W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Régen volt, hogy is volt

2007.03.07. 05:00 Tóta W. Árpád

Nem úszom meg ezeket: hogy mit gondolok a webkettőről, meg a személyességet, legalább jelzésértékűen, mert egyébként nem fűlik hozzá a fogam. A direkt önvallomástól lesz blogger a blogger. Legalábbis mondtak nekem ilyet is, de ezt a nevetséges vitát inkább nem folytatjuk.

Szóval a webkettő, az a sorskérdés, korunk homoiusion-vitája; azzal lehet embereket megállítani az utcán és hitvallásra kényszeríteni: mit hisz a webkettőről, arról, hogy most már bárki felteheti a magáét, és megmutathatja másoknak.

Én a magam részéről azt, hogy nekem a webkettőről ne magyarázzon senki, mert én már a webegyen webkettes voltam, öcsisajt. Mutatom az utat, sárguló térképen.

Első honlapomat 1997-ben (Horn-kormány! Tocsik! Befejezett múlt!) nyitottam a Geocities-en. Angol nyelvű versek voltak rajta, többek közt. Valami kurva hosszú URL-je volt, négyjegyű számmal a végén. Akkor még Magyarországon az volt a téma, hogy ottlap-e vagy honlap, netán hálószem.

A másodikat és a harmadikat már az extra.hu-n publikáltam, az volt az első magyar ingyenes webhelyszolgáltató. Erősen ifjúkori, de szellemes kis írásokat közöltem, és az ottlapot elsősorban az akkor még a Terminal.hu-n működő Betonkeverőn népszerűsítettem: az volt az első magyar moderálatlan fórum. Onnan terjedt szerteszét a neten, webkettő módjára.

Ennek alapján hívtak meg az Indexbe írni; de ez nem volt egyedülálló, hiszen Nyírőék már az Internettóhoz a fórumból válogattak szerzőket azok közül, akik igényesen fórumoztak. Angelday, az első magyar blogger már indexes fejlesztőként indította el a Plastik.hu-t, 2001-ben. Mi pedig Kiricsi kollégával az első talkshow-webrádiót 2003-ban. Úgy, hogy mp3-fájlokat linkeltünk ki egy HTML-oldalra. Olajos ingben, munkáskesztyűben. Ma már lehetne kényelmesebben, gyorsabban, flashben, ajaksszal. De lehetne-e alapvetően mást? Nem. Itt belemondjuk a mikrofonba, a júzernél meg kijön a hang. Ennyi.

Aztán, ha jól emlékszem, Matula is előbb volt, mint webkettő.

Azt én készséggel aláírom egy kétméteres lúdtollal, hogy az ilyen, civil publikációra való  technológiák nagyot fejlődtek azóta. Ma már nem a HTML-t, csak a szolgáltató blogszerkesztőjét kell hozzá megtanulni. Nagyvirágos sablont rákattintod, és mehetsz írni. Ha még emlékszel, mit is akartál.

Aki annyira akart közírni, annak igazán semmiség volt ehhez elsajátítani néhány taget meg az FTP-kliens használatát. Már a webkettő előtt. Nem kell hozzá több józan ész, mint az autóvezetéshez.

Akkor is rengeteg szemét volt már a weben, de volt ez a minimális szűrő, ami a teljesen hülyét kizárta.

Nem mintha zavarnának a teljesen hülyék blogjai, videói, kommentjei, azt leszámítva, hogy a keresést és főleg a találást nehezebbé teszi a zaj. A nemhülyék cuccainak pedig örülök szívből. De azt ne mondja nekem senki, hogy itten forradalom történt. Webkettő, az volt már a webegyen, kisfiam, csak apunak még meg kelletett érte küzdeni, nem beleülni a készbe.


Címkék: index inside

183 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr3143823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: blogmavo 2007.03.07. 10:32:56

Halgass a megmondóemberre II.avagy anyám, ha szeretsz egy kicsit vegyél egy harckocsit webkettőt!Az egész vita úgy kezdődött, hogy valakik kitalálták, sok pénzért arányos belépőért jöjjenek emberek és fűrészeljék a szart: majd a tárgyat ami így keletkezet…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crl: a név valóban nem számít. Az evolúció jellegű fejlődés egyértelmű, ez nem valakinek a találmánya (pl. Tótáé), hanem a sok próbálkozás közül (pl. direkt mailek, banner kihelyezések) ez bizonyult az egyik legerősebb profitnövelő marketingeszköznek. A nevet az adta neki, aki felismerte, hogy miért megy jól azoknak, akik csinálják, és persze ugyanez a "valaki" el is adta a sikertelenknek.

Rigor: az NC egész más, mint a webkettő. Az NC valóban egy technológiai hátteret jelent, míg a webkettő egy szolgáltatói magatartás. A felhasználó szemszögéből nem nagyobb a különbség NC és PC között mint a benzines és dízeles autó között. A KRESZt mindkettővel betarthatod vagy megszegheted...
PS: a youtube ugyanis triviális ötlet.
mngr: csak úgy eszembe jutott, mint valódi lehetséges fejlődési irány.
Doomhammer: A dolog történeti részében nem akarok vitatkozni.

