W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Dezsőnek nem kell meghalnia

2011.01.25. 07:40 Tóta W. Árpád

Szűk egy hetük maradt azoknak, akik a kormány diktátumát elutasítva megtartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat. Az sem biztos, hogy az ötvenezer nyilatkozat meglesz. 
 
Ebben persze benne van, hogy a Fidesz teljes erejével emelgeti a flipperasztalt; átsodródni az állami kasszába sokkal könnyebb, mint maradni, és a hivatali ügyintézés nem éppen tömegek hobbija. (Mellesleg elég simán megy mondjuk egy autó átíratásához képest, egyszeri odafáradást igényel csak.) Nyilván szerepet játszanak az ordenáré fenyegetőzések és a megbélyegzés. De még ezekkel együtt is nehezen érthető, ami történik.
 
Százezrek veszik a fáradságot, hogy üdítőskupakokat és vonalkódokat szépen becsomagoljanak és postára adjanak, hátha nyernek valamit. Ennél nem kellene sokkal több, hogy megtartsák a számlájukat, ami maga a nyeremény. Igaz, kevésbé kézzelfogható, mint egy Suzuki vagy egy hifitorony, viszont minden sorsjegy nyer. Nem felfoghatatlan, csak picit bonyolultabb, mint a bankszámla.
 
Az állami és a magánnyugdíj között ugyanaz a különbség, ami a munkásszálló és a saját lakás között. Elvileg mindkettőtől megfosztható az ember, de míg a lakását (már ha az övé, és nem a banké) elég nehéz elvenni tőle, a munkásszállót akármikor bezárhatja a hivatal, széttárva karját: erre most nem futja.
 
Állami nyugdíjra sem fogja futni, a csodát leszámítva nincs olyan forgatókönyv, ami a mai, közismerten bőkezű juttatásokat fenntarthatónak hozná ki. Ami biztosan a jövő nyugdíjasának ellátására fordítható, az a saját megtakarítása. A többi esetleges. Járni jár, de senki sem tudja, mennyi marad addigra. 
 

Széles kőfala földig lerontatik 

Egy pillanatnyi töprengéssel belátható, hogy mire a ma érintettek többsége nyugdíjba megy, nem Matolcsy György fogja megmondani, mire is jogosít a mellesleg továbbra is fizetendő járulék. Tovább is lehet gondolkodni a sorsán, például hogy milyen álnéven fog bujkálni Latin-Amerikában, de ez most nem releváns. Mint ahogy az sem, mit képzeleg a mostani jobboldal a tíz, húsz, harminc évvel későbbi Magyarországról. Már látszik, hogy a húszéves berendezkedés álom marad. Bukásuk után nyilván erőteljes és szimbolikus intézkedések következnek, amelyek megpróbálják kijavítani a legnagyobb felháborodást keltő otrombaságokat. Ez már most szép csokorba szedhető, egyben programot is ad bármelyik pártnak, amely le szeretné őket váltani. Az állami nyugdíjat érintő fenyegetések tehát nyugodtan figyelmen kívül hagyhatók.
 
A Fidesz leváltására készülő erő, akármelyik legyen is az, valószínűleg meg fogja ígérni, hogy mindenkinek visszaadja a magánmegtakarítását. Talán még egy tizennegyedik havi befizetéssel is megtoldják. De ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Aki lemond a számlájáról, arról sokkal nehezebb lesz kideríteni, mije volt a padlássöprés előtt, és az vajon mennyit érne, ha megmaradt volna. A kárpótlás nem tudja visszaadni, amit elvettek, ez a rendszerváltás egyik tanulsága. A megőrzött számlákon viszont ott lesz a pénz maga, kamatostul. Amit nem adunk oda, az nem a kárpótláson múlik. A kárpótlás már ugyanolyan nyúlós képletek tárgya lesz, mint az állami nyugdíj.
 
Kérem, csavarja le a monitor fényerejét, ami most jön, arról nem kiabálunk nyilvános helyen. Jogos a kérdés: mit tegyenek a közalkalmazottak és mindazok, akik úgy érzik, megüthetik a bokájukat a nyakasságuk miatt. Nos, felelőtlenség volna legyinteni azzal, hogy hát hiszen jogállam ez, és ilyet már csak nem tesznek. Az már látszik, hogy rosszul viselik, ha valaki nem kér az együttműködésükből. A döntést mindenki maga hozza meg, lelkiismerete és lehetőségei szerint. 
 
Ehhez is érdemes azonban tudni, hogy nem tart ez örökké. Senki nem vágja el magát egy életre, mert az a rendszer, amelyben ez egyáltalán felmerül, az nem maradhat fenn sokáig. Nincs hozzá megszálló hadsereg, és nem lesz hozzá gulyáskommunizmus. Nincs továbbá hatékony cenzúra, ami megakadályozhatná, hogy nyilvánosságra kerüljön mindenfajta politikai retorzió és tisztogatás. Azt is jegyzik ám egy számlán, és az a számla is megmarad.
 


Címkék: fidesz másnap nemzeti egyuttmukodes rendszere

433 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr452611543

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Do we bow boy or do we fight for it? 2011.01.25. 18:37:26

Közelegvén a határidő, felhívtam életem párját és egyben a figyelmét arra, hogy lassan el kell ballagnunk a Nyugdíjbiztosítóhoz, nyilatkozni a magánpénztárban maradásról (neki csaknem 3 millió forintja gyűlt össze eddig a magánszámláján, nekem alig val...

Trackback: Maradok 2011.01.25. 17:58:11

Kérem tisztelettel, én vagyok az a jogkövető állampolgár, aki a jövedelmét nem titkolja el, aki tisztességesen befizet minden adót és járulékot. Nincs szándékomban feketén dolgozni, nem akarom zsebbe kapni a fizetésem egy részét, és mindig betartom a j...

Trackback: Boldogságügyi biztost a kormányba! 2011.01.25. 17:00:44

A brit miniszterelnök egyik tanácsadójának más dolga sincs, mint boldoggá tenni a polgárokat, korra és nemre való tekintet nélkül. Az úriembert Cary Coopernek hívják, és még véletlenül sem Gary Coopernek, pedig az elhallás az első mondat után tálcán kí...

Trackback: Gazemberség: Nem tudják, mi lesz a pénzünkkel + videó 2011.01.25. 14:57:17

Menni vagy maradni? - ez mostanában a kérdés nyugdíjügyben. Engedjünk-e a kormány zsarolásának, vagy tartsunk ki pénztárunk mellett? A döntés nem is olyan egyszerű, mert akiknek a dolguk lenne minket tájékoztatni, még azt sem tudják, mi lesz például...

Trackback: Magánnyugdíjpénztár: Mennyi? Harminc? 2011.01.25. 13:22:31

A hírek és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint péntekig mintegy harmincezer ember nyilatkozott arról, hogy szeretne a magánnyugdíjpénztárában maradni. Nem valami sok. Sőt, kifejezetten kevés, és a várakozások alapján (számolva az "...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A Fidesz leváltására készülő erő..."

...az ún. reformorbánisták platformja.

A reformorbánisták szerint az orbánizmus ideológiája nem dogma, hanem az orbánista tanok időszerű alkalmazása, ezért folyamatos igény, hogy újítsanak az orbánista elméleten. Az egyik legjelentősebb ilyen reformorbánista áramlat az euroorbánizmus.

A reformorbánizmus másik, jóval sikeresebb áramlata, a putyinizmus talaján fejlődött ki, a Kádár halála utáni Magyarországon. Ezen áramlat szerint az orbánizmus bevezetését 20 éves időszak előzi meg, melyben a posztkommunista-vadkapitalista gazdasági viszonyok dominálnak. A Fidesz szerepe a gazdaság koordinálása és a politikai egyeduralom megőrzése abból a célból, hogy a liberálbolsevik hazaárulók ne jussanak politikai hatalomhoz.
A putyinizmushoz kellett:
1./Az orosz nép "cáratyánk" mentalistása
2./Természeti kincsekre épülő kvázi ingyen kincs.
3./ Az ország szintén kvázi elszigeteltsége (Nyugat) Európától az átlag orosz esetében

Nálunk van:
1./Azért elég rebellis nemzet
2./Kincs egy szál se
3./Európai beágyazódás kulturálisan, gazdaságilag, ezer szálon.

Itt tartósan putyinizmust csak akkor lehet csinálni, ha valaki ismét behívná az oroszokat, de ez a mai világkörnyezetben szerintem lehetetlen.

Egy hazai putyinuzmust a nyugati tőke cca. 1 óra alatt be tudná dönteni pl. a forint összeomlásával. S nem is kell hozzá olyan sok pénz.
Ismét a szívemből szólsz, Árpád, de nem az eszemből. Ha jól értem, azt mondod, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér. De sokkal hihetőbb lenne, amit írsz, ha rá tudnál mutatni arra a legalább potenciális politikai erőre, amelyik Orbánékat majd leváltja. De jelenleg nincs ilyen. Ki fogja őket leváltani? Az EU biztos nem, igaz, ez a meccs még nincs lejátszva, de ezek tényleg csak akkor fognak eltakarodni, ha mi leváltjuk őket, ez a mi házi feladatunk. Most ilyen körülmények között vállaljam be a kuláklistát + pl. a rokkantnyugdíj-jogosultság elvesztését is? Momentán nincs pénzem piaci alapú rokkantsági biztosításra, de ez már tényleg csak hab a tortán.
"Bukásuk után nyilván erőteljes és szimbolikus intézkedések következnek, amelyek megpróbálják kijavítani a legnagyobb felháborodást keltő otrombaságokat."

Ilyesmire nem sok példát láttam a magyar történelemben. Valószínűbb, hogy az új garnitúra simán beleül a tutiba. Vagy hogy igazán magyarosch legyen: a kampányban megígéri, aztán elfelejti kiigazítani a böszmeségeket.
Jelenleg 31 ezernél jár a számláló, ennyien jelentették be, hogy maradnak a magánnyugdíj-pénztárnál. Bevallom, én ennél kevesebbre számítottam. Szerintem mégiscsak kell valamiféle civil kurázsi ehhez a döntéshez, és bár azzal egyetértek, hogy ez a kormány nem húzza ki 20 évig, annyi ereje még lesz, hogy a maradókat további retorziókkal sújtsa.
Pl. az a szabály nem változott, hogy a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket az APEH-en keresztül kell intézni, vagyis ez a pénz is bármikor, bármennyi időre blokkolható. Majd megnyugtatják a zembereket, hogy az elmaradt befizetéseiket jóváírják a államiban. Akkor meg ugyanott vannak.
Áldom a sorsomat, hogy engem ez a döntés nem érintett.
"A Fidesz leváltására készülő erő, akármelyik legyen is az, valószínűleg meg fogja ígérni, hogy mindenkinek visszaadja a magánmegtakarítását."
Igérni igéri, az biztos. De miért tenné meg? Még hangulatjavító intézkedésnek is kevés lenne és persze jó drága... Vagy itt azzal a feltételezéssel élsz, hogy a Fidesz-korszak elhozza a tejjel-mézzel folyó Kánaánt és az utánuk jövők már két kézzel szórhatnák a pénzt? Úgy legyen...
"Bukásuk után nyilván erőteljes és szimbolikus intézkedések következnek, amelyek megpróbálják kijavítani a legnagyobb felháborodást keltő otrombaságokat.... Az állami nyugdíjat érintő fenyegetések tehát nyugodtan figyelmen kívül hagyhatók."

Ezzel érvelek én is (és maradok manyup-tag), csak az a baj ezzel az érveléssel, hogy egy max. 50e embert érintő "otrombaság" megszüntetése nem igazán lehet majd olyan fontos és népszerű. Másrészt 50 ezer tag nemigen fog tudni eltartani még egy manyup pénztárt sem, 20 év ellenszélben (üldözésben) meg főleg nem.
a két pillér (felosztó-kirovó állami nyugdíj, plusz a tőkepiacokon befektetett, egyéni számlás magánnyugdíj) együtt némileg csökkentette a hosszú távú nyugdíj-kockázatot, mivel két, teljesen különböző jellegű finanszírozásról van szó, mind a kettőnek más a kockázata, együttes kockázatuk kicsit alacsonyabb volt.

ki tudja, mi lesz ebben az évben?? lehet, összeomlanak a világ pénzpiacai, és a magánnyugdíj-pénztárban maradók elbuknak mindent. akkor is viktor lesz a hibás, már csak azért is, mert megzsarolta az embereket, és akik nem azt tették, amit ő mond, azokat kizárta az állami nyugdíjból.

persze, az állami pillérhez visszatérők meg majd az állami nyugdíj csökkenő vásárlóerővel nézhetnek szembe. a fidesz-kormány bevallott célja az infláció felpörgetése..

egyik pillér sem volt tökéletes, de a kombinációjuk valamennyire közelített afelé, amiből talán egyszer fenntartható nyugdíjrendszer lehetett volna. pár év múlva viszont az emberek arra fognak emlékezni, hogy "a fidesz csinált valamit a nyugdíjakkal", ami miatt senki sem elégedett a nyugdíjával..
@Pantagruel:

Kar, hogy reformorbanistak nem leteznek. A viktorianus partot kizarolag a Viktator iranti rajongas illetve a tole valo felelem koti ossze. Ha holnap kap egy infarktust vagy egy tort a mellkasaba a Fidesz ugy robban szet, mintha sohasem letezett volna.
Nem érzek én ebben az országban erőt, hogy leváltsák őket.
Látod most is töretlen (szinte) a szavazóbázisuk, vallási ügyekben nem lehet észérvekkel meggyőzni bárkit.
Ahol dolgozom nagyon sok a narancs hívő, legdurvább mondatuk idáig az volt "hát nem ezt vártuk" utána persze elindult a komcsizás a beszélgetésben.
Pedig az összes beszerzés le van állítva embereknek mondanak fel, de amig nem őt érinti nem hiszi el.
Attól tartok, nem lesz annyira jó helyzetben a mostani kormányzatot leváltó erő sem, hogy kihagyhassa a számításból a nyugdíjpénzeket. A nagy ígéretek majd megvalósulnak a látszatintézkedésekben: elszámoltatnak néhány szerencsétlent, új médiatörvényt hoznak, jogot adnak az alkotmánybíróságnak,a KT-nek, de semmi olyan, ami pénzbe fáj. Márpedig a nyugdíjkassza csak rosszabbul fog állni. Így tartok tőle sokáig lesz még nyugdíjadó, nem lesz itt visszacsinálva ebből semmi.
Ha a távoli jövőben nehézségeket fog okozni, hogy tömegeknek nyugdíjat fizessenek, akkor a mostani eseményekből kiindulva egyáltalán nem biztos, hogy a magánnyugdíj pénzek biztonságban lesznek. Lehet, hogy az akkori kormány vészhelyzetre hivatkozva rekvirálni fogja a pénzeket, és abból fizeti majd a többiek nyugdíját.

A nyugdíjasok a jövőben is komoly szavazóréteg lesznek, úgyhogy nehéz előre megtippelni, hogy mi a helyes stratégia.
Szerintem a manyup az még baromira nem öngondoskodás.

Az önkéntes pénztár igen. Ami pedig még inkább:

Ha valaki a fizetése 10%-át félreteszi, és befekteti -amíg fiatal részvényekbe, vagy befektetési alapokba, később pedig fokozatosan állampapírokba- akkor 20-30 év alatt ennek a manyupos bohóckodásnak a sokszorosát hozza ki kamatos kamattal ugyanannyi befizetett pénzből (de ha félreteszel ennyi pénzt, és csak állampapírba teszed, nem részvénybe hosszú távon még azzal is jobban jársz, mint a manyuppal). Pénzügyi analfabetizmus ez, kérem. És ezzel nem az állami mellett érvelek, hanem a magán- mint ideális és elégséges megoldás ellen.

Visszatérő hiányérzetem Árpád a klasszikus öngondoskodás, megtakarítás reklámozása, ha már ez a téma. Napi egy doboz cigi ára 30-as éveidtől jól befektetve: ezt már nevezhetjük öngondoskodásnak. Akár a magán- akár az állami nyugdíj önmagában rossz és rosszabb megoldás.
Én 18-án voltam a Fiumei úton, 15 perc alatt már az autóba is visszaültem.
Mindazonáltal bízom benne, hogy több lesz a várakozási idő. Nem azért, mert rosszat kívánok embertársaimnak, hanem mert jó lenne, ha a józan ész felülkerekedne mindenkiben, és a megjelentek száma miatt változna drasztikusan az ügyintézéssel eltöltött idő.
18-át megelőzően az ügyintéző elmondása szerint napi 1000 ügyfél volt, de szemmel láthatóan a sokkal többszörösére voltak felkészülve.
Szomorú, hogy a méltóságos Hivatal gyakorlatilag az emberek rohamára készült, és alig egy páran látják át a dolgokat. Vagy csak félnek?
Árpád, ugye egy kicsit azért csalódásként ér, hogy csak egy százalék vette a fáradságot?
Mondtam neked: nem látom a tv székházat égni!
Egy elkúrtuk-beszéd miatt az utcákon teljes mozgósítás, Kossuth téri kordonozás, miniszterelnök csere, majd kétharmados fidesz győzelem következett.
A 3000 Milliárdos (ha tényleg annyi?) pénzmozgatás miatt pedig pár ezer ember ideges kommenteket irkál blogokba és egy egyórás demonstrációt bírnak összehozni?
Még Gyurcsány (a másik oldal ereje) sem bírt ebből tőkét kovácsolni, annyira nem érdekli az embereket.
Vagy: egyszerűen elhitték, hogy az orbáni út a helyes.

A közalkalmazotti "nem merek maradni, mert engem figyelnek és seggberúgnak" teóriát dobd ki a kukába. Ez akkor lehetne igaz, ha a nem közalkalmazottak nagy százaléka maradna a MNYP-ban.
De hát Te is látod a számokat!!!
Nem is tudom, honnan vehetted ezt a hülyeséget! Van egy közalkalmazott ismerősöd, aki ezt egy üveg sör mellett elmesélte?
Nincsenek rettegő közalkalmazottak, csak egy óriási érdektelen, flegma emberhalmaz.
Még sokszor le kell adni a képmeséidet, hogy az emberek fogják az adást.
Áruló vagyok. Büszkén vállalom.

btw: kíváncsi lennék, a Fideszes pártkatonák közül hányan mernek maradni a MNYP ban?

Nem lehetne erről valahol értesülni? :-)
@Pantagruel: Mintha egy Orbánológia tankönyvből CTRL-C -> CTRL-V :-)
Valaki befőttet tesz el nyugdíjaséveire, valaki megeszi ma a gyümölcsöt, de helyette gyümölcsfát ültet.
Van egy saját gyártmányú tanmesém a pénztárdarálásra:
Élt egyszer egy főkertész (az üveghegyen túl), aki egy szép napon telepített egy bazi nagy gyümölcsöst. A későbbi főkertészek is belátták, hogy - öregszenek a korábbi fák - jól jön ez majd 20-30 év múlva.

Gondozták, sok pénzt költöttek rá sok éven át, majd mikor már majdnem termőre fordult, kivágták az egészet, mer' köllött a tüzifa...
A forgatókönyv mindig ugyanaz.
A következő kormány megígéri, hogy visszaállítják az egészet. Aztán mikor hatalomra kerülnek, széttárják a kezüket: elköltötték a pénzt, nincs miből. De a nyugdíjrendszerbe vissza engedik tagozódni aki most "kiírta magát", mert az nekik is ingyen van: ők sem terveznek négy évnél tovább, annyi pluszterhet el tud viselni az állam.
Tehát, aki visszalép az államiba, annak ellopják a pénzét és aztán vigasztalják. Aki marad, azt most fenyegetik, de később megmarad neki a sajátja.
Ugyanezt már megjátszották ebben az országban párszor, mindenki kérdezze csak meg a nagyapját.
Orbánisták: "Azon semmirekellők csürhéje, akiket majd elsőként állít falhoz a forradalom."
Teljesen elhűltem, hogy emberek (kollégák, barátaink) ezen a héten kezdtek el körbekérdezni a manyup-okról, mi legyen, mivel jár ha marad, mivel, ha menne.
Tényleg nem ütötte meg az érzékenységi szintet.
Abban meg erősen kételkedem, hogy nem lesz meg a hosszú távú hatalom, ha nem húsz évre, egy-két választás erejéig, némileg fogyatkozó aránnyal (utoljára talán akár a Jobbikkal koalícióban), de meglesz.
Addigra meg már a sóval behintett manyupok helyén meg már akármi is lehet. Virág ugyan nem, de focistadion mindenképp.
Elegánsabb lett volna úgy intézni, hogy aki akarja, saját zsebből folytathatja az MNyP-t, teljes állami nyugdíjra jogosult lesz, viszont magasabb nyugdíjjárulékot vonnak le utána (kompenzálandó az eddigi MNyp befizetéseket).
"A Fidesz leváltására készülő erő, akármelyik legyen is az, valószínűleg meg fogja ígérni, hogy mindenkinek visszaadja a magánmegtakarítását." Aha. No és miből fogja visszaadni?
Én nagyon szívesen maradnék a mnyp-ben, de mi a biztosíték, hogy rövid határidőn belül nem nyírják ki őket...????
30-40.000 tag nem biztos, hogy elég a fennmaradásukhoz, a kormány pedig mindent el fog követni, hogy bizonyítsa: a mnyp-k nem életképesek (törvényileg szabályozott működési költségek, különadók, stb.... ilyen téren nagyon jó a fantáziájuk...)
És akkor aztán mindent bukik az ember...
A nyugati világ jobban él, mint amennyit megtermel. Csak életszínvonal-eséssel lehet egyensúlyba kerülni. És azok az országok tudnak rugalmasabban reagálni erre a helyzetre, ahol kisebb az eltartottak aránya. Mi az első körökben esünk majd ki a játékból. Most a rejtett tartalékok felélésén van a sor. A jövő generációk pénzén élünk, ameddig még elhiszik nekünk, hogy képes lesz az a generáció fizetni.

Szerintem sokan látják, hogy az állam nem lesz képes nyugdíjat fizetni, de abban sem hisznek, hogy akkor az államkötvényekbe fektető magánnyugdíjpénztárak viszont talpon maradnak. Jobban bíznak a külföldi bankszámlára gyűjtött nyugdíjban vagy az utódok jóindulatában. Ez az igazi öngondoskodás. Naprakész egyenleg, tetszőleges portfólió :). Lásd Kína, ott kb. annyi a nyugdíjas, mint nálunk, csak épp nem arányaiban, hanem összesen.
Valóban jogos a kérdés: mit tegyenek a közalkalmazottak? Nem olyan egyszerű ám, hogy a neokommunisták nem maradnak itt örökre. Az, aki családfenntartó, nem engedhet meg magának még egy év jövedelemkiesést sem, nemhogy hármat.
A hit zsebeket mozgat vagy inkább ez esetben ürít. Főleg a vakhit. Vakból most jól el vagyunk látva.
Köszönjük szépen Wirág elvtárs... ;)
Csak egy aprosag maradt ki. Az elneptelenedo kasszak ugy csodbe mehetnek mint a huzat (ok a huzat nem megy csodbe, de ezt ugorjuk at pls). Egyedul maradni nem eri meg, rosszabb mint menni a tobbiekkel. Ha sokan maradnanak lehet, hogy jo lenne, de ha kevesen maradnak azok kerulhetnek bajba akik maradnak. Persze ha egy nagyobb ceg resze (pl bank leanyakent mukodik) joval kisebb ez a kockazat.
A fent mondott dolgok tobbsegevel egyetertek, de azert a kozalkalmazottakat arra biztatni, hogy nem lepjenek vissza, akar a munkajukat kockaztatva is, mert "Senki nem vágja el magát egy életre", hat az eleg nagy felelotlenseg. Ha egy eletre nem is, de kovi harom evre fixalva van a felso vezetes, es nem hiszem, hogy meger 3 munkanelkuli evet (ugyanis a versenyszferaban pont most munkat talalni minimum keteselyes) barki nyugdijmegtakaritasa (egyes kiveteles eseteket leszamitva).
Ah, mily keserűség! Azok az értetlen emberek! Hát miért nem hajlandóak már csak pusztán a kormány elleni dacból is nyilatkozni a maradásról?! Még a végén nem leszünk elegen és hiába nyilatkoztam a maradásról a magánnyugdíjpénztáram fog beinteni nekem, mondván, hogy ennyi pénzért már neki nem éri meg, aztán szépen lehúzza a rolót én meg mehetek vissza szégyenszemre az állami rendszerbe. Emberek, hát nem értitek!?

Árpád, nem mindenkit vakít el a kormányellenes düh annyira, hogy saját érdekei ellen döntsön. Talán ők veled ellentétben megnézték, hogy milyen teljesítményt is nyújtott a magánnyugdíjpénztáruk eddig, mire számíthatnak ebből a jövőre, aztán rájöttek, hogy a manyup nyugdíjuk a régi rendszerben is jó, ha az elveszett 25% állami nyugdíjt pótolta volna.
Te meg tedd fel magadnak a kérdést: ha az állami rendszer annyira rossz és fenntarthatatlan, annyira semmit nem fog érni, akkor miért is reménykedsz abban, hogy egy másik kormány majd visszaállítja a jogosultságodat az állami nyugdíjra?
Alapvetoen az a kerdes, hogy az Alkotmany Birosag mit akar es mit mer a multkori tockos utan megsemmisiteni ebbol a szabadrablasbol. Februarig, marciusig amig a vagyont at nem adjak az allamnak, meg minden mentheto.
Utanna mar hiaba ad igazat az EU emberjogi birosaga, a penznek mar laba kelt. Mi akik maradunk, meg perelhetunk az elsibolt 14 havi jarulekunkert, a megalaztatasunkert, stb. De amit mar elkoltottek 3 millio ember megtakaritasabol, azt mar csak a sajat zsebukbol tudja visszaadni az allam. Mert gondolom Csanyi, Vitezy, Fellegi, Orban, Szeles, stb. oligarchak nem toljak bele a vagyonukat a kozosbe, ha elbasszak.
ne feledd, hogy az a sok-sok éhenkórász minimálbéres mind szavazópolgár lesz akkor is, amikor nyugdíjba megy. Sajnos a sorsunkat nem azok irányítják, akik betesznek a közösbe, hanem a sok ingyenélő, akik csak a használt húzzák. Ezeknek sájszegál, hogy állami v mnyp nyugdíjat kapnak, de kapni fognak. Legfeljebb az a kevés jól kereső nem kap, aki most is milliókat fizet járulékként (éves szinten). Ők lesznek leszarva, de ők a pénztártagság 10%át se teszik ki...
pont ugyanígy gondolkodtam, amikor döntöttem, hogy maradok...
most írom róla a posztot, úgyhogy csak egy-két gondolat röviden:

1) akármilyen hihetetlen, még a pénzügyi szektorban dologzók közül is sokan vannak, akiknek fogalmuk sincs erről a nyugdíjizéről. anno beléptek, ha beléptek, főleg, ha muszáj volt, de hogy ki, hova, mit fizet, azzal nem törődnek. és ugyanígy: hiába kapják az értesítőt évente, elképzelésük sincs arról, hogy hogyan fog összeállni a nyugdíjuk 20-30-40 év múlva - és ezért nem feltétlenül hibáztathatók.

2) az érdektelenség után a fenyegetettség következik, amit ugyan elbagatellizálsz, kedves Árpád, de ne feledd:

a) vannak, akik attól tartanak, hogy nyugdíjas korukban nem lesz miből megélniük. és hiába tudjuk, hogy így sem, úgy sem lesz állami nyugdíj 30 év múlva, a szolgálati viszony mint olyan egyeseknek oltári szentség.

b) hiába posztolja majd ki szegény Géza vagy Ilike, hogy őt kirakták az állami állásából, ha nem lesz hol dolgoznia és kenyeret adnia a családjának.
az államigazgatásban KIADTÁK, hogy nem lehet maradni a magánpénztárban, és ki az a marha, aki nyíltan - merthogy a nyilatkozat másolatát ugyebár le kell adni a munkáltatónak - szembe megy a munkáltatójával.

3) egyre több baloldali, balliberális vagy csak kormányellenes vagy csak simán racionálisan gondolkodó polgár HISZI azt, hogy Orbánék hamar megbuknak.
át kell állítani a gondolkodásmódjukat, mert minden a hosszú távú hatalomban maradásuk felé mutat.

"Tovább is lehet gondolkodni a sorsán, például hogy milyen álnéven fog bujkálni Latin-Amerikában, de ez most nem releváns."

visítva röhögök csupán... ;-)
Tóta, hol voltál akkor, amikor a szocik bekényszerítettek a magánpénztárakba??? Akkor nem sírtál?
Én maradtam a magánban, tisztán pénzügyi megfontolásból, egyetértve Árpi levezetésével, hogy az a tuti, ami a számlámon van.
Ennek ellenére nem gondolom, hogy Orbánék buknának a következő fordulóban és nem is kívánom. Szerintem a szerző egy másik országban él, ahol az embereket megfélemlítik és mindenki retteg a kormánytól. Én bizakodást és tenni akarást látok az elmúlt 8 (20?) év posványa és tökölődése után. (ami persze érthető volt egy rendszerváltást követően...)
Mit tennék dr Genya helyében?
Ha csak 50 ezer tag marad, akkor teljesen értelmetlen megtartani a II. pillért. Egy rendelettel megvonom a működési engedélyüket. És csődeljárás.
A pácban maradt tagokat az ÁLLAM "megmenti" és elfogadja a "visszalépésüket" az állam VŐDSZÁRNYAI alá. Természetesen úgy, mintha "önként" jöttek volna át...

Lehet még őket jobban is megalázni...
Tegnapig osztottam-szoroztam. Majd rájöttem, hogy egy olyan sok ismeretlenes egyenletről van szó, amit nem tudok megoldani. Ezért megfogadtam Viktor tanácsát és a szívemre hallgattam: nyilatkoztam (12 perc volt a teljes ügyintézés várakozással együtt) a maradásomról.
Ne feledjük el, hogy az állami cégeknél egy túlbuzgó HR-es könnyen elkaszálhatja a "deviánsokat" - aki állami cégnél dolgozik, annak nem érdemes maradnia. Főleg, hogy most indok nélkül felmondhatnak a köztisztviselőknek.
"Ehhez is érdemes azonban tudni, hogy nem tart ez örökké. Senki nem vágja el magát egy életre, mert az a rendszer, amelyben ez egyáltalán felmerül, az nem maradhat fenn sokáig. "

Elég csak két-három évig elvágni magad. Senkit nem fog vigasztalni az, hogy két-három év múlva *esetleg* eltörlik ezt az intézkedést, ha *most* kirúgják és *most* éhen hal.
Egyébként az sem biztos egyáltalán, hogy három / hét év múlva veszít a Fidesz. Akkor pedig az egész értekezése Árpádnak téves.
Heh, jó néhány állami "cégnél" (pl. APEH) kerek perec megmondták, hogy aki marad, az repül. (És a nyilatkozat saját példányt ugye a munkaadónak kell leadni).
Hát, részükről ennyi.

Egyébként pedig ez a kb. 40 ezer ember a magyar középosztály. Akinek bejelentett átlagosnál magasabb bérjövedelme van, átlagosnál magasabb pénzügyi tudatossággal és öngondoskodással. Ennyi. :)
Az igaz, hogy egy esetleges új kormány az állami nyugdíj ígéretét sokkal könnyebben vissza tudja adni, mint az államosított MNYP-pénzt.
Sajnos a végén Dezső mégis megdöglik... Leöntik petróleummal...
Kedves Tóta W.!

Az én nézöpontom szerint, te is és a blogoszféra/újságíró szakma is hihetetlen nagy hibát követett el, a médiatörvényen való rugózással.

Persze szaftos konc (meglepődnék ha véletlen lett volna) és ugye a szólásszabadság és a szabad média olyan, mint informatikusnak a 220V, lehet nélküle próbálkozni de nem az igazi az eredmény sem az élmény..

Miközben a kormányra nehezedő nyomás elérte célját és a fijjuk engednek (ki lepődött meg??) az EU-nak, ők szépen behúzták a MNYP lóvét az utóbbi 15-20 év legnagyobb és legpovátlanabb svindlijével.

Na erről kellett vona írni/tájékoztatni kvázni nonstop, amíg az átlagember megérti, hogy mit vettek el tőle most tulajdonképpen.

Szükség szerint le lehetett volan menni BebeTV szintre is, ahol RajzfilmMatolcsy csíkos pizsiben harisnyával vitte volna ki a RajzfilmPénztárból a zsákokat, miközben RajzfilmOrbán járó motorú RajzflimMercibuszában várta volna rajtra készen.

Rodolfo is megmondta, hogy "Figyeljék a kezemet, mert csalok!"!!! Minket duplán átbasztak itt kérem, egyrészről ellopták a tisztes-élhető nyugdíj lehetőségét egy generációtól, másrészt ezt úgy tették, hogy a sajtószabadság vörös posztóját lengették a kiraboltak orra előtt.

OV ellenben elérte amit akart! Benne lesz a Magyar Történelemben, mondjuk gondolom nem lesz túl happy, hogy 1 azaz 1 dolog fog előtagként a neve elé szilárdulni.. örökre: "A Nyugdíjrabló"
@Pantagruel: "A Fidesz szerepe a gazdaság koordinálása és a politikai egyeduralom megőrzése abból a célból, hogy a liberálbolsevik hazaárulók ne jussanak politikai hatalomhoz."

Tudod, kik gondolkoztak így, hogy csak mi vagyunk az egyetlen alternatíva, és aki nincs velünk, az lepaktál az ellenséggel: Ilyen volt Hitler, Sztálin és pl. Gyurcsány is. És pont Orbán volt, aki régen (még a rendszerváltás idején) nem így gondolkodott. Sajnálom, hogy ez lett belőle, de mégjobban sajnálom, hogy ezt páran papagájként ismétlik.

