W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Mars benevez

2008.08.11. 07:00 Tóta W. Árpád

Kommentelők figyelmébe: Új rend

A sportrajongók érzékenységét tiszteletben tartva szólok előre, olimpiáról, annak „sporteseményeiről” itt nem lesz szó. De nem ám. Minden tisztelet és figyelem megilleti az emberiség nagy teljesítményeit avagy vívmányait, de az fix, hogy lengetni egy láncos vasgolyót, és utána ügyesen csurrantani a kölcsönhúgyból, az nem tartozik ide. Az űrhajós meg a légimentő, az igen. Mit kezdjünk egy emberrel, aki nagyon messzire eldob egy botot? Athénban ennek még volt értelme, mert a hegyes bot rendszeresítve volt a hadseregben, nemzetstratégiai érdek volt, hogy az ifjak ezt a magatartást utánozni akarják. Ma akárhova dobja azt a botot a versenyző, én biztosan magasabbról szarom le. Citius, altius, fortius.

Szerencsére olyan olimpiánk van, aminek a belterjes fantasy-hírei mellett mégis van kapcsolata a valósággal, és az abban a kérdésben jelenik meg, hogy mit kezdjünk Kínával. Ez már érdekes, ugye, annak is, akit a kalapácsvetés – teljes joggal – hidegen hagy.

Alapítvány és Birodalom


Van nekünk itt Nyugaton – mert ha Ázsát fitymáljuk, akkor még mi magyarok is oda számítjuk magunkat, egyébként köcsög Európa – az a hüledező-jézusmáriázó alapállásunk, hogy nahát, micsoda egy emberjogi szörnyeteg például Kína, vagy Oroszország. Ott az embereket elnyomják gonosz és kegyetlen vezetőik, ezért nem lehetnek szabadok. Közben épphogy jóval szabadabbak, mint akár húsz éve voltak; vagy voltunk mi, és ez velük a másik bajunk, európai polgároknak: hogy vállalkoznak, üzletelnek, gyártanak és összeszerelnek, valamint zabálnak és autóznak – egyre inkább helyettünk.

Éppen a diktatúra a garancia rá, hogy ezek a népek még egy ideig elszenvedik a kövér állam (és korrupciója) okozta hátrányokat. Ez a mi versenyelőnyünk – ha még mindig a Nyugathoz számoljuk magunkat, atlantilag.

Ha igen – és hova máshova? Kínához? –, akkor még azt is észben kell tartanunk, hogy emberjogi arcoskodás dolgában a szabad világ vezető ereje, az Egyesült Államok sem épp szeplőtelen. Titkosszolgálatok és túlkapások mindig voltak, de Guantanamo, Falludzsa és Abu Graib nem volt mindig. Nemcsak a diktatúrák lehetnek imperialisták. Innen már nem olyan magától értetődő Kínát felelősségre vonni, amiért államérdekből bebörtönözget meg vallomásokat csikargat. Algebrázni, méricskélni, azt lehet. Globális hatalmakat például egymással.

Hiszen pont ezért kepeszt Kína ennyire. Mert most majd odafigyel rá a világ, és megmutathatja, mekkora egy nagyhatalom, sőt kultúrnemzet, szóval micsoda civilizációs sikertörténet is ő. Ennek érdekében tízezreket telepítget ide-oda, nyilván a kurvaellátásról is van kormányrendelet, és légvédelmi ágyúk ezrei lövik az eget, hogy legyen/ne legyen eső. És akkor a kínai szerveskémia nagy lehetőségeiről nem is szóltunk, pedig ott lesz a sporthírek sorai között. Megcsinálják, de ahogy csinálják, az talán mégsem lesz elég ahhoz, hogy a világ egyszerre kínai akarjon lenni. Mert esetleg a ki- vagy betelepítettek között találná magát; vagy akinek szerencséje van, verheti a tamtamot ezredmagával a megnyitón.

Atlantisz félrenéz


A nemzetek vetélkedésénél alig van izgalmasabb jelenség. Érdekes korban élhetünk, ahogy az ősi kínai átok mondja. De az a giccses, gejl, szappanoperás sportinternacionalizmus, a felhajtás, ami az olimpiák körül habzik, csak arra jó, hogy a híradóban - akár a közszolgálatiban is - lenyomja azt a hírecskét, hogy Oroszország csinos kis Blitzkrieget indított a kertek alatt, saját hónaljában, amíg mindenki a kínai tömegjeleneteken ámult. Ügyes, én is így csinálnám. A történelemkönyvekben aztán majd fordul a sorrend.

Addig is szégyellősen félrenézünk, itt Atlantiszon. Egy kis nép úgy gondolta, ő hozzánk akar tartozni, az volt az álma, hogy egyszer európai nemzet lesz, legalább annyira, mint a magyarok vagy a románok. És megtett ezért mindent, amit bírt. Többek között hű és jó szövetségese lett az Egyesült Államoknak. Grúzia elindult az emberarcú kaukázusiság útján, egy nem vénnek való vidéken, ahol öltönyös fáraók uralkodtak. És nem várta, nem védte meg senki.

Nem háború ez, ahogy nem volt háború 56 sem, se a prágai tavasz. Csak egy forradalom leverése. Egy civilizációs átigazolási kísérlet bukása. Nincs itt semmi látnivaló. Orosz, közelkülföldi belügy. Úgysem tudunk micsinálni. Bámuljuk inkább, hogyan illegeti magát Kína, és miért is nem szeretnénk kínaiak lenni. Közben a hátsó udvarban a grúzok felfedezik, miért volt reménytelen Európába beleszeretni. Mert nem tud viszontszeretni, azért. És egész nap csak a tévét nézi.



Címkék: szovjet külpol

359 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr6610157

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Universe Today » Blog Archive » Egy illúzióval kevesebb 2008.08.12. 22:53:07

[...]mögé bújva mérkőznek meg a legkirályabb doppinggyártók.) Addig is szégyellősen félrenézünk, itt Atlantiszon. Egy kis nép úgy gondolta, ő[...]

Pingback: Leszakadt a vicceltem « Hacklife 2008.08.11. 19:31:15

[...]vasgolyót, és utána ügyesen csurrantani a kölcsönhúgyból, az nem tartozik ide. /Tóta W. Árpád - Mars benevez/ [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az egész olimipia most olyan min egy globális szappanopera. Mindenki a szép színes, gazdagon kiállított nemzetközi Barátok köztöt nézni, és csak kevesen kíváncsiak a nyomasztó kis dokumentumfilmre a Duna TV-n.
Nah hat ugye Kinaval nem csak az a baj, hogy rizsat meg mas szep novenyeket termelnek, azon felul pedig a gyartasuk egyre jobban vilagmeretuve valik, mert rohadtul megeri ott termelttetni, hiszen ami itt 1, az ott 0.1-be kerul, raadasul vannak faja kis hamis mercijeik, meg mas fajta nyugati luxusjarganyok, amik itt 5, ott 3-as toresteszttel vegeznek... merhogy ugye van, aki a repléj gatyat vesz, van aki pedig a kici-occo kina farmert veszi fel. No de azert a demokracia megis csak demokracia, es ha valaki aszonnya az USA-ban, hogy le a Bokor elnokkel, amott meg aszonnyak le a Mao fele iranyzattal, akkor csak latunk kulonbseget a 2 orszag kozott. No persze nekunk ehhez vajmi keves kozunk van, meg hat miert is erdekelne minket, akiknek joval de joval nagyobb szazaleka nem csak rizsen el itt a "nyugaton", meg nem hal ehen, meg nem fosik rajuk mindenki. Csak hat akarhogyis nezzuk, Kina az az Eszak Korea, akik ki tudtak szabadulni a hundert procent mocsoksag artalmas mocsarabol, de ettol meg a kutyabol nem lesz szalonna. Foleg addig nem, amig "jovagasu" Kim Ddzsongil fele vezetok duskalnak a pezsgoben.
Szerintem is hadüzenet volt ez a Beijing 2008.

A Puna és Adibas cipők után most végre formálisan is megtörtént a csellendzs: több ezer kinézer egyszerre mozdult taj-csizva, de csak a miheztartás végett: üzenet volt ez, hogy ennyire fegyelmezetten ennyien csak ők tudnak nyomulni. Lehet, hogy 15 év múlva a világhódító háborújukbanfognak ennyire összeszokottan mozdulni együtt.

Engem mindenesetre inkább megrémített, mintsem lenyűgözött. Berlin, 1936.

Tisztára.
Az Olimpiai Bizottsagnak nemtom mi volt a pontos celja avval, hogy Kinanak adtak a megrendezes jogat, mert mint mindenki tudja itt mindig politikai erdekek jtszanak _CSAK_ szerepet. Az biztos, Kina ha nagyon akarjak soha nem erhette volna el a technikai szinten tul az alkalmassagot, es az emberi jogok itt talan a legkisebb szempont.
Politikai erdekbol mar csak az sem lehetett motivalo, hogy Kina tenyleg megmutatja mire kepes. Es ahogy Paszti is mondja, semmi mast nem lehet latni a tv-ben, csak a masirozo katonakat, nagy neptomegeket (es akkor arrol nem is szolunk ugye, hogy "tisztes polgarokkal" tisztittatjak ki a vizet, hogy azon hajokazni lehessen :-D ).
Gyanitom sulyos dollar milliok csusztak a bizottsag zsebebe.
Világhódító háború, 15 év múlva? Persze, nézd már meg a térképen, hogy kik veszik körbe, meg olvass kicsit utánna a félelmetes "űrteknikás" hadseregének.
Csak én látok némi baljós párhuzamot a 36-os berlini és a mostani olimpia között?
Az utolsó bekezdésben van a lényeg, Árpád. Minden szava igaz. A nagy medve le...ja mit happognak az nyugati diplomaták. És ez mindig így is marad. Mert ugye övék az olaj pl. Az meg ugye kéne télen még a gazdag nyugati polgároknak is, hogy ne fagyjanak meg. Összegezve: ez egy nagyon helyénvaló írás.
Árpád!
1. Borzalmas a sporthoz való hozzáállásod.
2. A grúzok házhoz mentek a lófaszért.
3. Az ENSZ nem tegnap óta döntésképtelen.
4.Mit kellett volna csinálnia Európának?
Az oroszok szeretnek a "spájzban lenni..."
Mint ahogy szerencsétlen grúz sportolókat sem irigylem, vajon lesz-e hová hazamenniük?

Kína pedig.... Hát ja Paszti.
A "Sárga veszedelem" maga.
A Punát és Adibast cipőfelsőkészítők százezrei gyárják, gyanítom hogy rajtuk kívül azért maradt még 1-2 milliócska vasesztergályos, akik meg a Lupakodót....

Én még az 1980-as Moszkvai Olimpiát kezdtem nézni. Ezt már egyáltalán nem nézem. A tévében egyre kevésbé köt le a sport. És sokat tesznek azért, hogy ez így is maradjon. (ahogy hallom: doppingbotrányok, bírói tévedések ...) Nézze aki akarja...

Grúz barátaink pedig bebizonyították - fájdalmas áron - hogy mit ér a békepartnerség NATO-tagság nélkül. Török barátaink pedig NATO-tagsággal együtt bizonyítják a NATO szabályozó erejét, amikor a kurdokat tizedelik.
Szájkarate, az van. :)
Kína hadserege papíron összevetve valóban elmarad az amcsiktól (ráköltött összeget vagy eszközök technikai képességeit tekintve). Uez elmondható az oroszokról, és elmondható volt az iraki hadseregről. Csakhogy hadseregeket (tágabban: nemzetek/civilizációk katonai képességét) nem lehet papíron számolni. Papíron Hitlernek is igaza volt, amikor úgy gondolta, "elég berúgni az ajtót, és összedől az egész SZU". Nem számolt viszont az adaptációs képességgel (főleg a t-34 tömeges megjelenésével), az amcsik meg az aszimmetrikus hadviselés lehetőségeivel.

Az viszont bizonyos, hogy Kína (és RU is) meg tudja védeni magát, tehát egyéb frontokon nyugodtan sakkozhat, katonai ellenlépéstől nem kell tartania. Ehhez tartozik még egy kurens kínai hi-tech vívmány, amikor is jelezték, le tudják lőni a GPS és egyéb műholdakat, szóval még csak úgy Clinton-módra bombázgatni se lesz egyszerű.

w.blog.hu/2007/01/23/raketavalsag

Ez kedvemre való téma. Mindazonáltal most nem leszek, de remélem, délután sok érdekes hozzászólást pakolhatok ki majd. Szokni kell a ritmust bizonyára. (ld w.blog.hu/2008/08/11/uj_rend_faq).
"Egy kis nép úgy gondolta, ő hozzánk akar tartozni, az volt az álma, hogy egyszer európai nemzet lesz."

Ugyan már, a nagyhatalmak tologatják ide-oda őket, mint egy gyalogot a táblán.
flimo13,

Igazad van, ma még valóban nem katonai nagyhatalom Kína, de először gazdaságilag kel megerősödnie, csak utána tud fegyvereket is venni, ütőképes hadsereget építeni. Nincs kétségem, hogy ez meg is fog történni.

..és mivel nem nagyon dúskál nyersanyagban éés energiában (ma is dobogós helyen áll ezek behozatalában), ellenben szibériában felbecsülhetetlen olaj, gáz és egyéb nyersanyagot rejt a föld mélye, még nyomós indoka is lesz elfoglalnia egész szibériát. Az oroszok pedig olyan gyöngék lesznek ehhez a háborúhoz, mint a harmat.

Majd bolondok lennének fizetni azért, amit erővel el is vehetnek... Ha a demokráciában így működik, naná, hogy így lesz a diktatúrában is... :(
"merhogy ugye van, aki a repléj gatyat vesz, van aki pedig a kici-occo kina farmert veszi fel"

Egészen pontosan, van aki kici-occo farmert vesz fel, és van aki kici-occo farmert replay címkével, drágán.

"Az Olimpiai Bizottsagnak nemtom mi volt a pontos celja avval, hogy Kinanak adtak a megrendezes jogat"

Kőkemény gazdasági érdekek miatt. Leginkább a bizottság tagjainak az érdekei. Zsebbe.

Amúgy Oroszország most abszolút zsarolásra használja Európa olajfüggőségét. Emiatt vagyunk bénultak. És a ruszkik épp most igyekszik kiiktatni az alternatív beszerzési útvonalakat.
Azt hiszem nagyon komoly dolog az, ami Grúziában történt. Pont, amikor már lassan kezdte volna azt gondolni az ember, hogy a Szovjetunió régen volt, Putyinék meg-ha nem is nagyon demokratikusan, de fejlődnek -többé-kevésbé- békésen, igazából csak megszokásból tartanak hadsereget, akkor hirtelen elővillantja karmait az orosz medve. Világossá tette, hogy a Baltikumon kívül más poszt-szovjet területeken nem tűri el a nyugati befolyást. Ukrajna után Grúziában is közvetlenül beleszólt a belpolitikába, nem különösebben titkolva a célját.

Grúzia erőn felül küldött katonákat Irakba (2000), mindent megtett, hogy csatlakozhasson a Nyugathoz. Majdnem be is vették a NATO-ba, ha a németek (orosz nyomásra) nem fúrják meg, akkor már tagok lennének.

Az egész történetnek van pár nagyon érdekes részlete:
1) Európa az irgumburgumon kívül ha akarna sem tudna mást csinálni, a jelentős orosz energiafüggés miatt. Ez teljesen nyilvánvaló.
2)Az USA sem pattog, nekik bőven elég Irak, és Észak-Korea, ezeken a területeken nekik van olyan fontos szövetséges Oroszország, hogy elnézze a grúziai akcióit, amíg az tényleg grúz területeken kívül van.
3)Leállt az azeri olaj szállítása, ami az egyetlen alternatívája az orosz olajnak Európa felé. Független, biztonságos Kék Áramlat? Ezek után?
Európa nem mer beszólni a nagy orosz medvének, mert akkor az elzárja a gázcsapot, mi meg a kőkorban találjuk magunkat.
Köszönhetjük ezt jórészt azoknak a sötétzöldeknek, akik minden alternatív energiaforrást megfúrnak, mert az atomerőmű pukkan, a vízerőmű gyűjtője elönti a vízikökörcsin lelőhelyét, a szélerőműveknek meg nekimennek a madarak...
Árpi, Árpi !

Ha a sporthoz való hozzáállásodból indulunk ki, akkor az alábbiakkal is folytathatnánk, az Leonardo gyerek hogy merte összekoszolni azokat a tiszta, másra sokkal alkalmasabb vásznakat, vagy a Buonarotti hogy elpazarolta azokat a csodás márványtömböket...

Pedig, a sport talán nem csak egészségesebbé, hanem fegyelmezettebbé, jobbá tehetné ezt a mai, elhízott, eltunyult, az értelmetlen dolgokat (drog, alkohol, vásárlási téboly) hajszoló ifjoncokat (tisztelet a kivételnek)...

Sőt, ha az olimpián egy grúz jól szerepel, többet ér el a világ előtt,
mint az agyament vezetője, emberéletek árán...
Ennyit vártam egy ilyen cikkre? Áh, borzalom atyja ne hagyj el!

Hogy Kínának vannak-e imperialista törekvése, azt nem tudom, de hogy Oroszországnak vannak, az biztos.
Ha más nem is volna, az Északi-sark biztos komoly konfliktus zóna lesz a közeli jövőben.

Non est volentis
1. Max
2. Sajnos Kína is bármit megtehet, mert kínai kézben akkora dollártartalékok vannak, hogy az USA zsarolható.
3. Sajnos, a Nabucco (azontúl, hogy még tervezési fázisban sincs) sem oldja meg a problémát, mert csak Irán és Azerbajdzsán a forrás. Mindkettő figyel az oroszmedve szemöldőkére, nehogy összevonódjon.
Grúzia "háborúja" sajnos másról is szól.
Európának azért kellene eljönni a TV elől, mert ez a háború az övé is. Már pedig teljesen reménytelen az ügy. Az oroszok a gázzal hajtják éppen hatalmuk alá Európát, és terveik szerint, soha ennyire nem sikerült még, mint most. Európa a lábaik előtt hever.
Putyin csillaga ragyog, az európai politikusokat pedig el kell zavarnunk. Nyakunkra hozták a bevándorlókat, lefeküdtek az oroszoknak, öreggé és reménytelenné tették a zsidó-keresztény kulturkörű Európát. Nálunk a helyzet még rosszabb, de az út ugyanaz az EU számára is. Ne Grúziát sirassátok, hanem magunkat.
Kína pedig fele akkora veszedelmet sem jelent, mint jelenthetne. Nem érdekli őket egy az övéknél jóval sűrűbben lakott régió. Persze ez nem más, mint puszta szerencse.
Sokat járok Kínába - és sokat tartózkodok ott. Amit senki sem lát - vagy nem akar látni: a kínai emberek többsége boldog. És teheti ezt, mert van biztos jövedelme, mert érzi, hogy gyarapodik, hogy a sorsa egyre jobb lesz, hogy megnyílnak a demokrácia kapui is. az Egyesült Államok sokkal vehemensebben támadja az emberi jogokat, egy visszafejlődő státuszban leledzik, egyenes úton jár a totális diktatúra felé - Kínával ellenkező irányban. Geccnek üzenem, hogy vannak eredeti BMW, MERCEDES, AUDI, stb. autók is, BMW pl. extra nagy kivitelben - kizárólag Kínának. A sajár gyártású autóikat meg lehet leszólni - de ott kiválóan működnek, miért ne tennék itt is?
Az USA és Kína haderejét összevetni nem is kell- elég lesz kivárni, hogy a Taiwan-i konfliktusba vajon bele mer-e szólni Amerika! Nem hinném...
lemil.blog.hu/2008/08/10/a_kaukazusi_kretakor

itt kivesézik elég jól Grúziát.

A Kína meg egy más story tipikus diktatúra azt mutatnak a világnak ami szép, és jó. Mi meglepő van abban, hogy egy diktatúra csudiszép Olimpiát tud rendezni Adolfék is a maguk idejében a legcsudibb Olimpiát rendezték ami addig volt ...
kinában építettek egy hatalmas kirakattérséget. olyat mint bulgáriában a napospart. tele szép helyekkel, aztán ha kisétálsz, csak szemetet és szegénységet látsz.

csak a kínainál nem lehet kisétálni
Micsináljunk ? Várom a javaslatokat.
notib: sztem itt mar regen nem a sportrol van szo..

.. amikor elmegyek focizni, az sport. Amikor uszok, vagy kocogok egyet, az sport. Ez meg valamikor sport _volt_

Talan ezert is van macskakormok kozott.
Machivelli.

Utsó bek. nem áll.

Svájc, Broc (a Nestlé-Cailler csokigyár szíve, pitsányi kisváros, értsd: gyönyörű, hehe...). Két kinaji bót is van. Csongrád, Magyarország. Az egykori Feketevár áruház ma kínai bolt. A két ország ég és föld. És mégis, kinézerek mindenütt. Hány magyar bolt műxik Kínában ma? Hány svejcer dolgozik - nem Pekingben, hanem Fa-lun Gong községben?

Húszmilliós férfitöbblettel rendelkezik baszomnagy Csájnánk. Jelenleg. Ezek nem mind fognak majd géjprájdolni. Ezek a hormon szavának engedve, mennek majd a biztos megélhetés felé. Ejrópa, Amerika? Puncihegyek, sok kaja, meló, diák.

Még csak különösebben ösztönözni sem kell majd őket. És a kínai családpolitika (1kézés) + paternalisztikus társadalom + ultrahang + államilag támogatott abortusz = szovjethatalom, izé, szaporodó ffitöbblet.

Kína bazi piac. Halmozza a lóvét. Tud fizetni. Kinek? Aki akar dolcsiért eladni neki. Putyin pl. akar. Meg akarja lovagolni a kínai sárkányt a ruszki maci. Ja, mondjuk, az ejrópai piac is fontos neki, de inkább két legyet egy csapásra, mint vagy-vagy. Gáz van, bőven. Ki akar ebből még tovább erősödni? Az jelentkezzen délután kettő és négy között Putyin elvtársnál a tanári szobában...

Szóval, most RU kéreti magát, nem hiszem, hogy mint macsó medve (Micimacho), hanem mint gazdag özvegy. Aki többet fizet, annak adja el jó pénzért magát (=kincseit).

Ebben Grúzia akadály. Hagyná az oszéteket békén. Ahogy a Csecsenföld is kelletik a ruszkiknak az olaj és a gáz miatt, úgy ez a terület is. Ne feledjük: szép-szép a grúzok nemzetállami álmodozása, de az oszétek nem grúzok és miért volna több joga a grúzoknak elnyomni az oszéteket, mint a ruszkiknak?!?!?!

Bár a háború elítélendő dolog, de itt ugye, nehommá egy oszét banánhéjon csússzon el a ruszki medvegyev, éppenpont... a globális danszban...

Üdv,

P.
Lehet, hogy nemide hanem amoda (new age bejegyzes) kellene irnom, de most esik le: nekem igazabol fingom sincsen, hogy most az oroszok miert gyakjak a gruzokat, illetve utobbiak miert provokaltak etc... Szoval ha ennek a blognak a celja az emberi sotetseg kergetese, akkor lehet, hogy nem artana egy-ket kulso linket benyomni (akar ellentetes nezopontokbol), hogy lassuk a szerzo mire alapozza a velemenyet, no megy, hogy tajekozodjon a hulyegyerek. Persze nem kell wikipediava alakulni, meg tudom en, hogy van google, de azert megis - lehetne "tenyekre" hivatkozni, es sokkal kevesebb energia mint monderalni a kommenteket.

Amugymeg.

Re: Olimpia - a nep szorakozni akar, ugyanazon ervekkel amivel az olimpiat, lehetne akar az index velvet rovatjat is szidni. de minek. supply @ demand, es erre van (marmint kereslet). mellesleg a fiatalsagot is korrumpalhatja a jo iranyba (pl vedd ki a feneked a fotelbol es inkabb ussz/fuss egy kort), meg akkor is ha nem leszel gyalogkakukk a nemzeti seregben. vagy aki fitt akar lenni (netantan pirosfeherzoldbe oltozve) inkabb lepjen be a gardaba?

Re: Gonosz oroszok: Fent emlitettem tudatlansagomat. De. Nem hinnem, hogy ebben a modern, globalizalt, _______, (rakd be kedvenc bullshit jelzodet) vilagban a pofozkodas lenne a legmeggyozobb ero. RU-nak aztan foleg nem. El lehet zarni a gazt. Meg lehet szakitani a tamogatast. Ha abbol indulok ki, hogy Magyarorszagnak mekkora az "orosz kitettsege" (ha te linkelsz -nem csak most, hanem folyamatosan- akkor linkelek en is), akkor meg elkepzelni tudom, hogy mennyire fuggenek a deli szomszedok...

Re: Kina: Ok mar akkor szuperhatalom voltak, amikor mi meg porba se fingtunk. Telepulhetnek ide meg amoda, es persze lehet, hogy most valtozik a strategia, es armageddon meg jujnekunk.. ..csak nem hinnem. A picike orszaguk es gazdasaguk teljesen izolalva is jol el van. Lehet, hogy ezert (is) epitettek anno egy bazi nagy falat (merthogy a falaknak ket oldala van)? Es persze minden made in china, de azert megsem ugyanaz mintha elzarnak barmelyik fobb energia forrast. Occso gyarat lehet telepiteni mas orszagba is. Es persze ott van a mentalitas, amit fel se tudunk fogni. Az osszes kamu gyartmanyrol majd maskor (nemlehet, hogy ez a tema magaban is meger egy posztot szerzo ur? ha mar egy Internetes blog...)

Mar igy is tul hosszu lett. De az elso (kommentem itt).
Hat Arpi, ha neked ez a gruz helyzet adekvat elemzesenek tunik, akkor te meg szabadsagon vagy (jobb esetben...).

Ui. a helyzet koplexitasanak megertesehez (ki, mit, hogyan , miert reagalt) nem lehet megkerulni a "precedens" esemenyt, Koszovo helyzetet. Az orosz neplelek nem fogja nem meglatni az egeszben (es aki esetleg ketkedne, az nyugodtan olvassa el Szolzsenyicin kesei interjuit) a szimmetriat: szakadar kis provincia ellen a fennhatosagot kovetelo allam brutalis tamadast indit, s csak a Nagy Testver kozbelepese (ami fegyveresen akar a fovaros, legyen az Belgrad vagy Tbiliszi, bombazasat is jelentheti) akadalyozza meg a nepirtast.
Persze lehet ugy ervelni, es ketsegtelenul igaz lenne, hogy az egesz helyzet egy evek ota erlelodo csapda volt, amibe Szaakasvili ostoban es naivan besetalt. Nyilvan nem veletlen, hogy D-Oszetiaban mar mindenki (papiron) orosz allampolgar volt - tudtak az oroszok, hogy kvazi ez a garancia arra, hogy Gruzianak soha a budos eletben ne legyen eselye visszaszerezni. Most majd lesz biztos (megint) nepszavazas a terulet statuszarol, ami orosz nyomasra vegig fog bicegni a BT-n is (mit hozhatnanak fel ellene az amerikaiaik es masok? Koszovo eseteben miert lehetett?), es a gruzok fogcsokorgatva (ideiglenesen mindenkeppen) le kell mondjanak a teruletrol - meg sanszosan Abkhaziarol is. Ugyanakkor a helyukben ezt meglepve, azonnal ismet folyamodnek a NATO tagsagert - ugye Bukarestben azert nem vettek fel oket, mert meg ezek a "befagyott konflikutusok" nem voltak rendezve -, hogy tobbet ennyire siman orosz csizma ne nagyon tapodjon a foldjukon.

Szaakasvilinek egyebkent nyilvan le kellene mondania a fiaskoert, ennek az elkerulesere az egyetlen eselye - es erre mutatnak jelek-, hogy az oroszok durvan tuljatszva a kartyaikat megprobalnak egy Moszkva-barat babkormanyt beinstallalni.
Egyebkent, ha mar itt tartunk, minden pillanat amit orosz "bekefenntarto" katonak D-Oszetia foldrajzi hatarain kivul toltenek csak noveli a NATO es az amerikai raketapajzs vonzoerejet. (Nem csodalkoznek, ha hamarosan az amerikaiaknak meg tobb bazist kellene epiteniuk K-Europaban - by popular demand.)
Es persze a szerbeknek sem art majd figyelni a dolgokat. Ha Putyin, Medvegyev vagy barmilyen ENSZ side-kickjuk szajabol egyszer is elhangzik a Koszovo szo mint relevans hivatkozasi alap, Belgradban mindekninek le kell(ene) esnie, hogy a nagy pan-szlav testveriseg ellenere, ok is csak gyalogok voltak a nagyhatalmi jatekban, akiket bealdoztak, amikor eljott az ideje.
1. Árpád! Unalmas már ez történet, hogy ami szerinted érdektelen, az egyszersmind szar és hiábavaló. Nem nagyon kell forgolódnod, hogy valaki ugyanezt a Te munkásságodról is kijelentse/bebizonyítsa...

2. Európa azért köcsög, mert minduntalan elhiteti magáról, hogy egy gyámoltalan, önálló létre képtelen öleb amerika ölében. Talán azért, mert ez igaz is. De akkor talán már tenni kéne valamit (hogy mást ne mondjak - az energia témában...)

3. Az oroszoktól meg aztán nem nehéz hányni. Én spec. jobban félek a jövő orosz-politizálásától, mint a kínaiétól.
Mondjuk nekem nem tetszik az olimpiai sportágak lefigymálása sem meg a trend hogy most kínát is védjük mert hát ők nem is annyira diktatúra. Ha egy ilyen postért a családot jól elpicsáznák mi is máshogy gondolnánk de mindegy. Nem is ez volt az érdemi mondanivaló tudom. Deakkoris....

Én naiv vagyok, nem tudom elképzelni hogy nincs hova hazamenniük a grúzoknak, hogy csak úgy simán szarrábombázzák őket aztán orosz terület lesz. Egyáltalán mit érdekli az oroszokat ez a terület. Ja persze békefenntartókat mentek támogatni, majd elfelejtettem. De a békefenntartóknak nem kell nehéz támadófgyverzet, hiszen a balkánon is ez volt a gond hogy ők nem "lőhetnek vissza"...
Nagy fakk az egész, telepeket a marsra!!!!!
Csak a szimbólumok miatt, mert egyébként sokat nem számít:

Az ókori olimpiák ideje alatt a városállamok felfüggesztették a háborúikat. Aki nem, az nem olimpiázott. Namost itt nekifutásból leszarták ezt a dolgot.

Másrészt érdekes, vajon hány pontosan egyforma méretű európai demokrata lenne rávehető arra, hogy többezredmagával 13 hónapig gyakorolja, hogyan kell egyszerre felállni?
Árpi, ez a grúz dolog kicsit mellé ment. A helyzet az, hogy a hajdani SZU romjain Ukrajnától Türkmenisztánig mindenhol gazdasági-törzsi hatalmi csoportok küzdenek egymással a hatalomért (minél keletebbre, annáll inkább törzsi), és szinte mindenhol megkapaszkodott elsőre a már pozícióban lévő, elvtelen oroszbarát csoport. Naná, hogy az ellenfelek népnemzeti európéer demokratikus nyugatbarát köntösök mögé bújva szállnak velük szembe. Egy rossz grúz mozdulat, és a köntös lehullott. Ez a jóvágású, aranyszájú Szaakasvili gyerek is ugyanolyan kegyetlenül és gátlástalanul számol le az ellenfeleivel és a számára gátat jelentőkkel, mint a többi keresztapa. Mellényúlt. Malőr.
notib :D az olimpia aztán tényleg az egészségre meg a fegyelemre nevel, mikor másról sem szólnak a hírek mint doppingról. :D
látom, W neked ez a sport nevű dolog benned valahogy félrement. ahhoz képest, h előrebocsátottad, hogy nem fogsz róla írni, két bekezdésben azért belerúgtál. no mindegy, lelked rajta. a sport kibírja. te így látod, pár milliárd ember meg amúgy.

szerintem meg a légimentő hülyeség, mert lassan 7 milliárd emberből megmenteni egyet kevésbé "hasznos" mint egy világmértetű eseménnyel megboostolni kicsit a gazdaságot, kenyeret és cirkuszt prezentálni a világ egészének.

Csájna:
lelőttek egy műholdat. cool. lehuggyoztuk a bokánk. ez nem csak feleslegesebb, mint a gerely, de még kevésbé szórakoztató is.

1. az usások már 85-ben megcsináltak hasonlót (ASM-135 ASAT)

2. jó játék ez tényleg, de kissé több volt a kár, mint a haszon. éljen az űr törmelék! most legyenek kedvesek, és küldjenek már fel pár sárgát partvissal meg lapáttal, hogy kapják össze azt a 2000+ darab műanyagot. végülis, ki nem szarja le, hogy a történelem legnagyobb űrszennyezése (értsd: orbit) volt ez a kis demonstráció? kissé kockázatosabb lesz eztán békés célú műholdakat fellőni és fenntartani, de sebaj. lényeg, hogy LŐNI már tudunk. és ez sokkal nagyobb vívmány, mint nyomorult rövidgatyás, aki a botot 70m fölé dobja.
megérett a világ a pusztulásra, ahogy mondani szokták.


Rassa:
...mert megtehetik. szerintem Olimpia nélkül se lépne senki.


Dzsordzsa:
részvétem. erre való a hadügy meg a külpolitika, hogy felmérjék, h kb milyen akció, milyen reakciót vált ki. kényszerpályán voltak? nem. hiányzott ez nekik? csak nem.
három megfontolnivaló:
- Dél-Oszétiában NEM grúzok élnek, hanem oszétek. innen talán nem látszik olyan nagyon a különbség. de ha azt mondom, hogy Koszovóban NEM szerbek élnek, hanem albánok, rögtön jobban érződhet, miről is beszélünk. főleg, hogy Koszovot, Szerbia integráns részét is betámadták a szerbek, és né! nem hagyták nekik, itt szabad volt megvédeni szgény Koszovot, még Szerbia belterületén lévő hidak bombázásával is. sőt Koszovonak szabad volt függetlenednie is. Másnak miért is nem? Free Tibet? Free Kurdisztán? Free Oszétia?
- Egész Grúzia 1801-től orosz fennhatóság alatt volt, a szovjet térképen poénból húztak itt vagy ott határvonalat, hiszen van Észak-Oszétia is. Ne feledjük, hogy nemzetállam, mint olyan, még Európában is a XIX. század hozadéka (mióta is van Németország meg Olaszország?), nincs olyan, hogy ezeréves grúz terület, mert nincs olyan, hogy kaukázusi nemzetállamok.
- Irakban a kurdok teljesen önállóan élnek. Amikor 199párban Szaddam bombázta őket, a nemzetköz repülési tilalmat vezetett be. A szuverén Irakban ott járőröztek az USA gépek. Hát most a szuverén Grúziában ott járőröznek az orsoz gépek, az oszéteket védve.

Értem én, hogy a mi kurvánk sokkal szebb mint a Béláéké; hogy amit az hős USA Irakban meg a mi EU anyuskánk Koszovoban megtehet, pontosan ugyanazt a muszka, vörös bolsevik terrorista oroszok nem tehetik meg Grúziában - csak már nem tudom ilyen fekete-fehér egyenszemüvegen keresztül nézni a világ történéseit.

Kínáról: először a saját házunk táján nézzünk körbe. Az ókori Rómában köztársaság volt, amíg káoszba nem fulladt. Nálunk 3 év alatt négyszer mutatta meg a népség (én ideértem a magyar 3/9-et is), hogy szeretné káoszba fullasztani az EU-t. Hát akkor majd jön a császárság. Majd átlép valaki a Rubiconon, és császári fénykor köszön ránk is. Vagy (és szívemnek ez sokkal kadvesebb lenne) mégiscsak dolgozunk érte, hogy legyen egy hely, ami a köztársasági Európa nevet vislheti.
Arrol nem is beszelve, hogy Kina es Oroszorszag strategiailag fuggetlen mivoltanak koszonhetoen olyan hatalommal is elhet, hogy ha nekik nem tetszo politikat folytat veluk szemben az USA, akkor fenyegetozhetnek, hogy haditechnikat adnak el terrorista allamoknak.
Es azert ez nem kis rahatas gyakorlas, meg akkor is, ha egyelore csak szoban tortennek ilyen kijelentesek.
Arrol pedig nem is beszelve, hogy ojropaban meg eleg, ha csak a gazzal fenyegetozik az orosz.
A helyzet az, hogy akarmennyire is nem akarjuk, de kenytelenek voltunk, vagyunk es leszunk behodolni az orosz hatalomnak, es mi legalabbis kenytelenek leszunk vegignezni, hogy teljesen igaba hajtjuk a fejunket. Az US-nak pedig esze agaban nem lesz beleavatkozni ebbe a helyzetbe, hiszen neki sem erdeke barminemu politikai neadj Isten katonai vitaba szalni az oroszokkal.
Az Eszaki sark is egy igen kenyes kerdes, azt gondolom a kovetkezo nehany ev ettol lesz hangos. Nem csodalkoznek azon sem, ha hideghaboruhoz vezetne.
Moammer Kadhafi (Gadafi)- von Líbia, nem támogatta az élsportot, mert micsoda dolog az, hogy "helyettünk sportolnak?!"
Eszembe jut még Galla Miklós poénja, aki szerint a pornófilm-nézés mintájára, a szakácsos vetítéseken is cuppogni kéne, nyalni a szánkat, "hű, de finom, jaj, de élvezetes!"
A grúz háború erőfitogtatás. Koszovó példájából láthattuk, hogy a nemzetközi jog elvesztette az érvényességét, mert elfelejtett arról szólni, hogy hogyan születnek az országok. Így aztán remekül fel lehet használni egy szakadár mozgalmat arra, hogy bármit elérjünk egy adott területen. Mert hogy Koszovónak sikerült, akkor miért ne lehetne kiállni Dél-Oszétia mellett, ha az oroszok érdeke úgy diktálja. Ezek után pedig lehet folytatni a sort, és az egész nemzetközi jogra (tetején az ENSZ-szel) szarni.
Huntingtonnak igaza volt, amikor regionális integrációkról beszélt, viszont tévedett, amikor ezeket kulturális alapon vélte megszerveződni látni. Itt bizony nem erről van szó. Ahol van egy erős központi/katonai/gazdasági hatalommal rendelkező regionális központ, ott félre lehet söpörni a nemzetközi jogot (ld. Grúzia), ahol meg nincsen, ott van a nagyhatalmi vetélkedés terepe (ld. Koszovó). Azon kéne munkálkodnunk, hogy Európa ilyen központ legyen. De nem lesz. Pl. azért nem, mert az ír munkások nagy részének fáj a szíve és nem érti a Lisszaboni Szerződést.
Ami pedig Grúziát illeti, hát sajnálom, de valószínűleg Szerbia is sokkal messzebb lenne Európától, ha - akármilyen provokációra - kamikazeakíciót indít Koszovó visszafoglalására. Nem tette, 2014-ben csatakozni fog. Grúzia meg megpróbálta, ezzel bedőlt az oroszoknak.
giccsolimpia, grúz konfliktus...és tibettel mi lett? nagy a kuss mostanság

ha erre gondolok, meg a írtózatos méretű környezetszennyezésre el is megy a kedvem attól,h ez a cirkusz vmennyire is foglalkoztasson
az oroszok is elég fejletek katonailag meg azért még ott van a tankok amik félreletek rakva hogy ha szükség lesz rájuk,le megy néha a gondnok bácsi és néha beindítja nehogy ellustuljanak de hogy ha Kína meg Oroszország össze fog úgy is baszhatjuk
" Nem háború ez, ahogy nem volt háború 56 sem, se a prágai tavasz. Csak egy forradalom leverése. Egy civilizációs átigazolási kísérlet bukása."

Ne haraguggy mán Árpi, de milyen civilizációs átigazolási kísérlet? Hová akartak a grúzok átigazolni azzal, hogy idióta módon egy de facto 15 éve tőlük föggetlen, 3500 négyzetkilométer sziklát meg hetvenezer hegyi embert (ebből 50 ezer orosz állampolgárt) fegyverekkel akartak visszaterelni az akolba?

És az öntendelkezés joga? Az autonómia?

Amúgy meg szégyen az egész magyar médiára, hogy az elmúlt három nap publicisztikai terméséből egy amatőr (amúgy profi módon szerkesztett) blog posztja viszi szerintem a pálmát. A kommetnelők közül többen messze verik szakmaiságban az egész magyar külügyes értékelő bagázst:

lemil.blog.hu/2008/08/10/a_kaukazusi_kretakor

Remélem, nem moderálod ki, a szerkesztő srácok megérdemelnek egy kis publicitást és olvasottságot.
loller, kínát meg usát emberjogi szempontból így összehasonlítani...
és egyre terjed ezt a nézet... lol
notib 2008.08.11. 08:12:37

csak ez a sport mar nem az a sport!
ez mar szintiszta politika! nem tom' olvastad e mi torten 69 kg cselgancsozonkkal. naugye.

amugy meg mindig ilyen volt a vilag, az erosebb kutya baszik a tobbiek meg szivnak.
UFF

Az orosz gáz persze kurvára fontos Európának, de azt gyorsan azért elmondom, hogy ha valamilyen isteni csoda folytán földrészünk nem szorulna a Gazpromra, Moszkva nem nagyon tudná hová eladni a gázt. Komoly keresztmetszetű vezeték Kelet felé (Kína) vagy Dél felé (India) még úgy húsz évig nem fog épülni, más fizetőképes vevő meg nem nagyon van a térképen.
notib: a sport, amíg játék, egészségesebbé tehet, valóban. A sport, amikor versenysport, csak betegebbé tesz. Úgy néznek ezek ki, mint akik szín egészségesek? azért esnek össze 35 évesen hirtelen? azért élnek fájdalomcsillapítókon? emeld már ki a fejed a homokból, a VERSENYsport ma már a kémiai laborok versenye. És ne mondd, hogy van, aki nem doppingol. Esetleg 1-2, na azok ki sem jutottak, vagy utolsók. Egyre inkább a gazdag országok játszótere az olimpia, egyrészt alig maradt, aki képes lenne megrendezni egyet, másrészt, a legújabb, még kimutathatatlan szerek drágák. szerinted mitől van az, hogy az úszók 1-2, néha 3 másodpercet javítanak az idei-tavalyi világcsúcsokon? Meg mindenki 4 mp-cel jobb, mint 5 hete. Weismüller volt az első, aki 1 percen belül tudta úszni a 100-at, gyorson. Az még talán meberi teljesítmény volt. Ma meg a mellúszók bőven egy percen belül vannak. Persze tudom, jobbak a ruhák aerodinamikája. Aha, szerintem is.
Ez év tavaszáig tán Koszovóban is voltak grúz békefenntartók, de csendben kivonták őket.

