W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Nem a haverom a kalauz

2007.09.03. 05:30 Tóta W. Árpád

Jó reggelt, kellemes hideg évszakot kívánok. Nem, Magyar Gárdából elég volt ennyi, és a magyar Star Wars Kid fotómontázsa sem érdemes szóra. A Gárdáról már megmondtam és fenntartom, azt meg igen szomorúnak találnám, ha mostantól úgy működne az országos politika, hogy keresünk az interneten valami tökhülye fórumozót vagy bloggert, és arra verjük a tamtamot, hogy jön a fasizmus. Bár az tényleg izgi, hogy miért van a Fidesz körül ennyi náci.

Akadt valós, nem imaginárius és nem szimbolikus téma, ami teljesen készületlenül érte az egész országot, demokratikus közvélemény included: a sztrájk. Az, hogy a BKV-alkalmazottak belengették a sztrájkot, és majdnem meg is csinálták.

Erről kétféle vélemény volt forgalomban, a véleménytulajdonosok pedig, na hogy oszlanak meg, na hogy? Hát persze: a fideszes és sajtója azon puffogott, hogy a BKV alkalmi sztrájktörőket keres, a szocialista – és kétségtelenül ez a nagyobb poén – mérgesen fújt a sofőrökre, hogy mit packáznak az emberekkel, méghogy sztrájk.

Hogy ez ekkora meglepetést okozott, abban nyilván ludas, hogy bizonyos leckék kimaradtak a rendszerváltás óta, illetve nem figyeltünk oda, a pad alatt turuloztunk meg árpádsávoztunk, pro és kontra. Merthogy a sztrájk mint probléma, előtte nemigen létezett. A szocializmusban egyrészt eleve a munkásosztály volt hatalmon, tök jó volt neki, minek sztrájkolt volna. Másrészt ha megpróbálja, akkor elviszik meg belelőnek. Komoly sztrájk pedig 90 óta nem volt; a taxisblokád nem azért szólt nagyot, mert beszüntették a munkát, hanem mert lezárták az utakat.

Get up, stand up


A BKV-sofőröknek teljesen igazuk van, ha sztrájkolnak, a BKV-nek pedig teljesen igaza van, amikor másokat keres helyettük. Sőt: mindenkinek joga van nyomást gyakorolni a munkaadójára, ahogy bír. A McDonald’s-alkalmazottnak is, meg a vasutasnak is. A munkaadójának pedig joga van azt mondani, hogy Bélám, ha ennyit játszod az eszed, akkor felveszek a helyedre egy latintanárt, te meg mehetsz a picsába.

Minden annyit ér, amennyit fizetnek érte.

Ez ennyire egyszerű. Buszt vezetni, az nem akármilyen munka; a híresen köcsög magyar autósok közt manőverezni ekkora dögökkel, nyolcvan-száz utassal együtt, napestig, sőt éjszaka – ezt akárki nem csinálja meg. Ezt a munkát, ezt a képességet meg kell fizetni, és ha a sofőr polgártárs úgy érzi, nélküle megállna az élet, és mégse kap eleget, akkor rajta, mutassa meg, milyen nélkülözhetetlen ő.

Csak ez a kérdés: mennyire nélkülözhetetlen? Ha a BKV simán toboroz akárhány lojális és alkalmas buszvezetőt, ha a nélkülöző, szomorú, rosszabbulélő emberek szívesen vállalják százvalahányezerért a buszvezetést, akkor az a buszvezetés reális, piaci ára.

Ha a sofőrök tényleg pótolhatatlanok, akkor viszont be kell látni, hogy a közlekedés drága dolog, többe kerül, mint eddig gondoltuk. Emelni a jegyárakat, esetleg ritkítani a járatokat, és szigorítani az ellenőrzést. Éljen a munkásmozgalom, győzött a sztrájkbizottság, mehet tovább az élet. Szidhatjuk újra az ellenőrt, meg az egész rohadt BKV-t.


Címkék: közlekedés magyarland

499 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr50156079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


Aha,
szerintem meg folyamatosan hirdetni kéne a
buszsofőr állásokat, vidéken is, külföldön is - non stop.
Reggel 5-kor sorban állhatnak a jelentkezők:
ma az az 500 ülhet volán mögé aki a legolcsóbban
válalja. Ez így igazságos!

"...Kommentár nélkül c..."
Aha, a 70-es években kiadott propaganda foskönyvekből
most rakott ki valamelyik szomszédom úgy ötvenet
a kukákhoz, belelapztam az egyikbe (nyaralók berendezése - barkács receptek), hova küldhetem?

关关
glore, te nem a sztálin c. filmet ígérted meg nekem egyszer?

az ilyen könyvek amúgy roppant tanulságosak.

Az másvalaki volt (halványan még emlékszem is).
Tanulságosak, az tuti.

关关
lonely,

arra azért nem válaszoltál, hogyha nem a pénz az értékmérő (hangsúlyozom, helyettesíthető tömegáru ill szolgáltatés esetén) akkor mit javasolsz?

Azt pedig, hogy szégyelled, hogy "irodai" munkával többet keresel mint, fizikai munkával ritka nagy ostobaságnak tartom. Az átkosban mondta egyszer egy egyetemi prof (amikor ugye jól képzett kőmívesek többszörösét keresték), azt mondta, hogy lehet az is értékmérő, hogy helycsere esetén ki mennyi idő alatt tanulja bele magát a másik szerepébe.

Tehát szted én tanulom/szokom meg hamarabb a kubikolást vagy a kubikos a vezetői feladatokat?
érték.Mi az?
fizikai munka,netán szellemi?

egy gyerekkori versike

Szoknyám alá adta Isten a kincsem,
s megszerzem vele
mindazt,amim nincsen

ja, ha azok ülnének a volán mögé, akik a legolcsóbban vállalnák, akkor ezzel biztos sikerülne kiszűrni a legjobb személyszállító menedzsereket kiválasztani a sok közül! :P
"Minden annyit ér, amennyit fizetnek érte."

Akkor a gyengébbek kedvéért ideírom, hogy ez nem igaz. Vegytisztán még egy régóta működő kapitalizmusban sem igaz, nálunk meg pláne nem... sajnos. Például a tanárok munkája nem annyit ér más szakmákhoz viszonyítva, mint amennyit fizetnek érte, de rajtuk lehet spórolni. Spórolni pedig azért kell, mert például többet fizetünk a mezőgazdasági produktumért, mint amennyit ér, többet fizetünk az autópályákért, mint amennyit ér. És ezek bizony nem a kapitalizmus vegytiszta törvényeinek köszönhetően kerülnek többe. Pont nem. Az autopálya extra bevétel másra kell.
Ezért nem kap annyit a tanár amennyit a munkája ér.
A Heti Heherészős Hetes csak azért kerül ide, mert jó példa arra, hogy az érték és az érte járó pénz nem egyenesen arányos. Az E. Presley féle párhuzam pedig bajos, mert Elvist imádták a népek, a H.H.-ben pont az az érdekes, hogy úgy tud talpon maradni, hogy egyébként a nézettségi adatai már rég nem olyanok, mint régen, rendkívül rossz az imázs ami kialakult körülötte, ennél jóval kevesebbért is levettek már műsort a kereskedelmi adók. Ez viszont valamiért valakiknek még mindig fontos.
De mindegy, csak példának írtam.
Egy tény, számtalan példát lehet hozni arra, hogy az érték és az érte adott fizettség elválik egymástól.
Apropó!
egy prosti biztosan többet keres,mint egy buszsöför.
Sztrájkról meg szó sem lehet.Szegénykék.
Továbbmenve,talán politikailag is korlátozva vannak.Felháboritó!
"minden annyit ér,amennyit fizetnek érte"
ez a blogmotor ezen a 200 forintos szerveren no comment...

szal estét totya,
nem tudok jobb értékmérőt, de nem is a pénzzel van bajom.

