W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Légy résen!

2010.06.30. 06:15 Tóta W. Árpád

Még nem tudhatjuk, mi mindent fognak elkúrni. Csak azt, hogy lesz bőven elkúrás; részben felkészületlenségből és kapkodásból, részben meg azért, mert nagyon is felkészültek a pusztításra. De semmi sem fekete vagy fehér: a voluntarista konzervatív kormányzás jó pár ügyben lehetőséget jelent, olyan ügyekben, amelyekhez a szoclib koalíció nem mert hozzányúlni. Ilyen például a szcientológusok kiverése az országból, de ennél fontosabb topikok is akadnak, például a rend. 
 
Az még most is mindennapos, hogy amikor egy politikus rendről kezd szónokolni, akkor az erre érzékenyek mindjárt a Wehrmachtot vetítik mögé, de szerencsére most nem olyan időszak jön, amikor bármilyen érzékenység vétójoggal jár. Rendnek muszáj lenni, mert rend nélkül nincs szabadság sem.
 
A rendteremtés nemes szándéka viszont általában a Pénzügyminisztériumnál torpan meg, ugyanis ahhoz pénz kéne: fizetésre, kamerákra, gumilövedékre. Mégpedig most rögtön, a hatása viszont csak majd valamikor jelentkezik, és akkor sem biztos, hogy bevételben. És még ha lesz is rendőr minden faluban, akkor sem lehet ott mindenhol. Az apróbb, mindennapos, de mégis idegesítő rendetlenséget Pintér Sándor egymaga nem tudja felgöngyölíteni.
 
Nemcsak példa, hanem valós és megoldandó probléma a graffiti. Erre ugyebár nem nagyon van mentség, egyszerű kisköcsögökről van szó, akik szeretik összefújkálni a metrókocsikat, telerajzolni a buszokat, lehetőleg savval belemarni az üvegbe a bárgyú szignójukat, pedig a kulturált szórakozásnak ma már a tárogatózástól az internetezésig számtalan formája áll rendelkezésre. És szemmel láthatóan nincsenek eléggé elrettentve, mert különben nem csinálnák. Minden graffiti mellé tényleg nem lehet rendőrt állítani. De nem is kell.
 

Védd a vasat és a fémet

 
A járművek, főleg a kötöttpályás kocsik összefosása komoly gond Berlinben is, mert metróból meg S-bahnból sok van, meg graffitisből is, úgyhogy folyton össze voltak festve. Ez a tisztességes embereket mindig is zavarta, de rendőr még ott se jutott minden szerelvényre. Hanem aztán rájöttek, hogy nem kell ehhez feltétlen rendőr. Ni:
 
 
 
A hirdetmény szerint hatszáz euró üti a markát annak a polgárnak, aki elősegíti egy ilyen rongáló kisköcsög előállítását. Az ott is szép pénznek számít, elég ahhoz, hogy egyes tettrekész állampolgárok direkte vadásszanak a kisköcsögökre, szükség esetén többedmagukkal. A károkhoz képest viszont semmiség: ennyibe kerül egy metróablak cseréje, egy teljes szerelvénytakarítás pedig ennek a sokszorosa; csak az S-Bahn-hálózaton ötmillió euróba került a rongálások helyreállítása évente. Tehát bőven megéri fizetni hatszáz eurót minden egyes kisköcsög skalpjáért, főleg hogy ha már vadásznak rájuk, akkor a többségük talál magának más szórakozást, hiszen általában nem hétpróbás gerillák ezek, csak hülyegyerekek. 
 
A büntetés amúgy nem különösebben súlyos, Németország nem Szingapúr, tehát nem korbácsolás, csak néhány száz eurós, súlyos esetben pár ezres pénzbírság szabható ki a firkálásért. De már ez is azzal jár, hogy papa megtudja, mit művel a hülye fia az éjszakában. További előnye az eljárásnak, hogy bevonja a rendfenntartásba a polgárokat, akiknek innentől nemcsak morgolódásra meg a polgármester gyalázására van lehetőségük, hanem akár fel is hívhatják a rendőrséget, ha graffitist észlelnek. Onnantól aztán jóval nehezebb a kisköcsög dolga, mert nem elég körülnézni, hogy van-e rendőr vagy kamera a tetthelyen: minden egyes öreg néni veszélyt jelent.
 
Hasonló rendszerek működnek szerte a világon az Egyesült Államoktól Ausztráliáig, többnyire hasonló, komoly összeggel, mert aprópénzért inkább félrenéz az ember, de a fele fizetéséért már akár fülön is csípi a gonosztevőket. Közben hasznosnak és igazságosnak érezheti magát, és ehhez nem butapártok illegális gárdájával kell együttműködnie, hanem magával a köztársasággal, ami általában kívánatosabb.
 
Ettől egyébként nem pusztult ki a graffiti sem Berlinből, sem Los Angelesből, de a kesztyű fel lett véve. A vérdíjnak csak a neve hangzik rosszul, a mechanizmusa ma is működőképes. Csak akarni kell, és ha semmi más nem is lesz itt, akaratból van elég. 

Szabadíts meg a gonosztól 
Moslékország



Címkék: budapest fidesz ordnung macht frei! felkínálom

254 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr802119973

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Túl minden határon. 2010.07.03. 12:31:22

Ez a blog mindig is igyekezett humorosan megfogni a dolgok végét. De a mai napra betelt a pohár -- elveszett a humorérzékem, olvasva a politikai nyilatkozatot, amit a Fidesz, a legszebb rákosista hagyományok nyomán, trágyás kezével legyömöszöl az orszá...

Trackback: Pravdácska, vodkácska, szakszervezeti könyvecske, ... 2010.07.02. 17:34:57

Örömteli (!) hír - ha máshol nem is, legalább nemzeti kulturális ökörségünk felvirágoztatása érdekében haladéktalan lépéseket tett a kormány. Ez az első terület, ahol TÉNYLEG haladunk. Ami nekem a Kádár korszak óta hiányzott, az a politi...

Trackback: A vérdíj mellé körítésnek 2010.06.30. 18:14:15

Tótawé megszaladt (de nem eléggé), és a vérdíj felállításáról írt a tömegközlekedési járművekre tömegesen felkerülő graffitik és tag-ek megakadályozására. Ahogy írja, Berlin-ben is kitűztek 600 eurót elkapásonként, amit bárki megtehet, ha ilyet lát. A ...

Trackback: ELHUNYT BEDE MÁRTON 2010.06.30. 08:45:54

Budapest belvárosában tegnap a késő esti órákban,  bestiális kegyetlenséggel, egy IFA féltengellyel verték agyon Bede Márton internetes újságírót. Kollégája, Tóta W. Árpád az alábbi, rendhagyó nekrológgal emlékezik meg indexes főmunkatársáról:...

Trackback: Légy résen! 2010.06.30. 07:26:01

Megoldandó probléma a graffiti. Egyszerű kisköcsögökről van szó, akik szeretik összefújkálni a metrókocsikat, pedig a kulturált szórakozásnak ma már számtalan formája áll rendelkezésre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"a voluntarista konzervatív kormányzás"
WTF? A völkisch mióta konzervatív?

"egy politikus rendről kezd szónokolni, akkor az erre érzékenyek mindjárt a Wehrmachtot vetítik mögé"
Idehaza nem igazán rendről szokott ez szólni, hanem csoportokról. Pl. szigorúan fellépnének a korrupció ellen, de pl. a kkv-kat nem bántanák. Ez miféle rend?

Ez itt is működne, a besúgás mindig népszerű volt :)

Amit leírsz az általában jó, és támogatom is, de van egy bibi. A magyar ember viszonya a hatóságokhoz nem olyan, mint a németé, vagy amerikaié. Inkább olyan, mint az olaszé. Megcsináljuk magunk, mert akkor van megcsinálva. Bár, lehet, hogy lassan ez is javulna valamennyit.
New Yorkban alig van graffiti. Döbbenetes.
a hatszáz ajró kábé százhetvenezer forint...ennyiért átlagjózsef utas a metrón budapesten a lelkét is eladná, nemhogy bejelentené a graffitis hülyegyereket.
@Lord_Valdez: Igazad van bár azért a besúgás meg a graffitiző felnyomása véleményem szerint nem egy súlycsoport!
Ugyan már. Addig, míg a rendőrnek sincs joga ezt megtenni, addig az átlagpolgár hasonló cselekedetére legalább két ombucman ugrana, hogy ez "aggályos". Addig, amíg az olaszliszkai verekedők megengedhették maguknak még azt is, hogy 10^9 nagyságrendűkártérítési követeléssel fenyegetőzzenek, mert csorba esett a jóhírükön, mikor "lincselés"-ként emlegették az esetüket, addig örüljön a rendőr is, hogy nem jelentik fel, ha elkap egy ilyet, nemhogy az átlagpolgár.
Addig, míg a rendbontó idióták, akik utcára vonulnak vergődni, gyújtogatni, molotovkoktéllal koccintani, kártérítést kapnak, mert eltalálta őket egy gumilövedék, addig itt rend nem lesz se kétharmaddal, se hárommal (akkor majd a hirtelenhalál, csak azt nem kéne kivárni).
Az ötlet nagyon jó: az öreg nénik így a feljelentgetési és a fiatalellenes indulataikat társadalmilag hasznos módon élhetik ki.
"A büntetés amúgy nem különösebben súlyos, Németország nem Szingapúr, tehát nem korbácsolás, csak néhány száz eurós"

A büntetés kézenfekvő: az elfogó polgár jutalmát plusz a helyreállítás költségét fizessék ki a gyerek szülei.

