W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Akit a tankszag elkerült, avagy Múzeumkritika

2010.09.01. 06:30 Tóta W. Árpád

Akinek fiúgyermeke van, és nem eleve transzvesztitának neveli, az előbb-utóbb kénytelen olyan intézményeket keresni, ahol nehéz vasak láthatók. A kisfiúkat ugyanis az autók, a vonatok és a tankok érdeklik, és bár szívesen megnézik őket számítógépen, videjón, ők még igénylik a fizikai kontaktust is. Tehát nézzük, mihez kezdhetünk. Panaszra van ok bőven, de vannak jó példák, szóval a fejlődés nem lehetetlen.

A Hadtörténeti Múzeum magától értetődő célpont, elvégre ha a gyerek vadgesztenyéből is tankot épít, akkor bizonyára tetszeni fog neki… az a sok vitrin. Tank például soha nem is volt ott, ami elég perverz dolog egy hadtörténeti múzeumtól, mivelhogy a tank majdnem száz éve olyan szimbóluma a hadviselésnek, mint a kard. De ami van, az is üveg mögött, tulajdonképpen kirakatokban. Egy kupac ötvenhatos relikvia, a pisztolyok és puskák között halál érdektelen érdemrendek meg kapcák. És jó sok kard meg csákó és lovagcuccok. Köztük egy komplett páncélzat. Annál az ember felemeli a gyereket, hogy tessék, fogjad meg, hát ilyen szarokban kellett háborúzni, amikor még puska sem volt. Gyerek csillogó szemmel érdeklődik, kicsi kezét nyújtja a múltnak, szeretné megsimogatni. Ekkor megszólal a riasztó. 

Miafaszbazmeg, illetve a fene egye meg, jaj, csúnyán beszéltem a gyerek előtt, de hát az a kurva múzeum a hibás.

Minden helyiségben, a folyosókat is beleértve, teremőrök ücsörögnek, feladatuk, hogy rosszallóan nézzenek a riasztó felé, meg úgy általában mindenkire. Enélkül is felfogtam: a páncélt, ami jó esetben a kétkezes pallosnak is ellenáll, óvni kell a kisgyerekektől. Még a végén összefogdossa. 
 
Be van ám riasztózva a német Kübelwagen is, a kevés látványosabb darab egyike. A pisztolygolyót még csak-csak felfogja, de egy hároméves széttépné, ha nem figyelne a teremőr néni. Az még azt is elmondja, hogy ez „nem játszótér”, és nyilván büszke, hogy ilyen komoly helyen dolgozik, ahol egyébként gyerek ritkán fordul elő. Valószínűleg még nem hallott arról, hogy egy jó múzeum, ami nem akadémikusoknak van fenntartva, az igenis játszótér. Sőt vidámpark.
 
Ilyen például a Vasúttörténeti Park. Vannak ott is őrzött, sérülékeny dolgok, mint a terepasztalok, de a lényege mégis az, hogy ki van rakva vagy száz mozdony és hóeke meg aláverőgép a sínekre, rendesen feltáblázva, és aki akar, az belemászik. Felügyelet nélkül, saját szakállára. Tekergetheti a 424-es tekerentyűit, nyitogathatja a kazánajtót, sőt megpihenhet Kádár János különvonatában. Horror, mi? Pedig ez csak a kezdet. Akár még vonatozhat is, mert van kerti vasút, icipici mozdonykával, alagúttal. Ennél jobb nem is történhet egy vasútbarát kisfiúval. Illetve négyszáz forintért aligha. 
 
Legfeljebb az, ha igazi mozdonyt vezethet… mármint a papája, de dudálni a gyereknek is lehet. És ez nem valami extremitás, ehhez csak annyi kell, hogy beröffentsenek egy kis dízelt, adjanak hozzá egy nyugdíjas mozdonyvezetőt, és gurulgassanak vele pár száz métert, alkalmanként egy ezresért. A szimulátor még ennél is olcsóbb. Ezek nem pótolhatatlan darabok, ezért sem kell páncélüveg mögött őrizni őket. De a gyerek azt még nem tudja akceptálni, hogy ott a szekrényben valami rozsdás bicska ezer éves. Többre értékelné a tucatáru géppuskát, ha csattogtathatná és forgathatná.
 
 
Hadtörténeti: szar, Vasúttörténeti: királyság; egyelőre ennyit üzenek a magyar édesapáknak. Vannak egyébként még jó helyek, a Közlekedési Múzeum viszonylag gyerekbarát, az eldugott szentendrei Városi Közlekedési Múzeumban is fel lehet menni a régi villamosokra és buszokra, továbbá a BKV nosztalgiajáratai is gyakorlati élményt nyújtanak. És ott a Gyermekvasút, amit nyugodtan nevezhetünk Úttörővasútnak, illene bevallani, hogy azt a büdöskomcsik csinálták szovjet mintára. A harmadik köztársaság csak annyit tett hozzá, hogy azt véletlenül nem kúrta szét, mint Csillebércet. De csak mert kisvasúti mozdonyt nehéz pénzzé tenni.
 
Terror házába nyilván a mégoly férfias kisgyerekeket sem visszük, az újabb fejlemények közül a Csodák Palotája lehet még érdekes, de az más műfaj. Itt a mágnesmiskákról van szó, a nagyvasra éhes gyerekekről. Feltűnő, hogy mennyivel sikeresebben nyeri el a szimpátiájukat a közlekedés, mint a honvédelem ügye. Pedig ha választhatna egy csuklós busz és egy tank között, nyilván az utóbbit kérné. Járni jár, csak nem jut.
 

Majd lesz elég vasatok

 
A honvédség egyetlen értékelhető vállalkozása a stratégiai PR-ban a repülőnap. Azzal csak az a gond, hogy a kecskemétieknek van közel, nem nekem. Ugyanez a helyzet a hadtörténetinél ezerszer faszább Pintér-gyűjteménnyel. Pintér József sokkal jobban tudja, mi kell a népnek, mint a HM kultúrtábornokai. Ott van kicsapva a legelőre több száz harcjármű, lehet közöttük bóklászni, rájuk mászni, vagy megilletődötten csodálni hatalmasságukat. És ha egy megbokrosodott, hisztis gyerek teljes erőből belerúg a T-34-esbe, azt meg leszarják. Van belőle nyolc, és kilós áron kapható, úgyhogy ha netalán szétharapdálják a kisbabák, akkor sincs gáz. De hát az meg Kecelen van, a pußtán, az sem egy spontán kiruccanás.
 
Mentségére szól a Hadtörténetinek, hogy hülye helyen van, a Várba nem egyszerű felcipelni egy tankot, sem pedig helyet találni neki, és oda beemelni. Viszont nem kell feltétlen a Várban tartani a múzeumot.
 
A kommunisták amúgy, akik az Úttörővasutat csinálták, ehhez is jobban értettek. A múzeum ugyanott volt, viszont szerveztek mellé olyan eseményt, amit nem hagyhatott ki egyetlen fiús apuka sem. Ez volt a díszszemle. Aki akarta, ott megnézhette menetben a harckocsikat, a tüzérséget, a rakétásokat, sőt áthúztak a légierő gépei is. A díszszemlének egyébként nemcsak a gyerekekre van hatása, de rájuk mindenképp. A nemzet cselekvőképességét leginkább a fegyveres erők fejezik ki, így azoknak szükségük van a megnyilvánulás lehetőségére. És ez nem az én egyéni szocproblémám, ha még nem derült volna ki.
 
A Vasúttörténeti Parkban megforduló ezer gyerekből tízet komolyabban érdekelni kezd a vasút, modellezésbe fog vagy trainspottingba, utánaolvas, előfizet. Ha megmarad a vonzalom, gyermekvasutas lesz, és ott még jobban belehabarodik. Aztán esetleg mozdonyvezetőnek vagy vasútmérnöknek tanul. Nem az összes vasutas lesz ilyen gyerekből, csak a legjobbak. Biztos nagy szarban van a MÁV, de húsz év múlva is lesznek totálisan elhivatott, fanatikus emberek, akik valahogy elműködtetik a vasutat, és nem bánják a kevesebb fizetést meg a kényelmetlen munkarendet. Megcsapta őket a mozdony füstje, kész, megtértek, ők már így maradnak. Nélkülük nincs vasút.
 
Ilyen emberekre szüksége volna a másik nagyvasas iparágnak, a honvédségnek is. Vagyis szüksége volna most, as we speak, olyan gyerekekre, akiket megcsapott a tankszag. Ez sokkal előbb fejlődik ki, mint a hazaszeretet vagy a Hende Csaba iránt érzett áhítat. Csakhogy  azok a gyerekek, akikről száz év múlva páncélosezredet neveznének el, egyszerűen nem jutnak tankhoz. Mert nincs egy rendes múzeum, és mert nincs díszszemle. 
 
Ha már úgyis Keletnek fordulunk, nem csak a gátlástalanságot és a cinizmust illene eltanulni. Oroszország, Kína és a Koreai Köztársaság nemcsak a bloggereit és az oligarcháit regulázza, hanem kivágja a díszlépést is. Legyen már valami jó ebben a rosszban. Akkor fogok végleg csalódni ebben a kormányban, ha négy év múlva se mehetek a kisfiammal tankot nézni. Mert akkor nem nyertünk semmit az egészen.
 
 


Címkék: történelem haditechnika

320 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr952263519

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A közoktatásrul 2010.09.09. 15:35:08

Készül az új oktatási törvény és a nemzeti alaptanterv. A következő hónapokban eldől, hogy gyermekeink – köztük az enyém is – milyen iskolákban, milyen tanároktól, mit fognak tanulni. Eldől, hogy a következő generáció megkapja-e azokat az a...

Trackback: A közoktatásrul 2010.09.09. 15:34:49

Készül az új oktatási törvény és a nemzeti alaptanterv. A következő hónapokban eldől, hogy gyermekeink – köztük az enyém is – milyen iskolákban, milyen tanároktól, mit fognak tanulni. Eldől, hogy a következő generáció megkapja-e azokat az a...

