W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Recipe ferrum

2007.09.20. 06:30 Tóta W. Árpád

judgement dayNagy sárga munkagépek szorítják visszafelé a feketegazdaságot ezekben a pillanatokban is, dolgoznak a kanalak és hidraulikák, a feketegazdaság meg vinnyogva hátrál a hegyekbe.

Meneküljön csak! Magyarország lelkesen üdvözli a mindent átitató korrupció visszaszorítását. Nem élhetünk örökké hazugságban. Nem épülhet arra állam, hogy mindenki lopjon-csaljon magának, amennyit tud. Milyen szép is lesz az új, igaz Magyarország! Ahol nem sikk lógni a buszon, nem szánalmas, aki tisztességesen adózik, és nem is döglik bele. Ahol a látványos sikerben nem azt szaglásszuk, hogy kit kellett ehhez megkenni, vagy honnan lehet ennyit sikkasztani. Ez nemes és becses cél, küzdelemre méltó. Kedvem lenne munkagépre kapni nekem is. Hajnal vezesse léptedet!

Ja, de van még itt valami, főnök. Mielőtt valakinek fejébe állna a tolólap. Egy ilyen harcot a politikai elit képes csak meghirdetni és levezényelni. Hogy miért, az nyilvánvaló, elég szó esett az utóbbi időben az állam erőszakmonopóliumáról. Attól nem lesz kevesebb a csalás meg a hálapénz meg a bliccelés, hogy szépen kérjük. Lehet szépen kérni egyszer, kétszer, de mindig lesznek olyanok, akik juszt se akarnak jó gyerekek lenni. Ilyenkor aztán jön a fenyegetőzés, az idézés, majd a rendőr és a bíróság. Ebből a többiek látják, hogy nem érdemes az adóval lacafacázni, és nekik már elég lesz a szép szó.

Miért legyek én tisztességes?


Tehát választott képviselőink, mint művezetők, felsorakoztak buldózereink előtt, hogy mutassák az utat, az ellenséget, a gaz feketegazdaságot. És ekkor az egyik öltöny alól kicsúszik egy otromba nagy darab feketegazdaság. Nem olyan óriásnagy, ötven dokumentumról beszélünk, egy normálisabb családi ház áráról. De akkor is lopott.

Szóval mielőtt feltörjük a magyar ugart, ennek az ügynek a végére kéne egy pont. Oké, várjuk ki a vizsgálatot, meg ártatlanság vélelme, plusz angolkisasszony. De évekig nem várhatunk, addig nem állhat a munka.

Azt már most tudom, hogy nem taggyűlés volt. Meg nem ők nyerték a legtöbbet. Viszont ne feledjük, hogy éppen indulunk behajtani az elcsalt pénzeket. Kisebb és nagyobb csalók figyelnek feszülten, hogy most mi lesz. Ismét olyan ítélet születik, hogy hát igen, el lett itt lopva egy csomó pénz, de azért börtönbe nem megy senki? Hogyan és mivel lehet akkor meggyőzni az adócsaló, bliccelő civilt, hogy ő viszont legyen jó? Miért legyen ő tisztességes? Hogy biciklizhessen a pisztollyal cirkáló kiváltságosok közt?

Karón varjút


Ezt a nagyszerű hadműveletet nem lehet úgy végigvinni, hogy közben az utolsó pártköcsögöt is kimossuk a szarból, ha füstölgő pisztollyal bukik is le. Ehhez fegyelemre van szükség, és az büntetés nélkül nem létezik. Ha elmaradnak az akolbéli ragadozók ellen indított látványos és gyors perek, az egyértelműen azt üzeni, hogy lopni, csalni és sikkasztani nem szabad. Mármint nektek, kis hülyék. Nekik meg igen.

Nemcsak a gazdaságfehérítést sodorná veszélybe Z. közlegény megmentése, hanem az egész stabilizációt és reformot, ha van még ilyesmi tervben. Azt le lehet vezetni, hogy nincs pénz erre meg arra. Csak hát az állampolgár ilyenkor nem hagyja ki azt az ízetlen, olcsó poént, hogy hát persze, hogy nincs pénz, mert ni, ott viszi szatyorban az ifiúr. Lenne itt pénz, ha nem tetszenének ellopni, aztán bekopogni papírért meg még több pénzért.

Ami egyébként nem igaz: nem az az az ötvenmillió hiányzik, hanem százmilliárdok. Makróban tekintve, ugye. Mikróban viszont: miért fizessek bármennyi adót plusz buszjegyet, ha az emeszpés senkihelyettes kisétálhat ötvenmillióval? Azért, mert erőszakmonopólium van? Hát még a végén gárdát alapítok, hogy ne legyen. Az persze törvénytelen meg szélsőséges, mi?

A törvény mindenkire vonatkozik. Kommunistákra tízszeresen, százszorosan. Elvtársak, tegyék a kötelességüket.


Címkék: mszp reform korrupció

486 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr100170954

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: petiBlog 2007.09.20. 12:47:04

Utópia Ébren álmodom. Utópisztikus álmot látok. Álmomban lebukik egy politikus korrupció, csalás, sikkasztás gyanújával. Kiderül, hogy ezt bizony nem egyedül követte el (hogy is lehetne ilyesmit egyedül elkövetni), sorra buknak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bocs, most látom, hogy az atomerőmű 2x ment.
mindegy, legalább hangsúlyos
Rofa!
Nem én vagyok:).Nézd meg az előző hozzászólásomat.
Persze,nagyon jó lenne,olyan országban élni,ahol nincs korrupció.Én nem loptam milliókat,de az egyetemi koleszba jelentkezéskor azért átjelentkeztem nagymamámhoz,mert mindenki ezt csinálja.Amikor anyám 40 évesen gyereket szült,kifizettünk x ezer forintot,hogy ne a környékbeli kisváros,hanem a legnagyobb megyei kórházba kerüljön.Apám a napi 8 óra melója után 30 éve feketén ezermesterkedik. Ahol dolgozom,csak a fizetésem egy részét kapom hivatalosan,a többit zsebbe.Soroljam még?
Ez nem 50 millió,de ez így működik.Sajnos.
És nem a politikusokat védem,csak azért nem kéne habzó szájjal üvölteni,ha mutyiznak.Miért itt ki nem?
neeskens 2007.09.21. 15:18:47

Azt kellene már végre tudomásul vennie mindenkinek, hogy a mi dübörgő pannon pumánk, vagy akármink legfeljebb egy csökönyös egyhelyben álló öszvér lesz, ha mindenkinek megfelel az amiben csücsül, meg tapicskol. És igenis a mi politikai is társadalmi mára a minusz végtelenbe konvergáló "elitünknek" kellett volna példát mutatnia. Persze, hogy mutyizik mindenki. És mielőtt valaki visszasírná a szocializmust megjegyzem ott is voltak szegények! (Ferge Zsuzsa) Csak az igazán elesettekért nem sikk kiállni. És azt sem sikk megmutatni, hogy képesek az emberek boldogan is élni. (médiák - broáf).
...és az elvtársak meg is teszik amit a párt elvár, kimossák a cuslág szennyest, nehogy az az icipici koszfoltocska nyomot hagyjon a szép piros logójukon ! Jön majd a napkeltébe a pattogó hangú baromfi - nem lesz gázár...ja nem ! Nem is történt sikkasztás - mondja majd a szetey, hogy: " kérem én büszke vagyok és a gárda a fasiszta és nem is a cuslág lopott....szóval íme a kulcsár II. ügy. Izgalommal várom, hogy a cuslág gyerek meddig lesz háziőrizetben.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.09.20. 23:55:50

"ácsi!! a gázár nem sarc! az ennyibe kerül. miről beszélsz?"

Tényleg ? No, csak azért kérdezem, mert emeléskor azt mondták, hogy nyugateurópában is ennyi az ára, csak azt felejtették el mondani, hogy mi nem ott vásároljuk be a gázt, ahol nyugateurópa, valamint azt, hogy jobb nekünk a molos árú gáz, mint a saját, tehát azt meg eladják kanadának. Cö...cö
neeskens

"az egyetemi koleszba jelentkezéskor azért átjelentkeztem nagymamámhoz,mert mindenki ezt csinálja."

Ezt már hallottam mástól is. Jópofa.