Így a jutalom nem kerül külön pénzbe, a szülők pedig motiválva lesznek, hogy visszatartsák a gyereket a firkálástól.
Menni fog, feljelentgető nemzet voltunk s vagyunk. :-) De viccen kívül: mondjuk, az új metrókocsikat szállító cég kiköthetné a szerződésben, hogy ezeket márpedig meg kell majd védeni. Mire a BKV kitesz egy ilyen felhívást... addigra a hatos metró is megépül. :-) Nem vagyok optimista.
Igen. Nem szégyen megnézni, hogy mit csinálnak ott, ahol jól működik a rendszer.

Ha már közlekedés: itt Japánban egy IC alapú kártyával utazol, amit töltögetsz. (Van sima jegy is, de az is mágneses papír és csak egy útra szól.) Havi bérletet általában csak egy útvonalra tudsz venni, a többi irányba mindig jegy árat fizetsz. (Az állam csak az iskola és az otthon között fizeti a nebulók utazását. Nyugdíjas kedvezmény nincs. A krónikus betegek orvoshoz való utazását is a biztosítója fizeti.) A kártyát lehúzód az állomáson ahol beszállsz, és lehúzod ahol kiszállsz. A jegy ára, az 120 yen alapdíj + km-től függő összeg, néha a cégek között van külön kapu is. Az utazási cégek profit érdekeltségű magánvállalatok. Elemezzük gyorsan a rendszer előnyeit:

1) az állam csak azokat az utazásokat fizeti, ami rá tartozik. (Balatonra miért is lehet diák jegyet venni?)

2) mivel ismerik az utazási szokásokat, azokon az útvonalakon építenek vonalat, ahol az emberek tényleg közlekednek és ott zárnak be, ahol nem utazik senki. Nem 3 majmot állítanak ki forgalmat számolni, akik ugyan hülyék, de szorozni azért tudnak (nem valós forgalmat mérnek).

3) van, hogy egy-egy útvonalon verseny alakul ki a vasúttársaságok között: itt általában újabb szerelvényeket újítanak be, és/vagy javítják a menetidőt,

4) a tömegközlekedés nem hajléktalan szálló,

5) mivel kapuk vannak, nem az van, hogy a kismamával elővetetik a bérletet, de a 100 kg-os kancigánnyal nem.

6) mivel kapuk vannak nem kell alkalmazni ellenőröket, akik vegzálják a fizető ügyfelet,

7) mivel a rendszer elektronikus, automatákban töltöd fel a kártyádat. (A gép beszél több nyelven, használata magától értetődő és nem ver át.)
Nálunk azért nem lenne ennyire szép a dolog, mert a bkv se nem takarít, se nem cserél karcos üveget. Egyszerűen rohaszt, ami nem kerül semmibe, ezért nem lenne miből fizetni a fejpénzt.
@maxt:
"mert a bkv se nem takarít, se nem cserél karcos üveget. "
ez demagóg, de nagyon. Cserélnek üveget és takarítanak. Lehet hogy nem mindig, nem olyan gyakorisággal, és talán nem olyan alaposan, de nézzd meg, hogy a bulizó fiatalok mit szoktak maguk után hagyni...azért azt reggel már nem látod. Persze vannak kivételek, nem mondom, hogy hiba nélküli a rendszer, de az a kategórikus kijelentés amit tettél, az nem helytálló.
az ötlet jó, de a bizonyítást én macerásnak érzem: ha 2-3 erre szakosodott erőember vadássza a kisköcsögöket, a kisköcsögök egy későbbi előállításnál rezzenéstelen arccal mondhatják azt, hogy ők biz' nem csináltak semmit, csak 3 tahó beléjük kötött
graffitiseket egyébként szívlapáttal, arcon, ahogy kell...
működne ez itt, megvan hozzá a humán erőforrás, hagyomány, annyiban előbbre is járunk, hogy itt vérdíjat sem kitűzni, csak jogi lehetőséget kell teremteni, hogy a feljelentésnek legyen következménye.

ugyanis a magyar léleknek már az jutalom, ha a feljelentett rosszul jár, nincs szükség más motivációra.

az első napon megfeküdne a rendszer a túlterheléstől.
@Naszta: ehhez nem kell Japánt emlegetni, ugyanez van Londonban és Párizsban. Csak azért szólok, mert annyi pénzből, amiből 1 Budapest-Tokyo-Budapest repjegy kijön annyiból az egész városháza mehet Párizsba tanulmányi útra. Nem kíne ötleteket adni ;)

Különösen tetszik, hogy a bélret is erre a kártyára van feltöltve, így ha mondjuk 3 zónát utazol, 2-re szól a bérleted, akkor csak a különbözetet fizeted ki.

Ettől persze az állomások még tele vannak segítőkkel, ha babakocsis ember jön vagy nagy pakkal, akkor segítenek neki átjutni a kapukon, lehet kérdezni tőlük, a CB rádiójuk össze van kötve az állomás tájékoztató rendszerrel, így be tudják mondani, ha valami miatt késik egy szerelvény, vagy a peron egyik fele tömött a másik üres... szóval nem csak az utasok verésével, a jegyek bérletek ellopásával vannak elfoglalva.
egyszer egy tv műsorban összeeresztettek néhány önmagát városi gerillának nevező fiatalembert városvédőkkel - vitatkozni. hirtelen felpattant Ráday Mihály, s egy spray-vel megindult egyikük felé, hogy lefújja. amaz megrettent, de a fújás persze elmaradt. pedagógiai demonstráció. én, mint egy társasház résztulajdonosa helyeseltem, hogy falakra festenek. csak a tulajdonviszonyokat tisztázzuk. mindenki a sajátjára. (vö.: csalán verése saját pénisszel.)
A graffiti szerintem jelenleg a legkisebb gondok egyike. Az erőszakos bűncselekmények nagyobb gondot okoznak, erre pedig nem megoldás a lakossági bejelentés. Az önvédelmi törvények módosítása (pl. halálos fegyverel történő támadás, fenyegetés, vagy túlerő ellen ne legyen értelme az arányos védekezésnek, hanem minden eszköz és a támadóknak okozott minden sérülés minősüljön büntethetetlen önvédelemnek), illetve a társadalom felfegyverzése (engedélyhez természetesen legyen minimum az érettségi, az erőszakos bűncselekményektől mentes előélet, egy fegyverkezelési tanfolyam elvégzése sikeres vizsgával és pszichológiai vizsgálattal) eredményes lehet. Esetleg az esküdtszék bevezetése itthon is megoldhat problémákat: lehet, hogy a józan ész visszaszorulóban van, de nincs olyan idióta tizenkét ember, aki elhinné, hogy Gipsz Jakab egyedül támadt rá három megtermett fiatalra a nyóckerben.
ez egy egészen praktikus dolog, egy kicsit röhögök, hogy még ebbe is ekkora pátoszt, meg világmindenséget álmodsz bele. persze igaz, de így előadni...
Én aszittem mi egy (ingyenes) feljelentgető nép vagyunk. Úgy látszik ez is csak egy toposz.
És mi van a bizonyítási eljárással? Mert a feljelentőknek párban kell járniuk, mert különben marad az egy állíté egy tagadás. (Hacsak nem mobiltelefonfotót ránt elő minden öregasszony.)
És mennyi ideig tart nálunk egy ilyen eljárás? Kb három évig? Azalatt hányszor kell elmenni tanúskodni?
És akkor mi van, ha megalakul a feljelentgető maffia pl a jelenleg segélyből élőkből? Három (hamis) tanu lesz egy kisköcsög ellen, aki lehet hogy nem is kisköcsög.
Azután már csak az kéne, hogy az így lebukott kisköcsögök pénzbüntetés helyett közmunkával törlesszenek. Ha jól tudom, Amerikában is kiszabható kisebb vétségekért x óra közmunka, nevelő célzattal. Még a legmenőbb grafittis is magába szállna, ha brigádmunkában kellene pucolnia a falakat a körúton, a haverjai szeme láttára, rendőri felügyelet mellett (esetleg rózsaszín egyenruhával súlyosbítva).
Milliomosra kereshetném magam azthiszem :DDDDD
@poszt: Ezúttal kevésbé liberális megoldást javasolsz a kelleténél. Persze, el kell kapni őket, de ennél sokkal súlyosabb társadalmi problémáról van szó: arról, hogy az emberek döntő részéből droidot csinálnak. Mindenkiben, a viszonylag tehetségtelenekben is ott van az alkotás vágya, méghozzá az olyan alkotásé, aminek hatása is van és elismerést is hoz. Hiába töltöd fel a fotóidat a panoramio-ra, ha millióan töltik föl, és alig nézi meg valaki, akkor a vágyad nem teljesült. A graffitit sokan látják, és a haverok elismerik.

A nyilvánvaló kitörési pont az *értelmes* munka lenne, ha ez nem megy, mert nem lehet mindenki atomfizikus, akkor az értelmes hobbi. Ezzel szemben ha valaki el merészeli végezni a bölcsészkart, mert a hobbija a középkori történelem, és jól tudván, hogy ebből nem lehet megélni, normális munkát keres, akkor sehova sem veszik föl, mert "túlképzett". A főnöknek nem tetszik, hogy műveltebb nála a beosztott, vagy esetleg a szakmához is jobban ért; a melósnak kisebbségi érzése van, ha esetleg javaslatot tesz neki, mit lehetne jobban, hatékonyabban, mert logikusabban gondolta át; a HR-es nem veszi föl, mer kilógna a kompániából, és különben is, az "akadémikus alkat" "okoskodik".

