt koncepciot, egyenesen vegigvive.
A Vedegylet koncepciojanak atvetele meg szeirntem megint a sajat pancserseguket mutatja, hogy ok semmi alternativaval nem rendelkeztek, legfeljebb talaltak egy mas ideaja alapjan letrejott( mivel nem ismerem a reszleteit ezert nem velemenyezem minosegeben) allitolag jo, mukodokepes javaslatot. Nem szegyen az okostol tanulni, de hao kosnak mondjuk magunkat, az mar nagy baj, ha nem latjuk meg a masik okosabbat. A tenyleges kerdest pedig feltetted most te is: vajon amikor nem kibicek lesznek, akkor is felvallaljak a javaslatot, vagy sem? En egy masikat is melledobok azonnal: vajon ha felvallaljak, akkor az orvosi szervezetek mit fognak cisnalni? Egyeterteni, vagy az ellen is hoborogni?
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.10. 12:39:57

de azért van metszet :)
rendszergazda úr, tényleg nem értem.
én nem híradó vagyok, nem kötelességem leírni, hogy orbán aláírta. user olvasson lapokat, ne csak publicisztikát.

ismét: "Ez egy nem is túl rugalmas elszakadás a szélsőjobbtól. "

amit meg a névválasztásról és Adyról motyogott, az egy faszság, pont.
Kopi3.14 2008.10.10. 14:08:03
“Programja meg mar rengeteg volt, ami megint baj, legalabb annyira, mint ha nem lenne.”
Ez nem épp olyan, hanem az ...
A védegyletes dolgot meg nem akartam részletezni, mert már erről is írtam régebben.
De a kedvedért. Az tulajdonképpen nem a Védegylet programja volt, az csak az alapot adta, hanem tán 2004-ben létrejött egy Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) nevű szervezet, amelyen az akkori kormányoldal kivételével minden jelentős politikai, szakmai es civil szervezet képviseltette magát. Az, amit benyújtottak, ennek a – Védegylet, illetve egyik egészségügyi közgazdászuk, tanulmányán alapult – konszenzusos, elég kiérlelt javaslat, ami mellé odatette magát a szakma, és a civilek is.
A szocik és a szadesz az egész NEK-et bojkottálta/ja kezdettől fogva. Majd rásütik, hogy ellenzéki fedőszervezet. Haha.
Pedig ez szerintem egy nagyon előremutató kezdeményezés, és csak remélni tudom, hogy hasonló más szakmapolitikai kérdésben is létezik. Nekem azzal semmi bajom nincsen, ha egy politikai párt tartja a kapcsolatot a hozzáértőkkel (esetleg segítséget is kér), sőt! Ezek az emberek másoknak is adnának tanácsot.
Mint írtam, vannak kételyeim, hogy ha a Fidesz lett volna a kormányoldal, ugyanolyan lelkes lenne-e. Meglátjuk. (?) Az orvosok meg utálták a Fideszt is rendesen, bár közel sem ennyire – de nem mi mozdultunk el ... Sajnos nem nagy a választék :(
A többi programról meg annyit, hogy nem várom el – mert ez még nyugaton se így megy -, hogy minden lapját terítse ki egy politikai párt. Persze a felelőtlen ígérgetésre ez nem mentség (14. havi nyugdíj - vazze, de ciki volt …), de 18 évvel a rendszerváltás után meg kell már tanulnunk a “sorok között” olvasni (meg lemondani a csodavárásról).
Namost nyilvánvaló, hogy elég színvonaltalan, ha valaki annyit tud böffenteni a Fideszről, hogy Szijjártó, Répássy, Wittner et al. (az MSZP-ről meg hogy Nyakó, Török, Havas Szofi et al.). Ezeken a figurákon nincs mit vitatkozni. Akkor már inkább a fajsúlyosabb szakpolitikusok nyilatkozatait kell figyelni, mondjuk HVG-től, Index-től fölfelé.
“Programja meg mar rengeteg volt, ami megint baj, legalabb annyira, mint ha nem lenne.”

Ezzel arra utaltam ovlna, hogy a tobb program talan nagyobb baj, mitn ha nincs. Mert a tobb program a tanacstalansagot, kovetkezetlenseget mutatja, ami talan roszabb egy rendszernek, mitn ha nicns semmi program ra, mert valamilyen keretek kozott amugy is eldocog, elmukodget.

Az orvosok Fidesz elleni nagy ellenkezesevel kapcsoaltosan mai napig el bennem a szegedi hoborges, az privatizalando korhazzal kapcsolatosan, amit meg Mikola ur eroltetett volna, Fideszes segedlettel, majd a valasztas utan azonnal szelkakas jott.

A szakmai szervezetektol tanacsot kerni meg en is tamogatom, de tegyek nyiltan, rendszeresen a partok, nehogy utana vadolni lehessen barmivel is.(marmitn a szervezeteket, a partoknak minden midnig midnegy)
szvsz-t ennek a postnak az a gyenge pontja, hogy kissé túlértékeli ovi esélyeit, ergó túlzott jelentőséget tulajdonít bármilyen kijelentésének. tegnap, mintha orosz kémektől védte volna csányit.

és akkor miért gondolnánk, hogy tökhülyék. a pénzügyi válság cunami ugye elindult és senki sem látja még a tetejét. még a végén majd örülhetünk egy zéro növekedéssel is, ha a németek lemennek recesszióba. mintha az usában államosították volna néhány nagy hitelbankot, de a bizalom oda. mikor éri el a betéteseket, a részvényeseknek már annyi.

na szal valaki most baszott olcsón megveheti az otp részvényeket, talán még a többségét is. lesz egy állami irányítású otp és minden betétes megnyugszik valamennyire. most lesz tele a gatyája a közép, de főleg a felső osztálynak. hajajaj... mikor esnek ki a tízmilliók és csak úgy ukk-mukk-fukk. mert az amerikai középosztály kicsit túl jól élt.

na erre, azt mondani, hogy erről is a fletó tehet, ma már aligha mondhatja a fidesz papagájkórus. szar ügy, de az mdf frakció is pont most szűnt meg. meg ez a gatyában vezetgető katona is akkora kisgazda kitűzővel nyilatkozgat furcsákat...

ha meg fletó holnap levajaz egy előrehozottat jövő őszre. na akkor baszott erős aduk vannak a kezében, mert ez az ember nyerésre játszik a sakkban. és nem vagyok benne biztos, hogy elfogadja a remi ajánlatot a hátsó szobák mélyén.

ettől a kis cunamitól sokkal izgalmasabb a belpolitika, mint azt a népszavi után várni lehetett. ja. az szdsz is pont a legjobbkor ugrik rá a határozott liberális éjjeliőr, azaz gyenge és kis állam útjára. amikor százezerrel tolják a nagy és erős országok a bankokban. jól mondják az igazi konzervatívok a tengerentúl. ez már maga a szocializmus! :DDD
persze az sem növeli orbán politikai mozgásterét, hogy pont most mondott le levélben az az egyszem smuck ember. innentől dávid ibolya már csak két dologban reménykedhet:

1. nagy siker lesz politikai emlékirata: "a kisgömböc igazi arca" címmel.

2. kap egy valakit a szociktól, hogy maradjon frakció. cserében elfogadja a külügyi tárcát, a rest of mdf meg szabadidejében korrupciót üldöz társadalmi munkában. máris megvan az új koala, mert ugye a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokért kínál a politikában is.

vagy dávid ibolya visszamasírozik a fideszbe, s lesz még egy kdnp? azért a politikai perverziónak is vannak határai. vagy nincsenek? :DDD
de vissza a sub-hoz:

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_a_transzatlanti_egyuttmukodest_tamogato_magyar_jobboldalt_szeretne.82794.html

ez azért nagyon komoly hír, bár ovinak néhány hete sem sikerült fontos amerikai döntéshozóval lejattolni kis turnéja során. persze ebben a gyorsan változó világban obama majd biztos átöleli és viccelődve érdeklődik nála a magyar gárda licence-ről. :DDD
Véleményem szerint a Székely hímnuszt énekelni, nem ciki. Ha valaki annyira balra lóg, akkor szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy vannak más országok, ahol magyarok élnek. Szeretnek ott élni csak gáz ahogy bánnak velük. Aki szerint nem így van, az pattanjon kocsiba ozt nézzen szét máshol is mint Pest megye.

Vagyis kedves bal oldali és nagyon liberális elvtársak, a jobb oldali pártok, meg a droidjaik így fejezik ki SZOLIDARITÁSUKAT! Gond? Akkor ne menj oda, Én sem megyek, nem zavar csak nem járok ilyen helyekre. Továbbá attól még senki sem lesz Auswitzban foglár, hogy árpádsávos zászlót lenget. Azt hiszem erre mint demokráciában élő egyednek van joga. Horogkeresztet, nyilaskeresztet, és vöröscsillagra vonatkozóan viszont nincs joga. Vagyis ezen egyedek remélem Heinekkent sem isznak, mert konzekvensek.

Egyébbként Én a már nem tudom hol vagyok, sok mindent meghallgatok, de semmit sem hiszek el, és szavazni sem tudom hogy elmegyek-e... Árral szemben nehéz úszni.

A fenti cikkről is nehéz megmondani, hogy miféle hátsó szándék szűlte, mert Tótha elvtárs ritkán ír valamit backorder hiányában. Jókat szoktam rajta röhögni.
A gond itt is az, hogy sok a féligazság, Viktor most van a csúcson Feri talán most van lent, de lassan már ez senkit sem érdekel, mert most a Szadesz - Mszp érdek inkább a politikától való elfordulást javasolja a nagytömegnek.
Ha választás is lesz, akkor az alacsony részvételi arányra játszanak, akkor a droidseregek összecsapnak, esetleg pár új szereplő is bejut. Ez nekik jó, hiszen még győztesen is kikerülhetnek, vagy legalábbis nem lesz 2/3-os fidesz.
"cserében elfogadja a külügyi tárcát"

az egy újabb szép illusztrációja lesz a külügyek helyiértékének.
kedves lapi

gyönyörű a szöveged, gratulálok,

a miniszterelnököd szerdán még azt írta a blogjában, hogy nem gyűrűzik be...

nos, vannak olyanok akik a buta nőket szereti, de ezt ritkán szokták leírni...

Te itt kétnaponta vallomást teszel Gy. F. iránti olthatatlan érzelmeidről...

Namostan, sztem ez a baszott válságosdi jól jön a feriéknek, mert hisz mostantól minden szart a globális gebaszra kenhetnek.

193 voks kell nekik a zöldségvetéshez, ebből 188 eleve megvan (2 fő tartós beteg nélkül), ehhez jön Gyenesei, a valszeg áruló Lengyel Z. és Tóth A., és újabban Vas J. exMDF. Hiányzik egy voks a 193-hoz. Ki lesz az?
Esetleg szavazáskor kimegy 2 szadista?
Jó kis érv lesz majd a vitában, h válság világválság idején nem lehet egy ország zöldségvetés nélkül. Nabazmeg, télleg: mi van, ha ilyen kiszámíthatatlan helyzetben nincs vetés?
Mire vetni?
Ki tudja vki ma számolni, h mi lesz holnap?
Faszt. Méretest, kékerest. Veres ma módosít, és holnap?
Vki itt emlegette Szily blogját, mint riválist, és hát akkor nyaljunk be egy méretest Árpinak:

Azé' baxki, te sokkal jobban megműveled a pennát! Nálam ez fontos szempont, ezért oda csak fröcsögni járok;-)))
ide is fröcsögni jártál, amíg volt rá mód :P
vagy megszületett a magyar.... ki is?

index.hu/politika/belfold/dikontracss0/

ja megvan!!! a jeanne d'arc! :DDDD

ugyan ne félj!. én a politikában meg a sakkban nem az álmaimról delirálgatok, hanem próbálom használni az eszemet. hát ennyire fussa, hogy nem hiszem, hogy dávid ibolya csak úgy meg-zsándárkosodna, hipp-hopp. meg azt sem hiszem, hogy a politika kisasszonysport. erről meg éppen a jobber sajtó világosította meg véglegesen korábbi kis naiv agyamat. szal nem kisasszonysport, fletó pedig nyerésre játszik. és egyre jobb esélyekkel. viktor meg a szokásoshoz képest sokkal korábban pukkad ki. pedig a célszalag még messze.

nem is hiszed mi minden történik a világban akár egyetlen év alatt. ha nem hiszed olvasd vissza twánál a háeszeket.

vagy már senki sem beszél 2/3-adról és alig van mosoly a hittévén. megint az a sok nemzethalál vízió jön majd. jézus mária...
"ide is fröcsögni jártál, amíg volt rá mód :P"

Árpád ne rángasd a malac bajszát, mert még úgy jársz, mint Ibolya:)
"a miniszterelnököd szerdán még azt írta a blogjában, hogy nem gyűrűzik be..."
Valószínűleg a válság nem olvasta :)

"valszeg áruló Lengyel Z."
Nem erős ez egy kicsit?

"Nabazmeg, télleg: mi van, ha ilyen kiszámíthatatlan helyzetben nincs vetés?"
Ha nincs vetés, nincs aratás :)
Egyébként meg a tavalyi számok szerint megy minden tovább, ami az inflációt figyelembe véve, igen komoly megszorítást jelentene és lenne nagy sírás-rívás.
Off egy picit, dehát mindenki ír róla:

A 300. HUF vizitdíjat, "Nem ingyenes az egészségügy!" felkiáltással vezették be.
Indok:Marinéni ne üljön havonta 64 alkalommal a rendelőben, Béluskát (aki 27 éves) ne vigye az anyukája szimpla meghűléssel 3szor orvoshoz. OK.

Az eü rendszer a többieknek (dolgozó paraszt, pl. én) nem ingyenes.
Csak egy gesztus kellet volna: Paraszt! Ha fizetes rendesen a TB-t akkor nem kell neked plusssz! 300. HUF-okta fizetned. (Úgysem mersz menni az orvoshoz, különben kirúgnak a melóból).

Nem akarok a szadesz meg Ferenctest vértanácsadója lenni - annak ott volt Gál Junior, jól is nyomta, minden bejött - de ilyen stílussal, hogy "Kussolj paraszt, úgyis megcsináljuk!" ilyen reformot lehet csinálni.

