W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Kim Dzsongil köszöntése

2009.04.18. 15:00 Tóta W. Árpád

Ügyes döntés volt a Crysis című játék alkotóitól, hogy a halomra mészárlandó ellenséget a Koreai Népi Felszabadító Hadsereg katonái játsszák, mivel az észak-koreaiakat gyakorlatilag a világon mindenki rühelli, ők maguk pedig szinte egyáltalán nem vásárolnak számítógépes játékokat. Mégis, akármilyen undorítóak, úgy tűnik, el kell viselnünk a társaságukat még egy darabig.

A nyugati világ önértékelésének alapja az a gondolat, hogy a demokrácia és a kapitalizmus annyira a lehető legjobb rendszer, hogy ezáltal a dominanciája eleve biztosított, mert a szabadság és a piac mindig kitermel annyi technológiai előnyt, hogy az elmaradott, elbutult diktatúráktól megvédje magát, vagy akár felszabadítsa őket. Ezt az önképet folyamatos kihívások érték kezdettől, köztük a német, majd a szovjet tudomány és haditechnika sikerei, de végül a kihívók alulmaradtak. Az eredményeket pedig rá lehetett fogni az ott élő nemzet képességeire, anélkül, hogy a rendszer potenciálját el kellene ismerni.

A fölénytudatos pöffeszkedést az utóbbi időben egyre jobban zavarta Kína izmosodása, de azon túltettük magunkat. Ingatjuk a fejünket, hogy nahát, minden kézzelfogható terméket ott készítenek, és meglepve kiáltunk fel, ha egy műanyag kisautón azt látjuk véletlenül, hogy Lengyelországban készült. De ez aljamunka, amit a nyomorgó diktatúrában is meg lehet csinálni: processzort gyártani, laptopot összeszerelni, könyvet nyomtatni. Piha. Mi ennél fejlettebbek vagyunk. Meg tudnánk csinálni, de méltóságunkon aluli. Főleg olyan kis pénzért.

Észak-Korea konkrétabban adja fel a leckét: a fennmaradás, a béke legtutibb biztosítéka az atomfegyver, neki pedig van olyanja, sőt rakétája is van hozzá, igaz, a műszakija lejárt, de ahhoz már elég, hogy kockázatos legyen, hátha mégis működik. Van atomfegyvered? Van barátod. Vagy legalább az ellenségeid félnek tőled. Hol lenne Izrael atomfegyver nélkül? Kimnek van. A nyomorult, sztálinista, nevetséges diktatúrának, amit mi már régen meghaladtunk, van végső érve, hogy vele senki ne pimaszkodjon. Ne akarja megdönteni, lerohanni, gyarmatosítani, vagy akár felforgatni, segélyezését megtagadni.

Például az Európai Uniónak nincs ilyenje. Kulturális fölénye, az van bezzeg, sőt a technológiai tudása is megvan. Tagállamai közt van két atomhatalom, és Németországnak is csak a szándéka hiányzik. Európának nem kellene évtizedekig éheznie, hogy ezt a komolyan vehetőséghez kötelező nyakkendőt felkösse, csak alá kéne írni néhány papírt. De ebben az anarchoszindikalista birodalomban ez se megy.

Az észak-koreai rendszer óriás gyűjtőlencseként összpontosította az ország minden egyes parasztjának erejét egyetlen nemzeti célra. Nekünk nem ér ennyit ez a muchomacho hülyéskedés, mint hadsereg meg atomütőerő, de a Kim-dinasztia úgy mérte fel a helyzetet, hogy neki az létszükséglet. És keresztül is verte az akaratát.

A sztálinista skanzen marad az állatkertben, a rendszerek evolúciója egyelőre nem húzta ki a színlapról. Alkalmazkodott és túlélt. Még sokáig figyelhetjük, borzonghatunk szörnyűségein, és ha ezen túl vagyunk, tanulhatunk tőle.

Eire non coronat
Atomfegyverbe!



Címkék: európa haditechnika külpol

242 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr571070042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát, ez egyike a szokásos Tóta-fölületességeknek. Merthogy ha formálisan az EU-nak nincs is atomfegyvere (már, hogy is lenne, ha ilyen értelemben egy katonája sincs?), a tag Egyesült Királyságnak és a szintén tag Franciaországnak van. A fogalmazás félrevezető, akkor is, ha Tóta majd ideír hálából valami szitkozódást. Esetleg, kevésbé valószínűen, kicenzúrázza az észrevételt.
Ja, bocs túl hamar írtam. Megemlíti Tóta a két hatalmat. ÉN voltam ezúttal fölszínes. Előző is, ez is kihagyható. Elnézést.
Észak-Koreának nincs is atomfegyvere. Csak ezt n. Kim-nek nem merik megmondani az ottani atomfegyver felelősök. Majd hülyék lennének. ;)

Az atomfegyver esetén elég ha csak az ellenség hiszi el, hogy van. Ha netán használni is kellene, akkor már úgyis minden mindegy.
Ezek után nem csodálkoznék, ha Worluk meghívást kapna Észak-Korea fővárosából egy tanulmányútra. Helyszínen tanulhatna a bátor észak-koreai nép erőfeszítéseiről.
Vagy ezt a cikket már azután írta?
Hát, tanuljon sztálinista rendszerektől, akinek hat anyja van. Volt már sztálinista rendszerrel való atomverseny, az is milyen jó volt. Most aztán pont annak örülnék, ha még egy nagyságrenddel őrültebb forma lenne a követendő példa.
Azt kéne belátni, hogy pont a kölcsönös atomfegyverkezés az, ami az összes veszélyes elemnek is feladja a labdát. Ha a "demokratikus" országok fenyegethetnek másokat atomcsapással, akkor mit várunk? Pont az ellenkező lenne az út, azt mondani, hogy tömegpusztító (ez ugye azt jelenti, hogy többszázezer egyén életét tudják akár kioltani) fegyverek messze-messze túl vannak azon a morális minimumon, ami alap kéne legyen, ezért az azonnali, egyidejű és arányos leszerelése szükséges minden atomhatalon esetében.
Nehogy már ebben is egy diktatúra legyen az etalon. Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy ők is milyen okosak, hogy nem pöcsölnek itt a demokráciával, megérezték, hogy ez hatékony tud lenni, igazán eltanulhatnánk. Hát, ezt kihagynám...
Megfőzhetik ebédre az atomrakétájukat... (Arról nem is beszélve, hogy szerencsére kb. olyan komoly lehet, mint a magyar terrorista sejtek.)

PS.:
Addig ugrál néhány idióta, amíg egyszer az USA tényleg kipróbál néhány izmosabb cuccot élesben. Még ha a finomabb megoldásokban általában bénáznak is (lásd pl. Afganisztán, Irak, Szomália stb.), ha keményen oda kéne vágni, az szerintem menne nekik. A nemzetközi közvélemény (meg mindenféle keresztény indíttatású izék) eddig meggátolták őket ebben, de ha valaki komolyan elkezdene arrafelé hadonászni valami rakétaszerűséggel, szerintem nem hagynák válasz nélkül. Aztán utána mehetne a nemzetközi sírás-rívás.

Az hogy Kiméknek mire jó az atomfegyver nagyjából tudni lehet: hadonásznak vele és cserébe kapnak segílykét. Esetleg eladják terroristáknak jó pénzért - vagy kapnak további segílykét azért hogy ne tegyék.

De az EU mihez is kezdene az atomfegyverrel ? Az oroszok ellen aligha kell mostanság, ha azok ki akarnak cseszni velünk nem kell hozzá bomba, elég a csap elzárása. A minket fenyegető igazi veszély (gyártási kapacitások elvándorlása, várható energetikai nehézségek, lakosság öregedése, iszlám és egyéb demokráciával nem teljesen kompatibilis bevándorlók) ellen az atombomba nem sokat ér.

Amúgy a fejlett demokrácia vs fejletlen diktatúra valóban jó kérdés. Kïnában úgy tűnik megy a dolog, bár az odakerült technológia 100%-ban európából vagy az USA-ból való, a kínaiak csak gyártanak / másolnak. De ezzel együtt, míg 20 éve a Sinclair ZX-Spectrumon a Made In UK felirat volt látható, ma elképzelhetetlen hogy ne a Made In China legyen raja. És ez valóban ilyesztő, és szvsz a mai válság egyik, ha nem a legfőbb oka. Sokáig csak szolgáltatásból nem lehet megélni.
KA Steve: Ha a diktatúráknak van atomfegyvere, a demokráciáknak meg nincs, akkor előbb-utóbb mindenütt diktatúrák lesznek.
Nem igazából értem h mi a konklúziója a cikknek... Most akkor legyen megint diktatúra? Vagy esetleg gyártsunk atomfegyvereket? Vagy csak érezzük szarul magunkat, h nem mi gyártjuk az összes alaplapot?
Más: az EU nem katonai szervezet(ha eddig nem tünt fel), hanem gazdasági együttmüködés fedőszervezete. Ergo ez olyan, mint ha azt kérdeznénk, h az opec-nek miért nincs atomfegyvere.
Amúgy meg pont erre van a NATO, ami lefedi Európa nagy részét és biztosítja a nukleáris elrettentést.
Amúgy sem tudom mi a követendő abban, h egy országban az emberek nagy része éhezik és közben atomfegyvert fejlesztenek. Vagy egyáltalán csak az utobbiban...
A nyugati világ nyitott, és a bizalomra épül, akármilyen ellenőrzés ellenére hetente dőlhetnének romba felhőkarcolók - ez csak azért nem történik meg, mert a harmadik után üvegsivataggá lenne bombázva bárki, aki csak egy rossz szót szól.

Másrészt pedig ja, akinek van atombombája, azt már nem lehet baszogatni, ezért kellene időben megakadályozni, hogy Kimnek, meg Iránnak, meg a többi hasonló korszakos zseninek legyen.
Nagyon jó írás, a korrektség kedvéért remélem Hitlerről, mint a német nép egyszemélyes akaratáról is ugyanilyen dicsérő szózatot hallunk majd W. tanárúrtól.

Mert a németektől is sokat lehet ám tanulni. Persze ők nem élték túl a rendszerek evolúcióját, gyengék volt.

Észak-Korea is sajnos csak addig lesz képes ilyen nagyszerű, emberfeletti dolgokra, míg bele nem köp valakinek a levesébe.

De addig éljen Sztálin. Idi(t)óta.
@tallian.miklos: de hát már van neki. és Amerikát bajosan, de Japánt simán eléri.

@Bratac: régi nóta tkp: szabadság vs kormányozhatóság.
Arpad :
Elgurultak a pirulak reggel vagy esetleg a ket zold helyet veletlenul ket pirosag vettel be ?
Amúgy nevetséges hogy ismét a Tv és a sajtó hogy meg tudja vezettetni az embereket.

Észak-Koreának van atomfegyvere? ÉS? kinek nincs? Aki nem akar annak. Régi szomszédos-baráti-szomszédos országban és annak utódállamaiban (főleg a déliekben) mai napig vásárolhat az ember a Fekete Tesco-ban atomot. És nem is kerül csak pár millába.

ÉS azt se felejtsük el hogy a szállító rakéta fejlesztése és megépítése se került olyan sokba. Az orosz és Usa hordozórakétáit is ők gyártják. A gyárból meg egyszerű hazalopkodni az alkatrészeket.

Ez csak egy jó propaganda megint a gonosz ellenség nevének megváltoztatásához. Az alkaidás poén már kezd unalmas lenni. Most legyenek megint a kommunisták. Mert a kommunistákat senki se szereti.

Az meg megint egy jó poén volt hogy a NÁGY EMERIKÁ meg ott sírt hogy: Jajj a gonosz koreaiaknak meg van atomrakétájuk. Van nekik vagy 1 darab. Igaz nekünk van vagy 1000 de most nem rólunk van szó hanem a gonosz ferde szeműekről. Nem lényeg hogy miattunk lett gazdasági válság hanem az a lényeg hogy a gonosz korea meg alig érzi az egészet és még rakétát is van pénzük az űrbe küldeni.

Úgyhogy Kim-Dzongil MONNYON LE!
Ööö. Hát, nem egészen. A haditechnika egy dolog, de más területeken annyira azért nem brillíroztak annyira ezek a diktatúrák. (bár ennek oka nem a diktatúraiságban keresendő, hanem inkább a központi tervezésben)

Ami Kínát illeti, oda önként és dalolva vittük a technikát (,hogy ez hosszútávon jó-e nekünk egy más tészta), sőt a szakembereket is, mert ők maguktól még használni sem tudták. Aztán beletanultak. Amellett, hogy Kína, bár diktatúra, de piacgazdaság. Kicsit fura , de piacgazdaság.

Egyelőre Észak-Korea, ott áll egy szál atomfegyverben és tartja a markát, hogy ne haljon éhen.
bulvár cím, bulvár líd.
csak a franciák 348 nukleáris robbanófejjel rendelkezik.
ha ettől megnyugodtál...
részletek: www.zmne.hu/tanszekek/vegyi/docs/fiatkut/pdf/Zhu_04_01.pdf
istenem, olyan rosszakat írsz te tóta
talán ritkábban kellene írnod, vagy nem is tudom..
lehet hogy a képességekkel van probléma :(
kérlek légyszíves ne írj ilyen rossz cikkeket
Szégyelld magad ezért az írásodért, főleg az első mondataidért, mérhetetlen butaság egy diktatúrában senyvedő nép minden tagját összemosni. Ez undorító volt... Ezek alapján a magyarok amikor itt volt Rákosi elvtárs szintén kivétel nélkül undorítóak voltak...elképesztő mennyire felszínes és primitív ez az írás.
Értem én, hogy jó az atomfegyver a háznál, de most ki ellen is?! Dél-Korea közel van, betakarja őket is a hamu. Kinának, Oroszorszagnak van, visszalőnek, reszelő. Japán - nos, igen... Mindenki más meg messze van, mint célpont.
Szóval ez kicsit olyan mint ha mi atommal akarnánk támadni Ausztriát vagy más szomszédos országot, meg Amerikát.
Szóval szerintem hagyományos módon ha megindulna az 1 milliós hadserege - az lőne és erőszakolná a nőket az is elég hatásos lenne... és kisebb rezsi.
1. 4x leszedik a levegőből, mire bárhová is elérne, ha nem pottyan magától a tengerbe.

2. ők sem hülyék. Lehet, hogy kis gecik,de nem hülyék. Ha egyet kilőnek, nekik annyi, ezt ők is tudják.

Szóval akkora fenyegetési/tárgyalási alapot nem jelent, mint ahogy ez a cikkből lejön. És nem egy őrült diktátor ül ott a gombnál, aki nem számolna következményekkel - azt az agyhalott fotosop kimjongilt mér régen kisspéterek tanácsa helyettesíti.

és hol marad az orbánfikázás?

Namost itt sok mindenről lehetne vitatkozni, pl. elsőként arról miért is jobb a nyugat, mert amúgy már semmiben sem jobb, ráadásul demográfiailag lassú halálán van, és ez a lényeg az evolúcióban, a többi duma.
megaztán hogy néz le bárki bármilyen népet is csak azért mert ők másképpen szeretik.
ha szeretik a vezért hát szívük joga, ha nem csinálnak pl. forradalmat megérdemlik a szenvedést.
blabla, vannak még témák de nem ide tartozik.
ÁMDE MOST JÖN AZ ATOMOS LÉNYEG!
NEM ÉRTEM MILYEN ISTENI KINYILATKOZTATÁS ALAPJÁN HISZI A NAGYPOFÁJÚ PÖKHENDI NYUGAT, hogy csak neki lehet bombája, mert csak neki van meg a felelősségtudata???hozzá.
hogy mást ne mondjak, A TÖRTÉNELEMBEN CSAKIS A NYUGATI DEMOKRÁCIA FENE NAGY ZÁSZLÓVIVŐ DÍSZPÉLDÁNYA AZ USA VETETT BE ATOMFEGYVERT EGY MÁSIK NÉP ELLEN, kinyírva ezzel néhány százezer embert, meg mégtöbbet nyomorékká tett.
rajtuk kívül se SOHA SENKI MÁS.
pedig manapság lassan minden bokorban van atom bárkinek.

MÉGEGYSZER KÉRDEM.
MILYEN JOGON POFÁZIK AZ USA, HA EGYEDÜL Ő A TÖRTÉNELEM ATOM GYILKOSA?????
TEGYE MAGÁT KUSSBA KÉREM.
MEG A TALPNYALÓ SZARHÁZIJAI IS (pl. a magyarok)

egyébkétn ha hiszitek ha nem, éppenhogy az ilyen kim félék tudják nagyon jól hogy addig élnek amíg mondjuk dél-koreára vagy japánra ki nem lövik.
de jól tudja ezt pl. pakisztán is.

@midnight coder: nem, mert a demokráciáknak vannak AEGIS rendszerű cirkálóik, meg Patriot ütegeik, amikkel ronccsá lövik a népnemzeti erőfeszítéssel létrehozott három darab rakétát.
@Tóta W. Árpád:

Az atombombát megépíteni nem nehéz. Két dolog azonban még kell hozzá, hogy az embert atomhatalomnak nézzék (egyébként hülyének nézik).

Az egyik, hogy a bomba működőképes legyen, azt pedig csak úgy lehet igazolni, ha fölrobbantják. 2006.-ban Észak Korea állítólag földalatti atomkísérletet hajtott végre, csak egy baj volt vele, a műszerek utána nem jeleztek radioaktivitást. A pentagon nem is vette komolyan.

A másik, hogy nem otthon szoktak vele robbantgatni, ezért kell valami hordozóeszköz, hogy oda is tudják vinni, ahová akarják. Ilyen Észak Koreának egyelőre nemigen van, elindul ugyan, de kérdés, hová érkezik. És persze a fejletlen rakétát könnyen le is lehet lőni.

T.M. persze megint rendkívül okosat mondott, javaslom, Szekeres adja ki a parancsot, a KFKI-ben másfél hónap alatt megépítik, betesszük az üvegvitrinbe a korona mellé, és akkor már minket nem lehet baszogatni. A Fitch, a Moody's meg a SandP mehetnek a fenébe.
Hú, vazze...kezdjük az elején: Észak-Koreának NINCS atomfegyvere, legalábbis semmilyen 100%-os bizonyíték nincs rá. Talán 2 ( de lehet, hogy 3 ) évvel ezelőtt volt egy "kísérleti robbantás" amelyre a koreaiak azt mondták, hogy atom volt, az amerikaiak szerint pedig lóf..sz volt az, nem atombomba, mert a robbanás még a minimális 5 kilotonnát sem érte el. Az amerikaiak egyébként nem ex-cathedra nyilatkoztak, hanem a Dél-Koreai határ közelébe telepített katonai szeizmológiai műszereik mérései alapján...

"A fölénytudatos pöffeszkedést az utóbbi időben egyre jobban zavarta Kína izmosodása, de azon túltettük magunkat. Ingatjuk a fejünket, hogy nahát, minden kézzelfogható terméket ott készítenek, és meglepve kiáltunk fel, ha egy műanyag kisautón azt látjuk véletlenül, hogy Lengyelországban készült. De ez aljamunka, amit a nyomorgó diktatúrában is meg lehet csinálni: processzort gyártani, laptopot összeszerelni, könyvet nyomtatni. Piha. Mi ennél fejlettebbek vagyunk."

Kínának VAN atomütőereje, ráadásul már elég régóta. Úgyhogy csak óvatosan azzal a nagy technológiai fölénnyel: szükség esetén Kína nem csak olcsó játékautót, meg gagyi, egyszer mosható pólókat tudna gyártani, hanem "Hosszú Menetelés" rakétákat is, "MIRV" robbanófejekkel telerakva...

