W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Mea culpa

2009.11.06. 17:12 Tóta W. Árpád

Dark Future munkájaÉppen három éve indult ez a blog, eddig körülbelül kétszázötvenezer komment született, ezek kábé kétharmada az előzetes moderálás bevezetése (2008 augusztus), avagy a rendkívüli állapot előtt. Máshol ennél sokkal több közvélemény gyűlt össze, ez a negyedmillió szócikkes korpusz csak annyiban különleges, hogy a befogadásuk nemcsak many-to-many modellben működik, hanem webhármas architektúrában, aminek szakértői-tanácsadói-bullshitiparosi megnevezése: many-to-one. Szóval a tömegben van valaki, aki hivatalból végigolvassa az egészet. Ez a dolga. Ezért írják ezeknek a szövegeknek a többségét, hogy a szerző vegye figyelembe a lakossági véleményt, és adott esetben nagyon szégyellje magát, sőt revideálja a nézeteit, mivel Shadow85 csattanós cáfolatát adta az egész téveszmerendszerének, amikor beírta kommentbe: zsidó.

Ebből eredően nyugodtan nevezhetem magamat továbbra is butaságkutatónak, ugyanis a tömegek szövege főleg fárasztó, rosszul megfogalmazott banalitásokból áll, továbbá előregyártott patronok ellövöldözéséből, ami pont olyan burleszk, mint az otthonról elcsípett foszlányokkal politizáló kisiskolások. A kivételek jelentőségét jelzi, hogy az ő kedvükért még mindig hozzá lehet szólni.

Viszont ezekből szépen leszűrhető, hol tart a közbeszéd. Ez a közvélemény-kutatásnak egy kifejtős módszere.

A közbeszéd holtartásáról siránkozni csúszós lejtő. Egyrészt nehezen vállalható alakok ümmögnek erről évtizedek, sőt évezredek óta; bezzeg a mi időnkben, sic transit, satöbbi. Másrészt meg ennek az állapotnak – beleértve az internetes diskurzuson kívül a print sajtót, tévét, rádiót, sőt parlamentet és filmművészetet – az oka egyszerűen a magyarokra zuhant szabadság, azzal pedig nem érdemes vitatkozni. Ez sajnos látlelet. Bárki elmondhatja a magáét, és amit a magyarok elmondanak, vagy amit szeretnek hallgatni, abból összesen ez jön ki. A bruttó nemzeti vélemény.

Két témát utálok és igyekszem kerülni módszeresen: az egyik a többi újságíró, a másik meg én magam. A sajtón belüli vitákból ritkán sül ki bármi érdekes; érdeklődést keltenek ugyan, de a közönség a vérszagra gyűlik, nem arra, hogy most aztán kiderül valami fontos. Emiatt az első szettben üres személyeskedésbe fullad az egész. A celebhírekkel szemben pedig régi averzióim vannak, sohase értettem, miért akarná valaki közzétenni, mit vacsorázott vagy mekkorát szart aznap. Mármint azt értem, hogy családban, baráti körben ezt megbeszéli, de világgá kürtölni, ahhoz kell némi sztártudat. Ami viszont nem egészséges. Azok az emberek a Facebookon… nem a barátaid.

Ennek ellenére most valamelyiket muszáj lesz elővenni, ugyanis az Index nem ártatlan abban, hogy a jelenkor vitakultúrája előállt. A kollegákat ebből kihagynám, gyónok inkább magam.

Uramisten, mit tettünk?

2001-ben, és onnantól pár évig főleg média-, azon belül tévékritikákat írtam. Ilyet abban az időben a sajtó nem nagyon csinált, illetve voltak a printben reflexiók, de iszonyúan elütött a hangnemük a kereskedelmi tévék zabolázatlanságától, amelyek viszont egymás műsorait csak szőr mentén, vagy sehogy sem értékelték. Ezért aztán a tévé+nyers vélemény kombó rendkívül népszerűvé lett önmagában, özönlöttek a rajongói levelek, tinilányok szkennelték be a bugyijukat e-mailbe. Láttuk, hogy ez nagyon megy. Akkor kezdett komolyan vehető médiummá válni az internet, az okosabb tévések látták azt is, hogy az ő rovásukra, szóval megvolt a feszkó meg az adrenalin.

Azok az írások többségükben elég szarok voltak. A nyelvi lelemény, az villogott itt-ott (jobbára iszonyúan túlírva), de igazából olyasmi volt a tartalmuk, hogy Liptai Claudia dagadt és béna, muhaha. Ja meg gyakran le lett leplezve a tévé, hogy hazudik. Jó esetben akadt egy izgalmas asszociációs szál, de a motiváció az agyontaposás volt. Minél jobban fájt Anettkának, annál jobban örültünk. Ha netán letelefonált a Sváby vagy indignálódott levelet írt Frei Tamás, akkor beküldtem a stafflistára, és boldogan aludtam el aznap.

Oké, Anettka tényleg sokkoló volt, a népharag vele szemben bármit megengedhetőnek tartott, de nem kíméltünk – kíméltem – nála kvalitásosabb figurákat sem. „Megsemmisítő kritika”, így illették ezt a műfajt, és pontosan annak is készült. Fegyvernek. Sportvadászatot folytattunk, élvezetből lövöldöztünk egyszerű jómunkásemberekre, illetve volt köztük sok gazember és nevetséges dilettáns, de mégiscsak emberi lények voltak.

Akkoriban ugrabugráltam volna örömömben, ha Anettka egy mélyütés után felköti magát. Szerencsére nem tette meg, mert ha megteszi, akkor mostanra már sajttá furdalt volna a lelkiismeret. Mikor Rezső, Anettka férje tavaly meghalt, már a szívem szakadt meg érte.

Az Index növekedésével egyre szélesebb körben legitimáltuk és népszerűsítettük azt a refelexiókultúrát, ami a célszemély minél alaposabb megalázását tűzi ki célul. Ez az egész ártalmatlannak tűnt, amíg a tévéműsorokról szólt, csakhogy ugyanez a módszer működik bármilyen más témával, és ráadásul elég kevés agymunkával, olcsón abszolválható. Azóta felismerték a népvezérek, a tévés és print újságírók. Meg lehet írni idegen szavakkal, árnyaltan és még ellenérveket is latolgatva, tizenöt flekkben, hogy a kormány aktuális rendelete miért totális hülyeség, vagy oda lehet vetni csattanósan, hogy a miniszterelnöknek a kurva anyját. Ez aztán ütni fog, ilyen keményen még senki se mondta meg, vagy ha esetleg mégis leírták már tízezren tízezerszer, akkor is jólesik, nem kell rajta gondolkodni. Meg lett mondva, pontosabban be lett szólva, a célszemély tehetetlenül hápog, erre bezzeg nincs válasza.

Karmamédia

Hát, most aztán ez van. Teljesen mindegy, hogy a célpont valóságot állít-e akár a Naprendszer fizikájáról, bőven elég, ha a magánéletéről benyögünk valami szellemeset vagy szellem híján brutálisat, és azzal el van intézve a kis pondró. Buzi. Zsidó. Whatever.

Elavulttá tettük az argumentációt, kultuszt építettünk a nagypofájú anyázásnak, illetve felfedtük, hogy ez az, ami bejön a magyarnak. Sajnos a webkettő már egy erre kondicionált közönséget talált Magyarországon, akiket a Naprendszer fizikája a legkevésbé sem érdekelt, csak a győzelem. A napi kis pitiáner diadal, levelezőlistán, fórumban, ahol a cél szentesíti az eszközt: ennek igénylése jellegzetes lelkibetegség-tünet. Persze nem az Index, pláne nem én csináltam ezt egyedül. Mint mondtam, ezek a filippikák rémületes olvasottságot produkáltak, és a legritkább esetben fordult elő, hogy a sértetten és családján kívül bárki az igazságtalanul megalázott védelmére kelt volna. A népnek tetszett a keresztrefeszítés, akarták, utánozni kezdték. Autodafé volt ez, és mint ilyen, sikeres vállalkozás. Igény, az volt rá. Civil kurázsinak is tűnt ráadásul, mert akkor még az Index az establishmenten kívülinek számított.

Amit főztünk, azt esszük. Nem lett volna ebből problémánk, ha az Index megmarad abban a falubolondja-szerepben, amit volt szerencsém markánsan alakítani. De nem ez volt a célunk, és nem is rekedtünk meg ott, hanem kihíztunk szép kövérre, tekintélyesre, rajtunk az ország fél szeme. Messzire hallatszik a hangunk, ami jó móka, csak hát időnként felmerül, hogy akár fordíthatnánk ezt a lehetőséget valami hasznosra is.

Remélem, nem üzleti titkot szivárogtatok ki: hónapok óta húzódó, szünetelő és újrainduló vita tárgya, hogy kommentelhetőek legyenek-e a cikkek. A többségük nem az, mégpedig azért nem, mert nincs meg az emberi erőforrás a moderációhoz, még az előzeteshez sem, hiszen az is szörnyű sok időt vesz igénybe. Az pedig már fel sem merül, hogy moderáció nélkül oda lehetne engedni a kedves olvasót a vályúhoz. Ugyanis ő nem vitatkozni akar, hanem agyontaposni. Azt pedig művelni szeretjük ugyan, de könnyű elképzelni, hogyan nézne ki mondjuk ez az igényes cigányügyi fejtágító, ha ráengednénk a saját kezűleg nevelt zombihadat.

Benne van ebben a kuruc vértől a turáni átokig a nemzeti történelem, belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge bunkócska. De benne vagyunk személy szerint is, akinek inge. Kezünk nyoma rajta van a magyar online közönség arcán.

Ez ad reményt, hogy a balfogások még jóvátehetők.



Címkék: index inside hülyemagyar

400 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr681504114

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 millió kommentelő országa 2009.11.10. 19:04:57

Halogattam befejezni ezt az írást, mert lusta voltam a hozzá szükséges adatok beszerzéshez. De mindnyájunk szeretett w-jének köszönhetően most különös aktualitása lett a dolognak, így erőt vettem magamon. W látszólag önvizsgálatot tartott és megbánta...

Trackback: Kis magyar fórumkultúra - számokban 2009.11.10. 11:29:15

Tóta W. kolléga minapi önkritikus köldöknézése ösztönzött e kis statek elkészítésére. Csak hogy legyenek számok is, még ha nyilván nem is reprezentatívak.A cél: Az index.hu fórumbejegyzéseinek számszerű kategorizálása. Az ebből levonható következtetése...

Trackback: Mea kulpa 2009.11.06. 18:03:28

Eggyrészt azt jelenti, hogy bocsánat, mer mindig a Ferenc mongya, mer udvarjas, másrész meg azt, hogy fapapucs, és régen ijet hortak a nők. Mongyuk, azér most is kopognak menet közbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kár, hogy ezen nem lehet fröcsögni...
Igen, most így visszagondolva jól leírtad azt, amiért nem olvasok Indexet több, mint egy éve.
Ezen gondolkodtam mar en is, nem indexes vonatkozasban. Valami olyasmire jutottam, hogy ilyen mennyisegu hozzaszolast csak ilyen mennyisegu hozzaszoloval lehet zenzuraztatni. Tehat valamilyen komment ertekelo dologgal. Peldaul ha egy kommentre a kommentelok x hanyada kattintana, hogy nem oda valo (elsozes, spam stb. miatt) akkor az szepen elsulyedne. Ez alol esetleg szerzoi/szerkesztoi megerositessel lehetne kivetelt tenni. Persze az aranyokat nagyon ki kene dolgozni, mert ketelu fegyver ez.
Nocsak, Kain előbb-utóbb Mózessé érik?
@freddy_m: sajnos az egész szcénára vonatkozó egyenlet ezt is kilövi. ti. hogy a harcihülyék a legaktívabbak is egyben. aki nem full beteg, az egy idő után azt mondja, h jóvan, akkor nem győzködlek, és megy a családhoz vagy akárhova, dolgára. a droid kitart. másod- harmadnicket gyárt, ha rating rendszer van, és felhúzza a saját ratingjét, még jobb, ha szervezettek (ld jobbik és egyebek.)
Lol.
Árpi ezt rajtad kívül osztják még mások is arrafelé? :]
Mi alapján akartok Czenzurázni? :]
Kicsit túldimenzionálod az Index (és saját magad) jelentőségét. A trend általános és nemzetközi. Az internet (na meg az emberek) természetéből fakad.
@Kristl: a takarítás nem cenzúrázás, meg a csótányirtás sem. az index, mint szinte mindenben, megosztott.
ez a cikk a bede márton fikázni menő ellenpólusaként jelent meg? szimbolizálva az index két fajta álláspontját?
@trevys: nem, ez koincidencia. igazából már régen kész volt, csak eltettem az évfordulóra.
Részemről bocsánatkérés elfogadva.
És akkor most visszaadod a Pulitzeredet?
Amúgy jó, hogy leesett a hályog a szemedről. Kiváncsi vagyok, hol tart majd fél év múlva ezen az úton a "fikázós index".
kerek tíz éve hagytam abba az írást. mindenkinek a mea culpája meg az idő. talán. de ne ess kétségbe, a szar elszabadult.
Ha ilyen szépen látod a helyzetet, akkor talán fogd magad vissza a cikkekben. Mert ha rákattintok egy-egy politikai kommentedre, már előre tudom, hogy még ha egyet is értek vele, (vagy csak megértem álláspontodat), a stílus miatt nem tudom ajánlani ismerőseimnek.
Szerintem nincs igazad. :))

A kommentelhetosegert:
Ennyi hozzaszolast valoban nehez moderalni, de a felhasznalokat lehetne minositeni. Egy ilyen rendszer sok terhet levehetne a moderatorok vallarol.
nekem van egy otletem erre a kommentproblemara. csak nem tudtam, hogy mar igeny is kezd lenni ra.
@Tóta W. Árpád:
:]
azért szerintem az internet tisztasága érdekében elkötelezett "szelektálókat" nem lenne nehéz találni... :]
@felhő béla: ötlet az van, és az a whitelist lesz, csak elakadt valahol a szereldében. a tiéd mi?
Te buzizsidó ;P A Bede sokkal királyabbat írt :)
Jó a mea culpa és a FIKA=MENŐ cikk így egymás alatt :) Kiváncsi lennék mások véleményére is. Vagyis nem, igazából csak UP véleménye érdekelne még.
Örülök, hogy felnőttél.
A zombihad is fel fog.
Nem lehetett ezt megspórolni.
Én már nem is szeretek olyan újságot olvasni, aminek nincs kommentlapja.
És tényleg fényes baromságok vannak a hírekben és a véleményekben is.
Más kérdés, hogy egy szimpla anyázással mennyire lehet egy ellenvéleményt kifejteni.
Inkább csapatépítő tréning.
Annak viszont nem rossz.
És nem hiszem, hogy egy ilyen jólmenő lap ne tudna fölvenni pár moderátort.
Árpi,
leírtad a diagnozist. Szerintem elkeserítő az az indulat és inteligencia teljes hiánya ami a kommentekben olvasható és látható az országban mindenhol. Sajna az internetes médiumok erre rátesznek egy lapáttal (még szerencse hogy a kuruc infot nem lehet kommentelni) így a folyamat öngerjesztővé válik. na de mi a megoldás? én értem hogy jó biznisz minél több hüle kommentel annál több a klikk.
a Ti véleményformáló mindegy melyik oldali újságírók (is) dolga lenne ezt megváltoztatni.... Szal kérlek állítsd fel a gyógymódot is...
Most magam ellen beszélek, de mi lenne, ha megszünne a kommentelés? Mostanában vettem észre, hogy felüdülés olvasni olyan indexes cikkeket, ahol nincsenek kommentek.
dr. frankenstein, a szörny él, és érez, és nagyot üt.
mint az a történet a gólemről, csak hogy zsidózás is legyen.
a nép meg büdös, böfög és fingik, sötét lépcsőházi folyosón hugyozik, és letagadja.
welcome to the matrix, avagy nagyon nem értem én ezt a filózást, ami most itt ment, mert csöppet aszinkron, azt meg nem szeretem.
hát kommentben nem sütném el, de szívesen elmondom, ha érdekel. engem nagyon érdekel mit gondolsz róla. amugy mi a whitelist? (ha már szóba hoztad, gondolom másokat is érdekel)
No mi, az indexet meglegyintette a népművelés szele? Mostantól egész népünket és nem középiskolás fokon? (szvsz a népre ráférne...)
Az egész újságírás dolog overrated. Bulvárról írni nincs értelme, mert hazugságot írnak. Politikáról írni nincs értelme mert a kisember (kisújságíró) orrára úgyse az igazat kötik.

Szóval itt van nekünk ez a sok hírcsatorna, tévék, rádiók, újságok, Internet. És az igazság leghalványabb jele sincs bennük. Mert ahhoz oknyomozni kéne, de holnapra úgyis elfelejtődik az egész hír, fölösleges energiabefektetés lenne.

Ráadásul több újság van, mint hír. RSS readert használva nem győzöm áttekerni az egymástól, MTI-től, stb. átvett, tök egyforma című és szövegű híreket ugyanarról az (az első bekezdés szerint eleve feleslegesen elővett) témáról.

A tartalomról meg ne is beszéljünk. Egy "emelkedik az élelmiszerek ára" című cikkből csak két dolog szokott hiányozni: melyik élelmiszereké és mennyivel. Helyette vannak hatáskeltő mondatok, esetleg egy stock fotó egy éhező nyugdíjasról.

Ez nem újságírás, amit ma a legtöbb médiaszakos csinál, azt bármelyik némi józan ésszel rendelkező polgár meg tudná csinálni.
heló mindenki

gepcseled.blog.hu/2009/11/04/veszely_a_konyhaban

kijött itt máma egy poszt, de a kommentek miatt elkanyarodott egy érdekes irányba, aminek az lett a vége, hogy utánajárhattam megint egy témának, leveleket írkáltam stb. stb. csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy a blogunkon például sose ölik egymást az emberek, viszont van értelme a kommenteknek, mert a párbeszédükből előremutató valami keletkezett.
fejtágítónak nevezni azt a cikket, valami hihetetlen arroganciára vall. Ostoba, források pontos megnevezése nélküli böfögés az nem fejtágító. Példa:

"Állítás: A börtönben mindenki cigány."

Már bocsánat de ki állított ilyet? Maga Munk Veronika, vagy talán hallotta valahol? Ki az aki ilyen abszurdumokat állítana, amelynek a logikai cáfolatához elegendő 1 (egy) nemcigányt találni a börtönben és máris cáfolva van az állítás. Olcsó trükk abszurd állításokat kitalálni majd azokat jól megcáfolni. Nyilván azért nem választott egy ténylegesen is el-el hangzó mondatot pl "a börtönökben százalékosan sokkal több a cigány, mint az országban", nehogy megtörjön az állítás-cáfolat felépítése a cikknek.

Vagy a következő:

"Az intézet kutatásából az derült ki, hogy a legbrutálisabb bűncselekmények elkövetői között arányaiban kevesebb a cigány..."

Miközben az előző mondatban azt olvashatjuk, "s az elkövetőket származásukról is megkérdezte." Magyarul a "vizsgálat" önbevalláson alapult. A mondat helyesen így hangzott volna "a legbrutálisabb bűncselekmények elkövetői között arányaiban kevesebb az aki magáról azt mondta, hogy cigány, mint az aki ezt nem mondta magáról"

Aztán ugye ott van hogy "arányaiban", mihez képest arányaiban kedves Veronika. Nyilván a cigányok létszámarányához képest az országban, persze azt nem fontos leírni, hogy ezt mennyinek gondolja a cikkíró...

Csak a tények kedvéért, 2001-ben az ország lakosságának 2%-a vallotta magát cigánynak (forrás: 2001-es népszámlálás), önbevallás alapján. Nyilvánvaló hogy ennél többen lehetnek más szempontok alapján (pl környezete kit gondol cigánynak) na de akkor a felmérésben is aszerint a szempont szerint KELL eljárni. Almát az almához körtét a körtéhez, önbevalláson alapuló %-ot csak a cigányság önbevalláson alapuló %-hoz lehet hasonlítani (2%).

A cikk a fentiek miatt értékelhetetlen, tudományosságnak még a látszata sem merül fel.
@hrcs_123:
@trevys:
@KGyST:

"Aki pedig csinálja, ne szégyellje. A szép magyar hagyományokat illik büszkén ápolni."

Csöppnyi iróniát vélek kiolvasni Bede cikkének végéből. Ti nem?
Az Economistban sztem az olvasók moderálnak részben, mert van egy olyan gomb, hogy 'Report abuse'. Gondolom, amire nyomkodják, azt vki elolvassa éás felméri, hogy tényleg gáz-e. Persze ez inkább akkor műxik, ha kevesebb az abuse, mint a normális komment.

Mellesleg ott az is tetszik, hogy 'Recommend'. Ha egyetértesz, csak ráböksz és nem kell külön leírnod.
Szerintem az a vita tárgya az Index-ben, hogy legyenek-e PC, vagy ne legyenek PC.

Ebben a kérdésben egyértelműen a választások és az új kormány megalakulása lesz a döntés időpontja.

Addig köpködés.
Aztán PC.

Nem kell ehhez jóstehetség.
Már előre unatkozom.
Sosem érdekeltek a kolbásztöltők és a hálaima celebrálások.
@kovaxx:

Nem érted a fejtágítás lényegét ez azért van.
Fejtágítás = alkalmassá tevés a saját maszlag befogadására.
@erpé: Nem mondom, hogy magyar sajátosság az anyázó kommentelés, de külföldi lapokon egészen mást tapasztaltam. Valami modelles, képes cikk jelent meg a velveten, tele volt frusztráltságról ordibáló kommentekkel ("hülyegebe, eznő?, megnézném én, milyen nőt viszel ágyba esténként"-csak rokonértelmű szavakkal), a cikkíró által linkelt külföldi oldalon szinte csak pozitív kommentet olvastam. A politikai témájú bejegyzéseknél még rosszabb a helyzet. Csak a megfelelő hívószavak kellenek és beindul az anyázás, kap a bejegyzés szerzője is, kapnak egymástól a kommentelők is. Tartalmilag ugyanazt mondó, a kommunikációt teljesen kizáró maszlagok röpködnek erős kifejezésekkel, hívószavakkal tarkítva.
És valóban az indexen és a bloghun szabadult el a pokol, nincs ez túldimenzionálva szerintem.
ezért mondtam le anno a Mancs előfizetésemet is

nem kritizálni akartak, hanem minél viccesebb megfogalmazásban földbe döngölni. Vagyis az elfogadhatatlan tartalmat új és érdekes stílusba csomagolták, ahogy gyakran az Index is teszi
"azt a refelexiókultúrát, ami a célszemély minél alaposabb megalázását tűzi ki célul"

A bootcampet ehhez nem Betonkeveronek hivtak veletlenul :)
Na, ez nagyon jó volt TóWÁ, bizony benne vagytok Ti is. Nyakig, meghatározóan. Tudom, naponta szembesülve ezzel máshol. (És nem is olyan messze...)

Az ország köpettérképe átüt a kommentekben.

u.i.: Hm, csak azért regeltem ide, hogy ezt leírjam? Te tudsz valamit... :))
@TuszFeri: én úgy emlékszem, hogy ott is a lornyettes-keményített galléros stílt vittem. vagy nem?

@lunanyuszi: így van, ez egyáltalán nem megszokott az angol nyelvű világban, persze jó lenne tudni szlovákul vagy románul, hátha régiós jelleg.

@felhő béla: e-mailem közismert (index impresszumban).

@jun85or: hát engem már régóta.
@kovaxx:
ezzel a hozzászólásoddal éppen azt igazolod, hogy a saját nevelésű zombit -téged- véletlenül sem szabad az ilyen cikkekhez odaengedni.
@julius7: "Ha ilyen szépen látod a helyzetet, akkor talán fogd magad vissza a cikkekben"

azon vagyok már egy ideje. ez nem azt jelenti, hogy nem írom le, h "kurvanagy kamu", például, hanem hogy igyekszem argumentálni.
Ja, és az első hozzászólásom
egy marhaság.
Azóta felnőttem és megállapítom, hogy @simonmondja.:

Szóval az Index azon gondolkozik, hogy miután kitárgyalta a maszop és a szadesz szaros alsógatyáit is,
felhagy ezzel és áttér a hálaadó himnusz üzemmódra a fidesszel és a jobbikkal szemben.
Mit szemben?
Érte.
@simonmondja.: te többet vélsz tudni, mint én. gyanítom, tévedsz.
Van egy javaslatom a kommentelésre.
Két hasábra kellene osztani a kommenteket, az egyikbe kerülnének a "normálisak", a másikba a buzizsidózók.
De a tíz mondatnál többet íróknak is lehetne külön hasábjuk, egészen pici betűmérettel, hogy kiférjen, egyébként se olvassa senki végig őket.
És így tovább...
Az Index, aki mindig is szerette az új módszerek éllovasának szerepét, csinálhatna egy normális népi alapokon működő moderatúrát.

Lásd: Slashdot. Semmit sem törölnek, csak a nép moderál, metamoderál, és működik már sok éve. A szemét lesüllyed, és a default szűrővel nem látszanak az állatok. Aki akarja, leveheti a legkisebbre a szűrőt, és olvashat mindent. A többség viszont, aki csak úgy beesik, az alap szűrőbeállításokkal rendelkezik, és csak a felpontozott hozzászólásokat látja, a szemetet nem.

Ki van találva, működik. Tessék adaptálni, és újítónak lenni a magyar weben.
A sokszor lenezett amcsi oktatasi rendszerben tanitjak az ervelesi hibakat, elsok kozott az 'ad hominem'-et.

Igy ha valakinek a velemenyet azzal probalod tamadni, hogy 'az egy buzi zsido', akkor egyszeruen butanak neznek. Kb. annyira ciki mint otthon az, ha valaki nem tudja, Parizs melyik orszag fovarosa.
ok, akkor ott jelentkezem! jövő héten. (jobb mint a whitelist :-)
Bocsánat kérés elfogadva és köszönöm. Reménysugár volt a cikket olvasni. Pedig már épp kezdett megint eldurranni az agyam Bede cikkétől, hogy a végén még vallást alapít a nihilista szardobálásra.

És akkor én is még egyszer elnézést kérek, hogy legutóbbi posztodnál éppen rád borítottam a rég megtelt bilit a tárgyalt állapotok miatt. (Nem tudom, hogy a kommentemnek volt-e szerepe az új posztban, de mindegy is.)
@serwer: na persze, meg majd még külön újságot szerkesztünk kommenteknek. amúgy láttam már ilyet, és az a tapasztalat, h mindenki a játszótérre gyűlik, a klubban meg senki sincs (ld pl index polfórum klubrészleg).

@agyvihar: már volt, írtam, hogy a droidok aktivitása egyenesen arányos az ostobaságukkal, tehát dominálják magát a véleményalkotó/népimoderáló tömeget is.
@Tóta W. Árpád: de, de, Hannibal Lecter voltal a sok texasi lancfureszes gyilkos kozott
Es hogyan alltok neki a javitasnak? :-)
Mert kene, mint egy falat kenyer, mert mar en se tudok anelkul elirni valamit, hogy ne ereznem genyozasnak.
@mao zedong: Intelligencia, és gyógymódot nem lehet felállítani, legfeljebb megállapítani vagy előírni. Egyébként egyetértek.
Nincs véletlenül összefüggés a mea culpázásod és a hamarosan várható kormányváltás között???
@okostojgli: nem ismerem Bede Márton írásait, talán két menős cikket futottam végig amikor eldöntöttem, hogy "nem az esetem", azóta nem olvasom. Ezt most elolvastam, és igen, az utolsó mondat némi kételyt feltételez az író részéről mindazzal szemben amit addig leírt :) - legalábbis én így értettem. De mondom, amúgy nem tudom miket szokott írni.
@Tóta W. Árpád: Van ám élet az angolszász nyelvterületen kívül is! Német, francia... de az igaz, hogy ott sem kívánják egymás vérét az alanyok, legalábbis verbálisan nem.
Minden esetre érdekes egybeesés,főleg hogy közvetlen egymás után olvastam a két cikket. Szociológusoknak asszem érdemes lenne rágódni ezen a témán. Elég aktuális és elég mély beidegződésekből fakad(hat) ez az egész olvasói és írói nép-attitűd. Én azért bízom benne, hogy semmi rossz sem tart örökké, hanem csak egy szocializációs evolúció megy szép lassan végbe és idővel az olvasói és újságírói igények is átalakulnak. Már csak generációk kérdése... :)
@Tóta W. Árpád:

"hogy a droidok aktivitása egyenesen arányos az ostobaságukkal, tehát dominálják magát a véleményalkotó/népimoderáló tömeget is."

A droid ugyanúgy ki tud moderálni egy gombbal egy kultúrsznobot, mint viszont.

Hogy ki a szélsőséges, az ugye relatív.
Balról a jobb, jobbról a bal.

