W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Rakétaválság

2007.01.23. 10:00 Tóta W. Árpád

Ma fiús témánk van, sajnos a hölgyolvasók most hoppon maradnak látszólag; valójában viszont jól teszik, ha leülnek, elpakolják a horgolást, és idefigyelnek. Úgyis csúnyán elhanyagoltam a világháborút, pedig nincs annak vége, sőt még el se kezdődött. Mai vendégünk a Kínai Népköztársaság.

Fussunk végig a hidegháborún, hogy lássuk, mi folyik itt. A helyi konfliktusokat, parasztáldozatokat leszámítva az amerikai-szovjet versenyt az döntötte el, hogy az Egyesült Államoknak sikerült tönkrefegyverkeznie a Szovjetuniót. Pár évtizedig ment a péniszméricskélés: nekünk van atomrakétánk, bibibá – most már van nekünk is, beee. - Nekünk van rakétahordozó tengeralattjárónk – mondta az USA. – Kinek niiincs? – tromfolt rá pár évvel a SZU – ráadásul a miénk akkora, mint egy kisebb állam. Aztán egyszer csak az amcsik olyan lapot mutattak, amire nem volt ütőkártya: bejelentették, hogy rakétavédelmi rendszert telepítenek az űrbe. Ez azt jelentette volna, hogy ők továbbra is agyon tudják atomozni az oroszokat, azok viszont nem tudnak visszacsapni. És bár szinte tökmindegy, van-e ellencsapás, ha repülni kezdenek az atomfejek, ezzel a verseny eldőlt, a SZU ugyanis képtelen lett volna hasonló rendszert kiépíteni, sőt az eddigi versenyfutásba is belerokkant addigra.

Na, erre aztán azóta is roppant büszke az Egyesült Államok, olyannyira, hogy nemrég Bush oda nyilatkozott, hogy ők mostantól az Űr Urai, vagyis fenntartják a jogot, hogy nemzeti érdekeiknek megfelelően megakadályozzák más országok űrtevékenységét.

Űrtevékenység alatt katonai műholdakat értünk manapság: felderítő és GPS-szatelliteket. Ezek nélkül az amerikai hadigépezet megrokkan: se azt nem látják, mi hol van, se nem tudják célba juttatni azokat a csuda bombákat és rakétákat. De még a repülőket se. Műholdak nélkül az amerikai haditechnika nem olyan sokkal erősebb, mint a kínai vagy az orosz. Ez egyébként nem új felismerés, hiszen már Szaddám Huszein Irakja is kísérletezett műholdelhárítással, csak ők ezt úgy képzelték, hogy egy böhöm ágyúval ragasztót lőnek az űrbe.

Műholdelhárító fegyverek nincsenek ma rendszerben. Az USA és a Szovjetunió kísérletezett repülőgépről indított rakétákkal, de a nyolcvanas évek óta nem fejlesztettek ilyen eszközöket.

Kína viszont hirtelen épített egy rakétát, és lelőtte vele egy saját műholdját. Ezzel azt demonstrálta, hogy egyáltalán nem magától értetődő, hogy országuk felett amerikai műholdak zümmögjenek, térképezzenek, kukkoljanak. A műhold nem angyal: le lehet azt lőni. Nem egyszerű, pláne úgy, hogy telibe kell találni. Na de az az ország, amely nélkül a világ számítógéptermelése sehol se volna, meg tud oldani ilyen apróságokat.

Most aztán ott áll Amerika bambán, és roppantul fel van háborodva, amiért Kína lelőtte a saját műholdját. Hogy ezt… hogy ilyet… hallatlan! Hát hogy fogunk így háborúzni velük? És talán lehetne is ezen vitatkozni egy kicsit, ha nem jelentették volna be nagy garral, hogy az űr csak az övék, és hogy ők majd megakadályoznak másokat ebben meg abban. Hát nem az övék. You Can’t Always Get What You Want. Kína állja a versenyt. Mi több, Kína épp azon van, hogy megmutassa, a Szovjetunió bukása nem bizonyítja általában a diktatúra életképtelenségét. A történelemnek nincs vége.



Címkék: haditechnika

344 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr2430325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ajjjj,

mindenki agresszor, gonosz világuralomra törô Dr. Genya,
még szerencse, hogy a a Hôs US and A (Borattól) és Bush virraszt a világbéke felett...

Valószínüleg a világnak kevesebb lenne a problémája ha Bush nem játszaná az ÜberSupermant, bár ki tudja, mindenhol vannak idióták
OFF
szívesen olvasnék Horváth Ágnes csodálatos gyógyulásáról.
Gyerekek az az ország aki zsebből előrántotta a puskaport, az európai hajóknál tízszer nagyobbakkal nyomult az óceánokon ráadásul évszázadokkal korábban, és ahol ennyi emberanyag van utánpótlásként (nem beszélve a világ legnagyobb arany és deviza tartalékáról) az már rég szuperhatalom, csak még sokan nem akarják tudomásul venni. Kíváncsi lennék mit szólna az USA, ha holnap a kínaiak bevonulnának Taiwanra :D
"Ma fiús témánk van, sajnos a hölgyolvasók most hoppon maradnak látszólag; valójában viszont jól teszik, ha leülnek, elpakolják a horgolást"

Miért, a pasik nem szoktak kézimunkázni? ;-)
Nekem semmi bajom sincs kinaval. Az egesz vilagnak csak erdeke lehet, hogy elerjek ok is a nyugati vilag eletszinvonalat. Csak a kiegyenlitodes hozhat tartos beket, nemzetkozi megnyugvast. Szerintem nem arrol van szo, hogy a kinaiak jobbak lennenek, mint akarki mas, es majd leigazzak az egesz vilagot, itt inkabb egy konvergalas zajlik egymashoz az orszagok kozott.
ha elérik azt az életszínvonalat, az valószínűleg maga az ökológiai katasztrófa. jobb lenne, ha spirituális vonalpon probálnák elérni a boldogságot, és nem úgy, mint mi.
Mar pedig el fogjak erni, hisz ez a cel. Ezert kellenek nemzetközi egyezmenyek, mint pl. Kioto... Azt is tudjuk, hogy a fejlett orszagokban megalla anepszaporulat, az emerek pedig tudatosabbak, kritikusabbak lesznek -> Fejlodessel egy diktatura maga alatt vagja a fat
Árpád,
remélem viccnek szántad ezt a spirituális-boldogság dolgot. De annak jó.
20-40 ev mulva mar ugyis mindenki fuzios eromuvel fogja termelni az aramot, hidrogennel fog kozlekedni es autoja 99%-ban ujrahasznosithato lesz. Akar szazadolhatjuk is a jelenlegi karosanyagkibocsajtasunkat, ugy lesz Kinanak hely.
Azt se felejtsuk, hogy Kinat a kapitalizmus mozgatja, es 90%-ban kölföldi (USA) invesztorok penzebol fejlodik, akik, ha ugy akarjak, akkor egyik naprol a masikra elhuznak a penzukkel, meg devizajukkal mashova. Kinanak csak a jo kapcsolatok lehet az erdeke, ha a felvevopiacokat nezzuk, akkor is.
Meg egy megjegyzes: nezzuk meg a GDP aranyokat egy fejlett orszagban: 2% Agrar, 25% Ipar es 73% szolgaltatasi szektor. Tehat, ha mondjuk holnap eccere csak hopp mindent kinaban gyartananak mar, akkor is csak negydevel esne vissza a gazdasag, ami meg igy is igencsak joleti maradna. (Közgazdasagilag itt nem voltam teljesen korrekt.)
Én csatlakozom azokhoz, akik szerint már megint a rossz oldalon állunk. Illetve.... Szerintem ahova mi állunk, az automatikusan rossz oldal lesz. Csak gondoljatok bele! Elfoglaltak minket a mongolok. Erre meghalt a főkán, és 20 évvel később meg megverik őket a mamelúkok.
Elfoglaltak a törökök. Mire sikerült nagyjából konszolidálniuk minket, elvesztették a lendületüket, és tönkeremntek. (azóta is nyögik szegények azt a 150 évet)
Megszereztek az osztrákok. Konszolidálni nem sikerült bennünket. Ők szerződést ajánlottak, de nem telt el 50 év, és sehol sincs osztrák birodalom. Mindkét szélsőjobb diktátor és birodalma porba hullt. (kellett nekik velünk szövetkezni!)
Szegény oroszok is vonítva vonultak ki innen a Varsói Szerződéssel együtt.
Na, asszem a NATO napjai is meg vannak számlálva....

Megjegyzem: Jobb ha elkezditek szeretni amerikát. Mert lehet, hogy mi nem vagyunk rasszisták, de úgy tűnik a kici szálga embehke az igen. (Ez szigorúan magánvélemény)
kicsit túlaggódjuk ezt.

kína gazdasága azonnal összeomlik, ha a külföld (nyugat) nem vásárol vagy gyártat nála.

az usa gazdasága meg kicsit szipog, és 2-3 éves recesszió után újra feláll. addig is eltartja a belső piac. kb.
sparkey:

az az idő is eljön majd, amikor Kína nem tőlünk függ majd, nem is olyan soká.

A fúziós erőművel kapcsolatos bülbül optimizmusodat irigylem, bár aligha lesz igazad :-)

spark,Roger:

senkinek sem érdeke, h elérjék a nyugati életszínvonalat, a következmények beláthatatlanok.
Wonderland:

Igen, ez a tovább fejlesztett turáni átok elmélet. Ahol három magyar van, az két pártra szakad és tépi egymást, de ha valaki belenyúl a darázsfészekbe közénk, na, annak sincs sok ideje hátra. :)
(nem komolyan venni!)
Épp most fejeztem be egy könyvet: Vasziljev: Kultuszok, vallások és hagyományok Kínában (Gondolat, Budapest 1977) Antikváriumban többször láttam.

