W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Játék határok nélkül

2009.06.29. 07:30 Tóta W. Árpád

1983-ban, hatévesen léptem át a nyugati határt először, Stuttgart irányában. Ebben akkor nem az volt a stressz, hogy a repülőjegyet elő kell jegyezni, meg összepakolni egy hátizsákot. Eleve kvóta volt az utazásra, mégpedig fejenként és háromévente egy alkalom. A szocialista rendszer úgy ítélte meg, ennyi mocorgás éppen elég egy magyarnak, ennél többször ne akarjon kimászkálni. Emellett és ezen felül meg kellett jelölni a látogatás célját, rokonlátogatás esetén meghívót felmutatni. Az útlevél megvonása viszonylag széles körben alkalmazott retorzió volt, és nem kellett túl pontosan indokolni, szóval kiosztották a tiszteletlen értelmiségieknek és hasonló gyanús alakoknak is.

Ennek volt anyagi és politikai alapja is. Az anyagi az, hogy akkor még létezett olyan, hogy keményvaluta. A dollár, a nyugatnémet márka meg a svéd korona egyáltalán nem volt egy fajcsoportban a szocialista pénzekkel; nem az volt a gond, hogy mennyiért válthatjuk át a forintunkat euróra (ami még egyáltalán nem volt), hanem hogy egyáltalán átváltják-e, illetve mennyit. Nem úgy működött, hogy összespórolunk száz-kétszázezer forintot (mai értéken), és azt elverjük odaát nyaralás címén, hanem megmondta az állam, hogy mittudomén fejenként kétszáz márka, ennyit tudunk adni, oldjátok meg.

Ezért a nyugati utak a párt-, diplomata- és külker-elit kivételével a hazulról elcipelt konzervek, illetve a Kaufhallékban összevásárolt szendvics-alapanyagok szabadtéri elfogyasztásával is jártak, ami bizonyos úttörőtábori aurát is kölcsönzött a kalandnak, és ezzel gyerekfejjel nem is volt semmi baj. Azt a pénzt viszont, ami megmaradt, el kellett költeni valamire, mert visszahozni, felhalmozni, egyáltalán valutát készpénzben birtokolni tilos volt. Természetesen és logikusan mindenki azon igyekezett, hogy utazás előtt feketén váltson márkát pluszban – munkahelyen, haveri körben, vagy a már akkor is közismert pályaudvari araboknál –, majd kisodort cigarettába spulnizva, autórádióba, pótkerék alá, zokniba gyűrve hazacsempéssze, spekulatív céllal, vagy akár hosszútávú befektetésként. A vámok miatt nemcsak pénzt csempészett gyakorlatilag minden turista, de bármi egyebet is a lehetőségeihez mérten: borotvapengét, műszaki cikket, Commodore 64-et.

A csempészet, illetve a vám nélkül mozgatható áruk árnyékállamát, a magán-KGST-t aztán a lengyelek teremtették meg, figyelemreméltó kapitalista és globalista tömegmozgalom keretében. Törölközőt hoztak, eladták, szalámit vettek, eladták Jugóban, onnan hazafelé konyakot árultak nekünk, és látta mindenki, hogy ez jó, mert a lengyeleknél volt olcsó törölköző, az ötéves tervben pedig momentán nem szerepelt, úgyhogy hiánycikk lett, sajnálatosan. Az árnyékkapitalizmus jótékonyan korrigálta a létező szocializmust, Lengyelországban pedig idővel felvetette a kérdést, hogy nem hülyeség-e a szocializmus, ab ovo.

A pártállam nemcsak anyagi okokból korlátozta a külföldre mászkálást, hanem féltékenységből is. Pontosan tudták az elvtársak, hogy ha nagy tömegben csodálkoznának rá a nyugati életszínvonalra, akkor még a legvidámabb barakk lakói is nemkívánatos következtetésekre jutnának, ami a szocializmus sikerességét illeti, nem is beszélve a kapitalizmus rohadásáról, szakadék felé történő egyenletesen gyorsuló mozgásáról, és a kizsákmányolásról, talán még az ország vezetésének ép eszét is megkérdőjeleznék. Neadjisten behordják a szamizdatot. A közhangulatot jól ismerő és felhasználó Hofi Géza 1983-ban ezeket a jelszavakat rutinszerűen figurázta ki, cenzurális jóváhagyással nyilván, de a hivatalos kommunikációval szemben.

Ha már muszáj elbitangolni, akkor a társasutazásokat bátorították inkább az egyéni tévelygés helyett. Ezek társadalmilag nem veszélyes egzotikus tájakat, vagy történelmi városnézést céloztak. A tengerpart vagy a Colosseum nem állítja, hogy Nyugaton jobb az élet, az emberekkel és banánnal tömött hipermarket viszont igen. És ideológiailag képzett idegenvezetők voltak jelen, akik megválaszolhatták a helytelen felvetéseket. Na meg ügynökök, a biztonság kedvéért.

Mindez a ma már alig felidézhető szívás a globalizáció hiányának volt köszönhető. Amikor a határnyitásra emlékezünk, akkor a globalizációt ünnepeljük. A világ átjárhatóságát, Magyarország átjárhatóságát beleértve.

Örülj, hogy lyuk van

A globalizáció hiányának perverziójáról, a kultúrsokkról, a Nyugatról hazahordott kvarcjátékok, söröskupakok elképesztő presztízséről, a Dacia-Videoton-Junoszty világához képest földönkívüli műszaki színvonalról, a sorjátlan műanyagjátékokról még oldalakon át lehetne mesélni. Talán érdemes is volna. Mert húsz évvel a határnyitás után mintha elfelejtette volna Magyarország, milyen volt bezárva lenni. Sőt, a bezártságnak egyre több prófétája és követője mutatkozik, akik a globalizációban, a világméretű szabad mozgásban találják meg a dolgok elrontásának eredőjét.

„Mi a hazánkban akarunk jól élni, a világ meg mehet a picsába”, kábé így foglalható össze a szöveg, jó szöveg ez, romantikus és udvarló, hiszen benne van az állítás, hogy elég jók vagyunk mi magunknak, nem kell a nyugati befolyás, és ha békén hagynának a hülye versenyükkel meg konvergenciájukkal, akkor nem volna semmi bajunk.

Hogy ez mekkora súlyos ostobaság, az már abból kiderül, hogy az a relatív életszínvonal, ami miatt a turisták többsége végül mégis hazajött, és nem az autópályán ugráltak le az Ikarusról – nos, az a jólét sem a magyarságteljesítményünkből eredt. Hanem abból, hogy tagjai voltunk egy jókora közösségnek , a béketábornak, és így például honvédelemre meg olajra egészen baráti összegeket kellett csak költenünk. A tőke, a munkaerő, a kultúra szabad mozgását ma megtagadók tévednek, ha azt hiszik, ettől visszajönne a háromhatvanas kenyér. Az az orosz megszállással van csomagban, külön nem árulják. A kicsi és mégis önellátó ország úgy néz ki, mint Észak-Korea.

Azt meg lehet oldani, hogy mindenki itthon maradjon, és senki ne jöjjön ide, karhatalom és műszaki zár kérdése. De abból nem az következik, hogy itt fogunk élni és jól, hanem hogy szarul, szegényen fogunk élni, becsempészett katalógusok fölött nyálcsorgatva, és ráadásul belezárva ebbe, végleg. Lehet globalizációellenesnek lenni, de aki ezt hirdeti, az tegye hozzá becsületesen, hogy ez egyben fogyasztásellenességet is jelent. Naná, úgy már nem annyira vonzó a hőbörgés, ha az mp3-lejátszót meg a mobilt le kell adni az elején.

Abban is tévednek, hogy azt képzelik, a fent említett kellemetlenségek kiküszöbölhetők. Hogy a globalizációnak van olyan alternatívája, ahol az idegenek nem jönnek ide turistáskodni, nőket felszedni, üzletelni és gyárat privatizálni, mi viszont megtehetjük velük ugyanezt bármikor. Mellesleg ilyen modell létezik, imperializmusnak hívják. Viszont nagyon nem a mi műfajunk, nálunk húszszor erősebb nemzeteknek sem sikerült tartósan. Még a Szovjetuniónak se. Éppen ezt ünnepeljük. Az átigazolást a létező világok legjobbikába.

A sajtos pogi ára
1989 emlékei az Indexen



Címkék: történelem szocializmus

332 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr791214850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hippipárt-e az LMP? 2010.03.31. 03:44:43

Stan: A delfin okos, hasznos és szép. Cartman: Jó, hasznos és szép, két szelet kenyér között majonézzel. Stan: A delfinek okosabbak, mint te. Cartman: Ha olyan rohadt okosak, miért laknak igluban? Stan: A delfinek nem laknak igluban, azok az eszkimók. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A globalizáció-ellenességhez hasonló dolog az adósságszolgálat felmondása, ami nagyon jól hangzik, hiszen minek fizessünk a vérszívó szemét imperialistáknak, nem igaz?

De persze ezt mindenki úgy érti, hogy minden szociális juttatás meg a többi ugyanúgy meglesz, mint eddig, csak éppen nem fizetünk adósságot, úgyhogy több pénzünk lesz. Szuper.

Ezeknek a szép eszméknek a propagálói valahogy mindig elfelejtik kifejteni, hogy esetlegesen milyen negatív következményekkel fog járni, ha rálépünk bizonyos utakra, mert a nép esetleg meggondolhatná magát, ha a negatívumokat is elkezdenék sorolni.
@agyvihar: erről beszélek. azt nagyon trendi ugatni, hogy fuj, globalizáció, antiglob, alterglob, satöbbi, csak nem akaródzik hozzátenni, hogy akkor no gázfűtés, no mobil, no Suzuki, no future. ha megmondanák őszintén, hogy ehhez egy igen természetközeli, nomád életvitel tartozik, kábeltévé, internet, szlovák sajt nélkül, akkor legfeljebb egy szektára lenne elég a hevület.

ti. az van, h amíg tagjai vagyunk a világrendszernek, addig van némi hitel is. ha nem vagyunk tagjai, akkor a legkeményebb piaci viszonyok lépnek életbe, pl Észak-Korea egyedül ballisztikus rakétát tud eladni a világpiacon, és ehhez kell vevőket keresnie.
Ohhhh, azok a regi szep idok...
Amikor meg egesz evben arra sporoltam, hogy a Hatar uti kis elektronikai boltban en is megvehessem az elso kis kvarcjatekomat. A kommenista nep plejsztesonje. Aztan persze kesobb, ra ugy 8 evre bejottek a 300 programos tv-re kotheto konzolok, 10 jatek, 30 fele verzoiban... Mario tokeletes kivitelezesben, Mario a sakanytol, Fancy Mario...

Tegnap a szomszed neni megkerdezte, "Ugye jovore rendbe lesz minden ha a Jobbik kiuzi a kommenistakat?". Mondom, "Margit neni, hat persze! Minden rendben lesz."

jó cikk. (Mondjuk a ballisztikus rakéta nem is rossz exportcikk, hajón szállítva se, meg önállóan alkalmazva se :))
Adósságszolgálatról még annyit, hogy ki lehet persze mondani hogy nem fizetjük vissza az államadósságot, csak akkor mi lesz azokkal a Magyarországon élő, itt dolgozó, adót fizető magyar állampolgárokkal akik államkötvényt vettek a megtakarításaikon? Ők is szemét imperialista/kapitalista/zsidó bankár banda? Erről mindig elfelejt beszélni aki bedobja ezt a marhaságot...
Félreértés ne essék, a nyomatékos magyarozás csak a hitelesség kedvéért :)
Kezdeném azzal, hogy a földönkívüliek lezuhannának a röhögéstől ha meglátnák a kapitalista gazdasági rendszer mérhetetlen egyenlőtlenségeit és pazarlását. Kapitalizmus azért van, mert az emberi faj képtelen magas szinten együttműködni és ez a modell írja le legjobban az önzést. Ha lenne fajszintű együttműködés, közös cél, stb, akkor bizony itt kommunizmus lenne. Az erősebb megeszi a gyengébbet elvet az evolúcióból vettük, nincs is ezzel semmi baj, csak ne sértődjünk meg akkor azon, hogy ha valaki beszélő majmoknak hív bennünket.

A globalizációnak vannak jó oldalai, de az, hogy innentől te is rendelhetsz a Quelle katalógusból az pont egy fentiekben említett önző szempont.

Az IMF hitel pedig a vérmentes megszállás egy formája, mert általában politikai követelésekkel együtt adják. Persze, jobb annál, mint amikor tankokkal jönnek. De kereskedhetnénk egyenlő feltételekkel is, ha a gazdaság erős és stabil lenne, amihez a fogyasztás és termelés egyensúlyára van szükség. Hitel = modern rabszolgaság a család és az ország szintjén is.
Múltkor láttam a Baader-Meinhof csoport c. filmet. Azon döbbentem meg, hogy 40 évvel ezelőtt pont ugyanazok a jelszavak mentek, mint ma. USA ne basztassa Vietnamot, ne háborúzzon a Közel-Keleten olajért, stb. Semmi sem változott azóta, csak felvettek egy PR-ost.

Az amerikai birodalmat már ma is csak a propaganda tartja össze. Hogy lehetne másképp egy Kongó szintű államadóssággal rendelkező országnak sokA+ minősítése?

Lehet nyalni a seggüket a saját gazdaságunk erősítése helyett, de amikor majd a birodalom összedől, rá fogunk jönni, hogy a rossz oldalon álltunk. Már megint.

Nem baj, majd adunk egy új versszakot a Himmnuszhoz. Balsors akit régen tép.
Hello Árpi!

Jó a cikk, kellemes nyári olvasmány, de azért ez a szöveg, miszerint "Amikor a határnyitásra emlékezünk, akkor a globalizációt ünnepeljük. A világ átjárhatóságát, Magyarország átjárhatóságát beleértve."
szerintem meglehetősen elfogult értelmezés. A határnyitás nem a globalizáció része, hanem a demokratizálódás, avagy a szabadsághiátus megszüntetésének első, botladozó, ám mégis fontos lépése... ...sztem

Üdv.
"és így például honvédelemre meg olajra egészen baráti összegeket kellett csak költenünk"

Ez biztos? Nem volt anno relatíve (gdp százalékban kifejezve) nagyobb hányad beletolva a honvédségbe? Az a sok gyakszi, az a sok sorkötelezett, és az a sok (elavult?) fegyver meg- ill. fenntartása.
A Natoban lenni költségesebb volna?
Hmmmm... ezt azért nem hinném, nem hittem.

Üdv.
"A kicsi és mégis önellátó ország úgy néz ki, mint Észak-Korea."

vagy Kuba, vagy Kína...:o))) tegyük hozzá!
Akkor meg kellene magyarázni Szlovéniát. Ők az államháztartásuk meglepően nagy részét megtartották maguknak, euróval fizetnek, a gazdaságuk köszöni jól van, és még Suzukirta is telik.
Érdekes, erre nem ugranak a máskor oly gyors jobbos kommentelő kollégák. Talán ők is sejtik magukban, hogy a multik kiűzése és a bezárkózás nem feltétlenül konvergál az ezeréves határok visszaállításának álmával. De szerintem már megint csak abban akarnak hinni, amit kihallanak a politikai retorikából. Nos, ha a FIDESZ jut hatalomra akkor sem rombolják le a Tesco áruházakat, nem hintik be sóval a helyüket. (Hány fideszes önkormányzat engedte be a láncot olyan kistelepülésekre, ahol TÉNYLEG tönkre vágták a kiskereskedőket? Sok!)Ennél nagyobb munka lenne a versenyjogi törvények felülvizsgálata, ami viszont aprólékos szakértői munkát követelne - aminek a politika sokszor akadálya.
Egyébként a mai (EU) körülmények között teljesen irreális "majd mi egyedül, csak mi magunk mindent megoldunk" szlogenekről kár vitatkozni, Orbán sem gondolja komolyan. De a Jobbik sem.
Az ilyen típusú pénzügyi egyensúlyteremtéshez pedig be kellene zárni megint a határokat. Ha a lakosságnak pénze van, és valamit meg akar venni, akkor megint megtenné a Shopping City Südben, vagy Nickelsdorfban. Tehát ha nem akarjuk, hogy megint kivigyék az általános egyenértékest, és a külföldi termelőket és kereskedőket juttassák profithoz, szögesdrót kerítést kellene körbehúzni a határ teljes hosszában, ami kétségtelenül élénkítené a hazai fémipart. Mondjuk kellene egy húszezer fős határőrség - tűzparanccsal természetesen a szökevényekkel szemben! - ez meg a foglalkoztatási összképet javíthatná.
A Széles-féle Videoton pedig újra gyárthatna kazettás magnót.
"Lehet globalizációellenesnek lenni, de aki ezt hirdeti, az tegye hozzá becsületesen, hogy ez egyben fogyasztásellenességet is jelent. Naná, úgy már nem annyira vonzó a hőbörgés, ha az mp3-lejátszót meg a mobilt le kell adni az elején."

Nem akarok kötözködni, de úgy gondolom, Kína internet szokásait is tekintve, h ők még nem a globális világ részei. Miközben odakint (Kínán kívül) tombol a válság, ők még mindig 7%-ot növekednek egy profi Olimpia rendezés után.
Ha a globális világ részei lennének, nem nőhetnének 7%-ot, miközben a németek 6%-ot csökkennek. Tudom, máshonnan indulnak, de ez nem elégséges magyarázat.

És nem gondolnám, h az mp3 vagy a mobil jó példa arra, mit veszítenének az antiglobalisták. Hát nem ezt, az szinbte bizonyos.

Sajnos pont olyan túlzó érvekkel véded a globalizmust, mint amilyen túlzó érvekkel támadja mondjuk pl. a Jobbik.

Mondom, kellemes olvasmány a cikked, de gazdasági armageddont jósolni arra az esetre, ha picit felpuhítjuk a globalizmust, egyszerűen szélsőliberális (provokatív) csacsogás, már megbocsáss!

Üdv.
Hejj, ez igen. De jót nosztalgiáztam. Köszönöm. Én még csak 5 éves voltam 83-ban, de már akkor is Hofit hallgattam. A nyugatos "kiruccanást" szó szerint így éltem meg. 1 hétre mentünk volna a kelet-német tengerpartra, de persze igazából nem a tenger miatt indultunk útnak. Münchenig elértünk, de szar idö ígérkezett az elkövetkezö pár napra, ezért inkább visszafordultunk. Soha nem felejtem el, amikor a német bankos utánunk futott (már a parkolóban volt faterom), mert qrvára elszámolt vmit és majd mégeccer annyi schillinget még odarakott a faterom kezébe. Faterom homlokán ott volt a nagy D betü rendesen :D Aztán meglett a C64 meg a videó is persze. Az utolsó napot a Camping-ben soha sem fogom elfelejteni. Már csomagoltunk amikor faterom kitalálta, hogy adjuk el a maradék konzerveket :D rofl. Én voltam az egyedüli (8 évesen) aki beszélt vmilyen idegen nyelvet, nevezetesen angolt, persze gyér szinten. Találtam egy csoport amcsit, jó fejek voltak nagyon. Megvették a konzerveket és utána, most tessék megkapaszkodni :D, csoportképet csináltak a konzervekkel a kezükben.

Vissza a post témájához :

"Mert húsz évvel a határnyitás után mintha elfelejtette volna Magyarország, milyen volt bezárva lenni."

Nagyon sokan elfelejtették, bizony. Én 11 voltam a rendszerváltáskor, de tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ment akkor. Emlékszem mekkora "választék" volt a boltokban. Persze höbölögni, követelni mindig könnyebb, mint vmit le is tenni az asztalra. Nehéz lesz a kiút ebböl a helyzetböl, pláne úgy, hogy még az én (30-asok) korosztályom is erösen a "napellenzösök" kategóriájához tartozik. Meggyözödésem, hogy a kiút az iskolai oktatással kellene, hogy kezdödjön. Csak éppen az a bibi ezzel, hogy az iskolákban pont azok tanítanak még az elkövetkezö 30-40 évben, akik anno a szocializmusban kapták a diplomájukat. Na ezeket az embereket pláne nehéz meggyözni vmiröl. Tapasztalatból mondom.
Hát... igen, én is amondó vagyok, hogy teljesen meghibbantak, akik izolációt hirdetnek. De az is biztos, hogy globalizáció nem egyenlő azzal, hogy mindent hagyunk megtenni. -- Elvben -- az "államnak" van szuverenitása a területe fölött, és az ő szabályai szerint kell(ene) játszani. Demokráciában "az állam", a szuverenitás gyakorlója a nép.
Szabályok bevezetése nem egyenlő izolációval, de még csak antiglobalizációval sem. Jogosan érzik sokan úgy, hogy Magyarország és így a magyar nép szuverenitása erősen aláaknáztatott, egyenesen megszűnőfélben van.

Ezeket azért írtam, hogy elgondolkozzon az olvasó, de mindemellett abszolút anti-(anti-globalista) és anti-izolacionista vagyok. Sőt, határozottan piacpárti, bár hiszek a piac szabályokon (törvényeken) keresztüli terelgetésére. (Demagóg módon: A Tiszát is megvezettük a medrében, és jobb lett).

Szóval, én nem csak Észak-Koreát hoznám fel példaként, hanem az izolacionista politikát folytató Kínát és Japánt. Mindkettő megszívta. Kína egyenesen az (akkori mércével globalizált) nyugat martaléka lett, Japán pedig -- nyomás alatt -- globalizálódott, de a hosszú izoláció után a hirtelen váltás úgy felforgatta a társadalmát, hogy az előbb egy vesztes, irtózatosan vesztes háborúhoz (többek között Hirosima stb.) vezetett.

Egyébként Japán hirtelen beszállása a globalizált világba hasonlít kicsit a rendszerváltáshoz, itt nálunk is 20 év alatt teljesen felborult a társadalom. Csak azzal a különbséggel, hogy Japán sikeresen modernizált, olyannyira, hogy a modernizáció végére regionális hatalommá vált, imerialista törekvésekkel. Ezt a szerepet most Szlovákia veszi át?
Én eddig egy igazi anti globalista izével találkoztam, egy tanárral, aki kisvárosból tanyára költözött, jurtát épített az udvarba, s a saját elmondása szerint kitépte a falból a tv + netkábelt, me hogy sok az amerikai szemét. Mikor rákérdeztem hogy rssről hallott-e, s hogy felnőtt embernek illik tudni megválogatni azt hogy mit olvas, mit néz, elküldött az anyám picsájába. (40 éves tanár)

Off
Árpád, mostanában miért nem káromkodsz, az adta az ízét az egésznek. Sokszor egy bazmeg többet mond ezer szónál.
Az az igazság, hogy nem a komenisták meg a jobbik b*szta el ezt az orszgot, hanem mi magunk, mindannyian.
Nem 7 és nem 20 év alatt, sokkal régebben.
Ez viszont szomorú, és nem sok jót vetít előre.
Ki fogja ezt megoldani, a Humanisták?!?
Kamionos, Fa szappan, Limara spray, kiürült sörösdoboz.
észak-korea mióta önellátó?
csakkérdem.
Árpi, mint rendesen, most is sok igazat írtál, de csak a dolog egyik oldalát lefestve: a másikat ügyesen a kommentelőkre hagyod. A pedig arról szól, hogy a globalizáció sem fenékig tejfel, meg kolbászkerítés! A nemzetállamok (még az USA is) elvesztették a kontrolt a glob konszernek fölött, ez meg gáz. Ennél csak az nagyobb gáz, hogy mi csak fogyasztunk, meg adósodunk elfele (beleértve a "fejlett" Nyugatot is). Kína meg termel, meg hitelez... de ez jóra nem vezet, szerintem.
Árpi! Tudom, nagyon gáz az egymásra mutogatás, de ha Te számon kéred a globelleneseken, hogy nem beszélnek a globellenesség hátrányairól, azért mégiscsak illenék írni pár szót a glob hátrányairól is. Csak egy cikket egyszer arról, hogy milyen lesz Európa, ha borul az egyensúly, és 5-6 Berlusconi-szerű arc irányít majd mindent;)
Ez a cikk hó elején kellett volna:
International Capitalism Day
celebratecapitalism.com/capitalismday
Annyival azért korrigálnám a mondandódat, hogy a honvédelem nem jó példa, mert a mainál sokkal (nagyságrenddel) többet költöttünk rá. Persze az atomrakétát hozták a ruszkik, de a saját haderőnk sokkal többe volt, plusz a csehszlovák túrázást is mi fizettük :)
A többivel egyetértek, a globalizációellenesség komolysága megfelel a télen "ne legyen hideg" típusú kívánalmaknak. Tudomásul kell venni, hogy egy 10 milliós ország nem fogja (tudja) megszabni a világkereskedelem menetét. Csak akkor lenne bármilyen esélyünk az önállóságra, ha lenne valami olyan termékünk, ami kizárólag nálunk megtalálható/terem/gyártódik és a világnak pótolhatatlan szüksége van rá. Addig marad az alkalmazkodás.
Kedves TWÁ,

szerintem ne legyünk telhetetlenek. Magyarországon nincs különösebb hagyománya a azon szemléletnek, mely szerint Magyarország mellérendelt viszonyban van a világgal, és nem a közepe annak, továbbá - bár nagyon jófej kis nép vagyunk, úgy en bloc - azért nem a turul tojta az emberiséget.

Itt emberemlékezet óta arról szól a hivatalos oktatás, hogy vagyunk mi és a világ, továbbá más nemzetek aszerint soroltatnak csoportokba, hogy barátok vagy ellenségek (a csoportok összetétele persze változik).

Azt mondom, irreális dolog ebben a kérdésben gyors áttörést és szemléletváltást várni. Pláne úgy, ha semmilyen mainstream politikai, gazdasági vagy társadalmi erő nem foglalkozik vele, mert senkinek sem érdeke igazán. Aztán a közoktatás jelenlegi állapotában nem feltétlenül nyújt értékelhető tudást legalább egy idegen nyelvből sem (mármint néhol igen, de a legtöbb iskolában nem), úgy meg nagyon nehéz más nézőpontokkal is tisztában lenni.

.Iván
@Tóta W. Árpád: Nem, még olyanabb a helyzet, Észak-Korea sem tud egyedül megélni.
"Észak-Korea egyedül ballisztikus rakétát tud eladni a világpiacon, és ehhez kell vevőket keresnie"
De nem tudja eladni, ha nem tart lépést a konkurenciával, vagyis minimum ebben muszáj kitekintenie a világra. A mérmökeinek képben kell lenni, az alapanyagot meg kell venni külföldről, a terméket be kell futtatni stb. Még Észak-Korea sincs hermetikusan elzárva a világpiactól.
Az egész elképzelés, hogy lehúzzuk a rolót, és teremtünk egy kis paradicsomot minálunk, eleve abszurd. Mert egy ideje nincs a világnak olyan pontja, ahol be lehetne zárkózni. Még a pigmeusoknál se, nem hogy Észak-Koreában. Európa közepén meg... marhaság.
"Lehet globalizációellenesnek lenni, de aki ezt hirdeti, az tegye hozzá becsületesen, hogy ez egyben fogyasztásellenességet is jelent. Naná, úgy már nem annyira vonzó a hőbörgés, ha az mp3-lejátszót meg a mobilt le kell adni az elején."

Erről egy antiglob MIÉP-gyűlés jutott az eszembe, ahol az asztalon ott volt a Coca Cola... Az indaiak még a brit kolonizáció idején bojkottálták a brit termékeket, erre a brit cégek tönkrementek és kivonultak az országból? Ha ennyire utálják a Multikat miért tartják el őket? Minek vesznek számítógépet, hűtőszekrényt stb.?
Az a baj, hogy a globalizáció felé a nyitottságot a szoclibek képviselik jobban. És mivel utóbbi időben a kormányzásuk sajnos nem épp egy sikertörténet, sokan összekapcsolják a kettőt. Gyerekkel együtt a fürdővizet...
hvg.hu/velemeny/20090628_krausz_lmp_demagogia.aspx

Jó cikk a HVG-ből! Globalizációkritika-kritika. :)
A cikkben felvetettekre egy hithű jobbikos válasza az lenne, hogy az életben nem csak a materiális dolgok számítanak, nem kell mindig fogyasztani, így legalább foglalkoznánk a spirituális dolgokkal.
Észak-Korea vagy globalizáció...aha.
Észak-Korea rossz, globalizáció jó...aha

"Mellesleg ilyen modell létezik, imperializmusnak hívják."
...és van egy olyan ország, amelyik remekül tudja ezt használni, ha akarja: Kína.
Kár összekeverni a hazai, szabályozatlan vadkapitalizmussal szembeni ellenérzést a komcsi diktatúra utáni vágyakozással.

"Kár összekeverni a hazai, szabályozatlan vadkapitalizmussal szembeni ellenérzést a komcsi diktatúra utáni vágyakozással."

Ez egy általános tévhit, hogy Mo.-n szabályozatlan vadkapitalizmus van. A vadkapitalizmus az, amikor nincs minimálbér, nincsenek közszolgáltatások, nyugdíjalapok, 0%-os SZJA és ÁFA kulcs nincsenek környezetvédelmi jogszabályok stb. Ehhez képest leadhatjuk a fizetésünk felét, ill. a vállalkozásból származó jövedelmünk több, mint felét, sőt még a megtakarításainkat is megadóztatják és újraelosztják, hogy legyen miből eltartani a régről örökölt hatalmas közalkalmazotti hordákat. Hogy még egy kicsit eloszlassam a különböző érdekcsoportok által hangoztatott hazugságot, hogy itt ebben az évtizedben (neo)liberális gazdaságpolitikai volt és az vitte csődbe az országot:
Idézet Várhegyi Éva közgazdásztól:
"Az ezredváltás azonban olyan fordulatot hozott, amelynek hatásait máig sem sikerült kiheverni. Az Orbán-kormány „magyar modell" elnevezéssel felélesztette azt a rendszerváltással már meghaladottnak vélt ideát, amely a piac helyett az állami aktivitást teszi a gazdaság motorjává. A magát polgárinak nevező kormány anakronisztikus módon az osztogatás-fosztogatás és az állampolgári felelőtlenség kádári modelljét húzta elő a kamrából, klientúraépítéssel megspékelte és nemzeti retorikával megfűszerezte. A 2002-es választási propagandaverseny hevében az MSZP is ráérzett e modell ízére, majd kormányra kerülve gazdaságpolitikája részévé tette. Az elmúlt években megint nyomasztóan rátelepedett a gazdaságra az állam: a megtermelt jövedelemnek felét központosítja és osztja el, holott az ezredfordulóra már szépen alábbszálltak ezek az arányok. Az állami gyámkodás a „mindenkinek adni valamit" elv jegyében történik, így éppen azokon nem segít, akik valóban rászorulnának arra. A jelen „polgárainak" megnyerése érdekében gőzerővel folyik a - mindkét kormányfő által sokat emlegetett - gyerekeink jövőjének felélése."

www.mozgovilag.hu/2004/01/07varhegyi.htm
A Vénusz projektet érdemes tanulmányozni (www.thevenusproject.com/). Megszüntetné a pénzt és az összes bajt, amit az okoz. Helyette bevezetné az erőforrás-alapú gazdaságot. Na ez olyan álom, amiért érdemes lenne dolgozni. Hinni abban, hogy sikerül legyőzni az összes ellenérdekelt felet (bankárok, mocskosul gazdag vállalatvezetők és részvényesek, eszetlenül fogyasztó emberek, stb.), na az viszont nehéz. :-(
@bs395: a dzsucse ideológiának ez a lényege, az önellátás. az egy másik téma, hogy nem sikerül maradéktalanul.
@sün!malac69 a fegyelmezett renitens: "A határnyitás nem a globalizáció része, hanem a demokratizálódás, avagy a szabadsághiátus megszüntetésének első, botladozó, ám mégis fontos lépése... ...sztem"

igen, de ez együtt jár, ezt próbálom fejtegetni. a határok vagy zárva vannak, és akkor nem jön be a kultúrmocsok, a karvalytőke meg a pornó, vagy nyitva vannak.
Vajon a kicsi és önellátó országok közül miért nem éppen Kuvait vagy Taiwan jutott eszedbe?

Vajon a kicsi és a globális vérkeringésbe, az iprlizmus jólétébe csavarodott országra Izland és Lettország a példa?

