W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Lemaradt az Indexről? Itt a tegnapi!

2008.10.02. 06:57 Tóta W. Árpád

Az Indexen megjelenik naponta 50-70 cikk, és majdnem ennyi hírecske, ehhez jönnek még az indexes blogok. Ennyi anyaggal az Index sikeresen előállítja a saját médiazaját. A címlapon gyorsan cserélődnek az anyagok, könnyen előfordulhat, hogy aki délután néz rá, az már lemaradt néhány amúgy fajsúlyos hírről. Ekkor még mindig bogarászhatna az archívumban, a rovatcímlapokon, vagy a címlap alsóbb rétegeiben, de innentől a tisztelt olvasónak meg kell küzdenie a gesztenyéért. Sok-sok számára érdektelen címet és ajánlót kell elolvasnia, és abból se feltétlenül jön rá, hogy mi ebből a fontos. Az Index anyagairól ezért már majdnem úgy le lehet maradni, mint egy tévéműsorról.

Ennek a problémának többféle megoldása lehet, ma öntevékenyen kipróbálok egyet. Az itt látható termék természetesen vázlatos, egyelőre a modell tesztelése a cél.

A Magyar Memo munkacímű kiadványnak két célja van. Az egyik, hogy megpróbálja kiválogatni a napi (tegnapi) termésből a hírértékűeket. Természetesen ez (is) szubjektív dolog, van, akinek a gázáremelés egyáltalán nem fontos, Kelemen Anna viselt dolgait viszont számon tartja. Ez a vázlat itt szeriőz jellegű, napilapos válogatás, de a tartalom az, ami a legkönnyebben módosítható – mint említettem, van miből meríteni.

Print your own

A másik célja ennek az, hogy ki lehessen nyomtatni. Kétségtelenül retrográd húzás lenne egy online médiumtól, hogy a nyomtatott napilaphoz nyúljon vissza, viszont az e-papír csak nem akar jönni. A Metrót elkapkodják a hajléktalanok. Kéne valami olvasnivaló kávészünetre, ebéd mellé, budiba. Két-három lapot gyorsan kitol a printer, aztán kész is a hordozható Index.

Evégett készült a Memo próbaszáma PDF-ben.

Annyit már most is látok, hogy a betűméret túl apró lett, és hogy két oldal nem lesz elég még a lényeges dolgoknak sem. Szándékosan hagytam ki a magazinszerű anyagokat és véleményeket (az tegnap nem is volt): egyelőre a hírlap volt a keret, másrészt meg ezeket igen nehéz megfelelően húzni. Három-négy oldal elég lenne, és egyben ez az, amit bárki, akár otthon is hajlandó kinyomtatni, mielőtt elindul a buszhoz. Viszonylag munkaigényes projekt lenne ez, ez itt körülbelül 6 órába telt, de azért áramvonalasítható. Dizájner, DTP-szakember nem látta, sufnibarkács s.k., csak a koncepció tesztelésére szolgál. Semmiféle ígéret nincs a megvalósulására, ez csak egy ötlet, amelyből esetleg lehet valami, ha a kedves olvasó is úgy akarja.



Címkék: index inside

238 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr49691936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tipikusan azokról a cikkekről maradok le mindig, amelyek valamely másiknak a folytatása. Pl. van valami oknyomozás, aminek a végén említi az újságíró, hogy még nincs vége, tárgyalásról tudósítunk majd, stb, aztán semmi. És ilyenkor több lehetőség rejlik fel az olvasó szeme előtt:
1. Lusta az újságíró (ejnye)
2. Szóltak neki, hogy nagy szarba tenyerelt, inkább nem kéne folytatni (nagy bazmeg)
3. Az olvasó elmulasztotta a cikket.

Tehát, ami kéne:
Folytatásos cikkekre külön rss, amelyik szól ha van valami új.
Nem tudom megszámolni hányszor fordult elő már, hogy valami felháborító/örömteli ügyről tudósított egy cikk, de nem tudom a mai napig, hogy mi lett a vége, vagy épp mi az állás.
wachaz, örülök minden konstruktív ötletnek, de asszem, a kölcsönzés ahogy van, halott. régen még úgy volt, hogy ha apának fúrógép kellett, elment a Kölcsönzőbe, és elhozta egy napra; ma vesz az Obiba' (szart). btw hogyér vannak most a "kínai e-book olvasók"?
Lord_Cica 2008.10.02. 12:55:25
Köszi, ez a dapper.net érdeme. Érdemes kipróbálni, nem bonyolult.
Ez kurvajó, de értelmesebb lenne imo egy többoldalas, hoszabb időtávot (pl. 1 hét) lefedő "kiadvány". Ami akár lehetne a memó 7 példánya összefogva. Bár speciel akkor sztem teljesen érdektelen az elsődleges rendezésnek időben történnie, helyette inkább tematizálva, és csak témacsoportokon belül pedig időrendben. Aki az rss-en beömlő válogatatlan sh*t híve, az meg úgy sem lát nagy differenciát egy napi rss és egy 2 oldalas "összefoglaló" között.

Egyébként akkor érzem leginkább egy ilyen összefoglaló hiányát, amikor egy hetes külföldi, szigorúan netmentes :-) nyaralásról hazaérkezek, és meg akarom tudni, hogy mi történt a világban. no az indextől ezt nem fogom megtudni...

Egyébként ez azt jelenti, hogy az offline piac felé is kacsintgattok? Egy javaslat: ha komolyan vehető dolgot akartok csinálni, vegyetek fel egy-két korrektort, mert ami most megy, az borzalom. DonB-t én tisztelem, kedvelem, de nem tudja kézben tartani a dolgokat. Finom, nüansznyi kis izéken rugózik folyton, közben meg amit kinyomattok ide nap mint nap, az siralmas. Néha az az érzésem, hogy még az sem olvasta el, aki írta. Persze online kell a pörgés és a gyorsaság, de offline ez már nagyon ciki lenne.

Rádadásul 2 oldalt kiprintelni, az elolvasási idő rövidsége miatt nem is éri meg.

fanta 2008.10.02. 13:02:15

Gratulálok, feltaláltad a HVG-t.

