W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Játék határok nélkül

2009.06.29. 07:30 Tóta W. Árpád

1983-ban, hatévesen léptem át a nyugati határt először, Stuttgart irányában. Ebben akkor nem az volt a stressz, hogy a repülőjegyet elő kell jegyezni, meg összepakolni egy hátizsákot. Eleve kvóta volt az utazásra, mégpedig fejenként és háromévente egy alkalom. A szocialista rendszer úgy ítélte meg, ennyi mocorgás éppen elég egy magyarnak, ennél többször ne akarjon kimászkálni. Emellett és ezen felül meg kellett jelölni a látogatás célját, rokonlátogatás esetén meghívót felmutatni. Az útlevél megvonása viszonylag széles körben alkalmazott retorzió volt, és nem kellett túl pontosan indokolni, szóval kiosztották a tiszteletlen értelmiségieknek és hasonló gyanús alakoknak is.

Ennek volt anyagi és politikai alapja is. Az anyagi az, hogy akkor még létezett olyan, hogy keményvaluta. A dollár, a nyugatnémet márka meg a svéd korona egyáltalán nem volt egy fajcsoportban a szocialista pénzekkel; nem az volt a gond, hogy mennyiért válthatjuk át a forintunkat euróra (ami még egyáltalán nem volt), hanem hogy egyáltalán átváltják-e, illetve mennyit. Nem úgy működött, hogy összespórolunk száz-kétszázezer forintot (mai értéken), és azt elverjük odaát nyaralás címén, hanem megmondta az állam, hogy mittudomén fejenként kétszáz márka, ennyit tudunk adni, oldjátok meg.

Ezért a nyugati utak a párt-, diplomata- és külker-elit kivételével a hazulról elcipelt konzervek, illetve a Kaufhallékban összevásárolt szendvics-alapanyagok szabadtéri elfogyasztásával is jártak, ami bizonyos úttörőtábori aurát is kölcsönzött a kalandnak, és ezzel gyerekfejjel nem is volt semmi baj. Azt a pénzt viszont, ami megmaradt, el kellett költeni valamire, mert visszahozni, felhalmozni, egyáltalán valutát készpénzben birtokolni tilos volt. Természetesen és logikusan mindenki azon igyekezett, hogy utazás előtt feketén váltson márkát pluszban – munkahelyen, haveri körben, vagy a már akkor is közismert pályaudvari araboknál –, majd kisodort cigarettába spulnizva, autórádióba, pótkerék alá, zokniba gyűrve hazacsempéssze, spekulatív céllal, vagy akár hosszútávú befektetésként. A vámok miatt nemcsak pénzt csempészett gyakorlatilag minden turista, de bármi egyebet is a lehetőségeihez mérten: borotvapengét, műszaki cikket, Commodore 64-et.

A csempészet, illetve a vám nélkül mozgatható áruk árnyékállamát, a magán-KGST-t aztán a lengyelek teremtették meg, figyelemreméltó kapitalista és globalista tömegmozgalom keretében. Törölközőt hoztak, eladták, szalámit vettek, eladták Jugóban, onnan hazafelé konyakot árultak nekünk, és látta mindenki, hogy ez jó, mert a lengyeleknél volt olcsó törölköző, az ötéves tervben pedig momentán nem szerepelt, úgyhogy hiánycikk lett, sajnálatosan. Az árnyékkapitalizmus jótékonyan korrigálta a létező szocializmust, Lengyelországban pedig idővel felvetette a kérdést, hogy nem hülyeség-e a szocializmus, ab ovo.

A pártállam nemcsak anyagi okokból korlátozta a külföldre mászkálást, hanem féltékenységből is. Pontosan tudták az elvtársak, hogy ha nagy tömegben csodálkoznának rá a nyugati életszínvonalra, akkor még a legvidámabb barakk lakói is nemkívánatos következtetésekre jutnának, ami a szocializmus sikerességét illeti, nem is beszélve a kapitalizmus rohadásáról, szakadék felé történő egyenletesen gyorsuló mozgásáról, és a kizsákmányolásról, talán még az ország vezetésének ép eszét is megkérdőjeleznék. Neadjisten behordják a szamizdatot. A közhangulatot jól ismerő és felhasználó Hofi Géza 1983-ban ezeket a jelszavakat rutinszerűen figurázta ki, cenzurális jóváhagyással nyilván, de a hivatalos kommunikációval szemben.

Ha már muszáj elbitangolni, akkor a társasutazásokat bátorították inkább az egyéni tévelygés helyett. Ezek társadalmilag nem veszélyes egzotikus tájakat, vagy történelmi városnézést céloztak. A tengerpart vagy a Colosseum nem állítja, hogy Nyugaton jobb az élet, az emberekkel és banánnal tömött hipermarket viszont igen. És ideológiailag képzett idegenvezetők voltak jelen, akik megválaszolhatták a helytelen felvetéseket. Na meg ügynökök, a biztonság kedvéért.

Mindez a ma már alig felidézhető szívás a globalizáció hiányának volt köszönhető. Amikor a határnyitásra emlékezünk, akkor a globalizációt ünnepeljük. A világ átjárhatóságát, Magyarország átjárhatóságát beleértve.

Örülj, hogy lyuk van

A globalizáció hiányának perverziójáról, a kultúrsokkról, a Nyugatról hazahordott kvarcjátékok, söröskupakok elképesztő presztízséről, a Dacia-Videoton-Junoszty világához képest földönkívüli műszaki színvonalról, a sorjátlan műanyagjátékokról még oldalakon át lehetne mesélni. Talán érdemes is volna. Mert húsz évvel a határnyitás után mintha elfelejtette volna Magyarország, milyen volt bezárva lenni. Sőt, a bezártságnak egyre több prófétája és követője mutatkozik, akik a globalizációban, a világméretű szabad mozgásban találják meg a dolgok elrontásának eredőjét.

„Mi a hazánkban akarunk jól élni, a világ meg mehet a picsába”, kábé így foglalható össze a szöveg, jó szöveg ez, romantikus és udvarló, hiszen benne van az állítás, hogy elég jók vagyunk mi magunknak, nem kell a nyugati befolyás, és ha békén hagynának a hülye versenyükkel meg konvergenciájukkal, akkor nem volna semmi bajunk.

Hogy ez mekkora súlyos ostobaság, az már abból kiderül, hogy az a relatív életszínvonal, ami miatt a turisták többsége végül mégis hazajött, és nem az autópályán ugráltak le az Ikarusról – nos, az a jólét sem a magyarságteljesítményünkből eredt. Hanem abból, hogy tagjai voltunk egy jókora közösségnek , a béketábornak, és így például honvédelemre meg olajra egészen baráti összegeket kellett csak költenünk. A tőke, a munkaerő, a kultúra szabad mozgását ma megtagadók tévednek, ha azt hiszik, ettől visszajönne a háromhatvanas kenyér. Az az orosz megszállással van csomagban, külön nem árulják. A kicsi és mégis önellátó ország úgy néz ki, mint Észak-Korea.

Azt meg lehet oldani, hogy mindenki itthon maradjon, és senki ne jöjjön ide, karhatalom és műszaki zár kérdése. De abból nem az következik, hogy itt fogunk élni és jól, hanem hogy szarul, szegényen fogunk élni, becsempészett katalógusok fölött nyálcsorgatva, és ráadásul belezárva ebbe, végleg. Lehet globalizációellenesnek lenni, de aki ezt hirdeti, az tegye hozzá becsületesen, hogy ez egyben fogyasztásellenességet is jelent. Naná, úgy már nem annyira vonzó a hőbörgés, ha az mp3-lejátszót meg a mobilt le kell adni az elején.

Abban is tévednek, hogy azt képzelik, a fent említett kellemetlenségek kiküszöbölhetők. Hogy a globalizációnak van olyan alternatívája, ahol az idegenek nem jönnek ide turistáskodni, nőket felszedni, üzletelni és gyárat privatizálni, mi viszont megtehetjük velük ugyanezt bármikor. Mellesleg ilyen modell létezik, imperializmusnak hívják. Viszont nagyon nem a mi műfajunk, nálunk húszszor erősebb nemzeteknek sem sikerült tartósan. Még a Szovjetuniónak se. Éppen ezt ünnepeljük. Az átigazolást a létező világok legjobbikába.

A sajtos pogi ára
1989 emlékei az Indexen



Címkék: történelem szocializmus

332 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr681214850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hippipárt-e az LMP? 2010.03.31. 03:44:43

Stan: A delfin okos, hasznos és szép. Cartman: Jó, hasznos és szép, két szelet kenyér között majonézzel. Stan: A delfinek okosabbak, mint te. Cartman: Ha olyan rohadt okosak, miért laknak igluban? Stan: A delfinek nem laknak igluban, azok az eszkimók. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Átlag János:

A zietgeist egy az egyben a kommunista ideológiát adja elő csak nem használja régi terminológiát. Új a köntös.

Az "erőforrások" rendelkezésre állnak...
Az emberek dolgoznának ha olyan munkát adnának nekik...

Nem ismerős ez valahonnan?
@jvizkeleti:
"Az nem várható el, hogy mindenki "hülye" legyen, és a saját ellenségeként viselkedjen. Mindenki igyekszik kihasználni a lehetőségeket, ha moralizálunk rajta, ha nem."
Így igaz. Akár tetszik, akár nem.
@alasehir: ezt így nem tudom kezelni, pontosan mi a gond? A) be kell engedni mindenkit Európába, ha egész Afrika jönni akar, akkor egész Afrikát; B) meglátásod szerint a mediterrán határzárhoz igenis nagy egységek kellenek.
@6.Lenin: na, asszem, már semmit sem értek. :) csak nem fogtam, hogy ironizálsz. ezért nem kell elnézést kérni. tényleg felismerhettem volna, úgy hogy inkább nekem kéne elnézést kérni. amúgy nem vettem komolyan. azért volt a :D és milyen tüske!? arra sem emlékszem, hogy megbántottál volna. őszintén sajnálom :) amúgy, ha csak úgy beszállok félúton a kommentáradatba, nekem néha tényleg problémás eldönteni, ki beszél komolyan, ki van berúgva, ki az, aki ironizál, és ki az, aki őrült
Árpi, jó hogy visszajöttél. Te kaptál már "dicsérő" szavakat külföldön (pl. szabadságod élvezete közben)? Én igen. Most is szabadságra készülök, de már előre félek attól, amit kapok majd...
tavaly is ugyanez volt, ott ahol több nemzetiségű turista beszélget.
A legfrissebb hírek alapján már tudom, hogy mi magyarok kidobjuk a csecsemőket a kukába. Újabban most náci eszmék imádója is lehetek. Mint budapesti már voltam képmutató és várost teleszarató, kutyaimádó tahó. Pedig kutyám sincs, mert állatok lakásban tartását állatkínzásnak tartom.
Summa summarum: számomra hatalmas szégyen magyarnak lenni külföldön, de sajnos nem tudom letagadni a nemzetiségem, mert autóval megyek.
@eMeL: "De hát a kínai büfés is magyar. Ha itt él, itt lakik és itt fizet adót, akkor magyar."
Persze, meg a Fekete Pákó is az.
Ha Te kiköltözöl Kínába holnap, holnaputántól kínai leszel? Ne má.
Attól magyar mert kitudja mondani, hogy "otszá otven, ne cíp, pon a te méret, ne draga"

Évekkel ezelőtt az Asia Centerben volt szerencsém dolgozni.
Volt ott egy árus - asszem kambodzsai- aki megkapta a magyar állampolgárságot, és kellett egy magyar nevet választania.
Ő a Komár Lászlót választotta. Nem vicc.
Én úgy röhögtem... :o)
Kopi3.14 2009.06.29. 21:01:56

"mondd már meg, ha idejön egy holland, megveszi a fél Dunántúlt, akkor azt utána eliszi innen? Nem itt termel vele? Miért olyan nagy bűn esetlegesen külföldinek venni a földet? Amiről itt fog adót fizetni? miért hagyjuk a trehány, lusta disznó, hozzá nem értő pancser magyar parasztnak? Aki aztán a búza-kukorica vonalon túl semmit nem lát, azt is mással műveltetve, mert az aszonyon és egy nagy kendőn kívül más eszköze nincs hozzá?"

