W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Kim Dzsongil köszöntése

2009.04.18. 15:00 Tóta W. Árpád

Ügyes döntés volt a Crysis című játék alkotóitól, hogy a halomra mészárlandó ellenséget a Koreai Népi Felszabadító Hadsereg katonái játsszák, mivel az észak-koreaiakat gyakorlatilag a világon mindenki rühelli, ők maguk pedig szinte egyáltalán nem vásárolnak számítógépes játékokat. Mégis, akármilyen undorítóak, úgy tűnik, el kell viselnünk a társaságukat még egy darabig.

A nyugati világ önértékelésének alapja az a gondolat, hogy a demokrácia és a kapitalizmus annyira a lehető legjobb rendszer, hogy ezáltal a dominanciája eleve biztosított, mert a szabadság és a piac mindig kitermel annyi technológiai előnyt, hogy az elmaradott, elbutult diktatúráktól megvédje magát, vagy akár felszabadítsa őket. Ezt az önképet folyamatos kihívások érték kezdettől, köztük a német, majd a szovjet tudomány és haditechnika sikerei, de végül a kihívók alulmaradtak. Az eredményeket pedig rá lehetett fogni az ott élő nemzet képességeire, anélkül, hogy a rendszer potenciálját el kellene ismerni.

A fölénytudatos pöffeszkedést az utóbbi időben egyre jobban zavarta Kína izmosodása, de azon túltettük magunkat. Ingatjuk a fejünket, hogy nahát, minden kézzelfogható terméket ott készítenek, és meglepve kiáltunk fel, ha egy műanyag kisautón azt látjuk véletlenül, hogy Lengyelországban készült. De ez aljamunka, amit a nyomorgó diktatúrában is meg lehet csinálni: processzort gyártani, laptopot összeszerelni, könyvet nyomtatni. Piha. Mi ennél fejlettebbek vagyunk. Meg tudnánk csinálni, de méltóságunkon aluli. Főleg olyan kis pénzért.

Észak-Korea konkrétabban adja fel a leckét: a fennmaradás, a béke legtutibb biztosítéka az atomfegyver, neki pedig van olyanja, sőt rakétája is van hozzá, igaz, a műszakija lejárt, de ahhoz már elég, hogy kockázatos legyen, hátha mégis működik. Van atomfegyvered? Van barátod. Vagy legalább az ellenségeid félnek tőled. Hol lenne Izrael atomfegyver nélkül? Kimnek van. A nyomorult, sztálinista, nevetséges diktatúrának, amit mi már régen meghaladtunk, van végső érve, hogy vele senki ne pimaszkodjon. Ne akarja megdönteni, lerohanni, gyarmatosítani, vagy akár felforgatni, segélyezését megtagadni.

Például az Európai Uniónak nincs ilyenje. Kulturális fölénye, az van bezzeg, sőt a technológiai tudása is megvan. Tagállamai közt van két atomhatalom, és Németországnak is csak a szándéka hiányzik. Európának nem kellene évtizedekig éheznie, hogy ezt a komolyan vehetőséghez kötelező nyakkendőt felkösse, csak alá kéne írni néhány papírt. De ebben az anarchoszindikalista birodalomban ez se megy.

Az észak-koreai rendszer óriás gyűjtőlencseként összpontosította az ország minden egyes parasztjának erejét egyetlen nemzeti célra. Nekünk nem ér ennyit ez a muchomacho hülyéskedés, mint hadsereg meg atomütőerő, de a Kim-dinasztia úgy mérte fel a helyzetet, hogy neki az létszükséglet. És keresztül is verte az akaratát.

A sztálinista skanzen marad az állatkertben, a rendszerek evolúciója egyelőre nem húzta ki a színlapról. Alkalmazkodott és túlélt. Még sokáig figyelhetjük, borzonghatunk szörnyűségein, és ha ezen túl vagyunk, tanulhatunk tőle.

Eire non coronat
Atomfegyverbe!Címkék: európa haditechnika külpol

242 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr351070042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát az Új Zélandi kormány érdekes is lenne Mo szempontjából (gazd.kapcs, lenne mit csinálni), de a magyar állam még nem igazán vette észre, hogy egyrészt itt egy egészen normális ország, azt pedig az értelmezési tartományba se tudja behúzni, hogy itt élhetnek magyar emberek is.

És itt nem elsősorban a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt hiányolom (nem tudom van-e, amúgy) hanem, hogy mondjuk hivatalos ügyeket intézni Canberrába kell menni... ami egyrészt egy másik ország, másrészt másik sziget, oldd meg, mondjuk úgy, hogy ellopták az útleveled.

Kösz.

na ÉK is kábé ennyire van a hirekben.
@firlefranc:
Na, ehhez képest az utolsó háborúk nem túl sikeresek. Hacsak nem az volt a cél, hogy árnyékbokszot mutassanak be rongyosok ellen - vadregényes helyeken.
Annak a bácsinak a gondolatát sem látták, aki egy vadászpuskával lekapta az égről a Lopakodót.
"..az észak-koreaiakat gyakorlatilag a világon mindenki rühelli.."

Szerintem az éhező észak-koreaiakat senki nem "rühelli", - különben az elmúlt sok évben a "a nyugati világ" nem küldött volna élelmiszer segélyeket az éhezés megfékezésére.

Valószínűleg inkább a kommunizmust építő kedvenc mesehősöd Kim Dzsongil és baráti köre, valamint katonailag fenyegető viselkedése a béka amely nehezen nyelhető.
firlefranc: csak félig van igazad, mert a védelmi erő egy olyan fura dolog, hogy a hatékonyasága csökken, ha eltitkolják. A támadófegyvereknél fontos a titkolózás (bár ott sem mindig), de a védelemnél pont fordítva van. Ha az usa értelmes hatékonysággal (ami minimum háromkilences) tudná elhárítani a feléje érkező ballisztikus fegyvereket, azt nem tartaná titokban.
És azért azt is hozzátenném, hogy tényleg nem tudunk semmit a pontos katonai technológiákról, ergo a te állításod sem bizonyítható: épp ugyanúgy lehet, hogy bejövő ICBM-ek ellen csak kapanyelük van.
Amúgy van még valami, ami mellettem szól: annó AZ SDI-t is lefújták, mert horribilis összegért tudott volna nem-kielégítő védelmet biztosítani, és akármennyire fejlődött a technika azóta, (ami inkább csak az elektronikára igaz) most horribilis összegek megmaradtak, amit azért nehéz eltitkolni (erre is vannak példák). Szóval: nyilvánvalóan biztosat nem tudhatok (mint ahogy te sem), de az én véleményemre vannak jelek.
hogyis mondja az okos koreán: ki mir szen úgy vakar, és ahogy azt itt fentebb is olvashatjuk, lesz mit tanulnunk a diktatúra alatt növekedettektől, így most ehelyen és e szentebb pillanatban politikai menedéket követelek az északi-koreai néptől és az ők bölcs vezérüktől és aljas módra beházasodom a Kim Ir szeN klánba, ahogy azt nagyon-nagy elődöm tette, és ellek sok rafkós turultájit.
@Valaki1:

"NEM ÉRTEM MILYEN ISTENI KINYILATKOZTATÁS ALAPJÁN HISZI A NAGYPOFÁJÚ PÖKHENDI NYUGAT, hogy csak neki lehet bombája, mert csak neki van meg a felelősségtudata?"

Hát nem tudom te Kínában laksz? Engem pl. megnyugtatna ha csak a nyugatnak lenne atomfegyvere, mert így a legkisebb az esély arra, hogy a gyerekeim ellen vetik be.

Tudod egy ilyennél sokkal jobb ha ott vagy ahonnan kilövik, mint ha ott, ahova esik.
@Illés Béla:

"De ha van még ilyen államoknak is mint
Izrael meg Irán,csak azért hogy velük senki ne sz@rozzon,akkor miért ne lehetne nekünk is(stratégiai szempontból)."

Te ebbe belegondoltál, hogy mondjuk egy Szekeres kaliberű szakértő hadügyminiszter keze alatt lenne egy atombomba, Magyarországon? Egy hét alatt ellopnák...
@Tóta W. Árpád: Szerintem meg egészséges életösztön az, ami Iránt és Észak-Koreát vezérli. OK, hogy nem Bush az USA elnöke már, de az atomprogramok az ő idején erősödtek fel. Gondolkodjunk egy kicsit Irán fejével:

- mellettem egy államot rommá lőttek habokra, olajért,
- van olajam,
- köztudottan nem vagyok USA barát (az Irak-Iráni háború után én sem lennék a helyükben) ergo ő sem kedvel.

Szumma: SEMMI nem szavatolja, hogy a jövő héten nem vonul be az USA. Arról már ne is beszéljünk, hogy az USA milyen alapon ugat bele abba, hogy egy szuverén állam mit fejleszt saját költségre, a saját területén. Vagy mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek? Szóval erősen kétséges, hogy mennyire kettős a mérce...