Egy napnál régebbi események szvsz nem fognak érdekelni, mert már úgyis tudsz róla valahonnan. És akkor - ha érdekel bővebben - elolvasod róla a HVG (vagy ami neked tetszik) elemzését. A napi híreknek épp az aktualitásuk a lényegük: ha hat nap múlva megtudod, hogy tegnap megint tüntetés volt, az nem segít elkerülni a dugót, satöbbi.
Kéne, de szerintem felesleges erőltetni a pdf formátumot, illetve elsődlegesen legyen online a megjelenés, és lehet tegnap, tegnapelőtt, és így tovább visszafelé az időben... (ha már a "tegnap" megy, akkor bármelyik nap menni fog...). Természetesen jó dolog lenne alternatív módon a pdf is, de szerintem több a hátránya, mint az előnye...link mindenképp kellene bele...
Sok sikert!
fanta, írtam, h 2 oldalra nem is fér el az anyag. 4 lenne ez inkább. az már egy metrózásra jó.

dark future: "Egyébként ez azt jelenti, hogy az offline piac felé is kacsintgattok?"

nem, ez az én magánszámom és tapogatózásom. nem tudok offline tervekről.

"DonB-t én tisztelem, kedvelem, de nem tudja kézben tartani a dolgokat."

pont uyganazért, amivel kezdtem fent: senki nem bír ennyit elolvasni sem, nemhogy korrektúrázni.

"Persze online kell a pörgés és a gyorsaság, de offline ez már nagyon ciki lenne. "

ebben a két oldalban is volt bőven javítanivaló :)
amúgy igen, hírverseny van, itt meglehetősen fontos, hogy 10 perccel előbb legyen meg valami, mint a többieknek, viszont ez megint csak az olvasók egy részét érdekli, a többi nem félpercenként keres híreket. viszont amikor keres, akkor navigációs problémákba ütközik.
sublimerator: igen, írtam előbb, h ehhez online is tartozna, csak nem bírtam kiverni a kiadványszerkesztőből. és abban linkek az eredeti anyagokhoz.

Heti formában nem hiszem, h sok értelme lenne, túl kevés olyan anyagunk van, ami hetilapba való. valamint az már sok nyomtatni.
lm5: "szerintem inkább a testreszabhatóság a megoldás. Ld. BBC."

Akkor itt és most világosíts fel engem szegény tudatlant, hogy a BBC oldalain "testreszabás" segítségével hogy a jó retkes fittyfenébe tudok megnézni egy tegnap megjelent cikket?
Egyáltalán: hogy lehet hozzáférni egy BBC-n megjelent cikkhez, ami már nincs fenn a főoldalon? Kerestem ám olyat, hogy BBC archive, de nem találtam.
További ötlet: a jelenlegi olvasottsági lista egy nagy baromság. Elég egy jó címválasztás vagy egy "kissé" félrevezető egymondatos összefoglaló, és máris meg lehet ötszörözni vele egy cikk olvasottságát. Sokkal értelmesebb dolog lenne egy értékelési rendszer (persze csak a kukis olvasóknak, hekkelésbiztosan). A hírek alatt lenne egy 1-től 5-ig szavazógép a "nem fontos - fontos" skálán. A cikkek mellet ugyanez, de kiegészítve egy 1-től 5-ig "nem tetszett - tetszett" skálával is. Ha ez még kiegészülne egy témakörönkénti linkajánlóval is (persze csak belső, indexes linkekkel), ahová tényleg csak a legfontosabb dolgok kerülnének föl (súlyozott szerkesztői-olvasói szavazatokkal), és az egészre lehetne időrendben keresni, az már nagyon kúl lenne.

Ha ez az egész meg lenne fejelve értelmesen felvett tagekkel (a dossziézás elavult, offlineból átvett szokás) és adott téma histroryjának, timelinejának a megjeleníthetőségével, az lenne a földi paradicsom :-)

TWA, újból felteszem a kérdést, kicsit egyértelműbben.
Egyrészt azt nem értem, hogy az ötleted mitől verhet újabb szögeket a nyomtatott sajtó koporsójába (merthogy ezt írod), másrészt azt sem, mitől is lenne ez, vagyis a nyomtatott sajtó halála üdvös dolog?
Úgy értem: az egyszeri olvasónak, mint nekem, és még pár milliárd embernek...
elképesztő ez az automatizálási/önjárósítási láz :) én nem hiszek abban, hogy szerkesszen az olvasó. szerkesszen a szerkesztő, az olvasó meg olvasson. ha nem szeretik egymást, akkor más lesz a szerkesztő.
"Egyrészt azt nem értem, hogy az ötleted mitől verhet újabb szögeket a nyomtatott sajtó koporsójába"

Egyszerű: a "nyomtasd magadnak" típusú újság újabb olvasókat vinne el a print lapoktól. Jó időzítéssel akár komolyanvehető piaci szeletet is ki tudna hasítani ezzel az ötlettel az index. (Pl. "lapzárta" délután háromkor, hogy még munkából hazamenet előtt ki lehessen nyomtatni az aktuális négy oldalt a céges printeren :-))

"másrészt azt sem, mitől is lenne ez, vagyis a nyomtatott sajtó halála üdvös dolog?"

Gondolkozz az index-tulaj agyával :-) Business.

de hát én nem mondtam, hogy üdvös dolog. elszedhetünk tőlük olvasókat, esetleg. ez ennyi. és nem feltétlen ezzel az ötlettel, hanem azzal, ha bármilyen formában létrehozunk egy olyan mutációt, ahol a népszabin/szaván/hírlapon/nemzeten nevelkedett olvasónak se forog a gyomra.
Egy naptár lehetne valahol, ahol ha rákattintok a tegnapi napra vagy egy korábbira, akkor egy olyan címlap jelenik meg, amin az aznapi legfontosabb hírek jelennek meg, olyasféle átlátható, súlyozott formában, mint a pillanatnyi címlap, de már a véglegesített, legfontosabb hírekkel. És lehetne esetleg egy heti összefoglaló címlap is, amin a hét legfontosabb hírei lennének.
Tehát olyasmi válogatás, mint egy esti híradó a TV-ben, de csak azt olvasná el az ember, ami érdekli.
"nem hiszek abban, hogy szerkesszen az olvasó"

Nem egymást helyettesítő dolgok ezek. Arra is szükség lenne, amit te csinálsz. Meg arra is, amit én írok. Egymás mellett, békésen. Az online médiának szerintem pont az a lényege, hogy van naponta 200 kB szöveges híranyag és cikk, aztán ezt 1001 féle formában lehet föltálalni.

A szerkesztés igényes, lényegretörő, de szubjektív, emellett pénzigényes is. Az automatizálás megoldása egyszer kerül pénzbe, utána nem kér enni. Igénytelenebb és esetlegesebb, de a nagy számok törvénye alapján, ha jó az algoritmus, akkor néha meglepően jól működik (lásd pl. gugli).

