W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Zárt osztály

2009.02.21. 06:00 Tóta W. Árpád

Patrióta gazdaságpolitika lesz mostantól; eddig ugyanis valamiért nem az volt, de majd most megpróbáljuk. A patrióta politika pedig olyasmi, hogy megmondjuk a Tescónak, mától nyolcvan százalékban áruljon magyar élelmiszert.

Az még majd eldől, hogy ezt méterben, értékben vagy tömegszázalékban mérjük-e, de ez mindegy is, a lényeg, hogy lesz egy ilyen numerus clausus.

Az ötlet, természetesen, nem eredeti, viszont tévedés, hogy Orbán Viktortól emelte volna át Gyurcsány: ő csak tiszta forrásból táplálkozik, vagy legalább nyolcvan százalékban, tehát az eszmét a világ legkúlabb, legszebb, legmodernebb vezetőjétől, Barack Obamától leste el. Ha valamit Obama csinál, akkor az tuti jó lesz, mert ő annyira cuki, és aki fúj rá, az meg úgyis fasiszta. Legfeljebb azt mondja utána, hogy elkúrta, de ő azt is annyira édesen tudja mondani.

Megpörgette már a patrióta ostort Nicolas Sarkozy is, ő a munkaerőpiacot akarja nemzetivé szabályozni többek közt, ezért vetette fel, hogy például a francia autógyárak települjenek azonnal haza, és ne szlovákoknak meg románoknak adjanak munkát, hanem echte franciáknak. Elvégre válság van, hí a haza.

A válságkezelésnek ez a fővonulata lesz egy ideig világszerte, csakhogy ez egy pánikreakció, ami ritkán vezet ki a krízisekből, hanem éppenhogy súlyosbítja és meghosszabbítja.

Unfair trade

A kalkuláció ösztönszerű, primitív: ha kötelezzük a Tescót, hogy magyar sajtot áruljon, akkor a magyar tejiparnak nem kell vállalnia a kényelmetlen és vesztésre álló versenyt a szlovák, lengyel, osztrák versenytársakkal, és így megakadályozható néhány gyárbezárás, elbocsátás, rossz hír. Egymás közt már nem fognak nagyon versenyezni, leosztják a lapokat, és megpihennek. Ha a Peugeot-nak muszáj Franciaországban termelnie, akkor ott teremt munkahelyet. A szlovákok rovására, ám a szlovákok le vannak szarva, Sarkozy a saját népének felel, így nekik is játszik. Hamar leázik a nemzetekről a civilizáció vékony máza, amikor gáz van. Ahogy Sarkozyről a kontinentális stratéga jelmeze.

A protekcionista megoldás annyit tud, hogy a hazai piacot rákényszeríti a hazai árura. Eszi, nem eszi, nem kap mást. Ez rövid ideig adhat lendületet az így kedvezményezett termelőknek, de csak annyit, amennyi erőt a hazai piac képvisel. Nagy országban nagyobbat, kicsiben kicsit. Viszont az effajta gesztusok sosem maradnak válasz nélkül, és minél kisebb ország csukja magára a budiajtót, annál valószínűbb, hogy az ellencsapás több kárt okoz neki, mint amennyit nyert. Igen elkámpicsorodna Sarkozy, ha viszonzásképp csak a franciák vennének francia autót.

Nemcsak a kölcsönösség által okoz kárt a patriótának nevezett struccpolitika. A Peugeot eleve azért Trnavában, és nem Marseille-ben épített új gyárat, mert a francia szakszervezetek, az ottani közterhek és bérköltségek az agyára mentek. Ha azt mind vállalnia kell, akkor lehet, hogy létrehoz pár ezer új munkahelyet, viszont drágábban tud csak autót gyártani. Ennek pedig az lesz a vége, hogy az amúgy is spórolósabbá váló vásárlók inkább Toyotát és Hyundait vesznek. Aztán lehet csodálkozni, amikor a könnyen jött párezer munkahely magával rántja az egész céget, felvásárolják a kínaiak trikóért, és patrióta módra hazaköltöztetik cakkumpakk, Szecsuánba.

Ami késik

Elvegetálhat a magyar tejipar is, ha központilag kiutaljuk neki a vásárlókat. Csakhogy ezzel konzerváljuk a mostani, eleve versenyképtelen állapotát. Ugyanis Magyarország – a magyar tehenészek, a magyar sajtvegyészek, a magyar adórendszer – ma képtelen arra, hogy ezerötszáz forintért ehető sajtot tegyen a polcra. Ezért vesz a magyar ennyiért inkább lengyelt, szlovákot és osztrákot. Nem azért, mert nincs a Tescóban magyar trappista. Van, csak az drága. Viszont hiába lesz nyolc méteren kirakva, a szlovák meg csak kettőn, ettől még a kényelmetlen igazság megmarad. Sürgölődhetnek majd szegény árufeltöltők a szűk szlovák szekciónál.

Aztán amikor felszakadozik a felhőzet, és újra versenyezni kellene legalább a régióval, akkor megint kiderül, hogy ja, az nekünk nem megy. Akkor ismét megjelenik az osztrák sajt, és jöhetnek a gyárbezárások, a munkanélküliség, a córesz, mert ők eddig se abból éltek, hogy ide jó lesz ez is, hanem abból, hogy olyan sajtot készítettek, amit mások önként megvettek.

Amint a válságintézkedéseket feloldjuk, kezdődik a következő válság, az, amit beléjük kódoltunk. Nem lesz más választásunk, mint a világ végéig berendezkedni a válságban.

80 százalékban magyar leszek - Haász János kolléga patriótatesztje



Címkék: gyurcsány program válság

562 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr78955977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Körkérdés:

Hogyan lehetne rávenni a politikai elitet, hogy megcsinálják a Reformszövetség programját?

Komolyan érdekel...
Worluk milyen erzes Orbannal egy platformra kerulni protekcionizmus ugyben? Eppen most osztotta ki Nyugat Europat a kerdesben. :-)))
@Non est volentis:

"Hogyan lehetne rávenni a politikai elitet, hogy megcsinálják a Reformszövetség programját?"

Kezdetnek az is megteszi, hogy olyan pártra nem szavazol, amelyik teljesen ellenkezőt mond. Pl. MSZP mszp.hu/belfold/bovebben/elorebb-lenne-az-orszag-ha-nincs-az-ellenzeki-gancsoskodas,
FIDESZ fidesz.hu/index.php?Cikk=129205
"Nem lesz más választásunk, mint a világ végéig berendezkedni a válságban."

ugy van de ez nem baj. ez a kapitalzmus lenyegehez tartozik,
Olvastal Arpi Marxot?

ugy is lehetne fogalmazni, hogy be kell rendelkeznunk reformokra...
legfobb ideje!

Arpi,

nekem nagyon teszik a verseny ideologiaja.
mig fiatal voltam, en is ilyeneket szovegeltem, kapjon több penzt, aki jobban dolgozik, aki tobbet, aki eredmenyesebben..
a vege az lett hogy a fonok szeretoje kapott tobbet, te meg megggebedhettel.

ez a verseny aminek profetajaul szegodtel, nem szabad verseny, nem a jobbik nyer hanem a (tőkeerősebb.
es ez nem jo, nem igazsagos.

nam most ket lehetoseg van, ezt nem tudod, akkor nagyon naiv es fiatal vagy, nem artana gazdasagi konyveket olvasni...

a masik lehetoseg, hogy tudod ugyan, de nem errol irsz pl jol felfogott anyagi erdekbol. akkor a jobbereknek van igaza: bertollnok vagy penzert irsz a megggyozodesed ellen.

@agyvihar:
"egy csomó pénzt transzferálunk át a lakosság egyik csoportjától a másikhoz, amitől az a csoport, akitől elvesznek, rosszabbul fog élni (drágábban tud vásárolni)"
ez a vilag osszes orszagaban igy van, errol gondoskodik az adorendszer. nem versenykepes a gyerek, a nyugdijas, a beteg, a tanar, a burokrata, de mar nem tartunk ott hogy szegenyekkel ne torodnenk.
aztan nem versenykepes a magyar mazogazdasag se, na akkor? haljanak ehen?
az autoipar verenykepes, no de epp az amrikai nem, az europai nem, a japanok epp koltseget csokkentenek: a honda kiszall a forma-1bol es mindegyik csinalt hasonlokat... akkor ki a versenykepes? a gyogyszeripar???
miert baj az hogyha valakinek csillagaszati a jovedlme, juttat annak aki ehezik, ugy hogy halalra dolgozza magat?
vagy ha nem akar jutattni akkor jon allambacsi es elveszi tole???
@zorki:

"A tej példád jó, nyilván soha nem leszünk tejnagyhatalom, legalább is addig nem, míg a tehén és tejgyártás nem iparosodik olyan mértékben, mint pl. a tojásgyártás."

a tej pelda persze jo, de ellenkezoleg ahogy gondolod.
1) tejnagyhatalom voltunk
2) mitol versenykepesebb egy lengyel vagy szlovak tej-sajtgyar?
egysegnyi beruhazasra ott is ugyanannyi a nyereseg mint nalunk, sot...ott se szovetkeznek, es meg is jobb a lengyel sajt...
3) nyerstej exportorok vagyunk, de kozben megeri francia sajtot behozni.
es lehet folytatni...
@zorki:
"Reménytelen dolog nálunk értékesítési szövetkezést létrehozni. Pedig ahhoz, hogy a TESCO-ban ott legyen a polcon a paprikánk, dinnyénk, almánk az -is!- kell."
az sem art, de csak az kell, hogy polcpenzt fizessunk.

milliokat.

de avfrancia parasztnak nem kel polcpenzt fizetnie es kesz.

ha lenne elitunk, aki ezt a polcpenzt osszeszedne es sajat magyar aruhazlancba szervezne, ehen halna a tesco, metro, auchan es tarsai...
dehat nincs...
@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:

en azert aggodnek miattad. ebben az orszagban elsz???

"Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy az 5 vagy 10 forinttal drágább hazait veszi meg, ezzel támogatva a magyar vállalkozásokat,"

ezrevek hozhatok peldakat, amikor a magyar termek, jobb, olcsobb es megse lehet eladni? megse azt veszik meg? mert nincs reklamja
mert...
Thunderbird 2009.02.21. 18:45:02
"A protekcionizmus nem megoldás semmire..."
de ha nem vedjuk a hazait az a nagyoknak kedvez, mi meg kicsik vagyunk.

"ha az egész gazdaságot nézzük, akkor ott kijön h kb a mostani életszinvonal annak köszönhetö h tudunk exportálni... Nem csak nálunk van ez igy, a német GDP felét, nem tévedés 50%-t az export adja.."
igen es mennyi az USA eportja? 5%-ek? 7%. a vilag legautarkabb gazdasaga, es jol elvannak...
en szeretnek olyan eletszinvonalat mint ott...
@psmith: speciel a FEG ugyanolyan kazant gyart mint a vaillant, csak kurvara nincs penze hirdetni, agyonnyomja az import reklam hadjarat!
@deresedő: deresedő 2009.02.21. 08:59:38

REmek! gondolom te is megeltel mar sok mindent!

"Maga a kezdeményezés nem lenne rossz, hisz tragédia, hogy minden vagyonunk külföldi kézre kerül, hogy minden kiadott forint külfödre vándorol, hogy lassan csak piac és szemétlerakó leszünk."
ez valoban tragedia. en azt nem ertem, szegeny Arpi miert nem a szabad piac kovetkezmenyenek latja ezt, ha meg az okozza, akkor miert dicsoiti a versenyt meg a piacot,???

"De. Egy ilyen törekvés nem működik csak rendelkezésekkel, vagy ellenérdekű áruházláncok kéregetésével."
ez igaz.

"Ehhez kellene: megfelelő infrastruktúra (ami sajnos nincs, de talán lehetne csinálni),"
pontosan!
miert nem ennek a megteremtesevel foglakozik az elitunk?

"megfelelően hiteles kör, aki mögé oda lehetne állni (ami szintén nincs, de még lehet valaha)"
ez is megteremtheto, de meg csak torekves sincs ra... (ez a magor termek is inkabb csak a lejaratasra jo)

"és egy össznépi büszkeség (ami szintén nincs még/már)."
valoban nincs, de ez se sorscsapas, osszeszedhetnenk magunkat, esetleg kellene egy nem-partkatona ertelmiseg, fuggetlen, aki nem a multik erdekeit szajkozza...

"Ennek ellenére jó lenne, ha legalább azokon a területeken, ahol van magyar áru, az élvezne elsőbbséget."
persze hogy jo lenne, olcsobb is lenne megse megy.

