W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Rakétaválság

2007.01.23. 10:00 Tóta W. Árpád

Ma fiús témánk van, sajnos a hölgyolvasók most hoppon maradnak látszólag; valójában viszont jól teszik, ha leülnek, elpakolják a horgolást, és idefigyelnek. Úgyis csúnyán elhanyagoltam a világháborút, pedig nincs annak vége, sőt még el se kezdődött. Mai vendégünk a Kínai Népköztársaság.

Fussunk végig a hidegháborún, hogy lássuk, mi folyik itt. A helyi konfliktusokat, parasztáldozatokat leszámítva az amerikai-szovjet versenyt az döntötte el, hogy az Egyesült Államoknak sikerült tönkrefegyverkeznie a Szovjetuniót. Pár évtizedig ment a péniszméricskélés: nekünk van atomrakétánk, bibibá – most már van nekünk is, beee. - Nekünk van rakétahordozó tengeralattjárónk – mondta az USA. – Kinek niiincs? – tromfolt rá pár évvel a SZU – ráadásul a miénk akkora, mint egy kisebb állam. Aztán egyszer csak az amcsik olyan lapot mutattak, amire nem volt ütőkártya: bejelentették, hogy rakétavédelmi rendszert telepítenek az űrbe. Ez azt jelentette volna, hogy ők továbbra is agyon tudják atomozni az oroszokat, azok viszont nem tudnak visszacsapni. És bár szinte tökmindegy, van-e ellencsapás, ha repülni kezdenek az atomfejek, ezzel a verseny eldőlt, a SZU ugyanis képtelen lett volna hasonló rendszert kiépíteni, sőt az eddigi versenyfutásba is belerokkant addigra.

Na, erre aztán azóta is roppant büszke az Egyesült Államok, olyannyira, hogy nemrég Bush oda nyilatkozott, hogy ők mostantól az Űr Urai, vagyis fenntartják a jogot, hogy nemzeti érdekeiknek megfelelően megakadályozzák más országok űrtevékenységét.

Űrtevékenység alatt katonai műholdakat értünk manapság: felderítő és GPS-szatelliteket. Ezek nélkül az amerikai hadigépezet megrokkan: se azt nem látják, mi hol van, se nem tudják célba juttatni azokat a csuda bombákat és rakétákat. De még a repülőket se. Műholdak nélkül az amerikai haditechnika nem olyan sokkal erősebb, mint a kínai vagy az orosz. Ez egyébként nem új felismerés, hiszen már Szaddám Huszein Irakja is kísérletezett műholdelhárítással, csak ők ezt úgy képzelték, hogy egy böhöm ágyúval ragasztót lőnek az űrbe.

Műholdelhárító fegyverek nincsenek ma rendszerben. Az USA és a Szovjetunió kísérletezett repülőgépről indított rakétákkal, de a nyolcvanas évek óta nem fejlesztettek ilyen eszközöket.

Kína viszont hirtelen épített egy rakétát, és lelőtte vele egy saját műholdját. Ezzel azt demonstrálta, hogy egyáltalán nem magától értetődő, hogy országuk felett amerikai műholdak zümmögjenek, térképezzenek, kukkoljanak. A műhold nem angyal: le lehet azt lőni. Nem egyszerű, pláne úgy, hogy telibe kell találni. Na de az az ország, amely nélkül a világ számítógéptermelése sehol se volna, meg tud oldani ilyen apróságokat.

Most aztán ott áll Amerika bambán, és roppantul fel van háborodva, amiért Kína lelőtte a saját műholdját. Hogy ezt… hogy ilyet… hallatlan! Hát hogy fogunk így háborúzni velük? És talán lehetne is ezen vitatkozni egy kicsit, ha nem jelentették volna be nagy garral, hogy az űr csak az övék, és hogy ők majd megakadályoznak másokat ebben meg abban. Hát nem az övék. You Can’t Always Get What You Want. Kína állja a versenyt. Mi több, Kína épp azon van, hogy megmutassa, a Szovjetunió bukása nem bizonyítja általában a diktatúra életképtelenségét. A történelemnek nincs vége.



Címkék: haditechnika

344 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr1730325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpi

szeretnék létrehozni egy beszélgetést veled és Bayer Zsolttal.
Benne vagy?
Szerintetek elképzelhető úgy egy háború, hogy Kínában iszonyatosan sok ami tőke van befektetve gyárk formájában? Nem érdekük a háború....még.
De hosszú távon az amiknak bukta van valószínűleg, vagy nem?
Taiwant megvédenék az amik most, vagy hagynák?
es jo az nekunk, ha kinanak van vmi, ami az amcsiknak szar?
Megsúgom, hogy a harmadik világhábórúban Kínának elég csúnya szerepe lesz.
Frei Tamás is mehet? :o)))
Delcon: milyen csunya szerepet szansz kinanak?
A Szovjetunió bukása nem a diktatúra életképtelenségét mutatta be, hanem a kommunizmusét.
Erről te is írtál a Pinochet-es bejegyzésben.
Az amerikai állampapírok 90%-a kínai kézben van. Ők a legnagyobb megrendelői a GM-nek és a Boeingnak többek közt. Döntse el mindenki, h ki van kire utalva...
Szovjetunióban megbukott a diktatúra? Oroszországban mintha éppen azon mesterkedne Putyin, hogy bebizonyítsa, hogy nem így van, a Belorusz diktátor mérges is érte. Ukrajna visszafoglalása sincs messze (a lakosság közel fele orosz).
Nem csak, hogy nincs vége a történelemnek, hanem a mi generációnk még meg fog élni egy szép új világot.
Kína (és India- Föld népességének 30 %-a)már átvette a stafétát a 2 pólusú világend felélesztésében az oroszoktól.
20 éven belül Kína lesz a No.1 superhatalom, USA pedig lassaú hanyatlásnak indul. Kína GDP-je évi 10%-al nő! Fejlődik a külkereskedelem, ipar, és a haditechnika.
Hosszú távon bizony az EU szövetségesei lehet, hogy a gyűlölt amcsik lesznek; ott keleten készül valami.
sircharles 2007.01.23. 10:13:37
Viszont az Amerikai-Kínai kereskedelmi mérleg igen erőssen deficites az US szempontjából. Érdekes kérdés, hogy az amerikaiaknak kell inkább a Kínai nyáklap a Taiwani helyett, vagy a Kínaiaknak az amerikai dollár.

Egyébként a cikből kimaradt, hogy ez egy földközeli pályán keringő műhold volt, a geostacionárius (36k KM magasan) lebegő madárkákhoz nem tudnak hozzányulni.
Kína lelépi a világot. Mi meg csak nevetgélünk rajta. De ugye az nevet, aki...
sircharles, még ha igaz is az a szám, amit írtál, ez nem olyan befolyásoló tényező. Teljesen természetes, hogy a nagy kereskedelmi szufficittel rendelkező államok finanszírozzák a deficiteseket.

Másrészt az amerikai adósság csak abszolút értékben nagy, a GDP arányában 60%, kb. mint itt Európában. Ha szükség lenne rá mondjuk egy kiéleződő viszony miatt, elég gyorsan helyre lehetne ezt tenni egy kis amerikai Bokros-csomaggal. Akkor aztán a kínaiak lesznek (tulajdonképpen most is azok) az USA-ra utalva, mert beintenének a visszafizetéssel...
Bár az USA-t joggal sokkolta a hír, azért Kína még nincs annyira elöl. PCket meg Nike cipőket összerakni nem ugyanaz, mint az optika, a finommechanika, az elektronika és számítástechnika kombinációjával technológiai hatalomként viselkedni.

Volt nekünk Gamma meg Mom, sajna szinte kizárólag szovjet katonai megrendelésekre fókuszáltak, pedig a fenti dolgok kombinációja igencsak versenyképes lehetőségeket rejt.

A rekétakísérlet sikere egyébként szinte érthetetlen. A kínai rakétatechnológia lehetőségeit jól mutatja a kínai űrhajózás, ami kb. a hatvanas-hetvenes évek technikáját idézi. Ha lenne nekik jobb, azt használnák űrhajózásra is. A műhold eltalálásában az a nehéz, hogy kb. 8 kilométert tesz meg egy másodperc alatt. Csak spekulációk vannak, hogyan is lehetett, legvalószínűbb, hogy a műholddal azonos pályára, csak ellenkező keringési irányra állították.

Sokan azt mondják véletlen siker volt, amit Kína nem tud megismételni. Bár a technológiájuk ismeretében ez valószínű, mégiscsak tény, eltalálták.

Az USA az űrben régen nem találkozott igazi kihívással. A Reagen-féle program óta nem foglalkoztak vele igazán. Most májd talán több pénz jut a NASAnak, lehet örülni, mert ez lökést jelent a civil kutatásnak is.
A GPS, meg a kémműhold "alacsonyan" nyomul.
Azért kell viszonylag sűrűn pótolni a holdakat.
GPs nélkül az ami hadseregnek valóban kampec. Nemcsak a robotrepülők, repülők, stb navigációja miatt, hanem egy sima katona is már GPS-el tájékozódik azt se tudja mia az a topográfiai térkép. Vagyis tudja, csak tájékozódni nem tud rajta, ha nem villog a pont, hogy hol van.
Kínának azért betehet a saját környeztszennyezése .Állítólag borzalmas dolgok mennek ott.
Pascal!
Mindenki ezt gondolja Kínáról: kis Mao sapkás emberek, akik szarul ragasztott tornacipőkkel, és sorjás számítógép alkatrésszel árasztanak el minket. Csak ez nem a teljes igazság.
Laertes!
Így van, de Anglia se halt bele az ipari forradalomba, Kína meg még nem tart ott. Amivel szarul állnak az a népesség és a termőföld aránya.
TWÁ> kösz az ajánlást, igazán kedves, hogy a nőolvasókat nem akaros elijeszteni evvel a fiús témával, legközelebb azért csinálhatnál nekünk egy postot a kötés és horgolás cserfességeiről, hogy nekünk is legyen valami izgi. Feminizmus jeeee.
Laertes
nem csak Kínának lesznek gondjai a környezetszennyezésük miatt, hanem az egész bolygónak. igazán durván nyomulnak
azért az usa sem írta alá a kiotói egyezményt..
Én azért nem félnék annyira kínától. Bár jelen állás szerint nagyon növekednek. Olyannyira zsigerelik kifelé a természeti kincseiket, hogy nemsokára nem lesz hol élniük. Nemtörődnek a környezetszennyezéssel egyáltalán, a Jangce vize gyakorlatilag mérgező, a talaj lassan teljesen alkalmatlan lesz mindenre.

Szerintem a "NAGY" hatalmak figyelnek, félnek is Kínától, de nem hiszem, hogy hagynák Kínát No.1-á válni.

Szerintem :)
Jó dolog a balance of terror, amíg nincs közös ellenségkép (kis zöld emberkék a Marsról). Mást ehhez nem tudok mondani.

Horgolásom nincs - bár elvileg tudok - úgyhogy elpakolni sem megy. De majd figyelek tágra zárt szemekkel a sok férfias okosságra.
Kínában tesznek lépéseket a környezetszennyezés ellen. Baromi lassan haladnak, de nem az van, hogy szarnak bele. Legalább látják a problémát. És mivel diktatúra van, meg lehet csinálni azt, hogy kitiltják egy városból a benzines robogókat. (Hülyeségnek tűnik innen, de ott nem az autók okozták a gondot, mert nem az a családi jármű)
Pascal mondandojahoz ket dolgot fuznek meg hozza: egyreszt tobb jel mutat arra, hogy a kinaiak maguk sem szamitottak arra, hogy sikeres lesz a kiserlet (pl a felsovezetesbol valszleg csak Hu volt ertesitve az elokeszuletekrol), igy felmerul a kerdes, hogy mennyire volt vakszerencse a talalat. Masreszt egyre fontosabb kerdesse valik, hogy Kina mennyire lett kepes az elmult evekben magas hozzaadott erteku dolgokat gyartani, ui. egyre inkabb arra kell o is tolodjon. Pl. cipot es turmixgepet mar ma olcsobb Indoneziaban, Vietnamban, vagy akar Thaifoldon osszepakolni es az Intel tavaly 8 honap alatt nyomott annyi penzt vietnami gyara kiepitesebe, mint Kinaba tiz ev alatt...
Az sajnos a nőket is érinti, ha majd it kopognak a szomszédban a kínai hadak, de én kizárom ezt. Hamarabb jönnek az Európai Kalifátus hadai...
Ahmet, tudom én, hogy sokat lépett előre Kína az elmúlt tíz évben. Akkor még fröccsöntött játékokat sem tudtak tisztességgel legyártani, ma már minőségi számítógépeket is tudnak.
Csakhogy ez egy dolog, a rakétatechnika, irányítástechnika, stb. egész más. Az látható, hogy még nem halmozódott fel annyi kultúra, tudás és technológia Kínában, hogy akár a nyolcvanas évek USA szintjét produkálják. Leolvasható a műhold/űrhajóhordozó rakétáikról. Meglepő, hogy ilyesmire képesek, sőt inkább lehet véletlen siker volt.

Nem vitás, az USA hadserege talán túlzottan is műholdakra épül. Nagy sokk ez most nekik. Még akkor is, ha csak egyszeri siker volt.
Hát ez az, Bullshit Baby. Állítólag jó föld idővel nem sok lesz, embör meg van. D e a kaja nem gond, megveszik máshonnan Nike cipőért. A tiszta ivóvízzel lesz ott para hamrosan
gazso: halkan megkérdezném, hogy akkor szerinted hova fog menni az a 2 milliárd kínai?
Pascal!
Igen, de az abakusztól a számítógépig kurva hosszú volt az út. A C64-től a P4-ig csak egy ugrás. És elnézve a fejlődés ütemét... A sorjás gumikacsától a minőségi elektronikai termelésig nem tartott nekik tovább 10 évnél. Ezt talán még Japán se tudta produkálni a II. vh. után.
Kínában pedig a termesz szellem munkál, egy központi vezetés alatt. Nem akadályozzák a fejlesztéseket civilek, meg mindenféle hatóságok. Ami az emberek szempontjából valószínűleg nem jó, de a projektek gyorsabban haladhatnak.
És amit mi nem tudunk elképzelni, hogy sokan egyetértenek a kormánnyal. Hiszen "csak" Kína érdekeit védik azzal is, hogy korlátozzák a netet, stb.
Nemrég jártam Shanghaiban, és szerintem nem kell Kínát misztifikálni: Ők is csak meg akarnak élni. És most épp jó helyen vannak jó időben, dől a lé, nyilván mindenki autót meg plazmát akar venni. Mint nálunk. Csak épp ott reggel 8-tól este 8-ig dolgozik az átlagpolgár. Ha már mindenhollesz plazma meg kocsi, ők is lelassulnak szépen és lesz környezettudatosság meg egyéb civilizációs vivmányok, csak az egy kis idő, amíg legyártanak 1 Milliárd autót.

A mühold lelövés: Én csak örülni tudok, ugyanis nagyon nem tetszett az 1 pólusú világrend. Ha az amcsik képtelenek önmérsékletet tartani akkor szükség van egy olyan ellen-erőre, ami kordában tartja a cowboyt. Továbbá reménykedem, hogy a hátha a megerősödő Kina és India egy másfajta szellemiséget tud meghonosítani a világpolitikában, mint az USA. Végül is ez az a két ország amely a hinduizmust, a buddhizmust, a tao-t, a jin-jangot, Gandhit és még ezer hasonló dolgot adott a világnak. Reménykedem. Hátha ...

dulifuli!
Népsűrűség nyugat Kína bizonyos részein 2 fő/km2. Ha tudják etetni őket, akkor helyük lesz.
Csak nem tudják. Víz még van.
csak annyit szeretnék gyorsan hozzáfűzni, hogy ha lesz III. világháború, akkor mi valószínűleg megint nem a jó oldalon állunk. biztos jó nekünk a NATO-ban, rövid távon biztonságot jelentett a szerbiai harcok idején, meg minden.

de.

valószínűleg csak a hülyék nem akarják beismerni, hogy a harmadik évezred gazdaságilag a sárgáké (rasszista-e vagyok, ha ilyet mondok...)és ha lesz nagy bumbum is, akkor abből is szarul fogunk kijönni a jelenlegi felállással.
Anglia ugyan túlélte az ipari forradalmat, de kajából rendesen behozatalra szorult utánna. HA Napóleonnak, vagy a Kaisernek ,v. ne adj Isten a náciknak, sikerül a britt flottát leradírozni, akkor igencsak éheztek volna Albionban.
Amikor a Fritzek lerohanták a Szu-t, a vesztük egyik oka a soha el nem fogyó vörös katona volt. Kínában van emberállomány. Van saját gyártmányú vadászgépük, küldtek már embert az űrbe is.

Emlékszem még gyerekkoromból a Csillagháborús programra még Reagen idejéből. Azt nem tudom, hogy ez a hidegháború végével úgy maradt, vagy csak titkos fejlesztések történtek?

Amíg Kína nem kezd el agresszorkodni, nem kell félnünk, hacsak velük szemben nem lép fel valaki agresszorként. Komoly erőt képviselnek és jóban vannak Észak koreával is. Reméljük a legjobbakat.
Meg Maot is Kína adta a világnak....
Ha legyártanak 1 Milliárd autót, akkor benzin is sok köll. Mibűl?
hát ja kina ezzel jelezte hogy hahó észre lehet venni hogy superpower vagyunk.

azért sok múlik a kinai tömegken is. ha usa nem szeretné ha kina játssza a bosst akkor ideje lesz keresnie a kis gyenge pontokat a rendszerükben, először is ideje lenne az internet cenzurát valahogy feloldania ott, azért ha a nagy kinai tömeg ráébred hogy a világ nemcsak egyszinűen red, akkor maga a rendszer dőlhet össze, ahogy már láttunk ilyet azon a környéken.

xuf, te feminista vagy? ;]
Ahmet! Lassan 30 éve téma a "sárga veszedelem", szerintem nem egy pillanat alatt fog megvalósulni, hanem szépen lassan beszivárognak a kis sárga emberkék mindenhova. Menj le a Budafoki úton az I. sz. Földhivatalba, fel fog tűnni, hogy több kínai mászkál budapesti tulajdoni lappal, mint magyar. Vagy! Ha minden harmadik ember kínai, akkor vagy te, vagy én, vagy az Árpi az!
iránból pl. :)
nem meglepő hogy a BT-ben kina megakadályozza a komolyabb szzankciókat irán ellen..
Kezdődik minden előről?
Már megint félnem kell valami Mumustól?

Én már nem szeretek félni.

Azt elhiszem, hogy Pentagon beparázott.
Remélem, azonban, hogy az újrafelosztás úgy megy végbe, mint a Berlini Fal összedőlése.
Crl!
kína esetében megnézném a demokrácia importját.(főleg amennyi demokratikus hagyománnyal rendelkeznek)
savmart 10:52
igazad van, szerintem is rossz oldalon vagyunk hosszú távon...a gáz, hogy nem vagyunk svájc, valami hegytetön...
kívülállóként fegyverkezési versenyt azért még mindig nehéz követni. nem hiszem, hogy naprakészek vagyunk, akárki. Annyiban örülök, hogy a péniszméricskélés még mindig biztonságosabbnak tünik, mint egy bagy fasz himbálása.
bagy=értsd: bazi nagy
(mentsük ami menthetö)
Még a végén az oroszok sorban állnak majd a kínaiaknál technológiáért. Érdekes.
A kinafikázóknak még annyit hogy a jelenlegi tendenciák szerint pár év múlva az olcsó kínai mérnök is megjelenik a piacon.
Oroszok...mi van ha kínaiak úgy döntenek, hogy ott van Szibéria, jó közel, jó nagy, a lakosság nem nagy számú, annak is fele alkesz, fel is fog melegedni, főleg, ha 1 Milliárd kínai autó égeti az iráni olajból finomított benzint...szóval ők se nagyon haverkodnak a sárgákkal szerintem.
Nem a Kínai tömegekkel van a gond, azt még talán elbírja a planétánk, hanem a hihetetlenül gyors mindent figyelmen kívül hagyó természetkizsákmányolással.
Laertes!
az oroszokat már most is zavarja a kínaiak zibériai térnyerése:de kína még mindig lehet potenciális szövetséges(és piac)
Félre ne értsétek nem vagyok csőlátásu környezetvédő, csak szeretek a hegyekben erdőben friss levegőt szívni :)
gazso, vigyázó szemedet inkább Magyarországra vessed, azon belül pl a Budai hegyekre, meg a pesti "környezetvédelemre" egy napsütéses augusztusi délutánon, vagy egy jó hideg, döcögös januári napon.
Kiegyeznek a a ruszkik a kínaiakkal mint anno a franciák az angolokkal ( Antant)? Jobban utálják az amikat mint egymást?
Akkor, főleg ha India is beszáll a buliba, hát akkor főhetnek majd a fejek a Pentagonban.
"Nem a Kínai tömegekkel van a gond, azt még talán elbírja a planétánk, hanem a hihetetlenül gyors mindent figyelmen kívül hagyó természetkizsákmányolással."
Azzal sincs gond. Földanyánk majd időben intézkedik.
A háború Gaia védelmi reakciója? Vagy egy jó kis vírus? Számomra a leghihetőbb vallás különben a gaiaizmus.
egyébként miért olyan egyértelmű, hogy benzinüzemű gépkocsikban gondolkozik kína? hosszútávú stratégiai gondolkodásmódjukról eddig is tanúbizonyságot tettek (pl. azzal, hogy pénzzel, tőkével támogatja a népköztársaságuk azokat, akik elhagyják az országot, és így új szellemben gyarmatosítanak), egyáltalán nem biztos, hogy milliárdos nagyságrendeknél a mi gondolkodásmódunknak megfelelően egy 20-30 év múlva kimerülő energiaforrásra építenek.
Outsider, ahmet:

Hát ez az. Az olcsó PC, az olcsó cipő, az várhatóan megjelenik. Az olcsó kínai mérnök meg nem. Mert a kínai gazdaságot ma elsősorban a hatékonyság és nem a tudás tolja. Még a PCket sem ők tervezik elsősorban, olcsón és gyorsan gyártják.

Pedig a PC megtervezéséhez igazából nem kell komoly mérnöki tapasztalat. BME hallgatók, frissen végzettek, javítsatok ki ha rosszul mondanám: egy frissen kikerült mérnök alkalmas pl. egy alaplap terveinek elkészítésére. Meg kell nézni melyek a cím/adatlábak, milyenek a vezérlési ciklusok, aztán vonalakat kell húzni a chipek lábai között. Mégse elsősorban terveznek, hanem gyártanak a kínaiak.

