W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Turulfarhát

2009.10.27. 07:00 Tóta W. Árpád

„Hát tudd meg, ez az ember feltalálta a halandzsanyelvet. Értelmetlen szavakat kever bele a mondatba, és amikor az ember félig megőrült, hogy nem érti, öt koronát kér kölcsön.”

Karinthy: Halandzsa

Lesz bevásárlóközpont, nyugtatta meg Vona Gábor azokat, akik a Jobbik előretörésétől valamilyen helyrehozhatatlan, esetleg kényelmetlenséggel járó felfordulást vártak, a konzumidiotizmusuk sérelmét, például azt, hogy nem lesz Tesco. Lesz Tesco, csak nem úgy fogják hívni, hanem Turulnak. Valószínűleg lesz pornócsatorna is, csak nem Private Gold lesz a neve, hanem Emese Álma.

A pártelnök ennél többet nem árult el, de ilyen távlatos nemzetvezetőktől bőven elég is, ha kijelölik a célt. Tehát egy Turul nevű hipermarketet kell előteremteni, bármilyen módszerrel. (Igaz, Vona ezt "plázának" nevezi, de nem baj, attól még tudhatja, hogy kell egy ilyet működtetni.) Ezért fog a Jobbik munkálkodni kormányon vagy ellenzékben, kiköti a költségvetés vagy a kétharmadosok megszavazásánál, hogy cserébe a kormány csinálja meg. Ki lehet találni, mire készülnek.

Pufajkás Turul

A veszélyesebb verzió az, hogy létrehoznak egy állami vállalatot, a Turul Szövetkezetet, amely áruházakat kezd építeni vagy felvásárolni szerte az autópályák mellett.

Az első probléma az, hogy míg a Tesco és az Auchan erre szakosodott, nemzetközi tapasztalattal és hagyományokkal bíró óriásvállalat, addig az államnak igen csekély gyakorlata van ebben.

A másik gond, hogy kétszer kettő akkor se lesz öt, ha alája meg föléje turult rajzolnak. Kétszer kettő szorozva turullal, az ugyanúgy négy, mint turul nélkül. A Tescót azért félti a magyar nép a radikális fordulattól, mert szeret olcsón sokat vásárolni. Ezt a lehetőséget pedig úgy biztosítja az áruház, hogy a dolgozóinak viszont keveset fizet, a beszállítóit kifacsarja, és az államtól adókedvezményt kap. Tehát ha a Turul Hipermarket ezektől a kevésbé szimpatikus módszerektől meg akar szabadulni, akkor kénytelen lesz drágábban adni a cuccot, és a vásárlók átmennek a nemzetietlenekhez.

Úgy sokkal könnyebb lenne nyilván, ha a külföldi versenytársakat ki lehetne szorítani, akkor az árufeltöltő és a pénztáros végre megpihenhetne, kimehetne cigizni meg fagyizni, a vevők meg? hát azok szopjanak le bő nyállal! kurva anyjukat jönnek be ide vásárolni, zavarogni, reklamálni! Várjanak a sorukra, vagy nincs ma vacsora. Ja, és az is segítene, ha a kisboltokat is bezáratnák, elvégre ha lesz Turul hipermarket, akkor annak sikere presztízskérdés, és nem hiányzik, hogy beleköpjön a CBA.

Ezzel végül meg is érkeznénk a kommunizmusba, aminek egyébként vannak még élő rajongói, viszont ezek a jobbikos fiatalemberek pont hogy eltökélt antikommunistának vallják magukat, és az azért mégsem jelentheti azt, hogy legyen kommunizmus, de hadd legyünk mi a kommunisták. Ezenkívül meg az ki lett próbálva, megvolt, le vannak írva a tapasztalatok és a tanulságok. Az államnak nem sikerült Tescót építenie, a szocialista kereskedelem nem jutott el a hipermarket feltalálásáig (ellenben a jegyrendszerig igen), de nem is lett volna mivel megtölteni; ahogy az autószalon helyett is a Merkur-telepet tudta felajánlani. Ez így nem működik, és ezt tudniuk kell a jobbikosoknak is.

Auchan szent bércére visszaszáll

A nagyszabású ígéret azonban mégis valóra válhat. A káposzta megmarad, és az a holdkóros hülye is jóllakik, aki attól boldog, ha Turulnak hívják az áruházat.

Ennek a legegyszerűbb módja, ha megegyeznek a Tesco Stores PLC-vel, hogy a magyarországi áruházakat ezentúl nevezzék Turulnak. Ilyet ők nem szoktak csinálni, de a rivális Auchan simán belement, hogy a spanyol divízió áruházaira a bennszülött fülnek kellemesebben hangzó Alcampo felirat kerüljön. A túl franciás név különben a borháborúk és hasonlók idején fellángoló franciaellenes rohamok miatt sem volt előnyös.

A piros kismadarat viszont megtartották, úgy tűnik, ahhoz ragaszkodnak. De ennyi kompromisszumot nyugodtan vállalhat majd az újjászületett Hunnia is. Legfeljebb egy kicsit átalakul a turul fogalma is, új jelentést nyer, és már nemcsak egy szent szimbólum lesz, hanem kereskedelmi márka is. Az a gyanúm, hogy ez nem tesz majd jót neki, de a Jobbik nyilván nem aggódik érte ennyire, hiszen ők már most is így használják, és nem prémium terméket jelölnek vele, hanem rég lejárt gagyit. Legalább eljut az emberekhez a szentség, és az ősi kultúra ismét velünk fog élni.

S ha a kisgyerek megkérdezi, mi az a turul, akkor az apja lehajol hozzá, felemeli, és megmondja neki. Az a pufók kis veréb, az a Turul, kisfiam, ami a legolcsóbb lókolbászon van, meg a szarabbik csipszen.

A Tesco-titok



Címkék: történelem jobbik hülyemagyar

460 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr421477945

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2010.03.26. 16:14:25

Tesco helyett lesz majd Turul :) Ezt még tavaly bírta mondani  Jobbik. Persze, mert gecik a multik. De a Tesco 22000 magyar embert foglalkoztat. A Turul is fog? Fog persze, még

Trackback: Éhező ország 2009.10.29. 11:04:57

Hatalmas pánikot okozott a lakosság körében, hogy üzleti körökből kiszivárgott hírek alapján több nemzetközi étteremlánc is kivonul a közeljövőben Magyarországról, ahogy azt Izland esetében is megtették. "Habár a döntés még nem végleges, a kormány...

Trackback: Magyarország a magyaroké 2009.10.27. 09:38:20

Másnak úgyse kell.És ha kéne, itt vannak derék magyar harcosaink, vasárnapi honvédek, gárdistak, férfiak, akik vállvetve harcolnak, ha kell a gyepükön, ha kell a Donnál, hogy megvédjék ezeréves határainkat. És különben is, körülölelnek minket a magas K...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az a baj, Árpád, hogy túl jó a tollad.
Mert az egy dolog, hogy én behugyozok a röhögéstől, miközben olvasok, de ez ennyire nem mókás téma. Egyre inkább azt gondolom, hogy nem az.
A pő, ha engemély, kimár.
De mindegyeg, ha vilgadár.
Mert engemély mindez bagul.
Mint velgában a bégahúr.
Ezaz! Az Auchan-t egyébként is ósönnek meg ósennek ejti a paraszt, a Turul majd jobban a nyelvére fekszik!
Kíváncsi vagyok mikor jön el az a pont, amikor a "nyugati zsidó karvalytőke" azt mondja, hogy elég ebből a bohóckodásból, inkább elmennek Kazahsztánba hálózatot építeni, itt meg hátrahagynak 1 millió munkanélkülit és többmilliárd adóbevételkiesést.
Az ötlet nem új. A '90-es években az orosházi sörfőzde forgalmazott egy Kisgazda Sör elnevezésű terméket, melynek a nyakcímkéjén az alábbi felirat állt: "Turul, a legmagyarabb sör". Az íze nem hagyott bennem mély nyomokat, nem is tudom létezik-e még. Valaki tud róla?
Más: írjátok be a Google-be, hogy "Radnóti Miklós Nem tudhatom" és csodálkozzatok rá az eredményre.
Árpád!

Kifelejtetted, h a blokkot rovásírással fogják majd készíteni, a hangszórókból pedig nemzeti zenekarok számai fognak majd szólni.
Remélem a LOL-t nem törlik el, mert akkor nem fogok tudni ide mit írni.

MegaLOL.
ha ez minőségi provokációnak készült akkor ez elég tescós lett, és még annyit a lókolbászt nem óccsítják még akkor sem ha az Emese Álma csatornán mint segédeszközt reklámozzák a balliberális aprónépnek, bár ha jobban meggondolom Turultalan mondja az akciósra hogy ez olyan Aldis, merthogy magyarminőség, csak szart csináltattnak velük, mert úgye mindenki nem ehet a prémiumából egy egész Szalaynét töltve, de ezen nem tudok úgy örvendezni mint Gyurcsány tulajdonosi programmján, hihi??
Portugáliában meg valami kifürkészhetetlen oknál fogva Jumbo-nak hívják az auchant, és egy elefánt a jelkép:

corporate.lc.jumbo.pt/GrupoAuchan/EmPortugal/
Árpád, a helyzet rosszabb. mint gondolnád.

www.metropol.hu/itthon/cikk/451061

Bezony, a kedves mindenbűnözésellenes pártvezér odaígérte a Tescot a haver EP képviselőnek. Tízezer ember előtt, kamerák kereszttüzében és főműsoridőben, egy nemzeti ünnepen. Na ezt überelje bármely valaha volt, vagy leendő párt. :)

De hát biztos megérdemli a "Móricz Téri Kristályéjszaka" áldozata.

(vesd össze még: "felvásároljuk Magyarországot")
El Topo-nak igaza van :)

TWA barátunk tolla túl jó, lehet, hogy azért, mert a piros kis turul szárnya végiből csippentette ki és azt mártotta veretes vitriolba.

Egy darabig azt hittem, komolyan veszi magát a Jobbik.
Ekkora marhaságokkal előállva ez biza nem fog menni, Morvai Krisztina is jobb lesz pár év múlva MILF-nek a CKM-ben, mint az EP padsoraiban.
Nem mondom, hogy rajongok a nyugati karvalytőke kicsiny hazánkat félgyarmati rendszerbe taszajtó működéséért, de arról is "mi" tehetünk javarészt (v.ö.: privatizáció).

Nem vagyok jós, de a Jobbik jövője egyezik a MIÉP múltjával.
És jól is van ez így.
A football is túl kozmopolita, legyen ezután mondjuk "méta"...
Vagy az is turul.
A Jobbik meg baszza meg. Háturul...
Én dolgoztam multiknál, most is ott dolgozok. Ismerem őket belülről. És ki merem jelenteni, mese, hogy rohannának, ha keményeben lénék fel velük, annál már csak az nagyobb mese,hogy a multi jobban csinálja, mint az állam. A multik 2500 milliárdos profitja úgy jön létre, hogy 1000 miliárd Ft állami támogatást és a sok száz milliárd forint uniós támogatást vesznek fel. Ha ezeket elvennnék tőle, a felére csökenne a profitjuk!
A multi ugyanúgy túlságosan bürokratikus, és melegágya a korrupciónak, mint az állam. Sok milliárdos megrendeléseket döntenek el néhányan, adja magát, hogy megy egy ez.
Az államnak persze nem az a dolga, hogy Tescót üzemeltessen, hanem az (lenne), hogy betartassa a munkagüyi törvényeket, ne engedje, hogy szemetet áruljon a cég, és beszedje tőle azt az adót, ami természetesen jár a közösségnek a vállalattól.

ha meg kimegy a Teszkó, akkor mi van? Bejön másik, vagy nyílnak kisboltok. Szóval a munkanélkülsiégtől sem kell rettegni. Olyan gyurcsonyos lenüdlettel kell ezekkel bánni, nem tetszik? Akkor tessék, lehet menni, nem kötelező itt maradni.
@Gico: Ja, Ausztriában is káosz és pusztulás lett mikor a Haider kormányon volt. Azóta se álltak talpra szerencsétlenek. Itt koldulnak a nyomorgó sógorok az utcán, úgy kell őket arrébbrugdosni ha az ember ki akar menni a szakértő kormányt éltetni. Én is rettegek attól hogy ha a jobbik bekerül a parlamentbe (tehát nem kormányra, parlamentbe), itt rögtön zsidótörvények lesznek és az összes külföldi cég kimenekül az államosítás elől.
Lehet, hogy igazad van, de azt azért elárulhatnád, hogy "A Tescót azért félti a magyar nép"-et honnan vetted?. Készült valami felmérés? Tulajdonképpen azt is írhattad volna, hogy "A Tescót azért féltik a zemberek".
Hát kb. ez a helyzet:) Annyi kölönbséggel, hogy a Jobbik (valószínűtlen) kormányra kerülése esetén még eddig sem kell elmenniük.
A Jobbik és a Fidesz permanens kampányretorikáján az látszik - márpedig nincs más amit nézhetnék rajtuk - hogy ők nem színtiszta kommunisták, hanem csak kádáristák. Nincs semmi baj a gulyáskommunista rencerrel, csak ne vöröscsillag, hanem koronás címer alatt fusson.
Ezen észjárás alapján, ha a Tesco kirakna minden áruházra egy bazinagy címert fröccsöntött műanyagból, az lenne nemzetietlen aki bármilyen lépést is foganatosít ellene.
Elsőre jól hangik, amit Vona mond, hogy legyen minden magyar. Ki ne szeretné ezt?

De utána valahogyan mindig elfelejtenek belemenni a részletekbe, hogy hogyan is lenne ez pontosan, mi változna. Drágább, vagy olcsóbb lenne azután az élet? Mi lenne a forinttal? Meg hasonló apróságok.
Egyébként is, mit adtak nekünk a rómaiak?
Na igen Árpád! Helyes a következtetés, de van egy fontos különbség, ami miatt szót kell emeljek. Az írásod legvégén párhuzamot képzel, ami szemantikailag helyes, de kereskedelmileg hibás. A Tesco gazdaságos termékei valóban a legolcsóbb kategóriát jelenítik meg. Erre lett pozicionálva, ezért ilyen a kiszerelése, a csomagolása. Az Auchan madarat (rendszertanilag vörösbegy, Erithacus rubecula) ezzel szemben nem a legolcsóbb termékeken fogod (fogjátok) megtalálni. Az Auchan saját márkás termékek a közép, középfelső árkategóriában mennek. A Tescoval éppen ellentétes a kereskedelmi cél. Nem a gyengét még olcsóbban, hanem a jobbat elérhetőbb áron. Biztosan nem a legszarabb kolbászon fogod megtalálni vagy a gagyi csipszen. Hogy kinek mi a jobb, az nyílván ízlés kérdése és lesznek véget nem érő viták, de a két kereskedelmi politika közti különbség elég erős.

A "magyarosítás" amúgy régi álma a jobbiknak, és tényleg az államosításra hasonlít legjobban. Így hamar eljuthatnánk az Altomáré káposztához és szalámihoz. Remélem ezek tényleg megmaradnak Emese Álmai.
Ugyanmár! Teljes mértékben versenyképes lenne saját jogon is. Csak annyi kéne hozzá, hogy ne minden parasztra jusson egy John Deere, hanem összeállnának ilyen csapatba, oszt úgy termelnének. Várjál már, hogy is hívják? Ja, igen MgTSZ! :)
@Gico: Pénz beszél. Leszarják ők, ki kivel van, meg mit csinál, meg milyen bohóc képe van a tűzfalakon, amíg dől a lé. Vona sem akkora hülye, hogy keresztbetegyen a multiknak, viszont a szittyák szavazata az köll. Ércsük? A kampány nem egyenlő a kormányzással, mint arról aanó értesülni szíveskedtünk.
jövőre mégis a Jobbik lesz bent a parlamentben, nem az SZDSZ. hihi.

a multik adóbefizetéseiről meg annyit, hogy a vállalkozások által ténylegesen befizetett összes állami bevétel 88%-át a magyar kis- és középvállalkozások fizetik be.

ez a "nyugati multik hozzák a tőkét meg a know-how-t" duma a 90-es évek elejéről annyira lejárt. tőkét nem hoznak, hanem visznek, a know-how-ról ne is beszéljünk: egy könnyűszerkezetes csarnok+állami adókedvezmény az egész, nem több. még van, aki ezekben hisz, ezektől vár valamit?! te jó ég.
Én első perctől érzem- tehát nem tudom-, hogy a Jobbik egy kommunisták által létrehozott párt. Olyan érzelmeket hoz felszinre, amiket az emberek hallani akarnak, de amint a hatalomhoz egyre közelebb kerülnek, úgy fogják kimutatni a foguk fehérjét. Ezáltal az igazi radikálisok illetve nemzeti érzelműek fokozatosan fognak elpártolni tőlük. Már most lehet látni egy-két gyanús jelet. A párt tele van volt nemzetbiztonsági szolgálatos egyénnel, már most október 23-án nem volt céljuk a rendbontás, a Morvai Krisztina a parlamentben rendkívül idegesen szinte kötelességet teljesítve olvasta fel a beszédét. Szerintem figyeljünk, mert ahogy erősödnek, úgy fognak előkerülni a szocik és a kommunisták.
@Tóth Ágas: "ténylegesen befizetett összes állami bevétel 88%-át a magyar kis- és középvállalkozások fizetik be. "

forrást légyszíves.

@borboja: feltételezem, hogy azért vannak tele a parkolói hétköznap délelőtt is, mert odajár a magyar nép.

@Walter Melone: "Kifelejtetted, h a blokkot rovásírással fogják majd készíteni"

nem feledkeztem meg róla, az ott fönn a madárka mögött nem egy Y, hanem egy rovott T mint turul.
No igen, ez az izgalmas kérdés. Úgy, most akkor a meghasonlás esete forog majdan fenn.

a1) az "ósan" kap szép új Turul nevet. (mindenki hepi). És a Turul csodálatos neve alatt folyik majd tovább a kevés fizetés, és nagy profit kiszállítása az országból. lehet majd ámélkodni, hogy semmi nem változott csak a név...

a2) addig szórakoznak a multikkal, hogy felszedik a sátrat és távoznak. És marad a Turul meg a még szegényebb eklézsia. Nem baj, ez a szegénység a miénk...

most komolyan, tényleg ennyire beteges az emberek gondolkodása?

Tényleg el kéne gondolkodni, hogy mivel lesz jobb ha "csak" átnevezik, vagy mennyivel lesz jobb, ha tényleg tönkreteszik. Mert hát fáj - fáj az adókedvezmény, meg fáj hogy a jó magyar forintból elért haszon a "nyugati-karv..." (leseírom), zsebeket duzzasztja, de ennek ellenére fizetnek adót, járulékot, ehot... a munkás bejelentett, van bére, és nem az állam tartja el.

Tessék megmondani ha munkanélkül maradnak, Vona úr és kompániája zsebből fizeti e a munkanélküli segélyeket ? Vagy az majd "népeim fogjunk össze az áldozatok családjáért, legyen 10%-os szja emelés..." megszorításba csap át ?

Elhiszem, hogy jó mélyen magyarnak éreznie magát valakinek, és jólesik a magyar zászlóra nézni, de ne társuljon már hülyeséggel. Másfelől, kezdem azt gondolni hogy ez a fickó is csak a zsírosbödönhöz szeretne kerülni, és most a jobboldalisággal lehet ezt gyorsan elérni. Ha a sertésfarok kultusz tombolna Magyarországon, felteszem annak a csoportnak a vezetőjét hívnák Vona G-nak.
@Gico: Először is közel sem csak működő tőke érkezett és kaptunk millió munkanélkülit (kelenföldi kábel gyár azért szép példa, mert ott tényleg versenyképes termékeket állítottunk elő, be is zárta a nyugati konkurencia a vásárlás napján. Mert nem érdekelte a gyár csak a piac. Ezt is a hazai kiváló szakpolitikusoknak köszönhetjük, nem sikerült vagyont privatizálni, csak tárgyat. A vagyonnal járhat kötelezettség a tárggyal nem. Aki most itt van multi szerinted a jobbik miatt fog elmenni? Ne nevetess már! Bolíviából elmentek? Nem azért van itt mert ijesztgetik vagy sem, hanem mert megéri neki. Nézd meg az olajvállalatokat Afrikákban. Van saját hadseregük és azzal intézik az ügyeiket. Az nem jó. Meg a kommunizmus sem jó. A szociális piacgazdaság meg két ellentmondó szó kapcsolata, amolyan fából vaskarika, mégis ha megszórják egy kis demokráciával, akkor talán a leg élhetőbb. De nem azért vannak itt benne a multik, mert nem sértődtek meg, hanem mert megéri nekik itt lenni.
Szerintem határozottan jót tesz a magyar politikai showműsornak, hogy van egy ilyen párt is. Nem unalmas adóreformokkal, meg tb. kérdésekkel foglalkozik, hanem belecsap a lecsóba rendesen. A legtökéletesebb azonban az lenne, ha nyíltan szakítanának a keresztény szellemmel is, és felvállalnák a régi magyarok "öreg istenét", a sámánizmust is, melyet Szent István ellopott a néptől, és komoly kampányprogram lenne a visszatérés a rovásírásra.
Így még cizelláltabb lenne a politikai paletta.
@jzs: Lehet, hogy ez az imidzs, de tapasztalat alapján ma már az Auchan az olcsóbb, a Tesco pedig a drágább, de kicsit jobb minőségű termékeket árulja.
@Gico: Nekik attól szerintem sokkal több eszük van. Dogmáikat csak hirdetik és kötelezővé teszik, de csak akkor tartják be, ha előnyük származik belőle. Van ugyan Kazahsztánban sok és egyre több olaj- és gázpénz, és nem keveset kaszálnak az űrszolgáltatással sem, mégsem fog a "nyugati zsidó karvalytőke" tömegesen odaáramlani, ugyanis:
- Kazahsztán ugyan ugyanúgy kommunista utódállam, mint mi, de az iszlám - úgy tűnik - keményíti a gerincet és érdesíti a nyelvet.
- Kazahsztán hiába volt szintén gyarmat, mint mi, nem tőkehiányos, elsősorban természeti kincsei miatt. Tudtommal nem is olyan intenzíven nyalják a minden válságból csak tovább gazdagodó fent említett karvalytőke seggét. Nincsenek rászorulva.
- Kazahsztánban tudtommal inkább munkaerő-hiány van. Nálunk meg valóban érhetetlen, hogy a rákos gócként burjánzó üzletközpontokban kik vásárolnak, amikor a kínálat, a készlet nagyságrendekkel meghaladja a vásárlóerőt.
- Az a több milliárd forintnyi adóbevétel nem fedezi a legtöbb cégnél az állami és önkormányzati támogatásokat sem. Nettó rábaszás nemzetgazdasági szinten szinte az összes multináci. Na jó, a MOL, az OTP és a CBA (mert azok is multinácik)talán nem.

A parasztozás egyébként ősi élősködő szokás, "ha a paraszt nem szarik, az úr nem eszik".

Vona amúgy meg úgy járt ezzel a Turulkodással, mint Móritzka, aki akkorát akart fingani, mint a nagyapja, és telefosta a nadrágját. Gusztustalanul korán akar a Jobbik több ezer éves szimbólumokból üzletet csinálni. Ugyanolyan nemzetgyalázás ez is, mint a nemzeti zászló megtaposása.
"Kétszer kettő szorozva turullal, az ugyanúgy négy, mint turul nélkül."

Az nem négy, hanem nulla. :-)
Továbbgondolva....
Természetesen kizárólag hazai árut szabadna árusitani:
-glicerines bort
-tejterméket pálmaolajból
-toxinos fűszerpaprikát
-hamisított mézet
-tanyasi lepratelepeken készült romlott húskészítményt
Mindegyiket gondosan átdátumozni, ellátni bazinagy "magyarosch" szimbólumokkal oszt szabad a vásár. Lebukás - tömeges megbetegedés - esetén nagy ártatlan szemeket mereszteni.
-Hiszen ez hazai, csak a konkurencia lehet a hibás, esetleg az a hülye segédmunkás, akárcsak a legutóbbi tejes bulinál.
Árpád, biztos nagyon fájna ha a valós problémával foglalkoznál és nem óvodás módon készülnél az "elnyomásra"?
"A Tescót azért félti a magyar nép a radikális fordulattól, mert szeret olcsón sokat vásárolni. Ezt a lehetőséget pedig úgy biztosítja az áruház, hogy a dolgozóinak viszont keveset fizet, a beszállítóit kifacsarja, és az államtól adókedvezményt kap."

Ez az Tescos üzletpolitika biztos így van, csak tetszik tudni biztos, hogy sokan vásárolnának örömmel tescos árszint fölött, ha az ő jövedelmük is tescos szint fölötti lenne, egy kicsit közelebb azokhoz a nyugati társaikéhoz, akik belőlünk (is) élnek jobban!
@KaszaP: ja kérem, a találat alapján esetleg a bori önkormányzat is nyomtathatna Igen, megcsináltuk plakátokat, Radnóti Miklós fényképével. Esetleg.
"Valószínűleg lesz pornócsatorna is, csak nem Private Gold lesz a neve, hanem Emese Álma."

Ezen beszartam.

Egyébként kegyetlen cikk, de egyben humoros is.
Tesco?
Nos, kapásböl tekintsünk el a hátterétől( bár természetesen az sem mindegy, ahogy az sem hogy volt már tesco-gazdaságos kormányszóvivőnk is..:P)

Hanem gondoljuk át, mit törne ki a bal- és hiszteroliberálisok köreiben, ha egy ilyet pl. nem egy Tesco, hanem egy "Turul" nevü üzletlánc engedné meg magának:

Lopások miatt bezárnák a sarkadi Tescót

* Index

2009. január 30., péntek 16:09 |

A sarkadi áruházban állítólag elviselheteten a közbiztonság, és a vezetőség kétségbeesésében a bolt bezárásán gondolkodik. A város gyűlést hívott össze, hogy ne maradjanak Tesco nélkül.

Olyan viszonyok uralkodnak a sarkadi Tescóban, hogy a vezetőség az egység bezárását fontolgatja, írja a beol.hu. A Békés megyei lap sorai szerint a viharsarki város áruházában rendszeresek a lopások, a rajtakapottak pedig tettlegesen bántalmazzák a munkatársakat. A kutyás biztonsági őrök ellenére is olyan állapotok uralkodnak a boltban, hogy annak vezetője, Egri Csaba levélben fordult az önkormányzathoz, megemlítve: hogy vásárlóik elpártolnak tőlük, a dolgozók munkakörülményei pedig rosszak.

A lap által emlegetett esetek közt olyanok szerepelnek, mint hogy 200 kosárból mára csak 20 darab maradt. Egy óvodás kislány kisétált a pénztáron túli babakocsiig egy csokistejjel, miközben a családja a sorban állt. Az újságíró szerint a kislány a "babakocsira akasztott szatyorba szerette volna rejteni a szajrét", amit szóvá tett a pénztáros. Az ezt követő veszekedésben a pénztárost a "família" egy tagja leköpte és arcul ütötte.

A lap újságírója több nyelvi fordulattal is utalt arra, hogy az esetekért a helyi cigányságot tartják felelősnek.

"Az nem lehet, hogy egy település életében egy kisebbség törpe minoritása megverjen vagy ezzel fenyegessen dolgozókat, megbotránkoztassa a lakosságot, a többséget" — nyilatkozta Tóth Imre polgármester egy, az ügyben szervezett tanácskozáson. A megbeszélésen egy másik helyi bolt vezetője keményebb fellépésre szólított fel, Jakó István képviselő pedig a cigány önkormányzat alkalmatlanságában látta a bajok forrását. A kijelentések nyomán az ülés botrányba fulladt, a kisebbségi önkormányzat vezetője kikérte, hogy a testületet szellemileg és összetételében is alkalmatlannak nevezték, majd rasszizmussal vádolta Jakót.

A Tesco szóvivője, Hackl Mónika szerint is fontolgatják a bolt bezárását, mivel "komoly attrocitások tapasztalhatóak az etnikum részéről".

A polgármestert is megkerestük a témában, aki azonban nem akart válaszolni nekünk, amíg a "közigazgatási adatbázishoz való hozzáférése" révén le nem nyomozza, mit kell tudni cikkünk írójáról.
---------
@sertésmájkrém: húha, mi lehet a valós probléma?

mármint az az egyetlen, ultimate probléma, ami mellett egyébbel nem is lehet foglalkozni?

mert szerintem egyrészt az eleve egy valós probléma, hogy ennyire primitív faszságokkal, mint ami ennek a tök vonának a szájából kiömlik lassan már bármilyen alkalommal, azzal harmadik erő lehet valaki. hát ez a szerencsétlen retardált volt az, aki előadta pl, hogy ne hozzák ide az olcsó kínai fokhagymát, ellenben a magyart exportálják oda, mert az meg drága. totál homály. ez bizony valós probléma, hogy ennyi a hülyemagyar.

ezenkívül pedig rendkívül vicces is, és én élvezem, amikor együtt kiröhögjük őket. a jobbik demokratikus párt, úgyhogy nyilván ezt elfogadja.
na itt egy kis aláfestés.
egy betétdal az 52-es Állami Áruház c. filmből. jobbikos kis pubiknak biztos nagyon tetszene, épphogy ki nem mondja benne a feleki kamill a szebb jövőt :D
www.youtube.com/watch?v=sE9YlYXCqvk&feature=related
Na igen vártam a respektálást Vona hülyeségeire sajnos az a tehetséges politikus nem a maga esze után ment, hanem átmegy kései Csurka idiotizmusba.
Szomorú. Pedig lehetett volna fantázia a Jobbikban , de így kb. ugyanaz lesz a sorsuk, mint a MIÉP-nek volt anno jövőre bekerülnek aztán a ciklus végére elolvadnak.

@Kitalátor feljegyzetei:

Te egy közgazdasági suliba jártál Vonáékkal? :D szakértelmed kb. ugyanannyi a nullához közelít.
Tudod van ilyen export-import stb. blabla.
Egy merci a neki jutattot támogatásokat csak a járulékokból visszafizeti másfél-két év alatt simán, és ebbe még nem számoltam bele azokat a cégeket, akik a beszállítói... mert biza lehet baszogtatni a multit csak a Vona meg a te tudatodig ez az apróság nem nagyon jut el, hogy én a népnemzeti vállalkozó is ezekből a multikból élek.
Elkergetitek az Audit, Bosch-t, Samsungot, Sony-t, Merci-t a Turulbót meg a Turul Mezőgazdasági Szövetkezet, Budaházy Jurta Gyár nem fogja pótolni őket gazdaságilag ergo népnemzeti kkv-knak kegyelemdöfés , és dől össze a gazdaság, mint a dominó. A paraszt se nagyon tudja majd kinek eladni a tejet, paprikát , mert nem lesz rá kereslet hiába a turul bót.
Vonának ez a hülyesége kb. Észak-Korea mesés valóságát vetíti előre.

Nekem , mint népnemzeti vállalkozónak nem érdekem a multik baszogatása, mert elmennek, és munkanélkül maradok, ha meg munkanélkül maradok az embereim is azok lesznek nem lesz, aki fogyasszon na meg adózva eltartja ezt a sok szart, és szépen összeomlik minden.

A kis, és középvállalkozók pusztán annyit kérnek, hogy hagyjanak minket élni, és nem a multik miatt nem tudunk élni, hanem az egy millió rokkantnyugdíjas másik egy milka korkedvezményes, a gyerekgyáros, fekete munkás népségek, bürokrácia, vízfejű állam, állami pazarlások stb. okán amit mind nekünk kell finanszírozni.
@Büszke:
Hát ez meg milyen duma, kollega?

"Mert nem érdekelte a gyár csak a piac."

Mi a piac? Olyan hely, ahol el lehet adni valamit.
Mi az eladás? Olyan tevékenység, ahol egy árú gazdát cserél - pénz ellenében.

De kérdemén tisztelettel: honnan a lófaszból lesz annak a piacnak pénze kifizetni a vásárlást, ha nincs egy vasa se - mert bezárták a gyárait?
.
@Lord_M_: "addig szórakoznak a multikkal, hogy felszedik a sátrat és távoznak"

Persze...

És még te pedzegeted a beteg gondolkodás témakörét?

Ha egy X (istenizseniálismunkahelytermető adózó)multinak 110 mrd forint helyet 89 lesz a nyeresége szerinted lelép?

Ezt valaki komolyan is gondolja?:)

Jah amúgy üdvözítő ,hogy Vona szövegéből erre lehetettz csak harapni. :)

Jajajaj elmennek a multik !!!Jajajajaj.
@Gico:
Több milliárdos adóbevétel???
Akkor nem véletlenül az államot pumpálják több milliárdos adókedvezményekért?
És tényleg nagyon rossz lenne ha eltakarítanák innen az ehetetlen,ihatatlan,használhatatlan szarjaikat,amiket a németeknél,franciáknál,esélyük sem lenne forgalomba hozni,itt meg elöntik vele a piacot,kinyírva vele azt a maradék szerencsétlen termelőt is,akik esetleg minőséget termelnének,de versenyképtelenek az occsó' szeméttel szemben...
Amikor chaten forrás nélkül megkaptuk a szónoklat eme szakaszát egy "Ki mondta?" kérdéssel együtt, azt tippeltük, Spiró György.

A sertéspárizsit amúgy mangalicaetelközinek fogják hívni.
@Tóta W. Árpád: Ha az MSzP vezetése tovább halad a jelenlegi úton, lehet, hogy már jövőre második erő lesz a Jobbikból, és úgy teperi majd pár év múlva maga alá a Fideszt. Mint annó a kisebbségi, szélsőséges bolsevikok a többségi, mérsékelt mensevikeket...
hát inkább siralmas, mint vicces, mármint a helyzet, de hiszen vigadva sír a magyar, meg különben is, minden seggbe magyar lófaszt
Kedves Árpád!

A poszt egy durva csúsztatás!
Vona Gábor október 23-i beszédében többek között arról beszélt, hogy meg kell adóztatni a multikat is...stb. Ha ez nem tetsztik nekik, el lehet menni! De nem kell aggódni, akkor is lesznek bevásárlóközpontok, maximum nem teszkónak, hanem turulnak fogják hívni azokat!

Ebből egyenesen következik az alábbi:
"Tehát egy Turul nevű hipermarketet kell előteremteni, bármilyen módszerrel."