Ez azért érdekes, mert az oroszok Koszovó példájával dobálóznak a dél-oszét helyzet kapcsán.
A múlt héten együtt vacsoráztam egy ismerősömmel, akivel általában meg szoktuk beszélni az aktuális politikai eseményeket. Azon kevés amerikaiak közé tartozik, akik nagyjából tisztában vannak Európával, tudják, hogy létezik egy Magyarország nevű tagállama, és az hol van.

Megosztottam vele egy előérzetemet; ha lecseng ez a durván túllihegett, szanaszét hazudott terrorizmus elleni háború, és Amerikának új ellenségre lesz szüksége, az oroszok kapóra jönnek majd. A despota birodalom, mely lassan kiheveri a hidegháború elvesztését, amely politikusi gárdájának 70%-a az egykori kommunista titkosszolgálatok valamelyikében szolgált és revánsra vágyik, nem fog beletörődni az egykori befolyási övezetének elveszítésébe. Lásd az ukrajnai, a belorussziai, a csecsenföldi és most a grúziai eseményeket.

Még valami. Van egy Kissinger nevű ex-politikus, aki egyszer ezt találta mondani: „Who controls the food supply controls people; who controls energy can control whole continents; who controls money controls the world.”
Van ennek a grúz ügynek más olvasata is a szabadság mellett. Remélem az oroszok hosszútávon megsiratják még.
1. A volt birodalmi tagországok lakói között százezrek éreznek elemi undort és gyűlöletet az oroszokkal szemben. Ezek száma nőni fog és a beállításuk stabilizálódik. Évtizedekre. Ahogy nálunk is, 56 következményeképpen.
2. Miért pont Gorit bombázzák (Sztálin szülővárosa)? Katonai ok nyilván van egy tucat is (Dél-Oszétiához legközelebbi nagyobb város, erre vezet az út Tbiliszibe, vasúti csomópont, stb.), de speciel a Mikvari (Kura) folyó mellet fekszik, amerre az azeri-grúz-török olajvezeték megy. Ez persze csak tiszta véletlen(?), ahogy az is, hogy eddig nem találták el. Akarták? Vagy csak figyelmeztettek?
www.un.org/depts/Cartographic/map/profile/georgia.pdf
Erre viszont már sokan megszólaltak nyilvánosan, és a színfalak mögött is történt egy s más. Aki ért a diplomácia nyelvén az tudja Bush milyen keményen fogalmazott. Mert már nem 56-ot vagy 68-at írunk.
Kedves Arpi!

formalisan persze igazad van mikor leszolod a sportot, valoban cirkusz a nepnek, kitenyesztett gladiatorok harca...
(nekam a gerlyhajitassal nincs bajom az legalabb merheto, de mit keres az olimpian a muuszas, meg muugras, stb. teljesegel merhetetlen sportagak)

DE egy fontos aspektusrol elfelejtkezel.
ez pedig az azonosulas, nemzettel orszaggal.
Nem veletlen, hogy az NDKnak milyen sportsikerei voltak, de ma is hogy sulyoznak a Szerbek a sportra es a tudomanyra...!!! Miert?

ahogy kezdunk leszokni a haborurol, ugy kinalja az azonosulast a sport!,
a vallas mar nem, vagy kevesbe szervezo ero.., itt europaban nem lehet haboruzni mar, mindketto konnyu azonosulast adott mindefele etnikumnak...REGEN!

Ja es hogy uzlet!!! Kapitalista vilagban uzlet ellen beszelni? Lehet ezt?
:)))

Gruzia? egy kis szabdsagszereto nep, kivivna szabadsagat? Ugyan!
mi szukseguk van nekik oszet vagy abhaz teruletekre?
Nemzetfejlodesben nem tartanak ott mint mi 1848-ban...
ismeroseim voltak gruziaban, hat sztalinnak olyan kultusza volt, muzeum+ nemzeti buszkeseg... (persze nem tegnap tortent)
KINA...

azt mondja egy ismerosom, hogy a vilgtortenelemben eloszor vagyunk tanui annak, hogy egy nagy kultura ujra felemelkedik...

minden mas civilizacio, akarmilyen fejlett volt a tobbihez, a kornyezetehez kepest, neheny (szaz) eves tundokles utan lehanyatlott...

se aztek, se egyiptomi, sumer, romai se mas nem tudott ujra naggya valni...

KINA eppen most valik...

Egyébként miről beszélgettek? Van ennek értelme? Mivel működik másként Oroszország, mint Amerika? Az eltunyult, nagypofájú Európa meg megérdemli! Szokjatok hozzá, egyre sűrűbben lesz pofánvágva. sőt, Afrika is nemsokára újra fel lesz osztva. Kell a nyersi, gyerekek, kell a nyersi. Valaki meg írta, hogy mert a zöldek. nem csak közlekedéshez, meg fűtéshez kell az olaj, szakikám. műanyag, gumi, gyógyszerek stb. Vagy az atomerőmű az ellen is véd?
Az orosz - grúz konfliktusnak nincs köze az olimpiához. És meglepő módon nem az oroszok, hanem a grúzok rúgták fel (a számukra valóban kedvezőtlen) status quo-t, nem is tudom, mire számítottak...

Árpád, azért talán a messze szálló kalapács is van olyan érdekes és izgalmas, mint az, hogy meg lesz-e a riverrel a bubi drill, avagy sem...
Miert nem kerdezi meg senki -mielott elkezdi siratni oket-, hogy mi a francot akarnak a gruzok Oszetiaban, Abhaziaban, stb.? Ha a az oszetok menni szeretnenek, akkor miert kell siratni a gruzokat, amikor picsanrugjak oket mert visszatartanak oket? Miert nem siratta senki 'szegeny szerencsetlen' szerbeket, amikor a Nato seggberugta oket? Ugye? A helyzet -lehet-, hogy ugyanaz, az erdekek persze a vak szamara is nyilvanvaloan masok.
Mindazonaltal az oroszok es a kinaiaknak is az anyjukpxxxxjat jol.
Azzal nem értek egyet, hogy Kína nem meghatározó tényező a hadászatban. Negyedik generációs lopakodó tengeralattjárókat tervez(tet), nagyszámú élőerővel tud támadni, és Irakkal szemben VAN atomfegyvere.

A vadászgép flottája magját még valóban kissé korszerűtlen típusok képviselik, ugyanakkor már játszogatnak az izraeli LAVI ATF másolatán.(F16 klón)

Politikailag pedig Irán, Oroszország, és Venezulea az új testvérek. Együtt már komoly tényezők.
Saakasvilit mindig is jó arcnak tartottam, de hogy csinálhat valaki ekkora marhaságot... nem kell katonai lángésznek lenni ahhoz, hogy rájöjjön az ember, hogy nem harcolunk egyszerre helyi támogatással rendelkező szeparatista gerillákkal plusz egy nagyhatalommal... vagy ha igen, akkor legalább felrobbantjuk előtte azt a kurva alagutat ott északon, ami Oroszországgal összeköti...

Mi a fenére számítottak? Európa töketlen, annyit mondanak, hogy "fődgáz" és azonnal haptákban kussol. Amerikának meg más gondja is van elég.
Olimpia téma:
Kicsit először olyan érzésem volt, mintha újra az 1936-os olimpiát néznénk (nyilván az is szép volt, tömegrendezvények, az első adás, ami kirepült az űrbe), csak a stadion felett elhúzó Messerek kínai változata hiányzott. De nem ez történt-e? A kínaiak csak érmekért játszanak, bizonyítandó kultúrájuk, országuk -vagyis diktatúrájuk- erejét.
Schmitt Pali -most hagyjuk politikai beállítottságát- fogalmazta meg a legjobban, hogy mire jó maga az olimpia: az embereknek legyen céljuk mozogni. Egészségkultúra a tömegeknek, versenylótartás, hightech szerveskémia a csúcssportolóknak.

Grúzia:
Van egy orosz tisztnövendék ismerősöm, jövőre hadnagy lesz egy helikopteres szállítású gyalogsági alakulatnál. Vele beszélgettem erről. Az oroszok úgy tekintenek a rendszerváltásra, mint mi Trianonra. A szerbek is így tekintenek az utóbbi tíz évre, szövetségük ergo természetes. Koszovó után Oroszország elérkezettnek látta az időt a revízióra. 15 millió orosz él a határaikon kívül, a többség a nemzettestükkel összefüggésben. A balti államokhoz már nem nyúlhat, Ukrajna erős, marad a Kaukázus. Oroszország Koszovó után kijelentette, hogy igényt tart Abháziára és Dél-Oszétiára.

Valahol azért őket is meg lehet érteni.
mint ahogy jopar hete szira peter celzott mar ra egy es cikkben ( www.es.hu/pd/display.asp?channel=RIPORT0831 ), a nob egy igazi nemzetkozi bunszervezet, egy maffia. de azt is latnunk kell, hogy ok csak egy tunet, vagy egy termek, amit a globalis hulyeseg termelt ki. ok szedik a hulyeseg adot az egesz vilagon minden orszagtol, es az orszagok lakoitol, mitobb adofizetoitol. (azok meg boldogan, onfeledten es bargyun vigyorogva hordjak nekik a milliardokat platos ifakkal, es boritjak le a dekadens szenilis ven faszok uszomedencei melle.) foleg az olyan nyomorult orszagok adofizetoitol, mint magyarorszag, ahol ugyan elbasznak a zebran, meg parasztok veled a boltban es a rendorok meg kilovik a szemed gumilovedekkel, de persze azert nagyszeru hely es dicso nemzet mert van 10 aranyermunk meg a 20 nobeldijasunk. a a sulyos milliardokert cserebe kompenzalhatjuk a provincializmusbol fakado kisebbsegi komplexust.

az es cikkbol eleg jol kiderul, hogy a nob sose idegenkedett a leggusztustalanabb diktaturakkal valo smuzolastol, foleg, hogy prominenseinek is megvan a maga multja - tulajdonkeppen egy klub ok.

gruziaval meg tenyleg nemnagyon lehet micsinalni innen, azonkivul hogy az ember szolidaritast erez es szivbol sajnalja a "civilizacios atigazolasi kiserlet" (mennyire pontos megfogalmazas w!) kudarcat. illetve egy dolgot lehet tenni: megerteni az uzenetet, ami europanak, es foleg kelet-europanak szol (ami amugy szinten egy ilyen kiserlet kozepen van eppen), es cselekedni vegre. eu meg nato ide vagy oda, ne legyenek illuzioink affelol, hogy vannak meg olyan terkepek a kremlben, ahova a mi regionkat a befolyasi ovezetukhoz rajzoljak. a lengyelek es a baltiak pl felfogtak, nem veletlen, hogy onkent kerik a raketaernyot. mi meg nem fogtuk fel, hogy oroszorszag nemcsak tankokkal harcol, hanem gazvezetekekkel is. (mint ahogy pl kina se hadihajokkal fogja majd taiwant visszacsatolni es ezzel kiszoritani az usat abbol a regiobol - csakhogy visszacsatoljam a kina temat egy analogia erejeig). tehat a vezetoinknek vegre venni kene a lapot, hogy a putyinnal smuzolas es a helyzetunkbol fakadoan sokkal veszelyesebb balanszirozos jatekok helyett vegre valodi allast kell foglalni az olyan kerdesekben, hogy nabucco vagy kek aramlat, esigytovabb. es nem kerdes, hogy melyik oldalon.

(a helyzetunk alatt azt ertem, hogy azert lassuk be, hogy magyarorszag kulturalisan nem egyertelmuen tartozik a nyugati civilizaciohoz, hanem az orosz, a nyugati es a balkani kulturkor hataran letezik es letezett mindig is. pl az utobbi par evben sok olyan tarsadalmi jelenseget figyelhetunk meg, ami sokkal inkabb szerbiaval tesz minket hasonlatossa mint mondjuk csehorszaggal. veszelyesnek azert tartom ezt a nagy haverkodast, mert az orosz birodalommal valo politikai petting atfordulhat konnyen analix szexbe barmikor, ha megvan neki aza kulturalis bazisa, hogy pl a magyar tarsadalom egy jelentos resze egyaltalan nem banna mondjuk egy putyini tipusu berendezkedest.)
Technikai szemmel azért beszarás volt az olimpiai megnyitó, biztos egy hétig nem alszom, ha nekem kellett volna felelnem a hihetetlenül összetett informatikai és elektronikai rendszer működéséért (távvezérelt tamtamok, klekkre induló tűzijátékok, összeszinkronizált projektorok hegyekben, világítástechnika, színpadtechnika, precíziós csörlők tucatjai stb. stb.).

Tényleg beleadtak apait-anyait. Pénzt, izzadságot és könnyeket nem kímélve. Ha a low budget, bizniszvezérelt, "éppenhogycsak" amerikai olimpiák az egyik véglet, akkor ez a másik.

Én csak ámultam és bámultam. Ez nem foci-EB, ahol az adáslebonyolítók slendiánsága, nemtörődömsége és szarrágása miatt -- tartalék közvetítővonal hiányában -- lemaradt egy-két gólról a világ.

Meg nem is Magyarország, ahol egy kibaszott blogmotort nem képesek rendesen megírni és üzemeltetni...

Tóta W. elméje végleg elborult, ez biztosan kiderül az írásából, amelett, hogy az oroszokat zsigerből gyűlöli...Atlantisz akkor is félrenézett, amikor Bush lerohanta a szuverén Irakot, vagy Afganisztánt, ahol sikerült megtenni elnöknek saját korábbi tanácsadóját...a világ már csak ilyen, mindenkit az érdekei hajtanak, minderről persze meglehet az ember véleménye, de a fenti írás leginkább csak frázispuffogtatás és álszentség, méghozzá igen töményen...
Ha létezett valaha is egyáltalán, a hidegháború végével az idealizmus kora is végképp lejárt. A Jó és a Rossz maszk már a múlté, ma mindenki a Csúf szerepét játsza ebben az általunk választott új tragikomédiában, amit nem drámának hanem kapitalizmusnak hívnak. A pragmatikus politizálás biztosítja ugyan a túlélésünket, viszont egyre fásultabb hangon mesélünk a gyerekeinknek a civilizált világ egyetemes értékeiröl. Viszont a részletre vett óriás plazmatévé kilóg az erkélyre... és azért ez is valami, igaz?!
"De az a giccses, gejl, szappanoperás sportinternacionalizmus, a felhajtás, ami az olimpiák körül habzik, csak arra jó, hogy a híradóban - akár a közszolgálatiban is - lenyomja azt a hírecskét, hogy Oroszország csinos kis Blitzkrieget indított a kertek alatt, saját hónaljában, amíg mindenki a kínai tömegjeleneteken ámult."

Pontos diagnózis, de hamarosan indul az óbégatás, hogy nem érted a sportot, stb.

"Éppen a diktatúra a garancia rá, hogy ezek a népek még egy ideig elszenvedik a kövér állam (és korrupciója) okozta hátrányokat. Ez a mi versenyelőnyünk – ha még mindig a Nyugathoz számoljuk magunkat, atlantilag."

A 19.-20. századi tapasztalatokból kialakult az az elképzelés, hogy a diktatúra által vezetetett kövér állam versenyhátrány a demokráciához képest. Rendben van, hogy az USA gazdasági sikertörténete ezt támasztja alá, bár az "utolérő" gazdaságok diktatúrában elég jól teljesítenek (SZU és Kína eddig).
A 21. század gazdaságot megtámadó "betegségei"-re viszont lehetséges, hogy pont egy diktatúra tud jobban reagálni, ezért bár élni jobb egy demokráciában, de lehetséges, hogy a 21. század körülményei között egy diktatúra versenyképesebb gazdaságilag (mint ahogy a 18. századig is az volt).
teljesen igaz
nekem is Berlin 1936 ugrik be: az egész világ lefekszik egy gusztustalan rezsimnek, csak mert az látványos és szórakoztató parádét szervez (hogy mi lett az olimpiából, arról inkább ne is beszéljünk, inkább csak füleljünk néha, és halljuk, ahogy Coubertin forog a sírjában). persze máshol meg egyébként nem győzünk elhatárolódni, de azért integetünk a dísztibünön és visszaintegetünk mint büszkén vonuló sportoló. és a sportolók közt (gondolok itt küldöttségekre vagy meghatározó alakokra) sincs senki, aki nyíltan vállalná, hogy ehhez ő nem asszisztál. mert hát kell az a kurva aranyérem.
én most itt nem frítibetelni akarok, mert újabban már az is csak egy sport, ráadásul vannak sokkal aggasztóbb problémák is Kínával kapcsolatban. de iszonyatos az a képmutatás, amit a tévéközvetítésektől kezdve a politikusokon keresztüla jónépig itt mindenki levág.
és akinek Kínáról még mindig az óccófarmer jut eszébe, az nézzen már körül és olvassa el az őt körülvevő bármilyen termék made in... feliratát.
Grúziát meg sajnálom, elszerencsétlenkedte, de félig-meddig ül az 56-os párhuzam. kit érdekel egy kis ország, ha van valami nagy látványosság. majd utólag szánakozunk meg szervezünk tüntetést zászlókkal,ördögbotokkal meg szolidarítunk. de még két hétig tévét nézünk, bocsika
nah, jól eltűnt a kommentem...

tehát:

"Mit kezdjünk egy emberrel, aki nagyon messzire eldob egy botot? "

Tiszteljük és becsüljük, mert ő az az olimpiai játékokon aki a legmesszebbre tudta dobni. Ha Cseh László aranyérmet hoz haza, akkor mit kezdjünk vele, hogy ő úszott a leggyorsabban? For Better Magyarland eh? Azért ennyi nemzeti érzés legyen már benned vazze, ha magyar vagy a szívedben. Én sem megyek buzikat dobálni, és március 15-én sem veszem fel a kokárdát, de azért a sportolóinkat megtisztelem ennyivel, ha már egyszer egész életükben erre készültek.

Másrészt, azért vicces, hogy az olimpia rendezésének jogát jó sok évvel azelőtt kapja meg egy ország, mielőtt startol, tehát úgy kb. 6 éve kitalálták, hogy az oroszok, hogy akkor lesz majd itt egy orosz grúz háború, és akkor adjuk kínának a rendezést, mert akkor mi szépen fű alatt háborúzunk?

Szép kis összeesküvéselmélettanfolyamra járhattál.

Nem arról van szó, hogy kína nagyhatalommá válását a hülye is látta, ezért be kellett nyalni nekik ezzel az olimpiával?
Notib!

TótaW nem sportrajongó. Ez van. Az élsport meg a tiltott szerekről szól, tetszik/nemtetszik. Nem jó példa az ifjúságnak. Különben van olyan ember is, aki a művészetet szarja le cseresznyemagosan, úgy, ahogyan írod. Egyéni szocproblem. Lehet, hogy Téged sem érdekel a világ teljes kultúrfelülete, pedig valaki a lelkét kiteszi, hogy megnézd, hogy mit tud.

A sportolásnak, mint rendszeres egészségmegőrző tevékenységnek van fegyelmező hatása, ezt senki nem tagadja. De az "értelmetlen dolgokat hajszoló ifjoncokat" nem lehet sem az Olimpiával, sem mással sportolásra bírni.
Mondok példát: ha megszüntetjük a Győzike Show-t, mert az nem elég kultúrműsor, akkor az azt nézők nem fognak helyette Dosztojevszkijt olvasni, vagy gyakrabban templomba járni, gyónni, ...stb. Inkább keresnek egy Győzike Show-hoz hasonló műsort, amit nézhetnek helyette.
Oroszország 20-30 év alatt nem áll talpra, és az orosz gáznak, olajnak kb. ennyi van még hátra. Ha figyelembe vesszük, hogy egyre gyorsuló ütemben fogyasztjuk el, akkor csak 15. Ha hozzáadjuk az egész északi sarkot, akkor kicsit talán több. Ennyi idő alatt max. összekalapjálják a széteső haditechnikát, aztán max. 10 év alatt újra felélnek mindent, és 2050-re Oroszország lesz a kontinensnyi Etiópia. Ezek nem szép kilátások.
Szerintem Kína nagyon jó választás volt. Most van azon a ponton, amikor a (kapitalizálódó) gazdaság már van olyan fejlett, hogy megfelelő ellensúlyt tud képezni a politikai hatalommal szemben. Még néhány év, és szabad választásokat fognak tartani, meglássátok. Ha elég sokan látják majd a világot nem hinném, hogy visszacserélnék a mercit a vörös könyvre. Így fejlődik egy társadalom, és nem úgy, hogy a politikai elit szónokol európáról. Alap -> felépítmény. Vagy ez marxista terminológia? Már nem emlékszem, régen voltam diák :).

És Kínának nincs szüksége világuralmi machinációkra, majd lenyomja a világot gazdasággal.
Persze, persze, hajrá szegény grúzok, Nagy Medve SUX. De azért ne tévesszük szem elől azt sem, hogy ez most egészen pontosan Koszovóért revans. Ütközik a nemzeti önrendelkezés joga meg a határok megváltoztathatatlansága. Ezekben a kérdésekben nincs 100%ig jó megoldás, ki-ki a saját érdeke szerint csavarja, meg persze ahogy ereje van. Oroszok, szerbek néztek, tiltakoztak: nehogymá' elszakadjon! De, de, joguk van hozzá - mondták (mondtuk) a nyugatiak. Hát, most ott is elszakadás lesz. Felkészül Transznyisztria, örüljünk ha Lettország is nem kap valamit mandínerből. Nem örülök, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez nem Hollywood, ahol a fehér kalaposnak mindig igaza van, a fekete kalapos meg maga az ősgonosz...
Tömény írás volt kedves Árpád!
Nem hinném hogy sokat kell még várjunk az Orwellihez hasonló világkép kialakulására. Ott pedig - ha jól emléxem - a legkisebb egység a kontinens volt talán:)
Azt remélem senki nem gondolja, hogy a mai élsport egészségre ösztönöz. Persze, a hobbi futás a margitszigeten még talán, de láttatok élsportolót pár évvel a karrierje befejezése után? Testi és sokszor lelki roncsok lesznek. (Ajánlom figyelmetekbe Ronaldo elmúlt időszakbeli képeit)
A Reakció összefoglalóit érzem helytállónak. Grúzia nyitott utat az orosz agressziónak azzal, hogy nekiment Dél-Oszétiának. Túlságosan szép, fekete-fehér narratívává tesszük a dolgot azzal, ha nekiállunk európázni, Grúziát felmagasztalni ebben a történetben. Grúzia próbálja pozicionálni magát, nagyon nehezen, és vért (oszétot, még grúzt is) folyatva. Az oroszok pedig nem hagyják eltántorítani magukat a saját nagyhatalmi viziójuktól. Borzasztó helyzet, és egyik oldalon sem sokallják ezért a halottak, menekülők ezreit.
Szerintem vigyázzunk az "oroszok" általános megfogalmazással. A jelenlegi orosz vezetés így viselkedik, mert megteheti. Az, hogy ne tehesse meg, az orosz emberek dolga lenne. Rengeteget fejlődtek az elmúlt húsz évben, de ahhoz, hogy rájöjjenek, hosszú távon nekik sem jó egy ilyen féldiktatórikus, az imperialista hagyományokhoz ragaszkodó vezetés, idő kell. Ezt az időt bizony megsínylik a szomszédos országok, de szerintem történelmi távlatból nézve akkor is azt fogjuk mondani ötven év múlva, hogy Oroszország ebben az időszakban soha nem látott fejlődésen ment keresztül.

Nagyon sajnálom a grúzokat, minden okuk megvan rá, hogy most mérgesek legyenek ránk (mint ahogyan mi is mérgesek voltunk az ameriakiakra 56-ban). Másfelől - pontosan mit is tehetnénk? Csak hosszú távú lehetőségeink vannak. Véleményem szerint ezek közül az első lenne, hogy fokozatosan fogyasztói szinten is érvényesítsük a világpiaci gázárakat (EU szinten), így az emberek is érezhetnék, pontosan mit is jelent ez a függőség, és mindenkinek érdeke lenne az alternatív megoldások/források keresése + takarékoskodás. Amíg ez meg nem történik, egyre jobban függünk a mostani orosz vezetéstől, és egy szavunk sem lehet ilyen kérdésekben.
Nehéz egy olyan cikkre, mint a Mars benevez, egyirányú reakciót adni, hiszen az egyfelől pozitív attitűddel áll a georgiai (itt szabad megjegyeznem, hogy Grúzia az ország szláv megnevezése, amit nem szívesen használnak érthetően, a hivatalos hazánkban is a Georgia) válsághoz, másfelől azonban ezt jelentősen elnyomja az Olimpiával való számomra érthetetlen párhuzama.
Persze egybeesik a két "esemény", de a kettő tisztasága és célja (itt az Olimpia eredeti céljára gondolok, ami a nemes küzdelem és nem az ország PR) nem említhető egy lapon.
Engedelmetekkel most nem is térnék ki a sport részére, hanem inkább írnék néhány szót a valós, sok mindent befolyásoló eseményről (nem véletlenül használom a valóst, hiszen az Olimpia ebben a mai formájában és a rendezők céljai miatt számomra jelentéktelenné vált, nem akarván a sportolók emberfeletti (!) igyekezetét és teljesítményét ezzel degradálni, de csak sikerült eredményeiket cél helyett eszközzé alacsonyítani), a georgiai háborúról és az országról, emberekről, eredményekről.
Mint az ITD-H hivatalosan megbízott képviselője, sokat foglalkozom a georgiai gazdasággal, lehetőségekkel, sok helybélit ismerek, és olyanokat is, akik külföldön dolgoznak, pl hazánkban. Általánosságban el tudom mondani, hogy régen találkoztam ennyire kedves és mindent odaadó vendégszeretettel, hazaszeretettel és küzdelemmel a hazáért, mint Georgiában. Egyetlen céljuk és vágyuk, hogy emberhez méltóan élhessenek, európaiként. Gazdaságuk az orosz embargó ellenére látványosan fejlődik (fejlődött ezidáig), tavaly 12%-ot meghaladó GDP növekedést produkálva. A jogi környezet komfortossága, a bürokrácia visszaszorítása mind befektetés barát, néhány nemzetgazdasági termék kivételével mindent vámmentesen lehet bevinni, stb.
Küzdenek. Sokkal nehezebb helyzetből kell felállniuk, mint nekünk kellett. A Medve szó szerint rajtuk ül, és ha megmoccan, az fáj nekik. Most megmoccant. A jelenlegi kormánynak rengeteg munkájába került, hogy legalább az orosz energiától függetlenné váljon, hiszen náluk is zárták el a csapokat, meleg és áram nélkül hagyva az egész országot egy teljes télre. Sikerült kiépíteniük más forrásokra alapítva saját áramellátásukat, gáz és olaj is van elég alternatív beszállítóktól. Egy volt szovjet tagköztársaságtól ez persze hogy elfogadhatatlan az oroszok számára. A geopolitikai helyzetet nézve pedig pláne szúrja a szemüket. Piszkos, provokált háború ez, amely semmi egyebet nem szolgál, mint hogy Oroszország megerősítse befolyását a térségben és még jobban az energiaszektorban Európa felé. Csúnya világ közeleg, ha ennyire tétlenül nézzük, mi megy végbe.
Georgia a világ első, tisztán keresztény alapokra létrejött királysága, csodás természeti és építészeti látványosságokkal.
Lássuk tisztán: ameddig az oroszok nem szállnak le az országról, a régióban továbbra is teljes lesz a bizonytalanság, és senki másra nem számíthatnak, mint a nyugati demokráciák segítségére. Németország engedve az orosz nyomásnak, nem engedte Georgiát és Ukrajnát a NATO küszöbére...
Kicsit csapongok, de már sietek.
Remélem senki nem gondolja, hogy az időpont a háborúra Tbiliszi döntése volt! Egyetlen érv sem szólt amellett, hogy ez most történjen meg, kivéve a provokációt. 1. télen majdnem lehetetlen a szakadár terület megközelítése Oroszország felől, miért nem vártak addig? 2. az Olimpia ideje alatt nem jobban, hanem kevésbé figyel a világ. Ez a háború mindenképpen címlap, nem kell hozzá a sport. 3. az USA béna kacsa választások előtt. 4. senkinek nem gyanús, hogy a kurdok ugyanannak a vezetéknek a másik végét robbantották fel néhány napja, amit most az oroszok porig bombáztak Poti Port-nál? 5. ha az oroszok tovább engedik a független gazdasági növekedést, a nyugati érdekeltségek súlya egyre nehezebbé teszi a beavatkozást. Stb.
Szégyenteljes, hogy az első napokban mekkora volt a hallgatás. Ezt főleg USA-ra mondom, hiszen Tbilisziben elkötelezettségük jegyében még főutat is elneveztek G.W.B-ról, a második legnagyobb kontingensük harcol Irakban, Poti Port lényegében amerikai kézen volt (bár tudom, hogy a napi 200 ezer hordó nem téma világviszonylatban).
Folytatnám, de mennem kell. Szívesen válaszolok, ha kérdésetek van.
Az a vicc, hogy épp a "derék" grúzok építették arra a támadásukat, hogy az oroszok majd tévézni fognak. Roppant humánusan egyből rakétatüzérséggel estek neki a lakott városnak, igazán szimpatikus banda.

Ne feledjük: ők adták az emberiségnek Sztálint... :)
kína nem készül háborúra senki ellen. ők nem haderővel foglalják el a világot, hanem pénzzel. pénzzel, munkával, szorgalommal.

ötezer éve meg vannak győződve arról, hogy ők a világ közepe (elég a saját országukra haszált írásjelet megnézni), és nem 50-100 években gondolkodnak.

nem akarnak háborút, egyszerűen megveszik a világot.
"Grúzia elindult az emberarcú kaukázusiság útján"

No ez még nem zavarta volna a Nagy Medvét, de az, hogy esetleg a nem orosz érdekeltségű gáz- és olajkitermelő cégek netán a kívánatosnál nagyobb befolyást szerezzenek e térségben, az bizony már szálka volt a medve talpában.
Olyan ez mikor a hóhért akasztják.
Hová kerültem?
T.W.A populista húrokat penget, dádádá a doppingnak, dádádá Kínának, dádádá a Kína elleneségeinek, dádádádá az oroszoknak.
Csak azt nem értem, hogy lehet eljutni a doppingoló kalapácsvetőtől Grúziába.
Ennél több tiszteletet érdemel mindegyik téma külön-külön.

"az fix, hogy lengetni egy láncos vasgolyót, és utána ügyesen csurrantani a kölcsönhúgyból, az nem tartozik ide"
Hát fíx, hogy nem. Hisz ezt a mondatot négy éve őrizgeted, akkor volt aktuális:D
"Ugyan már, a nagyhatalmak tologatják ide-oda őket, mint egy gyalogot a táblán."

Ugyanezt mondták nyilván rólunk is, pl. '56-ban. A saját szempontjukból igazuk is volt.
Kínát valóban inkább a közeli régiók érdekelhetik hosszabb távon. Pl. Szibéria, ami alig lakott (az orosz lakosság elöregedik és az európai részekre vándorol onnan), a felmelegedésnek köszönhetően barátságosabb is lesz stb.
flimo13: A kínai hadsereget nem kell lefitymálni, technikailag már elérték az oroszok szintjét, sőt elektronikában már túl is szárnyalták. Pár példa, hogy milyen cuccokat gyártanak (persze mindegyikhez technológiát loptak ill. vettek innen-onnan, de a Szu-27 kínai verziója pl már túlszárnyalja a ruszkikét pár tekintetben, radar stb.)
en.wikipedia.org/wiki/J-10
en.wikipedia.org/wiki/Shenyang_J-11
en.wikipedia.org/wiki/Type_99
www.sinodefence.com/navy/sub/type093shang.asp
(a sinodefence.com-on még böngészhet, akit érdekel milyük van a sárgáknak már, lehet meg fog lepődni... még jobban, ha a következő háború Tajvan lerohanása lesz az olimpia után).
Kína nagyhatalmi törekvése nem kérdéses.
Csak azt nézzétek meg, hogy a világ hány országában van jelentős kínai bevándorló tömeg.
Vajon a kommunista Kína mért viseli el, hogy polgárainak milliói mennek külföldre?
Egy háború esetén ezek szerintetek mit csinálnának?
A második felével persze egyetértek (ki nem?..), de azért ha valaki kimegy a Fehér Ház elé Guantanamo miatt tüntetni, azon nem taposnak át tankkal (stb, értsd). Ez óriási különbség és "hüledező-jézusmáriázó alapállás"-ozni felesleges és félrevisz, imho.
Brzezinskinek (azt hiszem Carter elnök tanácsadója volt) van egy nagyon érdekes könyve, ami kapcsolódik a témához. A nagy sakktábla a címe. A könyv gyakorlatilag az Egyesült Államok, mint kizárólagos szuperhatalom jövőbeli lehetőségeit vizsgálja, pozíciójának minél tovább tartó megőrzésére.
Maga Eurázsia a nagy sakktábla, ugyanis,aki Eurázsiát uralja, az a világot uralja.Persze túl nagy terület ahhoz,hogy egy hatalom tökéletesen ellenőrizze, ezért az ütközőterületeken dőlnek el a nagy világpolitikai kérdések.

Erre korábban is volt példa,amikor a "nagy versenyfutás" keretében az India felől észak felé törő britek és a dél felé nyomuló orosz expedíciós seregek Kabul környékén találkoztak és majdnem világháború lett a vége.

Azóta sem sokat változott a helyzet, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia strégiailag jelenleg is a legfontosabb területnek számítanak, sőt szerepüket a kőolaj- és földgáz lelőhelyek csak felértékelték.A térségben jelen van a NATO (Töröko., Afganisztán) az USA(mint önálló szereplő,Irak).Okkal várható India és Kína felbukkanása is.
SZERINTEM TÖK JÓL IDŐZÍTETTÉK A KEDVES HARCOLÓ FELEK A HÁBORÚT, MERT ÍGY JÓL BELEKÖPTEK A KÍNAIAK BÉKÉS-NYÁLAS 3 HÉT SZERETJÜK EGYMÁST GONDOLATVILÁGÁBA. HAHA.DE EZ AZ ÉLET. ÍGY VAN EZ JÓL.

MACHIAVELLI-NEK IGAZA VAN, EURÓPA ELVESZETT.... MI LENNE AKKOR, HA AZ OROSZOK HOZZÁNK JÖNNÉNEK BE ÚJRA? UGYANEZ A SZARAKODÁS... NYILATKOZATHÁBORÚ.... AZ EU AUGUSZTUSBAN TUDVALEVŐLEG NYARAL, SEHOL SENKI...

Az oroszok jó előre, még a kilencvenes évek elején felszították a nemzetiségi feszültségeket az abbház és dél-oszét területen, ahol azelőtt béke volt. Azért, hogy egyszer majd legyen kinek a hívására - szokás szerint tankokkal - bevonulni Grúziába. Hiszen az orosz tankoknak mindig be kell vonulniuk, 56-ban, 68-ban, vagy éppen 79-ben, amikor is a szovjet tankok hátán megérkezett Afganisztánba Babrak Karmal, hogy azután "előbb" behívhassa a szovjet tankokat. Szaakasvili állítólag akkor indította meg a katonákat Dél-Oszétiába, amikor hírt kapott arról pénteken, hogy az orosz tankok már áthaladtak az észak-, és dél-oszét területet összekötő alagúton. Mindenesetre az olimpiai megnyitót kihasználva lerohanni Grúziát, ez az ötlet valóban inkább vall Putyinra. Egy jó kis cikk a témáról: www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/2531270/Georgia-Russia-demands-to-be-regarded-as-number-one.html
Mellesleg, Katie Melua anyja és öccse éppen Grúziában nyaraltak, és most eléggé bizonytalan a további sorsuk, az oroszok Tbiliszi környéki célpontokat is bombáznak. Persze a lényeg biztosan inkább az olajvezeték volt, meg a tengeri kikötő.
Azt hiszem, van, aki még most sem fogja fel teljesen, mennyire komoly az ügy:
www.youtube.com/watch?v=_PQGJwEVVZM
Arpi:

Ez viszonylag jo iras, de sajnos eros kulturalis deficittel indul, ami gondolom a magyar "kozhely-oktatas"-nak tudhato be:

Mivel szimbolikus szinten probaltad megfogni a kerdest, ezert meg kell jegyeznem, hogy jobb helyeken nem illik osszekeverni a romai es gorog mitologiat.

Mars a romai hadisten volt, mig Europa a gorogoknel szerepelt.
A gorog hadisten Ares volt (leginkabb verfurdos hadisten), meg hugicaja Athene (o meg a hadi taktikaert volt felelos).
Es mivel Mars igen nagy tiszteletnek orvendett a romaiaknal, ezert valszeg Athene-vel tarsithato (Ares-t nem csiptek a gorogok).

Bar gondolom azt meg a kutya sem ertette volna itten, mert ugyanazt a "deficit"-et tanultak mint te.
Modernkori olimpia= modernkori parasztvakítás
A királyi tévé reggeltől estig tömi közpénzből a népek fejét olyan sportágakkal, amire a kutya se kíváncsi vagy éppen ha igen, akkor is csak azért mert a "mieink" ott vannak. És ez igaz az összes többi országra is. De legalább addig se a belpolitikára koncentrál a prolija, hanem örül az aranyérmeknek és tátott szájjal böngészi az amúgy abszurd és értelmetlen éremtáblázatot. Ami a grúz-orosz háborút illeti, fölöslegesnek tartom a moralizálást a "kis nép szabadságharcáról", mivel a grúzok maguk se jobbak a ruszkiknál...
@notib 2008.08.11. 08:12:37:
Igen, a sport jó, de az élsport, amiről az olimpia szól, az inkább már káros az egészségre.
"Titkosszolgálatok és túlkapások mindig voltak, de Guantanamo, Falludzsa és Abu Graib nem volt mindig. Nemcsak a diktatúrák lehetnek imperialisták. Innen már nem olyan magától értetődő Kínát felelősségre vonni, amiért államérdekből bebörtönözget meg vallomásokat csikargat. Algebrázni, méricskélni, azt lehet. Globális hatalmakat például egymással."

Már hogyne lett volna ilyesmi, gondoljunk csak arra, ahogyan Amerikában a japán-amerikaiakat a második világháború idejére internálták. És azok a saját állampolgáraik voltak. Ellenben Gitmon nem saját állampolgárok vannak. Hanem mások, köztük mondjuk britek és kanadaiak is, akiket a brit és kanadai hírszerzés hallgat ki.

És ugye pont a saját állampolgárokkal való bánásmód a méricskélés egyik legfontosabb szempontja, és persze lehet mondani, hogy "amerikában meg verik a négereket", vagy Guantanamo, de mit döntenél, ha tétje volna a választásnak?

Nem hinném, hogy ördögtől való volna a méricskélés.

Az imperializmus, mint olyan, sem nem rossz, sem nem jó - speciel ha a Nyugat imperialistább volna, az nekünk sokkal-sokkal jobb volna.
davidmoyes:
Ez a grúz ügy valahogy így van. Sikerült addig ingerelni a macit, amig odasózott. Pedig jól láthatóan ágaskodott és lengette a mancsát egy ideje. Másrészt az oroszok Koszovó elismerése kapcsán már jelezték, hogy támogatnak minden egyéb függetlenedési törekvést is (nyilván nem Kárpát-Ukrajna járt a fejükben a fentiek fogalmazása közben).

