W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Mea culpa

2009.11.06. 17:12 Tóta W. Árpád

Dark Future munkájaÉppen három éve indult ez a blog, eddig körülbelül kétszázötvenezer komment született, ezek kábé kétharmada az előzetes moderálás bevezetése (2008 augusztus), avagy a rendkívüli állapot előtt. Máshol ennél sokkal több közvélemény gyűlt össze, ez a negyedmillió szócikkes korpusz csak annyiban különleges, hogy a befogadásuk nemcsak many-to-many modellben működik, hanem webhármas architektúrában, aminek szakértői-tanácsadói-bullshitiparosi megnevezése: many-to-one. Szóval a tömegben van valaki, aki hivatalból végigolvassa az egészet. Ez a dolga. Ezért írják ezeknek a szövegeknek a többségét, hogy a szerző vegye figyelembe a lakossági véleményt, és adott esetben nagyon szégyellje magát, sőt revideálja a nézeteit, mivel Shadow85 csattanós cáfolatát adta az egész téveszmerendszerének, amikor beírta kommentbe: zsidó.

Ebből eredően nyugodtan nevezhetem magamat továbbra is butaságkutatónak, ugyanis a tömegek szövege főleg fárasztó, rosszul megfogalmazott banalitásokból áll, továbbá előregyártott patronok ellövöldözéséből, ami pont olyan burleszk, mint az otthonról elcsípett foszlányokkal politizáló kisiskolások. A kivételek jelentőségét jelzi, hogy az ő kedvükért még mindig hozzá lehet szólni.

Viszont ezekből szépen leszűrhető, hol tart a közbeszéd. Ez a közvélemény-kutatásnak egy kifejtős módszere.

A közbeszéd holtartásáról siránkozni csúszós lejtő. Egyrészt nehezen vállalható alakok ümmögnek erről évtizedek, sőt évezredek óta; bezzeg a mi időnkben, sic transit, satöbbi. Másrészt meg ennek az állapotnak – beleértve az internetes diskurzuson kívül a print sajtót, tévét, rádiót, sőt parlamentet és filmművészetet – az oka egyszerűen a magyarokra zuhant szabadság, azzal pedig nem érdemes vitatkozni. Ez sajnos látlelet. Bárki elmondhatja a magáét, és amit a magyarok elmondanak, vagy amit szeretnek hallgatni, abból összesen ez jön ki. A bruttó nemzeti vélemény.

Két témát utálok és igyekszem kerülni módszeresen: az egyik a többi újságíró, a másik meg én magam. A sajtón belüli vitákból ritkán sül ki bármi érdekes; érdeklődést keltenek ugyan, de a közönség a vérszagra gyűlik, nem arra, hogy most aztán kiderül valami fontos. Emiatt az első szettben üres személyeskedésbe fullad az egész. A celebhírekkel szemben pedig régi averzióim vannak, sohase értettem, miért akarná valaki közzétenni, mit vacsorázott vagy mekkorát szart aznap. Mármint azt értem, hogy családban, baráti körben ezt megbeszéli, de világgá kürtölni, ahhoz kell némi sztártudat. Ami viszont nem egészséges. Azok az emberek a Facebookon… nem a barátaid.

Ennek ellenére most valamelyiket muszáj lesz elővenni, ugyanis az Index nem ártatlan abban, hogy a jelenkor vitakultúrája előállt. A kollegákat ebből kihagynám, gyónok inkább magam.

Uramisten, mit tettünk?

2001-ben, és onnantól pár évig főleg média-, azon belül tévékritikákat írtam. Ilyet abban az időben a sajtó nem nagyon csinált, illetve voltak a printben reflexiók, de iszonyúan elütött a hangnemük a kereskedelmi tévék zabolázatlanságától, amelyek viszont egymás műsorait csak szőr mentén, vagy sehogy sem értékelték. Ezért aztán a tévé+nyers vélemény kombó rendkívül népszerűvé lett önmagában, özönlöttek a rajongói levelek, tinilányok szkennelték be a bugyijukat e-mailbe. Láttuk, hogy ez nagyon megy. Akkor kezdett komolyan vehető médiummá válni az internet, az okosabb tévések látták azt is, hogy az ő rovásukra, szóval megvolt a feszkó meg az adrenalin.

Azok az írások többségükben elég szarok voltak. A nyelvi lelemény, az villogott itt-ott (jobbára iszonyúan túlírva), de igazából olyasmi volt a tartalmuk, hogy Liptai Claudia dagadt és béna, muhaha. Ja meg gyakran le lett leplezve a tévé, hogy hazudik. Jó esetben akadt egy izgalmas asszociációs szál, de a motiváció az agyontaposás volt. Minél jobban fájt Anettkának, annál jobban örültünk. Ha netán letelefonált a Sváby vagy indignálódott levelet írt Frei Tamás, akkor beküldtem a stafflistára, és boldogan aludtam el aznap.

Oké, Anettka tényleg sokkoló volt, a népharag vele szemben bármit megengedhetőnek tartott, de nem kíméltünk – kíméltem – nála kvalitásosabb figurákat sem. „Megsemmisítő kritika”, így illették ezt a műfajt, és pontosan annak is készült. Fegyvernek. Sportvadászatot folytattunk, élvezetből lövöldöztünk egyszerű jómunkásemberekre, illetve volt köztük sok gazember és nevetséges dilettáns, de mégiscsak emberi lények voltak.

Akkoriban ugrabugráltam volna örömömben, ha Anettka egy mélyütés után felköti magát. Szerencsére nem tette meg, mert ha megteszi, akkor mostanra már sajttá furdalt volna a lelkiismeret. Mikor Rezső, Anettka férje tavaly meghalt, már a szívem szakadt meg érte.

Az Index növekedésével egyre szélesebb körben legitimáltuk és népszerűsítettük azt a refelexiókultúrát, ami a célszemély minél alaposabb megalázását tűzi ki célul. Ez az egész ártalmatlannak tűnt, amíg a tévéműsorokról szólt, csakhogy ugyanez a módszer működik bármilyen más témával, és ráadásul elég kevés agymunkával, olcsón abszolválható. Azóta felismerték a népvezérek, a tévés és print újságírók. Meg lehet írni idegen szavakkal, árnyaltan és még ellenérveket is latolgatva, tizenöt flekkben, hogy a kormány aktuális rendelete miért totális hülyeség, vagy oda lehet vetni csattanósan, hogy a miniszterelnöknek a kurva anyját. Ez aztán ütni fog, ilyen keményen még senki se mondta meg, vagy ha esetleg mégis leírták már tízezren tízezerszer, akkor is jólesik, nem kell rajta gondolkodni. Meg lett mondva, pontosabban be lett szólva, a célszemély tehetetlenül hápog, erre bezzeg nincs válasza.

Karmamédia

Hát, most aztán ez van. Teljesen mindegy, hogy a célpont valóságot állít-e akár a Naprendszer fizikájáról, bőven elég, ha a magánéletéről benyögünk valami szellemeset vagy szellem híján brutálisat, és azzal el van intézve a kis pondró. Buzi. Zsidó. Whatever.

Elavulttá tettük az argumentációt, kultuszt építettünk a nagypofájú anyázásnak, illetve felfedtük, hogy ez az, ami bejön a magyarnak. Sajnos a webkettő már egy erre kondicionált közönséget talált Magyarországon, akiket a Naprendszer fizikája a legkevésbé sem érdekelt, csak a győzelem. A napi kis pitiáner diadal, levelezőlistán, fórumban, ahol a cél szentesíti az eszközt: ennek igénylése jellegzetes lelkibetegség-tünet. Persze nem az Index, pláne nem én csináltam ezt egyedül. Mint mondtam, ezek a filippikák rémületes olvasottságot produkáltak, és a legritkább esetben fordult elő, hogy a sértetten és családján kívül bárki az igazságtalanul megalázott védelmére kelt volna. A népnek tetszett a keresztrefeszítés, akarták, utánozni kezdték. Autodafé volt ez, és mint ilyen, sikeres vállalkozás. Igény, az volt rá. Civil kurázsinak is tűnt ráadásul, mert akkor még az Index az establishmenten kívülinek számított.

Amit főztünk, azt esszük. Nem lett volna ebből problémánk, ha az Index megmarad abban a falubolondja-szerepben, amit volt szerencsém markánsan alakítani. De nem ez volt a célunk, és nem is rekedtünk meg ott, hanem kihíztunk szép kövérre, tekintélyesre, rajtunk az ország fél szeme. Messzire hallatszik a hangunk, ami jó móka, csak hát időnként felmerül, hogy akár fordíthatnánk ezt a lehetőséget valami hasznosra is.

Remélem, nem üzleti titkot szivárogtatok ki: hónapok óta húzódó, szünetelő és újrainduló vita tárgya, hogy kommentelhetőek legyenek-e a cikkek. A többségük nem az, mégpedig azért nem, mert nincs meg az emberi erőforrás a moderációhoz, még az előzeteshez sem, hiszen az is szörnyű sok időt vesz igénybe. Az pedig már fel sem merül, hogy moderáció nélkül oda lehetne engedni a kedves olvasót a vályúhoz. Ugyanis ő nem vitatkozni akar, hanem agyontaposni. Azt pedig művelni szeretjük ugyan, de könnyű elképzelni, hogyan nézne ki mondjuk ez az igényes cigányügyi fejtágító, ha ráengednénk a saját kezűleg nevelt zombihadat.