Igen elviszi. Nem kötelező itt adóznia vagy a piacon értékesítenie. Ráadásul ha az összes termelőerő idegen kézbe kerül, szerinted mekkora mértékű lesz az ország kiszolgáltatottsága?


Pantagruel 2009.06.30. 21:34:59
Így van. Sőt, elviekben a valódi liberális gazdasági rendszer nem ismer sem multikat sem pedig a tőke ily mértékű szabad áramlását vagy társasági jogokat.
Úgy tudom Smith meg a köre elsősorban társaságellenesek voltak és a gazdasági folyamatokat a köz szolgálatába kívánták állítani, nyilván a magántulajdon szentsége és az egyéni boldogulás mellett. A jelenlegi hol van ettől és merrefelé mutat?

Nem vagyok "multiellenes" vagy "globalizációellenes", én is szeretem a banánt meg a többi déligyümölcsöt de kritikus igen.
A helyi gazdaságoknak igenis előnyt kell élvezniük helyben, mivel az a helyi érdekeket szolgálja akárcsak azon multik, amelyek kötődnek... amelyek meg nem, azok úgyse maradnak sokáig, a költségeik egy részét meg, mint környezeti terhelés pl, meg ráadásul a közösség állja.

Ráadásul az hogy 2 féle határ van a szupernyitott meg a szuperzárt egy nagy baromság. A kínai határ sem olyan "nyitott" mint a * *, ahogy az eu saját külső határa sem az, és még az usáé sem.
Emellett rengeteg egyéb módon lehet szankcionálni termékeket a hazaiak védelmében.
Igen, szankcionálni. Nem kell olcsón, rabszolgabéren legyártott termék kínából. Szépen be lehet vezetni milyen munka és egészségvédelmi, kor, környezetvédelmi stb. feltételeknek meg kell feleljen egy termék előállítója ahhoz hogy forgalmazhasson, ha nem felel meg, büntetőtételt kap az árban. Forgalmazhat, jóval többért... máris megvan az a kompenzáció amivel a nagy indonéz tömegversenyképesség letörhető.

Csak ez ugye multi de főleg kereskedelmi-lánc "ellenesség" állítólag. Jaj.
Azok akik bőszen hirdetik hogy pfújj globalizáció,az a nemzedék gyerekként és kamaszként élte át a szocializmust,ezért noszalgiával gondol vissza rá.Mindettől független véleményem szerint nem létezik szocializmus sem demokrácia.Egyetlen államforma létzett és létezik ma is és az nem más mint a kizsákmányoló kapitalizmus.Az összes többi ennek csak a bújtatott formája.Minden más államforma ezt takarja valójában.A lényeg a tömegek kizsákmányolása így vagy úgy.
A globalizációval csak egyetlen baj lehet,mint ahogy azt a történelem is igazolta már párszor.Túl nagy országot nehéz belátni/igazgatni stb(lásd:Nagy Sándor,CCCP,Oszmán birodalom,Római birodalom stb stb).Valamiért nem működik ha túl nagy.Kivéve Kína.De ők ufók.
Hmmm.

"Szakítanunk kell az SZDSZ-re eddig jellemző neoliberalizmussal, amely rengeteg negatív következménnyel járt a gazdaságban éppúgy, mint a közpolitikában. Gazdaságpolitikai programom a „méltányos verseny” fogalmára épül. Ezen azt értem, hogy miközben a szabad versenynek továbbra is hívei maradunk, legalább ennyire fontosnak tartom a fair playt. Előbbit az EU kielégítően szabályozza, ezen nem kell túllépnünk. A méltányosság elve a gazdaságban számomra azt jelenti, hogy a játékszabályokat korrekten be kell tartani, úgy, hogy a hazai kis- és középvállalkozások ne kerüljenek versenyhátrányba. Nincs semmi bajunk a multinacionális cégekkel, amelyek befektettek Magyarországon, de a méltányos gazdaságpolitikának patriótának kell lennie, a magyar kis- és középvállalkozások érdekeit is kell szolgálnia. Az EU-ból származó források felhasználásában is érvényesítenünk kell a méltányosság elvét..."

hvg.hu/velemeny/20090701_retkes_attila_szdsz_interju.aspx
@Kis Hableány:

"Azok akik bőszen hirdetik hogy pfújj globalizáció,az a nemzedék gyerekként és kamaszként élte át a szocializmust,ezért noszalgiával gondol vissza rá."

Egyetértek.

"Túl nagy országot nehéz belátni/igazgatni stb(lásd:Nagy Sándor,CCCP,Oszmán birodalom,Római birodalom stb stb)."

A globalizáció nem központosított hatalmat jelent, hanem a sok kis nemzeti piac egy nagy nemzeti piaccá egyesülését. Nincs központi irányítás a helyi piacok és a globális piac magát irányítja.

Mindenki:
Az SZDSZ asszem most írta alá a halálos ítéletét...
hvg.hu/velemeny/20090701_retkes_attila_szdsz_interju.aspx

Az SZDSZ is beállt a trendi de ostoba "neoliberálisozásba". És egy zenetörténész a "titkos fegyverük"... Asszem ennél nem süllyedhetnek mélyebre a párt. Nem baj Darwin bácsi majd elvégzi a dolgát. Vissza akarják szerezni az LMP-re átszavazó szoftmarxista hippiket, ahelyett hogy új szavazóréteg után néznének, a vállalkozókat, a középosztályt, a magánszektorban dolgozókat pl. nem képviseli senki. Hihetetlen. Ezeknek nincs agyuk.
@Keer: azt odahagyják az MDF-nek. de úgy is kell nekik, elképesztő sötét ostobaságban vergődik már az szdsz.
Nem kell autógyár, éljenek a kisvállalkozások. Mossuk egymás haját. :-) All we need is love. :-D
@Tóta W. Árpád:

Szerintem a Szadesz végleg kiírta magát a parlamenti pártok közül. Az LMP beleveri őket a földbe. Az MDF meg hiába szakadozik, felépítenek egy új gárdát és lehet, hogy 7-8%-ot is szereznek a legközelebbi válaszáson.
Egyébként ha egy liberális párt liberálisozik, akkor ott már gondok vannak. SZDSZ is not a liberal party anymore.
Javítás:
"A globalizáció nem központosított hatalmat jelent, hanem a sok kis nemzeti piac egy nagy nemzetközi piaccá egyesülését. Nincs központi irányítás a helyi piacok és a globális piac magát irányítja."
Javítás:
"Asszem ennél nem süllyedhetnek mélyebre a párt."

Asszem ennél nem süllyedhet mélyebbre...
@Jómunkásember: "rohadjak meg ha értem ezt a termőfőd a miénk, nem adjuk (el)!!!
miért mit csinál vele pl. egy kanadai vagy osztrák ha megveszi, idejön egy talicskával és elviszi???

uramisten ne legyen már ennyi gyoooker."

Nem olyan nehéz megérteni, el ne rohadj! A földben van például agyag, gáz, ásványvíz, termálvíz, meg - ahogy mondod - egy csomó gyökér.

Így például a világ legjobb minőségű, 500 évre elegendő mennyiségű agyagkészletét megtalálod Lentiben - ebből lehet a legfrankóbb tetőcserepet előállítani...

Igaz, ez már elkelt pár éve (2004), most a németeké (CREATON). Tök jó, mert a világ egyik legmodernebb szilikátipari üzeme, agy legalább 4-5 tucat embernek ad munkát. Óriási, nem? Az a sok munkahely, ami így keletkezett!

Hát nem király lenne, ha a fürdőink is külföldi tulajdonba kerülnének? Vagy a karsztvíz-készletek? Szerintem tuti lenne.
@Keer:
Az szdsz a halálos ítéletét sokkal korábban aláírta. Mondhatnám kókát is, de valójában 1994 környékén kéne körbenézni.

A neoliberálisozás meg hál istennek hogy divattá vált végre. Ugyanis akiket ez fed, azok nem liberálisok.
Szociodarvinisták és autokraták liberálisnak tűnő álcában. Tök más.
@Keer:

A libertinusok sem képviselik a középosztályt és a magánszektorban dolgozókat. :))
Sőt, még a kisvállalkozásokat sem.
Amúgy meg, szerintem egy párt nem örök entitás, amelyik mindig keres valakit akit képviselhet.
Bár lehet hogy csak nekem zavaró ez a "200001 szavazatért bárkit képviselünk" hozzáállás.
@Keer:

Autógyárak esetén is van olyan hogy "méret", meg környezet.
Túl tucc lépni a libertinus demagógián? :]
@Keer: na ezzel lesz gond, attól tartok. mármint "felépíteni egy új gárdát".
már egy új kereskedelmi rádióhoz sem volna egyszerű összeszedni egy új gárdát, nemhogy egy párthoz.
a mostani mozgásokat elnézve - minden párt balra menekül - talán a bajnai-kormány némely alakja jöhet szóba, de ők is csak háttérben. helyi erőket, középkádereket honnan szereznek, miből fizetnek? sajtó? nem olyan egyszerű ez sajnos, bár én bátorító szeretettel tekintek minden piacpárti kezdeményezésre.
@Tóta W. Árpád:

Úgy is szakadni fog a Fidesz és onnan előkerül egy jó gárda.

"neoliberálisozás meg hál istennek hogy divattá vált végre. Ugyanis akiket ez fed, azok nem liberálisok.
Szociodarvinisták és autokraták liberálisnak tűnő álcában. Tök más."

Nem más. A liberalizmus (az eredeti) egy jobboldali szociodarwinista, autokrata eszme, melyben senkit nem illetnek meg alapjogok. A jobboldali ember autokrata, nem ismeri el az egyének egyenlőségét és egyenlő jogokat az anyagi javakhoz. Ez a jobboldal, nem a buta Jobbik.

"A libertinusok sem képviselik a középosztályt és a magánszektorban dolgozókat. :))"

Libertáriusok, hogy tudd, miről beszélsz, a libertinus mást jelent. :) Persze, hogy nem képviselik, ezt tőled axiómaként elfogadjuk... :-D A libertáriusok és a konzervatívok, főleg a középosztályt képviselik, mert a társadalom legfelső rétegei offshore cégeik által könnyen kibújnak az adófizetési kötelezettség alól. Csak áttelepednek egy másik országba a vállalkozásukkal. Persze, Neked jó, ha az adók a középosztályt terhelik és élhetsz más munkájából, igaz? :-) Minden csoda három napig tart, el fog múlni a neoliberálisozás és mehetsz dolgozni.

