W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

A gömböc vége

2010.10.08. 06:30 Tóta W. Árpád

Magyarország most újra egységes, mondja a fékezhetetlen agyvelejű Semjén Zsolt, mellesleg az aradi vértanúk ürügyén; de a kottát nem ő írja, hanem a főnöke. Vele még messzebb ügetett a hintaló, Orbán egyenesen odáig jutott, hogy Budapest most lett a nemzet fővárosa. Eddig nem lehetett az, mert nem volt fideszes a polgármester. OMG WTF. Még mindig annak a téveszmének a rabja, hogy a nemzet ő maga és pártja. Pedig ebből baj lehet.

Az önkormányzati választás eredménye amúgy első blikkre tényleg úgy néz ki, mintha az ország a kormány politikáját hagyta volna jóvá, nem is meglepő, hogy így magyarázzák. Érdemes viszont észrevenni két szépséghibát. Az egyik, hogy a kormánynak ezidáig nem is volt politikája; a gazdasággal - a lényeggel! - gyakorlatilag semmit sem csináltak, vállalásaikat a külföldnek kellett kitaposni belőlük, és tök homály, hogy vajon jobban fog-e nekik sikerülni, mint Gyurcsánynak. Az első fele, a semmittevés, az már sikerült, itt a jutalom érte, eddig minden stimmel.

Amit eddig végeztek, az a veszett hatalmi nyomulás, a zoknibábok kinevezése, aminek eredménye, hogy most már az Állami Számvevőszék is be akarja tenni a szentkoronát az alkotmányba. Volt még továbbá médiaszabályozási fenekedés, meg baljós helyezkedés a közmédiában – nem nekem baljós, hanem annak, akit a seggnyalók képviselni fognak –, meg a NENYI kiakasztása, és ennyi. Ez összesen semmi, plusz egy kis szar. Felháborodást valóban nem okozott, komolyan vehető ellenfél nincs, az önkormányzati tarolás papírforma. Ők maguk is elmondták: a választásig nem lesz semmiféle konkrétum, tehát effektíve kormányzás sem lesz. Továbbegyenlő: amit most állítólag aláírt az ország, az egy üres lap volt.

Nem szedik a meggyet

A második szépséghiba Esztergom. Itt Meggyes Tamásnak sikerült az, ami fideszes jelölt számára szinte lehetetlen feladat lett volna idén: akkorát taknyolt, hogy körbe lehet rajzolni. Sokat dolgozott ezen. Elérte, hogy a Jobbiktól az MSZP-ig minden ellenzéki párt összefogjon ellene, felsorakozzanak egy független jelölt mögé, és kétharmaddal megnyerjék a választást. 

Esztergom egyébként nem élhetetlen hely, a polgármester nem azért bukott meg, mert lepukkantotta a várost. Esztergom eleve kellemes városka, Meggyes vezetése alatt is fejlődött, híd épült, utcák, terek újultak meg; magával a városműködtetéssel viszonylag kevés probléma volt. Akadt helyette más. Pontosan olyan dilik, amiket a Fidesz, Meggyes pártja menthetetlenül és sorozatosan elkövet. Nem is politikai hibák ezek, hanem paranoid és megalomán tünetek, a jobboldali pszichózis tipikus képletei.

Meggyes a maga kacsaúsztatójában pontosan azt a médiapolitikát gyakorolta, ami a jobboldalnak régóta szívügye, a rosseb tudja, miért. Segge alá gyömöszölte a városi újságokat, aztán hülye fejjel és mélyen megsértve konstatálta, hogy az interneten mindenféléket írogatnak róla, és nem tilthatja le, nem büntethet, nem rúgathat ki senkit. Nem nyugodott bele, hanem nevetséges leveleket írogatott, rágalmazott és hisztizett. Ettől persze az alternatív helyi média nem lett hozzá gyengédebb. 

Tudatosan leszarta a közérdekű adatok nyilvánosságát, amivel egyáltalán nem segített eloszlatni a korrupciós gyanút. Sőt elérte, hogy Esztergom polgárai a titkolt szerződésekről semmi mást ne gondolhassanak, mint hogy Meggyes azokkal talicskázza ki a város pénzét. Bizonyíték nincs, simán lehet, hogy bűncselekmény sincs, de a reakciója erősen ráutaló magatartás.

Meggyes a hatalmi logika tenyérbemászó megtestesülése volt, megterhelve a szokásos fideszes tévképzettel, miszerint aki nincs velünk, az ellenünk van. Belebukott, és senki sem sajnálja. Amit összekovácsolt maga ellen, az nem is olajfa, hanem komplett olajkút. Vissza lehetett volna hívni még idejében, de ugyebár aki velünk van, az meg mind jófiú - az elmebaj, az urambátyámkodás itt is megakadályozta a józan döntést. Esztergomban előrehaladott állapotba került a nemzeti együttműködés rendszere: annyira elege lett belőle mindenkinek, hogy együttműködtek inkább bárki mással. 

Egyáltalán nem biztos, hogy ettől a városnak jobb lesz, ahogy Medgyessy megválasztása sem volt bölcs döntés. Egyszerűen sok volt már az egóból, a nyomulásból, és abból a megmagyarázhatatlan őrületből, amely szerint ellenvéleménynek helye nincs. Van helye, csinált magának. A kisgömböcök végül kilyukadnak.



Címkék: fidesz nemzeti egyuttmukodes rendszere

281 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr622355507

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkotmányozási láz 2010.10.08. 13:27:49

Néha szomorúan, bosszankodva, néha azonban határtalanná duzzadó derültséggel figyelem, ahogyan az április "forradalmi eseményei" kapcsán kétharmados Fidesz-többségű Országgyűlésünk szatellitszerve, az Alkotmányozási Tanács (vagy hogy is hívják) küzd a jav…

Trackback: Másnap 2010.10.08. 13:26:48

"Sajnáljuk, hogy a négy évvel ezelőtti választáshoz képest kevesebben voksoltak. Az emberek így mondtak véleményt a kormány munkájáról, így válaszoltak a fideszes átverésekre és a kormány megfélemlítő politikájára" (Török Zsolt

Trackback: Eredj, leányom, menj fel a padlásra 2010.10.08. 13:04:02

A hír: Megszerezheti a médiatanácsot a Fidesz. Egy mondatban: Nem baj, nőjön csak az a kis gömböc!

Trackback: Fidesz arrogancia 2010.10.08. 11:55:45

Bevallom, nem értem néhány jobboldali politikus és közszereplő arroganciáját: legutóbb például Mészáros Antóniát, az Este keményen kérdező riporterét száműzte Élő Gábor, a tévé hírigazgatója, egy Orbán interjú után. Erre mi szükség volt? És miből ered ...

Trackback: A gömböc vége 2010.10.08. 11:20:19

Meggyes a hatalmi logika tenyérbemászó megtestesülése volt, megterhelve a szokásos fideszes tévképzettel, miszerint aki nincs velünk, az ellenünk van. Tóta W.Árpád

Trackback: A gömböc vége 2010.10.08. 11:09:00

Meggyesnek sikerült, ami fideszes jelölt számára szinte lehetetlen feladat lett volna: akkorát taknyolt, hogy körbe lehet rajzolni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@test subject #28: "az első sikeres, éles bevetés..."

Meggyes nagyszerű polgármester volt, puritán és bölcs városvezető. A gonosz Gyurcsány jól megmanipulálta a szavazókat. Sok éles bevetés követi még. Rettegj!
@Etniez: "Bicikli vásárláson gondolkodom" - jó neked. Az én koromban már nem lehet megtanulni biciklizni.
@ostván: www.nepszava.hu/articles/article.php?id=355058 ezt minek neveznéd? Áll a borzalmas bál; hét halott, életveszélyes sérültek, tönkre vágott vidék és életek jellemzik Magyarország eddigi legnagyobb ökokatasztrófáját - és Dr. Illés Zoltán nem szólal meg. Szeptember 24-én a bizalmasa által végzett vizsgálatok mindent rendben lévőnek találtak ott.

Hogy van ez? Takarózhatnak velük a MAL-osok ezek után, hisz ott a jóváhagyó pecsét számukra, miszerint:"[...]Szeptember 24-én állította ki az ajkai iszaptározóról szóló jelentést a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Ebben az áll, hogy a tározót a jogszabályi kötelezettségek miatt vizsgálták, s rendellenességet nem találtak, így intézkedésre sincs szükség.[...]
A jelentés készítői arra is kitérnek, hogy nem tapasztaltak jogsértő tevékenységet, vagy mulasztást."

Na, Illésékre igazán nem lehet lustaság a vád, azonnal elkezdtek dolgozni: minden ilyen régi vezetőt kirúgtak seperc alatt nol.hu/archivum/20100824-az_allamtitkar_azt_uzente .