És mindkét oldalról az, aki szabadságot akar.
@Spéter46: ha elolvastad volna, h miről írtam, akkor nem kérdeznél hülyeségeket.
nem olvastam el az összes kommentet, lehet, h volt már: kéne egy gumiszoba blog, ahová kiposztoljátok a zindex mondjuk tíz legfontosabb hírét naponta, és nem moderáltok különösebben. ebből ki lehet választani a húsz legjobb hozzászólást pro és kontra, ami viszont már megjelenhet a nyitólapon is. aki zsidózni meg anyázni akar, ott megteheti, és az se veszti el a lelkesedését, aki hozzá tud fűzni valami értelmeset, mert van esély rá, hogy lehozzátok.
@Tóta W. Árpád:
Egy felület,két hasáb, de csak egy komment doboz.
Az index polfóruma köszöni a majdnem címlapot.
Na mindegy, majd valahol megcsinálom.
@hogolyo78: Bede utolsó bekezdése, különösen az utolsó két mondat nekem igencsak ironikusnak tűnik. Nem lehet, hogy Bede nem egyébről mint itten Tóta?
Astronomy Domine: ha a szerző úgy dönt, hogy nem névvel írja alá, akkor nem az én dolgom felfedni. figyelmetlen voltam.
Maximálisan egyetértve a poszttal, és még kicsit rúgva egyet a magába szállt oroszlánba: ráadásul se nem értékes, se nem maradandó az, ami így keletkezik. Egy nagy, ronda szarkupacnak látja, ha másnap visszanéz rá, legyen akár az előző nap kielégült kommentelő, a még idejében kiábrándultan az ablakot becsukót nem is említve. De nem baj, ha közben legalább lehet kapni klasszikusokat, rövidítve, ha legalább az itt kiábrándultak 1 százaléka valami igényesebbet akar olvasni e helyet...
@Kristl: ez nem ilyen egyszerű. A moderáció egyrészt kemény, másrészt fárasztó, harmadrészt bizalmi meló; és arról ne is beszéljünk, hogy kvázi 7/24-ben kell csinálni ahhoz, hogy értelme legyen. Egy Indexen, de akár itt Worluknál is nehezebb a döntés annál, mint hogy fogunk egy tucat éhező egyetemistát, aki minimálbérért takarít :P

@Racecam: azért egész kicsi a fluktuáció, ha jól látom, ha nem számoljuk a felfelé, házigazdává bukott modikat :D
@Spéter46: Aha, tuti helyezkedik, hogy legyen majd egy hasábja a kurucinfón. :DDD

Ó anyám, na nekem ezzel van teli a tököm - bármi van, amögött biztosan a politika áll. Vagy a zsidók. Vagy a gyermekmentők.
Megbocsájtok!
www.nicksflickpicks.com/BlogImages/SLFiennesMirror.jpg
:)))
Komolyra fordítva: meglepődtem, mert azt észrevettem, hogy mostanában sokat örlődtök ezen a trollkodás-témán, és pl. a totalcarosok arra jutottak, hogy a kommentelők a faszfejek, meg azért itt is kibukott néha, hogy itt mindenki hülye. Ami igaz is valahol, de jó látni, hogy van, aki még elgondolkodik a dolgokon.
Ha számít valamit, akkor részemről is mea culpa.
Miért nem nyílik automatikusan egy új Index fórumtopik minden cikkhez, és az lenne belinkelve a cikk alá?

A fórumnál tudja, mire számíthat az ember, és ott a moderáció is bejáratott dolog.

Minden meg is van hozzá, csak össze kellene kapcsolni a kettőt, és akit érdekelnek a vélemények, az kattinthatna a cikk alatt.
@agyvihar: ez az origó szisztémája volt, ők sem bírtak az állatsereglettel (mondjuk ki zárójelben: alapvetően a nácikról beszélünk). ugyanez megy most a hírlapnál, csak őket valamiért ez kevésbé zavarja.
Pofonegyszerű.

Ne a poszthoz írjunk kommenteket, hanem Tótabácsi írjon a kommentekhez posztot.

Kezdem is:
"Szerintem ilyet csak zsidó írhat".

Owned.
"Azok az írások többségükben elég szarok voltak. A nyelvi lelemény, az villogott itt-ott (jobbára iszonyúan túlírva)"

no hát, elismerésem. nem szok az ilyesmi ebben a kis országban. önkritika. hihetetlen. ráadásul így igaz ahogy írod... de hogy ezt utólag így elismered minden félrebeszélés nélkül, hát... most nagyon meglepődtem.

még annyival egészíteném ki, és tényleg nem rossz szándékkal, de ide tartozik, hogy akkoriban az énképed is kicsit más volt, remélem érted mire gondolok.
Qvára relatív mi a zombistílus,majd ha a homodzsúz mellett a mélymagyarturulozó se lesz eu-konform,akkor lészen valami,addig kettősmérce,again...and again...
@Tóta W. Árpád:
A Nol-on nem vészes a cikkek alatti kommentelés.
Szia! Ugye nem gondolod komolyan, hogy bevesszük ezt a maszlagot. Mindenki tudja, hogy az indexen a moderáció korrupt. A moderátorok zöme különféle nickneveken generálja a balhét a fórumokon, hogy minél több hsz szülessen. Hogy vezessetek valami listát. Ráadásul ami az illető moderátornak nem tetszik, azt szépen kicsúsztatja, törli, hogy csak pislogsz, hova lett. És nincs magyarázat sem, hogy miért. Rá mersz kérdezni, moderálnak. Te azt hitted szólásszabadság van itt? Akkor te nem vagy tisztában azzal ami igazából megy a fórumon. Ideje volna felébredned kedves. Sokan csak így tudnak kapcsolatot tartani más emberekkel. Ha szeretnének így tovább beszélgetni, kussolnak és befogják a pofájukat, mert jön a nagyarc moderátor és nagyképűen elmagyarázza, hogy mit merhetsz. Soha nem tünt fel, hogy vannak akik simán leanyázhatnak, hülyézhetnek, meg barmozhatnak bárkit? Ugyanazzal a nicknévvel évek óta? Apám, hogy Te mekkora kezdő vagy! Ezt nem hiszem el. Vagy ez is csak egy fórumos modi süketelés, hogy leplezzétek a korrupt kollégákat? Ugyan már! Mindenki tudja, hogy mi folyik itt. Majd pont te nem.:(
Nem olyan bonyolult ez pedig, kell egy gomb, ami a moderátor figyelmét hívja fel az adott kommentre.
Ne ti döntsétek el mi a gáz, hanem a közösség aminek írtok...
Nem is ragoznám tovább milyen előnyökkel jár ez időben és egyebekben.
Tóta igazából azt írja, hogy a kurucinfot is nekik köszönhetjük. Netán rosszul gondolom?
@sertésmájkrém: na de éppen az a problémájuk, hogy nem bírják emberrel

Valószínűleg olyasmi kellene, hogy a moderálást ki kellene adni a népből választott moderátoroknak, ahogy az index fórumon is történik.
A megoldás egyszerű: kijelöltök az olvasók között is moderátorokat (wiki modell, vagy közel hozzá). Ha valamelyik olvasó moderátor nem jön be, lecserélitek. Így mindenki jól járna. Szerintem.
@tiktaktiktak: kapcsolódó kérdés: a kurucon miért nem kommentezhetők a cikkek? :P
@szeletke: "bevesszük ezt a maszlagot"

Saját nevedben.
Hosszú ideje az egyik legzavarbaejtőbb írás, minthogy általában a bocsánatkérés gesztusa mindig zavarbaejtő.

Hiszen ha komolyan vesszük, nagyban hiteltelenítetted egész eddigi munkásságodat, és vele együtt a(z értelmes) rajongótábort is.

Amolyan paradigmaváltás-féle.

Nehéz, és sokféleképpen lehet értelmezni. Mondom, zavarbaejtő.
Apology accepted, de azért a lényeg mégis csak annyi marad: "[felfedtétek], hogy ez az, ami bejön a magyarnak." Ez. És így volt ez akkor is, amikor az utca emberének a létminimum csomagban nem járt még webkettő a feles szilva mellé, csak hát akkoriban ugye - pont ugyanezért - nem volt moderátor minden kocsmában, és a tartalom is odabent maradt.

Na de azért azt nem kell elhinni, hogy másutt magasabbat ugrik az átlag. Fentebb volt arról szó, hogy az angol nyelvű világban nem megszokott az ilyesmi. Gyanítom, hogy ez csak optikai csalódás: Aki közülünk angol webkettőt olvas, az jobbára nem a the-other-teams-sucks-dot-com típusú törzsszurkolói fórumokat vagy a ku-klux-klan-dot-org típusú blogokat követi, hanem olyan nagyobb nevű portálokat, amelyek saját hírnevük védelmében irodaháznyi moderátorra költik a reklámbevételt / állami dotációt / akármit.

Az persze más kérdés, hogy a magyar webkettőn gyakran még akarva se találna a modi pozitív hozzászólást - ez valóban kulturális jelenség. Viszont ehhez az is hozzátartozik, hogy aki nem fröcsögni akar, az általában nem is veszi a fáradságot, hogy billentyűzetet ragadjon. Ördögi kör.

Na de azért had jegyezzem meg: a másik énem francia lapokon kommentel rendszeresen - na ott aztán van anyázás. Persze nem mindenütt, de ennek is megvan az átka: a lefigaro pont fr akár 48 órát is moderál, úgyhogyh mire megjelenik, amit írsz, már senki nem is emlékszik az eredeti hírre. Máshol viszont minél jobban fröcsög a kiontott kapitalista vér, minél jobban csörög az álomkommunista kard, s minél magasabban lóg a kormány minden tagja a webkettes bitófán, annál nagyobb a kollektív orgazmus. Sőt ott sokan pont azért tartanak modit, nehogy valami pozitív komment véletlenül becsússzon. Arrafelé épp ezt diktálja a pillanatnyi tömegkultúra. Pedig állítólag nem 10 vagy 20, hanem 200 éve gyúrnak a szólásszabadságra...
@fraki: azért ez a felismerés nem mai. szóval egy ideje már azon vagyok, h érveket írjak az anyázás (komcsizás, nácizás, hülyézés) helyett.
Megerősíthetem hogy a fórum moderációval hatalmas gáz van...
@endike:
A fórummoderálás az agyhalál.
Minden hülye fölnyom valakit és mindenki árulkodik, mint a dedóban.
@agyvihar:

Megnyitottam a parlamenti pártok honlapjait. Az MSzP-én mindjárt az ember szemét kiböki a Fórum, rákattintva ezer téma. Az SzDSz-nél nincs ilyen, de van egy negyed honlapot betakaró blogkínálat. Az MDF honlapja olyan szar, hogy a faxom se böngészi végig a hülye zöld betűiket. És végül a FiDeSz. Van Fórum oldal. Megnyitod. És belementegetőznek a pofádba, MODERÁLNAK, aztán megint mentegetőznek. Szóval a leendő kormánypártot NEM LEHET KRITIZÁLNI.

KURVA BÁTOR, KURVA DEMOKRATIKUS.
Sajnos képet kommentbe nem tudok beszúrni, de ezúton szeretnék boldog születésnapot kívánni a blognak:
www.andocsek.hu/files/w3.jpg
a megtisztulásra nagy igény lenne! A rádiófrekvenciák kiosztásakor abban bíztam hogy a boros&bochkor (remélem jól írtam..) és Jáksó féle - nevezzük alakoknak - eltűnnek és jön egy fiatal főiskoláról - egyetemről kitoppant gárda és csinál valami gyökeresen mást, neaggyisten színvonalasat...

Erre mit hallok az új rádió tulajai NEM MERNEK új műsort csinálni. Az új hajtás is tetves már!!!!

no hope...
@dark future: ehehe, ezt lehet, hogy felrakom a posthoz forrásmegjelöléssel.
@dark future:
A képről kettőt felismerek. A harmadik a Tóta? :)))
@okostojgli: Az előbb úgy írtam, hogy nem olvastam végig a Bede-cikket (nem tudtam és nem is akartam). De a korábbi menős írások összképe alapján nem hinném, hogy irónia.
@ó jaj: nem biztos, hogy értem, bár furcsa lenne, ha pont az énképem nem változott volna 8 év és egy gyermekáldás után. viszont alapelvem továbbra is az, hogy személyként minimálisan akarok csak megjelenni, hanem szövegekként. tehát nem is igazán tartozik rátok.
"A napi kis pitiáner diadal, levelezőlistán, fórumban, ahol a cél szentesíti az eszközt."

Maradjunk abban Árpád, hogy az Index fóruma néhány tucat - magát függetlennek nyilvánító - baloldali észosztó, és az őket támogató, nyolc-tíz modera játszótere, ahol az egyetlen archimedesi pont a regszám. De ha legalább a minimális műveltségi szint adva lenne! Amikor azonban egy Heller idézetért (Isten tudja) kizárnak, és a középiskolás szinten létező modera arra hivatkozik, hogy "zsidóztál", nincs miről beszélni.
Lehet tehát nemzet-agyhalált vizionálni, de előtte érdemes lenne a saját tornácot tyúkszartalanítani.
"... Azok az emberek a Facebookon… nem a barátaid. ..."

ez MEKKORA zseni már ez. :) Kösz, Árpi, ez kellett! :)
@szeletke:
LOL, legalább annyira vicces, mint a fizetett bérkommenterek!
Ha már megsemmisítő (ön)kritika: szerintem a "szűznemzés"ezés, fitymázás, könnyűvérű zsidó nőcskézés, valláskárosultazás, sem egy gondolkodó ateista intellektuális kalandjáról szól, hanem egyszerűen a beszólás, jólmegmondás, pusztítás zsigeri élvezetéről. Nem tudom milyen érzés lesz 15-20-50 év múlva ezeket visszaolvasni

Aztán meg lehet röhögni a megjelenő anyázókon.

Visszatérő motívum, hogy a szabadsághoz hozzátartozik, hogy bárkit és bármit ki lehessen röhögni, és ezt el kell tudni viselni. Ami igaz, persze. Csak nem biztos, hogy ha mindent jók kiröhögünk, atomjaira zúzunk szarkazmussal, attól jobb lesz a világ.

Az már egyéni ízlés és világkép kérdése, hogy ki mit lát e mögé: a nemzetközi zsidó nagytőkét, ami direkt jól megtervezve kiírt mindent, ami nem mérhető pénzben (hit, hazaszeretet, szolidaritás), vagy csak szimpla taplóságot.

Ja, félreértések elkerülése végett: az ateizmus és agnoszticizmus is egy vállalható és legitim álláspont, sőt még szentek is lehetnek a KEK szerint. Én itt elsősorban a stílust, és a motivációt kritizáltam.
@burkina fico: jó, akkor többeknek: a fórum a szerkesztőségtől függetlenül működik. jó kérdés persze, hogy akkor hol lehet reklamálni, de tényleg nem itt.
Én szívesen látnék egy szavazásfélét sok cikk után, amelyben 3-6 állítás közül, ami a cikkel kapcsolatban pro és kontra megfogalmazódhat az emberben, és lehessen rájuk voksolni. Az irdatlan kommentmennyiség nem csak a moderátoroknak fárasztó, végigolvasni sem lehet őket. Itt sem állok neki több száz kommentet elolvasni, bármennyire is érdekel sok ember véleménye.
@hogolyo78:

Én egy Bede írást sem olvastam néhány villáminterjút kivéve. tehát te előbbre vagy.

De ha nem is olvasod végig a cikket, az Index így ajánlja: "Idegen erők támadják az egyik legszebb magyar népszokást. Ki kell állnunk mellette"
Szerinted ezt komolyan kell venni?
@Non est volentis: na azért álljunk meg. nem arról van szó, hogy mostantól cérnakesztyűs udvariasság lesz. arról van szó, hogy a taplóság _önmagában_ kevés. amiket felsorolsz, azok vallásos állítások profán átfogalmazásai, de úgy emlékszem, mindegyiknek volt tartalma ezen felül is.
Abban tévedsz hogy nem lehet senkit terelgetni, irányítnai, befolyásolni, megváltoztatni.
Ha valaki ilyet érzékel, akkor azonnal bekapcsol a pavlovi, és menekül avagy ellentámad.

Az ember csak olyat hajlandó tenni, amire nyitott. Azaz anyázni, zsidózni, kommunistázni vagy nácizni csak az fog, aki egyébként is megtenné.
Az ember apránként építi személyiségét egzisztenciáját (a filozófiai értelemben) nem nagyhirtelen. tudat.blog.hu

Magyarul ha valakire hatni akarsz, akkor ezt csakúgy teheted meg, hogy megérted, azonosulsz vele, elfogadtatod magad, és ezután tudod vele csak felismertetni a jó a helyes irányt. Csak és kizárólag ebben az esetben tudod fejlődésre bírni, ha érzi egy hullámhosszon vagytok. Apránként, lassan. A következő lépés a fejlődésben csak úgy képzelhető el, ha felismerte az előző lépés helyességét.

És ezzel az a probléma, hogy te azokon akarsz változtatni, akivel semmilyen módon nem tudsz, és nem is akarsz azonosulni. Márpedig ez leginkább csak ellenállást fog kiváltani, ami gyűlölettel, ellenérzéssel párosulhat könnyedén.
@Tóta W. Árpád:

Én arra próbáltam utalni, hogy pl vallásos témánál ez a szintű profán stílus csak arra jó, hogy zsigeri indulatokat gerjesszen, pedig lehetnének értelmes _tartalmi_ viták is.

Kedvenc példám az eleganciára (korábban már linkeltem)

www.youtube.com/watch?v=po0ZMfkSNxc&feature=PlayList&p=92C8A97202FCDAD7&playnext=1&playnext_from=PL&index=10

Biztos van sok álszent, homofób/stb. hívő, de te ilyenkor abba is belerúgsz egy nagyot, aki erre a "gyerekmesére" építette föl az életét és hitelesen éli/élte le az egészet. (félreértések elkerülése végett nem magamra gondolok, pl Böjte Csabára, meg 1-2 tanárra a piaroktól)

Az én olvasatomban amikor valaki csak ennyit ír: "zsidó" ezt a mindenre kiterjedő, minden hagyományt megkérdőjelező materialista cinizmust érti alatta sokszor (vagy csak fröcsög). Én legalábbis ezt érteném, bár nem szoktam zsidózni, és nem is tervezem a jövőben sem.
>"Azok az írások többségükben elég szarok voltak."

Az onostorozas mint marketingeszkoz. :)
Jo vagy W.
Nem neked kell bocsánatot kérned, hanem a sok lelkibeteg, a mindennapi frusztrációját álnév mögött, gyáván kiélő nagyszájú, szánalmas pöcsnek. Te csak tükröt tartasz, a mocsok tőled függetlenül tenyészik. Fárasztó, hogy az 50.-k komment után mindig ugyanazt hallja az ember, mindenki vonuljon be egy stadionba és harapja át egymás torkát, könyörgöm.
@w: a kommentelesre: userek altal osztalyozhatova kell tenni a kommenteket es akkor nem kell semmifele (SEMMIFELE!) moderalas. lasd: youtube.
@Trompf:
Eddig jó, és én továbbmegyek.

Akkor fog megváltozni valaki a hatásodra, ha te is megváltozol közben.
Hatás-ellenhatás, ugye.
Én sokat változtam.
És mindenki, aki nem propagandamunkát végez.
Ez nem a te hibád. Nem az Index miatt lett bunkó az olvasó, hanem a bunkóságunk miatt lett menő az Index.(ld. piac)
Egyébként pedig mindig is ilyen primitívek voltunk, mi emberek, csak régebben nem kérték ki a véleményünket, ezért nem tűnt fel ennyire.

A felhasználó minősítés pont ott bukik el, amin a demokrácia is. Hogy az emberek mennyisége számít és csak az. Nézzetek youtube videót, amin magyar találmányok vannak. Mely hozzászólók vannak lehúzva (akik szóvá merik tenni például, hogy nem Asbóth találta fel a helikopter, az csak urban legend) és melyek felmagasztalva (akik beszólnak az előzőknek).
Árpád, azt mondanám, hogy fénysugár az éjszakában ez a cikk, de azt mondod, már korábban megírtad, és elnézve az utóbbi pár írásodat, amit ezek szerint poszt-meakulpa írtál, nem látszik, hogy nagyon komolyan gondolnád. A durvulunk is meg érvelünk is olyan, mint a kurva meg a szűz a szólásban, a klienseket úgyis csak az egyik fele fogja érdekelni.

Ez amúgy részben a magyarázata is annak, miért olyan a kommentek nagy része, amilyen: nagyrészt az jön ide, aki egy ellenszenves megmondóember lenyomásával próbálja megszerezni a napi betevő adrenalint. Ami persze öngerjesztő folyamat, mert a kommentek színvonala lezüllik, ami azokat zavarja legkevésbé, akik amúgy is writeonly módban működnek; aki hajlandó rászánni egy negyedórát, hogy valami átgondoltat írjon kis utánajárással, azt meg nem nagyon motiválja, hogy félezer hozzászólásnyi háttérzajban jelenik meg a kommentje, és emiatt soha senki nem fogja elolvasni.

A közösségi moderálás egyébként okosan csinálva roppant hatékony dolog, és mások már megcsinálták okosan, csak oda kell figyelni egy picit, pl. Slashdot, Kuro5hin, Daily Kos. Vagy betaníthattok egy spamszűrőt a náculásra, vagy lehet valami kreatív captchát csinálni (egy nemtriviális kérdés a cikk a témájában, ha nem tudja, és nem hajlandó rászánni fél perc guglizást, hogy utánanézzen, akkor viszontlátásra - így mindjárt a népnevelés is megvan), a lehetőségek határtalanok.

A nickhalmozó droidokkal meg aztán igazán a legkönnyebb elbánni, a rendszer megjegyzi a banlistára tett user session id-jét (de ha nagyon gonoszak akartok lenni, használhattok flash sütiket is, azt aztán tényleg nem tudja a netezők 99.9%-a levakarni), és amikor legközelebb odaír, látszólag megjelenik ugyan a kommentje, de rajta kívül nem látja senki. Vagy megjelenik, de egy óra múlva automatikusan törlődik a rá adott válaszokkal egyetemben.
@Tóta W. Árpád:
Szólnék: sehol! Egyirányú rendszer, mint az ágyúcső. De nem reklamáció: információ. Vagy - ahogy nekik üzentem- nem milícia elvtársak: malícia.
@moli: A wikipédiának van a legkiforrottab moderatúrája.

A moderátoroknak is vannak pontszámaik, amit a magasabb rangú moderátorok osztanak nekik. (A rangot is pontszám alapján kapják). Ez egy piramis rendszer, ahol a főnökök az ősmoderátorok, már csak a moderátori garnitúra teteját pontozzák.
Az alsó szinten vannak a legtöbben, és ezek adják a hozzászólás pontszámait.
(A wikipédián persze nem hozzászólás van hanem szerkesztés, de ugyanaz.)
@Lord_Valdez: így van, a magyar vagy magyar témájú youtube-videók nagyon szépen mutatják, mire megy a közösségi moderálás pár elszánt nácival szemben.

@Non est volentis: ezzel az a probléma, h majdnem pontosan ugyanazt az indulatot váltja ki mindenfajta szleng nélkül, ha leírom, hogy ez egy mese, vagy hogy korábbi mítoszok átvétele (mithrász).
@Trompf: Ebben van igazság, viszont ha jól értem, a teendő nem annyira a tapló kisebbség átnevelése, mint inkább a kevésbé tapló többség megcélzása - ha őket sikerül rávenni, hogy kommenteljenek, akkor egyből megváltozik az egész dolog fizionómiája. Márpedig ehhez csak a tartalmat kell kicsit átszabni.

Megjegyzem amúgy, hogy társ blogon százával kaptam már brutális letorkollást olyan konstruktív kommentért, amit utóbb a szerkesztő cikk formában is lehozott (amire annak rendje s módja szerint meg is kaptam a második kenetet a korábbi sárdobálóktól). De lényeg a lényeg: ha a szerzők és a normális kommentelők csak azért sem riadnak vissza a rájuk boruló verbál fekáliától, akkor lesz még itt kultúrtavasz.
@ainex: Százával csak az szokott kapni letorkollást, aki generál kivitelben népnevel. Azaz aki durván általánosít jelenségeket, összemos emberhalmazokat. Onnan tudhatod leginkább, hogy sikerült az összemosás, hogy jó sokat kapsz a taplóságból.
Az ember hategóriákkal könnyebben azonosul ugyanis a vált ellenségel szembeni tömeggel, mint egy nemes feladattal, eszmével, felismeréssel.

Meg kell érteni az embert azt álítottam. De ezt ráadásul egyenként és aprólékosan kell megtenni.
@Trompf: ezt honnan vetted? A Wikipédián semmi ilyesmi nincsen.
"Sajnos a webkettő már egy erre kondicionált közönséget talált Magyarországon, akiket a Naprendszer fizikája a legkevésbé sem érdekelt, csak a győzelem. A napi kis pitiáner diadal, levelezőlistán, fórumban, ahol a cél szentesíti az eszközt: ennek igénylése jellegzetes lelkibetegség-tünet."

Ez nem magyar betegség. Olvass több külföldi fórumot, ott is ez megy...
@Kyuzo: olvasok, és nem. igaz, hogy ezek többnyire specializált fórumok.
Én általában nem értem, nem akarom megérteni a problémát a kommenteléssel kapcsolatban?

Szerintem naivitás azt hinni, hogy a kommentelés nem feszültséglevezetés. Bekiabálás a nézőtérről! Focimeccsen sem moderálják a bekiabálókat.
Világmegváltást várni, eszet osztani nem megfelelő.

Engem sosem zavart a buzizsidózás, de nagyon fájt, amikor a homár pl. moderált lett.
Sőt egy szellemesen eltalált zsidózás még értékelhető is, mint poén.

Szerintem csak moderálatlanul van értelme, ha egyáltalán van értelme. (Mert néha azért kérdéses....) Van értelme?

Ez olyan, mint a hideg kávé vagy a száraz pina. Nem jó akkor inkább ne.
@Tgr: Akkor most találtam ki a tökéletes rendszert.. (Én eddig, azt hittem a szerkesztők kapnak pontszámokat, mégpedig magasabb rangú szerkesztőktől, vagy moderátoroktól)
Másképp szinte elképzelhetetlen hogy olyan hamar kijavítsák a hibákat, és hogy elvegyék pillanatok alatt a szerkesztés jogát.
@ainex, miért kéne átnevelni az embereket?
egyáltalán miért gondolod/sokan gondolják, hogy felnőtt embereket át lehet nevelni?

A kommentelés maradjon meg annak, ami:
bekiabálásnak arra tökéletes.

Az embereket otthon kell nevelni és az iskolában.
@ainex: az embereket otthon és az iskolában kell nevelni.

Ne hidd, hogy majd átnevelsz felnőtt embereket.
Naivitás.
A kommentelés maradjon meg annak, ami:
bekiabálás a pálya széléről.
erre tökéletes.
@Trompf: a Wikipédia egyébként nagyon zseniálisan oldotta ezt meg a semleges nézőponttal és a szócikk tárgyáról meg a szócikkről magáról szóló vita megkülönböztetésével, ami lényegében megakadályozza az arról való vitát, hogy kinek van igaza.
ha nem történt volna már meg vagy többször az életemben, hogy ilyen 5 éves késéekkel jött a visszaigazolás, most meg lennék lepődve.

Mitnyan-ról szóló posztod (cikked?) kapcsán még valakivel leveleztem is, hogy szóljon már neked, hogy ez nem lesz így jó. akkor még a másik oldalon álltál...

megmondom a kulcsszót: bölcsesség. sajnos csak a korral jön. Bede ezt még nem érti, és UP felelőssége, hogy hagyja. vlsz. még ő sem érti.
Drága Barátaim és nem-barátaim! Ellenzéki voltam 79-től. Nem féltem én semmitől, nőségem ellenésem sem (vagy tán éppen azért!). Most sem félek - mert az negatív érzés, még testi betegségeket okoz(hat), de.
Látni, olvasni azt a sok bunkót-birkát, kik nem tudják mi a szabadság és a szabadosság között a különbség! FÁJ. Fizikailag fáj. És elszörnyedek, és Bunkóországnak hívom szeretett hazámat, honnan hamarosan elmegyek. Mert ÉN megtehetem. Mert tudok külföldiül, meg tudok olyat, meg külföldön KELL. Itt nem adom! Mármint tudásomat. Ezeknek? Ilyen szinten? Ez rólam szól.
De-mikor azt mondta nekem egy igencsak jó kórházban egy nyugdízatott (külföldöm elismert, sőt, OTT operáló!) sebész - hallva kálváriám történetét (mármint a "magyar betegségügyben): "A maga esete a magyar egészségügy lenyomata. Ezért megy el az, ki el tud menni." És tekintette szomorú volt, és a dühtől villogott!
Igen, én is szomorú vagyok és dühös. Mert "ezek" (mármint a "politikusok" ÉS a gazdagok), meg "azok", mármint a birka-nép együtt csinálták el szeretett hazámat.
És tudomásul kellett vennem, hiába emigráltam a bűzös Budapestből, hol közeledni semmivel-sem lehet, oxigén elvétve, a por-koncentráció az egekben, kinyitom a gépem, olvasom az indexet, portfoliot, hvgt és - jókedvemnek majd-annyi.
"Ember küzd, és bízva bízzál." - monda VALAKI. Én bízom abban, mire hazajövök, "ezek" vagy kőbányában dolgoznak - végre, vagy megölik - egymást. Prognózisom szerint - bár az idő kapcsán tévedni "szoktam", a tendenciában SOHA - tán 2010 második felében lesz valami olyasmi, mit morálnak hívnak. S mivel - bár hat ujjal születtem! - ÉN SEM "látok" a jövőbe, meglehet, tévedek. Majd meglátjuk, hamarosan....
Addig meg a távolból küldöm szomorú csókjaimat,
é
@Non est volentis:
A gond az in vitro öngerjesztés. A helyzet az, hogy ma már mindenkire, aki valaha is meghallgatott egy zsidóviccet, jut ötezer oldalnyi jammerolás. Na, ezt nem kéne!
Így is túl sok mindenhez lehet kommentet írni. Kommentelni szvsz gondolatébresztő posztokhoz, cikkekhez lehet.
Olyan bejegyzésekről pl, mint amik a velveten vannak (győzikének csak egy 3 éves picassója van és hasonlók)KIZÁRT, hogy bárkinek értelmes véleménye lehessen. Szóval sztem először le kéne szűkíteni a kommentelhető bejegyzések körét valami intellektuális séma alapján, és akkor lehet, hogy jutna erőforrás a moderálásra.
Szerintem akkor legyen befagyasztva a kommentelés an bloc. vagy 2-3 évre.
Nem gondoltam volna, hogy TWA ennyire túlértékeli saját jelentőségét a magyarság elkorcsosulásában.
Ilyen beképzelt zsidó rinyálást, rosszul vagyok.
Master W!
Szertném hinni, hogy a dolog technológia kérdése.
Pl az indexen (de a legtöbb online cuccon /amik alapvetően az indexre épülnek:/) pl sztem nagy gond, hogy a kommentek csak úgy mennek bele a nagyvilágba, egyszerűen időrendben, egymás után. A válasz nem ott jelenik meg ahol az állítás elhangzik.
Tehát ha Jóska89 bemondja a cikk elején, hogy zsidó, akkor hiába jön rá 20 értelmes válasz, hogy "na és?" meg "miért fontos ez?", az már tökre nem ott lesz a környéken, és ettől az egész ilyen pusztába kiabálás, esély sincs ara, hogy valami koherens dolog alakulhasson ki belőle."