Van világ a kliséken kívül is. Nekem már a tököm tele van az "együnk szart, egymilliárd légy nem tévedhet" elméletekkel. Miért ne lehetne kitalálni Magyarországot?

Miért ne lehetne bátorítani az autó-összeszerelő és egyéb tevékenységek idehozására a külföldi tőkét anélkül, hogy eladnánk nekik a földet, a vizet? Nem jönnének? Nem a faszt nem. Csak nem mezőgazdászkodni, közművet birtokolni, hanem csavaroztatni.
"Tóta W. Árpád Játék határok nélkül
A határnyitás ünnepe a globalizáció ünnepe, és aki nem ünnepli, az hülye."
Te meg nagyon okos, sőt toleráns: más nézetek elött nyitott.
@sün!malac69 a fegyelmezett renitens: "Nem volt anno relatíve (gdp százalékban kifejezve) nagyobb hányad beletolva a honvédségbe?"

dehogynem, és a nato-ban valóban olcsóbban ússzuk meg, de a nato-ban! nem önállóan!
@RAMBO: már minek jönnének ide csavaroztatni, amikor itt drágábban csavarozunk (minimálbér, rendes bér, járulék, adó stb)?
Miért teszünk egyenlőségjelet a határnyitás és a nagytőke uramla közé, mint pozitív fogalmak?

Kicsit az egész cikk hangulata olyan, mint egy kommenista röpanyag :)

Valaki itt nem tanult logikát, vagy kummog.
@.Iván: "Azt mondom, irreális dolog ebben a kérdésben gyors áttörést és szemléletváltást várni. Pláne úgy, ha semmilyen mainstream politikai, gazdasági vagy társadalmi erő nem foglalkozik vele, mert senkinek sem érdeke igazán."

hát igen. az orbán-kormány az államalapítás hozzávetőleges évfordulójára nagyszabású ünnepségeket rendezett, pedig annak túl sok konkrét és releváns tanulsága nincsen manapság, általános nemzeti büszkeségen túl. a rendszerváltás kerek évfordulóját kábé a régi nov7-ünnepek szintjén letudjuk, kötelező körökkel, minimális részvétellel.
@Átlag János: Meg kellene barátkozni egy gondolattal. Nick Cave örökérvényű szavaival fogalmazva ez úgy szól, hogy "People just ain't no good." Szemetek mindig vannak, lesznek is. Az, hogy vannak gonoszok, akik elveszik más pénzét, feleségét, találmányát, életét, nem a kapitalizmus vagy a globalizmus bűne. Az ember ilyen. Nem mindegyik, de van belőle viszonylag sok. Mikor a kapitalizmuson azt kérik számon, hogy nem elég etikus, az olyan, mintha a pszichológustól vagy a paptól azt várnád, hogy oldja meg az anyagi gondjaidat. Nem arra van kitalálva.
Az utópiák azért nem működnek, mert az ideális emberre alapoznak. Mikor kijózanodva veszik észre, hogy vannak ganék is, első reflexük az szokott lenni, hogy "irtsuk ki őket". Ilyenkor a ganék megijednek, és megpróbálnak minél magasabbra kapaszkodni, hogy biztonságban legyenek. Mivel a közülük a legügyesebbek és legganébbak egyszersmind a leghatalmasabbak is, belőlük lesz miniszter, egyetemi tanár, tévéelnök, és ők maguk irtják ki a ganékat, no meg a saját konkurenciájukat.
Nincs olyan gazdasági rend, amitől jobb lesz a világ, mert az embert a gazdasági rendszer nem tudja, és szerencsére nem is akarja megváltoztatni. Mikor mégis megpróbálja, na abból lesznek az olyan szép történetek, mint a létező szocializmus.
@DrPepper: Az a magyarázat, hogy Szlovénia az életben nem volt suttyó Kelet-Európa. Gazdaságilag, kulturálisan, mindenhogy a Nyugathoz tartozott, ezért aztán 1990 után nem is rablóbandát termelt ki politikuselit gyanánt.
Még ott van a szekrénybe a Valutafüzet. Ha jól emléksze 80-ban 24.000 forintért lehetett valutát váltani egy évben, aztán kész... Füzetve beírva, bepecsételve, vezetve.
sajnos én a pontos számokat nem tudom, ill. éjjel nem tudtam telefonálni, hogy megkérdezzem. online nem találtam erről adatot, ez is jellemző. lehet, h valamelyik rubicon foglalkozott ezzel.
Elbaszott vilag ez. A jobboldali partok baloldali politikat folyatanak, a baloldaliak meg jobboldalit. Szerintem csereljenek nevet, ugy hihetobb lesz az egesz.

Aki meg a globalizacio ellen van, annak azt ajnlom szedje szet a mobiljat es szamolja meg hany alkatreszbol all. Majdnem mindegyik alaktresz elkeszitesehez kulon gyarra van szukseg, plusz egyre amelyik az egeszet osszeszereli. Hogy a bubanatba tunda mindezt egy bezart orszag megvalositani?
Hát te tökhülye vagy, baszd meg! Vagy direkt hazudsz, faszom tudja. A szabad jövés-menés messze nem egyenlő a globalizációval. Ha az volna, akkor a nyugat-európai, amerikai népség, glob. híján, nyilván szintén otthon kuksolt volna mondjuk pölö az 50-es-60-as években.

Egyébként a 80-as években simán lehetett Bécsben forintért valutát venni. Bankban, napi árfolyamon. Persze nem a hazain, hanem a valóságoson. De amit te előadsz itt külföldremenés címszó alatt, az nettó baromság. Mármint '83-ban. '63-ban ilyesmi lehetett, hogyne.
Nnnna...tudsz te jó cikkeket is írni, ha akarsz, szépöcsém!
Fel nem tudom fogni, hogy a jobboldalnak miért érdeke ezt a Bogár Lászlót sztárolni, kb. hetente hosszas helyet adni neki a Magyar Hírlapban, hogy pocskondiázza az imperialista "szivattyúkat", és egyéb baromságokkal lázítsa az embereket azon dolgok ellen, amiket te is felsoroltál.
Az pedig külön pikáns, amikor Széles Gábor lapjában köpködik a tőkéseket.
@sün!malac69 a fegyelmezett renitens: Kina miota onellato? A nyersanyag fuggosege talan az egyik legnagyobb, a sok onnan jott kutyu ne tevesszen meg.
Jó poszt.

Ma a buszon megint feltűnt, hogy milyen öreg vagyok. Néhány iskolás korú a történelemről beszélgetett. Volt az NDK, meg a másik, mi is, talán SZTK...

Amikor én gyerek voltam, a "magyar" jelentette azt, amit ma a "kínai". Észrevettétek, hogy ez milyen pillanatok alatt kihalt?
@Jenyei: pedig ez nem olyan bonyolult taktikailag. egyszerűen van egy csomó ember, aki úgy gondolja, hogy jobb lenne nekünk magunkban, és az effajta ellentmondásokat pedig félresöpri további hülyeségekkel, pl hogy a szabolcsi almáért igenis kapnánk elég mobiltelefont, ha jól vezetnék az országot. na most ezeket egyszerűbb kielégíteni bogárral és effélékkel, mint elmagyarázni nekik, hol a bibi.
"magyar", "kínai": árura értve, persze.
@Comandante en Jefe: nemcsak a magyar, hanem a ruszki, a román, akármi. kivéve a cseszlovák és a jugó, az minőségnek számított viszonylag, és pár dologban az ndk is. (AKA Electric!)
"erről beszélek. azt nagyon trendi ugatni, hogy fuj, globalizáció, antiglob, alterglob, satöbbi, csak nem akaródzik hozzátenni, hogy akkor no gázfűtés, no mobil, no Suzuki, no future."

Aranyos, ahogyan a fogyasztói társadalmat véded. Olyan hangulata van, mint az MSZMP KB kinyilatkoztatásainak 1988-ban. Ugyanis, ha valaki a realitások ellen viv szélmalomharcot, az ebben az esetben pont te vagy.

Amit te a "létező világok legjobbikának" nevezel, az valójában egy már nem sokáig létező világ. A komcsik azt mondták, hogy a kapitalizmus a szakadékba rohan. Ma már látjuk, hogy ez igaz, ha nem is pontosan úgy, ahogyan akkor hirdették. Amit te népszerüsitesz, az pont az ezzel a száguldással járó élmény.

Marx után szabadon: állitsuk a fejéről a talpára a kérdést. A "no gázfűtés, no mobil, no Suzuki, no future" nem egy választható opció, hanem AZ elkerülhetetlen jövő (nagy vonalakban). Teljesen függetlenül attól, hogy az elkövetkező pár évben ki, mit fog hirdetni.

"ha megmondanák őszintén, hogy ehhez egy igen természetközeli, nomád életvitel tartozik, kábeltévé, internet, szlovák sajt nélkül, akkor legfeljebb egy szektára lenne elég a hevület"

Ugyan, az emberek úgysem hiszik el a kellemetlen dolgokat. 1989 táján elhangzottak olyan számok, hogy a gazdaság átalakitása akár harmincezer(!!!) munkanélkülivel is járhat. Ha valaki a tényleges, sokszázezres számokat mondta volna, hányan hitték volna el? Ha viszont mindenki elhitte volna, mekkora szektára lett volna elég a rendszerváltó hevület? (Talán egy mai eszdéesznyire?)
Máig emléxem, hogy rácsodálkoztam az egész FÜRT banánra, a kis, bordó alaminiumba csomagolt sajtocskákra, a C-64-re, amit apámék hoztak Ausztriából.

Aztán az egyetemen, az országban kitört a Dunaszaurusz őrület, és csak néztem, milyen sok szakértő vízügyes lett itt egyszerre a sok ellenzékiből...
Annyi fujjogást, őrjöngést...
@Tóta W. Árpád:
Nem a minőségre értem, hanem tényleg ezt mondtuk a bóvli ócskaságokra (származási helytől függetlenül, de akár nem ipari termékre, képletesen is).
Oké, a 'román', az még erősebb jelző volt, és tovább is tartotta magát, a 'ruszki', az meg már politika :)
@Winston007:
Arról nem is beszélve, hog a vidéki lakosság mennyiből él meg, és hány milliónak nincs egészségbiztosítása...
A globalizáció jó, mert lehetőség.
A legkissebbnek, a leggyengébbnek is lehetőséget ad, hogy a legnagyobb, legerősebb piaci réseibe befészkelje magát.
Másfelől van az a rossz, amit a globalizáció felerősít. Nem okozza! csak felerősíti.
A politikusok lefekszenek a pénznek, a nagy pénzért még torkosborzot is játszanak, vagy odamutatják a segg@ket is, ha azt kérik tőlük. Az igazán nagy pénz pedig a multiknál van, a globalizált világ multijainál meg egyre több. De ez nem a globalizáció hibája, anélkül is ugyanez a mechanizmus erodálja a világot, a monopoliumok (és a kvázi monopoliumok, amik tipikusan pl. a multik).
De a globalizáció problémáit (erős és jól működő! állam esetén) lehet kordában tartani. Az előnyeit meg lehet kihasználni.
Igazán minden azon múlik, hogy az előnyök vagy hátrányok serpenyő húzza e jobban a mérleget!
Persze nálunk a rinyáláson kívül semmit nem tesznek (teszünk!) a globalizáció kárai ellen, a hasznát meg képtelenek vagyunk kihasználni.
Vesztésre állunk...
A posztíró szélsőséges nemzetállam értelmezése (határok bezár, semmi külkereskedelem, turizmus tiltás, stb...) teljességgel téves. A valódi jobboldalon ilyesmiről senki nem beszél. Természetesen a posztíró kreált maga elé egy valótlan jobbos értelmezést és azt kezdi szapulni. Természetesen ezt is lehet, de szerintem ennek semmi értelme. Hiszen a ny-európai országokban a jelenlegi szélsőséges globalizmus előtt volt a legnagyobb jólét, azóta ebből éppen emiatt ők is jócskán leadni kényszerültek. A nemzetek Európája értelmezés a nyitott kereskedelem és a szabad munkaerőáramlás mellett teszi le a voksát, viszont az egy központból származó "utasításos" rendszert elveti. Mindenki alakítson ki magának olyan belső szabályrendszert, ami a szituációjának a legjobban megfelel és kétoldalú szerződésekkel hozzák összhangba a környezetükkel, hogy jusson és maradjon is. Erről szól a dolog, nem a valutakeretről és a 3 évenkénti utazásról, ahogy ezt a posztíró próbálja szélsőséges módon kisarkítani. Olyasmit támad, amit senki nem akar, viszont jól lehet érvelni ellene. Ezt hívják árnyékbokszolásnak. Természetesen szíve-joga...
na most ez a csapat akik vigyáztak nehogy eltévejedj Nyugaton, sőt még a kultúrtemékekn se (ugye Ildikó?) - most egy újabb megújulásra készül
@smartdrive: Hmmm. Ha azt mondom, hogy az ember(i)ségé az nagyon cikin pátoszos?
@Mezőbándi: "A komcsik azt mondták, hogy a kapitalizmus a szakadékba rohan."
Azt mindenki tudja, hogy a kapitalizmus Marx-féle kritikája nagyon rendben van. A baj azzal adódik, hogy nincs helyette alternatíva. Tudjuk, hogy a kapitalizmus tele van gyenge pontokkal, de az egyetlen rendszer, ami úgy-ahogy működik (szerinted működött). És nem mellesleg olyan rendszer, ami nem csak hogy eltűri a változást, hanem egyenesen bele van kódolva. Ha ki tudsz találni egy, a különböző helyzetekre viszonylag jól adaptálható rendszert, ami nélkülözi a kapitalizmus gyengéit, írj könyvet róla, mert rád van szüksége a világnak. Én nem hallottam még értékelhető javaslatot, igaz nagyon lázasan nem is keresem.

Az pedig, hogy a kapitalizmus beleesik-e abba a bizonyos szakadékba, szerintem azon múlik, hogy tud-e változtatni egynéhány dolgon. Nem esett még bele, pedig manapság lökdösik is egy páran. Talán egy kicsit várjunk a temetésével.
@Keer:

A szó szoros értelmében tényleg nincsen vadkapitalizmus és hibás volt a megfogalmazás. De a lényeg ettől még úgy gondolom átment.

Fogalmazhatok úgy is, hogy az emberek talán jogosan kritizálják "eztafajta" kapitalizmust de az nem biztos, hogy rögtön a gyászos múltat követelik vissza.

Szerintem az embereknek nem érdekük egy ilyenfajta visszarendeződés, nyugodtan meg lehet kérdezni a legelvakultabb széljobbos arcokat is akár. Észre kellene venni, hogy ez nem kapitalizmus, ami nálunk van, hanem egy kelet-európai hamburgeresbódé, aminek az elején már profi a festés és a matricázás de hátul továbbra is darálják a maradékot a húsba.

Nálunk ez úgy mutat, hogy mantrázzuk magunknak a piacgazdaság fő elveit miközben látjuk, hogy az elmélet szerint bukásra ítélt cégek milliárdos állami megrendeléseket kapnak csak a kapcsolati tőkéjük és egyéb bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekményeik miatt.

@Comandante en Jefe: a ruszki az olyan volt, hogy nem működik, de masszív.

@Mezőbándi: "A komcsik azt mondták, hogy a kapitalizmus a szakadékba rohan. Ma már látjuk, hogy ez igaz, ha nem is pontosan úgy, ahogyan akkor hirdették."

például a kommunizmus már rég a szakadék mélyén van összeroncsolódva.

az izolációs modell annyit tesz, hogy mondjunk le a civilizáció előnyeiről, mert biztos egyszer úgyis összeomlik. szóval ne együnk csokit, mert aztán meg nem lesz.

@bastian: én kicsit meg vagyok zavarodva a valódi jobboldal mibenlétét illetően, már a nemzeti oldal is egy faszság volt, de most van már még nemzetibb. btw én a jobboldalt le se írtam itt, már csak azért sem, mert az antiglob mozgalmak jellemzően balosak.
@mistinguett: Egyet kell értenem sajnos, de ez lényegében azt jelenti, hogy a kihalás marad az egyetlen út. A jelenlegi rendszer nem fenntartható, viszont túl nagy a tehetetlensége ahhoz, hogy időben érdemi változást érjen el. Általában azt mondják, hogy egy radikálisan új eszmerendszer meggyökerezéséhez kell néhány generáció, annyi időnk nekünk nincs szerintem.
@DrPepper: Szlovénia nem jó példa. Szlovénia a jugők legfejlettebb része volt. Olyan mintha leválasztanád a Dunántúlt és hencegnénk milyen fejlett.
Ügyesen néhány nap alatt kidobták a szerb hadsereget, úgy hogy a nehézfegyverzet maradt, ami qrva nagy lóvé.
Az egészségügyet secperc alatt átalakították - írtam ott kórházi rendszereket - a diák, nyugdíjas, de csak a szlovén állampolgár ingyenes volt. Számítógépbe volt mindenki aki fizette a TB-t, még az is hogy múlt hónapban beérkezett-e a pénze. Ha nem, előre ki kellett fizetni a vizsgálatokat. Mégegyszer. Előre! Mindez 93-ban. Nem adtak el semmit, viszont beözönlött az olasz, osztrák tőke és odajártak a horvátok bevásárolni a háború alatt.
Szlovénia teljesen speciális helyzet.
@sün!malac69 a fegyelmezett renitens:
"
"A kicsi és mégis önellátó ország úgy néz ki, mint Észak-Korea."

vagy Kuba, vagy Kína...:o))) tegyük hozzá!
"

Hát nem tudom, de Kina azért annyira nem kicsi. Vagy akkor mi a nagy?
@Mezőbándi: "Amit te a "létező világok legjobbikának" nevezel, az valójában egy már nem sokáig létező világ. A komcsik azt mondták, hogy a kapitalizmus a szakadékba rohan. Ma már látjuk, hogy ez igaz, ha nem is pontosan úgy, ahogyan akkor hirdették. Amit te népszerüsitesz, az pont az ezzel a száguldással járó élmény."

De most még mindig a létező legjobb. Majd akkor gyere ha lesz jobb!
@TWA:Globulinak valahogy lefelejtetted a hátrányait. csak a korrektség kedvéért.
@bastian: "a jelenlegi szélsőséges globalizmus előtt volt a legnagyobb jólét, azóta ebből éppen emiatt ők is jócskán leadni kényszerültek"
Igen leadni kényszerültek, például a mi javunkra. Meg a kínaiak javára, persze. Tehát elvileg a világ ma kiegyensúlyozottabb egy kicsit, mint a hidegháborúban. Ez nem feltétlen baj.
Az érem másik oldala, hogy a kiegyensúlyozottsággal valójában sem a londoni, sem a pekingi melós nem járt olyan jól, mint a Nike részvényesei. Csak kérdés, hogy van-e olyan rendszer, ahol nincsenek "hatalmasok". Nyilván nincs.
A Nemzetek Európájában pedig, félek, mi lennénk a szopóágon. Mert mink picik vagyunk, ők pedig nagyok, ugye.
"Pontosan tudták az elvtársak, hogy ha nagy tömegben csodálkoznának rá a nyugati életszínvonalra, akkor még a legvidámabb barakk lakói is nemkívánatos következtetésekre jutnának, ami a szocializmus sikerességét illeti, nem is beszélve a kapitalizmus rohadásáról..."

sokan azóta is azt várják, hogy legalább valami megvillanjon mindebből itthon, ha már 20 éve kapitalizmus van...:D
@Tóta W. Árpád: A valódi jobboldalon azokat az erőket értem, akik az ország érdekeit tekintik mindenek felett állónak, de legalábbis az egyéni (és külföldi) érdekeket csak annyiban tartják tolerálhatónak, amíg nem ütköznek az össztársadalmi érdekekkel. (pl. nem tolerálható, ha valaki az össztársadalom kárára gazdagodik meg). A "valódi" tulajdonképpen arra vonatkozik csak, hogy nem a Fideszt kell érteni rajta, vannak akik nemzetinek, szélsőjobbnak, nemzeti radikálisnak, stb-nek nevezik, de ez csak a retorikai megkülönböztetést szolgálja, valójában ugyanazt értik alatta.
A "no gázfűtés, no mobil, no Suzuki, no future" ma is sokaknak életforma,oszt' mégis globálisak volnánk,vagy mi a szösz...

Aki nem ünnepli a globalizmust,az meg hülye?!(mi van Árpi:elromlott az eszkuder,vagy néger dolgozik helyetted?)

Bogár úr meg szerintem jó diagnoszta,de a terápiát falsul mondja.
A globalizmus nem okvetlen terméke a demokráciának - de nélküle Korea van,ez igaz.
Egészségesebb és hatékonyabb volna,ha a globalizmus-ellenességről lefordulnánk,s helyette a lokalitások megerősítésére koncentrálnánk.
@Átlag János: Nem baj az. Marad utánunk egy csomó boldog teremtmény, fickándozó halacskák, sütkérező gyikok.
@bastian: "nem tolerálható, ha valaki az össztársadalom kárára gazdagodik meg"

mondom, hogy ez nem jobbosság. konkrétan a legsötétebb kommunista időben (és részben utána is) folyamatosan ment az össznépi harc az ÁRDRÁGÍTÓK ellen, akik megvettek valamit, és képesek voltak annyiért eladni, amennyit lehetett érte kérni.

a mindenféle korlátozások barátainak ismét figyelmébe ajánlom a lengyelpiacról szóló részt. ilyenkor kialakul egy fekete-szürke piacgazdaság, törvényszerűen.
Jó kis írás ez Árpád, bár kicsit túlzásba vitted a globalizációellenesség honi értelmezését. Azért kevésbé dekadens képet is festhettél volna, legalább elvi szinten. Nem kell ilyen brutális víziókat gyártani, elég lenne ott kezdeni, hogy pl. a magyar árukat, termékeket és a magyar munkaerőt, vállalkozásokat kezdjük preferálni, esetleg -halkan súgom csak- kedvezményben részesíteni. Tudom ezek túl futurisztikus, már-már eretnek gondolatok, a lényeg, hogy a kínai büfésnek jó legyen.
A mi lakosságunkat nagy ideológiák motiválják: Gorenje, dollárosbolt, kvarcjáték, vagy éppen magyartermék, magyarlófasz, leazadóssággal, eladjákavizünketis mittudomén.

Nyugodtan be lehet zárkózni. Én még a határzárás előtt lépnék azért, bár most elég szarul tudom csak eladni, amim van. De nem gond, megyek a Landeszman után, akinek mégiscsak igaza lesz, persze nem azért, mert kivonják a zsidók a zokszigént - csak a végeredményt illetően.

Tudja-e a kommentközösség, hogy fütyülősbe való barackot is importáljuk? Kellene ültetni egy-két fát Kecskemét környékén, mert gáz lesz, ha lelakatolják a határokat.
Jó kis írás ez Árpád, bár kicsit túlzásba vitted a globalizációellenesség honi értelmezését. Azért kevésbé dekadens képet is festhettél volna, legalább elvi szinten. Nem kell ilyen brutális víziókat gyártani, elég lenne ott kezdeni, hogy pl. a magyar árukat, termékeket és a magyar munkaerőt, vállalkozásokat kezdjük preferálni, esetleg -halkan súgom csak- kedvezményben részesíteni. Tudom ezek túl futurisztikus, már-már eretnek gondolatok, a lényeg, hogy a kínai büfésnek jó legyen.
Arról a modellről miért nem sikerül írni, amelyben - igaz piaci alapon - de a tisztességesen működő állam kezében van a közszolgáltatási szektor, sőt a fél piaci szektor is? Mondjuk Ausztriára gondolok, nincs messze. Hogyan fér bele a nagy globális faszságodba az osztrák paraszt, akinek a szar földeken, a hegyekben termelt almája mégis olcsóbb tud lenni a szuper földeken termő szabolcsinál? Hogy is? Az nem az állami támogatás miatt van, ami szerinted rossz? Az antiglobalistát, meg a kommunistát állítod szembe a liberális - mindent eladunk, mert az állam rossz gazda - típusú magyar neoliberálissal. Pedig annak nem ezek az ellentétei, hanem egy másik piacpárti, kapitalista és jogállami modell hirdetői. Ja, azok meg biztos fasiszták lehetnek...
" ezeket egyszerűbb kielégíteni bogárral és effélékkel, mint elmagyarázni nekik, hol a bibi"
Pedig jó lenne. Mert idáig, a "Bogárral kielégített" emberek, nem hallhatták meg, az ellenérveket, cáfolatokat.Vajh mé'? Helyettük "bogározás" folyik, meg a meglévő viszonyok istenítése(hajrá Bokros Úr, csak így tovább az elrabszolgásítás útján). Tapsolj nekik! Megéri. Az MP3-adról, a Suzukidról meg Kádár elvtárs jut eszembe, a hűtőgépeivel Már anno is ez volt a mérce. De kurva jól élünk, má' minden második családnak futja hűtőgépre(Suzukira, meg Mp3-re). Tudtok élni! Má' ameddig van hol. Kicsit még belehúztok, nem hogy hazánk, de még földgolyóbisunk sem lesz. No problem a gazdaság száguldani fog.(A Pannon pumáról már nem is szólva.)
@egyenes labirintus: nem először írok erről, és hát mindent nem akarok egy cikkbe.

erről a "kedvezményezzük a magyart" politikáról volt már szó itt. nekem az a véleményem, hogy ezzel a meglévő versenyhátrányt konzerváljuk.
bővebben itt:
w.blog.hu/2009/02/21/iota

A kalkuláció ösztönszerű, primitív: ha kötelezzük a Tescót, hogy magyar sajtot áruljon, akkor a magyar tejiparnak nem kell vállalnia a kényelmetlen és vesztésre álló versenyt a szlovák, lengyel, osztrák versenytársakkal, és így megakadályozható néhány gyárbezárás, elbocsátás, rossz hír. Egymás közt már nem fognak nagyon versenyezni, leosztják a lapokat, és megpihennek. (...)
A protekcionista megoldás annyit tud, hogy a hazai piacot rákényszeríti a hazai árura. Eszi, nem eszi, nem kap mást. Ez rövid ideig adhat lendületet az így kedvezményezett termelőknek, de csak annyit, amennyi erőt a hazai piac képvisel. Nagy országban nagyobbat, kicsiben kicsit. Viszont az effajta gesztusok sosem maradnak válasz nélkül, és minél kisebb ország csukja magára a budiajtót, annál valószínűbb, hogy az ellencsapás több kárt okoz neki, mint amennyit nyert.
@mistinguett:
"Azt mindenki tudja, hogy a kapitalizmus Marx-féle kritikája nagyon rendben van."

Szerintem nem hatolt a gyökerekig, mivel nem volt - a maga korában nem lehetett - megfelelő rálátása. De valóban használható alapokat rakott le.

"Ha ki tudsz találni egy, a különböző helyzetekre viszonylag jól adaptálható rendszert, ami nélkülözi a kapitalizmus gyengéit,"

Nem tudok. Senki nem tud. A társadalmi-gazdasági rendszereket nem kitalálják, hanem kialakulnak, a rendelkezésre álló erőforrások függvényében, amikor az egyének és kisebb-nagyobb csoportjaik igyekeznek az életben maradásukról minél hatékonyabban gondoskodni.

A kapitalizmus is kialakult, amikor a feltételek adottak voltak, de mostanra felélte fennmaradásának erkölcsi és anyagi feltételeit.

Igy hát átalakulnak a társadalmi viszonyok, mi pedig próbálhatunk életben maradni az átalakulás közepette.

Mivel pedig az átalakulás nem az elmúlt évszázadok trendjét követi (amikoris rendszerint az erőforrás-bőség indukálta a változást), hanem pont az ellenkező irányba mutat, ezért nem haszontalan dolog az olyan "elavult" rendszereken gondolkodni, mint pl. a városállamok. Még akkor is, ha a múltat nem lehet egy az egyben másolni.
nol.hu/archivum/archiv-52355 ezt a viccet talan érdemes ide linkelni (most a cikkről nem beszélek).
@QM: "Az MP3-adról, a Suzukidról meg Kádár elvtárs jut eszembe, a hűtőgépeivel Már anno is ez volt a mérce. De kurva jól élünk, má' minden második családnak futja hűtőgépre(Suzukira, meg Mp3-re)."

ezt így egyben elfogadom, mert koherens. olyat lehet mondani, hogy emberek, nem kell a boldogsághoz autó, nem kell hűtő, se tévé, se banán, hanem spirituális elmélyültség és kisközösségi körtánc kell hozzá. ebben az esetben valóban megvagyunk a kínai áru és az orosz olaj nélkül, télen meg majd összebújunk.

de akkor ezt így egyben tessék előadni, és megnézni, hányan maradnak a hívek. a remeteség sosem volt tömegmozgalom.
@mistinguett: kurvára igazad van!
Vagy együtt tévedünk. Szoval egyetértek veled... :)
Az csak a bajom, hogy a képletből nem esik ki a megoldás, mármint a egy evidencia no future-ön kívül.
A "globalizációnak" mint jelenség leírásának 160 éves múltja van...Marx a Kommunista kiáltványban fogalmazta meg a globalizmust mint a tőkés társadalom természetének egyik megnyilvánulását... mi azonban megtapasztalhattuk, hogy létezett a globalizmusnak egy szocialista változata is.-- Azt is látnunk kell, hogy a globalizáció nem az - munkamegosztáson alapuló kiterjedt nemzetközi árucsere -, amit itt TWÁ leír. A globalizáció a hatalmi politika eszköze. Számos nemzetközi konfliktus háterében közvetlenül is tetten érhető. A globális tőke nem győzi hangsúlyozni a tőke és az áruk szabad áramlását, ha egy másik országba kíván behatolni, de korlátozóan lép fel, ha saját érdekeit fenyegetve látja. Jó példa erre az, ahogyan az USA reagált, amikor Kína be akart hatolni az USA nemzeti olajpiacára...Azonnal állami eszközökkel, törvényekkel védte nemzeti stratégiai érdekeit..Ugyanez az USA azonnal katonai erővel lép fel, ha az ő piaci stratégia érdekeit fenyegetve látja. Ilyenkor még a tények meghamisításától sem riad vissza(Irak) csak, hogy érdekeit védelmezni tudja. Vagyis a globalizáció ideológiája mögött nemzetállami törekvések húzódnak meg. Pontosabban a nemzetállamok teljes hatalmukkal, katonai erejükkel odaállnak saját globalizációban érdekelt gazdasági elitjük mögé, miközben a behatolásra kiszemelt ország ellenállását szívesen minősítik retrográd, haladás és piacellenes törekvések megjelenítőjeként...Ugyanilyen globalizációs törekvések húzódtak meg a nagy Szovjetunió nacionalizmus-ellenes jelszavai mögött is. Csak egyféle nacionalizmusnak volt helye és tere: az orosz nacionalizmusnak...
Így aztán azt gondolom, hogy a közös érdekeken alapuló nemzetközi árucserére szükség van, de minden országnak meg kell védenie -lehetőségeihez mérten - saját termelő ágazatit, piacát.. és ezt a globalizáció ideológiájával lefegyverezni nem szabad, mert, akkor úgy járnak, ahogy Magyarország...
@Tóta W. Árpád: Köszi, nem olvastam, pótolom. Az a baj, hogy ez más országokban természetes, nálunk nem az.
@Tóta W. Árpád: "az izolációs modell annyit tesz, hogy mondjunk le a civilizáció előnyeiről, mert biztos egyszer úgyis összeomlik. szóval ne együnk csokit, mert aztán meg nem lesz."

Úgyis mint: ne együnk delfineket, mert kihalnak? Én ezt nem izolációs modellként ismerem, de ha az a neve, ám legyen.

Mindenesetre, hogy világos legyen az én álláspontom: szvsz nem igazán van választásunk a lemondást illetően. Felzabáljuk, nem lesz, oszt kész. Kizsigereljük a civilizáció előnyeit, azután nem lesz. Van persze fenntartható fejlődés, csak az nem azon az életszinvonalon, ahol a legtöbben remélnénk.