Az meg külön über röhej, hogy a szent szülőföldet tapodók hálátlanul dafke nem szavaztak a Fideszre Alcsút-Felcsútdobozon. Ahogy egy neten keringő levél állítja, talán mert ők aztán bőrükön tapasztalják, milyen is a Vezér közvetlen közelről.
@Táskás Tóni: "ez a fidesz celeb" nem a legrosszabb.
A faszkalap Meggyesből azért vezethető le a fidesz és annak vezérének hasonlósága mivel Orbán mellszélességben kiállt Meggyes mellett/a hátsó ajtón surrant ki Orbán ,amikor Esztergomban járt, hogy ne kelljen a Meggyest ellenzőkkel találkozni/ ugyanugy ,mint a jelenlegi antiköltségvetéskészítő jobbkeze Matolcsi mellett. Miért????
Bocs az ismétlésért, Tótawé, de mert szóba hoztad Budapest visszafoglalálást, nekem meg nagyon tetszik Tarlós reakciója ezért ide is belinkelem:

atv.hu/video/video-202004_tarlos_istvan

-8:50-től

Orbán szavainak értelmezgetése szellemi önkielégítés.
@Tóta W. Árpád:
"...demokrácia és a szabadság eszményei ..."
Nem lesz ez se olyan eccerű. Eme eszményeknek kizárólagos letéteményesei vannak Magyarországon, úgymint az mszp, a chartások, a ....tudomisénkik a középtől valamerre. Vagy Te leszel a közép?
Előzőhöz: Hülye vagyok. Eszmények nem lehetnek letétben, csak értékek. szóval értsd így Árpád.
@okostojgli: Szerintem pedig Tarlós azt mondta ,hogy Orbán szellemi önkielégítést végzett amikor végre kimondhatta, hogy visszaszerezte a nemzet a fővárosát. Tiszta szerencse ,hogy csak szellemi önkielégítést végzett Orbán , mit szólt volna hozzá az IMF vagy az EU, ha Orbán elkezd a mikrofon előtt "matyizni". Na és mi van akkor ,ha a vezérkar követi.
@Tóta W. Árpád:

Eszembe jutott valami...

w.blog.hu/2009/11/06/mea_culpa_since_2006

Mintha gyorsan és nyom nélkül elillant volna a gondolat... pedig már megvolt, megfogtad, és mégis...

...úgyhogy miből gondolod, hogy sikerülne?
@jaegtoer: hát valószínűleg nem ugyanazt gondoljuk az elillanásról. sose ígértem, hogy a baromságot nem fogom észrevenni.

Amúgy megoldom a demokratikus nevelést, nyugi, már ebben a próbaszámban is volt, Észak-Korea példáján.
@Nyomek: "W, egyébként tényleg lehetne egy olyan összefoglalást írni, amiben orbán jó lépéseket tett, legalább felsorolás szinten.
Mert volt néhány. Direkt nem írok példát, mert arra lennék kíváncsi, hogy szerinted melyek azok. "

Szia,
az m1-en napi jó sok órában élvezheted OV és a kormány propagandáját, sztem az épp elég... Ha erről szeretnél hallani, mindenképp javaslom. Gyakorlatilag bármelyik m1-es műsor, amit nem az archívumból szedtek elő, megteszi...

bio
@okostojgli: De értelmezhetjük úgy is Tarlós szavait, hogy Orbán és a fidesz a fővárosra élvezett.
Érdekes megtekinteni a három, egyformán 18:38:14-kor bekerült kommentet.

Biztos véletlen :D

bio
@Tóta W. Árpád:

Már megint az a kib@szott szemüvegem!
@Táskás Tóni:

Ki ki gondolatvilágának megfelelő szókincse szerint.
Na, totálisan győzött a Fidesz. Ez igazán nem csoda, a korrupt és igencsak nagyban játszó (lopó) MSZP tettei után. Az lett volna a csoda, ha nem győznek.

Ám a választások vasárnap lezárultak: most már TENNI kell valami érdemleges dolgot.

A jegyzett munkanélküliség 11%-os (kb. 550.00 fő), a nem regisztrált munkanélküliek ezt a számot még 5-6 %-kal emelik (kb. 250.000 fő). Van 800.000 „rokkant”-nyugdíjasunk, akiknek legalább kétharmada megvette a státuszát (lefizette az őt leszázalékoló orvost). Ez összesen kb. 1.600.000 ember, a munkaképes korú lakosság közel egyharmada.

Matolcsy mágus 10 év alatt 1 millió munkahelyet ígért (évente tehát 100.000 új munkahelyet – de ebből eddig egyetlen egy sem jött létre. Mondjuk az 1.600.000 munkahely nélküli honfitársunk munkába helyezése – a Matolcsy-ígéret tempójával – is eltartana 16 évig, de ha nem az ígéret, hanem a valóságos tempóval számolunk, akkor azért felrémlik valahol az, hogy a Fidesz is legalább akkorát hazudott, mint a „szocialisták”.

Nem elég győzni – az nem más, mint egy pillanatra koncentrált igyekezet - nehezebb dolog élni a győzelemmel, beváltani az ígéreteket és a reményeket. Hat hónap alatt a kormány semmit sem mutatott fel, a hat hónap pedig a választási ciklus nyolcadrésze.
A napokban láttam OV feleségét a tv-ben. Nagy boldogtalanság látszott rajta. Sokat szenvedhet.
5 gyerek az 5 gyerek, az igaz, de az boldogságos fáradtság. Aminek itt nyoma sem volt.
Sajnálom...
fülkeellenforradalom
Ezt azért ide beteszem, az együttérzés végett:

pinamkivan.freeblog.hu/files/jegyzokonyv.pdf

Gondolom, az elszámoltatás bekövetkezik!
@okostojgli: "Orbán szavainak értelmezgetése szellemi önkielégítés."

Igen, szeretnék elérni, hogy az ilyen mondatokat ne értelmezgesse senki. Milyen is már az, hogy mond a főnök valami nagyon durvát, és akkor azt így felügyelet nélkül, önállóan csak úgy értelmezgeti mindenféle zsidócigány, liberálbolsevik buzifelvonulós pufajkás. Pnot azok, akiktől visszaszerezték a fővárost a Nemzetnek.
@Csacsicska:

"_Hat hónap alatt a kormány semmit sem mutatott fel, a hat hónap pedig a választási ciklus nyolcadrésze._"

Szinte mindig ez megy, csak ha számok keverednek a zizegésbe, akkor lóg ki a lópata.

Eddig úgy tudtam, hogy a félév az hat hónapos időtartamot takar. Neked hála, most már tudom, hogy a június-július-augusztus-szeptember az egy félév.

Te, Csacsika, elvesztettem a fonalat. Kiemelve Vezérem seggéből a nyelvemet (és lemosva) megkérdezem: -Lehet hogy erre is van valami rendelkezés az 50 valahány törvény egyikében, hogy ezentúl négy hónap egy félév?
@Tóta W. Árpád:

Erre (is) kíváncsi vagyok.

Ilyen jól működik ez a mentelmi jogos izé? Dejszen nem erre van/volt kitalálva. Ez már olyan jedi-s dolog. ...vagy mintha olyan dobókockájuk lenne, amelyeknek minden oldala 6-os.
De ha kell, vagy a szükség úgy hozza 7-es, sőt 9-es, de 11-es is lehet.

Eddig legalábbis így volt.
@Tóta W. Árpád:

"Munka után hiába próbálkoztam azzal, hogy haza jussak. Ezért, ahogy már korábban terveztük, igaz, egyedül, elmentem moziba, és megnéztem Mel Gibson Passió című filmjét.
Kui Rózsa a film után sem engedett be lakásunkba, hiába hívtam telefonon, és hiába kértem az ajtónál kopogva. Korábban, gyermekünk születése előtt száznál többször kizárt már. Akkor, 2004 áprilisában kislányunk 4 hónapos volt. Úgy gondoltam, többé nem zárhat ki, nem választhat el gyermekemtől.
Ezért még éjfél körül vásároltam egy feszítővasat, amivel a lehető leghalkabban felfeszítettem lakásunk ajtaját."

Hat olyan keresztenyi szeretetet es bekesseget sugarzo film utan, mint a Passio (Amit a hazassagon beluli eroszak dolgaban hasonlo felfogast kepviselo Mel Gibson rendezett) hat csoda, ha az ember a leheto legalkabban felfeszti a lakas ajtajat? :D
@Tóta W. Árpád:

"Munka után hiába próbálkoztam azzal, hogy haza jussak. Ezért, ahogy már korábban terveztük, igaz, egyedül, elmentem moziba, és megnéztem Mel Gibson Passió című filmjét.
Kui Rózsa a film után sem engedett be lakásunkba, hiába hívtam telefonon, és hiába kértem az ajtónál kopogva. Korábban, gyermekünk születése előtt száznál többször kizárt már. Akkor, 2004 áprilisában kislányunk 4 hónapos volt. Úgy gondoltam, többé nem zárhat ki, nem választhat el gyermekemtől.
Ezért még éjfél körül vásároltam egy feszítővasat, amivel a lehető leghalkabban felfeszítettem lakásunk ajtaját."

