W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Száz robotot, ezeret!

2007.04.16. 05:00 Tóta W. Árpád

Látom, Charles Simonyi magyar hős lett. Büszke rá nemzete. Hogy Simonyi minek örül, azt tökéletesen értem. Hogy a magyar mint állatfajta minek, azt egyáltalán nem.

Emberek! Charles Simonyi azért lehet odafönn, mert idejében elmenekült ebből a kurva országból. Amikor ő feltalálta az Excelt, akkor Magyarországon még stencilezett táblázatokat tanulmányoztak az elvtársak. Simonyinak a hazájában, amely most őt ünnepli, esélye sem lehetett. Még ha meg is szedte volna magát, most a földet túrná abból a pénzből, és a borászatával arcoskodna. Itt az a trendi, nem az űrutazás.

Nem mintha baj volna a borral, csak nem helyettesíti az űrt. Még annyira sem, mint az LSD.

Farkas Berci más. Igaz, őt is az oroszok vitték fel, de akkor azt lehetett mesélni a nyiladozó eszű kisfiúknak: sportoljatok sokat, legyetek jó vadászpilóták a Magyar Honvédségben, és akkor talán felmehettek az űrbe. Ha annyira akartok. Simonyiról ezzel szemben azt kell mondani, amit Bartókról és Neumannról: menekülj, ha akarsz valamit. Ha úgy érzed, sokra vagy hivatott, akkor először is tűnj el ebből a reménytelen lavórból.

Jövőtudat! Még a nyolcvanas években is sokkal többet sejtett Magyarország abból, hogy van jövő. Egyet mondok: Mikrobi. Vagy kettőt: Mézga család. Ezek a jövővel foglalkoztak, vizionáltak, eljátszottak a fejlődés gondolatával. Hogy lesz űrhajózás, és lesz mágnesvasút, és lesznek robotok.

Robotra, magyar!


Robot alatt például, attól tartok, a magyarok többsége a turmixgépet érti. Pedig ha ráérősen is, de közeleg a mesterséges intelligencia ébredése, a robotháborúk, és amúgy a robotok itt sürgölődnek a közvetlen közelünkben, csak még gyámoltalan programozással. A robot az elkövetkező évtizedek egyik főtémája lesz, nemcsak a haditechnikában és az iparban, hanem végül a filozófiában és vallásban. Hogy ki teremtett kit, és mi az az öntudat, és egyedülállóak vagyunk-e még a világban. Ez a téma, nem a turulmadár.

Magyarországnak fel kellene készülnie robotból és általában high-techből. Nem lehetetlen, csak megfelelő öngerjesztő folyamatot kell felállítani. Mondjuk hozzuk haza a Robot Warst, rendezzünk gladiátorjátékot robotokkal. Nem ördöngösség, ma már vannak robotot fabrikáló tizenévesek. Van olyan is, hogy LEGO Technic. Van olyan szoftver – ajánlom mindenkinek -, mint a Colobot, amivel mindenki megértheti, milyen isteni érzés gondolkodó, mérlegelő, önállóan harcoló entitást teremteni. És triangulálni, ha kell, én aztán utálok szögfüggvényelni, de a Colobot kedvéért megtettem anno, hogy pontosan lőjön az a nyavalyás robot. A cél az, hogy a Mézga Aladárok sokan legyenek, és ehhez verseny, díjazás, és látványos külsőségek kellenek.

Szóval robotolimpia, vagy legalább országos bajnokság, az kell nekünk, nem foci-eb meg ilyen szarok. Robotot építeni lehetséges egy közepesen felszerelt barkácsműhelyben, vagy egy rendes iskola technika-műhelyében. Forrasztópáka, meg egy PC kell hozzá az alkatrészeken kívül. Az volna ám a szép! Kibernetika-szakkörök alakulnának az iskolákban, és megküzdenének egymással az egyetemek, gimnáziumok és általános iskolák harci robotjai. Örömmámorban úszó technikatanárok, és minimum kiváló szakmunkássá cseperedő gyerekek! Idill.

Mellesleg azoknak lenne később munkájuk, mert kibernetikus és rádióműszerész mindig kell, szabadbölcsész meg szinte soha. Egy ország, ahol majdnem egy egész generációról elmondható, hogy épített már robotot, vagy megpróbálta, vagy legalább tudja, mi az, nos, az az ország egy darabig nem szenved hiányt tőkében.

Az alkatrészek könnyen beszerezhetők, középkategóriában százezerből kijön egy esélyes robot; alsó kategóriában elég felturbózni egy RC autócskát; tömeges rendeléssel még olcsóbb. Meg kell pályáztatni a sulikat, persze, tervekkel, prezentációkkal - mindenkinek nem juthat robot. A nyertesnek adhatunk ösztöndíjat, vagy akármit, de díjazza őt majd magától a piac. A robotviadal bajnoka nyilván válogathat majd az ajánlatok között.

Ha muszáj ebből is lopni, akkor lehet a szervóknak és motoroknak kizárólagos importőrt keresni. Pályáztatni, ügyesen, kizárólagosan. Alkalmas kormányközeli vállalkozó biztos akad.

Régi vágyam ez, csak mindig bennem szorult. Az osztrákok időközben felismerték ugyanezt, el is kezdték kicsiben, de az a nyeszlett kis robotszumó még könnyen lepipálható. Csak legyen jó brutális, pattogjanak a szikrák, sikoltsanak a fűrészlapok, és szakadjanak a lánctalpak. Legyen alkalmas tévéműsornak, hiszen ez tartja fenn a Forma 1-et és a focit is. Aztán ha majd nagyok leszünk, fogjuk az egyik ex-szovjet lőteret, és megrendezzük a Föld harci robotjainak világregattáját rakétákkal és lézerrel, élő adásban, jól bekamerázva. És mi fogjuk eladni a hollandoknak, nem ők nekünk. Na akkor lehetünk majd büszkék, ha a kis Charles Simonyiknak nem kell feltétlenül elmenekülni.

A Robot Wars az Egyesült Államokból indult, bár tévéshow-t aztán a britek csináltak belőle. Lényege, hogy távirányítású "robotok" harcolnak egymással ütő-, vágó-, szúró- és egyéb fegyverekkel, különböző súlycsoportokban, általában párbaj formában. Az győz, aki a másikat harcképtelenné tudja tenni.

Ezek a szerkezetek nem valódi robotok, mivel nem önállóan döntenek, illetve nem érzékelik a környezetüket, noha voltak és lesznek ilyen próbálkozások is. A versenyzők közt akadt Dexter-féle morcos csodagyerek és harcedzett kibernetikus.

Az összecsapásokat közönség előtt rendezték, ám ez egy idő után, főleg a borzalmas erejű Blendo bemutatkozásával veszélyessé vált, így az arénát golyóálló üveggel vették körül. Lőfegyvert egyébként tilos beépíteni, de ahol két többszáz kilós harci gép tengelyt akaszt, ott bizony szétrepülhet ez-az.

A Robot Wars mellett más formátumok is jelentkeztek (Battlebots, Robotica stb). Megjelentek a viszonylag alacsony összegből kiállítható néhány dekás súlycsoportok, és webáruházak jöttek létre, ahol motortól a távirányítóig minden alkatrész beszerezhető.

Távirányítású robotokat kutató-mentő és felderítő szerepben régóta használnak a vezető hatalmak hadseregei. Harci feladatokra csak az Egyesült Államok alkalmaz robotokat, köztük az MQ-1 Predator repülőgépet és a SWORDS lánctalpas járművet.


Címkék: magyarland felkínálom

938 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr3059120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pontosabbban. ami van: magyarország nyrt. és olyan új részvenyesünk van, mint abramovics. most ezt lehet nem szeretni, csak ahhoz szufficites költségvetést kell csinálni, mint ahogyan a dánok teszik.
ja nem állítottam, h azért van, mert eltitkolják :)

csak azt, h a valós tech fejlettség mindig egy kissé előbb van, mint ami a konyhában jelentkezik. ld a black triangle-postokat korábban.

robotika, informatika húzóágazat, egyelőre viszonylag ritkán van arra szükség, h a robot döntsön magától, mert van a Predatorhoz egy katona, aki rángatja a joystickot. (nb: az AI robot nélkül is elképzelhető, csak szoftverként.)

