W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Akit a tankszag elkerült, avagy Múzeumkritika

2010.09.01. 06:30 Tóta W. Árpád

Akinek fiúgyermeke van, és nem eleve transzvesztitának neveli, az előbb-utóbb kénytelen olyan intézményeket keresni, ahol nehéz vasak láthatók. A kisfiúkat ugyanis az autók, a vonatok és a tankok érdeklik, és bár szívesen megnézik őket számítógépen, videjón, ők még igénylik a fizikai kontaktust is. Tehát nézzük, mihez kezdhetünk. Panaszra van ok bőven, de vannak jó példák, szóval a fejlődés nem lehetetlen.

A Hadtörténeti Múzeum magától értetődő célpont, elvégre ha a gyerek vadgesztenyéből is tankot épít, akkor bizonyára tetszeni fog neki… az a sok vitrin. Tank például soha nem is volt ott, ami elég perverz dolog egy hadtörténeti múzeumtól, mivelhogy a tank majdnem száz éve olyan szimbóluma a hadviselésnek, mint a kard. De ami van, az is üveg mögött, tulajdonképpen kirakatokban. Egy kupac ötvenhatos relikvia, a pisztolyok és puskák között halál érdektelen érdemrendek meg kapcák. És jó sok kard meg csákó és lovagcuccok. Köztük egy komplett páncélzat. Annál az ember felemeli a gyereket, hogy tessék, fogjad meg, hát ilyen szarokban kellett háborúzni, amikor még puska sem volt. Gyerek csillogó szemmel érdeklődik, kicsi kezét nyújtja a múltnak, szeretné megsimogatni. Ekkor megszólal a riasztó. 

Miafaszbazmeg, illetve a fene egye meg, jaj, csúnyán beszéltem a gyerek előtt, de hát az a kurva múzeum a hibás.

Minden helyiségben, a folyosókat is beleértve, teremőrök ücsörögnek, feladatuk, hogy rosszallóan nézzenek a riasztó felé, meg úgy általában mindenkire. Enélkül is felfogtam: a páncélt, ami jó esetben a kétkezes pallosnak is ellenáll, óvni kell a kisgyerekektől. Még a végén összefogdossa. 
 
Be van ám riasztózva a német Kübelwagen is, a kevés látványosabb darab egyike. A pisztolygolyót még csak-csak felfogja, de egy hároméves széttépné, ha nem figyelne a teremőr néni. Az még azt is elmondja, hogy ez „nem játszótér”, és nyilván büszke, hogy ilyen komoly helyen dolgozik, ahol egyébként gyerek ritkán fordul elő. Valószínűleg még nem hallott arról, hogy egy jó múzeum, ami nem akadémikusoknak van fenntartva, az igenis játszótér. Sőt vidámpark.
 
Ilyen például a Vasúttörténeti Park. Vannak ott is őrzött, sérülékeny dolgok, mint a terepasztalok, de a lényege mégis az, hogy ki van rakva vagy száz mozdony és hóeke meg aláverőgép a sínekre, rendesen feltáblázva, és aki akar, az belemászik. Felügyelet nélkül, saját szakállára. Tekergetheti a 424-es tekerentyűit, nyitogathatja a kazánajtót, sőt megpihenhet Kádár János különvonatában. Horror, mi? Pedig ez csak a kezdet. Akár még vonatozhat is, mert van kerti vasút, icipici mozdonykával, alagúttal. Ennél jobb nem is történhet egy vasútbarát kisfiúval. Illetve négyszáz forintért aligha. 
 
Legfeljebb az, ha igazi mozdonyt vezethet… mármint a papája, de dudálni a gyereknek is lehet. És ez nem valami extremitás, ehhez csak annyi kell, hogy beröffentsenek egy kis dízelt, adjanak hozzá egy nyugdíjas mozdonyvezetőt, és gurulgassanak vele pár száz métert, alkalmanként egy ezresért. A szimulátor még ennél is olcsóbb. Ezek nem pótolhatatlan darabok, ezért sem kell páncélüveg mögött őrizni őket. De a gyerek azt még nem tudja akceptálni, hogy ott a szekrényben valami rozsdás bicska ezer éves. Többre értékelné a tucatáru géppuskát, ha csattogtathatná és forgathatná.
 
 
Hadtörténeti: szar, Vasúttörténeti: királyság; egyelőre ennyit üzenek a magyar édesapáknak. Vannak egyébként még jó helyek, a Közlekedési Múzeum viszonylag gyerekbarát, az eldugott szentendrei Városi Közlekedési Múzeumban is fel lehet menni a régi villamosokra és buszokra, továbbá a BKV nosztalgiajáratai is gyakorlati élményt nyújtanak. És ott a Gyermekvasút, amit nyugodtan nevezhetünk Úttörővasútnak, illene bevallani, hogy azt a büdöskomcsik csinálták szovjet mintára. A harmadik köztársaság csak annyit tett hozzá, hogy azt véletlenül nem kúrta szét, mint Csillebércet. De csak mert kisvasúti mozdonyt nehéz pénzzé tenni.
 
Terror házába nyilván a mégoly férfias kisgyerekeket sem visszük, az újabb fejlemények közül a Csodák Palotája lehet még érdekes, de az más műfaj. Itt a mágnesmiskákról van szó, a nagyvasra éhes gyerekekről. Feltűnő, hogy mennyivel sikeresebben nyeri el a szimpátiájukat a közlekedés, mint a honvédelem ügye. Pedig ha választhatna egy csuklós busz és egy tank között, nyilván az utóbbit kérné. Járni jár, csak nem jut.
 

Majd lesz elég vasatok

 
A honvédség egyetlen értékelhető vállalkozása a stratégiai PR-ban a repülőnap. Azzal csak az a gond, hogy a kecskemétieknek van közel, nem nekem. Ugyanez a helyzet a hadtörténetinél ezerszer faszább Pintér-gyűjteménnyel. Pintér József sokkal jobban tudja, mi kell a népnek, mint a HM kultúrtábornokai. Ott van kicsapva a legelőre több száz harcjármű, lehet közöttük bóklászni, rájuk mászni, vagy megilletődötten csodálni hatalmasságukat. És ha egy megbokrosodott, hisztis gyerek teljes erőből belerúg a T-34-esbe, azt meg leszarják. Van belőle nyolc, és kilós áron kapható, úgyhogy ha netalán szétharapdálják a kisbabák, akkor sincs gáz. De hát az meg Kecelen van, a pußtán, az sem egy spontán kiruccanás.
 
Mentségére szól a Hadtörténetinek, hogy hülye helyen van, a Várba nem egyszerű felcipelni egy tankot, sem pedig helyet találni neki, és oda beemelni. Viszont nem kell feltétlen a Várban tartani a múzeumot.
 
A kommunisták amúgy, akik az Úttörővasutat csinálták, ehhez is jobban értettek. A múzeum ugyanott volt, viszont szerveztek mellé olyan eseményt, amit nem hagyhatott ki egyetlen fiús apuka sem. Ez volt a díszszemle. Aki akarta, ott megnézhette menetben a harckocsikat, a tüzérséget, a rakétásokat, sőt áthúztak a légierő gépei is. A díszszemlének egyébként nemcsak a gyerekekre van hatása, de rájuk mindenképp. A nemzet cselekvőképességét leginkább a fegyveres erők fejezik ki, így azoknak szükségük van a megnyilvánulás lehetőségére. És ez nem az én egyéni szocproblémám, ha még nem derült volna ki.
 
A Vasúttörténeti Parkban megforduló ezer gyerekből tízet komolyabban érdekelni kezd a vasút, modellezésbe fog vagy trainspottingba, utánaolvas, előfizet. Ha megmarad a vonzalom, gyermekvasutas lesz, és ott még jobban belehabarodik. Aztán esetleg mozdonyvezetőnek vagy vasútmérnöknek tanul. Nem az összes vasutas lesz ilyen gyerekből, csak a legjobbak. Biztos nagy szarban van a MÁV, de húsz év múlva is lesznek totálisan elhivatott, fanatikus emberek, akik valahogy elműködtetik a vasutat, és nem bánják a kevesebb fizetést meg a kényelmetlen munkarendet. Megcsapta őket a mozdony füstje, kész, megtértek, ők már így maradnak. Nélkülük nincs vasút.
 
Ilyen emberekre szüksége volna a másik nagyvasas iparágnak, a honvédségnek is. Vagyis szüksége volna most, as we speak, olyan gyerekekre, akiket megcsapott a tankszag. Ez sokkal előbb fejlődik ki, mint a hazaszeretet vagy a Hende Csaba iránt érzett áhítat. Csakhogy  azok a gyerekek, akikről száz év múlva páncélosezredet neveznének el, egyszerűen nem jutnak tankhoz. Mert nincs egy rendes múzeum, és mert nincs díszszemle. 
 
Ha már úgyis Keletnek fordulunk, nem csak a gátlástalanságot és a cinizmust illene eltanulni. Oroszország, Kína és a Koreai Köztársaság nemcsak a bloggereit és az oligarcháit regulázza, hanem kivágja a díszlépést is. Legyen már valami jó ebben a rosszban. Akkor fogok végleg csalódni ebben a kormányban, ha négy év múlva se mehetek a kisfiammal tankot nézni. Mert akkor nem nyertünk semmit az egészen.
 
 


Címkék: történelem haditechnika

320 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr802263519

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A közoktatásrul 2010.09.09. 15:35:08

Készül az új oktatási törvény és a nemzeti alaptanterv. A következő hónapokban eldől, hogy gyermekeink – köztük az enyém is – milyen iskolákban, milyen tanároktól, mit fognak tanulni. Eldől, hogy a következő generáció megkapja-e azokat az a...

Trackback: A közoktatásrul 2010.09.09. 15:34:49

Készül az új oktatási törvény és a nemzeti alaptanterv. A következő hónapokban eldől, hogy gyermekeink – köztük az enyém is – milyen iskolákban, milyen tanároktól, mit fognak tanulni. Eldől, hogy a következő generáció megkapja-e azokat az a...

Trackback: Kisfiam, ha tűz van, ne menekülj a maszkos-álarcos idegentől! 2010.09.04. 17:08:01

Van a fiamnak egy kispajtása, aki kb. tízpercnyi sétára lakik tőlünk. Néhány héttel ezelőtt az utcájukban az egyik házhoz kivonultak a tűzoltók. Végül nem történt semmi baj, csak a  ház központi füstérzékelőjének hibája okozta a vaklármát, de m...

Trackback: Szolgálati közlemény - blogkirándulás 2010.09.01. 10:12:55

Kedves barátaim, milstoryblog-szerzők és olvasók! A nyári szünet alatt Rókakígyó kolléga felvetette annak lehetőségét, hogy szervezett formában, csoportosan látogassunk el a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Keceli Hadi­technikai Parkjába, ahol me...

Trackback: Akit a tankszag elkerült, avagy Múzeumkritika 2010.09.01. 09:57:01

Azok a gyerekek, akikről száz év múlva páncélosezredet neveznének el, nem jutnak tankhoz. Mert nincs egy rendes múzeum, és mert nincs díszszemle.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazad van.

Ezekre a problémákra van egy nagyon egyszerű megoldás. Az eredeti darabok között ki kell állítani pár replikát is, amit meg lehet fogdosni. Ez, persze, tank esetében nem triviális, de bizonyos típusok szerencsére olcsón kaphatók.

"A pisztolygolyót még csak-csak felfogja, de egy hároméves széttépné"
Azért ne becsüld le a gyermeki destruktivitást :)
@Lord_Valdez: persze, de mondjuk egy dpm géppuskát bármikor lehet szerezni, még replikázni sem kell. tank is van elég, valójában komoly költség volt szétvágni egy csomó t-55-öst néhány éve, amiket kivontak. ezek nem szent koronák. AK/AMD is van bőven.

Berlinben van egy magánmúzeum, a DDR-Museum. Egy trabi a központi darab, bele lehet ülni, próbálgatni a kormányváltót, nyitogatni az iszonyú kesztyűtartót. Az emberek amiatt mennek oda. Ha netán elnyűvik, majd vesznek egy új trabit.
Kell jönni Egerbe, itt nem szólnak (régen nem szóltak) ha a várban a gyerek mászókának nézi az ágyút. Az egyik kiállításon még "lőni" is lehet egyikkel :)
@bigyibogyo: ágyúk vannak a hadtörténeti körül is, azokat nem féltik, lévén csak buta csövek. a gyereket nem is nagyon érdeklik. egy tankszimulátor vagy egy bemászható tank viszont érdekelné.
@Tóta W. Árpád:
Sajnos, a magyar múzeumoknak se mindegyikébe jutott el a rendszerváltás.

A replikázás középkori fegyvereknél nagyon nyerő dolog. Nagy élmény a gyereknek kézbe venni őket, viszont azokat másolni nem akkora költség (kivéve, amikor a hülye gyerek a vitrinen használja a buzogányt:), de kell odarakni egy bábut meg némi helyet biztosítani körülötte ).

A gond akkor van, amikor mondjuk egy Mark IV-est vagy egy A7V-t akarsz kiállítani. Én nagyon kíváncsi lennék rájuk, állítólag pokoli érzés volt bennük ülni. Ezeket viszont sem beszerezni, sem lemásolni nem egyszerű. :(
nekem is gimi végéig kellett várni, hogy rendes harckocsiba ülhessek (meg helikpoterbe, ha már itt tartunk): a katonai főiskola (most Nemzetvédelmi Egyetem, vagy mi) nyílt napján, Szentendrén... az nincs nyitva időnként civilek előtt?

Kecskemét: azért ne mondd, hogy azt a 90 kilit nem tudod levezetni, az közelebb van, mint a balcsi. és a recskeméti repülőnap az összes nyári fesztivlát is beleszámítva az egyik legprofibban szervezett és vezényelt esemény. a Szigetet is a seregnek kéne felügyelnie.
Hende Csaba? Csalódás a kormányban négy év múlva?
Ennek a Tótának még a múzeumok kapcsán is orbánoznia kell!
:-)

Én Zánkán láttam lehegesztett, kiherélt tankokat. A zárókötél mögött a lányaim (!) felmásztak a tankra, szerencsére jött a szemfüles bácsi alarm üzemmódban és letakarította őket.

A cuccokat a kerítésen kívül is ugyanúgy látni, mint belül, akkor minek belépő? Röhej volt, nem kicsi.
Régen, hátul az udvaron voltak "igazi" járművek, szerintem tank(ok?) is. Azok hová lettek? G.
Balatonlelle mellet is van egy hadi roncstelep:
pár ural, legalább egy PSZH, két utász gép, az egyik lánctalpas, ponton építő. és egy kiszuperált orosz helikopter. kicsike.
a helikopter tabu, a többi taperolható, mászható.
a terep tanulsága szerint az utász gépek legalább egyszer használatban voltak. de az őrző droid beszélni is nehezen tudott, nemhogy plusz infot adni.
a belépődíj a felhozatalhoz képest borsos: ~2000 huf/fő. gyerekkedvezmény nincs.

illetve tankot is lehet vezetni(!) Várpalota mellett valahol. a google biztos jobban tudja.
igen. :-))))
tank.hu
Sopronban a KRESZ parkban (hivatalosabb nevén Citadella parkban) régen volt tank, vadászgép meg kétféle ágyú, gyerekkoromban rengeteget játszottunk velük/bennük. Nem tudom, ma megvannak-e még.
Amiket írtál, na az mind jó lenne, csak hát elment a pénz a képmesékre.
-A Balaton déli partján -bár magángyűjtemény- létezik tank-park.
Sőt, bele és rá lehet mászni.
-Visegrádi palotajátékok is igen lekötik 4 éves manónk figyelmét,rosszallásom csak az elszállt árak miatt vannak.
Esetleg még a sorba illik a reptér melleti park, ahol a kiállított repülőgépek megfoghatóak...
de a vasúttörténeti nemcsak ezért érdekes. pl. ha délután 4-5 között mész, akkor párszáz forintért bemehetsz tapogatni. volt amikor már ingyen is beengedtek.

a régimódi vitrines múzeumok közlekedési, és más nagyvas témakörökben halálra vannak ítélve.
Ide is utazni kell, mint Kecelre :
Mezőgazdasági Gépmúzeum, Mezőkövesd.
Egy tündéri, idős matyó gépész, Hajdú Ráfis János gyűjteménye. A kisöreg egyenesen felszólítja a látogatókat a tapogatásra és tekergetésre. Kár kihagyni.
Micsoda időzítés, Árpi!!!

Mi most szombaton megyünk Kecelre a milstoryblog kemény magjával:

milstory.blog.hu/2010/08/20/szolgalati_kozlemeny_blogkirandulas

Aki ráér, még csatlakozhat!
Gyerek koromban Sopronban a Lövérekben a KRESZ park mellett volt kirakva egy tank, pár tüzérségi/légvédelmi ágyú meg egy vadászgép. Minden gyerek megmászhatta, mert csak oda voltak téve. Aztán egy nap eltűntek :(
@Tóta W. Árpád: Trabantban nyitható volt a kesztyűtartó? Melyikben?
A 601-ben biztosan nem, vagy csak mi kaptunk selejtes darabot? :-)
Kedvelem az ilyen postjaidat :)
Az "elkurtuk es elkurjuk" postok sem rosszak, de azt ugye ugyis tudjuk/sejtjuk.

Esetleg uzleti lehetoseg is lehetne abban, hogy a hadtorteneti busszal kiviszi X forintert a tankokhoz a latogatokat (joint venture?) Vagy minimum kitesz egy hirdetest, hogy IDE kell menni, aki ennel tobbre vagyik, mint ami nekunk van (elfogadom, hogy nincs hely felvinni tankokat, mondjuk a pancel-ugy mas kerdes)

Masreszt tanulhatnanak Angliatol egy kicsit. Itt nincs olyan muzeum, amelyik nem gyerekbarat. A muzeum arra (is) van, hogy megfogdosd/kiprobald a kiallitott targyakat, legalabbis egy reszuket. Attol lesz valodi az elmeny. Pl. lehet kitenni (replica) sisakot, pancelt, kardot (na jo, azt uvegszekrenyben, de ugy, hogy megemelheti a gyerek - mar ha birja), stb. De az a minimum, hogy van "activity book", azaz egy kis fuzet/par lap, amit vegig kell csinalni, megkeresni dolgokat a muzeumban, kiszinezni egy cimert, stb.
@Tóta W. Árpád: Volt a családban pár trabant, nekem is, meg a feleségemnek is, de mintha nem lett volna egyikben sem nyitható (csukható) kesztyűtartó. Hacsak nem az egész szerkezetet nevezzük "iszonyú kesztyűtartó"-nak.
Vác határában is van egy kicsinyke kiállítás mindenféle régi vasakkal. Autóból szoktam látni..
Nemcsak beleülhetsz, vezetheted is!
www.tank.hu

mz/g (törölt) 2010.09.01. 14:04:59

Nyáron voltunk Zamárdiban a magántulajdonban lévő honvédségi "múzeumban". harckocsi.com/hu/
Nagyon király egy hely, majdnem mindenre fel lehet mászni, taperolni ezerrel. Amint megnő a gyerkőc, el is viszem ide.
Lehet, hogy off leszek, de engem jobban érdekel a CHF árfolyama, meg az ezzel kapcsolatos bénázások, mint a Hadtörténeti Múzeum...
Na jó, tényleg off voltam.

Mindenestre a Vasúttörténeti Parkról már máshonnan is sok jót hallottam, egyszer megnézzük majd, ha elvolnul ez a mostani fagy...
Korrekt összegzés! Nekem 5 és 7 évesek a fiaim és teljesen ez van, amit írsz. Vasútpark a kedvencük. A hadtörténetibe nem is vittem még őket, vitrint bámulni felesleges. A többi meg messze van, de majd sorra vesszük azokat is. Az interaktív vagy legalább látogató barát múzeum koncepció még nagyon nem jött át. Pár helyen lazult a "nézzél és ne fogdoss" elv, de még nem az igazi. Amikor évente kitántorgunk Berlinbe - ahol te is voltál de nem vagy hajlandó róla írni - mindig múzeumozunk egy nagyot. Egyáltalán, ha valahova megyünk mindig 1 - 2 múzeum benne van. Én nagyon szeretem a műfajt és sikeresen örökítjük az utódokra. Diákként Londonban, fillérekből tengődve is kimetróztam a sunyiba, csak hogy megfoghassak egy stukát és ráüljek valamelyik Memphis Belle kerekére. A Belfast csatacirkáló pedig mér visszaköszönt. (Sajnos a dockland felé pihenő ruszki tengeralattjáróra már nem volt pénzem).

Amúgy meg igaz, a megismerés első lépése a kézzelfoghatóság. Ezt ugatja minden pszicho-pedagógia elmélet és gyakorlat. De a szockultúrba és nemzeti merevségbe ragadt múzeumaink szerint erre elég a látás is kommentár nélkül. Hát nem.

Sokat faszolnak, hogy mi lehetne az oktatás kitörési pontja. Mert iskoláink nem alkalmasak a korszerű oktatásra. Egy önkormányzat sok kis épületet tart el, ezért gyenge marad az infrastruktúra, aprózódónak a fejlesztési források, a szertárak kirabolva, lepusztítva. A tárgyi kultúra teljesen kiveszőben az iskolákból. Észre kellett volna venni, hogy a kommenizmusból örökölt múzeumok némi koncepció módosítással alkalmasak olyan terekre és foglalkozásokra, amire az iskolák egyre kevésbé. Önálló irányzat a múzeumpedagógia, oktatják is, tehát elmélet is van, ami mentén dolgozni lehet. Össze lehet hozni a dolgot, de akarni, csinálni kellene. A startégiai előny, hogy itthon a távolságok nem jelentősek és a múzeumok száma, színvonala elég jó. A gyerekek meg szívesen tesznek-vesznek a múzeumban, ha jól vezetik és motiválják őket. Még sajátos kulturális alkotótáborra is rávehetők, ami a múzeumnak hozna megoldásokat. És akkor valami elindulna, ami magyar, korszerű, oktató-nevelő és egyáltalán...Amiben nem járulékos elem az életre szóló motívum, a "begőzőlés", az imprinting, hanem ez van a középpontban.