Hat olyan keresztenyi szeretetet es bekesseget sugarzo film utan, mint a Passio (Amit a hazassagon beluli eroszak dolgaban hasonlo felfogast kepviselo Mel Gibson rendezett) hat csoda, ha az ember a leheto legalkabban felfeszti a lakas ajtajat? :D
@Tóta W. Árpád:
Ha az elszámoltatás elmaradna, az égrekiáltó lenne. Ha elém kerülne, úgy elverném meggyest (kis m-mel) mint jég a gyümölcsöst. Mocskos szemét állat, nemhogy képviselőséget, de egy üres disznóólat se bíznék rá.
@Tóta W. Árpád:
Szerella felhasználó nyomán látom, miért van szükség moderációra. Legvadabb jobbosnak se jutott eszébe (remélem) Gyurcsány feleségét, két gyermeke anyját gyalázni. Ha valaki mégis megtette, átok rá.
@Tóta W. Árpád:

atyavilág bakker... mo... nem csodálom, hogy blogger nyilvántartást akarnak az elvtársak, az a fránya internet már megint...

az ilyen embert azonnal kasztrálni kéne...
Meggyes egyszerűen nem akarja tudomásul venni, hogy csúnyán leszerepelt, tíz körömmel ragaszkodik a székéhez... ha letelik a nyolc nap, remélem kipenderítik onnan!
Azért nem irigylem az új polgármestert, lesz majd dolga bőven!
@Csacsicska: Feltételezed, hogy ezek közül mind dolgozni is akar. Pedig biztos, hogy egy jó részük akkor sem mnne el dolgozi, ha tehetné.
@Tóta W. Árpád:

Amugy amikor 1990-ben az SZDSZ es a FIDESZ tamogatasaval Demszky fopolgarmester lett es 4 evig a liberalis oldal tamogatasaval vezette a varost, Budapest es vele a Fidesz akkor mar/meg is szemben allt a nemzettel? Vagy ezt is csak duplagondollal lehetne megerteni? Vagy Orban meg veletlenul se mond semmit, aminek konkretan ertelme is lenne csak jol hangzik?
@batitope: "Meggyes egyszerűen nem akarja tudomásul venni, hogy csúnyán leszerepelt, tíz körömmel ragaszkodik a székéhez..."

De miért is akarják egyesek a párhuzamot látni a nagy vezérrel? Érthetetlen.
Bocs, hogy vörösiszap, de némileg kapcsolódik a témához. (Meddig védjük az embereinket...?)
Előrebocsátom, hogy eddig a kormány és különösen Orbán kiválóra vizsgázott, azt tették amit tenni, és azt mondták, amit mondani kellett. Török Gábor helyében én ugyan nem váltanám most ezt népszerűségre: torokgaborelemez.blog.hu/2010/10/09/259_bajban_ismerszik_meg#more2357940
Meg hát hosszú még ez a történet.

Egy kifogásolnivalóm lenne mindösszesen, de persze még ez sincs lejátszva, hogy ha az eső napok eltelnek, némileg lenyugszanak a kedélyek, nem lehetne (az egyébként is inkompetens, küldetéstudatos, elefánt a porcelánboltban-stílusú) Illés Zoltánt a spanjával egyetemben azonmód kitenni a kormányból, illetve a hatóságtól?
index.hu/belfold/2010/10/06/illes_volt_titkara_all_a_tarozot_vizsgalo_felugylet_elen/

Reményt keltő, hogy a sajtájon Orbán ki is mondta, hogy a hatóság vizsgálata ugyan vajon miképp találhatott mindent rendben.
Ha rákenik az egészet a MAL-ra, na az azért eléggé gáz lenne, ugyan randa egy tolvaj banda, de ha szeptember végén rendesen ellenőriz a hatóság, akkor ez nem történhetett volna meg. Vagy nem így.
Én mindenesetre ennek a búbosbankának a helyében nem nagyon tudnék jól aludni. Minimum, hogy lemond, de szerintem az Illés is jól tenné, ha magától ajánlaná fel, hogy távozik. A hulladékosoktól a környezetvédőkig sokan fellélegeznének.
önmagában ezért a mondatért, amit a bizalmi emberéről nyökögött anno, aki ugye aláírta a vizsgálat eredményét, hogy minden rendben van: "Mind szakmaiságban, mind a szakterületek ismeretében, mind végzettség tekintetében megállja a helyét, és meg tudja oldani ezt a bonyolult feladatot."
@Várúr: Nem lesz ebből (sem) semmiféle elszámoltatás. Meggyes is köbö annyi felelősségre vonásra számíthat, mint a négyes metró szétlopói, a vörösiszap katasztrófa felelősei vagy a ez egészségügyet lerabló magáncégek/orvosok. És még hosszan lehetne sorolni.
@Waldi!: ezért mondta Tarlós az atv-s interjúban indignálódva, hogy micsoda hülyeség már így "értelmezgetni" az Orbán Viktor szövegeit, hogy mit is akart mondani a szájával, szellemi önkielégítés, méghogy mit akart, hát csak dudorászott, nem kell abban értelmet keresni.
@szerénységem: Ezt már pedzegettem. De néma hullaszagú csend. Hét halott és két helyiség kitelepítése küszöbén. A búbos bankák és az állatok is pusztulnak, nem negedik kimenteni őket, csak a tulajok írásbeli engedélye alapján, amit megszerezni nem tudom, lesz-e idő. Amikor közkonyhaként bográcsolást kezdtek a kolontáriak, hogy legyen meleg étel és együtt mégis csak jobban átvészelik főzve, dumálva az egészet, az ÁNTSz betiltotta, mondván, nincs háromosztatú mosogatójuk és nagy a járványveszély így!

Az a mocsok MAL-os banda - a száz legazdagabbként harácsolt magánvagyonából www.hir24.hu/belfold/150620/nemet-ujsag-tamadja-a-magyar-aluminium-zrt-tulajdonosat.html - miért nem ad ilyesmit azonnal? Hogy ülhetnek nyugisan ilyenkor? Mindkét fél nyakig vörössáros, sajna.
@szerénységem:

A hatóság (a környezetvédelmi) nem azt vizsgálja, hogy a kazettagátak megfelelő állapotban vannak-e. Messze nem azt. Minden ilyen tározó körül vannak monitorkutak, amiben azt mérik, hogy van-e szivárgás, azaz vesznek a kutakból mintát, és megnézik, hogy milyen a kémhatása (pH). Ha az előírtnál nagyobb, akkor a kazetta alatti vízzáró réteg (agyag) nem zár tömören, és intézkedni kell, hogy a talajvizet nehogy elszennyezze a kiszivárgó folyadék. Fentiek következtében nagyon valószínű, hogy ha ma végeznének a kutakban vizsgálatot, megint mindent rendben találnának (kivéve természetesen a kiáramlás útjában lévő kutakat). Ebből következően az említett, vizsgálatot végző hatóság ártatlan az ügyben.

Sajnos nem ismerem pontosan a jogszabályokat, de valószínűleg az üzemeltető kötelessége a kiáramlás megakadályozása, mivel ők építették a gátakat. A gátak kohósalakból készültek, ami egy gyengébb betonnak felel meg. A beton nyomásszilárdsága kiváló, de a hajlítószilárdsága nulla, egészen kis erő hatására is eltörik. Ezért az ilyen gátakat általában a súlyuk tartja a helyén, és általában bízni lehet abban, hogy a gát alja és a talaj között a súrlódás elég nagy, így az a gátat a helyén tartja a kazettában lévő vízoszlop nyomás ellenére is. Persze ha ez a gát alja és az agyagos talaj közötti felület vizes lesz, akkor az agyag (ami a vízzárást hivatott szolgálni) elkezd korcsolyapályaként viselkedni, és hiába nagy súlyú a gát, nincs elég erő a telitöltött kazetta víznyomásának a megtartására. Egyértelmű az üzemeltető felelőssége.

Azt viszont végképp nem értem, hogy hogy lehetett (engedélyezetten!) a kazettában, a falu felett harminc méter magasságig LÚGOT tárolni. A minimum, hogy kitárolás után közömbösíteni kellett volna, de leginkább visszaszivattyúzni a gyárba, mert ha lényegesen kevesebb víz van a kazettában, a tömény iszap gátszakadás esetén nem jut messzire.
@vakapad: Nem csak nekem jutott eszembe, sőt:

ttp://vastagbor.blog.hu/2010/10/09/a_kornyezetvedelmi_felugyeloseg

Én sem tudom, mit vizsgálnak, és ebből ki sem derül. Az üzemeltető felelősségét én sem vitatom, egyértelmű, valóban. Az én kérdésem az, minek van a KV-hatóság, ha ezt nem vizsgálja, veszélyes hulladékról van szó ugyanis. A lúg botrányos, mindenhol a világon semlegesítik, mésszel, gipsszel, a neutralizáció előírás is. Nálunk ezek szerint nem, vagy nem ellenőrzik.