Trackback: Kisfiam, ha tűz van, ne menekülj a maszkos-álarcos idegentől! 2010.09.04. 17:08:01

Van a fiamnak egy kispajtása, aki kb. tízpercnyi sétára lakik tőlünk. Néhány héttel ezelőtt az utcájukban az egyik házhoz kivonultak a tűzoltók. Végül nem történt semmi baj, csak a  ház központi füstérzékelőjének hibája okozta a vaklármát, de m...

Trackback: Szolgálati közlemény - blogkirándulás 2010.09.01. 10:12:55

Kedves barátaim, milstoryblog-szerzők és olvasók! A nyári szünet alatt Rókakígyó kolléga felvetette annak lehetőségét, hogy szervezett formában, csoportosan látogassunk el a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Keceli Hadi­technikai Parkjába, ahol me...

Trackback: Akit a tankszag elkerült, avagy Múzeumkritika 2010.09.01. 09:57:01

Azok a gyerekek, akikről száz év múlva páncélosezredet neveznének el, nem jutnak tankhoz. Mert nincs egy rendes múzeum, és mert nincs díszszemle.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Vérnűsző Barom: A múzeumokban nem dolgoznak? Ha a zsíros kéz tönkreteszi a páncélt, akkor zárás után le kell törölgetni róla, és kész.

@Árkászati Hadimérnökség: Az alapvető dolog, hogy a katonák nem 100-asok. Afganisztánba menni pedig nem kötelező. Főleg, hogy ott őket tekintik megszálló erőnek. Amiben ráadásul van is valami.
Ettől függetlenül, mivel nem lehet bezárni az egészet, és hazazavarni mindenkit, muszáj orientálni.
Figyelmetlen voltál, Árpád. A Hadtörténetiben két helyen is ki vannak rakva huzal végére kötözött fegyverek - első világháborús pisztoly, ismétlőpuska, dobtáras PPS -, amit meg lehet fogdosni. Igaz, az elsütőbillentyű sem nagyon működik rajtuk, meg a puska závárját sem lehet rendesen csattogtatni, de legalább ki van írva, hogy vigyázzunk, nehogy a fejére ejtse a gyermek a nehéz tárgyakat...

A Kübelwagen meg valójában egy Schwimmwagen, és a teremőrök tényleg gonoszak.
Ritka az ilyen itt, de pukkadoztam a röhögéstől a posztot olvasva...:)

A vicc az, hogy sokan komolyan vették...:))

Díszszemle? Dehát... a tüzijátékpara után?:) Mit kapna érte szegény Vitya a képébe...:)

Különben anno még az átkosban, sőt, emlékeim szerint utána is pár évig, nálunk volt egy kastélypark, ahol frankó második világháborús hadieszközöket(tankelhárító löveg, tarack, mozsár) állítottak ki szabadtérre, néhány 48-as löveg mellett.
Gyermekként mi is sokat lógtunk ott a cimborákkal.
@bbenoe: "Ezért a dísszemle egyértelműen a diktatúrák sajátja."

S mi ezzel a gond?:) A demokráciát kipróbáltuk, nem jött be. Jöjjön, aminek jönnie kell...:P
tankberles.hu/e107_plugins/content/content.php?content.23

Tudom hogy replikák, de amikor Tigris beindult én meg a toronyban ültem.
Khmm...:)
@pPanni: "a széket is a tankban"
Pannika, ezen jót röhögtem. Szék a konyhában van, a tankban - mint minden járműben - ülés.
Kicsit off, de ha netán arra jártok:

Brüsszel, Hadtörténeti Múzeum
München, Deutsches Museum (had-, repülés- és technikatörténeti)

beszarás mind a kettő

a brüsszelire elég egy fél nap (ha anyu is ott van - elnézegetheti az egyenruhákat közben), a müncheni viszont garantált egésznapos móka
vagy akár kétnapos, ha kiruccan az ember Schleissheimbe, ahol a repülőket restaurálják (metróval és bicajjal is ki lehet menni)

ne hagyjátok ki, ha arrafelé vet a sors
Mivel nem tudtam róla, megnéztem, mi ez a Pintér féle kiállítás. A következő mondatot találtam a pintermuvek.hu hadiparkos oldalán:
KIÁLLÍTOTT TÁRGYAKRA FELMÁSZNI ÉS NYITOGATNI SZIGORÚAN TILOS ÉS BALESETVESZÉLYES!
@piefke: "A Magyar Honvédségnek jelenleg nincs hadrendben egyetlen harckocsija és egyetlen "ágyúja" sem"

Ennyire azért nem szar a helyzet, bár igaz, csak egy egészen picit jobb.

Szóval önnálló alakulat nincs, csak a tatai dandáron belül van egy "harcitámogató zászlóalj" -- ebben vannak a tankok meg az ágyúk.
Díszszemle: kurva drága, gyerekek, felejtsétek el. Franciaország példáját felhozni nem ér, nekik van atomtengeralattjárójuk, repülőgéphordozójuk és nukleáris ütőerejük is, amelyekhez képest a díszszemle bagatell.
@Tóta W. Árpád:

Árpi, vasárnapra tudok olyan programot, amit élveznétek a gyerkőccel, és nem is kell érte sokat utazni:

www.albatroszre.hu/
Egy országnak hadseregre egyszerűen szüksége van. Amennyiben nincs hadkötelezettség, az arra affinitást végzőket kell ráhangolni erre a hivatásra. Sok egyéb mellett erre lenne hivatott a Hadtörténeti Múzeum is. Erre viszont ez a tárlós, riasztós lótúró alkalmatlan. Ez most olyan, mint egy cukrász-történelmi kiállítás, bár ott is meg lehet tekerni a habverőt. Primitív és piti. Mi a túrónak kell nekik ez a palota? Mit dugdosnak? Én rendszeres látogatója voltam, egy éve voltam utoljára és megdöbbentett a sivárság.
Egyébként tök mindegy, hogy a magyar hadseregnek van-e tankja, vagy sem. A lényeg a fegyverek bemutatása. Nyílpuskája sincs.
@J.G.:
Az semmi, de ezt is írja az oldal:

"A vendégkönyv tanúsága szerint Európa valamennyi államából voltak már látogatók, ami az Európai Unióba való mielőbbi csatlakozáshoz is nagyban hozzájárulhat."

Na ezen beszartam.
A kozlekedesi muzeumot nem is osztottad ki, pedig boven lehetne.

Egyebkent valoban, tankot akarok!!
Kicsit árnyalom a dolgot. :-)

A vasúttörténeti park többek között azért ilyen szép, mert anno 1995 környékén a paksi Vasúti Múzeumból egyszerűen felvittek minden értékelhető dolgot. Mozdonyokat, miniszteri vasúti autót, kézi hajtányokat, vagonokat, mindent. Persze se szó, se beszéd, tájékoztatás nem nagyon volt róla.

A vasúttörténeti park cuccainak jó része évtizedekig Pakson volt; a 6-os mellett a paksi Halászcsárda előtt a másik oldalon van egy ilyen régi kis vasúti épület. Na az volt a régi vasútállomás, abból csináltak ott múzeumot. Anno, mert már évek óta nem az.
Tény, hogy az emberek többségének eldugott helyen volt, meg a mérete is jóval kisebb; viszont az épületek mind a 19. század végéről, 20. század elejéről valók voltak; csendes volt, csak a 6-os forgalma és az időnként elhaladó kicsipiros Bzmot zajongott.

Egyrészt örülök, hogy így többen látják. Másrészt bekaphatja a "mindent Budapestre" magyar mentalitás. :-)
Harmadrészt, ezek után mit lehet kezdeni autentikus, 80-120 éves máv stílusú épületekkel, régi váróval, gőzmozdony szervizzel?
Szerintem a tank nem tapogathatóságának praktikus okai vannak, egyszerűen veszélyes üzem. Az orosz technika sokszor még a katonákat is megnyomorította (pl. az adagoló), nemhogy egy tucatnyi gyereket, akik azzal kezdik, hogy a páncéltorony csapágya alá dugják az ujjukat. Persze le lehet mindent hegeszteni, de akkor is marha nehéz ki- és bebújni, pláne gyerekméretben, kihozni valakit, ha megsérül, beverik a fejüket, satöbbi.

Viszont emlékszem egy hatvani T34-esre, amiben egy ideig gyereksereg ugrált, mert valahogy levágták a hegesztést, na persze nem sokáig maradt így. Meg egy Isaszeg felé kiállított BMP-re meg tankra, aminek az alsó búvónyílása nyitva volt, és iszonyat klassz volt belülről.