Na ne! Tovább nem is olvasom!
@RealMathius: Itt van Vona beszéde:
jobbik.hu/rovatok/publicisztika/vona_gabor_oktober_23-ai_beszede
Ebben adóztatásról nincs szó. Ennyi van:

"Lehet élcelődni, amikor azt mondom, a Jobbik egy négyzetcentiméter magyar földet sem hagy külföldi kézben, hogy a magyar mezőgazdaságnak előbb visszaszerzi a hazai piacait, majd az elvesztett nemzetközit is, hogy a Jobbik újra fellendíti a magyar feldolgozóipart, hogy mi nem bezárni fogunk cukor- vagy konzervgyárakat, hanem még többet létesíteni. És lehet azon is jót derülni, hogy a multi áruházláncoknak megmutatjuk Magyarország kijáratát, és ugyan lesz majd bevásárlóközpont, lesz, csak nem Tesconak fogják hívni, hanem Turulnak. "
@belső elhárítás: Az őshazákat hagyjuk, mert egy jelentős, XX. századi precedens kapcsán pl. a Volga-Káma torkolat környékére meg minden magyar igényt tarthat...
Na végre!
Igen! A tetves kapitalista nyugati mérgek helyett szittya étrendet!
Remélem lehet majd kapni rothasztott lófejet meg "négynapos" ökörbelet..
Mióta várok erre a pillanatra!
A danone meg a milli baszódjon meg!
Erjesztett kancatejet ménivarsejttel az igazi szittyáknak!
@AK76: "ha eltakarítanák innen az ehetetlen,ihatatlan,használhatatlan szarjaikat"

ó igen, ezt direkt ki is hagytam, h ne nyúljon olyan hosszúra. szóval azt az észrevételt, hogy a teszkós cuccok szarok, és a 600 ft-os csirkecomb nem kapirgálós házicsirkéből van, hanem termesztett csirkéből. hát bazmeg, mégis mit akarsz 600 forintért? magyarország nagyobb része egyáltalán nem enne húst, ha nem lenne a nagyüzemi termelés.
@Tóta W. Árpád: Árpi, ez számodra újdonság, hogy ennyi hülye ember van?
Menj ki az utcára és nézz körül! Vagy nézd meg, hogy melyek a legnépszerűbb tévéműsorok.
és még ezt is mondta VG: "Emellett pedig alapítanának egy őstörténeti kutatóintézetet is, amely majd megdönti a hazug finnugor elméleteket."

Árpád olyan szépen tudná kimutatni ennek a mondatnak is a nevetségességét, logikai bukfencét, hogy én inkább meg sem próbálkozom vele.

@Kitalátor: "Nettó rábaszás nemzetgazdasági szinten szinte az összes multináci. "
viszont elvannak az emberek, megvan a vasárnap délelőtti program: menjünk el családilag az ikeába, vagy a tescóba. nemzetgazdasági szinten az is egy fontos cél, hogy az emberek ellegyenek.
@Mikulka2: érezhette ő azért, hogy ez így egyszerre sok lesz, úgyhogy a végén hozzátette, hogy aki nem ennyire beteg, mint ő, az nem is magyar :D
@Tóta W. Árpád:
Ne turbózz Árpi..
Itt feletted ajánlottam az igazi szittya árukinálat egy részét..
Csirke..pöhh...
úri huncutság, nem harcos belébe való..
@BPBP: olyan nincs, hogy "magasak az árak, ezért valaki emelje a fizetést is fel".
Nyilván van a multinak bőven haszna, de amíg egy dán sertésfarmon tizedannyian dolgoznak (AZAZ UGYANANNYI EMBER 10x ANNYIT TERMEL), addig bérkiegyenlítődés nem várható.
Megfelelő eljárás a tőke- és szellemintenzív iparok idetelepítésének támogatása.
Ha a Vona azt mondja, hogy kéket kell hugyozni, akkor is a Jobbikra fogok szavazni, mert máshogy nem tudom kifejezni, hogy a mostani parlamenti csapatok menjenek a jó kurva anyjukba!
Remélem a Turulbótban lesz csomagmegőrző, a tarsolylemezemt leadnám vásárlás előtt.
@Tóta W. Árpád: Ha nem lenne ekkora nagyüzemi termelés, pontosabban hús- és élőállatimport, akkor lehet, hogy ismét lenne háztáji állattartás is. Igen, szaggal,trágyával,léggyel (meg légykapóval, fecskével, kabasólyommal és tőke nélküli karvallyal) - és parlagfűtenger nélkül. Háromszor annyi takarmányfelhasználással, tízszer annyi természetes ízanyagot és biológiailag aktív hasznos hatóanyagot tartalmazó élelmiszer állítódna elő. Parasztok által. Mármint akkor, ha közbiztonság is lenne hozzá, és nem nézné az új többség trombitának a rézkábelen kívül a malacot is...
@AK76:
"És tényleg nagyon rossz lenne ha eltakarítanák innen az ehetetlen,ihatatlan,használhatatlan szarjaikat," amiket szintén megtermel valaki részben magyar, kinek szintén kell a munka...
@Mikulka2: Szintén fontos cél az antikrisztianizmus is, nehogy má' templomba menjenek...
Egy hónapra vissza kéne hozni a szocializmust, mondjuk a romániai típusút, aztán akkor 20 évig kuss lenne, senki nem sírná vissza.
@Tóta W. Árpád:
"Itt van Vona beszéde:
jobbik.hu/rovatok/publicisztika/vona_gabor_oktober_23-ai_beszede
Ebben adóztatásról nincs szó."

Tényszerűen nem igaz amit állítasz, Tóta. Bárki utána járhat ha egyszerűen rákeres az "adó" szóra az adott szövegben, nem csak hogy van szó róla hanem pontosan abban a kontextusban esik róla szó amit az előző felhasználó említett, "multinacionális cégek megadóztatása".

"Mondja már meg Orbán Viktor, hogy mi a szélsőséges a Jobbik programjában? Mi az, amit ő nem támogat abból? Talán a magyar föld megmentését, a multinacionális cégek megadóztatását..."

"És ahogy 2003-ban kinevették a 14 egyetemistát, lehet most is nevetni azon, amikor azt mondom, a Jobbik kormányozni fogja Magyarországot. Lehet gúnyolódni, amikor azt mondom, a Jobbik amnesztiát fog adni a politikai foglyoknak, újratárgyalja az államadósságot, megadóztatja a multikat..."

Nem is egyszer kétszer is szerepel a multik megadóztatása, tehát erre a szövegre nem igaz hogy "Ebben adóztatásról nincs szó."
@Tóta W. Árpád:
Oké,hagyjuk egy kicsit a teszkót,próbálkozzunk máshonnan.
Anno miért lehetett megenni a parizelt,a krinolint,a szafaládét,a virslit?
Olcsó volt?
Olcsó volt.
Szar volt?
Nem volt szar.
Ehető volt,volt finomabb is,de ehető volt.
Azóta EHETETLEN szar mindegyik,mióta a multiknál megjelent a szemétből legyártott változata ezen termékeknek is.
Sokkal olcsóbb volt,mint előtte bármi más,ez pedig vagy fölnyomta az ehető cuccok árát,vagy eltüntette őket a polcokról.
Ha ma minőséget akarok ezen termékekből,akkor az aldiban veszek német termékeket,mert azok még ehetőek,vagy méregdrága magyar gyártmányokat vásárolok.
Olcsó.
Magyar.
Minőségi.
Na ez az,amit a multik basztak szét.
A Vonának annyi köze lehet a kereskedelemhez, hogy nyugodtan beszélhet hülyeségeket. Ráadásul olyan területet támad ahol orbitális nyereségek keletkeztek/nek, így persze sokaknak tetszeni fog amit mond. Természetesen ezek a cégek is kínlódnak, mert a külföldi tulajdonosok forgalmi elvárásainak nehéz megfelelni, de sebaj kicsit tekerek még a beszállítókon és minden oké lesz. Aki attól fél hogy a hiperek megsértődnek és kivonulnak, azok nem tudják mennyire jól élnek belőlünk. Nagyon jól, sőt még annál is jobban. A Turul hálózat nem válasz arra a kérdésre hogy a kereskedelmi cégeket miként lehetne kicsit helyre rakni, de remélem egyszer valaki talál erre megfelelő megoldást. Merthogy kurvára picsán kellene végre rúgdosni őket az biztos. Aztán megköszönhetik, sarokba állhatnak és örülhetnek annak hogy még mindig talicskával (bár kisebbel) tolhatják haza a pénzt. A totális állami szabályozás, és a vadliberalizmus között van néhány köztes árnyalat, nekünk is meg kellene találni a megfelelőt, ami szükségképp bizonyos állami kontrollt valószínűleg igényel, de még nem jelent központosított gazdálkodást. Ehhez kellenének okos politikusok, meg okos közgazdászok, akik nemcsak végletekben tudnak gondolkodni. A Turul meg megmaradhatna annak ami...
@peetmaster: Én nem is ezt állítottam! Csak, ha egy kérdést megvizsgálunk az egyik nézőpontból, akkor illik a másik oldalról is! Mert ez egy elég vicces kijelentés volt: "A Tescót azért félti a magyar nép a radikális fordulattól, mert szeret olcsón sokat vásárolni."

Ilyet még nem hallottam! Egy nép, amelyik szeret sokat, olcsón vásárolni! SZERET! Ráadásul csak azért nem vásárolja meg a drágát, mert nem SZERETI!
@Kitalátor feljegyzetei: arra akartam célozni, hogy sem a "háztáji", sem a "családi gazdaság" nem tudja előállítani azon az áron a csirkét, ahogy a gépesített csirkegyár. tehát akinek nincs 3000 forintja egy csirkére (asszem ennyiért lehet most venni házit), az konkrétan nem enne csirkét, broilert se. az externális hatásokban persze igazad van.

"fontos cél az antikrisztianizmus is, nehogy má' templomba menjenek... "

a cikk alatt linkelt post pont erről szól. senki sem hagyja ki a templomot azért, mert teszkóba megy, és senki sem menne azért templomba, mert zárva van a teszkó.
@karolyist: ... és az onnét előkreálódott jobbikosok meg végre elfoglalhassák a helyüket a bizottságokban, kur(v)atóriumokban és és igazgatótanácsokban...
@Kitalátor feljegyzetei:

"- Az a több milliárd forintnyi adóbevétel nem fedezi a legtöbb cégnél az állami és önkormányzati támogatásokat sem. Nettó rábaszás nemzetgazdasági szinten szinte az összes multináci. Na jó, a MOL, az OTP és a CBA (mert azok is multinácik)talán nem."

Ezt , hogy is kellene értelmezni a módszereiddel?
@Kitalátor feljegyzetei:
Parlagfű ugyan ennyi volt a téeszcsés-háztájis időkben is...
csak kevesebb volt az allergiás.
Ezt "a multik hatalmas adókedvezményt kapnak és nem fizetnek adót" dolgot valaki levezethetné nekem egyszer. Azt értem én, hogy a kilencvenes évek elején volt ilyen, de amióta EU van, azért eléggé korlátozottak a lehetőségek. De az is lehet, hogy csak én nem tudok mindent, ezért kérdezem.
@Tóta W. Árpád:

Amellett, hogy nehezen lehet komolyan venni a "gazdaságpolitikájukat", elgondolkodtató, milyen profin használják a net adta lehetőségeket:

www.youtube.com/watch?v=lgkZuix4F-Y

Minden különösebb pártszimpátia nélkül, de szerintem az egyik legütősebb politikai kampányvideó, amit láttam az utóbbi pár évben. (jó, kicsit talán sok a gyűrűk ura beütés, meg elcsépelt a rekviem egy álomért)
@kovaxx: de hát nem azt mondja, hogy ha a teszkó ("multi áruházláncok") nem akarnak adózni, akkor van takarodó, hanem: "És lehet azon is jót derülni, hogy a multi áruházláncoknak megmutatjuk Magyarország kijáratát, és ugyan lesz majd bevásárlóközpont, lesz, csak nem Tesconak fogják hívni, hanem Turulnak."

megmutatjuk a kijáratát. biztos nem ugyanott tanultunk magyarul.
Hát nem tudom. Ausztriában nincs Tesco meg Auchan meg Cora (legalábbis én hiába kerestem). Ettől még van bevásárlóközpont, van, csak nem Tesconak hívják, hanem Intersparnak.
@AK76:
Hehe..
Te tényleg azt hiszed, hogy a rendszerváltás óta eltelt 20 évben találták ki a paprika-hús-borhamísítást?
Ment az régen is nagyüzemben, csak akkor senki le sem szarta..
@Kitalátor feljegyzetei: az egy korábbi fázis, túl belterjes, a végső megoldás a "minden seggbe", akkor lesz majd szép világ
Akkor fog a jobbik hatalomra kerülni, ha már az összes jóérzésű honpolgár kivándorol külföldre. Persze, ez is elérhető, ha eröltetik ezt a fajta politikát...
Amúgy egy sima megoldás lehetne, ha a Tesco felvenné a neve mellé a Turul nevet is: Turul Tesco. Ezzel a Jobbik igazolná magát, és minden maradna a régiben. Bocs, hogy mindig ezt hozom fel, de kedvenc helyem Thaiföld, ott pl Lotus Tesco van, ami a vallási lotuszvirág-imádatból adódik.
@Viktus: Próbálkozz!
Csak előbb próbálj meg kikeveredni a "négy láb jó" / "két láb jó" dogmakörből. Sikerülni fog, én érzem!

@ern0: Ne kívánj már ilyeneket a villák proletárjainak!
@Tóta W. Árpád:
Vona megmutathatja a multiknak azt az ominózus kijáratot, csak aztán nehogy az EU is megmutassa nekünk a hegyeshalmi kijáratot Európából..
A fentiek tükrében tehát ott csúszott félre a poszt, hogy nincs szó a "multik kiűzéséről" meg egyéb víziókról, hanem ha nem akarják vállalni azt hogy adót kell fizetni és elmennek "akkor is lesz bevásárlóközpont". Nyilván arra utal hogy magyar cégek átvennék ezt a tevékenységi kört, és ezek egyike pl Turul nevet viselhetné, ahogy most is nem csak a Tesco van jelen az országban bár a szöveg csak azt említi. Amúgy abszurd hülyeség ilyeneket elemezgetni tekintve, hogy egy 15%-os pártról van szó ez ugyanolyan mintha azt elemezgetnénk, hogy az MSZP-nek mik az elképzelései, hogyan fog kormányozni, 2011-re milyen tervei vannak... Abszurd az egész, hisz a magyar választási rendszer szerint ilyen pártok soha nem fognak tudni kormányra kerülni amíg egyéni körzetekben 50%-al lehet csak mandátumot nyerni. Talán ha az összes MSZP-s Jobbikos szavazó egy helyzre költözne blokkokba az országon belül akkor megadályozhatnák hogy az összes egyéni körzetet más elvigye.

VAGY természetesen a mostani %-os arányoknak kell megváltozniuk olyan módon hogy vagy a Jobbik vagy az MSZP 40%-os párt lesz mert kb akörül kezdődik hogy egyéni körzetre van esély egy 60%-os párt ellen.
@Kitalátor feljegyzetei: Ha van valami, amit a kapitalizmusban utálok, az a value kategória: a 600 Ft-os csirke, a 10 eFt-os hifi torony, a 800 Ft-os mouse, a 10 eFt-os mobiltelefon, a 400 Ft-os könyv, a 9 Ft-os zsömle, a 750 Ft-os menü. Az éppenhogy-megfelelő "minőség". Nem az a bajom, hogy vacak, viszont:
1. az egy fokkal jobb termék ára a value termékének a kéteszerese, nem fussa rá mindenkor;
2. legtöbbször nincs is normális termék (láttál-e már normális - nem lufi - kenyeret?);
3. nem vagyok egy nagy közgazdász, de belátom, hogy az általam körvonalazott kategória nem létezhet (hosszú távon), a tömegtermelés mindenképpen a value felé visz.

Köszönöm, hogy elmondhattam.
@Kitalátor feljegyzetei:

Ja Pöstön milyen jól mutatna az erkélyeken egy egy disznyó-csirkefarm :D
Háztáji az kb. az íze miatt jó annak tartunk minden évben pár száz csirkét. Gazdaságosnak nem mondanám túl mivel etetése elég drága móka, és eleve a disznyóból, csirkéből a családba mindenki mást szeret sok alkatrésze meg csak ott van feleslegnek. Disznót ezen okból már a franc sem nevel.
Egyébként, ha nem lenne a nagyüzemi termelés a húsi újra luxuscikk lenne biztos értékelné a népnemzeti Árpád, ha krisna tudatra kellene áttérnie , mert húst max. az emlékeiben láthat.

@karatekutya:

Na jah egyfajta rendszerkritikának jó a Jobbik csak a hatalom közelébe ne kerüljenek.
A legnagyobb siralom, hogy se a cikk, se Vonáék, se a kommentelők nem azon agyalnak, mi legyen, hanem fanyalognak a múlton. Elbasztuk a privatizációt, hagytuk szétverni a "hazait", stb.

Jó-jó emberek, ezt értjük. És mi lesz! Sajnáljuk magunkat még húsz évig, vagy teszünk valamit? Ismerd meg az ellenfeled, tanulj tőle, és győzd le! Nem kell az Auchanból Turult csinálni, de a Turul Kht. esetleg tényleg munkálkothatna piaci körülmények közt működő marketing eszközökkel azon, hogy több magyar termék fogyjon, jobb legyen a minőség, neadj isten a Turul párizsi Pozsonyban is kedvelt csemege legyen.

Persze nem vagyok naív, hazai viszonyok közt a Turul Kht. csak párténz mosodaként tudna funkcionálni...

Kimegy a Tesco. Hahaha, inkább érjük el, hogy maradjon itt és nyújtsa azt a színvonalat mint Angliában.

Dolgozni kéne vazze, nem fanyalogni. Ez az alaptézis!
gondolatmenetben a multi szarja a világot, multi nélkül nincs élet:

linux és a többi.
"@Tóta W. Árpád:"
"megmutatjuk a kijáratát."

Megmutatjuk a kijáratát az én értelmezésemben annyit jelent, ammennyit Gyurcsány is mondott igaz ő általánosan fogalmazta meg, "ha nem tetszik itt, el lehet menni Szlovákiába, tessék"

vagy valami hasonlót mondott ugye. Ahogy olvasom a mondatot ez jut eszembe róla és nem az hogy az összes multit fegyverrel kéne kikergetni az országból (vhogy így vélekedsz ahogy kiveszem szavaidból), hanem először jönnek az adók és akinek nem tetszik annak "el lehet menni".
"a Jobbik egy négyzetcentiméter magyar földet sem hagy külföldi kézben, hogy a magyar mezőgazdaságnak előbb visszaszerzi a hazai piacait, majd az elvesztett nemzetközit is,"

valami gazdasági szakember megmagyarázhatná, hogy ha mi ezt megvalósítjuk, akkor milyen alapon várjuk bárkitől, hogy beengedje a mi termékeinket az ő földjére?
@melos9: Nem szabad ama horgas csőrű tőke útjára lépni, nem szabad globális tettekkel kísérletezni.
H.f.: E. Schumacher: A kicsi szép

@Tóta W. Árpád: Valamelyest mérséklődnének az árak is, nem beszélve a piac (=járulékos költség+profit+ÁFA) nélküli élelmiszerhez jutásról. A mai korszerű (a tévében és az ablakon át egész nap Győzike- és Mónika-sót néző) vidéki nyugdíjas nagyi rántott teszkóval, frissen sült fahéjas aldival és levesporral várja az unokákat, miközben szépen virágzik hátul a kertben a parlagfű, az üröm és a kender (ami mellesleg néhány unokának valóban örömet okoz)...
@ern0:

Nem kötelez senki, hogy a value terméket vásárold. A value termékeknek egyébként van egy másik oldala amit elfelejtettél elegánsan. Egy laptop pl. azért 100 ezer nem pedig 5-600, mert a minőségi gyártók is kénytelenek voltak levinni az árakat, hogy vegye a jónép a termékeiket. A tv-knél egy 200 ezres LCD gyártási költsége 30 ezer körül lehet max. az összes többi a köztes láncolaton rakodik rá amíg az asztalodra kerül. A value termékek segítettek, hogy ez a láncolat visszavegyen magából, és ne két milka legyen a tv, hanem 200.

Láttam számtalan pékség létezik igaz 2x-3x annyiba kerül ott a cucc, de másnap is fogyasztható ...
@AK76: Milyen minőségű banánt meg narancsot lehetett kapni a szocializmusban, szedjük össze, kérlek!

Én úgy emlékszem, hogy az idők 50%-ában volt kubai narancs (kb. magyar narancs színvonalú: pici, na jó, nem savanyú, de kegyetlen vacak), rendes narancs meg banán Karácsony előtt, meg még 1x az év folyamán.

Plusz ha olyan jó volt minden, akkor miért nem simán égtájat jelent az a szó, hogy "nyugati" (pl. ~ autó)?
Ennyi okos ember :) és csak rágódni tudtok VG egy mondatán. Sajnos nem tudtok olvasni a sorok közt, hogy ezzel mit is akart mondani...
Addig, amíg nem voltak itt a multik éheztél? Nem tudtál tisztálkodni? Nem voltak bútoraid, TV-d, hifi-d, cipőd stb...? Akkoriban nem szorultunk IMPORT tejre, húsra, tojásra, TV-re stb... mert IDEHAZA volt minden. Most meg kihasználják, hogy hétvégenként családi program a tuskó-oson-aldi-penny-lidl. Meghülyítenek az "akciós" újságjaikkal és arra bíztatnak vegyél többet kevesebbért, és mellette rakd tele a kosarad "akciós" termékekkel. Arról nem is beszélve, ha gyerek is van a családban. Láttam nem 1-2 hisztiző csemetét ilyen áruházakban. Elszomorító...
@ern0: Elvileg a kapitalizmusban az van, hogy ha van igény minőségi termékre, akkor lesz. Elvileg... szóval valaki látja, hogy ott van egy piaci rés, üzletet lát benne, elkezdi csinálni, és ha veszik, akkor lesz minőségi termék.
@gonosztojás: Momentán a röszkeit vagy a záhonyit tudja mutatni. A hegyeshalmi túl sokáig volt bejárat, be is állt a forgóajtó rendesen.
@gonosztojás:
Nem.
Nem hiszem hogy ezek a dolgok az utóbbi 20 év vívmányai lennének.
De akkor is sokkal több a szar,és a szemét mint akkoriban.
Az olcsó,és használható dolgok pedig eltűntek.
És ezt a multik hozták.
Én csupán ezt mondtam.
@Kitalátor feljegyzetei: :-o mert hogy a magyarok kétharmadát lemészárolták? erről nem hallottam...
@Non est volentis:

Kicsit sok a gyűrűk uta, meg a star wars.
És még a zenét is egy józsidóembertől kellett beszerezniük.
Egy fa saját gondolat nincs benne.
Nem tudom, hogy érted a profizmust, de ezt a saját, félállati sorban tengődő rajongóikon kívül senki nem eszi.
@Kitalátor feljegyzetei:
"- Kazahsztán hiába volt szintén gyarmat, mint mi, nem tőkehiányos, elsősorban természeti kincsei miatt. Tudtommal nem is olyan intenzíven nyalják a minden válságból csak tovább gazdagodó fent említett karvalytőke seggét. Nincsenek rászorulva."

Ekkora faxságot, már ne is haragudj.:-) Kazahsztánnal példálózni, jó hogy nem Etiópiát hozod fel. Az egy főre jutó GDP-jük majdnem a fele a miénknek, akkor már inkább térjünk vissza Romániához.
@peetmaster: igaz. vagy bármilyen építkezést (akár út, akár épület) megnézel, alig látsz olyan munkást, aki tényleg éppen dolgozik is valamit. legfeljebb 1, miközben 8-9 nézi.
Az Auchan és a Tesco mellett működnek olyan hipermarketek is, mint az olasz IperCoop. Észak-Olaszországban van 80 hipermarkete, és tulajdonilag szövetkezeti formában működik, a mezőgazdasági termelő farmerek tulajdonában áll, és a saját termékeiket felvásárló közbeiktatása nélkül árulják a hipermarketekben. Nem olyan rettentő bonyolult dolog hipermarketet üzemeltetni, a szövetkezeti hipermarket is fel tud venni megfelelő képzettséggel rendelkező menedzsereket, és árufeltöltőket, és megoldódik az évtizedes vita a kistermelők és az áruházláncok között.

Nem tudom, hogy a Jobbik ezt akarja-e, és nem tudom, hogy az összefogásra képtelen és a szövetkezetektől irtózó magyar gazdák hajlandóak lennének-e belevágni állami támogatással egy ilyen kezdeményezésbe (esetleg CBA-s háttérrel), de mindenesetre több értelme lenne, mint amit a cikk szerzője sugall, érdemi gondolkodás nélkül.
@Tóta W. Árpád:

Ki tehet róla hogy ez a tök Vona harmadik erő lehet?

Igen egy tök, dől belőle a marhaság folyamatosan. Jönnek a kommunista rémképek az adóelképzeléseikben, most meg itt van ez a faszság a tescóval.

Könyörgöm, KIK züllesztették oda az országot, hogy ez a "tök" ott lehesen ahol?

Nehogy megmagyarázd már, hogy az az ok, hogy hrtelen fasizálódott félmillió magyar!
@Tóth Ágas: ez szimplán hazugság, drága polgártárs. nyilván nem hazugságokkal akarod megtámogatni szeretett pártod árnyékkampányát. nyilván szégyeled magad, hogy ilyesmivel jössz itt elő, miközben a tisztaságról, magyar újjászületésről beszélsz a haveroknak. hazugságokkal nyerni gusztustalan, ezt szajkózzátok, ha gyurcsányról van szó, hovatovább most már akkor is, ha a fidesz van a céltáblán. de azt hazudni, h a magyar költségvetési bevételek 88%-át magyar kkv-k adják, nos, ez igazán orcátlan hazugság, ez még gyurcsányt is túlszárnyalja.

még valami. mit gondolsz, miből él a kkv-k nagy része? a multikból, polgártárs, a multiknak értékesít. taxisok, vendéglátósok, tanácsadócégek, burkolók, szállítók, hajajjajj, nagyon befurakodtak ezek a népnyúzók ide.
Tóta túl okos és túl jókat ír. Monnyon le.
Én azt nem értem, hogy hogyan nem akad össze az agyuk amikor homlokegyenesen saját maguknak ellentmondó jelképekkel operálnak. A számítógépem ilyenkor debuggolna, vagy beállna a kékhalál.

Rájöttem. Náluk már most beállt a kékhalál...

Együtt használják a turult, meg az összes ősi jelképet, és emelett kőkeresztény értékrendet hirdetnek. Döntsék már el végre, hogy hátrafele akarnak nyilazni a lóról, vagy ájtatosan lemészárolni az ellenségeiket. A kettő nem fér össze meglátásom szerint.
Az Auchan az a madaras Tesco. Legalabbis videken igy tudjuk.
@Kitalátor feljegyzetei: a minőségi háztáji hús és zöldésg-gyümölcs nekem is hiányzik. úgy tűnik, Ausztriában működik a dolog. még a spar-ban is a vöröshagyma gyönyörű, egészséges - sajnos sokkal szebb, mint mifelénk.
ez egy demo a kormányváltás utáni kurzus libsi sajtójából?

amúgy mindig csodálkozom, h egyes emberekbe mekkora feltétel nélküli gyűlölet tud szorulni. ja, remélem lesz nemsokára egy cikk vmiről amit a jobbosok támadnak, olyan konklúzióval, h "ha nem tetszik ne foglalkozz vele".. csak a szép kontraszthatás kedvéért :D
@sertésmájkrém: vazze, ezek, a postban megtépett egyének készülnek óvodás módon az elnyomásra, hát nem látod? félrefordított tekintetek, ugyan, ezek a fiúk nem is olyan veszélyesek, csak viccelnek, ugyan. férfi vagy-e?
@Kitalátor feljegyzetei: sőt, kötelező lesz a templom vasárnap, alig várom!
@Kitalátor feljegyzetei:
ja, helyesbítek: szép kicsi magyar lófasz
Úgy látom, hogy a jóságos multikkal kapcsolatban, mindig csak egy apróság merül feledésbe. Mégpedig az, hogy a székhelyük, központjuk nem Magyarországon van!
@anti_troll: ez tipikusan japán bizniszfelfogás, "who is responsible?". amúgy ok, nyilvánvaló, hogy van olyan, aki közvetetten van pedig olyan, aki közvetlenül felelős ezért. az, aki hazugsággal jutott kormányra és elbalfaszkodta, nyilván közvetetten felelős. az, aki magyarázta a bizonyítványt, nyilván szintén. az, aki értékelhetetlen sablonokkal kontrázott, a probléma gyökereit cinkosan takarva, közvetvet szintén felelős. de a leginkább felelős vazze az, aki zászlót lenget az utcán és tapsol nekik. szabad akarat van anti, a te döntésed, hogy a boszorkányégetésnél örjöngve hurrázol az első sorban vagy felteszed magadnak a kérdést, hogy ugyan boszorkány van-e.
@LacY2k:
"Most meg kihasználják, hogy hétvégenként családi program a tuskó-oson-aldi-penny-lidl."

Ha ez valakinek program, annak úgy kell. Egyébként az is lehet, hogy ezek az emberek nélkülözték évtizedekig a vásárlás lehetőségét, és most élnek vele. Mint a kisgyerek, amíg el nem rontja a gyomrát.
Mondjuk én se értem, hogy miért van 100x annyi bolt, hisz nem éheztünk a kommunizmusban se, meg nem is fáztunk. De ezek szerint voltak, vannak szükségletek, amik akkor nem lettek kielégítve.

"Meghülyítenek az "akciós" újságjaikkal és arra bíztatnak vegyél többet kevesebbért, és mellette rakd tele a kosarad "akciós" termékekkel."

OK, ha szerinted nevelni kell az embereket, hogy ne legyenek konzumidióták, akik SZERETNEK vásárolni, akkor írd azt.
Lehetőleg egy olyan tervvel együtt, amely biztosítja, hogy ne legyen agymosás a dologból, mint most :)
CBA-ról jut eszembe!

Tényleg igaz, hogy a CBA-s "Lázár fivérek" szponzorálják a Csurka lapját, a Magyar Fórumot?
Vagy ez valami hülyeség volt, ami megjelent október 17-én? (cím: „Bojkottot hirdetek a CBA ellen” - nolblog)

Csak hogy az összeesküvés-elméletek tárháza teljes legyen…
a jobbik nem tenyezo. Orban "aki meg soha nem hazudott" Viktor az.
kivancsi vagyok mikor fogja megalapitani a budapest miniszteriumot, es mikortol lesz 14. havi nyugdij. az, hogy lesz biztos, mivel megigerte. na de mikor?
@tommybravo: ez nekem is nagyon tetszik: "hatalmas kedvezményeket kapnak és nem fizetnek adót"

:DDD

Akkor miből kapják a kedvezményt?

"Nem fizetnek adót!" :DDD A járulékokat nem fizetik be a munkavállalóik után? A településnek nem fizetik az iparűzésit? Az áfát nem fizetik be?

Ne beszéljünk már hülyeségeket, gyerekek.
amúgy érdemes a mottóra is odafigyelni. mindenhol azt látom, h "szegény" radikális közönséget egyre jobban nyúlják az ő saját bejáratú élősködői. a kurucon lassan több a hirdetés, mint a napi betevő zsidócigányozás. zenekarok cd-i, amiket ugyanúgy meg "illik" venni, mint az amway cédéket az mlm hívők között vagy a keresztény rockegyütteseket a szekt.. bocsánat gyülekezetekben. már jobbos taxi is van. már a (földig rombolandó) kertévék is rájuk álltak, ebben remek médiapartnernek bizonyulnak a széljobb portálok. a trükk igen egyszerű. a kertévé feltesz egy ilyen baszottul hülye kérdést, hogyaszongya: "ki a jobb fej? draskovics, gyurcsány, vona?" három telefonszám, lehet emeltdíjas esemest küldeni. a jó nemzeti radikális persze nem rest ötször-hatszor szavazni, nyilván több pénze van, mint az egyszeri hornista nyugdíjasnak, akiket eddig pumpoltak, így vona fölényesen megnyeri a versenyt. ezután a széljobbos portál bizonyítékként kiteszi a szavazás eredményét, további publicitást nyújtva a kertévé következő hasonló műsorának. szimbiózis a javából..:) a szegény smsező pedig sokáig nem veszi észre, hogy nem egy demokratikus alapjogot gyakorolt, ahol igaza lett, hanem a hülyék versenyében hajrázta le az ellenfelét. az egyik győztes a kertévé, aki pénzt kaszál. a másik, a nemzeti hirportál, aki igazát bizonyítja. a vesztes meg a szerencsétlen, aki pénzt áldoz erre. innen tényleg csak egy ugrás szegedi és budaházy bolthálózatának hipermarketté válása.
AK76: Olcsó.
"Magyar.
Minőségi.
Na ez az,amit a multik basztak szét. "

Szó szerint.

Ja, és egyszer vettem egy 3000 forintos háztáji madarat, prémiumfizetéskor. Pont olyan szar volt, mint a 600 forintos gyári.
@Saláta27: a holland Friesland (ők gyártják pl. nálunk a pöttyös rudit) pedig gazdák szövetkezetéből létrejött tejfeldolgozó, így kiküszöbölik a nyomott tejfelvásárlási árakat.

az "esetleg CBA-s háttérrel" kitételre: dailykohn.nolblog.hu/archives/2009/10/17/Bojkottot_hirdetek_a_CBA_ellen/
@Dr. Fred Edison:

Nem jó a szövegértésed, ha nem érted Kitalátor úr jegyzeteit.