"Autógyárak esetén is van olyan hogy "méret", meg környezet."

Így van, a helyi erdő helyére jól mutatna egy autógyár, nemde? :-)
"Autógyárak esetén is van olyan hogy "méret", meg környezet.
Túl tucc lépni a libertinus demagógián? :]"

Tehát a sufniban összeraksz egyet? :-) Érdekes.
huba 2009.06.30. 21:38:41
" magyarorszagi bankok tokearanyos nyeresege 40% es ugyanezen bankoke ugyanez 4% Nemetorszagban?"
karesz, hogy pontosan mi az a tokearenyos nyereseg azt nem tudom, de hogy ez amit irsz az nonszensz, az tuti!"

mar a valasz is sajatos, jelelmzi, hogy ami elkepzelhetetlen az nem is lehet igaz.
ezt Bod Peter Akos mondta az inforadioban es a "valsag" elottre vonatkozhatott,
'FAQ a sarokvalto' szerint ma mar nincs ekkora kulonbseg...
jvizkeleti 2009.06.30. 21:43:45
"a globalizáció, ... Ezt a folyamatot igyekszik mindenki a saját javára fordítani. Az nem várható el, hogy mindenki "hülye" legyen, és a saját ellenségeként viselkedjen."

valoban nem varhato el! de Magyarorszag miert viselkedik ugy mint a hulye, mint a sajat ellensege?
Egyszóval: Azok az eszmék uralják Európát és az országot, melyek naggyá tették, nem amik lerombolták (egyenlőségesdi).
Keer 2009.07.01. 17:33:20
"Úgy is szakadni fog a Fidesz és onnan előkerül egy jó gárda."
wishful thinking!!
pedig be szep lenne!

es a szocik is szakadhatnanak, delagabbis Gyurcsany vezetesevel alakulhatna egy liberalis part...a milliardosoke...

[liberálisok.=]
""Szociodarvinisták és autokraták liberálisnak tűnő álcában. Tök más."
Nem más. A liberalizmus (az eredeti) egy jobboldali szociodarwinista, autokrata eszme, melyben senkit nem illetnek meg alapjogok. A jobboldali ember autokrata, nem ismeri el az egyének egyenlőségét és egyenlő jogokat az anyagi javakhoz. Ez a jobboldal, nem a buta Jobbik."

hat az lehet hogy ez a jobboldal, en nem tudom, de hogy a szocialdarwinizmus az a naci, hitleri eszme legfontosabb gondolata az biztos...
@Kristl:

Te egyébként egy tipikus neoliberálisozó "agyonművelt" ember vagy. :-) Azt se tudja, mi a szavak jelentése és melyik ideológia mit jelent. Ha lesz itt egy igazi kapitalista párt támogatni fogom.
Arpi!
jo kis poszt ez csak szokas szerint egyoldalu...
mert lehet hogy nem lenne szuzuki de lenne mas... pl lenne busza a BKV-nak, pillanatnyilag katasztrofalis a helyzet, naponta robbannak le a buszok stb...elpattan a sin..

es sok reszlet nem igaz, pl nem 3 evente lehetett nyugatra utazni, hanem evente, 3 evente adtak valutat, de azt viszont garantaltak, sokaig 70$ volt (akkoriban lehetett 2$/napbol bejarni gorogorszagot) 1975-ben 3300Ftnak megfelelot kaptam, abbol 30 napig vegigstoppoltam franciaorszagot.

muveszeknek, zeneszeknek, ujsagiroknak tudosoknak, kulugyeseknek,mind volt valutaszamlaja es eleg sokaknak kuldtek a rokonok penzt, volt haverom aki a sorostol konferenciara kapott penzt egy az egyben betette valutaszamlara (ugy hogy azert reszt vett a konferencian, dijjal egyutt)
@Karesz (Charlie):

"hat az lehet hogy ez a jobboldal, en nem tudom, de hogy a szocialdarwinizmus az a naci, hitleri eszme legfontosabb gondolata az biztos..."

Igen, tényleg egy fontos gondolata volt. A libertarizmus és a konzervativizmus fontos eleme az egyének és közösségek közti verseny, az autoriter gondolkodás. Elegem van már, hogy mindenféle politikus negyedévente egyszeri szájtépésre kap havi többszáz ezer forintot, amit tőlünk vesznek el. Elegem van, hogy MÁV-osok sipákolnak az alacsony bérük miatt, miközben sokan két éves fizetett szabadságot kapnak közülük az én adómból. És végül elegem van a csomó gazdasági analfabétából és hülye dumájukból, és abból hogy magas adókkal akarják agyonbaszni (sikerrel) a gazdaságunkat, hogy pár munkakerülő érdekcsoport jól járjon (pl. MÁV, politikusok) a többség rovására.
"hat az lehet hogy ez a jobboldal, en nem tudom, de hogy a szocialdarwinizmus az a naci, hitleri eszme legfontosabb gondolata az biztos..."

Ja, igen. Egyébként ez tényleg eredeti jobboldali gondolkodás. A Jobbik az mixelt ideológiát követ. Ők olyanok mint a Horthy által zöldinges bolseviknak csúfolt nyilasok.
"a mostani mozgásokat elnézve - minden párt balra menekül -"

Egyáltalán van jelentősége MA bal- vagy jobboldalinak nevezni bármely politika erőt? Maguk sem így szeretik felosztani a politikai térképet.

Az MSzP artikulátorai szerint vannak ugyebár ők, a kormány: a modernista európai demokraták, és van az ellenzék: a fasisztákkal flörtölő, reakciós kádárista-populista Fidesz. Ez utóbbi szerint vannak a nemzetietlen liberálbolsi nagytőkés kommunisták (MSzP) és az árulók, akik nem csatlakoztak az "egy a tábor"-hoz - kisebbségben, meg vannak ők: a nemzet egykori és majdani rendszerváltó megváltó erői, "az új többség". Vona szerint meg "az a fő kérdés, hogy ki a nemzeti és ki a nemzetellenes."

Ja, és sehol egy _igazi_ demokrata.
@Keer: "Azt se tudja, mi a szavak jelentése és melyik ideológia mit jelent."

Nem hiszem, hogy egy átlag jobbostól többet is elvárhatnál. Sokan úgy vallják magukat jobbosnak, hogy azt sem tudják mit jelent a jobboldaliság. Így lehet 3 millió jobbos szavazót kreálni süket dumákkal és gyűlöletkeltéssel egy gazdasági és politikai analfabéta tömegből.

"Ha lesz itt egy igazi kapitalista párt támogatni fogom."

Én is.
@egyittlakó:

Tudod mi az idegesítő? Az hogy ma emelték meg az ÁFÁ-t, hogy a pénzünkből, amiért megdolgoztunk Kóka Janikat és más politikai maffiózókat (zsírgazdag Gaskó), semmiresejó bürokratákat és más érdekcsoportokat tartsunk el, ennek ellenére a Kristl-hez hasonlók állandóan tiltakoznak a neoliberalizmus, a gazdasági liberalizmus a felesleges közszolgáltatások és állami szektor leépítése ellen, de ugyanakkor ők az elsők, akik tiltakoznak az ÁFA-növelése ellen is, amiből mindezt el kell tartani. Legalább lenne valami ráció, valami értelem amögött, hogy ő kit támogat és miért. Legalább a diónyi agyával tudná, meg tudná magyarázni és logikus okokat találni arra, hogy kire miért szavaz. A Svédek pl. leszavaztak egy olyan pártot mely adócsökkentéssel kampányolt, mert szeretik a közszolgáltatásokat és azt jó minőségben meg is kapják, de az ilyenekből csak beprogramozva dől a zsigeri hülyeség.

ÉN libertárius, azaz jobboldali vagyok, nem hiszek az egyének anyagi egyenlőségében, nem hiszek a kultúrák, nemzetek egyenlőségében, nem hiszek a jelentős vagyonújraelosztásban, a közösségi és állami tulajdonban ugyanakkor hiszek a magántulajdonban, az egyének és nemzetek szabadversenyében és a segélyek drasztikus lecsökentésében vagy megszüntetésében a társadalmi igazságosság érdekében és, abban hogy az államnak csak a tradícionális szerepét, azaz az éjjeliőr szerepét kell vállalnia.
@egyittlakó:

"Nem hiszem, hogy egy átlag jobbostól többet is elvárhatnál. Sokan úgy vallják magukat jobbosnak, hogy azt sem tudják mit jelent a jobboldaliság. Így lehet 3 millió jobbos szavazót kreálni süket dumákkal és gyűlöletkeltéssel egy gazdasági és politikai analfabéta tömegből."

Egyébként így van. Gazdasági és politikai analfabéta tömeg. Ezért nem fogja fel senki közülük, hogy a Jobbik fasiszta.

www.progresszivintezet.hu/pub/2009_06_02_jobbik.pdf
@Keer:
Nyilván. Pár üres duma meg egy közvéleménykutatás belinkelése amúgy mit bizonyít?

A kedvencem a 19:00 ezen a téren.
1. Tegyük fel hogy a jobbik fasiszta.
2. Hirdessük nagy tömegben, hogy a jobbik fasiszta.
3. Tartsunk x idő elteltével egy felmérést. És derítsük ki hogy x % a lakosságból rosszul gondolja mert a Jobbik fasiszta.
4. A 3. pont bizonyítéka az hogy a megkérdezettek egy része úgy gondolja hogy fasiszta.

Ezzel egyszerre igazoljuk az 1. pontot (tényleg az) meg hogy veszélyes, 3.pont, mert vannak sokan akik maskepp gondolják. :]
Körbizonyítás tipikus esete.

"Gazdasági és politikai analfabéta tömeg."
Vezesd le nekem mester, miért áll ugyanazon oldalon a magánszektorban dolgozó a kisvállalkozóval és a multikkal a libertinus politika mentén. :]
Győzz meg mester ne legyek analfabéta.


@egyittlakó:
Kérlek. Mi a liberális és a libertinus jelentése? Mi a különbség a kettő között?
@Keer:

"Nem más. A liberalizmus (az eredeti) egy jobboldali szociodarwinista, autokrata eszme, melyben senkit nem illetnek meg alapjogok. A jobboldali ember autokrata, nem ismeri el az egyének egyenlőségét és egyenlő jogokat az anyagi javakhoz. Ez a jobboldal, nem a buta Jobbik."

Aha, hát ha én liberálisról beszélek, akkor pl B. Franklin meg Smith jut az eszembe... s kb ez:
"http://hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus"
Amiben meglehetősen sok alapjogod van.

~A kulturális liberalizmus az egyéni jogokra koncentrál, a lelkiismeret és az életmód szabadságára, köztük olyanokra mint a szexuális szabadság, vallásszabadság, megismerés szabadsága, az államnak az egyén magánéletébe való behatolása elleni szabadság.~

Ez alapvetően nem jobb vagy baloldali felosztás. Már egy ideje ugyanis nem egy szalagon mérik jobb helyeken hova tartozik egy párt. Azaz ne a jobb bal az egyetlen "mérce". A mércéket meg keverni és megfeleltetni érdekes gondolat.
Jobb = autokrata = liberális érdekes eszmefuttatás.