Mókás, ahogy kűzd benned az online-offline szemléletmód :-)

Én ebből indultam ki: index.hu/tech/hardver/bebook0926/ (innen saccoltam pesszimistán 70-et) és abból, hogy nem visszafele kellene fejlődni. Nem a webből kellene papírújságot csinálni, mert akkor csak elhagyjuk az előnyöket. Ha az e-book irányába indulna a fejlődés, akkor az előnyök mellett új élményeket is kapna a mezei felhasználó.

Szerintem nem halott a kölcsönzés, csak más neve van: lízing meg hitel. Az e-book benne van a maga 22-es csapdájában (tartalom hiánya - kis érdeklődés - magas ár) ezért így az életben nem fog elterjedni. Viszont egy rugalmas üzleti modellel ("fizess elő az index memóra és kapsz egy e-book olvasót ingyen") a kölcsönzést és lízinget teljesen átlátszóvá, sőt, észrevétlenné lehetne tenni. De ez már marketing.

Jattként az index a szolgáltatás úttörője lehetne az országban, ami hosszabb távon presztizsnövekedést, hirdetőt és befektetőt jelenthet. Mert ugye kit érdekel ha az origo is csinál pdf-et, ha az index kütyün olvassa a user és tejel az indexnek.

És akkor már nem kellene megállni a tegnapi indexnél, lazán lehetne csinálni tematikus pdf válogatásokat: "minden a lehallgatásokról", "a hét bulvár hírei" stb. + a millió blogposzt kommentekkel együtt. Ha valaki elutazik, nyaralni megy, nem fog 4 Románát venni, hanem felgórja az e-bookra a "best of szakitos" pdf-et kommentekkel. Nevezzük stílszerűen indabook-nek.
en mar megirtam tegnap:
Karesz (Charlie) 2008.10.01. 09:44:02
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.09.30. 20:54:54
" könnyen lehet, hogy fontos hírekről maradtál le, mert már "lepörögtek"."

nem konnyen lehet, EN MINDIG lemaradok fontos hirekrol es hiaba akarom visszakeresni nem megy aztan elunom...

ezeket tudom hozzatenni:

i-gen2008.10.02. 10:17:34
"Ha lehet, ne nyomtassunk ki hófehér nyomtató papírra az 5 perc alatt elolvasható és 90%-ban érdektelen cikkeket!"
en legtobbet a tomegkozlekedes soran szoktam olvasni! napi ~2 orat...

Agyalapi2008.10.02. 10:29:56
"Inkább az Index keresojét kéne használhatóvá tenni,"
na ez nekem is tetszene...

Tóta W. Árpád · w.blog.hu2008.10.02. 10:33:46
"Inkább az Index keres jét kéne használhatóvá tenni"
az most már használható, vagy mi nem megy? (keres fronton súlyos kudarcok voltak valamikor 2002 körül, az világ röheje volt, de most már megy az.)"
hat veded a munder becsuletet.
pelda
van egy abra az indexen, amibol kiderul hogy nalunk nagyobbak a jovedelmi kulonbsegek mint az usaban.
ugyan belinkeltem mar a blogra is, de megint nem talalom. hogy kell keresni?
Én annak is nagyon örülnék, ha a blogbejegyzésekből lenne nyomtatható verzió, mert a családban csak én olvasok monitort. A többieknek papíron viszem. Egyenlőre CtrlC CtrlV Print módszerrel.
esetleg meg ezt:


aleCooper.hu2008.10.02. 09:36:37
"Mint a munkahely rendszergazdája viszont qrva ideges lennék, ha egyre több kinyomtatott Magyar Memot látnék a dolgozóknál, úgy hogy elobb-utóbb letiltanám az Indexet a proxyn."

es ehhez jogod van? megfigyelheted a melosokat? motoztatsz is? behozni nem lehet? es az artatlansag vedelme?
es ha nem Memot latsz hanem NYtimes-t?
TWÁ: az egyik kommentedet idézem.

"egyébként megjegyzem, h ebből nem holnap lesz vmi, és nem is holnapután, itt nyilván óvatosnak kell lenni. kezdve azzal, hogy egy lecsupaszított index/lényeg melléklet pl elvonhat értékes (nekünk értékes, az olvasónak elpocsékolt) kattintásokat a fő terméktől.

másfelől meg újabb szegeket verhet a nyomtatott sajtó koporsójába! "

Ebből tudtam valahogy csak arra gondolni, üdvözítőnek tartod a nyomtatott sajtó eltűnését. De bocs, félreértettelek! Eddigi írásaidból megítélve, furcsának is tartanám, ha komolyan így gondolnád.
W: az automatizálási/önjárósítási láz kérdéskörrel én teljes mértékben egyetértek. Alapvetően problémásnak érzem az általad leírt pull-média formát, sőt igazából úgy érzem, hogy pont arra volna szükség, hogy a pull-médiából minél egyszerűbben lehessen előállítani válogatásokat, hogy nekem a fogyasztónak abban legyen választási lehetőségem, hogy kiválogassam azokat a hiteles személyeket, akiktől megkapom elémtolva (push) a lényeges információkat.
S arról szerettem volna írni, hogy ez a (szerkesztési, válogatási) munka a válogató számára is a lehető legegyszerűbb legyen - és hogy az ehhez szükséges technológia már majdnem teljes egészében rendelkezésre áll.

cocinerox: a dappert én is próbálgattam már (pont az index-szel). Nagyon ügyes szolgáltatás, csak az volt a gondom, hogy lassú és megbízhatatlan.
Illetve, hogy bizonyos funkciókat hiányoltam belőle.
Egyébként a korábban leírt elképzelésem is valami hasonló mashup szolgáltatásról szólna.
Hát éppen jó volna, csak ahogy látom, külön kell tördelni, nem készül el automatikusan, pedig akkor lehetne állandóan friss; saját válogatásom, vagy adott időintervallumra érvényes.
Ez így nagyon szép, de tényleg úgy néz ki, mint egy nyomtatott újság. Akkor viszont a szabados/trágár fogalmazás esetleg fura lesz papírra vetve.
Wégre valami normális reklámot is lehet látni egy újságban:D
fel kell rakni a fejlécbe, hogy Világ proletárjai, kellemes szarást!
sityu 2008.10.02. 13:55:54

Nekem is volt már gondom vele (nem tudta letölteni a tartalmat), de egyébként jól használható ez a szabadon összeállítható RSS-szolgáltatás.
[OFF: Még egy ajánló: ingyenes offline RSS-reader mobilra: www.freerangeinc.com/w/freerange_reader
Mobilra rátöltöd, ahol tudod (pl. wifi-vel otthon, munkahelyen), aztán offline bkv-n olvasgatod a híreket.]
ez az elso post a w blogban, aminek - eddig - minden kommentjet elolvastam. lehet a moderalas eredmenye, lehet a tema jo.