A veszélyes hulladékok kezeléséről:

"A veszélyes hulladék tulajdonosa csak a környezetvédelmi hatóság engedélyével végezheti el a veszélyes hulladékok kezelését. A környezetvédelmi hatóság jogosult a kezelési technológia ellenőrzésére, és ha a kezelési engedélyben foglaltaktól történő jelentős eltérést tapasztal, határozatban felfüggesztheti a tevékenységet."

a-munkaado-lapja.cegnet.hu/2001/1/veszelyes-hulladekok
@kaffogó hebrencs:
Nem ismerve a fideszt, de valamit gyanítva róluk, úgy vélem, Meggyesnek a csapatban annyi (ahogy itt Budán Kuppernek se termett babér, helyette indították a no name kopasz Hoffmannt). A váci rém körül hamar elfogy a levegő. Örülhet, ha nem kényszerítik lemondásra. A vállalhatatlan Deutschot is kibaszták Brüsszelbe (én egy tanyára küldtem volna). Vörösiszaposok... Egy jogállamban ekkora felelősség megállapításához komoly vizsgálat kell. Ráadásul a cég sorsa jópár ezer embert érint. Félek, metróügyben neked lesz igazad. Túl bonyolult és az elfolyatott pénz visszaszerezhetetlen. (Nem mintha a tolvajoknak békés öregséget kívánnék).
@vakapad:

Minden bekezdésbe foglalt álláspottyával egyet van értve.

Ez ugyan semmit sem jelent, de azt feltétlenül, hogy szeretem amikor ilyen szépséges -szakszerűséget szem előtt tartó- tárgyilagossággal közelít meg egy amúgy súlyos felelősségeket felvető eseményt. Jó volt olvasni. (bár ne lett volna kiváltó ok)
@Várúr:

Szerintem Meggyessel peldat akarnak majd statualni Esztergomban, elvegre hogy ferne mar bele a Nemzeti Egyutgugyoges Rendszerebe, hogy az esztergomi polgarok csak ugy eldonhetik, hogy ki lesz a polgarmesteruk?
A fel eve utolerhetetlen Kubatovval mi lesz? Megy Moszkvaba nagykovetnek, hogy nyelvi problemai ne legyenek?
Amugy hihetetlen, hogy Zombory urat csont nelkul megvalasztottak ujra, bar nyilvan a fidesznyik partmedia+"kozszolgalati" nem hozta a Kubatov beszed ujabb fordulojat, de ha jol sejtem tavaszhoz hasonloan se a Tv2, se az RTL sem volt rola szo.
Mondjuk a RemHirTv-n Orban tatai beszede se volt, igaz Kinaban elvileg az amerikaiak Holdra szallasat se jelentettek meg be :D
@a szív fészkei: Úgy olvastam, hogy a kolontáriak egy idő óta már jelentgettek szivárgásokat. Csodálkozom, hogy a monitorkutak nem vették észre.
Vagy másféle szivárgások is tudnak lenni?
@vakapad: l. mint fentebb.

Érdekel, hogy a gömböc felfuvalkodására mindez milyen hatássaé lesz, és hogyan tudják majd Gyurcsányra kenni.
Meggyessel különben nem az a baj, hogy olyan, amilyen, hanem (másokkal együtt) háborítatlanul csinálhatta azt, amit. Éveken keresztül. A fentiek réges-régóta köztudottak róla, a szeretgomon minden fellelhető volt. A szomorú az, hogy a Fidesz, ahol a bolsevik pártirányítás miatt oly könnyű csereberélni, kizárni embereket, feloszlatni komplett pártszervezeteket, ezt a seggfejt hagyta évekig garázdálkodni. És tudunk ilyen arcokat még rengeteget, Lázár Dzsoni Hódmezővásárhelyen, a kiskunfélegyházi idióta, és még sorolhatnám. Szegeden négy évig garázdálkodott annak idején a Bartha nevű szélhámos és tettestársai. Háborítatlanul - olyan pusztítást hagytak maguk után, hogy Botkát 12 évig ki sem lehet robbantani.
@vakapad: valamikor régen, talán tegbapelőtt, bátorkodtam megjegyezni, hogy talán a szabályozók sem tökéletesek. Egyébként élvezetes alkotást alkottál ebbe a blogba.
@szerénységem:

Nyilván betartották a kezelési engedélyben foglaltakat (ezt az igazgató lépten-nyomon mondja is). Az ilyen tározók már ezerévesek, szintén ezeréves az engedélyük (amit persze mindig változatlan formában hosszabbítanak meg), ezeréves a kezelési technológiájuk, jön tehát a szokásos „ha eddig nem volt baj, most miért lenne”. A lúgot azért továbbra se értem.

Gondolom, az idei, meglehetősen esős időszak hatására, és az ebből következő magas talajvíz miatt (ami, lehet, arrafelé még sose volt, mert jó vízelvezető terep) a gát alatti talajréteg a gát védett oldala felől ázott át.

Ilyenkor, ipari katasztrófák esetén mindig meghőköl az ember egy kicsit (mármint én), mert lévén veszélyes üzem tervezője, bármikor kaphat egy rossz hírt. Évek múlva is. Jó, persze, mindig mindenre gondolni kell, de az ember, miután ezt a feltételt nem lehet teljesíteni, általában úgy tervez, hogy az nem baj, ha nem működik, majd kijavítjuk (ez persze nem egészen igaz, mert a piacról élünk, és ott az ilyesminek hamar híre megy), csak vészhelyzetet ne okozzon. A kezelés persze nem tervezés, ott mindig előjön a napi rutin, ami nem tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Az a helyzet, hogy bár kissé bele tudom élni magam a gyári vezetők helyzetébe, de a felelősségüket nem lehet vitatni. A hatóság az más, ott majd nagy jogászkodás lesz, és magam is kíváncsi vagyok a végeredményre.
@Várúr:

Szeretném hinni, hogy a 'gömböcök' kora -színüktől függetlenül- lejárt.

Talán ebben lehetne konszenzus. Első lépésnek nem lenne rossz.
@T3raYon: "Tárgyi alapon viszont senki sem próbálja támadni a nemzeti felhatalmazás koncepció"

a fenét nem. Kiszámoltuk.
Ha a választók 50%-a gyomlálni ment szavazás helyett, akkor az 50% szavazni menők 50%-a a nemzetnek pontosan 25%-a.

Ezt már többen leírtuk, Orbán nem hiszi el, ettől gömböc.
@jaegtoer: Pedig nem járt az idejük le, az új gömböcök ideje jött el. Önbecsapás azt gondolni, hogy "majd a Fidesz nemhaggya".

Hagyta, hagyja, hagyni fogja.
@jaegtoer:
Nem vagyok ismerős fidesz-berkekben, de azt tudom, hogy itt Budán úgy szétrúgták a támadható alapszervezetüket (holott korrupció gyanúja se merült fel) mint barom a trágyát. Ballibék akkoriban azért nyíttak: jujj, diktatúra, stb. Majd nyert a tök ismeretlen kopasz Hoffmann kamerád, csomó jóarcú fiatal fideszessel. Egyikük jött a kopogtatóért, testnevelő tanári és jogi diplomája van. Tetszett, hogy nem röstellt házról-házra járni. Igaz, ezt megtették ugyancsak jóarcú jobbikos gyerekek is, csak hát... hrrr.... mifelénk zsebnyilasoknak nem sok babér terem. Wieszttel, Molnár Gyulával, Lakossal súlyosbított ballibáknak sem.
@szerénységem:

Nem hiszem, hogy rossz szándékról, esetleg hanyagságról van szó. Leginkább a TUDÁS hiánya okoz ilyen katasztrófákat – az „ismeretlen” tényező előfordulása. Nyilvánvalóan meg lehetett volna előzni a katasztrófát akkor, ha a tározók tervezői, kivitelezői, üzemeltetői – vagy éppen a hatósági ellenőrök – megfelelő tudással, ISMERETEKKEL (precedensek) rendelkeznek.

Ám Magyarországon még sohasem kellett figyelembe venniük pl. az „esős időjárást” – így hát erre senki sem figyelt. Senki sem modellezte az ilyen eseteket. Sajnálatosan – és ez az igazán súlyos dolog! – a hasonló külföldi példákat, eseteket sem ismerték (ez tudás hiánya). Bűncselekményről csak akkor beszélhetünk, ha a felsorolt résztvevők ismertek ilyen eseteket, számíthattak volna ezek bekövetkeztére – ám bármilyen okból ezt figyelmen kívül hagyták.