Az utolsó kép a bejegyzésben meg szerintem Ukrajnában készült. A címer a tankok csöve mögött a VOLJA. Betűkép: kiolvasva szabadságot jelent, ránézve meg villát látsz benne :)))
Mi már a Vasúttörténeti Parkból, mint a mozdonyimádat helyszínéből kinőttünk, de a nemzetközi ásványkiállítás és - börze miatt minden évben előfordulunk. Szerintem az egyik legszebb park, egyszerűen gyönyörű. Virágos, ápolt, tiszta és jó a levegő. Pont múlt szombaton voltunk, és örömmel láttam, hogy a kisvonatra komplett családok ültek fel. Nagypapa -nagymama legalább annyira élvezte, mint az unokák:)))Nyugodtan lehetne osztálykirándulások színhelye pl. alsó tagozatban.Amúgy a poszt rendben van:)
régen volt kis városomban olyan, hogy hadipark

na, ott szintén a rétre kicsaptak egy t34-est, t60-ast meg pár löveget

lehetett rajta, meg lévén pillanatok alatt letépte a gyereksereg a t34-es motorburkolatát a motortéren át benne is mászkálni

rendeszerváltás után kb a legelső dolog volt az ezközöket elszállítani onnan :(
Árpi! A gyerek a képen illusztráció, saját vagy saját illusztráció? Hasonlít:)
Magyarán nem figyeltél a gyerekedre és megszólalt a riasztó? Érdekes, engem pl. megtanítottak múzeumban viselkedni...
"Csakhogy azok a gyerekek, akikről száz év múlva páncélosezredet neveznének el, egyszerűen nem jutnak tankhoz. Mert nincs egy rendes múzeum, és mert nincs díszszemle."
Nem is lesz páncélosezred. Vagy lesz? Há mostan merre visz utunk? :-)

No tanx.Szólt a poszt, imígyen, hajdanán.
Rég volt elfogadható posztja TWÁ-nak, ez az.

Annyit kell megértenie csak, hogy Magyarország nem csak Budapestből áll, azaz időnként be kell vállalni, és lemenni Kecelre vagy Kecsóra. Ez van.

Egyébként a Hadtörténeti udvarán régen voltak harcjárművek, jó zsúfoltan, de voltak, még az én gyerekkoromban. (Ami kb egybeesik TWÁ gyerekkorával.)
Kedvelem az ilyen postjaidat :)
Az "elkurtuk es elkurjuk" postok sem rosszak, de azt ugye ugyis tudjuk/sejtjuk.

Esetleg uzleti lehetoseg is lehetne abban, hogy a hadtorteneti busszal kiviszi X forintert a tankokhoz a latogatokat (joint venture?) Vagy minimum kitesz egy hirdetest, hogy IDE kell menni, aki ennel tobbre vagyik, mint ami nekunk van (elfogadom, hogy nincs hely felvinni tankokat, mondjuk a pancel-ugy mas kerdes)

Masreszt tanulhatnanak Angliatol egy kicsit. Itt nincs olyan muzeum, amelyik nem gyerekbarat. A muzeum arra (is) van, hogy megfogdosd/kiprobald a kiallitott targyakat, legalabbis egy reszuket. Attol lesz valodi az elmeny. Pl. lehet kitenni (replica) sisakot, pancelt, kardot (na jo, azt uvegszekrenyben, de ugy, hogy megemelheti a gyerek - mar ha birja), stb. De az a minimum, hogy van "activity book", azaz egy kis fuzet/par lap, amit vegig kell csinalni, megkeresni dolgokat a muzeumban, kiszinezni egy cimert, stb.
@Tóta W. Árpád: Egy ideje nem voltam a hadtörténetiben, (lányaim vannak az unokáim is lányok) de emlékszem a múzeum udvarán volt egy T-34 amibe bele lehetett mászni,
és mindent megfogdosni. kb a 60-as évek.
Ugyan nem tank, de mindenképpen megemlítendő az Oroszlányi Bányászati Kiállítás. Ott aztán vannak súlyos vasak bőven, meg kismozdony, amibe bele lehet ülni és csille, amit lehet tologatni. A gyerekeim imádják.
Idén nem voltunk repülőnapon, de az ezelőttin voltak kiállítva tankok, egyéb vasak, bele is lehetett mászni. Kiscsávók nem nagyon nézték a repülőket :)
"A honvédség egyetlen értékelhető vállalkozása a stratégiai PR-ban a repülőnap. Azzal csak az a gond, hogy a kecskemétieknek van közel, nem nekem."

Nem lehet minden Pesten. Amúgy Kecskemét Fehérgyarmattól vagy Szombathelytől már tényleg messze van, de csak Pesttől 100 km, és végig autópálya. Az nem olyan vészes...

Amúgy meg minden van ott, amire te és a gyereked gerjedne, nem csak repülők, hanem a Magyar Honvédségben hadrendben tartott összes jármű, a tankoktól a páncélozott egészségügyi autókig, a légvédelmi rakétaállástól a Hummerig. A 90 %-ába be is lehet ülni. Egyszer menj el, megéri.
Nono! Nem minden oligarchát, csak a másikét.
Azért meg kell húzni az értelmes határt, hogy mihez engedjük oda a gyereket, és mihez nem. Nem véletlen, hogy pont a Vasúttörténeti Parkban zárva vannak a kormányzati kocsik, meg Árpád sinautóbusz és a Nohab is legfeljebb sátoros ünnepeken látogatható, akkor is felügyelet mellett, leeresztett levegővel, hogy ne legyen hangosfilm a dolog.

Sajnos ezeket a határokat nálunk szerencsésebb sorsú országokban sem tudják vagy akarják észrevenni azon embertársaink, akik már csináltak gyereket. Olyankor ugyanis egyből csak az számít, hogy egy szem elcseszett porontyuk szabadon garázdálkodhasson, és micsoda fertelmes szörnyeteg az, aki ebben megakadályozza őket.

Ez pedig azért szomorú, hisz a legtöbb helyen a vonatok és a villamosok nem azért készültek elsősorban, hogy a gyerekek mindent rángassanak rajta, ami forog vagy lineáris mozgása lehet, és nem is azért, hogy összetappancsolják a plüsshuzatú ülést, meg odanyomják az orrukat a csiszolt ablaküveghez, mint a szomszéd néni tacsija. Azok kérem szépen a szó szoros értelmében műemlékek, és nemcsak technikai, hanem művészeti szempontból.

Akkor viszont megjeleni apuci-anyuci, és máris csak Thomas van, meg sihuhu... a dolgok mély értelmét meg nem látják át, és pusztul mindaz, aminek a felújítása még kint is hatszámjegyű összegbe kerülhetett, és még úgy is, hogy nem egy báli ruha tartósságára méretezték a dolgot, hanem rendszeresebb üzemre.

Szerencsére vannak olyan helyek - pont a GyV is ilyen, meg nagyon sok egyéb vasút is - amelynek vannak "nyúzható" járműveik, utolsó állapotban kiszuperálva, kevés felújítással, de mégis fapados, meg gőzös húzza. És vannak szintén "döglött vasak", amiken örjönghet a büdös kölke...

Értem tehát a szándékot, hogy a "döglött vasakat" hiányolja tótawé, amiken a gyerek kiélheti minden atavisztikus jellemét, lett légyen az gőzmozdony vagy tank, netán repülő a Ferihegy szélén lévő gyepen. De mindazok nevében, akik az "élő vasakat" őrzik meg az utókornak, kérem őt meg minden apukát, és anyukát, hogy tisztelje ezeket, és tiszteltesse a gyerekével is. Sőt, őrizzék meg ezt egy későbbi élménynek, amikor a gyerek már nemcsak a vasat, hanem a fát is látja. Elvégre egy bizonyos kor alatt ugyanúgy nem visszük képtárba vagy kastélyba (mármint olyanba, ahol nemcsak kő és vas van) sem - idő kell, hogy azt is megtanulják értékelni és szeretni!
Ja, és 2-3 éve az Osztyapenkónál is volt kiállítva egy csomó ex-szovjet harcjármű, azokba is be lehetett mászni. Nem tudom, azok hova lettek, de nagyon jó lenne őket újból valami elérhető helyen kiállítani.
Harckocsi kiállítás Zamárdiban. Véletlenül bukkantam rá. Nem túl nagy, de abszolút megéri a belépő árát. Nem csak nézelődni lehet.
A repülőnapra érdemes rászánni az időt, kétévente egyszer csak megéri. ott nagyszerűen látszott az, amiről a poszt szól: rajokban hemzsegtek a gyerekek a kisuvickolt tankokon, PSZH-kon meg mindenféle egyéb járműveken. Én sem értem, hogy leamortizált, kivonásra került járművekből miért nem lehet ilyesfajta "mászókás", összefogdoshatós-beleülhetős múzeumot csinálni ahelyett, hogy még mindig ezt a dohos, avitt, vitrinben kiállítós megoldást erőltetik? Ez utóbbiak csak arra jók, hogy garantáltan megutáltassák a gyerekkel a múzeumokat, mert ha még az őt érdeklő dolgokat is csak vitrin/kordon mögül nézheti, akkor az végleg betesz.
Teljesen igaz. Két éve voltunk a Hadtörténetiben és dögunalom volt az egész, azóta se mentünk vissza, míg a Vasúttörténeti és a Közlekedési évente többször is kötelező program lett, elvonási tüneteket produkálnak a gyerekek. Nincs is olyan ismerősünk akinek a srácok ne dicsekedtek volna, hogy okleves mozdonyvezetők.
Tavaly a Balatonnál volt pár tank szétszórva a gyepen, az szintén nagy siker volt.
@Tóta W. Árpád: Nem kell Pesten lakni, le lehet költözni Kecskemétre, internetre innen is lehet publikálni, képzeld itt lent a pusztában, vidéken, van optikai kábel is, meg 3g, szóval dolgozni tudsz, jah és Kecel sincs innen olyan messze. :)
Azért illet volna beírni a googleba hogy hadtörténeti park, pl Zánkát is kidobja, nem tudom mi van ott most nyílott meg, én 25 éve láttam, Balatonról könnyebben elérhető. Eygébként itthon kevés az értelmes gyerekbarát/látogatóbarát múzeum, pedig ott lehet megfogni a közönséget.
Sajnos a vasúttörténeti parkban is ott a "MÁV" Pl Eső nélküli esőszünet a kisvasúton, modellezés 5 percig, mikozben 20-an várnak sorban (tapasztatom szerint 3 perc is elég lenne, és gyorsabban menne a sor) stb...
A nándorfehérvári (most Belgrád-Kalemegdan sajnos) várban ki van állítva egy csomó eszköz, a tankoktól az ágyúkon keresztül a torpedókig minden. Azokra (amikor én láttam) fel lehetett mászni, egy kettőbe még be is lehetett bújni. Autóval még csak nincs is nagyon messze. Persze ottalvós buli, de a kölyököknek nagy élmény.

Ld. pl.

de.wikipedia.org/wiki/Datei:Kalemegdan.04.izlozba.jpg

http://www.blogandgo.co.uk/A55A21/BlogAndGo.nsf/942E414F67D59A078025768F003DAD5C/$file/mBelgrade6.jpg
én tisztára úgy emlékszem, hogy amikor még én voltam gyerek, voltak tankok meg PSZH-k a Hadtörténeti udvarán.
Kicsit téved a cikk, de volt anno tank a Hadtörténetiben. Sokáig egy T-34-es volt az udvaron. Egyébként a legkellemetlenebb teremőrök ott vannak/voltak. Amikor kicsit voltam rám is rám szóltak, hogy ne másszak fel a T-34-esre mert eltöröm.
Vidd el a gyereket egyszer valami oldtimeres felvonulásra, ott lehet tapogatni, beszállni, dudálni, viszik egy kört Volgával, mert kedves mindenki. Vagy esetleg ide:

belsoseg.blog.hu/2010/06/29/katonasag_es_ami_miatt_szeretjuk

Ha tankok nincsenek is, vannak azért nagyvasak. Én egyébként öt évesen mászhattam be először tankba, igaz lövegtornya már nem volt, meg ki is volt belezve, mert csak az épp akkor lepattant ruszkik használták célpontnak a lőtéren, de attól még izgalmas volt.
A monostori erődben van pár légvédelmi ágyú meg tank, de elvileg azokhoz sem szabad hozzányúlni.
Amúgy ez a poszt nagyon jó.
@Tóta W. Árpád: Kedves Árpád!

Amiről te beszélsz az már rég megvalósult: a Pintér művekben kiállított anyag jelentős hányada ugyanis a Hadtörténeti Múzumé. P. urat ettől függetlenül nem kell az egekbe magasztalni.

A szolnoki Repülőmúzeumban ugyancsak van lehetőség bemászkálni a gépekbe, csak ezt előre le kell szervezni.

A Hadtürténeti kiállításában pedig nyilván elkerültéka figyelmed a szabadon tapizható DP golyószóró, PPS 41 géppisztoly, TT pisztoly, Mannlicher karabély (bár elismerem, ezekből lehetne több).
Volt az Üllőin a Zrínyi-ben is egy Haditechnikai Park, azt is ilyen hobbista volt/éppen most katonák üzemeltettek (próbáltak kijárni támogatást/szponzort), aztán elköltöztették, mivel az egészet szétbarmolták és kaptuk a falakból az azbesztet a pofánkba...

Nem tudom hová került, de az már akkor is zavart, hogy a gyerekeim imádták, de az országban nem volt egy olyan állami szerv sem ami úgy érezte volna, hogy igen, ide beletesszük az évi 10-20 milliót azért, hogy működjön...

Tudja valaki, hogy hová került? Hacsak nem Kecelre mentek azok is...
Lehet nézni tankot Vácon is.
www.ksikft.hu/index.php
Sőt, vezetni is.
www.tank.hu/start.htm
Ugyan tank nincs, de itt rengeteg mindenbe be lehet menni:

speyer.technik-museum.de/en

Például hajóba, repülőkbe, tengeralattjáróba, és még űrrepülőbe is be lehet kukkantani. Kisgyereknek garantált szórakozás (felnőttnek is:)).

Meg van mellette imax mozi is, szintén érdemes megnézni.

Persze ez sem Magyarországon van, szóval az akut hiányt nem pótolja, de ha arrafelé jár az ember, akkor ez is jó.
Kedves Tóta W!
nem posztom a reklám, de ha tankot akarsz, van rá reális lehetőség... sőt még vezetheted is...
tank.hu/
de megtapogatható végigmászható tekergethető csavargatható vérfagyasztó brümmögéssel, esetenként igazival!
Egyszer réges-régen beszabadultam egy múzeumba (mondjuk, akkor még azt sem tudtam, hogy mi az), és nagy meglepetésemre ott lógott a falon valami hosszú csatabárd-szerű dolog. Egyből rámarkoltam, de sajnos heves ellenállásba ütköztem, és leordították a fejem. Én egy kicsit megszeppentem, de miután kiderült, hogy mégis csak egyben maradt a múzeum, a kedves ordítozós múzeumosnénitől jól esett volna egy: 'minden rendben van, de ezeket sajnos nem szabad megfogni.' Ehelyett sajna szemmel-verés áldozatává váltam.
Azóta se szeretek múzeumba járni, és nem is léptem be semmilyen hagyományőrző lovag-egyesületbe.
Javasolható még Zsámbék mellett egy volt rakétabázis, hatalmas park, rengeteg régi "nagyvas", egész érdekes tárlatvezetéssel. Bemászhattunk pl néhány régi kocsiba, fogható, tapogatható, kevés pénzből teljesen jó kiállítás.
ha már a megfogható (birtokbavehető) múzeumnál tartunk:
néhány éve szoktak szervezni ún. "tapintható" kiállításokat.
ezekkel az az ici-pici gond, hogy általában azokat a "művészi" produktumokat teszik az érintettek keze alá, amelyeket afféle "képzőművészek" izzadták ki magukból...
az ilyesmi van túlsújban. igazságtalan lennék, ha letagadnám a történelemhez kapcsolódó relikviák kirakását, de a "művészeti" tárlatokhoz képest szórványosnak mondható a (középkori páncélzat, Csonka-kocsi, stb) jellegű kollekciók megfoghatóságát megengedő programok szervezése...
Vagy két hete voltam a Towerben. Nyilván VIII. Henrik páncélzatát nem lehetett taperolni, meg az eredeti középkori buzogányokat vagy számszeríjakat sem. Az ilyesmi arra van, hogy kellő megilletődöttséggel bámulják. De utóbbiakból volt például másolat, kifejezetten arra, hogy fogdossa a zember. Hogy megnézze, milyen nehéz egy pallos, vagy hogy mekkora erő kell kifeszíteni egy igazi íjat. Sőt: a karddal még célba is lehetett szúrni, a gép meg számlálta a találatokat...
Az a röhej, hogy sokba nem kerül mindez, de mégis élővé meg érdekessé teszi az egészet. Na, ilyen kellene a Hadtürténetibe is.
Az tényleg gáz, ahogy a hadtörténetiben viselkednek a nénikék, de elárulom a titkot: belép a kisgyerek a terembe és KÖSZÖN, erre néni visszaköszön, körülkémlel: gyere öcsi, beülhetsz a Schwimwagen-be (merhogy a hadtörténetiben NINCS Kübelwagen!!! Rohadtul utálom az olyan apákat, akik még csak el sem olvassák a feliratot: "látod fiam, ez egy páncéltörő rakéta" - mondja a távmérőre.)

Szóval a banyákat is kenyérre lehet kenni egy kis konzervatív jólneveltséggel.
@Tóta W. Árpád: Hát, ezek a berliniek ilyen elmaradottak! A szembeszomszédnak van egy egész jó trabija.
Van pár harckocsi múzeum csak utánna kell járni a neten! ;)

tank.hu/ - itt még tankot is tudsz vezetni :)

Plusz minden év tavaszán van a Pecsa mögött honvédelmi nap, ott is lehet mindenféle tankba beleülni, meg jön helikopter arról meg katonák ugrálnak, szal látványos valami az egész.
Csak megjegyzem, vidéken egy pici település előrelátó vezetője a honvédségi jó kapcsolatait kihasználva hadiparkot telepített a falucska kastélyparkjába. A falucska egyébként a térképszegély után, Micimackófalva és Középfölde között fekszik félúton, de a "tankszag" miatt még Szlovákiából is átjárnak a látogatók. A kiállított szerkentyűkbe bele lehet mászni, még a T55-be is, mert a vezető csapóajtaját "véletlenül" nyitva felejtették, így a kisfiam egy zseblámpával életreszóló élményt szerzett, mikor végigkúszta-mászta a tank belsejét (némi olajfoltok árán, de a tankosnak az parfümillat!)
A MIG21 egy igazi játszótér, rámászni, beleülni, lovagolni a tetején... Mindent a kéznek, bármit kipróbálhatsz...
Szóval van ilyen is. Nem Hadtörténeti Múzeum, nincsenek mogorva teremőrök, csak egy kedves hölgy aki mosolyogva mondja, hogy persze, mindent ki lehet próbálni...
A falu egyébként Magyargencs, ha nincs ez a park lehet, hogy soha nem tudom meg, hogy létezik...
Igaz, az sem Pest, de Zamárdiban annyi tank meg katyusa meg fug meg nagy zöld katonai vas van, hogy egy kisebb országot le lehet vele rohanni. De ezen a nyáron szinte az egész Balaton-part egy merő hadiipari skanzen volt.
Budapest szívében a Népligetnél működött a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola porig rombolásáig egy nagyszerű elérhető, megfogható haditechnikai gyűjtemény. A lövegektől, a légvédelmi rakétákon át a harckocsiktól, páncélozott járművektől a helikopterig több száz technikai eszköz, köztük pont a Hadtörténetiből hiányolt "nagyvasak" ott voltak. Bárki bemehetett, mégsem sokan látogatták.
Most a Pintér műveken (ami a Hadtörténeti része) van és Zánkán is egy új:
www.zanka.hu/hirek.ws?id=294
Egyébként gyakorló apukaként pont ezek hiányoznak...
Irigylem a problémáid:)
Gyerekkoromban Debrecen mellett a Zsuzsi vonat végállomásától nem messze a Hármas határ hegynél volt egy pár tank, harckocsi, de még Mig-21-es is lebaszva az erdőbe. Minden kölyök oda rángatta el az apját. Senki nem vigyázott ott semmire. Aki ügyes volt az a MIGbe is bemászott, mert létra az nem volt. Istenem, de élveztük.
Aztán valaki elszállította onnan az egészet, gondolom újrahasznosították a fém tartalom miatt a bodzaszedők.
Idén nyáron nyílt meg Zánkán egy haditechnika park. Ott is mindent meg lehet tapogatni. HM szervezés.
És ott van még Zsámbék is, nem túl távol BP.-től.
Zamárdiban is van 1 fegyver arzenál az István út melletti pusztában. + pénzért zöttykölődni is lehet 1 hernyótalpason. Persze Pest-től messze van, de lehet árútkapcsolni. Gyereknek mászás a helikopterbe, apának pinceprogram a Szent Kristóf-ban.
A vicces z, hogy volt tank a hadtörténetiben. Az udvaron állt ami persze le volt zárva akkoriban. Az udvarra ma már ki lehet menni szobrot nézni, de előbb megszabadultak a jószágtól, minek az a hadtörténetibe?
Nyílt a nyáron Zánkán, a főút mellett egy ilyen mini park, a tankra ott is fel lehet mászni, bár a vadászgépbe meg a helikopterbe nem lehet.

Önálló programnak nem éri meg, de ha már amúgy is arra jár az ember, akkor érdemes bemenni.

Eltéveszteni sem lehet: kocsival Budapest felől a 71-esen egy enyhe kanyar után egy Mi-24-essel nézel farkasszemet.

Ha meg rendes hadtörténeti múzeumba akarod vinni a kölköt, ahol tankba-repülőbe-lövészárokba-bombázás közben légópincébe lehet beülni, akkor sajnos irány London: Imperial War Museum.
Ja, ingyenes -- de hát ott kommunizmus van, amint az köztudott.
Ja és még egy: a kiállításban egy Schwimmwagen van, ami nem terem minden bokorban, ha nekem lenne én se hagynám hogy gyerekek mászókázzanak rajta.

