W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Sorstalanság

2009.12.17. 05:00 Tóta W. Árpád

Valaha sokat, eleget írtam arról, hogy melyik konkrét tévéműsor miért és hogyan szar. Majd amikor számot vetettem az addigi munkásságommal, feltettem magamnak a kérdést: vajon miért nézek tévét, ha egyszer szar a műsor? Ezt egyébként egyes olvasók már évekkel korábban megkérdezték tőlem, és be kellett látnom, hogy igazuk volt. Azóta lehetőség szerint kerülöm a tévéműsort, mint műfajt, és ha valami onnan mégis fontos, szép vagy jó, annak hírét veszem más csatornákon, és akkor eldöntöm, akarom-e nézni. Ezért most nem egy műsorról, hanem sokkal hatékonyabban, kötegelten egy egész műfajról megmondom, hogy szükségképpen szar. Ez pedig a tévésorozat.

Definiáljunk: sorozat alatt innentől azt értjük, ami egy maréknyi szereplő életét mutatja be határozatlan végponttal; a szappanopera pontosabb, de félrevezető, mert nem tartozik bele minden végtelenített dráma. A fatva nem vonatkozik azokra az alkotásokra, amelyek azonos (fő)szereplőkkel ugyan, de kerek történeteket mutatnak be, tehát a Tom és Jerry, a Piedone vagy a South Park. Az olyan is lehet szar, de más okból. Ökölszabály: ha teljes élményt nyújt bármelyik epizód magában (de legfeljebb egy dupla rész), akkor az nem szükségszerűen szar.

Szarrá válik azonban minden, aminek az alkotói sem látják a végét.

Hogy mikor válik szarrá, az nyilván változó. A legtöbb sorozat forgatókönyvírói lelkesen, kész ívekkel, esetleg máshol bevált drámai klisékkel vágnak bele a munkába. Viszont napról napra vagy hétről hétre szállítaniuk kell a fordulatokat, és egy idő után elfogy az ötlet. Még ha a szezon fősztorija, a stratégia kész is van egy évre, azt is újra kell szülni jövőre. Ebből ered például a sorozatok lakó- vagy munka- vagy baráti közösségeinek irreális promiszkuitása, mert amikor épp nem jut eszükbe más, akkor kitalálják, hogy dugjon a földszinti öregasszony a szomszéd kamaszfiúval, és akkor az lesz a sztori, erre a hónapra megvagyunk. Aztán eljön a nap, amikor már mindenki megdugott mindenkit, és a brainstormingokon kétségbeesetten nézik a lyuksógorság-térképet, ami betelt. De ennél sokkal zavaróbbak a szezonzárásra meg péntekre időzített izzadságszagú szenzációk, a hozzájuk tartozó cliffhangerekkel, továbbá az a pillanat, amikor az unalomba süppedő sorozat főhőse vízisível ugrik át egy dühös cápát. Ez valóban megtörtént, mármint a képernyőn, egy amerikai sorozatban, és ebből ered a "cápaugrás" szakkifejezés, amivel a széria rohadásba fordulását szokás illetni.

Nem lehet komolyan venni: ettől szar, mert amikor becsapódik a kisrepülőgép a kertipartiba, akkor józan ember nem a vérző áldozatokat meg a családi tragédiát látja, hanem az értekezletet, ahol ezt a hülyeséget kitalálták. A flipchartokat, a Powerpoint-prezentációt, a nézettség csökkenését, amiért a meetinget összehívták, meg a speciális effektekre megszavazott büdzsét.

Nem kell mindent komolyan venni, oké, csakhogy ezek a drámák nagyon is komolyan veszik magukat, szóval a tök abszurd húzások után az égvilágon semmi jele nincs annak, hogy innentől viccelünk. Sőt, kedvenc szokásuk a kőkemény moralizálás. Persze, lehet röhögni rajtuk ettől függetlenül is, kajánul, kárörvendően, de erre a célra sokkal alkalmasabbak azok a filmek és műsorok, amiket eleve viccnek találtak ki.

Nem lehet nem észrevenni  /
Honnan hová utazom

A sorozatok azért szarok, mert mindenképpen nélkülözniük kell a remekművekre jellemző koherenciát, integritást, az alkotó zsenijének, vagy legalább személyének jótékony, rendszerező hatását. A regényíró tudja, mit akar kihozni a sztoriból, melyik szereplőnek mi lesz a sorsa, és hogy körülbelül hol, mivel lesz a történetnek vége. Nem ám csak nekiesik az írógépnek, mint oláh az anyjának, hanem azt írja le, amit már kitalált. Ugyanígy dolgozik a filmrendező, a forgatókönyvíró, a hadvezér, a költő és a zeneszerző, sőt jó esetben az újságíró is. Aztán persze lehet ettől még ócska, amit csinált, de legalább van menetrend. Anélkül csakis selejt lehet, akár tehetséges a szerző, akár nem.

Ráadásul még ha úgy is látna neki valaki egy ötéves sagának, hogy látja a legvégét, sőt a közepét és minden egyes szereplő végzetét, és megesküszik az élő istenre, hogy a vége után több részt nem csinál, akkor sem sikerülhet neki. Merthogy vannak ezek a heti, havi és éves meetingek, ahol feláll valami pomádés hajú menedzser, és megmondja kereken a borzolt hajú, borostás és másnapos művésznek, hogy a nézettség nem hozza az elvártat, és ha ez így marad, akkor nem lesz ebből öt év, se három.

Olyasmi ez, mintha A. A. Milne-nek szóltak volna a Micimackó közepén, hogy a felmérések szerint Malackát és a Bagolyt nem csípi a célcsoport, úgyhogy írja ki őket, és próbáljon beleszőni valami menőbb állatot, például egy velociraptort. És Milne hiába tiltakozna, hogy még annyi mindent el szeretne mesélni a gyerekeknek Malackával, végül kénytelen lenne beadni a derekát, és megetetni Malackát a velociraptorral. Sokan megnézték volna azt az epizódot, az tuti, de azért jobb, hogy nem így történt.

Sajnos ezek a krízisek a szappanoperáknál nem úgy hatnak, mint az önálló részekből álló sorozatoknál. Ott ha becsúszik egy gyengébb epizód, az nem okoz maradandó károsodást. A végtelen drámának viszont egyetlen kincse az, hogy egy hihető és koherens alternatív univerzumot épített fel. Amikor a storylinerek kétségbesetten kapkodni kezdenek, ezt a tőkét vágják ki, és onnantól már sose áll fel a történet.

A mesterlövész tudja, hova céloz. A részeg lövöldöző is eltalálhat valakit, főleg ha a tömegbe lő, de azért nem adnak kitüntetést. A tévésorozat gyártási mechanizmusa kizárja, hogy maradandó érték jöjjön létre, és ezt érdemes észben tartani.

Nem mintha mindenkinek folyton klasszikusokat kellene fogyasztani szabadidejében; nyilván nem mindig esik jól egy Faust a maga súlyos nyelvezetével és tanulságaival, utóbbiak még akkor se, ha modernizált feldolgozásban, filmen vagy rajzfilmen kapjuk a nyakunkba. Kell a tartalmatlan lazaság meg a kikapcsolódás, és éppen ezt teszi tönkre, amikor a sorozatnéző lassanként rájön, hogy elárulták. Egy jó filmet vagy könyvet úgy fejez be az ember, hogy sajnálja, hogy vége van, de a szappanoperának vége soha nincsen. Nincs katarzis, nem is lehet. Csak a cserbenhagyott rajongó ébred rá lassan, hogy a fikciónak pont ugyanúgy nincs célja, kerete, teleológiája és tanulsága, mint a való világnak. Pedig a mesét arra tartjuk, hogy legalább neki legyen értelme.

Navigációs táblázat

Szappanopera: Dallas, Barátok közt, Szomszédok. A sztori lényege, hogy ki kivel mit kavar, és melyik szereplővel mi lesz. Végtelenített, szükségképp szar, hagyjuk. Kábé annyi értelme van, mint a tamagocsinak. Kordokumentumként később hasznos lehet egy-egy pár perces kivonat.

Tévésorozat (serial): ugyanez, plusz valami speciális körülmény, a szereplők egymás kúrogatásán kívül gyakran szakemberek (orvosok, rendőrök, katonák stb.). Végtelenített, szükségképp szar, az eleje lehet érdekes, amíg a szettinget megismerjük.

Procedural: Columbo, Derrick, Dr. House, X-Akták. Egy-egy epizód megáll önmagában is, tehát van esélye jónak lenni.

Minisorozat: a sorozathoz képest feszesebb szerkesztésű, limitált méretű sztori, legfeljebb egy szezon. Lehet jó. Gyanakvással kezeljük.



Címkék: tévé kulturális ajánlat

325 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr841603759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szia Árpád!

Kimaradtak a regényeken alapuló adaptációk. Én imádtam a Tenkes kapitányát! Ma is megnézném. Szenzációs volt, ma is az. Tüskevár.

Nyugdíj ügyről szeretnék hallani (Tudod: '-Karthago még mindig áll.')
Alapvetően egy dolgot hagysz ki a számításból, Árpi: egy sorozatnál sem lehet arra számítani, hogy akkor ez x évig futni fog. Jó példa erre a Dollhouse, amit Joss Whedon 5 évre tervezett, de a 2. végén lelőtték; vagy a Sarah Connor Chronicles, amit szintén kaszáltak a 2. évadnál... hogy a Fireflyról már ne is beszéljek.
Az viszont igaz, ha nem tudnak megállni az írók, az előbb-utóbb tönkrevágja a legjobb sorozatot is. Lásd Heroes...
Nagyon igaz, de ne feledjük, hogy a szappanopera a reklámbevételről szól, nem a műalkotásról.

Én akkor adtam fel a Dallast, mikor közölték, hogy egy évnyi anyagot csak álmodott Pamela. Azt hiszem ez a non-plus ultra.
A legtöbb sorozat az elején jó, és csak idővel veszíti el a jóságát, de ettől nem lesz rossz maga a műfaj. A néző tudatosságán is múlik a dolog, hogy be tudja fejezni, ha már nem teljesítenek jól a szerzők.

Azért nem kell lemondani a kezdeti jó szórakozásról is, mert tudjuk, hogy egyszer majd ellaposodok. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy minek élni, ha egyszer úgyis meghalunk?

Az élet maga is egy sorozat. :)
hát ez most nagyon mellé, taccsra
Egy ellenpéldát mindenképp tudok mondani: LOST
ez így teljes? mi a helyzet az olyan sorozatokkal, amelyek "alkotói látják a végét", de epizódjai nem "kerek történeteket mutatnak be"? pl. twin peaks
Az egyetlen kivétel az Elnök Emberei
Sorkin megmondta, hogy 6 rész lesz.
Annyi is lett, az más kérdés, hogy utána még csináltak egy 7.-et ami viszont gyakorlatilag jóslatnak bizonyult, merthogy Obama végül majdnem pont olyan reménytelen helyzetből indult mint a sorotazatbeli Santos (na jó, nem annyira) de jóformán tényleg.
Atomkatasztrófa helyett pedig volt egy katasztrófális Bush elnök. :-))
Na az a sorozat fantasztikus persze abban is vannak laposabb részek, de még ha nagyon el is laposodott volna akkor is jobb volt minden egyes rész mint akármelyik jobb rész bármelyik másik sorozatból.
az x-akták mondjuk serial és procedural is. a serial (bagós-mulderhúgos-scullyelrablós) része nézhetetlen
Igaz, sajnos. További, válságra utaló jelek:
1. új, eddig ismeretlen (a néző számára vagy a szereplőnek is), problémás rokon felbukkanása;
2. új háziállat valamelyik főszereplőnek;
3. valamelyik mellékszereplő jelentős személyiségváltozáson megy keresztül (baleset, agyvérzés stb. miatt).

Viszont a karakterek meg a lendület még egy darabig így is tovább viszik a sorozatot, és hiába kisrepülőgép, mégis nézem tovább, amíg ki nem írják az összes eredeti szereplőt, vagy végképp önmaga paródiájába nem fordul az egész.
"Csak a cserbenhagyott rajongó ébred rá lassan..."

De nem ébred rá! Idióták milliói nézik életük végéig a "barátok" közt végtelen univerzumát. Még azt sem veszik észre, hogy van saját életük, amivel esetleg törődhetnének. Számukra teljesen összemosódik a saját és a bk valósága. Nekik a berényiék a szomszédaik, sőt mi több, családtagjaik, akiknek a sorsával nap mint nap foglalkoznak, és akikért aggódnak. Közben a saját hús-vér szomszédjukat nem ismerik, a saját családtagjaik valódi problémáival nem törődnek, mert -láss csodát- azokat sem ismerik. Bezzeg a mittudomén milyen Tilda virtuális szívügyeiről mindent tudnak.

Remek példa: a házunkon szintráépítés történt. A munka első napját a brigád azzal kezdte, hogy leszerelték a tetőről az összes antennát, és a kertben felállított állványra erősítették őket, majd újra bekötötték a kábeleket. Ezt jó előre beharangozták, senkit nem ért váratlanul, és 3-4 alatt meg is voltak vele. És mégis! Az összes szomszédom megzavarodva mászkált fel-alá a lépcsőházban, mert pár óráig nem volt tv. Még az is, aki már járni sem bírt, még ő is kint toporgott a kertben. Totál tanácstalanok voltak, mintha csak lefagyott volna a Mátrix. Szánalmas volt, és röhejes.
Marha nehéz ám szappanoperát írni. Ha valahol hibázik a forgatókönyvíró, az nem derül ki azonnal. Rosszabb esetben csak hónapok múlva fedezik fel a logikai örvényt, kényszerpályát, amibe a történet került.
Ilyenkor kellő profizmussal még ki lehet menekülni az apokalipszis felé robogó események láncolatából, de ez mindenképpen nyomot hagy a sorozatban.

Ha már nagy a baj, akkor sokkal drasztikusabb eszközökhöz kell nyúlni, h visszanyerjük az irányítást az elszabadult történet felett. Ilyen volt pl a Dallas-ban Pamela Álma.
"mert amikor becsapódik a kisrepülőgép a kertipartiba"
pedig jó rész volt:D BTW az egyik legjobb sorozatnak tartom, és nem nagyon ugrottak be még az értekezletek egy jelenetnél se.
Jé, ez szinte szóról szóra az én véleményem, csak még sosem gondoltam így végig. Köszi!
Persze vannak kivételek. A Drót pl. serial volt, több évados, a sztorinak nem volt klasszikus "végpontja", mégis zseniális volt.
"Ráadásul még ha úgy is látna neki valaki egy ötéves sagának, hogy látja a legvégét, sőt a közepét és minden egyes szereplő végzetét, és megesküszik az élő istenre, hogy a vége után több részt nem csinál, akkor sem sikerülhet neki."

Drót. www.imdb.com/title/tt0306414/
Öt évad, egybefüggő történet, egybefüggő, önmagukban meg nem álló epizódokkal és zseniálisan jó.
Sikerült neki.
Hajjaj. Jönnek az addictok, lesz nagy leoltás, Árpi.
Árpi, ez most olyan, mint amikor Bede arról írt, hogy hogy kell hívni a spanyol focicsapatokat. Lehet hogy igazad van, de ki nem szarja le (ha már te is ezt a szót használtad)?

Maradtam tisztelettel.
Öszintén szólva, ez az első olyan postod amiről az a véleményem: hülyeség...

Ez, ez az egész valahogy olyan nyögvemenős-izzadságszagú okoskodás, lilaködös tojásfejü esztétamódban. így év végén, mintha most lenne uborkaszezon... ? Mert ha nincs igazi téma, inkább ne írjál...
"Azóta lehetőség szerint kerülöm a tévéműsort, mint műfajt".

Aha.

"163 millió forinttal támogatja az állam az MTV új animációs sorozatát, a Modern Képmeséket. Mint a WBlog megtudta, a sorozat szövegét Tóta W. Árpád, az Index főmunkatársa írja."
Remek kivonat. Óriási sorozatbuzi egyébként mindenki manapság, torrentezi lefele boldog-boldogtalan ezeket, megnéz naponta ötöt és boldog. Az internet Szabó család-effektusa.
Némi igazság van abban, amit írsz és sok sorozat van, ami tényleg szar, de vannak jók is. Persze mindenkinek más az ízlése. Vannak, akik a Szökést vagy a Hősöket istenítették, én utáltam és néhány rész után fel is adtam. De vannak, amiket végignéztem azért, mert tetszett. És 1-1 rész nem áll meg önállóan.
Pl.:
Csengetett, Mylord?
24
Lost
Kedves Árpád,

egy pár évvel ezelőtt jobbakat írtál. Bár ez sem rossz, de valahogy elmúlt az a "harcos, odamondom" stílus.

Egyébként ez valahogy igaz az egész indexre. Lehet öregszünk.

Még emlékszem arra, amikor sírva röhögtem, hogy (asszem éppen te) írtad L.K.ról, hogy a hülyeség seprűn száguldó ördöge, vagy valami ilyesmit.
Azért a Dallast ne bántsuk már! A maga idejében - az akkori szemünkkel nézve - nem volt az rossz. Meg a Falcon Crest se (sőt, talán az volt a legjobb a három közül), meg a Dinasztia se (bár akkor már inkább a Dallas). A többi tényleg szar volt akkor is, meg most is.

A magyar sorozatokon (meg úgy általában a magyar filmeken) nagyon látszik, hogy a színésznő vagy színész "ő most játszik". Valahogy az a természetesség hiányzik a színészekből, ami a fent említett sorozatokban megvolt. Azoknál az ember valahogy bele tudott olvadni a történetbe, bele tudta élni magát, a magyaroknál meg azt érzi, hogy olyan idegen, mesterkélt, művi az egész.

Én legalábbis így látom.
Szerintem a szórakoztatóipar szórakoztasson. Nem kell, hogy célja legyen.
Igen, és akkor mi a lényeg, mit akartál az egészből kihozni?
Jó írás volt Árpád. A minisorozatok közt azért vannak nagyon igényes munkák, pl. az Elitalakulat egy igazi klasszikus. Dramaturgia, látvány, színészek,nagyon rendben volt, és az is érdekes hogy minden részt más rendezett. A sztori pedig überelhetetlen: nincs az a kreatív brainstorming, ahol a történelemtől érdekesebbet lehet kitalálni.
Azért nem fekete-fehér, mert pl. a Friends az végtelen, a szereplők dugnak keresztbe-kasba, de ha csak egy epizódot nézel meg, az is teljes, max. pár utalás van, amihez kell előismeret.

Vagy ott van a 24, amiben 24 rész képez egyet, ami résznek elég sok, viszont a sztori előre ki van találva és kerek.