mondom, először majd definíciós körök lesznek, h ez most intelligencia-e már, aztán hogy a heurisztika meg a fuzzy logic mennyivel alsóbbrendű az ún intuícióhoz képest, aztán h mink isten képére. de én arra nem tennék, hogy az ilyen lehetetlen. ha úgy tesz, mint aki intelligens, és nem bukik le (mint az FPS-ekben a triggerrel irányított monsterek), akkor előbb-utóbb be kell ismerni, hogy ez az.
Előbb még meg kell jelennie a pavlovi reflexeknek :))))
Valóban elég xar minden,már csak azért is,mert a dolgok nem jó felé haladnak.És így nem elég egyengetni,erelgetni őket,tekerni kell azon a nyomorék kormányon.Erőset,határozottat,de azért mégsem a falnak neki.
Ha minden úgy lenne,mint a "Nagy Worluk Álomban",itt hirtelen nagyon sok nyomorultul tengődő,segélyezett,nyugdíjas és kilátástalan ember gyalázatos szűkölködését látnánk kevés a kapitalizmus szellemét már magába szívott "ide-ide-ide nekem" generáció féktelen dőzsölése közben.
Az állam és a politika egyik feladata,hogy ezt megakadályozza és kontrollálja az átmenetet a langyos kádári állóvízből a kőkemény érdekek és verseny világába.A kontroll eddig nem igazán működött,ebben igazad van.
Ez látszik is,a helyzet egyre aggasztóbb,egyre több végtagot kell "tőből lecsapni".
(igen,jönnek a bategek,a lelki elesettek,a selejtek,a leszakadók,a koporsótöltelék lúzerek,bizonyám)
De kérdés,jó-e annyira fürgén egyik napról a másikra kattogtatnni az árazógépet,és hagyni,hogy szépen menjen minden a maga vérkapitalista útján,ami veszteséges bezárni,aki felesleges kirugni?
Ha kell,fél országot becsukni,butaparasztot segélyre tolni,kistérséget sóval behinteni?
Túl nagy a város és főváros központúság,ez is aljas és nyálkás,önös és habzsoló érdekek mentén alakult így,a "visszabillentéséhez" most az a lé és elképesztő akarat,erő kellene ami nincs sehol már.
Érdemes-e élni végtagok és egyéb kiálló alkatrészek nélkül?
Vagy jobb akkor eldobni mégis mindent,jöjjön aminek jönnie kell,oszoljon szét testünk lasú agóniában..?
Ezen az országon és nemzeten sürgősen epromot kell cserélni,új programot kell írni,a fiatal droidba már ezt a chipet tolni,akiben amit még lehet kicserélni,átírni.
Az idők szava kegyetlen.
A cserét pedig legelőször is legfelülről a sok röfögő bölcsésztudorral és főtudású kövülettel kell kezdeni,ha nem voltak képesek tizensok év alatt olyan megoldásokat találni,és olyan elitet és politikusgárdát,médiagurukat,stb "kiérlelni" és maguk közül "kitermelni" ami rendben a változás útjának rögös buckáin átkormányozza az országot,akkor tudod mit?
Monnyanak le,szépen egyenként és összeségében is,gyakoroljanak önbírálatot erősen,vezekeljenek,adják a sok nagyszerű fenékkitörölni sem jó papírjukat vissza,és nyomás krumplitkapálni,henye népség.
Vagy,ha ez nincs,ők magukat kollektíve kimentegetik,akkor kérem az erős összeesküvések,titkos erők és posztkommunista szervezkedés befolyása érvényesül itten,napi szinten.Lehet választani,de azt kellene végre,mert az idő szorít.
naja, tudom, h képes néha úgy viselkedni. De amit én mondok,h mondjuk az, hogy akkor most szavazhassanak-e meg ilysemi, na ez nem lesz.
jaj, hát hogy szvazzanak-e, az tényleg nem égető kérdés. inkább az lesz érdekes, amikor már nemcsak a szövőnők munkáját veszik el, hanem például írnak cikket.
ÉS jön a skynet? Mertugye ez az volna,titkos katonai MI akit a sok balfék katona nem biztos,hogy nem ültet azonnal a kölcsönösenéshatékonyanegymástelusztító rendszer nagy kapcsolóihoz.
A dolog amilyen elcsépelt,annyira valószínűtlen.Persze álmodozni jó,de most nem akarok tételesen cáfolni,mivel valaminek a nem léte elvben nem bizonyítható.
Ha a fuzzy logika "értelmes" vagy akár ebbe az irányba mutathat szerinted,akkor már az első 10 soros "sejt-életjátékok" és korlátlanul zoomolható fraktálok is az intelligencia megjelenései "szigoruan elvben"...ehh.
Ezek ugye mind "öndefiniatív",csak nagy melóval kiszámolható halmazok,amik a bemeneti infó csekély változására eléképesztő átalakulásokkal reagálnak.
Élnek? A frászt.Egy halom képlet,olyan messze van az élettől,mint a billentyűzet processzora amit nyomkodsz,akár csak egy hangya képességeitől és komplexitásától.
Jó, asszem a szavazást pont te vetetted fel korábban. Talán.
Hmmm, cikket...ja: bedobunk az egy tölcséren át a gépbe egy kis liberalizmust, agnoszticizmust meg....egy tigristankot--->TWA :)

de mégis úgy gondolom, h ez a naaaagy liberális utópia, amit a NASA-tól Hollywoodig sokan sok pénzzel támogatnak.
mi köze ennek a liberalizmushoz??
Na. Késő van. Agnoszticizmus.

Ugye a kerszténységben az ember, mint teremtmény egyedülálló.

Ezt próbálja meg cáfolni nagy erőkkel:
1. az okos majom ("nem más, sőt majdnem ua.")
2. marslakó projekt ("nincs ám egyedül az ember")
3. AI: "az ember is képes..."

nem. ennek ideológiai töltete nincs. az AI-fejlesztők (cégek és egyének) nem az úristennek akarnak beinteni. Kolombusz sem akart, és Darwin sem. ez nagyon téves elképzelés.
Hmmm. Sztem pedig van.

Ezek ma korunk nagy projektjei. Mondom: NASA-Holywood.
Persze, pl. Darwin talán pont nem, főleg az utazása elején, de pl. Huxley stb. már igen.


És:
en.wikipedia.org/wiki/Orange_Catholic_Bible
"Thou shalt not make a machine in the likeness of a man's mind."
Pl.
Najó. Elteszem magam.
Elkezdjem magyarázni ámuló csillogó szemű közönségemnek hogyan kell a rákot műteni? Nem vagyok orvos,fogalmam nincs..még az alapjairól sem...azért én magyarázok..oké?

"" Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.04.18. 00:04:09
playstationból nem lesz.
viszont nemrég még playstation se volt.

az algoritmus pedig nincs ám az intelligens entitástól nagyon messze. hacsak be nem kavarunk ilyen hülyeségeket, mint lélek. ""

A (bármiféle) algoritmus eleve kizárja az intelligenciát,jelenlegi tudásunk szerint egy intelligens lényt reakciói végtelen bonyolultsága,és kiszámíthattalansága alapján definiálhatunk legjobban.

Kicsit hasonlít ez az összes vég nélkül folytatható filozófiai vitára,pedig ez nem filozófia ez matek.

Mivel nincs olyan egyenlet,amivel egy okos ember leírhatna egy másik butát,vagy sok okos szép lassan lépésről lépésre egy átlagosat,ezért azt elvethetjük,hogy csak arról lenne szó,mi magunk vagyunk az algoritmus,ezért magunkat persze nem "foghatjuk fel".

Az emberi tudat és civilizáció ereje épp a csoportos teremtőképességében rejlik,abban,hogy sokan végzik el amit egy képtelen,még átlátni is.
Namost,ha nagyonsoksok millióan sem vagyunk elég okosak 1 meghatározásához,akkor itt valami másról van szó,nem egy nagyegyenlet,mégnagyobb egyenlet,legnagyobb egyenlet háborúról.

A jelenlegi számítógépek,(hacsak nincs valami _egészen alapvető változás_ titokban) még ahhoz is kiscsírák,hogy a te egész reggelid energiájának százmilliószorosával hatékonyan megoldjanak egy olyan problémát ami neked majdnem "ránézésre" megy.
Vér ciki,de ez van.

Tehát tekintsük lehetségesnek(ennyit engedek),de ne most,és ne titkokban.

Amikor a legjelentősebb katonai fejlesztés tárgya és büszkesége,az új vadászgéptender nyertesének hajtóműve recirkulálja-e a meleglevegőt és ettől lebegés közben leesik vagy sem.

Nincs ezzel semmi baj,kőkemény csúcstechnika,elképesztő.Csak épp szinte nyilvános a téma,mert a seregnek rohadtul nincs pénze és indoka csukott ajtók és morcona őrök közt,magáncégek és a nyilvánosság teljes kizárásával, titokban megcsinálni az új repcsit,csak úgy magának.

Van ugyanis egy apró bibi:az adófizető követelődző egy állatfajta,mióta rádöntik a házat meg még gyanakszanak minden sarkon,hogy terrorista is,rosszul viseli,ha a sereg valami láthattlan ellenség legyőzése (MI kifejlesztése) érdekében pattogatottkukoricaként nyeli a dollár száz és ezermillárdokat,miközben a célok,eszközök,és egyáltalán minden teljesen titkos a számára.
Tök mindegy, mi a téma, úgyis a vallásnál, a politikánál, meg a zsidóknál kötünk ki.

Mi értelme robotot gyártani? Inkább problémamegoldó szakkör kéne száz, ezer. Tanárbácsi bedobja a problémát, hogyaszondja x Ft a számla meg az élet, te viszont x-y ft-ot keresel. Oldd meg, hogy a bevételeid fedezzék a kiadást. Demagóg, de abszolút életszerű probléma. Persze vannak ennél jobb témák is. Szerintem ez kéne, nem a robokutybütykölés
Még az emberi agy működését sem fejtettük meg, addig pedig nincs meg a sablon.
Nagyon messze még, mondhatni végtelenül messze, az olyan MI, ami már-már "emberinek" nevezhető.
Meg amit ámérikában csináltatnk a gyerekkel, hogyaszondja "állj ki és mondd", minden órán. Kiáll szerepelni, akkor megtanul érthetően beszélni, többé kevésbé tömören összefoglalni magát, a dolgait, megtanul fogalmazni, előadni, prezentálni pár percben, tán a helyesírása is némileg javul, stb. stb.
Nos, ezek a felvetések nem zárják ki egymást. Miért ne lehetne mindegyiket?
Úgy látom, sokkal előrébb nem jutottatok...

Tippek a holnapi (ill. mai) döntéssel kapcsolatban?

remélem, nem arra a labdajátékra gondolsz!
itten fociról sohasem lesz szó.
Szeretném, ha megnyernénk. És rettegek attól, hogy megnyerjük. Tisztára skizofrén állapot.
Én úgy tippelem, megnyerjük. Azért a horvátoknak jó hírük van. Az javít (sokat) az esélyeinken.
Robotot bütykölni öncélú szórakozás. Lásd legó. Vagyis emlékezz. Az általános problémamegoldás sokkal bővebb téma. Mi a legutóbb telekkereskedtünk. 4 csapat volt 4 kölönböző céllal, (melyek, mivel vége kell hogy legyen, egymást nem ütik). 16 parcellából (4x4-es tábla, mint pl egy mini sakktábla) egyiknek volt 5 telke elszórva, és kellett szereznie még x ft-ot és L alakba rendezni a telkeit, amiből csak 4 lehet (vagyis egy fölös neki) másiknak 3 telke és sok pénze, neki egy 4zet alakú birtokot kell összehoznia (szintén 4 parcellából állót), egy másiknak 4 telke van, szintén összevissza, neki a keleti 4 telket (a táblát nézve a "D" sort) kell megszereznie. Tárgyaljátok le. Biznisz.

