W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Titkos férgek története

2007.01.12. 06:01 Tóta W. Árpád

Összeesküvés-elmélet - így legyintünk a sok hagymázas képzelgésre; főleg mert az internet elterjedésével minden féleszű szerencsétlen bedobhatja a közösbe a maga megoldását. Hogy az amerikaiak csinálták 9/11-et, a zsidók a második világháborút, a macskaeledelben addiktív adalékanyagok vannak, Hitler meg a Holdon. A legyintést egy pillanatra megállítja viszont, ha felidézzük, hogy előfordulnak olykor valódi összeesküvések. Kapásból ott van a Reichstag például, de most nem arról lesz szó, hanem a villamosközlekedés felszámolásáról. Mármint Amerikában. Meg nálunk.

A második világháború előtt vagyunk, erősödik az autóipar, emelkedik az olajfogyasztás. A városlakók azonban még mindig inkább az akkor igen elterjedt villamosokkal közlekednek. Ez nem jön jól se a General Motorsnak, se a Firestone gumigyárnak, meg a Standard Oil olajcégnek sem. Hm, hm, tenni kéne valami nagyon fontosat.

Összeáll tehát a három feltörekvő vállalat, és létrehoznak egy negyediket National City Lines néven. Az NCL - amelyet névleg öt félanalfabéta buszvezető irányít - sorra megveszi az amerikai villamoshálózatokat, 1936 és 1950 között több mint száz városban.

A villamosközlekedés színvonala szinte azonnal zuhanni kezd: az NCL nem tartja karban a járműveket és a vágányokat, amit járatritkítás, forgalomlassítás és ezzel párhuzamosan az utasszám csökkenése követ. A vállalat ezért hamarosan fel is szedi a vágányokat, és buszokkal helyettesíti a villamost.

Az NCL tehát saját kárára cselekszik látszólag. Rengeteg pénzt pocsékol el. Talán csak az nyújt némi vigaszt, hogy az autóbuszokat a General Motors gyártja, a Firestone készít hozzájuk gumiabroncsot, benzint meg na kitől veszünk? hát a Standard Oiltól természetesen. További haszon, hogy a villamosok szétkúrása jelentősen hozzájárul az autók iránti kereslet élénkítéséhez.

A General Motorst ebben az öszeesküvésben bűnösnek találta az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága.

•••

A budapesti villamosokat szerencsére ilyen konspiráció nem fenyegeti. Az, hogy a négyes metró építése, illetve az arról való fantáziálás miatt lehetetlenné tették a 47-es, a 18-as és a 41-es villamos normális működését, illetve hogy tíz éve szüneteltetik a Thököly úti 67-est, egyáltalán nem azért történik, hogy aztán a 2050 körül megépülő metró hasznosságát ne vonják kétségbe a villamosról átülő budapestiek, és így meglegyen az elvárt utasszám. Budapesten senki nem akarja szándékosan tönkretenni a villamoshálózatot. A VEKE összeesküvés-elméletei légből kapott rágalmak.

A képen Robert Wittig Streetcar című akvarellje látható.
Régi villamosok pedig a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban láthatók.


Címkék: közlekedés

259 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr8027935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na, hogy értelmeset - bár kicsitt OFF - is mondjak: az milyen Árpi, hogy az érdiek (na meg minden budapesti lakos) ingyér hazsnál autóályát, a vidéki suttyó meg fizet

a cikk egyébként jó, de nálunk ki van a háttérben? A Suzuki-MOL-TEsco tengely?
ahelyett került be a 49-es, cseréltem.
hm, ki lehet a háttérben? ördög tudja, ki mindenki, de a metróhoz köze van.
Szerintem maga a gonosz nagy dilettantizmus van a háttérben, esetleg Aba Botond utolsó bosszúja.
Valahol a BKV-nál túl sok sanax borult a kávéba...
Mo.-ról lévén szó, szerintem a nagy gonosz hozzánemértés esküdött össze a kitérdekeles Patópálurakkal és az ilyen-olyan érdekszféráknak még csak segíteniük se kellett nagyon.
Jó ez a metróépítés, mert legalább az építészhallgatók el tusnak tanulmányikirándulni a gödrökhöz és olyat láthatnak olyan gépparkkal, amit soha többet sehol. Tehát a BME áll a háttérben. Mindigis sejtettem.....:)
Mondjuk én éppen a 67-es vonalán lakom, és a helyzet az, hogy arrafelé olyan rosszak a villamossínek, hogy ha egy villamos arra jár (és a 67-esen kívül jár arra még néhány), akkor beremegnek az ablakok, a konyhaszekrényben a poharak, a falakról hullik a vakolat stb.
Tehát mindenekelőtt az ottani síneket kellene már kicserélni végig a Thökölyn, Erzsébet királynén...
"Budapesten senki nem akarja szándékosan tönkretenni a villamoshálózatot." Véletlen azért elég jól összejön.
Erről az amerikai dologról még nem is hallottam. Nem éppen villamosok kapcsán, de mintha Magyarországon is lett volna néhány hasonló akció - vagyis amikor a befektető megvette a hazai üzemet (ami a konkurrens terméket gyártotta), aztán ni, be kellett zárni, mert veszteséges. Ha jól tudom, ezért épülnek le a szerencs környéki cukorgyárak pl.
Én a 24-es vonalán lakom. Két évig minden este éreztük mikor megy a villamos az utcán, aztán mikor megvették a Combinókat és kitalálták, hogy az Orczy tér melletti garázsba is be kell rakni őket, hát hirtelenjében lett pályafelújítás. Gondolom ez nem olyan hűdenagyonnagyfalat, mert elég gyorsan végeztek (mármint a magyar építési átlaghoz képest), és ha itt ment, akkor menne a 67-es vonalán is. Csak ugye akarni kellene...
Lehet, hogy ez is összeesküvéselméletnek minősül, és talán nem is igaz, de én erre gondolok:
A 70-es évek óta tervezgetik az úgynevezett 4-es metrót. Bár ami nincs, azt nem kell számmal jelölni, talán fiktív és soha nem létezett, vagy nagyon távoli, de nem valószínű események, tárgyak, személyek jelölésére lehetne jelzőként használni így: négyesmetró. De elkanyarodtam. Szóval az utóbbi 10-20 évben időnként föltették a rezsóra kicsit melegedni a témát, és olyankor az illetékes elvtársak el is bólyhatnak a haloványan gőzöldő fazék mögé, hogy ők most ezt az ínyencséget főzik éppen, és addig mindenki hagyja őket békén. Sokáig tart, nagyon kell rá koncentrálni, és addig nem sütünk kenyeret. Szóval amíg a négyesmetró utolsó centije el nem készül, addig basszájba a villamost meg a buszt meg az utat meg többit, minden pénz-idő-energia a négyesmetróra kell. Ez így kényelmes megoldás, senkinek semmit nem kel csinálnia, csak pár marketingest megfizetni, meg pár kubikost, akik időnként a földet hányják négyesmetró címén. Valamivel olcsóbb, mint közösségi közlekedést fejleszteni, és egyáltalán nem kell hozzá gondolkodni.
Összefoglalásul: négyesmetró nem volt, nincs, nem lesz, és más se nagyon.
(Pedig én, és még sokan mások a jelenlegi, kicsit elavult koncepcióval is beérnénk, csak lenne...)
Én annyira nem érdeklődök a bp-i közlekedés iránt (tekintve, hogy vidéki vagyok), de már jópár éve kísérem figyelemmel a VEKE működését; az indexes topictól a felügyelőbizottsági székig. Magyar viszonyok között valóságos sikertörténet az övék, és azon kevés sztorik egyike, ami reménykeltő is lehet akár; hogy nem egy elcseszett, szar ország vagyunk, minden remény, kiút nélkül, hanem vannak kitörési pontok. Jó lenne több ilyent is látni.
hhh,

Így jártunk a komplett energiaszekcióval, az acéliparral és távközléssel, meg tulajdonképp mindennel, de ez normális.Állítólag.Privatizációs-piacgazdaságos-vadkapitalistás.
Én sem értem. Az Erzsébet-hídról , Kossuth Lajos/Rákócziról sok éve eltűnt a villamos, van viszont buszsáv kamerákkal. Pedig milyen jó egy csilingelő csattogó villamosra ránézni. És környezetbarátabb is.

Viszont én hallottam egy összeesküvés-elméletet a Veké-ről. Lenyúláselméletet, pontosabban. Vannak, akik szeretnének kihasítani egy-egy szeletkét a BKVból MÁVból Volánból, elővárosi közlekedési vállalat néven. Hosszabbított buszjáratok, hévek, elővárosi vonatok. Nagy forgalom ez, privát cégnek. Persze előbb állami pénzért építsék ki. Szóval a Veke ennek a szándéknak a lobbi-szervezete lenne, civil szervezetnek álcázva.

Mert azért a metróra vonatkozó hatástanulmányukat enyhén szólva túlzásnak, szakmaiatlannak érzem. Bárki tudja ezt, aki Érdtől be akar jutni az Eteléhez, majd onnan a Keletihez. Az előbbi kb. OK, az utóbbi tényleg halálos.
És az milyen, hogy a Lágymányosi-hídon (micsoda fantáziadús neve van, ugye?) ott figyel a villamospálya alapja, és kb. pár fillérért meg lehetne hosszabbítani az 1-es vonalát? Viszont ha megtennék, akkor a híres 4-es metró még annyira sem lesz kihasználva (ha egyszer megépül), mint ahogy a mostani felállásban várható. Igaz, megépítettek egy olyan széles hidat, amin van hely, meg az alapokat is, erre nyilván jó sok pénzt elb.
"Én sem értem. Az Erzsébet-hídról , Kossuth Lajos/Rákócziról sok éve eltűnt a villamos, van viszont buszsáv kamerákkal. Pedig milyen jó egy csilingelő csattogó villamosra ránézni."
Ránézni jó, csak hallgatni nem.
Ezeket - nagy villamosbuziként - én is hallottam, ebben van egy kis urban legend (az ún. Gweneral MotorsConspiracy), bár tény, hogy a második vh. után ('40-es évek végétől a '60-as évek elejéig) valóban megtörtén a folyamat, méghozzá elég hasonlóan ahhoz, ahogy leírtad.

Egyébként ennek a folyamatnak a Pacific Atlantic híres Los Angeles-i piros villamosait (Red Cars) érintő részéről szól, amúgy a Roger nyúl a pácban.

Mellesleg még a tömegközlekedésben nem igazán erős Amerikában is egyre másra épülnek vissza a villamosok (bár ott inkább a nehéz villamost kedvelik főleg, de azért van ahol a hagyományos.)

en.wikipedia.org/wiki/Streetcars_in_North_America
sga: de legalább valaki jól keresett rajta. 4-es metró meg nem lesz. egyáltalán, honnan tudod, hogy az jó lenne villamosalapnak? persze, értem én, úgy néz ki. meg azt mondják rá. de ez egy látszatországban, látszat-döntéshozók szájából nem jelent semmit...
Sga,

Szerintem a metró olyan helyeken megy, mint az Etele-tér, a Körtér, stb. Ott azért rengeteg ember utazik. Ha ránézel, bármely napszakban, tele emberekkel. A Lágymányosi híd budai végén meg nincs semmi. Pontosabban egypár multi irodaháza. Azok úgyis kevés kivétellel autóval járnak. Szóval az 1.es villamos, ami a HP irodaháztól pl. a Népligetig vinné az embert, hogyan lehetne már alternatívája az Etele-Körtér-Kálvin tér-Keleti vonalon járó metrónak.

Egyébként a metrónak és a villamosnak is megvan a maga szerepe és helye. Olyan tömegeket, amit az 2.es és 3.as vonalak mozgatnak a föld alatt, lehetetlen lenne villamossal vagy bármivel szállítani. A hetes buszok, illetve az arrafelé közlekedő villamosok szintén hihetetlen mennyiségű embert szállítanak. Nem kell ahhoz komolyabb vizsgálatot végezni, hogy az ember lássa, Budapesten a kétmillió lakosház képest nagyon kevés a metró, és, hogy körülbelül a jelenlegi 4.es nyomvonalon kell a legtöbb embert szállítani. Néhány részletet meg lehet ugyan kérdőjelezni, de alapvetően a 4es metró már nagyon kellene.

Quick, a Vekéről még annyit, hogy az átlag civil szervezetekhet képest jóval több pézből gazdálkodnak. Ezért tudnak jobb eredményt felmutatni, de emiatt lehet az elfogulatlanságukat is megkérdőjelezni.
Négyesmetró a Zorbán miatt nincs, oszt kész.
Zebi, tényleg ott a villamospálya-alap, meg is nézheted saját szemeddel. Kár volt helyből nem megépíteni (talán az egyetlen mentség, hogy a híd átadásakor a költségvetés a mainál is szarabb helyzetben volt - ld. Bokros-csomag.). Most már persze töketlenkedés a négyzeten, meg mindig van sürgősebb.
zebi: az azért már kiderült volna szerintem. Tudod, van már VEKE. Az ilyen jófej csávók már szóltak volna. Szerintem itt tényleg az a problem, hogy ha megépítenék, akkor nagyon cikisen senki sem használja majd a Demszky-metrót. Egyébként azzal sem az a baj, hogy lesz, hanem az, hogy hülyén csinálják.

Ott a végállomás Kelenföldnél. A francér nem lehet MÁV-vágányokon (ócsóért) kivinni Érdig? Van ilyen pl. Párizsban, RER-nek hívják. Na, akkor tényleg használnák, és lenne értelme.
A metró építés bővítés csak és legfőképpen PR tevékenység a Demszky éra alatt.
Egyébként meg szerintem a metróra nincs is szükség, annak bekerülési árának a töredékéért szuper felszíni villamos hálózatot lehetne létrehozni, és még gyorsabbá is válna a közlekedés.
Engem kifejezetten taszít a metró igénybe vétele, mert sok időt vesz el a le-fel mozgólépcsőzés, és mert borzasztóan huzatos és monoton.
Semmi mást nem kellene tenni, mint a meglévő villamos hálózatot igazán európai színvonalra felhozni, egymással csomoponti kapcsolatokat alkotni, és a járatokat a megfelelő mértéküre sűríteni.
de ez nem akkora biznisz a korrupt politikusoknak, meghát nem is ér fel egy sztálini műalkotással.
Szeretném megjegyezni, hogy a metró is egy hidegháborús termék, mert megfelelő volt atomcsapások idejére, hogy a "dolgozó nép" megmeneküljön a közvetlen és kíméletes atomhaláltól.
Pascal, tudom mi az, és hogy néz ki. A kérdés az volt, "honnan tudod, hogy az jó lenne villamosalapnak". Lehetne akár köztéri installáció, művészi alkotás is, mert más funkciója jelenleg nincs. És ha nem is szántak neki (legfeljebb csak mondták), akkor nem biztos, hogy olyan anyagokból csinálták, ami elbír egy villamospályát villamosostul. Igen, síntalpaknak néz ki a dolog, de a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál, a vasúti sínekkel párhuzamos villamosfelüljáróra is azt mondták, jo lesz az majd a 3-as metró meghosszabbításának, utóbbb kiderült, hogy nem valószínű, hogy kibírná.
Én azt mondom, jó lenne az 1-es vili meghosszabbítása, mégjobb lenne a 4-es metró, de nem lesz itt már semmise...
Hoppácska, hát a buszokat se hallgatni se szagolni sem jó. Persze a villamos is zajos. De pl. a hétvégén láttam a Gellért-hegyről a villamosokat a Petőfi-hídon, és messzebb, a Margit-hídon (Igen, azokat. A Combinokat). Jó volt lenézni a szorgalmas jópofa sárga hernyókra. És hidd el, nem zajosabb mint a Rákóczi-út. Szóval meglátjátok, a tavalyi botrányokat hamar elfelejük, a sárga darázsgiliszták meg ittmaradnak, és lesz bennük légkondi is előbb-utóbb.
sga: egyrészt, ahogy pascal is mondta, az 1-es vili nem alternatívája a négyesmetrónak. nem innen fúj a szél. az meg már elcsépelt, hogy Franciaországban RER-nek hívják. Nálunk meg HÉV-nek. Na? Német területeken S-Bahnnak. És igen, tökjó lenne, ha nálunk is lenne egy ilyen. De az is jó lenne, ha legalább egy valamilyen lenne. De nálunk semmilyen nincs. ÉS nem is lesz.
Nálunk még 5 félanalfabéta buszvezető sem kell. Csak néhány szót cseréltem ki:

"A vonatközlekedés színvonala szinte azonnal zuhanni kezd: az MÁV nem tartja karban a járműveket és a vágányokat, amit járatritkítás, forgalomlassítás és ezzel párhuzamosan az utasszám csökkenése követ. Az állam ezért hamarosan fel is szedi a vágányokat, és buszokkal helyettesíti a vonatot."

A történet pontról pontra megegyezik a MÁV jelenkori "tündöklésével".

A lezüllött, lassú és drága szárnyvonalakon persze, hogy a kutya sem jár, persze, hogy kihasználatlanok, persze, hogy a bádogember fel akarja számolni a szárnyvonalakat...
csatlakozom Pascalhoz, a kombínó jó és szép.
Tézé, ha szerinted nem kell metró, kérlek számold ki gyorsan, hogy hány metrószerelvény hány kocsin hány utast visz, és ugyanennyit hány villamos (hány kocsi) stb. tudna elvinni. És akkor még a villamos egy sávot el is foglal. Nem vagyok én a villamos ellen (konkrétan busz- és buszsávellenes vagyok), sőt, de hogy egy kétmilliós európai városnak ne kelljen a XXI. században metró.. hát...
zebi: nem, nem alternatívája valóban. De elvinne utasokat, nem keveset. És kiderülne, hogy nincs meg az az utaslétszám amiért értelme lenne ekkora beruházást csinálni. Talán megoldható lenne kultúráltan a felszíni közlekedés fejlesztésével a metró költségeinek a töredékéért. Szóval azért van némi köze hozzá.

Tényleg HÉV-nek hívják? Nem mondod! És elcsépelt? Mondd: hallottál már érdi HÉV vonalról? Nem? És budaörsi HÉVről? Ferihegyiről? Elcsépelt? Ugyan már! El lehet ilyenekkel intézni a dolgot, de attól még nincs átgondolt közlekedési rendszer Budapesten és az agglomerációban. Tény marad, hogy pl. egy érdinek nem alternatíva az autóhoz képest a tömegközlekedés, és áll a dugóban a hetesen meg a Budaörsi úton naponta.