-cikk ertekeles mindenkeppen kell: 2 sav 1-5-ig, mennyire szinvonalas/fontos/ertekes (a nemzetnek) es mennyire kell/erdekel/fontos nekem. ez fuggetlen minden szerkesztestol esatobbitol, egyszeruen adatgyujtes nektek. utana az adathalomra epitve lehet fejleszteni uj feature-eket.

-my.index kell, habar rengeteg plusz eroforrast igenyel, de en jelenleg peldaul soha nem olvasom a kulfold/belfold/bulvar/sport rovatokat es a cimlapot sem, mert tele van szarral. kozvetlen a tud/tech/cinema rovatok 24 oras verziojat nyitom meg. viszont a motorsport erdekelne...! blogok/indafoto/indavideo/idojaras/legfrissebbek/mai nevnap viszont egyartalan nem erdekel.

-a 24 orabol a "blogokat" (valojaban tematikus alsiteokat) tenyleg kivehetore kell csinalni, de legalabb szinezni vagy ikonozni oket, mert ott is sok tajekozatlan,amator anyag van (webisztan/cellanaplo)

-a nyaralas utani felzarkozas tenyleg nehez jelenleg. de ez mas siteokon is kinszenvedes (pl hardwired). mondjuk ettol meg lehetne dolgozni rajta..
Bazmeg ez kurvajó. :)
Árpi, találtam neked áttekintést a jelenlegi technikai e-book háttérről: wiki.mobileread.com/wiki/E-book_Reader_Matrix - mielőtt elföldelnéd a beadványomat, kérdezz meg az ötletről valami fejest az indexnél. Ez nagyon nem egy egyemberes mulatság.
Amúgy aki arra vágyik, hogy majd valaki, vagy valamilyen automatizmus kiválogatja helyette a fontos híreket, tegyen le róla, mert tökéletes ilyen soha nem lesz. Ilyen a világ, küzdjetek! ;)
Az esőerdők nevében tiltakozásomat fejezem ki!

De komolyan, szerintem ez fából vaskarika. Az online médiának, a WEB 2.0-nak pontosan az a lényege, hogy az információ "megtalál" minket. Ha valami annyira érdekli az embert, tessék feliratkozni feed-ekre, és akkor nem tetszik lemaradni semmiről, de ez a kinyomtatás szerintem egy teljesen rossz irány.

Persze én g33k vagyok, kocka, ha úgytetszik, még az RSS olvasóm is web-es (Google Reader) de pontosan ez az az irány, ami szerintem követendő. (tudom, hogy a villamos energia sincs ingyen, amivel a kütyük mennek, de a kütyük amúgyis mennek, és akkor még nyomtassunk is papírra?)

Nekem ez a véleményem, ha ezt már más is megírta, akkor bocs, nem volt kedvem 170 kommentett átnyálazni.

Üdv,
Klein Úr
végre valami objektív tartalom Tótától.
Sztem kurvajó. Ha nyaralsz, nyaraljál, ne azon agyaljál, hogy na miről maradok le. Ha meg lemaradtál, úgy érzed, úgyis utánanézel annak ami olyan hűdeérdekel. Ha meg nem akarsz szennyezni akkor ne nyomtassál. Ez ilyen egyszerű.
Az automatizálás nem lehetetlen, de elég komoly befektetést igényel.

Tegyük fel, hogy építünk egy adatbázist a nyelvünkre. Van mondjuk egy olyan elemünk, hogy SPORT. Ez a szó olyan további elemekre mutat, hogy TORNA, VERSENY, EDZÉS, KUPA, DÍJ, és így tovább még párszáz elem.
Akkor most nézzük a KUPA kifejezést: ez is mutat olyanokra, hogy GYŐZELEM, ARANY, BOR, SÖR

És láthatjuk, hogy minden szavunk valahol összeköthető a többivel. A feladat pedig: az általunk megadott érdeklődési kört leíró szavak közül melyik az az egy oldalra kiférő cikkcsoport, mely kifejezései a legkevesebb lépéssel megközelíthetők.

Attól tartok annyi energiát kellene belefektetni, hogy nem térülne meg reklámbevételekből :)

szerintem az index.hu is megcsinálhatta volna már 2000-től, hogy mondjuk óránként-két óránként vagy naponta egyszer elmenti a címlapokat egy címap archívumba. ekkor a címlapok visszafelé is kereshetőek lennének. statikus html-ként is le lehetne menteni.
itt csak ennyi van :
web.archive.org/web/*/index.hu
Klein úr! Ön bizonyára akkora kocka, hogy a budira is laptoppal jár.
Mert én nem. Szóval jöjjön csak a papír, és a nyugodt ücsörgés.
Big-B: Igen előfordul, és? :))

Ha már állambácsi nem spórol a papírral...
(egy alkalmazott éves bérszámfejtése 3200 A4 oldal - ki olvassa azt el??)

Szerintem ez akkoris evolúciós zsákutca - persze elfogadom, hogy nem mindenki visz magával notebookot a budira - már ha egyáltalán van neki...
No akkor még pár ötlet. Ingyé' :-)

1./ "létrehozunk egy olyan mutációt, ahol a népszabin/szaván/hírlapon/nemzeten nevelkedett olvasónak se forog a gyomra"

Ez így nem fog menni. Csináltassatok egy közvéleménykutatást, hogy kinek mi jut eszébe az index.hu-ról. Olyan kulcsszavakat fogtok kapni, mint: fiatalosság, lazaság, technokraták, fikázás, bulvár, liberális, szemtelen, felszínes, dinamikus, sokszínű, odamondogatós, beszólós stb.