"A vásárlók tudatában, nem az üzleti szabályzatban."
ez ennel bonyolultabb. ott a sajt pelda a minap tesoban nezelodtam volt vagy nyolcfele, de hogy melyik a magyar azt nem tudtam megallapitani, mert oly apro betus, nem is latom.
masvalaki ezen a blogon felhivta a figylememet hogy amit rairnak az nem is igaz.
amikor veszek egy sajtot (kerek trappista) csak a kemenysege oriental egy keveset, vennek en dragan is jot de csak otthon derul ki hogy sz@r. amikor egyszer kifogok egy jot, legkozelebb az a marka nincs is. ha veletlenul megis van akkor mar nem jo!!!

megoldas, monosegbiztositott es ellenorzott magyar markak megteremtese.
@Karesz (Charlie): ez is jó nagy hülyeség.
Az usa a világ legnagyobb exportőre és importőre egyben, valamint a világ legnagyobb tőke exportőre. A tőke export érdekes móka, mivel a hagyományos gdp számításba nem számít bele, mégis az USA-nak lesz pénze belőle. A másik jellemzően hatalmas tőke exportőr ország Svájc, ahol ugyanez a helyzet.
A másik nagyon okos dolog összehasonlítani egy kontinens méretű országot, ami rendelkezik mindazokkal a természeti, technikai, emberi, pénzügyi erőforrásokkal, hogy ha akarna közel önellátó legyen egy akkora országgal, ami az USA-ban nem lenne a legnagyobb állam sem.


"A gazdaság nyitottságát tekintve a közismert sztereotípiák szerint az angolszász országok nyitottabbak, a kontinentális európai országok hozzájuk viszonyítva inkább protekcionisták. Ez a feltevés azonban az európai integráció erősödésével mára megdőlni látszik. A gazdaság nyitottságának két jellemző mutatóját, a GDP-hez viszonyított export és import arányát, valamint a Fraser Institute gazdasági szabadságra vonatkozó éves jelentésében közölt, a külkereskedelem szabadságát mérő indexét a 4. ábra mutatja be.

4. ábra. Az export és import GDP-hez viszonyított aránya és a külkereskedelem szabadságának indexe néhány európai és angolszász ország esetében.

Az ábrán látható, hogy az export és import arányát tekintve az Egyesült Államok messze elmarad az e mutató alapján zárkózottnak látszó Franciaországtól és Olaszországtól is. Az Egyesült Államok exportja azonban így is több mint kétszerese Franciaország és közel háromszorosa Olaszország exportjának, illetve majdnem hatszorosa a legnyitottabbnak látszó Írország teljes éves GDP-jének. Tehát mivel az Egyesült Államok gazdasága önmagában közel akkora, mint az ábrán szereplő összes többi országé együttvéve, az export és import aránya nem a legalkalmasabb mutató a nyitottság kifejezésére.

Pontosabb képet adhat a Fraser Institute több külkereskedelemre vonatkozó gazdasági mutatót magába foglaló külkereskedelmi szabadság indexe, amelynek alapján az Egyesült Államok már a nyitottabb országok közt foglal helyet. Ez az index sem mutat azonban az angolszász országok és a szociális piacgazdasági modellt követő országok között egyértelmű különbséget, hiszen Németország vagy Finnország indexértékei nagyjából azonosak az Egyesült Királyság vagy Írország értékeivel. A két országcsoport közötti különbség tehát a külkereskedelem terén láthatóan nem létezik."

www.polgariszemle.hu/app/interface.php?view=v_article&ID=255&page=1

@Enemy No 1: Enemy No 1 2009.02.22. 19:08:39
"Önmagában termelni nem elég, ha nem tudod eladni, minek csinálod?"
ez igaz márha nem gondolkodsz a naturalis gazdalkodasban.
ezert az se baj, ha nem halunk ehen.

"túlkínálat, azaz verseny van. És vagy eladod magad, vagy szövetkezel (akármilyen gazdasági formában) vagy megbízol a felvásárlóban. Több opció nincs."
dehogy nincs pl lehet allami tamogatast kerni. pl a francia paraszt tizszer annyit kap mint a magyar. akkor hol a verseny?

"Ha egyik sem tetszik, vagy egyik sem nyereséges, akkor azért ne várd, hogy mások (vagy az állam) csupa jószívűségből megsegítsenek."
miert nem? miert kene a magyaroknak gyarmati sorban leledzeniuk? miert kene leamortizalni a mezogazdasagot, a jovot egy klimakatasztrofa eseten?

"nem óbégatok, hogy valaki fizessen nekem a teniszezésért,"
szep hogy nem obegatsz... de pl a magyar mezogazdasagnak irto jo adottsagai vannak, lennenek... eleg nehez volt tonkretenni de sikerult.

"Legyünk már kicsit realisták, nem mindig a csúnya többiek a hibásak mindenért."
ez igaz.

"gondolkodjatok el azon, akartok/tudtok-e ezzel [kinai munkatempo] versenyezni..."
akar elgondolkodunk, akar nem, az o munkatempojukat nem tudjuk megvaltoztatni, a mienket igen. es akar akarunk versenyezni akar nem... jon a kinai aru olcson...
Árpád!

Mondd, élnek még a moderálási szempontjaid?
Mert akkor az alábbi miképp csúszott át?

"Szindbad 2009.02.22. 17:42:58
Hogy mennyi hulye van itt edes jo istenem..."

Hozzá tett valamit a poszthoz? Válaszolt vkinek? Tiéd a blog, én csak szólok, h szvsz nem erről volt szó. Egyre több megint a selejtes, irreleváns szólás...

@Shore:

Ugye majd elfogadod 2014-ben a fidesztől azt az érvet, h az ún. ellenzéki gáncsoskodás miatt nem tudott kellő eredményeket felmutatni? Epéd rendben?:-)

@Non est volentis:

Békesi egy bukott politikus, aki semmiféle garanciát nem tud adni arra, h az általa elvárt intézkedések nem borítják fel a társadalmi békét, és gazdasági hatásai a várt eredményt hozzák.

Lehet (nem biztos), h arra kéne menni, amerre az USA megy a legújabb hírek szerint: több pénzt hagy a polgárnál (átlag 65 dollár), amivel növelni igyekszik a belső keresletet, h a gazdaság minél előbb visszataláljon a recesszióból.

Persze lehet, h ez nem járható út, mert ehhez egy erős állam kell, amely egy ideig képes hitelezni az elhúzódó hatásokra való várakozás idejét.

Kicsit hasonlít erre az szjá reform, de ami jó, az is jóval lassabban történik, mint kéne. Ami megy, az sajna megint főleg a kommunikáció szintjén megy, miközben azonnal lépések kellenének, kellettek volna már 2008. okt. vége óta. Már a költségvetésnek is mélyebb recesszióval kellett volna számolni, csak megint nem voltak elég bátrak, pedig az elemzők szóltak, a -1%gdp túl optimista. Folyamatos késlekedésben van az ország.

Gyurcsány, stand up guru, a legkevesebbet akarja meglépni, amivel még elkerülhető a nyíltszíni államcsőd, mert ugye burkoltan már az van. Ott lapul a szőnyeg alatt besöpörve. Tudod, arra a szőnyegre gondolok, amin a gyártó neve: IMF.

Szóval, ferenc arra játszik, h se államcsőd ne legyen, se a népszerűsége ne essen lehetőleg. A végeredmény: tunyaság, gyávaság, lassúság.

Pedig már ő is látja, h megbukott:
"Ön még nem volt ilyen vacsorán, ahogy elnézem, a politikai karrierjében benne van ez a lehetőség, maga is járhat majd ilyenre, ...szegény Magyarország."- mondta Navracsicsnak.

Nem tesz mást, mint a baloldal 2010-es veszteségének minimalizálására törekszik, és arra, h 2014-ben biztosan jöhessen vissza, immár végleg legázolva a gyűlölt és mégis irigyelt, tudat alatt tekintélynek tartott orbángecit.

Ehhez kellett az IMF, ezért nincs bátor reform, ezért méricskél mindent a közvélemény szerint, ezért kell az országot olyan helyzetbe hozni, h államcsőd még ne legyen, deviszontám 2010-től 4 év egyáltalán se legyen elég a hibák helyrehozásához.

Sztem ez van.
@nanogyo: nanogyo 2009.02.21. 19:27:08
@DeeJay(HUN): "

fel volt háborodva és még neki állt feljebb. Tényleg. Én voltam a rohadék. "
ugy van!
nehogy mar szentte avassunk mert magadtad az elsobbseget a zebran a gyalogosnak.
@magampista: magampista 2009.02.21. 18:59:48
"a trapista egyébként is rossz példa, mert egyáltalán nem biztos, hogy az olcsóbb, vagy legolcsóbb a legszarabb."
pontosan!

de pont ezert jo pelda, mert minden arunal igy van, bot tej stb.
psmith 2009.02.21. 19:00:40
"Egyébként meg mi a f@szomat akarnak a polcra tenni, egy olyan országban,
ahol bár a művelhető terület arányaiban a legmagasabb Európában, de gyakorlatilag nincs élelmiszeripar."

valoban nincs (bar a mezogazdasag a kapcsolt iparral mar vagy 11%-at részeli a nemzeti jövedelemnek)
de VOLT!
@Ajtony: Ajtony 2009.02.21. 19:02:03
@Tóta W. Árpád:
" "mer szétverték a téeszcséket Antallék" - duma underground-értelmiségi változata." azert torgyanek is benne voltak vastagon.

"A valóság nem Bábolna volt."
de az is!

"A szoci TSZ-ek és Áll.gazd.-ok lepusztult állapotban érték el a "rendszerváltás" idejét."
igen 1/3uk veszteseges volt 1/3-ad nullszaldos es 1/3 masszivan nyerereseges. de meg a vesztesegesek is jobb alternativak voltak, mont most a semmi, a lopas, a hajlektalanok, a munkanelkuliseg.

"Hasonló a "kivonultunk a szovjet piacról" - mekkora bűn volt - szlogen. A valóság pedig az volt, hogy a SZU csak kontóra(hitelre) vásárolt, miközben mi akkoriban már szabadpiaci áron és valutáért vettük tőlük az energiahordozókat."
erdekes a Richter megorizte az orosz piacot es mit tesz isten neki megy legjobban a gyogyszergyarak kozul.
plusz a nyugatiaknak megerte finanszirozni azt a piacot. nekunk miert nem???
na es mi lett helyette...a jo monosegu globus konzerv mara mar ehetetlen...

"közvetítői díja elvitte mintegy tizenöt százalékát az egésznek."
ezt nem tudom, de megepitettek volna a metrot amire iszonyu milliardok mentek el most.

"Mindezt csak azért említettem, mert az olvasók jó része annyira fiatal, hogy nincs információja a "békeidőkről"."
ez igaz! de eppen ezert nem kene tomni oket hamis illuziokkal, hazugsagokkal piacrol, versenyrol es elonyeirol.
@nem-nem: em 2009.02.22. 16:41:09
"Szinte mindenki a sajttal érvel, pedig szerintem az egyik legrosszabb példa."
ellenkezoleg az egyik legjobb.

"Magyarország sosem volt sajt nagyhatalom."
??? meglehet de azert en visszasirom mikor meg az NDK-s barataink innen vittek a trappistat mert sokkal jobb volt mint amit naluk lehetett kapni.
(meg 20 eve is)

"Voltak/vannak jó sajtok az országban, de azért a magyar mezőgazdaság nem a sajtjáról volt sosem híres."
lasd fenn!

"A jó sajthoz nem olyan klimatikus viszonyok kellenek, amik nálunk jellemzőek."
ez vicc.

"Ittatok már osztrák vagy svájci bort? "
ittunk a svaci rosszabb es dragabb mint a magyar. az osztrak mar jobb ha azonos arut veszel, padig nalunk jobbak a feltetelek.

"Miért olyan elképzelhetetlen akkor, hogy a svájci vagy az osztrák sajt meg jobb, mint a magyar?"
mert nem jobb tobb evig ettem a svajcit, dragabb volt de nem jobb a mostaninal persze minden jobb.

"Kezdtek olyanok lenni, mint a Tanuban. Kicsit kicsi, kicsit savanyú, de legalább a mienk"
mit gondolsz mitol olyan jo az a film.
az rolunk szol magyarokrol.