Ebből pedig az következik - kb ahogy írtad is - hogy agresszíven és zajosan kell tolni a kommunikációt. Mert az szakítja át a sok pusztába kiáltás között az ingerküszöböt. Nem kell érvelni, nem kell válaszolni, nem kell vitatni, a nyerő stratégia a fröcsögés.

Ezzel persze nem lenne gond, hiszen mindenkinek alkotmányos joga, hogy olyan hülye legyen amennyire csak tud, de több gond is adódik.
Itt van ugye, hogy francnak van kedve kommenteket olvasni, hiszen ha 5-nél több van, akkor ott már fröcsögés van, és nem a szolíd, vasárnapi meccsre járós fajtából, ahol azt mondja a kispolgár, hogy "teringettét!" hanem egyből jön az auschwitz, meg cigánytenyésztés, végbélbaszójóanyád, stb stb. Itt már elveszítjük a józan ész lehetőségét.
A másik gond ezzel CSAK fröcsögés content-flood-al, hogy pont olyan hatást vált ki, mint a sok-sok tabloid híradás. Ahol a devianciákat próbálják rendszeresnek beállítani (mert attól fut végig a jeges borzongás a honpolgár hátán ha a fejében megjelenik a kép arról ahogyan a nagymama a halott csecsemővel maszturbált) és ezáltal kialakítani egyfajta kontrollt. Az ingerküszöb meg egyre csak megy feljebb, az igény meg egyre lejebb, pár év és kukacok helyett egymás szarát eszegető celebekkel költhetjük el otthonainkban a decens kis vacsoránkat.

Szóval technológia. Az emberi ostobaságot amúgy sem lehet megállítani. 20 éves médiauniós költés sem fogja leszoktatni a magyarokat arról amit itt kifőztek maguknak. Ha viszont birkákkal van dolga az embernek, akkor használnia kell a villanypásztort.
Válaszrendszer, kommentek pontozása, konklúzió post az elejére, állításnál forrásmegjelölés, hivatkozásnál link megadás, stb stb.
A vita rendszerben leírható, tehát: leprogramozható a keretrendszer hozzá.

Örülök ennek a cikknek, na.
Sztem is kicsit túlértékeled magad, meg az index jelentőségét. Most hirtelen Arkilokhosz jut eszembe az ősidőkből, figyi, annak is már több mint 25 évszázada: a Homérossal vetekedő hírű lírikus belehabarodott egy basszájba polgár lányába, de a fater kikosarazta, mire a költő olyan gúnyversáradatot zúdított a csajra meg az apjára, hogy világ csúfjára köznevetség tárgyává lettek, és szégyenükben felkötötték magukat. Ha nem így történt, akkor is sokat elárul a korabeli állapotokról, h így maradt fenn a sztori. Ennyit Anettkáról meg arról, hogy kit neveltetek ti. Görög polgárokká a magyarokat? :))) Hah-ha. Ne má! Emberek vagyunk, szeretünk röhögni másokon, más kárára, egymáson, magunkon stb. Oszt tsók.
Meg persze ne felejtsük el, hogy a fröcsögős komment-áradat remekül pörgeti a PI-t, ami remek bevételi forrás (ami szintén egy olyan dolog, hogy Mo-n ez is másként van, mint máshol. Mivel a PI alapú reklámeladás mindenhol a világon nagy tételekben, diszkont árakon kel el. De idehaza - ha jól tom - még az Internettónál egyszer valaki még a legelején kibökött egy magas árat, és azóta is úgy maradt ez a forma. Hiszen, minek adja olcsóbban, ha ennyiért is el tudja adni...)
Én is már rég felfigyeltem erre a jelenségre, hogy divatba jött a cinizmus, de én eddig Hollywoodnak és az amerikai médiakultúrának tulajdonítottam és most is ezen a véleményen vagyok, hogy mindig úgy kezdődik, hogy azt mondod a másikra hogy "seggfej"...
Kedves Urhajos!
En peldaul csak hidegen szeretem a kavet :-).
A mondatod masodik felerol meg az jutott az eszembe, hogy mindig az jut az eszedbe...
Keson ero tipus lehetsz.
Kivanok gyomorfekely- es szarazpinamentes jovot neked :-)
@GaZe:

ez tökjó felismerés:
"A válasz nem ott jelenik meg ahol az állítás elhangzik."

Ha ott jelenne meg, és esetleg ezek a vitafonalak fizikailag is elválnának egymástól, akár színnel, el lehetne érni, hogy az értelmetlen beugatások úgymond magukra maradjanak. Sőt ha már magukra maradnak és nem méltatja reakcióra őket senki (mondjuk egy fél napig) akkor a rendszer törölhetné őket a picsába. és volt ugatás nincs ugatás.
Szerintem pedig rá kellene engedni a zombihadat.......
Mondja, írja, amit gondol !
Mondják, írják csak le a buták is rosszul megfogalmazott, fárasztó banalitásaikat, lövöldözzenek csak előregyártott patronaikkal, ettől színes a világ ! :)

Nagyonokos pallérozottakat hallgatni, olvasni megunásig, sokkal fárasztóbb dolog szerintem.

Igen rá kellene engedni a zombihadat, moderáció nélkül. Mert semmi sem taszítóbb zavaróbb annál, mikor a zombik belemelegednek egy témába, közepébe, szélébe, és akkor egyszer csak megérzik a zombik, hogy valaki /a moderátor !/itt kőröz, itt liheg izgatottan a fülükbe és vércse módjára lecsapni készül /DEL-gomb !/s még csúcszombiként netán egyéni "profilalkotással" is fenyeget, /ami irritálóan röhejes !!!:O)/.
És ekkor, a zombik többségéből egyszeriben elszáll az a varázs, amiért össze gyűltek egy kis helyre, egy írás köré, hogy sután-bután, rosszul megfogalmazott banalitásaikkal, fárasztó szövegükkel, a belőlük ott és akkor kifakadó "magvas" gondolataikkal kommenteljenek egy írást, egy blogot.

Szóval szerintem rá kell engedni a zombikat !. :)

Ui.:
Mert attól, hogy valaki azt kommenteli: nyasgem !....még nem omlik össze a világ ! :O)))
Hé, emberek!
Hová lett a malac?

Más.
Aki 300 szónál hosszabb kommentet ír, számíthat rá, hogy kuya sem olvassa végig, csak a szerencsétlen TWÁ, de remélem, ő jó fizetést kap érte.
@Gico: haha. mennyi naivitás. ilyenkor jön jól kivételes tapasztalatom. nos, a beugatásokra egyáltalán nem jellemző, h ne lenne reakció. sőt arra van csak igazán!

egyébként hol van a malacka?
Egyébként száz szó is elég. Egy a vége.
@okostojgli: Szerintem nem célravezető mindenbe iróniát belelátni. Az utolsó mondat inkább rájátszás lehet arra, hogy manapság csomóan valamiféle fantazmagórikus egységes magyarságtudatból akarnak levezetni mindent. Kétlem, hogy Bede a Matula után egyszer csak a tapintatos újságírás propagálója lett...
A népi moderációra itt egy egyszerű ötlet: minden hozzászólást a következő hozzászóló moderálhat, ő dönti el, hogy kikerülhet-e, de a sajátjáról már a következő ember fog dönteni

Ha mindenki szabotál, akkor egy hozzászólás sem jelenik majd meg, így a népek átengedik majd mások hozzászólását, és csak a leghülyébbeket szűrik ki.

Érdekes lenne látni, hogy mi sülne ki ebből. :DD
@Tóta W. Árpád:

Na pont ez jutott eszembe !
"Zárt blog hasáb !"
Belépő csak pallérozottaknak, azok is csak dicsérhetnek, de inkább dicsérhetnek !
Mert az nekem nagyon jólesik !

Csak hát jóból is megárt a sok, még a zárt osztályon is ! :O)

Egyébként télleg, hol van malacka 69 ?
Hol van, hol nincs !
Netán elfutott H1N1 miatt ??? :)
Kérdezte valaki, hogy a képen kicsoda a harmadik.
Mármint az ufós pofa, vagy a címer?
@Tóta W. Árpád: Miközben olvastam a hsz-eket, én is ezt kérdeztem magamtól: Malacka hol van?
@Tóta W. Árpád: Szerintem is főleg magyar jelenségről van szó, de azért a spéci fórumok becsapósak. Azok nálunk is jól szoktak működni. Általában baráti társaságok képezik a magot (közös célokkal, érdeklődéssel), akik gyakran személyesen is ismerik egymást. Hiába nyíltak a fórumok, ilyen környezetben az új belépők sem szoktak gondot okozni és nem érvényesül a nicknevek miatti felelőtlenség sem.
@Tóta W. Árpád: :)))))
(Kijött a tea az orromon)
------------------------------
De nem ezt akartam.
Hanem azt, hogy:

Én.ilyet.még.nem.olvastam.

Csak ámulok és kalapomat (tényleg van) emelem előtted!
És úgy nem működhetne a közösségi moderálás, hogy te osztod ki a moderálási jogot a kommentelőknek? Vagy inkább mindenki jogosultként indul, de megvonhatod a jogot.
@Trompf: a Wikipédia egy közösség, egy blog meg csak egy rakás külön-külön működő kommentelő, nem összemérhető a kettő. A Wikipédia szerkesztői megszervezik a saját tevékenységüket, és ezt a szoftver nagymértékben támogatja is, korlátozott mértékben át tudják programozni pl. a felhasználók az oldal működését. Egyébként nagyrészt szavazással választott tisztségek vannak, nem pontrendszer.
Ez egy nagyon szép, igaz és bölcs írás. Komolyan. Milyen érdekes, hogy kb. egy hónapja tervezek egy posztot írni a tacskomuki.blog.hu oldalon „Tóta W. Árpád” megtért címmel, ami arról szólna, hogy Árpád ráébred, hogy hol vétkezett és elkezdi ledolgozni a médiakarmát, amit képzett. És jön is hamarosan a cikk.
Én szeretem az indexet, de néha kilóg a lóláb, hogy mennyire bulvár (vö. Anettka). Tudom én, hogy vonzani kell az olvasókat, de néha ez már megmosolyogtató a kicsit rutinosabb olvasónak:
index.hu/belfold/2009/10/31/hany_halalos_aldozata_lesz_a_fidesz-lagereknek/
"Hány halálos áldozatuk lesz a Fidesz-lágereknek? Debreczeni József néniket szédít, Vásárhelyi Mária domina, Bauer Tamás a pirosat választja..." Tudom én, hogy ez egy baromi unalmas hír, de ez így akkor is röhejes. És ha az olvasó elolvassa, akkor inkább anyázik egyet, hogy az Index átverte. (Még mielőtt írja valaki, van annyi eszem, hogy itt nem kell szó szerint venni a felvezetést, de azért elég "érdeklődésfelkeltő" az...)

A másik kedvencem, amikor a Scooter itt volt a BME-n. Még nem jött. Hír kb.: "Szenzáció. Jön a Scooter". Itt volt a Scooter. Na, ilyenkor mit kell írni, hogy kattintson az olvasó? Hír kb.: "Gigaszar volt." Én amúgy nem szeretem a Scootert, csak az öcsém felhívta az indexes tudósításra a figyelmemet (és ő ott volt).
A 3 év alatt W volt jófej (kezdetben), később libsi, komcsi és jobbos is. Nem azért mintha ez érdekes lenne, de jelzem. Sajna a nemnormális lakosság egyre jobban kezd bevadulni. Érdeklődve figyelem mi lesz a magyarok és antimagyarok közti harc eredménye.
@agyvihar: Ez tetszik!
Sok erdo megmaradna :-).
@mizrolist:

De az. Ha nem lehet megadott szempontok szerint szelektálni, akkor eleve megkérdőjelezhető a cucc hatékonysága és értelme. :]
@Tóta W. Árpád: pontosan, a legfőbb probléma a fröcsögőkkel, hogy gyakran troll vér is folyik az ereikben.
Ezáltal a reakció pont, hogy kontraproduktív lesz, és pontosan az történik velük, mint a kölyökkutyával aki azért pisil a nappali közepére, hogy törődjenek vele.
A technika feladata, hogy úgy fejezhesse ki a véleményét a fröcsögővel szemben a "józan többség" (haha) hogy a fröcsögő ne érzékelje, hogy emberi figyelmet kapott. Mert ez olaj a tűzre, ezáltal úgy érzi, súlya és értelme van a szavainak.

Szerintem ez technikailag megoldható.
Mondjuk: dislike :)
@mao zedong: "még szerencse hogy a kuruc infot nem lehet kommentelni"

Pedig jó lenne. A kackacinfó egy propagandagépezet. Felbasszák az emberben a haragot pár cigánymaffiás meg politikaikorrupciós cikkel, aztán meg az ideológiailag kevésbé képzett netező a vörös ködön keresztül már kritikus hozzáállás nélkül olvassa a nyíltan agymosó célzatú posztokat is. Bármilyen szabad véleménynyilvánítási lehetőség - legyen az kommentfelület vagy akár fórum - ezt a fanatizáló mechanizmust azonnal hazavágná, mert biztos lenne mindig valaki, aki rámutat az ordas önellentmondásokra például. Ezt pedig ők nagyon jól tudják.
érdekes írás volt, bár az érdekesebb része ezután jön, ha komolyan gondoljátok a jóvá-jobbá tevést...
Szerintem az optimalis megoldas: Lehessen kommentelni, de a kommentek automatikusan torlodnek egy honap utan.

Ekkor a zombi bebofogi a bebofogni valot, kiadja a gozt, de nem marad meg az utokornak. Szvsz es kellemes kompormisszum.
nagyon szépen összeszedett, okos poszt. jól sejtem, hogy már a bloghu kommentelési rendszerének az átalakítása is nagyjából erről szólt? és akkor le lehet vonni a tanulságot, hogy nem a megfelelő megoldást választottátok?
@Kristl: gyanítom, te nem moderáltál még sehol. Én igen (még most is). Szabályok ide vagy oda, nem egyszerű... És ahogy említettem: ez mindenképpen bizalmi munka, nem olyan, amit az első arrajáróra rábíz az ember.
@ronnierocket: az a rámutatás simán elveszne a helyeslések tengerében

A kurucnál nagy előny, hogy ott moderálni sem kellene, hiszen a cikkeket úgysem lehet felülmúlni a kommentekkel. :D
@Rókakígyó: "A 3 év alatt W volt jófej (kezdetben), később libsi, komcsi és jobbos is. Nem azért mintha ez érdekes lenne, de jelzem."

Nem tisztem Árpád-sávot megvédeni, de úgy látszik, hogy neked ez a 3 évnyi olvasás felesleges volt. ;-) Kb. 100-szor "el lett mondva", hogy ez a blog nem arról szól, hogy TótaW melyik csapatnak szurkol, hanem arról, hogy ki képviseli azt, amit TótaW jónak gondol:
w.blog.hu/2008/07/18/judgement_day
w.blog.hu/2008/05/27/terfelcsere
Szia Árpád!

Érdekes írás, meglepett. Ez a lelkizés, meg mindenféle társadalmi következményeken való aggódás nem túl jellemző a politikai közbeszédet alakító emberekre manapság. Főleg nem ezen a környéken. Na meg hol marad a szokásos cinizmus?
Két dolog jut eszembe így hirtelen:
1. Jó reggelt kívánok! Kávét? Teát? Cukorral vagy magában?
2. Épp a minap volt a Demokratikus Charta rendezvénye a városházán, melyen ott sasolt két emberetek. Na az ő írásuk tipikusan az az agynélküli jóllefikázzukaszerencsétleneket stílusú "munka" amiről te itt lelkizel. Esetleg rögtön velük kezdheted a beszélgetést, ha akarsz valamit. Sem Bauer T sem Debreczeni J sem Vásárhelyi M gondoltaival kapcsolatban nem fogalmaztak meg egy (azaz 1) db ellenérvet sem. Megelégedtek a fideszjobbik dumával, hogy ezek un. "hivatásos rettegők". Nem érvelünk, hanem dehonesztálunk. Oszt jó napot. Pontosan, ahogy írtad. Csakhogy itt nem Anettkákról van szó.
És akkor most meg jössz itt nekem a lelkiismereteddel. Most erre mit mondjak? Meddig fog tartani a lelkiismeret? Vagy ez ilyen kapcsoló üzemű tápon van? Mert akkor nézd meg, lehet, hogy csak valami feszültségingadozás volt, és az lökte be a sztendbájból.

Ha meg moderátor kell, dobj egy emilt.
Árpi, szerintem túlértékeled a Zindex szerepét a közbeszéd alakulásában. Az ostobaság nem változtatható önálló felnőttkorban, a fanatizálás pedig bárkitől érkezhet, és fog is. Ha nem a Zindex ad a szájakba böfiket, akkor megteszi a többi fórum. Nem lenne kevesebb internetező Mo-on nélkületek.
A végeredmény ugyanaz.
Annál is inkább, hogy ha mostantól csak alapos kutatásokkal alátámasztott cikkeket írnátok precízen megfogalmazott, árnyalt értékeléssel, akkor csak a látogatottságotok csappanna meg, viszont az össznépi butaság, bűnbak keresés maradna.
Szóval ha azt írod, hogy mea culpa a kurvulásért, akkor accepted, de ha mea culpa a magyarság szellemi leépüléséért (fel nem épülés?), akkor simi-simi, nem tehetsz róla. :-)
Én szeretem a kommenteket olvasni. Vannak marhák, de ők is tudnak szórakoztatóak lenni. A virágozzék minden virág elvét tartom a legjobbnak. (A spammerek ebben az esetben is gyomnak minősülnek azért.) Szükség van trollokra is, néha egy poshadt vitát is képesek feléleszteni. Támogatnám a komment felhasználó általi értékelésén alapuló módszert, bár az is töredezetté teszi a vitát, de lehetne akár címkézni is mondjuk értékelésnél jelölhető lenne a troll,a nagyon jó meg a semmitmondó komment onnantól lehetne szűrni. Ki mire kíváncsi. Csak előzetes moderáció ne legyen, ha meg mégis van, akkor legalább azt lehetne valahogy jelölni, mikor van ott a moderátor.
Akiknek illúziói vannak az angolszász "kommentkultúráról", javaslom azért nézzék meg ezt:
www.youtube.com/results?search_query=didn%27t+start+a+flamewar&page=&utm_source=opensearch
Ez talán TWÁ hatalmas marcangoló bűntudatát is mérsékelheti. :)
Régen olvastalak. Aztán nem, mert pont ezt meguntam, aztán már dühös voltam rád és rátok. Egy ideje szórványosan megint olvaslak, holnaptól meg megint mindent, de nem örök a bizalom.
Lehetne egyszer ennek a médiajogi és üzleti vonatkozásairól is beszélni, mert szerintem pont ez a fajta tartalom szabályozatlanul szivárog át a blogszférából a "médiába". A blogger nem kerül semmibe, az újságíró viszont drága, hirdetés meg ugye alig van. Nem is tudom már, mi a szerkesztőségi tartalom.
Tényfeltárásról két éve álmodtam utoljára. Fekete autóból tüzeltek rám egy cikk miatt, de büszke voltam rá.
Hát, gyerekek....
Azt hittem, ennél már nincs lejjebb.

Árpi ömleszt egy halom ócska közhelyet (megtűzdelve itt-ott a szokásos önfényezéssel), majd nyávog, hogy a kommentek többsége uncsi és közhelyes; zárójelben nácizik, majd két kommenttel odább előadja, hogy ő bizony érvel, nácizás/komcsizás nem menő...

jaj.
A blog.hu-nak az a fő baja, mint a Windowsnak: szerteágazó igényeket elég nehéz kielégíteni egyetlen szoftverrel. Van akinek a csicsa kell meg az avatarok, van akinek meg egy normális moderációs/minősítési rendszer. Gondolom nem tévedek nagyot, ha azt állítom, hogy kb. 20 blog teszi ki az összforgalom legalább 80%-át. A homárnak vagy a w-nek önmagában nagyobb látogatottsága lehet, mint pár száz egoblognak. Egyenszoftverre optimalizálni ezt elég nehéz lehet, így nem is elsődleges prioritás a nagyobb blogok igénye.

-----

Az áttekinthetőséget nagyban növelnék a threadek (kb: beszélgetésszálak), jellemzően fastruktúrába szokták szervezni a 100+ kommenteket, nyitható/zárható ágakkal.

A whitelist is jó ötlet lenne az előzetes moderáció mellé, viszont még áttekinthetetlenebbek lennének ezáltal az időrendek (értsd: mikor melyik hozzászólás jelenik meg).

Én értelmes gondolatnak tartanám az egyéni favorit/seggfej listát is: ki-ki maga eldönthetné, hogy melyik kommentelőt hová sorolja, és egyénileg színezné ki a kommentlistát a motor. Ezt kiprogramozni nem túl nagy dörrenés (bár ezeknek a fejlesztőknek egy 100-as tördelés megoldása is két hétig tartana...).

A youtube moderálás gyakorlata is tetszik: minden hozzászóló nyomhat pluszt vagy mínuszt, így minden komment kap egy értéket, default -10 alatt nem is jelenik meg a hozzáröffentés. Ezt lehetne fokozni egy felhasználói súlyozással is (annak a szavazata érjen többet, aki régebbi júzer, és több értékes hozzászólása van stb.).

További lehetőség a twitter-stílus bevezetése: kezdetben mindenki 140 karakterben mondhatna véleményt, egy-egy témához max. 3-szor hozzászólva, aztán ezt a pontozással lehetne finomítani.
"ugyanis a tömegek szövege főleg fárasztó, rosszul megfogalmazott banalitásokból áll"
-ez az egesz poszt kb. abbol all. Legalabbis en nem talaltam benne sok eredeti gondolatot.
Az Index meghuzhatna magat egyebkent, mostanaban milyen cikkek vannak fenn?! Tele helyesirasi hibaval, lehagyott betukkel, kihagyott szavakkal, magyartalansagokkal. Tudom en, hogy nincs ido, meg stb, de azert ennyire komolyan vehetnetek magatokat, meg az olvasokat. Minden nap kb. 5 hibat talalok, pedig olyan sokat nem is olvasom.
Amig ilyen igenytelen az oldal, a kommentek is olyanok lesznek (egyetertek: a NOL-on tenyleg nem olyan gazosak a kommentek).
Uff.
Köszönöm, jól esett az önkritika. :) Én is voltam fiatal és milyen jóleső érzés volt olvasni anno az index leplezetlen tahóságát, ahogy a fórumban is feltűntek időnként olyan nickek, akiknek a legfőbb erénye a szellemes alázgatás volt. De elmúlt már ennek a varázsa, és mostmár kicsit kínosnak érzem. Kérdés, hogy van-e igény, és "vane szándék" ezt meghaladni.

A web2 (vagy 3 vagy mi) egyik legjobb ötlete a "crowdsourcing". Ha nem tudod magad megoldani a moderációt, bízd a tömegre. Ha pl. lehetne pontozni a hozzászólásokat, akkor egy egyszerű szűréssel ki lehetne mazsolázni a legjobbakat. Kíváncsi vagyok mit tartana a tömeg annak, de reménykedem, hogy előbb-utóbb felismeri az igazi értéket, a hitelességet, az információtartalmat és a stílust, szórakoztatást. És ez utóbbi kategóriába talán nem férne bele a mások megalázásával szerzett pillanatnyi dicsőség. Persze, lehet, ez túlzott idealizmus ebben az országban. :)
@dark future: igen, a whitelist időrendi problémákkal jár, kétségtelenül. remélem, be lehet úgy állítani majd, hogy a bemoderált kommentek a végére kerüljenek.

nem tudom, a threadekre bontás kell-e, elvileg azért egy thread van, amit a post nyit.

azt sem tudom, hogy áll össze a blog.hu látogatottsága, nyilván elég nagy az A-lista súlya, de a long tail is terebélyes ám (viszont annak az értékesítése nehezebb).
@EG0:

"Árpi, szerintem túlértékeled a Zindex szerepét a közbeszéd alakulásában."

Bizonyos társ.rétegek körében sztem nem. Az index-birodalom országosan stabilan a második (és ráadásul nem is olyan TV2-sen második), a 18-49, városi, értelmiségi csoportban lehet, hogy időnként első, az elektronikus média szerepe meg évről évre nő, a tendencia erősödik, ergo nem kéne leírni az indexet.

A saját szerzőik blogjait elég jól manageli a cég (sőt néha túlzottan is, a többiek rovására: csak azoknak van esélyük némi publicitásra, akik kikerülnek a főoldalra, különben írhatnak bármilyen jókat, esélyük sincs bekerülni a köztudatba), tehát a blogok ugyanolyan véleményformáló erők, mint a hagyományos cikkek.
@lm5: ja igen, ezt ki is hagytam. szóval a fentieknek az egyik nyitja az, hogy amikor elkezdtünk lenni mint index, akkor az olvasótáborban nagyon nagy volt a fiatal (huszonéves) kockák aránya. kialakult egy ebben a körben népszerű stílus, aminek része volt az anettka deresre húzása, az abszurd, meg a gyorstüzelés. csakhogy ez a közönség közben megváltozott. nemcsak újabb milliók kapcsolódtak fel, hanem a régi, eredeti tábornak is - részben - benőtt a feje lágya. már nem olyan nagyon kacagnak a baja ferenc frizuráján, mint régen, pedig mi már megszoktuk, hogy ha azt beleírjuk, akkor kész is van a jó cikk.

kínos leírni, de ezek egy része valamennyire szeriőzebb újságot igényelne, csakhogy ez is vékony jég, mármint úgy megoldani, hogy mégse legyen lapos, unalmas, semmilyen, amire nagy versenytársunk a példa. óriási szerencsénk viszont, hogy az index sohase volt egységes arculatú, és így lehetünk ez is meg az egyszerre; csak annyi a probléma, hogy a júzernek egyelőre nincs lehetősége, hogy összerakjon magának egy olyan címlapot, amilyet szeretne, egy myIndexet, amiben pl nincsenek sporthírek és velvet, de minden külpol és gazdaság hírt kidob. (van rss, de az másik liga.)
Azon a tenyen, hogy az Index egyre inkabb, tudatosan es buszken vallalva bulvarosodik edes keveset valtoztat, hogy kommentelheto-e egy cikk vagy nem. Fejtol budos a lab, ahogy mondani szokas. Ha mar felismertetek, hogy mint irtad nem vagytok mar a magyar sajto falubolondja, akkor talan ideje lenne nem ugy viselkedni.
@slorinc: de, a falubolondja _is_ vagyunk, sokszor egy tréfás performansz többet elmond, mint egy elemzés.
@Tóta W. Árpád: "a droid kitart. másod- harmadnicket gyárt"

Nem a nick kilövéséről szólt a blogtárs, hanem arról, hogy a pozitívan favorizált (tehát stabil nickek gazdái) képesek legyenek kilőni a nem ideillő témájú vagy hangnemű hozzászólást, ha kellő számban rágnak be rá.

Megjegyzem lassúak a programozóitok... egy kész rendszerhez ilyen hozzáfejléesztések pár napos munkák csupán.
Dear TWÁ (de különösen W.),

mint igazi régi fórumos törzsgárdatag (fórum ID 17412, ident, ha ez mond valakinek még valamit) szépen benne voltam ebben történetben. Egykoron még modera is, később részterületi modera, stb.

Bizony, a PoliDili azért lett, hogy a csahosok csaholhassanak, az csak egy egészen új módi, hogy még a kutyák se tépjék szét egymást, mert az összeeresztést büntetni rendeli a BTK.

Ellenben azért vannak más szabályok a ValFil-en vagy a gazdasági szaktopicokon, mert van az úgy, hogy BESZÉLGETNÉNK, véleményt ütköztetnénk. A véleménycserét kihagynám, van nekem elég jó, senkivel nem szoktam cserélgetni. :)

Ergo: én üdvözölném, ha sikerülne vissza (vagy tán inkább: be) csempészni az érvelés és párbeszéd menőségét, ha sikerülne elmondani, hogy Havas vagy BorosBocskor és minden hivatásos beszóló (pl "szóvívők" sora) súlyos tahó, stb.

Tölgyessy épp erről beszélt pár hete: oldani kéne a tábor logikát. De ez nem mehet másképpen, mint a megsemmisítő beszólásokról való leszokással.

Hát, próbálkozzunk! :)
@Tóta W. Árpád:

Ha visszanézed a postokat, mindegyiknél van az egy-két-három főszál mellett még néhány mellékszál, sőt még a szokásos chatelés is (az még moderációval sem szűrhető 100%-ig). Itt pl. főszál egyrészt az alaptéma, másrészt a moderáció technikai megoldási lehetőségei, mellékszálként személyeskedés, Bede, fórumok stb. Ha nincs új poszt 3-4 napig, akkor szinte mindig előjönnek újabb, aktuális témák is (mea culpa, ebben én is jeleskedem...).