OFF: Nabucco tervezési fázisban van, konkrétan tervezést megelőző tervezés folyik (területtulajdoni viszonyok felmérése, nyomvonal véglegesítés, stb.) Nem biztos, hogy lesz belőle vmi, de ha igen, akkor orosz tulajdonban.
egy szakember megmondhatná azért, mire mennének az oroszok, ha ténylegistanigazábólvalóban elzárnák a gázcsapot - jó, fél európa megfagyna (tudom, ipari fogyasztés stb) -, de fél oroszország meg éhen halna, merugye ha nem jön a gáz, nem megy a pénz...

vagyhogy...?
Érdekes módan nem csak amiatt állítható párhuzamba a két esemény (olimpia - orosz invázió), mert mindkettő egyazon időpontban zajlik (nyilván, az oroszok nem véletlenül az olimpia kezdetére időzítették a teljes attakot), hanem mert az én olvasatomban a két esemény ugyanabba a fősodorba klasszifikálható -csak épp más eszközökkel történik a megvalósítása.
Ez pedig nem más, mint az,hogy a két állam megpróbálja újradefiniálni magát a világpolitika poronján, jellemzően felsrófolni igyekszik saját "árfolyamát".
Az elmúlt hónapok-hetek nem híradásai nem is szólnak másról, csak és kizárólag a "minden idők legsikeresebb olimpiájáról". Valljuk meg, imponáló az a magabiztosság, amivel az olimpiát minden, a legapróbb, legjelentéktelenebb részletig megtervezték. A háttér, a szervezés, a már-már tökéletesség (talán a szmog..:) egyértelmű üzenet: tessék elfelejteni a korábban kialakított sztereotípiákat(bóvli, vacak, szegénység) és más hívószavak alapján azonosítani Kínát (innováció, gyorsaság, precizitás, teljesítmény, minőség). Ez alapján, gazdasági (szuper)hatalomként szeretné láttatni magát - és vegyük észre, a próbálkozás nem alap nélkül való.
Marad persze a (főképp a fejlett demokráciák által felhánytorgatott) az emberi, politikai jogok terén meglévő deficit, Tajvan, Tibet, mongolok, stb.
Nem kérdés, hogy az olimpia Kína saját stáusának javításában a legjobb eszköz: hosszú távon egy olyan imidzs kiépítését teszi lehetővé, ami az igazi nagyok közé repítheti. A városi lakosok pedig teljes mellszélességgel ki is állnak a fejlődés mellett, és a gyorsan változó gazdasági viszonyok (sokan kerülnek feljebb, rövid idő alatt) feledtetni tudják a korrupciót, a diktatúrát stb. egy időre.
Oroszország eszközei - és jelenlegi helyzete (és legfőképp múltja) teljesen más eszközök alkalmazását teszi lehetővé.Ez pedig az erőből való "politika csinálás" , valljuk meg, ez az, amiben némi gyakorlatuk is van :)
Érdekes módon, az átlag, városi orosz szavazópolgár mindezt egyáltalán nem nézi rossz szemmel (persze, a hozzáállást kiváltó kényszer mértékéről, vagy a púder vastagságáról nehéz nyilatkozni)és a nyugat ágálása inkább integrálni látszik a többséget, semmint valamiféle forradalmi hangulatot teremtve a fennálló hatalommal szemben.A keményvonalas külpolitika mindemellett eredményes lehet: regulázzák a kissebbségeket, és elrettentik a határozott retorikával a nyugatot (ha mégsem, elzárják a gázcsapot,és Európa megfagy).
Ha a két országnak sikere lesz (nem kételkedem e felől), a szépséghibákról mindenki hallgatni fog (lesz kénytelen), és más felé fordul a figyelem. Esetleg a szerint, miképp tematizálják ők (Oroszo.,Kína) a világpolitikát - nekik tetsző módon.
Paszternak: Szinte szóról-szóra ugyanez volt az érzésem a meghívót nézve! Csak idő kérdése... Lefeküdt a világ Kínának.
egyébként bármennyire is szükség van az Azerbajdzsáni egyéb Kaukázisi olajokra , azért ne vegyük már be az Uralon túli országokat az Unióba , pláne a Nátóba , ez mindig csak konfliktusokat okozna
Én figyeltem rosszul? Vagy mégis az van, hogy az a szegény kis ország, aki Európába igyekszik, meg a többi maszlag, szóval nem ők csattogtak be a kereplővel a még kisebbek közé, mert azok szintúgy szabadok akarnak lenni, mint mondjuk ők pár éve? S nem ekkor jöt a Balsoj Drug, hogy megvédje őket? Őh, az a gonosz Oroszország, nem ugyanezt teszi egy USA nevű banda mindenhol a világon, amikor az érdekszférája sérül? Volt valami Kuwait nevű ország, amit kiszakítottak egy országból, bárki is legyen a vezér arrafelé, és amikor vissza akarták venni, akkor jött a Big Friend és a kuwaiti nép szabadságáról hablatyolt. Az oljakutakról meg hallgatott... Én nem figyeltem jól, ugye?

Mi meg itten sírunk, meg nehezen minősíthető cikkeket okádunk fel a webre, egy oldalcsapással adunk az olimpiának is, mert mibe fáj egy kis polgárpukkasztás, ugye?

Hát Árpi, megint nagyot alkottál!
A két esemény hosszú távú célja érdekes hasonlóságot mutat véleményem szerint:
Mindkettő (invázió, olimpia) hatékony eszköz lehet, hogy Oroszország illetve Kína újradefiniálják magukat a világpolitika színpadán.

A Kínaiak taktikája sikeresnek tűnik. Lehet, hogy nem akar mindenki majd Kínai lenni - de a sikeresség imidzse innentől nem csak az USA-t, vagy pl. Japánt illeti majd meg, hanem Kínát is. Ennek egyik kiváló manifesztuma a pekingi olimpia. (na meg ha megnyerik az éremversenyt...:)

Gazdasági (szuper) hatalommá kívánnak válni- ez nem kétséges (éppenséggel már azok is, még ha nem is tudatosult mindenkiben. Ázsiát kinőtték, ez bizonyos, gazdasági, katonai főlényük, stabilitásuk a térségben már-már nyomasztó.).
A fenti ambíció pedig könnyedén lefordítható egyéni igények szintjére is: egy olyan országban, amelyben generációk képesek olyan változásokat végbe vinni, mint a mostani, joggal érezhetik magukat a siker letéteményesének.
És ez nem csak propaganda: emberek milliói voltak képesek kiemelkedni az igazi mélyszegénységből, és bizonyítani, így vagy úgy.)És most nincs is más dolguk, mint learatni a siker babérjait. Ezek (olimpia, sikeres űrprogram etc.) nagyon jót tesznek egy nemzet önérzetének, és még arról is meg tudnak feledkezni, hogy esetleg némi deficit mutatkozik az emberi jogok "piacán" (sajtó -és véleményszabadság, Tajvan, Tibet etc.)
Pláne, ha ellensúlyozni lehet néhány kritikával is az éltanulókat: a fejlett nyugati demokráciák hibáit könnyedén ki lehet figurázni, felnagyítani, ha elegendő időt szánunk rá (pl. Guantanamo, Irak stb.) Összességében mindezzel időt nyerhet magának az elit.


Oroszország=erőből politizálás

A grúzok elleni attak időpontjának megválasztása, nos (az oroszok nem hinném, hogy merő véletlenségből szánták rá magukat éppen MOST az attakra) ez tipikus, már-már KGB-s pártállami időket idéz. 

Egyetértek azzal a véleménnyel: fontos üzenete van ennek a gyors lerohanásnak, Európának, a csecseneknek, a többi kissebbségnek: Oroszország nem Szerbia, velük nem lehet packázni (ez kérem itten nem Koszovó, és ha nem volt világos eddig, Oroszország nem tűri, hogy az ügyeibe beleszóljon bárki.
Putyin ügyesen kalkulál: ha frontot nyit a nyugat felé, ezzel is integrálhatja az oroszok többségét (pl. rakétapajzs, Szerbia- Montenegro).
Ha pedig a konfliktusokban nyerni tud, nos az is sikerként adható el.
Sakkban tartani Európát a Gazprommal, és a kontinensen lévő abszolút katonai erőfölényének megerősítésével, demonstrálásával (jó úton haladnak)
Sakkban tartani az állampolgárokat: munkabérrel, inflációval, bírósággal (csakhogy adjunk a látszatra) végső esetben pedig a rendőrséggel.
Olajbevételek, gázbevételek, oligarchák elszedett vagyonai: ezek jó alapot teremtenek ezen célok megvalósításához.
Gazdaságuk fejlődik, gyorsabb ütemben, mint a kontinensen bárhol, vagy mint Amerikában. A tömegek szintjén ez nem ilyen egyértelmű, de az oroszoknál ez sajnos már bevett gyakorlat (a korrupció sokat hoz, de csak az elit számára).


Az orosz vállalatok pedig -ha kedvük van- átkelnek a Kárpátokon avagy az Alpokon, és bevásárolnak a régi, patinásnak hitt nyugati vállalkozásokból (pl.percek kérdése, és felvásárolhatják az OMV-t, SIMÁN)
A kissebbséget pedig -hagyományok szerint el lehet tüntetni. Grúzia példája pedig mutatja: nem is tűrnek ellentmondást, a nyugat felháborodása pedig nem hatja meg őket(bár az időpontválasztás:) ez egy kicsit olyan régi KGB-s időket idéz).

Nemokára pedig téli olimpia Szocsiban...:)
Na megjöttem. Sajnos néha alszom, mostanában elég sokat. Nézzük a termést.
Meg még válaszolgatni is fogok.
Egy a lényeg a sztoriban, ha tetszik, ha nem: vagy egyenrangú félként kezeli az EU/NATO Oroszországot, vagy megtanítja rá őket (minket) a hideg - és az még a jobbik eset.
Továbbá el kellene fogadni, hogy az euroatlanti akciók mércéje és az orosz akciók mércéje (valamint az összes többié is) ne legyen különböző: mindenkit ugyanazzal a mércével méregessenek, ha már olyan pofátlanok, hogy méricskélni kezdik a másikat, miközben ők maguk... ugye nem kell folytatni? :)
Sokáig lehetne még sorolni, de maradjunk annyiban, hogy esetleg el kellene azon is gondolkodni, hogy mire fel várjuk el az oroszoktól az érdekeink tiszteletét, ha mi magasról teszünk az övékre, sőt, időnként szándékosan igyekszünk alájuk tenni anélkül, hogy erre különösebb okunk lenne.
Hogy hogy jön mindez Grúziához? Egyszerű: Szaakasvili felszámolta az ellenzékét és az ellenzéki sajtót, néha megvereti őket - és ezért Európa vagy az USA egy szót sem szól. Neki. Putyinnak viszont annál inkább. Ráadásul a grúz beismerés ellenére is sajnálni kezdjük az agresszort, de ugyan mire fel és főleg minek? Csak azért, mert felhúzták az oroszokat?

Az euroatlanti közösségnek meg kell tanulnia a régi székely bölcsességet: a sör nem pia, a nő nem ember és A MEDVE NEM JÁTÉK! :D
Árpi,

a moderáció nem sikerült valami fényesen: Vad.Körte kommentje például háromszor is belefért :-)

Szaakasvili egyre összefüggéstelenebbül nyilatkozik; szerintem megzakkant szegény, ami érthető is: ekkorát (gyakorlatilag önszántából, önként és dalolva) államfő úgy harminc éve nem bukott az északi féltekén.
Ott lett elszúrva, amikor előzetesen hitelt adtak Kínának, h ezt meg azt majd így meg úgy megcsinálják/megengedik/teljesítik, ugyebár az emberi jogok meg effélék. Aztán, amikor kiderül, h mégsem, akkor már nincs visszaút, mert nem lehet hirtelen a semmiből még egy olimpiarendezést csinálni. Rácseszés!
Hogyan vazze? Muszáj kínázni, ha teljesültek a feltételek, ha nem.
Szóval a tanulság:
Soha többet ígérvényre, csak már meglévőre feltételekre adni rendezési engedélyt!
Ami az Olimpiának lejáratás, az Kínának PR.
Az életszínvonaluk nő, zabálnak is egyre többet, miközben itt élelmiszerhiány, étolajat legutóbb 520-ért, 1 kiló rizst 420-ért vettem.
Na ebben is vaskosan benne van Kína.

"Gyurcsány a hibás" fasság helyett, "Kína a hibás"-t lehetne kiragasztani szerte Európában.:-)))

Jaaaaaaaaaa, és üzenném Árpinak, h ez a sportellenesség már fájdalmasan aggasztó.

A gerelyhajításnak legalább annyi értelme van, mint a blogírásnak:-))

Paszternak

Az a hasonlat a korabeli Németországgal, engem meglepett, eszembe nem jutott volna, de van benne vmi, kivéve, ha az olimpia után napirendre kerül egy viszonylag éles Kína kritika, és a világ ráébred, h meg kell állítsa a kínaizálódást, mert lassan már a svédacél is kínai.:-)

-----------

Engem egyre jobban untat az olimpia, a magyarok szereplésén kívül csak egy-egy világsztár érdekel (Nadal, Federer, Phelps...), túl áttekinthetetlen, túl kusza, és jelzem, az mtv kurvára rosszul tájékoztat, nem lehet kiigazodni, h mikor, mit, hol láthat az ember.
Így aztán vagy elkapok egy fontos pillanatot, vagy nem.
A Vitray-féle összefoglaló is nagyon görcsös az RTL-en.

Az a sajnalatos, hogy amikor mar azt hinne az ember, hogy az oroszok atleptek a sajat arnyekukon probalnak egy kicsit is demokratizalodni, azt lathatjuk, hogy nyilt kartyaval tanusitjak ennek ellenkezojet csak a sajat erdekeik, bocsanat, csak nehany vezeto erdekeben, es mig ok csodasan elnek, mig meg nem halnak, addig vannak helyek, ahol meg futesre sem telik a kemeny orosz telben.
Az oroszok politikailag szinte teljesen visszatertek a peresztrojka elotti szintre, es semmi sem olcso, ha a hatalom erdekeit (penztarcajat) szolgalja.

Kina ebbol a szempontbol egy kicsit mas eset szerintem. Attol fuggetlenul, hogy azert ott is befolyik a nagy le a vezetok zsebebe, de legalabb latszolag jobbnak tunik a helyzet, ha nem is emberjogi teren. Nincs meg az a nyilt kartyas es alattomos "at akarjuk venni" az iranyitast viselkedes, mely a putyini/medvegyevi diktaturaban visszont nemcsak lappang, hanem mar nyilt torekves.
Ha jól vettem ki, a posztnak ez a fő mondandója:

"De az a giccses, gejl, szappanoperás sportinternacionalizmus, a felhajtás, ami az olimpiák körül habzik, csak arra jó, hogy a híradóban - akár a közszolgálatiban is - lenyomja azt a hírecskét, hogy Oroszország csinos kis Blitzkrieget indított a kertek alatt, saját hónaljában, amíg mindenki a kínai tömegjeleneteken ámult. Ügyes, én is így csinálnám."


Ez azonban cáfolja azt, hogy az olimpia (éppúgy, mint az ókori görögöknél) ne "nemzetstratégiai érdekek" hordozója volna. Csak az eszközök mások.

(Írom ezt olyanként, aki nem átall naponta hajnali négykor kelni, hogy MINDENT lásson a versenyekből, amit csak látni lehet.)
"Az orosz és déloszét becslések szerint legkevesebb 1400-an haltak meg a konfliktusban, túlnyomó többségük civil. A grúz adatok szerint 80-130 halottja lehet a harcoknak, közülük mintegy negyven civilt tartanak számon."

Kb. ennyire pontosak az információk.
Egyébként találtam egy kimerítő cikket itt:

origo.hu/nagyvilag/20080809-deloszetia-gruzia-oroszorszag-haboru.html

Egy biztos, minden utód állam tele van orosz nemzetiségűvel, így aztán bármelyikben generálódhatnak konfliktusok. Az ukrajnai állapotok és oroszbarát és ukrán ellentéten alapultak. Ez kérem a Szovjetunió felbomlásának időzített bombája. Engem egy kicsit emlékeztet arra, ami a felbomlott Jugoszláviával történt a 90-es években.

Amúgy meg, ahogy egyre erősebb lesz Oroszország, és egyre magasabb az életszínvonal, annál inkább erősödni fognak a szakadár mozgalmak az utódállamokban, főleg az Oroszországgal határos területeken.
Gyerekek, az oroszoknak egyre több pénzük, egyre jobb haditechnikájuk és egyre jobban kiképzett katonaságuk van.

www.hirsarok.hu/node/3415

És persze ar arcuk is egyre nagyobb.

Ezzel szemben ott az USA, egyre mélyebbre süllyedő költségvetési deficittel, egyre több szopással a különféle hadszíntereken, minden idők leggyengébb dollárjával, hogy az elkövetkezendő hat hónap béna kacsa-szindrómájáról ne is beszéljünk.

Logikus volt ennek a helyzetnek a bekövetkezése: Moszkva többé nem engedi meg (sem a világnak, semn önmagának), hogy bohócsapkát nyomjanak a fejébe, a legkevésbé olyan egykori gyarmatoknak, mint Grúzia.
Csak nekem tűnik fel a hasonlóság a mostani grúziai és az 1956-os magyarországi "bevonulás" között? Csak éppen 56-ban nem az olimpiára, hanem a szuezi válságra bambult az egész világ, így nagy ívben le sz..ták azt a kis kelet-európai balhécskát.
Annyi a különbség, hogy a szuezi válság kitörésekor a Szovjetuniónak 4 nap kellett, míg megszervezte a Magyarországba indítandó segélycsapatot, míg az olimpia megnyitójának időpontját előre lehetett tudni.
hát ez jó, most került fel az 1.30-kor írt kommentem, és persze a helyére, 1.30-hoz. Vajon ezt ki veszi észre rajtam kívűl?
lib.konz: én biztosan. sajnos elkúrtam kicsit a beengedés sorrendjét (elfelejtettem lapozni). sorry.
Na máris keletkezett egy csomó jó kérdés. Kezdjük mondjuk a sporttal, amit ugye "utálok". Szerencsére már leírta francois és Nyomek, h sport =/= élsport. Tíz pont Kadhafinak: "Moammer Kadhafi (Gadafi)- von Líbia, nem támogatta az élsportot, mert micsoda dolog az, hogy "helyettünk sportolnak?!""

Így igaz. Mellesleg a szocializmusban is voltak ún. "tömegsport"-kezdeményezések, vagyis ébredj, magyar, és menjél kirándulni, meg pingpongozni a játszótérre (ingyen pingpongasztal betonból!), vagy akár az MHSZ-be lőni. Az élsport ezzel szemben aszongya, maradjanak velünk, nézzék meg a popcorn-reklámot, mert nemsoká mutatjuk, hogyan ugrik a majom a vízbe. Kösz, ez nem érdekel tényleg.
1. Európa vs Ázsia
Csak nekünk, európaiaknak rossz, hogy egyre jelentéktelenebbek leszünk. Azért ha ránézel egy nem Made in Europe térképre, akkor Európa csak Ázsiának egy kis félszigete. Kezdjünk leszokni arról, hogy mi európaiak vagyunk a világ közepe. Ez már régen nem igaz.

2. Oroszország vs Grúzia
Na nehogy má valaki Russzija megkerülésével akarjon gázt szállítani! Ennyi az egész. Ahogy a Nabucco és egyéb terveket is megfúrták azzal, hogy lekötötték a lehetséges források kapacitását...

3. Olimpia
Sportnak ne nevezze senki. Kőkemény pénz és marketing az egész. (Ha Kiss Jónás élsportoló adott márkájú cuccban eredményes, akkor vegyem meg én is azt a cuccot, és máris élsportolónak érezhetem magam. Primitív, de az emberek jelentős százaléka is az, és hatásos.)

4. Olimpia ismét
Gladiátor küzdelem. Néhányan küzdenek, aránytalanul többen meg nézik. Kenyeret, cirkuszt.

5. Szuezi válság:
Mihez kellett az oroszoknak négy nap? Az oroszok október 24-től folyamatosan csoportosították át erőiket a főváros felé, elsősorban keletről. Erről a magyar helyőrségek állandóan tájékoztatták is a vezérkart. Nekem jobban tetszik az a megközelítés, hogy pont a szuezi válság katonai megoldásáról elterelendő a világ figyelmének egy részét, szemét módon beugrattak minket egy felkelésbe, majd jól magunkra hagytak minket. Pont mint most Grúzia esetében.

6. ENSz
Csak mert nem volt még róla szó. Az ENSz bár az USA ötlete volt, ám szinte azonnal (a szövetségesek elhidegülésétől kezdődően egyre fokozódó mértékben) béna kacsa lett. A biztonsági tanácsban ott ül az USA és RU, meg Kína is. Már csak Irán hiányzik oda, és végképp nem tud majd határozni semmiben...
Ja hogy Grúzia támadta meg Oroszországot, és ők csak védekeznek! Hát, elég súlyos, hogy ez az olvasat elterjedhetett, pláne az előzmények ismeretében. Leginkábbb ezzel a térképpel tudnám illusztrálni: strangemaps.files.wordpress.com/2006/12/threat.jpg

Ezzel mutatta be a III. Birodalom, hogyan fenyegeti őtet Csehszlovákia a rettenetes légierejével. Mint látható, küszöbön állt Danzig cseh bombázása.
Sanyi_a_ló 2008.08.11. 17:00:59

Hogy mi miert is tiszteljuk az orosz erdekeket...?
En azt mondanam, hogy azon erdekek, melyek nem "igazan" demokratikusak, nem lehet tisztelni. Mondom ezt azert, mert velemenyem szerint az orosz politikai elit egyertelmuen a gazzal manipulalja az ojropai unijot. Hogyan is van a kezukben ekkora hatalom? Mondjuk ugy, hogy Putyin az egeszet az uralama ala hajtotta, "allamositotta", erovel kivette masok kezebol... nem kell messzire menni. Vagyis igen, egesz Sziberiaba, ha nem tetszik valakinek, hogy kiveszik a kezebol a gazt, majd szepen ravernek valamit, oszt beallamositjak a valallatat. Ezt az eljarast es hatalmat nem lehet tisztelni, hiszen ilyen eljarasokkal mit varjunk, mit feltetelezzunk az orosz vezetesrol?
/Bevezetés/
Azt mondjuk jó lenne tudni, mekkora az oroszok étvágya...

/Tárgyalás/
Ha esetleg hozzájuk csatolják a két kérdéses területet, akkor vajon békén hagyják a grúzokat? Vagy majd utána is csinálnak újabb és újabb ürügyet, ami miatt "békefenntartókat" kell küldeni az egész országba?

Engem Kína nagyhatalmi státusza kevésbé zavar, messze is van, meg mit akarnának Európában. Különösebben nem érdekel, ki Ázsiában a góré.

Putyinék jobban idegesítenek, mert ahogy rángatják Grúziát, és Ukrajnát, hosszú távon az várhat Európára is, ha nem tud érdemben választ adni az energiafüggésre (a Nabucco eleve nem volt annyira független forrás). Most per pillanat az zajlik, hogy külön-engedményeket köttnek az egyes tagállamok Moszkvával. Többek közt ezért is lett volna jó, ha legalább az alapszerződéssel végre gatyába rázza magát egy kicsit az EU...

/Befejezés/
Kicsit elkanyarodtam, de szerintem ezt a grúz sztorit nem önmagában kell nézni, hanem az ukrán-gázelzárós forradalmas történet, valamint az észt-orosz konfliktus mellé kell pakolni. Big pikcső.
- Üdvözlöm a kedves nézőket, az előző döntőn és a mostani döntőt megelőző bemutatáson az elárvult macska örökbefogadási műsor elkéső celebjei által okozott félórás csúszás miatt átugrottunk, most azt láthatják éppen hogyan ugranak a majmok a vízbe, köztük van a Cseh nevű majom is, aki neve ellenére nem cseh, hanem magyar, és ahogy látom, kapaszkodnak erősen a nagy kékségbe, ami nem egyszerű, lévén az a rohadt víz folyékony. De ... nem tudom ... érdekel ez valakit? Gizike, szóljatok, mielőtt lekevertek!
Itt van a világ hadikiadásainak diagramja:
www.globalissues.org/i/military/country-distribution-2006.png

Ebből látható, hogy ha egy űrbéli sakktáblán eresztenénk egymásnak a hadseregeket, akkor az usa mindenkit legyakna. Oroszország eszerint a fasorban sincs.

Csakhogy az USA költésének nagyon nagy részét képezi a "strategic power projection", vagyis hogy a világ bármely pontján be tud avatkozni taktikai szinten (e.g. nemcsak atomrakétával). A repülőgép-hordozók és azok felszerelése, meg a légierő és a támaszpontok, a cirkálórakéták és tengeralattjárók. Oroszországnak ezekre nincs szüksége, Oroszország nem kíván Ausztráliában bombázgatni, őt a közelkülföld érdekli, amit szárazföldön, kényelmes utazótempóban, tankkal el tud érni. Ahhoz viszont megvan neki, ami kell. Grúzia btw viszonylag erős hadsereggel bír, tessék összevetni a magyarral (4,5 milliós ország!). Mégse bírták semeddig.

A veszteségekről semmi megbízhatót nem láttam, viszont úgy tűnik a fotókból, a T-80 széria elég rendesen hullik.
Úgy látszik, nem ugyanazokat a híreket olvassuk... A csetepaté kirobbantója konkrétan Grúzia volt, ők vonultak be Dél-Oszétiába. Nem is értem, hogy mire számítottak. Az oroszok majd helyeselnek?

Egyébként itt egy jó összefoglaló:
reakcio.blog.hu/2008/08/11/kaukazusi_blitzkrieg

"A csetepaté kirobbantója konkrétan Grúzia volt"

Igen, amennyiben pl holnap Tőkés László kikiáltaná Erdély függetlenségét, majd a milíciái magyar segítséggel nekilátnának románokra lövöldözni, és erre a románok katonai erőt alkalmaznának az országuk nemzetközileg elismert integritásának megvédésére - miután megadták a széles körű autonómiát a magyaroknak, ahogy Szaakasvili az oszéteknek -, akkor mondhatnánk, hogy a csetepatét konkrétan Románia robbantotta ki, derült égből.
Orosz csapda ez a háború
index.hu/politika/kulfold/rus4195/

"Az elmúlt hetekben Dél-Oszétia hadserege (amelyet lényegében az oroszok tartanak fenn) egyre sűrűbben támadott grúz területeket. Grúzia néhány éve visszafoglalta Dél-Oszétia egyharmadát és komoly autonómiát adott a helyieknek. Az autonóm terület vezetőjét júliusban megpróbálták meggyilkolni. A környéken grúz rendőrposztokat robbantgattak."
Gecc:
"Az oroszok politikailag szinte teljesen visszatertek a peresztrojka elotti szintre, es semmi sem olcso, ha a hatalom erdekeit (penztarcajat) szolgalja."

Sajnos, ilyen az a nép. A nagy SZU birodalom idején is muzsikok maradtak, még röghözkötés is volt (szpravka kellett a belső utazáshoz). Egyszerűen KELL neki a nagy vezér, akire felnézhet. A történelemben nincsenek ugrások, csak fejlődési lépcsőfokok. Nálunk is csak akkor lesz majd nyugati mintájú "kapitalizmus", ha az eredeti tőkefelhalmozás korszaka véget ér. Ehhez kellenek majd az erős munkásmozgalmak (főként szakszervezetek) is, tetszik vagy sem.

Amúgy Putyin kellett ahhoz, hogy az oligarchákat letörje. Ezt pedig csak diktatórikus módon tehette meg. Az alternatíva egyfajta "mi családunk" (casa nostra) jellegű területi széttagoltságú maffiabirodalom lett volna (ha úgy tetszik, teljhatalmú bojárok - vagy párttitkárok, mert a szovjet időkben így hívták a megfelelőiket - birtokainak összessége).

Szóval tetszik vagy sem, a magára talált oroszok többé nem keresik a "művelt nyugat" kegyét, és nem hagyják, hogy érdekeik ellen cselekedjék bárki. Annyiban mégis mások, hogy már CSAK gazdasági érdekeiket nézik, ideológia mint olyan nincs többé.
Hallomásom szerint Grúzia Dél-Oszétiát támadta meg, aminek a Szovjetúnió felbomlása óta van némi köze Oroszországhoz (azóta nem akarnak Grúziához tartozni). Elég súlyos, ha ez nem közismert.

"A Grúziához tartozó Dél-Oszétia 1991-ben, a Szovjetunió összeomlásakor nyilvánította ki függetlenségét, amelyet hivatalosan a külföld azóta sem ismert el, Tbiliszi pedig hallani sem akar területe elvesztéséről. A heves harcokban akkor ezrek haltak meg, százezrek menekültek el lakóhelyükről. Az 1992 nyári tűzszüneti megállapodás is csak elnapolni tudta a feszültség kiújulását, Tbiliszi mindmáig nem nézi jó szemmel az orosz békefenntartók jelenlétét. A dél-oszét állam ugyanakkor szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, vezetői többször is kinyilvánították szándékukat az Oroszországhoz való csatlakozásra."
Btw minden szimpátiám ellenére se írok Georgiát. Az egy amerikai állam neve. Találjanak ki mást, addig maradnak grúzok.
Ivanhu

Nem is lenne evvel baj, elvegre is tenyleg szukseg volt a kiskiralyok leveresere. Csak egy a baj... hogy a kiskiralyok vagyona es hatalma igy egyetlen kezbe kerult, es akinek ez nem tetszik, azt diktatorikus eszkozokkel lekoptatjak.
No persze ahogy mondod, es ahogy mondtam, nem tudnak a sajat arnyekukon tullepni. Ez van, ilyen az orosz.
Az meg hogy a nepnek tetszik, persze hogy tetszik. Mit csinaljon? Elvegre is ha dragabban adja az allam a gazt, az csak a szinvonalat noveli. Kar, hogy az eltszinvonal novekedes a munkasosztalyon nem latszik, es csak a torok basa noveli tovabb a pocakjat.
Az orosz külpolitika nem sokat változott az utóbbi kétszáz évben, cárok és pártfőtitkárok jöttek-mentek, de ez a jellegzetes "sphere of interest" politika megmaradt. Egyszerűen van egy vonal, ahol bekeményítenek, és rácsapnak a kezekre.
Szegény grúzok nagyon rosszul manővereztek (bár lehet, hogy előbb-utóbb az orosz titkosügynökök elintéztek volna másként egy hasonló forgatókönyvet).
Nem nagyon látom, hogy az US vagy az EU mit tehet a jelenlegi helyzetben, max. vmi kármentést tudok elképzelni.
Abba nem is nagyon akarok belegondolni, hogy mi lett volna, ha Grúziát pár éve tényleg beveszik a NATO-ba...
"Abba nem is nagyon akarok belegondolni, hogy mi lett volna, ha Grúziát pár éve tényleg beveszik a NATO-ba..."

Elhangzott nemrég orosz részről, hogy ha Ukrajnában valaha NATO-bázis épül, "azonnal támadni fognak". Tehát nem ködösítenek orosz kisebbségről, meg történelmi sérelmekről: NATO-bázis egyenlő támadás. Mégértetük etymast?
Vakapád:
"Hallomásom szerint Grúzia Dél-Oszétiát támadta meg, aminek a Szovjetúnió felbomlása óta van némi köze Oroszországhoz (azóta nem akarnak Grúziához tartozni). Elég súlyos, ha ez nem közismert."

Nézd, a "két nép jobbára békében élt egymással", kivéve a lenini "forradalmat". 89-ben erősödtek meg a függetlenségi törekvések, egyrészt a grúzok akartak függetlenek lenni az oroszoktól, másrészt az oszétek a grúzoktól. De amit a grúzok maguknak akartak, azt az oszéteknek ilyen formában nem akarták megadni... Megint a régi nóta.

Amúgy az orosz segítségről nekem valamiért Szarajevo jut eszembe. Oroszország "a galádul megtámadott kis szláv nemzetet" ment védelmezni. Ezt hívták aztán később első világháborúnak. Persze akkor más érdekcsoportok is jelen voltak arrafelé (a Balkánra például a Brit Birodalom is igényt formált, még utána is sokáig, még Churchillnek is vesszőparipája volt "Európa sebezhető alteste"), a Kaukázusban azonban bár lennének érdekek, ám nincsenek reális beavatkozási lehetőségek.
vakapad 2008.08.11. 19:19:51

Csak valami miatt Moszkva eddig mindig elzárkózott attól is, hogy Dél-Oszétia csatlakozzon a Föderációhoz, pedig 1991-ben és 1993-ban is megpróbálkoztak azok az áldott hegyi emberek ezzel.

Vajon miért? Mármint miért nem kellenek az oroszoknak?
Árpád:
ha Ukrajnában valaha NATO-bázis épül, "azonnal támadni fognak"

Azért ezt a politikában inkább kardcsörtetésnek hívják, ebből messzemenő következtetéseket levonni aligha lehet. Az, hogy mit mond róla, és mit tesz majd ha (és amennyiben) sor kerül rá, valószínűleg köszönő viszonyban sincs egymással. A Treaty egyébként világosan fogalmaz, bármely tagország területét ért támadásra az egész szövetségnek, valamennyi tagjának reagálnia kell. Ha ezt csak egyszer is nem teszi, az egész NATO nagy valószínűséggel felbomlik. Ezt pedig pontosan melyik tagország is akarná? Egyszerűbb nem felvenni Grúziát, Ukrajnát, a hülye USA meg ugráljon bátran. Ezzel az oroszok nyilván elérik céljukat. De ha nem hisszük el, hogy tényleg támadnak, és mégis felvennénk, akkor meg az oroszok gondolnák meg ezerszer is, hogy támadjanak-e. Végtére is Ukrajna picit nagyobb és erősebb Grúziánál, és könnyebben is elérhető logisztikailag, ergo a fegyverszállítása is könnyedén megoldott.

Egyébként amennyire kell Európának a gáz, annyira kell Oroszországnak is, hogy eladhassa. Ezért (is) baj, hogy potenciális vevőként egyre jobban ott van Kína. Amely annyi dollárt birtokol, hogy ha azt piacra dobná, akkor az USA gazdasága egyből leülne. Viszont akkor Kína is elveszítené azt a pénzt. Ez az egész amolyan róka fogta csuka, csak kicsit több szereplővel. (A potenciális vásáróként szintén egyre jobban előtérbe kerülő India is nyilvánvalóan függésben van főként az amerikai, kisebb részben az európai piactól, hiszen onnan jönnek a megrendelései).
Azért egy dolgot sokan elfelejtettek:mégpedig azt,hogy az erőssebb kutya baszik.Egyik féltekén az amcsik,másikon a ruszkik.Mi,a többiek csak pótjátékosok vagyunk/vagy azok sem/.Csak reménykedhetünk,hogy minket nem akarnak meghágni,mer biza nekünk csak a remény maradt ,más semmi.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.11. 19:34:56

Igen, erről beszéltem, emellett az oroszoknak megvan az az "előnyük" is, hogy nem nagyon kell tartaniuk belső békemozgalmaktól, stb.
Egyrészt azért, mert valszleg a békevezetőik gyanúsan hamar elkezdenének "baleseteket" szenvedni, másrészt azért, mert az orosz átlagembernek tele van a töke azzal, hogy már nem úgy tekintenek az országára, mint szuperhatalomra. Ő egy_hatalmas_országban akar élni, mert az orosz nagyon büszke népség.
Tehát (ugyanúgy mint pl. az iráni atomprogram az irániak körében) minden olyan akció, ami a nagyhatalmi státusz helyreállítására irányul, szerintem elég erőteljes belső támogatást fog élvezni.
1./ Kiegészítés a grúz-orosz konfliktushoz:
- Dél-Oszétia lakossága 2/3 részben oszét, 1/3 részben grúz.
- A 2006. november 12.-én a Dél-Oszétiában rendezett népszavazáson a lakosság 99 százaléka a Grúziától való függetlenségre szavazott.

(egészen mellékesen: csak azoknak üzenem, akiket illet, hogy Erdélyt nem azért vesztettük el, mert Trianon, meg hú, hanem mert a románok Erdélyben már a 19. században lényegesen túlszaporodtak minket.)

Amennyiben a fenti feltételek Erdélyre is fennállnak, akkor a Tőkés féle milicista hasonlat ül. Egyébként úgy hülyeség, ahogy van.

2./ Megpróbáltam utánanézni az "azonnali támadás"-nak. Ezt találtam:
kidobolo.freedom.hu/node/360
Mást nem. De szívesen veszem a további kiegészítést, különös tekintettel arra, hogy én még emlékszem a kubai rakétaválságra, mikor Hruscsov megpróbált rakétabázist telepíteni Kubába, és majdnem kitört a harmadik világháború.

3./ Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet patt, azaz tárgyalni fognak. Persze lesz még rengeteg ki kezdte, meg ki lőtt mikor, meg apróbb, csetepaté szerű fegyveres utózönge (kiegészíteném, hogy az is borzasztó, sokan fognak meghalni, és én ezt nem tekintem elhanyagolhatónak az emberi tragédiák szempontjából, sőt, és nagyonis sőt, de világpolitikai méretekben sajnos elhanyagolható), de a végén tárgyalnak majd, és marad minden a régiben.

Fogalmam sincs, mire volt ez jó. Ritka ostoba lépés. Persze néha eszembe jut Nagy Frigyes:
"A hadsereg rendben, a kincstár tele, és szellemem élénk, miért ne háborúznék?"
Lehet, hogy a grúzoknál Szaakasvili szelleme élénk, de hogy a másik két feltétellel nagyon nagy baj van, és hogy néhány ezer ember halála (civilek is, civilek!) valamint néhány város tönkretétele árán eljutni ugyanoda, ahol voltunk, az első feltételt is megkérdőjelezi, az biztos.
Néhány egyet nem értés részemről:

- az olimpia kell. a népnek cirkusz, az államoknak meg politikai eszköz (kínának most nagyon) www.prokontra.hu/content/view/1459/2/
- kína nagyobbnak akarja mutatni magát, mint valójában mekkora. jelenleg semmilyen szinten nem mérhető az USA-hoz. az hogy lelőtték a _saját_ műholdjukat, azért annyira nem nagy kunszt, nem hinném, hogy egy hi-tech lenne, és azt sem, hogy ezt bármelyik műholddal meg tudnák tenni.
- a nagy kína nem egyenlő a kirakatvárosokkal (peking, sanghaj) és a benne lakó néhányszáz millió emberrel. a gazdasága is hirtelen nőtt óriásbébi, eléggé instabilan és nagyban függve a politikától. nem önjáró. az hogy kurvasok dollárja van, az usának nem gond, mindaddig amíg a dollár az usa pénzneme.
- a csúcsrajáratott iparú és nyersanyagéhes kínának nem hinném, hogy túl nagy adaptációs és tartalékbeli lehetőségei lennének, oroszország még mindig sokkal keményebb dió
- grúz konfliktus sztálin okzta, mégpedig azzal, hogy anno, két vodka és három bizalmasának agyonlövése közben úgy rajzolta a térkép nem-orosz területen (közelkülföld :) ), hogy autonómiára, elszakadásra komoly konfliktus nélkül ne legyen esély, okot adva ezzel a beavatkozásra (ld orosz kisebbségek baltikumban, ukrajnában, kaukázusban). így kvázi oroszország mindig jogot fog formálni ezen országok belügyibe történő beleugatásra.
- azért az ukrán megtámadást nem eszik olyan forrón. egyrészt ukrajna maga is kemény dió, nem egy grúzia, másrészt egy globál konfliktusban egy usa-eu kombónak még hosszú ideig nem lesz párja (megjegyzendő, hogy ebben a kombóban van a világ négy legerősebb hadserege). ezt én a szokásos időnként kiböfögött orosz kardcsörtetésnek tudom be
Gecc gecc.blog.hu 2008.08.11. 19:08:58

Hodorkovszkijt akarod sajnáltatni? :D Bennem ehhez nem találsz partnerre. Baromira közömbös, hogy az eljárások mondvacsináltak voltak: az ok, az sajna
teljes mértékben igaz volt - sőt, még annál is igazabb.
Nem kell tisztelned az orosz érdekeket, de ne hőbörögj, ha az oroszok kiröhögnek, amikor meg akarod nekik mondani, hogy tűzszünetet (ostoba és pofátlan feltételekkel, persze) kell kötniük - pont, amikor nyerésben vannak, ráadásul. Vagy amikor a világpiaci ár alatt szeretnél gázhoz vagy olajhoz jutni... Vagy amikor nem szeretnéd, hogy Irán minden négyzetméterére eladjanak egy légvédelmi rakétát és nem is a
hidegháborús maradékból... :D
Azt meg végképp ne várd el tőlük (se), hogy ilyen körülmények közöt érdekeljék őket az érdekeid. Ez így korrekt.
Félreértés ne essék, értem, mire gondolsz, részben igazad is van, én sem gondolom, hogy Putyinék mindent jól csinálnak, szó sincs erről. Némelyik húzásuk kifejezetten ellentétes Oroszország érdekeivel, szerintem. Én a kettős mércét rühellem: nekünk
szabad, nekik nem. Nekünk lehetnek érdekeink, nekik nem. Vili?

Hogy orosz csapda volt ez a háború? Könnyen megeshet. De aki olyan barom, hogy farokfelvágva, önként belerohan, az meg is érdemli. Márpedig bizony a grúzok kezdtek el orosz katonákra, állampolgárokra lövöldözni. Ráadásul a civil áldozatok - az ő felfogásuk szerint - a saját állampolgáraik voltak. Messze ez a legdurvább az egészben.
Az is tény, hogy az oroszok csak erre vártak és most vidáman tapossák ki a grúzok belét. Na de okot adni erre...

A közeljövőben egyébként leginkább ukrán nem szeretnék lenni... :D
ivanhu: "A Treaty egyébként világosan fogalmaz, bármely tagország területét ért támadásra az egész szövetségnek, valamennyi tagjának reagálnia kell"

az egész poszt-világháborús nemzetközi rendszer recseg-ropog. az ensz is világosan fogalmaz a BT-felhatalmazást illetően, ehhez képest jé, anélkül is meg lehetett támadni Irakot.
radiris 2008.08.11. 19:41:07

Ez egyszerű. Ha minden nemzet függetlenedhetne, ha akar, Oroszországból nem maradna semmi. Tehát egyetlen ilyen törekvést sem támogatnak, lsd. Csecsenföld vagy Koszovó. Eddig ebben következetesek voltak, de most kivételt tesznek: Grúzia büntit érdemel, megmondták.
T. ivanhu!

Javaslom, ne bonyolódjunk bele az I. Világháború kitörésének okaiba, mert az kissé bonyolultabb ennél, és maguk az okok sokkal hamarabb kialakultak, mintsem a szarajevói merénylet megtörtént volna (lásd a gyarmatok elosztását, különös tekintettel a nagyhatalommá emelkedett Németország kisemmizettségére).

T. radiris!

91.-ben és 93.-ban kissé más volt a helyzet, mint ma, Oroszország a felbomlása után (éppen számoltak rá, és hétnél tartottak) nem volt abban a helyzetben, hogy integráljon egy népet, amelyiknek az elszakadását Grúziától a világpolitika nem ismerte el, és én úgy gondolom, hogy ezt még ma sem teheti meg, hiába integráns része ma Oroszországnak Észak-Oszétia. Azt viszont, hogy az elszakadásukat megvédi, azt megteheti, ahogy Koszovó is elszakadhatott Szerbiától (de nem csatlakozhatott Albániához).
T. Sanyi!

Javaslom a térképek tanulmányozását, különös tekintettel az "Oroszországból nem maradna semmi" kitétel okán.