Amit itt olvastam, más megvilágításba helyezi a dolgokat.

Kina nem kommunista és nem diktatúra, legalábbis nem az európai fogalmak szerint. Kína konfuciánus, mint már többezer éve. A konfucianizmus bonyolult erkölcsi, viselkedési szabályok rendszere. Ebben a rendszerben az alattvaló tisztelettel és odaadással tartozik a feljebbvalónak, akinek viszont kötelessége az alattvalókról gondoskodni. Szolidaritás nincs, csak a családon belül, ott viszont korlátlanul. Arra számítani, hogy az internet vagy bármi hasonló felrobbantja ezt a társadalmat, dőreség. Ha több ezer éve így működik, milyen mélyen lehet beégve az emberek tudatába?
A konfucianizmus a hosszú gyakorlat alatt sokkal kifinomultabb kormányzási technikákat fejlesztett ki, mint ahogyan azt gondoljuk. Hong Kongot nyilván már a 60.-as években sem tudta volna megvédeni Anglia egy kínai invázióval szemben. De az invázió jutalma egy romhalmaz lett volna. Inkább kivárták, míg békésen visszatért. Ugyanez lesz Tajvannal. Ugy gondolom, hogy Kína katonai szempontból nem jelent veszélyt, de leaglább is sokkal kisebb veszély jelent mint a kowboy mítosszal ferőzött USA, épp a szemlélete miatt.

Gazdasgilag pedig nyilván nyomulni fog, ott és azzal üzletel, akivel lehet. Bele fog illeszkedni a gazdasági világrendbe, mert az érdeke ezt diktálja. A méretei miatt nyilván nagyobb megrázkodtatásokkal jár majd ez, mint Japán esetében. Amint csak fokoz, hogy India és más Távol-keleti ország épp ugyanezt teszi.

Ami a képzettségüket illeti: már a nagyon régóta küldenek diákokat külföldi egyetemekre. Úgy tudom, hogy a legrosszab évben is negyvenezer új diákot küldtek, jobb években sokkal többet. Nagyrészük hazatért, de sokan maradtak kint, feltehetően a legjobbak. A kintmaradtakat nem átkozták ki, nem szakították meg velük a kapcsolatot, hanem akkor hívtál vissza őket, amikor már sikeresek voltak. Számosan kutatnak, tanítanak az USA-ban és Kínában párhuzamosan. Ha nem lennnének képzett embereik, nem lettek volna képesek arra, amit csak nézünk. Pásztorokkal, földművesekkel még összerakatni sem lehet PC-t.
A napokban láttam egy filmet a Tibetbe vezető vasút, előtte pedig egy másikat a Gotthard alagút építéséről. A vasút megépítése legalább akkora bravúr, mint az alagút, de a vasútnál csak kínaiakat lehetett látni.

"Nem megy senki oda kutatni…" Akármelyik európai két év alatt nyelvet meg lehet tanulni annyira, hogy egyetemre lehessen menni vele, új betűket meg egyáltalán nem kell tanulni. És ha Kínába akar menni valaki egyetemre, de nem kianit akar tanulni?
Wonderland, viszont ha igaz az, hogy "az utolsókból lesznek az elsők", akkor odafenn, a tejúton ezek köpülik nekünk majd a vajat (mink pedig kényesen eltarcsuk majd a kisujjunkat:-)
"az az idő is eljön majd, amikor Kína nem tőlünk függ majd, nem is olyan soká."

Ezt josolom en is

"A fúziós erőművel kapcsolatos bülbül optimizmusodat irigylem, bár aligha lesz igazad :-)"

Fuzios eromuvek, nullemisszios jarmuvek mar leteznek, es mukodnek, csak meg nem elegge gazdasagosak. Csak "politikan" mulik, mikor lesznek mindennapi eletunk reszei. Meg negyven ev mulva nem ilyen gazarak lesznek am, mar ha lesznek egyaltalan ;)

en.wikipedia.org/wiki/Fusion_power
en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Roadster

"senkinek sem érdeke, h elérjék a nyugati életszínvonalat, a következmények beláthatatlanok."

Minden gyökeres valtozas "belathatatlan". De attol meg megtortenik. A fejlettebb teruletek GDP-je mar reg meghaladja a magyart...
azér azzal a fúziós erőművel csínján egyelőre.
"Arra számítani, hogy az internet vagy bármi hasonló felrobbantja ezt a társadalmat, dőreség. Ha több ezer éve így működik, milyen mélyen lehet beégve az emberek tudatába?"

Nyilvan nem fogja felrobbantani a tarsadalmat, viszont egy generacio is eleg egy jelentos valtozashoz. A keresztenyseg is van ketezer eves, megis el tudtunk vonatkoztatni tole.

Hong Kongot nyilván már a 60.-as években sem tudta volna megvédeni Anglia egy kínai invázióval szemben,

Kubat sem tudna megvedeni Kolumbia, megse rohanja le az USA. Kina is hulye lett volna az egesz vilagot maga ellen forditani.

"Nem megy senki oda kutatni…"

A kinaiak tenyleg ra jöttek, hogy az egyetlen lehetösegük a szellemi töke kiepitese, ennek megfelelöen rengeteg penzt pumpalnak a felsoktatasba es a kutatasba, de ez sokoldalu feladat. Kelet azsiaban a legjobb egyetemek angol nyelven (is) oktatnak es igenis sok nyugati professzor es tanulo fordul meg arra. Ugyanolyan fontos keleten a Brain Drain, mint Amerikanak. Szugseges, hogy a leendo es jelenlegi nyugati dönteshozok otthonosan erezzek magukat a keleti kulturaban is, külonben nem is johetnenek letre olyan uzletek, amiknek mar nap mint nap szemtanui vagyunk.
Öhm amúgy brain drain: A kínai állam rettenetes mennyiségű pénzt öl abba, hogy a diákjai azoknál a szemét cowboyoknál tanuljanak. Minek menjen egy európai oda? Már nem azért a kínaiak és németországi, meg angliai, meg amerikai egyetemekre járnak . (Ja hümm jelzem: imádott magyar államunk csak nagyon kevés esetben biztosít ilyen ösztöndíjakat. Csak a miheztartás végett, a nálunk sokkal szegényebbről induló kínaiak már vagy 20-25 éve viszont csinálják. És nem csak a hard, hanem a soft tudományokban is.)
Reszben Off:

www.sg.hu/cikkek/30011/az_eu_franciaorszagi_fuzios_eromu_mellett_dontott

"A tudósok szerint az új reaktor lesz az első olyan prototípus, ami LENYEGESEN több energiát ad ki, mint amit elfogyaszt. A hatalmas műszaki tervezet nemzetközi szintű, közreműködői Európa mellett az Egyesült Államok, KINA!!!, Japán, Oroszország és Korea."

Ha ilyen nagy az osszefogas, abbol azert valoszinu elobb utobb lesz valami. A sebesseg mar csak penz kerdese. Az atombombat is osszedobta egy orszag ket ev alatt, amikor igazan nekiallt :(
Sparkey, én erről már az 1992-es magyar kiadású
Scientific Americanban olvastam (Rip). Azóta eltelt decens 15 év.
És asszem ez nem kevés. MÁR AKKOR említették a tervet, és a CERN is benne volt. Egyébként 92-ben jósolták, hogy VSZ 2000-és 2005 között ember megy a Marsra. naja. Azért nem sietődik a dolog annyira.
Öhm amúgy brain drain: A kínai állam rettenetes mennyiségű pénzt öl abba, hogy a diákjai azoknál a szemét cowboyoknál tanuljanak. Minek menjen egy európai oda? Már nem azért a kínaiak és németországi, meg angliai, meg amerikai egyetemekre járnak .

Hat en is nemetorszagi egyetemre jarok, es tenyleg sok Kelet azsiai diak el a lehetoseggel. Viszont talald ki, hova mennek a Harvardon kivul a kis gazdag Jürgenek?

Par tipp ;)
www.kaist.edu/
www.ust.hk/
www.cuhk.edu.hk/oal/navigation_student.exchange/where/shanghai.htm
www.ait.ac.th/

Es ez tenyleg csak egy kis szeletke

(Mi meg a ceu -ra lehetunk pl. buszkek, amely szinten az eleg masszivan tamogatott intezmenyek koze tartozik.

420 milla dollarbol mar azert el lehet gazdalkodni :)
sparkey, nézd, én a CEU ra nem vagyok büszke. Sajnos nem a mi érdemünk. Van ott sok magyar oktató, de NEM AMIATT JÓ! És sajnos, hangsúlyozom.
De asszem azért nem olyan sok gazdag jürgen jár arra azokon a szájtokon... inkább díszjürgenek ottan... az a gyanúm. Inkább a kínai németországban a gyakoribb. BÁr igazad van, van néhány olyan eset, amikor a szabályozás ott távkeleten megenged olyan doktorikat kutatni, amit itt nem (pl. human cloning stb...)
most olvastam hogy rupert murdoch felesége kinába utazik hogy megegyezzen a myspace kinai változatáról.

ez is csak egy apró példa arra hogy üzleti szempontból usa mindenképp érdekeltté (vagy függővé) akarja tenni kinát hosszútávon, semmi háborúsdi egymással meg ilyenek mert az jóval többet vinne el mint amennyit a partnerség hoz.
"Azóta eltelt decens 15 év.
És asszem ez nem kevés. MÁR AKKOR említették a tervet, és a CERN is benne "olt."