Benne van ebben a kuruc vértől a turáni átokig a nemzeti történelem, belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge bunkócska. De benne vagyunk személy szerint is, akinek inge. Kezünk nyoma rajta van a magyar online közönség arcán.

Ez ad reményt, hogy a balfogások még jóvátehetők.



Címkék: index inside hülyemagyar

400 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr61504114

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 millió kommentelő országa 2009.11.10. 19:04:57

Halogattam befejezni ezt az írást, mert lusta voltam a hozzá szükséges adatok beszerzéshez. De mindnyájunk szeretett w-jének köszönhetően most különös aktualitása lett a dolognak, így erőt vettem magamon. W látszólag önvizsgálatot tartott és megbánta...

Trackback: Kis magyar fórumkultúra - számokban 2009.11.10. 11:29:15

Tóta W. kolléga minapi önkritikus köldöknézése ösztönzött e kis statek elkészítésére. Csak hogy legyenek számok is, még ha nyilván nem is reprezentatívak.A cél: Az index.hu fórumbejegyzéseinek számszerű kategorizálása. Az ebből levonható következtetése...

Trackback: Mea kulpa 2009.11.06. 18:03:28

Eggyrészt azt jelenti, hogy bocsánat, mer mindig a Ferenc mongya, mer udvarjas, másrész meg azt, hogy fapapucs, és régen ijet hortak a nők. Mongyuk, azér most is kopognak menet közbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha van komment és az olvasót érdekli, elolvassa, és saját belátása szerint értékeli, pont mint, ahogy a postot vagy a cikket teszi. Ha nem lehet kommentelni, majd lesz olyan hely, ahol lehet. És akit érdekel az majd ott fog olvasni. Majd a piac eldönti, és nem az újságíró. Szerintem.
És mi fogja kitölteni a fikázáskorszak után az űrt? :) Én nem nagyon érzem a komolyodást, a mélyebb tartalmakat.

Két dologból él most az index, meg van egy plusz egy:

1. Van egy jól kitalált kezdőlapjuk, ami működik, átlátható
2. Próbálják maguk javára fordítani a mindenféle blogokat, meg maguk is abba az irányba terjeszkedni, magyar viszonyokhoz képest egész jól
+1. A többi portál borzalmasan béna és töketlen, azaz nincs más.

Nekem is az index a magyar "kezdőlap", de régóta hiányérzetem van. Leginkább kifelé kattintok róla (blogokra), az indexes tartalmakra már alig, és jellemzően akkor sem találom őket elolvasásra érdemesnek.
@MVP-pajzs: Árpád ebben nem hisz, pedig a Slashdot minőségileg felkészültebb és számosabb trollokkal elbírt, mint amit blog.hu valaha is képes lesz produkálni.

A dolog másik fele persze az, hogy a Slashdot moderációs rendszere nem olyasmi, amit a blog.hu stábja egy hétvége alatt összedobhatna. Abban évek munkája van, amíg kicsiszolták.
Az index Őszödi Beszéde. Szép, mégis úgy vélem marad az emeszpés párhuzam és lényegében nem változik semmi, hiszen az olvasóvesztéssel járna...
Érdekes mikor én írtam le az Ítéletnapos posztban, hogy Tótawé pukkasztó, provokatív stílusának elévülhetetlen érdeme van a kommentek eldurvulásában, akkor minden voltam, csak szépfiú nem. Remélem akik akkor faszoztak, köcsögöztek, szánalmasoztak, most elgondolkodnak kicsit.
@peca1000: volt már szerencsém moderálatlan fórumhoz. Hidd el, ahhoz képest a sarki dühöngő jólnevelt angol úriemberek gyülekezete.

Ugyanez volt itt is, mielőtt W. elkezdett moderálni. A kommentek teljesen átláthatatlanok és olvashatatlanok voltak, mert minden eltűnt a szarban...
az anyazas es bunkozas nem magyar sajatossag. Lasd meg: CIF a Guardianon. Tessek korulnezni a vilagban egy kicsit, es ne az legyen mar, hogy minden amit szarul csinalunk az valami genetikus ize eredmenye, amit meg jol... ja olyan meg nincs, huh? Na.
Kedves Árpád,

a dolog a közösségépítésről szól. Közösséget pedig csak a rendelkezésre álló anyagból lehet építeni. Itt akár le is lehetne zárni a témát.

A zindeksz (többek között) ott követte el a hibát, hogy a közösségépítés során nem tudott és nem is akart továbblépni a mára elavult fórum koncepcióján.

Úgy nem lehet virtuális közösséget építeni, hogy autokrata és hierarchikus módon próbáljuk a webkettes eszközöket használni.

Már évekkel korábban felvetettem, hogy egy olyan megosztott moderáción alapuló, gyakorlatilag önszerveződő rendszer lenne a jó mint a slashdot.org

Ja és persze az sem figyelmen kívül hagyható dolog, hogy UP tudatosan és gazdasági érdekek által vezérelve folyamatosan bulvárosította az indexet és így szükségszerűen kiválogatta magának az erre fogékony közönséget.
Juhuj de humán arisztokrata ez a poszt. A nagy értelmiségi lenéz a hegyről a sok hülyére, akikből azért jól meglehet élni.

Árpi adok Én neked melót, ha gondolod. Ha akkora teher az otthoni butaságok, és lózugok olvasása. Ott annyit keresnél, amennyit leteszel, gumicsizma - disznószar küldj már egy CV-t légyszi, hátha beférsz az álomcsapatba....
Hol van malac?

Remélem nem a sertésinfluenza áldozata:-)
Ha ez egy nyilvános önkritika volt, akkor ezt majd az Ön következő írásai fogják hitelesíteni, vagy hitelteleníteni.
@Kitalátor feljegyzetei:

Ez jó, de még ki kellene egészíteni néhány ponttal

- Igen:
- Nem:
- Nincs is Tóta W Árpád:
- Én vagyok Tóta W Árpád:
- Nincs is isten
- Nincs is Tóta W Árpád, csak egy script generálja a blogot...
- Elsőőőő
Kedves Árpád!
Volt idő, amikor más szcénában, de hasonlóképp gondokodtam, mint te. Ütni, vágni, ahogy belefér - a másikat porba tiporni. Aztán átültem a másik oldalra, oda, ahová korábban a bombákat ledobtam. És minden megváltozott, láttam, éreztem, milyen az, amikor ártatlanul el kell viselnem a kínzásokat. Nem mondom, hogy ülj át te is, de azt mondom, hogy mindig tudd, akiket "levadászol", azoknak mennyire fáj, ha nincs igazad, ha tévedsz, ha neadjisten szándékosan tévedsz...
@guszti: Ha moderálni akarsz - személyes használatra - és elegendően geek vagy (szóhasználatodból ez jön le) akkor vess egy pillantást a GreaseMonkey-ra. Ezzel elég sok mindent megtehetsz abból amit írtál. Pl. bulvárcikkek teljes kiszűrése, adott kommenterek lista alapú szűrése, de ha gondolod az egész layout-ot a feje tetejére állíthatod, átszínezheted (ld. még Miért rózsaszín oldal) vagy a szöveget áteresztheted a pornolizeren. Mindenki jól jár: az oldal tulajdonosa nem tud róla (bigott jogvédőknek már a böngésző cache fogalma is felfoghatatlan), Te pedig megkapod az "élményt amire vágytál".
Most a tótavé tényleg azt gondolja, hogy ő találta ki és terjesztette el a mocskolódást és nélküle a magyar közélet/közbeszéd egy tánc- és illemtanóra lenne? Ennél nagyobb hülyeséget rég olvastam.
Kertitörpe, azért én még emlékszem a gyümölcsszexes, Betonkeverős időkre.
Ha már rólad van szó, tessék megemlíteni az iskolát!

NH
Ugyan már, Árpád Öcsém!

1, Ez a gyónás összefoglalva: látjátok, micsoda világrengető következményei vannak, ha hibázom?! Következtetés: ekkora formátumú személyiség, mint én nagy odafigyeléssel kell, hogy mozogjon! A kár, amit okozhatok, arányos a tehetségemmel, tehát nagyon nagy.

Hát kell ez?! Sokan kedvelünk téged (bízzál benne, hogy nem ok nélkül), sokan utálnak (reménykedj, hogy nem ok nélkül). Valami mocorog benned kétségtelenül, ez lehet akár a tehetség is. Kis szerencsével kifuthatod magad valami formátumos figurává, de amit eddig letettél, az alatt nem szakad be az asztal.
A kevélység egyike a hét főbűnnek!