"posztkommunista-vadkapitalista": Ez nálad hogy jön össze? Tanulj még egy kicsit mielőtt ilyeneket leírsz. Tudod van kommunista gazdasági berendezkedés, és van kapitalista, a kettő teljesen üti egymást.
@Pantagruel: Ne szidd az anyámat... :) Hiába csomagolod tudományos szövegbe, a tény tény marad: Orbán egy csibész, mindenkit nagyon csúnyán átvert az a 2/3-ad akibe mindenki szívét lelkét fektette, s ahhoz képest, hogy mit ígértek, s mit mutatnak most fel, köszönőviszonyban sincs egymással.
Tények makacs dolgok: ez a kormány már tavaly szeptemberben elvesztette a 2014-es választást, ha lesz még olyan...
Nem keresek annyit hogy megérné maradni
Azt a forgatókönyvet kihagytad,mi történik, ha a Fidesz megtesz mindent, hogy bosszúból bedöntse a magánnyugdíjpénztárakat?
(már sokat nem tehetek, a múlt héten feliratkoztam a Kubatov listára, de kíváncsi lennék erre a gondolatkísérletre is)
*Először is leszögezném: a jövő bármit hozhat - ezt se isten se ember nem tudhatja - így az a számításomból kimarad (természetesen).

a tajekozodjon.hu weboldalon kiszámítottam a várható(*) nyugdíjamat.
állami: 204000 Ft
régi: 150000 Ft
tisztán magán: 67000 Ft

no akkor melyiket válasszam???
(alkalmazottként dolgozom
10 év magánszféra
8 év közszféra)

sosem kerestem több százezres fizetést, viszont mindenhol meg voltak elégedve velem. ami járt végzettség stb alapján megkaptam, adót soha nem csaltam. Az én fajtám az ma már lejáratott tisztességes adófizető állampolgár.

Szóval miért is maradjak a magánkasszáknál???
miért is????

?????

inkább a bizonytalan több,
mint a biztos kisebb magánnyugdíj
(ja ki mondja hogy az is biztos??? 20-30 év múlva??? nem léptek még le emberek pénzével magáncégek. tudhatom én hogy nem mennek e csődbe???) ez körülbelül annyira biztos mint éves időjárás előrejelzés.

merjük már bevallani hogy ami magán és üzleti alapú az nem mindig jó!!! Miért hisszük a fenenagy kapitalizmusban hogy az állam csak rossz lehet a magánszféra meg csak jó. Látjuk magunkat, látjuk a nyugati világot hova vitt minket ez a tévhit.
Alapvetően nem rossz logikai okfejtés, egy tényezőt azonban a teljesség kedvéért hozzátennék:
Azt sem garantálja senki és semmi, hogy a manyup számlámon lévő összeg az elköv. 10-20-30- évben gyarapodni fog, ha ugyan el nem kótyavetyéli a pénztár a teljes összeget. Ugyanis a törvényt olyan jól kitalálták, hogy a pénztártag visel MINDEN költséget és kockázatot. Ezt nem árt észben tartani. Én az enyémet kiszámoltam: az elmúlt 12 év befizetéseit összeadtam, majd megnéztem az aktuális, 2010.12.havi egyenleget (2010. 10. 11. 12. hónapot természetesen már nem számoltam) és nem döbbentem meg, hogy több mint 1 milla mínuszt mutat a mérleg.
Ez azt jelenti, hogy nemhogy nem kamatozott a pénzem, még a befizetéseim sincsenek meg.
Nekem nincsenek illúzióim afelől, hogy ez a tendencia nem javulni, inkább romlani fog. Itt mi, 1xű állampolgárok csak veszíthetünk. Ha maradunk azért, ha nem azért. Tudod, nyuszika tipikus esete.
Egy biztos megoldást látok: még az ömanyupot is ki kell venni, majd egy közeli jogállamban -Ausztria pont megfelel - nyitni kell egy nyugdíjmegtakarítási számlát. Tárt karokkal, magyar ügyintézőkkel, magyar szerződéssel várják a pénzünket.
Na arra tegye rá az enyves mancsát akármelyik tetves magyar diktátor.
@Pantagruel: Egy jelszavuk van az Orbánusoknak. Pro Orbi et Orbi! Ezen kívül nem ismernek alternatívát. Euroorbánizmust emlegetni mikor már anno megmondta Európán kívül is van élet?
Egyrészt, nem mindenkinek érte meg mnyp-tagnak lenni, akit kötelezően beléptettek 97-től, mint pályakezdőt, csak annak, akinek az átlagosnál magasabb legális jövedelme van, és az eljövő 20-30-xx évben is erre számít. Most pedig azt látja, hogy a kormány végezni akar a mynyp-kkel, így azért rizikós maradni. Mi a garancia rá, hogy a manyupok fennmaradnak akár 2014-ig? Ha nem, akkor visszamenőlegesen visszaállítják őket a szocik? (nem érdemes más váltópártban gondolkodni, mert az nincs sehol, a Fidesz bukása esetén az MSZP jön vissza, mégpedig Gyurcsánnyal) És ha az állam sem fog semmi garanciát adni a továbbiakban, a manyupok bedőlése esetére akkor megtörténhet vele az, ami számos vállalati magánnyugdíjalap esetén megtörtént pl. az USA-ban: no nyugdíj, nyista, nuku, semmi. Nekem is van olyan távoli rokonom az USA-ban, aki 70 valahány évesen még dolgozik, mert a nyugdíját egyszerűen elsikkasztották!
Másrészt ez szubjektív, de a manyup ügynökök ugyanolyan heves ellenszenvet váltanak ki belőlem, mint pl. az életbiztosítás-ügynökök. Vagy az Amway-ügynökök, vagy Vágó István, akit először egy Amway-térítésen láttam reklámozni valamit, az Amway-t reklámozta természetesen, a levetített videokazettán. Mindegyiknél megszólal az ember fejében a riasztó: itt vmi olyan sémát akarnak rátukmálni az emberre, amin ők nyernek. Tudom persze, hogy ez piacellenes mentalitás, és a te szemedben OV a nagy szemfényvesztő.
Abban viszont majdnem biztos vagyok, hogy az index és talán a bloggazda is kapott némi anyagi ösztönzést a manyupoktól az elmúlt hónapokban. :)
@Pantagruel: huuu,ettől a kommenttől első olvasatban megijedtem, el kell olvasnom mégegyszer.
Nekem az jött le hogy a posztíró már nagyon várja hogy az etársai újból pozicionáljál magukat.
Csak megjegyzem halkan ide már vissza soha.Jómagam nemvagyok fideszpárti de százssor inkább őket viselem el mint a baloldali etársak országrombolását.Erkölcsi,anyagi téren egyaránt.Ehez képest a kötelezőként bevezetett magánnyugdij smafú.
A nép inkább sorbaáll a kupakok visszaviteléért aztis jelzi hogy nem hülye.Azon legalább nyerhet!
És akkor mi lesz, ha a pénztárak (vagy közülük pár) simán tönkremennek? Ledarálták a bevételeiket (1% vagy mi), marad mondjuk 50-60e ember... Megéri? Ha megéri, megéri úgy is, hogy a jelenleginél több erőt kéne belefektetni a pénzkezelésbe, vagy csak úgy, hogy MÉG SZARABB lesz a kamat?
Én biztos vagyok abban, hogy a közszféra karcsúsításakor rendezőelv lesz, hogy ki lépett vissza és ki nem. S mivel nem kell indokolni leépítéskor, simán el lehet intézni a renitenseket.
Rám nem mutogathat senki én soha nem szavaztam ezekre :-)
Hiába erőlködtök a magánnyugdíjpénztárak előnyeinek és létjogosultságának propagálásán - be sem lett volna szabad azt vezetni.
Most az a reform, hogy fel kell azt számolni. Ez egy olyan rendszer amelyik az egyik oldalon államadósságot generál, majd az államkölcsönvett fedezetet magányugdíjpénztári követeléssé privatizálja - veszteségesen. Közben azért néhányan jól élnek belőle - akik a rendszert működtetik - és a néhány gazdasági kedvezményezett akikbe a manyup a a teljes befektetés kockázati részét fektetheti. A nagyobb részt - rendszerint - államilag biztonságosnak elfogadott befektetésekbe (jellemzően állami kötvényekbe) teszi.

Akik az önkéntes vagy kötelező öngondoskodást mantrázzák, a demográfiai változásokkal fenyegetnek - nem ok nélkül ugyan - de ez sem gyógyír.
Az egész rendszer úgy ahogy van életképtelen - egyeseknek egyénileg előnyős lehet - közösségileg katasztrófa.

Az önkéntes öngondoskodás érdemes a támogatásra de csak annak lehetőség,
akinek a hónap végére feleslege marad. Ez belátható időn belül túl keveseknek sikerül.
A kötelezőt pedig a mai nyugdíjasok megszolgált járandóságainak fedezetéből kanyarították ki.
Megszolgált, mert ugyanígy megfizették az őket felnevelő generáció nyugdíját miközben tisztességben felnevelték ezt a mostanit, bennünket.
Most pedig épp ez a MaNyuP-okba irányított 1/3 hiányzik a folyó nyugdíjkifizetések fedezetéből.
Így arra magasabb kamatú hitelt kell a forintnál értéktartóbb pénznemben felvenni,
mint amennyi a MaNyuP-ok (forintban elszámolható reál)hozama.
Ezzel a közösségi államadósságvállalás az egyik oldalon az egyéni manyup megtakarítás a másikon nálunk közösségileg súlyosan
veszteséges kölcsön-befektetéspár.
Nincs meg se a termelésfedezete, de a manyup mint befektetési forma kevesebbet is hoz
mint amennyit az emiatt fölvett kölcsönök és be(lénk)fektetések visznek.
Semmit nem nyer a jövendő (fogyatkozó) generáció, hogy a nyugdíjterhünket úgymond levesszük a vállukról,
ha helyette és miatta annál jóval nagyobb többlet államadósságot varrunk a nyakukba.
Akkor jobban járnak, ha majd szükség szerint maguk veszik fel a kölcsönt addig is kamatköltségveszteség,
működési költség és tőkepiaci kockázatok nélkül.
Ilyen helyzetben ez a rendszer teljesen ésszerűtlen luxus.

A jövő megfogyatkozott generációnak az adósságterhektől fojtogatva kényszerűsége lehet
és a felhalmozás módja miatt (MANyuP-ba elprivartizált államkölcsön) erkölcsileg megalapozott joga is
a manyup rá áthárított felhalmozódott államadósságköltségeivel megterhelni a magánnyugdíjmegtakarításokat és azzal
a magánnyugdíjpénztártagok számára egyénekre bontva realizálni a közösségi veszteséget - és tartok tőle,
hogy akkor mindenki számára világos lesz miről van szó.

Ezenkívül a nyugdíjkorhatár emelgetése is halottnak arcpirosító álmegoldás jelen gazdasági rendszerben - valójában
sokkalinkább a 60-on felüli generációk munkanélküliségbe nyomorba, anyagi egészségi ellehetetlenülésbe,
pusztulásba taszítását jelenti.
E rendszerben már 60 éves kor alatt is súlyos probléma a munkalehetőségek hiánya.
Ez csak úgy elfogadható megoldás, ha emellé a munkalehetőség is közösségileg garantált.
Anélkül ösztönözni lehet (pl nyugdíj terhek kölcsönös elengedésével nem fizetnek utána járulékot de még ő sem kér nyugdíjat),
de elvárni álszent népgyilkosság.

A dolog igazi természete az, hogy egy egyensúlyban lévő kultúrának / közösségnek ismérve,
hogy képes önmagát minőségben és mennyiségben reprodukálni és fönntartani.
Ebbe beleférhet egy egészséges mértékű fogyás vagy növekedés is valamilyen határokon belül.
Egyénre bontva azt jelenti hogy kigazdálkodja átlag két gyermek felnevelésének anyagi terhét
akkor is, ha annak természetbeni részét a velejáró munkát gondoskodást bármilyen okból más viszi
és a gazdaságosan már nem munkaképes őt felnevelő generációt tisztességesen eltartani.

Ha ez nem működik - akkor egyszerűen rossz a rendszer, és akár le is kell zúzni, ha netán egyesek
túlságosan ragaszkodnának hozzá - akár velük együtt.
El kell dönteni, hogy mi van miért... tán mi vagyunk a pénz és piacistenért,
hogy hódoljunk neki és meghajoljunk önkénye előtt, avagy le kell törni a fejünkre nőtt szolga szarvait
és helyére tenni ?
Magyarországon van elég föld, hogy senki ne éhezzen és téglának való agyag is, hogy legyen tető a feje fölött.
És van elég munkára fogható kéz is hozzá. A többi szervezés kérdése. Ez az alap.
Ami azon túl van/kell azzal lehet játszadozni a bennünket körülvevő világgazdaság ránkkényszerített
szabályainak megfelelően ügyeskedve.
De muszáj ebben a sorsközösségben gondolkodnunk, mert hiába gondoljuk magunkat világpolgárnak hisszük magunkat európainak,
meg akárkinek - elsősorban ahhoz a sorsközösséghez tartozunk ahol élünk, ahova az adónkat fizetjük.
Hiába vagyunk "európaiak": a magyar államadósság csak a mienk - az ország/közösség pedig tőlünk ilyen amilyen.
Férgeinktől magunkat kell megszabadítanunk.

Azt mondjuk a Himnuszunkban Istennek :
"Megbűnhődte már e nép, a múltat s jövendőt"

A mindennapokban ez az égi szózat a válasz:
Igen. Valóban. De nektek még nem volt elég.
Mi a képlet? Mi alapján döntsek? Hogyan számoljak? (ideológiát meg vizionálást ne emlegessen nekem senki, számok alapján dönt az intelligens ember)
Amúgy maradtam, mert ma a férfi lakosság 1/3-a nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, ha emelik a korhatárt, akkor ez 2/3 lesz. Mert haladunk a svéd modell irányába, ahol valóban a befizetett pénz lesz visszaosztva, és míg 20 éve 10 befizetőre jutott 1 nyugdíjas, 10 éve már 5re, manapság 2re, és hamarosan elérünk az az 1:1 és ennél rosszabb arányokhoz. Plusz azok az okok amiket Tóta W. felsorolt. De ez kurvára nem ennyire egyértemű mint ő írja. Függ a kortól, nemtől, jövedelmszinttől, pénztári megtakarítástól, stb. Mert van ebben a relációban olyan matek, amiből az jön ki, hogy hülye aki marad. Ez egyéni, nincs nagy igazság, ezért nem lobbiznak a pénztárak sem a maradás mellett, mert bankok az anyavállalataik, és így marad ami perelhető lenne, ha lobbiznának a maradás mellett, vki marad és rosszul jár.

Igazándíból az a felháborító, hogy a mai magyar pénzügyi kultúra mellett egyáltalán felajánlották a választás lehetőségét. Kezedbe nyomták a két kapszulát, hogy akkor az egyiket vedd be, nem tudjuk ugyan mit okoznak mi sem, de te döntsd el, hogy neked melyik a jó. Nevetséges.
nincs mit hozzátenni a cikkhez.
Én már nyilatkoztam a mnypt-i tagság megtartásáról, ugyanilyen megfontolásból.
Vannak, akik még mindig nem vették észre, hogy a KÖTELEZŐ MNYP miatt felvett hiteleket ugyanazok fizetik vissza, akiknek jelentős "megtakarítása" van a pénztárakban?
Miért jobb nekem magasabb SZJA-t fizetni azért, hogy egyesek állami kölcsön elismervényeket gyűjtögessenek? (Ami NEM azonos azzal, ha van egy saját házam, ugyanis államcsőd esetén egyik esetben seggtörlő papírom van, a másik esetben házam)

"A Fidesz leváltására készülő erő, akármelyik legyen is az, valószínűleg meg fogja ígérni, hogy mindenkinek visszaadja a magánmegtakarítását."

Ha kijelölik a forrást, ahogy a csehek is teszik most, a második pillér felállítása előtt (ÁFA emelés), akkor el lehet rajta gondolkodni. Tisztán fogom látni, hogy megéri-e 30 %-os ÁFA-t fizetnem azért, hogy ne csak az özvegyem, hanem a gyerekeim is örökölhessék a nyugdíj megtakarításaim egy részét. Szerintem inkább fizetek önkéntesbe, az legalább valódi öngondoskodás, nem ez az önámítás, amit 12 évig csináltunk a kötelező MNYP-akkal.
Ami igazán furcsa, nem értem, kik akarnak maradni. Én az elejétől fogva kötelezően belekerültem a rendszerbe, és az utóbbi sok évben végig maximum TB-t fizettem. Nekem nem éri meg maradni. Kinek igen?
Azért én nem lennék annyira biztos abban, hogy nem lesz meg a húsz év. Lehet, hogy nem Orbánnal, de a Fidesz egyáltalán nem áll rosszul.
Amennyiben keresztülverik a határon túliak szavazati jogát akkor bizony egy MSZP szintű ellenzéknek nem sok esélye van.
Ha a Fidesz azt csinálja az "elvett" nyugdíjakkal amit hangoztat, - adósságcsökkentésre fordítja,. akkor a gazdaság a legnagyobb rákfenéjétől szbadul meg, vagy ha nem is szabadul de jelentősen könnyít rajta. A felszabaduló forrásokat munkahelyteremtésre, és prosperáló ágazatok fejlesztésére lehetne költeni. Nagy persze a csábítás egy kis jólétnövelő (és népszerűségnövelő) intézkedésre de talán nem esnek bele ebbe a csapdába. Orbán nemigen hajlamos erre. Talán a választások előtt lesz néhány PR fogás nyugdíjasoknak, de remélhetőleg nem esnek Medgyessy hibájába.
Én a szerzővel ellentétben egyáltalán nem bíznék olyna nagyon abban, hogy a következő választásokak más nyeri.
Na igen, főleg a kormánytisztviselőknek van egy másik szempont is a döntés meghozatalában: indoklás nélküli felmentés 2 hónapos felmentési idővel...

mi a fontosabb: most nem munkanélkülivé válni, vagy most nem adni az mnyp-s megtakarításokat?
10 perc volt lepapírozni a meglévő számla maradását. A macera azon ment 3 hétig, hogy mikor szakítsak rá időt, hogy eljussak a hivatalba. Aki úgy gondolja, hogy többet veszít, ha marad manyup tag, az gondoljon bele, hogy mi kötelezi az államot arra, hogy gondoskodjon róla? Sokan úgy vannak vele, hogy "Majd az állam megoldja, ez nem az én dolgom".
Nos, az állam nem fogja. 20-30-40 év múlva egyre többen lesznek azok az adózók akik tiltakozni fognak az ellen, hogy ők tartsák el a nyugdíjasokat. Már ma is érezhető ez a vonal és ez csak erősödni fog.
Ebben a fejetlenségben árulja már el valaki, hogy most menni vagy maradni? Azt olvastam, hogy mindkét esetben megszívja az ember, akkor teljesen mindegy, hogy mit választok?
"Állami nyugdíjra sem fogja futni, a csodát leszámítva nincs olyan forgatókönyv, ami a mai, közismerten bőkezű juttatásokat fenntarthatónak hozná ki."

Ez így van, mint ahogy az infláció és/vagy a csődök miatt a magánnyugdíjad sem fog xart sem érni, ha minden marad a mostani pályán.

A te szavaiddal: a csodát leszámítva nincs olyan forgatókönyv, ami a mai pénzügyi rendszert fenntarthatónak hozná ki

Azt feltételezni, hogy az állam nem fizet egyáltalán, amellett hogy a magán az tuti befektetés erősen kettős mérce.

Nézd meg az alábbi filmet, nem kihagyva a végén a stáblista részt.
De biztos ezt a filmet is az Orbán maffia megrendelésére írták:

www.imdb.com/title/tt1386588/
Kedves Tóta W és mindenki!
Lehet itt ijesztgetni, csak nincs sok értelme. Inkább arról kell beszélni, és én is azon töröm a fejem, hogy melyik választásnak mik az előnyei és mik a hátrányai.
Ha lemondok az állami nyugdíjról, akkor csak a magánra számíthatok. Ez mekkora fizetésnél milyen hozam esetén hány év alatt kifizetve mennyi lesz? Mivel megszűnik a magánnyugdíjak állami garanciája, ezért fontos kérdés, hogy a magánnyugdíjpénztárnak vagy az államnak a csődje valószínűbb-e? Lehet-e a magányugdíjpénztár csődjére biztosítást kötni?
Szerintem magas fizetésnél megéri magánban maradni, de mi a magas fizetés? Én eddig nemzetgazdasági átlaghoz közel kerestem, tavaly pl. 230-250 ezer körül havonta. Ez magánnyugdíj-megtakarítás szempontjából most alacsonynak, közepesnek, vagy már magasnak számít? Azt se felejtsd el leírni, hogy aki minimálbér körülre van bejelentve, annak nem éri meg magánban maradni!
Hiába szavaztam a Fideszre, hidd el, én a magam szempontjából legkedvezőbb döntést szeretném hozni, és kész vagyok maradni a magánban, ha az a jó. De ha azzal riogatsz, hogy majd közalkalmazottként hogyan fogják feljegyezni, hogy nem mentem az államiba, azzal nem segítesz. Úgyhogy most kiderül, hogy bértollnok vagy-e vagy tényleg a nekik jó döntésben akarsz segíteni az olvasóidnak. Naívan remélem az utóbbit?
Mert ez ennyire nem egyszerű, hogy az egyik pénz a másik ígéret.

Mert 2013-tól bruttósítják a nyugdíjat, és mondjuk az államiban ez történhet úgy, mint az szja bevezetésekor, hogy akkor duplázzuk a fizut és 50% adó, és kézhez ugyanannyit kapsz, de a magánnyugdíjnál nincs hova bruttósítani, ott simán feleznek (vagy csak -16%, ha marad az egy kulcs).
Mert kurvára nincs válasz arra, hogy mondjuk jövő január másodikán megrokkansz, és munkaképtelenné válsz, akkor mivel már kizártad magad az államiból a megtakarított 3,5 milliódból kell mondjuk lehúzni a maradék 40 éved, amihez megemelkedett rezsi jár (rokkantnak lenni sokba van, ha tartani akarod az életszínvonalad, vagy irány a nyomorgás, ami szintén hűdejó). Mert butaság azt gondolni, hogy majd jön egy kormány ami konkrétan hagyja, hogy éhenhaljon 3-4-5 millió választópolgár, amikor ha csak nekik nyalja ki a seggét, akkor is fix a 2/3-ada. Lehet kevesebb lesz, de lesz. Mert egy nő lófaszt nem fizet a magánnyugdíjába amíg otthon van a gyerekkel, míg a szolgálati idő pörög. Mert a nyugdíjkasszák többsége az elmúlt 10 évben 1% körüli reálhozamot produkáltak átlagban, ami lényegében csak az inflációtól védett meg. Mert 2008-as egyenlegközlőn mindenki olvasta, hogy éves befizetés x összeg, éves növekmény MÍNUSZ 2x összeg, és te se tudod, hogy hányszor lesz még "2008-as év" amíg megéred a nyugdíjkorhatárt. Mert ha marad 30-50 ezer tagja a nyugdíjpénztáraknak, akkor azok már nem lesznek piacbefolyásoló tényezők a tőzsdén, nem tudják magunknak megrendezni a tuti, hogy kaszáljanak. Mert a kis pénztárak a működési költséget se biztos ki bírják pörgetni, akkor meg le kell adni a színvonalból, és lényegében gügyékre kell bíznunk a pénzünk. És ez még csak az ellenérvek sora. Van egy halom érv a maradás mellett is, és nincs elő ember a világon aki meg tudja mondani, hogy az ÉLET melyik érveket rak át a lehetőségből a valóság kategóriába, és végülis mi lesz amikor 45 év múlva 75 évesen végre elmehetek nyugdíjba laza 50-en valahány év munkaviszonnyal a hátam mögött.
Mellesleg en nem tudom, de amennyi okorseget csinal a fidesz, amekkora tamadasi feluleteket mutat, mar latni kene hogy van-e olyan politikai ero ami atvenne a hatalmat. De nincsen. Az mszp legnagyobb hibaja az impotencia. Impotensek voltak a kormanyon amikor csak vartak hogy ujravalasszak oket, amikor tantorogtak a reformok osvenyen aztan vegul nem leptek semerre, es most amikor tet nelkul visithatnanak (persze miutan az onmagukat hiteltelenne tetteket orokre eltuntetik a partbol) ehhez is impotensek. LMP semmit nem csinal, a jobbikot meg remelem nem csinal semmit.
nagyon fontos 2 kérdésem van, szeretném, ha valaki válaszolna:
- alkotmányosan hogy állja meg a helyét, hogy továbbra is vonják a nyugdíjjárulékot a fizetésemből, viszont én nem vagyok jogosult nyugdíjra, ha nem lépek át az állami rendszerbe? Kontributálok a rendszer fenntartásában, de nem vagyok jogosult.. WTF???

- most 30 éves vagyok, még 30-35 évig dolgoznom kell. Tegyük fel, hogy ha most maradok a magánnyugdíjpénztárban (kb. 2 millió Ft-om van a számlámon, de tájékoztatót nem küldtek (!), szóval nem tudom pontosan), akkor a bruttó béremből levonják a járulékokat, és még a megmaradt nettó fizetésemből kellene értelmes összeget félretennem minden hónapban, hogy abból tudjak az állami nyugdíj nélkül valahogy élni. Hát persze...

következtetés: remélem nem élem meg a nyugdíjkorhatárt, különben itt csúnya világ lesz...
És mi van azzal a fenyegetőzéssel, hogy aki marad a magánnyugdíjpénztárnál az bukja az állami 75%-ot?
Közalkalmazottként nem a retorziótól tartok, hanem a kormány dezinformációja hatott sikeresen.
Nem akarom letörni a szerző lelkesedését, de az az érzésem, hogy a mnyd-ak működését is ellehetetlenítik egy idő után, és előbb-utóbb mindenkinek mennie kell az államiba.
Ha a magánvagyonodra ráteheti a kezét az állam, akkor a magánnyugdíj pénztárakat is a padlóra küldheti.
Xar ez így is, úgy is.
Hofit idézve: "... Hamar mentél ki. Most kéne."
Tóta W!
Olyan dologról írsz, amiről a leghalványabb fogalmad sincs, így az írás csak közhelyek pufogtatása.

2 hasznos info:
1)Mindenki bukott az MNYP-vel
Mert az MSZP-SZDSZ MNYP törvénye a belépéskor elvette az MNYP tagok állami nyugdíjának 25%-át. (Mivel ez korábbi években, évtizedekben megszerzett jogosultságokra is vonatkozott, bizony visszamenőleges hatályú jogosultságvesztés, és kéretik az MSZP székház elé vonulni tüntetni.)
A)Ezért legfeljebb a pályakezdőként belépőknek érte meg eddig is az MNYP rendszer (de nem garantáltan). (És ezért léptetnek vissza mindenkit folyamatosan 1998-2020 között az államiba, amikor nyugdíjba megy. Hogy érje veszteség.)
B) Ezek után kérdés, vajon mit ad majd vissza az MSZP? Az 1997ben elvett 25%-ot, azt nem tudja, mert most a Fidesz visszaadja. Vagy az államnak visszaadott felhalmozást, ami jóval kevesebb, és cserébe újra elveszi a 25%-ot? Akkor megint rosszul járunk.

2) Az MNYP-ben maradók feltehetőleg érzelmi döntést hoznak
Erre jó példa a Stabilitás Szövetség elnökének tegnapi nyilatkozata:
- Előtte számolgatott, hogy megéri-e, vagy érzelmi döntést hozott?
- Az ehhez készült kalkulátort megnéztem, de a saját adataimmal nem kalkuláltam, abszolút érzelmi döntést hoztam.

Gratulálok Bába Juliannának!
Így mulat egy magyar úrhölgy: mit számít neki, hogy 20 év öregkor megélhetéséről dönt. Gondolom, hasonló felelős tanácsot tud adni a hozzá fordulóknak. :)
"A megőrzött számlákon viszont ott lesz a pénz maga, kamatostul."

Kivéve, ha éppen rossz papírt vesz a nyugdíjkassza: Izlandi bankbetétbe fektet, bedôlés elôtt álló kötvényt vesz... ugye. Pénzintézettôl pedig elég sokan kapnak mostanában "sajnálattal közöljük, hogy..." kezdetü levelet, ha másért nem, hát a CHF hitelük miatt.
Lehet mondani, hogy tetszett volna nem CHF-ben eladósodni, vagy nem bóvli nyugdíjkasszához csatlakozni. Lehet utólag kurva okosnak lenni.

Hát a lófaszt, soha többet.
Az a gond, hgoy ha nem lesz 50e sem a maradok szama, akkor az nem lesz elegendo politikai suly, hogy barmilyen felvalto kormany szandekozzon egyszerre hatalmas penzt visszaadni. Aki atmegy bukja a nyugdijjat. Aki marad az bukja az allamit ami ugysem lenne, es a lefaragott mukodesi koltsegek miatt, hogy 14 honapig semmi nem aramlik hozzajuk, illetve hogy toredek penz marad a biztositoknal, sokkal kevesbe hatekonyan tudnak mukodni majd. Nekem az ING-ben nem tudtak megmondani hgoy szandeokoznak e tovabbra is ezt a befektetesi reszuket fentartani.

Szoval mindegy mit valaszt az ember a tanulsag, kell egy 3. takarekossagot inditani, nem magyarorszagi penzintezetben. Es elertek hgoy ne csak az offshore lovagok menekitsek a megtakaritasokat, hanem aki el es mozog es gondolkodik.
Nekem elég sok pénzem gyűlt össze már a mnyp számlámon, mivel az elsők között kellett kötelezően belépnem.
Az a baj, hogy ha maradok mnyp tag, akkor baleset esetén nem jár rokkant nyugdíj, azaz erősen szopóágra kerülök.
Ez egy igen súlyos érv.
Ugyanakkor nincsenek illúzióim, hogy mit kapnak majd 20-30 év múlva az állami nyugdíjasok. Egyre kevesebb ember tart el egyre többet, és a helyzet nem látszik javulni.
Egy szó mint száz, gőzöm sincs, hogy mit lépjek.
"A megőrzött számlákon viszont ott lesz a pénz maga, kamatostul."

persze..feltéve, hogy a megmaradt pár pénztár túléli a következő évtizedeket..te Árpi, abba belegondoltál, hogy mi lesz akkor, ha a következő 20-30 évben egyszerűen a természetes fogyás miatt a maradék pénztárak létszáma is a törvényileg előírt 2000 alá csökken, és emiatt megszűnnek? Ez esetben a most harciasan megőrzött megtakarításoknak is annyi.
Tanulság 1: túl optimista vagy
Tanulság2: még mindig nem érted, hogy az állami pillérekre épített, államilag szabályozott öngondoskodás nem öngondoskodás. Arra ott van az osztrák/svájci bankszámla és/vagy a valódi önkéntes nyugdíjpénztár - kinek-kinek lehetősége szerint... Ezt a kötelező rendszert az állam "adta" és most az állam "elveszi" Nem elegáns, nem szép, de ez van. Ezt kell szeretni.
Látod Árpád, ezek az emberek "a demokrácia, a felelős szavazók". Most visszanyalt a fagyi.

Az MNYP-vel kapcsolatban: én nem kaptam kimutatást a befizetéseimről, csak egy levelet, hogy önnek a jelenlegi egyenlege: XXXXXXX Forint.

Ez aztán a megfelelő információ! Hogyan döntsek arról, hogy maradjak-e az MNYP-ben vagy sem, ha csak annyit írnak a levélben, hogy most mennyi van a számlámon?

Hol a hozam? Hol van, hogy mennyit fizettem be? Én járjak utána? Nem az MNYP-nek kellene engem meggyőznie, számokkal? Nem pedig manipulációval?

Ez az MNYP (ING) hülyének néz engem!
Kedves TWÁ!
Te maradtál a magánnyugdíj-péztárban? Én is mindenkinek tanácsolom, hogy maradjon (lásd általad leírt ésszerű érvek), ám jómagam még gyáváskodom. A saját nyugdíjadról, miként döntöttél?
Reformorbánista? Eurorbánista?

Kommunista szagot érzek én itten'. Szeretett Vezérünket, csak így, hírbe hozni? Nem tartja magát az elvtárs a hivatalos többségi (azaz "bolsevik") ideológiához?

Ön egy igaz demokratát, egy igaz keresztényt vett szájára, aki mindenféle vadkommunizmuson, liberál fertőn képes felülemelkedni, és mérhetetlen bölcsességében irányítja szeretett népünk és nemzetünk!

Csak nehogy egyik este egy nemzeti fekete Suzuki álljon meg a háza előtt..
A politikai emlékezőtehetség max 2évig terjed,a Fidesz még idén átver mindent az alkotmányig bezárólag.Feleannyi lopással(na kikhez képest?) hozhatják a köv.választásokat.
Árpád, azért neked sem megy minden tökéletesen. Amilyen frappánsat írtál a sajtótörvényről nem olyan régen, nos azok után valahogy most hiányérzetem van.

Mert mind igaz, hogy nem fog örökké tartani a mostai kurzus, ha nagyon böszmék lesznek, még forradalom is lehet a helyzetből.