3/4 óra alatt meglett. Volt tanulsága is: A(z információ) tudás(a) = hatalom (nagy nagy előny).
A negyedik banda kimaradt: nekik volt 4 telkük összevissza és rengeteg pénzük, nekik is egy L alakú hely kellett. Jóhogy ők oldották meg elsőnek a saját részfeladatukat. Mint az életben: egyiket felveti a zsé, a másik mínuszban, a harmadik köézszinten kb, a negyedik meg üres zsebbel, sok földdel.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.04.18. 01:46:21
"remélem, nem arra a labdajátékra gondolsz!
itten fociról sohasem lesz szó."

Direkt nem definiáltam pontosan a kérdést, Te tippelhetsz új eü-miniszterre is :-)

Egyébként a foci-EB döntés nem csak fociról, hanem sok-sok pénzről, fejlesztésekről, negyvenezres üres stadionokról, lenyúlásokról, nemzeti büszkeségről/nemzeti szégyenkezésről is szól.

RE: Vince 2007.04.18. 01:51:56

Érdekes probléma. Mindenki csak a saját céljait ismerte, vagy a többiekét is? Az volt a feladat, hogy saját céljaid megvalósítsd és közben támogasd a másikat is, vagy inkább az, hogy (jó magyar szokás szerint) keresztbe tegyél neki?

Magyarország esetén pláne nem a fociról fog szólni. Ráadásul nem sokan vannak, akik meg tudnának venni egy belépőt bármely meccsre. Kérdés, hogy lesz-e elég túrista, hogy feltöltse a bazinagy stadionokat.
És mibe fog kerülni a fenntartása, és miből telik majd rá, amikor a mostani lepra stadionokra sincs elég pénz?
RE: kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.04.18. 02:11:11

És az sem kérdéses, hogy pénzügyileg csak bukhatunk rajta. Nekünk még a F1-en is sikerült, ami azért elég nagy mutatvány volt (pláne akkoriban, amikor az arabok még nem szálltak be (ők ugyanis szórakozást vásárolnak maguknak és üzletfeleiknek, előre kalkulált áron)).

Persze a maga módján a fociEB is üzlet lenne. Pl. a stadionépítőknek...

Én már csak abban bízok, hogy ha ezt megrendezzük, akkor az olimpiára már nem lenne semmi esélyünk, így nem is pályázunk. Az EB-n kevesebbet bukhatunk és esetleg tényleg meg tudjuk csinálni.
A BOM meg elmehet a ......
Ez a tipikus hülyemagyar mentalitás, meg ami az indexen megy:

a célegyenesben, elkezd ÖNMAGA ELLEN kampányolni a szerencsétlen balfasz, nehogymá megnyerje, mert a lúzerek mi vagyunk, azmegmá nehogymá hogy má ne mi. Érted, megmérettetés? Verseny? Nehogymá, inkább azonnal az ellenfél kezébe nyomjuk az aranyat, aztán kesergünk egyet, meg jólmegaszondjuk, hogy a hülyemagyarmitképzelt. Szerintem az a fasz, aki verseny, megmérettetés nélkül a másik kezébe nyomja az aranyat. Most például Tamás Bence Gáspár az ügyeletef balfasz lúzer seggfej index.hu/velemeny/glossza/0417foceb/ aki csak lúzereket akar, tud, bír látni maga körül.
Re: dark future · www.andocsek.hu 2007.04.18. 02:10:45

Leírtam a célokat. Talán emlékszel még a szöveges matekfeladatokra. Ami nics odaírva, hogy ne, vagy mindenképp, az szabadon választható. A keresztbetevés meg nem magyar szokás. Asszed külföldön nem kaszálnának el téged az első alkalommal? :)) Még sokkal durvábban is, mint itthon, mivel ott volt idő kitapasztalni a kapitalizmust :)
egy szó kimaradt: "(...)első adandó alkalommal(...)"
a Bence jó fej, rendes gyerek, matulás.
Ez egy olyan hülye felfogás, hogy a külföld szép, a külföld jó, ott kolbászból van a kerítés, és aki kimegy, az űrturista lesz pikk-pakk. Mert azok nem dolgoztak meg azért, hogy odakerüljenek, mert azok nem értettek semmihez, nem volt kimagasló tehetségük semmiben, ugye... Aki sikeres lett, az mind tehetséges valamiben. Van neki gógyija, vag mi. Olyan sütnivaló izé.
Lásd London: sok fasz kimegy, a hellót még épphogy megérti, elvégzett vmi szakközepet tán, oszt jónapot, de Londonba' adjanak melót, meg milliós fizetést meg tejjelmézzelfolyó kánaánt. Én inkább csak egy választ kérnék, hogy az ilyen mit gondolt? Mégis mi járt a fejében, amikor elindult?
Ja, ezt a cikket vagy már jóval előbb, vagy egy vesztés után kellett volna megírni. Most valahogy se füle, se farka.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.04.18. 02:37:34
"a Bence jó fej, rendes gyerek, matulás."

Csak nem TGM fia?
Ez van, a Bence akkor most épp faszkodik. Előfordult már mással is. Azelőtt feladta, hogy elkezde volna. Ha az életében is így nyomja, akkor már elérte pályája és élete csúcsát, innen csak lefelé lesz neki.
De valami rokona, vagy az sem?
nem egészen értem, h mi a baj, de ha az, h majd emiatt veszítünk, akkor chill. emberek időnként azt hiszik, h ha mi megírunk valamit, akkor az majd úgy lesz, sőt azt is hiszik, hogy konkrétan itt klf pártok úgymond szondáztatják a terveiket. WRONG.
azért, mert vki Tamás, még nem kell, hogy köze legyen TGM-hez. jó hogy! én sem a Totenkopftól igazoltam át!
Amúgy általánosítva, ha az az alap, hogy "nem állok ki, mert úgyis vesztek, akkor meg minek" akkor ennyi erővel eme nyilatkozatot tevő fel is kötheti magát. Merthogy így aztán tényleg csak a szart kapja a pofájába, az tuti hisz mindent el is követ(ett) érte, hogy így legyen.
Én a felfogást kritizálom, úgy általában, egyben egy példára kivetítve (focieeebéé).

Ezek meg lopnak. Ha nem tudnának sokat lopni, nem támogatnák. Lesz itt stadion, meg minden, nem kell aggódni. Mertha nem épül semmi, nincs miből lopni. Uh a finanszírozás dolog csak az ellenzők/szkeptikusok úm. "ellenérve".
RE: Vince 2007.04.18. 02:29:02

"Ez a tipikus hülyemagyar mentalitás, meg ami az indexen megy:
a célegyenesben, elkezd ÖNMAGA ELLEN kampányolni a szerencsétlen balfasz, nehogymá megnyerje, mert a lúzerek mi vagyunk, azmegmá nehogymá hogy má ne mi."

Nem nagyon kérdeztek meg senkit amikor kandidáltunk. Engem pl. biztosan nem :-)).

A költségvetési tervekbe beleolvastam, nevetséges (kb. mint a négyes metrónál: amire megépül, háromszor annyiba kerül, mint amikor megtervezték. És nem az infláció, hanem a tervezők faszsága + direkt csúsztatások + a politikai akarat miatt.) Az utóhasznosításról is nagy kuss van.

Ez építési vállalkozóknak persze jól jönne az EB, az MLSZ-nek is, a kormánynak is, de még a médiának is. A nép (aki finanszírozza a bulit) meg le van szarva.

Az állam súlyos pénzeket fog bedobni a politikailag ún. "baloldalnak" megfelelő pillanatban. Öszöd után egyszerűen muszáj. Nincs mit tenni. Kellek a jópontok, ez meg ugye a tízmillió szövetségi kapitány országa is. Habár itt mindenki ért mindenhez. :)
azt az élményemet szertném megosztani, hogy belehallgattam a klubrádióba, a megbeszéljük című műsorba. winston churchill mondata jutott eszembe, a demokráciáról, de nem az, hogy a többi rendszer még rosszabb, hanem hogy a demokrácia ellen a legjobb érv egy tízperces beszélgetés az átlag választóval.
Intelligens tervezés. Ez kell a gazdaságban. GYF-ék jól tudnak kötéllel a nyakban szövegelni a Vörösmarty téren, meg 23millió románozni, de a gazdasághoz eccerűen faszok. Látod, elkúrták. Oviék legalább nem. A gazdpol jól működött, a többi igazából érdekleten álprobléma. Hogy egy tízezredik frontot is nyissak, ki nem szarja le, hogy nem tökéletesen. Még mindig jobban, mint ahogy most.
Érdekes helyzet. Ugyebár 2010-ben a fityesznek illene győznie. Szóval akkor ki is fog itten lenyúlni?
Én szélsőközepes vagyok. Sőt, még hallgatom is azt. Én mindenkit hülyére vernék valamiért :)
Kukacka: azt a 2010es kijelentesedet arra alapozod, hogy 2006ban elvileg a fityesznek illett volna gyoznie? Meg van nekik 2,6 evuk, addig meloznak annyit az ellenzekben hogy sikeruljon felhozni az ellenfelet egal pozicio kornyekere
Örülök, hogy Magyarország olyan gazdag, hogy megengedheti magának a kongó, üres iskolákat, másfél osztálynyi tanulóval. Szuper.

jus murmurandi 2007.04.17. 21:56:29
"oktatás
eü-i ellátás
posta
vasútvonalak felszámolása /ma ismét döntöttek róla?/
állattarttás totális ellehetetlenítése."