@Saláta27:

Itt is lehet a nemzeti bolthálózatban költeni. Sőt a legnagyobb ilyen hálózat echte magyar:

A Coop-üzletlánc számokban kifejezve
100% magyar tulajdon
288 milliárd Ft árbevétel 2007-ben
1650 településen 3000 bolt
1,5 millió vásárló naponta
32 000 foglalkoztatott
700 magyar kis-és középvállalkozás biztos megélhetése
3000 magyar beszállító partnere
90% hazai gyártású cikk forgalmazása
95 000 magyar termék forgalmazása

www.coop.hu nem kell Turul tesco helyett most is mehetsz a Tesco helyett a Coop-ba vásárolni.
A jegyrendszert nem a szocializmus találta ki. Az a különleges - főként háborús viszonyok között szokásos - közvetlen áruelosztási egyik kézenfekvő módszere és egyáltalán nem a kommunisták alapötlete. Volt pl. Londonban is a háború idején, ne keverjük ide. Volt annak a szocializmusnak vagy minek más baja is bőven.
@Tóth Ágas: Nnno azert nem igazan helytallo...
Az ipari adozok listajan az elso szazbol 93 multi es teljes bevetel 59%-at fizetik be ( KSH; HVG )
kurucz infos a statisztikad
"Akik a finnugor rokonságban hisznek, hát higgyenek abban, de nekünk Hungária kell, Fingária pedig nyugodtan az övék lehet. Úgyis oda valók."
Sas József for president!
@gonosztojás: Bocs, ez nem igaz, a '80-as évek közepén még a huszadik hely körül volt a veszélyes gyomok listáján, utána robbant szét, nem kis részben a '90-es évek elején bekövetkezett parasztpusztítástól, amikor spekulációs okokból nem művelték a földterület jelentős részét. Majd egyszer leírom hosszabban.
Mostmár hetente kétszer - és a választások közeledtével várhatóan még gyakrabban - jönnek majd tőled ezek a hagymázas rémálmok, Bélám!?
Biztos jeleként annak, hogy jó úton jár az ország.
Ez jobb volt, mint egy Hubbard sci-fi! Köszönöm az élményt!
@Tóth Ágas: Ez tényleg hihi, mintha egyszer már bekerült volna hasonló "Szebb jövőt", meg trikolor lószart a pannon utcákra szlogenekkel egy párt a parlamentbe. Hejj, de jó volt akkor Magyarországnak. Pedig az akkori Vona Vonánál fényévekkel volt értelmesebb és elhivatottabb, úgy hívták, Szálasi...
Hogy az ő frazeológiájukat használjam:
Ébresztő!!!!!! Nem lenne ideje észrevenni, hogy ezek a szlogenek egyszer már elhangzottak a magyar történelemben?
Utálom, amikor náciznak ok nélkül a maszopnyikok, de jelenleg a Jobbik egy az egyben veszi át és próbálja köztudatba erőltetni a nyilaskeresztes párt programját és nyelvezetét.
Az, hogy Vona hülyeséget beszélt nem lehet indok arra, hogy elfogadjuk Árpád hasonlóan szélsőséges faszságait. Azt ugyanis már az óvodás is tudja, hogy a magyar termelők jó minőségű magyar termékei, ha nem dömpingárat kínálnának érte a multik a saját hazájuk ócsó gagyiinak terítése érdekében, versenyképesek lennének. Hogyan lehet, hogy a nálunk lényegesen fejlettebb gasztrokultúrával rendelkező Olaszországban az Auchan olasz termékekből állítja össze a sajátcímkés palettáját? Miért van az, hogy a magyar szociális boltok, ahol megnyíltak üzletileg is sikeresek? Miért jó az az államnak, hogy multik alkalmazzák ugyanazt a munkaerőt, akiket magyar vállalkozások is alkalmaznának, ha a multik nem szorítanák ki őket a piacról? Miért előnyös egy cég jelenléte, aki kiviszi a profitot azzal szemben, aki itthon fekteti be, vagy úgy külföldön, hogy a nyereségét onnan hozza haza ide? Miért jó adókedvezményt adni se kutyánk, se macskánk cégeknek, a mieinket meg halálra adóztatni? Ha lehúzod a kampánymázat Vona szavairól, akkor ezek a minden gondolkozó egyedben - na nem a madarastescós törzsvásárlói réteg aljában, akik tényleg az Árpi által leírt módon üzemeltetik az agyukat - felmerülő kérdések, amiknek egy populista politikus, populista beszédben ad hangot. Jogos kérdések. És szerencsére hazánk történetét sem az alja-porc réteg alakította a történelem felívelő szakaszaiban. (Itt most nem az '57-es május elsejére gondolok)...
@karolyist:
"Ha a Vona azt mondja, hogy kéket kell hugyozni, akkor is a Jobbikra fogok szavazni, mert máshogy nem tudom kifejezni, hogy a mostani parlamenti csapatok menjenek a jó kurva anyjukba!"

De ki tudod. Elmész és áthúzod mindet.
És bedobod. Hidd el sose volt még ennyi érvénytelen szavazat, mint most lesz.
De azért kéken hugyozókat és egyéb
idiótákat csak nem szavazok be .....

@ern0:
"nem vagyok egy nagy közgazdász, de belátom, hogy az általam körvonalazott kategória nem létezhet (hosszú távon), a tömegtermelés mindenképpen a value felé visz."

Én nem értem, de Külföldön- mármint nyugatra- nem csak szart lehet kapni tömegtéren ezekben a láncokban. Pl. SCB Wien Spar St oliver ruhák és egyéb, márkák, bécsi zsemle, hmmmm....,persze nem 16 FT.

Egyszóval nem kell multiba járni.
www.themeatrix.com/intl/hungarian/

Vannak családok, akik rászoknak a biopiacra, a háztáji vágásra és videken vesznek féldisznót, feldolgoztatják és lehűtik.
Én régóta várok az alábbi hírdetésre:

Háztáji szárnyasra , tojásra, egyéb hústermékre egész évebn, nyáron zöldségre, gyümölcsre házhozszállítással megrendelését várom. Internet cím:...
@Sade Bárki:

Van igazságod, de ne feledkezzünk meg azért azoknak a felelősségéről, akik 20 éve azzal etetik a népet, hogy "szavazzatok ránk, támogassatok minket, mert igaz, hogy anyánk picsáját is ellopjuk, lófaszhoz sem értünk és elkúrjuk amihez csk érünk, viszont mi legalább nem vagyunk antiszemiták!"

Bizony a nép egyszerű (nagyon egyszerű) gyermeke előbb utóbb kiváncsi lesz rá, hogy ha ezek ilyenek, akkor hátha az antiszemiták meg nem ilyenek!
Pláne, ha önmagukat nem érzik veszélyeztetve.
A helyzet a következő: a magyar őstermelő nem tudja eladni az áruját, mert ezek a nyugati multik - teszkó, osan - behozzák külföldről a génkezelt, agyonvegyszerezett zöldséget, ugyanis a külföldi paraszt olcsóbban tudja adni, mint a magyar. Kérdés, miért tudja olcsóbban adni? Válasz:

1. "hatékonyabban" termel, ami azt jelenti, hogy ipari módszerekkel silány minőségű GMO vackot állít elő, ami valamilyen rejtélyes oknál fogva sértetlenül viseli el a többezer kilométeres kamionutat, míg a magyar zöldség, gyümölcs, hús - a fene a pofáját, valahogy megromlik...Igaz, hogy íze az van neki, de ha a magyar majd csak holland paradicsomot eszik, akkor majd elfelejti, milyen is a paradicsom-íz, és akkor nem fog neki hiányozni.

2. Hatalmas mennyiségű állami szubvenciót kap a nyugati paraszt (protekcionizmus), ezért gyakorlatilag nyomott áron adja a termékét...A magyar államnak meg sajna nincs pénze megtámogatni a magyar mezőgazdaságot szubvenciókkal, ellenben a teszkónak meg az osannak adhatunk adókedvezményt...

Miután néhány multi már kényelmes helyzetben van, azt mondjuk, az újonnan jövőknek, hogy gyerekek, szabad piac van, egyenlő pályák, egyenlő esélyek, csak nekem Ferrarim van, neked meg Trabantod...Ez a híres EU versenyjog. Mert születésénél fogva ugye mindenki egyenlő, de ha valaki előbb született, az meg simán lenyomja az óvodást, és azt mondja neki, sorry, ez meg a neoliberális doktrína. Az óvodás meg hiába sír, hogy ez nem ér...

Meg végül is teljesen normális, ha Európa egyik legtermékenyebb éghajlatú és talajú (csernozjom!) országában holland paradicsomot/paprikát lehet csak a boltban kapni...

Attól meg, hogy mekkora kamionforgalmat - benzinfogyasztást - ökolábnyomot - glob. felmelegedést okoz a multik működése, még egy szélsőBALoldali internacionalista ökohippinek is kihullana a haja.

Nyugaton már divat az "organic" áru, ami sokkal drágább, de cserébe GMO és vegyszer-mentes, esetleg íze is van...Hál'stennek én még egy olyan országban élek, és szeretnék is olyan országban élni, ahol ezt a fajta élelmiszert úgy hívják, hogy "kerti"...És meg lehet venni a piacon.
@Mikulka2: Mert a szintén túlélő 95% nem arról ajvékol állandóan...

@Dr. Fred Edison: Nézd meg az előzményt is! Furcsa egy válasz a kérdés nélkül...

@Viktus: "Egyébként, ha nem lenne a nagyüzemi termelés a húsi újra luxuscikk lenne biztos értékelné a népnemzeti Árpád, ha krisna tudatra kellene áttérnie , mert húst max. az emlékeiben láthat." Nem. Nem a husi lenne luxuscikk, hanem a Pesten (vagy más városban) lakás. Merthogy nem is való az ennyi "parasztnak"...
@SztupY: Ez is igaz. A helyzet meglehetősen kusza, mert termékcsaládonként más és más. pl. az auchan valóban olcsóbb lett átlagban. de a saját márkás termékei drágább kategóriák, mint a tesco saját márkásai. aztán a tesco is újít, hozott be sok premier kategóriás terméket, ami drágább. én csak a saját márkásakat vetettem össze az előbb....
@Kitalátor feljegyzetei: És mégis mit enne a jelenleg már többségben lévő városlakó sok millió többi ember akinek fizikai lehetősége nincs, arra, hogy háztájizgasson? Merthogy a háztájiból tömegeket megetetni ma már nem lehet. Vagy nekik jó lesz az áruhiány mégis csak szükséges jegyrendszer?
A helyzet a következő: a magyar őstermelő nem tudja eladni az áruját, mert ezek a nyugati multik - teszkó, osan - behozzák külföldről a génkezelt, agyonvegyszerezett zöldséget, ugyanis a külföldi paraszt olcsóbban tudja adni, mint a magyar. Kérdés, miért tudja olcsóbban adni? Válasz:

1. "hatékonyabban" termel, ami azt jelenti, hogy ipari módszerekkel silány minőségű GMO vackot állít elő, ami valamilyen rejtélyes oknál fogva sértetlenül viseli el a többezer kilométeres kamionutat, míg a magyar zöldség, gyümölcs, hús - a fene a pofáját, valahogy megromlik...Igaz, hogy íze az van neki, de ha a magyar majd csak holland paradicsomot eszik, akkor majd elfelejti, milyen is a paradicsom-íz, és akkor nem fog neki hiányozni.

2. Hatalmas mennyiségű állami szubvenciót kap a nyugati paraszt (protekcionizmus), ezért gyakorlatilag nyomott áron adja a termékét...A magyar államnak meg sajna nincs pénze megtámogatni a magyar mezőgazdaságot szubvenciókkal, ellenben a teszkónak meg az osannak adhatunk adókedvezményt...

Miután néhány multi már kényelmes helyzetben van, azt mondjuk, az újonnan jövőknek, hogy gyerekek, szabad piac van, egyenlő pályák, egyenlő esélyek, csak nekem Ferrarim van, neked meg Trabantod...Ez a híres EU versenyjog. Mert születésénél fogva ugye mindenki egyenlő, de ha valaki előbb született, az meg simán lenyomja az óvodást, és azt mondja neki, sorry, ez meg a neoliberális doktrína. Az óvodás meg hiába sír, hogy ez nem ér...

Meg végül is teljesen normális, ha Európa egyik legtermékenyebb éghajlatú és talajú (csernozjom!) országában holland paradicsomot/paprikát lehet csak a boltban kapni...

Attól meg, hogy mekkora kamionforgalmat - benzinfogyasztást - ökolábnyomot - glob. felmelegedést okoz a multik működése, még egy szélsőBALoldali internacionalista ökohippinek is kihullana a haja.

Nyugaton már divat az "organic" áru, ami sokkal drágább, de cserébe GMO és vegyszer-mentes, esetleg íze is van...Hál'stennek én még egy olyan országban élek, és szeretnék is olyan országban élni, ahol ezt a fajta élelmiszert úgy hívják, hogy "kerti"...És meg lehet venni a piacon.
2011-re a jobbikos képviselők java része valamilyen korrupciós ügy miatt úgyis vizsgálati fogságban lesz...

vona "a tetű" gábornak meg a lovacska tenné a kakilójába a kukiját.
@SztupY: Az általános szortiment tök ugyanaz, ugyanazt a cseh tejet, magyar trappistát, bábolnai csirkemellet kapod, ugyanazt a slozipapírt stb.
A különbség a saját márkás termékeknél van, ahol a tesco már jópár éve szegmentál, van a TG, meg van a tesco színes meg a fitness meg a tököm tudja. A TG a legalja minőség, a tesco színes meg kb. ugyanott van, mint az Auchan saját márkás termékei, amiket itthon nem is gyártat, tészták, szószok, ilyesmik vannak Auchan-márkával és azok bezony jó minőségűek, tán egy picivel feljebb minőségben a tesco színesnél. Viszont nagyságrendekkel kevesebb saját márkás termékük van, mint a tesconak és mintha azokat is csak ad hoc jelleggel hoznák be, mert hol van, hol nincs.
@efhábé: szerintem TG már nincs is, ahelyett lett a value. és van mellette Tesco Premium. de nem vagyok biztos benne, mert csak azért megyek oda, ami nincs az Aldiban :)
Jack Sparrow De ki tudod. Elmész és áthúzod mindet.
És bedobod. Hidd el sose volt még ennyi érvénytelen szavazat, mint most lesz.

Hát, Vona örülne, ha ezt olvasná, mert a fasiszták szavazói nem érvénytelenül voksolnak majd.
TWA: Ronda bértollnok, véded az Aldi pozicióit a megjelenő kemény hazai konkurenciától?
:-)
A jobbik programjat kb. az elso oldalig olvastam ahol a csaladi gazdasagok tamogatasarol irtak, ami egy baromsag. Ugyanabbol a penzbol egy kevesebb munkaerot igenylo modernebb technologiat kell tamogatni, az igy felszabadulo ingyen eroforrasokat meg akarmi masra fel lehet hasznalni.

Ja, 20 evvel a kommunizmus bukasa utan meg szep hogy trend utalni azt. A kommunizmus jo volt, csak mi nem voltunk keszen ra, szoval ne a kommunizmust szidjuk hanem inkabb magunkat szegyelljuk azok helyett akik ahelyett hogy egy jobb tarsadalmi rendszert megvalositottak volna kihasznaltak a jol hangzo egyenloseg eszmejet es kozben maganhatalmat epitettek.
Nem a kommunizmusbukott meg, hanem az emberiseg.
Lehet, hogy ki kéne mennem Görögországba, ahol érdekes módon rengeteg olyan szupermarket-lánc van, aminek az a neve, hogy "Arvanitidis" vagy "Papadopoulos"...Azért az a neve, mert a tulajdonosa Arvanitidis úr, meg Papadopoulos úr... Az eladásból származó profit meg Arvanitis és Papadopoulos urak bankszámláján landol. Ez a bankszámla mondjuk a Trapeza Peiraias bankban van, vagy az Ethniki Trapezában...(egész sok görög bank van Görögországban...) A befizetett adó utána a görög államkasszát gazdagítja, sőt, Arvanitidis meg Papadopoulos urak gondolom nem a Carrefourba járnak vásárolni, szóval a saját boltjukon keresett pénzt Görögországban költik el, és az ott is marad, tovább pörgetve a görög gazdaságot.

Ki lehet menni Angliába is, ott is van Tecsó, csak éppen ott otthon van, azon kívül van még ASDA, meg Sainsbury's, meg Morrison's, mindegyik angol, Auchant viszont egyet sem láttam...Nam ja, majd pont az ősellenség franciáktól fognak vásárolni, mi? Csak nekünk, magyaroknak nem engedtetik meg a hazafiasság, nemzetiesség (direkt nem mondom ki a lejáratott "nacionalizmus" szót), és egyesek rögtön megpróbálják összemosni azt mindenféle ordas eszmékkel...pedig semmi köze hozzá...
És vajon árulnak-e majd az újságos részlegnél hvg-t meg Élet és Irodalmat, vagy az ilyen puhapöcsű rózsadombi liberálértelmiségiek által termelt sajtó nem fér bele az imázsukba? Lehet majd kapni a könyvrészlegnél Spirót meg Kertészt, vagy csak Wass Albert fér be? És kapható lesz-e vajon a Turulban gumióvszer?
@tizenot: "Nem a kommunizmusbukott meg, hanem az emberiseg. "

ez szép, majd valamikor felhasználom.

azért tisztelettel megjegyzem, ha egy rendszer nem működik valódi emberekkel, akkor az a rendszer mégiscsak meg van bukva.
@Kitalátor feljegyzetei:
"Nem a husi lenne luxuscikk, hanem a Pesten (vagy más városban) lakás."

Hova tegyük a lakosság többségét?
@Sade Bárki: Igen, köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy kifelejtetem egy szót a felsorolásomból: tulajdonos (többségi!).

Ha így sem érted, akkor bocs!
@pollio: Sajnos egyébként a piacon is az a helyzet (pl. Buda, Fehérvári úti piac), hogy a felső szinten van a magyar árut, hagyományos piaci körülmények között áruló zöldséges kofa, és az alsó szinten importot áruló zöldséges kereskedő. Az alsó szinten 30-40 %-kal olcsóbban, szemre gyakran mutatósabb árut árulnak, és jóval nagyobb a forgalom, az egyszerű piacra járó szívesebben veszi az olcsóbbat, még ha ízre silány is.
@Tóta W. Árpád: ha egy rendszer nem működik valódi emberekkel, akkor legalábbis illik nyilvánosan bevallani, hogy selejtek vagyunk mindannyian, keziccsókolom.
Nehéz lemondani a világjobbító álmokról, ha látod, hogy csak az emberi gyengeség az akadályuk.
@Tóta W. Árpád: "Nem a kommunizmusbukott meg, hanem az emberiseg. "

Az is megérne egy témát, hogy Kína hogyan ötvözte sikeresen a vadkapitalizmust a nacionalista mandarinkommunizmussal...
:)
@Kitalátor feljegyzetei:

Csak van egy apróka bibi a munka a városban leledzik a disznyó nevelgetésből meg sok milka ember nem nagyon éldegél el normálisan.
@pollio: "sak nekünk, magyaroknak nem engedtetik meg a hazafiasság, nemzetiesség"
nincs rá igény eszerint. Ha lenne, lennének ilyen boltok.
"Mert a szintén túlélő 95% nem arról ajvékol állandóan..." miről? 1.: nem irtották ki 2/3-ukat; 2.: hallottál ilyet: "milyen Trianon?!"?; 3.: nem ajvékol senki Trianon miatt?
@pollio: Szóval Arvanitidis úrnak van szupermarketlánca Görögországban, Lord Sainsbury-nek van szupermarketlánca Nagy-Britanniában, kíváncsi vagyok, Magyarországon mikor lesz egy magyar embernek szupermarketlánca? Mert ahogy láttam, ez egy európai trend, kellene követni, nem?
@blas: A kérdést rosszul teszed fel. A multinál nem az a kérdés, hogy lelép-e, ha 110 milliárd helyett csak 89 milliárd lesz a nyeresége, hanem az, hogy adott tőkebefektetéssel máshol el tud-e érni 89 milliárdnál nagyobb nyereséget. Ha igen, le fog lépni és oda fog menni, mert ott tud termelni 95 milliárd nyereséget. Most itt van, mert 110 milliárdot termel, ami több, mint a 95, viszont ha lecsökken a nyeresége 95 alá, akkor fogja magát és átviszi a tőkét oda.
@Saláta27: Erre kéne egy rafinált szabványosítási címkézés, hogy legyen mondjuk "paradicsom", meg a (holland import) "pszeudo-paradicsom"... mint a tej meg a "reggeli ital"... (nem mintha a tej valódi tej lenne) :))
ezen a teszkó-turul dolgon téptem a hajamat, amikor hallottam vonától, de ennek a jó és vicces cikknek köszönhetően úgy éreztem, kicsit ki tudtam ereszteni a gőzt. köszi.
@pollio: Persze hogy van Tesco UK-ban, mert eleve angol lanc ;))))

Az Ipercoop-os peldara is rimel: Arvanitidis ur gondolom, kb. 150 eve foglalkozik kereskedelemmel, az olasz kkv-k is 80-100-200-300 eve fennallo csaladi cegek. Nalunk is volt ilyen 45-ig, aztan szetvertek a francba - ugyan hogy szulethetett volna mindez ujja 20 ev alatt?

Egyebkent komolyan, ha lenne Vonanak humorerzeke, azt hinnem, viccel. Az viszont erdekelne, hogy a jobbikosok brusszeli tevekenysegenek eddigi merlege mi...
Árpi téged ezért fizetnek?
Ugye nem az adófizetők pénzéből?
A logó úgy önmagában még ötletes is lenne, de ehhez még posztot is írni... De ha fussa rá idő...
Nyilván túlzó és fennkölt Vona Gábor beszéde, ilyen a politika.
Egyértelmű, hogy itt a SZEMLÉLETVÁLTÁSON van a hangsúly, nem azon, hogy tesco vagy turul. Köznyelven fogalmazott.
A jobbik miatt siránkozók szerint a mostani út a helyes? Éhbérért dolgozni a multiknak? A sok paraszt pedig megveheti olcsón a szart? A gazdákra meg rárohad a termés?
Biztos, hogy helyes, hogy minden sarkon áll egy bevásárlóközpont? Nem lehet, hogy a kis és középvállalkozások megsegítésével talán munkahelyek is teremtődnének? Nem beszélve arról, hogy ők jó eséllyel nem csomagolnak össze és állnak odébb... Magyarul a haszon is itthon marad, amit így vagy úgy visszaforgatnak. Szemléletváltás! Ezen van a hangsúly! Hajrá magyarok!
@Saláta27:

Ez a piacgazdaság tetszik nem tetszik. Most ez a trend lehet változik lehet nem ilyen a magyar fogyasztó látszatra megy.
@peetmaster:

Budaházy Jurta művek gondoskodik majd lakhelyekről. Vissza a 10. századba.
@pollio: jól beszélsz

orbán sem véletlenül emeli ki nyilatkozataiban pár éve rendszeresen hogy a lényeg víz és föld megőrzése + a felkészülés egy komolyabb energia és forrásválságra

ezt nem a magyar föld, puszta iránti délibábos náci nosztalgia és imádat

Vona jól képzett alternatív közgazdászai haladó nyugati öko-vonalat követnek amikor újraértelmezik a nyereséget, GDP-t és más gazdasági fogalmakat és arra koncentrálnak ami tényleg fontos: étel, étel, föld, működő közösségek (önellátó és élősködőmentes), közösségi értékek

az elektronikus "pénzt" nem lehet megenni, a multik talán kellenek az állam működtetéséhez még pár évig maximum 1-2 évtizedig de ország és földrész szinten az nyer aki előbb felkészül. ezt tudja Vona és orbán az elemzőinek, szakembergárdájának köszönhetően és erre készítik fel az embereket

nehéz ezt egy alultájékozott kóka és gyurcsányimádónak megértenie (=TWÁ)
@peetmaster:jól kiépített vidékre. tudtad hogy régen és ma ott él a lakosság legnagyobb része?
@Tóta W. Árpád: Nem akarom a Jobbikot védeni, csak kérdezem: közgazdaságtant tanultál-e? Ha a csirkét csak 3000-ért adják most, eltűnik a 'gyári', akkor nagyobb lesz a kereslet, ergo háztáji ára csökken, nem annyival, mintha gyári lenne, mert több a hozzáadott érték...viszont a másik oldalon ha paraszt el tudja adni a csirkét, növekszik az átlagbér, illetve ha melós nem tud öccáér csirkét venni, csak kétezeré akkor a gazdaság átalakítja magát, hogy ki tudja fizetni különben a melós hypocsirkózisban elpatkol. Persze elég valószínűtlen a gyári csirke megszűnése, de pár stratégiailag meghatározott tartási és adózási szabállyal, lehetne a kettő árát közelíteni. Az osztrákoknál érdekes módon, de megy a dolog a biokajával, meg a háztájival. Hogy csinálják? Pedig náluk is bejutott Haider-féle a parlamentbe...
Hi TWA!
"Emese Álma" mindent visz. Saját vagy Vona idézet?
De azért a nemzeti gondolatnak van létjogosultsága a kereskedelemben. Ez nem ungri-fasiszta agyrém. Az egy törzshöz, nemzethez, néphez, csoporthoz tartozás egy komoly emberi igény. Elég fellapozni egy tetszőleges marketing művet és megkeresni benne a Maslow féle szükségletek hierarchiáját. Pedig Maslow nem volt magyar, főként magyar nemzeti nem volt, ha fogalmazhatok így és ezzel nem vetül rám valami sötét gyanú árnyéka.
Szóval az ember sajátja, hogy a kiválasztott csoportjához kíván tartozni, annak a csoportnak pedig jót akar, vérmérséklettől függően a mások rovására.
Lehet ezt normálisan csinálni; láttam kanadai reklámot, ami arról szólt, hogy:
- delta t idő alatt a mezőgazdasági eredetű termékek fogyasztása n szeresére nőtt.
- ugyanezen delta t idő alatt az ilyen jellegű import meg 10 n szeresére.
- mit jelent ez? Kanadai farmer kiszorul a businessből és az adóból fizetjük a munkanélküli segélyét meg szarul is érzi magát, a kínai, délamerikai meg egyéb farmer meg gazdagszik.
- irdatlan lóvé, energia és üzemanyag megy értéktelen dolgokra, mint hűtés, szállítás, vegyszerezés, biobuzerálás, génbasztatás, miegymás. Iszonyú pazarlás a csomagolással, oszt a végén a szemét csak Kanadában marad.
- ain't no good brotha, ahogy a művelt harlemi mondaná.
Vagy nézd meg Szlovákiát. OK, nem az a tipikus példakép, de vannak ötleteik. Bemész a boltba és az árcimkén ott van, hogy honnan hozták azt a terméket. Zunijó gombatíbilis? Hát persze. Átmegy az üzenet? Valószínűleg igen.
Lehetne törvényt hozni itthon, hogy fel kell tüntetni, honnan hozták az árut? Lehetne olyat is, hogy a helyi kereskedelem ÁFA mentes, vagy kedvezményes? Ha már mi adtuk az adó és vámügyi biztost, csak értünk ennyire az ÁFÁ-hoz, hogy megoldjuk. Tudod, a szakértelem egy ... :)
Hevesebb vérmérséklet esetén lehetne módot találni arra, hogy hazai méz helyett ne áruljunk kínai nukleáris hulladék alapú mézpótlékot, makói hagyma helyett holland, vízben és műtrágyalében növesztett izét, hazai fuckhagyma helyett kínai dzsunkán* növesztett fokhagymát árulni.
Ha még durvább akarsz lenni, akkor a boltban a címer mellé oda lehet íni, hogy pl. "danone termék, bezárták a gyárat ebben a városunkban, kirúgtak 500 embert és most koreából hozzák a tejet"
Ne érts félre, a verseny jó. De nem mindenható, és egy kicsit vigyázhatnánk magunkra. Mert mindenki más ezt tudja, csak mi nem. Ha a Vonán kívül ezt más is felfogná, nem kéne a Vona.
Üdv,
Az ufonauta.
Egyébként kíváncsi lennék, hány Jobbik-szavazó jár a Tescóba vagy az Auchanba vásárolni...Mert én a Jobbik helyében vállalnám azt, hogy olyantól, aki egyszer is betette a lábát valamelyik fent említett cég kereskedelmi egységébe, mint vásárló, szavazatot el nem fogadnék...Csak a tisztességesség és korrektség végett...
@Tóta W. Árpád: Erre annyit tudok mondani hogy fel kell noni hozza, a kapitalizmus sem mukodott volna az oskorban, mert az alapveto szabalyokat amikre epul nem ertettek meg.

Pl. a neandervolgyieknel kiraktal volna egy pultot tele hussal magyarazhattad volna nekik hogy szaladjanak el dolgozni es azert majd kapnak penzt azon meg majd vehetnek hust, nagy a gyanum hogy teged hamar felkoncoltak volna, a hust meg elvettek volna, mert nem ertik a fejlettebb rendszer szabalyait igy nem tartjak be oket - es igy persze az elonyeibol se reszesulnek. Ettol fuggetlenul a kapitalizmus egy altalanossagban magasabb ertelmi szinvonalu tarsadalomban X0.000 evvel kesobb mukodik.

Ugyanez a helyzet a kommunizmussal. Az ember a kapitalizmusban (ahol a maganvagyon felhalmozasa iranti vagy a vezerlo elv) nagyon nagy fejlodesen ment keresztul, szinte minden javat meg tud venni amire szuksege van. Ez jo.

Viszont egyesek meglatjak azt, hogy ezt megcsinalhatnank ugy is hogy ne legyenek nagy vagyoni kulonbsegek, ami a bunozes es a haboruk egyetlen mozgatorugoja (itt a vezerlo elv a magas szinvonalon termeles PLUSZ az egyenloseg. Az egyenloseg azert kell mert a bunozes, a haboruk, a hetkoznapi ciganykodasok letenek egyeduli oka a vagyoni kulonbseg es az hogy a tarsadalom lehetoseget ad nagy vagyoni kulonbsegek felhalmozasara. Olyan ez mint az elektromossag, ket polus (a szegeny meg a gazdag), kozte feszultseg, amig a ket polus ki nem egyenlitodik a feszultseg megmarad). Tehat a kommunizmus celja a kapitalizmus termelekentsegenek megtartasa PLUSZ bekesebb, jobb vilag teremtese.

Csak ez kezdetben szinten lemondassal jar, mert ezt - a tevhittel ellentetben - nem ugy kell elkezdeni hogy a gazdagtol elvesszuk, hanem ugy hogy a szegeny, de tenni akaroval MEGOSZTOM es egyutt jobb, gazdagabb es ami a legfontosabb bekesebb, kiegyensulyozottabb vilagot teremtek, annal mint ami most van. Meg olyan dolgokrol is szo van itt - a kommunizmuson kivul - hogy pl. nem nezem meg a szuletett gyilkosok cimu filmet, mert belatom hogy az en masfel ora oromomnel fontosabb hogy a gyilkolaszast mint pozitiv dolgot nem tamogatom a vilagon, azert hogy a kovetkezo generacio ne ebben nojon fel. Szoval a jobb vilag teremtesehez altalaban onmerseklet kene. Egyszer ez majd termeszetes lesz es furan neznek majd rad amikor azt mondod ez egy jo film volt.

Csak itt most mi vagyunk habzo szaju onmerseklet nelkuli neandervolgyiek akik elott ott van az inycsiklando husos pult, a kommunista eszmek kitalaloi meg fel vannak koncolva.
A skála budapest hipermarketje tök jól funkcionált a kommunizmusban is...
@Lord_M_: rosszul kovetkeztetsz. Orban Viktor, akirol beszelsz.
1993: MDF gyengul, lathatoan esik szet a jobboldal, baloldal erosodik - FIDESZ nagy jobbraatja a liberalis oldalrol
1997: erosodo jobboldal, valtozatos iranyelvekkel - FIDESZ a konzervativ iranyba indul, a jobbkozep fele
1998-2002: a jobboldal teljes szetverese a kizarolagos hatalom erdekeben. MIEP szakad, Kisgazdak megszunnek. A vegere annyira lejaratjak ezek a kis partok a jobboldalt, hogy el is veszitik a valasztast.
2002-2006: radikalis felhangok, kommunistazas, szelsoseges megnyilvanulasok sora, a "nemzeti" jelzo kisajatitasa - a FIDESZ igyekszik megmondani, ki magyar es ki nem. Mig az MDF megprobal betorni a konzervativ kozep szferajaba, a FIDESZe a teljes jobbspektrum a szelsosegekig.
2006: KDNP mar csak neveben letezik, MDF hos varvedokent ellenall, de a kifarasztasos taktika be fog jonni. Megerosodik a radikalis Jobbik. Oktober 17 utan a FIDESZ nem hatarolodik el a szelsojobbtol, de a kis szervezodesek folyamatosan raepitenek a szarnyakra, igy otthagyja a szelsojobbot es ismet egy enyhen jobboldali, de inkabb ideologia es programmentes MSZP ellenes stilust kovet.

A FIDESZ az, aki abba az agyba fekszik, ahonnan tobb penzt remel. Vona csak a farvizeken evez.
@ferikefleto: ferike, miféle multi szorít ki miféle magyar vállalkozót? de most komolyan, kezeljük már helyén, mégis kivel konkurál a procter, a suzuki, a sony, a samsung itt?
ja, hogy a tesco meg az auchan? kérem, ez már a mi döntésünk. tessék magyar kisboltban vásárolni, én is ezt csinálom. mert amíg a tesco parkoló telistele nagymagyar-matricás terepjárókkal, addig valóban szív a magyar vállalkozó.
@pollio: ("Lehet, hogy ki kéne mennem Görögországba, ahol érdekes módon rengeteg olyan szupermarket-lánc van, aminek az a neve, hogy "Arvanitidis" vagy "Papadopoulos".")

Az még hagyján..
De az a rengeteg főnix (görögül: Φοῖνιξ) kép és ábrázolás szanaszét az országban, ami ugye egy mitikus szent tűzmadár...:P

Sanyarú élete lehet ilyenek között tengődni az ottani "liberálisoknak"..:P
Mert -ha nem egyéb, Sarkozy kapcsán-
kiderült, hogy ilyenekből oda is jutott.
@Bajkon úr: a "fasizmus" lesz az egyetlen társadalmat működtetni képes eszme 10-30 éven belül, a toleranciának nem sok helye lesz

ma még kötelezne minket az EU pár ezer menekült befogadására, de több tízmillió műveletlen, kultúraidegen és így sajnos halálravaló embert nem fogadhatunk be, nem fog befogadni a nyugat

most is ezrével halnak kis lélekvesztőkön EUba tartó afrikai menekültek, szervezetten fogják őket kilőni belátható időn belül

nem lesz tisztességes de amikor a te gyerekedről van szó lőni fogsz a határon vagy a kerületedben te is (vagy tiltakozol, senkit sem fog érdekelni)
Tavol alljon tolem hogy a genkezelt technologiakat es a silany vackokat tamogassam, nem beszelve a TSZ-rol es tarsairol, de azert egy fontos szempontot ne felejtsunk el.