A tényleg méretes bovingtoni tankmúzeumban (www.tankmuseum.org/) se lehet bemászni a tankokba. Van viszont egy szétvágott Challenger, aminek a közepébe állhatsz, két oldaladon látod a belsejét, legénység viaszfigurákkal, elöl meg megy a videó a tank nézőkéjén át egy lőgyakorlatról. Állati. Na meg vannak élő bemutatók is gyakran.
@mckmester: Volt szerncsém tavasszal élőben is látni, nagy élmény volt, persze mikor hagyom otthon a fényképezőgépet ha nem akkor...
Több éve járok a hadtöribe, még belülről is ismerem kicsit. A hadtöri nem szar, hanem nagyon is jó. Még 25 sem vagyok, és már én vittem fel a 10 éves rokon fiúcskát aki kérdezett világnak, amúgy a srác csöndes, sakkozó,majdhogynem autista, nem tudom lejön-e ebből hogy valószínűleg élvezte. Meg lehet ott fogni egyébként kb. 10 lőfegyvert és Mo a hibás, hogy muszáj úgy hatástalanítva lenniük ahogy. Volt ott tank, T-34/85 kiállítva pár éve. Most nincs, de talán ha megemelnék a belépőt az lenne a gond, viszont akkor lenne pénz a számlákra, utána pedig egy tankra (nem egyszerű odaszállítani). A nénik sem feltétlenül néznek szúrósan, a portás lány pedig kifejezetten helyes.
Mint látható a hadtörinek nem kis köze van a Pintér művekhez és akkor a vasaknak ott van az.
Emellett sok mindenben egyetértek Önnel/Veled. A hadtöri fejlődhetne, tényleg lehetne egy-két tank. Lehetne több korai magyar hadtörténelem, hogy tényleg a teljes katonai múltat mutassa be.(Lássuk be a II vh manapság trendi)
A vasúttörténeti király, ha 5-ször nem voltam, egyszer sem, van is terepasztal.
Ott van egyébként a honvédelem napja, olyankor mindig van a felvonulási téren kiállítva minden.Létezik Csobánka is.
noh ennyi.
dana
P.S.:végül: nagyon köszönöm az írást, örülök hogy van akinek van erről konstruktív véleménye és hogy ilyen sok a reakció.
Ebből az egészből mindössze azzal értek egyet, hogy a magyar múzeumok nem látógatóbarátok.
Ha a tankosat tovább visszük, akkor miért is nem lehet atombombát vagy hidrogénbombát megsimogatni?
Öt évesen ötvenhatban találkoztam először tankokkal és qurvára féltem tőlük. Pedig nálunk Nyíregyházán nem is harcoltak, csak átvonultak.
Szerintem ez tökéletesen rendben is van.
Mint az is, mikor friss újoncként elhánytam magam a géppuska hatás bemutatóján. Kerültem is az összes éleslövészetet.
Szerintem ez is rendben van.
Mivel relista vaok öregségemre, elfogadom, hogy mások szeretnek fegyvereket dédelgetni, csak ne tessenek már kultúrává vagy kötelezővé tenni!
Ami a Magyar Köztársaságot illeti, szerintem semmi szüksége sincs a hadseregre.
Ami a díszszemlét illeti valszeg április 4-én kellene megtartani a felvonulási téren.
Legalább a kremlinológia szabályai szerint kiderülne, hogy aki Orbán Viktor mellett áll a mellvéden, az a második ember az országban.
Szal, ezt a díszszemlét a vicc kategóriájába sorolom. Reménykedem, hogy az egész nem is komoly.
@zorki: "Ha a tankosat tovább visszük, akkor miért is nem lehet atombombát vagy hidrogénbombát megsimogatni?"

Kecelen lehet!
index.hu/kultur/eletmod/ss24/

igaz, hogy az csak a tokja, de impresszív.
Tankot? fegyvert? ebben az országban? és a nép egyszerű fia azt csodálja, szeresse, fogdossa?

Mégmitnem!
Nem hiányzik új urainknak egy 56, vagy másnéven annak a bizonyos elmaradt forradalomnak a sürgős pótlása... :(
(pedig mostanában már felmerült néhányszor és mintha egyre gyakrabban..)

Azthiszem a világon egyedülállóan a fegyvertilalom terén kicsike ország látünkre élenjárunk, "büszkék lehetünk" rá. :(((

(Anglia és Japán mellett a harmadik -állítólag- szabad ország vagyunk, ahol a gyakorlatban szinte teljes a lőfegyverek tilalama)

Lassan még a klasszikus légpuskás céllövölde is eltűnik mind, a vidámparkban pl már nem maradt egy sem.

Mondjuk vannak a cikkben most is pontatlanságok, de összességében ezuttal csak 100% egyetérteni tudok.

Már pintérbácsi cuccaira sem szabad felmászni sajnos, de nincsen teremőrnéni, szóval egyenlőre egyedi bevállalósság kérdése..

A történelmi vérteknek árt a fogdosás, előbb elrohad a puszta vas, minthogy karddal tönkretennék.

Persze lehetnének korhű modern utánzatok is, amit akár fel is vehetsz..
A láncingeket pl ilyen célbol ma már géppel gyártják, hogy ne legyen sokmillió ft egyetlen kézi gyártású teljes öltözet..
Látni is várjátékokon rengeteget, ha jófejek a hagyományőrzők, akár próbálgatni is lehet.

Kézifegyvereket amik "működnek" is, véletlenszerűen a honvédség toborzó sátraiban lehet fellelni, régifajta módon, sebtében hatsátalanított, de tkp még működő pisztolyok és karabélyok ott tapogathatóak.

A szégyenletes fegyverfóbia terméke ez is, hogy a megmaradt történelmi fegyvereket már se forgatni se csattogtatni nem fogod, a jogszabály szerint mozdíthatatlan fegyver alakú szétgányolt vasdarabbá kell szétvagdosni és összehegeszteni, másképp nem birtokolhatja még a múzeum sem.. :(
@Tóta W. Árpád:
Boldoggá tettél. Viszont megnyugtat, hogy Kecel mellett volt az éleslövészet, és biztos soha nem megyek oda vissza!:D
Nyahh, mind1, jobban szeretem, hogy unokám a Margitszigeten a vakondtúrásokat vizslatja, és keresi a kedvenc vakondfiguráját!:D
@a szív fészkei: Na megint hülye vogymuk - keverem a p betűseket. Nem paszternák - ő csendesen patologizál engem (agyamra fog menni az alliteráció:-)) - hanem pantagruel mesélt nagyon értően a francia hadnemekről és képviselőikről. Elnézést tőle a kavarásért!
Hova gondolsz, Árpi, tankba csak úgy belemászni?! Még a végén arra jár Horváth Gyuri bácsi egy véletlenül a zsebében lévő akksival aztán elkezd nosztalgiázni, mint 2006-ban.
A tömény pacifizmussal nem jutunk messzire. A történelem nem így működik.
@Tóta W. Árpád: Nem erre válasz, de Neked szól: jó, hogy lányod nincsen. Őt nyilván varrógépmúzeumba vinnéd simogatásra.
Még lehet lányod is.
Akkor is ilyen hímsoviniszta maradsz?
@Kandabula: Jahhh! Mind a két világháborúban a Hősök Temetőéig jutottunk. Az első után elvesztettük 2/3 országot.
Akkor engedd már meg nekem a pacifizmust!!!!
@Tóta W. Árpád: Egyszer megprobaltam felmaszni a szakallamra, de nem sikerult. A pszichologusomnak viszont igen sokat fizettem, hogy ezt igy, ilyen konnyeden, kvazi felvallrol leirhattam :I
A szolnoki repülőgépmúzeum is nagyon jó. Mindent meg lehet nézni, ami az utóbbi 50 évben repült a magyar honvédségben. Bár beülni nem lehet csak néhány gépbe, de mindig akad a helyszínen egy-két öreg pilóta, aki nagyon szívesen mesél a légierőnk történetéről. És ezen kívül roppant rugalmasak: mi volt, hogy szünnapon, ünnepnapon is be tudtunk menni, csak nekünk nyitották ki, mert éppen arra jártunk egy gyerekcsoporttal.
@Tgr: Nincsenek meg, sajnos, én is kerestem (a gyereknek, persze:))
@Robinzon Kurzor: "csak a tatai dandáron belül van egy "harcitámogató zászlóalj" -- ebben vannak a tankok meg az ágyúk."

Mind a három? Minek az? Mutatóba?
Egy komolyabb felvetés: kell-e a srácokat külön még biztatni is a fegyverek szeretetére? (A tank és a vadászrepülő is az.) Ez olyan macsós hozzáállás. Egy-két barom úgyse venne a kezébe egy könyvet, csak otthon olajozgatja, szétszereli-összeszereli a fegyvergyűjteményének darabjait. És ha szerencsénk van, nem dilinyós.

A másik a sereg. Amilyen most van, nem az az igazi, ezt maguk a parancsnokok is elismerik. Akkor meg miért ne követhetnénk Izland példáját? (Ott nincs hadsereg.)
@alasehir: Már csak a tengert kellene körbehúzni a határokon.

én nem kergetem a gyereket az asztal körül, hogy érdekeljék a tankok, hanem ami érdekli, arról felvilágosítom.
A Hadtörténeti Múzeum problémája nem egyedi. Amíg Magyarországon a múzeumok többségét muzeológusok irányítják nem is várható ennél több. Aki ezer éves rozsdás (DE EREDETI !!!) vasdaraboktól és cseréptöredékektől élvez el az másra nem képes. Ehelyett be kellene mutatni az adott kor/cuccok működését, környezetét úgy, hogy a látogató ne csak passzív szemlélőként tekintse a kiállítást, hanem aktívan vegyen részt benne.
Egyik kedvencem a stockholmi Wasa-múzeum, ahol egy korhadt, szétesőfélben levő hajó köré egy legalább félnapos látogatást igénylő kiállítást rittyentettek. Volt ott számítógépes, kipróbálható és vezérelhető szimuláció a hajó felborulásáról; a kor tengeri ütközeteinek bemutatása; a hajóépítés technikája és még ezer dolog. Számos tárgy tekerhető, nyomkodható, fogdosható volt.

Más.

Ezért lehet, hogy sokan utálni fognak: a Vasúttörténeti park mozdonyait '80 körül éveken keresztül a XIII. kerületi Vizafogó pályaudvaron tárolták (nem bekerítetten). Talán ötödikes voltam, mikor az évnyitó után elterjedt ennek híre. A buli után a fél iskola felkerekedett és ahogy voltunk ünneplőben, úttörőnyakkendőben mentünk mászkálni a kormos olajos monstrumokhoz. Heteken keresztül játszottunk a mozdonyokon, minden kazánba bemésztunk, minden tekerentyűt megforgattunk.
Jó volt (bár nem lettem vasutas)
Nálunk most mozdony- és vonatkorszak van, a Közlekedési Múzeum tényleg elég jó, a tankokat pedig nem igazán erőltejük, ocsmány jószág valamennyi.
Hanem egyszer láttam egy kis folyami hajót a Dunán, amelyet egy olyan hatévesforma kisfiú vezetett; csuda büszkén feszített a kormánykerék mögött.
(A fater persze mögötte állt, vélhetőleg ő volt a kapitány -- mekkora élmény lehet, ha érted jön a múzeum és még interaktív is...?
Ez valami dezsavű ?-)
Láttam én már karón varjút !-)

Egy jó írás "6. Lenin"-től 2008 őszén :

"2008.október.

csendes őszi este,még érezni az új lakás illatát a monitor halkan zümmög a gyerek kicsit hangosabban.