Most megy a nagy keménykedés a kormányzat és a „hatóságok” részéről - de hát ők éppen olyan tudatlanok voltak, mint az üzemeltetők. Egyelőre azt lehet érzékelni, hogy csak a MAL illetékesei lehetnek a hunyók, az ellenőrző hatóság sohasem. Orbán tirádái a „kemény miniszterelnök” megmondásai - csak marketing szólamok.
Szevasz Árpi!
Sokszor nem értek egyet Veled, mert eddig úgy láttam, hogy inkább az ún. szoclib oldalhoz húzol, de rájöttem, hogy titkos fideszes vagy!!! Hahahaha!
Hiszen csak az akar igazán jót egy oldalnak, aki kritizálja azt és nem dícséri. Nem pocskondiázza - kritizálja. És Te ezt teszed! Félretéve a tréfát: igazad van, amit írtál, és ezt elismerem akkor is, ha egyébként a szoclib oldaltól mély undorom van, úgyhogy ha úgy tetszik "fideszes" lennék (párttag nem vagyok és leszek, natürlich) - azonban: félek, hogy egyet kell értsek Veled: Orbánéknak sóhajfingjuk sincs, hogy a gazdasággal mit is kéne kezdeni. Márpedig ha egy Clinton asztalán ott lehetett a felirat, hogy: "The economy you foul!", hát Viktor asztalán meg 10x ott kéne lennie!
No mindegy, ha a legeslegfontosabb ügyben, azaz a Gazdaság-ban, nem lesz gyökeres változás, hát 2014-ben ők is mennek a levesbe, ennyi.
Üdv!
Fotók és magyarázatok arra, hogy ez nem derült égből kiszámíthatatlan katasztrófa volt: hetivalasz.hu/itthon/dobbenetes-foto-igy-kezdodott-az-iszapkatasztrofa-32408

Lesz majd nagy sztárügyvéd-összecsapás, az biztos. Amúgy az idén 10 éves tiszai ciánszennyezésnél www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nagyobb_a_baj_mint_a_tiszai_cianszennyezes_idejen/2182404/ is biztos tudtak az ausztrál tulajok meggyőző dumákat előadni, hogy ők miért nem is hibáztathatók. Ott sem rohantak azonnal kármenteni, hanem a szokott gyáva bújócska következett - elérhettlenség, nem nyilatkozás, helyszínre nem menés, stb..
És ötéves pereskedés után a jogutód ott folytatja, ahol abbahagyták, vazze. Persze szóban!! nagyon gondosan odafigyelve a környezet állapotára. Rém megnyugtató.

Egyszer lenne egy komoly következmény, akkor mégsem játszanának ennyire mások életével, vagyonával, természeti kincseivel. De itt ilyen soha....
@Waldi!:
Fogalmam sincs, mi lesz Meggyessel, de nem is izgat. Kubatov sem. Fentebb írtam: az esztergomi ex-bürgermeister legfeljebb tyúkszem a fidesz legkisebb lábujján. Egy ekkora marhanagy pártfán vannak ilyen madárlátta meggyek. TWA-nak kb tízezer szavazó, fene tudja, hány cikk, blog, mifene alapján sikerült észrevenni. Gratula bolgárkertészhez méltó éleslátásáért.
@Worluk Tóta Árpi

KÉNE EGY ISZAPOS (vörösiszapos) CIKK

!!!!
@vakapad: Odáig rendben, hogy van mentsváruk és te ezt le tudod vezetni, ahogy fentebb megtetted. Akkor is azt mondom, legyek bár demagóg és neked nevetséges, hogy botrány az, hogy ilyen vagyonos emberek magánszemélyként semmit nem lépnek, sőt bújkálnak effektíve és kenik a felelősséget mindenki másra. Rémhírek kapnak szárnyra és hiába felháborodás, csak a jus murmurandi marad.

Ma jött a fiam Rómából, ahol egy no name trasteverei olasz pincér elfelhősödő szemmel kondoleált nekik, amikor megtudta, honnan jöttek. Ott is vezető hír az iszap. Van emberség a számok meg logarléc világán túl - remélem.
Mások is felvetik ezt az érzéketlen hozzáállást. Persze a cégvezéreknek kurvajó adu ászuk van, hisz a munkanélkülivé válókkal lehet zsarolgatni, ha kártérítésre kötelezik mégis őket és becsődölnek ettől. Biztosításuk ugyan mire és mennyire terjedt ki? firtatják már ezt is. atv.hu/cikk/202008_magyar_gyorgy?source=hirkereso

Ja, de megmondta a xsasha, hogy én intuitív naggggyon női aggyal rendelkezem. Hál isten. Férjem rokona, orvosnő, melózik ott most éjjel-nappal - él Devecseren. Az ő háza ugyan épen maradt, de hiába költött rá vagyonokat, értéktelen szar az ott már. Igen, én érzelmi alapon közelítek.

Amúgy meg a tények is makacs dolgok és június óta fotózták helikopterről a szivárgó szart. Kolontárral riogatták a mérnökhallgatókat www.parameter.sk/rovat/kulfold/2010/10/09/vorosiszap-elrettento-pelda-volt-gyilkos-tarozo - tehát nem a héten derült ki, hogy nagy adag szar van a palacsintában. És én, a reáliákhoz tökhülye is elgondolkodom ilyen monszunos tetű félév után, hogy nem-e van-e gond-e ilyenkor a zaggyal???????? Nem mosta-e ki ez a ménkű sok csapadék azt, ami nem szabadott volna, stb.?

Van itt kérdőjel jócskán.

Búbos Bankáék azért egy ilyen időszak után kicsit komolyabban vizsgálódhattak volna - mit tesz isten, ez sem csk én állítom. Na mindegy, ki lesz itt sikálva mindenki, mi meg megyünk leadni holnap csomagokat. Na, az is szép, hogy emberek nem bíznak meg már a Vöröskeresztben és más nagyban sem, mi is ismerős ajánlotta alapítványhoz visszük, biztos, ami zicher alapon.
mélységes hálám, hogy tetszik újra cikkezni. levegőhöz is jutottam hirtelen, ahogy megláttam. az ember már belefullad itt a sok körülötte kerekedő agybajba.

"előrehaladott állapotba került a nemzeti együttműködés rendszere: annyira elege lett belőle mindenkinek, hogy együttműködtek inkább bárki mással."

na ez nagyon moldovás lett :-)
@jaegtoer: A 2010-es választások első fordulója április 11-én, a második fordulója április 25-én volt. Az első fordulóhoz képest 1 nap választ el bennünket hat hónapos „kormányzástól”. Persze az effektív kormányzási idő kevesebb (ebben tökéletesen igazad van) – ugyanakkor a Fideszt nem érte váratlanul a győzelem. Akár készülhettek is volna a kormányzásra. Őket azonban kizárólag a hatalmuk megszerzése és bebetonozása foglalta le – és még mindig csak itt tartanak.

Még mindig betöltetlenek fontos államigazgatási posztok, leginkább a kulcs-minisztériumokban. Még mindig nem működnek megfelelően az újjászervezett hivatalok. Nekem például napok óta nem válaszol a Foglalkoztatási Hivatal, pedig kétszer is elküldtem a kérdéseimet.

Változatlanul nyoma sincs a jövő évi költségvetésnek. A könyvelő cégünk azt írja, hogy nem tud választ adni a kérdéseinkre, mert a régi jogszabályok már bizonytalanok, az újakat még nem ismerik. Mint „üzletembernek” terveznem kellene a jövő évet, hiszen az üzleti életben nincs helye a spontaneitásnak.

Konkrétan 200 új munkahelyet szeretnénk létrehozni otthon, 2011 első negyedévében. Ehhez tudnunk kellene, hogy a dolgozók munkabérét mekkora járulék fogja terhelni, továbbá mekkora lesz a nettó bérük adott bruttó ismeretében. Remélhetünk-e állami támogatást az új munkahelyek létrehozásakor? (Szlovákiában, Izraelben, a Fülöp Szigeteken és Indiában - igen.)

Tudod, a munkaerő felvétele sem két perc... Hetekig hirdetni kell (érdekes módon alig jelentkeznek…), válogatni, meghallgatni, felvenni, kiképezni, begyakoroltatni, a „selejttől” megválni – mire a dolgozó munkája ér is valamit és nem csupán alkalmazva van. Ha 2011 elején indulni szeretnénk, már most tudnunk kellene a feltételeket. De nincs költségvetési elképzelés (mert választások voltak, vagy mert a Fidesznek nincsenek megfelelő szakemberei, vagy mert erre elfelejtettek felkészülni), nincsenek a költségvetésből fakadó jogszabályok - csak a nagy semmi van, de az ezerrel. Ez a konkrétum.