KB. ez adta a szelet a fidesz vitorlájába.
Ha sarokba szorítják, úgy látszik még mindig igaz: A magyarnak nem parancsolhat senki!
Lapi

bocsi, de Árpádon és rajtad kívül az átlag magyarok közül már senkit nem érdekel Gyurcsány sorsa... közömbös, nem érdekes hogy a hatalma érdekében hogy hazudik, csal, trükközik, osztogat-fosztogat, te ezt nyerésre játszásnak mondod- én gátlástalan pszihopatának,

ez már haláltánc, no nem csak a Ferié, mindazoké, akik a nyolcvanasévekből itt maradtak tehetségtelenségükkel, műveletlenségükkel, bekerültek a hatalmi osztályba és nem tudnak elmenni a b... p...ba. pontos úgy viselkednek mint Kádár János a teljes elhülyülésig kapaszkodott a hatalomba... tőle tanulták amit csinálnak...

megnyeri Fletó a 2010-es választásokat? akár még az is megtörténhet, meg az is, hogy úgy végzi, mint sok más magyar miniszterelnök...
"Paraszt! Ha fizetes rendesen a TB-t akkor nem kell neked plusssz! 300. HUF-okta fizetned"

pont ezt írtam anno. egyébként ez is demagóg lett volna - a biztosítás és az önrész összefér -, de kihúzta volna a méregfogat.
már bocsáss meg, kedves ne félj, de ki a f*** akar "átlag magyar" lenni??? plusz, ki beszél ma már kádárról? ja, akinek más nem jut eszébe. ez olyan a politikában manapság, mint az "izé" a beszédben. átlagmagyaréknál...
mér nem veszel használt autót?
az új autó a létező legrosszabb befektetés. a jó, talán a subprime kötvények után.
Off:
Ha jól értem, ez a másik íráshoz (hitelpiaci válság) ment volna. Azért a gyártók sem estek a fejükre. Az új autó addig van hibamentesre tervezve, amíg a gyári garancia fennáll. Utána "tervszerű" elhasználódások következnek nagy költségekkel. A gyártók sem akarják saját piaci esélyeiket egy tökéletes konstrukcióval ellehetetleníteni.
A TB és az adó befizetését feltételezni ebben az országban elég nagy demagógia. Itt csalni alanyi jog. Az ideg aki nem tudja hogyan kell. Sőt továbbmegyek, mivel a törvényeink tálcán kínálják a csalást, nem igazán lesz itt fehéredés.
Amíg megy a mutyi addíg szar lesz annak aki dolgozik, és mondjuk nem a szegény magyar vállakozónál minimálbérért főállásban, és másodállásban vállalkozóként, mert ugye akkor má nem is kell TB-t fizetni, csak a főállás után. És micsoda véletlen, hogy a mellékállás éves átlagban jobban fizet mint a főállás. Szal az ilyen élőlények pofáznak általában hogy 300 Ft... Meg adóteher, és egyébbként a szörnyű sors. Vannak asszem kb 500-600 ezren. Öszehordanak bruttó 300-400 ezret, és befizet belőle jobb esetben 30-40 ezret. Addíg amíg ezt Liberális alapon, az ártatlanság vélelme alatt lehet, addíg itt nem lesz rend.

csongorbela

Aé vagy agyatlan droid, mert a következményeknélküliségről beszélsz, elbújsz a tömegben, akadályozod a kormányt a munkájában, aztán röhögve/dühösen számonkéred, hogy hol vannak a reformok, meg hogy elkurtátok.

Szánalmas vagy, az agyatlanságoddal, azzal, hogy a bizonygatod, hogy jó döntés volt az, hogy elkúrtál az _én_ életemből is két három évet, me odamondtál a Fletónak, AKI MÉG MINDIG MINISZTERELNÖK!!!!

Az országot gáncsolta a droidsereg, nem Fletót...

És Ovi adta erre a parancsot.

EZ az amit nem kéne elfelejteni.
"a nemzetközi helyzet fokozódik, elvtársak!" mondta őze lajos és igaza lett.

a domino tovább dőlt az éjszaka: "Bukik a Morgan Stanley is"

www.klikkbank.hu/valsag/20081011-esik-a-morgan-stanley.html

szekeres elvtárs meg mondja éppen a nap keltében verebesnek, hogy tegnap az mszp elnöksége úgy döntött, drámai a pénzügyi helyzet, felhatalmazást kérnek tehát a legújabb fletó csomaghoz.

szal fletó mögött a nemzeti bank, orbán mögött meg csányi? na hétfőn igent vagy nemet kell mondani a fidesznek. sworon kívüli eljárást kér fletó, hogy azonnal életbe lépjen a csomag, nincs idő már január 1-ig sem várni. a cunami felülírja a pitlák pártpolitikai érdekeket. vagy előrehozott választást és az azzal járó hónapokig tartó "béna kacsa" kormányt akar a nép?

persze van olyan opció is, hogy a hétvégén szily katalin, esetleg gráf, vagy szekeres, pláne kiss megbuktatja fletót.

na én azért nem az utóbbira fogadnék.

ja és elolvasnám ezt a kis cikket itt ni, hogy tudjuk, miről is beszélünk ma. meg holnap...

hvg.hu/itthon/20081010_gyurcsany_valsag_csomag.aspx
Ha nem lesz költségvetés, az nagy csapás az államról lógó népnek. Szerintem sokan szurkolnak ezen odafönt. Pusztán széttárják karjukat, és félmosolyok között megmondják, hogy nem tehetnek semmit sem. Az ország javuló pályára áll, valamelyest, a parasztnak meg így-is úgy is nyögni kell.
Olcsó szlovák tanfolyamot keresek, tud valaki segíteni?
Kedves lapi

az a mentalitás, ahogy a balliberális politikai és gazdasági osztály ragaszkodik a 2002-ben kialakult státuszkohóz, ahogy bármilyen eszközzel ragaszkodik egy jövő nélküli állapot fenntartásához az maga a nyolcvanévek, Kádár-rendszer évtizedes haláltánca,

itt a válság, Gy. F. és körei leszarják, számukra csak és a te számodra is csak a 2010-es választás megnyerése a cél: lásd a Gy. F. és Veres válságkezelő javaslatait, amiknek lényege továbbra is a választóik: a nyugdíjasok, állami járadékosok és segélyből élők érdekeinek érdekeinek érvényesítése mindenki mással szembe, kárára,

milyen érdekes ezzel szembe Békesi szövege:
"Mi a teendő?

Joggal merül fel a kérdés: kezelhetők, mederben tarthatók e hazánkban a romló folyamatok, elkerülhető-e egy nagyobb gazdasági krízis? A válasz: igen! Ehhez azonban világos gazdaságpolitikai koncepció és határozott cselekvés szükséges.

Most van igazán szükség az állam kiadásainak csökkentésére, a halogatott reformok folytatására, az adók és járulékok, valamint a jegybanki alapkamat mérséklésére, kiszámítható gazdaságpolitikai program meghirdetésére.

A túlhaladott konvergenciaprogram helyére új stratégiát kell állítani, amelynek központjában a gazdaság versenyképességének növelése áll.

Ezt a gazdaságpolitikai programot egy világos és számon kérhető keretbe kellene foglalni, ami kényszerpályára állítja a mindenkori döntéshozókat.

Ez a program az euró magyarországi bevezetésének programja. Nem várhatunk vele tovább!

Illúzióink azért ne legyenek: Magyarországon vagyunk!


Békesi László
közgazdász, egyetemi tanár"

na, mai pártkongesszuson nem a Békesinek fognak csápolni, hanem az öreg Kádár-Gyurcsánynak, aki megvédi népét... Orbántól-Békesitől-gazdasági válságtól...

Lord

"Ha nincs vetés, nincs aratás :)"

Minek vetni posványosba, ezt még a tusványosi is tudja!:-)

Ámdehaviszont tökmindegy hogyan számolnak, minden borulást kárhoztatva lészen majd a nagy világgazdaság testvér.

No de Lapi örökös fletó-védő ügyvéd uramtól megkérdezném, h ha régen a 235-ös árfolyamnál zengette volt a kormány dicsőségét, mint okát az erős ft-nak, akkor most, mikor 272ft-ra is felment egy Euro pénteken napközben, akkor mondókázza-e a kormány impotens voltát, vagy esetleg belátja, h sem az erős, sem a gyenge Ft nem a kormányon múlik, hanem a világban meglévő trendeken, spekulációkon.

Azt fel sem tételezem, h következetlenül, az erős Ft-ot fletónak, a gyengét a világgebasznak tuljadonítja.

Üdv.
T. gabca!

Hát akkor menjünk sorba.
A./ 2008.10.09. 22:51:50

1./ Nem egészen tartanám igazságosnak a véleményed érvényesítését, hogy 100.000.- forint feletti nyugdíjat már ne emeljünk, akinek ugyanis ennyi, vagy több van, az élete során elég sokat fizetett be (nem a semmiért kapja), azaz azt mondani neki, hogy kösz, korábban megkaptuk a pénzed, de ezért most már ne várj sokat, inkább lelki pofánverésnek minősül, mint racionális lépésnek. A 13. havi nyugdíj szerinted semmi (gondolom, a te fizetésedhez képest tényleg az), egy nyugdíjas inkább azt mondaná, hogy neki minden (van karácsonya, és valamicske nyara), a némelykori „párezres emelés” meg nem a „nép közé szórt pénz”, hanem a svájci indexálásnak köszönhető, azt ugyanis ősszel egy képletből számolják ki rendkívül matematikusan, és ha az eredmény 1368.- forint és 53 fillér, akkor annyi. A 13. havi nyugdíj egyébként nem 50, hanem 220 milliárd/év.

2./ Mint már én is leírtam, valóban meg fog változni a véleményem, ha igazán beteg leszek (az önzőségemet tekintve tuti, és nem is lehet az már olyan messze), de most még nem. Na most az ellenzék minden intézkedésre azt mondja, hogy „átgondolatlan”, ha igazán nem tud érvelni, hogy miért rossz. Arról statisztikát még nem láttam (pedig kerestem), hogy az „átgondolatlan egészségügyi kasszavágás” megnövelte a rokkantnyugdíjasok számát (persze, ha küldesz, át fogom tanulmányozni), és azt is kissé meredek mondatnak tartom, hogy: ”… ez a két választásuk van: kezelés, vagy leszázalékolás.” Akit leszázalékolnak, azt nem kezelik???

3./ Lehet, hogy baromság a „kereslet korlátlan” kifejezés, valamint tényleg „fingom nincs a dolog egészségügyi oldaláról”, de úgy gondolom, hogy az eszköz, gyógyszer és beavatkozás árak meredeken nőnek, és ha mindenkinek minden bajára az elképzelhető legjobb kezelést akarnók biztosítani, akkor ez minimum ötször annyi orvost és a fél GDP-t igényelné. Persze érvekkel ez is cáfolható.

4./ Ez tévedés, a Hospinvest nem „pozitív példa” volt, hanem arra írtam példának, hogy az orvostársadalom nemigen rajong azért, hogy kemény ellenőrzés mellett, üzleti körülmények között gyógyítson (Egerről van szó, nem Hevesről), sokkal jobb azt az állami védernyő alatt. Kimegy a polgármester, na hogy vannak, hogy vannak a doktor urak, gyógyítunk, gyógyítunk polgármester úr, na csak így tovább doktor urak. Randa gondolat, és sértheti azokat, akik az egészségügyben dolgoznak, elismerem, de azt hiszem, van benne valami. A Hospinvest minőségéről nem írtam semmit, de ha vannak statisztikák, szívesen fogadom.

5./ Azt írod, „…az egészségügyi reform, amit a koala kiizzadt magából, alapvetően elhibázott volt, a mindnyájunk által érzékelt problémára nem adott volna választ, sőt, hosszú távon újabbakat generált volna.”, valamint „…persze a Felügyelet szerintem parasztvakítás, de a teféléknek az is megteszi”. Én értem, hogy a konkrétumokat már többször leírtad, de ha megmondanád, hogy hol, az jó lenne. Akkor lehetne vitatkozni.

6./ Oktatás. Azt írod, „Egyrészt nem feltétlenül piacképes szakmák képzése nőtt, másrészt a minőség felhígult. Erre viszont nem a tandíj, vagy a befagyasztott támogatás a megoldás.” Hanem mi? Egyébként a támogatás nincs befagyasztva, hanem nő. A többi területhez képest elég jelentősen.

7./ Én elhiszem, hogy a Max-Planck Intézetben, ahol dolgoztál, kéz a kézben megy az állami és a céges támogatás, csak azt is meg kellene érteni, hogy az alapkutatás (amire a cégek nem adnak egy vasat se) Magyarországon reménytelen. Nincs annyi pénzünk. A belgáknak sincs, sőt a hollandoknak se. Kutatunk sok pénzből, aztán lesz valami belőle, vagy nem, ráadásul közvetlen haszna semmi, ezzel a magyar adófizetőket terhelni hülyeség. Mivel a könnyen kikutatható dolgok már mind ki vannak kutatva, az újakhoz temérdek pénz, műszerezettség, kutatói agykoncentráció kellene (mégpedig annyi kutató különböző területekről, ahol a mennyiség már átcsap minőségbe), azaz nemzetközi összefogás (kivétel az USA és Kína). Természetesen, ha valamire lenne esély (sikerrel kecsegtető téma), akkor tessék elmenni a megfelelő helyekre, de csak úgy pénzt odaadni, kutatgatásra, arra jelenleg egy vasunk sincs.

8./ Lehet, hogy Írország „baromi sokat ölt az - átgondolt – oktatásba”, de hogy ott mindenki beszél angolul, a munkaerő ára lényegesen olcsóbb, mint a szomszédos szigetországban, a kultúrájuk nem sokkal különbözik az angolokétól, és hogy Nagy Britannia piszkosul közel van, az biztos.

Folyt. köv.
Kedves ne félj ! Nem tudom,hogy Te kit értesz "átlag" magyarnak de szerintem nagyon sokan vannak ebben az országban .
Amit meg Kádárról írsz az teljesen hülyeség és egyáltalán nem vág ide a témába. Elképesztő a véleményed. Bocs.
hogy a kapitalizmus első nagy megroggyanása zajlik, s eltűnik az a struktúra, ami szerint a magára hagyott piac rendezi az életet és a társadalmat. De ezt, állította Gyurcsány, a szociáldemokraták nem annyira bánják, mert szerintük a piac mellett szükséges egy erős állam is, ami pozitívan kontrolálhatja a rövid távú profitra koncentráló, és a társadalmi bajokat félresöprő piacot.