2, Van a jelenségeknek, figuráknak egy szintje, ahol az adekvát reakció a gúny, a cikizés, a görbe tükör. Már ha jó! Nehogy már, Szijjártó Pétert, Karsai Józsefet, Havas Henriket avagy Kiszel Tündét elemzés tárgyává tegyük! Mi lesz akkor a fontos dolgokkal? Mit akarsz írni azokról, akik a karakószörcsögi nyugdíjas Mari néni kiszolgáltatottságát kihasználva, lenyomnak a torkán egy halatortánt Tasnádi Péterrel? Nagydoktorit?
Nem az a baj, hogy vannak az általad említett reflexiók, hanem hogy más nem nagyon. De: nem a cukrász tehet az elhízásról és nem a borász az alkoholizmusról.
@Tóta W. Árpád: azért ez nem teljesen így igaz, kedves Árpád! mivel most rávilágítottál egy nagyon nagy tévedésetekre (vagy félelmetekre), ami körülleng benneteket, ezért elmondom, amit gondolok.

a komment nem a Ti véleményetek. Ti szolgálatattok, híreket, információkat, tényeket. hogy ez hogyan csapódik le a népen, az a nép dolga. a tényekért, amit közöltök, nem Ti tartozok felelősséggel, hanem az, akit érint. sokkal inkább ott jön elő a Ti felelősségetek, hogy hogyan közlitek azt. elfogultan? pártatlanul?

ettől meg kár félnetek, mert évek óta ezt csináljátok, tudjátok, hogy miket írtok, és hogyan. ami eddig is zavaró volt, az már kibukott eddig is. korrigáltátok, tanultatok belőle. készen vagytok.

az meg, hogy lesznek olyan emberek, akiknek az a lényegi véleménye, hogy "anyád", vagy, hogy "B+!", ezzel nem fogtok tudni soha, semmilyen moderáció segítségével mit kezdeni. attól nem lesz boldogabb senki, hogy a hülyéket és primitíveket elhallgattatod. (főleg a hülyék és a primitívek nem.)

az értelmes társadalom nem az ilyen elemekre vevő. meglesznek a hülyék is, ebben biztos lehetsz, de aki érdemben hozzá akar szólni a cikkhez, az nem kimondottan ezeket fogja olvasni, és nem ezeket fogja megválaszolni sem a hozzászólások közül.

azt meg biztosan nagyon kevesen fogják fel az agyukkal, hogy a kommentelés nem egyirányú (még akkor sem, ha arctalan, és névtelen). amikor a véleményemet elmondom valamiről, akkor nem csak arról formálok véleményt, amiről beszélek, hanem akaratlanul is, önmagamról is. visszhangja van, ami a válaszok után bennem fog csapódni, akkor is, ha nem adom a fejemet hozzá. ha azt írom, anyád, akkor azt mondja majd a nép, hogy ez egy tahó vagyok. ez ülepszik le bennem, hogy tahó vagyok, változtatnom kell magamon, vagy tahó maradok örökre. és a legjobb ebben, hogy ahhoz, hogy ezt felfogja bárki is, nem kell atomfizikusi diplomájának lennie.

ha kimoderálod, akkor nem az jön le neki, hogy ő egy tahó (vagyis nem fog magán soha változtatni), hanem az a vélemény fog benne megerősödni, hogy mekkora egy paraszt mindenki (főleg az egész világ), hogy az ő nagyon fontos véleménye már meg sem jelenhet. ellenségekké válik. nem potenciálissá, nem veszélyessé, de ellenséggé, akinek ott van a tüske, és visszaszúr, ahol csak tud majd.

van, aki vevő erre, hogy reagáljon ilyen tahók beszólásaira. van, aki csak kiadja magából a keserűséget, amit az élet beléje pumpált, és végre elmondhatja nagyközönség előtt is, amit otthon nem mer, vagy nem tud. az ok, végül is mindegy. a lényegen nem változtat.

tegyétek ki a 18-as karikát, vagy a 21-eset, vagy a figyelmeztetést, hogy "az itt elhangzó vélemények nem az index.hu munkatársainak véleményét tükrözik, hanem az egyéni olvasókét", vagy bármi... biztosítsátok be magatokat jogilag, és legyen szabad a pálya. legyen több olvasótok, legyen több látogatótok, legyen több bevételetek a reklámokból, járjatok jól a dologgal.

a szabadság mindehol kifizetődő befektetés hosszútávon ezen a világon.

az egyensúlynak mindig meg kell lennie a rossz és a jó között, de ezt nem fogod moderálással soha szinten tartani. ez önmagától áll be, a nép állítja be, saját magának.

sokkal nagyobb hatással lesztek akkor a népre, ha majd szabadságot adtok nekik. mint a rossz gyerek, olyan ez. minél jobban tiltod, annál jobban azt csinálja, elhatárolódik Tőled, és csak-azért-is-megmutatja, hogy neki van igaza. rá kell hagyni, had csinálhatja szabadon, és meglátod majd, hogy nem is lesz az dolog olyan érdekes már egy idő után.

ez a recept, a kérdés, hogy megsütitek-e ezt a sütit.
Na most őszintén. A blog az csak egy blog. Értékét nem nézi az ember. Sajnálom. A téma vagy érdekes neki és rákattan vagy tovább siklik fölötte.
Ha mégis rászán egy kis időtkonstatálja, hogy jól összeszedett-e, picikét érdekfeszítő-e, megcsillan-e-é-e benne valamennyi, annyi, sok írói véna és utána kommenteli-e-é-e vagy lecsapja.
Ez itt, itten csak egy össznépi játék, internetes gondolatűző, nem több, nem kevesebb.
Ha értékesre vágyik valaki,hosszabb kikapcsolódásra, akkor ízlése szerint kezébe vesz egy szépirodalmi vagy önéletrajzi, történelmi avagy verses kötetet, sci-fi vagy egyéb nyalánkságot.
Először is helyén kőne kezelni a blogot, mint ollant.
Szarintem. :)
holex:
"biztosítsátok be magatokat jogilag, és legyen szabad a pálya"

ez azért nem nyerő, mert sok kis mocsok spamelésre és reklámozásra használja az olvasott, főként a címlapos blogokat. moderálás nélkül méginkább elszaporodnának. engem speciel ezek jobban idegesítenek, mint a szimplán hülyék.
Teljesen off ez itt, de ha már ilyen emelkedett a hangulat, én egy témajavaslattal fordulnék TótaW-hez: (Alap- és középfokú) Oktatás. (Ilyen taget nem találtam.)

Bár ha jobban meggondolom, ez még sem teljesen off: A politikai vitáink azért nem mondjuk a gazdaságról szólnak, mert a tisztelt nép nemes egyszerűséggel segghülye hozzá. És ezzel nem a népet hülyéztem le, hanem a lexikonképző oktatásunkat.

Ha kommentfoszlányokból jól vettem ki, Árpádnak ez szakterülete, így kíváncsi vagyok, itt is osztja-e a liberális álláspontot.

Egyébként ez az a téma, ahol én leginkább osztom, akkor is, ha az egyik legvitatottabb. Nem értem, miért nincs diáklázadás "nem akarunk több értelmetlen baromságot magolni" traszparenssel. Az oktatás területén csalódtam a legnagyobbat az szdsz-ben, bár pl. az érettségi átalakítása jó irány - csak egyetemi felvételihez meg kellene követelni az emelt szintet.
@combo: azt már sokszor írtam, h kellene "állampolgári ismeretek" tárgy. sőt kellene államszimulációs játék, meg ilyenek. de hogy mi a liberális rcept, azt előbb tisztázni kellene.

diáklázadás ilyen transzparenssel azért nincs, mert a diák nem többet akar tanulni, hanem túl akar lenni rajta, átmenni a vizsgán valahogy, és "lediplomázni", akármi is az. nyilván tisztelet a kivételnek. sose fognak pl azért tüntetni, hogy aki kettesekkel evickél, az legalább fizessen, hanem inkább ez ellen.

amikor volt a tandíjas sztori, még blogom nem volt. de olyan csuda leveleket kaptam, h azóta is röhögök. ilyen, h az egyetemisták megérdemlik a felhőtlen szórakozást, és rohadjon meg, aki ezt holmi ösztöndíj/tandíj rendsezrrel el akarja venni tőlük. meg hogy milyen sokat kell tanulni így is.
ez tök bátor írás. meg sztem tökjó is.
én nagyon egyetértek a respekttel, mint alapelvvel, és elég nehéz valami is az, a bizonytalansággal kell asszem tudni szembenézni hozzá, ami sztem elég nehéz, és úgy nehezedik, ahogy egyre közelebb van valami az ember központi értékeihez-terveihez-vágyaihoz.