Igazán elmondhatnád végre, hogy mi a faszér' nem képesek a szerinted direkt hátrányba hozottak olyan terméket előállítani, ami szükséges, és megvásárolható?
Főképpen a legutóbbi sorra gondolok.

Amúgy meg ha nem számolják fel a vasútvonalat, akkor ugyan ki fizeti ki azt a nem kevés ráfizetést, ami a három utazó érdekében indított szerelvény fenntartási költsége? Te?

S a postát? Mi ez? Valami alanyi jogon járó szolgáltatás? Vagy mi?

Egyébként igazatok van. Az Egyesült Államok valszeg' azért olyan szegény, mert képesek racionális döntéseket hozni. Szerencsétlenek, nem értik meg, hogy sokkal jobb az élet kongó, üres iskolákkal, napi három betérő postai ügyféllel, méregdrágán megtermelt marhával meg répával. Minek ide racionalizálás. Van miből finanszírozni. Asszem' tanulmányt kéne írni az IMF-nek, hátha felveszi a fejlődő országoknak kiadott ajánlások közé.

AI-ról:
Az eddigi ismereteink szerint az emberi agy elektromossággal működik, binárisan, hálózatos elrendezésben. Ez abszolút egybevág már a mostani eszközeink felépítésével is. A különbség a teljesítmény. (Ha nem létezik Isten, meg lélek, meg az ilyen irracionális dolgok)
Itt elég szűkös a hely, de véleményem szerint az emberi intúíció nem más, mint a meglévő információk rendszerezése. Ugyanis az embernek soha nincs olyan dologgal kapcsolatban intúíciója, amit nem ismer. Vagy nem hallott róla, nem látott, nem tapasztalt.
Elképzelhető, hogy olyan információkat dolgoz fel az agyunk, amely felett szándékos, "tudatos" gondolkodással elsiklunk.
Mindez modellezhető algoritmusokkal is. Hiszen elvileg a technológia rendelkezésre áll. Az AI legfőbb problémája jelenleg a választási algoritmusok.
A mostani gépeink nem képesek _gyorsan_ és kis enegriaköltséggel eldönteni a választáshoz felhasznált fa-struktúra egyes pontjairól, hogy mennyire valószínűek vagy sem (hacsak nincs előre eltárolva, és szerintem itt a megoldás is, csak évek kérdése... :D). A gép ezeket is, mint lehetséges jó választásokat fogja kezelni egészen addig, amíg végig nem fut a struktúrán.

Éppen a döntési algoritmusok költségessége miatt van az, hogy a sakkprogramok (a Go programok méginkább) csak limitált lépésszámmal dolgoznak előre. Sőt, a már többször megvizsgált, és elvetett lehetőséget is újra és újra meg kell vizsgálni a változások függvényében, míg az emberi agy, az elraktározott információ birtokában töredék idő alatt képes eldönteni az adott döntési csomópontról, hogy elvetendő-e.

A másik nagy problémakör, az az ötlet felmerülése. Vajon lehet-e egy AI-nak ötlete? Megintcsak rokon (szerintem) az intuícióval. Azaz meglévő információt használunk fel, a megszokott döntési csomópontok helyett másikakat választva.

Ezek persze nem biztos, hogy így is vannak, csupán az én elképzeléseim a dolgokról, némi olvasás után.
Képtelenség végigolvasni ennyi hsz-t, de amennyit elolvastam belőle, annyival nagyjából egyet is értek! Szerintem az oktatási rendszerünk valóban katasztrófa, én még a hagyományos 8 általános + 4 gimnázium kombót végeztem, aztán fősulit (humán) és azt kell mondjam, hogy így tudok annyit (hasznosítani), amit apám-anyám korában egy érettségizett ember! :P Ha most lennék 14 éves, akkor feltétlenül szakközépiskolában tanulnék tovább, mert a gimnázium azon túl, hogy összesűrítve megismétli az ált. isk. 5-8. osztályának tananyagát, semmit nem ad!!! Sem szakmát nem tanítanak ott, sem készségeket nem fejlesztenek, csak tömték a fejemet a sok rizsával, aminek a 90%-át elfelejtettem! Egyedül a nyelvi képzés volt jó, bár ezt nem az iskolarendszernek, hanem az angoltanárom kiválóságának köszönhettem, de ehhez meg szerencse kellett. Informatikát (alap szinten!), gépírást (önszorgalomból), gazdasági és jogi ismereteket, rendszerszemléletű gondolkodásmódot, hivatalos levelezést, "csekk-kitöltést" már a főiskolán tanultam. De ott is a tananyag 80%-át száraz elméleti szarságok tették ki, a maradék 20%-ról meg az a véleményem, hogy a görög és egyiptomi mitológia helyett inkább ezekre kellett volna "vesztegetnünk az időnket" gimnáziumban! Mielőtt bárki is félreértene: szükség van arra is, hogy tanuljunk az ókori civilizációk történelméről, irodalmáról, művészetéről. Azonban nem egy egész iskolaévet (gimi 1. osztályában végig ez volt töriből, irodalomból és "rajzból" /műv. töri/ a tananyag!) kellene rászánni, hanem max. két hetet!!! Matekból meg olyan tanárom volt, aki saját maga is belezavarodott az előadásába, a tankönyv megoldásából puskázott, így sajnos az nem lett erősségem, eldőlt, hogy csak humán irányban mehetek továbbtanulni. Pedig utóbb kiderült, hogy számolni, egyenletet megoldani tök jól tudok, csak a geometria jelentett nehézséget, így csak mérnök nem lehetett volna belőlem, de közgazdász, pénzügyes (mondjuk a könyvelés, a bankszakma soha nem érdekelt) vagy éppen orvos igen. Jogászok között dolgoztam sokáig, náluk azt tapasztaltam, hogy ha azt mondom: tankönyv 325. oldal, A-tól Z-ig felmondják hibátlanul, de ha konkrét gyakorlati problémát kell megoldani, akkor pislognak mint hal a szatyorban, de én voltam a hülyegyerek ha megszólaltam, mert nekem nincs DR. a nevem előtt!!! Ráasásul sok olyan munkakör van, amihez nemhogy egyetemi, de még főiskolai végzettség sem kellene, elég lenne hozzá egy szakközepes érettségi, egy nyelv középfokon, meg néhány praktikus ismeret amit akár egy-egy nyári szünetben, tanfolyamokon is el lehet sajátítani (ha már a középfokú képzésben nincs benne), és józan paraszti ész. Na, az utóbbival bajok vannak... Van egy kollégám, akinek lexikon-agya van. Bármit szóba hozok, felsorol mindent, ami oda vonatkozik - mint számítógép, kiköpködi az adatokat. Mégsem ejt ámulatba a "műveltsége", a "tudása", mert hiányzik belőle a természetesség, a szenvedély, az, hogy valóban érdekli őt ez a sokminden, össze is tudja kombinálni az ismereteit és abból "alkotni" is tud valamit; nem-nem, ő öncélúan csak fitogtatni akarja, hogy tanult ember! A szüleim korosztályában, a családomban és az ismerőseink között szakközepet, szakmunkást végzett emberek vannak, de állítom, hogy műveltebb és az ismereteit alkalmazni sokkal jobban tudó fazonok ők, mint a sok diplomás, aki csak az eszét játssza! Érdekes módon ezek az emberek nehézség nélkül ki tudnak tölteni formanyomtatványokat, csekkeket, tudják mivel jár egy hitelszerződés, tudnak helyesírni, felismerik a klasszikus zenei zeneműveket a rádióban, és visszaemlékszenek arra, hogy hogyan gazdálkodtak elődeink Mezopotámiában. Miért? Mert az akkori oktatási rendszerünk valóban jó volt, az akkori követelményekhez igazodott, nem a mennyiségre koncentráltak (tanuljon meg a lurkó minél hamarabb olvasni, felsőbb tagozatokban, gimiben-középiskolában meg olyan mennyiségű lexkikális tudást biflázzon be, amennyit egyetemen szokás...), hanem a minőségre! Pedig a háború utáni generáció csóró volt, a kisebb testvérek a nagyobbak könyveiből tanultak, egy cipőt viseltek télen-nyáron, csak könyvtárban férhettek hozzá könyvekhez. Szóval, ha én lennék döntési pozícióban, akkor a szakmunkás iskolákat és a gimnáziumokat megszüntetném, és csak szakközépiskolákat hagynék meg, azokat viszont fejleszteném, megerősíteném. A gyengébb képességűek is leérettségiznének ("középszinten") + nekik is lenne szakmájuk á la szakmunkás; a jobb képességűek pedig emelt szinten érettségiznének, de utána még két évet ráhúznának, ott szakosodnának és a suliból kikerülve jó eséllyel állnák meg a helyüket a nagybetűs életben akkor is, ha dolgozni akarnának, és akkor is, ha továbbtanulni. Bár én a továbbtanulásnak is akkor látom értelmét, ha az embernek már van némi gyakorlati tapasztalata, rálátása, vagyis 1-3 év munkával töltött idő után lenne célszerű. Így olyan rendszert kellene kialakítani, amiben a munkáltatók kedvezményeket kapnának, ha támogatják a dolgozók beiskolázását (tanulmányi szerződés). Az viszont humán és reál szakterületen egyaránt káros, ha szinte semmi gyakorlat után, ropogós diplomával a kezében egy síkhülye ember kezd valahol dolgozni és az idősebb kollégáktól tanulja meg 1-2 év alatt ténylegesen a szakmát, bármi is az! Annak is igaza van, aki azt pedzegette, hogy a tömeges felsőoktatási továbbtanulásban, a piaci szükségletekhez viszonyított túlképzésben Állam Bácsi azért érdekelt, mert ezek a fiatalok papíron 3-6 évig biztosan nem munkanélküliként jelennek meg a statisztikákban! Bár ez személyes pech, egyéni szocpol probléma, de én megbántam a pályaválasztásomat (nem is én választottam, hanem szüleim döntöttek éretlen fejem fölött, abban az időben,, amikor "mindegy, csak legyen egy papírod" volt a szlogen), csak már későnek érzem változtatni, nincs kedvem tanulni. Azt látom ugyanis, hogy úgyis csak az érvényesül - beosztotti állásokban! - akinek protekciója van valahová. Én még munka mellett is továbbképeztem magam, de mivel ismerősöm nem tudott berakni sehová, nem sikerült váltanom. Most egy olyan munkám van, amihez nemhogy diplomák + nyelvvizsga nem kell, de egy érettségi bőven elég volna. Viszont: legalább nyugi van, nem hajszolnak agyon. Mégis, hiábavalónak érzem az eddig tanulásba belefeccölt éveimet! Külföldön talán még takarítónőként is többre vittem volna, mert még azt is jobban megfizetik, a megélhetés pedig nem feltétlenül drágább. Ennyit elértem volna enélkül is és talán akkor most lenne családom...
Képtelenség végigolvasni ennyi hsz-t, de amennyit elolvastam belőle, annyival nagyjából egyet is értek!