Abban viszont nem értek egyet, hogy még mindig a kihívók eszköze lenne. Egyrészt a nagy gonosz MS is kapcsolt, és már ők is webkettőznek izomból (az általam említett fejtágítást pont ők tartották). Fejlesztők számára pl. évek óta csinálnak TechNet chat/blog jellegű dolgokat ahol kifejezetten egymás kérdéseire válaszoltatják az ügyfeleket, az meg talán nem meglepő, ha nem engedik a "Megjelent a Vista" hirdetésük alá odaírni, hogy "ja, és nagyon szar". Amúgy legjobban tolt technológiájuk most az Office SharePoint Server - webkettő cégen belül. Külső ügyfeleknek meg elvileg ott van a Commerce Server, csak szegény olyan drága, hogy szerintem még egy db sem kelt el belőle Magyarországon. De a technológia a webkettő kvintesszenciája.
Már nem azért, de nem az a blogger, aki bármilyen dolgát blog formátumban intézi? A webkettő meg pont a webkettő egyik sajátosságának köszönheti azt, hogy valaki elnevezte webkettőnek: mindent fel kell címkézni.
ugy latom ket dolgot kever itt mindenki:
1. van-e web2.0
2. van-e Mo-n web2.0

az elsore egyertelmuen igen, a masodikra egyertelmuen nem a valasz.

hogy mi is a web2.0:
Web 2.0 in just under 5 minutes.
youtube.com/watch?v=6gmP4nk0EOE

jobb minosegben:
www.mediafire.com/?6duzg3zioyd
Anr: húzz sorszámot, te vagy a sokadik okoska aki ezzel jön, meg ezt a nevettséges vackot linkeli. Ez a video kifejezetten a melegvíz újrafeltalálását hirdeti.

Kb. annak az átlag usernek nyújt nagy megdöbbentést aki nem nagyon ért az egészhez, esetleg le van ragadva az animgifeknél.
Anr, azért az akármilyeninternet korszakában olyat ne jelentsünk ki, hogy Magyarországon nincs x webes dolog.
A video egyébként jó, találó :)
Rigor, nyilván, de attól még szemléletes.
"Kb. annak az átlag usernek nyújt nagy megdöbbentést aki nem nagyon ért az egészhez, esetleg le van ragadva az animgifeknél."

Helyes, akkor nyilván el tudod magyarázni, hogy jön az XML a webkettőhöz.
Netán nem?
Akkor nézd meg a videót.
>akármilyeninternet korszakában olyat ne jelentsünk ki, hogy Magyarországon nincs x webes dolog.

mondj egyetlen web2-es site-ot.
ha már melegviz hasonlat. a melegvizet egykoron csak szűkeb körök élvezték és használták, mostmár tömeges lett, mert fejlődtek az elosztók, a csapok és lehet állitani rajta mindent, anélkül hogy vizvezetékszerelő lennél. ez előrelépés, ennyi.

ja és amugy meg tóta w blogja is 'webkettes', wikipédiáról szed infókat, youtuberól rak be linket, van rss feed. nemtudom miről beszélünk akkor itt.

az hogy volt ezeknek elődje? megeshet, de most ezeket egy helyre berakja pár kattintással, akárki.

>ja és amugy meg tóta w blogja is 'webkettes', wikipédiáról szed infókat, youtuberól rak be linket, van rss feed.

a blog.hu motorja nagyon gany, egy rakat dolog hianyzik innen, ami kene ahhoz, hogy web2-es legyen. pl:
userek commentjeinek legyujtesi lehetosege
comment rating
blogpost rating
lehetoseg, hogy az user a postokat/kommenteket a sajat beallitasainak megfeleloen lassa (pl: csak a 10-nel jobb rating-eseket)
friend bejelolesi lehetoseg
friend-ek postjai/komenntjei az egesz blog.hu-n az utobbi x napban
suggested friend lista (akik hasonlo postokra/commentekre nyomtak pozitiv/negativ velemenyt)
es igy tovabb.
amik az user nem tud normalisan bekapcsolodni, addig hivjak web1.0-nak es tenyleg volt mar 94-ben is.
Mo most is 94 van.
nagyreszt.

anr, blog.hu val kapcsolatban teljesen igazad van. akkor pontositok, tóta w is használ webkettes dolgokat a blogjában.
94? hát, a videobomb mint magyar youtube azért nem annyira rossz. meg a magyar wikipedia is működik stb. de van még mit fejlődni kétségtelen.
Anr: tudtommal a webkettő nem egy szabvány, és pláne nem kizárólag blogokra alkalmazható. De ha be tudsz linekni egy ISO ajánlást, meggyőzhető vagyok...

Biztosan lehetne jobban is csinálni a blog.hu-t, de nem biztos, hogy a fenntartónak megérné a befektetést, ha megcsinálná az általad javasolt módosításokat.
nem mondom, hogy TWA nem igyekszik, de technikai sportot uzni nem lehet eszkozok nelkul. ;)

mintha a forma 1-ben akarna indulni kocka ladával.
akkor inkabb tenyleg probalja bebizonyitani, hogy nincs is web 2.0.;)
"mondj egyetlen web2-es site-ot"

hmm, na igen, egykoron meg voltam illetodve, milyen kafa az elvira menetrend, hogy fenn van a weben. Csak megnezem, valasztok, es telefonalok a jegyfoglalasert. Ez 2006-ra annyival valt "interaktivabba", hogy legalabb 24 oraval elore valasztanom es telefonalnom kellett. Nem tudom hol tart most, 2007-ben, de nagyon nem is erdekel. Nem volt egyetlen k...szott infos-zseni, vagy spinoff ceg, aki hosszu eveken keresztul moge rakott volna egy adatbazist es egy jegyfoglalas form-ot???
Masik rohely, hogy pl. az index.hu nem nyujt RSS feedet a cikkeihez. Kulon szolgaltatot kellett keresnem, aki passziobol indexeli az index cikkeit :). El vagyunk maradva rendesen.
Többen olvasnák Tótát, ha meglennének a hiányzó eszközök?