Kétkezi munka alatt meg nem csak a kubikolást értem. Mondjuk te próbálj meg kifaragni egy tökéletes széket gyönyörű mintákkal, az meg próbáljon meg céget vezetni, sztem patthelyzet.

Nem szégyellem magam, de kicsit fura hogy élve temetjük az embereket.

Elvis meg simán megérdemelte. Britney Spearsre mondjuk már nem vennék mérget, ő már csak egy tömeggyártott piaci termék, de Elvis volt a prototípus.

A BKV buszsofőrök drámai helyzetébe meg bele se merek gondolni... ;)
Én kérek elnézést az üzemszünetért. Sztrájk volt.

Larry, amit írsz - autópálya -, az piactorzító hatások eredménye. Nem a piacra meg a versenyre kell haragudni emiatt, hiszen pont az a baj, hogy ezek ki lettek iktatva, és nem az építhet, aki jól és olcsón, hanem aki befizeti a Puch Laci bácsinak az illetéket, meg dob a hörrtévének is egy kis reklámkoncot, hogy ne ugassanak.

Tanárokkal meg az van, hogy borzalmas túltermelés volt belőlük. Szimpla piaci logika, ha sebészből képeztünk volna ennyit, akkor most sok lenne a munkanélküli/pályaelhagyó sebész, és kevés lenne a fizetésük.

7i7: nyugodtan bízzuk az RTL-re, hogy mikor veszi le a műsoráról. Ő dolguk, ahogy a gázsi megállapítása is. Ja, a Vágó is sokat keres. Majd ha a Hajós András feleannyiért legalább olyan jól tudja csinálni, akkor nem fog a Vágó annyit keresni.

lonely_photon: ha nem tudunk jobb értékmérőt, akkor ez van.
"Haverom a kalaúz a jegy ára három húsz,
Zötyögnek a kerekek, ha megy a busz...,"
Mindenkit megkerdeztek, csak az embereket nem....
"egészen elképesztő, mennyi meglepetést okozott és tartogat még a kapitalizmus."

Ami itt van, azt nem nevezném kapitalizmusnak. Inkább a kapitalizmus, a régi időkből ránkmaradt államszocializmus és a szabadrablás (folytatólagosan elkövetett lopás/csalás/hűtlen kezelés) furcsa keverékének.

De itt nem a kapitalizmus torzulásain csodálkoznak az olvasók, hanem a vegytiszta törvényszerűségein. Azon, hogy egy dolog annyit ér, amenyniért el lehet adni, többek közt.
Mert egy részük a furcsa keverék (=átmeneti) rendszer "kapitalizmus" címkéjű dobozában él, hanem továbbra is az "államszocializmus" jelölésűben. Vagy mindig éppen abban, ami számára per pillanat kedvezőbb :-).

Egyébként ha már ennyit emlegettük a kapitalizmust: vajon a BKV, mint kapitalista közlekedési vállalat...

...csinálhatna-e évente tízmilliárd feletti veszteséget?
...elintézhetné-e ezt néhány vállrándítással?
...tartana-e száznál több ilyen-olyan igazgatót?
...építene-e négyes metrót?
...forródróton értekezne-e sztrájkügyben a főpolgármesterrel ill. kormányzati emberekkel?

A MÁV-ot vagy a Magyar Postát meg inkább meg se vizsgáljuk ebből a szempontból.

Egyezzünk ki inkább a furcsa keverékben az összes ebből származó anomáliájával együtt. A valódi kapitalizmus még odébb van.

Árpád

"Tanárokkal meg az van, hogy borzalmas túltermelés volt belőlük. Szimpla piaci logika, ha sebészből képeztünk volna ennyit, akkor most sok lenne a munkanélküli/pályaelhagyó sebész, és kevés lenne a fizetésük."

Hát nem tudom. Off topic, úgyhogy röviden mondom. A tanárok számát a törvény szabályozza, a gyerekszám, a különböző osztályok számára leadandó óraszám és a tanárok óraszáma alapján. Ezek eredménye képpen alakul ki a tanári létszám. De ezt szerintem te vágod is. Jelen pillanatban több irányból nyírják a tanári létszámot: emelik a kötelező óraszámot, és csökkentik a gyerekek óráit, illetve megemelték a bonthatósági létszámot (jelenleg, ha jól tudom 32!! fő felett lehet két osztályt indítani).
Az igaz, hogy óriási a tanár túltermelés, de vitatom, hogy a kevés fizetés ezzel összefügg.
A tanárok száma a fentebbiekből következik, emiatt csak sok volt az önkéntes pályaelhagyó (akik nem fértek bele), illetve most már sok lesz a kényszer pályaelhagyó, de a túltermelés nem befolyásolja az össz létszámot. (Nem vagyok tanár, nem tudom megítélni, hogy mi az ideális osztály létszám, de a véleményem az, hogy a kis csoport eredményesebb, úgyhogy ez most nem jó irány. Viszont kevesebb a gyerek is, van aki viszont ezzel érvel.)
Én szerintem eccerűen rajtuk lehet (meg a tűzoltón stb.) lehet spórolni. Nincs érdekérvényesítő erejük.
LarryUnderwood: a tanárok nem keresnek keveset, sőt! Ne mondd már nekem, hogy egy két diplomás, 30 éve a tanári pályán lévő pedagógusnak kevés az a 110k nettó amit kap! Sőt, sok is!
A kezdő tanárok meg simán tudják fizetni a dolgaikat a 74k nettóból amit kapnak. Ha ügyesen csinálja az illető és jól spórol 50 éves korára saját lakása is lesz. Ez így van jól, miért volt olyan hülye, hogy tanárnak ment?!
Azt meg csak elképzelni tudom, mi lenne ha a híradó bemondaná, hogy jövő héten 2 napos pedagógus sztrájk lesz. Még a bemondó is elröhögné magát.
"De itt nem a kapitalizmus torzulásain csodálkoznak az olvasók, "

Már megbocsáss, de épp azt kifogásoltam.
oxofff:
nincs mercedeszem
nem vagyok kopasz
neked nincs humorod
nem vagy okos
Persze hogy sajnalom, hogy az EN penzembol NEKI van traktora, amivel meg fel is tart az utakon, es meg csak nem is tud termelni a vesztesegen kivul semmit. Amugy tudom, hogy joga van tiltakozni, de ti balfasz jobbosok mindig ezzel jottok. Teso: tudtad, hogy anyad halalos agyan jogod van a feje melle szarni a parnajara? Igen jogod van. ahogyan joga van a gizdanak is tiltakoznia. Az hogy jogod van annyit jelent, hogy nem tiltjak / szankcionaljak, nem azt, hogy az ugy helyes. Ez nem erv, te nagyon nagyon nagyon nagyon hulye.
Komolyan kiakaszto, hogy ilyen alapveto dolgokkal nem vagytok tisztaban, es ezeket mind en kell, hogy megertessem... remelem azert azt otthon elmagyaraztak neked, hogy szaras utan ki kell torolni a segged.
uramjezus...
Gyerekek alljon mar meg a kibaszott menet de tenyleg: egyszer tul sok a diplomas aki kulfoldre megy az itteni tudast kamatoztatni (tul sok okos ember nevelunk) mas felol meg finanszirozzunk meg 20 fos osztalyokat kozpenzbol orszagszerte (neveljunk meg tobb okos embert) most akkor mi a lofaszt akartok.. baszni es szuznek maradni egyszerre eleg korulmenyes nem ugy latjatok?
KopaszMercis o7:54:53

Nem baj ha van mercid, sem az ha kopasz vagy, sőt az sem baj ha elegánsal öltözködsz.
Itt kevés embernek van humora.
Hajrá Mieink!!!!!!
"Komolyan kiakaszto, hogy ilyen alapveto dolgokkal nem vagytok tisztaban, es ezeket mind en kell, hogy megertessem... "

Köztünk az új messiás elvtárs ?
szóval értek én mindent, hogy a piac meg a pénz diktál. hogy ilyen világban élünk, ahol ezek a szabályok. ezeket vagy elfogadjuk, és érvényesülünk, vagy nem, és akkor kesergünk.

de ettől én még azt gondolom, hogy ez igazságtalan. ahhoz azonban nem vagyok elég okos, hogy tudjam, miként lehetne ennél jobb.

egy tény: a felkínált alternatívák sem kecsegtetőbbek, sőt...