TWÁ lassan kényelmesen hátradől,ásit egy kiadósat...

Úúú...hú,majdnem Úristent mondtam..

szóval(Úristen nélkül)mennyi itt is a debil,ezek csak erről a két faszról tudnak,de legalább igy nekem biztos a jövő.

Lassan leveszi a tankocskát a monitorról....

Brrr,Brrrr.....viktor bumm! bummm!
fletó bummm!,bummm!

Brrrr..!Brrrrr..bumm bumm !

Szarok le mindenkit,magasról!!

Aludj kisfiam,van még itt jövőnk!

Brrr... bumm! bumm.

Na irok ezeknek valami faszságot,aztán ovizzanak meg fletózzanak.
Sík hülyék.Na bumm!Pihenj te is tankocskám."

...............................................................................................

"2008. október

helyszin ,dettó

a monitor elött egy középkorú ir elmélyülten..

a kis tw? felnéz a nagy TWÁ-ra,csillogó szemmel,mint katkók az ő Istenükre.

még nem tudja,hogy tévednek a katkók,nincs nekik..

a kis tw? is téved, az se az,akire felnéz....
biztonságban van!
még nem látja a közelgő vészjósló szürke felhőket a rajtuk lovagló sátáni patással.....
ez őt még nem érdekli,a tank,azt szeretné már megkaparintani...."

twareakcio.blog.hu/2008/10/23/tota_w_arpad_orokos_rogeszmeje
/-)
@tischbein: ezek nagyon jó javaslatok, még mellétenném Kiel mellett az U-995-öt:
en.wikipedia.org/wiki/File:U-995_Marineehrenmal_Laboe.jpg
Nem egésznapos program, de van akinek az úszó dobozok a gurulóknál jobban bejönnek.
Itt végig lehet mászni belül, klausztrofóbiásoknak nem ajánlott, amúgy nagyon érdekes.
Juteszembe: Kiskunmajsán is van egy szép lerakat, T-55 meg jónéhány ágyú/tarack van kirakva az 56-os múzeum udvarán. T-55-be be lehet mászni, lehet állítani az irányzékot. Ágyúknál szintén lehet állítani a csövet fel-le, jobbra-balra... :)

www.iranymagyarorszag.hu/56-os_muzeum/I306720/
"Akkor fogok végleg csalódni ebben a kormányban, ha négy év múlva se mehetek a kisfiammal tankot nézni."

Gyurcsányéknak 8 éve volt erre, bennük mekkorát csalódtál?
@RedFred: Gyurcsányék alatt még vezetni is lehetett tankot 2006 október 23-án :D
A fiam gyermekvasutas, azt hiszem ennyi elég is.
Off topic: Füstös Istvánnak, a Gyermekvasút vezetőjének azonnal Kossuth-Széchenyi-Prima Primissima díjat, plusz még amit kihagytam.

A vasúttörténeti park meg tényleg király!
Igazoljátok sejtésemet, hogy a férfi-női egyenrangúság egy baromság. A tankimádó férfiak mérhetetlenül alacsonyrangúbbak (alacsonyabb rangúak - nem kívánt törlendő).
Bocs, nem tudtam végigolvasni az összes kommentet, lehet, hogy valaki már megadta a megoldást.

Na, itt lehet tankokat nézni (kicsit
ugyan utazni kell, de megéri):
Musée des Blindés, Saumur, Franciaország
www.museedesblindes.fr/spip.php?page=plan&tri=par_rubrique

Barátom nagy Panzer-rajongó, neki is nagyon tetszett (a csajoknak kevésbé).
1. Abszolút egyetértek TWÁ-val. A még gyermek-férfiembernek KELL, hogy a tárgyakat meg tudja fogni, meg tudja érinteni. Szóval tényleg baj van ebből a szempontból a Hadtörténetivel.
2. Tank. Nos mint fegyvernem - szerintem leáldozóban van. Egy rokonom, aki magasrangú katona volt, és én kamaszkorból épp kiérőben áradoztam a tankokról (neki!), rezignáltan annyit mondott: a csatát az nyeri, akinek eggyel több tankja maradt, mint a másiknak. A tankokat ugyanis kilövik. Minden tankot egyszer kilőnek, és biztos, hogy kilövik. Akármilyen a páncélzata, akármilyen mozgékony is legyen.
3. De - de a tank is része a hadtörténetnek, szóval élmény, elgondolkodtat (engem pld.mindig az, hogy ha én "tankista" lehettem volna, és harcba vetnek, és találatot kapunk, hogy tudtam volna a 180 centimmel kimenekülni a lángoló vaskoporsóból - megválaszolom: sehogy).
4. Repülők. Dettó, mint a tanknál írottak. A repülőket is lelövik. És biztosan lelövik. Vagy lezuhannak műszaki, vagy pilótahibából. És biztos, hogy lezuhannak.
Szóval uraim: tank és repülő - elavult, iszonyatos drága ócskavasak. Az M1Abrams is, meg a Grippen is. Meg az összes többi is. De játéknak jó - a múzeumban.
Aki azt írta, hogy a jövő háborúi gerillaháborúk lesznek, kis kommandós csapatokkal folytatva - jól írta.
Azonkívül színtiszta közgazdasági szempontból: ha egy légvédelmi rakéta 1.-Ft-tal olcsóbb, mint egy vadászgép, akkor rakétát kell gyártani, venni és hadrendben tartani (egyébként nem 1.-Ft-tal olcsóbb, hanem nagyságrendekkel, a tankelhárító rakétánál meg még sokkal jobb az arány!).
Sajnos a tábornokok mindig az előző háborúk csatáit vívják a jelenben, vagy akarják újra vívni - látható, milyen eredménnyel.
A háború túl komoly dolog ahhoz, hogy a katonákra bízzuk! (mondta, azt hiszem, Churchill - igaza volt).
Voltam Kecelen a parkban, nekem csalódás volt. A kiállított tárgyakról semmi infó, nagy átlagban lepukkant állapotban, egy darab parkőr-szerű humanoid volt az egész telepen, aki gyakorlatilag nem tudott semmiről semmilyen releváns információval szolgálni.

Akit a képek is érdekelnek: immortalis.blog.hu/2009/11/14/kecelen_jartam
Ti tényleg nem tudtok jobbat, mint tankokkal dédelgetni picinyeiteket?
Nem volna bölcsebb az ürhajó-model, vagy a működő emberi szívé?
Brüsszelben és Párizsban is van a hadtörténetiben tank, nem is akármilyen, hanem első világháborús, amilyen az Indiana Jones filmekben. :) Engem már elvitt az apukám, ha a kicsik megnőnek akkor majd rajtam lesz a sor, de szerencsére nekem ahhoz hogy három évesek legyenek még kell 1,5 illetve 2,9 év. :)

