W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Magyar Gyermek V.

2010.11.05. 05:39 Tóta W. Árpád

Tüntetés, földrengés, pápa. Egy hét gyerekeknek.



Címkék: magyar gyermek

66 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr862424965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Demagóg szöveg az iskolaújságban 2010.11.05. 18:33:44

Ma az étteremben kezembe akadt az egyik helyi egyetem havi diáklapja. Az első oldalak valamelyikén trikolórra festett betűkkel díszelgett a meglehetősen szűk látókörű gondolkodásra valló, „Magyar élet, magyar étek, magyar

Trackback: A parlamenti nagy feleltetés! 2010.11.05. 18:04:01

politikai meseAtyafiak, képzeljétek minő csodálatos eseménynek nézünk eleibe, hétfő napján! Ferenc, a bukott deák, feleltetni fogja Viktort, a bukásra álló deákot.No mit szóltok Feleim, ki még nemrégiben könyékre támaszkodva válaszolgatott szebbnél sze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már az ötödiknél tartunk? Hűha, hogy repül az idő! Csak így tovább, ezen a héten is szép munkát végeztél, megint nagyon tetszett, annak ellenére, hogy nem vagyok gyerek.
Árpád, a Margit hidas cikkben Budapestet kis b-vel írtad. Csak szólok :)
"Előbb a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt támogató Demokratikus Charta tiltakozott, egy nappal később pedig a Lehet Más a Politika nevű ellenzéki párt. Mindkét rendezvényre néhány ezren mentek el."

miért vezeted félre a gyerekeket?

az lmp rendezvényén kb 500-an voltak (lendvay ildikóval és kovács lászlóval együtt), míg a charta tüntetésen a legpesszimistábbak is 2-3ezerről beszélnek... index spec 5ezret írt. bár láthatóan többen voltak jelen. sokan jóval több emberről adtak hírt.

ami érdekes, az horváth csaba kurta párbeszéde valakivel a chartán, a tömegben. valami ilyesmi hangzott el: nem értem hogyan tudott ez a rendezvény összehozni ennyi embert...
Kínában gyártott játékokról jut eszembe.
A napokban vettem egy kompakt Nikon-t ( Coolpix S 3000 ) az egyik legkeresettebb kisgép. Kínában gyártották, vazze, még a hozzávaló dokumentációt is ott nyomtatták, csillió nyelven.
Nagyon jó lett ez a lapszám, véleményem szerint az eddigi legjobb. Csupa olyan téma van benne, ami engem foglalkoztat. A magyar iskolarendszer, mely Smith Mária szerint kiváló (tegnap mondta Jakupcsek adásában), nem tudom, honnan veszi ezt, de sajnos nem az és a közepest is alig üti. A tehetséges embereket eltapossa, a hátrányos helyzetű embereknek képtelen segítő kezet nyújtani.
Én évente fogadtam német gyerekeket és mindegyik olyan irányba volt terelve, amerre neki ez éppen kellett. Ugyanis speciálisan foglalkoznak valamennyivel.
Van ez az óriási hiányunk mérnökökből. Egy villamosmérnök csodaszámba megy és kérem: nem képez az iskolarendszer kellő számú mérnököt. Akkor hiába jön ide az Audi vagy a Mercédesz, kapkodnak a levegőért. Nem kell annyi kommunikációs szakember, kár a semmit kommunikálni!

Norvégiában a legjobb élni – írja. Hol szeretnék én élni? Még nem tudom. Nem maradok Magyarországon, ez biztos. Elindulok Németországba, kipróbálom magam, aztán jöhet Anglia és valószínű, bár utolsó helyen állnak itt az afrikai országok, hasonló szegénységben szeretnék ott lenni, hogy tegyek azokért az emberekért és magamból is kihozni valamit. India szegény része még mindig vonz.

A túl sok só. Bizony. És akkor az sem jódozott.. brrrrr…

Gyönyörű az a templom Barcelonában! Csodálatosan szép. Ma már nem érek rá nézegetni több képet róla, mert az angolom után utazom a gyerekekért és hozom őket vissza, de utána nézegetek.
Egész jó lett.
Tetszett, hogy "(a pápának) Régen nagyobb
hatalma volt, mint bármelyik királynak, de ma már csak a hívőknek kell hallgatni rá", meg a másik cikkben Isten parancsolja a terroristáknak, hogy robbantsanak. Tehát a pápa a terroristák (hívők) vezére?
:-)
@ggPeti: javítottam, köszi.
@kamill77:
én ott voltam az lmp-n, az 500 erős alábecslés. de lehet, h a chartán többen voltak, ott nem jártam.
Nagyon köszi megint! A rokonok és barátok gyerekeit is én látom el újsággal (irodai nyomtatás, céges papír...), és imádják, várják.
Ez már kezdi megtartani a nívót, rendszeresen.
Bocs, hogy lebaxtalak a multkor, de ideg voltam - forr a forradalom - te meg sehol, kölkeknek írsz. Igazad volt.
@Nyomek: apura / anyura bízom a további magyarázatot. a sagrada familia viszont anélkül is üt.
"Azonnali kérdést tenne fel hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnöknek Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő.

Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő jelezte az MSZP-frakciónak, hogy hétfőn azonnali kérdést kíván feltenni Orbán Viktor kormányfőnek - közölte a politikus titkársága. Ahhoz, hogy Gyurcsány azonnali kérdést tehessen fel az Országgyűlésben, az MSZP frakciójának is támogatnia kell ezt a szándékát.

Gyurcsány titkársága közölte, a házszabály szerint a miniszterelnök kijelölhet maga helyett a válaszadásra egy kormánytagot, de ha a kérdést feltevő ezt nem fogadja el, akkor legkésőbb a harmadik héten köteles személyesen válaszolni az azonnali kérdésre."