és az is tény, hogy ez a piac-központú világ elég embertelen, és mint ilyet, nem tudom ideaként elfogadni, inkább csak mint szükséges rosszat. mert nincs jobb.
KopaszMercis 2007.09.05. 08:02:59
"mas felol meg finanszirozzunk meg 20 fos osztalyokat kozpenzbol orszagszerte (neveljunk meg tobb okos embert)"

Nem egészen... neveljünk még több írni-olvasni-szövegérteni-számolni (ad absurdum gondolkodni) tudó és akaró embert... (szvsz. egyébként ezt
*(szvsz. egyébként ezt 20fős - vagy kisebb - osztályokban könnyebb...)

OFF
bocs, úgy látszik, nem szeresse a kacsacsőrt a rendszer...
Esik,hideg van,de ismét érdemes volt felkelni.
tegnap megtanultam:
"minden annyit ér,amennyit fizetnek érte"
a mai napra rendelt kapitális marhaság:
a kapitalizmus vegytiszta törvényei...
Ha ez igy megy péntekig teljesen elhülyülök.
Tehát,a társadalmunk legértékesebb tagja,mondjuk egy tiz kurvát futtató strici.
Társadalmi igényeket elégit ki,hiszen sokan veszik igénybe a szolgálltatást,
értékes,hiszen megfizetik.Szabályozott,a stricik felosztják a piacot.
a keletkezett extraprofiton céget vásárolnak.Mivel magas a profit felvásárolják a kisebb,gyengébb cégeket tönkretéve a konkurenciát,megszüntetik a versenyt.Gondolom ismert az első millió megszerzése....,rémmese
Ez folyik a világban,vegytisztán.
Halleluja!
minek ide tanár,orvos,mérnök?
Mejelent magyarul Az Ember Tragédiája?
Olvasta valaki?

vannak azért itt a témához kapcsolódó lelkes megoldások:
"az önmagát fogorvosnak kiadó férfinak nincs engedélye arra, hogy fogászati kezelést végezzen. A férfi jelenleg Szolnokon dolgozik bőripari munkásként."
index.hu/politika/bulvar/bormun262272/
Kopaszmercis
A stílus maga az ember!
Igénytelen íráskép, ordenáré stílus, utasítgatóan kioktató szöveg... Soroljam? Ez vagy te...
A strájkról most olvastam egy blogon, ahol azt ís megtudtam, hogy nagyon kemény feltételeket szabtak a sofőrök. Többek között nem kell ezentúl megállniuk a megállókban, joguk lesz bárkit odacsukni az ajtókhoz, és az utasoknak is egyenruhát kell hordaniuk. Nagyon jó:-))))
copypasteblog.blogspot.com/2007/09/inkbb-jjjn-sztrjk.html
Pedig van benne igazság. Amiért pénzt kell adni, az igenis nekem annyit ér pontosan, és egy kanyival sem többet, sem kevesebbet, amennyit fizetek érte. Ami már nem éri meg, azt nem veszem meg.

" Pedig van benne igazság. Amiért pénzt kell adni, az igenis nekem annyit ér pontosan, és egy kanyival sem többet, sem kevesebbet, amennyit fizetek érte. Ami már nem éri meg, azt nem veszem meg."

és akkor folytassuk a sort:
minél előbb,annál hamarabb
...mint szódás a lovát
akinek nem ünöge annak...
:-)
Ez egy Publiusi bölcsesség volt, úgyhogy ha folytatni akarod, akkor bölcsességeket kérnénk, nem közmondásokat :)
inkább egy kis kulturális ajánló

a bp-i par'lament szinház novuma:
bértoll sprecht: elkhúró újít,meg- állítsuk?
rendezte: zorba' a zungur
jó szórakozást

:-)
"minden annyit ér,amennyit fizetnek érte"
Sztravinszki szerint ez egy bölcsesség
Aztán 11:44:59-kor azt irja "..nekem annyit ér..
Ami Sztravinszkinak valamit ér,nekem semmit,mondjuk.Bölcsesség?
Talán rosszul forditották,vagy elferditették.

"Minden annyit ér meg NEKEM,amennyit hajlandó VAGYOK érte fizetni"
ingó firma meg, fingó Irma.
Talán van némi különbség.
Tudom,hogy a szövegértés ma igen komoly probléma.
Ja, az nekem is megfordult a fejemben, hogy rosszul fordították vagy twá rosszul idézte, ahogy lenin mondja! De azért egy kevés gondolkodással belátható, hogy ez egy egyirányú viszonyulást jelent, tehát NEKEM mennyit ér egy adott pillanatban egy adott valami.
"malacka69-"retardált"(TWÁ): Kopaszmercis
A stílus maga az ember!...."
"malacka69-"retardált"(TWÁ): Úgy sajnállak kopaszmerci... rossz lehet neked, mert nagyon sok gyűlölet árad belőled. Hihetetlen frusztrált lehetsz... Péniszkomplexus? Nagyon csúnya vagy? Mi a baj? Beszéljünk róla?:)"

Így van a stílusod tökéletesen jellemez téged. Nem is kommentálnám a továbbiakban.
Sztravinszki!
"De azért egy kevés gondolkodással belátható,...."
Nagyon magasra teszed itt a mércét.
Nem olvasod a hozzászólásokat?
Te, én ezekből a hsz-ekből elég sokat tanulok, plusz szórakoztatnak is. A saját lécem sincs azért túl magasan, tévedés ne essék.
Itt azért más gondok is vannak, mint amit Worluk felvet. Meg lehet-e tiszességesen élni az elvonások után egy tisztességesen elvégzett munkából? Mert a környező, főként nyugatra fekvő országokban erre a válasz jellemzően igen. Nálunk miért nem?

"Itt azért más gondok is vannak, mint amit Worluk felvet. Meg lehet-e tiszességesen élni az elvonások után egy tisztességesen elvégzett munkából?"

Tisztességesen elvégzett munkából IGEN.
Combi
Írtó jó fej vagy!:) Miután kopszmerci már x-edszer ocsmányozott, és voltam szíves egyszer megkontrázni (egészen másképp), te ezt most kiemeled, mintha ez lenne az általános tőlem. Butuska érv... Amit én írtam kopszmerci stílusáról, az bizony felettébb általános, nézd végig a kommentjeit, vedd lécci a fáradtságot!
Megismétlem, mert fenntartom: Igénytelen íráskép, ordenáré stílus, utasítgatóan kioktató szöveg...
Eltűntek a hozzászólások?