Amúgy ha már gyakorló apuka vagy, hogy fordulhat elő, hogy még nem volt poszt az akadálymentesítésről? Mióta meglettek a gyerekek azóta minden egyes BKV-zás alkalmával elmondok pár k*******átokat mindenkinek aki szerint alacsony padlós járműveken kivül mást is érdemes beszerezni. Egyszerűen vicc mennyire nehéz babakocsival eljutni A-ból B-be Pesten. 50 kilós nejem hogy rakja buszra a babakocsit 2 gyerekkel? Vicc.
@greybull:
De ez a légvédelmi rakéta mindenhová, nem kell repülőgép már egyszer volt terítéken, pár évtizeddel ezelőtt mindkét oldalon, azóta sem jött be. Nem tudsz annyi rakétát telepíteni, hogy ne jutna át rajta egy repülőgép, arról nem is szólva, hogy a hadműveletek már úgy kezdődnek, hogy első körben kilövik a légvédelmi rakétaállásokat és vezetési pontokat, megsúgom, repülővel.
De a gerillaháborús példádat továbbgondolva, a gerillaháborút meg az nyeri, aki jobban fel tudja deríteni az ellenfelét és gyorsabban tudja mozgatni a saját erőit. Ehhez meg helikopter, UAV, felderítő repülő, légi harcálláspont kell, meg V/STOL repülőgép, és ha azok már amúgy is a levegőben vannak, azt védeni kell, meg utántölteni, meg ügyelni, hogy össze ne ütközzenek, tehát a légierő marad.
Mielőtt temetnéd, azért kérdezz meg egy bőrnyakút, hogy miközben egy árokban hasalva lövöldöz egy gerillára, aki a másik állásból lövöldöz vissza rá, mire vágyik jobban, még két gépkarabélyos lövészre maga mellett, vagy egy AC-130 és egy AH-64D tűztámogatására a feje felett a levegőből?
Magyar magasabb rangú, különösen a VSZ-ben edződött katonatiszttől meg eszembe sem jutna elemzést kérni a jövőbeni háborús trendről, inkább a gulyáságyú harctéri alkalmazásában vannak otthon.
Ha írunk, előtte gondolkodunk is! Milyen díszszemléről beszélsz?! Lehet, már nincs is tank az országban. Úgy 2 éve pont erről beszélgettem egy haverral, még nincs ötven, de nyugdíjba küldték, mert harckocsizó tiszt volt az árva. Azt mondta, már nincs is tankos alakulat a seregben, a tankok közül, ami még működött, azt eladták Irakba. Ami maradt, azzal meg egy „okos” grasszált a Deák téren, azon a „vidám ünnepen”. Az a véleményen, hogy a díszszemle hiányát talán ne a múzeumtól kérd számon. A teremőrök tényleg szigorúak. Lehet, nem véletlenül? Ha egy mozdonyról eltűnik valami, nem öröm, de ha egy fegyver? Különben hány éves vagy? Mondjuk én sem éltem még akkor, amikor a „vas és acél országa” címet pályáztuk meg, de hallottam apámtól és tapasztaltam a következményét is. Ha nehéz vasak kellenek, vigyed a gyereket Ózdra. Ott aztán tapasztalhatod a „Való világot”. Igaz, ami igaz, a kiállítások nem a legérdekesebbek, de a honlapot nézd meg /pont Neked mondjam?/, van ott múzeumpedagógia /16 féle foglalkozás a honlap szerint/, meg Családi nap is /ha nem is minden nap/, meg programok! Nagy vasat, pl. a Múzeumok Éjszakáján találhatsz a Hadtörténetiben. Akkor nem csak, hogy bemászhattunk a járgányokba, de szakszerű magyarázattal is elláttak. A „kis vasakat” a már említett múzeumpedagógia keretében veheted kézbe. Az én gyerekemet igazi múzeumba szoktam vinni. Többek között a Hadtörténetibe is. Mondjuk előtte a sulija vitte, de olyan lelkesen jött haza, hogy azóta is emlegeti. Még otthon is csillogott a szeme, amikor mesélte, hogy kard meg puska volt a kezében. Fel is húzta és „lőtt” is vele. Aztán elmentünk együtt is, a család, meg 2 haver családja gyerekekkel 9-től 49 évig. Nekünk meg az volt a királyság. Ha összehasonlítod a hazai és külföldi múzeumokat, óriási a szórás, nyilvánvaló van mit fejlődni. Fegyvermániás lévén több hadtörténetiben is jártam, de gondolom a más fajta szemlélet mellet az IWM, a Deutsches, a belga, a francia hadtörténeti, más anyagi kondícióval is működik. Az IWM-nél sem helyben van Duxford, oda is bumlizhatsz, mint nálunk Kecelre. Egyébként Kecel a Hadtörténeti egyik filiáléja /szintén honlap!/. Mindent összevetve, kinek ez, kinek az a királyság. Nekem a Hadtörténeti.
Ha írunk, előtte gondolkodunk is vazzeee! ! Milyen díszszemléről beszélsz?! Lehet, már nincs is tank az országban. Úgy 2 éve pont erről beszélgettem egy haverral, még nincs ötven, de nyugdíjba küldték, mert harckocsizó tiszt volt az árva. Azt mondta, már nincs is tankos alakulat a seregben, a tankok közül, ami még működött, azt eladták Irakba. Ami maradt, azzal meg egy „okos” grasszált a Deák téren, azon a „vidám ünnepen”. Az a véleményen, hogy a díszszemle hiányát talán ne a múzeumtól kérd számon. A teremőrök tényleg szigorúak. Lehet, nem véletlenül? Ha egy mozdonyról eltűnik valami, nem öröm, de ha egy fegyver? Különben hány éves vagy? Mondjuk én sem éltem még akkor, amikor a „vas és acél országa” címet pályáztuk meg, de hallottam apámtól és tapasztaltam a következményét is. Ha nehéz vasak kellenek, vigyed a gyereket Ózdra. Ott aztán tapasztalhatod a „Való világot”. Igaz, ami igaz, a kiállítások nem a legérdekesebbek, de a honlapot nézd meg /pont Neked mondjam?/, van ott múzeumpedagógia /16 féle foglalkozás a honlap szerint/, meg Családi nap is /ha nem is minden nap/, meg programok! Nagy vasat, pl. a Múzeumok Éjszakáján találhatsz a Hadtörténetiben. Akkor nem csak, hogy bemászhattunk a járgányokba, de szakszerű magyarázattal is elláttak. A „kis vasakat” a már említett múzeumpedagógia keretében veheted kézbe. Az én gyerekemet igazi múzeumba szoktam vinni. Többek között a Hadtörténetibe is. Mondjuk előtte a sulija vitte, de olyan lelkesen jött haza, hogy azóta is emlegeti. Még otthon is csillogott a szeme, amikor mesélte, hogy kard meg puska volt a kezében. Fel is húzta és „lőtt” is vele. Aztán elmentünk együtt is, a család, meg 2 haver családja gyerekekkel 9-től 49 évig. Nekünk meg az volt a királyság. Ha összehasonlítod a hazai és külföldi múzeumokat, óriási a szórás, nyilvánvaló van mit fejlődni. Fegyvermániás lévén több hadtörténetiben is jártam, de gondolom a más fajta szemlélet mellet az IWM, a Deutsches, a belga, a francia hadtörténeti, más anyagi kondícióval is működik. Az IWM-nél sem helyben van Duxford, oda is bumlizhatsz, mint nálunk Kecelre. Egyébként Kecel a Hadtörténeti egyik filiáléja /szintén honlap!/. Mindent összevetve, kinek ez, kinek az a királyság. Nekem a Hadtörténeti.
@anyátok: igazad van, tankokra kattanni beteges. Tengeralattjáróra, pl. amit feljebb linkeltem, na az teljesen normális dolog. :]
Igaz, én még anno a Magyar Operett/Nép-hadseregben másztam tankba is, tehát azt már volt alkalmam megunni.
No akkor néhány fénykép, hogy csinálják ezt a múzeumosdit a nagyok. Leeds, Royal Armouries.

Először is van ott egy hihetetlenül gazdag fegyvergyűjtemény, az ókortól kb. a 90-es évekig:

www.andocsek.hu/files/leeds_07.jpg
www.andocsek.hu/files/leeds_08.jpg
www.andocsek.hu/files/leeds_05.jpg

Aztán kipróbálhatod, milyen nehéz egy szablya:
www.andocsek.hu/files/leeds_02.jpg

Mekkora erő kell egy íj felhúzásához:
www.andocsek.hu/files/leeds_04.jpg

Tudsz mindenféle fegyverekkel "lőni" (fénysugárral mozgó célokra):
www.andocsek.hu/files/leeds_01.jpg
www.andocsek.hu/files/leeds_06.jpg

Vagy be lehet menni egy katonai bunkerbe (viaszfigurák közé):
www.andocsek.hu/files/leeds_04.jpg

Aztán van önvédelemoktatás, keleti harcművészet, a szabadtéren mindenféle harci bemutatók.

A kiskölykök teljesen készek voltak. Meg én is :-)
Ráadásul mindez a királynő jóvoltából ingyenesen...
Egyébként meg a Hadtörténeti javára legyen írva: a Múzeumok Éjszakáján rendesen kitettek magukért, volt pl. korhű egyenruhás felvonulás a várban, katonazenekarral. Azt lájkoltam.
Bocs, helyesen:

Mekkora erő kell egy íj felhúzásához:
www.andocsek.hu/files/leeds_03.jpg
Tisztelt Tóta W.!

A múzeumokban azért nem engednek hozzáérni a kiállított eszközökhöz, mert a gyermeked (meg ezer más gyereké) rongálja ezeket. Ne tessék röhögni: a PeCsa repüléstörténeti kiállitásának elején ott egy bazi nagy tábla, hogy miért NE nyuljanak a kiállított repgépekhez, fotókkal illusztrálva.

Az ok prózai: a tapperoló gyerek-kezekről emberi zsiradék kerül az eszközök felületére, ami a fém és festett fém felületeket oxidációt okoz (ezt mutatják a Pecsában kitett képek: az adott repgép állapota egy hét, egy hónap, 3 hónap tapizás után); a textileknél pedig kiváló táptalaj a gombáknak, amik jóizűen zabálják a műtárgyakat.

A múzeumok egyszerűen nem bírják anyagilag azt, hogy 3 havonta restaurálsra vitessék a tárgyakat, a vastagon zsíros kiállítási tárgy meg gusztustalanul is néz ki.

Nehéz ezt felfogni?! A teremőrnek igaza volt, a múzeum nem játszótér. Ott milliós értékek vannak, amiket el akarnak lopni. Nem a kis Tótawék miatt van becsiogózva a hadtörtneti összes tárlója, hanem mert egy időben magukat militária gyűjtőknek nevezők oda jártak LOPNI!!!!!!!!!!!
Tótawé, gúglizz már rá, hogy mennyit ér egy eredeti SS tőr, vagy egy komplett gyűjteményi Mauser 98-as karabély... persze, hogy odakötik, mert még valaki elkötné...

Úgygogy kár fikázni a múzeumokat, mert van egy adott helyzet, ehhez kénytelenek alklmazkodni.
@szakos:

Százhalombattán van régészeti emlékpark, ahol azt mutatják be, hogy hogyan éltek a bronzkorban.
A nyomi régészek meg muzeológusok által felrtárt többezer éves leletek alapján készült rekonstrukciókkal. Pfújj.

Látom sajnos a kommentelőknek halvány segédfogalma sincs a muzeológia, a múzeumpedagógia meg a markecing közti különbségekről.