Csecsenföld:
hu.wikipedia.org/wiki/Csecsenf%C3%B6ld

Sanyi_a_ló 2008.08.11. 20:20:37

Dehhhogy akarom en sajnaltatni Hodorkovszkijt! Ahogy azt Gino is megmondta, a rosszakat el kell itelni, akik bonosek szenvedjenek. :-]

Csak eppen nem mindegy, hogy egy, esetleg tobb allam erdekeit nezzuk, vagy csak szimplan egy politikai elit erdekeit nezzuk (ojropai unio vs. Putyin/Medvegyev es haverjak).
No nem mintha barmit is lehetne ez ellen tenni ugye, merthat az oroszok mindig is ezt csinaltak. Csak hat ebben az "legujabb korban" talan jogosan remelhetnenk, hogy ne akarjak feudalis uralom ala hajtani Europat. Pedig azon az uton vagyunk. Putyineknak persze szerencsejuk is van... ha nem lenne gazuk, szarra sem mennenek, oszt tologalhatnak a havat telen, nyaron meg kaszalhatnak a buzat max.
Tuvalu: "A 21. század gazdaságot megtámadó "betegségei"-re viszont lehetséges, hogy pont egy diktatúra tud jobban reagálni, ezért bár élni jobb egy demokráciában, de lehetséges, hogy a 21. század körülményei között egy diktatúra versenyképesebb"

egyetértek, ez benne is volt a cikkben eredetileg, csak aztán húztam. majd még lesz erről. egyébként a scifi-irodalom is bőségesen tárgyalja.

off: örülök az új megszólalóknak, meg azoknak a törzstagoknak, akik az új rendben is megtalálták a helyüket. malackának is!
1./ A 21. század "gazdaságot megtámadó betegségeit" én valahogy nem látom. de részletezés esetén szívesen meg fogom vizsgálni.

2./ A diktatúra akkor lehet versenyképes, ha az értékes emberek nem potyognak ki belőle korai elhalálozás, munkatáborba küldés, vagy csak egyszerű peremre szorítás révén. Ilyen diktatúrát én még nem láttam, és úgy gondolom, hogy nincs is. A diktatúra ismérve,ugyanis, hogy nem a munkát kell elvégezni, hanem a főnök szájaíze szerint kell tevékenykedni. Kína a gazdasági sikereit az olcsó munkaerőnek és annak a külföldi tőkére való vonzóerejének köszönheti, nem pedig a diktatúrának.
"malackának is!"

Kösz:-), de ez nem az én témám.
Nem értek hozzá, ahhoz meg nincs időm, h utánanézzek a sok mindennek. Nem nagyon vágom, engem a belpolitika jobban izgat, bár tény, h ezen a kínai rendezésen kiakadtam már akkor is, mikor megszavazták, és azzal is tele van a tököm, h Európa nem tud érdemben fellépni a kínai dömpingárúval szemben, ami ráadásul egyre jobb, és mire észbekapnak, addigra már a normákat is teljesítik majd mindenben, versenyképes minőségűek lesznek az árúik, így majd mindenféle előírással sem lehet kibaszni őket...

Kína és India szaporasága is izgat, mert nyilván nőni fog az életszínvonal ott is (mi jogon vennénk el ezt a lehetőséget tőlük), és már így is drasztikusan nőtt a húsfogyasztásuk, meg aztán nőni fog az energiafogyasztásuk is, aztán nehogymá' élettérért kiáltsanak, és beinduljon az agyaghadsereg valamerre.:-)
De komolyan, belegondoltam abba, h Kínában látják a műholdas tv-n, a neten, h milyük lehetne, elkezdenek kepeszteni érte, és előbb-utóbb belföldről képtelenség lesz kielégíteni az igényeket.

Vágd ki nyugodtan, ebben nincs túl sok hozzátét!

Üdv.
"Európa nem tud érdemben fellépni a kínai dömpingárúval szemben, ami ráadásul egyre jobb, és mire észbekapnak, addigra már a normákat is teljesítik majd mindenben"

Ebben még van egy kis laufunk. Autót pl nem olyan egyszerű gyártani, mint kulcstartót, úgyhogy a kínai autók egyelőre nem nagyon tudják zavarni a nyugati és japán piacot. A Brillance 6 szarrá tört a teszteken, nem engedik forgalomba. Én meg láttam már Shuanghuan (vagymi) CEO-t, ami a BMW X5 "konkurense" lenne, ha nem volna egy gagyi.

Ugyanezért nem lesz nekik egy darabig normális nehézfegyverzetük. De nyilván nem sokáig tart már.
vakapad 2008.08.11. 20:35:58

Kösz, leköteleztél. Ezek szerint te úgy tudod, hogy Oroszországban csak csecsenek és oroszok élnek? :D Mert én nem.

Gecc · gecc.blog.hu 2008.08.11. 20:36:41

Közeledünk álláspontilag. :)
Ép elmével nézve a dolgokat nyilván az a helyes, ha igyekszünk mindenki érdekeit figyelembe venni, a baj csak az, hogy ezek között sok az ellentét, így viszont ez igen nehéz.
Úgy vélem, hogy az oroszok Európa legkiválóbb tagjai lehetnének, ha a kontinens döntő része nem f..ná le a bokáját miattuk, ill. azért, mert attól tartanak, hogy az oroszok társulásával véget érne vezető szerepük európai és globális témákban. Velük Európa csak nyerne, ebben biztos vagyok - és ezt nem úgy értem, hogy ők lennének itt a főnökök. Élek a gyanúval továbbá, hogy szerintem az oroszok könnyekig meghatódnának attól, ha egyszer, csak egyetlen egyszer egyenrangú félként kezelnék őket. Biztosan naiv vagyok. :)
Amúgy az oroszok helyzete a szénhidrogéneken is múlik, ez igaz, de ezen túl is olyan tényezői a világnak, akiket kihagyni a számításból komoly hiba, már-már bűn.
Barátkozhatunk a kínaiakkal vagy az indiaiakkal, de mégis az oroszok állnak közelebb hozzánk minden téren. :) Miért legyenek az ellenségeink, ha a barátaink is lehetnének?
"Én meg láttam már Shuanghuan (vagymi) CEO-t, ami a BMW X5 "konkurense" lenne, ha nem volna egy gagyi."

Na erre mondottam volt odafont, hogy azert egyelore Kinaban meg szar az autopiac. Mondjuk eppen a minap neztem a bringazast az olimpijan, oszt ott is VW-nel nyomtak, nem pedig a kinai ocska masolattal. Az is biztos, hogy az ottani politikai elit sem a kinai kiskutya elutese altal miszlikekre toro autoval jarnak, hanem a valodi nemet mergaval.
Azonban nem szabad elfeledni, hogy Kina erosen tortet az ojropai piacert. Ezt meg is mondtak az ottani autogyartok. Egyelore Nemetorszag az egyetlen (asszem nahany honapja olvastam), akik nem hajlandoak beengedni a kinai masolatot. Viszont nem kell sokaig varni, hogy a kelet-ojropai allamokba nagy szammal bejojjenek a masolatok. Kivulrol szep, ugyanugy nez ki, fele annyiba kerul, a minoseg is egyre jobb lesz. Kici, occo!
Kina, ha most nincs is lepeselonyben, de kozel jar hozza.
T. Sanyi!

Összesen 128 nép, népcsoportok: orosz: 79.8%, tatár: 3.8%, ukrán: 2%, baskír: 1.2%, csuvas: 1.1%, egyéb népcsoportok: 12.1% (avar, csecsen, burját, tatár, jakut, udmurt, komi, mari, mordvin, karél, kalmük, kabard).

Elnézést, helytelenül fogalmaztam (nem volt szándékomban sértőnek lenni, még egyszer, elnézést), csak az "Oroszországból nem sok maradna" kitétel zavart. A kis népek nagy része önállóan teljesen életképtelen lenne, a legtöbbjük Oroszország közepén van, és minden ellátási vonalhoz oroszok kellenek.
Sanyi_a_ló 2008.08.11. 21:06:03

Valoban kezdunk egyeterteni, lassan mar elvtarsak is lehetunk. :-D

Kerdesedre, hogy miert legyenek az ellensegeink, ha lehetnenek a barataink is...
Hat... őőőőő... uzletben nincs baratsag. :-]
T. Gecc!

Kína ugyanazt az utat fogja bejárni, mint Japán (50. - 60.-s évek), aztán Dél-Korea (70. - 80.-as évek), és amit Kína után majd Vietnam is. Fentiek okán sokáig kell várni, mert Kína a nagysága miatt sokkal lassabb lesz.
Kedves Ápi és Malac
bár mindkettőtöket bírlak most marhaságot írtok a kinai dömpingáruról és főleg a kínai autóiparról.

- amit mi itt látunk kinai dömpingárúról az Kínában eladhatatlan!
- Kína 5000 évbs törénelme során sosem törekedett hódításra inkább kereskedett úgyhogy emiatt nem érdemes aggódni
- a brilliance töréstesztjével nem nagyon érdemes példálózni. Kéremszépen a Brilliance közös plattformra épít a bmw-vel a bajorok ugye meg nem szoktak pénzt adni bénázásra.
- persze a nyugati média ezt elhallgatja ahogy azt is hogy Tibet idestova 1000 éve Kína része
- a kinai utakon LEHETETLEN közlekedni 80-nál gyorsabban igy tök mindegy milyen a törésteszje

- a jó töréstesztű autó meg csak pénz kérdése akkor meg nem venné meg senki
ennyit irok mer aszonta Árpi a komment polciba hogy kibassza a litániákat is
- amugy Kinában 600 utógyár működik és ha Audit össze tudnak rakni akkor mongyuk CEO-t is tudnak csinálni csak még nem akarnak a fent említett okokból
Az Indexen is volt valamikor egy tök jó (és hosszú) elemzés Kínáról. Ha valaki megtalálja, belinkelhetné...

Ha jól emlékszem, az volt a konklúziója, hogy a koppintásnak, ipari kémkedésnek is megvannak a maga határai. És pont azért, mert ennyire nem tisztelik a szerzői jogokat (műszaki tervek, programok, találmányok), ez a saját országukban is valahol az innovációt hátráltatja.
Magyarul hiába van nagyon sok pénzed, ha majdnem olyan jól kijössz egy kis koppintással, akkor inkább azt csinálod.

A másik dolog pedig a környezetszennyezés. Ez már nem a bazsarózsa megmentéséről, meg grínpíszes hídhozláncolásról szól. Kínában közvetlenül visszaüt a környezetszennyezés, a levegőben, a folyók szennyezettségében. Gondoljatok bele, mi az, amit ma nem Kínában gyártanak?
A gyártás az, ami viszonylag* kevesebb innovációt igényel, jól jövedelmez, energiaigényes, viszont környezetszennyező?


*Nyilván kell a gyártáshoz is fejlesztés, de arányait tekintve talán kevesebb, mint magának a terméknek a megtervezéséhez.
Kedves Gecc! de kurva nagy lépéselőnyben van mert az összes europai JV félig az államé... A másik felét meg akkor veszik tőlünk vissza amikor akarják. És semmit sem tehetnénk ellene.
De erről van egy mondás egy bizonyos Helmut von Pierertől (ex Siemens CEO)származik: Kinában jelen lenni kisebb rizikó mint nem jelen lenni....
Most hallom a híradóban, hogy Medvegyev "felszabadítónak" nevezi magukat, tankokkal támadó segerét, mint vmi szent küldetés, kényszerű eszközének képzeli csak....

Kösz. Ismerjük...
Gecc · gecc.blog.hu 2008.08.11. 21:10:16

Az autó és sok egyéb drága termék az bizalmi cucc. Hiába gyártana Kína 5 évig jó minőségű autót, ha a többiek tartják a szintet. Még az alsó osztályokban van esélye. Aztán fel lehet nőni. Ld.: Japán. De terepjáróval és Luxusautóval kezdeni? Ott van amikor szinte csak a név számít. Aki X5-ös BMW-t vesz az sznob. És hülye is (szerintem). Ő az emblémáért is fizet. Főleg azért fizet.

Másrészt: Kína egy nagy lufi is. Azért ott még több mint 500.000.000 ember még most is éhezik naponta. Azok meg lehet, hogy egyszer benéznek a városba. Akkor meg újra lehet Levi's gyár Kiskunhalason...
Nonest: index.hu/velemeny/jegyzet/0801kinabede/

mao: "úgyhogy emiatt nem érdemes aggódni" - dehogynem érdemes. nemcsak az a baj, ha jönnek a tankok; az is épp elég, ha ezeknek lesz pénzük megenni előlünk a rizst, a carte d'ort, a marhahúst és az olajat. ekkor ugyanis a demokráciákban elkezdenek mindent leszavazni (ír, francia eu-alkotmány-referendumok pl), kormányozhatatlanná válnak, és ez egy dugóhúzó, mert ettől még inkább hátrányba kerülnek.

"LEHETETLEN közlekedni 80-nál gyorsabban igy tök mindegy milyen a törésteszje"

az euroncap tesztek asszem 60 km/h körül készülnek.

"- amit mi itt látunk kinai dömpingárúról az Kínában eladhatatlan!"

ebben biztos vagy? nem csak a sanghaji elitre gondolsz?

amúgy meg egyelőre innovációban van még mit edzeni nekik. vesd össze India, ahol viszont pl sorozatgyártásba megy a sűrített levegővel működő kisautó, világújdonságként. összeszerelni licenc alapján egy dolog, de egy modern autót, pláne repülőt lemásolni azért nem annyi, h odamegyek filccel és körberajzolom. az oroszoknak pl tíz évig nem sikerült lekoppintani a Rolls-Royce hajtóműveket, pedig kaptak egy csomót.
"Másrészt: Kína egy nagy lufi is..."

Wishful thinking. Egyáltalán nem bizonyosodott be, hogy a szent versenygazdaságban nem az ő stratégiájuk a nyerő. Nincs képletünk sem, ami megnyugtatna, hogy a _diktatorikus modernizációs_ politika tuti bukó lenne a demokráciával szemben. Fukuyama megpróbálkozott a levezetéssel, de lassan gyűjtheti az anyagot a történelem másik végéhez. Mitől torpanna meg Kína, hacsak tönkre nem bombázza valaki? Amire egyébként sincs jelentkező? Az áremelkedésektől? Azok több zavart okoznak a demokráciákban, mint a szervósabban kormányozható autokráciákban.

Lesznek tüntetések, de majd abba belelőnek, hazamennek. Kína valószínűleg nyerőben lesz még pár évtizedig abban a versenyben, ami a tempós alkalmazkodásról szól.
Naszta

Igazad van! En sem a felsokategorias autokra gondoltam persze, hanem aloszor a kisebbekre.
Azok akik ma mergat meg porschet vesznek, nem fognak kinai masolatot venni, meg akkor sem, ha minosegben siman jobb is lenne. Talan kis idovel... csak hat valamelyik nagy arcunak el kell kezdenie, aztan tudod, "kutba ugrik mas is".

Árpi biztos vagyok mert laktam Kínában ott nem kapsz olyan törnacipőt mint az ázsia centerben és a kaja sem olyan.

A Shanghai elit csak import cucott vesz (mert az a menő) és igazi gucciba meg breitlingbe jár.

Persze hogy 60 al törik a kocsit de ha nyolcvannal mész és a baleset előtt fékezel már nem hatvannal mész...

Naszta Kinában meggyőződésem hogy SENKI sem éhezik
A Kinai ember számára a legfontosabb a kaja a párt ezt pontossan tudja. Ha nem lenne kaja azonnal letarolnák a rendszert. Pl minden gyárba az összes dolgozót inygen viszi a busz és ingyen van a kaja
Kaja a legfontosabb egy kinainak nem vicc
És elképesztő olcsó. Az ő fizetésükhöz képest is. Ha nincs kaja nincs semmi.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.11. 21:34:40

Ennyi embert meg is kell etetni. Ha drága az élelmiszer, akkor az EU és az USA is egy pillanat alatt védeni fogja a saját piacát, termelőit. Lesz itt még hátraarc az agrárfinanszírozásban! Az EU 108%-át termeli a szükségletének. Hát majd védővám lesz kifelé. De mi lesz Kínával? A szétcseszett természettel? Ott lesz a sírás nem itt.

Az európa sokkal kevésbé autófüggő, mint az USÁ-kok. Ha drága az olaj, ez is előny. Nyugat-európa nagy része meg tudja oldani az áramot fosszilis energia nélkül is: vö: vízerőmű. Igaz ez Kínára is? Vagy az USÁ-ra? Európa lassú víz partot mos társadalma szerintem most is jobban fog működni.
"Nyugat-európa nagy része meg tudja oldani az áramot fosszilis energia nélkül is: vö: vízerőmű. Igaz ez Kínára is?"

Mindenesetre övék a legnagyobb.
en.wikipedia.org/wiki/Three_Gorges_Dam

Biztos nem volt náluk rendes zöldmozgalom.
Felszínesen ismerjük a mai Kínát.../vagy csak én/
Szemérmetlenségüket csak a gagyi cuccok szétárasztásában tárják elénk, valahol azonban egy zárt világ, s abban kényszerűen fegyelmezett.
Nem tudhatjuk, az ország gyomrában, miféle gyárak, kutatóintézetek dolgoznak, s éppen min...

Érheti még meglepetés a világot, és nem biztos, hogy üdvözölni fogjuk.
közelkülföld, hát igen. az orosz birodalom létezésének periódusai: a visszahúzódás és a terjeszkedés.
de azért kedves árpád grúziát ennyire nem kell sajnálni - szaakasvili amerika kitartott kurvája, akit jól átbasztak. civilizációs átazolási kísérlet? honnan hova? tudod mióta keresztény grúzia?
Megjósolom a jövőt: Kína hamarosan az orosz/szingapúri útra lép. Hogy mit is jelent ez? Papíron demokráciát, választásokkal és egyéb cirkuszokkal, de valóságban álcázott (kapitalista) diktatúrát. Szingapúrban 40 éve ugyanaz a párt kormányoz, az ellenzéket módszeresen anyagilag lehetetlenítik el. Az emberek viszonylag jól élnek (legalábbis sokkal jobban, mint a szomszédaik) így nem nagyon lázadoznak. A Nyugat sem b*szogatja őket, hiszen kapitalizmus van és "demokrácia". Kína bazi nagy, terhelt ország, mindenhez több idő kell. A gazdaság átalakítása már szépen halad.
"tudod mióta keresztény grúzia?"

a legelsők között volt, de ezzel mit akarsz?

"szaakasvili amerika kitartott kurvája, akit jól átbasztak."

ahelyett, hogy önfenntartó kert-grúziát álmodott volna, netán egyenesen dzsucsét? mert akkor az egyetlen nemkurva, az kim dzsong il.
Naszta: persze, de hát a Három szoros most nyílt meg csak. mindenesetre az látható, hogy ha épp akarnak, akkor tudnak olyat is. ezzel szemben nálunk dunaszaurusz van.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.11. 21:59:36

ertekel.blog.hu/2008/07/11/energia_10

De itthon főleg az a baj, hogy a poltikának nincs koncepciója sem. Pedig kéne.

Magyarországon gyakorlatilag csak az atomenergia játszik. Ha kéritek, kifejtem bővebben!
kötözködni akarok árpi:)
egyébként hová kéne átigazolni annak a szerencsétlen grúziának, ha egyszer semmi köze az ortodox kelethez /ez utóbbi nagy betűvel, úgy is mint civilizációs gyújtópont/.
a közelkülföld az ok, az orosz mackó túlterjeszkedett a saját civilizációs határain, most meg újra nyújtózkodik, bazze. a baltiak meg a lengyelek már ráéreztek, hogy ők is közelkülföld. elég verejtékszagú közös nyilatkozatot adtak ki ma.
kim dzsunior meg faszkalap és nem kurva. persze nem az egyetlen nemkurva. kadhafi, chavez - lehetne sorolni, de minek. szakaasvili az amcsik pénzén lett elnök, ezt kár tagadni. egyébként a harmadik utas grúzia szép elképzelés, valszeg a hosszú élet titka a kaukázusban. persze ugyanannyi a realitása, mint a kert-magyarországnak.
A grúzok Gergiának nevezik magukat. Szerintem illene így nevezni őket. Nagyon hasonló a történelmük hozzánk...

en.wikipedia.org/wiki/Gruzia#History

Szóval részemről respect Georgia! :)
T. Vakapad!

Bocsánatkéréssel tartozom: kicsit mellre szívtam. :) Kétségtelen, hogy pl. a nanájok nem jutnának messzire önállóan - és még lehetne sorolni. (Amúgy ennél jóval több nép, népcsoport, stb él Oroszország Anyácska kebelén, de nyilvánvalóan nem ez a lényeg.)
A "nem sok maradna" kitételt költői túlzásnak szántam, az oroszok vannak többségben, ugyebár (még). Arra céloztam ezzel, hogy Oroszország népei megindulhatnának szerteszét - ami senkinek sem lenne jó. Ezért nem támogatták eddig az oroszok a dél-oszétok csatlakozását Oroszországhoz hivatalosan. Persze tetszett nekik a dolog, így lett
a többség orosz állampolgár. :)

T. Gecc "et."! :D :D :D

Meggyőztél. :D Ne legyenek a barátaink, de akkor legalább ne csináljunk úgy, mint ha valami operettállam lenne Oroszország, amit a Svájci Gárda (Vatikán) is lenyom, mint a bélyeget... :)

"geri22 2008.08.11. 13:27:24

ötezer éve meg vannak győződve arról, hogy ők a világ közepe (elég a saját országukra haszált írásjelet megnézni), és nem 50-100 években gondolkodnak."

Ügy van. Azzal a kekeckedő:-)kiegészítéssel, amíg Európában mára, holnapra, max. választástól választásig terveznek, addig Kínában a legkísebb időtáv amire terveznek, 50-100 év.

Amúgy:

USA = 19
Ru = (-1)+20
KÍNA= 20-1

Összegezve egyik sem jobb a Deákné vásznánál.

Még amúgyabbul: Sosem volt ellentét a Nyugat (USA+Ny-Eu) és Kelet(Su. + szoci országok) között. Mindig is Kínának üzentek.
Most pedig Kína visszaüzent: 1 világ- 1 álom.

Gyors elemzés: Amit a legtöbben álmodnak, az lesz a világgal a világon:-))

Oroszország tündökléséről annyit szöszögnék csak, egy darabig lehet zsarolni a világot az energíával, de egyszer csak meglepi lesz. Akarat (és tőke) kérdése csak az alternatív energiaforrások hasznosítása. Ha túl sok lesz a gáz a gázzal, átáll a világ másra, és passz.

"Azt hiszem, van, aki még most sem fogja fel teljesen, mennyire komoly az ügy:
www.youtube.com/watch?v=_PQGJwEVVZM "
(Patreides)

Immáron tudom, miért (izé... kiért...) indultak be ennyire az oroszok! :D
Most volt az Estében a téma, Mészáros Antónia úgy vezette fel, h Grúzia a hibás, ő kezdte az Olimpia leple alatt...

Baszki, én ezt nem értem!

Álljon ide vmi überszakértő, és mondja ki végérvényesen, h ki a hunyó!:-)

Gyanítom, h maguk a határok, amiket úgy húztak meg valaha, h minden utódállamban egy csomó orosz tolong, forrong.Mondhatni Grúziában is annyian vannak a ruszkik, mint az oroszok:-)

Hámééé, há őket is meg lehet érteni!

Más:

Az mié' van, h úszásban 32 aranyat osztanak, míg a mi - derekasan küzdő - vízilabdásaink aranya csak egynek számít?

Nem sok az a 32 úszószám? Közben meg egy csomó tuti jó, televíziózásnak is kedves sport nincs ott az Olimpián, gondolván itt néhány tisztára izgalmas extrémsportra.
Bezzeg kajak-kenuban tudtak húzni, meg öttusában is, úszásban miért nem? A sok amcsi favorit miatt?

Namostan izgulhatok, h ez most off-e?:-))
jaegtoer 2008.08.11. 22:28:13

"Oroszország tündökléséről annyit szöszögnék csak, egy darabig lehet zsarolni a világot az energíával, de egyszer csak meglepi lesz. Akarat (és tőke) kérdése csak az alternatív energiaforrások hasznosítása. Ha túl sok lesz a gáz a gázzal, átáll a világ másra, és passz."

Mégis mire cseréled? Vedd bele azt is, hogy a pék süti a kenyeret, a busz jár, van víz stb. Bio-barmok nagyon elvannak tévedve azt illetően, hogy mi mennyi energia és azt honnan lehetne pótolni. Jusson eszedbe, hogy a távfűtés áramot is termel, amit itt elnetezel! Számold ki, hogy mennyi energia, amit egy nap számítógépezel! Meg fogsz lepődni.
Naszta

"De itthon főleg az a baj, hogy a poltikának nincs koncepciója sem"

Dehonnem! Szóba jött már kínaik betelepítése!:-))

Az orosz energiát meg megoldja a globális felmelegedés, mert azáltal több és erősebb szél lesz, lehet építeni Don Quijote várakat.:-)

Emberek, olyan módszer nincs, h a nyári meleget betároljuk télre?

Pl. vizet melegítünk halomra, majd lenyomjuk olyan mélyre, olyan körülmények közé, ahol meleg marad?
"Mitől torpanna meg Kína, hacsak tönkre nem bombázza valaki?"

Kína túl olcsó.
Legalábbis ahhoz képest, ami itt van.
Ahhoz képest, amennyit keresnek a kínaiak, ahhoz képest annyira nem.
Viszont azok is többet akarnak keresni, hogy többet vásárolhassanak.
Ha ezt összekuszálod, kiderül, hogy addig pörög Kína, amíg nincs elég sok gazdag ember ahhoz, hogy elszabadítsa az inflációt, és bedrágítsa a gyártást.

Mellesleg a májer kínai nem nagyon vesz hazai terméket, az nem három meg ötkarikás audival járkál, és _bármit_ el lehet azzal a szlogennel adni, hogy európai minőség, ha az egy kicsit jobb, mint a gagyi.

Amúgy nem attól kell tartania Kínának, hogy lebombázza valaki, hanem egy kiadós kis polgárháborútól.
Ha megbicsaklik a birodalmi eszme, és rájön a sanghaji, hogy nem beszél pekinkiül, akkor Csang Kaj-sek zászlaját előássák a padlásról, és leszámolnak a csin-ekkel/hanokkal/mongolokkal
malacka-120Hgmm · szenzor.freeblog.hu 2008.08.11. 22:58:52

"Pl. vizet melegítünk halomra, majd lenyomjuk olyan mélyre, olyan körülmények közé, ahol meleg marad?"

Ez a geotermikus energia. A gond az, hogy a forgatási energia elég sok tud lenni egy épületre vetítve. Mivel a kőben nem lehet végig kábelt vezetni, ezért az ásványokat folyamatosan szedni kell belőle. Szóval ez is csak tűnik olcsónak. Tény, hogy ha már megvan, akkor olcsóbb tud lenni. De az ár, az erősen áramfüggő. Lokálisan a melegvíz termelés játszik. Csak hát az emberek nem néznek utána. És nehéztető kell hozzá.
kolbászoszsömle 2008.08.11. 23:04:01

Rájuk / ránk fog egyszer még omlani a nyersanyag hiány is...
malacka, én olyan energiatárolásról tudok, amit nálunk is építenek, hogy felszivttyúzzák a vizet mondjuk a kékestetőre, és amikor csúcs van, és kell az energia, akkor leeresztik turbinán keresztül.

szélenergia termelése nemcsak propellerekkel oldható meg. van egy szerintem zseniális, indukciós új találmány, a windbelt. ez annyira egyszerű és olcsó, hogy magánházakon is simán felállítható egy tömb belőle.
www.popularmechanics.com/technology/industry/4224763.html
Miért gondolják olyan sokan, hogy Kína megszállja a világot? Minek? Nem kell nekik. Kína gazdaságilag fogja lenyomni a világot. Ez nekünk annyira nem fog tetszeni, de ez van. Gazdagodni akarnak a rohadékok. Ők is akarnak Gorenje hűtőbe csomagolt videomagnót behozni nyugatról. Akarnak igazi Adidas cipőt. És meg is lesz nekik. Úgy, ahogy Japánnak is meglett. Mert nekiálltak, fegyelmezetten, nem az egyént, hanem az egész társadalmat szem előtt tartva, és a középkorból 40 év alatt ipari vezető hatalommá váltak. A két nép mentalitása nem sokban különbözik. És aki azt hiszi, hogy a kínaiak ugy en bloc csórók, az igen nagyot téved.

A másik, ami a posztra vonatkozik: Nem, az ottani diktatúra, az nekünk rohadtul nem előny, hanem hátrány. Ott a diktatúrában ugyanis nem tudja egy gittegylet leállítani az M0-ás építését. Ott ha megvan az elhatározás egy fejlesztésre, vagy fejlesztési irányra, akkor azon fog dolgozni az ország. Nincs vita, hogy akkor hogy osztják a fejlesztési pénzt.
Egyébként az oroszok nem hülyék, pontosan tudják, h előbb-utóbb elfogy az olaj és a gáz, és addigra a pénzüket átkonvertálják más üzletekbe.
Gondoljatok csak a Chelseere vagy a Malévra!
Az oroszok nem katonákkal, hanem a pénzükkel jönnek vissza, de most már nem állnak meg a keleti régióknál, hanem nyugaton is bezsebelnek egy csomó gazdasági érdekszférát.

/Jéééé, eddig nem is tűnt fel a felírat itt a doboz alatt. Hűűűű, de szokatlan, vazze! Megjegyzem, eddig sokkal jobb, mint amire számítottam. Sőt, eddig teccik!:-)) /
"Emberek, olyan módszer nincs, h a nyári meleget betároljuk télre?"

Van.
Szilvóriumnak hívják.
:)

Amúgy a hőszigetelés az ország függetlenésgének záloga.
Meg a gázáremelés.
Meg a mecseki szénbányászat újraindítása.
Valaki itt fentebb (nem tudom, ki, de lusta vagyok utánanézni) azt a hülyeséget bírta mondani/írni, hogy Kínában a mai napig még 500 millió ember éhezik.

Innen jelentem, hogy Kínában éhezni senki nem éhezik úgy tíz-tizenkét éve. Nem dúskálnak a tömegek luxusfehérjében, ez biztos, de az ominózus hárommaréknyi rizs és egy kis szójaolaj naponta, plusz picinyke csirkehús kétnaponta mindenkinek jut.

A tiszta levegő már nagyobb probléma, mint a napi betevő biztosítása.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.11. 23:10:15

"malacka, én olyan energiatárolásról tudok, amit nálunk is építenek, hogy felszivttyúzzák a vizet mondjuk a kékestetőre, és amikor csúcs van, és kell az energia, akkor leeresztik turbinán keresztül."

Ez a csúcserőmű. Ilyen nem épült Visegrádon. :)

"szélenergia termelése nemcsak propellerekkel oldható meg. van egy szerintem zseniális, indukciós új találmány, a windbelt. ez annyira egyszerű és olcsó, hogy magánházakon is simán felállítható egy tömb belőle."

Kiváncsi vagyok a hatásfokára! A szélturbinák teljesítménye lapátszöggel jól szabályozható, ha van szél. Egészen nagy hatásfokú turbinák is vannak már. Szóval nehéz dolga lesz ennek a technológiának. Főleg, hogy - ahogy látom - saját frekvenciával operál. Ott meg a fáradás szétcseszi az anyagot. Turbinánnál meg golyós csapágy van...
Naszta, nem cseszi szét. a szalag a két végén van rögzítve, és a mágnesek szabadon rezegnek rajta, tehát nincs csapágy, tengely, semmi se. magát a polimer szalagot időnként nyilván cserélni kell. viszont akárhol elfér, olcsó, és nem darálja be a pintyeket.
En egyutt lakom veluk.

A Kinaiakkal, igen. (Nem egy szobaban, egy lakasban/hazban. Ez idekint London bizonyos reszein nem tul ritka.)

Csunya altalanositasba kezdenek ugyebar, ha rajtuk keresztul egeszeben a kinai embereket itelnem meg, de vannak azert megfigyelesek a tarsolyomban (mint ahogyan francia es malajziai es indiai lakokrol is irhatnek akar, akik mellett megfordultunk parommal).

Orultem az oromuknek en is, mert lathatoan vartak hazajuk sikeres olimpiai bejelentkezeset a megnyito napjan. Orultem azert is, mert en is ugy tartom - ahogy Arpad is fent irta - egy ilyen esemeny lehet a kezdete a Kina fele iranyulo erdeklodesnek, vizsgalodasnak, felfedezesnek.

Van mit nezni, es a giccs mogott/alatt, eloashato, es felmutatando ertek van. Tudomany, epiteszet, okori birodalomkent a torikonyvek is emlitik, aki emlekszik meg ugye. Papir, iranytu, lopor...A hamisitas muveszete olyan fokra ert, hogy egyes mutargyakat a ketezer eves technikakkal es anyagokkal a szinte tokeletesre gyartanak, igy lehet a Ming-dinasztia edenyeibol igazoltan tobb "valodi", mint az a torteneszek szerint valoszinu volna.
(En szemely szerint nagyra ertekelem a profizmust a hamisitasban is.)

Kinanak sajnos sikerult ezt a remek alapot a giccsel-gagyival olyannyira ellepnie, hogy ma inkabb errol hires.

Lehet, hogy a "gagyi, olcso, es nagy mennyiseg" harmasa csak a hivoszavak voltak a moho nyugatnak, es ma, amikor a fuggoseg kimutathato, jon a fordulat, es a "minosegi, draga, limitalt"?

A lakotarsak.
Nagyon kedves, segitokesz, figyelmes es felenk emberek. Nem erosseguk a rendszeretet, tisztasag. Ritkabbak (semmikepp nem napi rendszeresseguek) a tisztalkodasi igenyeik - sertodes ne essek, ez erosen belefer nalam a kulturalis kulonbsegekbe, maganugy - es az etkezesi szokasok talan, ami kis megutkozest valthat ki Europabol jott testvereiknel. Igen hangos ugyanis. De nem ugy, ahogy egy olasz csaladi asztalt elkepzelsz, hanem a szurcsoges es csamcsogas kulonos kevereke idonkent megszakitva, kisebb boffentesekkel. Nem ismert szamukra a "hagyomanyos" szerepmegosztas a konyhaban. A ferfi foz mindket parnal, a lanyok mosogatnak, vagy elokeszitenek. Mosogatas, mosas, teregetes megosztott. Nincs hangos vita, sot nagyon jo hangulatuak, mosoly az arcon szinte mindig. Koztudottan szorgosak, mindegyikuk 10 oras beosztasban dolgozik. 3 mernok kozottuk, es mivel en is az volnek, igy van viszonyitasi alapom. Csatornazasi mernok, informatikus, es alagutmernok. Muszaki teruleten, naprakeszsegben, erosen vernek. Azokat a szoftvereket es muszereket tanuljak/hasznaljak amit az elvonal hasznal. Hozzaallasban, profizmusban, is le vagyok maradva. Kifaggattam oket a muszaki egyetemi evekrol, es nagyon nehez bekerulniuk, es nagyon kell hajtani, hogy bent maradj. Ingyenes. Hm...Apam idejeben talan igy volt nalunk is.

Azerdekesseg: a kinaiak kozul egyik sem tervezi a hazatelepulest a Nagy Testver miatt. Hozza kell tenni, mindenki Kina gazdag nagyvarosaibol jott, autoban itt ultek eloszor.(Minnel elobb letelepedesi-t szeretnenek, es a Nagy Angol vizsgat letenni), de a malaj srac (aki kinai egyebkent) viszont menne vissza, amint eleri a kituzott celokat anyagilag. Ott a helyzet kedvezobb.

Bocsanat az eszeert. Igyekszem, igyekszem.
Naszta ·

Én a nyersanyaghiányban nem hiszek.
Már, ha a nyersanyag a fémeket, energiát jelenti.
Ha a kőolajat, földgázt, akkor egy kicsit más a dolog, de lényegében változatlan.
Ha megéri kitermelni a szeméthegyeket a bennük lévő vimesdobozért, ki fogjuk termelni őket.
És szidjuk a hülye fejünket, hogy nem engedtük be a németek háztartási hulladékait.
lol
Örülök. hogy belinkelted ezt index.hu/politika/kulfold/rus4195/, Árpi, mert már keresgéltem.

Lehet a grúz elnököt és kormányát naivitással vádolni, mert felültek a provokációknak, de avval, hogy ez a háború az Ő hibájuk - avval csak nagyon nehezen. Itt az energiaforrások szállításáról van szó (éspedig az oroszok megkerülésével) és ez nem is Grúzára van kihegyezve, hanem miránk, Európára. Nem merő véletlen, hogy az első célpontok között a kikötőjük volt.

Jöhet az energia - de, csak az oroszok felügyelete mellett.

Az pedig csak hab a mesebeli tortán, hogy Putyinék az esetet arra is kihasználhatják, beleoltják a félelmet a volt köztársaságokba. Garantálom, meg is tanulják a feladott leckét.

Esetleg, viszont, a baltiak és a lengyelek, talán még az ukránok is, nem adják be a derekukat oly könnyen. Csak, óvatosabbak lesznek.
Tóta W. Árpád ·

"viszont akárhol elfér, olcsó, és nem darálja be a pintyeket. "

Ellenben olyan hangot ad ki, mint amivel a krokodildandi megvadította a denevéreket... :)
kolbászoszsömle 2008.08.11. 23:13:44

"Amúgy a hőszigetelés az ország függetlenésgének záloga." - igen.

"Meg a gázáremelés." - igen.

"Meg a mecseki szénbányászat újraindítása." - nem. Hosszú távon ugyanis nem megoldás. Megoldás - szerintem:

- melegvízet napenergiából nagy hatásfokú tetőből (nyáron az épület klímája is jobb.)
- fűtés: geotermikus és tetőfűtés vegyesen
- villany: atom
- autó/busz: hidrogén megújulóból (vö.: www.vezess.hu/hirek/kulfoldon_magyar_hidrogenbusz/14871/ )
Baromi nagy üzlet a Chelsea és a Malév.
Árpi!

Hogy te miket tudsz!:o))

Megnéztem a linket, kb. meg is értettem, bár az angolom siralmas.
Hacsak minden házban kb. 20-30%-ot megoldana, már az is nagyszerű lenne!

Máskülönben meg olyan helyen, ahol én is lakom (kb. 14.000 lakos), jobb lenne, ha autó helyett átülnének a népek ezekbe a 100ezer ft körüli elektromos bringákra, ugyanis tisztára lehangoló, mikor látom, h rendre egyedül ülnek egy nagy batárban csak azért, h ki menjen a tóra pecázni, vagy átugorjon az anyósához, h lekeverjen neki egy taslit:-)

Lényeg a lényed, egy ilyen kis brinyó képes akár a 30km/h-ra is, és kb. 1-2ft a km költsége, persze, ha az akku amortizációját is számítom, hisz annak a ciklusszáma véges, akkor vmivel több, de szvsz megáll 5ft/km alatt. Egy töltés kb. 20-30 km típustól függően, de az igen jók, akár 40km-t is megtesznek sík terepen..... hátszéllel..... vitorlával:-)))
Itt vidéken kezd általánossá válni, de bőven lehetne több, szinte mindenki dicséri, pedig kivétel nélkül kínai termék, és érdekes, mert ami nálunk kapható, sokkal igénytelenebb, mintha az ember átruccan szabadkára, hol ráadásul olcsóbb is kb. 30%-kal.....
Jaaaa, és bukósisak se kell hozzá, tehát fodrászhoz is mehet vele az asszony:-))
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.11. 23:19:52

Meglátjuk. ;) Nem vagyok turbinapárti, de tény, hogy tizedesre lehet lőni a hatásfokát ma már egy csavarnak...
mozzie 2008.08.11. 23:25:03

Nem volt hülyeség az a Kék-Áramlat. Csak az a baj, hogy ezzel ki is merült a hazai politika cselekvőképessége energia ügyben.
"Én a nyersanyaghiányban nem hiszek.
Már, ha a nyersanyag a fémeket, energiát jelenti."

Nagyon tévedsz!

Épp nemrég láttam egy dokumentum műsort arról, h mennyire fogyóban van egy csomó, kismértékben használt, ám nélkülözhetetlen fém.

Egy csomó gyártási technológiát meg kell majd változtatni, ha néhány fém ára az egekbe szökik az eredeti árhoz képest.

A szilícium, na az pl. sosem fogy el, de azt meg nem lehet túl sokféleképpen használni.
Viszont, ha az áram ára a holdat nyalja, akkor felkészülhetünk az alumínium ékszerré válására, mert csak árammal lehet kiredukálni elemi fémmé.

(Nah, kiszállok, nem akarok túmács lenni...)

Üdvözüllések és nyócgatyák!:-))
index.hu/politika/kulfold/ossz0811/

A kerdes immaron tehat az, hogy az oroszok bekebelezik-e ujra Gruziat, esetleg visszavonulnak miutan Szakaasvilit levaltottak, vagy hagyjak-e az orszagot szabad uton jarni, vagy orosz talpnyalo banda lesz-e a politikai elit a jovendobeli Gruziaban?

Masik kerdes... vajon ki hazudik? Az ENSZ szerint harcok folynak ott is, ahol az orosz vedelmi miniszterium szerint nem.
Oroszország félbevágta Grúziát:

index.hu/politika/kulfold/ossz0811

Kutyából nem lesz szalonna...
Sok esetben elottunk jar Kina. Elottunk, Europa elott. Mi pedig szeretjuk elhinni, mindenrol az ellenkezojet. Elsosorban magara figyel az allam. Van akkora, hogy ne kelljen sok fele figyelnie. "Globalis felmelegedes?" aszongya ra a kinai allami TV, ez egy nyugati propaganda, indok. Kiserlet a gazdasagi szankcionalasokra. Ha kell energia, eppugy szivesen nyulnak ujra szenhez ha az all rendelkezesre nagy tetelben, mint a sertesszarhoz (es ebbol metangaz telepek es ezaltal melegviz, meg lang a konyhaban.) Ha kell minosegi termek, megtalalhato, keresni kell, es nem Adidas lesz rairva. Vannak sajat markas minosegek, es van a nyugati koppintasa, es van a 100forintosba szant WC-kefe, froccsontott muanyag biszbasz, ha az kell. Mar egy ideje az autoipart neztek ki maguknak. Eloszor befektetesi cellal, megvettek markakat kilora, es most tanuljak - mint a Japanok anno -, hogy hogyan kell olyanra formalni az autot, amit megvesz majd az autot 3 evente cserelo angol, nemet, francia polgar is, es a kevesbe kenyes kelet-europai tomeg. A mieniket meg tartjuk a biciklinel, amig lehet.