Márpedig tetszik, nem tetszik, a kitörési pont ott van, hogy minden fiatalnak perspektívát, valódi érdeklődési területet kellene adnia a társadalomnak. Nem a sok diploma a probléma (eltekintve a nulla tudást nyújtó, nem követelő szakoktól), hanem a társadalom mentalitása.
Természetesen úgy kell kezdeni, hogy miután megvan a kisköcsög és kiperkáltuk a cekkeres bejelentő nyuggernek mondjuk a 150 ezres vérdíjat, megkérjük szépen a kis köcsögöt, hogy ezt a 150 ezret most azonnal fizesse be az államkasszába alapból, ezek után pedig ezen felül kifizettetni vele az okozott kárt, majd további 30 nap közmunkában graffitit mosatnék a kis rohadékkal.
Csak szeretnék szólni, hogy Magyarországon ez a dolog úgy működne, hogy lennének erre szakosodott hajléktalanok, akiket el lehet fogni, de mivel semmilyen jövedelmük nincs büntetni nem. Ezek a hajléktalanok valószínűleg bizonyos százalékot kapnának a vérdíjből a "becsületes" állampolgártól, aki előállítja őket.

Esetleg egyetemisták poénből egymást fognák el, aztán a kapott díjat együtt söröznék el.

Kinek van itt kedve mindenféle fürge tizenévesek után loholni az éjszakában.
napi 600 euróért mindennap bevinnék valakit, akár firkált, akár nem.
Az Orbán-kormány regnálása óta az első konstruktív,építő jellegű javaslatod,Árpi.Még,még,még...
Szerintem nálunk minden metró- és villamoskocsira jutna három megélhetési feljelentő, akik 2-200 euróért eskü alatt egybehangzóan vallanák, hogy az adott kocsiban tartózkodó tizenéves srácot ők ám látták graffitizni.

1999-ben Bonn-ban hasonló kiírást láttam egy szupermarketben, ott 150 euró járt annak, aki lefülel egy bolti tolvajt. Akkor is az jutott eszembe, hogy nálunk egymás zsebébe csúsztatnák az emberek a sportszeletet.
ez csak olyan országokban működik, ahol a zemberek, törvénytisztelő, jóravaló, kiskapukat még véletlenül sem kereső állampolgárok.

Magyarországon, ha egy ilyen besúgásért akár 10 ropit is adnának, egyből az lenne, hogy graffitis kimegy, fúj, kezébe nyomja a mellette levő hülyepistikének a flakont, fotóz, rendőrt hív, jutalmat felvesz. Hülyepistike meg tejel.

Vagy hogy menne ez?
- El kell fogni szó szerint? Nem jó, civil nem intézkedhet, nem állíthat elő.
- Ki kell hívni a yardot? Nem jó, mire kiérnek, lekopik mindkét tag. (höhö, ez szóvicc volt. értitek, tag, mint arc, és tag mint szignó, höhö.)
- Le kell fotózni? Nem jó, nem bizonyíték. Ha akkor épp nem fúj, letagadja, ő csak ment haza az új sprével.
- Le kell filmezni? Nem jó, biztos nem hagynák szó nélkül.

vagy hogy?
Árpád!

Azért van néhány probléma, amivel az elképzelés küzd.

Erre is van Terry Pratchett idézet, ami talán jobban stimmelne a magyar viszonyokra, mint a berlini ideálmegoldás:

Ankh Morporkban elszaporodtak a patkányok, emiatt a város urai elrendelték, hogy kapjon egy aranyat, aki bemutat 12 egérfarkat annak jeléül, hogy segít a probléma leküzdésében.
Ezután jelentős összegek mentek el patkányfarkakra, de a patkányok okozta pusztítás csak nem akart csökkenni.
Mikor azonban a Patrícius hatalomra jutott, azonnal megoldotta a kérdést azzal, hogy adót vetett ki a jelentős nyereséggel működő patkányfarmokra...

De most tényleg, hogyan lehetne megoldani, hazánk élelmesei hajléktalanokat-csórókat béreljenek fel, egy 200 Ft-os alkoholos filccel felszerelve, majd feljelentsék őket, végül a vérdíjat megfelezzék.

Kéne majd egy vérdíj a feljelentők feljelentői részére is?
@Naszta:
"az állam csak azokat az utazásokat fizeti, ami rá tartozik. (Balatonra miért is lehet diák jegyet venni?)"

1) Mert szeretnénk, ha a fiatalok bejárnák az országot, a falusiak látnának sok várost, a városiak látnának sok falut, az alföldiek látnának sok hegyet, a hegyvidékiek látnák az alföldet, tapasztalnának, ismerkednének, megismernék az országot, nyílna az elméjük és ne röhögjenek a vas megyei tájszóláson akkor sem, ha miskolciak. És egy orvostanhallgatótól nem várhatjuk el, hogy dolgozzon munka mellett, vagy kunyeráljon MÉG anyuéktól, ha nyáron esetleg fel akar állni a könyv mellől.

Budapestivel és nagyon kis városival is találkoztam már, aki 5 évben egyszer megy messzebb 10 kilométernél a lakóhelye határától, elég szépen meglátszik a gondolkozásmódjukon...

2) Persze, csak lakóhely meg iskola között. Ez marha egyszerű egy tatabányaival, aki pesten tanul. Jár a kedvezmény Tatabánya és Budapest között.
És a kecskeméti, aki Gödöllőn tanul? Ha ő elmegy Pestre koncertre, akkor jár a kedvezmény, csak mert útbaesik?
És a kőszegi, aki Debrecenben tanul? És a szegedi, aki Sopronban? Nekik gyakorlatilag az egész ország útbaesik, nekik a Balatonra menni is kedvezmény. Ha Miskolcon laknak és tanulnak, akkor meg lófaszt kapsz te, nem kakaót?

Bár a második pont miatt eleve kivitelezhetelen lenne, szerintem inkább az első a fajsúlyos érv.
@Naszta: Valljuk meg, dögunalmas lenne így a közlekedés. Szemben a mostani kalandtúrával - ahol még művészi alkotásokkal is találkozhatsz az ablakokon. :-)
hehe, vicces, pont pár napja faggattam az ellenőröket, hogy hogyan lehet lejelenteni ezeket a kis buzikat, mert az Örs környékén rendszeresen találkozom párral - a kocsikban lévő üzenőszerkezettel lehet szólni a sofőrnek, ami mondjuk nem túl nyerő, ha egy kocsiban vagy velük, de ettől most tekintsünk el :D Na de a lényeg kéremszépen, hogy itt is van jutalom, valami negyedéves bérletet emlegetett az ellenőr úrfi, ami azért szintén van cirka 30ezer magyar forint.
...
khm... Németországban nem csak grefiti nincs...
de szemét sem... eldobált cigarettavég sem... sőt kutyaszar sem... nem csak a grefitis "kisköcsögöt" kell lelőni...
hanem a fenti három dolog előidézőit... nem?
és korán reggel izzadságszagban fürdő, gurulóskocsit a lábamra húzó, tolakodó öregasszony sincs...

...és üres üveg/üvegszilánk mindenhol és a körúton lehugyozott kapualj...

és hogy jön ide a Wehrmacht?! talán SS, nem?

ehhh...
A felvetés jó, de ezen a megvalósításon hazai morális és anyagi körülményeinket (ide értve a magánemberét csakúgy, mint a BKV-ét) csodálkoznék...
Hanem Árpád, miért is csak a BKV-ról és a közlekedési eszközökről esik szó? Kevés annyira vérforraló dolog van, mint amikor egy ezer év után végre frissen tatarozott homlokzaton azonnal megjelennek az értelmetlen, barom tagek. Vagy műemlékeken – mert azokat sem kímélik persze –, aktuálisan tessék csak odasétálni a Dob utca elején a Carl Lutz emlékműhöz, és megnézni az emléktábla alatt a frissen tatarozott falat.
Nem hiszem, hogy működőképes rendszer lenne. A punk bandáknak ez egy jó kis pénzkereseti lehetőség lesz. Vesznek egy festéksprayt, hogy elhiggyék róluk, hogy mekkora graffitisek, aztán a haver bejelenti, hogy ni elkaptam. Felkarmolja a 600 ojrót, aztán a rendőrség által kiszabott díjra vagy büntetésre meg simán rászarnak...
Kérdem a cikkírót, próbálta-e már felhívni a rendőrséget? Próbált-e bármilyen információt a rendőrséggel megosztani? Hát segítséget kérni?

Biztos klassz rendszer lenne nálunk! :D
Nem értem az ombuccmani vonyításokat. Akinek nincs félnivalója, annak csak jó az, ha odafigyelnek a polgárok egymásra:

- ciborám nagymamánál pakolászik, mikor nagymama nincs otthon. Rendőr csönget kihívta a szomszéd. Jó? Persze, mert akkor is kihívta volna ha ő betörő.
- Autóm ablakát lehúzva hagyom. Éjjel kettő járőr csörget. A rendszám alapján megtudták a telefonszámom. Aggályos? Leszarom, mert szóltak, hogy így fel fogják törni az autót.
stb stb
A szcinetológusokat nemfogják kiverni. A Fideszben is van épp annyi, hogy ezt megakadályozzák.
Ez Nagy-Britanniában is így van (sőt gyanítom, hogy Európa legtöbb nagyvárosában), de ehhez komoly befektetés szükségeltetik, ahhoz pedig az, hogy a BKV-nak legyen pénze.
Pl. a budapesti parkolást ne a 'gyanús' tulajdonban lévő Centrum, hanem mondjuk a BKV szervezze és profitáljon belőle.
Meg az, hogyha van végre pénz, akkor azt ne 'tanácsadókra' költsék.

Talán olyan hirdetményt kellene első körben kitenni a BKV székházában, hogy aki fals számlákkal nagy összeget felvevő céget/személyt nyom fel, az mondjuk az összeg felét megkapja.