"És nem a politikusokat védem,csak azért nem kéne habzó szájjal üvölteni,ha mutyiznak.Miért itt ki nem?"

Te mutyizol havonta ötvenezret. A mutyizott plusszból még mindíg egyik napról a másikra élsz. A politikus meg ötszázat, amit motorcsónakra költ. Miért is nem kell habzó szájjal üvöltened?


Zuschlag:

"Ha két órán át nyugton kellene ülnöm odahaza, kiszaladnék a világból"

Jópofa. Most akkor mit csinál vajon?
0xFFFF 2007.09.21. 15:35:59

Ha taggyules sem volt akkor sikkasztas sem. Igy megy ez.
neeskens 2007.09.21. 14:00:31
"Szerintem meg ezt az országot a korrupció tartja egyben úgy-ahogy. Informális kapcsolati hálókkal meg pénzzel lehet csak bármit is elintézni.Ha ennek hirtelen nekimenne valaki bedőlne az egész. "

Mi történik akkor, amikor a nagy határ szar bedől? Építünk egy újat, szebbet. Szal többször elhangzott itt, hogy mit lehet kezdeni ezzel az elittel stb. Sokmindent nem, de néhány dominót kiemelni a sorból, azért csak megmozgatná az állóvizet.
OK, nem 2,5, hanem 3. Bocs.

Nem ez zavar. Tényleg elfogadom, hogy akik nem szorulnak rá, azok ne vegyenek igénybe támogatást.

Csak az szúrja a csőrömet, hogy azzal a 75e -vel a (leg)felsőbb 10000 tagja lehetek.
Felfele nincs differenciálás.
Kínai piac: mindig azon gondolkozom, hogy ha valóban cél a feketegazdaság visszaszorítása, a józsefvárosi kínai piacnak miért van még működési engedélye... Pofátlanság egy olyan helyet üzemeltetni hagyni, amiről még az utolsó értelmi fogyatékos is tudja, hogy ott még a levegő is illegális! Jakérem nem engedi a jog a bezáratást? Módosítsuk a jogot, vagy állítsunk minden árus mellé 0-24/7 ellenőröket...

Gázár:
Részben egyetértek veled Árpád, viszont ne feledd, hogy a Mol extraprofitot realizál a(z orosz) földgázon.
Madárijesztő 2007.09.21. 16:48:44

Van differenciálás. Ennyi pénzt szántak rá (vitatható, de az áremelés célja az volt, hogy kevésbé legyen veszteséges a kassza). Ebbe a jövedelemstatisztika alapján ennyi és ennyi fér bele. Határ 92e / FE.

Mindannyian tudjuk, hogy a jövedelemstatisztika szar, mert nem jelentéktelen számú ember svarcol.

Mindannyian tudjuk azt is, hogy lesz aki még a svarcoláson kívül is sunyizik, hogy beférjen. Akik mondjuk hárman élnek 300e-ből, azoknál meg is tudom érteni.

(Nem tudom, ha 150e / FE húznák meg a határt, és minden fa mellé ellenőrt állítanának akkor mi lenne... Ez persze teoretikus, mert ilyet nem lehet).

Ja, az elméletnek van egy olyan eleme is, hogy így, a megemelkedő költségek hatására majd korszerűsítés lesz, szintén csak a felső rétegeknél működik, a többiek inkább fáznak. (Illetve van, akik nem fáznak, de idén nem mennek síelni és az autó lecserélését is elhalasztják).

De szerintem hagyjuk abba az osztályharcot mert a végén még megalapítjuk a kommunista pártot :D
BSz 2007.09.21. 17:03:50

A Fáy utcait bezárták, kiköltöztek az árusok az Asia Centerbe... Állítólag megy tovább az üzlet...

A józsefvárosi inkább a nagykereskedelemről szól, és állítólag kőkeményen benne van a maffia. Anno Pintér Sándornak is volt ott valami ügye, nem emlékszem már, talán őrizte a korábbi cége... Mindenesetre súlyos hely az tény.

(Na, most pld. magamat is mutyizáson kaptam, ugyanis rendszeresen szoktam ott parfümöt, piát, csokit vásárolni :)

neeskens

Persze lehet itt felhozakodni az első kődobálókkal, csakhogy az arányok ugye.
Lehet, hogy a papád sem ezermesterkedne
30 éve feketén,ha a sarc nem egy audi
arany szelepsapka formájában testesülne meg.
nol.hu/cikk/464828/

A cikkben Márfai Péter, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének elnöke nyilatkozza:

"Ami Zuschlag politikai jövőjét illeti, az kizárólag az őt támogató bázison múlik. Ha nem veszíti el a bizalmukat - legyen az ügynek bármi a vége -, még visszatérhet" - mondta."

Szerintem ezt az embert is ki kéne baszni a pártból, sebesen!
A helyes válasz ugyanis:
Nem térhet vissza, csak ha ártatlannak bizonyul.
(Ja persze értem én, ha sokan támogatják, nagy a bázisa, akkor mégiscsak jó elvtárs, akár maradhat is)
Súlyos...

érdemes átfutni, bár itt is ugyanezt kérdezzük, boncolgatjuk:
www.nol.hu/cikk/464638/
xenu: el vagy te tévedve, én röhögök rajtad. te tényleg a hörrtévéből meg a dögkútbirodalomból eszel? megárthat.

index.hu/politika/belfold/press0921/
sírtok-ríttok? nesztek.

Varga: Ne osztogasson a kormány
index.hu/gazdasag/magyar/vvgy070921/
Vargának t-k igaza van, persze ő nem a független közgazdász, hanem a pártpolitikus, ezt ne feledjük.

Kérdés, hogy ők hogy csinálják majd, ha újra odakerülnek. (Nem úgy értem, hogy jól vagy rosszul, én a konkrét eszközökre lennék kíváncsi).

Meg arra is, hogy Varga magánemberként beszél ilyen értelmes dolgokat (a kötelező kis túlzásokkal), vagy akkor ez most a fidesz hivatalos véleménye.
asszeretnem megkerdezni, hogy mi jot, ha barmit tett eddig ez a Gyurcsany gyerek, hogy ennyire vedeni fenyezni kell? Az ma mar teljesitmenynek szamit es attol jobb nekunk, ha valaki ~2 even at nem csinal semmit, apolja fenntartja a lopos, hazudos mutyizos rencerunket, majd zart ajtok mogott ezt bevallja? Ezen kivul csinalt valami jot? Az mar onmagaban jo, ha o mondjuk jobb ember a Viktornal?
Ha en megolok valakit es azt bevallom, illetve nem olyan csunyan oltem meg, mint egy masik bunozo, akkor engem is megtapsolnak majd? Ha ez nem az a blog, mert csak a kozepebe olvastam bele es onnan jott az ihlet, majd
keresek masikat.
Hú, egy tök izgalmas dokumentum került a kezembe nemrég. Ajánlom mindenkinek olvasásra!

www1.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/F40B40AE95D9C031C12572580040C06C/$File/torveny.pdf
Aszta, Árpád.
w.blog.hu/2007/09/03/nem_a_haverom_a_kalauz#comments

Tomcatet kihoztad, Zushlagot lecsukattad? Kérhetek én is valamit? Mondjuk egy kapuccsínót?
Nemrég nagy vezérünk szónoklatának egyik alapgondolata az volt, hogy vissza kell szorítani a feketegazdaságot, mert az ugye Európában a legmagasabb. Hivatalos számok szerint 18%. Valóban magas szám /hát még ha nem a Statisztikai Hivatalt vennénk figyelembe! hanem a valós, inkább-30-30%-ot!/ a buzdítás nemes célért való.
Csakhogy vezérünk elfelejtette mellé biggyeszteni azt a számot is, hogy Európában nálunk a legmagasabb az adóterhelés, a járulékokkal együtt 65% körül mozog. és itt sem kicsi az eltérés, merthogy az utánunk következő Svédországban 52%. Mielőtt populista fideszes PRral vádolna bárki is azér gondolkodásra kérnék mindenkit. Hogyan lehet elvárni bárkitől is, hogy minden megtermelt forintja mellé tegyen még kettőt, hogy hivatalos legyen a jövedelme?
Hát szankciókkal. És itt köszön vissza a régmúlt. Lesz majd APEH ami hatalmi diktatúrával /ez esetben nem politikaival/ elveszi. Sőt nem csak elveszi, de tönkre is tesz végleg.