Ettől még persze kellenének emberi jogok mindkét helyre, de fura, ha valaki úgy pofázik erről, hogy közben az adott csoport más jogait meg magasról fossa...
@A Nép - Te vagy!, @molnibalage: a Jom kippuri háborúról a forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Jom_kippuri_h%C3%A1bor%C3%BA
Ha a leírtak nem felelnek meg a valóságnak, akkor erre vonatkozóan jelöljetek meg forrásokat.
@Naszta: de hát pont ezt írtam én is.
index.hu/velemeny/jegyzet/fegyverbe/

@palacklakó: "különben az elmúlt sok évben a "a nyugati világ" nem küldött volna élelmiszer segélyeket az éhezés megfékezésére."

aha, csak azt nem emberbarátiságból tették ám, hanem hogy ne boruljon össze az egész északi rendszer, mert az senkinek sem érdeke.
molnibalage 2009.04.19. 22:00:35

"Miért örülne neki? Szerinted ha akarna Dél-Korea nem tudna összerakni egyet akármikor?"

Már leírtam, miért örülne neki. Nem vagyok koreai, ezért tájékozódom, szóval nem ujjamból szoptam, de szvsz teljesen érthető:

"Nagyon sok dél-koreai úgy vélte, sz észak-korai bomba tulajdonképpen koreai bomba, amit ezért ellenük sohasem vetnének be. Ám alkalomadtán hasznos lehet, ha Japán vagy valaki más fenyegetően lépne fel Koreával szemben. Dél-koreai civil és katonai tisztségviselők szeme előtt egyértelműen az egyesített Korea képe lebegett, mely esetleg majd megörökli a bombát. Vagyis Dél-Korea érdekeit szolgálná, ha létrejönne a bomba,, miközben a vele járó összes kellemetlenséget, a költségeket és a nemzetközi közvélemény rosszallását mind Észak-Koreának kellene elviselnie. Az északi nukleáris fegyverek és a déli ipari rátermettség kombinációja olyan egyesült Koreát eredményezne, mely elfoglalhatná az őt megillető kiemelt helyet a kelet-ázsiai színtéren. Mindennek eredményeként Washington egész másként értékelte az 1994-es nagy koreai-félszigeti válságot, mint Szöul, ahol a legnagyobb lelki nyugalommal fogadták az északról érkező híreket. Az amerikai és a dél-koreai főváros között egyfajta "pánikszakadék" alakult ki. A válság tetőfokán, 1994 júniusában egy újságíró megjegyezte: "Az észak-koreai nukleáris bomba jó pár éve húzódó ügyében az az egyik legnagyobb furcsaság, hogy válság érzete annál erősebb, minél távolabb kerülünk Koreától."
(Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása, 314. [Fegyverkezés])

"Gyakorlatilag már senkinek nincs igazán élő rokona a két országrészben akik ismerénk egymást szerintem..."

Nyilván van, ezen is megy a rugózás, hogy néha kinek engedik meg a találkozást; de nem ez a lényeg. Ha Kelet-Magyarország kommunista volna, a dunántúliak sem feltétlenül paráznának, ha volna ott bomba; inkább úgy okoskodnánk, hogy az debreceni bomba magyar bomba, és ki tudja? Vagy a székelyek, csángók tényleg ránk nyomnának egyet, ha Erdély komcsi volna - áh, az magyar bomba, nem?, ellenben, ha egyesülnénk, milyen jól megvédhetnénk magunkat Romániától, nem?
"közben az adott csoport más jogait meg magasról fossa..." ez a USA-ra vonatkozott, nem Rád...
@Tóta W. Árpád: Nem gondolom, hogy csak ezért.
Egyébként miért félnének az "északi rendszer" összeborulásától, amikor pont te írtad, a következőket:

" mert a szabadság és a piac mindig kitermel annyi technológiai előnyt, hogy az elmaradott, elbutult diktatúráktól megvédje magát."

Valamint az is előfordult már, hogy az USA vissza tartott segély szállítmányokat, pedig a veszély folyamatos, hogy az észak-koreai "király" hirtelen úgy gondolja, akár mindenki királya lehetne:)
@Valaki1:

" nem beszélve arról hogy az összes kitalálója is zsidó volt oppenheimertől tellerig"

Ezt annyira imádom, van ugye egy csomó remek tudos akiket a zsidó származásuk miatt elüldöztek az országból. Ezek közül egy csomóan kaptak Nobel díjat, és ők akkor már magyar Nobel díjasok, akikre büszke az egész ország (duplán csavart DNS ugye...). Meg Teller is híres magyar tudós (Ő is egy elmenekült zsidó).

De ha ugyanezek az emberek mint az atombomba feltalálói kerülnek szóba akkor már zsidók ezek, nem magyarok.

Na ez az ami gusztustalan ebben az országban...

@palacklakó: mert a 22 milliós lakosságból 20 millió próbálna azonnal elmenekülni Délre, Kínába, meg ahova csak tud. ezt jelenleg maga a rendszer akadályozza meg, ronda módon, de közmegelégedésre.
@Tóta W. Árpád: Egy erős gazdaságnak elvileg nem para. Németország sem csuklott össze 1990-ben. Igaz, ott valamivel jobb volt a helyzet. Különben Fukuyama-tól a Bizalmat is olvasd el, ne csak a Történelem végét... :)
szerintem meg ha bárki atomot robbant, mindannyian szopunk, lényegtelen, hol vagyunk a Földön

ezt minden atomhatalom pontosan tudja, ha valakinek egy saját városát kellene beáldozni, mert atomot akar robbantani valahol (és válaszként legyalulnák az egyik nagyvárosát), hidd el, megtennék
a sajtóban persze nem így kommunikálnák, de megtennék

és mindenki tudja, hogy nem is kell a határokon belül robbantani ahhoz, hogy szar legyen

ha irakban, vagy izraelben, vagy európában bárhol atom robbanna, szerintetek elég messze lennénk tőle? mert én úgy tudom, nem

nyilván nem a lökéshullám érne ide
hanem valami sokkal rosszabb
Észak-Korea legfontosabb segélyezője Kína, csak ez jóval kevésbé publikus. Amíg a nyugati segélyek alkalmasint politikai manőverek részeként leállnak, Kína évről-évre nyomja a minimális gabonaszállítmányt, ami ahhoz kell, hogy még épp ne omoljon össze a rendszer.

@Naszta: a HVG pont most cikkezett arról, hogy az NDK-s rész leszakadása az egyesítés óta (pár év javulás után) csak nőtt a nyugati országrészhez képest.

@Pantagruel: koreai bomba vagy sem, egy Dél-Koreához hasonló fejlettségű ország esetében - a németekhez hasonlóan - csak a szándék hiányzik az atomtöltetek kifejlesztéséhez.

@Tóta W. Árpád: pontosan. Sem a déliek, sem Kína nem érdekelt az északi rendszer összeomlásában. A déliekre rászakadna egy katasztrofális állapotú gazdaság, az amerikai érdekszféra pedig kitolódna a kínai határig.
@Pantagruel: Teljesen igaz, amit ír.

Sokan elfelejtik, hogy Korea egy nemzet, és a koreai nacionalizmus, mint minden keletázsiai nacionalizmus, rendkívül erős (Európában szélsőségesnek számít az, ami ott mainstream).

Különösen a 2000. évi Közös Nyilatkozat óta Dél-Koreában az iskolákban leépítették az iskolákban az antikommunista propagandát, és a helyébe az összkoreai nacionalizmus került, ami ugyan szintén ellentétes a KNDK vezetésének politikai céljaival, de kevésbé antagonisztikus módon.

Más: sokan beszélnek az "éhező Észak-Koreáról". Nekik csak szólok, hogy a KNDK által egyébként sohasem titkolt élelmiszerkrízis legnehezebb része 1995-98-ban ment végbe, és 2001 óta lényegében nincs éhezés az országban.
@fuhur: Igazad van,a b@lf@sz "magyar politikus"bizonytalansági tényezőt kihagytam az elméletből. :)
@z: z 2009.04.18. 16:57:28
"Az Európai Unió az hogy jön ide? Az egy gazdasági szövetség, szabad kereskedelem, határok eltörlése meg ilyesmi, köze nincs a fegyverkezéshez."

hat pont erol szol a cikk, tan meg az europai versenykepsseg is none ha megtamogatnank egy kis eroszakkal...
Na, erre varrjatok gombot:

lehetmasapolitika.blog.hu/2009/03/23/p1021143

Közröhely, olvassátok el lent a hozzászólásokat is... :-)))
@Yasashi Tanuki: Yasashi Tanuki 2009.04.18. 21:04:11
" mióta a történelemben elfogadott sőt megkérdőjelzhetetlen nézet lett, hogy a szocializmus is a nácizmushoz mérhető diktatúra és zsákutca"
jozan vagy ember?
1) epp most dolt meg a neoliberalis nyugati, kapitalista ideologia
2) a szocializmus nem korea anem Svedorszag, de meg Nemetorszag is sokkal inkabb mint magyarorszag volt valaha is.