"(innen ugye tényleg csak egy lépés lesz annak elmagyarázása, hogy a magyar narancs jobb, mint a spanyol)"
na az meg odebb van, bar ma is vettunk ilyen olcso necchalos narancsot csak leve nem volt, kulonben OK.
Ohsi 2009.02.21. 20:29:02
" egy olyan (anno) magyar termék, mint a Boci csoki gyára elhagyta az országot."

ez meg a kisebbeik baj bar ez se jo, de hogy sargabarackos-keszes legyen, meg epres, meg levegovel felfujt (allati sz@r) az tenyleg tragedia...
@mrs. white: rs. white 2009.02.21. 21:33:40
@tiboru: "a tescoba olcsobban veszed a cukrot mint ha a cukorgyárból rendelnél 30 vagonnal. Tudom mit beszélek kipróbáltuk vagy 8 éve. "

nem lehetne hogy erre kommentalj valamit Arpi!????
@Karácsony Benő:
"bejött az országba a Tengelmann-csoport(Plus+Interfruct),Herr Tengelmann azt nyilatkozta,hogy neki két-három év veszteget is megér az,hogy utána a magyar beszállítók örülni fognak a 90 napos fizetésnek,meg azoknak az áraknak,amiket ő diktál...akinek nem,az mehet,amerre a lába áll."

hat ezt is kommentalhatnad Arpi!
@nem-nem:
"Ha beszélgetsz az utca emberével, családtagokkal, barátokkal, kollégákkal, akkor gyorsan ki is derül, hogy gyakorlatilag a legalapvetőbb közgazdasági tudás sincs meg az embereknél."

pontosan, de mit varsz, ha a bolcseszeknek ujsagiroknak sincs???
@Karesz (Charlie):
"meglehet de azert en visszasirom mikor meg az NDK-s barataink innen vittek a trappistat mert sokkal jobb volt mint amit naluk lehetett kapni"

jah, mi meg akkoriban meg voltunk őrülve az NDK autóipar, meg háztartási kisgép ipar termékeiért. Biztos azért, mert a trabant, meg a levehető ajtós turmixgép olyan frankó volt ;)

egyébként a boroknál trükkösen kiszedted a hozzászólásomból azt a részt, ahol leírom, hogy az osztrák vagy svájci bor még egy átlagos évben termett magyar bor minőségét sem éri el, és leírod ugyanazt, amit én írtam, mintha én az ellenkezőjét állíottam volna.
Karesz/Charlie:
ahogy már fentebb írtam: támogatást a francia paraszt sem kap 10x többet, mint a magyar. Van bizonyos eltérés a Közös Agrárpolitikán belül is az egyes tagállamok támogatáspolitikája között, de 1) messze nem úgy és olyan mértékben, ahogy az itt írók többsége gondolja 2) ha csak sejtenétek, hány százmilliárd ment már a 2004-es csatlakozás óta a magyar mezőgazdaságba, és mi az eredménye? Sajnos, közel sem annyi, mint amennyit józan logikával elvárhatnánk, de ennek is megvan az oka.
"de pl a magyar mezogazdasagnak irto jo adottsagai vannak, lennenek... eleg nehez volt tonkretenni de sikerult."
Tévedsz, nagyon könnyen ment, volt három tényező, ami igen hatékonyan segítette: a mindenkori politika, maguk a termelők, valamint a "termelői érdekképviseletek és szakmai szervek".
@Karesz (Charlie): Ez úgy megy, mondjuk a lecsó nevezetű cég elkezd cukrot venni egy cukorgyártól, osztán mikor már jelentős mennyiséget szállít neki a gyár, lecsóék megrevolverezik, hogy vagy ideadod már gyártási ár alatt is, vagy vesszük a cukrot máshonnan. Aztán mivel egy ekkora kiesés megfektetné a gyárat, inkább odaadják neki ócsóér, a kisebb vevőnek meg haszonért.
@malacka69 az édentől keletre...:

"Ugye majd elfogadod 2014-ben a fidesztől azt az érvet, h az ún. ellenzéki gáncsoskodás miatt nem tudott kellő eredményeket felmutatni?"

Nem. Épp úgy, ahogy a mostaniaktól sem. De az elég mulatságos, ahogy a drukkerek már előre mentegetik a Vezénylőtábornok jövendő miniszterelnöki bénázását.
(Egyébként meg nem értem ezt mire írtad.)
@Enemy No 1: "Van bizonyos eltérés a Közös Agrárpolitikán belül is az egyes tagállamok támogatáspolitikája között"

Szokás szerint az EU védett meg minket saját magunk hülyeségünktől.

Én még emlékszem az EU csatlakozáskor, hogy az alacsonyabb és évről évre a régi tagokhoz közelítő támogatási összegnek mi volt az indoka... mert az is van!

Ha a magyar mezőgazdasági termelők egyből a legnagyobb támogatást kapták volna, akkor egy termelő kapásból a magyar egyetemi tanár vagy mérnök jövedelmének háromsorosát kapta volna.
Biztos út egy ország tönkretételére.

Nem látom át a mezőgazdaság _valódi_ pénzügyi helyzetét, de az a gyanúm, hogy még az 'illetékes elvtársak' sem tudják!
Az egész országra igaz, hogy semennyire nem hihetőek a jövedelem igazolások, de ez --tippem szerint-- a mezőgazdaságra fokozottan igaz.
A helyzet rém egyszerű: minden olyan árut, amit Magyarországon is termelnek, TILOS legyen importálni (kivéve ha hiány lenne belőle)
A verseny az korlátozódjon csak a hazai termelőkre,úgy az igazságos, hiszen ők UGYANOLYAN feltételekkel vesznek részt a versenyben.
@malacka69 az édentől keletre...:

""Ehhez kellett az IMF, ezért nincs bátor reform, ezért méricskél mindent a közvélemény szerint, ezért kell az országot olyan helyzetbe hozni, h államcsőd még ne legyen,

deviszontám

2010-től 4 év egyáltalán se legyen elég a hibák helyrehozásához.""

!!!!

Értem, hogy mit akarsz közzé tenni: mentsük Viktort már most!!!
Ámde ezzel megint Gyurcsány győz(Ő), nem a Vicc(TOR).
(nyugodj meg nem dísznótór, szájban citrommal)
A dísznótór szándékosan hosszú "i", a többi véletelen, mert iskolázatlan vagyok.
@malacka69 az édentől keletre...:
A példaként hozott sajtodról jut eszembe: a Pakson előállított villamosenergia azonos áron fogy Miskolcon is, illetve bárhol ebben az országban. Ennek oka például nehány (szándékosan: e, és nem é) Afa szabály.
Amennyiben az értékesítő megkülönböztet, akkor bizony rosszul jár.
Mottó: hálózaton kívűl a saját károdra kezdeményezz nevesített kedvezményt.
Higgadj! Ezt nem Gyurcsány miniszterelnökünk (bizony, a Tied is) találta ki.
Rendszerváltáskor például ezért is szünt meg a vidéki "áram" másságos ára.
@Shore:

Kedves drukker társ!

Arra mondtam, h te az mszp.hu honlapról ezt linkelted (bár tudom, más céllal):
mszp.hu/belfold/bovebben/elorebb-lenne-az-orszag-ha-nincs-az-ellenzeki-gancsoskodas,

Olvasd csak el! Te linkelted! Ezt írja a link:
Előrébb lenne az ország, ha nincs az ellenzéki gáncsoskodás.

Hol? Előrébb a szakadékban?

Mulatságos és egyúttal szellemi értelemben kicsinyes ez a "drukker" no meg ez a "vezénylőtábornok" szöveg, ráadásul plagizálod is Árpádtól.
Tudsz te ennél jobbat, elegánsabbat is. A balliberális oldal nem ilyen primkó mucsai stílusú:-))
Csak mostanában kicsit nyugtalan vagy. Csak nem az zavar, h kedvenc szdsz apukád nem fog kijutni az EP-be?

Üdv.
De nem az van, hogy most az eurobol megvett elelmiszerek (is) jo dragak lettek?
száz szónak is egy a vége
amíg az emberek fejében nem lesz változás (a gazdáknak a szövetkezéssel, az elitnek a szövetkezés motiválásával, a vásárlónak a magyar áru preferálásával), addig hiába megy a szócséplés

egyetlen egy baj van az ilyen posztokkal (és most tekintsünk el attól, hogy a szerző nem ért a témához, úgy mondja meg a frankót, én minden félévben 5-10 alkalommal ezt teszem, vizsgáknak hívják...), hogy felmutat egy problémát, aztán előhúzza a nyuszit a kalapból, hogy "no, itt a ludas, a verseny, ahhoz kell alkalmazkodni kérem szépen"

csakhogy mint minden, ez is egy összetett dolog
amit ide felírtam, csak három szál, ahol elbukhat a dolog, a valóságban mondjuk ennek a tízszerese játszik körülményként
és egytől-egyig mindegyiken elbukhat az egész
mert jelenleg így működik

magyarul a termelő hiába termel fullos minőséget, ha a vásárló hülye, és inkább a reggeli italt veszi meg

a gazdák hiába szövetkeznek, ha a multik kedvükre kerülik meg a jogszabályokat

az elit hiába tervezi a nagy reformokat, ha valaki mindig lefekszik a pénznek

túl sok helen van buktató, és túl nagy szakértelmet kívánna a rendrakás
márpedig szakértelem ma mo-n nincs sajna

felmerült itt a svájci bor, erről elmesélek egy érdekes sztorit:
szőlőtermesztés-tan tanárom még ősszel volt kint svájban
gondolták, hogy egyik este elmenek egyet borozni, megkóstolják, milyen a felhozatal ott
csodák-csodája, a boltban NEM VOLT külföldi bor, csak olyan, amit ott a város környékén termeltek, vagy max 50 kilométeres körbe
mikor kérdezték, hogy hol vannak pl. a francia, olasz borok, mondták az eladók, hogy hát a raktárban
mert ameddig a józsi bácsiék bora (ami amúgy odaverte a magyar nagy borházak borait, legalábbis kiszerelésben, tálalásban, amúgy állítólag épp csak elérte egy fröccsbor szintjét) nem fogy el, addig nem tesznek ki mást a polcra

a svájci ember meg szépen megvette a józsi bácsiék borát

ezzel elérték, hogy józsi bácsi (meg a másik 25 fél hektáros szőlősgazda a településen) tovább tudta folytatni a tevékenységét, nem küldte el az embereit, vett új gépet, adakozott a templomnak, svájci árut vett maga is, és legvégül nem vágta ki/hagyta a fenébe a szőlőjét, hogy a domboldalban csúfoskodjon száraz kóróként, hiszen nem versenyképes

minden svájci tudja, hogy egy ilyen döntéssel, hogy a józsi bácsi borát veszik meg előbb, egy sokszereplős láncba avatoznak bele pozitív irányba, amivel végeredményben a saját országukat, saját magukat erősítik

a kérdésre, hogy oké, de mi van, ha pl. különleges alkalomra mégis valami extrát szeretnének vásárolni, a válasz: van vinotéka, ott meg lehet venni
a vinotékát a helyi szövetkezet vitte, a palackok átszámítva 5k forintnál kezdődtek, hiszen még volt józsi bácsi borából is...

amíg a magyar ember nem jut el erre a szintre (márpedig nem fog egyhamar), addig felesleges bármilyen reformbna gondolkodni
Látom a hazai bal nehezen emészti a kritikát. Az meg külön vicc, hogy ilyenkor látszik, hogy a magyar jobb is mennyire balos.

Alapvetően egyetértek azzal, hogy vegyünk magyar árut, de ezt reklámmal kell elérni, nem törvénnyel. A protekcionizmus nem való kis országnak és nagynak is szívás. Egy EU szintű enyhe protekcióban benne lennék, de azt is csak óvatosan.

"Egy ilyen értelmiségi, mint te nem tudja, hogy a nyitott, globális gazdaság a kicsiknek és a gyengéknek veszélyforrás és csak a nagyoknak, főleg a multi-cégeknek hoz hasznot?"
Mondhatjuk így is, de úgy is, hogy a kicsiknek ez az egyetlen útja a túlélésre.
Sok mindent előtudunk állítani, persze, drágábban, de elő tudunk, ám nem mindent.
Tessék belegondolni, meddig jutunk PC nélkül? Nem sokáig.
Tudunk mi gyártani? Nem. (Már 10 évvel ezelőtt is 1 milliárd dollár fölött volt egy procigyártósor, és az azóta megtöbbszöröződött...)
Tudunk fejleszteni? Nem. (egy új proci típus kifejlesztése többe kerül, mint a négyes metró) Ez reménytelen beláthatjuk, de nem csak high-tech van.
Sírunk az Ikarus miatt? Oké, tekintsünk el a realitásoktól és tegyük fel, hogy van egy működő korszerű buszgyártásunk. Mivel a többi ország nem vesz tőlünk, nem tudjuk eladni az országon kívülre. Kérdés: ez a piac, hány buszt képes felvenni? Meddig marad életképes egy ilyen cég? Milyen áron tudja ezeket a járműveket gyártani (gyk.: a költség a darabszám emelkedésével csökken)? Lesújtó? Az.
Van-e elég áramunk? Van. És Paks nélkül? Nincs. Paks viszont nem megy dúsított urán nélkül és ezt folytathatnám estig.
Egy kis ország nem zárkózhat be, se piaca, se természeti erőforrásai nincsenek egy modern életszínvonal fenntartásához.

Thunderbird 2009.02.21. 18:45:02 jól összefoglalta.