Szóval vezérünknek példát kéne mutatni, igaz. De nem csak példát mutatni, hanem olyan helyzetet teremteni, amiben etikusan elvárható lenne, hogy az állampolgár jogkövető magatartást tanusítson. Ilyen adótejer ugyanis nem etikus. De ami még rosszabb, hogy nem is működik. Mert az a sok % feketegazdaság a piac velejárója. Jó mutatószáma a mai magyar társasalom és gazdaság működésképtelenségének.
Most tényleg a Zuschlag a téma? Esetleg a Szíjjártó, vagy Tomcatbarom? Vegyük meg azt a kibaszott ásdelmagad felszerelést. Ehhez nagyon be kell rúgni, hogy őszinte legyek.
Átmászom a Hölgyvilág portálra, esetleg kersek sok pucér seggű nőt; no csá..
Hát kéremszépen, van itten ez a félelem. A félelem mibenléte abban áll, hogy a Zuschlag gyereket kimossák a szarból, és nem kapja meg azt a húsz évet, ami őreá vár. 20, azaz HÚSZ, azaz köbgyök nyolcezer év, minden TV, rádió és hírportál által gondos kihangsúlyozás révén sulykolva bele az agyakba.

Na mostan itten jövőileg két lehetőség áll fenn. Vagy elítélik, vagy nem ítélik el. Ha elítélik, egyszerű az ügy. Ha nem ítélik el, még egyszerűbb: tuti, hogy a gyurcsány kimosta. Hiszen én is lopok, a szomszéd is lop, a nagymama is a hipermarketben, muszáj, hogy ez a Zuschlag gyerek is lopjon, ő is a mi Kárpát medencénk kölyke, nemigaz? Az egész ország érdeke tehát, hogy elítéljék, mert akkor, ha lebukik az ember, nem érez haragot, ahogy egyébként érez a rohadt rendőr, parkolóőr, ellenőr, APEH levél, stb. láttán, sőt megnyugszik. Hát még a Zuschlag is lebukott kérem! Akkor jogos! Lenne is itt rend hamarost, csak ítéljék már el azt a Zuschlag gyereket. Javaslom a gyurcsánynak, intézze el, hogy elítéljék. Ha ártatlan, akkor is.
hunter41 2007.09.21. 19:42:29

Tudsz egy elfogadható forrást mondani erre a svédországinál is magasabb adóterhelésre?
Na drága én találtam egyet.

Igaz, 2004-es adat.

Sweden 50,5%, Hungary 39,1%, öhöm, öhöm.
Itt a forrás

www.uni-corvinus.hu/.../tanszekek/kozgazdasagtudomanyi/tsz-penz/files/Putan/Europa_adozik_Kiraly_Laszlo.ppt


(Egyébként Litvánia a legalacsonyabb 28,4%-kal. Visegrádiak közül vastagon élmezőnyös Szlovákia 30,3%-kal. A lengyelek alig lemaradva 33% körül, a régióban minket csak a szlovénok előznek meg. Érdekes, hogy a viszpnlyag szociális piacgazdaságot működtető Németország nálunk egy hajszállal alacsonyabb (38,7%) adóterhelést mutat.

Félreértések elkerülésére: ez a teljes GDP-re vetített terhelést (újraelosztási ráta) és nem az élőmunka-terheket mutatja.

T. hunter41!

Javasolnám "újságok" olvasását, amiből kiderül, hogy Magyarországon az adóteher kb. 37,5 % az adóteher, míg a pártlapok esetleg marhaságokat írnak. Bár Svédországban valóban 52 %.
Tessen parancsolni, ennél autentikusabb kevés van.
www.oecd.org/topic/0,3373,en_2649_37427_1_1_1_1_37427,00.html

Van azonban egy lényeges elem, amit el tetszenek felejteni. Magyarországon az a 37.5 % nem tartalmazza a TB-t, míg a svédek 52% a teljes általános elvonást. Pedig a TB bizony adó!

Ja, az OECD vweboldal nem könnyű olvasmány. De kijön az általam említett %. :-)
De tartalmazza, nézd meg a belinkelt előadást. A szociális járulékok alatt. Még az egyes tagország arányai is megvannak (Közvetlen, közvetett, TB).
Ja kérem, újságot az olvasson /különösen hazait/ aki nagyon szereti álomba ringatni magát. Az adóelvonás /járulékokkal!!!/ mértéke pedig pragmatikus valami, ahhoz nem újságra, hanem hiteles forrásra van szükség.
Szlovákiában valóban kevesebb adót szednek be. Ott 17 %-os egységes szja van. A gazdagok sokkal több pénzt kapnak a bruttó bérükből, mint nálunk, a gázár kb. másfélszer akkora, mint nálunk, a foglalkoztatottak aránya is lényegesen magasabb, mint nálunk, a szociális juttatások pénzbeli értéke lényegesen kevesebb, mint nálunk, lényegesen alacsonyabb a rokkantnyugdíjasok lakosságra vetített számaránya, mint nálunk. Utóbbi érték a minimálbérre bejelentettek számára is vonatkozik.
Jézusom, tudnál egy menüponttal mélyebbre is linkelni, ez olyan mint anno a szakdolgozat idején a BIS meg a többi nemzetközi sóhivatal honlapjai :D
Rofa!

Akkor egy kis paraszti logika:
Szerinted hogy jön ki 37.5%, ha maga a TB 39% minden megtermelt forint után? A nyereségadózás is tartalmaz a 35% forrásadón felül 11% TB kiegészítést. Akkor vezesd már le nekem ezt a 37.5%.
Pontosabban áruld már el nekem, hogy milyen trükkel lehet ma hazánkban pénzhez jutni ilyen adóteher mellet?

Ja tudom, a minimálbér.
De már az se, mert az is dupla minimálbér után járulékozik...
Inkább ez a baj, lásd még hivatkozott oldal adóelem-összehasonlító grafikon.

tozsdeforum.hu/index2.phtml?menu=0&submenu=onearticle&news_id=371274&red=latest

A közép- és kelet-európai regionális viszonylatban magasnak számító magyar adóterhelés főleg az élőmunkát terhelő nagy elvonások miatt aggályos. Hazánkban a munka implicit adórátája (vagyis a munkajövedelmeket terhelő átlagos effektív elvonások mértéke a versenyszféra munkaerőköltségein belül) eléri a 40,5 százalékot a 2005-ös Eurostat-adatok szerint, míg az EU-átlag e téren csupán 35,2 százalék.
"
T hunter41!

Amennyiben az adó 65 % lenne, akkor a kb. 23000000000000 Ft magyar GDP-ből a kormány tizenötezermilliárdot szedne be, és akkor lenne harmincadik havi nyugdíj is, meg ingyengáz dögivel. A nagyságrendekkel illik tisztában lenni.
Egy vállalkozásból hazavihető nyereség után a következő módon adózunk:
Bruttó adózás előtti nyereség - 18% nyereségadó, 35% forrásadó, 11% TB kiegészítés, 4 százalék EÜ hozzájárulás, 1.5% szolidaritási adó. Ez nem élő munka, és nagyon messze van a 40%-tól

Ellenpélda?
hunter41 2007.09.21. 20:08:17

Lásd lentebb.

Ugye nálam különben sem 37,5 hanem 39,2%, mint mondtam 2004-es adat, és teljes adóterhelés (redisztribúciós ráta).

Ha a társasági adó + ÁFA + tőkejövedelmek adója ennél az értéknél alacsonyabb, az élőmunkáé nyilván magasabb.

Nem vitatkozom veled, Mo-n magasabb az adóterhelés, csak dühös leszek mikor valaki be akarja mesélni, hogy a svédnél is magasabb.

BTW ezt így nem lehet összehasonlítani. A magyar átlagbér valószínűleg a svéd, holland, UK legalsó kulcsba tartozik. Nálunk a TB állami monopólium, míg máshol (FR) egyrészt kialakult a magánbiztosítók rendszere másrészt még így is komoly Eü önrész van... Szezon a fazonnal, pro és kontra.