És a PChez képest még egészen más dolog egy komplex finommechanikai, optikai és elektronikai rendszer összeállítása. Ezt már nem tudja egy frissen végzett hallgató. Olyan tervezőcsapatra van szükség, akik a mérnöki tudományok több ágában is képzettek, és sokéves tapasztalatuk van élenjáró technológiában.

Kína gazdasága nem tudásintenzív, de olcsó és hatékony.

Egy kis kerülővel mindjárt politikai programot is lehet szerkeszteni, a magyar gazdaság hatékonysága érdekében. Nálunk (már) nincs hatékony olcsó munkaerő. Az egyik esélyünk, ha olyan tudásintenzív ágazatokban nyomulunk, ahol a (pl. műszaki) tudás, technológia, kultúra kialakítása sok évbe telik. Még csak nem is olyanba, ahol egy frissen végzett mérnök versenyképes (pl. számítógéptervezés vagy alapszintű programozás). Hanem olyan ágazatba, ahol tízéves munkatapasztalat kell ahhoz, hogy önáálóan eligazodj. Ezért is sajnálom, amit korábban beírtam, hogy nincs finommechanika - optika - elektronika - számítástechnika vállalatunk mint a MOM vagy a Gamma volt.

A magyarországi kitérőről vissza Kínára. Nem következik a PCgyártásukból, hogy rakétát is tudnak. Az első nyersanyag és hatékonyság, az utóbbi viszont mérnöki tudás, kultúra kérdése.
azért mert megszoktuk,hogy errefelé abban gondolkodnak..
Mtz: Ja, vicces, hogy sokan azt hiszik, a környezetvédelem a környezetet védi. Túlélt már ez a bolygó különbeket is, mint mi. Magunkat kell(ene) védeni.
szerintem térjünk vissza az ősközösséghez, és netezzünk a tábortűz mellől.
Mr.Bush kegyetlenül arrogáns, ami egy államférfi esetében még nem is akkora baj, de arroganciája mérhetetlen szűklátókörüséggel, butasággal, agyatlansággal, fundamentalista hittel és hatalommániával párosul.

Ennek ellenére még mindig jobban alszom ha az USA-nak van műholdja, amivel le tud lőni bármit, mint Kínának. Azért az amerikaikra inkább jellemző egyfajta európai gyökerekből kinövő individualizmus, amit persze megspékelnek zászlókultusszal meg csöpögős nemzetimádással, de talán ez belefér. Viszont Kína , a több millió tonna hússal, fekete hajjal és a tőlünk oly idegen csordaszellemmel félelmetes ellenség lehet. És kíméletlen.
Azért azt túlzás állítani egy föld körül 8m/s-al több 100km magasan keringő objektum eltalálásáról hogy "véletlen". Ne feledjük el, hogy a kínaiak 3 éven belül már űrhajókkal fognak végezni nagy prcíziót igénylő dokkolást. Nagyobb gond most az, hogy azon a pályán, ahol a Feng Yun hold keringett, rengeteg űrszemét keletkezett, ami a jövőbeni műholdakat, vagy űrhajókat károsíthatja.

Mellesleg Oroszország, és Kína nem igazán vetélytársak, ha azt vesszük hogy a legutóbb közös hadgyakorlatot tartottak, és a kínai űrhajó is az orosz űrhajó felfejlesztett mása.
csordaszellemmel van elég baj itthon is, nem kell ahhoz kínába menni...
Lótomi:

"a megerősödő Kina és India egy másfajta szellemiséget tud meghonosítani a világpolitikában"

Ammán igaz. Ha végignézzük Kína legújabb kori történetét: Tibet, kulturális forradalom, Kambodzsa (igen Pol Pot is kínai tenyérből evett), már meg is nyugodtam.
Az Amerika-utálók idiotizmusa meg virágzik tovább...

Panoz, eltaláltak egy műholdat, azért meglepő mert sokkal nehezebb, mint dokkolni. Főleg ha mindkét űreszköz akarja a dokkolást. Még nem dokkoltak a kínaiak. De még odaparkolni a Hubble mellé is könnyebb, mint szándékosan nekiütközni szemból, vagy pláne oldalról.

Ha a kínai űrhajó a Voszhod felfejlesztett mása, az pont eleget mond el arról, hol is tart a kínai űrtechnológia. Akkor ez is arra mutat, hogy véletlen siker lehetett, ettől még az amerikaiaknál jogos a sokk.
És az is tetszik ahogy a hazai "jobbos" szellemiség most éppen a Kínai Kommunista pártnak tapsikol örömében...
nem tudom miért féltek kína megerősödésétől. azt meg pláne nem értem, hogy miért nyugtat meg valakit a totális amerikai erőfölény.
átlag négyévente háborút indítanak valami mondvacsinált okkal. ráadásul valójában senki sem lepődik meg (!), amikor kiderül, hogy a casus beli fake volt, mint legutóbb. és következmények sincsenek.

akkor? nem inkább tőlük kellene félni? ...hogy gyakorlatilag semmi fék nincs rajtuk a mostani helyzetben?
almodhi

hamár itt tartunk, a közelkeleten MINDENKI evett valamikor amerikai kézből...
Kedves almodhi
Azért ez nem igaz, épp ők ugatnak "sárga veszedelem", meg a kínai bevándorlók, stb ellen. Egy liberális nem szólhat ez ellen, mert akkor már nem az. És pl. lehet a "jobbos" sajtóban olvasni a kínai fejlődés hátulütőiről, Tibet elnyomásáról ,stb
Vannak persze idióták, de ők nem az egész "jobbos" szellemiség. Vártam már, hogy mikor kezdünk orbánozni, íme. Valaki zsidózhatna is akkor már.
a tudósokat megveszik kilóra, ha ezen múlik, és eljön az ideje. amerika mit csinált/csinál?
Na nem mintha el lennék ragadtatva az amerikaiaktól. Az USA pökhendi és képmutató. De azért egy elég jól működő demokrácián alapul az amerikai társadalom.Egy Vietnamot még ideig-óráig el lehetett fogadtatni a néppel, kezdetben Irakot sem gondolták sokan helytelennek.De azért egy nukleáris fegyver bevetését már nem lehetne megetetni a közvéleménnyel. Kína felől (Észak-Koreáról vagy Iránról nem isbeszélve)viszont már nem lennék ilyen biztos. Oda akarok kilyukadni, hogy igazságos, vagy igazságtalan: inkább az USA kukkolja a világot egymaga, mint a nukleáris klub akármelyik más tagja.
Pascal: A Sencsou űrhajót a 90-es évek elején kezdék kifejleszteni a Szojuz-TM űrhajóból. Nem tudom mennyire építették át a leszállórendszert, de az tény, hogy az amik is beismerték, hogy az orosz Szojuz űrhajó a legmegbízhatóbb.
Az utóbbi 10 évben ráadásul egy kínai rakéta se hibásodott meg.
egy higgadtabb demokrata elnökre lenne amerikának nagy szüksége, akinek legalább az arcáról nem süt, hogy mekkora debil. például gore-ra. cikk az indexen, ha valaki még nem olvasta volna. nem fordulna száznyolcvanat a világ, de a stíluson és tálaláson is sok minden múlik. lásd itthoni kormányzati kommunikáció.
Laertes:
nos, gondolom észrevetted: a jobbost idézőjelbe tettem így: "jobbos". Nem véletlenül.
Sajnos Magyarországon ez a fajta "jobbos" (idézőjel!) mentalitás sajnos egy kicsitt elterjedtebb annál, hogy csupán marginális idótákról beszélhetnénk. A többivel egyetértek.
Savmart:

Ez nem ilyen egyszerű. A jobb lehetőségek, a szabadabb kutatás reményében rengeteg tudós akart az USAban dolgozni. Elsősorban nem a pénz, a kutatás lehetőségei miatt (lásd pl. a két háború között rengeteg tudós dolgozott Németországban, zsidók is, akik csak 35-36 körül mentek tovább az USAba). Kínában meg senki sem akar dolgozni, kutya sem megy oda kutatni.

Pont a tudás az, amit nem lehet kilóra megvenni. Ahhoz idő, oktatás, színvonal, szorgalom, kultúra kell.
Nibelung!
iránnak nincs atomfegyvere.észak-koreának van-de őket kína féken tartja(é-korea életképtelen lenne kína nélkül)kínának eszébe nem jut atomfegyvert bevetni:mert nincs ki ellen bevetnie.
az atomklubnak tagja franciaország is pl.-és nekik még annyi ingerenciájuk sincsen világrendőrt játszani mint az usának.
ráadásul az usa gondolkodás nélkül ment bele pl. az iraki háborúba..teljesen esetleges,hogy mi ellen lépnek fel.és ezt a teljesen jól működő demokrácia sem tudja kontrollálni
Azt nem értem az egészben, hogy nekünk akkor most miért kéne megijednünk. És nem azért nem, mert a kis buta kínaiakat ócska technológiájukkal bárki lenyomja. A II. vh. után semmiről indult, és kezdetben kiröhögött japánok azért eléggé ott vannak olyan csúcstechnológiákban, mint robotika stb. Max. 20 év, és a kínaiak is itt tarthatnak.
Azt nem látom, miért akarnának háborúzni? Az oroszokkal valós volt a veszély, két egymással szembenálló, kapcsolatokat nem tartó, természetes ellenség között könnyen kitörhet háború.
Na de mondott Kína olyat, hogy legyen a világon mindenhol, Amerikában meg főleg komenyizmus? Belevette Bush Kínát a gonosz tengelyébe? Blokádot vont köré, mint Fideléknél? Nem, békésen kereskednek. Ha háborúznának, az amiknál nem lenne tornacipő+számítógép, sárgáknál meg hegyekben, mert nem venné meg senki. Kinek lenne ez jó? És mi van a másiknál, amiért meg kell támadni? Ha meg víz kell Kínának, mit keres az óceán túlsó partján? Leüti Burmát, Laoszt, Bangladest, mert ott monszun van, hadsereg nincs. Az amik meg szarnának bele.
Az egész csak arról szól, hogy a kínaiak jelzik az amiknak, hogy jönnek fel, és több beleszólást akarnak a világ dolgaiba, amit látva az utóbbiak anyáznak rendesen, hogy már nem mindig tehetik meg azt, amit akarnak. Ettől még korai lenne befosni.
Almodhi, pontosítsd kissé azt a a "jobbos szellemiséget", amelyik a kínai komcsiknak tapsikol! Má bocs, én ilyet nagyítóval sem látok a környezetemben.
Savmart, tényleg egy higgadtabb elnökre lenne szüksége Amerikának, valszeg tényleg a demokratáknál kell kereni. A neokonoknak harangoznak, remélem lassan idehaza is) Nade Hillary Clinton. Két éve még ordenáré héja volt...
Néhány érdemi megjegyzés:

Az USA ugyanezt a kísérletet 1985-ben hajtotta végre, sikeresen.

A klasszikus GPS navigációt már egy pár ezer dolláros GPS jammerrel meg lehet zavarni olyan 200 km-es körzetben (vö. Tajvan mérete)

Ezért is érdekes, vajon hogyan tudott mindez működni Irakban. Rebesgetnek is sok mindent a GPS repeaterekről, meg a GPS 2.0-áról.

Ha kiiktatják a GPS-t, meg a kémműholdakat, akkor ezt a mai "precíziós" hadviselést iktatják ki, ami lehetővé teszi viszonylag alacsony polgári áldozatszámot.

Mi marad? A jó kis tömegpusztítás: szőnyegbombázás, gyújtóbombák, esetleg atom-, neutronbomba. Ebben azért Kínának van több vesztenivalója.

Panoz, én nem vitatom, legyen a Szojuz. És megbízható is, egészen biztosan. Csak arra akartam rámutatni, hogy az se saját fejlesztés volt. Mert ahhoz színvonalas kínai mérnök kellene. Műhold-lelövő rakétát meg nem kapni készen, azt tényleg önállóan ki kell fejleszteni. Hatékony gyártás van ott, de az nem egyenlő a magas műszaki-tervezői kultúrával.
Volt szerencsém többször járni Kínában, és nem romantikusan gondolok arra ami ott történik. (Most nem emberi jogokról, szakszervezetekről stb. írnék).
Nehezen átlátható, borzasztó ipari fejlődés, környezet az egyik termelési tényező.
Hihetetlen türelemmel dolgoznak 10-12 órát minden nap. Van egy hetük Kínai újévkor. Európai gondolkodással nem megérthető.
Valaki leírta, hogy az életszínvonal növekedésével a folyamat lassúlni fog. Szvsz az még legalább 30 év. Addig a seggükbe dugják a világ összes gazdaságát, ha lesz rá "energiájuk"...
Tistedur, ha jól értem, az atomsorompó ellen vagy, vagy csak lemondtál róla. Azért én nyugodtabban aludnék, ha garanciái lennének, hogy a nukleáris fegyverek birtoklóinak köre nem bővülhetne. Viszont Izrael példája mutatja, hogy az egész nem ér egy kutyafaszát sem. Vanunu ojjé!
Mindenesetre nem csak Kínára igaz a másolás, meg a lopott technológia, hanem Japánra is. Csak ők hamarabb kezdték.
cziffra!
atomfegyver-ellenes vagyok :((az atomsorompó szép dolog,de aki nem írta alá,azt nem kötelezi.nehezen tudok olyan államot elképzelni,ami valóban vetne be atomfegyvert:de bármely atomfegyverrel rendelkező állam bevetheti valamikor valami miatt.az emberi hülyeség határtalan)
Pascal!
szerintem alábecsülöd kínát.
Finn: "az egyre több beleszólást akarnak a világ dolgaiba, vs. másik fél anyázik rendesen" azért nem lebecsülendő. Talán nem lehet az USA-Szovjet szembenálláshoz hasonlítani (bár a második felében, Brezsnyev és a forró vonal idején már ott sem volt igazi háborús veszély). De pl. ott van pl. Tajvan kérdése, illetve Kína egyre inkább befolyási övezetének tekinti a Közel-keletet. Abba meg Izrael is beleértendő. Sőt Kína még nem minden nézeteltérést sikált el Japánnal. Nem kell befosni, de egy katonailag erősödő Kína bizony destabilizáló tényező.

Viszont Kína nem igazán tud olyan előnyre szert tenni, amit a nyugati hatalmak ne tudnának kompenzálni. Ez már nem az ötvenes évek, katonai technológiában az USA messze vezet. Lehet most USA kapott egy sokkot, de pár év és kitalálnak valamit.

Japán megerősödését nem a második világháború végétől, hanem attól a naptól számítják, amikor még az 1800as évek végén néhány amerikai gőzös kikötött náluk. 1905re élvonalbeli flottájuk lett. A két háború között már nemcsak technikai fejlődés volt, hanem pl. egyetemeiknek a kvantumelmélet kidolgozásában is jelentős szerepük volt. A különbség Kína és Japán között az, hogy amíg Kína az olcsó gyártásra, Japán mindig is a tanulásra tette a fő hangsúlyt.
mégegy gondolat.
a ii.vh óta nem volt szerintem olyan helyzet, amikor olyan könnyen le lehetett volna nyeletni az atomfegyverek bevetését, mint most.
elég csak meglobogtatni a "terrorizmuselleni harc" varázsszót, és máris senkit sem érdekel, kivel mit csinálnak. egyből érdektelenek lesznek az emberi jogok, a humánum...

...szóval én ebben a kérdéskörben sem lennék nyugodt. pláne, hogy az atomfegyver-bevetés kommunikációját izrael már megkezdte
index.hu/politika/kulfold/izriran0107/
Tistedur, igen a kockázat megvan. Asszem öt percre vagyunk éjféltől. A közelmúltban szóltak arról sajtóhírek, hogy előre állították a mutatókat azon az órán, ahol az éjfél a nukleáris megsemmisülést jelenti.
Az atomfegyver - ellenesség pedig szép morálisan alátámasztott álláspont. De mint mondtad volt, az emberi hülyeség határtalan, ezért csak erőben hisz, s legfőképpen erőegyensúlyban.
cziffra:
Nos arra a szubkultúrára gondolok, akinek mindig az a szimpatikus, aki éppen az USA (no és persze a ZOG) ellen van. Legyen az Irak, Irán, Hugo Chavez, vagy Hu Csin-Tao.
De mielőtt felkapnád a vizet, nem tartom a dolgot valóban jobboldalinak és a magyar jobboldalra általában jellemzőnek sem. De jelentéktelennek sem.
Ne felejtsük el, hogy a saját műholdjukat lőtték ki. Kíváncsi lennék, hogy idegen műholddal is meg tudnák e tenni. Az amcsik részéről szerintem nincs akkor para, csak egy jó alkalom, hogy Kínával fenyegessenek. A valódi hábórúzást pedig felejtsük el. Jelenleg és a következő jópár évben senkinek nem érdeke.
Kurt Vonnegut: Börleszk.
OFF
Pascal:

Egészen pontosan 1854-ben, Perry sorhajókapitány.

Egyébként Japán megerősödését nyugodtan számíthatjuk Tokugava Iejaszutól (1543-1616), aki megőrizte Japán függetlenségét...

ON
Pascal, fajdalmasan sztereotip vagy. ("Mert a kínai gazdaságot ma elsősorban a hatékonyság és nem a tudás tolja.")
jelenleg egy pekingi irodaban figyelem, hogyan terveznek KINAI mernokok elektronikai es kommunikacios eszkozoket egy sved mammutcegnek.(Mi is a neve?)
OFF
Pascal:

Egészen pontosan 1854-ben, Perry sorhajókapitány.

Egyébként Japán megerősödését nyugodtan számíthatjuk Tokugava Iejaszutól (1543-1616), aki megőrizte Japán függetlenségét...

ON
Almodhi, az amerikaellenesség bizony nagyon is jelen van a mai magyar jobboldalon. Nme kell szépíteni, nem szubkultúra. Viszont az ikonjaik nem akínai kommunisták, hanem Szingapúr, Malaysia autoriter nacionalista politikusai. Illetőleg, ahogy azt helyesen írod, újabban a latin - amerikai baloldali populisták.
k. hv-admin, az idegen műhold kisebb? keményebb? félreugrik? elbújik? középen lyukas?
bocs a dupláért...
> Pedig a PC megtervezéséhez igazából nem
> kell komoly mérnöki tapasztalat. BME
> hallgatók, frissen végzettek, javítsatok
> ki ha rosszul mondanám: egy frissen
> kikerült mérnök alkalmas pl. egy alaplap
> terveinek elkészítésére. Meg kell nézni
> melyek a cím/adatlábak, milyenek a
> vezérlési ciklusok, aztán vonalakat kell
> húzni a chipek lábai között.

Khmmm.... ez így, ebben a formában, ugye ...

Tudod mit, inkább mondok egy hasonlatot:

Zongorázni hogyan kell?

Egymás után, megfelelő sorrendben le kell nyomni a fehér és a fekete billentyűket. Kész, ennyi.
Ugye, milyen egyszerű? Akár a PC alaplap megtervezése :-)
almodhi!
a civil lakosság számára minden háború rossz.és a modern hadviselésben sem jobb a helyzet mint a szőnyegbobázások idején:csak nem a bombázásba halsz bele,hanem a szétbombázott infrastruktúrába.(illetve annak a hiányába)


tistedur:

Lécci jelöld be melyik várost választanád lakóhelyként:

1. Rotterdam 1940 május
2. Coventry 1940 november
3. Drezda 1945 február
4. Hirosima 1945 augusztus
5. Bagdad 2003 március

Azért van különbség... "A minden háború rossz" - egyrészt igaz, másrészt elmos apró praktikus különbségeket...

TWA: "Aztán egyszer csak az amcsik olyan lapot mutattak, amire nem volt ütőkártya: bejelentették, hogy rakétavédelmi rendszert telepítenek az űrbe."

Rosszul emlékeznék, hogy azért az SDI is bukott egy jót? (iszonyatos költségei miatt) Reagan után, a Szovjetunió gyengülését látván gyorsan le is építették a programot. Már amennyire jól tudom.


Mivel a GPS zavarót már említették, ezért inkább mást.
Ha Magyarország 1867-1910 közötti fejlődését tovább vetítjük 2000-re, akkor bizony most nem itt lennénk. Csak közben történt egy-két előre nem tervezett dolog.
Így lesz ez Kínával is. Ha csak lelassul a jelenlegi tempó, az már nagyon jó eredmény lesz. Iszonyatos belső ellentmondások feszülnek az országban. Emlékezzetek az "egy falu elkergetett 1000 rendőrt" jellegű hírekre. Ezeknek a kezelése lesz az igazi kérdés 10-20 éven belül, nem a GDP növekedés gyorsasága.
Pascal, te a PC tervezést illetően megálltál a 80-as évek végén. Amit írsz annak köze nincs a mai helyzethez. És nem csak arra gondolok, hogy már a tervezésnél tudni kell, hogy mit lehet majd kivitelezni. Ami alatt értem például a jelvezetékek vastagságának és az alattuk lévő ragasztó, ill. hordozóanyag dielektromos paramétereinek szórását is. A PC-t kb. 10 éve a Microsoft és az Intel együtt tervezi (nem betűszerint ketten, de mint meghatározók). Milyen PC-t tudna gyártani Kína az Intel/AMD/Via nélkül?
Szóval azért csak óvatosan a lelkesedéssel. Van még vagy 20 év hátrányuk.
Egyébként Japán nem a II. vh. után indult meg, hanem a 19. század második felében. Körmeit először az orosz-japán háborúban mutogatta 1905-ben. A II. világháborúban pedig technikailag pariban volt az USA-val. Nem hülyék voltak, hogy támadtak. De az elhúzódó háborút mindig a gazdasági háttér dönti el. És ebben az USA sokkal jobb volt.
A másik dolog: meglehetősen felelőtlen Kína, hogy csak úgy lövöldözi le a műholdakat, az meg különösebben nem érdekli, hogy mi lesz a törmelékkel. A világűr úgy látszik, még nem elég szemetes.


almodhi!
a félreértések elkerülése végett:nem azt mondtam hogy a szőnyegbombázás jobb mint a precizíós.de a praktikus különbségek is csak addig praktikusak,amíg nem minket érintenek.....
Almodhi, van különbség. Tényleg van. Drezdában nagyobb volt a százalékos pusztítás, mint Hiroshimában. Pedig az előbbi egy "hagyományos" szőnyegbombázás volt)
Én vhol osztom a minden háború rossz elvet. És még vmi valszeg az atomfegyverek elrettentő ereje miatt sikerült elkerülni az ötvenes, hatvanas években, hogy a hidegháború "felforrjon".
B+ Arpi, utoljara akkor horgoltam, amikor Te is emlekszel? Nem? naugye...:-)

Kinatol meg nem kell felni, nem kell a potencialjat misztifikalni.
Ugyanakkor nem intezhetjuk el egy kezlegyintessel.