:D

te is örülsz Árpád? :D
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.11. 00:15:28

Itt uniós szinten kellene beavatkozni pörgetni a fogyasztást lásd. adócsökkentés. Egy autó árának a harmada simán adó egy az egyben.
hajaj, ne félj! igaza van oboralnak. ez a hóna alatt laptoppal rohangáló hiperaktív és milliárdos fletót kádárral párhuzamba állítani... hát ez nem kerül majd be az "életed legjobb metaforái" c. gyűjteménybe, ha vezetsz ilyesmit.

békesi azt is mondta, hogy a legjobb orbán is kevésebb, mint a legrosszabb gyurcsány, de neki is lehetnek gyenge pillanatai. :DDD

csak nem nyitott kapukat dönget a fidesz?

hvg.hu/itthon/20081011_fidesz_konferencia_penzugyi_valsag.aspx

hiszen megvan az egység fodor és kóka között is:

nol.hu/cikk/510272/

ha jól olvasom, a rendkívüli kongresszus nem buktatta meg fletót. tehát megvan a felhatalmazás: lehet egyezkedni az szdsz-szel, oszt jónapot. kispadon melegit a majdnem mdf frakció.

na ennyit az előrehozott választás lufijának kipukkadásáról.

vagy a nagy amerikai jelzálog-hitel válságról is gyurcsány tehet? majd a fidelitas megmondja. :DDDDDDD
malacka:

"No de Lapi örökös fletó-védő ügyvéd uramtól megkérdezném, h ha régen a 235-ös árfolyamnál zengette volt a kormány dicsőségét..."

valamit vagy benéztél, malacka, vagy nagyon félreérthetően fogalmaztam. tehát esküszöm, hogy tisztában vagyok azzal, hogy a huf árfolyamának megállapítása nem tartozik a kormány feladatai közé. azaz a nemzeti bank nyomja a huf-ot és állapítja meg azt a kamatot, ami mellett mehetnek a bankok a pénztárhoz, hogy :jónapot, járai/simor úr! kérem egy valag pénzt, bár ahogy nézem, ma kurva drágán adja! etc. (refinanszírozás, vagy mi a szösz.)

mire a ker bank elnökének (pl csányi s.-nak)visszaszól az mnb elnöke: "ne pofázz, bakker. ha nem teccik a kamatszint, akkor húzzál el genfbe, alapíts ott egy bankot, azt baszogasd a svájci kollégát, de ne engem!"

na erre jön ovi és az amerikaiak a fejükhöz kapnak: "hogy megmondta ez a kis mokány magyar gyerek, hogy óvatosan a globalizmussal. ahogy a dakoták mondják: "a hidat még az előtt égetjük fel, hogy átmentünk volna rajta, mert úgysem a folyó felé akarunk menni." :DDD
Carnivora

Nem tudom eldönteni, hogy akkor most Gyurcsánnyal értesz egyet?

Szvsz Gyurcsánynak és a többieknek is,akik éppen a szabadversenyes kapitalizmust temetik, nincs igazuk.
Teli pofával vigyorogva mondják, hogy látjátok piachívők, hát a híres-neves piac nem old meg semmit!
Pedig ami éppen most történik, az a piac hihetetlenül gyors és erőteljes beavatkozása. Az már egy más kérdés, hogy ez a megoldás rendkívül fájdalmas is egyben.
Szar volt a hitelezési gyakorlat? Nem jól működő piaci szereplők hülyeségeket csináltak? Mi erre a piac válasza: hetek, napok, percek alatt kivégzi a hibázót.
A hőn áhított erős és okos állam mit csinál egy hasonló helyzetben? Szarakszik, egyeztet, felméri a politikai lehetőségek határait, és marad minden a régiben. (Hogy konkrét legyek, kérem mindenki gondolja át az erős és bölcs állam vs. MÁV történetet.)

Éltem éppen eleget az erős és bölcs állam uralma alatt (létező szocializmus), köszönöm nem kérek belőle.
carnivola:

"Itt uniós szinten kellene beavatkozni pörgetni a fogyasztást lásd. adócsökkentés. Egy autó árának a harmada simán adó egy az egyben."

mi ritkán szoktunk egyetérteni, de most igen. minek a pénz? te csinálsz három biciklit én meg egy autót és elcseréljük szőr a szőrért a sarkon. minek az adó, meg a piac?
T. gabca!

B./ 2008.10.09. 23:47:09

1./ Azt írod:
„Állami rész: azt senki nem vitatja (lusta vagyok adatokat keresni), hogy az állami kutatás-fejlesztési hozzájárulás reálértéken több volt az Orbán-kormány alatt. Pálinkás azért volt annyira erős, hogy tudott érte lobbizni. Én itthon nem kutattam, de hazai humán-, és élettudományi kutatótársaimtól azért jöttek/jönnek infok. 2002 óta a források elapadtak, az akadémiai kutatóhálózat vegetál.”
Én utánanéztem (amennyire tudtam). Az összes K+F kiadások USD/fő értékben 1998 – 2005 között: 72,2, 76,4, 96,2, 125,6, 147,1, 145,1, 144,8, 164,9. Ebből az állami rész %-ban: 56,2, 53,2, 49,5, 53,6, 58,5, 58, 51,8, 49,4. Lehet, hogy a személyes infók szerint vegetálás van, de statisztikailag nem egészen az látszik.

2./ Több rossz személyes tapasztalatról írsz. Lehet. Én ezeket nem vitatom, hogy pl. a Richter világszínvonalú gyógyszerész barátodnak kevés pénzt kínált, vagy hogy ugyanezen barátod egy egyetemen a közalkalmazotti bértábla alját kapta volna, meg egy üres szobát (minek kellett volna benne lenni?), vagy akár a veled esett dolgot, hogy nem kaptál a klinikai munka mellett időt és eszközöket a kutatásra, ezért most kint dolgozol, de van egy olyan érzésem, hogy ezek rossznéven vételét a személyes érzések diktálják, nem pedig az általános helyzet mélyreható ismerete.

3./ Azt is írod:
„Az alapvető baj (mint az egészségügynél és az oktatásnál is), hogy ennek a kormánynak a lózungokon kívül nem volt (és most sincs) vállalható (vagy akár vitaalapnak tekinthető) hosszútávú koncepciója. Ráadásul ilyenekben alapvetően konszenzusos, ciklusfüggetlen koncepciónak kéne lennie. A labda mindig a kormány oldalán pattog először: mutassa, mik is az elképzelései. Ami volt, az nemcsak annak a gonosz ellenzéknek nem tetszett, hanem a szakmának sem, ez a baj. Meg az, konkrétan a kutatásnál, hogy abban aztán tényleg építhetett volna a korábbi ciklusra (ami nem volt tökéletes, de kiindulásnak jó volt).”
Igazából jó lenne erről konkrétumokat hallani, pl. hogy mi volt az, ami a szakmának sem tetszett. Arról aztán lehet nyilatkozni. Pro és kontra. Mert erről nem tudok mit mondani.

T. Shore!

A piac sajnos nem a hibázót végezte ki, hanem a tömegbe lövetett, és ha a kormányok nem intézkednek, hamarosan mindenki ki lesz végezve. Mindenki. Legalább öt évre. De inkább tíz az az öt.
T. Carnivora!

A fogyasztás felpörgetése már volt. Most fejeződött be. Jelenleg éppen más az irány, és nagyon sok pénz kell az irányban tartáshoz, aminek nem az adócsökkentés a legjobb eszköze.
shore:

"Szar volt a hitelezési gyakorlat? Nem jól működő piaci szereplők hülyeségeket csináltak? Mi erre a piac válasza: hetek, napok, percek alatt kivégzi a hibázót."

hát ez a globális világgazdaság nagy előnye és hátránya egyben.

a hátránya, hogy a legszegényebbek szívják meg, mert szétteríti a szart.

a legnagyobb szopó persze az amerikai középosztály les/van, mert arrafelé már a felnőtt lakosság fele részvénytulajdonos (kisrészvényes) na annak megtakarítása kissé odavan. beledöntöttek a bankokba az adófizetők pénzéből cca 700 milliárd usd-ét, na most olvastam valahol, kéne még egyszer annyi. én egyetértek veled, mert valójában évek óta a világgazdaság nagyon komoly mértékben növekszik, ami egyfelől jó hír, másfelől kicsit lufi volt a pénzbőség, mert túlzottan nagy volt a bizalom a bankokban. hát most az ment el, s erre csak nagyon komoly állami beavatkozással lehet reagálni, mégpedig a lehető leggyorsabban. ezért kér fletó házszabálytól eltérést a 12 pontjához. amit a magyar nemzeti bank is támogat.

ehhez pedig 2/3-ad kell és nemzeti összefogás, amire ma kapott fletó politikai felhatalmazást a pártjától. azaz szabad kezet. és az otp árfolyam pont jó egy kis államosításhoz. :DDD

ott az usa példája. elsőre nem szavazták meg a kongresszusban, aztán egy hét után igen.

kár, hogy hétfőn melóznom kell, szívesen nézném a parlamenti közvetítést. :DDD
chyp 2008.10.09. 10:14:45:
Mondtam en egy szoval is, hogy egyetertek azzal amit az mszp kormany csinal?

Attol, hogy valaki nem szereti a "megelhetesi magyarokat" meg nem szivleli automatikusan az ellenatabort...
lapi

"ez a hóna alatt laptoppal rohangáló hiperaktív és milliárdos fletót kádárral párhuzamba állítani..."

teljes mindegy hogy mivel rohangál a fickó, az eredmény ugyanaz mint Kádár papa esetén... középszer diadala és korrupció és válság, Kádár is kitünő hatalom technikus volt... megőrizte a hatalmát 40 évig, Ferenc négy év alatt visszavitte a gazdaság állapotát tekintve 94-be... és őrzi a hatalmát 2010-ig, gondolom lapi neked megéri...


ja a Békesinek rossz pilanata, Fletónak meg csak jó van...

oboral
meg van bocsájtva, pedig elképesztő a véleményed..
Hello Lapi!

Hát nem tudom, de vagy milliószor hoztad fel érvként az erős forintot fletó politikája mellett, de lehet három másik alternaiva is:
a) túl sokat ittam régen,
b) amnesztiás lettem,
c) a szövegértelmezésem egy disznó szintjén van.

:-)

Árpi!

A kollégád átvette a módszarod, ő is moderál már..... mondjuk van is mit;-)

Most akkor hol lehet még szabadon gyurcsánytakaroggyozni?:-)

Segítség! Helyet a frusztráció levezetéséhez, a stresszoldásnak! A napi stressz infarktushoz vezet, tehát ferkó pedig maga a két lábon járó rizikófaktor.

Amúgy Sz.L. szépen elvegetál a kis botrányos cikkével, egész láncolatot fűzött fel rá posztokból, de úgy látom lecsengőben van. Lassan írnia is kéne vmit, ami írásban és gondolatban is erős, mert ez így pöttömnyivé fog amortizálódni lassacskán. A HTML-hez meg egyelőre igen béna...
lapi

"amire ma kapott fletó politikai felhatalmazást a pártjától. azaz szabad kezet. és az otp árfolyam pont jó egy kis államosításhoz."

aha, látom érted a dolgot, kis államosítás, majd újra privatizálás... kell a pénz a privatizátoroknak...

célzott közönség: a hvg szerint oroszul beszél...

erről szól Ferenc testvér hatalomhoz ragaszkodása meg a MOL-ról?

Shore

L. A.-ban az új gépkocsikat O%-os kamatra önrész fizetése nélkül adják még ma is, és holnap is...

ennyit a hitelezési gyakorlat változásáról, a buborékról stb...
Mielőtt bárki félreértene, szerintem a piac nem _tökéletes_ eszköz, de messze jobb, mint az állam (az esetek döntő többségében).

Az egész hitelválság kialakulásához néhány adalék:
- a bölcs állam kötelezte ámerikában a "szociális igaszságosság" jegyében a bankokat, hogy azoknak is adjon kölcsön, akiknek egyébként eszük ágában sem lett volna.
- Amerika takarón túl nyúló költekezését nagyon nagy részben a bölcs állam (Kína) fedezte.

Hát most a piac, mint egy baromi nagy, túlfeszített rúgó visszacsap és tör-zúz.

"A piac sajnos nem a hibázót végezte ki, hanem a tömegbe lövetett, és ha a kormányok nem intézkednek, hamarosan mindenki ki lesz végezve"

De ez egyben egy nagy tisztulási folyamat is. Kik mennek éppen tönkre Usa-ban a bankokon kívül? Hát úgy látszik azok az autógyárak, amik kb. 40 éve állítottak elő utoljára valami innovatívat. Nem kár értük. A "piac" eddig csak finoman jelezte, hogy nem jó ez így (pl. Toyota lett a világ legnagyobb autógyártója), most viszont elfogyott a türelem.
Elkerüli az összeomlást a magyar pénz- "és tőkepiaci rendszer, de várhatóan nem a magyar hatóságok fellépése, hanem a globális beavatkozások hatására, vagy azért, mert felismerik a szereplők, hogy túlzottá vált a pesszimizmus - írja a Portfolio.hu-nak küldött kommentárjában egységesen több elemző is. Vagyis a magyar gazdaságpolitikának kárenyhítést kell végeznie, de igazából a turbulencia végét a külföldi hangulatváltozás jelenti majd."

Szóval ennyi nem több... a többi az illetékes elvtársak részéről maszlag és párt propaganda, Gyurcsány a válságot is csak hatalom-technikai eszközként az "árvizi hajós" szerepre használja...
lapi · lapi.blog.hu/ 2008.10.11. 16:57:05

Nem mondtam semmi ilyen minek adó meg pénz. Kell mindkettő, de pl. adóból annyi amivel beruházsokat lehet finanszírozni meg a szükséges államigazgatást eltartani meg egy korlátozott szociális hálót. Ezzel szemben ami most van egy jelentős gentry réteg többszörös áron lefutó állami beruházások, és egy irreális szociális hálü, amely bizonyos rétegeket teljesen kivon a munka világából. Az egész társadalmat meg gyakorlatilag másfél millió aktív melós meg vállalkozó tartja el.

Jó ne csökkencsenek adót ne segítsék elő a fogyasztást a kapitalista rendszer megerősödését legfeljebb előretör a szélsőjobb az majd felpörgeti a gazdaságot már volt olyan a harmincas években csak a vége nem lett vidám.

vakapad 2008.10.11. 17:55:16

Miről beszélsz? nem pergettek fel semmit. A kapitalizmus lényege a fogyasztás nálunk ezt a jónép hitelekből fedezte eddig míg olyan adókat kell fizetni amit kevés helyen a Föld bolygón cserébe gyakorlatilag a nagy semmiért az nem ok.

