W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

No future - Húsz év múlva

2006.11.12. 05:22 Tóta W. Árpád

Ez a felirat, hogy No Future, a kerületi könyvtár előtt volt felírva neoluxszal, 8-10 évesen figyeltem fel rá, és fejtettem meg az angolszótár segítségével. Az már akkor se tetszett, hogy holmi rossz gyerekek lóbetűkkel összefirkálják a falat. "Hát ez hülye, micsoda hülyeség, hogy nincs jövő", gondoltam magamban, ahogy hazaszállítottam az újabb adag sci-fit. Akkor, a nyolcvanas évek közepén tuti volt, hogy van jövő, és ezt a jövőt a technológiai fejlődés által rohamosan növekedő életszínvonal, az orvostudománynak köszönhetően biztonságos és hosszú élet, majd a nem túl távoli jövőben a Naprendszer kolonizálása határozza meg. Esetleg összefutunk egy roppant barátságos fajjal az űrben - miután a Földön már mindenki roppant barátságossá lett -, és bevesszük ítit a KGST-be. Ez annak ellenére volt reális jövőkép, hogy én gyerekként elég gyakran találkoztam a középhatótávolságú rakéta kifejezéssel, és tudtam, hogy ha atomháború lesz, akkor konyec filma.

Ehhez képest a most kiírt ifjúsági pályázat eredménye egy rakás antiutópia. Nem lep meg, mert 2000 körül visszatekintettem a gyerekkori jövőképemre, és konstatáltam, hogy a világot behálózó mágnesvasútrendszer nincs sehol, sőt a fejlődés igen szerényre sikeredett az elvárthoz képest. Az orvostudomány fejlettsége pedig akkor már évtizede abban nyilvánult meg, hogy szerencsétlen anyukák és apukák a gyerekük külföldi műtétjére gyűjtöttek szórólapokon és újságokban. A hidegháború elmúlt, de ettől még ugyanúgy lehet félni a tömegpusztító fegyverektől, főleg, ha jól szervezett szuperhatalmak helyett allahista makimajmok kezébe kerülnek.

Az űrutazás meg kábé le van szarva. Az addig volt fontos, amíg a szovjetek és az amcsik általa demonstrálhatták, hogy ki tud pontosabb és nagyobb rakétát építeni. Húsz éve egész biztosnak tűnt, hogy mostanra működni fog legalább egy falu a Holdon, csak az nem dőlt el, hogy tanácselnök irányítja majd, vagy seriff. Mostanra meg odavan a Mir űrállomás is. Menetrend szerinti holdkomp nyista, még a Concorde is leállt. De legalább bejöttek a fapadosok.



Címkék: ufó haditechnika

45 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr617652

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Www.heelspalace.com 2018.03.21. 19:41:32

hummer auto preis - Download aplikasi java script for curve 8310

Trackback: Www.heelspalace.com 2018.03.21. 19:38:23

hummer auto preis - Download aplikasi java script for curve 8310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért reménykedjünk: az lesz majd a tuti, ha fapados járattal megyünk a Holdra... :)
Na ja. Persze nem teljesen arról van szó, hogy technikailag nem fejlődünk. Csak nem azokon a területeken, amiket 20-30 éve vártunk. A fizika fejlődése kábé 0 manapság, de például a molekuláris biológia, genetika azért nem várt dolgokat hozott, és ezek aránylag hamar kerülnek bele a hétköznapi életbe is. Persze csodák itt sincsenek, csak a régi elképzelésekhez képest váltak nagyon jelentőssé.