Akinek van kedve olvasni arról amiről polemizál:
www.vizsgazz.hu/kidolgozott-tetelek/marketing/9.tetel.html
(rövid)

OFF:

Árpi, neked a kalauz nem haverod, nekem meg az ORTT. Továbbra se. Már megint nagy ocsmányságot eszeltek ki: index.hu/kultur/media/ortt5121/

Kapitalista ország kapitalista ORTT-je csinálhat olyat, hogy az általa beszedett (és a gyors beszedés érdekében felére lealkudott) büntetéseket a tagok szétosztják egymás között, hogy aztán pofára kioszthassák az arra szerintük érdemeseknek (értsd: a haveroknak). Ennyi erővel nyugodtan zsebre is vághatnák, az se lenne gusztustalanabb. Mindezt ötpártilag, nagy egyetértésben.

Kurucinfo módjára következzenek a nevek és telefonszámok, ahol anyázni lehet: www.ortt.hu/belso_oldal.php?belso_id=31

malacka69: Végigolvastam az összes kommentet. Ha van pár szabad percem munkahelyemen, akkor mindig elolvasom az aznapi "termést". Szvsz kopaszmercist egyszer nem láttam a kommentezőket szidni ocsmány stílusban. Az igaz, hogy általánosságban szidott néhány olyan embertársamat, akik meg is érdemlik. Egyébként meg neki is adok igazat az itt elhangzottakban.
Az összes 14:30 és 16:36 közötti komment eltűnt. Érdekes.
Jó kis post! Tetszik.

Abszolut egyetértek Veled Árpi. Igazából a gond szerintem ezzel az, hogy egyszerűen ezek a megállapodások az adminisztratív gátlói a helyzet rendeződésének. Ha van, aki elvállalja kevesebbért, ugyanolyan képzettséggel, akkor csinálja az. Ez mindaddig megy, amíg munkaerőhiány fel nem lép a buszvezetők piacán, amikor is a munkaadó elgondolkozik azon, hogy öcsém a kutya nem dolgozik nálunk, kéne emelni azt a rohadt fizetést. Ez lenne a piaci mechanizmus szerintem. (Kissé leegyszerűsítve persze) Nyilván az már egy másik kérdés, hogy a piaci mechanizmusoknak nem csak a buszvezetői szinten kellene működni a BKV esetében. Tipikusan egy tulajdonosi szemlélet nélküli kaotikus szervezet, akárcsak a MÁV, vagy a kórházak... Mondjuk ezt a sztorit az államigazgatás kávészürcsölgető, körömreszelő bagázsával is lezongoráznám...

TOTYA 87, KOPASZMERCIS - kis adalékként az általatok írottakhoz. Ha belegondolok, kb. 15 évvel ezelőtt, szűkebb pátriámban (GYMS) ha lenéztem, az utról egy csomóféle dolog volt a földeken, cukorrépa, mák megy ilyenek. Manapság csak gabonaféléket látni... Ez az egész transzfereket a mg-ba totál konzerválja a hatékonytalan, pazarló termelést. Erről ennyit.

LONELY PHOTON - az általad írottakra csak annyit tudok mondani/arni, hogy én elégedett vagyok a helyzettemmel. Nem, nem vagyok újgazdag ficsúr, anyám tanár, apám melós. Csak tudod sosem azon siránkoztam, hogy milyen szar minden, meg hogy a Gyurcsány a hibás, vagy az OV. Tudod nem restellek, ha kell 16 órát melózni... Bár nincs mercim, se budai villám, de elégedett vagyok... Jaja, én is szívesen lettem volna tanárember, csakhát piaci mechanizmusok alapján nem az lettem... Ennyi

Ja és jobboldali vagyok vagymi...
Egy sztrájkoló matematikus nem oszt, nem szoroz.
"Szvsz kopaszmercist egyszer nem láttam a kommentezőket szidni ocsmány stílusban"

Pedig megtette jónéhányszor, velem is többek között. De TWÁ valami miatt vele olyan megbocsátó.
Mike Patton 2007.09.05. 17:20:53

Mike szeretett volna komp lenni.
De nem komplett.

Bocs :)
Mike Patton:

'Ha van, aki elvállalja kevesebbért, ugyanolyan képzettséggel, akkor csinálja az. Ez mindaddig megy, amíg munkaerőhiány fel nem lép a buszvezetők piacán, amikor is a munkaadó elgondolkozik azon, hogy öcsém a kutya nem dolgozik nálunk, kéne emelni azt a rohadt fizetést.'

szóval ez a valóságban nem így van. Az olcsóbb munkaerőt nem azért veszik fel, mert vígan, dalolva, feleannyiért elvégzi a munkát ugyanolyan minőségben. Sajnos az esetek többségében az olcsóbb munkaerő pont azért olcsó, mert nincs olyan minőségű végzettsége, nincs akkora tapasztalata és kompetenciája, mint a drágább munkaerőnek. És ha felvesszük az olcsó munkaerőt, a termék/szolgáltatás minősége romlani fog. Én itt látom a problémát.
Májk:
Amit posztoltál annak mondjuk köze nincs az általam írottakhoz, de legalább leírhattad végre milyen fasza csávó vagy.
vernarancs

De nem ám... Mer' ugyanis menő rockénekes vagyok, brilliáns hanggal, mint az a nevemből látszik is... :)

Semmi baj...
Elnézést, ma meg én sztrájkoltam, a mai post holnapra marad.

6. Lenin, korrepetállak, szívjóságból. Publilius Syrusnak olvass utána. Ami a szállóigét illeti:

tegyük fel, hogy van neked egy tízéves Skodád, és azt egymillióért próbálod eladni. hirdeted-hirdeted, de még csak fel se hív senki. miért? mert ilyen tízéves Skodát már négy-, sőt háromszázezer forintért is lehet venni. Te verheted a pici popódat a betonhoz, hogy de egymilliót, egymilliót, csak nem fog annyit adni senki. A Skoda tehát nem ér egymilliót, mert nem fizet érte senki annyit.
milyen szó ez a hatékonytalan???
a tanulékony ellentéte a buta(v ilyesmi),a folyékony ellentéte a ...
ezt a hülye szót idáig csak kókajanitól hallottam
off:

"Bár az tényleg izgi, hogy miért van a Fidesz körül ennyi náci."

egyet mutass már legyél kedves!
Biztos vagyok benne, hogyha éjszaka egy sötét mellékutcában két 150 kilós, 2 méteres kopasz legény fél téglát kínálna megvételre Árpádnak, akkor adna érte félmillió forintot. Akkor ezek szerint egy fél tégla félmilliót ér.
borboja, te meg egyszerűen hülye vagy, és ebben biztos vagyok.
Mikor állunk neki vitatkozni arról, hogy miért lefelé folyik a víz??
Mert ha széllel szembe csinálom, akkor felfele megy...
Combi
Írtó jó fej vagy! Miután kopszmerci már x-edszer ocsmányozott, és voltam szíves egyszer megkontrázni (egészen másképp), te ezt most kiemeled, mintha ez lenne az általános tőlem. Butuska érv... Amit én írtam kopszmerci stílusáról, az bizony felettébb általános, nézd végig a kommentjeit, vedd lécci a fáradtságot!
Megismétlem, mert fenntartom: Igénytelen íráskép, ordenáré stílus, utasítgatóan kioktató szöveg...
Árpád!
Ez a Publilius gyerek már öreg, és szenilis is lehet, nem lesz a kedvenc olvasmányom a közeljövőben.
A tizéves skoda nekem megérhet akár 2 milliót is.
1.Gustav Husáké volt és én imádtam az öreg komcsit.
2. ebben nemzettem az utódaimat/nosztalgia/,sőt
kiderült,hogy csak egy adott 10-éves skodában vagyok képes frenetikus szexgimnasztikára.Nekem megéri,van rá keret.
stb,stb,stb,
Röviden,nekem megér 1 millcsit,másnak semmit.
Ezért:
"minden annyit ér meg NEKEM,amennyit hajlandó vagyok érte fizetni"
Az Publilius gyerek meg azt vesz,amit akar,annyiért,amennyit Ő hajlandó érte adni.
A világ már csak igy működik manapság.
Talán még annyit a 18:32:58-hoz,elviekben létezhetne egy álltalánosnak tűnő érték,de csak elméletileg.A gyakorlatban nagyon sok minden lehetséges,ami valaminek az értékét eldöntheti,meghatározza.
Pl.turul,biblia vagy egy szaros gumióvszer.
Van álltalános értékük?
Nekem egy szaros gumióvszer,gyönyörű emlék a Józsitól,nem adnám semmiért se.
A gallebri linkjén van egy válasz:

"Az árak alsó határa azok önköltsége, felső határa pedig az az összeg, amit a piacon a fogyasztó egyáltalán hajlandó megadni az adott termékért." És szintén utal a link az árral kapcsolatban a termék egyediségére.

Hú de utáltam világéletemben mindenféle mikro/makroökonómiát, kereslet-kínálat görbét.
Sztravinszki!
Néhány multi az önköltségi ár alatt kinálja a portékáját.Ismerős?
A mezőgazdaságban az önköltségi ár alatt lehet csak eladni néhány terméket.Gondolom ez is ismerős.
A két ürge /Publi meg a másik/az elméletről irnak.
Létezik kereslet-kinálat görbe,mára,holnapra és holnapután is érvényes?
Milyen büszke voltam a leninrendre,most meg dugdosom.
Én is utáltam az ilyen görbéket,meg mutatókat
messze is vannak a valóságtól.Lehet modelezni,meg hasonló.Szórakoztató.
Az a helyzet, hogy bár tanultam erről valamit, alig ragadt meg valami, de a munkahelyemről ismerős az önköltségi ár alatti eladás. Szerintem egy multinál dolgozó közgazdász itt most felvilágosíthatna minket. Asszem az érték - és ez többször elő is jött a topikon, különösen lonely pedzegette ezt a húrt - az más tészta. Illetve hogy tetszik-e a rendszer, lefekszünk-e neki, seggnyalás, szóval keverednek a dolgok, de ez nem baj.
Sztravinszki 2007.09.05. 18:55:44
Hát ez nem túl jó válasz. Mi az, hogy "a piacon a fogyasztó"? Ez azt jelenti, hogy létezik legalább egy fogyasztó, aki akár 10.000 Ft-ot is ad egy liter benzinért, - mert akkor a benzinnek literje 10.000 Ft kéne legyen -, vagy az összes létező fogyasztó. Az alsó határra vonatkozó állítás még csak-csak elmegy, de az sem tökéletes. A multik speciel sokszor bőven az önköltség alá mennek azért, hogy ezzel tönkretegyék a magyar vállalkozókat. Pl. a tartalmatlan szar zsömléikkel a pékeket.
1./ Tegyük fel, hogy van egy jó kis csavargyár, valahol a Duna-Tisza közén (mondjuk, a Dob utcában, á la Kern), ami M6-tól M20-ig gyárt hatlapfejűket (kis csavargyárról van szó, no). A derék munkások, érzékelvén a sarcot a sarc hátán, plusz vizitdíj, elhatározzák, hogy fizetésemelést kérnek. De a gonosz tőkés, azaz Herr Müller and Co. azt mondja nekik, kicsi a haszon, nagy a bér, meg aztán gázáremelés is volt, ergo de béremelés nulla disputandum est. A munkások nagy felhorgadásukban meghirdetik a sztrájkot, és másnap puff, bele is lépnek. Nem véletlenül teszik, tudják, hogy Herr Müller naponta x tízezer forintot veszít, ha nincs termelés, a vevő várja az árut, ha késik, nincs új megrendelés, stb., stb., azaz sztrájk esetén jól kiszúrnak a gonosz tőkéssel. Mással nem. Csavart mindenütt kapni, dögivel, legfeljebb a kínaiak egy ládával többet szállítanak, ha hiány lenne.
2./ Tegyük fel, hogy az ország fővárosában a közlekedési vállalat dolgozói érzékelvén az országos aszályt, országos fagyot, egyéb országos istencsapását a kisbolt árcéduláin, fizetésemelést kérnek a gonosz tőkéstől, mely tőkés ezúttal a főváros. Az övé a közlekedési vállalat. Az állam is részt vesz a bizniszben, amennyiben nagyrészt az adófizetők pénzéből szokta szanálni a BKV-t, mert rentábilis tömegközlekedést még senki nem látott, az csak a Holdban létezik. A BKV nem akar fizetésemelést adni (miből?), a szakszervezetek erre belengetik a sztrájkfenyegetést. Kivel szúrnak ki, ha sztrájk lesz? Hát a BKV-val aztán nem, ráfizetéses üzlet esetén kifejezetten előnyös, ha a tulaj szombat-vasárnap vagy tőlem akár kedden zárva tart. Marad kiszúrásilag a főváros tömegközlekedő közönsége, a vállalatok, amelyek hiába várják a dolgozóikat, meg a kormány, amelyiknek már úgyis mindegy, hányan szidják még.

Hogy mi ebből a tanulság, vagy van-e valami igazságos megoldás egyáltalán? Arról fogalmam sincs. Csak annyit akartam írni, hogy "Több dolgok vannak földön és egen jó Horáció, mintsem bölcselmetek azt álmodni képes." Azaz az élet bonyolult.
Mondom, hogy nem értek hozzá, de azt gyanítom, hogy a piac nem a lipót sztárközönségének vásárlói magatartása alapján létezik és szabályoz, magyarul ki az a barom, aki a benzin literéért 10.000 Ft-ot adna? Hol egyedi termék a benzin?
Most akkor elárulom nektek a rendszer működését. Ideültették helytartóikat (MSZP-SZDSZ) a külföldi hiénák azzal a feladattal, hogy rabolják ki Magyarországot. Ennek módszerét is megadták. 1. Lehetőleg minél kevesebb magyar szülessen. Ezt teljesítik, hiszen egyre gyorsabb ütemben csökkentik az ország lélekszámát, a csecsemőhalandóságot 8 %-kal tudták növelni. 2. Az általános iskolákat be kell zárni, a felsőoktatási intézményeket fizetőssé kell tenni hogy akik mégis elérik az iskolás kort, azok minél hülyébbek maradjanak. 3. Akik kikerülnek az iskolapadokból és dolgozni kezdenének, azoknak lehetőleg minél kevesebb munkalehetőség adódjon. 4. Akinek mégis lesz munkája, annak a regenerálódáshoz (gyógyuláshoz) való lehetőségeit kell elvenni az ismert módokon - vizitdíj, kórházi napidíj, ingyenes gyógyszerek dobozdíja, vagy egyszerűen bezárjuk a kórházat. Na az így megnyomorított emberek természetesen szinte alamizsnáért is elvállalnak bármilyen munkát, koldusként a legolcsóbb és legszarabb felfújt, tartalmatlan zsömlét is megveszik. Aztán jöhetnek az agyatlan tuskók, akik meg magyarázzák, hogy hát azért annyi a magyar fizetés, mert ennyiért is találnak rá munkást, a pék meg azért megy tönkre, mert a zsömléért csak 8 Ft-ot ad a piac. Így fog kihalni az a magyar nép, amelyik egyes egyedül meg tudta védeni az egész keresztény Európát a törököktől és akiknek az emlékére az egész keresztény világban a földkerekségen MINDEN NAP délben megszólalnak a harangok.
Még egy dobás érték ügyben
"Minden annyit ér,amennyit fizetnek érte"
Lehet,hogy nem ér annyit,de elfogadom,jelenleg ennyit kell érte fizetni,tehát ennyit ér.
Még két nap péntekig.
Vakapád!
Apám ,teljesen tisztán látsz!
"Azaz az élet bonyolult"
T. borboja!