"Hol lenne Izrael atomfegyver nélkül?"

Pont ott, ahol ma is van! Tájékozódj már egy kicsit: az Israeli Air Force benne van a világ 5 legkomolyabb légiereje között, a Közel-Keleten pedig egyszerűen nincs komoly riválisa. Bárki támadná meg Izraelt, már a levegőben meg lenne verve, aztán a szárazföldi erői úgy járnának, mint Saddam tankjai a "Basra Road" során. Tény, hogy már nem a régi az Izraeli Hadsereg, ezt a Libanoni Háború is bizonyította, de ez elsősorban a szárazföldi csapatok moráljára és kiképzettségére igaz, és ennek inkább csak akkor van jelentősége, ha ők akarnak megszállni egy másik országot...

"Például az Európai Uniónak nincs ilyenje. Kulturális fölénye, az van bezzeg, sőt a technológiai tudása is megvan. Tagállamai közt van két atomhatalom, és Németországnak is csak a szándéka hiányzik. Európának nem kellene évtizedekig éheznie, hogy ezt a komolyan vehetőséghez kötelező nyakkendőt felkösse, csak alá kéne írni néhány papírt."

És mi a fenének? Az EU országai, mivel túlnyomó többségük egyben NATO tag is, "élvezik" az USA nukleáris védernyőjét a fejük felett. A brit és a francia önálló atomütőerő is csak jelképes lett mára, 4-4 darab SSBN rakétahordozó tengeralattjáró formájában, amelyből 1-1 darabot sikerült kölcsönösen összetörniük a múltkori karamboljuk során. Nincsenek már szárazföldi rakétasilóik, hadászati bombázóik, stb. Ami jelentős, az a sok ezres amerikai és orosz nukleáris potenciál, amely egyenként is sokkal több, mint a brit, francia, és kínai arzenál együttvéve. De lehet, hogy hamarosan ennek is vége lesz, mert Barack Obama nagyon meg akar állapodni az oroszokkal a ballisztikus rakéták leszereléséről...
Majd a Team America megoldja. Vagy Alec Baldwin.
Az Európai Unió az hogy jön ide? Az egy gazdasági szövetség, szabad kereskedelem, határok eltörlése meg ilyesmi, köze nincs a fegyverkezéshez. Volt róla szó, hogy legyen hadserege, aztán ezt gyorsan elvetették.
Szerintem a NATO felé pislogj, ha az atomfegyveres szövetségeseinket keresed. Akiktől kap is majd Észak-Korea olyan atomot, hogy beszarnak, ha véletlenül tényleg sikerül megbombázniuk valami alaszkai fenyőerdőt, de addig is nem fog senki odamenni baszakodni a világ negyedik legnagyobb hadseregéhez, megfejelve egy 3-4 milliós milíciával is, just in case.

Szóval én már csak azt nem értem, hogy egy kis "szalonészakkoreaizáson" kívül miről szól ez a cikk, és mi lenne a konklúziója.
ja, és még annyit, már ha egyáltalán megjelenhet, nos
szerintem az amerikaiakat többen rühellik mint az észak-koreaiakat.
de mondjuk az oroszok sem kedvencei a világnak, vagy a zsidók meg aztán no.1.
(volt erről egy felmérés izrael, usa, oroszok...ez minden tekintetben a közutált trió)
@Tóta W. Árpád: igen, ez az, hogy már késő. Persze a Szovjetuniónak is volt, aztán mégsem bírták örökké. Ezzel együtt Kim esetében talán könnyebb (és helyesebb) lett volna megakadályozni.

Egyrészt, mert nekünk jobb a nyugati dominancia, mint az erőegyensúly, ez van. Nincs kedvem öngyilkos pacifista hippinek lenni, inkább nézzek ki mocskos imperialistának, hah.

Másrészt, az elrettentés csak és kizárólag beszámítható ellenfelek esetén működik, a szovjetek fostak attól, hogy Moszkvát megbombázzák atommal, és felmérték ennek következményeit, Kim azonban egy paranoid elmebeteg, néha azt sem tudni, él-e még valójában, vele nem lehet így sakkozni. Ahmedinezsad dettó.

Harmadrészt, az elrettentés csak akkor működik, ha egyértelmű a fenyegetés forrása - a kubai rakétaválságkor, mikor az előző Obama észbekapott, legalább képes volt annyit kiköhögni, hogy ha bárhonnan támadás éri az USA-t, akkor full retaliatory response lesz a SZU-val szemben, merthogy honnan máshonnan származhatna a támadó atomfegyver. Ha most valahonnan "eltűnik" egy rakéta, vagy egy táskatöltet (amit persze még senki sem látott, ellenben a megcsinálásának fizikai akadálya nincs, de jó, legyen kamion-méretű), aztán hirtelen felrobban Washingtonban vagy Párizsban, kinek basznak oda? Mindenki mondhatja, hogy kezicsókolom, hát nem én voltam, hanem az a hülye Kim / Mahmud / etc., tessék őt lődözni, kezicsókolom.
Hűű, ez durva. Mit ittál Árpi és főleg abból mennyit??
Tehát szabad ország és az ott esetleg tanyázó "szabadság":) az nem kormányozható... Vagy fordítva? :)
Amúgy abban van igazság, hogy az elmúlt pár évtized tényleg arról szól, ha van atomfegyvered, király vagy (lásd Izrael vagy éppen most Észak-Korea), ha pedig nincs akkor szopatnak, lásd Irak, akit csak azért mertek megtámadni, mert pontosan tudták, hogy nincs neki vagy most Irán, akit elméletileg bármikor megtámadhatnak. Az irániak is pont ezért gőzerővel próbálnak beszerezni atomfegyvert és amúgy lassan minden béna lator állam ezen munkálkodik. Ha máshogy nem megy, majd vesznek egy atom bőröndöt. Például Szudán erőlködik most ilyesmin... Ez például a remek terror ellenes háború egyik szép hozadéka... Szinte belehajszoljuk ezeket a beteg, szegény államokat és paranoiás diktátoraikat az atomfegyverkezésbe. Mindenkinek Irak szép példája lebeg a szeme előtt.
Kurva zavaros a egész cikk.
És ha van Észak-Koreának atomfegyvere, akkor a béna EU is gyártson egyet? Vagy rohanja le a vörösöket? Esetleg csak figyelmeztetés, hogy ne hagyjuk, hogy Irán is így tegyen? Tanulva Észak-Korea esetéből a "nyugati világ" támadja meg Iránt??
Engem egyébként az izraeli atom tölt el félelemmel valamit ennek a mini államnak az agresszivitása és iszonyatos zsaroló potenciálja a teljes nyugati világra.
Talán egy iráni atom (melynek nem örülnék) ellensúlyozza és visszatereli a normális mederbe a közel-keletet is, mert az eddigi módszerek nem működtek.
Árpi, te pedig igyál még egy pohárral és fogd rá a nyuszira! :))
Több félnivalónk van az izraeli atomfegyvertől szerintem.
Azt lehet hamarabb elsütik, őket valódi ellenség veszi körbe.
Kínában nem az a kérdés, hogyan csinálják, hanem hogy kik. A nagynéném a kilencvenes évek végéig textilimporttal foglalkozott, és sokat (egyre többet) üzletelt kínaikkal. Gyermekkézzel készült bóvlival, terhes nőkkel telepakoltatott konténerekkel nem lehet versenyezni. És ez nem sci-fi, hanem a valóság, amiről nem dicsekszik senki.
khm khm,

azért én még tudnék említeni egy országot ezen a glóbuszon melynek lakóit (és azok hittársait) "gyakorlatilag a világon mindenki rühelli" , oszt mégis rendelkezik atomfegyverrel :)

úgyhogy azért óvatosan ezekkel az érvekkel

Az teljesen lényegtelen, hogy az EU-nak van-e atomfegyvere, azért, mert Ausztrián és a svédeken kívül (na meg világpolitikailag abszolút jelentős Málta és Ciprus is hiányzik a sorból) minden EU-tagállam tagja a NATO-nak is, annak meg van. Ja és két EU-tagállamnak Franciaországnak és Nagy Britanniának is. Németországban meg annyit állomásoztatnak, amennyi az oroszokon kívül senkinek sincs a világon. A kérdés így nem is releváns. Mert a lényeg az, hogy az EU-nak nincs közös külpolitikája, ami tényleg baj, de akkor a NATO-val lesz gond. Na nem azért, mert Izland, vagy Norvégia besértődik, hanem azért, mert az USA is. Ja, egyébként így nem kell annyit fegyverre költeni, mert az amerikaiak megvédenek minket... Vagy mi...
Ha jól tudom az atombombához kell atomerőmű.
Nos nekünk ugye az van.
Én úgy gondolom hogy atomot úgysem mer senki bevetni,mert az senkinek nem jó(évszázadokig sugárzik stb),ez inkább ilyen
elrettentő dolog.
De ha van még ilyen államoknak is mint
Izrael meg Irán,csak azért hogy velük senki ne sz@rozzon,akkor miért ne lehetne nekünk is(stratégiai szempontból).
Más kérdés hogy ez egyfajta visszarendeződés lenne a hidegháborús időkbe,ami nem túl építő jellegű de érdekes lenne mondjuk megnézni ezek után
milyen tárgyalási pozícióból indulhatnánk akárkivel(szlovákok,románok,ruszkik,szerbek) szemben.
Persze a legjobb az lenne ha soha fel sem találják,de sajnos létezik ezért érdemes lehet ezen filózni.
Riasztó, de Észak-Korea gyakorlatilag érinthetetlen. És egy ilyen getvafészek rendszer szabadon zsarolhat bárkit a környéken, kivéve a népikínát, mert egyfelől onnan támogatják a kis mókát, másrészt bármikor eltapossák, mint tank a libaszart. Tragikomikus, hogy népikína visztont ezt a támogatást azoknak a hallgatólagos támogatásával tehette meg, akik az ő rabszolgatartásából élnek - az úgynevezett nyugati világ. Ha Dél-Koreának tizedakkora támogatása lenne, mint Izraelnek (akiről tudjuk, hogy előszeretettel adott el fegyverrendszereket a csúnya rászistanáci Dél-Afrikának), nos, akkor már épp elmúlt volna holnap délre a maradék sugárzás a szarrá bombázott északi dűnék fölött, lehetne bevetni sóval.

Kína röhög kínjában, mi meg kínosan mosolygunk, adjanak még rabszolgát.
Pech.
Mind Franciaországnak, mind Nagy-Britanniának, mnd pedig - nem érdekel ki tartja európai hatalomnak, területe alapján az - Oroszországnak.
Ja, nem értem a „Hol lenne Izrael atomfegyver nélkül?” kérdést. Úgy nézem hagyományos háborúkban védte meg magát eddig, elég sikeresen. A sejtés, hogy van neki, nem tartotta vissza támadóit.
@tallian.miklos:
Akkor izraelét is vegyék el, kavarnak ők eléget, miattuk szív a fél világ.
"mivel az észak-koreaiakat gyakorlatilag a világon mindenki rühelli"

Miért rühellené őket épeszű ember? Inkább sajnálatra méltók az ottani átlagemberek.

Rühelleni csak a vezetőket rühelljük, nem a népet, akiket terrorizálnak.
En sem ertem hogy mit is akar most mondani ez a cikk?
akkor tehát tetszettek volna leatombombázni koreját?
egy tál rizse sincs nem hogy atomfegyvere, a rakétái meg a lepotyognak.
Kim Dzsong Il, szerintem így kell írni, de lehet hogy csak egy okoskodó f@sz vagyok
Hiányolom a kép alá a forrás megjelölését :)

És különben is: Matt Daemon!
Azért, ha valami hegyeset érzel a bordáid között, akkor ne kételkedj benne, hogy kés-e, vagy ceruza hegye.

Jaj, hát az USA ú-de-úkkipróbál néhány dolgot élesben, mint a felsoroltak, meg pl a SZU/Kuba ellen a Disznó-öböli invázió. Esetleg neked nem volt túl éles Irak, meg Vietnam?
@tallian.miklos: "Ezzel együtt Kim esetében talán könnyebb (és helyesebb) lett volna megakadályozni."

De hogyan? Amíg nem volt atomja, addig a brutális méretű szárazföldi haderő tartotta vissza a támadókat. A spec ops megoldást pedig a kemény diktatúra. Plusz ott van D-Korea túsznak, amit sima tüzérséggel is le tudna gyalulni.

"a szovjetek fostak attól, hogy Moszkvát megbombázzák atommal, és felmérték ennek következményeit, Kim azonban egy paranoid elmebeteg, néha azt sem tudni, él-e még valójában, vele nem lehet így sakkozni."

szerintem ez tévedés. én nem nagyon hiszek abban, hogy hibbant vezetők sokáig a helyükön tudnának maradni, mert akkor jön a puccs. és nem is sakkozott rosszul!

mások: hát nemtom, hogy jön ebből ki, h hajrá korea, de nem baj, olyat még nem mondtak, hogy észak-koreai zsoldban állnék, elteszem a vitrinbe.
"Kim Dzsong Il, szerintem így kell írni"

nem, a koreai neveket így kell, egybe.
Eszak-Korea rendelkezik a vilag 5. legnagyobb hadseregevel, 1.2 millio katonaja van, es a lakossag minden szegmense jol kepzett. Hagyomanyos szarazfoldi haboruval az orszagot csak elkepeszto vesztesegek aran lehetne megtamadni, ezt senki sem fogja vallalni. Vagy az marad, hogy szarra bombazzak, de bomba nem valogat, ez lenyegeben nepirassal azonos, vagy nem lehet veluk mit kezdeni. Ha meglesznek a raketaik meginkabb semmit. Plane, hogy Kina nem tori magat, hogy megfekezze oket, a nyugati vilag erre keves.
hehe.
miylen sokan átlátták hogy Izrael a legfőbb veszélyforrás.
És arra is van fogadásom hogy tényleg ők vetik be legközelebb.
(sőt! tulképp először is ők vetették be csak akkor amcsi színekben, nem beszélve arról hogy az összes kitalálója is zsidó volt oppenheimertől tellerig, persze akkor még nem volt izrael állam úgyhogy vagy amcsi vagy bevándorló volt aurópából az összes)

ja, és az hogy izrael miért nem vetette még be?
mert valójában még senki sem támadta meg komolyan.
az hogy néhány palesztín hazafi durrogtat , meg a gyáva arabok fenyegetőznek nem jelent semmit.
meg az is igaz hogy atomot azért nem szoktak csak úgy bevetni, mert ha megtámadnák izrael államot akkor is csak végső esetben vetnek be atomfegyvert, elég erős a normál hadseregük is.

észak korea meg csak azt akarja hogy hagyják békén.
meg perse segílykét, de ne felejtsük el azt hogy gazdaságilag tönkretették az amcsik, úgy mint szaddam irakját,
tehát korántsem csak kim miatt szar az élet, hanem az embargó miatt is.
akinek van esze az csinál atomot, mert az USA pofátlanul megtámad független országokat ha úgy hozza kedve meg érdeke: lásd irak, afganisztán.
a következő lehet észak-korea lenne ha nem vigyáznak magukra.
A világbékére és az emberiségre legnagyobb veszélyt Izrael és az USA jelenti.Ez tény és rengeteg közvéleménykutatás is megerősítette.
Láttam pár éve egy dokumentumfilmet ÉK-ról, amit a kínai határon átcsempészett kamerákkal készített két európai (nem emlékszem pontosan milyen származású) filmes.

Bemutattak olyan városokat, amik szögesdróttal voltak körbekerítve, bent ugyanaz folyt, mint a világháborús haláltáborokban.
Kívülről is pont Auschwitzra emlékeztettek, amit volt szerencsém élőben is megcsodálni.

Aztán elmentek olyan falvakba is, ahol a nép egyszerű gyermekei éltek, akiknek a TV-ben (ha van) azt tanítják, hogyan lehet a földet, igen, a termőföldet minél többféleképpen, ízletesen elkészíteni.
Elmentek egy piacra is, ahol csodaszámba menő portékára leltek: húsra!
Kérdezték milyen hús? Az eladó csak mosolygott furcsán.
Aztán beszéltek egy emberrel, aki szokott húst enni. Igen, ő tudta, hogy nem állatot evett. És aztán azt is elmondta, hogy az emberhús nem is olyan szörnyű, bár más körülmények között nem evett volna belőle, de nem sokban különbözik az íze a disznóhústól, ha rendesen átsütik.

Szóval tényleg szuper hely Észak-Korea, bizony lesz még tőlük mit tanulnunk, ha így mennek tovább a dolgok ezzel a búvalbszott földön.

@Valaki1: "észak korea meg csak azt akarja hogy hagyják békén."

ez igaz, ők a kínai minimális elrettentést célozzák meg (másra nem is lenne erejük persze), és ahhoz tulajdonképp elég öt atomfej meg egy olyan rakéta, ami talán működik.
Teljesen értelmetlen ez a poszt, ennyi zagyvaságot már rég olvastam.
"...először is ők vetették be csak akkor amcsi színekben, nem beszélve arról hogy az összes kitalálója is zsidó volt oppenheimertől tellerig..."

Azért Enrico Fermi poszthumusz jól picsán is rúgna, amiért lezsidóztad... :-))
@egysegelem: ez meg marhaság, ugyanis már a hadsereg tisztjei is menekülnek onnan.
ha kitörne egy háború azonnal átállnának a közkatonák is meg a tisztek is.
Kivétel a katonai felsővezetés.
mert egyébként ha olvasgattok tanulmányokat az országról akkor is nehéz megérteni mi tartja még azt a rendszert össze,
talán csak a koreai mentalitás, ami amúgy délen sem éppen demokratikus, persze másképpen.(ja és délen is sokáig diktatúra volt, ha nem is sztálinista, hanem olyan ázsiai).
Amcsi vélemények szerint Kim már csak egy báb a valódi hatalmat a hadsereg felsővezetése képviseli, ami igaz lehet hiszen szinte mindenki katona, a nők is.

észak koreát garantáltan sokkal egyszerűbb lenne azonnal megszüntetni mint afganisztánt vagy irakot..csakhát ott nincs olaj ugye, és az emberi jogokhoz az olajon át vezet az út:-))))

még annyit hogy az sem csoda hogy irán atomot akar, amikor izrael meg az usa is egyfolytában azt nyilatkozza hogy irak után ők lesznek a következők, nehogy már ne legyen joga ha az izraeli-amcsi terrorista államoknak van.