Most sga elmegy dolgozni, majd kicsit később onnan reagál.
Egy 1932-es (nem tévedés) irott könyvben már szerepel a 4-es metro nyomvonala - köv.-képp ezek a hihetetlen sebességgel gondolkozó és döntő mai bp.-i 'szakértők és politikai vezetők' semmi újat nem találtak ki.
Mostantól számitott 70 év múlva talán meg is lesz.
Nna ja,a zsozsó az probléma.
Memetikailag senkinek nem jött jobban az összeesküvés-elmélet szóösszetétel megalkotása, illetve a fogalomrendszer, amire ennek hallatán szinte automatikusan asszociálunk, mint maguknak az összeesküvőknek. Gondoljatok csak bele! Valaki előáll egy meredek állítással, olyannal, amire sokan nem is gondoltak volna, elég előhúzni a kalapból a bűvös "összeesküvés-elmélet" szószerkezetet, és máris lejárattuk, nevetségessé tettük az illetőt, a konkrét témáról pedig eltereltük a szót.
Árpikám, kihagytál valamit az amcsi példából... : )

"Az NCL tehát saját kárára cselekszik látszólag. Rengeteg pénzt pocsékol el. Talán csak az nyújt némi vigaszt, hogy az autóbuszokat a General Motors gyártja, a Firestone készít hozzájuk gumiabroncsot..."

Az autóbuszokkal szétkúrt utak javítására pedig bizonyára alapítanak valami jó kis jó kis útépítő céget. Gondolom, ez sem ismerős...
Pascal:
Érdekes ez a veke-elmélet, de ha így van, azért nem kell kétségbeesni. Az elővárosi közlekedés javulása nem ördögtől való, és az ezt esetleg megoldó magáncég sem. Ha igaz a dolog, csak azokat a módszereket használják, ami célravezető és ebben a közegben képessé teszi őket az eredményre. (A dzsungelben alkalmazkodni kell a bőgőmajmokhoz, jaguárokhoz, mérgeskígyókhoz egyaránt.)
Máskülönben nem ártana nálunk is egy olyan "intézmény", mint Amerikában Ralph Nader, aki civil érdekvédőként sok mindent kiharcolt (biztonsági öv), és aki miatt a nagy cégek nem tudnak kényre-kedvre kibaszni a lakossággal, pl. a közlekedés területén sem.
sga: először is jó munkát.
elvinne utasokat? valamennyit biztosan. de nem kell amiatt aggódnod, hogy az elkövetkezendő 20 évben lesz olyan tömegközlekedési eszköz Budapesten, ami ne lenne tele :) mert mindig minden rohadásig televan. legfeljebb emberi körülmények lehetnének, ha ez is, az is megvalósulna.
az elcsépelést nem arra mondtam, hogy a metrór meg lehetne hosszabbítani máv vonalakon. lehetne és kellene is. de azért magyar viszonyokat ne hasonlítsunk már a RER-hez... még az S-Bahn is egész más. A HÉV meg pláne. A funkció viszont ugyanaz, gyorsan nagy tömegeket mozgatni a város és az aglomeráció között. Ez valóban kell. Valóban szívás a dél-budai aglomerációból bejárni a városba. Csak úgy, ahogy az aglomeráció többi részéből. Szerintem egyetértünk, csak más hangon :)
Helyi érdekű körvasút.... Még a pálya is megvan hozzá.
A soha el nem készülő körgyűrűről nem is beszélve.
A kombínó meg szintén összeesküvés gyanús, de minimum biztos hogy nagy kenőpénzüzlet.
Pascal!

A villamos sokkal sűrűbben tud járni mint a metró. /biztonsági okok miatt/
És nem kell a tisztelt utazó közönségnek utazás helyett 2x2.5 percet le és feljutással eltölteni fölöslegesen. Helyette hasznos menetidőben utazhat. Ja és töredékébe kerül a metróhoz képest a villamos hálózat fejlesztése.
Csak jó villamosokat kellene venni, és nem attól a cégtől, ahol bizonyítottan a legtöbb kenőpénzt kapják vissza a politikusaink. /márakié/.
"Egy 1932-es (nem tévedés) irott könyvben már szerepel a 4-es metro nyomvonala - köv.-képp ezek a hihetetlen sebességgel gondolkozó és döntő mai bp.-i 'szakértők és politikai vezetők' semmi újat nem találtak ki."

Na jó, hát persze, ha egyszer van egy kelet-nyugati meg van egy észak-déli metró, akkor nyilvánvaló hogy a következőnek srégen kell haladnia. Az északnyugati-délkeleti kiesik, mert északnyugaton (Budán) hegyek vannak, akkor marad a délnyugati-északkeleti irány...
tézé: ezt részben jól mondod, csak éppen villamos nem a metró helyett kell, hanem mellé (pontosabban fölé).
Egyébként a villamos-metró vitához a magánvéleményem: én szeretem a metrót, mert gyors és kényelmes, ráadásul nem történik meg az, hogy esik egy kis hó és máris késik, mint ahogy a felszíni közlekedésben annyiszor előfordul. Mellesleg amilyenek az itteni busz/villamosmegállók, az ember esőt/havat/szelet/kipufogógázt megkap, amíg várakozik a megállókban. A metróban ilyen nincs.
Ha itt Budapesten megyek valahova és metró visz arra, akkor tuti, hogy azzal megyek.

Ennyi a véleményem, mint egy egyszerű utasnak.
"Csak jó villamosokat kellene venni, és nem attól a cégtől, ahol bizonyítottan a legtöbb kenőpénzt kapják vissza a politikusaink."

És azt gondolod, kedves tézé, hogy a többi pártnak nincsenek meg a saját mocskos kis üzletei? Mutasson valaki Magyarországon egy olyan pártot, aki még soha nem követett el gazdasági visszaélést, és ígérem, rá fogok szavazni...
Pascal: a VEKE is a semmiből indult, mint bármely más civil szervezet; és ha az ember megnézi a szövegeiket, hát nagyon nagy befolyása nem sok mindenkinek lehet ott. Megjegyzem abszolút semmi közöm nincs hozzájuk, de miért kell a (majdnem) egyetlen sikeres Mo.-i civil kezdeményezést lerángatni? Vagy pont azért mert sikeres...?
és metró további nagy előnye, hogy kiszámítható a menetidő (mert a föld alatt nincs se baleset, se felsővezeték-leszakadás. legalábbis sokkal ritkább...)
zebi!

Szerintem nem szükséges a metró.
Jobban mondva könnyedén pótólható villamossal, és mert a villamosnak a bekerülési, valamint az üzemeltetési költsége is töredéke a metróhoz képest.
A mi adóforintjainkat is ésszerűen és gazdaságosan kell költeni, nemcsak a saját jövedelmünket.
Edebácsi:

Semmi gond azzal amit írsz. Egyszerűen olyan szemmel kell nézni a VEKE írásait, hogy azok nem biztosan képviselnek független véleményt. Mert a pénzük jön valahonnan, és naív dolog lenne feltételezni, hogy ezek után vegytiszta elfogulatlan állásponton tudnak maradni... A négyes metróról szóló tanulmányukat tényleg furcsának érzem.

Az elméleti Elővárosi Közlekedési Vállalatról. A legrosszab eset az lenne, ha állami pénzből kifejlesztenék, majd minden elővárosi kapacitást (MÁV, HÉV, Volán, hosszabbított buszjáratok) egyetlen privát cégbe szerveznének. A fejlesztés az adónkból, majd ezekután - gyakorlatilag versenytárs nélkül - oda tenné az árait ahová akarja.

Tézé. Én csak a vonal áteresztő kapacitásáról beszélek. Tehát pl. az Astoria-Keleti szakaszon lehetne megnézni, mennyi busz vagy villamos vehetné át a metró forgalát. Egyébként csúcsidőben 2 percenként megy a metró, ez nem kevés.
A metróról nemrégiben beszélgettem egy, amúgy útépítésben érdekelt, de félig-meddig szakember ismerőssel, és neki az a véleménye, hogy ha nem is kellene a négyes metró (amiben kételkedik) akkor is meg kell már építeni, tehát pl. a VEKE már abban tudna/kellene, hogy dolgozzon, hogy hogyan hasznosítható, optimalizálható a megépítése és a működése, ahelyett, hogy most próbálná megakadályozni, ill. a gazdaságosságát megkérdőjelezni. Ezzel ha nem is szívesen, de egyetértettem, bár szerintem is inkább a vasút-villamos-metró rendszer összekötése, egymással kompatibilissé tevése lenne az 'üdvözítőbb', csak így meg, a metró mellett az nem fog sosem megvalósulni, pénz híján.
blondie!

Valóban a parlamentben nincs korrupció mentes párt. Mind romlott és lejárt szavatosságú. Csak magukon soha nem háborodnak fel.
Persze ez mind rajtunk, választókon múlik.
Tessetek már végre egyszer nem tömbösödni, és akkor talán bekerül olyan kispárt is amely nem lesz korrupt!
zebi: Beértem :)

Szóval: ha rossz hangnemet ütöttem meg, vagy úgy érzed bunkó voltam, akkor vedd úgy, hogy most hamut szórok a fejemre. A békés egymás mellett élés elkötelezett híve vagyok. Örülök, hogy egyet értünk. Én nagyjából azt próbálom köhögni, hogy biztosan jó ez a 4-es metró, csak az a baj vele, hogy ezt is mint sok mindent szarul, átgondolatlanul, nem a józan ész, hanem a saját zseb/politikai célok/stb érdekei szerint csinálják. Ha ugyanezt a pénzt kicsivel átgondoltabban költenék el, sokkal tovább jutnánk belőle. Pl. Kelenföld helyett Érdig :)
tézé!
"Szerintem nem szükséges a metró."
Azok szerint viszont szükséges, akik A lakásuktól az 5 kerülettel arrébb lévő munkahelyük felé menet nem akarnak 200 méterenként megállni, piros lámpára várni, hóban-fagyban-fosban álldogálni, hanem egyszerűen csak viszonylag gyorsan és zavartalanul eljutni.
A villamos meg tökjó azoknak, akik 2 megállót akarnak valahova menni, de ezért nem akarnak lemozgólépcsőzni a föld alá.
érdekes, hogy pont a magyar, aki minden fölösleges szart megvesz, csak hogy legyen, pont a metróra köpköd, pedig a meglévőket is rengetegen használják. ezt ne vedd magadra, légy szíves, nem téged minősítelek ezzel, csak nagyon sokaktól hallottam, amit most te is mondtál.
Pascal

A villamos meg 40 másodpercenként is tudja egymást követni.
Lásd, körút.
Quicksilver:

Szó sincs róla, senki sem akarja a VEKÉt lerágni. Indőnként azért az ember megnézni a szövegeiket - hát pl. a négyes metrót ahogy lerántották, furcsa. Szóval én azt állítom, hogy európában kétmilliós nagyvárosnak igenis kell metró. És a legnagyobb felszíni forgalom igenis az Etele-Körtér-Kálvin stb. vonalon megy. Ezt, ha valaki rendszeresen közlekedik Budapesten, érzi, és józan ésszel is nyilvánvaló. És a lobbi létezik és érezhető, egyéb témákban is, például időnként fel- felröppen a rendőrség sanyarú rádióellátása, vagy az, hogy milyen jól mutatna városképileg egykét toronyház.

Szóval lerágni és mocskolni vagy naívnak lenni két abszolút külön dolog.
Quick: szerintem legtöbben valami ilyesmire gondolunk, csak nem tudtuk ilyen szépen megfogalmazni...
zebi!

Köszönöm a kivételezésedet.
A problémádra a megoldás a felszíni gyorsvasút./HÉV/
Az is olcsóbb a metrónál.
sga: én aszittem, én ütöttem meg rossz hangnemet, de akkor ebbe ne is menjünk bele :)
igen, tény, hogy akik most a döntéseket hozzák, azok egyrészt fikarcnyit sem értenek azzoz, amit kéne, másnak (hozzáértőnek) meg nem engednek beleszólást, mert féltik a széküket.
tény, hogy elavult az a koncepció, hogy egy metróvonal a város két pontja között fut önálló, megbonthatatlan egységként, és modernebb felfogás szerint az átjárhatóságra kéne rámenni. viszont a lehető legrosszabb eset az, ha egyik sincs. és ez van most. igen, mindennek szépnek és tökéeletsnek kéne lenni, úgy volna jó, érdről gödöllőre 1 átszálással eljutni (négyes metró, gödöllőig meghosszabbított kettes), de jelen pillanatban az is előrelépés lenne, ha a felszíni vonalak valamennyire tehermentesednének...
én reménytelenül közösségiközlekedés párti vagyok, de másfél éve nem ültem BKV-ra, mert már nem bírom elviselni azt, amit csak nálunk neveznek tömegközlekedésnek (jogosan)
tézé!
ez már nagyon elvakultság-gyanús :)
gondolj már bele, hol van hely egy felszíni gyorsvasútnak a városban? a körút helyén? vagy hol? egy nagyvárosban egyszerűen szükség van a földalattira... mert a föld alatt sok a hely, és kevés az akadály.
de ha ez nem elég érv neked, akkor azt mondom, hogy a felszíni vasutak és utak helyén akár parkok is lehetnének... és nem csak aszfalt meg zúzottkő...
Pascal, talán a VEKÉ-be ne keverjük bele a toronyház-, meg a rendőrséglobbikat, pont azért, mert azok cégérdekeltségekből lettek-váltak ún. civil szervezetté, míg a VEKE civil szervezet, akit lehet, hogy talán egy-két cég is támogat. Azért mindenki érzi a különbséget.

A négyes metróban, surprise, én is hasonlóan gondolkodok, mint ők, sőt ezen kívül is sokan, mindenféle lobbiérdekek híján is; a felszíni kötöttpályás tömegközlekedés alapvetően olcsóbb és jobb, és a meglévőhöz kapcsolva egy komplex rendszer valószínűleg jobban kielégítené Bp. igényeit, mint az ugyanannyi pénzből kialakítható egyszem metróvonal, akármilyen haszos is az ott, ahol van, ill. lesz.
Tézé, én nem vitatom a 40 másodpercet. Csakhogy a villamos nem tud egyenes úton közlekedni, csak utcákon, lassaban tud csak menni, stb. De állok elébe, számoljuk ki: a Nyugati és az Üllői út között jár metró is és villamos is. A metró egyenesebb úton, nagyobb kapacitással de 2 percenként, a villamos görbébb úton, kisebb kapacitással de egypercenként. Csak a sínszakasz áteresztőképessége ami érdekes, tehát adott idő alatt melyik tud több főt átvinni. Megkockáztatom, hogy az arány kb. 4-1 lesz a metró javára. És akkor még a villamos egy sávot el is foglal.
"Tessetek már végre egyszer nem tömbösödni, és akkor talán bekerül olyan kispárt is amely nem lesz korrupt!"

Sztem túl optimista vagy, tézé! A dolog épp arról szól, hogy nem korrupt kis párt be se kerülhessen... Mert hogyan tarhálhatja össze pl. a pénzt a választási kampányához egy párt?
Van egy olyan sejtésem, hogy a gyanús állami beszerzések részben arról szólnak, hogy a pártok "visszafizetik" a választásukra kapott pénzt... (tudod, a háromszáz-hatvanvalahány milla meg a 4-5 milliárd forint közti különbséget)
blondie: Beidézem a strabag-os postból ezt a két mondatot, mert nagyon tanulságos:

"mertekado becslesek szerint minimum 4milliardot koltott a ket nagy part fejenkent reklamra a valasztasi kampanyban.
szerintetek a tagdijakbol szedtek ossze?
van egy masik magyarorszag, amirol csak a partpenztarnokok tudnak. ott is elhangzanak valasztasi igeretek, csak azokat be is tartjak. a mi legnagyobb banatunkra."
zebi!

Nem, nem vagyok elvakult, de szerintem a tervezett mostani metró igen is olcsóbban pótólható felszíni villamossal.
ja, pont erre gondoltam!

csak azon kiakadni, mikor ugyanezek az arcok hatalomra kerülve elkezdik magyarázni a lakosságnak, hogy "nincs ingyenebéd"... Hát valóban nincs, de el lehet érni, hogy a cehhet más fizesse. Jelen esetben mi :(((
Csak a tutiság kedvéért megemlítem, hogy a fentebb látható örökbecsű kép nem akvarell, hanem vegyes technika.

Én szóltam.
blondi

"Van egy olyan sejtésem, hogy a gyanús állami beszerzések részben arról szólnak, hogy a pártok "visszafizetik" a választásukra kapott pénzt... (tudod, a háromszáz-hatvanvalahány milla meg a 4-5 milliárd forint közti különbséget)"

Ez már réges régen tény!
Üdv!

Hogy kell-e metro, vagy nem, azt nemtom, lehet, hogy újra kéne gondolni. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb baj, hogy nem az egész Bp.-i közlekesédben gondolkodnak az illetékesek, hanem helyi problémákat kezelnek, maguk elütt tolva a régebbi és az okozott gondokat. Meg Pató Pál a főnök még mindig.

A metrók sehonnan sehová visznek. Szerintem arra volna jó, hogy a nagy tömegeket, dolgozni járókat a városszéltől a belváros határáig vagy közepébe szállítsák, onnan lehet teríteni sugárirányba kisebb buszokkal vilingerekkel az embereket. A németek, spanyolok megoldották, hogy a peremkerületekből vagy szomszédos településekről HÉV közlekedik, zóna alapú tarifával, aztán mikor beért a belvárosba, húz a föld alá és metró lesz. Ravasz. Ráadásul van hely, ahol a vasúti síneken is tud átvágni. Ravasz. Innen kezdve van egy átjárható rendszerük. És nem orosz zörgős kocsik.

Egyébként az összeseküvéshez csak annyit, hogy mióta közleked, egyre ritkábbak a járatok az én kis falum és a főváros között. Gimis koromban 20 percenként ment a busz, HÉV 10-20 percenként, osztán minden hidegebb télen volt ideiglenes ritkítás, ami úgy maradt. Ja, és megszüntek az éjszakai buszok. Meg az éjfélkor induló úgymond színházi járat. Tényleg mintha az olaj-lobbi dolgozna. De persze a megnövekedett autóforgalmat sem szolgálja a régebbinél fejletteb rendszer - se több/jobb út, se parkolók.
Blondie. Jól sejted.
Viszont arról van-e valakinek infója, mennyibe kerül a kártyás beléptetőrendszer kiépítése a metrón? Szerintem a gond elsősorban az, hogy a jegybevetelből származő összeg nincs összhangban az utazók számával. Ez bizony nagyon-nagyon sok pénz. Szóval csak bambulok. Bambam.
A villamos kontra metró témához laikusként csak annyit tudok hozzászólni, hogy nem lehet véletlen, hogy Európában minden komolyabb nagyvárosban turbó metróhálózat müködik, komoly villamoshálózat pedig csak néhány helyen. Mezei logikával arról lehet szó, hogy a felszini közlekedés a növekvő számú autó és lakosság miatt lassan lehetetlenné válikm, ergo, ilyenkor amit csak lehet a föld alá vagy a föld fölé kell terelni, mert nem tudod hátrébb tolni az Emkét, hogy elférjen a villamos a Rákóczi úton is.