Ha átláthatatlanok a kommentek és túl nagy a zaj, akkor általában marad az, hogy csak a postot olvasom plusz a postoló hozzászólásait, meg még esetleg egy-két érdekesebbnek tűnő kommentet, gyorsan végigszkennelve a neveket.
Az Index egyszerűen csak kinőtte a ruháját. Ennyi. A legsikeresebb médium volt, vitán felül, ezért megkapott egy nagyobb piacot, és át kell gondolnia a módszereit. Ez várható volt. Muszáj váltani, és persze csak a jó ég tudja, mennyit kell megőrizni az eddigi hangból. Lehet, hogy a döntő vita pont Bede és Tóta között fog megtörténni :)

De valószínűbb, hogy a mai médiahelyzet fogja megadni az Index új szerepét. A tényfeltáró-mindenbenkritikus hozzáállás például eléggé szabad még, egy csomó lap próbálkozott meg vele, sikertelenül. Lehet, hogy az Indexnek sikerülne. Vagy nem is tudom. Lehet, hogy egy ekkora lapnak már nem is lehet egységes az arculata.
Hát lehet sorolni érveket és ellenérveket minden Index-cikk kommentelhetővé tétele mellett vagy ellen, de az biztos, hogy a nagy trend az információ szabad áramlásának kiterjesztése, az "információs anarchia" nagyüzemi generálása. Ha továbbra is vezető internetes néplap akartok maradni, előbb-utóbb úgy is megteszitek ezt a lépést, csak idő kérdése. Amúgy se ártana ezt az Index kerül terpeszkedő, háztáji újságírók által vezetett pszeudoblog-salátát megritkítani egy kicsit (vagyis kommentálható Index-rovatokba csatornázni).
@Tóta W. Árpád:

"a júzernek egyelőre nincs lehetősége, hogy összerakjon magának egy olyan címlapot, amilyet szeretne"

az pedig nagyon jó lenne, főleg akkor, ha a teljes index-birodalomból (inforádió, portfolio, blog.hu) lehetne összerakni. mondjuk én a tulaj helyében eleve jobban kihasználnám, hogy van egy inforádióm is, a párhuzamosságokat pl. meg lehetne szüntetni, a felszabaduló erőforrások miatt mindkét termék profitálhatna belőle.

"óriási szerencsénk viszont, hogy az index sohase volt egységes arculatú"

no igen, ez teszi különlegessé. sajnos ez viszont azzal jár, hogy nem egyenletes a színvonal. nem is annyira az egyes cikkeknél zavaró ez, mint inkább a szerzőknél. a fiatalabbak között van főként néhány nagyon nagy arcú, ugyanakkor tehetségtelen billentyűzetkoptatótok.
@Tóta W. Árpád: definició szerint nem lehet a falu bolondja az, akinek ekkora a nézettsége. Azt divatdiktátornak hívják, vagyn fel bármilyen hülye sipkát alkalmankint.
Ha ez megnyugtat benneteket, túl kis pontok vagytok ahhoz, hogy érdemben befolyásoljátok a magyar közbeszédet.
"Ego tibi absolvo in nomine patri, filii et spiritui sancto. Amen."
@Ouaid: ez a vita nincs is megnyitva. a két cikk megjelenése véletlen, én azért tettem el mára, mert ma van a jubileum.

de egyébként én nem gondolom, hogy valakiknek egyszer csak el kéne dönteni, merre van az arra, és akkor onnantól kötelező vagy tilos fikázni. pont azt mondom, hogy elfér, ez az index erőssége, virágozzon száz virág. de nem árt megkönnyíteni az olvasónak, hogy megtalálja a maga virágait.

"Lehet, hogy egy ekkora lapnak már nem is lehet egységes az arculata. "

nálunk nagyobb orgánumoknál is van egységes arculat - napilapok pl -, más kérdés, hogy jót tesz-e nekik.

@dark future: te azt nem is tudhatod, ki a fiatalabb.
nagyon jó, hogy ezt leírtad. jó volt olvasni, megnyugodtam, és egy kicsit jobban értem a dolgokat.
@dark future: amúgy pl az MN arculata egységes, a színvonal mégsem egyenletes ott se, mert vannak jobb tollú szerzők, meg van a félkegyelmű Pilhál.

"a párhuzamosságokat pl. meg lehetne szüntetni, a felszabaduló erőforrások miatt mindkét termék profitálhatna belőle."

they took our jobs!
@Republikánus Péter:

szerintem sem kikerülhető a cikkek kommentelhetősége. a leghülyébb állapot a jelenlegi, hogy az aktuális ügyeletes szerkesztő dönti el, mi legyen kommentelhető és mi nem. a hozzászólásoktól nem feltétlenül lesz igénytelenebb a lap, legfeljebb nem olvassa a kommenteket az, aki nem akarja. (én pl. aggasztóbbnak tartom a cikkek igénytelenségét, szerkesztésileg, helyesírásilag, tartalmilag, ill. azt, hogy az indexesek még a kézenfekvő megoldásokkal sem foglalkoznak, mert sz..nak rá. én pl. egy időben lelkesen írtam az ugyelet@-ra, ha vmi nagy baromságot olvastam, de az ügyeletesek általában nagy ívben tettek rá. pedig ez még pénzbe sem kerülne. esetleg a buli/meló hányados romlana kicsit.)
@dark future: a szerző dönti el a kommentelhetőséget, mert neki kell aztán felügyelni.
Felesleges komolykodnod Árpád, felesleges elemzői babérokra törnöd. Csináld a showt, és kész, tedd a dolgod. Dolgozjál, működjél.
Egy jó rágó a maga módján egész okés - bár nyilván előfordul, hogy valaki a bélszínnel összekeveri. Ezt lehet aztán a ködgépre fogni - jól lakni tőle nem fog.
Én se jóllakni járok az indexre, csak rágni. De boldoggá tesz, hogy hozzátok a legkibaszottabbul tuttifruttit - épp ahogy szeretem.
Csak az aggaszt, hogy a kommentek (és háztáji blogok) négyötödét író néhány ("véleményformáló értelmiség" pózában tetszelgő) bértollnok imbecillitása és inkompetenciája gyakorlatilag egy egész félresikerült generáció intellektusát satnyítja figyelemreméltó hatékonysággal.
@Tóta W. Árpád:

"te azt nem is tudhatod, ki a fiatalabb."

no azért raktok ti föl videót is eleget :-)
persze lehet, hogy csak én öregszem, és a gyermeteg poénoknak nem bírok már annyira örülni. nomeg ott van pl. a tech-rovat. hogy ott időnként mekkora baromságok tudnak születni...
jó, hogy megszületett ez az írás, csak sajnos egy kicsit későn.
@Tóta W. Árpád:

Azt hittem, az ügyeletes szerk., mert általában a komolyabb cikkek nem kommentelhetők, csak az "index" szerzőjű kis színesek, meg az mti-től vagy máshonnét átvettek, plusz a videók és a blogok.
Nu.
Én 2006-ban a parlamenti választás második fordulója előtti utolsó Péntek8-ban beszélő Orbán Viktoron vettem észre, hogy ő már akkor ott tartott, ahol te most.
Ugyanis akkor látszott rajta először, hogy nem akarta megnyerni azt a választást.
És nem akarta valójában soha kirúgni a MeggyesGyurcsányBajnait, sőt azt akarta, hogy jó sokáig ott maradjanak és a nép végre okosodjon meg, tanulja meg, hogy a döntéseinek súlya van, tanulja meg, hogy az agyatlan ordibálás, a vitakultúra zsigerivé tétele, az ökölrázás - és igen, mondjuk ki - a hazudozós hatalomrakerülés bizony szar ügy. Merthát most kiélte magát a kocsmapolitikus része az országnak az elmúlt 7 évben. (Az előtte lévő 12 évet én csak a csecsemőkornak hívom).
Ugyanezt látod te is, nincs más ország, nincs más lehetőség, mint egymás szarát szagolni a járdán, akit ma ledudálsz az M7-esen a kispolgári autójában, az holnapra a főnököd, feleséged, beosztottad, a gyerek ovistársának apukája, orvosod, rendőröd, temetőpapod.

De ide el KELLETT jutni és nem volt kerülőút. Meg kellett tanulni az egész világnak, és nekünk pláne, hogy a zinternet/demokrácia mire jó.

És ebbe a hülye újságírók valóban vastagon beletartoznak, akik mindig is csak hullámlovagolnak a köznépbeszéden. És ez rendben is van, az újságíró valójában nem létezik. Ellenben léteznek emberek, akik egymással az újságíró száján keresztül tartják a kapcsolatot. Éppen azért, mert ők közben taxisok, fodrászok, professzorok, anyukák, tűzoltók, orvosok és nem érnek rá mindenkihez elmenni, akivel egy adott témában egy jót tudnának beszélgetni avagy vitázni avagy kurvaanyázni. Egy axon vagy te az én agyam és sok más honfitársam agya között, köszi, minden rendben van ezzel, csak így tovább-

És most az van, hogy eddig azt hitted, hogy az axonnak van bármiféle joga belepofázni a két sejt közötti adatátvitelbe, hogy van joga ellopni a biteket és kicsit feltúrbózva átadni a másik oldalon, mert az olyan mókás és dögöljön meg Anettka, mert akkor olyan jól „bizsereg” az egész buksi. Hát nem, nincs jogod, nagyon jól látod.
De persze a sejtekkel volt ám az alapvető gond, nem (csak) az axonokkal. A sejtek dugták bele a kezüket a saját seggükbe, miközben a fingóversenyre gyakoroltak és teliszájjal hánytak smárolás közben a másik szájába.
Most egy kicsit megunták a sejtek, talán inkább kezd ciki lenni a szaros padló, jó lenne már ha nem kellene minden cikkben leírni, hogy cikis érzés magyar újságírónak lenni angliában, mert balkáninak látszódunk. Ti pedig közbeszédszörfösök itt-ott kezdetek erre rájönni, van, akinek hamarabb leesik, van akinek lassabban, attól függ ki milyen úton jött.
„Verd ki a fejed!” Mondta Yoda.
Az index szerepe csakugyan nem lebecsülendő a hazai vitakultúra lebutításában. Amit az utóbbi időben itt művelne, az nem bulvár, hanem annak valami ótvarabb, értelmiségi álruhába bújtatott változata, én prosztóújságírásnak nevezném. A gyomyorforgató olvasóátverési technikák, az ócska, becsali címek, a macsós dumák stb. sokakat elidegenítettek, akik korábban lelkes olvasók voltak; számos ismerősöm effektíve bojkottálja a lapot. Igaz, került helyettük szorgosan kattogtató, új csapat. Úgyhogy jogos az önkritika, mégha tán Tóta részéről a legkevésbé indokolt, én speciel az utóbbi időben már csak kizárólag olvastam a lapot. Érdekes egyébként a Bede és Tóta cikkek egymás mellé szerkesztése. Márcsak a szembeötlő színvonalkülönbség miatt is. Jó lett volna, ha a Totáéval ellentétes álláspontot egy nívósabb szöveg képviseli.
nos, nekem van egy nem is teljesen új ötletem a kommentkezelésre, nem rating-rendszer kell, hanem hogy bejelentkezett olvasóként kitilthassak a saját listámból elsőző, kötözködő, buzizsidózó és egyéb magasröptűket, vagy csak úgy aki zavar. Már sokat segítene, hogy 2 ökör offtopic flame-jét 2 azaz 2 klikkeléssel eltávolíthatnám a listából, ha a felét kiteszi is.
Általánosságban meg az van, hogy meg kell tanulni nem reagálni a trolloknak, hanem helyette ignore-ra tenni a nicket (már miután ezt lehetővé tették a jó kóderek) akkor nincs ping, ő maga is érezni fogja hogy az olvasók zöme kidobta a saját listájából. Tökmindegy, hogy egy üzenet azonnal a devnullban végzi, vagy előtte még lebeg egy kicsit az érdektelenség légüres terében, zavarni ott sem fog senkit addig.
Kicsit sztem hamar túlugrottunk a many-to-many dolgon, értem én hogy moderálni fárasztó, de azért összkultúrálisan nem nőtt még fel ez a dolog. Régebben az volt, hogy akinek szócső került a szája elé, szinte biztos lehetett benne hogy sokan hallani (sőt, hallgatni) fogják, pusztán csak azért mert messze elhallatszik. Kevés volt a szócső és sok volt az unatkozó fül. Ma ez nincs így, nagytételben fogyasztjuk az információt, mert sok van és olcsón, szinte ingyér, és az se kunszt hogy ha valamiről gondolatod van azt publikáld. Csak legyen aki kíváncsi rá. Az összes többi ember véleményét nem lehet mind meghallgatni, csak mert el akarja mondani, túlvagyunk az információs hiánygazdaság korán, befogadóképpességünk nem végtelen, így a fogyasztó oldalon is erősen szelektálunk, mire nyitjuk ki szivesen nagy elálló füleinket. Na ez nem volt így a tömegkommunikáció hőskorában. Foghattad a kossuthot meg ugye, igen, azt.
Na és ezekhez fel kell nőni. Nem rég van még ez a fenenagy penetráció, igazán a "nép" most tanul élni az új lehetőségeivel, csetlik-botlik, (néha csetbotba szerelmesedik) ahogy kell. Hiába van elvileg már szabály arról, hogy spamelni nem ér, sokan azt már tudják hogy kell üzenetet küldeni az iwiwen, de ezt a szabályt régimotoros geekek találták ki, a frissen regelt user nem is nagyon hallott még róla, ha igen nem értette meg rendesen. Merthogy csinálja, még válság is van, kirúgták, és elhitte hogy itt mindent lehet, aloeverát is sokan vesznek majd csak sok címre kell találomra üzenetet küldeni. Lesz még 1-2 csalódás, mint általában új utakon járáskor. De nem bonyolult dolgok ezek, hamar megtanulja a nagyérdemű is hogy mitől döglik a légy, de legalábbis hogy mitől nem. Bölcsész és/vagy lányismerőseim is elsőre megértették hogy sose lesz akkora a mars mint a hold, sőt, az ilyeneket továbbküldeni sem érdemes.

(off, csak a példa kedvéért: index címlapon is sokszor tovább matatnék, ha lenne egy on/off kapcsoló a velvet fejlécében, amire lendületből nagyot klikkelhetnék ha meglátom szopósszájú mária vagy faszlengető dániel képét. Így most gyakran nekik esik áldozatul egy csomó, egyébként érdekes, hasznos vagy szórakoztató infó is.)

Gondolom, feszíti a szerkesztőség rég húzódó vitáját a jobbik lehengerlő új stratégia-ötlete, lehet röhögni rajta most még, csak ha belegondolunk, ettől jobb fegyvert ellenük még az nagy zindexnek sem sikerült kieszelni. Csak hát ott a kínzó kérdés: haladó dolognak hat-e vajon erre válaszként/védekezésből általános komment-tiltással reagálni. Ér-e hanyat-homlok menekülni a webkettőből csak mert az ellenség betette oda a büdös lábát? Nem-e lehet-e hogy kivételesen, vaktyúkis-alapon ők gurítottak valami tényleg haladót, előremutatót, pusztán csak mert ellenkultúra akarnak lenni a fennálló posvánnyal szemben? Jönnek majd a trollok, és? Menjenek inkább hőbörögni, zászlótégetni, buzitverni, masírozni? Vagy állt olyan ötlettel elő valamelyik méltán nagyköltségvetésű formáció, hogy az utcák több tonna papírszeméttel történő elárasztása helyett a költséghatékony és környezetbarát új médiát szeretné választani a következő kampányában? Mondja csak meg a magáét mind, váljon el a szar a májtól, még annak is adok esélyt hogy ez a most gagyinak látszó ötlet hozza majd ki őket az ostobaság mocsarából. Pont mire a kamupíszik meg a dzsentrosznobok teljesen elhülyülnek majd, cenzúrát követelnek és visszasírják rákosit. (Hallotunk már anarchista szónokot tüntetésen karhatalomért kiáltani)

na ez, bocs hosszú lett
W! Épp kimoderáltad a kommentet, amire reagálni akartam, pedig se zsidó, se cigány, se kuruc nem vót benne, még aktuális kormány-gyalázás vagy seggnyalás se. Most akkor mi van? Ez is az új rendszer része?
@dark future: A beszólások thread-ek mentén való olvasásától kisebb tökönszúrást is el tudok képzelni. Persze tudom, hogy ez csak lehetőség lenne, de annak viszont egy kurva fárasztó verziója. Még csak az hiányzik, hogy egy komolyabb témánál 20 ember elkezdjen a többi véleménytől függetlenül önálló szálak mentén anyázni, az 1.0-ás olvasó meg megőrül a thread nélküli olvasás láttán a sok összefüggéstelen benyögéstől. Most sincs mindig összefüggés, de legalább direkt meghajtója nincs az anarchiának.
@Tóta W. Árpád: "kínos leírni, de ezek egy része valamennyire szeriőzebb újságot igényelne, csakhogy ez is vékony jég, mármint úgy megoldani, hogy mégse legyen lapos, unalmas, semmilyen, amire nagy versenytársunk a példa."

Én ezt úgy csinálom, hogy először mindig megnézem az Indexet. Aztán ha ott van valami hír ami nagyobb mélységben érdekel és nem csak röhögcsélni akarok rajta, akkor átmegyek az Origóra és elolvasom ott. Az (kevés kivételtől eltekintve) szinte mindig informatívabb. Ez kb. másfél-két éve lett a szokásom, előtte szinte csak Indexet olvastam.
Nehezen értem a cikk üzenetét.
Ez a cikk is talált egy célpontot, akit a földbe döngölhet. Vagy olykor a célpont szentesíti az eszközt? Ez nem a változás csírája szerintem.
@dark future: persze ez a kérdés részben már el is van döntve, a cikkek nagy része most is kommentálható, csak az ilyeneket blogposztnak álcázzák. Tiszta konfúz például, hogy mi alapján kerülnek egyes cikkek a comment:com-ra vagy a Média rovatba vagy a Subbára vagy a Bulvár rovatba.

Én mindig csodálkozom rajta, hogy nem jön már valami vállalkozó szerzet, hogy egy kicsit megszorongassa egy jól összerakott, uniformizáltabb ellen-Indexszel ezt a lezser társaságot. Például amennyi pénzt és időt beleölt már ez a tökkelütött Széles Gábor az újsütetű média-baromfiudvarának építgetésébe, abból simán meg lehetett volna egy ilyet csinálni.

Basszus ha lenne pár felesleges milliárdom...
TWÁ,

Uhh, de nagyon szíven ütött, mikor közeli névrokonommal példálóztál mint zsidózó egységsugarú kommentelő, remélem csak kitalált nick, de azért személyesen eléggé bánt, hogy pont egy ilyen példanick került elő. (Remélem, nem szerény személyem hagyta a tudatalattidban azokat a mély nyomokat, amik miatt ez így került bele.)
Ha volna egy olyan lehetőség, hogy az a Shadow85 transzmutálódjon bármi egyébre, akkor azt nagy örömmel venném.

Sh82
Quaid logikáját követve lehet, hogy itt is az történik, mint a pártokkal, amik megalakulnak egy eszmerendszer mentén, majd (jobb esetben) arc- és tartalom nélküli tömegpárttá lesznek, ahol már nem az eszme képviselete a fővonal, hanem a szavazótábor mérete.
Így lesznek egy főoldalon két centi távolságra világgazdasági cikkek és a hazai celeb világ linkjei.

Más: A zsidó buzi (együtt ejtsd: politikus) témakörén túl van egy aggasztó régiúj vonal is, a BÉRTOLNOK. Esetleg nem lenne érdemes ebben a témakörben is egy nyilatkozat-cikket megjelentetni, hogy "pénzt mi aztán sosem politikai csoportoktól anyám sírjára esküszöm", és onnantól kezdve ha valaki felveti, hogy az épp aktuális kormány kritikát tartalmazó Zindex cikk már csak menekülés a süllyedő hajóról, meg tulajdonképpen éhen fogtok halni kormányváltás után, akkor elég reply-ba egy link a mi-aztán-sosem cikkre?
Egyébként engem speciel olyan vonalon is érdekelne a BÉRTOLNOK kérdéskör, hogy bukott-e már le Mo-on az elmúlt 20 évben bértolnok? Rejtett kamerás pénzátadás, cikk után hirtelen ajándék luxusautó, vagy ilyesmi? :-)
Igazából nem szeretnék ehhez túl sokat hozzáfűzni, tehát végképp nincs mentségem rá, hogy írok. És mégis.

Elolvastam. Értem. Sőt. Meg hát mindegy is.

Valamikor írtam ide én is kommenteket, kiszeramérabávatag néven. Néhány meglátásomat elmondtam anno, én emlékszem rá, és nekem igazság szerint elég is ennyi. Ez persze nem azért fontos, mert én már bezzeg akkor, és most végre satöbbi.

Egyik sem igaz.

A dolgok érdekesek, és én azt hiszem, egyetlen kérdésem van a szerző felé -- amely kérdést természetesen nem kell megválaszolni, és nem is azért írom ide. Hanem csak úgy.

Árpi, rendben. Vili. És akkor te most ki és merre? Na nem operatíve, hanem en bloc. Quo vadis, Domine?

Sem nem tudom, sem nem sugallom; kérdezem. Nem tőled. Nem magamtól. Végképp nem az [index]-től.

Csak úgy. Ráadásul azt hiszem, nem is fontos.

De elküldöm most már.
Az a szerencse, hogy a kommentek irdatlan tömege önmagában nevetségese értéktelenné teszi az egészet. Sulinetes idióták, a blogolásra is lusta okostojások (mint én) és baktériumebességgel osztódó Del Medico Imrék vagyunk :)

Az Index helyében, ha valmiért nem engedném a kommentelést, az az lenne, mert szar azzal szembesülni, milyen végtelenül egyszerű emberek az olvasók (és pláne a reménybeli hirdetőket szembesíteni vele). Olyanok vagyunk, mint a viccmesélő bolndok a viccben. Tóta bedobja, hogy Nagy Imre, Kádár, pápa fasza és már ugrunk is, rázzuk, mint Floki a lábtörlőt...
Kiábrándító lehet azzal szembesülni, hogy a cikk tulajdonképpen tök fölösleges is volt. November 4-én bedobod a blogra, hogy "tudják, Kádár" és meg van az 1000 komment. Minek kell ehhez öt flekket írni? :-)

Ha meg akartok maradni "mértéktartónak" akkor nem engeditek a cikkek kommentelését, viszont zsadon mellé flevesztek még három-öt-negyven korrektort és grammar-SS-t, mert a lapban megjelenő cikkek nyelvtani színvonala a bányász béka ... alatt...
Ha engeditek a kommentelést, akkor pillanatokon belül a Stop mellet lesztek, pont annyira szánalmasak - viszont lehet, hogy a PI megnő, szóval annak is meg van az előnye. :-D
@Igazi programozó: nem is moderáltam már egy ideje. nem csak le kéne kérni az összeset?
@Új Nick: "Kiábrándító lehet azzal szembesülni, hogy a cikk tulajdonképpen tök fölösleges is volt."

azért ez nem így van, nem kommenteket eszünk, tehát nem az a sikermutató. másrészt én még mindig szeretek írni, és akkor máris nem volt fölösleges.

Hogy láncot törve kovácsolsz új láncot:
Ne tudd és legyen hős ez akarásod,
Lesz minden újra egyforma kiholt,
De Te ne tudd, hogy mindhiába volt.
@Shadow82: ja, bocs. névrokonokért nem felel senki. lehetett volna rambo78 is, ez jutott eszembe, de most már nem javítom ki, ha nem baj.
@Tóta W. Árpád:
jójó, persze :) sarkítottam.

Még szerencse, hogy szeretsz írni, képzeld
el, milyen szar munkád lenne, ha nem szeretnél :) Mint kábé minden második pincérnek Budapesten utálják a vendéget, a melót is, de valakinek ezt is meg kell csinálni :-D...
@Tóta W. Árpád:

53. kalüpszó
"Ó, a Central Parkban
horkoló piás,
dzsungel mélyét járó
oroszlánvadász,
kínai fogorvos,
angol királynő -
a nagy masinában
egy srófra jár ő.
Klassz, klassz, csuda klassz,
klassz, klassz, csuda klassz,
klassz, klassz, csuda klassz, -
sokféle a népség,
a gép ugyanaz."

:-P
Csak egyenes, Árpád. De tényleg nem azért, hogy felelj rá, pláne nem nekem. Nekem volt fontos, hogy leírjam. De ne kérdezd, hogy miért.

Anno volt itt pár csörténk ebben a témában. Mindegy, komolyan mondom, hogy nem fontos.

Egyszerűen szólva: évek óta nem írtál olyasmit, ami arra indított volna, hogy betűt vessek ide. Ez nem feltétlenül rólad szól -- persze. Mondani meg nem akarok semmit sem, ezek is csak betűk. Amint a tieid is.

Words, Bernardo. Words.
Valamit talán mégis. Pár valamit. A szerzőnek is, na meg a margóra.

Nine Inch Nails: Hurt
www.youtube.com/watch?v=iFx2TmQfM-o&feature=fvst

Tom Waits: Hold On
www.youtube.com/watch?v=knII3S0MZtY&feature=related

Johnny Cash: Hurt
www.youtube.com/watch?v=clq01TXQR0s

Cseh Tamás - Bereményi Géza: Egy bogár
www.youtube.com/watch?v=pxtIgxLqsTU

Peace from here on out. Antoine. Desiree.
@Tóta W. Árpád: pedig lassan kéne a myIndex. Én speciel az összesített rss-t is a Bulvár rovat és a Velvet miatt dobtam ki a francba, és inkább felvettem mindent egyesével, aztán egy mappába fésültem a Google Readeremben a bejövő indexes feedeket.

@dark future: az biztos, hogy jót tenne, ha lenne 3-4 dedikált ember, akinek tartalmat nem kell előállítania, "csak" átolvasnia mindent, ami kikerül valahová az Indexen belül és korrigálni a hibákat... Legyen 3 fő, annyi csak belefér a keretbe. Esküszöm, jelentkeznék is egynek...

@guszti: szvsz az ignore gomb már megfordult másnak is a fejében, de az biztos, hogy lelkesen üdvözölném én is és kapásból lenne jópár idióta, aki rákerülne.
Na, nem olvastam el a rengeteg kommentet, de én is ideböfögöm az én véleményemet.
1) Azok a cikkek annyira nem voltak rosszak azért. A legtöbb esetben eléggé megérdemelték a kritikát azok, akik kapták, tehát bár a stílus tényleg kemény volt, azért talán értelme is volt egy kevés a szórakoztatáson túl (én igen sokat röhögtem régen a cikkek többségén).
Viszont az, hogy az Index vagy Worluk hatása lett volna olyan nagy a mai kommentelőkre, azt nagyon erősen kétlem. Szerintem ezt inkább a rendszerváltás, a felnövő és teljesen más világba beleszülető új generációk okozták elsősorban. Az ember nem tud mit kezdeni a fene nagy szabadságával.
De azt tudja, hogy leírhatja a véleményét. Akkor is ha nincs neki, vagy semmilyen érvvel nem tudja alátámasztani, és olyan lesz vele a vita, mintha egy végtelen lejátszásra állított Winamppal csevegnénk. Nyilván példa lehetett az ilyeneknek a korai index odamondogató stílusa, de őszintén szólva szerintem azok, akik a legidiótább kommenteket irogatják mostanában, azok nem ismerték az Indexet akkor. Azok, akik már akkor is olvasták és fórumoztak, azoknak a többsége mára kinőtte a hülyeséget, és kicsit benőtt a feje lágya (én pl. igyekszem egyre inkább visszafogottabban beszólni másoknak, ha azt gondolom, hogy hülyeséget mond, mert 1) lehet, hogy mégis igaza van, és ha nem esek neki durván, akkor könnyebb belátni az igazát,
2) a személyeskedő megjegyzések ritkán viszik előre a vitát. Értelmes érvek viszont hatnak a relatíve értelmes embereknél.)

Szóval tömören: Worluk túlbecsüli a saját hatását, és túlságosan lebecsüli korábbi cikkeit. Ezzel együtt viszont alapvetően igaza van. tetszik ez a hozzáállás. Ideje, hogy az indexnek is benőjön a feje lágya.:)
@Új Nick:
Nekem az emberek általában nem okoztak csalódást.
Unalmas közhelyládák voltak mindig.

Én azt vettem észre a nagy íráscunamiban, hogy az újságírók is unalmas közhelyládák.
@dark future:
Igen, a nép közhelyes, na és?
Viszont ha a cikkek is közhelyesek, az már gáz.
Asszem Bodokynál láttam olyan gyenge összeesküvéselméleteket, hogy felléphetne vele az Echo-ban, mint kontrás.
@Trompf: Kedves W!
Értem az íráskényszert, de inkább naplót írjál, és tedd el a családod jövőbeni leszármazottainak szórakoztatására.