"- nem tud olyan ideológiát kínálni ami a fizikai szükségeletek kielégítésénél magasabb célt tűzne ki a széles néprétegek számára."
mert a jobboldal tud? ezt a fogyasztas maniat is a konzervativok kezdtek, es talaltak ki...
@Pantagruel: Milyen kiemelt helyen? Vagy egy ultrahitech déli társadalom és egy északi ami egy II. Vh utáni szinten tengődik egy szátlinista szintű vagy még durvább elnyomásban. Az emberek meg nem változnak meg 50 év agymosás után.
hat vegigolvastam a kommenteket nincs senki katona aki blogolna?

mar evtizedekkel ezelott a hagyomanyos fegyverek rombolo ereje megkozelitette az atomfegyvereket.

van olyan bomba is ami csak ugy egyszeruen kiszippantja a levegot a környékről, emberek halnak, a bunker megmarad.

az atomfegyvereknel is van neutronbomba, az ma mar nem divatos? "humánus" fegyver, csak az előerőt öli meg, a tereptargyak epuletek maradnak, es nincs maradando sugarzasa.
Árpi!
halgattalak csutortokon orosz joco musoraban, hat az eleje megcsak elment, nem mondtal semmi kulonoset, de
"csak az a veg csak azt tudnam feledni!"

tenyleg azt gondolod, hogy ha sztrajtoroket alkalmaznak, ha barmit megcsinalnak velunk az segiti a "better magyarlandot?"

sose leszunk rendes orszag rendes erdekvedelem nelkul...

es ugyan hol dolgozna az a 2/3-ad folosleges repteri dolgozo???

@fuhur:

"De ha ugyanezek az emberek mint az atombomba feltalálói kerülnek szóba akkor már zsidók ezek, nem magyarok.

Na ez az ami gusztustalan ebben az országban..."

Na azért Teller megítélése a saját házatáján (értsd ezalatt: zsidó), sem éppen egyértlemű:
Idézet Isidor Isaac Rabi Nobel-díjas fizikustól:
"It would have been a better world without Teller."
forrás: en.wikipedia.org/wiki/Edward_Teller
Mindenesetre Teller ügyes tolvaj volt az tény, de nem azért mert zsidó volt, hanem mert tolvaj. Egész tudományos munkásságá plágium gyanús.
Van ellenpélda is bőven, Lise Meitner & Otto Hahn, de ez nem szándékos eset volt.

@kissertés: a kérdés itt inkább az, hogy ez a leszakadt országrész fejlettebb-e, mint Lengyelország, Csehország, Szlovákia vagy mint mi. Ha fejlettebb, akkor jól jártak, mert még így is gyorsabban érnek célba nálunk. Látod, hogy ez milyen relatív? ;)
Árpád !

Észak Korea még marad így egy ideig.
A "nyugati" világ sosem áldoz emberéleteket egy olyan ország felszabadítására, ahol nincs olaj.
Ezt láthattuk pl. Ruandában is, ahol kb. 800 ezer embert úsztattak le a Níluson, massziv ENSZ erők jelenléte mellett.
A derék Amerika első számú elnöke bemondta: "nincs mészárlás"

Ezt persze Izrael is támogatta, mint ahogy az Albánok sérelmére elkövetett mészárlást is.

Mert csak egy holocaust lehet e Földön, semmi több.

Észak Korea maga a legsötétebb diktatúra ami valaha is létezett.
De szarnak rá, mert a gazdaság és a politika ezt kívánja.
Irakkal persze nem így voltak...

Tankolni tudni kell...
@Tóta W. Árpád: lelőttek egy ilyen cheguevarásat játszó, teljesen zavaros fejű elmebeteg "nemzeti anarchistát" a világ hónaljában. aki végül is házhoz ment a golyóért. celebhírekért fáradj át máshova.

Árpád, még valamit, a golyóért senki sem megy házhoz. Az lehet, hogy őrült volt, de ilyen halált soha senki sem érdemel.
Pláne ha beteg volt.
Halottakról jót vagy semmit.
Máskor kérlek mosd ki a szád, mielőtt egy elhunytról nyilatkozol.
@Karesz (Charlie): igen. a "sztrájktörő" egy olyan ember, aki hajlandó dolgozni, tehát az a normális, ha a munkaadó őt veszi fel. ha pedig a sztrájkoló éppen azért sztrájkol, hogy aggyanak neki 250 ezer forintot csak úgy, akkor helyénvaló őt ráébreszteni, hogy a követelései kissé túlzóak. ha ehhez buszokat kell beállítani a sztrájkoló vasutasok miatt, akkor úgy.
www.gopetition.com/online/25836.html

www.gopetition.com/online/24094.html

Itt az ideje tenni valamit a sztrájkolók és hasonló felforgatók ellen, írjátok alá. Thatcher is nagyon nehezen győzte le a szakszervezeteket, de végül sikerült és Nagy Britannia kimászott abból a katyvaszból, amben mi vagyunk. A petíciókat továbbítottam az abban érdekelteknek, szakszervezeteknek stb.
@duck and cover:

Ebben az országban mindig sztárolnak, valami agyament hibbantat. Régen a Győzikét, most őt.
Ja igen, a linkből, amit az első hozzászólásomban ( lehetmasapolitika.blog.hu/2009/03/23/p1021143 )postáztam kiderül, hogy már kis hazánkban is kezd gyökeret verni a külföldről jól ismert balszeles, anarcho-hippi agyhalál. A szerző kommentjeit érdemes elolvasni a cikk után. Jellemzi az egész bandát is a reakciója.
@Keer: "sztrájkolók és hasonló felforgatók"

hú ez kemény fogalmazás, ilyet nem mondhatok a rádióban.

de tényleg nem értem én ezt az egész sztrájkdolgot. az addig rendben, h a dolgozók szeretnének rendes vécét, normális munkaadó meg is adja, ha tudja. na de több pénzt??? kollektíve??? apafej, arra van a bértárgyalás. meg a prémium. már miért kéne mindenkinek ugyanannyit keresni? vagy ugyanannyival többet? hát ez HÜLYESÉG!

egyszer írok is egy cikket erről, tisztára 19. század van.
észak-koreában bezzeg nincs sztrájk, de meg is csinálták az atombombát. jól néztek volna ki, ha a rakétatenyésztők bemondják a sztrájkot.

@Tóta W. Árpád:

Hajnalban olvasva a kommenteket jobb ébresztő mint a forró kávé.
Ekkora hülyeséget, méghogy a sztrájk célja a "rendes vécé".
Ez cinizmus, csakhogy a sztrájkolok nem kommenteznek ide, ezér csak az olyan őrülteknél veri ki a biztosítékot mint pl. én is.
Kérném szépen a sztrájk a zsé-ről szól, mint minden ebben a büdös világban.
De ha valaki akarja, felépíthet egy közgazdaságtant a "rendes vécé" köré is.
A sztrájkkal nyomást lehet gyakorolni, lentről felfelé. És akár tetszik akár nem, a sztrájkolók simán eltörhetik a szrájktörők kezét. Más kérdés hogy azok a sztrájkok amiket itthon látunk céltalan munkamegtagadások. A szakszerveti vezetők kb. Csurka szintjén vannak.
A sztrájk érdekérvényesítőképesség. Bizonyos szakmákban az egyetlen. De ez itt offtopic :)
@ZOLDMANO: "A sztrájkkal nyomást lehet gyakorolni, lentről felfelé. És akár tetszik akár nem, a sztrájkolók simán eltörhetik a szrájktörők kezét. Más kérdés hogy azok a sztrájkok amiket itthon látunk céltalan munkamegtagadások. A szakszerveti vezetők kb. Csurka szintjén vannak."

I agree.
Munkavállalói érdekérvényesítés. Joguk van hozzá.
Más kérdés, hogy nálunk leginkább a közszférában sztrájkolnak, és a politikai szándék annál jobban látható, minél elszántabban védelmezik a sztrájk politikai haszonélvezői, hogy voltaképpen politikailag semleges, esetleg éppen "kifejezetten baloldali indíttatású" sztrájkról van szó.