15 ev alatt tervbol megszuletett gyakorlatilag az egesz technologia. Mar "csak" meg kell epiteni. Attol függ mikorra lesz, hogy milyen sebesseggel zajlik majd a klimavaltozas, es milyen gyorsan no a koolaj ara/csokkennek a keszletek. Azt hiszem jot tenne a vilaggazdasagnak ha a gazdasagi ossztermeke x-szazalekat nem koolajra meg foldgazra koltene, hanem mondjuk a csak felet a sajat eromuveire.

"Egyébként 92-ben jósolták, hogy VSZ 2000-és 2005 között ember megy a Marsra. naja. Azért nem sietődik a dolog annyira."

Mert senkinek se nemzetgazdasagi/politikai erdeke, hogy a marsra menjen, amikor az ilyen fontos volt, akkor tiz ev alatt eljutottak a holdig.
"De asszem azért nem olyan sok gazdag jürgen jár arra azokon a szájtokon... inkább díszjürgenek ottan..."

A Jürgen inkabb vicces volt, mint pejorativ. Igazabol en is kimennek pl. Szingapurba egy evre, vagy mesterkepzesre. Egyedul az tart vissza, hogy en csak munka mellett tudom finaszirozni a tanulmanyaimat, amire ott ugye nem lenne lehetoseg. Az elony Nemetorszaghoz kepest, hogy rengeteg penzt olnek ott az oktatasba, megveszik, meghivjak a legjobb professzorokat, sokkal jobb lehetosegeid vannak igazan aktualis temakban kutatni, tanulni. Tehat nem csak a liberalis torvenyek miatt eri meg megfordulni Kelet-Azsiaban. :)
sparkey... ezen az optimista korszakomon már én túljutottam. És, mint tudjuk a legjobb professzor az, aki a Harvardon van. Pont. Épp most jelent meg az a bizonyos 500-as lista. Neked mázlid van, mehetsz mesterképzésre Münchenbe. Vagy menj Oxfordban. Ne erőltesd Szingapurt! Reklám, marketing is van az egyetemi szférában. Épp 14 éve vesszőztek meg (!) egy 18 éves amerikai turistagyereket, mert le-festékszórózott egy autót. Most is hatályos büntetési nem!
Inkább menj el a Fulbright Centerbe és kezdj el érdeklődni. Hamár az a Master egy olyan "igazán friss, aktuális témában " akar elkészülni:)
Megjegyzem Sparkey: Németország is közismerten az a hely, ahol évszázadosan sóherkednek az oktatási költségekkel. L. pl. Heidelberg stb...
Wonderland, az nem kerdes, hogy a Harvard -e az etalon. En csak azt allitottam, hogy a Kelet- Azsiai tersegben magas prioritasban kezelik felsooktatas kerdeset. Hiszen alapveto hosszutavu strategiai erdekuk, hogy vonzzak a kulfoldi intellektualisokat, illetve, hogy a helyiek ne menjenek el, illetve megerje nekik visszajonni. Aki azt hiszi, hogy olcso munkaerovel meg lehet valtani a vilagot az teved. Nemetorszagnak is megeri reszben allami penzbol oktatni a sok japot, meg kinait, mert ezzel maganak halmozza az intellektualis toket, es epiti a nemzetkozi kapcsolatokat.
Tudnak ezek a konymcsik csak akarnyi köll :-))
Reszkess, Amerika, jön a zöld kór, meg a manipulált nehézkedés, kihal Manhattan, leomlik a Goldengate!
Látod, hallgattál volna Bölcsedre!

Sokáig éljen KW!
pce

2007.01.23. 18:30:33
"Azt ismeritek...hogy hivjak a kinai-roma sracot? -LaLee !"

Hallottál te már hús-vér kínait a vesrenyutcai piacon azt énekelni hogy "Nincsen kenyér, nincsen só/feleségem sincsen jó/de csuhajja..." ?

mer'én igen:)
bocs, Apu, szimplaVé, csak az akcentusom...


www.vonnegut.com/
De amennyire kurvaszar ez az indapass idiotasag, hat kinos mar tenyleg. Amugymeg weh-weh, "aki megerzi a szelet, az ne szelfogot epitsen, hanem szelmalmokat" (c) Mao Ce Tung
Már csak azt mondja meg nekem valaki, hogy mi köze mindehhez a post elején illusztrációként szereplő XMM-Newton röntgentávcsőnek!? :D
Egyébként meg reszkessen a világ, ugyanis a magyarok is benne vannak az EU-s fúziós programban:

www.magfuzio.hu
magfuzioval ovatosan.

az eromuhoz stabilitas kell, a magfuzio meg egy csillag beljesenek gravitacios tere hatasara mukodik stabilan jelenleg.
az jelenlegi Tokamak-ra epulo modszer eszement mennyisegu trkkozest tartalmaz, hogy a 100mill fokos plazmat stabilan egyben tartsa.
2025-re fok elkeszulni az elso tudomanyos prototipus. akkor fog kiderulni, hogy kb. mennyi egy aramtermelo eromu valodi epitesi koltsege, es mennyi az uzemeltetesi. (pl: kell a segudmunkasnak Phd? ;)
nagyon messze van, amig mindennapi aramunk ebbol folyik ki;)

sparkey:

persze, persze, fúziós erőmű, világbéke, meg minden más.

Tehát aszondod, ha fúziós erőmű és tesla-autó lesz, akkor beköszönt az egyetemes szeretet és a födre szállt paradicsom időszaka, no conflicts, no para.

Hahaha. Remélem mást is tanulsz azon a bizonyos németországi egyetemen ;)
a fúziós erőművet mint új, elterjedt energiaforrást pár évtizedig kár emlegetni, gyakorlatban GAZDASÁGOSAN használható formában való használatára 30-50 évet tippelnek a szakemberek.
ami azért érdekes mert a 70-es években szinténszakemberek által készített prognózisok akkor gondoltak 20-30évet a probléma gyakorlati megoldására :DD


egy komoly energiaválság, és emiatt sokszorosára növelt támogatás és költségvetés persze gyorsíthat valamit ezen a becsült időtartamon, de technológiai áttörés nélkül illúzióba ringatja magát aki közeli kánaánt vár a fúziós erőművek ontotta olcsó és bőséges energiától...
Az USA nagyon veszélyes úton jár: a túlfogyasztást főleg kínai importból fedezik, magyarul ömlesztik a dollárt Kínába. Energiahordozó-éhségét pedig gyakorlatilag diktatorikus (közel-keleti) államok csillapítják. Tehát az USA finanszírozza Kínát és a (jobbára ellenséges) közel-keleti országokat, akik ebből a pénzből iszonyatosan fegyverkeznek...Ha az Egyesült Államok radikálisan nem változtat ezeken, nagyon csúnya jövő elé nézünk. A "best case scenario" a hosszútávú mély világgazdasági depresszió. A "worst case" pedig...
Kedves lányok és kedvetlen fiúk!

Én nem igazán értek a rakétákhoz, kétszer voltam ugyan sorkatona, de mindkétszer 82 mm-es aknavetőn játszottam. (Azzal műholdat nem lehet kilőni, de pácélozott autót, zabrált palotát domb mögül is könnyedén.)

A nagyképű felsőbbrendűségi érzések megnyilvánulásairól annyit, hogy amikor a kínaiak rakétákat állítottak hadrendbe, a fehér protestáns angolszászok ősei még nagyon megbecsülték a vasat, mert keményebb volt, mint a bronz, csak sokkal drágább. Ennyit a műszaki tradíciókról.

Van azonban egy újabb, ugyancsak látszatkorreláción alapuló összeesküvés-elméletem:

Másik szuperhatalom híjján az USA katonai fejlesztői megrekedtek. Az, hogy akár szagvezérelt rakétát is gyártsanak egyes arabok ellen, nem túl rentábilis.

A genetikai alapon működő vegyi/biológiai fegyverek kutatásában Izraelnek komoly fórja van, és ők drágán szokták adni a szellemi termékeket. (Na jó, a Tízparancsolatot ingyen adták tovább, de az úgy is kapták.)

A csillagháború az más. Egy jó proram megmozgathatja az egész amerikai gazdaságot.

Lehet, hogy nem igaz, de úgy emlékszem, pár hete még azért rinyáltak a gringók, mert kiderült, hogy az államkötvényeik és a vállalati részvényeik megdöbbentő többsége kínai kézben van. Igen, valóban, ahogy temy írja, az oda ömlesztett dollárból.

Ma leginkább Kína érdeke az USA gazdasági prosperitása. Pár milló dellárt szerintem megért a kínaiaknak, hogy felpörgessék az USA hadiiparát. Ennek a költségeit persze várhatóan ismét csak államkötvények kibocsátásával fedezik, amelyeket így fel tud vásárolni a munkások és a természet hihetetlen kizsigereléséből extraprofitot felhalmozó kínai kommunista vezető elit.

A nem is túl távoli jövő legfenyegetőbb konfliktusa a világon ma meglévő 3-4 tőketulajdonos etnikum és az általuk kézivezérelt országok, szövetségi rendszerek között várható. Legrosszabb esetben felosztják a világot ismét tárgyalóasztal mellett, ami garantálja a következő világháborút, és évszázadokra könnyel és vérrel áztatja el a vonalzóval meghúzott határokat.
Hehe, és az lesz a legviccesebb, amikor a Kína elleni csillagháborús cuccok alkatrészei mind Kínában készülnek. :D

Egyébként az USA-ban az élelmiszeren és az autókon kívül gyakorlatilag minden termék kínai. Szerintem egyiküknek sem érdeke, hogy komolyan összevesszenek.
"Tehát aszondod, ha fúziós erőmű és tesla-autó lesz, akkor beköszönt az egyetemes szeretet és a födre szállt paradicsom időszaka, no conflicts, no para."