"A földön 2,5 md ember éhezik."
A 900 millió közelebb áll az igazsághoz, de nem a globalizáció miatt éheznek, hanem mert nincs kaja. Igen, ott helyileg kicsi a termelés és szegények, ezért venni sem tudnak máshonnan (a g betűs szó nyújtotta lehetőség). Ha gazdagok lennének, akkor máshonnan vehetnének. Igen, a világkereskedelem csökkenti az élelmiszerhiányt, ha van valami másod, amit eladhatsz.
@malacka69 az édentől keletre...:

"Lehet (nem biztos), h arra kéne menni, amerre az USA megy a legújabb hírek szerint: több pénzt hagy a polgárnál (átlag 65 dollár), amivel növelni igyekszik a belső keresletet, h a gazdaság minél előbb visszataláljon a recesszióból."

járható út,hiszen egyik országban sincs euro és ezen kívül is meglepően sok a párhuzam. bár nálunk több az egy főre eső olimpiai aranyérem. :DDD

"Szóval, ferenc arra játszik, h se államcsőd ne legyen, se a népszerűsége ne essen lehetőleg. A végeredmény: tunyaság, gyávaság, lassúság."

ovi meg arra jáccik, hogy legyen csak csőd, vagy a hvg baromságot közöl:

" Mózer András: Orbán behűti a pezsgőt és átveszi a kormányzást? "

hvg.hu/velemeny/20090222_orban_gyurcsany_valsag.aspx

persze volt már ilyen pezsgőzés néhányszor a fidesz életében, de jobb nem inni előre a medve bőrére. :DDD
nem-nem 2009.02.22. 22:55:44

felreertettel:
"leírom, hogy az osztrák vagy svájci bor még egy átlagos évben termett magyar bor minőségét sem éri el, és leírod ugyanazt, amit én írtam, mintha én az ellenkezőjét állíottam volna."
nem ugyanazt irtam le, a svajci borral kapcsolatban igazat adtam, de az osztrakkal nem.
de meg a svajci bor is azonos minoseg az uvegben, a magyar meg nagyon evjaratfuggo.
@wladyslawsky:
"A helyzet rém egyszerű: minden olyan árut, amit Magyarországon is termelnek, TILOS legyen importálni (kivéve ha hiány lenne belőle)
A verseny az korlátozódjon csak a hazai termelőkre,úgy az igazságos, hiszen ők UGYANOLYAN feltételekkel vesznek részt a versenyben."
Igen, csak ehhez nem kellett volna belépni az EU-ba és a WTO-ba. ha pedig beléptünk, akkor az adott klub szabályaihoz kell(ene) tartani magunkat, mert az úgy illik (más megközelítésben: ekkor nem köpjük szembe magunkat...).
2009 van ember, ébresztő!
A későn kelők átka hogy megelőzik...

Majd ha a magyar paraszt is ugyanannyit és ugyanannyi ideig (~50év!) kap mint a francia, akkor nekünk is lesz jó borunk / sajtunk / libamájunk.

Franciák már rájöttek hogy olaszliszkát úgy lehet elkerülni ha életben tartod a "vidéket". EU nem arrol szól hogy hatékonyan termeljünk gabonát, hanem a mezőgazdasági szociális támogatások versenyeznek. Aki alul marad az megöli a vidéket, meg a családokat. Ugyanakkor sokat adni csak erős gazdaság tud. Ahol sokan dolgoznak...

Magyarországon a hazai kkv-k nincsenek versenyképes helyzetben sem a másik ország kkv-jával sem a hazai multikkal. Ezért kb annyira felelősek mint a cigány gyerek hogy a szülei nem fürdetik, meg az apja (se)nem dolgozik.

ui:
Svájcban 8kHUF 1 kiló disznóhús. Úgy látszik azok a marhák még ezt sem tudják hogy a patriotizmus nem jó. A hülyék... csórók is maradnak :-)
@Vinitor: szépek az ilyen urban legendek, én nem a szőlő termesztés tanáromtól tudom, hanem jómagam dolgoztam arrafelé elég sokat, hogy nem igaz, a boltok polcai tele vannak külföldi borral, például dél amerikából, franciaországból, sőt mi több, átjárnak, és magánemberként hozzák be a francia bort, meg rendelik meg egész évre.

Persze, a valóság nem olyan szép, és romantikus, mint az ilyen történetek, amit a barátom, barátjának a barátja mesélt :)

(ui: meg fogsz lepődni, de sajtgyártó ország létére, még francia sajtot is találsz a boltok polcain, aztán ki-ki válogathat, hogy veszi a hazait, vagy valami másra vágyik, mégis elvannak).
@wladyslawsky: csókolom, és a magyar exportőröket majd eltartod Te?
Ugye nem hiszed, hogy magyarországon annyi Aszu bort iszunk, amit termesztünk?
W szerintem most ésszerű irányba indult el ezzel a cikkel, csak rosszul fogalmaz, ez a megfogalmazás így ebben a formában sok embert sértő, ideológikus és eléggé "pesties". Át lehet ezt fogalmazni jobban is. A következőképpen:

A külkereskedelemnek van egy mérlege. Senki sem ad el nekünk árut csak azért, mert ki akarja tapétázni a szobáját forint bankjegyekkel: azért adnak el nekünk árut (import), hogy azon a forinton majd valaki más magyar árut vegyen (export).

Innen kezdve tehát valahol mindegy, hogy megveszi-e a magyar vevő a magyar sajtot mondjuk 500 forintért, vagy pedig külföldi sajtot hoznak be neki, és cserébe valaki más meg exportálni fog valami mást 500 forint értékben, mittomén, mondjuk szögeket. Ameddig a mérleg egyensúlyban van, a dolog működik így, úgy is remekül, egyik se jobb vagy rosszabb a magyar gazdaságnak úgy összességében.

A magyar gazda tényleg nem versenyképes, és ez tényleg főleg nem az ő hibája, hanem a kormányé, amelyik nem tudott annyi lóvét kialkudni az EUtól, mint a dán, francia stb. gazdák.

Ugyanakkor a külker mérleg arról szól, hogy most ennél a példánál maradva pl. a szög nagyon is versenyképes, szöget valószínűleg hatékonyan csinálunk. Tehát, nem érdemes egy kevésbé hatékony iparágat támogatni egy hatékonyabb rovására. Márpedig protekcionizmus esetén pontosan ez történik, mert nincs ingyen ebéd, ami az egyiknek támogatás, védelem, az a másik iparágnak hátrány.

Van viszont három dolog, amit figyelembe kell venni:

1) A mezőgazdaság nem olyan iparág, mint a többi, hanem nagyon fontos része a nemzeti kultúrának, tehát míg magyar kuplungot, szöget, meg cipőt nem érdemes ilyen módon védeni, attól még a mezőgazdaságot érdemes lehet, még akkor is, ha ezt hátrányt okoz a szög- kuplung- és cipőgyárnak.

Szöggyárat, ha csődbe megy, később, ha kell, bármelyik random külföldi befektető tud csinálni újat, kell hozzá egy kalap lóvé, pár szakértő, munkáskéz meg van elég, aztán kész, megvan.

A családokban generációk alatt öröklődő paraszti tapasztalati tudás, mezőgazdasági hagyomány stb. viszont olyan, hogy ha egyszer elvész, mert csődbe mennek, akkor szevasz, annak vége.

Emiatt nem szabad a mezőgazdaságot olyan iparágnak tekinteni, mint a többit.

2) Mi van akkor, ha mérleg nincs egyensúlyban: több az import, mint az export? Az egyik lehetőség az, hogy azt a sok forintot, ami "kint van", valaki majd arra használja, hogy szépen felvásárolja a gyárakat, házakat, földeket. Ezt csinálják a kínaiak most Amerikában és Európában, és ez nem biztos, hogy jó dolog: más dolog, ha két ország termékekben kereskedik egymással és más, ha az egyik kb. megveszi a másikat kilóra. Nem jó az, ha a nemzeti elit mind külföldi lesz, feszültségekhez vezet stb.

3) Aztán, ha a mérleg nincs egyensúlyban, akkor úgy egyensúlyozódik ki, hogy csökken a forint árfolyama.

Gyakorlatilag ez a piac önkorrekciója.
És működik: egyrészt versenyképesebb lesz az export, másrészt jobban megéri magyar, mint import termékeket venni. Ezt látjuk most a 300 forint fölötti euró-árfolyammal.

Rossz a devizahiteleseknek, de jó az exportőröknek, és jó a gazdáknak is, mert versenyképesebb a magyar termék itthon is, külföldön is. Gyakorlat a forint árfolyama az, amivel a piac egy ilyen "természetes protekcionizmust" hoz létre.

Ami oké - de azért figyeljünk az első kettőre is, ha azok nagyon elszállnak, lehet, hogy mégiscsak be kell avatkozni.
@gertan: "A buta kis fejecskédben annak az egyszerű műveleti sornak kellene megjelennie, hogy több magyar áru= több magyar munkahely= több adózó a magyar államnak= fejenként kevesebb adó= jobb megélhetés.
De feltehetően erre nem vagy képes, csak csipőből f**szozni! "

Akkor a te buta fejecskédben meg valami ilyesminek:
1;A magyarok több magyar árut vesznek mert magyar, nem azért mert jobb
2;Több magyar munkahely kisebb hatékonysággal termel rosszabb minőségű terméket
3;Ezen senki nem akar változtatni lásd első pont
4; Magyar piac kicsi nem tart el mindenkit
5; Külföldön senki sem fog magyar árut venni mert a mgyar az drágább, meg rosszabb, lásd 2-es és 3-as pont.
6; Sokkal tovább fogjuk itt szívni egymás f@szát és a válság sokkal tovább fog tartani.


Na most lehet csípőből...
@jenőke:

"Értem, hogy mit akarsz közzé tenni: mentsük Viktort már most!!!"

Jó a poszt címe, Árpi!;-)

Ez valami irdatlan primitív... Először a fanoltjaid rommá lövik a közös Hazánkat, majd elkezdesz hápogni, h "jéééé, ezek a hülyék nem tudják 4 év alatt rendbe tenni az országot!"

Én pontosan tudom, h nincs_a_kormányzásban_ellenzéki_felelősség, csak kormányzati. Viszont nektek, fletófanoknak, ezt még tanulni kell.
És ez vonatkozik a fideszre is! Ha ők lesznek kormányon, ők lesznek a felelősök.

Ha a fidesznek is olyan negatív lesz a mérlege 4 év alatt, mint amilyen a szociknak 2008. ősz elejéig 6,5 év alatt, akkor ők is húzhatnak a csába, kirúgni mindet.

Viszont, ha a fidesz összmérlege pozitív lesz, több helyen javulást ér el, de nem tud minden elkúrást kiretusálni az ország ragyásig pattanásos arcán, akkor 2014-ben elmehet minden szoci politikus a kénköves valagba, aki fikázni mer, és még mellé kb. nagy ívben be is kaphatja, még akkor is, ha egyébként fingom sincs arról, mit jelent a nagyívű bekapás...
@malacka69 az édentől keletre...: "
Viszont, ha a fidesz összmérlege pozitív lesz, több helyen javulást ér el"

most lefogadom, hogy pozitív lesz! iszonyúan az lesz.

"2014-ben elmehet minden szoci politikus a kénköves valagba, aki fikázni mer"

nem azt mondtad, hoyg az ellenzéknek nincs felelőssége, azt mond, amit akar?

@Shenpen:

"A mezőgazdaság nem olyan iparág, mint a többi, hanem nagyon fontos része a nemzeti kultúrának"

Bullshit.

"Szöggyárat, ha csődbe megy, később, ha kell, bármelyik random külföldi befektető tud csinálni újat"

Mezőgazdaságot meg csak a magyarok tudnak?

"A családokban generációk alatt öröklődő paraszti tapasztalati tudás, "

Na pont az az, ami nem bír versenyezni a gépesített nagybirtokkal.
@Tóta W. Árpád:

"nem azt mondtad, hoyg az ellenzéknek nincs felelőssége, azt mond, amit akar?"

Nem, nem azt mondtam!

Azt mondtam, az ellenzéknek KORMÁNYZATI felelőssége nincs.

Egyébként két esetről beszélünk, de Te nem differenciálsz:

a) Egy eredményesen kormányzó párt később ellenzékben bírál, mert a hatalmon lévő párt negatív eredményeket produkál.

b) Egy párt két ciklus alatt is több negatívot hozott össze, mint pozitívumot, aztán mikor ellenzékben lesz, akkor bírál egy másik pártot, amelyik éppen pozitív egyenleget bír felmutatni.

Érthető a különbség, vagy írjak még két hsz-t?:-)

Üdv.

Ps.: Különben bíráljon bárki bárkit, mert ha az jogtalan, a bíráló fejére hull vissza. A nép - bár még mindig hajlamos a tévedésre, de - egyre kevésbé átverhető.... vagy nem, de az bizonytalanul fix.

jelzem, 2002-es kampányban nem is az volt az mszp kampányának a lényege, h bírálta a kormányzat gazdasági eredményeit, hanem a) ígért; b) ideológizált
@wladyslawsky: "A helyzet rém egyszerű: minden olyan árut, amit Magyarországon is termelnek, TILOS legyen importálni"

Príma ötlet, csak az a kérdés, hogy akkor mit csinálunk a nálunk feleslegesen többletként termelt bigyókkal?
Mert ugye viszonossági alapon azokat sem veszik ám át tőlünk!

Tippem szerint kicsit többen élnek exportból nálunk, mint amennyien az import miatt szenvednek.
Hja igen, van az éremnek másik odala is!
"a) Egy eredményesen kormányzó párt később ellenzékben bírál, mert a hatalmon lévő párt negatív eredményeket produkál."

milyen koordinátarendszer már ez?

nem az a lényeg, hogy mit mond, mit ajánl helyette, és annak van-e értelme?