"nem ismeri el az egyének egyenlőségét"
Bizonyára.
~A politikai liberalizmus a klasszikus liberalizmus politikai komponenseként, John Locke, Montesquieu, John Stuart Mill és mások nézeteinek szintéziseként indult. A korábbi isteneredetű felfogással szemben szerinte a társadalom és a törvények kiindulópontja az egyén, akinek jogai a természetjogon alapulnak. Támogatja a társadalmi szerződést, aminek alapján az állam polgárai a törvényeket hozzák, és egyetértenek abban, hogy alávetik magukat nekik. Úgy gondolja, hogy az egyének tudják a legjobban, mi a jó nekik. A politikai liberalizmus választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül.~

Törvény előtti egyenlőséggel és lehetőleg cenzus nélküli választójoggal meg szólás és véleménnyilvánítási szabadsággal biztosan autokrata és a hierarchizált társadalomban hisz.

"Libertáriusok, hogy tudd, miről beszélsz, a libertinus mást jelent. :)"
Ugyanazt jelenti, csak az egyik valakinek szebben cseng. Szinonimák ugyanis.

"Persze, hogy nem képviselik, ezt tőled axiómaként elfogadjuk... :-D"

Akkor miről vitázol? :]

"A libertáriusok és a konzervatívok, főleg a középosztályt képviselik, mert a társadalom legfelső rétegei offshore cégeik által könnyen kibújnak az adófizetési kötelezettség alól. "

Tényleg? Érdekes gondolat. Szerintem meg pontosan is hogy a nagytőkét képviselik mivel az általuk képviselt gazdaságpolitika a politikai liberalizmus ellen hat, és a középosztályt nem erősíti hanem gyengíti, pont amit felhoztál, a nagytőke koncentrációja és ellenőrizhetetlensége révén amit a szabad piac eme módján segít.

"Csak áttelepednek egy másik országba a vállalkozásukkal. Persze, Neked jó, ha az adók a középosztályt terhelik és élhetsz más munkájából, igaz? :-)"

Demagóg fröcsögés minden alap nélkül. :]

"Így van, a helyi erdő helyére jól mutatna egy autógyár, nemde? :-)"

Agyadig nem jutott el a piac jellegzetességei és az externáliák terhe ugye? :]
a vállalkozókat, a középosztályt, a magánszektorban dolgozókat pl. nem képviseli senki. Hihetetlen. Ezeknek nincs agyuk.

@Keer: khm, te egy idióta vagy, a középosztályt, a vállalkozókat...etc. a Jobbik képviseli, érted vagy kifejtsem?
@Kristl:

Ami a Jobbik fasizmusát illeti:

Ne törődj a süket dumával, túl sokszor kiáltottak már ebben az országban ok nélkül fasizmust többek közt az álliberális SZDSZ. Hogy a Jobbik miért fasiszta arra bárki rájön, aki hajlandó felemelni a kezét és kinyitni egy politológiai, ami ezzel foglalkozik. Én nem fogok ide 10 oldalas esszét írni egy embernek. Dr. Lawrence Britt műve jó kiinduló pont. Vagy akármelyik fasiszta diktatúrákkal foglalkozó könyv.

"Vezesd le nekem mester, miért áll ugyanazon oldalon a magánszektorban dolgozó a kisvállalkozóval és a multikkal a libertinus politika mentén. :]"

Látom nem akarsz tanulni. Az LIBERTÁRIUS ami egy politikai eszme. A libertinus = szabadelvű, mint melléknév. A magánszektorban dolgozó azért áll egy oldalon a vállalkozóval, mert az ő adójukból tartják el az államgépezetet, a közalkalmazottakat és a MÁV 5 szakszervezetét. Ha nagy és korrupt az állam, akkor átláthatatlan a költségvetés, bármelyik magasrangú köztisztviselő kivándoroltathatja az adófizetők pénzét a saját cégébe, megakadályozhatja a felesleges számú, adófizetők által eltartott közalkalmazottak leépítését, a veszteséges állami cégek privatizálását, de olyanra is volt példa, hogy valaki állami pénzen egy bizonyos multicéget támogatott, ártva a minőségen alapuló szabad versenynek, az adófizetőknek és a fogyasztóknak. Az állam ne avatkozzon be a gazdaságba, mindenki abból éljen, amit megtermel és legyen minél kevesebb adó. Az érvelés megértéséhez ajánlom akármelyik közgazdasági tankönyvet. :) Alapismeretre ehhez szükség van.
@navera:

Szerinted untermensch. Nincs igazad. :-) Kifejtheted.
@navera:

Hogy a Jobbik kit képvisel, azt én tudom jól. Jól tudok olvasni a sorok közt is. :-) Mondjad csak untermensch. Kíváncsi vagyok, ha ennyi önb izalmad van, legalább agyad legyen hozzá. :)
@navera:
"khm, te egy idióta vagy, a középosztályt, a vállalkozókat...etc. a Jobbik képviseli, érted vagy kifejtsem?"

Hogy képviseli őket? :) Nagyon rosszul tudod, a Jobbik a vállalkozók EGY csoportját képviseli, mégpedig azokat, akik félnek a szabadversenytől és a fogyasztók rovására akarnak zsírosodni.
@Keer:
egy folyamatot szeretnék bemutatni, amit magam körül tapasztalok, lehet, EGY CSOPORTOT képviselnek, de ők valóban jobbikosok lettek (ha nem lenne érthető, szólj!)
Adott egy kisiparos(csoport), modjuk gyártson vászoncipőt, 80-as évek vége felé, a 90-es években áfacslásból és egyéb stiklikből épített egy üzemet, foglalkoztatott X főt, a 2000.-es évek elején jöttek a plázák, multik és tönkrevágták a boltját, ma, 2009.-ben azt látja, hogy az alkalmazottjai száma X/4, már nem kánanán az ország (mondjuk azt elfelejti, hogy az ország, helyzete miatta is ilyen, amilyen, lásd stiklik), elkezd bűnöst keresni, első számú ellenség: romák, második számú: a multik, ezt ma Mo.-on a Jobbik képviseli

Folytassam vagy értesz a nem sorok közötti szóból is ?
@Kristl:

"Amiben meglehetősen sok alapjogod van."

"Törvény előtti egyenlőséggel és lehetőleg cenzus nélküli választójoggal meg szólás és véleménnyilvánítási szabadsággal biztosan autokrata és a hierarchizált társadalomban hisz."

Sokfajta liberalizmus van, sokfajta fokozattal. Mint kifejtettem, és ha el tudtad volna olvasni a liberalizmus nem a törvény előtti egyenlőséget kérdőjelezi meg, hanem az anyagi javak egyenlő elosztását és az anyagi alapjogokat. Ugyanakkor, mint mondtam autokrata vagyok, de nem nemesi jogok által, hanem hogy ki mit ért el. Ez belefér.

"Demagóg fröcsögés minden alap nélkül. :]"
Igen? :-) Tehát azt mondod, hogy a magyar gazdaság most növekszik, és semelyik vállalkozás, nagyvállalat sem zárt itt be, senkit se rúgtak ki a munkájából? Szerinted ezek a cégek hova tűnnek? Bocs, de te kb annyit értesz a témához, mint tyúk az ABC-hez.

"Tényleg? Érdekes gondolat. Szerintem meg pontosan is hogy a nagytőkét képviselik mivel az általuk képviselt gazdaságpolitika a politikai liberalizmus ellen hat, és a középosztályt nem erősíti hanem gyengíti, pont amit felhoztál, a nagytőke koncentrációja és ellenőrizhetetlensége révén amit a szabad piac eme módján segít."

Na ez volt a demagóg fröcsögés, minden alap nélkül. :-D
@Kristl:

"Agyadig nem jutott el a piac jellegzetességei és az externáliák terhe ugye? :]"

Nem.
@navera:

Tudsz, valami szakmailag megalapozott dolgot mondani?

És hol van a képletből a fogyasztó? Ő nem is számít, csak a kisvállalkozó? Miért baj az, ha a fogyasztó megveszi plázából az olcsóbb és jobb terméket?

Egyébként logikus érvet nem láttam tőled.
@Kristl:

Az, hogy a bérből élő középosztály nem tud adót elkerülni az tény, mint ahogyan az is, hogy a magas adók elől nagyon hamar el tud menekülni egy nagy cég. Ez nem demagóg fröcsögés, ez tény. :) Minél előbb emészted meg és tanulsz, annál jobb. :)
@Keer:

Melyik szakmára gondolsz?
Ki beszélt fogyasztóról?
A fogyasztó az olcsót veszi,ha szarabb is, nem érdekli, hogy többször fizet kevesebbet (erről van pár tóta poszt is)
Logikus érv benne volt a példában, hogy a vállalkozó miért Jobbikos (csak neked, csak most, csak norisz: nem fizetek, csak a minimálbér után adót, inkább a dolgozónak adom zsebbe, lásd stiklik)
Tényleg a sorok között kéne tovább bogarásznod, ha a níltan leírt szóból nem értesz.

PS: itt most vége a polémiának köztünk.
Keer 2009.07.01.

"Miért baj az, ha a fogyasztó megveszi plázából az olcsóbb és jobb terméket?"

Ez igy nem igaz.
Olcsóbb,de nem jobb.Éppen azért olcsóbb,mert silány a minősége.

A jó minőség a fogyasztói társadalom ellensége,akkor a fogyasztó nem fogyasztana,ha jó minőségű/hosszúéletű terméket vásárolna.Az élelmiszer szintén.Naponta buknak le a rossz,mérgezett élelmiszerek.Szépek,de mindenféle adalékkal tuningolva.

Óvatosabban a Plázákkal,olcsók,szépek,de nem biztos,hogy megéled a nyugdijkorhatárt,ha csak onnan táplálkozol.
@navera:

"Ki beszélt fogyasztóról?"

Egyébként közgazdaságtanról, mint szakmáról beszéltem. Na hát pont erről beszélek a vállalkozó van a fogyasztóért és nem fordítva. Elvégre a fogyasztó tartja el. Nem biztos, hogy az olcsóbb szarabb, de ha mégis miért vitatjuk el a jogot tőle, hogy a saját pénzéből azt vásároljon meg a fogyasztó, amit akar? Nem ő dolgozott meg a pénzéért kínkeserves módon a munkahelyén? Nem ő viselte el a kellemetlenségeket, a napi bumlizást? Ha pl. államilag kitiltod a külföldi tejet innen, ami kb. 150 ft/liter és rákényszeríted az embereket a 240ft/literes magyar tejre akkor az 16 liter havi fogyasztás mellett már havi 1440ft többletköltség az átlag magyar család számára. Ennyi pénzt veszel el a család asztaláról, amiért a szülők megdolgoztak és amiből havonta kb. 10l-rel több tejet ihatnának egyébként. Mindezt azért, hogy valaki versenyben maradjon és hogy ne kelljen minőségileg és árban versenyeznie a többi pl. szlovák tejtermelővel.