Ez ket pelda volt csak, es a kerdes az volt, hogy megoldhato-e Kina felzarkozasa ugy, hogy az ne vezessen okologiai katasztrofahoz! Meg arrol, hogy erdeke-e az orszagok 95%-nak hogy fuggetlenne valjanak. Meg arrol, hogy az egyik, talan legfontosabb konfliktusforras a vilagon a joleti kulombseg. Miert, szerinted nem?

Az elso fuzios eromu pedig 10 ev mulva mukodni fog, a szerzodes mar ala van irva. Nem azt allitottam, hogy holnaptol meg van oldva az energiaehsegunk, hanem hogy 40 ev mulva mar szamtalan fuzios eromu fog dolgozni persze mas kornyezetbarat technologiak mellet. Ez csak szemelyes velemeny, nem muszaj egyeterteni vele. En viszont elmontam az erveket, es nem ovon alul utottem :)
Erdeke-e az orszagaok 95%-nak hogy fuggetlenne valjanak AZ OLAJTOL, bocs, lemardt. Amugy mar nagyon offban vagynk, ugyhogy hagyom is.
végigolvasva a kommenteket többel kapcsolatban is van észrevételem.

"Pascal 2007.01.23. 10:29:59

Az USA az űrben régen nem találkozott igazi kihívással. A Reagen-féle program óta nem foglalkoztak vele igazán. Most májd talán több pénz jut a NASAnak, lehet örülni, mert ez lökést jelent a civil kutatásnak is."

Azért ebben nem lennék annyira biztos... Egyelőre az iraki háború, meg az afganisztáni szarakodás viszi a dollármilliárdokat, és nem hosszú távú beruházás a jövőbe. (VÖ a kínaiak mindig is hosszú távon gondolkodtak, nem véletlen, hogy a kedvenc társajátékuk bonyolultabb stratégiai gondolkodást igényel a sakknál)Nemrégiben jelentették be, hogy tovább halasztanak több NASA projektet is, mert nincs rá pénz. 20 éves távlatban lemondtak a MArs utazásról pl. és SZVSZ amíg a Nemzetközi űrállomás nincs kész, addig újabb Holdutazás se várható. Ha meg invesztálnak is pénzt az űrkutatásba, a java úgyis katonai fejlesztésekre megy majd. Meg azért azt se felejtsük el, hogy az amerikaiak szeretnek egy csomó dolgot túlkomplikálni a fejlesztéseknél. Ezzel szemben a kínaiak az orosz űrtehcnológiát fejlesztik tovább: az meg minden körülmények között működik, de legalábbis egyszerűbb javítani. A NASA is irrtó boldog volt, hogy a Columbia buktája után használhatta az orosz teherűrhajókat..., ami gyakorlatilag 30 éve szinte változatlan technológiára épít és kifogástalanul működik.
Arra a fölvetésre pedig, hogy a kínaiak milyen űreszközöket nem juttattak még föl az űrbe ide vagy oda... hát néhány műholdjuk azért van, és hát a pár éve útnak indított Plútó szonda is csak most ér majd a Jupiterhez... szal nem tudom mit vártok.

Hmm írtam sok okosságot, de a komment elszállt a csodába...

mindegy próbálom újra.

Azt hiszem Pascal írta, hogy majd a rakétakísérlet nyomán több pénz lesz NASA kutatásokra. Én nem hiszem. Elsőként úgyis csak a katonai fejlesztéseket pénzelnék, ha lenne rá lóvéjuk. Csakhogy az amerikai költségvetés akkora nagy rakásban csücsül, hogy azt se tudják, hogy másszanak ki belőle. Egyelőre különben is Irak meg Afganisztán finanszírozása viszi a pénzt, eztán következhet csak a belföld lecsendesítése, pl tb reformmal, stb. az űrkutatás csak nagyon hátul kullog a fontossági sorrendben. A NASA nemrégiben jelentette be, hogy pár tervezett projektet tovább halasztanak. KB húsz évvel későbbre a MArs utazást pl.

Ami meg a kínai űrtechnológia elmaradottságát illeti: ok, nem saját fejlesztés, hanem orosz licensz. De ha azt gazdaságosabb volt megvenni, és kicsit kipofozni... Ne feledkezzünk már meg arról a kínaiak szinte genetikusan kereskedők!!! Egyébként is az orosz technológia legalább működik, meg egyszerűbb javítani is. Vö: Columbia
Hmm írtam sok okosságot, de a komment elszállt a csodába... mindegy próbálom újra. Azt hiszem Pascal írta, hogy majd a rakétakísérlet nyomán több pénz lesz NASA kutatásokra. Én nem hiszem. Elsőként úgyis csak a katonai fejlesztéseket pénzelnék, ha lenne rá lóvéjuk. Csakhogy az amerikai költségvetés akkora nagy rakásban csücsül, hogy azt se tudják, hogy másszanak ki belőle. Egyelőre különben is Irak meg Afganisztán finanszírozása viszi a pénzt, eztán következhet csak a belföld lecsendesítése, pl tb reformmal, stb. az űrkutatás csak nagyon hátul kullog a fontossági sorrendben. A NASA nemrégiben jelentette be, hogy pár tervezett projektet tovább halasztanak. KB húsz évvel későbbre a MArs utazást pl. Ami meg a kínai űrtechnológia elmaradottságát illeti: ok, nem saját fejlesztés, hanem orosz licensz. De ha azt gazdaságosabb volt megvenni, és kicsit kipofozni... Ne feledkezzünk már meg arról a kínaiak szinte genetikusan kereskedők!!! Egyébként is az orosz technológia legalább működik, meg egyszerűbb javítani is. Vö: Columbia
Hmm írtam sok okosságot, de a komment elszállt a csodába... mindegy próbálom újra. Azt hiszem Pascal írta, hogy majd a rakétakísérlet nyomán több pénz lesz NASA kutatásokra. Én nem hiszem. Elsőként úgyis csak a katonai fejlesztéseket pénzelnék, ha lenne rá lóvéjuk. Csakhogy az amerikai költségvetés akkora nagy rakásban csücsül, hogy azt se tudják, hogy másszanak ki belőle. Egyelőre különben is Irak meg Afganisztán finanszírozása viszi a pénzt, eztán következhet csak a belföld lecsendesítése, pl tb reformmal, stb. az űrkutatás csak nagyon hátul kullog a fontossági sorrendben. A NASA nemrégiben jelentette be, hogy pár tervezett projektet tovább halasztanak. KB húsz évvel későbbre a MArs utazást pl. Ami meg a kínai űrtechnológia elmaradottságát illeti: ok, nem saját fejlesztés, hanem orosz licensz. De ha azt gazdaságosabb volt megvenni, és kicsit kipofozni... Ne feledkezzünk már meg arról a kínaiak szinte genetikusan kereskedők!!! Egyébként is az orosz technológia legalább működik, meg egyszerűbb javítani is. Vö: Columbia
chico, én látom a kommentedet, frissíts
bocs, de vacakolt velem a gép, próbálom eztán csak egy példányban föltenni a mondandómat :)

Környezetetszennyezés Kínában támakörben: tényleg eszméletlen mértékben pusztul minden, de hát az oroszok is ezt tették, egész egyszerűen azért, mert a plebsnek fogalma sincs mit csinál, de az is igaz, hogy élelmes vállalkozók ott is vannak, akik illegálisan teszik le itt ott a szemetet. Vö: német szeméthegyek kis hazánkban, és egyéb nyalánkságok.

Szerintem ha már nem férnek el, foglalnak helyet maguknak. Végül is van ott délen egy szinte teljesen üres, viszonylag jól karbantartott, ebben abban gazdag kontinens is... Mert azt ne gondolja senki, hogy India felé indulnának, akinek szintén van atomfegyvere. Háború max abból lesz, hogy kínaiak, vagy indiaiak népesítik-e majd be Ausztráliát. Ja és hogy el ne felejtsem, ott van még északon Szibéria is a jórészt feltáratlan kincseivel, a kínaiak meg híresek arról, hogy nem különösebben foglalkoztatja őket, ha az üzletelés érdekében pár évig kényelmetlenségeik vannak, vagy rosszak az életkörülmények.

Az sem igaz szerintem, hogy nincsenek világpolitikai ambícióik. Egyelőre még csak a regionális nagyhatalmi státus kiépítésén dolgoznak szorgalmasan, de a közel-keleti és afrikai szereplésükkel, térnyerésükkel mindinkább előre lépnek a globális hatalmi tényezővé válás ellen. Gazdaságilag már most is ott vannak, hogy komolyan keresztbe tudnak tenni Európának és Amerikának is. Elvégre a pénzük megvan hozzá, hogy hirtelen annyi olajat vásároljanak föl, hogy nekünk épp ne jusson. Vagy heccből leállítják bizonyos áruk exportját pl egy évre. Az atombomba, a rakétakísérlet pedig arra kell, hogy rövid távon mindenkit elrettentsenek a dolgaikba való belepofázástól.