Beriasztózva pedig azért van mert a t. múzeumlátogatók sajnos lopnak.
tank.hu/
Voltam! Ezt keresed!
Beleülhetsz, vezetheted!
Makszimálisan egyetértek az előttem szólóval! Nekem két kis pöcösöm van akik közül még csak az egyik fertőzhető-a koránál fogva. De gáz, hogy bárhova visszük, ne nyúlj hozzá! Ezt egy gyereknek beadni, persze, hogy hülyének nézi a felnőtteket.
Annak viszont örülök, hogy nem minden Pesten van, bár nyilván a vállalható múzeumok 90%-a igen. De a világ nem ér véget Pest közigazgatási határainál és ha van érdekes dolog az országban, akkor nektek annyi ide, mint nekünk oda. :-)
Ami kimaradt közel van neked és frankó: www.legvedelmimuzeum.hu/
Van egy bajszos légvédelmi-őrült nyugger honvéd múzeumgazda, aki imádja a kölköket, beülteti őket mindenféle király ágyúkba, magyaráz és sztem többet tud a honi légvédelemről mint nyolc tábornok együttvéve. És bár itt is ki van téve az, hogy ne mássz rá, meg ne nyúlj hozzá, de ezt nem nézi senki. És van olyan ágyú amit lehet mozgatni, kurblizni! Rendesen fordul! Olyan légiháborút vívtunk a srácommal, hogy csak na. Anyu unta ám piszkosul....
A zánkai gyermektábor mellett nyílt egy
haditechnikai park. Azt hiszem az ott lévő
járművekbe be lehet mászni.

www.naplo-online.hu/cimlapon/20100727_haditechnikai_park
A zánkai gyermektábor mellett nyílt egy
haditechnikai park. Ott lehet fogdosni a
tankokat. Ha jól láttam még be is lehet mászni.
Nocsak, mégsem olyan faszakirály hely az a buddhapest, ha még egy szaros repülőnapot sem rendeznek ott.
Jé, szívemből beszélsz, kb egyidősek a fiaink, úgy látom. Mi Zánkán voltunk most nyáron azt a pár kirakott darabot megnézni, tank, repülő, helikopter, tábori konyha, stb, de semmire se lehetett felmászni ott sem. És az infók is nagyon nullák, katonai bikkfanyelven, ráadásul csak magyarul, pedig elég sok külföldit is érdekel az ilyesmi. A Vasúttörténetibe mindenképp elmegyünk :)
Az meg egyszerűen priceless, hogy egy-egy jól sikerült múzeumozás után a gyerekek "menjünk múzeumba!" csatakiáltással noszogatja a szülőket. Ha közönség előtt tesznek ilyet, rádobhatunk egy lapáttal: "ne erőszakoskodjatok, már megbeszéltük, hogy holnap az Operába megyünk!"
izzadtság + fém = oxidáció (rozsda)

amúgy volt ilyen is:
Tiger tank in Hungary,Tankfesztivál Nyíregyháza 2008.09.14
www.youtube.com/watch?v=Ox4bLjdOjuc&feature=related

szoktak lenni hadijátékok is:
www.youtube.com/watch?v=DhXfeDJ0yXw

www.youtube.com/watch?v=P3hYJEhAYEM&feature=channel

legutóbbi Győrben
www.youtube.com/watch?v=oogcTgRsCw4

van magyar építésű Tigris replika meglepően fiatal srác csinálta asszem:
www.youtube.com/watch?v=9fk1KW0c44g&feature=player_embedded
Egerben meg van Tűzoltómúzeum is! Pici, de jó! És óvatosan, de mászkálni is lehet fel a cuccokra.
Gyerekkoromban (80-as évek) Sopronban, a Lővér körút (arra már nem emlékszem, hogy akkor milyen körút volt) mellett volt egy park, kicsi kresz-pályával, meg "hadipark"-kal. Volt benne egy tank, meg egy repülő (de lehet, hogy kettő), imádtam az olajszagot benn. Azt nem tudom, hogy hivatalból voltak-e nyitva, vagy élelmes helyiek buherálták meg a hegesztést, de az ajtók nyithatók voltak, bele lehetett mászni, forgatni azt a kevés kart, talán még a széket is a tankban, ami még nem állt be és marha jól éreztük magunkat. Kb. 6 éve eszembe jutott megnézni, de már nincsenek ott, kár érte, szerintem. Jobb volt, mint egy játszótér.
És ettől még nem éreztem magamban ellenállhatatlan késztetést, hogy potenciális gyilkológépnek (=katona) menjek. Pedig valószínűleg tankosnak felvettek volna, mert jó alacsony vagyok. :D
Én Charlestownban Dél Karolinában jártam valamelyik Yorktown anyahajón (mielőtt megszólnátok, azért mondom, hogy valamelyiken, mert több is volt ezzel a névvel, az egyiket a II. világháborúban süllyeszették el a japánok) és ott is mindent ki lehetett próbálni, meg lehetett tapogatni, bele lehetett ülni. Pl. a fedélzeten és a hangárokban lévő gépekbe, a parancsnoki hídra is fel lehetett menni, és próbálgatni a régi technikát. Csak nálunk van az, hogy a múzeumok szigorúan statikus bemutató helyek, és a "tisztelt" látogató érezze megtiszteltetésnek, hogy beengedik.
Node tankunk sincs... Wikipedia szerint van osszesen 161 darab T-72 varians ebbol 146 darab lekonzervalt allapotban. innentol matek: a 15 darab aktiv MBT-re valo szemelyzetre van szuksege honvedsegunknek. Megjegyzes: ugyanezen forras szerint az aktiv harckocsik uzemideje iden lejar(t?), ugyhogy lehet venni masikat. Ezen meg nevessunk egyutt, hangosan.
Tudom, tudom, a tank csak szimbolum. De azert jol mutatja, hol is allunk.
nem kell díszszemle, nem kell militáns nevelés, az egészséges hazaszeretet vagy kialakul 16 éves korig, vagy nem. Ez genetikailag kódolt, szerintem, nem pedig tanulás útján szerzett. Örülök, hogy Pintér keceli parkját felhoztad, most megyünk oda szombaton és már nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz.
Na és még valami. Az tényleg tök gáz, hogy nincs a hadtörténetiben tank. Cserébe viszont rendszeresen vannak programok, amikor felvisznek a Várba T-34-es és fel alá furikáznak a Kapisztrán téren (a környék autóriasztóinak legnagyobb örömére). És visznek fel magyar Nimródot is, amibe be lehetett mászni gyerekkel is.

Nemrég voltam Bécsben és az ottani hadtöri múzeumban - bár vannak harckocsik - de ha a közelébe mész, akkor ott is ugrik a hexe, hogy mit képzelsz.
Zamárdiban, a rév felé menet is van egy ilyen tank, rakéta, vadászgép, stb. kiállítás. Bár a fószer aki - szinte teljesen egyedül - vezeti, elképesztöen idegesitöen ellenszenves, azért a vasak kurvára ott vannak. Ugyan belemászni csak egy tankba lehet, illetve külön pénzért egyebekbe is, de azért lenyügözö igy is. Illetve további érdekessége, hogy állitolag mindegyik gép müködöképes (najó, a MIG meg a helikopter biztos nem az), s menni is lehet velük. Nyilván az is külön pénz, tekintettel arra, hogy amivel mi mentünk az állitolag 700 litert fogyaszt 100 km-n, de azért nagy élmény ahogy bepöccen alattad a 39ezer köbcentis motor! Söt nagyon sok pénzért még akár Te is vezetheted.

Ezzel szemben Szolnok mellett is van egy ilyen repülögép kiállitás, nnna az kábé egy rakás szar, hacsak nem göbzibuzi valaki. Semmihez sem lehet hozzáérni, belenyúlni. Felejtös.

Egyébként megértem én ezt egy kicsit. Ferihegyen is van egy repülögéptemetö. Amikor elöször ott jártam a gyerekkel, még be lehetett ülni a TU-154-es pilotafülkéjébe is. Három nagy gép volt nyitva. Mikor másodszor jártam ott, már csak az egyik nagy gépbe lehetett bemenni, annak is csak az utasterébe. Kérdeztem miért. Aszonták hogy a látogatók mindent szétkúrnak, letörnek, oszt nincs nekik se energiájuk, se pénzük hetente javíttatni a cuccokat. Hát így. Gondolom azt a Trabantot ott Berlinben nem szedik miszlikbe hetente azért.
Ajánlom a zsámbéki légvédelmi múzeumot. Nagy rakéták alatt még nagyobb (lánctalpas) járművek.
Mióta lettél ilyen szociális Árpi?

Korábban csak a fröcsögés ment most meg már hirtelen a gyerekek ügyei is ilyen fontosak lettek számodra?

:DD
Szép gondolatok, és igazak is.

A vidéki búcsúkban is legjobban a játékfegyverek mennek. Ez van. Egészséges fiúgyermek fejlődésének része, hogy fegyvert akar és játszik vele.

Persze óvodákba nem lehet kereplős gépkarabélyt vásárolni a játékok közé, mert az olyan csúúúnya dolog. :)
Ugye nem voltál képes fiús apaként kihagyni a kecskeméti repülőnapot, mert "messze van"? Bp-ről két órás autóút, az ilyenkor Kecskemét környékén kezdődő dugót is beleszámítva. De van vonat+busz is, az sem több. Be lehet mászni a Mi-24-esbe meg a többi helikopterbe, és egy-két vadászgépbe is. Sorban is álltak ott a gyerekes szülők. (De nem volt hosszabb, mint zsúfoltabb napon egy pénztársor a Nyugatiban.) Felnőtt fejjel is élmény, persze felnőttként már nemcsak az égen hasító vadászgépek érdekesek, hanem pl. az is, amikor a kétmotoros, légcsavaros C-27-es szállítógép gömböcformáját meghazudtolva hurkokat és palástorsókat dobál.

Legközelebb ne hagyd ki. Gyerekesként számíts rá, hogy a gyerek egyes élettani műveleteihez a Toi-toi wc-k szokásos mocskossága miatt szülői asszisztencia lehet szükséges...

Zánkán, az egykori úttörőtábor mellett egyébként idén nyáron nyílt egy kisebb haditechnikai park úgy tucatnyi műtárggyal. (Tank, helikopter, vadászgép, ágyú, lérak). Balatoni nyaralással egybeköthető.
Hát, őszintén, egy bemászható tank még engem is érdekelne, harminc éves fejjel...

Ja, van még Gödöllőn a mezőgazdasági múzeum is, ott van IFA, meg traktor, amibe bele lehet mászni, (legalábbis tizenöt éve még volt, megvan még?), bár azok azért sokkal mérsékeltebben érdekesek, mint egy tank...
Egyébként Kecskemét pedig jó ebből a szempontból, mert a sivító repülők mellett lehet tankba mászni, sőt a katona bácsik segítenek is belógatni a kölköket. Nekem is ez az egy bajom vele, hogy messze van, illetve az, hogy ha már az ember kifizette a belépőt, ott akar maradni végig, egy 5-6-7 évesnek meg lehet, hogy előbb elfogy a lelkesedése, mint a repülőbuzi apjának, akit a huszadik áthúzás is jeges borzongással tölt el.
@Tóta W. Árpád: Az ágyú is érdekelné, ha lehetne kezdeni vele valamit!
Nyilván nem a '48-as vagy régebbi darabokra gondolok, bár magassági állítást azon is találni.
De hidd el, ha a légvédelmi, vagy az I-vh-s monstrumok tekergethetőek, állíthatóak lennének, akkor nyüzsögnének körülöttük!
Meddig tartana pl a belső udvaron készíteni egy első világháborús lövészárok-élményparkot (bocs, ha a képzavar sértő!)? Szerintem semeddig.
Ja, hogy Magyarország... akkor sokáig.
Zamárdiban van egy kurva jó hadi park, mi csak "tank kiállitásnak" nevezzük. Van tank ilyen, olyan, amolyan, PSZH, helikopter - talán MI24-es? - Kalasnyikov, lövegek, BMP miegymás. Be lehet fizetni emberi áron, aztán gyí, irány a mező valamelyik b*szott nagy gépen. Készítenek fényképet is. És lehet felmászni, tapogatni, bemászni stb.

És egyáltalán nem drága.
@Tóta W. Árpád:

Pécsen lesz most egy elég színvonalas katonai és hadtörténeti bemutató.
Ezenfelül ott lesz egy Tigris és Párduc replika is (többek között).
1. Nagyon helyes a fiad, Árpád.
2. Dísszemlét nézni jó, csinálni kb**tt szar. Annyira, hogy csak kőkemény parancsra csinálják meg. Ezért a dísszemle egyértelműen a diktatúrák sajátja. Ezért inkább ne legyen, mert tünet.
3. Ettől még igazad van. A tűzoltó, rendőr és honvédségi bemutatók, mászható objektumokkal óriási sikerek szoktak lenni.
Ezt ajánlom: Zsámbék fölött, 10 hektár, nyáron színház, alatta Romtemplom, Lámpa Múzeum, mellette Nyakas-hegy, nem messze Nyakas Pince, Raketa!
legvedelmi-muzeum.hu/index.php?l=hu&menu=muzeum
a magyar hadtörténelemnek speciel marginális eleme a harckocsi, inkább a lánctalp rosszabbik végén voltunk
csak egy spin-off gondolat:
alapvetően nem lenne rossz, ha egy gyerek rááll arra, hogy vasútmérnök legyen belőle, de nem lenne szívem olyan pályára küldeni-bíztatni, ahol csak frusztációk várnak rá, a tenni akarásának ellenálló vaskalapos régi gárda, pénzhiány, stb.
lehet máshol is hasznosítani egy ilyen diplomát?

amúgy engem anno tankokért meg harci eszközökért laktanyákban tartott nyílt napokra cipelt apám.
Pedig a Terror Házában frankó kis tank van, ott tocsog az olajban a bejárat után. :)
jó írás, respect
"Akkor fogok végleg csalódni ebben a kormányban, ha négy év múlva se mehetek a kisfiammal tankot nézni. "

utolsó szalmaszálként Slotában reménykedhetsz még
Árpi! Hosszú idő után az első értelmes poszt Tőled! Gratula, igazad van.
Az átkosban még volt egy T-34-es és egy MIG akárhányas a Hadtörténeti udvarán.
Sőt a dobtáras géppisztolyt (mely mint tudjuk a világháború sikerfegyvere volt)meg is lehetett fogni, tapogatni.
A Vasúttörténeti pedig valóban példaértékű.

De talán érdemes elgondolkozni azon is, hogy az elmúlt évek liberális antimilitarista politikájának össztüze esetleg ártott egy kicsit a katonáknak.
Ha mással nem is, de a pénzelvonással biztosan.

"A nemzet cselekvőképességét leginkább a fegyveres erők fejezik ki, így azoknak szükségük van a megnyilvánulás lehetőségére. És ez nem az én egyéni szocproblémám, ha még nem derült volna ki."

Ezt azért jó tőled olvasni.
Árpád, ez nagyon jó lett, köszönjük! :)

"Hadtörténeti: szar, Vasúttörténeti: királyság" - átfogalmaznám: Hadtörténeti - egynek elmegy, Vasúttörténeti - A LEGNAGYOBB KIRÁLYSÁG!!! Bár még nem voltam ott (munka híján korlátozottak a anyagi ráfordíthatóságaim), de látatlanban is a kedvenc "múzeumom". A link alapján Kecelre is igencsak elvágyódtam.
Már csak Ópusztaszeren kéne ezt bevezetni - lovas és mindenféle íjászat, jurtaépítés, stb.
Konnybe labadt a szemem a poszttol.
:-)))

Tank for the People!
@Tóta W. Árpád:

Árpi, vasárnapra tudok olyan programot, amit élveznétek a gyerkőccel, és nem is kell érte sokat utazni:

www.albatroszre.hu/
A Magyar Honvédségnek jelenleg nincs hadrendben egyetlen harckocsija és egyetlen "ágyúja" sem - tehát ilyet a gyerek még dísszemlén se láthat itthon...

A büdös komenyisták idejében egyébként a Hadtörténetiben igenis voltak harcjárművek, még repülő is, az udvaron, ahol most valami emlékmű van - az biztosan százszor közelebb hozza az Ifjúság szívéhez a Haza védelmét!:-)

Figyu: ha olyan múzeumot akarsz látni, amilyenre vágyol, akkor mennyél Drezdába!

És ha már a Bundesrepublikban kolbászolsz, akkor elmehetsz egész Wilhelmshavenig, ahol a Haditengerészet múzeumában nem átallanak még egy egész fregattot is kirakni! De pl. Londonyban is ki van kötve a Temzén egy II. vh.-s romboló és össze-vissza lehet járni!
Ha már nagyvas,tudom ajanlani a Zsámbéki Légvédelmi múzeumot.

Nem tank ugyan,bár van egy két pncélos,de lokátor,meg rakéta meg ágyú van bőven.

"volt tüzér" őrnagy meg mindenbe beenged,és szívesen magyaráz.

www.legvedelmimuzeum.hu/
Pintér művek tényleg nagy királyság, aki kicsit is militarista, az vigyen magával egy rongyot, hogy a csorgó nyálát legyen mivel feltörölnie.

Kecskeméti repülőnap pedig a HM legjobb PR akciója, ott minden gyerek katona szeretne lenni. Huszonéves fejjel is baromi jó érzés volt beülni egy tankba (bár kicsit furán néztek rám, hogy a sok gyerek között én is sorban álltam)
Ja, és akinek Szolnok nincs messze, annak a szolnoki www.repulomuzeum.hu kötelező :)
Tökéletesen igazad van. Sajnos a lehetőségek erősen korlátozottak. Persze van olyan magáncég ahol 80 ezer plusz ÁFÁ-ért lehet egy órát eltölteni a tankban. Mondjuk ennyiért vezetheted is.
A Közlekedési Múzeummal szemben igazságtalan vagy. A ferihegyi 2-es terminál mellett van egy szabadtéri múzeum amit egy magánalapítvány működtet. A Közlekedési Múzeum nekik adta át kiállításra az összes olyan repülőjét amit személyesen lehet "gyilkolni". www.repulogepemlekpark.hu alatt utána is nézhetsz. Ott bemehetsz a gépekbe, kimehetsz a szárnyra stb.
Kivételesen igazad van. A hadtörténeti elképesztően rosszul vezetett intézmény. Mit várjunk tőle, amikor az altábornagy igazgató arról magyarázott nagy hévvel a tv-ben, hogy a t-34-es elinditásához komoly előkészületek kellettek, mert kiszedték az akumulátort, igy vinni kellett, meg vezetékeket, meg farok tudja még mit.
Ebből látszik, hogy ő életében nem került közel a haditechnikához, mégis altáboragy lett. Ilyen tábornokoktól aztán hiába kérdeznéd meg az északi irányt, nem tudja kezelni a tájolót sem:)
Ezért is óvják a gyereket a vasaktól.

A másik kedvencem a bemutató. Alapálásban áll egy tökfej és sorolja, hogy a t-72-es, súlya negyvenezerhatszázötvenkilogramm, szélessége háromezerkétszázhuszonötmiliméter, hossza hatezerkilencszáznegyvenötmiliméter és baromi büszke, hogy fejből tudja.
Pedig elég lenne annyi, hogy ez a tank, az meg az önjáró löveg, tudjátok mi a különbség gyerekek? Elmondom.
Régen volt a Hadtörténetiben tank (T-34 talán), sőt, több repülőgép is,egészen addig, amíg az udvarát"fel nem tárták", és ott most b...ott izgalmas köveket lehet nézni.

Ajánlott múzeumok még a témában:
Ferihegyi Repülőgép Emlékpark
Budai Várban Telefónia múzeum (Úri u. 49)
Városligetben: Közlekedési Múzeum Repülés- és Űrhajózástörténeti kiállítása a PeCsa-ban.
A Hadtörténeti Múzeum mögött vannak az ágyúk, kb. 10 db, ágyúcső 20 db.
A lányaim is onnan lövik a várost...
Egyébként van egy jó traktoros kiállítás Ópusztaszeren is, megmászható cséplőgéppel, stb. A gyerekek nagyon élvezik, de ettől még nem sok gyerek lesz traktoros. Pedig arra is szükség van.
Vasutas gyerekre talán kevesebb, mert megszüntetik a vasutat.
A dísszemle viszont egész borzalmas felvetés. Se akkor, se most nem emiatt mennek katonának a fiatalok. Mert más dolog tankon ugrálni, és más tankban gyakorlatozni. Akkor kötelező volt, most meg pénzt lehet keresni vele Afganisztánban.
Hamar viktatura, legalabb az elonyeit elvezzuk, avagy kis ember nagy tankkal jar? :D
Inkább labdát a büdös kölyök kezébe!
Tudom ajánlani Zánkát, a volt Úttörőtábor egy részén T-72, MIG-21 meg más remek dolog lett kiállítva. Fel lehet és fel is kell mászni mindenre, a teherautókba be is lehet szagolni (jellegzetes illatuk van ezeknek a jószágoknak).

Aztán aki ennél többre vágyik annak irány Anglia! Kezdeni Bowingtonban kell ( www.tankmuseum.org/ ), életre szóló élmény, megéri! Össze lehet kötni a Haynes Autómúzeum meglátogatásával (még 2 óra autóval nyugatra: www.haynesmotormuseum.com ). Onnan 20 percre van Yeovilton ( www.fleetairarm.com/ ) De nincs messze Weston-Super-Mare sem. ( www.helicoptermuseum.co.uk/ )
El lehet vele tölteni ilyesmivel pár hetet...
Egesz vegig tankokrol irsz es a vegen meg kiteszel egy kepet egy 2S19 Msta mozgo tarackrol. Kapd ossze magad Worluk. Tankot tegyel ki.
"nehéz vasak "?
lásd Öntödemúzeum a Mechwart tér mellett :)
Kimaradt a vasúttörténetinél kisebb, de nem kevésbé interaktív és látványos dolog:a Repölőgép Emlékpark.
www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=1263

Természetesen ez is a puszta közepén és tajgai körülmények közt a pénzhiány miatt, de cserébe ülhetsz a pilótaszékben és nem sokkolóznak le.
Nem kimondottan politikáról szól a blog, és közel 5 óra alatt 4 azaz négy hozzászólás kerekedett ki.
Úgy látszik erre nem indulnak be fikázók.
javaslom az athéni dísszemlét minden év március 25-én,a görög függetlenség napján. ők meglehetősen komolyan veszik. nehézbúvártól apácafityulás nővéreken át a nagyvasakig. persze kicsit messze esik, belátom.
Árpád, ha tudnád milyen piszmogás egy teljes vértezetet az összefogdosás miatt keletkezett rozsdafoltoktól megszabadítani, akkor te se engednéd a közelébe az ártatlan gyerekmancsokat.