Akkor lesz itt tenyleg nagy gaz, ha a kinai ember megengedheti maganak majd az autot. Az allam ma meg tartja magat, es igyekszik is rendesen azon, hogy atugortassa veluk a szenhidrogenek korszakat, es ha lehet mar elektromos autoba ultesse oket. A legnagyobb akuumlatorgyarto es fejleszo is Kina jelenleg, a tomegkozlekedes egy reszet mar most gazos, biogazos, es elektromos jarmupark adja. Ezekrol ugyan kevesebbet hallani.

Bush elnok Barney kutyaja elobb lesz hirekben minalunk, mint hogy Kina valami pozitivat tett.
A baratsag ara.:)
LukeL_Reloaded

Nekem (meg a kollégáimnak, ismerőseimnek) van még egy kínaikra jellemző megfigyelésük: egy kínai nem tudja megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól.
Szemrebbenés nélkül ígér kivitelezhetetlen dolgokat, állít valótlanságokat.

Naszta · ertekel.blog.hu 2008.08.11. 22:57:07

Kedves Naszta!

Semmilyen jelentősége nincs, hogy én milyen alternatív energiára gondolok.

Annak annál inkább, hogy nem csak a természet, hanem a gazdaság és társadalom is kiegyenlített állapotra, azaz egyensúlyra törekszik. ezért nincs hosszú távon túl nagy jelentősége a szélsőségeknek, és a szélsőséges megoldásoknak. Mindig megteremtődik az ellenpólus.

Tehát, ha a Földön a gazdasági és társadalmi érdek, igény olyan erős lesz, hogy már nem érdeke a fosszilis energiáért gazsulálni, vagy azt kitermelni, akkor megtalálja, és meg is valósítja a legalkalmasabb alternatív energiaforrást, és felhasználását lehetővé tevő technológiát.

...és az is valószínű, nem ebben az évben realizálódik:-)) De értelek, összetett dolog ez.
Röffencs néni kedves! :)

Nem állítom, hogy nálam az igazság, ezért MINDKÉT variációt vázolnám:
a) Grúz hivatalos személyek állítása szerint a grúz csapatok megtámadták Dél-Oszétiát, hogy helyreállítsák Grúzia területi és mindenféle más egységét. Ez konkrétan annyit tesz, hogy szitává lőtték a szakadár tartomány fővárosát és az ott táborozó orosz csapatok 15 tagját (ez kezdetben 30 volt, ergo 15 orosz katona feltámadott), akik egyes értelmezések szerint békefenntartók, más források szerint nem. Civil áldozatok is voltak - naná, majd nem.
b) A "köcsög oroszok" lerohanták Grúziát és mindenkit kinyírtak és/vagy megerőszakoltak - nem feltétlenül ebben a sorrendben -, a grúzok pedig tök ártatlanok, még csak bicskájuk sincs. :)

Összefoglalva a lényeget: mértékadó források egyetértenek abban, hogy a grúzok hivatalosan úgy nyilatkoztak a kezdet kezdetén, hogy ők indítottak támadást a szakadárok ellen. Hogy lőtték-e az orosz csapatokat (vö. "békefenntartók"), konkrétan kevesen tudják, de azok meg tudnak titkot tartani. Az oroszok szerint 15 (kezdetben 30) békefenntartót öltek meg a grúzok a balhé kitörésekor.

A bánat tudja, mi az igazság, de a rendelkezésre álló infók alapján az a) verzió az, amely tényszerűnek tűnik. Mondom TŰNIK!
Megjegyzendő, hogy egyes vélemények szerint az a) verzió orosz csapda volt a grúzoknak, más vélemények szerint meg Szaakasvili, a grúz elnök egy droid, akit egy másik droid irányít Washingtonból, ami történetesen az USA fővárosa - csak hogy nehogy valaki egy orosz támaszpontnak képzelje. :)
Tehát az igazság az, hogy nincs igazság. Lényegtelen, hogy ki kezdte és miért: jelenleg az oroszok állnak nyerésre, de úgy, hogy már Grúziában járnak, a grúz flotta komolyabb részét elsüllyesztették, vidáman repkednek a grúz főváros felett és elküldték anyjába az ENSZ-t, az EU-t, az USA-t és a NATO-t - és mindenki mást is, aki nem orosz.
Oroszországnak nincs erre a balhéra ENSZ BT felhatalmazása, nem is lesz. Valami homályos emlékem van Irak kapcsán arról, hogy amikor ezek a "szemét oroszok" lerohanták Irakot, akkor sem volt ENSZ BT felhatalmazásuk, de az akkor senkit nem zavart, mert a fő, hogy kinyitották az olajcsapot. De lehet, hogy keverek valamit. :D Egyébiránt ez a szemét Putyin anno Koszovót is lerohanta, de tehénpásztornak álcázta magát (KGB-s volt korábban!), ezért sikeresen rákente az egészet az amcsikra.

Tudok még segíteni valamiben? :D

Kicsit komolyabban: kezdetben arról szóltak a hírek, hogy a grúzok bejelentése szerint megtámadták (a grúzok) a szakadár Dél-Oszétiát. Nem sokkal később már Oroszország volt az agresszor a grúz elnök szerint (aki eredetileg jogász, ergo ép elméjű ember azt sem hiszi el neki, amit kérdez, de mindegy), bár a hapsikám azt is mondta, hogy ez az orosz támadás nem Grúziának szól, hanem "az amerikai értékeknek".
Alapvetően mindkét felet és az összes többit is alaposan s*ggbe kéne rúgni. Többször is.
Tehát lényegében tényleg nem tudni, mi az igazság. A "maszkirovka" minden ex-szovjet területen óvodai alapműveltség. :)
Kedves hozzászólók,

Szeretnék visszatérni az eredeti témához.
Most nézem párhuzamosan a CNN-t és egy orosz adót. Nem tudok közöttük különbséget tenni. Mindkettő egy hadban álló ország elfogult közvetítésének tűnik. (Konkrétan a CNN-en 50 perce - vagyis amióta nézem - nem fordult elő olyan hozzászóló, amelyik ne a "szerencsétlen, orvul megtámadott Grúziáról" szólna. Most éppen 25 percig beszélt Szaakasvili.)

A szörnyű oroszok "brutálisan eszkalálják" a háborút, míg a "szegény Grúzok" mindössze lebombáztak néhány civilek által lakott falut, és még olyan kedvesek is voltak, hogy adtak 3 órát a civil lakosoknak, hogy eltakarodjanak a dél-oszét fővárosból...

A legszörnyebb érzésem abból adódik, hogy most éppen uszítanak...

Visszatérek a kiinduló cikkhez. Nekem Tóta W.-vel szemben igenis fontos az Olimpia, és még az olimpiai eszmét (addig békében vagyunk, stb) is fontosnak tartom és nem tudom egyszerűen lehúzni a kukába. Nem akarom.

Soha nem fogom megbocsátani Szaakasvili-nek, hogy az Olimpia megnyitójára időzítette annak a háborúnak a kirobbantását, amely most első látásra az elmúlt két - három évtized legsúlyosabbikának néz ki!
kolbaszoszsomle: en tovabbra is tartozkodom az altalanositastol, es a lakotarsaim szokasirol irok csak. Nem tapasztaltam az altalad elmondottat, amit mondtak eddig, az ugy is tortent.

Az orszag amiben epp elek, az egyik legnagyobb es leg-szegyenteljesebb szemethalmozo a vilagon.

A misik szereplo a vonal masik vegen Kina. Elmagyarazom.

Hatalmas felhalmozas, roskadozo polcok, elkepesztoen nagy pazarlas. Nagy a fogyasztas is ugyan, de a boltok sora mind tele kell legyen. (pl. Marks and Spencer a polc zsufolasig, mert igy mutat jol. De ket nap mulva az egesz zoldsegpult, 6nap mulva a hutopult tartalma megsemmisitesre kerul, nincs szelektalas sehol. Az mar alkalmatlan eladni mint M&S, az nem posh mar, ahogy ok mondjak.) Szemetuknek osszesen az egy harmadat kepesek onalloan szortirozni, feldolgozni, elhelyezni. Az utobbi evekben tobb kampanyt is lefolytattak a kommunalis hulladekok csokkentese celjabol, a reduce/reuse/recycle nem lett tul nepszeru. Probaltak tuleloshow formajaban, kidobni par polgart a szemetdombra 3 hetre. Elelemmel ellatva, probaljanak boldogulni a lim-lombol. Satrat huzni, gumitomlobol es foldlabdakbol falat huzni, stb. Nem ment.

Tovabbra is marad a 65-70% elszallitasa.

Itt jon a kepbe Kina. Elszallitjak oda, szelektaljak, ujrahasznositjak, es nyersanyagkent visszaszallitjak a Briteknek. Igy lesz aluminium, papir, es muanyag kocka belole. Kozben Anglia fizeti az oda-vissza szallitast, es a nyersanyagokat is visszavasarolja.

Nos, ki kotott jobb uzletet?

Kina 10ezreket foglalkoztat ezzel az okos trukkel. A Nyugat szemetebol nem lesz hiany egy ideig. OKOS:)
65 helyen leírták, hogy az oroszok módszeresen kényszerítőztek, de fognek még emiatt szívni, nem kicsit, több fronton. Mert most nagyok, még, de ugyanannyira agyatlan böszmék is. Ukrajnát megtámadni azért eléggé arcos, még gondolatban is. Persze Putyin, a Szolzsenyicin-féle szláv új istentípus és nemzetvezető nagyon rátalált a KGB-s énjére.
És Árpi, lesz még itt MICSINÁLNI, mert KELL miután mindenkit nyíltan megfenyegettek, aki csak anyit mondott, hogy dik 'má no !
A lengyel Kazinsky alkotott már baromságokat, meg a tesója, de ez a valós EBESZ, tényleg hiteles és nem ruszki megfigyelőkkel penge ötlet.

Az azért rémísztő, hogy az a szerencsénk, hogy Ő Putyin Atyuska köreit még éppen nem zavarjuk. Még. De, ha holnapután elfingja magát akkor már csak magyarul is nopyccku ? Rohadtul nem csipázom a történelem újraélésének még a gondolatát se, akármilyen messze vannak. Még.
Sajna az elejetol ket szalon fut a kommenteles, es en csak az egyikhez tudok csak erdemben szolni, a masikat csak szomoruan szemlelni. Sajnalok minden aldozatot es hozzatarozot Gruziaban es Eszak-Oszetiaban.

A kulugyi allasfoglalas tetszett. Visszafogott, ovatos: "Magyarorszag a beke mellett all."

...En meg mogotte, nehogy kitakarjam.

Jo ejt Mindenkinek!
Egyetertek az erospistaval. Ezektol a szovjet stilusu orosz nyilatkozatoktol fekszem ki. Es orultem volna, ha Magyarorszag is megszolal a baltiakkal es lengyelekkel.
A Three Gorges Dam epitese es kinai szegenyek temaban az Up the Yangtze cimu filmet nagyon ajanlom mindenkinek!
Naszta - nem is állitottam, hogy hülyeség lenne a Kék Áramlat.
Többekhez intézve :

De akkor mi az oka annak, hogy az É. Oszétiát "megmentő" oroszok mégsem hajlandóak kivonulni, jóllehet, a grúzok bejelentették, leteszik a fegyvert, és üdvözölték az ENSZ közbelépését, erre való felhívását is?

Egyébként a magyar vizilabda csapat épp most alázza a görögöket, hajjrá!
Nem tudom volt-e már: nem állítom, hogy ok-okozati összefüggés van, de ez a mostani orosz erődemonstráció igencsak jól jött a McCain kampánynak Amerikában. Ez tény. Százalékokban lesz mérhető.

Azt sem merem/szeretném feltételezni, hogy Bush bátorította Szakashvili hibás döntéseit (hogy aztán az oroszokkal rémisztgethessen otthon), aztán otthagyta lógva, de sztem az ilyen elméletek is hamarosan meg fognak jelenni. Előre szólok...
Wave 2008.08.12. 01:47:19
"Es orultem volna, ha Magyarorszag is megszolal a baltiakkal es lengyelekkel."

Megszolalt! Aszonta jobban szeretne ha mielobb beket kotnenek egymassal.
Ne varjunk sokat Mo-tol, amikor az oroszok picsajat nyaljuk, szerintem valamilyen szinten meg ertheto okokbol is, de errol volt anno egy nagyon jo vita a blogon, amikor a Nabucco-rol posztolt Arpi.
hamár máriánk töpörödő nemiszervénél tartunk dél-oszétiában a szovjet nagyság kisebbségben abáziázik vagyis mint olimpiai sportág a nagyfal megugrasztása régi hun pajkosság, de a grúzok mint európa szerelmesei azt azért erős túlzásnak tartok, sőt olajügyileg Putyin nagyherceget rossz stratégának tartom, azt hiszi hogy a gyeplőt a kezében tudja tartani, ilyen húzással, és mindig kibújik belölem a kisebbségi jogvédő, ezek a nagyon szovjetek még mindig nem értik, hogy nem lehet úgy viselkedni mint valami nagy medve, hogy ijesztgetünk, ijesztgetünk, és a kínai meg lerohanja a usát, én meg csak bámulok a fejemből kifelé, hogy a francba tudnék hadat üzeni a kis tibetnek.
Az olimpia egyik tanulsága, hogy a legkirályabb vidéki búcsúkat a kínaiak tudnák összehozni.

A másik, hogy ami jól néz ki, mint pl. a stadion, Birds Nest, azon európai építészek dolgoztak.

A kínaiak annyira boldogok voltak a megnyitón, ami mellesleg egy fos volt, hogy ha valamelyik szomorkodott volna nagytotálban, akkor azt háttal nekiállítják a rendezőnek és egy golyóval megoldják a problémájukat ott a helyszínen. A kíváncsiskodó külföldi újságíróknak pedig gyorsan mutatja valami hosztessz, hogy mennyire midnen rendben van éppen emberijogilag egy másik irányban. Azok meg inkább arra néznek.
Ja igen, és igazán örvendek hogy végre kínai stílusban lehet kommentelni. :)
"Agression is the last refugee of the incompetent"
Kína és Oroszo. soha nem éri utol az USA-t amennyiben ott megmarad a mai rendszer, ami még az afroameriakiakat meg a hispánókat is bele tudja kényszeríteni egy egészséges versenybe. Ott ugyanis hatalmas kreatív gejzír zubog a felszín alatt, mindenkiből lehet rocksztár vagy Bill Gates vagy Google-os srác(ok). Ezzel szemben Ny.-Európában már kisebb erre az esély az "évszázados tradícióknak " becézett tekintélytisztelet, kasztrendszer és nepotista korrupció miatt. K-Európa még lejjebb a listán,a volt Szovjetunióval zárva. Aztán jön Ázsia,Dél-Amerika majd Afrika. (élesszeműeknek: Kanada, Ausztrália, Új-Zéland: USA és EU között)

Oroszo.-ban nyersanyag van és viszonylagos tömeg, Kínában meg tömeg. A kínai (feudálkommunista) állam abból csinál üzletet, hogy bérrabszolgákat biztosít a külföldi (és a saját akolbeli kínai) befektetőknek, akik eddig egy tál rizs + sárkunyhó szintről feljöttek a 2 tál rizs, moped, tv/dvd szintre. De ez nem egy belülről fakadó növekedés, itt az EGYÉNI KREATIVITÁS el van fojtva - nincs kapitalizmus. Oroszo.-ban sincs és ez annak a népnek is nagyon megfelel, mert ne felejtsétek el, hogy a K.Európai (és kommunista ázsiai) többségnek (90%) a kapitalizmusból csak az árubőség, a jó filmek a tv-ben, meg az utazási lehetőség kellett, a többire magasról szartak (pluralizmus, egyéni- és szólásszabadság (nálunk ezt úgy értelmezi a hülye AB , hogy lehet népszavazni a költségvetés "bevételi oldaláról" a bíróság meg úgy, hogy lehet tojást dobálni), egyéni energiák felszabadítása az össznemzet érdekében stb.) Sőt, a gazdagok a világ keleti felén még ellenszenvesek is. (nagyjából joggal).
Cár atyuska 1868-ban szabadította fel az orosz jobbágyokat, úgy kb. 300 évvel Hollandia és 230 évvel Anglia után, na ez a szellem meg is látszik rajtuk.

És mindig volt "világ ura" , mi tegyük össze a kezünket, hogy ez most az USA és NY-Európa, és ne akciózzunk az ÖMV ellen, hogy a MOL maradjon "magyar", mert nem magyar az, hanem már rég a Gazpromé, aki csicskáztatja a managementet. Magyaro. mindig akkor fejlődött, ha volt nyugati típusú ura (SZt. IStván és a bajor lovagok, Anjouk, MOnarchia). A többi "köhög a bolha" effektus. Így köhögnek az óriásbolhák, Oroszo. és Kína. Egy amerikai hamarabb halna meg a hazájáért, a kínai meg az orosz meg emigrál az USA-ba ha gáz van otthon.
Élsport és a tömegsport viszonyáról meg annyit, hogy pl. megnézi az ember az EB-t utána tök szívesen megyek focizni, mert én vagyok schweinsteiger és lövök 4 gólt a köcsög spanyoloknak. :) Szóval az élsport insirálja a tömegsportot.

Napersze az olimpiával ez nem így van mert ott rétegsportok is játszanak és nem hinném hogy bárkit is kalapácsvetésre inspirált Annus Adrián.
Drága Árpi,
ez itten megint bakra sikerült ...
mármint az indexes inside lövő versenyen ...

vicces elegye ez a cikk
- proli szobizmus (élsport = csúnya),
- rosszul értelmezett (értsd vak) liberalizmusnak a "kicsi mindig szép" és a
- álnaivitásnak

miért gondolom így:

proli szobizmus
Hi megin. :)

Hát nem tom igy a kommenteket olvasgatva meg minden.
Én valahogy arra jutottam, hogy ha a grúzoknál van egy 4 csillagos amcsi tábornok mint katonai "tanácsadó" akkor az amerikai grúz aki most erős nyugati támogatással lett elnök, aligha támadott volna az amerikaiak hallgatólagos egyetértése mellett.
Azaz erősen elszámolták magukat, ami rossz és a szegény grúzok isszák meg a levét, vagy szimplán hülyék ami mégrosszabb.

És igen, lehet, sőt biztos hogy oroszország készült erre. Akkor vajon mi a jó megoldás? Lövetni tüzérséggel a várost? Biztos stratégiailag roppant fontos szétlőni egy várost, csak én nem tudom felfogni hogy miért.

Oszét milicisták durrantgatnak a határon? Arra vajh a reguláris hadsereg inváziója suttyomban az olimpia idején a "kikényszerített válasz"? :)

Na ne.

Örültem volna ha magyarország nem szólal meg, hanem kussban marad.

Meg mi az hogy koszovó elszakadhat de "ne higyje bárki hogy az precedens lesz"
aha , ha az albánok igen a szerbek mér nem? meg mások?
Tipikus mikor a magát istennek képzelőknek a fagyi visszanyal, csak a grúzok szivjak meg az elnökük, (aki gondosan ügyel a mucho macho nimbuszára mert altalaban mas sipákol helyette míg ő a "finn háborúrúl olvas") meg az amik ökörségét.
Lehet, hogy a grúzoknak gergia, de ettől miért kellene nekem úgy hívni őket? Minket sem magyarnak mondanak, hanem ungarn-nak meg hungarian-nek. Peking sem Beinjing nekünk. Ahogy "lándn"-t is London-nak mondjuk. Szóval ez nem érv, hogy ő magát hogy nevezi. Nádasdy írta azt, hogy általában a jelentéktelen népeknek nincs az adott nyelvben régóta ismert nevük, ezért veszik át a "nép" saját nevét. Mennyivel jobb érzés azt tudni, hogy magyar az olyan régi nép, hogy már meghonosodott, ősi neve van pl. az angolban.
Mivel az oszét válsággal kapcsolatban korábban már mindent leírtam, ami a véleményemhez tartozik, marad az energetika (talán még annyit, hogy nem javasolnám a keménykedő megnyilatkozásokat Oroszországgal szemben a külügynek, mert a faszalegénységhez először is pontos információ, másodszor meg valami ütőkártya kellene - na ezekből nekünk bosszantóan kevés van).

A tájékozódáshoz először is elolvastam ezt:
ertekel.blog.hu/2008/07/11/energia_10
Természetesen nem tagadom, hogy a "Nem értek hozzá, de..." kezdetből is születhetnek jó értékelések (néha a kívülálló pontosabb diagnózist tud adni), de némi alapinformáció akkor sem árt.
Először is szeretném ennek a malthusi kijelentésnek a forrását tudni, mert a jelenlegi ismereteim szerint nem egészen így van:
"Mivel a népesség gyorsabban növekszik, mint a teljesítmény,...".

A második, amin fennakadtam:
"Ehhez képest mit szajkózik a kormány (???) és a Fidesz gáz, benzin és villany ügyben: meg kell védeni a lakosságot az áraktól.",
ugyanis úgy hallottam, hogy a kormány elég következetes álláspontot képvisel ez ügyben (nem védi az árakat az istennek se), és csak azokat a lakosokat hajlandó támogatni, akik ténylegesen ellehetetlenülnének anyagilag, ha a teljes árat kellene fizetniük az energiahordozókért. A tervgazdasági reflex kitétellel egyetértek.

Két megjegyzés még:
- A forintot nem mi erősítjük (illetve gyengítjük) sajnos. Nagyon sajnos.
- Az "összes ház szigetelése" baromi hosszú idő, és baromi sok pénz, nem elég akarni (egyébként van rá program).

Magam úgy gondolom, hogy a magas energiahordozó ár elsősorban az Egyesült Államok érdeke. Nekik mindig kell valami, amivel megőrizhetik a technológiai fölényüket a világgal szemben. Ilyen volt az autó, aztán a PC, és mivel most az alternatív energiatermelés nem gazdaságos (csak támogatással tud megélni), a Fehér Ház tanácsadói rástartoltak az alternatívra, amit viszont csak akkor érdemes fejleszteni, ha kifizetődő. Amennyiben viszont az, nem kétséges, hogy a világon a szellemi és az anyagi kapacitás eloszlását (illetve koncentrálódását) tekintve melyik ország lesz újra vezető gazdasági nagyhatalom és az új technológiák legfőbb birtokosa. A kikényszerítő módszer se bonyolult, kicsit csökken az USA stratégiai olajtartaléka, és az olajár már emelkedik is.

Megnéztem a szélszalagot is, jónak tűnik, és mivel ezeket a geometriájukból adódón sűrűn egymás mellé lehet építeni, szerintem van jövője. Persze sok munka még, de úgy gondolom, meg fogja érni.
Azért van abban némi pikáns íz, hogy orosz gépek bombázzák Joszif Visszarionovics szülővárosát, Gorit... Egyébként elég furcsa a grúz mentalitás. Valamikor a szovjet időkben minden évben volt egy nagy nemzetközi cselgáncs-verseny Tbilisziben. Ott pontosan le lehetett mérni - részben a hazai versenyzők, részben a majd tízezres közönség viselkedésén - a grúzok hozzáállását az idegenekhez, és főleg az oroszokhoz. Ez volt az egyetlen hely, ahol a tatami szélén ülő oldalbírók kucsmában dekkoltak, mert állandóan réz 20 kopejkásokkal dobálták őket. Ha vesztésre állt egy grúz, kikapcsolták a villanyt. Az oroszokat pedig olyan látványosan gyűlölték, hogy ahhoz képest magyar-román két jóbarát... Túlteng bennük a tesztoszteron, és meggondolatlanul hajlandók belekötni bárkibe. Az eredményt most tapasztalhatjuk - nagyban... És most nincs egy Sota Csocsosvili (120 kilós, volt cselgáncs olimpiai bajnok, Gori valamikori rendőrfőnöke), aki ha nagyon balhéztak, felállt, és leintett több ezernyi őrjöngő bajuszost. Neki szót fogadtak. Most pedig tankok és vadászgépek csitítják őket. Sajnos...
silver

"kína nagyobbnak akarja mutatni magát, mint valójában mekkora. jelenleg semmilyen szinten nem mérhető az USA-hoz."

Sokan mégis összemérik:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=100937

Az olimpiákról + élsportról
Joggal lehet ellene berzenkedni, csak felesleges.
Az ember - de már az állatvilág is- így müxik. Fontos a mintakövetés.
Élsport nélkül nem létezik tömegsport.
Divat diktátorok nélkül divat.
Azt nem tom, hogy a divat mint olyan hasznos-e az ember szempontjából, de a sport mint olyan, egészen biztosan hasznos. Nem csak hasznos, de amerre halad a társadalom átalakulsáa abban az irányban a sport elengedhetetlen kelléke a jövő generációinak, hogy fizikai állapotát megőrizze.

Az ember már csak ilyen. Attól, hogy Kadhafi azt mondja tessenek sportolni, még nem lesz hozzá ingerenciája.
Ellenben ha látja ezt a Phelps gyereket vagy Cseh Lacit, akkor rögtön ingere lesz sportolni. Még akkor is, ha marha kellemetlen a hidegvízben uszkálni. Ez van!

Ebből a szemszögből kevésbé lényeges, hogy a Phelps gyereket manipulálják vagy sem. Ez marhára kellemetlenül hangzik, de ez az igazság.
Ugyan ilyen alapokon működik a gazdaság is. Persze lehet tervgazdaságról álmodozni, csak az még soha nem jött be.

Nyahh, most ezért nem fognak hosszútávon működni a diktatúrák sem. Tök lényegtelen, hogy gyenge vagy sem a diktatúra.
Az egyformaság pont az emberi kreativitást öli meg.
(A végén még is belementem ebbe a hülye párhuzamba.)
Hát ez most lehet, h off lesz, de piszok dühös vagyok a közvetítésre, ami a magyar KÖZszolgálati televízióban megy, mert
1. nem lehet kiigazodni a műsorrendben;
2. Gyengék a riporterek, Balónak sem áll jól a szerepe, bár nyilván megérdemelte azt a kis kínai jutalomutat;
3. Még a Kossuth rádióban is sokkalta élvezetesebben nyomják;
4. Az Eurosport adásáról már nem is beszélek, hallom ismerőseimtől, mennyivel jobb.
5. Mennyi pénzbe kerültek a jogok az mtv-nek, és ki felel ezért a gyatra minőségért?

-------------
Sanyi a ló!

"Röffencs néni kedves! :)"

Jajjjj, hát nattyon cuki volt a felvilágosító hsz-ed, és én is szívesen felvilágosítanálak sokmindenről, bár gyanítom az is elég lenne, ha a lábam közé néznél:-)))

Ami pedig a tartalmat illeti:

Következőre jutottam.
1. Köcsög grúz Sztálin úgy cerkázta meg a határokat, h egy csomó orosz legyen a büszke grúzok kebelében.
2. Felbomlott a hős és igazságos Szovjetunió, a sok szakadár ruszki kavarja a szart Grúziában.
3. Kiválnak, és orosz békefenntartók garantálják az elszakadást.
4. A grúzok már rég fogaikat fenik, Olimpia leple alatt kupán basszák a ruszkikat, békefenntartó vért csapolnak.
5. A ruszki imperialisták szúnyogcsípésre elefánt taposással reagálnak.

Jól értem Sanyi a ló?

Üdv., Regős Malac Bendegúz

Ps.: "Tudok még segíteni valamiben? :D"

Bakker, a kerítésfestéssel már nagyon tele van a ........ (rád bízom, mit gondolsz a kipontozott helyre.)

:-)))
"Mellesleg a májer kínai nem nagyon vesz hazai terméket, az nem három meg ötkarikás audival járkál, és _bármit_ el lehet azzal a szlogennel adni, hogy európai minőség, ha az egy kicsit jobb, mint a gagyi."

bizony, a kinai tinedzserek is a Nokiara buknak, es nem a hazai markakra:
www.inside-handy.de/news/3395.html

"Amúgy nem attól kell tartania Kínának, hogy lebombázza valaki, hanem egy kiadós kis polgárháborútól.
Ha megbicsaklik a birodalmi eszme, és rájön a sanghaji, hogy nem beszél pekinkiül, akkor Csang Kaj-sek zászlaját előássák a padlásról, és leszámolnak a csin-ekkel/hanokkal/mongolokkal"

nem is szolva az egyre inkabb tatongo tarsadalmi szakadekrol. volt errol egy nagyon jo cikk a Spiegelben, ami a shenzeni uzemekben dolgozo nok eleten keresztul mutatta be az ottani eletet (heti 6 munkanap, evi 10 szabadnap), de sajnos mar atraktak a fizetos archivumba. :(

Szerintem tuldramatizaljatok a helyzetet. Megjegyeznem hogy a kotelezo nemvagyokfasiszta/sezsido/sekommunista hanem emberszereto/haborushalottakatsirato/bekeparti részt most helytakarékossági okokbol megsporolnam nektek. Amit a ruszkik ott csinalnak, az mind gazdasagilag, mind vilagpolitikailag teljesen védheto. Ki nem használná ki a lehetőséget. Az ensz toketlen, az usanak van eleg gondja, az EU meg csak egy bohocmintas hullazsak. Azt mondom, védheto, nem azt hogy etikus. De ki nem szarja le? Ha lenne mogottem 1 putyin, egy lilás (vörös+kicsi kék) hadsereg, lenne a kezemben egy baszom nagy olaj-kártya, abbol is az ász, akkor én sem gondolkoznek. Inkabb azon kene koptatnunk az orosztol elkopott kicsi szánkat, hogy a kovetkezo 10-20 evben lehet hogy nem a németet/franciat/spanyolt kene eroltetni az angol mellé, hanem az oroszt vagy a kinait. Putyin 8 ev alatt eleg jol rendet tett a portáján, az sem kizart hogy volt kinatol mit tanulni, de jo uton halad. Leszarja az ENSZ-t, az usat es az EUt, mert se nem partnerek, se nem vetélytársak, csinálja a saját modszereivel a saját orszagat. Senki nem tud beleszolni. Ezek a tiszteletkorok, hogy ejnyebejnye, ezt azert nem kene... ne csinaljuk mar. En szemely szerint szarok rá mi van gruziaban, mert mind2 fél hazudik. Lehet ideologizalni, hogy szegeny gruzia, de csunyan falhoz allitottak, de feltételezem hogy ez a szakaasvili is egy nagy svindler. Most nagy szarba tenyerelt. Mellesleg mi az hogy legyen gruzia az EU tagja? Az EU nagyon jol tudja hogy már ott el lett baszva a bovites, hogy nem csak a magyarokat es a lengyeleket vették be, hanem a masik 8at is. Ezt ok sem hiszik el, ti se higyjétek el, hogy gruzia a kovetkezo 40 evben EU tag lehet, amikor még irorszag sem tudja megszavazni a szaros alkotmanyt. Bulgaria/romania ugyanez a pakli, csak ott valaki valamit nagyon elkurt.
En azt mondom, hogy kicsik vagyunk mi ahhoz hogy belepofazzunk a nagyok dolgába. Ez nem a mi jatszoterunk, ha nem zavarnak el a husos-babák, akkor talán csuszhatunk egyet a betoncsuszdan, mackonaciban. Maradjunk a tulélésnél, a sultgalamb még mindig nem repul errefelé.
girmad2008.08.11. 08:54:03
(ha te linkelsz -nem csak most, hanem folyamatosan- akkor linkelek en is),
azert mert a gazda lusta, nem er ra, az nem jogosit fel teged, hogy te is lusta legyel... senki nem kenyszerit hogy ide beirjal, mutasd meg nekik (nekunk) hogy kell.

subotei2008.08.11. 09:06:12
"Ez a jóvágású, aranyszájú Szaakasvili gyerek is ugyanolyan kegyetlenül és gátlástalanul számol le az ellenfeleivel és a számára gátat jelentokkel, mint a többi keresztapa. Mellényúlt. Malor. "
BRAVO!

gr72008.08.11. 09:24:36
"notib :D az olimpia aztán tényleg az egészségre meg a fegyelemre nevel, mikor másról sem szólnak a hírek mint doppingról."
a doppinghoz, meg a le nem bukashoz allati fegyelmezettseg kell am!!!

is2008.08.11. 09:29:15
" nincs olyan, hogy ezeréves grúz terület, mert nincs olyan, hogy kaukázusi nemzetállamok."
dehogy nincs, tobbezer eves gruz, ormeny stb. teruletek vannak, csak nem vilagos, hogy hol, mert mindegyik nemzetallam a sajat legnagyobb kiterjedesere emlekezik, pont ugy mint a balkanon, vagy akar magyarorszagon...

Gecc · gecc.blog.hu2008.08.11. 09:31:48
"Az Eszaki sark is egy igen kenyes kerdes,"
Kanada is epp most deritette ki hogy az a hatsag az ove...

hank_the_freak · freaky.blog.hu2008.08.11. 09:36:15
"Koszovó példájából láthattuk, hogy a nemzetközi jog elvesztette az érvényességét, mert elfelejtett arról szólni, hogy hogyan születnek az országok."
dehogy felejtett el, van a nemzetkozi jogban minden, egyeni es kollektiv vedelem, onrendelkezes, fuggetlenedes is.
Hogy nem alkalmazzak? Miert tennek? az erdekek szabjak meg a cselekmenyeket es nem az elvek, meg a jog...

ezt meg a gruz haborus blogon olvastam:
ScoTTThun2008.08.12. 07:29:59
"Alapszabály: ahol az amerikai támogatás magas, ott nagyon gyorsan háború lesz."

meglep mennyire sokan latnak analogiat a 2008-as pekingi es az 1936-os berlini olimpia kozott...
Hat nem tudom en a berlinit nem lattam, eshat azsia az nem europa!
ott szamunkra elkepzelhetetlen szegenyseg van, lanycsecsemo gyilkolaszas stb...Nem lehet europai mercevel merni oket...
es ugyan mitol lenne fasiszta ez a kinai diktatura...????? biztos zsidoznak is!
:))

pblue · www.savingprivateblue.net2008.08.11. 11:47:21
"lassuk be, hogy magyarorszag kulturalisan nem egyertelmuen tartozik a nyugati civilizaciohoz, hanem az orosz, a nyugati es a balkani kulturkor hataran letezik es letezett mindig is."
Na mondjuk a Homan-szekfu fele Tortenelemkonyvben Szt Istvan orokre a nyugati kulturkorhoz kapcsolta hazankat...
Ady szerint meg "komporszag"!

Tuvalu2008.08.11. 12:25:00
"lehetséges, hogy pont egy diktatúra tud jobban reagálni, ezért bár élni jobb egy demokráciában, de lehetséges, hogy a 21. század körülményei között egy diktatúra versenyképesebb gazdaságilag "
egy diktatura rovid tavon (nehany 10 ev) mindig versenykepesebb, mert a szettarto eroket, individualizmusokat megfekezi.
A gond az, hogy diktaturaban nincs belekodolva a megujulas, nincs megoldva az orokosodes,
a demokracia draga ugyan, lassu is, de muszaj megujulnia a rovid tavu karok ellenere is.

Nyomek2008.08.11. 12:32:07
"az "értelmetlen dolgokat hajszoló ifjoncokat" nem lehet sem az Olimpiával, sem mással sportolásra bírni.
Mondok példát: ha megszüntetjük a Gyozike Show-t, mert az nem elég kultúrmusor, akkor az azt nézok nem fognak helyette Dosztojevszkijt olvasni,"
Ketsegtelen, de
1) anyosom csak azert nezi a gyoziket mert nincs mas, szidja is, de nezi.
2) Gyozikevel nem dosztojevszkij van pariban, hanem mondjuk Jokai, vajon miert nem lehet 100 reszes filmsorozatot Jokaibol vagy Mikszatbol csinalni? miert jobb a milliardokat hollandoknak fizetne a licenszert?
Nem neznek a Tenkes kapitanyat ma? Ugyan!

liberálkonzervatív2008.08.11. 13:24:35
"Georgia a világ elso, tisztán keresztény alapokra létrejött királysága, csodás természeti és építészeti látványosságokkal"
Akkor micsoda ormenyorszag? vagy ott nem kiralysag volt az allamforma? az egyhazuk mintha a legregibb lenne...
(elhiszem, hogy ezt terjesztik a gruzok magukrol, de szerintem meg a bulgarok is versenyben vannak)

donoris22008.08.11. 13:51:04
"Kína .....polgárainak milliói mennek külföldre....
Egy háború esetén ezek szerintetek mit csinálnának?"
1) semmit, aggodnanak,
2) feltenek a joletuket Kinatol.
AZ USAban leinternaltak a bevandorolt japanokatt pearl harbour utan, pedig nem is csinaltak semmit, aztan otven evvel kesobb bozsanatot kertek toluk.

Meg egy gondolat a gruz ugyben.
Amig letezett a szovjetunio, gruzok lattak el moszkvat viraggal (es valamennyi gyumolccsel)
jol eltek belole, es voltak vilaghiru termekeik, pl. a gruz teat (extragruz, vüszsij szort) mi is ittuk evtizedekig ugy 1992-ig, amikor is a teaultetvenyek tonkrementek a haboruban. a gruz bor is hires volt, bar csak a SZU-ban lehetett inni, egy idoben arultak a Rozsadombon is, de ma mar mindez a multte...
Ha vkit érdekel a kínai katonai potenciál (tegnap szóba jött), akkor ajánlom a Katpol blog kimerítő írásait légierőről és haditengerészetről.
katpol.blog.hu/tags/k%C3%ADna
Csa Malac!

Ezt a Balo dolgot en sem ertem. Van egy nagyon jo politikai musorvezetoje a tv-nek, akinek ugymond fingja nincs a sportol. Kikuldik Pekingbe, elso nap amikor a hirado musorvezetojenek bejelentkezik es kerdezik, hogy milyen volt a megnyito, aszonnya "Szep", erre a musorvezeto: "Bovebben?".

Masik... Vitray a retekklubbon. Egyszeruen erthetetlen!!! Antonia majdnem minden este kirohogi szerencsetlen oreget. En sajnalom szegenyt, mert ugyanolyan, mint regen, de hat basszus, ebben a formaban egyszeruen nem illik bele a musor strukturajaba. Arrol nem is beszelve, hogy a retekklubb total masodkezbol adja le a tudositasokat, a olimpia helyszinerol nem kozvetithet semmit. Akkor minek kezdenek hozza? Jah mert nem maradhatnak ki? Hat csak a sajat hazuk tajat egetik, es huzzak le szerencsetlen Vitrayt. En hagynam a helyukben az egeszet a budos francba!


Nah most olvasom, hogy Medvegyev leallittatta a Gruzia elleni tamadast. Lehet van Isten! Meg ha ortodox is. :-]
Kivancsi leszek meddig tart a nagy orosz barati arcmutatas.
"Athénban ennek még volt értelme, mert a hegyes bot rendszeresítve volt a hadseregben, nemzetstratégiai érdek volt, hogy az ifjak ezt a magatartást utánozni akarják. Ma akárhova dobja azt a botot a versenyző, én biztosan magasabbról szarom le."

Azért ez annyira jellemző... :) Vagyunk egypár millióan, akik nem nézzük, mivel nem érdekel. Többnyire a legtöbben képesek vagyunk rá, hogy minden különösebb fakszni nélkül engedelmeskedjünk a saját ízlésünknek (jelen esetben a nemérdeklésnek).

De a Felvilágosult Ember az más... :) A Felvilágosult Embernek szükségszerűen racionális magyarázatot kell generálnia rá, hogy miért nem érdekli: ízlés, hajlam, hangulat, habitus nem tökéletesen elegendő - mivel nem eléggé racionális, felvilágosult - ok valamit megnézni vagy meg nem nézni a tévében, racionális magyarázatot kell generálni rá, valahogy, akárhogyan is. Még ha átlátszó marhaság is: nyilvánvaló, hogy ízléseinket, hangulatainkat, habitusainkat nem absztrakt stratégiai érdekek irányítják.
Valahogy nem látszik a Grúzok mögött Abbázia.
Pedig az is van.
Erre utalhatott TWA Tökös püspökkel példálódzva?
Az orosz energiafüggésből hosszút távon szerintem még profitálhatunk is. Mivel stratégiai kényszer lesz az eun belül az alternatívák kidolgozása. A kényszer pedig a legtöbb esetben a legjobb tanácsadó.
A nabuccós vita itt volt, ha vki akar hamupipőkézni:
w.blog.hu/2008/03/03/vissza_a_kalyhahoz

Én próféta lelkem.

"Bizony, baromira enyhítené az orosz függést a türkmén és azeri gáz, meg a kazah is. Ugyanis ezek stabil, tökéletesen szuverén demokráciák, ahol Oroszországnak semmiféle befolyása nincsen, csapatokat is csak hadosztálykirándulás végett mozgatnak arrafelé. Bekötjük a csövet Azerbajdzsánba, és máris kénytelenek az oroszok versenyezni velük. Hogyne. A Szovjetunió térképére nem is emlékeznek."
Karesz
""Az Eszaki sark is egy igen kenyes kerdes,"
Kanada is epp most deritette ki hogy az a hatsag az ove..."

Mikozben az oroszok meg allitjak, hogy az ovek, mert szerintuk geologiai meresek alatamasztjak, hogy az o foldnyerguk resze. 2012-ig kell bizonyitaniuk... ami persze valoszinuen nem erdekli majd oket, hiszen ha valakinek nem tetszik, hat elveszik erovel.