@Tóta W. Árpád:

kínával tuti sosem fognak konfrontálódni, de ez kínának sem érdeke...ők mindkét oldalra jól politizálnak.mert amúgy kína egy perc alatt megszállná őket, nem bénázna mint az usa.
és kimnek sem ellensége kína, még elviekben sem, sőt ők az egyetlen baráti ország manapság.
ha valakit megtámadnak az csakis dél korea lehet, de akkor azok amcsi segítséggel legyalulják őket.

az ilyen bezárkózott diktatúrák sosem konfrontálódnak fegyveresen mert az a végüket jelenti.
egyébként hiába van 1.2 millió katonájuk, másuk sincs, a technikájuk több évtizedes lerohadt orosz, pl. maguktól fejleszteni sem tudnak, a rakétát is iráni segítséggel fejlesztik, meg az atomot is pakisztánival.
@PremiumLager: nem akarok már ennyit kommentelni, de ezekről a nyugati propagandákról mindíg eszembejut az hogy a ceausescu rendszerre is ráfogták hogy hírből sem ismerik a húst mint ételt, aztán amikor kinn voltam sült csirkét ettem az aradi állomáson...hagyjuk már.

az is tény pl. hogy az észak koreai átnevelő táborokban sínylődők százalékos aránya a teljes népességhez kisebb mint az usában vagy akár magyarországon elítélteké, más kérdés hogy a körülményeik sokkal szarabbak, meg ugye sokkal kisebb bűnökért bekerülnek.(bár manapság már itthon is elég egy véleményt mondani a zsidókról vagy cigókról)
@Valaki1:

Te olyan szinten vagy tudatlan, ostoba és gonosz, hogy azt már díjazni illene. Minden egyes állításod alaptalan, vagy ha kivételesen félig nem, hát kiforgatás. Sose találkoztunk (amennyire tudom), semmi személyes okom bántani, célom sem ilyesmi, de azért az ilyen veszett rágalom- és hülyeségszórást visszafoghatnád.
Szerintem, nincs atomfegyverük.
Ha lenne, gyorsan végrehajtanának egy demonstratív kisérleti robbantást.
Másik,a célba juttató eszköz, vagyis a rakéták hatékonysága, ami szerencsére nevetséges.
Jogos, viszont tőlük féljenek az ő szomszédaik. Amiatt én aggódom, azok az oroszok, velük délről és északkeletről is határosak vagyunk sajnos:

frego.li/c405-legy-udvozolve-szerb-trianon

Igaz, a sárga veszedelem sincs olyan nagyon messze :(
Árpi,

"Minden kézzelfogható terméket Kínában készítenek"

Urban legend. en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_sector_composition

US+EU ipari termelésének 20%, a miközben a népesség meg 160%.

Azaz népességarányosan nyolcadannyit termelnek, mint a nyugat, összmennyiségben ötödannyit.

Ettől azért még nem b*sznám hasra magam most itt hirtelen.
A tisztán látáskedvéért: Észak-Koreának nincsen atomfegyvere, a 2006 októberi kísérlet legjobb esetben sem lehetett sikeres, vagy az implózió nem ment, vagy a hasadóanyag nem volt tiszta, nem indult be a láncreakció rendesen. Azóta eltelt három év, robbantás nélkül.

A kezdő atomhatalmak első robbantásai 20 kilotonna körüliek, ennél lejjebb menni "technologically challenging", azaz kurva nehéz. Nem ilyennel kezdik.

A mostani rakétatesztnél meg fokozatok nem váltak szét egymástól. Alap hiba. Még egy pár évtizedig eljátszanak ezzel, már ha addig nem pusztulnak éhen, mert a koreai TV szokta mutogatni, hogy melyik erdei növények ehetők, annyira nincs mit.
Az írás alapvetően egy lufira épül. Észak Koreának konkrétan nincs atomfegyvere. Az atomklubba történő belépés deklarálása egy szép "kísérleti" atomrobbantással indul, amit a nemzetközi egyezmények csak a föld alatt engedélyeznek. Ez szeizmológiailag az egész világon jól mérhető. Ezzel iratkoznak fel az atomklubba. Amíg ez nincs, addig fegyver sincs, hiába mondja, hogy de. Márpedig É-Korea nem robbantott kísérletileg.
Hordozóeszköz tekintetében sem jobb a helyzet, a hivatalos teszten néhány éve kipróbált, több Scud-B rakétából összehegesztett tünemény még É-Koreai terület felett elemeire hullott. Igaz, Japán felett már átlőttek egyet nagy nehezen, dél felé meg elég ha kézzel áthajítják. Ám pontosan tisztában van a vezetés azzal, hogy ha a két usa szövetségest atomtámadás érné, É-Korea eltűnne a föld színéről. Kína nem áll ott (sem szövetségesi szinten Phenjannal, sem pedig katonailag) hogy ebbe beleavatkozzon. Ez pusztán arra jó, hogy minél több gabonát meg kőolajat kapjanak. 20 éve megy a durca-engesztelés Phenjan és a többi ország közt. Ez az egész ennek egy epizódja, nem több.

cutthroat bitch (törölt) 2009.04.18. 19:18:41

csak egy megjegyzés:
Kínában már egy jó ideje kőkemény kapitalizmus van (pl simán hagynak a kórház lépcsőjén megdögleni ha nem fizeti az ember a napidíjat) - az más kérdés h a párt meg nép még kommunizmusnak hívja a rendszert...
ezt a témát csak ajánlani tudom behatóbb tanulmányozásra Árpád, szerintem érdekelne téged
Pizza

Kim Dzsongil és a diktátorok fontossági sorrendjének örök emlékére


Ő ezt nem érti. A búza, a liszt, a vaj, a sajt és a többi kivételes minőségű alapanyag egyenesen Olaszországból érkezett a legnagyobb odafigyelés mellett. Már tíz éve itt vannak a talján étteremfőnökök is, hogy megtanítsák a népét elsőrangú pizzát készíteni, olyat, amelyikről a vakteszten egy Michelin-ítész azt gondolja, hogy Toszkánában jár, de még mindig nem az igazi.
Ő a népének igenis meg akarja adni a világhírű étkek élvezetét! Mert egy nép nagyságához az is kell, hogy otthon legyen Kulináriában is.
A Kedves Vezető villájával elmélázva terelgette az olívabogyókat. A paradicsomkarikák segítségével sajátjához hasonló, kerek, jóllakott arcot formált belőlük. Ekkor jutott eszébe, hogy ne séfeket hozzanak az országba, hanem népének szakácsai menjenek Rómába, Nápolyba. Ez működni fog – gondolta elégedetten, és saját zsenialitásának érzésétől szélesen mosolygott.
A diktátor országában aznap 1376-an haltak éhen.

beszedtema.blog.hu
Persze, nem szep dolog hogy minden idiotanak legyen atomja, de ki mondja meg ki a jofiu es ki a rossz? Akiknek eddig volt, azok mitol lennenek jofiuk? Azert mert a kesobb jovo suttyokat lerosszfiuzzak? Nevetseges...
TWA csak lesi, hogy mi mindent vagyunk képesek belemagyarázni a "koreai példába".

A tények:
- szinte teljesen mindegy ma már, kinek van (Irán, Izrael, India) atomfegyvere,
- egyetlen dolog számít:
- az USA kém műholdjai mennyire tudják a kilövési helyet időben azonosítani.

(Közvetlen rokonom 1972-ben Kanadából hazalátogatva "megnyugtatott" minket, hogy a Nagy Fehér Testvér minden 0,5m-nél nagyobb tárgyat, valamint minden 1800 C foknál magasabb hőmérsékletet AZONNAL azonosítani tud az egész földgolyón. Azóta már az is közismert, hogy az azonosítás és a hőmérsékletmérés pontossága micsoda ilyesztő arányokat öltött.)

Szóval ki akarna meghalni ölében (értsd saját földén) felrobbanó atombombától?

Nem véletlenül tartott sokáig az USA az oroszok "koffer" atombombáitól. Szerencsére azóta a rádioaktivit anyagok lokális azonosítása is megoldott onnan fenntről.

Korea tehát saját olében játszhat nyugodtan a kis pöcsével, amíg le nem szakad. (Remember please to Saddam).

Szerintem TWA (mint minden tájékozott ember) mindezeket jól tudja. A koreai példát arra hozta fel nekünk magyaroknak, hogy egy (jó vagy rossz - Scheisse egal) cél érdekében mi mindenről le lehet mondani.

Déjá vu érzésem töretlen, a Caucescu család karácsonyfája kontra népnek betiltott karácsony jut eszembe.

Valami ilyesmi foroghat fenn Koreaban is a "lemondani a javakról a nemes cél érdekében" ügyben, meg sajnos ilyen kifejletre gyanakszom a mostani magyar elit kontra nép viszonylatában is.

De akkor mire a koreai példa???
@Valaki1: "ja, és az hogy izrael miért nem vetette még be?
mert valójában még senki sem támadta meg komolyan."
1973.október 6-án (Izrael nemzeti ünnepén) Egyiptom (akkor a térség legerősebb katonai erejével rendelkezett) és Szíria megtámadta Izraelt. A korszerű szovjet fegyverekkel (és szovjet katonákkal) néhány óra alatt rommá zúzták az izraeli védelmi vonalakat, az izraeli légierő és szárazföldi erő iszonyatos veszteségeket szenvedett. Az arabok egy hajszálra álltak a győzelemtől, amikor érthetetlen módon nem folytatták a támadást, hanem leálltak. Addig az USA tétlenül nézte a fejleményeket, és csak akkor avatkozott be, amikor a műholdfelvételek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az izraeliek bevetésre készítik elő az atomtöltetű rakétáikat. Kérdés az, hogy az arabok miért álltak le, szvsz befenyítették őket az atombombákkal, ellenkező esetben legyalulták volna Izraelt egyetlen támadással.
Atomcsapás helyett elég lenne néhány Playboyt, meg Rambo filmet becsempészni, minket is ezzel vertek meg. Pont addig tartana a kommunista diktatúra, amíg nem szembesülnek az emberek az elérhető földi gyönyörökkel, a töménytelen komm. szombat helyett.
Volt egy baromi jó könyv arról a gyönyörű észak-koreai kommandóslányról, akivel gépet robbantattak az olimpia idején. Alapmű az ipari emberbutításról.
A WWF-nek, a WTO-nak, az IMF-nek sincs atomrakétája... kicsit se zavarjaon, hogy az EU két országa is atomhatalom. :)
Csak egyszer használja Észak-Korea az atomfegyvert, azt hiszem nem egyet kapna válaszul. Mindegy melyik tőle nyugadta eső állam kapná az atomot, onnantól kezdve mindenki fenyegetve érezné magát. Azt pedig ugye nem szeretnek. Főleg nem a britek, az oroszok vagy a franciák nem.
Arrol nem is beszelve, ha lenne atomunk ledobhatnank Finnorszagra, ha veletlen fel akarnanak jelenteni az urrendorsegen.
@phaidros: vö. "Tagállamai közt van két atomhatalom, és Németországnak is csak a szándéka hiányzik."

write only.

@Valaki1:

nem úgy értettem, hogy kína ellen, hanem h a kínai doktrína a minimális elrettentés (szemben az us, orosz sokezer robbanófejjel).
@firlefranc: "A koreai példát arra hozta fel nekünk magyaroknak, hogy egy (jó vagy rossz - Scheisse egal) cél érdekében mi mindenről le lehet mondani."

igen. ill. hogy a rendszerek evolúciójában ez is tényező.
"A sztálinista parasztnak van atomfegyvere" - te tóta (hogy azt ne írjam: te tetű), milyen alapon sértegeted a parasztokat?
SZtem Kiméket csak Kína tudja megbuktatni. Igazából Kína a hátországuk, ha nem lenne ott, nem nagyon mernének ugrálni. Azt is el tudom képzelni, hogy a kínaiak egy idő után megunják Kimék faxságait, az állandó feszültséget, és elzavarják a francba.
A magyarok is össze tudnának fogni egy megfelelő célért, de azt a célt még egyetlen pártnak se sikerült megtalálnia.
A Fidesz részéről nem volt butaság az országimázs építés anno - pont erre irányult.
A magyar baloldalnak pont ez a nagy hiányossága, hogy mióta a történelemben elfogadott sőt megkérdőjelzhetetlen nézet lett, hogy a szocializmus is a nácizmushoz mérhető diktatúra és zsákutca - nem tud olyan ideológiát kínálni ami a fizikai szükségeletek kielégítésénél magasabb célt tűzne ki a széles néprétegek számára. Ennek egyenes következménye, hogy a baloldali kormányok osztogatnak ameddig bírja az államkassza sőt még azon is túl.
Ez az oka az idős balosok nagy nosztalgiájának Kádár iránt és ezért tudnak olyan erkölcsi magasságból lenézni a jobboldaliak a "komcsikra" mert az ő ideológiájuk - egyenlőra úgy tűnik - kiállta az idő próbáját.
A magyarok egyesítésére mostanában egyetlen ideológia pályázik sikerrel és jó eséllyel a kovácsolóit be is juttaja az EU parlamentbe és a magyar parlamentbe is - ez a cigánybűnözés. Sajnos jelenleg ennél többre nem telik kis hazánkban.
Mondjuk szerintem még ez is jobb mint a Kim Dzsong Il tévedhetetlenségébe vetett hit.
@Tóta W. Árpád: azt mondod, ha a diktátor olyan helyzetbe hozza az országot, hogy túlságosan kényelmetlen lesz a közvetlen körének (mondjuk mert elkezd kiprovokálni egy atomcsapást), akkor megpuccsolják. Akkor viszonylag egyszerű a helyzet, addig kell szorítani, míg meg nem puccsolják, nem?
@Tóta W. Árpád:

"igen. ill. hogy a rendszerek evolúciójában ez is tényező."

Messze vivő problémakör, az bizonyos.
180-as IQ alatt nem érdemes még beszélgetni sem róla.

Neumann egyszer azt vetette fel egy "brain storming"-en, hogy érdemes lenne kiszámolni, hová jutna az USA, ha a hidegháborús fegyverkezés költségeit az ország állampolgáraira költené.
A szukcessziv approximációs eljárások épp jól jöttek volna ilyen benchmarking-hez. Nem kellett. Fejben eljutottak odáig, hogy hidegháborús fegyverkezés nélkül az USA nemhogy gazdagabb lenne, de rövid idő múlva már nem létezne....

A tüskék pikók (lásd Mérő László: www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1996/9650/04.html) világában TWA rendszer-evolúciós felvetését tekintve igen szűk mozgástér adódik szerencsére/sajnos minden résztvevőnek.

Ebben reménykedhetünk, mikor a kilövőállásban meredező rakétán a koreai kandzsikat betűzzük.
@Valaki1:

szemmel láthatóan fingod sincs az országról.:)))
tudod a földrajz az azért klassz dolog mert megérteti az emberekkel h pl afganisztánban kavarják a szart a hegyekben évtizedekig mig a sik sivatagban (Irak) ez nem megy.
ezek után nézd meg ÉKorea domborzatát.

másfélmillio katona meg másfélmillio katona, akiket nem nyirsz ki hipphopp, hagyjuk már a hülyeségbeszélést h csak akarat kérdése és átmegy rajtuk bárki mint kés a vajon.kőkemény 10 ill 100 ezres veszteségekbe ill atomba fájna egy konfliktus velük.ez pont ennyi.

@PremiumLager:
Erdekes egy film lehetett. Kar, hogy nem tul realis egyaltalan a letezese se, nemhogy a valosagtartalma.

Ez kb. olyan, mint amit az atlag amerikai gondol Magyarorszagrol, (ha egyaltalan): foldutak vannak, lovon jarunk, es nyillal vadaszunk allatokra. Most nem viccelek.
Erdemes ebbol a szempontbol ujragondolni nehany jelenetet az Underworld 1-2 reszebol...
Magyarországot nyugodtan össze lehet vetni Észak koreával,ugyan is ott is és itt is a kommunista rezsim kizsákmányolása miatt nyomorog a nép.
Mellesleg nemrég láttam egy kisfilmet Észak koreáról,ahol pont arról volt szó,hogy döbbenetes a szegénység és a túristákat direkt kijelölt útvonalakon viszik hogy ne is lássák micsoda szegénység van ott.
Nem igazán értem a cikk mondanivalóját.A Szovjetuniónak is volt atomfegyvere,de ez egy nappal sem hosszabította meg a fennállását,sőt.Megkockáztatom,hogy az atomfegyver egy tényleges háborúban használhatatlan eszköz, egy általános ufótámadást kivéve:) Elrettentéshez kiváló,de a rendszer belső szétesését megint nem tudja megakadályozni.Észak-Korea ráadásul nem önerőből jutott hozzá a technológiához és az,hogy a rezsim még hatalmon van inkább köszönhető Kínának,mint bármilyen atomfegyvernek.A fejlett katonai technológia hosszú távú fenntartásához persze nem szükséges demokrácia,de egy általánosan,tehát civil területen is fejlett gazdaság már igen,aminek gazdasági alapfeltétele legalább egy államkapitalizmus.Tehát a kis komcsik ott állnak pucér seggel és atomfegyver ide vagy oda,előbb-utóbb valaki emberesen elkapja őket hátulról.Most akkor ők a janik,vagy mi van?Mit tanuljunk mi tőlük?
Izrelnek tényleg van atomja?Én ezt nem hiszem el,mert ha lenne,akkor azt már 100% hogy bedobta volna Gázába a paleszítnok ellen és egyéb teher s nyomor megszüntetése véget.
@firlefranc: Arra,hogy a nyomornak ott is az élősködő parazita kommunista rezsim az oka és nálunk is.
A helyzet ugyan az.
@CounterS:

Ugyan már! Az izraeliek megállították a támadást és ellentámadásba mentek át, ami még egy jó daraboig eltartott. Mindenhol elérhető, nagyon jól dokumentált, semmi misztikum.

Honnan vesznek emberek ilyen újjból szopott valótlanságokat, mint amivel jöttél? Ja, hogy onnan, ujjból? Vagy fantázia web-oldalak írogatnak össze mindenfélét ugyanabból a forrásból és utána egymásnak mondjátok ettől lesz igaz?
@Kis Hableány:

Vagy ebből derül ki, hogy Izrael képed mélységesen elhibázott?
@Kis Hableány:

ilyen szinten a rendszerek azért teljesen mások, teljesen inkorrekt összemosni a kettőt...
ha majd egyszer a saját cicádat kell levágnod h enni tudj talán majd megérted mi megy ÉKoreában.remélem sosem tudod meg.

különben meg nálunk minden párt kommunista irányt nyom.csak h tudd.
hát, ennek a cikknek mi értelme lehetett...
" "Kim Dzsong Il, szerintem így kell írni"

nem, a koreai neveket így kell, egybe. "

hát igazából jó pár romanizációból lehet választani.

én sem értem mit is akar mondani a cikk.
Szerintem Árpi valami stratégiai játékot játszott, ahol észak-koreai vezér volt, és győzött....
@tallian.miklos: de igen, meg lehetne szoritani, de ehhez Kina es Oroszorszag is kellene, ok pedig nem hajlandoak. Az USA egyedul semmire sem megy. De a 3 egyutt kepes lehetne ra szerintem is, csak realitasa nincs.
@egysegelem: Az lehet, hogy az 5. csak éppen a haderő és légierő 90%-as a '60-as éveket képviseli.

Ósdi T-54/55, MiG-21PF, J-5/6, H-5, Q-5 gépek. A legmodernebb cuccuk a '80-as években beszerzett kb. két ezred MiG-23ML és Su-25 és egy ezred MiG-29. Ezek már akkor is kevesek voltak és technikaliag is csak a 29-es volt egy valami.

A civilek közt szép mészárlást csinálnának és az első napon még kilőnének ezt-azt. Aztán a USAF + US NAVY + RoKAF olyan mészárlást rendezne amit még a világ nem látott. Képzeljétek el a Sivatagi Vihart csak primitívebb ellenfél elle és 15 évvel későbbi technikával...