A törökök feltartását illetően nem ártana olvasgatni néhány akciórádiusszal foglalkozó könyvet, mielőtt halálra lelkesednénk magunk. Nándorfehérvárt illetően pedig megjegyzendő, hogy a pápa nem a diadal emlékére rendelte el a harangozást, hanem a törökök odaérte előtt, mégpedig nem a MAGYAROK, hanem a KERESZTÉNYSÉG győzelméért. Felvágni felvághatunk rá (végül is győztünk - ez egy fantasztikus sztori!), de azért a tényeket nem árt ismerni.
A többi jobb, ha néma csend.
Borboja:
A sztori itt még nem ér véget -
A külföldi hiénák látván, hogy helytartóik (MSZP-SZDSZ) a birkákat (a magyar emberek) nem tartják rendesen (nem születik új birka, aki születik az is hülye lesz, plusz direkt megbetegetik őket) rájönnek, hogy ez így nem jó. Nem jó, hisz döglött kergebirka nem nyírható.
Ezért ezeket az alkalmatlan helytartókat lecserélik új helytartókra (FIDESZ-??), akik biztosítani tudják, hogy a birkákról (a magyar emberekről) jó sokáig lehessen nyírni a gyapjút.

Szvsz ez is, meg a te hozzászólásod is egy nagy baromság.
T. 6. Lenin!

Elmondanám, hogy sokan vannak, akiknek nem az. Irígylem őket. Persze vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy ők tényleg olyan bonyolultnak látják az életet, amilyen bonyolult, és aztán kiderül, hogy nem.
T.Vakapád!
Kristálytiszta logika.
istenkém,

hát nem megmondta a kiszera, hogy ez lesz belőle...?
Árpi,

"erről eszembe jut a Kommentár nélkül c. kötet,"

Brecht-től kérdezték egyszer, hogy ha már egyszer a művei jogdíjaiból ott Nyugaton jól megszedte magát, míg közben a művei a Szovjetunióban be vannak tiltva, akkor mifaszér' is támogatja a kommunista pártot? Mire azt felelte: "Hát ez az! Azok legalább komolyan vesznek!"
Mivel már mi is egy banánköztársaság lettünk, lassan bevezethetik nálunk is az ott alkalmazott megoldást. Platós teherautókat állítottak be a buszok mellé, és ezek is megállnak a megállóban. Az embereknek azt mondták, ez csak átmeneti. Valóban... Cirka egy éve ez megy a fővárosukban. Hiszen mindent meg lehet szokni.
A teszten mi is átmentünk, azaz mindent kibirunk, lehet, még egy atomvihart is.
A BKV sztrájk egyetlen komoly embere bedobta a törölközőt az utolsó menetben... Vagy bedobatták vele. Javaslom, hogy a maradék bandának, aki cserbenhagyta a vezetőjét, miután kiállt értük, a BKV inkább szervezzen szociótréningre, mert bunkók! Respect a kivételnek.

Egy újabb téma, ami eltereli a figyelmet a várható fűtésszámláról!

szerintem is nagyon nehéz buszt vezetni. de tényleg.
a közelekedés meg egy fos, hála most még a négyesmetrónak is, a kálvin tér pl kvázi megszűnt létezni.
szal azért kéne nyomatni a bkv-be a pénzt, h ne járjunk úgy, mint a görögök, h x időre nem lehetett közlekedni, nehogy megfulladjanak az athéni lakosok.
vagy járjunk úgy, h a bkv-sok kitalálnak egy sztrájkot, és nem jutunk be a m.helyünkre...
OFF:

Végre együtt örülhetnénk valami kis magyar sikkernek, de azért (biztos ami biztos) megjelenik egy sértődött országos főfasz, aki jól beszól: index.hu/politika/belfold/kattuz0905/

Tipikus magyar történet. Egyébként mi a francnak van szükség egyáltalán Országos Katasztrófavédelmi Főfarokra? Csak kolonc a tűzoltók nyakán. Nem csak most, máskor is.

én inkább ennek a zuschlag-maffia-pályázatipénz ügynek próbálok örülni. itt az idő egy jó ki kirakatperre. ezt a faszt úgyse sajnálná senki!
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.09.06. 00:51:37

"én inkább ennek a zuschlag-maffia-pályázatipénz ügynek próbálok örülni."

Kíváncsi leszek, hogy mit hoznak ki belőle a végén. Leginkább persze semmit, a szálak valószínűleg túl magasra vezetnének. Esetleg egy-két lúzert beáldoznak, aztán annyi.

A pártpénzek eredetét ugye jobb nem firtatni, tudják ezt ötpártilag jól. Nem is nagyon veri a Fidesz a tamtamot, pártközeli alapítványuk nekik is akad...

nem tudom, hova vezetnek a szálak, persze ha pártpénz, akkor nyilván a csúcsra minden pártnál. de már az is tök szép lenne, ha a vizitdíj-adóellenőrzés-stb mellett egy-két ilyen lúzer is megszopná.
"piacokról beszéltünk, és a buszvezető nem a családom tagja. vagy oda akarsz kilyukadni, hogy szeretetből fizessünk többet a buszvezetőnek akkor is, ha egyébként találunk olcsóbban munkaerőt?

ez magáncégnél a csőd. "


Deqrwára szeretnék egy olyan országban élni, ahol nem ez a logika érvényesül. Mert ez ugyanaz, mint a multié, aki leszarja, hogy ki dolgozik és ki keres pénzt, őt csak az érdekli, hogy ki költi el a lóvét. Nálla. És így nyílegyenes út vezet a kis kinézerektől a zsíroshomlokú hangárijan homérszimpszonokig. Ha mindegy, hogy ki termeli meg az értéket (és a globiban sajszegál) és mindegy, ki költi el a pénzét, akkor egy idő után kicseszett diszkrepancia lészön: a fél ország segélyből költekezik majd, de honnét lesz a segélyre a pénz?

Értsük meg végre, 1Xsmindenkor, hogy az állam azért van, hogy védje a benne lévők érdekeit. Rövid és hosszú távon egyaránt. Tehát: felejtős a "Bélám, kibaszlak és jön a latintanár"-mentalitás, mert itt él Bélám, és kell neki a meló, és baszki, közösségi cél, hogy Béla éljen, dolgozzon, mert különben rohadt sokba kóstál. Ha meg előteremti a létköltségeit, akkor mindannyian nyertünk vele, nemde? Dede.
És felejtős a Publilius Syrus igazsága is, mert bizony, csóró állam ennyit tud fizetni a csóró pógárának. Vagy ha nem tud, a buszosok mennyenek a pitsába, és helyettük jöjjenek az alacsonyabb igényű ukrán, beludzs, pakisztáni, kínai stb. sofőrök? Nem vagyok Magyar Gárda törzsgárdatag, de azért mégis aszondom: nejn danke. Publiliust meg, asszem, minimum 2000 éve meghaladtuk az irgalmas szamaritánusos példabeszéddel, de ha erre viszket bárki segge, akkor, no nem bánom, kapja be, ott van neki a hippokratészi eskü.