Ha nem, akkor minek törje magát?
Számára a web 2.0 talán létezik, de nincs értelme :)
„friend-ek postjai/komenntjei az egesz blog.hu-n az utobbi x napban
suggested friend lista (akik hasonlo postokra/commentekre nyomtak pozitiv/negativ velemenyt)”

Tehát ahol ilyen nincs, az nem Web 2.0, ha jól értem.
>Számára a web 2.0 talán létezik, de nincs értelme :)

ja. Mo-n rengeteg dolgora igaz ez.
kicsit koszos, kicsit budos, de a miénk.

akit erdekel, itt egy lista, hogy mit is tud a vilag mostanaban:
www.econsultant.com/web2/

>Tehát ahol ilyen nincs, az nem Web 2.0, ha jól értem.

a lenyeg szerintem, hogy az userek (tehat nem a blog/oldal tulaja) kepesek legyenek megtalalni a hozzajuk hasonlo usereket.
ezt sokfelekeppen el lehet erni,
pl: hogy az userek multja (mit nez, mit szeret, mit nem szeret) lathato/keresheto

Anr,

konkrétan ez az econsultantos listapista egy dögös bullshit ... kedvencem a laszlomail, amiben nagyon érdekelne, mi a webkettő ... sima outlook like interface oszt Vilma ...
itt van ket masik. sokkal rovidebbek, es nem tartalmazzak a szemetet

web2.wsj2.com/the_best_web_20_software_of_2006.htm
www.seomoz.org/web2.0/
Anr,

egy példát tudnál? Esteleg tízet? Vagy százat? Csak mert dübörög a webkettő ... és mert visszakuksiztam a bloggeres adminomra (migrálni kellett a régit, ó ...), és semmi olyan funkció, amiről írtál, pedig az econsultanton ott virít, mint webkettő ...
Az modjuk igaz, hogy elég elsietett dolog web 2.0-ról beszélni abban az országban, ahol nem lehet meggyőzni a cégeket arról, hogy cseréljék le a win95 szintű gépeiket valami maibbra, vagy hogy a 2000-es évjáratú vírusirtó nem véd atomtámadás esetén...
Az újonnan ajánlott ajánlón volt ez:

web2cafe.wordpress.com/

nos, ez konkrétan mitől webkettő? Erre miért nem érvényes, ami kritériumot támasztottál, estébé?
igaz minden, kedves Arpad!
>nos, ez konkrétan mitől webkettő?

hat nem sok van rajta, de van.
menj be a hozzaszolasok koze, es ha az user neve fole huzod az egeret, megjelenik a sajat weboldala piciben.

hat problakozasnak erdekes. nem baj, ne csuggedjetek, lesz meg jobb is;):)
ezt hasznaljak:
gmpg.org/xfn/

erdekes.
„ha az user neve fole huzod az egeret, megjelenik a sajat weboldala piciben.”

Muhaha.

Kocogj a blogomra, húzd az egértet őtet bármelyik linkre. Nem mondom, hogy a snap villámgyors, de műxik.

Nos?

Amúgy te hangsúlyoztad, ez már az elit, holott nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amiket támasztottál.
>Kocogj a blogomra, húzd az egértet őtet bármelyik linkre. Nem mondom, hogy a snap villámgyors, de műxik.

na megis csak van Mo-n web2-vel probalkozo oldal? ;)
A témát elég jól végigjártuk már itt is: w.blog.hu/2007/03/01/blogger_e_vagy#comments

A konklúzió nagyjából az volt, hogy web2=marketinges parasztvakítás (+ a tiszteletben tartott különvélemények, mint az alkotmánybíráknál).

Kezicsókolom, felrakni egy oldalt a geocitiesre vagy az extrára 1998-ban sem a geekek privilégiuma volt. Se én nem vagyok informatikus, se a matulások, se az apám, aki meg horgászszájtot épített (a már üzemelő levelezőlistához). Eleve volt már sablon akkor is, de azt a pár tucat HTML-taget megtanulni se kunszt. Tkp autót vezetni sokkal bonyolultabb.

Na. Most képzeljük el azt a réteget, amelyiket a [b] meg az [a href] bonyolultsága tartott vissza a publikálástól.
mavo: Rossz oldalrol kozelitesz a kerdeshez. Nem funkciokrol, nem technologiakrol van szo, hanem felhasznaloi magatartasrol.
Ha egy altalanos iskolanak van vendegkonyve, picike beviteli mezovel es egy szereny submit gombbal, akkor az azonnal webkettove valik, ha egy sokezres interaktiv kozosseget sikerul vele osszekovacsolni.
Nem a funkcio, nem a technologiak, meg csak nem is az uj alkalmazasok a lenyeg, hanem azon, hogyan es mire hasznaljak. Ennyi az egesz, nem tobb, de eleg keves is. Szoval attol meg csak egy buzzword, buzzog bele az agyadba.
jacks_colon,

haggyá lógva Vászka, oké? Válaszolgattam egy kommentezőnek, aki funkciók felől közelített.

Korábban írtam egy jó kis postot, trackbackeltem is ide, a francnak koptassam az ujjaimat?
"Korábban írtam egy jó kis postot, trackbackeltem is ide, a francnak koptassam az ujjaimat?"

Miattam ne... ;)
Elvegre nem beszelgetunk, csak mondjuk a magunket.
Csoportosít mindenki szíve szerint.
Avagy a Ford T-modell az auto 3.0 akkor a 2007-es (piros!) suzuki swift auto mennyi.0?
jacks_colon,

arra próbáltam célozni, hogy meglehetősen félreértelmezed, amit írok. Mert én éppen, hogy a funkció szerinti megközelítés ellen érveltem.

Így jobb?
„Na. Most képzeljük el azt a réteget, amelyiket a [b] meg az [a href] bonyolultsága tartott vissza a publikálástól.”

Konkrétan a felhasználók túlnyomó többsége.