A válság oka meg nem a kapitalizmus hiába fanyalognak mindenfelől, hanem a kapitalizmus féregnyúlványai lásd a lényegében megélhetési csalók a spekuláns tőke ... ezeket kell korlátozni, de attól még a rendszer alapvetően nem szar.

igazad lehet, ne félj. manapság valóban a középszer tombol mindenütt. bezzeg, amikor az "aranykorban" (98-02) grespik vezette a fővárosi közig hivatalt, vagy torgyán rokonai itt-ott. erdős nézett okosan reggelenként a közszolgálatiban. a mai ellenzéki sajtó akkor megmutatta, mi a korrekt viselkedés a hatalommal szemben. :DDDD

most meg dübörögnek az apokalipszis lovasai.

továris konyec! :DDDDD
Shore

"Az egész hitelválság kialakulásához néhány adalék:
- a bölcs állam kötelezte ámerikában a "szociális igaszságosság" jegyében a bankokat, hogy azoknak is adjon kölcsön, akiknek egyébként eszük ágában sem lett volna.
- Amerika takarón túl nyúló költekezését nagyon nagy részben a bölcs állam (Kína) fedezte."

Úgytünik ebben semmi változás nem történt, és nem tartom valószínűnek, hogy bármi változna.
Akkor most miről van szó?
Linkeltem a posztodból Árpi:

"Ha lesz polgári kormány, ami nem lesz ilyen hazug, kiégett, tehetségtelen, és álszent ripacskodó, mint a mostani, akkor is lesznek ellenzők, és természetesen lesz "Orbán, takarodj" is"


Jajjjj, hát ez az "álszent ripacskodó", hát ez nagyon betalál!

Sztem arányérzék kell ide!
Tehát:
- lehet, h lesz "Orbán takarodj" is, de messze nem annyi,
- lehet, h "A vízágyúkról pedig időben gondoskodni." fontos, de szvsz nem lesz rá szükség,
- lehet, h a Viktor is taktikázik, nem bontja ki az igazság összes részletét, de azt pontosan tudja, h nagyon mást mondani nem szabad, mint amit tenni fog, mert a fagyi akkorát nyal vissza, h arcára fagy a jellegzetes, elhúzott szájszélű mosoly...

Más:

Látom, Árpi, az mdf haldoklása hidegen hagy, pedig Almássy kizárásával alaposan maguk alá brunyáltak, eltaktikázták, s most épp nyakig tocsognak a vizeletükben, miközben továbbra is süllyedőben a talaj alattuk. Ki lesz az, aki úszómellényt dob az utolsó pillanatban? Több százmillió a tét, talán Dávid elnöksége is...

Eszembe jut mondás, ami a legszebb örömről szól... Örömmel olvasok róluk;-)
Ibolya, emlékszel még a plakátra 90-ből?
Továrisi konyec...

És, Árpi, azt még nem is mondtad, hogy Gyurcsánynak van ám programja is. MEGINT. Mennyit élt meg az előző? A Közgázos vetítéstől (és a postodtól 09.18.) máig mondjuk szűk egy hónapot. Nyilvánvalóan ez is egy olyan dolog, amit más se csinálna se jobban sem máshogyan.

szal ez egy orbán post.

na akkor nézzük, mit mondott ovi tegnap. igazán frekventált médiumban, a magas nézettségű fejér megyei hírlapban + saját weboldal:

orbanviktor.hu/hirek_list.php?item=358

na nézzük, mit kell tenni, amikor a mol, otp értéke hirtelen zuhanni kezd, mikor senki sem tudja, mit hoz a holnap, hacsak azt nem, hogy nagyjából eldőlt az usa elnökválasztása.

..................
"- Mik lehetnek a válaszok?
- Elsődlegesen a radikális adócsökkentés. Ha az embereknek munkát adó vállalkozások nem jutnak elfogadható kamatozású hitelhez, akkor az állam hagyjon náluk több pénzt. Egyébként leállítják a fejlesztéseket, elhalasztják a beruházásokat, sőt leépítésekbe kezdenek. És ez növekvő munkanélküliséget jelent. A második, hogy villámgyorsan minden felesleges kiadást le kell állítani. Propagandakiadások most nem férnek bele a büdzsébe. A kormányzati luxuskiadásokat föl kell számolni, a korrupciót vissza kell szorítani, és az értelmetlen állami beruházásoknak a pénzforrásait más, értelmes területre kell átirányítani. Drasztikusan csökkenteni kell a bürokratikus eljárásokat, melyek szintén emésztik az emberek pénzét, idejét, idegrendszerét. Ennek megfelelően adtuk be az adótörvénnyel kapcsolatos módosító indítványokat, és nyújtjuk majd be a költségvetéssel kapcsolatos javaslatainkat. Bár csupán módosításokkal sem az adótörvények, sem a költségvetés nem javítható ki: vissza kell vonni, és újat kell alkotni!

- Elképzelhető-e, hogy mégiscsak sor kerül az előrehozott választásokra?
- Elképzelhető, legalábbis semmiképpen nem zárható ki. Ugyanakkor felelőtlennek látom az új választásokat elutasító kormánypárti magatartást: az egész ország számára világos, hogy abból, ami van, már nem jön ki semmi. Kiégett és kimerült a kormánykoalíció a kormányzásban, kifulladtak a saját hazugságaikban, az elvetélt, életképtelen terveik felőrlődtek a belső ellentéteikben. Megújulásra, egy új kezdetre lenne szükség. Abban bízom, hogy a szellem emberei, a tollforgatók, az üzleti élet és az országgyűlési képviselők képesek lesznek rábírni a kormányt: lássa be, minden egyes perc, amit választások nélkül a hatalomban akar tölteni, komoly károkkal jár az ország számára. Én hiszek az emberi belátóképességben is, nemcsak a parlamenti matematika kényszerében. "

...............

tehát hagyjuk a lózungokat. radikális adócsökkentés a jó válasz. amikor az usa, az eu erős államai döntik a közpénzt a bankszektorba és azt mondják, ha ez nem segít, akkor semmi.

tehát garantáljuk abból a közpénzből a betétesek pénzét, aminek bevételi oldalát egyszersmind radikálisan csökkentjük. oszt jónapot... ez komolytalan.

na de megy tovább az interjú, mielőtt a focinál köt ki:

..........

- Ha már az MDF szóba került: a párt kapcsán merült föl a megfigyelési, lehallgatási ügy, amelybe fideszes politikusok neve is belekeveredett...
- Természetesnek tartom, hogy minden politikus a saját szakmájának területén dolgozókkal tartja a kapcsolatot, legyen szó sportról, titkosszolgálatokról, hadseregről, avagy éppen pénzügyekről. A fontos az, hogy a kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat mindig be kell tartani. A Fidesz a törvényes rend pártja, ezért minden idegszálunkkal arra összpontosítunk, hogy betartsuk és betartassuk ezeket a törvényeket. Nem is került felszínre olyan információ, ami az ellenkezőjét állítaná. Ellenben lehallgattak két fideszes parlamenti képviselőt. A rögzített telefonbeszélgetéseiket nem semmisítették meg, nem úgy kezelték, ahogy azt előírják. Ez azt jelenti, hogy a titkosszolgálatok politikai szerepet játszanak, benyomultak a politikába, pedig ott semmi keresnivalójuk nincs. Személyesen is megtapasztalhattuk ezt a 80-as évek második felében. Csak azt tanácsolhatom mindenkinek, aki most megint úgy érzi, hogy őt lehallgatják, figyelik, mert ez az érzés elég erős a társadalomban, nevesse ki őket. Ha elveszítjük a humorérzékünket, akkor belebonyolódunk a homályos, titkosszolgálati játszmákba, ahol mindig veszíteni fogunk. Humor, derű, önirónia; ez az orvosság nálam bevált.

............

na igen, a humor, derű, önirónia (!!!) csak úgy dől a magyar nemzetből, a hittévéből, szíjjártó, pokorni, répássy etc arcáról. kövér meg demeter szinte már betegesen derűs, előbbi nyilván azért is kerüli manapság a nyilvánosságot. :DDDD

na, bakker, itt az igazi alternatíva! :DDDD

„Volt idő, amikor az evangélium filozófiája vezérelte az államokat. Ebben a korszakban a keresztény bölcsesség befolyása és annak isteni bölcsessége átjárta az emberek törvényeit, intézményeit, szokásait, a civil társadalom minden osztályát és viszonyát. A Jézus Krisztus által alapított vallás szilárdan állt minden őt megillető méltóságában, virágzott mindenütt, hála az uralkodók pártfogásának és az elöljárók legitim védelmének. Ezen időszakban a papság és a birodalom boldog egyetértésben és a jó hivatalok baráti kölcsönösségében kapcsolódott össze. Az így szerveződött civil társadalom minden várakozást felülmúló gyümölcsöt termett, emléke megmarad és tovább él, s ellenségének semmiféle mesterkedése sem tudja azt elrontani és elhomályosítani.”
lapi

tényleg igazam, van jól látod...
borzasztó volt Grespig a köi.ig hivatal székében...na de az mégsem a miniszterelnöki szék volt...

G. kenyérrel dobálózott, Gy. F. sirdogál, hüppög, elcsuklik a hangja a kamerák előtt két középszerü ripacs...

jó hogy végre egyetértünk...
"az mdf haldoklása hidegen hagy, pedig Almássy kizárásával alaposan maguk alá brunyáltak, eltaktikázták, s most épp nyakig tocsognak a vizeletükben, miközben továbbra is süllyedőben a talaj alattuk. Ki lesz az, aki úszómellényt dob az utolsó pillanatban?"

Márpedig a fuldoklók sosem elegánsak...
Elvégre mentenék magukat, bármi áron.
Ezért aztán cseppet sem lep meg, hogy Dávid Ibolya is úgy kapaszkodik, amiben potenciális megmentőjét, levegő után kapkodó evickélésében ismét a felszín alá húzza...
Mert nem volt más, saját fizetésének felajánlása, mint újabb rúgás Almássy szegyébe, persze a víz alatt....

Kornélunk azonban kiszabadította magát a ráncigáló kezekből, és úgy tűnik, ő tán kiér a partra....
Ibolya & Co meg csapkodnak még kicsit, habzik a víz, habzik a száj, kell nekik egy kis aszály!
vakapad 2008.10.11. 17:48:46
1. Az adatsor, amit írtál, érdekes, érdekelne a forrás, és hogy mit számolnak bele (ha a korábbi linkedben volt, azt majd elolvasom), de most már utána nézek, ígérem. Egyszerűen az az érzésem, hogy valami miatt alulnézetből máshogy látszanak a dolgok, és azon érdemes elgondolkodni, hogy miért. Ez elől a vita elől semmiképpen nem térnék ki, mert érdekel.

2. Ami az egészségügyet illeti, az a bbaj, hogy én ezt a meccset egyszer itt már lejátszottam. Akkor is volt 1-2 ember, akikkel lehetett értelmesen vitatkozni, és kétségkívül kísértőek a bejegyzéseid, hogy újra belemenjek, de sajnos az egyik konklúzióm az volt, hogy egy netes fórumot nehéz korrekt, tárgyszerű, és alapos voitára használni. Egy ekkora téma meg, hogy egészségügyi reform, nagyon súlyos lenne itt, ha alaposan vitatnánk. A vizitdíjat itt már más is pedzegette, és arról anno lemaradtam, arról majd írok (mint egy aspektus), hogy a szakma nagy részének miért nem tetszett.
De meg is fordíthatjuk: esetleg védd te, és írd le, hogy miért is volt olyan csudijó, és előremutató reform, amit állítólag a gonosz ellenzék a még gonoszabb, és retrográd orvosokkal (természetesen önös érdekből) megakasztott. Csak mert tényleg érdekel, hogy mit lehet azon védeni, és milyen érvekkel. Árpi "érveit", vagy néhány hardcore funét, már ismerem, komolyan vehető egészségügyi közgazdásszal meg még nem találkoztam, de hátha te majd meggyőzöl (ez most nem pejoratív: végre egy olyan ember, aki komolyabb felkészülést igényel a vitához).
A hír, ami újabb bizonyíték, h van még ember a holdon:

"A 40-50 fős testülettől - résztvevőinek hétfőn postázzák a meghívókat - azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

Gyurcsány Ferenc azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor egyebek mellett tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer átalakításának középtávú lépéseire és a szociális rendszer megújítására."

Most komolyan, hogy képzeli ez az ember, h ő állhat valamiféle nemzeti összefogás élére, most, okt. 23. előtt pár nappal, az ő rovott múltjával, ráadásul pártok összefogásáról lenne szó. Hihetetlen...
Ennyire nem látja saját helyzetét és lehetőségeit?
Maaaaaargitt, nooooormális?
"Az eü rendszer a többieknek (dolgozó paraszt, pl. én) nem ingyenes.
Csak egy gesztus kellet volna: Paraszt! Ha fizetes rendesen a TB-t akkor nem kell neked plusssz! 300. HUF-okta fizetned. (Úgysem mersz menni az orvoshoz, különben kirúgnak a melóból)."
Ez rossz üzenet közvetít, mintha a kettő azonos lenne. Semmiképp sem célszerű azt sugallni, hogy kiváltható egyszeri 300 Ft-tal a rendszeres TB fizetés.
Itt valóban történt egy kisebb emelés (a kétszer fizetés rizsa, szinte mindenért kétszer fizetsz), ugyanakkor elmozdulás történt a két komponenses modell felé. A bevezetni kívánt fogyasztásarányos komponens, az ÁFA-hoz és más fogyasztási adókhoz hasonlóan számos előnyt kínál. Többek közt jól ellenőrizhető és nehéz alóla kibújni...

"hogy a kapitalizmus első nagy megroggyanása zajlik, s eltűnik az a struktúra, ami szerint a magára hagyott piac rendezi az életet és a társadalmat."
Nem az első, sokadik. Ez időként megtörténik. Utálja mindenki, de megtörténik. A piac jellegzetessége, hogy megjelenhetnek benne pozitív visszacsatolású folyamatok is, de ezek nem tartanak örökké.
A piac valóban rendezi, a kérdés mindig az, hogy milyen áron. Az 1787-es válság vezetett a francia forradalomig, az 1846-os a 48-as forradalmi hullámig, a 1929-es sokat segített Hitlernek hatalomra jutni...
Az államok és jegybankok azon vannak, hogy ne legyen akkora szívás, mint régen volt.
Megjegyzem, hogy a konzervatívok és libertáriusok szerint pl. kimondottan üdvös lenne magára hagyni, mert gyorsabban kiheveri a sokkot és beáll az egyensúly. Baloldali gondolkodás szerint ilyenkor kell áttérni kézi vezérlésre, mert az automatika ilyenkor nem megbízható és védeni a társadalmat.
Mindkettőben van igazság.
Állandó filozófia vita, hogy ilyenkor mit érdemes csinálni, mi a fontosabb.
Viszont a válságnak előbb-utóbb vége lesz, és akkor vitán felül hatékony a szabad piac.