És a Matolcsy féle évi 100.000 új munkahely 2011-re eső része úgy néz ki, hogy a Matáv elbocsát 300 dolgozót, az Alu Tröszt be fog zárni a sajnálatos események miatt (mínusz 1.100 munkahely), az MKB elküld majd vagy 600 dolgozót (mert átveszi a bankot egy másik bank). Csak az elmúlt két nap „hordaléka” kb. 2.000 megszűnő munkahely. Ezt nem kompenzálja az Audi felső hangon 2015-re beígért 1.800 új munkahelye sem.

Más szavakkal minden egyes nap cáfolja a nagy ígéreteket, miközben semmi sem műkszik, ahogy kellene.
@Várúr: Két dologról beszélünk: más a kormányzás és más az elszámoltatás (bosszúállás).

A kormányzás egy mindennapos államigazgatási feladat, ahol a kormány döntéseit egy adott államigazgatási szervezeti rendszer pedánsan végrehajtja. Ez nem látható, mert a kormánynak nincsenek érdemi döntései – legfeljebb lózungjai – így az államigazgatás azt az ócska rendszert és éppen úgy „üzemelteti”, ami és ahogy eddig is volt.

Az elszámoltatás (bosszúállás) is az államigazgatás egy részének dolga lenne (Ügyészség, nyomozó hatóságok, Bíróságok) – de talán mégse a Fidesz, tehát egy PÁRT számoltasson el bárkit is. Minden önkényuralom alapja, amikor egy POLITIKAI párt – az államigazgatást maga alá gyűrve - a saját szája íze szerint számol le az ellenfeleivel. Ez nácizmusra és a kommunizmusra volt jellemző, egyaránt.

Még akkor sem a pártoknak kell leszámolniuk a köztörvényesekkel, ha tengernyi csirkefogót kell orrba vágni az elmúlt évek miatt. Erre való az államigazgatás a megfelelő törvények.
@greybull: "IT'S THE ECONOMY, STUPID"

remélem, a fidesz is értékeli az önzetlen segítségemet!!
@neminiteneri: Rossz duma, mert amúgy sem lehet a nemzetnek fővárosa, csak egy államnak. Ezt üzenem a Viktornak is...
Ja, az acceptance speech legalább elfogadható volt Tarlósnál, előtte OV bizony nagyon ki- és kifelejtette a többség szót a mondanivalójából. Úgy beszélt, mintha mind a 10 millióan rá szavaztunk volna. (Azért ez nem így van...)
@Csacsicska:
Naivitásod kies sziget az óceánon. Kivált bájos, ha a parlamenti demokráciát nácizmussal/bolsevizmussal hasonlítgatod. Mellesleg, ha neked újság volna: a fidesz szavazói nem elsikálást, hanem elszámoltatást várnak (a megfelelő szervek révén). Ami a szoci/szdsz belharcok miatt jó másfél éve elkezdődött.
@Csacsicska: Ház igen, mi is százas nagyságrendben vennénk fel minőségi munkaerőt, csak nehezen találunk. Rengeteg ember van, aki nem is akar dolgozni, vagy nem hajlandó nyelvet és használható szakmát tanulni. Az 1 millió munkahely ígérete már csak ezért sem reális.
@Várúr: "Kubatov sem. "

Kubatovval ugyanúgy semmi nem lesz, mint a többi poltikai maffiózóval sem. Szervezi a 2014-es választási csalást, képzi tovább a fidelitaszos srácokat választási bűncselekmények profi elkövetésére.
@Csacsicska:

A kormány május 29-én, szombaton tette le az esküt, addig az ügyvezető miniszterelnök és a miniszterek írogattak alá folyó ügyekben.

A többivel hajszálnyi eltérésekkel egyetértenék, ha nem lenne bennük egy kis felhang, de még azzal együtt is inkább egyetértek, mint nem.

Azt a részét viszont mélyen átérzem, amit a 200 munkahely megteremtéséből fakadó gondotokat illeti, valóban jó lenne tudni a tutit.

A 'MATÁV' már csak megszokásból is elküld néhány-száz munkatársat, addig le nem állnak, amíg MMMM nem lesz a végleges létszám. (Huhh! majdnem, a hideg kiráz.) A többi meg...

Nem magyarázom a magyarázhatatlant, mert évente százezer munkahely teremtése, nem semmi, amikor már 3000-től is g pontjukra találnak a pr-osok. Mi lesz itt évi 20.000 mh-nél? nemzetszex NER-be ágyazottan?

Nem eszik olyan forrón a kását. Azt az egymilliót rá is kellene venni dolgozni. A munkahely önmagában nem sok...

Végül egyelőre nem cáfol semmi semmit, de október 15-e után, már lehet, hogy igaz lesz az a mondatod, de ne legyen igazam.
@Csacsicska: Álljon meg a verekedés: én nem beszéltem bűncselekményről. Azt majd a nyomozás eldönti, és akkor nyilván max. hanyagságról lesz szó a hatóság részéről. A MAL részéről meg valszeg kicsit többről.
Én Illés és az embere kapcsán politikai felelősségről beszélek, amiről nyolc éven keresztül pofáztak. Ez a baj azzal, ha az ember a kezébe kaparintja a hatalmat: a felelősség is az övé lesz. Ha minden hatalmat - minden felelősség. Értem én, hogy a kommerekre kéne ezt is kenni, vagy találni kell majd egy Pelikánt, aki elviszi a balhét a gátért, na de ez milyen felelősség?
Egyébként meg olyan nagy tudás és külföldi példa sem kell ahhoz, hogy egy gát ennyi esőtől átázik, talajvíz is feljön, állandóan ellenőrizni kell. Utólag persze könnyű okoskodni (nekem), de a felügyelet akkor is azért van, hogy ezeket átlássa, szakemberek, tudják a dolgukat. Ha meg nem, csóközön, meg se melegedett a szék szinte, én ezt értem, de a távozás kötelező.
@a szív fészkei: "És ötéves pereskedés után a jogutód ott folytatja, ahol abbahagyták, vazze."

Erre írtam jó régen:

Hogyan döntsünk egy beruházás sorsáról? Kikre bízható gazdasági, politikai, környezetvédelmi érdek ütközésekben a helyes döntés meghozatala?

Ha már –a rendszerváltásunk után- rádöbbentünk a kapitalizmus árnyoldalaira is, legalább az előnyeit használjuk ki jobban.
Viták zajlanak arról, hogy legyen-e aranybánya és zagytároló vagy ne legyen, biztonságos-e, megéri-e létrehozni a kockázatok ellenére.
Politikusok, zöldszervezetek és befektetők vitáznak: mindannyian elfogultsággal, előítéletekkel, egyéni érdekekkel telve mondják a magukét.
A józan ész megfontoltságára, a szakemberek kiszámítható tárgyilagosságára, rengeteg munkára van szükség a helyes döntés meghozatalához.
Ha már az állami apparátusok nem jeleskednek ezen erényekben, akkor bízzuk ezt a piaci szereplőkre.
A kétséges viták helyett azért kellene fellépni keményen az EU-ban, hogy szülessen kötelező szabály arra, hogy az ilyen kérdéses beruházásoknak legyen teljes körű felelősségbiztosításuk. Ha bármilyen természeti kárt okoz a ténykedésük, akkor azt egy biztosító (vagy inkább biztosítók konzorciuma) azonnal térítsen meg. Piacgazdaságban a pénz az értékmérő, ez a biztonság, a károk mértékének és valószínűségének, a kockázatnak is ez az egyenértékese.
Rá lehet ezt a döntést bízni a biztosítási szakmára és a piacgazdaságra, csupán az ellenérdekelt felek egyensúly teremtési képességére kell hagyatkoznunk.
Ha a kockázat valóban nagyon magas, akkor olyan magas lesz a biztosítási díj, amit a bánya vállalat nem képes felvállalni, mivel nem lesz nyereséges a kitermelés, tehát bele sem fog a beruházásba. Ha pedig biztonságosabb technológiát talál, akkor az a fajlagosan magasabb költségei ellenére is lehet hogy olcsó lesz, ha a biztosítás díját is számítjuk.

innen: www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=7163
@a szív fészkei:

Nem védtem én senkit, csak azt mondtam, hogy:
" ... bele tudom magam élni a helyzetükbe, de egyébként a felelősségük vitathatatlan."

Ez sem a védésük, de elárulnám, hogy a tulaj 25 milliárdja, vagy mennyi, nem nagy zsákokban van neki otthon, hanem maga a gyár az. Ha azt leállítják, vagy csődbe megy, akkor nulla milliárdja lesz neki. Sőt, jelentős mínusszal is számolhat.

És persze az is tény, hogy egy erőmű építésénél 52 hatóságot kell megjárni, sok tíz- százmillió forintot belefeccölni, és 2,5 - 3 évet kiböjtölni, mire megkezdődhet az építése (addigra a befektető már vagy tönkrement, vagy elment a kedve az egésztől - csoda, hogy még a piacon vagyunk). Ezek után egy ilyen tározó léte (és most nem a környezetvédelmi hatóságról beszélek) teljes hanyattesés a számomra, napéldául, hogy lúgot tárolnak benne, és emberi település esik a folyásirányba gátszakadás esetén.