De ha nem értetted volna, megismétlem: igen, Magyarországon relatíve magas az élőmunka teljes adóterhelése az EU-átlaghoz és különösen az új belépőkhöz képest, R U happy now? :D
A kb. 22 ezer milliárdos éves GDP-ből az államháztartás jelenlegi költségvetése /még egyszer mondom, TB-vel!!!/ 13 ezer milliárd.
Sajna ilyen egyszerű.
De nehogy aTV Hiradóra hivatkozz, jó?
Bazmeg vegyétek már észre, hogy kurvára elbeszéltek egymás mellett.

T. RoFa!
(majd megkeresem az umlautot egyszer, addig sorry)

Ha az élőmunkát nem terhelné ekkora adó, akkor másból kellene beszedni. Azt meg a nép imádja, lásd ingatlanadó megpendítése. Ha nálunk kevesen dolgoznak, és azok, akik dolgoznak, keveset keresnek (minimálbér), akkor az adónak magasnak kell lenni. Várom a közgazdász guruk nyilatkozatát, de nem arról, hogy ez rossz (olyan nyilatkozatot kb. harmincmilliárdot olvastam már kormányszidalmazással együtt), hanem a megoldásról. Legalább egyet. De annyit minimum.
Még egy /utolsó/ nagyon egyszerű példa. Én mint magyar állmpolgár semmilyen hivatalos formát nem ismerek arra, hogy 1000 Euro jövedelemhez jussak anélkül, hogy még 2000 Eurot ne kellene valamilyen járulék vagy adó formájában befizetnem. Egyébként hazánk egyik legnevesebb könyvvizsgáló cége a könyvvizsgálóm.
Trükközni persze ők is tudnak. De normális és egyenes utaon nekik sincs tippjük.
Ha valakinek van, írja ide le nekem.
vakapad 2007.09.21. 20:19:18

Itt nincsenek közgazdász guruk, csak mintegy 12 dühös ember.

Egyik pillanatról a másikra kizárt, hogy meg lehessen oldani. Evolutív folyamat, sok elemből. Fehérítés, értelmetlen költségvetési kiadások lefaragása, lopás és korrupció (= pazarlás, mert drágább mint amennyibe enélkül kerülne) leszorítása, és voilá, már lehet is adót csökkenteni.

Asszem most nemvagy kint a vízből. :D

Rövid távon lehet esetleg áfát emelni és SZJA-t csökkenteni, továbbá tőkejövedelmet adóztatni, ennek meg lehet tőkemenkítés a vége. Lehet továbbá minden ember mellé adóellenőrt állítani, csak az pont úgy nem éri meg, mint azt a 43 969 268 darab szelvényt kitölteni a tuti öttalálatoshoz.
T. RoFa!
(még mindig sorry)

Egyetértek. Azt még nem mondtad, melyek az értelmetlen (és nem marginális mértékű) költségvetési kiadások, de azt más se meri mondani. Talán egyedül Bokros (13. havi nyugdíj).

T. hunter41!

Ja, ha úgy érted, hogy mint ADÓZÓ magánember nem jutsz hozzá nagyobb jövedelemhez az adók miatt, abban egyetértek, ugyanis magam se vagyok vele másképp, sőt Dávid Ibolya se, ezért harcol az egységes szja-ért, akkor ugyanis lényegesen megemelkedne a nettó jövedelme. Sajnos kevesen vagyunk adófizetők, ezért az átlagos nem annyi, mint az enyém.

A TB bevétel egyébként 3661 millió Ft volt 2006.-ban, a központi költségvetés bevételei 6549 millió Ft, a GDP meg 23753 millió.

z agenthoz: nemcsak karón varjú, de 1 évvel öszöd után lehet, hogy áldozati bárány is...
nagyon kitréningezte a srácokat az az amcsi agymosó arc. már az 50 millás tét is vicc abban a gamában. ennyi 1 rendes smukk abban a partyban. nesztek, konc.
csak fél gőzzel figyeld kisgyerek az évfordulót. itt van z a hangya...
hunter41 2007.09.21. 20:20:19

Ha már így eltévedtünk az átlag és a szórás valamint a többedrendű momentumok szürke zónájában, hadd mondjam a személyes példámat.

A rendes (munka)jövedelmemet érintő teljes elvonás 47,78 %.

Emellett van (szokott lenni) más jövedelmem is, amit 25% forrásadó terhel, ennek bevonásával a teljes jövedelmemet terhelő összes elvonás leesik olyan 42% környékére.

Semmilyen kedvezményt nem tudok igénybe venni, de nem érint a szolidaritási adó sem...
Önkritikát tartok: utolsó zárójeles mondatom visszavonom. Azért mert általánosítottam.
Nincsen Zuschlag-ügy, ezt maga Zuschlag János mondta. És ezt így be is mutatja az összes tv!
A Monty Python-os Erik, a viking jutott eszembe (már a dübörög a Pannon Puma idején is), amikor Atlantisz süllyed és azt skandálják, hogy "nem süllyedünk, nem süllyedünk!".
Szerintem illene különbséget tenni a file-letöltés a minimálbérre való bejelentés és az állami vezetők lenyúlása valamint elbaszása közt. Bár láthatóan kezd divatossá válni az, hogy "összemosni mindet" azaz "egy jelenség tünete" sztem ebben a formában nem igaz.

A minimálbéres dologgal jól jár rövidtávon a munkavállaló is, mert lehet nem lesz oly nagy nyugdíjja, de hol van az? Most meg élhető körülményeket tud teremteni a családjának.
+Felteheti mosolyogva a kérdést. Adózni? Ezeknek?????
A kérdés pedig sajna így jogos. Az ország nem Kovács János kőművesé, hanem Gy.F.-é.

Lefordíthatom: "Úgyis velünk fizettetik meg a saját elkúrásukat. Beleszólás úgysincs, akkor meg ha több marad itthon, könnyebben megfizetem..."
Ugye mennyivel másképp hangzik? :)

A médiaipar izlésformáló törekvése és "extra profitja" vs letöltésben nem az egyszeri letöltő áll a kormány lenyúlásához közel. Hanem az ipar maga. ( Lehet ez jó, mert így működik a "piac"... idővel megmondják mit vehetsz... )
Csupán van jo nehany olyan ember aki nem hajlandó fizetni rakás szemétért, és ha kell neki 1-2 szám inkább beszerzi máshonnan.
Romantikusan megfogalmazva ellenáll az egyszerű agymosásnak.
A szemét következtében visszaeső forgalmat meg rájuk lehet kenni.
T. Kristl!

Valahogy nincs olyan érzésem, hogy a "kis lopás megengedett, a nagy lopás meg nem" elv demokráciánk alappillére lenne. Közgazdaságilag se az igazi, ugyanis ha többmillióan lopnak kicsit, akkor az ötven nagylopás már se nem oszt, se nem szoroz. Az elkúrások állandó emlegetése meg konkrétumok nélkül csupán handabandázásnak tekinthető.
T vakapad.

Ezzel nem is vitatkoztam. Ám valahol illik különbséget tenni. :)
Azt is vitatom hogy a "fej" azért csinálja mert hát mi vérünk, azt csinalja amit a társadalom.
Már csak azért is mert nem mindenkinek adatik meg ugye az áfás trükk vagy a minimálbéres bejelentés... :)

Az elkúrások állandó emlekedése ugyanakkor jelentheti azt, hogy nem óhajtja az illető felsorolni a mindenki számára ismert ügyeket. :) Mivel mindenki számára ismert, és így rövidebb. ;)

Összemosni az elkúrásokat a minimálbéressel meg az áfással az meg maszatolás. :)
Pláne ha a korrupció elleni harc nagy bajnokai a mai napig trükköznek.
Tulajdonképpen nézzünk már bele az M5-ös K. féle ügyeskedésbe.

Egyébként van egy ilyen remek mű, "Aranykoporsó" abban a társcsászár azt mondja Diocletianusnak, hogy nem nyúlhatnak a kereszténykehez, mer a köznép morog... "kezdjük a császárnén".
Na, ez hasonló helyzet.
"Kezdjük a fejen."

A file-letöltés meg a zártabbá váló világrend elleni nemes lázadás. :)

Remélem rajtam kívül az összes normálisan bejelentett és adózó alkalmazott jóízűen szopikázik ezeket a kommenteket olvasva.
Kedves Árpád!