Az a durva, hogy kb 90 milliard hordonyi olajrol van szo, mely ugy 3 evre elegiti ki a vilag olajszuksegletet, oszt ezert a lofasznyi cuccert megy a huho!
Ha csak a gáz, olaj alapú nettó materiális szmepontokat nézzük, akkor is egy ruszkimentes Grúzia az EU és a mi érdekünk is. Az oroszok most pont a konkurenciát akarják brutálisan kiiktatni és persz mindenki mást befenyítenei. Én már blokád alá vontam LukOil kutakat válaszlépésként. Adhattok még tippeket :)
EGesz vs. FELesz - a berrabszolgak mellett hatalmas emelkedo kozeposztalya is van Kinanak, es ha megnezel egy amerikai egyetemet, a graduate diakok komoly szazaleka kinai. Foleg igaz ez a termeszettudomanyok egy reszeben, ahol az amcsik regota nyomaszto modon nem tudjak kitermelni az orszag szuksegletet. Persze, sok kinai ezzel egyutt ugy gondolja, hogy az egyeniseg, eredetiseg nem ertek, inkabb gond - de azert Amerikaban sem az egyszeru ember az akinek a fejebol microsoft meg google pattan ki... Es ott van a szingapuri minta - sajnos eleg jol mukodik.
Karesz, Charlie:
"A gond az, hogy diktaturaban nincs belekodolva a megujulas, nincs megoldva az orokosodes, ..."

Hát, Kína esetében ez nem annyira áll, Mao után is elég jól meg tudtak újulni. Eddig még, amint észrevették, hogy valami nem jó, mindig megpróbáltak valami mást. Hong-Kong betagolása Kínába is ésszel történt/történik. Odaküldték az új mandarint kíséretével egyetemben, de nem nagyon ugattak bele a már működő dolgokba. Azt sem nagyon hagyják, hogy helyi kiskirályok alakuljanak ki. Amint egy elkezdene elszemtelenedni, rögtön rámennek (nem egy, nem két ilyen hír volt az utóbbi években). Ezek az emberek nem hülyék. Már a nagy SZU is haragudott rájuk, mert "tagadták a lenini elveket". Az idő viszont eddig asszem őket igazolta, nem a lenini elveket...

A gazdaságot is egészen szépen békén hagyják. Ott az állami kontroll, de az állam nem ugat bele nagyon a vállalat irányításába, hagyja az okos önérdeket (magántőkét) boldogulni. Az állami kontrollt látszólag inkább arra használják, hogy ne szabad rablás legyen a vállalkozás. Legalábbis innen nézve.

Eddig még senki nem tudta szerintem hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az ő modelljük lenne a rossz. Az amerikai ingatlanválságot és az olajőrületet látva nekem inkább úgy tűnik, hogy a teljesen szabályozatlan tőzsde, amelyen ha néhány érdekcsoport összefog, nagyot mozdíthat, inkább rossz. Jelenleg többen is azt állítják, hogy főleg az utóbbit valójában tőzsdecápák okozták. Például Soros, aki a nyilatkozataival szintén megpróbált rátenni egy lapáttal, nekem igen gyanús lett ilyen szempontból... De még lehet emlékezni a dot-com lufira is, ott is mesterségesen felfűtött részvények buktak be gyorsan, amikor kipukkadt.
Sajtipajti:

Fletó úgy tudom, a fiait oroszra és kínaira taníttatja (a kötelező pidgin-english mellett)...

Szal van abban vmi, amit monc...

P.
"Fletó úgy tudom, a fiait oroszra és kínaira taníttatja (a kötelező pidgin-english mellett)..."

forras?

Kínaiak...Bah!
Még a saját olimpiai megnyitójukat is sikerült meghamisítaniuk.
Egyértelműen többről szólt ez a megnyitó, mint a puszta látványról, meg a kihaénnem nyelvöltögetésről.
Felmerült bennem is a gyanú, hogy az összehangoltságuk, a precizitásuk, az akaraterejük meg a nagy létszámuk nem csak olimpia szervezésre lenne jó..
"Egyértelműen többről szólt ez a megnyitó, mint a puszta látványról, meg a kihaénnem nyelvöltögetésről."
(Chosy)

Így van. És szerintem egyáltalán nem volt giccses. Nem minden giccses, ami monumentális.

A kínai kultúrában (akár tetszik, akár nem) hagyományosan más szerepe van az individuumnak, mint az egyéniség kultuszába beleőrült nyugaton. Ha ebből valamit egy műalkotás (és egy olimpia-megnyitó szerintem az) visszaad, akkor az remekmű.
"az egyéniség kultuszába beleőrült nyugaton"

...ahol nem visznek el a blogod miatt. ezt kifelejtetted az "őrületből".
Tóta W. Árpád:

Ki mondta, hogy én nem őrültem bele? :-)
malacka-120Hgmm · szenzor.freeblog.hu 2008.08.12. 11:51:06

Ezer bocs, értem, mire célzol, úgyhogy kihagynám azt a kukkantást! :D Kioktató azért nem akartam lenni, de volt valami kérdésed, amire ezt a választ hoztam össze. :)

Amúgy szerintem jól érted, bár Sztálin nem csak a grúzokat állította szivatóra
(nem csoda, végtére is GRÚZ volt a lelkem eredetileg :D) ezzel vagy hasonló módszerrel, meg aztán Oszétiában nem csak oroszok vannak, hanem nem túl meglepő módon akadnak
oszétek is. Azt nem tudom, hogy mennyire és mióta fenték a grúzok erre (vagy inkább nem éppen pont erre :D), vannak ezzel kétségeim, mert ezt csúnyán benézték. De b@szta a csőrüket a dolog, az tény. Az ötös pont tökéletesen fedi a lényeget - nyilván
méretükből adódóan nem tudnak gyengédek lenni. :D
Nos Én voltam Kínában 2 szer 1 hónapot... Egész pontosan Dalianban voltam, ami egy BP méretű városka.

Az első dolog ami szembetünt, az hogy a reptéren elvették a kamerát ami nálam volt, és simán letörölték úgy adták vissza. A belépésem 3 órásra sikerűlt, mivel a magyar útlevelet nem akarták elfogadni.... A kicsi kínai dumát felejtsd el 175-180 cm-s legények AK másolattal a hátukon, gyanakvás és ordibálás kínaiúl, a reptéren kb 2 ember beszélt angolúl abból az egyik Japán volt, a másik meg a toronyban ült és a pilótákat írányította :-)

Aki azt hiszi, hogy bénák és a gagyi mekkája az menjen ki és nézzen körűl, már ha kap vízumot. A 60-al való repesztést nem tudom honnan vettétek, de ott speciel 2-3 sávos felűlveztet autópályák sokasága látható. A városkép mondjuk ad-hoc, mert a főtervező szabira ment 30 éve. Lakótelep közepén a gyár látványa normális. A belvárostól csak egy ugrás az atomerőmű....
Autó rohadt sok van. Közlekedési lámpát 2 db-t láttam, de azért elvannak.
A taxixk VW kb 90%-ban. Méghozzá helyben gyártott Sirokkó és Passat. Láttam ott gyártott csőrős Passit is. A közlekedés kamikáze módon zajlik, de nagy rutinjuk van.

A TV-ben Kudlik Juli kinézetű csíkszemű hölgyek egyenruhában ülnek, és katonásan gesztikulálnak. Minden nap a hiradóban valami Kínai masirozást látni. CNN felejtő.
Az utcákon rend és fegyelem, az ATM-nél 500-as sor, az árak nevetségesen alacsonyak. Azt kiderítettem, hogy az ottani tervgazdaság minden évben ár/érték arányban határozza meg egy munkakör és egy termékcsoport értékét. Vagyis viszonyítják a rízs valódi értéket pl a kibányászott szén értékéhez. Az árnyokat pedíg betartják. A gazdaságuk szerintem jól müködik, a külföldi befektetők pedíg a szellemi értékre vigyáznak.

Pl a cég akinél voltam nem kap meg minden infót a gyártandó termékről, csak mozaikokat, így ott nem tudják koppintani. Vagyis szegmensekben gyártanak. Amit megkapnak az elavúlt cucc.

Egyébbként nagyon nem kell félni a hódításaiktól, mivel asszem a kínán bellűl élő alíg 23 népcsoport is egymást gyakja. A kis helyen sok kínai pedíg náluk megszokott, ergo a hely elég.
Volt már valaki kínai nővel?
Sztem ez nem off, és engem nagyon érdekelne, h milyen?:-)

Kínában milyen a melegek helyzete? Ezt frankón kérdezem, bélszelem sincs.
Bűncselekmény ott még?

-------------

Sanyi a ló!

Akkó ezt megbeszéltük....

Mellesleg nekem olyan ismerősöm van, akinek örmény rokonaik vannak, minden évben megy oda, s az is egy vérmes nép, érdekes szokásaik vannak, de ott nem nagyon vannak problémák, legalábbis ő nemigen számol be ilyenekről, inkább csak arról, h nagyon rámenősek a pasik, egymás közt meg könnyen repülnek fejbe a fejszék, de ezt lehet, h benézte, csak pletyka.
Innen nézve már nehéz elképzelni, h valaha kb. 70 évig egy országban élt ennyi össze-vissza nép.
A kommunizmus mégiscsak tudott vmit:-))

...ahol nem visznek el a blogod miatt. ezt kifelejtetted az "őrületből".

Vitatkoznék: nyilván nincs fekete és fehér sem. De Kínában rend van és fejlődnek. Az összlétszámhoz képest a hadsereg száma elhanyagolható. Ha annyira élhetetlen lenne akkor leráznák.

Továbbá: Mi itt a nagy fejlett nyugaton, és főleg attól picit keletre, mire megyünk a nagy demokrácíánkkal? A magyarok fele nem tud mit kezdeni a demokrácíával, vagy/és le is szarja.

vagyis:Nem olyan rossz az, ha megmondják mit kell csinálni. Az a pár 10 ezer gondolkodó meg a vinnyogáson kívűl úgysem csinál semmit. A másik 10 ezer meg mondjuk aki csinál is valamit, az meg nem gondolkodik. Kb ez a nagy magyar valóság. 4 évente a kisebbik rosszra szavazol, és elhiszed, hogy nincs jobb. És valszeg igazad is van nincs jobb.

"Kínában milyen a melegek helyzete? Ezt frankón kérdezem, bélszelem sincs.
Bűncselekmény ott még? "

Nézd, arrafelé egy havi pénzt meghaladó cucc ellopásáért felkötnek, szerintem ez is sanszos, bár biztosat nem tudok. Az ottani csajokat kihagytam, egzotikus helyek és egzotikus betegségek...
Én is úgy értesültem a kaukázusiakról, hogy vitatkozni nem érdemes velük, mert előbb utóbb a föld alól is kerítenek egy kést és rendszerint nem szalonnázni akarnak vele. Ha mégis, akkor azt a vitapartner szalonnájával teszik.
Kivétel itt is van: a csecsenek speciel a Kalát rántják elő végső érvként... :D

Figyelemmel a rendszerre az is lehet, hogy ott is voltak "nemzetiségi villongások", csak
a) nem kötötték az orrunkra;
b) másnap mindkét nemzetiséget kitelepítették Szibériába. :/
kína és melegek, ez jó kérdés. jelenleg enyhülés van, nem üldözik őket kifejezetten, de melegházasság nincs. vannak klubjaik a nagyvárosokban. Mao idején, Teng előtt ugyanúgy üldözték őket, mint a komcsik általában (ez megérne egy misét, hogy miért ilyen homofóbok a komcsik).

de ehhez hozzá kell tenni, hogy az egy tök más kultúra, mint a keresztény. ott ugye a férfi-nő különbözősége mellett az egysége is a filozófia alapja, mégpedig olyan módon, hogy a nő jelen van a férfiban és fordítva. szóval egy femininebb, netán meleg férfi ott nem egy botránykő, így a közvélemény is elfogadóbb. szent irataikat nem ismerem jól, felteszem, egyszerűen megúszták azt a balesetet, hogy vmi szőrös sivatagi vadember ötezer éve büfögött valamit a buzikról, aztán úgy maradtak.
"Kínában milyen a melegek helyzete? Ezt frankón kérdezem, bélszelem sincs.
Bűncselekmény ott még?"

Ezt nem tudom, de úgy rémlik, vagy 60 féle olyan bűncselekményt tart számon a csiancsuong-juk /értsd BTK:)/, amiért
halálbüntetés jár.
Képzelheted...!
Évente több ezer kivégzés van.
Vajon mik ezek a tételek?
Szerintem bőven vannak benne politikai indíttatásúak is.

"Évente több ezer kivégzés van.
Vajon mik ezek a tételek?
Szerintem bőven vannak benne politikai indíttatásúak is."

Nem csodalkoznek amugy, ha nagyobb szazaleka lenne politikai indittatasu... de biztos nagysagrendekkel marad el Eszak-Koreatol.
Beindult a fantáziám, ezer bocs:


Csiancsuong:

635435. § Pártkáromlás

(1) Aki a Kínai Kommunista Pártot vagy annak tagját rossz fényben tünteti fel, netán adja meg neki a kellő tiszteletet, lövettessék agyon.
(2) Aki az (1) bek.-ben foglaltakat különösen durván vagy külföldiek előtt követi el, lövettessék agyon és a kivégzés költségeiről a számla küldessék ki családjának befizetés céljából. Ha nincs családja, akkor szülőtelepülésének, ha az sincs, mert víztározó épült a helyén vagy bármi más fontos dolog a népi Kína nagyobb dicsőségére, akkor egy másik halálraítélt családja fizesse ki.
(3) Aki az (1) bek.-ben foglaltakat a valóságnak megfelelően állítja, építtessék bele a következő gigantikus építménybe. De élve.

635436. § Olimpiai orrpiszkálás

(1) Aki a 2008. évi olimpiai játékok ideje alatt Peking területén vagy a Kínai Népköztársaság területén máshol, de külföldiek jelenlétében orrát piszkálja, kivégzendő.
(2) Aki az (1) bek.-ben foglalt cselekményt Pekingben külföldiek előtt követi el, ezerszer írja le, hogy "Nem túrom a taknyos orromat a hülye imperialisták szeme láttára a mocskos kezemmel, mert a Párt ezt már ezerszer a számba rágta!", majd akasszák fel.
635435. § (1) ... netán NEM adja meg ...

bocsi
Kína és a kultúra.

Ha már Klacus személyes élményt emlegetett, akkor egyet én is hadd hozzak elő.

Unokahúgom is járt, sőt élt 2x1 évet Kínában, meghívták, mint karvezetőt a _Kodály - módszer_ tanítására.
Nagy sikerre vitte a városi énekkart, és még arra is hajlandóak voltak - hallottam, láttam videón - hogy magyarul megtanulják, és kedvesen elénekeljék egyik népdalfeldolgozását. (igaz, alapos akcentussal, de ettől még bájosabb lett az előadás)

Ez önmagában nem is lenne nóvum, hisz a világ megannyi helyén "honosították" a magyar zenetanárok, inkább az az elszomorító, hogy nálunk szinte teljesen feledésbe merült.
Magam nem értek a témához, de nemrégiben hallottam panaszkodni erről a rádióban, azoktól a szakmabeliektől, akik szívügyüknek tekintik, és hisznek abban, hogy ez egy kiváló módja a zenei nevelésnek az iskolákban.
Befuccsolt, nem számít már ez sem, kit érdekel, hisz az ének órák már rég meg lettek faragva, a tesi órákkal együtt, szellem-lélek-test tunyulása folyik, de az magas szinten !


"Ha vkit érdekel a kínai katonai potenciál (tegnap szóba jött), akkor ajánlom a Katpol blog kimerítő írásait légierőről és haditengerészetről.
katpol.blog.hu/tags/k%C3%ADna"

Tóta úrnak köszönjük a reklámot! Az érdeklődők kedvéért megjegyzem, hogy a kínai katonai képességekről szóló, az olimpia ideje alatt folytatott cikksorozatunk itt érhető el:

katpol.blog.hu/sovat/pap%C3%ADrs%C3%A1rk%C3%A1ny

Sanyi a ló !:))))

Ragyogó a fantáziád, s ami azt illeti, még az is lehetséges, hogy nem is rugaszkodtál el oly nagyon a " kínai földtől " :)))
Sanyi a ló!

Hülye lenne 1000-szer leírni, ha egyszer úgyis felakasztják!:-DDD

Ezt dolgozd ki jobban, meg csinálj törvényt arra is, hogy miképp büntessék a meteorológusokat, ha fontos ünnep idején merne esni az eső!:-)

Üdvözüllés, továbbá gyí paci, gyí!
Hölgyválasz!

Köszönöm! Engem is csak ez zavar - ezt figyelembe véve ugyanis már egyáltalán nem vicces a dolog.
Árpi!

(Kicsit technikai)

Direkt van a képen az olimpiai ötkarika olyan helyen, mintha a tank lánctalpait hajtaná, vagy véletlenül jött így ki?

Milyen programmal csinálod ezeket a képeket, beleértve az új fejlécet is?
malacka, direkt van úgy. és bármelyik képszerkesztő megcsinálja.
Miert van olyan erzesem, hogy lett legyen az Eurovizios tancdalfesztival, Fusszball vilagbajnoksag vagy Olimpia egyre kevesbe erdekel az, ami egyaltan nem erdekelt soha nem.

Ezek a 'dolgok' itt egyre inkabb - es mikor is szoltak utoljara sportrol vagy nemes vetelkedesrol? - nem a sportszerusegrol es gyozelemrol szolnak.

Minden amit kicsiben lattam valahol nagyban megismetli magat.

Na eleg ebbol, Szomabton eskuvo egy olyan vendegsereggel, aminek egy resze kivanssagmusort akart csinalni abbol a napbol, ami az enyem es a parome.
Sanyi a ló

"Engem is csak ez zavar - ezt figyelembe véve ugyanis már egyáltalán nem vicces a dolog."

Igazad van, egyenesen ijesztő.
Amiket pl. lehet hallani arról is, hogyan utasítják rendre a sportolókat, nézőket, tök mindegy kit, rend és fegyelem követeltetik!

Malacka

"Direkt van a képen az olimpiai ötkarika olyan helyen, mintha a tank lánctalpait hajtaná, vagy véletlenül jött így ki?"

Én is észrevettem, de csodálkoztam volna, ha azok a karikák csak úgy, véletlenül keveredtek volna oda, ez nem vallott vón' Árpira !:))Ráadásul abszolút ül./ ha egyébként forognia is kéne :)/

A megnyitó garantáltan felhőtlen, szép idejéről pedig ezernyi fellőtt valamicsodával gondoskodtak,tehát efelől nem kellett reszketniük a meteorológusoknak:)
Mert hát szegényeknek nem volt egy
kormány-sámánjuk... :)
Hát, mint cseppben a tenger, annyira szimbolikus az eset, amit az imént mondtak be az Estében.

Ott áll piroskának öltözve a gyönyörű kislány, felszerelve mikrofonnal, és hallgatjuk azt a csodálatos gyermeki hangot, ahogy kiárad a csöpp szépségből.... tökéletes harmónia külcsiny és belbecs között....
és akkor pár nappal később megtudjuk az igazat:
átbasztak malac, a hang playback volt, a rácsíptetett mikrofon meg csak a hitelesség kedvéért fityegett legott...

Nabazmeg, az egész olimpia is egy ekkora átverés, de abban már nemcsak a kínaiak csalnak...

Mi nem csaltunk... talán..., de az biztos, h az eredmények hozzák a becsületességünket

Mondom én, mint cseppben a tenger, olyan szimbolikus a story
Mi az, hogy mi nem csalunk? Miert ne csalnank?
Csak a kulfold privilegiuma, hogy csaljon?
Búcsú hsz-em.

Ma hallottam a megrázó riportot egy grúz sportolónővel, aki fegyelmezetten válaszolgatott mindvégig, beszélt arról, milyen lelki mélypontra került, mennyire teli van aggodalommal, amióta híreket hallott ismerőseiről, akik meghaltak, beszélt a teljes bizonytalanságáról, mi lehet családjának egyes tagjaival, hogyan jut majd haza egyáltalán, hisz repülőjárat sincs jelenleg abba a zónába, szívszorító volt hallgatni, komolyan!
Elképzelni, vajon mit élhet át, miközben - erről is beszélt- magára erőltet valamiféle nyugalmat, amennyire csak képes ebben a helyzetben, csak hogy tudja hozni az eredményt, amiért 4 évig gürcölt, és amiért nagy esélyekkel, reményekkel odament...
A riport végén elsírta magát...

Minden tiszteletem az övé/k/!
Magyar sportolo meg nem dopingolt? Vagy az csak a gonosz jobb(bal)-oldal muve volt?
"malacka-120Hgmm szenzor.freeblog.hu 2008.08.12.23:47"

Malac, ez azért télleg gáz!

Amolyan lejáratós, pitiáner csalás.
Nem hiszem el, hogy ne találtak volna egy bűbájos kislányt, hasonló hangi kvalitással!
Na hallod, abból a közel másfél milliárdból, igazán nem lett volna nagy cucc!
a17r15

Figyu, mivel mi az előző Olimpián csúfosan leégtünk, valszeg 100-szor jobban vigyázunk a narancsos vagy akármilyen buktától, mint más népek.
Ezért én optimistán azt gondolom, h talán mi vagyunk az egyik legtisztább csapat.
Ennyi bizalmat hadd helyezzek már a csapatunkba a 2004-es blama után.
Okés?

Nyócgatyát és üdv.!
"szent irataikat nem ismerem jól, felteszem, egyszerűen megúszták azt a balesetet, hogy vmi szőrös sivatagi vadember ötezer éve büfögött valamit a buzikról, aztán úgy maradtak."

Viszont a Nagy Kormányos ötezer évvel később simándy überolhatta Macchiavellit, ja kérem, ott sem kellett félni, nem fogott fájni...

Bocs, de a buzikról böffentő sivatagi Wild-e Oszkár abban az időben volt, amikor Ötzi átszelte a hegyeket, hogy aztán az általános felmelegedés következtében belefagyjon a gleccserbe. Ezzel szemben Mao Zeitung mikor is gyilkolászott, ööö... várjá csak...

És hát el ne felejtsük már a Kulturális Forradalmat!!! Avagy felmentést adunk minden kommancsnak a buziüldözés alól, pusztán azért, mert a vallásos fasságokat hiperracionális következetességgel irtotta? Esetleg a vallást követőket is? Ööö... Falun Gong szekta, pl. Micsoda vallásos faszok. Oszt valami büfögő szőrös vadember azt mondta, 9 éve, hogy ki kell nyírni őket kihallgatás közben. 3168 ember, 1999 óta... Vow.

Az ateista modernizáció áldozatai esetleg elnézhetőbbek, mint a buzikat megkülönböztető (de kiirtani nem akaró!!! meg hát nem is tudó...) szőrmók utódainak konszolidált homofóbiája?

Fenti hümmögéseim alátámasztására álljon itt a forrás is:

......................

Mao’s first political campaigns after founding the People’s Republic were land reform and the suppression of counter-revolutionaries, which centered on mass executions, often before organized crowds. These campaigns of mass repression targeted former KMT officials, businessmen, former employees of Western companies, intellectuals whose loyalty was suspect, and significant numbers of rural gentry.[20] The U.S. State department in 1976 estimated that there may have been a million killed in the land reform, 800,000 killed in the counterrevolutionary campaign.[21] Mao himself claimed a total of 700,000 killed during the years 1949–53.[22] However, because there was a policy to select "at least one landlord, and usually several, in virtually every village for public execution",[23] 1 million deaths seems to be an absolute minimum, and many authors agree on a figure of between 2 million and 5 million dead.[24][25] In addition, at least 1.5 million people were sent to "reform through labour" camps.[26] Mao’s personal role in ordering mass executions is undeniable.[27][28] He defended these killings as necessary for the securing of power.[29]

.............

Wikipedia, a főforrás...

No csá mindenkinek,

P.
Paszternak, épp azt írtam, h a komcsik homofóbiája érdekes, és furcsán irracionális dolog. Nyilván utáltak minden nonkonformitást, de mégis.
Kedves Árpád!
Ha jól látom most az emberi jogozós, amnestyinternationeles, békejeles, eltebölcséses, györgypéteres, hippi cucc ki lett gúnyolva.

Ez ok, egyébként egyetértek.

Na, de kérem:
Akkor végülis mi a baj a "nácinak" nevezett nemzeti radikálisokkal?
Én alapvetően feltenném a kérdést hogy mennyi esélye van egy tisztán demokratikus államnak(ahol a hatalom megosztott tehát eleve gyöngébb/lassabb) egy diktatórikussal szemben.Hérodotosz már az ókorban arra a véleményre jutott hogy a hatalom megosztása hibás elképzelés.De meg lehetne tartani a demokratikus értékeket(szólásszabadság például) úgy is ha korlátoznánk a polgárok beleszólási jogát a politikába?Vagy akkor mi is olyanokká válnánk mint a diktatúrák?Alapvetően látnunk kell hogy még a legdemokratikusabb államban is a politikusok/pártok egyeduralomra törekednek(a demokrácia mechanizmusából kifolyólag)...ezt leginkább a média manipulálásával,ígéretekkel érik el.Ekkor a kezükbe kerül a kormányzói hatalom,ám azt csak rövid ideig birtokolhatják,hisz a nép dönt.De látjuk hogy a nép könnyedén esik áldozatul a demagógiának(és itt már jelentkezik a demokráciák gyöngesége).A cikkel kapcsolatban: Talán kissé pesszimista,mert Kínában is benyomultak már a demokratikus vívmányok,vagyis már ott is folyik valami változás.Grúzia-Oroszország vitájába azért keményen belejátszik a "Koszóvó-precedens",amit az USA-nak köszönhetünk.Az a baj hogy a helyzet objektív megítélését rontja a sok zavaros információ,és a nagyhatalmak médiaháborúja(USA-Orosz véleménykülönbség és láttatás).
A kínai katonai potenciál azért tényleg fejlődik. 10 éve pl Tajvan megszállása, egy nagyszabású uszási program lett volna.... Most nézd meg a flottájukat.

index.hu/politika/kulfold/kintaj02/

Ahol ennyi pénz jut fegyverekre, ott egy kis mellékes mutyi az Olimpiai bizottságnak, elég elhanyagolható.
a kínai melegekről nincs információm de mintha ők enyhén szólva kevésbé lennének szexuálisan motiváltak (heteroszexuális értelemben is) mint a japánok.. :)
Ebből nem jössz ki, waze... :o)

Éppen azt mondom, hogy az antivallásos kommancs kinézerek pont úgy utálták a buzikat, int a szőrösvademberimádók. Tehát ez nem közel-keleti vallási specifikum...

Illetve, hogy vallási nézeteikért nyírják kifele felebarátaikat napjainkban. Nyilván irracionális gyűlölködésből kifolyólag. Pont, mint - állítólag - a vartyogó szőrmók szellemi örökösei, 4500 évvel ezelőtt.

;o)

Üdv,

P.
OFF

Szerintetek Michael Phelps mikor fog WADA előtt piselni?

Jövőre?

Nekem gyanús ez a pasas. Meg főleg az, hogy görög, magyar, egyéb átlagbélaországbeli lebukik a doppingteszten, amcsi meg nem. Lehet, nem vok jól tájékozva, de mongyuk szarom is lefele az egész olimpiát, csak a magyarok eredményei érdekelnek kicsit.

P.

ON
vakapad2008.08.11. 20:08:52
"- Dél-Oszétia lakossága 2/3 részben oszét, 1/3 részben grúz."
kell hogy legyenk ott oroszok is raadasul adminisztrativ iranyito poziciokban.
Ugyanigy kell lennie hibrideknek, jugoszlaviaban tobb mint 10% volt aki magat jugoszlavnak vallotta.

" Erdélyt nem azért vesztettük el, mert Trianon, meg hú, hanem mert a románok Erdélyben már a 19. században lényegesen túlszaporodtak minket."
CöCö
a nagyhatalmi dontes benne volt vastagon. A nemzetisegi kerdes bar felmerult, de nem volt donto es a nepszavazasoktol is elzarkoztak az erintettek. (Nota bene a nemet tobbsegu Sopron is hozzank kerult, nepszavazassal.) Sokkal fontosabb volt a stabil vedheto hatarok (Ipoly mint hajozhato folyo), hogy a vasut hova keruljon, (Nagyvarad-Nagykaroly)stb.

vakapad2008.08.11. 20:51:45
"2./ A diktatúra akkor lehet versenyképes, ha az értékes emberek nem potyognak ki belole korai elhalálozás, munkatáborba küldés, vagy csak egyszer peremre szorítás révén. Ilyen diktatúrát én még nem láttam,"
ebbol logikailag az kovetkezik, hogy nincs versenykepes diktatura... holott ott van Pinochet Chileje es sok mas pelda.
(legalabbis rovid es kozeptavon)
"A diktatúra ismérve, ugyanis, hogy nem a munkát kell elvégezni, hanem a fonök szájaíze szerint kell tevékenykedni."
ez igaz, de a szakertelmiseg megtalalta a helyet, megkototte a kompromisszumait a a kadar rendszerrel, a vilagpiacon sokkal tobb eladhato, versenykepes arunk volt mint most... vagy szerinted nem volt diktatura, ha puha is?

"Kína a gazdasági sikereit az olcsó munkaeronek és annak a külföldi tokére való vonzóerejének köszönheti, nem pedig a diktatúrának."
mindketto fontos volt. az olcsosag csak egy szempont, a diktarura is kell, mert ha ellopnak mindent es melo nelkul is kapsz enni, akkor sokan elkedvetlenednek am, no de ha kivegzik a korrupt tisztviselot akkor van ertelme melozni...
NagyJanos: "Akkor végülis mi a baj a "nácinak" nevezett nemzeti radikálisokkal?"

leginkább az, hogy sötétek, mint a néger segge lyuka. ha itt lekérded a "jobbik" taget, akkor látod, hogy még analfabéták is. saját primitív majomindulataikhoz keresnek eccerűcske magyarázatokat, és ha a tények ellentmondanak, akkor annál rosszabb a tényeknek. szóval hogy faszok. de ez itt off, vviszont a héten még lesz róluk szó. stay tuned.
én azt mondom, inkább egy keménykezű diktatúra, mint öt ellentétes párt által szétráncigált állam. a többfejűségnek sosem volt pozitív kimenetele, és a lehetőségek sem kecsegtetnek több jóval, mint adott esetben egy kicsit jobban megszorított gyeplőnél.
Wave:
- a berrabszolgak mellett hatalmas emelkedo kozeposztalya is van Kinanak,RELATÍV A HATALMAS, AMIKOR ELÉR KB. 20%-OT AKKOR MÁR KEVESEBB LESZ AZ OLCSÓ MUNKAERŐ ÉS SZÉP LASSAN OTTHAGYJÁK KÍNÁT A BEFEKTETŐK... es ha megnezel egy amerikai egyetemet, a graduate diakok komoly szazaleka kinai.AKIK KINT IS MARADNAK ÉS B...NAK HAZAMENNI Foleg igaz ez a termeszettudomanyok egy reszeben, ahol az amcsik regota nyomaszto modon nem tudjak kitermelni az orszag szuksegletet. Persze, sok kinai ezzel egyutt ugy gondolja, hogy az egyeniseg, eredetiseg nem ertek, inkabb gond - de azert Amerikaban sem az egyszeru ember az akinek a fejebol microsoft meg google pattan ki...TELJESEN EGYSZERŰ, HÉTKÖZNAOI EMBEREK AGYÁBÓL PATTANT KI. VAGY MIRE GONDOLSZ, PÁRTTITKÁR VOLT AZ APJUK? Es ott van a szingapuri minta - sajnos eleg jol mukodik. JÓL MŰKÖDIK? MIT ÉRTESZ EZ ALATT? EGY VASKÉZZEL IRÁNYÍTOTT VÁROSÁLLAMOT? EZ BIZTOS NEM MŰKÖDIK MAJD A KB. 50 KÜLÖNBÖZŐ NYELVET BESZÉLŐ KÍNÁBAN. OTT POLGÁRHÁBORÚT JELENT HA MAJD A 23 BP.-I KERÜLETHEZ HASONLÓ ELLENÁLLÁST FEJTENEK KI EGYMÁSSAL SZEMBEN A RÉGIÓK - CSAK NAGYBAN...
ERDÉLY: MÁR MÁTYÁS KIRÁLY IDEJÉBEN: 45% MAGYAR, 20% SZÁSZ (NÉMET), 35% ROMÁN - TEHÁT MI MÁR AKKOR KISEBBSÉG VOLTUNK
BIZONY, AKIÉ A NYÁJ, AZÉ A LEGELŐ
Pasztihoz csatlakozva vagyok némileg felhaborodva az olimpia eredmenyein. Nem vagyok az a nagy "csak a magyarok" elvu, no meg sport fan sem, de azert megiscsak furcsa, hogy nehanyan micsoda eredmenyeket produkalnak.
Az meg csak a szkepticuzmusom erositi, hogy manapsag a doppingrol lehet olvasni mindenhol, mindenfele hirek derulnek ki, miszerint ezen eredmenyek dopping nelkul elerhetetlenek lennenek. Hogy van pl az, hogy Phelps 2mp-et ver az olimpiai rekordra, amikor eddig jo, ha max 1 tizeddel sikerult rekordokat donteni?
malacka-120Hgmm · szenzor.freeblog.hu 2008.08.11. 22:51:38

"Álljon ide vmi überszakértő, "
nincs olyan. es meg 80 eveig kis se fog derulni....Kik bujtogattak fel a gruz elnokot? amik? oroszok?


"a határokat úgy húztak meg valaha, h minden utódállamban egy csomó orosz tolong,"
nem. a hatarokat sztalin joska ugy huzta meg, hogy az oszetok egy resze a gruzokhoz masik resze az orosz foderaciohoz kerult... aztan mindehova sok oroszt telepitettek ha tetszett nekik ha nem.

az olimpia csak nem off az olimpia alatt.
szerintem nagyon sok az a 32 uszoszam, sot meg nagyobb baj hogy egyvalaki 3-nal tobb szamban is indulhat. Sot lehet hogy ketto is eleg lenne (mint a vivas ottusa(regen) eseteben: egyeni es csapat.)

dehat erdek, money, sztarolas, figyelem...
A soproni híres népszavazásról, én azt hallottam helyiektől, hogy azt egyértelműen elcsalták. A többségében németajkú város persze Ausztriához akart csatlakozni, csak a szavazócédulát tépkedős módszerrel alkották meg: ha letépted egy részét, akkor Magyarországra szavazol... :-)
malacka-120Hgmm · szenzor.freeblog.hu 2008.08.11. 22:51:38

"Álljon ide vmi überszakértő, "
nincs olyan. es meg 80 eveig kis se fog derulni....Kik bujtogattak fel a gruz elnokot? amik? oroszok?


"a határokat úgy húztak meg valaha, h minden utódállamban egy csomó orosz tolong,"
nem. a hatarokat sztalin joska ugy huzta meg, hogy az oszetok egy resze a gruzokhoz masik resze az orosz foderaciohoz kerult... aztan mindehova sok oroszt telepitettek ha tetszett nekik ha nem.

az olimpia csak nem off az olimpia alatt.
szerintem nagyon sok az a 32 uszoszam, sot meg nagyobb baj hogy egyvalaki 3-nal tobb szamban is indulhat. Sot lehet hogy ketto is eleg lenne (mint a vivas ottusa(regen) eseteben: egyeni es csapat.)

dehat erdek, money, sztarolas, figyelem...
Karesz, Charlie 2008.08.13. 12:52:39
"Kik bujtogattak fel a gruz elnokot? amik? oroszok?"

Nem bujtogatta fel senki: szerintem orosz ügynök az ipse. Vagy teljesen hülye. (Nem tudom, melyik a rosszabb. :D)
Komolyabban véve a kérdést, mivel utálja az oroszokat, ők nem nagyon bujtogathatták fel, max. csőbe húzták, de csúnyán. Tehát hülye a hapsikám.
Márpedig elnézve azt a felvételt, melyen nemrég Tbilisziben honfitársait ijesztgeti (valami beszédnek szánták eredetileg), szerintem teljesen megzakkant a történtek miatt. Elég sz@rul festett: határozottan nem tűnt normálisnak.
Paszternak!

Viszont immár bizonyos, h ha Phelps megbukna, már két aranyunk is lenne Cseh révén! Most állhatunk neki drukkolni akár 10 évig is, hátha lebukik.

Hajrá WADA!

Ha nem doppingol, akkor meg egy újabb bizonyíték arra, h az UFO-k emberarcú változatai köztünk járnak:-)

---------------


Sztem ez lesz minden idők egyik legsoványabb olimpiája aranyakban mérve. Ha jól emlékszem, 4 volt a legkevesebb.
* * * * *
Azééé az is fura, h Ronaldinho épp most játszik, már sehol sincs az amatőr eszmény, és csak az fura, h a pályák körül nincsenek multicég-reklámok. Ennyi erővel már az is lehetne, így növelné a rendező nyereségességét, akkor talán pályázó is több lenne. Nem tudom, meddig tartható az effektív reklámok kizárása?
* * * * * * *
Emberek, elnézve az eseményeket, el nem tudom képzelni, mit hisz az, aki Budepaest Olimpiát delirál.

Maaaaaargit, nooooormális?:-)
"leginkább az, hogy sötétek, mint a néger segge lyuka. ha itt lekérded a "jobbik" taget, akkor látod, hogy még analfabéták is. saját primitív majomindulataikhoz keresnek eccerűcske magyarázatokat, és ha a tények ellentmondanak, akkor annál rosszabb a tényeknek. szóval hogy faszok. de ez itt off, vviszont a héten még lesz róluk szó. stay tuned."

Lemertem volna fogadni, hogy ezt fogod mondani :)

Talán részben igazad is van, de.

Az, hogy nem tudják értelmesen megfogalmazni és megindokolni mondanivalójukat, üzeneteket még nem jelenti azt, hogy semmiben sincs igazuk.

Ha jól emlékszem, annak idején a munkásmozgalom se tudta jól kommunikálni az üzenetét, hanem csak felgyújtotta a gyárat, de ettől még nem jelenti azt, hogy ne lett volna valami igazság a mondanivalójukban.

Vannak dolgok, amiket a józan paraszti ész jobban meg tud állapítani, mint egy túlurbanizált nagy valaki...
mi az megszunt a moderalas?

egÉSZ vs. FÉLész 2008.08.12. 10:03:10
kezdesz atmenni Arpiba, marminthogy provokalsz... remelem nem mindet hiszel is...

"Kína és Oroszo. soha nem éri utol az USA-t"
ez igaz. de gondolj a centrum valtozasara... athen, roma, Firenze, nemetalfold, anglia, USA, szoval nem orok semmi...

"amennyiben ott megmarad a mai rendszer, ami még az afroameriakiakat meg a hispánókat is bele tudja kényszeríteni egy egészséges versenybe."
egy reszuket biztos, de milliok esnek ki a rostan, teli vannak a bortonok...

"Ott ugyanis hatalmas kreatív gejzír zubog a felszín alatt,"
mondjuk termeszettudomanyban importalniuk kell a kreativitast...

"mindenkiből lehet rocksztár vagy Bill Gates vagy Google-os srác(ok)."
nem mindenkibol. lehet hogy ezt sokan hiszik, es a maganyos hos kultuszat tamogatja minden: media, Hollywood...

" Ezzel szemben Ny.-Európában már kisebb erre az esély ... kasztrendszer és nepotista korrupció miatt."
na, kasztrendszer van az usaban is, Mayflower,
vagy csak probalj bankot alapitani, ceget tozsdere vinni...
amugy igaz...


Kina "itt az EGYÉNI KREATIVITÁS el van fojtva"
valoban...de nem is nagyon kell. egy darabig eleg ugyamazt csinalni mint masok olcsobban...

"És mindig volt "világ ura" ,"
es mond mit erdekelte az inkakat hogy mit csinal oroszlanszivu richard?

" Magyaro. mindig akkor fejlődött, ha volt nyugati típusú ura (SZt. IStván és a bajor lovagok, Anjouk, MOnarchia). A többi "köhög a bolha" effektus."
ez igaz de az ellenkezoje is...
ne feledd Istvan polgarhaborut hagyott orokul, Szt Laszlo lengyel neveles es a legnagyobb arpadhazi kiraly III. Bela bizanci neveles. Matyasrol a sajat kiralyrol meg megfeledkeztel.

"Egy amerikai hamarabb halna meg a hazájáért, a kínai meg az orosz meg emigrál az USA-ba ha gáz van otthon."
nem tudom jartal-e Oroszoknal, iszonyatos hoskultusz van. Sokan aldozzak es aldoznak eletuket,
amiknal meg lasszoval fogjak katonanak az embereket!!!
egÉSZ vs. FÉLész 2008.08.13. 11:44:35
ERDÉLY: MÁR MÁTYÁS KIRÁLY IDEJÉBEN: 45% MAGYAR, 20% SZÁSZ (NÉMET), 35% ROMÁN - TEHÁT MI MÁR AKKOR KISEBBSÉG VOLTUNK
BIZONY, AKIÉ A NYÁJ, AZÉ A LEGELŐ

ez utobbi lehet hogy igy van, de honnan veszed a szamokat? Osszeiras se volt, becslesek vannak csak.

ami a legerdekesebb, hogy akkor Matyas idejen a roman-szasz koalicioe volt erdely?

nem tunik fel az ellentmondas ervelesedben?

Árpi !

1.: Most akkor hű de jó a diktatúra alapú állami bizniszelés vagy fájó, ha brutálul befenyítenek, mert mondjuk ilyen szabadszájúan blogolsz ? Merthogy mindkét véleményed megjelenik. Amúgy meg anno azért lettek nálad is kiosztva a komcsik, hogy a tervhivatolosdi az nyílvánvaló csőd. Vagy rosszul emlékszem ?

És Kína tényleg egy LUFI:
money.cnn.com/galleries/2008/fsb/0808/gallery.china_cost.fsb/index.html

Amennyire fetisizálják még sokan mostanság ugyanolyan mega módon fog durranni. Bár, ha valaki Brokernet-es és nyakig ül a Shanghai Expreszben az már hónapok óta érezheti az előszelét.