Szerintem az oktatási rendszerünk valóban katasztrófa, én még a hagyományos 8 általános + 4 gimnázium kombót végeztem, aztán fősulit (humán) és azt kell mondjam, hogy így tudok annyit (hasznosítani), amit apám-anyám korában egy érettségizett ember! :P

Ha most lennék 14 éves, akkor feltétlenül szakközépiskolában tanulnék tovább, mert a gimnázium azon túl, hogy összesűrítve megismétli az ált. isk. 5-8. osztályának tananyagát, semmit nem ad!!! Sem szakmát nem tanítanak ott, sem készségeket nem fejlesztenek, csak tömték a fejemet a sok rizsával, aminek a 90%-át elfelejtettem!
Egyedül a nyelvi képzés volt jó, bár ezt nem az iskolarendszernek, hanem az angoltanárom kiválóságának köszönhettem, de ehhez meg szerencse kellett.

Informatikát (alap szinten!), gépírást (önszorgalomból), gazdasági és jogi ismereteket, rendszerszemléletű gondolkodásmódot, hivatalos levelezést, "csekk-kitöltést" már a főiskolán tanultam. De ott is a tananyag 80%-át száraz elméleti szarságok tették ki, a maradék 20%-ról meg az a véleményem, hogy a görög és egyiptomi mitológia helyett inkább ezekre kellett volna "vesztegetnünk az időnket" gimnáziumban!

Mielőtt bárki is félreértene: szükség van arra is, hogy tanuljunk az ókori civilizációk történelméről, irodalmáról, művészetéről. Azonban nem egy egész iskolaévet (gimi 1. osztályában végig ez volt töriből, irodalomból és "rajzból" /műv. töri/ a tananyag!) kellene rászánni, hanem max. két hetet!!!

Matekból meg olyan tanárom volt, aki saját maga is belezavarodott az előadásába, a tankönyv megoldásából puskázott, így sajnos az nem lett erősségem, eldőlt, hogy csak humán irányban mehetek továbbtanulni. Pedig utóbb kiderült, hogy számolni, egyenletet megoldani tök jól tudok, csak a geometria jelentett nehézséget, így csak mérnök nem lehetett volna belőlem, de közgazdász, pénzügyes (mondjuk a könyvelés, a bankszakma soha nem érdekelt) vagy éppen orvos igen.

Jogászok között dolgoztam sokáig, náluk azt tapasztaltam, hogy ha azt mondom: tankönyv 325. oldal, A-tól Z-ig felmondják hibátlanul, de ha konkrét gyakorlati problémát kell megoldani, akkor pislognak mint hal a szatyorban, de én voltam a hülyegyerek ha megszólaltam, mert nekem nincs DR. a nevem előtt!!!

Ráasásul sok olyan munkakör van, amihez nemhogy egyetemi, de még főiskolai végzettség sem kellene, elég lenne hozzá egy szakközepes érettségi, egy nyelv középfokon, meg néhány praktikus ismeret amit akár egy-egy nyári szünetben, tanfolyamokon is el lehet sajátítani (ha már a középfokú képzésben nincs benne), és józan paraszti ész. Na, az utóbbival bajok vannak...

Van egy kollégám, akinek lexikon-agya van. Bármit szóba hozok, felsorol mindent, ami oda vonatkozik - mint számítógép, kiköpködi az adatokat. Mégsem ejt ámulatba a "műveltsége", a "tudása", mert hiányzik belőle a természetesség, a szenvedély, az, hogy valóban érdekli őt ez a sokminden, össze is tudja kombinálni az ismereteit és abból "alkotni" is tud valamit; nem-nem, ő öncélúan csak fitogtatni akarja, hogy tanult ember!

A szüleim korosztályában, a családomban és az ismerőseink között szakközepet, szakmunkást végzett emberek vannak, de állítom, hogy műveltebb és az ismereteit alkalmazni sokkal jobban tudó fazonok ők, mint a sok diplomás, aki csak az eszét játssza!

Érdekes módon ezek az emberek nehézség nélkül ki tudnak tölteni formanyomtatványokat, csekkeket, tudják mivel jár egy hitelszerződés, tudnak helyesírni, felismerik a klasszikus zenei zeneműveket a rádióban, és visszaemlékszenek arra, hogy hogyan gazdálkodtak elődeink Mezopotámiában.

Miért?
Mert az akkori oktatási rendszerünk valóban jó volt, az akkori követelményekhez igazodott, nem a mennyiségre koncentráltak (tanuljon meg a lurkó minél hamarabb olvasni, felsőbb tagozatokban, gimiben-középiskolában meg olyan mennyiségű lexkikális tudást biflázzon be, amennyit egyetemen szokás...), hanem a minőségre!

Pedig a háború utáni generáció csóró volt, a kisebb testvérek a nagyobbak könyveiből tanultak, egy cipőt viseltek télen-nyáron, csak könyvtárban férhettek hozzá könyvekhez.

Szóval, ha én lennék döntési pozícióban, akkor a szakmunkás iskolákat és a gimnáziumokat megszüntetném, és csak szakközépiskolákat hagynék meg, azokat viszont fejleszteném, megerősíteném.
A gyengébb képességűek is leérettségiznének ("középszinten") + nekik is lenne szakmájuk á la szakmunkás; a jobb képességűek pedig emelt szinten érettségiznének, de utána még két évet ráhúznának, ott szakosodnának és a suliból kikerülve jó eséllyel állnák meg a helyüket a nagybetűs életben akkor is, ha dolgozni akarnának, és akkor is, ha továbbtanulni. Bár én a továbbtanulásnak is akkor látom értelmét, ha az embernek már van némi gyakorlati tapasztalata, rálátása, vagyis 1-3 év munkával töltött idő után lenne célszerű. Így olyan rendszert kellene kialakítani, amiben a munkáltatók kedvezményeket kapnának, ha támogatják a dolgozók beiskolázását (tanulmányi szerződés).

Az viszont humán és reál szakterületen egyaránt káros, ha szinte semmi gyakorlat után, ropogós diplomával a kezében egy síkhülye ember kezd valahol dolgozni és az idősebb kollégáktól tanulja meg 1-2 év alatt ténylegesen a szakmát, bármi is az!

Annak is igaza van, aki azt pedzegette, hogy a tömeges felsőoktatási továbbtanulásban, a piaci szükségletekhez viszonyított túlképzésben Állam Bácsi azért érdekelt, mert ezek a fiatalok papíron 3-6 évig biztosan nem munkanélküliként jelennek meg a statisztikákban!

Bár ez személyes pech, egyéni szocpol probléma, de én megbántam a pályaválasztásomat (nem is én választottam, hanem szüleim döntöttek éretlen fejem fölött, abban az időben,, amikor "mindegy, csak legyen egy papírod" volt a szlogen), csak már későnek érzem változtatni, nincs kedvem tanulni. Azt látom ugyanis, hogy úgyis csak az érvényesül - beosztotti állásokban! - akinek protekciója van valahová. Én még munka mellett is továbbképeztem magam, de mivel ismerősöm nem tudott berakni sehová, nem sikerült váltanom. Most egy olyan munkám van, amihez nemhogy diplomák + nyelvvizsga nem kell, de egy érettségi bőven elég volna. Viszont: legalább nyugi van, nem hajszolnak agyon. Mégis, hiábavalónak érzem az eddig tanulásba belefeccölt éveimet! Külföldön talán még takarítónőként is többre vittem volna, mert még azt is jobban megfizetik, a megélhetés pedig nem feltétlenül drágább.
Ennyit elértem volna enélkül is és talán akkor most lenne családom...