Én nem érzem úgy, hogy a Jobbik programja a magyar társadalom egészének jólétét szolgálja. A gazdasági programjuk ideológiai alapra van helyezve, nem pragmatikus szaktudásra. Állandóan a multikat akarják szivatni megemelt adókkal stb., az viszont eszükbe sem jut, hogy mindenki ott ruház be (és teremt munkahelyet), ahol megtérül a befektetése és az állam nem viszi el a hasznát. Kristl nem akarja ezt felfogni, mert a feje televan a gazdaság működéséről szóló marxista előítéletekkel. Már most mennek tönkre és menekülnek kifele nagyvállalatok a kedvezőtlen adófeltételek, a bürokrácia és a Gyurcsányék által kreált válság miatt. Látod minden nap a híradót, hogy munkahelyek szűnnek meg.

Egyébként szerintem is az a jó, ha mindenki elsősorban magyar terméket vesz, mert vásárlásukkal itteni cégeket, munkahelyeket tartanak fent, viszont véleményem szerint nagyon etikátlan és erkölcstelen ha az állam az állampolgárai pénzével gazdálkodik és rákényszeríti őket egy drágább termék megvételére.
@6.Lenin:

"Ez igy nem igaz.
Olcsóbb,de nem jobb.Éppen azért olcsóbb,mert silány a minősége."

Nem, nem! Az olcsóbb gyakran jobb minőséget is jelenthet, mint látjuk ezt gyakran a szupermarketek polcain az almákon. :-) A drágább általában jobb minőséget jelent, de nem mindig. Egy áru árában sokminden benne van. Először is az előállítási költség, plusz a haszon, amit az adott cég rátesz hogy a tulajdonosainak, részvényeseinek meglegyen a nyeresége. Lehet, hogy az egyik cég kevesebb haszonkulccsal dolgozik, a másik meg több haszonra vágyik, ezért különbözik a termék ára. Ami az előállítási költséget illeti: egy cégnek megvannak a maga költségei pl. bérköltség, lehet, hogy az egyik cégnek 30 könyvelője van, akiket el kell tartania és van, akinek 10. A könyvelők bérét valahonnan elő kell keríteni, a különbség természetesen megmutatkozik a végtermék árában. Fontos faktor még pl., hogy melyik kereskedő mennyire élelmes, melyik tudja ugyanazt az alapanyagot olcsóbban megszerezni, ki jár utána a különböző nagykereskedéseknél az áraknak. Utánajár-e a olyan alapanyagoknak, melyekből olcsóbban és jobban le lehet a terméket gyártani? Ugyanakkor fontos, hogy a jó márkanév eléggé felviszi pl. egy cipő árát, de nem biztos, hogy attól még tartósabb a cipő, mint az én 10 000Ft-os cipőm, mint az láttam egy csomó ficsúr esetében. :)

Ha ugyanazt a minőséget megkapom a pénzem töredékéért, akkor nem érdekel azt veszem meg, nem kell játszani a divatmajmot. :-)
A kínai cucc azért (is) olcsó, mert nekik nem kell foglalkozni környezetvédelemmel, munkavédelemmel, emberi jogokkal, szakszervezettel és hasonlókkal. Ezek az értékek valahogy nem globalizálódtak el Kínáig. Mivel a globalizáció minden létező dolgok legjobbika és minden nagyiparosnak szívügye a bolygó és a rajta élő emberek sorsa, biztos csak valami félreértésről van szó. :-)

A politikai vitához sajnálatomra nem tudok hozzászólni, a politika a szememben valami annyira aljas és undorító dologgá vált, hogy büszke vagyok rá, hogy nem értek hozzá.
@6.Lenin:

"Óvatosabban a Plázákkal,olcsók,szépek,de nem biztos,hogy megéled a nyugdijkorhatárt,ha csak onnan táplálkozol."

Jók azok a termékek. Biztos. Az ÁNTSZ bevizsgál mindent. Teljes a kontroll. Viszont egyszer ittam tejet közvetlenül kisvállalkozó tejtermelő gazdától faluhelyen és kiderült, hogy nem ellenőriztette a tehenet, a tejet, be volt gyulladva a tőgye a tehénnek bacilusos furcsa szagú volt az egész, úgy ahogy van. Természetesen jó drtágán adta a drága... :-)
@Keer:

Azt hiszem elég pontosan leirtad,miért is van szarban jelenleg Mo.

az előző hsz-edben irtad:

".....nem pragmatikus szaktudásra. Állandóan a multikat akarják szivatni megemelt adókkal stb., az viszont eszükbe sem jut, hogy mindenki ott ruház be (és teremt munkahelyet), ahol megtérül a befektetése és az állam nem viszi el a hasznát."

Igen ,ide ruház be a multi,mert van olcsó munkaerő,kap kedvezményeket,esetleg,ha rossz szerződést kötött az állammal,a nyereség kis részét vissza kell forgatnia,de a nagyobb részét kiviszi.
a hazai vállalkozó meg mutyizik,mivel nem kap kedvezményeket,de szeretne megélni, a szemét,kénytelen mutyizni,meg lehet is, mert korrupt az állam(hivatalok).

Ez eddig tiszta,de itt jön a gubanc.

A szemét polgárok meg tanulni szeretnének,lakni, mondjuk 1 lakásban,néha betegek is,meg a kurvák szeretnének nyugdijat is,ha már néha dolgoztak,meg hasonló faszságokat.

Hol a lóvé,emberek!!!
A hazai mutyizik,a multi meg kiviszi.

Hát kőcsőnbű B+,adnak,sőt,tukmálják.
Ki fogja visszafizetni???
?????????????

Itt tartunk most.

Az árak,hát az nem ám,mint a könyvben,vagyis inkább,sokszor másképpen.
A magyar tv-ben mondta 1 multis muksi.

Nem ment a bolt,hozunk be olcsó banánt,közben néhány termék árát mutyiban megemeltük.A módszer egyszerű.

Beszerzési ár alatt kináljuk a banánt.
A fogyasztó ráharap.tolonganak,de ha már idetólta a városszélre,persze az árút is úgy rendeztük,mást is fogyaszt.
Neki is adunk kőcsőnre,dögivel,fogyasszon,azért fogyasztó.
Záróra,nézzük a kasszát

Ha nincs az olcsó banán,lett volna mondjuk 50 egység bevétel.Nyereség 15 egység.Szar nap.
10 egységért hoztunk banánt.Olcsóbban adtuk,buktunk 2 egységet rajta.
A fogyasztóra viszont rásóztunk 150 egységet,nyereség 45 egység.
45-2 marad 43 egység nyereség.3-at befizetünk a államnak.a többi megy haza.

Fasza nap volt.
Holnap adunk olcsón plazmát,de éjszaka emeljétek a ruha és az élelmiszer árát picinykét,hétvége jön.

Hát kb igy(is) működik a fogyasztói társadalom.
@Átlag János: a glob. nem azt jelenti, hogy mindenki ugyanúgy és ugyanazt termel. azt már inkább, hogy a különféle áruk és termelési módszerek versenyeznek.

ebben persze benne van az a kellemetlenség, hogy esetleg az jön ki, h a szakszervezetesdi nem nyerő.
Keer 2009.07.01. 21:44:19

"Jók azok a termékek. Biztos. Az ÁNTSZ bevizsgál mindent. Teljes a kontroll."

Utólag,meg nem minden,meg négy mancs,meg korrupció,meg hasonló.Sok a turpisság ám,ahol sok lóvé van.

Az,hogy hol,mit vásároltál(tam),évekig lehetne sorolni a világ minden tájáról,főleg,ha nem tudom,igaz-é egyátalán.Ennek nincs értelme.
"...azt már inkább, hogy a különféle áruk és termelési módszerek versenyeznek."

Meg,hogy ki az erősebb(érdekérvényesitő,meg hogyan áll lóvéilag).
Bizonyos szituációkban az erő,mit is jelent,még a kutyák is tisztában vannak.

szakszervezet?Régi játék.Már lassan csak a mesében.

Mindig van 1 elmélet,meg van 1 gyakolat.
Oszt néha totál nemugyanaz.
@Tóta W. Árpád: Bocs a kései jelentkezésért.
Hát csak az, hogy a gumicsónakokat persze ki lehet lövöldözni, akár U-szöges csúzlival is, de akkor a gyerekek meg a nők meg mindenki a tengerbe fúlnak. Így jártak?
Mindig meglepsz, hogy mivel vagy képes viccelni...
@6.Lenin:

Szió! Én semmi esetre se akarom, hogy Benned, vagy akárki másban az a kép alakuljon ki rólam, vagy libertarizmusról, gazdasági liberalizációról vagy akár a közgázról mint tudományról stb. hogy a multikat vagy bármilyen más érdekcsoportot akarunk támogatni a magyar társadalom többségének a rovására. Amit én akarok az az, hogy az átlag magyar polgár a nyugati polgárokhoz hasonlóan verjen már a saját fejébe egy kis gazdasági alapműveltséget, jól jön az szavazáskor, mert nem dőlsz be a demagóg ígérgetésnek és jól jön akkor, amikor a családod költségvetését, jövőjét tervezed és meg tudod különböztetni a részvényt a kötvénytől.

"Igen ,ide ruház be a multi,mert van olcsó munkaerő,kap kedvezményeket,esetleg,ha rossz szerződést kötött az állammal,a nyereség kis részét vissza kell forgatnia,de a nagyobb részét kiviszi.
a hazai vállalkozó meg mutyizik,mivel nem kap kedvezményeket,de szeretne megélni, a szemét,kénytelen mutyizni,meg lehet is, mert korrupt az állam(hivatalok)."

A magyar munkaerő nem olcsó, hanem nagyon drága. Nem azért, mert magasak a bérek, hanem mert sokat elvisz belőle az állam. 90 000Ft bruttóért alkalmazni valakit járulékokkal 122100Ft-ba kerül a vállalatnak, a 90000 bruttóból kb. 69 000-et kap kézhez a munkavállaló, a többi adóról nem is beszéltünk. Ilyen adóterhek mellett nemcsak a multik, de a magyar vállalatok is szélsebesen húznak ki innen. Pl. olvastam egy villanyautókat gyártó magyar vállalkozóról, itt akarta legyártatni találmányát, de a szar vállalkozói környezet (és Kóka) miatt mehetett ki Bécsbe. A hazai vállalkozó azért mutyizik és mostmár megy ki innen, mert pl. rinyákolós MÁV-osok 2 éves fizetett szabadságát kell kifizetnie plusz mások 13. havi nyugdíját. Nem akarom csesztetni a nyugdíjasokat, biztos sokan keveset kapnak, de az még mindig jobb, mint munka és jövő nélkül lenni és bejelentetlenül dolgozni napi 10 órában.

"A szemét polgárok meg tanulni szeretnének,lakni, mondjuk 1 lakásban,néha betegek is,meg a kurvák szeretnének nyugdijat is,ha már néha dolgoztak,meg hasonló faszságokat."

Igazából már a munkaerő is húz innen, aki a fent említett nyugdíjat kitermelné. Sok fiatal megy ki innen, nekem is csak pár hónapom van hátra ebben az országban. :-)
@Keer:

"Az, hogy a bérből élő középosztály nem tud adót elkerülni az tény, mint ahogyan az is, hogy a magas adók elől nagyon hamar el tud menekülni egy nagy cég."