Azzal lehet vitatkozni, hogy lehet-e vagy kell-e valamit csinálni a növekvő autószámmal, pl. korlátozni a behajtást, mint Londonban, vagy egyéb restrikciók, de jelenleg a jóléti fejlődés egyik jele az, hogy minden családban előbb utóbb lesz egy vagy két autó ezek használatáról lebeszélni a népet Makarenkónak való népnevelő feladat lenne.

Az, hogy Magyarlandban szinte minden állami-önkormányzati project körül lehet kisebb-nagyobb ... khm ... anomáliákat találni, nem a metró, mint közlekedési koncepció hibája, hanem a jelenlegi morális és gazdasági helyzet következménye, ami valószínüleg csak nagyon lassan fog változni. Ebben a mocsárban pedig, sok más érdekes állatfaj (pl. médiaceleb) mellett, vígan dagonyázik az összeesküvés-elméletek és a pofátlan agressziv lenyúlások népes serege ...
Pascal!

A villamos 2x, 3x több helyen, vagy ha úgy tetszik sűrűbben áll meg. De ezzel ennyivel is több embert kapcsol be a közlekedésbe, és még így is elég gyors.
Pascal!

"És akkor még a villamos egy sávot el is foglal. "

Szerintem meg az autósok foglalnak el irányonként legalább eggyel több sávot mint kellene.
Az a 41-es villamos, mint a metró miatt elkúrt tényező eléggé bassza a csőrömet.

Mermiéris, ugye.

Eredetileg az a fostaliga a Kamaraerdő - Budafoki elág témában volt járatos, ergo, hogy manapság a Kamaraerdő - Körtér viszonylatba bassza szét az ember fülét, az én nézőpontomból erős bővülés.

Aztánmegmég, ez a szerencsétlen jószág a metrónak szánt (egyébként nagyjából a kutya által sem használt) alulhogyhíllyákok építésekor egy bő fél megállóval elébb volt kénytelen megvégállni, ami azért mondjuk ki őszintén, konkrétan brutális, a metróverte utas kénytelen volt plusz ötven métert gyalogszerrel megtenni,ami felér egy inkvizícióval, már ha a budapesti ember gyaloglási hajlandóságát vetjük vele szemben.

Háborogjunk híveim!
blondie!

"Sztem túl optimista vagy, tézé! A dolog épp arról szól, hogy nem korrupt kis párt be se kerülhessen... Mert hogyan tarhálhatja össze pl. a pénzt a választási kampányához egy párt? "

Egy budapesti lista állításhoz mai árakon kb 2-3 millió forint kell. A többi a médián és a választókon múlik.
Te tudod például, hogy hány főpolgármester jelölt jelölt volt?
A Siemens botrány szálai nem kúsztak még be hazánkba?
Azért az metro über állesz senem igaz mindenhol. Párizs, London top metro hely. Vonattal is jól állnak. Van ahová a város adottságai nem megfelelőek a metroépítéshez. De nagyjából minden városnak van használható tömegközlekedése. Kivéve a gyevi bírót.

Nagyon-naygon szeretnék már látni egy mondjuk ötven éves programot közlekedésfejlesztés témában, ami lehetne egy összefüggő történet.. Nem ojat, mint tavaj, hogy párhuzamos utakat egyszerre bontottak fel meg ijenek, agyonb@szva az összes közlekedőt.
Viszont arról van-e valakinek infója, mennyibe kerül a kártyás beléptetőrendszer kiépítése a metrón?

Passzolok... abban viszont biztos vagyok, hogy ÖNMAGÁBAN ez sem lenne megoldás. Legfeljebb azt érnénk el vele, hogy az utasok egy része áttervezné az útvonalát, és a felszíni közlekedést használná a metró helyett, továbbra is ingyér'... És nem lehet minden utas mellé egy BKV ellenőrt állítani : )))
N.Zoli. Siemens botrány? Nálunk?! Hova gondolsz, barátom? :)))
"Mutasson valaki Magyarországon egy olyan pártot, aki még soha nem követett el gazdasági visszaélést, és ígérem, rá fogok szavazni..."
MO-n a pártok nem követnek el gazdasági visszaélést. Máshogy tudod? Bizonyítsd! Meglátod egy idő múlva csupa olyan pártra tudsz szavazni, akik nem követnek el gazdasági visszaélést.:)
Ilyen eccerű ez. Vagy mégsem?!
Nekem a jegy árakkal van gondom.
Most már több mint 200 forint, és ez már nagyon sok. Azok az autósok, akik néha engednének a logikának és a csábításnak, rögtön számolni kezdenek, és kiderül, hogy olcsóbb beautózniuk, mint pl. villamosra szállni.
Miért ilyen drága a jegy?
Vagy kérdezzem inkább úgy, hogy miért keresünk ilyen keveset?
De akkor rögtön felmerül a következő logikus kérdés, hogy a jegy árához a havibérlet miért ilyen olcsó?
Hol itt a logika?
Vagy ne is keressem?
ÁRPÁD!-Te olvasol is néha,vagy csak vered a klaviatúrát?Azért voltunk már pár milliónyian borjúkötélen.Nu,jöhet a kicsinyes válaszod.EMBER,nézzél a tükörbe és a véleményekbe!Ellenfél voltál,kihívás;bírtalak is ezért.De ha visszaolvasod a hsz.-eket,láthatod,nem csak én vagyok ezen a véleményen.
Volt itt az utóbbi időben sok olyan kérdés ami bizony sokkal jobban érint bennünket,mint az,amit ide bedobtál.Elismerem,hogy egy ilyen üzemeltetése,nem"piskóta",de ha feldobtad a labdát,akkor elvárja mindenki,hogy TE mindenképpen felelj meg az általad megkívánt színvonalnak.Vagy férfiként reggel a borotválkozás után köpd le Magad a tükörben.Ugyanis,mi akik itt vitatkozunk,győzködjük egymást,azért többet várunk el(szerinzem,joggal)mint egy-egy sértődött,logikátlan és a blogtulajdonosságot hangsúlyozó válasz.

Kevés vagy TE ehhez,mert-ha figyelsz-akkor rég észrevetted volna,hogy mondjuk átlag a 10.hsz.-nek semmi köze az eredetihez,hanem egymással vitázunk.
Siralmas,aztán lehet törölni ezt a hsz.-em is.Mondjuk azért talán nem vagy ennyire pitiáner,
Tézé, igen, a 4-6 máshonnan máshova, pl. az Oktogonról a Blahára is szállít utast .Ezért azt kellene kiszámolni, hogy a metróforgalom felszínre terelése mennyivel több járatot igényelne, vagy a hipotetikusan (újra)megépített Bajcsy-Üllői villamosvonal mekkora járatsűrűséggel kell közlekedjen.

Quick, félre ne érts, nem vagyok én villamosellenes, sot. A szívem vérzik, hogy nincs több belole. Külvárosi járatok, huvösvolgyi lehet 60as évek GANZ stb., belvárosban meg modern Combino-szeru. Viszont elvakult autóbuszellenes vagyok. Meg buszsávellenes. Meg valamennyire troliellenes. Le a gumikerékkel a tömegközlekedésben, hajrá sínek.

Amire rá szeretnék mutatni, hogy a VEKE álláspontjában a "helyett" szót kifogásolom. Kell a metró, nagyon is. Minden ismert számításból az jön ki, a metró az áteresztoképességének nincs párja. Nincs is európai nagyváros metró nélkül. És igen, legyen villamos is. És legyen elővárosi közlekedés is, de ott sokkal kevésbé égetőek a problémák, mint a belvárosban. Pl. az, hogy a Gödöllőről bejáróknak nem kell átszállni az Örsön, nem fogja megoldani a 7es buszcsalád iszonyatos túlterheltségét.

Mégegyszer, nekem a gond a "helyett". És amikor azt mondja a VEKE, hogy "metró helyett", én biza azt mondom ez már nem jó. Érdemeik elismerése mellett.
mtz most így fejből pl tocsik ügy + fidesz székház botrány, ezek bizonyítottak és bizonyítottan párthoz kapcsolódtak. nem?
"MO-n a pártok nem követnek el gazdasági visszaélést. Máshogy tudod? Bizonyítsd! Meglátod egy idő múlva csupa olyan pártra tudsz szavazni, akik nem követnek el gazdasági visszaélést.:)"

És ha én nem is, akkor legalább az örököseim, ugye? : )))
A Vekét eddig meglepődve néztem mint a nagyon kevés normális civil szervezet egyikét. Ne vegyétek el az illúziómat.
Az összesküvés elméletekhez:he elvontan nézzük a tőke számára az ember csak profit termeléshez szükséges eszköz, amiért versenyezni kell de annál jobb minél kevésbé kell. Tiszta Mátrix... Ha a népesség többsége nem gondolkozik és csak meglepődig időnként a történteken az elszomorító, de sajnos folyamatosan beigazolódó tény.
A metroról: hány embernek milyen áron nyújt könnybbséget? Mennyivel több embernek lehet ilyen áron könnyebbségeket nyújtani? Ha elég nagy a falat akkor lehet találni szakebert aki szívesen hazudik a témáról ha ez az érdeke.
A belvárosokban való közlekedés hosszú távan valszeg a nem a felszínen oldható meg, de kit érdekel az a néhány százezer ember aki a belvárosban lakik szemben azzal a millióval aki a környékről ingázik és könnyebbé válna az élete.
Pascal: akkor abban egyetértünk, hogy a kötöttpályás az igazi a tömegközlekedésben; és tán még abban is, hogy a metró mellett kell a felszíni kötöttpálya. Amiben nem, az ha jól látom az időzítés; szerinted előbb metró, aztán, ha kell, komplex kötöttpályás rendszer, míg szerintem fordítva. Na, ez meg már egyéni megítélés kérdése, tekintve, hogy én nem tudok részletes hatástanulmányokba belemenni, lévén nem szakmabeli. Azért egyvalamit ne felejts el, amikor azt mondod, hogy az elővárosi közlekedéssel nincs akkora baj. Azt a hatalmas autóforgalmat, amivel az ingázók járnak be Bp.-re, és amit egy metróvonal nem fog kiváltani, hacsak nem lesz a végllomásnál ingyenes P+R parkoló, amit nem hiszek, de még akkor is ott van a többi irány a bejáráshoz. És előbb vagy utóbb ezt az autótömeget ki fogják tiltani a belvárosból, vagy rendeletileg, vagy financiálisan, és akkor mi lesz? Addigra meg kell csinálni az elővárosi rendszereket, nincs mese, de azt nem lehet, amíg négyesmetróznak, mert nincs rá keret. Mikor lesz ez így? Előbb fogunk bejárni melózni a Marsra, minthogy be tudnánk járni Budapest egyik elővárosokból a belvárosba?
[megjegyzem elővárosi sem vagyok, és nem járok be Bp-re]
Akik nem laknak az Etele, Móricz, Gellért tér környékén, ne írjanak a négyesmetróról, ha szabad kérnem.
Ovi, fidesz azóta veszít XI kerben amióta leállíttata a metró építést. Vajh miért.
Móricz - Astória 30-40 perc. Hát ez van.
Outsider,
Budapest tömegközlekedéséről, forgalmáról elég jó modellek és információk vannak. Úgy kell elképzelni, hogy a forgalom az áram (amiben az egyes emberek az elektronok :-), a metró-, a villamos-, és a buszjáratok pedig a vezetők. Lehet mérni és tudni, mekkora vezetőképességre van szüksége melyik vezetéken. A körúti villamos Combinok miatt pl. egy elég vastag "drót". A 2es és 3as metrók igazi nagyteljesítményű vezetékek. A hűvösvölgyi villamos meg csak egy átlagos ér. A külvárosihoz képest nagyobb a forgalom, így a szükséges kapacitás a belváros nagyforgalmú járatain. Sarkítva, Budafokról milliamperek folynak a központ felé, de a Körúton vagy a Rákóczi úton amperek. Olyan vezetékekre van szükség, amelyek a város széleinél vékonyak, és a közepénél vastagok. Ezért nehéz elhinni, hogy a metrót "helyett" valami alternatíva, főleg a szélekre fókuszáló jobb lehetne.

Quick, igen, értem, tényleg vannak ingázók, és az is gond. De nézd meg osi beírását, illetve az én pókháló-példám, most belül van az égető kapacitásgond. Nem az a baj, hogy pl. Törökbálintról vagy Érdről nem tudsz bejutni (van forgalom, néha lassú kicsit, de elviselhető). Viszont busszal, bármivel eljutni a Körtérről a belvárosba tényleg katasztrófa.
Amszterdamban nagy villamoshálózat van, és sok bicikli. Na meg egy komoly kurvanegyed és néhány múzeum. Klassz hely.
Pascal: ha jól emlékszem a Veke is az elővárosi forgalom integrálását említette amiben benne van a metro is! Tehát a vékonyabb erek nagy kábelekhez történő integrálásáról van szó amit érdemes figyelembe venni az új nagyértékű beruházásoknál. Számomra ez azt jelenti hogy olyan metro fejlesztést érdemes csinálni amit lehet ilyen irányban bővíteni.
Ha jól tudom az idő megtakarítása a cél,erre az átszállások számának a csökkentése egy elég hatékony megoldás. Ha pölö Érdről el lehet menni a keletiig minimális átszállásal az egy jó fejlesztés, ez a metro koncepció csak Bp belső közlekedési problémáját igyekszik orvosolni nem modern módon. Persze lehet hogy tévedek mert nem ez a szakmám.
nibelung: szerintem a kurvanegyedben rossz helyen vannak a bringák...
Quicksilver! Én rohadtul utálok autózni. Stresszes, folytonos közelharc. De vidéki lévén, nincs alternatívája. Ráadásul, miután nem egyedül járok vele, olcsóbb mint a tömegközlekedés üzemeltetés szinten. Ami fura, és nem normális sztem.

Ha volna metroközelben normális PR- vagy nem bütetőáras akármilyen parkoló, meg kicsit okosabb belvárosi közlekedés, nem füstölnék, de legtöb ismerősöm sem. Ez van.
a veke emberét a bkv betette a felügyelő bizottságba
majd kellemesen megmelegszik, és nemsokára nem is tudjuk ki volt az a veke.
illetve, előbb két részre szakad, akik hisznek a bkv-ben ülő társuknak és akik nem. aztán jönnek az ultra vekések. akik UV zászlót lengetnek majd és elfoglalják a moszkva teret.
combino mondjon le. uv jöjjön vissza.

oszd meg és uralkodj. aba botond utódja jól csinálja.

nem tom felfigyeltetek-e, de ezzel a bkv vezetőséggel nem bízzák magukat a véletlenre odafenn.
ABC sorrendben mennek: Aba, Antal... :)
Outsider, én nem vitatom, hatékonyabb megoldás lenne, ha nem kellene Érdről átszállni a Keletiig (más kérdés, hogy Érd óriási, a túlsó végéből senki sem fog akarni átmenni a pályaudvarig). És az sem kérdés, hogy Gödöllőről átszállás nélkül bejutni sem lenne hátrányos.

De ezt úgy képzeljétek el, a fenti áramvezetős példa alapján, mindha beforrasztanál egy vastagabb vezetéket a Gödöllői Hévhez. Tényleg van ott forgalom, és az majd jobban folyik, nem vitás. Csakhogy vannak a vezetékrendszerben olyan helyek is, ahol már túlterheli az áram. Elsősorban oda kell új vezetéket beforrasztani.

Gödöllőről átszállás nélkül bejutni, egy jó dolog. De nem összevethető azzal, hogy reggelente csak a 3.-4. buszra férsz fel a hetes járaton, és szó szerint közelharcot kell vívnod. Osi, ottlakók javítsatok ki, ha nem így van.

Szóval ez az, amit az egyébként szimpatikus VEKE anyagaiban nem találok. És meg kell hagyni, mintha néha túlzottan negatív álláspontot venne fel a már amúgy is rengeteget csúszó, de eldőlt és folyamatban levő 4.-es projekttel kapcsolatban.
Pascal nagyon metrópárti és ezért VEKE ellenes. Joga van hozzá. Ócsárol, de nem mond konkrétumot. Aki nem olvasta volna, az nézze meg: index.hu/politika/belfold/budapest/1221vitezy/
Eszerint pl. a VEKE tavalyi költségvetése másfélmillió. Ez sok? Vagy nem annyi? Lehet cáfolni, tényekkel.
Én 4-es metró ellenes vagyok, de nem metróellenes. Szerintem rossz a nyomvonal. Milyen forgalma lesz a Köztársaság téri vagy a Rákóczi téri állomásnak? Erre metrót? Ennyiért?
A 2-es metrót sem a józan ész tervezte, hanem a politika. Különben miért lenne Kossuth téri megálló? Akkor sem kellett, ma se lenne muszáj.
A rossz nyelvek szerint Sztálin 53-ra tervezte a 3. vh-t. Lett nálunk is az 50-es évek elején tervmódosítás (emelés), Dunaújvárosi Vasmű (akkor persze még Sztálinváros), Békekölcsön és atombunker is (metró), hogy Rákosi tudjon hova bújni. Ezért van Kossuth téri megálló. Szerencsére Sztálin elpatkolt 53-ban, így a koreai háború is végetért, a mi nyakunkon is lazították a hurkot és a metrót is félbehagyták. De Kossuth téri állomás van, volt és lesz, mert kicsit nehéz a metró nyomvonalát odébbtolni.
A nyári metrófelújítási leállások egyértelműen mutatják, hogy a Rákóczi út - Déli pu. - Moszkva tér a fő irány, a Kossuth tér és a Batthány tér néhány busszal lefedhető.
Úgy tűnik, hasonló készül most 4-es metró címen 400 milliárdért.
Pascal

A kérdés nem az, jobban járnánk-e a négyes metróval, mintha nem lenne (nyilván igen).