Azzal a mentalitással, ami neked a napi üzemanyag, szóval érted! Képes vagy te arra, hogy a saját pszichológusod legyél! Nem kell a másokéval törődnöd!
Legyél hasznos! Építsd fel önmagad, tudod, belülről! És akkor örülni fog neked a szűkebb környezeted, az a legnagyobb dolog! Hagyd a népet! Mindenki jobban jár!
@Tóta W. Árpád:

jómagam speciel ezért tenyészek néha napján a blogodon. nem vagy te hippy véletlenül?
Árpi! Remélem nem lesz kimoderálva a következő kérdésem, ami felmerült ezen cikked olvasása közben:
- Mi a véleményed Szily Laci munkásságáról annak fényében, amit a saját magunkról való írásról írtál?
Többeknek:

csak a kommentek felét olvastam csak, tehát lehet, hogy valaki írta.

blogok esetében sajnos nem működik a "kommentelők pontoznak" eljárás, ugyanis a nagyobb pol témájú blogoknál (reakció, konzervatórium) kialakult egy törzsközönség, amelyik pontozási rendszer nélkül is beírásainak egy részét arra szánja, hogy kifejezze az ellenszenvét az outsiderekkel szemben. Ezek olyan higgadtan küldenék süllyesztőbe a gonosz ellenvéleményeket, hogy ihaj. Sima cenzúra lenne az eredménye.
Szerintem a kommenteken remekül lemérhető, hogy népünk (az ősmagyarkodók kedvéért: Népünk) nagy többsége amolyan igazi sztyeppéről szalajtott, fejlődni képtelen, balkáni tajparaszt, aki a szocializálódásban odáig jut csak el, hogy kell neki egy vezérkos, aki vezeti. Ugyanolyan ez, mint ahogy az oroszoknak egy cáratyuska kell, mert csak akkor érzik jól magukat. Mi magyarok (Magyarok) csak akkor érezzük büszkén magunkat, ha van egy okosabb paraszt, aki megmondja, mit kell tenni. Tisztelet a kivételnek.
"a miniszterelnöknek a kurva anyját"
Ennyi jó van ebben a cikkben!
@GaZe:

"ne felejtsük el, hogy a fröcsögős komment-áradat remekül pörgeti a PI-t, ami remek bevételi forrás"

ezt nem tudom, honnan vetted. a bannerekre kattintást auditálják, márpedig az extra forgalmat generáló trollok és ellentrollok aztán garantáltan nem kattintgatnak reklámokra.
Igazad van Árpi. Néha bepróbálkozik az ember, hogy valami értelmeset kommenteljen. Aztán látja, hogy a bulldogok továbbra is egymást tépik.
Ezért én leszoktam a komment olvasásról.
Sokkal több időm marad értelmes publicisztikákra.
@ronnierocket:

"Bármilyen szabad véleménynyilvánítási lehetőség - legyen az kommentfelület vagy akár fórum - ezt a fanatizáló mechanizmust azonnal hazavágná"

tévedés. a józan hang simán eltűnne a fanok keltette zajban, sőt, (ahogy a reakción vagy a konzin gyakran megesik) a törzsközönség trolljai össztűzzel próbálnák kikergetni az ellenvéleményt
Felelősség. Ez van, a végén csak eljutunk ide. A szólásszabadság az nem az, hogy bárkit elküldhetek az anyjába, a fizikai térben sem teszi meg kulturember, csak szélsőséges esetben. A virtuális tér sem más - hiába ad lehetőséget a relativ anonimitás - végső soron magunkat hozzuk nehéz/vállalhatatlan helyzetbe, ha felelőtlenül lemonduk arról a tiszteletről, amely minden embert megillet. Nem mondom, nagyon nehéz olyan emberekhez tisztelettel szólni/viszonyulni, akikről úgy gondoljuk, hogy nem tisztelnek minket (hülyének néznek, becsapnak, méltatlan stilusban kommunikálnak) de úgy gondolom, hogy a minden emberi lénynek kijáró tisztelet gyakorlata vezethet csak el egy élhető, modern társadalom megteremtéséhez, a felelőtlen, anonim gyalázkodás, érték nélküli kritika biztos nem. Felnőtt társadalmat (erre várunk, nem?) csak felnőtt emberekkel lehet épiteni. Ha másként nem megy, akkor rákényszeritve, hivatalos regisztrációval, valós személyhez köthető nick-kel. Nem mondom, hogy mindenhol, de még a közösségi kultúra legalján, egy lakógyűlésen is lehet tudni, hogy ki az aki a kurvaanyádot mondta, fel kell vállalnia,arccal, névvel.
A virtuális tér bizonyos részein is meg kell tennünk, vagy a jelenlegi gyakorlat folytatódhat tovább: egy hangulatos Fradi-Újpest kellős közepén ülhetünk továbbra is.
Ha nem megy, akkor el fog menni a szine-java, és olyanok leszünk, mint Szicilia: marad a reszli.
@combo: Szerencsére nem olvasok el mindent, amit írnak és pláne nem 3 év távlatában. W átengedte a kommentemet ez a lényeg, így el lehetett olvasni, bármilyen off is.
Szerintem az össznépi moderálás csak információt közlő fórumokon működik jól. Ott egyértelmű, hogy mi az offtopic. Egy politikai fórumon ahol sokan azt hiszik, hogy egyedül az övék az egyetemes igazság, csak pontozási verseny lenne a vége, mindenki nyomkodná a le-föl minősítő gombot ész nélkül egész nap. Esetleg lehet rá írni valami Flash párbajozós játékot, hogy legalább szórakoztató legyen, de a célját nem fogja betölteni.

Szerintem is a személyes ignore list a megoldás, mondjuk először poszt szintjén, de ha már öt posztnál ignoroltam ugyanazt az nicket, akkor a rendszer az illető hozzászólásait automatikusan rejtené. Persze ez elég nagy adatbázis terheléssel jár.

Bár így meg a fanatikus jobb- vagy baloldali a végén azt fogja hinni, hogy vele mindenki egyetért, amikor az ország másik fele már ignore listre van téve. :-) De lehet hogy ez a boldogság kulcsa. :-)
@hogolyo78: Hülyeséget írok: nem moderálási jogot, hanem (komment-) értékelési jogot.
Nahát. Ez a blog bejegyzés egy igazán szép akrobatikus mutatvány.
Hello!

Hadd írjak egy pár szót arról, amit már korábban említettem neked. Amit nem is fogsz megérteni, mert te egy szabad világban élsz. Mert az internet egyelőre egy szabad világ.
De mit csinálnál, ha lenne egy hatóság, amely minden cikked megjelenése előtt/közben/után bele tudna és akarna nyúlni a cikkeidbe, ki akarna törölni onnan részeket, sőt, ki is törölne. Ha meg sokat ugrálnál, akkor eltiltana az írástól, bevinne az őrsre üregvizsgálatra, előzetesben tartana hetekig, hónapokig. Meg ilyenek.

Mert szerintem úgy működsz, hogy ha valami bosszant, vagy érdekel, vagy azt gondolod, hogy a nagyvilágra tartozik, akkor azt megírod, azaz kiírod magadból. És ekkor a részedről le van zárva a dolog, a kommenteket lemoderálod, egy kicsit még osztod az észt, a hozzászólókat a helyére rakod és készen is van a mutatvány.

Az a baj, hogy ezt megteheted és emiatt nem értesz. Mert ha valami, mondjuk egy Magukat Tótánál Okosabb Embereknek Tartó, Tótát Ellenőrző Bizottság (MTOETTEB) az írást megtiltaná, akkor felmerülne benned, hogy valami mást is kellene itt tenni az írogatás helyett. Ezt az érzést a számítógép előtt ülve az ember a mai világban - szerencsére - nem érzi.

Szóval az hiányzik az írásodból, hogy az alkotásod igaz, hogy sok embert megmozgat, kommentelésre, utánagondolásra késztet, de a gondokat nem oldja meg, sőt még csak a felszínre sem hozza! A rajongótáborod, amibe beletartozom én is és Malacka is, akármennyire is tiltakozik (vagy nem?) persze elégedett, meg van is véleménye, de meg kell azt is mondani, hogy kurvára szűk kis rétegecske.

Kicsit abba hibába is látlak esni, mint amit már Avar Istvánnál is egyszer észrevettem. Történt egyszer a módszerváltás után, hogy a Madách Színházba egy security céget alkalmaztak a portás bácsi helyett. Ki volt adva, hogy csak igazolvány felmutatásával mehet be-ki az, aki a listán van, más nem. Na, megtörtént a botrány, mert Avar István kiváló művésztől megkérdezte a 18,5 esztendős szekus, hogy "ki maga?".
Avar István a Napkeltébe is hivatalos lett e világraszóló botrány miatt, mert, "megkérdezi... TŐLEM, érted Károly, aki 40 évet lehúztam itt… Hogy ki vagyok..." panaszkodott fennhangon Avar, Lakat Tének.

Te is (és sok médiaszereplő is, most éppen Boros-Bochkor aktuálisan) ebbe a hibába esik. Nem látja, hogy aki neki tapsol az előadás végén, az nem Magyarország, hanem a közönsége (azaz Magyarország osztva huszonötezerrel kb).
Te nem a közvéleményt formálod, hanem az olvasóidat szórakoztatod, felvilágosítod, mérgelődsz velük.

Nem tudom, hogy átjön-e, amit mondani akartam, igazából két dolgot mondtam el, amit én hiányolok:
- „…én, Tóta W, hozzátok, olvasóimhoz szólok, Magyarország 99,5 %-hoz nem…” valamint:
- „…igaz, hogy az írásaimnak kimutathatóan semmi nevelő, jobbító, figyelemfelkeltő hatása nincs, pusztán önmagam és a ti szórakoztatásáért írom, de (most jöhet a tartalmi rész)…”

Egyébként jól áll az önmarcangolás, gratulálok a 3 évhez – meg a korábbiakhoz.
:-)
Üdv: Nyomek
elolvastam a frissekből néhány kommentet is - hadd tegyem ide én is a kézjegyemet. kösz.

volt ugye az "arpanet" meg a mittudomén előtt a print sajtó meg a rádió - mindkettő egyirányú utca. A felsőbbség elmondta, Te - meg én - a kocsmában morogtunk max., de a visszajelzés kb. seholse. Aztán jöttek ezek a fiúk az internettel és most van index. Kőkörszakból (ld. még "kőnyomatos") a izé korszakba. 20 éve (mondjuk) senki se merte volna gondolni, hogy ez így megy majd - most. Mármint, hogy lehet visszaszólni.
Erre azt mondom, hogy jó így, örüljünk neki és tanuljuk meg használni. Még nem tudjuk (eléggé), ezt mutatják az visszatérő rosszízű felböfögések, hogy "nem kéne mégis inkább betiltani"... De így nem muszáj kimenni az akármilyen térre sátorozni, meg ott borotválkozni reggel, hogy a véleményedet kifejezd - a hatékonyság egységugrásnyit növekedett.
Kedves Árpád, ha szabad így megszólítani: aki nyilvános fellépést vállal (=exhibícionizmus), annak alapvetően szüksége van a visszajelzésre. Korábban (ld. fent) ez elég korlátozott útvonal volt (főszerkesztő, mittudomén), most meg van az Úr (mármint a nép) hangja. Sokkal őszintébb, sokkal igazabb. Sokkal nehezebb elviselni (ld. "felböfögés"). De - ez az igazi megmérettetés.
Vagyis - ha valaki kommenteket kap, akkor elolvasták - enyit-annyit megértettek belőle - és generált véleményt is. Ennél szebb "kihívást" (nájmódi kifejezéssel), megmérettetést íróember sztem nem is vállalhatna. És kaphatna. Ha 1000 komment van, abban van legalább 1% tökjó és ez már elég is (kiválogatni persze nem 1xű).

Én a kommentelőket nem bántanám. Aki tegnap még nem olvasott mikiegeres ujságot se, ma meg már egy - vájtfülű értelmiségnek - igensz@r színvonalú véleményt mond, az holnapra, elovasva a többiek véleményét is, talán csiszoltabb olvasóvá nevelődik, még az ÉS-t olvasni fogja (na, legalább az 1%). Ez a természetes, a magyar nép a gyarmati sorból emelkedik kifele, van még mit tanulni - ebben meg nagyon jó a magyar (meg a szlovák, mega .. de tényleg nem vagyunk rosszak itt, errefelé).

Ami a TWA (trans world airlines, mi ez, plágium?) bocsi :-) szal Neked, nekem, tutti szokatlan: az a piac szabad működése. Pedig ez itt nyíltan és az igazi törvények (nem a kapitalizmus izé) szerint működik: van választék, akár ezt akár mást olvahatok, vagy semmit - az én - és az összes piaci résztvevő szabad választása. Ez a kínálati oldal. Az igény oldal pedig visszajelez: ha tetszik (akár mert csúnyákat írtál, akár mert ...) akkor visszajönnek, elolvasnak holnap is - és blogolnak. Ha meg pipafüstöt se ér az írásod, akkor 1x jelensz meg (ha csókos vagy, akkor persze akárhányszor), de a közönség elmegy. Ennyire 1xű, csak persze, nagyon szokatlan. A többi az értelmiségi nyavalygás - bocsi.
Előre. Jó lesz ez. Meg már most se rossz.
Kedves Árpád,
Normális hangvételű, tárgyilagos cikkekre normális kommentek jönnek, vagy inkább nem írnak kommenteket.
Az indulatok felkorbácsolása céljából írt cikkek fel is korbácsolják az indulatokat.
Például érdekelne: Te dícsértél meg már valakit/valamit őszintén?
@Accordion: Emberek és országok ésszerűen cselekszenek majd, ha már az összes többi lehetőséget kimerítették - mondja Murphy.
Hát, egy frászt! Lehet elölről kezdeni az ostobaságokat...
De kár, hogy hozzászólásként nem lehet szavazógépet feltenni:

Éltesse-e Isten Tóta W Árpádot?

- Igen:
- Nem:
- Nincs is Tóta W Árpád:
- Én vagyok Tóta W Árpád:

Az ilyen szavazógépekkel azóta nem vagyok bizalmatlan, amióta tudom, hogy az induló szavazatszámot IS be lehet állítani...
Tíz Miatyánk. Ja, te zsidó vagy, akkor tíz Baruch hata Adonai. De attól még persze elég sokáig rohadsz majd a Purgatóriumban. De ne aggódj, túlélte más is(vagy inkább kibírta, a "túlélte" szó jelen esetben nem a legszerencsésebb választás:-))
@Űrhajós: "Szerintem naivitás azt hinni, hogy a kommentelés nem feszültséglevezetés. Bekiabálás a nézőtérről! Focimeccsen sem moderálják a bekiabálókat."

ez egy egészen fontos gondolat, most, így, a Fradi-DVTK árnyékában. féligazságnak jó, mert tényleg lehet egy ilyen szerepe a kommentelésnek. de van a másik is, az, amiről a WEB2-t el is nevezték: hogy itt contribution, azaz hozzájárulás történik a tartalomhoz, hogy itt valamit hozzátesz, aki hozzászól. vannak posztírók, és kommentelők, akik eszmét, gondolatot, véleményt kívánnak cserélni. mint a való életben. ha ülsz a haverokkel a kocsmában, és elkezdtek mondjuk gyereknevelésről beszélgetni (mert nem igaz Bede mondása, hogy csak és kizárólag egymás basztatása megy kommunikáció címén), és ketten a csapatból meg ökörködnek, amikor a többieket a téma érdekli, és véleményt cserélnének, nos akkor az a kettő bizony bunkó paraszt, és bizony jogosan merül fel, hogy el lehessen őket távolítani. lehet fikázni a subba-n, a homáron, mert azok ilyen dühöngőfalak. W-n, és a legtöbb blogon nem illik, bunkó paraszt, aki ezt csinálja, és visszaél azzal, hogy az arcát nem kell hozzá adnia. alja ember az ilyen.
Oh, Árpád, ez aranyos volt, de egy kicsit szerintem túldimenzionáltad a dolgot. Nem arról van itt szó, hogy az Index kitalált valami hajde fegyvert, és az elszabadult. Egyszerűen csak arról, hogy a menő pesti csávók, az ilyen-olyan elit gimnáziumok művelt, olvasott és valamennyire nyitott, ám szertelen vagányai felnőttek, és pozícióba kerültek. Ez esetenként még akár szánalmas is lehet (a gasztro-punk, pl., az mi a picsa, ha nem személyiségzavar?), vagy vicces, vagy akármi, de veszélyesnek csak annyira veszélyes, amennyire voltaképp bármi más is lehet. Nem ti csináltátok ezt, nem azért lett népszerű az anyázás, mert ti olyan profin csináltátok, hanem azért lettetek ti népszerűek, mert az anyázás az volt. És a zsidózó kommentelő is létezett mindig, csak terep nem volt, ahol nagy nyilvánosság előtt csinálhatott hülyét magából. Se a stílust, se a terepet nem ti találtátok fel, megmondó emberek mindig is voltak (Váncsa pl. mióta mond meg cifrán?), az internetet meg ti csak kihasználtátok. Felültetek egy hullámra, amiről akkor esetleg lehetett sejteni, hogy vezet valahová, de hogy pontosan hová, azt nem nagyon, azt meg végképp nem, hogy kik maradnak meg rajta, mire célba ér. Kormány nem volt a hullámon, csak annyi volt a kérdés, és annyi ma is, hogy rajta maradtok, vagy mentek más irányba inkább. Még egyszer: nem miattatok van több anyázás, hanem a sok anyázás miatt lehettek ti.

És még egy gondolat: a kommentelés és a az ún. közbeszéd nem ugyanaz. Nem mindenki kommentel, aki olvas. A kocsmában is mindig azt hallod, aki hőzöng, mégse gondolod, hogy azok is mind olyanok, mint ő, akik azért vannak ott, hogy sörözzenek, és csendben beszélgetnek az asztaltársaságukkal. A kommentelés lényege, hogy az olyan kisebbségi komplexusos kis pöcsök, mint pl. én, kiélhessük végre magunkat. Olvastad a HVG online kommentjeit valaha? Hihetetlen primitív az a réteg is, pedig feltételezhető, hogy a HVG olvasói azért átlagosan kicsit okosabbak és tájékozottabbak, mint az Indexéi. De ott is csak a hülyék kommentelnek. Itt is. Nem a te bűnöd ez, hanem a miénk.
Ha mindenképpen sírni akarsz valamin, sírj inkább azon, hogy olyan sok hülye szereti, amit csinálsz.
W, még megnyugtatásul: bár csak az index lett volna ilyen, de van 15 éve politikai párt is, amelyik ezt tűzte zászlajára, hogy minél durvább legyen a többiekkel szemben, kezdve a Bokros-tüntetéstől, egészen a tavalyi népszavazásig, Magyar Vizslástól, mindenestől. Orbán hatása a közállapotokra, az ilyen emberi magatartásra nem elhanyagolható. annyira bejött, hogy most, amikor Orbán lankad/öregszik, egy fiatalabb, erőteljesebb Vona simán kicsavarja a kezéből az embereket, annyira addiktak már a vérszagra.

természetesen nem állítom, hogy mindenki, aki Orbánt követi, ilyen; biztosan sokan az alapos, végiggondolt, bemutatott és elmagyarázott program alapján szavaznak rá. izé ... vagy valami ilyesmi.
Nahát ... valaki elküldte a linket, azért olvastam a bejegyzést. Mert én már egy jó ideje nagyon szigorúan nem olvasom sem az Indexet, sem Tóta W.-t, pont emiatt. Hiányzott is egy kicsit, de egy ponton úgy éreztem, hogy én már egyetlen kattintással sem tudom támogatni ezt a vircsaftot.
A leírtakhoz ennyi lenne a hozzászólásom:
A TV - benne mindazzal amiről érintőleg ebben a témakörben is volt szó - egy olyan világra tekintő ablak, amely közelében könnyedén megszédülhet az elme és alkalma nyílhat, hogy azon keresztül egy feneketlen (az univerzum analógiájával élve), és egyre gyorsabban táguló susnyákosba zuhanjon. Megállíthatlanul. Ehhez képest az Internet (Indexestől mindenestől) - még mindig az univerzumnál maradva - féreglyukak egész tárháza, melyek mindeféle univerzumokat kötnek össze.
Senki és semmi sem garantálja azt, hogy ezeket járva mindig odaérkezünk meg, ahová eredetileg terveztük. Nagy dolog az - megítélésem szerint -, ha néhányunknak sikerül önmagát időnként megtalálnia a nagy _mess_-ben. Aztán, hogy ki hogyan él ezzel az alkalommal, ... hát ahhoz meg aztán semmi közünk nincs! Ne is legyen!

Most pedig következzék az új honfoglalás - így aposztrofálják többen az elvárható _másságot_ az elkövetkező időszakban :)
(Csak tessék, tessék! Akik nem látták, most megnézhetik! Aki lemarad, kimarad!)
Hmmm. tetszett. DE
nem feltétlenül igaz így - szerintem. a logikai hiba csak az, hogy "belülről" nézed.
Az eredendő bűn az nem az index vagy az internet, nem. Hanem, hogy a kommunikáció kapott túl nagy szerepet. És ez nem az újságírással kezdődött. Hanem termelésben és a kereskedelem viszonyának átalakulásában. "A termelni minden paraszt tud az eladáshoz kell az ész" szemléletben. Amikor elkezdtek minden szart rátukmálni az emberekre.
A sajtó már csak beállt a sorba. Ami a bűne, hogy képes önálló terméket - híreket/álhíreket kreálni és ezt forgalmazni. Te is ezt teszed.

Szerintem egyébként sokkal több embert 'foglalkoztatnak' a kommentek. Jogászokat, nyomozókat, bloggereket, moderátort, mittudomén. és pár informatikust, dataminert (hogy én is írjak szép nyugati kifejezést) is :) Lassan ez is iparággá nőné ki magát és szerintem ezért merült fel a kérdés egyáltalán, hogy legyen-e kommentelés avagy ne legyen a cikkeknél. :) (bocs, de az önmegreformormálást illetően szkeptikus vagyok. de bár úgy lenne)

Egyébként szerintem nem is a politika/kultúra/'néphülyítés' a kényes terület (bocs:)) A gazdaság. Legtöbbször onnan moderáltak ki. Pedig nem zsidóztam, nem bazdmegeztem, ne politizáltam, csak megkérdeztem hol a pénzem. Az is igaz kicsit többet vártam volna el mint egy nyilvános bocsánatkérés...
DE 'Nem azért jöttünk, hogy most azt vitassuk ki ölt meg kit' :)
Ez szép volt. Tényleg.

De hogy egyezteted ezt össze Malacka össznépi keresztrefeszítésével, épp az előző bejegyzésed kapcsán?
Nos, mivel a bejegyzésed nem egy konkrét politikiai témáról, hanem inkább egy általánosabb társadalmiról szól, ami kapcsolatban van veled és az index-szel, talán leginkább itt van helye az általánosságnak, amit már egy ideje közölni szerettem volna ezen a blogon.
Egy-két éve volt az a helyzet, hogy rendszeresen követtem a blogbejegyzeseidet, és akkor is az index volt az egyik fő magyar hírforrásom. Nem kommenteltem soha, csak olvastam. Tetszett, főleg nálad, hogy - szerintem - sokszor sikerült a magyar politikát más fényből megvilágítani, úgy új ötleteket és gondolatmeneteket bemutatva, és nyilván tetszett az is, hogy válogatás nélkül sikerült kritizálni a magyar politikai élet egészét (ez neked szerintem jobban sikerült mint az idexnek általában). Telt-múlt az idő, és vagy én, vagy te és az index "elmozdult", "fejlődött". Akár ti, akár én (még nem nevezném magam teljesen érettnek), a lényeg az, hogy egyre kevésbé véltem felfedezni nálatok az "ideológiamentességet". Oké, minden lap besorolható valahova, a magyar nemzet egy Fidesz-prospektus, a népszabadság az idősek otthona sztárja, a Süddeutsche Zeitung balliberális.
Ti meg szerintem aljasan rejtve vagytok neoliberális/konzervatívak. Az indexnél ez nekem úgy tűnt fel, hogy elkezdtem olvasni külföldi híreket is, és ott bizonyos témákból teljesen mást hoztak ki. Ha meg konzervatív híportál volt, akkor is más stílussal (a legjobb példa szrintem a pénz beszél című blog, persze mit várjon az ember, ha már ez a címe). Nálad meg az tünt fel nekem, hogy annak ellenére hogy látod a politikai összefüggéseket és nagyon jól megfogalmazva hozod ezeket nyílvánosságra, úgy tudom, nem vagy közgazdász. Mégis megkérdőjelezés nélül, rendíthetetlen hitet vetsz a szabad piac gondolatába, és a kritikád nagy részének ezt veszed alapjául. Nem látok a fejedbe, de nekem úgy tűnik, hogy ezzel a témával kapcsolatban hiányoznak nálad a kritikus gondolatok.
Ok, hát akkor ne olvassam az indexet és w.blogot mint ahogy a kuruc.infót vagy Gyurcsány blogját sem követem figyelemmel, mondod te. Mondom, igaz, hisz tényleg egyre ritkábban olvasom.
Viszont fel szeretném hívni a figyelmed, hogy az általad említett "anyázáscentrikus" stílus, ezzel az ügyesen rejtett politikai véleménnyel, erősen agymosó hatással van a "zombihadakra". Van egy cikk/blogbejegyzés, adjátok a magaslabdát, hogy lehessen anyázni. Jön a kommentelő, elkezd anyázni, és megmarad benne, hogy "istenem dejó volt leszólni xy-t". Úgyis mondhtatnám, hogy kezdtek "pártújságosodni", csak hogy egy nem létező pártot szolgáltok.
Bocs hogy ilyen hosszú lett, de 2-3 éves átlagban nem is kommentelek olyan sokat
Az a helyzet, hogy szomorú ezt kimondani, de egyre inkább olyan (specializált) fórumokon érzem csak jól magam, ahová "nem engednek be bárkit". :(
A blogok egyre inkább fárasztanak, túl sok a hülye. Nem vagyok benne biztos, hogy ez azért van, mert tényleg egyre növekszik a hülyék száma a blogokon, vagy egyszerűen azért, mert mostanra untam meg teljesen a konstans számú hülye hülyeségét.
Remélem érthető. :P
@Tóta W. Árpád:
"hát igen, ez így ravasz kérdés."

Quod licet Iovi, non licet bovi? :)
Tóta W. Árpád:

.
A butaság egykorú az emberiséggel. A kételkedők száma kevesebb, tehát
nem értem ezt a nagy mea culpázást.
Sőt ahogy egyik emblematikus politikusunk mondta: "Mindenkinek jogában áll hülyének lenni!" Ennek fordítottja is igaz, tehát mindenkinek jogában áll használni az eszét, kételkedni és a véleményét kifejteni, sőt pro- és kontra érvelni mellette.
Viszont két külön dolog az értelmes gondolkodásra késztetés és az aljas indulatok gerjesztése. A névtelen nullák tömegének nyújt alkalmas kielégülési formákat a fröcsögés. Kvázi hiánypótló társadalmi feszültség-levezető funkciónak tekinthető a kommentelés. A probléma akkor adódik, ha az adott kommentelő képtelen a saját irracionális vágyait, elképzeléseit összeegyeztetni a valósággal és visszacsatolás híján feljogosítva érzi magát mindenféle sületlenségre.
"Messzire hallatszik a hangunk, ami jó móka, csak hát időnként felmerül, hogy akár fordíthatnánk ezt a lehetőséget valami hasznosra is."

Először is oszd el a 250000 kommentet a kommentelők számával, s akkor rájössz, hogy a kereskedelmi csatornák "munkálkodásainak" eredményét próbálod sajátként feltüntetni.

Ha egy szóval kellene minősítenem tevékenységed térnyerését, inkább a belterjes mint a széleskörű jelző jutna eszembe. Dicsekvésre semmi okod.

A főzombi magad vagy és a mea culpa nem elég.
Valami látványáos harakiri, az igen, hogy "tanítványaid" visítsanak a gyönyörűségtől.
Árverések szabályainak kidolgozói szoktak sokat agyalni, hogyan érjük el, hogy az jusson hozzá, aki a legtöbbet ad érte, legjobban tudja kihasználni, stb. (feltéve, ha bonyolult az árverés tárgya) Jó szabályrendszer szerintem a kommenteléseknél is jól jön. Én mostanában gondolatkísérletként erre jutottam, használjátok fel, ha gondoljátok:

verzió 1)
itt elsősorban nem az a cél, hogy kiszűrje az anyázást, hanem hoyg mindenki részt vegyen a kommentelésben, aki órák után kapcsolódna be az is. Lényege, hogy nagyon kevés komment látszik egyszerre. Annyi csak, hogy aki érdemben hozzá akar szólni, az még végigolvassa. Mondjuk 10. A kommenteknek három fajtája egyértelműen elkülönül. A tíz kommentnek egy része top komment, amit az olvasók legtöbbre értékeltek, ezeket már nem lehet értékelni, így megelőzheti őket más komment. Egy másik része véletlen komment az összes közül, magas értékelésűeknél kicsit nagyobb a kiválasztás esélye. A harmadik része a legalacsonyabbra értékelt kommentek, hogy a kisebbségi vélemény is megjelenjen, akár anyázás is. De ez az anyázás kategória.

verzió 2)
fórum-, vagy inkább algoritmus jellegű kommmentelés, ahogy némely levlistán + a fák, ágak értékelése különböző mérőszámokkal. ebből kiderül, hogy melyik fával érdemes foglalkozni. plusz hozzászólások értékelése mint a youtubeon

na, csak gondoltam aki még gondolkodni akar, eyg ötlet.
én se olvastam el a 200 kommentet
@Tóta W. Árpád:
Egy ilyen tárulkozós írás az "itt lakókra" nem vet jó fényt, nem csodálkoznék ha elüldözted volna...

Pedig blogodnak..malackák..mint egy falat kenyér....
"a szerző vegye figyelembe a lakossági véleményt, és adott esetben nagyon szégyellje magát, sőt revideálja a nézeteit"

A lakosság méricskélése minden szempontból nagyon fontos!
Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy mire van igény.

www.penzcentrum.hu/cikk/1020647/1/hitler_tudom_egy_nemet_fociedzo_volt_megdobbento_valaszok_iskolasoktol

"Auschwitzról pedig minden hatodik úgy tudja, hogy az egy második világháborús élménypark"

"a Holocaust sokak szerint a háborút lezáró közös nagy népünnepély volt"
Az Indexszel kapcsolatban néhány észrevétel:

1.) Időnként vannak egész komoly cikkek is az ökörködés mellett. Van az EU-s sorozat, vagy 1-1,5 éve egy elég részletes leírás a gazdaságról 3-4 cikken keresztül. Na ezek szerintem jó dolgok, cak az a baj, hogy nehéz utólag rájuk keresni. Lehet, hogy kéne valami külön, könnyen elérhető rész, ahol a komolyabb írásokat összegyűjtitek.
pl. metazin.hu a népszabadszágnál, vagy komment.hu az origonál.

2.) Korábban már valaki írta, és egyet tudok érteni vele: az oknyomozó, utánajárós újságírásnak szerintem van értelme, kicsit több munka és befektetés, de valahol ez is a korrupció elleni harc része. Ja, és remélem, minél több bizonyítékkal és elemzéssel sikerül felhívni a figyelmet a 2010-es választási kampány tényleges és bevallott költségei között tátongó szakadékot.

3.) Ki kéne rakni a címlapra valahova oldalra egy államadósság-számlálót. Csak a tájékoztatás végett. Alá pedig egy kis ikont, amire rákattintva az ember megnézheti az utóbbi 10-15-20 év főbb gazdasági mutatóit:
GDP-növekedés, munkanélküliség, EU-átlaghoz képesti vásárlóerő-paritás alakulása, éves hiány, meg mondjuk az egész államadósságot. + egy rövid, érthető definíció a fenti fogalmakra. Ezt évente elég lenne 1-szer frissíteni, viszont mindig szem előtt lenne, és az esetleges vitáknál lehetne hivatkozási alap.