Csácsumi.
Kopasz g.cis:
A te köreidben biztos ez a leghatékonyabb módszer, te élsz vele. Nálad ugyanis még a seggem is okosabb.

Ha annyira barom vagy, hogy nem ér el a fejlődés, akkor kérdezgess nyugodtan az unokám benzinéről. Hallottál már olyasmit, hogy bioüzemanyag? Ha nem, akkor járjál gyalog, marha.
A visszafordíthatatlan károk meg csak duma. Még a teherautók sem okoznak ilyet, nemhogy a személygépkocsik, csak az olyan demagóg bunkók fejében, mint te, akik azt sem tudják, miről beszélnek, csak fújják a Blikkben olvasott és hozzájuk hasonló hülyék által írt szólamokat.
Anyád is csak azért nevelt fel, te majom, mert amíg otthon laktál, tudott aludni, mindig sötét volt a lakásban. Egyébként inkább csótányt nevelt volna, mert annak legalább van esze. Hozzád képest rengeteg.
"Bár az tényleg izgi, hogy miért van a Fidesz körül ennyi náci."

Hm.

Szerintem nem izgi. Aki kicsit is rühelli ezt a szemét tolvaj bandát, amelyik most "kormányozza" az országot, az élből ellenzéki, és hát ki mellé álljon, tán a Thürmer Gyuszkó mellé?!

Ez tehát egy Nagy Lapos Seggnyalás volt Fletókáék fele, mivel nincs köze a cikkhez, nincs benne nóvum sem és mindezek miatt nekem hűdebüdös 168óra-szaga van...

Ami igazi trouvaille lett volna, kedves Árpi, hogy mitől van ennyi náci a baloldalon? Bácsfy Broki, Zuschlag, Szabó Berci meg a többiek... Na, ezt a kérdést tessen kidolgozni hétfőre, öt gépelt oldal, irodámban leadni délelőtt 10.00-ig. Különben elégtelen a szemináriuma.
Lóci,

oszt gondoltál-e arra, hogy kopasz mercis esetleg maga Hannibal Lecter?

Kár, hogy íráshoz nincs fogvédő...
Paszternak, te miről beszélsz? meghaladtuk?

meghaladtuk a piacot? OKÉ!

Akkor vedd meg a kocsimat. Kurva drágán adom, ennyiért sokkal jobbat kapnál, azt most megmondom, De te ezt a szempontot meghaladtad, úgyhogy vegyed meg. Most. Közösségi cél, bazmeg.
Paszternak,

"Aki kicsit is rühelli ezt a szemét tolvaj bandát, amelyik most "kormányozza" az országot, az élből ellenzéki, és hát ki mellé álljon, tán a Thürmer Gyuszkó mellé?!"

Nem, inkabb odaall egy masik tolvaj melle. Gratulalok.

Zuschlag nem naci. Csak bunko, mert olyasmivel viccelodott amivel nem illik. Viszont nem jar logyakorlatra es nem masirozik egyenruhaban horogkeresztre hajazo karszalaggal.

"Értsük meg végre, 1Xsmindenkor, hogy az állam azért van, hogy védje a benne lévők érdekeit. Rövid és hosszú távon egyaránt. Tehát: felejtős a "Bélám, kibaszlak és jön a latintanár"-mentalitás, mert itt él Bélám, és kell neki a meló, és baszki, közösségi cél, hogy Béla éljen, dolgozzon, mert különben rohadt sokba kóstál."

Ez volt a szocializmusban. Na, ennek mar jo nehany eve vege van. Kicsit "tulhaladtuk". Ha a latintanar olcsobban dolgozik, akkor o fog buszt vezetni, ha hajlando ra.
Azért jó lenne, ha a Béla találna melót, hogy minél kevesebb munkanélküli segélyt kelljen neki a közösből fizetni. Ez a közösségi cél, és egy duplacsavarral ezt meglátva, Paszternáknak igaza van :)))
Sztravinszki:
Köszönöm, hogy vetted a fáradságot és elolvastad.

Fogadatlan prókátorként(KopaszMercist kritizálóknak)
Azért nem hiszem, hogy a hozzászólók az akadémiai székfoglalójukat szándékoznák ide írni. Persze mondják: a stílus maga az ember, de nem vagyunk egyformák a türelmesség területén sem.

Szép napot mindenkinek! (Meg egy kis mosolyt, ha az időjárás bánatos.)

Bocs ha kicsit off lett.

Valószínüleg én egyedül vallom azt az életben: a stílus NEM maga az ember. De ez a vita messzire vezetne.
Gyerekek,
Kurvara nem megy itt a kozgazdasagtan senkinek. Amirol beszeltek a "veszteseges termeles" az az, amikor a valtozokotlsegek megterulnek, es a fixkoltsegegknek is egy resze. (valtozo koltseg: alapanyag, munkaero, minden ami a termeles mennyisegenek fuggvenye: fix koltseg: rezsi, alberleti dij stb, ami akkor is van ha nem termelunk) Amit uzembezarasi pontnak hivunk az az, amikor mar a fix koltsegek sehanyad resze nem termelodik meg. Lehet, hogy a fix es a valtozo koltsegekkel a tortenet forditva van. Nem vagyok Mikroelemzo, es geci regen tanultam, de a lenyeg ez. Valoban rovidtavon van veszteseges termeles. Mivel hosszu tavon minden koltseg valtozo koltseg, ezert hosszu tavon nincsen veszteseges termeles.
A tisztessegtelen piaci magatartasok, amik azt hasznaljak ki, hogy a piac nem mukodik tokeletesen (pl nem tokeletes az informacio aramlasa), mint pl a domping ar (amikkel multik neha probalkoznak, hogy kinyirjak a versenytarsaikat, hogy monopolium fele toljak a piacot), vagy az ar diszkriminacio (hogy annak aki 10 000 ft-ot adna egy liter benzinert annyiert adjuk), az nem bizonyitvany semmirol. Egyszeruen kozgazdasagilag racionalis magatartas mintak olyan valos korulmenyek kozott, amik vanna. Attol mert van ember aki 10 000 ft-ert venne a benzint, attol nem lesz annyi az ara. Miert? Azert, mert ha 10 000 ft-ert adnak a kutak, kurva sokan nem vennek meg, viszont cserebe 3 ember vasarolna benzint az orszagban. Ezek az emberek egy honapban mennek mondjuk 1000 km-t 10 l-es fogyasztas mellet ez 100 * 3 = 300l benzin fogyna havonta mo-on 300 * 10 000 = 3 000 000 forintos piac lenne az uzemanyag iparag (ennyit egy hatekonyan mukodo shell kuton manapsag a shopposlanyok osszelopnak!). Arrugalmassag. Ha egysegnyivel novelem az arat, mennyivel csokken a kereslet. Most nem nezek utana, hogy pontosan hogy meg mint, mert erre annyira sem emlekszem, mint az uzembezarasi pontra. A lenyeg, hogy arrugalmassagbol tudjuk, hogy egy termek normal, inferior (alapveto ermek az eletben maradashoz pl kenyer, viz) vagy luxus. Es ezert rohogok teliszajjal, amikor malacka magyarazza, hogy gazdasagi melyponton es valsag az orszagban, amikor minden embernek van mobiltelefonja, ami luxus termek. Vicces. Csavonk a 10 000 ft-javal pedig jelen van a keresleti gorbeben, de o is csak 300 ft-ert veszi a benzint, mert igy "jobban megeri" a kutasoknak is.
Na remelem mara ennyi eleg nektek ebbol.
A szemelyemet erinto hozzaszolasokra meg mindjart reagalok, a kovetkezo posztbol kiderul, hogy en vagyok TWA fogadottkeresztunokahuga...
Lo G.ci
"imitation is the sincerest form of flattery"
ne udvarolj, azzal, hogy engem untanzol. attol mert lesz biodiesel attol meg az unokaid nem bio benzinet elegeted. meg egyszer es utoljara milyen jogon?