Apa, kezdődik... ne maradj le, vagy tekerd vissza. :-9
@Tóta W. Árpád:
Lesz az 600 is (mármint a chartás tüntetés létszáma). Kb. ennyien szoktak lenni a Balmazújváros-Alsómocsolád ligameccsen. A Furcsány-féle meeting félházas fradi meccs volt. Sokalltam így is, míg ráébredtem, hogy van ennyi nyögdíjas munkásőr, egykori pártbizottsági munkatárs, szakszervezeti bizalmi, stb. a másfél milliós Bpesten. Érdekes, hogy Lendvai néni és Kovács Laci bácsi jelenlétével a Furcsányt nem egész egy éve feljelentő Schiffer doktor urat tisztelte meg.
Jó ez az egész, felsőbb elemisek között terjeszteni kellene. De mi, felnőttek, akkor ezentúl nem tudunk rágódni egy szokásos twá flekk(en)en?
@iii: inkább alsósoknak, sőt ovisoknak. de már öt hete megy, van mellette normál üzem.
Az e heti alcím a legütősebb:
"Tüntetés, földrengés, pápa."

Ez amolyan "Mi lehet a sorban következő?" vagy "Melyik a kakukktojás?"?

1, A pápa, mert az személy
2, A tüntetés, mert ahhoz nincs köze istennek
3, ????
@Tóta W. Árpád:
A korosztály kérdése érdekes: ami katolikus ügyben le van írva, arra az én lányom, egy hosszú út után is azt mondta: tudom! (tavaly elsőáldozott, tehát 4. osztályos) A csipszről is tudja, mi vele a helyzet, de ennek ellenére még képtelen ezt fölfogni! Eszi.

Mire jó egy hosszú autóút? Anya oktatja a gyerekét, de a gyerek nem akar okulni, hiába a „jó szóval oktass”, nem akar figyelni, hanem egyszer beelőzött egy kamion. Azon óriási betűkkel: EGO. Kérdezi: mi az az ego? Mondom: az ego, amikor pl. te énnekem kiadod, hogy mit csináljak és azt hajtogatod, amit TE akarsz, mert az ego az az ÉN. De olyan formában én, ami elég pejoratív. Érted? Érzem, hogy hátulról néz, ezért folytatom. A pejoratív, az negatív fogalom, mégis azt mondom neked, kell legyen az emberben kicsit mindenből: pozitív és negatív tulajdonságból. Majd így folytatom, bölcsességem teljes tudatában:

Amikor mi hazamegyünk, anya odaadja neked a Magyar Gyermeket, és te is elolvashatod. Megnézed a katedrálist vagy amit akarsz, de aztán add vissza, mert el szeretném tenni. Érted? És akkor esett le neki, hogy mi az önzőség. Anya gyűjtőszenvedélye, anya ego- ja és egy kicsit megkönnyebbült, majd hirtelen harsány röhögés tört ki az autóban.:)
Nézegettem még képeket erről a csoda-templomról, itt:
www.google.hu/images?q=sagrada+familia+templom&um=1&hl=hu&tbs=isch:1&ei=UEnUTNTTLpG7jAei2vnMCQ&sa=N&start=18&ndsp=18
Ha a Rákay Philip nevű szpíker mondhatta, hogy "már több, mint kétmillióan vagyunk itt", akkor mi a faszt kötekednek itt egyesek +/- pár százzal?
"Szálka és gerenda", de inkább "szálka és erdő" problémáját látom itt. Az ilyen emberek elméje hogy képes együtt élni egy fejben azéval, aki nem tört ki azonnal röhögésben az idézett mondat hallatán? Bevallom, nekem nem sok kellett volna még hozzá, hogy becsináljak, úgyhogy nem is mertem megnézni az ismétlést.
@knausz: aki elsőáldozott, az nyilván tudja, de az kisebbség. majd alkalomadtán lesz szó zsidókról is, biznyára ott se tudok sok újat mondani a zsidó kisgyerekeknek (ha fel lettek világosítva), de a többieknek igen.

remélem, h jövő héten nincs egyéb dolgom a hét második felében, és akkor egy oldallal több lesz. öveges-jellegű természettudományos kísérlet vagy valami hasonló lesz, meg történelmi vagy más érdekességek aktualitás nélkül.
"Minél jobban működnek az iskolák, annál gazdagabb lesz az ország."

cikk:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/03/az_iskolapadban_van_a_csodafegyver/

Vágjátok hogy ez egy MTA tanulmány, és elkészítésének fő oka az volt hogy több pénzt kunyeráljanak állambácsitól.

Ha a táblázat igaz, akkor ha a finnek oktatása a mi szintünkre süllyedne $3000-re süllyedne a per capita GDPjük (= India), ha a norvégok szintjére süllyednének cirka $2000 (kevesebb mint nigériának).

Szóval azért kicsit utánanéznék mielőtt mindenhol elkezditek tolni milyen menő kutatást csinált ismét a drága MTA-nk.

Ezzel persze nem azt mondom, hogy az oktatásra nem éri meg költeni, csak hogy ez a tanulmány amire most mindenki veri valami félelmetesen buta és inkább gyorsan elkéne felejteni.
@Tóta W. Árpád:

"én ott voltam az lmp-n, az 500 erős alábecslés. de lehet, h a chartán többen voltak, ott nem jártam."

igen, jóindulatú becslések szerint az lmp rendezvényén ezren is voltak...ami nem egyezik a néhányezren kifejezéssel.

számomra továbbra is az tűnik érdekesnek, amennyire horváth csaba álla leesett a charta-tömegtől. vagyis inkább azt láttam rajra, hogy azon döbben meg, hogy míg a kőemeszpések a feneküket a földhöz vernék 5-6 ezer ember összeverbuválásáért mostanság, addig gyurcsánynak, aki az mszpben is sokhelyütt a nagy mumusnak van elkönyvelve, bevirít egy többezres tömeggel. hangsúlyozom egy olyan helyzetben, amelyben gyakorlatilag körbeköpik azt, aki hajlandó gyufe nevével fémjelzett rendezvényhez az arcát is adni...
@jssyjrm: Ezt a grafikont nem lehet ilyen mechanikusan szemlélni. Az USA pédául Finnországgal azonos növekedéssel, de sokkal rosszabb teszteredménnyel szerepel. A növekedés nyilván még sok dologtól függ, de nyilvánvalóan van összefüggés a két dolog között, ez logikailag is levezethető.