nekem 1 emlékem jut eszembe így a cikk kapcsán, az egyik olyan, hogy soha de soha nem fogom elfelejteni. nagy lázadó és békeharcos koromban kezembe került egy könyv, amit találomra kinyitottam, és ott csak egyetlen egy (hosszú :-D ) sort olvastam el belőle, azután elfehéredtem és majdnem elszédültem. az egy sor az volt, töményen, hogy a valami ellen lázadókat azok tartják fenn: akik ellen lázadnak, hozzájuk vannak a legközelebb, az ő táncukat járják: csak inverzben. és ezzel nincs is baj, ha az ember ugyanazt akarja, ugyanúgy: csak pepitában, ha ő a táncosa annak, aki ellen lázad, és drága életét (amiből vagy egy van, vagy ebből ami most van: ebből van egy :-D ) ővele párban: az ellenséggel: ugyanabban a táncban, ugyanúgy kívánja eltölteni. de ha mást (is) akar, akkor önmagának kell tudnia lennie (önazonosnak), és saját árnyékával kezdenei tudni valamit, és saját alkotó-erejével is: azaz nem csak mindig ráreagálni a másikra, hanem önállóan is tudni táncolni, és állítani ezt-azt, tettekkel is és felvállalt következményekkel is, építéssel, amiben mindig és elkerülhetetlenül ott a hibázás és a be nem teljesülés lehetősége is, nemcsak a reményé. ez a valamiért és a valami ellen küzdés különbsége. éshogy mindkét út kell és jó, de ha csak mindig ellene megyek valaminek, akkor azzá válok, annyit gondolok rá, hogy megtanulom. amivel nincsen baj, ha azt akarom, vagy csak azt akarom. de én speckó nemcsak azt akartam, és ennek nagyon sok vonzata van, amit ott egybe megértettem, attól az egy sortól, és kihullott a könyv is a kezemből, meg a biztosnak hitt talaj is abban a percben a talpam alól. furák ezek a momentumok, amikor az ember Y elágazáshoz ér, pl így hirtelen, és onnantól, fél óra múlva elkezdi máshogyan élni az egész életét, mert nem lehet a régit folytatni, attól a felismeréstől (vagy csak hazugságban lehetne). ez nekem ott ilyen tömény félelemérzetet is hozott, ami persze elmúlt, de ahhoz volt hasonlatos, mint amikor először láttam halottat nyitott koporsóban, hogy íme, nem tudta elkerülni, mert az élet olyan amilyen, és nem (mindig) olyan, amilyennek szeretném... ugyanakkor azt gondolom, hogy ez egyfajta belső szabadság, a nehezebbnek látszó könnyebb út, és persze az hogy belső szabadság: mégha korlátok között is van, mint gyakorlatilag minden: akkor is szabadság. és az ember a szívét csak így tudja megőrizni, vagy amikor el-elveszti, így tudja visszaszerezni, ami belülről az önmagammal egy vagyok érzése, kívülről pedig csendes vagy látványos karizmának érzékelődik. persze az életke korlátain belül. :-)
...szerintem... :-)
nameg boldogblogszülinapot!!!
@Tóta W. Árpád:

"az egyetemisták megérdemlik a felhőtlen szórakozást"

hogy kicsit visszakanyarodjak a témához, ez az érzés szerintem sokakban később is megmarad. amennyire én látom, pl. az indexes kollégáid egy része is azt gondolja, hogy az újságírás az egy jó buli, főleg egy ilyen szabadelvű szerkesztőségnél, aztán a produktum meg olyan amilyen (hogy milyen, azt fentebb leirtuk már többen). miért csodálkozol az egyetemistákon?

ha nincs se külső kényszer, se belső motiváció valamiféle professzionalizmusra, teljesítményre, igényességre, meg még nagy távoli célok sem lebegnek a szem előtt, akkor marad a munkahelyen a haverok-buli-hanta fíling. (ugyanez irodistákkal: bejárunk, netezünk, pofázunk, aztán csak eltelik valahogy a nap).
@liidiiia.: nagyon kedves.

de hol a MALAC? itt támasztja a pultot 0-24, és most fel se köszönt?!
@dark future: erről úgyse fogsz nyilatkoztatni, már csak azért se, mert nem is igaz így, még akkor se, ha "egy része". pl vannak elegen, akik kiteszik a lelküket, legfeljebb nem annyira látványos ez, mint a megmondás. mert például hírügyeletet adnak, hideg hajnalokon már bent ülnek, hogy te friss indexet kapj, vagy adminisztrálnak, szerkesztenek, hirdetést szerveznek vagy a vállalat jövőjét egyengetik (értő kézzel!)

másrészt meg én se feltétlen tudom, hogy ki mennyire igyekszik, mert főleg itthon dolgozom, te meg végképp nem.
@Nyomek: igazából nem értem, mi a probléma. tényleg, marcangolok ön, ha az ennyire népszerű műsorszám :), de ezt nem vágom. minden cikk elé kéne disclaimer, hogy ez nem közvélemény átlagolva, hanem csak szerintem van így? de hát ezt jelenti maga a műfaj, meg hogy az én nevem van odaírva. (ezért is ellenzem az Index szerzővel megjelenő publikat. Index nem ír publit, ember ír, ő vállalja, védi vagy visszavonja.

ha vmilyen aktivizmust hiányolsz, az más, de azt meg nem vállalom.

az írás ennyit tud. maximális kifutása az, hogy elindít egy mémet, egy ötletet, másokat cselekvésre sarkall. akár azzal, hogy ismertet egy külföldi modellt. én mondjuk robotolimpiát, nyugdíjasnetet, darth vader-szobrot, rendpárti liberális pártot szervezni nem tudok, hangot tudok adni annak a meggyőződésemnek, hogy valakinek kéne ilyet csinálni. (ld. felkínálom rovat/tag.) aztán ha megcsinálják, örülök, de én nem vagyok rá alkalmas, meg nem vagyok ilyen szerző-mozgó-pályázó ember, ha hívnak, megyek, de nem fogom felszopni magamat a Hiller fogadóórájáig, hogy na, akkor csináljuk meg.
@Tóta W. Árpád:

nem azért írtam, hogy megerősítsd vagy reagálj rá (naná, hogy védeni fogod a mundér becsületét), csak ha már index inside meg meaculpa meg ilyenek, akkor gondoltam, most esetleg belefér. ettől függetlenül így gondolom (olvasói vélemény), mert egyrészt erre mutat a produktum (bocs, de ez van, marhára egyenetlen és kiszámíthatatlan a színvonal, pont azért, mert mások meg tisztességesen és igényesen dolgoznak, így kiugrik a szar, és ez nem csak az én véleményem), meg tudok amit tudok :-). elsősorban persze nem a staffokról van szó, hanem azokról, akik ezt megtehetik.

de akkor ne az indexről beszéljünk. láttam én már egy-két munkahelyet belülről, meg alkalmazottat is (sőt még nekünk is vannak :-)). egyetem után kell kb. 5-10 év, hogy rájöjjenek a népek (nem mindenki persze, de sajnos elég általános), hogy van olyan, hogy felelősség, van olyan, hogy igényesség, van olyan, hogy valamihez adom a nevem, és az kötelez arra, hogy megcsináljam rendesen, vannak határidők, meg van egyfajta munkafegyelem. az egyetem sok mindenre jó, de ezt rohadtul nem tanítja meg. nagy arcot, azt lehet szerezni...
@Tóta W. Árpád:

malac él és virul (pl. törökgábornál), csak bojkottálja az ittenieket. vagy besokallt, vagy megsértődött. majd megunja, és visszajön :-).
@Tóta W. Árpád: "de hol a MALAC? itt támasztja a pultot 0-24, és most fel se köszönt?! "

szerintem parkoltatja magat sertodesbol kifolyolag. biztos arra var hogy visszahivjuk.
a poszthoz: todom hogy sokan nem ertenek egyet de en orulok az elomoderalasnaak. elotte szinte sosem ereztem ugy hogy lenne ertelme beleszolnom mivel mire begepelem a kommentemet ujabb 50 komment szuletett, legtobb tobb fuggetlen az eredeti tematol. amugy sem birok 1000 kommentet elolvasni. szoval az en szempontombol nagy elorelepes az elomoderalas es hogy nem "porog" ugy a blog.
Csak, hogy tovább rombolódjon az amit eddig biztosnak véltünk: www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20091106-kozgazdasagtan-gazdasagi-valsag-uj-tankonyvek-es-elmeletek-johetnek.html

Árpi írj erről egy cikket. Nem kell elkapkodni, lassan - akkor mindig remek cikkeket írsz...
@nyiszala: meg a címkék között a hülyemagyar
Malacka szerintem megsértődött azon, hogy többek között arról értekeztetek a feje fölött, hogy ki kéne-é őt tiltani fél évre vagy sem, és önként száműzetésbe vonult. Ne legyen igazam.
kissé mókás hogy egy református jellegű meakulpázik, oszt jól rákeni a közre hogy azok a hüjék bezzeg T szerző felette áll minden aljasságnak, haha, meg aztán örüljünk hogy diszkont áron hozzászólhatunk sőt egyenes hívatkozási alap lett azindex, én meg még emlékezem a " Tanárúrra" hihi
Kezdjem a postod végivel, a cikkek kommenthetőségével és azok moderálásával. Nézd meg, mi történik a Népszabival : az elején moderálás nem volt, aztán lett, de inkább ne lenne mert a mostani nagyon gyenge. Például átalányban szét lehet verni az egészet, ugy hogy bekopipésztezed Toldi estéjét – meg is tették. Én még nem láttam ott kitiltva valakit, aki símán és felismerhetően célirányosan mellé beszél. És még nem emlitettem azokat, akiknek mindenről, mindig ugyanaz jut eszébe és ezt meg is mondják neked. Tehát, ha elfogadjuk a cikkekhez a kommentelést, ahhoz moderálás kell, mert mákép szar az egész, még ha csak 10 % belőle is az. (Dunbar axiómája a 22 es csapdájából)

Megértelek, de valahogy – megtartva az arányokat – mindenikünkkel valami ilyesmi fordult elő. Hozzászólhatunk, vazze, sőt nyilvánosan, ország színe előtt azannyába küldhetem a miniszterelnököt, hát nem óriási ?! Kell egy idő amig észrevesszük, mennyire senyvedt és beteges “teljesítmény” ez. Hát ezt kéne lassan felismertetni a kedves magyar emberekkel, velünk, délceg billenytyűverőkkel. Azt tételesen, hogy néha jobb lenne ha mást vernénk azalatt az idő alatt, mindenki jobban járna.
@becketman:
Az utóbbi egy évben arra a következtetésre jutottam, hogy az emberi méltóság elvitatása a másiktól egy alapvető hazai kultúrális jelenség több évszázados gyokerekkel.