Mint minden társadalmi rendszer, ez is előbb-utóbb szűk körben koncentrálja az erőforrásokat, csak az eddigiekhez képest sokkal nagyobb mértékben képes rá. Tehát a magába roskadása is nagyobb hullámokat vet majd.
@Tóta W. Árpád: Köszi, nem olvastam, pótolom. Az a baj, hogy ez más országokban természetes, nálunk nem az.
Szerintem az antiglob-alterglob vélemények és mozgalmak már kinőtték azt a gyerekcipőt, amit Te, Árpi, rájuk akarsz szuszakolni, és így valóban hülyének/hülyeségnek beállítani azokat.
Számomra egyelőre ott tart ez a történet, hogy bizonyos termékek/termények/javak valóban csak a "világpiacról" szerezhetők be, viszont pl. kifejezetten ellenzem, hogy bármilyen módon is külföldi tulajdonba kerüljenek olyan alapvetőnek számító források, mint a víz, az áramtermelés (energia-ellátás) vagy főképp a termőföld vagy az ásványkincsek. A mobil/mp3-lejátszó/Suzuki/Lexus probléma ettől még megmarad, hiszen nem kényszeríthető mindenki arra, hogy ezekről lemondjon. Viszont alakulnak az önellátó közösségek, amelyek pl. maguk termelnek élelmiszert, energiát, persze, mondhatod, globalista napkollektorokkal és szélkerekekkel. De a lényeg, azt hiszem, az alapvető szükségletek saját kerítésen belüli minél nagyobb fokú kielégítése lenne (banán és magyar narancs nem lesz ettől, nehogy elkezdd :)), míg a többi csicsa igény szerint nyilván továbbra is külföldről érkezik majd. De pl. a termőföld tulajdonlása nem gazdasági, hanem nemzeti, túlélési kérdés, amiben nem lehet alku végső soron. Ugyanígy a vízkérdés is és az élelmiszereké.
Mi valószínűleg megérjük még azt a globális paradigmaváltást, amit a fosszilis energiahordozók elfogyása hoz majd magával, netán a klímaváltozás. És borúlátó forgatókönyvek szerint jön még a túlnépesedés, az erőszakos (kényszerűségből fakadó) migráció Afrikából stb. Akkor nem az mp3-lejátszó lesz a lényeg, ebben, gondolom, egyetértünk. A globalizáció "főbűne" a szememben az önzés: minden pénzre váltható, és így adható-vehető, miközben maga a pénz nem ehető, és az emberiség egyelőre elégtelenül vizsgázott globális szolidaritásból, saját rövidlátása és a kényszerhelyzetek eddigi be nem következte miatt. A globalizáció ezek eljöttével vizsgázik majd igazán.

Ed
Szerintem határnyitósnak köze nem volt a globalizmushoz. Ott van pl Németország, amely elsősorban nemzetállam - elég masszív nemzeti érdek védelemmel - és csak másod(vagy sokad)sorban az EU legerősebb állama. Látszik is hogy pl Obama nem a Brüsszeli fejesekkel tárgyalt már vagy 6x mióta elnök lett hanem a német kancellárral.

Persze lehet a globalizmust szeretni, meg a kakiszexet is, csak szerintem nem normális dolog.
@Epokit Drive: "az erőszakos (kényszerűségből fakadó) migráció Afrikából "

mivel erőszakoskodnának, botokkal? és mivel jönnek át, gumicsónakkal?

abban persze egyetértünk, hogy az uniónak erős földközi-tengeri flottára van szüksége pont ezért. nem csatahajókra, hanem fregattokra és őrhajókra direkte gumicsónakpukkasztó fegyverzettel.

"A globalizáció "főbűne" a szememben az önzés"

na ez jó nagy tévedés, az önzés az EMBER főbűne, ahhoz nem kellett globalizáció.

Ááárpi, hát visszajöttél? :)

Stuttgart nem Svájcban van, ugye? De azért mintha hallottunk volna egy ilyen nevű országról, ami nem illik a cikk végén vetített képedbe...

(Azt meg külön bírom, hogy aki - jó, ez "születési hiba": 6 évesen :) - 2 évvel a világútlevél Grósz elvtársi bevezetése előtt járt életében először nyugaton, úgy vetít, mint maga Kolumbusz Kristóf az emlékirataiban >90 évesen. Apropó: a kép alapján azt hittem, Horn-nekrológ lesz...)
Sarkítasz, mint mindig. A globalizázió ellenesség nem egyenlő azzal, hogy ugyan má' ne adjuk el a vízkészleteinket(hasznosításra), mert szomjan fogunk dögleni. Ugyanígy az, hogy nem tartom mércének a Suzukit, nem = hogy húzzuk le a rólót, azt menjünk Krisnásnak. A te általad favorizált, piacgazdaság termeli a hatszázezer féle autót, amire most kiderült, nincs is olyan nagy szükség. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs szükség autókra. Mennyi energia (emberi, természeti ) van beleőlve, csak azért, mert lehetett rajta keresni jó sokat. Mert csak ez az egy számít szerinted. Bogár úr, mond egy másik variációt, amit lehet, hogy nem ártana kipróbálni kicsiben, mondjuk Csórófalván. Mi az ellenérv? Ja, hogy azon nem nyerészkedhetne senki, pusztán a helybéli munkanélküliek, saját magukon, saját munkájukkal valamit segíthetnének.
@Nancsi: Nem kell szeretni sem a globalizmust, sem a kakiszexet, attól még mindkettő létezik.
És ha hatóságilag betiltjuk, akkor kipukkan, és a keletkezet réseken nagy nyomással elönt minket a... globalizáció.

Ha szeritned nem normális, hát legyen neked úgy. Attól még van.
Látom TWÁ megérkezett a közhelyek szintjére. Az államok közötti elvekben egyenrangúságon alapuló árucserére szükség van, de globalizmusra, a mások piacainak tönkretételére törekvő erőszakos behatolásra és annak ideológiai szintre emelésére nincsen szükség... az egyes államoknak feladata és kötelessége saját termelő apparátusainak védelme. EZÉRT FIZETÜNK ADÓT. a MAGYAR ÁLLAM AZONBAN ELHAGYTA ŐRHELYÉT. NEM VÉDTE MEG AZ ORSZÁG TERMELŐ KAPACITÁSAIT..MIKÖZBEN A MAGYAR ÁRUKNAK A NEMZETI PROTEKCIONIZMUSOK KÖZÖTT KELL ÉRVÉNYESÜLNIE MINDEN SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS NÉLKÜL.EZ A MOSTANI KORMÁNY EGYIK FŐBŰNE, HA MÁR A FŐBŰNÖKRŐL BESZÉLÜNK.
A 21. század mégsem a globalizáciról fog szólni de nem is az ideológiai alapú protrekcionista bezárkózásról.
Az emelkedő energiaárak miatt a szállítás sosem látott mértékben fog megdrágulni ami felértékeli és versenyképessé teszi a helyben termelést.
Ugyanez igaz a megújuló energiahordozókra melyeket döntően a megtermelés helyén éri meg felhasználni.
Szóval csak annyi lesz hogy a kilengett inga visszatér kicsit.
Az AIDS es az ehinseg ellen is predikalnak, pedig nem rossz dolog az amig ott van ahol.
A fo problema hogy ami otthon van az bulvarglobalizmus, a rendszer megertese nelkul a masodrendu politikusok csak papagajkent ismetelgetnek nehany felszines dolgot. Privatizacio, verseny, kulfoldi toke, mindenki ismeri a szlogeneket. Foleg akkor lehet rajtakapni amikor nyilvanvaloan jol meno dolgokat vagy strategiai eszkozoket akarnak eladni bagoert (ja persze mert megkentek oket) lasd Paks, Szerencsejatek, parkolasi cegek, viz, villanyszolgaltatok stb.

Nem a globalizacioval van problema hanem ami nalunk megvalosult belole, ha megnezed a globalizacioval valo osszes problema Magyarorszagon a kommunista hagyatekbol szarmazik: nemdologozo kepzetlen retegek, lustasag, burokracio, korrupt politikai rendszer stb. A kozgazdasag tetelei alapjan lehetett elore tudni hogy ez fog tortenni. Addig amig talalsz egy korrupt politikust aki eladja neked a konkurens es kevesse hatekony (de meg megmentheto) ceget bagoert hogy aztan bezard es kirugj mindenkit addig ne csodalkozzunk hogy Magyarorszagon karvalytokerol beszelunk.

Fent pedig elhangzott a Nike reszvenyes szo. Ennek van egy ilyen jokis "pajeszos emberek ulnek egy targyaloban" feelingje pedig a legtobb reszveny nyugdikalapokban van igy attetelesen milliok birtokoljak. Mas orszagokban a reszvenyes nem szitokszo mint Magyarorszagon.
@Átlag János: Csak akkor, ha irtozatosan hulye foldonkivuliek lennenek. Viszonylag kicsi az esely ugyanis, hogy kepes vagy csillagkozi utazasra alkalmas urhajot eszkabalni, de keptelen vagy megerteni, hogy a kooperacio eredendoen instabil strategia.

Ugyanis minel tobb resztvevo kooperal, annal nagyobb a potencialis haszna annak az egyetlen resztvevonek, aki nem. Ha csak veletlenul is megjelenik egy ilyen resztvevo, o maga hatalmas elonyre tesz szert a tobbiek karara, amitol a tobbiek meg kiszolgaltatottabbak lesznek, o meg gazdagabb es igy tovabb, vegul pedig az a hulye, aki nem lep ki a sorbol.

Kepzelj el egy egyszeru modellt, mondjuk a repteri csomagkiado futoszalagot. Ugye fel van festve egy csik, hogy amoge kell allni. Figyeld meg, mi tortenik ott. Az elso par ember rendesen beall a csik moge. Aztan egy darab turho odaall az elejere, kozvetlenul a szalag melle. Na, ekkor a mogotte allok viszont nem latnak, elkezdik nyujtogatni a nyakukat, majd ok is egy lepessel beljebb lepnek. A meg hatrebb allok most mar vegkepp semmit nem latnak, es vegul az egeszbol egy vad tolakodas-dulakodas lesz.

Namost az, hogy mekkora haszonra mozdulsz ra, az valoban civilizaltsag kerdese: civilizalt ember belatja, hogy ugyse fog hamarabb megerkezni a csomagja, minek izgulni.

De minel nagyobb a civilizaltsag es a kooperacio, annal nagyobb lesz a felgyulemlo jackpot, amit az az egyszem kocsog nyer meg, aki bemutat a tobbieknek.

Ehhez kepest a kompetitiv rendszerek viszonylag stabilak, mindenki sziv. A verseny ezen felul diverzitast szul, vagyis legalabb valakinek van eselye alkalmazkodni a megvaltozott korulmenyekhez. Az, hogy ezek nem mi vagyunk, az privat szopo, de az emberiseg, mint faj szempontjabol nyero.

Es ezt a foldonkivuliek is belatnak.
@brodaclop: Ehhez kepest a kompetitiv rendszerek viszonylag stabilak, mindenki sziv.

A termeszet rendszerei hibajelre vezereltek. Miutan az emberek a tarsadalom es gazdasag megszervezeseben tul sok elorelatast (okossagot) nem tudtak felmutatni, ezek a rendszerek is maradtak hibajelre vezereltek. Igy a szivas idoszkonknet jon es bruttalisan. Mint a lemingeknel a migracio.
A globalizáció alatt én aztért nem egészen azt értem, mint amit a posztoló. Azok a dolgok, amiket leír (mindent megkapunk, nem zárkózunk el a többiektől) a globalizáció részét képezik, még talán jók is. De ennek az egészben sokkal inkább az a probléma, hogy sok cég helyett - amik egymással versengenek - megjelennek a gigacégek, amik felvásárolnak mindent és mindenkit, a versenyt pedig megszüntetik (vagy csak álversennyé degradálják), az egész világpiacot egy szűk csoport érdekei szerint irányítva. Ez fogja megölni ezt a világot, és EZT nem ünnepeljük, amikor a fal leomlására és a vasfüggöny eltűnésére gondolunk.
@Karmadealer: a szabad piacban (főleg ha majdnem az egész világ részt vesz benne) az a nagyszerű, hogy nem a központi bizottságnak kell felismernie és megválaszolni minden problémát, hanem rengeteg embernek és vállalatnak van lehetősége kitalálni valamit. (ld lengyel piac ismét.) így például egy lehetséges fosszilisenergiahordozó-krízis esetén a szállítás átalakításának is különböző módjai jönnek majd elő. akár atommeghajtású óriáshajók, akár megújuló energiával működő járművek.

de ha magunkra maradunk, és még a "nyerészkedést" is betiltjuk, na akkor megnézhetjük magunkat.
@Tóta W. Árpád: Az afrikai túlnépesedésből fakadó (még nagyobb) éhínség okozta tömeges migrációról olvastam valahol, nem a kisujjamból szoptam, és azért nem egy Kuba méretű országról van itt szó. Őszintén örülnék, már emberbarátilag is, ha ott lakhatnának jól vagy nem lennének TBC-sek, ahol születnek, és nem nálunk.
A globalizáció valóban nem "önöz", csak az ember, de nyilván érted, mit akartam, csak nincs más válaszod. Amíg a pénz a közös nevező, és minden adható-vehető, addig a globalizált társadalmak tagjai ehhez alkalmazkodnak. De ha nincs mit megvenni, mert pl. nincs víz, gáz, kaja, a rendszer összeomlik. Olvasd el James Clavell Patkánykirályát (www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=22891&a_id=303955&h_id=68230), a végén egy nap alatt omlik össze egy fogolytábor évekig működő társadalma, legyen az amúgy bármilyen groteszk is. Vagy - hasonló példa - gondolj a magyar hiperinflációra, amikor a mil- és bilpengők birtoklása sem volt elég, a konkrét áru többet ért mindennél.
Háát, olvasgatok, olvasgatok...

Bocsesz, de szerintem tévednek néhányan, amikor a "kapitalizmust" meg "globalizmust" szitokszóként emlegetve úgy tesznek, mintha ezek valahol, valakik által kitalált, szervezett ideológiák lennének, mint pl. a kommunizmus, nácizmus, vagy - különbség tétessék! - a cionizmus, ill. mindezek különféle variánsai. A globalizmus meg a kapitalizmus nem kívánságműsor, hanem "van", és az ettől gyökeresen eltérő (mellesleg valahányszor kérészéletűnek bizonyuló) felépítmények jelentik a "van"-nal szembeni kívánságműsort. Nem ké'k ezen ennyit görcsölni, hanem az adott keretek közt ké'k boldogulni, amellett tessék már tudomásul venni, hogy mindenki nem járhat jól.
Az persze nagy kérdés, hogy a 89-es határnyitás azért következett-e be mert a döntéshozók a globalizmus térnyerését akarták. Nem gondolom, hogy erről lett volna szó... hiszen Magyarország a szovjet globalizmus áldozataként vergődött itt 1956 óta.Kádárék a szovjet globalizmus világhódító törekvéseinek kiszolgálója volt...Nem gondolom, hogy Pozsgay azért vállalta a piknik szervezését, hogy az orosz globalizmusnak való kiszolgáltatottságot lecseréljük az amerikai globalizmus kiszolgálására. Az emberi méltóság helyreállítását akarta, a családok egyesítését akarta egy szabadabb világot akart.. de nem akarta az ország kialakult kiszolgáltatottságát..
@brodaclop: jo pelda, gyorsan alkalmazhato strategia ha a legvegehez allsz be (szinte alig vannak ott es csak 15mpvel kesobb jon a csomag), vagy varsz 10percet amig a tolakodok elhuznak akar megjott a csomagod akar nem.

Ez nyilvan egy pelda, megis ket alternativ strategiat is tudtam mondani amivel a sajat koltsegfuggvenyemet tudtam optimalizalni (utalom a tulekedest).

Ezt a hozzaallast kell a globalizacio magyar megvalositasaban is keresni. Eloszor meghatarozni hogy mi a fontos: ingyenes oktatas, mezogazdasag tamogatasa, szeles szocialis halo stb. Ebbol meghatarozni hogy kinek mennyit kell dolgoznia es tanulnia hogy ez elerheto legyen, valamint hogy a befektetett energianak meg van-e az elvart hozadeka. Hiszen lehet hogy illuzorikus kivanalmakat fogalmaz meg a tarsadalom (most eppen Kadar rendszeri biztonsag nyugati szabadsag es fogyasztoi kulturaval, na ez tuti nem fog menni).
TWÁ.. Ön súlyosan téved, ha azt hiszi, hogy ma a világban a piac törvényei szerinti szabadpiac működik..A piac szabad, ha egy nagyhatalom be akart hatolni egy kis ország piacára.. ha kell az erősebb ország hadseregét is beveti..., hogy meggyőzzön mindenkit arról, hogy milyen jó a szabadpiac...de még a saját országukban sem érvényesül. Jó példa erre a mostani válság. Azok akik a szabadpiac a tőke szabad áramlásának fő szószólói voltak a maguk által létrehozott válság pillanataiban azonnal az állam és az adózók pénzét követelték.. miközben eszük ágában sem volt a közösséggel megosztani saját extraprofitjuk bevételeit..::))
@mokkaczuka: pontos!

@Epokit Drive: "A globalizáció valóban nem "önöz", csak az ember, de nyilván érted, mit akartam, csak nincs más válaszod."

Nem értem. Az ember természete ilyen. Tehát az ember természetének ez a rendszer (nem annyira a glob., mint a kapitalizmus) felel meg, az ennek ellentmondó rendszerek idővel szétesnek (és addig is működik alattuk a feketegazdaság). Sőt, nemhogy az ember, az élőlény ilyen, per def.

"Amíg a pénz a közös nevező, és minden adható-vehető, addig a globalizált társadalmak tagjai ehhez alkalmazkodnak."

a pénz még jó hogy a közös nevező, arra találták ki!! mért mi legyen a közös nevező, az ima?
@tölgyes: "Azok akik a szabadpiac a tőke szabad áramlásának fő szószólói voltak a maguk által létrehozott válság pillanataiban azonnal az állam és az adózók pénzét követelték.."

és elég baj, ha megkapják!

mert a válsággal járó fundamentális átrendeződést, aminek az alapjai legalább évtizede kialakultak (kína, ázsia versenyelőnye főleg), ez csak elodázni tudja.
@Tóta W. Árpád: "a válsággal járó fundamentális átrendeződést, aminek az alapjai legalább évtizede kialakultak (kína, ázsia versenyelőnye főleg), ez csak elodázni tudja." - nono, azért csak várjunk! Kína és Ázsia verseny előnye az igen kedvezőtlen fogyasztási és munkaerő szerkezetből adódik. Fogyasztás még csekély és az éhbérért szarrá dolgozzák magukat. Mjad ha mindenkinek mikro, autó, hifi, PC és kényelmes lakás kell akkor omlik össze Kína mint a sicc. Kína villamos fogyasztásának növekedése heti egy Paks felépítását teené szükségessé. Ezt brutál villamos korlátozásokkal, szénerőművekkel és majd orosz gázzal pótólják. Amikor a kínai 0.1 kwh/nap/fő-ből az európai 1 kwh/nap/fő lesz akkor megnézhetik magukat.
Kína túlsúlya amúgy is nagy probléma. Egy orosz mintájú politikai átrendeződés ott, olyan világválsággal fog járni mint a mostani, amiből nem is biztos kilábalunk addig.
Érdekes a cikk.
Azt, hogy a globalizált kapitalizmus a vesztébe rohan, azt sejti mindenki (legalábbis a környezetpusztítás ütemét és irányát tekintve). Hogy ez a vég szakadék-e (amiből nincs vissza), vagy egy nagy-nagy mocsár (amibe az szalad bele legjobban, aki a leggyorsabb), azt még nem tudom. De azt tudom, hogy ez a gazdasági fejlődés egy olyan játszma, mint a HUSZONEGYEZÉS. A végéhez minél közelebb kell kiszállni, mert akkor nyertes vagy. De ha túllépted a 21-et, akkor mindent elbuktál. És akkor is buksz, ha túl korán szállsz ki (erre ösztönöznek a radikálisok). Viszont nem lehet tudni, mennyi a 21!.
Pontosítok: a dolog nem is a pókerhez hasonlít igazán, hanem inkább egy olyan bányához, ahol a megmaradt egyetlen pillért bontjuk. Aki az összeomlás előtt még ki tudja hozni az utolsó csille szenet, az gazdag lesz. Aki korán szállt ki, az csak dolgozott, akik meg kapzsik voltak és benn maradtak, azokról ne is beszéljünk. Csak ne mi legyünk azok!
Árpád, én nagyon-nagyon bírom a fejed, vannak eszméletlenül jó gondolataid, de rohadtul irritál, amikor olyat írsz, hogy aki nem hiszi el, azt amit én helyesnek látok (globalizmus), az kérem hülye. Ez pöppet kirekesztő, nem gondolod?

"...nem kell a nyugati befolyás, és ha békén hagynának a hülye versenyükkel meg konvergenciájukkal, akkor nem volna semmi bajunk."

Ahogy pornós lányismerősöm szokta mondani, nem mindegy, hogy a fasz melyik végén állsz. Az elmúlt 20 év alatt Magyarországnak nem lettek olyan saját multi vállalatai, amik eltartanák a gazdaságot. 1-2 kisebb van (WizzAir, Hell Energy Drink, OTP, MOL), de már mindben van valami külföldi rész is, jócskán. Olyan, igazán komoly cégek, amikben a magyarok jók (számítástechnika, filmipar, borászat, élelmiszeripar, buszgyártás, stb) azért nincsenek, mert mocskos gané tetvek ahelyett, hogy ellopásuk után felfuttaták volna őket, eladták egy külföldinek. A tűz közelében lévő emberek, ebben az országban annyira szarok, hogy a saját hazájukat tönkretették. Addig ne akarjon Magyarország versenyezni, amíg Baumgartner Zsolti képességeivel bír, egy Minardiban.

"Hogy a globalizációnak van olyan alternatívája, ahol az idegenek nem jönnek ide turistáskodni, nőket felszedni, üzletelni és gyárat privatizálni, mi viszont megtehetjük velük ugyanezt bármikor. Mellesleg ilyen modell létezik, imperializmusnak hívják."

Hazám, Oroszország ezt képviseli. Putyin fogta és az összes oligarchát leültette, elmondta nekik, hogy valahogy persze szét kellett osztani újra a vagyont, de nem adhatjátok el külföldinek és ha nem működtök az állammal együtt, mehettek Szibériába. Az emberek ezért imádják a legjobban. Ha Magyarországon jönne valaki, aki elég ügyes, okos és erős ahhoz, hogy az összes nagy "vállalkozó"-val ezt megcsinálja, akkor oké, elgondolkodtató amit írsz. De amíg az ország - hú, ez most Jobbikos lesz, bocs - "gyarmat", addig ez öngyilkosság. Ez egyébként a volt KGST országok sajátja az EU-ban.
Hihetetlen, hogy az emberek vevok az LMP antiglobalista katyvaszara. Vagy legalabbis gondolom nem azert szavaztak rajuk, mert ugy orultek, hogy a Vedegylet a nyakunkba ultette az agyalagyula elnok urat :D
Ja, nem atomeromu kell, hanem fogyasszunk kevesebbet. Meg banati bazsarozsat minden romara, hata akkor a rasszizmusra is erzekenynek teccik majd lenni. Csak jogaszokkal ne kezdjen az ember. Torgyan, Grespik, Morvai, Orban, OMFG :D
Ez mind mind igaz Árpád de az koncepció kissé naív. Az említett határnyitás tipikus példája az ún. pszeudo eseménynek, a határzár képen látható szakaszát újra fel kellett építeni csak azért, hogy Horn Gyula átvághassa. Ez már az akkor hatalomnak is jó ötletnek tűnt. Az esemény maga sosem volt ünnep tárgya az elmúlt húsz évben, viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy alátámassza azt a szoci alapvetést, miszerint voltaképp a reformkomcsiknak köszönhetjük a rendszerváltást. Erre pedig - talán nem kell magyaráznom - ma nagyobb szükség van mint valaha. Tehát nincs kérlek semmi pátosz vagy ünnep. Marketing van. Persze attól még a rendszerváltás szép dolog.
Az én véleményem Epokit Drive-éhoz áll legközelebb. Nem kell (létező) szocializmus, de ez a full liberális, ellenőrizetlen globálkapitalizmus sem. Sajnos én is úgy látom, hogy az emberek többsége tényleg az önzésre alapuló kapitalizmus szintjén áll szellemileg, így nyilván nem is lehet jobbat kihozni belőle. Viszont ez még változhat a jövőben. Addig is keményen ellenőrizni kell a kapitalista játékszabályok betartását (verseny, minőség, környezetvédelem, spekulációk kemény megadóztatása stb), és a fenntartható, anyagszegény gazdaságra fókuszálni. Pl. a szállítási díjakban keményen megfizetni az összes szennyezést, amit a hajók, teherautók stb. csinálnak. Akkor mindjárt nem szállítanának több ezer km-ről joghurtot a boltba. Persze ez a változás nálunk csak a korrupt politikusok elzavarásával kezdődhet, hiszen mégiscsak a parlament hozza a törvényeket...
Lehet, hogy gyógyíthatatlan idealista vagyok, de ezt az 'az ember ilyen, nincs mit tenni' szöveget nekem nehezemre esik elfogadni. A természet megáldott (vagy megátkozott, ízlés szerint) bennünket az időfogalom felfogásának képességével, a tapasztalatokból való tanulás és a jövőbeli tervkészítés lehetőségével, némelyeket közülünk még altruizmussal meg empátiával is. Oszt ennyire futja belőle, hogy hatékonyabban tudjuk szívatni egymást? Akkor tényleg csak beszélő-eszközhasználó majmok vagyunk.
egyébként kitaláltak más rendszert is mint a kapitalizmus, ráadásul pont egy magyar ember Liska Tibor az 1960as években. itt ki van fejtve a modell liskatibor.extra.hu/liskam0.htm egyébként meg semmi jelét nem látom a kapitalista-globalitása világ hanyatlásának, éppenséggel felfelé megy, megyünk sztem, nem lefelé. olyan recessziók, válságocskák 20 évente vannak mint ami most van, bele van kódolva a rendszerbe, a túlzott piaci optimizmus, és utána a pesszimizmus miatt. szép napot mindenkinek
TWÁ! Baj hogy megkapták? Biztos Ön ebben??Vajon az lett volna a jobb ha az Összes USA nagybank bedől?? Képes felfogni agyilag annak a következményeit??Mindenki előtt világos -Önt kivéve???- hogy a jelenlegi válság egyik oka épp az Ön által ajnározott szabadpiac.Nem ellenőrizték a bankokat.. azok meg Önző módon viselkedtek.. (éppen úgy ahogy a magyar gazdasági és mszpés politikai elit teszi nap mint nap...) Ó MILY MEGLEPŐ..AZTÁN A MEGKAPOTT ÁLLAMI TÁMOGATÁST RÖGTÖN SAJÁT JUTALMAZÁSUKRA FORDÍTOTTÁK.. NEM CSAK NÁLUNK, HANEM AZ usa NAGYBANKOK IS...Ha tehát feltesszük a kérdést, hogy mi történt itt? Akkor arra az a válasz: AZ USA ÁLLAMA (ÉS AZ EU ÁLLAMAI IS)SAJÁT GLOBALIZÁCIÓS TŐKÉS CSOPORTJAIKAT TÁMOGATJÁK.. HISZEN AZ ÖVÉK AZ ÁLLAM.. ŐKET KELL AZ ÁLLAMNAK SZOLGÁLNIA! Vagyis az, amit mindig is történt most látványosan megmutatkozik..AHOGY JÓZSEF ATTILA ÍRTA: A JOGÁLLAMBAN A PÉNZ A FEGYVER!!!
szerintem te... 'fogalmi dugóba' keveredtél... a globalizációnak semmi köze nincs a népek ide-oda koslatásával... te nem fogtad azt fel, hogy a baj ott kezdődik, mikor a sok idegen ahelyett, hogy jönnének és befektetnének, nem jönnek csak küldik szarságaikat... hadd fulladjon meg a magyar termelő.. ahogy azt már
Рихард is leírta neked (azon csodálkozom, hogy élvezheti írásaid ha ennyire átlát rajtuk??)
Ez az írásod, mint sok más is, csak azért van, hogy tudat alatt megprobálod másokba beleverni azt, hogy aki a globalizáció ellen van (pl a Jobbik) az aberrált, elmaradott és nem akar jót az országnak... szerencsére nem szavazták meg a vélemény nyilvánítás tiltó törvényt, így még mindenkinek szabad a vélemény, neked is nekem is (ámbár az enyéimet, főleg ha neked 'fáj', nem teszed közzé)
Tudod, az mp3 meg lapitopi meg mobil az olyan mint a zizi. lassan annyiba is kerul. Ha csak ebbol allna a globalizacio leszarna az ember. DE nem ez a globalizacio lenyege! 20-25 eve meg az ember ert valamit magaba, kis penzzel. gmk, bt, kft itakdalse. Ma meg hosszabb tavon szart se er, mert a multik mellett tonkremegy. EZ a globalizacio bune amit egy 2-5-10ezer forintos szaros kutyuvel, 6millio tv-csatornaval, internettel meg roominggal sem lehet elfedni.
szvsz 89-ben nem csak a szocializmusnak a kapitalizmusnak is vege lett - es ez a valami lett.
Amugy jo volt nekem a bakelit lemez a normal fenykepezo (volt elohivom en csinaltam belole kepeket) vezetekes telefonon is el lehetet erni az embert. Neha kicsit visszasirom mert engem basztatnak mobilon mert mar 20 emberen atmegy az informacio de jo ha van egy ember aki tudja mit csinaljon. na most annak az egynek igen csak tele van... nem panaszkodom csak nem esek hasra

Errol miert nem irsz valamit, hogy hogy ertektelenedik el sok ember? Hogy es mennyi ido alatt amortizalodik el a tudas?

Es mondok meg valamit, az eroforrasok szukulesevel/atalakulasaval nem biztos, hogy ez a tarsadalmi hierarhia/berendezkedes stabilan fenntarthato. 2 es 3 generacionyira van az I. es II. vilaghaboru es meg lesz kovetkezo 2 es 3 generacio...
Üdv mindenkinek!

A poszt első részének olvasásakor azt hittem, hogy Árpád gondolkodásmódja és stílusa jelentősen megváltozott a hosszú szabadság alatt.
De nem, ez csak a felvezetés volt a második részhez, amiben foglaltakkal teljesen egyet tudok érteni. Kommenteket még nem néztem, kíváncsi vagyok a második részben levezetettekkel ellen hogy lehet érvelni. Mert, hogy néhányan megpróbálják, az biztos:)
Ó.

Akkor tegyünk helyre legalább egy dolgot.

Van ez az általános nézet, most kiveszem egy előző hozzászólásból.

"Azt, hogy a globalizált kapitalizmus a vesztébe rohan, azt sejti mindenki (legalábbis a környezetpusztítás ütemét és irányát tekintve)."

Ez az egyik állandó érv a globalizáció ellen.
Ugye, a globalizáció jön, neoliberálisok hada bunkósbottal, és megmérgezi a környezetet, felszántja az erdőt, mérgezi a folyókat ,stb. Már majdnem szinglihordák hada, az az ultra gáz, de azt most hagyjuk.

Most nem tudom, hogy az EU-t, az uniós tagságot bele tudjuk-e hegeszteni egy ilyen globalizáció-antiglobalizmus vitába; de az pölö szigorodó környezetvédelmi előírásokkal jár. Többek között, a szomszédos országban (Románia), az összes szenes erőművet modernizálniuk kell. S van nekik néhány. Kéntelenítők, zagytisztítók, ilyesmik épülgetnek. Olyanokat építenek, amiket idehaza 15 éve elkövettünk, mi a fejlett nyugati világ közepe. Viszont ezek el voltak nélkülük az utóbbi 20 demokratikus évükben, meg előtte vagy 30 éven át.

Sőt, a gyökerek ezeket nem román technológiával oldják meg, hanem német, francia, angol, amerikai, dán, magyar megoldásokkal.

Ennek a mai világnak a sajátja, hogy az oroszok nem totál saját erőből építik meg az erőműveiket, hanem beépítenek nyugati technológiákat, köztük magyart is. Az arabok? Bakker, nem 30-50 éves csővezetékeket fektetnek le újból, nem, ők is használják az európai, amerikai technológiát, szaktudást. Sőt, még a kínaiak hajlamosak erre.