Az, hogy a legtöbbünknek az űrhajó jelenti a scifit, amiatt van, hogy az látványos. A mikroszkópos doki az egy más műfaj. De én láttam már nagyon ügyes animációt DNS-dekódolásról és fehérjeépítésről a sejtben: na az fölér egy StarWars-szal.
Mikor Bröke Főkonvektor és frakciója sértődötten elhagyta a galaktikus tanács nagytermét, Luca Frzog tanácsvezető búcsúzóul igazi Groffganáci lazasággal bemutatott neki majd elégedetten átvette a Tanács igazgatását.
- Hratkoáfok nélkül is működik a parlament, most pedig szavazzuk meg a föld gyarmatosítását! A 3%000.15+2 többséggel menni fog.
- De Főkonvektor! A Föld egy primitív bolygó, magasabbrendű kultúránkkal beláthatatlan károkat okozhatunk ezeknek a lényeknek. Mit várhatunk azoktól a lényektől, akiknek pénzt adnak az állólámpás Mercedesért és Jennifer Lopez lemezekért?
- Bo Derek, Frost! - vetette oda Bröke az Groffganácik számára lehető legnagyobb sértés. Szabadfordításban: "Az Ön édesanyja a piacon árulja a volláját két tallérért.
- Tán olvasott volna GlobalNetet, az néhány évtizede volt, de a Jennifer Lopez hasonlat ül. Tegyünk egy próbát, ha sikerül állásfoglalásra bírnunk őket egy galaktikus kérdésben, akkor fejlettnek kell tekintenünk őket...
Kiválasztottak véletlenszerűen egy elektronikus médiumot, melyet a földlakók többé-kevésbé rendszeresen látogattak. Először finom sugallmazással próbálták elhinteni a Krzoevee és Nzu rendszerek vitájáról szóló információkat. A szituáció egyszerű, szinte mindennapos volt. Két fiatal Nzu rossz helyen parkolt, amiért a - leginkább egy bedrogozott grizzlyre hasonlító Krzoevee rohamrendőrök - lelőtték őket. Az Interneten pillanatok alatt két részre a szakadt (az immár elárulhatjuk: magyar) közösség. Addig mindenki csak a saját hozzászólásait olvasta el, és a szituáció hasonlatossága miatt már senki sem vette észre, hogy a Krzoevee - Nzu konfliktus mellett kardoskodik. Abból a tételből kiindulva, hogy az ellenfél csakis egy sötét barom lehet, aki nekifutásból hazudik, az egyik vitafél szívhezszóló glosszákat közölt az elárvult Nzu csöppségekről, akik hiába várják vissza szüleiket. Erre a konzervatív Krzoevee-párt a Nzu-k felforgató, anarchista és náci tevékenységét hánytorgatta fel. Szavahihető szakértők és publicisták tették le voksukat és szólaltak fel egyik-másik oldal védelmében/ellen.

TGM a szabad parkolás mellett és a Krzoevee-k önkényuralmi jelképei ellen érvelt, míg Semjén Zsolt felhánytorgatta: a Nzuk egy zoroasztriánus kegyhely mellé parkoltak le.

Mikor az első tüntetések megkezdődtek, Luca Frzog megveregette negyedik kezével a második fejét és útbaindította a csillagközi flottát.

Ilyen korán csak ennyire telt. Mindenesetre a Groffganácik már köztünk vannak.
Jó gondolat. Tetszik a blogja kedves Árpád. Csak így tovább.
Sajnos a jövő jelen pillanatban csak és kizárólag attól függ van e benne üzlet vagy nincs. Nem tom volt e ez valaha másképp. A külömbség abban rejlik talán, hogy gyerekként olvasva egy Asimovot talán elhiszi az ember, hogy szebb lehet a jövő. Felnőttként pedig csak csendesen bólogat Lem cinizmusán. Clarkot olvasva pedig fájó szívvel sóhajt. Hát ilyen sosem lesz ...
Breaking News!

Az ufo-elrablas aldozata megkerult!