A szabadpiacon, a magántőke birodalmában kushadnának azok, akik most olyan hévvel sztrájkolnak idehaza, nálunk.
Észak-Korea talán nem a mi problémánk, ahogy Bolívia sem, ahol szegény Floreszt lelőtték. Persze épp ezért jól el lehet dumálni róla, kiderül, hogy tele vagyunk szakértőkkel. A kádári pangás idején az egyhangú magyar sajtó, média mindig a külpolitikai híreket tálalta főhelyen, hazai hír max. a 3. oldalra juthatott, kivéve ha pártkongresszus volt, vagy hazánkba látogatott a mongol pártfőtitkár. Akkor még a pohárköszöntők szövegét is leközölték. :) Az egyetlen TV-híradó is gyakorlatilag világhíradó volt, Libanon, Nicaragua, az amerikai imperialisták rakétatelepítései és a (ma már tudjuk, a KGB által szponzorált) nyugati béketüntetések voltak a hírek. Miért is jutott ez most eszembe?:)
Amúgy meg hihetetlen az a balf*szkodás ahogy a nyugat kezeli Észak-Koreát. Minden zsarolásnak engedni, gyakorlatilag jutalmazni a világ az agresszív fellépést és az atomfenyegetőzést. Ugyanaz, mint az otthoni puhányság a bűnözőkkel, meg a bevándorlókkal szemben. Kacagtató, ahogy egy az 50-es évek általános technikai szintjén álló hadsereggel harcias nyilatkozatokat tesz, pl. olyan plakátok is vannak ÉK-ban, amin vörös rakéták záporoznak a Capitoliumra, vagy koreai vöröskatona bakancsa tapossa szét a szétfutó amerikai katonákat. :) Persze hogy rákaptak ha látták, hogy komolyan veszik őket. Rég el kellett volna taposni őket, mint egy hangyabolyt (nem lett volna nehezebb, kb. mint Irakot, de itt aligha lett volna gerillaháború utána), Dzsong Ilt nyilvánosan felakasztani a Dzsucse-toronyra vagy a félkész Ryugyong Hotel csúcsára, előtte még levetíteni neki a vonatkozó South Park epizódot, vagy a Team America-t. ;)
A 19. században még tudták a nyugati hatalmak, hogy miként kell bánni az ilyen nagypofájú imposztorokkal, akár zulukról, a szudáni őrült dervisről, akár a kínai boxerekről volt szó.
Mit ér a katonai, technikai fölény, ha már használni sem szabad? Ilyen szempontból igazat adok a neokonoknak, bár ez az iraki kaland nem éppen úgy sült el mint remélték (de lehet, hogy végül sikeresnek fog számítani, csak ki kell várni a végét).
Árpi, szerintem is el vagy tévedve sztrájk-ügyileg. Sztrájkolni ugyanis bármiért lehet, épp ez a lényege. Ha a "közös ügy" elég nagy ahhoz, hogy mindenki beszüntesse érte a munkát, akkor ojjé. A közös ügy pedig lehet az, hogy ne rúgják ki a Tónit, de lehet az is, hogy adjanak nekünk sok pénzt, mert csak. Az más kérdés, hogy a sztrájkhoz manapság kell az ún. "közvélemény támogatása" is, mert ha az nincs, akkor a vezetés uccse teljesít semmit, hanem karjait szertetárja, s összenéz a közvéleménnyel, mondván, ezek teljesen meghibbantak. A vasutasaink teljesen meghibbantak, például, ehhez kétség sem férhet. Ám azt mondani, hogy pénzért nem lehet sztrájkolni, szerintem elég durva csúsztatás. Mert hát lehet, és szoktak, és előfordul, hogy joggal.
@Tóta W. Árpád: "a dolgozók szeretnének rendes vécét, normális munkaadó meg is adja, ha tudja. na de több pénzt??? kollektíve??? apafej, arra van a bértárgyalás."

Vagy 20 (!) éve volt a rádióban vagy TV-ben egy francia szakszervezetis [valójában okítási céllal] elmagyarázta hogy is működnek náluk a szakszervezetek... azóta sem tanultak a mi "érdekvédőink" semmit!

Mint mondta az egyik legnagyobb harcuk arra irányult, hogy az apechel azonos jogkörrel nézhessenek bele az adótanácsadóik a munkaadó cégek könyvelésébe! Ugyanis rájöttek, hogy az információ fontos. Ha a cégnek az iparági átlagnál jobb a nyeresége, akkor teljes erőből mehet a bérharc. De ha döglődik a cég, akkor nem érdemes küzdeni ezért (mert ellenkező hatást kelt), hanem együttműködnek a leépítésben, segítenek (munkavállalói lehetőségekkel) a cég talpraállításában.

Vajon az ilyen glaskó félék hol tartanak a közgazdaságtudományban? Meghallanak ilyen nyugati tapasztalatokat is?
@ZOLDMANO: "És akár tetszik akár nem, a sztrájkolók simán eltörhetik a szrájktörők kezét."

Hallottál valami olyanról, hogy mindenki szabadsága csak addig tart, maíg azzal nem korlátozza más szabadságát.

A sztrájktörőknek is joguk van dolgozni és ebben erőszakkal nem lehet őket megakadályozni.
Ez is csak egy kiegyensúlyozó mechanizmus. Ha a munkavállaló kevesli a bért de van más, akinek ez is megfelelő, akkor a *munkaerőpiacon* lehet olcsóbb áron munkaerőt "venni" [vagyis megkérdőjeleződik a sztájkolók követelésének jogossága].

Ez a mentalitás egyszerűen bolsevik: mivel a nagyapám sokat szenvedett, és én megszereztem a hatalmat [pozíciót], így beültem a székbe és ezért már alanyi jogon ragaszkodom a hatalomhoz és mindenki másnak kuss. Bravó, sokat fejlődtél azóta...
- Jónapot kívánnék.
- Önnek is. Mitetszik?
- Doktor Kotászt keresem.
- Mi ügyben?
- Én lennék az utolsó sztrájkoló. A többiek ugyebár már mind a Dunába vannak lőve, csak én hiányzom még.
- Ne mondja! És tényleg maga az utolsó?
- Jelenleg. Ott van ugye a Marci gyerek, az is sztrájkolni akart, de lebeszéltem. Nem kellemes mostanában a Duna … olyan hűvöskés koszoskásnak látszik … márhogy innen, a partról, tetszik érteni.
- És miért sztrájkolt?
- Miért, miért! Pénzért. Naná hogy!
- És miben reménykedett?
- Hát ez az, kérem! Semmiben. Tudom én, hogy nincs most pénz. Mindenki mondja. Örülni kell, ha az embernek megmarad az állása.
- Hát akkor?
- Szolidaritás is van, kérem. Munkásszolidaritás. Elveszik ugye az embertől azt a csöppnyi pénzecskét is, és nem csak tőlem, hanem a Bodótól, a Józsitól, de még a kis Preihakkernétől dettó, pedig azt otthagyta az ura. Két gyerekkel. És mi ezt már így szoktuk meg, hogy akkor sztrájkolunk.
- De ha tudja, hogy nincs, akkor?
- Hátha mégis van. Nagy ugye a kalap. Meg se nagyon érzi, ha a Bodó, a Józsi, a kis Preihakkerné meg én …
- Nagy kalap? Ezek szerint nem magáncégnél dolgozik?
- Dehogy, kérem! Ottan kicsi a kalap, dehogy mernék én ott sztrájkolni! Még a végén kirúgnak. vagy tönkremegy a cég, és akkor nézhetünk, a Bodó, a Józsi, a kis Preihak ...
- Az állami vállalatnál nem?
- Ott ezért tilos a kirúgás, kérem. Annyit sztrájkolunk, amennyit akarunk meg aztán a cég se megy tönkre. És a zemberek is mind mellettünk vannak.
- A zemberek?
- Persze. A Gyurcsány … illetve mit is beszélek, csak már úgy megszoktam. Ki most a Gyurcsány, tessék mondani? Illetve a legesleggyurcsányabb?
- A Bajnai. Bajnai Gordon.
- Milyen hülye neve van! Sose tudnám megjegyezni. Én továbbra is Gyurcsányt mondanék, jó?
- Nem gond.
- Szóval a Gyurcsány elkúrta a pénzünket. És mi azért sztrájkolunk, hogy tessék nekünk visszaadni.
- Álljon már meg, jóember! Ön, ha jól látom a ruhájából, vasúti kalauz.
- Az.
- A MÁV évente 110 milliárdot kap a nagy kalapból.
- És? Valamiből csak meg kell élni. És azért nem kaptunk többet, mert elkúrta. Mindenki tudja.
- Javaslom, hagyjuk ezt, úgyse jutunk közös nevezőre. Inkább azt mondja meg, hogy a sztrájkolókat tényleg belelőtték a Dunába?
- Ugyan már! Azt csak azért mondtam, mert jól hangzik. Na mi lesz a pénzünkkel?
- Fogalmam sincs. Ez itt a Földhivatal, mi nem foglalkozunk ilyesmivel.
- Szóval így! Tudtam én, hogy ez lesz. De szólok a Marci gyereknek, és holnaptól úgy leállnak a vonatok, mint a sicc!
- Gondolja, hogy akkor több pénz lesz?
- Nem. Inkább kevesebb, mert sokan nem jutnak be a munkahelyükre.
- Hát akkor?
- Szolidaritás is van a világon. Munkásszolidaritás. Tetszik érteni?
@Karesz (Charlie): "mar evtizedekkel ezelott a hagyomanyos fegyverek rombolo ereje megkozelitette az atomfegyvereket."

Hát ezen csak mosolyogni tudok...
@vakapad:

"- Szolidaritás is van a világon. Munkásszolidaritás. Tetszik érteni?"


Ém nem vagyok szolidáris a MÁV-osokkal és a legtöbb közalkalmazottal. Miért nem? Mert előjogaik vannak a többi dolgozóval szemben, a többi dolgozó kárára. Egy MÁV-os szakszervezeti vezető pl. sokkal többet keres, mint egy felsővezető. Egy ismerősöm magas pozícióban dolgozik a MÁV-nál és kap olyan 250 000Ft-ot nettóban, egy átlagos szakszervezeti f*skeverő simán megkapja a fél milliót, Gaskó meg állítólag kőgazdag. Röhej. És akkor még a 2 éves fizetett szabadságról sem beszéltünk, Neked mikor adnak munka nélkül havonta teljes fizetést 2 évig? És mindez az adófizető polgárok zsebéből megy. Hihetetlen. Ha a magyarok nem olyanok lennének, amilyenek, nem itt tartana ez az ország.

@Tóta W:
Ott tartunk, hogy az átlagpolgár egy gazdálkodó egység alapvető működését is képtelen felfogni: " lehetmasapolitika.blog.hu/2009/03/23/p1021143 ". A blogbejegyzése értelmezhetetlen, a dumája is hülye. És még csodálkozunk, hogy itt senki sem vállalkozik, nincs munkahely? Ennyi ésszel nem is lehet. Alig várom, hogy eltűnjek innen. Pár hónap.