2.: Az a szőrös 5000 évvel ezelőtti melegproblémázós fazon ki akar lenni az írásodban és mit is mondott pontosan ? Csak szeretném érteni. Köszi.
egÉSZ vs. FÉLész:
"Egy amerikai hamarabb halna meg a hazájáért, a kínai meg az orosz meg emigrál az USA-ba ha gáz van otthon."

Viccelsz? Mind a kínai, mind az orosz hihetetlen fanatikus tud lenni. Az oroszoknál még ma is nagyon nagy tisztelete van a katonának, az amiknál meg mindenféle kedvezményekkel csábítják oda a delikvenseket (pl. akinek nincs pénze egyetemre, aláír a seregnek, a sereg elküldi az egyetemre, majd szolgál x évet).
malacka-120Hgmm ·
Togo?
Paszternak · osember.blog.hu 2008.08.13. 09:23:40
OFF

"Szerintetek Michael Phelps mikor fog WADA előtt piselni?

Jövőre?"

Pasztikám,
asztata nem tudom, de azt igen, hogy 8 évig kötelesek megőrizni a vér-pisi mintákat/ képzelheted, mi' nemes gyüjtemény...!:)/csak hogy bármely évben,a tudomány mindenkori állása szerint, újra kontrollálhassanak bárkit, ha akarnak. Mondom, _ha akarnak_ .
Szegény Lacikánk, már szinte meg is szokta, mit neki vegetatíve pislantás, nála már parancsszóra is működik, még ha nem is olyan könnyebítő érzéssel, mint pattanásig teli hólaggal betépni egy budiba!
Azért meghökkentő, ahogyan teljesen elfogadott, beismert ténnyé vált már hosszú évek óta: a Wada csak szépen, ahogy a kínai vörös csillag megy az égen, komótosan kullog a doppingolás kifinomult módszerei után... Aztán vagy utol éri majd, vagy nem, a 8 év ketyeg.
Gyanítom azonban, hogy ez valami olyasmi lehet, mint mi a nyugattal, mindig előrébb vannak és lesznek, ha megfeszülünk is, minimum, egy paraszthajszállal, és akkor még igen kegyes voltam a magunk naív, de fennhéjázó képzelgéseihez!:)

Dopping

www.hirszerzo.hu/cikk.ujabb_doppingbotrany_elvettek_a_4%C3%97400-as_ferfi_valto_sydney-i_aranyat.74787.html

A cikk mutatja, h akár 8 évvel később is elvehető egy aranyérem.

Namostan, elképzelem, h Phelpsről 8 év múlva derül ki, h doppingolt, és akkor hirtelen 2-szeres (vagy háromszoros) olimpiai bajnok lesz Cseh. Nem zárható ki, mint ahogy a fenti eset mutatja.
És akkor át kell írni az összes könyvet, az összes statisztikai nyilvántartót.

Pl. a fenti esetben a nigériai futók lettek 8 év után a bajnokok!
Most örülnek? Nigéria ünnepel? Lehet őket kompenzálni?

Az is fura, h amikor utólag derül ki, h doppingolt az illető, a legtöbb esetben amerikai atléta.
Vajon ki merünk-e rakni egy icipici kérdőjelet a Münchenben hét számban rajthoz állt és hét aranyérmet nyert - hét világcsúccsal - Mark Spitz teljesítménye mögé?
Létezhet ekkora kiemelkedés a mezőnyből?
Ez már nem önmagában is gyanús?
Most komolyan, kíváncsi lennék, mit gondol erről egy olyan szakember, aki jártas a genetikai valószínűségszámításban.

És mi van, az NDK-s aranyérmekkel, a ma már szakállas atléta- és úszónőkkel?
Nem vallottak, nincs bizonyítva, tehát az tiszta?

És vajon a súlyemelés aranyaiból, hány százalékban van/volt dopping?
Gyanítom, legalább 50%, ha minden eddigi olipimpiát nézünk.

Kiábrándító dolog ezekbe belegondolni, és abba, h csak egy álom a tiszta sport, mert valójában nemcsak a sportolók versengenek, hanem az országok sportorvosi tudományai, vegykonyhái is.

Ez a dopping sokféle üzleti érdeket szolgál:
doppinggyártók, kimutatáshoz szükséges vegyszerek gyártói, elfedő szerek gyártói, kimutatáshoz szükséges technikai eszközök gyártói, ellenőrzésre szakosodott szervek, és még ki tudja kik...

Azt hiszem, az Olimpia eszménye már csak papíron létezik, valójában mára egy világbúcsúval egybekötött VIT lett, országimász építés, ahol mellesleg profi sportversenyek is vannak.

Szerintem.
"Emberek, elnézve az eseményeket, el nem tudom képzelni, mit hisz az, aki Budepaest Olimpiát delirál.

Maaaaaargit, nooooormális?:-)"

Malacka!
Tökéletesen egyetértek, erre már én is gondoltam.
Mit rugózik ilyenen egy csóringer ország ?
Nem bírnánk, még csak a paródiáját sem kiállítani!

Tegnap láttam az akadálylovaglást.
Nah kérlek, az a terep úgy nézett ki, mintha egy mese kellős közepibe ugratott volna ló és lovasa.
Színes, modern motívumokkal gazdagított akadályok, épp olyan, mint egy terepasztal, ahol mindenféle csecse-becse nyalánkság van a hobbyzónak.
Káprázatos volt, már-már giccsbe hajló.
Nemhogy lóvénk nincs hozzá, de sztem, ötletünk sem ilyesemire, bár mondom, kicsit túldimenzionálták. /nekem azért tetszett:)/ Kész csoda, hogy a lovak nem hülyültek meg attól a színkavalkádtól, és az itt-ott, de pont elégséges számban ültetett magányos műfáktól:)
T. Karesz, Charlie 2008.08.13. 10:10:20

1./ "vakapad2008.08.11. 20:08:52
"- Dél-Oszétia lakossága 2/3 részben oszét, 1/3 részben grúz."
kell hogy legyenk ott oroszok is raadasul adminisztrativ iranyito poziciokban.
Ugyanigy kell lennie hibrideknek, jugoszlaviaban tobb mint 10% volt aki magat jugoszlavnak vallotta."

Egyrészt: Télleg? Másrészt: És?

2./ "" Erdélyt nem azért vesztettük el, mert Trianon, meg hú, hanem mert a románok Erdélyben már a 19. században lényegesen túlszaporodtak minket."
CöCö
a nagyhatalmi dontes benne volt vastagon. A nemzetisegi kerdes bar felmerult, de nem volt donto es a nepszavazasoktol is elzarkoztak az erintettek. (Nota bene a nemet tobbsegu Sopron is hozzank kerult, nepszavazassal.) Sokkal fontosabb volt a stabil vedheto hatarok (Ipoly mint hajozhato folyo), hogy a vasut hova keruljon, (Nagyvarad-Nagykaroly)stb."

a./ Úgy értesültem, hogy magyar többségű területeket csak ott csatoltak el, ahol azt katonailag indokolni tudták (csallóközi hídfőállás), és ott se nagy területeket (a románok pl. a Tisza vonalát akarták, de nem kapták meg, ahogy nem lett Csehszlovák-Jugoszláv korridor se).

b./ A Civitas Fidelissimáról:
"Bár a kisebb községekben általában Ausztria felé billent a mérleg, ám végül Sopron magyarpárti többsége bizonyult döntőnek."

3./ ""A diktatúra akkor lehet versenyképes, ha az értékes emberek nem potyognak ki belőle korai elhalálozás, munkatáborba küldés, vagy csak egyszer peremre szorítás révén. Ilyen diktatúrát én még nem láttam,"
ebbol logikailag az kovetkezik, hogy nincs versenykepes diktatura... holott ott van Pinochet Chileje es sok mas pelda.
(legalabbis rovid es kozeptavon)"

A nagggyon sikeres Chile:
"1981 után újabb válság bontakozik ki: az eladósodás komoly méreteket ölt, belföldön pedig jelentős tiltakozási hullám indul meg a rezsim ellen. Az ipari termelés az elhibázott árfolyampolitika következtében súlyosan visszaesett, ennek következtében a kormány korrekcióra kényszerült, asz eddigi ortodox (Friedman javasolta) liberális politikába iparvédelmi intézkedéseket csempésztek be. Ez ismét elindította az ipari termelés növekedését, részben új életet lehelt a korábban elhalt, a belső piacra termelő vállalatokba. A legnagyobb probléma azonban a rendszer diktatórikus politikájából fakadt: Pinochet alatt a külföldi tőke igen tartózkodó maradt, nem „jött be” és nem finanszírozta a gazdaság rekonstrukcióját. Ezt nagyrészt hitelek felvételével kellett megtenni, aminek következtében az ország még dél-amerikai viszonylatban is a leginkább eladósodottak közé került. 1984-ben például csak a kamatterhek elérték az export értékének 48%-át, nem csoda, hogy a fizetési mérleg erősen negatív volt.
1985 után a szigor gazdasági és politikai értelemben egyaránt csökkent, a szociális érzékenység megnőtt. Azonban nem tudott enyhíteni a magas munkanélküliség és a nyomott reálbérek okozta társadalmi feszültségeken. Ahhoz, hogy a gazdaság modernizációját végigvigyék, új reformokra és ehhez új politikai vezetésre volt szükség.
Az átmenet a térségben szokatlanul békésen zajlott le. Pinochet nem kapta meg az újraválasztáshoz szükséges támogatást egy népszavazáson, egy kereszténydemokrata politikus ülhetett a választások nyomán az elnöki székbe".

4./ ""A diktatúra ismérve, ugyanis, hogy nem a munkát kell elvégezni, hanem a főnök szájaíze szerint kell tevékenykedni."
ez igaz, de a szakertelmiseg megtalalta a helyet, megkototte a kompromisszumait a a kadar rendszerrel, a vilagpiacon sokkal tobb eladhato, versenykepes arunk volt mint most... vagy szerinted nem volt diktatura, ha puha is?"

A világpiacon eladható versenyképes árunk akkoriban egy árva darab se volt. Nulla. Zérus.

5./ ""Kína a gazdasági sikereit az olcsó munkaerőnek és annak a külföldi tőkére való vonzóerejének köszönheti, nem pedig a diktatúrának."
mindketto fontos volt. az olcsosag csak egy szempont, a diktarura is kell, mert ha ellopnak mindent es melo nelkul is kapsz enni, akkor sokan elkedvetlenednek am, no de ha kivegzik a korrupt tisztviselot akkor van ertelme melozni..."

Szóval a NEM diktatúra ismérve, hogy mindent ellopnak, meló nélkül kapsz enni, és nem végzik ki a korrupt tisztviselőt. És ilyen környezetben nem lehet jó gazdaságot elképzelni. Aha.
"Sztem ez lesz minden idők egyik legsoványabb olimpiája aranyakban mérve. Ha jól emlékszem, 4 volt a legkevesebb."

Ha a második világháború óta nézzük, akkor valóban 4 volt a legkevesebb (1976, Montréal). Előtte azonban voltak egy-két aranyos szereplések is. A szöuli és barcelonai 11-11 arany kiemelkedő volt. Nem véletlen, hogy mikor: 1988-ban és 1992-ben. Vagyis a rendszerváltás környékén, amikor még jó okkal hittünk abban, hogy ez egy élhetőbb ország lesz.

Élsport és politika elválaszthatatlanok egymástól, bár az összefüggés köztük közvetett és bonyolult.
"h a komcsik homofóbiája érdekes, és furcsán irracionális dolog."
Ez a megállapítás félreértésen alapul.
Nem a komcsik homofóbok, hanem a diktatúrák.
Tudtommal a melegekkel a tudományos szocializmus nem foglalkozott, így nyugodtan teret adhattak a diktatúrák a homofóbiának.

A tudományos szocializmus kifejezetten egyenlő emberekről beszél, ennek ellenére a kommunista diktatúrákban(!) volt, van antiszemitizmus, kisebbségi nemzet elnyomása, és pártállami propagandával gerjesztett nacionalizmus.
Holott ezeket a tudományos szocializmus ugyi tiltaná.
Hát akkor miért pont homofóbok ne lettek volna a kommunista diktatúrák?

Minden kisebbség-másság megregulázása beépített program pont egy diktatúrában.
A többség helyesli például a melegek -vagy más kisebbségek- zaklatását.
A diktatúra szükségességét is igazolja a tett.
Másrészt üzenet mindenkinek, ha nem fogja be a pofáját mi lesz vele.
Sajna nem olyan bonyolult ezt megérteni annak, aki élt benne.
"* * * * * * *
Emberek, elnézve az eseményeket, el nem tudom képzelni, mit hisz az, aki Budepaest Olimpiát delirál."


Arról nem beszélve, hogy koszos, leharcolt, befejezetlen szofi-jellegű fővárosunk (me' mezítlábas, azé befejezetlen...) önmagában nem lenne elég. Az egész ország kéne hozzá. Debrecen, Pécs, Szöged, stb. Ja, de ott önkormánytzatok vagynak. Oszt egyik sem szadista többségű (igaz, Pesten se, de kit érdekel, ha a Demcsák Gaby demszkizgeti a székesfővárost...).

Tehát megest egy fasság, amit a pestiek akarnak megfizettetni az országgal, maguknak.

Hát lófüttyöt.

Mán csak ezért sem támogatom.

(és most arról nem is szólok, hogy a két db bronzéremért minek menne ki a sporiba a pesti fizetésképtelen proli...)

klacus:

Az az indexes összehasonlító cikk több helyen is csúsztat, illetve pontatlan. (Milyen SLBM rakétája van Kínának rendszerben 12.000 km hatótávval? Ugyan!) Azután meg a kínai flottát egy tajvani meccsnél talán nem a tajvani, hanem az amerikai flotta képességeihez kéne mérni.

Másrészről egy ilyen nagyszabású partaszállási műveletnél a támadónak teljes légi fölényre lenne szüksége, és itt bekavar a tajvani légierő, mert modern gépek tekintetében inkább hozza az 1:1 arányt a PLAAF-fel.

Hacsak a tajvani elnök nem követi grúz formulát, és nem kezd ő maga partraszállásba teszem azt Hongkongban, Kína nem fog harcba indulni Tajvan ellen.
Én úgy tudom, hogy Mátyás idejében még bőven magyar többség volt erdélyben. A székelyek nélkül is, és a szászok nem képeztek olyan egységes különálló nemzeti tömböt mint később a temesközben az uj betelepülők.
Ezt a falunevek, és korabeli birtok meg keresztkönyvek hozzávetőlegesen alá is támasztják.
A későbbi időben meginduló vlach bevándorlás mozditotta el az etnikai arányokat. Amihez kellett szörényvár eleste és a középkori magyar állam összeomlása, a sorozatos török hadjáratok. Valamint a "polgárháborús" viszonyok először Fráter György végnapjaiban, Bastánál, Báthory Zsigmondnál, valamint a megtorló tatár portyák valamint Vitéz Mihály vajda benyomulása.
Aztán a függetlenségi harcok, és végül az összeomlás a XVII század végén.
Az egészet megkoronázta a HAbsburg adminisztráció mikor a temesköz visszacsatolása után megtiltotta a magyarok betelepülését és románokat telepitett az amugy termékeny vidékre a németek uj hulláma mellett... s végül a XVIII-XIX század lassú szórványmagyarság beolvadása és a fellángoló etnikai népirtásos történetek. (Valamint keletmagyarország azaz a temes vidékének is erdélyhez "sorolása".

Nem kell fölöslegesen nagyromániai mítoszt kelteni.

Amugy szerintem az Orosz többé kevésbé meg fogja védeni a saját visszaszorult határait, mint ahogy indián se fog elszakadni az usától. Pedig mindkét törekvés "jogos".

Magyaro. mindig akkor fejlődött, ha volt nyugati típusú ura (SZt. IStván és a bajor lovagok, Anjouk, MOnarchia). A többi "köhög a bolha" effektus."

Ez nem igaz, a középkori magyar állam fénypontja III Béla idejére tehető... előtte Andrástól elindulva egészen II Andrásig az ország szédítően fejlődött, egyedül III IStván alatt volt egy ideiglenes visszaesés. Mindenféle nyugati úr nélkül.
István pedig független volt a császártól, ennek remek bizonyítéka az, hpgy a Gizelláért adott házassági ajándék azaz az oszták alföld visszakerült az országhoz egy hadjárat után.

OFF

Hali Kristl,

a kolozsmonostori egyezmény jól mutatja a realitásokat szvsz. Azért nem vesznek benne részt a szász patríciusokon, a székely lófőkön és a magyar nemeseken kívül más rendek, mert nincsenek. Az oláh kenézek ekkor nem voltak jelen az erdélyi társadalomban. A parasztság meg elhanyagolható volt, tudomásom szerint a Budai Nagy Antal-féle parasztháborúról szólva nem említik meg a krónikák (főleg Thuróczy) az oláh etnikumot.

Tehát kétszeresen is hiányoznak 1437-ből.

Akárcsak az afgánok, meg a pakisztániak, meg a tamilok.

Nem voltak ott, kész, passz. Ha nem is bizonyíték a nemlétükre, meg a többségüket sem cáfolja, azért a politikai jelentéktelenségüket, renddé szerveződni képtelenségüket elég jól mutatja a két kolozsmonostori egyezmény, meg a parasztfelkelés egész története...

Üdv,

P.

ON
Eörsi Mátyás tegnap azt fejtegette a Dunán, h részben Putyin és Medvegyev közötti hatalmi játszmának is része a story. Ha jól vettem ki a szavaiból, az eseményeket Putyinhoz köti, aki a keménységgel akarja prezentálni, h még mindig ő az úr Oroszországban.
Valszeg vissza akar jönni egy ciklus kihagyás után.

Jelzem, a tv-felvételek alapján egyre inkább úgy tűnik, h a ruszkik hazudnak. Jóval bennebb mentek, mint ahogy kommunikálják.
A nagy ruszki farok alaposan meghágta Georginát!:-S

Az meg tájékoztatási katasztrófa, h az áldozatok számáról össze-vissza beszélnek. Hasonló érzésem van, mint anno Koszovó kapcsán. Megy a ködösítés, és csak későn fogjuk megtudni a felháborító igazságot.

Európa totyorog, még mindig nincs egységes állásfoglalás, mi meg kivárunk, erre várunk.

Jól van, nézzük az Olimpiát!
Orosz-Magyar vízilabda meccs lesz?

---------------

Csöncsön

1952-ben 16 arany Helsinkiben. Sztem az a best of mindenidők! Érdekes, h a csonka moszkvain is "csak" 7 aranyunk volt.

Üdv.
Malacka, Holgyi

Atolvasva hozzaszolasotokat en talan avval egeszitenem ki, hogy ha nagy valoszinuseggel nem is derulnek ki a turpissagok, vagy ha ki is derulnenek de a "ki a faszt erdekel" meglatasba kerulnenek, mar az egy nagy pozitivum, hogy az elert eredmenyek es rekordok igan nagyon gondolkodoba ejtettek mindenkit. Egyre tobb helyen lehet arrol olvasni nemeztkozi szinten is, hogy mennyire komolytalanna valt minden olyan sportag, mely az erogyakorlatokon alapszik. A gyanu termeszetesen a ki nem mutathato doppingok miatt merult fel, es mondjak, kivehetnek olyan sportagakat, melyek nagyon dopping gyanusak. Emlekezzunk csak a Tour de France-ra. Mult evben nagyon durvan piszkos volt a verseny, mire tobb nagy tamogato is kiszalt a versenybol. Pont a repulon olvastam errol egy igen sokatmondo cikket, hogy nagyobb szponzorok nelkul a verseny kivitelezhetetlen, a nezok elfordulnak a sportesemenytol.

En ugy gondolom valami megindult, valami pozitiv, es remelem tudjak tartani magukat az elhatarozashoz, nem visszakoznak attol, amit kimondtak, a helyzet tarthatatlan, az olimpia hirneve a tet, mely a tisztasagrol kellene szoljon.
Paszternak · osember.blog.hu 2008.08.13. 21:11:53
"Emberek, elnézve az eseményeket, el nem tudom képzelni, mit hisz az, aki Budepaest Olimpiát delirál."
....
(és most arról nem is szólok, hogy a két db bronzéremért minek menne ki a sporiba a pesti fizetésképtelen proli...)"

nemcsak neked...
nezzetek meg az osszesitett eremtablazatot a telsport.hu-n

a 7.vagyunk... az osszes ujkori olimpiat nezve.

azaz regen jogosultak lennenk mar egy olimpia rendezesere...

az se jo hogy meg el se kezdunk valamit maris kontrazzuk. Igenis szuksege van egy nepnek sikerekre, es nem feltetlenul gazdasagiakra...pl Lengyelorszagban is riogton tobb gyerek szuletett mikor megkezdoddott a szolidaritas mint mmozgalom...

az sajnos igaz, hogy penz nincs ra, illetve ami van azt elkolthenenk jobban is...
vakapad 2008.08.13. 20:29:12

elszomoritottal...
[vannak oroszok a gruzok mellett D-oszetiaban]
"Egyrészt: Télleg? Másrészt: És?"
mi az hogy es???, orulj, hogy sommas megallapitasodat,(annyira sommas hogy az mar nem is igaz) kiegeszitettem.

" magyar többségű területeket csak ott csatoltak el, "
korben a magyar hatar menten szinmagyar teruleteket csatoltak el, egyedul Losonc tajan erte el a nyelvhatar a jelen magyar hatart. Azonkivul hargita-kovaszna megyeben ma is magyar tobbseg van. Lehetett volna hatart huzni ugy hogy pont annyi roman keruljon magyarorszagra ahany magyar maradt ott.

"ahol azt katonailag indokolni tudták (csallóközi hídfőállás), és ott se nagy területeket (a románok pl. a Tisza vonalát akarták, de nem kapták meg, ahogy nem lett Csehszlovák-Jugoszláv korridor se)."
mindehol indokolták katonailag, nehol nevetsegesen Ipoly mint hajozhato folyo.
Somoskoujfalunal minden indok nelkul csipkes a hatar (allitolag valaki retette az ujjait a terkepre es azt rajzoltak korul.
A romanok nemcsak kertek hanem be is igertek nekik a Tisza vonalat... csakhat ok is sarosak voltak.
Jugoknak kellett a mecseki szen ezert pecsrol csak evekkel kesobb vonultak ki...
a Mckensen hadsereget haza akartak hozni a Balkanrol ezert a korvasutnak antant ellenorzes alatt kellett maradnia, a fegyverszunetig aztan maradt vegleges hatarnak.
ajanlott olvasmany ormos maria Padovatol trianonig...

" Sopron magyarpárti többsége bizonyult döntőnek."
azota mar valaki megirta a blogon hogy csalassal...

"A nagggyon sikeres Chile:"
nem tudom mi bajod chilevel nemzetkozileg el van konyvelve mint egy sikeres gazdasagi konszolidacio.
Ha nezed: a danok svedek is megszivtak az olajvalsagot es kesobb is volt nagyobb hianyuk mint nekunk most!! meg se mondod hogy ok sikertelenek, mi meg sikeresek lennenk.
eshat chile most mintha kevesbe lenne sikeres, mint amikor az amik odafigyeltek...
de Chile csak egy pelda. a SZU is sikeres volt rovid-kozep tavon: urkutatas, oktatas, hadiipar repulogyartas, stb.

"A világpiacon eladható versenyképes árunk akkoriban egy árva darab se volt. Nulla. Zérus."
minek irkalsz ilyeneket???. megha a KGST-t kivonod a vilagpiacbol, jogtalanul, akkor is adtunk el motorvonatokat, telefonkozpontokat, transzformatorokat szerte a vilagba, araboknak, argentinaba, mindenfele.
de meg NY-europaba is adtunk el bermunkaerot, itt gyartottunk valutaert egy csomo dolgot pl Levis farmert is.
gyogyszert...stb.

"Szóval a NEM diktatúra ismérve, hogy mindent ellopnak,"
semmi ilyet nem allitottam joszerivel az ellenklezojet! hogy lehet ezt felreerteni?
de igen ez egy sommas megallapitas volt, annyira sommas hogy mar nem is igaz!

de a kezdo 'Es?' miatt nem vagyok boldog, neked szabad , nekem nem? Miert?
Sanyi_a_ló 2008.08.13. 13:38:28
"gruz elnokot? ...
Nem bujtogatta fel senki: szerintem orosz ügynök az ipse. Vagy teljesen hülye."
akkor az oroszok, de az amik is bujtogattak, beigertek a NATO tagsagot kuldtek tanacsadokat stb.

ez a videk jo par szaz eve hatarorvidek, mint pl a szerbek orszaga. az ottani emberek megszoktak hogy az ugyek elintezesi modja az eroszak.
a gruzok nagyon sokat profitaltak a Szubol, es nem netto vesztesei voltak a csatlakozasnak mint a baltikum.
a rendszervaltas utan elkezdtek haboruzni, nem keves orosz titkosszolgalati nyomasra. nalunk is elkezdtek, erdely-vatra-suto andras es chrudinak riportjai... de nem jott ossze.

a hatalomba kerult emberek mindehol elhulyulnek. a korlatlan hatalomba kerultek, - korlatlanul.
Az Olimpia, mai torz formájában, a "nemzetek" (Nemzet = nagyobb méretű törzs) felsőbbrendűségi vetélkedője egy ősi, archaikus korból eredeztethető primitív szokás népcirkusszá alakított változata. Ha valaki messzebb dobja azt a rudat, mint amilyenre te valaha képes lennél, és éppen a te országodban született az illető, akkor te majd azt fogod hinni esetleg, hogy ha akarnád, te is tudnád olyan messzire dobni, mert hogy egy nemzetből valók vagytok. Lófüttyöt. A "nemzet" fogalma semmivel sem különb, mint a tűz körül ugráló, testfestett bennszülöttek általunk primitívnek tartozz közössége. Primitívnek, vadaknak tartottuk azokat az embereket, akik testékszerekkel, testfestékekkel jelölik meg, torzítják el testüket. Közben pedig természetesnek vesszük, ahogy honfitársaink teletetolválva, egyesek mellbőrük alá szilikonzacskókat varratva emelkednek "fel". Egyesek meztelenül fotózkodnak, közösülnek a mellbőrük alá vart szilikonnal feltöltött műanyag zacskókkal, abban a tudatban, hogy egy cigilizált, felsőbbrendű nép, nemzet vagyunk. Nem vagyunk: egyik nép, egyik kultúra sem előrébb való a másiknál: minden ember és kultúra, szokás a helyi jellegzetességek adaptációja. Ezért nem isznak coca-colát az eszkimók, és ezért nem esznek gulyás levest a sivatagi népek. Furcsa, hogy az olimpia, mint elkorcsosult nemzetversengés, fentmaradhatott. Furcsa, hogy országok, vallások a mai napig fentmaradhattak. De nem kell kínáig mennünk: Magyarország példátlanul halad, csúszik visszafele az időben: hiszen itthon ismét beköszöntött a fasizmus, a fajüldözés előkorszaka. Jó reggelt!
"Athénban ennek még volt értelme, mert a hegyes bot rendszeresítve volt a hadseregben, nemzetstratégiai érdek volt, hogy az ifjak ezt a magatartást utánozni akarják. "

Annak mikor volt értelme, hogy tizenegy ember egy labdát eljuttasson egy hálóba, úgy, hogy másik tizenegy meg egy másik hálóba akarja? Ja persze csak lábbal, mert úgy nehezebb, és durvulni se szabad, mert az meg logikus lenne.

De a foci a csapatmunkáról szól kérem, az összetartozásról, a sportszerűségről, a helyzetek kihasználásáról és a férfias (női foci esetében természetesen nőies :p) küzdelemről, ezek pedig nagyon is aktuálisak, mondhatná erre egy focifan.

Hát akkor meg nem lehetne a gerelydobást vagy mi a francot is hasonlóképpen átvitt értelemben szemlélni? Miért kell minden cikket valami fikázással kezdeni? Ez annyira... tótavés.
"Tehát megest egy fasság, amit a pestiek akarnak megfizettetni az országgal, maguknak."

most pontosan nem emléxem, melyik miniszterelnök dobta be ezt a merjünk nagyot álmodni című baromságot. a 2002-es kapmányban még megyó is aláírt valamilyen nyilatkozatot. persze ettől még akár meg is lehet pályázni, isztambul elég régóta pályázgat, mindig ki szokott esni az első kanyarban.

szvsz az élsport nem több és nem kevesebb, mint a szórakoztatóipar része, akár hollywood, vagy a popzene. ma tiger wood, kobe bryant vagy a manchester united (brand) nagyobb értéket képvisel a piacon, mint egy magyar középvállalat. sőt.

innentől kezdve illúzió a magyar, cseh vagy éppenséggel egy osztrák nyári olimpia. ennek nem sok köze van ahhoz, hogy pest, prága vagy bécs milyen állapotban van.

még középiskolás voltam, de már akkor is röhejes volt, hogy a nob egy amerikai fószer (avery brundage) vezetésével szabályosan vadászott azokra a sportolókra, akik pl egy atlétika versenyen kaptak 100 usd-ét, mert elindultak egy nagy versenyen és mondjuk világcsúcsot javítottak.

közben meg bene ferenc r. őrnagy vezetésével a magyar amatőr fociválogatott aranyérmet nyert münchenben 1972-ben. ez kurva jó volt az akkori kommunista blokkhoz tartozó országoknak, de ez mellékszál. puskás 56 után az akkori legnagyobb klubcsapatnál a reál madridnál kapott szerződést. gázsija töredéke volt annak, amit ma pl gera zoltán kap egy noname angol csapatnál. itthon meg őrnagy volt a magyar néphadseregnél. albert flóri meg utókalkulátor volt a földművelésügyi minisztérium alá tartozó egyik vállalatnál.

az persze lehet, hogy a magyar vizilabdacsapat aranyat nyer. ahogy le bron james is valszleg kap egy aranyat, mint az usa ffi kosárlabdacsapatának egy tagja. annak a faszinak mégis többszöröse a piaci értéke, mint un bloc az teljes vizilabdasportnak. és a kajak-kenut is hozzácsaphatjuk az öttusával, s még mindig a clevland cavaliers ásza vezet, mégpedig nagyságrendekkel.

hiába, time has changed...

hát igen, a magyar olimpia nagyon jó téma, már a megnyitót nézve is látszott, milyen remek ötlet volt az. simán meg tudnánk csinálni!! behoznánk az arénába egy szürkemarhát, meg a veresegyházi asszonykórus elénekelné a no woman no cry-t. az egész egy hatalmas tökipomposon játszódna, és lenne mesterséges zsírszag.

ps. ígértem egy gárda/nácitémájút a hétre, meg is lesz, csak nem bírtam hajnalig jól befejezni, szét kell szedni és összerakni. majd ma.
"panaszkodtam már, hogy milyen drága a Szigeten a sör? Ebben is biztos a Gyurcsány a hibás."

a fene egye meg mar ott sincs verseny?
Karesz, Charlie 2008.08.14. 13:29:42

Adja magát, hogy Szaakasvilit valaki(k) bátorította erre a lépésre, mert a legjobbakat feltételezve (vagyis azt, hogy a tag épelméjű) csak így, önállóan ebbe nem mert volna belekezdeni, lévén az eredmény nyilvánvaló - mint azt a példa is mutatja.
Az oroszokat kizárnám, mert egy kanál vízben meg tudnák fojtani egymást, marad az USA - egyébként is nagy a szerelem közöttük. :)
Tehát vagy hagyták befürödni az amik a palit (De abban nekik mi a jó? Semmi, nyilvánvalóan, sőt, ez az egész nekik is igen komoly vereség, nem véletlenül verik most a nyálukat.), amit én kizárnék, vagy tényleg orvosi eset e derék jogász. (Jó, nyilván nem egy nyálafolyós hülye, de hogy nincs ki neki mind a négy, az szinte biztos.) Ezen gyanúmat erősíti továbbá az, hogy az elmúlt egy hétben kizárólag "drámai hangvételű" nyilatkozatokat volt képes tenni, néha magának is ellentmondott, éppen csak a III. vh. kitörését nem jelentette be - bár kísérletezik vele. :D
Ha ragaszkodom ahhoz, hogy agyilag ép, akkor viszont arról van szó - és ez a legvalószínűbb -, hogy magától vágott bele, nem bíztatta senki (sőt!), mindezt azért, mert arra számított, hogy reménybeli leendő szövetségesei bevédik. Ezt csúnyán benézte, ugyanis a haverjai most kezdenek csak bele a szájkaratéba, amivel könnyen túlfeszíthetik a húrt a muszkáknál. (Vannak már jelek rá.) Akkor viszont a grúzoknak és a hasonlóképpen szerény képességű haverjaiknak köszönhetően baromi hideg telünk lesz.
Akárhogy is, ezen a bulin senki nem nyert, az oroszok is csak keveset (érezhetően igyekeznek lavírozni, pedig közölhették volna már, hogy mindenki kussoljon - bár ez nem sok észre vallana), de a grúzok kegyetlenül ráfaragtak.
Furcsa egy história ez, az biztos. Csak ne fajuljon tovább.
Mátyás idejében nem volt már egyértelmű magyar többség. A helységnevek és az adminisztráció abból adódott, hogy a magyar volt az URALKODÓ OSZTÁLY, mert a MAGYAR KIRÁLYSÁG része volt Erdély. Ez nem nagyromán mítosz, mert az az, amikor ők a KONTINUITÁS elméletet hirdetik, holott tudjuk, hogy a 4 sz.-tól a 13.-ig gyakorlatilag nem éltek ott román ősök. Akkor kezdődhetett az illír, trák stb. bevándorlás.(wlachok, azaz "oláhok" kelta szóból, balkáni eredetű pásztornép) Ld.: www.mek.oszk.hu, valamint História folyóirat (MTA lap) 2007/7;2003/7;2001/05-06;1995/05-06;1986/02. Sajnos a XVI.sz jó esetben is gyenge 50%-ot biztosított nekünk.

Nyugati befolyás: itt nem a szuverenitás valamiféle feladását kell elképzelni (bár természetesen még a "hőskorban" is korlátozott volt az, és max. regionális hatalom voltunk - István sem volt teljesen független, hidd el, hogy a jelentősebb külföldi lépései előtt szépen egyeztetett Nyugattal, kipuhatolva a hangulatot, mint minden későbbi magyar király. Legtöbbször a cseh uralkodón keresztül, aki viszont nyílt vazallusa volt a német császárnak) hanem az egész jogi, közigazgatási, később oktatási rendszert, ami német (porosz) befolyásról tanúskodik. (az övék meg a rómairól, úgyhogy nincs ebben semmi szégyellnivaló, hogy a "fejlettebb" nemzet hatással van a "fejletlenebbre" - legalábbis jó esetben, azaz ez a "fejletlenebbnek" érdeke.)

És a hazaszeretetet természetesen karikírozva értettem, de a tények: a migráció iránya az USA felé mutat ezekből a "hatalmas léptékkel fejlődő" országokból, míg az Usaból valahogyan senki sem akar Kínába meg Oroszo.-ba költözni. Ja és kíváncsi lennék hova állnának az usaban élő kínaiak és oroszok egy "hazai" (kínai, orosz) invázió esetén, azaz amikor tudnák, hogy szülőhazájuk esetleges győzelme esetén milyen rendszer vár rájuk az usaban. Ez teljesen elméleti kérdés, de szerintem van értelme...
Paszternak · osember.blog.hu 2008.08.14. 09:12:35
" nem vesznek benne részt a szász patríciusokon, a székely lófőkön és a magyar nemeseken kívül más rendek, mert nincsenek."
ez igaz, mint rendek nem leteztek, de mint jobbagyok igen.

"Tehát kétszeresen is hiányoznak 1437-ből." [marmint a romanok erdelybol]
"Akárcsak az afgánok, meg a pakisztániak, meg a tamilok"

nem paszti ne bomolj. nem ugy hianyoztak, mint a tamilak, hanem ugy mint a magyar parasztok...
Nácivadász · nacivadasz.blogspot.com 2008.08.14. 13:54:58
hat hozzad kepest totawe egy ovodas a provokacioban...
"A "nemzet" fogalma semmivel sem különb, mint a tűz körül ugráló, testfestett bennszülöttek általunk primitívnek tartozz közössége."
csak gondolj arra mennyi adot fizetnek a benszulottek tuz korul es mi mennyit, mit kapunk erte cserebe stb.


"egyesek mellbőrük alá szilikonzacskókat varratva"
egyetertek az esztetikum neveben. ha megtiltani nem is lehet de legalabb iteljuk el ugy mint a doppingot hisz ez is az.

"egyik nép, egyik kultúra sem előrébb való a másiknál: minden ember és kultúra, szokás a helyi jellegzetességek adaptációja."
ez igaz, de akkor miert er tobbet az amarikai NBA-s kosarlabdazo nagysagrendekkel, mint az egesz magyr vizipolo, +kajak kenu?
egyik sem elobbrevalo csak az ertekuk mas?

"Furcsa, hogy az olimpia, mint elkorcsosult nemzetversengés, fentmaradhatott."
neme rted a lenyeget, olvased el a tobbi kommnetet.
AZ LENNE FURCSA, HA MEG MOST IS EGYMAST OLDOKOLNENK ES EZ ADNA MEG AZ EGYUVETARTOZAS ELMENYET, NEM A SZURKOLAS...
ja hogy az olimpia megszüntette a háborúkat! áhá!
Sanyi_a_ló 2008.08.14. 15:15:58
"Szaakasvilit valaki(k) bátorította erre a lépésre, ...önállóan nem mert volna belekezdeni"
EBBEN EN IS BIZTos VAGYOK.

"Az oroszokat kizárnám, mert egy kanál vízben meg tudnák fojtani egymást,"
hat epp ezert is valoszinu. Oroszoknak leterdekuk, hogy
1) az olaj/gazeladast elelnorizni tudjak ne legyen alternativ utvonal
2) ne jojjon ebbe a regioba a NATO, ha csinalnak, kiprovokalnak egy haborut akkor a NATO nem fog jonni, meg evtizedekig biztos nem, melyik amerikai, holland stb anya aldozza fiat abhazokert oszetokert, gruzokert akiknek a letezeserol se hallott meg?

"marad az USA...hagyták befürödni az amik a palit"
lehetseges, 1) jellemzo rajuk
2) amiknak is erdek, hogy ne legyen beavatkozasi hely gruzia, Iraq-kal se birnak, inkabb egy kis helyi konfliktus es nem lesz nato tagsag... megigertek, dehat ugye valtoztak a korulmenyek...

" nem véletlenül verik most a nyálukat.)"
azert mert verik a tamtamot az nem jelenti hogy nem az o szandekuk szerint tortenik ! Sot!!!

[gruz elnok]" nincs ki neki mind a négy, az szinte biztos."
az ilyen babok akarkik is teszik oda, nem szoktak normalisak lenni,
Quisling, szalasi, babrak karmal stb.
nagy formatumu embert nem valasztanak, es meg egy atlagos ember is beleorul abba hogy vadasznak ra...

"magától vágott bele, nem bíztatta senki (sőt!), mindezt azért, mert arra számított, hogy reménybeli leendő szövetségesei bevédik."
ez lehet, de sem usanak sem az oroszoknak nem volt ellenere.
de hogy nem vedtek meg megiscsak teves helyzetmegiteles reszerol... es akkor megint ott vagyunk, hogy beigerhettek neki ezt azt.

ja es meg egy szempont, minden hadseregebn mindig elesben is ki kell probalni az eszkozoket, maguktol is elavulnak, erkolcsileg is, fizikailag is, es harci tapasztalat nelkul nincs utokepes hadsereg.

"a grúzoknak és a hasonlóképpen szerény képességű haverjaiknak köszönhetően baromi hideg telünk lesz."
lehet hogy javitahatalan optimista vagyok de nem hiszem, a gruzoknak es nemzetisegeiknek lesz hideg teluk.

"ezen a bulin senki nem nyert, az oroszok is csak keveset "
ellenkezoleg, nyert az USA (presztizst, es hogy nem kell neki szavatolni annak ateruletnek a biztonsagat; nyertek az oroszok, a hadieszkozok kiprobalasan tul azt hogy megmutatta erejet, nem lehet vele packazni, ez apropenzre valthato a nyersanyag targyalasokon.

"de a grúzok kegyetlenül ráfaragtak."
ez igaz. szerintem epiteniuk kellett volna, kihozni a vilag legjobb teajat es borat... dehat akinek fontosabb a "fuggetlenseg..."