De arra ne biztasd, hanem inkább óva óvd a következő kurzust, hogy igérgessen fűt-fát, ne legyenek olyan buták, mint voltak Orbánék. Jó lenne már európainak lenni ilyen téren is, hogy jöjjön egy politikai erő, aki valóban erős, s azzal nyerjen, hogy igazat mond és igazat cselekszik. Az igazmondás azonban akkor lehet, ha ezt igényli is a nép, az istenadta. De ez csak akkor megy, ha létrejön egy általános igény a tiszta beszédre, arra, hogy felnőttnek tekintsék a polgárt. De ez így nem megy, jelen pillanatban be kéne látnia mindenkinek, hogy bizony az einstandolásra szükség van, ha tetszik, ha nem. Sajna, ha az országnak lennének tartalékai, akkor nem kéne einstandolni, de nincs hála az előző kurzusoknak. Bizony, többet kell dolgozni, s magasabb etikai szint kell.
A másik meg tényleg a félelem, ebben igazad van. :( Nem csak a közalkalmazottakról van szó, aki vállalkozó, az esetleg attól tart, hogy kap egy rendkívüli APEH-revíziót. Ahol Kubatov-listák készültek és nem lett belőle ügy, ez nem lenne meglepő, ugyebár. Pár tízezer ember nem olyan sok, hogy ne próbálhatná meg célzottan fingatni őket a kormány... Szóval aki nyilatkozott a maradásról az vagy elkötelezett antiorbánizmusból tette, vagy csak hatott rá az intenzív manyup-párti propaganda, amit az index is nyomott az elmúlt 3 hünapbban, vagy multicég jól fizetett alkalmazottja (valószínűleg minimum vmi kisfőnöki beosztásban), esetleg szellemi szabadfoglalkozású. Minimálbérre bejelentett alkalmazottak, (kényszer)vállalkozók stb. aligha tolonganak, legalábbis ha racionálisak.
Árpád, Árpád, nekem azért a magánnyugdíjpénztárakról első nekifutásra, mindig a dél-amerikai(többek között az Argentin) példa jut eszembe. Hm. Na ott aztán futhattak a pénztártagok (tán még most is futnak) a pénzük után...
Egyébiránt teljesen felesleges azon rágódni, hogy az állam vagy a magánpénztár fog-e 20 év múlva nyugdíjat fizetni. Gondolta volna pl. valaki 2001. szeptember 11-e előtt akár csak egy nappal is, hogy mennyit fognak a népek bukni a tőzsdén? Én konkrétan egy vegyes alapban tartottam a megtakarított pénzem és 1,8 milliót buktam. Na. Soha nem tudhatod, mit hoz a holnap, ezért, ami ma jó döntésnek tűnik, könnyen lehet, hogy később keményen visszaüthet - és ennek a fordítottja is igaz.
Nagyon nehéz okosnak lenni egy ilyen rendkívül bonyolult több változós történetben.
Szóval én a helyedben nem mernék ilyen egyértelműen kampányolni a magánpénztárak mellett, mert ha netán később úgy alakulna, hogy nagyon ráfaragtak a magánban maradók, akkor hogyan számolsz el a lelkiismereteddel, a rossz tanácsod miatt?
A kérdés azért nem egyszerű (menni/maradni?), mert legalább bonyolult, és egységes képletet nem lehet rá húzni, így nem értek egyet az ilyen - szintén demagóg - fentebb, az általam egyébként becsült Tóta W. billentyűzetéből olvasható fejtegetéssel. Ezt a kérdést ugyanis egyszerűen nem lehet generalizálni és legalább néhány alcsoportot érdemes felállítani (pedig a komment "szerzője" orvos és nem közgazdász):

1.: Viszonylag fiatalok (25-30 közöttiek), különösen az értelmiségiek, akik nem dolgoznak túl régen, így nagyon jelentős megtakarítás nincs is a magánnyugdíj-pénztári számlájukon: egyértelműen nem éri meg a jelenleg bizonytalan magán rendszerben maradni, mert az eddig megtakarított durván 1 000 000 Ft, a majdani 35-40 év múlva esedékes nyugdíjba menetelnél semmit sem fog számítani. A részben magánnyugdíj rendszert, ha konszolidálódott a gazdaság - persze nulláról indulva :( - úgyis vissza fogják állítani, akár a Fidesz, akár más, pontosan a kirovó/elosztó rendszer hosszútávú fenntarthatatlansága miatt. Addig viszont nem kockáztatunk semmit, max. azt a kb. 1 000 000-ót, amiről meg már kifejtettem mennyi jelentősége lesz 35-40 év múlva...

2.: Középkorúak, akiknek már többmilliós megtakarítása van. Ez az átlagos csoport, akikkel kapcsolatban állnak Tóta W. megfontolásai, ugyanakkor én azt mondom, megértem, ha valaki a biztosabbnak tűnő jogi kereteket, azaz a tisztán állami rendszert választja. Ugyanakkor a kalandosabb kedvűeket is megértem, akik maradnak a magán rendszerben. Persze a kalandos kedvűségen felül még vagy ezer szempontot kell figyelembe venni... Pl. a főnököm mit szól hozzá... ahogyan Tóta W. is írja...

3.: A nyugdíjtól max. 5 évre levők, akik viszonylag jól kerestek az elmúlt 10-15 évben. Sok milliós megtakarítással rendelkeznek, és 2010. decemberig az állami jogosultság is jár nekik. Egyértelmű, hogy a sok milliós megtakarítást NEM SZABAD bebukni, márcsak annak örökölhetősége, valamint a miatt, hogy kiegészítésként még valsz. így is jobb nyugdíjuk lesz, mint a tisztán állami rendszert választóknak.

Ugye-ugye? Ha már annyira liberálisak vagyunk, meg toleránsak (?! - Tóta W. esetén ez utóbbi szerintem nagyon szelektív!), akkor gondoljunk a miénken kívül eső csoportokra is, mert OK, hogy Tóta W. az én 2-es csoportomban van, de nem mindenki ő...
Az első pillanattól ugyanezt vallom, hogy akinek sok év van még a nyugdíjig, annak őrültség visszamenni az államiba. Hiszen visszaállítani a jövőbeni nyugdíjjogosultságot mindenki részére, az csak egy adminisztrációs döntés, amit bármelyik párt (-jobbik) örömmel megtesz majd, ha addig valamelyik bíróság itthon vagy kint nem törli eleve ezt a gyalázatos törvényt. De az elvesztett pénzt soha nem kapják majd vissza, mert egyszerűen nem lesz miből. Ennek végiggondolásához nem kell diploma, el is vagyok keseredve, hogy ehelyett mindenki őrült számolgatásba kezd, hogy megéri vagy sem, jaj, mit tegyen. Pedig nyilvánvaló, hogy vagy a törvény tűnik el, vagy orbán, vagy mindkettő, de előbb-utóbb ez be fog következni, csak addigra a megtakarításaiknak lőttek. Ezzel az egyszerű gondolatmenettel 3 embert sikerült maradásra bírnom, de hát ez édeskevés.
kedves Árpád, érthető és logikus az okfejtésed, egy apróság maradt csak ki - hangsúlyozva hogy nem vagyok pártoszaurusz - hogy a másik lehetőség, a CÉG, aki elektronikus jelek formájában tárolja a megtakarításom, sem éppen atombiztos...
Ez a dél-amerikai bújkálás mekkora!!! :-DD Bár az már ottani környezetrombolás számba menne...

@elinor 52 megírta a "testes"posztba kommentelve, hogy elkötelezett, manyuplógató főnökök vegzálják az alájuk beosztottakat és fenyegetőznek, hogy összeírják - "kartotékadattá" silányítják - mindazokat, aki maradnak a manyuban.

Szóval olyan gyönyörű önkéntesség csírázik itt ki, mint a diákok KÖTELEZŐ önkéntes munkája Rózsabimbó fejéből...

És tudod, megmondta a legnagyobb - kis pufi kezét igencsak maga felé nyújtogató - szentjeik egyike, Simicska Lajos is: a hülyeség állampolgári jog! Na ez lehet orrba-szájba gyakorolni szabadon sőt támogatva.
Én nagyon tisztelem a munkádat Tóta W, de most nem értek egyet.
Annyi már a szegény ember, akik nem engedhetik meg maguknak a magántagságot.
Maradni... luxus. És kell, hogy legyen tőkéd. Meg tököd.
De az ország süllyed:
www.youtube.com/watch?v=vSJrxC0HnUE
Egy (elég rossz) vicc ez a cikk. Több okból is:
1. A magánnyugdíj-pénztári számlát nem illetném épp "maga a nyeremény" kifejezéssel. Nem lehet csak úgy hozzáférni. Szabályozottak a keretek. Ebből következően:

2. Ha a mostani (vagy bármely későbbi) kormánynak szüksége lesz azokra a befizetett összegekre, amiket nem sikerült belekényszeríteni a közösbe (vagy épp csak szeretné igazolni az einstandot), akkor olyan szabályokat alkot, amivel végképp eltemeti a magánnyugdíj-pénztár rendszerét. Könnyű dolga lesz. Már csak 50ezren fognak miatta sápítozni.

3. Az én számlámon - 12 év munkaviszony után - bő másfél millió forint van. Ebben egyébként van mindenféle hungarikum: bruttó/nettó okoskodás, számlás alkalmazás, sőt egyszerű nemfizetés is. (Utóbbi egyébként állami és biztosítói bűnsegédlettel, ugyanis NEM IS TUDTAM A DOLOGRÓL.) Aki szerint ebből nyugdíj lesz húsz-harminc év múlva, az vagy hülye, vagy hazudik. (Kérek mindenkit, ne jöjjön most a "bezzeg az enyémen már most 100millió van" dumával. Egyrészt nyilván nem róluk szól most ez a cikk, másrészt az 1,5millió szerintem - sajnos - átlag körüli lehet.)

4. Későbbi kormány sem fogja egyhamar visszaállítani a magánnyugdíj-pénztári rendet. Olyan formában pedig biztos nem, hogy a befektetéseiket most megőrzők lényegesen jobban járjanak. Bizonyára meglepő lesz számodra, de a politikusok a politikai piacról élnek. 50.000 választó szavazatáért nem fogják kockáztatni másik 8.000.000 jóindulatát.

5. Fentiekből következően, aki biztos nyugdíjat akar, az öngondoskodik. Nem mindenféle - politikai játszmáktól függő - pénztárakban hisz, hanem (intelligenciájától, hozzáértésétől, habitusától függően) bankbetétbe, részvénybe, ingatlanba, aranyba fekteti a pénzét.
A közszférában dolgozók tényleg nem sokan mernek maradni, mert már most azt hallottam egy minisztériumban dolgozó ismerősőmtől: "minden nappal újra kezdődik a hatvan napunk"

Egy másik, akinek már meg van a húsz év munkaviszonya, szintén azt mondta, nem mer átlépni, hátha ez már elég a kirúgáshoz.
Szia Árpád!

Én nagyon billegek döntésileg, ez tény.Nem kérdés, ha érzelmileg nézem, egyértelmű a maradás az MNYP-be.De mi van, ha azt az 1-2 megmaradt pénztárat majd jól ellehetetleníti a kormány a következő néhány évben? És abban sem vagyok biztos, hogy már most nem kezdték el kimenteni a pénzünket a m.pénztárak.
"A Fidesz leváltására készülő erő, akármelyik legyen is az, valószínűleg meg fogja ígérni, hogy mindenkinek visszaadja a magánmegtakarítását."

HAtalmas tévedés. Minden jövőbeli kormány szét fogja tárni a karját, és azt fogja mondani, hogy hát sajnáljuk, de erre nincs pénz. Persze megígérni lehet, hogy megígéri. De megtenni egy sem fogja.
Én értem , mint a blog írót, mint a magánnyugdíj pénztárak képviselőjét, de senki még nem mondott arra választ, hohy ..aki közel minimálbéren van mert ennyit fizetnek a munkájáért, s az elmult 11 évben 1,1 mFt van a számláján s van mág 15 éve, mennyi lesz a magánnyugdíjból származó nyugdíja? De ha az én 3,6 mFt-és megtakarításomat veszem alapnak, s hátralévő 11-12 évet hát nem igen vagyok feldobva a hozamoktól.
Na ehhez még kell egy nyugdíj ügyi szakértő, aki meg kimutatja hogy a jelenlegi fizetésemből a 40%-át rakjam önkéntes nyugdíj pénztárba, akkor elszakad a cérna, hol élnek itt a szakértők, közgazdászok? Jártak már Budapesttől 60 km-nél távolabb?
na mi van, MOD, nem voltam eléggé véres szájú?....
Árpi, nem merészség azt várni, hogy valaki a jövőjéről a te laikus véleményed alapján döntsön.
Ez a cikk sokkal inkább az álmaidról és az érzelmeidről, mintsem a realitásokról szól.
Árpád, pontosan azokat az érveket foglaltad össze, amelyeket minden gondolkodó ember. Mégis, jelenleg túl sok ellenérv szól a maradás mellett, s mondhatod, hogy nem tart örökké ez a rezsim, de sajnos azoknak, akiket a legnagyobb erővel talál telibe ez a jobb horog (nagyon sok közülük a FIDESZ szavazó), egy-két hónap is a padlóra küldhet. Ki kockáztathat egy kis kutakodást azok után, akik nem voltak "szolidaritások a magyar állammal"? Meg maradnék én, de a tömeges érdektelenség mutatja, hogy itt tényleg mindent meg lehet csinálni, elég az ELÉG! facebook-os kommentjeit elolvasni ahhoz, hogy tudjuk, amíg bármilyen kritikával élőre azonnal a zsidó-cigány-hazaáruló szentháromság valamelyik bélyegét sütik rá, amíg még évekig lehet magnóra véve a fogatlan, döglött MSZP-oroszlán képzelt morgását, s azt lejátszva mozgósítani az embereket műbalhékban, amellyel saját tehetetlenségét, hazugságait és nemzetközi szalonképtelenségét palástolja a kormány, s amíg a bérből-fizetésből élők zöme ilyen megalázóan keveset keres, ki merné felvállalni azt, hogy még nyugdíja sem lesz?! Lehet, valószínű, hogy egyébként sem lesz, de ez ITT és MOST felelőtlenség. Hogy tudnák az egyének megvédeni magukat? Egyedül a nyilvánosság, a tömeg jelenthetne védelmet, de mindent elkövettek, hogy sem a sajtó, sem a média ne játszhasson szerepet ebben, meg nézzünk szembe a tényekkel: nem hiszi el senki már/még, hogy az ő szava bármit is számíthat? Hol van az a hiteles politikai erő, ami megvédené az embereket? Sajnos, még a nyomait sem tudjuk felfedezni. Lehet tehát szűklátókörűséggel, hozzá nem értéssel vádolni a tömegeket, de nem fair: ki vagyunk szolgáltatva. Mi főztük, most ehetjük 3 és fél évig, s reméljük, csak addig...
Azzal sikerült végképp bedönteni az embereket, hogy a hozamot most kifizetik nekik. A mai szűkös világban persze, hogy kap mindenki egy pár plusz, váratlan forinton, a jövő pedig majd lesz valahogy.
Ezt is bebuktátok.
Semmi gond, volt már ilyen és lesz is még bőven.
Persze érdemes lenne a népet leváltani, mert nem ért meg benneteket...
A filmrészlet, pedig szakasits schiffer, lendvai, rajk, apró félék diktatórikus hatalomgyakorlásának koráról szól.
Ők és utódaik nem buktor pártját gazdagítják. Csak néhány elvtársuk menekült oda...
2014 orbán bukik most csak az a kérdés ki lesz helyette
Amit most leírok ide, annak SEMMI köze nincs a politikai hevülethez - már ha nekem van ilyen egyáltalán.
Szóval: én már akkor sem hittem a magán-nyugdíj intézményében, amikor az nálunk szokásba jött. Nem KELLETT belépnem, ezért boldogan nem is tettem. Ezel persze egyáltalán nem minősítem azokat, akik viszont ezt választották.
Ez ugyanis - akárhogyan is nézem - egy szigorúan pénzpiaci befektetés. És mint ilyen, már magyarországi bevezetésekor - az akkor , hasonló, "civileknek" kínált befektetésekhez hasonlóan - gyanakvással fogadtam. Az más kérdés, hogy mára már azok számára is bebizonyosodott, akik talán eddig másképpen gondolták volna, hogy a piac "törvényei" meglehetősen furcsák, mintha nem is lennének... pontosabban a piac törvényeit mindig az éppen meghatározó szereplők írják, ha kell, ők maguk át is hágják, és ezért nyílván nem fogják saját magukat keresztre feszíteni.
Az "állami" nyugdíj intézményét a piacival összevetni botorság. Az állam a pillanatnyi helyzetek kezelésére fenntartja magának a törvényhozás - igen súlyos - jogát, az erőforrások átcsoportosítására pedig a mindenkori költségvetés intézményét. Röviden azt értem ez alatt, hogy feleleges azon matekozni, hogy 10...20 év múlva miből kap - a pillanatnyi helyzetből kiindulva - nyugdíjat valaki. A mindenkori kormány politikai érdekek mentén motiválva, és a fenti eszközrendszert birtokolva ezt a "kötelezettséget" meg fogja valahogyan oldani. EBBEN vagyok biztos, és nem a pénzpiac törvényszerűségeiben, és a befektetések hosszú távon kalkulálható hozamában.

AZ TLJESEN MÁS KÉRDÉS, hogy én hogyan minősítem a jelenlegi helyzetet, hogy mit gondolok a magánny.pénzek ÉPPEN mostanra időzített "begyűjtéséről". Nem is akarok most ezzel előhozakodni, azt majd megteszik helyettem mások :)
Ó, ez már a húsnélküli gulyás, hogy azt ne mondjam, a hamis gulyás kommunizmus időszaka lehet...
Tudod van nekem ezzel az egésszel egy nagy bajom.
Ebben az egész ügyben már annyi ember keveri a szart, hogy már kezd zavarni.
Pénzügyi tanácsadó jött hozzám, alkotmánybíró nyilatkozott, 25 másik ember nyilatkozott, jogfenntartó nyilatkozatot adnak ki (ami az én szemembe kicsit olyan mint egy üresen aláírt biankó) a kormány orrba-szájba fenyegetőzik a nyugdíjpénztárak meg azon kívül, hogy az alkotmánybírósághoz és az EU-hoz fordulnak, részükről befejezve. Mondjuk ez a minimum.
És itt vagyok én akinek
1) a pénze van
2) tulajdonosi joga van (ja a skynet öntudatra éber...)
3) és 6 napja, hogy 2 rossz közül döntsön.
Közgyűlést még nem hívtak össze (manyup), a szolgálati időmet még nem közölték (onyp), egy normális jogi megnyilatkozást (alkotmánybíróság?) még nem láttam amit elfogadtak volna pártok. És tudom nem is fogok.
Kb. ez az anarchia. a tétje pedig a kb. 65-halálomig terjedő pénzem.
Az egész kirobbantása a kormány bűne ez tény. De egy jövőbeni kormánynak bárminemű lépésében reménykedni meg szintén csodavárás. Ugyanígy abnormális dolog arra apellálni, hogy az alkotmánybíróság az EU elmeszel dolgokat és még ráadásul visszamenőleg.

Én egy tanulságot szűrtem le ebből az egészből. Soha semmilyen formában nem óhajtok szerződében állni a magyar állammal a későbbiekben. Értsd további megtakarításaim befektetése. Teljesen megbízhatatlan fél.

Az a baj, hogy ez az egész nem világnézeti/ideológiai/politikai kérdés, hanem PÉNZ b+ amelynek mint tudjuk nincs szaga.
És még sok más...
Minél kevesebb idő van a nyugdíjig, annál kevésbé szabad a választás, mert 10-15 éven belül nagy politikai földrengést nem jósolnék. Figyelembe véve a lúzer ellenzéket. Figyelembe véve azt, hogy a határon túli magyarok is szavazni fognak. (Talán az izraeli magyarok árnyalják majd a képet kicsinység.) Viszont akinek még évtizedek vannak hátra, ott célszerű elgondolkodni a maradáson. 2-30-35 év múlva már nem biztos, hogy Viktorék uralkodnak. Vagy akkor térnek vissza újra? :-)
Má' megent előre vedeltek a medveszőrre.

2011. január 21.: Visszaerősödött a Fidesz, vesztett az MSZP
nol.hu/belfold/20110121-aktiv_fideszesek__passziv_mszp-sek
nem értem én sem, miért kell ugrálni, milyen konstrukciójú lesz a nyugdíjatok 20-30-40 év múlva?! nemhogy a Fityisz nem lesz sehol, de talán Magyarország és más országok sem sem, mert benzin miatt harcolva, radioaktív hulladékok és lódögök közt fogunk átvágni a kietlen mezőn.
Abból az igazolhatatlan, de nagyon valószínű feltevésből kiindulva, hogy a Zemberek többsége nem hitte le a kormánynak, hogy a magánnyugdíjpénztárak elszórják a befizetett pénzt, állítom, hogy ezzel a húzással (a manyup pénzek visszaerőltetésén) iszonyú nagy ütést mért a kormány a saját fejére.
Olyasmire kényszerít ugyanis ez a törvény, amiről nem az egyszeri adófizetőnek kéne dönteni: "hagyjam-e államosítani a pénzem, vagy sem?".

Még azok az ismerőseim (és gondolom még nagyon sokan így vannak ezzel) is bambán néznek maguk elé, és rémülten számolgatnak, akik egyébként lelkes kormánypártiak.

A legrosszabb történik: rábízzuk a pénzünk és az ország gazdaságát valakire, és egyszerűen nem lehetünk biztosak semmiben.
Azon még nem gondolkodott el senki, hogy miért pont jan. 31-éig kell nyilatkozni és miért pont februárban jelentik be a várva-várt reformokat?
Biztos, hogy az jár rosszabbul aki marad?
Az az érdekes, hogy a Jobbik által tervezett államosítás még érdekelt is volna, azaz, hogy a gyerekek befizetése képzi a szülők nagyszülők nyugdíját, ami
- egyrészt tényleges gyermekvállalást generálna (hasznos és szükséges)
- másrészt az üzemi szintű naplopást felszámolná.

Ezzel szemben a FIDESZ államosítása csak arról szól, hogy bele a nagy lavórba, oztán majd nekik jó lesz.
Na ehhez nem tudok asszisztálni.
Ha nem lesz állami nyugdíj, akkor az mgnypt-ben lévő értékpapírok sem fognak érni majd semmit. Tehát el lehet majd égetni, majd ki lehet ugrani. Lásd: nagy tőzsdeomlás 1929. október 24-én, a "fekete csütörtökön".

Ha az államnak nem lesz pénze állami nyugdíjt fizetni, az azért lesz, mert döglött a gazdaság, nincs piac, ezért a tőzsde is döglött lesz. Jöhet az "ugrás"!

Tehát: vagy lesz állami nyugdíj és akkor lesz magánnyugdíj is (de arra semmi garancia, hogy ez utóbbi magasabb lesz!), vagy nem lesz állami nyugdíj, de akkor magánnyugdíj sem (crach). Akkor viszont lesz szociális probléma. Azt vajon az mgnypt-kezelők fogják fizetni az évtizedek alatt levont kezelési díjból? Nem hiszem, lelépnek és itt hagyják a szarban az ilyen tótawéket.

Kérdés: Tótawé hova fog fordulni "segítségért"? Az eu-központba? Mert most azt teszi, burkolt és egyáltalán nem burkolt formákban.

Csak nehogy azt mondják majd neki, hogy "ez magyar belügy", hasonlóan a szemkilövetésekhez, megnyomorításokhoz 2006-ban.
az a baj, hogy egy közszolga lehetősége nem valószínű, hogy meglenne arra, hogy a fenyegetések ellenére maradjon pénztártag, mert munka nélkül mi a frászból tartja el a családját?
pont erről beszélgettünk itthon, hogy azt mondják építik a demokráciát, de mióta a demokrácia ismérve, hogy nem dönthetek szabadon a saját dolgaimról? iszonyatosan felháborít a tehetetlenség!
Sziasztok!

Mint már írtam, nyilatkoztam a nyugdíjpénztárban maradásról. Akik még nem tudtak dönteni, azoknak ezeket a linkeket ajánlottam:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/10/a_legtobb_elemzo_penztartag_marad/

www.netfolio.hu/befektetesi_tippek/2010/12/magannyugdijpenztar_menni_vagy_maradni?nl=1

A www.netfolio.hu oldalon nyugdíjkalkulátor is van, érdemes kipróbálni. Érdemes megnézni a www.tajekozodjon.com oldalt is. A két nyugdíjkalkulátor eredményei közti különbséget az adja, hogy a „tajekozodjon” kalkulátora a mai nyugdíjkilátásokkal számol, meg sem próbálja bekalkulálni a demográfiai változásokat, hogy ne tudják támadni eredményeit. A „netfolio” reálisabb, mert megpróbálja bekalkulálni, hogy 10-20-30 év múlva sokkal kevesebb adófizetőnek kell majd eltartania sokkal több nyugdíjast. A mai Népszabi is írt egyébként ehhez kapcsolódóan, érdemes elolvasni:
nol.hu/gazdasag/20110125-fogy_az_ido

És a legfontosabb: aki úgy dönt, hogy marad, mindenképpen olvassa el ezt: stabilitas.hu/?p=15181 . Lehet, hogy érdemes kitölteni az innen letölthető/nyomtatható nyilatkozatot is.

Aki viszont nem marad, az olvassa el ezt: stabilitas.hu/?p=15151 . Lehet, hogy a „Jogfenntartó nyilatkozat”-nak is lesz valami haszna.

Ha a január 31-i határidő letelik, minden szem az Alkotmánybíróságon és az Európai Bíróságon.

Bölcs döntést kívánok mindenkinek!
Valahol egyszer regen azt hallottam el lehet menni ha nem tetszik. En megtettem. Te miert nem?
egy kicsit off.
nem tudom,hogy a te szüleményed,vagy az indexes kollégák tollából fakad,
de a "kelleni fog" nagyon csúnyán hangzik.színtiszta germanizmus.
inkább használjuk a "szükség lesz rá",vagy "kell majd" kifejezéseket.
egyszerűen kellemesebb a fülnek/szemnek.
En egy sarkalatos problemat latok a magannyugdijjal - es persze az allamival is.

Nevezetesen azt, hogy mindketto csak a mindenkori kormany altal meghatarozott nyugdijkorhatar eleresekor aktivalodik!

Azaz ha sikerul a korhatart 75+ evre emelni, akkor siman teljesitheto barmilyen igeret, annak a par ezer embernek aki otthon ezt megeri es arra a par evre, ami meg hatra van neki. (Engem kulonoskeppen nem erdekel, hogy esetleg az orokosom megkapna az en nyugdijam egy reszet, onzo diszno vagyok es EN szeretnem felhasznalni!)

A megtakaritas, ami valoban hasznos az fuggetlen ezektol es anyagi fedezetet ad arra, hogy mondjuk 60 evesen nyugdijba vonulj. Vegyel lakast, aranyat, stb!
"viszont minden sorsjegy nyer"

Na ez a tételes hazugság, kedves Árpád. Még e pénztárszövetségi nyöszörgők sem cáfolták, hogy vannak veszteséges pénztárak.

... és tudod mire van szükség, hogy " minden sorsjegy veszítsen"? Nem többre, hogy a hitel lufi után, a tőzsde lufi is pukkanjon.
"Az állami és a magánnyugdíj között ugyanaz a különbség, ami a munkásszálló és a saját lakás között. Elvileg mindkettőtől megfosztható az ember, de míg a lakását (már ha az övé, és nem a banké) elég nehéz elvenni tőle, a munkásszállót akármikor bezárhatja a hivatal, széttárva karját: erre most nem futja."
Az ugye megvan, hogy a nyugdíkorhatárt most a németek 67 évre emelnék, 30 év múlva lehet 97 év is.
És ugye az is megvan, hogy a manyup jó része állampapírban van amit ha nem akarnak odaadni akkor meglesz az a 97 év.

Ha annyira szar a helyzet, hogy gyakorlatilag megszűnik a nyugdíj akkor mindenkinek meg fog.
Árpi, értem ám az érveidet, de azért már a panelprolizás határára süllyedsz, ha szerinted azért mennek az emberek az államiba, mert lusták.

Az emberek jelentős részének ez egy komoly dilemma, és azért azt nehéz nem észrevenni, hogy itt a paramétereket úgy állítgatják be, hogy pillanatnyilag erősen a munkásszállásnak kedveznek.

Hogy a jövőben milyen kormány mit fog módosítani, az jó kérdés. De szerinem aki ezt "tudja", az
1) hazudik / téved / hagyja magát a saját döntése által befolyásolni
2) rég nem az újságírásból él...:)
Tisztelt Tóta W. Árpád!

Nagyon korrekt és hibátlan írás!

"A döntést mindenki maga hozza meg, lelkiismerete és lehetőségei szerint."

Hiszem, hogy a jövőjét az ember maga alakítja, és a Jóisten, de semmiképpen egy párt vagy A párt. Tehát a döntést lelkiismeretünk szerint és nagyon komolyan megfontolva mi már meghoztuk.

Azt tanácsolom a blogtársaknak észérvekre hallgassanak, legyen ez pusztán matematika.
"De még ezekkel együtt is nehezen érthető, ami történik."

Nehezen, ha csak az egyik oldalról nézel a csőbe, meg amikor nagyon nem akarsz valamit érteni. Ha a másik oldalról is, akkor elmondható az a paradoxon (persze Abszurdisztánban paradoxonról beszélni maga egy paradoxon), hogy a pénzügyi elosztó szektort, vagyis azt, amelyben úgy kellene bíznunk, mint az orvosban, mert majdnem az életünket tesszük a kezébe, nos azt nem utáljuk kevésbé, mint az éppen nemtetszés szerint kiválasztott politikai oldalt.
Utáljuk a mi hozamunk kárára produkált extraprofitjáért. Utáljuk a felelősségének papír súlyával megegyező mértékéért, a princességéért. És utáljuk a szektor versenymentes versenyéért. Akkor sem fáradunk azzal, hogy mentőövet dobjunk nekik, ha jól tudjuk, hogy a mi cipőnk van a lábukon.
Néhány napja kiírtam magam a társadalmi gondoskodás rendszeréből.Ez abból a szempontból érdekes,hogy néhány napja az állam lopja a pénzem,és még teszi ezt év végéig.Hiszen abban a biztos tudatban maradtam manyup tag,hogy nem várhatok az államtól nyugdíjat,cserébe a 10%-os nyugdíjjárulékom a manyup számlámra utalják.Ez 2011 decemberéig nem így lesz,pedig az én fizetésemből vonják le,és ha jól tudom nem keresztelték át adónak,mint a munkáltatói hozzájárulást.Kérdésem,hogy milyen kompenzációt,jogorvoslatot kaphatok én az engem ért sérelem miatt?(Nyilván a kérdés álnaív,de tényleg nem foglalkozik ezzel pl. egy manyup sem?)
Nyuggerotthon vs. 30 éves futamidejű lakáskassza találóbb lett volna. Mind a kettő igen messze van a saját lakástól.
Egyoldalú, korlátolt írás. Ami csak a maradás előnyeit ecseteli, ráadásul, úgy hogy annak egy részét teljesen alaptalan feltételezésre helyezi. Miért kárpotolnának 50e embert? Nem akkora tétel, ami kormányrajutást eredményezne. Ellenben, ha senki nem kárpotolja a makacsokat, akkor igen szépen bukhatnak rajta. (Kivéve azt a 10-15e embert akinek valószinűleg anyagilag is megéri maradni). Ez ugyanannyira szánalmas PR cikknek tünik, mint a kormány kommunikációja, csak éppen a másik oldalról.
én arra vagyok kíváncsi, hogy ugye úgy kezdték, hogy eltérítenek 14 havi járulékot az államkasszába, és később jött ez az átléptetési mizéria. A kérdés, amire nem találom a választ sehol, hogy ha maradok, akkor is eltérítik a 14 havi járulékomat? ?? plusz még megfosztanak a állami nyugdíjtól is? Tehát lesz egy számlám, ami 14 hónapig pangani fog zéró gyülemléssel, 100% befizetés mellett!!?? és ha a 13ik hónapban kitalálják, hogy ohohohó még 14 hónapig eltérítjük? Akkor mi lesz, én ennek a tudatában szeretnék dönteni. Mert ezek, ahogy elnézem bármit megcsinálnak
Hát nem értelek Árpi.

A hideg számokat, és tiszta képleteket szerettél volna. Most megkaptad, hol a gond?

Egy államcsőd jobb lenne?

...és ne gyere nekem az egykulcsos adóval, mert az SZDSZ találmány. Ők hazudták mindig, hogy megcsinálják, csak basztak rá. A különadóval se gyere, mert a MASZOP dolga lett volna dönteni a tőkét! Legalábbis a programjuk szerint.

Az alkotmányos rend és lehetőségek beszűkítése az itt az igazi gond.

Vagyis a kormányt bírálók a saját jelszavaik ellen nem tudnak mit tenni. Ezért nincs is szél a vitorlában, pont ezért lehet Viktor böszmébb a böszménél akkor sem lesz aki hitelesen ellene ki tudna állni vele szemben.

A kormány tényleg a gazdagokat támogatja? Akkor gondolkodjunk már el azon ki bukik most nagyobbat az MNYP kolhozosításával?

Nyilván az, akinek több van rajta, ennyit még én is le tudok vezetni.
Hát, Árpád, ez elég szánalmas. Csak egy hozzászólás bírt átmenni a cenzúrán? Hiába a bérelt index címlap?
A dolog végtelenül egyszerű, és végtelenül bonyolult is egyben. Mert ugye biztosan csak akkor éri meg maradni, ha biztos állása van az embernek, elég magas fizetése és elég megtakarítása. Azonkívül nemártana, ha az ember minimálisan jós, vagy időutazó, hogy tudja mi lesz 10-20-30 év múlva.
Nekem 30 év van jelen állás szerint nyugdíjig, ha maradok és a fizetésem is marad, akkor kb. ugyanannyit fogok kapni nyugdíjat, mintha visszamennék. Ha kirúgnak 2 hónap múlva, akkor mindkét esetben rosszul járok, de ha felvesznek egy jobb állásba 1 év múlva, akkor meg a visszamenetellel jártam rosszabbul. Most légy okos, bár ha nem kényszerítenének, akkor se tudnám mi a jobb.
Visszacsinálni? A szocik, liberálisok és akárkik elégedetten dörzsölik a tenyerüket, hogy Orbán hozta meg ezeket az intézkedéseket és alkalomadtán, majd vígan élnek velük, nemhogy visszacsinálják, még ha tudnák sem.
Tényleg ilyen naiv a t. szerző, vagy csak festi magát?,
Maga egy ízléstelen, alpári, ocsmány lény.