A kérdés, hogy - mivel a forrásaink végesek - ugyanezt az összeget nem lehetne-e ésszerűbben elkölteni.

Amúgy ha Combinót nyomnának a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - 19-es villamos vonalra az Etele térig, az nem biztos, hogy nem tudná kiváltani a forgalmat. Nagyobb és talán gyakrabban is tudna járni, mint a 7-es busz.

Persze az is biztos, hogy ha kicsit nyugisabb és élhetőbb belvárost akarunk, a Kossuth Lajos utcai autópálya forgalmát és szélességét előbb-utóbb csökkenteni kell majd valahogy, már csak ezért is kell oda vmi nagyobb kapacitású dugómentes vonal...


Amit pedig mindenképp meglépnék: vissza nem váltható BKV-bérletet a Budapesten (esetleg még kicsit magasabb) súlyadót fizetőknek! Csomóan állítják, hogy azért nem szállnak át, mert nem éri meg megvenni - hát így talán...
Feleim köz.ig.határon kívül és belül.Valami baj van itt a kréta körül.Na mert ez az a csont amit soká lehet rágatni.
Kérdés-1.-lehet e ma rendesen autóval közlekedni?;-szerintem ,nem.
Kérdés-2.-lehet e ma tömegközlekedéssel normálisan közlekedni?;-szerintem nem.
KÉRDÉS!-akkor most szidjuk egymást,hogy miattad drága,vagy észrevesszük,hogy megint megvezetnek.Mert,ha se így se úgy;de az ÁRA mindkettőnek nő,-nos ott azé a haszon aki oszt.Kibicnek semmi sem drága,csak hát mindenképp mi fizetjük.Ha gondoljátok összeszegem és kiszámolom mibe is került eddig ez a"Combíno"/országlakos!Azutn meg lehet tudni ki az akinek a hátsóját szét kellene rúgnunk(szilánkokra).
"Amszterdamban nagy villamoshálózat van, és sok bicikli."

És nagy, gyakorlatilag autómentes belváros. Meg Zürichben is, és tele van a villamos öltönyösökkel. Brüsszelben is elég nagy terület. Ahol mostanában jártam.

Jó helyek, nincs az a stressz és bűz - és úgy is lehet kimagasló GDP-t termelni :-)
molaris

1 Combino = 25 Volvo busz, szerintem ez jó számolás :-) Ezt valami mérnök elmondhatná, mitől...

Viszont közlekedési eszköznek elég jó, kiemelkedő kapacitású villamosvonalakat lehet rá építeni, az biztos.
Off

Hamár Budapest közlekedéséről van szó, azt meg tudja valaki magyarázni, hogy mi értelme a Déli pályaudvarnak, ahova 1 sínpár vezet be, 1 meg ki? Ráadásul olyan jól is néz ki, amióta kicsomagolták...

On
Hattori!
talán hogy a veszprém felől jövő vonatok ne a keletibe érkezzenek meg..
Pascal

Talán éppen azért zúdul akkora autóforgalom a városra, mert a külvárosokba csak milliamperek mennek. Így mindenki inkább kocsiba ül... Ha lenne parkoló és úgy 10-15 perces HÉV mondjuk Budaörsről, meg Érdről a Délihez, Keletihez, szerintem sokan elgondolkodnának.
Pascal nem javítalak ki:). tényleg így van. Most ugyan az Árpád-hídnál lakom, de laktam a Pillangó utcánál is. (Én egy ilyen világlátott fasz vagyok) A metró zajos, büdös, monoton. De probálj, felszíniközlekedéssel 18 perc alatt eljutni a Pillangó utcától a Déliig 18 perc alatt.? Én is rühellem a metrót, de nem tudok elképzelni jobbat. Ma.
Korrupció meg van.
nagyjából ez így van, én tudom, ott voltam...
Olga
Hanzo

És az a bűz...

Elvileg ki is akarják váltani Kelenföldre, lezs a helyén pláza.

De az a sínpár azért lehetne hasznos. Főleg, ha bele tudnák kötni némi vakondmunkával a metróba - a felső- és alsóvezeték-gondok talán nem megoldhatatlanok. Kelenföld-Déli jelenleg vonattal kb. 8 perc, de mondjuk minden negyedik metró továbbmehetne Budaörs, meg Törökbálint felé...
Benedek: Én is ezt mondtam, de nem fogja. Nemcsak az ország, és Budapest túlcentralizált, de az emberek is központosított gondolkodásúak.
Pascal: nem vitatom a 7-es vonalának problémáját, de mint írtam ez egy adott számú lakos életét könnyíti meg az agglomerációból ingázók tömeg szerintem jelentőden meghaladja a 7-es buszon közlekedők számát. Azt is értem hogy az esetleges fejlesztés hatására megnövekedő elővárosi forgalom további terhet róna a 7-es vonalára. Miért nem lehet a körgyűrű fejlesztésekkel az autó forgalmat kiszorítani és villamost tenni a helyére? Előbb utóbb úgy is kiszorul az autó forgalom a belvárosból remélhetőleg(lásd Amszt.Zür.) akkor miért ne előbb mint később. ja és lehet buszt üzemeltetni metánnal is! Persze ezt nem preferálom de addig is kellemesebb mint egy olajkályha!
Egyetértek XVII-tel, itt inkább a kapacitások megfelelő elosztása a lényeg és nem az a kérdés végtelen erőforrások mellett, hogy kell-e metró vagy sem. Ráadásul van még olyan projekt, ami elég sok emberen segítene, mégis szó sincs róla, lásd Káposztásmegyer-3-as metró (az a rész van már olyan messze, hogy egy HÉV-szerű gyorsvasút megfelelőbb lehetne a villamosnál). A gödöllői HÉV összekötése a metróval meg nyilván nemcsak a gödöllőieken segítene, hanem azon a nem kevés emberen is, aki az Örstől keletre lakik Pesten+Csömör.
És van aki komolyan gondolja, hogy rendezzünk olimpiát... Pár éve Bp-n volt vmilyen katolikus ifjúsági világtalálkozó, _pár tízezer_ résztvevővel. Nem lehetett tőlük tömegközlekedni. Kíváncsi lennék, hogy papíron hogy nézne ki egy terv, ami elbír +1.000.000 embert
Boldogvagyok, szó nincs róla, nehogy megpróbálj már rám fogni valamit, így nem is válaszolok.

XVII. Benedek, többen - azt hiszem egyetértünk, a P+R parkolók kellenek. Azt hiszem épül is pl. az Etele téren. Lehet vitatkozni, elég-e, illetve ingyen legyen-e. De azt hiszem ez részletkérdés, ráadásul a parkoló benne van a tervben és épül ez a lényeg (amit pl. a VEKE kifogásol és nincs, az az, hogy nem úgy lett megépítve a vonal, hogy Kelenföldnél egy érdi hév egyből lemehessen az alagútba).

Látni kell azonban, hogy a P+R parkoló részletkérdés, sőt talán a nyomvonal is, ahhoz képest, amit a VEKE állít. Ők azt mondják, egyelőre ne építsünk metrót, hanem helyette mást (villamost, hévet, stb.). És ez utóbbit, tekintve a belvárosi tömegközlekedés állapotát, szakmailag nem tartom helyesnek.

Azt, hogy a Kossuth Lajos / Rákóczi villamos (újra)építésével olcsóbban ki lehetne váltani a metrót, érdekekes felvetésnek gondolom. Lehet, hogy így is van, bár nekem vannak kételyeim. Egy villamosvonal, még ha nagykapacitású kocsikat járatunk is rajta, nem nagyon tud egy metró harmadánál többet. És ha Combinokat járatunk rajta, nem is olcsó, megépíteni se, meg a járműpark se. És a Kossuth/Rákóczi szakasz szűkülne. Összehasonlításképp már ott a 41/49 villamos szakasz, az is hihetetlen túlterhelt reggel. A metróval a Szabadság híd is kétsávos lehetne.

Szóval szimpatikus a VEKE, nem is kicsit, nagyon. De talán nem elvakultság tőlem, ha azt mondom, nem értem sem szakmailag, sem a dolgok jelenlegi állapotát tekintve a metróval kapcsolatos álláspontjukat.
Erről az amcsi összeesküvésről szól a Roger nyúl a pácban. www.imdb.com/title/tt0096438/
Kötelező darab! :D
Kivételesen tökéletesen egyetértek veled.
Most, amíg nem indult el az alagút furása, még mindig lenyelhető veszteség az eredeti állapot visszaállítása ahhoz képest, mint amennyi kárt az okoz, ha a mostani tervek szerint folytatjuk.
Vagy ha is nem állítjuk le, legalább erősen át kellene tervezni. Legyen ez Budapest első gyorsmetrója. Cirka minden második-harmadik állomást kihúzni a tervből, újra engedélyeztetni, és így megépíteni.
És akkor nem fog mindenki a világ legdrágább játékmetróján röhögni, amelyik még el sem indult az egyik állomásról, máris megérkezett a másikra.
Sokkal olcsóbb is lenne.
Én vagyok olyan szerencsés, hogy premierplánban izgulhatom végig a metróépítés ralitisót a konyhaablakból. Én bizony látom az Etele térre lerakott át is adot tmeg nem is- fúrófejet, vagymit, meg látom ám a szalonnázó szakikat... Egészen vices az ütem, gondoltam is, beállok közéjük, mert ott aztán nincsen agyelhagyós sietség... Sőt. Elkéesztően ráérősen mennek a dolgok mifelénk. (Termmészetesen lehet, hogy másutt méglassabban, és be kell várniuk az 'enyémeknek' a más szakaszokat, a jó ég tudja. Kinézek regelente az ablakon, szürcsölök egyet a kávémba, és megállapítom, mi (nem) változott tegnap óta. Ha bárinek kérdée volna az etele téri kibontakozással kapcslatban, keressen bátran. (Disznóság volna kihagynom, hogy azt a szép téglalap alakú területet ott balra, na, azt szépen befüvesítették. :) )
Outsider: "nem vitatom a 7-es vonalának problémáját, de mint írtam ez egy adott számú lakos életét könnyíti meg az agglomerációból ingázók tömeg szerintem jelentőden meghaladja a 7-es buszon közlekedők számát."
Semmitmondásokkal nehéz vitatkozni. Természetesen mindig adott számú lakosról, meg a suburb-ból érkezők számára gondolunk:). Értelemszerűen az "agglomerációból ingázók tömeg" # a 7-es buszon közlekedők számával. (Már aki az agglomerációból jön).
A parkolás tényleg gáz. Hajrá P+R.
És az milyen, hogy ahol nem kell a villamossín, ott egyszerűen leaszfaltozzák..? Ez egy teljesen bevett eljárás, és csak nekem, út-és mindenegyébépítési dilettánsnak furcsa?
Sztem nagyon szánalmasan néz ki. De ez nem lényegi hozzászólás, csak eszembe jutott.
osi: a metróépítés költségéből azért elég tisztességes agglomerációs fejlesztéseket lehetne kivitelezni, ezért összemérhető a két utaslétszám, ha nem is egy az egyben. Ez fáj sokaknak, hogy a négyes metró megold egy vonalat, míg az árából X elővárosi hév, villamos, P+R, anyámtyúkja épülhetne.
A 41-49 nem hiszem, hogy jó összehasonlítás - jóval ritkábban járnak, és sokkal kisebbek.

Kapacitás - hát a hetes busznál szte biztosan nagyobb. Több benne a hely, és tud is oylan gyorsan menni. Pláne, hogy csúcsforgalomban nem ragad be a dugóba se'. De lehet, erről közlekedésmérnökök többet tudnának.

Ár - a 400 milliárdnak sztem akkor is töredéke. Összehasonlításként, a komplett kötrútra Siemens-felárastul is elég volt a 40 szerelvény 40 milliárdért, amiből 4 pályafelújításra, megállóépítésre ment...

Autó-sávszűkülés - hát azt előbb-utóbb legalább a Kossuth Lajos-szakaszon valahogy szűkíteni is kellene, ami légszennyezettséget és ingatlan-pusztulást, értékcsökkenést okoz (utóbbi meg persze kihat a Rákóczi útra is). Lehessen parkolni, oszt' szoruljanak csak át tömegközlekedésre ők is (na ezzel együtt már tényleg kérdés, elég-e a Combino - nem ismerem a számokat...)

Ahogy az általam látott külföldi nagyvárosokat elnéztem, a belvárosban csak nálunk akarják az autósok kiszolgálásával, minél szélesebb autópályákkal kezelni a dugót. Máshol elterelőutakkal, P+R-rel, magas parkolási díjakkal és belépési díjjal, versenyképes tömegközlekedéssel igyekeznek minél inkább kiszorítani az autókat, villamosra ültetni a businessmeneket; esetleg egyirányúsítással tudnak gyorsítani valahogyan (Párizs).

Amiyen állapotban a Szabadság híd van, nem is hiszem, hogy bírná a 2 sávot.
Nekem a 4es metró jelenlegi terveinek egyik vitatható pontja a Bocskai állomás. A körtéren megáll a metró, miért kell a Skála-piacnál is. Asszem ez Európa egyik legrövidebb metrószakasza lesz majd. (egyébként úgy tudom azzal érvelnek, hogy akkor a 6os villamost nem kell elvinni a Körtérre, elég lesz a jelenlegi 4es nyomvonal). De ez mégis kevésnek tűnik. Szóval aki azt mondja lehetne jobb, egyetértek, ill. lehet érvelni pro/kontra. De hogy ne lenne rá szükség...

Az agglomerációs és a külvárosi forgalomhoz. Azt szeretném, ha itt szétválasztanánk két dolgot.

Egyrészt a külvárosi autóforgalom tömegközlekedésre terelését. Ez a P+R, benne van a tervben, épül is, lehet érvelni pl. hogy nagyobb legyen, de azt hiszem ebben alapvetően mindenki egyetért.

Másrészt, ahogy leírtam, Budapest tömegközlekedés-folyama körülbelül egy vezeték-pókhálóhoz hasonlítható, amin minél beljebb megyünk annál nagyobb áram folyik. Mérések és szimulációk igazolják. A Káposztásmegyer-Újpest központ, az Érdi, a Budaörsi, vagy a Gazdagrét-Etele tér áram (forgalom, igény) egyszerűen nem akkora. A fő, és jelenleg kritikus feladat, a belső vezetékek megnövelése.

Ezért nehezen érthető, értelmezhető a VEKE metróellenessége.
Pascal

Amiben tévedsz, hogy az áram (forgalom) nem azonos az igénnyel.

Épp ez az "összeesküvés" a fenti cikkben is: a lerontott színvonalú villamosokon már nem utazik senki, erre hivatkozva osztán jól megszűntetik.

Ez a P+R lehet, benne van a tervben, de hogy ha nem szórnánk el négyszáz milliárdot metróra, sokkal gyorsabban meglenne, az hétszentség.
Az a Bocskai megálló tényleg gáz, szerintem egy metro szerelvény is hosszabb, mint az a szakasz, ráadásul már több, mint fél éve nem hagynak aludni.Arról nem is beszélve, hogy a járdát is lekódolták némiképp, így a lépcsőházból kilépve azonnal borítok garantáltan 3 db inszomniás nyugdíjast.
Quick: Lehet, nem tudom, de az elővárosi közlekedésben töredéke bajt sem látok (szoktam Szomorról, Békásmegyerről, Kistarcsáról bejönni a városba), mint a budaiban. Anyámtyúkja ne épüljön:)
Továbbra is hajrá P+R.
U.i.: Van taxis cimborám aki ha hívom és megkérdezi honnan-hová elkezd röhögni. Pedig szereti a pénzt. Off. Megyek pénzt keresni.
Benedek:

Egyetértek veled, vissza a villamost az Erzsébet-hídra. És hosszabbítsák meg az 1est a Lágymányosin, és akkor tényleg minden hídon, kivéve a szépséges de kicsi Lánchídat, lesz majd vidám sárga hernyó. Öröm lesz lenézni a Gellért-hegyről. Én úgy becsültem, visszatenni olyan 100Md körül lenne, mindennel, nagyságrendben.

Visszatenni, rendben, de a metró terhére? Ennek az új szakasznak a kritikus része a budai hídfő - astoria szakasz lenne (az Astoriától már van metró, de lehet, hogy kénytelen lennél továbbvinni mégis a Baross térig mert ott tudsz megfordulni).

A 4es metró kritikus szakasza a Keleföld városközponttól a Körtéren és a Gellért téren át a Kálvin térig. (volt is azt hiszem valamikor a 4.es vonalnak egy ilyen minimál-terve, akár reális is lehetne). Ezen a szakaszon járnak - körülbelül - a 41es, 49es villamosok és a hetes járatok. Amelyek ma vitán felül és hihetetlenül elégtelenek. Nem hiszem, hogy a visszatett Erzsébet-hídi villamos, pedig 100Md körülbe fájna, tudna kétszer-háromszor nagyobb kapacitást adni (részben közös pálya a 41-49el, tehát nem lehet 40 másodpercenként egy Combino).. Jó esetben az Erzsébet-hídi villamos a hetes buszt tudná kiváltani, kb. százmilliárdért ez nem lenne elég.
hattoryhanzo: a délipu-t legjobban a galambok szeretik. 1ébként megszűnik, és a kelenföldi lesz a délipu. bár,akkor mi lesz az alagúttal? valljuk be, azért az tök izgi:-)
nem gondoljátok, hogy az eteletéri fúrófej valójában csak egy makett? nem értem, hogy mi más, mint a demonstrálás,lehetne a célja egy kitett-és-nem-használt-tárgynak: itt fúrás fog történni kérem szépen..
Mostanáig azon törtem a fejem, hogy a fazba' fordulhat elő, hogy itt a blogon csupa közlekedési mérnök, mélyépítő mérnök, műegyetemi professzor fordul elő, csak én vagyok hülye. Akinek csak annyi képpettsége e témában, hogy utazott már villamoson. (Bár lehet, hogy elkerülte a figyelmemet: az éves bérlethez diplomát is adnak kedvezményként?) Nekem az az érzésem, a fővárosban semmilyen ötlet, pénz, szakértelem, akarat nem javítja már meg a közlekedést. A dolog a 19. században "lett elkúrva". Az akkori okosok nem ismerték azt fel, amit Párizsban és Bécsben igen, hogy nem omnibuszok fognak járni az idők végezetéig (biztos akkor is inkább a zsidókról beszélgettek!), és - áldozatokkal -, de szélesíteni kellene az utakat, utcákat. (Egyedül a mostani Kossuth Lajos u. egyik oldalán bontottak le egy házsort.) Párizsban például egy Hausman nevű egyén (neveztek is el róla boulvard-t, múzeumot, kerületet, iskolát, talán még utcai piszoárt is, hálálkodva) zseniálisan megérezte a jövőt, és felesleges házak ezreit bontatta le. Rendben is van a dolog. Nálunk meg sose' lesz... Akármilyen metróval, villamossal, elővárosival sem. Dixi...
Azzal tudok egyetérteni, aki azt mondja, metróra és villamosra is szükség van, egymást segítve és kiszolgálva. Sztem szánalmas, hogy még mindig csak a negyedik metrót építgetik Budapesten (pláne azok után, amit Párizsban láttam, ahol egyébként ha 10-es gyűjőben veszem a jegyet, nem drágább, mint itt, és hozzáteszem, egy jeggyel nem csak egy vonalat használhatsz, többször is átszállhatsz). Igenis nagyon jó dolog a metro, mert gyors. Azt sem értem, miért bánnak olyan mostohán a villamosokkal, jó, most már vannak Combinok, és mi van a többi vonallal, meg a sínekkel... Mi itt vidéken, abban a városban, ahol három villamosvonal is létezik, azt azért elmondhatjuk: a villamos gyors, olcsó, kényelmes, tiszta. Erre a BKV mikor fog rájönni?
Edebácsi, pont a századfordulón alakult ki a körutak (kiskörút, nagykörút) és sugárutak (Váci-Andrássy-Rákóczi-Üllői) rendszere. Amihez még Budát is megpróbálták hozzáilleszteni, a maga dimbes-dombos adottságaivel (egyébként ezért lett a Körtér és a Moszkva tér Buda kritikus pontjai). Nekünk is megvolt a magunk Hauszmannja, szebb is a városunk mint Párizs. Ha nem épül több elizéltpalota meg mammutwestend.
"Én úgy becsültem, visszatenni olyan 100Md körül lenne, mindennel, nagyságrendben."