Ez a globális kapitalizmus ilyennel is jár. Meg azzal, hogy nemcsak VVER400-as blokkot lehet építeni Pakson, meg nemcsak Zaporozsec jár nekünk, hanem hibrid is, ha van rá pénz, ésatöbbi.

Ugyanis van ennek az egésznek egy másik, elméleti vonala.
Mint minden rendszer vitának, ennek is van olyan oldala, hogy "azért nem jó ez a rendszer, mert szegény gyengék, ha ez a rendszer nem volna, akkor ők erősek volnának, nem volnának ennyire gyengék".
Ööö, egyrészt, mindig vannak gyengék. A protekcionizmus évszázadok óta bizonyította gyengeségeit, nyomában szegénység, éhezés, háborúk jártak. Persze, járt az mindig új találmánnyal, megoldással is, csak sosem a protekcionizmust preferáló országnál.
Ráadásul idehaza a gyengék mellett vannak erősek is, csak azt nem szokás elővenni, pláne, ha karvaly (milyen vazze?) tőke áll mögöttük. Bakker, a németek azért nem hallgattak az Opelról, mert az amerikaiak kezében volt, vagy a svédek a Volvóról, Saabról.

Valamint, idehaza mindig az ilyen "szabolcsi alma hűdejó, osztrák alma gagyi, mégis osztrák almát veszünk a Tescóban, mert" típusú példával jövünk elő. Almdudler meg kiszorítja a Traubit, mi?

1. A magyar mezőgazdaság iszonyatos bajokkal küszködik. Méretében, technológiában, tudásban, versenyképességben, hozzáállásban. Nem írom le azt, hogy sz*r, ez nem igaz. A legnagyobb baj az, hogy már az általános iskolában is tanítják, tanították, hogy a jó magyar föld termi meg a jó búzát, világhírű borunkat, Pick szalámit a sertésünk, hű a mangalica, stb. Egyrészt ezt a világ többi országában nem így tanítják, másrészt meg van Internet, azt elolvashatjuk, hogy mit gondolnak erről Olaszországban, ha már nem megyünk el oda megnézni, hogy minden falunak van saját szalámija, és még (talán) jobb is.
Basszus, az osztrákok, németek teje jobb. Van bizony jó francia, olasz bőr, sőt, német is akad. Ettetek már dán felvágottat? Olasz szalámit?

Másrészt mi megy a magyar boltokban? 16 forintos vizes zsemle, párizsi, olcsó sör. S ez nemcsak a szegénységről szól (de persze arról is).

2. Az EU-s mezőgazdasági rendszer, azon belül is a támogatások rendszere hihetetlenül ellentétes alapvető piaci, közgazdasági elvekkel. Ezt az EU-n belül is tudják, nem is marad így örökre. Ebben a rendszerben ráadásul mi inkább vagyunk a szívóágon, ez is tény.

Namost ebből levonni azt a következtetést, hogy a globalizáció miért és hogy sz*r, azért az mókás.
Lehet a globalizációt szidni. Meg lehet (joggal) félni is tőle. Csakhogy nem lehet eltüntetni, valami mással helyettesíteni. Hihetetlen hatalommal rendelkeznek a multik!!! És abban tévednek sokan, hogy azt hiszik, a multik egy-egy állam érdekeit képviselik. Én csak egy IGAZI MULTINACIONÁLIS vállalatot láttam nagyon alaposan, és sok másikat egy picit távolabbról. Bizton állíthatom, hogy (ez) ezek nemzetek felettiek. Nem az USA érdekeit képviselik (pláne nem Izrael érdekeit), a részvényeseik közel fele nem az USA-ban él, ez (ezek) kormányokat mozgatnak meg, néha ugráltatnak, ha érdekeik úgy kivánják.

Ezeknek beszállítóik vannak, én is részben egy ilyen vagyok. A világ sok-sok országában tevékenykednek a versenytársaim. Ha azt akarom, hogy a gyerekeimnek jobb legyen, nekem jobban kell dolgoznom, mint a többi beszállítónak. Egyenlőre állom a sarat. És elég sok adót fizetek be a magyar államnak. Persze nem szeretem a globalizációt, de nem tehetek ellene semmit. Ha lezárnák a határokat, rövid távon talán nyerne a cégem, de hosszú távon veszítene. És a leszármazottaim mind veszítenének. Tehát én inkább versenyeznék tovább - csak ne tegye ezt az állam lehetetlenné túl magas adókkal, meg folyton változó játékszabályokkal.

És korántsem úgy tűnik nekem, hogy a világ a szakadékba rohan. Igaz Magyarország lakosainak többsége sajnos szopóágra kerül, de ez egyrészt a lakosság mentalitásából fakad, másrészt valóban a kártékony vezetőink tehetnek erről. De: aki csak tud, dolgozzon keményen, MINDENKI nevelje és iskoláztassa NAGYON JÓL A GYEREKÉT. (És ne fogyasszon erején felül.) Talán így 50 év múlva jobb lesz. Más kiútunk nem nagyon látszik.
@egyenes labirintus:
Mi a baj a kinai bufessel, egyenes? Es Neked miert faj, ha neki jo? Biztos vagy benne, hogy neked azert rossz(?), mert neki jo(?)?
Kulon a Te kedvedert bemasolok ide valamit:

Azok a mocskos vágottszemû sárgák...

idejönnek, oszt' mindenféle szart árulnak ócsóért! Ráadásul nem is adóznak! (Mert a magyar vállalkozó fô ismérve az átlagon felüli adómorál, mint tudjuk.)
Elmesélnék három rövid sztorit.

1.
Nyugati téri Kaisers élelmiszer áruház, zárás elôtt 7 perccel. Az ajtóban barátságtalan biztonsági ôr konstatálja érkezésemet az alábbi gunyoros mondattal:
- Jöjjön csak nyugodtan, még hét percig nyitva vagyunk.
- Köszönöm a pontos idôjelzést.

2.
Helyszín mint fent, idôpont zárás elôtt 11 perccel. Tömeg, a kenyeres polcok elôtt pedig értetlenkedô, méltatlankodó tömeg. 18-20 éves fruska boszorkányos gyorsasággal dobálja egy szállítóra a polcról a pékárút, a vevôk a maradék 8-10 darabból próbálnak vadászni egyet-egyet kis családjuk számára. Egyikük bátortalanul kérdi:
- A szállítóról is vehetek el kenyeret?
- Persze, amíg be nem tolom - jön a válasz, majd a leányzó vigyorogva elkezdi dúdolni a rádióból beszûrôdô slágert.

3.
Zugló, olcsó kínai kifôzde, ahol alkalmanként 1-2 doboz Coca-t vásároltam, élelmiszert soha. Szombat este, valamivel tíz után a buszról leszállva megcélzom a bejáratot, majd csalódva látom: zárva. Igaz, 10 óráig vannak csak nyitva, marad a nonstop 200 méterrel odébb. Ekkor az üzlet elôtt parkoló két kocsiból 6-7 fiatal száll ki, egyikük - az üzletben dolgozó fiatal lány - mosolyogva kérdi:
- Kóla?
- Hagyd a fenébe, menjetek szórakozni!
- Hozom.
Minden tiltakozásom ellenére kinyitja az üzletet, hoz 2 doboz kólát és a borravalót sem fogadja el.

Mit is mondott egy kopasz, rossz emlékû emberke? Tanulni, tanulni, tanulni....

Sajnos ez az írás olyan mértékben pártpropaganda, hogy az alvégi léckerítés adja a másikat. Be kellene látni végre: azt, hogy a Ganz gyárat azért kellett eladnunk az Ansaldónak, mert mások nem lettek volna képesek azt lakótelepnek felparcellázni, ma már a száhel-övezeti üregi nyulakkal sem lehet megetetni. Ennyit az eszmei mondanivalóról! Volna tovább is, de nem mondom.
Az meg milyen paradox már, hogy Horn Gyuszi bácsi bontja a kommunizmus kordonját, Orbán Viktorka meg a demokráciáét.
@pinky, the brain:

Miért van az, hogy egyesek minden általuk képviselt eszmétöl különbözö véleményt egyböl úgy ítélnek meg mintha az támadás lenne?
Ha nem érted a kérdést akkor lemegyek békába és megfogalmazom másképp. Ha meg érted akkor meg miért írsz ilyen gyökérséget? Tóta leírta a véleményét. Én a dzsobbiról speciel nem olvastam benne. Tény, hogy az írás kicsit egyoldalú, viszont az is tény, hogy az olyanok, mint te, még egyoldalúbban látják ugyanazt.
@fuhur:

Kína felemlegetése után ott volt egy jel --> :o)))
Ismered?

@Tóta W. Árpád:

A határok megnyitása nem feltétlenül jelenti azt, h az ország abban az értelemben is globalizálódik, h kiszolgáltatott lesz. Tudom, azt szokás mondani, kicsi ország esetén nem lehet olyan széles spektrumú ipar, pénzpiac és mezőgazd., h mindent ellásson, de én hajlok arra, h ami most van, az a "teljes kiszolgáltatottság a globális nagytőkének" - ahogy Bogár et. mondaná.

Gyakorlatilag alig, vagy nincs is olyan magyar cég (esetleg a MOL és az OTP mégis), amelyiket ne tudná bedönteni a külföldi tőke. Gyakorlatilag védtelenek, még akkor is, ha egyébként jó színvonalú termékeket gyártanak.

Nem lehet nem észrevenni, h a nyugat a határok megnyitása és a rendszerváltás után előbb elfoglalta Magyarország piacát, utána pedig ránk erőltetett olyan szabályokat, amikkel versenyképtelenné váltak a magyar termékek, a magyar cégek, tehát képtelenek voltunk viszonozni az ő piaci betörésüket.

Szóval ez már túmács nekem a globalizációból, és ebből igenis vissza lehet csípni úgy, h ne sérüljön a szabadság... ...sztem + sokak szerint, akiknek hajlamos vagyok hinni (Bogáron kívül).

Jelzem, én azt látom, h amint kitört a válság, az antiglobalista tendenciák mindenütt felerősödtek. Én már csak azon csodálkozom, h mi a rákért és kik tüntetnek azért Franciaországban, h a bevándorlási szabályokat enyhítsék!!! Ezek őrültek???
Ha nem is, de bizonyára erős kisebbségben vannak a galloknál...

Üdv.
Hát Árpád, ezt megkaptad (ld. pl. erogén zónapörkölt nagyon szellemes bejegyzése), noha persze bizonyos szögből nézve teljesen igazad van abban, amit írtál. De talán tiszta vizet önthetnénk a pohárba, ha pl. elmondanád a véleményed a Fővárosi Gázművek még Bp-i önkormányzati készben lévő részvényeinek tervezett eladásáról (valahol ugyanaz a kategória, mint a víz és a föld). Anélkül nincs globalizáció és öröm, hogy azt ne adnánk el? Esetleg valakik valahol fizetnek ezért? Van ennek köze a globalizációhoz,a pénz uralmához? Na erről is írhatsz egyszer...
A globalizáció jelenlegi formája csőd. A világ pusztulását okozza. A mostani válságot is a globalizáció okozza.
Mindenki gazdag akar lenni a világon. Ehhez rengeteg árut kell gyártani és eladni. De ha nincs aki megvegye, akkor összeomlik az amerikai álom. A világ nagy részének szegénynek kell lennie, ahhoz, hogy kevesen jól éljenek.

Háromévente én is jártam akkoriban nyugatra gyerekként. Szép emlékeim vannak azokról az utakról. 100-as Skodával Athénba, 120-as Skodával Nápolyba.
@tölgyes:

Kedves Tolgyes! Olvasni is kellene, nem csak írni. Nincs ket hete, hogy harom kis-kozep meretu amerikai bank bedolt. Es azert az USA-ban egyaltalan nem volt olyan egyertelmu, hogy a bankok kapnak allami segelyt, mint amilyen egyertelmu ez (sajnos) Europaban. Hiaba, ezek komolyabban veszik a kapitalizmust es a jatekszabalyait.

Masreszt lehet a valsag okain vitatkozni, en peldaul nem a szabad piacot tartom a legfobb oknak. Szerintem az okok kozott boven ott van szeretett hazank, Agyarorszag is a tarthatatlan es finanszirozhatatlan (es merhetetlenul alacsony hatasfokkal mukodo) egeszsegugyevel, oktatasaval, szocialis ellato rendszerevel, vizfeju allamaval es hatalmas de nagyon alacsony hatasfokkal mukodo kozigazgatasaval, allamilag tamogatott gaz, kozpontifutes es energia araival. Javaslom, mielott elkezdjuk a nagyvilagot szidni, elobb odahaza kellene egy kicsit takaritani. Mar csak azert is, mert a szukseges konzekvenciak levonasa nelkul tiz ev mulva nem a budos nemetet meg a bunko amerikait fogod szidni, hogy felvasarol minden magyar tulajdont, hanem a "bocskoros" romant meg e "totokat.
Van egy olyan erzesem, hogy azok agalnak a legjobban a globalizacio ellen, akik megfelelo kepessegek/szorgalom hianyaban a nemiszerv rosszabbik vegen talaltak magukat az elmult evekben. Hat igen, fel kellene ebredni, es megerteni, hogy a mutyizas, a munkaido "eltoltese" ide vezetett.

"Talpra magyar, hí a haza,
Itt az idő, most vagy soha.
Rabok legyunk vagy szabadok,
ez a kerdes, valasszatok."

Valasszatok, akartok tanulni, (keményebben) dolgozni, alkalmazkodni a piachoz, hasznalhato nyelvtudast osszeszedni (rohejes, hogy felsofoku nyelvvizsgat lehet letenni valodi nyelvtudas nelkul odahaza), megerteni, hogy es miert mukodik ez az egesz, vagy sertodotten uldogelni a sarokban es szidni a többieket, amiert olyan jol szorakoznak!
Tudom, tudom, a magyar nep lelkehez kozelebb all a harc, a csata, az ellensegkereses, de sajnalattal kell kozolnom, ez most a tanulas es a munka kora. Akkor is, ha ez nem tetszik.
@Tóta W. Árpád:
1989 vegen otven dollart valthattam, meg nem mondom ma mar, mennyi forint volt. Emlekeim szerint ez a haromeves valutakeretem volt. (Lehet, hogy 5?)
@okostojgli:

"Az meg milyen paradox már, hogy Horn Gyuszi bácsi bontja a kommunizmus kordonját, Orbán Viktorka meg a demokráciáét."

Lássuk csak ezt másképp:

Az meg milyen paradox már, hogy Horn Gyuszi bácsika - a volt ávós - miniszterelnök tudott lenni a rendszerváltás után, miközben Orbán Viktor - aki elmondta azt a híres beszédet Nagy Imre temetésén - a diktatúra főpapjaként van ábrázolva a liberális média templomainak utálatosképén.
@changebug:
"Errol miert nem irsz valamit, hogy hogy ertektelenedik el sok ember? Hogy es mennyi ido alatt amortizalodik el a tudas?"

Egyetértek. Meg még én aztat is szeretném, ha nem esne az eső, ha sose nem kellene meghalnom, meg ha mindig lenne elég pénzem. Meg még szeretnék egy vekkeróraát is. Aztat nem magamnak, hanem changebug-nak, hátha sikerül felébrednie.
globalizáció(?)

"abban persze egyetértünk, hogy az uniónak erős földközi-tengeri flottára van szüksége pont ezért. nem csatahajókra, hanem fregattokra és őrhajókra direkte gumicsónakpukkasztó fegyverzettel."

Inkább atomot nekik,meg a muszlimokra is.elmaradott népség.Oszt jöhetnek a többiek.Ázsia,Dél-Amerika.

Lesz hely bőven a globalizációra.

Fegyver kell,sok,meg használni.Az utóbbi jó és bevált a túlnépesedés ellen.
Van megoldás és nem kell félni a használatától.Aki meg pofázik,hozunk törvényt,oszt kinyirjuk.
Ez a legjobb,bevált,eddig működik.
1983-ban nem a globalizáció hiánya miatt nem tudtunk utazni, ez egyszerűen hülyeség.

1983-ban az akkor még globalizációmentes osztrák-német határon éjszaka kocsival úgy mentünk át, hogy a kutya se figyelt ránk. Csak nagy könyörgésre jött elő a finánc, hogy az akkor még kötelező vízumba beüsse a pecsétet.

Szerintem aki gyerekfejjel élte meg azokat az éveket, az most itten ne ossza az észt a globalizációról, mert hat évesen nem biztos, hogy levette, miről is szólt akkor a világ.
A globalizációt lehet szidni és lehet dicsérni, de mindkettő felesleges. A globalizáció nem végzet, nem sors. Mi magunk csináljuk, vagy nem csináljuk. Mi magunk szabunk neki ésszerű határokat vagy nem szabunk, vagy kiszolgáljuk..Meg kell szüntetni a magyar élelmiszeripart? mert a globális tőkének az az érdeke? Vagy el kell játszani a magyar földet, mert a globális tőkének az az érdeke? Át kell játszani az eus kivételezéseket a hazai vállalkozók elől a globális tőkének mert az az érdekük??TEHÁT LEHET GLOBÁLISAN ÉLTETNI A GLOBALIZÁCIÓT, DE ATTÓL MÉG LEHET ÉSSZERŰEN A SAJÁT VÁLLALKOZÓI KÖRT VÉDENI, A SAJÁT MUNKAERŐ FOGLAKOZTATÁSÁT VÉDENI, A STRATÉGIAI ÁGAZATOKAT VÉDENI.. AKI NEM EZT TESZI AZ ELSZÓRJA A JÖVŐ GENERÁCIÓ ELŐL AZ ORSZÁG ERŐFORRÁSAIT.
@erogén zónapörkölt:
Tótágas mindig is a liberálbolsi pártpropaganda fizetett hírnökeként fújja a rizsát.
Ez az írása még majdnem jól is kezdődik, aztán a végére csak kibújik a vörös csillag dávidi sarka a zsákjából.
A mondandója lényege, a globalizáció szabad útjának biztosítása, a szabad rablás, az ország kiárusítás, az off-shore pénzmosás, a bankszféra zabolázatlan kamatos pénzbehajtása, a rabló privatizáció és a hasonlatos globalizált trükkök százai, ezreinek Kánaánja. Tótágas árpád sávos liberális barátunk ennek emel talapzatot írásában, vágykeltő nosztalgiázó-sopánkodó be/levezetésével.
Erről van szó.
Nem igazán szeretnék vitába szállni a cikkel, de nem hiszem, hogy úgy lehetne legjobban elmagyarázni, hogy mi az a paprikás krumpli, hogy figyelj, tudod, van a paprika, és tudod, van a krumpli, na és amikor paprikázod a krumplit, az a paprikás krumpli.

--

"szerintem tévednek néhányan, amikor a "kapitalizmust" meg "globalizmust" szitokszóként emlegetve úgy tesznek, mintha ezek valahol, valakik által kitalált, szervezett ideológiák lennének"

Miért tévednének?

latin -izmus = elv, tan

"A globalizmus meg a kapitalizmus nem kívánságműsor, hanem "van"..."

Ha valóban adott, akkor az "-áció".

Amúgy nem tudjuk, hogy adott-e. :) Ez egy elmélet, ami felkapott és divatos lett, és még mindig közszájon forog.

Azt azonban tudjuk (vagy tudni véljük), hogy ez a fogalom ma már (vagy _ma épp_) inkább tekinthető túlhaladottnak, mint helytálló vagy alkalmazható elméletnek, illetve a világban zajló folyamatokat és jelenségeket megragadó-leíró fogalomnak. Ergo ma épp anakronisztikus okoskodásnak számít globalizációról beszélni.

Kulturális gyűjtőmedencékről beszélhetünk, gazdasági, politikai és katonai befolyási övezetekről, _civilizációk_ról, ezek azonban nem globális, hanem regionális jellegűek, és egy-egy nagyhatalom, vagy hatalmi tömb dominanciája jellemzi őket, nem pedig valamiféle globalizáció. Mondhatni: ma inkább úgy fest, hogy jóformán csak a globalizáció-ellenesség globális (a kulturális, politikai, gazdasági jelenségek közül).

Az, hogy egy ország modern, demokratikus és jóléti, mint amilyen Magyarország szeretne lenni, nem jelenti azt, hogy történelmét és kultúráját tekintve ne lehetne egyben magyar is. Sőt! Az Európai Unió - alapelveit, célkitűzéseit és eredményeit tekintve - éppen ezekre a folyamatokra hat(na) ösztönzőleg.

A globalizáció-ellenesség kritikája tehát manapság nem azért tűnik jogosnak, mert létezik egy globalizációnak nevezett, világméretű, feltartóztathatatlan, végzetszerű, determinisztikus folyamat, hanem mert abban a formában, ahogy eddig beszéltek róla, valójában nem létező jelenséget tagad.

Az együttműködés elkerülhetetlen, de épp az mutatja a globalizációs elméletek tarthatatlanságát, hogy jelenleg milyen szinten képtelen a világ az együttműködésre és egyetértésre, hogy világméretűek a civilizációs törésvonalak.

Helyesebb arról filozofálni, hogy az emberiség történelmének legsikeresebb társadalmi berendezkedési formájában, vagyis birodalmi keretek között képzeljük-e el a jövőt (tehát egy birodalomban, amelyben amúgy az emberiség történelmének javát leélte, s amely mellett a nemzetállami lét egy-két évszázada valójában csak kisiklásnak tűnhet), vagy nemzetállamok lazább-szorosabb szövetségében.

Az a történelemből nyilvánvaló, hogy egy népnek, illetve egy adott nép szellemi kultúrájának lehet esélye a túlélésre, de államának nem, ha a nemzetközi összefogás helyett a nemzeti hagyományokba való bezárkózást választja.
tehát a határok vagy teljesen nyitva vannak vagy teljesen zárva?
nem tudom mit mondjak, csúsztatást vagy hülyeséget.
@xstranger: Igen, bar a konkret peldad csak akkor mukodik jol, ha mindenki mas tolakszik. :)

De igazad van, egy alkalmasan megvalasztott vegyes strategia jo lehet.
@Kentaur67: Félreértettél, nekem a kínai büféssel semmi bajom, a rendszerrel annál inkább.Nem általánosítottam. Nem mondtam azt sem, hogy miattuk rossz, sem, hogy mocskos sárgák.
A három sztoriból annyit tudtam meg, hogy találkoztál egy köcsög magyar biztonsági őrrel, egy köcsög magyar boltos fruskával és egy csodálatos kínai büfés csajjal aki zárás után megdobott 2 kólával. Logikád szerint, akkor vonjam le a következtetést, a kínai büfés muffok sokkal jobb fejek mint a köcsögőrök és köcsögfruskák.
Ne haragudj de sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni.
Érdekvédelemre próbáltam volna utalni a hazai termékekre és vállalkozásokra, ami Magyarországon szinte semmilyen szinten nincs megteremtve, szemben, más tőlünk szerencsésebb történelemmel bíró országokkal, ahol komolyan szankcionálják, ha nem a hazai árut preferálod.

@egyenes labirintus:

Mindenki eldöntheti, hogy a magyar árut előnyben részesíti-e. Én pl. igyekszem, ha nem kirívóan xar, vagy drága.
Persze nem ártana egy kis felvilágosítás, hogy miért jó neked, ha amit használsz, vagy betömsz a fejedbe, az -legalább részben- Magyarországon készült. De az adminisztratív korlátozás szvsz. azzal az eredménnyel járna, amit Árpi leírt.

A kínai büfés pedig a fenti szempontból magyar terméket hoz létre akkor is, ha ő sárga, a kajának meg furcsa az íze...
@Kentaur67: Félreértettél, nekem a kínai büféssel semmi bajom, a rendszerrel annál inkább.Nem általánosítottam. Nem mondtam azt sem, hogy miattuk rossz, sem, hogy mocskos sárgák.
A három sztoriból annyit tudtam meg, hogy találkoztál egy köcsög magyar biztonsági őrrel, egy köcsög magyar boltos fruskával és egy csodálatos kínai büfés csajjal aki zárás után megdobott 2 kólával. Logikád szerint, akkor vonjam le a következtetést, a kínai büfés muffok sokkal jobb fejek mint a köcsögőrök és köcsögfruskák.
Ne haragudj de sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni.
Érdekvédelemre próbáltam volna utalni a hazai termékekre és vállalkozásokra, ami Magyarországon szinte semmilyen szinten nincs megteremtve, szemben, más tőlünk szerencsésebb történelemmel bíró országokkal, ahol komolyan szankcionálják, ha nem a hazai árut preferálod.
@Kentaur67: Félreértettél, nekem a kínai büféssel semmi bajom, a rendszerrel annál inkább.Nem általánosítottam. Nem mondtam azt sem, hogy miattuk rossz, sem, hogy mocskos sárgák.
A három sztoriból annyit tudtam meg, hogy találkoztál egy köcsög magyar biztonsági őrrel, egy köcsög magyar boltos fruskával és egy csodálatos kínai büfés csajjal aki zárás után megdobott 2 kólával. Logikád szerint, akkor vonjam le a következtetést, a kínai büfés muffok sokkal jobb fejek mint a köcsögőrök és köcsögfruskák.
Ne haragudj de sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni.
Érdekvédelemre próbáltam volna utalni a hazai termékekre és vállalkozásokra, ami Magyarországon szinte semmilyen szinten nincs megteremtve, szemben, más tőlünk szerencsésebb történelemmel bíró országokkal, ahol komolyan szankcionálják, ha nem a hazai árut preferálod.
Emberek, ne nyavalyogjatok már.

Húzzuk fel újra a vasfüggönyt. Aztán bontsuk le. Aztán megint, megint.
Micsoda pr értéke lenne...

Vagy csináljunk forradalmat, (vagy -ellent, kinek szájíze szerint), aztán verjük le. Aztán megint.

Csak nehogy már foglalkozni kelljen bármi mással.
@Epokit Drive: mondd már meg, ha idejön egy holland, megveszi a fél Dunántúlt, akkor azt utána eliszi innen? Nem itt termel vele? Miért olyan nagy bűn esetlegesen külföldinek venni a földet? Amiről itt fog adót fizetni? miért hagyjuk a trehány, lusta disznó, hozzá nem értő pancser magyar parasztnak? Aki aztán a búza-kukorica vonalon túl semmit nem lát, azt is mással műveltetve, mert az aszonyon és egy nagy kendőn kívül más eszköze nincs hozzá?

@Mezőbándi: ez nem globalizácós, inkább népesedési probléma.

@ferikefleto: EU és EU-s téámogatások modnanak valamit az ottani paraszt helyzetéről? Esetleg az ottani paraszt dolgozni is akar, nem csak a markát tartani a támogatásért?

@bastian: olyan ember nincs, mert valahogy midnig mástól vesz el valamit. Más munkájából lesz plusza, más pénzéből lesz neki több, stb.Emllett a nemzetek európája, egyáltalán a nyugati világrend már nagoyn régóta globalizált. Még Ford úr kezdte el többek között, amikor gyártást pakolt ki Kölnbe. Amit eredetileg Magyarországra szánt volna. A különféle szerződések Európában midn a globalizáció felé mutattak. A szabad kereskedelem, szabad munkaerőáramlás úgyszintén.
@RAMBO:
"Vajon a kicsi és önellátó országok közül miért nem éppen Kuvait vagy Taiwan jutott eszedbe?"
Mert nem jó példák:
1. Nem önellátók
2. A globalizáció nyertesei.

@nyakörv:
"Miért teszünk egyenlőségjelet a határnyitás és a nagytőke uramla közé, mint pozitív fogalmak?
Kicsit az egész cikk hangulata olyan, mint egy kommenista röpanyag"

"nagytőke uralma" khm-khm "kommenista röpanyag"

@Dr. Zerge:
"De amit te előadsz itt külföldremenés címszó alatt, az nettó baromság. Mármint '83-ban. '63-ban ilyesmi lehetett, hogyne"

A jelek szerint marha sokunkat csal meg az emlékezet, hogy pedig így volt. Bár pártkáder családban lehet másképp:)

@bastian:
"A valódi jobboldalon azokat az erőket értem, akik az ország érdekeit tekintik mindenek felett állónak"
Mik az "ország érdekei"? És kik határozzákmeg? A Párt, mint 40éve? És az biztos jó?
@vajdasagi: Örülök, hogy ezt olvasom valakitől.

Azt kell a fejekben helyretenni, hogy nem a kapitalizmus szeretetéről van most szó, hanem szükségszerűségéről.
Egy példán keresztül:
lehet nem örülni annak, hogy a Gizinek más férfi kell, mert a másik valamiben jobb-több nálad, de kiállni az utcára ordibálni, hogy a Gizi mekkora egy kurva, mert nem kellesz neki, de ezért őt lekurvázni ostobaság.
"A komcsik azt mondták, hogy a kapitalizmus a szakadékba rohan. Ma már látjuk, hogy ez igaz, ha nem is pontosan úgy, ahogyan akkor hirdették."

Ugyan. A világgazdaság kezd helyre jönni. Mindenhol. Ref.: www.ecoline.hu www.portfolio.hu www.vg.hu www.fn.hu
@vajdasagi: Örülök, hogy ezt olvasom valakitől.

Azt kell a fejekben helyretenni, hogy nem a kapitalizmus szeretetéről van most szó, hanem szükségszerűségéről.
Egy példán keresztül:
lehet nem örülni annak, hogy a Gizinek más férfi kell, mert a másik valamiben jobb-több nálad, de kiállni az utcára ordibálni, hogy a Gizi mekkora egy kurva, mert nem kellesz neki, de ezért őt lekurvázni ostobaság.
Kedves Árpád, nagyon kiváncsi lennék mi a véleményed a Mészáros László Jövő c cikksorozatáról, éppenséggel globalizáció ellenes. (És nem kapitalizmus ellenes.)

Ugyanis a globalizáció a multinacionális vállalatokat is jelenti, és szerintem amivel most probléma van az a túlméretezett és hatalmas erővel rendelkező vállalat, aki úgy vásárolja meg a képviselőket és tisztviselőket, ahogy akarja. Siemens, Strabag... Ez nem verseny.
@tölgyes:
"a MAGYAR ÁLLAM AZONBAN ELHAGYTA ŐRHELYÉT. NEM VÉDTE MEG AZ ORSZÁG TERMELŐ KAPACITÁSAIT"

Ez tényleg nagy baj. A patkányízű Kőbányait, a gyulladó Videotont és a 26 sz. ÁÉV épületelemgyárát. Tragédia.

@grupi:
Ezt még Buci Gyuri sem tudta volna szebben.
@egyenes labirintus:
Egyenes,

tartok tole, felreertettel. Nem arrol irtam, hogy valaki "jofej" vagy "bunko". Hanem arrol, hogy a kinai tulajdonos (meg az amerikai, meg az angol meg stb.) elvarja az alkalmazottjatol a "jofej" hozzaallast. Sot, azt sem tartom kizartnak, hogy az alkalmazott elvaras nelkul is tisztaban van vele, hogy az a jo, ha a fonokenek van bevetele, mert akkor neki is van munkaja. Es nem gondolom, hogy a magyar boltban bunkok lettek volna, csak ehhez vannak hozzaszokva (lasd posta, MAV, hivatali ugyintezes stb.). Az egyiket tulajdonosi szemleletnek hivjak, a masikat nevezzuk nyugodtan"atlag magyar munkavallaloi szemleletnek".
Es ezert vagyok a szabad verseny feltetlen hive, mert az kikoveteli a minoseget. Ha nem vagy hajlando az elvarhato minoseget az elvarhato aron nyujtani, akkor majd jon a konkurencuia es megteszi helyetted. Ez bizony ilyen egyszeru.