Az ehezes gyakorlatilag megszunt otven ev alatt. Vannak most is szegenyek, kis nyugdijra sok gyogyszer stb, de ma mar szinte mindenki meg tudja venni a szinhust (olcsobb mint a parizer). A jollakottsag immar nem a gazdagok kivaltsaga.
Most, hogy ezt elertuk, dolgozzunk azon, hogy a minoseget ismet felfejlesszuk, a mennyiseg megtartasa mellett.
Árpi, alapvetően én egyetértek Soros bácsival, mikor azt mondja, hogy a kapitalizmus eccerűen azért jobb, mint bármi más, amit eddig kiagyaltak, mert hatékonyabb, vagyishogy mert egyáltalán működik valahogy, de van az érvelésedben egy hiba, amit folyton elkövetsz.

A következő:
A multik nemcsak szolgáltatást termelnek, hanem profitot is. Az antikapitalisták szerint ezt a profitot lehetne megcsapolni kicsit jobban. (A teljesen idióták szerint meg elvenni úgy, ahogy van.) Vagyishogy lehet, hogy a Turul drágábban működne, de nem lenne baj, ha nullszaldós, ezért mégiscsak annyiba kerülne minden, mint a Tescóban. Ez persze hülyeség, de nem kellene kihagyni az érvelésből, mert ha erre nem válaszolsz, borul az egész. Ne tessék elhallgatni, hogy a multik mögött igenis állnak kibaszott gazdag részvényesek, hanem tessék elmagyarázni, hogy ez miért elkerülheteten, miért nem baj, és hogy hogyan lehet "megvédeni a kisembert", ha a gonosz részvényesek nekiállnak szipolyozni.
@pollio: ilyen szupermarket lánc van nálunk is. Úgy hívják, hogy CBA,Honi Élelmiszer stb.

A nagy helyzet az, hogy Papadopulos úr boltjában is TÖK ugyanazok a termékek vannak, mint itthon a CBA-ban. KB. 90%-a KÜLFÖLDI gyártók terméke.

Szóval most jól megmondtad a semmit.
"Repül a fecske, repül a gólya,
Repül a franciák Blériot-ja,
Csak a szegény magyar Turul
Gurul."
@tizenot:
"A kommunizmus jo volt, csak mi nem voltunk keszen ra.."
jézusom....
Te az elmúlt évtizedeket melyik naprendszerben töltötted?
Ezt a sületlenséget nyilván megértené az a kb 60 millio halott,és hozzátartozóik,akiket ezen eszme nevében gyilkoltak le...
@bogárka73: szerencsére nagyon kevesen gondolkodnak úgy, mint te.

És mi van akkor, ha épp a te kölködet akarja vki "kilőni"? ja, hogy akkor ne legyen fasizmus?
Hát csak azt felejti el megírni a szerző, hogy Vona azt a kijelentését maga is humorizálva mondta, miután beszélt arról hogy ők keményebben megadóztatnák a multikat, és szigorúan betartatnák a törvényeket, hogy ne sérthessenek jogokat a munkavállalóikkal szemben a teszkó meg ilyenek, meg ne kerülhessen kifogásolható minőségű kínai áru, meg romlott áru a polcokra.
Vicces, hogy Vona tesz pár ilyen jópofa kijelentést, és máris jaj szegény Tesco jellegű cikkek íródnak az indexen.
@tizenot: a filozofia helyes, de az emberi termeszetrol megfeledkezel. A vagyoni kulonbsegek ugyanis ma mar elsosorban nem szuletestol adottak. A szorgalmas es okos ember sokat dolgozik es sok penzt keres. A lusta es okos kihasznalja a rendszer visszassagait, pl a gyerekeit allami gondozasba adja, hogy a rokon kivegye oket, aki megkapja ezert a gondozasi tamogatast, vegul a gyerekek a szuleiknel nonek fel, csak epp a semmire megkapnak tobb szazezer forintot.
A szorgalmas de nem okos ember melozik es epphogy kijon. Ez van.
A buta es lusta pedig sirankozik hogy milyen rossz a vilag, es miutan onmaga keptelen ervenyesulni, ezert annak kezd hinni, aki alanyi jogon jaro tamogatasokrol, igazsagokrol, a gazdagok felkoncolasarol, a vagyon ujraelosztasarol beszel.

Az ilyen programokat altalaban a szelsosegesek kinaljak (mindket oldalon).
@peetmaster:
Na ne má'!!!
Akkó'most nem a RENDSZER van az emberért,hanem az EMBER van a rendszerért???
Ne beszéljünk már baromságokat keziccsókolom...
A politikai vonal mellett a kereskedelmi érvek elvitték itt a pálmát. Ha a sötétséget lehet díjazni. Általában az emberek azt látják, amit akarnak. A valóság csak keveseket izgat. A multi kb. a "hazánkban állomásozó orosz csapatok" szintjén mozog. Azért a valóság nem ennyire borzadály. Multi és multi között elég nagy a különbség! Csak a leglényegesebb: a kereskedő multi mást néz, mint a termelő multi.

Ráadásul:

Tesco - 160 üzlet, tőzsdén jelen van.

Auchan - 12 üzlet, családi tulajdon, nincs tőzsdén.

Metro, Cora, CBA, stb.... nem írom le mindegyiket. Elég nagyok a különbségek, motivációk, hozzállások.

Minden kereskedő - és általában a vállalkozás - azt csinálja, amit SZABAD és LEHET. Nem csak őket kell szidni, hanem a törvényeket is. Amit meg az általunk választott parlament hoz és visz.

Ami a köztrásaság területén lehet, azt mi tesszük lehetővé. nekik.
@LacY2k: "Akkoriban nem szorultunk IMPORT tejre, húsra, tojásra, TV-re stb... mert IDEHAZA volt minden."

Robbanós orosz tévé megvan? Ha ennyire faszán önellátó volt Mo, akkor mégis mi a pöcsömnek kellett a KGST? Ostobaság azt hinni, hogy régebben önellátóak voltunk és idehaza volt minden. Volt 2 féle szekrénysor, Réka meg a másik, aminek nem jut eszembe a neve, 1 féle videoton tévé meg még egy féle orosz, volt tisza-cipő és slussz. Feldolgozott élelmiszerből valóban exportáltunk, főleg konzervet, de alapanyagban keményen ment az import. Csak éppen fogalmad sem volt, hogy most épp csehszlovák tejet iszol vagy éppen lengyel búzából készül a liszt, amiből a zsemlédet sütötték.
@Mao elvtárs: nálunk szűnt meg mindenhol máshol a fejletlen országokban nőtt (a sterilizálás nélkül osztott segélyek következtében is). az euban túltermelés van génkezelt cuccok nélkül is
@pollio: ez nem volna reális. a jó döntésre csak akkor van lehetőség ha kínálunk alternatívát - hasonló ostoba érv volna hogy nem szavazhatna egy zöld pártra aki egyszer is szelektálás nélkül dobta ki a szemetét mikor nincs meg a szervezett háttere ma se a szelektív gyűjtésnek

a választási lehetőséget meg kell megteremteni nem fals példákat felhozni
@pollio: két dolog a görögökkel kapcs. egyrészt nekik van olyan jövedelemforrásuk, ami az országba rengeteg külföldi tőkét hoz (ti: idegenforgalom, halászat, kikötők). másrészt pedig Papalófasz úr nagyszerű görög gazdaságot pörgető tevékenysége ellen éppen majd millióan vonulnak az utcára szélbal radikálisként, mert tele van vele a faszuk.

amúgy abban igazad van, h magyar cégeket kellett volna az előző kurzusoknak kinevelni, akik képesek konkurálni a külhoni tőkével, ez elmaradt. de még nem késő, ha a kkv-k támogatását célozzák. a multikra ETTŐL FÜGGETLENÜL itt továbbra is szükség van, nemhogy kevesebbre, de többre..
@pollio: tökéletesen igaz. miért nem kerül kuruc pellengérre a tesco parkolóban álló nagymagyar matricás jóember? miért sétálgatnak gárdaruhás csókák itt-ott a tescoba, auchanba? miért vesznek multinacionális cégek által gyártott termékeket ezek az emberek?
Erre annyit tudok mondani hogy fel kell noni hozza, a kapitalizmus sem mukodott volna az oskorban, mert az alapveto szabalyokat amikre epul nem ertettek meg.

Pl. a neandervolgyieknel kiraktal volna egy pultot tele hussal magyarazhattad volna nekik hogy szaladjanak el dolgozni es azert majd kapnak penzt azon meg majd vehetnek hust, nagy a gyanum hogy teged hamar felkoncoltak volna, a hust meg elvettek volna, mert nem ertik a fejlettebb rendszer szabalyait igy nem tartjak be oket - es igy persze az elonyeibol se reszesulnek. Ettol fuggetlenul a kapitalizmus egy altalanossagban magasabb ertelmi szinvonalu tarsadalomban X0.000 evvel kesobb mukodik.

Ugyanez a helyzet a kommunizmussal. Az ember a kapitalizmusban (ahol a maganvagyon felhalmozasa iranti vagy a vezerlo elv) nagyon nagy fejlodesen ment keresztul, szinte minden javat meg tud venni amire szuksege van. Ez jo.

Viszont egyesek meglatjak azt, hogy ezt megcsinalhatnank ugy is hogy ne legyenek nagy vagyoni kulonbsegek, ami a bunozes es a haboruk egyetlen mozgatorugoja (itt a vezerlo elv a magas szinvonalon termeles PLUSZ az egyenloseg. Az egyenloseg azert kell mert a bunozes, a haboruk, a hetkoznapi ciganykodasok letenek egyeduli oka a vagyoni kulonbseg es az hogy a tarsadalom lehetoseget ad nagy vagyoni kulonbsegek felhalmozasara. Olyan ez mint az elektromossag, ket polus (a szegeny meg a gazdag), kozte feszultseg, amig a ket polus ki nem egyenlitodik a feszultseg megmarad). Tehat a kommunizmus celja a kapitalizmus termelekentsegenek megtartasa PLUSZ bekesebb, jobb vilag teremtese.

Csak ez kezdetben szinten lemondassal jar, mert ezt - a tevhittel ellentetben - nem ugy kell elkezdeni hogy a gazdagtol elvesszuk, hanem ugy hogy a szegeny, de tenni akaroval MEGOSZTOM es egyutt jobb, gazdagabb es ami a legfontosabb bekesebb, kiegyensulyozottabb vilagot teremtek, annal mint ami most van. Meg olyan dolgokrol is szo van itt - a kommunizmuson kivul - hogy pl. nem nezem meg a szuletett gyilkosok cimu filmet, mert belatom hogy az en masfel ora oromomnel fontosabb hogy a gyilkolaszast mint pozitiv dolgot nem tamogatom a vilagon, azert hogy a kovetkezo generacio ne ebben nojon fel. Szoval a jobb vilag teremtesehez altalaban onmerseklet kene. Egyszer ez majd termeszetes lesz es furan neznek majd rad amikor azt mondod ez egy jo film volt.

Csak itt most mi vagyunk habzo szaju onmerseklet nelkuli neandervolgyiek akik elott ott van az inycsiklando husos pult, a kommunista eszmek kitalaloi meg fel vannak koncolva.
@Ronald:
1. nem magyar piac érdekelte
2. ebből ered a szabályozatlan gazdaság önpusztító hatása. Ha van egy gyáram ahol elő tudok állítani kábelt és az el tudom adni az jó (100% piac az enyém). Ha van egy másik gyár és osztozunk a piacon a rosszabb (50% piac az enyém). Ha a másik gyárat megveszem és a helyére plázát építek (vételár+pláza építés = pláza eladási ár) akkor az egész piac újra az enyém ez megint jó (100% piac). A piacon a második gyár dolgozói a vásárlóérték kevesebb mint 1%-át képviselték, tehát 50% helyett 99% az enyém a maradék 1% meg éhen döglött, az még mindig sokkal jobb mint az 50%. Csak ha az összes egyéb szereplő ezt csinálja, akkor van baj. Ez a tömegtermelésre alapuló szabadpiac önpusztítása, többek között ennek elkerülésére szolgál a monopólium és kartell ellenes szabályozás
@AzHofi: azért amúgy a szívem szakad meg, imádtam.
Már megint ép csak a lényeg maradt ki innen:
"A Tescót azért félti a magyar nép a radikális fordulattól, mert szeret olcsón sokat vásárolni. Ezt a lehetőséget pedig úgy biztosítja az áruház, hogy a dolgozóinak viszont keveset fizet, a beszállítóit kifacsarja, és az államtól adókedvezményt kap..."

Én ezt kiegészíteném, mert így helyes: "... lejárt szavatosságú szemetet árul, amit máshol ipari hulladéknak minősítenék, amit a Fogyasztóvédelem és Versenyhivatal vagy tételnül vagy tehetetlenél elnéz (pedig ennek eredményeképp az emberek egészsége romlik le, amit ismét az állam fizet), aztán a megszerzett vastag profitot adómentesen külföldre visz. Ez a Tesco, Auchan, Cora és a többi."

Mondom mindezt annak a ténynek ismeretében, hogy ugyanazon áron Bécsben minőségi felvágottat vagy virslit kap az ember amiért itthon valamivel drágábban felvizezett beazonosíthatatlan eredetű szart kap. Nyiss ki egy ottani vákuumcsomagolt gépsonkát, szinte száraz, nyiss ki itthon vásároltat - egál áron - és mikor kinyitod, fél liter víz löttyen ki a zacskóból, és örülhetsz annak hogy most ép nem büdös a hús...
@peetmaster: De, szerintem igény van rá, csak esély nincs rá (meg tőke), hogy versenyképesen ilyet nyisson valaki. A kereslet meg nem mindig független a kínálattól, mert olyat hiába keresek, ami nincs...És akkor kénytelen leszek azzal beérni, ami van. Ezt úgy interpretálni, hogy akkor ami nincs arra nincs kereslet, furcsa logika.
@AK76: Nem volt ám olyan jó az a parizer, de nem volt összehasonlítási alapod mellé. Óriási újdonság volt annakidején a '80-as években, amikor a sertéspárizsi és marhaparizer mellé lett baromfipárizsi is. Manapság, csak baromfipárizsiból van legalább 20 különféle, meglehetős árbeli szórással.
Ha rendes, régi párizsi-ízre vágysz, vedd meg a pick-párizsit, a sertés olyan, mint régen, a marha is.
Nem a legolcsóbb, ezért valszeg még sosem vetted meg. Pedig kb. olyan árszinten van, mint régen a szoci időkben, csak azóta kijött 45 olcsóbb verzió is, ezért neked drágának tűnik.
Egyszer próbáld ki és nem fogsz itt siránkozni. Meg kéne tanulni élni a változatossággal, a választási lehetőséggel és az ár helyett végre ár/érték arányban gondolkodni.
"Egyértelmű, hogy itt a SZEMLÉLETVÁLTÁSON van a hangsúly, nem azon, hogy tesco vagy turul. Köznyelven fogalmazott."

Ezt itt hiába magyarázod... Ez olyan, mint például a Mikola-boszorkányper. Neki sem önmagában, pusztán a technozenével mint entitással van a fő baja nyilván, csak egyfajta hipermodern szellemiséggel, amit ezzel meg a feminin fiúkkal próbált (sikertelenül) megragadni.

De mondom, ezt úgy is csak az fogja föl, aki szeretné. A többiek hadd turulozzanak meg lovagoljanak a címszavakon.

(Az teljesen más kérdéskör, hogy a Jobbik nem ért a gazdaságpolitikához, nem is érthet.)
@BPBP: aha, a magyar kapitalista jó kapitalista, az idegen meg szemét kizsákmányoló? te mégis hol élsz, de komolyan? te ismersz magyar kapitalistákat, tőkéseket? valóban az a tapasztalatod, hogy a beosztott-munkás-paraszt "alattuk" jobban érzi magát?
@Viktus: És Te ezt el is hitted. Nekünk aszonták azok, akik nem akarnak konkurenciát, hogy ez a piacgazdaság. 10 éve én is elhittem, és hasonlóan beszéltem, mint Te. Aztán elmentem külföldre pár évre, egy kicsit ide, egy kicsit oda, és azon kívül, hogy megtanultam értékelni és szeretni a saját hazámat, erről is megváltozott a véleményem. Mint mondottam, ha a felsős lenyomja az óvodást, az nem piacgazdaság, az nem tisztességes verseny.
@Ecsedy Áron: Ez mar a masodik komment, amiben Haider megjelenik. O lenne a parhuzam Vonaekra? Nem kinos a Jobbiknak kozosseget vallalni egy koztudottan meleg fickoval?

Persze a szanalmas hiszteriara is emlekszem, ami Haider hatalomra kerulesekor volt, hogy juj most mi lesz...?

Ezzel egyutt nem tudok elkepzelni tobbet 15%-nal jovore sem. Es akkor mi lesz? Beulnek a parlamentbe, pofaznak egy kicsit, aztan szepen belekenyelmesednek ok is a kepviseloi letbe. 2015-re meg el is felejtjuk oket...
@pollio: Konkrétan minden multinál ott figyel a marokkói paprika mellett a magyar is, a többségébe a Móra szállít be.
Az égvilágon semmi különbség a kettő között, csak az árában. A marokkói olcsóbb.
A Móra által csomagolt krumpli gyakorlatilag ehetetlen. Mindegyik fajtát próbáltam már, amit ők zacskóznak, mindegyik zacskóban a fele rohadt a krumplinak.
A Móra által csomagolt paradicsomnak ugyanúgy nincs íze, mint a külföldről behozottnak.
Akkor miről beszélünk???
Az egy dolog, hogy a piacon az őstermelőtől meg tudsz venni 5 kiló paradicsomot, ami nem lett hormonkezelve, hanem napon pirosodott, de a hipermarketbe ebből havonta kéne kb. 5 tonnát szállítani (áruházanként).
Azt a mennyiséget, amit felfalunk, nem lehet háztáji módszerekkel előállítani.
Amit elő lehet, az épp emiatt válik luxuscikké és lesz jóval drágább, mint a tömegtermelt.
A piacon az őstermelő drágábban adja a paradicsomot, mint a gonosz multi.
Lehet választani, de legalább van választási lehetőség.
Gyerekkoromban apámmal minden szombat reggel menni kellett a piacra.
Ma már eldönthetem, hogy szombat reggel piacra megyek vagy inkább alszom és szombat este 9-kor veszem meg a húst, zöldséget. Más a minősége és az ára, de választhatok, hogy melyik kell. Felállítom a fontossági sorrendet ár/minőség/alvásigény között és aszerint vásárolok.
@kovaxx:
Ne már, kovaxx, ennyire nem lehetsz sötét.

1. Ha Vona azért küldhet el bárkit az országból mert Gyurcsány is tette, ha számodra Gyurcsány hivatkozási alap, akkor nem egyebet teszel mint kibaszott mód rehabilitálod Gyurcsánt. Tessék tőle bocsánatot kérni, a saját és elvtársaid nevében.

2. De te nem rehabilitálod. Teljesen tisztában vagy azzal, hogy mit mondott Gyurcsány: ha nem fizetünk adót, akkor nincs nyugdíj, ergo vagy maradunk és van nyugdíj, vagy "el lehet menni" és ... Magyarul választhatsz, a te döntésed, hogy mi legyen az öregjeinkkel. És te ezt kevered a "megmutatjuk Magyarország kijáratát"-jával. Tudod, mint régen, ha kulák vagy, vagy zsidó, elvesszük amid van, de ne aggódj, megleszünk nélküled.

Szóval bocsánatot kérsz Gy.F-től vagy államosítás lesz?
@Tóta W. Árpád: Lehet, mostanában kevesebbet járok tescoba, mert auchan mellé költöztem :)
No akkor nem TG és Tszínes, hanem value és premium. Az elv ugyanaz, szegmentált szortiment :)
@Viktus: Nehogy má' Parasznyán ne lehessen honlapot hegeszteni!
@peetmaster: Röhögni fogsz, vannak ilyen boltok, A CBA, Reál, Coop mind-mind magyar bolthálózatok. Egyszerűen nem látom a különbséget Anglia és közöttünk, azon kívül, hogy nálunk a sajátok mellett vannak külföldiek IS.
Sztem jópofa, vicces írás, különösen ez a rész:

"Valószínűleg lesz pornócsatorna is, csak nem Private Gold lesz a neve, hanem Emese Álma"
:-)))

Ám az állítások és prejudikálások zömét semmi nem igazolja.
Miért ne lehetne, h minőségi terméket áruljanak, és akár kicsit drágábban is, mint a Tesco? Ott vannak a pólóboltjaik, messze magasabb árakkal, mint amennyiért pólót lehet kapni egy kínaiban, mégis viszik, és sokan jól megélnek belőle. A PR-érték sokmindent elad. 15% körüli Jobbik szavazó az már van akkora bázis, ha akár bolthálózatot is lehet alapítani rájuk.

Azt sem bizonyítja semmi, h rosszabbul, kevésbé hatékonyan dolgoznának a dolgozóik, mint a Tesco dolgozói, akik valljuk be, azért a csekélyke pénzért nem törik szét magukat, nem túl motiváltak. Tescoban dolgozni nem életpálya modell, de el tudom képzelni, h Turulban dolgozni az azt jelentse. Itt a környéken az év vállalkozója egy CBA-ban utazó fiatal hölgy lett. Miért ne eshetne ez meg a Turul hálózat esetén is.

Az írás jó, mondom, de ez tipikusan puding próbája eset. Ha a téma nem lenne vitatható, talán nem is lett volna érdemes megírni. Sztem Árpád is érzi, h azért ez nem egy elsőre elbaszott ötlet, mint oly sok más a Jobbiktól.

És tényleg azt is mondta, h ez állami kereteken belül lesz? Az valóban hülyeség lenne.
a címen behaltam - k. jó :)

jó ember vagy te csak gazdasági kérdéseket illetően azt a nyamvadt liberalizmusod próbáld már levetkőzni.
Csak sikerült megint összehoznod, hogy ami nem vadkapitalista az már szinte kommunizmus. amit többe kerül viszont nem éhbérért modern rabszolgatartás, az már kommunizmus.

"Ezt a lehetőséget pedig úgy biztosítja az áruház, hogy a dolgozóinak viszont keveset fizet, a beszállítóit kifacsarja, és az államtól adókedvezményt kap."
Ez az amit meg lehet/kellene szüntetni, mindentől függetlenül, bátran akár most is. Nem baj ha jobban járnak a dolgozók és a beszállítók jobban járnak - viszont drágább a cucc! meg kell fizetni! ennyi. ha meg tönkremegy bele/elmegy innen a tesco, hát tönkremegy/elmegy. majd nem probléma! jön más, kisboltok lesznek, vásárolni lesz hol és mit - csak többe kerül.
ettől még nincs kommunizmus és a népek ha morognak is majd tudomásul veszik.
@tizenot: ehhez még annyit, hogy nemcsak a különbség a bűn mozgatója, hanem az emberi erkölcstelenség is.
Illetve a különbség motiválhat is egyeseket, még ha triviálisan igaz is az, hogy a pénz egyenlően eloszolva a leghasznosabb.
@bogárka73: És a lakosság legnagyobb része, aki ott él, boldogan fogyasztja a városokban előállított javakat. Érdekes módon az IBM nem Jakabpusztán, hanem Székesfehérváron nyitott üzemet. Vajon miért?
Az audi vajon miért Győrt választotta mondtuk Kenyeri helyett?

Ne tegyünk már úgy, mintha a város valami fekély lenne a romlatlan vidéki Magyarország testén. Szükség van mindkettőre és kiegészítik egymást.
@bogárka73:

Mit jelent a műveletlen és a kultúraidegen?

Ki dönti el, hogy melyik ember halálra való mert műveletlen és kultúraidegen?

Érted már miért kell gondolkodni mielőtt ekkora bődületes marhaságokat böffentesz ki magadból?
@changebug: "Nem baj ha jobban járnak a dolgozók és a beszállítók jobban járnak - viszont drágább a cucc! meg kell fizetni!"

hát itt tévedsz te jókorát!
hogyne volna már baj! nézz már körül, a magyarok, akik a jobbikos kampányfilm szerint "rabszolgasorban élnek", mennyi húst esznek, hány autó van forgalomban, stb. ehhez az életszínvonalhoz ragaszkodnak, ami nem baj, az már inkább, hogy nyomornak élik meg. (miközben vannak, akik tényleg nyomorognak.) gondolkodj már, mi lenne az eredménye, ha nem lenne teszkócsirke.

az inflációs aspektust most hagyjuk is.

@Sade Bárki: a magyar kapitalista jó, mert nem repülőt vesz a profitból, hanem gój motort.

@Sanyix: hát ez tényleg nem tűnt fel, még sose hallottam Vona Gábort humorizálni. jó, azt értem, hogy a fingáriát viccnek szánta. hahaha.
@peetmaster: A többség azért messze van, az utóbbi évtizedekben városi(caf)rangot kapott tízezres és az alatti nagy faluk népe nem városi, sőt még a megyeszékhelyeken sincs talán a lakosság felénél több "igazi városi", azaz panelproli és szitoen, azaz galamb-, macska- és kutyaszaros belváros- és lakóteleptöltelék.
Nyulat, csirkét lakóparkokban is lehetne nevelni (igen, tudom milyen szaga van), és ha a büdös germánok képesek voltak az előző gazdasági válság idején a kerti úszómedencéikben afrikai törpeharcsát nevelni vágóhídi hulladékon, akkor talán itt is van remény.
Csak akkor nem maradna annyi ideje a feleslegessé vált lakosságnak tévézni...

(Zöldtetők gyomirtását hozott kecskével vállalom.)
@changebug: a liberalizmus erkölccsel nem rossz dolog. Meg ha el tudunk zárkózni a külföldtől, hogy az ne adhassa olcsóbban.
Sose értettem, hogy ha nálunk a minimálbér X, ami sokkal több a kínainál, a szabályozás is sokkal erősebb, akkor miért engedjük meg, hogy a szabályainknak nem megfelelően termelt dolgokat áruljanak nálunk. EZ az igazságtalan verseny.
@bogárka73: akkor léci arra válaszolj, hogy miért nem képesek vona elemzői egy működő gazdasági program kiizzadására?
semmi haladót nem találtam a majd hatvan oldalas programban, az csak egy legendárium, ami lényegében térdre kéynszerítené az emígy is béna magyar gazdaságot.
pl multik- ki mondta azt, hogy a multik úgysem mennek el? mekkora baromság ez? van valahol egy szent excel file, ahol a cost meghaladja az adott országban gyártott profitot, a multi csomagol és elmegy. ki tudja, hogy mi ez a szint, meddig éri meg a multinak? vona közgazdászai tudják? mert a mai háborús helyzetben, a mai válságos időszakban ezt sokszor még a cégeken belül is csak kevesen ismerik. ugyanezt mondták az olaszok.. az electrolux nem megy el. ugyanezt mondták az usában a nyolcvanas években, a gm nem megy el mexikóba gyártani. azt láss csodát, elmentek a picsába, maguk mögött munkanélküliséget, foodstampet meg nyomort hagyva. kockajátékot játszunk a magyar gdp tetemes részét produkáló cégekkel? legyen, ha van alternatíva, elvégre is ezek csúnyák, rosszak és gonoszak.

mi az alternatíva, mit nyújt alternatívaként a jobbik? mezőgazdaság? jelenleg majdnem a teljes termőföld művelés alatt van, még büntetést is kap, aki nem műveli. 4% jelenleg a gdp-ből a mezőgazdaság. mennyire lehet ezt növelni? hol van erről bármi vona közgazdászai tollából? mert én nem találtam. vízkincs? ma még nem annyira kurrens, majd esetleg harminc év múlva. és még? olaj? hehe. földgáz, arany, gyémánt? mégis mi a lófasz van nekünk, amit a munkaerőnkön kívül áruba bocsájthatunk? ez tényleg érdekelne.
és a Turulban kapható árut majd a Jobbikos munkatáborban termelik meg:D
@okostojgli: márpedig aki bevándorol, az alkalmazkodjon. Szomorú, de látok bogárka kommentjében realitást.
és a Turul áruit majd jobbikos munkatáborban termelik meg:D
@Tóta W. Árpád: igazad van Árpád, valóban ez a valós probléma, márminthogy túl sok a degenerált idióta itthon, aki nem látja a fától az erdőt. Csak az a baj, hogy kisebbségben vagyunk. Ha nem így lenne, akkor a Jobbik nem lenne most ott ahol van, ami véleményem szerint önmagában is aggasztó. De nem elsősorban miattuk, hanem a mögötte húzódó emberi felfogás/gondolkodás miatt. Sajnos a környezetemben minden nap azt veszem észre, hogy az emberek gondolkodásmódja nemhogy "modernizálódott" a rendszerváltozás óta, hanem visszafejlődött. Eddig nem kommenteztem, nem is hiszem, hogy sokat fogok a jövőben, csak néha már tényleg zavaró az a sötétség, ami körülvesz minket. Őszintén remélem, hogy bírni fogod a gyűrődést és nem dobod be a törcsit. A Jobbikos "út", amit hirdetnek (bár nekem már a fideszes irány is elég riasztó volt és az a mai napig) csak rosszat hozhat, szerintem még Ők sincsenek tisztában azzal, hogy milyen következményei lehetnek az általuk használt retorikának, programnak, felfogásnak, stb.. Remélem nem is fogjuk megtudni..

A kereskedelemről (és kereskedelmi egységekről) pedig annyit, hogy az mindig is a kizsákmányolásra épül(t) (ha multi, ha nem). Teljesen mindegy, hogy Turul vagy Tecsó, vagy Ósán, a magyar vállalkozó (ne legyenek illúzióink) sem fogja kevesebbért adni az áruját, vagy tisztességesebben fizetni az alkalmazottait, beszállítóit, az adókat, a járulékokat, úgyanúgy kiskapukat fog keresni, korrumpálni fog és ugyanúgy ott fog toporogni a kormánynál az adókedvezményért, mint egy multi. Aki azt gondolja, hogy ha nemzeti hovatartozás alapon kicseréljük a gazdaság szereplőit, akkor attól változni fog bármi is, annak halvány lila gőze sincs arról, hogy mi az a kereskedelem.
@okostojgli: "Ki dönti el, hogy melyik ember halálra való mert műveletlen és kultúraidegen?"
Pl. azok, akik eldöntik mi is a polkorrekt?
@mistinguett: "Vagyishogy lehet, hogy a Turul drágábban működne, de nem lenne baj, ha nullszaldós, ezért mégiscsak annyiba kerülne minden, mint a Tescóban. Ez persze hülyeség, de nem kellene kihagyni az érvelésből, mert ha erre nem válaszolsz, borul az egész."

De baj, ha nullszaldós, ugyanis nem lesz pénze fejleszteni, hogy egy példát mondjak. Sem terjeszkedni. Azonkívül meg az állami vállalat ne nullszaldós szokott lenni, hanem mivel "nem mehet csődbe" semmilyen rossz döntés hatására, mindenképp meg kell menteni, ezért sorra rossz döntéseket hoz feedback nélkül, és masszívan veszteséges lesz. Ld MÁV, BKV stb.
ebbol a cikkbol tokeletesen kiveheto, hogy miert hulyeseg fasiztazni a jobbik kapcsan. Nacik. Nationalsozialisten.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

Milyen pudingról beszélsz? Van turbómagyar áruházlánc, CBA. Van kicsit drágább, de jobb minőséget áruló bolthálózat, - Tóta cikke szerint - Aldi. Akkor most hogy jön ide a Jobbik? Bárkinek, aki valamilyen szempontból különbözik tőlünk - jelen esetben mert multi - elkergetésének a felvetése szerinted jó ötlet? MAGADNÁL VAGY?
@yrrr: nem vagyunk kevesen. ott vannak a családjaink, a szomszédaink, a barátaink, akikkel ugyan ritkán beszélünk ilyenekről, de hallgatnak ránk. ma száz szavazókorúból öt jobbikos. nem vagyunk kevesen. de nem ám:) és még valami. ma száz szavazókorúból kábé 50 szavazna. úgyhogy pláne nem vagyunk kevesen.
@Tóta W. Árpád: Nem érted Te ezt, Árpád... Ami büdöskomcsi kezében pénzszivattyú, az jobbos kezben mindig, mint a nemzet stratégiai ágazata kerül elő... Jobbos kézben igenis nyereséges a (burkolt) állami tulajdon is!

Azt meg ne kérdezd, hogy ez mitől 'jobbos', én se értem.
@Tóta W. Árpád: Na, ezeket nem szabad kihagyni. Én tudom, hogy te tudod, csak ne felejtsd el szájba rágni, mert különben ott éktelenkedik egy nagy támadási felület, amit nem védesz egyáltalán.
és ez?
"Az országot járva sokan kérdezik tőlem, hogy mi fogjuk-e megoldani a gazdasági válságot. Mivel nem szeretek ígérgetni, azt szoktam mondani, hogy valószínű. Sejtem, hogy mi fogjuk, mert rajtunk kívül ehhez senkinek nincs meg a kellő bátorsága és a kellő programja. Szintén sokan kérdezik, hogy mi fogjuk-e megteremteni a közbiztonságot végre az országban. Mivel nem szeretek ígérgetni, erre is csak azt tudom mondani, hogy valószínű. Sejtem, hogy mi fogjuk, mert ehhez is nekünk van meg a kellő bátorságunk és programunk. Azt is kérdezik, hogy az egészségügyet, az oktatást, a devizahitelek bedőlését mi fogjuk-e megoldani. Mivel nem szeretek ígérgetni, erre is azt mondom, hogy valószínű. Sejtem, hogy mi fogjuk, hiszen rajtunk kívül senkinek sincs hozzá bátorsága és programja.