És?
Én vagyok a hülye felhasználó
Ha nemakarják, hogy spekuláljak, akkor megkeresem azt az utat amit ésszel fölérek.
Olvaslak benneteket egész nap, és még mindig nem tudom, hogy tkp miről beszéltek.
Ez egy olyan minőségi váltás, amely révén mennyiségi bevételnövekedést érnek el az elsők?
Ha mondhatok egy hülye hasonlatot olyan, mint a HACCP
Ugyanolyan ízű a zsömle, csak papírunk van róla, hogy olyannak is akartuk.
Én spec. a zsömlét fogyasztom, nem az eljárási dokumentációt.
Bocs...
mavo: és akkor az van, hogy aki ennyit nem képes beruházni a publikáció-projektbe - mint ahogy képes volt rá az akkor publikáló humánértelmiségiek mindegyike -, az valószínűleg nem lesz képes arra sem, hogy a publikáció tartalmába beruházzon, magyarán hogy szeméten kívül mást elő tudjon állítani.
Árpád,

nem feltétlenül. Mostanra egyre ritkább, de annak idején én nem egy oldalla találkoztam, amely valami hasznosat vagy jót tartalmazott iszonyat külsőben.

Meg persze volt az az eset, amikor a HTML X.Y ügyében nem teljesen up to date versenyző felkérte a sógor nagyanyjának az unokahúgát. :-)
mavo: nem is a dizájnról van szó, hanem a lehetőségről. az megvolt.
na még 2 point.

1. buzzwordfronton nagyon hasonló a bifidus essensis. az ugye az igen fajgazdag laktobacillusok egyike, amit a danone levédetett. nincs arra bizonyíték, hogy a joghurt egyébként jótékony hatásait nem váltja ki bámilyen más joghurt (a B. essensis különben nem tudományos név, az essen Sie es-ből jön), de attól még a danone úgy tesz. ebből aztán jól élnek, az essensis-szakértőkkel együtt.

2. az a roppant jóság, hogy most már aztán mindenki megmutathatja magát, közírhat, műsort csinálhat, az majd akkor jön el, ha legalább a magyarok fele egyáltalán internethez jut. jóval nagyobb szám lenne, ha a szar extrás-animgifes webhez hozzájuthatna bárki, mint ami most van.
Mivel a mai latogatok 90%a 2-3honapja fedezte fel ezt a blogot,megemlitenem halkan,hogy ma pontosan 4honapos Tota kollega ezen teremtmenye!!!!
Ezen alkalombol udv minden olvasonak,meg minden kedves bameszkodonak,Arpi hozott titeket!:)))

Ez nem fizetett hirdetes volt.
Lehet tíz év múlva fájószívvel emlékezünk vissza napjainkra, mint a net hőskorára
Anr, te így definiálod a webkettőt, más meg máshogy. Épp ebben rejlik a dolog egyik lényege ;)
Nem tudok olyan webkettes szájtot mondani, ami a te definíciódnak eleget tesz, de azt állítani, hogy nincsen, az épp olyan, mint azt mondani, hogy márpedig az interneten nincs fent olyan recepr, amiben kutyahús az egyik összetevő. Honnan tudjam? Láttam mindet?
TWA: "képzeljük el azt a réteget, amelyiket a [b] meg az [a href] bonyolultsága tartott vissza a publikálástól."

Nem ez tartotta vissza, hanem
a./ nem értett a géphez. nem volt gépe. nem volt Internet kapcsolata. Nem feltétlenül azért, mert hülye.

b./ nem volt szokás blogolni. Toples effektus; 1980-ban nem azért nem mutogatta senki sem a cicijét a strandon, mert hülye volt ahhoz, hogy megtalálja csatot a melltartón. 1990-ben ugyanilyen exhibicionizmusnak tűnt, ha valaki ország-világ elött leírja, hogy tegnap délután hasmenése volt, me meg elvitte a Buksi kutyát az állatoroshoz.
na épp a hasmenés meg az állatorvos az, ami simán a szemétbe tartozik.
még egyszer: MOST SINCS mindenkinél internet. sőt. tévé, az van.
RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.03.07. 19:14:08
"az a roppant jóság, hogy most már aztán mindenki megmutathatja magát, közírhat, műsort csinálhat, az majd akkor jön el, ha legalább a magyarok fele egyáltalán internethez jut."

Tíz éve, amikor először elkezdtem webelni, a tipikus internetező 20 és 40 közötti, műszaki értelmiségi pasi volt, a hozzáférhetőség sajátosságai (meg visszacsatoltan a fellelhető témák) miatt. A tartalom akkoriban minőségileg más volt. Sokkal szegényesebb kínálat, sokkal keskenyebb spektrum, de ugyanakkor töredéke ennyi szemét, sokkal jobban átlátható szerkezet.

A demokratizálódás és a kommercializálódás megtette a hatását. Bizonyos témakörökben pl. egyszerűen nem lehet releváns oldalakat találni, annyira agresszív módon nyomják a por-nót. Ez a nagy blogmánia is le fog csengeni, a sok exhibicionista unatkozó emberke rá fog jönni, hogy a kutya nem olvassa az írásait. A szakirányú blogokon kívül megmaradnak a jól megírt, országos/globális jelentőségűek (meg amiket nagyon nyomatnak háttérmarketinggel), a többi szép lassan elsorvad vagy visszaalakul funkciójában azzá, ami valójában: naplóvá, családi fotóalbummá.

Nem tudom, a WEB 2.0 kapcsán szokás-e emlegetni az alábbi közhelyet: "Amikor a mennyiségi változás minőségi változást eredményez".

Az, hogy TWA meg Angelday már '97-ben blogolt és fórumozott még nem WEB2, viszont az, hogy lakosság 10-20% (gyakolatilag ugyanúgy, mit TWA meg Angelday anno) blogol meg fórumozik, az már valami.

Ezt a valamit hívják WEB2-nek.
OFF: baromállat tartalomszűrő azt megengedi hogxy lebaromállatozzam (meg még cifrábbaka is), azt nem, hogy leírjam p o r n o. :-)
dark
akkor ez a blog melyik szerinted?
jól megírt, országos/globális jelentőségű
asvgy fotóalbum?
Vallj színt mert lekettesezlek
"Az igazi webkettő az lesz, mikor nem csak a környezetet adják alád, de a tartalmat is megírják helyetted."