4.) Szájbarágó/kisokos sorozat a pénzügyekről(+nyugdíjról). Alapoktól kezdve. Fogalmak, eszközök megmagyarázása, a végén pedig összefoglaló tanácsok: fizetésed x százalékát tedd félre havonta ebbe és abba a befektetési formába (kor- és kockázattűrés függvényében)

Kb ezek az ötletek. Az 50 millás tanácsadói díjat a bankszámlámra kérném, ha lehet. :)
én nem látok ebből az állapotból visszautat. ahogy minden más, a vitakultúra is a legkisebb ellenállás felé halad, a fikázás pedig a legkisebb. a gátlásokat (amennyi volt) feloldotta a jó példa, meg persze a névtelenség.

majd ha értelmes vitákat akartok, akkor csináltok egy olyan oldalt, ahol moderálás helyett egyből kitiltjátok azt aki vitaképtelen. utána csak idő kérdése amíg elfogynak. hogy technikailag megoldható e, passz. jobb nem jut eszembe.
Szia Árpi,

Örülök ennek a cikkednek. Lám-lám, nem múlnak hiába az évek feletted sem, lassan benő a fejed lágya :).

A kezdetektől olvaslak, tetszett is sok írásod, bár ritkán ugattam hozzá a dolgokhoz. És volt olyan (1-2) hozzászólásom, amikor az öncélú sértegetés, a klikkszámnövelő lealázás ellen emeltem szót.

Örülök, hogy Te is változol, de abban is igazad van sajnos, hogy hozzátetted a saját részed ("nem kicsit") a mai közbeszéd elkanászodott stílusához.
A kommenteknek nem a stílusa a fő baj. Ennyi komment egyszerűen nem olvasható és nincs is miért, mivel a döntő többségük szemét. A helyzet kábé az mint a twitteren, iszonyat mennyiségű a szöveg, amit szűrni kell, ezt mindenki maga tudja csak elvégezni. Ha beállíthatnám kiknek a kommentjeit követem, akkor elolvasható számú, engem érdeklő komment maradna.

De az eredeti téma nem ez volt, hanem az Index szerzői által is művelt fikázós újságírás (Bedének: frocli nem egyenlő fika). Szerintem a fikázás következmény, a saját vélemény igazában való, minden kétely nélküli, vakhit következménye. Ettől aztán sok cikk bántóan észosztó és egyoldalú. Nobel-díjas közgazdászok által vitatott kérdésekben elég nevetséges, amikor egy cikk akar megfellebbezhetetlen igazságokat kimondani. Nehéz lesz változtatni, ha egyáltalán van ilyen szándék. Elég bekukkantani a szerkesztőségbe (tehető: tumblr) és látszik mennyire csak a mindenhezértő, mindentudú magabiztosság a MENŐ (a froclizást kivonva is).
"továbbra is butaságkutatónak, ugyanis a tömegek szövege főleg fárasztó, rosszul megfogalmazott banalitásokból áll, továbbá előregyártott patronok ellövöldözéséből, ami pont olyan burleszk, mint az otthonról elcsípett foszlányokkal politizáló kisiskolások."

Most akkor én is le lettem butázva?? Nagyon megsértődtem Árpi, úgyhogy maradj magadnak ezen a születésnapon!:P
"Leépülésből
Lefelé felépülés
Célozni nem kell
Sőt, nem is szabad
Gondolkozz egész testtel
Engedd el magad" MPSZ

Örömmel olvastam ezt a cikket.
@trickortreat:
Igazad van, de az milyen már, hogy ékezetek nélküli szöveggel cikized a helyesírási hibákat. Nekem nem mindegy, ha valami szarba szokken vagy szárba szökken.
1. taposd a magyart!
2. csodálkozz a reakcióján
3. vezesd be a totális cenzúrát valami szemforgató indokkal, hátha kisebb lesz a választási vereség (nem lesz)
4. ????
5. PROFIT!
Árpi!
Ez a blog azért jelentős fejlődésen ment keresztül, amióta elkezdted.
Régebben nagyobb izgalommal olvastam, mert - talán a témák miatt - mind a posztból, mind a kommentekből rengeteg új meglátást, érdekes információt lehetett kihámozni. (Igaz, tetemes scrollozás árán.)
Szórakozásnak meg ott volt hacsaturján.
Te is laposabb lettél, és mi, kommentelők meg szürkébbek.
Ez van.
Példa rá ez a komment is. ;)
a paraszt jaarjon csak gladiatorviadalra, ott lehet ordiitozni. sziinhaazban nem szokaas.
W. írta: "ez az origó szisztémája volt, ők sem bírtak az állatsereglettel (mondjuk ki zárójelben: alapvetően a nácikról beszélünk). ugyanez megy most a hírlapnál, csak őket valamiért ez kevésbé zavarja."

Kedves Tóta W. Árpád, hogy van az, hogy a nagy szavakat, (nácizmus, kommunizmus), kommentezőkre pazarlad, és sosem valós problémákra. Régóta írsz már blogot, újságot, mindenfélét, tudnád linkelni azt a cikksorozatot, amiben azzal foglalkoztál, hogy Magyarországon hogyan lehetséges az, hogy egy körömletépó, kínzóember, egy ÁVÓ-s pribék ne akasztófán vagy börtönben haljon meg hanem végelgyengülésben. ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Bauer_Miklós ) Amint látjuk, ezt a szadista állatot, aki mások kínzásában lelte örömét, senki sem vonta felelősségre, vígan élhetett egy országban az áldozatainak családtagjaival a képükbe röhöghetett nap mint nap, "lám megúsztam". Ugyanis az ilyen dolgok forralják az emberek vérét, a valós problémák, amik miatt nyilvánvaló, hogy ez itt nem lehet európai ország. A tisztulási folyamat elindulására kell itt várni, nemhogy a végére.
Jó lenne ha kommentelhetők lennének a cikkek, mert sokszor csak abban bízok ami kommentelhető, hiszen akkor kiderül, ha valami tévedés van a cikkben, vagy legalábbis más szemszögből is megvilágítják a dolgokat. Aztán általában el lehet dönteni, hogy a kommentekből melyik lehet a hülyeség. Viszont a sok komment elolvasására nincs mindig időm.
Valahogy értékelni kellene a kommenteket, vagy kommentelőket. Mondjuk akire sok blogger vagy olvasó szavaz, hogy hülye, annak a kommentje nem jelenik meg alapértelmezetten, csak ha rákattint valaki hogy az összes kommentet szeretné olvasni. Vagy azok a kommentelők jelennek meg alapértelmezetten, akire valakik azt szavazták, hogy normális kommentelő, vagy legalábbis nincs "feketepontja".
"Tóta W. önkritikát gyakorolt! Hű! Há! Hát ez jobb, mint Liptai Klaudia ultahangos méhszájfényképe!" Ennyit a sztárkodásról. Erre a húzásra a boldogult Rezső is büszke lenne (:
Nem az a baj, hogy Árpád nem okosítja a népet (a népet köztudottan nem lehet okosítani, amennyiben ez a nép mondjuk 10 éves kora előtt nem történt meg), hanem az, hogy meghülyíti. Mivel tudatosan teszi, és tenni is fogja, hiszen ebből él, ezért bocsánatot kérnie kissé képmutató dolog. Tetszőleges itt megjelent posztot végigolvasva megállapítható, hogy a szerző viszonylag kevés tényt nem feltétlenül koherens logikával összefűzve mindig oda lukad ki, hogy "és a többiek meg hülyék". A posztok pedig igen változatos témákban születtek, nehéz elképzelni, hogy a szerző mindegyikhez ennyire ért. De ha értene is: 100%-os igazság komplex témákban (gazdaság, szociológia, stb.) nem lézezik. Lehet érveket ütköztetni, véleményeket kifejteni, nyolcvan évben egyszer egy olvasót rábírni arra, hogy utánanézzen dolgoknak, elgondolkodjon, esetleg megváltoztassa a véleményét. Ez az egy olvasó szerintem többet érne, mint az a pármillió, akit Árpád heti rendszerességgel, módszeresen hergel, a józan megfontolás utolós esélyétől is megfosztva őket (már amennyiben volt nekik olyan). Félreértés ne essék: nem csak a lehülyézettek hergeléséről van itt szó, azok is hergelődnek, akik egyetértenek a cikkekkel, csak ők a másik irányba. Az érzelmi töltet az emberek többsége számára rendszerint fontosabb, mint az aktuális mondanivaló, erre egy újságírónak nem illene rájátszania, hagyjuk meg ezt inkább szeretett politikusainknak, pro és kontra.
Kis szerénység amúgy sem ártana: A magyar nép kifejezéskultúrájának az Index (és Árpád) nem az atyja, inkább a nem egészen EU konform játszótere. Nagy (bár nem új) ötlet, gazdaságilag igen sikeres, gratulálok (:
Kitaláltam! Helyesírás moderátor! A szoftver, ha túl sok pirossal aláhúzott szót észlel automatikusan törli, vagy be sem engedi a hozzászólást! Ezt persze lehet finomítani.

Kuruc törzsgárda kilőve!

Zseni vagyok! A találmányomat az emberiségre hagyom, de természetesen elvárom a rendszeres megemlékezést..
Viccesen szűklátókörű és felfuvalkodott írás ez, freitamási alapossággal megírva.
Ez a probléma ugyanis a legkevésbé sem magyarspecifikus. Érdekes egybeesés, hogy pont a múlt heti reflexben (cseh hetilap) van egy értekezés ugyanebben a témában. A cseh kommentelők éppolyan agresszívek és korlátoltak, mint a magyarok, pedig biztosak lehetünk benne, hogy nem olvasnak sem indexet sem Tótavét. Az index is, Tótavé is nyilván nagy hatással volt/van a magyar médiára, de azt hinni, hogy a kommentelési kultúra nivójáért is felelősek, nem más mint lustaság: csak körül kéne nézni, rögtön látszana, hogy globális jelenségrül van szó. Mellesleg a Reflex utánanéz, hogy cinálják ezt máshol, pl. a NY Times-nál, vagy az msnbc-nél. A publicisztika műfaja nem kellene, hogy mentesítse a szerzőt az alaposabb (mondjuk, tíz percet igénylő) kutatómunkától.
@Kovácsné: ezzel most egyetértek. Tulképpen azért van az egész, hogy mi, akik egyébként egy butatömeg vagyunk, megkapjuk a koncot, amit moderálva, de szétszedünk és ezért twá-t ezért fizetik, ebből vesz sajtot, kenyeret és etika könyvet a gyerekeinek??? És még ezt meg is ünnepelteti velünk???

Szóval ebből azt szűrném le, hogy ezek után tényleg hülye az, aki ide kommentel...azaz most és idáig én is.
@Letícia-Charlotte in SBp: ugyan, kedves. magácska itt van megörökítve: "A kivételek jelentőségét jelzi, hogy az ő kedvükért még mindig hozzá lehet szólni."
gasset: a tömegek lázadása
abban minden benne van.
ez nem az index hibája. a nagy buta tömegek mindig is ilyenek voltak. most rászabadultak a netre, ahol még az arcukat sem kell vállalni, egyre frusztráltabbak, egyre jobban ösztönszinten mozognak, naná, hogy mindent elsöprő primitívség lesz a vége.
fölösleges idekeverni az indexet. majd ezzel mentegetik magukat
@Tóta W. Árpád: óh, köszönöm, meg vagyok hatva...:)

Erre a blog-születésnapra Ovidiustól az Átváltozások bevezetését kívánom:

"Új alakokká vált testekről indít a lelkem
szólani; isteneink! (hisz ez is mind általatok
lett), adjatok ihletet, és a világ eredő idejétől
végig, az én koromig legyetek vezetői dalomnak."

Fizika alapja: "A tömeg a fizikai testek tulajdonsága, ami a bennük lévő anyag és energia mennyiségét méri. A súlytól eltérően a tömeg mindig ugyanaz marad, akárhová kerül is a hordozója."

Nincs új a Nap alatt!:)
Kedves Árpád!

Igazán nem értem ezt a most már sorozatosan visszatérő, lenéző, arrogáns modort a fórumokra, kommentekbe irkálók felé a tisztelt, fizetésért MUNKÁJUKAT VÉGZŐ újságírók és moderátorok irányából, különösen akkor, amikor speciel egyes fórumozók, kommentelők hamarabb vesznek észre hibákat, érdekes témákat a mezei netről (nem ám hírügynökségi adatbázisokból, és speciális újságszerkesztőségi forrásokból), mindössze HOBBIBÓl. Ez talán azért van, mert egyes kommentelők, törzstagok sajnos nem önön tehetségtelenségük nyomán nem írogathatnak nagyhatalmú, befolyásos honlapokra, hanem mert tegyétek a kezeteket a szívetekre: mert nem valamelyik bennfentesnek a haverjai...
Szóval azért, mert valaki mondjuk az netes moderátor vagy cikkíró, attól még nem ő sz@rja naponta spanyolviaszt, és nem feltétlen csudajó amit csinál...neveket persze nem említenék, minek is...
@A Kárpátok Ostora: "Ez a probléma ugyanis a legkevésbé sem magyarspecifikus."

Persze, hogy nem, de ez is egyfajta magyar betegség, hogy azt hisszük, minden csak nálunk rossz, és máshol csak jobb lehet.

Külföldi fórumokon is csak a specializált, tematikus, szakmai helyeken normális a hangnem. Amihez bárki hozzá tud szólni, ott mindenhol megjelenik az aljanép is, és a politikai viták máshol is elfajulnak, de aki csak az itthoni dolgokat látja, az azt hiszi, hogy csak nálunk van ilyen.
@Rejtett a Szám: "Kitaláltam! Helyesírás moderátor! "

az jo lenne, so a budos eletben at nem menne egy kommentem sem...
Ez az előzetes moderáció egy agybaj. Egyrészt különösen rosszat tehet a személyiségfejlődésednek (túl magassá válik az ingerküszöböd), másrészt vannak olyan kommentek, amelyeket akkor sem jelentethetsz meg, ha egyetértesz velük. Például, ha azt írnám, hogy Szily egy újságírónak nem tekinthető, ordenáré balfasz. Nem, nem írom. Mi lenne akkor a szerkesztőségi ülésen.

A legutóbbi fantasztikus engine-updatenél kellett volna esetleg egy - már akkor is réges-rég létező - pontozásos rendszert bevezetni, mint pl. az Engadgetnél és a Youtubenál.

Ha szerinted ezáltal lényeges hozzászólásokat süllyeszthet el a buta tömeg, akkor ki lehet egészíteni azzal, hogy a szerző (és az általa feljogosítottak) bármelyiket promótálhatja (ld. Gizmodo). Épeszűbb lenne, mint a kézi moderálás.
Árpád, nem kell elnézést kérni, van itt hely bőven a kritikának. annyi a senkiházi, hogy leírni sem lenne hely. ha ti nem szóltok be a köcsögöknek, akkor ki fog? ráfér erre az országra egy kis fikkantás, még ha nem is mindig támasztjátok alá érvekkel. itt vannak pl az egyetemisták, a focisták, a politikusok, a "művészek" vagy a seggnyaló értelmiségiek. az újbaloldali majmokat és a sötét, küldetéstudatos keresztényeket már meg se említem. ja de, mégis
Nos, akár elhiszi valaki, akár nem, én ma délután ezt az írást és minden fenti kommentet figyelmesen elolvastam. És hasznomra vált. Az is, amivel egyetértettem, meg az is, amivel (akivel) nem. Egyenlőre így van ez jól, ahogy van. Vannak bölcsek és ostobák, udvariasak és gorombák, mi vagyunk a NÉP. Nem itt kell ezt a népet megnevelni. Vagy ELSŐSORBAN nem itt.
A szólásszabadság kedvéért el kell viselni a túl sok hozzászólást is, meg a durva/ostoba/off-topic hozzászólást is.

Árpád cikkei meg többnyire jók. Idővel változnak, mint minden.

A magyar nép nem rosszabb a comment-elési kultúrájában (sem) mint a többi. Talán hajlamosabbak vagyunk itt is a kishitűségre.

Részben off, de nem tudok ellenállni: sosem értettem azokat, akik szerint a hozzászólás értékét befolyásolják a helyesírási hibák. Ennyi erővel én angolul szinte sosem szólhatnék hozzá valamihez, hiszen biztosan lesz pár apró hibám. És viszont a közöttünk elő nem magyar anyanyelvűek véleményétől is megfosztanánk magunkat, ha ezen lovagolnánk. Ha értem, hogy mit akar a vitapartner mondani, akkor én leszarom, hogy van-e benne pár helyesírási hiba, vagy nincs.
jézusmária tóta mérkellettennyitírni nagyfeneketkeríteni eléglettvolna haaztmondod hogy 1 nagyarcú buzizsidó vatever vagy és elnézéstkérsz mi meg nagylelkűen elnéznénk és kész - mervalamiilyesmitakartálmondani hajólértem
Egyrészt igaz a stílusról, a közönség megváltizásáról, mindenféléről, amit írsz. Másrészt viszont erre nagyon nagy szükség volt, márcsak terápiás jelleggel is. Kimondani egy csomó mindenről és mindenkiről, hogy bazmeg ez hülye, idétlen, piti. Mert nem is igényelt különösebb elemzést, voltaképp ép elmével lehetett is tudni, csak kellett valaki, aki nagy nyilvánosság előtt kimondja.

Mert a rendszerváltás előtt csak a "tudjuk, hogy a rendszerben vannak hibák" szellemében lehetett viccelődni, amolyan Hofi-módra, nem lehetett kimondani, hogy ez itt minden józan megfontolás szerint hülye, tovább vitatkozni márpedig felesleges.

Utána meg jött a sajtószabadság, amit az érintettek egy része sértésként értelmezett, a másik része meg úgy, hogy akkor végre betöltheti a nagybetűs küldetését, és tarthat szociológia-órát a népnek.

Ezt a konvenciót szét kellett törni, hogy megőrizhessük az ép eszünket, és ezt megtette az index. Nagyon helyesen, mert a hagyományos sajtó még mindig ebben él, a világ meg már régesrég nem.

Hogy most már nem ezt akarod csinálni, érthető, és nem is baj, de nem hiszem, hogy bűntudatot kellene érezned - az Index megtette, amit akkor kellett, most meg mész tovább. Jól van ez így.

Ps. külön köszönet a "szarfraktál" szó feltalálásáért.
Azért lehetne rendesen is ujságotirni...
Utánajárni, rendesen megirni , nyomozni, fényképeket csinálni fölépiteni egy cikket, cikksorozatot rendesen.
Aztán pereskedni , és a végén megnyerni a pert , mert annyi adat és bizonyiték van a kezemben hogy csak megnyerni lehet...
Csak az ÉS probálkozott ilyesmivel , de ők is elég gyengén adták elő.
@andydandy:
Én is ilyen optimista vagyok.
Aki elkezd anyázni, az előbb utóbb nem csak írni, de olvasni is megtanul.
Megismeri mások nézőpontját és utánanéz a tényeknek.

Minden írás alá kommentablakot!

Le a belterjes blogkommunákkal!

A téma hozza ki a véleményeket, ne a
csapatszellem !
@guszti: Ez érdekes volt.Én ritkán olvasok kommenteket (időhiány ), de TWÁ imádóit, utálóit, stb. néhányszor végigolvastam, és kapcsoló híján már kiválóan működik fejemben a lista, meglátom X nevét, már át is ugrottam. Ez valszeg egy moderálatlan komment-tömeg esetén nem működne, mert ott is meg kéne jegyeznem a név-stílus-IQ kapcsolatot, és ez már nem éri meg. Bármennyire tudom, hogy az ár irányát nem a szenny szabja meg, amit magával sodor, de túl sok a szemét. Következésképpen nem fogok kommenteket olvasni, mert mástól veszi el az időt. A bölcsész és/vagy lány összemosás paránykát férfisovinizmus ízű:))Nagyszájút és gitárművészt enyhe undorral át lehet ugrani, és nem gondolom, hogy ettől lenne sokszínű az INDEX. Ha ez érdekel, akkor bulvárt fogok olvasni, de itt nincs keresnivalójuk. Egy Tv -kritikát kivéve. Vagy már megírta valaki?
@Igazi programozó:

"Még csak az hiányzik, hogy egy komolyabb témánál 20 ember elkezdjen a többi véleménytől függetlenül önálló szálak mentén anyázni"

Természetesen úgy gondoltam, hogy a bloggazda/moderátor nyithatna új szálakat (ha akar), amikor már unja, hogy egy frissebb témával vagy adok-kapokokkal elviszik a beszélgetés fonalát. Júzer Benőke meg eleve arra a szálra kommentelne, ahová szerinte a röffentése tartozik. Ha téved, a moderátor segít útbaigazítani :-). Így meglenne a klikkelésszám is, meg a felhasználói élmény is fokozódna.

A homárnál pl. felettébb hasznos lenne, mert Szilyt láthatóan kevésbé érdeklik a hülyegyerekek, ebben a formában viszont nem igazi fogyasztóvédelmi blog, hanem inkább játszótér. Ott pl. eleve nyílhatna egy óvoda nevű szál, elsőzésre meg ökörködésre. Itt meg pl. egy ring nevű, ahol lehet egymást szoftosan anyázni.

A moderátornak így elég lenne gyomlálni a main threadet.

Még az sem biztos, hogy ragaszkodni kéne a szokásos megjelenítéshez, lehetne úgy is, hogy a cikk tetején beikszeled, hogy mely szálak érdekelnek, és csak azok jönnének elő időrendben, más-más színjelöléssel. Vagy ilyesmi.

De valami más fejlesztőcsapattal, mert előbb lenne Bp-en olimpia, minthogy ilyen bonyolult dolgot kiprogramozzanak :-)
(Persze szerintük a blog.hu országosan a legjobb, és nemzetközileg sem kell szégyenkezniük, aki meg jobbító szándékkal beszól, azt kimoderálják a fenébe a saját oldalaikról, de még a haverokéról is. Igaz, Hírbehozó?)
Még annyit, hogy 250 000*0.6*1 perc (komment végigolvasása és elbírálása, ebben nincsenek benne a kimoderált kommentek, és azok a kommentek amiket te magad írsz) az annyi mint 1666.66 óra 69,444 teljes nap. Ha egy nap 8 órás munkaidőben tolod a komment elbírálást, akkor 208.33 munkanapot töltöttél eddigi életedből kommentolvasással. Láthatjuk, hogy már az "újságíró" megnevezés joggal nem illik rád, átminősítetted saját magad "kommentolvasóvá". Persze ha ténylegesen nem olvasod el a kommenteket csak rányomsz egy nagyot, hogy mehet-mehet, akkor akár tizedannyi idő alatt kész lehetsz (még ez is 20 munkanap!!), csak akkor ugye minek a moderáció, ha el sem olvasod amit moderálsz...

Helyedben én már rég kiadtam volna ezt a melót valaki másnak, csak ugye ha senki nincs akiben megbízol...
@mavo:

"ezt nem tudom, honnan vetted. a bannerekre kattintást auditálják"

Ezt láttad már: www.webaudit.hu
És használtad is már? :-)
@Republikánus Péter:

"Én mindig csodálkozom rajta, hogy nem jön már valami vállalkozó szerzet, hogy egy kicsit megszorongassa egy jól összerakott, uniformizáltabb ellen-Indexszel ezt a lezser társaságot. Például amennyi pénzt és időt beleölt már ez a tökkelütött Széles Gábor az újsütetű média-baromfiudvarának építgetésébe, abból simán meg lehetett volna egy ilyet csinálni.

Basszus ha lenne pár felesleges milliárdom..."

No ez az... Pont így gondolom én is.

Azzal semmi gond, hogy sokfélék, sokszínűek, beszólósak. De a videókból nagyjából képet kaphatunk, hogy milyen lehet a buli/lazaság vs. munka arány a szerkesztőségben. Ha én lennék a tulaj, biztos szétcsapnék köztük. Lazák mint a rigalánc, felelősségvállalás az nuku (pl. miért nem lehet azt tudni, hogy mikor ki az ügyeletes szerkesztő?), a webfejlesztők vagy nagyon kevesen vannak vagy marha lusták és ötlettelenek, az egész lapot belengi egy általános igénytelenség (tisztelet a kivételnek, pl. jelen blog gazdájának, akinek néha ugyan érdekes és vitatható gondolatai támadnak, de írásainak minősége messze átlagon felüli, minden puncsolás nélkül).

Az indexnek egyetlen marha nagy szerencséje van, hogy ebben a világszemléletben/stílusban és ebben kompexitásban nincs jelenleg versenytársa. Az ori..val néhanapján probálkoztam, de annyira bírt csak felcsigázni, mint egy éjszakába nyúló mszp frakcióülés. Ezt sajnos tudják ezek a kis mocsodékok is, így semmi motivációjuk, hogy ennél jobbak legyenek :-).
@mistinguett:

"Egyszerűen csak arról, hogy a menő pesti csávók, az ilyen-olyan elit gimnáziumok művelt, olvasott és valamennyire nyitott, ám szertelen vagányai felnőttek, és pozícióba kerültek."

Ja. Ez a "pulóveres Orbán Viktor öltönyt húz" effektus.
@ÁlKormi: Wehehe, az ALDI-t, termeszetesen, mert ramosolyogtak :)))

Ontopic:

Najojo, szoval ugy dimenzionalni az index kommentelesi strategiajat, mint meghatarozo szocializacios tenyezot, nem kicsit meresz dolog, bar tukor elott kidullesztett mellkassal mondogatni nyilvan megteszi reggel kave helyett.

Utolso emlekeim szerint mar fidoneten (es hasonlo node-os tagolasu levelezorendszereken) is boven megirtam, amit akartam a flame temakorben, meg csak ki sem toroltek, max korbement egy "sysopok ne engedjetek 2 hetig irni", ami pedig elcsuszott mert magam vittem a nodeomat :) Utana jott a HiX, ami szinten arra az idoszakra datalhatoan elte legaktivabb napjait.

Kozben persze ott volt az IRC, ahol aztan vegkepp rongyafikaztal akarkit, plane ha ip6-on volt nagyjabol 200.000 hostod mas-mas dominnel.

Es ennek az egesz megteremtett kommunikacios rendszernek a vegen valahol odaintegetett az index is, es hat konyorgom miert ne fikazott volna barmit, ha egyszer modja volt ra?

Abban viszont van igazsag, hogy az 1bites user sosem kutatta maganak a kommunikacios csatornakat, itt csak 1 kattintas, es maris ott gozolog a barna rakas, nincs vele utanajaras, kinos elmeelt igenylo feladatsor. Es bizony en magam is nagy orommel sommazom eleg alparian neha egy-egy post vagy kommentelo mondanivalojat, a magam kis halmat elhelyezve :)

De oszinten remelem, hogy ezekkel az odaboffeneseimmel nem szocializalok, okitok senkit, mert az mar tenyleg a magyarsag (eh-eh-eh) vegnapjait jelentene.
Kedves Árpád,

megfontolásra javaslom a slashdot.org-hoz hasonló rendszerű kommentelés megvalósítását, kár lenne veszni hagyni jól megfogalmazott véleményeket.
Gratulálok, Árpi! Csak így tovább.
Bizony nem kéne moderálni, had mondja el a polgár amit akar, és legalább tisztelt politikusaink is látják, hogy mi a véleményük az adott helyzetről.

Hátha segít nekik is a "munkájukban".
"arról van szó, hogy a taplóság _önmagában_ kevés"

Ez szép felismerés, de ki nem szarja le...
:)
Taplóság nélkül hogy fogtok a bulvárpiacon megélni? Átírjátok az igényeket?
Inkább csináljátok tovább a provokáló gagyit napi 24 órában szorgalmasan és lelkesen! Jól hoz az, amíg nincs belőle túlkínálat. (vagy már van?) Felesleges ezt még átolvasni és moderálni is, mert nem lett tőle értékesebb a blog.
Elvileg lehetett volna, de a gyakorlatban csak kényelmetlenebb lett. (Gondolom nem csak a kommentelőknek, hanem az előmoderátornak is.)
Ha van komment és az olvasót érdekli, elolvassa, és saját belátása szerint értékeli, pont mint, ahogy a postot vagy a cikket teszi. Ha nem lehet kommentelni, majd lesz olyan hely, ahol lehet. És akit érdekel az majd ott fog olvasni. Majd a piac eldönti, és nem az újságíró. Szerintem.
És mi fogja kitölteni a fikázáskorszak után az űrt? :) Én nem nagyon érzem a komolyodást, a mélyebb tartalmakat.

Két dologból él most az index, meg van egy plusz egy:

1. Van egy jól kitalált kezdőlapjuk, ami működik, átlátható
2. Próbálják maguk javára fordítani a mindenféle blogokat, meg maguk is abba az irányba terjeszkedni, magyar viszonyokhoz képest egész jól
+1. A többi portál borzalmasan béna és töketlen, azaz nincs más.

Nekem is az index a magyar "kezdőlap", de régóta hiányérzetem van. Leginkább kifelé kattintok róla (blogokra), az indexes tartalmakra már alig, és jellemzően akkor sem találom őket elolvasásra érdemesnek.
@MVP-pajzs: Árpád ebben nem hisz, pedig a Slashdot minőségileg felkészültebb és számosabb trollokkal elbírt, mint amit blog.hu valaha is képes lesz produkálni.

A dolog másik fele persze az, hogy a Slashdot moderációs rendszere nem olyasmi, amit a blog.hu stábja egy hétvége alatt összedobhatna. Abban évek munkája van, amíg kicsiszolták.
Az index Őszödi Beszéde. Szép, mégis úgy vélem marad az emeszpés párhuzam és lényegében nem változik semmi, hiszen az olvasóvesztéssel járna...
Érdekes mikor én írtam le az Ítéletnapos posztban, hogy Tótawé pukkasztó, provokatív stílusának elévülhetetlen érdeme van a kommentek eldurvulásában, akkor minden voltam, csak szépfiú nem. Remélem akik akkor faszoztak, köcsögöztek, szánalmasoztak, most elgondolkodnak kicsit.
@peca1000: volt már szerencsém moderálatlan fórumhoz. Hidd el, ahhoz képest a sarki dühöngő jólnevelt angol úriemberek gyülekezete.