De amikor azt kérdezik, hogy a Jobbik fogja-e visszaadni végre a magyarnak a büszkeséget, akkor egyértelmű választ szoktam adni. Ez nem csupán valószínű, ezt nem csupán sejtem. Abban, hogy a nemzeti büszkeséget mi fogjuk visszaadni a magyaroknak, abban olyan biztos vagyok, minthogy most itt állok. Hogy miért vagyok ebben ennyire biztos? Nem csak azért, mert ehhez rajtunk kívül senkinek nincs sem bátorsága, sem programja, hanem azért is, mert a nehezén már túl vagyunk. A szegfűs, madaras, ibolyás és narancsos palackokba zárt szellemét ennek a nemzetnek már kiszabadítottuk. A palackokat pedig tiszta erőből nekivágtuk a falnak, hogy azok széttörjenek, és azokba a nemzet lelkét mindenféle csúszómászók soha többé ne tudják és ne merészeljék visszagyömöszölni. A Jobbik küldetésének legnehezebb részét tehát már teljesítette."

:D
csak a magyar büszkeség visszaadására mer vállalkozni (persze-persze - a többire ígéretet nem mer adni, "programja" az már van :D Turul-áruházlánc :D)
szerintem ebben a beszédében üzent finoman, hogy a jobbik csak egy pol-hack, program semmi, de a következő éveket lesz hol eltölteni, többen ugyan már ne szavazzanak rájuk, mert akkor tenni is kell, ők meg csak a büfé, a meleg és az ingyen laptop miatt mennének....

ui.: az biztos, hogy bennem van a hiba, de a palacktörős dolgot nem értem...
@Kitalátor
Ha nem lenne iparosítva az élelmiszer-előállítás, akkor Magyarország eltartóképessége kb. 5 millió fő lenne, a népesség 70%-ának a munkájával (vö érett középkor).
Akkor aztán sokan blogolnánk itt :-)
G
@AK76: Egyetértek, azzal a különbséggel, hogy messze nem 60 millió halottat írhatunk a kommunizmus számlájára. A mocsodék Mao-dze-dung maga vagy 85 millió ember haláláért felelős és akkor még nem számoltuk a többit.

És a kommunistákat magyarországon még mindig engedik szabadon flangálni, miközben a fasizmussal riogatnak. Merthogy a kommunizmus az alapjában véve jó... Gusztustalan hazugság.
@Tóta W. Árpád: Ja, meg még annyi, hogy azért van olyan állami vállalat, amely nyereséges (SNCF, pl., az ugye a francia MÁV), és van olyan magánvállalat, ami veszteséges, de megmentik (Ford, többek között). De mondom, amúgy egyetértünk, csak árnyald az érvelést, mert ez így kurvára le van egyszerűsítve, és ezért eléggé támadható.
@Kitalátor feljegyzetei:
@peetmaster:

Ha szerintem kultúraidegenek vagytok akkor -bogárka szerint- halálra valók vagytok? Na ugye.

Én meg hadd mondjam akire csak akarom, hogy kultúraidegen. MERT CSAK. Például rátok. Légyszi. (És mert én előbb mondtam, rátok, stipi-stopi, előbb is fogtok bogárkával kézen fogva hármasban halálba menni, hihi) Mekkora marhák vagytok, baszki
@bogárka73: akkor miért nem arra törekszünk, hogy regionális összefogás segítségével kiérlelt, megerősített piaccal, demokráciaexporttal bevonjuk a még diktatúrákban senyvedő afrikai, ázsiai államokat a termelésbe? mennyi koreai, kínai,vietnami, indiai menekült van mostanság? megmondom, semennyi. sőt.
kapjanak ők is munkát és fejlődési esélyt ott, ahol laknak és akkor nem kell attól félni, hogy idejönnek és EEEEVESZIK A MUNKÁÁT..

mondom, ennek a kulcsa a kooperáció, a regionális együttműködés, a win-win stratégia a fejlettebb térségekben. mennyire készülünk kibékülni és együtt haladni romániával, szlovákiával, szerbiával, stb? mert pl ez az egyik nagy esélyünk, a visegrádi négyes jó ötlet volt, kossuth meg amúgy van elég nagy magyar ahhoz, hogy inkább rá hallgassunk, mint szálasira, neem?
@Tóth Ágas: "a multik adóbefizetéseiről meg annyit, hogy a vállalkozások által ténylegesen befizetett összes állami bevétel 88%-át a magyar kis- és középvállalkozások fizetik be."

Pont fordítva: a 80%-át a multik fizetik be. El vagy tévedve. Innentől meg nyílván a többinek sincs értelme.

(Csak halkan: multinál eddig mindig be voltam jelentve. KKV-knál fel sem merül.)
@pollio:

Én a múltkor a tescoba olyan sorba álltam, hogy előttem volt egy Nagy Magyarországos család mögöttük ifjú motorosok Jobbik kitűzőkkel legvégül egy Kárpátia pulcsis.
@Sade Bárki:

A politikai elit egyetlen szereplője is kitud izzadni magából v.mi értelmeset? szintúgy nem ... utóljára épkézláb gazdasági programok a Horthy rendszerben voltak.
Korrupció Mo.-on
Olaszliszka
Falopás (fa-maffia)
Alumíniumtolvaj "turista"

MIÉRT nem ezek indítékait kutatja a NAGYONOKOS(?) Tóta?
Pedig csak a zindex mai cikkeit szemezgettem!

Ha csak ezeket megoldja a Vona szerintem a Tesco-t kevesebben bánjuk majd. Legfeljebb a következő ciklusra is marad "valami"

De ők legalább már azt tudják mik a megoldandó feladatok! Az eddigi önzsebtömő (látszólag)lúzerkormányok meg csak a lenyúlásokban profik! SZERINTEM!

Svéd adó & albán bér ugye ugye!?
@tizenot:

Szvsz az utópia jellegű dolgok, mint a komenyizmus nem működhet, mivel megöli az emberben a Maslow-i piramis önmegvalósító gondolkodását.

Hiszen minek csináljak bármit, ha holnap ugyanott leszek, ahol ma vagyok.

Ilyen rendszert nem lehet működtetni, mivel az embert nem ez viszi előre.

A kapitalizmust meg szabályozni kell, mert a profit éhséget vissza kell tartani, a fenntartható fejlődés érdekében.

Röviden ennyi.
@Tóta W. Árpád:
az efféle áruházakkal jól járnak:
-az önkormányzat mint az ingatlan értékesítője
-az efféle áruház mint az ingatlan vevője
-a települési infrastruktúra
-a munkaügyi központ statisztikái
-a terület és a településfejlesztési célok

rosszul:
-a kp-i beszerzés miatt a helyi esetleg a regionális beszállítók és termelők
-a polcot nyert (vásárolt) beszállítók (nézőpont kérdése)
-a fogyasztó a kp-i beszerzés és centralizált portfolio miatt (gy.k. ugyanazt a szart mindenhol, ha kell ha nem)

következtetésem:
-a helyi és regionális szereplők tönkre mennek
-ez agyonvágja az árudiverzitást (ld.import paradicsom pl.)
-ez agyonvágja a munkahelyeket
-jó esetben lehet jönni az efféle áruházba feltöltőnek, pénztárosnak, bárminek
-a forgalom és bevétel az efféle áruháznál koncentrálódik, ebből következően a verseny megszűnik, tehát a fejlesztés is megszűnik/lassul és az efféle áruház drágán kínálja a cuccát, ami viszont megint a fogyasztó terhére esik.

Én nem megyek hozzájuk vásárolni, na.

Üdv
@Tóth Ágas:

Ilyen apró összefüggések nem izgatnak, hogy magyar kkv nem tud mobilt, autót, tv-t stb. gyártani , hanem beszállító egy multinak ami tud ... multi nincsen beszállítani sem kell semmit ergo a magyar kkv befuccsol.

Amagyar szolgáltatószektoros kkv pl. mikro net, sarki kocsma stb. meg abból él, hogy a multis melós meg a beszállítós kkv-s melósa oda megy elkölteni a pénzt ergo, ha megy a multi neki sem lesz fizetőképes kereslete. Egyszerűbb, mint az 1x1 nem tudom Vona hova tette a józan eszét a biztonságtechnikai motyóit gondolom nem a táltosok rakják össze jurtában az alföldön, és nem is népnemzeti pityu veszi a panelba.
@okostojgli:

"Van turbómagyar áruházlánc, CBA."

LOL, a CBA turbomagyar. Ekkora fasságot! Egek ura ne hagyj el!

"Van kicsit drágább, de jobb minőséget áruló bolthálózat, - Tóta cikke szerint - Aldi."

LOL, Aldi alig van valahol. Az én városomban pl. nincs, de CBA meg van vagy 7 helyen is.

"Bárkinek, aki valamilyen szempontból különbözik tőlünk - jelen esetben mert multi - elkergetésének a felvetése szerinted jó ötlet? MAGADNÁL VAGY?"

Magadnál vagy? Hol írtam én ilyen fasságot? Tanuljál már meg olvasni, pls
@Sade Bárki: remélem, hogy igazad van
@okostojgli:
"Ha szerintem kultúraidegenek vagytok akkor -bogárka szerint- halálra valók vagytok? Na ugye. "

Szerinted, érted. Ez nem bemondásra megy. Elég nyilvánvaló, hogy mi számít európai kultúrának és mi nem. Maguk a kritizáltak sem vitatják, hogy ők nem azok és nem is akarnak azok lenni.
@Greg23:Az iparosítás nem egyenlő a fejlett, intenzív módszerek alkalmazásával. Egy bolgárkertész egy pici városszéli telken meg tudott annyit termelni, hogy abból lazán el tudta tartani a népes családját - meg a fél várost.
@Pipas: A nagyapát nem szabad ám bántani!
@okostojgli: Rám már eddig is sok mindent mondtak/írtak, mert nem voltam polkorrekt. Most akkor legyek szomorú egy "kenderszívástól elhülyült*" diszlexiás liba miatt?
@Viktus: Az előbb elfelejtettem: A természetközeli és korszerű háztáji állattartás jövedelem/táplálékkiegészítő jelleggel (ha adottak hozzá a gazdasági és biztonsági feltételek) nem igényel egész napos munkát. Napi 2×1 órában elég nagy állományt el lehet látni, persze akkor nem marad idő Győzikére, Maunikára, Józsi boratra meg a Barátok közt-re.
.
.
*Rejtő Jenő nyomán (bár ő a másik nyugat-ázsiai-észak-afrikai népcsoport kapcsán használta)
Dobáljatok meg, szarjatok le, de akkor is leírom, hogy a Tesco és az Auchan is királyság. Ott dolgozókat senki sem kényszerítette, hogy oda menjenek dolgozni.
Köcsög Jobbik, meg Vona szarjon sünt!!!

Hazafiasság abból áll, hogy drágán vegyél szar magyar terméket??? Veszek magyar terméket, de olyat, ami jó. Globus, Univer majonéz stb. De könyörgöm, ne legyen már rámerőszakolva a 210 Forintos UHT tej, mikor van 139-ért is magyar, vagy 95-ért szlovák. Vagy említhetném az avas, magyar hagymás chipset, amit a CBA-ban vettem 130-ért... Mikor a Chio hagyományos csak 110.-!!! Ki kellett dobnom, mert olyan fos volt.

Ja a CBA... 15 perc a pénztárnál, mert a csaj cigizik kint, kártyával nem lehet fizetni, mert állandóan szar és nem tudom hányszor kaptam büdös sonkát a csemege pultban.
Arról nem is szólva, hogy szupermarket létére drágább, mint az éjjel-nappali.

Lehet kövezni, de nem kamuztam. Ezért járok inkább Tescoba.
Hiába hívnánk turulnak, a nép nyelvén ez akkor is csak madarasteszkó lenne, mint ahogy most is az! ;-)
@Viktus: :D
igen, a horthy rendszer arrol hires, hogy mind a kisparasztok, mind a munkassag jol elt, nagyszeru viszonyok kozott, viragzott az orszag. bazze, tudovesz, ehezes, mariavaleria, a parasztok veretese a csendorok altal, hogy kussoljanak es oruljenek, ha jut kenyer. szalasiig ez volt, kiveve azt a kb ketszazezer fiatalembert / koztuk a dedapamat es a nagyapamat/, akit elvittek megoletni a szovjetunioba. ez megis mitol epkezlab???

az elso reszevel egyetertek, jelenleg nincs olyan a politikai palettan, aki szerintem ertelmes vizioval,strategiaval all a rajtvonalhoz.
@keji: Ha bármi alapja lenne a szociálpszichológia azon dogmájának, nem lenne talán egy magyar költőnk sem, nem tartottak volna gulágokon szavalóversenyeket, és talán még sem barlangrajzok, sem munkadalok nem születtek volna...
@Sade Bárki:

"4% jelenleg a gdp-ből a mezőgazdaság."

És abban nyilván nincsenek benne a hazai előállítású, mezőgazdasági termékekből készített termékek, főleg élelmiszerek. Nincs benne valszeg a mezőgazdaságra épülő feldolgozóipar sem.

"a magyar agrárium a 2003-as mélypont után 2004-ben soha nem látott rekordtermést, 17 millió tonna gabonát takaríthatott be. Ez azt eredményezte, hogy a 2004-ben mért közel 4 százalékos GDP növekedésből a kis súlyú mezőgazdaság adta a teljes GDP növekedés csaknem egyharmadát, vagyis mintegy 1,2 százalékpontot."
@Blackrock: @okostojgli: nem számít mit szeretünk és mit nem, a népirtás nem politikai program hanem kényszer

belekerülhetek én is és más is

az erőforrások korlátozottak, a népirtást majd öregségi ellátás racionalizálásnak (ellátás nélkül hamarabb hal az öreg) nevezik és határvédelemnek hívják

meg fogjátok élni hiába jöttök liberális szövegeitekkel, ma sok tengerszint alatti vagy kicsivel feletti ország (sziget) arra gyűjt hogy kínától vagy más államoktól vegyen a népességének földet, az egész világ szervezetten több száz millió menekültre készül

Árpád mint harcászatbuzi pontosan tudja milyen jó kis terepre készült automata gyilkológépek vannak erre jók lesznek

INTERVIEW-UN says climate change may uproot 6 mln annually
08 Dec 2008 21:25:00 GMT
Source: Reuters
By Megan Rowling

POZNAN, Poland, Dec 8 (Reuters) - The impact of climate change could uproot around six million people each year, half of them because of weather disasters like floods and storms, a top U.N. official said on Monday.

The U.N. refugee agency (UNHCR) was making plans based on conservative estimates that global warming would force between 200 million and 250 million people from their homes by mid-century, said L. Craig Johnstone, the U.N. Deputy High Commissioner for Refugees.

"That means a displacement of something like six million people a year -- that's a staggering number," he told Reuters on the sidelines of the Dec. 1-12 U.N. climate talks in Poland.
@Sade Bárki: ennek nincs értelme. a demokrácia halálra van ítélve a mai humánus formájában csak senki nem meri kimondani

a munka, piac értelmetlen fogalmakká válnak amikor a víz és a föld lesz a kérdés
@Luighi:
ez kb olyan, mintha a lábadon lévő gennyes fekélyes sebeket valaki állandóan nyomogatná - ettől még nem gyógyul meg! attól sem, ha azt mondják: rá kell köpnie a tiszteletre méltó szent embernek, vagy botokkal kell ütni, hogy kijöjjön a leve a sebnek! attól talán meggyógyul,ha esetleg kimetszik, de talán van rá fertőtlenítő, meg antibiotikum is és így megmarad a lábad. na! ehhez kell némi tudás (működtethető program, stb.)
@Luighi: "Svéd adó & albán bér ugye ugye!? "
Ez lassan az "elérhető legjobb" kategória lesz. Boldog fényességes középkor a tizeddel, a kilenceddel és a 3-6 heti robottal...
@bogárka73: Fogadja be őket az, aki gyarmatosította, és ezzel jól elqrta az országot, ahonnan szegény menekül.
@Sade Bárki:

Nem , de mi köze annak a racionális működéshez? te kevered a szezont a fazonnal.
Trianon után az országnak K.O. volt gyakorlatilag egy új országot építettek gazdasági stb. finomság lásd. bethleni konszolidáció évekig külső később is minimális kölcsönökkel. A gazdasági világválságot is kibekkeltük igaz sokaknak szar volt ... Gömbös alatt a nyugati gazdasági rendszerbe visszatudtunk csatlakozni szereztek piacot. A végkifejlet persze végül szar volt, de attól tény az utolsó racionális lehetőségekhez képest mért gazdasági programot a Horthy rendszerben valósították meg.

@Kitalátor feljegyzetei:

Nem bizonyult már olyan nagyon sikeresnek az a formula a századelőre sem. Bár ötletes lenne , ha visszatérnék egyfajta jurtás-jobbágy kombinációra biztosíthatná a népesség vegetálását.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
de, valószínűleg ezek is benne vannak.
Ha a 4%-os mezőgazdaság 50%-kal megnövekszik, az ki is ad 1% gazdasági növekedést.

@Kitalátor feljegyzetei: a középkori tized+kilenced hülyeséggel meg nem kéne jönni. A mai háromtizedből, ami megmarad, sokkal többre futja.
Vazze az állami vállalat nem azért volt szar, mert állami volt, hanem azé' mer' TI vezettétek. Ti, meg a hasonszőrű haverjaitok: pl. Fekete János, jó sokat forogjon a sírjában!
@bogárka73: ne haragudj, hogy ezt mondom, de döbbenetesen torz lelkülettel lettél "megáldva"...az pedig amit a menekült kérdésről állítasz, szimplán ostobaság. Meg nem is értem, mi köze ehhez a poszthoz??

A legszomorúbb az, hogy te (meg a hozzád hasonló szellemileg megmételyezettek)úgy gondolod, hogy a "fasizmust", te mint kvázi haszonélvező élnéd meg. Sajnos, nektek ott a végletekig degenerált szélsőjobbon mindíg ez az elképzelésetek. Aztán az első pofon után jön a sírás...
@Tóta W. Árpád: megveszi a felsokozeposztalyos goj motoros a harley davidsont (a ceg boardjanak neveit bongeszve ev vegen inkabb ulnek hanukat, mint karacsonyt), a LEVI Strauss dzsekijet (kivandorlo zsido csalad gyermeke volt a cegalapito), a MArtens bakkert (persze kevesen tudjak, de meg ez a dr Martens is zsido) majd elmegy a goj motoros talalkozora es sapog azon, hogy minden penz a zsidoknal van:(
@keji: Az emberi "gazdagsag" mervadoja - a vegetativ igenyek kielegitesen felul - ket dolog:
- szabadido mennyisege
- szabadido minosege
Pusztan ez az amivel egy gazdag embernek tobbje van mint a masiknak, tobb ido amivel onmaga rendelkezik(mennyiseg) es/vagy jobb auto, szebb lakas, nyaralo, vitorlashajo (minoseg).

A kapitalizmusban ezt penzert lehet megkapni, a penzt pedig maganvagyon gyujtesevel lehet megkeresni, de ennek ugye megvannak a hatranyai:
- maganvagyonbeli kulonbsegek -> bunozes, haboruk. (a katonasag, rendorseg mind rengeteg eroforrast kot le, mind emberanyag mind technikai eszkozok)
- a maganvagyon felhalmozasa, kezelese es az akore epulo agazatok megint rengeteg eroforrast kotnek le

Egy idealis tarsadalomban, hivjuk azt szabalyozott kapitalizmusnak/kommunizmusnak ahogy a techologia fejlodik (kevesebb eroforrassal tobbet lehet termelni) egyre tobb munkaero szabadul fel. A felszabadult munkaerot ugy csoportositjuk at mas szakmakba hogy azoknak szinten kevesebbet kelljen dolgozniuk, azaz nemi atmeneti idoszak utan egy nagy talalmany, technikai vivmany mindannyiunk munkaidejet csokkenti, valamint tobb es jobb minosegu termeket tesz elerhetove. Azaz az eredeti gazdagsag definicio szerint mindenki gazdagabb lett. Tehat ugyanazt latod mint most a munkahelyeden, mindenki dolgozik, mindenki elorebbjut, mindenkinek emelkedett a "fizetese" (= tobb szabadideje van + jobb autoja, elete)
A hajtoereje ugyanaz mint most, viszont sokkal optimalisabban mukodik, nincsenek feleslegesen lekotott eroforrasok azert hogy a felhalmozott maganvagyont kezeljek/megvedjek + a nagy vagyoni kulonbsegbol szarmazo hatranyok sincsenek, nem marjuk egymast mert mindenkinek ugyanannyi van es mindenki ugyanugy a kozos elorejutasert dolgozik. A szabadidodben nem kell azzal foglalkoznod hogyan tudsz meg tobb penzt leakasztani, mert a rendszer nem ad ra lehetoseget, igy valoban azzal toltheted el amivel szeretned, csaladdal, baratokkal, anyagi gondoktol es feszultsegektol mentesen.

Kb. ennyi az alapotlet es van otlet arra is hogy hogyan kezeljuk a lustakat ugy hogy a tenyleg raszorulok viszont kapjanak, mert alapszabaly hogy aki nem dolgozik ne is egyek, de ezt most nem tudom itt leirni.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
"Az Agrárgazdasági Tanács, összegzésképpen megállapította, hogy 2008-ban a mezőgazdasági GDP aránya a nemzetgazdaságon belül 3,9%-ot tett ki"

igaz, az elelmiszeripar meg tovabbi 3%!!! de ugye.. erzed, hogy ez picsafust?

www.agrarhirek.hu/innovacio/4807.txt
@yrrr: 3 dolog
1. vona - mszp: vona az ilyen szövegekkel hal' istennek sokat árt ennek a rémálom iránynak amit képvisel, de a legtöbbet a fidesznek ártanak, mert lassan a fidesz szavazó is az mszp-re szavaz, csak a jobbik túl ne erősödjön. ez nem jobb oldal, hanem nemzeti szocializmus. annek meg ismerjük leghíresebb művelőjét, az NSDAP-t - adolf hitler kis pártja. az ilyen szélsőséges kis görcsöket általában kívülről pénzelték, aztán a történelem során mindenki a szívéhez kapott amikor a gólem önálló életre kelt...

én hiszek abban, hogy alapvetően a magyarok nincsenek közép-afrikai szellemi színvonalon és a végén a tömegek azt mondják, hogy jól megmondja ez a vona gyerek, de azért az x-et ne rakjuk a gyerek mellé

sajnos a magyar lakosság az elmúlt 20 évben tényleg visszafelé fejlődött és ebben a politikusoknak nagy a felelőssége, de a fő baj akkoris az emberek fejében van - mondjuk mitől lenne egészségesen gondolkodó a magyar?
- háború előtt feudális társadalom volt egy szűk kultúrált réteggel
- utána jött a proletár-feudalizmus egy még szűkebb kultúrált réteggel
- majd belecsöppentünk egy nemzetközi közegben, mely egy éppen pubertás korát élő fogyasztói társadalom
- erre a rendszerre jönnek rá a had-ne-jellemezzem politikusaink és irányítják az átmenetet...
ne csodálkozzunk

2. kizsákményolás:a kereskedelem nem kizsákmányolás, hanem kereskedelem: drágábban adod el, mint amennyiért veszed, meg amit ráköltesz. az ember az erőforrásokat optimalizált módon próbálja ideális esetben alkalmazni. az ember is erőforrás vállalati kontextusban. nyilván azt szeretné egy üzletember, hogy adott fizetésért megdolgozzon az alkalmazott. túl sokat azért ne dolgozzon, mert akkor rosszul fog dolgozni, meg megbetegszik. ennyi
@efhábé: Szóval most eldöntheted, hogy vagy felkelsz reggel, és megveszed a jót, vagy alhatsz, de akkor már csak szart kapsz.

Ahhoz mit szólsz, hogy továbbra is eldönthesd, hogy meddig alszol, ellenben este 9-kor is ízletes paradicsomot kapsz, amit az autópálya túloldalán levő földön termeltek, nem többezer kilométerre, és ezért nem kellett telenyomni vegyszerrel, hogy a szállítást kibírja?

Hát, nem is beszéltem háztáji módszerekről. Arról beszéltem, hogy korszerű mezőgazdasági módszerekkel itt helyben kéne előállítani a hipermarketenként 5 tonnát. Csak nem kéne bele génmódosítás meg vegyszer, mert nem kéne több ezer kilométerre elszállítani. Ezzel nem kis mennyiségű üzemanyagot lehetne megtakarítani, meg károsanyag-kibocsátást.

De sajnos a magyar parasztnak be kéne ruházni, hogy felfejlessze a földjét, termelési módszerét, stb. a nyugatival versenyképes szintre. A nyugati paraszt hatalmas helyzeti előnyben van, mert őt a saját állama támogatja, a multik miatt a mi piacunkra is ő termel. És mindennek tetejébe a magyar kormány szintén őt, meg a külföldi szupermarket-tulajdonost támogatja, a magyar parasztot meg nem. Itt van a bibi.
@bogárka73: ez sajnos egy valós lehetőség (számolni is kell vele), de mindig van más megoldás bogár. Remélem nem neked lesz igazad és lesz elég eszünk (embereknek), bár a történelem eddig nem ezt támasztja alá. Amúgy nem irigyellek, elég cudar életed lehet, ha te ezt már előre elkönyvelted. Minden nap a lőtéren gyakorolsz és, raktárkészletet (élelmet és vizet) gyűjtesz?
@Sade Bárki: Én Magyarországon élek, de hogy Te hol élsz (melyik bolygón) azt nem tudom! Melyik mondatomból következtettél arra, amelyben arra utaltam volna, hogy magyar kapitalista alatt jobban, vagy rosszabbul érzi magát a munkás!? Olyanról, hogy profit hallottál-e? És olyanról, hogy profit kivonás? Édes Istenem! De ez az én keresztem, mert már az első értetlenkedésen után sejtenem kellett volna...
Útálom a globalizmust magam is. De ez van. Ezt kell szeretni.
De az azért el lehetne érni, hogy kp segély helyett magyar élelmiszert adjuk a rászorulóknak. Hamár adunk segélyt (ami elveim ellen való, mert aki nem dolgozik az ne is egyék), akkor tegyük azt úgy, hogy értelme is legyen.
Nem tudom, minek Turul üzletlánc, amikor már van: CBA_nak hívják, és semmivel sem gyengébb a Tescónál, az Auchant meg megeszi reggelire. A tulajdonosok nemcsak jó magyarok, de egyenesen jobbikosok és a Gój Motorosok nevű bölcsészegylet vezető alakjai. Vajon a CBA-s dolgozókat jobban megbecsülik, mint a Tescósokat? Magyar árut vásárolnak?
Árpi, inkább erre reagálj, mert ez a gyerek írta meg a valódi problémát:

karolyist 2009.10.27. 10:18:05 Ha a Vona azt mondja, hogy kéket kell hugyozni, akkor is a Jobbikra fogok szavazni, mert máshogy nem tudom kifejezni, hogy a mostani parlamenti csapatok menjenek a jó kurva anyjukba!

minden más csak szarrágás, részletkérdés. méghogy Turul meg Tesco. hol van az a kéken hugyozáshoz.
@bogárka73: bogárka nem az a legfontosabb kérdés, hogy így lesz-e. hanem az, hogy te így akarod-e, hogy legyen. örülnél a jelenlegi világ végének? örülnél, ha ismét a sötét erőszak uralna mindent?
nem ertem ezt a nosztalgiat a tervgazdasag irant...

az megvan, hogy a 60-as evekben is kellett buzat importalnunk Kanadabol? Szovjet hitelbol persze.

Az un "szocialista"/tervustasistasos gazdasag nem csak a rendszer politikai hibai miatt bukott meg. bele volt kodolva a buksa, mellesleg pazarlo es kornyezetrombolo volt. nem mintha a kapitalizmus nem volna az, de megis jobbak a lehetosegek egy jogallamra epulo tarsadalomban es kozossegben (legyen az helyi, nemzeti vagy regionalis, globalis)

A piacgazdasag nem az ordogtol valo,de nyilvanvalo, hogy a piac nem old meg mindent, bar a felszinen hatekony rendszernek tunik. Okosan szabalyozni kell es nem csupan az egyenlotlensegek kezelese miatt. A legnagyobb kihivas pedig egyben a legnagyobb piaci kudarc is: az eghajlatvaltozas. De errol meg Arpad se nagyon akar tudomast venni.

PS Az megvan, hogy a Jobbik egyik prominense mar rendesen profitorientaltan uzemelteti a turulboltokat (vagy hogyhijjak)? Profitta konvertalja a mozgalom szimbolumait, az osszetartozni vagyast, vagy mi a szosz.
@Luighi: "Svéd adó & albán bér ugye ugye!?"
Na komolyan ezektől a panelektől (talán az érvelőkártyáról?) rosszul vagyok...Persze meg nagy a nyomor, hát én nem ezt látom lépten-nyomon, nyilván vannak olyan országok persze ahol jobban élnek, de baszki a nyomor nem ott kezdődik, hogy nem tudok plazma tévét venni, meg csak 10 éves Suzukival járok...
Más: Ki gondolja komolyan, hogy ha a Tesco helyett egy magyar tulajdonú hipermarket működne ott nem lenne elsődleges a megtérülés, a profitmaximalizáslás, meg hasonló rettenetes dolgok. A magyar tulaj csak azért mert magyar zemeberek dolgoznak nála fütyörészve fizetne ki a reálisnál magasabb béreket, és hát persze nem is kéne olyan sokat és olyan jól dolgozni, mert nem baj lényeg, hogy kiütöttük a nyeregből a gaz karvalytőkét. Vagy akkor kontrolálja az állam és nem lényeg a profit csak a foglalkoztatottság? Nem ismerős ez már valahonnan?
@Sade Bárki: GDP-hez hozzátevő, termelő, adót fizető, profitot fejlesztéstre fordító multi != kereskedő, pénzt kivivő, adót nem fizető multi. Egyszerűbben: Audi != Tesco. Az előző very welcome, az utóbbi meg húzzon is el a fenébe.

Nem lehet a magyar mezőgazdaságot fejleszteni? Miért nem? Ha egy harmadekkora, lényegesen szarabb éghajlatú ország (Hollandia) mezőgazdasága a világon a harmadik, de mindenesetre sokkal többet exportál, mint mi, akkor igenis van hova fejlődnie a magyar mezőgazdaságnak. Miért nem tud? Mert a konkurencia nem engedi. A mostani kormányunkat meg a konkurencia megvette kilóra. Ez a helyzet.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:
"azért ez nem egy elsőre elbaszott ötlet, mint oly sok más a Jobbiktól."

Mármint hogy a turbómagyar pólóboltnak csak előnyei vannak a Tesco-hoz képest, meg a puding próbája, ergo Tesco takarodjon.

Hát itt írtál ilyen faszságot.

Nincs nálatok Aldi? Akkor az Aldi nem is multi?

És a CBA tulajdonosa sem fő_nem_zsidó_motoros, igaz?

Malac, bazzzmeg.
@hebab:
nemcsak a Jobbik van mint alternativa. Pl. LMP? Es akkor ok legalabb rendszerkritikusak valamennyire (bar nem piacgazadasag-ellenesek)

es ne gyere nekem azzal a hulyeseggel,hogy az LMP=SZDSZ 2.0 mert ez egyszeruen baromsag.
@bogárka73: "belekerülhetek én is és más is"

Akkor te tuszi, vagy hutu vagy?

Minden esetre Ruandából jöttél.
@Greg23: Ez így van. De sokan nem fogják fel, hogy iparosítás != GMO növények meg sok vegyszerek. Iparosítás ezzel szemben = számítógépvezérelt önműködő GPS-es traktor meg ilyenek (egyszer az Indexen is bemutattak valami linuxos kapát)...Szóval iparosított termelés is állíthat elő minőséget, pld. a BMW kocsikat is robotok hegesztik.
@Viktus: Melyik század?
@peetmaster: No de pont arról van szó, hogy ahol nem próbálták ki a kommunizmust, csak kitalálták, ott állítólag több, mint a fele megmarad a jövedelemnek.
@peetmaster:
"Szerinted, érted. Ez nem bemondásra megy. Elég nyilvánvaló, hogy mi számít európai kultúrának és mi nem. Maguk a kritizáltak sem vitatják, hogy ők nem azok és nem is akarnak azok lenni."

Nincs az az európai kultúra ami szerint bárki, aki azt nem fogadja el az HALÁLRA VALÓ (c)bogárka.

De, bemondásra megy. Akire ráfogták, hogy kulák, elvették mindenét. Akit meg lezsidóztak az mehetett a gázkamrába.

Gondolkodj, mielőtt megszólalsz.
Az atv.hu kérdésére Novák Előd elmondta, hogy fentiekkel ellentétben az egykori MSZMP-tagság alapvetően nem kizáró ok a Jobbikba való belépés előtt, de "nyilván meg fogják vizsgálni az illetőt". Az MSZP, SZDSZ, MDF sokkal közelebbi történelem, mint az MSZMP- tette hozzá a párt alelnöke.

Mit kell meglepődni? Népbolt- Turulbolt ...
@a nagy levin: Akkor Te biztosan azt is tudod, hogy hogy hívták az a magyar származású szovjet közgazdászt, akinek a tanácsaitól szinte kihaltak az ukránok? Aki piacra dobatta a szovjet gabonát, hogy tönkretegye az amerikai tőzsdét? Valahol még talán most is van róla közgazdasági középiskola elnevezve, de nem tudom a nevét...
Nagyon megköszönném az információt!
A probléma ott leledzik egyáltalán, hogy olyan cikkek tudnak születni egy országban, akik saját magukat járatják le, saját országukat, népüket gúnyolják.
"turulfarhát" cikk is ez.
És ez szomorú....