A tankjainkat meg tudtommal odaadtuk az irakiaknak, hadd játsszanak velük.
ez a moderalas teljesen kiakaszt.
A Hadtörténetiben is volt T-34 tank. Még gyermekként le vagyok rajta fényképezve, az udvaron állt. Meg német féllánctalpas motor is volt. Hova lettek?
Dunakeszi felső végén, valami benzinkút mögött láttam három hete egy vakódi T34-et.Nem volt körbekerítve, szerintem nyilvános..:)
Augusztus 20-án a tisztavatáson áthúz egy-két harci gép, meg egy tank és pár BTR is ki van rakva mászókának, ez már olyasmi amit várnál.
Sziasztok.

Az elso sorok olvasasakor, rogton ez jutott eszembe:

Prosectura - Kell egy tank:
www.youtube.com/watch?v=eZlPnuByrCk

Tovabbi szep napot mindenkinek.
Ha valaki testközelből akar haditechnikát, akkor Bodajkon kell keresnie. (Székesfehérvártól néhány km északra) Egy megszállott helyi ember hobbija a II. vh fegyvereinek, ereklyéinek felkutatása. Magángyűjtemény, de olyan mennyiségű fegyver van ott felhalmozva, ami egy múzeumnak is irigylésre méltó lenne.
Néhány hete voltam nála, mert fogad látogatókat, ingyen, jófejségből, és olyan részletes idegenvezetést kapsz, évszámokkal, dátumokkal, hogy eláll a szavad.
Az udvarban egy tökéletes állapotú, működőképes PSZH, egy mobil betonbunker, és egy 4 tonnás tüzérségi tarack. A kézifegyver-arzenál az összes itt harcoló hadsereg pisztolyaitól a géppuskákig terjed, de akad helikopterre szerelhetó géppuska is.
A Hír tv egyszer csinált vele interjút, a video fent van a hír tv honlapján. Érdemes látni
Tavasszal hallottam róla, hogy az ócsai lőtérhez tartozó laktanyában szabadtéri bemutatót nyit a Hadtörténeti Intézet. Amikor láttam, már sok vas ott volt a Bólyairól kimenekített eszközök közül, és várták a többit is. Remélem nem akadt el a terv a kormányváltás viharában. Szomorú, de cseppet sem meglepett lennék, ha a kohóban landolna végül az egész gyűjtemény. (tudom, hogy sok elhivatott ember küzd azért, hogy ne így legyen)
Kecel mindent elmond az országról. Magyarországon kívül még senkinek sem sikerült pusztában haditechnikai gyűjteményt létesíteni... Ajánlani a Nagybajomi gyűjteményt tudom, igaz kicsi , de kívülről belülről meg lehet mindent nézni, ha pedig közelebbi kell akkor a Bécsi hadtörténeti a megoldás, vagy Besztercebányai múzeum, mivel mind a kettő gyorsabban megközelíthető , mint Keceli hatitechnikai sírkert.
@Tóta W. Árpád:

Bevallom, egy fasza tankszimulátorral én is ellennék pár órán át, pedig jó harminc éve nem vagyok már gyerek :-)
jó kis tatabányai gyereknapok, a nyolcvanas években....
2-3 tank, uaz, tűzoltó autók, mentő, helikopter... aztán lehetett kúszni mászni mindenen, dudálni, szirénázni..
és ott volt a katona/rendőr/tűzoltó bácsi, aki vigyázott arra, hogy a gyerkőc ha megcsúszik/botlik, ne csapja szét az orcáját a tankon....
itt akár vezethetsz is tankot:

www.tank.hu/
hahó! előzetes moderáció! wake up!
Szóval ami nem Pesten van, az nem is jó... Az ország lakosságának nagy része "vidéken" él, ezt vedd figyelembe. Nekik meg nyilván az lenne a szívás, ha fel kellene utazni. Én pl. pont kecskeméti vagyok, és nem örülnék neki, ha helyben semmi nem lenne.
A hadtörténetiben dolgozik most egy alezredes. Ő újoncként nálam kezdett. A lőteret raktuk rendbe, neki kellett lefesteni húsz centis sárga, fekete szakaszokkal az egyik korlátot. Sokáig piszmogott, ezért megnéztem. Kiderült, hogy az "u" vas belsejét is igy festette, az meg elég macerás volt:))
Évekkel később egy gyakorlótér erdei útzárópontján találkoztam vele. Pár katonával biztositották a gyakorlat helyszinét, borostásan, éhesen. Mondja, hogy melyik alakulattól van. Ba@dmed, azok már két napja hazamentek. Ott felejtették, ez sokszor előfordult forgalomszabályozókkal, de mindnek volt annyi esze, hogy az utolsó autót megállitotta és elment velük az állomásra. Csak ez a szerencsétlen halt volna ott éhen.

Na, most meg a hadtörténetiben dolgozik, nyilván irtózva minden nem papir alapú anyagtól.
Régesrégen, egy messzi-messzi galaxisban...

Szóval én még emlékszem, amikor a Hadtörténeti udvarán tankok és repülők is voltak, csak aztán valami miatt (pénzhiány/szemléletváltás/egyéb) elkerültek onnan a "nagyvasak"...
Emlékszem, hogy pestiként mekkora élmény volt kölyökkoromban, amikor lementünk egy vidéki városba, és a panelházak között nem csak játszóterek voltak, hanem egy MiG-17 meg egy T-34/85, amire szabadon fel lehetett mászni (be nem, de akkoris…).
A Hadtörténetiben utoljára egy 48-49-es puska replikát adtak a kezembe, pár éve, időszaki kiállításon, és a teremőr bácsi nagyon lelkesen magyarázott róla.
Úttörő- és Gyermekvasút és rajta dízelmozdony vezetés már rég pipálva, meg is volt a büszkeség, amiért kellő magasságból figyelhettük a ’mezei úttörő’ osztálykiránduló csoportokat :)
A gyermeki leleményt pedig tényleg nem lehet lebecsülni, máig emlékszem, hogy egyetlen, ösztönös mozdulattal hogyan sikerült a BMP kűzdőterének egyik periszkópját kioldani, és a térdemre ejtetnie egy kölyöknek :)
Tény, hogy élmény volt, amikor az általános iskolába jöttek az MHSZ-esek, és lehetett légpuskával célbalőni.
Manapság legfeljebb egyes vasútállomások és egykor kiemeltnek számított objektumok melletti vasbeton géppuskaállások maradtak, meg a várak, de az utóbbi megint másik kategória. (Jelzem nem rémlik, hogy az IWM-ben lehetne tapizni a V2-őt, vagy Monty tankját, igaz, nem is próbáltam, de pl Portsmouthban senki nem szól a gyerkőcre, ha az HMS Warrior kormánylapátját akarja simogatni).
Tankparkot Pestre is!
Ha Németországban jártok, ne hagyjátok ki:
www.technik-museum.de/
Nem drágább egy sima magyar vándor-divat-proli-kiállításnál (pl Titanic, versenyautók, stb), viszont összehasonlíthatatlanul többet ad, kb kétnapos program mindkettő. Hozzányúlni ér :)
Tank például soha nem is volt ott, ami elég perverz dolog egy hadtörténeti múzeumtól, .....

....az én gyerekkoromban még volt egy
Nimród www.freeweb.hu/gamma21/
az udvaron.

A bemászható tank -hát ez teccik.
Mint ex Uttorovasutas, konny csordult a szemembe.

Jo hely volt az, de ne hidd Arpi, hogy azt anno nem kezdtek el szetkurni. Az egesz akkor kezdodott, amikor Gyermekvasut lett belole. A valtast is megertem, es inkabb rosszabb lett. Kisocsem kesobb lett Gyermekvasutas, akkor mar sajnos nem a "Mint a mukus fenn a fan" vagy a "Rontasa tort rank a dulo viharnak" hozzaallas jellemzte sem a vezetest, sem az ott szolgalo gyerekeket.
@Tóta W. Árpád: jap, a londoni handtörténeti múzeumban szinte minden tankfélét meg lehet tapogatni, a felébe meg bele is lehet mászni.

tele is van kisgyerekes anyukákkal :)
Ezt is megértem, nem hiszem el...tökéletesen egyetértünk! :-)
csókollak drágám
Két kisfiú anykája
20 evvel ezelott, honvedsegi nap kereteben hozzank hazhoz jottek tankokkal, teherautokkal az altalanos iskolahoz. Lazan lehetett nezegetni, belemaszni, szagolgatni, piszkalgatni, piszok jo volt :)
W,
Ide érdemes elsétálni (nincs messze), mert tank is van egy rakás, amire a gyerek felmászhat, meg egy csomó magyar vonatkozású dolog is.
www.hgm.or.at/
Nagycenken a múzeumvasutat lehet vezetni. Szinte hallani, ahogy ujjong a bennünk lakó gyerek! :)
Szervusz, nagyon tetszett, de felfedezni véltem egy apró hibát:
"Itt a mágnesmiskákról van szó, a nagyvasra éhes gyerekekről."
Nem hiányzik egy "nem"? "...nem a nagyvasra éhes gyerekekről."
szerintem.
A kommentet nem muszáj megjelentetni
köszönöm
Nálunk Somogyban, Nagybajom határában van egy háborús emlékmű, mellette a placcon két ruszki világháborús páncéltörő ágyú, kiváló állapotban. A kerekek alja le van betonozva, hogy ne lehessen eltolni, meg a mechanikát gondolom megbuherálták, mert nem csattog, de egyébként azt csinálsz velük amit akarsz. És szabadtéren vannak, mégse rohadtak szét, néha újrafestik őket.

Volt régebben kültéri hadtörténeti múzeum is, mert nagy harcok voltak errefelé, mikor ideért a front. Ott se szóltak semmiért. Emlékszem sokszor kérték az illetékeseket, így a végén leszedték a zárat a T34 tetejéről, és be lehetett mászni. A légvédelmi lövegek "működtek" is, faszán tekergettük, mikor ment fent az utasszállító. Akkor és ott lettem tankbuzi. Ilyen kéne sok.
Hát igen, nem szabad kihagyni az 56-os emlékünnepeket se, ha az ember tankra vágyik. A felvonulási téren fel is lehetett rá mászni.

Egyébként meg nekem a szentpétervári Tüzérségi Múzeum a non plus ultra ebben a témában.

Google maps: "Rossiya, Sankt-Peterburg, gorod Sankt-Peterburg, Muzey artillerii"

A patkó alakú épület az erőddel szemben.

Ha megnézitek az udvarát, már ott több a vas, mint az egész magyar seregben. És az épület is tele van mindennel, a makettől kezdve a csatákat ábrázoló óriási festményeken át a .. a... szóval minden van és szinte minden vasra fel lehet mászni...

A gyerek nagyon élvezte. Amikor annyi idős voltam én is nagyon élveztem. (Sőt, ennyi idősen is...) De egy egész napot rá kell szánni.

Ami meg a cikk üzenetét illeti, szerintem a Jobbik is így gondolja. Időben kell elkezdeni a honvédelemhez szükséges elkötelezettség kialakítását. Szebb Jövőt, Árpi! ;)
Király sirály meglátások, gyakorló apukaként ittam a szavaidat. Annyit fűznék hozzá, hogy a kislányom a babák mellett vonatőrült, és a többi vas is érdekli.
Zánka a megoldás, ott ki van téve pár tank, rakéta, helikopter. Bele is lehet mászni.
Ha pedig messze van, akkor lehet sírni, hogy milyen szar az élet a nagykörúton belül.
Tényleg Árpi, ha a távolság neked ekkora gond, akkor vegyél egy tankot baszki, és rakd ki a kertbe mászóka helyett. Akkor közel lesz.
Szerintem az a gond, hogy a Várhegy mészkőből van, tele van barlangokkal, hetente beszakad valahol az úttest és jééé, ott is üreg volt alatta. Valószínűleg emiatt a gyenge talaj miatt nem tesznek le oda egy kisebb, ötventonnás tankot. (Szállóige a Zrínyin: "A tankban NINCS 25 kilónál könnyebb alkatrész!")
Kedves Árpád!

Régen úgy 30 éve, volt tank, harckocsi, meg pár repülő is. A belső udvaron volt kiállítva, néha még be is lehetett ülni.
Úgy emlékszem sokkal több helyiséget lehetett megnézni mint most.
Látogatóból is több volt!Emlékszem néha kint a sétányon állt a sor vége, pedig nem volt kötelező oda járni.
A teremőrök persze azóta sem változtak.
A szerzőnek igaza van, és még jó is a cikk.

Mo. az I.VH. után kipottyant a haditechnikai fejlődés fősodrából, és azóta nem is tudott visszakapaszkodni.
A szocializmóban erős volt a hadi elektronika gyártás, de ez a rendszerváltással, illetve az IT robbanással megszűnt. S a jó vasakkal szerintem, nem csak a múzeum, de hadsereg is hadilábon áll.
Akkor jelenleg tényleg nincs más: Kecskemétre kell menni (2-3 évente), ott bele is lehet mászni a járművekbe, meg tekergeti a bizgentyűket, és a jelentések szerint eddig még nem sok harckocsi roppant össze a Mickey Mouse-sapkás siserad alatt.
A hiányolt eszközök a Hadtörténeti Múzeum keceli telepén találhatók... csak mielőtt az apuka beállít a várba reklamélni, érdemes a múzeum weblapját is tanulmányozni egy kicsit: "A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Keceli Hadi­technikai Parkja a Pintér Művek területén Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye." www.militaria.hu/hun/rlglap.php?rlgazon=17
Régen Tiszakécskén volt tank, repülő(Mig-17 talán), meg ágyú. Az összes kölyköt kint ette a fene a játszótéren.
Aztán a gyermeki lélek védelmére hivatkozva elvittek mindent és lett szép, fából készült játszótér. A fene se jár azóta oda, csak a kocabagós tinik.
Még gimnazista koromban jártam a Hadtörténetiben ahol egy helyben dolgozó történésszel beszélgettünk lovagkori fegyverekről. Mementóul megmutatott egy 17. sz.-i szablyát, a pengéjét valaki 50-60 éve összefogdosta, annak rendje és módja szerint az ujjlenyomatok mentén vidám rozsdafoltok jelentek meg rajta. Persze le tudják kezelni, hogy ne legyen gond, de ha a nap 24 órájában taperolják a kiállítási darabokat, akkor nem jósolok nagy jövőt a gyűjteménynek.
Rengeteg szép emléket idézett fel bennem a poszt, és elgondolkodtam, hol lehet kifejezetten tankot látni... Izé, ha másnem március 15.-n a körúton.

Tény ha valaki veszi a fáradtságot akkor kecskeméten évente egyszer megnézheti a teljes magyar honvédségi arzenált.

Repülőket még lehet nézni ferihegyen ott van egy múzeum park is, úgy tudom teljesen be lehet járni a gépeket.

Egyébként a hadtörténeti múzeumnak van egy fegyvertára, ahol aztán minden van mi férfiembernek tetszhet(a világ legkisebb pisztolya, vietnami amerikai fegyverek, Bem József tiszti kardja) százszámra vannak ott relikviák minden féle fegyverből. Ha bejutsz, ott lehet tapizni is. Csak bejutni szinte lehetetlen, nekem is elképesztő szerencsém volt.

Ha valaki áldozni is kész a háborús eszközök megtekintéséért annak az egyesült királyságot ajánlanám (Imperial War Musem, Naval Museum, Duxford)
Duxford a repülőbuziknak mint én igazi mekka. Kiállított SR-71, bejárható Concorde, és egy sima hétköznap egyszerűen csak felszállt egy II. vh.-s Spitfire, majd egy koreai háborús f86 Sabre.
Na de tankot itthon hol lehet látni?
Helyzetjelentes Angliabol:

- a D dayre emlekezve a magankezben levo tankokat, jeepeket, legvedelmi agyukat stb. gyujtok osszejottek itt-ott.
A sracok beulhettek amibe akartak, II. Vh-s szallito jarmuvekkel kivittek minket egy mezore, ahol tank gyakorlo palya volt, gyujto apukak ott lokdostek egymast a tonnas vasakkal.
Termeszetesen nehany Afganisztanbol visszajott cucc is volt: igy konnyu onkenteseket toborozni.

- vonatok:
elinnen.blog.hu/2010/01/14/embertanfolyam_nosztalgia_vonatozas
A Kecskeméti repülőnappal az a baj, hogy ennyit tud ma kipréselni magából a honvédség. Meghívja még pár ország repülőseit, oszt két napot repdesnek. Kecskeméten. Ennyi.

Na most ehhez képest mennyivel faszább lenne 20-án a Dunába ugráló ejtőernyősök, BTR-ek, flottilla és persze repülők.

De, mint ahogy magyar honvédség lassan kizárólag arra van, hogy külföldi missziókba, amúgy röhejes mennyiségű katonát kiállítson effektíve nem harci feladatra, úgy ezekhez sincsen már meg a technika. Kár érte.
Amikor en ekkora voltam az olyanok mint ami elott a gyermek all, meg menetrendszeruen kozlekedtek. Nem vagyok fiatal na. De az a kep zsenialis. Szinte latom magam alott a csillogo szemet, ahogy vegig nezi a gyermekkent felfoghatatlan meretu darabot.
Aztan mikor kicsit nagyobb voltam volt szerencsem a kozeleben lakni a Lang Gepgyar elfekvojehez ahol rengeteg ilyen vart a szetvagasra. Meg egy pancel mozdony is volt ott. Nem volt kerdes, hogy iskola utan hol rosszalkodjunk. Es mind ez a XIII. keruletben!
Itt, a pesti katonai főiskolán voltak kiállítva tankok, kislányként nagyon élveztem belemászni mindegyikbe, szívtam magamba a paramétereket :) Pont mostanában jutott eszembe, hogy mára biztos elvitték onnan őket...

Köszönöm, hogy elnosztalgiázhattam egy percet, Árpád!
Árpádom, a Hadtörténeti Múzeumban igenis _voltak_ tankok, sőt, repülőgépek is. Gyerekként a múzeum belső udvarán taperolhattam először T-34-est és MiG-15-öst. Aztán olyan '85 környékén száműzték onnan őket, állítólag egy részük éppen Kecelre került.

Díszszemlével kapcsolatban egyet kell értenem veled, csak ahhoz működőképes harceszközök kellenének, mert így legfeljebb olyan Top Secret-esen lehetne megoldani a dolgot:
www.youtube.com/watch?v=9Ca8CySdops
Azt hiszem, itt is van valami magángyűjtemény, de sajna csak romok. Ha jól láttam, régebben egy Sherman is kint állt a 2-es mellett: maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=V%C3%A1c&ie=UTF8&hq=&hnear=V%C3%A1c,+Magyarorsz%C3%A1g&ll=47.804609,19.099367&spn=0.001438,0.004117&t=h&z=19

Most meg ezt találtam, azt a pár magyar tankot már igazán nem lenne gáz előkeríteni. Csányi úr és társai?
www.tanksinworldwar2.com/hungary.php
Kedves Tóta W.
Az hogy egy fiúgyerek beülhet egy tankba azt nem találom olyan fontosnak, de amivel kezdte a mondatát az nem biztos, hogy igaz.
Idézem: "Kinek fiúgyermeke van, és nem eleve transzvesztitának neveli"
Nos transzvesztitának nem nevelnek gyermeket. Egy gyerek nemisége serdülőkorban alakul ki. Amennyiben ekkor a saját neme kezdi érdekelni akkor homoszexualitásról vagy leszbikusságról beszélünk. Tanszvesztiták a homoszexuális beálítottságú fiúkból lesznek, amikor külső jegyekben is megnyílvánitják hovatartozásukat. Ezek női jegyekben nyilvánulnak meg, mellet plasztikáztatna ill. növesztenek hormonkészítményekkel, nők módjára sminkelik magukat, stb.
Amennyiben rosszul tudom úgy javítson ki.
Köszi a cikket! Az elmúlt egy hét legjobb cikke, kár volt íly távol elrejteni a főoldaltól, jobban érdekelné az embereket mint 220-as svájci frank. A lányomat én is a Vasúttörténetibe viszem, nem olyan proc mint az Állatkert.
Teljesen egyetértek. A hadtörténetiben múltkor lecseszték a fiaimat, mert hozzá mertek érni egy világháborús torpedóhoz. Az egy egy tonnás rozsdamentes acélszivar. Biztos elkopik. Volt a hadtörténetinek tankja, meg ágyúja, meg rakétavetője az Üllői úton, az ex katonai főiskolán, de azokat elvitték onnan, az épületeket meg eltúrták az ősszel.
Kedves TótaW! A Hadtörténeti Múzeumról csodás gyerekkori emlékem, ahogy a belső udvarán kiállított harckocsikon mászkálok, ahogy a szintén kiállított MiG-valahányas pilótafülkéjében ülök és kapcsolgatom a gombokat, tekerentyűket. Ez a 80-as évek elején volt, utána szép lassan eltűntek a harcjárművek az udvarról, és maradtak a bástyákon lévő 1848-as ágyúk - kár értük, tényleg nagyszerű, élményszámba menő program volt a gyerekeknek.
"Azok a gyerekek, akikről száz év múlva páncélosezredet neveznének el, nem jutnak tankhoz. Mert nincs egy rendes múzeum, és mert nincs díszszemle."

És nincs páncélosezred sem, ha jól láttam.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Hungarian_Armed_Forces.png
Tóta úr, kicsit off, de hol van a trabantban kesztyűtartó (17 éve nem ültem ilyen alkalmatosságban, de csak egy kapaszkodóra emlékszem :)

Aki szeretne jó közlekedési múzeumot, az menjen Londonba, ott fel lehet szálni, lehet tekergetni, van szimulátor a különböző korok járműveihez, stb.