Mint arrol beszamoltunk, kozel egy hete Jennifer Lopez hatso fertalyat rejtelyes haromszogletu objektumok elraboltak. A szemtanuk egybehangzo allitasa szerint az objektumok vonosugar helyett lasszot hasznaltak.
Az elteritett segget most Magyarorszagon sikerult beazonositani, ahol eppen a Megasztar dontosekent szerepelt.
Az aldozat elmondasa szerint nem emlekszik semmire, maga is dobbenten all a tortentek elott. Jelenleg progressziv hipnozisnak vetik ala, kideritendo, mi tortent vele elrablasa alatt.
regresszív, nem progresszív.
"nem vezet innen sehova út
sötét a jövő sötét a múlt
elárult minket a politika
baráti ország lett Nirvánia" :)
Álmodtam én is a gravitációnak fittyet hányó, az út felett lebegő és elsuhanó autókról de nem csinálta meg senki. Fene az erős kőolajlobbiba. A borúlátó jövőképek most reálisabbnak tűnnek. Konkrétan a mérhetetlen környezetszennyezés egyszer biztos nagyon vissza fog ütni. Valakik már kiszámolták, hogy a föld összesen mennyi embert bír eltartani élelemmel, ivóvízzel, és azt hiszem talán az ivóvíz az ami hamarabb problémát okoz majd.
Számomra ez a legszebb az egészben, nem a légpárnás autók, meg a mágnesvasutak: "miután a Földön már mindenki roppant barátságossá lett". Kicsit bizarr, hogy miközben scifik tömegei szólnak arról, hogy a földön az emberek a legnagyobb békében, szeretetben és egyetértésben élnek, vagy hamarosan fognak élni, addig ennek nyomát sem fedezhetjük fel a valóságban. Az egész olyan gagyinak tűnik, nem emberinek, egyetértés meg világbéke; minek a fegyverek meg rakéták? Dobjuk el őket, aztán ha jönnek a gonosz idegenek, majd megpróbálunk csúzlival meg parittyával védekezni. És miközben szeretem a Star Treket ahol mindenki mindenkivel kedves, ergo ahol az emberiség egy békés, szeretetreméltó faj, azon röhögök, hogy a mátrixban az első verzió nem tetszett az embereknek, mert túl tökéletes volt, kedves, és aranyos. Nna, a jövő ugyanolyan lesz mint a jelen, csak előbb utóbb elfogy az olaj, és akkor megint lesz oka mindenkinek agresszívkodni, ha ugyan eddig nem talált volna rá okot.
épp a napokban olvastam egy blogot, melyben arról írt a szerző, hogy a 80-as évek sci-fi elképzelései gyakorlatilag tökéletes mellélövések voltak. olyan ez mint az asztrológia: ha nem jön be, nem emlékszünk rá. ha bejön, akkor meg "hisz az asztrológia megmondta".
Van egy 5letem. Valaki üljön má' be a fagyasztóba, és ha párszáz év múlva kiolvasztották, akkor hívjon fel timephone-on, hogy mit lát. Ha nem csörög a telefonom azonnal, az azt bizonyítja, hogy tényleg nincs jövő!

Ja, és kill the Wise One!

:D
Gyerekek, gyerekek! Nem hallgattok a komoly jövendölésekre itten, pedig megmondták, hogy már az utolsó időkben vagyunk...

www.legalja.hu/_media.php?media=20060125_valosag.mp3
bár nem scifi, inkább csak utópia (vagy történelem?), de én az 1984 (és társai) megvalósulását látom, ennyi legalább bejött... most már csak egy üstökös kéne, aztán meglátjuk, bruce willis mire megy. éljenek a dinoszauruszok!
A Föld barátságos népe elképzelés valószínüleg onnan ered, hogy ezen idilli állapot létrejötte előtt az írók eleve odaképzelték, hogy az emberiség jó része szétatomozta egymást, kipusztult hiperfertőző gennyes tüdő rothadásban, vagy kollektív öngyilkosságot követett el; így a maradék pár százezer embernek már igazán nem maradt min ölnie egymást. Hacsak 20 férfire nem egy nő jut. Vagy fordítva.
painkiller: akkor inkább fordítva:)