A bejegyzés meg úgy röhöjes ahogy van.
@CounterS: Nem tudom, hogy honnan veszed ezeket a butaságokat. Még a szovjet időkben kiadott magyar könyv is tárgyilagos volt. A rommáz zúzta kijelentés + első nap finoman szólva megmosolyogatató. Picit talán olvass egy kicsit szerintem.
@Jómunkásember: Csak te meg kevered a szezont a fazonnal. Ha ÉK támadna az pont egy olyan tett lenne amire a RoK erők és USAF mindig is fel volt készítve. Egy full scale conventional war és nem asszimetrikus hadvieselés (bár a technológiai difi az megvan). Ebben agyonvernek ma mindenkit. Pont. Tudod pont ez okozza azt, hogy senki nem áll ki ellenük, ezért van olyan hadviselés ellenük amilyen.
@Valaki1: Aha. Ott csak azt látod amira képes a kommunizmus hosszú távon és elszigetelés politikiájával erre. Vagy nézd meg Kubát...
Ami a kis diktaturak atomfegyvereit illeti,en az izraeli megoldas hive vagyok.Lasd Saddam Hussein 3 atomeromu epitesi probalkozasat: (elso es utolso meg ami kozte volt) - berepultek, szarra bombaztak. Masnap mar lehetett bloggerozni a megoldas demokratikussagarol.De Osirak-ban azota nem nol gomba.Se atom se galoca.
@Jómunkásember: Nem csak minden párt,hanem az egész világ kommunista.És ez sajnos nem vicc.
Az álkommunizmusban( azaz a kapitalizmusban) is ugyan az megy mint a kommunista rendszrekben.
Nincs különbség csak abban,hogy egyik helyen sajtószabadság van(az egyén világgákürtölheti fájdalmát) a másikban meg nincs sajtószabadság.
Ugyan úgy megy a matyizás és bratyizás a haver havernek alapon munkaosztás, a korrupció és a lopás minden szinten.
A kapitalizmusban is az tud érvényesülni akinek van rokoni kapcsolata vagy ismerőse a megfelelő helyeken.Meg nagy ritkán tud esetleg érvényesülni az is akinek nincs,de van egy új és használható ötlete.

Ááááááá...nincs semmi különbség rendszer és rendszer közt,már mondtam máskor is hogy olyan ez,mint az ember tragédiája.
Egyik rendszer sem jó.
@Jómunkásember: Ugyan kérlek.
Van itt egy réteg amelyik ugyan nem a saját macskáját eszi,ellenben a soldi dögkútról szerzik be a heti húsadagjukat.Varjúpörkölt.Ismerős?
Nézz kicsit jobban körül és rájösz hogy mennyi ember éhezik és menyi iskolás alultáplát a környezetedben.
Persze ha a Svábhegyen laksz akkor ne nézz körül mert fölösleges.
@buntus: Összehasonlítás.Összehasonlítja Észak korea és Magyarország élősködőit.
A kommunizmus jobban terjed mint az iszlám vagy bármelyik más vallás a világon.
KIvettem belőle a neveket, így mehet?
Találtam 5 olyan percet, amivel képtelen voltam mit kezdeni, gondoltam, mint TWA munkásságának régi tisztelője, ezúttal nem csak a sorait olvasom el, hanem végigfutok a hozzászólásokon. Mivel erre elégnek bizonyult 4 perc, a maradék 60 másodpercben összefoglalom, mit gondolok a mára rendelt TWA alkotásról.
1. Hetek óta nincs komoly mondanivalója az egyébként kiváló tollú Index főmunkatársnak, ami gáz, főmunkatársat pont azokból szoktak faragni, akiknek nem kell nap nap után kulizni, ritkábban ülnek a gép elé, de akkor odateszik magukat.
2. Írni necesse est, mondom én, noha nem tudom, TWA munkaszerződése (netán bétén keresztül megbízásival nyomja, egykutya) mit tartalmaz, bár sejtem, hogy nem sordíjas, de akkor is, ebben a világgazdasági válságban tanácsos körmölni valami okosságfélét. ÚP fix, hogy nem cseszegeti harcostársát, nem ismerem Árpit, de szerintem ő is Rolling Stones fílingben nyomja, szóval a főszerktől nem kel tartania, de Isten tudja, mikor rág be N. vagy S., akik ugye TWA 3 éve bebillentyűzött mondatainak aligha értettek egyet, de szerencsére csak később tetek pénzt a bizniszbe. Ejj, de miket beszélek, tuti, hogy nem szólnak bele a tartalomba, hiába dobog a szívük a jobb mellkasukban.
3. Tehát alkotó alkosson, de ilyenkor bukik ki vegytisztán, hogy miért nem lesz az Index Diurnusa TWA. Oké, 3 naponta jót írni, hogy az szóljon is valamiről, és ne csak fikázzák a kommentelők, az is piszok nehéz, de az öregúr éveken át gond nélkül hozta a jó formáját (tetszenek emlékezni, a Magyar Nemzetben...). Árpi, Árpi, neked ez nem megy, ki kéne menni terepre, oszt riportokat, interjúkat is készíteni, ilyen íráskészséggel aligha lenne gond. Csak ugye ehhze popsit föl kell emelni, kicsit izzadni, menni ide meg oda, az pedig rohadt fárasztó, egyáltalán, csináltad te ezt valaha?
4. A konkrét írással nem foglalkoznék, két okból sem. Az egyik, hogy gyanítom, TWA-t sem érdekli Kim, Korea, meg az atomja, becsületből kommentelget visszafelé. A másik, ha mégis érdekli, akkor meg bántóan felületes, az elmúlt években magasra tette a lécet, hadd ne essek hasra, ha 160 centiken kisérletezget a 220-as magasugró...
Baszus, elment az idő, elfogytak a szabad percek, fellőtték a pizsamát, de becsületből nem akartam félkész irományt letenni. Érted Árpi, férc munka nyet, alaposság, felkészültség, stb. dá... Tartozol ennyivel a lelkes publikumnak.
+1. És be kéne fejezni ezt a rasszista beütésű genyózást, nem áll jól. Mások komcsiznak, cigóznak, nigróznak, araboznak, és hasonlók, erre jössz te, és a vágott szeműnek sem igazán vágoitt szemű szerencsétlen koreaiakat an bloc bekú..d a földbe. Rossz kisfiú!
Nekem is tele a tököm ezzel az önámítós magaskultúrás európaképpel.

Meghogy nekünk nincs ilyesmikre szükségünk.

Nemtudom ki hallotta, de valaki mondott olyan összeesküvéselmélet dolgot, hogy az írek azért nem írták alá a dokumentet, mert amerikának ez ütközött volna bizonyos érdekeivel, ezért ügynököket küldött, akik ügyesen ügynökösködtek, konspiráltak, nyomták az agitpropot, eladdig, hogy az írek nem szavazták meg.

Hát nekem fingom sincs, hogy ez mekkora barmomság, vagy mennyire igaz, de egy biztos:
Ha amerika ezt akarja tenni, akkor simán és könnyedén megteheti, minden eszköze meg van hozzá.

Ellentétben az európai unióval. Annak érdekérvényesítő potenciálja nulla ugyanis.

Usa viselt dolgai közül egyébként ennél disznóbb dolgokból is van példa tucatjával, de valahogy ezeket mégsem illik firtatni: a helyzet, hogy az usa zsebében vagyunk.
Persze szerintem ez még mindig sokkal jobb, mint ha mondjuk a büdösbunkó oroszok zsebében lennénk, de azért az se volna rossz, ha legalább valami kis szándék látszódna, hogy európa ki szeretne bújni a seggből...

De a hecc kedvéért idekeverem a zsidókat is. Olyan profi moszaddal, ami nekik van, még az a pöttöm kis izrael is szászor potensebb ország, mint európa legtöbb országa. Pedig az az tényleg egy kis szar ország: egyedül csak narancsból van ott sok, nomeg homokból...
észbe kéne kapni, és fejlődni kellene. kis túlzással mondom, de csicska kis gripenek helyett mennyivel ésszerűbb lenne atomot csinálni, meg fasza szíájét?
@subVito:

"Majd a Team America megoldja. Vagy Alec Baldwin."

akit családostól lebombáznak a kanadaiak, de külügyminiszterük már korábban bocsánatot kért brian adamstől. :DDD

kábé ennyi jut eszembe a posztról, mert nincs benne fletó vs ovi. én meg arra vagyok programozva. éljen a juharszirup és a hoki örök és megbonthatatan barátsága, mely egységbe forrt!!! mint tuggyuk, ugye? :DDDD
Szóval a nyugati világnak van kb hatezer atombombája és akkor most az észak-kóreaiak kb öt darab bomája, bizonyítja, hogy bezzeg a diktatúra mennyivel többre képes mint ez a nyálas demokrácia.
Mondjuk a szerencsétlen nyugat 60 évvel megelőzte őket, de sebaj. Egyébként meg nem sok értelmét látom, hogy ezért éheztek évekig. Eddig is kibírtuk, hogy ne támadjuk meg őket majd ezután se megyünk oda. Nekik meg ellehet gondolkozni azon, hogy egy atombomba kilővése után hánypercük lenne hátra...
Japán oda fog baszni a kis hülye észak koreának. Ez csak idő kérdése.

Egyébként is régről rühellik egymást, plusz egy kicsit feszültek a válság miatt. Koreának szerintem szarja sincs, nem atomfegyvere.

Az amcsiknak is mindig jól jön pár idióta ország a gonosz tengelyére. Ugyanis a háború az hajtja a gazdaságot. Főleg azok gazdaságát, akik az USA-t irányítják. :-)

Ha az usa háborúba nem is bonyolódik, de azért gyors elad pár rakétarendszert, meg kémműhód időt a környező derék államoknak. Kurva nagy üzlet ez.
Kis Hableány 2009.04.18. 21:16:05

Izrael nem fogja szétbombázni a saját országát. Sosem vet be atomot. Izrael napi problémája nem a palesztinok, hanem az ivóvíz. Az nincsen nekik. A határokat is azért úgy tologatják, hogy szomjan ne pusztuljon az istenadta nép. Ha telerittyenti uránnal a környező víznyerő területeket, akkor másodikként szép lassan purcan ki.

Szerintem ez innen már inkább a menedzselt átmenetről szól. Észak-Korea ugyanúgy fel fog puhulni, mint Kuba, ha eltűnnek a karakteresebb vezetők. Addig viszont pár évet és pármilliárd dollárt megpróbálnak nyerni az állítólagos atomprogram időszakos belengetésével. Egy-két atombomba ráadásul terroristák kezében nagyon sok, egy államnál viszont még kevés ahhoz, hogy bármilyen változást hozzon.

Dél-Afrika végül nem maradt atomhatalom, Pakisztán pedig atomhatalom ugyan, de éppen darabokra esik lassan. Irán is valószínűleg rábeszélhető lesz a végén, hogy inkább a gazdasági engedményeket válassza néhány atombomba helyett. Én ezt inkább látom zsákutcának. Egy elszigetelt ország néhány atombombánál többet képtelen előállítani, gazdaságilag viszont nagyon megsínyli a kirekesztettséget.
@egysegelem: Kínának sem jó, ha a seggelyukában atombombát hegeszt valami retardált barom. Egy egyértelműen Kína-barát, kínai jellegű "kommunizmust" megvalósító észak-koreai vezetés jobban esne nekik is, meg megjegyzem Észak-Koreának is. Az lenne a deal, hogy Kim és az atomprojektje meg a levesbe, cserébe Észak-Korea nem lesz nyugati partner / demokrácia / névlegesen is piacgazdaság / whatever. Ez mindenkinek jó lenne, Oroszország is belemenne szerintem, neki se származna kára legalábbis.
Nyafoghattok, meg kiokosíthatjátok a blog íróját, egy biztos:
Nekem b*ssza csőrömet, hogy Phenjan újraindította az atombomba-alapanyag üzemét, és most, hogy fel tudta lőni azt a rohadt rakétáját, bekeményített, és kizavarta az országból az összes külföldi megfigyelőt.
Lehet az USA-nak, meg az oroszoknak temérdek bombájuk, ha valaki kilő egyet, ott pont kerül a Föld nevű sztori utolsó mondatának végére.
A cikk nagyon elfogult és tudatlan, de az utolsó mondat utolsó tagmondatával egyet lehet érteni.
Atombomba ide, atombomba oda, az ájrópai unió valóban a csiga és a lajhár vehemenciáját testesíti meg, de még mindig ez, mint Kimdzsongil Utópiája. Persze, lehet, hogy nincs igazam, és én boldogtalan marha nem születtem diktatúrába ('77-et ne nevezzük annak). Bántás nélkül: ha a T. cikkíró annyira akar, hát éljen Észak-Koreában. "El lehet menni" mondá az úr.
@Kis Hableány:
A kommunizmus jobban terjed mint az iszlám vagy bármelyik más vallás a világon.

??? avagy WTF???
@TirolSoldier:

"Lehet az USA-nak, meg az oroszoknak temérdek bombájuk, ha valaki kilő egyet, ott pont kerül a Föld nevű sztori utolsó mondatának végére."

megint az unalmas heppiend, vazze??? :DDD
Az európai uniónak nincs?Akkor franciaország nem az unió?
Van egy piros-sárga pepitás rakétájuk. De ha kilövik hány lesz? nókoment...
@Tóta W. Árpád: jogos, bocsi, ez tegnap már a második volt. :( Bár azt nem értem, miért kéne az EU-nak? Közös hadsereg sincs, közös külpolitika sincs. Minden erőfeszítés ellenére ez csak egy laza államszövetség.
@klacus: Miért is tenné? Miért pazarolná erre a pénzét? Semmi értelme ennek a lépésnek semmilyen szempontból. Ha egy egyestleges északi invázió lenne akkor talán annyit segítem a délieknek, hogy F-15 CAP őjrátokat adna azt passz.

Honannak jönnek ilyen elborult gondoloatok?
Aki nem akar atomot, az nem csinál magának. Aki meg akar, az megszegi a NONPROLIFERÁCIÓS egyezményt. De arra még senki sem reagált, hogy mér csak azoknak tilos, akik ezután akarnak atomot csinálni. Akik eddig csináltak maguknak, az jóvan?
Kicsit olyan ez, mint ha az írásbeli matekvizsgán az, akinek van zsebszámológépe, használhatja, akinek meg nincs, az úgy járt.
Nukleáris Proletár

Tudjuk már az anyag titkát!
Dölyfös urak, kiknek ideje lejárt!
Féljétek az elnyomottak haragját!
Köszöntsük a perzselő rakétanyárt!
Komolyabban...

Észak-Korea atombombája egy játékszer. Egyetlen haszna, hogy bekerülhet vele a nemzetközi sajtóba. Egy esetleges USA invázió esetén nem tudná bevetni. Úgy tudni hogy folyékony hajtóművesek azok a rakéták amikkel a bombát célba tudná juttani. Azokat meg fel kell tölteni hajtóanyaggal, amit a CIA percre pontosan követni tud.
Nyilván lesz szilárd hajtóműves rakétája is. Azonban akkor is nevetséges, bármelyik atomhatalommal összevetve.
Összesítve: ez a téma egy gumicsont.
Kevés szó esik arról a szervezetről, amelyet elképesztő nagy mennyiségű pénzekből tartunk fenn, egyébként teljesen feleslegesen. AZ ENSZ, amelyet ma már egy magát valakinek tartó diktátor jó magasról leszar. Miért van az ENSZ? Ki ellen, mi ellen? ENSZ BT határozat, ugyan már... vicc.

Huntington professzor beszél a nyugat univerzalizmusáról, és arról, hogy bizony ha az ún. agresszív civilizációk (iszlám, kína és egykori érdekeltségi köre, így é-korea is) ellen sikeresen akarunk fellépni, le kell rombolni ezt az univerzális kicsit messianisztikus világképet.

az öreg tökéletesen leírta a problémát, és a probléma gyökerét, de tényleges megoldást ő sem tudott kínálni, csak ezt. mit jelent ez a rombolás, amúgy? kulturális, politikai, erkölcsi, vagy milyen?

be kell látni, hogy az elsőrandizó módjára viselkedő balfasz európában, igenis ott van az übermensch...
@alasehir: Akiknek már van, azok diktálják a "szabály"-okat. Tehát ők megmondhatják, kinek lehet és kinek nem. Ennek megfelelően Koreának tilos, mert hűdeveszélyezteti a világbékét, Amerikkkának szabad, mert ő csakis védi a világszabadságot vele.

Reagan felvetette különben egyszer, hogy az összes atomfegyvert szét kellene szerelni. Kiken bukott el a terv? Naná, hogy a franciákon és a briteken. Jegyezzünk meg egyvalamit: a nukleáris fegyver a szegény ember nemnukleáris fegyvere.

A szegény országoknak, ha nem kedveli őket az USA, szükségük van az atomfegyverre, mert az atomfegyver jogforrás, jogokat és erkölcsi érdemeket ruház a tulajdonosára. Akinek van atomfegyvere, azzal tárgyalni kell, azt már nem lehet csak úgy agyontaposni.

Mindig mondtam, hogy ha az imperialista csak a furkósbotból ért, akkor azzal kell érvelni vele.
@dzsucseharcos: "a nukleáris fegyver a szegény ember nemnukleáris fegyvere."

így van, ha az atomütőerő megbízhatóan működik, akkor koreának nem kell milliós hadsereget fenntartania többé, és azt ellátni acéllal, olajjal, munkaerővel. tehát olcsóbb a fenntartása (a beruházás persze horribilis). nem az eszközből kell kiindulni, hanem a célból, az meg annyi, hogy hagyják őtet békén.

probléma, h az igazán kredibilis atomosodáshoz a tengeralattjáróról indítható rakéta is hozzá tartozik, és az még Kínának sem nagyon megy.
@Tóta W. Árpád:

No problemo!
Kredibilis atomosodást is a célhoz méltan kell megítélni.
Észak-Korea céljai nem globálisak, neki nem kell szétbontakoztatott atomerő, 2 ezer km hatótávolság elegendő.
Ha szofisztikálni akarja az atompotenciálját, akkor csinál atomvonatot (tehervagonnak álcázott kilövőállás), meg néhány demót, amiket ide-oda utaztat az országban. Célnak megfelel, és olcsó.
Mindehhez persze atombomba is kellene, és ugye nem biztos hogy van neki olyan.
Valaki itt írta, hogy az akciófilmekből ismert Ámerika húdenagyon lelőné az ICBM-et az indítás után 5 másodpercel. Nos, lehet, hogy ezt Brouce Willis meg tudná csinálni, a valóságban nincs olyan fegyver amivel 30 perc alatt (a kilövés és becsapódás között eltelt idő)jó eséllyel meg lehetne semmisíteni egy robbanófejet (pláne, hogy az igazán sebezhető szakasza az első 5-10 perc). Egyetlen megoldás az, ha a hírszerzés már hónapokkal előtte tudja, mikor fogják kilőni, és megteszik a megfelelő lépéseket (ami valszeg inkább diplomáciai, ismétcsak a ámerikai filmekkel ellentétben)
@Szakyster:

"Valaki itt írta, hogy az akciófilmekből ismert Ámerika húdenagyon lelőné az ICBM-et az indítás után 5 másodpercel."
...
Rákerestem, senki sem írt ilyent.
Azt hiszem hogy egy két rakéta, plussz néhány robbanófej, tán nem okozna nekik gondot. Egy totális orosz támadás igen.
Ezen alapul a nagyhatalmak elrettentő doktrínája. A "lator" államok elleni elégséges véderő megengedett, viszont egymás elleni hatékony védelem kiépítése egyenértékű egy hadüzenettel.
1) "Hú, vazze...kezdjük az elején: Észak-Koreának NINCS atomfegyvere, legalábbis semmilyen 100%-os bizonyíték nincs rá..."

Úgy 15-16 évvel ezelőtt, amikor a téma napirendre került, és Clinton kijelentette, hogy semmiképpen sem szabad hagyni, hogy Észak-Korea nukleáris fegyvert fejlesszen ki, és ezért készek akár csapást mérni az országra, jelentették az elnöknek, hogy "Á-á, elkéstél, alighanem már van 1-2 atombombájuk!"