"Miről beszélsz? nem pergettek fel semmit. A kapitalizmus lényege a fogyasztás nálunk ezt a jónép hitelekből fedezte eddig míg olyan adókat kell fizetni amit kevés helyen a Föld bolygón cserébe gyakorlatilag a nagy semmiért az nem ok."
Nem, igaza van, a sok hitel által a reálisnál nagyobb fogyasztás vitte a növekedést és ásta a sírt egyre mélyebbre. Csak amíg fut a szekér senki nem sír miatta.

"lehet, h lesz "Orbán takarodj" is, de messze nem annyi,"
Nem lesz, aki lovat ad alájuk. Hogy Sodit (, ha még emlékszik rá valaki) idézzem, Viktor úgy beszél, hogy mindenki megtalálja bennük a neki tetszőt, többek közt én (Sodi, első kéznek tekinthető) is.
Nem igen hiszem, hogy tízezrek előtt fognak majd beszélni az illegitim kormány elkergetéséről és hasonlókról. Az MSZP-sek, libsik stb. inkább az a csendben morgó fajta, nem az, aki vekkerekkel vonul a parlament elé.

"lehet, h "A vízágyúkról pedig időben gondoskodni." fontos, de szvsz nem lesz rá szükség,"
Valószínűleg lesz, de jelenleg úgy néz ki, hogy a keménymag széthullóban van és nem lesz külső támogatása sem.

"lehet, h a Viktor is taktikázik, nem bontja ki az igazság összes részletét, de azt pontosan tudja, h nagyon mást mondani nem szabad, mint amit tenni fog, mert a fagyi akkorát nyal vissza, h arcára fagy a jellegzetes, elhúzott szájszélű mosoly..."
Ezért félnek tőle. Mi van, ha tényleg azt csinálja, amit most mond?
A kiszivárogtatásokról épp azt gyanítjuk, hogy fokozatosan próbálja felkészíteni a híveit, hogy "felejtsétek el, amiket eddig összehordtam és ..."
Gyurcsánynak semmi értelme, teljesen hülye a válsághoz, egyszerűen nem érti az egészet. A hülye trükkjei csak arról szólnak ő hogyan fényezze, mentse magát napról-napra.
Ahhoz egyáltalán nem kell több pénz, hogy az állam szabályozzon, amit eddig is megtehetett volna. Az USA-ban is pont az állami felügyeletek voltak hülyék, amikor engedélyezték a mindenféle fedezetvizsgálat és igazolás nélküli hitelezést. Ezt a piac korrigálja egyedül. Az állami szervek SEC, FED egyszerűen mosolyogtak hozzá, mert az államiban nincs következmény. És most ezt akarja Feri is, nehogy már kiadáscsökkentés, gazdaságélénkítés, ami tényleg használna

index.hu/gazdasag/magyar/aldoz081012/

Persze az államiból többet lehet lenyúlni is, az nem számít, hogy beledöglik az ország.

Rúgja már ki az MSZP, mert különben miattuk lesz meg a 2/3-ad !
johnthebiggg, ez a kőhülyeség honnan van?
T. Shore 2008.10.11. 19:45:39

Szóval az úgy van, hogy én láttam az államot (elég sokáig), és ismerem a piacot is (úgy, ahogy, de azért elég közelről). Fenti okból sokkal jobban bízom a piacban. Az egy más kérdés, hogy ma már a tőkekoncentráció egyes cégek révén olyan hatalmassá vált, hogy kevés ember is nagyon nagy kárt tud tenni, akkorát, amekkorát régebben csak az államok tudtak, azaz a piac egyes szereplői is túlnőtték azt a határt, amikor a piac még a sok kisebb szereplő egymásra hatása által normálisan működne. Fenti okból a piacban a továbbiakban csak sokkal kevésbé szabad bízni. persze ha szétszabdalnának egy csomó céget apróbb darabokra, az már más lenne.

A piac logikájárul: Magyarország bankjai például nem vettek részt a rossz hitelezésekben, ennek ellenére néhány laza elemzés hazánkról, ami ebben a nagy megrettenésben megjelent a külföldi lapokban, a padlóra küldte az OTP-t, aminek egyébként semmi baja sincs. Az itt is egy más kérdés, hogy tengernyi magyar kelti annyira rossz hírét az országnak, amennyire csak bírja, itthon, külföldön, mindenütt, ahol lehet, fenti okból a nyugati elemzők csak belehallgatnak ebbe a zsivajba, és bármilyen szempontból is elemzik a helyzetet, az első és automatikus dolguk az utolsó helyezett beírása: Hungary. Ki hinné ezek után, hogy Magyarország nem a roncstelepek és az éhenhalások országa, hanem a közlekedési dugóké, méghozzá a permanens útépítések ellenére.

Most a legeslegnagyobb baj az, hogy azt a fejlődést, ami még egy éve is volt, nem a fizetőképes kereslet, hanem az egyre NÖVEKVŐ hitelek biztosították, azaz fenntarthatatlan volt, és most a nagy zuhanás következik, nem pedig a "megtisztulás", azaz nem csak a hibásak mennek tönkre, hanem mindenki. Példa: nem csak az autóipar, hanem az elektronikai ipar is, amire elég nehezen húzható rá az innováció elmaradásának vizeslepedője. És nem csak az az ország, amelyiknek a bankjai vastagon sárosak, hanem mindegyik. Sajnos.
Itten (mint már írtam sokszor) az a jó, hogy az ember nagyon sok fórumtárssal találkozhatik, akik nagyon értenek a gazdasághoz. Kapcsiból meg tudják például mondani, hogy Gyurcsány képes-e a válságot kezelni, avagy sem, amely megmondáshoz az általa javasolt válságkezelő lépések ismerete, képzettség, és jókora intuíció is szükséges. Na most ez a fórumtársaknál mind megvan, aminthogy a válasz is a föntebbi kérdésre: naná, hogy nem. Sőt, hatványozottan nem. Felmerül ugyan a gyanú, hogy amennyiben valaki elolvassa valamelyik namicsináltakmamármeginakomcsik jellegű lapot, akár a hálón, akár a papíron, mindenféle ismeret és gondolkodás nélkül ugyanehhez a válaszhoz ingyen is hozzájuthat, de hessegessük el inkább ezt a gondolatot, és vizsgáljuk meg, hogy ha ő nem, akkor ki.

Két csudaszót olvashattunk válságkezelési ügyben ugyebár, az egyik a kiadáscsökkentés, a másik a gazdaságélénkítés. Az első hálisten konkrét, ugyanakkor probléma, hogy Gyurcsány is ugyanezt mondja, kénytelenek vagyunk kihúzni a listából. A másik a gazdaságélénkítés, melytől kissé zavarba jövünk, mert azt sokféleképpen lehet (pl. a Gyurcsány-kormány is csinálja célzott támogatásokkal), de segítségünkre jöhet ilyenkor a háló, és a sok információból azért kihámozhatni, hogy ezt, akik nem hülyék ugyebár a válsághoz, adócsökkentéssel oldanák meg. Na most, ha elképzeljük, hogy például a szentgotthárdi Opelnek (mely cég egy gyártósorát már leállította, mert nem gyártanak annyi autót, és nem veszik tőle a motort) csökkentik az adóját, akkor ugyebár úgy újraindítja azt a nyomorult gyártósort, mint a sicc, és a korábbiaknál sokkal olcsóbban kezd el raktárra termelni, mi is a kapitalista cégek legsajátabb sajátja. Nemde?
"Ahhoz egyáltalán nem kell több pénz, hogy az állam szabályozzon, amit eddig is megtehetett volna."

biztos igazad van, erőspista, de én elolvasom az ilyesmiket is:

www.hirszerzo.hu/cikk.tul_keson_jott_a_tokeinjekcio.82120.html

ha esetleg hosszú, beidézem a végét:

"Peter Mandelson, az EU-bizottság kereskedelmi biztosa, aki a Brown által pénteken bejelentett kormányátalakítás nyomán, az üzleti ügyek miniszterének vezetőjeként visszakerül a kabinetbe, pénteken tartott első Downing Street-i sajtónyilatkozatában azt mondta: a jelenlegi pénzügyi válság talán nem példátlan, a mostani nemzedék azonban "bizonyosan nem látott még ilyet". "

szvsz, nagyon kevés az idő.

akkor most gyurcsány adja át holnap a kormányrudat orbánban, mert benne bízik a pénzvilág? lassan nevetek, hogy megértsd:

ha...ha...ha...
Értem én, hogy a VÖRÖS NAPELLENZŐN nehezebben hatol át a fény és így az olvasás folyamata lehet, hogy el se indil, infó nélkül meg könnyen tesped el az agy, de hátha:

www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20081008-magyarorszag-es-a-versenykepesseg-visszaeses-a-globalis-rangsor-62-helyere.html

KIEMELÉS:

A rosszabb magyar helyezés ugyanakkor néhány speciális tényezővel is magyarázható: miközben az adózási szabályok a kelet-európai országok többségében versenyelőnynek minősülnek, nálunk kifejezett versenyhátrányként jelentkeznek.

És persze, hogy az adókhoz nem akar nyúlni Ferink, mert a szavazósbázis pénzelése mindennél fontosabb válság ide, vagy oda

Az mekkora ötlet, hogy meghívja a közt. elnököket, meg az önkormányzati fejeseket, de egy Bokros Lajost véletlenül se.

vakapad

Alapjában egyetértünk, csak egy kis pontosítás:

"néhány laza elemzés hazánkról, ami ebben a nagy megrettenésben megjelent a külföldi lapokban, a padlóra küldte az OTP-t, aminek egyébként semmi baja sincs"

Az OTP nem került padlóra, maximum a tulajdonosai lettek fele annyira gazdagok, mint előtte.
Az OTP-t a betétesek tudnák a padlóra vinni, de azok az OTP hosszú időre visszatekintő szemétkedései ellenére is kitartanak.

malacka

"Most komolyan, hogy képzeli ez az ember, h ő állhat valamiféle nemzeti összefogás élére"

Per pillanat még ő a m.e., és mint olyan megkerülhetetlen, akár jön 23., akár nem.

lapi

Amit beidéztél Viktortól még vicces is lehetne, de mivel ő lesz a következő m.e., ezért inkább fájdalamas, hogy csak ilyen lózungokra telik neki.(kormányzati luxuskiadások stb.)
Bár a "humor, derű, önirónia" az tetszett, főleg a megjegyzéseiddel.
„Sztem arányérzék kell ide!
Tehát: […]
- lehet, h a Viktor is taktikázik, nem bontja ki az igazság összes részletét, de azt pontosan tudja, h nagyon mást mondani nem szabad, mint amit tenni fog, mert a fagyi akkorát nyal vissza, h arcára fagy a jellegzetes, elhúzott szájszélű mosoly...”

Lám-lám! Van még ugyan másfél év a választásokig, de az előrelátó jobbos már készíti a patikamérleget, amivel kimutatja majd, miért tesz a hazugság illegitimmé egy politikust s legitimmé egy másikat. És – leírni is ijesztő – ez még az értelmesebbje; a többség nem fog ilyen szofizmákkal bíbelődni; az, ha megkérdezik, mért tűri most némán a hazugságokat, beéri majd azzal, hogy „De a Gyurcsány is!”

Arra meg különösen kíváncsi volnék, hogyan jutott malacka arra a következtetésre, hogy Orbán „tudja, h nagyon mást mondani nem szabad, mint amit tenni fog”? Csak mert „a fagyi visszanyal” semmi egyebet nem jelent, mint amit ő maga prognosztizál.
vakapad
"Az egy más kérdés, hogy ma már a tőkekoncentráció egyes cégek révén olyan hatalmassá vált, hogy kevés ember is nagyon nagy kárt tud tenni, akkorát, amekkorát régebben csak az államok tudtak, azaz a piac egyes szereplői is túlnőtték azt a határt, amikor a piac még a sok kisebb szereplő egymásra hatása által normálisan működne. Fenti okból a piacban a továbbiakban csak sokkal kevésbé szabad bízni. persze ha szétszabdalnának egy csomó céget apróbb darabokra, az már más lenne.

A piac logikájárul: Magyarország bankjai például nem vettek részt a rossz hitelezésekben, ennek ellenére néhány laza elemzés hazánkról, ami ebben a nagy megrettenésben megjelent a külföldi lapokban, a padlóra küldte az OTP-t, aminek egyébként semmi baja sincs."

Érdekes dolog a magyar bankokról beszélni a gazdasági válság kapcsán. Előrebocsátom, hogy nem mélyrehatóak gazdasági ismereteim, azonban nekem a dolog ott gyanús, hogy mennyire függ a magyar gazdaság a magyar bankoktól? Ez alatt nem azt értem, amit már megcáfolva hallhattam, hogy hiába nem magyarosan hangzó az adott bank neve, a magyarországi leányvállalata autonóm vállalkozás és nem viszik ki a pénzt (tréfa ide-tréfa oda). Én inkább azt nem látom, hogy a magyar gazdaság gerincét alkotó multik hol tartják a pénzüket, van-e egyáltalán "saját" pénzük? Tudtom szerint a komoly pénz egy külföldi bank kezében van külföldön. A magyarországi termelést pedig ezek a külföldi bankok finanszírozzák meg. Szóval a gebasz itt lenne elásva - engem egy szemernyit sem nyugtat meg a magyar bankok sziklaszilárd helyzete, legföljebb nyugodt lehetek ideig-óráig a lakáshitel kamatemelését illetően.

vakapad:
"...akik nem hülyék ugyebár a válsághoz, adócsökkentéssel oldanák meg. Na most, ha elképzeljük, hogy például a szentgotthárdi Opelnek (mely cég egy gyártósorát már leállította, mert nem gyártanak annyi autót, és nem veszik tőle a motort) csökkentik az adóját, akkor ugyebár úgy újraindítja azt a nyomorult gyártósort, mint a sicc, és a korábbiaknál sokkal olcsóbban kezd el raktárra termelni, mi is a kapitalista cégek legsajátabb sajátja."