Ezt nem vitattam, tanulj meg olvasni. :]
És azért mert a nagycég el tud menekülni az még nem jelenti azt hogy a libertinusok képviselnék a középosztály érdekeit. :]


""Agyadig nem jutott el a piac jellegzetességei és az externáliák terhe ugye? :]"
Nem."

Akkor csak nagyvonalúan elfeledkezel róla. Kit érdekel, majd fizeti a köv generáció ugye?

"Sokfajta liberalizmus van, sokfajta fokozattal. Mint kifejtettem, és ha el tudtad volna olvasni a liberalizmus nem a törvény előtti egyenlőséget kérdőjelezi meg, hanem az anyagi javak egyenlő elosztását és az anyagi alapjogokat. Ugyanakkor, mint mondtam autokrata vagyok, de nem nemesi jogok által, hanem hogy ki mit ért el. Ez belefér."

Nem egészen. Én nem keverem a gazdasági "liberalizmust" a közéleti vonallal. A közéletinek elsőbbsége van, ahhoz kell igazodnia a gazdaságinak.
Ennek egyszerű oka van, az előbbi maximális érvényesítése a másik érvényesítése nélkül nem működik a demokrácia és idővel a gazdasági "szabadság" sem érvényesül.
Ezt ismerték fel a társaságellenesek...
és azt hogy egy gazdasági termelő folyamat elsősorban a közösség érdeke.
Azaz az hogy kitermeli a fát a hegyoldalból annak a köz javát is tudnia kell szolgálni.
Mivel a föld nem egyszerűen felparcállázható oly módon ahogy egyesek szeretnék.
Illetve felparcellázható, de akkor fel lehet tenni a kérdést, miről is szól a társadalmi szerződés és miért ezek a játékszabályok.
Ha x ember szerint a falum éhen halhat, miért ne lőhetném le x-et?
A játékszabályok miatt?
Miért ezek a szabályok?

Az evolúció alapja az, hogy egy adott rendszerben működő adott szabályok mentén váratlan események nélkül a jobban alkalmazkodó előnyre tehet szert.
De a szabályokat jelen esetben nem isten adta, hanem a köz.

A szociáldarvinizmus egyik lényege a verseny, és lényegében a "szabadság" amely nem az egyén szabadságát adja meg, hanem a hatalomgyakorlásét és érdekérvényesítését. Épp ezért nem liberális, hanem csak "szabados".
ezért a libertinus vonal áll valójaban közel az autoriter rendszerekhez és a nácikokhoz is pont a közös ideológiai gyökerek mentén, nem pedig más. :]

***

""Demagóg fröcsögés minden alap nélkül. :]"
Igen? :-) Tehát azt mondod, hogy a magyar gazdaság most növekszik, és semelyik vállalkozás, nagyvállalat sem zárt itt be, senkit se rúgtak ki a munkájából? Szerinted ezek a cégek hova tűnnek? Bocs, de te kb annyit értesz a témához, mint tyúk az ABC-hez."

Ezt erre írtam:

"Csak áttelepednek egy másik országba a vállalkozásukkal. Persze, Neked jó, ha az adók a középosztályt terhelik és élhetsz más munkájából, igaz? :-)"

Szóval igen. Ezért:
-A magyarázatnak nincs köze az előfelvetéshez.
-A megoldási "útnak" feltüntetett elv üres, magyarázat nélküli (ok okozat)
-Feltételezi hogy én a középosztály ellensége vagyok, sőt mi több rablója.
-És uszít meg gúnyol énellenem.
Igen, demagóg fröcsögés. :]

Legközelebb próbálkozz meg okozatiságot feltüntetni érvnek ahelyett, hogy "gyűlöletbeszédet" kövess el. :]
@6.Lenin:

"Utólag,meg nem minden,meg négy mancs,meg korrupció,meg hasonló.Sok a turpisság ám,ahol sok lóvé van."

Ellenőrzik őket rendszeresen, én gyakran látok vámosokat is berohangálni a Tesco-ba. :-) Nem éri meg sz*r terméket eladni, mert ha valaki megbetegszik bezáratják őket.
@Kristl: "Az, hogy a bérből élő középosztály nem tud adót elkerülni az tény"

ez rohadtul nem tény. nemrég beszélgettem valakivel az ún "jövedelmi egyenlőtlenségekről" (erről később bővebben), és aztán arra jutottunk, hogy ezt gyakorlatilag nem lehet mérni egy olyan országban, ahol minden egyes rétegnek megvannak a könyvelésen kívüli tételei. pár példa a "bérből élő középosztály" adóelkerülésére:

- tanár: különóra, korrepetálás, táboroztatás számláért vagy zsebbe
- rendőr: zsebre bírságolás, őriz-véd
- köztsiztviselői kar: csúszópénzek
- egészségügy: hálapénz
Ez tényleg egy banánköztársaság.Itt nincs jog,mindenki com-os végződésű és a szerverét az USA-ba menekíti.56-ban a magyarok menekültek,most a szervereik.Itt menekítik a cégeket,autókat,üzleteket,vagyont,pénzt és mindent külföldre mert Magyarországon nincs jogbiztonság.Mindenki mindenkit perelhet és teszi is.Akár mibe kezdesz az biztos hogy feljelentenek,beperelnek vagy netán lefejelnek érte.Ha eszedbe jut valami jó ötlet azt simán ellopják,ellopják a szellemi termékedet,ellopják a pénzedet,az üzletedet a feleségedet a szerveidet, a weblapodat.Itt annak van joga akinek pénze van, a korrupció elképesztő,szerintem megelőzzük Kolumbiát és Braziliát is.Rengeteg fogyatékos,töménytelen sok alkoholista,megszámlálhatatlan sok koldús akik nincsenek a felsorolásba azok nyugdíjasok.És ide vetnek még ki adót????Erre???Hol hordják ezek az agyukat??Tudja valaki?
@Tóta W. Árpád: Tedd hozzá a lényeget.
Fogorvosom zsebre dolgozik.
Az összes ügyvéd zsebre dolgozik.


Ne már a csóringer tanárral példázódj,meg a nyomi kis rendőrrel.Egészségügy hálapénz?Ez is már csak annyira igaz mint a benzinkúton a borravaló Tóta W.
És most nehogy azt mondd hogy a fogdoki és az ügyvéd nem középosztály??Mert nálunk igen is az.A felső osztály meg a politikus és a kormány holdudvara.
én nem kiemelni akartam, hanem példákat hozni arra, hogy majdnem mindenkinek vannak "optimalizált" bevételei, a bérből élőknek is, a milliárdosoknak, sőt a legszegényebbeknek is.
@Keer:

"Amit én akarok az az, hogy az átlag magyar polgár a nyugati polgárokhoz hasonlóan verjen már a saját fejébe egy kis gazdasági alapműveltséget, jól jön az szavazáskor, mert nem dőlsz be a demagóg ígérgetésnek és jól jön akkor, amikor a családod költségvetését, jövőjét tervezed és meg tudod különböztetni a részvényt a kötvénytől."

Kedves Keer!

Árpád is arról irt,milyen fasza,hogy lebontották a határokat és kitört a globalizáció és megyünk előre a globalizáció rögös uttyán.Ez van ezt fog kelleni szeretni.Valószinűleg ezt megállitani nem,csak korlátozni kell(ene).

Nincs határ,oszt a szittya magyar is mán csak ösztönösen is elkezd kalandozni,hát nyugat felé ,ha mán lehet.

Oszt eccer csak mit lát?A kurva nyemcik,mondjuk az audiban(a szittya is azt gyárt,bérbe,meg mercit is fog)
Ugyanannyi meló,ugyanolyan minőség,csak a boriték kurvára vékony itthon,az árak meg egál.Oszt majd választani is fog.

Kiváncsi lennék,mit gondol a fülkében,amikor x-el.Szerintem sokáig nem veszi be,hogy ő rontot el mindent,meg előre megzabálta a jövőt.Ingyér.Oszt az mér nem?

A jueszában se tolong mindenki a tőzsdén.Nekem is elég lenne,ha a munkámat fizetnék meg,mint nekik.

Gazdasági alapműveltségük meg jó lenne,ha azoknak lenne Mo-on,akiknak az a feladatuk,hogy a gazdaságot tegyék rendbe.A lopás az más kategoria,azt máshol büntetik is.

A jueszában kiáll 1 szinész,csillogó 32,lakkozott séró,hallom az ősöket,Jueszá megint nagy lesz,oszt x-elnek,mint az őrült,oszt mire hazaér,se meló,se kéró,csak adósság.
Oszt még azt se tuggya ki a fasz volt az a Marx,meg a krumplistésztás János.
@Keer:
amilyen kib... mázlisták!

vagy rosszul érzékelek?

azt nem tudom pontosan, hogy 2002-ben mennyivel "törték" által a plafnot, de 06-ban talán pindurral ugrottak át a küszöbön...

és most, június 7-én?

szerintem marha nagy vak szerencse!
vagy lehet, hogy Bokros kitatarozott nimbusza segédkezett?

hú, sok-sok kérdőjel...
"Mindezt azért, hogy valaki versenyben maradjon és hogy ne kelljen minőségileg és árban versenyeznie a többi pl. szlovák tejtermelővel."

A magyar termelőt megtámogatjuk az általam befizetett adóból, majd a drága magyar terméket veszem le a polcról, mert én magyar vagyok. És mellékesen hülye. Valahogy így lesz ez Magyarisztánban? Hát akkor én is megyek innen... Mert én kapitalista vagyok, ezért nekem nem mindegy, hogy mennyit fizetek a pénztárnál. Ha a lengyel tej olcsóbb, akkor azt veszem meg és leszarom a magyar termelő érdekeit: a saját érdekem előbbre van. :-)
Engem senki nem támogat semmivel, mert én teljes értékű, szabályosan bejelentett dolgozó vagyok (multinál). Amikor magyar "vállalkozónál" dolgoztam, akkor minimálbéren voltam bejelentve, és zsebbe kaptam a többit. Ez volt 15 éve, de ez a gyakorlat ma is ugyanaz, mégsem tesz senki ellene. Az összes tetves párt sáros ebben, teljesen mindegy, hogy a 386 gazember milyen színezetű. Olyan ez, mint az olajszőkítés: a kiskaput valahogy nem sikerül bezárni. A következő rablóbanda sem fogja.
@Kristl:

És a szóban forgó vállalat távozása utáni kieső adóbevételt szerinted kin hajtják be? Az üreginyulakon? A középosztályon, orvosok bérét pl. csökkentik, a magas képesítésű magán alkalmazottat megadóztarják. Aki meg őket akarja péppé adóztatni az valóban a középosztály ellensége.

Elegem van az értetlenségedből, gyenge felfogóképességedből, elfogyott a türelmem. Én értelmes emberekhez vagyok szokva. Hozzád többet nem szólok, szia.
@egyittlakó:

"A következő rablóbanda sem fogja."

Miért tenne mást,amig a sok egyitlakó beveszi??Magától egyik se fogja.

Máshol tesznek ellene.Ez ilyen bonyolult?
@Keer:

Tudod, a multik egy bizonyos típusa ígyis úgyis elmegy. Az itlétéhez kell áldozatokat hozni, és mellette a közösségnek állni az itléte adott terhet.
Ez sokféleképp jelentkezhet.
Ebből is látszik hogy nem kell a multikat egy kalap alá venni. Amúgy meg a kirakásuk vagy ki nem rakásuk nem egyedül mo. probléma.