The New York Times,
INTELLIGENCE STUDY SAYS NORTH KOREA HAS NUCLEAR BOMB
By STEPHEN ENGELBERG with MICHAEL R. GORDON,
Published: Sunday, December 26, 1993
www.nytimes.com/1993/12/26/world/intelligence-study-says-north-korea-has-nuclear-bomb.html?scp=4&sq=december%2026%201993%20Clinton&st=cse

2) Dél-Korea sosem pánikolt be Észak-Korea nukleáris fegyverei miatt, épp ellenkezőleg: tulajdonképpen titkon kifejezetten üdvözölte azt, és örült neki.

Az ő szemükben az északi atombomba/töltet KOREAI bomba/töltet, amit 1) nem vetnek be koreaiak ellen [így vélekednek], 2) egy egyesült Korea fog megörökölni - ezáltal foglalva el az őt megillető méltó helyét az ázsiai politikai színtéren nyomuló nagymenők között (pl. ennyit egy esetleges japán fenyegetésről) - 3) nem nekik kell finanszírozni; és még pironkodni, szégyenkezni sem kell a nemzetközi rosszallás miatt.
@ZOLDMANO: "Azt hiszem hogy egy két rakéta, plussz néhány robbanófej, tán nem okozna nekik gondot."

dehogynem okozna. elvi esély persze van a lelövésükre, viszont senki sem kockáztatja meg, h azt a rakétát elindítsák, ha annak nemcsak elvi esélye van célba érni. persze korea esetében homályban tapogatózunk mind a bomba, mind a rakéta képességeit (főleg közeljövőbeli képességeit) illetően.
ZOLDMANO: Bár nagy jelentősége nincs, azért kikerestem neked, ki mondta:

"... Nagy Fehér Testvér minden 0,5m-nél nagyobb tárgyat, valamint minden 1800 C foknál magasabb hőmérsékletet AZONNAL azonosítani tud az egész földgolyón. [...]
Szóval ki akarna meghalni ölében (értsd saját földén) felrobbanó atombombától?"


mondta: firlefranc 2009.04.18. 19:30:22
@Tóta W. Árpád:

Nem tudom kivonták-e a hadrendből a nukleáris robbanófejű elhárító rakétákat, de hogy voltak ilyenek az tuti.
Az észlelés nem okoz gondot.
A probléma a röppályák pontos illesztésével van, ha jól tudom (elhárító -> támadó).
Néhány darab esetén az említett atom töltetű elhárító rakéta igenis használható, hiszen kis találati pontosság esetén is hatékony.

Aztán meg itt vannak a folyamatban lévő fejlesztések (tán már hadrendben is vannak):

www.youtube.com/watch?v=8Dz2xsAMbqQ&feature=related

www.youtube.com/watch?v=LThD0FMvTFU

A elsőhöz ezt írták:
"It is the only anti-ballistic missile system able to intercept its targets high in the stratosphere."
Látszik a hozzászólások számából, hogy mennyire nem alkottál maradandót, Tisztelt Árpád.
Távol álljon tőlem, hogy ötleteket adjak arra, hogy miről kéne írnod, de elolvastam a szigetország sajtóját a bolíviai történésekről, /sajnos csak angolul beszélek-little/ és igen sok érdekes és meglepő hírt olvastam erről az egyébként sem hétköznapi történetről. hozzáolvastam az összes magyar napilap híreit, plusz az index híreit. Egy kis utánjárással én már tudom, hogy Kepes keddi műsornak mi lesz a poénja. Talán megérne egy írást a történet.
Ha gondolod.
Elnézést, hogy beleszóltam a munkádba.
@encsike 70: LOL. ha érdekelne a kommentek száma, akkor lehet, h nem lenne előszűrés. btw nem célom folyton ma4radandót alkotni.

de azért elgondolkodhatnál a prioritásaidon, sztem minden normális embernek fontosabb egy komplett atomhatalom hogyléte, mint hogy lelőttek egy ilyen cheguevarásat játszó, teljesen zavaros fejű elmebeteg "nemzeti anarchistát" a világ hónaljában. aki végül is házhoz ment a golyóért. celebhírekért fáradj át máshova.
@Tóta W. Árpád: Nem kell megsértődni, ha kritika éri a ház elejét. Komplett atomhatalom? Miről beszélsz? Meg milyen celeb? Milyen Che?
Húúú...Te mit nézel, a szlovák kettőt?
Az a baj, ha ennek az elhárítórendszernek a hatékonysága 90%, (de legyen akár az extrém 95) még így is akár egy robbanófej (és nem rakétu) esetén is elfogadhatatlan (az én véleményem szerint). Arról nem is beszélve, hogy már egy MIRV-nél is (ami mondjuk Koreának soha nem lesz) borul az egész.
@encsike 70: flores maga nyilatkozta egyszer, hogy neki példaképe che guevera, és leginkább az ő tevékenységét kívánja folytatni... és ez inkább bulvárhír, valljuk be.

egyébként észak-korea még tényleg nem atomhatalom, ettől függetlenül az új bajnai kormány, vagy éppen a világpolitika sokkal fontosabb, mint az ő személye.

ez a baj a mai médiával, és általában a "homo tájékozottal", hogy úgy gondolja a külpolitika le van tudva, ha beszélünk kicsit eduardo floresről.

mit tudunk evo moralesről? mit tudunk kim-dzsong ilről? azonkívül, hogy elmebeteg. mondjuk ezt én is kétlem.
szóval tessék a külpolitikában is tájékozottnak lenni, mert kicsi hazánk szempontjából igenis fontos, ad absurdum még az új-zélandi kormány is.
@Szakyster: Arról az elhárítórendszerről mi nem tudunk semmit. De a számítástechnika és a tévközlés elképesztő gyorsan fejlődött az elmúlt 1-2 évtizedben. Természetesen én sem tudok semmi konkrétumot, de egy icipicit szakmabeli vagyok a fenti két szakmában. Nos, manapság már elképesztő képességekkel rendelkezhetnek az amcsik az ilyen elhárítás terén. Döbbenetes a haladás ezügyben. Néha már nem tudom, hogy örömömben vagy megrettenve csodáljam őket.
@Tóta W. Árpád: Árpikám az a haderő nem honvédelem miatt lett kiépítve. Nem a déliek fúrnak alagutat észak fele, hanem fordítva.
@Pantagruel: Ez is hülyeség. Miért örülne neki? Szerinted ha akarna Dél-Korea nem tudna összerakni egyet akármikor? Egyesült Korea meg beálható időn belül nem lesz és kurvára leszrják azt a pár olyan atomcuccot és rakétát ami az '50-es éveket képviseli.

Rmélik még, hogy az egyesült Németország keleti fele mekkora szarkupac volt és még 20 évvel az egyesülés után is nagyon élesen látszódik, hogy hol volt az NSZK és NDK és hogy asszem 100 milliárd márka ment el csak 1999-ig fekzárkóztatásra? Akkor ezt képzeld el egy olyan állam esetén ahol az '50-es évek beli életszínvonal sincs meg, mert ÉHEN HALNAK az emberek. Dél-Korea nem tudom, hogy akar -e egyáltalán egyesült koreát. Gyakorlatilag már senkinek nincs igazán élő rokona a két országrészben akik ismerénk egymást szerintem...

Ki fogja bevállalni azt a gazdasági csődtömeg országot és annak finanszírozását? Stb...
@Szakyster:
"...nincs olyan fegyver amivel 30 perc alatt (a kilövés és becsapódás között eltelt idő)jó eséllyel meg lehetne semmisíteni egy robbanófejet.."

Még az a jó, hogy TWA post-ján erről csevegve fenti explicit kijelentéseket senki nem veheti komolyan.

A föld civil lakosságának (ebbe ugye TWA és kommentelő slep-je beletartozik) körülbelül annyi fogalma van a katonai technikákkal és technológiákkal megvalósítható rakéta "elfogás" lehetőségéről, mint a kutyámnak (aki nemcsak lelkesen tanulékony, de okos is) a holdraszállásról.

Évtizedek óta már csak a jéghegy csúcsát láthatjuk (pl.: sivatagi vihar), sőt még az is gondosan és célzatosan megtervezett, amit láthat egy civil mindabból, amire a nemzetgazdaságok legnagyobb arányú kiadási tételét fordítják.

Két világ van: a civilben a @Szakyster félék elmélkednek röppályákról, a katonaiban (na nem a magyaréban...) AZT IS TUDJÁK - már, ha érdekes személy vagy nekik - mire gondolsz, nemcsak azt, hogy mit fogsz a következő percben csinálni.
@firlefranc: ez egy jól megkonstruált állítás, mert csak úgy lehetne cáfolni, ha vki asztalra csapná az almanachot, amiben benne van a kurrens katonai technológia :D

biztos van egy csomó titkos cucc, de az ilyen védelmi technológiákat demonstrálni szokás. ld Kína műholdlelövése tavalyelőtt. pont azért, h látszódjék. és az ABM-kísérletek eddig azért kevéssé megnyugtatók. atomfegyverrel (vélhetően) felszerelt ellenfél ellen ugyanis csak az a megnyugtató, ha tuti lelőhető az ő szivarja.

@Szakyster: nem kell ahhoz MIRV, elég ha fel van csalizva, bár az sem annyira egyszerű. vagy pl Szaddám Scudjai nenm voltak felcsalizva, viszont szemétrakássá hullottak becsapódás előtt, aztán keresgélhette a Patriot, hogy mi micsoda.
Hát az Új Zélandi kormány érdekes is lenne Mo szempontjából (gazd.kapcs, lenne mit csinálni), de a magyar állam még nem igazán vette észre, hogy egyrészt itt egy egészen normális ország, azt pedig az értelmezési tartományba se tudja behúzni, hogy itt élhetnek magyar emberek is.

És itt nem elsősorban a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt hiányolom (nem tudom van-e, amúgy) hanem, hogy mondjuk hivatalos ügyeket intézni Canberrába kell menni... ami egyrészt egy másik ország, másrészt másik sziget, oldd meg, mondjuk úgy, hogy ellopták az útleveled.

Kösz.

na ÉK is kábé ennyire van a hirekben.
@firlefranc:
Na, ehhez képest az utolsó háborúk nem túl sikeresek. Hacsak nem az volt a cél, hogy árnyékbokszot mutassanak be rongyosok ellen - vadregényes helyeken.
Annak a bácsinak a gondolatát sem látták, aki egy vadászpuskával lekapta az égről a Lopakodót.
"..az észak-koreaiakat gyakorlatilag a világon mindenki rühelli.."

Szerintem az éhező észak-koreaiakat senki nem "rühelli", - különben az elmúlt sok évben a "a nyugati világ" nem küldött volna élelmiszer segélyeket az éhezés megfékezésére.

Valószínűleg inkább a kommunizmust építő kedvenc mesehősöd Kim Dzsongil és baráti köre, valamint katonailag fenyegető viselkedése a béka amely nehezen nyelhető.
firlefranc: csak félig van igazad, mert a védelmi erő egy olyan fura dolog, hogy a hatékonyasága csökken, ha eltitkolják. A támadófegyvereknél fontos a titkolózás (bár ott sem mindig), de a védelemnél pont fordítva van. Ha az usa értelmes hatékonysággal (ami minimum háromkilences) tudná elhárítani a feléje érkező ballisztikus fegyvereket, azt nem tartaná titokban.
És azért azt is hozzátenném, hogy tényleg nem tudunk semmit a pontos katonai technológiákról, ergo a te állításod sem bizonyítható: épp ugyanúgy lehet, hogy bejövő ICBM-ek ellen csak kapanyelük van.
Amúgy van még valami, ami mellettem szól: annó AZ SDI-t is lefújták, mert horribilis összegért tudott volna nem-kielégítő védelmet biztosítani, és akármennyire fejlődött a technika azóta, (ami inkább csak az elektronikára igaz) most horribilis összegek megmaradtak, amit azért nehéz eltitkolni (erre is vannak példák). Szóval: nyilvánvalóan biztosat nem tudhatok (mint ahogy te sem), de az én véleményemre vannak jelek.
hogyis mondja az okos koreán: ki mir szen úgy vakar, és ahogy azt itt fentebb is olvashatjuk, lesz mit tanulnunk a diktatúra alatt növekedettektől, így most ehelyen és e szentebb pillanatban politikai menedéket követelek az északi-koreai néptől és az ők bölcs vezérüktől és aljas módra beházasodom a Kim Ir szeN klánba, ahogy azt nagyon-nagy elődöm tette, és ellek sok rafkós turultájit.
@Valaki1:

"NEM ÉRTEM MILYEN ISTENI KINYILATKOZTATÁS ALAPJÁN HISZI A NAGYPOFÁJÚ PÖKHENDI NYUGAT, hogy csak neki lehet bombája, mert csak neki van meg a felelősségtudata?"

Hát nem tudom te Kínában laksz? Engem pl. megnyugtatna ha csak a nyugatnak lenne atomfegyvere, mert így a legkisebb az esély arra, hogy a gyerekeim ellen vetik be.

Tudod egy ilyennél sokkal jobb ha ott vagy ahonnan kilövik, mint ha ott, ahova esik.
@Illés Béla:

"De ha van még ilyen államoknak is mint
Izrael meg Irán,csak azért hogy velük senki ne sz@rozzon,akkor miért ne lehetne nekünk is(stratégiai szempontból)."

Te ebbe belegondoltál, hogy mondjuk egy Szekeres kaliberű szakértő hadügyminiszter keze alatt lenne egy atombomba, Magyarországon? Egy hét alatt ellopnák...
@Tóta W. Árpád: Szerintem meg egészséges életösztön az, ami Iránt és Észak-Koreát vezérli. OK, hogy nem Bush az USA elnöke már, de az atomprogramok az ő idején erősödtek fel. Gondolkodjunk egy kicsit Irán fejével:

- mellettem egy államot rommá lőttek habokra, olajért,
- van olajam,
- köztudottan nem vagyok USA barát (az Irak-Iráni háború után én sem lennék a helyükben) ergo ő sem kedvel.

Szumma: SEMMI nem szavatolja, hogy a jövő héten nem vonul be az USA. Arról már ne is beszéljünk, hogy az USA milyen alapon ugat bele abba, hogy egy szuverén állam mit fejleszt saját költségre, a saját területén. Vagy mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek? Szóval erősen kétséges, hogy mennyire kettős a mérce...

Ettől még persze kellenének emberi jogok mindkét helyre, de fura, ha valaki úgy pofázik erről, hogy közben az adott csoport más jogait meg magasról fossa...
@A Nép - Te vagy!, @molnibalage: a Jom kippuri háborúról a forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Jom_kippuri_h%C3%A1bor%C3%BA
Ha a leírtak nem felelnek meg a valóságnak, akkor erre vonatkozóan jelöljetek meg forrásokat.
@Naszta: de hát pont ezt írtam én is.
index.hu/velemeny/jegyzet/fegyverbe/

@palacklakó: "különben az elmúlt sok évben a "a nyugati világ" nem küldött volna élelmiszer segélyeket az éhezés megfékezésére."

aha, csak azt nem emberbarátiságból tették ám, hanem hogy ne boruljon össze az egész északi rendszer, mert az senkinek sem érdeke.
molnibalage 2009.04.19. 22:00:35

"Miért örülne neki? Szerinted ha akarna Dél-Korea nem tudna összerakni egyet akármikor?"

Már leírtam, miért örülne neki. Nem vagyok koreai, ezért tájékozódom, szóval nem ujjamból szoptam, de szvsz teljesen érthető:

"Nagyon sok dél-koreai úgy vélte, sz észak-korai bomba tulajdonképpen koreai bomba, amit ezért ellenük sohasem vetnének be. Ám alkalomadtán hasznos lehet, ha Japán vagy valaki más fenyegetően lépne fel Koreával szemben. Dél-koreai civil és katonai tisztségviselők szeme előtt egyértelműen az egyesített Korea képe lebegett, mely esetleg majd megörökli a bombát. Vagyis Dél-Korea érdekeit szolgálná, ha létrejönne a bomba,, miközben a vele járó összes kellemetlenséget, a költségeket és a nemzetközi közvélemény rosszallását mind Észak-Koreának kellene elviselnie. Az északi nukleáris fegyverek és a déli ipari rátermettség kombinációja olyan egyesült Koreát eredményezne, mely elfoglalhatná az őt megillető kiemelt helyet a kelet-ázsiai színtéren. Mindennek eredményeként Washington egész másként értékelte az 1994-es nagy koreai-félszigeti válságot, mint Szöul, ahol a legnagyobb lelki nyugalommal fogadták az északról érkező híreket. Az amerikai és a dél-koreai főváros között egyfajta "pánikszakadék" alakult ki. A válság tetőfokán, 1994 júniusában egy újságíró megjegyezte: "Az észak-koreai nukleáris bomba jó pár éve húzódó ügyében az az egyik legnagyobb furcsaság, hogy válság érzete annál erősebb, minél távolabb kerülünk Koreától."
(Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása, 314. [Fegyverkezés])

"Gyakorlatilag már senkinek nincs igazán élő rokona a két országrészben akik ismerénk egymást szerintem..."

Nyilván van, ezen is megy a rugózás, hogy néha kinek engedik meg a találkozást; de nem ez a lényeg. Ha Kelet-Magyarország kommunista volna, a dunántúliak sem feltétlenül paráznának, ha volna ott bomba; inkább úgy okoskodnánk, hogy az debreceni bomba magyar bomba, és ki tudja? Vagy a székelyek, csángók tényleg ránk nyomnának egyet, ha Erdély komcsi volna - áh, az magyar bomba, nem?, ellenben, ha egyesülnénk, milyen jól megvédhetnénk magunkat Romániától, nem?
"közben az adott csoport más jogait meg magasról fossa..." ez a USA-ra vonatkozott, nem Rád...
@Tóta W. Árpád: Nem gondolom, hogy csak ezért.
Egyébként miért félnének az "északi rendszer" összeborulásától, amikor pont te írtad, a következőket:

" mert a szabadság és a piac mindig kitermel annyi technológiai előnyt, hogy az elmaradott, elbutult diktatúráktól megvédje magát."

Valamint az is előfordult már, hogy az USA vissza tartott segély szállítmányokat, pedig a veszély folyamatos, hogy az észak-koreai "király" hirtelen úgy gondolja, akár mindenki királya lehetne:)
@Valaki1:

" nem beszélve arról hogy az összes kitalálója is zsidó volt oppenheimertől tellerig"

Ezt annyira imádom, van ugye egy csomó remek tudos akiket a zsidó származásuk miatt elüldöztek az országból. Ezek közül egy csomóan kaptak Nobel díjat, és ők akkor már magyar Nobel díjasok, akikre büszke az egész ország (duplán csavart DNS ugye...). Meg Teller is híres magyar tudós (Ő is egy elmenekült zsidó).

De ha ugyanezek az emberek mint az atombomba feltalálói kerülnek szóba akkor már zsidók ezek, nem magyarok.

Na ez az ami gusztustalan ebben az országban...

@palacklakó: mert a 22 milliós lakosságból 20 millió próbálna azonnal elmenekülni Délre, Kínába, meg ahova csak tud. ezt jelenleg maga a rendszer akadályozza meg, ronda módon, de közmegelégedésre.
@Tóta W. Árpád: Egy erős gazdaságnak elvileg nem para. Németország sem csuklott össze 1990-ben. Igaz, ott valamivel jobb volt a helyzet. Különben Fukuyama-tól a Bizalmat is olvasd el, ne csak a Történelem végét... :)
szerintem meg ha bárki atomot robbant, mindannyian szopunk, lényegtelen, hol vagyunk a Földön

ezt minden atomhatalom pontosan tudja, ha valakinek egy saját városát kellene beáldozni, mert atomot akar robbantani valahol (és válaszként legyalulnák az egyik nagyvárosát), hidd el, megtennék
a sajtóban persze nem így kommunikálnák, de megtennék

és mindenki tudja, hogy nem is kell a határokon belül robbantani ahhoz, hogy szar legyen

ha irakban, vagy izraelben, vagy európában bárhol atom robbanna, szerintetek elég messze lennénk tőle? mert én úgy tudom, nem

nyilván nem a lökéshullám érne ide
hanem valami sokkal rosszabb
Észak-Korea legfontosabb segélyezője Kína, csak ez jóval kevésbé publikus. Amíg a nyugati segélyek alkalmasint politikai manőverek részeként leállnak, Kína évről-évre nyomja a minimális gabonaszállítmányt, ami ahhoz kell, hogy még épp ne omoljon össze a rendszer.