Teny, hogy a hangyaszorgalom es az igenytelenseg (ez itt nem pejorativ jelzo) evezredek ota jellemzi oket, es ez az utobbi par evtizedben vajmi keveset valtozott. De valtozik.

A nyugati vilagba bearamlo tomegek meg mindig kopott-koszlott oltonyben jarnak telen-nyaron, de az oltonyzsebbol az aktualice legvadiujabb mobil villan elo...
Asimov óta tudjuk, hogy egy rendszert az alapján lehet megítélni, hogy az összlakosságnak hosszú távon jobb-e, vagy nem. Chavez országában a csóróknak most sokkal jobb (akik többségnen vannak), mint volt. De hogy jövőre, tíz év múlva is jobb lesz-e, ez a itt a kérdés. És a neoliberális "technikák" Dél-Amerikában nem váltak be, ez tuti. Kitalál valami mást. Egy köcsög persze, de hogy pozitív vagy negatív lesz-e működése, majd eldől. Egy jó kijöhet belőle, Latin -Amrika államai "felnőnek" megszabadulva az amcsi gyámkodástól ,ez nagy dolog, bárki bármit mond. A szingapúri, meg a maláj rendzserek, háát azért tudnak valamit, valahogy fejlődnek, rend van, tisztaság, nincs társadalmi feszültség ( vagy elnyomják) . Lovasék utálják az amikat, mert szerintük elárulták a magyar rendszerváltást, és ahol érik fikázzák ezért Az USA-t és csatlósait ,nem kell túl komolyan venni őket, de azért néha nagyon igazuk van, néha meg bődületes hülyeségeket írnak.
tistedur & plachta:

hát nem. Pont akkor az érdekes a praktikus különbség ha engem érint. Egy washingtoni (vagy berlini) tervezőasztal mellől gyakorlatilag mindegy hogy 10000 halott Bagdadban, vagy 130000 Hirosimában.

A Drezda vagy Hirosima kérdést ne itt döntsük el. A lényeg: Bagdadban (vagy Belgrádban) lényegesen kevesebb áldozattal érték el a kitűzött (rövid távú!) célt.
Meg hülye lenne odadni volt puccsista ejtőernyős ezredesünk az olajkitermelés hasznát az amcsi cégeknek. Technológiát meg szerez hozzá Kínától, és témánál is vagyunk. Olajból lehet osztogani elég jól, hosszú távon is, pl az Öböl, Norvégia.
Boldogvagyok, sztem. én azt írtam amit te.. vagyis én nem látom miben is nem értünk egyet... pl. én is pont azt írtam, hogy Kína nem rendelkezik magas mérnöki kultúrával.

Többiek: Kínát nem lebecsülni akarom, csak szembeállítani Japánnal (elsőrorban hatékonyan gyártani vs. elsősorban tudást szerezni). Japánban is megvolt a hatékony munka, de ezt kiegészítette tudás megszerzése. Kína gazdasági fejlődése emiatt az asszimetria miatt így nem lesz tartható hosszú távon.
De almodhi, Hirosimánál és Drezdánál egy cél volt: a gyilkolás. Belgrádnál és Bagdadnál meg a rezsimcsere. Nem mind1.
Az 5-ös számú vágóhíd. Kötelező.
Almodhi, elérték? Mármint, a kitűzött célt? Ja, most látom: rövid távú. Hosszú távra az már stratégia lenne. Azzal meg úgy jártak, mint a Tapi kutyám, amikor csalánba lépett. Pedig rövid távon csak a macskát akarta megszottyongatni)
Kina az utobbi években nagyot fejlődött a rakétatechnologia terén, de azt ne felejtsük el, h többnyire a nagy elődök (USA Oroszország)"szabad forráskódu" rendszereit épitik meg, fejlesztik tovább.
Szerencsére nem csak az USA és Kína vetélkedik műholdas dolgokban. Meggyőződésem, hogy az EU elsősorban azért jött létre, hogy Európának is legyen GPS-e, ez volna ugye a Galileo program. Mert például a vasúti közlekedés nem hagyatkozhat a GPS-re, ha Amerika háborúzni óhajt, a vonat hirtelen azt hiszi, nem Párizsban van, hanem Vecsésen...
Bár Kína itt is érintett, mert nem elég megcsinálni a rendszert, a műholdakat fel is kell lőni. Szerintem az elmúlt évek legfontosabb híre volt, csak valahogy nem verték nagy dobra:
galileo.gkm.gov.hu/news.php?news=9
Úgyhogy nem biztos, hogy újra a vesztes oldalon fogunk állni...
Én meg látom a magyar szovjeteket, akik éppen a magyar demokráciát stoppolják mint egy lukas kalucsnit, és, hogy milyen bűbájos a nagy magyar óceánalattjáró-program és két rizsszem közt arra hajazva, hogy végülis nem kell nekünk atomi tervezett sem, mert milyen hibbant dolog felépíteni egy űrszondát, hogy erőnket fitogtatva lerobbantsuk illetve lerohanjuk, mint példánakokáért Erdélyi Mónikát, hogy utána gyötrö érzésként megtérve egy ciklus alatt elköltött appanázs is kevéske legyen, ahhoz a populista demagógiához, amit a naiv és vérszomjas keresztények a gyónófülke maghasadó résein belekiabálnak az atya fülébe: Térdre USA! Imádkozz Kína!, de Kóka a gazdasági tárca vezetőjeként helyre tette: nadon ocsó! de valaki valamilyen fűszálat keresztbe rakott és ez nem más volt mint a Kínai Népköztársaság és reményeink szerint Kínával a közöshatár nemis olyan veszedelmes illuzió.
Walter!
mert hülyék lennének valamit az elejétől fogva kitalálni,ami már működik :)
Laertes, így van. Drezda a háború értelmetlenségének szimbóluma. Szász történész barátnémmal Drezdát még a berlini csokibombázók sem tudják feledtetni. Amerikaellenesség? CDUéknál pedig nem jellemző. Csakhát a dédszülők, na igen)
Pascal, Németország elit egyetemei tele vannak kínai fiatalokkal. Az elit egyetemek. Tele vannak. Gondolom, kevesebben tanulnak közülük germanisztikát, mint rakét- és nikeisztikát. Furcsa emberek egyébként… figyelmesek, szorgalmasak, jólöltözöttek, udvariasak, de ugyanakkor megközelíthetetlenek, visszafogottak; visszavonultan, magukközt élnek. Mint más bolygóról jött alienek.

Ha szabadna letennem a voksomat, akkor a legnagyobb veszélyt mégsem extrapolálható technikai képességeik jelentik, hanem annak a rendszernek a belső ingatagsága, amibe beépültek/ beépülnek: Oroszország, a vén, de izmos medve, USA the boss at present, Európa, a knowhowtehén és kultúr-papírtigris és most ők az ifjú titán indiai titántestvéreikkel félelmetes komplikáltsággal egymásbaépült érdekvédelmi- és üzemrendszerrel, amiben ha valaki, vagy valami meghúz egy (pl az olaj)mikádo pálcát, akkor az nagy val. szerint a többit is viszi. Ha megszűnik a globális kohéziós erő, ami nem más mint a mindenkori gazdasági működés, nos akkor az bízzon a fennmaradt, lokális érdekvédelmek civilizáltságában aki abban is hisz, hogy krokodilokat be lehet tanítani vakvezető kutyáknak.

[Óh, Herceg, olajozd a világgazdaságot globális életünkért és tartsd szárazon a puskaport lokális érdekeinkért (mégha az Kínából származik is)].
A főkérdés az, hogy ez a rakétakísérlet, részünkre, fenyegetés-e. Úgy tűnik nagyon sokakban egyértelműen igen a válasz. Szerintem viszont nem. Akkor talán csak erődemonstráció, hogy lám, mi is képesek vagyünk erre? Biztosan vannak, akik erre is azt mondják, mert sem a tecnológiákat nem tudják összehasonlítani, sem a geopolitikai helyzettel nincsenek teljesen tisztában, sőt a hírben lévő esemény pontos körülményeit sem ismerik, ergo a sötétben tapogatózó félelmeit kiabálják.
Tisztában kell lennünk minden körülménnyel, sőt a kínai gondolkodásmódba is bele kell valamennyire ásnunk magunk, és csak ezután lehet következtetéseket levonnunk, különben nagy a valószínűsége, hogy bármilyen kijelentést teszünk, tévedünk.
Walter: A kínai műholdak lehet hogy koppintások, de a rakétatecnológiájuk véletlenül ugyanúgy a német V-2 ből indult mint az amcsi vagy a szovjet rakéták. Könnyen látható, ha megnézzük a DF-1 es rakétájuk felépítését. Ugyanúgy egyedi, mint a 2 nagyhatalomé.
panoz 2007.01.23. 13:19:16

Nem degradálni akartam őket. Japán is igy kezdte a negyvenes évek végén...
Riennevaplus,

Hát igen.. a két háború között a japánokat is ilyennek látták sokan. Ez már érv. Lehet, hogy meg fog változni Kína is. Saját egyetemek, saját kiemelkedő professzorok, egy idő után. Ahova a harmincas években Japán is eljutott.

Akkor el lehet hinni, hogy meg tudják szorítani az USA-t űrtechnológiában. Majd akkor.
Egyébként vmi helyi lokálpatrióta Ötös számú vágóhíd néven üzemeltet kocsmát Drezdában. Sok mindenről árulkodik, hogy az odajáró fiatalok jó része még csak nem is kapigálja honnan van a név. Amikor kérdeztük, csak vonogatták a vállukat. De kurva szellemes - vágóhíd)
Aztán elnéztük az angolszász turistákat, ahogy békésen isszák a sörüket, meg a török vendégmunkást /?/, aki lehet hogy már német állampolgár. Kit érdekel ma már, mi történt itt 45-ben.
Aztán kimentünk a temetőbe. Emlékszem idehaza szégyelltem megmutatni neki a katonasírokat)
Szerintem nem lesz háború. A népeknek ha van autó, meg plazmatv, akkor nem szeretnek háborúzni (kivétel az ami nép talán, de ők is csak a kispályás ellenséget szeretik). Viszont valóban, ha nem lesz napi RTL meg popcorn, akkor már rá lehet őket venni a gyűlölködésre. A nélkül nem nagyon lehet sikeresen háborúzgatni.
laertes, a problema az, hogy a haborut nem a nepek szoktak akarni. politika, penz, olaj, etc. lehetnek az inditekok (esetleg egy no, ahogy Freud apank is megallapitotta)
Volt szerencsém a 90es évek közepén átutazni Ukrajna nagyrészén. Látva a nyomort és az elkeseredettséget megértettem, h képes lett volna feláldozni önmagát és családját az a katona aki a rakétát kellett volna, h elinditsa. Az USArol már nem mondanám ugyanezt.
Hát igen, nem a népek kezdik ,de rá kell őket venni valahogy.
Pascal: "A kínai rakétatechnológia lehetőségeit jól mutatja a kínai űrhajózás, ami kb. a hatvanas-hetvenes évek technikáját idézi. Ha lenne nekik jobb, azt használnák űrhajózásra is."

Miért gondolod? A hidegháborúban is csak azért űrhajóztak, hogy egymásnak mutassák, mennyire fejlett a rakétatechnológiájuk. Meg a propagandaértéke miatt. Kína megmutatta ilyen nyersen. Mi a haszon az űrhajózásból egyébként?
Nem csak a német, hanem az amerikai, és szerintem az összes többi igazán fontos egyetemek is tele vannak kínaiakkal, akik a legszorgalmasabb, legtudásvágyóbb diákok - és aztán haza is mennek, vagy legalábbis nagyon sokan közülük. Kína az utóbbi évtizedekben szerintem általunk elképzelhetetlen mértékű tudásgyűjtést végzett (és ez akkor még csak a látható, "legális" tudásgyűjtés!), aminek mostanában kezdenek beérni a gyümölcsei. "Véletlenül" lelőni egy műholdat rakátával?! Ne legyünk komolytalanok.
Kínában ma együtt van a tudás, a pénz, és az akarat ahhoz, hogy most már ne csak másoljanak, hanem saját, meglepő és mulatságos dolgokkal jöjjenek elő - pont, mint Japán a hatvanas évek elején, akiket akkoriban ugyanígy lesajnáltak, és a 'Made in Japan' a gagyi szinonímája volt. Aztán lett Sony meg Toyota meg Canon stb.
Szerintem egyébként nem fenyegetésnek, hanem erődemonstrációnak szánták, hogy még a leghülyébbek is megértsék: Kínával nem érdemes ujjat húzni.
A starwarst lefújták az amcsik a hidegháború után. Ma már látszik, hogy nem lett volna az annyira egyszerű, egyike volt az olyan projekteknek, amikkel fenyegetőzni lehetett, de megcsinálni problémás. (Mint a Valkyrie szuperszonikus bombázó, ami nem készült el, de az oroszok csináltak ellene vadászgépet (MiG-25/31).)

Nekünk Kínától nem kell félnünk közvetlenül, nem fognak partra szállni Horvátországban, ők a közvetlen közelükben nézelődnek. Ez a kísérlet is Taiwan sorsáról szól elsősorban.
Egyébként a műholdakra jelenleg a legnagyobb veszélyt nem Kina, hanem a kritikus mennyiségü ürszemét jelenti.
Ha ez "csak" Taiwan sorsarol szol, akkor nem ertem miert paraznak az amcsik.
(Tudom, hogy szuklatokoru vagyok, e mindent el kell magyarazni)
A Mig 25 az U2 kémrepülőgép elfogására készült.
Taiwanon gyártat pl az Asus, ha jól tudom
Tévedés, a U2-est már 1960-ban leszedték SA-3-as légvédelmi rakétával, ha jól tudom.
Lehet SA-1?
Kina inkább beszivárog mintsem partraszálljon. Elözönlötték már a világot. A "nyugat" az Ő ruháikat hordja, az Ő ételüket eszi...
c4nn1b4l: Nem "csak", hanem elsősorban. Nagy különbség.
"Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2007.01.23. 14:05:47"

Így van. Bélánk is hamarosan nekik fog dolgozni. Már tanulja a kínai írásjeleket. Muhaha.
"Tévedés, a U2-est már 1960-ban leszedték SA-3-as légvédelmi rakétával, ha jól tudom.
Lehet SA-1? "


Kikapcsolt hajtomüvel több mint 30000m magasan kb 850-950km/h. Ez az U2. Nem lehet "leszedni" mert szinte nem is látszik...
A szovjetek egyébként annak idején nem csak műhold-elhárító rakétákkal kísérleteztek (ahogy Árpád írja magában a postban), hanem ugyancsak saját műholdjaikon többször sikeresen ki is próbálták a "kamikaze-műhold" jellegű megoldást, azaz egy saját, már az űrben lévő műholdat navigálnak a célpont közelébe, aztán bumm.
Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2007.01.23. 14:09:22

Akkor Gary Powers biztos csak eltévesztette a leszálópályát
en.wikipedia.org/wiki/U-2_Crisis_of_1960
Oylan magasan max az Sr-71
De kikapcsolt hajtóművel az se sokáig :D
A szovjet diktatúra sem volt életképtelen, csak fejlődésképtelen.

A kínaiak még kifejleszthetnek olyan diktatúrát, ami jobb, mint a demokrácia, kombinálva a szabad gazdaság erejét a hosszútávú gazdaságpolitika előnyeivel és egy diktatúrában lehetséges minimumra szorítva az egyéni szabadság (sajtó stb.) korlátozását.

De tudományos-műszaki fejlődésben az USA (és a Nyugat általában) mindig egy lépéssel előttük lesz, mert a keleti társadalmak lényegéhez tartozik, hogy az egyéni kezdeményezést a közösség kontrollálja, és ha nem lát benne fantáziát, akkor elveti. Ez rendszerfüggetlen.
Egy lépéssel előttük járni viszont kevés a győzelemhez. Irakot, Jugoszláviát, sőt Iránt is könnyedén tönkrebombázhatják, ha muszáj, mert ott nem egy lépés a távolság, hanem utcahossz.
Egy lépés is elég a győzelemhez. Csak drágább lesz a győzelem.
theo 2007.01.23. 14:14:48



Ugy tudom ez volt az egyetlen ilyan eset az elmult 50 évben... ;)
TW, a Valkyrie elkészült, össz. 2 db
Bevetésre nem kerültek, asszem az egyik le is esett teszt közben. (Vagy mindkettõ? lehet) Pedig milyen szép madár volt... nagy kár érte!
kínában pár éve elkezdtek építeni 5000 db egyetemet zöldmezős beruházás keretében.

azaz ötezer egyetem ahol előtte mező volt.
TW, a Valkyrie elkészült, össz. 2 db
Bevetésre nem kerültek, asszem az egyik le is esett teszt közben. (Vagy mindkettõ? lehet) Pedig milyen szép madár volt... nagy kár érte!
Laertes 2007.01.23. 14:04:18
"Taiwanon gyártat pl az Asus, ha jól tudom"

Nem csak az Asus, a fél világ ott gyártat... A számítástechnikai termelésük az egyik legnagyobb a világon (érdemes szétszedni egy "márkás" gépet, és megnézni, hogy valójában mi hol készül benne).

Úgy tudom az amerikaiaknak van ASAT (anti-satellite) rakétájuk (ASM-135 ASAT). Egyébként a cikk szerint ez a fegyver a földközeli műholdak ellen jó, tehát kifejezetten a kémműholdak ellen. A GPS rendszer alapját pedig a geostacionárius pályán keringő műholdak adják (amik jóval magasabban vannak). Kémműholdak nélkül meg kb az lesz, hogy nem tudnak annyira napra készen bombázni. Egyébként az amerikaiak még mindig olyan fegyverekkel rendelkeznek, amiről kína csak álmodik. Repülőgép hordozók, lopakodó bombázók, helyből felszálló vadászgépek stb stb.
Majd, ha olyan híreket hallok, hogy a Kínaiak a Holdra/Marsra szálltak, vagy ne menjünk ilyen messzire elég egy földkörüli űrbázis is, akkor elkezdhetünk aggódni. Addig csak propagandáról beszélhetünk. (ugye az oroszoknak is volt ilyen amikor üres rakétákkal parádéztak, hogy nekik mennyi fegyverük van)
"Majd, ha olyan híreket hallok, hogy a Kínaiak a Holdra/Marsra szálltak, vagy ne menjünk ilyen messzire elég egy földkörüli űrbázis is, akkor elkezdhetünk aggódn"





A Kinai hold/mars program jelenleg zajlik. Ugyh aggodhatsz.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.01.23. 14:26:23

Elég a győzelemhez egy lépés is, csak úgy drágább lesz a győzelem.

Vagy pedig nem háborúzunk, és akkor nem kell győzni sem.
Water Melone: Oroszoknak is "csak" egy MIR sikerült. Az, hogy zajlik a program nem jelent semmit. USA már Holdra szállt, nem is egyszer, Marsra 3 felderítő egységet küldött (ezek vezérelhetők voltak) illetve voltak asszem Mariner szondák. Oroszok 10-es nagyságrendben küldtek megfigyelő műszereket küldtek a Vénuszra (tőlük származik az egyetlen felszíni felvétel). Az amerikaiak körbefotózták az egész naprendszert hála a Voyager és a Pioneer űrszondáknak. Az amerikaiak hagyták el először a Naprendszert (Voyager szondák). Kína még messze van ezektől, nagyon messze és ha reprodukálja is őket, az még mindig csak a 2. 3. hely :)
"Skót 2007.01.23. 14:19:28"

Eeegen. Már ki is "fejlesztették". Legjobban talán a modernkori rabszolgatartó társadalom elnevezés illik rá.
A baloldali rendszerek mindig csak a diktatúra határmezsgyéjén belül navigálva tudtak fennmaradni.

Ennek fényében tehát, aki önként választ baloldali pártot, vagy társadalmat annak szellemi épsége erősen megkérdőjelezhető.
Geostacionárius műhold

Föld körüli stacionárius pályán, azaz ekvatoriális szinkronpályán, tehát egy olyan földi egyenlítői pályán keringő műhold, amelynek keringési ideje megegyezik a Földnek a csillagokhoz viszonyított forgásidejével. A kör alakú geostacionárius pálya felszín feletti magassága átlag 35 794 km, a pálya sugara 42 165 km. A geostacionárius pályán keringő műhold a Földfelszínhez képest áll, ezért az ilyen hold űrtávközlési rendszerek reléállomásaként használható, mert a vételhez nem szükséges bonyolult antennamozgatás. A WAAS/EGNOS/MSAS, illetve az OmniStar rendszerek korrekciókat sugárzó műholdjai ilyenek. A GPS az nem ilyen, az kb 20000 km-en kering.
igen, a te fényedben. más fényben más szellemi épsége ugyanilyen erősen megkérdőjelezhető. ily módon tehát kár a szellemi épségre hivatkozni, sokkal inkább neveltetésbeli, szocializációs kérdésként merül fel. aki más szellemi épségét politikai beállítottsága alapján méri, annak kár bármit is mondani. tudod, ha csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna.

egy nembaloldali.
Hahaha, amikor olvastam az eredeti cikket, nagyon jól mulattam. A dolog pikantériája, nem is az, h Kína erre is képes már (illetve ki tudja?), hanem h nem a jól megszokott diplomáciai mederben zajlik az ügy utóélete, amit itt az indexen úgy fogalmaztak meg, h az amik frászt kapnak a kínai hallgatástól/bizonytalanságtól/titkolózástól.