Az állandóan spiont kiáltóktól meg megkérdezném, hogy ha valaki betör a lakásába és felhívja a rendőrséget, akkor az is besúgás? Mert az államkasszából eltulajdonító ugyan úgy tőled lop!
@nyenyec: New York ezért tiszta: hu.wikipedia.org/wiki/%E2%80%9EBet%C3%B6rt_ablak%E2%80%9D-elv

Az elv szerinti romló fázis remekül megfigyelhető Budapest elmúlt 20 évében...
Mondjuk Berlinben az ellenőrök is kutyával járnak, aztán ha valaki jegy vagy bérlet helyett a pofáját vagy a bicepszét kezdi mutogatni, szépen leültetik a kutyát elé, majd a vezető útközben rendőrt hív, és a következő állomáson lesegítik a szabadságharcost. Nekem tetszik ez a Wehrmach-rend.
Egy ízben, évekkel ezelőtt, az egyik Moszkva tér környéki boltban vásároltam. A hűtőpultnál láttam, hogy egy faszi rámolja a kabátjába a kaját. Egymásra néztünk, összevigyorogtunk, de nem csináltam semmit. Valahogy nem vitt rá a lélek, hogy odamenjek egy eladóhoz. Nem tudom, lenne-e kedvem graffitiseket felnyomni.
A dolog egyszerű. Kell a Deák térre építeni egy 10x2 méteres falat hófehérre lefestve. Vonzaná őket mint dög a legyet Majd sóspuskával lesben állni. Előbb utóbb mind horogra akadna
En csak azt szerettem volna kideriteni, hogy az ev 365 napjan allhat-e egy szlovak rendszamos auto magyar mozgasserult igazolvannyal, a terfigyelo kamera alatt, parkolasi ovezetben, de erre se valaszolt az onkormanyzat. Ha mar a rendnel tartunk.
A 2 het alatt erezhetoen javul a kozbiztonsag dumabol csak en nem erzek semmit?
Nem az a gond, hogy mennyiért nyomják fel a graffitist, mert a 600 ajró nálunk is kb.szép kis summa, a két ország közötti arányokat is figyelembe véve nálunk a 3-400 lenne reális. Szóval az a kérdés, hogy mi legyen a büntetése a kis köcsögnek? Ugye a börtön nem megoldás (azért már mégsem kéne "előkészítőbe" járatni állampénzen...), a pénzbüntetés reménytelen, nem sorolom miért. Marad a,... na mi marad? Hát a kényszermunka! Azaz más graffitik eltakaríttatása a kis gecivel! Szerintem hamar elmenne a kedvük, mivel dolgozni aligha szeretnek...
jó ötlet: a spiclisség a vérünkben van amúgy is.
@maxt: hogyne lenne.

vagy szerinted a kisköcsög szüleinek csak annyit kellene hogy mondjon a szabsért6óság, hogy ejnyebejnye?
Óriásíííí!!! De komolyan! Ne lehessen rögtön névtelenül? (Persze csak komolyan, géppel írva!) Szerintetek kb. milyen arányban lennének a valódi graffitis lebukások a "nem tetszik a kisköcsög pofája, nosza felnyomom, biztos firkál"-okkal??? Ha az utóbbi esetben nem varrják be szerencsétlent (meg nem fizetettetik ki vele a gatyáját is) akkor is tuti, hogy lesz néhány kellemetlen perce, és hát ez sem segíti az egészséges állampolgári szocializációt. Gondolkodtál már azon kisköcsög árpi, hogy milyen lett volna a középiskolai osztálfőnököd elé odaállni azzal, hogy hát azért nem voltál az első három órán, mert bevittek graffitizésért??? És még a jobbik eset, hogy ha elhiszik, hogy te igazából nem is, csak hát 16 vagy, és nem tetszik a pofád.

Névtelen feljelentgetés, gratulálok!

(bzw. a berlini s-bahn vonal ettől még éppúgy össze van firkálva, és db a gatyáját költheti takarításra)
És akkor lássuk, hogy nálunk ez miért nem működne :)

1. Ha nem ismered személyesen a rongálót, úgy esélyed sincs. Sima utasként tehát teljesen hatástalan a vérdíj. A rongálást ugyan megakadályozhatod, de a helyszínen nem tarthatod vissza a firkálót, mivel nincs jogod korlátozni a személyi szabadságát. Tudtommal Magyarországon nincs "citizen's arrest", és ahol van, ott is csak a már körözött személyekre vonatkozik. (Vagy?)

2. Ha nem ismered a rongálót, akkor ugyebár hiába mész a BKV-hoz, hogy "csókolom, láttam egy grafittist".

3. Ha meg is tudod adni a BKV-nak a grafittis adatait, akkor is kérdés, hogy a vérdíjat rögtön fizetik-e, vagy csak jogerős bírósági ítélet után. Viszont, ha rögtön fizetnek, akkor kérdéses az is, hogy nem számít-e a részedről és a BKV részéről személyes adatokkal való visszaélésnek, ha pénzt adnak neked valakinek a személyes adataiért cserébe. (Mert miért ne tételeznénk fel a legabszurdabb helyzeteket...?)

4. Akárhogy is lesz a kifizetés, ha a BKV megteszi a feljelentést, akkor majd beidéznek téged tanúnak, 3 éven keresztül vagy nyolcszor. Addigra már azt is megbánod, hogy megszülettél.

5. Végül pedig rögtön megjelennének a vérdíj-csalók. Béla felbérel egy hajléktalant 5ezer forintért, hogy firkáljon egy kicsit, Sanyi pedig felnyomja a hajléktalant a BKV-nál, utána osztoznak a pénzen.
"nem elég körülnézni, hogy van-e rendőr vagy kamera a tetthelyen: minden egyes öreg néni veszélyt jelent."

Meg is van a jelszó:
Szupernagyit minden sarokra!

Bár szerintem ez a legnagyobb demagógia: nem tudunk minden sarokra rendőrt állítani.

Az ilyen mondatot külön kellene 600 euros birsággal sulytani ha szakmabeli mondja.

Válasz: nem, köcsög, csak oda kell rendőr ahol bűnöznek és ha nem tudod hogy az hol van akkor szakmailag alkalmatlan vagy.

Az átkosban a rendőr bement a korcsmába és tudta mi történt az este és mi fog másnap.

Most meg csak tárogatják a kezüket, sajnálkozva a fenti mentegetőzéssel fűszerezve.
@szerénységem: a MÁV új piros vonatai 2-3 év használat után is rendben vannak, nincs grafitti, ittott 1-2 karc, de semmi olyan, ami miatt mondjuk az új Volvok hátsó 2 sorába már jobb érzésű ember le sem ül. Kamera, cirkáló kalauz (már ha van kedve dolgozni), meg néhány "kisköcsög, hagyod abba a firkálást de rögtön" hozzááláású ember kell, és rend van.
Ebben a Tóta W-ben néha megcsillan az értelem. Ez a cikk nagyon jó.
Az azért vicces, h 600 euróért elkapatják a kisköcsögöt, aztán rálőcsölnek mondjuk 700-at, így még nyeresége is van az államnak a rendteremtésen túl azon, h megelőzhető a további károkozás.

De tényleg: terheljék rá a kisköcsögre az elkapatásának költségeit!
Szerintem is jó ötlet. Akik nem képesek felfogni, hogy velünk, adófizető polgárokkal fizettetik meg az ilyen károkat (is), kívánom hogy egyszer firkálja össze a háza falát néhány ilyen kisköcsög.
Egyébként Toronto-ban sem nagyon látni graffitit.
@Naszta: És persze ha azt akarjuk, hogy élénküljön a belföldi turizmus, nem hátrány, ha korán megismerik az országot, hogy később visszajárjanak azokra a helyekre, amikhez jó emlékek kötik őket vagy egyszerűen csak tudják, hogy tetszik nekik.
az iró első posztja amivel egyetértek. teljes mértékben.
"Balatonra miért is lehet diák jegyet venni?"

Mert például Siófoki bölcsészhallgató vagy az ELTE-n
"Még nem tudhatjuk, mi mindent fognak elkúrni. Csak azt, hogy lesz bőven elkúrás; részben felkészületlenségből és kapkodásból, részben meg azért, mert nagyon is felkészültek a pusztításra." De már gyűjtjük, hogy majd jól emlékezzünk rá. kontarkormany.blog.hu/
"a kulturált szórakozásnak ma már a tárogatózástól az internetezésig számtalan formája áll rendelkezésre"

LOL, ez azért hatalmas volt!
Schmittől Worlukig széles a paletta, haha!
Szvsz fölösleges pénzt költeni a jutalmazásra, a bejelentők kaphatnának éves BKV bérletet és kész!
A grafitti ellen egy eszkozzel lehet harcolni. Es ez a _zero tolerancia_.

A vizualis kornyezet mo-on, de kulonosen Budapesten siralmas. Az a kritikan aluli mennyisegu es minosegu oriasplakat tomeg ami pl. a repuloterre kimeno ut menten van egyszeruen hanyinger.

De visszaterve a grafittire, miert is nem lehet pl. termekdijat tenni a festek spray-re? Evi 10mrd Ft a grafittimentesites, eladunk 1m palack festeket, voila, palackonkent legyen 10eft a termekdij. Mindjart kevesbe lesz kapos a termek. Persze akinek a szakmajahoz kell az igenyelhesse vissza a termekdijat (indokolt mennyiseg utan persze).