Teodorának igaza van, vegyük alapul pl. ha repülőgéppel utaznál mi van. Tavaly télen feldobta az ember a notit táskástól a szalagra, telefonokat, órát, kosárba, át a kapun, aztán jól van. Nyárra ez oda változott, hogy noti ki a táskából külön, azt megnézték, övet kifűzették, majdnem komplett vetkőztetés. Utoljára 5.én repültem szerencsére, aki 6.-án, annak elvették az ásványvízét, a lekvárját, a kisfaszomat.
Jövőre már gumikesztyű, anal investigation. És mindez azért, mert néhány turbános baromarcú azt hiszi, hogy azzal, ha engem felrobbant, nyomást tud gyakorolni az USA, vagy egyéb államok kormányaira. Pár év, és amikor valaki megszületik GPS vevőt tesznek az agyába, a koponyából meg antennát csinálnak hozzá. Vagy úgy járunk mint Cartman abban a részben ahol elrabolták az UFO-k.
Szerintem az utópiák hiányának / disztópiák bőségének 2 oka van:

1) Az utóbbi 30 évben a nemzetközi szélsőbaloldal, beleértve a különféle méregzöldeket stb. ügyesen beleverte az emberek fejébe, hogy a technika csúnya, bűnös dolog, mer'hogy felmelegedés, meg minden - lassan bűntudatot érzünk, ha bekapcsoljuk a légkondit. Kabaré az egész, 30 éve még jégkorszakkal ijesztgettek - de úgy látszik, mégis beépült a köztudatba :-(

2) Azért a régi sci-fi-kben mindig benne volt az is, hogy nem csak bazi sok erőforrás van, de azok eléggé jófej módon is vannak elosztva. Namost a szocializmus látványos kudarca után az emberek, legalább a normálisabbja elfogadta, hogy a jelenleg ismert legjobb elosztási rendszer a szabadpiac, de ez messze nem jelenti azt, hogy nincs elnyomás és kizsákmányolás - hanem azt jelenti, hogy nem ismerünk olyan módszert, amivel ez úgy lenne megszüntethető, hogy ne okozzon 100x több bajt. A probléma ugyanis alapvetően az emberi természettel van, nem a politikai-gazdasági rendszerekkel.

A politikai-gazdasági utópiákba vetett csalódás azt okozta szerintem, hogy az emberek úgy látják, hogy a technika fejlődéséből csak egy egyre szűkebb réteg profitál. Ez egyébként tényszerűen nem igaz, csak hát a jót hamar megszokja az ember. Jobban feltűnnek a Google milliárdjai, mint az, hogy milyen könnyen meg lehet találni a dolgokat vele és 1999 körül mit összeszenvedtünk a Yahoo! keresővel.

Mindenesetre, most, ha a távoli jövőre gondolunk, akkor tényleg olyanok ugranak be, hogy majd Coca-Cola reklámokat vetítenek a Holdra, a leggazdagabbak zero-g -ben masszíroztatják a gerincüket az orbitális pályán és így tovább. Nem triviális lelkesedni érte.
minden szép és jó, de - hogy éppen nem a lényeghez, de nem is off szóljak hozzá -, megfigyelhető, kedves TWÁ, hogy feletted uralkodik a stílusosság kényszere, s nem fordítva : mert ha büszkén vállalod pl. az "allahista makimajmokat", akkor én is úgy várom, mint te h. györgy péter írjon a tévé ostromról, hogy te mikor írsz írsz majd akát egy 'cionista összeesküvésről' - csak hogy szintén egy sértő és általánosító pl.-t ajánjak a figyelmedbe.
Shepen, nem a technika a bűnös dolog, hanem hogy a., orrba-szájba használjuk mindenre amire teljesen felesleges, példának okáért: elektromos kenyérvágó, b., miután használtuk 3 napig, veszünk helyette egy másikat, mert az vágás közben maszírozza a tenyerünket, vagy Shakirát prüntyög, a régit meg elássuk a többi felesleges kacattal együtt egy ősgyep helyén.
Kedves troppauer,

azok, akiket TWA illetett, na, azok allahista makimajmok, minimum. És ez teljesen független a cionista makimajmoktól. Ja, és ez a post most tényleg nem erről szólt. De csigavér, lesz még olyan, ahol lehet a témát és TWA-t boncolgatni:)
Troppauer,

a II. világháború úgy kezdődött, hogy a nácik azt állították, hogy lengyel katonák támadtak meg egy határmenti rádióállomást, a lengyelek meg azt állították, hogy seközük se a dologhoz. A nyugati szövetségesek eltöprengtek a dolgon és mivel nulla információjuk volt, oda jutottak, hogy mivel inkább hisznek a lengyeleknek, mint a náciknak, ezért a szövetség Lengyelországgal érvényes és hadat üzentek a náciknak.