Ugyanez volt itt is, mielőtt W. elkezdett moderálni. A kommentek teljesen átláthatatlanok és olvashatatlanok voltak, mert minden eltűnt a szarban...
az anyazas es bunkozas nem magyar sajatossag. Lasd meg: CIF a Guardianon. Tessek korulnezni a vilagban egy kicsit, es ne az legyen mar, hogy minden amit szarul csinalunk az valami genetikus ize eredmenye, amit meg jol... ja olyan meg nincs, huh? Na.
Kedves Árpád,

a dolog a közösségépítésről szól. Közösséget pedig csak a rendelkezésre álló anyagból lehet építeni. Itt akár le is lehetne zárni a témát.

A zindeksz (többek között) ott követte el a hibát, hogy a közösségépítés során nem tudott és nem is akart továbblépni a mára elavult fórum koncepcióján.

Úgy nem lehet virtuális közösséget építeni, hogy autokrata és hierarchikus módon próbáljuk a webkettes eszközöket használni.

Már évekkel korábban felvetettem, hogy egy olyan megosztott moderáción alapuló, gyakorlatilag önszerveződő rendszer lenne a jó mint a slashdot.org

Ja és persze az sem figyelmen kívül hagyható dolog, hogy UP tudatosan és gazdasági érdekek által vezérelve folyamatosan bulvárosította az indexet és így szükségszerűen kiválogatta magának az erre fogékony közönséget.
Juhuj de humán arisztokrata ez a poszt. A nagy értelmiségi lenéz a hegyről a sok hülyére, akikből azért jól meglehet élni.

Árpi adok Én neked melót, ha gondolod. Ha akkora teher az otthoni butaságok, és lózugok olvasása. Ott annyit keresnél, amennyit leteszel, gumicsizma - disznószar küldj már egy CV-t légyszi, hátha beférsz az álomcsapatba....
Hol van malac?

Remélem nem a sertésinfluenza áldozata:-)
Ha ez egy nyilvános önkritika volt, akkor ezt majd az Ön következő írásai fogják hitelesíteni, vagy hitelteleníteni.
@Kitalátor feljegyzetei:

Ez jó, de még ki kellene egészíteni néhány ponttal

- Igen:
- Nem:
- Nincs is Tóta W Árpád:
- Én vagyok Tóta W Árpád:
- Nincs is isten
- Nincs is Tóta W Árpád, csak egy script generálja a blogot...
- Elsőőőő
Kedves Árpád!
Volt idő, amikor más szcénában, de hasonlóképp gondokodtam, mint te. Ütni, vágni, ahogy belefér - a másikat porba tiporni. Aztán átültem a másik oldalra, oda, ahová korábban a bombákat ledobtam. És minden megváltozott, láttam, éreztem, milyen az, amikor ártatlanul el kell viselnem a kínzásokat. Nem mondom, hogy ülj át te is, de azt mondom, hogy mindig tudd, akiket "levadászol", azoknak mennyire fáj, ha nincs igazad, ha tévedsz, ha neadjisten szándékosan tévedsz...
@guszti: Ha moderálni akarsz - személyes használatra - és elegendően geek vagy (szóhasználatodból ez jön le) akkor vess egy pillantást a GreaseMonkey-ra. Ezzel elég sok mindent megtehetsz abból amit írtál. Pl. bulvárcikkek teljes kiszűrése, adott kommenterek lista alapú szűrése, de ha gondolod az egész layout-ot a feje tetejére állíthatod, átszínezheted (ld. még Miért rózsaszín oldal) vagy a szöveget áteresztheted a pornolizeren. Mindenki jól jár: az oldal tulajdonosa nem tud róla (bigott jogvédőknek már a böngésző cache fogalma is felfoghatatlan), Te pedig megkapod az "élményt amire vágytál".
Most a tótavé tényleg azt gondolja, hogy ő találta ki és terjesztette el a mocskolódást és nélküle a magyar közélet/közbeszéd egy tánc- és illemtanóra lenne? Ennél nagyobb hülyeséget rég olvastam.
Kertitörpe, azért én még emlékszem a gyümölcsszexes, Betonkeverős időkre.
Ha már rólad van szó, tessék megemlíteni az iskolát!

NH
Ugyan már, Árpád Öcsém!

1, Ez a gyónás összefoglalva: látjátok, micsoda világrengető következményei vannak, ha hibázom?! Következtetés: ekkora formátumú személyiség, mint én nagy odafigyeléssel kell, hogy mozogjon! A kár, amit okozhatok, arányos a tehetségemmel, tehát nagyon nagy.

Hát kell ez?! Sokan kedvelünk téged (bízzál benne, hogy nem ok nélkül), sokan utálnak (reménykedj, hogy nem ok nélkül). Valami mocorog benned kétségtelenül, ez lehet akár a tehetség is. Kis szerencsével kifuthatod magad valami formátumos figurává, de amit eddig letettél, az alatt nem szakad be az asztal.
A kevélység egyike a hét főbűnnek!

2, Van a jelenségeknek, figuráknak egy szintje, ahol az adekvát reakció a gúny, a cikizés, a görbe tükör. Már ha jó! Nehogy már, Szijjártó Pétert, Karsai Józsefet, Havas Henriket avagy Kiszel Tündét elemzés tárgyává tegyük! Mi lesz akkor a fontos dolgokkal? Mit akarsz írni azokról, akik a karakószörcsögi nyugdíjas Mari néni kiszolgáltatottságát kihasználva, lenyomnak a torkán egy halatortánt Tasnádi Péterrel? Nagydoktorit?
Nem az a baj, hogy vannak az általad említett reflexiók, hanem hogy más nem nagyon. De: nem a cukrász tehet az elhízásról és nem a borász az alkoholizmusról.
@Tóta W. Árpád: azért ez nem teljesen így igaz, kedves Árpád! mivel most rávilágítottál egy nagyon nagy tévedésetekre (vagy félelmetekre), ami körülleng benneteket, ezért elmondom, amit gondolok.

a komment nem a Ti véleményetek. Ti szolgálatattok, híreket, információkat, tényeket. hogy ez hogyan csapódik le a népen, az a nép dolga. a tényekért, amit közöltök, nem Ti tartozok felelősséggel, hanem az, akit érint. sokkal inkább ott jön elő a Ti felelősségetek, hogy hogyan közlitek azt. elfogultan? pártatlanul?

ettől meg kár félnetek, mert évek óta ezt csináljátok, tudjátok, hogy miket írtok, és hogyan. ami eddig is zavaró volt, az már kibukott eddig is. korrigáltátok, tanultatok belőle. készen vagytok.

az meg, hogy lesznek olyan emberek, akiknek az a lényegi véleménye, hogy "anyád", vagy, hogy "B+!", ezzel nem fogtok tudni soha, semmilyen moderáció segítségével mit kezdeni. attól nem lesz boldogabb senki, hogy a hülyéket és primitíveket elhallgattatod. (főleg a hülyék és a primitívek nem.)

az értelmes társadalom nem az ilyen elemekre vevő. meglesznek a hülyék is, ebben biztos lehetsz, de aki érdemben hozzá akar szólni a cikkhez, az nem kimondottan ezeket fogja olvasni, és nem ezeket fogja megválaszolni sem a hozzászólások közül.

azt meg biztosan nagyon kevesen fogják fel az agyukkal, hogy a kommentelés nem egyirányú (még akkor sem, ha arctalan, és névtelen). amikor a véleményemet elmondom valamiről, akkor nem csak arról formálok véleményt, amiről beszélek, hanem akaratlanul is, önmagamról is. visszhangja van, ami a válaszok után bennem fog csapódni, akkor is, ha nem adom a fejemet hozzá. ha azt írom, anyád, akkor azt mondja majd a nép, hogy ez egy tahó vagyok. ez ülepszik le bennem, hogy tahó vagyok, változtatnom kell magamon, vagy tahó maradok örökre. és a legjobb ebben, hogy ahhoz, hogy ezt felfogja bárki is, nem kell atomfizikusi diplomájának lennie.

ha kimoderálod, akkor nem az jön le neki, hogy ő egy tahó (vagyis nem fog magán soha változtatni), hanem az a vélemény fog benne megerősödni, hogy mekkora egy paraszt mindenki (főleg az egész világ), hogy az ő nagyon fontos véleménye már meg sem jelenhet. ellenségekké válik. nem potenciálissá, nem veszélyessé, de ellenséggé, akinek ott van a tüske, és visszaszúr, ahol csak tud majd.

van, aki vevő erre, hogy reagáljon ilyen tahók beszólásaira. van, aki csak kiadja magából a keserűséget, amit az élet beléje pumpált, és végre elmondhatja nagyközönség előtt is, amit otthon nem mer, vagy nem tud. az ok, végül is mindegy. a lényegen nem változtat.

tegyétek ki a 18-as karikát, vagy a 21-eset, vagy a figyelmeztetést, hogy "az itt elhangzó vélemények nem az index.hu munkatársainak véleményét tükrözik, hanem az egyéni olvasókét", vagy bármi... biztosítsátok be magatokat jogilag, és legyen szabad a pálya. legyen több olvasótok, legyen több látogatótok, legyen több bevételetek a reklámokból, járjatok jól a dologgal.

a szabadság mindehol kifizetődő befektetés hosszútávon ezen a világon.

az egyensúlynak mindig meg kell lennie a rossz és a jó között, de ezt nem fogod moderálással soha szinten tartani. ez önmagától áll be, a nép állítja be, saját magának.

sokkal nagyobb hatással lesztek akkor a népre, ha majd szabadságot adtok nekik. mint a rossz gyerek, olyan ez. minél jobban tiltod, annál jobban azt csinálja, elhatárolódik Tőled, és csak-azért-is-megmutatja, hogy neki van igaza. rá kell hagyni, had csinálhatja szabadon, és meglátod majd, hogy nem is lesz az dolog olyan érdekes már egy idő után.

ez a recept, a kérdés, hogy megsütitek-e ezt a sütit.
Na most őszintén. A blog az csak egy blog. Értékét nem nézi az ember. Sajnálom. A téma vagy érdekes neki és rákattan vagy tovább siklik fölötte.
Ha mégis rászán egy kis időtkonstatálja, hogy jól összeszedett-e, picikét érdekfeszítő-e, megcsillan-e-é-e benne valamennyi, annyi, sok írói véna és utána kommenteli-e-é-e vagy lecsapja.
Ez itt, itten csak egy össznépi játék, internetes gondolatűző, nem több, nem kevesebb.
Ha értékesre vágyik valaki,hosszabb kikapcsolódásra, akkor ízlése szerint kezébe vesz egy szépirodalmi vagy önéletrajzi, történelmi avagy verses kötetet, sci-fi vagy egyéb nyalánkságot.
Először is helyén kőne kezelni a blogot, mint ollant.
Szarintem. :)
holex:
"biztosítsátok be magatokat jogilag, és legyen szabad a pálya"

ez azért nem nyerő, mert sok kis mocsok spamelésre és reklámozásra használja az olvasott, főként a címlapos blogokat. moderálás nélkül méginkább elszaporodnának. engem speciel ezek jobban idegesítenek, mint a szimplán hülyék.
Teljesen off ez itt, de ha már ilyen emelkedett a hangulat, én egy témajavaslattal fordulnék TótaW-hez: (Alap- és középfokú) Oktatás. (Ilyen taget nem találtam.)

Bár ha jobban meggondolom, ez még sem teljesen off: A politikai vitáink azért nem mondjuk a gazdaságról szólnak, mert a tisztelt nép nemes egyszerűséggel segghülye hozzá. És ezzel nem a népet hülyéztem le, hanem a lexikonképző oktatásunkat.

Ha kommentfoszlányokból jól vettem ki, Árpádnak ez szakterülete, így kíváncsi vagyok, itt is osztja-e a liberális álláspontot.

Egyébként ez az a téma, ahol én leginkább osztom, akkor is, ha az egyik legvitatottabb. Nem értem, miért nincs diáklázadás "nem akarunk több értelmetlen baromságot magolni" traszparenssel. Az oktatás területén csalódtam a legnagyobbat az szdsz-ben, bár pl. az érettségi átalakítása jó irány - csak egyetemi felvételihez meg kellene követelni az emelt szintet.
@combo: azt már sokszor írtam, h kellene "állampolgári ismeretek" tárgy. sőt kellene államszimulációs játék, meg ilyenek. de hogy mi a liberális rcept, azt előbb tisztázni kellene.

diáklázadás ilyen transzparenssel azért nincs, mert a diák nem többet akar tanulni, hanem túl akar lenni rajta, átmenni a vizsgán valahogy, és "lediplomázni", akármi is az. nyilván tisztelet a kivételnek. sose fognak pl azért tüntetni, hogy aki kettesekkel evickél, az legalább fizessen, hanem inkább ez ellen.

amikor volt a tandíjas sztori, még blogom nem volt. de olyan csuda leveleket kaptam, h azóta is röhögök. ilyen, h az egyetemisták megérdemlik a felhőtlen szórakozást, és rohadjon meg, aki ezt holmi ösztöndíj/tandíj rendsezrrel el akarja venni tőlük. meg hogy milyen sokat kell tanulni így is.
ez tök bátor írás. meg sztem tökjó is.
én nagyon egyetértek a respekttel, mint alapelvvel, és elég nehéz valami is az, a bizonytalansággal kell asszem tudni szembenézni hozzá, ami sztem elég nehéz, és úgy nehezedik, ahogy egyre közelebb van valami az ember központi értékeihez-terveihez-vágyaihoz.

nekem 1 emlékem jut eszembe így a cikk kapcsán, az egyik olyan, hogy soha de soha nem fogom elfelejteni. nagy lázadó és békeharcos koromban kezembe került egy könyv, amit találomra kinyitottam, és ott csak egyetlen egy (hosszú :-D ) sort olvastam el belőle, azután elfehéredtem és majdnem elszédültem. az egy sor az volt, töményen, hogy a valami ellen lázadókat azok tartják fenn: akik ellen lázadnak, hozzájuk vannak a legközelebb, az ő táncukat járják: csak inverzben. és ezzel nincs is baj, ha az ember ugyanazt akarja, ugyanúgy: csak pepitában, ha ő a táncosa annak, aki ellen lázad, és drága életét (amiből vagy egy van, vagy ebből ami most van: ebből van egy :-D ) ővele párban: az ellenséggel: ugyanabban a táncban, ugyanúgy kívánja eltölteni. de ha mást (is) akar, akkor önmagának kell tudnia lennie (önazonosnak), és saját árnyékával kezdenei tudni valamit, és saját alkotó-erejével is: azaz nem csak mindig ráreagálni a másikra, hanem önállóan is tudni táncolni, és állítani ezt-azt, tettekkel is és felvállalt következményekkel is, építéssel, amiben mindig és elkerülhetetlenül ott a hibázás és a be nem teljesülés lehetősége is, nemcsak a reményé. ez a valamiért és a valami ellen küzdés különbsége. éshogy mindkét út kell és jó, de ha csak mindig ellene megyek valaminek, akkor azzá válok, annyit gondolok rá, hogy megtanulom. amivel nincsen baj, ha azt akarom, vagy csak azt akarom. de én speckó nemcsak azt akartam, és ennek nagyon sok vonzata van, amit ott egybe megértettem, attól az egy sortól, és kihullott a könyv is a kezemből, meg a biztosnak hitt talaj is abban a percben a talpam alól. furák ezek a momentumok, amikor az ember Y elágazáshoz ér, pl így hirtelen, és onnantól, fél óra múlva elkezdi máshogyan élni az egész életét, mert nem lehet a régit folytatni, attól a felismeréstől (vagy csak hazugságban lehetne). ez nekem ott ilyen tömény félelemérzetet is hozott, ami persze elmúlt, de ahhoz volt hasonlatos, mint amikor először láttam halottat nyitott koporsóban, hogy íme, nem tudta elkerülni, mert az élet olyan amilyen, és nem (mindig) olyan, amilyennek szeretném... ugyanakkor azt gondolom, hogy ez egyfajta belső szabadság, a nehezebbnek látszó könnyebb út, és persze az hogy belső szabadság: mégha korlátok között is van, mint gyakorlatilag minden: akkor is szabadság. és az ember a szívét csak így tudja megőrizni, vagy amikor el-elveszti, így tudja visszaszerezni, ami belülről az önmagammal egy vagyok érzése, kívülről pedig csendes vagy látványos karizmának érzékelődik. persze az életke korlátain belül. :-)
...szerintem... :-)
nameg boldogblogszülinapot!!!
@Tóta W. Árpád:

"az egyetemisták megérdemlik a felhőtlen szórakozást"

hogy kicsit visszakanyarodjak a témához, ez az érzés szerintem sokakban később is megmarad. amennyire én látom, pl. az indexes kollégáid egy része is azt gondolja, hogy az újságírás az egy jó buli, főleg egy ilyen szabadelvű szerkesztőségnél, aztán a produktum meg olyan amilyen (hogy milyen, azt fentebb leirtuk már többen). miért csodálkozol az egyetemistákon?

ha nincs se külső kényszer, se belső motiváció valamiféle professzionalizmusra, teljesítményre, igényességre, meg még nagy távoli célok sem lebegnek a szem előtt, akkor marad a munkahelyen a haverok-buli-hanta fíling. (ugyanez irodistákkal: bejárunk, netezünk, pofázunk, aztán csak eltelik valahogy a nap).
@liidiiia.: nagyon kedves.

de hol a MALAC? itt támasztja a pultot 0-24, és most fel se köszönt?!
@dark future: erről úgyse fogsz nyilatkoztatni, már csak azért se, mert nem is igaz így, még akkor se, ha "egy része". pl vannak elegen, akik kiteszik a lelküket, legfeljebb nem annyira látványos ez, mint a megmondás. mert például hírügyeletet adnak, hideg hajnalokon már bent ülnek, hogy te friss indexet kapj, vagy adminisztrálnak, szerkesztenek, hirdetést szerveznek vagy a vállalat jövőjét egyengetik (értő kézzel!)

másrészt meg én se feltétlen tudom, hogy ki mennyire igyekszik, mert főleg itthon dolgozom, te meg végképp nem.
@Nyomek: igazából nem értem, mi a probléma. tényleg, marcangolok ön, ha az ennyire népszerű műsorszám :), de ezt nem vágom. minden cikk elé kéne disclaimer, hogy ez nem közvélemény átlagolva, hanem csak szerintem van így? de hát ezt jelenti maga a műfaj, meg hogy az én nevem van odaírva. (ezért is ellenzem az Index szerzővel megjelenő publikat. Index nem ír publit, ember ír, ő vállalja, védi vagy visszavonja.

ha vmilyen aktivizmust hiányolsz, az más, de azt meg nem vállalom.

az írás ennyit tud. maximális kifutása az, hogy elindít egy mémet, egy ötletet, másokat cselekvésre sarkall. akár azzal, hogy ismertet egy külföldi modellt. én mondjuk robotolimpiát, nyugdíjasnetet, darth vader-szobrot, rendpárti liberális pártot szervezni nem tudok, hangot tudok adni annak a meggyőződésemnek, hogy valakinek kéne ilyet csinálni. (ld. felkínálom rovat/tag.) aztán ha megcsinálják, örülök, de én nem vagyok rá alkalmas, meg nem vagyok ilyen szerző-mozgó-pályázó ember, ha hívnak, megyek, de nem fogom felszopni magamat a Hiller fogadóórájáig, hogy na, akkor csináljuk meg.
@Tóta W. Árpád:

nem azért írtam, hogy megerősítsd vagy reagálj rá (naná, hogy védeni fogod a mundér becsületét), csak ha már index inside meg meaculpa meg ilyenek, akkor gondoltam, most esetleg belefér. ettől függetlenül így gondolom (olvasói vélemény), mert egyrészt erre mutat a produktum (bocs, de ez van, marhára egyenetlen és kiszámíthatatlan a színvonal, pont azért, mert mások meg tisztességesen és igényesen dolgoznak, így kiugrik a szar, és ez nem csak az én véleményem), meg tudok amit tudok :-). elsősorban persze nem a staffokról van szó, hanem azokról, akik ezt megtehetik.

de akkor ne az indexről beszéljünk. láttam én már egy-két munkahelyet belülről, meg alkalmazottat is (sőt még nekünk is vannak :-)). egyetem után kell kb. 5-10 év, hogy rájöjjenek a népek (nem mindenki persze, de sajnos elég általános), hogy van olyan, hogy felelősség, van olyan, hogy igényesség, van olyan, hogy valamihez adom a nevem, és az kötelez arra, hogy megcsináljam rendesen, vannak határidők, meg van egyfajta munkafegyelem. az egyetem sok mindenre jó, de ezt rohadtul nem tanítja meg. nagy arcot, azt lehet szerezni...
@Tóta W. Árpád:

malac él és virul (pl. törökgábornál), csak bojkottálja az ittenieket. vagy besokallt, vagy megsértődött. majd megunja, és visszajön :-).
@Tóta W. Árpád: "de hol a MALAC? itt támasztja a pultot 0-24, és most fel se köszönt?! "

szerintem parkoltatja magat sertodesbol kifolyolag. biztos arra var hogy visszahivjuk.
a poszthoz: todom hogy sokan nem ertenek egyet de en orulok az elomoderalasnaak. elotte szinte sosem ereztem ugy hogy lenne ertelme beleszolnom mivel mire begepelem a kommentemet ujabb 50 komment szuletett, legtobb tobb fuggetlen az eredeti tematol. amugy sem birok 1000 kommentet elolvasni. szoval az en szempontombol nagy elorelepes az elomoderalas es hogy nem "porog" ugy a blog.
Csak, hogy tovább rombolódjon az amit eddig biztosnak véltünk: www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20091106-kozgazdasagtan-gazdasagi-valsag-uj-tankonyvek-es-elmeletek-johetnek.html

Árpi írj erről egy cikket. Nem kell elkapkodni, lassan - akkor mindig remek cikkeket írsz...
@nyiszala: meg a címkék között a hülyemagyar
Malacka szerintem megsértődött azon, hogy többek között arról értekeztetek a feje fölött, hogy ki kéne-é őt tiltani fél évre vagy sem, és önként száműzetésbe vonult. Ne legyen igazam.
kissé mókás hogy egy református jellegű meakulpázik, oszt jól rákeni a közre hogy azok a hüjék bezzeg T szerző felette áll minden aljasságnak, haha, meg aztán örüljünk hogy diszkont áron hozzászólhatunk sőt egyenes hívatkozási alap lett azindex, én meg még emlékezem a " Tanárúrra" hihi
Kezdjem a postod végivel, a cikkek kommenthetőségével és azok moderálásával. Nézd meg, mi történik a Népszabival : az elején moderálás nem volt, aztán lett, de inkább ne lenne mert a mostani nagyon gyenge. Például átalányban szét lehet verni az egészet, ugy hogy bekopipésztezed Toldi estéjét – meg is tették. Én még nem láttam ott kitiltva valakit, aki símán és felismerhetően célirányosan mellé beszél. És még nem emlitettem azokat, akiknek mindenről, mindig ugyanaz jut eszébe és ezt meg is mondják neked. Tehát, ha elfogadjuk a cikkekhez a kommentelést, ahhoz moderálás kell, mert mákép szar az egész, még ha csak 10 % belőle is az. (Dunbar axiómája a 22 es csapdájából)

Megértelek, de valahogy – megtartva az arányokat – mindenikünkkel valami ilyesmi fordult elő. Hozzászólhatunk, vazze, sőt nyilvánosan, ország színe előtt azannyába küldhetem a miniszterelnököt, hát nem óriási ?! Kell egy idő amig észrevesszük, mennyire senyvedt és beteges “teljesítmény” ez. Hát ezt kéne lassan felismertetni a kedves magyar emberekkel, velünk, délceg billenytyűverőkkel. Azt tételesen, hogy néha jobb lenne ha mást vernénk azalatt az idő alatt, mindenki jobban járna.
@becketman:
Az utóbbi egy évben arra a következtetésre jutottam, hogy az emberi méltóság elvitatása a másiktól egy alapvető hazai kultúrális jelenség több évszázados gyokerekkel.

Sokkal mélyebb dolgoról van sz, mint egyszerű udvariatlanság.

Éppen ezért egyrészt nagyon örülök annak, ha valaki nevén nvezi ezt a problémát (mint például becketman), ugyanakkor fontosnak tartom azt, hogy elmélyültebben nézzünk rá erre a kérdésre.

Maga a Tóta W cikk például fontos számomra mint egy emberi önreflexió. Bűnösek vagyunk abban, hogy milyen a bennünket körülvevő kulúra. Ugyankkor teljesen eltulzott perspektívának tartom, azt a nézőpontot, ami arról szól, hogy Tóta W-nek hatalma van a kultúra, péládul a kommentelés kultúrájának például zombisítás irányú formálására.

Sajnos nincs.

Ennél sokkal nehezebb formálni egy nagyrendszer kommunikációs szabályait - szokásait.

Ezzel főként akkor találkozik az ember, ha valamilyen pozitív / progresszív irányú változást szeretne elérni.

Jelen esetben csak az a felismerés, hogy ugyan miben különbözök éna zombiktól...

Magam is részt veszek egy olyan dolgoban, ami nem egészséges irányba fejlődik...

Ez sem kevés.

Talán az lenne egy további irányvonal, ha az index felismerné a természetes szövetségeseit és nem hagyná ennyire elbulvárosodni a tartalmakat.

Ez komoly szerkesztői meló, aminek valóban az volna az alapja, hogy a szerkesztők fejében , milyen értékvilág munkál.
Szevasz Árpi Bácsi!

Gratula a cikkhez, mert őszinte és bátor, de szerintem az igazi vadbarom, anyázó, zsidózókat, cigányozókat, a kurucinfó és társainak köszönhetjük.
Bár az lehet, hogy a kurucinfo meg az indexen buzdult fel.
Én elolvasom a dolgaidat 2002 óta kb. Kellett ez az egész jó is volt ez. Csak így tovább!
@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan:

majnem montam valami furcsát a kisasszonynak református ügyben, csakhogy elfogultságom okán azonnal visszakosztam, miaszhogy, nagyonis!
@Naiv Gyermek:

Igen, én kezdeményeztem a malac elvonókúrását.

Hümm. Önelvonást végez most,remélem, ami nagyon dicséretes, ezt teljesen komolyan mondom. Ha sértődés az ára, sebaj, annyit megér a drogról való lejövetel. Beteg dolog volt már az ezer (á,inkább többezer) komment/hó, itt volt az idő a fejnek a tisztulására. Közel s távol ő a magyar web2 legaddiktabb embere.

Amit írt és ahogy írt, az cirkuszi produkció volt, újszülötteknek egy darabig érdekes, aztán fájdalmas. Őt meg kikészítette szerintem.

Jobbulást, szellőzést. Természetjárás, olvasás, ilyenek
Kedves TWÁ,

Nem próbáljátok véletlenül a moderálást kiszervezni? (Már az Index cikkek kommentelésére gondolok). Vannak ötleteim erre, bár biztosan ti is gondoltatok rá.

Szerintem ez is tanítható. Nem a véleményt kell úgysem a bedolgozó 3gyerekes családanyának/apának moderálni, hanem a tahóságot meg a spammet. Szervezést vállalok:-)
@Tóta W. Árpád:
"minden cikk elé kéne disclaimer, hogy ez nem közvélemény átlagolva, hanem csak szerintem van így?"

Nem minden cikk elé, csak ebbe a megemlékezésbe. Hidd el, sokak számára nem tiszta, hogy ez mennyire rétegsport.
A Naplóban egyébként a Heti Hülye Kérdésüknél mindig be kellene mondaniuk, hogy a szavazás nem reprezentatív. Neked nem kéne mindig, csak három évente.

A másik, amit te is említesz, hogy az írás ennyit tud, tényleg, erre már én is többször rácsodálkoztam. Így van. A terméked (poszt) életciklusa 1-2 nap, esetleg egy hét. Pedig a probléma, amit feszeget, tombol tovább, sokszor évekig.

Az sem ártana, ha lenne "Érdemi hozzászólás" megjelölés, a későbbi visszaolvasások miatt.

Vagy ki lehetne adni - szigorúan elektronikus, azaz ingyenes formában - a posztjaid nagy részét, hogy a megállapításaid fenn maradjanak, mert attól tartok, hogy a lejegyzett bölcs gondolataid az enyészetté válnak, a kurvanagy neten pedig elvesznek.

Van utóélete pl a Képmeséknek? Volt valami kimutatható hasznuk, vagy csak valamiféle kampány része volt?
Szerintem az is elenyészett, kérészéletű volt, nem jött át, nem rázta fel a közembert. De mit mondasz te?
@Tóta W. Árpád: @dark future: @amergin:

malac valószínűleg megsértődött az egy héttel ezelőtti koncentrált támadás miatt (mellesleg még akár jogosan is).

Még kitart, de én remélem, hogy soká nem fogja kibírni anélkül, hogy ennek a sok sötétben tévelygőnek meg ne mutassa a világossághoz vezető utat:)
@Nyomek: Na, most lelőtted a karácsonyi ajándékomat.

képmesék: a széria után volt egy kutatás fókuszcsoportokkal, abban voltak különféle észrevételek. én másról nem tudok (tehát nagyobb mintás kutatásról). hát ja, ez is ilyen nagy nekibuzdulás volt, aztán satufék, és utána semmi. sok mindennel így volt ez.

@Guga: biztos lehetne ezen gondolkodni, de ez mindenképp plusz kiadás, és nem most van itt az ideje annak.
@Tóta W. Árpád:

"a diák nem többet akar tanulni, hanem túl akar lenni rajta, átmenni a vizsgán valahogy, és "lediplomázni", akármi is az."

Ez igaz, de csak azzal a megkötéssel, hogy a diák "túllenni" (legalábbis az én időmben még így volt) leginkább egy jó nevű, versenyképes tudást biztosító egyetemen szeretne. Tehát nem az abszolút befektetett energiát akarja minimalizálni (mert akkor pl. elmegy a Gábor Dénesre), hanem az adott egyetem, adott szakához szükséges energiát minimalizálná.

"sose fognak pl azért tüntetni, hogy aki kettesekkel evickél, az legalább fizessen, hanem inkább ez ellen."