Az is igaz, hogy a kínaiak többsége számára értelmezhetetlen a nyugati emberi jogi elvárások többsége. Annyira más a kultúra, a gondolkodásmód, hogy nemhogy közös nyelv nincs, de tényleg mintha alienek lennének. Jól példázza ezt a hidegen számító precizitást a lánycsecsemők legyilkolása. Egyébként is ez a legfőbb probléma szerintem a kínai történések nyugati megítélésével kapcsolatban, hogy aki innen nézi, az azért mégis csak az érzelmeinek teret engedő, individualist ember. Ők pedig szimplán csak a végletekig racionálisak, főleg, ha a jövőről van szó. Bismarck a fasorban sincs a reálpolitkkal hozzájuk képest.

teh k0zi 2007.01.23. 14:42:56

Egyébként az amerikaiak még mindig olyan fegyverekkel rendelkeznek, amiről kína csak álmodik. Repülőgép hordozók, lopakodó bombázók, helyből felszálló vadászgépek stb stb.
Majd, ha olyan híreket hallok, hogy a Kínaiak a Holdra/Marsra szálltak, vagy ne menjünk ilyen messzire elég egy földkörüli űrbázis is, akkor elkezdhetünk aggódni. Addig csak propagandáról beszélhetünk. (ugye az oroszoknak is volt ilyen amikor üres rakétákkal parádéztak, hogy nekik mennyi fegyverük van)"

Az amerikai fegyverekről és azok milyenségéről csak szegény Tom Clancy jut az eszembe. Írt egy patriotizmussal teljes regényt, de abszolút hihető forgatókönyvvel. Elnöki játszma a magyar címe. A végén egy japán pilóta kamikázeakciót hajt végre, és ráesik gépestül a Capitóliumra, megölve az elnököt is. Aztán pár évre rá mit ad isten, néhány idióta repülőgépet vezetett az ikertornyokba. Az érdekesség viszont,hogy abban a regényben szó van arról is, hogy egy japán-amerikai hadgyakorlaton kezdődik az ellenségeskedés Japán és US között, amikor "véletlenül" farba lőnek két repülőgéphordozót. Nem megoldhatatlan a probléma, csak ésszel kell csinálni. És emlékeim szerint az Ádeni-öbölben is szép eredményeket értek el öngyilkos csónakos merénylők az amerikai hadihajók ellen. Persze, szemtől szemben esélytelen a harc. De hát szegény ember vízzel főz, vallják a terroristák is és fapados megoldásokkal rombolják a high-techre épülő, ilyen jellegű támadások elleni védekezésre felkészült nyugati országokat.
"Laertes 2007.01.23. 15:08:35
De milyen gazdasági haszna van annak, ha leszálunk a Marson vagy akárhol? Lehet vele menőzni ,de attől még nem nyerünk háborút."

Erről csak annyit, hogy épp őrületes ütemben lakjuk le a FÖldet, valami menekülési útvonal azért kell. Ha a mostani ütem tovább gyorsul az energiahordozók és nyersanyagok kiaknázása terén, akor száz éven belül nagy szarban vagyunk, és globális népvándorlási hullámokat, globális háborúkat meg éhséglázadásokat vizonálok. Stephen Hawkins is arról beszél, hogy az emberiség egyetlen esélye a túlélésre, ha elhagyjuk a Földet, és kolonizáljuk a Naprendszert.

A kínaiak kreativitásával kapcsolatban meg az a véleményem, hogy ha egyszeri szétszerelés után ideig-óráig működő hamísítványokat, majd ezen tapasztalatokra építve egyre minőségibb termékeket tudnak gyártani alig tíz év (mióta beendegték a nyugati gyártókat) tapasztalatai alapján akkor gondban vagyunk, és igenis jogos az aggódás. Egy német barátom mesélte, (tavaly írt alá három éves szerződést arról, Sanghaj mellett dolgozik a Boschnak)hogy hihetetlen tudásvágy van az ottani emberekben, és addig ismételnek valamit, amíg tökéletesen nem tudják, de ha kell egy nap alatt megtanulnak marha bonyolult dolgokat is. És hogy ő tulajdonképpen azért megy oda dolgozni, hogy kiképezze a saját cége majdani konkurenciáját. A mérnökök dolgoznak két-három évet a külföldi cégeknél, a technológia elsajátítása után pedig vagy saját céget alapítanak, vagy elmennek egy állami vállalathoz és ott ültetik át a gyakorlatba a legújabb technológiát.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kínai cégek egyre inkább terjeszkednek külföldön is: a legnagyobb befektetők Latin Amerikában is pl. ÁLtalában azonban a felvásárlások után megtartják az eredeti márkanevet, max egy picit fejlesztenek rajta...
GALILEO
Amugy szerintem europai szferat sohasem fognak serteni,ahogy Arpad is irta,ok a kozvetlen kozelukben nezelodnek!Baromi nagy eredmeny lenne szamukra,ha USAt arra tudnak ravenni,hogy nezzen felre,amig Tajwant megfogdossak.Marpedig ilyesmi alkukat ernek el a katonai potencialjuk hangsulyozasaval."

Azért az utóbbi években az Európai érdekszféra is egyre keletebbre tolódott, pl a DK-Ázsiai országok felé, Indonézia, Malajzia, stb erre felé egyre több üzlet köttetik európai pénzből. Az olaj miatt fontos a Közel-Kelet is.

EURÓPAI ÉRDEKSZFÉRA MÁR MOST IS KÖZEL KELET-DE PL AFGANISZTÁN???
RADZEER
3. Taiwan eseteben Kina es az USA egy lapon van, senkinek nem erdeke megbolygatni a mostani rendszert, a kinaiak nem akarnak egy haborut ami (meg jobban) hazavagja a nemzetkozi megitelesuket, az usa pedig eddig sem tamogatta a fuggetlen taiwant.

JA, MEG SENKINEK NEM ÉRDEKE, HOGY A VILÁG LEGFROGALMASABB TENDERI ÚTVONALÁN, A FORMOSAI SZOROSBAN VÉLETLENÜL KILŐJÉK AZ ÁRU/OLAJ STB SZÁLLÍTÓ HAJÓKAT.
spark:

bocs a mély ütésért, de nem hagyhattam ki..:-) Én is befejezem az offolást, csak annyit jegyeznék meg: nem hiszem, h a háború, szegénység, kéjgyilkosság stb. bármikor megszűnne, pláne nem a fúziós erőmű és tsai miatt.
Ehhez muszáj hozzátennem az én két jüanomat:
Először is Tajvan ügye (személyes érintettség forog fenn, Kaohsiungból írok, ez Tajvan 2. legnagyobb városa, a világ egyik legforgalmasabb kikötője, az ország nehézipari központja, és az egyetem ahova járok katonai bázis volt, még mindig állnak a bunkerek, szóval ha jönnek a kínaiak, mi leszünk az elsők..)
Már mások is mondták, és én is azt gondolom, hogy Kína nem tervezi a sziget lerohanását, egyszerűen mert ez ellentétes a gazdasági érdekeivel. Az egy dolog, hogy megy a szöveg szakadár tartományról meg ilyenek, de a gazdasági kapcsolatok terén gyakorlatilag olyan erős az összefonódás, mintha tényleg egy ország lenne. Szerintem valós katonai akció csak akkor lehet esélyes, ha a brilliáns tajvani elnök valami meggondolatlant mond a függetlenség dolgában.
Viszont ez az egész Tajvan-mizéria remek indok a hadiipar fejlesztésére, valamint erődemonstrációkra, legalább mindenki más is ért belőle, anélkül hogy személy szerinti fenyegetésnek kéne felfognia a dolgot.
A tudásról...említettétek itt néhányan, hogy mennyi a kínai diák a nyugati egyetemeken...valóban nagyon fontosnak tartják ezt, itt Tajvanon is az a tendencia, hogy aki teheti, Amerikába küldi a csemetét PhD-re, aki nem annyira pénzes, az Ausztráliába, meg Új-Zélandra...és jellemzően nem irodalmat meg antropológiát tanulnak. Nagyon komolyan veszik az oktatást, bátorítják a külföldi diákokat is hogy menjenek oda tanulni (az én ittlétemet sem kis hazánk oktatási minisztériuma fizeti....) és egyre több angol nyelvű képzést indítanak, gondolom Kína ugyanígy.
És egy kis gyorstalpaló a kínai mentalitásról a külvilággal való viszonyról:
Évszázadokig ők voltak az általuk ismert világ kulturális, technikai és gazdasági központja, a nem-kínai népekre barbárként tekintettek, ez nem gátolta azonban a kereskedelem virágzását. A terjeszkedő háborúk nem jellemzőek Kínára, általában békés együttélésre törekszik, lehetőleg domináns pozícióban persze. Amikor volt lehetőségük elképesztő hajóhaddal bejárni a világot, akkor sem a hódítás volt a céljuk, inkább csak kapcsolatok építése. Kínának mindig is jobban ment a gazdasági-kereskedelmi vonal, mint a hadi, a legtöbb háborúját (főleg a modern időkben) elvesztette, nevetségesen kislétszámú törzsek is leigázták....igaz, később mégis ők olvadtak bele a nagy kínai kultúrába....
Bocsánat a hosszú szövegért, csak azt akarom mondani vele, hogy attól hogy Kína katonailag is erős, nem biztos hogy ezzel feltétlenül élni is akar, viszont attól, hogy nem él ezzel a hatalommal, még nem biztos hogy nem igyekszik valamilyen módon befolyást gyakorolni ránk.....

Mégegyszer bocs a sok dumáért, megyek vissza horgolni.