Nagyon kell vigyázni, amikor két jelenséget párhuzamba állítunk, mert jó egyezés esetén se biztos, hogy az egyik oka a másiknak. A kedvenc példám a statisztika tankönyvemben szerepelt, miszerint gyönyörű fordított összefüggést lehet felfedezni a kórházi ágyak száma és a krumplifogyasztás között. :->
Megrendülten láttam szellemi terméked.
Hagyd abba, jobb lesz mindenkinek.XD
@molaris:
Nem értelek. Ez a lap Tóta W. egy másik arca. Miért nem lehet olyan nyitottan fogadni, mint azt ő kínálja? Tiszta szívvel.
@Tóta W. Árpád:
Van egy legkedvesebb helyem. A Tatai tó. Ha fáj a lelkem, ha bármi, oda megyek. Ott Öveges professzor szobra. Mondom a gyerekeknek: Egy tragédia, nézzétek, volt pofája valakinek ellopni a professzor úr szemüvegét!!! És arról kezdek mesélni, milyen jó volt őt hallgatni, mert minden szavával tanított. A reál tárgyakkal úgy voltam, mint sokan mások a reál tárgyakkal. De leültem és odatapadtam a tévé elé, mert nézni kellett, őbenne azt a valamit, ami túlmutatott a reál tárgyakon.
Jó út ez! Eleinte nem tűnik olyan népszerűnek, egy része a rajongótábornak lelép. Minden emberért kár, de így volt a háborúkban is. Vannak, akik túlélik, de ők megmaradnak.
www.youtube.com/watch?v=pLY1HPLY4yU&feature=related
@knausz: a reáltárgyaknál komoly oktatástechnikai gond van. valójában a reáltárgyak praktikus eredményei legalább a gyerekek felét (a fiúkat) lenyűgözik. csakhogy nálunk elsősorban papíron akarják megtanítani, hogy merre megy az áram, és hát ki a francot érdekel, hogy az imaginárius áram hogy megy egy vonalrajzban. azt kellene mondani nekik, hogy nesze fiam, itt egy napelem, egy villanymotor, négy kerék meg egy doboz biszbasz, csinálj autót. és magától fogja megnézni, hova kell az ellenállás meg a kondenzátor. az egész kerül mondjuk kétszáz forintba nagy tételben.
@knausz: "Nem értelek. Ez a lap Tóta W. egy másik arca."

Már a gyerekeket is fertőzi.

"Miért nem lehet olyan nyitottan fogadni, mint azt ő kínálja? Tiszta szívvel."

Mert ahhoz tiszta szív kell. Olyan csak a gyerekeknek van. Molaris már nem gyerek. :)
@Tóta W. Árpád:
„csakhogy nálunk elsősorban papíron akarják megtanítani” Egy krétára nincs pénze az iskoláknak. Alá kell írni a portán és 1 db- ot vihet el a gyerek. Ezek a dolgok, amiről beszél, mérnök szakember szerint nem olcsó, olyan nagy tételben nem tud vásárolni az iskola, hogy olcsó legyen! Ez válasz arra is, miért nincs elég villamosmérnök. Az ők kitanítása majdnem annyi millió forint, mint az orvosoké. Ezért egyszerűbb kommunikációt oktatni. Hosszú távon mégis a mérnökök oktatása éri meg az országnak és pl. az elektronikai műszerész.

Jöjjön el hozzánk magánemberként és nézze meg az Audit, miként működik! Amit láthat: autógyárat (TT, A3 cabrio). V6 diesel motorgyár, film a gyártörténetről.
Pár napon belül bekerül. Ha aztán is érdekli a dolog, a férjem írhat „egy napra érvényes belépő vendégek számára”, de akkor sem közlekedhet egyedül, csak a férjemmel!
(riportot nem csinálhat, felvételt nem csinálhat, fényképezős mobilt nem hozhat be)

Egyelőre sajnos a gyermekét nem tudja bevinni, az enyémek látták már, ők audis gyerekek. Gondolja meg és jöjjön! Az új autónkat (legújabb verzió) pár napja vettük át, ezzel szabadon közlekedhet, bármikor, ha úgy dönt jön. De akkor is ott ül maga mellett a férjem.:) Ővele jobban jár, mint velem, kétségtelen. A legjobb szakemberek között van.
audi.hu/hu/gyarlatogatas/
@knausz: nem is egy iskolának kell vásárolnia, hanem az összesnek egyszerre. a kínai gyárak amúgy se tárgyalnak tízezer motor vagy bármi alatt.

annyira persze nem lesz olcsó, mint egy rajzlap, amin a kapcsolási rajzot kell beadni, ellenben az utóbbit utálják a gyerekek, és ezerből egyet érdekel. én is utáltam mindig a matekot, függvényeket és fizikát, de amikor konkrétan csinálni akartam valamit, akkor önszántamból utánanéztem. hogy mire való a kondenzátor, azt már iskolán kívül tanultam meg.

van ennél nagyobb szabású elképzelésem is, de abba még több pénzt kellene tenni:
w.blog.hu/2007/04/16/szaz_robotot_ezeret
@Pantagruel:
Lehet, hogy molaris már nem gyerek, de akkor is meg kéne érteni bennünket, akik ragaszkodunk gyermeki énünkhöz és nem vesszük magunkat olyan nagyon felnőttnek!:)
@Tóta W. Árpád:
Az a kondenzátor, ha jól fel van töltve..:):)
@Tóta W. Árpád:
„Kibernetika-szakkörök alakulnának az iskolákban, és megküzdenének egymással az egyetemek, gimnáziumok és általános iskolák harci robotjai. Örömmámorban úszó technikatanárok, és minimum kiváló szakmunkássá cseperedő gyerekek! Idill.”
Ez a jövőnk. Ez realitássá lesz belátható időn belül. A szakmunkásokból pedig nagyon értékes munkaerő.