A SORTÖRÉS NEM STIMMELT, TALÁN MOST!
Croc írta: [i]hozzátennék valamit a 'reál-humán vitához': az általános lenézésnek örvendő büfé-ruhatár (humán) szakokon nagyon sok 'első generációs' értelmiségi tanul(tanya, nyolc elemit végzett szülők, petróleumlámpa, stb.) számukra a felemelkedés egyetlen esélye egy ilyen 'büfé-ruhatár' szak. nemcsak azért, mert rossz a közoktatás, hanem azért is, mert az elit úgy menti át a saját kiemelt pozícióit, hogy a gyerekeit többnyire reál (vagy humán, de kiemelt)elitegyetmekre/elitszakokra küldi, amik aztán ezekkel a gyerekkel nagyjából meg is telnek. a 'resztlinek' meg maradnak a büfé-kommunikáció szakok egy vidéki fősikolán. sokuknak ez az egyetlen esélye arra, hogy talán az ő gyerekei már ne a tanyán nőjenek fel. ha tehát a 'futottak még'-jellegű humán szakokon radikálisan csökkentjük a hallgatói létszámot, akkor megint az amúgy is legnehezebb helyzetben lévők szívnak, megint csökkennek az amúgy is durván alacsony társadalmi mobilitási mutatók. pont a kiemelkedés (halvány) reményét vesszük el, pont azoktól, akiknek erre a reményre a legnagyobb szüksége van. jó lenne ez? nem több az össztársadalmi költsége, mint amennyit megspórolnánk az oktatáson?[/i]

Az ilyenekből lesznek azok, akikről beszéltem, hogy kérkednek az iskolázottságukkal, nagy arccal úton-útfélen bizonygatják, hogy mindenki hülye csak ők az okosok, tankönyv 325. oldal, de továbbra is 2 N-nel írják, hogy "utána", a Született feleségek, a Fittinfo magazin és a Megasztár felé fordul kulturális érdeklődésük.
Asszem, h Vince szélsőközepes vagy, akkor most beborult az ég.
szelsokozep.freeblog.hu/archives/2007/04/18/Epitsunk_piramisokat/

Az EB egy faszság. Semmi értelme. Amiben Gyárfás benne van azt én ellenzem. Reflexből, zsigerből, visszakézből.
100Ft: igen, lehet hogy sznobok is leszenk közöttük, de az, hogy te vélelmezed, hogy mindegyik vagy a többség az lesz, szvsz csak előítélet.
de nem is ez a lényeg, hanem a remény. hogy a csillogó szemű, hatéves falusi kölyök lássa maga körül és el is hihesse, hogy ha igyekszik és tanul, akkor van reális esélye bekerülni az értelmiségbe. hogy ez csak rajta múlik, és akkor neki jobb lesz/több esélye lesz, mint a szüleinek, hogy viheti valamire, ha akarja, és a gyerekeinek akkor még jobb lesz. ezt vennéd el tőlük azzal, hogy csak kb. minden szökőévben egyszer, egy-egy abszolút zseninek lenne ilyesmire kilátása.
lehet azon vitatkozni, hogy ez az értelmiség nem ugyanolyan 'értelmiségi attitűd'-öt képvisel, mint az ötödik generációs pesti belvárosi, és ez még igaz is lehet. de ahonnan ők indulnak, onnan nézve lehet, hogy a megasztár (egy jobb tévén) és a fittinfo magazin rendszeres olvasása is nagyon sok. és lehet, hogy a fittinfo mellé esetleg megveszi a hvg-t is, mert megtetszik neki a címlap az újságosnál. és valszeg ez az egyetlen módja, hogy biztosítsuk, hogy az ő gyerekeik már ne a tanyáról startoljanak.
da2: Ugyan mér? Mi ez a hülyeség, hogy akkormost nekem a Puzsér Róbertet kell szajkóznom??? Vagy Ellenpont Andrást :) , az utolsó betűig?

Amúgy nem foglaltam állást, ha végigolvasod, amit írtam, hanem - mivel ha már van - akkor hogy lehet valaki akkora nagy címeres fasz, hogy nekiáll önmaga ellen kampányolni, amikor azt mondják a nemérintett médiLYákomok, hogy azért nem lefutott a dolog egyik pályázó számára sem. Meg kiakad azon, hogy a lengyel meg az ukrán sajtó a saját pályázatukat hozza győztesnek, amit az olasz megszorongathat. Illetve az olaszoknak akkora arcuk van, hogy eleve megnyertnek tekintik a pályázatot, csupán azért, mert indultak rajta.

Namost aki ennek hallatán nekilendül teljes erőből a saját pályázata (önmaga) ellen kampányolni (Íme: Kurva élet, ezt olvasva látom, nem nyerhetünk, baze minek ez az egész, hogy lehettek ilyen hülyék, h beadják a horvátmagyart, az olasz már a rajtnál lenyomott, az ukránlengyel nem számol velünk, hé! nehogyrénkszavazzatok), az egy fasz. Nem kicsi, nagy.

Kormányközeli vállalkozó meg mindig akad, ugye. Ez nagyságrendekkel nagyobb biznisz, mint az úszás, ahol az 5k férőhely csak a vb-ken nem sok. Nem véletlenül nincs 10-20-50 ezres lelátójú uszoda. Vagy csörgőlabdastadion.
RE: kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.04.18. 03:03:12
"Érdekes helyzet. Ugyebár 2010-ben a fityesznek illene győznie. Szóval akkor ki is fog itten lenyúlni?"

A stadionépítések, nagyobb beruházások addigra megtörténtek volna (a szerződéskötések bizonyosan). Szerencsére (?) most már biztos a feltételes mód.

Nem szeretem azt a hozzáállást, hogy a nagy lelkesedésben felejtsünk el számolni és a piszkos anyagiakkal foglalkozni. Ahhoz túl kis ország vagyunk...

Mindennek, amiről itt beszélünk, az olvasás, írás és szövegértés az ALAPJA! Építhet valaki felhőkarcolót, de mikor az első eső elmossa a gyenge alapokat és összedől, senkit sem fog érdekelni, hogy a 80. emeleten milyen szép volt a fürdőszoba csempe!
Croc: "de nem is ez a lényeg, hanem a remény. hogy a csillogó szemű, hatéves falusi kölyök lássa maga körül és el is hihesse, hogy ha igyekszik és tanul, akkor van reális esélye bekerülni az értelmiségbe. hogy ez csak rajta múlik, és akkor neki jobb lesz/több esélye lesz, mint a szüleinek, hogy viheti valamire, ha akarja, és a gyerekeinek akkor még jobb lesz. ezt vennéd el tőlük azzal, hogy csak kb. minden szökőévben egyszer, egy-egy abszolút zseninek lenne ilyesmire kilátása.
lehet azon vitatkozni, hogy ez az értelmiség nem ugyanolyan 'értelmiségi attitűd'-öt képvisel, mint az ötödik generációs pesti belvárosi, és ez még igaz is lehet."

Hidd el, tapasztalatból beszéltem. És nem is "magas lóról". Városi, munkás családból jövök, nekem sincs értelmiségi hátterem. Akiknek viszont van, azoknak teljesen mások az attitűdjeik, és az ilyen "uborkafára felkapaszkodókat" nem fogadják be maguk közé. Ez is tapasztalat.

Nem elhanyagolható ám az értelmiségi családba született fiatalok kulturális háttere mellett az sem, hogy az anyagi lehetőségeik az induláshoz lényegesen jobbak, a "csak" tanulással és szorgalommal igyekvők által pedig behozhatatlanok.

Vekerdy Tamás sem győzi hangoztatni - bár nem erre mondja - hogy az iskolában való beválás nem korrelál az életben való beválással!
A magyar társadalomban pedig nincs abszolút értéke az elméleti tudásnak, műveltségnek, ha azon kívül a delikvens semmit nem tud felmutatni. Egyrészt alkalmazni, (nem is olyan...) "apró"pénzre váltani nem tudja, se semmit!

Inkább legyen valaki egy jó vízvezeték-szerelő, aki el tudja tartani a családját, ha gyesen van a neje, mint egy "periklész-szakértő", akinek fingja nincs az életről és a hétköznapi életben nem lehet vele normálisan elbeszélgetni sem.

Aki erre nem jön rá idejében, abból lesz a sznob. Hosszú távon loser. Aki rájön, az rövid távon loser, hosszú távon fene se tudja...


Amit meg tőled kiemeltem idézetet, azzal hülyítették anyámékat, ők meg engem, és most itt tartok. Kemény tanulópénzek árán be kellett látnom: az "igazi" értelmiségi világba nem vagyok való, ugyanekkor a nagymellényű szakbarbárok közé sem. A kettő között pedig nincs sem középút, sem átjárhatóság. Hidd el.
robot b+ AZOK KELLENEK IDE NAGYON AGYMOSOTT SZAVAZOROBOTOK. mar keszen vannak negy evente felebresztik oket, aztan kicsit morgolodnak ujra elalszanak.

azonban ha felkeltik oket ujra szavaznak.

A KET SZ@R KOZUL VMELYIKRE.. GRAT....

:-(((((
dark future · 2007.04.18. 12:07:10

Ahm. Sokat számít egy szerződés... Mégha el is kezdték volna építeni a stadionokat, és a Fidesz győz, akkor is, gödör marad, új tervezés, máshol építjük fel jött volna (persze saját vállalkozóval). Ha még valaki emlékszik a Nemzeti "Díszmagyar" Színház építésére...
Nem kell őket se félteni.
"Jófej módon hadd tegyem fel még egyszer beugratós kérdésemet: a te oktatásodra miért pazarol a társadalom?"

Mert az enyémnek van értelme :)
RE: Csoda-Szarvas-Vadász 2007.04.18. 14:15:07

"Ahm. Sokat számít egy szerződés... Mégha el is kezdték volna építeni a stadionokat, és a Fidesz győz, akkor is, gödör marad, új tervezés, máshol építjük fel jött volna (persze saját vállalkozóval). Ha még valaki emlékszik a Nemzeti "Díszmagyar" Színház építésére...
Nem kell őket se félteni."

Nem kell őket sem félteni, az biztos, viszont a dolog időzítésénél fogva a buli nagyobbik részéről biztosan lemaradtak volna (két évvel egy ilyen eksön előtt nem lehet helyszínt változtatni).