"ideologizál" alatt mit értesz?
A mindenkori kormányoknak azon kéne dolgozniuk, hogy a lehetőséget megadják arra, hogy versenyképes legyen a jó minőségű magyar áru Magyarországon. Ennél sajnos mindig fontosabb nekik, hogy a saját zsebüket megtömjék és nem bírnak nem lefeküdni a multiknak. Sokan sokszor leírták: teljesen át kellene alakítani a magyar adórendszert és a támogatások rendszerét, csak mindenki fél belenyúlni. Pedig hosszú távon a magyar állampolgárok 99%-ának ez az érdeke, az a maradék egy százalék meg van olyan talpraesett, hogy akkor is jól élne, csak nekik is változtatniuk kéne kicsit a viselt dolgaikon.
@Shenpen:
Ez rizsa! Nem a hagyomány miatt más a mezőgazdaság, hanem mert enni kell, jobban, mint cipőt hordani. Az csak kínos, de nem halsz bele. Termelési tapasztalat ugyanúgy szükséges minden iparágban.

@malacka69 az édentől keletre...:
Kormányzati felelősség oké, de a kormány nem mindenható. A kormányzás (,mint folyamat) a parlamenttel (+AB stb) együtt alakul ki és mivel parlament csak egy van, van ellenzéki felelősség is...

Nem lesz nehéz. Az ő kormányzásuk valószínűleg (remélem legalábbis) már a válság kivezető szakaszára esik és azt könnyű sikerként eladni.
@nem-nem: igen, nyilván van urban legend része is az ilyen sztoriknak
én első kézből hallottam, és elhiszem, bár tudom, ezért nem lehetek sikeres ember, hát ez van

svájc sem egy falu, nyilván van, ahol keményen mennek a multik (az ottani megfelelőjük), és van, ahol bizony ilyen urban legend légkör van
közösségfüggő ez is

@Shenpen:

"A mezőgazdaság nem olyan iparág, mint a többi, hanem nagyon fontos része a nemzeti kultúrának"

Bullshit.

Nem bullshit. Ha jól tudom, egyedül a mezőgazdaság képes az élelmiszer-előállításra. Szög nélkül még csak-csak elvan az ember, de enni kell.

Az, hogy a hazai felhasználást fedezi egy ország, és ezért támogatja az amúgy nem versenyképes termelőit (amúgy is mihez képest versenyképes? önmagában értelmezhetetlen ez a fogalom), nem romantikus passió vagy a szociális érzékenység jele, hanem kőkemény nemzetvédelmi stratégia, az egész világon mindenhol

mocskos egy érzés ám másoktól függeni, főleg ilyen dolgokban, mint az étel, ivóvíz, ezt mindenhol tudják, csak mo-n nem nagyon akarják elfogadni
ha valahol beüt a krach, és mondjuk lesz egy hatalmas terméskiesés, akkor bizony elzáják a kaja-csapot, és csak az marad, amit itthon megtermelnek az emberek
ha máshol is kevés van, szívjóságból nem fognak adni
szögért cserébe sem

a szöggyárról meg annyit, hogy azt úgyis átköltöztetik kínába, mihelyt lejár az x év adókedvezmény az önkormányzattól, na akkor mit fog csinálni a párszáz emberke, aki esetleg a mezőgazdaságot számolta fel, hogy versenyképesebb munkát végezzen? elmondom, munkanélküli lesz

a föld itt van, a víz itt van, a klíma is itt van, nem lehet elvinni, ellopni, elrontani is jó nehéz, hát akkor talán megfelelően kéne használni

a föld akkor is itt lesz, mikor összeomlik a szöggyár, meg a pólógyár, meg minden, és a kenyeret akkor is meg lehet termelni rajta, és meg is kell, mert ennivaló akkor is fog kelleni a népnek

én azt nem értem, hogyha olyan gáz a mezőgazdaság, hogyha olyan szar, akkor miért tolják az összes fejlett államban pénzzel? vajon miért? hiszen nem versenyképes
ha olyan szar a mezőgazdaság, akkor miért vásárolják zsebszerződésekkel a földeket a külföldiek mo-n? hiszen veszteséges
miért? hiszen ők fejlettebbek, okosabbak, miért csinálnak ilyen hülyeséget?
"hát akkor talán megfelelően kéne használni"

de hát ezt senki nem is tagadja. csak azt, hogy a Magosz meg a parasztromantika a "megfelelő használat".
@Lord_Valdez:

"Nem lesz nehéz. Az ő kormányzásuk valószínűleg (remélem legalábbis) már a válság kivezető szakaszára esik és azt könnyű sikerként eladni."

jenőke logikájával élve:
Már előre magyarázod, miért lesz sikeres Orbán;-))

Nadekomolyan:
ad1. a mi válságunk sokkal mélyebb, mintsem biztosan elég legyen 4 év a full kilábaláshoz.
ad2. gyurcsányék kormányzása válság nélkül is békasegg. Mit tud felmutatni ez a kormány a fontosabb számokban 2008. aug végéig????? Nemá, h a válság miatt van csak a baj...

@Tóta W. Árpád:

"ideologizált":
kb. olyasmi, h azt sulykolta a maszop (és volt is benne igazság), h a fidesz nem elég demokratikusan kormányoz, saját nézeteit erőlteti a médián át a társadalomra, stb... Szóval a politizálás azon része, ami elvont síkon folyik, nem írható le adatokkal, számokkal, mutatókkal...
@Shenpen:

"Emiatt nem szabad a mezőgazdaságot olyan iparágnak tekinteni, mint a többit."

Az 1. pontban írt következtetéseddel egyetértek, de más indokokkal.

A mezőgazdaság azért tekintendő speciális helyzetű iparágnak, mert az EU deklaráltan és brutális eszközökkel elveti benne a szabad verseny elvét, nemcsak azért, mert támogatást ad ahhoz, hogy ne kelljen a valós piaci igények szerint termelniük, hanem azért is, mert ezt a támogatást az egyes tagállamok között is kirívóan diszkriminatív módon osztja el. Érezzük, hogy van ennek egy diszkrét KGST-fílingje, ugye.

Mivel az új tagállamok ennek a diszkriminatív versenypolitikának (már csak pár évig) elszenvedői, ezért indokolt, hogy a magyar állam a maga oldalán valami módon kompenzálja a nemzetközileg ráoktrojált versenyhátrányt. Nem azért kell biztosítanunk állami beavatkozással a magyar mezőgazdaság túlélését, mert ez valamiféle kulturális unikum, hanem azért, mert egyenlő versenyfeltételek esetén lehet perspektíva a magyar mezőgazdasági vállalkozásokban:

a magyar mezőgazdaság éghajlati adottságai ugyanis köztudottan kedvezőbbek mint például a ma éllovas dán mezőgazdaságé, ezért valószínűnek tartom, hogy ha a magyar mezőgazdaság egyenlő feltételek mellett van támogatva, akkor meglesz a lehetősége annak, hogy a dánnál versenyképesebben, nagyobb hatékonysággal tudjon termelni.

Másképp fogalmazva, a magyar mg vállalkozások túlélését azért kell biztosítani, mert egyenlő versenyfeltételek mellett ebben - a tőlünk független kedvező adottságok miatt - még mindig könnyebben tudunk majd érvényesülni a nemzetközi versenyben, mint más iparágakban.
csakhogy eddig erről szó sem volt, úgy ánblokk a gazdálkodás lett lehúzva, mint nem versenyképes ágazat

tény, hogy a magosz is végezhetne jobb munkát, meg, hogy a parasztromantika sem túl helytálló így a 21. században

de valamiért az ő céljaik lettek lehúzva, pedig a célok jók
csak a megvalósítás nem, bár ezzel elég sok minden így van kicsiny hazánkban
@nem-nem: "Érdekes, a kisbolt tulajdonos, és a mezőgazdasági termelő értékrendje is megváltozott a világgal szemben, elvárásai vannak a termékkel/szolgáltatással kapcsolatban, csak a saját terméke/szolgáltatása szent, sérthetetlen, és érinthetetlen, az megmaradt 20 évvel ezelőtti szinten, és csodálkozik, hogyha ezt szóváteszi valaki."

köszönöm, hogy leírtad helyettem...
@Vinitor:
"a föld akkor is itt lesz, mikor összeomlik a szöggyár, meg a pólógyár, meg minden, és a kenyeret akkor is meg lehet termelni rajta"
Sajnos a mezőgazdasághoz nem csak föld kell, hanem gép, üzemanyag, vegyszer...és persze piac. Ha minden más tönkre megy, akkor a mezőgazdaság gyorsan követni fogja.

"én azt nem értem, hogyha olyan gáz a mezőgazdaság, hogyha olyan szar, akkor miért tolják az összes fejlett államban pénzzel?"
Pont, a stratégiai jelentősége miatt, illetve történelmileg nagyon erős lobbi.

@malacka69 az édentől keletre...:
Nem biztos, hogy lesz sikere, de ha jól időzít, nagyon jó politikai tőkét kap, amiért szinte semmit nem kell csinálnia. Szerintem, ha most választást nyerne, baromi nagyot bukna vele.

Nem is kell, a teljes kilábalás az akár 10-20 év is lehet (ki tudja hol van az alja), elég az enyhülés is, növekedés vagy csak a remény, bármi ami eladható.

Nem, nem a válság tehet mindenről. (Nagyon is gáz a jelenlegi kurzus.) A legtöbb dolog, pont azért ennyire szar, mert senki se akart hozzányúlni, se Gyurcsány, se Orbán. Kóka talán, de az egy fecske, az meg kevés a nyárhoz.
@malacka69 az édentől keletre...:

Mint a régi szép időkben:)

Az MSZP link címe egy baromság, de sajnos nekik csak erre telett.

"kicsinyes ez a "drukker" no meg ez a "vezénylőtábornok" szöveg, ráadásul plagizálod is Árpádtól."

Annyira már ismerhetsz, hogy se pro, se kontra nem szoktam gúnyneveket használni. (Eltérően másoktól:)) A Vezénylő tábornokot azért mertem leírni, mert a jobboldali sajtó egyik zászlóshajójának főszerkesztője (Bencsik András) nevezte így Viktort. Gondoltam akkor ez vállalható. Tehát a forrás nem Árpád.

"Csak mostanában kicsit nyugtalan vagy. Csak nem az zavar, h kedvenc szdsz apukád nem fog kijutni"

Tény, hogy nyugtalan vagyok. De baromira nem azért, mert valamelyik párt veszít és egy másik győz. Ha valaki most _főleg_ ezért nyugtalan, hát az egy boldog ember.
@Vinitor:

"én azt nem értem, hogyha olyan gáz a mezőgazdaság, hogyha olyan szar, akkor miért tolják az összes fejlett államban pénzzel? vajon miért? hiszen nem versenyképes
ha olyan szar a mezőgazdaság, akkor miért vásárolják zsebszerződésekkel a földeket a külföldiek mo-n? hiszen veszteséges
miért? hiszen ők fejlettebbek, okosabbak, miért csinálnak ilyen hülyeséget?"

Azért vásárolják(nák) fel a földeket, mert ők fejlettebbek és okosabbak. Magyarán ilyen klímával sokkal jobb mezőgazdaságot tudnának csinálni, mint mi.
Felhívnám néhány, már megint Gyurcsányról értekező hozzászólótárs figyelmét, hogy Gyurcsány, mikor az "elkúrtuk" kifejezést használta, azt ő nem 2009. februárjáig értette, hanem csak a 2006.-os választásokig. Persze ki lehet ezt terjeszteni máig is például azon az alapon, hogy ha egyszer egy az egy, akkor kétszer kettő az kettő, viszont akkor vállalni kell az önkényesség ódiumát.
@Vinitor:

"Nem bullshit. Ha jól tudom, egyedül a mezőgazdaság képes az élelmiszer-előállításra. Szög nélkül még csak-csak elvan az ember, de enni kell"

Ez így önmagában még igaz is lehet, bár azt sem árt figyelembe venni, hogy "szöggyár" nélkül kb. a népesség tizede élne, kellemes ókori körülmények között.
Te, az ideológia, és a politika két teljesen különbőző dolog. Ideologizálni nem igen láttam fidesz már úgy 8-10 éve. De hogy te miért kevered össze... hát innen a droidság, kezdelek érteni.... Különben nem lennél ennyire elkeveredve...egyébként már megint kezdik elcseszni, megint valami hülye média menedzserük lehet, tudod, amikor valakik előre isznak a medve bőrére nyilvános médiában, elbizakodottságot takar. Tehát emberi hibát, amivel felelős politikus ne akarjon politizálni, de ideologizálni főleg ne, mert az sűrű nagy hülyeség lesz. (Emlékszel Yamamoto-ra a Midway-i csata alkalmával? Nála volt a túlerő, és ez épp elég is volt hozzá, hogy elcsessze, el is cseszte. A Japán hatalmi hierarchia is olyan marha rendszer volt mint a Fidesz belülről, ellentétben a vele szemben álló demokráciák különböző gondolkozásával)
@malacka69 az édentől keletre...:

De egyébként ideologizálásnak hogy neveznéd azt hogy "monyonle"?
A fidesz mögött semmiféle ideologia nincs, puszta káosz., és a Nietzsche-i Dolce-vita.
Amibe kedves barátom bele is hülyült az egyszál szerencsétlenje.
Még a végén felvesznek minket az euba?Biztos hogy jó lesz az nekünk pár svájcifrankhiteles hülyesége miatt?
Valahogy olyan lehetsz, aki azt gondolja Kodiak szigetén, miközben úton útfélen medve csapásokon mész át... és találkozol az egyikkel, aki ráadásul éhes... hogy biztosan nem ugrik neked...
@Lord_Valdez:
"senki se akart hozzányúlni"

Sztem akartak, csak egyiknek sem volt hozzá elég hitele, népszerűségi- és bizalmi tőkéje, így a végén mind behátrált.