Szoval itt tobb fronton kellene tamadni,

- zero tolerancia (ertsd, lefesteni minden grafittit)
- termekdij a spary-re (maganbehozatal tiltva persze)
- megfelelo buntatesi tetel (teljes helyreallitasi koltseg + buntetes) persze nem feltetlenul penzben befizetve, hanem minimalberes kozmunkaval lerova.
- bejelentes dijazasa (nekem nem tetszik, de legyen)

szoval a vizualis kornyezet mint olyan javitasa igencsak fontos lenne, habar ez messze visz, es szamomra ebbe legfobbkepp a kutyaszar eltavolitasa tartozna bele.
Mi lenne ha 10-en jelentenénk fel ugyan azt? Jutna bőven mindenkinek, még a kisköcsögnek is. ;-)
ez az!
és esetleg akkor lehetne végre áramot vezetni a kerítésbe is, meg lehessen fegyvert tartani otthon, és agyonlőni akinek nem tetszik a szemefehérje.
A villamoson ezentúl majd le lehet rugdosni a gecibe a hajléktalanokat, nem csak a bkv-s orkoknak, hanem végre mindenkinek. Le lehet majd menni a nyugati aluljáróba egy puskával, és igazságot tenni a becstelen nőszemélyeken. (bár ha már ott vagyunk, akkor le lehetne puffantani azokat a rohadt ministráns kornyikálókat, meg a pánsípos indiánokat is).
határtalan lehetőségeket nyit meg ez azért.
de jó is lesz. a buszon firkálót meglincselheti a felháborodott közeg, de fejre csak az érvényes menetjeggyel rendelkezők rúghatnak - az egyébként még nagyobb károkat okozó - bliccelők csak messziről köphetnek rá. De halálig kell lincselni, mert a mentő sokba kerül, a dögöt meg egy szemeteszsákban el lehet kaparni az út mellett.

Aztán ha már igazságot tettünk mint jó honpolgárok, akkor mehetnénk felprédálni a szocifogyi foglalkoztatókat, hiszen ők sem termelnek, de a gond az van velük. Kerekesszékesek, akik miatt nem indul azonnal a busz mert meg kell várni amíg bemásznak a rohadt székükkel. Vigyáztak volna magukra és akkor még ma is tudnának járni.
Majd jöhetnek a nyugdíjasok, hiszen már ők sem termelnek, amiből lehetne szép vonatot venni.

Az hogy az egész budapesti graffiti motorja kb 10-15 elvadult firkász, akik már réges régen nem otthon lakó, kamasz tizenévesek, hanem 30+-os félalvilági figurák, az senkit ne érdekeljen. Ezt a klikket felgöngyölíteni kb 2 hónap lenne, és ezzel le lehetne fejezni gyakorlatilag az egész mozgalmat jó időre, az nem érdekes.
Buffolni sem lenne rossz a gépeket néha, hátha az egyébként szükséges egészségügyi takarítás is belecsúszna. De hát a vonatkat direkt nem takarítjuk.
"A rendteremtés nemes szándéka viszont általában a Pénzügyminisztériumnál torpan meg, ugyanis ahhoz pénz kéne"

New York a kilencvenes évek elejére a világ második legsúlyosabb helyévé vált bűnözés tekintetében. (Johannesburg-ot azért nem sikerült megszorongatnia :)) Mindennapos volt az erőszak, a gyilkosságok. Hiába költöttek többet a rendőrségre, a helyzet nem változott. Aztán 92-től hirtelen csökkenni kezdett az erőszak, majd 95-től a korábbi töredékére esett. Két közgazdász arra a meglepő következtetésre jutott, hogy ez az abortusz 73-ban történő eltörlésével korrelál. Magyarul, a nem kívánt gyerekek 3-4-szer olyan valószínűséggel váltak bűnözövé 18-24 éves koruk körül, mint az átlag.

en.wikipedia.org/wiki/Legalized_abortion_and_crime_effect

Ha nálunk körülnézünk, itt is találunk bűnözésre predesztináló körülményeket, szeretettelen környezetben felnövő gyermekeket. Ha hatékonyan szeretnénk a bűnözés ellen fellépni, szerintem az legelső dolog az lenne, hogy ne engedjünk ezt - a gyerekvállalás ne lehessen megélhetési forrás. A pénzt pedig közvetlenül a veszélyeztetett helyzetben levő gyermekek felzárkóztatására, szocializására kellene fordítani, és nem a szüleiknek odaadni, mert az pont kontraproduktív.

A grafittis öcsik ellen is inkább odafigyeléssel, kampánnyal lehetne tenni. Bár nem tagadom, a feljelentősdi is hatékony lehet, de ez előhozná a magyarból a benne rejlő ávóst, a rajtakapottakat pedig marginalizálná és ahelyett, hogy megértené miért nem jó amit csinálnak, inkább ellenségeket képezne.
"hanem valós és megoldandó probléma a graffiti"
Te vagy a megoldandó probléma.Te és a hozzád hasonló, cionista idegenek,akik itt '45 óta ezt a diktatórikus magatartást éltetitek és az állandó kesergéssel szívjátok a magyarok vérét. Nem is csoda hogy az eltorzult magyar és keresztény-ellenes gondolkodásoddal a vamzerkodás ( besúgás-a nyelvész kollégák kedvéért)az egyetlen ami eszedbe jutott, hiszen a MAGADFAJTÁKBÓL állt fel a régi besúgórendszer is. Persze az eszedbe se jut hogy a torz liberális elvek alapján elbaszott oktatást helyre hozd és egy kis "hazaszeretetre" neveld a "kisköcsögöket"hátha jobban tisztelnék a környezetüket, mégpedig azért mert neked és a hozzád hasonlóknak, akik az oktatást szétbaszták nincs hazája, ezért te azt sem tudod mi az. te és a hozzád hasonlók csak éltek itt, mert az élet fingja ide sodort, de tenni sohasem tennétek egy gyufaszálat se arrébb, hiszen ha ezek a dolgok megváltoznának, mit lehetne fikázni-nem igaz? A graffiti zavaró lehet, de véleményem szerint a magadfajta "sorsszomorodott" hazátlanok sokkal zavaróbbak és veszélyesebbek az egész országra nézve mint a nyamvadt graffiti.
köszöntem a komment lehetőséget.
néha én is álmodozom olyan országról, ahol a graffitisek személyesítik meg a bűnözést, mert mondjuk csak ők űzik az ipart
Moszkvában sincs graffiti, nem tudom miért, hülyegyerek itt is van elég. A metrójegyek mágneskártyásak, 1-2-10-20-50 menetre lehet venni, kb 200 Ft-ra jön ki egy út. Átszállásra plusz költség nincs. Kapuk vannak - mondjuk sokan átugrálnak, de kevesebben, mint amennyien Pesten bliccelnek -, jegyellenőrök nincsenek. Viszont sok a rendőr a metróban (nem jó fejek). De elég tiszta - és szép, sok új megálló is az, nem csak a sztálinbarokk - és működik, még ha zsúfolt is. Ja és 300 km a teljes háklózat, a pesti 32. (Oké, Moszkva 11 milliós, de az arány akkor is jobb.)
jó módszer,bár vélhetően kitermelné a megélhetési graffitiseket;firkálnak, aztán felnyomják magukat.:)
Nem egészen értem, hogy működik a dolog.
Látok egy tag-elő idiótát és hívom a telefonszámot, erre mi történik? Megjelenik a rendőr a következő megállóban? Erősen kétlem, hogy mondjuk Rómaifürdőnél csak úgy ott terem két rendőr fél percen belül...

Az ugyan igaz, hogy nem hétpróbás gorilla, hanem szimpla hülyegyerek a tag-elő, de jó eséllyel nem egyedül van és úgy mindjárt bátrabbak, nem biztos, hogy a 70 éves idős néninek (vagy akár nekem) bölcs dolog lenne feljelentgetni...
@agyvihar:
Az a baj, hogy hiába tudja meg a szülő, ez egy kamaszt NEM FOG motiválni... És az apuka által (esetleg röhögve) kifizetett bírság sem fog a kicssákóra hatni.
Szerintem rikító narancssárga "Tagger/graffitis vagyok" feliratú kezeslábasban kellene az elkapott kisgirnyóknak fényes nappal a buszokat takarítani 2db rendőr kiséretében, exponenciális időtartammal, mondjuk 1 hétig elsőre, 5 hétig másodikra, és így tovább. Természetesen, a felmerülő összes költséget nekik kellene fizetni... A megszégyenítés működhetne...
Nagyon is jó ötlet.

Továbbgondolva: Lehetne a közlekedésben is hasonló. Bevezetni egy szerkezetet amit felszerelhet bárki a kocsijában és rögziti a szabálytalanságokat... Kanyarodó sávből egyenesen... forgalomtól elzárt területen előzés... jobbról előzés autópályán... Forgalom veszélyeztetése... Tilosban parkolás... Mozgáskorlátozott helyen parkolás... stb.. mindenki ismeri a bosszantó de - nem tehetünk rendőrt mellé - közlekedési szabálysértéseket.

Természetesen az eszköz megfelelően rögzit a bizonyithatósághoz. Rendszám stb. ami kell, nem vagyok jogász. Menthet GPS koordinátát a képekhez, akár mindhez, és számolhat frame-ket hogy nehezebb legyen hamisítani. Aztán este kiveszed a SD kártyát és feltöltöd az ORFKnak aki természetesen ELJÁR SZIGORÚAN és megbünteti a szabálytalandkodót, a bizonyíték birtokában amit egy állampolgár szolgáltat... Hiszen egy ilyen kamera felvétele sem más mint a "Pirosba szerelt traffipax" ami a tilos jelzésen áthajtókat rögziti...