De a BK tényleg szörnyű. Mi van, beteg voltál és ágyikóból ezt nézted?
Szerintem erre már a legtöbb jóérzésű ember évekkel ezelőtt rájött, hogy a szappanopera szar. De azért jó, hogy leírtad, mert nem lehet elégszer.
Viszont káros lenne elfelejteni azt, hogy volt olyan zseniális műalkotás is, mint például a Twin Peaks, vagy egész más műfajban az Office, ami sorozat formában került megfilmesítésre. Így határozottabban ketté kéne választani, hogy a sorozat önmagában nem szar dolog. Egy Miért éppen Alaszkára mindig kellemes volt várni a következő részig.
Viszont tény, hogy elkurvul a világ ilyen tekintetben is, az új évezredben már kizárt dolog, hogy egy igazi alkotó pénzt kapjon egy igényes sorozatra (lásd Mullholland Drive)...
Nem értek egyet azzal, hogy nem lehet jó sorozatot készíteni. Szerencsére csak egy ellenpéldát kell mondanom, mert van ilyen: a Dexter évadonként 12 részben mond el egy teljes, koherens történetet.
Elég kockázatos hozzászólnom, mert se (a fenti szótárban értelmezett) szappanoperát, se tévésorozatot nem nézek folyamatosan, csak időnként megnézek egy-egy részt (pl. Barátok köztöt átlag 3-4 hetenként, néha kéthavonta). Tudom ki kicsoda, tudom, hogy mi történik (ha véletlenül nem, akkor is felvilágosít a családi szakértelem).

A véleményem mégis az, hogy egy szappanopera is lehet jó, és egy tévésorozat is. Egyszerűen azért, mert bemutathat életeket. Az életről pedig tudjuk, hogy folyamatos, nem áll le az epizód végén, csak a mesében szúrják ki a szemünket azzal, hogy boldogan éltek, amíg meg nem haltak. A lényeg, hogy, ha értékes/érdekes életeket mutatnak be, általános nehézségeket (és ennek példamutató megoldásait), akkor ennek szerintem lehet olyan formája, ami értéket közvetít, magyarul jó. Ugyanez a helyzet a tévésorozatokkal, ahol a speciális foglalkozást űzők közösségében mutat be életeket, nehézségeket, stb.

A lényeg, hogy nem állítom, hogy mindig minden ilyen sorozat jó, de szerinem kellő energiabefektetéssel és odafigyeléssel lehet az. Szerinem láttam is ilyen sorozatot (de azt se néztem folyamatosan, mert rossz időpontban volt).
pedig a 24 szerintem meg jó volt.
tehat szar az irásod.
A tőkehalmájban meg ősrák van, mégis szeretem. A Barátok közt zseniális. Néha olyan helyen járok, ahol nézik, belenézek, kérdezek kettôt, s mindent értek.
Istenkirály vagyol. Ez most olyan post, amivel mindannyiunk nevében szóltál, kik korunk pestisétől, a szappanoperáktól és az abból következő szánalmas celebgyártásról ("Dósa Matyi levizelte ünneplős cipőjét - Mit szól ehhez Dorina?") szenvedünk.

Üdv,

P.
hova is soroljuk a Jóbarátokat?
És még létezik pár sorozat - ahol van némi laza kapcsolat a részek közt - amik ha nem is jók, de szarnak semmiképp nem nevezhetők.

A Barátok közt ugyan szar, de ott leginkább a gagyi az, ami miatt. Persze lehet, hogy az 5000+ rész is árnyalja a képet :)
"Csak a cserbenhagyott rajongó ébred rá lassan, hogy a fikciónak pont ugyanúgy nincs célja, kerete, teleológiája és tanulsága, mint a való világnak."
Na ez az amiben tévedsz...:)...
A cserbenhagyott rajongó soha nem ébred rá semmire,a cserbenhagyott rajongó,pont azért rajongó,mert agya, már annyira szivacsos a sok szemét ótvar sorozattól,hogy legfeljebb egy erőtlen "na de akkó' most eztet'milyé kellett??"-re futja,amikor már a sokadik keresztbekúrás,gyilokármányfondorlat is befuccsolt,és a producer úgy dönt ideje napalmot löttyinteni az egész kínkeserves rakás szarra...
Persze vigasz gyanánt az addig a sorozatban vegetáló,előtte a lőtéri kutya által sem ismert,"magyarszupercelebsztár"majd kap valami szánalom szerepet egy délutáni tóksóban,vagy valami félmeztelen kan/csajmagazinban bevallja,hogy már szanaszét műtette a répáját/szeméremajkait,mert most ez a trendi,a legvégén meg a Klikk magazin,meg a Hát! magazinban kibélelnek neki valami huszadik oldalt,és félévente bejelenti a legujabb nyomorát..
És ez mindenkinek jó is így nagyon...
Tehát,aki sorozatot néz,az hülye,de legalább is igénytelen,vagy lusta.
Ezek szerint egy tv sorozat olyan mint a blog. Végtelenített történet hétről hétre új részekkel, akkor is amikor már a szerzőnek évek óta nincs új gondolata.

Hmm érdekes
Egyáltalán nem értek egyet. Csak néhány ellenpélda:

Maffiózók
Sírhant Művek
Dexter
Lost

Tudnék még, de hagyjuk. Fröcsögés ellen nehéz bármit is szólni.
Mondjuk a Dallas pont nem szappanopera volt. Hogy téged idézellek: Attól, hogy kurva hosszú, még nem szükségszerűen szappanopera :)

Különben sokmindennel egyetértek, rengeteg sorozat ott baszódik el, hogy mininek megállná a helyét (ld. Szökés és valszeg ez lesz a FlashForwarddal is), de aztán jönnek a dollárok és nagyon nagynak kell lenni, hogy nemet tudjon mondani az egyszeri készítő.
A blog írása hasonlít a sorozatokra. Az író kisebb-nagyobb rendszerességgel írja meg véleményét a világ ügyes-bajos dolgairól. Mivel a blog írója adott, ezért előre "meg van határozva", mi lesz az írásban. Persze a blogger életének változása változtatja a "cselekményt", de valamilyen ívet így is befutnak a bejegyzések....
Akkor ez szar?
Hoiuse a 3-as kategóriából szép lassan, (kb. 2 szezon után) felcsúszott 2-esbe, gondolom a többi sorozat amiket nem ismerek ugyanilyen irányba mozog.
Egyébként érdekelne hogy mi az írás apropója. Csak nem megszűnt egy kedvenc sorozat?
A népbutítás, a hirdetési biznisz, a pénz utáni mohó vágy kielégítésének eszköze a szappanoperának is nevezett tévé sorozat. Aki függővé válik, az hasonlít drogosokra.
Tetszik, amikor nem politikáról írsz... Bár... az is, amikor igen.
pont ugyanigy ereztem tavaly a heroes-zal meg a prison breakkel, iden a how i met your motherrel... nem is nezem oket.

De ott van pl a Roma, ami igaz, hogy penzhiany miatt sikerult 2 evadosra, megis serial (serial-minimal hataran mozog), es annal zsenialisabb tv-sorozat nincs e foldon szerintem.
Itt valójában egy kompakt visszahülyülési jelenségről, folyamatról, tendenciáról van szó lényegében.

Analóg és paralel módon azzal, ahogy az USA-ból múlik Európa és azzal, ahogy Európából is múlik ennek hatására Európa...

Minden világok legborzalmasabbikára vettünk áttérést, minek folyamatában a tartás és öntudat nélküli állat szolid restaurációjának jelenetsorait figyelhetjük sok-sok szeretettel...
vannak azért itt is kivételek, mint bárhol máshol. pl az Oz megélt vagy 5-6 évadot és nemhogy nem szar, de egyenesen geci etalon. bár a band of brothers minisorozat és mint olyan még szerinted is lehet jó, az is. nagyon. sopranos?
Az írásban csak 11 db "szar" van.
Ez nagyon kevés pöcsök. Nagyon kevés.
Az agyra a legross.. legszarabb hatással azok a sorozatok hatnak, aminek a címében CSI szerepel.
Beteg társadalom ez.
és hova tennéd az olyan kultsorozatokat, mint a Lost, a Battlestar Galactica vagy a Firefly?
"Kordokumentumként később hasznos lehet egy-egy pár perces kivonat."

ez nagyon talalt!!!
a szomszedokban amikor Lenke neni odamegy a nyuggerekhez akik csak a hus latvanyat akarjak mivel megvenni nem tudjak :)))
ha ez tényleg igaz, akkor a Dexter alkotóit külön tisztelet illeti.
Ezt a poszot egyedül ezért volt értelme megírni:
"Csak a cserbenhagyott rajongó ébred rá lassan, hogy a fikciónak pont ugyanúgy nincs célja, kerete, teleológiája és tanulsága, mint a való világnak. Pedig a mesét arra tartjuk, hogy legalább neki legyen értelme."

A többihez nem szólok hozzá, mert nem nézek tévét. Bár úgy tűnik az utolsó posztjaid alapján, hogy megártott a sok pihenés.
kiváncsi lennék, hogy a "lost" c. "sorozatot" hova lehetne beilleszteni! mert alapvetően szappanopera/tv sorozat az is, csak magasabb költségvetés, és általam soha fel nem fedezett irány, hogy merre is tart, meg rengeteg csavar, rengeteg visszaemlékezés, és semmi de semmi cselekmény.
Bejött az iromány!
Jól sikerült írás, Micimackó kifejezetten tetszett, legjobb "kortárs" példát viszont kihagytad, pedig vártam :D : Lost. Őrület, ami azon a szigeten folyik. Pozitív példa szerintem a Prison Break, már abban az értelemben, hogy ha kicsi későn is, de az alkotók belátták, hogy le kell zárni.
Mindennel egyet értek és pont ezért emelnék ki egy értelmes - majd minden részében nézhető sorozatot - Battlestar Galactica-t .

UI. annak meghatározták, hogy pontosan hány éved fog lemenni, hány résszel és innentől kezdve volt eleje-vége a sztorinak - ami meglehetősen csavaros - ám minden ízében mégis logikus lett.

üdv

sc,
Egy sorozatnak sokkal több ideje van kiépíteni egy univerzumot, mint egy filmnek, így sokkal nagyobb meglepetéseket tud okozni. Persze a Hatodik érzék végén is lehetett állat keresni, de pl a Lost 5-ik évadának vége sokkal nagyobb élményt adott. Ezzel szemben a végtelen sorozatos fordulatok, pl a Dallas-os Pamela ébredés (mikor kiderült, hogy Bobby halála csak álom volt) inkább kiábrándító volt, mint katartikus.
95%-ban egyetértek.

a maradék 5%:
- the wire
- battlestar galactica

(nem makulátlanok, de kerek, eleje-közepe-vége felépítésűek, értelmesek, jók)
Nincs igazad.

Egyrészt sorozatok közül lehet olyat választani, ami teljesen mentes az általad leírt hibáktól:
Rome (HBO). Az évadokra külön-külön és együtt is igaz, hogy koherensek, az alkotók tudják, mit akarnak kihozni a sztoriból, melyik szereplőnek mi lesz a sorsa, és hogy körülbelül hol, mivel lesz a történetnek vége (Mondjuk a nézők is). Az általad leírtak nem jelentkeznek automatikusan egy sorozatban, hanem egy olyan hiba, amibe könnyen bele lehet esni. Vannak olyan sorozatok ahol egy évad alkot egy kerek egész történetet (Dexter), ahol a néző úgy fejezhet be minden évadot, hogy igen itt volt a vége.

Másrészt vannak olyanok is, ahol az összes rész együtt alkot egy kerek egészet, amiben lehetnek némiképp felesleges töltelékrészek, de mégis képesek végig fenntartani a történet ívét (Battlestar Galactica). És igen vannak jól és feszesen induló sorozatok, amiknél a második évad közepe felé a nézők tekintélyes része úgy érzi, hogy orbitális szopatás részese (Lost, Prison Break). A sorozatokra jellemző veszély, hogy bár viszonylag jól sikerül, de a nézettségben nem jelentkezik, és elkaszálják. (Firefly)
Másrészt ugye vannak könyvsorozatok is. És itt szintén felmerülnek ugyanazok a problémák, mint a tévés sorozatoknál. A első regény sikeres lesz, az alkotó meg készít hozzá pár folytatást, aztán a színvonal vagy marad (Dűne), vagy meredeken esik. Megjelenik a rétestészta effektus (Wheel of Time), vagy a szerzőnek sikerül a feszesen tartani a sztorit és úgy lezárni, ahogy tervezte (Harry Potter). A könyvsorozatokra jellemző veszély, hogy az alkotó halála itt a sorozat halálát is jelenti, és ha valaki folytatás vagy előzményt ír hozzá azt kívánjuk bár ne tette volna. (Dűne, Alapítvány)
a "Procedural" kategóriában erősen lecsapódik a kor technikai színvonala (mind a történetben, mind a gyártási eszközökben), de nem ugrik be egyetlen ilyen mű sem, ami a maga korában ne lett volna komolyan vehető és színvonalas. mostanában a filmmúzeumon nyomják a kojak-sorozatot, abszolút nézhető és élvezhető. az amerikaiak meg (dr house, csi) baromira eltalálják az arányokat, ellentétben a magyarokkal, amikor is a tűzvonalban c. remek sorozatot úgy igyekeztek mozgalmassá tenni, hogy a kamerán a zoom-ot rángatták, mint egy epilepsziás. nézhetetlen volt 10 perc elteltével.
És engem meg leugatnak hogyvolton, amikor ugyanezt leírom a Lostról.

Nem akarok senki lelkébe gázolni, de tényleg: mi az istent lehet élvezni ezen az ab ovo remek sztorival induló sorozaton, ahol őserdei jegesmedve keveredik időben ugráló szigettel meg amiben a Pál utcai fiúkkal van nyakon öntve a Legyek ura?

Talán a legtipikusabb példája a fent leírtaknak, amellyel mélységesen egyet tudok érteni.

Tetszett viszont pl. a Róma, ahol a bárgyú történet azért kiegészült azzal, hogy többet lehetett megtudni belőle az ókori város működéséről, mint 4 évad törikönyvből, meg hát azért sejthető volt (legalábbis az első sorozat esetében) a vége. Persze a valóságtól elrugaszkodott második - szűkebb - évfolyam meg is bukott valahol 10 résznél, tök indokoltan egyébként.
Nem tetszett a Született feleségek legutóbbi része? Akkor nem kell letölteni!:)
Árpád!
Már megint egyetértünk!!! Mi lesz itt később!? Kár, hogy a változás szele már a nyakunkon. Eddig kellett volna ezeket a gondolatokat papírra ill. monitorra vetni, mert lassan lesz miért bírálni a "jobb" oldalt.
Gratulálok, sztem nagyon találó az írás!!
Minisorozat: pl Harper Sziget? Kösz nem, akkora szart is ritkán látni. Gagyi másfélórás thriller 10 órásra és 3 hónaposra nyújtva.
Ezt most nem értem. Árpád ír a Született feleségek legislegújabb epizódjáról, amit csak az USAban mutattak be. Ennek megnézéshez erőfeszítést kell tenni, kölcsönkérni vagy torrentezni.
Ráadásul a hatodik szezon 10.epizódja, tehát legalább 120 epizódot már végig kellett idáig nézni. Hmm hmmm érdekes.
Korábban TV-t sem nagyon néztem, de most rákattantam a 24-re. Egyik évadot nézem a másik után. Az minek számít? A fenti kategóriából a Minisorozat illik talán rá leginkább, mert egy évad egy teljes, lezárt történet, aminek sajnálja az ember, hogy vége.
Látod, tudsz te jót is írni, ha éppen nem az estabilishment seggét nyalod.
Egyébként az egyetlen sorozat, ami engem az elején nagyon lekötött a lost volt, aztán nagyjából az ötödik epizód után tényleg látható volt a sztoriból kifacsart, erőltetett, de nagyon titokzatoskodó hatásvadászat, hogy meglegyen a következő évad.
Azóta nem is kezdek bele ilyen szarságokba.
Huha, de doktriner. Vannak lyukak az alapvetésen.
még jó hogy írtam egy kilóméterest, és megette a szar motor...
Szerintem rendes sorozatokat kéne nézned. West Wing, Wire, Battlestar Galactica. Ha szórakozni is akarsz, ott a Californication.
Értelemszerűen: a Barátok közt meg az Isaura valóban szar.
Battlestar Galactica. TVSorozat. 5 évad. Baromi jó.
Carnivale. TVSorozat. Sajnos csak 2 évad. Jobb mint a mozifilmek.
Róma. TVSorozat. sajnos csak 2 évad. Baromi jó.
Lost. TVSorozat. 7 évad. Jobb mint a mozifilmek.
The Wire. TVSorozat. 4. évad. Döbbenetesen jó.
24. TV sorozat. Eddig 7 évad. Elég jó.
Ezek közül bármelyik igényesebb, mint a mainstream mozifilmek 80%-a, és a TV-ben nemutatott alkotások felső kategóriáját képviseli.
Szerintem vagy totál tájékozatlan vagy a témakörben, vagy igénytelenül kapcsolgatod a TV-t, vagy csak rosszul definiálsz Árpi.
Én szeretem a CSI-ket (kivéve a NCSI, az brrr), Jerry B.producer által készített "sorozatokat", illetve a Mariska Hargitai főszereplésével készült "krimit", néha kiválóan lehet belőle tanulni (pl. miért nem ihatok én személy szerint kinint, azaz tonik üdítő italt, ezt onnan tudtam meg). S klasszul lehet közben főzni, vasalni és pl. blogokba kommenteket írni!:)

Soha nem tudtam pl. a Dallasból, BK, Jóban-rosszból stb., de a külföldi sz@rokból megnézni egyet se végig, mert felindult lettem tőle nagyon ugyanazokért, mint ami posztban van, hogy ezt a baromságot kitalálja ki?? És ezért még fizetnek is?? Iszonyú!! A Született feleségeket csak azért kukkoltam meg alkalmasint, hogy milyen ruhájuk van és mit esznek ezen annyira? De pl. amikor ezek a nők a lepukkant szomszéd kegyeiért rohamra jártak és marakodtak, elképedtem...uuuundorítóa hülyének vagyok nézve, mint néző!!!

Egy kivétel volt mégis, ami szintén a fílingje, meg a dumája miatt tetszett, az a Szex és New York, de azt is fenntartásokkal néztem.

Szumma: a poszttal teljesen egyetértek, aki sorozatfüggő, nem a saját életét éli.

Most gonosz vagyok, de nem bírom itt megállni: ovi élete, Morvai K. élete, Fletó élete stb. a rajongással teli emberekből ugyanezt a "függését" hozza ki, szóval jó egy adott közegnek, ha ez emberek nincsenek annyira "meggondolkoztatva"! S vannak szerintem politikai sorozatfüggők is, pl. az volt MSZMP tag, aki aztán MDF tag lett, majd Kisgazda, majd FIDESZ, és teljes hittel csinálja valamennyit, és erről győzköd, attól azt is elfogadom, hogy arra képes, hogy adományt gyűjt Isaura életének megmentésére...:DDD
Mindenkinek melegen ajánlom Horváth János irodalomtörténeti eszmefuttatásait.
"Majd amikor számot vetettem az addigi munkásságomat, feltettem magamnak a kérdést:"

bocsika, de ez így nem helyes!

vagy: majd amikor számot vetettem az addigi munkásságommal...
vagy: majd amikor számba vettem addigi munkásságomat...
máháhá, szokásos jajdekurváraértelmiségivagyok attitűd, nincs is tévém, én minden este olvasok, már hatodszor az Ulysses-t, meg zenét hallgatok, de persze csak operát, elsősorban Wagnert, szövegkönyv már nem kell, kívülről fújom, a tévé az aljanép közege, csak a szar van benne, az igénytelenség, a mocskos fos, nézzék csak a kulturálatlan barmok.
Bazmeg TótaW, kíváncsi vagyok, van-e az életnek olyan szegmense, amiről nem ilyen előre definiált, értelmiségi sablonokból kreált "véleményed" van.
Szivembol szoltal! Maximalisan ruhellem a vegelathatatlan sorozatokat. Izzadsagszaguva valik meg a legjobban indulo szeriak is. Viszont a konkret elkepzeleseken alapulo mini, max. 2 szezonos sorozatokat kultivalom. Meg az olyan alapmuveket, mint a Twin Peaks, habar abbol is csak az elso szeria az igazi, vagy Trier Birodalom cimu sorozata. Az angol komedia sorozatok nalam kicsit mas kategoriat kepviselnek, igazandibol nem tudom, hogy nemelyiknek mennyire tudatos a felepitese, hogy nem valnak unalmassa, de egy Waczak szallo, Csengetett mylord, Hivatal nalam alapmunek szamitanak.
Vannak jó sorozatok.
Szerintem a legjobb a "procedural-serial", vagyis amikor az egyes részeknek is van egy története, és önmagában is megállják a helyüket, de a háttérben van egy főszál, ami egy teljes évadon keresztül kitart és van egy szép íve. Ilyenkor az egész évad is megállja önmagában a helyét.