Ennyit a "szabad piacról":

" Népszabadság • Munkatársunktól • 2007. szeptember 22.
Lapunk értesülései szerint a Gazprom januárig 10 százalékkal emeli a Magyarországra szállítandó gáz árát. Jelenleg anagykereskedelmet végző E.ON-nak ezer köbméterenként 270 dollárt kell fizetnie.

Ez a Mol által korábban kötött, 2015-ig hatályos szerződés alapján jóval magasabb, mint számos európai ország tarifája. Tavaly ez alapján még több mint 300 dollár volt az árunk. Ez az akkori magas olajáraknak volt betudható. Az ezt követő 10 százalékos tarifacsökkenés is az olajár csökkenéséből következett. Azóta újfent megemelkedett az olajár, amit az orosz fél az árképlet alapján ismét érvényesít. Ennek megfelelően októbertől már 290, januártól pedig ismét több mint 300 dollárt kell majd fizetnünk. Az importárcsökkenés idén azért nem jelent meg a gázárakban, mert a kormány és a nagykereskedő korábban az akkori gázárak emelkedésének tompítása végett titkos szerződésben a költségek elnyújtott kifizetéséről állapodott meg. A mostani áremelkedést azonban érvényesítik.(M. I) "

Gy. F.-nek valószínű a választások megnyeréséhez ez kellett.

Feleim, mindannyian látjuk, hogy ez itt nem jó. Ahhoz, hogy előre lépjünk, gatyába kell rázni a gazdaságot. Ennek feltétele a korrupció megszüntetése.Ez a legnagyobb lemaradásunk, ugyanis ha javítanánk 20-25 helyet, akkor lehetne beszélni arról, hogy elindult a tisztulás. A másik, hogy előrelökne bennünket az is, ha az adótörvényeket csak 4/5-ös többséggel lehetne meghozni és vátoztatni. Meg lenne az oly régóta hiányolt kiszámíthatóság.

A bíróságokat, ügyészséget függetleníteni kellene végre, és nem csak látszat szintjén. Miután mindig azt követelitek,- hogyan- itt a megoldás. 4/5-ös többséggel el kell fogadni EGY KÖLTSÉGVETÉST %-os alapon. Ez érvényes 15 évig. Innen évente csak a Ft-t kell valorizálni hozzá. Ami fix: az adó, költségvetési számok. Na innen lehet megbízható fejlődésre számítani. Az ugyanis, hogy év közepén kissé lágyabb a széklete a Veres Janinak, és hasraütve átírja az éves költségvetést?-lássátok be nem megy.
Ui:
Z. úr nem fej. :)

Még egyszer a Zuschlag ügy kapcsán:

A diktatúrákban (és ilyen volt Kádár apánk régi, szép, átkos rendszere is) az "Ami nem szabad, az tilos" elv érvényesül. A demokráciákban az "Ami nem tilos, az szabad" elve. Régebben gumitörvények voltak, és ha valakinek nem tetszett a pofája a rendszer bármelyik nagy vagy akár kis, helyi potentátjának (kakas-úr-szemétdomb elv), azzal törvényesen számolhatott le, mert mindig ráhúzható volt valamelyik. Némi csűrés-csavarással ugyan, de törvényesen, és a bíróságok ebben partnerek voltak. Persze azért ma is van ilyen "törvény", mégpedig a "jó erkölcsbe ütközés". A jó erkölcsről tudni kell, hogy mindenkinek van egy különbejáratú, saját jó erkölcse, amit állandóan használ mérceként, és sehogyansem érti, hogy a többieknek miért nem ugyanolyan van. Rejtélyes ügy (persze hivatkozhatunk arra, hogy aki szereti a kelkáposztafőzeléket, az képtelen megérteni, hogy más meg nem szereti, hiszen ő TUDJA, HOGY FINOM - kisgyermekek sokat tudnának mesélni erről).

Ezzel persze csak azt akartam mondani, hogy jogállamban egyetlen objektív mérce van, mégpedig a törvények és rendeletek összessége, minden más csak szubjektív megítélés, aminek demokratikus jogállamban nem szabad(na) érvényesülnie. A törvények és rendeletek összessége egyetlenegyféle, elvileg mindenkire egyformán vonatkozó mércét jelent, aminek alapján ítélet hozható, azaz, ha valaki betartotta a törvényeket, akkor bárki mondhatja rá, hogy rohadt, simlis disznó, de azt is, hogy ügyes. Az objektív mérce alapján viszont nem ítélhető el, az ügyesség versenyképes demokráciákban nem elítélési ok, sőt pozitívum. Az elítéléssel ugyanis a demokratikus jogállamiságba rúgnánk bele (sok ilyen esetén azt tipornánk el), és csökkentenénk a versenyképességet.

Zuschlag esetében azt mondanám, hogy nagy valószínűséggel túllépett a törvényesség határán (tudjuk, hogy Gyurcsány mit talált az IGYSM-ben, mikor miniszter lett, első lépésként megszüntette a miniszteri keretet, és 10 %-ra csökkentette azt a 2/3-os arányt a támogatási rendszerben, amiről az ifjúbaloldaliak azt gondolták, hogy lévén az MSZP kormányon, automatikusan jár nekik). Zuschlag bűnösségének valószínűségét legalább 95 %-nak mondanám (hozzászokott, hogy megteheti, korábban ezt tette a környezetében mindenki vele együtt), de jó lenne, ha azt az elvet végre elfelejtenénk, hogy ha valaki valamihez hozzájut, de ezt a törvényeket betartva teszi, akkor saját tehetetlenségünk/tehetségtelenségünk okán rendőrt és bíróságot követelünk. Esetenként hóhért. A demokráciához hozzátartozik a verseny, minden használható, ami nem tilos, a szabályok adottak, tessen velük élni.

Akinek pedig a szabályok nem tetszenek, az alapíthat pártot, megnyerheti a választásokat, és saját "erkölcsi mércéje" szerint módosíthatja őket. Szabad a pálya hölgyek és urak.
T. Kristl!
Azért mégiscsak szeretném olvasni azokat az elkúrásokat. Valahogy jobban tudnánk beszélni róluk, meg aztán érvelhetnénk is, mivel kevéssé kedvelem a "De igen", "De nem" típusú vitákat.

T. molaris!
A gazdaság gatyába rázása igen sajnálatos módon nem tartozik a közgazdaságilag primitív feladatok közé. Magam például csodálkozom az ipar száguldásán (pannon puma, majdnem 10 % az első hét hónapban), noha mindannyian tudjuk, hogy épeszű cég Magyarországra már nem jön, mert nincs szabad munkaerő (illetve ami van, az drága és képzetlen - a cégek közül talán a Hankook kivétel, de ahogy látom, ő se lesz itt sokáig). A mezőgazdaság gatyába rázásához meg Szent Pétert kellene először gatyába rázni, úgy tudom, odafönt az időjárásért ő felel. Az állami beruházások lecsökkentek, a "gatyába rázáshoz" nyilván növelni kellene ezeket. Ez egyben a hiány növeléséhez és a forint összeomlásához is vezet, lehet, hogy mégse lenne jó?

Az baromi érdekes lenne, ha az adótörvényeket 4/5-ös többséggel hoznák, gyakorlatilag lebénulna az a szükséges iterációs folyamat (kormány mindig igen, ellenzék mindig nem, totálisan függetlenül attól, hogy ki van kormányon), amivel a mindenkori hazai és (sajnos állandóan változó) nemzetközi gazdasági helyzethez lehetne igazítani a magyar gazdaságot. Na persze kiszámíthatóság az lenne dögivel.

A 15 évre tervezett költségvetés szintén érdekes gondolat. Néhány közgazdász támogatót azért még kellene hozzá szerezni.

T. Ne félj!
Bizony hogy ez kellett Gyurcsánynak a választások megnyeréséhez. Semmi más. Most már csak az a kérdés, hogy a fogyasztóknak ez jó volt-e, vagy rossz. Ha ugyanis jó volt nekik, akkor ez, a látható és méltánylandó erőfeszítések ellenére, mégse vet Gyurcsányra rossz fényt (a fenébe is!).
Ügyes. Törvényes is volt a szónoklat.
Jó erkölcsbe való ütközés. Azt hiszem a kopaszmercis írt itt nemrég a tisztességtelen piaci magatartásról például, hogy egy kicsit tágítsuk a kört, a kelkáposztafőzelék egyéni ízléspreferenciáját illetően. Na nem mintha az erkölcsről szeretnék monologizálni.
vakapad

ez azért humornak szántad nem?