Bonyolult kérdés, több ország politikusai vitatják - nem a fidesz találmánya.
Ha leáll a gyártósor, akkor SEMENNYI adót sem szed be az állam, ellenkező esetben radikális adócsökkentéssel valami ezért még becsuroghatna. Adott esetben az anyacég eldöntheti, hogy a magyar, vagy egy másik gyártósorát zárja-e be a kimaradó kereslet miatt. Ez is csak egy racionális döntés - most sajnos a magyar gyár volt a legkevésbé költséghatékony. Ez persze nem jó, de mi nem egy ipari hatalomként kellene föltennünk a kérdést, hogy támogatás vagy serkentés. Mi inkább a külföldi befektetőink meggyőzésére kellene tegyük a hangsúlyt - ez pedig adócsökkentéssel megy. Vagy intenzív szürkemarha tenyészetbe is kezdhetünk.

Ps.: Amúgy a gondolatmenet oda vezet, hogy megtörténhet, hogy egyes cégek a túlélés reményében áttelepülnek Kínába. Például egy-két autógyár. Mégis lesz kínai autóm (persze ha jólmenő keresetem lesz).
Shore 2008.10.11. 16:52:56
tudom hogy kesobb arnyaltad de igy is elkepeszto, te ezt elhiszed?

"Szvsz Gyurcsánynak és a többieknek is,akik éppen a szabadversenyes kapitalizmust temetik, nincs igazuk."
mar hogyne lenne, a szabadversenyt eltemettek legkesobb az 1929-32 kozotti vilagvalsaggal.

"Teli pofával vigyorogva mondják, hogy látjátok piachívők, hát a híres-neves piac nem old meg semmit!"
en ezen nem vigyorgok, de meg olyan problemat nem lattam, amit a piac megoldott volna, anelkul hogy uj, masik, sokszor nagyobb problemet hozott volna letre.

"Pedig ami éppen most történik, az a piac hihetetlenül gyors és erőteljes beavatkozása."
na ez mar tenyleg a vicc kategoriaja, egy kollegem tobb mint tiz eve mondogatja hogy jon a fekete pentek, Soros is megjosolta mar vagy masfel eve,
de nem jott.
ez a beavatkozas valoban erotelejes es brutalis.
de elkesett, par eve meg a toredekevel meg lehetett volna uszni, kevesebb allami beavatkozassal, kevesebb veszteseggel esze agaba nem volt a piacnak rendbe tenni a dolgokat! ellenkezoleg felnagyitotta es amikor mar vegkepp tarthatatlan lett, akkor jatszik brutalisat.

"Szar volt a hitelezési gyakorlat? Nem jól működő piaci szereplők hülyeségeket csináltak?"
nem a hitelezesi gyakorlat a fo baj, nehany szazalek rossz hitel mindig van, a baj az hogy ezeket protfoliokba szerveztek, eladtak majd ujra eladtak ugy hogy az atyauristen se tudta megmondani mennyi penz keletkezett, mekkora a kockazat, mennyire van tenyleg fedezet, azutan ha bedol 3 %nyi hitel akkor az USA tokeertek 40%-a megsemmisul!!!

"Mi erre a piac válasza: hetek, napok, percek alatt kivégzi a hibázót."
mondom tiz eve megy mar lehetett tudni elore,
nem vegzi ki es nem isa hibazot vegzi ki mindig. a lehman bothers-et kivegezte de az AIG-t mar nem, ugy nez ki az osszes angol bankot ujra allamositjak, azt igazan nehez allitani, hogy ezt a piac csinalja, vagy hogy ezek mind rosszul hiteleztek...ha nincs ez a 700 milliard$ gyorssegely, akkor nincs nyugdija az USA nyugdijasoknak, ezt csinalna a piac, ha a szabadkereskedelem apostolai hagynak...

"A hőn áhított erős és okos állam mit csinál egy hasonló helyzetben?"
en nem tudom ki gondolja hogy az allam bolcs, meg okos.
szukseges rossz, egyszeruen vannak funkcioi amit nem old meg a piac...

" Szarakszik, egyeztet, felméri a politikai lehetőségek határait, és marad minden a régiben."
1) az a dolga: egyeztetes, a lehetosegek felmerese.
2) nem marad minden a regiban atrendezodik sok minden pl az angol bankokat is allamositjak!

"(Hogy konkrét legyek, kérem mindenki gondolja át az erős és bölcs állam vs. MÁV történetet.)"
ez tenyleg jo pelda de ellenkezoleg ahogy gondolod.

"Éltem éppen eleget az erős és bölcs állam uralma alatt (létező szocializmus), köszönöm nem kérek belőle."
en is, ennekem meg ez az anarchia es kizsakmanyolas nem tetszik, pedig en nem a rendszervaltas vesztesei koze tartozom.
Na megerkezett az index remhire:

Vége a devizahiteleknek?
* Index - ugyelet@mail.index..hu
| 2008. 10. 13., 12:22 | Frissítve: 6

az igazi hir persze ez:


az MKB Bank Igazgatósága úgy döntött: 2008. október 13-ától kezdődően határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésére vonatkozó ÚJ KÉRELMEK befogadását (kiemeles tolem)
kozben irt Uj Peter egy jo cikket,

csak azert aki latja adja at neki, hogy:

"Mi nem a neoliberalizmus árát fizetjük, [borsig] János, hanem a posztkádárizmusét. "
ez a ket tuz es viz dolog magyarorszag eseteben azonos!
Ja, jókat ír UP: index.hu/velemeny/eheti/valsag0810/

Én is úgy érzem, hogy két év óta először áll a kormány a helyzete magaslatán (vagy legalább annak a közelében), Gyurcsány először tartja biztos kézzel a gyeplőt. Úgy látszik, válságmanagernek jó. Persze az összehangolt USA-EU állami beavatkozás nélkül mit sem érnének az itthoni intézkedések, de legalább nem dolgoznak ellene, nem baromkodnak kicsinyesen a politikai dagonyában. Talán az elszántság, a határozottság valamelyest visszaszorítja az ügyeskedőket és megnyugtatja a piacot. Az is a normalizálódás irányába mutat, hogy revizionálták a költségvetés alapjául szolgáló 3%-os növekedési blöfföt, meg az is, hogy talán mégsem lesz a szokásos választás előtti (gazdaságilag káros, felesleges) osztogatás. Gyurcsánynak úgy kellett most ez a válság politikailag, mint egy falat kenyér, de legalább -- a jelek szerint -- tudott vele élni. Az erőltetett és hiteltelen antifasiszta ökörködés helyett sikerült neki pillanatok alatt átformálni a politikai közbeszédet és újraírni a viszonyokat, egyszerre szerelte le az szdsz-t és a fideszt is.

Kíváncsian várom a dolog kifutását. Meglátjuk, hogy hogyan tud Gyurcsány rajt maradni a szörfdeszkán, ha már egyszer nagy nehezen sikerült felkapaszkodnia.

meg shorenak egy soros idezet:

"A piaci fundamentalizmus megbukott" állítja Soros György. "A válság megcáfolta a reagani-thatcheri idők óta meghatározó hitvallást, amely szerint a piac kiigazítja majd a saját túlzásait."
Vége a devizahitelnek?
Az MKB már hivatalosan is elismerte: az árfolyamingadozás és a globális pénzügyi válság miatt a határozatlan időre leállítja a devizahitelezést. Információink szerint több bank is erre készül.
-

Na ebből következnek még nagy szopások a gazdaságban ...
"Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.12. 16:37:07
johnthebiggg, ez a kőhülyeség honnan van?"

XIII. Leó pápa Immortale Dei (1885) enciklikájá. :)
Shore

Te komolyan el tudod képzelni, h a fidesz, miközben kivonul a parlamentből mindig, mikor ferkó beszél, majd most leül, és az elkúró vezérletével pártalapon összefog a hazáért, átvállalva ezzel a kormányzati felelősség egy jelentős részét?

Nem, ez nem lenne sem logikus, sem következetes.

Talán, ha Szili Kati vinné az összefogó ember szerepkörét, akkor esetleg.
De így?
Azt mondják ferire, h illegitim, aztán legitimálják azzal, h elismerik a vezető szerepét egy ilyen tárgyalásban.
Ráadásul magukra vennének népszerűtlen intézkedésekért való felelősséget is, aminek csak akkor lenne értelme, ha ők volnának hatalmon.

Én azt mondanám a helyükben:
"Nabazmeg ferkó, mi eddig bármit mondtunk, ránk nem hallgattál, te mindig jobban tudtad, mit kell tenni. Most sem a tanácsunk kell, hanem az aláírásunk ahhoz, h megcsinálhasd, h ezáltal maradhass. Színjáték ez pajtás, képmutatás a javából. Az a részedről, és az lenne részünkről is. Tedd a dolgod, vagy ha nem megy, add nekünk a kormányrudat!"

Azt azért én is látom, h fenti logika ellen is szól vmi, nevezetesen az, h ha az ellenzék nem hajlandó az összefogásra, akkor a kormányzati kommunikáció azonnal beindítja a "Látjátok, ezek milyen köcsög überfaszok?! Ezek csak a hatalomra mennek, és még válságban sem hajlandók összefogni édes hazánk megmentéséért."

Na igen, páran biztosan megennék ezt az álságos dumát, s ezért sok álmatlan éjszakája lesz még Orbánnak, Navracsicsnak és a többi főfidesznyiknek.
Miképp lehet tenni úgy az országért, a világválság ellen, h azzal ne legitimálják a megroggyant elfogadottságú és pszichéjű őszödi böszmét...

Kérdem: környező országokban is törekszik a kormányerő a hatalmi felelősség megosztására?
Vagy képesek kormányozni, és azért vállalni a felelősséget?
1885? Akkor pont aktuális.
johnthebigggg 2008.10.13. 17:34:13

ehehe

Gondolom a pallosjogra gondolt, meg arra, amikor eladták az adót a katolikus királyok...
"'Mi nem a neoliberalizmus árát fizetjük, [borsig] János, hanem a posztkádárizmusét.'
ez a ket tuz es viz dolog magyarorszag eseteben azonos!"

Mekkora hülyeség. Már mér' lenne azonos?
UP-nek nagyon igaza van.
Megint.
Carnivora 2008.10.13. 17:32:22

Persze.

Bemész, és kérsz 8 millát, ezt 260-as árfolyamon folyósítják Neked, amikor még mindig 230-at várnak az elemzők, miután megnyugodott a piac.

Ő meg nem keres meg 920000 HUF-ot.
Vagy Te keresel annyit az ő pénzén.
Há jó ez neki?

Szépen kivárja, amíg a várható árfolyamnyereség a hitelmódisítási díj alá kerül, és akkor majd ad devizahitelt.
Ez most konkrétban az ügyfél szopatásáról szól.
malacka

Amit írtál (17:53), azzal egyetértek.
De per pillanat ő a m.e., ezért valamennyire ő az igazodási pont. Akár tetszik, akár nem.
lapinak szeretettel!!!

Gyurcsány: Amit én ajánlok, az a legjobb kompromisszum

* MTI - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 09. 05., 09:24 | Frissítve: 2008. szeptember 10., szerda 16:46

Bízik adócsomagja és a költségvetés elfogadásában a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor a Napkeltének elismételte, ha nem fogadják el a költségvetést, másnap felsétál a Sándor-palotába, hogy benyújtsa lemondását.


2009-ben még nagyobb lesz a jólét

* Baksa Roland - roland.baksa@mail.index..hu

| 2008. szeptember 29., hétfő 17:50

Sok év után először lesz trükközés nélkül 1000 milliárd forint alatti a költségvetési hiány jövőre, vállalja a kormány a 2009-es büdzsé törvényjavaslatában. Nyugellátásokra és alap-, valamint középfokú oktatásra az ideinél lényegesen többet fordít a kabinet, a magas újraelosztási és elvonási arány továbbra is marad.

Újraírja a költségvetést a kormány

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 10. 09., 15:31 | Frissítve: 4 napja

Újratervezi a 2009-es költségvetés alapjául szolgáló makropályát a Pénzügyminisztérium, és ez természetesen az adóbevételeket és a kiadási számokat is megmozgatja, vagyis rendesen átdolgozzák a büdzsétervet.

Adócsökkentés elhalasztva, hiánycél leszállítva

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 10. 10., 18:13 | Frissítve: 2 napja

12 pontos intézkedéscsomagot ajánlott Gyurcsány Ferenc kormányfő az ellenzéki pártoknak, amivel a pénzügyi válság terebélyesedése elleni választ kívánja megadni. A lépéseket döntő részét a kormány önmaga is meg tudná csinálni, nem kell ahhoz feltétlenül az ellenzék. De az ideges befektetőknek sem mindegy, mit látnak.

Visszavonják a költségvetést

* Baksa Roland - roland.baksa@mail.index..hu

| 2008. 10. 13., 15:25 | Frissítve: 2 órája

Óriási presztízsveszteséget szenved el a kormány, elsősorban pedig maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azzal, hogy - amint ma bejelentették - visszavonják a 2009-es adócsomagot és a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A lépés egyrészt érthető, ugyanakkor pedig a parlamenti munka felgyorsításával elérhető, hogy január 1-jén legyen új költségvetésünk. Kérdésként azonban nyilván felmerül majd, le kell-e mondania a saját jövőjét korábban a költségvetéstől függővé tevő miniszterelnöknek.

Nem kell félni, fájni fog

* U.P. - pr@mail.index..hu

| 2008. október 13., hétfő 13:47
.....

Milyen meglepő. Kábé két éve tudja mindenki, aki szokott gazdasági lapokat olvasni, hogy jön a válság. Két éve írják, nyilatkozzák, elemzik, hogy amerikai ingatlanlufi, rossz hitelek, túlpumpált fogyasztás és a többi.

Ilyen ez,amikor az Universum Geniusa elkápráztatja az alatvalókat!!