Valószínű inkább, hogy a "MÜPA-verzió" működött volna itt is. (Emlékeztető: a MÜPA-t a Fidesz kezdte el tervezni és építeni, a mélyépítéssel (meg talán egy-két szinttel) el is készültek kormányváltásig, utána folytatták a szocik, az "utómunkálatokba" már beszállt a IX. ker. önkormányzat is (egy (!) napra -- jelzésként -- leállították az építkezést, amikor kiderült, hogy az épület fél szinttel magasabb a tervezettnél). Persze fővállalkozóként az egész projectet (majd később az üzemeltetést is) Demján cége vezényelte le (mintegy a politika fölött állva), csak az alvállalkozók jöttek-mentek.)

Tóta W.:ok , túlképzés van a btk-n is, de ez minden karra jellemző;
az RW bizonnyal látványos,de ne menjünk el szó nélkül amellett, h miről szól:a másik kiirtásáról;én ugyan sohasem ismertem a nagy szenvedélyt, amikor bejött Bélának Nagykanizsa, de a rádiószakkör mégiscsak a kapcsolatról, ill. annak megteremtéséről szól ember és ember között, ha a gyerek reálos, csinálja;de az RW csak tisztán technokrata szempontból hasznos, úgy is csak rövidtávon: itt nyílik meg a "Mi lesz a gyerekkel, ha rákattan a Doomra?"-diskurzus, mert ez ugyanez, sőt veszélyesebb: nem virtuális
100 ft a zöld erős:a magyar felsőoktatás tele van b-kategóriás reál szakokkal, ne keverjük a színvonaltalanságot és a humán szakokat, nem ugyanaz; hidd el;
Lehet a papírgalacsin-hajtogatást is jó színvonalon csinálni, csak nem biztos, hogy van értelme.
Magyar ember magyarországon nem boldogul. Ha elmegy külföldre és elér valamit, akkor döngetjük a mellünket, mi magyarok, hogy látják, Ő is magyar. Ha meg kitalálja a híres magyar hogy hazaköltözik, és itthon próbál boldogulni elüldözik ismét. Ilyen marhák vagyunk mi magyarok.
Human/Real:

Nekem eddig egyszerunek tunt ez a kerdes:

Eloszor jol koll lakni (kell a foldmuves/agronomus es a mi koztuk van), utana kell a kocsi, mert nehez a szatyor es szagos a lo (kell a munkas/mernok). Azutan "utazni kell, mert utazni elvezet" (kell az English, munkat kap az ecceru boltcsesz is). Vegul szuksegeltetik valaki, aki kicsit okossabb, mint mi, de legalabbis el tudja hitetni magarol, hogy az (es viola, lesznek human tudosok is, hogy osszak az eszt).

En orulok, hogy Magyarorszagon mar Totakra is van lehetoseg, mert bevallom, sokszor lenyugoz a tisztanlatasaval. Viszont asszem sok kicsi bolcsesz kell, hogy legyen nehany nagy. Az sem baj ha benzinkutas is bolcsesz es tudja, de legalabb remlik neki, hogy a az elet nem (csak) arrol szol, hogy az 1 millio Ft kevesebb, mint a 2 millio Ft. Az USA-ban majd minden epeszu gyerek ugyved, sales man vagy agent akar lenni. Itt (Mo) sokan mennek a BTK-ra, ha nagyreszuk nem is lesz olyan hasznos a tarsadalomnak, mit egy programozo vagy egy villamos mernok, azert legalabb nem tesznek majd annyi kart, mint az ugyvedek, ugynokok es az erkolcstelen (bovli) arusok. Szoval ne bantsak a bolcseszeket, olyan jo veluk kavezgatni! A jo szaki meg megeri a sulyet aranyban, oket se tessek bantani. Hol a bibi a kepzesben? A parlament teli van ugyvedekkel a TV amcsi peldakepekkel. Ki akar itt mar asztalosnak tanulni majd? Megiscsak kellnenek a robotok 1-2 nemzedeken belul, de ne okosak legyenek, hanem ugyesek.
És nem bölcsészek terveznek parkokat még ma is, amelyeken keresztül jó szögletes utak vezetnek, amelyeket az igyekvő jó messze kerül, a park meg úgy néz ki, ahogy. Nem ők hajlandók hidakat tervezni a belvárosba a mérnökök építette pályaudvarok elé, vagy aluljárókat a városba, hogy adjanak az emberi mértékű térszervezésnek (megnézném, kinek jutna eszébe ilyesmi Párizsban, ahol humán/reál turista olyan jól érzi magát), nem ők akarják a rakpartot autópályává alakítani, nem ők szabályozzák be a közlekedési lámpákat úgy, hogy se nyugdíjas, se babakocsi nem ér át rajta, de izompacsirta se andalogjon ám, biztos bölcsész...
Nem humán/reál kérdés ez, hanem kultúráé, egységben való látásmódé, józan észé. Nem lehet, hogy mégis csak lenne mit tanulni a bölcsészekről?
Nem biztos, hogy megéri vitatkozni erről a humán-reál dologról. Elsősorban azért, mert ha valakinek ellenségkép, bűnbak kell, akkor az nem meggyőzhető. Másodsorban meg azért, mert nem nagyon hallottam reál tudósokat lenézően beszélni a humán tudományokról, és viszont.
Sőt, nekem leginkább az a benyomásom, hogy az igazi kutató elme, vagy kreatív személyiség, akár humán, akár reál, nem zárja ki a világából a "másikat". Nem biztos, hogy ez szándékos, inkább valami olyasmiről lehet szó, hogy a megismerés, a kreativitás fontos annyira, hogy nyitott legyen az "egészre", hagyja, hogy a számára addig kevésbé ismert témák belső logikája, struktúrája megtermékenyítse a sajátját. Azaz inspirálja az egész világ, és nem ragad bele egy merev elképzelésrendszerbe, mert az a vég.
"sose lesz, sose lesz... eh. nem volt olyan rég még az se, amikor eleve a számítógép ilyen soselesz projekt volt.

okos majomról nem tudok.

az AI viszont gyün. nem mutogatnak ám meg mindent a tányérsapkás bácsik nekünk."

Hát pedig a majmok egyenlőre okosabbak mint a gépek. Pl. megtanulják amit látnak. Namost a gépek mégcsak nem is látnak, amit látnak, azt nem tudják értelmezni csak mi emberek meg a majmok. A gépek nem tudnak mozogni, gyakorlatilag egy vicc amit ma AI-nak hívunk. A majmok egyes egyedei meg tudnak tanulni jelekkel beszélni, a megtanult szavakból kreatívan újabb szóösszetételeket is alkotnak. Mozgásuk kifinomult, eszközöket használnak, lexikális tudásuk sem lebecsülendő figyelembe véve, hogy betegségeiket módszeresen gyógyítják (idősebb egyedektől tanult és empírikus úton) az esőerdők többezer növényfajából a megfelelőket kiválasztva. Csapatban, fegyelmezetten vadásznak, társadalomban élnek, érzelmei életük nyilvánvaló.
Na nem azt mondom hogy nincs vagy nem lesz AI meg ijenek de figyelembe véve hogy a mostani legkomolyabb AI-val a Stalker című fps rendelkezik és a majmok említett képességeit messze alulmúlja, elég nagy elfogultságnak és ostobaságnak hangzik hogy okos majom nincs az AI viszont gyün. Pillanatnyilag AI-ről (mármint amit tényleg intelligenciának nevezhetünk)még nem hallottam, okos majom viszont van.

Én monnyuk sci-fi meg ai fan vagyok csak azt nem értem miért kell faszságokat hazudni ezzel kapcsolatban.

Bazzeg még a városban élő leguánok is megtanulták hogy pirosnál meg kell állni a zebrán, pedig az totál hülye a majomhoz képest, de robot ijet még nem csinált. Persze ki lehet fejleszteni egy pirosnál megálló célhardvert mint szenzáció, de ez épphogy a lényeget, tehát az önálló gondolkodást, problémamegoldást hagyja figyelmen kívül.
photon: jóvan már, attól függ, hogy honnantól okos az a mazsom. persze hogy okosabb a Stalkernél (az volna a cutting edge?).

csakhogy a mazsom elég komótosan fejlődik, míg az informatika ezerrel. a mazsomhoz képest midnenképp.
Nemtom halandók számára elérhető AI-ból a stalker eddig a legpipecebb amit tapasztaltam. 5 évig fejlesztették az ukránok, és engem néha át is vernek az ellenfelek, a lényege hogy nem teljesen scriptelt a game (az AI érzékszervei szerényen a virtual hearing, virtual seeing technolgy nevet kapták) hanem úgymond szabadjára van eresztve egy 30 négyzetkm-es önállóan működő, változó világ. Persze az eredeti elképzeléseket fel kellett adniuk, mert a kiadó kicsit sokallta az évekre elhúzódó fejlesztést, így aztán lettek előre megírt scriptelt részek és nem sikerült összehozni egy teljesen önálló világot. Lehet az ukrán fejekkel volt a gáz, de amcsiknál a gazdasági pergés ijen út az ismeretlenbe törekvéseket eleve kizár.

Egy inpalntokkal felturbózott harcimazsomot mondjuk előbb el tudok képzelni mint egy ugyanojan szintű robotot. Talán megéljük hogy lesz valami. A legtutterebb cucc amit eddig olvastam az agyhullámokkal működő game controller, 2008-ra várható a commercial megjelenése, remélem nem kacsa. :) Nagyon durva érzés lehet agyhullámokkal irányítani valamit, és mennyivel jobban megismerheti majd az ember ezáltal az agyának irányítását. Na egy ijen remotecontrollt rákúrsz egy egy felturbózott harcimazsomra, egy ezred keményen bepipázott koreai hardcore gamer a monitorok előtt meg indulhat is gyilokra. Már alig várom :D Ja, és éljen a magyar kuvaszlégió.
ó, ez jól hangzik. stalker nekem még nincs meg. kár, hogy a járműveket kivették.

ezt az agyhullámot szerintem toljuk ki legalább a magyar euróig. még a wii sem működik megbízhatóan.
Na igen kicsinek bizonyult a pálya talán. Most esett le mit részletezem itt, hisz az indexen is volt róla egy cikk!