A pesti közlekedési múzeumban egyszer rászólt a teremőr az akkor 4 éves fiamra, hogy ne nyúlkáljon a mozdonyhoz. Nagyon hangosan röhögtem, de csak kínomban.
Árpád, ha neked Kecskemét vagy Kecel a távolság miatt probléma, akkor gyík vagy, mondd meg a fiadnak, hogy rúgjon bokán.
meddig tart oda eljutni? Max két óra?
Zánkán, a "gyermeküdülő centrum"-ban csináltak egy hadiparkot. Igaz kevés tétellel, de abban van két heli, meg tank, meg valami mig (talán 21?), meg egy légvédelmi izé meg ilyenek. Hogy mászni lehet-e, azt nem tudom.
"Akkor fogok végleg csalódni ebben a kormányban, ha négy év múlva se mehetek a kisfiammal tankot nézni. Mert akkor nem nyertünk semmit az egészen."
Mi van? Én azt hittem, hogy a (ház)mester akkor fog csalódni, ha a kormány tényleg betartja még pár ígéretet...
Tankot 2006-ban is lehetett nézni, a bácsika bele is mászott, lett is beszarás meg terrorizmusveszély.
Régen amúgy szerte az országban voltak kiselejtezett T-34-esek, T-55-ösök szétszórva, bemászhatóan. Először még mozgatható volt a löveg meg a torony, csak a lánctalp volt lehegesztve, aztán elkezdtek fogyni belőlük az alkatrészek. A testi szükségletek kielégítése terén eleinte csak dugásra, pontosabban szexuális (harci) játékokra használta a felnövekvő ifjúság, aztán valaki nem bírt kimászni sörözés után és belehugyozott, a példa meg ragadós volt. Aztán megjelent az első barna kupac, majd a második, és megíródott az első panasz a tanácselnöknek/párttitkárnak (írástudók is akartak benne dugni), aminek következtében kiküldték Jenő bácsit, aki lehegesztette a nyílászárót. "Így múlik el a világ dicsősége..."
Szerintem kellene egy laktanya-múzeum is, igazi főtőrzsőrmesterekkel (pld Balogh "pipere" Imre), levélszedéssel, menetgyakorlattal meg heti egyszeri melegvízzel, háromhavonta hazamenetellel. Azt csipáznák a kiscsókák...
Még gyerekként voltam a HM-ben, és emlékszem, engem is zavartak a vitrin mögötti cuccok (pedig az a rendszerváltás előtt volt).
Vígaszt csak a vár oldalában, valahol lentebb kiállított ágyúk, köztük légvédelmi is jelentettek, de eltűntek. Ja, és le voltak szegecselve/festve, nehogy eltekergessék őket. Amikor legutóbb jártam ott (sok éve), csak egy közepes öntöttvas mozsárágyú maradt, azt is benőtte a gaz. ((Lehet, hogy azt nem tudták ellopni?))
Tényleg van még ágyú? Hol?
Tegnap délutáni tapasztalatom alapján Soroksárról lehet, hogy hamarabb oda lehet érni Kecskemétre, mint Békásmegyerre. Szóval nem aggódnék a repülőnap vagy a pußtai harckocsikiállítás miatt.

A többi gondolattal viszont egyetértek. Szerintem nem lenne baj, ha a lurkó működő cuccoka is látna. Mondjuk a tankkal nem kell lőni, de ne csak október 23-án illegálisan lásson már az ember mozogni egy ilyet!

Keskeny nyomtávú vasutat azonban nagyrészt az első világháború előtt csináltak. Én nem mondom, hogy a kommunisták egy métert sem építettek, de a vonalak nagy részét már készen kapták. Ez persze a lényegen nem változtat.
1. Látom valaki már beírta Zamárdit, mi is voltunk ott a nyáron (?) jó pofa annyi hibája van hogy mászni már nem lehet rájuk (kopnak?) és nincs feliratozva, hogy mim mi. DE tetszett lány és fiú gyereknek egyaránt. Lánctalpasoztunk is egy kört, a gép tetején, az is érdekes volt. Ja és 1 db T-55-be azért bel lehetett mászni! Félórát kellett várni gyerekre, felnőttre egyaránt! Szóval érdemes megnézni.
2. Anno a Bólyai Főiskolán, az Üllői úton volt egy icipici hadtörténeti kiállítás, volt vitrin és volt jó pár vas is. Mi is megmásztunk egy Mi-24-est is jó pár másik vas mellett! Sajna mindenki láthatja, hogy mi lett a helyen! RIP
Ez az anyag elvileg még megvan, de nem tudom, hogy lehet-e látogatni!
3. Ha jól emlékszem Kőbányán a Mázsa téren is volt egy Mig kiállítva, de aztán az is szépen eltűnt! :(
én gyermekként imádtam a mi kis gagyi közelkedési mjúzeumunkat is pld, de csak addig míg egy szerencsés nap ellátogattunk ide édsapámmal:

www.deutsches-museum.de/

átértékelődött a mjúzeum fogalma.

amik itthon vanank, azok ilyen kiállításocskák kb. :(

egyébként hadipari kiállítást is néznék egyszer ilyen mértékben...
www.technik-museum.de/
itt van eredeti párduc amit lehet vezetni 2€

Saumurban (FR.) meg Sinsheimben mindenütt vannak nyiltnapok meg használják a technikát rendesen
Gzermekkoromban emlékeim syerint volt a Hadtörténetinek udvara , és ott volt tank meg vadászrepülő is. Belemászni már nem tudom, hogy lehetett e (inkább a gyereket féltették a kiálló vasaktól), de rájuk mászni és belenézni biztos. A nemrég lebontott Űllői úti katonai akadémiának is volt egy elkerített része, ahol különféle harci járművek és rakétavetők voltak kiállitva, azzal vajon mi lett, elöltöztették, vagy eladták kilóra?
A kérdés leginkább az, hogy hová lett a tank a Hadtörténetiből. Én gyerekkoromban többször is voltam a Várban és a múzeum udvarán ott volt a T-34-es, bele is mehettünk, forgathattuk (ha bírtuk) a felépítményét, mozgathattuk a csövét, stb.

Mikor tűnt el onnan? Ja, és azt hittem 2006. október 23-án, hogy ez a tank szambázott a Deák téren. Nem a Hadtörténetiből vitték oda?
Azért majálisokon, rendőrnapokon, honvédségi rendezvényeken szokott lenni ilyen lehetőség Pesten is (mármint tankba mászás, gépfegyver-fogdosás). Én már jártam ilyenen többször is a gyerkőcökkel a Városligetben meg Kőbányán. Élvezték.
Azért ez a poszt komolyan összezavarhatja az illetékesek fejét (már ha olvassák, ugye). Mert frusztráló lehet ennyire nyilvánvaló összefüggésekkel szembesülni, (lásd látogató-rajongó-szakember életút) miközben szarnak az egészre.
Viszont azon gondolkodtam, hogy biztos, hogy nem volt ott tank? Mert régen az udvarra ki volt csapva pár dolog (légpárnás jármű, teherautók, talán PSzH, ilyenek). Pontosan nem tudom mik, mert amikor én ezeket láttam, úgy 5-6 éves lehettem, az pedig több, mint harminc évvel ezelőtt volt. Jut eszembe, vadászgépek is voltak, asszem MIG-ek.
Még valami. Ha valaki lemegy Kecelre, ne hagyja ki a kiskőrösi útkaparó múzeumot (Közúti Szakgyűjteménynek hívják). Zseniális cuccok vannak ott is, felettébb tanulságos.
Nah, mi van nem lehet kommentálni, diktatúra van vagy mi a fax ??? a reggeli kommentem, hova lett kedves TWA/blog.hu ??
Árpi, a kissrác a vonatkerék alatt (hú de morbid) saját gyártmány? Ennivaló példány! Ilyen korodban még biztos Te is az voltál :-).
fura nézni FB-n, ahogy amúgy széljobb cimbijeim, kik -khm- nem igazán kedvelnek, most téged lájkolnak sorban :)))
Csak a "díszszemle" szónál émelyegtem kissé. Ha Te is lehettél volna a Néphadsereg sorállományú katonája, tán neked is kevésbé jól csengenének ezek a szavak. Ja, és a tankokat is leszarom azóta...
Menjél el Zamárdiba ha kicsit jobb lesz az idő. Csobbanj a Balatonban, majd nézd meg a Szántód felé vezető úton (nem a 7-esen, hanem az üdülőtelep felé) a haditechnikai kiállítást. Lehet BTR-en meg tankon utazni, fektetnek hidat. Most már vadászgépek is vannak.
Persze nem tudom, hogy szeptemberben nyitva van-e még.
a Vasúttörténeti Park királyságnak tűnik, ez az írás meg már az.

egy kérdésem van: 163 centi magas felnőttek is ráülhetnek a kisvasútra a parkban? :) én nőből vagyok, de mindenképpen érdekel a dolog, mégha a kis lurkók hülyének is néznének:D
a nyáron a Balaton északi partján voltam és ott két helyen is találkoztam haditechnikával. a zánkai ifjúsági tábor bejáratánál van egy haditechnikai park, ahol sajnos nem emlékszem tankokra, de elég sok technika van (hídvető, helikopter, teherautók).
a másik Füred éd Tihany között, majdnem a hajógyárral szemben. ott van harckocsi, bmp, kraz, maz. mindbe be lehet ülni, senki nem izgúl, ha a gyerek fogdossa, tapogatja a dolgokat, esetleg megnyomja a légkürtöt, nincs gond. azt hiszem 1.000.-/fő-ért lehet utazni egy kört a bmp tetején, 7.000.-ért pedig vezetheted a krazt és a mazt is két kört.
Állati jó a komáromi erőd.
Van néhány vas is, de nem ez a lényeg, frankón el lehet tévedni a földalatti erődben. Zseblámpát vigyetek!
Szerintem mi nem vittük a fiúnkat Hadtörténetibe - én nem voltam legalábbis - de otthon naponta harcolt barátaival a titkos helyeiken eleget :-DD. A Vasúttörténetit csak a május 9-is koncerten ismertem meg de tényleg nagyon jópofa - bár akkor nem a mozdonyra mászás miatt mentünk ugye. A kutyánk is nagy MÁV-barát, mindig odahúzza a férjem a Nyugatiba, már szalutálnak neki a vasutasok, ha látják inspiciálni. Akit a mozdony füstje megcsapott...

Ám pl. ha az Albertinában vagyok - vagyonokban se kifejezhető impresszionistákat nézegetni pl. -, nincs sárga sáv, hogy azon belül nem léphetek közel a képhez, nincs beléptető kapu, nincs semmi szigor (fényképzeni nem lehet), csak kedves fiatal teremőrök néha elsuhanva. Kórincál a nép önfeledten; nincs sötét, mint volt a Van Gogh-on Pesten, pedig kint is láttunk egy méretes Van Gogh-mustrát - mindenki mehet, merre lát. Louvre-ban szintén. Jó, nem lehet tapizni a képeket persze, a sokszor támadott Mona Liza bazi vastag üvegben, a milopi Vénusz kordonnal - de az érthető. Amúgy semmi porosz elvágólagosság. Sőt hoznak kis manókat - Árpi fia korúakat is, leültetik szépen a csoportot a földre és elő a plajbászt, rajzolnak a képekről ami eszükbe jut, fiatal tanítónéni, óvónéni magyaráz lelkesen mindenről. Csivitelnek is közben de szoanyírtan viselkednek, nagyon édesek. Lehet így is. Jó, ők se fogdostak ott semmit, de ugye itt képek, szobrok vannak.

Amíg Orbán nem integet és tiszteleg az emelvényen a Felvonulási téren, vidd ki a fiad a július 14-i díszszemlére Párizsba, amit olyan szépen elmagyarázott - kösz még egyszer! - nekem paszternák. Még a főpróbája - mi azt láttuk - is nagyon klassz. :-))
Na tessék, megint a rothadó nyugattól ájulok itt, mint a mosópornál!
Nyáron Balatonfüred után nem sokkal - de még Tihany előtt - volt lehetőség 1000 pénzért utazni, ~20000 pénzért vezetni is harckocsit. Lövegtornyot lekapták már róla, ülőhelyek voltak helyette. Gyereknek bazi hangos volt, talán fel sem fogták igazán, de nekem tetszett. :)
@spinat: Kecel azért tényleg elég messze van. A repülőnapot, beismerem, kihagytam, de arra azért jó okom volt. mármint hogy a gyerek 3 éves, a repülőnap pedig iszonyú hangos, féltem, hogy összekakilja magát. Jövőre már asszem bevállaljuk.

Zsámbékról tudok, az fel van írva (bár az légvédelmi).

@streetsta: lehet, hogy én tévedek, utoljára ezelőtt gimnazistaként voltam ott (90-valamennyiben), és akkor nem volt ott tank. nem találtam forrást erről.

valaki írta, hogy meg lehet fogni puskákat. igen, húszcentis kábellel vannak az asztalhoz rögzítve. szánalom az a hely. a gyerek egyedül a torpedóra emlékszik, azt meg lehetett fogni, de biztos csak mert még nem készült el a nyolcméteres akvárium hozzá.
Schwimmwagen, igen, sorry. Ott van a féllánctalpas motor (Kettenkrad?) is, szintén hands off.
Mr.Worluk kirívóan higgadt és ottlevő poszt. grt.

@én67: zánkánál van egy darab t-72, a hajógyárral szemben meg lehet tankot vezetni.
@bbenoe: "Ezért a dísszemle egyértelműen a diktatúrák sajátja."

a nyitó kép a francia díszszemléből van. (az utolsó meg az orosz.)
Hortobágyon a híd felé is ki van rakva egy T34-es.(Asszem az) Egy Mig-19-es ácsorog Kisapostagon a hatos mellett, de létra kell ha bele akarsz ülni, mert állványon van.

Dunaújvárosban egyébként BTR-t lehet kapni kilóra, plusz Raj-gazt és Uaztot is.

Egyébként pedig mostanában a gerilla harcmodor a nyerő. Baszhatja a Nato a tankjait, semmire sem ment vele az Afgánoknál. Amíg van ellenséges tank addig oké, de utána?

Úgyhogy paintball, airsoft és bújócska kell a jövő harcosainak.
@klacus: az is igaz, amit már írt valaki, hogy Magyarországnak harckocsizók tömeges kiképzésére azért nem lesz szüksége, de hát ez nem is így működik. aki mondjuk egy krimi hatására gondolkodik el a rendőri pályán, az is rájön előbb-utóbb, hogy a valóság kicsit kisszerűbb, de attól még orientálódik.
@Ven farkas: Tényleg, ez nekem is rémlik! Nem az került át a (t)error házába?
Voltam a szentendrei BKV-múzeumban, az tetszett is. Hiába vagyok 28, a lány, akivel mentem, meg 25, hát belőlünk is előjött a gyerek, mindenhova fel kellett másznunk, meg hajtányt hajtanunk stb.

Viszont bakker, milyen szülők vannak, vagy hogy nevelik a gyerekeket, én nem tudom: bementem egy régi mozdonyba, erre egy hat éves gyerek bemászott, rávágta az ujjamra az ajtót, rugdosott, aztán rámkiáltott, hogy "tűnés!".

Hát nem tűntem el, farkasszemet néztem a gyerek édesanyjával, aki bakker se nem nevelte meg a gyerekét, se nem kért elnézést a dologért. Tudom, hogy ez a része OFF, de akkor is...
vannak még magángyűjtők...
megint eszembe jutott: kb 10 éve bicajozás közben Újpalotán beláttam egy hátsókertbe: egy (gumikerekű) csapatszállító támasztotta a házfalat...
Ez az év írása, Árpád! Folyton pofázom a környezetemnek, hogy a múzeumokat, parkokat, egyáltalán ezt a rohadt életet gyerekbaráttá kéne tenni. Mert nem az. Sokszor jártam már más országokban, rengeteg múzeumot megnéztünk még gyerektelenül, és már akkor feltűnt, hogy ott nem utálják a gyerekeket.
Javasolni akartam én is a ferihegyi parkot, de látom, más már megtette. Nekem lányom van, még pici, de azért őt is elviszem majd tankot nézni, nem csak a Babamúzeumba. :)
Még valami, a Vasúttörténeti park több, mint király. Huszonsokéves fejjel is hatalmas élmény volt, de ötvenes szüleimnek is nagy kaland. Köszönet érte annak, aki kitalálta.
Volt tank a Várban. A múzeum belső udvarán volt egy-két nagyvas: egy T-34-esre és egy ismeretlen okból királykékre festett JAK-ra biztosan emlékszem. Volt egy rövid időszak, amikor a Hadtörténeti darabosabb anyaga az Örs Vezér tere közeli kiserdőben található - mára megszűnt - honvédségi területre volt száműzve. Kerítésen át kikukucskálható volt, látogatni már akkor sem lehetett.

És Kecskemét megéri: van elfogadható árú különvonat (úgyhogy még egy kis sör is belefér), barátom gyermeke egy látogatás alatt rászokott, ki sem lehet szedni a különböző gépekből. Nem mellékesen hozzáértő személyzet van kint a gépekkel, tehát az érdeklődő apukáknak is tartalmas lehet a program.
@kewcheg:
Igen, Dunakeszinél az Agip kút mögött tényleg áll egy T-34 a parkolóban. Nincs is rossz állapotban. Közelebbről még nem néztem meg, de jó eséllyel zárva van.
De hogy minek van ott? Lehet, hogy egy félig titkos EÁP, ha tényleg kitör a "forradalom"?
Nagyon nagyon egyetértek. Ennél primitívebb "múzeumot" nem ismerek. Az érintés (pontosabban: közelítés-) védelem pedig felháborító. Az udvaron igenis voltak tankok, járművek. Bár lehet, hogy ezzel a kiállítással a háborúk hullaszagát próbálják leképezni. Úgy szar, ahogy van, szégyelljék magukat!
Gondolom írták már (nem olvastam a kommenteket), hogy sajna az a kis páncél, amit lónagy pallosok hadonászásának kivédésére terveztek, és elálldogált a sarokban párszáz évet, vagy a haverjai, a gyerekszemnek oly kedves tőrök, kardok egyéb csudák ugyan remekül bírték annak idején a hercehurcát, de valóban simán tönkremennek egy kisded kis zsíros kezecskéjének tapogatásától.
Úgyhogy talán apuka legyen egy kicsit belátó, és kérje meg a gyermeket, hogy mást taperoljon. Persze, csak abban az esetben, ha apukát érdekli a kérdés annyira, hogy azt a kis páncélt, kardot, mifenét még lehessen nézegetni pár évig.

Az viszont tény, hogy minden további nélkül kirakhatna szinte bármelyik hasonló múzeum pár másolatot egy külön helységbe, azokat meg lehetne akár taperolni, akár még fel is próbálni. technikai akadálya nem lenne, leszámítva azt az apróságot, hogy erre a hazai múzeumoknak egyszerűen nem telik. De nem olyan drága, és a Hadtörténeti vezetősége meglepően rugalmas, ha Tóta úr (vagy bárki) besétál hozzájuk pár milkával erre a célra, gyaníthatóan lelkesen megcsinálnák.

Részben meg is tették. Az udvaron, vagy körben a várfalon levő mindenféle baromi nagy, régi ágyúra akár fel is mászhat a csemete.
Csak ha megteszi, és leesik, majd bömböl egy kicsit, akkor meg persze az lesz a baj az újabb posztban...
@Vérnűsző Barom: a vasúttörténetiben is le lehet esni a gőzösről, ki is van írva, hogy mindenki a maga szakállára másszon.
@lipilee: "nekem is gimi végéig kellett várni, hogy rendes harckocsiba ülhessek"
Ja. Nekem is. Aztán ülhettem benne még egy évig, hát Árpi bazmeg, a T-55-nél még egy tengeralattjáróban is jobb lehet megdögleni.

Gyerekkoromban engem apám a BNV-re hordott, na ott aztán lehetett klassz nagy vasakat nézni, munkagépekre gyakran fel is engedtek, de néha még kamionba is lehetett ülni. De ha már katonai kell, akkor a repülőgépeknél alább azért ne adjuk már, egy tank az olyan primitív.
@Tóta W. Árpád: Mérget én sem vennék a tankra, de a többiben biztos vagyok. Képek is megörökítik a látogatást. Majd előkeresem, jól fog az még nekem is jönni. Később, (szintén kilencvenes eleje) jártam föl makettező klubba, akkor már én sem emlékszem, hogy láttam volna bármit az udvaron. Pedig tényleg az volt az attrakció.
az is igaz, hogy Schwimmwagent, meg Kettenkradot nem fogdoshatónak tennék ki én sem, azok azért komoly értéket képviselnek, úgy szellemi, mint anyagi. De GAZ-t, oldalkocsis Uralt, tudomisén mit nyugodtan ki lehetne támasztani, hadd matassák. Meg bácsi segítségével AK-t szét-összeszerelni, gránátot dobatni a kertben, meg ezer más fillérekből kivitelezhető, interaktív dolgot. Persze lehet, hogy az interaktív kifejezés ismeretlen a döntéshozók előtt.
Orientálni? ooorientááálni? a katonaság felé?
Nooormáális?
Akkor lettem katonai szakközépiskolás, amikor még volt honvédségünk, de már sejtettük, hogy demokratikus állam leszünk. Értitek akkor a csalódást, hogy sem ez (MH), sem az (demokratikus) nem jött össze. Na jó, demokratikus, csak szar.
Szoval a fiamat nem orientálnám a magyar honvédség felé. Mert nem az ő igénye (több tankot! több lőszert! több észt! több megbecsülést!) határozza majd meg azt a honvédséget, hanem a morálisan szétrohadt, anyagiakból kivetkőztetett, hülye és korrupt honvédség (és vezetői) fogják elvenni az ő életkéjét, ami pedig kurvadrága.
És az én fiamon ne sajnálkozzanak, posztumusz, amikor egy afganisztáni szállításra teljesen alkalmatlan sufnituningolt telekjáróban széterpégézik mezítlábas rongyos mudzsahedek/tálibok, és még konvojvédelemre is csak bélelt Hummereket tud kiállítani a dicső magyar honvédség - miközben tábornokaink nemcsak szolgálati autóznak sofőrrel, de még lopnak is, és ellenállnak a letartóztatásukra érkező rendőröknek.
Ja, és lehetett volna venni és kivinni fasza 8*8-as, 6*6-os péncélozott járgányokat, vagy szállítani azt a pár tucat hazatérőt helikopterrel is, de hát miért nem? és a felderítő (tehát elismerten veszélyesebb) bevetéseket is ilyen szarokkal teljesítik?
Szóval amíg saját vezetői így kockáztatják, ezzel lebecsülik saját honvédeinket, addig Isten őrizzen attól, hogy "vasra" orientáljak bárkit.
Üdvözlettel
Árkászati Hadimérnökség
Kell, hogy legyen valami rejtett kapcsolat kommunizmus (esteleg kommunista diktatura, mint gyerekcipőben járó demokrácia) és vaséhség között.
@Vérnűsző Barom: A múzeumokban nem dolgoznak? Ha a zsíros kéz tönkreteszi a páncélt, akkor zárás után le kell törölgetni róla, és kész.