2001 szeptember 11-én valaki robbantott egy randa nagyot egyik szövetségesünk legnagyobb városában. Ők azt állították, egy terrorszervezet a felelős érte, a terrorszervezet burkoltan, félig-meddig elismerte. Később azt állították, Szaddamnak is köze volt hozzá, Szaddam meg azt állította, hogy nem. Precízen ugyanaz a választás - információnk nincs, kinek hiszünk?

A kérdés teljes mértékig arról szól, hogy megbízunk-e a szövetségesünkben vagy pedig impirialista cselszövőnek tekintjük-e inkább és szívesebben hiszünk-e olyanoknak, akiknek bőven van olyasmi a rovásukon, ami nem kifejezetten használ a szavahihetőségüknek.
szerintem itt nem az volt a lényeg az utópiákat emlegetve, hogy a jobbra vagy balra van-e igazság (bár van, akinek bármilyen téma jól jön ahhoz, hogy beszálljon a ringbe papírgalacsint hajigálni), a nagy kérdés az, hogy akarunk-e bármelyikük miatt nyomkövető chipet hordani a seggünkben.. én nem. 1984 pedig már megvalósult, és napról napra beépül az életünkbe. nyugatról, szabadságnak cimkézve, félelem szaggal besprézve, tudattalanul. Bármikor meghalhatsz, élj örökké, és félj örökké. félelmedben vásárolj, és hagyd, hogy figyeljünk a 20 köbméteres életedben, ahol olyan sok veszély van. Zabálj, és aztán akarj fogyni. kend a bőröd, "mert megérdemled", és mert ha ronda lesz, kirugunk, és éhenhalsz. Meg különbenis, ha nem arra vágysz, amit mondunk, akkor ellenség vagy. Mindent szabad, de csak azt lehet, ami meg van mondva. És ne takard el a vonalkódot a testeden, mert akkor terrorista vagy és azonnal likvidálunk. Ha kikapcsolod a tévét, dettó.
D. Shenpen!
Annál nagyobb ökörséget, melyszerint az energiahordozók elosztásának legjobb útja a szabadpiac - még nem hallottam. Mint öreg liberális mondanám: rég szar, ha mindig az erősebb kutya él az első éjszaka jogával. Mi lenne, ha ő sem.
és visszatérve az eredeti témához, szerintem azért elég nagy dolog, hogy ma már magán is lehet űrutazni (Anettka-féle ügyek pl.).. ami ezen felül volt, az csak irreális becslés.. szerintem régen sem haladt a tudomány olyan döbbenetesen gyorsan, most sem értem, amikor egyes scifiket 2-3 évvel előre dátumoznak, aztán mire megjelennek a moziban, már lejárt. viszont a hétköznapi tárgyak fejlődését meg lehetne figyelni, csak tényleg hozzászoktunk. egy új termék vagy technológia már nem is újdonság, hanem természetes elvárás, azon lepődnénk meg, ha nem jönne ütemszerűen.
(az energia hordozókból meg nem lesz több, hiába osztjuk el másképp)
Osi,

miért, milyen egyéb módon lehetne? Mondom, az emberi természetből kell kiindulni. Ha bármilyen bizottság, hivatal, szervezet, választott vagy egyéb képviselő dönt az elosztás felől, akkor az az ember megvásárolható, esetleg megfélemlíthető.

Elnyomást lehet okozni pénzzel és lehet okozni hatalommal. Kb. az egyetlen dolog, amit tenni lehet, hogy legalább ez a kettő ne találkozzon, tehát ne lehessen pénzen hatalmat vásárolni. Márpedig amíg van eladó hatalom, lesz vevő is, tehát egyetlen megoldás van, hogy minél kevesebb eladó hatalom legyen, azaz minél kevésbé állami funkcik és minál inkább magánszemélyek és magánszervezetek tulajdonába legyenek a dógok.
Teodóra,

bocs, de ez csak egy katyvasz. Összekevered a kormányok tevékenységét (fokozódó megfigyelés etc.) a magánszemélyek, piaci szereplők működésével (hízás-fogyás stb.)