@Naszta: a HVG pont most cikkezett arról, hogy az NDK-s rész leszakadása az egyesítés óta (pár év javulás után) csak nőtt a nyugati országrészhez képest.

@Pantagruel: koreai bomba vagy sem, egy Dél-Koreához hasonló fejlettségű ország esetében - a németekhez hasonlóan - csak a szándék hiányzik az atomtöltetek kifejlesztéséhez.

@Tóta W. Árpád: pontosan. Sem a déliek, sem Kína nem érdekelt az északi rendszer összeomlásában. A déliekre rászakadna egy katasztrofális állapotú gazdaság, az amerikai érdekszféra pedig kitolódna a kínai határig.
@Pantagruel: Teljesen igaz, amit ír.

Sokan elfelejtik, hogy Korea egy nemzet, és a koreai nacionalizmus, mint minden keletázsiai nacionalizmus, rendkívül erős (Európában szélsőségesnek számít az, ami ott mainstream).

Különösen a 2000. évi Közös Nyilatkozat óta Dél-Koreában az iskolákban leépítették az iskolákban az antikommunista propagandát, és a helyébe az összkoreai nacionalizmus került, ami ugyan szintén ellentétes a KNDK vezetésének politikai céljaival, de kevésbé antagonisztikus módon.

Más: sokan beszélnek az "éhező Észak-Koreáról". Nekik csak szólok, hogy a KNDK által egyébként sohasem titkolt élelmiszerkrízis legnehezebb része 1995-98-ban ment végbe, és 2001 óta lényegében nincs éhezés az országban.
@fuhur: Igazad van,a b@lf@sz "magyar politikus"bizonytalansági tényezőt kihagytam az elméletből. :)
@z: z 2009.04.18. 16:57:28
"Az Európai Unió az hogy jön ide? Az egy gazdasági szövetség, szabad kereskedelem, határok eltörlése meg ilyesmi, köze nincs a fegyverkezéshez."

hat pont erol szol a cikk, tan meg az europai versenykepsseg is none ha megtamogatnank egy kis eroszakkal...
Na, erre varrjatok gombot:

lehetmasapolitika.blog.hu/2009/03/23/p1021143

Közröhely, olvassátok el lent a hozzászólásokat is... :-)))
@Yasashi Tanuki: Yasashi Tanuki 2009.04.18. 21:04:11
" mióta a történelemben elfogadott sőt megkérdőjelzhetetlen nézet lett, hogy a szocializmus is a nácizmushoz mérhető diktatúra és zsákutca"
jozan vagy ember?
1) epp most dolt meg a neoliberalis nyugati, kapitalista ideologia
2) a szocializmus nem korea anem Svedorszag, de meg Nemetorszag is sokkal inkabb mint magyarorszag volt valaha is.

"- nem tud olyan ideológiát kínálni ami a fizikai szükségeletek kielégítésénél magasabb célt tűzne ki a széles néprétegek számára."
mert a jobboldal tud? ezt a fogyasztas maniat is a konzervativok kezdtek, es talaltak ki...
@Pantagruel: Milyen kiemelt helyen? Vagy egy ultrahitech déli társadalom és egy északi ami egy II. Vh utáni szinten tengődik egy szátlinista szintű vagy még durvább elnyomásban. Az emberek meg nem változnak meg 50 év agymosás után.
hat vegigolvastam a kommenteket nincs senki katona aki blogolna?

mar evtizedekkel ezelott a hagyomanyos fegyverek rombolo ereje megkozelitette az atomfegyvereket.

van olyan bomba is ami csak ugy egyszeruen kiszippantja a levegot a környékről, emberek halnak, a bunker megmarad.

az atomfegyvereknel is van neutronbomba, az ma mar nem divatos? "humánus" fegyver, csak az előerőt öli meg, a tereptargyak epuletek maradnak, es nincs maradando sugarzasa.
Árpi!
halgattalak csutortokon orosz joco musoraban, hat az eleje megcsak elment, nem mondtal semmi kulonoset, de
"csak az a veg csak azt tudnam feledni!"

tenyleg azt gondolod, hogy ha sztrajtoroket alkalmaznak, ha barmit megcsinalnak velunk az segiti a "better magyarlandot?"

sose leszunk rendes orszag rendes erdekvedelem nelkul...

es ugyan hol dolgozna az a 2/3-ad folosleges repteri dolgozo???

@fuhur:

"De ha ugyanezek az emberek mint az atombomba feltalálói kerülnek szóba akkor már zsidók ezek, nem magyarok.

Na ez az ami gusztustalan ebben az országban..."

Na azért Teller megítélése a saját házatáján (értsd ezalatt: zsidó), sem éppen egyértlemű:
Idézet Isidor Isaac Rabi Nobel-díjas fizikustól:
"It would have been a better world without Teller."
forrás: en.wikipedia.org/wiki/Edward_Teller
Mindenesetre Teller ügyes tolvaj volt az tény, de nem azért mert zsidó volt, hanem mert tolvaj. Egész tudományos munkásságá plágium gyanús.
Van ellenpélda is bőven, Lise Meitner & Otto Hahn, de ez nem szándékos eset volt.

@kissertés: a kérdés itt inkább az, hogy ez a leszakadt országrész fejlettebb-e, mint Lengyelország, Csehország, Szlovákia vagy mint mi. Ha fejlettebb, akkor jól jártak, mert még így is gyorsabban érnek célba nálunk. Látod, hogy ez milyen relatív? ;)
Árpád !

Észak Korea még marad így egy ideig.
A "nyugati" világ sosem áldoz emberéleteket egy olyan ország felszabadítására, ahol nincs olaj.
Ezt láthattuk pl. Ruandában is, ahol kb. 800 ezer embert úsztattak le a Níluson, massziv ENSZ erők jelenléte mellett.
A derék Amerika első számú elnöke bemondta: "nincs mészárlás"

Ezt persze Izrael is támogatta, mint ahogy az Albánok sérelmére elkövetett mészárlást is.

Mert csak egy holocaust lehet e Földön, semmi több.

Észak Korea maga a legsötétebb diktatúra ami valaha is létezett.
De szarnak rá, mert a gazdaság és a politika ezt kívánja.
Irakkal persze nem így voltak...

Tankolni tudni kell...
@Tóta W. Árpád: lelőttek egy ilyen cheguevarásat játszó, teljesen zavaros fejű elmebeteg "nemzeti anarchistát" a világ hónaljában. aki végül is házhoz ment a golyóért. celebhírekért fáradj át máshova.

Árpád, még valamit, a golyóért senki sem megy házhoz. Az lehet, hogy őrült volt, de ilyen halált soha senki sem érdemel.
Pláne ha beteg volt.
Halottakról jót vagy semmit.
Máskor kérlek mosd ki a szád, mielőtt egy elhunytról nyilatkozol.
@Karesz (Charlie): igen. a "sztrájktörő" egy olyan ember, aki hajlandó dolgozni, tehát az a normális, ha a munkaadó őt veszi fel. ha pedig a sztrájkoló éppen azért sztrájkol, hogy aggyanak neki 250 ezer forintot csak úgy, akkor helyénvaló őt ráébreszteni, hogy a követelései kissé túlzóak. ha ehhez buszokat kell beállítani a sztrájkoló vasutasok miatt, akkor úgy.
www.gopetition.com/online/25836.html

www.gopetition.com/online/24094.html

Itt az ideje tenni valamit a sztrájkolók és hasonló felforgatók ellen, írjátok alá. Thatcher is nagyon nehezen győzte le a szakszervezeteket, de végül sikerült és Nagy Britannia kimászott abból a katyvaszból, amben mi vagyunk. A petíciókat továbbítottam az abban érdekelteknek, szakszervezeteknek stb.
@duck and cover:

Ebben az országban mindig sztárolnak, valami agyament hibbantat. Régen a Győzikét, most őt.
Ja igen, a linkből, amit az első hozzászólásomban ( lehetmasapolitika.blog.hu/2009/03/23/p1021143 )postáztam kiderül, hogy már kis hazánkban is kezd gyökeret verni a külföldről jól ismert balszeles, anarcho-hippi agyhalál. A szerző kommentjeit érdemes elolvasni a cikk után. Jellemzi az egész bandát is a reakciója.
@Keer: "sztrájkolók és hasonló felforgatók"

hú ez kemény fogalmazás, ilyet nem mondhatok a rádióban.

de tényleg nem értem én ezt az egész sztrájkdolgot. az addig rendben, h a dolgozók szeretnének rendes vécét, normális munkaadó meg is adja, ha tudja. na de több pénzt??? kollektíve??? apafej, arra van a bértárgyalás. meg a prémium. már miért kéne mindenkinek ugyanannyit keresni? vagy ugyanannyival többet? hát ez HÜLYESÉG!

egyszer írok is egy cikket erről, tisztára 19. század van.
észak-koreában bezzeg nincs sztrájk, de meg is csinálták az atombombát. jól néztek volna ki, ha a rakétatenyésztők bemondják a sztrájkot.

@Tóta W. Árpád:

Hajnalban olvasva a kommenteket jobb ébresztő mint a forró kávé.
Ekkora hülyeséget, méghogy a sztrájk célja a "rendes vécé".
Ez cinizmus, csakhogy a sztrájkolok nem kommenteznek ide, ezér csak az olyan őrülteknél veri ki a biztosítékot mint pl. én is.
Kérném szépen a sztrájk a zsé-ről szól, mint minden ebben a büdös világban.
De ha valaki akarja, felépíthet egy közgazdaságtant a "rendes vécé" köré is.
A sztrájkkal nyomást lehet gyakorolni, lentről felfelé. És akár tetszik akár nem, a sztrájkolók simán eltörhetik a szrájktörők kezét. Más kérdés hogy azok a sztrájkok amiket itthon látunk céltalan munkamegtagadások. A szakszerveti vezetők kb. Csurka szintjén vannak.
A sztrájk érdekérvényesítőképesség. Bizonyos szakmákban az egyetlen. De ez itt offtopic :)
@ZOLDMANO: "A sztrájkkal nyomást lehet gyakorolni, lentről felfelé. És akár tetszik akár nem, a sztrájkolók simán eltörhetik a szrájktörők kezét. Más kérdés hogy azok a sztrájkok amiket itthon látunk céltalan munkamegtagadások. A szakszerveti vezetők kb. Csurka szintjén vannak."

I agree.
Munkavállalói érdekérvényesítés. Joguk van hozzá.
Más kérdés, hogy nálunk leginkább a közszférában sztrájkolnak, és a politikai szándék annál jobban látható, minél elszántabban védelmezik a sztrájk politikai haszonélvezői, hogy voltaképpen politikailag semleges, esetleg éppen "kifejezetten baloldali indíttatású" sztrájkról van szó.

A szabadpiacon, a magántőke birodalmában kushadnának azok, akik most olyan hévvel sztrájkolnak idehaza, nálunk.
Észak-Korea talán nem a mi problémánk, ahogy Bolívia sem, ahol szegény Floreszt lelőtték. Persze épp ezért jól el lehet dumálni róla, kiderül, hogy tele vagyunk szakértőkkel. A kádári pangás idején az egyhangú magyar sajtó, média mindig a külpolitikai híreket tálalta főhelyen, hazai hír max. a 3. oldalra juthatott, kivéve ha pártkongresszus volt, vagy hazánkba látogatott a mongol pártfőtitkár. Akkor még a pohárköszöntők szövegét is leközölték. :) Az egyetlen TV-híradó is gyakorlatilag világhíradó volt, Libanon, Nicaragua, az amerikai imperialisták rakétatelepítései és a (ma már tudjuk, a KGB által szponzorált) nyugati béketüntetések voltak a hírek. Miért is jutott ez most eszembe?:)
Amúgy meg hihetetlen az a balf*szkodás ahogy a nyugat kezeli Észak-Koreát. Minden zsarolásnak engedni, gyakorlatilag jutalmazni a világ az agresszív fellépést és az atomfenyegetőzést. Ugyanaz, mint az otthoni puhányság a bűnözőkkel, meg a bevándorlókkal szemben. Kacagtató, ahogy egy az 50-es évek általános technikai szintjén álló hadsereggel harcias nyilatkozatokat tesz, pl. olyan plakátok is vannak ÉK-ban, amin vörös rakéták záporoznak a Capitoliumra, vagy koreai vöröskatona bakancsa tapossa szét a szétfutó amerikai katonákat. :) Persze hogy rákaptak ha látták, hogy komolyan veszik őket. Rég el kellett volna taposni őket, mint egy hangyabolyt (nem lett volna nehezebb, kb. mint Irakot, de itt aligha lett volna gerillaháború utána), Dzsong Ilt nyilvánosan felakasztani a Dzsucse-toronyra vagy a félkész Ryugyong Hotel csúcsára, előtte még levetíteni neki a vonatkozó South Park epizódot, vagy a Team America-t. ;)
A 19. században még tudták a nyugati hatalmak, hogy miként kell bánni az ilyen nagypofájú imposztorokkal, akár zulukról, a szudáni őrült dervisről, akár a kínai boxerekről volt szó.
Mit ér a katonai, technikai fölény, ha már használni sem szabad? Ilyen szempontból igazat adok a neokonoknak, bár ez az iraki kaland nem éppen úgy sült el mint remélték (de lehet, hogy végül sikeresnek fog számítani, csak ki kell várni a végét).
Árpi, szerintem is el vagy tévedve sztrájk-ügyileg. Sztrájkolni ugyanis bármiért lehet, épp ez a lényege. Ha a "közös ügy" elég nagy ahhoz, hogy mindenki beszüntesse érte a munkát, akkor ojjé. A közös ügy pedig lehet az, hogy ne rúgják ki a Tónit, de lehet az is, hogy adjanak nekünk sok pénzt, mert csak. Az más kérdés, hogy a sztrájkhoz manapság kell az ún. "közvélemény támogatása" is, mert ha az nincs, akkor a vezetés uccse teljesít semmit, hanem karjait szertetárja, s összenéz a közvéleménnyel, mondván, ezek teljesen meghibbantak. A vasutasaink teljesen meghibbantak, például, ehhez kétség sem férhet. Ám azt mondani, hogy pénzért nem lehet sztrájkolni, szerintem elég durva csúsztatás. Mert hát lehet, és szoktak, és előfordul, hogy joggal.
@Tóta W. Árpád: "a dolgozók szeretnének rendes vécét, normális munkaadó meg is adja, ha tudja. na de több pénzt??? kollektíve??? apafej, arra van a bértárgyalás."

Vagy 20 (!) éve volt a rádióban vagy TV-ben egy francia szakszervezetis [valójában okítási céllal] elmagyarázta hogy is működnek náluk a szakszervezetek... azóta sem tanultak a mi "érdekvédőink" semmit!

Mint mondta az egyik legnagyobb harcuk arra irányult, hogy az apechel azonos jogkörrel nézhessenek bele az adótanácsadóik a munkaadó cégek könyvelésébe! Ugyanis rájöttek, hogy az információ fontos. Ha a cégnek az iparági átlagnál jobb a nyeresége, akkor teljes erőből mehet a bérharc. De ha döglődik a cég, akkor nem érdemes küzdeni ezért (mert ellenkező hatást kelt), hanem együttműködnek a leépítésben, segítenek (munkavállalói lehetőségekkel) a cég talpraállításában.

Vajon az ilyen glaskó félék hol tartanak a közgazdaságtudományban? Meghallanak ilyen nyugati tapasztalatokat is?
@ZOLDMANO: "És akár tetszik akár nem, a sztrájkolók simán eltörhetik a szrájktörők kezét."

Hallottál valami olyanról, hogy mindenki szabadsága csak addig tart, maíg azzal nem korlátozza más szabadságát.

A sztrájktörőknek is joguk van dolgozni és ebben erőszakkal nem lehet őket megakadályozni.
Ez is csak egy kiegyensúlyozó mechanizmus. Ha a munkavállaló kevesli a bért de van más, akinek ez is megfelelő, akkor a *munkaerőpiacon* lehet olcsóbb áron munkaerőt "venni" [vagyis megkérdőjeleződik a sztájkolók követelésének jogossága].

Ez a mentalitás egyszerűen bolsevik: mivel a nagyapám sokat szenvedett, és én megszereztem a hatalmat [pozíciót], így beültem a székbe és ezért már alanyi jogon ragaszkodom a hatalomhoz és mindenki másnak kuss. Bravó, sokat fejlődtél azóta...
- Jónapot kívánnék.
- Önnek is. Mitetszik?
- Doktor Kotászt keresem.
- Mi ügyben?
- Én lennék az utolsó sztrájkoló. A többiek ugyebár már mind a Dunába vannak lőve, csak én hiányzom még.
- Ne mondja! És tényleg maga az utolsó?
- Jelenleg. Ott van ugye a Marci gyerek, az is sztrájkolni akart, de lebeszéltem. Nem kellemes mostanában a Duna … olyan hűvöskés koszoskásnak látszik … márhogy innen, a partról, tetszik érteni.
- És miért sztrájkolt?
- Miért, miért! Pénzért. Naná hogy!
- És miben reménykedett?
- Hát ez az, kérem! Semmiben. Tudom én, hogy nincs most pénz. Mindenki mondja. Örülni kell, ha az embernek megmarad az állása.
- Hát akkor?
- Szolidaritás is van, kérem. Munkásszolidaritás. Elveszik ugye az embertől azt a csöppnyi pénzecskét is, és nem csak tőlem, hanem a Bodótól, a Józsitól, de még a kis Preihakkernétől dettó, pedig azt otthagyta az ura. Két gyerekkel. És mi ezt már így szoktuk meg, hogy akkor sztrájkolunk.
- De ha tudja, hogy nincs, akkor?
- Hátha mégis van. Nagy ugye a kalap. Meg se nagyon érzi, ha a Bodó, a Józsi, a kis Preihakkerné meg én …
- Nagy kalap? Ezek szerint nem magáncégnél dolgozik?
- Dehogy, kérem! Ottan kicsi a kalap, dehogy mernék én ott sztrájkolni! Még a végén kirúgnak. vagy tönkremegy a cég, és akkor nézhetünk, a Bodó, a Józsi, a kis Preihak ...
- Az állami vállalatnál nem?
- Ott ezért tilos a kirúgás, kérem. Annyit sztrájkolunk, amennyit akarunk meg aztán a cég se megy tönkre. És a zemberek is mind mellettünk vannak.
- A zemberek?
- Persze. A Gyurcsány … illetve mit is beszélek, csak már úgy megszoktam. Ki most a Gyurcsány, tessék mondani? Illetve a legesleggyurcsányabb?
- A Bajnai. Bajnai Gordon.
- Milyen hülye neve van! Sose tudnám megjegyezni. Én továbbra is Gyurcsányt mondanék, jó?
- Nem gond.
- Szóval a Gyurcsány elkúrta a pénzünket. És mi azért sztrájkolunk, hogy tessék nekünk visszaadni.
- Álljon már meg, jóember! Ön, ha jól látom a ruhájából, vasúti kalauz.
- Az.
- A MÁV évente 110 milliárdot kap a nagy kalapból.
- És? Valamiből csak meg kell élni. És azért nem kaptunk többet, mert elkúrta. Mindenki tudja.
- Javaslom, hagyjuk ezt, úgyse jutunk közös nevezőre. Inkább azt mondja meg, hogy a sztrájkolókat tényleg belelőtték a Dunába?
- Ugyan már! Azt csak azért mondtam, mert jól hangzik. Na mi lesz a pénzünkkel?
- Fogalmam sincs. Ez itt a Földhivatal, mi nem foglalkozunk ilyesmivel.
- Szóval így! Tudtam én, hogy ez lesz. De szólok a Marci gyereknek, és holnaptól úgy leállnak a vonatok, mint a sicc!
- Gondolja, hogy akkor több pénz lesz?
- Nem. Inkább kevesebb, mert sokan nem jutnak be a munkahelyükre.
- Hát akkor?
- Szolidaritás is van a világon. Munkásszolidaritás. Tetszik érteni?
@Karesz (Charlie): "mar evtizedekkel ezelott a hagyomanyos fegyverek rombolo ereje megkozelitette az atomfegyvereket."