@molnibalage:
"Hát ezen csak mosolyogni tudok..."

Miért mosolyognál ezen?
Machatevel is megöltek 1994 ben több százezer embert.

Jó kis gazdasági weboldal:

www.mises.org/

Érdemes tanulmányozni, mert kezdenek felbukkani újra az áltudományos marxista gazdaságfilozófiák.
@Keer: holnapra kész leszek egy head-on kommunistagyalázó poszttal. (kommunista alatt én az ingyenlófaszt követelőket értem.)
@Tóta W. Árpád:

Helyes, nagyon köszönjük a Haza nevében. Sajnos a Nyugaton is divatos neohippi-anarchokommunista agyhalál ide is elérkezett az LMP ( www.lehetmas.hu ) és a ZöldBal ( www.zoldbaloldal.hu ) képében. Addig kell csinálni valamit, amíg nincs támogatottságuk. Máskülönben nekiállnak ők is szétverni az utcát és gyújtogatni. Épp elég nekünk a Magyar Gárda és a Jobbik. Nem hiányoznak ráadásként a radikális zöld ill. vörös terroristák!
az lmp viszonylag lájtos, a zöld baloldal viszont az eszenciális balfaszság valóban. de engem jobban érdekel, hogy az ő téveszméik a mainstreamben mennyire jelen vannak.
@Tóta W. Árpád:

Ez az izgalmas könyv arról szól, hogyan alkalmaztak a szakszervezeti vezetők erőszakot céljaik elérése érdekében, hogyan korrumpálták, fizették le a helyi pártokat és hatóságokat a történelem során és tették el az útból a nekik nem tetsző embereket:

mises.org/Books/kohler.pdf
@Tóta W. Árpád:

Sajnos az LMP-sek között is vannak a zöldbalra emlékeztető emberkék:

lehetmasapolitika.blog.hu/2009/03/23/p1021143

Lehet, hogy kicsit erőszakos vagyok ez ügyben, de érdemes elolvasni a postot és alatta a hozzászólásokat, hogy mennyire agyatlan, gyalázkodó komcsi némelyik. Egyszerűen nem lehetett vele szótérteni. Nem csoda, hogy nyugaton a nácikhoz hasonlítgatják a radikálzöldeket, komcsikat és társaikat.
@Tóta W. Árpád:

"...az ő téveszméik a mainstreamben mennyire jelen vannak."

Nekem a magam részéről semmi bajom nincs a környezetvédelemmel, sőt fontosnak tartom a környezet védelmét.

Én úgy látom, hogy az ún. radikális "ökomozgalom" teljesen tudománytalan, semmi köze a valós környezetvédelemhez, ugyanakkor kárt okoz az embereknek és egyébként nem más, mint bújtatott Marxizmus hippi beütéssel.

Pl. a génmódosított növények egyértelműen egészségesebbek és bővebb termésűek, mint a hagyományosan tenyésztett növények, mégis megy a hisztéria. Emiatt nagyon sok esőerdőt kell kivágni, génmódosított növényekből sokkaql többet lehetne termeszteni négyzetméterenként.
www.vetesforgo.hu/?menu=cikkek&temaid=6&cikkid=95
Egyébként erről volt előadás a MindenTudás Egyeteme c. műsorban is, ott szintén támogatták a géntechnikát.

Megemlíthetném az atomerőművekkel szembeni ellenállásuk értelmetlenségét, az összes fizikatanár tudja, hogy ma már környezetbarát és biztonságos energiaforrás.
nuclearpower.ws/
www.physorg.com/news8956.html
Idézet:
James Lovelock, well known green activist and creator of the Gaia hypothesis that Earth is a single self-regulating organism, published a plea to phase out fossil fuels. Nuclear power, he argued, is the best short term hope for averting climatic catastrophe:

"Opposition to nuclear energy is based on irrational fear fed by Hollywood-style fiction, the Green lobbies, and the media. … Even if they were right about its dangers - and they are not - its worldwide use as our main source of energy would pose an insignificant threat compared with the dangers of intolerable and lethal heat waves and sea levels rising to drown every coastal city of the world. We have no time to experiment with visionary energy sources; civilization is in imminent danger and has to use nuclear, the one safe, available energy source, now, or suffer the pain soon to be inflicted by our outraged planet." - From the London Independent – May, 2004

Lehetne még sorolni a hülyeségeiket a mezőgazdaság területén tovább, de teljesen felesleges.
Egyszóval: a környezetvédelem kerüljön vissza a tudósokhoz, ne csináljanak belőle valláspótlékot ilyen balfaszok. Egyébként arról jókat lehetne regélni, hogy az ökovallás követőinek, milyen hamis képük van a természetről és mennyire nem tudnak róla úgy általában semmit. Nem tudom valaki emlékszik-e erre még régebbről, jók a hozzászólások:

index.hu/gazdasag/blog/2008/04/23/az_energia_klub_dragallja_az_atomenergiat/
de én nem a környezetvédelemről beszélek, hanem az alanyijogos hülyülésről.
@Tóta W. Árpád:

Nem tudom, hogy valaha kigyógyul-e ez az ország belőle. Biztos emlékeznek még rá, amikor Kádár paprikáskrumplit evett káposztakockával és mutatták a TV-ben. Egyébként nem csak Nagy-Britannia, hanem Svédország is megküzdött egy hasonló helyzettel. A svédek a hetvenes években voltak ott, ahol most mi. A szakszervezetek akkor is rinyákoltak és keresztbe tettek, de végül sierült őket legyőzni és a gazdaságot növekedési pályára állítani. Sajnos mire Magyarországon elérünk valamit, az nálunk is olyan 20-30 év lesz... Jó éjt és sok sikert az antikomcsi cikkhez, fontos nekik odavágni, mert vár a HALADÁS.
@duck and cover: És az atomfegyverhez mérhető pusztítás szerinted?

(Fémtollal is meg lehet öldi százezreket. 5 erős legény lefogja a delivkenst aztán beleverik az agyába. Elvont és brutális példa, de akkor is ez van.)

Egy atomfegyver pusztításától nagyon messze van mindenféle hagyományos fegyver. Pont. Ez tény. Ezen nincs mit vitatkozni. Az a vákumbomba amit emlegetnek 10-20 tonnás és gyakorlatilag bevethetetlen komoly ellenféle ellen, mert olyan közel nem mész hozzá, hogy a hordozó gépet nem szednék le, mint egy kacsát. A pusztítása is max. egy 0.5-1 kt-ás bombáé. Egy 200kt-ás hatóerejű robbanőfej 20 éve volt 125 kg tömegű...
@Keer: "Marxizmus hippi beütéssel".

Már a sokadik pejoratív marxizmus-kiszólás hangzik el.

Azért a filozófiatörténeti hűség kedvéért: Marx semelyik korszakában sem gondolta azt, hogy az ember többet fogyaszthatna, mint amit megtermelt. Vagy hogy valamely kivételezett embercsoport kedvéért kellene hogy termeljen a másik embercsoport.

Bár idekívánkozik az is, amit Marx mondott néhány szociáldemokratának: "Önök marxisták. Én nem vagyok az".

@amergin:

Igazából én az elvadult "marxistákból" indultam ki. Lehet, hogy Marx mást gondolt, van olyan, hogy direkt félreértelmeznek dolgokat.
@Invictus:

>Rég el kellett volna taposni őket, mint egy hangyabolyt (nem lett volna nehezebb, kb. mint Irakot, de itt aligha lett volna gerillaháború utána)

Erre sohasem volt reális esély. 1950-ben konkrétan nem sikerült, később még kevésbé sikerült volna.

A KNDK-nak van a Földön a legnagyobb tüzérsége. 12 000 lövege óránként 500 ezer lövedéket tud Szöulra zúdítani. Mivel a KNDK hadserege gyengébb az amerikai-dél-koreai erőknél, ezért aszimmetrikusan fejlesztették, hogy elrettentő erőt tudjanak felmutatni.

Elméletileg az amerikai légierő meg tudja semmisíteni a KNDK ütegeit, de nem azonnal, és addigra azok szétrombolták Szöult és súlyos veszteséget okoztak az amerikai-dél-koreai csapatoknak is. Ezért Dél-Korea sohasem egyezne bele egy amerikai támadásba, félve a megtorlástól, ráadásul az amerikai veszteségek is elfogadhatatlanok lennének, nem úsznák meg néhány ezer fővel. Szóval ez az "eltaposni" csak egy vágyálom, mely annak a kamaszos gondolkodásnak a terméke, amely összetéveszti a valóságot a számítógépes játékokkal. Papíron az USA és a KK erősebb a KNDK-nál, de politikailag lehetetlen realizálni számukra ezt az erőfölényt. Valójában egyik félnek sem érdeke támadni, az egyetlen megoldási lehetőség a békés újraegyesítés.
"Erre sohasem volt reális esély. 1950-ben konkrétan nem sikerült, később még kevésbé sikerült volna."

Na ez az ami alapvető tévedés barátom. Csak az ár nem éri meg. Ki a fene küzdene egy szarkupac országért?

"KNDK-nak van a Földön a legnagyobb tüzérsége."