Gyönyörű példa rá a Veronica Mars első két évada, aztán a harmadikra az is kifulladt sajnos.
Nem jött be a Dexter évadzáró? :-D Vagy hogy lesz még folytatás?
Árpád, ezt csak azért írtam mert mind a négy kötetet sikerült 500 Ft/db (!) áron beszereznem. Inkább ezzel töltöm az időmet, de azért évente egy sorozat nekem belefér az időmbe.
Én ezt eléggé másképp látom, hogy ne menjünk messze, The West Wing, számomra az egyik, de lehet, hogy A, legjobb sorozat. Adott egy ország, aminek alig 200 éves története van, él benne kismillió náció, akik közül a jelentős részének fogalma sincs az ország életét alakító politikai rendszerről, az elmúlt 200 év meghatározó eseményeiről, a jelentős személyiségekről. Őket igenis tanította ez a sorozat, szerintem kifejezetten szórakoztató formában. És nekem is rengeteg olyan információt adott, amiről fogalmam sem volt. De hát Isten annyira szerette az embereket, hogy megajándékozta őket a távirányító kezelésének képességével, így mindenki azt néz, amit akar.
Nem értem hogy miért kell mindig a segget meg a szart emlegetni. Ez valami kakafília?
Szivembol szoltal! Maximalisan ruhellem a vegelathatatlan sorozatokat. Izzadsagszaguva valik meg a legjobban indulo szeriak is. Viszont a konkret elkepzeleseken alapulo mini, max. 2 szezonos sorozatokat kultivalom. Meg az olyan alapmuveket, mint a Twin Peaks, habar abbol is csak az elso szeria az igazi, vagy Trier Birodalom cimu sorozata. Az angol komedia sorozatok nalam kicsit mas kategoriat kepviselnek, igazandibol nem tudom, hogy nemelyiknek mennyire tudatos a felepitese, hogy nem valnak unalmassa, de egy Waczak szallo, Csengetett mylord, Hivatal nalam alapmunek szamitanak.
Columbo, nagyon jó, örülök, hogy ideidézted, ráadásul a maga nemében az első helyen.

A szappanoperákhoz annyit tennék hozzá, amit a posztíró szerintem rendkívül hanyag módon kihagyott, a televíziós szappanopera az intézményesített pletyka. 1950-ben is az emberek a munkahelyükre beérve azonnal kibeszélték a szomszédaikat, a másik szobában ülőket. Hát most a tévéből is ez folyik.

Márpedig pletykát hallgatni istenien jó dolog...

Hoppá, istenien... azt is hiányolom a posztból, hogy nem tér át a téma a vallás területére, úgymond a korai sorozatokhoz, a templomi audio-vizuális előadásokhoz.

A pap, jobban mondva intézményesített hókusz-pók - vagy másnéven az öltönyös sámán, tömjén füst és hadonászás mellett a templomban lévő képekre, mint statikus vizuális elemekre hivatkozva lenyomja a soron következő biblia stand-up-ot.

Összefoglalva: a sorozatok már régóta ölnek.
Mindig is utáltam a szappanoperákat, főleg a Dél-Amerikaiakat, amíg nem kellett néznem (és tényleg) a legfrissebbeket. AZ igazán jók évekig tartanak és kb. hetente frissülnek Brazíliában. Ez azért fontos, mert amíg eljutnak hozzánk eltelik 10 év. Ráadásul ezeknél nem a cselekmény, hanem az érzelmek számítanak, ezt k-európában, pláne férfi nézők sosem fogják megérteni. Lehet szarozni, de annyi értelme van, mint azt firtatni, hogy miért pont teszem azt piros az aktuális divat szoknyák terén, egyszerűen más minőség. Az általad említett ki-kivel-mikor dug, pont nem érdekli a valódi célcsoportot (80 millió brazil nő), hanem az, hogyan fejezi ki! A férfiak meg azért nézik, mert aktuális:) Pl. a karneválon milyen bikiniben tekeregnek az aktuális szupergárék, milyen szörföt nyomatnak benne a szponzorok, stb.
Minisorozatos gyanakvásod teljesen életszerűtlen. Ha van egy jó sztori, amit érdemesebb több részben kifejteni , akkor miért ne minisorozat? Például felsorolásod szerint a Twin Peaks is minisorozat (ami nagyon jó volt), vagy minden komoly irodalmi mű sorozatosított feldolgozása. Abban viszont teljesen egyetértek veled, hogy a sorozatipar zsákutcába hajszolja a nézőt. A fene se érti a 9. évadok felének értelmetlen történéseit, amit azért kapunk a pofánkba, mert tavaly még jól teljesített a brand.
És még vmi: Ami tényleg mindenek alja, amikor emberek bezárkóznak hetekre és teljes évadokat néznek egyszerre.
True Blood? tkp. követi a regényt (még ha nem is remekmű) és egy egy évad megáll önmagában (Arisztotelésszel szólva van eleje, közepe, vége.:)
"Szarrá válik azonban minden, aminek az alkotói sem látják a végét"

Az élet maga is szar akkor, Árpi?
Mint sorozatnéző kérném szépen a kifejezések pontosítását. Tehát a végtelenített történetekre gondol, mint a Barátok közt és a Jóban rosszban? Nekem is megvan a véleményem ezekről, de mivel milliós nézőközönsége van, tiszteletben tartom, hogy sok embernek kikapcsolódást nyújtanak. ,,A tévésorozat gyártási mechanizmusa kizárja, hogy maradandó érték jöjjön létre, és ezt érdemes észben tartani." Ez és más hasonló mondatok miatt ha megbocsátja nem olvasom végig a cikket.
Gyanakvás oszlató mini sorozat a The Wire pl.
Ki néz szappanoperát a cvekkeres mamikon,és a hazaérő hullafáradt melósokon/melósnőkön kívül,akiknek csak az kell,hogy az amúgy is végletekig lebutult agyukat teljesen lefárasszák,és jót aludjanak,mert másnap fel kell kelni 5kor és menni vissza a mókuskerékbe? Alapból halott műfaj a juanmartinezjesusmariákkal együtt..
Minisorozatból viszont van jó. Nagyon jó például a Moonlight,vagy a Haláli hullák(Dead like me),utóbbinak a zenéje is megfogós(Metisse - Boom Boom Ba).
Megvan A Kör, amiben tényleg értelmes emberek által kitalált sorozatok vannak.
Úgymint House a Sotésoknak, Dexter a sünképzőbe járóknak, Weeds a tudattágítóknak..meg mindenkinek aki szereti.
Kis pontosítás a definíciókhoz: a serialhoz leírtak inkább a proceduralokra jellemzők. A serial definícióbeli különbsége nem a főszereplő vagy főszereplő csoport kibenlétére vonatkozik, hanem hogy a cselekmény a procedurallal ellentétben nem egy részen belül lezáródó és ezért részenként külön kezelhető, hanem egy nagy, x részből (x = az adott évad hozza, esetleg a teljes sorozat hossza) álló történet, aminek a hangsúlypontjait tévés formátumra írtak át. Persze ma már elég kevés igazi procedural sorozat van, hiszen még a klasszikus proceduralokba is msot már igyekeznek személyes fejlődési szálakat írni.
Mindenesetre magától a formátumtól még nem lesz rossz valami, és a szerzőiség lehetősége sincs kizárva, ha az adott készítőnek mázlija van. A jelenleg futó sorozatok közül például a Being Erica tudja ezt hozni (bár nem is véletlen, hogy ezt egy kanadai és nem USA-sorozat érte el), aminek a részeinek nagy részét a megalkotója írja, és így valóban regényszerűen (és nem "teleregény"-szerűen) következnek egymásból az epizódok. Hogy mennyire nehéz Amerikában ugyanezt véghezvinni, mutatja, hogy mindössze egyszer történt olyan, hogy valaki végigvigyen egy teljes sorozatot nagyjából egyedül, ez J. Michael Straczinsky volt a Babylon 5-tel, amit fix 5 évados sorozatra tervezett és írt meg - és még ez sem sikerült teljesen, mert aztán neki is felülről szóltak be, hogy bocs mégis négy évad, aztán meg bocs, mégis öt évad. A jelenleg legesélyesebb a sorozatok közül a Lost, aminek már az utolsó előtti évadában látszott az egy nagy történet lekerekítése, és a nemsokára kezdődő utolsó évadban végleg eldől, hogy sikerült-e véghezvinni a 2 darab főalkotó szándékát, hogy az előre megírt teljes történetet egy darab baromi hosszú filmként sikerült-e megcsinálni.
Szóval én azért nem egyáltalán nem temetném a tévésorozatot, mint médiumot, akkor sem, ha mostanában nem azt látjuk, hogy a lehető legjobban használnák ki a formátumot.
Mellesleg nagyon jó cikk, köszi:)
A szappanban az idegesít legjobban, hogy a végtelen sok epizód ellenére nem halad a történet, nem fejlődnek a karakterek.
A szakállas mindig gazdag és gonosz, a kockásinges mindig szegény és kedves, a szőke mindig sírósan néz a kamerába.
Asszony nagy Anyátokközt-rajongó. Egyszer belenéztem egybe: azon ment a hiszti, hogy ki kit túr ki a cégből. Kb. egy év múlva belenéztem egy másik részbe: azon ment a hiszti, hogy ki kit túr ki a cégből. Ez történt cirka 300 epizód alatt. Pffft.
nos nem tudom, én a doktor house-t szeretem.. a többi hasonló mostanában divatos sorozatot viszont nem tudom elviselni.. amúgy vagy 8-10 éve egyáltalán nincs tévém.

az olyan sorozatok, amelyek részei között nincs különösebb összefüggés, időrendiség, azok általában jobbak. Imádom a South Park-ot, a Simpson családot és a Family Guyt. A Cleveland Showt már kevésbé, de azért azt is letöltöm és megnézem. van, hogy szívesen néznék valamit, de nincs 2 órám ( vagy kedvem) végignézni egy teljes filmet. Ilyenkor elindítom valamelyik 20 perces rajzfilm epizódot ezek közül, és könnyesre röhögöm magam rajta. :)
Battlestar Galactica, üdítő kivétel.

Persze voltak unalmas részek (a rendezők meglepődtek, hogy még több részt rendeltek és ki kellett valahogy tölteni), de tudták a végét, hová érkezzenek és így alakult a sorozat.
És hol maradnak a latin szappanoperák? Azok külön kategória, mert van előre eltervezett elejük-végük, csak kurva messze vannak egymástól, és mivel mindenki tudja mi lesz, tök érdektelenek is(a köztük lévő töltelék meg említésre sem méltó).:-)
Amúgy látszik hogy nem nézel gyakran sorozatokat, vannak bőven hibridek is manapság. Például a kés/alatt, aminek a történetvezetése évadonként van megszabva(bár az epizódok itt önállónak is tekinthetőek, de mégsem egészen).
És olyanok is vannak, mint a Twin Peaks, vagy a BSG, amik minisorozatnak asszem nem nevezhetőek, mégis szezonokon át tart a teljes sztori. És ezek a legjobbak közé tartoznak!
A House MD besorolása szerintem nem pontos. Nem teljesen igaz, hogy az egyes részek önmagukban is megállnak.. aligha értené az, aki csak pl. a legutóbbi részt megnézné teljesen függetlenül a többitől, hogy ki kicsoda és mit miért csinál.. de az X-aktákra igaz.. ott kb. minden részben dettó ugyanaz történik, a szereplők viszonya nem változik, vagy ha mégis, érthető és követhető.
Jópár ellenvetés:

- miért axióma az számodra TWÁ, hogy egy sorozatnak valami "maradandót" kell létrehoznia? A kedd/szerda/stb esti hancúr a nőddel sem maradandó élmény olyan szempontból, hogy akár egy hét múlva sem fogsz emlékezni rá, mert nem volt benne semmi olyasmi, ami máskor ne lenne. De ha geci akarok lenni, akkor itt ez a posztod, amit 2 hét múlva már te magad is elfelejtesz - akkor hát tök felesleges volt megírni? Ugyan...

- más fomában: sorozatoktól "maradandóságot" várni éppolyan csacsiság, mint minden épülettől, művészi vagy technikai alkotástól, illetve bármilyen emberi terméktől azt várni, hogy mind-mind valami katartikus élményt nyújtsanak. A dolog nagyjából úgy működik, mint a puding: a puding maga a töltőanyag, és néha találsz benne egy-egy jó kis meggyet vagy mogyorót, csokit. Nyilván a meggy, a mogyi meg a csoki az extra fíling, de ha töményen csak azt zabálnád, akkor kisebb élményhez jutnál, mint pudingot kanalazva. Az emberi agy, illetve az emberi befogadás már csak ilyen - ezt kellene megérteni...

- a sztori beláthatatlanságáról, végtelenítettségéről: rengeteg dolognak nem az a befogadási koreográfiája, hogy van egy nagy pöttyben záródó szép nagy ív. Vannak statikus befogadási módok is. Ilyen pl. a háttérzene, egy zöldben való kirándulás vagy a "csak úgy cirógatom a segged, baby". Végeredményben nem az a lényegük, hogy a folyamat valahonnan valahová tart, hanem a statikus történés közben megélt állapot. Lényegében bármeddig folytathatom, de bármikor meg is szakíthatom. Nincsenek különösebben kitűntetett pontjai vagy fázisai.
Mivel magam is hajlamos vagyok rá, nagyon nem szeretem azt, ha egy egész műfajt legagyiz valaki, mert ilyenkor általában a körtét hasonlítja az almához. Ebben az esetben azonban teljesen egyetértek.
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy nem lehet egy szappanoperának olyan időszaka, néhány hét, vagy néhány hónap, ami kiemeli a többi közül. A probléma az, hogy ha van ilyen periódus, akkor a többiek gyorsan lemásolják, és újra gagyi lesz minden fordulat, ami esetleg hatott először. Ráadásul a személyes konfliktusok szinte teljes spektrumát lefedték már a görögök, szóval azóta szajkózzuk ugyanazt.
Nekem az velük a bajom, hogy sokkal átlátszóbbak a kliséik mint más műfajoknak.
Szerintem pl. a 24 egy erős kivétel.
Ez most vonatkozik a manapság divatos Lost, Heroes, Flashforward jellegű (nem tudom ezek melyik szakkifejezéssel illethető kategóriába tartoznak) sorozatokkal? Ezeknél általában egy évad lefed egy teljes sztorit, amiket nem menet közben írnak.
Az igaz, hogy az ikeszedik szérián már érződhet a mítingek izzadságszaga, és a grafikonok is átsejlenek a képkockák mögül (lásd: 24, ahol Mr. Bauer már óránként hiúsít meg egy-egy világméretű terrorakciót/kormányzati összeesküvést), de azért nem feltétlenül szar.

Azonban az elmélet más területen is megállja a helyét: regényfolyamok, képregénysorozatok, filmfolytatások. Szar. :D
a twin peakset mindenki imádta. az valami igazán kivételes lehetett, az talán inkább david lynch műve, mint a meetingeké. pedig talán az sem vezetett sehova, de atmoszférát teremtett. én pont akkoriban éltem lázadó időszakomat, nem néztem tévét egyáltalán, így kimaradtam a másnap a suliban folytatott izgatott beszélgetésekből. most megint nincs tévém, és nehéz volt rájönnöm, hogy mivel üssem agyon az időmet esténként. hihetetlen mennyire kitölti az emberek életét, az enyémet is. a sorozatok olyan, mint a család, és ez a rémisztő. egy-egy szereplővel napi - teljesen egyoldalú - kapcsolatban van az ember, a szívéhez nő, gyakrabban látja, mint a barátait. egyedül sorozatot nézni valahol nagyon magányos dolog, bartokkal, szeretővel sokkal jobb, úgy már legalább egy olyan illúzió, amit egyszerre él meg az ember valakivel, és az állandó reflektálás, beledumálás jó kis közös élményt tud adni. de akkor is, hihetetlen, hogy érzelmeket tud generálni, amkiket mégiscsak jobb megosztani hús-vér emberekkel, mármint ha jó érzelmekről van szó.
Ahogy én látom: az elvárásaink keletkeztetik a környezetünket. Ergo: nekem innen úgy tűnik, hogy te a "szart" (idézet tőled) keresed magad körül, és lám, meg is találod. Örülnék, ha megválaszolnád, legalább magadban, az alábbi kérdést: vajon mi történne veled, ha a "jót" keresnéd, és arról írnál nekünk? Olyan dolgokról, amit te csodálatosnak látsz és élsz meg? Kíváncsi lennék. És miért szeretném ezt? Mert azt gondolom, hogy kiválóan forgatod a tollat, és tudnád, ha az általad megélt "csodákról" írnál, a "szarból" kifele és nem befele (véleményem) taszítani az olvasótábort (ami persze lehet, ettől a lépéstől nagyrészt lecserélődne).
Eleve nem nézek olyan sorozatot ahol az a fő vonal hogy ki kivel dug (ha ez a mellékvonal, akkor se)
Kb. ennyiből megállapítható hogy érdemes-e nézni vagy sem.
Sorozatból a Stargate-Atlantist nézem, ha eltekint az ember egy-két malőrtől, egész fogyasztható. Az ilyen sorozatoknak viszont van egy rákfenéje: Sohasem történhet olyan ami gyökeresen megváltoztatja a sztory-t. Pl. ha beszereznek egy csodafegyvert, azt tuti elbabrálják a végén. És ettől néha nagyon erőltetett. (és persze a legnagyobb katasztrófa is megoldódik 45 perc alatt)
+1 kategória:
Lost
(már ha nem kúrják el az uccsó szezont, amit az eddigieket látva nem fognak :))
Árpi, szar, szar, de azért nézed te is:
;-)

"Ezúton gratulálok a magyar kommandósoknak a sikeres elfogáshoz, bár megjegyzem, tengerentúli szövetségesünknél az effajtákat az üvegen keresztül, határozott fejlövéssel szokták kezelni, ahogy a Született feleségekben is látható volt. Amely műsor mielőbbi folytatását szintén ezúton kérjük szépen a kettes csatornától." w.blog.hu/2007/05/02/szentiras_magyarazat_erich_von_d_niken/fullcommentlist/1
How I met your mother: szar?
Kivétel: Battlestar Galactica (a remake).

nulla
A szabály alól van legalább egy kivétel: A Drót (Wire)- ahol az összes sorozatnak volt a koncepciója.
A nézettség mindenek fölé helyezése pont a koncepcióval induló sorozatokat sújtja, hiszen ott a cselekmény íve miatt több háttérinformácót kell átadni és ez általában az akciódús jelenetek rovására megy.
Érdekes, milyen gyér az érdeklődés! Bezzeg, ha mondjuk a kereszténydemokrácia elkurvulásáról lenne szó ... :) Pedig, a tömegmédia társadalmi tudatformáló ereje lényegesen meghaladja a pártprogramokét! És érdekesebb is, hogy mitől épülünk le szellemileg, mint egy menetrendszerű vasutas sztrájk pl.
"Valaha sokat, eleget írtam arról, hogy melyik konkrét tévéműsor miért és hogyan szar."