Az ilyen műegyetemi tanár meg menjen a francba.
@Csacsicska:

A katasztrófára számítani úgy kell, hogy nem csak az esős idő okozhatja azt, hanem létezik földrengés is, beleszállhat a gátba egy kisebb meteor, jön a terrorista, és robbant, ráesik a gátra egy repülő, megez, megaz, vagyis az első szempont nem a gát szép műszaki méretezése talajmechanikával zusammen, hanem, a./ nincs benne lúg, és b./ gátszakadás esetén a kiömlő közeg semmiképpen sem folyhat emberi település felé (nemhogy bele!). Ha szükséges, egy kármentő medencét kell körülötte kiásni. Mikor már ezek adottak, csakis azután lehet a gátak tervezésének nekilátni.
@Várúr: Kár, hogy nem látod: virtuális (látszólagos) parlamenti demokrácia van Magyarországon.

A parlamenti többség – függetlenül a képviselők egyéni meggyőződésétől – EGYHANGÚAN szavaz, vezényszóra. A vezényszót Orbán adja ki, Kövér gondoskodik arról, hogy az Országgyűlés ügyrendileg elébe menjen a vezényszavaknak.

A Fideszes parlamenti képviselők dróton rángatott bábok. Vélhetően már kiválasztásuk idején, az alcsúti „konferencián” felesküdtek a párt mindenkor feltétel nélküli szolgálatára. Ha a Fidesz parlamenti képviselőinek lenne választási szabadsága, egyéni véleménye - akkor legalább NÉHA tartózkodna, vagy ellenszavazna egy-egy pancser képviselő. Nem nagy ügyekben - olyanokban, amik nem rendítik meg a világot. De még ettől is rettegnek, még ilyen esetekben sincs kiszavazás.

Bárhogy is szépítjük: Orbán és Kövér személyi diktatúrát épít ki – például személyi testőrhadsereggel. És nem lehet nem észrevenni: miközben a tettek késnek, egyre több a fenyegetés. Kezdődött Pintér szólamaival, következett a „csontváz brigád” Varga Mihállyal, majd valami Papcsák a "rettenet", tegnaptól az aktuális szerencsétlenség „okozói” reszkethetnek, ma pedig Orbán már kijelentette, hogy a MAL vezetői a teljes vagyonukkal fognak felelni. Orbán már csak érti a dolgot, hiszen jogásznak tanult - és tisztában lehet(ne) a részvénytársaságok tulajdonosainak felelősségének korlátaival.

Szép kilátások.
Te kinek banyajabol rendelned a 40.000 tonna dolomitot, az ideiglenes gathoz, ha azt szeretned, hogy ujrainduljon a timfold gyarad?
Ott a pont. Kíváncsi vagyok, hány ilyen (nem feltétlen vörösiszap-tározó) időzített bomba van még nálunk.
@a szív fészkei: "hogy nem-e van-e gond-e ilyenkor a zaggyal???????? Nem mosta-e ki ez a ménkű sok eső" stb.

Bennem még az is fölmerül, hogy nem-e van-e kishazánkban-e még huszonhárom másik helyen-e ilyesmi fenyíegetése?

Valaki azt írta, hogy a földmérés komplikált egy izé - hát ilyen csücskökre szoktak olyan szép kúpokat, gúlákat, egyéb dolmeneket emelni "földmérési pont" néven, azután 1 db. földmérő + l db. figuráns félóra + kiszállás alatt beméri, hogy úristen, 10 centi elmozdulás van, riadó!
@malacz69 rettegéselemző:
Kedves @malacz69, nagyon érdekes a blogod és vitája, de nem ott szólok hozzá, mert nem szeretek naponta 32-szer regisztrálni.
A vitából annyit jól megértettem, hogy jó nagy barom gonosztevő volt, aki dombtetőre sokszögalakú tározót épített. Tudni szeretném, mikor épült ez a nagyszerű létesítmény.
@Waldi!: Te kinek banyajabol rendelned a 40.000 tonna dolomitot, az ideiglenes gathoz, ha azt szeretned, hogy ujrainduljon a timfold gyarad?

Én az Orbán bányából rendelném. Debrecent is szépen kikövezték belőle.
@anyátok: www.borsonline.hu/news.php?hid=34558 Ami a kissé pikáns benne, most a gőzerővel épített gáthoz nagyon is kell a dolomit. De rossz az, aki rosszra gondol.

És mint az itteni cikkben is olvasható, meg fogják úszni, mert kit lehet felelőssé tenni? Ahogy a 06-os tüzijátéknál kirúgták a helyettes meteorológus macskáját, majd itt is hasonló példát statuálnak. OMG!
@Waldi!: létezik telepátia! ugyanezt gondoltam, amikor a tulajdonképpen felesleges, de biztos, ami biztos alapon építendő dolomitgátról olvastam
@bioLarzen:
"az m1-en napi jó sok órában élvezheted OV és a kormány propagandáját, sztem az épp elég..."

:-)
Ja, de OV pozítívnak értékelhető tettei nem igazán vannak összefüggésben a szokásos propaganda szövegtől, miszerint "jaj de jól megcsináltuk ezt is"".
@greybull: Szerintem Magyarországból akkor lesz normális ország, ha egyik vagy másik oldal többségét nem a másik oldalra vonatkozó mély és zsigeri undor fogja jellemezni. (Amiben egyébként a "mandiner" nevű blog kommentelőinek elsöprő többsége tobzódik).

Néha úgy érzem, nekem meg azoktól van mély és zsigeri undorom, akik mély és zsigeri undort éreznek vagy a Fidesz, vagy az "úgynevezett" szociálliberális oldal iránt. (Egyébként mi az hogy úgynevezett? Mi az basszus, hogy úgynevezett? Csak azért mert van néhány gazember az mszp vezetőségében, azért már gazember lesz az összes párttag, támogató és szimpatizáns is? Ismerek egy csomó jószándékú, valóban őszintén baloldali mszp-st. Miért nem keresnek másik pártot? Azért basszus, mert ők is úgy gondolják, hogy néhány gazember és dilettáns művét nem kellene rávetíteni az egész pártra, és annak holdudvarára. Szóval még egyszer: mi ez, basszus?)
@Csacsicska:
Koma. A parlamenti többség a világon mindenütt egyhangúan szavaz. Nagyon ritka az ún. "disszidens". A képviselők először a pártfrakcióban szavaznak, ezt megelőzi csomó vita, utána voksolnak az országgyűlésben. Az összetartásra képtelen pártok buknak, mint a részeg biciklis (lásd: kisgazdik, mdf, szdsz, stb.) Demokrácia ide vagy oda, Isten ments az ilyen kocsmai veszekedő csapatoktól. Utolsó érv: a pártok a vezetőiket szavazással választják. Ezek után lehet és kell a döntésekhez alkalmazkodni. Az mszp-nek 8 (nyolc) elnöke volt a rendszerváltozás óta, az szdsz-nek fene tudja, bukása előtt pár hónap során három, kisgazdik követhetetlenek... hadd ne soroljam tovább. Mindezt te is tudod, úgyhogy ne akarj megdumálni.
@kaffogó hebrencs:
Bizonyított választási bűncselekményt egy Tomcat nevű senkiházi, egy mdf-es exrendőr polgármesterjelölt és Szanyi kapitány követett el. Kubatov egy nagypofájú fideszes, de bírósági papírja van róla, hogy n e m követett el semmi jogszabályba ütközőt. Innen kezdve lehet a bíróságot fikázni Mátyás király udvari bolondjáig bezárólag (a képbe ezen az alapon te is beleférsz).
@Várúr: Ez azért nem egészen így van. Amerika (Izrael, de akár a britek vagy az olaszok) a jó példa az ellenkezőjére. Az Államokban késhegyre menő küzdelmet vívnak az elnökök olykor a saját pártjuk képviselőinek a meggyőzéséért is. Nagyon gyakori a kiszavazás is. Ugyanis ott komolyan veszik azt, hogy a választóik valamiért odaküldték őket. Ha pedig a kormány olyasmit terjeszt be, ami nem jó Kaliforniának, egy kaliforniai képviselő bizony nem fogja megszavazni, mert a fejére olvassák a következő választáson. De ha abban az államban többségben vannak az ő választói közt a fegyvertartás pártolói, akkor nem fogod megnyerni egy korlátozó módosítás támogatására.
Sokszor fordul elő (pl. Clintonnál), hogy demokrata elnöknek republikánus többséggel kell együtt kormányoznia, (és viszont) és érdekes módon működik az a verzió is. Nagy harcokkal, sok egyeztetéssel, akár egy-egy képviselő személyes meggyőzése sem zsenáns az elnöknek. Már ha meg tudja nyerni magának.
Amerikai ismerősök szerint ez a természetes, ők nem is értik azt, hogy kötelező frakciószavazás, meg hasonlók.
Amerikai ismerőseid (enyémek is) sok mindent nem értenek, mi pedig olykor őket röhögjük ki. Pl. hogy egyes államokban létezik halálbüntetés, másutt nem. Hogy fegyvert vehet bárki idióta. A különbségeket hosszan sorolhatnám. Mindenütt vannak "lázadó" képviselők. Legtöbbször az derül ki, hogy piszkos egyéni érdekek, ambíciók mentén "lázadnak" - hivatkozva a közérdekre. Izrael megint más. Az egy erősen militarizált állam, ahol a fő kérdés a biztonság - a többi duma (mint a viccben: szabad-e dohányzás közben a Tórát olvasni - avagy: olyan fontos írás, hogy érdemes tanulmányozni két slukk között is).
@szerénységem:
Még csak annyit: Olaszországban Berlusconi előtt nem véletlenül hívták "strandkormánynak" a vezetést. Volt év, mikor 12 hónap alatt 3 kormány váltogatta egymást. Britek: ott a győztes mindent visz alapon egy (1) plusz szavazattal is teljhatalmat lehet szerezni. Épp ezért a képviselők átülése más pártba, vagy ún. "függetlenedés" ritka, mint a zöld vörösiszap.
@Várúr: Értelek én, csak ez az amerikaiaknál nem lázadás, hanem egészen természetes dolog, és nekem mondjuk szimpatikusabb is, mint a frakciófegyelem. Az olaszok (és a franciák) esetében az állandó kormányválság mgszokott dolog, Berlusconi is átélte, és most is kénytelen evvel szembenézni.
Kérdés: mi a jobb, működőképesebb, az öntörvényűbb, a választóit szem előtt tartó képviselő (mert egyéniben választják meg, és ezt komolyan veszi), vagy a pártnak sírig hű mameluk (a listás bérelt helyével)?
@kM:
"A semmittevésről: a központi államigazgatás (az összes minisztérium és alintézmény) havonta 170 milliárd forinttal költ kevesebbet, mint a szívednek kedves megszorítós Bajnai-kormány 2009-ben;"