Másrészt Kína (és India) igazi ereje elsősorban nem is a gazdaság - persze az is nagyon fontos -, hanem h egész más vonalak mentén rendeződik a társadalom, mint Nyugaton.
"teh k0zi 2007.01.23. 14:56:05
Water Melone: Oroszoknak is "csak" egy MIR sikerült"

[szerkesztés] Pályára állított űrállomások
MOL (Manned Orbiting Laboratory) - kísérleti űrállomás, nem fogadott űrhajósokat (USA, 1966)
Szaljut - Szovjet űrállomás-program
Szaljut-1 - az első lakott űrállomás (Szovjetunió, 1971)
Szaljut-2 - sikertelen indítás (Szovjetunió, 1973)
Skylab - az első amerikai lakott űrállomás (USA, 1973)
Szaljut-3 - (Szovjetunió, 1974)
Szaljut-5 - (Szovjetunió, 1976)
Szaljut-6 - több dokkoló szerkezettel ellátott űrállomás (Szovjetunió, 1977)
Szaljut-7 - (Szovjetunió, 1982)
Mir űrállomás - az első modul-űrállomás (Szovjetunió, 1986)
Nemzetközi Űrállomás (International Space Station) - jelenleg építés alatt áll (nemzetközi, 1998)



Azért ez igy nem teljesen igaz...
tistedur: ezért írtam idézőjelbe, mert Kína még egy ilyet sem hozott össze. Hozzáteszem a MIR hatalmas teljesítmény volt.
De milyen gazdasági haszna van annak, ha leszálunk a Marson vagy akárhol? Lehet vele menőzni ,de attől még nem nyerünk háborút.
Walter Melone: ezzel csak azt bizonyítottad, hogy a kínaiak még a fasorban sincsenek :)
teh!
kína esetében én a hangsúlyt a még nem hozott létre ilyet-re tenném.
az,hogy idéztelek nem bántásiból volt :)
csak tetszett a megfogalmazás
Kina a harmadik nemzet a Föld nevü sárgolyón aki saját eröből embert tudott küldeni a Világürbe, és vissza is tudta hozni épségben. Talán komolyan kéne venni őket...
"savmart 2007.01.23. 15:03:34"

Nézz körül!
irtam rola egy cikket korabban, akit erdekel itt elolvashatja:
cydonia.blog.hu/2007/01/20/a_kinai_muhold_leloveserol

(nem szokasom magamat reklamozni, de sok forrasra lehet a cikkbol tovabbmenni)
play off!

nézek, és?
tistedur: Kínában nem látok innovációt, szóval a hadi eszközök nagyrésze, valljuk be lopott, másolt. Múltkor nézegettem a Kínai vadászgépeket és hát inkább nem mondok rájuk semmit, lényeg, hogy Európa és Amerika mérföldekkel jár előttük.
Tesco gazdaságos vadászrepülő?:)
Többen említik Indiát Kína mellett. Szerintem a kettőnek kb. annyi köze van egymáshoz, hogy mindkettő sokan van.

Az indiaiak kívül állnak ezen a világon. Amíg a kínaiak (japánok stb) leszegett fejjel, feltétlen tekintélytisztelettől áthatva robotolnak a közösségért, a nyugatiak - szintén észnélkül - keresik és szórják a minél több pénzt a saját egyéni "boldogulásukra", addig az indiai leül a putrija elé és néz.

Persze az indiai politikus is szeretne szuperhatalom élén pöffeszkedni, de ahhoz kevés lesz az a pár tízmillió, aki dolgozik.
Nem mind lopott,a régi ruszki cucc továbbfejlesztése ,pl. MIG-19 :DDDD, meg pl a rombolóik szintén.
Viszont jó sok van belőlük.

A rakétahordozó tengeralattjárójukat viszont maguk csinálták, nem is épült belőle sok.
Gaius Balthar
Nekem ugy tünik, h erre még a franciák is képesek lehetnek, nem? Itt "csak" a már ismert rakétatechnologia egy ezidáig szokatlan felhasználásárol van szó. Nem?
Atom, de nem szuper
Na végre egy jó kis post.
a.Érdekes tényleg, hogy a hírre ki hogyan reagál.
Alapvetően egy átlag magyar jobboldali 1990 előtt USA-t tartotta a szabadság zálogának Sátán birodalma ellenségének, a mintának. 90 után ez szinte 180 fokot fordult. Nyilván egyfajta sértődés miatt, h az USA inkább a gazdasági, tehát belpolitikai érdekeit nézi, és csak Bush-beszédek szintjén érdekli a szabadság stb.
b.Sztem lesz még balhé Szibéria miatt Kína és Oroszo. között.
c.Ezt hogy értetted? Érdekes.
„De pl. ott van pl. Tajvan kérdése, illetve Kína egyre inkább befolyási övezetének tekinti a Közel-keletet. Abba meg Izrael is beleértendő”
d.nebassz. 5000 egyetem? Ezt honnan veszed?
e. Ez a U2-wiki link nagggyon jó: „Powers’s survival pack, including 7500 rubles and jewelry for women, was also recovered.”
Skót,
nem vagy képben Indiát illetően, minimum annyira dinamikusak mint a Kínaiak, plusz jelentős részben tudnak angolul, és nem hogy nem állnak kívül ezen a világon, de erősen alakítani is szeretnék. Ez persze csak arra a "pártízmillió " dolgozóra igaz, és tény, hogy az ország jelntős része hamadik világi körülmények között van, de ez nem számít. Róluk egyelőre kevesebbet hallunk mint Kínáról, de ez nem jelnti azt, hogy nem léteznek.

Érdemes elolvasni Thomas L. Friedman "És mégis lapos a Föld" című könyvét.
Szerintem nagyon vicces lenne, ha kiderülne tényleg hogy midnez csak véletlen volt. :) Ugyanakkor azért jó nagy pénzek mennek a Kínai hadiiparba, úgyhogy nem csodálkoznék, ha ez a véletlen szépen lassan átmenne tervezettbe. AZ pedig senkinek nem lenne kéros (az USa-n kívül), ha egy kicsit kezdene kiegyenlítődni az erőviszony, mert így nem jutunk sehová.
"Most aztán ott áll Amerika bambán, és roppantul fel van háborodva, amiért Kína lelőtte a saját műholdját. Hogy ezt… hogy ilyet… hallatlan!" Ezt imádom. :D
Ha már vki Szibériát emlegette, az is érdekes lehet, h hogyan alakul az India és Kína közötti évtizedes határvita.
upor,
egy lakatlan, mindenféle nyersanyagkincstől mentes (de szép!), magashegyi vidékről van szó, ami igazából valószínűleg a kutyát nem érdekel a gazdag európai/amerikai/japán hegymászókon kívül. nem ezen fognak összeveszni szerintem.
Amúgy pedig egy megjegyzés azok felé, akik Kínát és Indiát pont a társadalmi berendezkedésük miatt tartják alkalmatlannak a jövőbeli technológiai fejlődésre:

Kína lehet ugyan, hogy az egyéni zsenialitásnak kevesebb teret biztosít, azonban nincsenek demokratikus-intézményi kontrollok, üresjáratok, tehát egyszerűen, ha nagyon akarnak vmit, megcsinálják.

India már régen is többször a topon volt, pedig akkoriban talán még többen 'ültek csak a kunyhójuk előtt és néztek'.

A technológiai tudásnak, nagyhatalmi státusznak stb. semmi köze a politikai rendszerhez, ezt csak mi hisszük.
Szerintem ezen filózni tök felesleges, mert 20-30 éven belül olyan széles lesz a kínai középosztály, hogy a mindenható párt már nem tudja elodázni a társadalmi fejlődést, és a diktatúra szépen lassan megszűnik. Ki látott már békeidőben gazdag diktatúrát? Demokráciák meg nem mennek egymás torkának. Az meg a másik kérdés, hogy a kommunista kína se menne soha neki az usának. Abszolút nem érdeke.
Roger:

igazad lehet, pláne ha mindkettő előtt nagyhatalmi távlatok nyílnak.
Alapjában véve Kínának most még inkább védekező jellegű fegyverzete van, pl sok elfogó vadászgép, rengeteg őrhajó, rakétás naszád, fregatt, korvett, romboló. Nagy egység nem nagyon van. A nagyhatalom pedig flottánál kezdődik, az atom magában kevés. Jó mondjuk gondolom szárazföldi háborúra készültek Maoék anno, és az most sincs másképp. Tájvan meg nincs messsze, sok kis hajóval is simán partra lehet ott szállni, még nagy veszteségekkel is, kirakni a sok tankot, oszt kész. Kaliforniában már nem megy így a dolog. Nem véletlen, hogy számarányát tekintve Tajvannak van a legerősebb flottája a világon. Ha az amik meg a kínai partok közelébe mennek kapnak egy vagon föld-víz, levegő-víz rakétát, ha pár átmegy a védelmen már végük. A rep. hordozó igen sérülékeny jószág.
Wallstreetbull:

ez tipikusan nyugati előfeltevés, a kommunisták szerint a kommunizmus a társadalmi fejlődés.
Árpád blogbejegyzése óta Kína valutatartaléka 180.000.000$-al növekedett. Ehh...
:), vagy inkább :/

Főleg ami gazdaság finanszírozásából.
elszámoltam, de mindegy... (240millió dollár az, m 8 óra.)
az egyesült államok legjobb műszaki egyetemein (MIT és társai) már ma is egyre inkább a kínaiak tanulnak. lassan csak ők. kínai mérnök kitanulja a tutit az usa-ban, azután hazamegy, dolgozik 5 évet a Lenovonak, vagy a sanghaji maglev vasútnak, keres pénzt meg tapasztal sokat, aztán átirányítják a Kinai Védelmi Minisztériumhoz, hogy ott kamatoztassa tovább a tudását, a pártnak és népnek, hogy legyen olyan raksi, ami még a voyagert is kiszedi a kuiper-övből. ez pedig bizony már a nem túl távoli jövő, hölgyeim és uraim, kedves barátaim.
tobb dolog:

veletlen temakorben:
butasag. 720km magasam volt a muhol, ami 7092km _sugaru_ korpalyat jelent. raadasul nagy relativ sebesseg mellet korrekciokat csinalni a palyan, es eltalalni a nehany negyzetmeteres muholdat. elobb nyersz 10x egymas utan lottootost, minthogy pontos vezerles nelkul veletlenul ilyen sikeruljon.

mi is a baj:
az USA jelneleg azt mondja, hogy "azt csinalunk amit akarunk, es ebben senki sem kepes minket megakadalyozni" a haditechnikajuk lenyeges elemeit (pl: lopakodo bombazok), meg az angoloknak sem mutatjak meg.
erre jon kina, aki olyna kepessegeket mutat ami igencsak keresztbe tehet az amcsiknak.
kina meg politikaila gnem nagyhatalon, gazdasagilag eppcsak nehany eve, katonailag meg még naguon messze van tole (pl: nincs egyetlen repulogepanyahajoja sem).

vagyis semmi panik, uzletelni kell a kinaiakkal, mert 30-50 even belul tenyleg ovek lesz a vilag, es semmit sem tehetunk ellene;)

ja nem, 6 óra mégis(jaj miért nem lehet törölni.) Basszus.
Asszem mára ennyi matek elég:)
Da:

Katonai tervek mindig is léteztek, ez nem jelent háborús készülődést. Pl. a második világháború alatt a Ludovikán rendszeres vezetési gyakorlatokat tartottak, többek között olyat is, ahol nyugati irányú támadás ellen kellett védekezni. Bár a térképeken a feltételezett (német, birodalmi) csapatokat az ellenség színével, kékkel rajzolták, nem jelenti azt, hogy Magyarország komolyan a németek ellen készült volna fordulni, bármikor. Ha van ott egy vitatott határmenti sáv, a hadsereg modellezi mint mindennapos katonai rutin, de ebből semmilyen politikai szándék, háborús készülődés nem vezethető le. Biztos vagyok benne, hogy a kínai tábornokok évente megrendezik a "rohanjuk le Tajvant" vezetési gyakorlatot, térképen, de háború ebből sem következik automatikusan.

Da, mintha kérdeztél volna valamit, Kína közel-keleti érdekeivel kapcsolatban, de nem tudtam dekódolni.

Az eredeti hírhez: egyelőre hírszerzési adatokon kívül semmi más sem erősíti meg a sikeres műholdlelövést. Kína hallgat, méghozzá inkább meglepetten hallgat. Jó lenne valamilyen jobb forrás, mert a titkosszolgálatok információi időnként pontatlanok, lásd bin laden hol bujkál, és mennyi tömegpusztító fegyvere volt Szaddamnak.
Így van. A világuralomhoz flotta kell, sok repülőgéphordozóval .És az qrva drága, nem hiába a ruszkiknak is csak egyet sikerült összehozni, azt se tudom, hogy rendszerbe került-e. A US Navy-t, ha összefogna az összes többi flotta a Földön, akkor talán meg lehetne szorongatni, de akkor se biztos. A cirkálóik nagyon kemények, ne mis beszélve a rengeteg vadász-tengeralattjáróról. Mindig az a vezető nagyhatalom, akinek a legnagyobb flottája van, és képes az eljövő háborúban is megőrizni fölényét. Ez így volt az Ókortól napjainkig.
Anr, a véletlen siker: pl. végezhettek egy kísérletet, hogy mennyire tudják a saját műholdat megközelíteni. És pont összeütköztek, mint amikor én pénteken egyszercsak bigbullt dobtam (darts). Ezerből egyszer ha sikerül.
azért láttam én már elsüllyedni (igaz nem nagy) nyugati hajót elsüllyedni házikészítésű rakétától meg motorcsónyakos önrobbantktól.
Érdemes megnézni a GoogleEarth-ön, San Franciscinál van egy nagy tengeröböl, ott tárolják az amik a fölös hajókat "zsírban". Nem bontják szét őket,tartalékban vannak. Nem semmi látvány. De egy hadikikötőjük sem rossz, meg lehet nézni a neten majdnem mindet jó minőségben ( ki lehet szúrni az F-14-eseket is) , nem titkolóznak.
Pascal: ezt írtad:
"De pl. ott van pl. Tajvan kérdése, illetve Kína egyre inkább befolyási övezetének tekinti a Közel-keletet. Abba meg Izrael is beleértendő. "

erre mik a jelek?
Én meg láttam már karón varnyút.:)
laertes:

jelenleg azt aki uralja a levegot, azt nem lehet megverne. a flotta csak az anyahajok miatt kell, mivel a repulok nem kepesen messze menni harcolni.
az anyahajo vedelmere van szukseg meg 8-10 komolyabb hajora.

kina most keszul atalni a en.wikipedia.org/wiki/Blue_water_navy a valodi haditengereszetre, de ettol a kovetkezo 2 evben nem kell felni.
Én ezt az egész parát nem értem, amit a kínaiak csináltak az egy negyvenéves kísérlet megismétlése. Hogy konkrétumok is legyenek: a szovjetek 1968. október 19-én indították a Kozmosz-248-at, majd ezt meglőtték a Kozmosz-249-cel. Ez még robbantós módszerrel ment, azaz nem direkt találatot értek el, mint most a kínaiak, legalábbis, ahogy ezt mondják.

Az 1985-ös amerikai ASAT-kísérletben az volt az izgi, hogy azt egy F-15-ösről indították, ami egy meglehetősen movil rendszer, ugyanis, bár nem tudjuk, hogy a kínai cucc mennyi idő alatt érte el a célját, de ezeknél a földi indítású rendszereknél ez több nap, ugyanis meg kell várni a megfelelő indítási ablakot, kvázi, amíg a műhold oda nem ér az indítóhely alá. Az amcsi rendszernél (amelynek egyébként majd minden eleme más rakéta valamely alkatrészéből származott, sza nem volt drága rakéta, csak az irányítórendszert kellett csinálni, ez volt benne a high-tech) az F-15 bárhová el tud menni, és a rakétát az óceán kellős közepe fölűl is el tudja indítani, sza ez egy sokkal rugalmasabb rendszer volt.

A hatvanas évekbeli szovjet kísérlet egyébként az indítás után is több keringést megtett, ez mai nyelvre lefordítva azt jelentette, hogy ha a kínaiaknak ilyen technológia áll csak rendslkezésükre, akkor azt az amerikaiak a két év múlva rendszerbe álló YAL-1-gyel, vagy akkor már csak AL-1-egyl le tudják lőni.

Szóval, haditechnikai szempontból a kínai kísérlet, legalábbis, amit idáig tudunk róla, a nullával egyenértékű.

Két dolog van, ami már izgalmasabb:
Az egyik az, hogy a felső vezetésük keveset tudott a dologról, ez az amcsik számára azt jelenti, hogy van egy kissé agresszív katonai vezetés, vagy tiszti kar, akik most azt hiszik, hogy utolérték az amcsikat, és nekik mostanól mindent szabad. Ez egy, a hatalmat kissé hülyén megülő felső vezetéssel azt jelenti, hogy kínában nem kizárt egy katonai puccs, ennek meg nem örül ugye, senki.

A másik kevésbé izgi, arról van itt szó, hogy átléptek egy lelki korlátot, és megismételték a műholdvadász-kísérletet. De ezt, mint most ugye kitárgyalta mindenki, suttyomban megcsinálták a szovjetek anno, aztán nyíltan az amcsik, most jön a következő.


A csillagháborús meg Kína-fegyverkezéses dologhoz pár gondolat:
Nagy kamu, hoyg a szovjetek pont anyagilag roppantak volna bele a fegyverkezési versenybe, illetve, hogy az amcsi űrfegyverkezés kiütötte volna a szovjet rakétákat, és megbillent az erőegyensúly ilyen formán. Ha csak erről lett volna szó, akkor persze a szovjetek megcsinálják ugyanezt, és minden ment volna a saját medrében. A nagy különbség onnan jött, hogy az amcsi űrfegyverkezés erősen számítástechnikai jellegű volt, messzemenően kihasználták a számgépeik, és ami ennél fontosabb, a progrmozóik tudását. Aki meg ismeri a számtech őstörténetét (mármint az nem ENIAC-féle dinoszauruszokét), az tudja, hogy a személyi számgépek első felhasználói elég szubkultúrás arcok voltak (lásd Homebrew Computer Club), és ezek később a Bill Gates-ek, a Jobs-ok, meg a többiek. Ilyen erjedés viszont csak egy jól működő demokráciában lehetséges, a cucilizmusban ez gyakorlatilag kizárt volt. Itt vesztettek a szovjetek: nem tudtak volna megfelelő szoftvert írni.
Ha meg most megnézitek a festői Kínát, azt fogjátok látni, hogy szoftver-vonalon nem nagyon erősek ők, nem nagyon jut eszembe kínai proggi a Maxxthlon-on kívül, az meg nem teljes proggi. Na, az amcsik akkor kezdhetnek aggódni, amikor Kínában több szoftver tud készülni, minz az USÁ-ban.
Amíg a kínaiak buta fegyvereket csinálnak, és ezt most az amcsikhoz mérjük, addig ezek a fegyverek főleg célpontok lesznek amerikai fegyverek célzókészülékeiben.
Egy kis romboló volt, egy kikötőben, de komoly baja nem lett.
kissé paradox módon amúgy a flotta főereje pedig a repülőgéphordozók. csak azokra meg baromira vigyázni kell - bár még mindig sokkal jobban kell velük vigyázni, mint rájuk :)
Pascal!
A technológia fejlődik Kínában. Jelenleg azon a szinten tart, hogy a haza fogyasztóknak eladható. Európában nincs igény a fél megapixeles kínai tervezésű digit fényképezőre, aminek a késése 1 sec. De, már itt tartanak a saját fejlesztéssel. Ez kb. 10 év lemaradás a saját feljlesztésű cuccokban. De ha az ütemet nézzük, akkor az elég intenzív. És akkor lesz a meglepődés mikor utolérik a nyugati technológiát, és hirtelen ide is árasztani kezdik. Kína nem katonai úton fogja meghódítani a világot. Szerintem jelenleg max. arra törekszik, hogy katonai úton se lehessen nyomást gyakorolni rá. Szép példa erre a műholdak lelövöldözési technológiájának fejlesztése. Ez tipikusan nem egy támadó rendszer. El lehet-e ítélni valakit, hogy körbekeríti a kertjét? Nem.
A japcsik is megtanulták mindkettőt Mindwaynél...az amik hol fogják 20-30 év múlva?
csak par extra informacio:

annyi a kulonbseg a korabbi kiserletek, es a mostani kozott, hogy most kb 100-szor annyi muhold van LEO-n (Low Earth Orbit), mint 20 eve. ez a lepes kozvetlenul mar most veszelyeztet meglevo muholdakat.

az meg asszem emlitve volt, hogy ez a negyedik raketakiserlet volt, csak veletlenul sikerult.

friss hir a dologrol itt:
www.space.com/news/ap_070122_china_asat.html

a kinaiak gyakorlatilag beismerik a kiserletet.
valaki mondjon már valamit a Kína és a K_Kelet témában.
igen, elkészült a Valkyrie (keressen rá, aki szereti a gigantikus és kecses gépeket), de rendszerbe nem állt, a prototípusnál lefújták. Ezzel szemben a ruszkik befejezték a MiG-25/31-programot, őrületes pénzekért. Igaz, a 31-es ma is alkalmas platform műholdvadászathoz.

Repülőgép-hordozók: írtam korábban, hogy Kína nem globális hatalomra törekszik. A hordozó a globális power projection (mi ez magyarul?) eszköze, arra való, hogy a planéta másik oldalán is tudjunk machinálni. Oroszországnak sincs igazi carrier, de nem is kell, mert ők a szomszédban turkálnak mindig.

Kína egyébként megvásárolt egy vagy két kisebb orosz hordozót, hogy lemásolja, de ha jól tudom, ezekből kaszinó lesz.

Amihez esetleg kellhet majd: Kína nagy erőkkel nyomul Afrikában, felismerve a vákuumot.
"Szép példa erre a műholdak lelövöldözési technológiájának fejlesztése. Ez tipikusan nem egy támadó rendszer."

Az SDI se az volt, de ha arra törekszel, hogy védekezhess az ellenfél olyan eszközei ellen, amelyek ellen azonban ő nem tud, azt általában agresszív lépésnek számolják el. Ld SDI.
Még annyit, hogy mondanom sem kell, a gps-holdak kicsit messzebb vannak: ez a meteorológiai hold 870 km magasan volt (ez azért nem alacsony), egy rendes gps-hold meg 20 000 km magasan, majdnem geostacionárius pályán kering. A geostacionárius kommunikációs holdak meg vagy 35 000 km-en vannak. A KH kémműholdakról nem találtam pályaadatot, de Molnyija-pályájuk van, az idejük többségét a Földtől meglehetősen távol töltik. Igaz, egy kicsit meg meglehetősen közel.
Magukról a holdakról annyit, hogy ez a kínai hold (FY-1C) 870 km magasan volt, egy GPS-hold 20 000 km magasan, egy geostacioner kommunikációs hold meg usque 35 000 km magasan kereng, a Keyhole felderítőholdak magasságát nem találtam meg, de ahogy néztem Molnyija-pályán repülnek, idejük nagy részét a Földtől távolabb töltik, igaz egy kisebb részét meg meglehetősen közel.
KGyST Van ám egy nagy különbség a kínai és a 68as szovjet kísérlet között. Az egyik "melléparkolok" a másik "szemből nekimegyek" volt.