Én régóta gondolkodom azon, h a 4 éves ciklus rövid, kb. 6 év lenne egy ideális ciklus. Bár ha belegondolok, h 2012-ig kéne várnom ferkó elpucolására, még a könnycsepp is sírna...

@Tóta W. Árpád:

Azt mégis hogyan gondoltad, hogy - miközben Európa nyugati felében többen protekcionista politikára térnek át - mi maradjunk roppant fair, a szabadverseny szabályait maximálisan betartó lúzerek?

@vakapad:

Érdekes látni, ahogy ördögöt festesz a falra, majd elkezdesz vaktölténnyel lövöldözni rá:o)

Azt mindenesetre kezelendőnek tartom, h te csak 2006-ig gondolod elkúrtnak a politikát. Rossz lehet magányosnak lenni ebben a hitedben.. szegény:-(

@Shore:

Hűtött söröm magam elé raktam, fidesz.hu kattintva, fülembe forró OV beszédet öntsetek, miközben nyálcsorgatva SZ.P. beszédeken élvezek, és közben drukk, drukk, drukk... for ever!
:-)
Azért az kacagtatóan mulatságos, h Kóka exkoalaíciós főmegvilágosodott szerint alkalmatlan a gyurcsány kormány, programja lószart se ér, illetve azt talán mégis, de aztán mégse szavazza meg a feloszlatást... LOL, b+, LOL...
feltételezve (a játék kedvéért), h Kóka az, akinek mutatja magát, simán megszavazná a feloszlatást, ha a Gyurcsány tétova programjával a Fidesz mondjuk a Reformszövetségét állítaná szembe. enélkül miért is kellene megtennie? hogy nehogy véletlenül az emberekkel fizettessék meg?
basszus csak most látom, hogy majdnem pont ezt is mondta Kóka. XD
@Tóta W. Árpád:
"feltételezve (a játék kedvéért), h Kóka az, akinek mutatja magát"

Minimum kezdeményeznie kéne egy 3 párti egyeztetést a gyurcsány-kormány megbuktatásáról, és egy közös gazdasági program kidolgozásáról. Annak lehet kiindulóalapja a Reformszövetség programja, mert nem teljes az egyetértés fideszéknél az alutasításban... Tárgyalási alapnak nem rossz... talán... mittomén...
@Tóta W. Árpád:

Most félretéve a szokásos drukker hadállásokat, azért milyen vagány lépés lenne, ha OV nyíltan felvállalná a Reformszövetség programját. Annyira körbedícsérte minden párt, hogy ezek utána már ciki lenne "fizessenek az üregi nyulak"-ozni bármelyik oldalról... :DD
Jellemző mikor épp kezdett volna összeállni vmi kép a mezőgadzaságról, jön vissza a politika...:) Csak azt kérdezném, ahogy a benyomásaim alapján a jobb-bal oldal, meg a többi izé, sokak szerint kavarodni látszik, azért van mert nálunk is kialakuloban van az usa féle demokrata-konzervativ vonal? Néha tökre ugy érzem
@törpemongúz:

"Te, az ideológia, és a politika két teljesen különbőző dolog."

Értem. Tehát amikor a feri, a te ferid kereszténykurzusozik, a szabadság elmúlásával fenyeget arra az esetre, ha a fidesz venné át a hatalmat, meg rasszista kártyázik, meg langyizmusról vitázik, az nem ideológiai harc, ugye?
Ne röhögtess, b+!
Mi határozza meg egy politikai párt identitását, ha nem az ideológia, amiben meglévő különbségeket időről-időre tisztázni kell, ezért be is dobnak rendre a pártok ideológiai témákat. Nézd már meg az szdsz jelenlegi kampányszlogenjeit.

Ha a politikának semmi köze nem lenne a politikához, akkor rendre programpártok üzemelnének, és szakértői kormányok alakulnának.

Vicces fijjú vagy te, törpe. Nevetséges.
T. Köcsög magyar választópolgár!
Úgy érzem, egy-két kérdés tisztázásra szorul. Az sejlik, hogy 17 évvel a rendszerváltás után, még mindig nem vagy tisztában a demokrácia játékszabályaival!
Igen, 299 Ft-ért ebédelek, és 18 millió a benzinpénzem. És?
Egyrészt f@szközöd van hozzá, másrészt meg ez nekem (legálisan) jár.
Hallom a rikácsolásod a társadalmi igazságosságról, meg az elosztásról, meg a sok bugyuta, idealista blablád, hogy nekem miért igen, neked meg miért nem.
Azé’ baz’meg, mert Te egy fingszita kis pöcs vagy, én meg az elit.
Azé’ baz’meg, mert én hozom a törvényeket! Magamnak. És ha megszopod, - mert én úgy gondolom, hogy meg kell, hogy szopd - akkor így jártál. Majd négy év múlva szavazol, anyádra.
Mit cincogsz? Visszahívás? Te kis f@sz! Hát azt a telibeb…tt alkotmányt is én írtam, gondolod, hogy megtettem neked azt a szívességet, hogy beleírtam, hogy visszahívhass?
Négy év, kis köcsög! Négy év. Ez a rendszer a négyéves diktatúrák sorozata. Buktam már meg az elmúlt tizenöt évben, egyszer is? Tessék? Láttál Te már időközi választást, ebben a qrva országban? Nem figyelsz, kis f@sz!
Tényleg, kire szavaztál tavasszal? A komcsikra, vagy a Fideszre? Tudod miért kérdezem?
Mert még azt sem vetted észre, hogy ez is qrvára mindegy. Én baz’meg, ha megyek szavazni, beviszem a fülkébe a kutyám, rászaratom a szavazólapra és azt adom be. Mert mindegy, hogy ki mellé húzod az ikszet, érvényes-e a szavazatod vagy sem. Mindenképpen rám szavazol. Mert egyedül belőlem választhatsz. Én egy vagyok. Az elit. Az E L I T!
Szociáldemokrata, liberális, szocialista, meg konzervatív. Ezt a szart is meg lehet veled etetni? Öcsém, hogy Te mekkora f@sz vagy! Szerinted a büfében van jobbos és balos szendvics? Ugyanazt a kenyeret zabáljuk, ugyanazt a tehenet fejjük, csak a székházra teszünk ki más-más logót, hogy tudjad, éppen melyikünk szónokol, napirend előtt.
A világ nem vízszintesen van felosztva, jobb és baloldalra, hanem függőlegesen, fentre és lentre. Ja, a fent én vagyok, a lent meg Te, Te kis paraszt. „A törvény szerződés, gazdagok és szegények között.” – azt hitted vicc, mi?
Még pofázol, hogy elkúrtuk, elkúrták az országot? És gondolod, hogy nem szarok bele vastagon? Engem addig érdekel a szaros hazád működőképessége, amíg az képes kitermelni a benzinpénzem, meg az illetményem. Az meg egyelőre nincs veszélyben. Zsé van, főnök és kontroll nincs. Ergo, szarunk bele!
Tudom, neked ez most nagyon nem tetszik. Há’ nyazsgem! Vagy tudod mit? Menj le tüntetni! Azt nem szarjuk le, gondolod? Menj le és rázd a nyálad a Kossuth téren, de ha nem tud elaludni tőled a gyerek, ígérem, szétbaszatom a fejed a Gergényivel. - Mellesleg, utálom ezt a seggnyaló csókát, de hát minden házba kell valaki, aki leviszi a szemetet. -
Visszatérve a benzinpénzemre, kurvára utálom ha a zsebembe turkálnak. Igen, öt milliárdot basztunk el, majd' négyszázan. A vizitdíj meg 10 millió emberen hoz vagy másfél milliárdot. Igen baz’meg, spórolni kell! Gondoltad, hogy majd én kuporgatok? Ne kezdj el rinyálni, hogy a nyomorult nejeddel, és a két kibaszott kölyköddel éltek 120 nettóból! Unalmas. Közölöm veled, hogy kurvára beleszarok. A két szaros gyereked is csak annyira érdekel, hogy ne dögöljön éhen. Hogy legyen majd, akivel tíz év múlva is magamra tudok szavaztatni. Egyébként meg mit ugatsz? Nem tetszik a proliélet? Neked is áll a zászló, lehetsz Te is politikus! Ha nem, akkor meg kuss! Te választottad, szavad nem lehet.
Négyszázan. Igen, ennyien vagyok. Emlékszel még, hogy ezt a kampányt is (mint mindegyiket) úgy kezdtük, hogy most aztán kisebb parlament lesz? Lett? Na látod! Hogy a saját munkahelyemen csináljak létszámleépítést? Kekeke…
Miért, szerinted mi a f@szt kezdenék a Laci fiammal, ha nem tudnám betolni képviselőnek? Legyen prolimunkásköcsög, mint Te? Viccelsz, ugye?
Szóval, Kedves Köcsögmagyarválasztópolgár!
Sajnálom, hogy ilyen módon és ilyen stílusban kellett tudomásodra hoznom, amire magadtól is rájöhettél volna. Mivel nem csak birka, hanem barom is vagy, erre a megoldásra miattad kényszerültem. Nem akartalak megbántani, és az önérzeted sem akartam agyonbaszni, de minekután Te akkora pöcs vagy, hogy képtelen voltál a tények segítségével a valóságos helyzeted meghatározni liberális demokráciánkban, így ez a levél nem más, mint a Te nyelvedre lefordított helyzetelemzés. Most, hogy tudod már, hogy hová sorold magad, szeretnélek megkérni, hogy a fentiek figyelembevételével a pofádat evésre használd, és most húzzál vissza dolgozni, köcsög!
2008 Budapest, Európa
Tisztelettel:
A politikai elit.
Ez a kis iromány nem az én szerzeményem és nem is értek egyet teljesen minden sorával de sok igazság van benne.
Te : ) Asziszem nem egyről beszélünk, bagatelizálsz. Mi ebben az ideológia? AZ mitől ideológia kérdése, hogy erkölcstelenül akármely politikai hatalom mérlegre tesz olyan dolgokat is, amiket normális demokráciában meg sem engednének? EZ nem ideológia. Mert ebben nincs rendszer. A másik oldal sem tiszta, de itt egy egyáltalán nem létező rendszer küzd egy létező – bár csukló-nyetlő rendszerrel, mely mögött viszont akadnak eszmék. Nem ideológiák, eszmék, bahátom : ) erről beszéltem neked, Ez nincs a jobboldalon. Itt nem két eszme főleg nem két ideológia küzd hanem eszme hiánya küzd annak létével. : ))) Ideológia meg nem is létezik…


A fidesz Ami volt, lehetősége identitás kialakításához, azt elcseszte a jobbikkal, a csurkáékkal, és torgyánnal kötött egyezsége meg a sok hülye nyilatkozat : )), csakúgy mint a sok cinkos hallgatás, egyértelmű erkölcsök mellett ki nem állás... Mondom én, hogy már megint ássák a saját sírjukat nem is mással ásatják, maguk ugranak bele is. Mert aki hülye, az nem tud normális lenni.

A nyilatkozatok mögött ritkán, roppant ritkán fogalmazódik bármilyen lerajzolható ideológia (és a következő nyilatkozatukkal ezt azonnal szertefoszlatják). Identitást, mint olyan, stabil eszmék jellemeznek: itt ilyen nincs. : Megjegyzem azért is kell elégedetlenséget fenntartaniuk, mert mást nem tudnak, jól összerakott, de lelketlen rendszer ez.

Itt nem a szokásos jobb és bal oldalak közötti küzdelem zajlik, mint más fejlettebb demokráciákban…
Itt nincsenek érvek, nincsenek ellenérvek, csak puszta monnyonle van, tákolt ideológiának tetsző, platformutánzatokkal.

TE meg látom okosan ügyesen, mazsolához illően az ellen-patriotizmust kultiválod, Az evangéliumok szellemében….nokomment. Vegyünk Bicskát Magyaracélból: Szarul edzett, ki is csorbul, drága is…de magyar hihii, ezt minek neveznéd? : )

de erről nem igen van mit vitáznunk.
"A válságkezelésnek ez a fővonulata lesz egy ideig világszerte, csakhogy ez egy pánikreakció, ami ritkán vezet ki a krízisekből, hanem éppenhogy súlyosbítja és meghosszabbítja."

Tévedés!
A protekcionizmussal elsősorban a "fejletlen" államok veszítenek, de az a "fejlettek" számára egy simán elfogadható veszteség, ha a saját bőrükről van szó.
pl. USA Kínával való "igazságos" konvergenciája azt jelentené hogy az amerikaiak jövedelme töredékére esne, miközben egymilliárd kínaié ennél jóval csekélyebb mértékben nőne.
Tehát ez leginkább az USA-nak nem éri meg. (Nem véleltlen hogy a szabadverseny élharcosa Kína lett...) Ami viszont nagyon megéri, az az USA-ba áramló, biztonságot kereső tőke kihelyezése esetleg pont oda ahonnan a tőke érkezett. (globális beruházás cimkével) Így már a profiton osztozni fog az amerikai beruházó és a tőkét fogadó terület.
Amit most látunk az épp a globalizmus látványos kudarca.
Két út van:
-Vagy gazdagabb vagyok mint a környezetem és ezt minden eszközzel védeni igyekszem.
-Vagy konvergálok a szegényebb régiókhoz, miközben Én szegényebb, a nagyobb tömegű szegényebb réteg pedig egy paraszthajszállal gazdagabb lesz.