A bejegyzések között valamelyik arról írt, hogy úgysem hagynák a nagyhatalmak, hogy Kína No. 1. legyen.
Érdekes lenne megnézni, hogy mi volt a helyzet a 19. század fölemelkedő Németországával. Amíg Bismarck volt a kancellár, folyamatosan arra törekedett, nehogy létrejöhessen egy többfrontos, németellenes koalíció. Aztán, miután II. Vilmos leváltotta, az új, immáron agresszívebb német külpolitika azt eredményezte, hogy Sándor cár vendégül látta Kronstadtban a francia flottát - a köztársasági Franciaországét, amit mint cár addig, elvi okokból, olyannyira gyűlölt.
A németek megizmosodtak, és a túlzott megerősödés eredménye két vesztes világháború, mely során az összes számba vehető nagyhatalom ellenük fordult. Kínára nézve ez addig tanulságos, amíg nem nyúl az erő politikájához. Előbb-utóbb, mint nagyhatalom, ezt meg fogja tenni (annak idején Albright amerikai külügyminiszter asszony mondta, ha nem is szó szerint: "Azért vannak fegyvereink, hogy használjuk őket"). A nagy gazdasági és katonai potenciál gerjeszti a terjeszkedést, legyen az bárminémű. Szerény jóslatom szerint a feszültség előbb-utóbb Tajvan körül fog kialakulni, mert annak szimbolikus jelentősége is van a "népi" Kína számára.
Ami pedig a status quo ilyetén megbontását illeti, az leginkább Amerikát zavarja majd. De ha a majdani, a mainál sokkal erősebb Kína nem vigyáz, a hátában tudhatja Indiát és Oroszországot is - ne feledjük a régi ellentéteket, valamint azt sem, hogy Oroszország egyik rémálma az elnéptelenedő, ám erőforrásokban igencsak gazdag Szibéria elkínaisodása, ami már meg is kezdődött. A kínai befolyás növekedése a közép-ázsiai és a csendes-óceáni térségben várható, és ne feledjük: ma, az embargó sújtotta Szudánban a kínai néphadsereg őriz egyes olajfinomítókat is.
Summa summarum: az ország még nem elég erős, de ötven év múlva előnye vitathatatlan lesz.
Hmmmmm:
The China Brief

Izrael próbál békülni a kommunista vezetés alatt álló Kínával, derül ki a Jamestown Alapítvány Kínával foglalkozó kiadványából, a The China Briefből. A két ország között 1992 óta létezik hivatalos diplomáciai kapcsolat, de az utóbbi években meghiúsult fegyvereladások miatt Kína megorrolt Izraelre. Bár az Egyesült Államok várható heves tiltakozása miatt a továbbiakban sem várható, hogy a zsidó állam jelentős katonai üzleteket kötne a kommunista országgal, Ehud Olmert háromnapos látogatása nyomán a hagyományos kereskedelmi kapcsolatok további növekedése várható – írja a The China Brief.
A "power projection"-höz nem csak megfelelő flotta kell (hordozók & co.), hanem megfelelő flotaatámaszpont-hálózat is.

Az USÁ-nak minden óceánon megvannak a maga nagyon komoly támaszpontjai.
Ráadásul ezeket, illetve az utánpótlási útvonalakat meg is kell tudni védeni, és ettől nagyon nehéz benevezni ebbe a versenybe.

Az USA pl. úgy csinálta, hogy megnyert egy világháborút.

Szóval Kína nagyon messze van attól, hogy mindenhol ő fújja a passzátot, de szívós munkával elérheti, hogy szűkebb pártiáját kivonja az USA "power projection" hatóköréből.
Sajnos dáböljú e mondatával, ami nekem is szemet szúrt, amikor olvastam anno azt a cikket (miszerint jogot vindikálnak arra, hogy más országok űrtevéknyeségét akár csírájában elfojtsák, ha nemzeti (=gazdasági/katonai)érdekeik ezt kívánják), újfent páros lábbal taposta az országa által eddig is leszart nemzetközi jogot, és ez BIZONY KURVÁRA BASSZA AZ EMBER CSŐRÉT!!! (mármint az enyémet legalábbis... :D)

Naivitás ugyan a galaktika magazinok román-szovjet-amerikai-ugandai-stb. űrexpedícióiban, tudósteam-jeiben gondolkodni, de akkor is kurvára pofáncsapása ez minden más államnak ezen a bolygón.

Bush egy gennybödön, az amerikai imperializmus pedig egy fekély a világ testén...

Csakhogy mindig voltak világbirodalmak a történelemben (ha nem is ekkora befolyási övezetekkel, de ez csak technológiai, kommunikációs kérdés), és lesznek is mindig, akkor is, amikor a világ már nemcsak a Földet jelenti majd. A mi korunkban az USA ilyen világbirodalom, őket utáljuk emiatt. Alapból gyúlöli az ember az erősebbet, de ha az még az orra alá is dörgöli, hogy ő a domináns, na akkor kinyílik a railgun a zsebében.
Kinarol de sok mas orszagrol gyujtogettem magamnak a youtube-on, kicsit elborult, de szerintem az itt lakok es Arpi egy delutant atrohognenek rajtuk, plane, ha Riefenstahl filmjeit mar lattatok. :))

youtube.com/watch?v=6A02bxVQs3A&feature=PlayList&p=1891F2D36DDAF15A&index=0
Azert igy elnezve a Krasznaja Armija ehhez kepest nokedli... A CIA szerint 20 millios hadserege van Kinanak, de ahogy neztem, ha nagyon megszorul fel tudja pumpalni 100-150 milliora anelkul, hogy a gazdasaga megsinylene.
kis raadas:

www.youtube.com/watch?v=mQjbaW3oC-Q&feature=PlayList&p=1891F2D36DDAF15A&index=16

A kinai nepi felszabadito hadsereg sorozo filmecskeje amibol megtudhatjuk, hogy a katonaelet sejj de jo :)
Olvasgatva az előző hozzászólásokat feltűnt, hogy többnyire negatív az USA-hoz való viszony. Egy-két dolgot azért nem árt ha figyelembe veszünk.

Először is a történelem során bebizonyosodott, hogy a legtöbb nagyhatalom szerepe összességében pozitív (vannak kivételek, főleg a XX. században). Sok negatívum mellett azért a teljes képet figyelembe véve legtöbbször ez a helyzet. Sok amerikai embert ismerek, személyesen is jártam már ott, és nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű emberek, és őszintén hisznek abban, hogy egy olyan nagyhatalomnak, mit amilyen az övék felelőssége, hogy a világ egy jobb hely legyen (ebben én is hiszek). Az, hogy az USA külpolitikája sokszor elhibázott, az nem von le abból, hogy összességében szerepe/hatása pozitív. Persze itt is lehet sok rossz példát hozni (Vietnám, San Salvador, Szomália, és legújabban Irak) - de ez is annak a bizonyítéka, hogy ez a szerep nem könnyű... De azért mindig szükségszerűen van egy ilyen hatalom, ezért érthetetlen, hogy sokan mért háborodnak fel ezen.

A másik amit sokszor hallok, hogy az amerikaiak mind hülyék (hamburgerzabáló, tv-bámuló buta cowboyok akik még Budapestet is összekeverik Bukaresttel). Ennek kábé annyi értelme van, mint az összes többi előítéletnek. Kár is szót vesztegetni erre. De azért kiváncsi volnék, hogy hány átlag magyar tudja, hogy Edmonton (vagy Vancouver) vajon Kanada, vagy USA egyik nagyvárosa-e, vagy mi Washington (vagy California, vagy Colorado) állam fővárosa...

Szóval szerintem nem érdemes ítélkezni egy ország felett sem (Irán, Irak, Észak Korea, Libanon vagy Kína esetében sem), főleg felszínes félinformációk, vagy előítéletek alapján.
"Sok amerikai embert ismerek, személyesen is jártam már ott, és nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű emberek, és őszintén hisznek abban, hogy egy olyan nagyhatalomnak, mit amilyen az övék felelőssége, hogy a világ egy jobb hely legyen (ebben én is hiszek)."

Basszus a Waffen SS tagjai is hittek abban, amit csináltak. Attól, mert hisz benne, akkor már jó is?! Édes istenem...
Ha valaki hisz abban, hogy egy szebb, boldogabb jovot epit az altalaban valami rozsaszin almocskat almodik, en tudom, mert en 80-ban szulettem, es egy szebb, boldogabb jovoben nottem fel.
patrik1345: En is voltam Amerikaban, a helyi lakossag nem kimondottan intelligens, persze az ertelmiseggel nincs is, nekik megvan a magukhoz valo esze (mint a viccben: '44 Los Alamos - George kollega ma nem jon be? Akkor azt hiszem nyugodtan megbeszelhetunk ma is mindent magyarul."). Node ha egy szuperhatalom, mint amilyen anno a Romai birodalom is volt - de akarmelyik masik - a sajat kepere formalja (romanizalja, demokratizalja, felszabaditja oket az imperializmus elnyomasa alol) nem tesz mast, mint sajat poziciojanak a megerositese, biztositasa. Ez nem a classic angyalka gloria, hanem egyszeru politikai erdek. Nem taplalok illuziokat, minden szuperhatalom elobb-utobb elbukik. Tette ezt az orokke uralkodo Roma, az ezer evig viragzo III. Birodalom, a jovo allamformaja a Szovjetunio, es teszi szepen katonasan az USA is. 20 ev mulva megy a sullyesztobe? 50 ev mulva? Azt itt es most garantalom neked, hogy 1000 ev mulva mar csak torikonyvek irnak rola, ha lesznek olyanok. Ez lesz a sorsa Kinanak is. Nem feltetlen osszeomlas es megsemmisules, de hatterbeszorulas, masodhegedus poszt biztosan.
Tisztelt Bloodhound: Ezzel csak arra próbáltsam utalni, hogy ők sem vérszomjtól örjöngő vámpírok, ahogy sokan beállítják őket. De úgy látszik semmit sem érdemes hozzászólni, mert mindig van néhány 'okos', aki jól lefikáz.

Szerintem a helyi lakosság sehol sem túlzottan intelligens. Nálunk sem.