Hát ezen csak mosolyogni tudok...
@vakapad:

"- Szolidaritás is van a világon. Munkásszolidaritás. Tetszik érteni?"


Ém nem vagyok szolidáris a MÁV-osokkal és a legtöbb közalkalmazottal. Miért nem? Mert előjogaik vannak a többi dolgozóval szemben, a többi dolgozó kárára. Egy MÁV-os szakszervezeti vezető pl. sokkal többet keres, mint egy felsővezető. Egy ismerősöm magas pozícióban dolgozik a MÁV-nál és kap olyan 250 000Ft-ot nettóban, egy átlagos szakszervezeti f*skeverő simán megkapja a fél milliót, Gaskó meg állítólag kőgazdag. Röhej. És akkor még a 2 éves fizetett szabadságról sem beszéltünk, Neked mikor adnak munka nélkül havonta teljes fizetést 2 évig? És mindez az adófizető polgárok zsebéből megy. Hihetetlen. Ha a magyarok nem olyanok lennének, amilyenek, nem itt tartana ez az ország.

@Tóta W:
Ott tartunk, hogy az átlagpolgár egy gazdálkodó egység alapvető működését is képtelen felfogni: " lehetmasapolitika.blog.hu/2009/03/23/p1021143 ". A blogbejegyzése értelmezhetetlen, a dumája is hülye. És még csodálkozunk, hogy itt senki sem vállalkozik, nincs munkahely? Ennyi ésszel nem is lehet. Alig várom, hogy eltűnjek innen. Pár hónap.

@molnibalage:
"Hát ezen csak mosolyogni tudok..."

Miért mosolyognál ezen?
Machatevel is megöltek 1994 ben több százezer embert.

Jó kis gazdasági weboldal:

www.mises.org/

Érdemes tanulmányozni, mert kezdenek felbukkani újra az áltudományos marxista gazdaságfilozófiák.
@Keer: holnapra kész leszek egy head-on kommunistagyalázó poszttal. (kommunista alatt én az ingyenlófaszt követelőket értem.)
@Tóta W. Árpád:

Helyes, nagyon köszönjük a Haza nevében. Sajnos a Nyugaton is divatos neohippi-anarchokommunista agyhalál ide is elérkezett az LMP ( www.lehetmas.hu ) és a ZöldBal ( www.zoldbaloldal.hu ) képében. Addig kell csinálni valamit, amíg nincs támogatottságuk. Máskülönben nekiállnak ők is szétverni az utcát és gyújtogatni. Épp elég nekünk a Magyar Gárda és a Jobbik. Nem hiányoznak ráadásként a radikális zöld ill. vörös terroristák!
az lmp viszonylag lájtos, a zöld baloldal viszont az eszenciális balfaszság valóban. de engem jobban érdekel, hogy az ő téveszméik a mainstreamben mennyire jelen vannak.
@Tóta W. Árpád:

Ez az izgalmas könyv arról szól, hogyan alkalmaztak a szakszervezeti vezetők erőszakot céljaik elérése érdekében, hogyan korrumpálták, fizették le a helyi pártokat és hatóságokat a történelem során és tették el az útból a nekik nem tetsző embereket:

mises.org/Books/kohler.pdf
@Tóta W. Árpád:

Sajnos az LMP-sek között is vannak a zöldbalra emlékeztető emberkék:

lehetmasapolitika.blog.hu/2009/03/23/p1021143

Lehet, hogy kicsit erőszakos vagyok ez ügyben, de érdemes elolvasni a postot és alatta a hozzászólásokat, hogy mennyire agyatlan, gyalázkodó komcsi némelyik. Egyszerűen nem lehetett vele szótérteni. Nem csoda, hogy nyugaton a nácikhoz hasonlítgatják a radikálzöldeket, komcsikat és társaikat.
@Tóta W. Árpád:

"...az ő téveszméik a mainstreamben mennyire jelen vannak."

Nekem a magam részéről semmi bajom nincs a környezetvédelemmel, sőt fontosnak tartom a környezet védelmét.

Én úgy látom, hogy az ún. radikális "ökomozgalom" teljesen tudománytalan, semmi köze a valós környezetvédelemhez, ugyanakkor kárt okoz az embereknek és egyébként nem más, mint bújtatott Marxizmus hippi beütéssel.

Pl. a génmódosított növények egyértelműen egészségesebbek és bővebb termésűek, mint a hagyományosan tenyésztett növények, mégis megy a hisztéria. Emiatt nagyon sok esőerdőt kell kivágni, génmódosított növényekből sokkaql többet lehetne termeszteni négyzetméterenként.
www.vetesforgo.hu/?menu=cikkek&temaid=6&cikkid=95
Egyébként erről volt előadás a MindenTudás Egyeteme c. műsorban is, ott szintén támogatták a géntechnikát.

Megemlíthetném az atomerőművekkel szembeni ellenállásuk értelmetlenségét, az összes fizikatanár tudja, hogy ma már környezetbarát és biztonságos energiaforrás.
nuclearpower.ws/
www.physorg.com/news8956.html
Idézet:
James Lovelock, well known green activist and creator of the Gaia hypothesis that Earth is a single self-regulating organism, published a plea to phase out fossil fuels. Nuclear power, he argued, is the best short term hope for averting climatic catastrophe:

"Opposition to nuclear energy is based on irrational fear fed by Hollywood-style fiction, the Green lobbies, and the media. … Even if they were right about its dangers - and they are not - its worldwide use as our main source of energy would pose an insignificant threat compared with the dangers of intolerable and lethal heat waves and sea levels rising to drown every coastal city of the world. We have no time to experiment with visionary energy sources; civilization is in imminent danger and has to use nuclear, the one safe, available energy source, now, or suffer the pain soon to be inflicted by our outraged planet." - From the London Independent – May, 2004

Lehetne még sorolni a hülyeségeiket a mezőgazdaság területén tovább, de teljesen felesleges.
Egyszóval: a környezetvédelem kerüljön vissza a tudósokhoz, ne csináljanak belőle valláspótlékot ilyen balfaszok. Egyébként arról jókat lehetne regélni, hogy az ökovallás követőinek, milyen hamis képük van a természetről és mennyire nem tudnak róla úgy általában semmit. Nem tudom valaki emlékszik-e erre még régebbről, jók a hozzászólások:

index.hu/gazdasag/blog/2008/04/23/az_energia_klub_dragallja_az_atomenergiat/
de én nem a környezetvédelemről beszélek, hanem az alanyijogos hülyülésről.
@Tóta W. Árpád:

Nem tudom, hogy valaha kigyógyul-e ez az ország belőle. Biztos emlékeznek még rá, amikor Kádár paprikáskrumplit evett káposztakockával és mutatták a TV-ben. Egyébként nem csak Nagy-Britannia, hanem Svédország is megküzdött egy hasonló helyzettel. A svédek a hetvenes években voltak ott, ahol most mi. A szakszervezetek akkor is rinyákoltak és keresztbe tettek, de végül sierült őket legyőzni és a gazdaságot növekedési pályára állítani. Sajnos mire Magyarországon elérünk valamit, az nálunk is olyan 20-30 év lesz... Jó éjt és sok sikert az antikomcsi cikkhez, fontos nekik odavágni, mert vár a HALADÁS.
@duck and cover: És az atomfegyverhez mérhető pusztítás szerinted?

(Fémtollal is meg lehet öldi százezreket. 5 erős legény lefogja a delivkenst aztán beleverik az agyába. Elvont és brutális példa, de akkor is ez van.)

Egy atomfegyver pusztításától nagyon messze van mindenféle hagyományos fegyver. Pont. Ez tény. Ezen nincs mit vitatkozni. Az a vákumbomba amit emlegetnek 10-20 tonnás és gyakorlatilag bevethetetlen komoly ellenféle ellen, mert olyan közel nem mész hozzá, hogy a hordozó gépet nem szednék le, mint egy kacsát. A pusztítása is max. egy 0.5-1 kt-ás bombáé. Egy 200kt-ás hatóerejű robbanőfej 20 éve volt 125 kg tömegű...
@Keer: "Marxizmus hippi beütéssel".

Már a sokadik pejoratív marxizmus-kiszólás hangzik el.

Azért a filozófiatörténeti hűség kedvéért: Marx semelyik korszakában sem gondolta azt, hogy az ember többet fogyaszthatna, mint amit megtermelt. Vagy hogy valamely kivételezett embercsoport kedvéért kellene hogy termeljen a másik embercsoport.

Bár idekívánkozik az is, amit Marx mondott néhány szociáldemokratának: "Önök marxisták. Én nem vagyok az".

@amergin:

Igazából én az elvadult "marxistákból" indultam ki. Lehet, hogy Marx mást gondolt, van olyan, hogy direkt félreértelmeznek dolgokat.
@Invictus:

>Rég el kellett volna taposni őket, mint egy hangyabolyt (nem lett volna nehezebb, kb. mint Irakot, de itt aligha lett volna gerillaháború utána)

Erre sohasem volt reális esély. 1950-ben konkrétan nem sikerült, később még kevésbé sikerült volna.

A KNDK-nak van a Földön a legnagyobb tüzérsége. 12 000 lövege óránként 500 ezer lövedéket tud Szöulra zúdítani. Mivel a KNDK hadserege gyengébb az amerikai-dél-koreai erőknél, ezért aszimmetrikusan fejlesztették, hogy elrettentő erőt tudjanak felmutatni.

Elméletileg az amerikai légierő meg tudja semmisíteni a KNDK ütegeit, de nem azonnal, és addigra azok szétrombolták Szöult és súlyos veszteséget okoztak az amerikai-dél-koreai csapatoknak is. Ezért Dél-Korea sohasem egyezne bele egy amerikai támadásba, félve a megtorlástól, ráadásul az amerikai veszteségek is elfogadhatatlanok lennének, nem úsznák meg néhány ezer fővel. Szóval ez az "eltaposni" csak egy vágyálom, mely annak a kamaszos gondolkodásnak a terméke, amely összetéveszti a valóságot a számítógépes játékokkal. Papíron az USA és a KK erősebb a KNDK-nál, de politikailag lehetetlen realizálni számukra ezt az erőfölényt. Valójában egyik félnek sem érdeke támadni, az egyetlen megoldási lehetőség a békés újraegyesítés.
"Erre sohasem volt reális esély. 1950-ben konkrétan nem sikerült, később még kevésbé sikerült volna."

Na ez az ami alapvető tévedés barátom. Csak az ár nem éri meg. Ki a fene küzdene egy szarkupac országért?

"KNDK-nak van a Földön a legnagyobb tüzérsége."

Ebben nem vagyok biztos. Sem számszerűleg sem abban, hogy a papíron nagy mennyiségből mennyi az ami még működik...

"12 000 lövege óránként 500 ezer lövedéket tud Szöulra zúdítani."

1. Nem ennyi van.

2. Ez nem Doom. Nincs idfa és végtelen lőszer...

3. Ennek pontossága kit érdekel?

4. Ezek szerinted álcázhatóak? Az ODS alatt ezerszámra lőtték ki az iraki cuccokat. Na akkor képzeld el ez egy olyan ellenfél ellen aki ezt cirka 15 évvel túlhaladta...

5. 1 nap viszonylag komoly és értelmetlen pusztítás aztán szépen a légifölény lemészárol mindent odalent.


"Elméletileg az amerikai légierő meg tudja semmisíteni a KNDK ütegeit, de nem azonnal, és addigra azok szétrombolták Szöult és súlyos veszteséget okoztak az amerikai-dél-koreai csapatoknak is."

Meg az infrastrukúrának, magyarán a ék-i haderő sem megy sehová, mert saját magát szúrta tökön...

"Ezért Dél-Korea sohasem egyezne bele egy amerikai támadásba, félve a megtorlástól, ráadásul az amerikai veszteségek is elfogadhatatlanok lennének, nem úsznák meg néhány ezer fővel."

És miért is támadná meg bármelyik is északot? Lásd szarkupac ország...
@molnibalage: Egy nagyon fontos apropója a kérdésnek, ami meggátolja az esetleges É-Korea elleni támadást, az Kína.
A koreai háború idején is a kétmillió kínai katona részvétele miatt nem esett el az északi rész. Most a világpolitikai helyzet jelentősen más, de Kína támogatása maradt, segélyezi a rendszert, az ellene hozandó szankciókat rendszeresen megvétózza.
A gazdasági károkon túl (menekültáradat) amiatt sem engedheti meg Kína É-Korea elvesztését, mivel ezáltal kitolódna a Jalu folyóig (kínai-koreai határ) az amcsi érdekszféra.
@molnibalage:

Maga alátámasztja azt, amit mondok, miközben azt hiszi, hogy ellentmond. Furcsa.

>Na ez az ami alapvető tévedés barátom. Csak az ár nem éri meg.

"Csak az ár nem éri meg" = Nem léphetik meg, mert annak olyan költsége (több százezer halott stb.) lenne, hogy őrültségnek tűnik. Szemben a számítógépes játékokkal, Realwordistanban a politika és a katonai stratégia nem választható szét teljesen. Ha az USA vagy a KK számára megengedhetetlenül költséges a KNDK elleni támadás, akkor ez azt jelenti, hogy a KNDK elleni támadás politikailag nem lehetséges, azaz a KNDK biztosítva van egy amerikai agresszióval szemben. Tehát Iksz Ipszilon budapesti Warcraft-rajongó fantáziálhat róla, felelős amerikai vagy dél-koreai politikus számára nem vetődik fel reális lehetőségként. Nos, erről beszélek.
de hát én is erről beszélek. Szöult nem lehet megvédeni, legfeljebb nagyon csúnya bosszút állni, miután rommá lőtték. és még annak a számlája se jó, mert Kim pont leszarja a humanitárius tiltakozást, a dél és az USA meg nem teheti.
@kissertés: Kína akkor sem segítene. Ma már csak egy kellemetlen kolonc ÉK. Katonailag sem lenne egy nyerő húzás finoman szólva...
@dzsucseharcos: Komolyan mondom megáll az eszem. NÉZZÉTEK már meg a RoK és DPRK haderő felépítését? Melyik az amelyik invázióra van trenírozva és melyik védelemre? A déli agresszió (itt fordulok le már pusztán a szó említése kapcsán) soha nem volt terítéken. Mi érdekük lett volna?

Ki is fúrkált északról délre? Khöm...
@Tóta W. Árpád: De, megvédeni meg lehet. Nem foglalják el, de várost rommá lehet lőni. Haszna? Semmi? Egy romhalmazt foglalna el Kim elvtárst, ha valami csoda folytán sikerülne ezt megcsinálni...

Egyesek itt keverik a szezont a fazonnal.
@molnibalage: Sem az északi, sem a déli haderő nincs "invázióra trenírozva". Pl. a Sohung teaházat, azt mondják, rá lehet robbantani az útra, ami fölött átível. Máshol pedig betontömbök boríthatók az utakra KNDK-szerte. Ezek nyilvánvaló védelmi előkészületek.
Nyilvánvalóan nincs terítéken a déli agresszió, mivel az első 1-2 órában elpusztulna fél Szöul (már mondtam). Nincs terítéken az északi "agresszió" sem, mert a dél túlerőben van. Patthelyzet van 1953, sőt, igazából 1951 ősze óta. A megoldás tehát a békés újraegyesítés, érdekes kérdés, hogy ez kiknek nem áll érdekében.
@Tóta W. Árpád: Koreának hosszú távon érdekében állna. Persze a határok teljes megnyitása nem jöhet szóba, mert akkor északról lezúdulna a sok millió menekült.
De szerintem számolnak vele, hogy egyszer újraegyesül a két országrész, csak a német fajta megoldás nem fog működni. De hát az ázsiai mentalitás szerintem el fogja viselni, ha nem biztosítják az északiaknak a teljes mozgásszabadságot és egyenlőséget rögtön. Ez esetben ÉK a dél gyarmata lenne, a Daewoo és a többiek gyárakat húznának fel északon, ahol gombbokért foglalkoztathatják majd az északiakat, akik így is a szerencse fiai lesznek a többiekhez képest. De ez már el is kezdődött, van egy különleges gazdasági övezet, ahol ez folyik.
Szal a csúnya de reális forgatókönyv, hogy ha a Kedves Vezető elhunyt, az utódai kiegyeznek a déliekkel, cserébe azért, hogy a helyükön maradhatnak, és nem kötik fel őket, beengedik a déli tőkét és leszerelnek. Persze lehet Kína ezt sem nézné jó szemmel. Meg kérdés, hogy bármilyen agymosott a nép, eltűri-e ezt lázadások nélkül, ha megtudja, hogy élnek délen.
@dzsucseharcos:

1. Dehogy van túlerőben Dél-Korea. Minőségileg nagyon, de számszerűleg egyáltalán nem. A légierő papíron számszerűleg nagyobb észkon, de ott szó szerint múzeumba való gépek vannak és a hadrafoghatóság erősen kérdéses.

2. A sokezer hk. és lövészpáncélos biztos a védelemhez kell. Meg a SCUD és egyéb harcászati rakéták is ugye? Na ne vicceljünk kérem. Az északi haderőt egy céllal hozták létre és fejlesztették fel ennyire. Elfoglalni a déli országrész. Csak a SZU széthullot és elvtársi segítség híján erre már esély sincs. A '70-es évek közepén bizony elég kiegyensúlyozatlan erőviszonyok voltak. Akkor még nem volt ott 4. gen vadász sehol. Ott még a mennyiség nagyon számíott volna. 1990-es évek eleje óta olyan szintbeli difi van az alkalamzott fegyverek terén, hogy az szinte leírhatatlan.
@Invictus: Talán még ez lenne a legjobb forgatókönyv. Kérdés, hogy ezt ki fogadná el.
@molnibalage: Lehetséges, h konkrét harcok esetén nem avatkozna be, de politikailag mindent elkövet, hogy ez ne következhessen be. Ha Korea nagyon kekeckedik, akkor mindig szorít egy kicsit a pórázon, amitől Kimék kicsit lenyugszanak, s új tárgyalások jönnek.

Kim feltehetően nem ostoba ember, tudják ők nagyon jól, hogy a jelenlegi helyzetben nem éri őket támadás. Ezt jól bebiztosították az atommal, no meg Szöul sakkban tartásával (mint arra többen is rámutattak, egy háború esetén Szöulból lófasz se maradna).
És ott van a már emlegetett Kína is, akinek azért annyira nem nagy kolonc Korea, a gazdasági gyarmatosítás sokkal erősebb a kínai oldalról, mint délről.
@molnibalage:

>A sokezer hk. és lövészpáncélos biztos a védelemhez kell. Meg a SCUD és egyéb harcászati rakéták is ugye? Na ne vicceljünk kérem.