A második út egyházi tanokat megszégyenítően igazságos, csak sajnos pillanatok alatt fel is emészti a nem korlátlanul rendelkezésre álló erőforrásokat. (Nyilván nem a csereeszközként elfogadott pénzt értem ezalatt, abból annyit lehet nyomtatni-bevonni amennyi éppen a rendszerbe pillanatnyilag szükséges, hanem mezőgazdasági produktumokat, nyersanyagokat és energiahordozókat, itt már az akarat sajnos kevés.)
Képzelj csak el 4 milliárd kényelmesen munkába járó embert forgalmi dugóban. Nonszensz! Kezdve azzal hogy mi a szart termelne 4 milliárd ember? A jövőben esetleg idelátogató UFO-kat látná el valami ötletes szolgáltatással?
Ennyi munkahely nem kell, főleg ha a termelés hatékonyabbá válik. (Ez minden vállalat deklarált célja.)

"Ennek pedig az lesz a vége, hogy az amúgy is spórolósabbá váló vásárlók inkább Toyotát és Hyundait vesznek."

Olyat vesznek amilyen gyár majd megmarad. Ha most egy vállalatot életben tudsz tartani (például protekcionizmussal) , az jó eséllyel meghálálja magát később, miután a nem védettek csődbe mennek és a megmaradó nemhogy piacot veszít, hanem piacot nyer.
Néhány autógyárnak biztosan el kell hullania. Ki vállalja ezt önként?
Tessék tülekedni!

"felvásárolják a kínaiak trikóért,"

Na épp ezt kell megelőzni!
@Non est volentis: "Most félretéve a szokásos drukker hadállásokat, azért milyen vagány lépés lenne, ha OV nyíltan felvállalná a Reformszövetség programját."

es milyen vagany lenne ha feri mondana azt hogy akkor gyerunk csinaljuk meg a reformszovetseg programjat! kivancsi lennek ki hogyan szavazna a parlamentben?
@malacka69 az édentől keletre...:

"Ha a politikának semmi köze nem lenne a politikához, akkor rendre programpártok üzemelnének, és szakértői kormányok alakulnának."

Hüle malac! Helyesen sírva:

Ha a politikának semmi köze nem lenne az ideológiához, akkor rendre programpártok üzemelnének, és szagértői orrmányok alakulnának a nagy magyar büdösségbe.
@törpemongúz:

Bolond lik bolond szellentése:-) Ez afféle rém elfogult drukker szöveg volt, barátocskám, én kicsi törpém...

Ezt most tanultam, h ez egy ilyen jó kis univerzális érv, drukkerséget kell rácímkézni a vitapartnerre;-)

De félretéve a viccet, külön megérne egy posztnyi vitát az, h melyik pártnak van határozottabb ideológiája, vagy ha tetszik, melyiknek konzisztensebb az eszmerendszere...

A kezdő állítás az volt, h a 2002-es kampányban Megyóék nem gazdasági bírálatokkal rontottak neki a fidesznek, mert abban az viszonylag sikeres volt, hanem részint ígérethalmazzal, részint ideológiai típusú vitákkal. De hagyjuk, ez itt nagyon off.

Bye
@huba:

Ha jobban belegondolok, engem perpillanat nem izgat külünösebben, hogy ki, milyen előzmények után valósítja meg a Reformszövetség/Oriens/Adótanácsadók programját A-tól Z-ig.

Hívhatják Gyurcsány Ferencnek, Orbán Viktornak, vagy épp Bokros Lajosnak is egy szakértői kormány élén, a lényeg szempontjából irreleváns.

Nekem nagyon úgy tűnik a szokásos közgazdász-interjúkat olvasgatva, hogy nincs idő 2010-ig tilitolizni az adókkal, meg apró lépésekkel szórakozni, érdemi kiadáscsökkentés nélkül. Addig kell ezeket meglépni, amíg tart az IMF-hitel, mert utána ránk omlik az egész...

Az a baj, hogy egy államcsőd, valutaválság nem csak egy egyszeri, rövid ideig(pl 1 évig) tartó sokk, hanem hosszú távra, évtizedekre visszaveti az adott ország gazdaságát. Lenne dermesztő hatása annak is.
@Greetings from Piresia:

nekem életben nem mondta egy magyar ismerösöm sem kocsmázás közben h komcsi vagy fasiszta lennék,(esetleg naiv) de sörözés közben usa-béli ismerösöm simán az arcomba mondta h republikánus vagyok,(nem primitivet mondott) akkor esküszöm elgondolkoztam hogy utánnanézek, mi is az...még nem tettem.
@törpemongúz: Ott a pont! Szerintem malacka Pelczne meguresedett helyere feni a fogat.

@Greetings from Piresia: Ez nagyon jo otlet! Ha egy kicsit fantaszta is. A reformszovetseg terveit is szet lehet cincalni pontrol pontra: nem voltak hatastanulmanyok stb..
K. vakapad

"És hogy minden világuralomra törő bankárnak jobb lett volna, ha nincs, abban biztos vagyok."

Nagyobb részük valóban vesztett az ügyön (Ők amolyan retail bankárok, csak úsznak az árral és értetlenül csóválják a fejüket), de egy kisebbségnek igencsak jól jött ez a kis biztos, gyors bevétel.
Most kb. 3x annyi vállalati, banki tulajdonrészt birtokol(hat)nak mint a válság előtt, persze ehhez tudni kellett hogy a Lehmant egy bizalmas szavazáson a "nem érdemes megmenteni" kategóriába sorolják majd annak ellenére hogy a történelemkönyvekben le van írva: nagy bank bedőlése bizony garantált káoszt szokott okozni.
Legyünk jóindulatúak: Ezt a fejezetet minden bizonnyal nem olvasták.
@Non est volentis: "Ha jobban belegondolok, engem perpillanat nem izgat külünösebben, hogy ki, milyen előzmények után valósítja meg a Reformszövetség/Oriens/Adótanácsadók programját A-tól Z-ig."

tokeletesen egyet ertek! a bajom csak az hogy feri belebukott ennek a toredekebe is. nem szavaztak meg a parlamentben es ez egy ezreleke miatt "szocialis nepszavazas"-t csinaltak.

szerintem pont ezert igenis kell elobb egy hatalmas allamcsod! csak utana lehet elkezdeni epitkezni. addig a nep/ellenzek/hulyepolitikus/beszarikormanypart/stb mindent leszavaz mondvan hogy "nehogy véletlenül az emberekkel fizettessék meg"!
@vakapad:
de miért tudnak jobb mezőgazdaságot csinálni? miért versenyképesebbek, ha már ez a szó merült fel a posztban? itt nincs szakmai hozzáértés? vagy itt senki sem akar lisztet venni, esetleg almát?

azért tudnak, mert jobb feltételeik vannak
nem a föld, nem a klíma, nem a nagyobb piac, hanem az állami beavatkozás miatt

itt nem azért szar a mezőgazdaság, mert csak úgy szar, és monnyanak le, hanem azért, mert az állam szétcseszte

ha itt ugyanazok a feltételek érvényesülnének, mint mondjuk dániában (és egyáltalán nem az állami kompenzációkról beszélek most), akkor egész európának odabaszna a magyar mezőgazdaság, mégpedig azért, mert jobb a föld, jobb a klíma, satöbbi
ezekben vagyunk (lehetnénk) nagyhatalom, nem az acélgyártásban

és azért nem tartunk ott, mert a kedves állam bácsi elkúrta lassan 20. éve

verseny így, meg verseny úgy, de azért azt ne felejtsük el, hogy a fejlett mezőgazdasággal rendelkező államokban a kormányzat/politikai elit mindenhol olyan durván beszabályozza a dolgokat (cirkusz és kenyér, ha ez mond valamit, az ókorban egy bazinagy birodalmat építettek fel rá) mintha legalábbis repülőgép-anyahajót gyártanának a gazdák trappista helyett

ez így van sajna, lehet beszélni a gagyi színvonalról, meg hogy nem versenyképes
csak éppen kamu, mert nem egy kategória, így nem lehet egy mérlegen mérni a dolgokat

@Shore:
ebben igazad is van így önmagában nézve a kijelentést

amit én mondani akartam, az az, hogy a szöggyár nem mindennapi létszükséglet, míg a termelés igen (mert a termék elfogysztása, az evés is az)
a szöggyárat fogod, arrébb viszed, tökmindegy, a kamionok majd szépen terítik az árut
a földet nem lehet arrébb vinni

ez a dolog nemzetstratégiai kérdés
ha gebasz lesz, akkor nem szögre lesz szükséged, hanem ételre
ha másnak sem lesz, akkor pedig nem fognak ide szállítani pusziért, és ez a lényeg

van egy ágazat, ami nagyon jó adottságokkal rendelkezik, hatalmas potenciál van benne, megfelelő irányítással versenyképes lehetne akármelyik nyugati országéval

ehelyett ahol tudják szisztematikusan építik lefele, meg ellehetetlenítik, rombolják
ezzel párhuzamosan meg a médián keresztül gerjesztik a hangulatot, hogy "azok a buzi gazdák, nem is versenyképesek, aztán csipognak"

földhözragadt párhuzam: ha totyog előtted egy öreg trabi az úton, akkor az azért van, mert a buzi sofőr nem szeretne rendes futóművet, normális gumikat, 150 lóerőt, dinamikus vezetést?
nem
azért van, mert a gyár ezt adta, a trabi erre képes
akkor a buzi sofőr a hibás, hogy nem versenyképes egy csilivilli új verdával? természetesen nem

azokból az eszközökből lehet használni, amit kapsz, és ha szart kapsz, nem kell csodálkozni, hogy csak gányolásra futja
Lord_Valdez :

"Az ő kormányzásuk valószínűleg (remélem legalábbis) már a válság kivezető szakaszára esik és azt könnyű sikerként eladni."

Sajnos ennel hosszabb lesz... Az egesz mai vilaggazdasag ugy ahogy van tokeletesen elszamolt-felretervezett motorral volt/van meghajtva.

A mezogazdasag "strategiai jelentosege" : marmint ha nem ehesek az emberek, nyugi van. Vagy eleg ha otletekkel taplalkoznak.

A fold, telek, terulet, satobbi, a legertekesebb dolog, amig 2 dimenzioban letezunk, mert az teszi lehetove az alap vegetalast. Ezert fontosabb a mezogazdasag, mint a gyogyszeripar peldaul.

Ez a svajci vonal hogyan jott be egyebkent? :o)

Amugy persz hogy totalis baromsag Magyarorszagon a "protekcionizmus".
@huba: ""Most félretéve a szokásos drukker hadállásokat, azért milyen vagány lépés lenne, ha OV nyíltan felvállalná a Reformszövetség programját."

es milyen vagany lenne ha feri mondana azt hogy akkor gyerunk csinaljuk meg a reformszovetseg programjat!"

És az milyen "vagány" lenne, ha végre leülnének egymással (ez azért főként ovi sara, persze ketten kellenek a tánchoz) és megegyeznének az _ország_ érdekében!

Csak annyi kell, hogy *mindketten* jelentsék ki, hogy *csak* ez az egy lehetőség van, és egymást nem csesztetik emiatt... mily szép álom, kár hogy reménytelen.

wladyslawsky 2009.02.23. 01:47:20
"minden olyan árut, amit Magyarországon is termelnek, TILOS legyen importálni "
remek! mit gondoszl kiert van a termeles, a gazdasag stb? erted, vagy azert hogy azok akiknek penzuk, tokejuk van profitot erhessenek el.
Ha tudod a valaszt akkor azt is tudod, hogy miert nem megy amit javasolsz.

"A verseny az korlátozódjon csak a hazai termelőkre,úgy az igazságos, "
mibol gondolod hogy a versenynek igazsagosnak kell lennie?
ellenkezoleg az a lenyeg, hogy le kell nyomni a masikat...

em-nem 2009.02.23. 11:26:04
@wladyslawsky: "nem hiszed, hogy magyarországon annyi Aszu bort iszunk, amit termesztünk? "

ezt en se hiszem, de exportalhatnank tobbet, es tobb Toyotat veszunk mint amennyi aszubort vagy mast exportalunk...
Shenpen · neokon.blog.hu 2009.02.23. 12:27:29
sok erdkes dolgot irtal...
pl...
"A magyar gazda tényleg nem versenyképes, nem tud[tunk] annyi lóvét kialkudni az EUtól, mint a dán, francia stb. gazdák."
kicsit modositottam mert nincs az a kormany aki annyit tudott volna kilakudni mint a danok, franciak... kicsit tobbet esetleg.