@Árkászati Hadimérnökség: Az alapvető dolog, hogy a katonák nem 100-asok. Afganisztánba menni pedig nem kötelező. Főleg, hogy ott őket tekintik megszálló erőnek. Amiben ráadásul van is valami.
Ettől függetlenül, mivel nem lehet bezárni az egészet, és hazazavarni mindenkit, muszáj orientálni.
Figyelmetlen voltál, Árpád. A Hadtörténetiben két helyen is ki vannak rakva huzal végére kötözött fegyverek - első világháborús pisztoly, ismétlőpuska, dobtáras PPS -, amit meg lehet fogdosni. Igaz, az elsütőbillentyű sem nagyon működik rajtuk, meg a puska závárját sem lehet rendesen csattogtatni, de legalább ki van írva, hogy vigyázzunk, nehogy a fejére ejtse a gyermek a nehéz tárgyakat...

A Kübelwagen meg valójában egy Schwimmwagen, és a teremőrök tényleg gonoszak.
Ritka az ilyen itt, de pukkadoztam a röhögéstől a posztot olvasva...:)

A vicc az, hogy sokan komolyan vették...:))

Díszszemle? Dehát... a tüzijátékpara után?:) Mit kapna érte szegény Vitya a képébe...:)

Különben anno még az átkosban, sőt, emlékeim szerint utána is pár évig, nálunk volt egy kastélypark, ahol frankó második világháborús hadieszközöket(tankelhárító löveg, tarack, mozsár) állítottak ki szabadtérre, néhány 48-as löveg mellett.
Gyermekként mi is sokat lógtunk ott a cimborákkal.
@bbenoe: "Ezért a dísszemle egyértelműen a diktatúrák sajátja."

S mi ezzel a gond?:) A demokráciát kipróbáltuk, nem jött be. Jöjjön, aminek jönnie kell...:P
tankberles.hu/e107_plugins/content/content.php?content.23

Tudom hogy replikák, de amikor Tigris beindult én meg a toronyban ültem.
Khmm...:)
@pPanni: "a széket is a tankban"
Pannika, ezen jót röhögtem. Szék a konyhában van, a tankban - mint minden járműben - ülés.
Kicsit off, de ha netán arra jártok:

Brüsszel, Hadtörténeti Múzeum
München, Deutsches Museum (had-, repülés- és technikatörténeti)

beszarás mind a kettő

a brüsszelire elég egy fél nap (ha anyu is ott van - elnézegetheti az egyenruhákat közben), a müncheni viszont garantált egésznapos móka
vagy akár kétnapos, ha kiruccan az ember Schleissheimbe, ahol a repülőket restaurálják (metróval és bicajjal is ki lehet menni)

ne hagyjátok ki, ha arrafelé vet a sors
Mivel nem tudtam róla, megnéztem, mi ez a Pintér féle kiállítás. A következő mondatot találtam a pintermuvek.hu hadiparkos oldalán:
KIÁLLÍTOTT TÁRGYAKRA FELMÁSZNI ÉS NYITOGATNI SZIGORÚAN TILOS ÉS BALESETVESZÉLYES!
@piefke: "A Magyar Honvédségnek jelenleg nincs hadrendben egyetlen harckocsija és egyetlen "ágyúja" sem"

Ennyire azért nem szar a helyzet, bár igaz, csak egy egészen picit jobb.

Szóval önnálló alakulat nincs, csak a tatai dandáron belül van egy "harcitámogató zászlóalj" -- ebben vannak a tankok meg az ágyúk.
Díszszemle: kurva drága, gyerekek, felejtsétek el. Franciaország példáját felhozni nem ér, nekik van atomtengeralattjárójuk, repülőgéphordozójuk és nukleáris ütőerejük is, amelyekhez képest a díszszemle bagatell.
@Tóta W. Árpád:

Árpi, vasárnapra tudok olyan programot, amit élveznétek a gyerkőccel, és nem is kell érte sokat utazni:

www.albatroszre.hu/
Egy országnak hadseregre egyszerűen szüksége van. Amennyiben nincs hadkötelezettség, az arra affinitást végzőket kell ráhangolni erre a hivatásra. Sok egyéb mellett erre lenne hivatott a Hadtörténeti Múzeum is. Erre viszont ez a tárlós, riasztós lótúró alkalmatlan. Ez most olyan, mint egy cukrász-történelmi kiállítás, bár ott is meg lehet tekerni a habverőt. Primitív és piti. Mi a túrónak kell nekik ez a palota? Mit dugdosnak? Én rendszeres látogatója voltam, egy éve voltam utoljára és megdöbbentett a sivárság.
Egyébként tök mindegy, hogy a magyar hadseregnek van-e tankja, vagy sem. A lényeg a fegyverek bemutatása. Nyílpuskája sincs.
@J.G.:
Az semmi, de ezt is írja az oldal:

"A vendégkönyv tanúsága szerint Európa valamennyi államából voltak már látogatók, ami az Európai Unióba való mielőbbi csatlakozáshoz is nagyban hozzájárulhat."

Na ezen beszartam.
A kozlekedesi muzeumot nem is osztottad ki, pedig boven lehetne.

Egyebkent valoban, tankot akarok!!
Kicsit árnyalom a dolgot. :-)

A vasúttörténeti park többek között azért ilyen szép, mert anno 1995 környékén a paksi Vasúti Múzeumból egyszerűen felvittek minden értékelhető dolgot. Mozdonyokat, miniszteri vasúti autót, kézi hajtányokat, vagonokat, mindent. Persze se szó, se beszéd, tájékoztatás nem nagyon volt róla.

A vasúttörténeti park cuccainak jó része évtizedekig Pakson volt; a 6-os mellett a paksi Halászcsárda előtt a másik oldalon van egy ilyen régi kis vasúti épület. Na az volt a régi vasútállomás, abból csináltak ott múzeumot. Anno, mert már évek óta nem az.
Tény, hogy az emberek többségének eldugott helyen volt, meg a mérete is jóval kisebb; viszont az épületek mind a 19. század végéről, 20. század elejéről valók voltak; csendes volt, csak a 6-os forgalma és az időnként elhaladó kicsipiros Bzmot zajongott.

Egyrészt örülök, hogy így többen látják. Másrészt bekaphatja a "mindent Budapestre" magyar mentalitás. :-)
Harmadrészt, ezek után mit lehet kezdeni autentikus, 80-120 éves máv stílusú épületekkel, régi váróval, gőzmozdony szervizzel?
Szerintem a tank nem tapogathatóságának praktikus okai vannak, egyszerűen veszélyes üzem. Az orosz technika sokszor még a katonákat is megnyomorította (pl. az adagoló), nemhogy egy tucatnyi gyereket, akik azzal kezdik, hogy a páncéltorony csapágya alá dugják az ujjukat. Persze le lehet mindent hegeszteni, de akkor is marha nehéz ki- és bebújni, pláne gyerekméretben, kihozni valakit, ha megsérül, beverik a fejüket, satöbbi.

Viszont emlékszem egy hatvani T34-esre, amiben egy ideig gyereksereg ugrált, mert valahogy levágták a hegesztést, na persze nem sokáig maradt így. Meg egy Isaszeg felé kiállított BMP-re meg tankra, aminek az alsó búvónyílása nyitva volt, és iszonyat klassz volt belülről.

A tényleg méretes bovingtoni tankmúzeumban (www.tankmuseum.org/) se lehet bemászni a tankokba. Van viszont egy szétvágott Challenger, aminek a közepébe állhatsz, két oldaladon látod a belsejét, legénység viaszfigurákkal, elöl meg megy a videó a tank nézőkéjén át egy lőgyakorlatról. Állati. Na meg vannak élő bemutatók is gyakran.
@mckmester: Volt szerncsém tavasszal élőben is látni, nagy élmény volt, persze mikor hagyom otthon a fényképezőgépet ha nem akkor...
Több éve járok a hadtöribe, még belülről is ismerem kicsit. A hadtöri nem szar, hanem nagyon is jó. Még 25 sem vagyok, és már én vittem fel a 10 éves rokon fiúcskát aki kérdezett világnak, amúgy a srác csöndes, sakkozó,majdhogynem autista, nem tudom lejön-e ebből hogy valószínűleg élvezte. Meg lehet ott fogni egyébként kb. 10 lőfegyvert és Mo a hibás, hogy muszáj úgy hatástalanítva lenniük ahogy. Volt ott tank, T-34/85 kiállítva pár éve. Most nincs, de talán ha megemelnék a belépőt az lenne a gond, viszont akkor lenne pénz a számlákra, utána pedig egy tankra (nem egyszerű odaszállítani). A nénik sem feltétlenül néznek szúrósan, a portás lány pedig kifejezetten helyes.
Mint látható a hadtörinek nem kis köze van a Pintér művekhez és akkor a vasaknak ott van az.
Emellett sok mindenben egyetértek Önnel/Veled. A hadtöri fejlődhetne, tényleg lehetne egy-két tank. Lehetne több korai magyar hadtörténelem, hogy tényleg a teljes katonai múltat mutassa be.(Lássuk be a II vh manapság trendi)
A vasúttörténeti király, ha 5-ször nem voltam, egyszer sem, van is terepasztal.
Ott van egyébként a honvédelem napja, olyankor mindig van a felvonulási téren kiállítva minden.Létezik Csobánka is.
noh ennyi.
dana
P.S.:végül: nagyon köszönöm az írást, örülök hogy van akinek van erről konstruktív véleménye és hogy ilyen sok a reakció.
Ebből az egészből mindössze azzal értek egyet, hogy a magyar múzeumok nem látógatóbarátok.
Ha a tankosat tovább visszük, akkor miért is nem lehet atombombát vagy hidrogénbombát megsimogatni?
Öt évesen ötvenhatban találkoztam először tankokkal és qurvára féltem tőlük. Pedig nálunk Nyíregyházán nem is harcoltak, csak átvonultak.
Szerintem ez tökéletesen rendben is van.
Mint az is, mikor friss újoncként elhánytam magam a géppuska hatás bemutatóján. Kerültem is az összes éleslövészetet.
Szerintem ez is rendben van.
Mivel relista vaok öregségemre, elfogadom, hogy mások szeretnek fegyvereket dédelgetni, csak ne tessenek már kultúrává vagy kötelezővé tenni!
Ami a Magyar Köztársaságot illeti, szerintem semmi szüksége sincs a hadseregre.
Ami a díszszemlét illeti valszeg április 4-én kellene megtartani a felvonulási téren.
Legalább a kremlinológia szabályai szerint kiderülne, hogy aki Orbán Viktor mellett áll a mellvéden, az a második ember az országban.
Szal, ezt a díszszemlét a vicc kategóriájába sorolom. Reménykedem, hogy az egész nem is komoly.
@zorki: "Ha a tankosat tovább visszük, akkor miért is nem lehet atombombát vagy hidrogénbombát megsimogatni?"

Kecelen lehet!
index.hu/kultur/eletmod/ss24/

igaz, hogy az csak a tokja, de impresszív.
Tankot? fegyvert? ebben az országban? és a nép egyszerű fia azt csodálja, szeresse, fogdossa?

Mégmitnem!
Nem hiányzik új urainknak egy 56, vagy másnéven annak a bizonyos elmaradt forradalomnak a sürgős pótlása... :(
(pedig mostanában már felmerült néhányszor és mintha egyre gyakrabban..)

Azthiszem a világon egyedülállóan a fegyvertilalom terén kicsike ország látünkre élenjárunk, "büszkék lehetünk" rá. :(((

(Anglia és Japán mellett a harmadik -állítólag- szabad ország vagyunk, ahol a gyakorlatban szinte teljes a lőfegyverek tilalama)

Lassan még a klasszikus légpuskás céllövölde is eltűnik mind, a vidámparkban pl már nem maradt egy sem.

Mondjuk vannak a cikkben most is pontatlanságok, de összességében ezuttal csak 100% egyetérteni tudok.

Már pintérbácsi cuccaira sem szabad felmászni sajnos, de nincsen teremőrnéni, szóval egyenlőre egyedi bevállalósság kérdése..

A történelmi vérteknek árt a fogdosás, előbb elrohad a puszta vas, minthogy karddal tönkretennék.

Persze lehetnének korhű modern utánzatok is, amit akár fel is vehetsz..
A láncingeket pl ilyen célbol ma már géppel gyártják, hogy ne legyen sokmillió ft egyetlen kézi gyártású teljes öltözet..
Látni is várjátékokon rengeteget, ha jófejek a hagyományőrzők, akár próbálgatni is lehet.

Kézifegyvereket amik "működnek" is, véletlenszerűen a honvédség toborzó sátraiban lehet fellelni, régifajta módon, sebtében hatsátalanított, de tkp még működő pisztolyok és karabélyok ott tapogathatóak.

A szégyenletes fegyverfóbia terméke ez is, hogy a megmaradt történelmi fegyvereket már se forgatni se csattogtatni nem fogod, a jogszabály szerint mozdíthatatlan fegyver alakú szétgányolt vasdarabbá kell szétvagdosni és összehegeszteni, másképp nem birtokolhatja még a múzeum sem.. :(
@Tóta W. Árpád:
Boldoggá tettél. Viszont megnyugtat, hogy Kecel mellett volt az éleslövészet, és biztos soha nem megyek oda vissza!:D
Nyahh, mind1, jobban szeretem, hogy unokám a Margitszigeten a vakondtúrásokat vizslatja, és keresi a kedvenc vakondfiguráját!:D
@a szív fészkei: Na megint hülye vogymuk - keverem a p betűseket. Nem paszternák - ő csendesen patologizál engem (agyamra fog menni az alliteráció:-)) - hanem pantagruel mesélt nagyon értően a francia hadnemekről és képviselőikről. Elnézést tőle a kavarásért!
Hova gondolsz, Árpi, tankba csak úgy belemászni?! Még a végén arra jár Horváth Gyuri bácsi egy véletlenül a zsebében lévő akksival aztán elkezd nosztalgiázni, mint 2006-ban.
A tömény pacifizmussal nem jutunk messzire. A történelem nem így működik.
@Tóta W. Árpád: Nem erre válasz, de Neked szól: jó, hogy lányod nincsen. Őt nyilván varrógépmúzeumba vinnéd simogatásra.
Még lehet lányod is.
Akkor is ilyen hímsoviniszta maradsz?
@Kandabula: Jahhh! Mind a két világháborúban a Hősök Temetőéig jutottunk. Az első után elvesztettük 2/3 országot.
Akkor engedd már meg nekem a pacifizmust!!!!
@Tóta W. Árpád: Egyszer megprobaltam felmaszni a szakallamra, de nem sikerult. A pszichologusomnak viszont igen sokat fizettem, hogy ezt igy, ilyen konnyeden, kvazi felvallrol leirhattam :I
A szolnoki repülőgépmúzeum is nagyon jó. Mindent meg lehet nézni, ami az utóbbi 50 évben repült a magyar honvédségben. Bár beülni nem lehet csak néhány gépbe, de mindig akad a helyszínen egy-két öreg pilóta, aki nagyon szívesen mesél a légierőnk történetéről. És ezen kívül roppant rugalmasak: mi volt, hogy szünnapon, ünnepnapon is be tudtunk menni, csak nekünk nyitották ki, mert éppen arra jártunk egy gyerekcsoporttal.
@Tgr: Nincsenek meg, sajnos, én is kerestem (a gyereknek, persze:))
@Robinzon Kurzor: "csak a tatai dandáron belül van egy "harcitámogató zászlóalj" -- ebben vannak a tankok meg az ágyúk."

Mind a három? Minek az? Mutatóba?
Egy komolyabb felvetés: kell-e a srácokat külön még biztatni is a fegyverek szeretetére? (A tank és a vadászrepülő is az.) Ez olyan macsós hozzáállás. Egy-két barom úgyse venne a kezébe egy könyvet, csak otthon olajozgatja, szétszereli-összeszereli a fegyvergyűjteményének darabjait. És ha szerencsénk van, nem dilinyós.

A másik a sereg. Amilyen most van, nem az az igazi, ezt maguk a parancsnokok is elismerik. Akkor meg miért ne követhetnénk Izland példáját? (Ott nincs hadsereg.)
@alasehir: Már csak a tengert kellene körbehúzni a határokon.

én nem kergetem a gyereket az asztal körül, hogy érdekeljék a tankok, hanem ami érdekli, arról felvilágosítom.
A Hadtörténeti Múzeum problémája nem egyedi. Amíg Magyarországon a múzeumok többségét muzeológusok irányítják nem is várható ennél több. Aki ezer éves rozsdás (DE EREDETI !!!) vasdaraboktól és cseréptöredékektől élvez el az másra nem képes. Ehelyett be kellene mutatni az adott kor/cuccok működését, környezetét úgy, hogy a látogató ne csak passzív szemlélőként tekintse a kiállítást, hanem aktívan vegyen részt benne.
Egyik kedvencem a stockholmi Wasa-múzeum, ahol egy korhadt, szétesőfélben levő hajó köré egy legalább félnapos látogatást igénylő kiállítást rittyentettek. Volt ott számítógépes, kipróbálható és vezérelhető szimuláció a hajó felborulásáról; a kor tengeri ütközeteinek bemutatása; a hajóépítés technikája és még ezer dolog. Számos tárgy tekerhető, nyomkodható, fogdosható volt.

Más.

Ezért lehet, hogy sokan utálni fognak: a Vasúttörténeti park mozdonyait '80 körül éveken keresztül a XIII. kerületi Vizafogó pályaudvaron tárolták (nem bekerítetten). Talán ötödikes voltam, mikor az évnyitó után elterjedt ennek híre. A buli után a fél iskola felkerekedett és ahogy voltunk ünneplőben, úttörőnyakkendőben mentünk mászkálni a kormos olajos monstrumokhoz. Heteken keresztül játszottunk a mozdonyokon, minden kazánba bemésztunk, minden tekerentyűt megforgattunk.
Jó volt (bár nem lettem vasutas)
Nálunk most mozdony- és vonatkorszak van, a Közlekedési Múzeum tényleg elég jó, a tankokat pedig nem igazán erőltejük, ocsmány jószág valamennyi.
Hanem egyszer láttam egy kis folyami hajót a Dunán, amelyet egy olyan hatévesforma kisfiú vezetett; csuda büszkén feszített a kormánykerék mögött.
(A fater persze mögötte állt, vélhetőleg ő volt a kapitány -- mekkora élmény lehet, ha érted jön a múzeum és még interaktív is...?
Ez valami dezsavű ?-)
Láttam én már karón varjút !-)

Egy jó írás "6. Lenin"-től 2008 őszén :

"2008.október.

csendes őszi este,még érezni az új lakás illatát a monitor halkan zümmög a gyerek kicsit hangosabban.

TWÁ lassan kényelmesen hátradől,ásit egy kiadósat...

Úúú...hú,majdnem Úristent mondtam..

szóval(Úristen nélkül)mennyi itt is a debil,ezek csak erről a két faszról tudnak,de legalább igy nekem biztos a jövő.

Lassan leveszi a tankocskát a monitorról....

Brrr,Brrrr.....viktor bumm! bummm!
fletó bummm!,bummm!

Brrrr..!Brrrrr..bumm bumm !

Szarok le mindenkit,magasról!!

Aludj kisfiam,van még itt jövőnk!

Brrr... bumm! bumm.

Na irok ezeknek valami faszságot,aztán ovizzanak meg fletózzanak.
Sík hülyék.Na bumm!Pihenj te is tankocskám."

...............................................................................................

"2008. október

helyszin ,dettó

a monitor elött egy középkorú ir elmélyülten..

a kis tw? felnéz a nagy TWÁ-ra,csillogó szemmel,mint katkók az ő Istenükre.

még nem tudja,hogy tévednek a katkók,nincs nekik..

a kis tw? is téved, az se az,akire felnéz....
biztonságban van!
még nem látja a közelgő vészjósló szürke felhőket a rajtuk lovagló sátáni patással.....
ez őt még nem érdekli,a tank,azt szeretné már megkaparintani...."

twareakcio.blog.hu/2008/10/23/tota_w_arpad_orokos_rogeszmeje
/-)
@tischbein: ezek nagyon jó javaslatok, még mellétenném Kiel mellett az U-995-öt:
en.wikipedia.org/wiki/File:U-995_Marineehrenmal_Laboe.jpg
Nem egésznapos program, de van akinek az úszó dobozok a gurulóknál jobban bejönnek.
Itt végig lehet mászni belül, klausztrofóbiásoknak nem ajánlott, amúgy nagyon érdekes.
Juteszembe: Kiskunmajsán is van egy szép lerakat, T-55 meg jónéhány ágyú/tarack van kirakva az 56-os múzeum udvarán. T-55-be be lehet mászni, lehet állítani az irányzékot. Ágyúknál szintén lehet állítani a csövet fel-le, jobbra-balra... :)

www.iranymagyarorszag.hu/56-os_muzeum/I306720/
"Akkor fogok végleg csalódni ebben a kormányban, ha négy év múlva se mehetek a kisfiammal tankot nézni."

Gyurcsányéknak 8 éve volt erre, bennük mekkorát csalódtál?
@RedFred: Gyurcsányék alatt még vezetni is lehetett tankot 2006 október 23-án :D
A fiam gyermekvasutas, azt hiszem ennyi elég is.
Off topic: Füstös Istvánnak, a Gyermekvasút vezetőjének azonnal Kossuth-Széchenyi-Prima Primissima díjat, plusz még amit kihagytam.

A vasúttörténeti park meg tényleg király!
Igazoljátok sejtésemet, hogy a férfi-női egyenrangúság egy baromság. A tankimádó férfiak mérhetetlenül alacsonyrangúbbak (alacsonyabb rangúak - nem kívánt törlendő).
Bocs, nem tudtam végigolvasni az összes kommentet, lehet, hogy valaki már megadta a megoldást.