De vissza is kérdezhetek. Szerinted a szakértelem nélküli munkahelyek drámai visszaeséséből járó tömeges elszegényedés és etnikai villongás (igen a cigányságra gondolok) annak a terhét ki fizeti , a multi amíg itt volt és/vagy megszerezte a piacot, vagy pedig az adófizetők.
Nos az utóbbi. A cigányság számára pedig potenciálisan elérhető munkák kitelepülnek keletre.

Tudod rengeteg olyan iparág van amely jelenleg multiuralt, nem csak előállításban hanem kereskedelemben is (tesco és kínai gagyi kapcsolata), amelyek ittléte lényegében ellehetetleníti a kis szakértelemmel bíró népesség munkához jutását.
Lehet mondani hogy a tesco sokat foglalkoztat, de igencsak minimálbérért, leterhelve, és emellett a szétcseszett kiskerrel termelt is munkanélküliséget, a dömpingárukkal meg a kistermelőket nyirja szét... (beszállítók)
Biza...

Nem mindegy mik a játékszabályok.

És amúgy te egy ritka sötét droid vagy. NEm értelmes emberekhez szoktál, hanem olyanokhoz akikkel együtt csipoghatjátok vissza az aktuális alapprogramot.
Nem ugyanaz.

***

@Tóta W. Árpád:

Igazad van, tényleg tud elkerülni, csak a mérték. Ezért adtam igazat a tanítványodnak. A gondolat nem tőlem származik és mivel nem ezen volt a hangsúly nem is másztam bele. :]

De amúgy kiragadhatnál mást is azokból amit írtam, kíváncsi lennék miként látod.. (ok/okozat stb)
@egyittlakó:

"Hát akkor én is megyek innen... Mert én kapitalista vagyok, ezért nekem nem mindegy, hogy mennyit fizetek a pénztárnál."

De aztán valami civilizált kapitalista helyre menj, nehogy Svédországba vagy Franciaországba. :-) Az agyhalál lenne.

"A magyar termelőt megtámogatjuk az általam befizetett adóból, majd a drága magyar terméket veszem le a polcról, mert én magyar vagyok. És mellékesen hülye. Valahogy így lesz ez Magyarisztánban?"

Volt egy olasz tejtermelő, aki idejött a családjával. Jól megtudott itt élni, mert leleményes, ügyes, szorgalmas gazda volt, jó üzleti érzékkel. Az itteniek hívták, hogy jöjjön az utcára velük tejet borogatni. Erre ő visszautasította őket, mondván, hogy az élelmiszer Isten ajándéka, bűn kiönteni az utcára. No comment.

"Engem senki nem támogat semmivel, mert én teljes értékű, szabályosan bejelentett dolgozó vagyok (multinál). Amikor magyar "vállalkozónál" dolgoztam, akkor minimálbéren voltam bejelentve, és zsebbe kaptam a többit."

Erről tudnék én is mesélni. Van mifelénk egy péceli igencsak mutyigyanús magyar cég, az csinált olyat, hogy könyvelők kaptak kb. 130 000-t és 100 000-re voltak bejelentve. Ez a cég főleg állami megrendelésekből élt... Csak gyanítani lehet mi volt a háttérben, ki fia borja intézi a lenyúlást. Multiknál egyébként tényleg jobban, teljes bérre bejelentenek.

"Az összes tetves párt sáros ebben, teljesen mindegy, hogy a 386 gazember milyen színezetű. Olyan ez, mint az olajszőkítés: a kiskaput valahogy nem sikerül bezárni. A következő rablóbanda sem fogja."

Így van. Ez egy haramiaállam. Ők hoznak törvényeket, amiket eszük ágában sincs betartani csak velünk tartatják be. Menjél ki Te is innét. Fletó lenyúlt minket a Strabaggal, Viki meg a Vegyépszerrel. Itt nagyon sokáig nem lesz jó. A régi elit tünedezik el, de ezek az újak (LMP, Jobbik) még a régieknél is silányabbak, egy csomó lánglelkű debil bolond, zéró realitásérzékkel, mínuszos IQ-val. Az MSZP-ről is megmondtam előre, hogy hígagyú banda, ezért nem szavaztam rájuk, most az újakról mondom meg ugyanezt. Sőt azt is elmondom, hogy rosszabbak. Majd meglátod mi lesz itt!
@6.Lenin:

"Miért tenne mást,amig a sok egyitlakó beveszi??Magától egyik se fogja.

Máshol tesznek ellene.Ez ilyen bonyolult?"


Ez igaz. Le kell buktatni mindet.
"Az, hogy a bérből élő középosztály nem tud adót elkerülni az tény"

?

Magyarországon a szexipar húzóágazat. Óvatos becslések szerint is legkevesebb 100 milliárd nagyságrendű éves pénzforgalmat bonyolít. Ebből az állam egy fityinget sem lát.

Láttam én már ilyen céget belülről, képes akárhány főt foglalkoztatni, úgy, hogy szinte az egész off-shore: Panama, Holland Antillák, ePassporte, aztán csumi: kapj el, ha tudsz, adóhatóság! S még lehet, hogy így is csak pénzt mos, bakker!

Akit csak a vállalkozói szférából ismerek, és nagyobb összegekkel gurigázik (több tíz millák), mind úgy van vele, hogy aki adót fizet, az lúzer, és sosem jut egyről a kettőre, nem hogy ötről hatra. Ez van. Ez Magyarország.

Ja, ide tartozik: dolgoztam már autópálya-építésen is. Feketén, persze, máshogy nem is lehetett volna. Na, azt tényleg mindenkinek látni kéne! Érdemes volna bemutatni a National Geographic csatornán vagy a Discovery Channelen a "Megastructures - Különleges építmények" sorozatban.

Még hogy nem tud adót kerülni?! Egy élelmes szaki, pláne egy talpraesett vállalkozó, de még egy ravaszabb simlis is 6 általánossal bárhol bármit el tud kerülni.
TWA!

Te nem szakadsz a röhögéstől, amikor egy ilyen cikk után lekommunistáznak? :-D
@Keer: De aztán valami civilizált kapitalista helyre menj, nehogy Svédországba vagy Franciaországba. :-) Az agyhalál lenne.

Az ausztrál rendszert és életformát találtam a legjobbnak. Oda nem lehet bárkinek bejutni, sőt drága befektetés lenne. De nekem megérné. Csak baromi messze van, a családi kötelék pedig erős. Ha viszont rászánom magam, vissza sem nézek többé. Nekem Magyarország már nem jelent semmit, meghagyom Orbán vezérnek, a hülye szociknak meg a hungarista, nyilas és náci faszfejeknek ( meg a 3 millió agyhalott birkának).
@Tóta W. Árpád: "a különféle áruk és termelési módszerek versenyeznek"

Lehet, hogy én idealista vagyok, de te se panaszkodhatsz. :-) Malomkartell, autópályakartell, olajkartell, soroljam?
Árpád, Árpád... azért annyira nem így műxik, ez hamis dilemma.
Nem csak az a két út létezik, hogy a világ kurvája vagy Észak-Korea leszünk.

Mi van a Bhután modellel?
Ajánlott néznivaló Frei dosszié vonatkozó része
www.frei.hu/magyar/archiv/index.php?id=127&gallery_mode=video
(klikk a teljes videóra)
Elkészültem a bemutatkozó fordításával, aki Magyarországfalu politikai vitái mellett szívesen vitázna nagyszabású dolgokról is, szívesen látom. :-)

atlagjanos.blog.hu/2009/07/02/venusz_projekt_bemutatkozas
@egyittlakó:

Az jó hely! Dobbantsál, akkor és később kiviszed a családot, én is így teszem. Az ország meg legyen az általad felvázolt díszes társulaté. :-) Én már strigulázom a napokat.
A Felvidéket megszállva tartó magyarellenes horda hazaáruló intézkedést (szlovák nyelv"törvény", de ezeknek ugyebár magyar földön létezési joguk sincs, nemhogy törvényhozási, ezért csak névleg az) hozott. Erről mikor lesz egy jó kis anyázós cikk?
Ideje lenne hogy a Magyar Gárda hasznosítsa magát, és a cigányok basztatása helyett (aminek azért van alapja) inkább a valódi ellenségekkel (oláhok, tótok, rácok) szemben lépjen fel.
Doktor, te milyen beosztásban voltál a Lipótban?
eer 2009.07.01. 18:08:36
" A libertarizmus és a konzervativizmus fontos eleme az egyének és közösségek közti verseny, az autoriter gondolkodás"
biztos jol tudod ezt???? az autoritarius - onkenyeskedot jelent az idegen szavak szotara szerint, most neztem.

" Elegem van már, hogy mindenféle politikus negyedévente egyszeri szájtépésre kap havi többszáz ezer forintot, amit tőlünk vesznek el."
1) nem vagy egyedul
2) a vilag osszes orszagaban a politikusok szajtepesre kapjak a penzt, ezt nem tudod meggatolni
2) tenyleg hogyan gatolnad meg?

" Elegem van, hogy MÁV-osok sipákolnak az alacsony bérük miatt, miközben sokan két éves fizetett szabadságot kapnak közülük az én adómból."
azok nem sipakolnak.
en monjuk azert sipakolok hogy uresen mennek a vonatok, es mar egyedul is osszemerheto a kocsi es a vasut arban...

"És végül elegem van a csomó gazdasági analfabétából és hülye dumájukból, és abból hogy magas adókkal akarják agyonbaszni (sikerrel) a gazdaságunkat, hogy pár munkakerülő érdekcsoport jól járjon (pl. MÁV, politikusok) a többség rovására."
epp forditva van: a gyerekek, nyugdijasok , alkalmazottak adjak a tobbseget, es csak ugy 1,5 millio fizeti az adotomeg 80%-at, de ahogy en nezem, egyre kevesebb ember fog egyre tobb adot fizetni...
bele kene torodni, sot orulni kell, hogy melozhatsz adot fizethesz! benne vagy a felso 15% ban!!!
tlakó 2009.07.01. 18:21:46
@Keer:
""Ha lesz itt egy igazi kapitalista párt támogatni fogom."

Én is."

nem tudom mire vartok, minden part kapitalista, sajnos nagyon is!
@Karesz (Charlie): "bele kene torodni, sot orulni kell, hogy melozhatsz adot fizethesz! benne vagy a felso 15% ban!!!"

én már ugrálok örömömben, bakker...
Árpád, örülök, hogy a poszt elejére Horn Gyula egyik képe került fel. Nagyon jó választás volt. Az az esemény örök emlék számomra, akkor valóban büszke magyar voltam és a román ismerőseim felnéztek rám... Pedig a hazám tette magát naggyá. Ma már egy átlag jobbos, mondjuk egy bigott Orbán-hívő, fel sem fogja minek a jelképe volt akkor Horn Gyula egy drótvágóval a kezében...
A magyar demokráciát pedig úgy lehet hazavágni, hogy szavazati jogot adunk minden balfasznak, aki semmivel sem járul hozzá a haza gyarapodásához, de főleg nem adófizető. Gratulálok minden magyar szavazónak, aki birka szintre alacsonyodott, és hol az egyik nagy hazugra, hol a másikra szavaz. Amúgy éljen Orbán Viktor, minden magyarok bölcs és igazmondó vezére, a haza megmentője, a magyar demokrácia igaz bajnoka!
:-)
@egyittlakó: a határnyitást nem is nagyon lehet mással illusztrálni.