Szerintem jelentősen túlbecsülted :-)

És valóban, ezen a szakaszon jár a hetes mellett számos villamos - de egyrészt a hetesnek sem azok a legkritikusabb szakaszai, ahol párhuzamosan futnak, hanem mondjuk a piros 7 Keleti-Körtér szakasz, főleg a piros 7 megállói közt, másrészt nézd meg, mekkorák: a 19-es helyén most épp egy fél régi 4-6-os közlekedik, kb. 8 percenként csúcsidőben.

New Yorkban és Tokióban is a metro az elsőszámú tömegközlekedési eszköz. Mindkettő elég sok lakossal rendelkezik, nagyok a távolságok(NY-ban több órás metrovonalak is vannak) és ezen a két helyen, asszem egyedül a világon non-stop közlekednek a szerelvények.

Láttátok már a szöuli metrót? Én még csak képeken és képernyőn, nekem az nagyon tetszik.
edebácsi, nekem sincs semmilyen közlekedési, mélyépítési vagy műegyetemi professzori végzettségem, nem utazok Bp.-en, sőt még éves bérletem sincs. De véleményem az mindig!
"lehet, hogy elkerülte a figyelmemet: az éves bérlethez diplomát is adnak kedvezményként?"

Néhány közszereplő megnyilatkozásait figyelve: nem lennék meglepve... :(

"szélesíteni kellene az utakat"

És persze, és fokozni kellene a tüdőnk szennyezőanyag-befogadó képességét is... Mert ha ezt nem sikerül megoldani, akkor sajnos továbbra is népbetegség lesz az asztma és az allergia. Én azt mondom: ki az autókat a városból (a P+R parkolókba), a városba meg színvonalas tömegközlekedést és taxikat.
Pascal

Mindenesetre ha megnézed a térképet, az Etele tér-Keleti szakasz hossza nem érné el a 4-6-ét, és úgy 3/5-én a sínek is megvannak...
edebácsi

Nézz csak meg egy térképet, az Andrássy utat hogyan csinálták :-)

Amúgy ha így nézzük, a legtöbb nyugati belváros alapvetően el van k*rva. A legtöbb utcájuk jó, ha sétálni elég, akadályoznák a száguldozást azok a piszok 3-500 éves házak...
Benedek,
Én úgy értettem, hogy a 4.es metró helyett a következő új villamost ajánlod: Etele tér-tétényi út(ezen a szakaszon újonann kellene építeni), balrafordul a Fehérvári-útra, a 49es vonalán Bocskai, Körtér, Gellért, a 18as vonalán Erzsébet-híd, át a hídon, Ferenciek, Astoria, Baross-tér. Nem egy lesöprendő elképzelés, megfelelően kiépítve, Combinokkal vagy hasonló óriáshernyókkal jelentős kapacitás lehet. A terv gyenge pontja a Körtér-Gellért tér szakaszon, mert ott már másik három járat (18, 41, 49)csúcsidőben eléggé kihasználja a pályát. És jól is mutatna. A buszsávot a Kossuth-Rákóczin meg lehetne szüntetni. Erre gondoltál? Mennyibe lenne szerinted?

Én azért nem tartottam annyira jónak, mert "csak" a heteseket váltaná ki, de azt a kapacitást, amire szükség lenne (reggel kb. két-háromszorosa a meglevőnek) már nem adná ki.

De így leírva, abszolút nem tűnik sem rossz ötletnek, sem kivitelezhetetlennek, sem haszontalannak. Még ha utánaszámolnánk, a kapacitást is jobban megkapnánk.

Visszatérve az összeesküvés-elméletekre. A fenti vonalat én nem véltem felfedezni a VEKE tanulmányban. Ők azt bizonygatják, hogy nincs akkora forgalom, igény az adott szakaszon, és nem kell a metró. Helyette legyen hév, elővárosi vonat,... szóval a VEKE az elméleti Elővárosi Közlekedési Vállalat érdekében lobbizna? Van olyan összeesküvés-elmélet, mint a lerontott színvonalú villamosokon már nem utazik senki, erre hivatkozva megszűntetik. Tesség az enyémet csak annyira komolyan venni mint a másodikat.
edebacsi

A mai Andrásy út helyén nyomortelep volt, és felháborodás amikor lebontották azokat és helyette sugárutat, meg hozzá operát, meg lotz termet építettek.
Az 1-es villamost a Lágymányosin VÉGRE végigvinni szerintem minden metró-, villamos-és busz-útvonaltól függetlenül nagyon ideje volna.
Ne az Andrássy úttal gyertek, majdhogynem zöldmezős beruházás volt, és kivétel. Nem lépték meg, amit kellett volna. Elcseszték...
Amúgy tényleg, ez is elgondolkodtató.

Az Astóriától a Keletiig van metró, csúcsforgalomban vszeg még gyorsabb is., mint a 7-es - valahogy mégsem jut soha eszembe, hogy ne a buszra szálljak. 1-2 megállóra egyszerűen nem éri meg a mozgólépcsőzést.

Szóval a másik fontos kérdés: a 7-esen az utasok általában hány megállót mennek? Mert ha mondjuk többnyire Körtér - Ferenciek tere szakaszokat... Hát, azért kérdés, átszállnának-e.
Biztos már akkor is olyan magas színvonalú volt a politikai "elit"
kibebaszott jó lenne, ha végre az autósok esküdnének össze, és elérnék, hogy féláron kaphassanak bérletet

grafikonokkal, gráfokkal és egyéb, ellenőrök és más békávésok számára érthetetlen struktúrákkal tudnám igazolni, hogy ez mindenkinek jó lenne, akinek meg nem, annak se lenne rossz

bizony, nagy szó ez manapság
Pascal

Nem, én első közelítésben a 19-es vonalán gondoltam az Erzsébet-hídig (vagyis a Bartók Béla úton és aztán a felső rakparton), de lehet, valóban jobb lenne a Tétényi út felé. És lehet, először elég lenne az Astoriáig, onnantól ráfordulhatna a Deákra - a másik felére meg maradna egyelőre a 7-es, meg a metró.

A jelenlegi formában lehet, a Körút-Gellért tér szakaszon összeakadna a többiekkel - de nem biztos, hogy nem lehetne azokat is kicsit átrendezni cserébe (pl. a 49-esek lehet, ezután nem nagyon kellenének a jelenlegi formában).
oooye

Nem féláron, hanem a súlyadóért ingyen.

Szerintem is.
(Pascal, tudtommal az 1-es végállomása eredetileg nem Lágymányosi híd budai hídfő, hanem az Etele tér lenne. Úgy meg kicsit más a történet.)
Mink itt Magyarországon nem nagyon ismerjük azt a műfajt,
hogy a sínen közlekedő jármű hol lemegy a föld alá, hol a föld felett megy.

Pl. Frankfurtban több olyan villamos van, amelyiket bizonyos szakaszán metrónak lehetne nevezni. Mert megy lenn a föld alatt.
És simán kijárnak olyan elővárosokba, mint nálunk Budaörs vagy Vecsés.

Ez az, ami nagyonnem látszik a mostani tervekből.
Pedig szerintem (mint hozzá nem nagyon értő) igencsak jó lenne, ha vhol az Eteleén kijönne a föld alól a metró (vagy villamos), és kikocogna Érdre, vagy Budaörsre. Akár a meglevő infrastuktúrán, azaz a vonatsjneken, akár új sínt építve. Megnemmondom melyik cikkben volt, hogy a mostani metróépítésnél mintha direktbe törekednének rá, hogy még véletlenül se lehessen összekötni a felszíni meglevő síneket a későbbi metrósínekkel. És az meg már télleg marhaság...
Pascal

"A Lágymányosi híd budai végén meg nincs semmi. Pontosabban egypár multi irodaháza. Azok úgyis kevés kivétellel autóval járnak."

akkor ne csinaljunk semmit, inkabb. az ugyis ingyen van. szerintem ez ordogi kor, mivel azert no az autok szama, mert szar a tomegkozlekedes.

specko a lagymanyosi vegen van a multi irodahazaiban sok munkahely es veges szamu parkolo. (ezert jol keresnek a gyepmesterek) en videkrol jarok be kocsival.
ha nem tudok bekocsizni, akkor eleg ha bejovok a becsi ut vegere, felugrok a villingerre, oszt jonapot. de utana meg van egy durva seta at a lagyi hidon, ami szep ugyan, de:
- szeles mint az allat, majd lefuj
- biciklit nem vihetek villamoson, hiaba a fasza bicajut
- telen hideg van, nyaron meleg van (allati modon, szeltol fuggetlenul)
- rodadt nagy kipufogoszag es meg nagyobb zaj van

nyilvan nem az en komforterzetemet kell optimumnak tekinteni, de emiatt pestrol vszleg sokan valasztjak az autot. pedig a villamos kiraly dolog, lehet olvasni - ezt kocsiban kicsit necces eloadni. azonkivul megy mint az allat, nem kerul dugoba, nem kell a tobbi autost kerulgetni, aki a buszsavban megy - es a baromja nem indul el a buszsav zoldjere.

hozzatennem azt is, hogy komoly aknamunka volt a lagyi hid lehajtoja ellen, hogy miert ott van, miert arra megy, stb. merthogy ertekteleniti a lakasokat pont budan. ilyen ervektol vszleg Szechenyi is tokonszurta volna magat a lanchid epitesekor.

tovabba az elkanyarodo lehajton 2 evvel ezelottig meg olyan villanyoszlopok voltak, amin ott volt a villamos felsovezetekenek tartokonzolja. sot, nem veletlen am a 2x2 sav kozotti szeles futomeg is, ami persze a hauszmann alajos utca magasagaban megszunik.

szoval rohadt sok fantazia van az 1es villamosban.
Benedek

Tényleg, mehet a 19es vonalán, és akkor Budán nem is kell új pályát építeni hanem csak felújítani. A keleföld-városközpont és a bocskai nincs meg, de helyette Kosztolányi. Ha ezt a villamost visszaépíted, akkor a hetes már valószínűleg nem mehet. Egyrészt a hetes járatok ma a budapesti tömegközlekedés egyik, ha nem a legnagyobb gyenge pontja. Másrészt a hídon átmenő buszsávot be kell áldozod a villamossín miatt. De hát a hetes járatok eltörlése a cél a metróval is.

Azt te is írtad meg én is, hogy az Astoria-Baross tér lehet nem is kell első körben. Lehet, hogy az Astoriánál be tudsz rakni egy egyszerű visszafordítót, ahol nem várakozik csak megáll és visszaindul mint egy sima megállóban.

Most már csak az a kérdés, hogy ha ritkítod a 41/49et és eltörlöd a hetes buszt és népes családját, akkor elég lesz-e a régi-új vonal kapacitása (ha a 4.es metró helyett javaslod).
Denever, kovvacs, valamit abszolút félreértetek. Épüljön meg az 1es villamos, ha gondoljátok akár az Eteléig. Ott lesz P+R, miért ne.

Ha azt mondjátok - és voltak akik úgy érveltek - hogy a 4.es metró rovására épüljön meg, akkor nem vagyunk egy véleményen.

Szóval kérlek ezt tisztázzuk, és akkor lehet érvelni.
LOL! Pascal valamivel fentebb előadta saját összeesküvéselméletét egy összeesküvésről szóló blogbejegyzésben :-) Azért minden hülyeséget nem kéne ideírni.

Ők is (VEKE), mint minden hasonló szervezet, tagdíjból él. Kap állami dotációt is, nyilván valamennyit. Itt a vége. Akik benne vannak, azok ezt SZERETIK csinálni. Mondhatni élvezik. Ennélfogva INGYEN csinálják, szabadidejükben.

Ők nagy ívben és vidáman tesznek az autósokra, kb pont úgy, mint TWÁ az ide írogatók(ra) érzékenységére.

Javaslom ismerd meg azt, amiről véleményt alkotsz, pl a weblapjuk átolvasásával.

www.veke.hu

Az meg végképp LOL, hogy legyen metró mert az jó. Ez nem indok. A gazdaságosság, az ésszerűség, az indok.
Bankhitelből épülő, soha meg nem térülő metró?

Lásd: A Bank és a balfasz.
w.blog.hu/2006/11/14/hitel_alma
Miért épp Demszky ne lenne az? Sokszor bizonyította már...
Vagy legyen metró, mert másnak is van, és milyen az, hogy nekünk csak 3 van, míg Taskentnek már négy...
Tudod, Vince, milyen jól csinálják ezek az összeesküvők... titkolják szándékaik meg minden.. talán nem is írják ki a weblapjukra.
Írtam, vedd már csak annyira komolyan mint amit TWA írt.
Én azokba a Lágymányosi budai végén lévő irodaházakba (ill az egyikbe) bizony gyalog járok. Séta forever, ahogy elnézem az 1-est... :)
a villamos vs. metró kérdést igen könnyű eldönteni.
1. villamoson lehet lógni, mert ha odajön az ellenőr, egyszerűen átszállok a másik végébe, és kész.
2. a metróba már be se engednek bérlet nélkül, de ha mégis, akkor kifelé kell karatézni, hogy el ne kapjanak.
tehát, ami személyes kötségvetésemet illeti, a metró drága, ellenben a villamos ingyen van. szóval vesszen a 4-es metró!
off: nem hagy linkeket berakni ehh
Vince, viszont az tartom, komolyan, hogy a 4.es metróról szóló VEKE tanulmány következetéseit nem igazán megalapozottnak gondolom. Még ha mellékeltek volna egy alternatív tervet, olyat, amilyett itt Benedek és többen írtak (az Erzsébet hídra villamost + az 1est meghosszabbítani), persze rendesen kiszámolva a költségeket és hatásokat, akkor talán.

Mert így most ez csak hasonló ahhoz, mint amikor 1994ben Nemcsók János kitalálta, hogy építsük meg mégis a Nagymarosi erőművet. Egyes szakértők szerint igaza volt, másik szerint nem, és politikailag meg öngyilkos akció volt. Most a VEKE a nagynehezen megindult beruházás ellenében, vitatható szakmai alapon, alternatíva adása nélkül, politikai széllel szemben megy.
P+R klassz lesz. az autótolvajok és feltörők Tesco-ja.

az újpesti vasutállomás melletti P+R is egy ideig hírhedt volt.
pont a legnagyobb kisebbség egy túlreprezentált lokalizációja mellett fekszik.
szerintem meg az is baj, hogy a bkv meg a mav haboruzik az elovarosi kozlekedesert, de egyikuk se oldja meg.

kvara mindegy, hogy metro/villamos/gyorsvasut, az a lenyeg, hogy kotott palyan, nagy sebesseggel, gepkocsiforgalomtol fuggetlenul megy, lehetoseg szerint elektromos arammal.

az egyes villantas is egy korvasut otletre indult - azt hiszem. egy egesz pestet megkerulo - a'la m0 - gyorsvasut sok gondot megoldana. nem kell a fold ala menni ehhez...
Villamos- és metróvonalak Frankfurtban és környékén:
www.vgf-ffm.de/vgf/291.jsp
és katt a képre.
Még ha sematikus is, jól látszik, hogy meddig tart a közigazgatási határ.

Gyorsvasúthálózat Frankfurtban és környékén:
www.rmv.de/coremedia/generator/RMV/Fahrplaene/Netzplaene
katt az RMV-Schnellbahnplan képre.


Hát igen, nem vagyok naiv, nem lesz nekünk sehonnan se ilyesmire pénzünk, nem is azért ajánlom ezeket a linkeket.
Hanem azért, mert érdemes tudni, hogy léteznek villamos.metró-villamos (fönt-lent) és agglomeráció-belváros-agglomeráció kombinációjú megoldások.
És műxik.
Nem bántam volna, ha kapásból a képeket linkelhetem, de ez a ... rendszer okosabb a felhasználóinál.
" Pedig szerintem (mint hozzá nem nagyon értő) igencsak jó lenne, ha vhol az Eteleén kijönne a föld alól a metró (vagy villamos), és kikocogna Érdre, vagy Budaörsre. "

Köln is tele van ilyennel, pedig az a dómon kívül gagyi egy város. Egyben villamos, metró és hév :-)

De sztem ha a kettes metró menne ki a délitől, az se biztos, hogy rossz lenne...


"Most már csak az a kérdés, hogy ha ritkítod a 41/49et és eltörlöd a hetes buszt és népes családját, akkor elég lesz-e a régi-új vonal kapacitása (ha a 4.es metró helyett javaslod). "

Pontosan :-)
Amúgy ha a 4-es metró vonalának ez a felke kell, lehet, csak simán a 49-re kéne tenni Combinónyi, sűrűn járó villamosokat, mert az a Ferenciek terét valamiért úgy tudom, kihagyja - amúgy meg inkább ez a (kevésbé terhelt) vonal és nem a hetesé...