Dean,

ezmilyenjóbazmeg :-) Asszem Moldovának (vagy Rejtőnek?) volt egyszer egy olyan ötlete, hogy előrenyomtatott levelezőlap, amin rajta van, hogy kedves apu/anyu/hugi, boldog szülinapot/névnapot/részvétem/jól vagyok/nem vagyok jól stb. és csak ki kell húzni a fölösleget.

Ezt kell megcsinálni! InstaContent. A közismert bullshit-generátorok mintájára kiválaszt a user 10 szót mindet egy 25 szavas listáról, és egy program legenerál egy csomó jól hangzó faszságot. Ez milyen lenne :-)
Ahelyett, hogy elemezgetjük a jelent egy ilyen marketingfaszság mentén, inkább eszeljünk egy kicsit a jövőn.

Tippem: három-öt év múlva, a további nagy demokratizálódás és kommercializálódás közepette meg fognak jelenni a "hálózatok a hálózatban". A közös a protocol lesz (addigra talán IPv6), az informatikai infrastruktúra, meg az így-úgy szabványos böngésző- (vagy inkább: megjelenítő-) felület.

Zárt vállalati hálózatok most is léteznek, ezek mintájára egyre szélesebb körben fognak elterjedni a zárt/félig zárt (pl. meghívásos) rendszerek. A tömegmédia szép lassan le fog költözni a netre, a web-TV-vel még jobban rátelepül majd a nagy szemétkupacra, közben a népesség egyre kevésbé kvalifikált rétegei is kapcsolódni fognak (ha nem is PC-vel, de interaktív TV-vel), a net megállíthatatlanul és globálisan tovább fog blikkesedni.

Ezzel párhuzamosan -- mintegy védekezésül -- megjelennek majd privát fórumok, elitklubok, zárt levelezőrendszerek. Ennek az előnyeire a cégek már rájöttek, dollármilliókban mérhető megtakarítással jár, ha nem kell különösebben foglalkozni a bezúduló szar eltakarításával.

A másik tendencia szerintem a netes minőségbiztosítás kialakulása. Ha lenne félmillió dollárom, azonnal csinálnék egy netes minőségellenőrző intézetet (meg egy jól felépített szabályrendszert (pl. a tartalom címkézéséről, az oldalak kategorizálásáról, a felhasználói minősítés lehetőségéről)). Iszonyat mennyiségű munkával és idővel jár jelenleg a kincskeresés a szemétdombon, a keresőmotorok ebben a formában egyre alkalmatlanabbak a feladatra.

RE: Shenpen 2007.03.07. 20:14:34
"A közismert bullshit-generátorok mintájára kiválaszt a user 10 szót mindet egy 25 szavas listáról, és egy program legenerál egy csomó jól hangzó faszságot. Ez milyen lenne :-)"

Nem értelek. Ide is irogat néhány ilyen generátor, különböző nicknevek alatt :-)
nincs meg a regi oldalak cime vhol? lehet, h archive.org-on meg ott van :)
nincs meg a regi oldalak cime vhol? lehet, h archive.org-on meg fenn van :)
Szerintem értelmetlen arra hivatkozni, hogy NEM MINDENKI fér hozzá az internethez. 100% sose lesz, de a 0,01% és a 90% között vannak fokozatok.

---
2005 végén 907 ezer internet előfizetés, ebből már csak 23% modemes, a többi szélessáv.
( portal.ksh.hu, tavkint05.pdf )

Ha úgy számolunk, egy előfizetést átlagosan ketten használnak, akkor is majdnem a népesség 20%.

A wiw-en 1,9 millió felhasználó van.

Ez minőségileg más, mint amikor még Mo. internetforgalmának egyharmadát a Schönherz kolesz produkálta. (Ez '93-ban volt, amikor odakerültem.)

Azzal egyetértek, hogy a technológia minőségileg nem változott. A web technológiája inkább csak követi az igényeket, nem pedig generálja. (Ezt persze a technológiákat faragó web-guruk hajlamosak fordítva látni. De ez legyen az ő szoc. problémájuk.)
RE: heki 2007.03.07. 20:13:34
"akkor ez a blog melyik szerinted?
jól megírt, országos/globális jelentőségű
asvgy fotóalbum?"

Ez? Ez egy jól marketingelt, feltörekvő (még néhány Azurák-féle, pollner-féle balhé/műbalhé, és akkor országosan is ismert :-)), többnyire (ha szerencsénk van) jól megírt minipubli-gyűjtemény, az átlagosnál jóval nagyobb látogatottsággal, olvasói aktivitással, félúton a provokatívan elgondolkodtató és a (többé-kevésbé igényesen) szórakoztató között.

Árpád,

tény, aki nagyon akart, az publikált akkor is, ezt nem is vitattam.
és ha a fél országnak lenne vebje, akkor mi a bánatra használná...?

oktatás, oktatás, oktatás...

előbb 1-2 agysorvastott, beteg, alkoholista, tehetetlen de-generációnak ki kell halnia
oszt majd megláttyuk és jónapot

Guga nélkül ez itt azért elég fűrészporos

Artista úr, maga olyan okos ember.
Tényleg.
Komolyan erőzöK, hogy felnőjek magához.

Nem sikerül:(

"a statisztika azt mutatja, hogy mégis elkelt itt valahogy több millió autó, számítógép, mobiltelefon, meg minden. .....e fogyasztás jó részét puszta rongyrázásból, sznobizmusból, kivagyiságból, vagy sima konzumidiotizmusból követték el. Érthető ok nélkül, fogalom nélkül, mohóságból."

"z a roppant jóság, hogy most már aztán mindenki megmutathatja magát, közírhat, műsort csinálhat, az majd akkor jön el, ha legalább a magyarok fele egyáltalán internethez jut."