Akkor lennék meglepve, ha egyszer arról írnál végre, hogy melyik konkrét tévéműsor miért és hogyan jó...
"A sorozatok azért szarok, mert mindenképpen nélkülözniük kell a remekművekre jellemző koherenciát, integritást, az alkotó zsenijének, vagy legalább személyének jótékony, rendszerező hatását."

annyira jó hogy ehhez is értesz! mi a lofaszt csinalnak nelkuled?
Bezony, bezony, egy ideje már nincs tévém.
És akkor végre tisztáznám az ebből eredő félreértéseket. A tévével nem rendelkezőket sokan fikázzák, hogy felvág vele a kis köcsög, mint kisiskolás a cigizéssel. Csakhogy ez a kritika abból indul ki, hogy "A tévével nem rendelkező az egy olyan tévérajongó, aki hatalmas akaraterővel megszabadult a tévéjétől, és aszkéta életmódjával henceg. Sznob." Szeretnék azonban kiállni e mellett a méltatlanul támadott kisebbség mellett :-)
Ezek az emberek egyszerűen azért nem néznek tévét, mert rájöttek az idők során, hogy a tévénézés okozta élvezet számukra riasztóan megközelítette a nullát. Mert az a rendszer, hogy valami nénik, bácsik (ún. szerkesztőbizottság) találja ki, hogy MIT nézzek és MIKOR, halálra ítélt koncepció. A MITről: szegény szerkesztőbizottságnak annyira nem egyezik az ízlése az enyémmel, hogy a választék több mint 99%-a nem érdekel. Hogy ezt az arányt 50 csatornán át hogyan sikerül tartaniuk, rejtély, de sikerül nekik. A maradék kevesebb mint 1%-nál, ami érdekel, bejön a MIKOR problémája. Sajnos pont nem akkor akarom megnézni a kőzetekről szóló természetfilmet, amikor azt szerkesztőnénik-bácsik jónak látják. Főleg, hogy itt a technológia, az internet, fel nem foghatom, mi a picsának késlekedik még az a rendszer, hogy a világ összes valaha legyártott filmje és műsora közül azt nézzek meg, és akkor, amikor akarom. Valami Youtube Premium kéne vagy mi. Mert ugyebár nem arról van szó, hogy ne szeretnék képernyőt bámulni mozgófilmnézés végett. Csak könyörgöm, hadd én válasszak már a menüből! Úgy előfizetnék egy ilyenre, mint állat, de nincs mire. De tudom, hogy majd lesz ;-)
Addig is bőven van más dolgom.

A minisorozat definíciójához kieg.: alkalmas és használatos még gecihosszú mozifilmek kibírható hosszúságú részletekben történő levetítésére.
Már bocs, de bocs, de mondjuk a Jericho, a Dexter, a 4400, csak hogy párat említsek. Több évadra előre megírt sztorik, és még a részek sem értelmezhetők önállóan. Ok, némelyikbe tényleg volt közben passzítás a nézettséghez, de maga a keret mindegyiknél adott volt
Szóval kellene még egy kategória, amibe kerek történettel, katarzissal bíró sorozatok tartoznak, mert az utóbbi években készült pár, amiket egy ültő helyében is végig kell néznie az embernek mindenféle cliffhanger nélkül.
Ja, és a Dr. House is ide tartozik, tekintve, hogy az önálló részekben mindig történik valami, ami a részeken átívelő cselekményt viszi előre.
Bár van egy navigációs táblázat a cikkben, nekem azért mégis úgy tűnik, hogy utólag lett hozzácsapva, mert a cikk sem veszi figyelembe és általánosít, ill. összemos kategóriákat. Ráadásul a táblázat is hiányos és van benne hülyeség. A cikk írása előtt értekezni kellett volna olyan bloggerekkel, akik ezzel foglalkoznak. Szerencsére van itthon minőségi blog a témából.
Ha a "mint" szó "-ként" értelemben szerepel, vesszőt nem teszünk utána. Tehát nem "tévéműsort, mint műfajt", hanem "tévéműsort mint műfajt".
A Twin Peaks a legjobb sorozat talán, bár a vége szintén hagy kívánnivalót...
Árpi! Ha egyszer az asztalomon fekszel ...
izé, kezicsókolom, mi van a dróttal? 5 évad horribile dictu! oszt mégis.
Árpád, kissé szkeptikus vagy. Szerintem nem szarok a sorozatok (anyátokköztet, meg rémszarrendesfamíliát kivéve). Lost, Dr. House, SzülFel, Gyilkos Számok, Tűzvonalban, pl. - ezeket izgalmas, igényes sorozatoknak tartom. Persze ízlések és pofonok...
ezért volt jó a sopranos. 6 évad, kerek egész, legjobb sorozat evar.
Nem feltétlen szar. Csak két példát hadd említsek:

Lynch: Twin Peaks
Trier: A Birodalom

Ezenkívül Bergman Jelenetek egy házasságból. Szintén sorozatként futott, majd ebből rakta össze Bergman a filmet.
Végre egy jó cikk! Gyakorlatilag mindennel egyetértek. :)
A malackát a néző eszi meg az ünnepek alatt vagy az olvasó, és én úgy érzem, hogy ez a katarzis, friss rozmaringgal.
Remek cikk, már nagyon kellett egy ilyen kritika.
Tévé terén is nagyon le vagyunk maradva.

A témában ajánlom a tvtropes.org-ot, mindenkinek, aki tud angolul/németül.
Hasonló, mint a Zsékategória blog, csak
ezerszer nagyobb és olyan, mint a wikipedia, csak fiktív alkotásokat boncol, kritizál és elemez
(van arabul, portugálul, meg más nyelveken is, persze magyarul nincs).

Ott van ilyen szócikk, mint a Jump the Shark, meg az Executive Meddling, ami most kapásból eszembe jutott.
Persze az az átlag magyar 60 feletti, aki Átlag napi 310 percet tévézik (lemérték, tényleg!) az ezt a cikket úgyse fogja elolvasni.
A Dr. House is szappanopera.
Minap odakapcsoltam és azt látom, hogy ugyanazon szerepeket más színészekre osztottak ki, de gyakorlatilag semmi nem változott az első pár rész óta (keverő pár, mellőzött harmadik, szerelmes Cody, ál-átvert jóbarát).
Ja igen, a briliáns fordulat megvolt, a deviáns zseni meghülyült. Tegye fel a kezét, aki erre ne tippelt volna az első évad alatt!
Amúgy minden epizód alapreceptje:
a, egzotikus betegség
b, teljesen átlagos betegség
Ez bonyolítva:
a, House az első tíz percben felismeri
b, House az utolsó tíz percben felismeri
c, House leszarja a beteget, depizik
d, laposodik a hangulat ezért a beteg meghal. House úgy is rájön a végén a miértre.
régen jobb volt a tótawé.
én ezeket nem nézem. azt hiszem, ez tükrözi a véleménymet is
Kedves Árpi, te tényleg nem érted, mire való a szappanopera?
A szem rágógumija, vazze, semmi több.
Sztem nem ennyire egyértelmű a kbség a béna sorozatok és az általad procedurálisnak nevezett (viszonylag független epizódokból álló) sorozatok között. Az utóbbiban is vannak cápaugrások, bár minél kevesebbet tudunk a hősök magánéletéről, annál kevesebb. Az a baj, hogy mindenképpen van valamiféle nézői elvárás arra vonatkozóan, hogy a szereplők fejlődjenek, lehetőleg konszolidálódjanak, holott a shownak az az érdeke, hogy maradjon mindenki ugyanolyan, mint volt. (Ha House beiratkozna egy empátia- és toleranciatréningre, és megváltozna, kit érdekelne tovább a műsor?) Szóval azt a látszatot kell kelteni, hogy történik valami, de lehetőleg úgy, hogy közben ne történjen semmi, csak ez a folyamat az abszurd magánéleti fordulatokkal és egyebekkel a House/X-akták típusú sorozatnál jóval lassabb. A Derrick/Columbo-félékből meg lehet, hogy teljesen hiányzik, mivel ott semmit nem tudunk a szereplők magánéletéről, nem is várjuk, hogy holnap egy kicsit másmilyenek legyenek, mint ma, hiszen még azt sem tudjuk, hogy melyik epizód van ma, és melyik holnap - teljesen tetszőleges a sorrendjük, az időfaktor abszolút nem számít.
A lost és a dexter jó sorozat. Kár, hogy csak a gagyi szappanoperák világában mozogsz.
Ezzel annyira mellefogtal, hogy nem is lehet ra mast mondani..csak azt, hogy hulyeseg..sorry
Az X-aktáknál sajnos csak a korai évadokra volt igaz a Procedural kategória, utána átment Tévésorozat-ba.
Ezeket a dolgokat úgy hívják, hogy "szórakoztatóipari termék". Igazad lehet, hogy a sorozat a legalja, de a legtöbb film, zene, manapság már könyvek mögött is ugyanúgy felsejlik az értekezlet a pomádés hajú menedzserrel. Ilyen amikor valaki beszél, pedig nem is akar semmit mondani.
Az olyan cikk, aki általánosan, műfaji alapon húz le valamit, szükségképpen szar, bár lehetnek jó meglátásai.

Itt is vannak, kétségtelen, hogy a 241. része egy szappanoperának, vagy a 7. évad valamelyik epizódja nagyon nehezen tud megfelelni a művészettel szemben támasztott ésszerű befogadói elvárásoknak, de ettől a sorozat mint műfaj nem reménytelen. Amennyiben a piaci elvárások döntő hatást gyakorolnak bármilyen műalkotásra, az valószínűleg a minőség rovására megy, és az is biztos, hogy a sorozat ennek a veszélynek sokkal inkább kitett, mint egy vers vagy novella. Az is biztos, hogy arányaiban sokkal több a nézhetetlenül rossz sorozat (szerencsére a rossz verseket kevesebben is olvassák).

Ezzel együtt a sorozat műfaji lehetősége a jellemábrázolásra, fejlődéstörténetre, az emberi viselkedés részletes és reális ábrázolására sokkal szélesebb, mint bármely más képi műfajban, talán a regény tud versenyezni vele, de egy többkötetes családregény elenyészően kevés olvasóhoz jut el napjainkban, míg egy jó sorozat százmilliós nézettséget produkálhat.

Minden azon múlik, hogy egy jó rendező, jó stáb, jó producer és jó szereplőgárda tudja-e ötvözni a közönségvonzó koncepciót, sztorit és poénokat a mélyebb tartalommal. Kétségtelenül ritkán sikerül, de pl. a Twin Peaks (csak két szezon, tehát minisorozat) vitán felül kiváló darab.
En vegigneztem a multkor a komplett X-Aktakat, azert abba is bele-belecsusztak erdekes tortenetek, de legalabb minden eved 20.(?) reszenel beleszartak az egeszbe, es csinaltak egy vigjatekos reszt. Az nagyon jol esett.
A "Babylon 5"-ról mi a véleményed?

Az egy olyan sorozat volt, amit a showrunner (Straczynski) előre megtervezett öt évadra való történetvezetéssel, elejével/közepével/végével, és következetesen végigcsinálták.

Amikor ütemezési/folytatási kételyek merültek fel a harmadik és negyedik évad között, Straczynski és csapata akkor is azon dolgoztak, hogy megőrizzék a történet integritását arra az esetre ha csak négy évaduk lenne (erre szerencsére végül nem volt szükség, mert a sorozat mégis csak kifuthatta az öt évadot).

Szabályt erősítő kivétel?
szegény Tóta W írt egy navigációs táblázatot, de ő maga se érti, miről ír.

mellesleg megnézném, hogy egy 2 órás filmben milyen rendező / író tud olyan karakterfejlődést megcsinálni, mint egy sorozat képes. Szerintem 1000 emberből egy, és azt is Kubricknak hívják.
Számomra a mai napig hihetetlen, hogy a Dallasnak mekkora sikere volt. Vagy a Rabszolgasorsnak, bár a Béndzsa Isaura elég magyarosra sikeredett.. Leonszió pedig egy üstben fog égni a pokolban Dzsoki Juinggal.. :))
A fakanál pedig Derrick kezében lesz, aki a szeme alatt hordott női retikülön végigfolyó könycsepp mögül jegyzi meg cinikusan: -Megérdemlitek fiúk!
Itthon a Szomszédokban láthattuk minden idők legmesterkéltebb párbeszédeit..
X akták és Dr. House nem feltétlenül "procedural", - az első évadokban még igen, de később már nem teljesen: elkezd magával foglalkozni, az eredeti súlypont a kerek történetekről áthelyeződik a szereplők személyére (X-akták, Dr. House). És az a legnagyobb gáz, hogy ezzel lerombolják a felépített imázsukat.
A Columbo azért óriási és örök, mert soha nem esett ebbe a hibába.
Ami a szappanoperákat illeti, nem feltétlenül tartom rosszabb időpocsékolásnak, mint pl. az öncélú kocsmázást.
akkor most a tvinpiksszel meg a birodalommal (riget) mi van? :]
Jaj de egyetértek.
Azért a sorozat műfaj is teret ad némi hosszútávú stratégiának. Sokszor például előre eldöntik, hogy most 16 részig még nem mutatják a hörgő izét, ami megöli az embereket (legfeljebb 1st person nézetben, de az is csak az 5. résztől). Én a Lostot akkor untam meg, mikor rájöttem, hogy egy ennyire olcsó trükkel akarnak palira venni.
Kedves TWÁ!

Ha azt mondod, A sorozat szar, azt is mondod, hogy AZ amerikai műveletetlen, A tejbegríz nem finom, A kommentelő szükségképpen műveletlen(ebb, mint pl. a blogíró)?
Szerintem meg - bár én nem írok blogot - A sorozat, mint olyan nem létezik. Van ilyen sorozat és van olyan sorozat. Ha tegnap láttam egy rossz részt valamelyikből, vagy végignéztem egyet és tényleg az egész egy rakás/néhol szar volt, attól még lehet sorolni ellenpéldát is bőven.
Persze a bőven-ség is viszonylagos, ez így, az úgy alkot véleményt valamiről.
Én speciel ennyifélét tudok sorolni:
1)láttam már szar sorozatot.
2)láttam olyat, aminek volt sok szar része, meg kevés jó és fordítva.
3) megvolt olyan, ami elejétől a végéig zseniális volt: forgatókönyv, színészek, korhűség, stb.
4) van olyan is, amiből a Harvard-on (asszem) szociológiai kurzust indítottak.
5) meg olyan, ami simán csak szórakoztató, de nem gagyi kivitelezésben.
6) gagyi rengeteg van, azt - max az első rész után, ha félrenyúlok - kiszűröm.

És ez mind, mind az én véleményem, Te biztos másképp látod és vannak megint mások, akik meg amúgy. Igen tudom, írjanak ők is (írjak én is) blogot, ez itt a tiéd. De hát ott volt a gomb, hogy "szólj hozzá!".

Személyes kedvenceim: The wire, Mad men, The west wing, The Sopranos
Akkor a twin peaks is szar volt? nahát.
és a sitcomokkal mi van? A szórakoztatás a lényegük, nem is várnám el hogy katarzist okozzanak, de attól még akad köztük jó bőven. Vagy ott a Lost, ami épp valahogy úgy készült, mint a Micimackós példa: előre ki volt találva a körülbelüli sztori, és az öt-hat évad hosszúság. Természetesen 6 lett a siker miatt, de attól még simán az egyik legjobb sorozat, amit a tv-ben látni lehet.
Mi ez??? Neokommunista irodalomtudomány? Ó vazze, már a posztmodernen is túlhaladtunk! De legalább már biztosan tudom, hogy általában hülyeségeket írsz.
De basszus, nem azért nézik a zemberek a sorozatokat, mert minőségre vágynak, hanem hogy szórakozzanak. És ha van benne élet és valamennyire hitelesen viselkednek a szereplők, akkor jó a sorozat. Ezért volt jó pl. a Dallas, a Jóbarátok, az Office, az Így jártam anyáddal, stb. Persze, akinek van jobb dolga, ne nézzen sorozatot, de aki ki akarja lúgozni az agyát kicsit és beleélni magát egy másik világba, az nézzen. Egyébként a saját koncepciód szerint se stimmel ez a dolog, ezeknek a sorozatoknak minden darabja önmagában is kerek.
Szivembol szoltal! Maximalisan ruhellem a vegelathatatlan sorozatokat. Izzadsagszaguva valik meg a legjobban indulo szeriak is. Viszont a konkret elkepzeleseken alapulo mini, max. 2 szezonos sorozatokat kultivalom. Meg az olyan alapmuveket, mint a Twin Peaks, habar abbol is csak az elso szeria az igazi, vagy Trier Birodalom cimu sorozata. Az angol komedia sorozatok nalam kicsit mas kategoriat kepviselnek, igazandibol nem tudom, hogy nemelyiknek mennyire tudatos a felepitese, hogy nem valnak unalmassa, de egy Waczak szallo, Csengetett mylord, Hivatal nalam alapmunek szamitanak.
Árpád,

A te blogod is kávészagú meetingek alatt született meg, ugyanis a szerkesztőség eldöntötte, hogy a webkettes piaci szegmenst ki kívánja tölteni, ezért téged kiraknak egy blogba, és nem azért történt az egész, mert te blogolni akartál. Szerintem.
Az, hogy a sorozatoknak nézettséget kell produkálnia, az nem baj, azért készülnek. A végeláthatatlan széria pedig nem igaz, egyszer mindent be kell fejezni, mert a sorozat is olyan, mint minden más anyag, egyszer kifárad. Ezt persze a minőségi sorozatokra értem: Született feleségek, Jóbarátok, Californication, és nem a gagyira.
Ajánlom elolvasásra:
magyar.film.hu/object.f4b7ad90-d0ed-42a3-bb4b-d000308683ad.ivy
Soha nem voltam még első. Első.
A Dexter és a 24 jó. Őket nem tudom melyik kategóriába sorolnád.
kis pénz kis foci.. Árpád olvasol is vagy csak írsz?
Ecseeeeeemmmm!!!! A velociraptornal sirtam :DDD
@Kulics: nekem már csak úgy mesélték, hogy mi történt. repülőgép odazuhant, jesszus! első 2 évadot néztem, vagy talán 3-at.
@travis: rosszul tudod.