"A mezőgazdaság nem olyan iparág, mint a többi"
valoban, de nem azert amiert irod. egyreszt arpi mar helyretette, hogy nagyuzemmel a gazda nem lesz versenykepes sose.
masreszt ha van mit enni akkor nehez megszivatni minket. na jo nem jarunk Toyotaval vagy Opellel, de nem halunk ehen. (ezert is tortenelmu bűn a magyar mezogazdasag szetzilalasa)

Mi lenne ha nem a szoggyarat hoznal fel peldanak hanem mondjuk egy gyogyszergyarat, know-how-stul orosz piacostul?

A generaciokon oroklodo tudas nemcsak a mezogazadasagban van hanam az iparban kereskedelemben, vallakozasban, penzugyi kulturaban, mindenutt.

"Mi van akkor, ha mérleg nincs egyensúlyban: több az import, mint az export?"
a kerdes jogos. de a magyarazat laegyszerusitett: mert pl ott vannak kozben a bankok.

"a sok forintot, ami "kint van", valaki majd arra használja, hogy szépen felvásárolja a gyárakat, házakat, földeket."
szemmel lathatolag nem ez tortenik most, az ingatlanpiac pang a kulfoldiek eltuntek, gyarakat se lehet mar venni.

[vagy] "úgy egyensúlyozódik ki, hogy csökken a forint árfolyama."
erdekes hogy attol, hogy amerikaban bedoltek az ingatlanhitelek magyarorszagon romlik a forint, pedig se butabbak nem lettunk se dragabban nem exportalunk, importalunk.

"Gyakorlatilag ez a piac önkorrekciója."
nem, ez a bankoke.

kihagytad a 3. tenyezot, hogy a multik nem forintbol importalnak ide, hanem eurobol.
nekik forintjuk kepzodik amibol nevetve fizetnek munkabert es allampapirt vesznek aminek nagyobbb a kamata mint ha euroban tartanak. na a valsag nalunk akkor tort ki mikor hazavittek a penzeket es nem akartak allampapirt venni.
sot ma se akarnak...
@Lord_Valdez: Lord_Valdez 2009.02.23. 08:43:12
kedves Lord! elkerulte figyelmem a szosszeneted.

"Látom a hazai bal nehezen emészti a kritikát. Az meg külön vicc, hogy ilyenkor látszik, hogy a magyar jobb is mennyire balos."
nekem fogalmam sincs ki kepviseli a baloldalt ebben az orszagban... frazeologiaban leginkabb a fidesz.

"Alapvetően egyetértek azzal, hogy vegyünk magyar árut, de ezt reklámmal kell elérni, nem törvénnyel."
igen en is egyetertek!

"a nyitott, globális gazdaság a kicsiknek és a gyengéknek veszélyforrás és csak a nagyoknak, főleg a multi-cégeknek hoz hasznot?"
Mondhatjuk így is, de úgy is, hogy a kicsiknek ez az egyetlen útja a túlélésre.
hat igen mondhatjuk igy is, de az elozo megfogalmazas a talalobb. akarhogy is van, minden jol mukodo kicsi (dan finn sved(?) stb) vilagcegekkel, komoly termelessel rendelekezik, eladhato arualappal, ha nekunk ilyen nincs mi csak bukunk...

"meddig jutunk PC nélkül? Nem sokáig."
igy van, de miert kene nekunk PC-t gyartani????, meg a szemelygepkocsi is olyan hogy csak vilaGCEGNEK MEGY, RECIAONALIZALASSAL, SZABVANYOsiTASSAL, maS CEGEKKEL OSSZEFOGVA.

"Sírunk az Ikarus miatt? Oké, tekintsünk el a realitásoktól és tegyük fel, hogy van egy működő korszerű buszgyártásunk. Mivel a többi ország nem vesz tőlünk, nem tudjuk eladni az országon kívülre. Kérdés: ez a piac, hány buszt képes felvenni? Meddig marad életképes egy ilyen cég?"
az ikarus azert jo pelda, mert megvolt az orosz piacra a megrendeles, de a tulaj a renault-iveco nem engedte, ha nem adjuk el, siman arulhatjuk ma is oroszoknak, araboknak, olcsobban mint a nagyok, talan nem annyira korszerut.
es megvolt a volvoval is az egyuttmukodesi ajanlat, valamiert nem eltunk vele...
de szakadjunk el a tenyektol, lehet hogy nem lenne gazdasagos az ikarus, nem lehet mukodtetni ozdot, diosgyort, de cukorgyrakat se, boci csokit se...GANZ MAVAGOT SE
DE VALAMIT KELL!!!!

" Milyen áron tudja ezeket a járműveket gyártani (gyk.: a költség a darabszám emelkedésével csökken)? Lesújtó? Az."
HAT A COMBINOKAT 1 MILLARD FtERT VETTUK DARABJAT. NEM TUDTUK VOLNA OLCSOBBAN LEGYARTANAI? NA NE VICCELJ!!!

"Egy kis ország nem zárkózhat be, se piaca, se természeti erőforrásai nincsenek egy modern életszínvonal fenntartásához."
igen, de el se adhatja a vagyonat, es a vilagpiacon extraprofitot hozo termelest kell vegeznie!!!

" nem a globalizáció miatt éheznek, hanem mert nincs kaja."
kajabol tultermeles van, oda lehet vinni es akkor nem eheznek.
csakhogy ez tonkravagja azt a faekes termelest ami ott meg megvan.

"Igen, a világkereskedelem csökkenti az élelmiszerhiányt, ha van valami másod, amit eladhatsz."
igen.
es ha nincs, akkor meg dogolj ehen.
MeL · emel.freeblog.hu/ 2009.02.23. 14:27:44
"csak az a kérdés, hogy akkor mit csinálunk a nálunk feleslegesen többletként termelt bigyókkal?"

1)felesleges tobbleteket nem szabad termelni semmibol.
2) ki modnta hogy viszonossagi alapon mukodik? mi is vennenk szamitogepeket akkor is, ha nem tudunk erte exprotalni semmit cserebe.
3) olyat kell termelni amit mas nem tud, amit mi jobban tudunk, de legalabbis ezt kell allitani (reklam)
@Karesz (Charlie):
Az oroszok fizetésképtelenek voltak.

Nem tudom, mennyibe került volna villamosokat gyártani, de azt vedd figyelembe, hogy a termék előállítási ára áll a változó költségből és a fix költség/darabszámból. Emiatt az első néhány darab egészen horribilis árú lesz. Nem vagyok benne biztos, hogy néhány tucatnál olcsóbbra jött volna ki. Persze, ha beindul a dolog, akkor oké...

A tőkés az egy gonosz lény. Semmit nem ad ingyen, mert nem csak veszteség neki, de még a termékét is leértékeli.
@Lord_Valdez: Lord_Valdez 2009.02.25. 15:58:12

"Az oroszok fizetésképtelenek voltak."
na es? Ha valakinek csoppnyi sutnivaloja van/volt az tudja hogy ez nem lesz mindig igy. ott az a rengeteg nyersanyag, az a fedezet. Mondom a nyugatnak megerte, es a Richternek is, pedig ok is rafaztak jonehany vagon gyogyszerrel, attol fogva csak ugy kereskedtek ha megjott a penz ment a gyogyszer.

es a metro meg baro nagy uzlet lett volna, csakhat a magyar elitnek nem lett volna mit lenyulni.

"Nem tudom, mennyibe került volna villamosokat gyártani,"
en se. de volt nalunk vasuti jarmugyartas, es meg ma is futkosnak ganz vonatok a vilagban.

"a termék előállítási ára áll a változó költségből és a fix költség/darabszámból. Emiatt az első néhány darab egészen horribilis árú lesz."
oh igen. de nem arra gondoltam, hogy most inditsuk ujra a vasuti jarmugyartast, hanem ugy, hogy ne szuntessuk meg, hanem sorra ujitsuk fol az osszes varos es a MAV jarmuparkjat es kozben ezerrel keressunk piacot...
most mar veszett fejsze nyele...

de meg ma is kene valamit csinalni valamit gyartani.

"Nem vagyok benne biztos, hogy néhány tucatnál olcsóbbra jött volna ki. Persze, ha beindul a dolog, akkor oké..."
es nem kene hogy valami beinduljon?
lehet hogy ez se jo pelda, de se koho se cukorgyar, se tej, se transzformator
akkor mi?

"A tőkés az egy gonosz lény."
ugyan mar. kerlek olvasd el Dery Tibor a Befejezetlen mondat cimu muvet.

"Semmit nem ad ingyen, mert nem csak veszteség neki, de még a termékét is leértékeli."
eltem nyugaton a volkswagen pl adott kutatasra olyan penzeket amibol egy laikus is lathatta hogy semmifele jobb gyartas, haszon nem szarmazhat es megis adta!
az oroszok magyarok sokkal jobbak programozasban, a nagy gyogyszertervezo programokat megis nyugati profok tanacsadjak iszonyu penzekert, es elegge gyengen muzsikalnak.

a peldak folytathatok...

@Karesz (Charlie):
Ha valakinek egy csöppnyi sütnivalója van, az nem ad árut hitelbe.
Próbáld ki, hogy bemész egy autókereskedésbe: "kérem az a Porschét, pénzem ugyan nincs, és tartozom Dezsőnek, a maffiának és az adóhivatalnak, de hamarosan gazdag leszek, megígérem". Erre az autókereskedő azt fogja mondani, hogy "természetesen, rá ér fizetni, nem gond, addig a cég féllábon is kibírja.".
Akinek sok tőkéje van, megengedheti, hogy vár. Lehet, hogy hosszabb távon jobban jár, csakhogy a hosszú táv luxus, akinek nincs pénze nem teheti meg, mert meghal addig.

"eltem nyugaton a volkswagen pl adott kutatasra olyan penzeket amibol egy laikus is lathatta hogy semmifele jobb gyartas, haszon nem szarmazhat es megis adta!"
Sőt, csak az láthatta. A tőkés az egy olyan állat, hogy számol puha hatásokkal is. Hidd el, hogy valamiképp megérte neki.
@Lord_Valdez: Lord_Valdez 2009.02.28. 12:41:01
"Ha valakinek egy csöppnyi sütnivalója van, az nem ad árut hitelbe.
Próbáld ki, hogy bemész egy autókereskedésbe:"
te melyik orszagban elsz???
peldad szenzacios, bementem az autokereskadesbe, keszpenzzel, es a vegen hitelre vettem autot.
az ut amit javasoltam volna volt, jarhato! ahogy a Richter peldaja is mutatta.

"Akinek sok tőkéje van, megengedheti, hogy vár."
ugy van. es nemcsak penztoke van, hanem kapcsolati is. es az orosz kapcsolati toket siman eltekozoltuk.
nyilvan latod te is, miert beszelsz ellene, mintha ez jot tett volna nekunk.???
+ annak is varnia kell, akinek nincs mas valasztasa...
laikus is tudta akkor mit lehet/kellene tenni... nem azt lepte meg az elitunk, es most is szivunk...

" Lehet, hogy hosszabb távon jobban jár, csakhogy a hosszú táv luxus, akinek nincs pénze nem teheti meg, mert meghal addig."
hat igen, nekem ugy tunik, hogy igy is maghaltunk hosszutavon....
kulonosen tetszetos ahogy a nyugat honoralta az atallasunkat, ahogy lathatatlan vasfuggonyt epitenek ujra, most eppen a bankoknal.

" haszon nem szarmazhat es megis adta!
Sőt, csak az láthatta. A tőkés az egy olyan állat, hogy számol puha hatásokkal is. Hidd el, hogy valamiképp megérte neki."
hat fonntartani egy vilagszinvonalo kutatobazist feltetlenul megeri. de csak nekik, nekunk nem.

azt a tudomanyos informaciot, amit kinn mertunk, megszereztunk idehaza tizedakkora osszegbol meg tudtam volna csinalni, ugyanolyan szinvonalom. de mikor ki kellett volna adni a penzt kiderult nem lehet csak helyben elkolteni... valahogy igy van ez a gazdasagban is, hiaba csinalod meg jobban es olcsobban, megcsak el se hiszik, nemhogy a piac mukodese helyrerakna a dolgot...

@Karesz (Charlie):
Gratulálok. Tudod, amikor hitelbe adunk valamit, akkor egy, bekalkuláljuk a kockázatot, ergo drágábban adjuk. Kettő, megpróbáljuk csökkenteni a kockázatot és mindenféle igazolásokat kérünk, hogy biztosak legyünk benne, hogy vissza fogod fizetni. Három megtartunk valami fedezetet, mint mondjuk az autó tulajdonjogát.
De amikor valakiről tudva levő, hogy nincs pénze, akkor annak lópéniszt az ánuszába, majd jöjjön vissza, ha lesz.
Ha te odamész, hogy hajléktalan vagy és munkanélküli, 7,62mm alatt nem adja oda a kocsit. Na, a 90-es évek Oroszországa kb. ilyen volt.

Kapcsolati tőkét nem lehet megenni. Ha te legyártottál valamit és a vevő elvitte, de nem fizetett az veszteség. Egy darabig halmozhatod a veszteséget, utána tönkre mész.
Te nagyon Richterben gondolkodsz. Egy pár vagon gyógyszer, nem tudom mennyibe került, de biztos vagyok benne, hogy pár napi, heti termelés. Magyarán nem veszélyeztette a cég működését.
süti beállítások módosítása