Azzal pedig egyetértek, hogy az USA szerepe is megváltozik a jövőben. Ez olyan tény, amivel nehéz vitatkozni.
kis erdekessegkent jegyeznem meg, hogy bar szociologiai kutatasnak meg viccbol sem nevezheto, de egy jatek kapcsan volt alkalmam figyelni, egyes nepek, de inkabb regiok fiai hogyan viselkednek. Egy strategiai jatekrol van szo, es ne vegyetek altalanositasnak, de a reprezentans mintabol ez jott ki:

- jatekos az USA-bol: lelkes, dolgos, de ha baj van egybol vinnyog, plane ha ot utik, olyankor hasznavehetetlen.

- jatekos kelet-azsiabol: fegyelmezett, altalaban nem tul kreativ, de akkor is talpon van, amikor mar mindenki halott korulotte, es harcol.

- magyar jatekos: szarkevero, mindenkinek hataba kest dofo, pofatlan, a keves aldozatot kiveve viszont nepszeru fajta.

no ennyi bocs az felig offert ;)
Egyik haverom poenkodott szegeny japanokkal, amikor volt egy kissebb arviz, ha jol emlekszem szo szerint igy fogalmazott amikor mondtam neki, hogy rajtuk kivul mindenki panikolna: "Azok a Japanok az arviz idejen kepesek felmaszni a hazuk tetejere es vigyazzallasban varjak a mentohelikoptert"
patrik1345 2007.01.25. 21:50:44

szerintem azért nem ezt írtad, de mindegy. én nem démonizálom az amerikaiakat, ugyanolyan emberek, mint mi, vagy akárki más, ugyanolyan/hasonló motivációkkal (szaros kis nyugodt élet, pénzhajhászás), de ez a pátosz, az iszonytató, és taszító, a felsőbbrendűségbe vetett naív hitük, és az elképzelésük, hogy az ő világuk a létező világok legjobbika, na ez az, amitől kiakadok. Erre vannak szocializálva kiskoruk óta, és csak néznek bambán a fejükből, amikor nem kér valaki a szarjaikból, mert egyszerűen nem értik, hogy hogyan lehetséges ez...
es ongyilkos lesz a vonat vezetoje, ha a sinkanzen par percet kesik. az anekdota szerint ezert nincs epkezlab muholdjuk/urkutatasuk a japanoknak: minden sikertelenseg utan kihalnak a tervezok.

a nagy amerikaellenesseget en sem ertettem, nyilvan nem kell minden tettuket szentesiteni, de az olvasztotegely elv nekem mindig is bejott, es nemzeti erdekeiket, es azok ervenyesiteset - ha el nem is - meg tudom erteni.

persze vicces a most nagy harakolas (foleg a media reszerol), ugyanis muholdellenes kiserlet mar volt nemreg (csak hat azt nem kudltek be a digg.com-ra, ergo az index sem irta meg), amikor lezerrel probaltak egy amerikai (!) szondat megvakitani. ezen felul epul egy 1 km-es rogzitett tanyeru radiotavcso, tippelni lehet, hogy a csillagaszok hany szazalekot kapnak a megfigyelesi idobol.
bloodhound:

hjam, és odamegy egy ember Szűz Mária kiválasztott országából egy ember, aki persze csodaszarvassal, meg mittoménmivanmég, és csodálkozik, hogy minden ország minden állampolgára a saját országát hiszi kiválasztottnak.

Ehm, ez nem amerikai sajátosság.
Azért az rémlik, ugye, hogy néhány civilt repülőkkel azért gyilkoltak le a WTC-nél, mert amerikaiak voltak, és nem fényestekintetű moszlimok...
Szóval hagyjuk már ezt a gyenge útszéli dumát, hogy az amcsik kiemelkedettnek hiszik magukat.

Tudod, elnézve a világ gazdasági mutatóit, meg potenciálját, azért nekik még van is mire.
Még akkor is, ha szerintem egyik ország se állampolgára se tartsa magát egyenlőbbnek az egyenlők között.
By the way a felsőbbrendűségükbe vetett hitük nem is annyira naív (csak provokállak ;))

Egyébként valóban van ilyen jelenség, de ez szerintem természetes. És valóban nem is minden alapot nélkülöző.
Javítás az előzőben: egyik ország egyik állampolgára se...
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.01.25. 22:27:50

igen, csak mi a saját baromságainkat nem dörgöljük oda a másik orra alá, ők viszont visszaélnek ezzel, az erőfölényből (gazdasági erőfölényről van szó) kifolyólag, nézd meg az információs/kultúrális hegemóniát. A WTC-ről pedig: nekik ilyen eszközeik voltak/vannak arra, hogy felhívják a figyelmet ugyanerre a problémára (na jó ez túlzás, de van benne igazság, szerinted miért ez az amerikaellenesség az iszlám világban, mikor annyi más keresztény ország van a bolygón?)

Én pl. kurvára nem tartom magam senkinél sem előrébb valónak, csak mert más nemzetiségű nálam, még, ha pl. valami "nem túl nagy reputációval rendelkező nép" fia/lánya is akár, az, hogy magyar vagyok, nem jelent semmit ebből a szempontból, csak egy tény, egy állapot
A legtöbb magyar lenézi a románokat és szlovákokat, tehát azért ez sem igaz teljesen.

Az, hogy az iszlám világban nagy az amerika-ellenesség az egy összetettebb probléma annál, hogy ide lehessen érvéként hozni.
"A legtöbb magyar lenézi a románokat és szlovákokat, tehát azért ez sem igaz teljesen."

nézzék, leszarom őket, én most magamról beszéltem csak
bloodhound:
és ugyanennyi amcsi is így van ezzel... :D

Szerinted miért van az, hogy a keresztény világ jó része ferde szemmel néz az iszlám országokra? Miért van az, hogy sokan ferde szemmel néznek Izraelre? Kínára? Észak-Koreára?

Ugyanaz a szar van itt is, meg ott is.
Politika. Csókolom, az emberek bizonyos százaléka itt is, ott is beszopja az ellenségképet.

Ilyen egyszerű. A WTC elleni terrorista cselekmény meg egy lófaszt volt figyelemfelkeltés.

Tömeggyilkosság volt. Ezen nincs mit szépíteni. Csak addig nyilatkozol így róla, míg a te hozzátartozód nem dolgozott ott. Gondolkozz már egy pöttyet.

S miért kellett meghalniuk? Semmiért. Mert amerikaiak voltak. Vagy csak mert éppen ott dolgoztak.

Egyébként pedig de. Mi is odadörgöljük a saját baromságainkat. Legalábbis nagy elánnal tettük, amíg volt gazdasági hatalmunk. Vagy szerinted miért nem létezett (történelmileg) közelmúltig Szlovákia? Stb, stb. Ha lenne elég gazdasági potenciálunk, mi is ezt csinálnánk sajnos. Meg az oroszok is ezt csinálják, meg a kínaiak is, meg a muzulmánok, az iszlamisták és zsidók is.

Miért éppen az amcsiknál gond ez?
Mert van egy balfasz vezetőjük? Hát istenem, másnak is van, és más is faszságot mond és tesz.
Politika.
bloodhound:

"nézzék, leszarom őket, én most magamról beszéltem csak"

Meg az amerikaiakról _általánosságban_. rotfl

Mindenki egyéniség, csak ők nem? :D
Csoda-Szarvas-Vadász: minden szavaddal egyetértek :)
na ja, és miért kell meghalnia sok-sok siitáknak/szunnitáknak Irakban minden nap? mert siiták/szunniták, vagy csak éppen ott dolgoztak.... köszike

nem mondtam, hogy egyetértek a terrorizmussal, a WTC elleni merénylettel meg pláne nem. de egy olyan állam, amely feltételezett terroristák esetén a kínvallatást, szóbeszédet bizonyító eszköznek fogná fel a büntetőeljárásban a XXI. század hajnalán, az pontosan ott tart, hogy egyre gyorsabban száguld lefelé a lejtön, az elmúlás pöcegödrébe
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.01.25. 22:47:49

ebben csak az a fasza, hogy patrik1345 ugyanúgy általánosított, de könnyebb az ellenvvéleményben keresni a hibát, mert ez tényleg hiba volt az én véleményemben, elismerem
Több siita/szunnita hal meg saját fajtája kezétől, mint a koalíció (melyben Magyarország is benne van) által. Csak egy példa: egy múlt heti bagdadi robbantásnak 88 civil áldozata volt. Ez csak egy eset.
Én is elismerem, hogy kissé általánosítottam :) Ez egy esetben sem helyes (még akkor se ha én csináltam :P)
patrik1345 2007.01.25. 22:56:23

nem mondtam, hogy az amik ölték meg őket. közvetlenül legalábis nem, de benne van a kanaluk rendesen
patrik1345 2007.01.25. 22:57:54

legalább valamiben egyetértünk :D
bloodhound: semelyik oldalról sem helyes az általánosítás.

Ha azt mondod, hogy Bush egy balfasz, gerinctelen, tanulatlan féreg, akkor egyetértünk.
Ha azt mondod, hogy a terroristák ugyanazok, egyetértek.

Ha azt mondod, hogy minden arab hülye terrorista barom, akkor nem értek egyet.
Ha azt mondod, hogy minden amerikai popcornzabáló elhízott marionett-bábú, akkor megincsak nem értek egyet.

Általánosítani baromság.

"nem mondtam, hogy az amik ölték meg őket. közvetlenül legalábis nem, de benne van a kanaluk rendesen"

Nem az amiknak van benne a kezük, hanem a politikának. nagy különbség. Amúgy hallottad, hogy bőven 50% alá esett az iraki "rendrakás" támogatottsága?
Csoda-Szarvas-Vadász: Ismét egyetértünk :)
"Ha azt mondod, hogy minden arab hülye terrorista barom, akkor nem értek egyet.
Ha azt mondod, hogy minden amerikai popcornzabáló elhízott marionett-bábú, akkor megincsak nem értek egyet."