SENKI ne vedje az allampolgarok penzebol a hazai ipart, termekeket. Aki olyat, olyan aron vagy minosegben gyart, amire nincs igeny, az keressen maganak mas szorakozast. Engem a legkevesbe nem erdekel, hogy az asztalomon levo etelt hol termesztettek (na jo, Csernobili uborkat nem ennek). Legyen egy normalis ar-ertek arany, az uzletben legyenek udvariasak, legyen garancia a muszaki termekekre, legyen 24/7 ugyfelszolgalat.
Ja, tudom, elkenyeztett multi-kulti majom vagyok. Csak rohadt kemenyen meg kell dolgoznom minden centert, a munkahelyemen elvaras, hogy soha ne hibazzak, igy amikor koltom a penzem, nem szeretnek bosszankodni azon, hogy nehany gyepes agy a mai napig nem erti, mit jelentenek az ugyfel, vevo fogalmak.
rohadjak meg ha értem ezt a termőfőd a miénk, nem adjuk (el)!!!
miért mit csinál vele pl. egy kanadai vagy osztrák ha megveszi, idejön egy talicskával és elviszi???

uramisten ne legyen már ennyi gyoooker.
@Keer: "Ugyan. A világgazdaság kezd helyre jönni. Mindenhol."

Igen. És nincs klímaváltozás se, meg szegénység, éhezés, egyenlőtlenségek. Olaj is van még évezredekre elég. Te mindent elhiszel, amit az újság ír?

Ez engem arra emlékeztet, amikor a nemzetiszocialista párt 1924-ben először jutott be a parlamentbe. "Á, nem veszélyesek, csak 6.5 százalékot kaptak, mit tehetnének?"

A tagadáshoz nagyon értünk, az biztos. Pszichológiai tény.
A kapitaliszmusrol es a demokraciarol, egy nalam okosabb ember velemenye:

The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings;
the inherent virtue of socialism is the equal sharing of misery.
-- Churchill

Democracy is the worst form of government except all those other forms that have been tried from time to time.
-- Churchill

Tartok tole, igaza volt az oregnek.

(A kapitalizmus sajatossaga a javak nem egyenlo elosztasa, a szocializmuse a nyomor egyenlo elosztasa.

A demokracia a leheto legrosszabb kormanyzasi forma — kiveve az osszes tobbit, amit eddig kiprobaltunk.)
Mivel hasonlóképp szocializálódtam, így én is tudom milyen szocialista ketrecbe zártan álmodozni. Szörnyű volt, soha többet ilyet. Azonban az élet szerencsére nem a két felvázolt végletből áll. A teljes bezárkózás, és a széttett lábakkal várni a fejlett kapitalizmust között azért próbáljunk már észrevenni létező fokozatokat.
Kedves Keer! A kapitalizmus feltehetően tényleg a vesztébe rohan, de ez még nem jelenti azt, hogy ennek a volt létező szocializmus lett volna az alternatívája... ami pedig a válság elmúlását illeti: ez egy illúzió. A baj mélyebb mint sokan gondolják... a világ piacain még mindig kint lehet úgy 14-16.000 milliárd fedezet nélküli dollár. Ezt még nem szanálta senki. Éppen ezért mérhetetlen felelőtlenség eladni a magyar állami vagyont, vizet, földet, erdőt, vasutat... stb. Ráadásul jól látható, hogy a pénzvilág elitje még nem értette meg azt ami történt.
@biohouse:
" aki úgy vásárolja meg a képviselőket és tisztviselőket, ahogy akarja. Siemens, Strabag... Ez nem verseny."

Rendoooor, rendoooor! Tessek feljelentest tenni, nyilvanossagra hozni a bizonyitekokat.

Felreertes ne essek, nem tartom kizartnak, hogy tortennek gazdasagi buncselekmenyek Agyarorszagon. Csak nem ertem, ennek miert nincsenek kovetkezmenyei. Hol a sajto? Hol a kozvelemeny? A kilencvenes evek elejen egy kis megyei bulvarlapnal voltam ujsagiro, foleg gazdasagi buncselekmenyekkel foglalkoztam (privatizacio ideje, szoval volt mivel), es szomoruan kellett konstatalnom, hogy
1) az atlag magyar nem felhaborodik a csalasokon, hanem azon kesereg, hogy o miert nem tudja ugyanezt megcsinalni;
2) ugy nez az "ugyes" vallakozora, mint egy peldakepre, mint az USA-ban Bill Gates-re.

Egyetlen ujsag volt, amely valoban utanaasott es kozolt nagy volumenu gazdasagi buncselekmenyekrol cikkeket: a Kurir.
Mi volt a Torpe Mussolini elso dolga a hatalomatvetelkor? Benyelte a Postabankot, aztan gyorsan megszuntette a tulajdonaban levo Kurirt.


Off:
Árpi! Ha majd egyszer eljutottok oda (Index tulajdonosi kor), hogy sikerult megalapozni a gyerekek jovojet is, esetleg csinalhatnatok egy regi Kurir jellegu KLASSZIKUS BULVAR UJSAGOT – interneten. Csak ugy, kalandkent. Nem tudom, mi lett Szuccsel, hihetetlenul tiszteltem, nagyon erezte a hatart a bulvar es a bovli kozott, Guba rendszeres agymenesei is hianyoznak, gyanitom, nem en vagyok az egyetlen ember, akit jobban erdekel a "ki mit lopott ma?" mint az, hogy sikerult lefotozni Jennifer Lopez fel mellbimbojat.
@egyenes labirintus:
Csak egyszer valaszoltam a harom hozzaszolasodra. Azert ugye nem olyan nagy baj. ;-)
Árpikám, szép, szép ez a globalizáció, és jól adod a főpapjának a szerepét is, egy gond van vele csak:ugyanolyan embertelen mint mondjuk a nácizmus vagy a komenizmus csak sokkal körmönfontabb módon. A (közvetlen és közvetett) áldozatainak a száma meg már meghaladja azokét. Mert nemcsak a Tescobanán meg az Euro-dalfesztivál a globó ám hékás, hanem amikor a szülőatyuska (Amerika) el akarja vinni mindenhova, oda is ahol nem kérnek belőle-sebaj, jöhet a HÁBORÚ,a globalizáció édes tesója. Meg amikor úgy nőnek ki a minaretek a földből Európa-szerte mind a gomba mert ide mindenki bejöhet a globó nevében, aztán egy emberöltő múlva itt nézünk hülyén az Eurisztáni Kalifátusban-na, akkor te már nem írkálhatsz ám akármit:-) . Meg a tarka-barka minden kultúra szép elv mentén szépen lassan belefulladunk a dologtalan cigányainkba, akik majd 30 év múlva szépen éhenhalnak a kifosztott Tesco-k előtt a klímaváltozás miatti 50 fokban, mert nem lesz ki eltartsa őket... soroljam még...?
Bazd meg te a globalizációdat Árpikám, van még rá kb. 10-15 éved.
Utánanéztem a "Valutalap" c. nyomtatványon:

1988 - valutakeret 19.004 Ft, közlekedési keret 5992 Ft, maradvány 8 Ft

1991 - Valutakeret 50 USD, maradvány 0

1993 - utazási keret 100 USD

1994 - utazási keret 800 USD


A 6. sz. pontot idézném: "Az elveszett valutalap nem pótolható. Ilyen esetben a kiutazó a valutalap kiállításától számított három naptári évig turistaellátmányban és közlekedési költségkeretben nem részesülhet..."

Erre tessék gombot varrni. Ez így volt.

A többi a BC-számláról ment. Aki nem tudja mi az, annak halgass a neve ebben a vitában.
@biohouse:

Jo lenne, ha tenyleg elerne Agyarorszagra ez a fene nagy globalizacio:

index.hu/gazdasag/vilag/2009/06/29/150_evre_iteltek_madoffot/

Igen, egy mukodo igazsagszolgaltatasi rendszer mellett (amit epp a multik kenyszeritenenek ki, vedendo a sajat erdekeiket a konkurencia ellen) valoszinuleg nagyobb lenne az allampolgarok komforterzete.
@Kentaur67:
:) Nem zavar ha esik az eso, bar a kisertes nagy nem hiszem hogy szeretnek orokke elni, a penz meg annyi amennyi. En nem emberekkel foglalkozom, mint 3 kis rovid torteneted alapjan gondolom te igen - hanem most epp informatikaval. Es csinalom nem csak elek belole. Ugyhogy latom mi milyen tempoban valtozik, ezert is irtam amit irtam. Es megalom, hogy szemelyeskedjek.
na, azért Észak-Korea és a Magyarországra importált tej között van különbség. Az előbbi rossz bezártság, az utóbbi rossz globalizáció.
@Kentaur67: Nem volt egyértelmű, ámde mégis kaptak.Mint ahogy az autógyártás is kapott.. mint ahogy a fejlett európai országok is adtak. A bajok oka pedig természetesen nem a rosszul finanszírozott eü. Az USA-ban az Ön vágyai szerint finanszírozzák az eüt.. oszt mégis bedőltek a bankok..:::))) A bajok KÖZVETLEN FORRÁSA pedig a pénzügyi piacok szabályozatlansága volt... A VÁLSÁGON PEDIG AZÉRT NEM SIKERÜLT TÚLJUTNUNK, MERT MÉG MINDIG NAGYON NAGY A PÉNZPIACOKON FEDEZET NÉLKÜL KINT LÉVŐ ÖSSZEGEK ARÁNYA...EZEN PEDIG A SZABADVERSENY ÖNMAGÁBAN NEM FOG SEGÍTENI.. ILLETVE SEGÍTHET.. DE ANNAK NAGY LESZ AZ ÁRA.
Jé ez a Gyulus?:))) Meg sem ismerem, hogy ilyen emberszabású...:DDD
@sün!malac69 a fegyelmezett renitens:

Malac, néha azt hiszem, hogy Te is csak egy asszonyi állat vagy - egyrészt, mert olyan sok eszed van, férfiaknak általában nem jutott ennyi, másrészt mert időnként érzelemből politizálsz.
A Veled vitatkozók egy része úgy tudja, hogy az ávós Horn Gyula a köztörvényesekkel hadakozott.
Azt viszont mindenki tudja, aki akkor élt és újságot olvasott, hogy az "oroszok menjenek a retekbe" követelés a március 15.-i pontokban is ott volt már, nem az imádott Ovi találta ki.
Utóbbiban biztos vagyok, mert már éltem és olvastam újságot. 56-ban is éltem, sajnos, de éppen a haldokló nagymamámmal voltam elfoglalva, így bizony nem tudtam szorosan követni Gyulát, hogy ellenőrízzem. Felőlem lehet, hogy igaz.
@Tóta W. Árpád:
maradéktalanul :-)
a gonosz imperialisták segélyei nélkül holnap halnának éhen. vagy fel kéne adni a hadsereget.
Az előbbi kommentem off volt, de elkaptak alacsonyrendű érzelmeim. Most on leszek és racionális.

Gyerekek, a természet törvényei ellen nem érdemes ágálni. A természet törvénye pedig ezúttal a visszataszító, de egyedül túlélhető globalizáció felé hajtja az emberiséget. Ha valakit érdekel a kérdés, szívesen kifejtem - aktív életemben kibernetikával foglalkoztam, szerveződés és önszerveződés kédéseiben tudok irodalmat ajánlani.
A globalizáció azzal kezdődik, hogy a világ minden tájáról minden információ elérhető technikailag, márpedig az olyan elemek, amelyek egymással (közvetlen, vagy közvetett) információkapcsolatban állnak, EGYAZON kibernetikai rendszernek elemei.
Ezt hívják globalizációnak a profik.

Le vele! Pusztuljon! Másszunk vissza a fára! Dobjuk ki az MP3-at és a fogkefét!
@biohouse:
A fenét nem verseny. A Siemensek és Strabagok versenye. Te, sajnos, nem versenyzel.
1. A vasfüggöny visszaépítését (elhanyagolását?) Németh Miklós személyesen döntötte el (még az MSZMP korifeusait is kihagyva, mint miniszterelnök), költségvetési szempontokat figyelembe véve.
2. Az NDK-sok átengedéséről is szűk körben ő döntött (Horn és Horváth István, egy államtitár és két tanácsadó volt még ott. Ezután indult meg (1989 májusában a határzár visszabontása). Horn és Mock már csak jelképesen nyírta a drótot, akkor már - horribile dictu - keresni kellett egy ilyen helyet.
3. Némethet Ceausescu bemószerolta Gorbacsovnál, aki - állítólag, szerintem hihetően - a vállát rándította...
4. A Sopron-pusztai pikniket az MDF debreceni szervezete szervezte, de az NDK-ások átengedésében nagy(szerű) szerepet játszott az ottani - általam nem ismert - határőr-parancsnok is.
Csak a rend kedvéért...
Mindezek után megindult a szokásos magyar pitiáner könyöklés a „ki volt a hős és okos” címért (lásd partizánok és 56-osok).
@changebug:
Bocsanat, ha megbantottalak. Csak arra szerettem volna utalni, hogy lehet, de nem erdemes a vagyakat a realitassal osszekeverni. Egyeni szinten ezt en butasagnak, politikusi szinten demagogianak nevezem. Marcsak azert is, mert almodozasban, hazudozasban mi, Agyarok vilagbajnokok vagyunk. Probalunk mindent kidumalni, csak a szabalyokat ne kelljen betartani, csak a realitasokat ne kelljen tudomasul venni.

off:
Egyebkent color retoucher vagyok egy (itt) eleg jo nevu cegnel, Dr Pepper, Canada Dry, 7Up etc. csomagolasokat retusalok, festek Photoshopban. Ugyfellel hala istennek nem surun talalkozom (epp mult hetvegen volt egy nyiltnap, tehat nekem is jopofiznom kellett), emberekkel meg nem nagyon foglalkozom, mert egyre kevesebb van beloluk. Ezert is orulok, ha – ismeretlenul is – talalok olyan embereket, akikkel lehet nehany szot valtani arrol, hova is tart a vilagunk.
@tölgyes:
Akkor nezzuk a tenyeket:
Obama eleg rendes arat kert a bankoknak adott KOLCSONERT (nem segely, nem ugyanaz), az autogyaraknak meg siman elmagyarazta, hogy vagy keresnek egy befektetot (FIAT), vagy az allam tulajdonreszt fog kapni a cegekben, es annak ara van. Milyen meglepo, sikerult keresztul vernie a torvenyhozason a szigorubb kornyezetvedelmi eloirasokat, az alacsonyabb fogyasztasu (kb. 7L) jarmuvek gyartasat, a hibridek gyartasat stb. Es a nagyhatalmu es nagypofaju autolobbi meg sem mert mukkanni, mert tudtak, nem lenne tul nepszeru most agalniuk.

A penzugyi piacok szabalyozottak voltak, csak Mr. Bush a penzugyi felugyelet elere benyomta az egyik csokosat, aki aztan engedett mindenkinek mindent. Most szidjak is miatta.
Azt, hogy a penzpiacon mi a fedezet nelkuli es mi a jo hitel, eleg nehez eldonteni. Az ingatlanpiac alapjaban attol dolt be, hogy amikor az embereknek elfogyott a penze (nem tudtak megvenni a legujabb Corvettet, nem telt evi ket utazasra), akkor a meg hitellel terhelt hazukra ujabb kolcsont vettek fel, aztan ujabbat, illetve sokan (az odahaza szinte kizarolagos) valtozo kamartozasu hiteleket vettek fel, es emelkedett a kamatrata.
De. Amerikaban teljesen termeszetes, hogy hitelbol vasarolsz, itt ennek sokkal nagyobb hagyomanya es egy eleg jelentos gazdasagelenkito hatasa van. Egyetertek, elszaladt a lo, es mint a szabadpiac hive, en bizony hagytam volna bedolni a rossz hiteleket. (Sokan vesztettek el a hazukat, az USA legjobban prosperalo videkerol {Dallas-FortWorth} lattam egy adatot, a 115 ezres McKinneyben csak egy cegnel 610 bankcsodos ingatlan van fenn.
Szoval, ha ez az altalad emlegetett nagy ar, amit a szabad verseny miatt fizetni kell, en helyeslem. Es nem helyeslem, hogy otthon most azon megy a tanakodas, hogy mikepp segitsek ki a devizahiteleseket. Elnezest, dontottel, alairtal, vallaltal valamit. Ha nem tudod teljeseiteni a rad eso kotelezettsegeket, akkor annak bizony ara van. Mindamellett sajnalom az embereket, akik igy jartak, de az sem lenne korekt, ha masok fizetnek meg az o felelotlenseguk arat.
@Tóta W. Árpád:
www.barackobama.com/issues/newenergy/index.php

Ettol a vilag vezeto hatalma. Amikor arra van szukseg, kitermelnek egy pragmatikus vezetot, aki sok evnyi (ellenerdeku) hazudozas utan kozli: „Nem az a kerdes, hogy letezik-e a klimavaltozas, hanem az, hogy mit tudunk tenni ellene, hogy allithatjuk meg.„
Es ahogy en ezeket az embereket ismerem, meg is fogjak csinalni, amit elterveznek, eldontenek.

Talan ez a legnagyobb kulonbseg egy (atlag) amerikai es egy magyar mentalitasa kozott. Odahaza allandoan azt halottam, hogy valamit miert NEM lehet megcsinalni. Egy amerikait ez nem erdekel, azt keresi, hogy lehet valamit sikerre vinni. A szamok, tenyek ismereteben ugy tunik, utobbi eredmenyesebb, fuggetlenul attol, hogy a vilag tobbi resze szereti ezt, vagy nem.
A kommunisták 50 év alatt nem érték el azt, amit a multik 20 év alatt...
Nyomor és megalázottság!
@sün!malac69 a fegyelmezett renitens:

Van egy ember a diktatúrából csinál demokráciát, aztán jön egy ember a demokráciában aki visszacsinálná diktatúrává. Én is ezt mondom, mitől más a te álláspontod?

És az milyen paradox már, hogy ugyanazt beszéljük miközben ellentétben veled nálam nincs a bölcsek köve.
@Kentaur67: "Csak egyszer valaszoltam a harom hozzaszolasodra. Azert ugye nem olyan nagy baj. ;-)"

Internal Server Errorokkal küzdöttem, én kérek elnézést, h sokszor küldte el.

A szabad verseny kifejezés sajnos már csak a tankönyvekben létezik, a gyakorlatban aligha. Mindig lesznek egyenlőbbek az egyenlők között és így bukik a gondolatmenet. Bár nem vagyok közgazdász, de az józan paraszti ésszel is látható, hogy Mo-n rendkívül rosszul és ezer sebből vérző történet ez.
Az hogy multi fan vagy a szíved joga, és senki egy büdös szót sem szólhat érte, mindenki ott vásárol ahol akar.
Hogy példával is éljek, mire is akarok kilyukadni, bemész pl. a Tecsóba, a több minden más mellett viszel mondjuk gyümölcsöt is a gyeröknek. Leveszel egy tálca spanyol vagy olasz epret, kifizeted és boldogan viszed haza. A Dunakanyarban lakom, minden nap látom ahogy az őstermelők 50-100méterenként ládaszámra árulják kis sámliról az út szélén az epret és egyéb gyümölcsöt. Kénytelenek, mert különben rájuk rohad, nem veszi át tőlük senki. Ráadásul ezek a gyümölcsök sokkal finomabbak, ízesebbek mint az olasz, spanyol stb. amit első osztályúként megveszel a Tecsóban, sőt a felvásárlási áruk is kedvezőbb lenne. Ez már rég nem szabad verseny.
Ha akár ilyen elemi szinten elindulna valami gazdasági változás az országban... de innen nem is folyatom.

Na ezt remélem csak egyszer küldöm el. :o)
@anyátok: "Malac, néha azt hiszem, hogy Te is csak egy asszonyi állat vagy - egyrészt, mert olyan sok eszed van, férfiaknak általában nem jutott ennyi, másrészt mert időnként érzelemből politizálsz."

Azt hiszem ezek a szavak tőlem nem hangzottak volna ennyire hitelesen.
@anyátok:

Nem baj az, ha valaki nem válik konzumfogyasztóvá, és nem vesz meg minden kényelmi berendezést, ettől nem biztos, hogy lemarad. Sokkal fontosabb azonban hogy senki se mondhassa meg, hogy a saját pénzem mire költöm.

Ezeket is gyorsan elfelejtette mindenki, pedig a 80-évek közepére-végéig még simán kihúzódott a timeline, ha nem a 90-es évek elejéig: diplomataüzlet, valutás bolt. Útlevéllel szagos cigi.

Nem tudom, szabad-e itt linkelni, d a fiatalabb, és a feledékenyebb olvtársak figyelmébe ajánlanám, hogy akár csak Németországban hogyan volt ez a késő 80-as évekig:

www.bedoe.de/tortenelem/ddr/valutaunio.htm

Kőjobber ifjoncoknak az utolsó bekezdést, annak is az utolsó mondatát.
@yamato: Na és mi lesz 15 év múlva?
Jön a Mad Max 3? Ha jön, akkor feldughatod magadnak a bezárkózott Magyarországot. Putyin előbb gázol át rajtunk utolsó haláltusájában, mint hogy te azt mondd, nyet!
"A protekcionista megoldás annyit tud, hogy a hazai piacot rákényszeríti a hazai árura. Eszi, nem eszi, nem kap mást."
Nézd, ha ez a versenyhelyzet a magyar tejipart a minőség javítására ösztönözné, azt mondanám, rendben. De nem ösztönzi.
Két okból: először is azért, mert a minőségi áru termelése árnövekedéssel jár, és így már nem lenne annyira kelendő a portéka. Másodszor azért, mert a magyar tejipar elmúlt, a háromhatvanas kenyérrel. Ugyanazok a tulajdonosai, mint a hipermarketek polcait megtöltő cégeknek. Annyira meg csak a svédek hülyék, hogy egy adott országba szántszándékkal betelepítsék a saját konkurenciájukat.
"A protekcionista megoldás [...]rövid ideig adhat lendületet az így kedvezményezett termelőknek, de csak annyit, amennyi erőt a hazai piac képvisel. Nagy országban nagyobbat, kicsiben kicsit. Viszont az effajta gesztusok sosem maradnak válasz nélkül, és minél kisebb ország csukja magára a budiajtót, annál valószínűbb, hogy az ellencsapás több kárt okoz neki, mint amennyit nyert."
Nézz már a világ azon részének mezőgazdaságára, ahol Európa van! Aztán gondold át újra...
Jo cikk.
Mert amnezia-ellenes. :)
Hadd kérdezzek má' valamit.

Mondják itt többen, hogy "nehogy külföldre kézre kerüljön a víz, a gáz, a szalámi". Legyen az magyar! Meg hogy az (okos, tehetséges, egyszóval magyar) állam szóljon bele abba, hogy ki mit mikor termeljen, mennyit kérhessen érte, mennyire legyen gazdag tőle. (Tervgazdaság nem kéne, "e'vta'sak, bara'taim"?)

Olyan nincs ugyanis, hogy külföldi. A modern gazdaságban ez értelmezhetlen fogalom. (Ofsorok vannak. Frencsájzok. Brendek. Ugyanis.) Pénz van, amiből most egy kicsit többet költöttünk mindannyian, mint amennyi eleve volt vagy lesz, belátható időn belül. Emiatt sokan sokat szívtak (én is), de majd kiheverik (és is).

A paternalista jóállambácsiról meg "felejcsük el", gyerekek, a szép meséket. Nyilván majd orbánbácsi vagy a zelempé böcsületes lesz (nem beszélve a jobbikvonáról), csak "kerüljön mán hatalomra". És véletlen sem lesz több mint másfélszerannyi a margithíd, a sztráda, a központi fűtés áfája. (Tessék bátran utánaszámolni, kinek éri meg az is. Segítek: nem Mancsinének Újlipótból.)

Kellemetlen, hogy a Világűr beláthatatlan és felderíthetetlen, tágul és rohad széjjelfele, mint idióta, hogy a fizika feloldhatatlan ellentmondásokkal küzd és különben is, valamennyien el fogunk pusztulni rútul. Szopóág ez rendesen. És még itt van ez a globalizáció is.

Ez van, tessék felnőni, szembenézni a realitásokkal, gyerekek. Ugyanis ez mind semmi: még az a mocsok Mikulás sem létezik.
"Arról a modellről miért nem sikerül írni, amelyben - igaz piaci alapon - de a tisztességesen működő állam kezében van a közszolgáltatási szektor, sőt a fél piaci szektor is? Mondjuk Ausztriára gondolok"

Amíg magyarok ülnek az állami székekben, addig ilyen itt nem lesz. Mert a magyar sajnos nagyon balkáni nép, csak hiúságból, meg ezer éves (nem létező) történelemből tagadjuk.

"Hogyan fér bele a nagy globális faszságodba az osztrák paraszt, akinek a szar földeken, a hegyekben termelt almája mégis olcsóbb tud lenni a szuper földeken termő szabolcsinál? Hogy is? Az nem az állami támogatás miatt van, ami szerinted rossz? "

Végső soron rossz a támogatás. Bár az a paraszt megél, de valaki mégiscsak eltartja. Nem önellátó, vagyis később gondot fog jelenteni. Pont a szabolcsi paraszt miatt kell neki támogatást adni, mert ha nem lenne szabolcsi paraszt drágább lehetne az alma és nem kéne őt támogatni.
Minden állami támogatás rossz, ezt már sokszor láttuk.

"Az antiglobalistát, meg a kommunistát állítod szembe a liberális - mindent eladunk, mert az állam rossz gazda - típusú magyar neoliberálissal."

Kiegészíteném: a MAGYAR állam rossz gazda. Tolvaj magyarokból van az állam és nem úgy értem, hogy abból a kevés magyarból, aki tolvaj és összeverődik odafent, hanem a nagy átlagból van. Sajnos a politika a társadalom tükörképe.
@yamato: Az a baj, hogy igazad van. De ezt a Tóta W. szellemi szintjén állók (mit is mondott? hülyék?) nem látják (arra már gondolni sem merek, hogy látják, csak tudatosan elhallgatják...).

A határnyitás pedig nem egyenlő a globalizációval. Merthogy az országhatár mint olyan 1918 után lett sorompós, őrbódés. Addig mindenki oda ment, ahová akart. Globalizáció nélkül.
@Jómunkásember: igy van, en sem ertettem ezt soha eletemben. ez egyetlen igazi "allami vagyon" amit sosem lehet elvinni, es barmikor "vissza lehet venni".
érteni vélem, miszerint Tóta úrnak is vannak ellenvetési a globalizáció negatív hatásaival szemben, hisz nem hivatkozna szalonképtelen percemberkékre, de azért az mégis csak türhetetlen hogy a drága befektető idejön és a mi munkánkat megsarcolva az államot megzsarolva játzsa az eszit, hogy ő pedig csak ennyi haszonért meg tiszteletért hajlandó e népet nemzetet sanyargatni, vagyis uncsi mert kollektíve érzem magamat emiatt hüje kis húsnak és hiába okoskodnék, de hát kérem én önnöket mindig csak a fejlett nyugatnak tekinthetem és csak mellékesen említhetem meg hogy a maguk szemete még büdösebb mint a hazai, és nem beszélve arról amit nem is szemétként hordanak ide. bocs de most keresnek a hordozható hosszúhatótávolságú digitális frekvencia gyorsító megapikszeeles überlaufos DVD-Rc HDD MEGERFLÁJEREMEN ami olyan helyesen pittyeg mintegy Észak -Koreai hipervillantás, ne beszélve arról sűrű mint a Demszky-plázs.
@sün!malac69 a fegyelmezett renitens: "Nem akarok kötözködni, de úgy gondolom, Kína internet szokásait is tekintve, h ők még nem a globális világ részei. Miközben odakint (Kínán kívül) tombol a válság, ők még mindig 7%-ot növekednek egy profi Olimpia rendezés után."

szia malac, szerintem kina nagyon rossz pelda. kina csak a globalizacionak koszonhetoen tud igy novekedni. ha be lennenek zarkzova, akkor nem lennek kinai cuccok a vilag minden pontjan. igen is eszak korea a legjobb pelda, vagy a regi albania. ez van.
@Shore: Nagyjából egyetértek a megjegyzéseiddel. A Buci Gyuris megjegyzésedhez hadd legyen egy megjegyzésem - engedd meg, hogy bemutatkozzak: Mini Buci Gyuri vagyok, Marosán Bence Péter, a Nagy Buci Gyuri unokája.
"Csak egy cikket egyszer arról, hogy milyen lesz Európa, ha borul az egyensúly, és 5-6 Berlusconi-szerű arc irányít majd mindent;)"


Az Európai Unió =/= globalizáció.

Akkor már az Osztrák-Magyar Monarchia is az lett volna, de azt se hívtuk annak.
Örülök, hogy visszajöttél.
Hiányzott a kommentárod, az elmult két hét eseményeihez!
Kedves Tóta! Most nem értünk egyet, sőt! Ezt írod: "A pártállam nemcsak anyagi okokból korlátozta a külföldre mászkálást, hanem féltékenységből is. Pontosan tudták az elvtársak, hogy ha nagy tömegben csodálkoznának rá a nyugati életszínvonalra, akkor még a legvidámabb barakk lakói is nemkívánatos következtetésekre jutnának, ami a szocializmus sikerességét illeti, nem is beszélve a kapitalizmus rohadásáról,szakadék felé történő egyenletesen gyorsuló mozgásáról, és a kizsákmányolásról, talán még az ország vezetésének ép eszét is megkérdőjeleznék."

Jól hangzik. Olyan újságírós.
És most jobb?
nézzél már szerte, meg szét!
@6.Lenin: "Inkább atomot nekik,meg a muszlimokra is.elmaradott népség."

:D

Csak egy szót mondok: Masdar.

www.masdar.ae
@sün!malac69 a fegyelmezett renitens:
így születnek a hazugságok.
Igaz?
Mindegy, légy boldog.
"nem is beszélve a kapitalizmus rohadásáról, szakadék felé történő egyenletesen gyorsuló mozgásáról, és a kizsákmányolásról"

jahh, igen, szokás ezt a Kádár-korszak elcsépelt hülyeségei közt emlegetni. de ha jól körülnézünk a világban (vagy akár itt, a kommentek között is) akkor most is mindenki ugyanígy látja a helyzetet.
csak most már mi is benne ülünk ebben a vonatban. retúrjegyet nem osztanak egyelőre.
@tölgyes: tUdSz eSeTlEg nOrMáLiSaN iS íRnI? hA éRtElMeS a MoNdAnIvAlÓd NeM sZüKsÉgEs A nAgY bEtŰs KiEmElÉs!
A magyar elelmiszeripart nem a globalizacio szuntette meg, hanem a kisgazdak es az persze az MDF. Megszuntettek a nagyvallalkozasokat a mezogazdasagban. Tokehianyos kisgazdasagok jottekletre, akiknek nem volt penzuk a feldolgozoiparba fektetni. (A nagyoknak meg keveske sajat feldolgozoiparuk is volt.) Aztan persze jottek a multik es megvettek mindent. Nem volt mas aki megvegye.

Egyebkent pedig nyilvan azert voltunk kiszolgaltatottak, mert itthon nem volt penz. Az 50 ev szocializmusban nem alakultak ki nagy vagyonok, akik megvehettek volna a magyar uzemeket.

A globalizaciorol mar tobben irtak, hogy a globalis toket kell szabalyozni, el kell erni, hogy betartsa a torvenyeket ...
Erdekes, hogy ezt a nemzetallamok kormanyaira biznak. Mondjuk a magyar kormanyra ugy, hogy a egy kis multi eves bevetele tobb, mint a magyar GDP. Az egyetlen esely arra, hogy multik betartsak a jatekszabalyokat, ha eross allamok lepnek fel veluk szemben. pl a foderalis europa.
Ez persze nem jo a helyi politikai elitnek, hiszen szamumkra kevesebb munka, esely, hatalom nyilik egy nagyobb orszagban.
A gond tehat inkabb az, hogy a gazdasagi globalizacio mar eljott, a politikai, allamigazgatasi globalizacio pedig meg varat magara. Az egyensuly felborult, es erdekes modon, a az elitek egy resze, a sajat hatalmanak a konzervalasara tudja ezt felhasznalni, es a politikai globalizacio kesleltetesere, holott eppen az az ok is.
nem olvastam el a kommenteket, ha már volt róla szó bocs, de Vona égése a mai index interjúban egyszerűen brutális méretű. gratula Miklósi Gábornak, egyben jelentős kérdőjelet küldenék azoknak akik ilyen pártok mögé bújva képzelik el a globalizáció elleni harcot vagy mit
@Pantagruel:

Az idézett szövegre próbáltam válaszolni,hasonló stilusban.Nem a saját véleményem,amit irtam.