Mikor a MOL a Gázprommal 2015-ig szerződést kötött, akkor még a részvények 25+1%-ban állami tulajdonban volt. Hogy lehetett az europai árak feletti árban megegyezni?

molaris 2007.09.22. 11:38:52

15 éves költségvetés? És mi van közben a választásokkal és a változó makrokörnyezettel? Négy ciklusra előre megkötöd a mindenkori kormány kezét, rendben. Akkor minek választásokat tartani?

Vagy csak a főösszegről beszélsz? Esetleg fejezet? Cím? Alcím? Még lejjebb? És honnan tudod, mire lesz szüksége a Nemzeti Színháznak és a nyugdíjalapnak 15 év múlva?

Kivitelezhetetlen, jól hangzó lózung.
vakapad 2007.09.22. 12:30:35

A mezőgazdasághoz St. Peteren kívül más is kell. Például kiszámítható birtokviszonyok (nincs - magyarfődnemeladó), előre tekintő és a piacot vizslató gazdák, vagy legalább az őket képviselő szakmai szervezetek legyenek ilyenek (nincs) és főleg koncepció (nincs).

Csak és kizárólag niche termékek és szolgáltatások segítségével juthat valahova a mg. Biotermék, minőségi gyümölcs, magasabb feldolgozottsági fokú elitcuccok a kecskesajttól a mangalicasonkáig, minőségi tájborok hungarikum szőlőkből egy-két húzónévvel, falusi turizmsu ezerrel. Az intenzív mennyiségi gazdálkodás kevés kivétellel nem a mi terepünk.

érdemes olvasgatni itt, lazán kapcsolódik a témához: buvosszakacs.blog.hu

T. Ne félj!

Csak a tájékoztatás végett:
"Ne feledjük, hogy itthoni kényelmünket háromnegyed részben a Nyugat- Szibéria fagyos vidékein termelő kutak kincse szolgálja. A földgáz mint termék költsége a végfelhasználói gázár 60-70%-át teszi ki. Idehaza a végfelhasználói árakra legnagyobb befolyással bíró földgáztermékárat az elmúlt években két fő tényező határozta meg. Ezek az orosz import (hazai fogyasztás 75%-a) gáz beszerzésének ára, illetve a hazai gázkitermelés (hazai fogyasztás 25%-a) költsége. Előbbi a MOL és a PANRUSGAZ (GAZPROM) közötti, 1996-ban kötött hosszú távú szerződésbe foglalt ármegállapítási rendszeren nyugszik. 2004. januártól a hazai kitermelésű földgáz értékét is az említett szerződésbe foglalt értékhez köti az új gáztörvény (GET). A szerződésbe foglalt árszabályozás jellemzője, hogy az a kitermelőnek a lehető legmagasabb járadékot biztosítja azáltal, hogy a gáztermék árát a gázfelhasználás – kitermelési és szállítási költségek által meghatározott – határköltsége helyett a helyettesítő alternatív tüzelőanyag, azaz bizonyos kőolajtermékek piaci árához indexálja oly módon, hogy a kialakuló gázár mellett a fogyasztóknak éppen ne érje meg gáz helyett olajtüzelésre váltaniuk. Ezt az árazási elvet az 1960-as években Hollandiában alakították ki éppen abból a célból, hogy az állami tulajdonú gázmezők kincsének értékesítéséből a holland állam a legnagyobb járadékbevételre tegyen szert. Ezt a rendszert adaptálta a MOL–PANRUSGAZ-szerződés is."

Annyit még, hogy Magyarország a gáz 75 %-át importálja, valamint a Gazprom méretéhez kicsi piac. Nemigen volt a MOL nyeregben a tárgyalásokon, ha kereskedelemtechnikailag tekintjük az ügyet.

Egyébként ezt se humornak szántam.
T. RoFa!
(még mindig nincs umlautom, izvinyítye pázsálusztá)

Az persze gyönyörű lenne. A vázolt jövőkép elérési technikáját tekintve vannak azért problémák:

1./ A "magyarfődnemeladó" állapot még sokáig fenn fog maradni. A választások azok választások, ugyebár, meg osztán népszavazás is lösz.
2./ A szakmai érdekképviselet sosem szakmai, hanem mindig politikai. Mezőgazdálkodók kontra adófizetők, St Peter negatív működése miatt. Tóta W. is írt már erről, ha jól emlékszem.
3./ A biotermék akkor adható el drágán, ha a piac hajlandó megfizetni. A magyar nem hajlandó, külföldön meg csak iszonyú pénzzel és sokévi munkával lehet egy új, ismeretlen brand-ot bevezetni.
4./ A falusi turizmus nálunk egyelőre Zimmer Feri szinten működik. Talán az EU pályázatok segítenek, de azt tudomásul kell venni, hogy a megtérülési ideje nagyon hosszú. Ki veszi majd tudomásul?
4./ Idén azért nem rossz az intenzív mennyiségi gazdálkodóknak, búza- és kukoricaár az egekben. Jövőre persze mindenki azt fog vetni, és ha StP 2008.-ban jól működik, belefulladunk. Ahogy tavaly is.
Molaris, mindig megmosolyogtat, amiket írsz, vagy ahogyan ;) bekopizom ide a "másik feledet", a dáridós topikról. Nem vagyunk ötletszegények pl. a korrupció megszűntetésére vonatkozóan, ugyanakkor igény az akkora van rá, hogy emiatt van is és virul is.

Shenpen · neokon.blog.hu 2007.09.08. 21:55:57
"Jelmondatunk szerény, de irányt mutató: Egy nemzet boldogsága inkább függ az emberek jellemétől, mint a kormányzás formájától."

Ez tökéletesen igaz, és nagyon jó mondat, de akkor miért a postabezárásokról ír meg a létrehozandó értelmiségi felsőházról ami természetesen a kormányzás formáját befolyásolná? Amikor ezeknek semmi köze az emberek jelleméhez.

Szerintem a kapitalizmus morális alapját - ami szükséges, mert anélkül nem megy - nem az állami szférában, hanem a civil társadalomban kell létrehozni, egyszerűen azért, mert csak ott lehet: Bővebben: neokonblog
T. vakapad

Oké, hogy ne legyek negatív nem csak elqrás :)

Beszélgessünk el az M5-ös építésének módozatairól, miért került ennyibe, miért volt annyira drága, miért kellett garantált nyereséged adni mellé ahol az üzemeltetőnek nem érdeke a nagy forgalom. Ha megvete az állam, mért csak egy részét, és mért akarta más versenyzők kizárásával ugyanannak az üzemeltető cégkörnek eladni, akitől vette, pár hónap multán, a vásárlási árnál lényegesebben alacsonyabban.
Miért nem lett országos sajtóvisszhangja. Stb. :) Egyáltalán a strabag-ügy mér "osztrák belpolitikai" ügyként lett tálalva? :)

A magyar mezőgazdaság koordinálása és érdekképviselete az euban miért késik még mindig? Mi végtére a feladata? A nagy befektetést igénylő összetett rendszer (mint egy csatornázás-öntözés megtervezése és kivitelezése... ) megvalósítása érdekében a megfelelő minisztérium milyen erőfeszítéseket tesz. Mennyiben következetes a magyar gazdák nevelésében, és segítésében. Milyen stratégiai tervekkel bír hosaszú távon a megváltozó éghajlati körülményekhez és az ezzel felboruló világpiachoz viszonyítva. Hpgy egyáltalán ilyen minisztérumoknak legyen bármilyen értelme az országban. :)

Miként szeretné Gy. F. kormánya és pártja a Z.-úr ügyéhez hasonlatos, középvezetői szinten jellemző maszatolásnak és pénzelfolyásnak gátat szabni. Mennyiben egyszerűsödik, és hm ésszerűsödik általában a páylázati rendszer az országban ennek érdekében.

Készült e kimutatás hogy az autópályák emellett mekkora mértékben dobják meg a környék gazdasági fejlődését.