Na, itt lehet tankokat nézni (kicsit
ugyan utazni kell, de megéri):
Musée des Blindés, Saumur, Franciaország
www.museedesblindes.fr/spip.php?page=plan&tri=par_rubrique

Barátom nagy Panzer-rajongó, neki is nagyon tetszett (a csajoknak kevésbé).
1. Abszolút egyetértek TWÁ-val. A még gyermek-férfiembernek KELL, hogy a tárgyakat meg tudja fogni, meg tudja érinteni. Szóval tényleg baj van ebből a szempontból a Hadtörténetivel.
2. Tank. Nos mint fegyvernem - szerintem leáldozóban van. Egy rokonom, aki magasrangú katona volt, és én kamaszkorból épp kiérőben áradoztam a tankokról (neki!), rezignáltan annyit mondott: a csatát az nyeri, akinek eggyel több tankja maradt, mint a másiknak. A tankokat ugyanis kilövik. Minden tankot egyszer kilőnek, és biztos, hogy kilövik. Akármilyen a páncélzata, akármilyen mozgékony is legyen.
3. De - de a tank is része a hadtörténetnek, szóval élmény, elgondolkodtat (engem pld.mindig az, hogy ha én "tankista" lehettem volna, és harcba vetnek, és találatot kapunk, hogy tudtam volna a 180 centimmel kimenekülni a lángoló vaskoporsóból - megválaszolom: sehogy).
4. Repülők. Dettó, mint a tanknál írottak. A repülőket is lelövik. És biztosan lelövik. Vagy lezuhannak műszaki, vagy pilótahibából. És biztos, hogy lezuhannak.
Szóval uraim: tank és repülő - elavult, iszonyatos drága ócskavasak. Az M1Abrams is, meg a Grippen is. Meg az összes többi is. De játéknak jó - a múzeumban.
Aki azt írta, hogy a jövő háborúi gerillaháborúk lesznek, kis kommandós csapatokkal folytatva - jól írta.
Azonkívül színtiszta közgazdasági szempontból: ha egy légvédelmi rakéta 1.-Ft-tal olcsóbb, mint egy vadászgép, akkor rakétát kell gyártani, venni és hadrendben tartani (egyébként nem 1.-Ft-tal olcsóbb, hanem nagyságrendekkel, a tankelhárító rakétánál meg még sokkal jobb az arány!).
Sajnos a tábornokok mindig az előző háborúk csatáit vívják a jelenben, vagy akarják újra vívni - látható, milyen eredménnyel.
A háború túl komoly dolog ahhoz, hogy a katonákra bízzuk! (mondta, azt hiszem, Churchill - igaza volt).
Voltam Kecelen a parkban, nekem csalódás volt. A kiállított tárgyakról semmi infó, nagy átlagban lepukkant állapotban, egy darab parkőr-szerű humanoid volt az egész telepen, aki gyakorlatilag nem tudott semmiről semmilyen releváns információval szolgálni.

Akit a képek is érdekelnek: immortalis.blog.hu/2009/11/14/kecelen_jartam
Ti tényleg nem tudtok jobbat, mint tankokkal dédelgetni picinyeiteket?
Nem volna bölcsebb az ürhajó-model, vagy a működő emberi szívé?
Brüsszelben és Párizsban is van a hadtörténetiben tank, nem is akármilyen, hanem első világháborús, amilyen az Indiana Jones filmekben. :) Engem már elvitt az apukám, ha a kicsik megnőnek akkor majd rajtam lesz a sor, de szerencsére nekem ahhoz hogy három évesek legyenek még kell 1,5 illetve 2,9 év. :)

Amúgy ha már gyakorló apuka vagy, hogy fordulhat elő, hogy még nem volt poszt az akadálymentesítésről? Mióta meglettek a gyerekek azóta minden egyes BKV-zás alkalmával elmondok pár k*******átokat mindenkinek aki szerint alacsony padlós járműveken kivül mást is érdemes beszerezni. Egyszerűen vicc mennyire nehéz babakocsival eljutni A-ból B-be Pesten. 50 kilós nejem hogy rakja buszra a babakocsit 2 gyerekkel? Vicc.
@greybull:
De ez a légvédelmi rakéta mindenhová, nem kell repülőgép már egyszer volt terítéken, pár évtizeddel ezelőtt mindkét oldalon, azóta sem jött be. Nem tudsz annyi rakétát telepíteni, hogy ne jutna át rajta egy repülőgép, arról nem is szólva, hogy a hadműveletek már úgy kezdődnek, hogy első körben kilövik a légvédelmi rakétaállásokat és vezetési pontokat, megsúgom, repülővel.
De a gerillaháborús példádat továbbgondolva, a gerillaháborút meg az nyeri, aki jobban fel tudja deríteni az ellenfelét és gyorsabban tudja mozgatni a saját erőit. Ehhez meg helikopter, UAV, felderítő repülő, légi harcálláspont kell, meg V/STOL repülőgép, és ha azok már amúgy is a levegőben vannak, azt védeni kell, meg utántölteni, meg ügyelni, hogy össze ne ütközzenek, tehát a légierő marad.
Mielőtt temetnéd, azért kérdezz meg egy bőrnyakút, hogy miközben egy árokban hasalva lövöldöz egy gerillára, aki a másik állásból lövöldöz vissza rá, mire vágyik jobban, még két gépkarabélyos lövészre maga mellett, vagy egy AC-130 és egy AH-64D tűztámogatására a feje felett a levegőből?
Magyar magasabb rangú, különösen a VSZ-ben edződött katonatiszttől meg eszembe sem jutna elemzést kérni a jövőbeni háborús trendről, inkább a gulyáságyú harctéri alkalmazásában vannak otthon.
Ha írunk, előtte gondolkodunk is! Milyen díszszemléről beszélsz?! Lehet, már nincs is tank az országban. Úgy 2 éve pont erről beszélgettem egy haverral, még nincs ötven, de nyugdíjba küldték, mert harckocsizó tiszt volt az árva. Azt mondta, már nincs is tankos alakulat a seregben, a tankok közül, ami még működött, azt eladták Irakba. Ami maradt, azzal meg egy „okos” grasszált a Deák téren, azon a „vidám ünnepen”. Az a véleményen, hogy a díszszemle hiányát talán ne a múzeumtól kérd számon. A teremőrök tényleg szigorúak. Lehet, nem véletlenül? Ha egy mozdonyról eltűnik valami, nem öröm, de ha egy fegyver? Különben hány éves vagy? Mondjuk én sem éltem még akkor, amikor a „vas és acél országa” címet pályáztuk meg, de hallottam apámtól és tapasztaltam a következményét is. Ha nehéz vasak kellenek, vigyed a gyereket Ózdra. Ott aztán tapasztalhatod a „Való világot”. Igaz, ami igaz, a kiállítások nem a legérdekesebbek, de a honlapot nézd meg /pont Neked mondjam?/, van ott múzeumpedagógia /16 féle foglalkozás a honlap szerint/, meg Családi nap is /ha nem is minden nap/, meg programok! Nagy vasat, pl. a Múzeumok Éjszakáján találhatsz a Hadtörténetiben. Akkor nem csak, hogy bemászhattunk a járgányokba, de szakszerű magyarázattal is elláttak. A „kis vasakat” a már említett múzeumpedagógia keretében veheted kézbe. Az én gyerekemet igazi múzeumba szoktam vinni. Többek között a Hadtörténetibe is. Mondjuk előtte a sulija vitte, de olyan lelkesen jött haza, hogy azóta is emlegeti. Még otthon is csillogott a szeme, amikor mesélte, hogy kard meg puska volt a kezében. Fel is húzta és „lőtt” is vele. Aztán elmentünk együtt is, a család, meg 2 haver családja gyerekekkel 9-től 49 évig. Nekünk meg az volt a királyság. Ha összehasonlítod a hazai és külföldi múzeumokat, óriási a szórás, nyilvánvaló van mit fejlődni. Fegyvermániás lévén több hadtörténetiben is jártam, de gondolom a más fajta szemlélet mellet az IWM, a Deutsches, a belga, a francia hadtörténeti, más anyagi kondícióval is működik. Az IWM-nél sem helyben van Duxford, oda is bumlizhatsz, mint nálunk Kecelre. Egyébként Kecel a Hadtörténeti egyik filiáléja /szintén honlap!/. Mindent összevetve, kinek ez, kinek az a királyság. Nekem a Hadtörténeti.
Ha írunk, előtte gondolkodunk is vazzeee! ! Milyen díszszemléről beszélsz?! Lehet, már nincs is tank az országban. Úgy 2 éve pont erről beszélgettem egy haverral, még nincs ötven, de nyugdíjba küldték, mert harckocsizó tiszt volt az árva. Azt mondta, már nincs is tankos alakulat a seregben, a tankok közül, ami még működött, azt eladták Irakba. Ami maradt, azzal meg egy „okos” grasszált a Deák téren, azon a „vidám ünnepen”. Az a véleményen, hogy a díszszemle hiányát talán ne a múzeumtól kérd számon. A teremőrök tényleg szigorúak. Lehet, nem véletlenül? Ha egy mozdonyról eltűnik valami, nem öröm, de ha egy fegyver? Különben hány éves vagy? Mondjuk én sem éltem még akkor, amikor a „vas és acél országa” címet pályáztuk meg, de hallottam apámtól és tapasztaltam a következményét is. Ha nehéz vasak kellenek, vigyed a gyereket Ózdra. Ott aztán tapasztalhatod a „Való világot”. Igaz, ami igaz, a kiállítások nem a legérdekesebbek, de a honlapot nézd meg /pont Neked mondjam?/, van ott múzeumpedagógia /16 féle foglalkozás a honlap szerint/, meg Családi nap is /ha nem is minden nap/, meg programok! Nagy vasat, pl. a Múzeumok Éjszakáján találhatsz a Hadtörténetiben. Akkor nem csak, hogy bemászhattunk a járgányokba, de szakszerű magyarázattal is elláttak. A „kis vasakat” a már említett múzeumpedagógia keretében veheted kézbe. Az én gyerekemet igazi múzeumba szoktam vinni. Többek között a Hadtörténetibe is. Mondjuk előtte a sulija vitte, de olyan lelkesen jött haza, hogy azóta is emlegeti. Még otthon is csillogott a szeme, amikor mesélte, hogy kard meg puska volt a kezében. Fel is húzta és „lőtt” is vele. Aztán elmentünk együtt is, a család, meg 2 haver családja gyerekekkel 9-től 49 évig. Nekünk meg az volt a királyság. Ha összehasonlítod a hazai és külföldi múzeumokat, óriási a szórás, nyilvánvaló van mit fejlődni. Fegyvermániás lévén több hadtörténetiben is jártam, de gondolom a más fajta szemlélet mellet az IWM, a Deutsches, a belga, a francia hadtörténeti, más anyagi kondícióval is működik. Az IWM-nél sem helyben van Duxford, oda is bumlizhatsz, mint nálunk Kecelre. Egyébként Kecel a Hadtörténeti egyik filiáléja /szintén honlap!/. Mindent összevetve, kinek ez, kinek az a királyság. Nekem a Hadtörténeti.
@anyátok: igazad van, tankokra kattanni beteges. Tengeralattjáróra, pl. amit feljebb linkeltem, na az teljesen normális dolog. :]
Igaz, én még anno a Magyar Operett/Nép-hadseregben másztam tankba is, tehát azt már volt alkalmam megunni.
No akkor néhány fénykép, hogy csinálják ezt a múzeumosdit a nagyok. Leeds, Royal Armouries.

Először is van ott egy hihetetlenül gazdag fegyvergyűjtemény, az ókortól kb. a 90-es évekig:

www.andocsek.hu/files/leeds_07.jpg
www.andocsek.hu/files/leeds_08.jpg
www.andocsek.hu/files/leeds_05.jpg

Aztán kipróbálhatod, milyen nehéz egy szablya:
www.andocsek.hu/files/leeds_02.jpg

Mekkora erő kell egy íj felhúzásához:
www.andocsek.hu/files/leeds_04.jpg

Tudsz mindenféle fegyverekkel "lőni" (fénysugárral mozgó célokra):
www.andocsek.hu/files/leeds_01.jpg
www.andocsek.hu/files/leeds_06.jpg

Vagy be lehet menni egy katonai bunkerbe (viaszfigurák közé):
www.andocsek.hu/files/leeds_04.jpg

Aztán van önvédelemoktatás, keleti harcművészet, a szabadtéren mindenféle harci bemutatók.

A kiskölykök teljesen készek voltak. Meg én is :-)
Ráadásul mindez a királynő jóvoltából ingyenesen...
Egyébként meg a Hadtörténeti javára legyen írva: a Múzeumok Éjszakáján rendesen kitettek magukért, volt pl. korhű egyenruhás felvonulás a várban, katonazenekarral. Azt lájkoltam.
Bocs, helyesen:

Mekkora erő kell egy íj felhúzásához:
www.andocsek.hu/files/leeds_03.jpg
Tisztelt Tóta W.!

A múzeumokban azért nem engednek hozzáérni a kiállított eszközökhöz, mert a gyermeked (meg ezer más gyereké) rongálja ezeket. Ne tessék röhögni: a PeCsa repüléstörténeti kiállitásának elején ott egy bazi nagy tábla, hogy miért NE nyuljanak a kiállított repgépekhez, fotókkal illusztrálva.

Az ok prózai: a tapperoló gyerek-kezekről emberi zsiradék kerül az eszközök felületére, ami a fém és festett fém felületeket oxidációt okoz (ezt mutatják a Pecsában kitett képek: az adott repgép állapota egy hét, egy hónap, 3 hónap tapizás után); a textileknél pedig kiváló táptalaj a gombáknak, amik jóizűen zabálják a műtárgyakat.

A múzeumok egyszerűen nem bírják anyagilag azt, hogy 3 havonta restaurálsra vitessék a tárgyakat, a vastagon zsíros kiállítási tárgy meg gusztustalanul is néz ki.

Nehéz ezt felfogni?! A teremőrnek igaza volt, a múzeum nem játszótér. Ott milliós értékek vannak, amiket el akarnak lopni. Nem a kis Tótawék miatt van becsiogózva a hadtörtneti összes tárlója, hanem mert egy időben magukat militária gyűjtőknek nevezők oda jártak LOPNI!!!!!!!!!!!
Tótawé, gúglizz már rá, hogy mennyit ér egy eredeti SS tőr, vagy egy komplett gyűjteményi Mauser 98-as karabély... persze, hogy odakötik, mert még valaki elkötné...

Úgygogy kár fikázni a múzeumokat, mert van egy adott helyzet, ehhez kénytelenek alklmazkodni.
@szakos:

Százhalombattán van régészeti emlékpark, ahol azt mutatják be, hogy hogyan éltek a bronzkorban.
A nyomi régészek meg muzeológusok által felrtárt többezer éves leletek alapján készült rekonstrukciókkal. Pfújj.

Látom sajnos a kommentelőknek halvány segédfogalma sincs a muzeológia, a múzeumpedagógia meg a markecing közti különbségekről.

Stockholmban azért van a sok tapizható dolog - ami nem muzeális értékű!!! - mert a 40 évig viaszos konzerváló oldatban áztatott Vasa-t meg sem közelítheted, mert védeni kell az emberi leheletből származó pára és gombaspórák milliárdjaitól. Ezért foglalják le a népet ilyen kiegészítő dolgokkal.
@dark future: Minden kornak megvan a "hűje".
@anyátok: Úgy látom, téged nagyon frusztrál ez a téma:))Egy pszichológus érdekes dolgokat tudna mesélni a mesék - fegyverek - a gyermeki identitás összefüggéseiről.A dolog kinőhető,de jó volt olvasni a kommentekben a felnőttben megőrzött gyermeki lelkesedést, amiből nyilvánvalóan hiányzik minden negatív alaptapasztalás. ( Élményt nem írhatok egy meg-,túlélt Don-kanyarhoz, Duna-parthoz, lágerhez).
TWÁ vélt/valós hímsovinizmusa nyilván addig tart míg lánya születik. Na az akkori múzeumkritikára leszek kíváncsi:))
@greybull: Azért ez így sablonos. Az a kérdés, mi a cél. Ha egy irak-féle országot le kellene dózerolni, arra nincs jobb a tanknál és a repülőnél. Nem is voltak nagy veszteségeik a szövetségeseknek, amíg erről a hadviselésről volt szó. Vagy megnézhetjük Groznij példáját is: tankokat beküldeni a városba eléggé zárlatos ötlet volt, de a porig bombázás meghozta az eredményt (taktikai szinten). Szóval, ezek a gépek nincsenek leírva, csak épp korántsem olyan biztonságosak, mint régebben (mondjuk akkor sem vetekedtek egy szanatóriummal). Annyiban igaz, amit írtál, hogy már nem a terület megszerzése a probléma, hanem a megtartása.
@Greg36: gondolom mozgó légvédelmi rakétaállásról még nem hallottál? A VSZ amúgy arra a szovjet hadseregre épült, amelyik nem mellesleg igencsak megnyert egy világháborút. Továbbá tapasztalatokat szerzett egy Afganisztán típusú országban, ahol meg vesztett. Az amerikaiaknak meg előbb meg kellett volna kérdezniük egy, két szovjet tábornokot, aki megjárta Afganisztánt, hogy mire számíthatnak majd ott. Arra, amit a ruszkik megtapasztaltak - 7%-on állnak a terület birtoklását illetően.
Itt középajrópában (sic!) meg mire felszáll egy vadászgép már a másik országban fordul meg. Ha nem lennének annyira állatok ezek a népek itt velünk együtt a környékünkön, akkor nyugodtan megegyezhetnének, hogy a tengeri kijárat nélküli népek (Mo, Szlovákia, Csehország stb.) nem fegyverkeznek az őket körülvevő népek ellen, meg persze egymás ellen sem, ezzel szemben a légierőjüket kölcsönadják pilótástul a tengerparti országoknak, merthogy a közös védelem ott kezdődik.
Gerilla háború meg hegy nélküli országokban nem megy, maximum városi harcként (Irak), ott meg az általad leírt technikai tűztámogatás a bőrnyakúnak szart sem ér az orvlövészek, meg a bombák ellen. Az olyan hegyes vidékeken, mint Afganisztán meg minden egyes hegy egy erőd, továbbá a gerillák is simán hozzájutnak a legalább olyan technikai szintű fegyverekhez, mint amivel a fejlett (?) Nyugat rendelkezik, úgyhogy az állás minimum 1:1.
Következtetés:
1. Semmi keresnivalónk Afganisztánban - és a világ egyetlen más országában sem.
2. Ahol keresnivalónk lenne (Szlovákia, Románia, esetleg még Szerbia, Ukrajna) együtt 100x erősebbek nálunk, simán lenyomnak, ha mással nem, hát élőerővel (technikával, gazdasággal is persze).
3. Mivel a 2.pont stílszerűen kilőve - nyugodtan le lehet fegyverkezni, legalábbis se tankra, se harci repülőre nincs szükség: mindkét fegyvernem alapvetően offenzív, támadó, hódító háborúra való, az meg nekünk nem megy, nem való.
4. Elhárító fegyvereket - rakéták földre, levegőre - az igen, arra kell valóban honvédő hadsereg, jól kiképezve.
Ennyi.
Még annyit: nem lehetne REPLIKÁZNI? Arra gondolok, hogy csinálni akár egy Tigris tankból is jó minőségű műanyag másolatot? Amibe be lehet ülni, fogdosni doszt? Ha már vannak ezek a BB-s fegyver másolatok, miért nem lehetne ezt nagyobb méretben is megcsinálni? És akkor nem lenne gond, hogy valamit megfogdosnak. Egész ipart lehetne rátelepíteni, és küldeni akár külföldre is. Hülyeség?
@bloggerman77:
Köszönöm, felhoztál két olyan helyet is, amit imádok, és közel áll a szívemhez (noha Stockholmban csak egyszer jártam).
Roskildében, a viking hajók múzeumában ugyancsak nem nyúlhatsz az eredeti roncsokhoz, és a terepasztalok vitrinben vannak, de a gyerekeknek szintén van beöltözési lehetőség, amolyan 'játszóház' szerűség, és nem mellékesen odakint sorban állnak a tapihzató, úszóképes, eredeti tervek és módszerek alapján épített hajók. Máig nem hiszem el, hogy senki nem szólt rám, amikor az őrzés nélkül hagyott Sea Stallion from Glendalough-ot lehetett szabadon végigsimítani. (Bár az is közrejátszhat, hogy a dánok talán nem annyira 'szuvenírgyűjtők' mint egyes meg nem nevezett európai országok látogatói).
@orica:

"A gyerek a képen illusztráció, saját vagy saját illusztráció? "

Nem Árpié.
@anyátok: 1968 - bevonulás Csehszlovákiába - a már részemről agyon ajnározott Huncík leirásában érdemes elolvasni, mit is tud egy tank
1989 - Tienanmen tér

Nekem is ez ugrik be sajna
@Újdiaszpóra (ex 6:3): Nem számít, csak némi hasonlóságot véltem... A lényeg, a kisfiú aranyos, láthatóan meg van illetődve saját törpeségétől a böhöm gép mellett, és feltétlen bizalom és szeretet sugárzik róla a fotót készítő felé:))
"de hát az a kurva múzeum a hibás."

Árpád, nocsak... ha úgy kényelmes, akkor mégiscsak más a hibás?
TWA! Ha Cambridge környékén jársz, ugorj el Duxfordba az Imperial War Museum-ba. Igaz, hogy 16 font a beugró, de beszarás. Van ott B52-es nehézbombázótól kezdve ejtőernyős kutyáig minden. Nem volt sok időm, így nézegettem 6 óra hosszat.
duxford.iwm.org.uk/
@mireina: "egyáltalán ezt a rohadt életet gyerekbaráttá kellene tenni".
Milyen igaz. Én nemrég voltam a 3 éves fiammal tűzoltólaktanyában, nagyon-nagyon fontos látogatás volt. Aztán miközben zsizsegtem az élményről itthon a férjemnek, elmosolyodott és megemlítette ezt az írást itt.
Keverhetjük itt a tapasztalatokat, a lényeg, hogy ez a mi múzeumunk egy szégyen, semmire nem alkalmas vitrin. De továbbmegyek: a politikai pártharcok egyik sajátos, értelmetlen terméke.
Már már azt hittem íródik egy cikk kormány kritika nélkül.
Ebben a cikkben az "as We speak" tartalmi jelentőség nélkül, toll színezési célzattal íródott.
OK, Árpád.
Büszkék vagyunk rád, hogy nem tartozol M.-on abba a 75%-ba akik nem beszélnek idegen nyelvet.
Na igen!A fiaim is ilyenek...:)
Ez való nekik, a történelem kézzel,lábbal való megérintése, és a múltal való kontaktus teremtés.
Csak így ismerhetik meg a történelmet.
Nem kell külföldre, meg Kecelre menni. Zsámbékon üzemel az ország egyetlen honi légvédelmi fegyvernemi múzeum (most divatosan úgy nevezik, hogy "földi telepítésű légvédelmi fegyvernem" múzeuma). Ott, lehet tapogatni, mászkálni. Sőt, a legutóbbi időkig dolgozott ott egy nyugállományú légvédelmi rakétás tiszt, aki örömmel mutatta meg a kiállított eszközöket, berendezéseket. Lehetett tőle kérdezni, mert értette a kiállított eszközök működését és nem műkedvelőként, hanem úgy, mint az ott lévő muzeális értéket képviselő eszközök egykori üzemeltetője.