Hogy mit old meg, nem tudom - jelentősen enyhíti, mindenesetre.
Nem olvastam még végig az összes hozzászólást, de a négyes metrót támogatóknak szeretném a figyelmébe ajánlani a pálya hosszát és a megállók számát.
Hiába lát mindenki tömött buszokat és gondolja, hogy hűdemennyien utaznak rajta. Kapacitását tekintve metró jellegű eszközt 10-15ezer utas/csúcsóra viszonylatokon érdemes kiépíteni. Ez a mennyiség az M4 vonalán talán megvan a Fővámtól a Bocskai útig. Itt egyébként is nevetségesen közel vannak a megállók (pl. Móricz - Bocskai szerintem nincs 400 méter).
Továbbá az emberek nem szeretnek átszállni, de a 4-es metró csak annak jó, aki kvázi végállomsától/végállomásig utazik. A többi utasnak marginális időnyeresége van egy villamoshoz képest, mert túl gyakran áll meg a metró és rengetegek kell mozgólépcsőzni hozzá.

Az alagút űrszelvénye pedig túl kicsi, hogy mondjuk egy vonat jellegű képződmény később közlekedhessen benne. A peron is túl rövid, mivel rövidebb szerelvényeket akarnak. Ez azért van, mert a DBR-nél is tudják, hogy ez tulajdonképpen egy kurvadrága villamos a föld alatt, ami jelen állapotok szerint soha nem térül meg.
Ellenben elviszi a következő 10-15 év fejlesztési pénzeit.
Yoisten, Benedek:

A VEKE becslése 300 utazás per nap, a BKVé 475ezer. Ehhez nem tudok hozzászólni, az igazság valószínűleg valahol középen lesz.

Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy (pláne a 7es buszcsalád leváltásával) ekkora utasmennyiséget a jelenlegi 41/49 villamosvonal bármilyen tunningal ellátna. Esetleg igen, hogyha a 41/49es megtartásával és az Benedek által leírt Erzsébet-hídi villamosvonal visszaépítésével. De csak "esetleg igen", azért ennek még utána kéne számolni. Őszintén szólva a polgárt nem érdekli, hogy a metró csak öt-hat vagy tizenöt perccel jobb a hetes busznál (átlagos forgalom mellett), ha reggel egyszerűen nem lehet átjutni, nincs busz mert a dugóban áll mind, és csak harmadszorra-ötödszörre lehet felférni közelharcban.
metró kapcsán:
metró kellene. Jobban mondva a tömegközlekedés, de akár a jármüközlekedés egészének helyenkénti föld alá terelése. Metró-szerüségekre Münchenben, Hannoverben, Helsinkiben láttam példákat, nagyon szépen megoldható dolog. Ahol elfér, ott villamos, ahol nem ott metro: de nem 60 méter mélyen, hanem az útfelszín alatt megy. Ha valami hasonló koncepciót sikerülne (sikerült volna) az útfelújításokkal összkombinálni, akkor a 4-esre tervezett 400 milliárdból nem csak azt a vonalat, hanem sokminden mást is rendbe lehetne tenni.
A mostani tervvel épp ez baj: a lehetö legdrágább módszerekkel építik, amikor csak a megállók kerülnek milliárdokba. Nem beszélve a késöbbi fenntartásról: mozgólépcsök, liftek, stb.
Ez meg nem is lenne baj, ha megérné, vagyis annyian használnák, hogy várhatóan ez a pénz visszajönne. Mondjuk 30 év alatt.
Olvastam és agyaltam is a VEKE tavaly novemberben közzétett megtérülési számításait, és engem meggyöztek: valószínü sosem jönne be az a pénz, még akkor sem, a semmi mást nem fejlesztenek -építenek-, csak a 4es metrót: vagyis 1-es villamos továbbra sem megy át a Lágymányosin, stb.
Persze akik igazán jól járnának ezzel a mostani projekttel, ilyenkor akarják érzelmi alapokra terelni az ügyet, "budapest megbüntetése", elnyomás, meg minden.
Miközben az tényleg röhej, hogy az Örsön át kell szállni (lépcsözni le fel, hajrá kerekesszékesek)(persze azok ne akarjanak Gödöllöre menni,mi?), és a helyzet konzerválására már megtendereztették az új kocsikat, nehogy kompatibilis legyen egymással a két vonal.
A mostani 4es m. projekttel a nagyságrend és az idözïtés a gond. Elöször helyre kéne rakni a létezö anomáliákat, megnézni, hogy is van ez a hévekkel, 1-es, 2-es, akárhányas villamossal, el kéne dönteni, mennyi autót és hogyan akarunk a Belvárosban, hogy hol lesznek parkolóházak, hol oldható meg a dolog kéregvasútként, stb. aztán, ha kell, hát fúrhatunk a mélyben. Vidáman.
Stil 2007.01.12. 14:42:35
köszi, vazze. akkor a villamos miböl megy? vlsz az én bérletemböl. mert te nem járulsz hozzá. legszebb, hogy erre még büszke is vagy. anyukád hogy van?
Sztem ne az legyen szempont az ésszerűsítésnél, hogy melyik alkamatosságon lehet inkább csalni... Én úgy vagyok ezzel, hogy mindennek ára van és rajtam nem is múlik, kifizetem a bérletet, csak a szolgáltatás volna egyenes arányban a díjszabással...
Erre törekedjenek, amikor villamossínt és/vagy metrót telepítenek, és élek a gyanúpörrel, hogy előrébb is van a BKV-nál ez a szempont, mint a blicceők helyzetének könnyítése.
(Egyébként BKV monnyonle, de előbb fejezzék má' be az ablakom alatt a metróépítést :) )
Pascal

Nem azt mondom, hogy ellátná (vszeg nem, ahhoz kéne a villamos a hídra), hanem hogy az útvonal nem a 7-essel azonos, hanem a (kevésbé terhelt) 49-essel.
süti törlés bejött, köszi

meg a cikk is, de sajna még érdemben nem jutottam a kommentek végére, de majd este pótolom és mondok véleményt is
Hát, a közlekedés gondolatára is begurulok. Ebben a városban nem lehet közlekedni, sem autóval, sem villamossal, sem busszal, ez a mindennapi élet aktív stresszhelyzete számomra. Kedvencem az új combinó, amit aki kiválasztott, nem ült villamoson csúcsforgalomban, az biztos.Az ülések magasak, egy alacsony ember csak lógatja a lábát. Az ülések szélesek, de a legtöbb ülés féllábas, nem fér el az embernek csak egyik lába. A széles ülések között a hely keskeny, ezért ha állok, a fel és leszállók helyszűke miatt nagyokat taszajtanak rajtam, amit irtóra díjazok. Ami pedig az indításokat illeti, kedvenc bkv-s játék, hogy nem vesznek figyelembe más járatokat a csatlakozásnál. Pl. reggel 6h körül, ha leszállok a 61-s villamosról, még futva sem érem el a 6-t, mert mielőtt bárki elérné már indul is, és ez hajnalban bő 5perc a semmiért, ráadásul még áll is a lámpánál, hogy dühösebb legyek. A bliccelőknek üzenem hogy.... Hiába emelik az árakat, minél magasabb a bérlet ára, annál kevesebben veszik meg. Én megveszem, de tudom sokan ebből jó sportot űznek az én pénztárcámra, és még ki is röhögnek, hogy balek vagyok. Engedett már el csinos, könyörgő lányt az ellenőr az orrom előtt, legszívesebben be is húztam volna neki.
csak néhány észrevétel, de még nem olvastam végig. Szerintem a veke pont nem megakadályozni akarja a 4-es metrót, csak használhatóvá akarja tenni. erre jó példa szerintem a bocskai úti és a móricz körtér. mindkettőn lesz metró megálló a jelenlegi tervek szerint. a kettő közt a távolság gyalog kb 2 perc, járókerettel 5. metróval meg úgy 6 lesz. egy ekkora kapacitású vonalnak szerintem nem lehet az a célja hogy villemos üzemmódban működjön, és minden sarokra építsünk 30 milliárért metró megállót. e helyett a kettő helyett pont elég lenne egy megálló két kijárattal, egy a bocskaira és egy a móriczra. és máris spóroltunk vagy 20 milliárdot
"egy nagyvárosban egyszerűen szükség van a földalattira... mert a föld alatt sok a hely, és kevés az akadály."

ez azért kicsit képzavar. ott van csak igazán akadály :-) sokat kell fúrni. egyébként meg az is könnyen megoldható hogy a villamos ne álljon meg 20 méterenként lámpánál, csak egyszerűen a villamososkra kell hangolni a közlekedést, nem az autókra. egyébként egy normális városi közlekedés egyik fontos feltétele az lenne, hogy ha valaki a duna és a fekete tenger közéről át akar menni a másik oldalra, az lehetőleg ne a belvároson keresztül menjen.
Nemtom', nekem tetszenek a combinók. Igaz ritkán ülök le, az én harminc évemmel még nem vok' olyan fáradt. Viszont a reggeli csúcsforgalomban is nagyjából elférünk, a gyerekkocsit nem kell felemelni a fejem fölé, kényelmesen fel lehet szállni.
Előbb-utóbb belerázódik az is a feladatába...

A metróról. Szerintem szükséges. Sőt, még több lenne szükséges. Igaz, én inkább kéregvasutat építenék, mint a földalatti. Olcsóbb, mint a metró, s nem lehet villamost vinni benne, de föld alatt megy, nem kell mozgólépcső, viszont nem kap piroslámpát.

Valaki mondta, hogy a villamos sűrűbben járhat. Hehe. Aha, de minek? Jár vki hat körül a 4-6-on? Egy perces követési távolság van a dugó miatt, de hat percet vár a pirosnál, mert a sok baromarcú autós keresztbeáll a kereszteződésekben, és a köv. villamos nem tud a megállóba beállni, mert az előző még ott áll, mivel előtte is van egy kereszteződés.

Ki kéne tiltani az autókat a picsába. Járjon _mindenki_ BKV-val. Kivéve persze teherszállítás, megkülönböztetettek és taxi.
hát igen, a nagy tömegközlekedés-ellenesség tartott is egészen az olajválságig. A századfordulós NY-ban egyébkent - ha jól emléxem - 80 (!) viszonylaton csilingeltek villamosok, London valóságos villamosfőváros volt. Durva, ha a mából visszatekintünk.

Én a magam részéről mindent imádok ami sínen megy, és a 4es metrót is fontosnak tartom, csak sztem az a baj, hogy ma már olcsóbb és hatékonyabb megoldások is lennének, kéregalagútban közlekedő gyorsvillamosok, a nagyvasúti hálózaton futó elővárosi vonatok stb.

Pl. az 5ös terve (szentendrei-csepeli hév földalatti összekapcsolása sztem nagyon jó lenne, bár nem értek hozzá.
A körtérnél lakom, és (Edebácsi figyelem!) közlekedésmérnökként végeztem. Nem ez volt a szakirányom, és a munkám sem kapcsolódik hozzá, ezért nem próbálok igazságot tenni, csak leírok pár dolgot, amire még emlékszem régről.
Nos, minden eszköznek van egy elvi utasforgalmi intervalluma, amikor azt éedemes használni. A metróé mellett nagyobb értékek vannak, mint a villamosnál, az autóbusznál pedig a legkisebbek.
Többen fejtegették már, hogy hol van igazán szükség a négyesre. Az egész útvonalon jelenleg(!) egy olyan, rövid szakasz van, ami valóban metróért kiált, ez a körtér-Gellért tér. Ez a legszűkebb keresztmetszet, itt egy vonalon jár a 18, 19, 41, 47, 49, 118 villamos és a 7-es buszcsalád. Innen bármerre nézünk, szétágaznak a vonalak, kisebb a forgalom.
A jelenlegi technikai szinten itt több járművet nem igazán lehet átengedni. Ezen - bármennyire is csinos - semmit sem segít, ha a 49-es ezután az Erzsébet-hídon közlekedik, viszont aki a 7-essel utazott hosszabban (mondjuk körtér-Keleti) az sűrűn fog anyázni, hogy át kell szállnia.
Ezért az egy megállóért persze tök felesleges metrót építeni. Akkor miért lehet értelme mégis? Nos, tegyük fel komolyan gondoljuk, hogy sok ember hagyja otthon az autóját és válassza a közösségi közlekedést, ezért bevezetjük a dugóadót. Mi a rákkal visszük el őket, ha ez plusz forgalmat generál? Másrészt a bp-i hidak többsége igen ramaty, felújítandó állapotban van, amit már végképp nem lehet sokáig húzni, mindezt ráadásul nagyjából egyszerre kéne megcsinálni. Lezárt hidakon pedig sem a busz, sem a villamos nem tud átmenni.
Én sem vitatom, hogy jobb lenne/lett volna úgy megcsinálni, hogy ráközlekedhessen a máv vonalaira, de attól még talán később ki lehet javítani, ha szarul is kezdtek neki, ezért még nem kéne elvetni az egészet.
Ami azt a kérdést illeti, hogy külvárosokból, vagy a városon belül nagyobb a forgalom, meg kell nézni mondjuk a szentendrei hévet. Mindegyik vonat kimegy Békásmegyerig, csak minden harmadik Szentendréig (bkv-múzeum rulez!:-D). Miért? Mert ott kisebb a forgalom.
Ja igen kötöttpályás sínbohócok figyelmébe ajánlom a bogotai buszjáratokat, mert azért így is lehet utast szállítani.
asszem pont az indexen olvastam a Keleti és Déli nagyvasúti összekapcsolásának tervéről, ahol ilyen S-Bahn-szerű tünemények is járhatnának Gödöllőtől Érdig. Plusz, a belvárosban kialakítanának egy nagyvasúti földalatti átmenőpályaudvart. Persze ezek csak lilagőzös elképzelések, aligha lesz belőlük vmi:-(
Finn Gott:

sztem építeni kéne egy többszázméteres villamoskocsit, az emberek a Móriczon felszállnának, előresétálnának a kocsi elejébe, és leszállnának a Gellért téren. Hahaha
upor: képzeld el, a fent linkelt szentendrei múzeumban most ősszel épp volt egy gyerekrajz-kiállítás, ahol pontosan ezt a villamost rajzolta meg egy gyerek.
Árpád:

lol, kreatív gyermek:-)
En szeretem a metrokat,nincs meg egy olyan kozlekedesi eszkoz,ahol olyan jol lehetne olvasgatni reggel,kavezni kozben.
Amikor az Arpad uton laktam(Newpest),imadtam,hogy 20perc alatt ott voltam a Ferenciek teren,a munkahelyem elott.
Szval a nyomtatott sajto sokat koszonhet a metronak.A Metro ujsagot is kifejezetten birom,foleg,hogy odavagott a tobbi bulvarnak!
Finn-Gott:

Bár nem vagyok közlekedésmérnök, azért a XI. kerület viszonyait van szerencsém ismerni. A Körtér-Gellért tényleg a legszűkebb keresztmetszet, én úgy gondolom, hogy amennyiben ezt a szakaszt, elméletben persze, egy egymegállós minimálmetróval megoldanád, a következő szűk keresztmetszet a Dunán való átkelés lenne. Ugyanaz a dugó, amit ma megtapasztalsz a Körtér-Gellért szakaszon, egyszerűen a hidakon jönne létre. Azokat meg, a felújítások miatt is, jó lenne inkább tehermentesíteni. Tehát igazán a Körtér-Gellért tér - Kálvin tér (vagy utóbbi helyett Ferenciek vagy Astoria) ami mindenképp metrót kíván. Másképp, szerintem persze, nem lehet az igényt lefedni.

Azt, hogy miért hosszabb, részben lehet érteni: Ha a Déli forgalmát lecsökkentjük, esetleg be is zárjuk (a vonatok Kelenföldről futnak ki/be) akkor célszerű az Eteléről indítani. Viszont a Kálvin-Baross szakasz várhatóan sokkal kevésbé lesz kihasználva. Ezt meg kell építeni mindenképp?

Igazságot nem kell tenned, de a véleményedre kíváncsi vagyunk mindenképp.
A gyerekek és a villamos:
-Mondd azt, hogy villamos!
-Villamos.
-Nyald fel a bikafost!
N.Zoli:
Brávó kisfiam, most akkor mennyé' vissz az óvónénihez egy nyalókáér'.

Pascal: Hát, én abban sem vagyok biztos, hogy hosszabb távon a Bosnyák-Baross-Kálvin télleg' pangani fog, ugyanis én meg Zuglóban lakom, és utálom a 7-es busz tömöttségét. Igaz, hétvégén meg pang, mint az állat. Ráadásul a Thököly utat is fel kéne újítani. Meg ki kéne tolni innen az autókat. Szép dugók szoktak itt is lenni. Busz included, hiába van buszsáv, az autósok tesznek rá.
Itt a szigeten csak Blackpoolban maradt egyedul hagyomanyos villamosjarat.
Van egy jopar emeletes kocsijuk is,meg "cabrio" is!
Kepek a www.thetrams.co.uk-n,ha valakit erdekel.
Régen az egész brit birodalomban doubledeckerek közlekedtek, Winnipegtől Új-Zélandig, de még Bécsben is ilyen villamosok jártak, akkora volt a villamosforgalom. Asszem ma már csak Blackpoolban és Hongkongban látni őket.
Amúgy ha Brüsszelben jártok, az ottani villamosmúzeumot oquetlenül érdemes megnézni! Sajna télen az is zárva.
Esetleg egy új sín a Gellért térről aBudafoki út elején a 47-esnek, 18-asnak? Onnan simán rákanyaroidhatna a Fehérvári útra.
Harold lloyd is szerethette a vellanyost
www.youtube.com/watch?v=DLiBiYQIItY

Volt egy olyan jelenete is, ahol villéamos elé veti magát, ami átmegy a váltón és kikerüli.
Benedek.
A neuralgikus pont a Körtér-Gellért szakasz, illetve szerintem a Körtér-Gellért-Kálvin. Ha lehetne vagy érdemes lenne hárommegállós metrót építeni, lehet, hogy most csak ennyit kellene. Olyan felszíni útvonalat, amelyik érinti mindhárom pontot, és a jelenleginél jelentősen több kapacitást ad, nem nagyon lehet elképzelni.