Kezdetnek ennyi elég?
vakapád,
1., a főd bizony pár év múlva eladó lesz, és majd jönnek azok, akik hajlandóak korszerűen termelni rajta (hallottatok már pl. a szkennelős , növényfelismerős kapálógépről?)
2., Ja.
3., Egyre inkább hajlandó megfizetni a biotermékeket meg a hungarikumokat. Nagyságrendeket fog 10 éven belül növekedni ez a piac itthon is. (Az más kérdés, hogy az alulképzett magyar paraszt nem tud biót termelni, de majd aki helyette megveszi a földet - pölö a holland paraszt - az majd fog. És még több adót is fog fizetni mint a magyar. Ha magyar paraszt létére eltékozolja a hon drága főgyét értékesíthetetlen buziságokra, hát csak jöjjenek, akik megbecsülik azt és értenek is hozzá. Voltak ilyenek nemrég, úgy hívták őket, hogy téesz agronómusok... Ők már kihaltak. )
4., Vannak nagyon fasza falusi turizmusos helyek itthon, csak ki kellene próbálnod.
5., Azért nézd hozzá a termésátlagokat is, az árak önmagukban nem sokat mondanak.Kurva nagy aszály volt az idén, főleg a kukoricára. Ettől még igaz, hogy jövőre nagyobb lesz a vetési kedv, de most úgy néz ki, hogy sanszos lesz a magas ár még akár magas termésátlagok esetén is. Lehet néha a parasztoknak is mázlija. Az viszont igaz, hogy ettől nem modernizálódik a parasztok agya.
A visegrádi országokban Magyarországon a legalacsonyabbak a bérek.

Míg hazánkban 112 ezer forint a nettó átlagkereset, Szlovéniában ennek közel kétszeresét kapják kézhez a munkavállalók. A magyarokat többek között a csehek és a lengyelek is megelőzik, sőt idén a szlovákok is lekörözték hazánkat 116 ezer forintos átlagkereset
Guga 2007.09.22. 17:16:57

(hallottatok már pl. a szkennelős , növényfelismerős kapálógépről?)

-

Jah felénk Józsi bácsinak, Béla bácsinak, Julis néninek, Mari néninek hívják ezeket a szerkezeteket :D
vakapad 2007.09.22. 13:57:35

Nekem Alt + 132, mármint az: ä.
Szerintem az öntözés és a belvízelvezetés megoldása is drámai javulást okozna a termelékenységben.

Ez mintha már több ezer éves technológia lenne.
Szolgálati közlemény: rigt alt (altGr) + a = ä

:D

Nezőgazdaság: lehet így is gondolkodni, meg lehet úgy is gondolkodni, hogy coki stájer, füvesholland, békazabáló paraszt, a magyar földön a magyar gazda termeljen nyereségesen (vagy akár veszteségesen), majd kifizetjük. És én azt mondom, hogy még az utóbbi is egy érvényes gondolkodási keret, vannak akik egyszerűen ezt gondolják, és kész.

Csak ott kezdődnek a hatalmas problémák, hogy akik a leghangosabban üvöltöznek parasztügyekben, azok speciel kurvára nem is értenek hozzá, és nem is érdekli őket az egész. (Most éppen a jelenlegi ellenzék, ha változás lesz, akkor majd a szocik). Egész egyszerűen a magyar parasztot túszul ejtette a politika még a kárpótláskor, folytatva Torgyán doktorral és a kis gizda pártjával. A történelmi-nemzeti érzelmek mellett (még csak 160 éve volt a jobbágyfelszabadítás és 60 éve a földosztás, aztán téeszesítés! alig pár generáció!) rájátszanak a zsigeri félelmekre is, hogy majd ha nem termelik meg itthon, nem lesz kaja, amit megegyünk, és kiszolgáltatottá válunk.

De ez nagyon hosszú téma és nem igazán hiszem, hogy bárkit is érdekelne. Mindenesetre just a hint: nem minden külföldi gabona génkezelt szar, a szlovák brindza nagyon finom, de ettem már jó magyar kecskesajtot is, pedig az meg inkább francia 'gallikum', továbbá tessék csak körülnézni egy átlag olasz piacon, fűszerboltban. (Ahogy olvasni tessék: mezőgazdaság-ügyben is szálljunk le a lazán odakenhető sztereotípiákról, mert hamisak). Hosszú távon egy dolog dönt: a vásárlóerő. Akar-e a magyar piac igényes termékeket enni. Ha akar, akkor vagy megtermelik itthon, vagy megvesszük külföldről. És ha így megy tovább, tényleg lehet hogy itthon, de nem magyarok termelik majd.
Árpád, írtam mailt egy közös blogbeli "ismerősünkről".
RoFä!
Sok érdekes dolgot irtál,de egyet mindig kifelejtetek.
1x van az elmélet,aztán van a gyakorlat.
Makó->Jeruzsálem.

"Hosszú távon egy dolog dönt:a vásárlóerő.Akar-e a magyar piac igényes termékeket enni"
Ez az elmélet.
Jelentem akarNA,de ma Mo-on több millió ember az igénytelen,vagy inkább az alapvető élelmiszert sem tudja,vagy nagyon nehezen tudja megfizetni.

Ez a gyakorlat.
Ez nem CSAK PIAC kérdése.
Mi az,hogy társadalom?Szolidaritás?
Miért fizetünk adót,járulékokat,Áfát?Miért választunk vezetőket?/parlament,kormány/

Szerintem azért választunk,hogy a vezetőink az elmélet és a gyakolat között megtalálják az optimális, a nagy többség által is efogadható egyensúlyt.Semmi bűvészkedés meg lopikálás.

A tiszta piac=mindig az erősebb kutya b.....,és mindig kevesebb az erős kutya,mint a gyenge.
az ember egyik jó tulajdonsága a szolidaritás.
RoFä 2007.09.22. 22:01:23

Kopipészt rulez!

Nemrégiben parasztoztunk agyba-főbe itt a blogon és nagyjából alaposan mellényúltunk sok mindenben.

Egyébként én egész nyáron nem tudtam rendes gyümölcsöt venni. Drágán sem.
A szomszédomtól kaptam egy zacsi háztáji barackot, paradicsomot, szőlőt. Húúúú.... anyám évek óta nem ettem ilyen jót. Már el is felejtettem, milyen is az ízük valójában. Nem igaz, hogy miért nem lehet ilyet kapni sem a zöldségesnél, sem a boltban, de még a piacon sem. Hogy gennyednének meg. Sőt, mintha az ár fordított arányban lenne a minőséggel.
hvg irja hogy fehergalleros kozpenzcsapolo halozat a szocialistaknal es azt is hogy Bacs-Kiskun a kozpenzek Bermuda-haromszogekent valik politologiai fogalomma. ze janos a cuslag szamara bilincsben sincs valamifele ugy és azt ki tudja hogy vajon mar Kecskemeten es Bajan is szimatolnak-e a fiatalokra ..... ?
Szolgálati pótközlemény: altGr + e úgyszintén ä-t eredményez (mikor mellik kézreesőbb)...

6.Lenin 2007.09.22. 23:04:40

Na, pont erre írhattam volna. Nem igaz, hogy igénytelen és csak olcsót akar venni az ember. Inkább fizetek többet, de az legyen ehető. És ez gyümölcsnél nagyon igaz. A tökízű dinnye, a savanyú paradicsom, a betonkemény barack, stb. ugyanannyiba kerül, mint a jóízű. Idő előtt leszedik a disznyók, hogy jobban elálljon, ne legyen lekvár a szállítástól, meg szezon előtt drágábban lehet eladni, mint amikor dömping van. De leginkább - szerintem - eladják nyugati/flancosabb piacra a jobb minőséget, mi meg drágán vesszük a kaksit. Grrrrrrr.
Nekem AltGr + e = Ä és AltGr + a = ä

De továbbra is maradok a kopipésztnél.
És különben is: Monnyon le!!!!!!!
kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.09.22. 23:19:41

A Mórakert fürtös paradicsoma egész jó bír lenni, próbáld ki. (Persze legjobb ha frissen szeded, akár az erkélyről :)
RoFä 2007.09.23. 08:42:55

Köszi. Már én is gondoltam arra, hogy bevetem az erkélyt. Anyum méregerős vietnami paprikát termesztett rajta, egy életre elegendő termett belőle és eláll szépen szárazon.
Láttam én is virágárusnál piciparadicsomot, lehet jövőre veszek.