"Akkor is rengeteg szemét volt már a weben, de volt ez a minimális szűrő, ami a teljesen hülyét kizárta. "



Ugye nincs ellentmondás ezekben a szövegekben,, ugye nincs???
Nyugtasson meg, kérem.


imádom az ilyen kiscsajokat, akik fejből vágják az életművemet. megnyugtatlak: nincs.
-lyla- 2007.03.07. 20:41:56
"és ha a fél országnak lenne vebje, akkor mi a bánatra használná...?"

A nagy változás az lesz, amikor netre költözik a TV (+mozi, könyvtár, videotéka, cd-kölcsönző), és blogja lesz az Esti mese macijának is. Az interaktív, net-alapú TV-t egyébként a multik fogják leginkább nyomni, mert a reklámok hatékonysága (meg a mérés pontossága) jelenleg szar. Az igazi az lesz, ha majd kattintani is lehet a személyre szabott reklámokra...

A segghülye, alkoholista, ultraprimitív ill. másrészről az életkoránál fogva konzervatív lakosságon kívül három olyan réteg van, akiket valószínűleg érdekelne a net, de jelenleg nem tudnak kapcsolódni: a falusi értelmiségi/szellemi/feltörekvő kétkezi lakosság rétege (egyszerűen nincs kiépítve az infrastruktúra), másrészről az a réteg, aki nem tud havi 5 eFt-ot áldozni erre a célra, mert nincs miből, a harmadik pedig az a réteg, aki még mindig túl műszaki jellegűnek tartja az internetes kapcsolódást, és inkább más, számára egyszerűbben elérhető médiát fogyaszt (vagy talán nem is tudja, hogy miről szól ez az egész, annyi jön le neki, hogy porhó meg bombarecept).

Én is imádom magát, artista űr!:)

Nem tudja, hova lett a hozzászólásom?
És a válasza rá?

Ugye nem hagyja, hogy konkolyt hintsenek szerelmünk tiszta buzája közé?

Kurva iszlámos ufók, csak ők lehettek.:D
Nyugtasson meg mégjobban, drága Árpi.

Mohózás a számítógépvásárlás.
Ebben a fosországban a sok szerencsétlen birkamagyarnak még internetje sincs.
ööö... az a jó,legalább kevesebb segghülye ír a netre.

Jól hoztam össze?

Valami nem stimmel valahogy.

Nagyon hálás lennék, ha időt szakítana, és megmagyarázná.



RE: höndör 2007.03.07. 21:05:42

OFF: Ha nem vigyorog a képedbe azonnal a (tök felesleges) tartalomszűrő ("érvénytelen hozzászólás"), akkor többnyire elmegy a komment akkor is, ha nem jelenik meg következő frissítésnél (műszakiul: nem az adatbázismotor szenilis, csak egy kicsit bugos/átgondolatlanul összerakott a cucc). Türelem kell hozzá. Meg ctrl+c (biztos ami biztos).

RE: höndör 2007.03.07. 21:13:36

Az idők kezdetén azok voltak az evolúció vesztesei, akiknek nem volt elégséges fizikai erejük, nem voltak megfelelőek a testi adottságaik. A fejlődés következő fokán az agy diadalmaskodott az izomkötegek fölött, a brute force-ot mindinkább felváltotta a szellemi erő. Később árnyalta a képet, hogy (teljesen igazságtalanul, de alapadottságként) az sem volt mindegy: hová születtél. A modern korokban negyedik tényezőként csatlakozott az előbbiekhez a tájékozottság, az információhoz jutás kiváltsága (hiába vagy erős és okos, ráadásul tele dellával, ha nem tudsz a világról semmit).

Jó esetben a négy tényező pozitív (ráadásul egymást is erősítő) egyensúlyban van (kicsit tágabb értelmezésben: a jó családból származó, megfelelő körülmények között élő, testileg, lelkileg, szellemileg egészséges fiatal nyitott szemléletben nevelkedik és fokozatosan megismeri a világot). Sajnos a négy tényező közül a legtöbbször nem mind adatik meg, ami különféle anomáliákhoz vezet.

Ezen a mezsgyén haladva talán megfejtheted a fentebb általad idézett gondolatokat és a köréjük épülő rendszert...

a mennyiségi ugrás egyben kurvára minőségi.
az, hogy most egy postodhoz 400 kommented van, az más, mint amikor hat darab email volt a visszajelzés egy cikkedre.

mer, exponenciálisak a trendek. a userek nagyobb része generál tartalmat, mint régen és ez a mennyiségi ugrás minőségi változáshoz vezetett a tartalmakban.

másképpen néznek ki a tartalmak ettől.
ezt nevezhetjük 2.0 nak
RE: schultze · inglobwetrust.blog.hu 2007.03.07. 22:14:39

"mennyiségi ugrás minőségi változáshoz vezetett a tartalmakban.
másképpen néznek ki a tartalmak ettől.
ezt nevezhetjük 2.0 nak"

Így is felfoghatjuk. Web2.0 = a szemét diadala :-)

Ez vmi tavolba hallo kezi keszulek a kepen?
Háj evribudi! Szabad-e ide betörnöm új időknek új böszmeségeivel? Na mind1, megteszem. Átjöttem az amőbából, mert nehézkes és böszme és a legjobb részeket kimodizzák.
Azaz az igazság, hogy részemről a web2 a felismerhetetlenségig le van sz@rva, úgyhogy ha lessz 1 jobb téma, jövök.
Azt már értem, hogy mi a különbség a Web 1.0 és a 2.0 között, de mi a franc a 2.2? És mi volt a 2.1?

Valaki?
Fűrészportalanítást vállalok, hali, lyla és a többiek! Web 20-100 ulti, redurkmars. Kinél van a piros hetes, hé?

Az az előző két nagydobraverés volt amiről ön lemaradt és most joggal érzi rosszul magát tudatlansága miatt.
Leülhet, egyes!
Majd ha már nem vevők a szponzoraink egy kettő-pont-kettes előadás sorozatra, tartunk egy kettő-pont-hármast. Ha minden jól megy addigra valaki csak bedob a köztudatba valami új szabványt, vagy szolgáltatást ami elviszi az egészet a hátán. És akkor ön újra nézhet bután. Mi várjuk önt, jöjjön el előadásaink egyikére. :)
Kedves Árpád!