Ebből nehéz lesz a szó jó értelmében vett konzervatív imázst gyártani :-) Ehhez egyrészt a cikkek tartalmi minőségén (meg a fentebb már említett formai minőségén) kellene javítani, szigorúbb szűrőket használni, igényesebbnek lenni, a "felforgatókat", idétleneket, szórakoztatóipari szakmunkásokat (akikre egyébként szükség van, mert ők adják az index.hu arculatát) kiszervezni valami aloldalra, a velvet ill. a totalcar mintájára. Egyébként egy igényes, politikailag nagyjából elfogulatlan, sokszínű, tömör, akár nyomtatható online hírlapra valószínűleg lenne igény.

2./ Szerintem nagyon hiányzik egy 240x320 tömörített index-változat PDA-ra, mobiltelefonra. Nem RSS-jellegel, hanem direkt ilyen felhasználásra szerkesztve, tördelve.

3./ Nagyon hiányzik egy timeline, a címlapra, az egyes rovatokra, ill. tagekre vonatkozóan (pl. látni lehetne a megfigyelési ügy összes vonatkozó cikkét, vagy a tegnapelőtt reggeli index címlapot).

4./ Ami szintén nagyon hiányzik: egy idokep.hu jellegű időjárásjelentés pillanatnyi állapotokkal ill. rövidtávú (2-6 órás), megbízható előrejelzésekkel, radarképpel. Mielőtt indulok el vcalahová, mindig az időképet vagy a met radartérképét kell megnéznem.

5./ Közlekedési információk, aktuális lezárások, dugók, balesetek, a fővárosra ill. a fontosabb országos utakra vonatkoztatva. Szerintem tömegigény lenne rá. Az embernek nem mindig jut eszébe informálódni indulás előtt szakoldalakon, de ha egy kis térképen villognának a kerülendő helyek, az nagy segítség lenne. Meg sok olvasó :-)

6./ Grátisz ötlet: akciós aloldal. Sokan vannak olyanok, akik állandóan bújják a Te..., Auc..., Co..? Med......, Sat... stb. szórólapjait, akciók után kutatva. Remek lehetőség lenne nekik egy olyan oldal, ahol ezek össze vannak gyűjtve. A cégek kedvezményes tarifával hirdethetnének, a népek jönnének önszántukból és kattintanának, ti meg szednétek a pénzt :-).

TWA : Azt mond meg nekem, miért ilyen fos az index keresője ?
Miért nincs az indexnek saját google logos, szép kék pengeszervere, ami menedzseli a keresést az oldalon ?
Sokkal értelmesebb dolog lenne azt kipofozni mint ez a retro papirmarhaságot erőltetni.
"szerintem az index.hu is megcsinálhatta volna már 2000-től, hogy mondjuk óránként-két óránként vagy naponta egyszer elmenti a címlapokat egy címap archívumba."

ezt már felvetettem én is, még egy-két éve. azon is gondolkodtam, hogy megcsinálom én, az indextől tök függetlenül :-) csak bizonyára elég sok jogi szarakodással járna.

Érdekes, így olvasva a Magyar Memót, kissé Népszabadság ízű az egész.
Szerintem a szövegben inkább talpas betütipust használj, mert az könnyebben olvasható. Akkor a kis méret sem lesz annyira zavaró.
És ha egyszerűen csak lenne egy felkiáltójel a tartalomjegyzékben azon cikkek mellett, amiket igazán fontosnak ítéltek? Mondjuk a napi legfontosabb 20-25 cikk. És akkor azokból elolvassa a jónép, amit akar. Aztán meg továbbáll a blogomra :-))))
budapestjovoje.freeblog.hu/
Bár anyukám az mondta:"Nincs ócskább a tegnapi újságnál."
Az ötlet jó, mi több, überfasza!

De

"Annyit már most is látok, hogy a betűméret túl apró lett, és hogy két oldal nem lesz elég még a lényeges dolgoknak sem."

sztem nem helyes, tudni kell tömöríteni. Egy ilyennek nem lehet célja a publicisztika, itt kőkeményen a tartalomra és annak tömörségére kell ráhajtani.

A PDF-et nem látják a tfonosok.... sztem.

Ez baj! Magát az indexet lehet tfonnal olvasni. Ha már tömör gyönyör, hát optimalizálni kéne tfonra.
Hali!

Én régebben is, betárcsázós koromban rendszeresen csak elmentettem időnként a majdan elolvasandó linkeket a címlapról.

Szerintem jó ötlet lenne, ha a főoldal linkgyűjteményének státuszát be tudnám hívni egy-egy időpontra.
nyos 5lete tök jó. Szerintem ez a jövő, illetve bizonyos szegmensben (személyre szabott hirdetések) már most ez. Bízom benne, hogy csak a konkurencia altatása végett mondjátok, hogy nem csináljátok, de közben a homlokotokra csaptatok, hogy mekkora jó ötlet!
Szerintem első lépésként az Index tanuljon meg helyesen írni (nagyon rossz a cikkek színvonala ilyen szempontból - talán elkelne egy korrektor), aztán akarjon offline újságot gyártani.

Egyébként a pdf nem lenne hülyeség, de a mostani túl az egyszerűségén: nagyon tömény kinézetileg (sok betű, még egy árva illusztráció sem).

A pdf-hez modern embernél ebook reader társul/na/, ha elterjedt volna már Magyarországon, de nem. Tanács: gyártatni egy költségtakarékos (belső memória semmi, de lehessen memkártyával bővíteni, fekete-fehér lcd elég, mérete A/5-ös, ne legyen benne mp3 lejátszó és egyéb bizbasz, wifi sem kell bele) ebook olvasót, mely megjeleníti a pdf, txt, rtf, doc és a többi, elektronikuskönyv formátumot, olcsón adni (mondjuk 10ezer Ft).

A pdf tartalmával kapcsolatban: szerintem legyen egy esti kiadás, mondjuk 21:00 órai, amiben legyen benne az összes, aznap megjelent cikk és tartalom. Pdf-ben jól lehet keresni és tartalomjegyzéket is összeállítani, így egyből oda lehetne a minket érdeklő tartalomhoz ugrani.
Nekem nagyon tetszik, mondjuk mindig hasonló dolgok voltak a mániáim. Eddig nem feltételeztem ilyet, de úgy látszik, ez egy attitűdhasonlóság köztünk, TWÁ.
Tiszta fej
egy pohár tej

:-DDD
Árpád!

Lehet, hogy ez itt off.
Akkor bocsi...