A dátumokat figyeld,még földi mércével is bolhafing!!!
T. erőspista · helyzetvan.blog.hu 2008.10.12. 20:08:06

Elolvastam a belinkelt cikket. Aztán elmentem a HVG-re, ott részletezve is van (hvg.hu/gazdasag/20081008_magyar_versenykepesseg_rangsor.aspx?s=st)

Végigbogarászván az adatokat találtam egy érdekességet is. Az köztudomású, hogy Magyarország döbbenetesen elől van azon a listán, ahol a jövedelmi egyenlőtlenségeket mérik, fényévekkel vagyunk a visegrádiak előtt, Gyurcsány dicsekedni is szokott vele elég sokszor (nagyon nagy pénzt fordítunk erre, nagyrészt emiatt olyan magas az adóm), és erre mit látok:

Kormányzati hatékonyság a szegénység és az egyenlőtlenségek mérséklésében:
Magyarország: 2,79
Visegrádi országok átlaga: 3,33

Ezután csak azt tudom mondani: menjen a bús francba a lista készítője az adataival együtt. Érdekes még megjegyezni, hogy a vállalatvezetők (akiket megkérdeznek a lista összeállításakor, mert nagyrészt úgy készül ám) gyakorlatilag mind a magaskeresetűek közé tartoznak, ezért az SZJA-ra érzékenyek. Látszik is a lózungokból való építkezés.
T. Burkus király!

1./ A magyar gazdaság annyiban függ a magyar bankoktól, hogy ők adják a pénzt a beruházásokhoz, és ők finanszírozzák részben a termelést is. Magyar pénzből van a betétjük, és magyar pénzt hiteleznek ki. Hogy a hasznot kiviszik, vagy sem, az annyira más kérdés, hogy csak na.

2./ A magyar gyár sokkal költséghatékonyabb, mint a belga, a spanyol, az angol, az eisenachi vagy a bochumi (ez sajnos így van, kevés pénzt fizetnek nekünk a szemetek), ráadásul csak ő gyárt motort a spanyol és az angol gyár részére. Nem volt választási lehetőség. Ismételten leírom, hogy a gazdaság fellendítését csak NYERESÉGESEN ELADHATÓ TERMÉKKEL lehet növelni. Ennek a komplexumnak az adó csak egy kis része. Azoknál nagyon számít, akik éppen a határon vannak, olyan 3 - 5 százalékos árrésnél, a többieknél jóval kevésbé.
T. Lenin!

Tisztában vagyok vele, hogy "két éve tudja mindenki", hogy gyön a válság. Csak az a kár, hogy az összes vezető közgazdászunk állandóan adócsökkentést emlegetett. Ha nem tették volna, most simán elhinném, hogy "tudta mindenki". Utólag persze én is mindent előre szoktam tudni. Haj, de még mennyire...
"Kábé két éve tudja mindenki, aki szokott gazdasági lapokat olvasni, hogy jön a válság."

Nabaszki, akkor Veres és Gyurcsány nem olvasnak gazdasági lapokat, vagy U.P. ennyivel nagyobb spiller a témában?!

U.P. for president!
vakapad 2008.10.13. 20:26:32

T.vakapád!

"Csak az a kár, hogy az összes vezető közgazdászunk állandóan adócsökkentést emlegetett."

Ha nem lennék lusta,neked is összegyüjteném,mit mondtak a "vezető közgazdászaink" az elmúlt 40-50 évben.
Még mindig ők osztják az észt!!

Én már régen tojok arra,amit ők mondanak.

Vezető közgazdászaink éppen olyanok,mint a szadesz,semmi közük az elmúlt 7 ill. 40-50 évhez.
vakapad

"Csak az a kár, hogy az összes vezető közgazdászunk állandóan adócsökkentést emlegetett."

Azt azért kár volt lehagyni, hogy az igazán vezetők (nem a FIDESZ politikusai) azt is megmondták, hogy milyen ellentételezéssel.

Lenin

"mint a szadesz,semmi közük az elmúlt 7 ill. 40-50 évhez."

Én már egyáltalán nem értelek! Most akkor az SZDSZ-nek volt köze az elmúlt 7 évhez, vagy sem?
malacka69 a kolompár-gyurcsány koalícióért

Azé abban van némi igazságod, hogy U.P. utólag kibaszott okos. :)
Me azt ugyi mindenki tudta, hogy lesz bazmeg, de azt, hogy mikor, meg, hogy mekkora, azt nem.

Én viszont pénteken vettem OTP részvényt... lol
Mindenképp adót kell csökkenteni... utána hagyni kell hogy a piac szabályozzon... hulljon a gyenge, az aki kisebb adó mellett sem életképes...

ennyi... nem ám adóból fentartani akik amúgy életképtelenek...
megtörtént már ilyen Magyarországon 90 és 94 között... akkor működött, arra Bokros már tudott építeni...
Shore 2008.10.13. 21:28:42

"Én már egyáltalán nem értelek! Most akkor az SZDSZ-nek volt köze az elmúlt 7 évhez, vagy sem? "

Természetesen,NEM!
Sem Békesinek,Megyónak,PZM-nek,GKI-nek....stb,ők mindig tudták a tutit!

A nép a hülye!Meg a sötét komcsik!A patásról nem is beszélve(igaz nekik volt egy félresiklásuk,elsők voltunk,semmi válság,a faszok.Még a válsághoz sem értenek)
Majd most megmutatják az igazit,ha beledöglünk is,megmutatják!

Bocs,kik is???

Hát majd az a 40-50 okostojás,összeborul,isznak kurva sok bort,oszt majd csak kitalálnak valamit,úgy 10 év múlva.

Csak tudnám,mi a faszért van egy országnak kormánya???
travis 2008.10.13. 18:05:59
"'Mi nem a neoliberalizmus árát fizetjük, [borsig] János, hanem a posztkádárizmusét.'
ez a ket tuz es viz dolog magyarorszag eseteben azonos!"

Mekkora hülyeség. Már mér' lenne azonos?"

mert veletlenul nalunk a posztkadarizmus volt az orszagban a neoliberalis szakasz.
teny hogy idoben egybeesett a rendszervaltas hozta meg a liberalizaciot vamok, devizaszabalyok stb. eltorleset, privatiozaciot, deregulaciot, mindent.

az idoszak mindekeppen azonos.

vagy netan ugy gondolod, hogy nem privatizaltunk kadar utan?

ne tagadj hanem gondolkodj elobb!!!

UP szerint keves ennyi privatizacio szerintem meg sok.
Shore 2008.10.13. 19:14:15
"per pillanat ő [GY.F.] a m.e., ezért valamennyire ő az igazodási pont. Akár tetszik, akár nem. "
nagyon pontosan fogalmaztal "valamennyire"

annnyira, hogy Solyom el se megy, mert szerinte nem igy mukodik az orszag.
es o meg meg inkabb igazodasi pont,
meg nepszerubb is.
vakapad 2008.10.13. 20:19:04
"Hogy a hasznot kiviszik, vagy sem, az annyira más kérdés, hogy csak na."
lehet hogy mas kerdes, de ez a lenyeg, a 2/3at itt fektetik be, es az az 1/3ad is nagyon hianyzik, ezert vagyunk szegenyebbek mint kene.

"a gazdaság fellendítését csak NYERESÉGESEN ELADHATÓ TERMÉKKEL lehet növelni."
nagyon igaz. kerdes hogyan lehet ezt elerni?
a vilagpiac megadta a valaszt monopoliummal.
az olyan sikerorszagok mint dKorea (Hyundai, Daewwoo samsung) mellett pl a 20 millios malajziaban 7 db globalis nagymonopolium van.

Hany van nalunk? egyse?
Kedves (es tisztelt) Gabca es Vakapad!

elvezettel kovettem minivitatokat az orszag es foleg az orvosok, a kutatas stb helyzeterol.

sokkal kevesebb kulonbseg van mondandotokban, mint az latszik!
a szemelyeskedesig eljutni is abszolut felesleges volt.

ketsegtelen hogy Gabca velemenye az egeszsegugybol kivont milliardokrol autentikusabb, de nem azert mert a sajat boren elte meg, hanem mert ellene megy a vilagtendenciaknak.

az az OECD tanulmany amelyik az egeszsegugy reszesedeset 8%ra tette osszehasonlito arakon szamolt es beleszamolta a (becsult) halapenzt is, a KSH adat
2006-os 5.4% (forras Historia) sokkal hihetobb es autentikusabb.
ezzel mar nem vagyunk a fejlettsegunknek megfelelo pozicioban hanem (messze)alatta. de meg ha ott lennenk is, a vilagtendencia az, hogy minel fejlettebb egy orszag annal tobbet kolt az egeszsegugyre egeszen az extremitasig (USA 15-16%), ezert penzberakas helyett, penzt (250 milliardot) kivenni az egeszsegugybol tortenelmi bun, sot tobb mint bun hiba!
(akkor is ha kozgazdaszoknak tetszik, mert segitett az allamhaztartas rendberakasaban)

a legtobb biraloval szemben azt gondolom, ilyen intezkedest nem lehet jol elokesziteni, akarmilyen jol keszitik is elo, nem fog tetszeni, es az orvosokra se lehet bizni a dolgot mert senki nem fogja a kollegajat leepiteni,
mikor a politika visszadobta a labdat, dontsenek az orvosok a korhazak bezarasarol, akkor azt nem tettek meg.

akkor mit lehetett volna tenni? rendet kellett volna rakni az biztos, az EÜ kasszat rendbe kellett tenni akkor is ha azt foleg a Richter szivta meg.
Kooperalni kellett volna az orvosokkal, ha megcsinaljatok a hatekony atszervezest, kozpontokat stb, akkor ennyi es ennyi penzt teszunk bele a jovoben...

na most erre kellett volna a hitelesseg, 2/3-os torveny, valami...

irok meg a kutatasrol is, ne csuggedjetek! :)
T. Shore!

Nem mondták meg. Illetve bocsánat, megmondták: a kiadásokat kell csökkenteni (by Csaba László).
T. gabca 2008.10.12. 11:12:49

1./ Alulnézetből valóban nagyon másképp néznek ki a dolgok, ugyanis az ember nem lát mindent, csak ami körötte van, gyakorlatilag a közvetlen közelében. Arra való a statisztika, hogy tömörítve adja azt is, amit nem látunk.

2./ Szóval meg akarod fordítani. Érveljek én, aztán majd te hozzászólsz. Na jó, legyen (bár már én is nagyon sokszor megírtam). Ne panaszkodj, ha hosszú lesz.

Kb. a 2000. évtől kezdve (sőt, már előtte is) egyre több cikket lehetett olvasni, főleg közgazdászok tollából, hogy meg kellene végre (!!!) kezdeni a „nagy elosztó rendszerek” reformját. Nyugdíjrendszer, egészségügy, oktatás, közigazgatás. 2006. óta mindegyikben történtek dolgok, nem is elhanyagolhatóak, de most kívánságod szerint koncentráljunk az egészségügyre. Az egészségügyi tárcát a választások után megegyezés szerint az SZDSZ kapta, Gyurcsánynak „csak” az volt a feladata, hogy szállítsa hozzá az MSZP-s szavazatokat (anélkül minden nulla), amit ő az őszödi beszéddel meg is tett. Az SZDSZ nagy lendülettel látott hozzá, konkrét elképzelései voltak, és konkrét megoldásai is, mondhatni, a Gyurcsányra vizeslepedőként húzott II. Józsefből 75 % volt az SZDSZ, 35 % Gyurcsány és -10 % az MSZP. A számokból látszik, hogy létezett két malomkő, közöttük meg a miniszterelnök, de Gyurcsány felvállalta a szerepet, mert maga is úgy gondolta, hogy reformálni kell.

Az egészségügy már régóta hagyományosan a szent tehenek közé tartozott (néha a politikusok is betegek, úgy ám). Orvosok vezették az intézményeket, és ők voltak benne az élet-halál ura. No kontroll, no számonkérés, no statisztika, no hatékonyságmérés, no bárminek a feszegetése. Az OEP pedig fizetett, mint a köles. Bemondásra. Na ebbe a helyzetbe robbant bele Molnár Lajos az ezer kórház országában, és szétcsapott mindenfelé. Az évszázados struktúrába, stabil hitbizományokba tenyerelt bele, főorvosok, orvosigazgatók, rektorok, dékánok és az egészségügy egyéb óriásai gyűlölték meg egy életre, pedig a nemzetközi statisztikákból látszott, hogy igaza van: a gyógyító apparátus túlméretezett, és nem is hatékony. Ha minden faluban van kardiológia, akkor havonta három beteget látnak el, tapasztalatszerzésre nem adatik esély, ráadásul annyi jó kardiológusunk messze nincs, ezért tömkeleg pénz esetén is csak gyér ellátást kapna, aki rászorul. Fenti okból a kórházi erőket koncentrálni kell (nem az ágyak gyógyítanak, hanem az orvosok), egyéb helyeken pedig a járóbeteg ellátást kell erősíteni. Ezen felül, ha valamit meg lehet csinálni ambulanter, akkor nem kell épület, nem kell ágy, nem kell éjszakás nővér, sőt reggeli se, és (állítólag) még a betegnek is jobb. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy természetesen csak akkor, ha a kórházi benntartózkodásra nincsen szükség, sajnos az ösztönzők mind abba az irányba hatottak, hogy minél több beteg minél többet feküdjön a kórházban, és minél több kezelést végezzenek el rajta. Azt sem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy én az orvosokat egyáltalán nem tartom csaló gazembernek, de végigtekintve a jelenlegi finanszírozási helyzeten, szinte automatikusan választották a kórházba fektetést, sőt némi pluszkezelést is (van ám nekem is saját tapasztalatom!). Ráadásul ezzel a biztonság irányába mentek el, amit tettek, nem is kérhette rajtuk számon senki.

Persze az új miniszter ténykedése nagy anyagi érvágást jelentett sokaknak (a „szakmának”), nem csoda a kialakult hangulat. A reform továbblépését illetően kitalálói úgy gondolták, hogy piacosítanak, válassza ki a piac a megfelelő kórházakat és ágyakat, a többi majd elhullik úgyis. Ezzel gondolták felváltani Molnár izomból intézett nyesegetéseit. A biztosítók megfelelő háttérrel bíró cégek lettek volna, szakértő orvosokkal és szakértő közgazdászokkal felszerelve, és nem csak mértek, statisztikáztak és mérlegeltek volna, hanem elvégezték volna a beteg (az „ő” betegük ) érdekképviseletét is, mert az lett volna az érdekük, hogy a velük szerződést kötött beteg sokáig éljen, és minél kevesebb kezelést kapjon. Persze a kitalálók azt is eltervezték, hogy az öreg és beteges ember után a biztosító több pénzhez jusson, mint a fiatal és egészséges biztosított után. A rendszer kialakítói úgy vélték, hogy a biztosító nem fog elspórolni kezelést, mert akkor a biztosított vagy újból beteg lesz, vagy meghal, és a biztosítónak egyik sem volt anyagilag érdeke, valamint olyan kórházat se választ a biztosítottjának, ahol a visszaesés vagy az elhalálozás gyakori, mivel az se. Itt aztán meg is álltak a reformerek, azt hitték szegények, hogy minden méregfog ki van húzva. Tovább nem mondom, tudjuk, mi történt. A 28:0-ra elvesztett meccs után az SZDSZ elegánsan oldalt állt, és nézte, ahogy Gyurcsány az MSZP-vel egyedül elviszi a balhét (a kalaposkirály-féle felosztást tekintve gyakorlatilag az ő balhéjukat), sőt, még némi gúnyolódásra is tellett, és mikor erre megkapták, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás, sértődötten kiléptek, és a reformok helyett a politikájukat elkezdték az össznépi Gyurcsány utálatra építeni. Előbb-utóbb be is jön nekik.