Azt szerettem volna kiemelni,hogy van az,dicsérjük a globalizációt,közben megpróbálnánk korlátozni(akár fegyverekkel is),ha sérti az érdekeinket(?).

Hirtelen felindúltságból elkövetett reakcio volt,igazad van.

A saját véleményem,elkerülhetetlen a globalizáció,a korlátokat meg majd a jövő úgyis kikényszeriti.Vannak folyamatok,amiket nehéz/vagy felesleges megállitani, csak korlátok közé kell szoritani.
Lehet ellene ágálni,sőt kell is,hiszen csak úgy tudjuk a hibákat kiküszöbölni.

1 drb Föld van,azon kellene valahogy eltéblábolni még 1 darabig.
Ha már a globalizációt a Tesco - sarki kisbolt párharccal jellemezzük, érdemes lenne megnézni mondjuk az US Steel - Ózdi Kohászati Művek viszonylatot is, ami ugyanaz csak nagyban. Talán azzal a különbséggel, hogy a kisbolt tönkremenésével 1-2 darab munkanélküli keletkezik, Ózdon meg ott dolgozott a borsodi cigányság fele.

Értem én, hogy nagy cég gazdaságosabban termel, de ugye ha már kitaláltuk, hogy kenyeret csak pénzért lehet venni, akkor csak kéne kezdeni valamit a munkanélküliekkel, legalább lőjük őket a Dunába.

Esetleg megszabadulhatnánk ettől a teljes foglalkoztatottság-mániától, a robotika korában úgyse lesz mindenkinek munkája, hacsak nem látszatmunka. Lehetne ez úgy is végül is, hogy az ország fele januártól júniusig dolgozik, a másik fele meg júniustól decemberig és a nem dolgozó felét a (most kivitt) profitból fizetjük.
@Kopi3.14: "...ha idejön egy holland, megveszi a fél Dunántúlt, akkor azt utána elviszi innen? Nem itt termel vele? Miért olyan nagy bűn esetlegesen külföldinek venni a földet? Amiről itt fog adót fizetni? miért hagyjuk a trehány, lusta disznó, hozzá nem értő pancser magyar parasztnak? Aki aztán a búza-kukorica vonalon túl semmit nem lát, azt is mással műveltetve, mert az aszonyon és egy nagy kendőn kívül más eszköze nincs hozzá?"

Két fő ellenvetésem van: a (termő)föld tulajdonlása és az országhatárok bizonyos mértékben összefüggenek nálam. Ennek (sarkos) ellentéte a föld nélkül létező ország, ami nincs igazán a térképen, de azért valahogy mégis van (interneten, virtuálisan?). A földkérdés mindig alapkérdés marad, az ezzel kapcsolatos nagy történelmi események mindig komoly nyomot hagynak maguk után (háborúk, békeszerződések, államok létrejötte stb.).
A másik, hogy az nem megy, hogy a holland paraszt az kúl, a magyar paraszt meg ütődött, lusta barom. A holland paraszt sem viszi el innen talicskával a földet, ez igaz, viszont az legyen a (most nemlétező) nemzetstratégia eleme, hogy ha van mit tanulnunk tőle, tanuljuk meg és csináljuk mi is, ne az legyen a megoldás, hogy idejön, jól él, mi meg maradunk "trehány, lusta disznó, hozzá nem értő pancser magyar parasztok"? (Nem a jólétet sajnálom tőle, hanem azt ellenzem, hogy a miénkből éljen ő jól, míg mi nem.

Drótoztasd össze a fejed, hogy szét ne vesse az a nagy ész, azt javaslom.

@Tóta W. Árpád: A lényeg, hogy a globalizált világban a pénz mint "közös nevező" (ideértve a részvényeket, értékpapírokat, váltókat stb. is) céllá, birtokolni való dologgá vált, és értéktelen voltát épp a pénzpiaci válság leplezte le, amikor kiderült, hogy a sok nulla mögött tényleg (egy nagy) nulla van.
Ezzel szemben gondolom azt, hogy a termék/birtok/föld stb. alapú gazdaság a valósághoz közelebb álló lenne. Vagy van egy kiló kenyér, vagy nincs. És nem épül rá ötmillió derivatív termék az egy kiló kenyérre, ami miatt azt hisszük, hogy igazából tíz kiló az az egy. Ezt pedig a kisközösségekre alapuló társadalom tudná megvalósítani, ahol a termelés és fogyasztás (pl. energia, élelmiszer) szinte egy földrajzi helyen történik. (A mobil, autó, internet stb. nyilván beilleszthető lenne ebbe, de ehhez kevés a hely itt.)
Állandóan szajkózom, hogy a végső megoldás mindig fizikai: lehet bízni törvényben, pénz- és tőkepiacban, de mindannyian, akár bízunk, akár nem, eszünk, iszunk, lakunk valahol. A globalizáció ezzel nem törődött eddig, mivel nem ért el készleteinek határaihoz. Ez meg fog történni, ez kétségtelen tény, ám még ez előtt meg kell találni az alternatív utakat, mert ha a mostani rendszer holnapra összeomlana, az beláthatatlan mélységű általános válságot hozna, ahol tényleg a fizikai túlélés lenne a tét. És ki élne túl? Akinek van földje, ennivalója stb., és menne a pénzvagyon a levesbe...
Azt hiszem, elkalandoztam, bocs. :)

Ed
@Tóta W. Árpád: aha...
tudja-e józsi-pista-tercsi-fercsi-kata-klára-stb..., hogy mi is a globalizáció?
az ugatérozás helyett a sok anti-Anti+tsai - gondolkodó emberek módjára - végigleltározhatnák pl. a technika-történetet, amelynek "vívmányai" (többek között) teremtették meg, hogy mondjuk sárgolyónk innenső végén elsóhajtott üzenetünk a másik végébe nem papíron, bizonytalan sorssal, hetek-hónapok után juthat el (ha egyáltalán), hanem akár pillanatok alatt.
ráadásul porhüvelyünk is belátható idő alatt érhet esetleg ugyanoda.
ha mindez egy csapásra megszűnne, mit szólnának önbezáró, - másoknak kívül tágasabb - mentalitású feleink?
nem jó az, hogy ha már mi "ámbörök" voltunk szívesek elterjedni, akkor jogunk-lehetőségünk kéne, hogy legyen bármelyik ponton léteznünk?
szóval, tetszettünk volna történelmünk során nem annyira kreatívak, innovatívak lenni, és akkor most minden ún. "öntömjén-füstös" nemzet lubickolhatna a maga elefántcsont-tornya/vasfüggönye mögött a köldökét nézegetni...
---
egy világpolgár
---
M.S. után - szabadon.
@sorhajóhadnagy: no, meg (eegen kórszerűű) robbanós tévét). csemege/győri keksz meg uo. cukorkát...
Keer 2009.06.29. 15:05:16
"általános tévhit, hogy Mo.-n szabályozatlan vadkapitalizmus van."
ez nem tevhit, hanem teny. amirol beszelsz az meg vadabb kapitalizmus lenne.
Mi eltunk nemetroszagban, svajcban, olaszorszagban, biztos hogy nalunk vadabb a kapitalizmus, nem tartjak be a torvenyeket, nincs erdekvedelem, stb stb.

"megadóztatják és újraelosztják, hogy legyen miből eltartani a régről örökölt hatalmas közalkalmazotti hordákat."
meg a muzeumoket, meg az oktatast, az egeszsegugyet, az EU burokraciat, meg a hondvedseget, a kulgyeseket, stb. stb.
minden orszagban, amikhez hasonulni szeretnenk, ez van.legfeljebb van vilagpiacra eladhato termekuk...

"különböző érdekcsoportok által hangoztatott hazugságot, hogy itt ebben az évtizedben (neo)liberális gazdaságpolitika volt és az vitte csődbe az országot:
Idézet Várhegyi Éva közgazdásztól:"
1) a kulonboze erdekcsoportoknak erdeke a neoliberalis gazdasagpolitika, az ugyanis nem kedvez a gyengeknek.
2) ez nem hazugsag ez teny.
(en pl meg sose hallottam hogy valaki, egy orszag, ugy gazdagodott meg, hogy eladja, privatizalja a vagyonat, ellenkezoleg vagyont venni szoktak a meggazdagodashoz... ezt a liberalis mantrat hogy eladjuk, versenyzunk es jobb lesz, nem kene mar terjeszteni.
egyenlore ez a 20 ev nem sikertortenet, es elore lathato, hogy 5-10 evig meg biztos nem lesz az.
3)ki ez a varhegyi eva hogy hiszel neki? ezert kapja a penzt...
olvasd ezt:

www.fn.hu/makro/20090624/bukta_adocsokkentesi_politika/
@Keer:
Keer 2009.06.29. 12:42:34
"ennyire utálják a Multikat miért tartják el őket? Minek vesznek számítógépet, hűtőszekrényt stb."

nem utaljuk a multikat, csak azt hogy nincsenek megrendszabalyozva, hogy nekik nem kell betartani a torvenyeket, hogy 860 millard Ft tamogatast kapnak meg sokszor annyit foglalkoztato KKV-k 300 valahanyat.

szerinted normalis hogy a kulfoldi tulajdonban levo magyarorszagi bankok tokearanyos nyeresege 40% es ugyanezen bankoke ugyanez 4% Nemetorszagban?

hogy elmennenek innen ha csak fele annyira rabolnanank ki?
@Epokit Drive: Itt pont a Vénusz projektesek erőforrás alapú gazdaságát írtad le saját szavaiddal. Ők még annyit tesznek hozzá, hogy rendelkezésünkre áll a technológia, hogy a Föld erőforrásait jól kihasználva bőségesen ellássunk mindenkit. És ha bőség van, akkor a pénz és a kereskedelem értelmét veszti.

Tudom, álmodozó vagyok, de tény, hogy amikor megnéztem a Zeitgeist II-ben az erről szóló részt, azt éreztem, hogy ez olyan dolog, amiért még rég idealizmusát vesztett, kiégett negyvenesként is tudnék lelkesedni. Persze delfinekkel vagy kutyákkal könnyebb lenne megcsinálni. :-)

Annyit mindenesetre megteszek, hogy lefordítom a blogomban a legfontosabb oldalakat a venusproject.com-ról az elkövetkező hetekben. Ha másért nem is, de legalább tettem valami jót én is. Ez az egyik alapja egyébként az elméletnek: hogy az emberek akár szívesen is dolgoznának, ha értelmes munkát kapnának, aminek kézzelfogható eredménye van és látják a célját.
Kedves Keer!

"Ha annyira a tőkések itt az urak, hogyhogy nem tudták húsz év alatt elérni a radikális adócsökkentést, és lefaragni a kádári jóléti államot?"
mert leterdekuk!
mert igy meg 20 ev mulva is fizetunk nekik! a kamatok kamatait...
mokkaczuka 2009.06.29. 15:55:06
"@DrPepper: Az a magyarázat, hogy Szlovénia az életben nem volt suttyó Kelet-Európa. Gazdaságilag, kulturálisan, mindenhogy a Nyugathoz tartozott, ezért aztán 1990 után nem is rablóbandát termelt ki politikuselit gyanánt."
a vege lehet hogy teny, de az eleje kevesbe, en ugy emlekszem, Jugoszlavianak volt a resze. es ott az onigazgato szocializmus nagyobb dogma volt mint nalunk a tervgazdasag.

viszont nem adtak el az allami tulajdont, es valamiert ott a 3-5 tehenes gazdasagok is gazdasagosak , mig nalunk a vilagpiacon versenykepes nagyuzim tejterlemes se tud 70 Ft os tejeladasi arat produkalni... masok idehozva tudnak!

amugy van nekem egy horvat kollegeam, betette a szloven bankba a penzet aztan nem latat visoznt mert "tonkre ment" a bank...ennyit a lopasrol es a rendes elitrol...
Ha nem tetszenek a multik, akkor ne vásároljatok tőlük, ne adjatok el nekik, ne dolgozzatok náluk.
Én pl. nem vásárolok a Tescóban. De nem azért, mert külföldi, hanem azért, mert szar, meg átvernek.
@6.Lenin: ja, értem. (azt hittem, lerészegedtél)
@tölgyes: "a globalizáció ideológiája mögött nemzetállami törekvések húzódnak meg. Pontosabban a nemzetállamok teljes hatalmukkal, katonai erejükkel odaállnak saját globalizációban érdekelt gazdasági elitjük mögé, miközben a behatolásra kiszemelt ország ellenállását szívesen minősítik retrográd, haladás és piacellenes törekvések megjelenítőjeként..."
Az elmúlt években olyan pozícióban voltam, hogy ezt nagyon is láttam a saját szememmel és számtalan konkrét példát is tudnék hozni rá.
@Tóta W. Árpád: az Afrikából jövő migránsok ellen "nem csatahajókra, hanem fregattokra és őrhajókra direkte gumicsónakpukkasztó fegyverzettel." (van szükség)

Árpi! Ha vicc, kicsit gyengusz, ha komoly, akkor kezdek félni tőled.
You will lose me, man.
@Pantagruel:

Még bent a tüske?
Gondoltam miért irsz.
Elnézést kérek Tőled,de nem kell mindig,mindent komolyan venni tőlem,csak akkor,ha valóban komolyan gondolom,amit irok.
@bastian: "nem tolerálható, ha valaki az " gazdagodik meg"

Ezekkel az elvont gondolatokkal akkor kezd lenni a baj, amikor gyakorlati próbának vetik alá ;)

Az hogy az autópálya tenderező 20%-a "az össztársadalom kárára" kerül oda, ahová, az könnyen átlátható.
De hogy egy gyártulajdonos mennyi tőkearányos nyereséget kapjon, egy cégvezetőnek hányszoros legyen a bérszorzója a melóshoz képest... na ez a nehéz feladat.

Ismered a bölcs rabbit, aki mindkét vitatkozó félnek azt mondja, hogy "igazad van fiam"? Itt is mindenkinek igaza van...
@egyenes labirintus: "a lényeg, hogy a kínai büfésnek jó legyen"

De hát a kínai büfés is magyar. Ha itt él, itt lakik és itt fizet adót, akkor magyar.
@Tóta W. Árpád: "a mindenféle korlátozások barátainak ismét figyelmébe ajánlom a lengyelpiacról szóló részt. ilyenkor kialakul egy fekete-szürke piacgazdaság, törvényszerűen."

Így van. Csakhogy...

...ahogy könnyű belátni, hogy például manapság a dúsított urán, vagy a szervkereskedelem esetében sem volna kívánatos egy szabad, minden korlátok nélküli piac, úgy talán nem nehéz belátni azt sem, hogy bizonyos esetekben az alma, a tej, vagy a föld adás-vételének korlátozását is érdemes fontolóra venni; vagy legalább azt belátni, hogy van létjogosultsága annak, hogy elvileg a piaci korlátozás megfontolás tárgyává tehető.

Ez ugyanolyan dolog, mint a szólásszabadság; az sem korlátlan: tilos rágalmazni, zsarolólevelet írni, hamisan tanúzni és a többi. Ugyanígy csak rajtunk áll, miféle korlátozásból, protekcionizmusból mit hozunk ki.
@Karesz (Charlie): "szerinted normalis hogy a kulfoldi tulajdonban levo magyarorszagi bankok tokearanyos nyeresege 40% es ugyanezen bankoke ugyanez 4% Nemetorszagban?"

karesz, hogy pontosan mi az a tokearenyos nyereseg azt nem tudom, de hogy ez amit irsz az nonszensz, az tuti!
@Tóta W. Árpád: Bocsi, ez bantja a fulem: Koherenset nem lehet mondani egy allitas sorozatra, arra azt lehet mondani, hogy konzisztens, azaz ellentmondas mentes.
@alasehir:

"a globalizáció ideológiája mögött nemzetállami törekvések húzódnak meg. Pontosabban a nemzetállamok teljes hatalmukkal, katonai erejükkel odaállnak saját globalizációban érdekelt gazdasági elitjük mögé, miközben a behatolásra kiszemelt ország ellenállását szívesen minősítik retrográd, haladás és piacellenes törekvések megjelenítőjeként..."

"MINDEN ARRA ALKALMAS FOLYAMAT, ESEMÉNY mögött nemzetállami törekvések húzódnak meg. Pontosabban a nemzetállamok teljes hatalmukkal, katonai erejükkel odaállnak saját gazdasági elitjük mögé..."

Hát persze, de ha én megdobok valakit egy süteménnyel, akkor azért nem a sütemény a hibás. Az ok okozati lánc fordított. Van a globalizáció, amely már akkor folyt amikor nemzetállamok, meg a "multik", meg az USA sem létezett. Ezt a folyamatot igyekszik mindenki a saját javára fordítani. Az nem várható el, hogy mindenki "hülye" legyen, és a saját ellenségeként viselkedjen. Mindenki igyekszik kihasználni a lehetőségeket, ha moralizálunk rajta, ha nem.
@Átlag János:

A zietgeist egy az egyben a kommunista ideológiát adja elő csak nem használja régi terminológiát. Új a köntös.

Az "erőforrások" rendelkezésre állnak...
Az emberek dolgoznának ha olyan munkát adnának nekik...

Nem ismerős ez valahonnan?
@jvizkeleti:
"Az nem várható el, hogy mindenki "hülye" legyen, és a saját ellenségeként viselkedjen. Mindenki igyekszik kihasználni a lehetőségeket, ha moralizálunk rajta, ha nem."
Így igaz. Akár tetszik, akár nem.
@alasehir: ezt így nem tudom kezelni, pontosan mi a gond? A) be kell engedni mindenkit Európába, ha egész Afrika jönni akar, akkor egész Afrikát; B) meglátásod szerint a mediterrán határzárhoz igenis nagy egységek kellenek.
@6.Lenin: na, asszem, már semmit sem értek. :) csak nem fogtam, hogy ironizálsz. ezért nem kell elnézést kérni. tényleg felismerhettem volna, úgy hogy inkább nekem kéne elnézést kérni. amúgy nem vettem komolyan. azért volt a :D és milyen tüske!? arra sem emlékszem, hogy megbántottál volna. őszintén sajnálom :) amúgy, ha csak úgy beszállok félúton a kommentáradatba, nekem néha tényleg problémás eldönteni, ki beszél komolyan, ki van berúgva, ki az, aki ironizál, és ki az, aki őrült
Árpi, jó hogy visszajöttél. Te kaptál már "dicsérő" szavakat külföldön (pl. szabadságod élvezete közben)? Én igen. Most is szabadságra készülök, de már előre félek attól, amit kapok majd...
tavaly is ugyanez volt, ott ahol több nemzetiségű turista beszélget.
A legfrissebb hírek alapján már tudom, hogy mi magyarok kidobjuk a csecsemőket a kukába. Újabban most náci eszmék imádója is lehetek. Mint budapesti már voltam képmutató és várost teleszarató, kutyaimádó tahó. Pedig kutyám sincs, mert állatok lakásban tartását állatkínzásnak tartom.
Summa summarum: számomra hatalmas szégyen magyarnak lenni külföldön, de sajnos nem tudom letagadni a nemzetiségem, mert autóval megyek.
@eMeL: "De hát a kínai büfés is magyar. Ha itt él, itt lakik és itt fizet adót, akkor magyar."
Persze, meg a Fekete Pákó is az.
Ha Te kiköltözöl Kínába holnap, holnaputántól kínai leszel? Ne má.
Attól magyar mert kitudja mondani, hogy "otszá otven, ne cíp, pon a te méret, ne draga"

Évekkel ezelőtt az Asia Centerben volt szerencsém dolgozni.
Volt ott egy árus - asszem kambodzsai- aki megkapta a magyar állampolgárságot, és kellett egy magyar nevet választania.
Ő a Komár Lászlót választotta. Nem vicc.
Én úgy röhögtem... :o)
Kopi3.14 2009.06.29. 21:01:56

"mondd már meg, ha idejön egy holland, megveszi a fél Dunántúlt, akkor azt utána eliszi innen? Nem itt termel vele? Miért olyan nagy bűn esetlegesen külföldinek venni a földet? Amiről itt fog adót fizetni? miért hagyjuk a trehány, lusta disznó, hozzá nem értő pancser magyar parasztnak? Aki aztán a búza-kukorica vonalon túl semmit nem lát, azt is mással műveltetve, mert az aszonyon és egy nagy kendőn kívül más eszköze nincs hozzá?"

Igen elviszi. Nem kötelező itt adóznia vagy a piacon értékesítenie. Ráadásul ha az összes termelőerő idegen kézbe kerül, szerinted mekkora mértékű lesz az ország kiszolgáltatottsága?


Pantagruel 2009.06.30. 21:34:59
Így van. Sőt, elviekben a valódi liberális gazdasági rendszer nem ismer sem multikat sem pedig a tőke ily mértékű szabad áramlását vagy társasági jogokat.
Úgy tudom Smith meg a köre elsősorban társaságellenesek voltak és a gazdasági folyamatokat a köz szolgálatába kívánták állítani, nyilván a magántulajdon szentsége és az egyéni boldogulás mellett. A jelenlegi hol van ettől és merrefelé mutat?

Nem vagyok "multiellenes" vagy "globalizációellenes", én is szeretem a banánt meg a többi déligyümölcsöt de kritikus igen.
A helyi gazdaságoknak igenis előnyt kell élvezniük helyben, mivel az a helyi érdekeket szolgálja akárcsak azon multik, amelyek kötődnek... amelyek meg nem, azok úgyse maradnak sokáig, a költségeik egy részét meg, mint környezeti terhelés pl, meg ráadásul a közösség állja.

Ráadásul az hogy 2 féle határ van a szupernyitott meg a szuperzárt egy nagy baromság. A kínai határ sem olyan "nyitott" mint a * *, ahogy az eu saját külső határa sem az, és még az usáé sem.
Emellett rengeteg egyéb módon lehet szankcionálni termékeket a hazaiak védelmében.
Igen, szankcionálni. Nem kell olcsón, rabszolgabéren legyártott termék kínából. Szépen be lehet vezetni milyen munka és egészségvédelmi, kor, környezetvédelmi stb. feltételeknek meg kell feleljen egy termék előállítója ahhoz hogy forgalmazhasson, ha nem felel meg, büntetőtételt kap az árban. Forgalmazhat, jóval többért... máris megvan az a kompenzáció amivel a nagy indonéz tömegversenyképesség letörhető.

Csak ez ugye multi de főleg kereskedelmi-lánc "ellenesség" állítólag. Jaj.
Azok akik bőszen hirdetik hogy pfújj globalizáció,az a nemzedék gyerekként és kamaszként élte át a szocializmust,ezért noszalgiával gondol vissza rá.Mindettől független véleményem szerint nem létezik szocializmus sem demokrácia.Egyetlen államforma létzett és létezik ma is és az nem más mint a kizsákmányoló kapitalizmus.Az összes többi ennek csak a bújtatott formája.Minden más államforma ezt takarja valójában.A lényeg a tömegek kizsákmányolása így vagy úgy.
A globalizációval csak egyetlen baj lehet,mint ahogy azt a történelem is igazolta már párszor.Túl nagy országot nehéz belátni/igazgatni stb(lásd:Nagy Sándor,CCCP,Oszmán birodalom,Római birodalom stb stb).Valamiért nem működik ha túl nagy.Kivéve Kína.De ők ufók.
Hmmm.

"Szakítanunk kell az SZDSZ-re eddig jellemző neoliberalizmussal, amely rengeteg negatív következménnyel járt a gazdaságban éppúgy, mint a közpolitikában. Gazdaságpolitikai programom a „méltányos verseny” fogalmára épül. Ezen azt értem, hogy miközben a szabad versenynek továbbra is hívei maradunk, legalább ennyire fontosnak tartom a fair playt. Előbbit az EU kielégítően szabályozza, ezen nem kell túllépnünk. A méltányosság elve a gazdaságban számomra azt jelenti, hogy a játékszabályokat korrekten be kell tartani, úgy, hogy a hazai kis- és középvállalkozások ne kerüljenek versenyhátrányba. Nincs semmi bajunk a multinacionális cégekkel, amelyek befektettek Magyarországon, de a méltányos gazdaságpolitikának patriótának kell lennie, a magyar kis- és középvállalkozások érdekeit is kell szolgálnia. Az EU-ból származó források felhasználásában is érvényesítenünk kell a méltányosság elvét..."

hvg.hu/velemeny/20090701_retkes_attila_szdsz_interju.aspx
@Kis Hableány:

"Azok akik bőszen hirdetik hogy pfújj globalizáció,az a nemzedék gyerekként és kamaszként élte át a szocializmust,ezért noszalgiával gondol vissza rá."

Egyetértek.

"Túl nagy országot nehéz belátni/igazgatni stb(lásd:Nagy Sándor,CCCP,Oszmán birodalom,Római birodalom stb stb)."

A globalizáció nem központosított hatalmat jelent, hanem a sok kis nemzeti piac egy nagy nemzeti piaccá egyesülését. Nincs központi irányítás a helyi piacok és a globális piac magát irányítja.

Mindenki:
Az SZDSZ asszem most írta alá a halálos ítéletét...
hvg.hu/velemeny/20090701_retkes_attila_szdsz_interju.aspx

Az SZDSZ is beállt a trendi de ostoba "neoliberálisozásba". És egy zenetörténész a "titkos fegyverük"... Asszem ennél nem süllyedhetnek mélyebre a párt. Nem baj Darwin bácsi majd elvégzi a dolgát. Vissza akarják szerezni az LMP-re átszavazó szoftmarxista hippiket, ahelyett hogy új szavazóréteg után néznének, a vállalkozókat, a középosztályt, a magánszektorban dolgozókat pl. nem képviseli senki. Hihetetlen. Ezeknek nincs agyuk.
@Keer: azt odahagyják az MDF-nek. de úgy is kell nekik, elképesztő sötét ostobaságban vergődik már az szdsz.
Nem kell autógyár, éljenek a kisvállalkozások. Mossuk egymás haját. :-) All we need is love. :-D
@Tóta W. Árpád:

Szerintem a Szadesz végleg kiírta magát a parlamenti pártok közül. Az LMP beleveri őket a földbe. Az MDF meg hiába szakadozik, felépítenek egy új gárdát és lehet, hogy 7-8%-ot is szereznek a legközelebbi válaszáson.
Egyébként ha egy liberális párt liberálisozik, akkor ott már gondok vannak. SZDSZ is not a liberal party anymore.
Javítás:
"A globalizáció nem központosított hatalmat jelent, hanem a sok kis nemzeti piac egy nagy nemzetközi piaccá egyesülését. Nincs központi irányítás a helyi piacok és a globális piac magát irányítja."
Javítás:
"Asszem ennél nem süllyedhetnek mélyebre a párt."

Asszem ennél nem süllyedhet mélyebbre...
@Jómunkásember: "rohadjak meg ha értem ezt a termőfőd a miénk, nem adjuk (el)!!!
miért mit csinál vele pl. egy kanadai vagy osztrák ha megveszi, idejön egy talicskával és elviszi???

uramisten ne legyen már ennyi gyoooker."

Nem olyan nehéz megérteni, el ne rohadj! A földben van például agyag, gáz, ásványvíz, termálvíz, meg - ahogy mondod - egy csomó gyökér.

Így például a világ legjobb minőségű, 500 évre elegendő mennyiségű agyagkészletét megtalálod Lentiben - ebből lehet a legfrankóbb tetőcserepet előállítani...

Igaz, ez már elkelt pár éve (2004), most a németeké (CREATON). Tök jó, mert a világ egyik legmodernebb szilikátipari üzeme, agy legalább 4-5 tucat embernek ad munkát. Óriási, nem? Az a sok munkahely, ami így keletkezett!

Hát nem király lenne, ha a fürdőink is külföldi tulajdonba kerülnének? Vagy a karsztvíz-készletek? Szerintem tuti lenne.
@Keer:
Az szdsz a halálos ítéletét sokkal korábban aláírta. Mondhatnám kókát is, de valójában 1994 környékén kéne körbenézni.

A neoliberálisozás meg hál istennek hogy divattá vált végre. Ugyanis akiket ez fed, azok nem liberálisok.
Szociodarvinisták és autokraták liberálisnak tűnő álcában. Tök más.
@Keer:

A libertinusok sem képviselik a középosztályt és a magánszektorban dolgozókat. :))
Sőt, még a kisvállalkozásokat sem.
Amúgy meg, szerintem egy párt nem örök entitás, amelyik mindig keres valakit akit képviselhet.
Bár lehet hogy csak nekem zavaró ez a "200001 szavazatért bárkit képviselünk" hozzáállás.
@Keer:

Autógyárak esetén is van olyan hogy "méret", meg környezet.
Túl tucc lépni a libertinus demagógián? :]
@Keer: na ezzel lesz gond, attól tartok. mármint "felépíteni egy új gárdát".
már egy új kereskedelmi rádióhoz sem volna egyszerű összeszedni egy új gárdát, nemhogy egy párthoz.
a mostani mozgásokat elnézve - minden párt balra menekül - talán a bajnai-kormány némely alakja jöhet szóba, de ők is csak háttérben. helyi erőket, középkádereket honnan szereznek, miből fizetnek? sajtó? nem olyan egyszerű ez sajnos, bár én bátorító szeretettel tekintek minden piacpárti kezdeményezésre.
@Tóta W. Árpád:

Úgy is szakadni fog a Fidesz és onnan előkerül egy jó gárda.

"neoliberálisozás meg hál istennek hogy divattá vált végre. Ugyanis akiket ez fed, azok nem liberálisok.
Szociodarvinisták és autokraták liberálisnak tűnő álcában. Tök más."

Nem más. A liberalizmus (az eredeti) egy jobboldali szociodarwinista, autokrata eszme, melyben senkit nem illetnek meg alapjogok. A jobboldali ember autokrata, nem ismeri el az egyének egyenlőségét és egyenlő jogokat az anyagi javakhoz. Ez a jobboldal, nem a buta Jobbik.

"A libertinusok sem képviselik a középosztályt és a magánszektorban dolgozókat. :))"

Libertáriusok, hogy tudd, miről beszélsz, a libertinus mást jelent. :) Persze, hogy nem képviselik, ezt tőled axiómaként elfogadjuk... :-D A libertáriusok és a konzervatívok, főleg a középosztályt képviselik, mert a társadalom legfelső rétegei offshore cégeik által könnyen kibújnak az adófizetési kötelezettség alól. Csak áttelepednek egy másik országba a vállalkozásukkal. Persze, Neked jó, ha az adók a középosztályt terhelik és élhetsz más munkájából, igaz? :-) Minden csoda három napig tart, el fog múlni a neoliberálisozás és mehetsz dolgozni.

"Autógyárak esetén is van olyan hogy "méret", meg környezet."

Így van, a helyi erdő helyére jól mutatna egy autógyár, nemde? :-)
"Autógyárak esetén is van olyan hogy "méret", meg környezet.
Túl tucc lépni a libertinus demagógián? :]"

Tehát a sufniban összeraksz egyet? :-) Érdekes.
huba 2009.06.30. 21:38:41
" magyarorszagi bankok tokearanyos nyeresege 40% es ugyanezen bankoke ugyanez 4% Nemetorszagban?"
karesz, hogy pontosan mi az a tokearenyos nyereseg azt nem tudom, de hogy ez amit irsz az nonszensz, az tuti!"

mar a valasz is sajatos, jelelmzi, hogy ami elkepzelhetetlen az nem is lehet igaz.
ezt Bod Peter Akos mondta az inforadioban es a "valsag" elottre vonatkozhatott,
'FAQ a sarokvalto' szerint ma mar nincs ekkora kulonbseg...
jvizkeleti 2009.06.30. 21:43:45
"a globalizáció, ... Ezt a folyamatot igyekszik mindenki a saját javára fordítani. Az nem várható el, hogy mindenki "hülye" legyen, és a saját ellenségeként viselkedjen."

valoban nem varhato el! de Magyarorszag miert viselkedik ugy mint a hulye, mint a sajat ellensege?
Egyszóval: Azok az eszmék uralják Európát és az országot, melyek naggyá tették, nem amik lerombolták (egyenlőségesdi).
Keer 2009.07.01. 17:33:20
"Úgy is szakadni fog a Fidesz és onnan előkerül egy jó gárda."
wishful thinking!!
pedig be szep lenne!

es a szocik is szakadhatnanak, delagabbis Gyurcsany vezetesevel alakulhatna egy liberalis part...a milliardosoke...