Stockholmban azért van a sok tapizható dolog - ami nem muzeális értékű!!! - mert a 40 évig viaszos konzerváló oldatban áztatott Vasa-t meg sem közelítheted, mert védeni kell az emberi leheletből származó pára és gombaspórák milliárdjaitól. Ezért foglalják le a népet ilyen kiegészítő dolgokkal.
@dark future: Minden kornak megvan a "hűje".
@anyátok: Úgy látom, téged nagyon frusztrál ez a téma:))Egy pszichológus érdekes dolgokat tudna mesélni a mesék - fegyverek - a gyermeki identitás összefüggéseiről.A dolog kinőhető,de jó volt olvasni a kommentekben a felnőttben megőrzött gyermeki lelkesedést, amiből nyilvánvalóan hiányzik minden negatív alaptapasztalás. ( Élményt nem írhatok egy meg-,túlélt Don-kanyarhoz, Duna-parthoz, lágerhez).
TWÁ vélt/valós hímsovinizmusa nyilván addig tart míg lánya születik. Na az akkori múzeumkritikára leszek kíváncsi:))
@greybull: Azért ez így sablonos. Az a kérdés, mi a cél. Ha egy irak-féle országot le kellene dózerolni, arra nincs jobb a tanknál és a repülőnél. Nem is voltak nagy veszteségeik a szövetségeseknek, amíg erről a hadviselésről volt szó. Vagy megnézhetjük Groznij példáját is: tankokat beküldeni a városba eléggé zárlatos ötlet volt, de a porig bombázás meghozta az eredményt (taktikai szinten). Szóval, ezek a gépek nincsenek leírva, csak épp korántsem olyan biztonságosak, mint régebben (mondjuk akkor sem vetekedtek egy szanatóriummal). Annyiban igaz, amit írtál, hogy már nem a terület megszerzése a probléma, hanem a megtartása.
@Greg36: gondolom mozgó légvédelmi rakétaállásról még nem hallottál? A VSZ amúgy arra a szovjet hadseregre épült, amelyik nem mellesleg igencsak megnyert egy világháborút. Továbbá tapasztalatokat szerzett egy Afganisztán típusú országban, ahol meg vesztett. Az amerikaiaknak meg előbb meg kellett volna kérdezniük egy, két szovjet tábornokot, aki megjárta Afganisztánt, hogy mire számíthatnak majd ott. Arra, amit a ruszkik megtapasztaltak - 7%-on állnak a terület birtoklását illetően.
Itt középajrópában (sic!) meg mire felszáll egy vadászgép már a másik országban fordul meg. Ha nem lennének annyira állatok ezek a népek itt velünk együtt a környékünkön, akkor nyugodtan megegyezhetnének, hogy a tengeri kijárat nélküli népek (Mo, Szlovákia, Csehország stb.) nem fegyverkeznek az őket körülvevő népek ellen, meg persze egymás ellen sem, ezzel szemben a légierőjüket kölcsönadják pilótástul a tengerparti országoknak, merthogy a közös védelem ott kezdődik.
Gerilla háború meg hegy nélküli országokban nem megy, maximum városi harcként (Irak), ott meg az általad leírt technikai tűztámogatás a bőrnyakúnak szart sem ér az orvlövészek, meg a bombák ellen. Az olyan hegyes vidékeken, mint Afganisztán meg minden egyes hegy egy erőd, továbbá a gerillák is simán hozzájutnak a legalább olyan technikai szintű fegyverekhez, mint amivel a fejlett (?) Nyugat rendelkezik, úgyhogy az állás minimum 1:1.
Következtetés:
1. Semmi keresnivalónk Afganisztánban - és a világ egyetlen más országában sem.
2. Ahol keresnivalónk lenne (Szlovákia, Románia, esetleg még Szerbia, Ukrajna) együtt 100x erősebbek nálunk, simán lenyomnak, ha mással nem, hát élőerővel (technikával, gazdasággal is persze).
3. Mivel a 2.pont stílszerűen kilőve - nyugodtan le lehet fegyverkezni, legalábbis se tankra, se harci repülőre nincs szükség: mindkét fegyvernem alapvetően offenzív, támadó, hódító háborúra való, az meg nekünk nem megy, nem való.
4. Elhárító fegyvereket - rakéták földre, levegőre - az igen, arra kell valóban honvédő hadsereg, jól kiképezve.
Ennyi.
Még annyit: nem lehetne REPLIKÁZNI? Arra gondolok, hogy csinálni akár egy Tigris tankból is jó minőségű műanyag másolatot? Amibe be lehet ülni, fogdosni doszt? Ha már vannak ezek a BB-s fegyver másolatok, miért nem lehetne ezt nagyobb méretben is megcsinálni? És akkor nem lenne gond, hogy valamit megfogdosnak. Egész ipart lehetne rátelepíteni, és küldeni akár külföldre is. Hülyeség?
@bloggerman77:
Köszönöm, felhoztál két olyan helyet is, amit imádok, és közel áll a szívemhez (noha Stockholmban csak egyszer jártam).
Roskildében, a viking hajók múzeumában ugyancsak nem nyúlhatsz az eredeti roncsokhoz, és a terepasztalok vitrinben vannak, de a gyerekeknek szintén van beöltözési lehetőség, amolyan 'játszóház' szerűség, és nem mellékesen odakint sorban állnak a tapihzató, úszóképes, eredeti tervek és módszerek alapján épített hajók. Máig nem hiszem el, hogy senki nem szólt rám, amikor az őrzés nélkül hagyott Sea Stallion from Glendalough-ot lehetett szabadon végigsimítani. (Bár az is közrejátszhat, hogy a dánok talán nem annyira 'szuvenírgyűjtők' mint egyes meg nem nevezett európai országok látogatói).
@orica:

"A gyerek a képen illusztráció, saját vagy saját illusztráció? "

Nem Árpié.
@anyátok: 1968 - bevonulás Csehszlovákiába - a már részemről agyon ajnározott Huncík leirásában érdemes elolvasni, mit is tud egy tank
1989 - Tienanmen tér

Nekem is ez ugrik be sajna
@Újdiaszpóra (ex 6:3): Nem számít, csak némi hasonlóságot véltem... A lényeg, a kisfiú aranyos, láthatóan meg van illetődve saját törpeségétől a böhöm gép mellett, és feltétlen bizalom és szeretet sugárzik róla a fotót készítő felé:))
"de hát az a kurva múzeum a hibás."

Árpád, nocsak... ha úgy kényelmes, akkor mégiscsak más a hibás?
TWA! Ha Cambridge környékén jársz, ugorj el Duxfordba az Imperial War Museum-ba. Igaz, hogy 16 font a beugró, de beszarás. Van ott B52-es nehézbombázótól kezdve ejtőernyős kutyáig minden. Nem volt sok időm, így nézegettem 6 óra hosszat.
duxford.iwm.org.uk/
@mireina: "egyáltalán ezt a rohadt életet gyerekbaráttá kellene tenni".
Milyen igaz. Én nemrég voltam a 3 éves fiammal tűzoltólaktanyában, nagyon-nagyon fontos látogatás volt. Aztán miközben zsizsegtem az élményről itthon a férjemnek, elmosolyodott és megemlítette ezt az írást itt.
Keverhetjük itt a tapasztalatokat, a lényeg, hogy ez a mi múzeumunk egy szégyen, semmire nem alkalmas vitrin. De továbbmegyek: a politikai pártharcok egyik sajátos, értelmetlen terméke.
Már már azt hittem íródik egy cikk kormány kritika nélkül.
Ebben a cikkben az "as We speak" tartalmi jelentőség nélkül, toll színezési célzattal íródott.
OK, Árpád.
Büszkék vagyunk rád, hogy nem tartozol M.-on abba a 75%-ba akik nem beszélnek idegen nyelvet.
Na igen!A fiaim is ilyenek...:)
Ez való nekik, a történelem kézzel,lábbal való megérintése, és a múltal való kontaktus teremtés.
Csak így ismerhetik meg a történelmet.
Nem kell külföldre, meg Kecelre menni. Zsámbékon üzemel az ország egyetlen honi légvédelmi fegyvernemi múzeum (most divatosan úgy nevezik, hogy "földi telepítésű légvédelmi fegyvernem" múzeuma). Ott, lehet tapogatni, mászkálni. Sőt, a legutóbbi időkig dolgozott ott egy nyugállományú légvédelmi rakétás tiszt, aki örömmel mutatta meg a kiállított eszközöket, berendezéseket. Lehetett tőle kérdezni, mert értette a kiállított eszközök működését és nem műkedvelőként, hanem úgy, mint az ott lévő muzeális értéket képviselő eszközök egykori üzemeltetője.

Ha valaki tényleg érdekes szabadtéren (maga a tárlat, közel 2 hektáron terül el) tárlatra vágyik, nem messze Budapesttől, és mindezt egy igen autentikus környezetben kívánja megtekinteni (a kiállítás helye egy volt légvédelmi rakétás bázis), annak a legjobb ez a tárlat. Elég baj, hogy nem kap elég nyilvénosságot az a hely!!!!
hát az a gyerek azon a képen, az nagyon cukker.
Már lassan egy hete nincs új poszt!