Sokkal mélyebb dolgoról van sz, mint egyszerű udvariatlanság.

Éppen ezért egyrészt nagyon örülök annak, ha valaki nevén nvezi ezt a problémát (mint például becketman), ugyanakkor fontosnak tartom azt, hogy elmélyültebben nézzünk rá erre a kérdésre.

Maga a Tóta W cikk például fontos számomra mint egy emberi önreflexió. Bűnösek vagyunk abban, hogy milyen a bennünket körülvevő kulúra. Ugyankkor teljesen eltulzott perspektívának tartom, azt a nézőpontot, ami arról szól, hogy Tóta W-nek hatalma van a kultúra, péládul a kommentelés kultúrájának például zombisítás irányú formálására.

Sajnos nincs.

Ennél sokkal nehezebb formálni egy nagyrendszer kommunikációs szabályait - szokásait.

Ezzel főként akkor találkozik az ember, ha valamilyen pozitív / progresszív irányú változást szeretne elérni.

Jelen esetben csak az a felismerés, hogy ugyan miben különbözök éna zombiktól...

Magam is részt veszek egy olyan dolgoban, ami nem egészséges irányba fejlődik...

Ez sem kevés.

Talán az lenne egy további irányvonal, ha az index felismerné a természetes szövetségeseit és nem hagyná ennyire elbulvárosodni a tartalmakat.

Ez komoly szerkesztői meló, aminek valóban az volna az alapja, hogy a szerkesztők fejében , milyen értékvilág munkál.
Szevasz Árpi Bácsi!

Gratula a cikkhez, mert őszinte és bátor, de szerintem az igazi vadbarom, anyázó, zsidózókat, cigányozókat, a kurucinfó és társainak köszönhetjük.
Bár az lehet, hogy a kurucinfo meg az indexen buzdult fel.
Én elolvasom a dolgaidat 2002 óta kb. Kellett ez az egész jó is volt ez. Csak így tovább!
@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan:

majnem montam valami furcsát a kisasszonynak református ügyben, csakhogy elfogultságom okán azonnal visszakosztam, miaszhogy, nagyonis!
@Naiv Gyermek:

Igen, én kezdeményeztem a malac elvonókúrását.

Hümm. Önelvonást végez most,remélem, ami nagyon dicséretes, ezt teljesen komolyan mondom. Ha sértődés az ára, sebaj, annyit megér a drogról való lejövetel. Beteg dolog volt már az ezer (á,inkább többezer) komment/hó, itt volt az idő a fejnek a tisztulására. Közel s távol ő a magyar web2 legaddiktabb embere.

Amit írt és ahogy írt, az cirkuszi produkció volt, újszülötteknek egy darabig érdekes, aztán fájdalmas. Őt meg kikészítette szerintem.

Jobbulást, szellőzést. Természetjárás, olvasás, ilyenek
Kedves TWÁ,

Nem próbáljátok véletlenül a moderálást kiszervezni? (Már az Index cikkek kommentelésére gondolok). Vannak ötleteim erre, bár biztosan ti is gondoltatok rá.

Szerintem ez is tanítható. Nem a véleményt kell úgysem a bedolgozó 3gyerekes családanyának/apának moderálni, hanem a tahóságot meg a spammet. Szervezést vállalok:-)
@Tóta W. Árpád:
"minden cikk elé kéne disclaimer, hogy ez nem közvélemény átlagolva, hanem csak szerintem van így?"

Nem minden cikk elé, csak ebbe a megemlékezésbe. Hidd el, sokak számára nem tiszta, hogy ez mennyire rétegsport.
A Naplóban egyébként a Heti Hülye Kérdésüknél mindig be kellene mondaniuk, hogy a szavazás nem reprezentatív. Neked nem kéne mindig, csak három évente.

A másik, amit te is említesz, hogy az írás ennyit tud, tényleg, erre már én is többször rácsodálkoztam. Így van. A terméked (poszt) életciklusa 1-2 nap, esetleg egy hét. Pedig a probléma, amit feszeget, tombol tovább, sokszor évekig.

Az sem ártana, ha lenne "Érdemi hozzászólás" megjelölés, a későbbi visszaolvasások miatt.

Vagy ki lehetne adni - szigorúan elektronikus, azaz ingyenes formában - a posztjaid nagy részét, hogy a megállapításaid fenn maradjanak, mert attól tartok, hogy a lejegyzett bölcs gondolataid az enyészetté válnak, a kurvanagy neten pedig elvesznek.

Van utóélete pl a Képmeséknek? Volt valami kimutatható hasznuk, vagy csak valamiféle kampány része volt?
Szerintem az is elenyészett, kérészéletű volt, nem jött át, nem rázta fel a közembert. De mit mondasz te?
@Tóta W. Árpád: @dark future: @amergin:

malac valószínűleg megsértődött az egy héttel ezelőtti koncentrált támadás miatt (mellesleg még akár jogosan is).

Még kitart, de én remélem, hogy soká nem fogja kibírni anélkül, hogy ennek a sok sötétben tévelygőnek meg ne mutassa a világossághoz vezető utat:)
@Nyomek: Na, most lelőtted a karácsonyi ajándékomat.

képmesék: a széria után volt egy kutatás fókuszcsoportokkal, abban voltak különféle észrevételek. én másról nem tudok (tehát nagyobb mintás kutatásról). hát ja, ez is ilyen nagy nekibuzdulás volt, aztán satufék, és utána semmi. sok mindennel így volt ez.

@Guga: biztos lehetne ezen gondolkodni, de ez mindenképp plusz kiadás, és nem most van itt az ideje annak.
@Tóta W. Árpád:

"a diák nem többet akar tanulni, hanem túl akar lenni rajta, átmenni a vizsgán valahogy, és "lediplomázni", akármi is az."

Ez igaz, de csak azzal a megkötéssel, hogy a diák "túllenni" (legalábbis az én időmben még így volt) leginkább egy jó nevű, versenyképes tudást biztosító egyetemen szeretne. Tehát nem az abszolút befektetett energiát akarja minimalizálni (mert akkor pl. elmegy a Gábor Dénesre), hanem az adott egyetem, adott szakához szükséges energiát minimalizálná.

"sose fognak pl azért tüntetni, hogy aki kettesekkel evickél, az legalább fizessen, hanem inkább ez ellen."

Sajnos ez is igaz. Sose felejtem el azt a kedves nemzeti szocialista kommentelődet, aki a tandíj vita kapcsán itt kifejtette, hogy faszság a tandíj, de még nagyobb faszság lenne ezt visszaforgatni tanulmányi ösztöndíjba, mert azt úgyis csak a "pedálgecik" kapnák. (Gondolom néhány év múlva meg veszettül fogja nyomni - a rohadt zsidók elveszik előlem az összes jó állást -kommenteket:)
@Tóta W. Árpád:
Oké,ércsük, de azért még egy ötlet:

barter.

Ha nincs pénz, van más.
Lenne, akit az Indafax előfizetés fejében történő munka érdekelhetne, mást hirdetési felület, (mert pl. a Sport Géza hirdetés ma is üres volt).

Ötletgazdának meg beszállítói jog:-))
Árpi, nesze neked, van olyan, aki megszervezi: index.hu/tech/2009/11/09/robotolimpiat_tervez_kina_2010-re/

Lassan az egész világot Kínából fogják működtetni...
Sok mondanivalóm nincs, de... az így kezdődő kommenteket is biztos szereted... gondoltam beköszönök, ha már anniversary. elég régóta mászkálok erre.

jut eszembe, merre is van a bólé?

hogy milyenek a kommentelők, azon lehet merengeni, de keseregni kár, mert külföldön is ilyenek. ami viszont azért jó, mert ott pár ötletes gyógyszer is született ellenük / értük. nem kell feltalálni semmi újat, elég mazsolázni.

a hülye kommentekért cserébe néha te is szoktál zöldségeket írni. ez a legjobb családban is előfordul, így kerek a világ.

carry on, sergeant.
@Naiv Gyermek: Rendezzünk egy Malac-szimpátiatüntetést.
@ParadoxH: "A mostani, neoklasszikus megközelítéssel kapcsolatban egyre több a kritika"

Igazad van érdekes téma, csak nem elfelejteni, hogy a nagy magyar valóságban szabadverseny alig van (csak a kicsik szintjén, ott meg nem is érzek feszítő gondokat).
A nagyvállalkozások mind multik vagy monopoliumok (vagy monopolisztikus kartelcégek) illetve az állam csecsén csüngenek. Szóval hagyományos értelemben nem is piaci (szabad piaci) szereplők.
@Nyomek: "nem jött át, nem rázta fel a közembert"

Nagy az elvárásod.
Az én elképzeléseim szerint az ember modelleket alkot az őt körülvevő világról.
A modellt minden őt elérő információ csiszolja (vagy torzítja). Nem kell hogy határozottan emlékezzen valamire, elég ha egy picit elmozdít a világképén.
@amergin:
Felelőtlenség. Győzike sót akartok.
Arra is ráment a főhős, a család, gyerek, mentális egészség.
Szeressétek a malacot igazából. Hagyjátok békén.
@Guga:

"Igen, én kezdeményeztem a malac elvonókúrását."