„Mellesleg azoknak lenne később munkájuk, mert kibernetikus és rádióműszerész mindig kell, szabadbölcsész meg szinte soha. Egy ország, ahol majdnem egy egész generációról elmondható, hogy épített már robotot, vagy megpróbálta, vagy legalább tudja, mi az, nos, az az ország egy darabig nem szenved hiányt tőkében.”

Ez a cikke kiváló. Nem tudom eldönteni, hogy elméleti vagy gyakorlati szakember van-e Önben nagyobb százalékban, de a lelkesedése lenyűgöz engem!
Hoztam én már ide műszaki tanárt Veszprémből, angol nyelvtudással, csináljon itt forradalmat, nála egyértelmű volt a mérnöki irányultság. Azt mondtam: gyere! És egészen jó szakember lett, de nem csinált karriert és nem látom boldognak.

A jó újságíró kevés. A kiváló kevesebb. Amikor a kiválók közé helyezem, akkor abban benne van egy halom minden: a stílus, a lelkesedés, a rálátás, az, hogy kibújik a szerkesztőségből és valós dolgokat lát meg!
Van bennem egy olyan érzés: jó volna ide ötletelő mérnöknek, a szakmát most könnyedén kitanulhatja, erre lesz mód, ugyanakkor az újságírásban is ott a csúcson. Ami a mérnöki munka mellett szól: a baloldalban nem látok erőt a felemelkedésre. Egy mérnök mindig csinálhat karriert a szellemi tőkéjéből és akkor ez teljes, kétségbevonhatatlan karrier.
(Uj Péter nem örül majd, hogy ilyen gondolatokkal zargatom Önt, de gondolkodjék el, most nem kockáztat semmit! És még ideje is van eldönteni, mit akar.)

Viszont a Magyar Gyermeket csinálnia kell! Mert arra van igény!!! Gyűjtöm.
www.youtube.com/watch?v=OTvPzJ0Rj4Q
@Tóta W. Árpád:
Ezt szerettem volna elküldeni első körben, de nem mertem..
www.youtube.com/watch?v=PnoUA-ZieJ8
@knausz: "Egy krétára nincs pénze az iskoláknak. Alá kell írni a portán és 1 db- ot vihet el a gyerek."

Azért ez erős túlzás. Pénz mindig arra van, amire kell. Ha azt mondom, hogy nemrég egy iskolában hálózatot szereltem, és a számtech teremben nem bírtam megmaradni, mert tanítási időn kívül is százzal ment a fűtés, akkor mit mondasz? Értem én, hogy nem szabad hagyni kihűlni egy akkora épületet, de azért 27-28 fokon tartani egész éjszaka, azért az elég pazarlás. Két nap alatt röhögve elfűtenek feleslegesen annyit, amiről Tóta beszél. És ez csak amolyan jéghegycsúcsa...
@knausz: "Ez a jövőnk. Ez realitássá lesz belátható időn belül."

Ez a jövőnk? Lehet!

A gond az, hogy az USA-ban (a "bunkók" földjén) ez a JELEN, sőt tradíció!!!
@kako_j: "ez csak amolyan jéghegycsúcsa..."

Igen ez a nagy baj az országgal, hogy egy 'pazarló koldus'.
Nézd meg most is a küldetéstudatost, nem a nehéz aprómunkába vetette magát, hanem csak a pénzhegyet lapátolja.
Igaz az aprómunka "embert" kíván, tudást, szemléletet és stílust. Meg hát fárasztó is és lopni sem lehet úgy. Szóval 20 év után jött az új garnitúra aki ott folytatja, ahol az elődök abbahagyták (sőt! rákapcsolt).
... de a fűtést senki nem csavarja le továbbra sem, ha meg megkérdezed az igazgatót, hogy 'nem kellene egy termosztát?', akkor visszakérdez: 'az mi?'
@kako_j:
Hidd el, amibe lehet, abban én beleszólok, itt iskolai szinten. A fűtést is nem mehetek ellenőrizni. Amit tudok: a gyerekeim a legjobb iskolákba járnak. Rebekám németül tanulja a történelmet, földrajzot, közismereti tárgyakat. Egy németül megírt történelem könyv akciósan 14.300 Ft. Egyedül az én lányomnak van németül is. A tanárnőnek sincs! Pedig a gyerekek német nyelven érettségiznek ezekből a tárgyakból és fontos, hogy akkor helyesen tanulják meg az anyagot. Szerintem.
Mondtam, ha engedélyt kapok, akkor 34 példányban lefénymásoltatom a könyvet, de amíg nincs a kezemben engedély, addig ez szerzői jogokat sért, addig SENKI nem másolhat a lányom könyvéből!