"Csak ne fajuljon tovább"
na ezt sokan szeretnenk, de bizhatunk is benne mert ez mar enm erdeke senkinek.


mas bocs hogy erdeklodom, de hogy valaszthattal ilyen nevet?
nekem az elso asszociaciom az a 'sunyilo' szo, amit ha valaki sunyi nem valaszt semmikeppen, ha meg nem az miert valasztana?
a 2. gondolat: a lo az huz, marminthogy neked melo a beiras?
de persze most mar hagyjad!
meg az okori olimpiak sem szuntettek meg, de fizettek is birsagot rendesen pl a spartaiak mikor a messzenaiakat tanitotak moresre rossz idoben.

az ujkori olimpiak messze nem tudtak ugy osszefogni az emberiseget mint a helleneket az okori olimpia.
igy volt haboru is, elmaradtak olimpiak stb.

de nagyon kene, mert az ensz se mas se funkcional rendesen pedig kene.
"ez igaz, de akkor miert er tobbet az amarikai NBA-s kosarlabdazo nagysagrendekkel, mint az egesz magyr vizipolo, +kajak kenu?
egyik sem elobbrevalo csak az ertekuk mas?"

biztos félreérthetően fogalmaztam. egy db leBron james (kobe bryant, tiger woods, cristiano ronaldo etc) piaci értéke nagyságrendekkel veri a teljes nemzetközi (including hungary)kajak-kenu + vizilabda + öttusáét. ennek az az oka, hogy ezeket az embereket többen ismerik világszerte, mint ezeket a sportágakat összességében.

az élsport pedig azért kap ki egyre nagyobb szeletet a szórakoztatóipar nevű tortából, mert mégiscsak benne van a bizonytalanság, a dráma, a kiszámíthatatlanság. és télleg egy valag ember belelkesedett volna ma is, ha ez a srác megveri az olaszt birkózásban.

illúziókért pedig önként és dalolva is képes nem kis pénzt fizetni korunk embere.

szvsz kár fikázni az olimpiát, elvégre hamingway mondta: "A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít." ennek persze van némi belpolitikai áthallása, amitől még lehet akár igaz is. pláne ha ezt is mondta, miután megszületett és még mielőtt maga ellen fordította volna a fegyvere csövét az egzaltált író: "S mi haszna lenne, ha megismerné a világot? Én ismerem, s nincs egyéb vágyam, mint hogy elfelejtsem." :DDD

Tóta meg többek(pölö nácivadász)
Egyébként meg baromság,h egy ilyen kis seggluk ország mint ez ne lenne képes megrendezni egy olympiát(megnyitót),mert bárhol,kulturális lapokon szétnézve az ember azt látja,h tele az ország-világ baromi jó,fölkészült magyar művészekkel,tervezőkkel(ha kell belinkelek egy listát),csak a médiákokat nem ez érdeli,hanem mindig csak ugyan az a sztárocskákból felépített,napi bevételt jelentő portfólió forog körbe-körbe,mint a kérőddzés a szürke marha szájába.A másik oldal meg a varázslóival,kuruzslóival,ős- és ómagyar megmondóival van elfoglalva.A zemberek meg (ettől is)mentálisan tropák.Van,kell,hogy legyen valami negatív kisugárzás ami az embereket lefele húzza és meggátolja annak a fölismerését,hogy milyen hihetetlenül gazdag ez az ország,már csak anyagi értelemben is,hogy ezt a mentális csődtömeget ami a politikai elitet jelenti jól bírja tartani.Valami másra kéne fordítani ezt a képességet.
Karesz,Charlie

Akkor ezt megtárgyaltuk. :) Mindenesetre a legújabb hírek nem túl biztatóak...

Semmi gond az érdeklődéssel, egy rendkívül híres lóról kaptam a nickemet: "Sanyííííííí... Sanyikááááám..." :D
Regisztráció előtt láttam megint, így ez ugrott be.
A fentiek alapján nem meló, sajnos. Én lennék a legboldogabb, ha így lenne. Ebben a hőségben simán kiizzadnék magamból valami hülyeséget... :D
OFF

Szia KAresz!

"nem paszti ne bomolj. nem ugy hianyoztak, mint a tamilak, hanem ugy mint a magyar parasztok..."

Hát, ami azt illeti, a magyar parasztok ott voltak... méghozzá igencsak... ezért kellett ellenük szövetkezni... Nem?

Az oláh pásztorok meg a hegyekben hajkurászták a kecskéket közben. Maximum. Mint geográfiailag és szociálisan egyaránt periferiális népcsoport.

Akik kezdetben kevesen voltak, majd sokan lettek - akárcsak a mai hazai cigányság...

De egyébként is: oláh előkelők nem vettek részt az egyik oldalon, oláh parasztok meg nem különböztették meg magukat/különböztetődtek meg a lázadó oldalon.

Ja, hogy ők nem vettek részt semmiben, mert ők voltak a vonalbírók, meg a tartalék játékvezetők... Ahááááá!... :o)

Üdv,

P.

ON
dear invisibleman,

ezt a hihetetlen energiát pl. eg orbitálisan nem nyereséges és további vízfejt növelő és nemzeti frusztrációt fokozó doppingverseny megrendezésére és utóhasznosíthatatlan épületek megrendezésére kéne inkább hasznosítani?

Hát nem tudom... döglött lóról döglött lóra átülni elég neccharisnya...

1990-ben még expó-párti voltam, de ma már nem volnék. Nem azért, hogy Fletó ne örülhessen, dehogy. Hnem, mert szerintem nincs versenyképes magyar gazdaság, magyar sport, magyar infrastruktúra. Egy szaros EB-megrendezésre sem voltunk jók a sógorokkal. Hát akkor?...

Üdv,

P.
Kedves nácivadász!

Én úgy örülök, h tanulhatok tőled!:o)

Most pl. olvasgatva azt tanultam, meg, h én eddig segghülye voltam, azt hittem jó, ha elérzékenyülök, mikor a himnuszt játsszák az Olimpián egy magyarnak. Na de te elmondtad, h ez az egész nemzeti büszkeség, pláne a nemzettudat, egy ócska, kidobnivaló kacat.
Elmémben lán gyúlt, s szívem befogadta az igét.
És igen, azt is megértettem, h miképp vezet logikus út az olimpiától a fasizmusig, amely ellen hidd el, vállvetve fogunk küzdeni a barikádon.
És azt az ostobaságot is elvetem mostantól, h pl. a britek a Shakespeare nevű írójukkal kulturáltabb nemzet lenne, mint pl. valamelyik hutu vagy tuszi törzs, hisz "egyik nép, egyik kultúra sem előrébb való a másiknál:"

Köszönök mindent, a mélyen elgondolkoztató sorokat, és természetesen szeptember 6-án ott leszek én is.
Vívjuk meg a csatát mindannyian a feltámadó fasizmus, a nacionalizmust létrehozó olimpia szellemisége ellen!

Előre! Szebb jövőt!
Kedves Paszternak
Hátakkor.
Nincs ötletem szimbolikus és gyakorlati jelentőséggel is bíró,a nemzet egyediségét és ugyanakkor a nemzetek közösségébe való beilleszkedését megfelelően demonstráló monstre banzáj tekintetében.
Estleg még egy Eucharisztikus kongresszus?
Cserkész jamboree?
Ezek állítólag jóul sikerültek anno.
"Mátyás idejében nem volt már egyértelmű magyar többség. A helységnevek és az adminisztráció abból adódott, hogy a magyar volt az URALKODÓ OSZTÁLY, mert a MAGYAR KIRÁLYSÁG része volt Erdély."

Hátö nem. A helységneveket nem az uralkodó osztály adja általában. Ez sokkal később válik divatossá meg akkor mikor valaki "jelentős" települést azaz várost alapít valahol meghatározott céllal.

A betelepülést pedig az említett források egy része tudtommal a tatárjárásra datálja, ami alapvetően kihagyja azt a számításból hogy a tatárjárás során az inváziós sereg déli ága feldúlta havasalföldet és bulgáriát is. Bulgária vazallusi szintre sülyedt és sose heverte ki a portyát. Igy az esetleges "forrás" számára erősen valószínűtlen. ( A bizánci állam története. alapmű csak ajánlani tudom.)
A korábbi jelenlétükkel meg az a baj hogy Erdélyt valami egzotikumként kezelik, pedig a második magyar méltóság és udvarának zöme is ott dekkolt istván előtt... házanépével.
Ezért a XIX századi állapot visszavetítése kb minden alapot nélkülöz.

"István sem volt teljesen független, hidd el, hogy a jelentősebb külföldi lépései előtt szépen egyeztetett Nyugattal, kipuhatolva a hangulatot, mint minden későbbi magyar király. Legtöbbször a cseh uralkodón keresztül, aki viszont nyílt vazallusa volt a német császárnak) hanem az egész jogi, közigazgatási, később oktatási rendszert, ami német (porosz) befolyásról tanúskodik."

Ez meg, hadd ne minősítsem. IStván biztosan egyeztetett a német római császárral aztán megkérte a hadvezérét a későbbi királyt Pétert, hogy ugyanmár verje tönkre a rokonát odaát és csatolja vissza az osztrák-morva térséget, amit sikeresen meg is tett. Nem ideiglenes megszállásként hanem valós visszahódításként.
Ez akkor veszett el végleg mikor péter másodszor fordult a császársághoz.
Önálló külpolitika és sikeres hódító háború nem éppen a vazallusi viszony jellegzetessége, pláne nem abban a korban mikor a nrcs épp erős.
Utódai pedig kényszerűségből visszaverik az ismétlődő vazallizáló törekvéseket, sőt, II Béla utána sikeresen be is avatkozik az ottani belpolitikába mint külső hatalom.

Amugy meg az ország két civilizáció határán annak jellegzetességével élte az életét, a német hatást erősen kiegyensúlyozta a bizánci.

Az oktatási rendszer pedig még szép hogy követi a porosz mintát, csak az majd Mária Terézia féle oktatási reform (XVIII. század) valamint a későbbi porosz vonal erősödésének következmpénye nem pedig valami középkori hagyomány amit zagyválsz. Amugy nem római hanem jezsuita alapokra épül.

"közigazgatási, később oktatási rendszert, ami német (porosz) befolyásról tanúskodik. (az övék meg a rómairól, úgyhogy nincs ebben semmi szégyellnivaló, hogy a "fejlettebb" nemzet hatással van a "fejletlenebbre" - legalábbis jó esetben, azaz ez a "fejletlenebbnek" érdeke.)"

A belső közigazgatás sokkal inkább emlékeztet a bizánci mintára a stratiota-telekkatonasági intézményével és az ispánságokkal szvsz.

A fejletlenség pedig erősen furcsán hangzik. Tekintve a hazai hadi-ipari kultúra nem nyugateurópai mintát követett az árpádkorban hanem skandináv típusú kard ötvözve a kaukázusi láncingel a buzogány és az íj típusa pedig echte magyar mint a középkori ipar igen fontos összetevői...

Amugy meg szerintem különféle vívmányok jellemzik az ország gazdasági/kultúrális fejletségét is, nem csupán egy egy "nagy elme" befolyását vagy munkásságát.
Így az európai szinten "vívmánynak" számító aranymérték-rendszer például nem Károly Róbert egyedüli eredménye hanem az azt megelőző bánya/ötvöskultúráé.

Az egészben pedig az a legfurcsább hogy a kor "vezető gondolkodó köre" az alkimisták, mint nagy nemzetet jellemzik a magyart, akik közül a művészet jelentős művelője valami Melchior...


"És a hazaszeretetet természetesen karikírozva értettem, de a tények: a migráció iránya az USA felé mutat ezekből a "hatalmas léptékkel fejlődő" országokból, míg az Usaból valahogyan senki sem akar Kínába meg Oroszo.-ba költözni. Ja és kíváncsi lennék hova állnának az usaban élő kínaiak és oroszok egy "hazai" (kínai, orosz) invázió esetén, azaz amikor tudnák, hogy szülőhazájuk esetleges győzelme esetén milyen rendszer vár rájuk az usaban. Ez teljesen elméleti kérdés, de szerintem van értelme..."

Vegyes, túl sok kínai tudós pattant meg értékes technológiával kínába.
T. Karesz, Charlie

1./ A népszavazás (Oroszországhoz való csatlakozás) értékeléséhez tettem oda a szerinted "sommás" megállapítást, hogy Dél-Oszétia lakosságának 2/3 része oszét, 1/3 része grúz, ugyanis 99%(!!!) szavazott a csatlakozásra. Hát persze, hogy vannak ott oroszok, senki se tagadta, de ez itt nem volt kérdés. Ezért írtam, amit írtam.

2./ A lényege annak, amit írtam, hogy a románok jogosan hivatkozhattak arra, ők vannak többen. És ez Erdély volt, nem néhány határmenti falu. Persze, hogy történtek kis csúsztatások és közepes csalások, de komoly, NAGYMÉRETŰ magyar többségű területeket nem kaphattak meg se a románok, se a csehszlovákok, se a jugoszlávok, akár akartak ott maradni, akár nem. Erdélyt viszont a románok tudták indokolni, sőt nagyonis tudták (én sem örülök neki, de hát ez van).

3./ Komolyabb csalás nem volt (kisebbek persze voltak), de agitáció meg némi fenyegetés igen (Sopron akkoriban magyar fennhatóság alatt volt), és a kapcsolataikban és nyelvükben elmagyarosodott városi ponzichterek nagy része is Magyarországra szavazott (ajánlott olvasmány: Ormos Mária, Civitas fidelissima. Népszavazás Sopronban 1921).

4./ Nem véletlenül másoltam be Chiléről egy hosszú szöveget, aminek a lényege, hogy a pinochet-i diktatúra gazdaságilag bukott meg. A dánok és a svédek fordított példa, ott nincs diktatúra, azért sikeresek. A Szu. sose volt sikeres, és ő is gazdaságilag bukott meg, mint Pinochet Chiléje (csak idő kérdése volt).

5./ Argentínába meg Egyiptomba tényleg eladtunk motorvonatokat, kb. 550-et, még a II. Világháború előtt. A diktatúra éveiben komolyabb helyre semmit sem adtunk el. Véletlenül emlékszem a hetvenes évekből egy indiai erőműi tenderre, aminek kb. 80 oldalas, műszaki kérdésekkel telerakott adatlapjának kitöltésében én is részt vettem, na nem adatokkal, hanem mindenhová azt a szót írva, hogy "later". Aztán Losonczy kiment Indiába, és mi megnyertük a versenytárgyalást. Na így.

6./ Ezt írtad Kína ügyben:
"mindketto fontos volt. az olcsosag csak egy szempont, a diktarura is kell, mert ha ellopnak mindent es melo nelkul is kapsz enni, akkor sokan elkedvetlenednek am, no de ha kivegzik a korrupt tisztviselot akkor van ertelme melozni.."
Ebből egyenesen következik az, amit én írtam, azaz hogy a NEM diktatúrában ellopnak mindent, meló nélkül is kapnak enni, és nem végzik ki a korrupt tisztviselőt, akkor pedig a sikernek annyi.
Vakapad

"A lényege annak, amit írtam, hogy a románok jogosan hivatkozhattak arra, ők vannak többen. És ez Erdély volt, nem néhány határmenti falu. Persze, hogy történtek kis csúsztatások és közepes csalások, de komoly, NAGYMÉRETŰ magyar többségű területeket nem kaphattak meg se a románok, se a csehszlovákok, se a jugoszlávok, akár akartak ott maradni, akár nem."

Hát ezt nem ártana pontosítani. A temesköz és délerdély bizony erősen román többségű volt, és a szászok adták arrafelé a második legtöbbet. De székelyföld és a keletmagyarországnak nevezett terület nagykároly meg várad fémjelezte terület magyar többségű volt. jelentősen. északerdély mint terület bizonyos sávokban valóban nem, de a bécsi döntés sokkal inkább figyelembe vette a nemzeti hovatartozást mint a békeszerződés.
A szerbek délbaranyával és bácskával köztük szabadka színmagyar városával szintén érdekesen kapták amit kaptak.
A cseh részen meg mégviccesebb a helyzet, hisz a visszacsatoláskor is ugy 80%ban magyarlakta terület jött vissza, és nem jött vissza mind. Nem fogott vastagon hitler ceruzája a javunkra.
Márpedig az területileg jelentős igy is..

***

Amugy véleményem szerint a tengerparti sáv érdekesebb az oroszoknak mint dél oszétia, ha grúzia veszít területet , hamarabb fogja azt elveszíteni. Az oszétok elenben mindig jok lesznek egy kis baléhéra.
Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy az orosz stratégia jelenleg nem csak az olajszállításon meg a grúz kérdésen töri a fejét jobb dolga nem lévén, hanem a máig kellemetlen és megoldatlan krími helyzeten.

Kedves Invisibleman,

szerintem nekünk most az lenne a feladatunk hangárijenként, hogy gazdagodjunk. Anyagilag és szellemileg. Nem nagy látványosságok kellenének, hanem olyan békés felhalmozás, mint ami pl. a szlovéneknek, osztrákoknak sikerült. AZTÁN majd az unokáink rendezzenek olimpija-izét. Akkor majd egy olyan termál-nagyhatalom, mint Madzsarorság, a rengeteg pénzéből fog tudni ilyenre lóvét spendírozni.

De csak, ha Feri minél hamarabb úgy dönt, hogy haza se jön Pekingből... :o)

Üdv,

P.
Friss hírek szerint, az oroszok elkezdték a kivonulást a dél oszét területekről.
Újabb tankokat pedig azért vezényeltek oda, hogy segítsék a kivonulást....
/aztán a legújjabbakat meg majd azért kűdik, hogy az újakat segítsék...és így tovább:)/

Vakapad. Az 99%-a az össznépnek? A szavazatjogosultak hány százaléka voksolt? A grúz nemzetiségüek tömegsen elmentek szavazni?

Úgy hiszem, ezek releváns kérdések.
A nemzeti büszkeség – parazitaérzelem, mely a tehetségtelen, semmirekellő, minden jelentőségnek híján lévő embert, vagyis az átlagembert szüntelenül arra ösztökéli, hogy a kiválókat övező dicsfénybe tolja bárgyú ábrázatát, és idegen sikereken élősködjön.
Az ilyen embert elítéljük és megvetjük.
Látnunk kell ugyanakkor, hogy a sportrendezvények remek lehetőséget biztosítanak e kisszerű és káros érzelem társadalmi szempontból ártalmatlan – ha nem éppen hasznos – kanalizálására.
Végkövetkeztetésünk tehát az, hogy a sportpályákon, szigorúan ellenőrzött körülmények között, a terápiás jellegű patriotizmusnak igenis helye van.

Ami pedig a kultúrák értékét illeti, világos, hogy nincs olyan minden kultúra felett álló, univerzális és objektív mérce, mely alapján rangsorolhatnánk azokat. Még a saját kultúránkon belül sem tudjuk helytől és időtől függetlenül meghatározni emberek, eszmék, műalkotások értékét, ezek ugyanis folyamatosan változnak. Amikor azt mondjuk valamire, hogy „kulturált”, ezzel mindössze annyit állítunk róla, hogy egy adott időpontban („most”) egy adott embercsoport („európaiak”) által elfogadott normák szerint értékes.
Azert az igen vicces es sajat magat meghazudtolo lenne, ha az oroszok csak ugy feladnak az elfoglalt teruleteket. A kivonulas szerintem csak trukk.
Az elozo nehany napban annyi vad erte az orosz vezetest, hogy most valoszinuen az enyhules latszatat szeretnek kelteni. Aztan a Gruz csoda nehany napig tart, mindenki elfelejti oket, mint ahogyan azt is, hogy az oroszok mit igertek, mit tettek es eppen mit csinalnak.

Viszont milyen faintos, hogy a mi Viktorunk nem hagyhatja szo nelkul az esemenyeket. :-D
index.hu/politika/belfold/ovgruzorsz08/

nem is értem orbánt. aztán majd elmondhatja megint, hogy ő nem is akart nyerni. még érdekesebb, mit mondd majd, ha nyer. emberek, öltözzetek fel jó melegen?
"szerintem nekünk most az lenne a feladatunk hangárijenként, hogy gazdagodjunk. Anyagilag és szellemileg. Nem nagy látványosságok kellenének, hanem olyan békés felhalmozás, mint ami pl. a szlovéneknek, osztrákoknak sikerült. AZTÁN majd az unokáink rendezzenek olimpija-izét."

Pasztikám, maximális egyetértésem! Amikor először meglebegtették a témát, már akkor is aszontam : elment ezeknek az eszük?!? De ha jól rémlik, az osztrákokkal való közös megrendezés volt a vízió lényege, nah, ők aztán azzal csak nyertek, hogy vesztettünk:)/gyanítom ui., részünkről a más phashával való csalánverés esete, nagyban fennforgott vón', vezetőink igencsak kiműveltek e tekknikában!/

A kínaiak egyébként megleptek a színvonallal...
Gondolom, bevetették ama kézenfekvő, praktikus módszert, miben leginkább bővelkednek: az emberi munkaerő legteljesebb kiaknázását.
Kirendeltek a helyszínekre mondjuk 1 millió embert, 1 millió lapáttal, oszt tessék, lehet nekiállni! :) De nem ám, hogy 500 ezer csak támasztotta a nyelit, elmélkedve a világ folyásáról, meg arról, míly ügyesen kubikol a másik 500 ezer!:))
Képzelem, milyen jó kis vasszigor és fegyelem volt ott...!

------

"hölgyválasz holgyvalasz.freeblog.hu 2008.08.14. 22:11:22"

Kénytelen vagyok kiegészíteni magamat, mert a hírt ma is megerősítették, de én továbbra sem értem.
Még jobban bevonulni, hogy még jobban kivonulni?
Ezek addig-addig segítenek azokkal a tankokkal, /mié' pont tankokkal?!/míg a végén csak azon veszik észre magukat ott délen, hogy elfoglalták őket!:)

Az ember oszét azér' meghökkenti...


-------------

Phelps hiába nyert megint, nekem Cseh Laci az igazi bajnok!!!!!!!!
És az edzőjének is, aki valahogy így fogalmazott a 3. ezüstérme után :
" Lacika újra a marslakó mögött végzett..."
:)))

Arpi

Szerintem Viktor nagyon jol tudja, hogy ugyis az uzlet a lenyeg. Hiaba pofazik olcsobb gazrol, meg Orosz diktaturarol piacverseny es politikai szinten. A gazt ok is onnan veszik, az oroszok meg leszarjak majd a fejet, amikor arra kerul a sor. Max nem talalkozhat olyan sokszor Putyinnal, mint Gusanyi. :-]
Most viszont a hivei fele kurva jol hangzik, es ez a lenyeg.
képek a háborúból.
englishrussia.com/?p=2010
a t-80-asok tényleg látványosan szét lettek kúrva helyenként. ilyet irakban nem láttam az m1-ekkel. ennek utána kell néznem.
Én, mint parazita érzelmű, semmirekellő és tehetségtelen ember, bárgyú ábrázatomat idetolom, és elmondom, h mennyire büszke vagyok Cseh Lászlóra, s ennek kapcsán kisszerű és káros érzelmeimet azzal szeretném tovább kanalizálni, h ha egyetlen aranyat se nyerünk, én akkor is büszke leszek sportolóinkra, akik ha nem is győztesen, de becsületesen küzdöttek.

”Ha nincs ez a földönkívüli lény, aranyhintóval megyünk haza" – mondta Cseh edzője, Turi György. – "Laci ma kamikázetaktikával úszott, de megérte”.


„Olyan eredményeket tartósan, előre tervezetten, megjósolhatóan, programozottan szállítani, sokszor egymás után, amik már az emberi teljesítőképesség határait súrolják, vagy azon már túl is lépnek, nem lehet teljesítményfokozó szerek nélkül.” – nyilatkozta a Tényeknek Tiszeker Ágnes.

tv2.hu/2008-08-14/Evekkel_vannak_lemaradva_a_doppingellenorok/
vakapad 2008.08.14. 21:09:12

"szerinted "sommás" megállapítást,"
nemcsak szerintem sommas. ha a 2/3-1/3- ot komolyan vennenk akkor nem maradna 1%nyi hely sem az oroszoknak.
(nota bene szerintem tobben voltak, mondom hibridek is)
eppen azert irtam mert itt nem volt kerdes, te meg eppen tagadtad, ha implicite is. amugy nem kell indokolnod mit miert irsz, de legalabb ne kekeckedj a kiegeszitesen, plane ha egyetertesz vele.

"A lényege annak, amit írtam, hogy a románok jogosan hivatkozhattak arra, ők vannak többen."
de epp ez az ami nem igaz. szerencsere kristl helyretette azota, olvasd el.
ahhoz azert hozzatennem, hogy

"nem néhány határmenti falu."
a partiumot a torok haboruk ota erdelyhez szamoltak ezek megyek voltak es nem nehany falu.
csallokoz is szinmagyar volt, eleg nagy terulet, semmi sem gatolta volna egy szekelyfoldi enklave letrehozasat, ahogy bangla desht is megalkottak vagy kalinyingrad kornyeken is van egy orosz enklave senkit se zavar.
en azt allitottam, nem volt szempont a nemzetisegi osszetetel, legalbbis nem a fo szempont.
fontosabb volt a buntetes, a hadiipari es gazdasagi szempontok.
ha ugy lett volna ahogy mondod romanok kertek volna a nepszavazast es nem ok furtak volna meg.

"Erdélyt viszont a románok tudták indokolni, sőt nagyonis tudták (én sem örülök neki, de hát ez van)."
hat indokolni mindent lehet. A csehek is Giskra felvideki urasagaval indokoltak igenyeiket...

"Komolyabb csalás nem volt...Ormos Mária, Civitas fidelissima. Népszavazás Sopronban 1921)."
koszi az otletet, nem olvastam, de nem hiszem, hogy lenne magyar tortenesz aki beismerne. nekem sopronban mondta az idegenvezeto, hogy a nemet tobbseg ellenere 'megszerveztek' a nepszavazast..., de a kiirhatatlan nevu vladar vagy ki is megirta a csalst technikajat is.

"Chiléről: ... a pinochet-i diktatúra gazdaságilag bukott meg. A dánok és a svédek fordított példa, ott nincs diktatúra, azért sikeresek."
ertetted amit irtam? en is azt mondom, ezek az orszagok sikeresek, de voltak rossz, nagyon rossz periodusaik, rosszabbak is mint amiben mi vagyunk most, megse mondod azt hogy sikertelenek, de chilere rafogtad ugyanilyen ervekkel. kozgadaszoknak tanitjak a chilei csodat, ezt persze nem kell komolyan venni.

"A Szu. sose volt sikeres, "
minek ilyeneket irkalni. az egesz amerikai iskolarendszert atszerveztek, mikor kiderult hogy szputnyikot elobb lottek az oroszok, a hadiipari teljesitmenyuk mindig is sikeres volt.
es van mas is igaz csak rovid-kozep tavon, amirol irtam hogy eroforreskoncentraico, a centripetalis erok kiiktatasa miatt a diktatura sikeres de csak rovid kozep tavon.

"és ő is gazdaságilag bukott meg"
igy igaz. foleg hogy a kajaellatast nem tudtak megoldani, es az informatikai forradalomban lemaradtak...

"Argentínába meg Egyiptomba tényleg eladtunk motorvonatokat, kb. 550-et, még a II. Világháború előtt."
meg indiaba utana is. a vilagtermeles 95%-at mi produkaltuk nyomasallo gumitomlobol, a vilag osszes olajfurasanal ezt hasznaltak.
mi adtuk a kamillatermeles felet, ma is vannak ganz transzformatorok iranban torokorszagban, az ikarusz a 3. legnagyobb buszgyarto volt a vilagon,
crossbar kozpontokat is adtunk el az arab vilagba, a gyogyszergyartasunk a nemet iskolakonyvben is benne volt (nem is volt mas hazankrol) persze hatoanyagot gyartottunk es adtunk el foleg, nem kesztemeket.
villanykortegyarat adtunk el az IREKnek es INDIABa,
munakerot bermunkara, mezogazdasagi termekeket, sonkatol jonatan almaig...
minek letagadni?

"mindketto fontos volt. az olcsosag csak egy szempont, a diktarura is kell, mert ha ellopnak mindent es melo nelkul is kapsz enni, akkor sokan elkedvetlenednek am, no de ha kivegzik a korrupt tisztviselot akkor van ertelme melozni.."
"Ebből egyenesen következik az"
nem! az ellenkezoje kovtekezik.
inakbb azt irhatod hogy te arra kovetkeztettel. a melo nelkuli meglhetes szocialista stuilusjegy, nyugaton is nalunk is.
ha a korrupt tisztviselo kivegzese kedvet hoz, nem jelenti azt hogy elkedvetlenedsz ha nem vegzik ki. vannak mas osztonzok is. mint irtam ez sommas megallapitas volt... ne ezt vitassuk ez nem lenyeg.
a lenyeg miert engedhetsz meg magadnak tobbet a vitaban. miert irod oda a sommas es tenyszeruen teves megalalpitasodra, hogy "szerinted" [marmint enszerintem]sommas... gondold at!
Én azon gondolkozom, hogy Kína esete a melegekkel lehet kicsit más, mint úgy általában a diktatúrák alapfelállása a mássággal szemben. Végülis túl azon, hogy más kultúra, a népességszabályozási szempontból nézve akár még kedvező is -- így szerintem ha nem is tarthatnak felvonulásokat, de nem is üldözik őket annyira. :)
Kissé késve, de azért közbeszólok. No, először is, én a sportolóinkra akkor lennék büszke, ha lesznek szívesek kijelenteni, hogy "Megélek a szponzorokból, meg az eladott jegyekből, köszönöm, nem kell fizetni az Olimpiámat, meg amúgy semmit se."

És továbbra sem érdekel Cseh Lacika, ahogy őt sem érdekli, hogy milyen bravúrral értem utol a már szinte lekésett villamost ma reggel.

No jó, ennyit a sportolókról. De a sportnak még nincs vége, mert fájdalmasan sokan űznek sportot a tudatlanságból. Nem ismerik Kínát, nem ismerik Oroszországot, nem tudnak semmit se róluk, se politika, se kultúra, és persze a kommunizmusról sincs gőzük se.

Valóban sok a halálos ítélet Kínában. De ezután miért kell elsütni, hogy "jórésze biztos politikai okokból".
Persze, és szerintetek biztos a Gyurcsány égigérő fallosszal járja éjszaka a házakat és megrakja a kislányaitokat.

Szigorú a kínai törvénykezés, de egy akkora országban nem is lehet más. Így is telve vannak a börtönök és bár őszintén mondom, hogy nem ítélnék halálra senkit sem, mégis azt mondom, hogy bizony a sorozatos lopásokat, rablásokat tulajdonképpen miért fél év börtönnel büntessük? Vagy életfogytig?
De akkor megint ott vagyunk, hogy életben tartunk egy gusztustalan rohadékot, és ha a börtönben cellát és kaját adunk neki, az adófizetők pénzéből, ott tartunk, hogy továbbra sem ad semmit, csak rabol.Munkára meg nem lehet fogni az ilyet. Vagy, ha mégis, akkor meg az emberjogvédők jönnek.

Persze-persze, tény, hogy nem szeretik azokat akik hangosan kritizálják a kínai vezetést és ezért szokott is járni a börtön, de akkor se kivégzés.

Épp nemrég olvastam egy férfiról, akit többször becsuktak rövid időre azért, meg lázított, meg külföldön -amolyan magyar szélsőjobbos- marhaságokról beszélt. Megint azt mondom, hogy Kína esetében igenis jogos, hogy nem szeretik az ilyet a vezetőség.

Belelkesít tízmillió ostoba kínait(figyelem, itthon csak 300-at tudtak és abból is mekkora káosz lett!) aztán csókolom. Hol van leírva, hogy mit kell tenni, ha tízmillió ember elindul molotovkoktéllal a kezében?

A leghumánusabb (és leglehetetlenebb) az lenne, ha lemondana a Kínai Kommunista Párt. És akkor mi lenne? Jönne az álmában össze-vissza beszélő európai okos politikus sereg, szép beszédeket mondanának, és jön a jóságos amerika és már elő is húzta a zsebéből a demokratikus bábkormányt és mindjárt egy bábellenzéket is(hm, új szó?) hogy a látszat meglegyen. És akkor kérem-szépen, az tényleg fasza lesz, újra előjön az éhínség, az éhhalál, amit a kínai politika gyűrt le, nem jézuska meg a hálivúd. Kialakulnak majd az egyéb pártok, melynek jórésze radikális lesz, bevonulnak majd a parasztok (az új) traktorokkal Pekingbe, a mágneses vasutat pedig kaszás emberek állják majd el.

És majd fel lehet tenni a kérdést, hogy mi a jobb. A szólásszabadság bizonyos korlátozása (ami amúgy amerikában is megvan és ezt tényleg sorolni is fölösleges, de annyit azért, hogy ajánlom Richard Dawkins Isteni téveszme című könyvét, amiben _csak a vallás kapcsán_ felmerülő, amerikai szólásszabadság eltiprását szedi össze többek közt.) Szóval a szólásszabadság vs éhinség és káosz. Hát izé. Maradjunk annyiban, hogy Kínának lehet, így a legjobb.

És szerintem fel lehet lassan tenni a kérdést, hogy milyen is lenne egy nemzetközi Hold(vagy juhé, termálvizes Mars)bázis. Tudományos. Igen. Részben és csak az elején. Ha kiderül, hogy meg tud élni ott -mesterséges környezetben- kétmilliárd ember, akkor miért ne telepítenék be? Szóval kialakulna a helyi élet, kultúra, politika. Speciális törvények, mert ugye az ott mégis csak egy másik bolygó és az ember számára meglehetősen szűk élettérrel rendelkezik.

Mindenesetre a Marsi politika érzésem szerint közelebb fog állni a kínai mintához, mint az amerikaihoz. És lassan, mikor már napi kapcsolatban vagyunk a nagyvilággal, rácsodálkozhatunk, hogy mennyi hülye van..hülyéknek pedig nem való - sajnos - a liberalizmus.

De mindegy, addig is, nem nézem az olimpiát, de szurkolok, hogy a magukat grúzoknak nevező félmajmoknak sűrű edzést tartson az orosz hadsereg, és persze azért is, hogy kevés érmet nyerjünk. Annál több pénz jut a metróépítésre..Amibe kár belemenni, hogy de tulajdonképpen nem is olyan jó nekünk az a metró..
Ez igaz, de a legrosszabb az, ha sosem lesz kész és tényleg felesleges volt az eddigi pénz beleölés. És abba is kár belemenni, hogy ha a kínai vezetés Budapestet irányítaná, akkor már a tízesmetrót építenék. És fejek hullanának (persze nem szó-szerint, mert Kínában ugye golyó általi halál van) ha a négyesmetrónk körül történő visszaéléseknek, lenyúlásoknak csak a fele megtörténne az Ő tíz metrójuk bármelyike alatt.
malacka

en is buszke vagyok a sportsikereinkre, de a mienk meg istenes, cseh lacinak csak a neve cseh, de buszkek lehetnek a lengyelek a Pak Csong Li nevu ferdeszemu LENGYEL versenyzore? Te buszke lennel a helyukben?

amugy meg:
"hat versenynap után három ezüst- meg egy bronzérem a mérleg, s ilyen azért még nem nagyon volt. Realitás? Turáni átok? Gyurcsány elkúrta?"
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.08.15. 08:33:57
"képek a háborúból.
englishrussia.com/?p=2010
a t-80-asok..."
az emlitett kepeken talan ha ot db kilott tank van, es mintha nem is mind lenne T-80-as, szoval kabe mint egy hadgyakolraton.
DE ez egyebkent se jelent mats minthogy jobb az amik PR-ja...

mas aspektus a gruz haboruhoz, a nemet adokon is vezeto hir volt, hogy a lengyelek hozzajarultek a raketapajzs telepitsehez hozzajuk,
varom, hogy a csehek is foladjak az ellenkezesuket radar ugyben.
Forradalom leverése, úgymint a dél-oszét forradalomé?
Grúzia mondjuk arra bazírozott, hogy az oroszok nem lépnek, az amerikaiak pedig agyba-főbe támogatják majd cserébe az iraki szerepvállalásért, de a Pentagon kommünikéje (amit egyébként magyarra fordítva Daróczi adott elő) körülbelül a "jajjnemár, olyanvagy, mackóka" vonalon mozgott... Hm, jobban belegondolva itt látok párhuzamot egy bizonyos forradalommal. :)
Hat jah, Arpi, emerikkka! :-D
Erdemes beleolvasni, vegigolvasni...
answers.yahoo.com/question/index;_ylt=AoUs3D7_DIAwBSjXLjExckwjzKIX;_ylv=3?qid=20080814181133AAcpHcN
answers.yahoo.com/question/index;_ylt=Agm9DRghTZBFGrmj_ckhcFgjzKIX;_ylv=3?qid=20080808091149AA3VGTk


golb · golb.blog.hu 2008.08.15. 11:33:31

Erre linkeltem be feljebb a wikirol, hogy mi folyik ottand Kinaban manapsag homoszexualitas teren. A kurrens helyzet az, hogy mar nem kergetik oket tuzes vassal, kezd elfogadotta valni, sot, vannak akik meg torvenytervezeteket is benyujtanak a meleghazassaggal kapcsolatban. No persze elvetik oket, de legalabb nem uldozik a hómereket.
Ha nagyon rosszindulatu akarnek lenne azt mondanam, most kb ott tart a "kommunista" Kina, mint mi, a demokratikus Mo.
"en is buszke vagyok a sportsikereinkre, de a mienk meg istenes, cseh lacinak csak a neve cseh, de buszkek lehetnek a lengyelek a Pak Csong Li nevu ferdeszemu LENGYEL versenyzore? Te buszke lennel a helyukben?"

na vazze, janics natasa meg nem számít a horváth - bosnyák szülőkkel. viszont gyorsan tanul magyarul. :DDDDD

Kár, hogy nincs időm végigolvasni az összes hozzászólást. Azért feltűnik többször az a nézőpont is, amely lényeges kiinduló alap lehet ilyen helyzetek megítélésében.
Vajon egy adott ország elégé jól elkülönülő területén élő nemzetiségek, amelyek ezen a területen többséget alkotnak és még határosak is anyaországukkal, eltologathatják-e a határokat? Vagy a lehető legmesszebbre menően a kialakult határok állandóságára kell e törekedni a nemzetek közösségének? Természetesen elítélem az erőszakot, de ez mondjuk nem sokat számít.
Szóval itt van Koszovó. Az általam eddig megismert információk alapján Koszóvó függetlenségét támogattam, sőt az sem tűnne elképzelhetetlennek, hogy az „anyanemzetnek” tekinthető Albániához csatlakozzanak. De ha hű vagyok önmagamhoz, akkor Oszétiát (vagy oroszok lakta nagyobb részét) is megilleti az a jog, hogy döntsön egy ilyen kérdésben, lehetőleg békés úton (talán, ellenőrzött népszavazással?). Nem hagyható figyelmen kívül az áthallás a régi magyar határokkal kapcsolatban sem. Hangsúlyozom, hogy csak az eddig tényként bemutatott hírekből és adatokból tudok kiindulni, hiszen személyes tapasztalataim nincsenek, márpedig a hírforrások teljes pártatlansága nem teljesen biztos.
"- a brilliance töréstesztjével nem nagyon érdemes példálózni. Kéremszépen a Brilliance közös plattformra épít a bmw-vel a bajorok ugye meg nem szoktak pénzt adni bénázásra."

te mirol beszelsz? a Brilliance China bermunkat vegez a BMWnek a shenyangi uzemben, illetve van egy joint venture-uk. a ket autonak koze nincs egymashoz.

"- amugy Kinában 600 utógyár működik és ha Audit össze tudnak rakni akkor mongyuk CEO-t is tudnak csinálni csak még nem akarnak a fent említett okokból"

te kevered a szezont a faszommal, es a tervezest az osszeszerelessel. az se zavarjon, hogy a VAG 85 ota gyartat Kinaban. nemet tervek alapjan, nemet szerszamokkal, nemet munkamodszerekkel. mi a rak koze van ehhez a kinai melosoknak?

konyorgom, hagyd abba a szakertest, mert fogalmad nincs a temarol.
Volt már róla szó, de tényleg ez a magva az orosz-grúz "háborúnak":

"Nagyon durva körülírással: aki ellenségünk akart lenni, abból vazallust csinálunk. Előbb vagy utóbb. Megvan hozzá az erőnk. És ti a kemény, fenyegető tiltakozáson kívül egyebet nem fogtok és nem tudtok tenni, mert az Egyesült Államokat és Oroszországot továbbá az EU-t és Oroszországot annyi-annyi együttműködési és kölcsönös érdekeltségi szál köti össze Észak-Koreától Afganisztánon és Iránon át az európai energiaellátásig, amennyit Grúzia miatt nem érdemes kockára tenni."

nol.hu/cikk/503649/
Nincs olimpia vadiúj sztársportolók nélkül...

Talán a Marfan-szindróma áll Phelps sikerének a hátterében.

Hiába a sirám, hogy a költségvetés kiadási főösszegének 0,2%-átköltjük sportra. Nem tudunk versenyezni. Ellentétben Phelps-sel, az amerikai úszófenoménnal.


Írtam is róla egy posztot:

www.hellorepublic.com/2008/08/18/micheal-phelps/
"Minden tisztelet és figyelem megilleti az emberiség nagy teljesítményeit avagy vívmányait, de az fix, hogy lengetni egy láncos vasgolyót, és utána ügyesen csurrantani a kölcsönhúgyból, az nem tartozik ide."

Árpi remélem nézted ma délelőtt a Kiss-Kozmann párost...
Erről szól az olimpia, van ami elcsúfítja, de ez a lényeg... Nem beszélve arról, hogy nézdd meg a kommentek számát... Lehet, hogy számodra nem teljesítmény, de mások számára az... Kegyetlen dolog ez a piac...:)

(Félre ne érts, nem feltétlen kötekedni akartam, csak nem volt korrekt a nyitány. Van amiért tényleg érdemes nézni az olimpiát.)

sanche Te meg egyszerűen buta vagy...
NYILT LEVÉL

T. Medvegyev Elnök Úr!

Korábban már kifejeztük köszönetünket, amiért Oroszország megvédte az oszét népet a grúz agresszióval szemben. Most ismét köszönettel és hálával tartozunk Moszkvának, hiszen elsőként ismerte el Dél – Oszétia függetlenségét, díjazva kaukázusi testvérnépünk szabadságtörekvéseit. Az Oroszországi Föderáció ezzel követendő példát adott a nemzetek szuverenitását, a népek önrendelkezési jogát és a demokratikus illetve az emberi jogokat tiszteletben tartó magatartásra. Szervezetünk a kaukázusi rendezéssel összefüggésben lévő kérdésekben az oszét nép és az oszét nép barátai, így az Oroszországi Föderáció mellett áll.


dr. Deák F. Géza

Alelnök


Alán Testvériség - (A Jász Nemzeti Demokrata Mozgalom jogutódja)


Kapcsolódó cikk:

jasznemzet.blogspot.com/2008/08/ksznetet-mondtunk-oroszorszgnak.html

Kapcsolódó honlap:

jasznemzet.blogspot.com

ez nagyon furcsa egy valami. viccnek nagyon jó lenne, de az is megtörtént már, hogy Szaddám Huszein pénzelte Király B Izabellát.
süti beállítások módosítása