[liberálisok.=]
""Szociodarvinisták és autokraták liberálisnak tűnő álcában. Tök más."
Nem más. A liberalizmus (az eredeti) egy jobboldali szociodarwinista, autokrata eszme, melyben senkit nem illetnek meg alapjogok. A jobboldali ember autokrata, nem ismeri el az egyének egyenlőségét és egyenlő jogokat az anyagi javakhoz. Ez a jobboldal, nem a buta Jobbik."

hat az lehet hogy ez a jobboldal, en nem tudom, de hogy a szocialdarwinizmus az a naci, hitleri eszme legfontosabb gondolata az biztos...
@Kristl:

Te egyébként egy tipikus neoliberálisozó "agyonművelt" ember vagy. :-) Azt se tudja, mi a szavak jelentése és melyik ideológia mit jelent. Ha lesz itt egy igazi kapitalista párt támogatni fogom.
Arpi!
jo kis poszt ez csak szokas szerint egyoldalu...
mert lehet hogy nem lenne szuzuki de lenne mas... pl lenne busza a BKV-nak, pillanatnyilag katasztrofalis a helyzet, naponta robbannak le a buszok stb...elpattan a sin..

es sok reszlet nem igaz, pl nem 3 evente lehetett nyugatra utazni, hanem evente, 3 evente adtak valutat, de azt viszont garantaltak, sokaig 70$ volt (akkoriban lehetett 2$/napbol bejarni gorogorszagot) 1975-ben 3300Ftnak megfelelot kaptam, abbol 30 napig vegigstoppoltam franciaorszagot.

muveszeknek, zeneszeknek, ujsagiroknak tudosoknak, kulugyeseknek,mind volt valutaszamlaja es eleg sokaknak kuldtek a rokonok penzt, volt haverom aki a sorostol konferenciara kapott penzt egy az egyben betette valutaszamlara (ugy hogy azert reszt vett a konferencian, dijjal egyutt)
@Karesz (Charlie):

"hat az lehet hogy ez a jobboldal, en nem tudom, de hogy a szocialdarwinizmus az a naci, hitleri eszme legfontosabb gondolata az biztos..."

Igen, tényleg egy fontos gondolata volt. A libertarizmus és a konzervativizmus fontos eleme az egyének és közösségek közti verseny, az autoriter gondolkodás. Elegem van már, hogy mindenféle politikus negyedévente egyszeri szájtépésre kap havi többszáz ezer forintot, amit tőlünk vesznek el. Elegem van, hogy MÁV-osok sipákolnak az alacsony bérük miatt, miközben sokan két éves fizetett szabadságot kapnak közülük az én adómból. És végül elegem van a csomó gazdasági analfabétából és hülye dumájukból, és abból hogy magas adókkal akarják agyonbaszni (sikerrel) a gazdaságunkat, hogy pár munkakerülő érdekcsoport jól járjon (pl. MÁV, politikusok) a többség rovására.
"hat az lehet hogy ez a jobboldal, en nem tudom, de hogy a szocialdarwinizmus az a naci, hitleri eszme legfontosabb gondolata az biztos..."

Ja, igen. Egyébként ez tényleg eredeti jobboldali gondolkodás. A Jobbik az mixelt ideológiát követ. Ők olyanok mint a Horthy által zöldinges bolseviknak csúfolt nyilasok.
"a mostani mozgásokat elnézve - minden párt balra menekül -"

Egyáltalán van jelentősége MA bal- vagy jobboldalinak nevezni bármely politika erőt? Maguk sem így szeretik felosztani a politikai térképet.

Az MSzP artikulátorai szerint vannak ugyebár ők, a kormány: a modernista európai demokraták, és van az ellenzék: a fasisztákkal flörtölő, reakciós kádárista-populista Fidesz. Ez utóbbi szerint vannak a nemzetietlen liberálbolsi nagytőkés kommunisták (MSzP) és az árulók, akik nem csatlakoztak az "egy a tábor"-hoz - kisebbségben, meg vannak ők: a nemzet egykori és majdani rendszerváltó megváltó erői, "az új többség". Vona szerint meg "az a fő kérdés, hogy ki a nemzeti és ki a nemzetellenes."

Ja, és sehol egy _igazi_ demokrata.
@Keer: "Azt se tudja, mi a szavak jelentése és melyik ideológia mit jelent."

Nem hiszem, hogy egy átlag jobbostól többet is elvárhatnál. Sokan úgy vallják magukat jobbosnak, hogy azt sem tudják mit jelent a jobboldaliság. Így lehet 3 millió jobbos szavazót kreálni süket dumákkal és gyűlöletkeltéssel egy gazdasági és politikai analfabéta tömegből.

"Ha lesz itt egy igazi kapitalista párt támogatni fogom."

Én is.
@egyittlakó:

Tudod mi az idegesítő? Az hogy ma emelték meg az ÁFÁ-t, hogy a pénzünkből, amiért megdolgoztunk Kóka Janikat és más politikai maffiózókat (zsírgazdag Gaskó), semmiresejó bürokratákat és más érdekcsoportokat tartsunk el, ennek ellenére a Kristl-hez hasonlók állandóan tiltakoznak a neoliberalizmus, a gazdasági liberalizmus a felesleges közszolgáltatások és állami szektor leépítése ellen, de ugyanakkor ők az elsők, akik tiltakoznak az ÁFA-növelése ellen is, amiből mindezt el kell tartani. Legalább lenne valami ráció, valami értelem amögött, hogy ő kit támogat és miért. Legalább a diónyi agyával tudná, meg tudná magyarázni és logikus okokat találni arra, hogy kire miért szavaz. A Svédek pl. leszavaztak egy olyan pártot mely adócsökkentéssel kampányolt, mert szeretik a közszolgáltatásokat és azt jó minőségben meg is kapják, de az ilyenekből csak beprogramozva dől a zsigeri hülyeség.

ÉN libertárius, azaz jobboldali vagyok, nem hiszek az egyének anyagi egyenlőségében, nem hiszek a kultúrák, nemzetek egyenlőségében, nem hiszek a jelentős vagyonújraelosztásban, a közösségi és állami tulajdonban ugyanakkor hiszek a magántulajdonban, az egyének és nemzetek szabadversenyében és a segélyek drasztikus lecsökentésében vagy megszüntetésében a társadalmi igazságosság érdekében és, abban hogy az államnak csak a tradícionális szerepét, azaz az éjjeliőr szerepét kell vállalnia.
@egyittlakó:

"Nem hiszem, hogy egy átlag jobbostól többet is elvárhatnál. Sokan úgy vallják magukat jobbosnak, hogy azt sem tudják mit jelent a jobboldaliság. Így lehet 3 millió jobbos szavazót kreálni süket dumákkal és gyűlöletkeltéssel egy gazdasági és politikai analfabéta tömegből."

Egyébként így van. Gazdasági és politikai analfabéta tömeg. Ezért nem fogja fel senki közülük, hogy a Jobbik fasiszta.

www.progresszivintezet.hu/pub/2009_06_02_jobbik.pdf
@Keer:
Nyilván. Pár üres duma meg egy közvéleménykutatás belinkelése amúgy mit bizonyít?

A kedvencem a 19:00 ezen a téren.
1. Tegyük fel hogy a jobbik fasiszta.
2. Hirdessük nagy tömegben, hogy a jobbik fasiszta.
3. Tartsunk x idő elteltével egy felmérést. És derítsük ki hogy x % a lakosságból rosszul gondolja mert a Jobbik fasiszta.
4. A 3. pont bizonyítéka az hogy a megkérdezettek egy része úgy gondolja hogy fasiszta.

Ezzel egyszerre igazoljuk az 1. pontot (tényleg az) meg hogy veszélyes, 3.pont, mert vannak sokan akik maskepp gondolják. :]
Körbizonyítás tipikus esete.

"Gazdasági és politikai analfabéta tömeg."
Vezesd le nekem mester, miért áll ugyanazon oldalon a magánszektorban dolgozó a kisvállalkozóval és a multikkal a libertinus politika mentén. :]
Győzz meg mester ne legyek analfabéta.


@egyittlakó:
Kérlek. Mi a liberális és a libertinus jelentése? Mi a különbség a kettő között?
@Keer:

"Nem más. A liberalizmus (az eredeti) egy jobboldali szociodarwinista, autokrata eszme, melyben senkit nem illetnek meg alapjogok. A jobboldali ember autokrata, nem ismeri el az egyének egyenlőségét és egyenlő jogokat az anyagi javakhoz. Ez a jobboldal, nem a buta Jobbik."

Aha, hát ha én liberálisról beszélek, akkor pl B. Franklin meg Smith jut az eszembe... s kb ez:
"http://hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus"
Amiben meglehetősen sok alapjogod van.

~A kulturális liberalizmus az egyéni jogokra koncentrál, a lelkiismeret és az életmód szabadságára, köztük olyanokra mint a szexuális szabadság, vallásszabadság, megismerés szabadsága, az államnak az egyén magánéletébe való behatolása elleni szabadság.~

Ez alapvetően nem jobb vagy baloldali felosztás. Már egy ideje ugyanis nem egy szalagon mérik jobb helyeken hova tartozik egy párt. Azaz ne a jobb bal az egyetlen "mérce". A mércéket meg keverni és megfeleltetni érdekes gondolat.
Jobb = autokrata = liberális érdekes eszmefuttatás.

"nem ismeri el az egyének egyenlőségét"
Bizonyára.
~A politikai liberalizmus a klasszikus liberalizmus politikai komponenseként, John Locke, Montesquieu, John Stuart Mill és mások nézeteinek szintéziseként indult. A korábbi isteneredetű felfogással szemben szerinte a társadalom és a törvények kiindulópontja az egyén, akinek jogai a természetjogon alapulnak. Támogatja a társadalmi szerződést, aminek alapján az állam polgárai a törvényeket hozzák, és egyetértenek abban, hogy alávetik magukat nekik. Úgy gondolja, hogy az egyének tudják a legjobban, mi a jó nekik. A politikai liberalizmus választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül.~

Törvény előtti egyenlőséggel és lehetőleg cenzus nélküli választójoggal meg szólás és véleménnyilvánítási szabadsággal biztosan autokrata és a hierarchizált társadalomban hisz.

"Libertáriusok, hogy tudd, miről beszélsz, a libertinus mást jelent. :)"
Ugyanazt jelenti, csak az egyik valakinek szebben cseng. Szinonimák ugyanis.

"Persze, hogy nem képviselik, ezt tőled axiómaként elfogadjuk... :-D"

Akkor miről vitázol? :]

"A libertáriusok és a konzervatívok, főleg a középosztályt képviselik, mert a társadalom legfelső rétegei offshore cégeik által könnyen kibújnak az adófizetési kötelezettség alól. "

Tényleg? Érdekes gondolat. Szerintem meg pontosan is hogy a nagytőkét képviselik mivel az általuk képviselt gazdaságpolitika a politikai liberalizmus ellen hat, és a középosztályt nem erősíti hanem gyengíti, pont amit felhoztál, a nagytőke koncentrációja és ellenőrizhetetlensége révén amit a szabad piac eme módján segít.

"Csak áttelepednek egy másik országba a vállalkozásukkal. Persze, Neked jó, ha az adók a középosztályt terhelik és élhetsz más munkájából, igaz? :-)"

Demagóg fröcsögés minden alap nélkül. :]

"Így van, a helyi erdő helyére jól mutatna egy autógyár, nemde? :-)"

Agyadig nem jutott el a piac jellegzetességei és az externáliák terhe ugye? :]
a vállalkozókat, a középosztályt, a magánszektorban dolgozókat pl. nem képviseli senki. Hihetetlen. Ezeknek nincs agyuk.

@Keer: khm, te egy idióta vagy, a középosztályt, a vállalkozókat...etc. a Jobbik képviseli, érted vagy kifejtsem?
@Kristl:

Ami a Jobbik fasizmusát illeti:

Ne törődj a süket dumával, túl sokszor kiáltottak már ebben az országban ok nélkül fasizmust többek közt az álliberális SZDSZ. Hogy a Jobbik miért fasiszta arra bárki rájön, aki hajlandó felemelni a kezét és kinyitni egy politológiai, ami ezzel foglalkozik. Én nem fogok ide 10 oldalas esszét írni egy embernek. Dr. Lawrence Britt műve jó kiinduló pont. Vagy akármelyik fasiszta diktatúrákkal foglalkozó könyv.

"Vezesd le nekem mester, miért áll ugyanazon oldalon a magánszektorban dolgozó a kisvállalkozóval és a multikkal a libertinus politika mentén. :]"

Látom nem akarsz tanulni. Az LIBERTÁRIUS ami egy politikai eszme. A libertinus = szabadelvű, mint melléknév. A magánszektorban dolgozó azért áll egy oldalon a vállalkozóval, mert az ő adójukból tartják el az államgépezetet, a közalkalmazottakat és a MÁV 5 szakszervezetét. Ha nagy és korrupt az állam, akkor átláthatatlan a költségvetés, bármelyik magasrangú köztisztviselő kivándoroltathatja az adófizetők pénzét a saját cégébe, megakadályozhatja a felesleges számú, adófizetők által eltartott közalkalmazottak leépítését, a veszteséges állami cégek privatizálását, de olyanra is volt példa, hogy valaki állami pénzen egy bizonyos multicéget támogatott, ártva a minőségen alapuló szabad versenynek, az adófizetőknek és a fogyasztóknak. Az állam ne avatkozzon be a gazdaságba, mindenki abból éljen, amit megtermel és legyen minél kevesebb adó. Az érvelés megértéséhez ajánlom akármelyik közgazdasági tankönyvet. :) Alapismeretre ehhez szükség van.
@navera:

Szerinted untermensch. Nincs igazad. :-) Kifejtheted.
@navera:

Hogy a Jobbik kit képvisel, azt én tudom jól. Jól tudok olvasni a sorok közt is. :-) Mondjad csak untermensch. Kíváncsi vagyok, ha ennyi önb izalmad van, legalább agyad legyen hozzá. :)
@navera:
"khm, te egy idióta vagy, a középosztályt, a vállalkozókat...etc. a Jobbik képviseli, érted vagy kifejtsem?"

Hogy képviseli őket? :) Nagyon rosszul tudod, a Jobbik a vállalkozók EGY csoportját képviseli, mégpedig azokat, akik félnek a szabadversenytől és a fogyasztók rovására akarnak zsírosodni.
@Keer:
egy folyamatot szeretnék bemutatni, amit magam körül tapasztalok, lehet, EGY CSOPORTOT képviselnek, de ők valóban jobbikosok lettek (ha nem lenne érthető, szólj!)
Adott egy kisiparos(csoport), modjuk gyártson vászoncipőt, 80-as évek vége felé, a 90-es években áfacslásból és egyéb stiklikből épített egy üzemet, foglalkoztatott X főt, a 2000.-es évek elején jöttek a plázák, multik és tönkrevágták a boltját, ma, 2009.-ben azt látja, hogy az alkalmazottjai száma X/4, már nem kánanán az ország (mondjuk azt elfelejti, hogy az ország, helyzete miatta is ilyen, amilyen, lásd stiklik), elkezd bűnöst keresni, első számú ellenség: romák, második számú: a multik, ezt ma Mo.-on a Jobbik képviseli

Folytassam vagy értesz a nem sorok közötti szóból is ?
@Kristl:

"Amiben meglehetősen sok alapjogod van."

"Törvény előtti egyenlőséggel és lehetőleg cenzus nélküli választójoggal meg szólás és véleménnyilvánítási szabadsággal biztosan autokrata és a hierarchizált társadalomban hisz."

Sokfajta liberalizmus van, sokfajta fokozattal. Mint kifejtettem, és ha el tudtad volna olvasni a liberalizmus nem a törvény előtti egyenlőséget kérdőjelezi meg, hanem az anyagi javak egyenlő elosztását és az anyagi alapjogokat. Ugyanakkor, mint mondtam autokrata vagyok, de nem nemesi jogok által, hanem hogy ki mit ért el. Ez belefér.

"Demagóg fröcsögés minden alap nélkül. :]"
Igen? :-) Tehát azt mondod, hogy a magyar gazdaság most növekszik, és semelyik vállalkozás, nagyvállalat sem zárt itt be, senkit se rúgtak ki a munkájából? Szerinted ezek a cégek hova tűnnek? Bocs, de te kb annyit értesz a témához, mint tyúk az ABC-hez.

"Tényleg? Érdekes gondolat. Szerintem meg pontosan is hogy a nagytőkét képviselik mivel az általuk képviselt gazdaságpolitika a politikai liberalizmus ellen hat, és a középosztályt nem erősíti hanem gyengíti, pont amit felhoztál, a nagytőke koncentrációja és ellenőrizhetetlensége révén amit a szabad piac eme módján segít."

Na ez volt a demagóg fröcsögés, minden alap nélkül. :-D
@Kristl:

"Agyadig nem jutott el a piac jellegzetességei és az externáliák terhe ugye? :]"

Nem.
@navera:

Tudsz, valami szakmailag megalapozott dolgot mondani?

És hol van a képletből a fogyasztó? Ő nem is számít, csak a kisvállalkozó? Miért baj az, ha a fogyasztó megveszi plázából az olcsóbb és jobb terméket?

Egyébként logikus érvet nem láttam tőled.
@Kristl:

Az, hogy a bérből élő középosztály nem tud adót elkerülni az tény, mint ahogyan az is, hogy a magas adók elől nagyon hamar el tud menekülni egy nagy cég. Ez nem demagóg fröcsögés, ez tény. :) Minél előbb emészted meg és tanulsz, annál jobb. :)
@Keer:

Melyik szakmára gondolsz?
Ki beszélt fogyasztóról?
A fogyasztó az olcsót veszi,ha szarabb is, nem érdekli, hogy többször fizet kevesebbet (erről van pár tóta poszt is)
Logikus érv benne volt a példában, hogy a vállalkozó miért Jobbikos (csak neked, csak most, csak norisz: nem fizetek, csak a minimálbér után adót, inkább a dolgozónak adom zsebbe, lásd stiklik)
Tényleg a sorok között kéne tovább bogarásznod, ha a níltan leírt szóból nem értesz.

PS: itt most vége a polémiának köztünk.
Keer 2009.07.01.

"Miért baj az, ha a fogyasztó megveszi plázából az olcsóbb és jobb terméket?"

Ez igy nem igaz.
Olcsóbb,de nem jobb.Éppen azért olcsóbb,mert silány a minősége.

A jó minőség a fogyasztói társadalom ellensége,akkor a fogyasztó nem fogyasztana,ha jó minőségű/hosszúéletű terméket vásárolna.Az élelmiszer szintén.Naponta buknak le a rossz,mérgezett élelmiszerek.Szépek,de mindenféle adalékkal tuningolva.

Óvatosabban a Plázákkal,olcsók,szépek,de nem biztos,hogy megéled a nyugdijkorhatárt,ha csak onnan táplálkozol.
@navera:

"Ki beszélt fogyasztóról?"

Egyébként közgazdaságtanról, mint szakmáról beszéltem. Na hát pont erről beszélek a vállalkozó van a fogyasztóért és nem fordítva. Elvégre a fogyasztó tartja el. Nem biztos, hogy az olcsóbb szarabb, de ha mégis miért vitatjuk el a jogot tőle, hogy a saját pénzéből azt vásároljon meg a fogyasztó, amit akar? Nem ő dolgozott meg a pénzéért kínkeserves módon a munkahelyén? Nem ő viselte el a kellemetlenségeket, a napi bumlizást? Ha pl. államilag kitiltod a külföldi tejet innen, ami kb. 150 ft/liter és rákényszeríted az embereket a 240ft/literes magyar tejre akkor az 16 liter havi fogyasztás mellett már havi 1440ft többletköltség az átlag magyar család számára. Ennyi pénzt veszel el a család asztaláról, amiért a szülők megdolgoztak és amiből havonta kb. 10l-rel több tejet ihatnának egyébként. Mindezt azért, hogy valaki versenyben maradjon és hogy ne kelljen minőségileg és árban versenyeznie a többi pl. szlovák tejtermelővel.

Én nem érzem úgy, hogy a Jobbik programja a magyar társadalom egészének jólétét szolgálja. A gazdasági programjuk ideológiai alapra van helyezve, nem pragmatikus szaktudásra. Állandóan a multikat akarják szivatni megemelt adókkal stb., az viszont eszükbe sem jut, hogy mindenki ott ruház be (és teremt munkahelyet), ahol megtérül a befektetése és az állam nem viszi el a hasznát. Kristl nem akarja ezt felfogni, mert a feje televan a gazdaság működéséről szóló marxista előítéletekkel. Már most mennek tönkre és menekülnek kifele nagyvállalatok a kedvezőtlen adófeltételek, a bürokrácia és a Gyurcsányék által kreált válság miatt. Látod minden nap a híradót, hogy munkahelyek szűnnek meg.

Egyébként szerintem is az a jó, ha mindenki elsősorban magyar terméket vesz, mert vásárlásukkal itteni cégeket, munkahelyeket tartanak fent, viszont véleményem szerint nagyon etikátlan és erkölcstelen ha az állam az állampolgárai pénzével gazdálkodik és rákényszeríti őket egy drágább termék megvételére.
@6.Lenin:

"Ez igy nem igaz.
Olcsóbb,de nem jobb.Éppen azért olcsóbb,mert silány a minősége."

Nem, nem! Az olcsóbb gyakran jobb minőséget is jelenthet, mint látjuk ezt gyakran a szupermarketek polcain az almákon. :-) A drágább általában jobb minőséget jelent, de nem mindig. Egy áru árában sokminden benne van. Először is az előállítási költség, plusz a haszon, amit az adott cég rátesz hogy a tulajdonosainak, részvényeseinek meglegyen a nyeresége. Lehet, hogy az egyik cég kevesebb haszonkulccsal dolgozik, a másik meg több haszonra vágyik, ezért különbözik a termék ára. Ami az előállítási költséget illeti: egy cégnek megvannak a maga költségei pl. bérköltség, lehet, hogy az egyik cégnek 30 könyvelője van, akiket el kell tartania és van, akinek 10. A könyvelők bérét valahonnan elő kell keríteni, a különbség természetesen megmutatkozik a végtermék árában. Fontos faktor még pl., hogy melyik kereskedő mennyire élelmes, melyik tudja ugyanazt az alapanyagot olcsóbban megszerezni, ki jár utána a különböző nagykereskedéseknél az áraknak. Utánajár-e a olyan alapanyagoknak, melyekből olcsóbban és jobban le lehet a terméket gyártani? Ugyanakkor fontos, hogy a jó márkanév eléggé felviszi pl. egy cipő árát, de nem biztos, hogy attól még tartósabb a cipő, mint az én 10 000Ft-os cipőm, mint az láttam egy csomó ficsúr esetében. :)

Ha ugyanazt a minőséget megkapom a pénzem töredékéért, akkor nem érdekel azt veszem meg, nem kell játszani a divatmajmot. :-)
A kínai cucc azért (is) olcsó, mert nekik nem kell foglalkozni környezetvédelemmel, munkavédelemmel, emberi jogokkal, szakszervezettel és hasonlókkal. Ezek az értékek valahogy nem globalizálódtak el Kínáig. Mivel a globalizáció minden létező dolgok legjobbika és minden nagyiparosnak szívügye a bolygó és a rajta élő emberek sorsa, biztos csak valami félreértésről van szó. :-)

A politikai vitához sajnálatomra nem tudok hozzászólni, a politika a szememben valami annyira aljas és undorító dologgá vált, hogy büszke vagyok rá, hogy nem értek hozzá.
@6.Lenin:

"Óvatosabban a Plázákkal,olcsók,szépek,de nem biztos,hogy megéled a nyugdijkorhatárt,ha csak onnan táplálkozol."

Jók azok a termékek. Biztos. Az ÁNTSZ bevizsgál mindent. Teljes a kontroll. Viszont egyszer ittam tejet közvetlenül kisvállalkozó tejtermelő gazdától faluhelyen és kiderült, hogy nem ellenőriztette a tehenet, a tejet, be volt gyulladva a tőgye a tehénnek bacilusos furcsa szagú volt az egész, úgy ahogy van. Természetesen jó drtágán adta a drága... :-)
@Keer:

Azt hiszem elég pontosan leirtad,miért is van szarban jelenleg Mo.

az előző hsz-edben irtad:

".....nem pragmatikus szaktudásra. Állandóan a multikat akarják szivatni megemelt adókkal stb., az viszont eszükbe sem jut, hogy mindenki ott ruház be (és teremt munkahelyet), ahol megtérül a befektetése és az állam nem viszi el a hasznát."

Igen ,ide ruház be a multi,mert van olcsó munkaerő,kap kedvezményeket,esetleg,ha rossz szerződést kötött az állammal,a nyereség kis részét vissza kell forgatnia,de a nagyobb részét kiviszi.
a hazai vállalkozó meg mutyizik,mivel nem kap kedvezményeket,de szeretne megélni, a szemét,kénytelen mutyizni,meg lehet is, mert korrupt az állam(hivatalok).

Ez eddig tiszta,de itt jön a gubanc.

A szemét polgárok meg tanulni szeretnének,lakni, mondjuk 1 lakásban,néha betegek is,meg a kurvák szeretnének nyugdijat is,ha már néha dolgoztak,meg hasonló faszságokat.

Hol a lóvé,emberek!!!
A hazai mutyizik,a multi meg kiviszi.

Hát kőcsőnbű B+,adnak,sőt,tukmálják.
Ki fogja visszafizetni???
?????????????

Itt tartunk most.

Az árak,hát az nem ám,mint a könyvben,vagyis inkább,sokszor másképpen.
A magyar tv-ben mondta 1 multis muksi.

Nem ment a bolt,hozunk be olcsó banánt,közben néhány termék árát mutyiban megemeltük.A módszer egyszerű.

Beszerzési ár alatt kináljuk a banánt.
A fogyasztó ráharap.tolonganak,de ha már idetólta a városszélre,persze az árút is úgy rendeztük,mást is fogyaszt.
Neki is adunk kőcsőnre,dögivel,fogyasszon,azért fogyasztó.
Záróra,nézzük a kasszát

Ha nincs az olcsó banán,lett volna mondjuk 50 egység bevétel.Nyereség 15 egység.Szar nap.
10 egységért hoztunk banánt.Olcsóbban adtuk,buktunk 2 egységet rajta.
A fogyasztóra viszont rásóztunk 150 egységet,nyereség 45 egység.
45-2 marad 43 egység nyereség.3-at befizetünk a államnak.a többi megy haza.

Fasza nap volt.
Holnap adunk olcsón plazmát,de éjszaka emeljétek a ruha és az élelmiszer árát picinykét,hétvége jön.

Hát kb igy(is) működik a fogyasztói társadalom.
@Átlag János: a glob. nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanúgy és ugyanazt termel. azt már inkább, hogy a különféle áruk és termelési módszerek versenyeznek.

ebben persze benne van az a kellemetlenség, hogy esetleg az jön ki, h a szakszervezetesdi nem nyerő.
Keer 2009.07.01. 21:44:19

"Jók azok a termékek. Biztos. Az ÁNTSZ bevizsgál mindent. Teljes a kontroll."

Utólag,meg nem minden,meg négy mancs,meg korrupció,meg hasonló.Sok a turpisság ám,ahol sok lóvé van.

Az,hogy hol,mit vásároltál(tam),évekig lehetne sorolni a világ minden tájáról,főleg,ha nem tudom,igaz-é egyátalán.Ennek nincs értelme.
"...azt már inkább, hogy a különféle áruk és termelési módszerek versenyeznek."

Meg,hogy ki az erősebb(érdekérvényesitő,meg hogyan áll lóvéilag).
Bizonyos szituációkban az erő,mit is jelent,még a kutyák is tisztában vannak.

szakszervezet?Régi játék.Már lassan csak a mesében.

Mindig van 1 elmélet,meg van 1 gyakolat.
Oszt néha totál nemugyanaz.
@Tóta W. Árpád: Bocs a kései jelentkezésért.
Hát csak az, hogy a gumicsónakokat persze ki lehet lövöldözni, akár U-szöges csúzlival is, de akkor a gyerekek meg a nők meg mindenki a tengerbe fúlnak. Így jártak?
Mindig meglepsz, hogy mivel vagy képes viccelni...
@6.Lenin:

Szió! Én semmi esetre se akarom, hogy Benned, vagy akárki másban az a kép alakuljon ki rólam, vagy libertarizmusról, gazdasági liberalizációról vagy akár a közgázról mint tudományról stb. hogy a multikat vagy bármilyen más érdekcsoportot akarunk támogatni a magyar társadalom többségének a rovására. Amit én akarok az az, hogy az átlag magyar polgár a nyugati polgárokhoz hasonlóan verjen már a saját fejébe egy kis gazdasági alapműveltséget, jól jön az szavazáskor, mert nem dőlsz be a demagóg ígérgetésnek és jól jön akkor, amikor a családod költségvetését, jövőjét tervezed és meg tudod különböztetni a részvényt a kötvénytől.

"Igen ,ide ruház be a multi,mert van olcsó munkaerő,kap kedvezményeket,esetleg,ha rossz szerződést kötött az állammal,a nyereség kis részét vissza kell forgatnia,de a nagyobb részét kiviszi.
a hazai vállalkozó meg mutyizik,mivel nem kap kedvezményeket,de szeretne megélni, a szemét,kénytelen mutyizni,meg lehet is, mert korrupt az állam(hivatalok)."

A magyar munkaerő nem olcsó, hanem nagyon drága. Nem azért, mert magasak a bérek, hanem mert sokat elvisz belőle az állam. 90 000Ft bruttóért alkalmazni valakit járulékokkal 122100Ft-ba kerül a vállalatnak, a 90000 bruttóból kb. 69 000-et kap kézhez a munkavállaló, a többi adóról nem is beszéltünk. Ilyen adóterhek mellett nemcsak a multik, de a magyar vállalatok is szélsebesen húznak ki innen. Pl. olvastam egy villanyautókat gyártó magyar vállalkozóról, itt akarta legyártatni találmányát, de a szar vállalkozói környezet (és Kóka) miatt mehetett ki Bécsbe. A hazai vállalkozó azért mutyizik és mostmár megy ki innen, mert pl. rinyákolós MÁV-osok 2 éves fizetett szabadságát kell kifizetnie plusz mások 13. havi nyugdíját. Nem akarom csesztetni a nyugdíjasokat, biztos sokan keveset kapnak, de az még mindig jobb, mint munka és jövő nélkül lenni és bejelentetlenül dolgozni napi 10 órában.

"A szemét polgárok meg tanulni szeretnének,lakni, mondjuk 1 lakásban,néha betegek is,meg a kurvák szeretnének nyugdijat is,ha már néha dolgoztak,meg hasonló faszságokat."

Igazából már a munkaerő is húz innen, aki a fent említett nyugdíjat kitermelné. Sok fiatal megy ki innen, nekem is csak pár hónapom van hátra ebben az országban. :-)
@Keer:

"Az, hogy a bérből élő középosztály nem tud adót elkerülni az tény, mint ahogyan az is, hogy a magas adók elől nagyon hamar el tud menekülni egy nagy cég."

Ezt nem vitattam, tanulj meg olvasni. :]
És azért mert a nagycég el tud menekülni az még nem jelenti azt hogy a libertinusok képviselnék a középosztály érdekeit. :]


""Agyadig nem jutott el a piac jellegzetességei és az externáliák terhe ugye? :]"
Nem."

Akkor csak nagyvonalúan elfeledkezel róla. Kit érdekel, majd fizeti a köv generáció ugye?

"Sokfajta liberalizmus van, sokfajta fokozattal. Mint kifejtettem, és ha el tudtad volna olvasni a liberalizmus nem a törvény előtti egyenlőséget kérdőjelezi meg, hanem az anyagi javak egyenlő elosztását és az anyagi alapjogokat. Ugyanakkor, mint mondtam autokrata vagyok, de nem nemesi jogok által, hanem hogy ki mit ért el. Ez belefér."