borboja te nagyon hulye: olyan hogy "ingyenes gyogyszer" olyan nincsen, olyan van, amit en fizetek Neked. mikor tanuljatok meg ti budos kommunistak, hogy nincs olyan, hogy ingyen ebed? aki meg belehala a vizitdijba (bar kurvara szolidaris vagyok - de egy olyan orszagban, ahol a legtobb az alkoholista (az ingyen van?) kurva sokat dohanzik mindenkit stb) hadd ne sajnaljam azt, akinek nem futja vizitdijra.
Ajanlok valamit, ha valaki hajlando velem 500 000 forintban fogadni abban, hogy a korhaz elott 10 perc alatt osszetarhalom a vizitdijat csoves punknak oltozve, en allom a fogadast - ennyi a vizit dij, doboz dij stb tema. Ha meg nem mered oda rakni a penzedet, ahol a szad van, akkor huzzal vissza a tomegbe, es enekeled el 5-szor 6-szor a himnuszt megint.
Kevesebb gyerek: talan gyereket kene csinalni. ne haragudj, de nekem ez nem gyurcsany meg orban fuggvenye, sot ha megnezed pl a legcsorobb ciganyoknak egeszen jol megy. jah, hogy te azt akarod, hogy MAS csinaljon sok sok magyart, es nevelje fel, es vallalja a vele jaro terheket, de Ti (Az uj tobbseg ugye... nem csinaltok) anyatok picsajat! logikatlan hipokrita banda vagytok! Ha ti vagytok a tobbseg a ti felelossegetek!
ez a "nem lesz munkaja" duma is annyira lejart. Egy olyan cegnel dolgozom, ahol vegzettseg nelkul havi 500-600 000 ezer forintokat lehet keresni. (300-at csont nelkul tok siman). Es munkaero hiany van. Az egyik legnagyobb problemank, hogy sehol az orszagban nem tudunk embert felvenni. Tonkre ment a gazdasag az emberek nem tudnak micsinalni. Hazug szemet brigad. Amugy a munka olyan, hogy teljesen szabadon osztod be az idodet, nem baszogat es log a nyakadon a fonokod, es teljesen a magad ura vagy. Mondjuk ehhez napi 8-10 orat kell kanikulaban, hoban, sarban, esoben menni elegansan kioltozve hosszu kilometereket, es kopogtatva szolgaltatast ertekesiteni. Ugynokoskodni. Es ehhez mar nincsen a sok "kilatastalan jovovel rendelkezo" embernek kedve (hangusolyozom meg csak altalanos iskolai vegzettseg SEM kell - volt mezittalpas stoppal jaro putribol jovo cigany srac elso havi fizuje 220-volt). Orszagos szinten forint milliokat koltunk hirdetesekre, hogy tudjunk embert felvenni ebben a kurva kilatastalan gazdasagi vallsagban. Konkretan ennyire szar a helyzet, havi 300 000 forintert nem kopogtatnak az emberek, mert ok annyira az ehenhalas szelen allnak, es akkor a valsag... aha persze.

"Tehát: felejtős a "Bélám, kibaszlak és jön a latintanár"-mentalitás, mert itt él Bélám, és kell neki a meló, és baszki, közösségi cél, hogy Béla éljen. "

Igen am, de Bela vegezze mar el a kibaszott munkajat, nekem is el kell, ahhoz, hogy fizetest kapjak, ha o sztrajkolgatni akar, mondjon fel, menjen haza es sztrajkoljon ugy, hogy nekem ezzel nem okoz fejfajast, es nem nekem kell fizetni a szamlajat.

"Szerintem nem izgi. Aki kicsit is rühelli ezt a szemét tolvaj bandát, amelyik most "kormányozza" az országot, az élből ellenzéki, és hát ki mellé álljon, tán a Thürmer Gyuszkó mellé?!"

Hat a Viktornak nem okozott gondot ;) fordulj hozza tamogatasert azzal kapcsolatban, hogy hogyan alljal a thurmer melle...

Amugy meg mijafszert kivetelezik velem a TWA kitalalta ki ezt a buzisagot?
mjumm!

Igen, igazad van, normál piaci működés mellett, amikor már kialakult egyfajta egyensúly, viszont a BKV-ra ez nem igaz, hisz ezek a béralkuk pont hogy nem engedik a piaci mechanizmusokat. Ha belegondolsz mivel a buszvezetők ára gyakorlatilag egy adminisztratív ár nem lehet tudni, hogy igazából mennyit is ér egy buszvezető...

Mondjuk a tanár-orvos történetet én nem venném egy kalap alá ezzel a buszevezetős dologgal. Ott szerintem eléggé egyértelmű, hogy az "adminisztratív" ár messze alatta van a piaci árnak. Ez talán az orvosoknál a legegyértelműbb, ld. hálapénz.
Meg azért az oktatás egészségügy piac ide vagy oda elég fontos egy nemzetgazdaság számára, nem jó, ha beteg idióták rohangálnak... Az már egy más kérdés, hogy jelenleg egyik politikai oldal sem tudott életképes megoldást felvázolni.
gloire 2007.09.04. 21:13:41

"Aha,
szerintem meg folyamatosan hirdetni kéne a
buszsofőr állásokat, vidéken is, külföldön is - non stop.
Reggel 5-kor sorban állhatnak a jelentkezők:
ma az az 500 ülhet volán mögé aki a legolcsóbban
válalja. Ez így igazságos!"

Aha. Szerintem meg tájékozódni kellene, aztán nyilatkozgatni.

Úgy villamosvezetőnek, mint buszvezetőnek folyamatosan van felvétel. S ez így megy már vagy 20 éve folyamatosan. Állandó a létszámhiány. Nyilván, mert annyira jó munka. Tanároknak is csak tessék, tessék! Ezért a jó fizetésért lehet kalkulálni mennyit kell dolgozni és milyen körülmények között. Aki 3 évig kibírja a cégnél, arról azt modják már huzamosabb ideig marad esetleg. Kár, hogy kevesen vannak, akik addig maradnak.

Ehhez mérten tessék dobálózni olyanokkal is, hogy le kell cserélni a járművezetőket. Olyan hangoztasson ilyet, aki jelentkezik is, oszt majd meglátjuk mekkora legény lesz a gáton.
""A BKV jobban fizet mint a vidéki Volán a sofőrjeinek, de a főpolgármester megemlítette azt is, hogy a BKV-nél dolgozók többet keresnek a tanároknál." Index szájbarágó"

Egyszer valaki bement felvételre az egyik Volánhoz, hogy menne buszt vezetni. Megmondták neki. Csodálkozott, hogy milyen keveset kínálnak, s ki az, aki ennyiért elmegy. Mondták neki - ott a felvételin -, hogy a buszvezetők a kasszából szokták kiegészíteni.
No comment.
Paszternak · osember.blog.hu 2007.09.06. 05:05:12

"Publiliust meg, asszem, minimum 2000 éve meghaladtuk az irgalmas szamaritánusos példabeszéddel,..."

Mi köze a kettőnek egymáshoz? :o
süti beállítások módosítása