A pénzbeli javadalmazás nekem nem tetszik, mert nem kell besúgóvá tenni az országot, de megértem hogy kell motiváció, bár úgy vélem ezt "vérdijj" nélkül meg kellene tenni, az egészséges és élhető társadalomért.
Az ötlet határozottan jó. Az elkapott firkászokat pedig közmunkára lehetne kötelezni, például nekik kéne kiganézni a metrót, és máris megspóroltunk a karbantartás költségeinek egy részét. Kérdés, hogy mi lesz a lekapcsolt kishülyék személyiségi jogaival?! :D
Végre pozitív véleményt mondhatok TWA írásáról - valóban bosszantó és rengeteg pénzbe kerül az a sok idétlen irkafirka, mázolmány amit ezek a félidióták csinálnak - tudok még egy jó módszert - valahol Felvidéken elkaptak a rendőrök egy ilyen kisköcsögöt, és mit tettek? - lenyalatták a kisköcsöggel a "művét" - hogy lássa mennyi munka az eltakarítani - elképzelhetitek hogy nézett ki a nyelve utána - de megérdemelte....
Minden várakozásomat felülmúlja, hogy már az első kommentben előkerült a besúgózás. Igaz, kicsit belerondít a képbe az a szmájli a végén :)

Valóban érdemes megvizsgálni, hogy a nálunk tisztábbnak tartott országok valójában miért is azok. Mindenhol vannak szemetelők, galambetetők és kutyaszaratók. De van ahol a Zemberek érdekeit is szem előtt tartják a városatyák. Így fordulhatott elő, hogy a hülye nevű angol kis faluban, Queen Camelben 1000 fontba fáj a gazdinak, ha a kutyus kábelt fektet és a gazdi nem szedi össze (ennyibe fáj az is, ha valaki átszalad a síneken), továbbá szinte az összes városban 50 és 200 font között mérik a szemetelésért járó büntetést.
@Naszta: Én megkérdezném Deutch-Für Tamást, hogy hol van az 5 milliárdért vett beléptető rendszer, amit a focipályákra szántak, ezekkel a kérdésekkel:

1, Focipályán 2 hetente van meccs, manapság 3000 fő a legnagyobb nézőszám. Nem lenne-e hatékonyabb ezt az eszközt a metroban felhasználni, ahol naponta millióan utaznak. Talán kevesebb lenne a bliccelő, nem lenne rossz érzésünk a trollokkal szemben, ráadásul látjuk, hogy az ellenőrök csak dísznek vannak ott, mert nem kérik, nem ellenőrzik alaposan a jegyet - tisztelet a kivételnek.
2, Hol is van ez az 5 milliárdos eszköz most? Fizetünk-e az őrzéséért az adózók pénzéből? Ugye ez jó buli volt, nem csak az 5 milliárd ment ki a zsebünkből, hanem folyamatosan csorog ki a pénz az államkasszából.

Amúgy a vérdíjat jó ötletnek tartom, csak a rendőrség reakcióidejét kellene csökkenteni, erről is van egy sztorim.

2 éve, az utcán láttam, hogy éppen feltörnek egy autót. 112-t hívtam, kerületi kapitányság, bemondom a címet. Ezután elmentem fodrászhoz. 20 perc múlva megyek visszafelé, arra jön egy rendőrautó, lassan nézelődik. Beszólók nekik, hogy az autófeltörés miatt jöttek-e. Igen, hol a kocsi? Mondom, itt volt, de most már csak az üvegtörmelék látható. Magáé a kocsi? Nem. Na, erre úgy nekem ugrottak, hogy komolyan rosszul éreztem magam. Megkérdezték, kik törték fel, mondtam, hogy nem kérdeztem meg a nevüket. Nem lett belőle ügy, legalábbis engem nem hívtak tanunak.
Szerintem ha itt ezt bevezetnék, akkor az történne, hogy két bézbólsapkás hülye összeállna, az egyik fújna egy csíkot a HÉV-re, a haverja meg "elkapná", a vérdíjon meg elosztoznának.
Ez korrekt, de van egy apróság: a civilek minden ilyetén bevonása azonnali házmesterezést vált ki a sajtó adott pillanatban a liberális demokráciát védelmezni önkijelölt jómunkásembereiből.
Az ilyen rendszerek ellen azt szokták felhozni, hogy a besúgás csúnya házmesterszokás, ami miatt különösen utáltuk a rendszerváltozás előtti érát.

Általában azok szokták ezt mondani, akik egyébként a leginkább akadályoznak bármiféle ütős ügynöktörvényt, felelősségre vonást abból a korszakból, mert elég sok a veszteni / titkolni valójuk ...
"A büntetés amúgy nem különösebben súlyos, Németország nem Szingapúr, tehát nem korbácsolás, csak néhány száz eurós, súlyos esetben pár ezres pénzbírság szabható ki a firkálásért."

Az elkapott graffitisek ellen nem büntetőjogilag kell fellépni, hanem a polgári jog alapján kártérítést -- azaz a helyreállítás ktsg-e + járulékos összegek, pl. perktsg. -- kell fizettetni.
Magyarországon volt egy olyan szadesz közeli mentalitás, de az is lehet hogy mdf-es volt, hogy külföldről semmi ilyen rendszabályozási példát nem szabad átvenni, mert majd mi magyar módra megoldjuk...
Praktikus ötlet! Támogatom!

Gondoljuk tovább: a fejvadászokat miért nem akarjuk bevezetni? CSAK körözött bűnözőket fognának el a vérdíjért cserébe. (Persze megfelelő jogokat és fegyvert adnék nekik, de olcsóbbak lennének, mint a "célkörözési osztály" fenntartása.)
Már várom/kiváncsi lennék azokra a jóemberekre (autós/biciklis/stb), akik pl, az Autózz!-on anyáznak le mindenkit, aki közlekedés közben kéri számon a KRESZ betartását...

Nem offolni akarok, csak a helyzet hasonló.
Alapjában a szomorú az, hogy vannak ilyenek, akik nem csak a szürke betonfaéakat (azokért nem kár), hanem úgy kb mindent összefestenek, vagy csak úgy buliból megrongálnak... Az ötletet támogatom.
Jééé, egy jó írás Tóta W.-től. Mi történt veled? :) Emlékezz vissza hogy mit fogyasztottál az elmúlt napokban, meg milyen hatások értek. :)

Nálunk az a gond egyébként, hogy több probléma is együtt van. Először is, olyan alkalmazottakat kellene felvenni a BKV-hoz, akiknek nem fáj dolgozni. Aztán, meg kell oldani hogy csak az utazzon, aki fizetett - chipkártya nélkül nehéz összehozni. A papír alapú mágnescsíkos jegy pl. azért nem jó, mert pl. hiába drágább Londonban mintha az Oyster-re (chipkártya) töltene az ember pénzt vagy bérletet, még mindig vesznek sokan és eldobálják mindenhol.

Szóval, ha udvarias és kedves dolgozók lennének a BKV-nál, mindenki fizetne az utazásért és a BKV nem szarná le a szerelvények és megállók állapotát, ez rendkívül sokat javíthatna a mai helyzeten. A mai napig nem adott nekem választ arra senki, hogy a BKV-nak miért nem jó az hogy minden utas fizessen, miért jobb nekik a nemfizető utasokat megbüntetni. Tiszta elmebeteg, visszamaradott az egész cég, mint ahogy sok magyar is.
@maxt: én is pont ezen filóztam, de megelőztél. Amúgy persze takarítanak, de a költségeik meg sem közelítik a Berlini árakat. Meg is látszik az eredményen.
LOL!!! Mire kiérne a rendőr a Feszty-körképet is rá lehetne pingálni bármire.
@maxt: Ha eleve tiszták lennének aszerelvények az ablakok stb biztos kevesebb rongáló lenne de vamit ki kell találni hogy ezek a kölykök ne ítt töltsék ki az agreeesziv ösztöneiket
@Naszta: nalunk ez az elektromos berlet rendszer ugy nezne ki hogy megveszi a miniszterijom x milliardert, majd a bkv berakja a raktarba mert a rendszer nem kompatibilis a rendszeresitett jegylyukaszto keszulekkel.
vagy megveszik x milliardert, majd amikor hasznalatba akarjak venni kiderul hogy a rendszer kivaloan alkalmas tesztaszaggatasra vagy stadionbeleptetesre de konkretan utasforgalomszabalyzasra nem. ha meg megis jo rendszert vesznek csak kva dragan, akkor miutan a penz ki van fizetve felszolal egy sokeszu a parlamentben elovezeti hogy hat az nem jarja hogy a nyugdijas nenikeket vegzaljuk holmi ingyenjeggyel hiszen a jegynelkuli utazas az alkotmanyos jog, ezen aztan vagy elgondolkodnak nehany evig amig a keszulek tonkre nem megy vagy inkabb mas megoldast valasztanak a ketyerek meg mennek a kukaba.
ha pedig minden klapfol, jo keszuleket vesznek be is vezetik a rendszert es mukodik is, akkor majd jon a kovetkezo kormanypart (mindegy melyik az) aki gyorsan lebontja, merthogy ok azt megigertek a nepnek es hat ok teljesitik amit igertek:-(((
@Naszta: Az a mocskos kapitalizmus, amiről te beszélsz, ahol a mocskos pénzhajhász cégek megpróbálnak minél több pénzt lehúzni az ügyfelekről.
Nálunk viszont a zembereket szerető politikusok ezt nem hagyják, közkézben tartják a közlekedési vállalatokat és így megvédenek minket attól, hogy az általad felsorolt anomáliák kialakuljanak. :)