Az világbajnok volna. Ugyanis havonta kb. 100 mrd forintba kerül a központi államigazgatás.

Mielőtt le tetszik ilyet írni, tessék megnézni, hogy mennyi az állam működésének a költsége. Ehhez persze nem árt tudni a központi költségvetés - államháztartás sarokszámait.
13 533 mrd forint a kiadások oldalán; az általad leírt 170 mrd forint az az egész kiadási oldal 1,2%-a.
A központi államigazgatás kb 1300-1400 mrd forintba kerül évente. Ergo havonta az egész éves költségvetésének 12%-val költ kevesebbet...

Valamit rosszul tetszett hallani, vagy félreértett.
@szerénységem:
Az öntörvényű képviselő nem "működőképes" boocs'... Olaszok esetében az állam (kereszténydemokrata pártok) évtizedeken át egyenesen a maffiával működtek együtt. Képviselőik úgy ültek ide-oda, mint gyerek a ringlispilen. Franciák... csaknem annyi vagy több politikusbűnözőjük volt, mint Bpest székesfővárosnak az utóbbi nyolc év során. Frakciófegyelemről beszéltem, nem sírig hű mamelukokról. Választóit szem előtt tartó képviselőkkel úgy vagyok, mint a Himalájával: szem előtt tartom, de nem látszik ide. Politikusnak, éppúgy, mint katonának önként megy az embör. Ha megteszi, a csapatszellemet vállalnia kell (francia példával élve: a corps d' espirit-t). Aki nem vállalja, legyen maszek cipőfelsőrész-készítő, festő, avagy alanyi költő. Ott derűsen kiélheti az individualizmusát - mint én az indexen.
@Várúr: "Az öntörvényű képviselő nem "működőképes" boocs'..."

Vigyázz ez annyit jelent, hogy szerinted a képviselő egy aljas gazember, akinek nincsenek elvei, véleménye, semmihez semmi hozzáértése és még korrupt disznó is.

Persze ez sokukra jellemző (sic), de alapból csak emberek(!), akikre feladatot bíztak.
Remélem azért nem lényegesen megbízhatatlanabbak, mint pl. az építészek, bankárok vagy vállalati vezetők.

Ha nincs függőség, ebből fakadó kötöttség, akkor az emberek (és képviselők) képesek lelkiismeretük szerint dönteni, szavazni.

Lehet ez neked megbocsáthatatlan liberalizmus, de én szeretnék azért egy ilyen álomvilágban élni.
Ismételten elsöprő erejű Fidesz győzelmet láthattunk az önkormányzati választásokon!

Továbbra sem jött be a devizahitelesek, "független" blogolók, ellensúlyok és egyéb paranoiás marhatársaik szorongó-rettegő hadjárata.

Nagyon csúnyán elbuktak...
@eMeL:
1. Álomvilágodhoz jóízű édesded szendergést kívánok.
2. Nem állítottam ennyi dehonesztálót a képviselőkről (várd meg, míg állítom).
3. A liberalizmus számomra nem megbocsájthatatlan, amennyiben valódi szabadelvűségről van szó (lásd: Széll Kálmán, Wekerle Sándor, Eötvös József, Wlassics Gyula, stb.)
4. A liberalizmus részigazságait legfeljebb részben teszem a magamévá.
5. Az mszp/szdsz/kései mdf demokratikus charta, stb. liberalizmusnak álcázott szimpla idegenszívűségét, megátalkodott demagógiáját, haszonlesését, pártmutyijait semennyire se tettem a magamévá.
@Várúr: "mi pedig olykor őket röhögjük ki"

Ez igaz, csak az okokat nem látod át.
Az amcsik működése más. Ott kevesebb az "elit" elképzelése a működésben és több a "nép" akaratához igazodás.

Ezért történhet meg, hogy egy fekete maffiózó ha kinyír egy másikat valami kis büntetéssel megússza, míg aki ellopja a templomi perselyt, súlyos éveket ül.
Az adott település, adott lakosságához igazodnak a szabályok.
Ezt nekünk (a poroszos államfelépítésben) idegen, de inkább csak jogfilozofiailag más.
Nem jobb vagy rosszabb, más. [gyakorold ezt a felfogást... mellesleg liberális gondolat]
@Várúr: Kösz, értem elképzeléseid... de ha megbocsátod, nem tetszik és kevéssel értek egyet.
@Várúr: Természetesen ez így nem állja meg a helyét, különösen nem az angolszász országokban, ahol a pártlista nem is létezik, lévén csak egyéni kerületek a választásokon. És ott bizony számon fogják rajta kérni a legapróbb frakciófegyelmet is, ha az nem egyezik a választói akarattal. Ugyanígy a kormányzón, valamint az elnökön is. Bocs, de nekem ez lényegesen szimpatikusabb, mint a fegyelmezetten szavazgató pártpolitikus. Ami egyébként a korrupció melegágya is. (ha valóban felelős vagy a választóidnak, kevésbé engedheted meg magadnak, hogy ilyen-olyan érdekek mentén lefizessenek - természetesen itt is döntő a választók mentalitása, elvárása)
@eMeL:
Kösz, é@szerénységem: n is megértelek, azt is, hogy érvekkel nálad nem sokra lehet menni.
@szerénységem:
Édes naivitás... Az angolszász országokban az égvilágon mindenki tudja, melyik képviselőjelölt melyik párt színeiben indul, ha nem is listán. Így léteznek pl. Nagybritanniában évtizedeken át zárt munkáspárti és tory körzetek. A nyílt politikai korrupció évszázados melegágya az USA. Ilyen ügyek miatt sehol annyi képviselő és szenátor nem bukik le, mint éppen Amerikában. Nagybritanniában a képviselők párszínekre való tekintet nélkül ordítóan csaltak a költségtérítéssel (bár zömében "munkás"pártiak). Bocsánat, nincs kedvem tovább érvelni.
Miről is beszélünk? 3 év tudatos és gusztustalan lejárató kampánya után az isten adta nép polgármestere ellen fordult? Nézzünk Mán kicsit magunkba. Vannak olyan emberek akiknek semmilyen rejtegetni valója nincs. Kevés ilyen van, de van...Ha felgyújtják a házad meg a kocsid, nem teljes erővel és hatalmaddal küzdesz a bűnözők ellen? Figyelem fideszes és független polgármester urak! Bárkit sínre lehet így tenni! Figyelem! Ez egy tudatosan és profin felépített pénzügyileg alaposan megtámogatott politikai hulla gyártás.
És mindez már szinte kizárólag a neten elkövetett karaktergyilkosság volt, melynek fő tettesei a Népszava,és a Népszava aloldal www.szeretgom.hu volt.
süti beállítások módosítása