Ebben nem vagyok biztos. Sem számszerűleg sem abban, hogy a papíron nagy mennyiségből mennyi az ami még működik...

"12 000 lövege óránként 500 ezer lövedéket tud Szöulra zúdítani."

1. Nem ennyi van.

2. Ez nem Doom. Nincs idfa és végtelen lőszer...

3. Ennek pontossága kit érdekel?

4. Ezek szerinted álcázhatóak? Az ODS alatt ezerszámra lőtték ki az iraki cuccokat. Na akkor képzeld el ez egy olyan ellenfél ellen aki ezt cirka 15 évvel túlhaladta...

5. 1 nap viszonylag komoly és értelmetlen pusztítás aztán szépen a légifölény lemészárol mindent odalent.


"Elméletileg az amerikai légierő meg tudja semmisíteni a KNDK ütegeit, de nem azonnal, és addigra azok szétrombolták Szöult és súlyos veszteséget okoztak az amerikai-dél-koreai csapatoknak is."

Meg az infrastrukúrának, magyarán a ék-i haderő sem megy sehová, mert saját magát szúrta tökön...

"Ezért Dél-Korea sohasem egyezne bele egy amerikai támadásba, félve a megtorlástól, ráadásul az amerikai veszteségek is elfogadhatatlanok lennének, nem úsznák meg néhány ezer fővel."

És miért is támadná meg bármelyik is északot? Lásd szarkupac ország...
@molnibalage: Egy nagyon fontos apropója a kérdésnek, ami meggátolja az esetleges É-Korea elleni támadást, az Kína.
A koreai háború idején is a kétmillió kínai katona részvétele miatt nem esett el az északi rész. Most a világpolitikai helyzet jelentősen más, de Kína támogatása maradt, segélyezi a rendszert, az ellene hozandó szankciókat rendszeresen megvétózza.
A gazdasági károkon túl (menekültáradat) amiatt sem engedheti meg Kína É-Korea elvesztését, mivel ezáltal kitolódna a Jalu folyóig (kínai-koreai határ) az amcsi érdekszféra.
@molnibalage:

Maga alátámasztja azt, amit mondok, miközben azt hiszi, hogy ellentmond. Furcsa.

>Na ez az ami alapvető tévedés barátom. Csak az ár nem éri meg.

"Csak az ár nem éri meg" = Nem léphetik meg, mert annak olyan költsége (több százezer halott stb.) lenne, hogy őrültségnek tűnik. Szemben a számítógépes játékokkal, Realwordistanban a politika és a katonai stratégia nem választható szét teljesen. Ha az USA vagy a KK számára megengedhetetlenül költséges a KNDK elleni támadás, akkor ez azt jelenti, hogy a KNDK elleni támadás politikailag nem lehetséges, azaz a KNDK biztosítva van egy amerikai agresszióval szemben. Tehát Iksz Ipszilon budapesti Warcraft-rajongó fantáziálhat róla, felelős amerikai vagy dél-koreai politikus számára nem vetődik fel reális lehetőségként. Nos, erről beszélek.
de hát én is erről beszélek. Szöult nem lehet megvédeni, legfeljebb nagyon csúnya bosszút állni, miután rommá lőtték. és még annak a számlája se jó, mert Kim pont leszarja a humanitárius tiltakozást, a dél és az USA meg nem teheti.
@kissertés: Kína akkor sem segítene. Ma már csak egy kellemetlen kolonc ÉK. Katonailag sem lenne egy nyerő húzás finoman szólva...
@dzsucseharcos: Komolyan mondom megáll az eszem. NÉZZÉTEK már meg a RoK és DPRK haderő felépítését? Melyik az amelyik invázióra van trenírozva és melyik védelemre? A déli agresszió (itt fordulok le már pusztán a szó említése kapcsán) soha nem volt terítéken. Mi érdekük lett volna?

Ki is fúrkált északról délre? Khöm...
@Tóta W. Árpád: De, megvédeni meg lehet. Nem foglalják el, de várost rommá lehet lőni. Haszna? Semmi? Egy romhalmazt foglalna el Kim elvtárst, ha valami csoda folytán sikerülne ezt megcsinálni...

Egyesek itt keverik a szezont a fazonnal.
@molnibalage: Sem az északi, sem a déli haderő nincs "invázióra trenírozva". Pl. a Sohung teaházat, azt mondják, rá lehet robbantani az útra, ami fölött átível. Máshol pedig betontömbök boríthatók az utakra KNDK-szerte. Ezek nyilvánvaló védelmi előkészületek.
Nyilvánvalóan nincs terítéken a déli agresszió, mivel az első 1-2 órában elpusztulna fél Szöul (már mondtam). Nincs terítéken az északi "agresszió" sem, mert a dél túlerőben van. Patthelyzet van 1953, sőt, igazából 1951 ősze óta. A megoldás tehát a békés újraegyesítés, érdekes kérdés, hogy ez kiknek nem áll érdekében.
@Tóta W. Árpád: Koreának hosszú távon érdekében állna. Persze a határok teljes megnyitása nem jöhet szóba, mert akkor északról lezúdulna a sok millió menekült.
De szerintem számolnak vele, hogy egyszer újraegyesül a két országrész, csak a német fajta megoldás nem fog működni. De hát az ázsiai mentalitás szerintem el fogja viselni, ha nem biztosítják az északiaknak a teljes mozgásszabadságot és egyenlőséget rögtön. Ez esetben ÉK a dél gyarmata lenne, a Daewoo és a többiek gyárakat húznának fel északon, ahol gombbokért foglalkoztathatják majd az északiakat, akik így is a szerencse fiai lesznek a többiekhez képest. De ez már el is kezdődött, van egy különleges gazdasági övezet, ahol ez folyik.
Szal a csúnya de reális forgatókönyv, hogy ha a Kedves Vezető elhunyt, az utódai kiegyeznek a déliekkel, cserébe azért, hogy a helyükön maradhatnak, és nem kötik fel őket, beengedik a déli tőkét és leszerelnek. Persze lehet Kína ezt sem nézné jó szemmel. Meg kérdés, hogy bármilyen agymosott a nép, eltűri-e ezt lázadások nélkül, ha megtudja, hogy élnek délen.
@dzsucseharcos:

1. Dehogy van túlerőben Dél-Korea. Minőségileg nagyon, de számszerűleg egyáltalán nem. A légierő papíron számszerűleg nagyobb észkon, de ott szó szerint múzeumba való gépek vannak és a hadrafoghatóság erősen kérdéses.

2. A sokezer hk. és lövészpáncélos biztos a védelemhez kell. Meg a SCUD és egyéb harcászati rakéták is ugye? Na ne vicceljünk kérem. Az északi haderőt egy céllal hozták létre és fejlesztették fel ennyire. Elfoglalni a déli országrész. Csak a SZU széthullot és elvtársi segítség híján erre már esély sincs. A '70-es évek közepén bizony elég kiegyensúlyozatlan erőviszonyok voltak. Akkor még nem volt ott 4. gen vadász sehol. Ott még a mennyiség nagyon számíott volna. 1990-es évek eleje óta olyan szintbeli difi van az alkalamzott fegyverek terén, hogy az szinte leírhatatlan.
@Invictus: Talán még ez lenne a legjobb forgatókönyv. Kérdés, hogy ezt ki fogadná el.
@molnibalage: Lehetséges, h konkrét harcok esetén nem avatkozna be, de politikailag mindent elkövet, hogy ez ne következhessen be. Ha Korea nagyon kekeckedik, akkor mindig szorít egy kicsit a pórázon, amitől Kimék kicsit lenyugszanak, s új tárgyalások jönnek.

Kim feltehetően nem ostoba ember, tudják ők nagyon jól, hogy a jelenlegi helyzetben nem éri őket támadás. Ezt jól bebiztosították az atommal, no meg Szöul sakkban tartásával (mint arra többen is rámutattak, egy háború esetén Szöulból lófasz se maradna).
És ott van a már emlegetett Kína is, akinek azért annyira nem nagy kolonc Korea, a gazdasági gyarmatosítás sokkal erősebb a kínai oldalról, mint délről.
@molnibalage:

>A sokezer hk. és lövészpáncélos biztos a védelemhez kell. Meg a SCUD és egyéb harcászati rakéták is ugye? Na ne vicceljünk kérem.

Ezt már leírtam. Nem figyel? Ezek elrettentő erők, céljuk a védelem.

@Tóta W. Árpád: Pillanatyilag senkinek sem áll érdekében a háború (ezért nem is lesz), a békés újraegyesítés pedig az egész koreai nemzet érdeke.
@dzsucseharcos: "Ezt már leírtam. Nem figyel? Ezek elrettentő erők, céljuk a védelem."

Jah, persze. Szokásos komcsi duma. A szojvet erők is elrettenteni voltak Európában néha 2-3-szoros mennyiségi fölénnyel a II.Vh után ugye? Eszemfaszom megáll ekkora hülyeségen.
@molnibalage:

>A szojvet erők is elrettenteni voltak Európában néha 2-3-szoros mennyiségi fölénnyel a II.Vh után ugye? Eszemfaszom megáll ekkora hülyeségen.

Igen. Sztálin nem tervezett támadást a Nyugat ellen, nem is tehette a háború utáni időben, amikor az újjáépítés volt a legfontosabb feladat. Hruscsovtól kezdve a békés verseny volt a szovjet álláspont (nem háború, hanem verseny van a két világ között).