Krétaügyileg: vihetnék be akármennyit, hétfőn viszem a kolontári állatoknak a tápot, reggel a gyerekkel együtt, mert gyűjtenek az iskolában. De azt nem hiszem, hogy mindenről nekem kell gondolkodnom. Azt a krétát lehet, hogy el sem tudnák fogadni, mert még le kéne valahová rögzíteni.. most a fűtés ügyében miért nem szóltál akkor, ha ott voltál és láttad? Vagy szóltál, de nem elég hangosan? (elnézésedet kérem, ha megbántottalak, de elméletben ezen a témán is ellehetünk, csak nincs értelme)
Kezdesz komolyan uncsi lenni. Szerencsére mindjárt itt a karácsony :D
@knausz: Hát sajnos ez is kib...tt nagy hiba ebben az országban. Semmi nem egyértelmű, mert mindenre, és az ellenkezőjére is van példa.
De!
Elvileg a magáncélra történő fénymásolás nem ütközik szerzői jogi problémába. Mégis van rá példa, hogy igen. Azon kívül, ha valahol lemásoltatod, akkor az a cég fizet valamelyik szerzői jogvédő irodának a másolások után jogdíjat. Azonban ez nem még nem legalizálja a nem saját célra történő másolást. ergo mindenkinek egyesével magának kell bemennie a másolószalonba másoltatni.
És még így sem biztos, hogy később nem lesz belőle balhé.

fűtés:
Mindenütt, ahol lehet, szóvá teszem. mégsem érdekli a kutyát sem. Magyarországon még a spórolás is felemásra sikerül. "Észnélküli spórolás"-nak szoktam hívni, amin többet bukik a paraszt, mint amit nyer.
@eMeL: "Szóval 20 év után jött az új garnitúra aki ott folytatja, ahol az elődök abbahagyták (sőt! rákapcsolt).
... de a fűtést senki nem csavarja le továbbra sem, ha meg megkérdezed az igazgatót, hogy 'nem kellene egy termosztát?', akkor visszakérdez: 'az mi?' "

Mert az emberek már "amerikában" élnek, holott ez eszüket "azerbajzsánban" felejtették. A nép nagy része köpködi a "komcsikat", de még mindig a paternalista államot tartják a megváltónak. Az őstermelő az államtól várja a támogatást a traktorra, a földre, a facsemetére, a vetőmagra, az aszálykár enyhítésére, az export-dotációra, de ugyanúgy az államtól várja a segítséget a pesti is, mikor a gázárak jönnek szóba. Halál komolyan mondom, hogy mikor egyébként "értelmes" emberektől hallok olyat, hogy "majd az állam...", akkor ölni tudnék.
Ezek azt várják, hogy valaki megmondja a tutit, hogy utána lehessen kit baszogatni, mert ez ugy hulyeseg, ahogy van.
Árpi!
Ha már a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról is írtál a gyerekeknek, elmagyarázhattad volna, hogy a felelősségbiztosítás az a biztosítási fajta, amit én kötök meg, de nem nekem szolgáltat, hanem akinek kárt okoztam. Ezért én csakis kizárólag a minél alacsonyabb árban vagyok érdekelt. Hogy ezzel esetleg jól kib@szok azzal, akinek kárt okozok, ez úgy látszik, senkit sem érdekel.
Ha elmagyaráztad volna, talán én is megértettem volna:
- Hogyan lehetséges, hogy az évenkénti biztosító-váltási kampány során rendre 4-5 milliárd (!) FT-tal kevesebb lesz az éves felelősségbiztosítás összege?
- Hogyan lehetséges, hogy a biztosítók ugyanazt a szolgáltatást a hűséges kisebbségnek lényegesen magasabb áron nyújtják, mint az évente biztosítót váltóknak?
- Hogyan lehetséges, hogy büntetlenül lehet gagyi, fiókhálózat nélküli biztosítókat engedni erre a piacra?
@kako_j:
Csak egy megjegyzés: az összes Ny.-európai őstermelő (paraszt) állami támogatásból él. A magyar mezőgazdaság egyik súlyos versenyhátránya, hogy a régi EU-tagországok mezőgazdasági ártámogatása a magyarországi négy-ötszöröse.
@kako_j:
Igazad van sokmindenben, amit mondasz. Örülök, hogy szólsz az illetékeseknek fűtésügyben! Van, hogy az ember többször szól hiába, de legalább szólt. Nekünk fontos, túl az iskola érdekein.
A paraszttal kapcsolatban csak annyit: egy paraszt mindig tudta, mit lehet, mit nem és e szerint élt. Amit csak az uraknak lehetett, azt a paraszt meg sem kísérelte.

Itt ez a szerzői jog, még a héten szóba jön, mert megyek szülői értekezletre. De! Az 1999. évi LXXVI. törvény rengeteg mindent kimond erről. Ebből csak azt idézem, ami engem érint ebben az ügyben: „Az olyan művek szerzőit, valamint az olyan műveket kiadókat, amelyeket fénymásolással vagy más hasonló módon, papíron vagy más hasonló hordozón többszöröznek, a magáncélú másolásra való tekintettel megfelelő díjazás illeti meg.”
Érdemes átgondolni, mert ott fogunk tartani, mintha megvenné mindenki az eredetit..

A szerzői jog megsértésének következményeiből azt olvasom ki, hogy bárki, aki fénymásol, az jogsértést követ el! Nem akinek adom, hanem én, aki megvalósítom a jogsértést. Természetesen nem teszem, és nem tűröm el.

„Szerzői jogi védelem alatt áll a szerző művének átdolgozása, feldolgozása vagy fordítása is, ha annak egyéni, eredeti jellege van.” Erről egy indexes újságíró jut eszembe, aki elolvasta az írásomat és megkérdezett engem, felhasználhatja-e a fordulatait. Nem szabad, hogy meglepjen bennünket a hasonló gesztus, mert ő pontosan tudta, az én írásomba nem nyúlhat csak úgy bele. Itt kezdődik a hitelessége egy embernek, egy életnek. Amikor az Indexet olvasom, ebben benne van ennek az újságírónak a mentalitása!