@solesz: "hiányolom a posztból, hogy nem tér át a téma a vallás területére, úgymond a korai sorozatokhoz, a templomi audio-vizuális előadásokhoz."

na de ott maga a sztori le van zárva. ok, h beígértek egy folytatást, de nem derül ki minden héten vmi új pletyka jézusról!
A felvetés jogos, a konklúzió általánosító, az okfejtés szakmaiatlan, dilettáns, a navigációs táblázat(serial-series-telenovela-szappanopera-alműfajok-mutációk) helytelen. Ha nekifutásból nem megy, utána kell nézni, a zinternet is segíthet és szakirodalom is van bőven. Egyöntetűen leszarozni mindent nem bölcs dolog, a folytatásos televíziós műfajok közt is van értelmes/érdekes, érdemes lett volna kitérni a telenovela (és nem telenovella, ahogy szokták írni) milyenségére, jelentőségére, a szappanopera eredetére és modern sorozatokra. Árnyalta volna a képet, ez így kb. annyit mond, mintha valaki a világba kiabálja, hogy minden szőke nő ostoba.
Szerencséd, hogy a végén Jack Bauert kimenekítetted a tűzből :)
@qwertzu: "A könyvsorozatokra jellemző veszély, hogy az alkotó halála itt a sorozat halálát is jelenti, és ha valaki folytatás vagy előzményt ír hozzá azt kívánjuk bár ne tette volna. (Dűne, Alapítvány)"

a dune jó példa, iszonyú szar, amit a herbert fia összehozott. de azért is jó példa, mert abból készült minisorozat, és ott indokolt is volt a terjedelem, bár ettől függetlenül borzalmas lett.
A Barátok közt és társai még hagyján,(jó, nem hagyján) de a Losttal elkezdődött és azóta már sikeresen lecsengett misztikus-sorozatok áradata tette ezt a műfajt igazán szánalmassá, ( polipemberek a beszervezett seriffel, meg atombomba a pusztában stb.)ott a fentebb vázolt jelenség vegytisztán kijött. Az HBO által gyártott sorozatokban viszont még sosem kellett csalódnom, a Maffiózók és a Róma visszaadták a hitemet az emberiségben. (- Hol voltál? - Egy orgián. - Az én lányom rabszolgák farkát szopkodta?!! -Nem anya, odáig már nem jutottam el.) Viszont csak ritkán csinálnak ilyen remekműveket, addig marad a szar, meg a libagágogás arról, hogy ki kivel, hogyan kavart és Bree kinek nem küldött a Hálaadásnapi pulykából és miért.
"a fikciónak pont ugyanúgy nincs célja, kerete, teleológiája és tanulsága, mint a való világnak."

azért a végire csak rájöttél az Arany Igazságra: a nép azért néz sorozatot, mert szar és unalmas az élete, és úgy harminc felett a többség rá is jön, hogy abból a fosból már ne lehet semmit kihozni. akkor legalább szórakozik a maga módján. vagy iszik. én mondjuk Dallas közben iszom meg az aznapi adagomat, szombat-vasárnap all day. ki kérte, hogy ide jöhessünk?

amit a sorozatírókról mondasz, az nagyon ott van, de hát ki a tököm nézné szakmányba Jockey Ewingot, amint reggelente kakál vagy az irodában a tökét vakarja, dög unalom lenne az egész, ezért kell minden részben megölni vagy kicsinálni valakit. persze a hosszabban elnyújtott szálnál a nézők 85%-a már a közepén tudja, mi lesz a vége, ám egy idő után tényleg elfogy az éca, istenkém, emberek vagyunk.

kekeskedés1: számot vetni valamiVEL szoktak.

kekeckedés2: miért kártékony az X-akták?
azért a weeds rendesen ott volt. bár a kilencven-nyolcadik szezon már valóban gyengébb volt, és a főhösnőnek is egyre több mindenkivel kellett már dugnia sajnos, így egyre kevesebb tér maradt a fantáziának.
szar iras.
otlettelen, unalmas, mondamivalo nelkuli.
gyakran szoktal jobbat.
Szerintem a rajzfilmsorozatok is már a múlté. "Szarok". Minden a jó szövegírón múlik, bármi pénzt megér, ha érdekes, játékos, kicsit vicces formában magyarázzuk a magyarázhatatlant. Jövőre milyen rajzfilmek várhatók? Az lenne az igazi közszolgálat! Én egész népemet fogom okítani!
@idelle: köszi, korrigáltam

x-akták azért kártékony, mert lejáratja az ufóügyet!
számot vetettem az addigi munkásságomat
???
Csak szólok, hogy néhányan keverik az évadot a fazonnal.

@Tóta W. Árpád: "lejáratja az ufóügyet!"
Ezen hangosan mosolyogtam. :D
árpádnak sokmindenben igaza van itt, de félemelet méginkább ott van :)

amúgy jó post volt, sokat röhögtem, jobb ez mint a bizonyos időközönként kényszerű gyurcsánymosdatás
„A sorozatok azért szarok, mert mindenképpen nélkülözniük kell a remekművekre jellemző koherenciát, integritást, az alkotó zsenijének, …”

Evvel a sorral, az a baj, hogy miért kell egyáltalán foglalkozni evvel, amikor evidens, hogy nem Tarkovsky Solarisa, vagy a Forest Gump. Egyszerűen nem értelek, de mást sejtek e-mögött…

Az indexszerkesztősége épp azon a teherautón van, ami elől Forest annakidején elfutott.

Az olvasó nem hülye.
Egy sajtótermék, egyszer tudja elrontani a renoméját (az indexre értendő nem rád). Egy országos média, akinek szava van - MÁR CSAK VOLT…. – így beadja a derekát, egy nem is törvénnyel kényszerített sajtószabadság feladására. A túlélés reményében önként mennek a Giotin alá (már mentek is). Saját megélhetésüket úgy teszik tönkre, hogy AZT HISZIk a sajtaószabadság feladása „egy puszta módszer”, holott azt vesztik el, amiért egyáltalán rákattintottunk az Indexre.
(sőt azt gondolják, a társadalom moráljában van DELETE gomb, az sem igen indokolja nekik az ellenkezőjét, hogy Spártától Napóleonon át a NYUGAT folyóiratig mindenki mindenről tudja, mi, mi.)

Ha lenne DELETE nem ismernénk a farizeusok történetét, mert ők maguk kitörölték volna. De nincs.

Az például egy téma lehetne, hogy miért nem az ország felemelésével együtt, mint szabad iránysajtó (épp ebből léptek ki végleg) célként választotta az index, önmaga talpon maradását, piaci virágzását.
EZ lett volna, a már nem létező út. De más is megtudja csinálni.

Gyakorlatilag az Indexnek vége.
"x-akták azért kártékony, mert lejáratja az ufóügyet!"

aha, értem. szerintem leginkább az amerikai kormányt járatja le, de azok meg már lejáratták magukat régen, úgyhogy vizesnyolcas.

én imádtam az X-aktákat, mondjuk az tény, hogy mint sorozat, abban volt az egyik legfeltűnőbb (az utolsó felében v. inkább harmadában), hogy a szkriptrájtereknek lövésük sincs, mit akarnak kihozni a sztoriból.
@shitgun: Nagyon jól megfogalmaztad, igen, ilyen a cikk! Végig ilyen érzésem volt, jó tollú a srác, még mindig jobb sok másiknál, de erősen túlértékelt, aki jókor volt, jó helyen, mert ilyen cikket sokan össze tudnának hozni. Nem először éreztem ezt már Árpi írásainál. Szeretném hinni, hogy egy bölcsész ennél jóval komolyabbra képes. Egyrészt elcsépelt és a legtöbb ember számára nyilvánvaló, triviális dolgok, amikre már régen rájöttünk jó sokan, csak mi nem kaptunk érte fizetést. A sorozat műfaj hátrányairól, a nem teljesen kész koncepciókról bölcselkedni közhely. Bár mindig vannak újszülöttek, akik ilyenkor zsenit kiáltanak!
A sorozat márcsak ilyen, így kell hozzáállni, s így már a szarnál jobb jegyet is adhatunk. Pl. a sokak által említett Babylon 5 történetszövése zseniális, s nagyjából ki volt előre találva. Az eladhatóság miatt persze elég sok gagyi dolog is volt benne, de ez más kérdés. Barátok közt, Dallas, Szomszédok szarságáról értekezni szintén közhelyes. A lényeg, hogy nem általában a sorozatokra, hanem a forgatás közben írt sorozatokra lehet mondani, hogy szar. Elméletileg lehetne 100 részes sorozat a Háború és Békéből is katarzissal meg mindennel.
elég nagy hiba egy kategóriába sorolni sorolni a barátot köztöt meg mondjuk a sopranos-t. ha jól értem az utóbbi lenne a "minisorozat" alkategória, amit ezek szerint "gyanakvással" kellene "kezelni". szerintem meg igenis van olyan történet, ami kellőképpen érdekes, értékes és fordulatos ahhoz, hogy akár 50-60 részen keresztül lehessen mesélni. nem beszélve arról, hogy régen, amikor még nem vót tv, a regényeket is részenként adták le a folyóiratok (a bűn és bűnhődést például ha jól tudom 12 részben). az egész írásból kb annyi derül ki, hogy a szappanoperák szarok. big whoop...
Talán a SHIELD nem volt még említve, mint kurva jó sorozat. Ott is voltak furcsa fordulatok, meg ilyesmi, de nagyon nagyot ütött a végén. Aztán ott van még a State of play című angol minisorozat, amit méltatlanul hanyagolnak, még felirat sincs hozzá magyarul talán. A többi itt emlegetett HBO-os sorozattal (Wire, Oz, Rome, Sopranos) nagyon kevés egész estés film veszi fel a versenyt, mert egy sorozatnak sokkal nagyobb tere van karakterépítésre, a sztori kifejtésére. Ahol pedig lehetőség van, ott előbb-utóbb lesz olyan aki ezt kihasználja, ahogy ezt a fent említett sorozatok meg is tették. Az a gyanúm, hogy W ténylegesen tévén nézi ezeket a sorozatokat, nem pedig letölti, vagy DVD-n nézi, ahogy azt szerintem serial sorozatoknál kell. Kicsit merésznek tűnhet, amit állítok, de szerintem egy-egy igazán jó sorozat képes felvenni a versenyt akár egy nagy regénnyel is, amire az egész estés filmeknek nincs esélye. A terjedelmi korlátok miatt azok csak a novella szintig juthatnak. Szóval ez a poszt nagyon mellé ment.
Még hogy szar a Szomszédok!
A Szomszédok igenis jó,sőt mondhatnám kultikus sorozat volt-lett.Igazi Magyar ínyencség! Annyira rossz,hogy már jó!
Egyébként korképnek sem utolsó!
Maximálisan egyetértek.

De:
ad1: a The Wire szerintem is egy egészen kiváló sorozat (asszem első helyen végzett valami szavazáson, még csak a harmadik évad végén járok, de már nagyjából látom, hogy nem véletlenül).

ad2: jóbarátok is jó volt!

ad3: valaki szóljon, hogy a My Name is Earl-t folytassák!
@Darkcomet: Csatlakoznék, kiegészítve azzal, hogy még az Igenis, miniszter úr! is hasonlóan zseniális, mint az említettek. :)
@qwertzu: Ne is mondd, már most rettegek, mi lesz, ha George R. R. Martinnal történik valami, egyik kedvenc sorozatom. Már az is jobban tetszene, ha a tervezettnél kevesebb részből állna, és kicsit megkurtítja, de befejezné normálisan a sztorit.
"Nem ám csak nekiesik az írógépnek, mint oláh az anyjának..."
Ezt a cizellált, burkolt cigányozást, ecsém!
Hászen az oláh úgy-e román, azok meg köztudomásúlag egytől egyig cigányok, a prekoncepció alapján meg a cigány úgy-e még a saját anyját is...
... most akkor hol van itt az MSZP és a Jobbik?

vicceltem

Egyébként direkt tér el a cím (Sorstalanság) és a link neve (sorozatgyilkosság)? Két címet egy csapásra?
látom, felhoztátok a babylon 5-öt, mint üdítő kivételt:) a negyedik évadban csodálkoztam, mi jöhet még, ez már überelhetetlen, aztán az ötödiken majd beszartam az izgalomtól.:D (ezt az 5-4-5 hullámvasutat most tudtam meg mondjuk.)
az x-akták utolsó előtti részének jump the shark volt a címe, így már érthetőbb
Helló Árpi!

Hiányoltam ebből a kis cuccosból a Fidesz-fikázást... Pótolod? Köszi...
Nagyon tetszett az írás.
Amikor tavaly télen új lakásba költöztem, szisztematikusan nem kértem előfizetést tévére. Azóta a gépen fogok be adást, ha nagyon muszáj (külföldi proxyról F1, MotoGP, Snooker, légikatasztrófák, CCN World news stb.)
Ezért hajlandó lennék fizetni is, pay-per-view rendszerben. Sajnos nincs ilyen megoldás ma (kivéve F1, de nekem kell az angol kommentár hozzá), legalábbis hazánkból nem elérhető. Dobozt meg csak azért veszek havi x ezres előfizetéssel, hogy hetente két műsort megnézzek.
Nagyrészt egyetértek, de mint pl azt fentebb is írták, a Babylon 5 nagyon szépen demonstrálta, hogy lehet ezt másképp is. A sorozat istene, JMS nem csak hogy előre megírta mind az 5 évad történetét elejével-végével teljes egész sztorit alkotva, de már az első évad indulása előtt megtervezte az alternatív történetvezetést minden olyan esetre, ha valamelyik színészt váratlanul ki kell vonni a forgalomból. (amiből több be is jött)

Akik viszont a Battlestar Galacticat éltetik azokkal nem tudok egyetérteni, az pont az Árpád által vázolt jelenséget mutatta be: a végén már az íróknak se volt róla fogalma, hogy mi miért hogyan történt, így aztán nem is lezárást meg magyarázatot kaptunk a fináléban, hanem egy nagy büdös lóf*t.
Kérem a Monty Python, Fawlty Towers, Baywatch rendszertani besorolását.
teccik a sorstalanság cím a témához...

a saját sors elől menekülés az életbe belealvás: aktívan (pl. gagyi filmek által semmittenni) vagy passzívan (szimplán semmittenni).

azaz végülis ezek sokszor (bár nem mind, nem mindig) menekülések a saját élet szellemi, lelki megélésétől (és nem annak feldolgozásában vagy jó kipihenésében segítő bármik, ami a nem-meneküléses művészet és-vagy szórakozás célja).

persze kell időnként aktívan vagy passzívan teljestotál kikapcsolni a saját világból, azaz aludni és-vagy menekülni, de az arány eléggé nem mindegy hosszútávon...

szerintem :-)
egy sorozat azért tud szar lenni, mert nem kérnek el direktben érte 1 centet. mondjuk a "győzike show" is ezért szar. ha fizetni kellene érte 1 centet, akkor kivágnák belőle, hogy a kutya a szoba közepére kakál. azért, mert a producer azt gondolná, hogy ez elriaszt egy csomó nézőt. a műsorért senki sem fizetni egy centet sem. a kutyakakiért senki sem fog fizetni.

viszont ha ugyanez a műsor a széles néptömegek számára ingyenes, akkor direkt benne hagyja a szart, mert azt gondolja, hogy ez majd emeli a nézettséget. a 0 és az 1 cent között mentálisan hatalmas különbség van.

amúgy ez a klasszikus (konzervatív) érvelés a kapitalizmus mellett. és elég erős érv a szabadság (ingyenesség) ellen.

egy konzervatív azt mondja, hogy a piacon mindenért direktben kellene fizetni legalább egy centet, mert így egyrészt az értéktelen azonnal kikerül, másrészt így képződik a profit.

a liberálisok persze azt mondják, oké, de a konzerv műsorok mellé is kellenek reklámok, és azokat ingyen kell adni. a 19. századi liberálisok ezt úgy fogalmazták meg slendrián módon, hogy a (meta)információnak (értsd reklámnak) szabadon (ingyen) kell áramolnia.

ebből van a probléma. ugyanis a neoszocik, és a neonácik ezt úgy forgatják ki, hogy minden információ áramoljon szabadon, kivétel a reklám. de ez már messzire vezet.
@darnmarquee: "a twin peakset mindenki imádta."
Kivéve engem. Lehetett érezni, hogy jó a rendező, jól játszottak a színészek, meg minden. De k*rvára nem szólt semmiről, a sztori sehonnan sehova nem tartott. Idegesített.
Miután mindig reméltem, na, most valami kiderül... Aztán feladtam.
Ez mekkora általánosítás már...
Általában egyetértek, persze, szarok, de azért vannak üdítő kivételek.

Ezért kár volt verni a klaviatúrát...

Fent írták a West Wingget, Twin Peaks-t
nálam a The Shield bír értékkel

Írhatnál egy postot, hogy hülyeség a mozi mert szar filmek vannak
Árpád! Csak nem elkapott az olvasott-blogom-van-kihasználom-a-lehetőséget-hogy-az-élet-bármely-területén-tudok-megmondóemberként-üzemelni szindróma?

Minek tótawé ahhoz, hogy mi szar mi nem, amikor van egymilliárd aktív internetfelhasználó aki csak és kizárólag ilyen értelmű tartalmat képes feltölteni?
Évek óta most először nem értek veled egyet: A "The Sopranos" és különösen a "The Wire" olyan volt ami nélkülözte az elfáradást és folyamatosan finom ceruzával rajzolt egy hihető világot, és az utóbbi (ide sorolva még pl.a kicsit unalmasabb "Elnök embereit" - The West wing) akár tananyag is lehetne egy társadalomtudomány-szakon ! A "Drót"-nak főleg az értelmiség körében nagy visszhangja is volt az Usa-ban, komoly emberek elemezték és továbbelemzésre méltónak találták, stb. Azt hiszem a tv olyan mint a mozi, színház, nyomtatott média stb. Nem írhatjuk le egyértelműen , hogy szar, mert van benne szar és van benne érték is. Mint pl. a nagybetűs KÖNYV is!!!!
"mint oláh az anyjának" Ezt én úgy tudom, hogy mint tót az anyjának, de lehetne felőlem Tóta is :-)))))))
A sorozatnézés pótcselekvés. Munka, sport, beszélgetés helyett... :S
@Ballagator: "fel nem foghatom, mi a picsának késlekedik még az a rendszer, hogy a világ összes valaha legyártott filmje és műsora közül azt nézzek meg, és akkor, amikor akarom."
Nem technikai akadálya van, azt sztem te is tudod.
Ne akarj már ennyire rosszat a filmforgalmazóknak!
"Kell a tartalmatlan lazaság meg a kikapcsolódás" Sajnos az a tapasztalatom, hogy az emberek azért nem járnak el a településünkön sehova (kb. minden iszonyú jó rendezvényen csak páran vannak, kivéve gyerekrendezvény, mert az emberek a gyerkőcök miatt felemelik a seggüket), mert egyszerűbb a TV. Ha ez nem lenne (tudom, sci-fi), sokkal jobb közösségek lennének. Legalább egy kis hétfői adásszünet jó lenne ( :-) ), de tudom, hogy ez a parabolák miatt lehetetlen, meg persze másnap megbukna a kormány (lásd Danubius-Sláger).
Nyelvtanulas szempontbol azert hasznosak is lehetnek a vegtelenitett tortenetek, foleg, ha szorakoztatnak is. A Friends 10 evadja jo pelda, a mindennapokban hasznalhato szavak es kifejezesek vegett. A TB-ben meg remek deli akcentus van;-)
Tóta W. Árpád!
A Mounika só vagy Gyurcsány kormányzása micsoda?
Üdv. Árpád
The Wire. The Wire. The Wire.