Azt hiszem túlértékeled az itt játszott szereped.

Nem tisztem védeni malackát,minden képessége megvan az önvédelemre.

Azt hiszem Árpád most egy kissé túllőtt.

Ajánlom elolvasásra:

Letícia · erolenduletenergia.blog.hu 2009.11.07. 15:17:25
@Tóta W. Árpád: lehet tudni mik ezek az üres kommentek? egyetlen ponttal vagy vesszővel?

miről maradtam le már megint???
Kedves Árpi! valoban nagy a TE bünöd!

es megcsak nem is egy!

de nem az, hogy fikaztad Liptai Klaudiát (vagy kit) az érdektelen.

hanem hogy a fontos dolgokat elhallgatod.

nem irod meg a bankokrol a posztot, pedig mióta várom.

, hogy tévedhetetlen vagy mint minden magyar újságiró!

aaz, hogy a politikusok sem szentek, bármit lehet róluk irni, renben van, azért vannak, hogy szidhassuk őket...
mégse lehet mindenért a feleséget okolni. :)

de, hogy a szakértelmet is devalvalod, hogy idejétmult közgazdasági ideákat terjesztesz, raadasul mintha még hinnél is bennük...tudod, hogy nincs verseny, de allitod, tudod, hogy bedőltek a balti tigrisek, de nem ezt irod, csak azt milyen jók...

persze nekem rokonszenves volt, hogy szereted Ady-t. És keresni is nehezebb aktuálisabb költőt ha a feudális maradványok ostorozása a cél, de a szocializmusát már nem válalalod fel...

és nem aktuálisabb most József Attila?
@Tóta W. Árpád: A liberális recept alatt azt értem, hogy a jelenlegi általános és középiskolai tananyagnak minimum a felét eldózeroljuk. (És igen, lehet sírni, hogy szándékosan el akarom hülyíteni a népet, de éppen ellenkezőleg.) Helyette több idegen nyelv, közgaz, számtech (!), állampolgári ismeretek, jelenkor "történelme", illetve bármi egyéb, ami a mindennapokban is "jól jöhet".

Ezeket biztos mondtam már itt is (vannak bejáratott példáim, ezt a vitát már lefolytattam pár helyen):
Általános iskolában mit csinál a gyerek nyelvtan órán? Feláll felelés címén, és 10 percig folyamatosan beszél arról a témáról, hogy "mondat". Ilyen mélyenszántó _bemagolt_ gondolatokkal (mert máshogy nem lehet 10 percig beszélni a témáról), hogy a "mondat szerkezet szerint lehet egyszerű vagy összetett". (Valaki megkérdezhetné már az általános iskolásokat, hogy szerintük itt mit jelent a "szerkezet szerint".) Helyesen írni meg tanítsa meg a cica.

Meg úgy általában, egy nagy lexikonképző az egész, a tananyag legalább 80%-a elmenne Legyen ön is milliomos utolsó kérdésnek, ami elég nagy baj. Csak pár példa: Portugália népsűrűsége, citromsav ciklus, mitokondrium, Berzsenyi melyik évben született (a század nem elég), spanyol abszolutizmus, III Kázmér lengyel király, 2-metil-1,3-butadién (izoprén)...

Nem azt mondom, hogy ne legyen egy alap, amit minden érettségizőnek tudnia kell. De legyen. Adják ki egy minimális könyvecskében tárgyanként: Himnusz fejből, európai országok fővárosai, stb. De a jelenlegi oktatásban még az sem világos a nebulónak, hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami nem. Az oktatás eredménye az, hogy mivel Berzsenyi életrajzából 1 oldalnyi adatot bemagoltat, a gyerek azt sem fogja tudni pár év múlva, hogy hányadik században élt.

Én kitűnő tanuló voltam egy jó nevű gimiben, és ma már nagyon bánom. (És magamon jól látom, hogy mennyi lexikális ismeret marad meg az emberben a leadott anyagból. Hát, szerintem a 10% erősen túlbecsüli ezt.) Valahogy hallgatóként (és "jó gyerekként") fel sem merült bennem, hogy meg merjem kérdőjelezni ezt az egész "rendszert", ezért nem jutott eszembe tüntetni. Ma meg én fogom leszidni a gyerekemet (ha lesz), ha este a másnapi földrajz órára országok GDP adatait fogja magolni. Inkább kapjon egyest, és nézze meg a neten, ha érdekli.
Kár meaculpázni, mert nem vagyunk jövőbelátók.
Persze kell meaculpázni, mert végülis megértük, és hátha számítanak a tévedések fölismerései.

Jó a poszt. mert csappben a tengerként azért sokat mutat, még akkor is, ha egy bálna persze nem fér bele a cseppbe.
@eMeL: Ez így igaz és kevésbé meglepő. A cikkben felvázolt alapgondolatnak azonban úgy érzem ettől jóval nagyobb fajsúlya van.
Kicsit off
@combo: Én szinte mindig csak azt tanultam a suliban ami érdekelt, vagy hasznosnak gondoltam és ezt kicsit bánom. Valahogy az oktatással úgy vannak az emberek mint egy nulla végösszegű játszmánál, ha valamit beteszel a tanrendbe, más dolgokat ki kell venni belőle, szerintem ez nem így van. Bőven lehetne emelni a követelményeket, bele kéne férnie a közgáznak, az állampolgári ismereteknek, a huszadik század történelmének részletesen, és a számítástechnikának is, a jelenlegi anyag mellett. Jó tanárok, jó módszerek kellenek hozzá. A magolás is hasznos, (ezt gyerekként nem láttam be természetesen), de az alkalmazott tárgyakat is erőltetni kéne. A rengeteg adat, amit megtanulsz, használható, ha megtanulod rendszerezni és használni őket, néha észre sem veszed, mikor olyan adatokat használsz, amiket a suliban még felesleges ballasztnak láttál. Az általános műveltség pedig szükséges a demokráciához. Attól, hogy valaki megtanult valamit, ritkán lett szegényebb.
@bryan: a jelenlegi tananyag is nagyon sok, ha még bővítjük, akkor simán elérhető, hogy napi 12 órás oktatás legyen - és ez nem lehet cél... A bővítés szükséges lenne @combo: ötletei alapján, de ezt tényleg csak úgy lehet kivitelezni, ha valahol elveszünk.
Jó lenne pl., ha nem 3-4-szer kéne ugyanazt megtanulni (irodalom, művtöri, történelem)... mert a legtöbben így sem tudják összekapcsolni a különböző tanórákon hallottakat egységes ismeretanyaggá.
Well, kedves Tóta Watson.

Vaalóban azt gondolod, elég, ha nyiolvánosan önkritikát gyakorolsz, és ezzewl a felelősségtől is megszabadultál?

Kiengedted a szellem kurva anyját a palackból, és most széttárod a kezed egy bocsikával?

Magánemberként hiába mondom rá, hogy "ejha, no de ilyent! hát egye fene, nem haraxunk, jócsávó ez az Árpi...", azért te intézmény vagy, mint beláttad magad is. Egy intézmény meg hadd ne legyen megbocsizva. Hadd ne takaródzzon. Maradjunk annyiban: igen, addig provokáltad a faszfejt a jónép lelkében, amíg az feltápászkodott és most már nem nagyon tud másként beszélni, csak hörögve. Csilingelhetsz neki a biciklicsengővel, Ron meg Harry talán elhiszik, hogy nem kell befosni, de TE tudod, hogy sajna gáz van és te is oka vagy.

Ha elküldöd a kurvannyába a kommentelőket, akkor ne csodálkozz, hogy hasonló vitakultúrát alakítanak ki ők is.

Biztos állatra vigasztal, ha mondom, hogy "énszótamidőbe!", mint Nagy Civilizátor, ezt mindenképpen beszoptad és igen, rajtad is múlik, hogy milyen lesz a jövő és abban hány ember szortyogtatja a taknyát evés közben.

Te egész népedet fogtad, és nem középiskolás fokon adtál neki kötőszókat a szájába, valamint felhatalmaztad az istenadta véleménye abszolutizálására. Hát ládd, mit érlel annak a sorsa, akinek nem jutott kapanyél.

Üdv,

P.
@6.Lenin:
Mi vaaan? Nézz már át az eggyel előbbi posztra. Nem túlértékelés, mert - legalábbis malac mostani eltűnése előtt- én indítványoztam a 6 hónap felfügét. Nem melldöngetésből. Persze, nem én gondoltam így egyedül.

Nekem borzasztó volt látni a malacnickekkel telis-telab.szott képernyőt. Ehhez ugyanis rengeteg önfeladás kell egy olyan embernek, aki egyébként dolgozik máshol. Nem szúrta ki a szemeteket, hogy ez őt teljesen felborította? Shame on. Rossz barát.

Lehet, hogy te leszarod, de nekem nem volt gyomrom nézni, még ha úgy is írt volna, mondjuk, mint egy izé.. De még az sem. A véleményem közzétettem. Mert az szabad, hálistennek.

For a better Magyarland.
@ParadoxH: "A cikkben felvázolt alapgondolatnak azonban úgy érzem ettől jóval nagyobb fajsúlya van."

Csak mi kihagytunk egy lépést.
Az helyes tendencia, hogy a kihagyott lépésnél található buktatót a világgazdaságból szerzett tapasztalattal átugorhatjuk, de a lépést azt nem lehet kihagyni.
@bryan: "Az általános műveltség pedig szükséges a demokráciához."