Ha valaki tényleg érdekes szabadtéren (maga a tárlat, közel 2 hektáron terül el) tárlatra vágyik, nem messze Budapesttől, és mindezt egy igen autentikus környezetben kívánja megtekinteni (a kiállítás helye egy volt légvédelmi rakétás bázis), annak a legjobb ez a tárlat. Elég baj, hogy nem kap elég nyilvénosságot az a hely!!!!
hát az a gyerek azon a képen, az nagyon cukker.
Már lassan egy hete nincs új poszt!

Tótawé monnnnnyon le!
@greybull: Egyébként pont Te vádoltad a tábornokokat, hogy mindig az előző háborút akarják megvívni.
Erre Te vonsz le a jövő háborúiról következtetéseket előre két jelenlegi háborúból. Nem látod az ellentmondást? :)
@greybull: Már miért ne hallottam volna? Sőt, légvédelmi lézerről, légvédelmi gépágyuról is hallottam (az utóbbi pl bizonyos helyzetekben jóval hasznosabb, mint egy közelkörzeti légvédelmi rakéta). De légvédelemmel első körben a stratégiailag fontos dolgokat szokták védeni, pályaudvar, atomreaktor, erőmű, híd, amelyek egyrészt helyhez kötöttek, másrészt a légvédelmi rakéták hatótávolsága behatárolt, tehát azoktól nem tudod messzire telepíteni - kb be is lehet lőni, hol állnak. Ha meg folyton mozgatod, épp rakétát indítani nem tudsz róla. Egy Patriot, vagy egy Sz-300 menetből tűzkésszé tétele a kiszolgáló radarral együtt. A csapatlégvédelmi rakéták amivel az afgánok rohangálnak, elég jó alacsonytámadó gépek és helikopterek ellen, de akik a gépeket és helikoptereket üzemeltetik, ugyanúgy fejlesztik a zavaróberendezéseket ellenük.
A nálunk kissé felkészültebb és nagyobb erőforrásokkal rendelkező szerbhadsereg légvédelme sem azért emelte a MiG-eket a NATO ellen és dugta el a rakétáit (igen, tudom, hogy lelőttek NATO gépeket velük), mert minél nagyobb verést akart magának. A légvédelmi rakéták hatásosságára pedig jó adalék az iraki légvédelem tevékenysége a koalíciós légierő ellen a második öbölháborúban. Pedig papíron többszöröse volt a magyar légvédelem képességeinek és lehetőségeinek.
Szóval egy támadó légierőnek tök mindegy, hogy azért nem tudsz rájuk visszalőni, mert messze vannak a rakétáid, kevés a hatósugaruk, nem akarod leleplezni a helyzetüket, vagy folyton mozgásban tartod őket, vagy képesek zavarni a rakétát vezérlő lokátorokat.
Bár igazad van, a világ tábornokainak nagyrésze téved, hogy bízik a légierőben, csak neked van igazad, egyedül a légvédelmi rakéta a tuti.Bár természetesen légvédelmi rakétákra is szükség van.
A gerillaháború pedig nem attól függ, hogy város, alföld, hegyvidék, vagy dzsungel, hanem attól, hogy az ellenséged meg akar-e téged szállni, vagy nem, és mennyire támogat a helyi lakosság (érdekből vagy számításból vagy félelemből). Ha megelégszik azzal, hogy csak tönkrebombázza az utakat, hidakat, infrastruktúrát, akkor gyakorlatilag lényegtelen, hogy hány ifjú vietkong jelölted van a spájzban, nem lesz ki ellen harcolniuk.
@okostojgli: ja, kissé dögrováson vagyok / voltam.
@Greg36: A légvédelmi gépágyúkat valóban használták a telepített (honi) légvédelmi osztályok közelbiztosítására, lévén, hogy a rakétás légvédelem effektív minimális hatótávolsága ott kezdődik, ahol egy nagyűrméretű gépágyúké(pl. Sz-60, K-19) végetér. Ugyanakkor, a leggyakrabban a mozgó csapatok közelbiztosítását végezték ilyen önjáró eszközökkel (pl. Shilka, Zsu-23).
Ami a honi légvédelmi eszközök alkalmazását illeti, a szóban benne van az a védendő obektum, aminek a védelmére használták-mármint, a "hon". Voltak ipari létesítmények is (Diósgyőr, Dunaújváros), azonban mindenhol, egymást átfedő tűzrendszerrel kialakított légvédelmi rakétaosztályokat alkalmaztak (pl. a 11. LÉRAK dandár.
Aztán voltak és vannak az önjáró légvédelmi rakétás eszközök, amik 5 (öt) perc alatt telepíthetők menetből, a hatósugaruk pedig 20-50 kilométer (KUB, BUK, KRUG, stb).
A szerb légvédelem nem dugta el a rakétákat, hanem alkamazta azokat. A hadtörténet első és eddig egyetlen alacsony észlelhetőségű gépének leszedése éppen a szerb légvédelem számlájára írható. Ami azt illeti, jobb lett volna a MIG-eket nem emelgetni és inkább okosabban alkalmazni a légvédelmi osztályokat. Látható, hogy tök fölösleges volt a légi fölényben lévő NATO légierőt a levegőben piszkálni, ugyanis a szerb légierő, egy cent kárt nem okozott az ellenségnek.
A légvédelmi lokátorok zavarása pedig, már a hetvenes években egy kivédhető és leküzdhető probléma volt. A probléma nem ez, hanem a SEAD egységek hatékony alkamazása elleni tevékenység kialakítása volt.
A telepített, vagy mozgó földi légvédelem olcsón, kevés infrastruktúrával, lényegesen nagyobb fenyegetést jelent egy alapvetően védekezésre beállt haderő alkalmazásában, mint a drága, kisszámú, gyengén hatékony légierő. Ha gondolod, nézz utána akármelyik fegyveres konfliktusra 1960 óta és látni fogod, hogy a helyesen alkalmazott légvédeli eszközök, egy olyan komolyan felkészült és korszerű, modern fegyvereket használó hadsereget is megszopatott, amilyen az izraeli (Jom Kippur-i háború). De említhetem az Első Öböl-háborút, Vietnamot is.
@Tóta W. Árpád:
mit mondassz majd neki ha kerdez Istenrol, Jezusrol vagy Kadar Janosrol?
@hagyma: már megvolt. legjobb tudásom szerint felvilágosítom.
@hagyma: Merész társítás. Sosem hittem volna, hogy János Bá átveszi a Szentélek helyét az együttesben...
ha elég nagy lesz, hogy kibírjon egy sokórás vonatozást menjetek el Belgrádba! a vonatjegy nevetségesen olcsó, és a vár tele van harckocsikkal, amik a szabadban állnak. egy csomó cuki mini van közte, gyereknek ideális :)
www.muzej.mod.gov.rs/muzej/galerija.html
@fantomböske:
Ha elolvasod az F-117-est lelövő tiszttel készített interjúkat, akkor Ő is elmondja, hogy igenis dugdosták a rakétákat. Folyton mozgásban voltak, csak percekre használták a lokátorokat, és a többi szerb egység is ezt csinálta, csak azok még eredményt sem tudtak felmutatni. De a vége az lett ígyis-úgyis, hogy a szerb anyagi veszteség jóval nagyobb maradt, mint a NATO vesztesége. Persze, nyilván meglepte őket a lopakodó elvesztése, meg érzékenyen érintette őket a többi gép elvesztése is, de alapvetően azt csináltak a levegőben a szerb légvédelem asszisztálása mellett, amit akartak, ahogy a koalíciós légierő is azt csinált, amit akart, a jóval erősebb iraki légvédelem teljes erőbedobása ellenére.
A vietnámi háború megint rossz példa, az USAF számára nagyon sok korlátozás volt érvényben, hol-mikor-milyen útvonalon repülhetnek be Észak-Vietnámba, és onnan ki, milyen célpontot támadhattak (a határtól északra semmilyen légvédelmi objektumot, repülőteret), tehát Észak-Vietnámban csak annyi volt a dolguk a légvédelmi erőkenk, hogy teljes erővel sugárzó lokátorokkal és stabilan telepített rakétákkal várták a menetrendszerűen érkező, maximum elektronikai zavarást végző amerikai gépeket, amelyek még csak vissza sem lőhettek.
Persze, Dél-Vietnámban is szenvedtek veszteségeket, de ott a vietkong-nva légvédelmi erők is.
Sőt, még a vietnámiak is úgy ítélték meg, hogy a sok-sok rakéta mellett kell nekik az, hogy a levegőben is összecsapjanak az USAF-dél-vietnámi légierővel.
Én mindenesetre örülnék, ha egy esetleges ország elleni támadás esetén nem csak a légvédelmi rakétákra kellene bízni a védelmet, hanem az első egy-két órát túlélt gépek ellencsapást is tudnának végrehajtani, ha csak Dollitle féle jelképeset is.
Egyébként a légierővel nem rendelkező lett-litván-észt trió is van olyan hülye, hogy a légvédelmi rakéták vásárlása helyett jelképes NATO légierőt kért a légterük örzésére.
Ugyanis - bármíly hihetetlen - egy normálisabbnak számító európai ország nem csak azért tartja fent a légierőt, hogy műrepülő napon mutogassa, vagy távoli misszióban bombázzon vele, esetleg megvédje magát egy háborúban - ha így lenne, ausztriának semmi szüksége nem lenne légierőre, méretben nem nagyobb, mint a miénk - hanem azért is, hogy légirendészeti feladatokat lásson el. Példának okáért.
fantomböske: legalább Te ne mondd, hogy ha nem kielégítő a légierő állapota, akkor ne fejlesszük, hanem inkább szüntessük meg az egészet, és csak rakétákat telepítsünk a helyére. Ok, hogy 20-50km a hatótávolsága optimális esetben, de mellette a jelnelegi levegőből indítható fegyverek már 100/150km-nél járnak, GPS vezérléssel, tehát pontosak. Ha nem is a légvédelem ellen, de ha nem a légvédelmet akarják támadni, már a közelükbe sem kell menni.
Ha meg a légvédelmet akarják támadni, elég ha van egy AWACS 200-300kmre, ami kiszúrja a légvédelmi lokátorod, de nem tudod támadni, meg egy földközeli WW géped amit szintén nem szúrsz ki, mert még a lokátora sem megy (elég adatot kap az AWACS-tól) és már kapod is a rakétát (amely szintén fejlődött, ha kikapcsolod a radart, akkor is megjegyezte a helyét).
Szóval az arab-izraeli háborúk óta nem csak a légvédelem fejlődött, de az azok elkerülésére-megsemmisítésére kidolgozott eszközök is.
Dani Zoltánnak hívják az illetőt, és elég sokszor olvastam a vele készített interjút és azokat a kommenteket is, amiket a kollegái fűztek hozzá az eset kapcsán. Ha te is olvastad a riportot, emlékezhetsz rá, hogy nem percekig, hanem maximum 20 másodpercig használhatták az Sz-125 NYeva, UV-10-es antennáját addig, amíg az ellenséges SEAD gépek ki nem lőtték a HARM-ot, Shirkét. Nem mellesleg, ezért is hibás az az állításod, hogy a vietnámi légvédelmisek, akár meddig sugározhattak a Volhovaikkal. Úgy kapták a SARM-ot a Wild Weasel gépektől, mint a huzat, ha megpróbáltak egy percig is sugározni akár a széles, akár a keskenysugarú antennáikkal. Lényegében, csak az aktív zavarással közlekedő célokra lőttek, azt vagy nagy szerencsével másra is, a legtöbb esetben nem is történt kisugárzás. Ha végignézed pl. a Linebacker II mérlegét, láthatod, hogy bizonyítottan 20 körül volt a földi telepítésű eszközö által lelőtt gépek száma, míg repülőgépekkel, maximum kettő-három győzelmet arattak.
Ha te a "dugdosás" szó alatt a "diszlokálást" érted, akkor egyetértünk. Valóban mozgatták a légvedelmi eszközeiket és ebben volt az egyetlen valamirevaló előnyük, azaz, hogy a korábban települt légvédelmi rakétás osztály, két óra múlva már nem volt ott.
Én nem a légierő vs rakétás légvédelem koordináta rednszerben gondolozom, illetve nem gondolom, hogy nulla légierőt kell alkalmazni, és minden faluba települjön egy lérak osztály. Csupán butaságnak tartom, hogy a földi telepítésű lévédelmet, gyakorlatilag nullára redukálták.
Nézz utána, a Sz-200, Sz-300, Sz-400, milyen hatótávval dolgozik, aztán megérted, miért tiltakozik USA, hogy Irán ilyen eszközöket vásároljon. Ugye nem hiszed, hogy ha olyan kurvára haszontalan, a modern légierők számára kevéssé veszélyes fegyverek volnának, nem vállalnának fel diplomáciai konfliktust az ilyen rendszerek beszerzése kapcsán.
Egy szó, mint száz, a földi telepítésű légvédelmi fevernemet a megérdemelt helyén kell kezelni, és nem csak olyan országokban, ahol valós az ellenséges fenyegetés.
Egyébiránt, ezek már súlyosan nem tartoznak a post témájához. Ha van kedved és energiád, van erre egy Index topik: forum.index.hu/Article/showArticle?t=9120320
@fantomböske:
Kedvem van, energiám nincs. Egyébiránt nem akartam eltávolodni a témától, csupán erre reagáltam eredetileg, mert kissé elrugaszkodottnak tartottam, ebből lett egy vita (hálistennek vita érvekkel és ellenérvekkel, meg adatokkal):

"4. Repülők. Dettó, mint a tanknál írottak. A repülőket is lelövik. És biztosan lelövik. Vagy lezuhannak műszaki, vagy pilótahibából. És biztos, hogy lezuhannak.
Szóval uraim: tank és repülő - elavult, iszonyatos drága ócskavasak. Az M1Abrams is, meg a Grippen is. Meg az összes többi is. De játéknak jó - a múzeumban.
Aki azt írta, hogy a jövő háborúi gerillaháborúk lesznek, kis kommandós csapatokkal folytatva - jól írta.
Azonkívül színtiszta közgazdasági szempontból: ha egy légvédelmi rakéta 1.-Ft-tal olcsóbb, mint egy vadászgép, akkor rakétát kell gyártani, venni és hadrendben tartani (egyébként nem 1.-Ft-tal olcsóbb, hanem nagyságrendekkel, a tankelhárító rakétánál meg még sokkal jobb az arány!)."

A történelmi-hadtudományi rész részemről lezárva, visszatérhetünk a muzeológiára, ha gondoljátok :)
@fantomböske:
A vietnámiak nagyon sok Harmot kaptak, a HATÁRTÓL DÉLRE. Északon, ahol szintén jelentős veszteségeket okoztak a légvédelmi rakéták, nagyon sokáig nem lehetett támadni a légvédelmet a háború egésze alatt. A találati arány pedig kb 100 rakéta 1-2 repülőgépre volt. A hatalmas amerikai veszteségek pedig a Linebacker II alatt 207 B-52 ből 15 lelőve, 10 megsérült, a kb 2000 taktikai repülőgépből és helikopterből 12 lelőve amerikai oldalon. Az összes B-52 stragégiai bombázót légvédelmi rakétával lőtték le, míg a 11 taktikai repülőgépből hármat vietnámi MiG-21, kettő ismeretlen, egy motorhiba és ötöt légvédelmi rakéták. Ahogy mondták: The North Vietnamese air defense forces "simply waited for nightfall and the arrival of more lucrative targets." ami ebben az esetben az éjjel, menetrendszerűen közlekedő B-52 kötelékeket jelentették.

A legkevésbé sem veled vitatkozom, főleg nem arról, hogy kell-e légvédelmi rakéta a repülőgépek MELLETT, szerintem is kell. greybullal vitatkozom azon, hogy EGYÁLTALÁN NEM kell repülőgép, a légvédelmi rakéták mindent megoldanak. Szerintem meg nem.

Egyébként miért ne tartozna a témához? Vietnámban is lehet tapizni a lelőtt amerikai gépek roncsait, hazafias nevelés céljából, meg nekünk is van légvédelmi múzeumunk (szerencsére) :)
Szia,

én lány vagyok, de egy javaslat: Bécsben kora télen (novemberben talán???) szokott lenni a Burg előtt haditechnikai kiállítás. Itt minden cuccot kipakolnak és igazi (!) katonák állnak ott, mindent ki lehet próbálni, felmászni...
ÉN ÜLTEM Black Hawk-ban, pedig 29 éves vagyok, de nem bírtam kihagyni kurva jó volt!!!
oda vidd el a kisfiadat, imádni fogja!!!

az interaktív múzeumhoz pedig: menjetek New Yorkba, a Természettudományi Múzeumba (American Museum of Natural History) - be fogtok pisilni a gyönyörűségtől.. minden megfogható, az igazi meteorittól az igazi mammut-csontokon keresztül minden!!! iszonyatosan jó, ki ne hagyjátok, ha arra jártok!!! Abból van mit tanulni, még Európának is, nemhogy nekünk...:((
A díszszemlével az a baj, hogy roziamoziban. Állsz a Duna partján, 800 méterre tőlled elúszik valami, aminek csak az 1/3-át látod, meg hogy kilóg belöle egy icipici emberke. A Parlament elött lő egy kicsit, és ha szerencséd van, érezheted a lőpor szagát. Majd a fejed felett elhúz egy csomó repülő izé, a szpíker mond is valamit, de ő kb. a Margit-hídnál van, és biztos hogy nem egy AN-2 fordult meg álló helyzetben a V
Citadella elött. Aztán egy csomó guriga vécépapírt szórnak ki a légijárművekből, és a végén emberek is ugrálnak ejtőernyővel. És mi útálkozunk, mert jó nekik. Némelyik elcseszi, és fennakad a kupolán. Ilyenkor örülünk.
Árpi, itt amire vágytál:
hamster.blog.hu/2010/09/12/haditechnikai_park_zankan

Igaz, ehhez is utazni kell egy keveset.
@Greg36: Ami a múzeumot illeti, itt egy link, a 11. perctől éredekes, onnantól mutatják be az általam elmített tárlatot!

www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=658380
az illusztráció komoly! :)

amolyan konstruktív hátráltatóként kérdezem: hol lenne a díszszemle? mert amíg a magyar az útépítés terén el nem éri a Római Birodalom színvonalát, addig nehéz ilyesmiről komolyan ábrándozni. mikor lenne a felvonulás? augusztus 20-án? amíg egy melegebb nyári napon a felhevült aszfaltot csirizként nyomja szét az induló busz gumikereke, addig tudjuk, kb. mire számíthatunk lánctalpas járműveknél: elképzelem, ahogy megáll a harckocsi, tisztelgés, oké, megvolt, a kocsi elindulna, a lánctalp meg abban a pillanatban felkapja, és letépi az egész útburkolatot, mint kölykök a dobostorta tetejét. ja, hol is? Andrássy út? rászakadna az út a földalattira a többszáz tonnás járművektől. Dózsa Gy. út? nem épp azért szedték fel a macskakövet, mert elegük volt belőle? szóval kéne egy gránit macskaköves út, lehetőleg a városon kívül, mert a belvárosban a házak esetében komolyabb szerkezeti, pláne kisebb károk nélkül nem lehet megúszni egy ilyen parádét, lenne sok panaszos, a kockakő miatt meg még ugyan - autósok részéről. szóval ki az egésszel a mezőre, de akkor kellene egy olyan Hungaroring szerű hely, ahol elfér a tömeg meg a kocsik, meg egy Hősök tere szintű emlékmű, ami előtt tisztelegve el lehet vonulni. Plusz akármit vonultatunk is fel, mindenből kb. 10x annyi kéne, mint amennyit bemutatunk, mert azért az extrém szar, ha a teljes "flotta" vagy annak a 3/4-e, fele, 1/3-a, 1/4-e egyetlen jól irányzott, jól időzített (aug. 20-i) csapással megsemmisíthető egy helyen, egyszerre. szóval száz év múlva, ki tudja? akár... miért is ne?
A Hadtörténetihez nem volt "szerencsém" Budapesten, csak itt Brüsszelben. Az ittenit tudom ajánlani, nem csak azért mert van T-34-es, de még egy Sztálin 3-as is megfogdosható, nem is beszélve a repülőkről.

Viszont, ha valaki egy olyan múzeumba vágyik, ahol megállt az idő 30 éve, annak javaslom a Néprajzi Múzeum megtekintését (Kossuth tér, Budapest). Nyáron voltunk ott a családdal, és nagyon elszomorító volt, hogy egy frankó múzeológus szakmai múzeumnak is elmegy.

A másik élmény a Nemzeti Galériához kapcsolódik - a vamzerok ott is nagyon kegyetlenek voltak: három éves fiamat a nyakamba véve néztük a képeket és állandóan azzal csesztettek, hogy vagyem le, mert nem lehet, nem biztonságos. Részben igazat is adok nekik, de akkor meg hogyan próbáljam a gyerek számára elviselhetővé tenni múzeumba járást - egyébként, számomra is meglepő módon, fiamnak tetszett a Nemzeti Galéria tárlata, azt hittem, hogy ő még esetleg túl kicsi és unni fogja, de nem tette.
Aki tankot akar mutatni a fiának menjen Belgrádba, a várban szabadtéren van minden első vh-s vontatótól szovjet T72esig. Be is tudnak mászni.
Vagy Münster Panzermuseum.
Jut eszembe, nem tudom, mennyire volt itt téma, de Zsámbékon van egy légvédelmirakéta-múzeum, az más kérdés, hogy állítólag épp el akarják adni az egészet ócskavasnak, mert a Hadtörténeti Múzeum fejeseinek a bögyében van a "konkurens" múzeum.

www.legvedelmimuzeum.hu/
süti beállítások módosítása