én azon gondolkodtam most, hogy a horn-ciklust általában nagyjából sikeresnek szokták tartani a fideszesek is, legalábbis a másik két szoci ciklushoz képest. volt növekedés, még reformok is voltak. viszont ebből egyáltalán nem következett, hogy 2002-től ne csinálják szarul.

vajon mennyire megbízható alapja a reménynek a 98-02 közötti ARANYKOR?
@F.T.:
Imádlak, Ferenc Testvér, és azt mondja-e Kamu Tomi, hogy Bhutánban alacsonyabb az életszínvonal, mint Albániában? Vagy, azt, hogy pár évvel ezelőtt, amíg nem szállt be a kereskedelembe és elkezdett exportra termelni, valahol Kenya szintjén mozgott? Hogy nincsenek utak, vasút, hogy az ország fele nem tud olvasni és aki megéri a 70-et az valóságos matuzsálem? Ilyesmiket ritkán említ.
A Bhután modell csodás, javaslom bocsássuk szavazásra. Megyek csomagolni :)
Kedves Árpád!
Nagyon szomorú lettem a cikkének olvasása után. Nem tudom, hogy hány éves volt 20 évvel ezelött. De alapvető tévedései vannak. Nekünk nem a gazdagság kellett, hanem a szabadság. A demokrácia. Amikor kimondhatod amit gondolsz, felvállalhatod véleményedet. Most nincs demokrácia az állampolgárok akaratán átlépnek, és a véleményszabadság is korlátozott. Tehát nem voltunk sikeresek. Egyéb iránt a háromhetes kinai zoknik korát éljük. Nem gazdagság, hogy minden vacak, megbizhatatlan, semmire sem jó. Nekem még mindig kivállóan működik a húsz éves hifi tornyom van olyan jó mint a lányomé. Ami új és van rá két év garancia. Az akkori mosógépek tudtak annyit mint a mostaniak, de egy életre szoltak. Nagymamám esküvőjére készitett himzett ágynemüi még mindig jók. Nem foszlanak, nem szineződnek. És ez nem a modern csodás mosószereknek köszönhetők, mert a mai ruhák nyúlnak, foszlanak, elveszitik a szinüket.Egyszerüen minden szar. Nem azért mert nam tudnának jobbat. Ennyit akarnak. Nemrég voltam bio piacon, és döbbenetes volt gyerekkorom izeit érezni. Sajnálom a mai fiatalokat. A vegyszerek hatására kötőszöveti gyengeség alakul ki. Ezért vannak stirák a fiatal lányokon. nálunk ilyen csak a második gyerek után jelent meg. És még demokrácia sincs. Ezt elrontottuk. Maga nem ostoba. Miért beszél ilyeneket? Legyünk pontosak ez a borzalmas szinvonalcsökkenés nyugaton is meg van. Ennek nincs köze a rendszerváltáshoz. A világ máig leggazdagabb embere a nyalóka feltalálója. Most minden nyalóka szintü, és nincs habos sütemény, csak azt szugerálják belénk, miközben a rossz minőséget kapjuk, hogy sztárnak érezzük magunkat. Kérem ébredjen fel.
@Tóta W. Árpád:
"a határnyitást nem is nagyon lehet mással illusztrálni"

Ha olvasgatsz fideszes blogokat, akkor azért ők megpróbálják (átírni a történelmet):)

Kérdésed felteszem költői volt.


@arama:
"A demokrácia. Amikor kimondhatod amit gondolsz, felvállalhatod véleményedet. Most nincs demokrácia"

Ha körülnézek, akár itt, akár máshol, akkor a te meghatározásod szerint pontosan hogy tombol a demokrácia.

"kivállóan működik a húsz éves hifi tornyom van olyan jó mint a lányomé"
Orion vagy Videoton márkájú?

"Az akkori mosógépek tudtak annyit mint a mostaniak, de egy életre szoltak"
A Hajdú? Tudott pl. 10 liter vízzel kimosni, előmosni, szárítani? (Melleseleg a mi mostani Indesitünk régebb óta szolgál nálunk, mint a hajdani Hajdumat)

"Nagymamám esküvőjére készitett himzett ágynemüi még mindig jók"
Sőt! A Milánói Dóm meg a XVI. század óta szolgál. (Igaz hogy 180 éven át építették.) Hol fogja eddig kibírni egy mai épület.

"Sajnálom a mai fiatalokat."
Kedves felmenőid meg téged (minket) sajnáltak.


"A világ máig leggazdagabb embere a nyalóka feltalálója."
???

"Kérem ébredjen fel."
Kérem ébredjen fel!
@arama: azert ez a _ma minden szar, bezzeg regen minden jo volt_ eleg vicces. hasonlit a _ezek a mai fiatalok..._ kezdetu szovegre. itt van pl egy nagyszeru cikk a temarol: totalcar.hu/magazin/technika/avultatas/

en is tudok egy remek peldat: pledaul a dedapam fotele meg 150 ev utan is egy massziv fotel. bezzeg a par ezer forintos teszkos vacak szet esik par ev utan. ez mind igaz. de! elmondanek meg egy reszletet: a teszkos vacak par ezer forint a dedapam fotele meg lenne mai aron kb 500 ezer. hat ezert. amugy lehet ma is ilyen foteleket kapni/csinaltatni csak az _drada_!

mondjuk ezen jot rohogtem: "A vegyszerek hatására kötőszöveti gyengeség alakul ki. Ezért vannak stirák a fiatal lányokon. nálunk ilyen csak a második gyerek után jelent meg."
- Hát, mit mondjak, elég lassan megy ez a troli.
- Ja.
- Mondhatni állunk.
- Az.
- Beszorultunk ide az autók miatt. Globalizálódtunk, uram, globalizálódtunk. Kiák, szubaruk, folkszvágenek, és itt van a miautónk is, dögivel.
- Szegény ország, birka nép.
- Ezt hogy érti?
- Lát maga itt egyetlen bentlit vagy rojszrojszot?
- Nem.
- Na ugye. És a birka nép ezt tűri.
- Please keep the windows open, as it is the air conditioning system. Thank you.
- Maga tehát azt szeretné, ha gazdagabbak lennénk.
- Azt. Ki nem?
- Értem. És hogy oldaná meg?
- Végtelenül egyszerű. Tudja, mennyi pénzt visznek ki innen a multik?
- Mennyit?
- Ezermilliárdbilliótrilliót. A mi pénzünket. Mi dolgoztunk meg érte, és ezek csak úgy kiviszik. El kell zavarni a bankárkormányt, a multik szálláscsinálóit, aztán hajrá!
- Aha. Hajrá. De az nem az ő pénzük?
- Már hogy lenne az? Az auditétét a magyar föld termi, magyar dolgozó szorgos munkájának az eredménye, na jó, némi szlováké is, de azokat kifizetjük, aztán menjenek a francba. Értem?
- Úgy hallottam, az audi felépítette a gyárat, kifejlesztette a kocsit, és el is tudja adni. Azért nem jár nekik valami?
- Egy nagy izé, az jár nekik! És adót se fizetnek. Értem?
- Értesüléseim szerint, ha nem kaptak volna némi adómentességet, nem ide jönnek, hanem, teszem fel, Szlovákiába.
- Még egyszer elmondom, látom, kicsit nehézfejű az úr. Mi is csinálhatnánk audit, ha a magyar cégek annyi adómentességet kapnának. Így kénytelenek lopni, csalni meg hazudni szegények, hogy a hasznuk az audi többszöröse legyen. Rákényszeríti őket a bankárkormány.
- Szóval mi is tudnánk audit csinálni. És ki adná a pénzt a fejlesztéshez? És ki építené fel a gyárat?
- Az állam. Ki más. Támogatni kell a magyar cégeket. Világos?
- Melyiket?
- Mindegyiket. És elvenni a multiktól a pénzt, ami nem az övék. Rohadtak!
- És ha Szabó úr lakatosműhelyéből audigyárat csinálunk, és ő kastélyt vesz a Maldív szigeteken és jachtot Monacóban, az más lenne, mint az audi?
- Nem érti maga eztet. Akkor tőle is elvesszük.
- Hiába magyar?
- Hiába.
- Ezek szerint maga kommunista.
- Hülye maga, uram? Én úgy utálom a komcsikat, a Bajnait is, de a Gyurcsányt főleg, hogy habzik tőle a szám. Náluk jobban már csak a cigányokat utálom.
- Szóval konzervatív középnek tetszik lenni.
- Stimmt. A mi csapatunk a kisnemes, dzsentri vegyes.
- Értem. Se a parasztot nem szeretik, se az arisztokratát, az előbbit azért, mert ha együtt emlegetik magukkal, az csorbítja a kivagyiságukat, a másikat meg azért, mert nagyon szeretnének oda bekerülni, de azok meg a saját képességeik nem hagyják.
- A szemetek. Még az a szerencse, hogy már hatvan százalék fölött vagyunk. Lesz itt rend, a kutyafáját! Nem tudja véletlenül, még hányat kell aludni?
@arama:
Akkor nyugati irodalmat hoztunk volna és nem videomagnót, meg hűtőszekrényt és üdítőt.

"A vegyszerek hatására kötőszöveti gyengeség alakul ki."
Ez honnan jön? Ugyanis minimum merész megállapítás.

Az alacsony minőség akkor is megvolt, emlékszik, hogy mennyit szidtuk a magyar minőséget és próbáltunk NDK, vagy nyugatról becsempészett holmikhoz jutni?
A mostani gyagidömping meg annak köszönhető, hogy igénytelenek vagyunk. Létezik minőség ma is, csak nem azt vesszük, mert sokkal drágább.
@arama:
De, bizony, kellett a gazdagság is.
Világútlevéllel a zsebünkben nem éreztük magunkat bezárva, a véleményünket pedig ma is körülnézve mondjuk a világon mindenütt, mert a nagymama nem helyesli, vagy nicht for dem pas devant. A Magyar Gárda inkább ne nyilvánítson véleményt előttem, mert kap két pofont... hát ez a szabadság?
Persze, örültünk, hogy az oroszok kimentek.
Az állampolgárok akaratán nehéz volna nem átlépni, mert kolbászból akarnak kerítést, adózás nélkül. Mutass nekem olyan országot, ahol minden állampolgár minden vágyát teljesíti a demokrácia. (Vigyázz! A köztörvényes bűnözők is teljes jogú polgárok!)
@Karesz (Charlie):

Ugyan, ezek olyan távol állnak a kapitalizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől.
gyittlakó 2009.07.03. 15:12:10
" orulni kell, hogy melozhatsz adot fizethesz! benne vagy a felso 15% ban!!!"

én már ugrálok örömömben, bakker..."

nem latom!!!
inkabb mintha gunyolodnal!

mai adat Zsolnan 2700 fő ALLIT ELŐ
200 000 KIA gepkocsit evente!

lesz ido mikor osszetehetik kezuket azok akinek van munkaja...
süti beállítások módosítása