Nincs értelme egy kalap alá betolni mindent, ami nem tetszik a világban, főleg azért nem, mert ha minden mögött EGY probléma van, akkor azt marha nehéz megoldani, ha sok kisebb probléma van, azért azt könnyebb.

Ami az 1984-et illeti, végül is a szabadság feláldozása a biztoságért tényleg nem leghatékonyabb dolog, lehetséges éppen a biztonságon keresztül fokozi a szabadságot (próbáljon meg valaki eltéríteni egy olyan gépet, ahol minden második embernél éles stukker van), de úgy néz ki, hogy ez az opció nem valami népszerű. A maradék lehetőségek közül az a nagy kérdés, hog y kiben bízunk. Én azért inkább bíznék a saját kormányainkban, hogy nagyon nem élnek vissza a dologgal, mint abban, hogy enélkül is fenntartható a biztonság.

Ami meg másik oldalát illeti, hogy mident szabad, de meg van mondva, mit, marhaság. Nincs értelme a kényszermentes és amúgy is ártalmatlan, mert átlátszó marketingfogásokat elnyomásként értelmezni, mert nem azok. Bepróbálkozások. Egyáltalán nem muszáj bedőlni nekik. Valaki megpróbálja eladni a marhaságait. Aki elég buta, be is dől neki. Ennyi. Ez a legkevésbé sem korlátozza a szabadságunkat.
Ez egyszerűen naivitás.
Miért? Én mindig is úgy éltem, ahogy akartam. A dolog trükkje az, hogy háromféle ember van. Aki légvárakat épít - ő került a topra. Aki becumizza a légvárakat - ő szív. És a kettő között van valaki, aki szigszalaggal és rágógumival összetartja a légvárakat, mert egy minimális valóságtartalom azért mindig kell beléjük, különben csúnyán összedőlnek. Ő pedig elvan normálisan. Ebbe a típusba kell bekerülni és ennyi. Én azokat a híres, nagy, sokba kerülő ERP (vállalatirányítási) rendszereket buzerálom programozóként, amik bele vannak nyomva az emberek fejébe, hogy milyen jók, pedig egy nagy turha mind, és nekem az a dolgom, hogy folyamatos hegesztéssel valahogy nagyjából működésben tartsam. Sohasem jártam be kilenc órára dolgozni, sohasem hordtam pingvinruhákat, harsányan káromkodva szidtam, hogy mekkora kalap szar a program és gyakran zengett az iroda a Metallicától - és az ilyen dolog miatt sohasem voltam népszerű a mindenféle juppiköcsögök körében, de nem tudtak mit kezdeni, szükségük van a magamfajtára, valakinek működésben kell tartani a dolgokat. Ebben a típusba kell bekerülni, ami nem is nehéz, annyi kell csak hozzá, hogy az átlagnál jobban kitanulni valamit. És utána már sima ügy.
Shenpen: Azt hiszem igencsak idealista vagy. Az jut eszembe amikor az általánosban a másodikosok fociznak a negyedikesekkel. Szerinted ki mondja meg mi volt fault, vagy mi volt a gól.
Miért gondolod, hogy a politika mögött nincs ott a magántőke. Viccelsz?
Teodorának majdnem igaza van. Én egyben bízom: a magánérdekek oly sokfélék, hogy kialakul köztük valamiféle ellenőrzés
olyan jo hogy ugyanazokat a dolgokat hatszazfelekeppen ertelmezitek, es bele sem gondoltok, hogy mindenkinek igaza lehet :)
pl igaz, hogy csak egyetlen egy problema van. ennek a neve az ember, vagy pontosabban az emberi termeszet.
viszont ez mar magaval, hozza azt is, hogy annyi rengeteg kis aprosag van amivel foglalkozni lehet, es megoldani lehet.

amugy teodoranak igaza van skesz:) eleg megnezni a fight clubot(a film jobb mint a konyv, kivetelesen).

amugy hamarosan vege a kontrolnak, mar van egy reteg aki nem eszik meg minden marhasagot.