Szégyelljék magukat a szülei, amiért ilyen hulladékot "neveltek".

A Szalai Annamáriát gyalázó linkre nincs bocsánat!
A lényeg a lényeg: 10 percbe sem telik a nyilatkozás, olyan expressz kiszolgálás megy (nyilatkozom én a Fiumei úton lévő irodáról).
Szóval csak tessék, csak tessék, csak folyvást, csak folyvást!!
Remélem Árpád, maradtál.
Mi a barátaimmal megtettük, amit a haza megkövetel (és maradtunk, ofkorsz).
Hagyjuk az érzelmeket.
Annak a dolgozónak aki ma 500 000 Ft-tal rendelkezik 12 év befizetései, extra kamatai, nyereségei után a magánnyugdíj pénztártagi számláján és a következő 10 évben ezt megtoldja egy másik 500 000 Ft-al, hány évig fog nyugdíjat kapni ha mint jósoltad úgysem lesz állami nyugdíj?

Egy évig 83 000 Ft és utána ugrás a Dunába ugye?

Vagy te azokat félted akik már ígyis 10 millával rendelkeznek a számlájukon?

Egy a lényeg a szegény embernek csak akkor lesz nyugdíja, ha az állam finanszírozza. Ha nem finanszírozza az állam, akkor a magánynyugdíj pénztárba is "gyüjtögetheti" a pénzét, senki nem fogja megakadályozni, hogy éhen halljon.
"Nem felfoghatatlan, csak picit bonyolultabb, mint a bankszámla."
"Százezrek veszik a fáradságot..."

Az én tapasztalatom szerint nagyon-nagyon sok embert egyszerűen nem érdekli ez az egész. Nem járnak utána, hogy milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár együtt az egyik, vagy a másik megoldás, megrántják a vállukat, és hagyják magukat lefolyni az áramlattal.
(Bizonyos szempontból igazuk is van, mert jelen esetben a döntés mindenképpen frusztrációval jár, amit senki sem szeret...)

Azt hiszem, egy kicsit kulturálatlanok vagyunk a pénzügyek terén (is).
Mondjuk a magánnyugdíjpénztáramtól se vagyok elhűlve...
Volt év, mikor 35%-al csökkent a számlámon lévő zsozsó a válság és a számomra ismeretlen befektetéseik sikertelensége miatt, most meg egy normális egyenlegközlőt nem bírnak kiküldeni. Nyomozni kell a mittudomén milyen azonosítóm utolsó 4 számjegye után, meg regisztrálni a honlapjukon, ahelyett, hogy leírnák mennyi az annyi.
Kétlem, hogy az a pénz náluk lenne a legjobb helyen. Valószínűleg a nyugdíjba vonulásom napján (azaz soha) kimutatnák, hogy a felhalmozott pénzem 48%-át épp elvitte egy costa rica-i forradalom miatti hitelpiaci pánik, a maradék rész fele meg ugye az ő kezelési költségükre, meg marketingkiadásaikra ment el...
Másik elméletem szerint, mire 30 év múlva nyugdíjba mennék, a nyugdíjkorhatár 70 év lesz és egy átlagos magyar férfi várható élettartama 69 év.
Összegezve: szarok mind az állami, mind a magánnyugdíjra.
Árpád, a trükk a magánnyugdíjas rendszerben az, hogy gyakorlatilag az is állami nyugdíj. Mivel a magánnyugdíjpénztárak vagyonának jelentős része magyar államkötvényekben van, ezért ugyanúgy függ a magánnyugdíj is az állam helyzetétől. Mert mi lesz akkor, ha az állam széttárja a kezét, és azt mondja, hogy bocsánat, de nincs miből visszavásárolni az állampapírt? Nyugdíj biztosan nem, sem innen, sem onnan.
@Pantagruel: "A reformorbánisták szerint az orbánizmus ideológiája nem dogma"

- Pantagruel, én az orbánizmus mögött semmilyen kohorens ideológiát nem látok.
Van egyáltalán?
Azért arra nagyon kíváncsi lennék, Matolcsi neje nyilatkozott-e a férje helyett a pénztári tagságról, vagy dalolva adja a több nilliós magtakarításait a főnökének, ahogy egy jó pártkatonától elvárható!?
Lássuk csak! Aláírjak egy nyilatkozatot, hogy lemondok a nyugdíjam állami részéről, amit 20 év múlva is lobogtathatnak majd? Kösz, inkább nem.
Hol a kommentem???
Kedves W!
Sokadik észrevételezőként tudatom Veled, hogy ez übergáz! Egész nap nem kerülnek ki a kommentek, aztán meg 500 egyszerre. Sem elolvasni, sem megvitatni nem fogjuk egymás észrevételeit. Jelenleg ez a funkció nem hordoz értéket(kulturáltabban kifejezve szartsem ér).
Az állami nyugdíjrendszer kb 2020-ban összedől, a magánnyugdíjpénztárak meg még az idén csődöt fognak jelenteni. Emlékezzetek szavaimra.
Kedves blogíró!

Mindig elképedek, olvasva sok szándékos vagy egyszerű tájékozatlanságból eredő zagyvaságokat.

Már bocsánat: a kötelező magánynyugdíj rendszer egy olyan megtakarítási forma amelynek a lényegi alapját az egyébként is szűkös nyugdíjbefizetések számlájáról hasították le Bokros úrék.
Ezekre aztán gyorsan létrehoztak jó drágán működő pénztárintézeteket, természetesen a saját holdudvarukhoz kötődő személyek vezetésével.
Ez de facto és de iure megtörtént.

Az eredeti nyugdíjszámlán a számlához járuló nyugdíjasok száma azonban maradt, így a kötelezettségek - változatlan méretben és formában - maradtak az államnál. (ez modell ismerős, több "előnyös" privatizációt hajtottak végre hasonló modell alapján).

A megoldás, megemeljük az adókat és/vagy hitelt veszünk a nyugdíjak kifizetéséhez. Tudjuk mindkettő megtörtént. A magánnyugdíj számlák meg mégsem akartak szépen fialni. Őszintén szólva elenyésző azok száma akinek komolyabb összeg gyűlhetett volna fel a számláján. Az egyén szempontjai érdekei azonban soha nem kerekedhetnek felül a közösség szempontjain. Márpedig ebben az esetben is egy szűk társaság az amúgy folyamatosan költségvetési gondokkal küzdő ország szűkösen rendelkezésre álló forrásait megcsapolva magának teremtett a semmiből komoly hasznot. A többség pedig fizeti a mérhetetlenül rossz feltételekkel és magas CDS mellett felvett hitel terheit.
Nem tagadhatjuk hogy a nyugdíjkasszából kiemelt összeg passzívuma a költségvetésben azonnal megjelent. (Ezt az EU nem engedte elszámolni.)

A kezdeményezés - amivel liberális közgazdák érveltek igaz, hogy a lakosság elöregszik és a nyugdíjak fenntarthatósága nem oldható meg másként. A dolog mehetett volna, ha hatalmas szufficit lenne a költségvetésben... de ez nem áll sőt.

Összefoglalásként: én kifejezetten bűncselekménynek tartom ezt az "nyugdíj-megtakarítási" rendszert, ami többségünknek hatalmas költséget okozott. Ez egy a "Köz" ellen elkövetett fehérgalléros bűncselekmény CRIMEN, amit ma már jól látni kik lés miért követtek el.
Inkább az a döbbenetes, hogy bűnelkövetők nem a bíróságon érvelnek.
A magánnyugdíjpénztár önmagában nem egy rossz ötlet, de ebben a formájában, 8-10%-os költségrátával dolgozva, hogy az MSZP holdudvarához tartozó magánszemélyek tömjék belőle a zsebüket - na ezt nem! Ennél még az állami rendszerben is jobban jár a dolgozó és igazságosabb az elosztás is.
Árpád, amit már pedzegettem @elinor beírása nyomán: www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/nyugdij-tobb-ezer-kenyszerbol-atlepo-jelentkezik-naponta-339124

Finom diszkrét, úrias módszerek. Kicsi nagyon avas konzerv, mit mondjak az én ízlésemnek.

Csak még mindig nem értem: ha el van totálra konfiskálva karvalybankárok által a Zemberek pénze,(jobban, mint ahogy Madoff tette), mert eltőzsdézték a mocsok mohó sapiensek, akkor mit kényszerítenek átvinni az államiba? A csődöt, a sima zérókat??? Azt kell így megerőszakolva áttolni oda? Azzal mennek valamire?

Matolcsayné mit lépett?

Dezső for president!
Igazad van kedves TWA!
Csak az a baj, ezen írásodat pont azok nem olvassák el akiknek nagyon kéne! /de azért ez ne törjön le/ Azért vagyunk egy páran akik tudunk olvasni, a sorok között is, mert megtanított rá az élet!

üdv: BCsB
megkérdezném Tóta w-t vagy bárkit hogy milyen megfontolásból mondja ilyen biztosan hogy egy magánvállalat(magánnyugdijpénztár)biztosabb alapot tud nyujtani 20-30 évre előre a nyugdij tekintetében. netán jós?
mi szokott gyakrabban csődbe menni: egy állam vagy egy magán cég?
pl: hány biztosító,bank, egyébb pénzügyi cég ment csődbe a mostani válság során?
És hány állam?
Pl: amerikában ki adja a segítséget a bankoknak ? csak nem az állam?

akkor mitől olyan biztos a magánnyugdíjpénztár?
Orbánék még elég sokáig maradnak ... a legújabb ellenzéki próbálkozások humorfesztivál szintjét hozzák lásd. ilyen zagyva gerillamarxista gyurcsányazisten feminista platform mszp :D
Kábé 3 órája szóltam hozzá és még nem jelent meg.
Hogy lehet így érdemben vitázni??
@Pantagruel: részben igazad van, de ennek az ára az volt, hogy "a liberálbolsevik hazaárulók "-nak adták a fővárost ami 1/3-a az országnak, senkit nem mózditottak el és egy jobb oldali vezető nincs a város házán, mszp-s minden vezető, sikerült az szdsz-ket kiszorítani a pénzfórásóktól.
Most akkor merjek kommentelni vagy ne? :)
Én maradtam a jogfenntartó nyilatkozatnál: stabilitas.hu/?p=15151

Én még csak pályakezdő vagyok, alig volt pénz a manyup-számlámon. Így szinte "csak" annyit buktam el, amennyit ebben a 4 (8, 12, ...) évben gyűjtöttem volna, amíg a kommunisták vannak hatalmon. (Bár az is épp elég.)

Egyébként szerintem ha restrikciók nélkül nyitják meg a visszalépés lehetőségét, maradva annál, hogy aki nem nyilatkozik, az átkerül az államiba, akkor is kevesen maradtunk volna manyup tagok. Ez Magyarország.
Jó, csak csezdmeg egy életünk van. Van aki erre teszi fel, van, aki arra. Majd utólag ítélkezz, plíz. Én pl. anno át sem mentem az államiból, mert minek a sok adminisztráció. Ha valakinek kell a pénzem, úgyis elveszi. Lett légyen az bárki.

Amúgy ha valaki végigkísérné figyelemmel a nyugdíjpénztári kifizetések történetét, legalább olyan tanulságos lenne, mint a Harlekin milliói című Hrabal-regény.
Teljesen egyet értek a posztolóval. Mire én oda kerülök, hogy nekem bárki is nyugdíjat fizessen (alsóhangon 40 év...), még annyira sem lesz fenntartható az állami rendszer mint most és ki garantálja nekem azt, hogy valamit is kapok...persze a vállveregetésen kívül. Muteromnak is csak annyit mondtam, hogy reméljük keresek majd annyit, hogy tudjak félretenni. Ha meg nem akkor így is úgy is bukó....
Elárulhatná Árpi vagy v.melyik szaki végülis a magánosdi mivel biztosabb? a pénz nagy részén államkötvényeket vásárolgat ergo azokat is majd a 20 év múlva megtermelt pénzecskéből kell kifizetni ... másik részét meg időnként eltapsolja a tőzsdén. Elnéztem a kimutatásokat egyik évben buktak nagyot a következő évben jórészt visszatermelték happy boldogság azután évben már kis nyereség is, majd megint bukta, és kezdődik előlről. :D

Én pl. a nyugdíjra abszolute nem is számítok addigra lesz a korhatár vagy 70-75 év is a mai halálozási statisztikákat elnézve egy jómunkásember magyar férfinak már jó, ha megéli a hatvanat ... egy miatt maradtam volna a magánba az az öröklés az utódnak, de azt kivették persze.
Kis összeesküvés-elmélet: feltéve, hogy a mnyp-ben maradók késôbb valóban lemondanak az állami nyugdíjról, egy viszonylag magas maradói tábor már jelentôsen javítana azokon a bizonyos romló demográfiai mutatókon, amiket ma az állami pillér ellen érvként hoznak fel. Vagyis, minél többen maradnak mnyp-sek, elméletileg annál jobban jár(hat)nak az állami nyugdíjban bízók, mert annyival kevesebb nyugdíjasról kell az államnak gondoskodnia.

Magyarán: nem vagyok meggyôzôdve arról, hogy aki a különféle médián keresztül engem az mnyp-ben maradásra buzdít, az maga is mnyp tag marad -e.
@Mikrobi: "A magánnyugdíjpénztár önmagában nem egy rossz ötlet, de ebben a formájában, 8-10%-os költségrátával dolgozva, hogy az MSZP holdudvarához tartozó magánszemélyek tömjék belőle a zsebüket - na ezt nem! Ennél még az állami rendszerben is jobban jár a dolgozó és igazságosabb az elosztás is."

Az OTP Csányival az élén birtokolja a MNYP vagyon 30%+-át, gondolom ő is az MSZP Közeli magánszemély kategória nem?
@Namir: "Gratulálok Bába Juliannának!
Így mulat egy magyar úrhölgy: mit számít neki, hogy 20 év öregkor megélhetéséről dönt."

Nem ő döntött, kedves bolsevik barátom. Orbán Viktor döntött arról, hogy neki így kellett döntenie. Gratulálok, hogy te így látod az adófizetők nyugdíjának ellopását. Magyarul, te meg a hazug miniszterelnököd (január 31-e után már tolvajnak is mondhatom), eldöntöttétek mások helyett a "20 év öregkor megélhetését". Köszönjük! Remélem, hogy megéred az állami nyugdíjat és legalább 30 évig kell majd élned belőle mindenféle támogatás nélkül.
A pénztárak játékszerét elvették. Az az érzése az embernek, azért volt ekkora patália.
Habár elég simán ment. Jövő hétfőn, gata.
Wishful thinking ami ebből az írásból sugárzik. Kész tényként kezelni a Fidesz bukását ma... hát ez ma nem áll a realitás talaján. Minimum feltételes mód lett volna szükséges. Ugyanakkor azt sem lehet kijelenteni biztosan, hogy Fidesz kormány lesz a következő 20 évben.
Ilyen nagy időtartamra nem lehet már komoly jóslatokat tenni.
Szerintem annak reális esélye van, hogy 2014-ben újrázni tud a Fidesz, akkor már valószínűleg nem 2/3-al. 2018-ra és azután következő időszakra nem lehet realitással legalább laza kapcsolatban álló jóslatokat sem tenni.
A kötelező magánnyugdíj sem feltétlenül jó választás, áttérve az írás többi részére. Ez a havi munkabér függvénye, ami közalkalmazottakat leszámítva ráadásul még nem is számítható ki a nyugdíjig. Egy saját vállalkozással rendelkező magasabb jövedelem felett rendelkező ember is lehetséges jobban jár, ha inkább alacsonyan tartja a fizetését állami nyugdíjkasszába való átlépés mellett, miközben többet fizet egy önkéntes nyugdíjalapba, vagy esetleg más, nem célzott nyugdíjalapokba gyűjtögeti a pénzét öreg napjaira.
@combo: Szia! S valóban le kell adni az ONYP-nál? Vagy elég egy ügyvédnél letétbe helyezni?

Ez rohadt érdekes, hogy akkor mi lesz, ha az AB elmeszeli a "2010. évi CLIV. törvény 36.§ -ot" Asszem, akkor nyakig ül majd az ország a trutyiba.
Én nagyon maradtam volna, mert biztos vagyok abban, hogy nem érem meg a nyugdíjkorhatárt. De. Bármelyik megmaradó manyup kettő perc alatt dönthető be. Elég, ha csak bevezetik, hogy az eddigi működési költség (valami 4-5%) helyett csak 1-2% lehet. Ehhez csak át kell írni a pénztártörvényt. Mindez azzal kombinálva, hogy pénztár eleve elveszti az ügyfelek 90-95%-át, azzal fog járni, hogy azonnal működésképtelenné válik (ha ennyitől nem, akkor kis fantáziával még egy csomó más módon lehet őket tönkretenni). Ezután meg lehet mutogatni, hogy van 30-40ezer ember, akik lám minden jogosultságukat elvesztették, de szerencsére a kormány a többség nyugdíját még épp az összeomlás előtt meg tudta menteni. ez csak kommunikációs kérdés. Ha ezután ezt a néhány 10ezer embert látványosan visszafogadják a nagy állami nyugdíjkassza kebelébe, akkor meg végképp megdicsőülnek.
Látom megy a "liberális cenzúra"... az ellenvéleményeket Tóta W. Árpád soha nem szerette.
Hajrá liberálisok csak így tovább, látom nem siettek meghalni, hogy a másik is elmondhassa véleményét.

Sal.
Az ügyintézés ma sem volt több 15 percnél. Viszont - bár OFF - érdekes, hogy a Fiumei úti ONYF körül 5-6 kocsival cirkáltak folyamatosan a kocsibilincselő emberek és rendőrből is volt bőven. Amúgy ilyen kivonulással még soha nem lehetett találkozni a nyugdíjmizéria előtt. Ráadásul olyan helyen parkoló autókra is bilincset raktak, ahol sem tábla, sem más nem tiltotta a várakozást, és ahová emberemlékezet óta állnak autóval a zár felszerelésének lehetősége nélkül. Szóval azt hiszem nem véletlenül parancsolták ki a trollokat, akiket persze nem zavart, hogy ők maguk zebrán, kereszteződésben álltak meg, ameddig foglalatoskodtak. Szánalmas volt az a "demonstratív erőfitogtatás". Megérne egy fotóriportot. És persze nem azt akartam mondani, hogy probléma a szabálytalanul parkolók szankcionálása.
Századszor is leírom a kommentelők kedvéért:

A MNYP lóvé nem a te "megtakarításod", hanem a kötelezően fizetett járulékod egy része.

Az egyik kormány odaadta, a másik elvette, ennyi.
Egy ideig örülhettél, hogy az "adód" egy részét magadénak tudhatod.
@srác a millióból: "Egyébként pedig ez a kb. 40 ezer ember a magyar középosztály. "

Egyetértek, három közbevetéssel:

1. Ne felejtsétek el a magyar középosztály azon tagjait, akik idősebbek lévén nem is léptek át a MNYP-be anno. Ezek is lehetnek mondjuk 20 ezren.

2. Van a középosztálynak egy elvakult Fidesz-hívő rétege, akik a hitet a személyes anyagi érdekeik elé helyezik

3. A középosztály azon része, amelyik az állami szektorban dolgozik, nos azok közül csak a nagyon elvakultak/bátrak maradtak MNYP-sek.

Szerintem így alakul ki egy kb. 100-200 ezres "felső-középosztály". Ez reálisabb szám a Tiédnél - de alapjában véve ugyanazt gondolom.
@Mikrobi: érdekes, én azt hittem, hogy a legnagyobb tagság az OTP-nél van. Ha ez igaz, akkor a Csányit most megsértetted: MSZP közelinek tituláltad. Hogy is van ez?
Kedves blogíró!

Mindig elképedek, olvasva sok szándékos vagy egyszerű tájékozatlanságból eredő zagyvaságokat.

Már bocsánat: a kötelező magánynyugdíj rendszer egy olyan megtakarítási forma amelynek a lényegi alapját az egyébként is szűkös nyugdíjbefizetések számlájáról hasították le Bokros úrék.
Ezekre aztán gyorsan létrehoztak jó drágán működő pénztárintézeteket, természetesen a saját holdudvarukhoz kötődő személyek vezetésével.
Ez de facto és de iure megtörtént.

Az eredeti nyugdíjszámlán a számlához járuló nyugdíjasok száma azonban maradt, így a kötelezettségek - változatlan méretben és formában - maradtak az államnál. (ez modell ismerős, több "előnyös" privatizációt hajtottak végre hasonló modell alapján).

A megoldás, megemeljük az adókat és/vagy hitelt veszünk a nyugdíjak kifizetéséhez. Tudjuk mindkettő megtörtént. A magánnyugdíj számlák meg mégsem akartak szépen fialni. Őszintén szólva elenyésző azok száma akinek komolyabb összeg gyűlhetett volna fel a számláján. Az egyén szempontjai érdekei azonban soha nem kerekedhetnek felül a közösség szempontjain. Márpedig ebben az esetben is egy szűk társaság az amúgy folyamatosan költségvetési gondokkal küzdő ország szűkösen rendelkezésre álló forrásait megcsapolva magának teremtett a semmiből komoly hasznot. A többség pedig fizeti a mérhetetlenül rossz feltételekkel és magas CDS mellett felvett hitel terheit.
Nem tagadhatjuk hogy a nyugdíjkasszából kiemelt összeg passzívuma a költségvetésben azonnal megjelent. (Ezt az EU nem engedte elszámolni.)

A kezdeményezés - amivel liberális közgazdák érveltek igaz, hogy a lakosság elöregszik és a nyugdíjak fenntarthatósága nem oldható meg másként. A dolog mehetett volna, ha hatalmas szufficit lenne a költségvetésben... de ez nem áll sőt.

Összefoglalásként: én kifejezetten bűncselekménynek tartom ezt az "nyugdíj-megtakarítási" rendszert, ami többségünknek hatalmas költséget okozott. Ez egy a "Köz" ellen elkövetett fehérgalléros bűncselekmény CRIMEN, amit ma már jól látni kik lés miért követtek el.
Inkább az a döbbenetes, hogy bűnelkövetők nem a bíróságon érvelnek.
@Viktus: "Elárulhatná Árpi vagy v.melyik szaki végülis a magánosdi mivel biztosabb? a pénz nagy részén államkötvényeket vásárolgat ergo azokat is majd a 20 év múlva megtermelt pénzecskéből kell kifizetni ... másik részét meg időnként eltapsolja a tőzsdén. Elnéztem a kimutatásokat egyik évben buktak nagyot a következő évben jórészt visszatermelték happy boldogság azután évben már kis nyereség is, majd megint bukta, és kezdődik előlről. :D

Én pl. a nyugdíjra abszolute nem is számítok addigra lesz a korhatár vagy 70-75 év is a mai halálozási statisztikákat elnézve egy jómunkásember magyar férfinak már jó, ha megéli a hatvanat ... egy miatt maradtam volna a magánba az az öröklés az utódnak, de azt kivették persze. "

Azért éri meg mert amit befizetsz azt visszakapod (ha jól választasz még többet is), ellenben az állami nyugdíjrendszerben a befizetéseid bizonyos (60-65%) százalékát kapod meg.. elvileg! Ha a svéd típusú mókát honosítják meg, mint ahogy utalgatnak rá, akkor az előző hónapban a nyugdíjkasszába befolyt komplett összeget (és nem többet)osztanak szét, bizonyos szempontok (pl mennyit fizettél be) alapján.

A lényeg a következő:

Magán = Amit te befizetsz, jó esetben némi nyereséggel, hacsak nem lesz még pár 2008-as krach.

Állami = Adnak annyiból amennyi a kasszában van a befizetéseid/aktuális törvény függvényében
2-3% lesz az átlépők aránya. Erre fölösleges választást építeni. De mondok jobbat, kiderül hogy lesz mondjuk 100000 átlépő a végén.

Hűha, pénztárak nem tudnak fennmaradni, mondják majd az okosok, gyorsan meg kell őket matolcsizni... akarom mondani menteni. Paff, mindenki megy az államiba. Probléma letudva.

UI.: én is a maradók között vagyok.
A jövönket adjuk ma el, a MANYUP-ok felszámolásával. Azért hozzátenném a jövőnek van egy mindennél fontosabb, elengedhetetlen feltétele: a most túlélése. A MANYUP-ok felszámolását talán annak, azoknak kellene "megköszönni" a mai gazdasági állapotokat előidézték, gondatlansággal, hozzá nem értéssel, lopással...
@salamander: "Mindig elképedek, olvasva sok szándékos vagy egyszerű tájékozatlanságból eredő zagyvaságokat."

Ezért lenne jó, ha nem is írnál ilyeneket.

"Az egyén szempontjai érdekei azonban soha nem kerekedhetnek felül a közösség szempontjain."

Ezek szerint te szimplán kommunista vagy. Gratulálok. Mindig is sejtettem, hogy Orbán Viktor bolsevik hívekkel rendelkezik, jó sokkal ráadásul.
Nézd már meg, légy szíves, ha ráérsz, hogy mennyi volt az állami nyugdíjalapba befolyt pénz a nem tagok befizetéseiből? Fogadjunk, hogy háromszor kevesebb, mint amennyit a mnyp tagok befizettek. Érted, miről beszélek?
@fogash: A népfelség elve... :-)
@EÖ: "Az a baj, hogy ha maradok mnyp tag, akkor baleset esetén nem jár rokkant nyugdíj, azaz erősen szopóágra kerülök."

Nem hiszem, hogy téged állami rokkant-nyugdíj nélkül hagynának, amikor szívbaj nélkül kifizetik 1 millió embernek a segélyeket és összesen 4 millió embernek az EÜ-ellátását, úgy hogy azok sem fizetnek be ezért semmit (és ebből 1 millió eddig sem fizetett be soha semmit, és nem is fog ezután sem).
Nem véletlen, hogy alkotmányos aggályok merülnek fel ezzel a példa nélküli lopással kapcsolatban. Csak az EU-t nem értem, hogy akkor mi értelme volt belépnünk, ha minden kormány kénye kedvére kirabolhatja az állampolgárait, és az európai nagy fejesek meg szó nélkül hagyják?
Most már csak abban reménykedek, hogy Orbán Viktor nem tudja majd exportálni az EU-ba sem a fülkeforradalmat, sem a népek megosztását vagy legalábbis EU-szinten nem talál befogadó igényt a Kedves Vezető gyűlölet politikája.
Az már önmagában szomorú és egyben jellemzi ezt a kormányt, hogy ilyen döntéskényszert idéznek elő. Azért akinek még nem üvegesedett el a tekintete és nem kézivezérelt az agya, az emlékezhet rá, hogy "mindenáron megvédjük a nyugdíjpénztárakat", és amit nem oly rég éppen a mostani szélkakas kukorékolt. Egyszóval van akinek nehéz a döntés, van akinek nem annyira.
Egyet mondhatok: mivel ígysem-úgysem lesz nyugdíj 25-30 év múlva (legfeljebb éhendöglésre elég), egyet nem fogok: zsarolásból beleönteni pénzt a köztörvényesek által birtokolt és felügyelt nagy, lyukas és "közös" zsákba.
@különvélemény: én meg egyszer írom le a különvéleményem: téged senki nem tart vissza, akár a még 3 élő agysejtedet is felajánlhatod a vezérednek. Akkor már neki lesz 6.
@Squid:

Most nézzük a realitásokat.

Így is fizetsz tovább áz államiba is ergo már most realizálsz egy jóvalta nagyobb buktát helyből, és a maradék jelentős hányadára ugyanúgy max. az állambácsi jelethet garanciát lásd. államkötvények.

A lényeg a következő mai helyzet alapján.

Magán = Amit befizetek jó esetben az állampapírokat az állam beváltja majdan (nyugdíjat nem tud majdan fizetni, akkor állampapírt sem tudnak majd visszaváltogatni lásd. államcsőd), ha nyugdíjas lennék a maradékot meg a közgázt végigbukdácsolók nem tőzsdézik el. Az tuti, hogy nem a tőzsdeguruk üldögélnek ezeknél azok maguknak keresik a nagy pénzeket, vagy nagy jutalékért v.hol a magánszektorban. Eleve arra a kicsire is ami maradna ott arra is annyi esély van megkapni, mint az államit. Kb. a kenyérre valót fizetik majdan ...

Állami = Adnak annyiból amennyi a kasszában van a befizetéseid/aktuális törvény függvényében. Jah ebből talán még a kenyérkéhez telik majd vajacskára is. :P

Ennyit erről.

@Vegyi Ali:

Nem tökre mindegy hol nem éred meg? a magánból is max. az asszony kaphat majd v.mit ami az állami rendszerben is megvan lásd. özvegyi nyugdíj ...

@vajdasagi:

Na igen jó példa amíg az OTP cuccnál voltam folyamatosan bukó voltam :P az AXA termelgetett vissza az elmúlt években ...
Viszont Csányi Sándoron nem látszik a hude nagy bukta ő tudta a saját pénzéből mikor mit vegyen ...
www.magyarhirlap.hu/velemeny/uj_ido_uj_hang.html

Kellemetlen ha valakinek nem idonkent onti el az agyat a szar, hanem konkretan mas sincs neki a koponyajaban :D
@salamander:
Ha már... Mo-ot momentán de facto 3-3,5M ember tartja el. Belátható, hogy az "eltartók" és az MNYP tagok halmaza nagyjából egybevág. Továbbá az MNYP egy hosszútávú befektetés (nem, nem az egyénre gondolok, az országra). Következésképp a befektetéshez szükséges pénzt is ez a halmaz termeli meg. Tehát ordas csúsztatás, hogy azért kell(ett) kölcsönt felvenni, mert MNYP-t csináltak. Azért kellett kölcsönt felvenni, mert tojtak az ÁHT kiadási oldalával, szerkezeti nyomorával foglalkozni.
A "nyugdíjtőzsde" idióta szövegét kitalálók viszont a derivatívokat közelítő kockázatú gazdasági programmal ügyeskednek - többek közt az MNYP megtakarításokat kockáztatva. Lényegében ezt a műsort már 2000 környékétől láttuk. Pechre, a másik oldal nyert Megyóval 2002-ben, rátéve még egy lapáttal Eltolcsy addigi "ügyeskedésére".
Szóval el lehet gondolkodni, kinek kéne bíróság előtt állnia, de ez igen bonyolult kérdés, közelsem olyan egyszerű, mint ahogy láttatni kívánod.
a nyugdíjalapokkal való machináció máshol is aktuális európában, ime az ír példa, tejesen más visszhanggal:
linearecta.blog.hu/
Azt sajnos nehéz előre megmondani, hogy meddig marad a jelenlegi bagázs hatalmon. Akinek meg belátható időn belül kell nyugdíjba mennie annak nehéz most keménykedni.
Azert ez nem csak elhatarozas kerdese, bar igaz, hogy foleg az.

Mult hetrol tudok 5.5 oras varakozasrol, ma meg egy majdnem ket orasrol, ami speciel en voltam, ugy, hogy nyitas elott majdnem fel oraval ertem oda, hogy hatha vegzek.. hat nem. Kaptam egy 30. sorszamot, es van egy tippem, hogy mennyit varhatott az, aki mondjuk fel kilencre ment.

Elhangzott par kurvaanyadorbanviktor, de egyebkent mindenki turelmes volt - ahogy neztem, nem csak en ereztem ugy magam, mint egy szabadsagharcos.

Az is megerne egy posztot, hogy sok helyen ( katonaknal, kozalkalmazottaknal ) szerveztek osszejoveteleket, ahol elmagyaraztak, hogy a tb jo, a mnyp rossz, ERTEM?
@különvélemény: "A MNYP lóvé nem a te "megtakarításod", hanem a kötelezően fizetett járulékod egy része."

Századszor leírom neked is, hogy hazudsz. Ha nem hiszed, akkor nézd meg az erre vonatkozó törvényeket.

"Az egyik kormány odaadta, a másik elvette, ennyi."

Hazudsz. Nem az egyik kormány adta, hanem a adófizetőként, dolgozóként befizettem és befizették utánam ( nem úgy, mint mások esetében). A másik kormány nem elvette, hanem ellopta. Nem mindegy, ugyebár...
Szóval, soha nem fogytok el? Azt hittem, hogy a kommunizmusnak már nincsenek követői...
matolcsy most is egy senki, nem kell ahhoz 20 évet várni, hogy feledésbe merüljön...
Így az egész blognak semmi értelme sincs. Amikor megírtam a hozzászólásom, csak egyetlen hozzászólás volt látható, tehát második hozzászólónak tüntem. Jelenleg a hozzászólásom, kb. az összes hozzászólás közepén található!
@Belpo: Én azt tettem, ami a Stabilitás honlapon volt: Elküldtem ajánlott levélben az illetékes nyugdíjbiztosítási főigazgatóságnak, és személyesen leadtam az ING-nek (nekik nem érdekük lenyúlni).

Megjegyzem, hogy az ING-nél nagyon felkészültek voltak (legalábbis az a hölgy, aki átvette)... A reakció: "Ez mi?" Ezek után vannak tippjeim, hogy a betérő manyup-tagokat mennyire naprakészen világosítják fel. Illetve gondolom ezek szerint ennek a nyilatkozatnak a leadása sem tömeges...
Egy kérdés, olvasgatva a hozzászólásokat:
Arról van aláírt példányom, hogy beléptem a MANYUP-ba, viszont arról nincs, hogy visszalépek az államiba? Jogilag az nem támadható?
olvasgatom a kommenteket, különösen a Worlukot és a magánpénztárak mellett érvelőket hülyéző, herótozó, pocskondiázó hozzászólásokat, és kajánul remélem, hogy még megérhetem, ahogy ezek a nagyarcú és nagyhangú fidesznyikek és/vagy okostojások 25-30 év múlva hőbörögve vonulnak az utcára tüntetni, hogy őket nyugdíjügyben átverték, és mi az, hogy nem tud nyugdíjat fizetni az állam.
Azért van abban valami báj, hogy egy állítólagos jobboldali nyomulást támad, annak állítólagos kádárista hajazása miatt egy baloldali szimpatizáns.