Ezt már leírtam. Nem figyel? Ezek elrettentő erők, céljuk a védelem.

@Tóta W. Árpád: Pillanatyilag senkinek sem áll érdekében a háború (ezért nem is lesz), a békés újraegyesítés pedig az egész koreai nemzet érdeke.
@dzsucseharcos: "Ezt már leírtam. Nem figyel? Ezek elrettentő erők, céljuk a védelem."

Jah, persze. Szokásos komcsi duma. A szojvet erők is elrettenteni voltak Európában néha 2-3-szoros mennyiségi fölénnyel a II.Vh után ugye? Eszemfaszom megáll ekkora hülyeségen.
@molnibalage:

>A szojvet erők is elrettenteni voltak Európában néha 2-3-szoros mennyiségi fölénnyel a II.Vh után ugye? Eszemfaszom megáll ekkora hülyeségen.

Igen. Sztálin nem tervezett támadást a Nyugat ellen, nem is tehette a háború utáni időben, amikor az újjáépítés volt a legfontosabb feladat. Hruscsovtól kezdve a békés verseny volt a szovjet álláspont (nem háború, hanem verseny van a két világ között).

A VSZ háborús tervei mindig ellenséges agresszióval számoltak, ennek nyugottan utánanézhet az ETH párhuzamos történelmi projektje keretében publikált dokumentumokban.

Részlet a versenyből: www.wired.com/images/article/full/2007/07/dayintech_0724.jpg
(Hruscsov és Nixon egy mosógép mellett vitatkozik azon, hogy hol magasabb az életszínvonal)

A "Hosszú távirat" óta az amerikai stratégia, mint tudjuk, a feltartóztatás volt. A szovjet stratégia pedig, mint írtam, a békés verseny. Senki nem akart lerohanni senkit, csak a maga képzeletében. Minthogy maga keveri az életet a számítógépes játékokkal, gondolom, ez a hobbyja ebben a kérdésben is tévútra vezeti és a gonosz "komcsikat" emberevő szörnyetegnek képzeli. Nos, a valóság nem a Starcraft.
@dzsucseharcos:

"Sztálin nem tervezett támadást a Nyugat ellen, nem is tehette a háború utáni időben, amikor az újjáépítés volt a legfontosabb feladat."

Aha. Biztos azért költöttek háború után is igen komoly szinten fegyverkezésre és nem építették le a fegyveres erőket. A II. Vh után az USAF és más szövetséges államok egyéb fegyvernemei tízezertonna számra küldék az olvasztóba a háborús cuccokat. Volt olyna, hogy a gyártósorról lejött 0 órás Liberátorokat zúzták be... A Vörös Hadsereg állománya nézd meg, hogy mennyit csökkent és nézd meg, hogy a US ARMY-é mennyit és aztán röhögj egy nagyon a saját hülyeségeden.

"Hruscsovtól kezdve a békés verseny volt a szovjet álláspont (nem háború, hanem verseny van a két világ között)"

Aha. Biztos viccből épült az atomarzenál és a Szovjet flotta Kuba után.

"A VSZ háborús tervei mindig ellenséges agresszióval számoltak, ennek nyugottan utánanézhet az ETH párhuzamos történelmi projektje keretében publikált dokumentumokban."

Aha. Vess egy pillantást az NDK katonai repetereinek elhelyezkedésére és a NSZK-ban. NDK repterei közel a határhoz, NSZK NATO repterek a
belga és holland határ közelében...


"A szovjet stratégia pedig, mint írtam, a békés verseny."

Korea, Vietnam, Afgansztán. Érdekes módon a SZU folytatott expanzív és felforgató politikát.

"gonosz "komcsikat" emberevő szörnyetegnek képzeli. Nos, a valóság nem a Starcraft."

1. Utálom az összes RTS-t, kb. fél órát Starcraftoztam. Köszönjük a mélyenszántó észrevételt.

2. Nem emberevő szörnyeteg, csak alávaló köcsög kis szemétládák. A saját népükből öltek meg milliókat és fosztottak meg a normális élet lehetőségétől. Nézz csak végig a kormányon. Szép utódok ugye? A felét lapáttal kéne agyonverni.
@molnibalage:

>Aha. Biztos azért költöttek háború után is igen komoly szinten fegyverkezésre és nem építették le a fegyveres erőket.

Abból, hogy X fegyverkezik, nem következik, hogy X támadni akar. Teljesen mindegy, hány anekdotát mesél el arról, hogy milyen nagy volt a Vörös Hadsereg. Ha nincs bizonyítéka arra, hogy támadni akartak, akkor felőlem a gyíkok szaporodási szokásait is idemásolhatja, azzal sem fog meggyőzni.

>Aha. Biztos viccből épült az atomarzenál és a Szovjet flotta Kuba után.

Erőegyensúlyról mint a béke biztosítékáról hallott már? Nyilván nem, ahogy hozzászólásaiból kiderül, hogy egyáltalán nem érti a korszak diplomáciáját és külpolitikáját. Ehelyett Rambo-filmekben gondolkodik.

>NDK repterei közel a határhoz

A szovjet repterek meg naaagyon messze voltak Washingtontól. Ezzel most gondolom nagyon bebizonyítottam valamit, mi?

>Korea, Vietnam, Afgansztán. Érdekes módon a SZU folytatott expanzív és felforgató politikát.

Vagy az USA-val kooperáló Kína (1979, Vietnam), meg az USA (Guatemala 1954, Grenada 1983, Chile 1973, Vietnam 1964-1975 stb. stb.)

>Nem emberevő szörnyeteg, csak alávaló köcsög kis szemétládák.

A stílus pedig maga az ember, ugye? Ne higgye, hogy meggyőző tud lenni, ha indulati alapú spekulációkkal kénytelen pótolni a tárgyi tudása hiányosságait.

>Nézz csak végig a kormányon.

Mi közük a kommunizmushoz? Semmi.
"Ha nincs bizonyítéka arra, hogy támadni akartak, akkor felőlem a gyíkok szaporodási szokásait is idemásolhatja, azzal sem fog meggyőzni."

Akor milyen bizonyíték van arra, hogy a dél támadni akart? Eszamfaszom megáll rajtad...


"Erőegyensúlyról mint a béke biztosítékáról hallott már?"

Miféle erőegyensúly kell a tengeren? A SZU 0 szinten függött akkor a tengeri kereskedelemtől. Semmi másra nem épült a SZU felszíni flottam, mint a NATO ellen. Az erőegyensúlyhoz elég lett volna az SSBN + ICBM + interkontinentális bobázóflotta.

Afganisztáni hódítás is a békés egymásmellettélés és az erőegyensúly keretében folyt ugye? A SZU áldásos tevékenységének köszönöhetően lett szétjitva az a néhány millió kala boldog boldogtalannak a világba akik egy követ fújtak velük...

"Nyilván nem, ahogy hozzászólásaiból kiderül, hogy egyáltalán nem érti a korszak diplomáciáját és külpolitikáját. Ehelyett Rambo-filmekben gondolkodik."

Meg a jó tudodkid azt te szerencsétlen hülye...


"A szovjet repterek meg naaagyon messze voltak Washingtontól. Ezzel most gondolom nagyon bebizonyítottam valamit, mi?"

Csak a repülők célpontjai nem Washington te szerecsétlen vadbarom. NSZK és egyéb nyugat erurópai célpontok. Komolyan mondom a hülyeségre ráteszel még egy lapáttal...


"Vagy az USA-val kooperáló Kína (1979, Vietnam), meg az USA (Guatemala 1954, Grenada 1983, Chile 1973, Vietnam 1964-1975 stb. stb.)"

Nem Dél-Vietnam akarta Hanoit elfoglalni. Kína az egy félig blöff volt. Semmi komoly együttműködés nem volt, Nixot úgymond csak megledített valamit és egyből jobban hajlottak a SALT-ra. A '80-as évek végén lett volna egy program ami alatt J-7 gépek kaptak volna részben F-16 elektronikát, de ez Tianmmen tér miatt félbeszakad. A pár átadott cuccot valszeg inkább szétszedték elemzésre a kínaiak. Sebaj...

"A stílus pedig maga az ember, ugye? Ne higgye, hogy meggyőző tud lenni, ha indulati alapú spekulációkkal kénytelen pótolni a tárgyi tudása hiányosságait."

Indulati alapú? Mert Sztálin nem egy udorító kis tömeggyilkos csótány volt? És Kádár meg Rákosi és összes kedves kis eltársuk? Visszasítod őket? Látod mit is tettek az országgal most is. Ha ennyire imádod őket akkor irány Kuba vagy a KNDK és onnan osszad azt észt te seggfej.

Szarok a stílusra. A hozzád hasonló hülyékkel szemben egy idő után elfogy a türelmem.

"Mi közük a kommunizmushoz? Semmi."

Ezt viccnek szántad? A fele MSZP fejes volt a másik fele csak annak készült...
@molnibalage:

>Akor milyen bizonyíték van arra, hogy a dél támadni akart? Eszamfaszom megáll rajtad...

Már mondtam, hogy a dél nem akar támadni, hiszen jól felfogott érdekük a béke. Ott van ugye 12000 löveg Szöullal szemben.

>Az erőegyensúlyhoz elég lett volna az SSBN + ICBM + interkontinentális bobázóflotta.

Mióta létezik SSBN, ICBM és interkont. bombázó? A 60-as évek vége előtt ilyesmi nem létezett. A szárazföldi csapatok pedig sohasem vesztik el a jelentőségüket.

>Afganisztáni hódítás is a békés egymásmellettélés és az erőegyensúly keretében folyt ugye?

Beavatkozás volt egy belpol. viszályba. Mindkét szuperhatalom folytatott ilyet számos hadszíntéren. A direkt konfrontációt kerülték.

>Semmi komoly együttműködés nem volt

Együttműködés nem volt, hanem állásfoglalás. Kína számára a SZU volt az I. számú ellenség, ezért hajlandó lett volna együttműködni az USA-val, ha ez szükségessé válik. Olvasson Enver Hoxhát vagy korabeli szovjet szerzőket.

>Ezt viccnek szántad? A fele MSZP fejes volt

Mi köze volt az MSZMP-nek a kommunizmushoz? Különösen a hatvanas évektől? Semmi, még revizionistának nevezni is túlzás lenne őket. Nagyjából Teng-féle kapitalista utasokból állt az MSZP 1968 után. Elég csak arra gondolni, hogy a gazdaság minden újabb "reformja" a "piaci törvényszerűségek" érvényesítése irányában hatott. A hetvenes évektől kezdve világos volt, hogy a párt nem forradalmi, hanem csak egy hatalmát megtartani próbáló politikai gépezet. Tessék elolvasni Hoxhánál az akkori helyzet marxista-leninista kritikáját, vagy éppen Bahronál vagy Đilasnál marxista kritikákat stb.

Gyurcsány és társai közismert kapitalisták, az olyan "baloldali" elittagok pedig, akiket rendszerváltóként ünnepelnek, Medgyessytől Bokrosig, Petschnig Mária Zitától Bauer Tamásig stb. stb., arra büszkék és azért tartatnak jófejnek, mert ők már a 80-as évek elején szakítottak a szocializmussal.
@dzsucseharcos:

Mondtam már, hogy nem 12'000. Miért hajtodatod ezt a baromságot? Talán, ha utánanéznél a különféle elemzések adatainak akkor pont a sima vontaott lövegek területén a déliek fölényben vannak (kb. 3600 vs. 2500).
A nagy szám az, hogy mind betonfedezékben van. Ez az építés idején arra volt jó, hogy csak közvetlen találattal lehettet elpusztítani. A '60-as vagy '70-es években nem volt precíziós fegyver. Ma egy gép 4-8 ilyet lazán visz. Azoknak ma már ezek nem jelentenek semmiféle kihívást. Lazán keresztülviszik azokat a fedezékeket.

A többi területen van papíron mennyiségi fölény. PSZH, önjáró löveg, harckocsi és rakéta sorozatvetők terén.


"Beavatkozás volt egy belpol. viszályba. "

Ja, mint '56 ugye? Asztalt csapkodom a röhögéstől.


"Gyurcsány és társai közismert kapitalisták, az olyan "baloldali" elittagok pedig, akiket rendszerváltóként ünnepelnek, Medgyessytől Bokrosig, Petschnig Mária Zitától Bauer Tamásig stb. stb., arra büszkék és azért tartatnak jófejnek, mert ők már a 80-as évek elején szakítottak a szocializmussal."

Itt már tényleg csak röhögni tudok... Kovács Laci meg már a NATO tagságért dolgozott a '80-as években meg EU tagságon mi? Atyaisten...
@molnibalage: Ha végképp úgy döntött, hogy érvelés helyett inkább az asztalt csapkodja és vihog, tegye nyugodtan. Nem kötelességem korrepetálni magát, nem is fizet érte senki.
@molnibalage:
molnibalage 2009.04.21. 21:37:56
""mar evtizedekkel ezelott a hagyomanyos fegyverek rombolo ereje megkozelitette az atomfegyvereket."
Hát ezen csak mosolyogni tudok..."

mert tudatlan vagy! inkabb beszelj egy katonai szakertovel! a teny marad, legfeljebb az atomtol hiszerikusabbak a nepek, de nem eri meg a tamado szempontjabol se, plane kozel ledobni...
@Tóta W. Árpád:
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.04.21. 00:57:55
" igen. a "sztrájktörő" egy olyan ember, aki hajlandó dolgozni, tehát az a normális, ha a munkaadó őt veszi fel. "

csak eppen torvenytelen, lehet hogy Ruandaban nem az, de Europaban igen!

olaszorszagban az intezeben, ahol dolgoztam, a sztrajőrök nem akarták beengedni a szrajktörőket, de valamelyik "törő" behajtott es elsodorta az őrt!!!
semmi baja nem lett, de a sztrajktörőt ugy kirugták mint a pinty!!!

sose leszunk rendes orszag hatekony erdekvedelem nelkul!!

Inkabb azon agyalj, hogyan lehetne hatekonyabba tenni ezt is, mert jeleleg karikatura!
@Karesz (Charlie): Mit beszéljek? Hol mérhető egy 2000 fontos bomba rombolóereje bármikor is egy atomfegyverhez? Ma egy 200 kt-ás robbanófej kb. 125 kb tömegű.

Semmi nem ér fel egy atomfegyver pusztító erejével és igazából nagyon kevés esetben indokolt használata.
@molnibalage:
molnibalage 2009.05.12. 13:12:01
"Mit beszéljek?"
akkor ne beszelj tajekozodj!

"Hol mérhető egy 2000 fontos bomba rombolóereje bármikor is egy atomfegyverhez? Ma egy 200 kt-ás robbanófej kb. 125 kb tömegű."
te en nem a bombak nagysagarol vitatkoztam.

"Semmi nem ér fel egy atomfegyver pusztító erejével"
van hidrogenbomba is, sot keverekik is neutronbomba.

"és igazából nagyon kevés esetben indokolt használata"
igen ebben egyetertunk, sot szerintem sose indokolt...
@Karesz (Charlie): Azért halkan megkérdezem, hogy te kis vagy, hogy így kioktatsz. Mert láthatólag olyan triviális dolgokat írsz le amit én 12 éve is tudtam, de a te állításaidat 0 szinten támasztja alá.

"te en nem a bombak nagysagarol vitatkoztam."

Azonos mennyiségű és / vagy tömegű nagyományos és nukleáris fegyver (ez magában foglalja az összes típúsát!) pusztító erejéhez képest semmilyen hagyományos fegyver nem mérhető. Pont. Ezt tény.

De előállítási költség szempontjából sem. A fegyver hatóerejét osszad le az árral. Egy sima Mk-84 ára ezer dolláros nagyságrend és van benne max. 600-700 kg robbanóanyag. Mennyi hordozószköz kell és mennyi fegyver, hogy csak kis lószar 20kt-ás robbanófej hatását megközelítsed? És egy 200 kt fegyverét?

"van hidrogenbomba is, sot keverekik is neutronbomba."

Mármint keverék? Minek a keveréke? A neutronfegyver lényege, hogy a láncrekcióból felszabaduló energiatartalom neutron sugárzás létrehozására fordítódik nagyrészt, de ettől függetlenül van lökéshullám és hőhatás is, csak nem ez a domináns. Viszont mivel nem jó ötlet sugárszennyezetté tenni határaidat ezért a neutronfegyverek jellemzően pár kt-ás hatóerővel bírtak. A taktikai atomfegyverek 20 kt környékéig terjedtek jellemzően a stratégiaiak 200kt-tól a csillagos égig.

A rendszerben tartott legnagyobb fegyverek 10 Mt hatóerő környékén voltak mindkét oldalon, de ez a MIRV és a kisebb körkörös szórás elterjedésével feleslegessé vált és ma már "csak" 200kt-1Mt hatóerő van egy robbanófejben. Egy város jobban elpusztítható 3 x 1 Mt hatóerővel, mint egy 5 Mt-sal.
Váratlanul aktuális lett a poszt.
@KGyST: Miért? Volt egy amit elpukkantott. És? Hordozóeszköz most sincs hozzá. Északot most sem akarja senki elfoglalni, dél ellen most is esélytelen. Bár tudnám, hogy mi változott Semmi...
A múltkori atombomba-kísérlet elemzők szerint vagy nem volt sikeres, vagy olyan kis erejű volt, hogy maximum annak az ellenőrzésére szolgált, hogy az implóziós töltet, ha véletlen indul be, nem robbantja be a bombát (magyarul max egy biztonsági ellenőrzésnek volt jó).

A mostani, ha tényleg 20 kT-s volt a töltet, akkor egy teljes értékű fegyver volt. Öt éven belül rakétára is rátehetik.
@KGyST: azért rakétára tenni nem olyan egyszerű dolog, gumipókkal nem megy. bele kell férnie például, de még a megfelelő orrkúpot megtervezni sem gyerekjáték, hogy kibírja a leszálló ágat.

egyelőre nem találtak izotópot. ki lehet nézni belőlük, hogy telehordtak egy bányát dinamittal, és ellőtték. fegyelmezett és nagyravágyó népség.

persze az tény, hogy a globalizácó nekik is elérhetőbbé tette a tudományt.
index.hu/kulfold/2009/05/30/a_kinai_tabornok_nyugalomra_int_eszak-koreaval_kapcsolatban/
@Tóta W. Árpád:
Ismerve az ottani rendszert és az Omon rét Pelevintől, nem gumipókkal oldják meg, hanem egy hős fogja ott tartani :)

Komolyra fordítva, az amcsiknál az atombomba és az első atomtöltetű ballisztikus rakéta hadrendbe állítása között 8 év telt el (1945-53, Hornest John), a Szu-ban 8 év (1949-57, R-7), Kínában 2 év (1964-66).

A koreaiak meg rakétában erősek, már tíz éve is ott tartottak, hogy civil GPS-t építsenek a Scud-jaikba, mert a 3 méter, amit azok tudnak, rakétáknál fantasztikus.

Észak-Koreának nincs vesztenivalója, már öt éve is az ment a tévéjükben, hogy az erdőben melyik növény ehető, olyan messzire jutottak a kommunizmus építésében.
de azok az amcsik. nem úgy van az, hogy akkor mindenkinek 8 év.

btw vsz ez a haldokló kim dzsong il utolsó fingja, meg az abból kavart vihar.
süti beállítások módosítása