Tótawé monnnnnyon le!
@greybull: Egyébként pont Te vádoltad a tábornokokat, hogy mindig az előző háborút akarják megvívni.
Erre Te vonsz le a jövő háborúiról következtetéseket előre két jelenlegi háborúból. Nem látod az ellentmondást? :)
@greybull: Már miért ne hallottam volna? Sőt, légvédelmi lézerről, légvédelmi gépágyuról is hallottam (az utóbbi pl bizonyos helyzetekben jóval hasznosabb, mint egy közelkörzeti légvédelmi rakéta). De légvédelemmel első körben a stratégiailag fontos dolgokat szokták védeni, pályaudvar, atomreaktor, erőmű, híd, amelyek egyrészt helyhez kötöttek, másrészt a légvédelmi rakéták hatótávolsága behatárolt, tehát azoktól nem tudod messzire telepíteni - kb be is lehet lőni, hol állnak. Ha meg folyton mozgatod, épp rakétát indítani nem tudsz róla. Egy Patriot, vagy egy Sz-300 menetből tűzkésszé tétele a kiszolgáló radarral együtt. A csapatlégvédelmi rakéták amivel az afgánok rohangálnak, elég jó alacsonytámadó gépek és helikopterek ellen, de akik a gépeket és helikoptereket üzemeltetik, ugyanúgy fejlesztik a zavaróberendezéseket ellenük.
A nálunk kissé felkészültebb és nagyobb erőforrásokkal rendelkező szerbhadsereg légvédelme sem azért emelte a MiG-eket a NATO ellen és dugta el a rakétáit (igen, tudom, hogy lelőttek NATO gépeket velük), mert minél nagyobb verést akart magának. A légvédelmi rakéták hatásosságára pedig jó adalék az iraki légvédelem tevékenysége a koalíciós légierő ellen a második öbölháborúban. Pedig papíron többszöröse volt a magyar légvédelem képességeinek és lehetőségeinek.
Szóval egy támadó légierőnek tök mindegy, hogy azért nem tudsz rájuk visszalőni, mert messze vannak a rakétáid, kevés a hatósugaruk, nem akarod leleplezni a helyzetüket, vagy folyton mozgásban tartod őket, vagy képesek zavarni a rakétát vezérlő lokátorokat.
Bár igazad van, a világ tábornokainak nagyrésze téved, hogy bízik a légierőben, csak neked van igazad, egyedül a légvédelmi rakéta a tuti.Bár természetesen légvédelmi rakétákra is szükség van.
A gerillaháború pedig nem attól függ, hogy város, alföld, hegyvidék, vagy dzsungel, hanem attól, hogy az ellenséged meg akar-e téged szállni, vagy nem, és mennyire támogat a helyi lakosság (érdekből vagy számításból vagy félelemből). Ha megelégszik azzal, hogy csak tönkrebombázza az utakat, hidakat, infrastruktúrát, akkor gyakorlatilag lényegtelen, hogy hány ifjú vietkong jelölted van a spájzban, nem lesz ki ellen harcolniuk.
@okostojgli: ja, kissé dögrováson vagyok / voltam.
@Greg36: A légvédelmi gépágyúkat valóban használták a telepített (honi) légvédelmi osztályok közelbiztosítására, lévén, hogy a rakétás légvédelem effektív minimális hatótávolsága ott kezdődik, ahol egy nagyűrméretű gépágyúké(pl. Sz-60, K-19) végetér. Ugyanakkor, a leggyakrabban a mozgó csapatok közelbiztosítását végezték ilyen önjáró eszközökkel (pl. Shilka, Zsu-23).
Ami a honi légvédelmi eszközök alkalmazását illeti, a szóban benne van az a védendő obektum, aminek a védelmére használták-mármint, a "hon". Voltak ipari létesítmények is (Diósgyőr, Dunaújváros), azonban mindenhol, egymást átfedő tűzrendszerrel kialakított légvédelmi rakétaosztályokat alkalmaztak (pl. a 11. LÉRAK dandár.
Aztán voltak és vannak az önjáró légvédelmi rakétás eszközök, amik 5 (öt) perc alatt telepíthetők menetből, a hatósugaruk pedig 20-50 kilométer (KUB, BUK, KRUG, stb).
A szerb légvédelem nem dugta el a rakétákat, hanem alkamazta azokat. A hadtörténet első és eddig egyetlen alacsony észlelhetőségű gépének leszedése éppen a szerb légvédelem számlájára írható. Ami azt illeti, jobb lett volna a MIG-eket nem emelgetni és inkább okosabban alkalmazni a légvédelmi osztályokat. Látható, hogy tök fölösleges volt a légi fölényben lévő NATO légierőt a levegőben piszkálni, ugyanis a szerb légierő, egy cent kárt nem okozott az ellenségnek.
A légvédelmi lokátorok zavarása pedig, már a hetvenes években egy kivédhető és leküzdhető probléma volt. A probléma nem ez, hanem a SEAD egységek hatékony alkamazása elleni tevékenység kialakítása volt.
A telepített, vagy mozgó földi légvédelem olcsón, kevés infrastruktúrával, lényegesen nagyobb fenyegetést jelent egy alapvetően védekezésre beállt haderő alkalmazásában, mint a drága, kisszámú, gyengén hatékony légierő. Ha gondolod, nézz utána akármelyik fegyveres konfliktusra 1960 óta és látni fogod, hogy a helyesen alkalmazott légvédeli eszközök, egy olyan komolyan felkészült és korszerű, modern fegyvereket használó hadsereget is megszopatott, amilyen az izraeli (Jom Kippur-i háború). De említhetem az Első Öböl-háborút, Vietnamot is.
@Tóta W. Árpád:
mit mondassz majd neki ha kerdez Istenrol, Jezusrol vagy Kadar Janosrol?
@hagyma: már megvolt. legjobb tudásom szerint felvilágosítom.
@hagyma: Merész társítás. Sosem hittem volna, hogy János Bá átveszi a Szentélek helyét az együttesben...
ha elég nagy lesz, hogy kibírjon egy sokórás vonatozást menjetek el Belgrádba! a vonatjegy nevetségesen olcsó, és a vár tele van harckocsikkal, amik a szabadban állnak. egy csomó cuki mini van közte, gyereknek ideális :)
www.muzej.mod.gov.rs/muzej/galerija.html
@fantomböske:
Ha elolvasod az F-117-est lelövő tiszttel készített interjúkat, akkor Ő is elmondja, hogy igenis dugdosták a rakétákat. Folyton mozgásban voltak, csak percekre használták a lokátorokat, és a többi szerb egység is ezt csinálta, csak azok még eredményt sem tudtak felmutatni. De a vége az lett ígyis-úgyis, hogy a szerb anyagi veszteség jóval nagyobb maradt, mint a NATO vesztesége. Persze, nyilván meglepte őket a lopakodó elvesztése, meg érzékenyen érintette őket a többi gép elvesztése is, de alapvetően azt csináltak a levegőben a szerb légvédelem asszisztálása mellett, amit akartak, ahogy a koalíciós légierő is azt csinált, amit akart, a jóval erősebb iraki légvédelem teljes erőbedobása ellenére.
A vietnámi háború megint rossz példa, az USAF számára nagyon sok korlátozás volt érvényben, hol-mikor-milyen útvonalon repülhetnek be Észak-Vietnámba, és onnan ki, milyen célpontot támadhattak (a határtól északra semmilyen légvédelmi objektumot, repülőteret), tehát Észak-Vietnámban csak annyi volt a dolguk a légvédelmi erőkenk, hogy teljes erővel sugárzó lokátorokkal és stabilan telepített rakétákkal várták a menetrendszerűen érkező, maximum elektronikai zavarást végző amerikai gépeket, amelyek még csak vissza sem lőhettek.
Persze, Dél-Vietnámban is szenvedtek veszteségeket, de ott a vietkong-nva légvédelmi erők is.
Sőt, még a vietnámiak is úgy ítélték meg, hogy a sok-sok rakéta mellett kell nekik az, hogy a levegőben is összecsapjanak az USAF-dél-vietnámi légierővel.
Én mindenesetre örülnék, ha egy esetleges ország elleni támadás esetén nem csak a légvédelmi rakétákra kellene bízni a védelmet, hanem az első egy-két órát túlélt gépek ellencsapást is tudnának végrehajtani, ha csak Dollitle féle jelképeset is.
Egyébként a légierővel nem rendelkező lett-litván-észt trió is van olyan hülye, hogy a légvédelmi rakéták vásárlása helyett jelképes NATO légierőt kért a légterük örzésére.
Ugyanis - bármíly hihetetlen - egy normálisabbnak számító európai ország nem csak azért tartja fent a légierőt, hogy műrepülő napon mutogassa, vagy távoli misszióban bombázzon vele, esetleg megvédje magát egy háborúban - ha így lenne, ausztriának semmi szüksége nem lenne légierőre, méretben nem nagyobb, mint a miénk - hanem azért is, hogy légirendészeti feladatokat lásson el. Példának okáért.
fantomböske: legalább Te ne mondd, hogy ha nem kielégítő a légierő állapota, akkor ne fejlesszük, hanem inkább szüntessük meg az egészet, és csak rakétákat telepítsünk a helyére. Ok, hogy 20-50km a hatótávolsága optimális esetben, de mellette a jelnelegi levegőből indítható fegyverek már 100/150km-nél járnak, GPS vezérléssel, tehát pontosak. Ha nem is a légvédelem ellen, de ha nem a légvédelmet akarják támadni, már a közelükbe sem kell menni.
Ha meg a légvédelmet akarják támadni, elég ha van egy AWACS 200-300kmre, ami kiszúrja a légvédelmi lokátorod, de nem tudod támadni, meg egy földközeli WW géped amit szintén nem szúrsz ki, mert még a lokátora sem megy (elég adatot kap az AWACS-tól) és már kapod is a rakétát (amely szintén fejlődött, ha kikapcsolod a radart, akkor is megjegyezte a helyét).
Szóval az arab-izraeli háborúk óta nem csak a légvédelem fejlődött, de az azok elkerülésére-megsemmisítésére kidolgozott eszközök is.
Dani Zoltánnak hívják az illetőt, és elég sokszor olvastam a vele készített interjút és azokat a kommenteket is, amiket a kollegái fűztek hozzá az eset kapcsán. Ha te is olvastad a riportot, emlékezhetsz rá, hogy nem percekig, hanem maximum 20 másodpercig használhatták az Sz-125 NYeva, UV-10-es antennáját addig, amíg az ellenséges SEAD gépek ki nem lőtték a HARM-ot, Shirkét. Nem mellesleg, ezért is hibás az az állításod, hogy a vietnámi légvédelmisek, akár meddig sugározhattak a Volhovaikkal. Úgy kapták a SARM-ot a Wild Weasel gépektől, mint a huzat, ha megpróbáltak egy percig is sugározni akár a széles, akár a keskenysugarú antennáikkal. Lényegében, csak az aktív zavarással közlekedő célokra lőttek, azt vagy nagy szerencsével másra is, a legtöbb esetben nem is történt kisugárzás. Ha végignézed pl. a Linebacker II mérlegét, láthatod, hogy bizonyítottan 20 körül volt a földi telepítésű eszközö által lelőtt gépek száma, míg repülőgépekkel, maximum kettő-három győzelmet arattak.
Ha te a "dugdosás" szó alatt a "diszlokálást" érted, akkor egyetértünk. Valóban mozgatták a légvedelmi eszközeiket és ebben volt az egyetlen valamirevaló előnyük, azaz, hogy a korábban települt légvédelmi rakétás osztály, két óra múlva már nem volt ott.
Én nem a légierő vs rakétás légvédelem koordináta rednszerben gondolozom, illetve nem gondolom, hogy nulla légierőt kell alkalmazni, és minden faluba települjön egy lérak osztály. Csupán butaságnak tartom, hogy a földi telepítésű lévédelmet, gyakorlatilag nullára redukálták.
Nézz utána, a Sz-200, Sz-300, Sz-400, milyen hatótávval dolgozik, aztán megérted, miért tiltakozik USA, hogy Irán ilyen eszközöket vásároljon. Ugye nem hiszed, hogy ha olyan kurvára haszontalan, a modern légierők számára kevéssé veszélyes fegyverek volnának, nem vállalnának fel diplomáciai konfliktust az ilyen rendszerek beszerzése kapcsán.
Egy szó, mint száz, a földi telepítésű légvédelmi fevernemet a megérdemelt helyén kell kezelni, és nem csak olyan országokban, ahol valós az ellenséges fenyegetés.
Egyébiránt, ezek már súlyosan nem tartoznak a post témájához. Ha van kedved és energiád, van erre egy Index topik: forum.index.hu/Article/showArticle?t=9120320
@fantomböske:
Kedvem van, energiám nincs. Egyébiránt nem akartam eltávolodni a témától, csupán erre reagáltam eredetileg, mert kissé elrugaszkodottnak tartottam, ebből lett egy vita (hálistennek vita érvekkel és ellenérvekkel, meg adatokkal):