Mert a kádári diktatúrának ez a megszálló hadsereges tessék-lássék bírálata, ami itt-ott kibuggyan a sorok közül (no csak éppen annyira, amennyire nagyon muszáj az adott felvetéshez), nagyon, de marhára kevés ám, mint macisajtban a brummogás.

Ha van valami, ami garancia rá, hogy ez az ország nem fog kikeveredni a kádári agybajból, akkor éppen a sunyi ködösítés az! A kádári nómenklatúra kezében maradt "tájékoztatók" a fő okozói, hogy a nép ma sem, 20 év után sem látja tisztán, hogy mai helyzetünk alapvető okai közt az elsőtől a tizedik helyig a kádárdiktatúra rombolása áll.

Hogy Orbán Viktor visszadobta a parittya kövét? Hát igen, ez bosszantó. Tetszettek volna kevesebbet hazudni!

Csak egy konkrét, mai napi példa a hazai médiából, amely kitartóan részrehajló - hú, micsoda eufemizmus - következetességgel magyarázza félre, miért tartunk itt:

"Ötször jobban élnek, mint mi - mi lehet Ausztria titka?"

atv.hu/cikk/20110125_otszor_jobban_elnek_mint_mi_ausztria_titka?source=hirkereso

Szó van benne sok mindenről: a kutatás-fejlesztés arányától a turizmuson keresztül a hatékony osztrák válságkezelő intézkedésekig. Meg persze pár mondat erejéig a mi hazánk szovjet érdekszférában történt "sorvadozásáról" is, csak éppen valós arányától messze e tényező súlyának és következményeinek szerepétől, mai helyzetünk kialakulásában. A cikk már címében sem mond igazat, mivel az ötszörös osztrák jövedelem nem ötszörös "jobb létet" fejez ki, hanem ennél sokkal nagyobb arányút. Hiszen már a cikk is elismeri, mennyivel magasabb arányban költ az osztrák állam az oktatásra, egészségügyre és mindenre, ami az állampolgárok kellemes életéhez kell. Az ötszörös fizetésen felül.

Mindez a különbség hozzánk viszonyítva pedig SEMMILYEN MÁS okból nem magyarázható, mint abból, hogy nálunk volt kommunista diktatúra 4 évtizedig, az osztrákoknál meg nem! Amíg ezt így, ilyen egyértelműen "nem szabad" megértetni a néppel hazánkban, addig ne sírdogáljanak és hazudozzanak szabad piacról, igazságtalan kárpótlásról, magántulajdon védelméről és szabad sajtóról éppen azok, akik a legalapvetőbb igazságot hazudják el a nép elől immár 20 éve! Azt, hogy mindezeknek az értékeknek az ellenségei uralkodtak itt négy évtizedig, és ők tették tönkre az országot - ma, 20 év után sem tudni, hány évtizedre.
Bevallom, én betojtam a rokkant nyugdíjaknál. Maradni szeretnék, de nem merek.
liberatorium.blog.hu/2011/01/12/gyoztetek_bameg

@salamander:
"Mindig elképedek, olvasva sok szándékos vagy egyszerű tájékozatlanságból eredő zagyvaságokat."
Én is.

"A magánnyugdíj számlák meg mégsem akartak szépen fialni."
Szerencsére erről a számok nem tudnak. Az átmeneti visszaesést leszámítva reálhozamot termeltek.

Nem az a bűn, hogy fenntarthatóbbá akarták tenni a halálraítélt felosztó-kirovó rendszert, hanem hogy nem akarták eléggé pl. minden kormány, amikor csak tehette nyugdíjat emelt.
Nem az a bűn, hogy félretették a pénz egy részét későbbi felhasználásra, hanem, hogy nem gazdálkodták ki az átállás költségeit.
Ha valaki "bűnt" követett el, akkor az az, aki 13. meg 14. havi nyugdíjakat ígért. Aki infláción felüli emeléseket hajtott végre.
@Plumper_: Ez volt a legjobb jövőkép amit mostanában olvastam.

A megtakarításokat, kétszersültbe, benzibe és lőszerbe kell fordítani.

Az nevet igazán aki a végén nevet... :-)))
@Plumper_:

Szia!

"_mert benzin miatt harcolva, radioaktív hulladékok és lódögök közt fogunk átvágni a kietlen mezőn._"

Hogy Te milyen optimista vagy?! Ez nyilván fiatal korodból és bohó mentalitásodból adódik:-)
Én akkor már nem leszek, ez biztos! De arról is biztosíthatlak, hogy lódögök sem. Amire számítani lehet, az a kiváló csótány populáció, azok mindent túlélnek. Végül is az is fehérje. És szólás szabadság is lesz. A csótányok persze markánsabban artikulálják, csak a humanoidok nem fogják érteni mit, miért és hogyan. Akkor sem.

Szebb jövendö(lés)t.

J.
@Belpo:

Egyaltalan nem. 360 mrdot eleve lenyultak. Iden meg 500 mrd koruli penz elkoltese van betervezve a vagyonbol, annyi fidiota MINDEN KORULMENYEK KOZOTT van, aki atmegy az allam csecsre, ha szabadon valaszthat.
Árpád

"Ennél nem kellene sokkal több, hogy megtartsák a számlájukat, ami maga a nyeremény."

Remélem erre a nyereményre a kormány rátesz egy jó kis vagyonadót, hagy szopjanak látványosan az mnyp-ben maradók. Ez hamar megnyugtatná azokat is, akik nem szívesen, de azért átléptek az államiba. Ebből már egyértelműen látszana, hogy jól döntöttek.

A visszacsinálásról meg annyit: néhány tízezer embert kárpótolni miközben több millió, semmilyen módon nem nyilatkozó embert nem kárpótolsz, politikai öngyilkosság...
@teh k0zi:

10.000 tag eltartja a rendszert, foleg ha nem kell jutalekot fizetni az ugynokoknek. A nagy biztositok, akik maguk foglalkoznak a befektetessel es az onkentes penztarak infrastrukturajat hasznalhatjak meg fognak maradni. Ha hagyjak oket.
Nem tudom, ki írta, mert eltűnt az illető, de aki írta, HOL olvasta, hogy a magánból nem örökölhető?

Az állami tuti nem örökölhető. Sőt már özvegyi nyugdíj sem jár, csak 1 évig. És amúgy is kell fizetni az államiba valamennyit, az se kevés!
@salamander:
"Látom megy a "liberális cenzúra"... az ellenvéleményeket Tóta W. Árpád soha nem szerette."

Ez nem igaz! Mindent beletesz a blogba, még a legnagyobb ökörségeim is átfutottak idáig, volt hogy kétszer.:)
Biztos a géped rossz vagy mi.
Nálunk most 27-én (!) lesz egy munkáltatói 'tájékoztató' a váltani-vagy-maradni témakörben (állami közintézmény). Kíváncsi vagyok az "okosításra", de mivel csak magamnak tartozok elszámolással, és úgy döntöttem, terroristákkal nem tárgyalok, ezért már a közlönyben megjelenés másnapján intézkedtem. Számomra ez pusztán elvi kérdés, nem számítok arra, hogy bármely mostani pillérből érdemi nyugdíjat kapok majd, és nem is áll szándékomban megérni a nyugdíjas-létet.
A MANYUP on valószínűleg sokan jól megtollasodtak, a hozzászólók szerint ezek mind maszop-libsi janicsárok voltak. Nos akkor hová soroljuk az OTP-t a 700.000-es tagságával, szerény hozamaival és a Vidi díszpáholyban a gonosz törpe mellett ülő vezetőjével?
Amúgy, ha már nyilatkozni féltek, kíváncsi leszek legalább EZT:

stabilitas.hu/wp-content/uploads/JOGFENNTARTO_NYILATKOZAT.pdf

hányan küldték be?
@Viktus:
"egy miatt maradtam volna a magánba az az öröklés az utódnak, de azt kivették persze."

MEGLETT! Blogtársam! Szóval mi van az örökléssel? Hogyhogy kivették?
Sajnálattal tapasztalom, hogy hatásosan működik a propaganda gépezet. Sokan nagyon szépen mondják fel a leckét, mint saját meggyőződésüket.

Ki-ki döntse el, hogy melyik oldalra gondoltam. Na jó, segítek: számtan vs. hit.
@Waldi!: jó, de érted jön Matolcsy, azt mondja: "nem tudnak működni" és akkor nem tudnak. Utána Selmeczy rózsaszín kosztümben mutogat pár chartot hogy így megy el a hozam ennyi embernél a fenntartási költségre és így vándorol magánkezekbe a zemberek pénze. Mire bárhol is megcáfolnák, Pali bácsi már alá is írta, a törvényt amelyben elveszik.
@ijontichy:
Hát ebben nam nagyon van vita közöttünk.
Azt azonban továbbra is tartom, hogy így bevezetni egy ilyen MNYUP rendszert ráadásul mindezt, a Mo-n uralkodó feudális, rendi körülmények még tovább súlyosbítják. A szűk senior réteg soha nem fordul egymás ellen, a vazallusok meg védik őket, mert a "trustis-gyökerek" ezt diktálják.

Egy háborgásomra valaki Svájc példáját hozta mondván: ott van ilyen harmadik pillér.
Igen, de Svájc nem abban a költségvetési deficitben fetreng mint Magyarország, és a CHF nem HUF.
@egyittlakó:
Ha szerinted az a kommunista, aki a "köz érdekét" a "magánérdek" elé helyezi, akkor Te szimplán egy buta tök vagy és mellesleg deviáns.
Deviáns jelző azért esett rád - mielőtt szótározni kezdenél -, mert nem véletlen üldözi az állam a bűncselekményeket hivatalból... pl.: a közérdek védelme okán, s csupán a deviáns bűnelkövető gondolja azt, hogy a köz elé helyezheti saját érdekeit.

Ami a nyugdíszálmlát illeti: tényleg olyan jól prosperált a dolog, hogy alig egy százalék maradt bent a liberális propaganda ellenére.

Nem vitatom, hogy jó lenne megtakarítást halmozni, de ezt megteheti bárki a magánynyugdíj számlán. Minek az Állami azaz mindenki által befizetett összeget piszkálgatni?
A felosztó kirovó rendszer lényege: hogy kirója majd azt felosztja. Ha ebbe piszkál bele valaki, akkor az - mint már írtam - óriási lyukat keletkeztethet a költségvetésen.
Megtörtént.

Erre persze nem reagálsz, mert neked mindegy, hiszen saját érdekeid - szerinted a köz felett állnak. Ez a gondolkodás nem progresszív meg frankó, hanem szimplán civilizálatlan. A rómaiak is ismerték a magán és a közérdek fogalmát kedves analfabéta barátom. (Ők is kommunisták voltak?)

Remélem ezt sikerül felfogni.

:post scriptum:
Mielőtt tovább vádaskodnál: nem vagyok semmiféle fidesz rajongó. Erről nyugodtan lekattanhatsz.
@titkosgyilkos: "nem is áll szándékomban megérni a nyugdíjas-létet"

erről majd akkor beszélgetsz - na nem velem, én már nem leszek - amikor megéred a nyugdijkorhatárt.
@egyittlakó:

Te melyik vagy?
Az aki funkcionális analfabéta: ismeri a betűket, de nem érti amit olvas,
vagy az az okostojás, akinek fogalma sincs a nyugdíjrendszerről, de ez nem gátolja abban, hogy másokat kioktasson?

1. Olvasd el még egyszer, most már lassan és tagoltan, amit írtam, talán megérted.
2. Nézz utána, hogy számítják a nyugdíjat.
3. Magyarázd el nekem, hogyan tudnak egyforma magánnyugdíjat fizetni egy férfinak és egy nőnek azonos tőkéből (ez a törvény, amit az MSZP-SZDSZ hozott), ha a számlán felhalmozott pénz csak és kizárólag a tulajdonosáé, ahhoz másnak semmi köze.
Ez utóbbit csak azért kérem, hogy bizonyíthasd a hozzáértésedet. :)

Segítségképpen: a nők évekkel tovább élnek. A járadékuk mégis azonos, vajon hogyan?
@Lex újdiaszpóra: "...Remélem erre a nyereményre a kormány rátesz egy jó kis vagyonadót..."
Pl. egy pedagógiai céllal bevezetett, 98 százalékos adókulcs...
@knausz: azért az özvegyi nyugdíj valahol anakronizmus, egy olyan országban ahol a kétkeresős család általános. Bismarck idejében máshogy működött a világ.
@Lord_Valdez:
"Szerencsére erről a számok nem tudnak. Az átmeneti visszaesést leszámítva reálhozamot termeltek."

Haha, aztán milyen számok mondják ezt? A manyupok kimutatásai, amik nem számolnak a tőled levont működési költséggel? Ja, kérem, ha te már ezzel is boldog vagy, akkor ajánlok neked egy üzletet: minden hónapban adsz nekem 50e Ft-ot, én elteszek 3e-t, 47-et megforgatok és neked visszaadok 49e-t. OK?
@Plumper_: "nemhogy a Fityisz nem lesz sehol, de talán Magyarország és más országok sem sem, mert benzin miatt"

ezt a szebb jövőt én 20 év múlvára saccolom.
@knausz:

Házastárs örökölhet a mnyp-nél is nem a kijelölt utódod akit te adtál meg onnantól nem érdekelt már mit hova raknak ...
"A Fidesz leváltására készülő erő, akármelyik legyen is az, valószínűleg meg fogja ígérni, hogy mindenkinek visszaadja a magánmegtakarítását."

Nem látom azt a készülő erőt, mely a Fideszt leváltaná. De tudod mit, vegyék el ezt is, még a megtakarított pénzünket is utalják a devizahiteleseknek és akkor nagyon fogunk örülni!

Én külön megköszönöm azoknak, akik a Fideszre szavaztak.
@Lord_Valdez:

A felosztó kirovó nincs halálra ítélve csak a családi és a tönkrevert kultúránkból fakadó apátia "(még gyereket sem akarunk, minke erre a világra? hozzállás...)" vezet oda hogy a dolgozni képes munkavállaló egyre kevesebb.

- A munkahelyekt bizony létre kell hozni, ehhez adócsökkentések átláhatóság jogbiztonság kell.
Ezek ma egyik sem jellemzik a országunkat. Nálunk a jogbizonytalanság elemi erővel rombolja a hazai vállakozási kedvet. (lánctartozás, eladósodottság, belsőpiac teljes hiánya)

Bizony a rómaiak tudtak valamit: Ubi ius incertum, ibi ius nullum!
@Lex újdiaszpóra: "Remélem erre a nyereményre a kormány rátesz egy jó kis vagyonadót, hagy szopjanak látványosan az mnyp-ben maradók."

Miért nem egyből deportáltatjuk őket valami lágerbe? Akkor szopnának csak igazán látványosan!
Kedves TWA, a video részlet jó, de amit írsz nem teljesen igaz. A pénztárak siralmas teljesítményt nyújtottak az elmúlt 10 évben, így maguk okozták a vesztüket. Miért bízzam bennük, ha 10 év alatt ennyit tudtak kihozni? Ha jön egy másik kormány, aligha lesz képes, hogy visszaállítsa a magán rendszert, az elszállt, mint a 13. havi nyugdíj. Ha kellően kevesen lesznek a magánban és olyan szarul hoznak majd a pénztárak, mint az elmúlt 10 év alatt, akkor talán lesz némi kompenzáció azok részére, akik maradtak, de csak az állami rész - legyen az akkor bármennyire alacsony is- mértékéig.

Az öröklés kérdése pedig más alternatívákkal pótolható (pl. életbiztosítás). Ez nem lehet ok a maradásra és nem is jön ki jobban.
Itt is szó esik arról, h a Matolcsy-féle gazd. pol. nagyon sikeres tud lenni:

tisztabeszed.blog.hu/2011/01/24/a_faz_vedi_orbanekat

A sok-sok egyoldalúság mellett végre egy kis igazság.
@NewWay:
Az ING oldalán meg tudod nézni, hogy mennyi a tőkéd, a hozamod és a reálhozamod:
www.ing.hu/ingoweb/public.portal?_nfpb=true&_pageLabel=finreqSimple&MORV=M&lang=hu

Azonosítás után láthatod a tegnapi állapotot, kivéve a reálhozamot, mert azt csak dec. 31-ig.
Idézek egy hiteles ismerős kommentjéből:

"Hallom az ordításokat, h lenyúlják a mnyp-akból a pénzt. Most szembesültem azzal a ténnyel, h mióta mnyp van, oda megy a járulékom, ugyanakkor kb. 8-9 évig fizettem önkéntes nyugdíjpénztárba is kb. havi 10 rongyot. Az önkéntes hozama kb. 13 %-ra jött ki, a mnyp-é...na azt haggyuk. Mindkettő ugyanaz a biztosító. Hát bazmeg, akkó mégis csak óriás lenyúlás történt az mnyp-kből az elvtársak idején, vagy mi a lófütty..."
@Parajpuding:
Köszönjük értelmes hozzászólásodat, felzárkóztál a különleges elbánást igénylők csoportjába.
@egyittlakó:
Ok akkor igényeld a TB-det is, azt is te fizetted be!
Azonnal fizessék vissza!
Te ....

Sőt az SZJA-dat is követeld vissza te proletárok gyöngye!
Közben annyi információ jött, hogy úgy módosították a feltételeket, nem éri meg maradni!

- Futamidő végén nem lehet egyben kivenni, csak járulék formájában
- Ha meghal valaki, örökölhető, de csak felét írák jóvá, fele a pénztáré
- Ha valaki rokkant lesz, akkor nem lesz biztosított, senki nem fog fizetni neki
- Ha becsődöl a bank, nincs kit perelni, elveszett az egész, nincs állami garancia

Amik voltak előnyök, mind elvették. Olvasod, Árpád, mind?!
@salamander: ez nem csak deficitkérdés, a (nem meglepő módon) magyarnál sokkal fejlettebb a pénzügyi kultúrában a céges/kötelező második pillér sokkal jobban működik:
www.bsv.admin.ch/aufsichtbv/index.html?lang=de
A gyengén teljesítő pénztárak ellen pl. fellép a felügyelet.
@malacz69 eurofanyalgó: "Idézek egy hiteles ismerős kommentjéből:"

Magyarra fordítom az érvelésedet (azt most nem vizsgálom, hogy igaz-e, szerintem érdemes lenne megnézni a portfóliókat stb.): Magyarországon sz@r emberek lejáratják X-et, ezért dobjuk ki X-et. X helyére sok minden behelyettesíthető ízlés szerint, kapitalizmus, demokrácia stb. Népszerű érvelés ez mostanában, de ennél azért picit komolyabbat várnék.

Te annyit állítottál, hogy _egy_ embert lehúzott _egy_ manyup, semmi többet. Ha ez így van, ez az állam hibája IS. Ahogy az is, hogy tisztességes versenyt, privatizációt alig lát az ember szeretett banánköztársaságunkban; úgy persze, hogy mindenki verseny- és privatizációellenes... (Ha erre nem képes az állam, hogy korrekt "bíró" legyen, akkor ugyan mit várunk tőle más területeken?)

Argentínával kapcsolatban egy ellenvélemény (hm, tényleg sok a hasonlóság):
hvg.hu/velemeny/20101126_argentina_allamositas_nyugdij
@egyittlakó: "A MNYP lóvé nem a te "megtakarításod", hanem a kötelezően fizetett járulékod egy része."

Lépjünk kicsit visszább!

A levont nyugdíj járulék nem a mindenkori kormány pénze!
Az az én pénzem, amit egy társadalmi megegyezés szerint most odaadok a maiaknak, azzal az igérettel (GARANCIA!!!) hogy öregkoromban visszakapom.

A kormányunk még a látszatát is felrúgta, hogy a társadalmi megállapodást be akarná tartani!

Mi legyen a többi társadalmi megállapodással?
Pl. adót fizetek a közcélok érdekében.
Van erkölcsi alapja a "kormánynak" megkövetelni, hogy a zemberek tartsák be ezeket a régi megállapodásokat, amikor a fineszes hatalom könnyedén félrerúgja ezeket, ha nem tetszik neki?
@anyátok: "az orbánizmus mögött semmilyen kohorens ideológiát nem látok.
Van egyáltalán?"

Hogy ne lenne.
Minden hatalom a dolgo... bocsi, az orbán által kinevezetteké.

Már a kezdetektől egy 'közkereseti társaságként' indult és úgy látszik ez már rámerevedett.
Kedves Kommentelők!

Azt magyarázza már el nekem valaki, hogy végül is mi volt a célja hőn szeretett kormányunknak a nyugdíjpénztár választás szabadságának fenntartásával?

Ha ilyen rövid határidővel, ennyire eltorzított feltételek mellett, ilyen kevés helyen, személyes megjelenéssel, a rokkantnyugdíj jogosultság elvesztésének lehetőségével, sőt, az állami munkahely elvesztésének réme mellett lehet csak maradni, akkor miért hagyták nyitva ezt a lehetőséget? Miért nem államosítottak, kérdés nélkül?

Én azt látom, hogy azok a maffiamódszerek, amelyekkel visszakényszeríti kormányunk polgárait az állami nyugdíjrendszerbe, csak azt az egyre erősebb érzetet erősítik meg, hogy ez már rég nem jogállam. Ez már egy elb@szott banánköztársaság.

Ha a Fidesz a sokat emlegetett kétharmados felhatalmazásával egyszerűen besöpri a teljes magánnyugdíjpénztári vagyont, az ennél a zűrzavaros őrületnél sokkal egyenesebb, tisztességesebb lett volna. Így viszont valóban csak az állami szinten űzött bűncselekmény kategóriájába sorolható be.
No para lassan a robotok fognak dolgozni így az megmentheti a nyugdíjrendszert :D
@kubatov_kommunista: "Én egy tanulságot szűrtem le ebből az egészből. Soha semmilyen formában nem óhajtok szerződében állni a magyar állammal a későbbiekben."

Itt a lényeg.
Mint írtam korábban itt, eddig is ny.eu-nál lényegesen alacsonyabb volt az emberek/állam bizalmi indexe, de a fineszes kormánynak még ezt is sikerült tovább erodálnia.

Minden jel arra mutat, hogy aki teheti minimálbéren adózik (és tb-zik) a jövőben és külföldre menekíti a pénzét.
Már várom, mikor derül majd ki, hogy a multik is csak a bér egy részét fizetik ki itthon, a nagyobb felét "kompenzációs csomag" keretében 'otthon' (valami nyugatabbi országban).

Ez pedig nem a növekedés biztosítéka. Inkább a lemaradás záloga. Nem is igen lesz ebből az országból belátható időn belül semmi.
@malacz69 eurofanyalgó: ""Az önkéntes hozama kb. 13 %-ra jött ki, a mnyp-é...na azt haggyuk.""

malac azt tudod e hogy a mnyp-k mibe fektethettek be?
@Waldi!: Huhhh/t/, ez már Zsotti-tanítvány? A mester mehet is állami nyugdíjba, a staféta át van adva.

Te kínozni szoktad magad ezek szemlézésével, vagy csak ráakadtál, mint kiragyogóra a disznóólból, ami egyre sebesebben tisztul, mint ebből is tudhasssuk-láthasssuk?
@Lord_Valdez: "...pl. minden kormány, amikor csak tehette nyugdíjat emelt..."
teljesen érthető, politikusszemmel: a valódi költség több évtized múlva jelentkezik, szavazatokban mérhető haszna azonnal.
Nehéz az emberekkel értelmesen beszélni a nyugdíjakról (vagy pl. portfoliót választatni velük), ha a többség még a takarékoskodásig sem jut el magától.
Azt hiszem, a témába vág, ezért itt megosztom.

Azok egyike vagyok, akik sokat tesznek hozzá a közöshöz, becsületes, és szerencsémre jól megfizetett munkával.
Nekem fontos a családom jövője is, de az is, hogy lehetőségeimhez mérten hozzájáruljak az állam finanszírozásához is.

Ezt az egyensúlyt látom most megborulni! A véleményemet, személyes részletekkel megtűzdelve itt kezdtem el gyűjteni: fidesznyugdij.blog.hu/
@knausz: "...Futamidő végén nem lehet egyben kivenni, csak járulék formájában..."
Tudod, az egyszer felvett összeget nehezebb egy kis _véletlenül_ megemelkedő inflációval megetetni. A járadék egyszerűbb eset (mármint ha az állam felől nézed, és jól akarsz járni).
@harmmfull: őőő...nem egy magánnyugdíj-biztosító cég SOKKAL régebb óta létezik, mint pl a magyar állam.
kosullo.tumblr.com/post/316113883/egyszer-azt-hallottam-hogy-a-nagy-kaloczy-eszter-volt

"A kimenekítésmotívum egy apokrif Deutsch Tamás-legendában is megvan, miszerint amikor a rendőrség lerohanta a Rózsadomb aljában, a Margit utcában is ismert kuplerájt, akkor Tamást a fején zsákkal menekítették ki a rendőrök."

Errol az 1999-es esetrol, amikor a rendorok addig nem mehettek a kupiba be, amig a kormanyorok ki nem menekitettek az urakat van valakinek tobb informacioja? Mert meg linket se nagyon talalok a hirre.
Ader es Gyorgyi Kalman ferfias titkara is varom a megfejteseket. :D
@Lord Kilburn: "Ha a Fidesz a sokat emlegetett kétharmados felhatalmazásával egyszerűen besöpri a teljes magánnyugdíjpénztári vagyont, az ennél a zűrzavaros őrületnél sokkal egyenesebb, tisztességesebb lett volna."

Ez az egyik olvasat. A másik az, hogy direkte óva intettek, sőt már-már megakadályoztak a maradásban, mert tudják, hogy neked mi a jó, de ha annyira nem hallgatsz a jó szóra, hát legyen, de mossák kezeiket.
@infrablue: "A MANYUP on valószínűleg sokan jól megtollasodtak, a hozzászólók szerint ezek mind maszop-libsi janicsárok voltak."

Hát igen, nagyon hiteltelen hogy az ellenzék sanyarú 8 évében csak marhaságokra futotta. Pedig itt volt pl. egy olyan téma, amiben valóban az ország érdekében lehetett volna politizálni.
Mekkora a korrekt (a jó banki működést alátámasztó, de mégsem túlárazott, lenyúló) vagyonkezelési jutalék, mekkora az elvárt hozam, elég erősek-e a versenyfeltételek, hogy a pénztárak ne tudjanak kartelkedni.

Pl. most is lenne téma, a hitelkamatok és banki költségek. A kiegyensúlyozott, mindkét fél érdekeinek megfelelő érték megtalálása. Na ebben sokat segíthet egy állam, egy kormány. Csak nem célja a zemberek érdekeinek védelme, amikor akkor rúghat beléjük büntetlenül amekkorát csak akar.

Be kell látni (némi lumpen és forróvérű kivételével) ez nem egy forradalmi hevületű ország. De nem is kell forradalmasdi (ez csak ovi játékszere).
CSAK felelős választók kellenének így az EU tagjaként. De mivel ovinak megmaradt a népszerűsége, miután lealázta az egész országot, na ebben nem igen bízhatunk.
Egy mai Index cikk:
index.hu/gazdasag/vilag/2011/01/26/nagyvonalu_lenne_a_lehman_a_hitelezoivel/

ide másolom a lényeget:
"A most ismertetett új terv szerint az előre sorolt, fedezetlen adósságok hitelezői – köztük a legnagyobbak, a Paulson & Co. fedezeti alap és a kaliforniai közalkalmazottak nyugdíjalapja (Calpers) – megkapnák az elismert követeléseik 21,4 százalékát a tavaly áprilisban javasolt 14,7 százalék helyett."

Világos-e ez annak a sok ökörnek, aki szerint az mnyp-ben lévő pénz az biztos, mert ott van a számláján?
Így nem kell aggódni a nyugdíjas évekért. index.hu/belfold/budapest/2011/01/26/kiegyezett_a_fidesszel_elete_vegeig_fizetest_kap/

DE ennyire lassan frissül ez a blog? Már fél kettő múlt és változatlan az állás. Értem, hogy nem bírja Árpád, de nincs valami más megoldás a pörgetésre?

Fiam ma maradt, azt mondja sokan voltak - mindenki utolsó pillanatos - viszont hamar végzett. Gyalog volt, a lábait még nem bilincselték - egyelőre - meg. (ahogy tegnap valaki írta, hogy a kocsikat viszont nagyon is.)
(ja, ez a moderáció égően béna, és égően sznob)
@EÖ: "Hogy lehet így érdemben vitázni?? "

Hogy mit akarsz??? Itten a kinyilatkoztatáson kell ámulni. És akkor most lehet töprengeni, hogy a "foglalkozáson" kívül van-e lényegi különbség egy ové és egy tótavevé között.
@eMeL:

Nem derül ki semmi ilyesmi mivel a multik felénk közvetlenül nem is alkalmaznak már embereket csak az irodistákat, és párat akik 2008 után is megmaradtak a törzsgárdában, és szükségesek a különböző gyártósorok állandó működtetéséhez pl.
Az összes többi népet munkaerő kölcsönző cégeken keresztül alkalmazzák nyomott fizetésért azzal a címszóval, hogy örüljenek , mert van munkájuk ...
Grátiszként még időszakosan amikor nincsen elég megrendelés lazán nem újítják meg a munkaszerződéseket. Jómunkásember szempontból multinál 3 műszak bizonytalan jövővel a legnagyobb szívás ...
@huba:

Jah magyar államkötvénybe pl. aminek ugyanúgy a magyar állam a fedezete, ugyhogy az sokban nem tehermentesíti a jövőben sem az államot , mert a magánnyugdíjas nyugdíját is majdan az állam fizeti ezáltal közvetve.
Másrészről tőzsdére vitték általában elég gyengén muzsikálva ...
@valasz a KE-nek:
De ő nem 49-et ad vissza, hanem 52-t.
Illetve az igazi kérdés nem ez, hanem, hogy mi az alternatívája. Az alternatívája, hogy befizetsz 40 éven keresztül 34%-t, és visszakapsz 10 éven keresztül 80%-t (, de 30 év múlva már örülhetsz, ha 40-et).
Közben, legyünk optimisták, emelkedett évente 5%-t a fizetésed. Mekkora hozamot jelent ez? Ehhez képest jobb, vagy rosszabb lenne-e az a 49?

@salamander:
Édesmindegy mi az oka, nem lesz, aki befizesse a nyugdíjat. Ha most valami csoda folytán megduplázódna a születendő gyerekek száma (ami egyébként más okokból kifolyólag szintén baj lenne), akkor is 20 évig az csak viszi a pénzt.

@Tleilaxu:
Hát, ez az. Minden kormány a következő választásokig lát.

@malacz69 eurofanyalgó:
Az igazság az, hogy Argentína nem is annyira sikeres. Csak mázlija van az exporttal, illetve nagyon sírnál, ha olyan áron lennénk "sikeresek", mint Argentína.
Kedves Salamander!

Nyilván a csehek is ezért vezetnek be hasonló rendszert. Ugye? Mert ez csak rossz, és ott is megy majd mindenki a börtönbe bűncselekményekért.

Ja, és pl. OTP magánnyugdíjpénztára egy gyurcsányista pénznyelő. Ugye?

Zagyvaságok...
@egyittlakó: "Csak az EU-t nem értem, hogy akkor mi értelme volt belépnünk, ha minden kormány kénye kedvére kirabolhatja az állampolgárait, és az európai nagy fejesek meg szó nélkül hagyják? "

Nem mindegyik. Csak azok, amelyek lógnak a közös banknak, ui. az adós tagállam csődje úgy hiányozna, mint szlovák nyílászárós vállalkozónak az üzemi baleset.
@combo:

A példa arra mutat rá, h jobb lett volna, ha a magas működési költségű manyupok helyett a befizetések egy részét az állam egyénileg vezeti, és állampapírokba fekteti, a továbbiakban pedig ösztönzi a dolgozót, h vegyen részt az önkéntes pénztári rendszerben.