Térjünk vissza a kiindulópontra.

Nemrégen olvastam újra Lem: Éden című művét. Ebben az űrhajósok más naprendszerekbe utaznak, kézi annihilátoruk van, mifene, aztán amikor megpillantják az idegenek városát, akkor előveszik a kamerát és lefilmezik az egészet.
Aztán az űrhajóban előhívják (!) a filmet, felállítják a vetítővásznat (!) és a vetítőgép berregése mellett megnézik a természetesen fekete-fehér és hangnélküli filmet...
Ugye mondanom sem kell, hogy az űrhajótól, annihilátortól nagyon messze vagyunk, de már a gyerekeknek is sokkal jobb színes-szagos képrögzítőjük van...

(Később meg előveszik az űrhajóban a fekete palatáblát, meg a színes krétákat, és azzal rajzolgatnak...)

Magyarul: a kis dolgokban elég nagy a fejlődés - a nagy, látványos dolgokban, meg valahogy valóban lemaradtunk...

Egyébként nem véletlen, hogy éppen Lem írt így: a keleti tömb mindig is a háttérbe szorította az ilyen kis, egyéni felhasználós cuccokat. A ruszkik nagyon jó űrhajókat csináltak (bizonyos fokig ma is az egyetlen használható űrhajó a Szojuz), de arra sosem lettek volna képesek, hogy kicsi, halk porszívókat vagy ujjnyi zenelejátszókat csináljanak. Egyszerűen eszükbe se jutott, hogy ilyesmivel érdemes lenne foglalkozni. Az egyén öröme lényegtelen.
Dr. Stein, nem olvasott ön túl sok Lem-et?
Kínában van fejlődés, mágnesvasút is.
Röhej, Európában meg nincs.

A gazdasággal rövidesen olyasmi katasztrófa fog történni, mint 1929-ben. Csak most pont nem túltermelés, hanem sok mindenből hiány lesz.
Pl. energiából.
Meg néhány olyan apróság, mint hogy 1-2 színesfém a jelenlegi felhasználási ütemben el fog fogyni (és az olajjal ellentétben, ezekből már régóta nem találtak újabb lelőhelyeket).

30 év múlva az lesz a technológiai csoda, ha nem puesztul ki a harmad emberiség. Ki a franc akar ilyen helyzetben a Marsra menni?
Sokkal egyszerűbb a probléma, energiaválság van, 20 éve is az volt.

Ezt azért be kellett volna kalkulálni azoknak az íróknak, ha már SCI(fi).

Nyersanyag lenne, emberi erőforrás lenne, de nics elég energia, még így sem, hogy folyamatosan tüzeljük a trutyit. A gépek meg maguktól nem mennek.

Ha megéli valaki, kb. 50 év múlva lesz fúziós erőmű. Addig meg örüljünk annak ami van.

A másik dolog: annak idején (még 1990 előtt) én Nemere egyik könyvében olvastam először a "mobilról", vagyis hogy olyan telefonról, amit az ember állandóan magával hord, és bárkit fel lehet hívni vele a Földön. (Lehet, hogy más már előbb megírta stb.)

Ezt tehát jól látta Nemere - de ő se láthatta előre, hogy mi lesz a mobilból: hogy egyfolytában pittyeg/zenél/csörög valakinek a vonaton/buszon/moziban/szinházban, hogy vírusok vannak rá, hogy csengőhangokat lehet venni rá (és minden gagyi újság hátlapján ezeket reklámozzák), hogy van akinek több mobilja van stb. stb.
Drága jó Huba!

Nem mellesleg az Édenben - mint Lem többi hasonló körítéssel leadott sztorijában is - jó estben tranzisztorok, rosszabb esetben csövek alkotnak áramköröket, egy nyamvadt IC sehol.

Valaki írta, ölég nehéz jövőt jósolni. Pláne technikailag. Szerintem nem hülye.