"a voluntarista konzervatív kormányzás jó pár ügyben lehetőséget jelent, olyan ügyekben, amelyekhez a szoclib koalíció nem mert hozzányúlni. Ilyen például a szcientológusok kiverése az országból"
www.mopo.ca/uploaded_images/scienology-703296.jpg
@maxt: nem a bkv rohaszt, hanem a csövesek, grefitisek, többi semmirevaló szemétláda.
Hogy működne ez?
Néni meglát egy graffitizőt és hívja a... kit is?
A rendőröket? Ennél sokkal súlyosabb esetekhez is komoly időbe telik nekik kimenni.
A bkv egy adott ügyeleti számát? akik aztán küldik a saját graffiti kommandójukat? Tegyük fel, hogy létrehoznak sok pénzből ilyen ügyeletet és kommandót: ők mennyi idő alatt érnének a helyszínre egy hívás után?
Egy tag-elés pár másodperc, de egy komolyabb rajz is kész pár perc alatt.
Vagy néni ill bácsi visszatartja addig a "hülyegyerekeket"? Esetleg maga kapja el és viszi be őket? A többnyire csapatban garázdálkodó, sokszor agresszív suhancokat?

kócoss (törölt) 2010.06.30. 16:30:58

@Naszta:
Naszta: Japánt felhozni az itteni állapotokhoz képest, úgy vélem kissé elhamarkodott. A két ország között gazdasági szempontból is óriási a szakadék, s akkor az emberek viszonyát az államhoz még nem is említettem. Azt se feledjük, h állam bácsi is messze van attól, h kiérdemelje a tiszteletünket és feltétlen bizalmunkat.
Drága BKV-énk legelébb a "maga módján" kiírna egy remek kis közbeszerzési pályázatot az eszközökre... stb. Persze a gyakorlatban nem működne, ugyanis a projektet előtte egyetlen szakember sem látta és nem készült átfogó és részletes tanulmány, h egy ilyen elektronikus rendszert hogyan s miképp érdemes létrehozni. :((
(A látszat ellenére optimista típus vok, ennél rosszabb már nem lehet. :) )
ha a büntetés kevesebb, mint a jutalom, hipp-hopp kialakul a megélhetési graffitiző-graffitizőelkapó réteg. kis befektetés, biztos jövedelem!
@szerénységem: Menni fog, feljelentgető nemzet voltunk s vagyunk.

Ez egy nagy hülyeség. Pontosan azért nincs rend az országban, mert az emberek a büncselekményre már csak legyintenek és nem tesznek feljelentést.

Ösztönözni kellene a feljelentgetést, tanuljon rendet a proli!
Nem akarom feltétlen védeni a "kisköcsögöket", de azért illene különbséget tenni a graffiti, és a tag között. Nem kellene összemosni a kettőt, a graffiti, vagy egy igényesebb stencil azért már-már művészeti eset, és szvsz. inkább helyet kellene biztosítani neki a városban, nem pedig üldözni. Ellentétben a tag-ekkel, ami miatt tényleg elő a vérdíjat...
Ritkán értek egyett TWÁ-val, de most nagyon!
Csak arra kell vigyázni, hogy a vérdíj ne legyen magasabb a büntetésnél. Különben két összejátszó kisköcsög elég könnyen tud egy kis mellékest keresni firkálással.
Ez de vicces! Mo.-on 600 euroért egymást jelentgetnék fel a csóringerek. Felvennék a pénzt, elfeleznék, aztán legrosszabb esetben az egyikük kapna egy szabálysértési csekket, amit nem fizetne be.
@Naszta:
x milliárdot költöttÜNK az elmúlt években arra, hogy különböző hivatalos szerveink tanulmányozzák a külföldi pozitív példákat. x milliárdot fizettÜNK ki pártközeli cégeknek, hogy "tanulmányokat" írjanak a bkv, valamint városvezetés felé. Eredmény?
Jónap.
Sztem, hagyjuk ezt a "feljelentős nemzet vagyunk" hülyeséget. A bűnöző feljelentése nem gonoszság, hanem a rend alapja. Furcsa az a hozzáállás, hogy aki a rendőrt segíti, az besúgó, sőt a rendőrt elgáncsolni még dicsőség is, viszont ha nekem van bajom, akkor meg tehetelen a rendőr, és azonnal monnyon le mindenki.
Magam részéről szétb@sz az ideg - már elnézést - hogy rengeteg pénzért valamit felújítunk milliókért, és másnap jön valami szellemi lápvidék egy 200 forintos tollal, és tönkreteszi. Aztán, persze, lehet zúgolódni, hogy a szemét BKV miért nem hozza rendbe újabb milliókért, újabb két napra.
A magam részéről nem bajlódnék feljelentéssel, ha egyszer találkoznék azzal a szabadságharcos-művésszel, aki a frissen felújított liftünket firkálja, vagy oda vizel, mert annyira meghitt a hely (ha rá nem vonatkoznak a törvények, magam sem fogok ragaszkodni hozzájuk). Ennél talán jobb megoldás, ha szólunk a rendőrnek...
@Naszta:
Kiegészíteném egy skót tapasztalattal - hogy az eredeti témánál maradjunk. Mivel azok a népek elég hasonlóak hozzánk viselkedés és öntudat terén, ott sem bajlódtak a jogtanácsosi megoldással. A járművek be vannak kamerázva, a buszvezető pedig hivatalos személy, őt megtámadni olyan, mintha a rendőrnek menne neki a kedves utas. Sok magyarázatra nincs lehetőség...
"egyes tettrekész állampolgárok direkte vadásszanak a kisköcsögökre, szükség esetén többedmagukkal"
És ha netalántán többedmagukkal fehér ingben fekete mellényben teszik, akkor jönnek a hivatásos rettegők.
Ennyi?

Graffiti?

Azért ezt még lehetett volna szőni egy darabig.
Árpád Te teljesen megőrültél!?
Vérdíj bazdmeg... Majd ha itthon is lesz működő tömegközlekedés aminek valóban a fenntartására és a tisztítására költenek vaskos összegeket, lesz rendes megbízható rendőrség, és nem utolsó sorban megbízható jogi védelem a graffitis kisköcsögöknek, ha esetleg egy másik köcsög ártatlanul akarja bemószerolni. Mert bizony, ahogy fentebb írta immortalis, ilyen összegekért egy átlagutas a lelkét is eladja (uh de miket is beszélek, a rendszerető magyar állampolgár biztos nem vetemedne ilyesmire)
Sok dolog választ el még minket Németországtól, sőt az usától is, nem az n+1-edik lépéssel kéne kezdeni a felzárkózást.
Mert ez így ugyanakkora fénybaromság mint az ingyenbékávé.
Ne marhulj már,a graffiti az utca művészete ,aki nem szereti,az büdös bunkó mucsai ! Vagy nem ezt mondtátok 1990-ben?
Jó az ötlet. Különösen, ha az alternatívákkal hasonlítjuk össze:

1. Félrenézel: Bűntudatod marad, hogy nem szóltál, cinkos vagy, ráadásul minden marad a régiben.

2. Kedvesen rászólsz a srácra, hogy ilyet nem szabad.: Vállat von, lefúj téged is, elszalad, elküld a jó.., valszeg ezek közül többet is megkísérel.

3. Saját kezedbe veszed az igazságszolgáltatást: letörsz belőle ezt-azt, megeteted vele a felszerelését. Simán beperel, és te húzod a rövidebbet. Ráadásul ezek igazából gyerekek, akik egyszerűen el vannak tévedve. Ha egy idegen elveri őket egyáltalán nem biztos, hogy a helyes irányba billen az értékrendjük.

Ezekkel összevetve nagyságrendekkel jobb és eredményesebb a "vérdíj". És tényleg a károkozónak, vagy a szüleinek kéne fizetni, vagy legalább is behajtani rajtuk utólag. Kb. 80%-ban működne is, a graffitisek nem a hajléktalanok közül kerülnek ki általában.

Ez nem hasonlítható össze a szomszéd feljelentgetésével. Nem rosszindulatból történik, hogy a másiknak rossz legyen, és rohadjon meg, hanem azért, hogy a többségnek jó.
bocs, most ekezetek nelkul.

hat amikor en ezt eloszor lattam berlinben, en elegge kiakadtam. amugy nem tudom, valoban mukodik-e ez a rendszer. nem vagyok benne biztos. inkabb eltakaritjak a szemetet, lemossak a graffitiket, ha tudjak. mellesleg napkozben a metron rendszeresen latni takaritokat, akik szedik ossze a szemetet, meg soprogetnek a forgalomban levo jarmuveken. en 600 euroert sem fogok jelentgetni, meg ha jol is jonne.

magyarorszagon nem tudom hogyan mukodne ez. ha a bkv teszi, meg oke, egy vallalat tulajdonarol van szo. de nalunk hamarabb vezetnek be szerintem fuvezo fiatalok ellen, es ha mar otthon sem lehetne nyugodtan szivni mert a szomszedok keresetkiegeszites cimen jelentgetnek a fura szagot...

meg berlinrol es nemetorszagrol. itt valoban nagyon szeretik/betartjak/tisztelik/felik a szabalyokat (vannak kivetelek, es sokszor ambivalens a hozza valo viszonyuk, de maskepp mint magyarorszagon) , foleg a tosgyokeres nemetek. gondolom ez a der-die-das szigorusagaval kezdve valik a szerves reszukke. ejszaka egy igazi nemet, meg az uressegtol kongo utcakon sem megy at pirosnal a zebran, punkok szelektive dobjak ki a zacsit es az ures vodkas uveget (ok, tudom ez nem kell hogy ellntmondas legyen, de megis), a rendorok vegzik a dolgukat, nem hunynak szemet, es kovetkezetesek is. allitottak mar meg engem, mert biciklizes kozben fejhallgato volt rajtam, mert a zebranal eppen pirosra valto lampanal athajtottam, mert spicces voltam (alkoholteszt), mert jardan mentem. egy kivetellel mindig felhivtak hibara a figyelmemet, es elmondtak mi a szabaly, majd elengedtek, egyszer megbuntettek 10 eurora, egyszer pedig megkertek kossem le a bicot es gyalogoljak haza. felelossegvallalast varnak el, es az autosokkal egyenrangu kozlekedo felkent kezeltek.