Temészetesen írásoddal egyetértek, van tartalék bőven. Nagyon fontos azonban látni, hogy amíg csak a (kétséges fontosságú) tudás fejekbe töltése történik, addig a másik oldalon nemhogy nem fejlődik, de szinte elfolytják a kreativitást, a gondolkozást, feladatmegoldást.
@combo: Abszolut egyetertek! A "citromsav" es "mitokondrium" kivetelevel. Ez nagy gaz, es szulokent tenyleg tehetetlen az ember: szeretne, ha az altalanos iskolas gyereke nem tanulna meg, mik a Dunantuli Kozephegyseg reszei es melyik ujsagot szerkesztette 1 evig Mikszath, de kozben azt is szeretne, ha a gyerek jol teljesitene, es megszokna, hogy vannak nem felulbiralhato feladatai. Lehet, hogy a vonatkozo poszthoz meg kell varnunk mig Arpad gyereke iskolaba megy.
Amugy tavaly az ELTE BSC utani termeszettudomanyos kepzeseire nem volt lenyegeben jelentkezo, ertsd: fizika 0, kemia 2... Szoval a termeszettudomanyos targyak atalakitasat hamarosan a szukseg, es nem az esszeruseg diktalja majd. :(
"Az pedig már fel sem merül, hogy moderáció nélkül oda lehetne engedni a kedves olvasót a vályúhoz. Ugyanis ő nem vitatkozni akar, hanem agyontaposni. Azt pedig művelni szeretjük ugyan, de könnyű elképzelni, hogyan nézne ki mondjuk ez az igényes cigányügyi fejtágító, ha ráengednénk a saját kezűleg nevelt zombihadat."

Na azért ekkora magas labdákat nem kellene:) Azért nem lehet a legtöbb cikket már kommentelni mert ciki látni amikor az index által objektíven kezelni nem tudó/akaró témákban mennyire eltér az átlag ember véleménye a "hivatalostól". Az igényes cigányügyi fejtágító ugyanis nagyon szép, korrekt írás csak pont a lényeg marad ki belőle: minap.hu/mivid.php?ext.a20120 ill. valami hasonló, rogyásig van ilyenekkel az internet ugye

Az pedig még cikibb lenne ha valaki végre le merné írni az igazságot, akkor jönne a "cigányozás" és hasonló rossz duma ezért próbáljátok kimagyarázni hogy ezért vagy azért ... hagyjuk már ezt, egyszerűen vannak olyan témák amiket nem mertek objektívan kezelni és ezt mindenki tudja jól aki nem csak indexet olvas
@hacsaturján: elfogultsággal Berlin falat lehet szídni meg az ocsut felhordani alcsútra sőt minden második gondolatom lehet első sőt úgyis csinálhatok hogy elvetek minden elvet dehát nehézkes és az ilyen önmosogatás nem egy meakulpa
"Persze nem az Index, pláne nem én csináltam ezt egyedül. Mint mondtam, ezek a filippikák rémületes olvasottságot produkáltak, és a legritkább esetben fordult elő, hogy a sértetten és családján kívül bárki az igazságtalanul megalázott védelmére kelt volna. A népnek tetszett a keresztrefeszítés, akarták, utánozni kezdték."

persze, nem ti csináltátok, az ember alapból ilyen ezen a szemétdombon, a sz.rkenegetés mindig is népszerűbb elfoglaltság volt, mint a gondolkodás, mert ugye ahhoz erőfeszítés kell

ti csak annyit csináltatok, hogy táptalajt adtatok nekik, és példát, amit követnek

aki szelet vet, vihart arat

lehet siránkozni, hogy így az agyatlan trollok, meg úgy a fröcsögő blogdroidok, de igazából csak azt csinálják, amit tőletek láttak, mert azt hitték, hogy ez a hivatalos, ez az elfogadott, az elvárt

és nem mondtátok, hogy valójában nem

elkúrtátok, ez a polkorrekt kifejezés
@Guga:

Látom nem érted mi is ez a blogozási izé.

Árpád adott 1 felületet,ahol az önjelölt zsenik leírhatják a hülyeségeiket,nagy ritkán,néhányan valószínűleg tévedésből,okos dolgokat is írtak/írnak.

Árpádnak van tehetsége a provokálásra írásaival és sikerült is idevonzani kellő számú önkéntest.

Sajnos a provokációk hozták a stílust is.Most már nehéz lesz tőle szabadulni.
Akadt 1 kiváló önkéntes is malacka személyében.
Malac kiváló,született homokzsák,élvezi,ha püfölik és van tehetsége,türelme a vissza piszkálásra.

Ha malac itt volt szárnyalt a blog.Árpád ezt kihasználta,de elhibázta,amikor ezt eléggé nyilvánvalóan tudatta is malackával.

Naiv vagy,ha azt gondolod,itt súlya van a leírt véleményeknek.Magasról le van ....,ezt Árpád többször le is írta itt.

Senkit nem zavar ez a tény,mindenki örül a lehetőségnek továbbra is.
Szerintem Te is csak erre koncentrálj.
Van vezére ennek a felületnek.
@Wave:

"szulokent tenyleg tehetetlen az ember: szeretne, ha az altalanos iskolas gyereke nem tanulna meg, mik a Dunantuli Kozephegyseg reszei es melyik ujsagot szerkesztette 1 evig Mikszath"

Micsoda szülők vannak!
@eMeL: @mizrolist:
Szerintem a jobban rendszerezett tudásalappal nem sokkal kéne több óra ahhoz, hogy ugyanaz a tudásanyag használhatóbb formában kerüljön a fejekbe, sőt, még plusz infókat is hozzá lehetne csapni. A száraz információval az a baj inkább, hogy kontextus nélkül van ott, nehezebb így megtanulni új dolgokat.
@6.Lenin:

Miért érzem, hogy el sem olvasod, amit írok?

Páran nyekeregtek, hogy miért kellett beszólni a malacnak,mert szeegéény eeelment. Véleményem súlya? Azért, mert a focimeccsen bekiabálnak a bírónak, még nem lesz kurva az anyja, mire hazamegy.

Attól még bekiabálták.

Vágod?

Nagy király volt Könyves Kálmán, de még nála is nagyobb király volt Mátyás....ha érted, mire gondolok...
Tudod mit, amúgy esküszöm érdekelne mitől igényes fejtágítás az ha a létező legidiótább, primitívebb (adott kisebbséggel kapcsolatos 3-4 közhelyet) sikerül megcáfolni? Nem genetikailag öröklődik a bűnözési haljam, a börtönökben fehérek is vannak? Csendben kiderült az írásból hogy többet lopnak, hamarabb jutnak el emberölésig de véletlenül sem brutálisak vagy erőszakosak? Ezt amúgy mi sem bizonyítja jobban mint az ad hoc lincselések, emberek utcán való kómába verése vagy az ilyen pár ezert forintért vagy másokat megvédeni akarók fényes nappal való legyilkolása mint nemrég Erzsébeten. Amúgy ezt bárki bármikor tesztelheti az utcán, milyen gyorsan szaladnak össze kapával, szamurájkardal ha helyzet van ... és a végén pedig az abszolút öngól hogy "Lehet, hogy a szegény, iskolázatlan emberek, és a romák kriminális aktivitása is nőtt, ez azonban csak feltételezés, nincsenek adatok ennek alátámasztására, és cáfolatára sem." Magyarán senki nem tud semmit csak éppen hadovál amit a politikai hovatartozás diktál, ellenben aki kimegy este az utcára, vidéken lakik biztosan csak álmodja amit lát, tapasztal:)

Magyarán ez a teljes írás egy vicc, már elnézést de ezt Te miért nevezed igényesnek? Tudom hogy off, de érdekelne.
"Közkeletű tévhit, hogy Medgyessy – nyilván a béremeléseivel - tönkretette a gazdaságot, amit Gyurcsány néhány restrikciós csomaggal megpróbált rendbe tenni."

ezt szoktad TE is terjeszteni nem?

nahát itt az igazság:
www.fn.hu/makro/20091106/bajnai_megfojtja_fellendules_alapjait/
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): Szoval melyik lap volt? Nem er utananezni, viszont a szegedi vagy a pesti (segedszerkesztoi) allast is elfogadom a harmasert. Persze csak evszammal.
Egyebkent elkepeszto mennyisegu idot toltenek a magyar altalanos iskolasok suliban - szerencsesebb nyugati tarsaik a gimnaziumban sincsenek annyit. Hogy a nulladik ora intezmenye meg letezik! Hetente akar tobbszor! Ahol pedig az adattenger bemagolasat ertekelik, ott tenyleg csak ket lehetoseg van a megfelelesre: vagy a teljes gyerekkorodat seggelve toltod, vagy pedig gyorsan megtanulsz csalni. Igy keveredig a poroszos es a balkani hagyomany nalunk.