De, milyen elvek alapján kerülnek ki blogok az index főoldalra?
Miért van az, hogy ilyen Ctrl-c, Ctrl-v blogok mindennap ott vannak mint a szakítós, meg az autózz és társai. Más esetleg érdekesebb írások meg nem kerülnek ki, hiába az ajánlás... Nem csak magamra gondolok ám. (különben meg dehogynem! :-P)
Mondjuk tudnék még néhány értékesebb blogot aminek esélye sincs odakerülni pedig megérdemelné....
Idemásolok egy régebbi kommentet.

"Ítéletnap
2008.07.18. 08:00 Tóta W. Árpád


Walter Melone • waltermelone.blog.hu/ 2008.07.18. 08:30:34

........
Emlékszem, amikor még nem volt itthon net, Tóta pedig cikkeket írt az Indexen (még nem blogot)akkor munkahelyen nyomtattuk az írásait, és vittük haza, hogy olvashassa az is, aki offline."


Ez onnan jutott eszembe, hogy Magyarországon elég sokan még mindig offline-ok sajnos. Nem lehetne valahogy eljuttatni hozzájuk ezt a terméket? Hajléktalanok árulhatnák a fedél nélkül helyett, vagy mit tudom én....

"De, milyen elvek alapján kerülnek ki blogok az index főoldalra?"

Vannak az "indexközeliek", azok eleve gyakrabban kerülnek ki (homár, webisztán, cc stb.). A többinél meg gondolom leginkább a klattintásszám számít (ritkán kísérleteznek újjal, ami beválik, azt nyomatják; tisztára, mint a kertv-k), plusz az esetleges személyes haverság. A főoldalnak elég nagy marketingértéke van.

"A pdf tartalmával kapcsolatban: szerintem legyen egy esti kiadás, mondjuk 21:00 órai"

Az szerintem nem jó. Sokan aznap már nem olvasnák, másnap reggel meg még a print cuccok is frissebbek lennének. Szerintem az ideális lapzárta 15-16h környékén lenne, hogy az irodából, melóhelyről hazatérők még indulás előtt ki tudják nyomtatni. Az aznapi hírek jó része így beleférne, tehát a reggeli lapoknál sokkal frissebb lenne.

Esetleg lehetne két "kiadás" is, egy délutáni (lapzárta 15h) és egy reggeli (lapzárta bármikor éjszaka, 6h-ig). Ha két ember csinálná félmunkaidőben, még talán nem is lenne annyira egyoldalú a válogatás. De még jobb lenne, ha rotációs rendszerben csinálná 6-8 ember, mindenki a saját szája íze szerint.

"mindenki a saját szája íze szerint."

pl. milyen mókás az, amikor a délutáni lap olyan, mint a Népszabó vagy a Népszava, a reggeli viszont olyan, mint a Nemzet vagy a Hírlap :-) Annyi kötöttség azért kellene, hogy a négy oldalból max. az utolsó oldal fele lehet bulvár jellegű (ha a belpolitikai showműsorokat nem tekintjük annak).

szerintem kurva jo otlet! oszinten koszonom(juk). nem is olvasom most el hanem hazaviszem az ebed utani kv-hoz. mar ki is nyomtattam.

ps: kurva jok a reklamok!!!
Nem a szűken vett napihír-problémához kapcsolódik, de szerintem bizonyos (tényleg színvonalas) cikkeknek valahol az Index-en elérhetőbbeknek kellene lenniük. Lehetne valami "színvonalas elemzések"-box, vagy ilyesmi.

Néhány komolyabb téma:
a)Gazdaság

Általában elég sokat (értsd: akár 6-7 kattintás ;) kell keresgélnem, amíg megtalálom például azt a 4(?)-részes cikksorozatot a magyar gazdaságról, ami grafikonokon, összehasonlításokon keresztül nagyon higgadtan végigveszi a magyar gazdaság szerkezeti problémáit (nyugdíj, munkaerőpiac, oktatás, családtámogatás)

b)Külpolitika
Na ez az, ami szerintem megint nem az igazi, vannak ugyan külpolitikai hírek, de ritkán vannak átfogóbb, a sakkparti részleteit megvilágító vélemények, _elemzések_. Időnként nézegettem a kitekinto.hu-t, de az meg nem elég "vagány", érdekes, az is főleg hírcsomagok gyűjteménye. Nem tudom, nem kéne-e egy külön külpol blogot indítani, akár sok-sok -adott országra, területre- specializálódott (meghívott) íróval, akik mondjuk hetente 1 vagy két posztot írnak, ami túlmutat a napi pörgésen.

c)Belpol
Na ez az, ami engem pár hete igazából abszolút nem izgat, de ez egyéni preferencia... :D

d)Munkaerőpiac, oktatás
Munkaerőpiaci trendekkel foglalkozó, illetve oktatási szerkezeti problémákat boncolgató, folyamatosan követhető cikksorozatot is hiányolok, itt valahogy be kéne lőni egy -átlagember számára is érthető és érdekes - színvonalat. Milyen szakmákból, (diplomás) szakemberekből van hiány, esetleg lehetne interjúsorozat, vagy cikksorozat a hiányszakmák bemutatásáról. Ami a legjobban hasonlít arra, amit elképzelek, az a "Szakmák könyve" nevű HVG-kiadvány, ahol 200 munkakört írnak le egyrészt számokkal (kereset, munkaerőpiaci igény, stb.) másrészt húsvér emberek szubjektív élménybeszámolójával. Számomra hihetetlenül érdekes volt...

Oké, hogy laza, meg bulvár, de azért a svédasztalon lehetne pár komolyabb fogás is, azok számára, akiket nem feltétlenül Kelem Anna csöcse érdekel... :DDD
Mint említettem, jónak tartom az ötletet, de kicsit színesebben kellene, hogy élvezhető legyen, ne egy száraz valami. Én valami ilyesmit gondoltam:

www.szolsport.hu/index_offline_ujsag.pdf
(ez csak egy kétoldalas minta, én ütöttem gyorsan össze, hogy szemléltessem, mire is gondoltam)
Hmm. Én szintén úgy vagyok vele, hogy az engem érdeklő részek RSS-ére feliratkoztam és kész :) (az össz-Index RSS-ben sajnos túl sok az én ízlésemnek a Velvet-féle zaj)
knor 2008.10.02. 20:51:30

Jellemzően az emberek a wc-be monokrómban nyomtatnak. Ezek a képek így nem érvényesülnek majd. Akkor meg minek?
Walter Melone: Napi hírek gyors áttekintése a PC-n. Monokróm nyomtatásnál meg legfeljebb szürkeárnyalatos lesz a kép. nabumm. De a "csak szöveg" formátum nagyon tömény. Legalábbis számomra.
knor

A szgépes tudásod irigylem, de azzal a kibaszott nagy Gyurcsány képpel agyonütötted ezt a számot.
Hogy én mit ütnék agyon, azt nem írom be ide....