A te általad javasolt útvonal egyrészt elkerülné a Körteret, másrészt a Gellért téren ugyanaz a szűk keresztmetszet alakulna ki, mint ami ma megvan a Körtér és a Gellért között.
Ami a cikkből kimaradt (de az Indóház magazinból nem): a villamosokat kiirtották Ny-Európában is sokfelé. Akkor már nem annyira az autó-gumi-olajlobbi nyomására, hanem mert a busz rugalmasabb, a légszennyezést meg akkor még leszarták. Ezek rossz döntések voltak, ma már kiderült. Franciaországban nagyszabású villamosrekonstrukciós program fut, szinte minden nagyvárosban újraépítenek vagy bővítenek. (Bordeaux-ban a város azt kérte, hogy ne legyen felsővezeték, mert az ronda. Megoldották.) Koppenhágában kiterjedt villamoshálózat működött, amit teljesen lebontottak a 70-es években. Ma már nagyon érik a visszaépítése, mivel kialakult néhány egyértelműen túlterhelt buszjárat. Ráadásul ott el is fér gond nélkül, ugyanis a rettenetes regadók és a védett bringasávok miatt az autóforgalom szolid.

Nálunk ez is úgy van, mint a pillepalack, mire Nyugaton rájönnek, h elbaszták, mi épp vidáman majmoljuk.
Plusz egy érdekesség: a cable-car. Ilyen is volt Amerikában. Ez olyan jármű, aminek nicns semmilyen motorja, viszont sínen fut. A sín alatt egy árokban kábel húzódik, amit a telephelyen lévő motor folyamatosan teker, mint a siklónál. A cablecarnak van egy vasmarka, amivel benyl az árokba, és megfogja a kábelt. Ha meg akar állni, elengedi. Kereszteződésekben, váltóknál, hát ott meg probléma van.
Érdemes megnézni, Strasbourg-ban, Grenoble-ban stb. milyen hájtekk villamosok járnak, mi meg a néhány kis béna combinónktól úgy odavagyunk...

Igazad van Árpád, ráadásul még van mit megőrizni Pöstön villamosilag, még nem tartunk ott, h újra kéne létesíteni a vonalakat, mint kedves napnyugati barátainknak.
Nah mindegy, nem vagyunk mérnökök. Még egy aspektust, nem szakmai-forgalomtervezési hanem politikai, és aztán jó hétvégét mindenkinek.

Képzeljünk el egy társasházat, ahol a tető már évek óta romlik, a felső szinten lakók kicsit be is áznak. Már évek óta megy a huzavona, többször elhalasztották már, sokba kerül, van, amelyik (nem legfelső szintes) lakó azt mondja kátránypapírral, foltozással is meg lehet oldani, meg többféle technológiával is meg lehet oldani. Persze a felső szinten élők meg egyre frusztráltabbak. Óriási viták, kölcsönös sértegetések és sértődések után végül elkészül és megindul a felújítás. Megrendelik az anyagot, megállapodnak az alvállalkozóval, egy-két hét és indul a munka.

És akkor az egyik, mondjuk földszinti lakó, és előáll egy számítással. Azt mondja, hogy a kiválasztott technológia már avult, példát is mutat Amerikából hogyan is lehetne, sőt ő tetőteraszt is gondolna, és levezeti, hogy pont a kiválasztott és félig már megrendelt technológia fogja legkevésbé megérni.

Függetlenül attól, hogy a számításai korrektek-e megalapozottak-e, hogyan fogja ezt a lakóközösség fogadni? Melyikük fogja azt mondani, hogy állj minden, vállaljuk be további csúszást? És főképp, melyiküknek lesz kedve a kínos, de már lezárt veszekedést újra megynyitni?

A VEKE a saját honlapján is értetlenkedik a tanulmány fogadtatásán. Nem lehet, hogy a fent vitatott szakmai lyukak mellett egyszerűen a "ne már megint, most akkor kezdjük újra.." zsigeri reakció is bejátszik?

Tegyük fel a tanulmány szakmailag helyes (én vitatom, de tegyük fel). Még akkor is, akár Demszky, akár Tarlós beválalna egy leállítást, most, és az ezzel járó csúszást, megújult vitát, kínt, népszerűségvesztést?
Azért vissza a villamost, az Erzsébet-hídra is, meg a Thökölire is, és be lehetne fejezni az 1est. Ne a metró kárára. Mond már ha ehhez 1-2%al többet kell adóznunk, részemről, a magam nevében... sok másra is elmegy az a pénz, feleennyi haszna sincs. És ha ügyesen pályázunk, EU támogatás is leeshet.
Botrányos, hogy az 1est nem tudják befejezni. A vonal hatásfoka az egésznek így csak a töredéke.

Botrányos a 4es metró egész koncepciója. Aki még ne olvasta olvassa el:
kvtlinux.lib.uni-miskolc.hu/ali/veevk/AliGut/index.html

Lehet ebben az érvelésben hibát találni? Nem az a cél, hogy egy gyorsvasúttal Budaörsröl, Solymárról stb...stb be lehessen érni 20 perc alatt a Deáktérre, részben a meglévő sineken? Az alternatíva lenne az autóval szemben.
ha már Árpád feldobta, íme egy jó cikk a francia villamosreneszánszról:

www.mondotram.it/il_ ritorno_del_tram_in_francia
Pascal: semmi értelme visszatenni a villamost a Thököllyre, amíg fel nem újítják. Muszáj.

Pataj: jelen helyzetben sajna nem lenne alternatíva. Első lépésben a P+R-t én tarthatóbbnak tartom. Itt a Mexikói útnál pl. teljes mértékben bejött. Mindig tömött a parkoló, és ahogy látom, az emberek a földalattira mennek.
Még eszembe jutott valami: volt HÉV a Móricz-Budaörs-Törökbálint vonalon. Budaörsön még van egy utca, ahol megvannak a vezetékoszlopok, és Törökbálinton megvan a végállomása. De kb. csak ennyi maradt. Kár érte, most jól jönne az ingázóknak.

Nem tudja valaki, mikor állították le? És pontosan milyen úton hagyta el Budapestet: a Bartók Béla úton, a Bocsakin, vagy máshol? Hol keresztezte a vasutat? Elég egy link, vagy ilyesmi...
Pascal, sok sikert a megmagyarázhatatlan megvédésében!

A 4-es metró megépítése alapvetően nem lenne rossz ötlet. De már elnézést, a nehézmetró egy évtizedekkel ezelőtti koncepció. A fejlődés rég túlhaladt rajta. 30 éve még okés volt, hogy a metró vonala véget ért a vasútnál, de azért nem kapcsolták össze. Ma már ez röhejes.

Minimális plusz ráfordításokkal óriási hatékonyságjavulásokat lehetne elérni. Rengeteg átlós kapcsolatot viszonylag könnyen ki lehet alakítani, a 4-es metró árának töredékéből.

Ez a trend most Nyugaton. A delikvenst minél kevesebb átszállásra kell kényszeríteni, főleg ha azok teljesen indokolatlanok és feleslegesek.

De nem, itt Magyarországon felelős pozícióban lévő embereknek eszébe sem jut, hogy ugyan már miért ne kössük össze 4-est a vasúttal, meg lenyilatkozzák azt, hogy "Metrót Gödöllőre? Jó vicc, jó hogy nem már Nyíregyházára."

A kettes metrón is most fogják lecserélni a járműparkot, itt lett volna a nagy alkalom, hogy olyan szerelvényeket vegyünk, melyek a felszínen, felsővezetékről táplálva is tudnak közlekedni, de nem, most majd várhatunk még 30 évet minimum...

Valahol olvastam, hogy a gödöllői HÉV utasainak a 80%-a a 2-es metróval utazik tovább. Ebből az egy adatból is jól látszik, hogy mekkora egy elszabott dolog az örsi csomópont...
Arpad,a fogaskereku is cablecar,nem?

Nagyon tuti,hogy a bringakkal is lehet hasznalni,es mindig pontos!
"felelős pozícióban lévő embereknek eszébe sem jut, hogy ugyan már miért ne kössük össze 4-est a vasúttal"

Mit érdekli az őtet a SUV-ból? Ráadásul netán meg kéne állnia vele az Örsön, amíg az alattvalók vonata áthalad.
a fogaskerekű egészen más, annak saját meghajtása van. a sikló ilyen.
Aki egy kicsit is utánnaolvas, vmint volt pl. Páricsban (az RER elképesztő siker volt) vagy Koppenhágában vagy akármelyik nagyvárosban és kicsit elképzeli a vonatot, ami Fótról vagy Vácról átmegy a városon a meglévő töltéseken, (új megállókkal) Érdi vagy Ürömi végállomással, útbaejtve a belvárost, annak nem lehet reális alternatíva a 4es metró.
Az osztyapenkó felé haladva tekintsetek balra, ott vannak a sinek egész Budaörsig. A Délitől. Az autósok nem győzik kerülgetni...
Pascal

A Gellért-Kálvinon viszonylag gyakran járok - oda sztem elég lenne nagyobb/gyakoribb villamos.

A Körtér szerintem abszolút csak csomópontként forgalmas, konkrétan oda kevesen akarnak menni. De nézd meg kicsit a térképet!

Az Fehérvári út - Albertfalva felé haladó villamosforgalmat (47, 18, 41) vszeg különösebb gond nélkül átterelhetnék a Budafoki út - Október 23-a utca irányába. Ez leginkább csak a 61-es elérését nehezítené meg a Fehérvári útról jövőknek, másban azt hiszem, nem nagyon okozna plusz átszállást; de ez meg kiváltható lenne a 6-os és a 61-es összekötésével, ha az a kereszteződés nem okoz túlzott fennakadást (sztem nem...). Ha a Moszkva térnél is összekötik a kettőt, többet fordulniuk se kell, járhatnak körbe-körbe, csak a WC-szünetet kell megoldani valahogyan :-)

Hm?


(Budaörsi HÉV-et tudnom kéne, mert itt lakom, de sajna nincs meg, hol ment. A vonatsínnel az a baj, hogy kicsit kiesik a városból, és van benne egy átkelés az autópálya fölött... De talán nem megoldhatatlan.)
upor

Huh... A 41-es fele nem jó a HÉV, van benne egy iszonyat kerülő Albertfalvára, legyen bármilyen gyors is. Akkor inkább a vonatsínen :-)
Tesco, Auchan és a többiek lehet, be is szállnának a költségekbe - hozzájuk nagyon közel lenne (bár gyalog az a párszáz m is lehet, sok lenne sokaknak :-( )
Budaörsi sínleágazás egy gazdag önkormányzatnak talán megoldható... A 4es metró költségének igen kis részéből.

ilver"fogalmazta meg!"...de,az emberek központi gondolkodásúak."Nos ezt már követheti a kb.,utána a pb,-vagy amit még kitalál Fecó!Vakok és hülyék vagytok?Ma bejelentették,hogy lesz nékünk államtitkári beosztásban néhány bukott miniszterünk.
ÁRPI,miért nem ezNa ,persze,így könnyű.Ott volt a kérdés,csak igen ill nem kellett volna.A lényeget"Quicks csapta ki a biztosítékot?Vagy Neked is az asztal alól osztanak?Fosol kiskomám,hogy ugrik a rendszeres apanázs?Nu mint vállalkozó tudok mesélni,meg még jó sokan.Nem a segged kell melengetni,mert TELJESEN HITELTELENNÉ válsz.VAGY TE LESZEL AZ ÚJ HOFI?

Géza legalább eredeti volt,ha kellett napról napra.Tudod Te engem próbáltál idomítani,de kudarc lett a vége.Próbálkoztál még mással is aki talán meg is rettent,mert"a nagy(?)TWÁ."megkérdőjelezte a véleményét.Mit hiszel Magadról,nézz a tükörbe.TE lennél az igazság bajnoka?
Tudod nagyon sajnállak.Valamalyik postodon már eltűntél a vita vége elől.Nem kell beszarni mert nem megalázni akarlak,hanem ráébreszteni,hogy az élet nem"ide a zsozsót,oszt ti meg..".Ha így állsz a dolgokhoz lépj le,mert itt sokkal több szürkeállomány dolgozik,mint amit Te valaha is elképzeltél.Vannak a Te nívódon lévő "anyázós"kultúrán nőttek,meg akiket a primitivitás nem zavar-DE-a többség egymás miatt jön ide.
No,ébredés!
legalább tanulj meg rendesen megszerkeszeni egy kommentet, ha már a napifasz címre hajtasz.
TWÁ: molaris már inkább a hetire gyűjt. Majd' mindennap összehozza. :D

molaris: persze, persze. Tudjuk. Holnap nem kell ám jönni, majd beírjuk helyetted TWÁ-nak, hogy miről kéne írnia. Jó? Igazán nem kell ebbe az erkölcsi fertőbe megmerülnöd csak a mi (ill. TWÁ) lelki üdvünkért. Igazán. Ne játsz JK-t, mert a JK-k korán halnak. Pláne egy jó kis CoC játékban... :D
molaris:

inkább térjünk vissza a tegnapi iPod-vibrátor problematikára, az eléggé foglalkoztatott téged :-)
[érdekes lenne érteni, ha már rólam is beszél... de ez nekem eddig se sikerült. tudja valaki dekódolni?]
TWÁ.-mi a baj?-hogy nem engedem,hogy bekapd?Na,ja a hülye kis konzinak is lehet ízlése,"oszt"ez kizár minden homo dolgot.Különben örülj,mert ha én ebből élnék Te biztos éhenhalnál.
LOL :)
hát igen, ha egy ekkora zseni feltűnne a magyar újságírás egén, elhomályosítaná a napot is.
de figyelj csak, ketteske, miért nem nyitsz egy blogot? megasztár lehetsz te is. aztán onnan majd kimoderálhatsz engem, ha hozzászólok.
Tudod Árpika én már akkor studióztam(na vidéken)amikor Te még huncut gondolat sem voltál.Ráadásul nekünk nem "havas"volt a tanárunk.Csak hát nekem jobb a kezem mint az emocianialitásom(gondolom ezt érzékeled,már mint,hogy semmi"EMBERIT" nem tisztelek).Kár próbálkozni ,nem akadok ki.Csak szeretném fölrázni a teljes letargiába süllyedőket!-nem az Ő hibájuk.
A válasz arra,hogy miért nem nyitok blogot nagyon egyszerű:
1,-mert nem az én műfajom,és luta is lennék hoozzá.
2,-mert a jeghalványabb ibolyám sincs,hogy kell csinálni.
3,-mi a fenének annyi van.Mondjuk legyen elismerés a vita maga./na meg ,hogy a fene egyen meg rájövök még arra,mint van a"háttér"levelezés,és akkor biztos lehetsz benne kimozdítalak ebből a dagonyából.Annyit leírtam:többre.
No majd most meg a segged nyalom.
Azért azt is tegyük hozzá, hogy ahhoz előbb helyesen, majd jól írni kellene megtanulni. De ez a mostani állapotodból csupán néhány évnyire van, szerintem próbáld meg.
OFF
Az lenne aztán a vicces blog
ON

Pascal, ha már a Móricz-Kálvin a szűk keresztmetszet, az lehetetlen szerinted, hogy a villamost vigyék a föld/Duna alá? Átszállás nincs, nem külön metró, a megoldás meg ugye sok városban létezik.
Egyébként Rómában van 2 (3?) metróvonal, villamosra nem emlékszem, mégis úgy tűnt, hogy buszokkal egész jól elvoltak. Mondjuk nem laktam ott, lehet, hogy külvárosban lakni/belvárosban dolgozni ott is szar lenne.
Még 1 dolog: a 15-17 kerből bejutni az igazán horror, bármilyen közlekedési eszközzel, ott sem ártana beruházni valamibe.
what the heck's goin' on?

Azt hittem ez egy villamosos poszt.
csak egy picit évődtünk. elnézést.
OFF

Őőőőő. izé...

Nekem komoly munkámba került, hogy amikor kicsit lecsavarom magam, ne írogassak sms-t az éppen érdekeltnek, vagy ne hívogassak senkit a béna artikulációmmal, szal részegen ne nyilatkozzék az ember, nna. Nem tudom, molaris, nálad is ez-e a helyzet, ha igen, orvosolható önuralommal és kellő számú beégéssel, ha nem az a probléma, meglehet, nem orvosolható...

ON
pASCAL: Nem tudja valaki, mikor állították le? És pontosan milyen úton hagyta el Budapestet: a Bartók Béla úton, a Bocsakin, vagy máshol? Hol keresztezte a vasutat? Elég egy link, vagy ilyesmi...

Végig a mai 41-es vonalán, aztán onna budaörsere, de az m1-m7 építése miatt felszámolták.
elég lett volna egy alagút vagy felüljáró, de nem, inkább megszüntették. több infó:
hampage.hu/trams/sinekbuda2.html#torokbalintiHEV
Ezt pendítettem piciben, hogy ha nem kell, jöhet az aszfalt. Egyszerűen leaszfaltozzák. Nekem ez nagyon hirtelen felindulásból elkövetett útépítésnek tűnik. Nomeg, kegyetlennek is..
TWÁ:-van ám nékem barátom aki Nálad sokkal hülyébb.NU:)))Különben légy jó apa,többi meg,,,,-kit érdekel.
"Asmo"-a világban az F-1 mindenütt nyereséges,csak nálunk kell állami apanázs.Furcsa-mi?-nos ez a mi"magyarlandunk"
"idegesjulis"-nem ethilitox a kiváltó ok.
Persze, most fel lehetne sorolni a közbeszerzések egy (nagy) részét, kakaóbiztos gépeket, stb, ez is a mi magyarlandunk. Ugyanúgy még kismillió dolgot el lehetne mondani...és hogy jön ez ide?
Kakaóbiztos pc-t ne pls...
Sok munka volt benne.. :)
Róka, köszönöm a linket, nagyon klassz, a többi elfelejtett sínre vonatkozó is.

Kötögetni a vonalakat a Körtér körül, meg elkerülni, nem tudom. A VEKE szerint naponta 300ezer, a BKV szerint 475ezer járna a Körtéren át Pestre. Ott végződik sok busz, pl. a Budaörsről bejárók is, szóval máshova tenni villamost nem biztosan a legjobb. Azt is olvastam valahol, az ésszerű metróépítés 150ezernél kezdődik, hát ez bőven megvan. Ekkora mennyiségű embert busszal szállítani nem ésszerű, van is a heteseknek egy kis berlini légihíd utánérzése. Szóval én tartom, 300ezer vagy több utas naponta indokolja a Körtér-Gellért-Kálvin metró szakaszt.