Sztem hosszútávon az az üdvös, h van egy viszonylag alacsony állami nyugdíj viszonylag kevés befizetésér cserébe, és közben ösztönözve van a polgár, h ha nem akar csóró kisnyugdíjas lenni, akkor válassza az önkéntes manyupokat lehetősége szerint. Ez utóbbit adókedvezményekkel, és sok-sok közérdekű felhívással (köz tv).
@a szív fészkei:

A mandiner sajtogyujteset szoktam nezni, jobbara az antiviktorianus szerzoket, neha beleszaladok kevesbe szofisztikalt izekbe is.
Vicces, hogy pont az ellenkezo celt erik el, legalabbis nalam, mint amire gyujtik a cikkeket. Sokszor meg se talalna az ember egy irast, ha nem tennek ki.
Szerintem nem éri meg maradni. A pénztárakat gyakorlatilag kicsinálták, az otthagyott pénz vagy felhasználható lesz vagy nem. Az állam a mnypben maradóknak jelen állás szerint nem fog fizetni egy fillért sem, és mivel kevés emberről van szó, a nyugdíjprobléma pedig nagy és egyre nagyobb lesz, senki nem fogja magát nagyon brutálisan törni, hogy ez máshogy legyen.
A teljes nyugdíjas-tömeg viszont jelentős és az is marad, senki nem teheti majd meg, hogy nem fizet valamennyi állami nyugdíjat. Ha ez elég az éhenhalás elkerülésére, az pont jó, a maradékot majd félreteszem magamnak. Lehetőleg úgy, hogy az állambácsinak ne lehessen a keze ügyében.
Az meg a mnyp felszámolásnál is rémisztőbb, ha a következő kormány ezt esetleg vissza akarja csinálni. Abba tönkremegyünk.
Gyurcsány 2006-ban megjósolta azt, ami most van. "Az emberek kimennek tüntetni, aztán hazamennek."
Szerintem jól szórakozik ezen Orbánnal együtt. Aki ezért nyugodtan küldhetne neki tanácsadói díjazást is.
@Nyomek:

Az emberek lehet, hogy hazamennek, de ha a multinacionalis toke is elkezd hazamenni, akkor Magyarorszagnak kicsongettek.
Raadasul az EU es az Europa Tanacs sem ugy tunik, mint aki le akarnak szallni a torpe Mussolini-rol es "hazamennenek a terrol".
1-1,5 hónapja valaki feltette a posztja mellé a Fidesz "Megvédjük a magán-nyugdíjpénztárakat!" c.2010-es választási plakátját.Arra buzdította az olvasókat, hogy írásban kérjék számon parlamenti képviselőjükön az ígéreteikkel teljesen ellentétes magatartásukat.
Kb. úgy állunk ezzel a választással, mint a kiváló celeb-vetélkedő egyik kacagtató jelenetében:fejjel kell nekirontani két ajtó közül az egyiknek.Lehetőleg annak,amelyik papírmaséból van, és nem annak, amelyik kemény fából.A móka kedvéért most most mindkét ajtót kemény fából készítették el;garantált a fájdalmas koppanás,ezt már biztosra vehetjük.Azért nekifutunk, hátha mégse...
@salamander:
Te egy hülye fasz vagy!
A megtakarítás szerinted a bűncselekmény.
Az ellopása nem.
Akármilyen keservesen, de lett egy megtakarítás ami még soha nem volt e hazában.
Ezzel lehetne bármit kezdeni, de lekváros puszedlire költeni valóban bűn!
@ninitomitoni:
Mit látsz te itt megborulni?
Miért vagy ilyen álszent?
Itt élsz?
Mindenki tudja, hogy a TB-t csak alaposan megcsonkítva fizetik be a magyar cégek.
Mit hablatyolsz, hogy ez így nem helyes?
Mindenki úgy él, ahogy tud. Nincs összhangba a társadalom céljaival.(ha vannak ilyenek?)
A közigazgatás úgy van kitalálva, hogy csak a balekok, hiszik el, hogy a befolyó pénzek mind összesen a leghatékonyabban a nép érdekében legyenek fölhasználva.
@ninimimi:
Ausztriának az a trükkje, hogy fölszámolták a feudalizmust.
A jobboldal belátta, hogy jobban jár, ha engedi, hogy az egész népesség boldoguljon (jobbágy, cseléd, semmire kellő úri hivatalnok,) legyen mindenki fizetőképes polgár.
Nálunk ezt az úri osztály, (a csóróvá lett dzsentrik és egyéb gazemberek) nem hagyják.
Nem ismerik el a "pórnép" jogát, hogy érdemei alapján professzor legyen.
Ez a kiváltság, csak az úri osztálynak jár. (nem baj, ha hülye is!)
Szevasztok!
@borboja:
Miért vagy te illen hülye?
@Lex újdiaszpóra:
Nem kell azt hinni, hogy a Fidesznek ez árt.
Beszéltem olyan hajléktalannal, aki díjazza, hogy a Fidesz nem fizet segélyt annak aki nem tud igazolni 30 nap munkaviszonyt. Azt mondja, hogy nem baj legalább az a sok cigány éhen hal.
(az nem zavarja, hogy ő is)
szeretem ezt a blogot, mert egy hét múlva se lesz késő a kommentem
@Nyomek: Nem gondolod, hogy túlságosan cinikus vagy?
Mit akarsz elérni? Vágysz e egy demokratikusabb Magyarországra?
Ha mindenkit gondolkodás nélkül kiröhögünk, vajon jobb lesz e az életlehetőségünk?
Szerinted nincs senki aki csupán, elhivatottságból, vagy a népe (apja, anyja, rokonai, ősei, szomszédai) iránti elkötelezettségből, igazi becsvágyból tenne a hazáért?
( A becsvágyat ne tévesszük össze a hatalomvággyal!)
Keressük ezt az embert, illetve azt aki képes élére állni egy ilyen politikai programnak.
@Lord Kilburn: Szerinted miért lett volna tisztességesebb, ha Orbánék színjáték bedobása nélkül veszik el a pénzt?
Szerinted mi a tisztesség?
Az már tisztességes, ha a buszmegállóban leütnek és úgy veszik el a pénzedet, vagy, ha csak egyszerűen ellentmondást nem tűrően elkérik?
Persze, csak , ha érted:
@Waldi!:

A médiatörvényt nemsokára részben módosítják, és az EU eztán azonnal leszáll a témáról, mondván, a kívánságainknak elég tétetett. Orbán egyébként a legnagyobb frakciót birtokló Néppárt alelnöke.

A magánnyugdíj pénztárak lenyúlását meg hagyjuk, mert mint ezt, többek között fő eurofanyalgónktól tudhatni, Argentínában is lenyúlták (sőt, kirúgták az IMF-et is), és utána azonnal az egekbe emelkedett Argentína összes exportcikkének az ára. Hát, ha ez kell hozzá, legyen.
@malacz69 eurofanyalgó:
sajna, tévé-rádió-akármi bármekkora hangon kiabálhatja a jótanácsokat, bármilyen értelmes(nek látszó) firmák száján keresztül, Kádár népe úgyis visszahörzöng, miszerint "óggya meg aállam!"...
el kell porladnia néhány nemzedéknek, mire a "nép"-nek kialakul/beáll egy egészséges arányérzéke, stb...
(ne legyen igazam, sokkal derülátóbb forgatókönyvnek kéne lejátszódnia)...
@malacz69 eurofanyalgó:

"A példa arra mutat rá, h jobb lett volna, ha a magas működési költségű manyupok helyett a befizetések egy részét az állam egyénileg vezeti, és állampapírokba fekteti, a továbbiakban pedig ösztönzi a dolgozót, h vegyen részt az önkéntes pénztári rendszerben."

Állami kezelésű, felhalmozós rendszerű nyugdíjalap: jó lenne, de az ír példa mutatja, hogy ez sem igazán jó válság esetén.
Az ottani teljes tőke 50%-ával feltőkésítettek két bankot, akik az ingatlanlufi miatt majdnem tönkrementek. Tuti befektetetés...
Na ez inkább "nyugdíjtőzsde", mint az itteni MNYP konstrukció...

Amúgy a minimális állami nyugdíj igérvénye mellett az öngondoskodás beindulása tényleg realitás lenne.
Az MNYP-konstrukció éppen azért lenne erre jó, mert bruttó jövedelem után megy a dolog, míg az önkéntesbe nettó (gyakran feketén szerzett) jövedelmek áramlanak inkább be.
Ezzel az állam közvetetten saját malmára tudná hajtani a vizet, csökkenne a fekete jövedelem. Csak ekkor kicsit tovább kéne látni, mint az orrunk hegye...

Illetve a legnagyobb probléma, hogy ehhez éppen azt kéne kommunikálni (ami egyébként tökéletesen igaz lesz pár éven belül), hogy az állami nyugdíj éppen csak az éhenhalás elkerülésére lesz talán elég! Aki ennél többet akar, vegye komolyan a saját megtakarításait...

Amúgy meg a drága működés relatív: 3 millió tag nagy része alig fizetett, csak okozta az adminisztratív költségeket. Mondjuk csökkentésről lehet szó, de reális mértékben.
Ugyanis a 4.5% és a nyugaton emlegetett pár tized % összehasonlítása azért baromi nagy csúsztatás, mert az itthoni a befizetésekre, a nyugati a teljes tőkére vonatkozik! Ha egyenlő bázison nézzük, a különbség sokkal kisebb (bár tényleg létezik).

Az új rendszerben a 0.9% (befiztetés-arányos) költségszint viszont nagyjából működni fog, mert az átlagos tagi befizetés 4-5-szöröse lesz az eddigi átlagnak. (Persze amennyiben az állam tényleg utalni fog, ahogy most még ígérik...)
@titkosgyilkos: Jut eszembe, kit akarsz stikában meggyilkolni?
Vannak ötleteim.
@Waldi!: Pedig már Havas is elnézést kért ugye, akkor Európa mit ugrál ezen :-) atv.hu/cikk/20110126_havas_elnezest_kerek_lazar_janostol_es_az_orszag_nepetol?source=hirkereso

Na a haboskakós (bár az most drága lesz sajna) babazsúr nemsoká elkezdődik: index.hu/gazdasag/vilag/2011/01/26/davosban_forgatjak_a_vilag_kereket/
Befektetés, amit talán nem tud lenyúlni a ragadós kezű kis gömböc: www.femina.hu/terasz/ennyi_egy_telek_a_holdon

Tökolcsó, elgondolkodom. :-))
@a szív fészkei: sajnos ehhez vagy egy templomszolga kellene, vagy legalább egy whitelist. utóbbi régi ígéret.
@kvasztics47:

Már megbocsáss attól tartok Neked komoly szövegértési és interpretációs problémáid lehetnek...

Már elnézést, de úgy gondolom ilyen mélységes alacsony szintű megnyilvánulás mellett az érvek nem nagyon érnek semmit...

Ezért "iderajzolok" Neked egy ősi jász dalocskát amit "magadfajta" humiliores tuskóknak énekelgettek az idősebbek:

"Ha már paraszt vagy igyá' tejet,
Attól dagad a fejed".
___________________________________ off
@Tóta W. Árpád: Előbbit lízingelni lehetne a mindenkin azonnaltárt szível segítő egyháztól. .:-)
Akit nem csak Tóta faszsága érdekel, hanem mondjuk valami hozzáértő elemzésére is kíváncsi:
portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/nyugdij_tul_sokat_kockaztatunk_ha_a_maradast_valasztjuk.142431-2.html
@Viktus: "Az összes többi népet munkaerő kölcsönző cégeken keresztül alkalmazzák"

Ez gondolom csak a cserélhető (szakképzetlen) figurákra vonatkozik.

A komoly képzettséget/tudást igénylő munkakörökre vadásszák az embereket és megtartani akarják, és nem munkaközvetítőtől függeni.

Ez tehát nem a multik problematikája, hanem az egész magyar (alulképzett munkaerő túlsúlyával küzdő) társadalomé.
@kvasztics47: Félreértesz, ha azt hiszed, egyetértek avval, amit a kormány a magánnyugdíjpénztári rendszerrel művel. Azzal sem értenék egyet, ha kérdés nélkül államosítana. De ebben az esetben is lehet tisztességesebben, meg kevésbé tisztességesen eljárni.

Nyilvánvaló, hogy ami történik, rablás. De ha az állam kérdés nélkül államosítana, az egy közönséges rablás volna: jönnek, elveszik erőszakkal, ami kell nekik, és elmennek.

Ami most történik, az így néz ki: jönnek, elveszik erőszakkal, ami kell nekik, de utána nem mennek el, hanem elvárják, hogy kinyilvánítsd, valójában önként adtad oda nekik, sőt még hálás is vagy érte, hogy elvették.
Elképzelem azon emberek arcát, akik most Tóta írásának hatására feladják a hezitálást, és mennek kitölteni a bennmaradást. Elképzelem ezek arcát - akiknek Tóta ígérete többet jelent a kormány ígéreténél. Azért ez már megint egy egészséges tét.
Ha neadj ég, véletlenül mégis megszívja, aki most itt úgy dönt, hogy hallgat a tollforgatóra, akkor az mit fog csinálni Tótával? Lesz olyan, akinek elborul az agya, és nem látja be, hogy ez az ő privát döntése volt, hogy érzelmi alapon döntött, valóvilágos típusú érvelésre hallgatva?
@l.x.: „Ez az egyik olvasat. A másik az, hogy direkte óva intettek, sőt már-már megakadályoztak a maradásban, mert tudják, hogy neked mi a jó, de ha annyira nem hallgatsz a jó szóra, hát legyen, de mossák kezeiket.”

Remélem, hogy ironizáltál. Mert ilyen olvasat nincs. Persze ha a „direkte óva intettek”-et kicseréljük „megzsaroltak”-ra, a „már-már megakadályoztak”-ot meg „már-már megfenyegettek”-re, a „mert tudták, hogy neked mi a jó”-t „mert tudták, hogy nekik mi a jó”-ra, akkor elfogadom, amit írtál. Tehát helyesen:

„A másik az, hogy megzsaroltak, sőt már-már megfenyegettek a maradásban, mert tudják, hogy nekik mi a jó, de ha annyira nem hallgatsz a jó szóra, hát legyen, de mossák kezeiket.”

Egyébként mi a bűnük a magánnyugdíjpénztárt választóknak? A mai Magyarországon bűn, ha valaki hisz az öngondoskodásban, és nem az állami csecsre hajt? A mai Magyarországon bűn, ha valaki nem hajlandó odadobni 13 év megtakarításait egy gazdasági ámokfutó bandának?

Válaszolok helyetted: Igen. A mai Magyarországon mindkettő bűn. A mai Magyarországon bűn, ha fellép valaki a téeszesítés ellen. Felkerül a kuláklistára.
@Lord Kilburn:
Kedves Lord!
Te semmiből nem tanulsz?
Ha nem hagyják meg a bennmaradás lehetőségét, akkor szerinted a szocik mit építettek volna abból Brüsszelben?
Itt nem babra megy a játék. A szocik az ország megbüntetését kérik, szankciókat szorgalmaznak - ilyen körülmények között a nyugdíjtörvény minden kifejezésének jelentősége volt. Az ország válságba hullott volna, ha ezt a ziccert nem zárja ki a Fidesz. Ez már a heads-up, kőkemény all-in-ekkel. A szociknak bármit megér Orbán megomlasztása, és ezt Orbán nem szeretné. Csupán ennyi a válasz a kérdésedre.
Annyit az építő vitákhoz hozzá tennék, hogy ha netán nem irányította volna vissza a Fidesz a magán-nyugdípánztárak befizetésit az állami kasszába s fizettük volna mindannyian a "felosztó kirovó" ebből adódó hiteligényének mérhetetlen kamatait, a kötségvetés véglegesen és helyrehozhatatlanul megdőlne. Ráadásul az említett pénztárak állampapírokba, illetve meghatározott mértékben egyéb részvényekbe fektették a befizetéseket.
(Már lehet tudni hogy sok befektetésre a válság miatt keresztet lehet vetni, s ugyanez a sors várt volna a egészségpénztári berfizetésekre is ha a 3igenes népszavazás nem állítja le a rablócsordát).

Azok bizony csak ócska papírfecnik és én még nem láttam olyan nyugdíjast akik az állampapírokkal jóllakott volna.

(Talán majd a kedves bennmradók ezt is bemutatják, mert szereténm látni 20 év múltán milyen nyugdíjakat fizet ez a rendszer...)
Nos Ti, akik nagyon hőbörögtök, hogy az állam ilyen meg olyan..., szerintetek 20 év múltán ki a fene fogja visszavásárolni a szaros államkötvényeket és milyen áron?
Hát gondoljátok: addigra már biztos itt lesz a gazdag tejjel mézzel folyó... Reméljük, ha mennek a dolgok igen, ebben az esetben egyelőre azonban csak körül kell nézni mert én nem erre tippelnék.
@Waldi!:
Kedves Waldi!
Már másfél hete megírtam, és veled most még fogadok is egy rekesz sörbe, hogy ebből a csatából mind Orbán, mind az ország győztesen, sikeresen fog kijönni.
Mit fizetne egy-egy ország, hogy ilyen figyelem alá kerüljön... Vannak, akik ezért repülőteret robbantanak... Nekünk meg ingyen reklám. Ma már mindenki tudja az EU-ban, hogy Magyarország az EU soros elnöke, és hogy Orbán miniszterelnök. A HC indexünk az egekben - egy-két látványos intézkedés, és minden lépésünknek hatványozott eredménye lesz. Valakit is érdekel, hogy Mourinho elküldte az anyjába a bírót? Valakit érdekel, hogy Mutu balhéi miatt lett ismert Itáliában? Idióta szocik még mélyebbre ásták a sírjukat, fel sem bírják fogni, hogy a Gyurcsány effektus a legerősebb biztosítéka az elsüllyedésüknek. Ez már nem az az Orbán, akit 2002-ben egy közepes hadjárattal padlóra küldtek. Lehet gyűjteni koszorúra.
@Tóta W. Árpád: Ha nem jön össze a saját emberekkel a whitelist továbbfejlesztés (előfordul jobb cégekkel is), akkor külsőshöz kell fordulni ;)

Ha meg olcsóbban akarjátok, ott a freelancer fogalom is.
@Tleilaxu:
Elfogadom és egyetértek veled. Ez azonban azért van - ismereteim szerint, mert sajnos Svájcban már régóta van egy jól működő - egymással kiegyezett - elit, akik a nemzetük javát akarják és mindent ennek rendelnek alá.

Én mág nem hallottam soha hogy egy Német vagy Egy olasz EU képviselő követelte volna hazája megbüntetését szankcionálását, parlament vagy a nemzeti végrehajtó hatalom így vagy úgy döntött volna...
Ma ezt Göncz Kinga úrhölgy szépen megtette.
Erre varrjon gombot az aki ebben az oszágban szültett mindegy hogy milyen filozófiai vagy világnézeti alapon közeíti meg a kérdést.

Sokáig éltem külföldön, s úgy gondolom, ha ezt az adott ország EU kévisleője megtette volna az nem mehetett volna soha többé haza.

Gondolom nálunk meg izgatottan várják egyesek mikor jön a bünti "azorbánék" fejére.
Nos emiatt nem műkösünk évtizedek óta.

Talánm meg kellene egyeznünk és az ilyeneket mint Göncz kartársnő komlyan kérdőre vonni mikor hazatér, mert ez barátaim szépíthetjük bárhogy egy jogtörténeti érdekesség lesz.
Mi ezt úgy mondjuk hazaárulás.
@Waldi!:
Pedig a tények őt igazolják.
index.hu/belfold/2011/01/26/tarki/

Álomvilágban éltek, de ez nem büntetendő.
Egyébként a kedvencem, amikor a költségvetési deficittel jönnek egyes állampártiak, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer mennyire fenntarthatatlan volt, meg mennyivel növelte az államadósságot.

Amikor az állam a pénztárak javára lemondott a 8% járulékról, azt úgy is értelmezhetjük, mint egy 8%-os adócsökkentést. Olyan adócsökkentést, aminek egészen konkrét hozadéka lesz: amiért cserében az állam jól kalkulálható nyugdíjtehertől szabadul meg a jövőben. Melyik is az a párt, amelyik manapság próbálja elhitetni magáról, hogy az adócsökkentés pártja?

Ráadásul az „adócsökkentés” miatt kieső állami bevételek újdonsült tulajdonosait, a pénztárakat rákényszerítették, hogy vagyonukból állampapírokat vegyenek, így finanszírozzák a magyar államadósságot.

Az elmúlt időszakban számos adócsökkentés történt. Mi alapján ragadható ki ez a 8%-os csökkentés, mint a növekvő államadósság okozója? A nagyarányú áfa csökkentés, vagy a személyi jövedelemadó utóbbi években bekövetkező jelentős csökkentése ugyanolyan lyukakat ütött az elmúlt évek költségvetésein.

Orbán visszairányítja a nyolc százalékot az államkasszába, a felhalmozódott vagyont pedig államosítja, elkölti. Ez ahhoz hasonlít, mintha az áfát emelné vissza 25%-ra, és visszamenőleg is mindenkitől behajtaná az áfacsökkentés különbözetét.

Mennyivel mókásabb lenne, ha inkább ezt tenné.
@xsasha: „Elképzelem ezek arcát - akiknek Tóta ígérete többet jelent a kormány ígéreténél.”

Te Xsasha, Te mi a f@szról beszélsz? Tóta mit ígért?

És Orbán? Orbán megígérte, hogy mikor nyugdíjba megyek, úgy 35 (harmincöt) év múlva, mikor ő már jelentős valószínűséggel halott lesz egyébként, kurvára nagy lesz az állami nyugdíj. Most akkor hová szarjak elfogódott örömömben?

Orbán azt állítja, hogy ehhez az idilli állapothoz, mármint hogy 35 (harmincöt) év múlva dúskálni fogunk a nyugdíjunkban, a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolásán, az összegyűlt vagyon felélésén keresztül vezet az út. És én ezt majd be is szopom neki, kajakra.
@xsasha: Ha pusztán a figyelemfelkeltés a cél, bármilyen áron, kár beáldozni érte a jogállamiságot, meg a sajtószabadságot. Elég lenne, ha az Európai Parlament következő ülésén, a terem közepén Orbán análisan magáévá tenné Matolcsyt, miközben Martonyi meztelenül randalírozna a padsorok között, azt ordítozva, hogy „Hajrá Magyarország!, Hajrá Magyarország!”, 27 nyelven.

Tuti, hogy a HC indexünk az egeket verdesné!
@malacz69 eurofanyalgó: evvel abszolút egyetértek, szerintem ideális lenne.
@salamander:
@xsasha:

Kedves Honfitársaim!

Mint tudhatjátok, a magánnyugdíjpénztári tagság mellett döntöttem. Szabad akaratomból, minden állami zsarolás és fenyegetőzés ellenére.

Ezzel a döntésemmel, jelenlegi törvényeink szerint egy nemkívánatos magyarrá váltam saját hazámban, egy szálkává államunk körme alatt. Teljes mértékben kitaszíttattam az állami nyugdíjrendszerből, méghozzá úgy, hogy közben 24%-os adóemelést hajtottak végre rajtam, amiért cserében semmilyen nyugdíjjogosultságra nem tarthatok igényt. Miközben a saját jövőmről gondoskodom, kényszerítve vagyok a jelen nyugdíjasainak eltartására is. Az állam gátlástalanul a véremet szívja, és még rosszul is kell éreznem magam, mert nem dőltem be a magánnyugdíjvagyon téeszesítésének.

A jelenlegi magyar állam ellensége vagyok, méghozzá úgy, hogy ebbe a helyzetbe ő maga, a magyar állam kényszerített bele.

Nagyon jól gondolod, Salamander: izgatottan várom, mikor jön a bünti „azorbánék” fejére.

Izgatottan várom, hogy kiderüljön, maradt-e még valami a jogállamból, mert ha maradt, akkor a „hazaáruló” Alkotmánybíróság megszünteti a fentebb felvázolt helyzetet. Mert egy jogállam ilyen helyzetbe nem kényszerítheti állampolgárait.

Izgatottan várom, hogy az EU mennyire veszi komolyan közös értékeit, hogy az Európai Bíróság bele merészel-e szólni egy balkanizálódó közép-európai demokrácia jogrendjébe.

Mit tegyek, igazi hazaáruló vagyok, aki az értékrendje alapján ítél.

Teljesen igazatok van, nem is vagyok idevaló, ebbe a k.-európai kompországba, amit regnáló kapitánya éppen teljes gőzzel kelet felé kormányoz. Kompországban csak akkor érzem otthon magam, ha az a nyugati partoknál horgonyoz. És nincs az a karizmatikus népvezér, aki magával tudna ráncigálni keletre.

Nektek viszont jó utat!
@Lord Kilburn: Mit ki nem találsz?!Nem gondolod, hogy ez sértheti egyes emberek érzékenységét?
És Matolcsy közben ugyanolyan képet vágna, mint amilyet akkor, mikor a Kedves Vezető szavait itta,teljes gőzzel.
Jajj.
@Lord Kilburn: "Ha pusztán a figyelemfelkeltés a cél, bármilyen áron, kár beáldozni érte a jogállamiságot,"
Reklámnak az sem kevés, ha kissé rekedten, ordítozva elmondjuk, hogy hol élnek maguk, ha kell, harcolni fogunk, stb. - azután körbejárjuk a Nyugatot avval, hogy Európa még el fog csodálkozni rajtunk...
Hát már egy ideje csodálkozik, hála ennek a remek ingyenreklámnak, most jött aztán hozzá a többi!
Hol él ez az ember, hát lassan a Nenyi kötelező kifüggesztése óta rajtunk röhögnek... ahhoz tényleg nem kell robbantani...
És tényleg: Hajrá Magyarország!, Hajrá magyarok!
@Lord Kilburn:
Igen.
Ez szép volt. Köszi.
(Másik hazaáruló.)
Persze koromnál fogva én már "szokva" vagyok a szerephez...
@xsasha:

Orban hirneve lassan kb. olyan mint egy pedofil cirkuszi bohoce az Alcatraz-on :D Ez hozzank hasonloan kiszolgaltatott, a kulfoldtol fuggo orszagnak elemi erdeke, hogy megbizhato, normalis kepet alakitson ki magarol. Az Europa durohamos, ertetlen, hazudozo es fenyegetozo hulyegyereke imazsa kotve hiszem, hogy barmilyen szinten is hasznal Magyarorszagnak.

Konkretan melyik csatabol? Mit ertesz gyozelem alatt Orban vagy az orszag szamara? Milyen tavrol beszeljuk? A csatat megnyerte de a haborut elvesztette? A magannyugdijcsata lehet, hogy 40-50 eves tavlat alapjan lesz egyaltalan megitelheto. Kivetel, ha nagyon bebukjak.
Nem iszok sort, legyen inkabb tokaji aszu :D

"Ez már nem az az Orbán, akit 2002-ben egy közepes hadjárattal padlóra küldtek."

Ez kibaszottul felreerted. 2002-ben a normalitas igerete gyozott a Fidesz abnormalitasaval szemben. A Fidesz kormanyzat joval gatlastalanabb es orultebb, mint 2002-ben volt. 2014-ben, bar nem vagyok meggyozodve, hogy akkor lesznek a valasztasok, konnyen lehet, hogy hirtelen minden menyasszony nagyon meg fog szepulni, aki csak kicsit is normalisnak tunik a Fideszhez vagy plane a fantompart KDNP-hez kepest.
@xsasha:

Ez a milliard legy nem tevedhet, egyel szart logika. Azert szallingoznak el a hivek, szallingoznak.
Bar ha a szabad vilagot tekintve feltehetoleg igencsak tobbsegben vannak azok, akik ha nem is diktator hajlamunak, de Berlusconi es Kaczynski szintu igen-igen kinos figuranak tartjak. Es hiaban nem ok szavaznak a valasztason, konnyen keresztbe tehetnek adminisztrativan vagy egyszeruen csak a penzuket feltve "Akarat mukodteti a vilagot" urnak, hogy a fal adja a masikat.
Mások írták, sok okosság van benne:

Miből lesz akkor nyugdíjam?
Mostanában szinte mindenkit foglalkoztat ez a kérdés
Öngondoskodás
Az öngondoskodás fogalmát nagyjából a nyugdíjpénztárakkal egy időben kezdhetted megismerni. Nem véletlenül vezették be ezt a fogalmat, hiszen 1997-óta már létezik az a nyugdíjtörvény, ami 2008-tól majd 2013-tól determinálja a „nyugdíjra vágyókat” a fogalom behatóbb megismerésére. A törvényalkotók a rendszerváltás óta tisztában vannak vele, mi fog történni. Erre már Antall József is sokat utalt.
Akik már beleszülettek a nyugdíj fogalmába, azoknak nagyon nehéz megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy mégis gondoskodniuk kell magukról. Ebben a legkiszolgáltatottabbak a 45 év felettiek, akiknek már elég kevés idejük van hátra, hogy gondoskodjanak nyugdíjukról. A ma 20-30 év közöttieknek a legkönnyebb megszokni a gondolatot, mert ő nekik általában jelentős teher nélkül sikerülhet összegyűjteni az öregkori ellátásukhoz szükséges javakat.
Nem igazságos, de ez nem az igazságról szól. A tanácsadók seregeinek egyben mindenképpen igazuk van: abban, hogy az öngondoskodás megkerülhetetlenné vált. Ha ők nem vernék a tamtam dobot lassan egy évtizede, még mindig csak a tudatunk perifériáján mozogna a téma.
Kielégítő nyugdíj:
Különböző felmérések és kutatások zajlottak felmérendő mennyi pénz hiányzik az embereknek a „kielégítő nyugdíjhoz”. A kielégítő nyugdíjat az alapján határozzák meg, hogy mennyi a nettó keresete, mennyi lesz a nyugdíja és mekkora a kettő különbsége. Általában úgy számolnak, hogy az aktív korhoz képest 30%-al kevesebb pénz is elég a megélhetéshez. Akik így számolnak, nem veszik figyelembe, hogy a nyugdíj előtti években reálértéken általában rosszabbul keresnek az emberek, mint 30-45 éves koruk között, amikor jellemzően időzítve vannak a gyermeknevelés és a hitelek törlesztése. Ezen kívül, figyelmen kívül hagyják a betegség és ápolás egyre növekvő költségeit.
Emellett a magyar lakosság több mint fele olyan jövedelemből él, ami egyébként is alacsony a megélhetés költségeihez képest, abból, ha elveszünk 30%-ot akkor a lakosság 25%-a utcára kerülne. Tehát a lakosság döntő hányadának ugyanannyi pénzre van szüksége, mint aktív kora utolsó éveiben, vagy még többre. A várható nyugdíj és a pénzszükséglet közötti ellentmondás annál nagyobb minél távolibb jövőképet nézünk. Minél távolabbra tekintünk, annál bizonytalanabb az állami nyugdíj léte, minősége, mennyisége.
A ma munkába állóknak gyakorlatilag virtuális kérdés a „mennyi lesz a nyugdíjam?”
Nekik óriási felelőtlenség a tények ismeretében az állami nyugdíjra apellálni. Az egyedüli biztonságos megoldás a számukra, az öngondoskodás. Nekik jó hír, hogy van rá 30-40 évük. A hátrány az számukra, hogy bár kénytelenek az öngondoskodást választani, a tőlük és munkáltatójuktól levont nyugdíjjárulékot nem irányíthatják át az általuk választott öngondoskodási formájukba, hanem a jövedelmükből kénytelenek finanszírozni az öngondoskodásukat. Ha ezt képes lenyelni a pályakezdő, akkor már csak el kell kezdeni.
Érint?
A magyar lakosság felső rétegei, mint mindig most is biztonsággal szemlélődnek, de ez a lakosság maximum 15%-át teszi ki. Ellenben a ma jól menő vállalkozók, akik minimálbéren foglalkoztatják magukat, miközben havi 500ezer-1millió forintot is elköltenek, kénytelenek szembesülni azzal, hogy nyugdíjba vonulásukkor korábbi jövedelmük 95%-át nélkülözni kénytelenek, mert semmilyen, vagy csak néhány milliós megtakarítással rendelkeznek, azok is alacsony hozamú verziókban, amiből korábbi életvitelük maximum néhány hónapig finanszírozható. Az „átlagpolgár” aki a 85%-ban van, alig rendelkezik nyugdíj igénybevételére alkalmas megtakarítással, befektetéssel, kb, az összlakosság 3%(!)-a.
Sajnos van egy olyan lakossági réteg is, ami a lakosság kb. 20%-át érinti, akik a mélyszegénység határán, vagy alatta élnek, minden napjuk a létért való küzdelem jegyében zajlik. Nekik – mondjuk ki - nem adatik meg a valódi választás szabadsága, vagy lehetősége.
Ő nekik egyetlen tanácsom van, keressék annak a módját milyen módszerekkel és lehetőségekkel tudják növelni bevételeiket. Erre főleg az internet a legalkalmasabb ebben a pillanatban.
Ma van:
A mai, élj a mának filozófiája és az ezzel keveredő fogyasztásközpontú társadalom, jelentős ellentmondásba került az öngondoskodással, főleg, mert hiányoznak ehhez a mélyebben gyökerező kulturális alapok. Mindenkit meglepetésként ér, hogy jövedelmének egy részét valamilyen módon félre kell tennie a „szűkösebb aggkori időkre”.
Minél tovább tart lenyelni azt a békát, hogy erre vagyunk kényszerítve, és ez adott esetben lemondásokkal jár, annál később kezdjük meg az öngondoskodásunkon való munkálkodást és annál több erőfeszítésünkbe fog kerülni.
Mégis mennyire fog ez „fájni”?
Az már nyílvánvaló, hogy a jövedelmedből kell lecsípni és tőkét kell gyűjtened, de mennyit?
Közgazdászok kiszámolták (egyetemen tanítják is), hogy bizonyos életkorhoz, a jövedelem hány százalékát kell megtakarításként értelmezni az öngondoskodás jegyében.
20 évesen  10-15%
30 évesen  20-25%
40 évesen  25-30%
50 évesen  30% felett
Aki az eredetit tanulta rájöhet, hogy itt magasabb számokat lát. Ennek oka a bérek vásárlóerejében rejlik, ami nálunk igen alacsony általában. Minél inkább az átlagbér felett keres valaki, annál inkább az alsó érték elég neki (tömören). Természetesen bármennyit takarítson meg valaki, akkor is, ha látszólag nem elég a későbbi létfenntartáshoz, a saját életfeltételeit javítja vele öregkorára, annyival, amennyivel. Természetesen, ha az elején, vagy a későbbiekben nagyobb egyösszegű elhelyezésünk van, például egy örökölt lakás ára, az nagyban befolyásolhatja a jövőbeni nyugellátásunkat, illetve ma megtakarítandó összegeket.
Nem kertelek! Nagyon sok embernek ez nem könnyű feladat, vagy az életkora, vagy a jövedelmi viszonyai miatt, de ha semmit nem tesz, biztos, hogy rendkívüli élethelyzetekkel kell szembeszállnia, amiket nem fog tudni menedzselni.
Hogy számoljam ki mennyi pénz kell a nyugdíjhoz?
Jó kérdés… attól függ, milyen színvonalon akarsz élni öregkorodra. Azt vedd figyelembe, hogy minél magasabbra teszed a lécet, annál alacsonyabbra kell tenni a „mai lécet”. Hiszen mai megélhetésedből kell lecsípned egy szeletet. Sokan kerülik azt a kifejezést, hogy lecsípni a jövedelemből és ehhez hasonlókat. Szerintem jobb, ha reálisan látunk: mégis honnan máshonnan vennéd el. Ha nem a jövedelemből vennéd el, azt feltételezné, hogy jelentős megtakarítással rendelkezel, akkor meg nem annyira érdekel a nyugdíj téma.
A számokkal csak óvatosan, de azért egy viszonyítási szám:
Ha ma van 50millió forintod, akkor azt megfelelő eszközbe téve évi 6%-os kivéttel, évente 3 millió forint „nyugdíj”-hoz jutnál, ami havi 250.000Ft-nak felel meg. Ebben az esetben a tőkéd sosem kell, hogy elfogyjon, picit még gyarapodik is.
Az éves tőkekivétre (nyugdíj) a nemzetközi szakirodalom egységesen úgy számol, hogy évente a bent lévő tőke 8-10%-a vehető ki (tőkepiaci elemeknél), közepes „tőkeelfogyási” kockázat mellett. Én azért számoltam 6%-al mert konzervatív vagyok és alacsony „tőkeelfogyási” – eredeti: capital loss – kockázattal számolok.
Az, hogy Neked személy szerint mennyi a tőkeigényed, elég jól ki tudod számolni:
Amennyi pénzt elköltesz a következő 20 évben (szintén közgáz lecke), annak az összegnek kell a rendelkezésedre állnia.
- Nézd meg Te mennyit költesz, vagy családilag mennyit költesz egy hónapban, ha valamilyen megtakarításba teszel pénzt, azt ne számold ide. Legyen 200.000ft
- Ezt szorozzuk meg a 20 évvel: 200000x12x20=48millióft
- Ezután számoljuk hozzá az inflációt annyi évvel, amikorra rendelkezésedre kell álljon az összeg: Ha ma akkor 48M, ha 10 év múlva:71,05M
Nyílván nem mindegy melyik időpillanatra kell, hogy meglegyen ez a példa összeg, holnapra vagy 20 év múlva, ettől függően kell az inflációt hozzászámolni. Hosszútávon éves 4-%-os átlaggal lehet számolni. Ne ijedj meg a kikalkulált összegtől például 100 milliós nagyságrend esetén, addigra az átlagbérek is elinflálódnak a többszázezres tartományba. ( hogy közben euró lesz-e vagy nem, a számítás szempontjából lényegtelen), illetve minél távolibb az időpont annál több idő van arra, hogy te és a pénz is „közösen dolgozzatok” a projekten. Az, hogy ez ebben a pillanatban mit jelent a jövedelmedhez képest, azt az előző címben már megtalálhattad.
Félrerakás:
Ez lehet a legnehezebb mindenkinek, a miből. Az első számú pénzügyi szabály a kontroll, azaz 2 percen belül meg tudd mondani, mennyi a bevételed, mennyi a kiadásod, és hogy mire mennyit költesz. Fel kell venni új szokásokat és pár hónap alatt bele lehet rázódni.
Megdöbbennél, ha megnéznéd tételesen, hogy mire költöttél csak a múlt hónapban.
Mindig lesz mire elköltened a pénzed.
Nagylábon élsz? Nem?
Mindenkinek az a „nagylábon élés” ami neki önmagának nem reális pénzügyi szint.
Mindenkinek van egy áhított életszínvonala (vágyak, álmok ahogy élni akar), és mindenkinek van egy valóságos életszínvonala. A rosszhír az, hogy a lakosság kb. 80%-a nem a valóságos életszínvonalán él, hanem 10-30%-al felette. Mit jelent ez:
Azt, hogy amilyen pénzköltési szokásaink vannak, az magasabb életszínvonalat eredményez, mint amit megengedhetnénk magunknak. Ez annyit tesz, hogy minden hónap végén elfogy a pénz, bármennyi is a jövedelem. A megtakarítás, a pénz későbbi felhasználása nem égett bele a tudatunkba.
Pedig az a pénz a miénk, amit nem költünk el, minden forint, amit elköltünk, valaki másé lesz.
Kutatások bizonyítják, hogy „aki kevesen hű, sokon is hű marad”. Aki viszont mindig mindenét elkölti, annak hiába emelkedik a jövedelme, azt is elkölti az utolsó fillérig. Ezt magam is látom számtalan helyen. Ha emelkedik a jövedelmünk azt nem szabad teljes egészében az életszínvonalunk emelésére fordítani, sőt meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán fordítsunk-e belőle az életszínvonalunk emelésére.
A legrosszabb gondolati berögzülések egyike a megtakarítás hiányán kívül, hogy ha pénzhez jutunk, azon gondolkozunk a leghamarabb, mire költenénk. Sokan lottóznak (én magam nem, meghagyom azoknak, akik nem értik a matematikát), és aki lottózik annak meg van már, hogy mire költené. A legtöbb ember, akit erről kérdeztem, általában a remélt összeg felét, kétharmadát el tudja költeni gondolatban 10 perc alatt.
Ezzel csak arra akarok rámutatni, mennyire „égeti a kezünket a pénz”. A pénz, amihez jövedelmünk, örökség, vagy egyéb útján jutunk, ránk van bízva. Minden esetben mi döntjük el, mit kezdünk vele. Az nem lehet „költési érv”, hogy a barátomék is ebbe az étterembe járnak, vagy a szomszéd haver is megy síelni vagy, hogy „ez nekem jár”.
Ezek mögött, mindig az „én is megtehetem, megérdemlem” érzés lapul, ami igen rossz tanácsadó. Ha sokat lennél afrikai éhezők között, nem gondolkoznál azon, hogy a lakásban ki kéne építeni a wi-fit, miközben egy egész lakástörlesztésnyi összeg sem áll rendelkezésedre félretéve.
Ezt sokáig lehetne ragozni de Te most
Dönts a hivatalos nyugdíjadról és dönts a saját nyugdíjadról!
Készítette:
Theisz Csaba Károly
@xsasha: "Kedves Waldi!
Már másfél hete megírtam, és veled most még fogadok is egy rekesz sörbe, hogy ebből a csatából mind Orbán, mind az ország győztesen, sikeresen fog kijönni.
Mit fizetne egy-egy ország, hogy ilyen figyelem alá kerüljön... Vannak, akik ezért repülőteret robbantanak... Nekünk meg ingyen reklám. Ma már mindenki tudja az EU-ban, hogy Magyarország az EU soros elnöke, és hogy Orbán miniszterelnök. A HC indexünk az egekben - egy-két látványos intézkedés, és minden lépésünknek hatványozott eredménye lesz. Valakit is érdekel, hogy Mourinho elküldte az anyjába a bírót? Valakit érdekel, hogy Mutu balhéi miatt lett ismert Itáliában? Idióta szocik még mélyebbre ásták a sírjukat, fel sem bírják fogni, hogy a Gyurcsány effektus a legerősebb biztosítéka az elsüllyedésüknek. Ez már nem az az Orbán, akit 2002-ben egy közepes hadjárattal padlóra küldtek. Lehet gyűjteni koszorúra."