"4. Repülők. Dettó, mint a tanknál írottak. A repülőket is lelövik. És biztosan lelövik. Vagy lezuhannak műszaki, vagy pilótahibából. És biztos, hogy lezuhannak.
Szóval uraim: tank és repülő - elavult, iszonyatos drága ócskavasak. Az M1Abrams is, meg a Grippen is. Meg az összes többi is. De játéknak jó - a múzeumban.
Aki azt írta, hogy a jövő háborúi gerillaháborúk lesznek, kis kommandós csapatokkal folytatva - jól írta.
Azonkívül színtiszta közgazdasági szempontból: ha egy légvédelmi rakéta 1.-Ft-tal olcsóbb, mint egy vadászgép, akkor rakétát kell gyártani, venni és hadrendben tartani (egyébként nem 1.-Ft-tal olcsóbb, hanem nagyságrendekkel, a tankelhárító rakétánál meg még sokkal jobb az arány!)."

A történelmi-hadtudományi rész részemről lezárva, visszatérhetünk a muzeológiára, ha gondoljátok :)
@fantomböske:
A vietnámiak nagyon sok Harmot kaptak, a HATÁRTÓL DÉLRE. Északon, ahol szintén jelentős veszteségeket okoztak a légvédelmi rakéták, nagyon sokáig nem lehetett támadni a légvédelmet a háború egésze alatt. A találati arány pedig kb 100 rakéta 1-2 repülőgépre volt. A hatalmas amerikai veszteségek pedig a Linebacker II alatt 207 B-52 ből 15 lelőve, 10 megsérült, a kb 2000 taktikai repülőgépből és helikopterből 12 lelőve amerikai oldalon. Az összes B-52 stragégiai bombázót légvédelmi rakétával lőtték le, míg a 11 taktikai repülőgépből hármat vietnámi MiG-21, kettő ismeretlen, egy motorhiba és ötöt légvédelmi rakéták. Ahogy mondták: The North Vietnamese air defense forces "simply waited for nightfall and the arrival of more lucrative targets." ami ebben az esetben az éjjel, menetrendszerűen közlekedő B-52 kötelékeket jelentették.

A legkevésbé sem veled vitatkozom, főleg nem arról, hogy kell-e légvédelmi rakéta a repülőgépek MELLETT, szerintem is kell. greybullal vitatkozom azon, hogy EGYÁLTALÁN NEM kell repülőgép, a légvédelmi rakéták mindent megoldanak. Szerintem meg nem.

Egyébként miért ne tartozna a témához? Vietnámban is lehet tapizni a lelőtt amerikai gépek roncsait, hazafias nevelés céljából, meg nekünk is van légvédelmi múzeumunk (szerencsére) :)
Szia,

én lány vagyok, de egy javaslat: Bécsben kora télen (novemberben talán???) szokott lenni a Burg előtt haditechnikai kiállítás. Itt minden cuccot kipakolnak és igazi (!) katonák állnak ott, mindent ki lehet próbálni, felmászni...
ÉN ÜLTEM Black Hawk-ban, pedig 29 éves vagyok, de nem bírtam kihagyni kurva jó volt!!!
oda vidd el a kisfiadat, imádni fogja!!!

az interaktív múzeumhoz pedig: menjetek New Yorkba, a Természettudományi Múzeumba (American Museum of Natural History) - be fogtok pisilni a gyönyörűségtől.. minden megfogható, az igazi meteorittól az igazi mammut-csontokon keresztül minden!!! iszonyatosan jó, ki ne hagyjátok, ha arra jártok!!! Abból van mit tanulni, még Európának is, nemhogy nekünk...:((
A díszszemlével az a baj, hogy roziamoziban. Állsz a Duna partján, 800 méterre tőlled elúszik valami, aminek csak az 1/3-át látod, meg hogy kilóg belöle egy icipici emberke. A Parlament elött lő egy kicsit, és ha szerencséd van, érezheted a lőpor szagát. Majd a fejed felett elhúz egy csomó repülő izé, a szpíker mond is valamit, de ő kb. a Margit-hídnál van, és biztos hogy nem egy AN-2 fordult meg álló helyzetben a V
Citadella elött. Aztán egy csomó guriga vécépapírt szórnak ki a légijárművekből, és a végén emberek is ugrálnak ejtőernyővel. És mi útálkozunk, mert jó nekik. Némelyik elcseszi, és fennakad a kupolán. Ilyenkor örülünk.
Árpi, itt amire vágytál:
hamster.blog.hu/2010/09/12/haditechnikai_park_zankan

Igaz, ehhez is utazni kell egy keveset.
@Greg36: Ami a múzeumot illeti, itt egy link, a 11. perctől éredekes, onnantól mutatják be az általam elmített tárlatot!

www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=658380
az illusztráció komoly! :)

amolyan konstruktív hátráltatóként kérdezem: hol lenne a díszszemle? mert amíg a magyar az útépítés terén el nem éri a Római Birodalom színvonalát, addig nehéz ilyesmiről komolyan ábrándozni. mikor lenne a felvonulás? augusztus 20-án? amíg egy melegebb nyári napon a felhevült aszfaltot csirizként nyomja szét az induló busz gumikereke, addig tudjuk, kb. mire számíthatunk lánctalpas járműveknél: elképzelem, ahogy megáll a harckocsi, tisztelgés, oké, megvolt, a kocsi elindulna, a lánctalp meg abban a pillanatban felkapja, és letépi az egész útburkolatot, mint kölykök a dobostorta tetejét. ja, hol is? Andrássy út? rászakadna az út a földalattira a többszáz tonnás járművektől. Dózsa Gy. út? nem épp azért szedték fel a macskakövet, mert elegük volt belőle? szóval kéne egy gránit macskaköves út, lehetőleg a városon kívül, mert a belvárosban a házak esetében komolyabb szerkezeti, pláne kisebb károk nélkül nem lehet megúszni egy ilyen parádét, lenne sok panaszos, a kockakő miatt meg még ugyan - autósok részéről. szóval ki az egésszel a mezőre, de akkor kellene egy olyan Hungaroring szerű hely, ahol elfér a tömeg meg a kocsik, meg egy Hősök tere szintű emlékmű, ami előtt tisztelegve el lehet vonulni. Plusz akármit vonultatunk is fel, mindenből kb. 10x annyi kéne, mint amennyit bemutatunk, mert azért az extrém szar, ha a teljes "flotta" vagy annak a 3/4-e, fele, 1/3-a, 1/4-e egyetlen jól irányzott, jól időzített (aug. 20-i) csapással megsemmisíthető egy helyen, egyszerre. szóval száz év múlva, ki tudja? akár... miért is ne?
A Hadtörténetihez nem volt "szerencsém" Budapesten, csak itt Brüsszelben. Az ittenit tudom ajánlani, nem csak azért mert van T-34-es, de még egy Sztálin 3-as is megfogdosható, nem is beszélve a repülőkről.

Viszont, ha valaki egy olyan múzeumba vágyik, ahol megállt az idő 30 éve, annak javaslom a Néprajzi Múzeum megtekintését (Kossuth tér, Budapest). Nyáron voltunk ott a családdal, és nagyon elszomorító volt, hogy egy frankó múzeológus szakmai múzeumnak is elmegy.

A másik élmény a Nemzeti Galériához kapcsolódik - a vamzerok ott is nagyon kegyetlenek voltak: három éves fiamat a nyakamba véve néztük a képeket és állandóan azzal csesztettek, hogy vagyem le, mert nem lehet, nem biztonságos. Részben igazat is adok nekik, de akkor meg hogyan próbáljam a gyerek számára elviselhetővé tenni múzeumba járást - egyébként, számomra is meglepő módon, fiamnak tetszett a Nemzeti Galéria tárlata, azt hittem, hogy ő még esetleg túl kicsi és unni fogja, de nem tette.
Aki tankot akar mutatni a fiának menjen Belgrádba, a várban szabadtéren van minden első vh-s vontatótól szovjet T72esig. Be is tudnak mászni.
Vagy Münster Panzermuseum.
Jut eszembe, nem tudom, mennyire volt itt téma, de Zsámbékon van egy légvédelmirakéta-múzeum, az más kérdés, hogy állítólag épp el akarják adni az egészet ócskavasnak, mert a Hadtörténeti Múzeum fejeseinek a bögyében van a "konkurens" múzeum.

www.legvedelmimuzeum.hu/
süti beállítások módosítása