A szovjetek egy másik műholdat küldtek ugyanarra a pályára, aminek volt módja és ideje manőverezni. A "melléparkolok és robbantok" elv, ahogy írtad hosszabb ideig tart, észre lehet venni, lehet ellene tenni. Ezt tényleg már régen meg tudták csinálni, nem kell hozzá fejlettebb irányítás, mint amit a hatvanas-hetvenes évek műholdjai is tudtak. Csakhogy nem igazán alkalmas valódi hadviselésre, az eljárás lassúsága miatt.

Úgy tudom a kínaiak a "szemből nekiütközés" elvét használták. Mivel a sebesség 8km másodpercentként (!), ehhez aztán kellett célzás, pontosság, vezérlés. Elvileg a támadó rakéta a lassabb, nem áll fölkörüli pályára, egy (Anettka-szerű) űrugrást hajt végre - a cél szalad bele tulajdonképp. Aki erre a pontosságra képes, nem lehet összehasonlítani a hatvanas évek szovjet írányítástechnikájával.

Da: én arra gondoltam, hogy Kína a fokozódó energiaigény miatt folyamatos jó kapcsolatépítésre törekszik a közelkeleti olajtermelő országokkal. Pl. egészen más a viszonya Iránnal, mint az USAnak. Látható, hogy az olaj miatt érdekei lesznek ott, olyanok, amelyek nem azonosak az USA érdekeivel. Bár Tajvan az elsődleges konfliktus-góc, a közel-keleti kényes egyensúlyra is rizikót jelent.

Ahmet: a műhold lelövése, mivel nem sérti meg az ország légterét, egyértelműen támadó manőver. Ha berepül egy kémrepülő és lelövik, önvédelem (U2). Ha a kémrepülő a semleges vizek felett repül, súlyos agressziót követsz el ha lelövöd, még ha téged figyelt is.

Valaki már beírta, hogy svéd cégnél dolgozó kínai tervezőket látott, és hogy van saját fejlesztésű műszaki eszköz. Nem vitás, vannak kínai mérnökök. De az élenjáró mérnöki kultúra, az másik kérdés. Valószínűleg inkább azoknak van igaza, akik az elit nyugati egyetemekre járó kínaiakra hívják fel a figyelmet. Ebből lehet valami, majd.
KGyST: az a kérdés inkább, mennyi az eltérés a sebességükben, eltalálhatóságukban. Mert ha a vezérlés meg van oldva, akkor már viszonylag egyszerű feladat a harci fej alá kövérebb hordozórakétát csavarozni.
üdv
muszáj feltétlenül eltalálni azt a műholdat telibe?
nem lehet pl repeszekkel elintézni?
már így is elég szemetet csinált, még csak a repesz hiányzik.
egy kis adalek: nem a raketaval lottek le a muholdat, hanem a ballisztikus raketarol inditottak valami lovedeket, es az talalta el a muholdat.
Kína előbb-utóbb még veszélyesebb lesz a világra, mint a SZU volt (holott az is elég horrornak tűnt a maga idejében), és megint csak Amerikában reménykedhetünk, hogy majd lenyomja.

Kína ugyan viszonylag békés és fejlődőképes diktatúrának tűnik, és sokan gondolják, hogy csak jogosan védekezik az arrogáns szuperhatalom ellen, de mégiscsak egy kommunista diktatúra, és a gazdag, szabad, demokratikus államok puszta léte cáfolja az egész ideológiáját és halálos veszélyt jelent a rendszerre, amely csak addig maradhat fenn, amíg a szabadság korlátozásával sikerül elzárni a népet az igazságtól. Ezt az instabilitást hosszú távon csak az USA megroppantásával és egyértelmű világuralmi pozíció megszerzésével tudná Kína megszüntetni. Egyébként a SZU-nak is ez volt a célja, de csak a kölcsönös megsemmisítés lehetőségéig jutott el, aztán technikailag alulmaradt. Sajnos Kína az erősebb gazdasága és fejlődő technológiája révén nagyobb eséllyel próbálkozhat.
Globális power projection: a valódi nagyhatalomnak ismérve, hogy az "erejét kiterjeszti" az egész világra. Van az oroszoknak is ilyen eszköze, a stratégiai atomcsapásmérő tengeralttjáró, és idesorolható a globális hatótávolságú rakéta is. Ők úgy érezték, ha ez e kettő megvan, a repülőgép-anyahajó már nem létkérdés (főképp a kikötőik hiánya miatt nem). Ebből a szempontból Kína nem nagyhatalom.
Pont erről van itt szó: a hússzor akkora magasság marhára nem ugyanaz, hogy mást ne mondjak, egy ekkora rakétát már nem lehet levegőből indítani, amellett, bár nem vagyok képben a kínai nagyrakétákkal, szerintem nekik komoly rakétájuk nincsen. Bár a geostacionárius pályát egy darab kaviccsal nyílván el tudják érni.
A MiG-25/31 vonalhoz még kettőt:
1. Az, hogy a MiG-31 alkalmas műholdvadászathoz, így nem sokat mond, mert bőven van olyan (orosz) gép, amely terhelhetősége miatt alkalmas erre (Egyébként a MiG-31-nek, ellentétben az F-15-tel, ami majdnem teljesen széria gép volt, külön változazát alakították ki a nemes célra).
2. A MiG-25-öt igaz, hogy a gyors amcsi gépek ellen fejlesztették, de az már nem, hogy teljesen haszontalan lett volna: volt alkalmam a témában elmerülni, és úgy tűnik, hogy az Öböl-háborúban az irakiak a korszerűbb Mirage F1-eseket és MiG-29-eseket meg sem próbálták bevetni, míg a MiG-25-ösöket folyamatosan, még 2002.-ben is használták, és úgy néz ki, hogy konszenzus kezd kialakulni azügyben, hogy az Öböl-háború első légi győzelmét egy iraki MiG-25 érte el, ami lelőtte Michael Scott Speicher F/A-18-asát.
Skót:

A Szovjetunió ideológiai célokat tűzött maga elé (kommunizmus elterjesztése), nem tudom h ez Kínával is így van-e, belátható időn belül egy igazi nagy konfliktus nem érdeke.
Amúgy meg a Nyugat száz éves távlatban nem tétel a jövő birodalmainak, hisz a rendszerünk magától is összeomlani készül.
Nem biztos, hogy Kína ugyanazt az utat akarja járni, amit a volt SzU, azaz nem biztos, hogy katonai szuperhatalom akar lenni. Csak megteremti annak a feltételeit (vagy legalább a látszatát), hogy senki ne akarja/tudja komolyan megtámadni.
Még annyit, hogy kevés olyan esetet ismerek, hogy az amcsik majmolták az oroszokat (fordítva annál többet), de az F-15-öst egyértelműen a MiG-25 hatása alatt tervezték, marhára hasonlít is a két gép egymáshoz.
Pascal: na, azért szedjük kettőbe a Tájfunt meg egy rendes hordozót. A tengeralattjáró tényleg le tud csapni akárhol, de az csak arra jó, hogy az első csapás ne tudja megsemmisíteni. Az atomcsapás egész más műfaj, mint amire az USA használja a hordozókat.

vegyük pl Afrikát, pl Szomáliát. Ha van az embernek hordozója, akkor azt odaküldi, választ a négy-öt négercsapatból egyet magának, és a többit lebombázza. Kész a baráti állam (na jó, most egyszerűsítek.) Ez egy viszonylag finom belenyúlás. Na most a Tájfun ugyan odabaszhat egy atombombát, de abból nem lesz baráti állam :)
upor 2007.01.23. 17:22:17

Kína nem akarja terjeszteni a kommunizmust, csak éppen nem tetszik neki, hogy vannak szabad és demokratikus országok.
Az oroszok csak az amcsikat majmolták, és egálra akarták kihozni a meccset, ha atomháborúra került volna sor.
Egyébként nekik is volt adekvát hajójuk, az Ivan Rogov-osztály (összesen két hajóval), ezek tengerészgyalogosokat hoztak-vittek, mint az amcsi Tarawák.

Egyébként apropó orosz tengeralattjáró:
Érdemes megnézni, mit bírnak az amcsi cuccok, a Kurszkkal összevetve:

www.fas.org/main/content.jsp?formAction=297&contentId=396

A baleset 500 láb mélyen történt, szemben a Kurszk 2-300 lábas merülési mélységével. 1 halott volt összesen.
Skót:

ezt miből gondolod? Még évtizedekig érdeke marad a Nyugattal való gazdasági együttműködés, h aztán mi lesz, a fene se tudja.

És még egy adalék: a kínai és indii gondolkodásban megerősödött a fölény tudata a Nyugattal szemben. Persze nem gazdaságilag v katonailag, hanem a történeti tudatban (Kína, mint a legősibb civilizáció, ill. India mint a világcivilizáció bölcsője). Ez ma még marginális tényező, de kiválóan mutatja, h ezek otta tlg nem évtizedekben gondolkoznak.
Sőt a MIG 25/31 még a médiákban túlreprezentált űrugrásra is jó :-)

A repülőgéphordozó, sőt a flotta úgy általában valóban kisebb konfliktusok elrendezésére is való. Amire az atomtengeralattjáró tényleg alkalmatlan. Az oroszok folyamatos problémája volt a mélytengeri flotta, már a XIX. századtól. Van négy kijáratuk (Murmanszk/Arhangelszk, Vlagyivosztok, Szentpétervár, Szevasztopol) de szerencsétlenül egyik sem használható nyílt flottatámaszpontként. Ezért sem volt igazi flottájuk sosem.

Én a példát arra hoztam fel, hogy míg az USAnak és oroszországnak vannak globális eszközei (igaz az orosz csak durva beavatkozásra), Kínát nem lehet ugyanide sorolni. Mert nekik nincs olyan eszközük, amivel az erejüket globálisan kiterjeszthetik. Tehát Kína nem lesz (egyelőre úgy tűnik nem lesz) a SZUra hasonlító nagyhatalom.
A Kínai történelemnek mindig is volt egy befelé fordulása, ellentétben Európával, nem nagyon akartak hódítani-felfedezni. Jellemző, hogy Marco Polo jutott el Kínába, és nem egy kínai arc Európába.
KGyST,
biztos összevethető a két baleset? Az amerikaiak belezúgtak egy hegyoldalba, a Kurszk esetében meg valószínűleg robbant valami még odabent - ez azért nem pont ugyanaz.
En sokmindenben amcsiparti vagyok,de megis azt mondom,hogy minel tobb az egyensuly,annal jobb.
Kinarol egyebkent baromi keveset tudunk,es ok maguk is erre torekednek.
7eve egeszen veletlenul megismerkedtem a legelismertebb hazai kinaszakertovel,aki akkor a Hopp Ferenc Muzeum igazgatoja volt,vagyis igazgatonoje!
Tobb mint 70 alkalommal jart kint,az osszes nyelvjarasukat ismeri,es foleg a gondolkodasmodjukat!Elkepesztoen zarkozottak.(Egy erdekes pelda:annyira nem szeretik,ha masok a civilizaciojukat tanulmanyozzak,hogy mindent megtesznek azert,hogy a toluk szarmazo mukincseket kivasaroljak,hazavigyek!)A masik,meg hogy annyi nemzetiseg van naluk,mint Afrikaban orszag,esmi megis ugy beszelunk roluk,hogy akinaiak!
Upor is emlitette,hogy naluk egeszen mas vonalak menten rendezodik a tarsadalom.Es mi megis a sajat tarsadalmi folyamatainkat akarjuk rajuk vetiteni,oszt okos prognozisokat mondogatni.Ez igy nem megy.

Amugy szerintem europai szferat sohasem fognak serteni,ahogy Arpad is irta,ok a kozvetlen kozelukben nezelodnek!Baromi nagy eredmeny lenne szamukra,ha USAt arra tudnak ravenni,hogy nezzen felre,amig Tajwant megfogdossak.Marpedig ilyesmi alkukat ernek el a katonai potencialjuk hangsulyozasaval.

Meg1 erdekes nepessegpolitikai-bumerangjuk van:tobb mint 10millo ferfinak jelenleg lehetetlen feleseget talalni otthon,(hacsaknem lizingelnek egymastol!)annyira eltolodtak a ferfi-no szuletesi aranyok.Persze nem veletlenul.:)
Ugyhogy emberanyaguk az tenyleg van.
galileo:

az tény, h Kínában rengeteg kisebbség van (hivatalosan 55), azonban ezek a népességnek csak 8 %-át teszik ki, a többi 92 - bár rengeteg nyelvjárás stb. van - kínai.
RogerMortis:
ez igaz, de egy rakás orosz is túlélte a dolgot, le is voltak zsilipelve, oszt mégis ottrekedtek.

Az amcsi hajó kétszer olyan mélyen volt, ez ebben a legdurvább, és a sérülés mértéke is összevethető, ha nem is ugyanakkora. (Mondjuk az amcsiknak szerencséjük is volt, a magassági kormány nekik a tornyon van, menetből fel tudtak jönni, akár a ballasszztartályok szivárgásakor is, a Kurszknál meg a magassági kormány felrobbant orr-részben volt.))
"savmart 2007.01.23. 15:19:52 "

És cáfold meg, amit írtam!
upor:igen,de "ezekkel" vegeztetik el rendszeresen a piszkos melokat.A diaklazadas leveresenel se voltak ilyen ertelemben kinai katonak,hanem valamelyik mongolfajta....ugyhogy az o "kezeik" tisztak a sajat nepuk fele.
1. A globalis egyensuly mindenkinek jo, meg az amcsiknak is.

2. Ne Bush-bol iteljuk meg az amcsikat, a sajat haza tajan mar reg nem nepszeru. Vegyuk eszre a hasonlo arroganciat a tobbi nyugati orszagban is, akik szeretnek ugyanazt csinalni mint az amcsik, csak eppen nem tudjak.

3. Taiwan eseteben Kina es az USA egy lapon van, senkinek nem erdeke megbolygatni a mostani rendszert, a kinaiak nem akarnak egy haborut ami (meg jobban) hazavagja a nemzetkozi megitelesuket, az usa pedig eddig sem tamogatta a fuggetlen taiwant.

4. Kina valoban jon fel, de meg messze van a vege. Idoben telik mig a nemzetkozi porondon el tudjak adni magukat mint nagyhatalom, mert a politikai rendszeruk egeszen mas (kevesbe kifinomult a taktikazasban). Rengeteget ruhaznak be szerte a vilagon braziliatol afrikaig (kell nekik az amazonas menti szoja meg a nigeriai olaj stb). Kis szerencsevel megszelidulnek mire igazi hatalom kozelebe jutnak. Mellesleg kinaban eleg sok belfoldi problema van, ne gondolja senki, hogy a gyors gazdasagi novekedesnek nincs ara ott.
Azt ismeritek...hogy hivjak a kinai-roma sracot?
-LaLee !
Kína a világ gyára. Bármit legyártanak. Ha kell akkor alaplapot, pikachut, ruhát vagy műholdvadász rakétát és mindent legalább 15 különböző minőségben. Biztos lesz többféle műholdvadász rakétájuk különböző hatékonysági faktorral :)
Nyugtalanító számomra, hogy Kína burkoltan Irán mellé állt a jelen válságban.
Sőt , fegyverzője és a legnagyobb olajvásárlója!
Nem tartom kizártnak, hogy ez a fejlesztés részben Iránnak is készült..
Ha így , sajnos ezzel a lépésével megnehezítheti Izrael vagy USA közbelépését is, minek persze elsőre sokan örülnek majd, mert azt se tudják melyiket utálják jobban…

De ha erre a Kínai akcióra azt mondjuk, hogy félelmetes mert úgy érezzük Kína még felelőtlenebb nagyhatalom mint a többi, akkor milyen para lesz majd mire Irán fejlesztése célt ér, mondjuk így: egyszer csak kilőnek pár NATO műholdat, aztán rögvest célba is veszik Izraelt, és hogy ne maradjanak egyedüli ellenfélként , hamar meg is osztják atomtudásuk „baráti arab országokkal” , ahogy ígérték.
Pascal!
Nem egészen értem, hogy miért agresszió az, hogy KÉPES vagyok lelövöldözni a támadóimat. Azért, mert valaha valaki kijelentette, hogy eddig tart felfelé az országod, felette már azt csinálok, amit akarok? Ennyi erővel szabad-e bombát dobni Kínára, az űrből? Egyébként ezek az elvek csak békében érvényesek. Magyarország is képes lelőni az áthaladó repülőket, mégsincs senki kiakadva. Sőt, arra is képesek vagyunk, hogy a szomszédos ország légterében lőjünk le egyet.
"arra is képesek vagyunk, hogy a szomszédos ország légterében lőjünk le egyet"

erre nem vennék mérget, de most nem magyarországról van szó, hanem kínáról.
Ajjjj,

mindenki agresszor, gonosz világuralomra törô Dr. Genya,
még szerencse, hogy a a Hôs US and A (Borattól) és Bush virraszt a világbéke felett...

Valószínüleg a világnak kevesebb lenne a problémája ha Bush nem játszaná az ÜberSupermant, bár ki tudja, mindenhol vannak idióták
OFF
szívesen olvasnék Horváth Ágnes csodálatos gyógyulásáról.
Gyerekek az az ország aki zsebből előrántotta a puskaport, az európai hajóknál tízszer nagyobbakkal nyomult az óceánokon ráadásul évszázadokkal korábban, és ahol ennyi emberanyag van utánpótlásként (nem beszélve a világ legnagyobb arany és deviza tartalékáról) az már rég szuperhatalom, csak még sokan nem akarják tudomásul venni. Kíváncsi lennék mit szólna az USA, ha holnap a kínaiak bevonulnának Taiwanra :D
"Ma fiús témánk van, sajnos a hölgyolvasók most hoppon maradnak látszólag; valójában viszont jól teszik, ha leülnek, elpakolják a horgolást"

Miért, a pasik nem szoktak kézimunkázni? ;-)
Nekem semmi bajom sincs kinaval. Az egesz vilagnak csak erdeke lehet, hogy elerjek ok is a nyugati vilag eletszinvonalat. Csak a kiegyenlitodes hozhat tartos beket, nemzetkozi megnyugvast. Szerintem nem arrol van szo, hogy a kinaiak jobbak lennenek, mint akarki mas, es majd leigazzak az egesz vilagot, itt inkabb egy konvergalas zajlik egymashoz az orszagok kozott.
ha elérik azt az életszínvonalat, az valószínűleg maga az ökológiai katasztrófa. jobb lenne, ha spirituális vonalpon probálnák elérni a boldogságot, és nem úgy, mint mi.
Mar pedig el fogjak erni, hisz ez a cel. Ezert kellenek nemzetközi egyezmenyek, mint pl. Kioto... Azt is tudjuk, hogy a fejlett orszagokban megalla anepszaporulat, az emerek pedig tudatosabbak, kritikusabbak lesznek -> Fejlodessel egy diktatura maga alatt vagja a fat
Árpád,
remélem viccnek szántad ezt a spirituális-boldogság dolgot. De annak jó.
20-40 ev mulva mar ugyis mindenki fuzios eromuvel fogja termelni az aramot, hidrogennel fog kozlekedni es autoja 99%-ban ujrahasznosithato lesz. Akar szazadolhatjuk is a jelenlegi karosanyagkibocsajtasunkat, ugy lesz Kinanak hely.
Azt se felejtsuk, hogy Kinat a kapitalizmus mozgatja, es 90%-ban kölföldi (USA) invesztorok penzebol fejlodik, akik, ha ugy akarjak, akkor egyik naprol a masikra elhuznak a penzukkel, meg devizajukkal mashova. Kinanak csak a jo kapcsolatok lehet az erdeke, ha a felvevopiacokat nezzuk, akkor is.
Meg egy megjegyzes: nezzuk meg a GDP aranyokat egy fejlett orszagban: 2% Agrar, 25% Ipar es 73% szolgaltatasi szektor. Tehat, ha mondjuk holnap eccere csak hopp mindent kinaban gyartananak mar, akkor is csak negydevel esne vissza a gazdasag, ami meg igy is igencsak joleti maradna. (Közgazdasagilag itt nem voltam teljesen korrekt.)
Én csatlakozom azokhoz, akik szerint már megint a rossz oldalon állunk. Illetve.... Szerintem ahova mi állunk, az automatikusan rossz oldal lesz. Csak gondoljatok bele! Elfoglaltak minket a mongolok. Erre meghalt a főkán, és 20 évvel később meg megverik őket a mamelúkok.
Elfoglaltak a törökök. Mire sikerült nagyjából konszolidálniuk minket, elvesztették a lendületüket, és tönkeremntek. (azóta is nyögik szegények azt a 150 évet)
Megszereztek az osztrákok. Konszolidálni nem sikerült bennünket. Ők szerződést ajánlottak, de nem telt el 50 év, és sehol sincs osztrák birodalom. Mindkét szélsőjobb diktátor és birodalma porba hullt. (kellett nekik velünk szövetkezni!)
Szegény oroszok is vonítva vonultak ki innen a Varsói Szerződéssel együtt.
Na, asszem a NATO napjai is meg vannak számlálva....

Megjegyzem: Jobb ha elkezditek szeretni amerikát. Mert lehet, hogy mi nem vagyunk rasszisták, de úgy tűnik a kici szálga embehke az igen. (Ez szigorúan magánvélemény)
kicsit túlaggódjuk ezt.

kína gazdasága azonnal összeomlik, ha a külföld (nyugat) nem vásárol vagy gyártat nála.

az usa gazdasága meg kicsit szipog, és 2-3 éves recesszió után újra feláll. addig is eltartja a belső piac. kb.
sparkey:

az az idő is eljön majd, amikor Kína nem tőlünk függ majd, nem is olyan soká.