Te klinikai eset vagy, ez hihetetlen...

TWA könyörgöm vezesd be a szűrést!
@Tóta W. Árpád: feltéve, hogy a kommentek nagy részét úgyis átengeded, nem kevesebb munka lenne neked, ha minden komment automatikusan megjelenne, és utólag gyomlálnád ki a hülyéket?
Én holnap megyek nyilatkozni itt az egyik amerikai magyar külképviseleten. A legnagyobb szemétség viszont, hogy a feleségem nem teheti meg. Én itt dolgozok, de ő "csak" hozzátartozó, és azoktól nem fogadják el a nyilatkozatot a külképviseleteken. Amikor kiutaztunk, még híre sem volt ennek az egésznek, nem tudtunk róla gondoskodni. Úgy fest, az egyetlen lehetőség a nyilatkozattételre számára az lenne, hogy itt hagyja a két gyerekünket felügyelet nélkül (én napközben ugye munkahelyen vagyok) és 170 000 Ft-ért hazarepüljön.

Viktorék visszahozták a padlássöprés intézményét, egyszersmind bebizonyították, hogy létezik jobboldali kommunizmus.
@xsasha: "Kedves Lord!
Te semmiből nem tanulsz?
Ha nem hagyják meg a bennmaradás lehetőségét, akkor szerinted a szocik mit építettek volna abból Brüsszelben?"

Mit építettek volna a Szocik Brüsszelben? Te itt vagy még mindíg leragadva? A szociknál? Tényleg? Nem tűnt fel, hogy nem a szocik szedik szét Orbánt hanem mindenki bal-közép-jobb még az EU Néppárt aminek tagja is?

A szocik halottak bazdmeg! Végük.. Ennyi volt! Te és a Fidesz még mindig ott álltok a kihűlt hullájuk felett és ürítitek bele a tárakat egymás után, fölöslegesen.. Eközben nem tűnik fel, hogy bunkós ősembernek aposztrofálják az országot amiben élünk?

"tt nem babra megy a játék. A szocik az ország megbüntetését kérik, szankciókat szorgalmaznak - ilyen körülmények között a nyugdíjtörvény minden kifejezésének jelentősége volt."

Tudod kik követelik a Kormány (és nem Az Ország) megbüntetését? Hadd idézzek neked:

"A monitoring eljárási javaslathoz elegendő legalább két pártcsaládhoz, illetve öt nemzethez tartozó legalább tíz képviselő aláírása: a kérdéses beadvány az összes számot jóval túlteljesíti. Az Orbán-kormány működését övező nemzetközi felháborodást magyar balliberálisok aknamunkájára visszavezető kormánypárti érvelést pedig erősen cáfolja, hogy az aláírók között egy magyar sincs (annál több svéd), a Fidesz és a KDNP európai anyapártjának számító Európai Néppárt (EPP) képviselői viszont ott vannak."

A Szocik már az EPP-ben vannak ezekszerint... Gyere ki a fülkéből aranyapa és nézz körül könyörgöm!!

"Az ország válságba hullott volna, ha ezt a ziccert nem zárja ki a Fidesz. Ez már a heads-up, kőkemény all-in-ekkel. A szociknak bármit megér Orbán megomlasztása, és ezt Orbán nem szeretné. Csupán ennyi a válasz a kérdésedre."

Lófaszt! Az egyetlen "all in" a 16%-os SZJA mindenáron való bevezetése, és az ebből következő bevételkiesés, aminek a következménye hogy behúzzák a MNYP vagyont. NEM lenne szükség ere ha akkor vezették volna be a 16% SZJA-t amikor a gazdaság megengedheti magának. Orbánt nem kell "megomlasztani" Ő maga teszi ezt meg mindenki helyett kül és belföldön egyaránt.

Kíváncsi vagyok februárban hogyan fogod tovább védeni a történetet, miután Matolcsy bejelenti a megszorításokat.. Oh bocsánat! "Az Újragondolást"
@elinor52: Jó, hogy mondod:le a nenyivel a falról!Elavult!
Azt is milyen buzgalommal aggatták ill. agattatták felfelé a hivatalvezetők.Futó lépésben hozták, hogy megelőzzék az ellenőrzésére létrehozott hatóság érkezését.
Ennyit az ellenforradalmi hevületről.
@a szív fészkei:

Felhaborito ez a lejarato kampany Lazar Janossal szemben. Nem azert vezet az ember egy also hangon 30 millas autot (S8), hogy valami olcsojanos 20 millios autot (A8) vezeto suttyonak nezzek :D
Csalodtam a tanar urban, hogy nem tajekozodik korultekintoen es felul a nemzetkozi zsidosag gyuloletkampanyanak, mellyel megfojtani kivanjak ezer sebbol verzo kis hazankat, hogy miutan mindannyiunkat kiirtottak, elfoglalhassak Hunniat a kajmankepu galiciai jottmentek :D

Azt ugye mindenki hallotta, hogy Pozsonyban, Kijevben, Belgradban, Zagrabban es Becsben mar magyarul tanulnak a bolcsodekben a kis szlovak, ukran, szerb, horvat es osztrak monarchia allampolgar utodok, hogy megkaphassak a magyar allampolgarsagot es elve a kivul zold, belul voros gorogdinnye nemzetrontok altal nekik adott valasztojoggal bevegezhessek Trianoni orszagvesztest? :D
OFF az ügyintézésről:

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Fiumei úti ügyfélszolgálatnak és külön annak a három ott dolgozó embernek is, akik közvetlenül segítettek!
Nem lévén sok választásom, kisbabával érkeztem: azonnal jöttek segíteni, nem kellett sorbaállnom, külön kaptam sorszámot, külön kísértek az ablakhoz, tíz percet sem töltöttem az épületben és kész voltam a teljes ügyintézéssel.

Nagyon szépen köszönöm, hogy ennyire kedvesen segítettek! Kifejezetten jó érzés lett ebben az országban élni!
@Lord Kilburn: Jobb volt ez így, hidd el. :-) Akkor tizedennyien gondolkodtak volna el.
Különben nem ezek erodálják a legjobban az átlagember előtt a Fidesz népszerűségét, hanem az ilyen arcátlanságok:

Luxusautóval közlekedik a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője. A kocsit közösen bérli a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a párt frakciója - azt mondják, így pénzt spórolnak. Elfelezik a polgármester-frakcióvezető telefonszámláját is. Lázár János korábban azt mondta: neki a kocsi munkaeszköz, az a lényeg, hogy biztonságos legyen.

Havi 600 rongy, plusz 300 a benzin. Mindez közpénzből. Dzsentritempó, szeretjük. Fog még ő is helikopteren menekülni. :-)
Azért én erösen kétlem azt, hogy akik most böszen bizonygatják és támogatják a fidesz lépését, azok ugyanezt tették volna, ha a szocik teszik ezt, mondjuk 2-3 évvel ezelött. S, ha ez így van, akkor miajóbüdöslófaszról okoskodnak egyesek itten? Megint a szokásos kettös mérce. A múltkor egy vérjobbos orbánista azt találta írni, hogy a kormány egyedüliként lefarag az államadósságból európában. S, hogy ez mekkora tett. Az ám b´meg. Kár, hogy csak azért teszik, mert a Manyupban lévö pénz több, mint fele állampapír. Nyilván ez már sokaknak túl sok info és nehéz felfogni, hogy mit is jelent valójában.

@ Árpi

Pár nappal ezelött sikerült felqrnom az agyam egy ilyen agyament orbánfanon. Ilyen Malacz fajta volt, akivel azért lehet egy-két mondat erejéig vitatkozni, de aztán vége.
Na, mi érveltünk is rendesen egészen eddig a mondatomig.

"Akkor most légyszi, írj le egy felsorolást, hogy mit tett az Orbán-kormány az elmúlt majd 1 évben úgy, hogy kihagyod belöle a szocikkal, Gyurcsánnal meg a libsikkel való összehaonlítást. Tedd úgy, ha a felsorolásodat megfordítjuk, és azt anno a szocik, libsik etc... tették volan, akkor is helyeselted volna."

Na innentöl nem jött válasz. Biztos nem ért rá.........

Érdemes lenne összeütni egy posztot, az orbánék eddigi tetteiröl, amit MINDNEKI helyesnek vélt. Kezdésnek elég lenne egy cím, meg a hozzá tartozó üres oldal :D.
@xsasha: "Ha neadj ég, véletlenül mégis megszívja, aki most itt úgy dönt, hogy hallgat a tollforgatóra,"
Te nagyon le(alul)értékeled a kommentelőket. Nekem nem tűnt úgy, hogy bárki is kérte volna, TWÁ döntsön helyette.Sőt! Kifejezetten felhívta a figyelmet, hogy a döntés - alapos megfontolás után - egyéni felelősség. Mint normális esetben mindig:)Itt zömmel okos, tájékozott, széles látókörű emberek mondanak véleményt, annak igénye nélkül, hogy övék lévén a bölcsek köve,ezért véleményük elfogadása - mint legfőbb igazság - kötelező.
Kedves TWÁ!
Harmadszor olvasom végig a vitaindítót, de még mindig nem jöttem rá, ki az az örökéletű Dezső, aki ihaj-csuhaj sose hal meg. Legalábbis nem kell neki.
No, és legalább örül ennek?
@Lord Kilburn: @xsasha: @malacz69 eurofanyalgó: stb: leendő nyugdijasok:

Ennek az egész elemezgetésnek semmi értelme szerintem.

Amire aktuális lesz a "spórolt pénzetek" bekaszálása, addigra 4-5-8-10 kormányváltás, rendszerváltozás, le- és átszámítolás rendezi a problémát, és Ti azt esztek, amit kaptok.
Malacz, Xsasha, akárki:

Amiről már írtam, csak nálam okosabbtól:

"Bízz azokban, akik az igazságot keresik, és kételkedj azokban, akik már megtalálták." -André Gide-
Na még egy utolsó, merthogy a mai korhoz (orbánatura) szorosan kapcsolódik:

"A fejlett humorérzék - megfizethetetlen kincs. Nemcsak attól óv meg, veszélyesen komolyan végy ügyeket és embereket - beleértve önmagadat is -, de jelentosen hozzájárul, hogy tárgyilagosan ítélj meg dolgokat. Segít abban is, hogy higgadtan fogadj csapásokat, amelyek egyébként a kétségbeesésbe kergetnének." (Percy H. Whiting)
OFF

Ha már vacsi Hende Csabával, kíváncsi lennék, fölvetetted-e a katonai parádés igényt is, vagy csak a Hadtörténeti merült föl?

ON
@salamander:
Amilyen sötét vagy, még a fegyveres harcot is vállalnád Orbánért.
@xsasha:
Magyarország koszorújára!
@salamander:
Dehogy nem! Te egy valódi faszkalap vagy.
@salamander: "Mi ezt úgy mondjuk hazaárulás."

Szép lenne a szónoklat, ha kitértél volna arra is, hogy
1./ itt is oviék kezdték a piszkálódást annó;
2./ ami most megy az már tényleg átlép egy határt.

De amúgy szép hűségnyilatkozat volt, gratulálok.

Azért a szálka/gerenda régi magyar mondást ne feledd.
Az orbán féle "megvédem a nemzetet" féle felszólaláshoz az EU "naggyűlésen" az alábbit találtam:

"Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. " Mahatma Gandhi
@salamander:
Nem vagy te egy hülye fasz?
@salamander: "20 év múltán ki a fene fogja visszavásárolni a szaros államkötvényeket és milyen áron?"

Unom már a kavarást... de jó, ezegyszer egy apróságot helyreteszek.

Az állampapírokat 1-2-5 stb évre veszik.
Aztán realizálják a hozamot és ismét vesznek valamit (pl. akár állampapírt is), ha arra érdemesnek találják.

Istenem, adj nekik csak egy MINIMÁLIS gazdasági ismeretet, ha már valaki "gazdságpolitizál".

Valaki(k) hasonló nagy meglátásához:
Az állampapír ki nem fizetése államcsődöt jelent, a nyugdíj felezése meg "szociálpolitikát".
Nehogy összevessük már.
@Lord Kilburn:
Mi a faszt nem értesz? Másoljam be neked Tóta teljes cikkét? Másoljam be azokat a sorokat, ahol leírja, hogy a MaNyup számla maga a főnyeremény, és hogy olyan a különbség a javára az állami nyugdíjhoz képest, mint a saját ház és a munkásszálló között. Te mi a faszt olvastál, nem ezt a cikket?
Te beszopsz minden mást, gondolom már az Orbáné nem fér el a szádban. És már megint hazudsz, mert Orbán nem mondta, hogy dúskálni fogunk a nyugdíjunkban, de legalább nem fog összeomlani a nyugdíjrendszer, és lesz esélyünk nyugdíjhoz.
@Lord Kilburn:
Kedves Lord!
Ki mondta, hogy ez volt a cél? Írtam én ezt valahol? Ez egy eredmény volt, a ballib támadásának visszafelé elsülése.
Se a jogállamiság sem a sajtószabadság nem lett beáldozva. Ezek orbitális hazugságok.
Én elfogadom, hogy nálad a figyelemfelkeltés módja az anális közösülés, de kérlek, ezt ne akard ránk is kiterjeszteni.
@Lord Kilburn:
Kedves Lord!
Dehogy vagy te nemkívánatos magyar! Nagyonis örülünk neki, hogy ilyen gáláns vagy, és nem akarsz a jövőben terhet okozni az állami nyugdíjkasszának. Nyilván te is az az ember vagy, aki nem a nyugdíjából akar megélni idős korára, és ez dicsérendő. Az öngondoskodásnak ez a foka sosem megvetendő.

Az pedig, hogy az EU-tól vársz valamiféle önigazolást - hát, hát, azért erre nagy tétekkel ne fogadj. A nyugdíj probléma, a népesség elöregedése és a korábbi rendszerek fenntarthatatlansága világszerte nehéz kérdés. Lehet, hogy egy két érdekpolitikus ordítozik majd az EP-ben, de ennél többet ne várj. A gazdaságpolitikusok az EU-ban irigylik Orbánt, hogy akkora politikai ereje van és támogatottsága, hogy így bele tud nyúlni a rendszerekbe.
Ami igazán szánalmas, az az, hogy reklamálni elég sokan képesek, méghozzá elég hangosan. De egy darab ember nincs, se civil se politikus, aki úgy állna elő, hogy neki ez a megoldása, ilyen alternatíva van a probléma megoldására. És a balfasz média miatt annyira hozzászoktunk ehhez az alázós, értelmetlen és haszontalan stílushoz, hogy már észre se vesszük.
@Non est volentis: igen. azt mondta, hogy a díszszemle nagyon jó lenne, csak hát mivel. nem a költsége, hanem hogy "ha lerohad egy t-72-es a hősök terén, mit csinálok? elvontatni se egyszerű."

sajnos ez jogos.
@Tóta W. Árpád: Ott marad, mint 90-ben a Vencel téren. Virág lesz a csőbe tűzve, és graffitik meg játszogató turistagyerekek rajta. :-)
@Lord Kilburn: Szeretettel neked, mint manyupos hazaárulónak: fsp.nolblog.hu/ Ez rólad szól :-))))))
@elinor52: Én meg anyagi helyzetnél fogva csak egy hazaáruló anyja vagyok - tudod az a kétséges foglalkozású, akiről a másikban xsasha annyira szépen megemlékezett. :-))) Na egy ilyenből csak ilyen jön ki.
@orica: Neki megmondják, hogy miről mit gondoljon. Ezt szokta meg, hát mit értene meg az önállóságról??? Hogy valaki nem politikusért rajong, hanem figyeli, ki mit csinál és azt hogyan?

Aztán dönt. És ha nem tecc neki, akkor dönt máshogy, de nem a pártközpont diktálja neki a véleményét.

Figyeld meg, megint miket fog okádni rám ezért (már kurva vagyok is szerinte, kíváncsi vagyok a fejlődő szókincsére és fantáziájára.). Ha kijön a sodronyából - mindig - akkor tuti betaláltam.
@anyátok: A Tanúból a gátőr malaca. Amit le kell vágni, mert helyzet van, de ugye az feketevágás és titkolni kell.

Íme. www.youtube.com/watch?v=bq8rTZoJiSk
@xsasha:
"Másoljam be neked Tóta teljes cikkét? Másoljam be azokat a sorokat, ahol leírja, hogy a MaNyup számla maga a főnyeremény, és hogy olyan a különbség a javára az állami nyugdíjhoz képest, mint a saját ház és a munkásszálló között."

Nem tudom, te mit dolgozol, és nem is érdekel, de jött egy ilyen számla nekünk is, milliókról szól és ez most beinvesztálódik az állami kasszába úgy, hogy senki nem mondja el, miért, senki nem ad garanciát a továbbra.

Nem várom el a Fidesztől, hogy angolul kommunikálja a miérteket, nekem ezt még magyarul is pont elég fölfogni. De elvárnék valami magyarázatot.

"de legalább nem fog összeomlani a nyugdíjrendszer, és lesz esélyünk nyugdíjhoz."

Biztos?
Többen is említették, hogy nem jár rokkantnyugdíj a manyupban maradóknak (és hogy ezért rizikós volna maradni). Csak tájékoztatásul: egy negyvenéves full vak ismerősöm 15 000 Ft rokinyugdíjat kap.
Értjük. És miért szar a fantasy? Annyiszor megígérted már, hogy írsz erről (konkrétan egyre emlékszem, de ha tök véletlenül pont egy ilyen kommentedbe akadtam bele, akkor valószínűleg kellett lennie több alkalomnak is), hogy most már muszáj egy posztot szánnod erre, diktatúra elleni harc ide vagy oda. De belekeverheted Orbánt is, meg mondjuk vonhatsz analógiákat a jellegzetes fantasy-világkép és a fidesznyikek gondolkodásmódja közt vagy mittudomén, hogy a metaplothoz is kapcsolódjon a poszt. Tényleg, Tóta, miért szar a fantasy?
@Squid:

Es Xsasha meg az egyik legszofisztikaltabb fidiota :D
@anyátok:
Dezső a disznó a Tanú című filmben :)
www.youtube.com/watch?v=bq8rTZoJiSk
A "Dezsőnek meg kell halnia" mondat hasonló, mint "Az élet nem habostorta" vagy "A nemzetközi helyzet fokozódik", ez utóbbiak is ebből a filmből váltak híressé.
@Tóta W. Árpád: "ha lerohad egy t-72-es a hősök terén, mit csinálok?"

Majd jönnek a műszakiak a bikával, megmutatják mit tudnak, látványos lesz.
@Állandóan változó: Milyen vizummal van kint? Itt NY-ban gond nélkül elfogadták H4-et.
@Lord Kilburn: a komporszagos irasodhoz en is gratualok! Linkkel, nevvel tovabbkuldtem vagy 300 embernek, talan - akar pro, akar kontra - segit donteni nekik :)
( egy masik alsobbrendu kiszerzodo )
@a szív fészkei: "Tanúból a gátőr malaca"

Hú, lesül a bőr a képemről - művelt ember elfelejthet ilyet? Leköpni!
@eMeL: A mai politikai helyzetre nekem is van idézetem:

Ranschburg Jenő: „Nem igaz, hogy a demokrata nem fél - én demokratának vallom magam, mégis félek. A demokratát az különbözteti meg a nem demokratától, hogy mérges arra, ami miatt félnie kell, és megpróbálja leküzdeni a félelmét.”

www.fn.hu/belfold/20110112/ranschburg/
@xsasha: „Mi a faszt nem értesz? Másoljam be neked Tóta teljes cikkét? Másoljam be azokat a sorokat, ahol leírja, hogy a MaNyup számla maga a főnyeremény, és…”

Tóta nem ígér, csak megpróbálja a szinte lehetetlent: ebben a zavaros helyzetben tisztán látni, és mérlegelni, mit célszerűbb tenni, mi a biztosabb.

Orbán viszont masszívan rájátszik az emberek lustaságára, nemtörődömségére, posztkádári gondolkodásmódjára. Hadat üzen az öngondoskodás eszméjének. Azt a megtévesztő hitet táplálja, hogy a tisztán állami rendszer biztonságosabb.

„És már megint hazudsz, mert Orbán nem mondta, hogy dúskálni fogunk a nyugdíjunkban, de legalább nem fog összeomlani a nyugdíjrendszer, és lesz esélyünk nyugdíjhoz.”

Aha. Tehát ma – legalábbis jelentős részben – felélünk háromezer milliárdos, a jövő nyugdíjaira félretett vagyont, és ettől arra számítunk, hogy a jövőben kisebb valószínűséggel fog összeomlani a nyugdíjrendszer.

Ezt akkor sem veszem be, ha Orbán mondja, akkor sem, ha Cristina Fernández de Kirchner, Argentína elnöknője, meg akkor sem, ha Evo Morales, Bolívia elnöke.

Felhívnám a figyelmed, milyen illusztris társaság részesei vagyunk.

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101130-magannyugdijpenztarak-allamositasa-argentin-magyar-parhuzamok.html

„Feneketlen lyuk nyelte el a magyar utat bejáró argentin nyugdíjakat”
@xsasha: „Ki mondta, hogy ez volt a cél? Írtam én ezt valahol? Ez egy eredmény volt, a ballib támadásának visszafelé elsülése.”

„Mit fizetne egy-egy ország, hogy ilyen figyelem alá kerüljön... Vannak, akik ezért repülőteret robbantanak... Nekünk meg ingyen reklám. Ma már mindenki tudja az EU-ban, hogy Magyarország az EU soros elnöke, és hogy Orbán miniszterelnök. A HC indexünk az egekben - egy-két látványos intézkedés, és minden lépésünknek hatványozott eredménye lesz. Valakit is érdekel, hogy Mourinho elküldte az anyjába a bírót? Valakit érdekel, hogy Mutu balhéi miatt lett ismert Itáliában?”

Nekem a második idézett szövegrészből teljesen az jött le, hogy – szerinted – még direkt örülnünk is kellene a hazánkat ért negatív visszhangnak. Amelyhez hasonló a rendszerváltás óta sosem érte még Magyarországot.

Gábor Zsazsa ugrott be: „Mindegy, hogy mit írnak rólam, csak benne legyek az újságban.”

„Se a jogállamiság sem a sajtószabadság nem lett beáldozva. Ezek orbitális hazugságok.”

A jogállamisággal kapcsolatban: hvg.hu/itthon/20110105_jogallamisag_index

A sajtószabadság ügyében pedig elég az uniós hercehurcára utalnom. Kedvenc karikatúrám: 2.bp.blogspot.com/_RJxApu8d8V0/TReGJyJJByI/AAAAAAAAAEE/6R_Na7QoKWM/s1600/34814_1707706725060_1009816339_2003525_1198624_n.jpg
@salamander: "Azok bizony csak ócska papírfecnik és én még nem láttam olyan nyugdíjast akik az állampapírokkal jóllakott volna. "

Kapaszkodj meg: minden, amit ma nem eszel és iszol meg, ócska papírfecni, annyi értékkel, amennyit te, a szomszéd Józsi, meg Mari néni az alvégről együtt hisztek, hogy lesz neki holnapután.

In God we trust - all others cash, tartotta a görög bölcselet, csak azt nem részletezte, hogy a cash is csupán trust, csak nehezebb hamisítani, mint istent.
Na, most olvastam az újabb lazán fikázóst az Index címlapján. Csak 5-6 ezren már 7 körül voltak, amikor elindultak egy óra fagyhalál után az emberek haza, de még fél 8-ig eltartott a műsor ennyi nép előtt, befejezve az együtt elénekelt Tavaszi szép vizet áraszttal... A kezdetén többen voltak, mint két hete, mert teljesen beterítette a tömeg a Földművlsügyi Minisztériumig a tgerületet. Szeem még nekem is.
De számháborúzni nincs kedvem és nem vagyok Philip, a Pataki-verő fejszámoló. aki odament immár harmadszor tiltakozni, az tudja, miről beszélek, aki meg ezt nem hisz, az úgy járt. Bródy húzónév, de amúgy leszarom, nem névre megyek ilyenkor.

Mint mondtam, sok felkért és valószínűleg másik húzónév ember - beszart és nem jött. Gratula nekik a kiállásukért, biztos várja őket egy Ady Vajna-szerep vagy valami más fincsiség jutalmul. Mindegy ki van a színpadon, ez nem becsali csárda nagy nevekkel, Dáridó vagy ilyesmi. Hanem valaminek a mutatója, jelesül, hogy van még civil akarat. És lesz is.

Akinek jó azt lekicsinyelni, hogy emberek nem kirendelésre - volt egy édes papundekli tábla: "Hoztak busszal" :-)) - hanem maguktól, kvázi saját szervezésükben és pénzükért (igen, mi is fizettünk és fogunk is)gründolt megmozduláson kiállnak valamiért, az csinálja ezt. xsashának és a többi mértékadónak biztos örömet szerez vele a szerző.
@Viktus: "Jah magyar államkötvénybe pl. aminek ugyanúgy a magyar állam a fedezete, ugyhogy az sokban nem tehermentesíti a jövőben sem az államot , mert a magánnyugdíjas nyugdíját is majdan az állam fizeti ezáltal közvetve."

Felmerül a kérdés: vajh az ördögtől való gondolat-e, hogy egy magánszemély államkötvényt - amely azért adatik ki, hogy valaki megvásárolja - vásároljon?
Ha nem az ördögtől való, akkor az vajon ront-e a helyzeten, ha közvetve, a pénzügyi elosztórendszeren át teszi?
Ha ez sem az ördögtől való, akkor mi ezzel a probléma? Hogy az állam felár ellenében kap egy rakás pénzt a polgáraitól, akiket egyszerűen adóztathatna is adott mértékben? Hát akkor adóztassa, ne járulékoltassa, legyen mán tiszta, ami tisztázandó, ne bohóckodjunk mindenféle kitételekkel!

- o -

Ma hallottam - midőn megjegyeztem, hogy 12 éve egy Fidesz-kormány alatt lettem mnyp-tag, és most egy másik Fidesz-kormány alatt szűnnék meg annak lenni -, hogy aszonták, ők már akkor sem akarták.
Hát jó, elhiszem.

De akkor hová tegyem a prezent pörfikt kontinjúöszban kommunistázott MSZMP-s arcokat, akik a bukás után rögtön megmondták, hogy azt a sok izét ők úgy auszgetippelt nem is akarták... csak megszavazták, és sose vonták vissza?
Mostan akkor mégsenem komonisták?
@anyátok: Sajnos egyre aktuálisabb lesz.

Jó sokan voltunk a mínuszokban , férjem szerint többen, mint múltkor, a zeniten 15-ezren. Iszonysok rendőrautó volt, háromszor annyi, mint mint az előzőn és volt egy busz teli kommandósnak vagy minek öltözött rendőrökkel. Na de nem volt semmi, amiért be kellett volna őket vetni. Még hülyegyrek bekiabálók se. Összejött felajánlásokból 800 ezer forint, volt műsor, ledfal, stb.. Neten követte a dolgokat 10 ezer ember. Azt mondták, sok fellépő lemondta, mert nem merték vállalni... Érdekes ugye.

Még Bali szigetén is tüntettek értünk a tengerparton, mondta Bakács. Hát puszi a napbarnított hasukra, ott én is szolidarítanék egész nap. :-DD Vidéken is voltak megmozdulások.