Okulj.
Nem jó ez így. Amikor megírtam a kommentem, egy se volt fönn, most meg már közel 200 van és az enyém a 150. kábé. Nem tudunk egymásra reagálni, de lehet meg se írom 150.-nek.
Árpi, mé pont a sorozatok? Van ennél sokkal gányabb adás is. Gyakorlatilag MINDEN, ami a két magyar kereskedelmi csatornán megy konkrét fos. És a sorozatokból meg vannak jók, szórakoztatók, izgalmasak. Az, hogy a szereplők ugyanazok, az mindegy. Van, aki a horror filmeket szereti, van, aki a vígjátékot, és ezekért jár moziba, írod ugyan a kerek történeteket, de nem látom a különbséget a folytonos és a kerek sztori között...
A "knights of prosperity"-nek láttam 2 részét. Az például elég jó volt.

Egyáltalán nem tartom meglepőnek azt, hogy a barátok közt sok embert érdekel, nézzék örömmel, egészségükre!

Még egy dolog: a kerek-egész mozifilmek nagy része semmivel nem jobb a sorozatoknál. Pont ugyanannyit ér, ugyanazt a célt szolgálja.
uborkaszezon? én tényleg nem szeretem a fikázást de ezt most miért kellett? az első tw cikk amit nem olvastam végig. vannak jó és rossz sorozatok........
Alegnagyobb gané a barátok közt és a válaszlépés: a jóban-rosszban. De a mélyrepülés més a szomszédokkal elkezdődött, ha a hazai gyártású sorozatokat nézzük.
Ezeket az amatőr "színészekkel" eljátszatott, lowest-budget hangulatot árasztó sorozatokat csak az igénytelen tuc-tuc "zenét" nyomó kereskedelmi rádióadók szintjén tudom kezelni.
Szórakozás a legbutább rétegnek.
Árpi, a House határeset, mert ugyan minden rész kerek történet egyfelől (az éppen aktuális beteg miatt), de szorosan össze is függnek a részek a főszereplő(k) sorsának alakulása révén. Most akkor House bácsival mi van..?
Egyébként az a furcsa Árpi, hogy az igazán jó sorozatok relatíve a közelmúltban jöttek ki, mondjuk az évtized eleje óta, tehát egyértelmű minőségi fejlődés van. Erre te meg visszaminősíted a műfajt a trágyalébe???
Basszus, elolvashattam volna a postot, mielőtt kommentelek... sorry.
Osztom a poszt író véleményét kiegészítve a sorozatreklámokra vonatkozó véleményemmel.
Lásd egyik bankunk Pinokkiós, Einsteines faszságával, ilyenkor mindíg az jut eszembe, hogy a bank vezetői tudják hogy ez szar, csak a reklám készítő cégnek olyan hátszele van valami miatt, hogy be kell venni a buliba.
Na ezért nem szerettük az egyetemen bölcsészeket.Amikor betéptek, kultúrhérosszá változtak, csak jambusokban beszéltek, és mindenki hülye volt, aki nem eredetiben olvasta Homéroszt.
Kár ezért a tehetséges gyerekért.
Az x-akták első részeiben az a gumiember a szellőzőben. Na az kiverte a biztosítékot. Az kb a 3. rész lehetett, onnantól totál hülyeség az egész. Meg nem tom kiszerint jó színész David Duchovny vagy ki a here.
Ami tévésorozat szükségképpen szar, nem! A a végtelenített drámák szükségképpen szarok, nem! Miért kell műfaji megbélyegezés hibájába esni, nem az számít, hogy valami tévésorozat vagy filmsorozat, vagy, hogy dráma, vígjáték, számomra egyetlen mérce van, hogy valami jó vagy nem. Bármiből, ismétlem bármiből lehet jót csinálni, csak érteni kell hozzá. És még szuperértelmiségi gondolkodással sem tudnám lenézni a Sírhant műveket vagy a Maffiozókat. Egyébként meg azt hittem már túl vagyunk azon, hogy a sorozatokat így kategorizáljuk, pont ez az előbb említett két sorozat a példa ezeknek a típusú sorozatoknak a keverésére. "A sorozatok azért szarok, mert mindenképpen nélkülözniük kell a remekművekre jellemző koherenciát, integritást, az alkotó zsenijének, vagy legalább személyének jótékony, rendszerező hatását." Nem igaz! Nincs így, nem néztél elég sorozatot. Utálok mindig ezzekkel a példákkal jönni, de nézz utána Alan Ball-nak. Az írás minden második szavát megcáfolnám legszívesebben. Annyira sznob az egész én már néztem olyan sorozat finálét, aminek a végét ugyanúgy sajnáltam, mintegy filmét. Tudnék írni egy ugyanilyen hosszú cikket arról, hogy miért nincs igazad, de mindegy, a lényeg nem a műfajban van, ha valami jó, akkor kurvára mindegy, hogy sorozat, könyv, film, képregény, előítélet az egész. Sok minden igaz belőle, de mindenre vannak ellenpéldák és nem lehet ennyire általánosítani, ez kb olyan, mintha kijelenteném, hogy minden akció film szar. Nincsenek meg ugyanezek a betegségei egy könyvnek? Nem léteznek kiadók, akik mindenbe belepofáznak, szerkesztők meg iparosított zsenik? Ezek is úgy működnek, hogy van 3 millió szar és néhány jó, ez van, de ettől még nem szar az összes. Bocs, hogy hosszú lett.
@már nyuszi: Ez egy ELÍRÁS volt nyilvánvalóan. Te a szerzőt hiszed tök hülyének, vagy csak kényszeresen menőnzöd kell valahol azzal hogy, általánosban tanultál nyelvtant?
@Tóta W. Árpád: ez nem igaz, elutasítom! Az x-akták szelep az elnyomásban sínylődő igazmondó ufótudorok lelkének kuktàjàn. A 6. évad végéig. A maradék sajnos vacak. X-aktákat minden háztartásba!
A Rém rendes család melyik kategória?
Tudni kell abbahagyni, ennyi az egész. Unszolták John Clees-t, hogy folytassa a Waczak szállót, mert nagyon megy, azt mondta, ennyi volt a témában.
Szerintem meg te vagy szar meg ez a blog. Na és akkor mi van?
És az a sorozat, aminek az a címe hogy "TótaWKommentkedik"? Az is szar? Mondjuk aki rosszfelől nézi, az hiheti, hogy minden epizód másról szól, mikozben az egész TótaW-ről.
Mar reg feltalaltak a sorozatot, 1001 ejszaka mesei cimen, flasbackekel, csucsponton valo bejelentesel hogy namost vege a mesenek, minden flikk-flakk benne volt mar.

SehereSeZade megelhetesi meselo volt, lefejezik ha unja az ura.

Ezek is megelhetesi meselok, mehetnek dolgozni ha unjak a nepek, vagy nem ertik.

---

Egy erdekes szabalyszeruseg hogy a fold javainak 80%-at a fold nepessegenek 20%-a birtokolja. Valoszinu a szellemi kincsekkel is igy van.

A sorozatok meg azert szarok, mert eleg ha a bevallt szimpla klissekkel operalnak, azzal mar meg tudjak szolitani az emberiseg 80%-at.
Birodalom (Riget)
Twin Peaks
Sleeper Cell
Millennium
X-akták
Lie to Me
24
kövezzetek meg, de nekem a minisorozatok közül az Elveszett szoba is tetszett. :)
Én is adok egy szavazatot a Battlestar Galactica-ra. Egy-két résztől eltekintve a teljes sorozat úgy jó, ahogy van. Kevés film után éreztem úgy, hogy "de jó lenne, ha még folytatódna", hát még sorozatoknál ez mennyire így van. De a BSG egy abszolút kivétel - bármikor, bármeddig tudnám nézni.

(Ilyen szempontból a Matrix trilógia pedig egy abszolút csalódás: ha az első rész egyben az utolsó is lett volna, akkor minden idők legnagyobb filmjei közé sorolnám... Önállóan az első rész persze most is ott van)

Persze ez is olyan (mármint a BSG), mint egy igazi Love Story: attól szép, hogy nincs beteljesülés - ha folytatódna, valószínűleg átmenne a megszokás közönyébe. Ki tudja, milyenek lennének öregen Rómeó és Júlia...

Legalább egy illúziónk örökre megmarad
@indif:
Az X-akták utolsó előtti címe ez volt:
Boldog Napok (Sunshine days)
Klasszikusokat csak pontosan ha lehet!
A Jump The Shark azaz Cápaveszély, a kilencedik évad 15. része volt.
Biztos megírták már előttem, miért vérzik ezer sebből ez a poszt, inkább megyek és töltöm az új Fringe-részt.
Kedves Árpád,
csupán két címet említek: Maffiózók, illetve Mad Men. Két lenyűgöző, zseniális sorozat, amikhez foghatót nemigen láttam még. Ezekre biztosan nem érvényesek a tételeid.
És kérdezném (komolyan, nem szemétkedni akarok): Te hogyan ítéled meg az Indexes írásfolyamodat, mint sorozatot, a cikkbeli megállapításaid felől nézve?
Ezt a minisorozat kifejezést csak azóta hallom, amióta vannak ezek a végtelen picsogósok. A nyolcvanas években úgy hívták, hogy tévéfilmsorozat, és esténként ilyeneket adtak.
Egyetértek a sorozatok értelmetlenségével és kilátástalanságával. Még egy gondolatot tennék hozzá: nagyon buta, rossz példát mutatnak a történeteikkel. Mintha az életben csak árulás, féltékenység, irigység, csalás és erőszak lenne. Ezt kell tanulni belőle annak a számtalan embernek, akik (ráadásul örömmel) nézik ezt a szennyet? Ilyen példát kell mutatni? Régen azt mondták, hogy a könyv tanít, nevel, szórakoztat. Hát a TV-re ez egyre kevésbé igaz. Sőt, engem nem is szórakoztat, csak dühit. És egyre kevésbé nézem, az ismeretterjesztő sorozatokon kívül.
@Gazz: Ez erősen nézőpont kérdése, én jobbnak tartom nagy átlagban a régi sorozatokat (persze ez nem azt jelenti, hogy mostanában nincs olyan, ami tetszene).
Izé, és mi a helyzet a Képmesék sorozattal?
Mikor elolvastam az irományt, nem tudtam, nevessek vagy sírjak. De inkább sírok rajta.

Először is borzasztóan általánosító, gondolok itt az ilyen mondatokra: "Definiáljunk: sorozat alatt innentől azt értjük, ami egy maréknyi szereplő életét mutatja be határozatlan végponttal" és "A sorozatok azért szarok, mert mindenképpen nélkülözniük kell a remekművekre jellemző koherenciát, integritást, az alkotó zsenijének, vagy legalább személyének jótékony, rendszerező hatását."
Melyik országról vagy kultúráról is van szó? A magyar (Barátok Közt, Jóban Rosszban) vagy a dél-amerikai szappanoperákra talán ez igaz is, de hogy minden sorozat ilyen legyen, azt erősen kétlem. Arról ne is beszéljünk, hogy manapság már kezd cikinek számítani, ha valaki szappanoperát néz. A szappanopera a '90-es évek végén volt siker, ma már sokkal minőségibb sorozatok mennek, amik jól meg vannak rendezve, koherensek és határozott végponttal rendelkeznek (csak hogy a cikk szavaival éljek ;) ). Példának ott van a Babylon5 vagy a The Shield, amit többen is írtak.

"Nem lehet komolyan venni: ettől szar, mert amikor becsapódik a kisrepülőgép a kertipartiba, akkor józan ember nem a vérző áldozatokat meg a családi tragédiát látja, hanem az értekezletet, ahol ezt a hülyeséget kitalálták."
1. Sorozatot nem azért néz az ember, mert halálosan komolyan akarja venni a benne látottakat. A sorozatok célja a szórakoztatás (ezért is készülnek ugye), 20-40 percen keresztül garantálják, hogy a néző egy kicsit ki tudjon kapcsolódni az egész napi rohanás és meló után.
2. Velem van a baj, hogy én nem az értekezletet látom egy ilyen balesetnél? Minden bizonnyal igen, ahogy a cikkben is szerepel, "józan ember nem [...] látja". Na bumm.

"A sorozatok azért szarok, mert mindenképpen nélkülözniük kell a remekművekre jellemző koherenciát, integritást, az alkotó zsenijének, vagy legalább személyének jótékony, rendszerező hatását." - "A regényíró tudja, mit akar kihozni a sztoriból, melyik szereplőnek mi lesz a sorsa, és hogy körülbelül hol, mivel lesz a történetnek vége. Nem ám csak nekiesik az írógépnek, mint oláh az anyjának, hanem azt írja le, amit már kitalált. Ugyanígy dolgozik a filmrendező, a forgatókönyvíró..."
Most akkor mi is a helyzet? Nincs rendszer és rendező elv a sorozatokban, de a filmrendező és a forgatókönyvíró kész ötlettel rendelkezik, ergó megrendezi a történetet. Nem ellentmondás ez?

"Ráadásul még ha úgy is látna neki valaki egy ötéves sagának, hogy látja a legvégét, sőt a közepét és minden egyes szereplő végzetét, és megesküszik az élő istenre, hogy a vége után több részt nem csinál, akkor sem sikerülhet neki."
Megint csak általánosítás. Aki egy kicsit is otthon van ebben a témában, az tudja, hogy mennyi mindenen múlik az ilyesmi: nézettség (ez a fő szempont), reklámszpotok kiadhatósága, mennyire hatásos az adott sorozat műsorsávjában sugárzott reklám, stb.

"Olyasmi ez, mintha A. A. Milne-nek szóltak volna a Micimackó közepén"
Sorozatokról szól a cikk, nem pedig irodalomról. A kettő teljesen más műfaj, más időben is vannak.

"Egy jó filmet vagy könyvet úgy fejez be az ember, hogy sajnálja, hogy vége van, de a szappanoperának vége soha nincsen."
Ezek szerint még mindig tart az Esmeralda és a Szomszédok és soha nem is érnek véget? :o
Egyébként egy sorozat (és maradjunk a sorozatoknál, ne a szappanoperáknál) végét is sajnálja az ember. Különösen akkor, ha az jól felépített és kidolgozott volt, vagy éppenséggel nagyon sok kérdés marad megválaszolatlan. Igenis lehet katarzis egy sorozat végén, nemcsak az irodalmi alkotásoknál vagy a filmeknél.

Ezek után kíváncsi lennék, hogy a szerző mit tekint nézhető és jó tévéműsornak, sorozatnak. Mert ez a cikkből bizony nem derül ki, pedig a sok negatívum mellett jó lett volna valami pozitívumot is látni.

Navigációs táblázat:
Ezek szerint minden tévésorozat "végtelenített", vagyis soha nem ér véget? Nagyszerű! Ma is tanultam valamit. :)
Pedig én épp most kezdtem bele egy sci-fi sorozatba. Igaz, én látom a végét, noha valóban sorozat jelleggel, napról napra megjelenve készül.
Akkor én most hülye vagyok? :P
Leszarom, W a te véleményed is csak egy a sok közül :)
@mialenyeg: "Monty Python, Fawlty Towers, Baywatch"

Monty Python: humorgyüjtemény, nincs jelentősége a besorolásnak [fölötte áll minden megelőzőnek és követőnek].
Az biztos, hogy semmi köze a szappanoperákhoz.

Fawlty Towers: A szappanoperához ugyanúgy nincs köze, mint a Monty Python-nak, és nem is akar koherens egységet alkotni, ami a TWA szerinti besoroláshoz szükséges.

Baywatch: ha beleütközöm, megnézek néhány 'jócsaj'-t [joey], de így értelem szerűen a történetet nem tudtam követni. Mindenesetre gyanítom, hogy itt a cselekmény és a "jellemábrázolás" leginkább csak körítés és mellékszál a lányokhoz.
A sorozatos blogírásnak is kényszerűen szarnak kell lennie egy idő után?
Más szemében a szálkát, magadéban az erdőt sem.
Árpád: ugyanabba a hibába estél, mint szerinted a sorozatírók (merthogy valahol te is az vagy). Ha nem tudsz miről írni akkor ne írj! Igen, tudom, hogy ezért fizetnek. Akkor csak ne írj ostobaságokat! Attól, hogy Dallason szocializálódtál, még vannak jó sorozatok. Ha nem szurkoltál életedben egy csapatnak se, akkor ne írj a szurkolókról, mert nem tudod miről beszélsz. Ha nem cigiztél életedben soha akkor ne kezdd el magyarázni milyen egyszerű leszokni, mert idegesítő leszel azok szemében akik "ezerszer leszoktak" már.
Bár a te blogod, szal arról írsz amiről akarsz, csak jobban szeretek értelmes cikkeket olvasni tőled mint blődségeket.
Hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Mint Brian Herbert..
Balog János (52) teremőr értekezését hallottuk a reneszánsz festészetről, Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora c. műve tükrében. Balog János ugyan sohasem mélyedt el a mű tanulmányozásában, de teremőrként többször is elhaladt előtte miközben kolbászos zsemléjét majszolta. Mindezek miatt véleményalkotása a témában több mint releváns.

Ezúttal nem veled nevetek, Árpád, hanem rajtad. Ugye mennyivel könnyebb és gyorsabb lerombolni egy magunkról kialakított képet, mint felépíteni azt?

A cikk szánalom, mélységes szűklátókörűségről, egyoldalú látásmódról, bigott konzervativizmusról, zsigeri előítéletességről tesz tanúbizonyságot. Egyszóval igazi "magyar liberális" megnyilvánulás. :D
Bla bla bla, Battlestar Galactica bla bla
Egy ekkora majom vs BSG... ROTFLMAO
Tényleg kivétel a Battlestar Galactica, mint már páran mondták, a többiek meg osszanak ételt! :D So say we all!
Ha unnám magam és nem tudnám milyen sorozatot nézzek, közben nyomasztana a határidő, akkor pont ilyen posztot írnék TótaW helyében. Remélem Árpád sikerült választani. A magam részéről mindenkinek köszönöm a tippeket. A Fireflyra meg a Babylon5-re rámegyek majd.
Árpádnak érdemes lett volna felsorolnia, hogy milyen sorozatokat is látott, amelyek alapján levonta következtetést, hogy kiderüljön, a merítés mennyisége és színvonala volt-e egyáltalán olyan, hogy mélyenszántó következtetéseket lehessen levonni belőle.
@idelle: "leginkább az amerikai kormányt járatja le, de azok meg már lejáratták magukat régen"

www.youtube.com/watch?v=pZNNsnRfk6A

Ez egy poén és egy sorozat részlete.
[Azért csak akadnak jó sorozatok és jó poénok]
oké, mégsem nézem meg...
- Nézted?
- Néztem.
- A család is?
- Ja.
- Szar volt?
- Szar.
- Akkor minek nézted?
- Nincs más.
- Hetvenhét csatorna. National Geographic.
- Utálom a majmokat. A pun háborúkat is.
- Mehettetek volna helyette moziba.
- Az is szar.
- Szécsényi?
- Nem tudok úszni. A melegvízben meg unatkozom.
- Nő?
- Ebben a korban?
- Társasjáték?
- Nem jó. Gyűlöljük a győztest a piszok szerencséjével együtt, és a feleségem azt mondta, hogy akkor inkább ne.
- Kártya?
- Az ugyanaz, mint a társasjáték.
- És a haverokkal?
- Nem lehet.
- Mit nem lehet?
- Megszervezni.
- Miért?
- Otthon vannak, és nézik.
- Családostul?
- Ja.
@Tóta W. Árpád: én nem mondom azt a Dűne sorozatra, hogy szar! vannak kevésbé jól sikerült részei és vannak olyan részei, amik többszöri elolvasás után is tudnak újat mondani! akár a máről is!
hehe most kezdődik a tévében!
meg is nézem, mégha szar lesz is...
@teisfiambluetooth: "bigott konzervativizmusról"

:D ezt az érdemrendet még nem kaptam meg eddig.