A fúziós erőművel kapcsolatos bülbül optimizmusodat irigylem, bár aligha lesz igazad :-)

spark,Roger:

senkinek sem érdeke, h elérjék a nyugati életszínvonalat, a következmények beláthatatlanok.
Wonderland:

Igen, ez a tovább fejlesztett turáni átok elmélet. Ahol három magyar van, az két pártra szakad és tépi egymást, de ha valaki belenyúl a darázsfészekbe közénk, na, annak sincs sok ideje hátra. :)
(nem komolyan venni!)
Épp most fejeztem be egy könyvet: Vasziljev: Kultuszok, vallások és hagyományok Kínában (Gondolat, Budapest 1977) Antikváriumban többször láttam.

Amit itt olvastam, más megvilágításba helyezi a dolgokat.

Kina nem kommunista és nem diktatúra, legalábbis nem az európai fogalmak szerint. Kína konfuciánus, mint már többezer éve. A konfucianizmus bonyolult erkölcsi, viselkedési szabályok rendszere. Ebben a rendszerben az alattvaló tisztelettel és odaadással tartozik a feljebbvalónak, akinek viszont kötelessége az alattvalókról gondoskodni. Szolidaritás nincs, csak a családon belül, ott viszont korlátlanul. Arra számítani, hogy az internet vagy bármi hasonló felrobbantja ezt a társadalmat, dőreség. Ha több ezer éve így működik, milyen mélyen lehet beégve az emberek tudatába?
A konfucianizmus a hosszú gyakorlat alatt sokkal kifinomultabb kormányzási technikákat fejlesztett ki, mint ahogyan azt gondoljuk. Hong Kongot nyilván már a 60.-as években sem tudta volna megvédeni Anglia egy kínai invázióval szemben. De az invázió jutalma egy romhalmaz lett volna. Inkább kivárták, míg békésen visszatért. Ugyanez lesz Tajvannal. Ugy gondolom, hogy Kína katonai szempontból nem jelent veszélyt, de leaglább is sokkal kisebb veszély jelent mint a kowboy mítosszal ferőzött USA, épp a szemlélete miatt.

Gazdasgilag pedig nyilván nyomulni fog, ott és azzal üzletel, akivel lehet. Bele fog illeszkedni a gazdasági világrendbe, mert az érdeke ezt diktálja. A méretei miatt nyilván nagyobb megrázkodtatásokkal jár majd ez, mint Japán esetében. Amint csak fokoz, hogy India és más Távol-keleti ország épp ugyanezt teszi.

Ami a képzettségüket illeti: már a nagyon régóta küldenek diákokat külföldi egyetemekre. Úgy tudom, hogy a legrosszab évben is negyvenezer új diákot küldtek, jobb években sokkal többet. Nagyrészük hazatért, de sokan maradtak kint, feltehetően a legjobbak. A kintmaradtakat nem átkozták ki, nem szakították meg velük a kapcsolatot, hanem akkor hívtál vissza őket, amikor már sikeresek voltak. Számosan kutatnak, tanítanak az USA-ban és Kínában párhuzamosan. Ha nem lennnének képzett embereik, nem lettek volna képesek arra, amit csak nézünk. Pásztorokkal, földművesekkel még összerakatni sem lehet PC-t.
A napokban láttam egy filmet a Tibetbe vezető vasút, előtte pedig egy másikat a Gotthard alagút építéséről. A vasút megépítése legalább akkora bravúr, mint az alagút, de a vasútnál csak kínaiakat lehetett látni.

"Nem megy senki oda kutatni…" Akármelyik európai két év alatt nyelvet meg lehet tanulni annyira, hogy egyetemre lehessen menni vele, új betűket meg egyáltalán nem kell tanulni. És ha Kínába akar menni valaki egyetemre, de nem kianit akar tanulni?
Wonderland, viszont ha igaz az, hogy "az utolsókból lesznek az elsők", akkor odafenn, a tejúton ezek köpülik nekünk majd a vajat (mink pedig kényesen eltarcsuk majd a kisujjunkat:-)
"az az idő is eljön majd, amikor Kína nem tőlünk függ majd, nem is olyan soká."

Ezt josolom en is

"A fúziós erőművel kapcsolatos bülbül optimizmusodat irigylem, bár aligha lesz igazad :-)"

Fuzios eromuvek, nullemisszios jarmuvek mar leteznek, es mukodnek, csak meg nem elegge gazdasagosak. Csak "politikan" mulik, mikor lesznek mindennapi eletunk reszei. Meg negyven ev mulva nem ilyen gazarak lesznek am, mar ha lesznek egyaltalan ;)

en.wikipedia.org/wiki/Fusion_power
en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Roadster

"senkinek sem érdeke, h elérjék a nyugati életszínvonalat, a következmények beláthatatlanok."

Minden gyökeres valtozas "belathatatlan". De attol meg megtortenik. A fejlettebb teruletek GDP-je mar reg meghaladja a magyart...
azér azzal a fúziós erőművel csínján egyelőre.
"Arra számítani, hogy az internet vagy bármi hasonló felrobbantja ezt a társadalmat, dőreség. Ha több ezer éve így működik, milyen mélyen lehet beégve az emberek tudatába?"

Nyilvan nem fogja felrobbantani a tarsadalmat, viszont egy generacio is eleg egy jelentos valtozashoz. A keresztenyseg is van ketezer eves, megis el tudtunk vonatkoztatni tole.

Hong Kongot nyilván már a 60.-as években sem tudta volna megvédeni Anglia egy kínai invázióval szemben,

Kubat sem tudna megvedeni Kolumbia, megse rohanja le az USA. Kina is hulye lett volna az egesz vilagot maga ellen forditani.

"Nem megy senki oda kutatni…"

A kinaiak tenyleg ra jöttek, hogy az egyetlen lehetösegük a szellemi töke kiepitese, ennek megfelelöen rengeteg penzt pumpalnak a felsoktatasba es a kutatasba, de ez sokoldalu feladat. Kelet azsiaban a legjobb egyetemek angol nyelven (is) oktatnak es igenis sok nyugati professzor es tanulo fordul meg arra. Ugyanolyan fontos keleten a Brain Drain, mint Amerikanak. Szugseges, hogy a leendo es jelenlegi nyugati dönteshozok otthonosan erezzek magukat a keleti kulturaban is, külonben nem is johetnenek letre olyan uzletek, amiknek mar nap mint nap szemtanui vagyunk.
Öhm amúgy brain drain: A kínai állam rettenetes mennyiségű pénzt öl abba, hogy a diákjai azoknál a szemét cowboyoknál tanuljanak. Minek menjen egy európai oda? Már nem azért a kínaiak és németországi, meg angliai, meg amerikai egyetemekre járnak . (Ja hümm jelzem: imádott magyar államunk csak nagyon kevés esetben biztosít ilyen ösztöndíjakat. Csak a miheztartás végett, a nálunk sokkal szegényebbről induló kínaiak már vagy 20-25 éve viszont csinálják. És nem csak a hard, hanem a soft tudományokban is.)
Reszben Off:

www.sg.hu/cikkek/30011/az_eu_franciaorszagi_fuzios_eromu_mellett_dontott

"A tudósok szerint az új reaktor lesz az első olyan prototípus, ami LENYEGESEN több energiát ad ki, mint amit elfogyaszt. A hatalmas műszaki tervezet nemzetközi szintű, közreműködői Európa mellett az Egyesült Államok, KINA!!!, Japán, Oroszország és Korea."

Ha ilyen nagy az osszefogas, abbol azert valoszinu elobb utobb lesz valami. A sebesseg mar csak penz kerdese. Az atombombat is osszedobta egy orszag ket ev alatt, amikor igazan nekiallt :(
Sparkey, én erről már az 1992-es magyar kiadású
Scientific Americanban olvastam (Rip). Azóta eltelt decens 15 év.
És asszem ez nem kevés. MÁR AKKOR említették a tervet, és a CERN is benne volt. Egyébként 92-ben jósolták, hogy VSZ 2000-és 2005 között ember megy a Marsra. naja. Azért nem sietődik a dolog annyira.
Öhm amúgy brain drain: A kínai állam rettenetes mennyiségű pénzt öl abba, hogy a diákjai azoknál a szemét cowboyoknál tanuljanak. Minek menjen egy európai oda? Már nem azért a kínaiak és németországi, meg angliai, meg amerikai egyetemekre járnak .

Hat en is nemetorszagi egyetemre jarok, es tenyleg sok Kelet azsiai diak el a lehetoseggel. Viszont talald ki, hova mennek a Harvardon kivul a kis gazdag Jürgenek?

Par tipp ;)
www.kaist.edu/
www.ust.hk/
www.cuhk.edu.hk/oal/navigation_student.exchange/where/shanghai.htm
www.ait.ac.th/

Es ez tenyleg csak egy kis szeletke

(Mi meg a ceu -ra lehetunk pl. buszkek, amely szinten az eleg masszivan tamogatott intezmenyek koze tartozik.

420 milla dollarbol mar azert el lehet gazdalkodni :)
sparkey, nézd, én a CEU ra nem vagyok büszke. Sajnos nem a mi érdemünk. Van ott sok magyar oktató, de NEM AMIATT JÓ! És sajnos, hangsúlyozom.
De asszem azért nem olyan sok gazdag jürgen jár arra azokon a szájtokon... inkább díszjürgenek ottan... az a gyanúm. Inkább a kínai németországban a gyakoribb. BÁr igazad van, van néhány olyan eset, amikor a szabályozás ott távkeleten megenged olyan doktorikat kutatni, amit itt nem (pl. human cloning stb...)
most olvastam hogy rupert murdoch felesége kinába utazik hogy megegyezzen a myspace kinai változatáról.

ez is csak egy apró példa arra hogy üzleti szempontból usa mindenképp érdekeltté (vagy függővé) akarja tenni kinát hosszútávon, semmi háborúsdi egymással meg ilyenek mert az jóval többet vinne el mint amennyit a partnerség hoz.
"Azóta eltelt decens 15 év.
És asszem ez nem kevés. MÁR AKKOR említették a tervet, és a CERN is benne "olt."

15 ev alatt tervbol megszuletett gyakorlatilag az egesz technologia. Mar "csak" meg kell epiteni. Attol függ mikorra lesz, hogy milyen sebesseggel zajlik majd a klimavaltozas, es milyen gyorsan no a koolaj ara/csokkennek a keszletek. Azt hiszem jot tenne a vilaggazdasagnak ha a gazdasagi ossztermeke x-szazalekat nem koolajra meg foldgazra koltene, hanem mondjuk a csak felet a sajat eromuveire.

"Egyébként 92-ben jósolták, hogy VSZ 2000-és 2005 között ember megy a Marsra. naja. Azért nem sietődik a dolog annyira."

Mert senkinek se nemzetgazdasagi/politikai erdeke, hogy a marsra menjen, amikor az ilyen fontos volt, akkor tiz ev alatt eljutottak a holdig.
"De asszem azért nem olyan sok gazdag jürgen jár arra azokon a szájtokon... inkább díszjürgenek ottan..."

A Jürgen inkabb vicces volt, mint pejorativ. Igazabol en is kimennek pl. Szingapurba egy evre, vagy mesterkepzesre. Egyedul az tart vissza, hogy en csak munka mellett tudom finaszirozni a tanulmanyaimat, amire ott ugye nem lenne lehetoseg. Az elony Nemetorszaghoz kepest, hogy rengeteg penzt olnek ott az oktatasba, megveszik, meghivjak a legjobb professzorokat, sokkal jobb lehetosegeid vannak igazan aktualis temakban kutatni, tanulni. Tehat nem csak a liberalis torvenyek miatt eri meg megfordulni Kelet-Azsiaban. :)
sparkey... ezen az optimista korszakomon már én túljutottam. És, mint tudjuk a legjobb professzor az, aki a Harvardon van. Pont. Épp most jelent meg az a bizonyos 500-as lista. Neked mázlid van, mehetsz mesterképzésre Münchenbe. Vagy menj Oxfordban. Ne erőltesd Szingapurt! Reklám, marketing is van az egyetemi szférában. Épp 14 éve vesszőztek meg (!) egy 18 éves amerikai turistagyereket, mert le-festékszórózott egy autót. Most is hatályos büntetési nem!
Inkább menj el a Fulbright Centerbe és kezdj el érdeklődni. Hamár az a Master egy olyan "igazán friss, aktuális témában " akar elkészülni:)
Megjegyzem Sparkey: Németország is közismerten az a hely, ahol évszázadosan sóherkednek az oktatási költségekkel. L. pl. Heidelberg stb...
Wonderland, az nem kerdes, hogy a Harvard -e az etalon. En csak azt allitottam, hogy a Kelet- Azsiai tersegben magas prioritasban kezelik felsooktatas kerdeset. Hiszen alapveto hosszutavu strategiai erdekuk, hogy vonzzak a kulfoldi intellektualisokat, illetve, hogy a helyiek ne menjenek el, illetve megerje nekik visszajonni. Aki azt hiszi, hogy olcso munkaerovel meg lehet valtani a vilagot az teved. Nemetorszagnak is megeri reszben allami penzbol oktatni a sok japot, meg kinait, mert ezzel maganak halmozza az intellektualis toket, es epiti a nemzetkozi kapcsolatokat.
Tudnak ezek a konymcsik csak akarnyi köll :-))
Reszkess, Amerika, jön a zöld kór, meg a manipulált nehézkedés, kihal Manhattan, leomlik a Goldengate!
Látod, hallgattál volna Bölcsedre!

Sokáig éljen KW!
pce

2007.01.23. 18:30:33
"Azt ismeritek...hogy hivjak a kinai-roma sracot? -LaLee !"

Hallottál te már hús-vér kínait a vesrenyutcai piacon azt énekelni hogy "Nincsen kenyér, nincsen só/feleségem sincsen jó/de csuhajja..." ?

mer'én igen:)
bocs, Apu, szimplaVé, csak az akcentusom...


www.vonnegut.com/
De amennyire kurvaszar ez az indapass idiotasag, hat kinos mar tenyleg. Amugymeg weh-weh, "aki megerzi a szelet, az ne szelfogot epitsen, hanem szelmalmokat" (c) Mao Ce Tung
Már csak azt mondja meg nekem valaki, hogy mi köze mindehhez a post elején illusztrációként szereplő XMM-Newton röntgentávcsőnek!? :D
Egyébként meg reszkessen a világ, ugyanis a magyarok is benne vannak az EU-s fúziós programban:

www.magfuzio.hu
magfuzioval ovatosan.

az eromuhoz stabilitas kell, a magfuzio meg egy csillag beljesenek gravitacios tere hatasara mukodik stabilan jelenleg.
az jelenlegi Tokamak-ra epulo modszer eszement mennyisegu trkkozest tartalmaz, hogy a 100mill fokos plazmat stabilan egyben tartsa.
2025-re fok elkeszulni az elso tudomanyos prototipus. akkor fog kiderulni, hogy kb. mennyi egy aramtermelo eromu valodi epitesi koltsege, es mennyi az uzemeltetesi. (pl: kell a segudmunkasnak Phd? ;)
nagyon messze van, amig mindennapi aramunk ebbol folyik ki;)

sparkey:

persze, persze, fúziós erőmű, világbéke, meg minden más.

Tehát aszondod, ha fúziós erőmű és tesla-autó lesz, akkor beköszönt az egyetemes szeretet és a födre szállt paradicsom időszaka, no conflicts, no para.

Hahaha. Remélem mást is tanulsz azon a bizonyos németországi egyetemen ;)
a fúziós erőművet mint új, elterjedt energiaforrást pár évtizedig kár emlegetni, gyakorlatban GAZDASÁGOSAN használható formában való használatára 30-50 évet tippelnek a szakemberek.
ami azért érdekes mert a 70-es években szinténszakemberek által készített prognózisok akkor gondoltak 20-30évet a probléma gyakorlati megoldására :DD


egy komoly energiaválság, és emiatt sokszorosára növelt támogatás és költségvetés persze gyorsíthat valamit ezen a becsült időtartamon, de technológiai áttörés nélkül illúzióba ringatja magát aki közeli kánaánt vár a fúziós erőművek ontotta olcsó és bőséges energiától...
Az USA nagyon veszélyes úton jár: a túlfogyasztást főleg kínai importból fedezik, magyarul ömlesztik a dollárt Kínába. Energiahordozó-éhségét pedig gyakorlatilag diktatorikus (közel-keleti) államok csillapítják. Tehát az USA finanszírozza Kínát és a (jobbára ellenséges) közel-keleti országokat, akik ebből a pénzből iszonyatosan fegyverkeznek...Ha az Egyesült Államok radikálisan nem változtat ezeken, nagyon csúnya jövő elé nézünk. A "best case scenario" a hosszútávú mély világgazdasági depresszió. A "worst case" pedig...
Kedves lányok és kedvetlen fiúk!

Én nem igazán értek a rakétákhoz, kétszer voltam ugyan sorkatona, de mindkétszer 82 mm-es aknavetőn játszottam. (Azzal műholdat nem lehet kilőni, de pácélozott autót, zabrált palotát domb mögül is könnyedén.)

A nagyképű felsőbbrendűségi érzések megnyilvánulásairól annyit, hogy amikor a kínaiak rakétákat állítottak hadrendbe, a fehér protestáns angolszászok ősei még nagyon megbecsülték a vasat, mert keményebb volt, mint a bronz, csak sokkal drágább. Ennyit a műszaki tradíciókról.

Van azonban egy újabb, ugyancsak látszatkorreláción alapuló összeesküvés-elméletem:

Másik szuperhatalom híjján az USA katonai fejlesztői megrekedtek. Az, hogy akár szagvezérelt rakétát is gyártsanak egyes arabok ellen, nem túl rentábilis.

A genetikai alapon működő vegyi/biológiai fegyverek kutatásában Izraelnek komoly fórja van, és ők drágán szokták adni a szellemi termékeket. (Na jó, a Tízparancsolatot ingyen adták tovább, de az úgy is kapták.)

A csillagháború az más. Egy jó proram megmozgathatja az egész amerikai gazdaságot.

Lehet, hogy nem igaz, de úgy emlékszem, pár hete még azért rinyáltak a gringók, mert kiderült, hogy az államkötvényeik és a vállalati részvényeik megdöbbentő többsége kínai kézben van. Igen, valóban, ahogy temy írja, az oda ömlesztett dollárból.

Ma leginkább Kína érdeke az USA gazdasági prosperitása. Pár milló dellárt szerintem megért a kínaiaknak, hogy felpörgessék az USA hadiiparát. Ennek a költségeit persze várhatóan ismét csak államkötvények kibocsátásával fedezik, amelyeket így fel tud vásárolni a munkások és a természet hihetetlen kizsigereléséből extraprofitot felhalmozó kínai kommunista vezető elit.

A nem is túl távoli jövő legfenyegetőbb konfliktusa a világon ma meglévő 3-4 tőketulajdonos etnikum és az általuk kézivezérelt országok, szövetségi rendszerek között várható. Legrosszabb esetben felosztják a világot ismét tárgyalóasztal mellett, ami garantálja a következő világháborút, és évszázadokra könnyel és vérrel áztatja el a vonalzóval meghúzott határokat.
Hehe, és az lesz a legviccesebb, amikor a Kína elleni csillagháborús cuccok alkatrészei mind Kínában készülnek. :D

Egyébként az USA-ban az élelmiszeren és az autókon kívül gyakorlatilag minden termék kínai. Szerintem egyiküknek sem érdeke, hogy komolyan összevesszenek.
"Tehát aszondod, ha fúziós erőmű és tesla-autó lesz, akkor beköszönt az egyetemes szeretet és a födre szállt paradicsom időszaka, no conflicts, no para."

Ez ket pelda volt csak, es a kerdes az volt, hogy megoldhato-e Kina felzarkozasa ugy, hogy az ne vezessen okologiai katasztrofahoz! Meg arrol, hogy erdeke-e az orszagok 95%-nak hogy fuggetlenne valjanak. Meg arrol, hogy az egyik, talan legfontosabb konfliktusforras a vilagon a joleti kulombseg. Miert, szerinted nem?

Az elso fuzios eromu pedig 10 ev mulva mukodni fog, a szerzodes mar ala van irva. Nem azt allitottam, hogy holnaptol meg van oldva az energiaehsegunk, hanem hogy 40 ev mulva mar szamtalan fuzios eromu fog dolgozni persze mas kornyezetbarat technologiak mellet. Ez csak szemelyes velemeny, nem muszaj egyeterteni vele. En viszont elmontam az erveket, es nem ovon alul utottem :)
Erdeke-e az orszagaok 95%-nak hogy fuggetlenne valjanak AZ OLAJTOL, bocs, lemardt. Amugy mar nagyon offban vagynk, ugyhogy hagyom is.
végigolvasva a kommenteket többel kapcsolatban is van észrevételem.

"Pascal 2007.01.23. 10:29:59

Az USA az űrben régen nem találkozott igazi kihívással. A Reagen-féle program óta nem foglalkoztak vele igazán. Most májd talán több pénz jut a NASAnak, lehet örülni, mert ez lökést jelent a civil kutatásnak is."

Azért ebben nem lennék annyira biztos... Egyelőre az iraki háború, meg az afganisztáni szarakodás viszi a dollármilliárdokat, és nem hosszú távú beruházás a jövőbe. (VÖ a kínaiak mindig is hosszú távon gondolkodtak, nem véletlen, hogy a kedvenc társajátékuk bonyolultabb stratégiai gondolkodást igényel a sakknál)Nemrégiben jelentették be, hogy tovább halasztanak több NASA projektet is, mert nincs rá pénz. 20 éves távlatban lemondtak a MArs utazásról pl. és SZVSZ amíg a Nemzetközi űrállomás nincs kész, addig újabb Holdutazás se várható. Ha meg invesztálnak is pénzt az űrkutatásba, a java úgyis katonai fejlesztésekre megy majd. Meg azért azt se felejtsük el, hogy az amerikaiak szeretnek egy csomó dolgot túlkomplikálni a fejlesztéseknél. Ezzel szemben a kínaiak az orosz űrtehcnológiát fejlesztik tovább: az meg minden körülmények között működik, de legalábbis egyszerűbb javítani. A NASA is irrtó boldog volt, hogy a Columbia buktája után használhatta az orosz teherűrhajókat..., ami gyakorlatilag 30 éve szinte változatlan technológiára épít és kifogástalanul működik.
Arra a fölvetésre pedig, hogy a kínaiak milyen űreszközöket nem juttattak még föl az űrbe ide vagy oda... hát néhány műholdjuk azért van, és hát a pár éve útnak indított Plútó szonda is csak most ér majd a Jupiterhez... szal nem tudom mit vártok.