A remény hal meg utoljára, de a biztonság kedvéért nem fogadok rá a teljes vagyonommal! A végén úgyjárok majd mint Cartman a wii-vel. Come on, come oooon! :D

Én off, megyek eretnekeskedni!
További mindenjót!
Az a szomorú, hogy szeretnék robotikával foglalkozni magyarországon (villamosmérnöknek tanulok, és van robotika szakirány) de valamiből meg is kellene élnem. Ugyanis magyarországon nincs robotikai tervezői állás.
lonelyphoton szerinted csak az számít intelligens AI-nek, ami az embertől elvárt készségekben/képességekben erős?
"Másodsorban meg azért, mert nem nagyon hallottam reál tudósokat lenézően beszélni a humán tudományokról"

Lehet be kéne ülni néhánynak az iskolai előadására :)
Na nem akarok senkit lebeszélni/rábeszélni, de meg lehet nézni, aki esetleg nem ismeri:
www.szabadgondolkodo.hu/harmadik-kultura/
ez tényleg érdekes cikk. belgiumban mostanában hoztak törvényt, miszerint a 30 feletti gyerekét a szülő kiteheti, ha megunta, hogy a nyakán élősködik.
Szerintem is gáz, ha valaki "örök egyetemista" próbál maradni - ja, és nem azért, mert annyira szeret tanulni! :)

De a cikk nem erről szólt. Hanem arról, hogy egyre többen ébrednek rá: fölösleges (a felsőoktatásban, bizonyos szakokon) tanulni! A munkaerőpiacon nem tudják eladni magukat a papírjukkal, vagy: diplomával töltenek be olyan munkakört, amihez középiskolai érettségi bőven elég lenne; elvesztegetett idő volt az a 3-5 év. (S addig valóban a szüleik nyakán élősködtek.) A diákévek alatt szakmai gyakorlaton nem voltak, munkatapasztalatuk nulla és ördögi körbe kerülnek: egy munkáltató sem alkalmaz szívesen abszolút gyakorlatlan embert.

Nem vitatom, hogy sok tojáshéjas-seggű fiatalnak túlzottak az elvárásai, mindent akar és azonnal, de inkább azt látom, hogy a munkáltatók elvárásai irreálisak!
Az alkalmazott legyen robot, aki lemond a magánéletéről, a jövőre nézve a családról, a csapatépítő tréningeken ráébresztik, hogy a munkahelye az ő családja úgyis, azonosuljon (lelkileg - igen, _aztat_ is adja el nekik!) a szervezet céljaival és akkor ezt kap, meg azt kap, meg amazt kap!

Aztán, amikor az ilyen ambiciózus fiatal élmunkások felébrednek, hogy bilibe lóg a kezük, akkor már lehet, hogy késő...
Egy biztos gyerekek, nem olvastam végig a mostani 942 kommentet, de én közel már 6 éve úgy érzem olyan dolgokat tanulok meg kínkeservvel, amiket a számonkérés után kb 1 nappal (max. 1 héttel) teljesen elfelejtek, és abba öltem a drága időmet, ahelyett, hogy olyan dolgokkal töltöttem volna az időmet, amivel szeretek foglalkozni, amivel pénzt fogok keresni és nem utolsó sorban amiben esetleg nagyot tudok alkotni.
Ezt csak az én egyszerű véleményem, én már most így vagyok vele, pedig még az egyetemtől is 1 évnyire vagyok. Eddig azt hittem, hogy ez csak az én hülye találgatásom, meg szarok-az-egészbe hozzáállásom, de ezekszerint valami realitás mégiscsak van abban, hogy talán mégse mind ok. Persze azt is mondják, hogy azért kell ezeket megtanulni, hogy az egyetemen könnyebb legyen. Nem tudom, de csak egyet mondhatok, itt vagyok a felnőttkor határán és szart se tudok az életről, de már a tananyagból se.
Bocsánat, ha egy kicsit offra sikerült, most már ez van.
www.audi.hu/technik/

Szóval van ám ilyen kis hazánkban is, csak szerényebb keretek között és kevésbé harci jelleggel. Meg nagy médianyilvánosság nélkül.
Ez a robotra fel tök jól hangzik, kár hogy a legalapabb robotszett is (mondjuk Lego Mindstorms NXT) is 100 ezernél kezdődik. Árban ez alatt tényleg csak a fényt követő muslica-modellek vannak.
"Asszem' tanulmányt kéne írni az IMF-nek, hátha felveszi a fejlődő országoknak kiadott ajánlások közé."

Inkább ne írd meg: maguktól is elég sok hülyeséget csinálnak.
Már majdnem teljesítette a Turing-tesztet:

index.hu/tech/szoftver/turi131008/

Amúgy érdekes (filozófiai)kérdés: mit is tekintünk mesterséges intelligenciának?

Ha úgy viselkedik mintha "okos" lenne, amolyan fekete dobozként, akár tök más úton "gondolkodva", mint mi, vagy ha a saját gondolkodási technikánkat valósítjuk meg egy mesterséges (nem organikus) agyban...?

Pl az a sakkprogram, ami megveri az emberi sakkozókat, az "intelligens"? Az ember csak 5-10 lépést gondol át, a gép meg több százezret, viszont képtelen magától kitalálni azt a pár lépést, mit végig kell gondolni...
Még anno olvastam ezt a posztot, tetszett is, meg nem is. Utálok parttalanul vitázni, így akkor (anno) türtőztettem magam.
Eszembe jutott pedig jóképességű kibernetikus barátom esete, aki konkrétan 120 munkahelyre nem kellett a vezérléstechnikai-elektrotechnikai ismereteivel. Mert a minimálon tartott beültetődroidot 8 általánosával kiképzi a külföldi tőkés secperc alatt, a kandós villamosmérnök meg majd tolmácsolja neki, amit a gondolkodó francia, vagy német kitalált a távoli nyugaton.
De vessük fel: a magyar mérnök töpreng és alkot. De vajon mit? Milyen feladatot kaphat egy műszaki gondolkodó? Egyáltalán: mi értelme a mónikasót még síkabb képcsövön nézni és a kankalin és csorbató utca között dzsípieszes taligával közlekedni? Miféle alkotói "perspektívákba" kényszerül bele egy alaptermészetében alkotó típusú ember?
Megmondom: kurva sivár és fantáziátlan, nélkülözhető és terméketlen tudásipari szakmunkákba.
Más kérdés, hogy a kereskedelempolitikai osztályon ezernyi léhűtő csak azért izzad, hogy a rég túlhaladott és alapvetően nélkülözhető gagyi köré megteremtse a "minőség" és "nélkülözhetetlenség" fals mítoszát...

Nincs minőségi fejlődés, ami van, az erősen pszeudo.
Az a fejlődés igazi léptéke, amikor egy Koroljov az oldaltszelepelt moszkvicsán bekerreg a hivatalba és a konferencián a legteljesebb komolysággal kijelenti, hogy a "holdraszállás jelen pillanatban műszakilag megoldható".
Na az ilyen jellegű, emberi alkotószellemet valóban kibontakoztató pragmatizmus az, ami igazán inspiráló, mikrobi alkotói és a futurista irányzatok interpretálói a tudomány ilyesféle megnyilatkozásai alapján és nem a kapitalista gazdaság igényei szerinti konstans késleltetésben toporgó, alkalmazott mérnöki segédmunka tempójával számoltak.

A fiatalság szabadidős foglalkoztatása viszont nagyon jó ötlet. Szükség is lenne rá. Az általános iskolámban volt elektrotechnika szakkör, a szakközépben MHSz-es modellezőszakkör és "Mobil" szakkör (autó-motorbarkácsolás) lövészet, stb. A módszerváltáskor mindezt megreformálták, azaz "pénzhiányra" hivatkozva szétbaszták és pont. Akárcsak egy jó mai reform. Nemhogy a szakkörözés, de az általános iskolám és két szakközepem (értsd: szakképzés)is utód nélkül megszűnt.
A felvetés ilyen formában pusztába kiáltott szó. Sajnos.
(Liberális beállítottságúként még fájóbb nekem, hogy ezekben a konkrét esetekben tudva tudom, hogy izraelita hátterű tradicionális telek- és hatalmi spekulációs tényezők húzódtak a háttérben. Már azon az iszonyatosan alacsony hatalmi szinten is!)

Más kérdés, hogy az elektromos médián amerikai mintára debilizálódó fiatalságunk hány tized %-a képes fegyelmezetten leülni egy multiméterrel a kezében rezonanciafrekvenciát számolgatni, vagy erősítő kört építeni TDA2003-as IC-re...
Regi post ugyan, de ha en visszaolvastam a kiemelt temakat, akkor talan mas is megteszi.

Harci robotok versenyerol ugyan nem tudok, de mas robotos versenyrol igen.
Kisebbek szamara van egy (nemzetkozi) Lego verseny, itthonrol a Berzsenyibol indul csapat mar tobb eve.
Nagyobbak (kozepiskolas kortol PhD-ig) pedig egy ennel komolyabb versenyen indulhatnak, tobb info a magyarokamarson.hu oldalon (regebbi videok vannak Youtube-on). Itt altalaban valamilyen, a Mars Pathfinderhez hasonlo kutatorobottal lehet indulni. Eleg szinvonalas verseny, csak egy hatranya van: kevesen ismerik.
@fosdapass:
Jaj, ha tudnád, hogy utállak az első bekezdésért. Mert rohadtul igazad van. A bőrömön érzem.
süti beállítások módosítása