@gattamorte: nem a könyvre mondtam, hogy szar, hanem a brian herbert kutyulásaira és a cseh-angol-nemtudommilyen minisorozatra. az büntet.

a kommentek tanulsága röviden, hogy a battlestar galactica állítólag jó.
@agyvihar:

komolyan mondom, te meg vagy őrülve.

Egész biztos. Milyen mélyen szántó következtetést vonsz te le, egy brazil sorozatból, mikor Pabló, csúnyán néz Martha-ra? Kezdem azt gondolni azért vagyunk ilyenek, mert itt senki sem normális, hogy ezt még le is írja. Még akkor is, ha a Twin Peaks zenéje egyébként jó, pont nekünk találták ki, ugyanis csupa zagyvalék az egész történet, nincs követhető szál, sőt szál sincs, ez a jó nekünk.

A magyar nyelv zseniális:

A Columbo-t soha senki nem említi sem sorozatnak sem epizódnak, Mind egyetlen osztatlan egészet képvisel. Derrick, Fox Mulder vagy Dana Scully ügynökök… sose emelkedtek ki a köznyelvben külön indentitássá. Az X-aktákat egyébként a zárt osztályról eltanácsolt Ufóhívők ötletelték azonos színvonallal, mint a „Figyelnek minket” c. könyvet Raymond E. Fowler –től.

Ott ugyanis, rejtelmes körülmények között egymás végbelébe nyomogatnak az ufók fecskendőt, senki se tudja miért, de nagyon rejtelmes ni:

www.teszvesz.hu/item858177452_the_watchers_figyelnek_minket.html#gallery
@Tóta W. Árpád: Battlestar, Rome, Lost Room (minisorozat), ezek jók mind.

Brian Herbert könyvei szerintem sem jók, de kérdés, hogy ez az ő hibája-e, vagy a Dűnében nem volt ennyi alapanyag.

Szerintem ha Frank írt volna ennyi folytatást, azok is ellaposodtak volna.
@agyvihar: a dűnében bőven van alapanyag, a brian-könyvek azért rosszak, mert a srácnak baszós-kardozós dombornyomott fantasyra elég a tehetsége, nem többre.
Egyetértek a cikkel maximálisan.
Valóban egy koherens alternatív univerzumot építenek fel ezek a sorozatok,ahova sokan be tudnak bújni,vagy el tudnak bújni a valóságos életük drámái elől.
Amugy szerintem egy alapvető szükséglete az embereknek,hogy "magukon kívül" akarnak lenni időnként,vagy főszereplőkkel azonosulni.Könyvvel ez intelektuálisabb élmény,mint filmmel.
Árpi,ha még nem láttad a Betty nővért,ajánlom,a főszereplő( René Zellweger) egy brutális gyilkosság rejtőzködő tanujaként olyan sokkot kap,hogy elveszti az eredeti identitását és a tévében zajló kedvenc sorozata szereplőjének identitását "ölti magára".Morgan Freeman eszméletlen jó bérgyilkos benne.
Jaigen, es akkor a Rem rendes csalad emlitesre sem kerult, ami az egyik legnagyobb sorozat a vilagtortenelemben :)
Van néhány üdítő kivétel, az Easy Company-t pl. a jellege óvta meg attól, hogy 100 évados gumicukorrá alacsonyuljon. Igy viszon - mivel edig senki nem említette - hivatkoznom kell ra-
Árpád, Árpád, a fasznak ütöd az orrod olyanba, amihez nem értesz?

Ráadásul mindezt egy szaros BLOGON teszed, ami legalább olyan sekélyes információs-szórakoztató csatornája a kultúrának, mint amennyire -szerinted- a sorozatok.
Szánlak...
Örülök, hogy itt az utóbbi 100 kommentbe rákeresve a "Battlestar" szóra, elég sok pozitív véleményt látok, és kevesebb negatívot.
Abban tényleg az volt a jó, hogy megmondták a rendezőnek meg az írónak, hogy gyerekek, egy évadot kaptok, és fejezzétek be, mert nem lesz ez így jó. És ők meg úgy dolgoztak, hogy a nézők által nem kedvelt szálakat hozták gyakran szándékosan, hogy bosszantsanak. És az is egy jó taktika, ha nem adják meg, amit a néző vár :D
@vakapad: ami hibátlan, az hibátlan...

minden napra egy ilyet, s a haza fényre derül...

ez a sor itt már teljesen felesleges...
Árpád! Ez döbbenetesen jó írás. Egy olyan problémáról írtál, amely szerintem is nagy gond. Én nem nézek sorozatokat, és szerintem is károsak az emberekre azok amikről írtál. Hatalmas probléma volt számomra az, hogy ezt megértessem az ismerőseimmel, de nem tudok ilyen jól és összeszedetten fogalmazni mint te. Továbbá persze a probléma lényegét is tökéletesen megfogtad! Gratulálok. Terjeszteni fogom ezt az írást.
Árpi_
A Battestar is elk*rvul a végére. és tipikus példája hogy nem tudák mit akarnak az írók...
fejezd be a 3 szezonnál, mert utána ellostodik...
IT Crowd? Van neha osszefugges a reszek kozott, de nem szuksegszeru. Aztan ahogy mar fentebb irtak:
Battlestar Galactica
Office (UK)
Twin Peaks
Dexter
Firefly/Serenity

Szoval van egy par igazan kellemes.
En mondjuk altalaban blogokbol/forumokrol tajekozodok, ha elegen dicserik (es nem a "fuuuu, ez gecijo, vaze XDXD" stilusban, hanem olyan mondanivaloval, amirol latszik, hogy az userrel kb. hasonlo izlesunk lehet) , akkor megprobalom megszerezni. Eddig ritkan csalodtam.
Najo, a Supernatural helyenkent rohadt faraszto es unalmas, a Satan fia (nem tudom a cimet, TP-bol Leland Palmer az ordog) meg egyenesen nezhetetlen, pedig ot reszt probaltam meg...De ugyanigy jartam a Dead like me-vel, ami nagyon erdekesnek tunt, de a folyamatos moralizalastol kb. az otodik resznel abbahagytam. Masik a szinkron: erdekes modon altalaban a szinkronos sorozatok nezhetetlenek szamomra, feliratosan teljesen jo. Sajnos, nagyon el tudjak baszni a filmeket a hulye szinkronnal.
@Tóta W. Árpád:
A kommentek tanulsága szerintem inkább az, hogy mellényúltál, lemaradtál a sorozatok új korszakáról és nem néztél elég HBO sorozatot ahhoz, hogy lásd milyen király trendek érvényesülnek az USA-ban. Ugyanabban a stílusban akartál írni, mint tíz évvel ezelőtt, csak elment melletted a világ. Tíz-tizenöt éve még igaznak fogadtam volna el amit írsz, (talán csak a Twin Peakset említettem volna halkan), de azóta sokat változtak a dolgok. Ha írásaidból jól jön le, hogy történelem és sci-fi fan vagy, akkor a Rómát, meg a Battlestar Galacticát mindenképp ajánlom. Bár az utóbbi vége nem annyira jó, de addig nagyon szórakoztató.
A dűnével kapcsolatban sajnos igazad van.
Deadwood! Szólt már valaki ez ügyben T.W-nek?
@Vandál Mikulás: "Hiányoltam ebből a kis cuccosból a Fidesz-fikázást..."

Nem kell azt fikázni, úgy szar, ahogy van.
Emlékszik még valaki a Pirx kapitányra és az Orion űrhajó fantasztikus kalandjaira?
Szerdánként adtak egy-egy részt még a 70-es évek második felében.Gyerekként egész héten azt vártam, marha jó volt a tenger alól felszálló űrhajó! :-)
Mézga Aladár különös kalandjai szintén jók voltak, még később felnőtt fejjel is.
Viszonylag friss/kb. fél év/ látogató vagyok itt, akinek otthon nics is internettye.Szóval nem élek együtt az Index-szel.
Úgy gondolom, az, hogy mennyire tetszik/köt le egy bizonyos cikk, nem csak a szerzőtől, henem az én mentalitásomtól, lelkiállapotomtól stb.stb. is függ.
A fenti irás lényege - ha jól értelmezem -
, hogy a tévéműsorok úgy általában szarok, a sorozatok/műfaji kategória/ pedig /lényegüknél fogva/ mindenképpen azok.
Néhány konkrét művet emlit és kategorizál is a szerző.
Kismilliót pedig természetesen nem.
Nekem azonnal és hirtelen egy jutott eszembe:Sirhant Művek.
Ezt hova teszed, Árpád?
@egy maréknyi dollár: sehova se teszem, mert asszem egyet láttam összesen.
a lényeget jól látod: aminek nem látja a szerző a végét, az nem lesz jó, sőt szar lesz. egyébként ez a saját tapasztalatom is: ha úgy kezdek neki egy cikknek, hogy fogalmam sincs, mire jutok a végére, akkor az nem lesz jó.
@Levéltetű: Igen, igen, igen!!! És most a 4. évad végét csinálták meg úgy először, hogy lehet érezni lesz folytatás. De Tótaw is írta vigyázni kell velük, de attól még lehet jó
@Tóta W. Árpád: Asszed/úgy rémlik/, hogy egy részt láttál?Akkor az nem a Sirhant Művek volt!
Árpád, itt van ez a kurva élet.Tudod, hogy mire jutsz a végén?Még sem lehetsz biztos benne/legalábbis egy ideig/, hogy garantáltan szar lesz.
@Celtic: "Sajnos, nagyon el tudjak baszni a filmeket a hulye szinkronnal."

Ha a szinkronban komoly színészek vannak, akkor nem biztos.

Most láttal a Tootsie-t (Aranyoskám) angolul. Mivel szerettem valamikor (sok évvel ezelőtt rengetegszer láttam), elő-előugrottak a magyar gesztusok és fordulatok. Itt pl. a magyar változat lényegesen élettelibb, vibrálóbb. Jobban megfelel a képi világnak, a film hangulatának.
@pyf: Ott a pont.
Én egy darabig műholdas antennát telepítettem.Természetesen mindenhova azonnal vagy tegnapra szerette volna a "kedves"megrendelő.
Ment a remegés...úristen lemaradok a rosalindáról/barátok köztről...ehh.
Több címen is a tökéletes vétel csak úgy lett volna elérhető,ha a szomszéd ablaka,terasza mellett/felett elhúzott kábellal a tetőre tesszük a parabolát.
Mondanom se kell hogy a szomszédok közti teljes kommunikációs űr ezt mennyire segítette...
Szerencsére én vidéken lakom,nekem minden szomszéd jó haver és mint ilyen
könnyedén lendülünk túl minden problémán. :)
A "Miért épp Alaszka"-szerintem egy abszolúte humanista,emberi léptékű,ötletes,humoros és néhol mélyen elgondolkodtató sorozat volt.
@Illés Béla: "Mondanom se kell hogy a szomszédok közti teljes kommunikációs űr ezt mennyire segítette..."

mármitn a sorozatok igénylését?

a mért éppen alaszkán én is sokat nevettem. de ugye az ilyenek (ld jóbarátok) annyiban speciálisak, h ott az egyes részek megállnak a gegek miatt, mint egy hofi-est.

@egy maréknyi dollár: "Árpád, itt van ez a kurva élet.Tudod, hogy mire jutsz a végén?Még sem lehetsz biztos benne/legalábbis egy ideig/, hogy garantáltan szar lesz. "

pont ezt írom, hogy a mesét (nagyeposzt, képregényt, vallást) arra tartjuk, hogy annak viszont legyen íve.
@eMeL: Jo, hat ugy gondoltam, hogy kb. az utobbi 10 evben. Kelly hosei DVD-n: angol 5.1, gyonyoruek a robbanasok meg a repulok, de Inke Laszlo es a tobbiek hangjai mindent visznek :) A Desperadonak ket szinkronjat ismerem: az egyik nagyon jo, feliratban is megvan, a masik (TV2-es) olyan szinten gagyi, hogy az egesz film borzalmas szar lesz tole.

Persze, nyilvan van jo szinkron de a Desperado ota tudom, hogy szar szinkronnal a jo filmet is tonkre lehet vagni, ergo nem vagyok biztos benne, hoyg az altalam latott film tenyleg szar, lehet, hogy csak a szinkron miatt annyira nezhetetlen (es lehet, hoyg Fredi es Benit nem elveznem a magyar szinkron nelkul vagy ha Sir Galahad nem Kern es Sir Bedewyr (?) nem Bodrogi hangjan szolalna meg, messze nem lenne a kedvenceim kozott.)
@Tóta W. Árpád:

"pont ezt írom, hogy a mesét (nagyeposzt, képregényt, vallást) arra tartjuk, hogy annak viszont legyen íve."

Eza zíves "KP regény" sunyi volt és belterjes
Lelked rajta !

Smájlí
@Celtic: Falra tudok mászni, amikor egy régről jól ismert filmnek új szinkront csinálnak.
Azonnal idegen és soha nem jobb.

Persze bizonnyára a jogokkal is gond van, ha nem lehet vagy nem érdemes megvenni a korábbi szinkront+fordítást, hanem újat csinálnak neki nem olcsón.
@Tóta W. Árpád: a lényeget jól látod: aminek nem látja a szerző a végét, az nem lesz jó, sőt szar lesz.

Ezt egyszerre cafolja es alatamasztja Stephen King munkassaga. Annak ellenere, hogy kedveli es ismeri William Golding eletmuvet, es eloszeretettel lop a horror-mesekonyveibe a meltatlanul tulertekelt Steinbecktol, maga is beismeri, hogy amit o csinal, az a McDonalds nagykrumpli es a Big Mac irodalmi megfeleloje - de egy regenyenek ugy vag neki, hogy nem tudja, mi lesz a vege. Persze, erre lehetne replikazni, hogy hat istenem, eleg szar is, es teny, hogy az, de nem emiatt, hanem azert, amiert az egeszsegtelen gyorskaja az; ehseguzonek megteszi, de Michelin-csillagos inyencsegekkel nem sorolhato egy kategoriaba. (Tenyleg, annak mi lenne az irodalmi megfeleloje? A Harmonia Caelestis? A Seymour: Bemutatas?) Stephen King egyebkent is a scriptwriterek modszerevel dolgozik: ha kell, hatasvadasz, ha kell, szorakoztat, de probal nem total prolinak latszani, es ezt tisztesseges iparosmunkaval eri el.

Egy dolog miatt jok az effele Befejezetlen Szimfoniak: a szineszek nem tudnak rajatszani a vegere, mert az Uristen se tudja, hogy az mi lesz. Mas kategoria a jatekfilm, de Woody Allen peldaul sose mutatja meg a szereploknek a teljes forgatokonyvet; pont azert, hogy ne egy hosi halottat jatsszanak el, hanem egy hus-ver embert, akin a 48. percben mellesleg atmegy egy kamion. A legtutibb ilyen szempontbol David Lynch, aki az internetre is feltehetne a forgatokonyvet, akkor se tudnanak vele mit kezdeni, mert szerintem o maga se tudja, hogy az aktualis rendezese megis mi a faszrol szol, de a vegeredmeny ettol fuggetlenul akkorat ut, mint egy gozkalapacs. Az o "felfoghatatlansaga" engem csak annyiban zavart, hogy a Twin Peaks veget csatabarddal vagtak el, es az ido mulasaval egyre inkabb Mark Frost projektje lett, nem pedig az ove. De azt is el kell ismerni, hogy senki masnak nem jutna eszebe egy olyan jelenetet rendezni, ahol Audrey Horne leul Dale Cooper ele, es bajosan mosolyogva megkerdezi tole: "Szokott viszketni a tenyere?"

Szoval, a befejezes milyensegetol (vagy egyaltalan: a megletetol) fuggetlenul igenis szamitanak a reszeredmenyek is; Mozart sem fejezte be a Requiemet, de a Lacrimosa ettol fuggetlenul halhatatlan. A maga koraban elkapartak egy koztemeto jeloletlen (?) sirjaba, manapsag meg a Mariahilferstrasse egyik edessegboltja a neki fenntartott zarandokhely...
nincsenek jo es rossz sorozatok
2 fele van
a jo= "ami nekem tetszik"
a rossz= "ami nem tetszik nekem"
en amugy nem nezek tv-t, utolso sorozatom meg otthon az ALF volt, azt birtam, van vagy 20 eve
de ha megyunk a MAry annyaekhoz, mint most Karacsonykor, hat az hihetetlen
napi 8-10 ora aktiv tv, de csak sorozat, ulnek a nappaliban/mar nem aktivak/ es fejbol minden nap tudjak hanykor hova kell kapcsolni
a Little House of The Prary-tol a nem tudom meddig
Hali!

Érdekelne az általam ismert (némelyeket kedvelt) sorozatok osztályzata. Be tudnád sorolni az alábbiakat is:
- Star Trek (legyen mondjuk a TNG, Voyager és Enterprise külön-külön)
- Simpsons család
- Csillagkapu (Atlantis is talán)
- Róma

Köszi! :)
Berszi
@bad_rock: azért azt érzed, h a Requiem ebből kilóg. egyrészt be akarta fejezni, nem úgy látott hozzá, hogy írom-írom, aztán vagy gyászmise lesz, vagy tangó. másrészt eleve a műfaj keretei adnak neki szerkezetet, incl. lacrimosa.

King szerintem rettentő gagyi.
@Berszi: nem gondolod, h ezeket én mind néztem? Star Treket pl nem. Simpsons az simán megáll darabonként, én se időrendben láttam őket. (ld még south park)

csillagkapu: a film szerintem klafa volt, a mozifilm. a sorozaton én már nagyon éreztem a bankóprést, abba is hagytam pár rész után. itt vannak ezek a fasza figurák, csináljunk már belőlük még több pénzt.

Rómát nem is tudom, h micsoda.
"Görög tragédiák? Opera, magasművészet? Mozgásszínház, elvont performance-ok, rövidfilmek, animációk, túlfinanszírozott produkciók és még sorolhatnám. MIND HATÁROK KÖZÉ VAN SZORÍTVA. Elszállt művészi attrakciók, hamar lejáró szenzációk, 15 perc hírnév? NEM NAGY KUNSZT.

Több órás gondolatfolyamot kreálni egy koncepcióra, rímelő kapcsolatrendszereket, generációkat, jellemeket formálni mindezt folyamatos érdeklődés fenntartásával nézettséggel, törzsrajongók ajánlásaival és végső soron világhírnévvel együtt. Ez az, ami már nem pusztán művészet ehhez a megszállott zsenialitás kell.
Érdemes az ember figyelmére, mint egy kockázatos vállalkozás, amivel több száz amerikai próbálkozik a sóbizniszben. Olyan mintha látnám a piramisokat készítésük közben. Rabszolga családokat meghalni egy valótlan cél érdekében, hogy ezt is a pénz mozgatja az mellékes."