Lefagyott a lábam, de jó volt a hangulat meg minden, március 15-én lesz újra. Tehát MUK!
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
/Woody Allen/
Ma újra voltam az illetékes ONYF ügyfélszolgálatán, leadtam a Stabilitás Pénztárszövetség „a pénztártagság fenntartására szóló nyilatkozat”-át is. (www.stabilitas.hu)

Elég groteszk látvány volt, ahogyan a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” című nemzeti együttműködési nyilatkozat előtt várakoztak a magánnyugdíjpénztáruk fenntartásáért küzdők tömegei.
@pazola: Köszi, jól esett az elismerés. Miután megírtam, én is éreztem, hogy az a jobban sikerült hozzászólásaim közé tartozik. Talán, mert írása közben volt bennem némi megtermékenyítő indulat.
Majd elfelejtettem elújságolni: Tegnap Török Gábor, a Záróra című bejegyzése alatt egy kommentben elárulta nekem, hogyan döntött a magánnyugdíjpénztári tagságával kapcsolatban. Marad, nem megy vissza az állami rendszerbe. Talán nem véletlen, hogy az a két blogger, TWÁ és TG, akiknél kommentelni szoktam, mindketten a maradást választották, mint ahogyan én is.

Értékazonosság, hasonló gondolkodásmód. Persze nem szeretném túldimenzionálni a dolgot.
Izvenyítye pazsaliszta!

Nem tudják a kommentes elvtársak egészen véletlenül, hogy egy ilyen öreg KB-tag (47), aki még Lenint is látta és nem volt MNYP-tag, az milyen feltételekkel léphet át a magánnyugdíj rendszerébe? Csak úgy inverzileg. Van erre valami jogszabály (ukaz)?

Tribuszernét az állami nyugdíjalapok élére!
Éljen a forradalom!
(A Duma pedig - ahogyan a neve is mutatja - csak duma!)

LDT
@/tmp: igen, a feleségemnek is simán elfogadták H4-gyel a nyilatkozatát. Korábban arról érkeztek hírek, hogy ezzel problémáznak, de szerencsére semmi ilyet nem tapasztaltunk.
A kedves OTP Magannyugdijpenztarnak sikerult a 2011. januar 15.-en keltezett eszamlaegyenlegemet januar 28-an megkuldeni e-mailben, segitve a dontesemet. (Mikozben mar kedden megkaptam papiron is.)
A levelnek az egyenlegen tuli resze gyakorlatilag csak azzal foglalkozik, hogy takarodjak vissza az allami csecsre es hogy hogyan vehetem fel a Judas penzt. Asszem futballooligarcha ur elvesztett egy jovedelmezo ugyfelet :D
@kvasztics47:
Stílusod az van, kisöcsi, mindenesetre a szádban világít a negró ez már látszik.
Vajon ha ellenforradalomnak nevezem a fulkeforradalmat es kisebbitem a bunben fogant, nemzetronto Gyurcsany kommunista-cionista-globaltoke diktatura altal kilott embermilliok szemenek a szamat, akkor az ugyeszseg vadat emel ellenem?
@Lord Kilburn:

Meglep hogy kepes volt donteni.
Azt hittem, hogy vegtelen ciklusban porognek az agyaban az ennek is van igaza meg annak is van igaza ervek :D

Remelem azert legalabb hatalomtechnikai okokbol azert igaza van Orbannak, hogy valodi kormanyzas helyett a csaladi ezustot eljuk fel?
@Waldi!: sztem jó fej

"talán nem írok elég világosan, vagy esetleg... a politikai szimpátiákon időnként a kelleténél erősebb fénytörést szenved a más logika alapján formálódó mondanivaló."
@Pantagruel:

A jo fejhez nem tudok hozzaszolni, de az biztos, hogy emblematikus kepviseloje a magat objektivitas maszkjaba oltozteto, kenyszeresen kozepen allo politologus janicsar hadnak. Mikozben az igazsag legfeljebb csak veletlenul van kozepen.
Az, hogy Hitler jo utakat epitett meg hatalomtechnikailag milyen ugyes volt, meg nem jelenti azt, hogy minden elvi alapot nelkulozve az igazsagot patika merlegen probalja valaki meghatarozni.
@Lord Kilburn:

"a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” című nemzeti együttműködési nyilatkozat előtt várakoztak"

Mylord!

Meditált Ön már az "egyetértés" aktuális jelentéséről??? :-))
(Béke-szabadság dettó)

Mivel ABBAN a sorban álltak és AZÉRT, így volt közöttük egyetértés, csak nem AZ az egyetértés, amiről a függeszték szelleme szól...ráadásul még egy névlista is készül róluk, hogy - kvázi - protestáltak.
Lásd: "Aki mibennünk nem bízik..."

Sajna nekem nincs ilyen pénztári tagságom (maradnék!), de esetleg valamilyen más ötlet arra, hogy milyen módon lehet még kiiratkozni ebből a nagy együttműködési systemből hivatalosan, névlistán? Fizessek elő a Népszavára? Folyamodjak szlovák állampolgárságért? Vagy ilyen dolgok kombinálásával? Valami papír kéne róla, hogy engem kiírtak a NER-ből. (Bocs, én írtam ki magam...!)
Csak a leendő unokáimnak legalább.
@Lord Kilburn: Újabb bizonyíték a (szerintük) demokráciára és jogállamiságra, hogyan tartják a halántékodhoz a pisztolyt: tessék, maradhatsz nyugodtan a manyupban:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/28/a_penztarban_maradok_nem_kapnak_eu-ellatast/
@Waldi!: IGENNNN!
Jól mondád.
@Lord Kilburn: Majd jól kidöglesz nyugdíjasan, mert az eü-ellátás se jár neked, rút hazaárulónak, csak ha befizetsz. index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/28/a_penztarban_maradok_nem_kapnak_eu-ellatast/
@knausz:
Ugyan már, csak megint rávilágítottál elbaszott sajtószabadságunkra. Orbán személyesen, saját szavaival és teljesen világosan elmondta, hogy miért van szükség a nyugdíjtörvényre. Baromira nem csodálkozom rajta, hogy nem találkoztál ezzel. Ez a magyar média.
@l.x.:

Torok Gabor ilyenkor utasitja vissza, ha azon spekulalunk, hogy mi lesz akkor, ha az elkovetkezendo 30-40 evben tenyleg nem kerul hatalomra egy epeszu kormany sem, hogy o nem vegez kodszurkodast :D
@lev davidovics: Ahogy ide írsz, az is mutatja, hogy kiiratkoztál. Lájkold a sajtószabis FB-oldalt, akkor rajta lesz a neved is.
@lev davidovics: Irigykedsz, mi? :))

Azért ne nagyon csüggedj, valami azt súgja, hogy az elkövetkező években még bőven lesz lehetőséged megtalálni a módját a kiiratkozásnak.
@Waldi!: „Meglep hogy kepes volt donteni.
Azt hittem, hogy vegtelen ciklusban porognek az agyaban az ennek is van igaza meg annak is van igaza ervek :D”

Nehéz döntés volt, azt úgy emlékszem, írta is Gábor. :)
@elinor52:
@l.x.:
@a szív fészkei:

Igen, igen. Ezt én is akartam linkelni, itt is, meg Török Gábornak is.

TG-nál avval a provokatív felkéréssel, hogy írjon már valamit újra a jogállamiság magyarországi helyzetéről.

De nem tettem.

Kezdek már belefáradni ebbe a kommentszériába. Egy pár hétig megint alámerülök: sok a munka, meg az egyéb más is. Aztán, ha újra felszívtam magam politikából és közéletből, jövök vissza.
@Lord Kilburn: Alámerülsz és kibekkeled. Makkhetesben? (mondom régen, finom húslevest főztek ott. Ők voltak Magyarország első olyan alperesei, akik Strasbourgban elvesztettek egy pert a felettük lakó szerencsétlen és addigra ebben tönkre ment nővel szemben. Valami bazi ételszag miatt tört ki a balhéjuk ezer éve, de Makkhetest mindig patyolattisztára hozták ki, és mindig akkor mentek mérni bűzt meg mindent a fenti lakásban, amikor arról a vendéglős tudott. Tehát eredmény zéró, a nőt meg kicsinálták először a tanácsnál, bíróságon, mint összeférhetetlen hülyét. Strasbourg, Orbán kedvenc város igazságot adott neki, csak lehet, hogy későn. Na valamirül eszembe jutott, dézsa már megint a vű.)

Igazoltan leszel távol, én elengedlek. :-DD
@a szív fészkei:
:-)
Matolcsy 10%-ot feltételezett, Árpiéknak meg jól bele kell húzniuk, hogy meglegyen a 3% Ennyi liberális sincs a dolgozó emberek között, vagy még ezeket sem sikerült meggyőzni Árpi fantazmagóriáiról?
Mi történt, megjött a whitelist?
@xsasha:

kiscsirke, a kérdés sokkal inkább rólad, mint a liberalizmusról szól, ezt írd föl magadnak és jusson eszedbe, ha az iperedett kölked majd fordulásból tökön rúg.
@Waldi!:
Miféle családi ezüstöt élünk fel, kedves Waldi? A családi ezüstöt már felélték az előző 8 évben. Ami maradt az ezüst után, azt úgy hívják, hogy államadósság. Ha vissza akarjuk szerezni a családi ezüstöt, akkor versenyképessé kell tenni a gazdaságot, hogy elkezdjen növekedni, és akkor talán egyszer vissza lehet csinálni, amit elkúrtak.
@elinor52:
Szánalmas, vergődő brigád. Még a cikk szerkesztője is leírta azért:
" Ez az egyik – szándékolt vagy véletlen, figyelmetlenségből fakadó – következménye a magánnyugdíjrendszer felszámolására indított állami akciónak."
Ha módosítják majd ezt a törvényt, leköpöd magad? Vagy legalább bármit is újragondolsz? Dehogy. Megvonod a vállad. Te csak hőbörögni akarsz, mint valami B-szektoros csőcselék. Szánalmas.
@Waldi!: Kedves Waldi.
Érdekes szemüvegen át nézed a történéseket. :-) 2002-ben a normalitás ígérete? :-)))))))) De most komolyan, ennyire hülye nem lehetsz, ezzel valami szándékod kell legyen. 2003-ban még ezt le lehetett írni, de 2011-ben valami súlyos betegség kell hozzá, hogy bármi normalitást felfedezzél a 2002-es ballib kampányban. Ma már pontosan tudjuk, hogy hazugságokon és manipulációkon alapult - mondj olyan elemét a kampánynak, amelyik nem, amelyik a normalitás jegyében született. Csak három ilyen elemet mondj, kérlek.

Tokaji? Ok. Legyen! A győzelmet egyszerű mérni. Orbán és a kormány népszerűsége nem csökken a szokásos kormánypártisági aránynál jobban. A másik tételt már nehezebb, de általánosan mondhatjuk azt, hogy a győzelem az, hogy ha a "diktatúra" ellenére 1 éven belül érezhetően nő a külföldi beruházások volumene.
A döntőbíró te magad vagy. A népszerűségi hatást nézzük meg február közepén, a gazdasági hatást fél év múlva, július közepén. 1-1 üveg 5 puttonyos Aszút teszek fel tétnek.
@Waldi!: Ok, mikorra adod a határidőt, hogy a fal adja a másikat? Felelősséget vállalsz szavaidért, vagy csak hőbörögsz itt és racionalizálsz? Szerinted mennyi idő, amíg ez a fal adja a másikat hatás bekövetkezik? Mikben nyilvánulhat meg megközelítőleg? Mit teszel fel, ha nem így lesz? Nekem elég annyi is, ha azt mondod majd: "Kurvára nem értem én a politikát, bocsi."
@Waldi!: Még valami. Én értem, hogy fáj a demokrácia, és nem bírjátok elviselni, hogy nem a ti agybetegségeitek mozgatják az országot. De légyszi, döntsétek már el, hogy akkor most a demokráciát véditek vagy gyűlölitek. A millió légy és a szar esete azért érdekes, mert egy maréknyi légy a saját szarját akarja a mindenek feletti szarnak beállítani. Ezt pedig nehéz összeegyeztetni, amit a szabadságról és a demokráciáról mondanak.
@Lord Kilburn:
Se értékazonosság se azonos látásmód nincs TG és TWA között. Ha ezt eddig nem vetted észre, ezután se fogod, de ez a te problémád. Van néhány kérdés, amiben a végkövetkeztetésük hasonló - kb. ennyit lehet elmondani róluk. Tótának az alapfogalmai hiányoznak a politikáról, TG politológus. Viszont Tóta szórakoztatóbb, afféle Örkény-utód, beleköp a levesbe és jól felhabosítja, aztán mintákat lát meg benne és jósol belőle. A végén meg csodálkozik, hogy nem arra megy az a rohadt szekér, és ekkor mindenki más hülye. Viszont Tótát azért érdemes olvasni, mert elég jól leképezi a magyar liberálist, és sok választ ad arra, miért ebbe az elbaszott irányba ment az országunk, holott már sokkal messzebb is tarthatnánk.
@eMeL:
Azt a sok kurva tudóst mind le kellene fejezni.
Én azért nem kételkedem abban, hogy a Föld forog a Nap körül, hogy a gravitáció tart a földön és rántja le az almát a fáról, hogy a vörös a kék szín elnyelésének a következménye, hogy a fa úszik a vízen.

Ezek a primitív magyarliberális szlogenek kis hazánkon kívül sehol sem menők. Ehhez anyag kell. És mi hozott anyagból dolgozunk.
@anyátok:
Kedves anyátok! Te valamit nagyon nem értesz, de ez nem is csoda, ilyen zsenik mellett, mint Tóta. A nyugdíjra költhető pénzmennyiség nem fog megváltozni attól, hogy bárki is kormányra kerül, marad a MaNyup vagy sem. Tökmind1, hogy a pénztárban ott van a saját pénzed, ha ezáltal az állam csak 70%-nyit tud majd hozzátenni. Lehet hinni meg nem hinni a kormánynak, semmi sem fog ettől megváltozni. A nyugdíjad csakis attól függ, hogy sikerül-e növekednie az államnak, és ezáltal több nyugdíjra költhető pénzt termelnie, illetve hogy sikerül-e több embert bevonni a munkavégzésbe, ugyanezen indokból. Harmadrészt sikerül-e kiegyensúlyozni a korfát bevándorlással, gyerekszülés támogatással. Minden más csak a zsebek cserélgetése. Tóta már megint olyanról beszél, amihez hülye. És sajnos nincs egyedül.
@a szív fészkei: +volt már két hete....
...szóval az FB-n már ki is iratkoztam ezzel...se nyögdíj, se NER, se eü...
Megint Mexikóban kell kikötnöm... :-))
@a szív fészkei: +volt már két hete....
...szóval az FB-n már ki is iratkoztam ezzel...se nyögdíj, se NER, se eü...
Megint Mexikóban kell kikötnöm... :-))
@lev davidovics: De jégcsákányra ügyelj, bár akkor már mindegy is az eü-jogosultság! Ám ha előtte lesz megint Frida...
@xsasha:

Azért ez nem ilyen egyszerű. Az emberek elsöprő többsége nem döntési, hanem kényszerhelyzetben van. Döntési helyzetben a fiatalabb és nagyon jól kereső munkavállalók és vállalkozók vannak.
Az eredmények inkább azt mutatják, hogy az emberek inkább számoltak, mint heveny felindulásból ellenszegültek a kormányzati akaratnak. Persze visszasodródó 50-es korosztály (közöttük én is) súlyos árat fog ezért fizetni 2020-2025 táján, amikor a fidesz már csak kibicként szemléli a nyugdíjrendszer lavinaszerű összeomlását. Most azonban most van, és számolni is csak a jelenlegi premisszák szerint lehet. A "HA" kategória nincs részletesen definiálva, az azonban tény, hogy a fidesz vezetésű kormányzat ugyanúgy szórja minden szarra a nehezen kinyögött adóbevételeit, mintha nem az összeomlás szélén táncolna az ország. Ennél tovább is mehetek...
...egész pontosan úgy viselkednek, mintha arra kaptak volna felhatalmazást, hogy megosszák a társadalmat, és egyre több embert kényszerítsenek vissza a szocializmusba, miközben a csókos haverokkal, köztük a szocikkal tovább építhessék maguknak a kapitalizmust. Fidesz fanság ide vagy oda, azért ezt lássuk be.
@lev davidovics: de remélem a családi adókedvezményekkel elégedett vagy, onnan még nem iratkoztál ki:
"Az alsó jövedelmi kategóriákba tartozó családok esetében a nettó jövedelem is csökkenhet, az átlag feletti jövedelmeknél viszont jelentősebb a jövedelemtöbblet, különösen a nagycsaládosok esetében. A minimálbéresek esetén például nincs különösebb jelentősége a gyermekszámnak, a nettó jövedelem attól függetlenül 64 500 forint, hogy a családban 1, 2, vagy ennél is több gyermek van, míg ha valaki például havi 600 ezer forintos bruttó keresettel rendelkezik, akkor az első két gyermek után 10-10 ezer forintot kap pluszként, a harmadik gyermek pedig csaknem további 80 ezer forintot ér."
Örülök, mint nem nagy jövedelmű nagycsaládos, hogy a gyerekeim már felnőttek, persze nekik meg gáz ez a fajta adózás. Sajnos, annál a fiamnál, ahol vannak gyerekek és gyesen van az anyuka, nagyon rosszul jönnek ki belőle, ráadásul, mivel nem hivatalos házasok, meg is vannak különböztetve.
@kaffogó hebrencs:

"Miért nem egyből deportáltatjuk őket valami lágerbe?"

Fasiszta állatok vagytok ezzel a deportálásmániával!
@borboja:
Felesleges a magyar magánpénztárak és az amerikai nyugdíjalapok működését összehasonlítani, olyan mértékben eltérnek egymástól gyakorlatilag mindenben.
@xsasha:

Orban alma egy totalitarius allam, ahol mindent es mindenkit iranyit. Ahol "onkentes" kenyszermunkara es kenyszer osztalykirandulasra kuldhetik a gyerekeket. Ahol zsarolhatja az alattvaloit, ahol hatalmi szoval es ezer trukkel elveheto az emberek magantulajdona. Ahol duplagondol van es senki sem kerdez vissza, hogy tegnap miert pont az ellenkezojet tetszett mondani. Ahol politikai alapon dol el, hogy ki a jo szinesz, rendezo, iro, tudos. Ahol az ujsagiro nem kritizal, ha megis csak jobbito szandekkal, de az allamparti propaganda es a magyarsagellenes osszeskuves elmeletek gyartasa a fo feladata. Ahol imakonyv van, meg tarogato, meg szep magyar "hejesiras". Ahol mindenkinek joga es kotelessege egyet gondolni es mukodni. Ahol a valasztas nem egyeb puszta formalitasnal, elvegre a haza nem lehet ellenzekben. Ahol apostoli juss a 20 ev bebetonozva, hogy aztan majd a kis Gyozo vagy Rachel vegye at a marsallbotot.
A problema csak az, hogy ez mar 2002-ben sem kellett az embereknek. Ne szolj bele az eletembe, mert el leszel kergetve. Foleg ne ateista, kabszeres, kurvapecerek, tolvajok, elitelt bunozok ne papoljanak a erkolcsrol, hitrol, csaladrol meg tartogatozasrol.
De ezek az idiotak azt hiszik, hogy nem mondtak eleg erthetoen nem voltak eleg remisztoek, hogy pofa be es tessek igazodni a sorba. Majd most. Orban olyan mint a Bourbonok. Nem felejt semmit es nem tanul semmit.
Csakhogy a vilag meg 2002-hoz kepest is kinyilt. Normalisan akarnak elni, ugy ahogy nyugaton. Kocsi, lakas, Wii, Xbox, nyaralo, kulfoldi utazasok. Egy olyan orszagban, ahol azt nezel, azt olvasol amit akarsz. Ahol nem egy mult szazadba revedo, kepmutato, ideges bacsika mondja meg, hogy mikor vagyok hazaarulo meg mikor nem, akirol onnan tudni, hogy eppen hazudik, hogy levego jon ki a szajan. Facebookon nyert valasztas, OMFG? De elvesztve lehett, hogy ott lesz.
@xsasha:

1 ev, na ne rohogtes, az max egy csata, nem a haboru.
Hogy Orban szerint o mikor lesz sikeres azt tudjuk, 20 eves centralis eroter vagyis 4x meg kell nyernie a valsztasokat. Az orszag sikeret Matolcsy fogalmazta meg, 20 even belul utolerjuk az unio atlagat.
De ne legyunk ennyire szigoruak. Ha Orban mondjuk 2 egymast koveto, az EBESZ altal tokeletesen rendbenlevonek es demokratikusnak mondott valasztason kepes megorizni a hatalmat, fenntartva az egy a tabor egy a zaszlo elvet, akkor az Orbani politika sikeresnek nevezheto.
Az orszag sikeresnek nevezheto, ha a voodoo gazdasagpolitika kovetkezteben a gazdasagi novekedesi uteme folyamatosan lenyegesen (tobb mint 2 %) meghaladja a regio legjobb neoliberalis gazdasagpolitikat folytato orszagainak novekedesi utemet, amig Orban kormanyon van. Es az orszag nem szigetelodik el nemzetkozileg, az EU tagjai maradunk.
Bonuszknet felajanlok egy asszu eszenciat, ha 10 ev alatt a foglalkoztatottak szama 1 millioval novekszik, illetve ha a Ratko korszak korosztalyainak nyugdijbavonulasa utan sikerul a mai torvenyeknek megfeleloen biztositani a nyugdijakat jarulekemeles nelkul, ugy hogy az allami nyugdijkasszanek nem lesz hianya. Persze kreativ konyveles nelkul (elonyugdijasok, rokkantnyugdijasok, stb).
@Waldi!: Tökéletesen összefoglaltad -én is várom már mikor kezdi beszivárogtatni az utódait... Focista kezdés az egyszem fiúnál ugye, az még oké, aztán lassan, fokozatosan egyre többet dug majd be belőle mint a mesében a farkas a malackák házánál. Konteo, ha.

Hát a másik poszthoz éjjel már elküldtem egy-egy idézetet a fanatikusról meg arról, hogy a sokezer éves indiai szent iratok a "semmiből semmit nem tanulás"-t tartják az ember legfőbb hibájának. Na ennyiben Orbán valóban klasszikus értékes képvisel. :-DDD

De tényleg nem lehet egy nyitott világban ezt véghez vinni, hiába inhalálja naponta magába a molyirtót, leporolva a 30-as éveket. Már akkor is "szóóólt a rádióóóó" www.youtube.com/watch?v=5czQD6pUcXs , volt telefon - ne becsüljük le azt se, hogy hányan tapadtak Londont hallgatva rá a legszörnyűbb időkben!

Na és ma???? Elvághatnak kábelt. Betilthatnak mindent és mégis végigfut majd valami az avitt hazugságok ellen. Ugye az Egymillióan a sajtószabadságért adminjával voltak eleinte cirkuszok: "Az Egymillióan a magyar sajtószabadásért Facebook oldal szerkesztőinek közleménye Kedves csatlakozók, tisztelt érdeklődők! Oldalunk, indulásának második napján meghaladta a 30 ezres tágmogatói taglétszámot. Éppen ebből kifolyólag az adminisztrátorok megosztási jogát korlátozta a Facebook*, így pillanatnyilag nem tudunk mindenkihez egyszerre eljutni. A probléma megoldása folymatban van, bízunk benne, hogy sikerül hamarosan megoldást találni. Az ünnepek csak lassítják a folyamatot, ezért elnézéseteket, megértéseteket, és türelmeteket kérjük. Amint tudunk, jelentkezünk."

Szóval kemény meccselés lesz, de én bízom abban, hogy te nyered a fogadást. Bukjon ez a gyesznyóóltakarító akkorát, mint az ólajtó.
@a szív fészkei:

Az angol nyelv uldozeset csak kihagytam :D
Kanyarognak a jó utolsó napiakból verbuvált sorok nyilatkozni maradásról.index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/31/nyugdij_utcan_allo_sor_varta_a_nyitast/

Édes egy OTP most kézbesítette a papírkákat,"[...]Egy harminc körüli férfi azt mondta, ő OTP-nyugdíjpénztári tag, csak a múlt hét második felében kapta meg az egyenlegértesítőjét, " - teljesen véletlenül, hiszen a kádárizmus alatt a Demjánnal egy cellában sínylődő, elnyomott Csányinak nem érdeke betartani a nála pénzt parkoltatóknak, ha maradni akarnának. Erre gondolni is baromság, nem?? :-DDD

Jaj de kisszerű és ciki ez az egész - de Matolcsayné mit csinál??? Arról miért nincs színes-szagos propagandafilmecske by Káel Csaba (nekik ez jutott, Leni Riefenstahl meghalt), hogy az a jóasszony kacagó, fülig érő szájjal marad állami csecsen a kis tűpénzükkel? Ilyet kihagyni...
"Ilyet kihagyni..."

Azért ha volnék egy tökös performerújságíró, csak-csak addig zrikálnám a párt/kormány szóvivőjét/elnökét vagy netán személyesen a mennybement és onnan hozzánk megváltás jogcímén visszatért Selmeczi Gabriellát, amíg valamelyik elő nem keríti az összes fideszes parlamenti pajtás állami nyb tagságát igazoló dokumentet, vagy el nem hajt a halál náthására - de az utóbbi is egy jól érthető bizonylat.
@l.x.: "Azért ha volnék egy tökös performerújságíró, csak-csak addig zrikálnám a párt/kormány szóvivőjét/elnökét vagy netán személyesen a mennybement és onnan hozzánk megváltás jogcímén visszatért Selmeczi Gabriellát, amíg valamelyik elő nem keríti az összes fideszes parlamenti pajtás állami nyb tagságát igazoló dokumentet, vagy el nem hajt a halál náthására - de az utóbbi is egy jól érthető bizonylat."

Kapna egy 50-60 misis bírságot és az UD Zrt-s (elnézést BM-es) fiúk befeszítenék neki szárazon hálából. Amerikában esetleg megoldható lett volna ez a performansz, itt nem hiszem, hogy menne..
@Squid: Meglehet. De mindenképpen kényelmes - és a mégyatörvény ürügyén most trendi is - az az újságírói álláspont, hogy Orbán Viktor bassza meg a fűnyíróját.
@xsasha: Pontosan ezt mondtam. Hogy azt esztek, amit kaptok. Rezsimfüggetlenül.
@xsasha: Pontosan ezt mondtam. Hogy azt esztek, amit kaptok. Rezsimfüggetlenül.
@anyátok: "Meglehet. De mindenképpen kényelmes - és a mégyatörvény ürügyén most trendi is - az az újságírói álláspont, hogy Orbán Viktor bassza meg a fűnyíróját."

Az újságírókat hagyjuk szerintem! Általam tisztelt firkászok is beszívták a médiatörvény vörös posztót.. Ahelyett, hogy a MNYP katasztrófára koncentráltak volna és a kötelességüknek megfelelően a szart is kiverték volna a témából, hogy mindenki megértse mit vesztett az ország és az egyén.

Bár ez csak az én véleményem.
@a szív fészkei: "Nem változott jelentősen Orbán Viktor vagyona tavaly június óta..." Ezt én is elmondhatom magunkról - nagyszerű közös nevező!
@elinor52: <<"Nem változott jelentősen Orbán Viktor vagyona tavaly június óta..." Ezt én is elmondhatom magunkról - nagyszerű közös nevező!>>

Azért orbán király nagyszerű nemzetvezető.
Nem is kéri a királyt megillető tizedet!
Így hát míg a 20%-os kósa láthatóan szépen meggazdagodik, szegény orbánunk bizonnyára csak egyre szegényebb lesz a hatalom közepén. Ritka madár errefelé!
Férfi Nő
Belépési életkor (x) lf(x) df(x) ln(x) dn(x)
0 100 000 1 366 100 000 1 106
1 98 634 81 98 894 67
2 98 553 56 98 827 45
3 98 497 49 98 782 44
4 98 448 30 98 738 29
5 98 418 22 98 709 16
6 98 396 24 98 693 13
7 98 372 28 98 680 15
8 98 344 31 98 665 18
9 98 313 31 98 647 19
10 98 282 29 98 628 18
11 98 253 24 98 610 16
12 98 229 20 98 594 16
13 98 209 22 98 578 22
14 98 187 37 98 556 37
15 98 150 43 98 519 33
16 98 107 53 98 486 33
17 98 054 66 98 453 34
18 97 988 79 98 419 35
19 97 909 93 98 384 35
20 97 816 105 98 349 37
21 97 711 114 98 312 38
22 97 597 121 98 274 39
23 97 476 129 98 235 41
24 97 347 137 98 194 44
25 97 210 149 98 150 49
26 97 061 163 98 101 56
27 96 898 177 98 045 64
28 96 721 194 97 981 73
29 96 527 215 97 908 84
30 96 312 241 97 824 97
31 96 071 272 97 727 111
32 95 799 307 97 616 127
33 95 492 345 97 489 144
34 95 147 386 97 345 163
35 94 761 433 97 182 181
36 94 328 485 97 001 200
37 93 843 541 96 801 219
38 93 302 601 96 582 240
39 92 701 660 96 342 259
40 92 041 717 96 083 281
41 91 324 768 95 802 300
42 90 556 816 95 502 319
43 89 740 863 95 183 339
44 88 877 916 94 844 361
45 87 961 978 94 483 387
46 86 983 1 051 94 096 420
47 85 932 1 130 93 676 454
48 84 802 1 212 93 222 492
49 83 590 1 293 92 730 530
50 82 297 1 369 92 200 568
51 80 928 1 437 91 632 601
52 79 491 1 500 91 031 632
53 77 991 1 561 90 399 664
54 76 430 1 623 89 735 702
55 74 807 1 692 89 033 749
56 73 115 1 764 88 284 804
57 71 351 1 836 87 480 867
58 69 515 1 908 86 613 934
59 67 607 1 980 85 679 1 005
60 65 627 2 048 84 674 1 079
61 63 579 2 113 83 595 1 150
62 61 466 2 172 82 445 1 219
63 59 294 2 228 81 226 1 293
64 57 066 2 281 79 933 1 378
65 54 785 2 333 78 555 1 479
66 52 452 2 382 77 076 1 593
67 50 070 2 425 75 483 1 714
68 47 645 2 460 73 769 1 842
69 45 185 2 486 71 927 1 977
70 42 699 2 502 69 950 2 118
71 40 197 2497 67832 2247
72 37 700 2 471 65 585 2 362
73 35 229 2 442 63 223 2 483
74 32 787 2 420 60 740 2 626
75 30 367 2 411 58 114 2 802
76 27 956 2 500 55 312 3 069
77 25 456 2 431 52 243 3 208
78 23 025 2 356 49 035 3 340
79 20 669 2 275 45 695 3 460
80 18 394 2 184 42 235 3 560
81 16 210 2 083 38 675 3 634
82 14 127 1 971 35 041 3 675
83 12 156 1 846 31 366 3 675
84 10 310 1 708 27 691 3 626
85 8 602 1 557 24 065 3 523
86 7 045 1 396 20 542 3 362
87 5 649 1 227 17 180 3 142
88 4 422 1 054 14 038 2 868
89 3 368 882 11 170 2 547
90 2 486 715 8 623 2 192
91 1 771 559 6 431 1 820
92 1 212 420 4 611 1 450
93 792 300 3 161 1 102
94 492 204 2 059 793
95 288 130 1 266 538
96 158 78 728 340
97 80 43 388 198
98 37 21 190 106
99 16 10 84 51
100 6 6 33 33
a fenti táblázat egy mortalitási tábla, ami azt mutatja, hogy 100 ezer férfi illetve nőből mennyien élik meg az adott kort (lf, ln) illetve az adott évben mennyien halnak meg (df, dn)

Magyar férfiaknál 54 785-en élik meg a 65 évet 100.000 főböl. Ha esetleg 68-70 év lesz a korhatár, akkor akkor 47.000 illetve 42.000 a várható érték.

Durva nem?
@PontifexMaximus: erre mondom, hogy lám-lám-lám...! a magyar milyen derűlátó: aggódik a nyugdíja miatt, meg sem fordul a fejében, hogy esetleg meg sem éri. persze az örökölhetőség kérdése bekavar.
@PontifexMaximus: "Magyar férfiaknál 54 785-en élik meg a 65 évet 100.000 főböl. Ha esetleg 68-70 év lesz a korhatár, akkor akkor 47.000 illetve 42.000 a várható érték."

És még nem beszéltünk arról, vajh milyen munkát kaphat a 70 évesek nagy többsége, amiből még szja-t meg nyugdíjjárulékot is képes fizetni, az ennivalóra szánt részen felül.
@eMeL: Férjemnek 50 valahány évesen azt írta vissza - 100-ból 1 - HR-es, hogy minden okés, csak miért nem született tíz-tizenöt évvel később. Mert ezért ugye, sajnos... 70-esekért egyenesen kapdosni fognak.
Mi ez a folytonos error? Mára szeme rád vetül Árpád?
@a szív fészkei: Mária szeme akarna ez lenni; de én már annyira nagyon felzárkóztam lélekben-elütésben Schmitthez - remélem, jól jön majd a vérzivataros időkben ez a nyilatkozatom :-DDD
öt percen belül a harmadik error, mi van itt?

elinor52 (törölt) 2011.02.01. 13:55:03

@a szív fészkei: erről jut eszembe, tényleg (bár a bűnös város elnevezés messzire nyúlik vissza, Horthy 19-ben, népi írók később) - most, hogy elfoglalták a fellegvárat, vajon fogják-e még bűnös városnak hívni a nagy "szellemi" jobboldalon a sajtójukban? Van egy fogadásom, hogy csak ha újra elvesztik. Addig marad a jobbikosok kedvenc fordulata.
Nagyon rövid leszek, de ezt muszáj megosztanom Veletek:

Na mit hozott nekünk ma a posta (2011.02.01.)?

A feleségem megkapta az OTP Magánnyugdíjpénztár egyenlegértesítőjét.

Mindig próbálok szalonképes lenni, gyengébb idegzetűek ezért most ne olvassák tovább a hozzászólásomat.

Orbán egy szarházi. Csányi meg a szarházi legszarházibb barátja.

Meneküljetek az OTP-ből, amíg lehet.

elinor52 (törölt) 2011.02.01. 21:34:47

@Lord Kilburn: lásd a fenti kis animációt tőlem...
süti beállítások módosítása