A VSZ háborús tervei mindig ellenséges agresszióval számoltak, ennek nyugottan utánanézhet az ETH párhuzamos történelmi projektje keretében publikált dokumentumokban.

Részlet a versenyből: www.wired.com/images/article/full/2007/07/dayintech_0724.jpg
(Hruscsov és Nixon egy mosógép mellett vitatkozik azon, hogy hol magasabb az életszínvonal)

A "Hosszú távirat" óta az amerikai stratégia, mint tudjuk, a feltartóztatás volt. A szovjet stratégia pedig, mint írtam, a békés verseny. Senki nem akart lerohanni senkit, csak a maga képzeletében. Minthogy maga keveri az életet a számítógépes játékokkal, gondolom, ez a hobbyja ebben a kérdésben is tévútra vezeti és a gonosz "komcsikat" emberevő szörnyetegnek képzeli. Nos, a valóság nem a Starcraft.
@dzsucseharcos:

"Sztálin nem tervezett támadást a Nyugat ellen, nem is tehette a háború utáni időben, amikor az újjáépítés volt a legfontosabb feladat."

Aha. Biztos azért költöttek háború után is igen komoly szinten fegyverkezésre és nem építették le a fegyveres erőket. A II. Vh után az USAF és más szövetséges államok egyéb fegyvernemei tízezertonna számra küldék az olvasztóba a háborús cuccokat. Volt olyna, hogy a gyártósorról lejött 0 órás Liberátorokat zúzták be... A Vörös Hadsereg állománya nézd meg, hogy mennyit csökkent és nézd meg, hogy a US ARMY-é mennyit és aztán röhögj egy nagyon a saját hülyeségeden.

"Hruscsovtól kezdve a békés verseny volt a szovjet álláspont (nem háború, hanem verseny van a két világ között)"

Aha. Biztos viccből épült az atomarzenál és a Szovjet flotta Kuba után.

"A VSZ háborús tervei mindig ellenséges agresszióval számoltak, ennek nyugottan utánanézhet az ETH párhuzamos történelmi projektje keretében publikált dokumentumokban."

Aha. Vess egy pillantást az NDK katonai repetereinek elhelyezkedésére és a NSZK-ban. NDK repterei közel a határhoz, NSZK NATO repterek a
belga és holland határ közelében...


"A szovjet stratégia pedig, mint írtam, a békés verseny."

Korea, Vietnam, Afgansztán. Érdekes módon a SZU folytatott expanzív és felforgató politikát.

"gonosz "komcsikat" emberevő szörnyetegnek képzeli. Nos, a valóság nem a Starcraft."

1. Utálom az összes RTS-t, kb. fél órát Starcraftoztam. Köszönjük a mélyenszántó észrevételt.

2. Nem emberevő szörnyeteg, csak alávaló köcsög kis szemétládák. A saját népükből öltek meg milliókat és fosztottak meg a normális élet lehetőségétől. Nézz csak végig a kormányon. Szép utódok ugye? A felét lapáttal kéne agyonverni.
@molnibalage:

>Aha. Biztos azért költöttek háború után is igen komoly szinten fegyverkezésre és nem építették le a fegyveres erőket.

Abból, hogy X fegyverkezik, nem következik, hogy X támadni akar. Teljesen mindegy, hány anekdotát mesél el arról, hogy milyen nagy volt a Vörös Hadsereg. Ha nincs bizonyítéka arra, hogy támadni akartak, akkor felőlem a gyíkok szaporodási szokásait is idemásolhatja, azzal sem fog meggyőzni.

>Aha. Biztos viccből épült az atomarzenál és a Szovjet flotta Kuba után.

Erőegyensúlyról mint a béke biztosítékáról hallott már? Nyilván nem, ahogy hozzászólásaiból kiderül, hogy egyáltalán nem érti a korszak diplomáciáját és külpolitikáját. Ehelyett Rambo-filmekben gondolkodik.

>NDK repterei közel a határhoz

A szovjet repterek meg naaagyon messze voltak Washingtontól. Ezzel most gondolom nagyon bebizonyítottam valamit, mi?

>Korea, Vietnam, Afgansztán. Érdekes módon a SZU folytatott expanzív és felforgató politikát.

Vagy az USA-val kooperáló Kína (1979, Vietnam), meg az USA (Guatemala 1954, Grenada 1983, Chile 1973, Vietnam 1964-1975 stb. stb.)

>Nem emberevő szörnyeteg, csak alávaló köcsög kis szemétládák.

A stílus pedig maga az ember, ugye? Ne higgye, hogy meggyőző tud lenni, ha indulati alapú spekulációkkal kénytelen pótolni a tárgyi tudása hiányosságait.

>Nézz csak végig a kormányon.

Mi közük a kommunizmushoz? Semmi.
"Ha nincs bizonyítéka arra, hogy támadni akartak, akkor felőlem a gyíkok szaporodási szokásait is idemásolhatja, azzal sem fog meggyőzni."

Akor milyen bizonyíték van arra, hogy a dél támadni akart? Eszamfaszom megáll rajtad...


"Erőegyensúlyról mint a béke biztosítékáról hallott már?"

Miféle erőegyensúly kell a tengeren? A SZU 0 szinten függött akkor a tengeri kereskedelemtől. Semmi másra nem épült a SZU felszíni flottam, mint a NATO ellen. Az erőegyensúlyhoz elég lett volna az SSBN + ICBM + interkontinentális bobázóflotta.

Afganisztáni hódítás is a békés egymásmellettélés és az erőegyensúly keretében folyt ugye? A SZU áldásos tevékenységének köszönöhetően lett szétjitva az a néhány millió kala boldog boldogtalannak a világba akik egy követ fújtak velük...

"Nyilván nem, ahogy hozzászólásaiból kiderül, hogy egyáltalán nem érti a korszak diplomáciáját és külpolitikáját. Ehelyett Rambo-filmekben gondolkodik."

Meg a jó tudodkid azt te szerencsétlen hülye...


"A szovjet repterek meg naaagyon messze voltak Washingtontól. Ezzel most gondolom nagyon bebizonyítottam valamit, mi?"

Csak a repülők célpontjai nem Washington te szerecsétlen vadbarom. NSZK és egyéb nyugat erurópai célpontok. Komolyan mondom a hülyeségre ráteszel még egy lapáttal...


"Vagy az USA-val kooperáló Kína (1979, Vietnam), meg az USA (Guatemala 1954, Grenada 1983, Chile 1973, Vietnam 1964-1975 stb. stb.)"

Nem Dél-Vietnam akarta Hanoit elfoglalni. Kína az egy félig blöff volt. Semmi komoly együttműködés nem volt, Nixot úgymond csak megledített valamit és egyből jobban hajlottak a SALT-ra. A '80-as évek végén lett volna egy program ami alatt J-7 gépek kaptak volna részben F-16 elektronikát, de ez Tianmmen tér miatt félbeszakad. A pár átadott cuccot valszeg inkább szétszedték elemzésre a kínaiak. Sebaj...

"A stílus pedig maga az ember, ugye? Ne higgye, hogy meggyőző tud lenni, ha indulati alapú spekulációkkal kénytelen pótolni a tárgyi tudása hiányosságait."

Indulati alapú? Mert Sztálin nem egy udorító kis tömeggyilkos csótány volt? És Kádár meg Rákosi és összes kedves kis eltársuk? Visszasítod őket? Látod mit is tettek az országgal most is. Ha ennyire imádod őket akkor irány Kuba vagy a KNDK és onnan osszad azt észt te seggfej.

Szarok a stílusra. A hozzád hasonló hülyékkel szemben egy idő után elfogy a türelmem.

"Mi közük a kommunizmushoz? Semmi."

Ezt viccnek szántad? A fele MSZP fejes volt a másik fele csak annak készült...
@molnibalage:

>Akor milyen bizonyíték van arra, hogy a dél támadni akart? Eszamfaszom megáll rajtad...

Már mondtam, hogy a dél nem akar támadni, hiszen jól felfogott érdekük a béke. Ott van ugye 12000 löveg Szöullal szemben.

>Az erőegyensúlyhoz elég lett volna az SSBN + ICBM + interkontinentális bobázóflotta.

Mióta létezik SSBN, ICBM és interkont. bombázó? A 60-as évek vége előtt ilyesmi nem létezett. A szárazföldi csapatok pedig sohasem vesztik el a jelentőségüket.

>Afganisztáni hódítás is a békés egymásmellettélés és az erőegyensúly keretében folyt ugye?

Beavatkozás volt egy belpol. viszályba. Mindkét szuperhatalom folytatott ilyet számos hadszíntéren. A direkt konfrontációt kerülték.

>Semmi komoly együttműködés nem volt

Együttműködés nem volt, hanem állásfoglalás. Kína számára a SZU volt az I. számú ellenség, ezért hajlandó lett volna együttműködni az USA-val, ha ez szükségessé válik. Olvasson Enver Hoxhát vagy korabeli szovjet szerzőket.