A vizitdíjról meg a kórházi napidíjról már nagyon sokat írtam. Tulajdonképpen arról szól, hogy az emberek egészségéért nem kizárólag, csak, valamint 100 százalékban a többi ember (aki fizeti a biztosítást, de nem beteg) felelős, hanem, habár csak nagyon kis mértékben, de maga az ember is. Ha valaki egész életét az orvosnál tölti, akkor került volna neki havi 500 forintba, és ha valaki ennyit sajnál, akkor szerintem az nem beteg. Hogy pedig valakinek ennyije sincs, az meséljék a Natália néninek.

Megpróbáltam röviden. Majd hozzászólsz. Majd figyelem.

vakapad

Megmondtam, hogy megmondták:) (és néhányan Csaba Lászlónál konkrétabban is)
T Vakapad!
szepen osszefogalaltad a torteneseket, de nem reagaltal arra amit irtam, hogy nem kivenni kell penzt az egeszsegugybol, hanem beletenni, marha nem akarunk azsiai allapotokat teremteni.

az persze igaz, hogy a jelen rendszer pazarlo, mindegyik az! az amerikai pl sokkal jobban.
eltem nemetorszgban svajcban olaszorszagban bizton allithatom, hogy a tulkezeles minden fejlett oprszagban nagyobb, es a gyogyszerfogyasztas is mint nalunk.

meg arra az illuziora felhivnam a figyelemedet, hogy a biztosito erdeke a beteg meggyogyitasa.

nem!
a biztositonak az az erdeke, hogy lerabolja a piacot es meg is tette volna, ha sikerul az szdsz koncepciot veghezvinni.
lehet hogy elvebn igy kene mukodnie, de ez magyarorszag, es peldanak ott van elotte szamtalan privatizacio, joszerivel nem is tudok jo peldat mondani de rosszat a cementgyartastol a szalamiig, ikarus stb lehet talalni rengeteget. Meg az iskolapeldanak tartott matav privatizacionak is katasztrofalisak a kovetklezmenyei

(nemetorszagban most 20 Mbyte/sec internet telefonnal havi 15Euro)
nalunk jo ha 1-et kapsz ennyiert, telefon nelkul)

a mostani bankvalsag mutatja, hogy a bankokban se lehet megbizni...a biztositokban meg meg annyira se.

vakapad (2008.10.10. 10:15:30)

Ha még idetévedsz, bocsi, de adósod vagyok még néhány válasszal lassan két hete. Sok időm nem volt, de az általad linkelt tanulmányt elkezdtem olvasni. Aztán visszahőköltem.
“A gazdasági növekedés ütemének fenntartása érdekében több éven keresztül „laza”
költségvetési politikát követtek a különböző kormányok, ami súlyos makrogazdasági
feszültségekhez vezetett. 2006-ban már nem lehetett halogatni a kiigazító intézkedéseket,
amelyek azonban a növekedés lassulásához és az infláció megugrásához vezettek.”
Namost, ha rögtön az első oldalon, a preambulumban csúsztatnak, az azért elgondolkodtató …
Komoly emberek komoly tanulmánya …
De ez csak még kíváncsibbá tesz, hogy vajon miért is van, hogy az általam ismert (nem kevés) magyarországi kutató szinte kivétel nélkül arról számol be, hogy anyagilag tökszorongatás van az utóbbi években (figyelem, nem “lesz” a válság miatt, hanem békeidőben “volt/van”, present perfect!), míg az általad hivatkozott statisztika ennek az ellenkezőjét mondja? Azaz mi az oka a mindennapi tapasztalat, és a “statisztika” diskrepanciájának? A tanulmány bevezetője sokat sejtet …

Addig is, lazításnak, mert ez könnyebb falat, mint OECD-tanulmányok, de sokat elárul a mostaniak filozófiájáról:
index.hu/politika/belfold/hckolt4553/
Magáért beszél, de szívesen írok lábjegyzeteket …
vakapad (2008.10.14. 20:16:57)
Sajnos a fórumozásnak az a hátránya, hogy ha érdemben akarunk vitatkozni, az időigényes, és vsz. már rég másfelé jársz, de nekem csak mostanában van időm érdemben válaszolni. Mindegy, hátha valaki erre téved, ezért beírom kis "esszémet" (ha más nem, legközelebb majd idézhetem magamat).
1. Akkor statisztikázzunk, most az egészségügyre koncentrálok, a kutatás egy másik, nagy falat.
"2001-ben Magyarországon az egészségügyi kiadások (állami és magán) a GDP 6,8%-át tették ki. Ez lényegesen alacsonyabb az OECD 8,4%-os átlagához képest. Az egy főre jutó egészségügyi kiadások mértéke (vásárlóerő paritáson számolva) Magyarországon 911 USD volt 2001-ben, az OECD átlaga 2117 USD. Az Amerikai Egyesült Államok 4887 dollárt költ egészségügyre egy lakosra vetítve, ez több mint duplája az OECD átlagának. … A 90-es években az egy főre jutó egészségügyi kiadások Magyarországon éves átlagban 1,5%-kal növekedtek, mélyen a 3,3%-os OECD átlag alatt. Ez a legalacsonyabb növekedési ráták közé tartozott, … Az egy főre jutó közkiadások mértéke 2001-ben Magyarországon 684 USD, az OECD átlagának 45%-a. … 2000-2001-ben az egészségügyi kiadások növekedése felgyorsult, éves üteme 4,5%-ra, a közkiadások esetében pedig 2,4%-ra növekedett. Az állami kiadások tekintetében a növekedési ütem még mindig a legtöbb OECD ország üteme mögött marad. …”
Ez ugye 2001-es, nem éppen vidító, adat. Mi változott azóta?
Az Egészségbiztosítási Alap éves bevételének átlagos nominál érték változása az előző évhez képest (és a kiadás):
1999-2002: +16,2 % (+12.875 %)
2003-2006: +11.75 % (+10.975 %)
2007-2008: -3,6 % (-7.25 %)

A bevétel átlagos reálérték növekedése (kiadás):
1994-1998: -6,1 % (-3,8 %)
1998-2002: +3,65 % (+6.15 %)
2003-2006: +6.75 % (+5.975 %)(megjegyzendő: az átlag bevételnövekedést a 2006-os +25,2 % hozza, amit kompenzáltak a drasztikus relatív kiadáscsökkentéssel)
2007-2008: -9,6 % (-13 %) (azaz 2 év alatt 20 százalékkal csökkentették a bevételt, és 26 %-kal a kiadást, mindezt mindenféle világválság előtt!)
(Forrás: www.eski.hu/)

Ergo: az egyébként is alacsony (nemcsak abszolút értéken, hanem relatíve is) egészségügyi kiadást 1994-2002 között nem fedezték a bevételek, de 1998-2002 között legalább egyenletesen, és kiszámíthatóan nőtt (azaz közelítettük az OECD átlagot kicsinykét) a bevétel és a kiadás is, 2003-2005 között totálisan képtelenek voltak a kiadások bevételekhez igazításához, majd 2006-ban drasztikusan – a szokásos szoci sokkterápia szerűen – növelték a bevételeket, és befagyasztották a kiadásokat, hogy aztán 2007-2008-ban visszamenjünk a középkorba (aka: harmadik világ), és radikálisan csökkentsük a bevételeket és a kiadásokat is.

Természetesen az se jó, ami 98-02 között volt, hogy fedezet nélkül nőtt a kiadás, de mit mondjunk arra, ha elszabadul a pokol (2003-2005), majd teljesen eszetlenül, kapkodva, csak a számokat nézve elkezdenek vágni? Hol volt itt a reform? Lószar volt itt, meg kapkodás (szopatással), nem reform!
A reform (pénzügyileg) szerintem az lenne, ha kiszámíthatóan közelítenénk az OECD átlaghoz, legalább GDP-arányosan, ha már egyszer szegények vagyunk, és abszolút értékben úgyse költhetünk eleget (pedig a gyógyszer, műszer, rezsi ugyanannyiba kerül!). Legalább a saját lehetőségeinkhez, és a velünk hasonszőrűekhez képest fordítsunk arányosan eleget a területre, mert ha nem, az a jövő felélése!
vakapad (2008.10.14. 20:16:57):
(Folyt., még mindig 1.)
A fentiekből következik, hogy a kiadáscsökkentés további leszakadáshoz vezet. Bekerülünk egy olyan ördögi körbe, amikor a megelőzésen, és gyógyításon megspórolt pénzek sokszorosa megy el rokkantnyugdíjra, illetve a munkaképességből származó bevételkiesést is hozzá kell számítanunk. Ezt mindenki tudja, és el is ismeri. Ennek ellenére megy a maszatolás (de erről később).
Mit tehetünk?
A. Bevételnövelés. A járulékokat tovább növelni nem nagyon lehet, de ami jó volt, hogy megszigorították a járulékbeszedést. És ezt kéne tovább folytatni. Kérdés, hogy mennyi tartalék van még, azaz mennyivel lehetne növelni a bevételt, ha a feketézőket, és minmálbéres "vállalkozókat" beterelnék az arányos fizetés medrébe?
B. Co-payment (aka: vizit-, és kórházi napidíj).
A bevétel 2007-ben 13,317 milliárd Ft volt, ami az Alap összbevételének 0,79 %-a. Engedtessék meg egy tiszteletteljes kacaj ... Ezért ment a rinya, hogy itten micsoda reformot akasztottak meg a retrográd, demagóg erők?! Milyen reformról beszéltek? Ez a pénz reformnak rohadt kevés, mert nem old meg semmit, basztatásnak (a személyzet, meg a betegek) pedig sok volt. Való igaz, hogy 300 Ft a legtöbb embert nem vágja földhöz, de a komoly betegeknek összejön az évi 12000 Ft is (2x20x300 Ft), ami egy rászorultnak (amilyenek általában a komoly betegek)már igenis pénz! De a lényeg, hogy ebből semmi haszna nincsen az államnak, mert csepp a tengerben! Lehet persze növelni a díjat, hogy láthatóan megjelenjen a kasszában, de azt meg egyre kevesebben bírják! Nekem, többek között, ez volt a legfőbb problémám vele.
C. "Hatékonyságnövelés". Na, itt jön a maszatolás. Mert ugye, a "magyar egészségügy pazarló". Haha! Láttatok volna németet, vagy angolt (az amerikairól nem is beszélve)! Költséghatékonyság szempontjából baromira nem pazarlunk. Néhány adat (csak a statisztikák barátja kedvéért): "2000-ben ezer lakosra Magyarországon 4,8 ápoló jutott, az OECD átlag 8,1 ...", vagy "Magyarországon a millió lakosra jutó MRI-k száma 1990 és 2000 között 0,1-ről 1,5 re növekedett, a CT-k rátája 1,9-ről 5,3-ra emelkedett. A növekedés ellenére a magyarországi adatok a legutolsók között vannak, Az OECD átlag 2000-ben a millió lakosra jutó CT-k tekintetében 17,7, MRI esetében 6,5 volt." Ez csak két példa, de jól mutatja a szitut: vazze, feleannyi nővérrel, harmadannyi CT-vel és MRI-vel, kb. 40 %-nyi pénzből hozunk abszolút vállalható gyógyítási minőséget! Miről beszéltek?!
Hatékonyságot lehetne növelni természetesen, szigorúbb szakmai protokollokkal, erős biztosítási-szakmai minőségi felügyelettel, ami nem is pénzkérdés (hozzáteszem: nemrég olvastam az ESKI egy szakmámra vonatkozó "szakmai" tanulmányát, hát, ha ilyen minőségű tanulmányokat írnak a "tanulmányírók" - akik persze a döntéshozókat segítik, és ellenőriznek, akkor nem lesz itt hatékonyságnövelés; botrányos volt szakmailag, és tendenciózus); valamint jobb informatikával, több, képzettebb személyzettel (ha megfizetnék), és jobb, több műszerrel – ez viszont pénzkérdés, és az a kérdés, megéri-e hosszú távon (anyagilag is) az országnak erre ráfordítani (szerintem igen).
D. Biztosítási reform. Haha, át vagytok (voltatok) baszva! Ad 1.: "Az OECD tagországok mindegyikében az egészségügyi ellátás állami és magánforrásokból vegyesen finanszírozott. Az Egyesült Államokat, Koreát és Mexikót kivéve az ellátásban az államé a meghatározó szerep." Azaz az egyébként ma még beláthatatlan kimenetű elszórt kortárs próbálkozástól (Hollandia, Szlovákia), meg a néhány baromi gazdag (USA, Svájc) országtól eltekintve nem a több magánbiztosító a trendi. Az ok nagyon egyszerű: 2004-ben az USA kb. 6000 USD/fő-t költött egészségügyre, ami a fejlett országok duplája, GDP-arányosan pedig 15,5 %-t a 8-10 %-hoz képest, Svájcnál ez 4000 és 11 % (amivel 2., valamint 3. helyen áll). Ad 2.: Ami meg a visszavont törvényben szerepelt, az engem arra emlékeztetett, amikor egy szodomita abban reménykedik, hogyha meghágja a barmot, abból életrevaló csemete születik, ti. a két – lényegileg ellentmondó – rendszer vegyítési kísérlete valami degenerált torzó képét sejtette fel, bár be kell vallani, igazából senki nem tudta, mi is fog születni (az én lelki szemeim előtt L. v. Trier Birodalmának főszereplő csemetéje lebegett leginkább, mármint akit Udo Kier formált…)
Na, ennyit mára, "röviden" ez jutott eszembe az első pontodról. A többit majd folytatom, mert azok is nagyon izgalmas bakikat tartalmaznak …
süti beállítások módosítása