Viszont a Magyar Gyermeket összegyűjthetem, azt összefűzhetem és lehet belőle végül egy könyv-szerű kiadvány. Megcsináltatom a nyomdász ismerőssel és ennek a kornak hiteles dokumentuma – ahogyan Tóta W. Árpád látja az Indexen keresztül. Nincs tudomásom arról, hogy bárki levédte volna jogilag. Tehát a jelen állás szerint, ha én ebben fantáziát látok: sokszorosíthatom is? El is adhatom? (nagy igazságtalanság lenne a szerző felé, mert pontosan tudom, mennyi munka van benne, és az Index még mindig nem látta át ennek az értékét)
@Várúr: "Csak egy megjegyzés: az összes Ny.-európai őstermelő (paraszt) állami támogatásból él. A magyar mezőgazdaság egyik súlyos versenyhátránya, hogy a régi EU-tagországok mezőgazdasági ártámogatása a magyarországi négy-ötszöröse."

Ez így igaz is lehet (megbocsáss, ha így ismeretlenül nem veszem készpénznek). Azonban...
- Nem árt körülnézni egy nyugati szántóföldön, meg egy magyaron, és meglátod a különbséget. Nem mindegy, hogy a támogatásból két Pajero-t vesz (mert azt látja a szomszéd a sövény mögül is), vagy munkára fordítja. Mert a belvíz nyugaton sem a belvízlevezető csatornában TEREM, hanem oda kell vezetni. Ott meg tudják oldani a levezetést, nálunk csak a nyávogás van, hogy nem lehet rámenni a földre traktorral.
- Ha nyugaton elviszi a termést az aszály/jég/sokeső/későeső/koráneső/koránmeleg/későmeleg/kevéshó és társai, akkor az állam ott is automatikusan nyúl zsebbe, és kártalanítja azokat, akik arra se hajlandóak, hogy a megélhetésüket jelentő földre biztosítást kössenek (és mellékesen adót, járulékot sem fizetnek)???
Mikor fog az állam egy fuvarosnak bármit fizetni, ha kiég a kocsija (ti: megélhetése), és nem volt biztosítása?
- külföldön is mentesek mindenféle járulék alól az őstermelők? (mivel nem tudom, ezért kérdezem)
- emlékszem a rendszerváltásra, meg a besózott őstermelőpalántákra, itt állandóan "amerika" volt a folyamatosan emlegetett példa, milyen jó lesz, mindenkinek lesz traktor meg miegymás.
(nem mindegy, hogy valakinek 10 Ha-ra van egy traktor, egy kombájn, meg pályázik egy kukoricakombájnra, és mellette van még egy nyúhóland felvonulási traktor, amivel le lehet zárni egy kétsávos utat, vagy 2000Ha-ra ugyanez) Mikor vizitdíjról volt szó, akkor valahogy már nem akaródzott példa lenni amerika. Pedig csak 300 Ft-ról volt szó, nem egy családot csődbe vivő vakbélműtétről.

Szóval: Ugyanmár királylány!!!
@knausz: mivel Tóta nem fűzött hozzá copyright/copyleft információt, vessen magára :-)
Csak viccelek, nem vagyok jogász, nem tudom, mi ilyenkor a teendő, de a legbiztosabb engedélyt kérni tőle. Mindenesetre a ráutaló magatartás alapján "a zárpád" nem azért írta, hogy közvetve, vagy közvetlenül jövedelemszerzésre használja, de azért megérdemel annyit, hogy
- ha valaki idézi, akkor odaírja mellé, hogy honnan, kitől vette a dumát
- szó szerint idézze
- ha valaki jövedelemszerzésre használja fel, akkor előtte kérje ki a beleegyezését.

ezért éljen a Creative Commons :-)

creativecommons.hu/
a jelenlegi fázisban semmi kifogásom az ellen, hogy terjedjen minden csatornán. elvileg persze index-tulajdon. impresszum azért nincs, mert úgyis csak magamat írhatnám bele, azt meg mindenki tudja, h én csinálom.
@Tóta W. Árpád: "impresszum azért nincs... "

Mert preambulumra gyujtesz mi?
@kako_j:
Ha én így be lennék rendszabályozva, megőrülnék!:) Tényleg. Mindenemet elvehetik, mim is van nekem?, azt is, de a szabadság olyan.. Megírom A kisherceget és leteszem a lantot. Eldöntöttem most azonnal. De minden egyéni kezdeményezés jó, csak az Idő, amire elmegy, az nagyon nem mindegy és kire szánja az ember, hová fekteti az energiáit..

Sok sikert kívánok Nektek! És senki ne hallgasson rám. Éljen a szabadság! Már csak ki kell vívni. Szerintem én kivívtam a magamét. Szinte teljesen.:)
creativecommons.hu/?page_id=46
@kako_j:

A magyar őstermelői, kisgazdaságokra épülő struktúra totálisan élet- és versenyképtelen, nem baj, tartsuk fenn ezt is, pénz van szarásig...
@gyilkos fűegér:
Jaj! Van benne nagyon ráció!! El se tudnád gondolni, mire képes a magyar paraszt!!
Hét végén team-építő tréning. Ha úgy adódik, elmegyek.

Szóval egy cseszneki tanyán az az ember ott valami csodabirodalmat rendezett be: gyöngytyúk, láma, lovak, szamár.. és kigondolta, hogy disznóöléseket csinál csoportoknak, amibe be lehet szállni. Persze ott mindenki bizonygatta, mennyire ért hozzá, addig én elhalásztam a bürkét, frissen ritkán jut hozzá a parasztember lánya (nene, hagyjon csak rajta kis zsírt, megsózom, az úgy príma! Tóta W. Árpád prevenciós cikke a sózás veszélyeiről egyből kifutott a fejemből..).
És semennyire nem értettek hozzá a munkások/értelmiségiek, persze én kommentáltam, mi folyik éppen, mert paraszti családból jöttem és totál természetes közeg számomra.