Ilyen Amerikában nincs.
Franciaországban vagy Ausztriában sincs. Ilyen csak nálunk van....
@zr:
1. a lényegben úgy látom egyet értünk, bár érvelésed nem teljesen ok, mivel te is azt írtad, hogy a gólem életre kelt, és úgy gondolom ennek most is megvan az esélye (mint mindig). Az itt kevés szerintem, hogy hiszek az emberekben, hogy majd nem xl-nek a jobbik mellé, erre nem lehet alapozni. A magyar társadalom értelmi szintjén pedig egyáltalán nem csodálkozom, hanem elborzaszt.
2. ebben már nem értünk egyet, mert véleményem szerint a kereskedelem jelenlegi formájában igenis kizsákmányolás (Mo-n mindenesetre tuti). Van egy kettő kereskedelemben sikeresen operáló cégtulajdonos ismerősöm és nem egészen a te általad megfogalmazottak szerint hozzák meg döntéseiket és pláne nem úgy árazzák a termékeket. Ezen túlmenően a saját bőrömön is érzem annak az ellenkezőjét, amit állítasz. Hogy lehet az pl, hogy az EU-n belül, tőlünk nyugatra jóval olcsóbban tudom a legtöbb terméket megvenni szállítási költséggel együtt (talán a kaját meg a piát leszámítva), mint itthon?
@zr: mégvalami: "túl sokat azért ne dolgozzon, mert akkor rosszul fog dolgozni, meg megbetegszik." ezt az utolsó mondatodat nem értem, én még eddigi 13 éves munkaviszonyom alatt ilyen főnökkel nem nagyon találkoztam.. De lehet, hogy csak én vagyok ilyen pekkes... :)) Ha van valaki, akinek ilyen a főnöke akkor kérem, hogy jelezze! :) Nagyon szerencsés és valóban irigylem.
@dzsek szperó 2009.10.27. 11:46:03
"
@karolyist:
"Ha a Vona azt mondja, hogy kéket kell hugyozni, akkor is a Jobbikra fogok szavazni, mert máshogy nem tudom kifejezni, hogy a mostani parlamenti csapatok menjenek a jó kurva anyjukba!"

De ki tudod. Elmész és áthúzod mindet.
És bedobod. Hidd el sose volt még ennyi érvénytelen szavazat, mint most lesz.
De azért kéken hugyozókat és egyéb
idiótákat csak nem szavazok be .....
"

Tudod dzsekk nagy baromságot mondtál. Illetve, ha neked jó, ahogy van, akkor nem.

Ez ugyanis olyan, mint amikor el szeretnél jutni A-ból B-be, de A-ból nem indul út B felé. Normális ember ilyenkor keres egy olyan utat, amelyik B-hez legközelebbi irányba indul el (tehát közeledni próbál hozzá). Nem pedig ellenkező irányba.
@A Kárpátok Ostora: Szerencsére ez nem igaz, a CBA-csoportnak több tulajdonosa van, az egyik a világbajnok fogathajtó, akinek valóban vannak szélsőséges szimpátiái, de azért ő is két lábbal a földön álló üzletember, nem egy átlag idióta jobbikos politikus szintjén mozog. További el nem hanyagolható tény, hogy a tulajdonostársak egy része tőről metszett kommer. Még további rossz hírem is van neked: a CBA szerkezete egyáltalán nem azonos a Tescóval és a Corával, tehát nem egyenmulti, hanem franchise rendszerben működik, az üzemeltetők sokkal nagyobb önállóságával. Ezért is nagy a színvonal-ingadozás: vannak egész kiváló áruházaik, de kifejezetten retkesek is, ahonnan menekül az ember.
"@a nagy levin: nem ertem ezt a nosztalgiat a tervgazdasag irant..."
Ahogy a Jobbik/Magyar Gárda nemzetbiztonsági kockázat, úgy a gazdasági elképzeléseik is életveszélyesek Magyarországra nézve. Vágyaik bizarr egyvelege kicsit az ősközösségbe, kicsit a középkorba, kicsit a XX. század negyvenes éveinek elejére és nagyon a mai Kuba és Venezuela szintjére löknék vissza az országot. Ez a nemzetiszocialista rémálom tényleg rövid úton államcsődhöz, teljes összeomláshoz vezetne. S akkor lenne aztán igazi kiszolgáltatottság, hiperinfláció, káosz. Erre az ideg-, és elmebetegségre ma 15% szavaz.
@bogárka73: Ez konnyen lehet hogy valoban igy van, de ezt, igy a Jobbik sem mondja ki.
Megmondom én a frankót: Olyan, hogy kommunizmus, soha nem létezett, ez csak egy utópia, egy ideológia, ugyanis itthon ezt megvalósítani nem lehetett, egyszerűen nem működött, csak kiskapukkal. Ha már kommunizmusról beszélünk, akkor tudjuk már, hogy a kommunizmus, mint olyan, az Lenintől és Marx-tól indul. Olvassunk, tájékozódjunk. Sajnos az a baj a magyarokkal, hogy mindenki marha okosnak érzi magát, de hogy valaminek utánajárjanak, azt neeem... Inkább elmegyek tüntetni, és elhiszem, amit mondanak - nem az ész a lényeg, hanem a nemzeti öntudat, vagy éppen a szocialista érzület. Ész nélkül lehet menni, nincs felelősség. Ész nélkül mennek is, ezért vonják ki magukat a felelősség alól. Mindenki. Gondolkodni kéne megtanulni először, csak ezt tudom javasolni minden pártnak és a mögöttük állóknak.
@peetmaster:

"de, valószínűleg ezek is benne vannak."

Úgy gondolod, h az előrepanírozott CBA-s csirkecomb benne van? Meglepődnék, mert az sztem élelmiszeripari termék, nem mezőgazdasági.

A meglátásom az, h a mezőgazdaság olyan irányú fejlesztése, mely feltolja a feldolgozóágazat termelését is, az nem egy hülyeség itt a mi éghajlati és földviszonyaink közepette.
@Sade Bárki:

"igaz, az elelmiszeripar meg tovabbi 3%!!! de ugye.. erzed, hogy ez picsafust?"

Hát nem tudom, nem érzem, mert picsafüstöt még nem szagoltam, azt viszont tudom, h erre vidéken óriási lehetőségeket látnak az energiafűben, és azt is, h mezőgazdasági termékből nemcsak élelmiszeripari termék lehet, hanem sok más egyéb is, pl.:

bioetanol, dohányipari termékek, bútoripar (habár nem tudom, h az erdészet mezőgazdasági ágazat-e), borászat, szeszfőzdék, stb... ( a füves cigit kihagytam, nem tétel:-]] )
@pollio: de a magyar paraszt azt gondolja, hogy dögöljön a szomszéd tehene is. Nem lép be TSZ-be, mert még a végén versenyképes lenne. Ne magyarázd már el, hogy megérheti Spanyolból hozni a paradicsomot, ha hatékony lenne a magyar gazda. Nem az, mert az isten pénzéért sem szövetkezne a szomszéddal.

Minden marha elmeséli ezt a támogatás dolgot, de utána már nem néz. Nyugaton - mivel nem volt államosítás soha - a gazdák bérlik a földjüket, sok esetben még többért is, mint itthon az ára. Úgy hogy bármilyen hülyén hangzik a magyar gazda van előnyben, mert az övé a földje. Csak a holland gazda nem egyedül veszi a traktort és a polcot a Tesco-tól, hanem összefog (TSZ). Ha majd itthon is működik a TSZ rendszer (nem magyar gazdák??), akkor lesz olcsó, jó magyar áru a Tesco-ban.
@Sade Bárki: miért mikor uralkodott sötét erőszak? nem tudok szokatlanul durva időszakokról az emberiség életében

csúsztatás minden ilyen nézet: más emberfajokat mi irtottunk ki nem maguktól tűnt el 8-10 "ember"

indián civilizálás, cári gulág táborok, nácik az erőszak folytonos. 45 után halálra erőszakolták a nagyijaink testvéreit, anyját (polcz alaine jól leírta), kurdok, Vietnam miről beszélünk? a nácik kezdők

@yrrr: nem, kefélek :)

@Blackrock: nem vizionáltam nyereséget de erre kell törekedni, erről beszél orbán és Vona. a széplelkeket csak lőjék agyon inkább ők mint én. de a daráló nem válogat

kételkedők a Katrina hurrikánról olvassák el az amerikai híranyagokat: az egy kis semmiség volt még sem tudta a leggazdagabb demokrácia humánusan kezelni.
@pollio: és milyen kurva jól megy Görögországnak, tényleg érdemes tanulni tőlük
@tizenot: ez így nagyon szép és jó, csak egyvalamit hagytál ki belőle...az embert.

"nagy vagyoni kulonbsegbol szarmazo hatranyok sincsenek, nem marjuk egymast mert mindenkinek ugyanannyi van es mindenki ugyanugy a kozos elorejutasert dolgozik"

Vegyünk például egy mérnököt, vagy bármilyen hasznos diplomást, aki a munkájával törvényszerűen több GDP-t termel, mint egy gyári munkás, plusz a munkája nehezen helyettesíthető (ellentétben a munkáséval). Ebből következik, hogy a mérnököt több juttatás illeti meg, így a "mindenkinek ugyanannyi van" elv borul.
Bejön az emberi változó is: aki végigcsinál egy egyetemet és szellemi munkát végez, annak derogálni fog ugyanannyit kapni mint egy melósnak.

"egy nagy talalmany, technikai vivmany mindannyiunk munkaidejet csokkenti, valamint tobb es jobb minosegu termeket tesz elerhetove."

Az találmányok nagy része a költségek minimalizálását és a gyártás folyamatosságát szolgálják az iparban. Ez a legtöbb esetben robotot jelent, ami olcsón, folyamatosan dolgozik és nem pofázik. Ennek az ipari forradalomban szövőgép-gyújtogatás, manapság meg geciző szakszervezetek a velejárói.

"A szabadidodben nem kell azzal foglalkoznod hogyan tudsz meg tobb penzt leakasztani, mert a rendszer nem ad ra lehetoseget, igy valoban azzal toltheted el amivel szeretned, csaladdal, baratokkal, anyagi gondoktol es feszultsegektol mentesen."

Ebből is kimaradt az ember, aki szinte genetikailag profitmaximalizálásra van programozva, a versengés törvényszerű, semmilyen rendszer nem tudja megakadályozni.

Szvsz amit leírtál az egy jó modell, de mint minden modellnek, az a "baja", hogy a részletek hiányoznak belőle. Ez jó, mert a megértést könnyíti (erre valók a modellek), de nagyon rossz, mivel a részletek kivitelezhetetlenek. És így válik egy jól hangzó modell sületlenséggé. (kommunizmus, vagy a jobbik faszságai stb)
@blas: "Ha egy X (istenizseniálismunkahelytermető adózó)multinak 110 mrd forint helyet 89 lesz a nyeresége szerinted lelép?"

1./ ha lesz valahol máshor 110 mrd forintnyi nyeresége, akkor gondolkodás nélkül, de
2./ amitől igazán elmennek az a pécsi példa. Na azt már nehezen viselik.

Melyik pért elnöke nem rugta fenékbe a pécsi beóját, egy "hülye vagy fiam, nekünk kell itt kormányoznunk egy fél év múlva" alapon?
@Mikulka2: "amely majd megdönti a hazug finnugor elméleteket."

Igaza van (az önhazugságról), csak félő nem fog örülni az eredménynek, miszerint a törökök sokkal közelebbi rokonaink, mint a finnek.
"Kétszer kettő szorozva turullal, az ugyanúgy négy, mint turul nélkül." Tehát ebből matematikailag levezethetjük, hogy a turul az egy, vagyis a Turul az Egy. Az Egy Magyar Isten ;-)

Mikor először hallottam a rádióban, az volt az első gondolatom, hogy milyen gagyi dolog egy — ha elavult is, de — szent szimbólumról áruházat elnevezni?!
@efhábé: "Ha ennyire faszán önellátó volt Mo, akkor mégis mi a pöcsömnek kellett a KGST?"

Talán azért, hogy legyen hova átadni azt a töménytelen mennyiségű mezőgazdasági termést, húst? Ugyanis 1988-ban, Magyarország a világon első volt az egy főre jutó gabona- és második az egy főre hústermelésben. Azon kellene nagyon elgondolkodni, hogy ez vajon hova tűnt és azok a francia gazdaságok, akik hozzánk jártak tanulni, vajon miért lettek eredményesek?
Ezzel persze nem azt akarom írni, hogy a szocializmus maga volt a tökély, de nem kellett volna a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni.
@bunko_jobbos:

1 ember,aki gondolkodik.Nagyon ritka itt.

@Sade Bárki:

Az nagyon le lesz itt szarva,hogy mit is akartok a következő néhány évben.Késő bánat.Majd a többség eldönti,mint 2006-ban.
Ilyen 8 év után,mit gondoltatok,mi fog következni?Nem láttátok előre?
Az 1 süket duma,hogy ennél nincs jobb.
Szerencsére a világ változik,lesz ennél jobb,most 1-et lépni fogunk,remélem előre.Ha nem most,majd legközelebb.
Erről szól a történetünk.
Ez mekkora!:DDD Mindjárt elolvasom újra...:D
@bogárka73: nácik? ki beszélt itt nácikról? ezt hívják tán freudi elszólásnak?
@6.Lenin: engem ne moss össze a jelenlegi hatalommal, semmi közöm hozzájuk és magam is örülnék, ha eltűnnének végre. csak nem szeretném, ha a helyüket még nagyobb gazemberek vennék át. nyilván te sem szeretnéd.. vagy igen?
@okostojgli:

Ott van Ács Ferinél a válasz 16:36-kor. Ha nem bírod felfogni, te bajod.

A pólokkal nem tudom, mit variálsz, mert egyértelműt mondtam:

a viszonylag drága nemzeti radikális pólók árúsítása még akkor is bevált, és jól megy, ha sokkal olcsóbban kapsz kínai pólót. Ami azt igazolja, h a nemzeti radikalizmusnak PR-értéke van, ha tetszik, ha nem. Ezt a CBA nem közvetíti, mert azt, amiről te hadoválsz, senki nem érzi a közvéleményben, továbbá Ács Feri kommentje.
@pollio: végre valaki, aki különbséget tesz az áruházláncok és a gyártók között.

mg: azért kiváncsi lennék arra, hogy mégis mit produkálna egy bezárkózó ország mezőgazdasága. persze, oroszország.. na igen. velük negyven évig nagyszerű volt a kereskedelmünk, ma is azt nyőgjük..
@Zsir@f:

Közben vége lett a komunyizmusnak, és elkezdtek termelni pl. a ruszkik is húst na meg évekig nem volt kp. nekik cserekereskedelmet meg csak pl. Stadler folytatott velük. Más piacot meg nem kerestek a termékeinknek lásd. arabok.
@Ács Feri:

Nem erre szavaznak, hanem a mszp-szdsz-mdf-fidesz töketlensége ellen nagy különbség.
@peetmaster:

"Ha a 4%-os mezőgazdaság 50%-kal megnövekszik, az ki is ad 1% gazdasági növekedést."

A matematika jelen állása szerint nem.

@bunko_jobbos:

"Vazze az állami vállalat nem azért volt szar, mert állami volt, hanem azé' mer' TI vezettétek."

Na még egy látens kommunista, aki jobbosnak képzeli magát.

@hebab:
"Ha a Vona azt mondja, hogy kéket kell hugyozni, akkor is a Jobbikra fogok szavazni, mert máshogy nem tudom kifejezni, hogy a mostani parlamenti csapatok menjenek a jó kurva anyjukba!"

Szavazz az LMP-re:)

@a nagy levin:

"Az megvan, hogy a Jobbik egyik prominense mar rendesen profitorientaltan uzemelteti a turulboltokat (vagy hogyhijjak)? "

Ez csak aljas rágalom lehet. De ha véletlenül igaz is, akkor az így megtermelt profitot biztos visszaforgatja a nemzetbe. Vagy a Jobbik nevű vállalkozásába:)

@pollio:

"Ha egy harmadekkora, lényegesen szarabb éghajlatú ország (Hollandia) mezőgazdasága a világon a harmadik, ... akkor igenis van hova fejlődnie a magyar mezőgazdaságnak. Miért nem tud? Mert a konkurencia nem engedi."

Leginkább a tufa agyú politikusok nem engedik. Nem lehet, hogy a megoldás kulcsa abban van, hogy Hollandiában teljesen más szerkezetben, más birtok strukúrával, más felkészültségű emberek, más munkaetikával termelnek? És ez lehet a siker kulcsa? Lásd a Magyarországra települt holland farmerek sikerei.

@bélabácso:

"A probléma ott leledzik egyáltalán, hogy olyan cikkek tudnak születni egy országban, akik saját magukat járatják le, saját országukat, népüket gúnyolják."

Amennyiben egy nagyon ostoba embert azonosítasz az országgal és néppel, akkor feltétlenül igazad van. (De hogy lehet egyáltalán ennyire nem magyar neve! Ez nem gyanús?)
@Gico:

"Ebből is kimaradt az ember, aki szinte genetikailag profitmaximalizálásra van programozva, a versengés törvényszerű, semmilyen rendszer nem tudja megakadályozni."

Szerintem,meg igen.Ha másként programozom,más körülményeket teremtek,ami más fejlődési utat eredményez.A módszeren(programozáson) múlik.Hatékony agymosást jelent,jelenleg.

Ha 1 magyar újszülöttet elviszek Kinába,kinai szülőkhöz,soha nem fog magyarul beszélni,érezni.Programozás kérdése.A verseny sokféle lehet,nem csak a vagyon,gazdagság,ami tulajdonképpen értelmetlen is,mert nem viheted magaddal a másvilágra.Az utódodnak sem biztos,hogy jót jelent,hiszen neki már nem kell versenyezni,elég ha feléli.Nem tudja megmutatni ő mire képes,hiszen készen kap.Természetesen ő is növelheti,de ennek mindig összeomlás a vége,mint a birodalmaknak.Eddig minden birodalomnak nyekk lett a vége.
Lehet a versenynek más célja is,1 más rendszerben.Vagy megtaláljuk,vagy elpusztítjuk egymást.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

PR-érték - MAGOR boltok megvan?

@6.Lenin:

"1 ember,aki gondolkodik.Nagyon ritka itt."

Komcsi "jobboldali"? Azért az nem olyan ritka. Még itt sem.
@peetmaster:

"Ha a 4%-os ..."

Hehe, hülyeséget írtam fentebb. Bocs.
@Sade Bárki: ugyan. a fasisztázás nettó baromság, nemzeti szocilistákra gondoltok amikor fasisztáztok. a naaagy szenvedés pedig nálatok azonos a nácik tetteivel.

de mondhatjuk hogy a jövőképem reális és ez számotokra náci
@Sade Bárki:

Félreérted,amit írtam.Én 2006-ban se szerettem volna,de sokan akarták,most is mást szeretnék.Tehetek valamit?Szél ellen?

Nem moslak össze senkivel,amiről írtam ahhoz ilyesminek semmi köze.Mindig a többség dönt.

Én csak 1-et tehettem/tehetek leirom/leirtam,baj lesz ebből.Ezt megtettem,megteszem most is.Oszt?

Lehet rosszul következtettem.

"Sade Bárki 2009.10.27. 14:01:11
@yrrr: nem vagyunk kevesen. ott vannak a családjaink, a szomszédaink, a barátaink, akikkel ugyan ritkán beszélünk ilyenekről, de hallgatnak ránk. ma száz szavazókorúból öt jobbikos. nem vagyunk kevesen. de nem ám:) és még valami. ma száz szavazókorúból kábé 50 szavazna. úgyhogy pláne nem vagyunk kevesen."

Jobbik,Fidesz kiesett.A többi a jelenlegi,MSZP,SZDSZ,MDF.
Más meg nincs jelenleg,vagy nem tudok róla,akik nyerhetnének.
@Shore: pedig mintha igazad lenne, 4%+50% az 6%. Lényeg, hogy így is meglepően kis súlyú ágazat.
@6.Lenin: kit érdekel, ki nyerhet? Nem a győztesre kell szavazni, hanem arra, akire azt mondod: "ő képviseli a véleményemet"...
@Viktus: "Nem erre szavaznak, hanem a mszp-szdsz-mdf-fidesz töketlensége ellen nagy különbség."

Nézd, én nagyon meg tudom érteni a politikai osztállyal kapcsolatos indulatokat (lásd mondjuk a Reakció 2007-i "kormányprogramjának" preambulumát) de azért vannak civilizált protest-lehetőségek is. Ott van például a kvázi magyar zöldpárt, az LMP, amire én balosságuk miatt soha nem szavaznék, de mégiscsak új erő lehetne a nyilasok helyett egy kicsit épebb lelkű országban.
Ha nem megy a kupleráj, nem az ágyat kell kidobni (illetve azzal agyonverni mindenkit, ahogyan azt a Jobbik csinálná) hanem új személyzetet kell behozni a boltba.
Mellékszál, hogy egyébként az LMP is jócskán rendszerellenes, ami a másik oka annak, hogy soha nem szavaznék rájuk, de azért ezek mégiscsak késsel-villával enni tudó, hiperaktív, lila ködöt kergető (de nem vérszomjas és erőszakos)gyerekek. Hajrá atomenergia! - üzenem nekik.
@Shore:

1. Így van nem nagyon van olyan mezőgazdaságra ország, amelyet igazából jegyeznének elsöprő GDP-vel.

2. Az LMP elvont pösti zsúrfiúk csapata a valósághoz szegénykéknek sok közük nincsen nem is nagyon tudnak megérinteni széles tömegeket.

3. Minden szentnek maga felé húz a keze. :P

4. Hollandia a téveszmékkel ellentétben nem igazán a mezőgazdaságra épül a GDP 5% körül van a mezőgazdaság része a nemzetgazdaságukból. A mezőgazdaság a harmadik világbéli országokban számitanak fő ágazatnak pl. Szomália, Etiópia, Zimbabwe ...

5. Van olyan értelmes politikus , ki bármiféle értelmeset mondott volna hosszú évek óta?
@Shore:

Miből gondolod,hogy állami tulajdont nem lehet nyereségesen üzemeltetni?
Ebből viszont az következne,hogy minden magáncég csak nyereséges lehet.Egyik esetben sincs köze a vezetésnek?

A libás cége bukott,pedig ő kapitalista(?)
Nyilván látens komcsi valójában.
1 nyereséges állami cég tőlünk nyugatabbra,az meg mi a lópisztoly?

Kövesd O Viktorék példáját,rombold le a korlátaidat.
Akadályoznak a tisztánlátásban.

Megbukott a liberalizmus?
Mert a szadeszesek végkielégültek?Igaz ők soha nem voltak liberálisok,csak piti tolvajok.Nincs többé reform,mert ezek a tökkelütöttek elcseszték?

Buktak a katkók,mert 1 pap állitólag furulyázott?
@Ács Feri:

Az LMP a maga módján ugyanolyan elvont sőt még elvontabb a néplélektől ezért nem tudnak balról igazából előretörni, ahogyan a Jobbik jobbról előtudott.

Ez a bal-jobb felosztás meg Magyarország esetében meg igen torz képet fest az a 40 év még pár évig gúzsba köti ezt az országot kb. míg a 80-as években születettek maradnak nyugdíjasnak. Minden pár a szoci reflexekre épít a Jobbiktól a Fideszen át az MSZP-ig, amelyik vinni akarja v.mire.
Nem véletlen a Fidesz új többsége, amely igen képlékeny, és mihelyst nem szállítja nekik Orbán a "3.60"-as kenyert szétlibben, mert ezek arra izgulnak, hogy a "patásördög" lehet "angyal" visszahozza a tízensokadik havi nyugdíjat, maradhat a vasutas szarakodás stb.
@Kitalátor feljegyzetei:

A 20. század elejére már kibukóban volt e a mezőgazdaságira alapozás igen sokaknak nem jutott pl. föld ami biztosíthatta volna az alapokat. A kiskertben a két disznó 20 csirke meg kevés a létezéshez.
@mizrolist:

Csak az a baj olyan nincsen :P szavazni meg csak kell. Én pl. listán a jobbikra fogok, hogy ne üldögéljen a babérjain majdan nyugodtan a fidesz az egyéniben meg fideszesre. A szocik bemutatták mit tudnak igen nagy szopás volt a fidesz bemutatja majdan mit tud remélem többet ... más választás meg nincsen.
@mizrolist:

Én mindig arra szavazok,akik a véleményemet képviselik,de a többiek másra szavaznak, aztán nyernek,én meg cseszhetem.
Hiába téptem a szám 2004 óta,ennek a vége nagy cumi lesz,jönni fognak a szélsőségek.

Most meg azt mondják,csak úgy jöttek maguktól a sötét erők.
Hát nagy lópisztolyt barátom,olyan helyzetet teremtettek,más nem is jöhetne.
Most meg ők lesznek többen.
Megcsinálták?Igen,Igen megcsinálták.

Különben,ha racionálisan nézzük,ennek kell következnie.Azt a szarkupacot,amit ez a kormány hozott össze,csak 1 szélsőséges,velük nem megalkuvó formáció tud eltakarítani,aztán bukni fognak.Eddig mindig igy alakult.
Gondolod,hogy a mostani széthulló pártokból alakult katyvaszok tudnának radikálisan változtatni az eddigi faszságokon?
@6.Lenin:

Az a baj a radikálisan hülye változat sem igazán kedvező a mostani hülye változat alternatívájaként.
HiWé !

Ha már turulcsikenaprólék, akkor említsük meg az ízletesebb falatokat is, nem kiVONAtOSAN:

"Lehet mosolyogni, amikor azt mondom, hogy a Jobbik fel fogja állítani a csendőrséget, felszámolja az országot sújtó három fő bűnözési formát: a gazdasági bűnözést, a politikusbűnözést és a cigánybűnözést és lehet azon is, hogy a mi büntetés-végrehajtásunkban a börtönlakóknak meg kell majd termelniük saját ellátásuk költségeit."
?-)

Ez itt a hirsz-től a dádázásról :
"A Jobbik elnöke egyébként azt ígérte, hogy megregulázzák a médiát is."

A végére hagytam egy zsékategoriás közmondást a Wikidézet-ből :

"Ha csak két választásod van, válaszd a harmadikat."

Na, itt valamiért elbizonytalanodtam !-)
@Ortó:

hát, nem tudom, te hol élsz, nálunk a legközelebbi madaras teskó 5 perces környékén 3 bolt üzemel öt éve.

Hm.
@6.Lenin:

"Ebből viszont az következne,hogy minden magáncég csak nyereséges lehet."

Ha nem fehér, csak fekete lehet, ugye?
Érdekes ötlet természetesen magyar módra...
Károghat, akárki, akármit, nevezheti magát bármilyen pártállásúnak az az igazság, hogy a magyarok nagy része képtelen nem szocilistán gondolkodni.
Köpködik a szocializmust, de semmit nem tesznek a demokráciáért, ugyanakkor tartják a markukat a régi rendszerben kapott juttatásokért. Íme Vona Gábor egy újabb ékes példa, hogy hiába a díszcsomagolás, a Jobbítás ígérete, a tartalom ugyanaz, mint mindegyik pártnál : HATALOM ÉHSÉG.
Szomorú vagyok.
@Viktus: ezzel én is így vagyok. Csak épp ezek után sem szavazok olyanra, akitől ráz a hideg. (igen, a következő választás napján biztosan nem leszek majd otthon és biztosan nem szavazok senkire - ha már nincsen a szavazólapon az "egyik jelöltet sem támogatom" opció)
@szöszkehölgy: "Köpködik a szocializmust, de semmit nem tesznek a demokráciáért, ugyanakkor tartják a markukat a régi rendszerben kapott juttatásokért."

Én is köpködöm a szocializmust, de pont úgy zavar, mint téged, hogy milyen sokan tartják a markukat a régi rendszerben kapott juttatásokért. A társadalom döntő többsége nem érti, hogy a közszolgáltatások és a szociális ellátások fenntartása a befizetett adók függvénye és nem lehet azokat államadósságból finanszírozni.
@Viktus:

1 rosszra nem feltétlen a jó válasz a következő lépés.Először megszüntetjük a rosszat,aztán tisztábban fogjuk látni,tulajdonképpen merre is keressük a jó választ.

A fasizmusra rossz válasz volt a kommunizmus,de a segítségével sikerült a nagyját lerombolni.Most is csak azt látjuk, egyik sem jó,de a jó választ még most sem látjuk tisztán.

A jó válsz megtalálása hosszú folyamat,ha létezik egyáltalán.

Én úgy gondolom,ezt írtam mizrolist-nek,ahhoz,hogy az előző rosszat le tudjuk bontani,átmenetileg szükséges lehet 1 kitérőre.Aztán lehet tovább lépni.
@@mavo: Ortó: király!
Az is baj a hiperekkel szvsz, h elcseszett drága bennük minden. Ami meg nem, az leggyakrabban nem is az aminek látszik (pl próbáld ki az akciós füstöltsajtot).
Az egész érvelésem tudom h hibás, még pedig azért, mert ha ez kell a tömegnek, akkor ezt kapja a tömeg. És még örül is neki. Ha végigmegyek az utcámon és a helyi hentes, zöldséges, vegyiáru és háztartási üzleten túl vagyok, akkor mindent megvettem ami kellett és kevesebb pénzt költöttem mint a hiperben és vevőként is emberszámba vettek.

Szóval a magam részéről utálom az efféle áruházakat és úgy gondolom, hogy - az óriás bevásárlóközpontokkal együtt - ezeknek a helye max a város szélén lehet. De inkább sehol se.
@mizrolist:

De van olyan opció. Bemész, és rajzolsz egy kurva nagy P betűt a szavazólapra. Azaz "protest". Ezzel kinyilvánítod, hogy van véleményed, csak a listán lévők közül nincs kit választani. Más országokban ez bevett szokás, az érvénytelen szavazat is szavazat.
Hová lett egy tegnapi esti kommentem?

Más: a jobbikos gazdaságpolitikára visszatérve, az kb. ilyen lenne.

www.origo.hu/nagyvilag/20091028-aramkimaradasok-sujtjak-venezuelat-chavez-tanacsokat-osztogat.html
Nocsak jobbikot baszogatjuk közben meg a bölcs politikai elit már mostanat kergeti el a jó adófizetőt lásd. a Sláger Rádió ügye:

"Egy most induló, politikai irányultságú beszélgetős rádió ennek töredékét sem képes kitermelni és befizatni. Az ORTT döntése következtében ezért évi 670.000.000 forinttól esik el a költségvetés."

Lesz inkább szgfű meg narancs rádió ... , akkor mit háborgunk a turul bolton. Itt tart a komplett hatalmi elit.
"Ezt a lehetőséget pedig úgy biztosítja az áruház, hogy a dolgozóinak viszont keveset fizet, a beszállítóit kifacsarja, és az államtól adókedvezményt kap. Tehát ha a Turul Hipermarket ezektől a kevésbé szimpatikus módszerektől meg akar szabadulni, akkor kénytelen lesz drágábban adni a cuccot, és a vásárlók átmennek a nemzetietlenekhez."

Van még egy lehetőség a béremelésre (áremelés nélkül), ha kevesebb profit marad az áruháznál a munkavállalók javára. Most sajnos pont fordított a helyzet, hasonlóan el van ez az arány cseszve pl. Kínában is.

Több olyan termelő multi van Magyarországon, amely nehezen lenne pótolható, a kereskedelem szerencsére nem ilyen, remélhetőleg ebben a "know-howban" még mi magyarok is fel tudjuk venni a kesztyűt. Audit már nehezebb lenne gyártani.

Tulajdonosi szempontból vizsgálva meg egyenesen tálcán kínálja magát a lehetőség, hogy ne Tesco részvényt vegyél, hanem a részvények helyett harmadannyi áron vegyél meg inkább ugyanannyi eszközt (Készíts Turul áruházat!), mint amit a részvénnyel kapnál, és ha nem vagy hülye, akkor hoz neked annyi profitot, mint a hasonló árú Tesco tulajdonrészed. Nem kell hogy külföldön is terjeszkedjen, hiszen "szerencsére" nem állsz szemben azzal a problémával, hogy hová is vidd a tőkefölösleget. Melyik esetben jártál jobban? Tescoval vagy Turullal?

Miután már működik a cég, eladhatod az eszközök háromszorosáért is, vagy mondhatod azt, hogy jobb munkakörülményeket adsz a melósnak, mert még így is bőven nyereségesebb maradsz, mintha Tesco részvényt vettél volna.
S láss paradoxont, a haza fényesebbre derül, pedig a liberális gazdasági szakértelem ezt határozottan megtiltotta neki.

Az ötlet tehát életképes, az innovációs létra legalján található.
Forduljunk arccal a kereskedelem felé!

Ez a Vona gyerek nem hülye, még akkor sem, ha csak viccből ígért Turul áruházakat Tesco helyett, amennyiben azok sértődötten továbbállnának.
(Vona ösztönös zseni?)
@Arzén Vendel: "Ehető volt,volt finomabb is,de ehető volt.
Azóta EHETETLEN szar mindegyik,mióta a multiknál megjelent a szemétből legyártott változata ezen termékeknek is.
Sokkal olcsóbb volt,mint előtte bármi más,ez pedig vagy fölnyomta az ehető cuccok árát,vagy eltüntette őket a polcokról.
Ha ma minőséget akarok ezen termékekből,akkor az aldiban veszek német termékeket,mert azok még ehetőek,vagy méregdrága magyar gyártmányokat vásárolok.
Olcsó.
Magyar.
Minőségi.
Na ez az,amit a multik basztak szét. "

ez pont olyan mint amikor szuleim abrandoznak arrol hogy regen milyen finom is volt a kobanyai vilagos.
@6.Lenin: "A fasizmusra rossz válasz volt a kommunizmus,de a segítségével sikerült a nagyját lerombolni." Gondolom fasizmusba beleerted a nacizmust is. Pont nem az latszik, amit irsz. A nemeteknel a volt NDK-s teruleteken van a szelsojobb partok bazisa. A zsidozas is kevesbe ciki a volt szocko orszagokban, mint nyugaton.
@Ács Feri:

Én imádom Chavezt.
Kiváló szemléltető eszköz azoknak, akik már elfelejtették/még nem találkoztak vele, hogy milyen degenerált rendszer is a szocializmus/kommunizmus.

@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):

"Az ötlet tehát életképes, az innovációs létra legalján található."

Nosza rajta!
A végén meg meglátjuk, hogy ki nevet a végén. Te, vagy pedig én, aki úgy gondolom, hogy ez csak papíron ilyen egyszerű.

"Ez a Vona gyerek nem hülye"

De. Még ha nem is csak emiatt.
@Shore: Chavez ezenkívül kitűnő lakmuszpapír is. ugyanis vannak még Magyarországon is chavisták. na most aki képes lelkesedni egy ekkora tapló disznóért, azt könnyen el lehet helyezni.
www.youtube.com/watch?v=kLf08O3D_f0

kitesz egy kempingasztalt a legelőre, és ökrökkel a háttérbn jól megmondja bushnak. hilarious!
Imádom a délibábot! Pláne, ha magyar. ha meg asztán még egy ösztönös zseni is jár hozzá (kostenlos), az maga a netovább. Személyesen.