Lehet, hogy 97-ben csináltad az első weblapod, de a webkettő lényegét azt hiszem, mégsem értetted meg. Egy kis segítség: mark.hu/2006/05/28/mi-az-a-web-20/
Azt írod, a blog webkettes. Eszerint Angelday 2001-ben webkettes volt. A többi alapján az Internetto fóruma is. Lassan az lesz a kérdés, mi volt a webegy.

persze te ugye magad is a buzzwordok lovagja vagy.
a webketto egyetlen igazan komoly erdeme szerintem, hogy felhivta a figyelmet annak a lehetosegere, hogy bizony barki megragadhatja a pennat es belemondhatja a magaet a vilagba.
merthogy divatossa valt blogot irni, megnyilvanulni uberdizajnos formaban, nagyon ujszerunek beallitott nyelvezettel az interneten, meg a proli hetkoznapi vilagtol elszakado halozati kozossegekben tenykedni.

ez letrehozott irdatlan mennyisegu szemetet is, ugyanakkor ennek eredmenye nem keves jo, orvendeges produktum is.

szoval szerintem pusztan annyi a lenyegi kulonbseg, annyi a "forradalom" azokhoz az idokhoz kepest, amikor meg "apu nem tudott beleulni a keszbe", hogy mastmar lenyegesen tobben kommunikalnak ebben a formaban, ezaltal egyre nagyobb az a ter, amiben - bar valoban nehezebb a kereses, mert nagy a zaj - figyelemre melto gondolatokra, produktumokra talalhatunk.

szoval szerintem osszessegeben nagy a zaj, de jo adast is tobbet lehet fogni.
szoval szerintem ez a webketto dolog leginkabb csak egy divatos jelenseg, ami rairanyitott az internetben rejlo alap lehetosegekre a szelesebb koru figyelmet.
kb annyi a tortenet, hogy sznob nethuszarok osszegyujtottek az interaktivitast lehetoveg tevo komponenseket, egy rakas mar korabban meglevo fogalmat egy kozos halmazba pakoltak es elneveztek webkettonek. de akarhogy nezzuk, a webketto osszes lenyegi komponense megvolt mar a webketto "kikialtasa" elott is.
ezert van, amit arpi is ir, hogy angelday mar akkor webkettes volt, amikor magukat mindenaron a leheto legmodernebbnek beallitani szandekozo sznob arcok meg ki sem jelentettek a webkettot.
>Így is felfoghatjuk. Web2.0 = a szemét diadala :-)

pomtosam. mint a demokracia.
elotte voltak a minosegi kiralyok es uralkodok, akik arra szulettek, hogy orszagokat iranyitsanak. most meg mindenfele jottment hozzanemerto (a te szohasznalatoddal szemet) szavaz arrol, hogy ki legyen donteshozo.

vissza kene terni a jokis regi idokre, amikor meg jo volt.
>Anr, te így definiálod a webkettőt, más meg máshogy. Épp ebben rejlik a dolog egyik lényege ;)

nagyon egyetertek.;)

probalkozom mas oldalrol:
a web2.0 celja önszorakoztato kozosseg letrehozasa, ami nem fullad bele a sajat szemetébe(szaraba). a forum belefullad (lasd. index pol.forum)
>persze te ugye magad is a buzzwordok lovagja vagy.

a szamitastechnikai sales a buzzwordokrol szól. a megrendeloket jol el lehet kabitani mindefele szavakkal, amiknek csak a fele mogott van ertelmes tartalom. lehet oket jol keverni. barhol megkapargatjak van benn nemi ertelem, de marad boven implementalasi szabadsag. :)
a konferencian is gondolom olyanok adtak elo, akik el akarnak adni valamit.

hogy mire is jo a web2.0 azt szerintem a legjobban Barack Obama kb. 2 hetes kampany oldalan lehet megnezni.
my.barackobama.com/
kialakult 2 het alatt egy onszorakoztato kozosseg, akik megcsinaljak a politikai kampany nagy reszet ingyen. csak mert azt szeretnek, ha hozzajuk hasonlo ember lenne a nyerne az elnokvalasztast.

nem hiszem, hogy a web 2.0 nagy penztermelo cucc lenne, de kozossegepitesre barhol alkalmas. mert ez a lenyege.;)
talaltam valamit ami nektek elegge szimpi lehet:

The Web 2.0 Bullshit Generator™
emptybottle.org/bullshit/
Instructions:
1. Click the button.
2. Watch the bullshit appear in the box.

;)
Bocs, hogy technikailag is hozzateszek a web2.0-hoz, de azert van kulonbseg. Egyreszt, regen nagyjabol szabvanyos volt browserben futo dolgok nagyresze, ma mar inkabb vakszerencse alapu. Hozzateszem, velemenyem szerint a flash-nel ostobabb szarsag nemigen van, talan a quicktime (weben). Es akar csak a dotcom, ez is egyfajta megjelenes a hetkoznapi ember elott, olyasmi mint az egbolt 2.0, vagy a vilagur 2.0. Osszegezve a web1.0-at a szabvanyok adtak, a web2.0-at meg a tartalom, nagy fejreallas is lesz ebbol. Mar most latszik, mert az index keresoje evek ota hasznalhatatlanul mukodik.
egy: a web 1.0. 1993 óta létezik (vagy 1991 óta, kinek melyik tetszik), tehát ha 2001-ben is létezett valami, az attól még lehet webkettő

kettő: amúgy szerintem is a web 2.0. egy lufi, ami nem szól konkrétan semmiről (bár valószínűleg 30 év múlva visszatekintve egyszerűbb lesz átlátnunk a dolgot, tekintve hogy benne vagyunk abban a valamiben, amit sokan így neveznek). Bár azért a könyvtárfa-rendszer és a taggelés közt van némi különbség...

három: ez az e-kutyabőr lengetés vicc akar lenni? én meg hix mókára írtam, akkor nyertem?
Az jó, hogy Tóta W. web-mindahányas múltjából itt a leírás, de legyen itt valamennyi azok kritikájából is!
Úgy egy évvel ezelőtt ezt követtem el róla, a Blogsuli 2-ben:
"... megtaláljuk például (hál' Isten) DIURNUS-t, a klasszikust, vagy TÓTA W.-t, aki egy más publicisztikai izlésvilág felől közelít a világhoz, belemarkolva bármibe, amiből a szó-balhé révén a valóság előrángathatató."