Hogy ne csak off legyek: szerintem kifejezetten udito, hogy nem a malacka kommentjeinek scrollozasaval megy el az olvasgatasra szant ido fele.
@Wave:

"Szoval melyik lap volt? Nem er utananezni"

Passz.
A hegyeket nagyjából tudom.
Jé, malac önkéntes száműzetésben van? Na ez is a H1N1 szövődménye?:) Vagy nem akar itt irtás csinálni a 'fluenzájával?:D Visszajön az, nem bírja ki szerintem...
@Guga:

Itt pontosan annyit ér a Te véleményed,mint malackáé.
Ha valakit érdekel,elolvassa,válaszol,ha nem, tojik rá.
Abban biztos vagyok, malac nem miattad ment el,csak ezért írtam.
@6.Lenin:

Leninkém, lassan olyan vagy, mint a süni a fűnyíróval.

Ha vágtad volna a futballbírós hasonlatom... de nem vágtad.

Előtte is leírtam már, nóóóórmálisan is.

Mit tegyek még?
Rajzoljak?
@6.Lenin: magától?? Ó malac, ó malac!:(
tényleg tudja valaki mi az a filippika?
Árpit is beleértve? :)
@Paszternak:
"..Egy intézmény meg hadd ne legyen megbocsizva. .."

drága paszternak, önnön porta előtti tevékenységre nosztatásul leszek bátor ajánlani neked egy überaus remek défaudét karlheinz deschner tolla nyomának impozáns digitalizálásával, ami 8 (nyolc) kötetetet tartalmaz cvölfcentis, silbernem kis testében (vastagságát meg sem merem említeni), és nincsen benne semmi kitalálmány, rosszhiszemű liberalizmus, csak kemény geschichtlihe forsunxárbájt és arra a bájos címre hallgat, hogy: "kriminalgeschichte des christentums".

olvasd el, megéri, csak hogy képbe kerülj a makulátlan intézményekről, hogy mekkora is az átmérője az anyaszentegyház szeplőtlenségének.

namost én megbocsájtottam a fiúknak, pedig amit lehúztak negatív akciókban az évszázadok alatt az nem kleinmichelchen, de éppúgy megbocsájtom a globális neoliberalizmus arctalan rémségét is, sőt, kíméletlenebb geistespillanataimban úgy gondolom, hogy egyek ők: az emberiség manipulálható vágyálmainak színes jobb- és bal fele, a tarka műlégy a horgon, amivel a mátrix pisztrángozik.

gyere, bocsáss meg te is, egyénnek, intézménynek, menni fog, hidd el, és nem jézusiatlan az egy kicsit sem, to say the least, és csak mert egy horgot beszopni, amúgy, brúder, egyáltalán nem egészséges.
@Paszternak:

bocsánat, de stílszerűen: kinek bajszán nem billeg kapanyél. mea culpa és irodalomelméleti hozzászólásomat zárom is. maradtam üdvözlettel.
@zsanett- a tótok bosszúja és szoci fan:
vagyis, hát akkora mea culpa nincs is, miszerint: az én meakulpám meg a te meakulpád, sőt!
@Karesz (Charlie):

de most te mész ám...te, teee fülöp! :)))
@hacsaturján: én meg kisbaltával irdalok, sőt anyám is egy tolakodó alaknak tart, a meakulpájától ragodjon össze a szája.
Jár érte a 10 pont.
@Guga: @Letícia:

Azért ennyire nem érdekel ez a dolog.
@hacsaturján: na jó te tudod...
de demoszthenészt azért megemlithetted volna...
ja és II. Fülöp, az nincs googliban
Kétszintűvé kell tenni.
Meg kell tartani egy moderálatlan változatot annak az igényszintnek, de fusson párhuzamosan egy moderált, inkább szerkesztet változat igényesebbeknek.
Még annyit akartam hozzáfűzni, hogy valóban van trolltermelési képességetek de nem a cikkek stílusa miatt, legalábbis a fő okot én nem ebben látom.

Az index fórum hosszú ideig az ország vezető fóruma volt és ennek gyakorlata az ami a fő trolltermelést készteti.

A moderáció nem átlátható nem transzparens, maguk a moderátorok nem vállalják saját döntéseiket, hanem elbújnak egy közös nick mögé. Önkényeskednek basáskodnak, ráadásul mindegyik a saját egyéni szempontjai szerint. Viszont a hozzászólások tömege hatalmas a moderátorok számához képest. Ezért a fő szempont az, hogy épp észreveszik e az adott postot a moderáció esetleges.

Valamint tökéletesen megfelelő postok ezrei tűnnek el napról napra, teljesen vétlenül!! Természetesen a topiktörlésekről van szó, amit ezek megengednek maguknak, így a legjobb legmagvasabb postod is az enyészeté lehet.

Ilyen körülmények között nagyon leértékelődik az igényes hozzászólások értéke és felértékelődik a kemény odamondogatásé.

Miért írjak igényes postot ha akár vétlenül is törölhetik topikostúl, vagy egy még nicknevét sem vállaló gyáva moderátor basáskodásának áldozatul eshet? Viszont ha a legdurvább postok is sokszor órákig napokig elérhetőek ezek haszna felértékelődik, hisz sokan nem olvasnak topikot elejétől mindig csak a legfirssebbet emiatt egy idő után úgyis "eltemeti" a többi post, amíg kint van addig meg kifejti hatását.

Szóval a fórumos kultúrának, amiből az index fórumnak nem sok jutott az említett okokból, sokkal nagyobb szerepe van, mint annak hogy x vagy y írt egy kemény cikket egyszer.
Ezt meg most így hogy?

index.hu/velemeny/eheti/2009/11/30/szavazzon_magyari_peterre/

Először azt gondoltam, hogy valami poén lesz. Én marha, ha végig nem is olvastam, de alaposan beleolvasgattam.

Ekkora kurva lett az index, hogy az eheti helyébe egy jelöletlen politikai hirdetést nyomott be? UP menjen a fenébe, ha tudott róla akkor azért, ha meg nem, akkor azért.

Mi lesz itt később, ha fél évvel a választások előtt bivalybasznádi képviselőjelöltek életrajzaival és programjaival szórakoztattok bennünket? Hogy munkatársatok az illető, azt speciel tojom le.

A (x)-et meg még a kuruc.info is ki bírja tenni a linkek mögé az ajánlóban...
Ezt meg most így hogy?

index.hu/velemeny/eheti/2009/11/30/szavazzon_magyari_peterre/

Először azt gondoltam, hogy valami poén lesz. Én marha, ha végig nem is olvastam, de alaposan beleolvasgattam.

Ekkora kurva lett az index, hogy az eheti helyébe egy jelöletlen politikai hirdetést nyomott be? UP menjen a fenébe, ha tudott róla akkor azért, ha meg nem, akkor azért.

Mi lesz itt később, ha fél évvel a választások előtt bivalybasznádi képviselőjelöltek életrajzaival és programjaival szórakoztattok bennünket? Hogy munkatársatok az illető, azt speciel tojom le.

A (x)-et meg még a kuruc.info is ki bírja tenni a linkek mögé az ajánlóban...
Kedves Tóta W. Árpád!

A cikkedben leírt kérdés fontosságával, mármint a hozzászólások egysíkúságával és így moderációs szükségével egyetértek.
Azonban itt szeretnék rámutatni egy kapcsolódó problémára: a cikkíró szakmai felelősségére (általa készített cikk mind ténytartalmával, mind megszövegezésével, mind többoldalú szubjektivitásával). HA jól értem Te most ezen kérdéssel kapcsolatban fejtettél ki önmarcangolást, ami hasznos dolog, mivel rámutat a belső kételyre. Szerintem a cikkekkel kapcsolatos véleményezési jog olvasók részére való megadása, mint probléma nemcsak a moderációs idő miatt jelenik(het) meg, hanem amiatt is, hogy az Index cikkeivel kapcsolatban a cikkírók vállalják-e a felelősséget. Sajnos saját tapasztalatom az, hogy több esetben a megjelenő cikkekben található tárgyi tévedések hivatalos jelzése esetén a javítás (és mea culpa) helyett az általad most a kommentezőkkel kapcsolatban megemlített támadás (esetenként technikai annulálás) jelenik meg viselkedésként. Így a cím jogosnak tekinthető, mivel a médium képviselőinek viselkedése nagyon könnyen átragad a médiumot felhasználók között, de ez a folyamat már nem fordítható vissza, sőt inkább öngerjesztő folyamatként működik.
Aki kérte tőlem, hogy olvassam el ezt a cikket, hozzászólásaival együtt, őneki üzenem: megtörtént! Semmi új nincs ebben az egészben, ismertem Tóta W. Árpádot, csak nem hittem, hogy a mögött a szar mögött, amit produkált, valamiféle koncepció van.

És azt is üzenem: NEM erre a Tóta W. Árpádra mondok most igen-t, nem őt magasztalom az egekig (szavaiddal élve, vagy hasonló), hanem pontosan azt fogalmaztam meg, hogy ez az az ember, aki túlnőtte saját magát!

Én, az ebben a cikkben megszólaló Tóta W.-re nulla időt pazarolnék most. Maximum annyi voltam korábban, hogy néha leírtam a véleményemet a munkásságáról egy-egy levélben, de nem gondoltam e mögé koncepciót, egyszerűen viszolyogtam tőle. Nekem nem jött be. Így most jó?

A Magyar Gyermek olyan vállalkozás, amire igen-t tudtam mondani. Az ember változik.
Vagy azt mondod: nem? És akkor mi van? Fogom, törlöm a blogomat és kikapcsolom az Indexet, de végleg. Más úgy egyébként nem történik.
süti beállítások módosítása