:-))
Malac, malac, hogy neked mindenről ugyanaz jut az eszedbe... ;-)

malacka:
:-))
Az épp aktuális címlap vezető cikkét raktam az újságba példaként, ha Viktor lett volna az Indexen, akkor ő került volna oda.
Volt nekem egy ismerősöm, aki mindig azt mondta a nejének, ki szüntelenül sürgette:

-Nincs is annál jobb, mint a reggeli kávé után, friss illatú újságokkal bevenni magamat a WC-be!

Na neki biztos hiányozna az a bizonyos kellemes fílfing!:)))

"Szerintem a szövegben inkább talpas betütipust használj, mert az könnyebben olvasható. Akkor a kis méret sem lesz annyira zavaró."

próbáltam, nem. illetve tintasugaras nyomtatóval az már összefolyik. bár igaz, hogy nem próbáltam végig mindet.
dark future, az akciós aloldal nagyon jó. tuti olvasnák, és még hozza is a pénzt.
nagyon retró , tök oké. nyomja kend.
TWA ötletére iterálva végre leírhatom még egyszer:

"Hosszúnak tűnő évek óta a nyitó lapom a www.index.hu .
Egy ideje érzem, hogy a hétvégékkel igazából nem tudnak mit kezdeni (nyilván ez a szerkesztőségi munkatársak akarata, hogy normális, pihenéssel töltött szombat-vasárnapjuk lehessen).
Úgy gondolom, hogy az írott sajtó évszázados találmánya a napilapok hétvégi számának az aktualitások szűkebb lehetőségei okán az időtálló és még hét közben összeállítható kulturális melléklete.
Javaslom, hogy próbálják meg, ügyes és korszerű formában a kortárs (magyar és külföldi) művészeteknek (írások, hangos anyagok, kép-galériák, színházi és könyv kritikák, stb.) teret és helyet adni!!!
A hétvégi „dögunalom” helyetti megújulásukra várva, tisztelettel hűséges olvasójuk: firlefranc"

Van némi kontraszt az index.hu meg az "újság" között. Utóbbiban nem látom Pákó faszát, valami pornóst, vicces képet/videót, hirdetést. Most akkor hogy van ez?
Kicsit úgy érzem, Tóta W. Árpád, el vagy tévedve, belülről nézve a csehót.
Nekem az index 10 éve volt hírportál, most inkább bulvár és fikázós, okosabbvagyokos cikk-site (biztos ismeritek a szélsőközép vonatkozó posztját).
User ne szerkesszen? Haj pedig ha ki lehetne kapcsolni a Pákófaszt és a vicces videót egy csekkboxszal... De szerintem ez ennél mélyebb dolog, attól még a cikkek hangvétele nem fog változni az ún. "komoly" irányba.
olvasas utani velemeny:

1 a betumeret tenyleg egy kicsit kicsi, nekem meg eppen jo de 1-2 evtizeddel oregebben mar nehezkes lenne.

2. tul rovid. akar 4 oldal is heten. egy szarashoz csak akkor jo a ket oldal ha szinte mindent el akarok olvasni.


ps: en tuti vevo lennek erre: komoly.index.hu !!!
3. akar meg egy kicsit tobb reklam is elferne rajta (nem azert mert hianyzik, csak mondom).
ezt kicsit osszekavartam, a ps az termeszetesen a 3. pont utan jon.
Szerintem ennek on-demand jelleggel volna értelme, ha az Index szerkesztősége értelmes kulcs-szavakat vagy jobb keresőt használna. Azt nem hiszem, hogy egy ilyen válogatást papíron elolvasnék, de ha mondjuk az amerikai elnökválasztás, vagy az új találmányok témát egy program ilyen formába összerakná nekem két hónapra visszamenőleg, azt szerintem kifizetném, kinyomtatnám pdf-ből vagy megvárnám, hogy újságpapíron megjöjjön a postaládámba (ez utóbbi jobba tetszene).
keihun,
épp az a probléma az automatizálással, hogy a "KUPA" szó nemcsak ezekkel a szavakkal köthető össze, de mondjuk a Centrum Párttal is. A "sport" meg mondjuk a csokival. Ha olyan adatbázist akarunk, ami ezeket a viszonyokat jól (és persze naprakészen) kezeli, akkor kb. indexnyi sereg tudóst kéne hadba állítani, megfizetni és mindenekelőtt koordinálni.
Hohohó...bár kicsit már más távlatokban vágtázik az a ló...azért csak kommentálnám az alapgondolatot:
Légyszi,Nekem kell!!! Komolyan. S nem is seggtörlésre. Általában nincs időm/kedvem itt az oldalon a menüfa gyökeréig letúrnom. Azonban amit a bemutató pdf alapján láttam pont ilyen híreket szeretnék olvasni hazafelé a metrón. Ja a reggeli megjelenést Gárfildos csak még 5 percet alvásigényem miatt nem protezsálom...hohóhó...
Arpi!

Pont most szembesulok azon problemaval, amivel jo ideje nem, hogy nincs idom, vagy nincs hozzaferesem a nethez. Regebben percenkent frissitettem szinte minden hirportalt, ma jo ha 1 nap nehany percet hireket tudok olvasni. Ettol fuggetlenul este megnezek monnyuk 3 kulonbozo hiradot is, de az internetes hirekkel egyik sem er fel. Kicsitsenem!
Szal az otelet nalam tamogatasra talal.

Amen!
Malac

Mindig mindent a nok visznek, ugye? :-D
Nééééédmán, figyel a gulyás gazda, pedig nem is vagyok tarka magyar!:-)

Ezek ilyen egyperces hsz-ek.

Egy perc alatt írom, és egy percig vannak bent!;-)

Azért a háromból kettőt lementettem ám:P
sztem ez jó 5let. nekem nem a nyomtatás miatt tetszik, hanem azért, mert hasznos egy tény- és adatcentrikus, tömör, és semleges hangú újság, úgy általában is. talán még ennél is lehetne tömörebb és rövidebb 1-1 része.