Ám be kell valljam, akkor még magam sem tartottam Tóta W.-t "igazi" bloggernek, hanem - szégyen ide, szégyen oda: "blogbárónak".
Ahhoz képest meg már olykor ide járok!
Bocsesz, csak a teljesség kedvéért volt :-)
"..Erősen ifjúkori, de szellemes kis írásokat közöltem... bla-bla-bla
SZÁNALMAS ÖNTÖMJÉNEZÉS!

Mit hiszel magadról, Tóta W? Hogy te sz.a.r.t.a.d. az internetet webegyestül meg webkettestül?
chimie: nincs itt kutyabőr, már akkor is volt egy csomó őrültnek lapja az extrán. csak illusztrálja azt, hogy a webkettő már a webegyen létezett.
Nincs Web2, Internet van, ami meg fejlődik. A régi Skodákban nem volt klíma a maiakban meg van. Skoda? Skoda. Csak fejlődött.

Az egész verziózás egy nagy marhaság, mostmár ugye 2.2 van... felesleges. Az új funkciókat vagy kihasználom, vagy nem, léteznek. Szerintem amúgy, ha osztályozni kell, akkor valahol a Web 0.57-nél tarthatunk.
Hörrr. Most komolyan ennyire nehéz belátni, hogy a "web2.0" mint marketing-cimke van jelen, de - mint az civilizált üzletnél szokás - van némi tartalom is mögötte? :D Hihetetlen.
A web2.0 megpróbál egyfajta motor lenni. Populáris műfajjá tenni a webezést. Interaktívvá, ha úgy jobban tetszik.
S megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ő is alakítja a tartalmat. Van beleszólása. Lehet hangja, nem szimpla befogadó.

S itt van éppen a népítélet pozitívuma: a felhasználók pontosabb, korrektebb, életszerűbb adatokat kapnak, de szerkesztett, előre meghatározott formában. A tartalmat mind a szerkesztők, mind pedig a felhasználók módosítják. S ennek eredője lesz az, amit aztán az olvasók megkapnak.

Szemben az Index eredeti profiljával, ami inkább az újságokkal közös: az olvasó passzív befogadó. Nem alakít a tartalmon szinte semmit.

A fórum meg valahol a kettő között van. S ráadásul ott rendezetlen, fésületlen formában _lehet_ jelen ugyanaz az információ.
most itten konstruktív leszek.

ez a politográf izé nekem megtetszett.

ha valakinek van kedve csinálhatna valami javas cuccot, amivel a fórumozó az adott témában berajzolhatná magát a koordináta rendszerbe. a bloggernek (jelen esetben Árpádnak) meg esetleg joga lenne odébb tolni egy pupákot, ha az illető önértékelése nagyon gáz.

oszt akkor látnánk a táborokat. fel lehetne tenni az jobb felső sarokba.
Jó dolog ez a vebkettős húzás De rabja leszel és olyan a hatás Mint heroinfüggőnek a tűvel a szúrás Vagy román kurvának a kétrongyos kúrás Léted eleme lesz és magával ragad És még kebled a büszkeségtől dagad Hogy műved mily jó tőről fakad Nem veszed észre, hogy leégeted magad Mert amit leírsz az nagyrészt csak salak És nem illenek a szádba a szavak Mert te se vagy más, csak egy unatkozó alak Akit bezárva tartanak a nyirkos panelfalak És így kiált a világ felé csöndben, mint álló kajak A csűrben, miközben egy új világ mellette elhalad
Kedves Árpád!

A web2-t úgy kell felfogni, mint egy új netes műfajt.
Ha az irodalmat veszem alapul, úgy pl. a stílusirányzatok mesterségesen létrehozott kategóriák. És ami fontos: utólag létrehozott kategóriák! Tehát irodalom tudosok végignéznek a kultúra történelmén, és azt mondják: a XVIII. század folyamán felismerhető egy új, markáns vonal, amire az érzelmesség, az elvágyódás (egyszerüsítek) jellemző, és számtalan irodalmi alkotáson egyszerre jelentkeznek ezek a jegyek, nevezzük el ezt a folyamatot romantikának. Innentől fogva hivatkozni lehett művekre, korszakra és stílusjegyekre a romantikus jelzővel. Ami fontos: idő kellett ahhoz, hogy ezeket a vonulatokat felismerják. Utólag nevezték el.
Ennek mintájára elmondható: a net világában egy ideje markánsan megjelent a "laikus" felhasználó részére lehetővé tett megjelenés. Nem datálható pontosan mikortól, de mára mindenképp jellemző. Elnevezzük webkettőnek. Az nem számít, hogy '91-ben ki hogy tette közzé anyagait, az lehet a preweb2, a lényeg, hogy úgy 2005-től nagyban egyszerűsödtek a publikálás lehetőségei, kifejlődtek az eszközei, megszaporodtak az ezt lehetővé tévő alkalmazások, felületek.
Ami még fontos: most web2-t kiáltanak, de még sokat fog finomodni a fogalom. Tán tíz év múlva tiszta lesz: mi web2 és mi nem az. Persze épp ehhez kellenek az ilyen diskurzusok.
süti beállítások módosítása