Sajnos ez is igaz. Sose felejtem el azt a kedves nemzeti szocialista kommentelődet, aki a tandíj vita kapcsán itt kifejtette, hogy faszság a tandíj, de még nagyobb faszság lenne ezt visszaforgatni tanulmányi ösztöndíjba, mert azt úgyis csak a "pedálgecik" kapnák. (Gondolom néhány év múlva meg veszettül fogja nyomni - a rohadt zsidók elveszik előlem az összes jó állást -kommenteket:)
@Tóta W. Árpád:
Oké,ércsük, de azért még egy ötlet:

barter.

Ha nincs pénz, van más.
Lenne, akit az Indafax előfizetés fejében történő munka érdekelhetne, mást hirdetési felület, (mert pl. a Sport Géza hirdetés ma is üres volt).

Ötletgazdának meg beszállítói jog:-))
Árpi, nesze neked, van olyan, aki megszervezi: index.hu/tech/2009/11/09/robotolimpiat_tervez_kina_2010-re/

Lassan az egész világot Kínából fogják működtetni...
Sok mondanivalóm nincs, de... az így kezdődő kommenteket is biztos szereted... gondoltam beköszönök, ha már anniversary. elég régóta mászkálok erre.

jut eszembe, merre is van a bólé?

hogy milyenek a kommentelők, azon lehet merengeni, de keseregni kár, mert külföldön is ilyenek. ami viszont azért jó, mert ott pár ötletes gyógyszer is született ellenük / értük. nem kell feltalálni semmi újat, elég mazsolázni.

a hülye kommentekért cserébe néha te is szoktál zöldségeket írni. ez a legjobb családban is előfordul, így kerek a világ.

carry on, sergeant.
@Naiv Gyermek: Rendezzünk egy Malac-szimpátiatüntetést.
@ParadoxH: "A mostani, neoklasszikus megközelítéssel kapcsolatban egyre több a kritika"

Igazad van érdekes téma, csak nem elfelejteni, hogy a nagy magyar valóságban szabadverseny alig van (csak a kicsik szintjén, ott meg nem is érzek feszítő gondokat).
A nagyvállalkozások mind multik vagy monopoliumok (vagy monopolisztikus kartelcégek) illetve az állam csecsén csüngenek. Szóval hagyományos értelemben nem is piaci (szabad piaci) szereplők.
@Nyomek: "nem jött át, nem rázta fel a közembert"

Nagy az elvárásod.
Az én elképzeléseim szerint az ember modelleket alkot az őt körülvevő világról.
A modellt minden őt elérő információ csiszolja (vagy torzítja). Nem kell hogy határozottan emlékezzen valamire, elég ha egy picit elmozdít a világképén.
@amergin:
Felelőtlenség. Győzike sót akartok.
Arra is ráment a főhős, a család, gyerek, mentális egészség.
Szeressétek a malacot igazából. Hagyjátok békén.
@Guga:

"Igen, én kezdeményeztem a malac elvonókúrását."

Azt hiszem túlértékeled az itt játszott szereped.

Nem tisztem védeni malackát,minden képessége megvan az önvédelemre.

Azt hiszem Árpád most egy kissé túllőtt.

Ajánlom elolvasásra:

Letícia · erolenduletenergia.blog.hu 2009.11.07. 15:17:25
@Tóta W. Árpád: lehet tudni mik ezek az üres kommentek? egyetlen ponttal vagy vesszővel?

miről maradtam le már megint???
Kedves Árpi! valoban nagy a TE bünöd!

es megcsak nem is egy!

de nem az, hogy fikaztad Liptai Klaudiát (vagy kit) az érdektelen.

hanem hogy a fontos dolgokat elhallgatod.

nem irod meg a bankokrol a posztot, pedig mióta várom.

, hogy tévedhetetlen vagy mint minden magyar újságiró!

aaz, hogy a politikusok sem szentek, bármit lehet róluk irni, renben van, azért vannak, hogy szidhassuk őket...
mégse lehet mindenért a feleséget okolni. :)

de, hogy a szakértelmet is devalvalod, hogy idejétmult közgazdasági ideákat terjesztesz, raadasul mintha még hinnél is bennük...tudod, hogy nincs verseny, de allitod, tudod, hogy bedőltek a balti tigrisek, de nem ezt irod, csak azt milyen jók...

persze nekem rokonszenves volt, hogy szereted Ady-t. És keresni is nehezebb aktuálisabb költőt ha a feudális maradványok ostorozása a cél, de a szocializmusát már nem válalalod fel...

és nem aktuálisabb most József Attila?
@Tóta W. Árpád: A liberális recept alatt azt értem, hogy a jelenlegi általános és középiskolai tananyagnak minimum a felét eldózeroljuk. (És igen, lehet sírni, hogy szándékosan el akarom hülyíteni a népet, de éppen ellenkezőleg.) Helyette több idegen nyelv, közgaz, számtech (!), állampolgári ismeretek, jelenkor "történelme", illetve bármi egyéb, ami a mindennapokban is "jól jöhet".

Ezeket biztos mondtam már itt is (vannak bejáratott példáim, ezt a vitát már lefolytattam pár helyen):
Általános iskolában mit csinál a gyerek nyelvtan órán? Feláll felelés címén, és 10 percig folyamatosan beszél arról a témáról, hogy "mondat". Ilyen mélyenszántó _bemagolt_ gondolatokkal (mert máshogy nem lehet 10 percig beszélni a témáról), hogy a "mondat szerkezet szerint lehet egyszerű vagy összetett". (Valaki megkérdezhetné már az általános iskolásokat, hogy szerintük itt mit jelent a "szerkezet szerint".) Helyesen írni meg tanítsa meg a cica.

Meg úgy általában, egy nagy lexikonképző az egész, a tananyag legalább 80%-a elmenne Legyen ön is milliomos utolsó kérdésnek, ami elég nagy baj. Csak pár példa: Portugália népsűrűsége, citromsav ciklus, mitokondrium, Berzsenyi melyik évben született (a század nem elég), spanyol abszolutizmus, III Kázmér lengyel király, 2-metil-1,3-butadién (izoprén)...

Nem azt mondom, hogy ne legyen egy alap, amit minden érettségizőnek tudnia kell. De legyen. Adják ki egy minimális könyvecskében tárgyanként: Himnusz fejből, európai országok fővárosai, stb. De a jelenlegi oktatásban még az sem világos a nebulónak, hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami nem. Az oktatás eredménye az, hogy mivel Berzsenyi életrajzából 1 oldalnyi adatot bemagoltat, a gyerek azt sem fogja tudni pár év múlva, hogy hányadik században élt.

Én kitűnő tanuló voltam egy jó nevű gimiben, és ma már nagyon bánom. (És magamon jól látom, hogy mennyi lexikális ismeret marad meg az emberben a leadott anyagból. Hát, szerintem a 10% erősen túlbecsüli ezt.) Valahogy hallgatóként (és "jó gyerekként") fel sem merült bennem, hogy meg merjem kérdőjelezni ezt az egész "rendszert", ezért nem jutott eszembe tüntetni. Ma meg én fogom leszidni a gyerekemet (ha lesz), ha este a másnapi földrajz órára országok GDP adatait fogja magolni. Inkább kapjon egyest, és nézze meg a neten, ha érdekli.
Kár meaculpázni, mert nem vagyunk jövőbelátók.
Persze kell meaculpázni, mert végülis megértük, és hátha számítanak a tévedések fölismerései.

Jó a poszt. mert csappben a tengerként azért sokat mutat, még akkor is, ha egy bálna persze nem fér bele a cseppbe.
@eMeL: Ez így igaz és kevésbé meglepő. A cikkben felvázolt alapgondolatnak azonban úgy érzem ettől jóval nagyobb fajsúlya van.
Kicsit off
@combo: Én szinte mindig csak azt tanultam a suliban ami érdekelt, vagy hasznosnak gondoltam és ezt kicsit bánom. Valahogy az oktatással úgy vannak az emberek mint egy nulla végösszegű játszmánál, ha valamit beteszel a tanrendbe, más dolgokat ki kell venni belőle, szerintem ez nem így van. Bőven lehetne emelni a követelményeket, bele kéne férnie a közgáznak, az állampolgári ismereteknek, a huszadik század történelmének részletesen, és a számítástechnikának is, a jelenlegi anyag mellett. Jó tanárok, jó módszerek kellenek hozzá. A magolás is hasznos, (ezt gyerekként nem láttam be természetesen), de az alkalmazott tárgyakat is erőltetni kéne. A rengeteg adat, amit megtanulsz, használható, ha megtanulod rendszerezni és használni őket, néha észre sem veszed, mikor olyan adatokat használsz, amiket a suliban még felesleges ballasztnak láttál. Az általános műveltség pedig szükséges a demokráciához. Attól, hogy valaki megtanult valamit, ritkán lett szegényebb.
@bryan: a jelenlegi tananyag is nagyon sok, ha még bővítjük, akkor simán elérhető, hogy napi 12 órás oktatás legyen - és ez nem lehet cél... A bővítés szükséges lenne @combo: ötletei alapján, de ezt tényleg csak úgy lehet kivitelezni, ha valahol elveszünk.
Jó lenne pl., ha nem 3-4-szer kéne ugyanazt megtanulni (irodalom, művtöri, történelem)... mert a legtöbben így sem tudják összekapcsolni a különböző tanórákon hallottakat egységes ismeretanyaggá.
Well, kedves Tóta Watson.

Vaalóban azt gondolod, elég, ha nyiolvánosan önkritikát gyakorolsz, és ezzewl a felelősségtől is megszabadultál?

Kiengedted a szellem kurva anyját a palackból, és most széttárod a kezed egy bocsikával?

Magánemberként hiába mondom rá, hogy "ejha, no de ilyent! hát egye fene, nem haraxunk, jócsávó ez az Árpi...", azért te intézmény vagy, mint beláttad magad is. Egy intézmény meg hadd ne legyen megbocsizva. Hadd ne takaródzzon. Maradjunk annyiban: igen, addig provokáltad a faszfejt a jónép lelkében, amíg az feltápászkodott és most már nem nagyon tud másként beszélni, csak hörögve. Csilingelhetsz neki a biciklicsengővel, Ron meg Harry talán elhiszik, hogy nem kell befosni, de TE tudod, hogy sajna gáz van és te is oka vagy.

Ha elküldöd a kurvannyába a kommentelőket, akkor ne csodálkozz, hogy hasonló vitakultúrát alakítanak ki ők is.

Biztos állatra vigasztal, ha mondom, hogy "énszótamidőbe!", mint Nagy Civilizátor, ezt mindenképpen beszoptad és igen, rajtad is múlik, hogy milyen lesz a jövő és abban hány ember szortyogtatja a taknyát evés közben.

Te egész népedet fogtad, és nem középiskolás fokon adtál neki kötőszókat a szájába, valamint felhatalmaztad az istenadta véleménye abszolutizálására. Hát ládd, mit érlel annak a sorsa, akinek nem jutott kapanyél.

Üdv,

P.
@6.Lenin:
Mi vaaan? Nézz már át az eggyel előbbi posztra. Nem túlértékelés, mert - legalábbis malac mostani eltűnése előtt- én indítványoztam a 6 hónap felfügét. Nem melldöngetésből. Persze, nem én gondoltam így egyedül.

Nekem borzasztó volt látni a malacnickekkel telis-telab.szott képernyőt. Ehhez ugyanis rengeteg önfeladás kell egy olyan embernek, aki egyébként dolgozik máshol. Nem szúrta ki a szemeteket, hogy ez őt teljesen felborította? Shame on. Rossz barát.

Lehet, hogy te leszarod, de nekem nem volt gyomrom nézni, még ha úgy is írt volna, mondjuk, mint egy izé.. De még az sem. A véleményem közzétettem. Mert az szabad, hálistennek.

For a better Magyarland.
@ParadoxH: "A cikkben felvázolt alapgondolatnak azonban úgy érzem ettől jóval nagyobb fajsúlya van."

Csak mi kihagytunk egy lépést.
Az helyes tendencia, hogy a kihagyott lépésnél található buktatót a világgazdaságból szerzett tapasztalattal átugorhatjuk, de a lépést azt nem lehet kihagyni.
@bryan: "Az általános műveltség pedig szükséges a demokráciához."

Temészetesen írásoddal egyetértek, van tartalék bőven. Nagyon fontos azonban látni, hogy amíg csak a (kétséges fontosságú) tudás fejekbe töltése történik, addig a másik oldalon nemhogy nem fejlődik, de szinte elfolytják a kreativitást, a gondolkozást, feladatmegoldást.
@combo: Abszolut egyetertek! A "citromsav" es "mitokondrium" kivetelevel. Ez nagy gaz, es szulokent tenyleg tehetetlen az ember: szeretne, ha az altalanos iskolas gyereke nem tanulna meg, mik a Dunantuli Kozephegyseg reszei es melyik ujsagot szerkesztette 1 evig Mikszath, de kozben azt is szeretne, ha a gyerek jol teljesitene, es megszokna, hogy vannak nem felulbiralhato feladatai. Lehet, hogy a vonatkozo poszthoz meg kell varnunk mig Arpad gyereke iskolaba megy.
Amugy tavaly az ELTE BSC utani termeszettudomanyos kepzeseire nem volt lenyegeben jelentkezo, ertsd: fizika 0, kemia 2... Szoval a termeszettudomanyos targyak atalakitasat hamarosan a szukseg, es nem az esszeruseg diktalja majd. :(
"Az pedig már fel sem merül, hogy moderáció nélkül oda lehetne engedni a kedves olvasót a vályúhoz. Ugyanis ő nem vitatkozni akar, hanem agyontaposni. Azt pedig művelni szeretjük ugyan, de könnyű elképzelni, hogyan nézne ki mondjuk ez az igényes cigányügyi fejtágító, ha ráengednénk a saját kezűleg nevelt zombihadat."

Na azért ekkora magas labdákat nem kellene:) Azért nem lehet a legtöbb cikket már kommentelni mert ciki látni amikor az index által objektíven kezelni nem tudó/akaró témákban mennyire eltér az átlag ember véleménye a "hivatalostól". Az igényes cigányügyi fejtágító ugyanis nagyon szép, korrekt írás csak pont a lényeg marad ki belőle: minap.hu/mivid.php?ext.a20120 ill. valami hasonló, rogyásig van ilyenekkel az internet ugye

Az pedig még cikibb lenne ha valaki végre le merné írni az igazságot, akkor jönne a "cigányozás" és hasonló rossz duma ezért próbáljátok kimagyarázni hogy ezért vagy azért ... hagyjuk már ezt, egyszerűen vannak olyan témák amiket nem mertek objektívan kezelni és ezt mindenki tudja jól aki nem csak indexet olvas
@hacsaturján: elfogultsággal Berlin falat lehet szídni meg az ocsut felhordani alcsútra sőt minden második gondolatom lehet első sőt úgyis csinálhatok hogy elvetek minden elvet dehát nehézkes és az ilyen önmosogatás nem egy meakulpa
"Persze nem az Index, pláne nem én csináltam ezt egyedül. Mint mondtam, ezek a filippikák rémületes olvasottságot produkáltak, és a legritkább esetben fordult elő, hogy a sértetten és családján kívül bárki az igazságtalanul megalázott védelmére kelt volna. A népnek tetszett a keresztrefeszítés, akarták, utánozni kezdték."

persze, nem ti csináltátok, az ember alapból ilyen ezen a szemétdombon, a sz.rkenegetés mindig is népszerűbb elfoglaltság volt, mint a gondolkodás, mert ugye ahhoz erőfeszítés kell

ti csak annyit csináltatok, hogy táptalajt adtatok nekik, és példát, amit követnek

aki szelet vet, vihart arat

lehet siránkozni, hogy így az agyatlan trollok, meg úgy a fröcsögő blogdroidok, de igazából csak azt csinálják, amit tőletek láttak, mert azt hitték, hogy ez a hivatalos, ez az elfogadott, az elvárt

és nem mondtátok, hogy valójában nem

elkúrtátok, ez a polkorrekt kifejezés
@Guga:

Látom nem érted mi is ez a blogozási izé.

Árpád adott 1 felületet,ahol az önjelölt zsenik leírhatják a hülyeségeiket,nagy ritkán,néhányan valószínűleg tévedésből,okos dolgokat is írtak/írnak.

Árpádnak van tehetsége a provokálásra írásaival és sikerült is idevonzani kellő számú önkéntest.

Sajnos a provokációk hozták a stílust is.Most már nehéz lesz tőle szabadulni.
Akadt 1 kiváló önkéntes is malacka személyében.
Malac kiváló,született homokzsák,élvezi,ha püfölik és van tehetsége,türelme a vissza piszkálásra.

Ha malac itt volt szárnyalt a blog.Árpád ezt kihasználta,de elhibázta,amikor ezt eléggé nyilvánvalóan tudatta is malackával.

Naiv vagy,ha azt gondolod,itt súlya van a leírt véleményeknek.Magasról le van ....,ezt Árpád többször le is írta itt.

Senkit nem zavar ez a tény,mindenki örül a lehetőségnek továbbra is.
Szerintem Te is csak erre koncentrálj.
Van vezére ennek a felületnek.
@Wave:

"szulokent tenyleg tehetetlen az ember: szeretne, ha az altalanos iskolas gyereke nem tanulna meg, mik a Dunantuli Kozephegyseg reszei es melyik ujsagot szerkesztette 1 evig Mikszath"

Micsoda szülők vannak!
@eMeL: @mizrolist:
Szerintem a jobban rendszerezett tudásalappal nem sokkal kéne több óra ahhoz, hogy ugyanaz a tudásanyag használhatóbb formában kerüljön a fejekbe, sőt, még plusz infókat is hozzá lehetne csapni. A száraz információval az a baj inkább, hogy kontextus nélkül van ott, nehezebb így megtanulni új dolgokat.
@6.Lenin:

Miért érzem, hogy el sem olvasod, amit írok?

Páran nyekeregtek, hogy miért kellett beszólni a malacnak,mert szeegéény eeelment. Véleményem súlya? Azért, mert a focimeccsen bekiabálnak a bírónak, még nem lesz kurva az anyja, mire hazamegy.

Attól még bekiabálták.

Vágod?

Nagy király volt Könyves Kálmán, de még nála is nagyobb király volt Mátyás....ha érted, mire gondolok...
Tudod mit, amúgy esküszöm érdekelne mitől igényes fejtágítás az ha a létező legidiótább, primitívebb (adott kisebbséggel kapcsolatos 3-4 közhelyet) sikerül megcáfolni? Nem genetikailag öröklődik a bűnözési haljam, a börtönökben fehérek is vannak? Csendben kiderült az írásból hogy többet lopnak, hamarabb jutnak el emberölésig de véletlenül sem brutálisak vagy erőszakosak? Ezt amúgy mi sem bizonyítja jobban mint az ad hoc lincselések, emberek utcán való kómába verése vagy az ilyen pár ezert forintért vagy másokat megvédeni akarók fényes nappal való legyilkolása mint nemrég Erzsébeten. Amúgy ezt bárki bármikor tesztelheti az utcán, milyen gyorsan szaladnak össze kapával, szamurájkardal ha helyzet van ... és a végén pedig az abszolút öngól hogy "Lehet, hogy a szegény, iskolázatlan emberek, és a romák kriminális aktivitása is nőtt, ez azonban csak feltételezés, nincsenek adatok ennek alátámasztására, és cáfolatára sem." Magyarán senki nem tud semmit csak éppen hadovál amit a politikai hovatartozás diktál, ellenben aki kimegy este az utcára, vidéken lakik biztosan csak álmodja amit lát, tapasztal:)

Magyarán ez a teljes írás egy vicc, már elnézést de ezt Te miért nevezed igényesnek? Tudom hogy off, de érdekelne.
"Közkeletű tévhit, hogy Medgyessy – nyilván a béremeléseivel - tönkretette a gazdaságot, amit Gyurcsány néhány restrikciós csomaggal megpróbált rendbe tenni."

ezt szoktad TE is terjeszteni nem?

nahát itt az igazság:
www.fn.hu/makro/20091106/bajnai_megfojtja_fellendules_alapjait/
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): Szoval melyik lap volt? Nem er utananezni, viszont a szegedi vagy a pesti (segedszerkesztoi) allast is elfogadom a harmasert. Persze csak evszammal.
Egyebkent elkepeszto mennyisegu idot toltenek a magyar altalanos iskolasok suliban - szerencsesebb nyugati tarsaik a gimnaziumban sincsenek annyit. Hogy a nulladik ora intezmenye meg letezik! Hetente akar tobbszor! Ahol pedig az adattenger bemagolasat ertekelik, ott tenyleg csak ket lehetoseg van a megfelelesre: vagy a teljes gyerekkorodat seggelve toltod, vagy pedig gyorsan megtanulsz csalni. Igy keveredig a poroszos es a balkani hagyomany nalunk.

Hogy ne csak off legyek: szerintem kifejezetten udito, hogy nem a malacka kommentjeinek scrollozasaval megy el az olvasgatasra szant ido fele.
@Wave:

"Szoval melyik lap volt? Nem er utananezni"

Passz.
A hegyeket nagyjából tudom.
Jé, malac önkéntes száműzetésben van? Na ez is a H1N1 szövődménye?:) Vagy nem akar itt irtás csinálni a 'fluenzájával?:D Visszajön az, nem bírja ki szerintem...
@Guga:

Itt pontosan annyit ér a Te véleményed,mint malackáé.
Ha valakit érdekel,elolvassa,válaszol,ha nem, tojik rá.
Abban biztos vagyok, malac nem miattad ment el,csak ezért írtam.
@6.Lenin:

Leninkém, lassan olyan vagy, mint a süni a fűnyíróval.

Ha vágtad volna a futballbírós hasonlatom... de nem vágtad.

Előtte is leírtam már, nóóóórmálisan is.

Mit tegyek még?
Rajzoljak?
@6.Lenin: magától?? Ó malac, ó malac!:(
tényleg tudja valaki mi az a filippika?
Árpit is beleértve? :)
@Paszternak:
"..Egy intézmény meg hadd ne legyen megbocsizva. .."

drága paszternak, önnön porta előtti tevékenységre nosztatásul leszek bátor ajánlani neked egy überaus remek défaudét karlheinz deschner tolla nyomának impozáns digitalizálásával, ami 8 (nyolc) kötetetet tartalmaz cvölfcentis, silbernem kis testében (vastagságát meg sem merem említeni), és nincsen benne semmi kitalálmány, rosszhiszemű liberalizmus, csak kemény geschichtlihe forsunxárbájt és arra a bájos címre hallgat, hogy: "kriminalgeschichte des christentums".

olvasd el, megéri, csak hogy képbe kerülj a makulátlan intézményekről, hogy mekkora is az átmérője az anyaszentegyház szeplőtlenségének.

namost én megbocsájtottam a fiúknak, pedig amit lehúztak negatív akciókban az évszázadok alatt az nem kleinmichelchen, de éppúgy megbocsájtom a globális neoliberalizmus arctalan rémségét is, sőt, kíméletlenebb geistespillanataimban úgy gondolom, hogy egyek ők: az emberiség manipulálható vágyálmainak színes jobb- és bal fele, a tarka műlégy a horgon, amivel a mátrix pisztrángozik.

gyere, bocsáss meg te is, egyénnek, intézménynek, menni fog, hidd el, és nem jézusiatlan az egy kicsit sem, to say the least, és csak mert egy horgot beszopni, amúgy, brúder, egyáltalán nem egészséges.
@Paszternak:

bocsánat, de stílszerűen: kinek bajszán nem billeg kapanyél. mea culpa és irodalomelméleti hozzászólásomat zárom is. maradtam üdvözlettel.
@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan:
vagyis, hát akkora mea culpa nincs is, miszerint: az én meakulpám meg a te meakulpád, sőt!
@Karesz (Charlie):

de most te mész ám...te, teee fülöp! :)))
@hacsaturján: én meg kisbaltával irdalok, sőt anyám is egy tolakodó alaknak tart, a meakulpájától ragodjon össze a szája.
Jár érte a 10 pont.
@Guga: @Letícia:

Azért ennyire nem érdekel ez a dolog.
@hacsaturján: na jó te tudod...
de demoszthenészt azért megemlithetted volna...
ja és II. Fülöp, az nincs googliban
Kétszintűvé kell tenni.
Meg kell tartani egy moderálatlan változatot annak az igényszintnek, de fusson párhuzamosan egy moderált, inkább szerkesztet változat igényesebbeknek.
Még annyit akartam hozzáfűzni, hogy valóban van trolltermelési képességetek de nem a cikkek stílusa miatt, legalábbis a fő okot én nem ebben látom.

Az index fórum hosszú ideig az ország vezető fóruma volt és ennek gyakorlata az ami a fő trolltermelést készteti.

A moderáció nem átlátható nem transzparens, maguk a moderátorok nem vállalják saját döntéseiket, hanem elbújnak egy közös nick mögé. Önkényeskednek basáskodnak, ráadásul mindegyik a saját egyéni szempontjai szerint. Viszont a hozzászólások tömege hatalmas a moderátorok számához képest. Ezért a fő szempont az, hogy épp észreveszik e az adott postot a moderáció esetleges.

Valamint tökéletesen megfelelő postok ezrei tűnnek el napról napra, teljesen vétlenül!! Természetesen a topiktörlésekről van szó, amit ezek megengednek maguknak, így a legjobb legmagvasabb postod is az enyészeté lehet.

Ilyen körülmények között nagyon leértékelődik az igényes hozzászólások értéke és felértékelődik a kemény odamondogatásé.

Miért írjak igényes postot ha akár vétlenül is törölhetik topikostúl, vagy egy még nicknevét sem vállaló gyáva moderátor basáskodásának áldozatul eshet? Viszont ha a legdurvább postok is sokszor órákig napokig elérhetőek ezek haszna felértékelődik, hisz sokan nem olvasnak topikot elejétől mindig csak a legfirssebbet emiatt egy idő után úgyis "eltemeti" a többi post, amíg kint van addig meg kifejti hatását.

Szóval a fórumos kultúrának, amiből az index fórumnak nem sok jutott az említett okokból, sokkal nagyobb szerepe van, mint annak hogy x vagy y írt egy kemény cikket egyszer.
Ezt meg most így hogy?

index.hu/velemeny/eheti/2009/11/30/szavazzon_magyari_peterre/

Először azt gondoltam, hogy valami poén lesz. Én marha, ha végig nem is olvastam, de alaposan beleolvasgattam.

Ekkora kurva lett az index, hogy az eheti helyébe egy jelöletlen politikai hirdetést nyomott be? UP menjen a fenébe, ha tudott róla akkor azért, ha meg nem, akkor azért.

Mi lesz itt később, ha fél évvel a választások előtt bivalybasznádi képviselőjelöltek életrajzaival és programjaival szórakoztattok bennünket? Hogy munkatársatok az illető, azt speciel tojom le.

A (x)-et meg még a kuruc.info is ki bírja tenni a linkek mögé az ajánlóban...
Ezt meg most így hogy?

index.hu/velemeny/eheti/2009/11/30/szavazzon_magyari_peterre/

Először azt gondoltam, hogy valami poén lesz. Én marha, ha végig nem is olvastam, de alaposan beleolvasgattam.

Ekkora kurva lett az index, hogy az eheti helyébe egy jelöletlen politikai hirdetést nyomott be? UP menjen a fenébe, ha tudott róla akkor azért, ha meg nem, akkor azért.

Mi lesz itt később, ha fél évvel a választások előtt bivalybasznádi képviselőjelöltek életrajzaival és programjaival szórakoztattok bennünket? Hogy munkatársatok az illető, azt speciel tojom le.

A (x)-et meg még a kuruc.info is ki bírja tenni a linkek mögé az ajánlóban...
Kedves Tóta W. Árpád!

A cikkedben leírt kérdés fontosságával, mármint a hozzászólások egysíkúságával és így moderációs szükségével egyetértek.
Azonban itt szeretnék rámutatni egy kapcsolódó problémára: a cikkíró szakmai felelősségére (általa készített cikk mind ténytartalmával, mind megszövegezésével, mind többoldalú szubjektivitásával). HA jól értem Te most ezen kérdéssel kapcsolatban fejtettél ki önmarcangolást, ami hasznos dolog, mivel rámutat a belső kételyre. Szerintem a cikkekkel kapcsolatos véleményezési jog olvasók részére való megadása, mint probléma nemcsak a moderációs idő miatt jelenik(het) meg, hanem amiatt is, hogy az Index cikkeivel kapcsolatban a cikkírók vállalják-e a felelősséget. Sajnos saját tapasztalatom az, hogy több esetben a megjelenő cikkekben található tárgyi tévedések hivatalos jelzése esetén a javítás (és mea culpa) helyett az általad most a kommentezőkkel kapcsolatban megemlített támadás (esetenként technikai annulálás) jelenik meg viselkedésként. Így a cím jogosnak tekinthető, mivel a médium képviselőinek viselkedése nagyon könnyen átragad a médiumot felhasználók között, de ez a folyamat már nem fordítható vissza, sőt inkább öngerjesztő folyamatként működik.
Aki kérte tőlem, hogy olvassam el ezt a cikket, hozzászólásaival együtt, őneki üzenem: megtörtént! Semmi új nincs ebben az egészben, ismertem Tóta W. Árpádot, csak nem hittem, hogy a mögött a szar mögött, amit produkált, valamiféle koncepció van.

És azt is üzenem: NEM erre a Tóta W. Árpádra mondok most igen-t, nem őt magasztalom az egekig (szavaiddal élve, vagy hasonló), hanem pontosan azt fogalmaztam meg, hogy ez az az ember, aki túlnőtte saját magát!

Én, az ebben a cikkben megszólaló Tóta W.-re nulla időt pazarolnék most. Maximum annyi voltam korábban, hogy néha leírtam a véleményemet a munkásságáról egy-egy levélben, de nem gondoltam e mögé koncepciót, egyszerűen viszolyogtam tőle. Nekem nem jött be. Így most jó?

A Magyar Gyermek olyan vállalkozás, amire igen-t tudtam mondani. Az ember változik.
Vagy azt mondod: nem? És akkor mi van? Fogom, törlöm a blogomat és kikapcsolom az Indexet, de végleg. Más úgy egyébként nem történik.
süti beállítások módosítása