Lehet, hogy a Bocskai állomás elhibázott, meg szép lenne ha az érdi HÉV is lejárna az alagútba, de azt, hogy nem szabad megépíteni, meg hogy helyette mást, stb. nem nagyon látom
A Cable car megmaradt Friscoban. Nincs nélküle ott játszódó film, még a South Park hibridautós részében is elsuhan.
Pascal

Budaörs-Albertfalva forgalom meg úgy általában ez a keresztirány nem nagyon játszik, a 49-es és az új Ferenciek tere-irányú villamosunk pedig mehetne továbbra is ott felturbózva, szóval a Belváros felé is meg van oldva. Ami van keresztirány, azon szerintem sokat segítene a kombinált 6os - 61-es, ez szerintem önmagában se lenne rossz - persze gondolom, ott is kéne vmi kiállási-visszafordulási lehetőség, mert a 61 jóval kevésbé forgalmas járat...

A villamost a föld alá pár megállón át-megoldásnak gondolom, akkor lenne értelme, ha maradna a föld fölött is, különben majdnem mindegy, hol megy; bár lehet, ott kicsit gyorsabb lehetne, de rövidebb biztos nem, az útvonal marad egyenes. Több autót meg a fene se akar a Bartókra.

Rómában van villamos, csak kevés, de turistaként nekem elég sz*rnak tűnt a hálózatuk amúgy is... Mondjuk hogy a Metróról egy peronos átszállás van az ostiai HÉV-re, az biztosan jó.
Alapvetően a Gellért-hegy alá valami észek-déli alagút villanyossal vszeg tényleg nem ártana egyszer, ha megoldható :-)
Tényleg, ez nem is rossz.

Szóval Kossuth Lajos - Erzsébet híd - Gellért-hegy alá le - Móriczon ki - tovább az Etelére.

Szerintem olcsóbb, mint egy metró, plusz a hetest is megoldja, míg a 47-49 maradhat.
Nem tudom olvasnék vissza, biztos leírta már valaki:
A 4-es metró rohadt fölösleges pénzkidobás, mert gyakorlatilag a 47-es villamost váltja!
A 3-as metrónak már régen káposztásmegyeri végállomással kéne rendelkeznie, szemben azzal, hogy a terveit is levették a napirendről.
Az őrs vezér téri hév-metró összeköttetés remek ötlet volt, azonnal lesöpörté. Biztos mert sokkaknak lett volna jó!
Pascal

Örülök, hogy jobban tudod, mit kéne a VEKE-nek csinálni.

Nem tettek egyebet, mint újraszámolták 4-es metró tervét. Azt, amit hirdettek Demszkyék.

Szakemberek és fanatikus amatőrök hobbiklubja a VEKE.

Számomra az a megdöbbentő, hogy ebben a nagyképű, mindent jobban tudó országban hallgatnak rájuk :-) Szokatlan, h olyan szervezet is működik idehaza, ami nem csak mondja, hanem ÉRTI is a témát. Nem is csoda, h rögtön összeesküvés-elméletek célpontja lett :)
Kedves Tota,

Szomorkodva latom a forras hianyat es a pontatlansagot.

Itthon miert felejtik el az emberek belinkelni a (gyakran teljesen leforditott) forrast? Mellesleg az a legjobb amikor terjed a dezinformacio, mint jelen esetben. Nem "tobb mint 100 varosban" vasarolta fel a villamoshalozatot, hanem 45 varosban tobb mint 100-at.

en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_streetcar_conspiracy

Lassan irhatnal egy ertekezest a : "Hogyan terjed hulyseg a dezinformacio altal...

udv
bolomba, köszi, és lol!
Sziasztok!

Bár már több részletben elhangzott, így újat nem mondok, de összefoglalva leírom a saját elképzelésemet, amivel a 4-es metró kiváltható lenne töredék áron.

1. A gerinc a 49-es villamos "Combinósítása" (értem ezt a járművek és peronok hosszára) és útvonalmódosítása: Etele-Móricz-Ferenciek-Keleti, esetleg tovább Újpalota felé. 7-es busz megszűnik, a buszsáv is, helyette foglal ugyanannyi helyet a Rákóczi úton a villamos.
2. Az említett villamost a Móricz és a Döbrentei tér között a kéreg alá bevinni, _a_felszíni_sínek_megtartásával_. A 49-es nem is állna meg a Móricz és a Ferenciek között. A felszínen ugyanakkor a 47-est sűrítve a jelenlegi vonal + Bajcsyn át a Nyugatiig kéne járatni, 18 maradna ahogy van, a 41+19+17-est meg össze kéne kötni egy Kamaraerdő-Móricz-Dunapart-Óbuda viszonylattá.
3. Az 1-est az eredeti tervek szerint ki kéne vinni az Eteléig, a 61-est meg összevonni a 6-ossal (hosszúperonosítás included) a Móricz mint átszállóhely további tehermentesítése érdekében. A 4-est meg egy megállóval meghosszabbítani a Kosztolányiig.

Mivel ez a négyesmetrónak csak töredékébe kerülne, a felszabaduló összegből el lehetne kezdeni a most "ötösmetró"-ként ismert észak-déli gyorsvasutat, és/vagy a városközpontot átszelő (elővárosi) vasúti alagutat pl. müncheni mintára.
Pascal, ha még erre jársz: ezt olvastad? Laikusként nekem meggyőző...

index.hu/politika/belfold/budapest/0113m444/
Quick megelőztél. Persze ez nem megnelpő. Nomen est omen :D
Akit érint és itt jár még: Megjelent a BKV (illetve a DBR Metró Projekt Igazgatóság) rövid viszontválasza a VEKE tanulmányára. A DBR szerint a VEKE következtetései becsléseken alapultak, a konzekvenciákat pedig egyoldalúan és prekoncepciók alapján vonták le (valami ilyesmit véltem felfedezni egyébként, a DBRtől tök függetlenül).

A VEKE és az Index azonnal közleményt adott ki a válaszra válaszul. "Önmagukat cáfolják" és "folytatódik a hazudozás", és természetesen további szakmai érveléssel.

Az első reakcióm az, hogy ez már politika nem mérnöki-szakmai vita. A felvezetés (prekoncepciók hangoztatása az egyik, hazudozás kifejezés a másik oldalon) és gyors közleménypengeváltás a politika retorikáját idézi. Ugye egy mérnök azt mondaná, "nézzük csak.." és a konklúzióval akkor állna elő ha már utánaszámolt.

A szakmai részeket szerintem érdemes megnézni és valamennyire nekünk is, talán itt is utánaszámolni. Abban, hogy 150ezer utas felett a leghatékonyabb szállítási mód a metró, tulajdonképp most is mindkét fél egyetért. Az utánaszámoláshoz viszont kell egy kis idő ha nem bánjátok. És kíváncsi vagyok a BME hogyan foglal szakmai állást ebben a kérdésben majd, ha egyáltalán - ugye két szakember tőlük is résztvett. De nem lennék meglepve ha az egyetem simán csak elhatárolódna.

Viszont a "politikai" részhez. Azt lenne jó látni, hogy mi a VEKE célja. Mert ha annyi, hogy a vonalat tervezzék át úgy, hogy (akár később) a MÁV könnyen rákapcsolódhasson, esetleg, hogy ne építsék meg a Bocskai sem a Dózsa György úti megálló, azt mondom, építő kritika, és ha ebből meg lehet valamit fogadni, drukkolok a VEKÉnek. Ha viszont ez (öncélú) kritika, illetve ne épüljön metró, volt egy postom: 2007.01.12. 18:31:19.

És nem szabad mindenhol összeesküvés-elméletet gyártani, de naívnak lenni sem. A retorika (most már mindkét fél részéről) utalhat arra is, hogy itt több is lehet a háttérben. Ez már nem sima szakmai-mérnöki vita.
Pascal b+, ott a link a fejed felett kettővel...
Quick, tényleg, nem láttam.. mondjuk ha írtál volna kommentárt is hozzá elolvastam volna. Már meg akartam kérdezni, itt már többször láttam: mit jelöl a "b+" ?
Felfokozott hangulati töltést, amúgy magyarosan :-)
Köszönöm Ja és ha tudtam volna nem is válaszolok :-)
Miért, zavar? Persze zavart a szent előbőr is, elfelejtettem. Elnézést. :-)
Pascal, eléggé megmosolyogtató ez a kis összeesküvés-elméleted. Meg ahogy néha előveszed, máskor meg kihátrálsz mögüle.

Egy elővárosi közlekedést lenyúlni akaró cég(csoport)? Bruhaha. Szerintem azt még Te is jól tudod, hogy úgy alapból közösségi közlekedést nyereségesen csinálni kb. lehetetlen. Ha magánkézbe kerülnének bizonyos közlekedési társaságok, azok is max. az állami dotáció miatt kereshetnének, szimplán az utasokon ez nem megy.

Szóval biztos óriási biznisz lehet ez majd, egetverő profittal az állami csecsből.

Számomra elég nagy csalódást okoztak a kommentjeid. Semmit nem tudtál felmutatni, ami okot adna arra, hogy ilyen szánalmas módon befeketítsd a VEKE nevét. De ez valahogy annyira jellemző itthon. Végre van egy civil szervezet, amelyik tudja hallatni a hangját, megbecsülést vívott ki magának. Erre jönnek az ilyen savanyú pofák, és jól megmondják, hogy egész biztosan a nagytőke áll mögöttük, mert az csak úgy nem megy, hogy okosakat mondunk egyfolytában, aztán meg felfigyelnek ránk.

A metróberuházásra áttérve:
Veled ellentétben én úgy vélem, hogy addig jobb, ha nem épül meg a metró, amíg ilyen idejétmúlt tervek alapján akarják megcsinálni. Ugyebár a terveket bármikor át lehet dolgozni, viszont ha most így megépítik, akkor évtizedekre ott marad ez a torzszülött, és nem sok mindent lehet majd vele kezdeni, vagy max majd horribilis költségek árán.

Még valami: neked nem csípi a szemed az, amit a DBR Metró csinál? Nem tűnik fel, hogy minden alternatív közlekedési módot szét akartak/akarnak verni, hogy mindenkit a metróra tereljenek, és így igazolják annak szükségességét? Ha rajtuk múlna/múlt volna, nem lenne kiskörúti villamos, 7-es buszcsalád, soha nem menne át az 1-es villamos Budára, soha nem hosszabbítanák meg a 4-est, stb. Ezzel nagyon szépen elérték volna azt, hogy a közvetlenül a metró mellett lakókon kívül a többség rosszul járjon a metróval. Mert persze szerintük nem egy organikus rendszer kell, összefonódó vonalakkal, kevés átszállással a legtöbb helyre eljutást biztosítva, hanem az, hogy mindenkit kényszerítsünk rá a metróra. Na persze, csak hogy nem a 70-es években vagyunk...

Ja, és azt megmagyarázná valaki, hogy milyen épkézláb indokuk lehet arra, hogy a metrót a vasútra merőlegesen végeztessék? Hogy még ha egyszer megjön a vezetőink esze, akkor se tudják még véletlenül sem összekötni a vasutat a metróval? Miért érdekük ez nekik?

Amúgy nekem sem tetszik ez a vagdalkozás, ami a VEKE / Index és a DBR között folyik, de pl. egyértelműen látszik, hogy több helyen a DBR nem valós adatokat használt, magyarán szólva átlátszóan hazudik. Pl. a buszok/villamosok menetidejénél bizonyos viszonylatokon. Nem ég a pofájuk, amikor egyetlen linkkel a BKV menetrendjére rajta lehet őket kapni?

Szóval nem tetszik ez a perpatvar egyáltalán, de isten ments, hogy a DBR pártját fogjam. Nagyon kilóg a lóláb...
Pascal szerintem nem veke és nem racionalitás, láthatóan beadta a derekát a kevesebb állomásra és a felszíni közlekedéshez csatlakozásra. Lehet hogy a vonal mellett lakik és most lobbizik hogy neki jobb legyen?:)) Azt lehet.
A rosszul képzett mérnök fülemnek ez a DBR-es válasz kicsit csöpög a szakmai híúságtól, és tényleg lehet egy szakmai vitát másképp is folytatni. És hogy van valami a háttérben? Hát szereintem is van, cirka 400 000 000 magyar forint ami elég nyomos érv hogy csatározások legyenek körülötte, és ha valaki fegyvert fog az egyféle vélemény ellen akkor én annak megköszönöm még ha érdek is van mögötte, mert a versenyből én az adófizető nagyobb valószínűséggel kerülhetek ki jobban!
Bocsánat súlyos tartalmi hiba történt, az összeg helyesen: 400 000 000 000 HUF. Remélem most jól írtam! :)
Húú mennyi hiba, az első mondat helyesen:
Pascal szerintem nem a veke és nem a racionalitás ellen van, láthatóan beadta...
Na
Na, ha ebből lesz is egyszer valami...

inforadio.hu/hir/belfold/budapest/hir-99162

(Érdemes megnézni, hogy az egész programot 50 MRD-ra taksálják, Kossuth Lajos utcai alagutastul, mindenestül. Ezek szerint nem is lehet olyan drága villamost építeni...)
Még egy naiv hozzászólás
- hiszen ez már biztosan nem így lesz, akárhogy is alakul a 4-es metró.

A nagyon sűrű részeken, Fővámtértől Kosztolányiig pl.
miért ne mehetne a felszínen a metró(villamos)?
Előtte meg utána pedig be a föld alá. Nyilván nem egyszerű technikailag megoldani a föl-le menetelt, de mint sokan megírták, számos nagyvárosban működik...
Outsider, egyrészt köszönöm, másrészt tudok én válaszolni. Akinek annyi jön át a postomból, hogy a VEKÉt akarom befeketíteni, szerintem úgyis mindegy. Ha így interpretálja lelke rajta. Én már olvastam az eredeti VEKE tanulmányt, a DBR választ, sőt a VEKE gyors viszontriposztjában megtalálható szakmai elemeket is. Szerintem a kép egyáltalán nem fekete-fehér, vannak vitatható elemek mind a DBR mind a VEKE számításaiban és következtetéseiben is. De számítási különbségek ellenére az összkép arra mutat, lesz ott lényegesen több mint 150ezer utas, alapvetően megéri a metró, csak a hogyanról érdemes vitázni.

Addig is, a politikai (ha úgy tetszik összeesküvési) részhez. Ha a VEKE azzal töltené az idejét, hogy megmutassa hogyan lehetne jobban és kiszámolja mennyivel kerülne többe, politikailag melléjük állnék. Lehet, hogy a szakamai véleményem más lenne, vagy azt mondanám a sínek "bekanyarítása" a vonathoz nem érne meg plusz X milliárdot. De a tevékenységükkel alapvetően egyetértenék, mert a vita, a vélemények megütköztetése előremutató.

Gondoljunk a radarra meg a Zengőre. Nálam jobban kevesen szeretik az erdőt, mégis azt mondom, nagy marhaság volt a lokátort nem megépíteni. Meg nemrég néhány zold szervezet visszaperelte az M0 egyik szakaszának építési engedélyét, így majdnem elestünk erre szánt, már megítélt EU támogatástól. Szóval tegyen a civil szervezet, rendben, javítson ahol tud, de ne csak keresztbe...

Én azt gondolom, lehetne rajta javítani, meg ha úgy tetszik nem kell a heteseket megszűntetni, de a becsült forgalmi adatok, a tervezés, az engedélyezést, és az elvégzett munkát tekintve meg kell építeni (a Körtér-Kálvin szakaszt mindenképp).

"Tovább folyik a hazudozás a metró körül", ezt olvasom, ez az, itt a baj a VEKÉvel. Ehelyett - elsősorban!! - ki lehetne számolni, mennyibe kerülne a terveket átalakítani, és lehetne normálisan szakmai vita szintjén maradni. Cserébe én meg ígérem nem fogok összeesküvéselméletekről meg háttértben meghúzódó nagypolitikai szándékról irogatni - másodsorban.
Ha még a 19-41 fel tudna menni valahogy a Margit hídig...

Sosem értettem, miért kell ahhoz az egy megállóhoz HÉV-re várni.
Annyira evidens szerintem hogy a 4-es metro kidobott pénz, hogy nem is értem minek ezen vitázni. És mondom ezt ugy hogy Érdről jarok be vonattal. 400 milliard forint, ahahaha. Nyilvanvalo tény, hogy Kelenföldről a belvárosba bejutni remalom. Ami meg furcsabb h a legvonalban nagyon kozel levo Moszkva térre, Buda csomopontjahoz szinten. Mégis: ott van a 47-49-es villamos, raadasul a sineket nemreg felujitottak. Mégis fosszar villamsok kozlekednek rajat remesen lassan. Pár milliardos felujitasbol lehetne gyors normalis villamosokat csinalni, az Etelen esetleg kicsit a vonathoz kozelebb huzni a villamos megallokat. Igy gyakori jó villamosokkal meg lehetne oldalni, hogy 15 perc alatt Kelenfoldrol a Kálvinon lehetne lenni, ami csudajo lenne. Mindemellett még ott van a 7es busz is, ami azert leszamitva a legnagyobb csucsforgalmat elég jol uzemel. Tehat egy kiepitett villamos alá, es egy jol mukodo buszjarat alá még egy metrót is felhuzni óriási nagy baromság. A Bp-Déli pu, Kelenföld komegkjozlekedeset metroval megoldani sokkal hasznosabb lenne, vagy a meglevo vonatsineket felhasznalni valamifele kis gyorsvasutat uzemelni. Illetve a 18-61 villamost sem lenne egy nagy vasziszdasz a Moricznal a Kelenfold fele tarto villamossinekre ráterelni. És kész pasz kurva jol meglenne oldva Dél-Buda kozlekedes mind a belvarosba, mind Budara a Moszkva tér felé. És mindemellett ha még az egyes villamost ki lehetne huzni Kelenfoldig Lagymanyostol, az egész tökéletes lenne. És mindez szuperfejlesztesekkel, gyors kenyelmes villamosokkal megoldodna kevesebb mint 100 milliard forintbol, töredéke a metronak, gyorsabb is lenne, nem kéne föld alá menni, és baromi jo lenne. A maradek kalapnyi penzt meg el lehetne költeni utjavitasokra, M0 korgyurure vegre, valamit ki lehetne talani Észak- Buda és a katasztrofalis Bécsi uti helyzet javitasara etc. Kurva nagy kozhely, hogy szanalmasak a budapesti utak, de Angliabol hazaterve kicsit telleg azok, egesz egyszeruen elkepeszto milyen szutyamdek utak vannak, felsorolni is hosszu lenne micsoda szarsagok vannak. Na ennyi. Ja es MAnchester egy majdnem akkora varos mint Budapest es remekul megvan metro nelkul.
süti beállítások módosítása