általánosítottam ugyan, elismertem, de ilyeneket sehol sem mondtam

"nem mondtam, hogy az amik ölték meg őket. közvetlenül legalábis nem, de benne van a kanaluk rendesen" - azért a szavaimat ne forgasd ki teljesen, valahogy csak hívnom kell őket, nem? :D vagy mindegyiknél nevezzem meg név szerint az illetőket? :D
bloodhound:
tudom, ezeket nem mondtad. :) Csak fűztem tovább a gondolatmenetet, hogy közöljem azt is, én hogy gondolkodom ezekről a dolgokról. Sajnálom, ha nem lehetett tisztán kiérezni a váltást, és a magyarázatot.

Egyébként hja. Az iraki offenzíva elcseszett ötlet volt. Ez tény. Azonban az amcsik nyakába varrni a siíta-szunnita ellentétet kissé demagóg duma.
Nem az amerikaiak ellen irányulnak azok a merényletek elsősorban. Nincs hős felszabadító iraki gerilla-sereg.

Egyszerűen hatalmi játszma megy a siíták-kurdok-szunniták között.
Melyikük farka nagyobb, melyik tud többet felmutatni.

Nem véletlen, hogy sok elemző tart itt az Irán-Irak-Szíria tengely kialakulásától...
Meg aztán ott van Törökország. Szerintem árgus szemekkel les a határ túloldalán, ugrásra készen, hogy a kurdok mikor basszák el a dolgot, hogy bevonulhassanak jól. Vagy legalábbis lehessen hűteni a kurdokat. Ugyebár a határ másik oldalán meg éppen drukkolnak egy kurd függetlenségnek, hogy majd csatlakozhassanak jól.

Szóval régen nem az offenzíváról van itt szó, hanem hatalmi helyezkedésekről. Ugye Maliki pozíciója meglehetőse gyenge. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Amúgy az amerikai kultúrát nagy szarnak titulálni, hát nem tudom. Én szívesen lennék annak a tagja. Inkább, mint ennek a magyar rögvalóságak.
Kevesebb gondom lenne, mint itthon.

Amúgy meg ha az OPEC államok esetleg némi liberalizációra, rendes oktatásra, modernizálásra fordítaná azt a nagy valag pénzt, amit most fegyverkezésre, meg kinek nagyobb a farka játékra fordít, lassan eltűnne az iszlám középkora, és sokkal többen lennének toleránsabbak az egyéb vallásokkal szemben. Nem is lenne ilyen mérvű vallási fanatizmus, meg amerika-ellenesség.

De hát ugye, nem arra költik a zsét, helyette fanatizálnak, meg ellenségképeket építgetnek.
Így igaz, tessék megnézni azokat az olajállamokat, amelyek hasznosan költötték el a bevételeiket, pl Bahrein és Dubai. 100 éve még kis beduin falvak voltak a sivatagban, ma pedig tele felhőkarcolókkal, hotelekkel, stb. A kultúra és fejlődés élén járnak. Így is lehet csinálni.

A siita-szunnita-kurd ellentét valóban Irak legnagyobb problémája. Sokan felvetették, hogy esetleg szóba jöhetne az ország háromfelé osztása. Annak idején amúgyis mesterségesen hozták létre, nagyhatalmi alku része volt. Hát nem tudom. Azért én ebben is látok veszélyeket.
"Amúgy az amerikai kultúrát nagy szarnak titulálni, hát nem tudom. Én szívesen lennék annak a tagja. Inkább, mint ennek a magyar rögvalóságak."

Hat... attol fugg, Amerikaban is vannak igen elhanyagolt teruletek a kulturan belul.

Az irodalmuk kisse olyan, mint a csillagos ejszaka. Vannak rajta fenypontok, mint Poe, Lovecraft, akik a kedvenceim, de a ponyvairodalom elegge jelentos tulsulyban van, es a kolteszetuk sem vilaghiru.

A baseballal, rugbyvel es hasonlokkal nem tudnek azonosulni, de ez valoszinuleg csak amiatt van, mert nem vagyok odavalosi.

Az atlagember nem kimondottan muvelt, ez sajnos itt is baj, Svedorszagban azert csak egy elenyeszo szazalek nem talalja sajat orszagat egy vakterkepen, az USA-t felmeresek szerint sajat lakossaganak 11%-a nem talalja. Britnyire is emlekszem amikor Ausztraliaba ment, es addig sejtelme sem volt arrol, hogy letezik egy olyan kontinens, es csodalkozott, hogy az ottani "vademberek" angolul beszeltek.

Pedig Britney is a mostani kultura resze, es ez minositi egy kicsit a jelen szinvonalat.

Hollywood pedig mostanra kisse lezullott szerintem. Ott is beindult egyfajta igenytelen ponyvairodalom kovetes, ha alkothatok uj szot: a ponyvafilmek tomeggyartasa. Szerencsere ott is all a csillagos eg hasonlat, neha azert sikerul par jo filmet is osszehozniuk.

De hallgattassek meg az onkritika is. Magyarorszagon is sztm melyponton van az irodalom, nincsen mar Nyugat, a filmgyartasban Koltay Gabor lehet rendezo es felisten (kameramannak jobb lenne), a magyar foci... ohh mi is? Legalabb az olimpiakon tarolunk meretunkhoz kepest.
Robinzon Kurzor 2007.01.25. 13:36:18
A "power projection"-höz nem csak megfelelő flotta kell (hordozók & co.), hanem megfelelő flotaatámaszpont-hálózat is.

Az USÁ-nak minden óceánon megvannak a maga nagyon komoly támaszpontjai.
Ráadásul ezeket, illetve az utánpótlási útvonalakat meg is kell tudni védeni, és ettől nagyon nehéz benevezni ebbe a versenybe.

Az USA pl. úgy csinálta, hogy megnyert egy világháborút.

Szóval Kína nagyon messze van attól, hogy mindenhol ő fújja a passzátot, de szívós munkával elérheti, hogy szűkebb pártiáját kivonja az USA "power projection" hatóköréből.

ehhez nem is kell Kína szívós munkája, elég az USA saját hülye külpolitikája. Irak, meg Afganisztán miatt már így is feladták az Okinawai flottatámaszpontot, egy jó csomó egységet kivontak Dél-Koreából is. Maradt Guam, meg Diego Garcia. Nem túl sok minden. A hordozók meg mostanság inkább az Öböl, meg Afrika környékén vannak...

CSSzV
Ha azt mondod, hogy Bush egy balfasz, gerinctelen, tanulatlan féreg, akkor egyetértünk.
Ha azt mondod, hogy minden amerikai popcornzabáló elhízott marionett-bábú, akkor megincsak nem értek egyet.

Valakik csk megszavazták Busht. Nagy számok törvénye...

"Amúgy az amerikai kultúrát nagy szarnak titulálni, hát nem tudom. Én szívesen lennék annak a tagja. Inkább, mint ennek a magyar rögvalóságak."

na én nem. Barátaim mesélték, hogy elmentek a kétéves kislányukkal egy étterembe. A pincérnő meg beszólt nekik, hogy mekkora parasztok, meg gyerekkínzók, mert a bébinek fülbevalója volt. Másik barátnőmet azért meszelte le a rendőr az után, mert sort és cérnapántos top volt rajta a 40 fokos dögmelegben. Erreföl szabályosan hazazavarta a yard, hogy öltözzön már fel, mert meztelen. Ez a szabadság földje???

Az egyén szabadsága?? persze, hogyne, democracy rule the world, és lehetőleg a mifajta demokrácia legyen, ami nálunk honos... pl. Szaddam kivégzésekor is hogy figyelembe vették, hogy az összes szövetségesük ellenzi a halálbüntetést. Hogy Angliában is azért maradhat békén jó néhány radikális imám, mert olyan országból jött, ahova ha visszaküldenék, egy az egyben kivégeznék őket. Némi aggályos megjegyzéssel - hogy hát azt ezért még se kéne fióúk, de legalábbis nem most - szépen útjára engedték.
Én amerre jártam mindenhol a legnagyobb udvariassággal és előzékenységgel találkoztam. Mindenhol lehet találni a fentebb emltettekhez hasonló kirívó kivételeket. Hallomásból pedig különösen nehéz megítélni egy országot, még több évi ottélés után sem nagyon... De még egyszer nem szeretnék az általánosítás helyelenségéről hiába írogatni. Úgy látom úgysem használ.

Viszont találtam egy érdekes dolgot. Nemrég adták ki a különböző országok által fegyvervásárlásra fordított összegek évi (2006) listáját:

1. USA 478,2 milliárd dollár
2. Nagy Britannia 48,2
3. Franciaország 46
4. Japán 42
5. Kína 41

A világgazdaság teljes 2006-os forgalmának 0,5%-át adta a fegyverkereskedelem. Kuriózum, hogy Észak-Korea éves GDP-jének 23%-át költi ilyen célra. Ugyanakkor évente 3-5 millió (!) ember hal éhen ugyanitt (a katonasság létszáma 1,2 millió reguláris + 5 millió tartalék).

Az ötös listából az a következtetés vonható le, hogy Kína egyenlőre nem tudja/szeretné utolérni/lehagyni az USA-t ilyen téren a közeli jövőben. Ez persze hamar változhat, de most ez a helyzet. Abban meg nem vagyok egészen biztos, hogy India és Kína szuperhatalmi ambíciókat rejteget.
patrik, a 3-5 millio ehhalal nem stimmel, 23 millioan vannak osszesen.
En azt nem tudom, Magyarorszag miert nem tiltakozott a lengyelekkel es baltiakkal Gruzia megszallasa ellen. Persze 56 kapcsan serelmunk, hogy "cserbenhagyott a vilag"...
süti beállítások módosítása