+halványlila se, hogy miért, de az én gépemről nem túl jól olvasható viszont.

ja, és ha önökkérték is van: lehetne benne min 1-1 kulturális és tudományos hír is, az is "komoly". sztem :-)
"lehetne benne min 1-1 kulturális és tudományos hír is, az is "komoly". sztem"

persze, ez csak egy proof-of-concept anyag, sok minden kimaradt, pl sport is. én most úgy látom, hogy 4 oldal lenne a megfelelő, abban elférne minden kényelmesen szolid hirdetéssel, keresztrejtvénnyel. sokkal tömörebb nem nagyon tud lenni, mert ezek a szövegek is már, legalábbis a nagyobbak, 2-3 cikkből készültek.
Arpi

Mar csak 20 perced van a mai Magyar Memo publikalasara.
...csak gondoltam szolok. :-]
Üdvözlöm az ötletet, mivel az index olvashatatlan, amióta valamiféle statisztikát elégít, megszokásból nézem csak és egyre ritkábban. Van persze Hírszerző, nem panaszkodni akarok, és Metazin is.

(Azt hiszem, van itt egy hibás értelmezése a statisztikáknak, ha magamból indulok ki. Szívesen rákattintottam a bulvárhirekre, amig kevés volt belőlük, és olyan is volt, hogy csak arra kattantottam, a hireknek pedig cimét átfutottam. Erre bulvár lett az egész, és ebben én is bűnösnek érzem magam, mert hozzájárultam a torzonborz tükörhöz.)

Azérthát támogatok minden olvasható újságot, a memót is, az első számban viszont nem volt benne az, ami miatt az indexet szerettem és amiben jobb volt a jelen Hirszerzőnél: a hireket kisérő publicisztikák.

A méret végülis 6 lap is lehetne, mondjuk a sportot simán nem nyomtatnám ki, ha elfoglalna egy oldalt, más meg mást nem.

Személyre hajló véleményemmel és üdvözlettel
vhm
egy jobbra tolódó (pontosabban éppen amerről a szél fúj, ha a szocik feljönnek, akkor majd az index is "visszabillen"), szóval egy finoman szólva sem független lapból egy független bloggernek hülyeség pédéefet csinálnia.

ez már nem az internettó, vedd már észre hülyegyerek.
és persze összes pártlapból, meg pártaktivistából, akiket bloggernek hívnak, és mindegy, hogy szerencsétlen a kapcsolatnak bloggol, vagy az indexnek.
Kedves Árpi!

Kérlek ezt nézd meg!

malacnews.freeblog.hu/archives/2008/10/06/Kedves_Index_elmehetsz_te_a_szomoru_-ba/

Potens Indexesként megkérlek, h legyél szíves szólni azoknak, akiken az ilyen tahóságok múlnak!

THX
Nem akarok durva lenni, de... Dehogynem akarok! Hisztisek vagytok!

Egy jó RSS-olvasóval meg van oldva a probléma. Én az Operáét használom, ahol ha napközben nem érek rá, akkor is könnyedén végigfuttathatom a szemem azon a 150 sornyi szövegen, amit az Index 24 órának a címei jelentenek. Hogyaszongya: Amy Wi... nem, Annács… nem, McLaren... na itt megállunk. És így tovább. Nettó egy-két perc az egész. (Már ha a program a képernyő külön részére tudja tenni az ismertetőket, és a címek közvetlenül egymás után jönnek.)

Gondot csak az jelent, amikor az Index lusta rendes RSS-bevezetőket írni, helyette egy gép egyszerűen kivágja a szövegnek az első pontig tartó részét, és ha rápillantok az ismertetőre, az fogad, hogy "A Magyar Telekom megállapodott az érdekképviseletekkel a 2009." Rosszabb esetben "Az egyetlen magyarországi földgáztároló társaság, az E." De ha sikerül benyomni a teljes első mondatot, azért az se mindig az igazi.

Mondjuk, az se használ, ha ugyanazt a hírt háromszor egymás után beteszik, majd öt sorral később még kétszer. Se az, ha összekutyulják az időrendet. (Szerencsére a semmitmondó címek kezdenek kimenni a divatból.)

Szóval, csak az RSS-t kéne rendbe tenni, a többit nyugodtan rábízhatnánk az emberi szemre, ennél gyorsabb és hatékonyabb műszer nem kell.
ugyan milyen nyelven ir az index?

mai hir:
"Windows fut a szegényeknek 12 ezer forintért adott számítógép"
Menjen el mindenki pisilni, kakálni, aztán olvassa el ezt:

index.hu/velemeny/jegyzet/bruhuhu/

Ezen garantáltan összecsináljátok Magatokat!

Lapi!
Ha elolvastad gyere, és magyarázd meg, kérlek! Erre most nagyon kíváncsi lennék... :)))
Egy újszülöttnek minden vicc új. Most jöttem.

Beszarás! Tótaw printen gondolkozik! Rájött, hogy a papír véges! Hogy mennyi munka egy nyavalyás cikket arra 642 karakterre megírni, ami PONT befér.
Kár, hogy nemsokára meghalok. (Öreg újságíró vagyok.)

Árpád, drága, papír újságot CSINÁLNI kell, nem gondolkozni rajta. A csinálás kreativitásba, pénzbe, időbe életerőbe kerül.

Van mind? Ha nincs, ne csináld. Se 2, se 4 oldalon.
Továbbá.
A zIndexnek van "szellemisége", "levegője", dizájnja. Ezt illene tükröznie a printnek.

TWÁ!

Ez a cikk pont olyan, mint az RTL Klub Csak csajok című műsorában a Győzike Show új évadja kapcsán bemutatott Varjúpörkölt recept Bejaasszony közreműködésével. ;-)

Naja, ti sem non-profit szervezet vagytok. :-)
bbenoe: előbb gondolkozni kell rajta, mielőtt csinálnánk bármit. legalábbis szerintem.
A pdf nem civilizált formátum.
Akinek volt gyerekszobája, nem használja.
Szal énnálam itt elbukott a dolog.
Nekem tetszik a kezdeményezés!

Anno, ha jól emléxem az internetto idején volt tematikus hírlevél. Azt járattam, s úgy pár naponta kinyomtattam olvasni, ha sokáig nem volt időm online nézelődni.

Az apró betű, amit csináltatál/tatok nem túl apró. Viszont sokat javítana az olvashatóságon, hogyha ezt a napjainkban divatos trendet, miszerint serif szöveg sanserif cím, visszaforítanátok!
Jó ötlet. Az is marad?
Most vettem észre a linket, szeretném ezúton kifejezni sajnálkozásomat amiért nem folytatódik a Memo.
süti beállítások módosítása