>Ezt viccnek szántad? A fele MSZP fejes volt

Mi köze volt az MSZMP-nek a kommunizmushoz? Különösen a hatvanas évektől? Semmi, még revizionistának nevezni is túlzás lenne őket. Nagyjából Teng-féle kapitalista utasokból állt az MSZP 1968 után. Elég csak arra gondolni, hogy a gazdaság minden újabb "reformja" a "piaci törvényszerűségek" érvényesítése irányában hatott. A hetvenes évektől kezdve világos volt, hogy a párt nem forradalmi, hanem csak egy hatalmát megtartani próbáló politikai gépezet. Tessék elolvasni Hoxhánál az akkori helyzet marxista-leninista kritikáját, vagy éppen Bahronál vagy Đilasnál marxista kritikákat stb.

Gyurcsány és társai közismert kapitalisták, az olyan "baloldali" elittagok pedig, akiket rendszerváltóként ünnepelnek, Medgyessytől Bokrosig, Petschnig Mária Zitától Bauer Tamásig stb. stb., arra büszkék és azért tartatnak jófejnek, mert ők már a 80-as évek elején szakítottak a szocializmussal.
@dzsucseharcos:

Mondtam már, hogy nem 12'000. Miért hajtodatod ezt a baromságot? Talán, ha utánanéznél a különféle elemzések adatainak akkor pont a sima vontaott lövegek területén a déliek fölényben vannak (kb. 3600 vs. 2500).
A nagy szám az, hogy mind betonfedezékben van. Ez az építés idején arra volt jó, hogy csak közvetlen találattal lehettet elpusztítani. A '60-as vagy '70-es években nem volt precíziós fegyver. Ma egy gép 4-8 ilyet lazán visz. Azoknak ma már ezek nem jelentenek semmiféle kihívást. Lazán keresztülviszik azokat a fedezékeket.

A többi területen van papíron mennyiségi fölény. PSZH, önjáró löveg, harckocsi és rakéta sorozatvetők terén.


"Beavatkozás volt egy belpol. viszályba. "

Ja, mint '56 ugye? Asztalt csapkodom a röhögéstől.


"Gyurcsány és társai közismert kapitalisták, az olyan "baloldali" elittagok pedig, akiket rendszerváltóként ünnepelnek, Medgyessytől Bokrosig, Petschnig Mária Zitától Bauer Tamásig stb. stb., arra büszkék és azért tartatnak jófejnek, mert ők már a 80-as évek elején szakítottak a szocializmussal."

Itt már tényleg csak röhögni tudok... Kovács Laci meg már a NATO tagságért dolgozott a '80-as években meg EU tagságon mi? Atyaisten...
@molnibalage: Ha végképp úgy döntött, hogy érvelés helyett inkább az asztalt csapkodja és vihog, tegye nyugodtan. Nem kötelességem korrepetálni magát, nem is fizet érte senki.
@molnibalage:
molnibalage 2009.04.21. 21:37:56
""mar evtizedekkel ezelott a hagyomanyos fegyverek rombolo ereje megkozelitette az atomfegyvereket."
Hát ezen csak mosolyogni tudok..."

mert tudatlan vagy! inkabb beszelj egy katonai szakertovel! a teny marad, legfeljebb az atomtol hiszerikusabbak a nepek, de nem eri meg a tamado szempontjabol se, plane kozel ledobni...
@Tóta W. Árpád:
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.04.21. 00:57:55
" igen. a "sztrájktörő" egy olyan ember, aki hajlandó dolgozni, tehát az a normális, ha a munkaadó őt veszi fel. "

csak eppen torvenytelen, lehet hogy Ruandaban nem az, de Europaban igen!

olaszorszagban az intezeben, ahol dolgoztam, a sztrajőrök nem akarták beengedni a szrajktörőket, de valamelyik "törő" behajtott es elsodorta az őrt!!!
semmi baja nem lett, de a sztrajktörőt ugy kirugták mint a pinty!!!

sose leszunk rendes orszag hatekony erdekvedelem nelkul!!

Inkabb azon agyalj, hogyan lehetne hatekonyabba tenni ezt is, mert jeleleg karikatura!
@Karesz (Charlie): Mit beszéljek? Hol mérhető egy 2000 fontos bomba rombolóereje bármikor is egy atomfegyverhez? Ma egy 200 kt-ás robbanófej kb. 125 kb tömegű.

Semmi nem ér fel egy atomfegyver pusztító erejével és igazából nagyon kevés esetben indokolt használata.
@molnibalage:
molnibalage 2009.05.12. 13:12:01
"Mit beszéljek?"
akkor ne beszelj tajekozodj!

"Hol mérhető egy 2000 fontos bomba rombolóereje bármikor is egy atomfegyverhez? Ma egy 200 kt-ás robbanófej kb. 125 kb tömegű."
te en nem a bombak nagysagarol vitatkoztam.

"Semmi nem ér fel egy atomfegyver pusztító erejével"
van hidrogenbomba is, sot keverekik is neutronbomba.

"és igazából nagyon kevés esetben indokolt használata"
igen ebben egyetertunk, sot szerintem sose indokolt...
@Karesz (Charlie): Azért halkan megkérdezem, hogy te kis vagy, hogy így kioktatsz. Mert láthatólag olyan triviális dolgokat írsz le amit én 12 éve is tudtam, de a te állításaidat 0 szinten támasztja alá.

"te en nem a bombak nagysagarol vitatkoztam."

Azonos mennyiségű és / vagy tömegű nagyományos és nukleáris fegyver (ez magában foglalja az összes típúsát!) pusztító erejéhez képest semmilyen hagyományos fegyver nem mérhető. Pont. Ezt tény.

De előállítási költség szempontjából sem. A fegyver hatóerejét osszad le az árral. Egy sima Mk-84 ára ezer dolláros nagyságrend és van benne max. 600-700 kg robbanóanyag. Mennyi hordozószköz kell és mennyi fegyver, hogy csak kis lószar 20kt-ás robbanófej hatását megközelítsed? És egy 200 kt fegyverét?

"van hidrogenbomba is, sot keverekik is neutronbomba."

Mármint keverék? Minek a keveréke? A neutronfegyver lényege, hogy a láncrekcióból felszabaduló energiatartalom neutron sugárzás létrehozására fordítódik nagyrészt, de ettől függetlenül van lökéshullám és hőhatás is, csak nem ez a domináns. Viszont mivel nem jó ötlet sugárszennyezetté tenni határaidat ezért a neutronfegyverek jellemzően pár kt-ás hatóerővel bírtak. A taktikai atomfegyverek 20 kt környékéig terjedtek jellemzően a stratégiaiak 200kt-tól a csillagos égig.

A rendszerben tartott legnagyobb fegyverek 10 Mt hatóerő környékén voltak mindkét oldalon, de ez a MIRV és a kisebb körkörös szórás elterjedésével feleslegessé vált és ma már "csak" 200kt-1Mt hatóerő van egy robbanófejben. Egy város jobban elpusztítható 3 x 1 Mt hatóerővel, mint egy 5 Mt-sal.
Váratlanul aktuális lett a poszt.
@KGyST: Miért? Volt egy amit elpukkantott. És? Hordozóeszköz most sincs hozzá. Északot most sem akarja senki elfoglalni, dél ellen most is esélytelen. Bár tudnám, hogy mi változott Semmi...
A múltkori atombomba-kísérlet elemzők szerint vagy nem volt sikeres, vagy olyan kis erejű volt, hogy maximum annak az ellenőrzésére szolgált, hogy az implóziós töltet, ha véletlen indul be, nem robbantja be a bombát (magyarul max egy biztonsági ellenőrzésnek volt jó).

A mostani, ha tényleg 20 kT-s volt a töltet, akkor egy teljes értékű fegyver volt. Öt éven belül rakétára is rátehetik.
@KGyST: azért rakétára tenni nem olyan egyszerű dolog, gumipókkal nem megy. bele kell férnie például, de még a megfelelő orrkúpot megtervezni sem gyerekjáték, hogy kibírja a leszálló ágat.

egyelőre nem találtak izotópot. ki lehet nézni belőlük, hogy telehordtak egy bányát dinamittal, és ellőtték. fegyelmezett és nagyravágyó népség.

persze az tény, hogy a globalizácó nekik is elérhetőbbé tette a tudományt.
index.hu/kulfold/2009/05/30/a_kinai_tabornok_nyugalomra_int_eszak-koreaval_kapcsolatban/
@Tóta W. Árpád:
Ismerve az ottani rendszert és az Omon rét Pelevintől, nem gumipókkal oldják meg, hanem egy hős fogja ott tartani :)

Komolyra fordítva, az amcsiknál az atombomba és az első atomtöltetű ballisztikus rakéta hadrendbe állítása között 8 év telt el (1945-53, Hornest John), a Szu-ban 8 év (1949-57, R-7), Kínában 2 év (1964-66).

A koreaiak meg rakétában erősek, már tíz éve is ott tartottak, hogy civil GPS-t építsenek a Scud-jaikba, mert a 3 méter, amit azok tudnak, rakétáknál fantasztikus.

Észak-Koreának nincs vesztenivalója, már öt éve is az ment a tévéjükben, hogy az erdőben melyik növény ehető, olyan messzire jutottak a kommunizmus építésében.
de azok az amcsik. nem úgy van az, hogy akkor mindenkinek 8 év.

btw vsz ez a haldokló kim dzsong il utolsó fingja, meg az abból kavart vihar.
süti beállítások módosítása