Nem egészen. Én nem keverem a gazdasági "liberalizmust" a közéleti vonallal. A közéletinek elsőbbsége van, ahhoz kell igazodnia a gazdaságinak.
Ennek egyszerű oka van, az előbbi maximális érvényesítése a másik érvényesítése nélkül nem működik a demokrácia és idővel a gazdasági "szabadság" sem érvényesül.
Ezt ismerték fel a társaságellenesek...
és azt hogy egy gazdasági termelő folyamat elsősorban a közösség érdeke.
Azaz az hogy kitermeli a fát a hegyoldalból annak a köz javát is tudnia kell szolgálni.
Mivel a föld nem egyszerűen felparcállázható oly módon ahogy egyesek szeretnék.
Illetve felparcellázható, de akkor fel lehet tenni a kérdést, miről is szól a társadalmi szerződés és miért ezek a játékszabályok.
Ha x ember szerint a falum éhen halhat, miért ne lőhetném le x-et?
A játékszabályok miatt?
Miért ezek a szabályok?

Az evolúció alapja az, hogy egy adott rendszerben működő adott szabályok mentén váratlan események nélkül a jobban alkalmazkodó előnyre tehet szert.
De a szabályokat jelen esetben nem isten adta, hanem a köz.

A szociáldarvinizmus egyik lényege a verseny, és lényegében a "szabadság" amely nem az egyén szabadságát adja meg, hanem a hatalomgyakorlásét és érdekérvényesítését. Épp ezért nem liberális, hanem csak "szabados".
ezért a libertinus vonal áll valójaban közel az autoriter rendszerekhez és a nácikokhoz is pont a közös ideológiai gyökerek mentén, nem pedig más. :]

***

""Demagóg fröcsögés minden alap nélkül. :]"
Igen? :-) Tehát azt mondod, hogy a magyar gazdaság most növekszik, és semelyik vállalkozás, nagyvállalat sem zárt itt be, senkit se rúgtak ki a munkájából? Szerinted ezek a cégek hova tűnnek? Bocs, de te kb annyit értesz a témához, mint tyúk az ABC-hez."

Ezt erre írtam:

"Csak áttelepednek egy másik országba a vállalkozásukkal. Persze, Neked jó, ha az adók a középosztályt terhelik és élhetsz más munkájából, igaz? :-)"

Szóval igen. Ezért:
-A magyarázatnak nincs köze az előfelvetéshez.
-A megoldási "útnak" feltüntetett elv üres, magyarázat nélküli (ok okozat)
-Feltételezi hogy én a középosztály ellensége vagyok, sőt mi több rablója.
-És uszít meg gúnyol énellenem.
Igen, demagóg fröcsögés. :]

Legközelebb próbálkozz meg okozatiságot feltüntetni érvnek ahelyett, hogy "gyűlöletbeszédet" kövess el. :]
@6.Lenin:

"Utólag,meg nem minden,meg négy mancs,meg korrupció,meg hasonló.Sok a turpisság ám,ahol sok lóvé van."

Ellenőrzik őket rendszeresen, én gyakran látok vámosokat is berohangálni a Tesco-ba. :-) Nem éri meg sz*r terméket eladni, mert ha valaki megbetegszik bezáratják őket.
@Kristl: "Az, hogy a bérből élő középosztály nem tud adót elkerülni az tény"

ez rohadtul nem tény. nemrég beszélgettem valakivel az ún "jövedelmi egyenlőtlenségekről" (erről később bővebben), és aztán arra jutottunk, hogy ezt gyakorlatilag nem lehet mérni egy olyan országban, ahol minden egyes rétegnek megvannak a könyvelésen kívüli tételei. pár példa a "bérből élő középosztály" adóelkerülésére:

- tanár: különóra, korrepetálás, táboroztatás számláért vagy zsebbe
- rendőr: zsebre bírságolás, őriz-véd
- köztsiztviselői kar: csúszópénzek
- egészségügy: hálapénz
Ez tényleg egy banánköztársaság.Itt nincs jog,mindenki com-os végződésű és a szerverét az USA-ba menekíti.56-ban a magyarok menekültek,most a szervereik.Itt menekítik a cégeket,autókat,üzleteket,vagyont,pénzt és mindent külföldre mert Magyarországon nincs jogbiztonság.Mindenki mindenkit perelhet és teszi is.Akár mibe kezdesz az biztos hogy feljelentenek,beperelnek vagy netán lefejelnek érte.Ha eszedbe jut valami jó ötlet azt simán ellopják,ellopják a szellemi termékedet,ellopják a pénzedet,az üzletedet a feleségedet a szerveidet, a weblapodat.Itt annak van joga akinek pénze van, a korrupció elképesztő,szerintem megelőzzük Kolumbiát és Braziliát is.Rengeteg fogyatékos,töménytelen sok alkoholista,megszámlálhatatlan sok koldús akik nincsenek a felsorolásba azok nyugdíjasok.És ide vetnek még ki adót????Erre???Hol hordják ezek az agyukat??Tudja valaki?
@Tóta W. Árpád: Tedd hozzá a lényeget.
Fogorvosom zsebre dolgozik.
Az összes ügyvéd zsebre dolgozik.


Ne már a csóringer tanárral példázódj,meg a nyomi kis rendőrrel.Egészségügy hálapénz?Ez is már csak annyira igaz mint a benzinkúton a borravaló Tóta W.
És most nehogy azt mondd hogy a fogdoki és az ügyvéd nem középosztály??Mert nálunk igen is az.A felső osztály meg a politikus és a kormány holdudvara.
én nem kiemelni akartam, hanem példákat hozni arra, hogy majdnem mindenkinek vannak "optimalizált" bevételei, a bérből élőknek is, a milliárdosoknak, sőt a legszegényebbeknek is.
@Keer:

"Amit én akarok az az, hogy az átlag magyar polgár a nyugati polgárokhoz hasonlóan verjen már a saját fejébe egy kis gazdasági alapműveltséget, jól jön az szavazáskor, mert nem dőlsz be a demagóg ígérgetésnek és jól jön akkor, amikor a családod költségvetését, jövőjét tervezed és meg tudod különböztetni a részvényt a kötvénytől."

Kedves Keer!

Árpád is arról irt,milyen fasza,hogy lebontották a határokat és kitört a globalizáció és megyünk előre a globalizáció rögös uttyán.Ez van ezt fog kelleni szeretni.Valószinűleg ezt megállitani nem,csak korlátozni kell(ene).

Nincs határ,oszt a szittya magyar is mán csak ösztönösen is elkezd kalandozni,hát nyugat felé ,ha mán lehet.

Oszt eccer csak mit lát?A kurva nyemcik,mondjuk az audiban(a szittya is azt gyárt,bérbe,meg mercit is fog)
Ugyanannyi meló,ugyanolyan minőség,csak a boriték kurvára vékony itthon,az árak meg egál.Oszt majd választani is fog.

Kiváncsi lennék,mit gondol a fülkében,amikor x-el.Szerintem sokáig nem veszi be,hogy ő rontot el mindent,meg előre megzabálta a jövőt.Ingyér.Oszt az mér nem?

A jueszában se tolong mindenki a tőzsdén.Nekem is elég lenne,ha a munkámat fizetnék meg,mint nekik.

Gazdasági alapműveltségük meg jó lenne,ha azoknak lenne Mo-on,akiknak az a feladatuk,hogy a gazdaságot tegyék rendbe.A lopás az más kategoria,azt máshol büntetik is.

A jueszában kiáll 1 szinész,csillogó 32,lakkozott séró,hallom az ősöket,Jueszá megint nagy lesz,oszt x-elnek,mint az őrült,oszt mire hazaér,se meló,se kéró,csak adósság.
Oszt még azt se tuggya ki a fasz volt az a Marx,meg a krumplistésztás János.
@Keer:
amilyen kib... mázlisták!

vagy rosszul érzékelek?

azt nem tudom pontosan, hogy 2002-ben mennyivel "törték" által a plafnot, de 06-ban talán pindurral ugrottak át a küszöbön...

és most, június 7-én?

szerintem marha nagy vak szerencse!
vagy lehet, hogy Bokros kitatarozott nimbusza segédkezett?

hú, sok-sok kérdőjel...
"Mindezt azért, hogy valaki versenyben maradjon és hogy ne kelljen minőségileg és árban versenyeznie a többi pl. szlovák tejtermelővel."

A magyar termelőt megtámogatjuk az általam befizetett adóból, majd a drága magyar terméket veszem le a polcról, mert én magyar vagyok. És mellékesen hülye. Valahogy így lesz ez Magyarisztánban? Hát akkor én is megyek innen... Mert én kapitalista vagyok, ezért nekem nem mindegy, hogy mennyit fizetek a pénztárnál. Ha a lengyel tej olcsóbb, akkor azt veszem meg és leszarom a magyar termelő érdekeit: a saját érdekem előbbre van. :-)
Engem senki nem támogat semmivel, mert én teljes értékű, szabályosan bejelentett dolgozó vagyok (multinál). Amikor magyar "vállalkozónál" dolgoztam, akkor minimálbéren voltam bejelentve, és zsebbe kaptam a többit. Ez volt 15 éve, de ez a gyakorlat ma is ugyanaz, mégsem tesz senki ellene. Az összes tetves párt sáros ebben, teljesen mindegy, hogy a 386 gazember milyen színezetű. Olyan ez, mint az olajszőkítés: a kiskaput valahogy nem sikerül bezárni. A következő rablóbanda sem fogja.
@Kristl:

És a szóban forgó vállalat távozása utáni kieső adóbevételt szerinted kin hajtják be? Az üreginyulakon? A középosztályon, orvosok bérét pl. csökkentik, a magas képesítésű magán alkalmazottat megadóztarják. Aki meg őket akarja péppé adóztatni az valóban a középosztály ellensége.

Elegem van az értetlenségedből, gyenge felfogóképességedből, elfogyott a türelmem. Én értelmes emberekhez vagyok szokva. Hozzád többet nem szólok, szia.
@egyittlakó:

"A következő rablóbanda sem fogja."

Miért tenne mást,amig a sok egyitlakó beveszi??Magától egyik se fogja.

Máshol tesznek ellene.Ez ilyen bonyolult?
@Keer:

Tudod, a multik egy bizonyos típusa ígyis úgyis elmegy. Az itlétéhez kell áldozatokat hozni, és mellette a közösségnek állni az itléte adott terhet.
Ez sokféleképp jelentkezhet.
Ebből is látszik hogy nem kell a multikat egy kalap alá venni. Amúgy meg a kirakásuk vagy ki nem rakásuk nem egyedül mo. probléma.

De vissza is kérdezhetek. Szerinted a szakértelem nélküli munkahelyek drámai visszaeséséből járó tömeges elszegényedés és etnikai villongás (igen a cigányságra gondolok) annak a terhét ki fizeti , a multi amíg itt volt és/vagy megszerezte a piacot, vagy pedig az adófizetők.
Nos az utóbbi. A cigányság számára pedig potenciálisan elérhető munkák kitelepülnek keletre.

Tudod rengeteg olyan iparág van amely jelenleg multiuralt, nem csak előállításban hanem kereskedelemben is (tesco és kínai gagyi kapcsolata), amelyek ittléte lényegében ellehetetleníti a kis szakértelemmel bíró népesség munkához jutását.
Lehet mondani hogy a tesco sokat foglalkoztat, de igencsak minimálbérért, leterhelve, és emellett a szétcseszett kiskerrel termelt is munkanélküliséget, a dömpingárukkal meg a kistermelőket nyirja szét... (beszállítók)
Biza...

Nem mindegy mik a játékszabályok.

És amúgy te egy ritka sötét droid vagy. NEm értelmes emberekhez szoktál, hanem olyanokhoz akikkel együtt csipoghatjátok vissza az aktuális alapprogramot.
Nem ugyanaz.

***

@Tóta W. Árpád:

Igazad van, tényleg tud elkerülni, csak a mérték. Ezért adtam igazat a tanítványodnak. A gondolat nem tőlem származik és mivel nem ezen volt a hangsúly nem is másztam bele. :]

De amúgy kiragadhatnál mást is azokból amit írtam, kíváncsi lennék miként látod.. (ok/okozat stb)
@egyittlakó:

"Hát akkor én is megyek innen... Mert én kapitalista vagyok, ezért nekem nem mindegy, hogy mennyit fizetek a pénztárnál."

De aztán valami civilizált kapitalista helyre menj, nehogy Svédországba vagy Franciaországba. :-) Az agyhalál lenne.

"A magyar termelőt megtámogatjuk az általam befizetett adóból, majd a drága magyar terméket veszem le a polcról, mert én magyar vagyok. És mellékesen hülye. Valahogy így lesz ez Magyarisztánban?"

Volt egy olasz tejtermelő, aki idejött a családjával. Jól megtudott itt élni, mert leleményes, ügyes, szorgalmas gazda volt, jó üzleti érzékkel. Az itteniek hívták, hogy jöjjön az utcára velük tejet borogatni. Erre ő visszautasította őket, mondván, hogy az élelmiszer Isten ajándéka, bűn kiönteni az utcára. No comment.

"Engem senki nem támogat semmivel, mert én teljes értékű, szabályosan bejelentett dolgozó vagyok (multinál). Amikor magyar "vállalkozónál" dolgoztam, akkor minimálbéren voltam bejelentve, és zsebbe kaptam a többit."

Erről tudnék én is mesélni. Van mifelénk egy péceli igencsak mutyigyanús magyar cég, az csinált olyat, hogy könyvelők kaptak kb. 130 000-t és 100 000-re voltak bejelentve. Ez a cég főleg állami megrendelésekből élt... Csak gyanítani lehet mi volt a háttérben, ki fia borja intézi a lenyúlást. Multiknál egyébként tényleg jobban, teljes bérre bejelentenek.

"Az összes tetves párt sáros ebben, teljesen mindegy, hogy a 386 gazember milyen színezetű. Olyan ez, mint az olajszőkítés: a kiskaput valahogy nem sikerül bezárni. A következő rablóbanda sem fogja."

Így van. Ez egy haramiaállam. Ők hoznak törvényeket, amiket eszük ágában sincs betartani csak velünk tartatják be. Menjél ki Te is innét. Fletó lenyúlt minket a Strabaggal, Viki meg a Vegyépszerrel. Itt nagyon sokáig nem lesz jó. A régi elit tünedezik el, de ezek az újak (LMP, Jobbik) még a régieknél is silányabbak, egy csomó lánglelkű debil bolond, zéró realitásérzékkel, mínuszos IQ-val. Az MSZP-ről is megmondtam előre, hogy hígagyú banda, ezért nem szavaztam rájuk, most az újakról mondom meg ugyanezt. Sőt azt is elmondom, hogy rosszabbak. Majd meglátod mi lesz itt!
@6.Lenin:

"Miért tenne mást,amig a sok egyitlakó beveszi??Magától egyik se fogja.

Máshol tesznek ellene.Ez ilyen bonyolult?"


Ez igaz. Le kell buktatni mindet.
"Az, hogy a bérből élő középosztály nem tud adót elkerülni az tény"

?

Magyarországon a szexipar húzóágazat. Óvatos becslések szerint is legkevesebb 100 milliárd nagyságrendű éves pénzforgalmat bonyolít. Ebből az állam egy fityinget sem lát.

Láttam én már ilyen céget belülről, képes akárhány főt foglalkoztatni, úgy, hogy szinte az egész off-shore: Panama, Holland Antillák, ePassporte, aztán csumi: kapj el, ha tudsz, adóhatóság! S még lehet, hogy így is csak pénzt mos, bakker!

Akit csak a vállalkozói szférából ismerek, és nagyobb összegekkel gurigázik (több tíz millák), mind úgy van vele, hogy aki adót fizet, az lúzer, és sosem jut egyről a kettőre, nem hogy ötről hatra. Ez van. Ez Magyarország.

Ja, ide tartozik: dolgoztam már autópálya-építésen is. Feketén, persze, máshogy nem is lehetett volna. Na, azt tényleg mindenkinek látni kéne! Érdemes volna bemutatni a National Geographic csatornán vagy a Discovery Channelen a "Megastructures - Különleges építmények" sorozatban.

Még hogy nem tud adót kerülni?! Egy élelmes szaki, pláne egy talpraesett vállalkozó, de még egy ravaszabb simlis is 6 általánossal bárhol bármit el tud kerülni.
TWA!

Te nem szakadsz a röhögéstől, amikor egy ilyen cikk után lekommunistáznak? :-D
@Keer: De aztán valami civilizált kapitalista helyre menj, nehogy Svédországba vagy Franciaországba. :-) Az agyhalál lenne.

Az ausztrál rendszert és életformát találtam a legjobbnak. Oda nem lehet bárkinek bejutni, sőt drága befektetés lenne. De nekem megérné. Csak baromi messze van, a családi kötelék pedig erős. Ha viszont rászánom magam, vissza sem nézek többé. Nekem Magyarország már nem jelent semmit, meghagyom Orbán vezérnek, a hülye szociknak meg a hungarista, nyilas és náci faszfejeknek ( meg a 3 millió agyhalott birkának).
@Tóta W. Árpád: "a különféle áruk és termelési módszerek versenyeznek"

Lehet, hogy én idealista vagyok, de te se panaszkodhatsz. :-) Malomkartell, autópályakartell, olajkartell, soroljam?
Árpád, Árpád... azért annyira nem így műxik, ez hamis dilemma.
Nem csak az a két út létezik, hogy a világ kurvája vagy Észak-Korea leszünk.

Mi van a Bhután modellel?
Ajánlott néznivaló Frei dosszié vonatkozó része
www.frei.hu/magyar/archiv/index.php?id=127&gallery_mode=video
(klikk a teljes videóra)
Elkészültem a bemutatkozó fordításával, aki Magyarországfalu politikai vitái mellett szívesen vitázna nagyszabású dolgokról is, szívesen látom. :-)

atlagjanos.blog.hu/2009/07/02/venusz_projekt_bemutatkozas
@egyittlakó:

Az jó hely! Dobbantsál, akkor és később kiviszed a családot, én is így teszem. Az ország meg legyen az általad felvázolt díszes társulaté. :-) Én már strigulázom a napokat.
A Felvidéket megszállva tartó magyarellenes horda hazaáruló intézkedést (szlovák nyelv"törvény", de ezeknek ugyebár magyar földön létezési joguk sincs, nemhogy törvényhozási, ezért csak névleg az) hozott. Erről mikor lesz egy jó kis anyázós cikk?
Ideje lenne hogy a Magyar Gárda hasznosítsa magát, és a cigányok basztatása helyett (aminek azért van alapja) inkább a valódi ellenségekkel (oláhok, tótok, rácok) szemben lépjen fel.
Doktor, te milyen beosztásban voltál a Lipótban?
eer 2009.07.01. 18:08:36
" A libertarizmus és a konzervativizmus fontos eleme az egyének és közösségek közti verseny, az autoriter gondolkodás"
biztos jol tudod ezt???? az autoritarius - onkenyeskedot jelent az idegen szavak szotara szerint, most neztem.

" Elegem van már, hogy mindenféle politikus negyedévente egyszeri szájtépésre kap havi többszáz ezer forintot, amit tőlünk vesznek el."
1) nem vagy egyedul
2) a vilag osszes orszagaban a politikusok szajtepesre kapjak a penzt, ezt nem tudod meggatolni
2) tenyleg hogyan gatolnad meg?

" Elegem van, hogy MÁV-osok sipákolnak az alacsony bérük miatt, miközben sokan két éves fizetett szabadságot kapnak közülük az én adómból."
azok nem sipakolnak.
en monjuk azert sipakolok hogy uresen mennek a vonatok, es mar egyedul is osszemerheto a kocsi es a vasut arban...

"És végül elegem van a csomó gazdasági analfabétából és hülye dumájukból, és abból hogy magas adókkal akarják agyonbaszni (sikerrel) a gazdaságunkat, hogy pár munkakerülő érdekcsoport jól járjon (pl. MÁV, politikusok) a többség rovására."
epp forditva van: a gyerekek, nyugdijasok , alkalmazottak adjak a tobbseget, es csak ugy 1,5 millio fizeti az adotomeg 80%-at, de ahogy en nezem, egyre kevesebb ember fog egyre tobb adot fizetni...
bele kene torodni, sot orulni kell, hogy melozhatsz adot fizethesz! benne vagy a felso 15% ban!!!
tlakó 2009.07.01. 18:21:46
@Keer:
""Ha lesz itt egy igazi kapitalista párt támogatni fogom."

Én is."

nem tudom mire vartok, minden part kapitalista, sajnos nagyon is!
@Karesz (Charlie): "bele kene torodni, sot orulni kell, hogy melozhatsz adot fizethesz! benne vagy a felso 15% ban!!!"

én már ugrálok örömömben, bakker...
Árpád, örülök, hogy a poszt elejére Horn Gyula egyik képe került fel. Nagyon jó választás volt. Az az esemény örök emlék számomra, akkor valóban büszke magyar voltam és a román ismerőseim felnéztek rám... Pedig a hazám tette magát naggyá. Ma már egy átlag jobbos, mondjuk egy bigott Orbán-hívő, fel sem fogja minek a jelképe volt akkor Horn Gyula egy drótvágóval a kezében...
A magyar demokráciát pedig úgy lehet hazavágni, hogy szavazati jogot adunk minden balfasznak, aki semmivel sem járul hozzá a haza gyarapodásához, de főleg nem adófizető. Gratulálok minden magyar szavazónak, aki birka szintre alacsonyodott, és hol az egyik nagy hazugra, hol a másikra szavaz. Amúgy éljen Orbán Viktor, minden magyarok bölcs és igazmondó vezére, a haza megmentője, a magyar demokrácia igaz bajnoka!
:-)
@egyittlakó: a határnyitást nem is nagyon lehet mással illusztrálni.

én azon gondolkodtam most, hogy a horn-ciklust általában nagyjából sikeresnek szokták tartani a fideszesek is, legalábbis a másik két szoci ciklushoz képest. volt növekedés, még reformok is voltak. viszont ebből egyáltalán nem következett, hogy 2002-től ne csinálják szarul.

vajon mennyire megbízható alapja a reménynek a 98-02 közötti ARANYKOR?
@F.T.:
Imádlak, Ferenc Testvér, és azt mondja-e Kamu Tomi, hogy Bhutánban alacsonyabb az életszínvonal, mint Albániában? Vagy, azt, hogy pár évvel ezelőtt, amíg nem szállt be a kereskedelembe és elkezdett exportra termelni, valahol Kenya szintjén mozgott? Hogy nincsenek utak, vasút, hogy az ország fele nem tud olvasni és aki megéri a 70-et az valóságos matuzsálem? Ilyesmiket ritkán említ.
A Bhután modell csodás, javaslom bocsássuk szavazásra. Megyek csomagolni :)
Kedves Árpád!
Nagyon szomorú lettem a cikkének olvasása után. Nem tudom, hogy hány éves volt 20 évvel ezelött. De alapvető tévedései vannak. Nekünk nem a gazdagság kellett, hanem a szabadság. A demokrácia. Amikor kimondhatod amit gondolsz, felvállalhatod véleményedet. Most nincs demokrácia az állampolgárok akaratán átlépnek, és a véleményszabadság is korlátozott. Tehát nem voltunk sikeresek. Egyéb iránt a háromhetes kinai zoknik korát éljük. Nem gazdagság, hogy minden vacak, megbizhatatlan, semmire sem jó. Nekem még mindig kivállóan működik a húsz éves hifi tornyom van olyan jó mint a lányomé. Ami új és van rá két év garancia. Az akkori mosógépek tudtak annyit mint a mostaniak, de egy életre szoltak. Nagymamám esküvőjére készitett himzett ágynemüi még mindig jók. Nem foszlanak, nem szineződnek. És ez nem a modern csodás mosószereknek köszönhetők, mert a mai ruhák nyúlnak, foszlanak, elveszitik a szinüket.Egyszerüen minden szar. Nem azért mert nam tudnának jobbat. Ennyit akarnak. Nemrég voltam bio piacon, és döbbenetes volt gyerekkorom izeit érezni. Sajnálom a mai fiatalokat. A vegyszerek hatására kötőszöveti gyengeség alakul ki. Ezért vannak stirák a fiatal lányokon. nálunk ilyen csak a második gyerek után jelent meg. És még demokrácia sincs. Ezt elrontottuk. Maga nem ostoba. Miért beszél ilyeneket? Legyünk pontosak ez a borzalmas szinvonalcsökkenés nyugaton is meg van. Ennek nincs köze a rendszerváltáshoz. A világ máig leggazdagabb embere a nyalóka feltalálója. Most minden nyalóka szintü, és nincs habos sütemény, csak azt szugerálják belénk, miközben a rossz minőséget kapjuk, hogy sztárnak érezzük magunkat. Kérem ébredjen fel.
@Tóta W. Árpád:
"a határnyitást nem is nagyon lehet mással illusztrálni"

Ha olvasgatsz fideszes blogokat, akkor azért ők megpróbálják (átírni a történelmet):)

Kérdésed felteszem költői volt.


@arama:
"A demokrácia. Amikor kimondhatod amit gondolsz, felvállalhatod véleményedet. Most nincs demokrácia"

Ha körülnézek, akár itt, akár máshol, akkor a te meghatározásod szerint pontosan hogy tombol a demokrácia.

"kivállóan működik a húsz éves hifi tornyom van olyan jó mint a lányomé"
Orion vagy Videoton márkájú?

"Az akkori mosógépek tudtak annyit mint a mostaniak, de egy életre szoltak"
A Hajdú? Tudott pl. 10 liter vízzel kimosni, előmosni, szárítani? (Melleseleg a mi mostani Indesitünk régebb óta szolgál nálunk, mint a hajdani Hajdumat)

"Nagymamám esküvőjére készitett himzett ágynemüi még mindig jók"
Sőt! A Milánói Dóm meg a XVI. század óta szolgál. (Igaz hogy 180 éven át építették.) Hol fogja eddig kibírni egy mai épület.

"Sajnálom a mai fiatalokat."
Kedves felmenőid meg téged (minket) sajnáltak.


"A világ máig leggazdagabb embere a nyalóka feltalálója."
???

"Kérem ébredjen fel."
Kérem ébredjen fel!
@arama: azert ez a _ma minden szar, bezzeg regen minden jo volt_ eleg vicces. hasonlit a _ezek a mai fiatalok..._ kezdetu szovegre. itt van pl egy nagyszeru cikk a temarol: totalcar.hu/magazin/technika/avultatas/

en is tudok egy remek peldat: pledaul a dedapam fotele meg 150 ev utan is egy massziv fotel. bezzeg a par ezer forintos teszkos vacak szet esik par ev utan. ez mind igaz. de! elmondanek meg egy reszletet: a teszkos vacak par ezer forint a dedapam fotele meg lenne mai aron kb 500 ezer. hat ezert. amugy lehet ma is ilyen foteleket kapni/csinaltatni csak az _drada_!

mondjuk ezen jot rohogtem: "A vegyszerek hatására kötőszöveti gyengeség alakul ki. Ezért vannak stirák a fiatal lányokon. nálunk ilyen csak a második gyerek után jelent meg."
- Hát, mit mondjak, elég lassan megy ez a troli.
- Ja.
- Mondhatni állunk.
- Az.
- Beszorultunk ide az autók miatt. Globalizálódtunk, uram, globalizálódtunk. Kiák, szubaruk, folkszvágenek, és itt van a miautónk is, dögivel.
- Szegény ország, birka nép.
- Ezt hogy érti?
- Lát maga itt egyetlen bentlit vagy rojszrojszot?
- Nem.
- Na ugye. És a birka nép ezt tűri.
- Please keep the windows open, as it is the air conditioning system. Thank you.
- Maga tehát azt szeretné, ha gazdagabbak lennénk.
- Azt. Ki nem?
- Értem. És hogy oldaná meg?
- Végtelenül egyszerű. Tudja, mennyi pénzt visznek ki innen a multik?
- Mennyit?
- Ezermilliárdbilliótrilliót. A mi pénzünket. Mi dolgoztunk meg érte, és ezek csak úgy kiviszik. El kell zavarni a bankárkormányt, a multik szálláscsinálóit, aztán hajrá!
- Aha. Hajrá. De az nem az ő pénzük?
- Már hogy lenne az? Az auditétét a magyar föld termi, magyar dolgozó szorgos munkájának az eredménye, na jó, némi szlováké is, de azokat kifizetjük, aztán menjenek a francba. Értem?
- Úgy hallottam, az audi felépítette a gyárat, kifejlesztette a kocsit, és el is tudja adni. Azért nem jár nekik valami?
- Egy nagy izé, az jár nekik! És adót se fizetnek. Értem?
- Értesüléseim szerint, ha nem kaptak volna némi adómentességet, nem ide jönnek, hanem, teszem fel, Szlovákiába.
- Még egyszer elmondom, látom, kicsit nehézfejű az úr. Mi is csinálhatnánk audit, ha a magyar cégek annyi adómentességet kapnának. Így kénytelenek lopni, csalni meg hazudni szegények, hogy a hasznuk az audi többszöröse legyen. Rákényszeríti őket a bankárkormány.
- Szóval mi is tudnánk audit csinálni. És ki adná a pénzt a fejlesztéshez? És ki építené fel a gyárat?
- Az állam. Ki más. Támogatni kell a magyar cégeket. Világos?
- Melyiket?
- Mindegyiket. És elvenni a multiktól a pénzt, ami nem az övék. Rohadtak!
- És ha Szabó úr lakatosműhelyéből audigyárat csinálunk, és ő kastélyt vesz a Maldív szigeteken és jachtot Monacóban, az más lenne, mint az audi?
- Nem érti maga eztet. Akkor tőle is elvesszük.
- Hiába magyar?
- Hiába.
- Ezek szerint maga kommunista.
- Hülye maga, uram? Én úgy utálom a komcsikat, a Bajnait is, de a Gyurcsányt főleg, hogy habzik tőle a szám. Náluk jobban már csak a cigányokat utálom.
- Szóval konzervatív középnek tetszik lenni.
- Stimmt. A mi csapatunk a kisnemes, dzsentri vegyes.
- Értem. Se a parasztot nem szeretik, se az arisztokratát, az előbbit azért, mert ha együtt emlegetik magukkal, az csorbítja a kivagyiságukat, a másikat meg azért, mert nagyon szeretnének oda bekerülni, de azok meg a saját képességeik nem hagyják.
- A szemetek. Még az a szerencse, hogy már hatvan százalék fölött vagyunk. Lesz itt rend, a kutyafáját! Nem tudja véletlenül, még hányat kell aludni?
@arama:
Akkor nyugati irodalmat hoztunk volna és nem videomagnót, meg hűtőszekrényt és üdítőt.

"A vegyszerek hatására kötőszöveti gyengeség alakul ki."
Ez honnan jön? Ugyanis minimum merész megállapítás.

Az alacsony minőség akkor is megvolt, emlékszik, hogy mennyit szidtuk a magyar minőséget és próbáltunk NDK, vagy nyugatról becsempészett holmikhoz jutni?
A mostani gyagidömping meg annak köszönhető, hogy igénytelenek vagyunk. Létezik minőség ma is, csak nem azt vesszük, mert sokkal drágább.
@arama:
De, bizony, kellett a gazdagság is.
Világútlevéllel a zsebünkben nem éreztük magunkat bezárva, a véleményünket pedig ma is körülnézve mondjuk a világon mindenütt, mert a nagymama nem helyesli, vagy nicht for dem pas devant. A Magyar Gárda inkább ne nyilvánítson véleményt előttem, mert kap két pofont... hát ez a szabadság?
Persze, örültünk, hogy az oroszok kimentek.
Az állampolgárok akaratán nehéz volna nem átlépni, mert kolbászból akarnak kerítést, adózás nélkül. Mutass nekem olyan országot, ahol minden állampolgár minden vágyát teljesíti a demokrácia. (Vigyázz! A köztörvényes bűnözők is teljes jogú polgárok!)
@Karesz (Charlie):

Ugyan, ezek olyan távol állnak a kapitalizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől.
gyittlakó 2009.07.03. 15:12:10
" orulni kell, hogy melozhatsz adot fizethesz! benne vagy a felso 15% ban!!!"

én már ugrálok örömömben, bakker..."

nem latom!!!
inkabb mintha gunyolodnal!

mai adat Zsolnan 2700 fő ALLIT ELŐ
200 000 KIA gepkocsit evente!

lesz ido mikor osszetehetik kezuket azok akinek van munkaja...
süti beállítások módosítása