"Hoolywoodban mindenki színész vagy statiszta, élet és halál kérdései dőlnek el a castingokon. Aki ebből kitudja hozni a legjobbat, merészel eredetit csinálni az nyer vagy elbukik. Pilotokból, sorozattörlésből, cancelekből fejlődnek ki az említésre érdemes legendák és a kifizetődő sztársorozatok.

A filmgyártás magaslata a 7 órás Sátántangó. Herzog a nagy emberi teljesítményeket úgy vitte filmvászonra, hogy közben maga is vállalkozott a lehetetlenre.

Ez a fajta hit és akarat egy sorozatban is érvényesülhet. Így történt meg a The Sopranos, a The Wire, a Deadwood, az In treatment és kívánom, hogy a sorozat műfaja szüljön még hasonlókat, a példa adott. Terjedelem korlát nincs, jellemfejlődéseket lehet ábrázolni generációs problémákat, mi akadályozhat meg minket abban, hogy mint egységes több órás filmalkotásként tekintsünk ezekre a remekművekre?"

Árpád sajnos ezt nagyon benézted, legközelebb járj utána alaposan, mielőtt hipotézist gyártasz.
Mentségedre legyen mondva, amikor elkezdted ezt a blogot, te se láttad a végét.
Egyszer valaki mondta hogy nem szereti a Lost-ot, mert sosem derül ki semmi, és nincs vége, meg az írók se tudják stb. (ez pár éve volt). Ez ugye inkább a szappanokra jellemző, mint minikre, de mindegy is. Tudtam róla hogy elég nagy képregény fan, megkérdeztem hogy miért is olvasott/olvas pókembert, x-ment, stb.? (képregények szerintem remekül jönnek ehhez a témához) Hónapról hónapra, kb. semmi nem történt vagy nagyon lassan történtek a dolgok, real-time Peter Parkernek a főiskola 15 év volt és vagy 5000 füzet. Nem tudott válaszolni, hogy filmben ez miért nem jön be neki. Talán az időt sajnálja rá, végül is, egy képregény havonta 15 perc...
Amúgy szerintem az átlag-nézőnek a vígjátékok fekszenek a legjobban, röhögni mindig jó, sokszor ugyanazokon a vicceken is.
itthon még nem játsszák a Hung c. amerikai sorozatot, szerintem zseniális. van benne egy tornatanár faszi, aki épp a válság előtt megy tönkre személyesen is (elhagyja az asszony, leég a háza, stb) és eldönti, hogy gigolonak áll. egyszerre vicces és érdekes, szerintem van benne még pár széria. asszem usa-ban már nyomják a 2. évadot
@Tóta W. Árpád: Nem:)
Arra gondoltam hogy mivel nem engedték a kábel átvitelét(mert nem ismerték/szerették/ a szomszédot)a saját "birtokukon",ezzel betettek a szomszédjuknak ha ez volt a szándékuk hanem.
Én amikor ideköltöztem a faluba ahol élek,törekedtem arra hogy a szomszédaimmal/utcabeliekkel összehaverkodjak.
Azóta a szomszéd,már jött autószerelés közben tanácsot adni/szerelni(egy öreg Ladát bütykölök),alkatrész(fillérekért)átadni.
Én leginkább sci-fi sorozatokat és filmeket nézek. Szerintem mostanában jobbak a sorozatok mint a sokszázmmillából elkészített nagy fos filmek (transforrmers, g.i. joe, watch-, bat-, super- és egyén man-ek). Egyébként az új Star Trek film is úgy járt mint a Star Wars: elkészült a videojátékokon nevelkedett hülyegyerekek ízléséhez alkalmazkodó baszós-verekedős-lövöldözős új változat.
Mint sorozat, nekem a Star Trek: DS9 tetszik a legjobban. Persze jó még a Babylon 5, Battlestar Galactica, a többi Star Trek, Firefly és egész jó lett a Stargate Universe. A nem sci-fi-k közül meg a Róma, Dexter, 24, House, Sopranos.
Hello.

Én már túl vagyok azon, hogy sorozatokat nézzek, de már azon is, hogy sorozatokat szarozzak. Mer' ennek mi értelme?

A Barátok közt-öt rengetegen nézik, igénylik. Any problems?
Nem olyan szar az, ha arra használjuk, amire való. Napi kis kikapcs. Elöl bemegy, és feldolgozás nélkül távozik.

Szerintem felesleges ezen szarozni.
@Tóta W. Árpád: "King szerintem rettentő gagyi."

Mit olvastál tőle? Csak mert ha az Álomcsapdát meg a Borzalmak városát, akkor igazad van. Egyéb esetben nincs. Ajánlom a Ragyogást és a Tortúrát.
"Sajnos, nagyon el tudjak baszni a filmeket a hulye szinkronnal."

Nem biztos. Például a South Park szinkronja jobb, mint az eredeti hang és szöveg. Az egyik jó példa az a rész, amikor Kenny-t elviszik a zsidó cserkésztáborba és Kyle anyja azt mondja neki, hogy: Kenny, aztán legyél jó zsidó, mire Kenny "hogy a pi...ba"? Nos, az eredeti angol hang csak ennyi: how?
A TCM jó filmeket ad román felirattal. Persze, a fakingoló szövegeket nem szó szerint idézik, pedig ugyanazon filmen a magyar szinkron már régen az eredetinél is jobban nyomja a káromkodást.
A horvát tévék nem ennyire szemérmetesek, a káromkodó részeket általában simán beillesztik a feliratba. A horvát és a magyar káromkodási szokások, kifejezések szinte szóról szóra ugyanazok, volt szerencsém továbbképezni magam a horvátországi üdülésemen.
:-)
mindenkinek kellemes mindent, post leghamarabb az ünnepek közt, moderáció sporadikus, de nem is illik ilyenkor gépnél ülni.
@travis:
a Rgyogas fantasztikus
asszem a Fo muve
es meg filmen is egesz jol sikerult
@Tóta W. Árpád:
a net fuggo mindig resen van
ha az asszony sminkel, vagy mar alszik, akkor GOOOOOOOO!!
gyerekek mar kirepultek es szanaszet az allamokban
e3z az elozetes moderacio meg baromsag + kenyelem
sosem arrol volt hires a blogod, hogy zsidoznak es ciganyoznak, ha meg megis, az pontosan kepezi az otthoni allapotokat
persze lehet strucc politikat folytatni
sose irnal oda ahol elozetesen moderalnak az tuti
mondjuk en se sokat vagyok itt, nem csak ezert, de ezert is
marry christmas and happy new year
sírhant művek (six feet under)
maffiózók (sopranos)

jó szórakozást, worluk
...téged meg nem azért tartunk, hogy még abba is beleugassál, mivel foglalkozzunk ünnepek idején. Akkor és ott kommentelek, amikor és ahol éppen reámgyön! Te meg moderáljál tiszted szerént, mer' megkergetlek, istenúccse... És még csak nem is sporadikusan, hanem azzal, ami épp' a kezembe akad...
Ez micsoda egy majom poszt, legkozelebb mi jon,Kiszel Tunde?
Ocskul am a blog frankon.
a kommmentek olvasása is egyfajta idióta sorozatfüggés.
@Tóta W. Árpád:

Árpád vazze el kéne döntened, hogy akarsz-e még blog tulajkodni ezzel a módszerrel, mert ez így rosszabb, mintha semmi sem lenne.
@Tóta W. Árpád:

Azért most Szenteste reggelén én mégiscsak idemerészkedek, és Békés, boldog ünnepet kívánok Neked, meg mindenféle apróbb-nagyobb örömöket, sikereket az új év valamennyi napjára. És közben egy pillanatig gondolj arra is, a boszorkányégetés csak kikerült a menüből, igaz Könyves Kálmán elég régen kezdeményezte, csak egy ilyen nagy monstre szervezetben, mint az egyház, lassan megy végbe a változás, és Isten malmai is lassan őrölnek tartja a mondás. De a szeretet igénye és dogmája megmaradt, és az Úr akarata nem a macera, hanem a szeretet most, és holnap, és holnapután, és azután az emberek végezetéig. A sorozatfüggőknél mondjuk már bevégeztetett.
@Tóta W. Árpád: szóval én illetlenül ülök itt :-)
@bigBB: mostanában én is rászoktam a Star Trek sorozatokra, és tényleg a DS9 a legjobb. Karakterek, sztorik (pár kivétellel) a helyükön. A végét pedig rendesen elvarrták, pedig ez hány sorozatra nem jellemző!
Sorstalanság? Mi is az nekünk!? Ezt olvastam, és most ide másolom,tudják meg mások is:
"6. A Fidesz: a hűség pártja; ápolja, tiszteli és továbbörökíti a nemzeti múltat, hagyományt és büszkeséget,
nagyra értékeli és kívánja a történelmi egyházak nemzetszolgálatát."

Beszéhetünk-e érdemben sorstalanságról, ha ezt tudjuk?
(Bövebben a Fidesz hivataloson!)
@Shore: egyelőre ez van, közben masszírozgatom a fejlesztőket, hogy legyen jobb is.
El sem kezdenék okoskodni, megtették már előttem. Egyetlen címmel gazdagítanám a posztfolyamot, igaz valaki már ezt is említette, de azért a én is odanyomnám a ceruzát.

THE WIRE

Ha semmi más sorozatot nem is nézel meg Árpád, ezt mindenképp vedd meg / töltsd le. Elég régen olvasom a blogodat, ez alapján egészen biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog. A legkiforrottabb és leghitelesebb amerikai szociodráma öt izgalmas évadon keresztül - lezárt storyline-nal. (musthave!)
Jézuskás poszt nem lesz idén Árpád?
@DennisMoor: "Ocskul am a blog frankon. "

Megtehetnéd, hogy nem ide írsz, hogy maradjon a színvonal.
:-)
@jaegtoer: "Azért most Szenteste reggelén én mégiscsak idemerészkedek..."

A Szenteste reggele? Az vajon mi lehet, szent reggel? Mi vagy te, zsidó vagy muszlim? Ettől rosszabb már csak egy ateista lehet...
12 napos csúszással vettem észre ezt a posztot, szóval valszeg újat már nem fogok mondani. de csatlakoznék a hőbörgő tömeghez, akik nem értik, hogy miért kell leszarozni valamit, amit sok-sokmillió ember néz.
ezt mifelénk úgy mondják, hogy "nem tetszik."

de hogy szar?
szerintem a Casablanca c. filmalkotás is szar, sőt az Elfújta a szél egyenesen egy gőzölgő foskupac, mégis sokan másként vélik.

a lényeg, hogy szórakozzon az ember, amíg nézi. a szabadidőt bármivel el lehet kúrni. akinek ez jön be, lelke rajta. neked nem, ennyi.

örülök, hogy a Star Trek előkerült. ott a DS9 nagyon felemás. az önálló részek plusz nagy történet kombót jól eltalálták. (de sok más példa is elhangzott feljebb ilyenekre.)

sok sorozat jól indul, de elkényelmesednek, vagy túl sok lóvét akarnak szakítani és fos lesz (pl. Prison Break), és van ami lassan (=szarul) indul, de időközben összeszedi magát és egész fogyasztható lesz (pl. Supernatural)

ja, és a Twin Peakset azt lelőtték!! sosem tervezték ennyinek. aki előtt ott van az uccsó rész, uccsó pár másodperce (tipikus cliffhanger momentum), az nem gondolhatja komolyan, hogy Lynch bá így akarta befejezni. ezért dobták ki sebtapaszként a Tűz jöjj velem c. egészestést, hogy enyhítsék a lyncshangulatot. (höhö.)

mint ahogy a lovakat, úgy a legjobb... tudom, szubjektív... szóval kedvenc sorozataimat is lelövik. Carnivale, Terminator, Jericho, Firefly, Twin Peaks, Enterprise, sőt még a Threshold is tetszett. így jártam.
@jenőke: "Sorstalanság? Mi is az nekünk!? Ezt olvastam, és most ide másolom,tudják meg mások is:
"6. A Fidesz: a hűség pártja; ápolja, tiszteli és továbbörökíti a nemzeti múltat, hagyományt és büszkeséget,
nagyra értékeli és kívánja a történelmi egyházak nemzetszolgálatát."

Eeegen, bla-bla-bla... A hűség pártja volt a kommunista párt, a nemzeti szocialista párt stb. A fityesz is amolyan nemzeti kommunista párt, ha a nem létező programját és a hiányában elszórt sódert nézzük. Ha meg valaki felfigyelne arra is, hogy Orbán vezér apukája kommunista volt, a seggnyalók felmenőihez hasonlóan, akkor rájöhetnénk arra is, hogy csak az iku gyök kettő szavazók vannak olyan kretének, hogy egy újabb kommunista pártra szavaznak majd, és annak dicső vezérére...
@omgwtf:
Ha ismered Línch munkásságát, akkor tudod, hogy ez maximum a kommersz változat lehetett, ha rajta múlott volna, a vége talán olyasmi lett volna, hogy Laura felkel mert csöngetnek, és mikor kinyitja az ajtót kiderül, hogy saját magához csöngetett be.. :)
@egyittlakó:

...Szenteste n_a_p_j_á_n_a_k reggelén...
Sry, de a cikk alapötlete marhaság, ugye nem gondolod, hogy péel Esterházy azért írta 10 év alatt a Harmonia Caelestist, mert olyan lassan gépel, de AMÚGY tudta az elejétől a végéig pontosan, hogy mi is lesz? Na ne vicceljünk már. Vagy Shakespeare-ről is köztudott, hogy az agyonajnározott drámái igen sok helyen azért olyanok, amilyenek, mert a Globe-ból visszaszóltak, hogy William, ez így nem fog menni, ő meg átírta. Péel a Lear király-ban a Bolond és a legkisebb királylány (nem jut eszembe a neve, affranc) ugyanaz a színész volt eredetileg, így több helyen kellett bővíteni a text-et, hogy legyen ideje átöltözni a színésznek... Szóval hagyjuk már a szent koncepció a remekmű ismérve marhaságot, mert a remekmű az azért az, ami, mert a csavargatás pont a jó pillanatban lett abbahagyva. Néha ez már az elején eljön ez a pillanat, néha 10 év múlva.

Az meg a másik, hogy egy televíziós sorozatnak meg pláne nem célja remekműveket megalkotni, de aki nekem péel azt mondja, hogy a Lost egy fércmű, azt körberöhögöm. Nem mondom, hogy emeljük piedesztálra, dehogy, de a sorozatnak van egy íve, tart valahova, azt meg ki nem szarja le, hogy a 120+ részből van pár, ami valóban nem olyan hipererős, attól még a maradék 80-100 üt.
Boldog új évet, kedves TWA!
Téged idézlek: "Majd amikor számot vetettem az addigi munkásságommal, feltettem magamnak a kérdést: vajon miért nézek tévét, ha egyszer szar a műsor?"

Úgy tünik, feltetted magadnak a kérdést, miért írok?
A választ érzékelhetően a nincsben tapasztaljuk.
Vagyis: TWA nincs, nem ír, nem skót, stb.

Marad a Homár, meg a Subba...
Boldog, szerencsés és gazdag új esztendőt!:)
a "what about Twin Peaks" -es hozzászólásokhoz +1.
meg a Rigethez is, oc. :)

amúgy meg BUÉK.
@jenőke: nyugalom, jövő héten megindulunk.
-xpander-

"Ha semmi más sorozatot nem is nézel meg Árpád, ezt mindenképp vedd meg / töltsd le."

Csak megvenni tudja. (Posztot írt arról, hogy a letöltés kommunista bűn!)
„Oly korban éltem én a földön,
mikor Elektrát elektronikába
úsztatta át a nagy képmutató;
világképén a Föld roppant vegyesbolt –
vehetsz Wilkinson pengét s Knorr levesport!

Oly korban éltem én a földön,
mikor az ember egy fotelben ülve
rágcsált, sörözött, lazított, butult,
s mint akit magába új vízözön nyel,
bámulta saját vesztét mély közönnyel.

Oly korban éltem én a földön,
mikor a Gutenberg-galaxist mikrofilmre vették,
betűivel meg pókereztek, és a főhelyen
egy világító szemétláda állt,
s élő adásban látta az emberiség a Nagy Agyhalált...” Orbán Ottó: Töredék, részlet
"A tévésorozat gyártási mechanizmusa kizárja, hogy maradandó érték jöjjön létre, és ezt érdemes észben tartani.
"

És mégis, ezt mire alapozod? Mert ha értelmesen kifejtenéd, még vitatkozhatnék is, így csak annyit mondhatok, ez orbitális baromság. Ezerszer előfordult, hogy mára elismert arcok sorozatkészítésre adták a fejüket: David Lynch, David S. Goyer, sőt, Rainer Werner Fassbinder. Utóbbi folytatásos alkotása mára egyetemi tananyag, pedig ugyanaz a rendszer állította elő, ami annak idején a Derricket. Sőt, Lynch mára legnépszerűbb filmje, a Mulholland Drive is, tulajdonképpen egy ráncfelvarráson átesett pilot.

"Jótékony, rendszerező hatás" meg arányérzék - a posztmodern korát éljük, művészetfogalmunk kitágult, klasszicista műveltségedre alapozva felróni a tévésorozatoknak viszonylagos összetettségüket/szétszórtságukat/eklektikus kuszaságukat, 2010-ben nem kifizetődő. Noha az összehasonlítás helytálló, mégsem jogos, 2010-ben, pláne akkor, mikor a hollywoodi filmtermés a játék-szimulációk slendrihán vázlatosságát és illogikus, önismétlő, túlspilázott játékosságát tükrözi. Amerikában a tévében egy klasszissal magasabb rendű értékközvetítés zajlik, mint a moziban. A hangsúly eltolódott, ez van.
egyetertek alapvetoen a cikkel, pontosan ez a bajom nekem is a baratok-kozt-fele sorozatokkal, h. vegtelen tortenet.. viszont lehet ez alol is kivetel, meghozza, ha a foszereplok olyan erdekes karakterek, hogy elviszik a hatukon a sorozatot megis, illetve van erzekelheto jellemfejlodes, de megsem "bujnak ki a borukbol".
amugy a peldaban (kisrepulo esik a partira) emlitett szuletett felesegek tud nagyon jo lenni. meg ha a 7 evad alatt persze voltak is melypontok, eroltetett cselekmenyszalak, megis, annyira jol megirtak es szorakoztatoak a karakterek, es elettelik a szituaciok, hogy meg ennyi ev utan is erdekli az embereket, es rajonganak erte.
erdekes ellenpelda viszont a szex es new york, ami sorozatnak nagyon jol mukodott, de csak annak.. az elso mozifilm ugyan csak kicsit volt sz.r, a masodik viszont mar nagyon kinosan az volt..
semmit nem sikeruult megvalositani a koherenciabol, ill. a "haladunk valamerre"-elvbol, fercmunka, vegtelenitett epizod lett mindketto, radasul a masodik kegyetlen unalmas es eroltett..
ennyit a noi sorozatokrol. :)
süti beállítások módosítása