Pláne meg Lem a Science fiction és futurológia című kis szösszenetében amúgy is kifejtette a magáét a Sci-Fi és a képzelt technológiák ügyében: rég olvastam, akkor radikálisnak tűnt.

Gesundheit! ;-)

mavo
Általános jelenség, hogy rövid távra túlbecsüljük a fejlődést, hosszútávra pedig alá.

Ez abból adódik, hogy az ember lineárisan szok' extrapolálni, míg a természeti folyamatok exponenciálisan szeretnek fejlődni.
"Általános jelenség, hogy rövid távra túlbecsüljük a fejlődést, hosszútávra pedig alá."

Na, ennek kiváló ellenpéldája az ötvenes-hatvanas évek sci-fije. Hosszú távra annihilátor, rövid távra tranzisztor és cső - hetvenes években már javában van IC.

Sztaddössze ...
" mavo · elmavo.atw.hu 2006.11.13. 18:29:22
Drága jó Huba!"

Nem kell védened ellenem Lemet, mert én nagyon nagy írónak tartom :)
Dob a Mátrix majd egy újabb programot, azt kész!
Szaros kis életünk sok milliárd hányados tétel, de legalább puffogni, háborogni, véleménynyilvánítani, ideologizálni ér!
Hajrá!
Nem a technikának kell fejlődni, hanem az embernek. Az pedig nem nagyon fejlődik.
Leg lesújtóbb lenne rán knézve, ha egy régi görög felébredne és a technikát dicsérné. Mert az embert nem tudná.
"allahista makimajmok" - na igen, az ilyenek miatt kötnek egyesek dinamitfüzért a mellkasukra... Egy évezredes kultúrát nem érdemes két ilyen szóval jellemzni, még a hatásvadászat kedvéért sem. Annak idején a magyarok is felléptek az elnyomó oroszok ellen. Mi a pékrolót keres az amerikai hadsereg különféle országokban, amire ráadásul semmiféle kérés nem hangzott el a megszállt területek részéről? És mi elcseszett európai szövetségünk miért támogatja ezt? Mit keresnek magyar katonák Irakban? Ezeknek a kérdéseknek még akkor is lenne jogosultságuk, hogyha a terroristák csak puszta passzióból robbantgatnának. A terrorizmus ellen ugyanis nem lehet harcolni! Nem lehet csak egy decis kiszerelésű vizes palackokat felvinni a repülőkre? LOL! És ha én besétálok a Budapest Parádé közepére egy hátizsáknyi dinamittal a vállamon, az kinek tűnik fel majd azelőtt, hogy 100 tonna mócsinggá varázsolom a békésen szórakozó embereket? Ez a megszállósdi csak olaj a tűzre és az így keletkező feszültséget a "szuperhatalmak" ki tudják használni egy kis szabadrablás képében.

"jólszervezett szuperhatalmak" - itt most az inkákra gondolsz vagy kire? Vagy az lenne a követendő példa, hogy nulla erkölcs mellett mindenkinek ott lapuljon a shotgun a hátsőülésen? Érdekes módon erre még a mi nagyszüleink idejében sem volt semmi szükség. Ha nagypapám kikerekezett a vasútállomásra és ott letámasztotta a bringáját (lakat és minden egyéb nélkül), akkor az ott volt öt nappal később is, mikor vissza ment érte. Ma meg abban sem lehet az ember biztos, hogy a 3 különféle lakattal lezárt bicaját 45 perc múlva az iskola tárolójában találja. De ha nem is tudják ellopni, az a minimum, hogy szétrugják a küllőket, kiszúrják a gumit, ellopják a szelepet vagy letörik a lámpáját, ha más nem azért, mer' az oan jó vicc... Ha mi nem veszünk át minden degenerált marhaságot nyugatról gondolkodás nélkül "Há mer' az nyugati! Érteed?! Nyugati! KELL!!!", akkor talán kevesebb lenne már itt is az az erkölcsi fertő, ami van.
Hosszasan feltegettétek a világ értelmét. De a lényeg:

No Future

Slussz.
süti beállítások módosítása