Hmm írtam sok okosságot, de a komment elszállt a csodába...

mindegy próbálom újra.

Azt hiszem Pascal írta, hogy majd a rakétakísérlet nyomán több pénz lesz NASA kutatásokra. Én nem hiszem. Elsőként úgyis csak a katonai fejlesztéseket pénzelnék, ha lenne rá lóvéjuk. Csakhogy az amerikai költségvetés akkora nagy rakásban csücsül, hogy azt se tudják, hogy másszanak ki belőle. Egyelőre különben is Irak meg Afganisztán finanszírozása viszi a pénzt, eztán következhet csak a belföld lecsendesítése, pl tb reformmal, stb. az űrkutatás csak nagyon hátul kullog a fontossági sorrendben. A NASA nemrégiben jelentette be, hogy pár tervezett projektet tovább halasztanak. KB húsz évvel későbbre a MArs utazást pl.

Ami meg a kínai űrtechnológia elmaradottságát illeti: ok, nem saját fejlesztés, hanem orosz licensz. De ha azt gazdaságosabb volt megvenni, és kicsit kipofozni... Ne feledkezzünk már meg arról a kínaiak szinte genetikusan kereskedők!!! Egyébként is az orosz technológia legalább működik, meg egyszerűbb javítani is. Vö: Columbia
Hmm írtam sok okosságot, de a komment elszállt a csodába... mindegy próbálom újra. Azt hiszem Pascal írta, hogy majd a rakétakísérlet nyomán több pénz lesz NASA kutatásokra. Én nem hiszem. Elsőként úgyis csak a katonai fejlesztéseket pénzelnék, ha lenne rá lóvéjuk. Csakhogy az amerikai költségvetés akkora nagy rakásban csücsül, hogy azt se tudják, hogy másszanak ki belőle. Egyelőre különben is Irak meg Afganisztán finanszírozása viszi a pénzt, eztán következhet csak a belföld lecsendesítése, pl tb reformmal, stb. az űrkutatás csak nagyon hátul kullog a fontossági sorrendben. A NASA nemrégiben jelentette be, hogy pár tervezett projektet tovább halasztanak. KB húsz évvel későbbre a MArs utazást pl. Ami meg a kínai űrtechnológia elmaradottságát illeti: ok, nem saját fejlesztés, hanem orosz licensz. De ha azt gazdaságosabb volt megvenni, és kicsit kipofozni... Ne feledkezzünk már meg arról a kínaiak szinte genetikusan kereskedők!!! Egyébként is az orosz technológia legalább működik, meg egyszerűbb javítani is. Vö: Columbia
Hmm írtam sok okosságot, de a komment elszállt a csodába... mindegy próbálom újra. Azt hiszem Pascal írta, hogy majd a rakétakísérlet nyomán több pénz lesz NASA kutatásokra. Én nem hiszem. Elsőként úgyis csak a katonai fejlesztéseket pénzelnék, ha lenne rá lóvéjuk. Csakhogy az amerikai költségvetés akkora nagy rakásban csücsül, hogy azt se tudják, hogy másszanak ki belőle. Egyelőre különben is Irak meg Afganisztán finanszírozása viszi a pénzt, eztán következhet csak a belföld lecsendesítése, pl tb reformmal, stb. az űrkutatás csak nagyon hátul kullog a fontossági sorrendben. A NASA nemrégiben jelentette be, hogy pár tervezett projektet tovább halasztanak. KB húsz évvel későbbre a MArs utazást pl. Ami meg a kínai űrtechnológia elmaradottságát illeti: ok, nem saját fejlesztés, hanem orosz licensz. De ha azt gazdaságosabb volt megvenni, és kicsit kipofozni... Ne feledkezzünk már meg arról a kínaiak szinte genetikusan kereskedők!!! Egyébként is az orosz technológia legalább működik, meg egyszerűbb javítani is. Vö: Columbia
chico, én látom a kommentedet, frissíts
bocs, de vacakolt velem a gép, próbálom eztán csak egy példányban föltenni a mondandómat :)

Környezetetszennyezés Kínában támakörben: tényleg eszméletlen mértékben pusztul minden, de hát az oroszok is ezt tették, egész egyszerűen azért, mert a plebsnek fogalma sincs mit csinál, de az is igaz, hogy élelmes vállalkozók ott is vannak, akik illegálisan teszik le itt ott a szemetet. Vö: német szeméthegyek kis hazánkban, és egyéb nyalánkságok.

Szerintem ha már nem férnek el, foglalnak helyet maguknak. Végül is van ott délen egy szinte teljesen üres, viszonylag jól karbantartott, ebben abban gazdag kontinens is... Mert azt ne gondolja senki, hogy India felé indulnának, akinek szintén van atomfegyvere. Háború max abból lesz, hogy kínaiak, vagy indiaiak népesítik-e majd be Ausztráliát. Ja és hogy el ne felejtsem, ott van még északon Szibéria is a jórészt feltáratlan kincseivel, a kínaiak meg híresek arról, hogy nem különösebben foglalkoztatja őket, ha az üzletelés érdekében pár évig kényelmetlenségeik vannak, vagy rosszak az életkörülmények.

Az sem igaz szerintem, hogy nincsenek világpolitikai ambícióik. Egyelőre még csak a regionális nagyhatalmi státus kiépítésén dolgoznak szorgalmasan, de a közel-keleti és afrikai szereplésükkel, térnyerésükkel mindinkább előre lépnek a globális hatalmi tényezővé válás ellen. Gazdaságilag már most is ott vannak, hogy komolyan keresztbe tudnak tenni Európának és Amerikának is. Elvégre a pénzük megvan hozzá, hogy hirtelen annyi olajat vásároljanak föl, hogy nekünk épp ne jusson. Vagy heccből leállítják bizonyos áruk exportját pl egy évre. Az atombomba, a rakétakísérlet pedig arra kell, hogy rövid távon mindenkit elrettentsenek a dolgaikba való belepofázástól.

Az is igaz, hogy a kínaiak többsége számára értelmezhetetlen a nyugati emberi jogi elvárások többsége. Annyira más a kultúra, a gondolkodásmód, hogy nemhogy közös nyelv nincs, de tényleg mintha alienek lennének. Jól példázza ezt a hidegen számító precizitást a lánycsecsemők legyilkolása. Egyébként is ez a legfőbb probléma szerintem a kínai történések nyugati megítélésével kapcsolatban, hogy aki innen nézi, az azért mégis csak az érzelmeinek teret engedő, individualist ember. Ők pedig szimplán csak a végletekig racionálisak, főleg, ha a jövőről van szó. Bismarck a fasorban sincs a reálpolitkkal hozzájuk képest.

teh k0zi 2007.01.23. 14:42:56

Egyébként az amerikaiak még mindig olyan fegyverekkel rendelkeznek, amiről kína csak álmodik. Repülőgép hordozók, lopakodó bombázók, helyből felszálló vadászgépek stb stb.
Majd, ha olyan híreket hallok, hogy a Kínaiak a Holdra/Marsra szálltak, vagy ne menjünk ilyen messzire elég egy földkörüli űrbázis is, akkor elkezdhetünk aggódni. Addig csak propagandáról beszélhetünk. (ugye az oroszoknak is volt ilyen amikor üres rakétákkal parádéztak, hogy nekik mennyi fegyverük van)"

Az amerikai fegyverekről és azok milyenségéről csak szegény Tom Clancy jut az eszembe. Írt egy patriotizmussal teljes regényt, de abszolút hihető forgatókönyvvel. Elnöki játszma a magyar címe. A végén egy japán pilóta kamikázeakciót hajt végre, és ráesik gépestül a Capitóliumra, megölve az elnököt is. Aztán pár évre rá mit ad isten, néhány idióta repülőgépet vezetett az ikertornyokba. Az érdekesség viszont,hogy abban a regényben szó van arról is, hogy egy japán-amerikai hadgyakorlaton kezdődik az ellenségeskedés Japán és US között, amikor "véletlenül" farba lőnek két repülőgéphordozót. Nem megoldhatatlan a probléma, csak ésszel kell csinálni. És emlékeim szerint az Ádeni-öbölben is szép eredményeket értek el öngyilkos csónakos merénylők az amerikai hadihajók ellen. Persze, szemtől szemben esélytelen a harc. De hát szegény ember vízzel főz, vallják a terroristák is és fapados megoldásokkal rombolják a high-techre épülő, ilyen jellegű támadások elleni védekezésre felkészült nyugati országokat.
"Laertes 2007.01.23. 15:08:35
De milyen gazdasági haszna van annak, ha leszálunk a Marson vagy akárhol? Lehet vele menőzni ,de attől még nem nyerünk háborút."

Erről csak annyit, hogy épp őrületes ütemben lakjuk le a FÖldet, valami menekülési útvonal azért kell. Ha a mostani ütem tovább gyorsul az energiahordozók és nyersanyagok kiaknázása terén, akor száz éven belül nagy szarban vagyunk, és globális népvándorlási hullámokat, globális háborúkat meg éhséglázadásokat vizonálok. Stephen Hawkins is arról beszél, hogy az emberiség egyetlen esélye a túlélésre, ha elhagyjuk a Földet, és kolonizáljuk a Naprendszert.

A kínaiak kreativitásával kapcsolatban meg az a véleményem, hogy ha egyszeri szétszerelés után ideig-óráig működő hamísítványokat, majd ezen tapasztalatokra építve egyre minőségibb termékeket tudnak gyártani alig tíz év (mióta beendegték a nyugati gyártókat) tapasztalatai alapján akkor gondban vagyunk, és igenis jogos az aggódás. Egy német barátom mesélte, (tavaly írt alá három éves szerződést arról, Sanghaj mellett dolgozik a Boschnak)hogy hihetetlen tudásvágy van az ottani emberekben, és addig ismételnek valamit, amíg tökéletesen nem tudják, de ha kell egy nap alatt megtanulnak marha bonyolult dolgokat is. És hogy ő tulajdonképpen azért megy oda dolgozni, hogy kiképezze a saját cége majdani konkurenciáját. A mérnökök dolgoznak két-három évet a külföldi cégeknél, a technológia elsajátítása után pedig vagy saját céget alapítanak, vagy elmennek egy állami vállalathoz és ott ültetik át a gyakorlatba a legújabb technológiát.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kínai cégek egyre inkább terjeszkednek külföldön is: a legnagyobb befektetők Latin Amerikában is pl. ÁLtalában azonban a felvásárlások után megtartják az eredeti márkanevet, max egy picit fejlesztenek rajta...
GALILEO
Amugy szerintem europai szferat sohasem fognak serteni,ahogy Arpad is irta,ok a kozvetlen kozelukben nezelodnek!Baromi nagy eredmeny lenne szamukra,ha USAt arra tudnak ravenni,hogy nezzen felre,amig Tajwant megfogdossak.Marpedig ilyesmi alkukat ernek el a katonai potencialjuk hangsulyozasaval."

Azért az utóbbi években az Európai érdekszféra is egyre keletebbre tolódott, pl a DK-Ázsiai országok felé, Indonézia, Malajzia, stb erre felé egyre több üzlet köttetik európai pénzből. Az olaj miatt fontos a Közel-Kelet is.

EURÓPAI ÉRDEKSZFÉRA MÁR MOST IS KÖZEL KELET-DE PL AFGANISZTÁN???
RADZEER
3. Taiwan eseteben Kina es az USA egy lapon van, senkinek nem erdeke megbolygatni a mostani rendszert, a kinaiak nem akarnak egy haborut ami (meg jobban) hazavagja a nemzetkozi megitelesuket, az usa pedig eddig sem tamogatta a fuggetlen taiwant.

JA, MEG SENKINEK NEM ÉRDEKE, HOGY A VILÁG LEGFROGALMASABB TENDERI ÚTVONALÁN, A FORMOSAI SZOROSBAN VÉLETLENÜL KILŐJÉK AZ ÁRU/OLAJ STB SZÁLLÍTÓ HAJÓKAT.
spark:

bocs a mély ütésért, de nem hagyhattam ki..:-) Én is befejezem az offolást, csak annyit jegyeznék meg: nem hiszem, h a háború, szegénység, kéjgyilkosság stb. bármikor megszűnne, pláne nem a fúziós erőmű és tsai miatt.
Ehhez muszáj hozzátennem az én két jüanomat:
Először is Tajvan ügye (személyes érintettség forog fenn, Kaohsiungból írok, ez Tajvan 2. legnagyobb városa, a világ egyik legforgalmasabb kikötője, az ország nehézipari központja, és az egyetem ahova járok katonai bázis volt, még mindig állnak a bunkerek, szóval ha jönnek a kínaiak, mi leszünk az elsők..)
Már mások is mondták, és én is azt gondolom, hogy Kína nem tervezi a sziget lerohanását, egyszerűen mert ez ellentétes a gazdasági érdekeivel. Az egy dolog, hogy megy a szöveg szakadár tartományról meg ilyenek, de a gazdasági kapcsolatok terén gyakorlatilag olyan erős az összefonódás, mintha tényleg egy ország lenne. Szerintem valós katonai akció csak akkor lehet esélyes, ha a brilliáns tajvani elnök valami meggondolatlant mond a függetlenség dolgában.
Viszont ez az egész Tajvan-mizéria remek indok a hadiipar fejlesztésére, valamint erődemonstrációkra, legalább mindenki más is ért belőle, anélkül hogy személy szerinti fenyegetésnek kéne felfognia a dolgot.
A tudásról...említettétek itt néhányan, hogy mennyi a kínai diák a nyugati egyetemeken...valóban nagyon fontosnak tartják ezt, itt Tajvanon is az a tendencia, hogy aki teheti, Amerikába küldi a csemetét PhD-re, aki nem annyira pénzes, az Ausztráliába, meg Új-Zélandra...és jellemzően nem irodalmat meg antropológiát tanulnak. Nagyon komolyan veszik az oktatást, bátorítják a külföldi diákokat is hogy menjenek oda tanulni (az én ittlétemet sem kis hazánk oktatási minisztériuma fizeti....) és egyre több angol nyelvű képzést indítanak, gondolom Kína ugyanígy.
És egy kis gyorstalpaló a kínai mentalitásról a külvilággal való viszonyról:
Évszázadokig ők voltak az általuk ismert világ kulturális, technikai és gazdasági központja, a nem-kínai népekre barbárként tekintettek, ez nem gátolta azonban a kereskedelem virágzását. A terjeszkedő háborúk nem jellemzőek Kínára, általában békés együttélésre törekszik, lehetőleg domináns pozícióban persze. Amikor volt lehetőségük elképesztő hajóhaddal bejárni a világot, akkor sem a hódítás volt a céljuk, inkább csak kapcsolatok építése. Kínának mindig is jobban ment a gazdasági-kereskedelmi vonal, mint a hadi, a legtöbb háborúját (főleg a modern időkben) elvesztette, nevetségesen kislétszámú törzsek is leigázták....igaz, később mégis ők olvadtak bele a nagy kínai kultúrába....
Bocsánat a hosszú szövegért, csak azt akarom mondani vele, hogy attól hogy Kína katonailag is erős, nem biztos hogy ezzel feltétlenül élni is akar, viszont attól, hogy nem él ezzel a hatalommal, még nem biztos hogy nem igyekszik valamilyen módon befolyást gyakorolni ránk.....

Mégegyszer bocs a sok dumáért, megyek vissza horgolni.

A bejegyzések között valamelyik arról írt, hogy úgysem hagynák a nagyhatalmak, hogy Kína No. 1. legyen.
Érdekes lenne megnézni, hogy mi volt a helyzet a 19. század fölemelkedő Németországával. Amíg Bismarck volt a kancellár, folyamatosan arra törekedett, nehogy létrejöhessen egy többfrontos, németellenes koalíció. Aztán, miután II. Vilmos leváltotta, az új, immáron agresszívebb német külpolitika azt eredményezte, hogy Sándor cár vendégül látta Kronstadtban a francia flottát - a köztársasági Franciaországét, amit mint cár addig, elvi okokból, olyannyira gyűlölt.
A németek megizmosodtak, és a túlzott megerősödés eredménye két vesztes világháború, mely során az összes számba vehető nagyhatalom ellenük fordult. Kínára nézve ez addig tanulságos, amíg nem nyúl az erő politikájához. Előbb-utóbb, mint nagyhatalom, ezt meg fogja tenni (annak idején Albright amerikai külügyminiszter asszony mondta, ha nem is szó szerint: "Azért vannak fegyvereink, hogy használjuk őket"). A nagy gazdasági és katonai potenciál gerjeszti a terjeszkedést, legyen az bárminémű. Szerény jóslatom szerint a feszültség előbb-utóbb Tajvan körül fog kialakulni, mert annak szimbolikus jelentősége is van a "népi" Kína számára.
Ami pedig a status quo ilyetén megbontását illeti, az leginkább Amerikát zavarja majd. De ha a majdani, a mainál sokkal erősebb Kína nem vigyáz, a hátában tudhatja Indiát és Oroszországot is - ne feledjük a régi ellentéteket, valamint azt sem, hogy Oroszország egyik rémálma az elnéptelenedő, ám erőforrásokban igencsak gazdag Szibéria elkínaisodása, ami már meg is kezdődött. A kínai befolyás növekedése a közép-ázsiai és a csendes-óceáni térségben várható, és ne feledjük: ma, az embargó sújtotta Szudánban a kínai néphadsereg őriz egyes olajfinomítókat is.
Summa summarum: az ország még nem elég erős, de ötven év múlva előnye vitathatatlan lesz.
Hmmmmm:
The China Brief

Izrael próbál békülni a kommunista vezetés alatt álló Kínával, derül ki a Jamestown Alapítvány Kínával foglalkozó kiadványából, a The China Briefből. A két ország között 1992 óta létezik hivatalos diplomáciai kapcsolat, de az utóbbi években meghiúsult fegyvereladások miatt Kína megorrolt Izraelre. Bár az Egyesült Államok várható heves tiltakozása miatt a továbbiakban sem várható, hogy a zsidó állam jelentős katonai üzleteket kötne a kommunista országgal, Ehud Olmert háromnapos látogatása nyomán a hagyományos kereskedelmi kapcsolatok további növekedése várható – írja a The China Brief.
A "power projection"-höz nem csak megfelelő flotta kell (hordozók & co.), hanem megfelelő flotaatámaszpont-hálózat is.

Az USÁ-nak minden óceánon megvannak a maga nagyon komoly támaszpontjai.
Ráadásul ezeket, illetve az utánpótlási útvonalakat meg is kell tudni védeni, és ettől nagyon nehéz benevezni ebbe a versenybe.

Az USA pl. úgy csinálta, hogy megnyert egy világháborút.

Szóval Kína nagyon messze van attól, hogy mindenhol ő fújja a passzátot, de szívós munkával elérheti, hogy szűkebb pártiáját kivonja az USA "power projection" hatóköréből.
Sajnos dáböljú e mondatával, ami nekem is szemet szúrt, amikor olvastam anno azt a cikket (miszerint jogot vindikálnak arra, hogy más országok űrtevéknyeségét akár csírájában elfojtsák, ha nemzeti (=gazdasági/katonai)érdekeik ezt kívánják), újfent páros lábbal taposta az országa által eddig is leszart nemzetközi jogot, és ez BIZONY KURVÁRA BASSZA AZ EMBER CSŐRÉT!!! (mármint az enyémet legalábbis... :D)

Naivitás ugyan a galaktika magazinok román-szovjet-amerikai-ugandai-stb. űrexpedícióiban, tudósteam-jeiben gondolkodni, de akkor is kurvára pofáncsapása ez minden más államnak ezen a bolygón.

Bush egy gennybödön, az amerikai imperializmus pedig egy fekély a világ testén...

Csakhogy mindig voltak világbirodalmak a történelemben (ha nem is ekkora befolyási övezetekkel, de ez csak technológiai, kommunikációs kérdés), és lesznek is mindig, akkor is, amikor a világ már nemcsak a Földet jelenti majd. A mi korunkban az USA ilyen világbirodalom, őket utáljuk emiatt. Alapból gyúlöli az ember az erősebbet, de ha az még az orra alá is dörgöli, hogy ő a domináns, na akkor kinyílik a railgun a zsebében.
Kinarol de sok mas orszagrol gyujtogettem magamnak a youtube-on, kicsit elborult, de szerintem az itt lakok es Arpi egy delutant atrohognenek rajtuk, plane, ha Riefenstahl filmjeit mar lattatok. :))

youtube.com/watch?v=6A02bxVQs3A&feature=PlayList&p=1891F2D36DDAF15A&index=0
Azert igy elnezve a Krasznaja Armija ehhez kepest nokedli... A CIA szerint 20 millios hadserege van Kinanak, de ahogy neztem, ha nagyon megszorul fel tudja pumpalni 100-150 milliora anelkul, hogy a gazdasaga megsinylene.
kis raadas:

www.youtube.com/watch?v=mQjbaW3oC-Q&feature=PlayList&p=1891F2D36DDAF15A&index=16

A kinai nepi felszabadito hadsereg sorozo filmecskeje amibol megtudhatjuk, hogy a katonaelet sejj de jo :)
Olvasgatva az előző hozzászólásokat feltűnt, hogy többnyire negatív az USA-hoz való viszony. Egy-két dolgot azért nem árt ha figyelembe veszünk.

Először is a történelem során bebizonyosodott, hogy a legtöbb nagyhatalom szerepe összességében pozitív (vannak kivételek, főleg a XX. században). Sok negatívum mellett azért a teljes képet figyelembe véve legtöbbször ez a helyzet. Sok amerikai embert ismerek, személyesen is jártam már ott, és nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű emberek, és őszintén hisznek abban, hogy egy olyan nagyhatalomnak, mit amilyen az övék felelőssége, hogy a világ egy jobb hely legyen (ebben én is hiszek). Az, hogy az USA külpolitikája sokszor elhibázott, az nem von le abból, hogy összességében szerepe/hatása pozitív. Persze itt is lehet sok rossz példát hozni (Vietnám, San Salvador, Szomália, és legújabban Irak) - de ez is annak a bizonyítéka, hogy ez a szerep nem könnyű... De azért mindig szükségszerűen van egy ilyen hatalom, ezért érthetetlen, hogy sokan mért háborodnak fel ezen.