Lássuk tehát a hungarian mirage receptjét. Előszöris nem köll venni Tesco részvényt (már jól kezdődik). Miután a nemvétel ingyenbe van, rengeteg pénze marad az embernek. A hungarian mirage recipe szerint ennek a harmadából lehet ugyanannyi eszközt venni. Matematikailag eddig kifogástalan. Miután ezzel megvolnánk, készítünk az ugyanannyi eszközből Turul áruházat, i vot csúdá, van egy áruházunk, és ha nem vagyunk hülyék, hoz nekünk annyi profitot, mint a Tesco részvények.

Na itt kezdődik a baj. Ugyanis feltétel, hogy nem szabad hülyének lenni. A nem hülye sajnos már az elején megriad, hogy hol lesz az az áruház, hány kellene belőle, honnan szerzi be a cuccukat, miket kell beszerezni (amire azon az áron van kereslet, naná) mekkora tételben, egyáltalán melyik gyártó fog neki ugyanannyiért eladni bármit, mint a Tesco-nak, mennyit kell költeni reklámra, akciókra és személyzetre, hogyan kell árazni az egyes árukat, hogy megvegyék (sőt egyáltalán bejöjjenek az áruházba), és ne menjen tönkre már az első héten. Ezt úgy hívják, hogy know-how. Szívós és hosszadalmas munkával lehet kialakítani, ahogy a presztízst is úgy lehet megszerezni, amije a Tesco-nak szintén van. Ebből következően csak a hülyék fognak bele ilyesmibe, és veszik fel sok szemét kizsákmányoló, az Auchan, a Tesco, az Aldi, a Lidl meg a CBA eléjük vágott kesztyűjét, amiből következően nem fog annyi profitot hozni nekik, mint a Tesco részvények. Hogy nem fognak terjeszkedni külföldön, az persze a hülyékre is vonatkozik.

"S láss paradoxont, a haza fényesebbre derül, pedig a liberális gazdasági szakértelem ezt határozottan megtiltotta neki."

A paradoxont már látjuk. A fényre derülést még nem.
Hát idejárok röhögni!:D:D:D Hatalmas, azt hiszem megvan az új torgyánjózsink, kimondottan kellemes lesz áprilistól a Parlamentet nézni, ha ott is ilyen elméseket fognak mondani!:)) Micsoda humorforrás lesz Vona polgártárs/gárdistatárs!:DDD
Árpád.
Még a posztodhoz.
Ezen a pintyőkés Turul-Tescon legalább megmutatja Vona, hogy a pártja mit ért azon, hogy - Magyarország a magyaroké -.
Szóval az lenne a lényeg, hogy ugyanazt lekoppintják, amit a nyugatiak itt bemutattak és megpróbálnak üzleti célokat politikai erővel kitaposni.
Nem tudom, hogy mennyire jó üzletemberek, mert volt már ilyen,
mikor kitiltották innen az "eredeti" nyugati cuccokat és lett a LEE helyett Trapperfarmer, a Coca-cola helyett meg Traubisoda.
Asszem nem lesz ez egy ezeréves birodalom kezdete.
hvg.hu/gazdasag/20091028_Eu_elelmiszerar_leszoritas.aspx

Vona Gábort megelőzte ez EU!
A kereskedelem "Turulosításáról" álmodozik Európa.

"A kereskedelmi árak leszorításának érdekében az európai uniós élelmiszer-ellátási lánc működésének javítását szorgalmazza az Európai Bizottság, amely szerdai ülésén egy sor intézkedést hozott ennek elősegítésére."

"Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos azt emelte ki, "nagyon fontos az élelmiszer-ellátási lánc szereplői, a fogyasztók és a döntéshozók számára, hogy a lánc minden szakaszán növekedjék az árak átláthatósága". "Az új európai élelmiszerár-megfigyelési eszköz létrehozásával fontos lépést teszünk ebben az irányban" - tette hozzá."

"A bizottság ki fogja értékelni az ellátás területi korlátozásának gyakorlatára vonatkozó azon intézkedéseket, amelyekkel a szállítók a kiskereskedőket helyi beszerzésre késztetik."

Újabb pofonok a globalizációnak. (Szerencsére!)
@Shore:

"Nosza rajta!
A végén meg meglátjuk, hogy ki nevet a végén. Te, vagy pedig én, aki úgy gondolom, hogy ez csak papíron ilyen egyszerű."

Mármint a kereskedelem?
Mondom hogy az alja. (Vannak persze fortélyai, de szerencsére nem hét pecsétes Tesco titkokról van szó.)

Neked is ajánlom ezt a cikket:

hvg.hu/gazdasag/20091028_Eu_elelmiszerar_leszoritas.aspx

Elképzelhető, hogy a központi szabályozás, a protekcionizmus megelőzi Vonát...
@Tóta W. Árpád:

Megnéztem. Ezek után még jobban imádom:)

"You are a burro Mr. Danger"
@Wave:
Beleértem.
Azt hiszik sokan, az eszmék buknak,nem a híveik.
Ez 1 nagy tévedés,szerintem.
Helyzet kell és előjönnek az eszmék,vagy azok még torzabb változatai.

A jelenlegi kormány olyan körülményeket teremtett,nagyon sok embernek már nincs mit veszítenie,sőt kilátásai sincsenek,hogy rövid időn belül jobb lenne,ha ők maradnának.

Szabad prédává válnak.
Szekták,szélsőséges eszmék stb.
Utána csak azon múlik,ki tudja "meggyőzni" őket.
Sok ezer példa van rá az emberiség történetében.Miért kell ezen csodálkozni?

Chavezt Dubaiban kinevetnék.
Természetesen néhány szélsőséges minden országban van,hogy mennyien lesznek belőlük,erre kellene odafigyelni.

Azoknak az embereknek,akik lecsúsznak,bűnbak kell,helytől függően ezek a nemzetiségiek,bevándorlók,gazdagok,cigányok és legfőképp a zsidók.Először csak szavakban,aztán,ha nem változik a helyzet,vagy ha romlik, tettekben is.
Mikor megvan az a színvonal,amit ki-ki a maga igényei szerint elégségesnek tart,tojnak az ilyen dolgokra.
Erre se szokás odafigyelni.
Kb. itt tartunk most.
Ha kicsit odafigyelnek,kis bukta lesz(a bukást már nem lehet elkerülni),ha nem,majd kiderül mekkorára nő.
Alo Presidente!

@Tóta W. Árpád:

@Shore:

ha valakit reszletesebben erdekel chavez rendszere itt egy igen elethu leiras:

www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/hugochavez/view/

jo dolog a lelkesedes a tavolbol de benne elni mar nem biztos hogy annyira megeri. olyan ez mint a kadar iranti nosztalgia.
@Gico: Ja. Csak nekem ez nem ér meg egy Szombathely-Budapest retúrjegyet (előbbi az állandó lakcímem, és utóbbi helyen lakom albérletben), pláne úgy, hogy most épp 3 hétig kell kihúznom 5k HUF-ból.

@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): akárhogy is nézem, én ebben nem turulosítást meg a nemzeti piacok védelmét látom - hanem éppen azt, hogy a sarki Mari néni a kisboltjába is rendelhessen holland paradicsomot, ha az jobban megéri neki...
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
"Újabb pofonok a globalizációnak. (Szerencsére!) "

Nem kell örülni a globalizáció gyengülésének. Az ellentéte ugyanis nem az önellátás, hanem a bezárkózás (É-Korea) és/vagy a naCIONalIZMUS. ( szar szóvicc, de nem tudtam kihagyni :)
Én úgy támadnám, ahogy az LMP teszi, kimutatva a szállítás, permet stb. környezetszennyező hatását, de nem megideologizálva, hogy azok a szemét tudjukkik így meg úgy.
@simonmondja.: a Traubisoda már egy izraeli tőkésé, szóval ne ábrándozz!:)
@6.Lenin:

"Azoknak az embereknek,akik lecsúsznak,bűnbak kell,....Először csak szavakban,aztán,ha nem változik a helyzet,vagy ha romlik, tettekben is."

Ez valószínűleg így van, de azért azt is látni kell, hogy azok, akik ezeket az embereket tüzelik, rendszerint a társadalom gazdasági elitjéhez tartoznak. Aktuális példa a Jobbik. Jól szituált budaiak "éreznek" rettentően együtt a szegényekkel. A dolog kb. ugyanannyira undorító, mint a Mónika-show, ahol az agyatlan prolik nyomorából lesznek egyre gazdagabbak a készítők.

Egyébként meg én úgy gondolom, hogy mindenki felelős az életéért (illetve annak elbaszott voltáért is), ezért a Jobbik szlogenjeinek egy része eléggé néger tempó. Lásd Zimbabwe. A kurva gazdag fehéreknek volt földjük, azt el kellett venni, legyen a szegény négereknek is. Hogy ezek után az ország tönkrement, mert a négerek a földművelést sem nem szeretik, sem nem értenek hozzá, hát kit érdekel.
@vakapad:

Ejnye vakapád,a CBA magyar üzletlánc.Aztán nézd meg a Magor mennyivel kezdte és jelenleg hol tart.

"a liberális gazdasági szakértelem ",olvasgasd,miket ír róla Soros Gy. úr.
Meg mintha éppen azt nyögné kishazánk,a liberális gazdasági szakértelmet.
@vakapad:

K. vakapad

"Na itt kezdődik a baj. Ugyanis feltétel, hogy nem szabad hülyének lenni. A nem hülye sajnos már az elején megriad, hogy hol lesz az az áruház,"

A felvetés úgy szól, hogy a Tesco elmenekül, és a fasiszták ezzel kiveszik az emberek szájából a falatot, amit a Tesco teremtett meg nekik.
Ebből logikusan akár az is következhet, hogy a Tesco helyén lesz a Turul. (vagy mellette)

"hány kellene belőle,"

Kevés darabbal érdemes kipróbálni.

"honnan szerzi be a cuccukat,"

Megrendeli a cuccgyárból, esetleg megkörnyékezi a termelőket, akiknek aranyéletük van a jelenlegi felvásárlási rendszerben és nem örülnek, ha vevő érkezik. De hátha mégis sikerülne...

"miket kell beszerezni (amire azon az áron van kereslet, naná) mekkora tételben"

Én mindegyik áruházban ugyanazt látom, rengeteg gagyit egymás hegyén-hátán. Gondolom ugyanez kellene a Turulba is, esetleg el lehet indulni a legsilányabb áruk kiiktatása felé.

"egyáltalán melyik gyártó fog neki ugyanannyiért eladni bármit, mint a Tesco-nak,"

Ma nincs olyan gyártó, amelyik finnyás lenne. Nincsenek abban a helyzetben.
Az utólag fizetés is működik, már kisebb tételeknél is. Ha ráadásul az állam kisebbségi tulajdonosként megjelenik a háttérben, abból komolyabb bizalmi tőkét lehetne kovácsolni, mint amit a Tesco nyújt jelenleg. (vásárlók és beszállítók irányába is)

"mennyit kell költeni reklámra"

Ezt megmondják a marketingesek. (Nem mind a Tesconak dolgozik szerencsére)

"hogyan kell árazni az egyes árukat, hogy megvegyék"

Jó ha 9-re végződik. Csak kevés áru pontos árát tudják fejben tartani a vevők, ezekre kell különösen odafigyelni. (felméred, hogy mi az amire emlékezni szoktak.)
Ezt a nemes, szép hagyományt újabban kezdi felborítani az internet (gyors ár-összehasonlítás), ehhez próbált igazodni az Auchan a "független" árfigyelő oldalával.

"Ezt úgy hívják, hogy know-how."

Na ez a know-how már csak szerinted "felmérhetetlenül" nagy érték. Le vagy maradva kb. 20 évvel, nem csoda hogy lefelé csúszik ez az ország. Sok a hozzád hasonló kommunista-liberális ballaszt, aki abban a hitben él, hogy ő lett a legkirályabb kapitalista, mert mindent lehetetlennek tart, ami az agyának bonyolultabb mint 1+1.
@mizrolist:

"akárhogy is nézem, én ebben nem turulosítást meg a nemzeti piacok védelmét látom - hanem éppen azt, hogy a sarki Mari néni a kisboltjába is rendelhessen holland paradicsomot, ha az jobban megéri neki..."

Ezt írja a cikk:

"A bizottság ki fogja értékelni az ellátás területi korlátozásának gyakorlatára vonatkozó azon intézkedéseket, amelyekkel a szállítók a kiskereskedőket helyi beszerzésre késztetik."

Most nincs területi korlátozás, ezért ennek feloldásáról nem lenne értelme beszélni.
Ha pedig a szállítók helyi beszerzésre késztetik a kiskereskedőket, akkor Európában már működik a Turul. (Nálunk még nem.)
@peetmaster:

"Nem kell örülni a globalizáció gyengülésének. Az ellentéte ugyanis nem az önellátás, hanem a bezárkózás (É-Korea) és/vagy a naCIONalIZMUS."

Ki mondta, hogy az ellentétére kell váltani?
@Shore:

Mi a faszért van 1 országnak kormánya?
Legyen kinek a befizetett adókat ellopni?

Azért választunk kormányt,hogy oldja meg az emberek problémáit,magyarázza meg,hihetően,kinek mi a szerepe a társadalomban.Mik a kötelességek.Ezeket be kell tartani mindenkinek.

Az biztosan nem,ti dolgoztok,én meg lopok.

Olyan országban,ahol mindenki betartja a vállalt feladatot,jólét van,a szélsőségek jobb,bal meg akármilyen színű pártok,szekták, soha nem érnek el számottevő befolyást.Elenyésző mennyiségű hülye akad mindenhol.

A Vona félék csak kihasználják a lehetőséget,de nem miattuk van a lehetőség.Azt mások teremtették.

"Egyébként meg én úgy gondolom, hogy mindenki felelős az életéért "

Ez így nem igaz.
Elsősorban a társadalomnak kell mindenki számára biztosítani a LEHETŐSÉGET,aztán,ha nem tudsz/akarsz élni vele,csak akkor lesz a Te felelősséged,ha elcseszed.
Árpi, Árpi!
hát ennyire immunis vagy a profitra?

"a dolgozóinak viszont keveset fizet, a beszállítóit kifacsarja, és az államtól adókedvezményt kap. Tehát ha a Turul Hipermarket ezektől a kevésbé szimpatikus módszerektől meg akar szabadulni, akkor kénytelen lesz drágábban adni a cuccot, és a vásárlók átmennek a nemzetietlenekhez."

nem a fejlesztési penzről, hanem a kivitt profitrol van szó...
es ha a polcpenz megmaradna, attol meg a magyar beszállitok lennenek versenyképeseebbek...
@huba:
huba 2009.10.28. 17:55:27
"ez pont olyan mint amikor szuleim abrandoznak arrol hogy regen milyen finom is volt a kobanyai vilagos. "

nem, nem olyan, hanem inkább a Kinizsi sörröl való ábrándozás... de nem tudom ittál-e Jubileum sört, köbányanak legjobb terméke volt..
@peetmaster:
peetmaster · nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.27. 15:07:36
"Ha a 4%-os mezőgazdaság 50%-kal megnövekszik, az ki is ad 1% gazdasági növekedést"

és milyen jól jönne most az az 1% is!!!!

amugy nem tűnt fel, hogy minden gazdag orszagnak kurva jo a mezőgazdasága?
USA, hollandia, dania, Ausztria!!!
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
"Ki mondta, hogy az ellentétére kell váltani? "
A Jobbik, többször.
Mint mondtam, nekem az LMP kritikája szimpatikusabb.
off:
index.hu/kulfold/2009/10/28/tizezer_diak_tuntetett_becsben/

Úgy látszik, sógoréknál sem vált be igazán a tandíjmentesség.

Ne legyen felvételi, ne legyen tandíj, de ne legyen zsúfoltság sem, meg persze ne változzon a színvonal. Ahogy Gipsz Günter azt elképzeli...
@Tóta W. Árpád:

Feri speciel nem, néhány ötlete igen. Alapvetően nem az ötletekkel és az irányvonalakkal volt a probléma...

Az azért meglep, hogy a hülyeség ennyire internacionalista dolog bír lenni. Nem túl bonyolult összefüggések ezek, mégsem bírja megérteni még a leendő értelmiség sem.
@Tóta W. Árpád:

Nem mondtam én korábban sem mást (vagy másként emlékszel?).

Az egy dolog, hogy mik lettek volna az irányvonalak. Az meg egy másik, hogy mi lett belőle. Gyurcsány alkalmatlan volt a feladatok végrehajtására, mert mind kívülről, mind belülről támadták, 2006 őszétől ez elég világosan látszott. A kettő közül ráadásul szerintem ez utóbbi volt a keményebb dió. Orbánékkal, a legitimációs válsággal, meg a népszavazással még csak-csak elboldogult volna, de a sajátjaival (mszp-s belső ellenzék, mindenféle platformok, lázadó megyék, szdsz) már nem tudott, így eleve bukásra volt ítélve. Győzött a költségelszámolás... De ezt már százszor kitárgyaltuk.

A reformelképzelések mögé egy elfogadott, legitim, erős (és erősen centralizált) párttámogatottsággal rendelkező, eltökélt és kitartó, lehetőség szerint nem koalícióban kormányzó miniszterelnök kellett volna. Orbán jövőre ilyen lesz, kérdés, hogy mit akar és mit tud majd a lehetőséggel kezdeni.
@dark future: "egy elfogadott, legitim, erős (és erősen centralizált) párttámogatottsággal rendelkező, eltökélt és kitartó, lehetőség szerint nem koalícióban kormányzó miniszterelnök kellett volna. Orbán jövőre ilyen lesz"

ebből a pártbeli támogatás stimmel (valószínűsíthető). koalíció egy másik kérdés (ld: 2/3, KDNP). elfogadott, legitim? hát kb mint Gyurcsány. segget csinál a szájából, az fix. és lesz bizony Orbán takarodj, és ugyanolyan nehéz lesz elmagyarázni a zembereknek, hogy mennyi a kétszer kettő. (főleg ha elhiszik, hogy lehetne szorozni turullal.)
@Tóta W. Árpád:

A 60+% azért erősebb legitimitás, mint 54%, szdsz-szel és Őszöddel súlyosbítva.

A KDNP sok vizet nem fog zavarni, lesz nekik dobva némi konc pár milliárd extra egyházi támogatásként, meg egy-két államtitkári, miniszteri poszt, aztán annyi. A jobbik problémásabb: ha összejön nekik 10% körül, a fidesz viszont 2/3 alatt végez, akkor ronda alkudozás fog menni a közigazgatási rendszer átalakításáért, alkotmánymódosításokért cserébe.

Persze lesz orbántakarodj is (ő maga sem gondolja másként), de ha kellően ügyes, 2010 végén és 2011-ben levezényli a legfontosabb változásokat, utána meg már olvadhat a támogatottsága. Az első időkben játszhat arra, hogy sorry, ezt kaptam örökül. Meg terelhet is, jól időzített el- és leszámolásokkal. Ha sittre tud tenni egy-két szoci politikust, vagy szociközeli vállalkozót, meg kicsit szorosabbra fogja a gyeplőt és látványosan megerősíti a közbiztonságot, akkor a népek egy darabig komálni fogják. Némi szerencsével akár 2012-ig is kitarthat a támogatottsága, addigra meg talán a nemzetközi széljárás is kedvezőbb lesz, meg a változások egy-két eredménye is beérhet.

Ez persze az optimista forgatókönyv. Az is lehet, hogy tovább fogják álmodni a nemzeti/polgári álmokat, látványosan összebalhéznak a szomszédokkal, közben meg a felszín alatt gátlástalan, kíméletlen gazdasági, politikai és kulturális hatalomátvételt menedzselnek végig. Meglátjuk.
@dark future: "ronda alkudozás fog menni a közigazgatási rendszer átalakításáért, alkotmánymódosításokért cserébe. "

és hogy ezt koalíciónak hívjuk vagy sem, az mindegy is. lényeg, h lesz megint egy torgyán, és orbán felelőssé tehető érte. amit meg tenni fog, azt a saját szövegeivel lehet majd agyonütni. ne a zemberekkel fizettesse mán meg.

én drukkolok, hogy sikerüljön nekik vagy valakinek, csak nem vagyok optimista.
Talán a Turul-Tesco ötlet miatt, de van egy tippem a
státusztörvény üzleti jellegére
off-.blog.hu/2009/10/29/kettos_allampolgarsag_uzleti_cellal
@Tóta W. Árpád: Egyébként az otthon maradottak körében (én éppen Wuppertalban tanulok) egyre népszerübb Bajnai. Lehet, hogy a szocik majd kérlelik, hogy mégis vállalja el a jelöltséget légyszilégyszilégyszi! Csak az a baj, hogy az egész szoc pártra azért ráférne egy jó nagy megrendszabályozás, központosítás, nyakak kitekerése.

Kell valaki, aki elmagyarázza nekik, hogy ha a törvényben az áll, hogy 386 millából kampányolunk, akkor annyiból fogunk kampányolni, még akkor is, ha 10 centi vastagon belepi az ellenfél plakátja a mi plakátjainkat. Akkor majd alappal kérdezhetjük, hogy honnan volt az ellenérdekeltnek pénze ennyi plakátra.

Kell valaki, aki elmagyarázza nekik, hogy lopni bün, NEM TERMÉSZETES hogy a közberuházásokból 10 százalék magánsápot szedünk. És akire a gyanúnak akárcsak az ÁRNYÉKA is rávetödik, hogy közpénzek gyarapítják a számláját, az tünik el balfenéken a pártból.

Kell valaki, aki elmagyarázza nekik, hogy az a korszak elmúlt, ciki Castróért, meg Chávezért lelkesedni - követjük a modern nyugat-európai szociáldemokrata, szolidaritásalapú piacpárti vonalat, akinek nem tetszik, az meg menjen a Munkáspártba, mert az való neki.

Kell valaki, aki elmagyarázza nekik, hogy nem beszélünk 1000-en ezerfélét, központosított irányzatra van szükség, és aki nem tartja tiszteletben a párt központi döntéshozatali szerve által meghatározott irányvonalat, és juszt is szembemegy (mégpedig a legnagyobb nyilvánosság színe elött) a párt saját döntéseivel, az balfenéken tünik el a pártból.

Kihagytam valamit?

Szóval kell valaki, aki ezt a kibaszott nagy kuplerájt rendbeszedi. Kell egy Madam.
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/a-nobel-dijas-kozgazdasz-nekiment-a-bankoknak-293731

"Stiglitz szerint a 80-as évek óta meghatározóvá vált neoliberalizmus ideológiáját semmilyen közgazdasági modell nem támasztja alá. Az akkor elindult deregulációs hullám ugrásszerűen megnövelte a válságok gyakoriságát."

"Stiglitz szerint a bankrendszer nem tölti be azt a szerepét, hogy alacsony tranzakciós költséggel, a kockázatokat kezelve hatékonyan allokálja a tőkét. Ezt mutatja az is, hogy a válság előtt az amerikai vállalati profitok 40 százaléka a pénzügyi szektorban keletkezett, ami véleménye szerint irreális."

40% a tortából nem is rossz...

"A bankok felelősségfét ugyanakkor a gyerekéhez hasonlítja, aki ellopja a cukorkát, majd az apjára mutogat, mondván ő nem figyelt rá eléggé."
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=7&k=3&i=123050

"Az értékelés szerint akár 26%-kal több közbeszerzési eljárást írhatnának ki, ha minden megrendelés kiírásra kerülne, a korrupció árnövelő hatását pedig 23-26%-ra teszi a tanulmány."
@Tóta W. Árpád:

Annyival jobb most a helyzet, hogy jobbikék legalább bársonyszéket nem kapnak, és a feles döntésekhez nem kellenek (remélhetőleg). Nagyon másban nem lehet gondolkodni a jelenlegi állás szerint, ebből kéne kihozni a legjobbat.

Én a részemről persze pártolnám az ötletet, hogy egy jó nagy pöcsöt rajzoljon mindenki a szavazólapjára (vagy legalább húzza át keresztbe, én is ezt fogom tenni), 20-30% érvénytelen szavazat esetén azért csak elgondolkodnának a hölgyek/urak azon, hogy valami nincs rendjén, de ez ugyanakkora naivitás, mint egy újabb mszp győzelemben hinni.
@Viktus: A létezéshez igen, ez kevés, de a serdülőkor után gyakorlatilag a legtöbb munkához, a legtöbb embernek felesleges húsevéshez akár elég is lehet.
@peetmaster:

""Ki mondta, hogy az ellentétére kell váltani? "
A Jobbik, többször."

Mindent elhiszel a politikusnak?
Magasról kell kezdeniük az alkut, hogy legalább részeredményeket fel tudjanak mutatni.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
jaa, hacsak úgy nem :)
ezért volnék inkább LMP-szimpatizáns. Az, amit mondanak, pont úgy értve, ahogy mondják, szimpatikus.
@peetmaster:

Honnan van az LMP-nek pénze?
Azt mondják a Jobbik arabokkal paktál. Az LMP kivel?
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): "növekedjék az árak átláthatósága" "élelmiszerár-megfigyelési eszköz"
"a kiskereskedőket helyi beszerzésre késztetik"

Itt eddig csupa helyes és támogatandó eszköz, cél szerepel.
Az EU meg arról híres (mo-al ellentétben), hogy odafigyel arra is, hogy piackonform eszközöket vessen be.
@dark future:

"tovább fogják álmodni a nemzeti/polgári álmokat, látványosan összebalhéznak a szomszédokkal, közben meg a felszín alatt gátlástalan, kíméletlen gazdasági, politikai és kulturális hatalomátvételt menedzselnek végig."

Ebben biztosak lehetünk. Lásd a politikusok még aránylag visszafogott jövendöléseit, illetve a drukker-droidok alig leplezett vágyálmait. De ezt túl lehet élni, legfeljebb majd néha sírva-röhögök.
Én jobban tartok attól, hogy Viktor azt képzeli, hogy ha ő a kiskakas a szemétdombján, akkor mondjuk a "gonosz" multikkal is azt csinál, amit akar. Márpedig azok tényleg gonoszok, és nagy ívben tesznek a kiskakas fejére, csak abból a mienkre is fog hullni. (OK, OK, tudom kedves Szulákné, majd a híresen találékony magyar kkv-k kiváltják pl. az Audit. Bár ez számomra bonyolultabb, mint az 1+1, tehát lehetetlennek tartom:))
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):

Egy jó kis példa a Turul vs. Tesco esetre. Tudunk mi, ha nagyon akarunk. A gonosz multi Danon kirabolja az országot, a szemfüles magyar vállalkozó bezzeg abszolút tisztességesen, csak a magyaremberek érdekét szem előtt tartva speciális saját fejlesztésű know-howal tevékenykedik. Hogy közben egészségkárosító pálmaolajjal hamisítja a szarízű tejfölt, hát aztán. Ennyit elnézhetünk a mi kis vállalkozóinknak.

index.hu/bulvar/2009/10/27/egeszsegtelen_palmaolajat_talaltak_tejfolben/
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
mondjuk ez nem tudom, hogy kapcsolódik a témához, de önkéntesek adományaiból és munkájából, mint a Jobbiknak. Én is adományoztam 3 vagy 4 ezer forintot, amit ha néhány ezren megtettek, ki is jön több millió. Kiadás meg kevesebb van.
@Shore:

Az audit Én is sajnálnám, a Tesco pótolható.

A pálmaolajos brigád egy jól működő Turul áruházban még ennyi ideig sem húzhatta volna.
@amergin: nagy jó csávó vagy. Ezerrel egyetértek. Kéne ez a másik oldalon is, persze.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): " "A bankok felelősségfét ugyanakkor a gyerekéhez hasonlítja, aki ellopja a cukorkát, majd az apjára mutogat, mondván ő nem figyelt rá eléggé." "

en ezzel mondjuk egyet ertek. vegso soron megiscsak az apa a felelos! neki kell lefektetni a jatekszabajokat; pl ne lopj fiam.
@Shore: "Ebben biztosak lehetünk. Lásd a politikusok még aránylag visszafogott jövendöléseit, illetve a drukker-droidok alig leplezett vágyálmait. De ezt túl lehet élni, legfeljebb majd néha sírva-röhögök.
Én jobban tartok attól, hogy Viktor azt képzeli, hogy ha ő a kiskakas a szemétdombján, "

ok, ez vilagos hogy sok szempontbol szar lesz ha jonnek, de miben lesz jobb. semmi sem fekete vagy feher!

hol szamithatunk javulasra? realisan.
@amergin: Muhaha. Pont bajnai fogja elmagyarázni, hogy lopni bűn :D Mekkora jókat bírsz mondani. Persze, az tény, hogy tőle ez elég autentikus lenne...
@huba:

"de miben lesz jobb"

Nem biztos, hogy jó embert találtál meg ezzel a kérdéssel:)

Szóval az optimista szcenárió:
A csodavárás igen nagy, és talán ez lehetőséget teremt a FIDESZ-nek olyasmire is, amit az MSZP-SZDSZ koalició nem volt képes megtenni.
De leginkább abban reménykedem, hogy most, hogy az ország szinte teljes egészében a Tisztákra szavaz, talán maga is tiszta lesz.

Pont ma hallottam a rádióban egy embert arról elmélkedni, hogy a csehek, szlovákok nem azért húztak el mellettünk, mert olyan eget rengető reformokat csináltak volna, hanem mert szépen, lassan, de kitartóan meneteltek egy irányba. Plusz, ami szerintem még fontosabb, a társadalmuk jóval kevésbé amorális (adócsalás, rokkantnyugdíj, korrupció, okosba megoldjuk, fejjük az államot stb.), mint a magyar. (Aki fekete-fehérben látja a világot, kezdheti is a gyurcsányozást, meg a strabagdemokratázást, de ezzel csak magát csapja be.)

@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):

De hisz ez maga volt a "Turul áruház":)

Egyébként félreértés ne essék: Nem gondolom, hogy a Tesco/Auchan/Cora lenne a csúcsok-csúcsa, csak az a baj, hogy a maradék (magyar) boltok nagy része még náluk is rosszabb. Minden tekintetben: ár, választék, kiszolgálás, tisztaság stb.
@Tóta W. Árpád: Ilyen burkolt .....zást sem olvastam még.
Az USA állampapírjainak meghatározó arányát birtokló Kínai Népköztársaság melyik társaság mögött áll? 2014-re én rájuk fogadnék...
@.com: KSh link:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl3_07_02ib.html

A multi úgy viszi innen kifelé a pénzt ahogyan csak tudja. Általában a közteherviselésből SZJA/ járulékok stb többet fizet mint bármi másból. Ugyanis a társasági adó alól mentességet, kedvezményt kap! Ja és ez nem kurucz infós duma...
@klacus:

Segíts már légy szíves! A belinkelt táblázatban hol találom a "multik" vs. magyar vállkozások társasági adó befizetéseit?
@Shore: Nemcsak ez a kérdés,hanem Társasági adó mekkora hányada a költségvetésnek?

Vagyis mit fizetnek a multik az 574 mlrd 80 %-t. Abból még nem lesz jólét...
@klacus:

"Vagyis mit fizetnek a multik az 574 mlrd 80 %-t"

Még mindig nem tudom mit nézzek a linken. Van olyan, hogy "A gazdálkodó szervezetek befizetései" ami 2009-re 1251mlrd. Hol van ez a 574 mlrd? És ennek a 80%-át a multik fizetik? Vagy mi?

Persze arról lehet beszélni, hogy kit terheljünk jobban, a vállalkozásokat vagy a lakosságot. A világ a közelmúltban abba az irányba haladt, hogy a lakosságot. Mivel nincs cégem, ezért én is örülnék, ha a vállalkozások (beleértve a multikat is) fizetnék helyettem az adót, de hogy ez működne-e, hát erősen kétlem.
@peetmaster: eetmaster · nemdohanyzom.blog.hu 2009.10.27. 23:06:15
", 4%+50% az 6%. Lényeg, hogy így is meglepően kis súlyú ágazat. "

ember megőrültél? ez állati nagy súly, kb ennyi amit kamattörlesztésre forditunk!!!, kepzeld el ezt nemzeti jöv növekedesben! rekorderek lennenk Europaban...
@huba:
huba 2009.10.29. 21:54:39
"hol szamithatunk javulasra? realisan. "

Viktorék több pénzt adnak majd kutatasra innovációra, ahogy többet adtak 1998-2002-ben is mint elötte meg utána...
@Karesz (Charlie): épp ez az. Még egy mezőgazdaságilag szenzációs év is csak 1-2% GDP-változást hozott. Ahhoz képest túl van lihegve.

Audi árbevétele 2008-ban
5617 millió euró, 270-nel számolva 1 516 590 millió forint.

Ugyanebben az évben a mezőgazdaság
976 384, az ipar 5 643 313, a szolgáltatások 15 022 778 millió forinttal vette ki a részét a GDP-ből.

Az Audi árbevétele másfélszerese a mezőgazdaságénak. Magyarországon.

(portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/gdn/gdn20906.pdf)

Az, hogy ez pl. környezetvédelmileg mennyire fenntartható, egy más kérdés. De nem erről volt szó.
@Shore:
Shore 2009.10.30. 18:58:07
"Persze arról lehet beszélni, hogy kit terheljünk jobban, a vállalkozásokat vagy a lakosságot. "

lehet beszélni csak értelmetlen...

utoljára az első olajválság alatt merült föl, hogy nem engedjük rá a lakosságra csak a válallatokra, a finnek kirohögtek, nem fog menni, nem is állt meg a vállalatoknaál begyűrűzött...
@Tóta W. Árpád:

ACHTUNG, ACHTUNG!
Ezt nézd meg, 17 perc az egész (kb. mint az őszödi):
217.27.211.54/video/flv/video_4aeb2d2cd0dce.flv

A forrás itt:
mszp.hu/belfold/bovebben/nincs-szivosabb-es-eletkepesebb-part-az-mszp-nel

Hát, ez nagyon ciki... Hol vannak már a reformok, hol a kapitalista lendület? Hol van Őszöd?

Szociális demagógia, demokratikus demagógia, antirasszista demagógia.