:-)
äääääääää

Köszönettel mindenkinek, aki e tárgyban írt.
Kukacka!
Már megint a szövegértés probléma.
Én nem azt irtam,hogy az emberek szart akarnak enni,hanem sok százezer család már a szart sem tudja megfizetni.
Mit gondolsz havi 50-60 ezer/fő,vagy ez alatt mire elég?
Próbálj számolni!
Villany,telefon,vizdij,anyámkinyadij,stb,stb,
utazás,gyógyszer sok apró napi kiadás.
Mi marad kajára?
Ha netán még gyerek is van,több is.
Ne átlagokat számoljunk!
Szeretnék már látni egy pontos kimutatást,a bérből élők mennyit keresnek valójában.
x drb > 1 mill/hó
x "
x "
Miért marad le mindig,ha azt kérdezem,mire elég a minimálbér?
Miért törlődik a hozzászolásból?
Tilos róla beszélni?
Tényleg ennyire szart ér?
Carnivora

"A visegrádi országokban Magyarországon a legalacsonyabbak a bérek.

Míg hazánkban 112 ezer forint a nettó átlagkereset, Szlovéniában ennek közel kétszeresét kapják kézhez a munkavállalók."

Ez azért is fontos, mert Szlovénia soha nem volt tagja a visegrádi országoknak.
6.Lenin 2007.09.23. 13:20:48

Ilyen kimutatást nemigen fogsz látni, legalábbis nem egyfélét

- Hivatalos APEH
- KSH jövedelemstatisztika
- TÁRKI panel
- Különböző piackutatók felmérései
- Fásomtudja

Mind mást mér, és nagy különbség hogy a hivatalos nettó BÉREKET, a JÖVEDELMEKET, vagy az ún RNEDELKEZÉSRE ÁLLÓ JÖVEDELMET nézed. És hogy beszámítod-e a svarcot és esetleg a háztájit.

Kérdésedre: a minimálbér, igen, pont szarra se elég (drága ám a jó tehéntrágya.)
Hát ez az!
Ezért nincs megoldás,elméletileg 120 körül van az átlagkereset,ehhez számitják az árakat.
Gyakorlatban pedig több millió emberke él ennek a feléből,aztán,hogy ne legyen éhséglázadás,segély,kompenzáció meg mindenféle osztogatás.Közben lopni is kell,meg rákényszeritik az embereket a feketemunkára,merthát lent is szeretnének élni.
Igy aztán mindig ott koválygunk ahol a gólyafosch.
Az elméleti magaságból egyszer már le kéne jönni a gyakorlati szintre is,talán közelebb kerülnénk a megoldáshoz is.
Nemigen számítanak semmilyen árat. Az energiahordozóknál igen, de minden egyéb szabadáras úgy 18 éve. És az ehordozóknál is van köze a piaci árhoz. (A politika-alapú húzogatástól eltekintve követi annak emelkedését hosszú távon, ismétlem hosszú távon).

Számíthatnának alacsonyabb árat, ez volt egy ideig (lakossági dotált gázár). Az a közösből megy. Innentől meg tudjátok, indulhat a vita hogy miért nincs a közösben egyéb, ki döntse el hogy mire jut és mire nem, és igazságos-e az úgy, meg satöbbi.

Amúgy toljad az elmélet nélküli gyakorlatot, kíváncsi vagyok rá. Szerintem ugyanis olyan nincs.
Most jöttem meg Bulgáriából. Két dolog tűnt fel:
1. úgy néz, ki, hogy a magyar politikai elit sikkasztásból elégséges a bolgárokhoz képest, mert Bulgáriában csak az van, amit magánberuházásban megcsináltak, a többi úgy néz ki elveszett.
2. adózási bulldózerkezelésből nagyon jók. Mindenhol(!) kaptunk tételes számlát.
na tessék, a kurva annyukat:
index.hu/politika/belfold/kolts070923/
a kőccségtérítést ugye nem kell elszámolni? csak úgy 18 misi zsebbe... fasza, mi meg fizessük be...
pifasz a lócsájukba!
RoFä!
Természetesen nem számolnak semmit,kinyitjuk az ablakot és bezug,mint a tavaszi szél.
Csak a Világpiaci Jóska számol valahol egy sötét szobában,mi meg átvesszük.
Mondjuk az Audi ugyanannyit fizet Dajcsban a melósnak,mint Györben.Ja.
Az elmélet nélküli gyakorlatról,légyszi olvasd el,mit irtam 2007.09.27. 23:04:40-kor.
Ha elméletileg a tuti kőbe van vésve,miért nem happy mindenki?Hol cseszik el a mókát,
Szerintem nem a magyar melóstól függ mennyit ér a munkája,ugyanis nem ő határozza meg,mit kell neki gyártani és hogyan.
A süketelést kéretik mellőzni.
Ugyanaz a melós nyugaton,nyugati szinvonalon,nyugati bérért is képes dolgozni/természetesen nem mindenki/,de ott sem mindenki lángész.
A szinvonal,a technológia,ár,bér fent dől el,nem lent.Ne tologasuk a felelőséget.
Szerencsétlen Zuschlag vérgeci nyálasképű János. Sajnálom a tenyérbemászó orcáját...

Közben meg a gyurcsányok és joszipok vígan röhögnek a markukba...

Árpádunk meg nyomja a propaganda agitprop szöveget. Elvtársok, söpörjük a padlást, pusztuljon a kulákja. Buldózert a néprontó adócsaló gennyestöbbség magyar bandának. Ja. Így is lehet. Elvtársok. Kérjünk jó sokat, amennyit úgysem tudnak adni. Mert ha adnak, megdöglenek. Nem adnak? Na, akkor viszont joggal döglesztjük meg őket. Csak így tovább, elvtársok:)))
ok. ertem.
ezek lopnak. mar mint a szegfuvesek.
meg a tobbiek is, a narancsosok, na azok is lopnak.
nyilvan nem szabad kihagyni a dobogosok kozul az elenjaro - mandatumhoz jutas tekinteteben mar aligha - harommadaras tarsasagot sem.

a kerdes szamomra tehat az, hogy hogyan is kerultunk ide, ahol vagyunk. ugy ertem, a sor vegere, a bbb minuszba, a minusz ezermilliardok koze.

mert ott vannak az axiomaink, amiben mindenki egyetert:
- ezek mind lopnak (feltetelezhetoen a kormanyzo partok jobban tudnak lopni)
- a 17(18) eve megkesett strukturalis reformok miatt az allamhaztartas megeszi sajat magat, es deficitet urit.

de polgarok, elvtarsak, azer' itt megint santit valami. az utobbi 5 evben nagyon megugrott a deficitcsuszda. ennek az axiomainkbol levezetve ket oka lehet:

- a strukturalis reformok hianya exponencialisan novekedo deficitet termeltet az eloregedett allami gepezettel
- ... (ezek b+ jobban lopnak, mint eddig barmikor)

na, szerinted mi lehet az ok?
index.hu/politika/belfold/0924jlk/

Rend itt csak egyféleképp lesz: kiválasztunk 386 lámpaoszlopot, és nevet adunk nekik:

DR. ÁDER JÁNOS
ÁGH PÉTER
ALEXA GYÖRGY
ALFÖLDI ALBERT
ALMÁSSY KORNÉL
DR. ÁNGYÁN JÓZSEF
ARATÓ GERGELY LÁSZLÓ
DR. ASZÓDI PÁL
DR. AVARKESZI DEZSŐ
...
zuschlagen bevág
becsap
üt-ver
püföl
becsapódik
zuschlag (r) ráadás
pótdíj
felár
zuschlagfrei portómentes
pótdíjmentes
zuschlagsfrei portómentes
pótdíjmentes
zuschlagskarte (e) pótjegy
Keresés a kibővített szótárban :

2 különböző kifejezést találtam:
zuschlag (r) pótlék
adalék
hölgyek és urak!
az a baj hogy ezek nem csak lopnak.
talán még annál is nagyobb kárt okoznak azzal, hogy nem értenek ahhoz amit csinálnak.
a vezetést tanulni kell, valamint nem árt ha az ember erre születik. csak az utóbbiból van bennük egy csipet.
de az előbbi (vezetéstudomány, szervezés, tervezés) totálisan hiányzik.
egy nyugateurópai középvállalat tanult középvezetője ezeket röhögve kenterbe verné.
"eladó az egész világ"
süti beállítások módosítása