A másik amit sokszor hallok, hogy az amerikaiak mind hülyék (hamburgerzabáló, tv-bámuló buta cowboyok akik még Budapestet is összekeverik Bukaresttel). Ennek kábé annyi értelme van, mint az összes többi előítéletnek. Kár is szót vesztegetni erre. De azért kiváncsi volnék, hogy hány átlag magyar tudja, hogy Edmonton (vagy Vancouver) vajon Kanada, vagy USA egyik nagyvárosa-e, vagy mi Washington (vagy California, vagy Colorado) állam fővárosa...

Szóval szerintem nem érdemes ítélkezni egy ország felett sem (Irán, Irak, Észak Korea, Libanon vagy Kína esetében sem), főleg felszínes félinformációk, vagy előítéletek alapján.
"Sok amerikai embert ismerek, személyesen is jártam már ott, és nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű emberek, és őszintén hisznek abban, hogy egy olyan nagyhatalomnak, mit amilyen az övék felelőssége, hogy a világ egy jobb hely legyen (ebben én is hiszek)."

Basszus a Waffen SS tagjai is hittek abban, amit csináltak. Attól, mert hisz benne, akkor már jó is?! Édes istenem...
Ha valaki hisz abban, hogy egy szebb, boldogabb jovot epit az altalaban valami rozsaszin almocskat almodik, en tudom, mert en 80-ban szulettem, es egy szebb, boldogabb jovoben nottem fel.
patrik1345: En is voltam Amerikaban, a helyi lakossag nem kimondottan intelligens, persze az ertelmiseggel nincs is, nekik megvan a magukhoz valo esze (mint a viccben: '44 Los Alamos - George kollega ma nem jon be? Akkor azt hiszem nyugodtan megbeszelhetunk ma is mindent magyarul."). Node ha egy szuperhatalom, mint amilyen anno a Romai birodalom is volt - de akarmelyik masik - a sajat kepere formalja (romanizalja, demokratizalja, felszabaditja oket az imperializmus elnyomasa alol) nem tesz mast, mint sajat poziciojanak a megerositese, biztositasa. Ez nem a classic angyalka gloria, hanem egyszeru politikai erdek. Nem taplalok illuziokat, minden szuperhatalom elobb-utobb elbukik. Tette ezt az orokke uralkodo Roma, az ezer evig viragzo III. Birodalom, a jovo allamformaja a Szovjetunio, es teszi szepen katonasan az USA is. 20 ev mulva megy a sullyesztobe? 50 ev mulva? Azt itt es most garantalom neked, hogy 1000 ev mulva mar csak torikonyvek irnak rola, ha lesznek olyanok. Ez lesz a sorsa Kinanak is. Nem feltetlen osszeomlas es megsemmisules, de hatterbeszorulas, masodhegedus poszt biztosan.
Tisztelt Bloodhound: Ezzel csak arra próbáltsam utalni, hogy ők sem vérszomjtól örjöngő vámpírok, ahogy sokan beállítják őket. De úgy látszik semmit sem érdemes hozzászólni, mert mindig van néhány 'okos', aki jól lefikáz.

Szerintem a helyi lakosság sehol sem túlzottan intelligens. Nálunk sem.

Azzal pedig egyetértek, hogy az USA szerepe is megváltozik a jövőben. Ez olyan tény, amivel nehéz vitatkozni.
kis erdekessegkent jegyeznem meg, hogy bar szociologiai kutatasnak meg viccbol sem nevezheto, de egy jatek kapcsan volt alkalmam figyelni, egyes nepek, de inkabb regiok fiai hogyan viselkednek. Egy strategiai jatekrol van szo, es ne vegyetek altalanositasnak, de a reprezentans mintabol ez jott ki:

- jatekos az USA-bol: lelkes, dolgos, de ha baj van egybol vinnyog, plane ha ot utik, olyankor hasznavehetetlen.

- jatekos kelet-azsiabol: fegyelmezett, altalaban nem tul kreativ, de akkor is talpon van, amikor mar mindenki halott korulotte, es harcol.

- magyar jatekos: szarkevero, mindenkinek hataba kest dofo, pofatlan, a keves aldozatot kiveve viszont nepszeru fajta.

no ennyi bocs az felig offert ;)
Egyik haverom poenkodott szegeny japanokkal, amikor volt egy kissebb arviz, ha jol emlekszem szo szerint igy fogalmazott amikor mondtam neki, hogy rajtuk kivul mindenki panikolna: "Azok a Japanok az arviz idejen kepesek felmaszni a hazuk tetejere es vigyazzallasban varjak a mentohelikoptert"
patrik1345 2007.01.25. 21:50:44

szerintem azért nem ezt írtad, de mindegy. én nem démonizálom az amerikaiakat, ugyanolyan emberek, mint mi, vagy akárki más, ugyanolyan/hasonló motivációkkal (szaros kis nyugodt élet, pénzhajhászás), de ez a pátosz, az iszonytató, és taszító, a felsőbbrendűségbe vetett naív hitük, és az elképzelésük, hogy az ő világuk a létező világok legjobbika, na ez az, amitől kiakadok. Erre vannak szocializálva kiskoruk óta, és csak néznek bambán a fejükből, amikor nem kér valaki a szarjaikból, mert egyszerűen nem értik, hogy hogyan lehetséges ez...
es ongyilkos lesz a vonat vezetoje, ha a sinkanzen par percet kesik. az anekdota szerint ezert nincs epkezlab muholdjuk/urkutatasuk a japanoknak: minden sikertelenseg utan kihalnak a tervezok.

a nagy amerikaellenesseget en sem ertettem, nyilvan nem kell minden tettuket szentesiteni, de az olvasztotegely elv nekem mindig is bejott, es nemzeti erdekeiket, es azok ervenyesiteset - ha el nem is - meg tudom erteni.

persze vicces a most nagy harakolas (foleg a media reszerol), ugyanis muholdellenes kiserlet mar volt nemreg (csak hat azt nem kudltek be a digg.com-ra, ergo az index sem irta meg), amikor lezerrel probaltak egy amerikai (!) szondat megvakitani. ezen felul epul egy 1 km-es rogzitett tanyeru radiotavcso, tippelni lehet, hogy a csillagaszok hany szazalekot kapnak a megfigyelesi idobol.
bloodhound:

hjam, és odamegy egy ember Szűz Mária kiválasztott országából egy ember, aki persze csodaszarvassal, meg mittoménmivanmég, és csodálkozik, hogy minden ország minden állampolgára a saját országát hiszi kiválasztottnak.

Ehm, ez nem amerikai sajátosság.
Azért az rémlik, ugye, hogy néhány civilt repülőkkel azért gyilkoltak le a WTC-nél, mert amerikaiak voltak, és nem fényestekintetű moszlimok...
Szóval hagyjuk már ezt a gyenge útszéli dumát, hogy az amcsik kiemelkedettnek hiszik magukat.

Tudod, elnézve a világ gazdasági mutatóit, meg potenciálját, azért nekik még van is mire.
Még akkor is, ha szerintem egyik ország se állampolgára se tartsa magát egyenlőbbnek az egyenlők között.
By the way a felsőbbrendűségükbe vetett hitük nem is annyira naív (csak provokállak ;))

Egyébként valóban van ilyen jelenség, de ez szerintem természetes. És valóban nem is minden alapot nélkülöző.
Javítás az előzőben: egyik ország egyik állampolgára se...
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.01.25. 22:27:50

igen, csak mi a saját baromságainkat nem dörgöljük oda a másik orra alá, ők viszont visszaélnek ezzel, az erőfölényből (gazdasági erőfölényről van szó) kifolyólag, nézd meg az információs/kultúrális hegemóniát. A WTC-ről pedig: nekik ilyen eszközeik voltak/vannak arra, hogy felhívják a figyelmet ugyanerre a problémára (na jó ez túlzás, de van benne igazság, szerinted miért ez az amerikaellenesség az iszlám világban, mikor annyi más keresztény ország van a bolygón?)

Én pl. kurvára nem tartom magam senkinél sem előrébb valónak, csak mert más nemzetiségű nálam, még, ha pl. valami "nem túl nagy reputációval rendelkező nép" fia/lánya is akár, az, hogy magyar vagyok, nem jelent semmit ebből a szempontból, csak egy tény, egy állapot
A legtöbb magyar lenézi a románokat és szlovákokat, tehát azért ez sem igaz teljesen.

Az, hogy az iszlám világban nagy az amerika-ellenesség az egy összetettebb probléma annál, hogy ide lehessen érvéként hozni.
"A legtöbb magyar lenézi a románokat és szlovákokat, tehát azért ez sem igaz teljesen."

nézzék, leszarom őket, én most magamról beszéltem csak
bloodhound:
és ugyanennyi amcsi is így van ezzel... :D

Szerinted miért van az, hogy a keresztény világ jó része ferde szemmel néz az iszlám országokra? Miért van az, hogy sokan ferde szemmel néznek Izraelre? Kínára? Észak-Koreára?

Ugyanaz a szar van itt is, meg ott is.
Politika. Csókolom, az emberek bizonyos százaléka itt is, ott is beszopja az ellenségképet.

Ilyen egyszerű. A WTC elleni terrorista cselekmény meg egy lófaszt volt figyelemfelkeltés.

Tömeggyilkosság volt. Ezen nincs mit szépíteni. Csak addig nyilatkozol így róla, míg a te hozzátartozód nem dolgozott ott. Gondolkozz már egy pöttyet.

S miért kellett meghalniuk? Semmiért. Mert amerikaiak voltak. Vagy csak mert éppen ott dolgoztak.

Egyébként pedig de. Mi is odadörgöljük a saját baromságainkat. Legalábbis nagy elánnal tettük, amíg volt gazdasági hatalmunk. Vagy szerinted miért nem létezett (történelmileg) közelmúltig Szlovákia? Stb, stb. Ha lenne elég gazdasági potenciálunk, mi is ezt csinálnánk sajnos. Meg az oroszok is ezt csinálják, meg a kínaiak is, meg a muzulmánok, az iszlamisták és zsidók is.

Miért éppen az amcsiknál gond ez?
Mert van egy balfasz vezetőjük? Hát istenem, másnak is van, és más is faszságot mond és tesz.
Politika.
bloodhound:

"nézzék, leszarom őket, én most magamról beszéltem csak"

Meg az amerikaiakról _általánosságban_. rotfl

Mindenki egyéniség, csak ők nem? :D
Csoda-Szarvas-Vadász: minden szavaddal egyetértek :)
na ja, és miért kell meghalnia sok-sok siitáknak/szunnitáknak Irakban minden nap? mert siiták/szunniták, vagy csak éppen ott dolgoztak.... köszike

nem mondtam, hogy egyetértek a terrorizmussal, a WTC elleni merénylettel meg pláne nem. de egy olyan állam, amely feltételezett terroristák esetén a kínvallatást, szóbeszédet bizonyító eszköznek fogná fel a büntetőeljárásban a XXI. század hajnalán, az pontosan ott tart, hogy egyre gyorsabban száguld lefelé a lejtön, az elmúlás pöcegödrébe
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.01.25. 22:47:49

ebben csak az a fasza, hogy patrik1345 ugyanúgy általánosított, de könnyebb az ellenvvéleményben keresni a hibát, mert ez tényleg hiba volt az én véleményemben, elismerem
Több siita/szunnita hal meg saját fajtája kezétől, mint a koalíció (melyben Magyarország is benne van) által. Csak egy példa: egy múlt heti bagdadi robbantásnak 88 civil áldozata volt. Ez csak egy eset.
Én is elismerem, hogy kissé általánosítottam :) Ez egy esetben sem helyes (még akkor se ha én csináltam :P)
patrik1345 2007.01.25. 22:56:23

nem mondtam, hogy az amik ölték meg őket. közvetlenül legalábis nem, de benne van a kanaluk rendesen
patrik1345 2007.01.25. 22:57:54

legalább valamiben egyetértünk :D
bloodhound: semelyik oldalról sem helyes az általánosítás.

Ha azt mondod, hogy Bush egy balfasz, gerinctelen, tanulatlan féreg, akkor egyetértünk.
Ha azt mondod, hogy a terroristák ugyanazok, egyetértek.

Ha azt mondod, hogy minden arab hülye terrorista barom, akkor nem értek egyet.
Ha azt mondod, hogy minden amerikai popcornzabáló elhízott marionett-bábú, akkor megincsak nem értek egyet.

Általánosítani baromság.

"nem mondtam, hogy az amik ölték meg őket. közvetlenül legalábis nem, de benne van a kanaluk rendesen"

Nem az amiknak van benne a kezük, hanem a politikának. nagy különbség. Amúgy hallottad, hogy bőven 50% alá esett az iraki "rendrakás" támogatottsága?
Csoda-Szarvas-Vadász: Ismét egyetértünk :)
"Ha azt mondod, hogy minden arab hülye terrorista barom, akkor nem értek egyet.
Ha azt mondod, hogy minden amerikai popcornzabáló elhízott marionett-bábú, akkor megincsak nem értek egyet."

általánosítottam ugyan, elismertem, de ilyeneket sehol sem mondtam

"nem mondtam, hogy az amik ölték meg őket. közvetlenül legalábis nem, de benne van a kanaluk rendesen" - azért a szavaimat ne forgasd ki teljesen, valahogy csak hívnom kell őket, nem? :D vagy mindegyiknél nevezzem meg név szerint az illetőket? :D
bloodhound:
tudom, ezeket nem mondtad. :) Csak fűztem tovább a gondolatmenetet, hogy közöljem azt is, én hogy gondolkodom ezekről a dolgokról. Sajnálom, ha nem lehetett tisztán kiérezni a váltást, és a magyarázatot.

Egyébként hja. Az iraki offenzíva elcseszett ötlet volt. Ez tény. Azonban az amcsik nyakába varrni a siíta-szunnita ellentétet kissé demagóg duma.
Nem az amerikaiak ellen irányulnak azok a merényletek elsősorban. Nincs hős felszabadító iraki gerilla-sereg.

Egyszerűen hatalmi játszma megy a siíták-kurdok-szunniták között.
Melyikük farka nagyobb, melyik tud többet felmutatni.

Nem véletlen, hogy sok elemző tart itt az Irán-Irak-Szíria tengely kialakulásától...
Meg aztán ott van Törökország. Szerintem árgus szemekkel les a határ túloldalán, ugrásra készen, hogy a kurdok mikor basszák el a dolgot, hogy bevonulhassanak jól. Vagy legalábbis lehessen hűteni a kurdokat. Ugyebár a határ másik oldalán meg éppen drukkolnak egy kurd függetlenségnek, hogy majd csatlakozhassanak jól.

Szóval régen nem az offenzíváról van itt szó, hanem hatalmi helyezkedésekről. Ugye Maliki pozíciója meglehetőse gyenge. Meglátjuk mi sül ki belőle.

Amúgy az amerikai kultúrát nagy szarnak titulálni, hát nem tudom. Én szívesen lennék annak a tagja. Inkább, mint ennek a magyar rögvalóságak.
Kevesebb gondom lenne, mint itthon.

Amúgy meg ha az OPEC államok esetleg némi liberalizációra, rendes oktatásra, modernizálásra fordítaná azt a nagy valag pénzt, amit most fegyverkezésre, meg kinek nagyobb a farka játékra fordít, lassan eltűnne az iszlám középkora, és sokkal többen lennének toleránsabbak az egyéb vallásokkal szemben. Nem is lenne ilyen mérvű vallási fanatizmus, meg amerika-ellenesség.

De hát ugye, nem arra költik a zsét, helyette fanatizálnak, meg ellenségképeket építgetnek.
Így igaz, tessék megnézni azokat az olajállamokat, amelyek hasznosan költötték el a bevételeiket, pl Bahrein és Dubai. 100 éve még kis beduin falvak voltak a sivatagban, ma pedig tele felhőkarcolókkal, hotelekkel, stb. A kultúra és fejlődés élén járnak. Így is lehet csinálni.

A siita-szunnita-kurd ellentét valóban Irak legnagyobb problémája. Sokan felvetették, hogy esetleg szóba jöhetne az ország háromfelé osztása. Annak idején amúgyis mesterségesen hozták létre, nagyhatalmi alku része volt. Hát nem tudom. Azért én ebben is látok veszélyeket.
"Amúgy az amerikai kultúrát nagy szarnak titulálni, hát nem tudom. Én szívesen lennék annak a tagja. Inkább, mint ennek a magyar rögvalóságak."

Hat... attol fugg, Amerikaban is vannak igen elhanyagolt teruletek a kulturan belul.

Az irodalmuk kisse olyan, mint a csillagos ejszaka. Vannak rajta fenypontok, mint Poe, Lovecraft, akik a kedvenceim, de a ponyvairodalom elegge jelentos tulsulyban van, es a kolteszetuk sem vilaghiru.

A baseballal, rugbyvel es hasonlokkal nem tudnek azonosulni, de ez valoszinuleg csak amiatt van, mert nem vagyok odavalosi.

Az atlagember nem kimondottan muvelt, ez sajnos itt is baj, Svedorszagban azert csak egy elenyeszo szazalek nem talalja sajat orszagat egy vakterkepen, az USA-t felmeresek szerint sajat lakossaganak 11%-a nem talalja. Britnyire is emlekszem amikor Ausztraliaba ment, es addig sejtelme sem volt arrol, hogy letezik egy olyan kontinens, es csodalkozott, hogy az ottani "vademberek" angolul beszeltek.

Pedig Britney is a mostani kultura resze, es ez minositi egy kicsit a jelen szinvonalat.

Hollywood pedig mostanra kisse lezullott szerintem. Ott is beindult egyfajta igenytelen ponyvairodalom kovetes, ha alkothatok uj szot: a ponyvafilmek tomeggyartasa. Szerencsere ott is all a csillagos eg hasonlat, neha azert sikerul par jo filmet is osszehozniuk.

De hallgattassek meg az onkritika is. Magyarorszagon is sztm melyponton van az irodalom, nincsen mar Nyugat, a filmgyartasban Koltay Gabor lehet rendezo es felisten (kameramannak jobb lenne), a magyar foci... ohh mi is? Legalabb az olimpiakon tarolunk meretunkhoz kepest.
Robinzon Kurzor 2007.01.25. 13:36:18
A "power projection"-höz nem csak megfelelő flotta kell (hordozók & co.), hanem megfelelő flotaatámaszpont-hálózat is.

Az USÁ-nak minden óceánon megvannak a maga nagyon komoly támaszpontjai.
Ráadásul ezeket, illetve az utánpótlási útvonalakat meg is kell tudni védeni, és ettől nagyon nehéz benevezni ebbe a versenybe.

Az USA pl. úgy csinálta, hogy megnyert egy világháborút.

Szóval Kína nagyon messze van attól, hogy mindenhol ő fújja a passzátot, de szívós munkával elérheti, hogy szűkebb pártiáját kivonja az USA "power projection" hatóköréből.

ehhez nem is kell Kína szívós munkája, elég az USA saját hülye külpolitikája. Irak, meg Afganisztán miatt már így is feladták az Okinawai flottatámaszpontot, egy jó csomó egységet kivontak Dél-Koreából is. Maradt Guam, meg Diego Garcia. Nem túl sok minden. A hordozók meg mostanság inkább az Öböl, meg Afrika környékén vannak...

CSSzV
Ha azt mondod, hogy Bush egy balfasz, gerinctelen, tanulatlan féreg, akkor egyetértünk.
Ha azt mondod, hogy minden amerikai popcornzabáló elhízott marionett-bábú, akkor megincsak nem értek egyet.

Valakik csk megszavazták Busht. Nagy számok törvénye...

"Amúgy az amerikai kultúrát nagy szarnak titulálni, hát nem tudom. Én szívesen lennék annak a tagja. Inkább, mint ennek a magyar rögvalóságak."

na én nem. Barátaim mesélték, hogy elmentek a kétéves kislányukkal egy étterembe. A pincérnő meg beszólt nekik, hogy mekkora parasztok, meg gyerekkínzók, mert a bébinek fülbevalója volt. Másik barátnőmet azért meszelte le a rendőr az után, mert sort és cérnapántos top volt rajta a 40 fokos dögmelegben. Erreföl szabályosan hazazavarta a yard, hogy öltözzön már fel, mert meztelen. Ez a szabadság földje???

Az egyén szabadsága?? persze, hogyne, democracy rule the world, és lehetőleg a mifajta demokrácia legyen, ami nálunk honos... pl. Szaddam kivégzésekor is hogy figyelembe vették, hogy az összes szövetségesük ellenzi a halálbüntetést. Hogy Angliában is azért maradhat békén jó néhány radikális imám, mert olyan országból jött, ahova ha visszaküldenék, egy az egyben kivégeznék őket. Némi aggályos megjegyzéssel - hogy hát azt ezért még se kéne fióúk, de legalábbis nem most - szépen útjára engedték.
Én amerre jártam mindenhol a legnagyobb udvariassággal és előzékenységgel találkoztam. Mindenhol lehet találni a fentebb emltettekhez hasonló kirívó kivételeket. Hallomásból pedig különösen nehéz megítélni egy országot, még több évi ottélés után sem nagyon... De még egyszer nem szeretnék az általánosítás helyelenségéről hiába írogatni. Úgy látom úgysem használ.

Viszont találtam egy érdekes dolgot. Nemrég adták ki a különböző országok által fegyvervásárlásra fordított összegek évi (2006) listáját:

1. USA 478,2 milliárd dollár
2. Nagy Britannia 48,2
3. Franciaország 46
4. Japán 42
5. Kína 41

A világgazdaság teljes 2006-os forgalmának 0,5%-át adta a fegyverkereskedelem. Kuriózum, hogy Észak-Korea éves GDP-jének 23%-át költi ilyen célra. Ugyanakkor évente 3-5 millió (!) ember hal éhen ugyanitt (a katonasság létszáma 1,2 millió reguláris + 5 millió tartalék).

Az ötös listából az a következtetés vonható le, hogy Kína egyenlőre nem tudja/szeretné utolérni/lehagyni az USA-t ilyen téren a közeli jövőben. Ez persze hamar változhat, de most ez a helyzet. Abban meg nem vagyok egészen biztos, hogy India és Kína szuperhatalmi ambíciókat rejteget.
patrik, a 3-5 millio ehhalal nem stimmel, 23 millioan vannak osszesen.
En azt nem tudom, Magyarorszag miert nem tiltakozott a lengyelekkel es baltiakkal Gruzia megszallasa ellen. Persze 56 kapcsan serelmunk, hogy "cserbenhagyott a vilag"...
süti beállítások módosítása