A 13. havi nyugdíjról pl. ezt mondja:
"azok szégyelljék magukat, akik nem adták oda" (06:10)

Meg a szokásos lózungok. Válság? Gödör? Szakadék?
"azt kell mondani ennek az országnak, hogy fantasztikus teljesítménye van" (06:30)

De még Orbántól is lop néhány fordulatot:
"egy politikai közösség van, egy: a magyar nemzet" (11:23)
"már nem vagyunk már ma sem elegen" (11:42)
"egy szabad pogári Magyarországot szeretnénk" (14:06)
azért azt még hozzáteszi: "sok-sok szocializmussal" B+, érted? "sok-sok szocializmussal"

Ki van magából fordulva, össze van zuhanva (érdemes megnézni pl. ezeket: 03:53-04:28, 04:48-05:14). Önmaga árnyéka. Teljes gáz.

Komolyan sajnálom, minden iróniától mentesen.
@dark future: én is sajnálom, szomorú. a "sok-sok szocializmus", az bebaszik. legalább mondta volna, hogy szoc érzékenység vagy valami, de ilyet? meg a 13. havi. ez sokkal rosszabb, mint őszöd.
@Tóta W. Árpád:

Csak az csalódik, aki hitt benne...
Nekem inkább gyomorforgató igazságtétel volt a tegnapi ámokfutás: mi(én) megmondtuk, h ő ilyen.
@malac69 demokrata felébredt!: lol, mielőtt elszáll veled a falovacska, vegyük már észre, h a 13. havi nyugdíjnak van másik apostola. meg a szocializmusnak is, csak van annyi esze/stílusérzéke, h nem mondja ki.
@dark future:

"Ki van magából fordulva, össze van zuhanva (érdemes megnézni pl. ezeket: 03:53-04:28, 04:48-05:14). Önmaga árnyéka. Teljes gáz. "

Valamiért nincs hang a gépemen, de így is sokkoló a metakommunikáció. És b+ egy ilyen ember volt majdnem 6 évig miniszterelnök, aki ennyire nem bír a saját érzelmein uralkodni. Mikor látta bárki OV-t így őrjöngeni..?
(vagy akár Antall Józsefet, Horn Gyulát, Medgyessyt, vagy Bajnait?)
Esetleg Obama, Merkel, Tony Blair?

Ez ugyanaz a szenvedélyesség, ami hetente ígér új és új világmegváltó kormányprogramot, ahelyett hogy lett volna 1, azaz egy koherens, koncepció, ami tényleg működik és azt végigviszi. (300 forint nem egy összetett, rendszerszintű átalakítás) Érdemes lenne inkább jó könyveket írni a modern baloldalról azt hiszem, ez így ebben a formában szánalomra méltó...
@Tóta W. Árpád: "csak van annyi esze/stílusérzéke, h nem mondja ki"

tehat hazudik.
@Tóta W. Árpád:

Sebaj, majd Orbán olyat csinál, ami még sosem volt: fasiszta diktatúra sok-sok szocializmussal:o)))

"A másfél órás ülés alatt két dal is felcsendült:
Koncz Zsuzsa–Republic: Csodálatos világ,
Oláh Ibolya: Magyarország, de Selmeczi Tibor humorista is mosolyt csalt az arcokra."

Koncz Zsuzsa : Csodálatos világ

Én nem tudom másképp, csak ennyit tudok.
És hiába kérnéd mást nem adhatok.
Jöhet egy másik ki többet ígér.
Ki szebben dalol majd, mint ő meg én.

Ígérd, hogy más lesz az életünk.
Ígérd, hogy szebbet nem is képzelhetünk.
A cél a győzelem az mindent szentesít,
ha győzni akarsz, csak az ígéret segít.

Én nem tudom másképp, csak ennyit tudok.
A csodák helyett, csak egy mosolyt adhatok.
Ne kérd, hogy higgyem amit nem hiszek.
Nem tudok járni a rossz felett.

Ígérd, hogy más lesz az életünk.
Ígérd, hogy szebbet nem is képzelhetünk.
A Föld forog velünk a Nap körül tovább.
Itt élünk kedvesem ez itt a mennyország.

Csodálatos világ, semmit sem hall, semmit sem lát.
Csodálatos világ elárulja mindig önmagát.
Hogy mi lesz a vége nem tudhatom.
Sötétben élek a fényről álmodom.
Honnan jöttem, hová megyek
Ha tudnám a választ elmondanám neked.
Nem tudom, hogy miért vagyok itt, nem tudom .

Csodálatos világ, semmit se hall semmit, se lát
Csodálatos világ elárulja mindig önmagát,
semmit se hall semmit se lát.

Én nem tudom másképp, csak ennyit tudok.
A csodák helyett, csak egy mosolyt adhatok.
@Tóta W. Árpád: Juhhé. Ismét vegyük már elő, a demegóg kártyát.

feri is populista disznó Viki is az. CSAK Viki jól csinálja az Ő nevét még nagybetűvel írom egy dahabig...:-)

Miért is csinálja jól?
Mert az idő Őt igazolja, az Ő birodalmában két vesztett választást is túlélt. Erre a szocik képtelenek.

(Hogy akarnak úgy kormányozni, hogy 2006-óta a saját árnyékuktól is összeszarják magukat.)

Visszatérve narancssárga Vikire: Sikeres, mert sok millió droidja van, akiktől nem nagyon lehet már mit elvenni. Ha meg mégis, akkor úgy csinálja, hogy A2D2 jól érezze magát, mert a szlovákokat ostorozzák Hétfő-Kedd, szocikat üldöznek Szerda Péntek, Csütörtökön pedig országértékelés. Szombat a rendszeré, Vasárnap pedig irány a templom.
Még hogy nincs program. Pezsgő közélet, kuss a belső feszültségekről, kifelé erőt sugárzó szervezet. Ennyi.

A feriről az alábbi videó örökzöld, Én mindíg szénné röhögőm magam:
www.youtube.com/watch?v=G93NITCCVTc
@malac69 demokrata felébredt!:

De hát nem ezt akartad? Hogy a krumplileves legyen krumplileves, a szocialista párt meg legyen szocialista párt. Tessék itt van, lehet örülni.:)

(Azért Gyurcsányt nem temetném. Lehet ő még nagy reformer, aki még a 12. havit is elveszi.)
@Non est volentis: Szívemből szóltál egyszóval: szánalmas.

node mit kell azokról gondolnunk akik egy ilyen embernek ugrálnak?
@klacus:

... és akkor mondd ki a verdiktet: nincs kire szavazni, nincs jó választás, ezért otthon maradsz.

"Mert az idő Őt igazolja, az Ő birodalmában két vesztett választást is túlélt. Erre a szocik képtelenek."

Sőt, azt próbálják elhitetni, h az direkt jó és direkt demokratikus, mi több, csak az a demokratikus, hogy mindig kip...zák azt, aki nem nyer, vagy erősen vesztésre áll, vagy kimondja, h "az szdsz tele van korrupciós ügyekkel". A maguk szempontjából igazuk is van, mert egy technokrata, elveket nélkülöző, hosszútávon kitartó hívószavak nélküli pártnak ezt kell tennie.

@Shore:

Én sem, éppen ezért írtam neki ma is egy szenvedélyes firkalmányt.
Sőt, a magam részéről kívánatosnak tartom a visszatértét a kampány idejére, ... tovább nem.
@Shore:

Még vmi. Vki azt írta nálam, h nem akar a döglött oroszlánba belerúgni, de erről én így gondolkodom:

Ameddig vastapsot kap a párttársaitól, addig nem döglött oroszlán.
Figyelem: éberség, az ördög nem alszik, ...még akkor sem, ha kiskorában rendszeresen bérmálkozott:o)))
@malac69 demokrata felébredt!: "Orbán olyat csinál, ami még sosem volt: fasiszta diktatúra sok-sok szocializmussal"
Volt. Az összes nemzeti szocialista diktatúra sok-sok szocialista intézkedést vezetett be. Nem véletlenül. Elvégre közös a földrajzi eredetük, közös a vörös zászlajuk és sok közös pribékjük van/volt/lesz.
A kétfajta szocializmus között nincs szignifikáns különbség. A nemzetközi szocializmus sokkal több embert pusztított el, mint a nemzeti, de az ilyen számháború csak azoknak a parazitáknak érdekes, akik abból élnek, jól....
@malac69 demokrata felébredt!:

Ez azért elég durva:
"A cél a győzelem az mindent szentesít,
ha győzni akarsz, csak az ígéret segít."
Persze színtiszta igazság, a durva az, hogy ezt nyíltan fel is vállalják. Megint Havas Szófia ült a keverőpultnál?

-----

Húsz évvel Kádár után választhatunk két populáris, demagóg szocialista pártból, bónuszként meg van egy arrogáns, szalonképtelen, szélsőséges. Húsz év után eljutottunk odáig, hogy nincsenek már elvek, nincsenek eszmék, egyetlen dolog számít, a győzelem, bármi áron (meg az elkerülhetetlen bukás mérséklése).

-----

Mindig is sejtettem, hogy Gyurcsány csak egy dumagép, egy rossz porszívóügynök. Aztán tessék, most itt van: segget csinált a szájából (pedig ez még nem is kandikamerás felvétel), lényegében az egész eddigi haladó, az mszp keménymagjáén túlmutató munkásságát megtagadta. Ki ő valójában? Mit gondol valójában? Igazából nem is fontos már, mert jelen állapotában csak egy szánalmas ripacs.

Én naív meg még fél éve azt hittem, hogy Kókával, ex-szdsz-esekkel, progresszívebb mszp-s fiatalokkal összehoznak a választásokra egy kapitalista pártot, és az őskövület mszp-s ballaszt, meg a velejéig rothadt szdsz-esek (és holdudvaruk) nélkül valamilyen szinten vállalható és realizálható politikát fognak majd csinálni.
@dark future:

"Persze színtiszta igazság, a durva az, hogy ezt nyíltan fel is vállalják."

Még ha erről lenne szó, azzal nem is lenne nagy baj, hiszen rájuk nézve ez az igazság, de ők ezt a dalt a Fideszre vonatkoztatják farizeus módon, miközben magukra a befejező sorokat értik:
"Én nem tudom másképp, csak ennyit tudok.
A csodák helyett, csak egy mosolyt adhatok."

....és közben gyurcsány vicsorogva vonyít, és átkot szór mindenkire, és azt harsogja bele a képünkbe, h a demokrácia utolsó védőbástyája az mszp.

És közben lehülyézi a dal a népet is, amelyik nem veszi észre, mi készül, micsoda ordas eszmék ígérnek szebb jövőt báránybőrbe bújt farkasként:

"Csodálatos világ, semmit se hall semmit, se lát
Csodálatos világ elárulja mindig önmagát,
semmit se hall semmit se lát."

Hát szerintem ezt a dalt fletó rendelte meg az ő beszédéhez. Ennyi önkritikája van, slussz.

"Ha ti hallgattok, akik az utolsó mentsvárai vagytok a magyar demokráciának, akkor az országon bűnt fognak elkövetni"

Ééééérted, ha nem a maszopra szavazol, akkor bűnözőket segítesz hatalomra, hiszen ők az egyetlen, akik ezzel szemben állnak.

Gyönyörű, demokrata felfogás: csak egy demokrata párt van.
"Az elnöknek úgy látom, fontosabb a saját moralitása, mint a demokratikus nemzeti közösség egybentartása, és annak védelme."

Ezt valaki elmagyarázná?
Tud az elnök saját szempontjából morálisan cselekedni, miközben nem végzi el a legfőbb feladatát? Esztet meg hogy?
@pollio: A vegyszer nem a szállítás miatt van benne. Szerinted mennyi idő alatt ér ide a kamion vagy a vonat hollandiából, spanyolországból? Ennyi idő alatt nem romlik meg a zöldség.
A vegyszer egyrészt mindenféle permet, amit a magyar paraszt is használ, a másik fele meg a hormon, amivel elérik, hogy hamarabb pirosodjon, ezért nincs íze a paradicsomnak. Piros, de éretlen.
A magyar paraszt is ezt használná, ha ilyen mennyiségben akarna paradicsomot előállítani.
@Zsir@f: A kérdés az, hogy mibe került ez a magyar gazdaságnak? Szép dolog, hogy nálunk termett a legtöbb búza/fő, csak éppen mennyi veszteséggel sikerült ezt megcsinálni?
A magyar mezőgazdaság szerkezetileg a szocializmusban is a béka segge alatt volt. A tsz-esítés megrekesztette a fejlődést a II. VH szintjén. Onnantól kezdve csak szocialista fejlesztés történt (mint a trabant pl. Akkor kezdték el gyártani, amikor a Citroen DS már 2 éve piacon volt, hasonlítsd össze a két autót).
A '80-as években sokszor lehetett hallani a hírekben, hogy lengyel búzát kellett behozni, mert a magyar termés az aszály miatt nem élelmiszerminőségű. Ott rohadt a silókban az ehetetlen magyar búza és közben importáltunk.
Mítosz a fejlett magyar mezőgazdaság, amit tönkretettek. Tömegtermelés folyt, de lásd fent...
A magyar mezőgazdaság utoljára talán a II.VH előtt volt világszínvonalú, azóta csak folyamatosan leépült.
@dark future:

Csak hogy :

1922, Július, Gömbös:
huszadikszazad.hu/index.php?apps=cikk&cikk=14696

gÖmböS, 1928: Július (feloszlatja a fajvédő pártot!)
huszadikszazad.hu/index.php?apps=cikk&cikk=17662
Ha már ezt pusztán, csak náci kártyának nevezitek.

Itt Gyurcsányoztok, és közben szépen belekormányozzátok a következő nemzeti szociális katasztrófába az országot. Megállapítás: ekkora formátumú ember, mint Gyurcsány nem nézett annakidején a métellyel szembe. Gyurcsány Potter . : - )

Nem is értem, ha nem olvastok ilyen cikkeket el, és nem nézitek meg hogy kell és lehet kialakítani nemzeti szocializmust...

Hiába kucsmorgunk, így ágyaztak meg a magyarországi Fasizmusnak. Mert nem olvastok, olvasunk utána, hogy alakul ki a patridiotizmusból a turulizmusból Voldemort, Európa közepén szépen kinyírjuk magunkat. Más nem is segít ebben, no nem is kell elég, ha szemlélik, ahogy felszabadítjuk, a Vónákkal, nem lesz itt sem alany sem állítmány. Ha ilyen kultúrális szintről hajlamosak vagytok ítélni.

Tuladjonképpen szöggel akarunk kalapácsot a falba verni, a többi nezmet lenézöen röhög és enynit mond majd :aki hülye, haljon is meg.

elszámolás, mikor avval fémjelzik magukat, hogy 3-ig számolni nem tudó emberekkel politikai szövettségre lépnek?

erről mi a véleményeD?
@peetmaster:

"Én is adományoztam 3 vagy 4 ezer forintot, amit ha néhány ezren megtettek, ki is jön több millió."

Szép gesztus, de ebből még nem lesz győzelem! max. pár százaléknyi "elveszett" szavazat.
@huba:

"vegso soron megiscsak az apa a felelos! neki kell lefektetni a jatekszabajokat; pl ne lopj fiam. "

Így van, a gyerek soha nem tehet semmiről!
Nézzük mi történik, ha az apa (belátván felelősségét) le akarja fektetni a játékszabályokat:

www.mfor.hu/cikkek/Ahol_a_penz_az_ur___kinyirjak_a_reformterveket_az_amerikai_bankok___.html

"Obama radikálisnak meghirdetett pénzügyi reformjából alig lett valami, az eredeti intézkedési csomag több fontos részét is törölték. Így például kikerült a tervezetből az az előírás, miszerint a bankok által kínált hitelek feltételeit az eddiginél átláthatóbbá kell tenni, és azokat érthető formában, fairen kell közölni az ügyfelekkel. Szintén rossz jel, hogy egyelőre az állami fogyasztóvédelmi hatóság felállítására tett indítvány sem ment át a törvényhozáson, és a derivatívák, valamint az ehhez hasonló kockázatos, spekulatív eszközök kordában tartását megcélzó törvényjavaslat is enyhült."
@Kitalátor feljegyzetei:

"Egyedül az ALDI pótolhatatlan, nemdebár?"

Neked is fizetnek a gerillamarketingért?
:)
Mai mottó:

"Magáncégeknél nincs korrupció"

index.hu/gazdasag/blog/2009/11/01/orvosokat_fizethetett_le_a_legnagyobb_biotechnologiai_ceg/

"A vád szerint az Amgen kenőpénzt adott orvosoknak, és más egészségügyi dolgozóknak, hogy felírják a gyógyszergyár vérszegénység elleni készítményét."
@Karesz (Charlie): "Viktorék több pénzt adnak majd kutatasra innovációra, ahogy többet adtak 1998-2002-ben is mint elötte meg utána... "

ha ez tenyleg igy lenne (sajnos ketlem, meg azt is hogy tenyleg igy volt 98-02 kozott) akkor meg lehet hogy meg is kedvelem vikit. foleg ha a Part nem mondja meg mit kell felfedezni.
@Shore: "Plusz, ami szerintem még fontosabb, a társadalmuk jóval kevésbé amorális (adócsalás, rokkantnyugdíj, korrupció, okosba megoldjuk, fejjük az államot stb.), mint a magyar."

felek hogy adocsalasban vilagelsok vagyunk. es persze buszken vagyunk az elsok! en meg nem lattam olyan adocsalot akinek eheztek volna a gyerekei adocsalas nelkul.
@Shore: "leginkább abban reménykedem, hogy most, hogy az ország szinte teljes egészében a Tisztákra szavaz, talán maga is tiszta lesz."

ennek sajnos nulla % a realitasa.
@malac69 demokrata felébredt!: Ha ló nincs a szamár is jó alapon neked sokszor igazad van,

de azért ne várd azt, hogy mindenki boldogan szavazzon jobbra.

A jobbik is lerántotta magáról a leplet. Nem igazán a fasiszta hozzáállásra gondolok, mert arra itt igény van, hanem ahogy Árpi arra jól rámutatott, az átlag jobbikos kádert nem szippantaná fel a géntechnológia. Gyakorlatilag a handabandán kívül sok mindent nem tudnak...
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
tudsz más törvényes módszert?
(meg különben is, kitől "vesznek el" az LMP szavazatai? :) )
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):
- Csak szeretném, azért nyalok...
- Nálunk meg nincs még 10 éve, hogy a cég "antibébi" tablettáiból a legtöbbet felíró debreceni nőbányász hawaii nyaralást nyert. (És mindenki szégyellje magát, aki két magáncég, illetve egy magáncégnek és a másik vállalkozás alkalmazottainak szimbiotikus együttműködését korrupciónak minősíti, még akkor is, ha ez (reklám) etikátlannak tűnik...
@Kitalátor feljegyzetei:

Én írtam is a mottóban, hogy nincs itt semmiféle korrupció!

Korrupció elvileg sem lehetséges a magánszektorban, mert a résztvevő felek versenyképessége romlani fog, aminek következtében egytől-egyig elhullanak. (Esetleg megerősödnek, de az mindegy, mert kivétel erősíti a szabályt.)
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):

Valahol volt egy remek kis cikk a korrupcióról és áldásos hatásairól. Nagyon tömören annyi volt a lényeg, hogy a korrupcióban semmi, de semmi jó nincs (hála a mindent megoldó piacnak:)).
A korrupciós költségek beépülnek, viszont versenyelőnyt sem lehet vele elérni, hiszen ha mindenki korrumpál (márpedig ahol ezt aránylag büntetlenül lehet, mint pl. Magyarországon, ott előbb-utóbb a piaci versenynek hála, mindenki fog), akkor senkinek sem származik belőle versenyelőnye. Csupa szívás, viszont a társadalom morálja hamarosan Zimbabwe szintjén van, ahonnan a visszaút viszont elég nehéz.

Az amerikai példa kicsit meglepett, bár lehet, hogy nem kellett volna, hiszen ott is orvosok voltak érintettek. Úgy látszik ezek mindenhol egyformák:(. Viszont ott kiderült és botrány lesz/lett belőle.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): " "Obama radikálisnak meghirdetett pénzügyi reformjából alig lett valami, ... "

no de ezert szerinted nem a politikusok (azaz az apa) a felelos? ez olyan mintha azert veszel fagyit a gyereknek mert kulonben visit!
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): Arról nem is beszélve, hogy a közösségi vállalkozások (ide értve az államit, az önkormányzatit, a részvénytársaságokat, a szövetkezeteket és - jogcímtől függetlenül - minden gazdasági társaságot) egy térben és időben változó méret elérésekor ugyanúgy alkalmazott (esetleg némi tulajdonhányaddal hitbizományként ellátott) "menedzsmentre" szorulnak. (A Magyar Köztársaság NyRT (FA(?!)) jelenlegi ügyvezetése sem egy-két céget tett eddig tönkre, például holmi csalárd csődökkel. Szerintem.)
A családi vállalkozásoktól eltérően minden közösségi gazdálkodó szervezeti vezető a korrupcióban érdekelt. Ezért is kell többek között tönkretenni a családokat...
@Shore:

"ahonnan a visszaút viszont elég nehéz."

Ez a méregfog. Visszafelé nehéz.
@huba:

Mindenért az állam a felelős!
Még azért is hogy a banklobbi erősebb lett, mint az állam. (Végül is minek engedte a magánszektort ennyire burjánzani? Miért nem avatkozott be hamarabb?)
A logikád jókora pofon a laissez faire hívőknek hiszen az állami szerepvállalást (prevenciót) teszi kívánatossá.
@Kitalátor feljegyzetei:

"A családi vállalkozásoktól eltérően minden közösségi gazdálkodó szervezeti vezető a korrupcióban érdekelt."

Szerintem a családi is.
@huba: huba 2009.11.01. 22:38:52
""Viktorék több pénzt adnak majd kutatasra innovációra, ahogy többet adtak 1998-2002-ben is mint elötte meg utána... "
ha ez tenyleg igy lenne (sajnos ketlem, meg azt is hogy tenyleg igy volt 98-02 kozott)"
de ez tény. 2002-ben még a szocik is kidobtak egy csomo penzt, el se tudtuk költeni, de azota is folytonosan csökken a kutatás részaránya, holott növelni kéne a versenyképesség, Lissabon stb. miatt.

huba 2009.11.01. 22:42:49
"felek hogy adocsalasban vilagelsok vagyunk."
ne irjatok ilyeneket, olyan 47-50. edikek vagyunk a 180 ország közül, a forditott listan,

"es persze buszken vagyunk az elsok!"
egyesek lehetnek büszkék, de a zöm az szégyenli!

"en meg nem lattam olyan adocsalot akinek eheztek volna a gyerekei adocsalas nelkul."
en olyat is lattam, akinek adocsalással együtt is eheztek a gyerekei...
járjad az országot! Kelet, É-kelet fele.
@Karesz (Charlie): " "en meg nem lattam olyan adocsalot akinek eheztek volna a gyerekei adocsalas nelkul."
en olyat is lattam, akinek adocsalással együtt is eheztek a gyerekei...
járjad az országot! Kelet, É-kelet fele. "

azt nem mondtam hogy nincs olyan ember, csak azt hogy en meg nem lattam olyat. pedig igen sok adocsalot ismerek. sot, szinte csak olyat ismerek aki adotcsal, es egyik sem szegyenli. tok termeszetes hogy nem fizet afat stb..

"de ez tény. 2002-ben még "

en nagyon fogok orulni ha igy lesz!!!
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia): Működő családra gondolta, nem olyanra, ahol az egyik családtag képes többet fizetni egy szállítónak, hogy a különbözet felét (rosszabb esetben egy üveg piát) megkapja.
@huba:
huba 2009.11.05. 07:27:27
"csak olyat ismerek aki adotcsal, es egyik sem szegyenli. tok termeszetes hogy nem fizet afat stb..."
elég szomorú. azért meg kéne értetni velük, hogy az ország állapota nem független ettől sőt!!!

[tudomany fidesz általi támogatása]
en nagyon fogok orulni ha igy lesz!!!
nem olyan egyszerű.
1) amig éheznek hazánkban erkölcsileg kérdéses, költhetünk-e többet,
2) a jelen struktürába pénzt nyomatni, csak pénzszórás ki az ablakon.
sok mindent nem értek. itt annyian köpködnek a tescora és mégis ott vásárolnak? hogy van ez?

én 6 évig bojkotáltam a tescot, mert béna és bunkó volt velem pénztáros.

elmegyek oda, ahol azt érzem hogy vevőként bánnak velem. ezt megtalálom az aldiban és a lidlben. sajnos egyik sincs a közelemben, de remélem hamarosan változni fog.

a közelemben található magyar cba és g.roby drága és koszos és kaotikus. tehát lehetőség szerint mellőzöm. feltehetően ez lenne a sorsa is egy turul üzletnek.

aki meg a minőségre ugat. nem kell megvenni a gagyit, oda kell figyelni. ha nem veszi senki a gagyit, akkor el fognak tűnni a polcokról. ezzel a magatartással tudja a fogyasztó befolyásolni a kereskedőket.
@Kitalátor feljegyzetei:

Ez csak akkor működne, ha minden vállalkozás családi lenne. Mivel nem mind az, ezért annyi a nyereség, hogy a családi vállalkozás áll a korrupció rövidtávon még "jól járó" oldalán (mondjuk beszállít valami szart, így tovább marad életképes a cége), a nagyobb közösséget képviselő cég pedig már azonnali veszteséget is elszenved a szar megvétele miatt.
@gande: gande 2009.11.07. 03:35:03
Kedves Gande, én azon tűnődom melyik országban élsz???

" itt annyian köpködnek a tescora és mégis ott vásárolnak? hogy van ez?"
ha nem ott vásárolnánk, nem köpködhetnénk joggal.
utba esik, és a TESCO egy jelkép, kizsákmányolásunk, félgyarmati sorsunk, rabtartónk jelképe.

"elmegyek oda, ahol azt érzem hogy vevőként bánnak velem."
jó neked, én ritkán voltam ilyen helyen és akkor sem Magyarországon.

"ezt megtalálom az aldiban és a lidlben."
én ott sem és mindkettő távolabb van minta a tesco.

"a közelemben található magyar cba és g.roby drága és koszos és kaotikus."
meglehet de pl a Groby borválasztéka jobb mint a tescoe.

"aki meg a minőségre ugat. nem kell megvenni a gagyit, oda kell figyelni."
hova? kb 3 eve szeretnék venni JÓ trappista sajtot, már hétfélét vettem, de meg jó nem volt közte, pedig már drágát is nézek.

" ha nem veszi senki a gagyit, akkor el fognak tűnni a polcokról."
ezzel szemben a jó cuccok tüntek el pl a krémtúró.

"ezzel a magatartással tudja a fogyasztó befolyásolni a kereskedőket"
a közgáz tankönyvekben. mi most lengyel tejet iszunk, ugyanolyan bérszinvonal mellett "megéri" idehozni, a mienket meg kivinni, ezt hozza a "verseny",
te meg bekajolsz mindent.
@Karesz (Charlie):
sajnálom, ha arra köteleznek, hogy gagyi lengyel tejet igyál.
sajnálom, ha nem találsz az ízlésednek megfelelő sajtot.
sajnálom, ha számodra a tesco a kizsákmányolás jelképe és muszáj ott vásárolnod.
sajnálom, ha nem tudsz vagy nem akarsz élni a piac adta lehetőséggel.

számomra a tesco egy piacrésztvevő a sok közül, ami számomra csak a harmadik vagy negyedik választás és csak nagyon-nagyon ritkán megyek oda.

a borválaszték számomra nem szempont egy vásárlásnál, de mindenkinek más a fontos.

a krémtúródat nyilván nem azért vették le a polcokról mert veled akarnak kicseszni, hanem azért mert nem volt rá igény. a gagyit is csak addig tudják eladni, ameddig van rá vevő. mivel szerencsére nem csak egy piacrésztvevő van, te döntesz, te választhatsz.

természetesen sokkal egyszerűbb a körülményekre hivatkozni, a multikat hibáztatni, mint levonni a konzekvenciát.
@gande:

"a gagyit is csak addig tudják eladni, ameddig van rá vevő."

A gagyira mindíg van vevő.
Ha egy adott típusról már nagyon elterjed hogy gagyi, akkor jön helyette egy új, ami pont ugyanolyan gagyi. Így marad életben a gagyik "versenye". Azzal hogy sokan kipróbálnak egy terméket, már tudnak annyi hasznot összehozni, ami miatt megéri folyamatosan gagyival bombázni a fogyasztót. Az ne zavarjon, hogy a minőség meg közben kihal a piacról, vagy irreálisan drágává válik, mert a jó minőségből csak keveset kell gyártani. Ezért kevésbé lesz méretgazdaságos. A jó minőséget az ág is húzza.

Az új termékeket lassan ki sem próbálom attól való félelmemben hogy úgyis gagyi lesz, ezért félelmem a gagyitól már a jó minőségű termékek helyzetén is sokat ront. Magyarul ismét sérül a verseny, nem jut el hozzám a választáshoz szükséges információ. Ami pedig a piaci hatékonyság első számú feltételei között van. A reklám sajnos nem jó információforrás, mert az inkább csak eltorzítja a piacot, nem a termék minőségéről szól, csak a felvállalt marketingköltséget látod viszont.

Tömörebben: a piacról kiválasztás folyamatának is vannak költségei (nem is kevés!)

"természetesen sokkal egyszerűbb a körülményekre hivatkozni, a multikat hibáztatni, mint levonni a konzekvenciát."

Mi lenne ez az "egyszerű" konzekvencia?
természetesen a reklám az információnak csak egy töredéke. mindenki maga dönti el, hogy neki mi számít gagyinak és miért hajlandó mennyit és hol költeni.

hogy a mi konzekvencia? amit feljebb is írtam. hogy pl. 6 évig be sem tettem a lábamat a tescoba, mert olyan szinten elégedetlen voltam a szolgáltatásukkal. továbbá az, hogy ha hegyeshalomtól nyugatabbra járok, akkor ott vásárolok olyat, ahol a az ár/érték arány szerintem jobb.
@gande:

"pl. 6 évig be sem tettem a lábamat a tescoba"

Ez jó konzekvencia.
:)
@gande:
gande 2009.11.12. 04:18:18
nekem nem ugy tűnik, hogy sajnálnád, inkabb gúnyolódsz csak nem értem minek és miért?,

"arra köteleznek, hogy gagyi lengyel tejet igyál."
igen én megtehetném, hogy veszek drágábbat és talán azt is hogy utána járjak. De a többség nem ilyen. kénytelen megvenni az olcsóbbat, és meg én sem tudok mindennek mindig utánajárni.

"sajnálom, ha nem találsz az ízlésednek megfelelő sajtot."
pillanatnyilag ez a probléma megoldhatatlan, pedig barataimat is ráállitottam már.
amugy nem izlésemnek megfelelő sajtot szeretnék venni, hanem a megszokott, JÓ minőségű Trappistat, amit NSZKba vittunk ki (22 éve) mert csodájára jártak, olyan finom volt és olcsó.

"sajnálom, ha számodra a tesco a kizsákmányolás jelképe és muszáj ott vásárolnod."
nemcsak számomra, hanem mindenki számára. talán most már többet tudsz a tej-tesco ügyről is. csak azt ne állitsd megéri a lengyelektől idehozni, kamionokkal ...

"sajnálom, ha nem tudsz vagy nem akarsz élni a piac adta lehetőséggel."
én tudok élni, de csak svájcban, svédországban usaban.
nálunk nincs piac. az erősebb kutya b@szik az nem piac.
amugy szulakné ezt jol megválaszolta.

"számomra a tesco egy piacrésztvevő a sok közül, ami számomra csak a harmadik vagy negyedik választás és csak nagyon-nagyon ritkán megyek oda."
ez a te magánügyed. itt hajdoszoboszlón tegnap voltunk ott, és azt mondta egy idős hölgy (árus) ő nem jár oda, mert neki drága! képzeld!

"a krémtúródat nyilván nem azért vették le a polcokról mert veled akarnak kicseszni, hanem azért mert nem volt rá igény."
nem a helyzet ennél rosszabb. a krémturót mindenki szerette ( a szocializmusban, kétféle volt vaniliás és mazsolás, csak nehéz volt kinyitni) privatizálták és meg vagy 15 évig lehetett kapni, aztán mikor amortizálodtak a gépek eltűnt, jó volt olcsó volt...

"a gagyit is csak addig tudják eladni, ameddig van rá vevő. mivel szerencsére nem csak egy piacrésztvevő van, te döntesz, te választhatsz."
nem, nem értetted a sajtos példát, járom a boltokat több éve de meg jó trappistát nem találtam, és közben megvettem számtalan gagyit mert honnan tudhatnám melyik a gagyi?

"természetesen sokkal egyszerűbb a körülményekre hivatkozni, a multikat hibáztatni, mint levonni a konzekvenciát. "
én levontam a konzekvenciát a multikat rá kell kényszeriteni tisztességes piaci viselkedésre. állami szabályozással mint nyugaton. ezért irkálok, és nem azért, hogy olyanok akik nem látják át, hogy be vannak csapva lehülyézzenek.
@gande:
gande 2009.11.13. 15:14:20
" mindenki maga dönti el, hogy neki mi számít gagyinak és miért hajlandó mennyit és hol költeni."
nem!
reklám, PR szakemberek döntik el, hogy hol és mit vegyél, ha te nem úgy viselkedsz az csak azt jelenti kivétel vagy, a nagy számoknál bejön.

"a tescoba, mert olyan szinten elégedetlen voltam a szolgáltatásukkal. "
a tasco mellett szól hogyha valami sz@r arra ráirják, hogy az (tesco gazdaságos, ujabban value)

"ha hegyeshalomtól nyugatabbra járok, akkor ott vásárolok olyat, ahol a az ár/érték arány szerintem jobb."
lám lám te is látod a félgyarmati helyzetet, de nem az a "végső" megoldás, hogy nyugaton vásárolunk, hanem itt csinálunk normális országot.
Árpi!
betértünk a kik nevű gagyi boltba, mindenre rá volt irva 1 Euro 2 euro stb és magyar ár
350 Ft 790 ft...stb

akkor most mennyi is az árfolyam?
hol a piac?

vagy ez már annak a jele, hogy jön az euro?
@Karesz (Charlie):
"csak azt ne állitsd megéri a lengyelektől idehozni, kamionokkal ..."

meg a kínai fokhagyma.
Valaki mondja meg, ezek miért vannak? Nehéz elhinni, hogy akkora szállítással megéri.
Bár ezek szerint mégis.

Krémtúrót Milli néven lehet kapni, egész jó. Vaníliás van meg mazsolás.
Javaslom tanulmányozzátok a Hangya szövetkezetet, mert az jól működött.
süti beállítások módosítása