Próbálom rövidre venni és nem kitérni a zaftosabb részekre, amikor az egyik kollégát megkergette a kakas, miközben kisdolgát végezte, ráadásul meg is csípte és tőlem kérdezte, kell-e tetanusz..:):)

Szüksége van az országnak a leleményes magyar paraszti fifikára, azért gondoljunk bele, ez alapja lehet a turizmusnak. Geszti Péter jól átlátta: ide lovasdolgok is kellenek, mert lovas nép a magyar. És persze kellenek a multik, és ehhez egy mély levegő, mert hozzák a saját nyelvüket, a saját mentalitásukat.. és olykor nem elég a paraszti logika, de sose árt, ha van!:)
@gyilkos fűegér: nem is csoda, ekkora tételben nem lehet gazdasagosan termelni. Csak meg kene tanitani jonehany embert szamolni.
Feltalálók napja van (nov.9.), Európában, Indexen meg nem láttam cikket; hogy fogunk így robotot tervezni?

hu.wikipedia.org/wiki/Hedy_Lamarr
Árpi, tévedtem, nem Rózsa asszonnyal kell jóban lenned, ő már megkapta a selyemzsinórját (tegyük hozzá, nem érdemtelenül).

index.hu/belfold/2010/11/09/vallalhatatlan_lenne_ha_nem_szolnek/
@dark future: de hát maga Pokorni mondja, h nem ő hordja a nadrágot.
@Pantagruel:
Sehogyan. Nem vagyunk műszaki szakemberek!:) Én ebben az egész mérnökösdiben is azt találtam meg, hogy akkor évzáró beszédeket írok és humoros összekötő szövegeket. Egy-egy konkrét tréning kapcsán mit tartok helyesnek, humán nézőpontból pl. tegyünk össze különböző felfogású mérnököket és ne közös munkán pl. egy hengerfejen, hanem agymunkán dolgozzanak, ütközzenek. Az könnyű, összerakni egy hengerfejet, de emberi fejekben összecsiszolni valamit, ha különben mások a nézetek, ez nehéz.

Sokat olvastam mostanában Tóta W. Árpádtól (de nem eleget, a könyvét is el fogom olvasni), mert szerettem volna megérteni, miért bennem az az esztelen harag irányába. Megnéztem kisfilmet, melyben azonosulni tudtam a gondolataival. 100%-ig. Ha lehántom a politikát, akkor egy olyan ember képe rajzolódik előttem, mint Boris Vian-é, aki nekem elsősorban író, de az élet szinte minden területén otthon van (matematikus, zenész..).

Mivel újságírót, írjon bármely oldalról, nem támadtam olyan erővel, mint Tóta W.-t, ezért tudni akartam, miért olvasom mégis. Nekem volt fontos tudni.
www.youtube.com/watch?v=v9AFhLn7ynU&NR=1&feature=fvwp
@knausz: "humán nézőpontból pl. tegyünk össze különböző felfogású mérnököket és ne közös munkán pl. egy hengerfejen, hanem"

Mármint miben különbözzék a felfogásuk? A hengerfejpakolás gyártási módozataiban, vagy isten létét illetően? Humán nézőpontból az utóbbi érdekesebb lenne, de mire jó?
Informatikus vagyok (vagyis inkább egy nagyon alacsonyhomlokú low-brow villaszerelő, mert HW-ben is utazom) de utoljára akkor érdekelt a hengerfejpakolás, amikor még Trabanton jártam.
Azok voltak a szép idők.
@knausz: "különböző felfogású mérnököket és ne közös munkán pl. egy hengerfejen, hanem agymunkán dolgozzanak, ütközzenek."

Megmondanád, hogyan "ütköztetsz" egy hídépítő (kultur)mérnököt egy vegyészmérnökkel? Milyen agymunkára gondolsz?
Te Árpád, ez így nagyon kedves dolog, láthatóan kedvvel is csinálod, míg az utóbbi időben már úgy tűnt, kezdted elunni ezt a megmondóember-szerepet. (Khm okkal-joggal.) Szerintem ez egy jó ötlet, csináld, de még jobb lenne, ha külön platformot is csinálnál neki, mert az itteni törzsolvasók és főleg -hozzászólók a célközönségnek csak nagyon kicsi részét fedik le. Szerintem van itt piaci rés, most lett szülő egy generáció, biztos vannak egy csomóan, akik szívesen olvasnának meg kommentelnének nevelésről, de égőnek tartanák beállni a kismama-blogokra, szóval indítványozom a "Nem csak a Fidesz öregedett meg, mink se bírjuk már a vodkát" című blog létrehozását, és egyúttal nem kérek sok pénzt az ötletért. (Pláne, hogy nem is az enyém.)
@knausz: a robotokat képletesen értettem (mert Árpinak ez a vesszőparipája, vagy mije), a lényeg, hogy a kölykök feltalálók akarjanak lenni. keverjenek ki új színt, kutyuljanak ki egy új ízt, vagy mutassák meg ezeket korábban nem látott módokon; dolgozzanak ki egy új versformát, vagy egy gazdaságosabb költségvetést, fedezzenek fel egy új hangszert, egy új szerszámot, eljárást, tervezzenek bútorokat, hatékonyabb közlekedést, élhetőbb társadalmat, szervezzenek önállóbb lakóközösségeket, nemesítsenek növényeket. tudod: mi leszel, ha nagy leszel? feltaláló. a lényeg, hogy feltaláljuk magunkat
@Pantagruel: "mi leszel, ha nagy leszel? feltaláló"

Mire az okos szülő megjegyzi... olvass Csokonait is fiam: "az is bolond, aki poétává lesz Magyarországon"... és ez igaz a feltalálókra is. Fáradtságos küzdelem az errefelé.
Vagyis ha valóban van késztetésed erre fijam, tanulj meg jól angolul, oszt' go west!
Rég jártam errefelé, mert mostanság kevesebb bennem a mazochizmus. Ám a legnagyobb meglepetésemre, amit látok, az kurva jó. El se hiszem! Szellemes, ötletes, eredeti. És formailag is fasza.
(Szemben azzal a közhelyes, frázisos, klisékkel teli neolib szarral, ami korábban ment itt, és amit az erőltetett posztmagyarnarancsos gonzoskodás csak még szarabbá tett.)
És tökmindegy, hogy egyetértek-e ezzel itten vagy sem - jó!!!
Úgy látszik Tóta W-nek jót tett a Fidesz saját kis "rendszerváltása":-)
No, ezért az eredeti ötletért tényleg megérdemli a Pulitzer díjat.
@anyátok:
Vannak a multicégeknél tréningek, ami gyerekes dolognak tűnhet, de arra ösztönöz, hogy megtanítson csapatban dolgozni. (R. Székely Juliannának mondtam személyesen egyszer, az újságírókra ráférne hasonló tréningsorozat időről-időre, ami megmagyarázza az új folyamatokat, és akkor a mai magyar újságírás is másképpen állna dolgokhoz. Nem sértődött meg, csak közölte, ilyenre nincs pénz, de roppant érdekes. Mert az újságírás utánkullog folyton az eseményeknek és sok olyat olvasok, ami nagyon távol áll a mai valóságtól, holott régen az újságíró utat nyitott az értés felé.)

Csapatban dolgozni. Ez a siker kulcsa. Ha egy munkafolyamatot csinálsz végig valakikkel pl. melyik csapat készít több gumiabroncsot X óra alatt, ez tréningfeladatnak semmi, hiszen rajta vagytok a témán, alapból az a dolgotok. Ha utálod is Kiss kollégát meg Nagy kolléga pártállása sem megfelelő számodra, ez azért működni fog.

Hanem kiadnak valamit, amin ötletelni kell, agyi munkát és együtt Kiss és Nagy kollégával, akiket különben utálsz, mert mittudomén más a pártállása vagy zöld a szeme, de muszáj végigcsinálni, mert a csapat nem lehet veszteséges.
És ez a cél: együttműködés! Több véleményből kihozni egy közös véleményt. Miközben ezt csináljátok eltűnnek a nézetkülönbségek. Lehet olyan hozadéka, hogy megtanulod tisztelni Kiss és Nagy kollégát, mert olyan jó ötletei voltak, vagy utána is utálni fogod a pártállása, és zöld szeme miatt, mert utóbbival a nőket hódítja?
@Pantagruel:
Hasonlóan érzem. Jó volna a gyerekek kezébe adni az ötletláda kulcsát és akkor ők már maguktól találnának ki új dolgokat. Tóta W. egyénisége rendkívül inspiráló. Úgy látom, bírja a nyomást, én iszonyúan kezdek fáradni és még így is kihozza belőlem, hogy írok. Próbálok mindent félretenni és az angolra meg a saját dolgaimra koncentrálni. Ebben eddig senki nem tudott segíteni, csak pakolták rám a terhet. Őszintén remélem, hogy végre „feltaláljuk magunkat”. Az irány kitűnő, kedveznek a szélviszonyok.:)
@eMeL: aztán ki mondta, hogy könnyű lesz? :) - az élet nevű játékról, hogy fair? hogy csak és kizárólag itthon lehet?

aktuális:

hvg.hu/Tudomany/20101110_lovasz_laszlo_matematikus_kioto_dij
nol.hu/archivum/20101111-lovasz_laszloe_a__japan_nobel-dij_

amúgy nem kell mindig a világot, néha elég csak magadat megváltani

ha kertitörpét állítasz a kertedbe, biztos lesz pár szomszéd, aki azt mondja, ilyen neki is kell. ám az is téboly, hogy rohansz szabadalmaztatni az ötletet, és addig nem nyugszol, amíg nem áll kertitörpe minden kertben. amíg nem iszik mindenki Coca-Colát, aki addig kávét, teát, kakaót fogyasztott. egy új íz még nem a világ
@dark future:
@Tóta W. Árpád:

Most nem azért, de ez nem a szokásos "leszalámizunk titeket"-taktika?

A Fidesznek már nem kell a KDNP. Ellesték a szociktól - ahogy annyi minden mást is -, hogy a keresztényeket meg kell venni. Szóval figyeltek, jegyzeteltek, tanultak, megvették őket, és nyertek. Most már minek nekik a KDNP?
@Pantagruel: Mi (a középszerű emberek -- gondolom joggal feltételezhetem, mégha a szakmájában akár kiváló is lehet bármelyikünk) csak megvagyunk, meglehetünk a mai magyar valóság keretei között, de egy valóban tehetséges gyerek (egy zseni) akár össze is törhet tehetetlen dühében.

A téma onnan jött, hogy emeljük fel a tehetségeinket, futtassuk ki őket... mégha bele is döglenek.
Okos szülő tehát vagy hagyja sikeres középszernek a gyereket vagy minimum EU méretekben gondolkodik. [nekem, korom ellenére, még általános iskolások a gyerekeim, tehetségesek is, így ez egy valós probléma valós gondolatokkal]
Tudom ez a cucilizmusban kiokosodott ember cinizmusa, de hát ez a húsz év (20!!!) sem változtatott az országon [sőt egyre szűkebb kezd lenni, ovi és bandája sikeres ténykedése következtében].
@eMeL: bocs, hogy most válaszolok, sokat gondolkodtam, mit lehetne erre írni. nehéz bármit felelni, mert a tragédia az bizony tragédia. amúgy nem érzem cinikusnak a hozzáállásodat.
süti beállítások módosítása