az adopapirok eseteben is tobb bizalmat adnak, es kovetkezetesen, nem pedig automatikusan buntetik az embert. az uzleti koltsegeket szamlankent 100 euroig lehet nem nevre kiallitva igazolni, csak ha ennel dragabb valami, akkor kell a szamlan a vasarlo ceg/vallalkozas nevet feltuntetni. es elfogadjak. ha egy nap kiderul, hogy valaki sumakolt, akkor viszont meglesz a kovetkezmenye.

de sokszor megis zavaro tud lenni ez. a buszokon, metrokon ki vannak plakatolva az alap udvariassagi szabalyok betartasara felhivo figyelmeztetesek, vagyis valami mas. az nincs, hogy adjuk at a helyet a terheseknek, idoseknek. csak az hogy a metro nem kuka, ne hallgassunk hangosan zenet. kicsit hatborzongato ez. az emberek nem koszonnek egymasnak a hazban, amin neha kiakadok, es halkan anyazok magyarul, hogy mert nem koszonnek vissza. ha valaki valamit elejt, vagy elesik, mar sokszor lattam, hogy szinte csak a bevandorlok sietnek segitsegre, a nemetek meg a kivulallok letargiajaval csak nezik, majd csak segit magan. ezeket sok kulfoldivel megtargyaltam mar, es ok is igy latjak, amerikaiak, lengyelek, magyarok, libanoniak, olaszok. sokszor jo a rend, de a nemet mentalitassal egyutt neha a hideg raz ki tole. sokszor neznek ram meglepodve, amikor segitek babakocsit lepcson cipelni, megallok segiteni felvenni valamit, ami leesett, noket elorengedek (pedig meleg vagyok) stb. stb. nem tudom mennyire igaz ez a nalam fiatalabbakra, de ami szamomra a neveltetesem alapjan termeszetes (pedig panelproli vagyok) az itt meglepo, es odivatu udvariassag. itt mindenre van egy hivatal, de sokszor elfelejtik, hogy a hetkoznapi interakciokra nincs. az igen burokratikus, de igazsagos es jogervenyesito szocialis rendszer hatulutoje a kivulallok letargiaja.
Nagyon jó felvetés, de már látom elöre a sok fikázót, hogy ezt nálunk miért NEM lehet megtenni. Arról nem is beszélve, hogy te egyébként is egy komcsi vagy és neked most kuss van, mert a nemzeti oldal van most hatalmon és ök majd mindent megoldanak :)

BTW: A tegnapi Standard-ban olvastam :
derstandard.at/1277336949083/Kopf-des-Tages-Ein-verlaesslicher-Teamkollege-fuer-Viktor-Orban

Az utsó bekezdés a legjobb :)
Gratula érte.
Ez így szép és még támogatom is, de már ugyebár szó esett az ombuckalakókról, akik valószínűleg morgolódnának azon, hogy mit is takar az, hogy elkapni az elkövetőt. Hozzá nem érhetsz, szabad mozgásában nem korlátozhatod, max. megkérdezheted, hogy mi a neve és az anyja neve, no meg a címe, hogy beazonosítható legyen. Kérdéses, hogy a hüjegyerek - mert a grafitis általában az - elárulja-e. A személyleírással nem sokra megyünk, mert erre a rendőrök nem fognak rohamkocsit küldeni az biztos.
:D
pont az kene meg, egy csomo penzre utazo, hivatalosan szankcionalt spicli ebbe az orszagba. dude.
@Naszta:

A londoni oyster card rendszer is ilyen, nem kell ezért Japánig menni, közelebb is van jó példa. Mellesleg azt nem értem, hogy 1986-ban mi a bánatért kellett megszüntetni a "tökönvágós" beléptetőrendszert, az is hasonló volt, csak ott bélást kellett bedobálni.

Továbbá Árpi ötleteit remeknek tartom, mind a szciókkal, mind a graffitizős kisköcsögökkel mérhetetlenül tele van a tököm. De hamár rendet vágunk, jöhetnek a hajlékonyok és a kibaszott lejmolók is, értük sem sírnék tele egyetlen kispárnát sem.
Sziasztok.

Magyar modra ez szerintem a kovetkezokeppen menne:
a, bejelented, le se szarjak, ha eszreveszik a firkaszok, akkor meg meg is agyalnak, ha megveded magad, akkor odaer a rendor es teged kap el

b, bejelented meg el is kapjak oket, utana mehetsz be a rendorsegre tanuskodni vagy fel napot ott ulhetsz mire felveszik a jegyzokonyvet. Ulnek rajta par hetet majd azt veszed eszre, hogy a kocsid darabokban, mivel a kiskocsogok megtudjak, hogy ki az aki feldobta oket, persze bizonyitni nem lehet. Ez utan fel ev mulva jon majd a hatarozat,hogy ugy lezarva enyhe szidas a buntetes a firkaszonkank. Majd kb egy ev mulva tobb napi sorbanalas papirozas utan megkapod a 10 rongyodat (amit max szannanak erre). Utana a kovetkezo evben meg megkapod a 100 rongy buntetest az apehtol mert nem ugy vallottad be ezt az osszeget ahogy kellett volna.
Jó ötlet ez a büntetősdi, csakhogy a hazánkban elkapott graffitisekkel egy csomó esetben az a baj, hogy nincs pénzük.
(szöggel is lehet tagelni sajnos)
tehát ha a kényszermunka (lehetőleg szemétszedés autópálya mellett és takarítás - lehetőleg az összes többi tagelő polgártárs munkáját.

Nekem pl volt abból problémám, (nem is egyszer) hogy elkaptam graffitist - aztán hivta a barátait, az átlag állampolgár meg gyáva szar, nem jön oda segíteni, egyértelmű helyzetekben sem.
Már írtam, hogy SF-i barátaink szerint ott azóta nincs ez a lepukkantság, amióta személyihez vagy valami igazoláshoz kötik a spray vásárlását (ami itt se nem olcsó, tehát az a szöveg, hogy jáááj, a szegénysége feletti dühét éli ki a rongáláson, már nem áll.)
És a felnyomás árán túl túl - bár ha tettre kész öreg nénit körbe vesz egy felajzott tag-es csapat fenyegetőleg, akkor mi van? - én a kárkijavítást is rátestálnám drága "művészkémre" avagy b. családjára. Sikálja csak körmeszakadtáig a Nagy Opuszát lefele sebesen a metrokocsiról, házfalról, megálló-, buszüvegről, sőt ha csere is muszáj miatta, legyen ott, a legpiszkosabb segédmelót végezve. Kis, a "Zéletre nevelünk fiam"-alapon.

Aki viszont tehetséges ebben a graffitiben, vegyen részt a Kifestjük a várost-projektben, pl. Moszkva téri, stb. ocsmonda épületeknél. A sima tag-előt meg rabigába, ami a saját baromkodása miatt keletkezett! A pénzbeli büntin túl persze. Ne legyen ez coolság már! De legyen hely - gyárudvarok falai, magaskémények, erre felajánlott MÁV-kocsik (volt ilyen) -, ahol a jók kiélhetik magukat és tényleg alkotnak. Csak az ilyen legális lehetőséget kihasználni és élni vele már nem faszarintós a köreikben ugyebár... Gerillaként lepusztítani a várost, az inkább. Na ezt kéne megszüntetni.

Én még a kisgenyák sok tízezres cuccait is lefújnám anyukája féltett mézeskalácsházával egyetemben. Hadd tudja meg, milyen érzés, ha a nehezen megszerzett tulajdonát rongálja egy kiszabadult barom...
Árpád szerintem a postban kis fogalomzavar van.
Ugyanis a graffiti művészet egyik formája. Amiről te írtál az nem graffiti, hanem teg. A graffitihez kell nagyon jó kézügyesség és fantázia, míg a tegeléshez csak egy "kisköcsög" és egy filc.
Egy graffiti nem abból áll hogy odabasznak a falra valamit, hanem igényesen megszerkesztett dolog, tehát elég nehéz kivitelezni egy jó rajzot olyan helyen ahol tiltva van (biztos van azért aki megkísérli), mivel időigényes.
Ez a teg:
mkkp.hu/bodri1.jpg
Ez a graffiti:
www.legalgraffiti.hu/graffiti.jpg

Rohadtul nem mindegy!
demszky barátod évek, évtizedek óta vezeti a fővárost

neki miért is nem mondtad ezt?

jahh, hogy egy az alom és oda nem sz.runk, hááát, igen, totavé
A hajléktalanokra is írtam már: a munkaképes magabírókra köztiszta feladatot róni kajáért, zuhanyozásért, ruháért cserébe. Pályaudvarokon nem hiszem, hogy ne lehetne ilyen támszpontokat kialakítani orvosi szobával, mobilvécékkel, tussal, ruhaosztóval, amit szociális munkások irányítanának.
És rögvest kisebb járványveszély: teliszart park, utca, húgypatakáradat, csövidinkás PET-palack - lenne a fényes 40 fokos kánikulában.

De hogy saját piszkukban fetrengő emberi testeken törtessek át lent a Nyugati tériben naponta, hogy a pályaudvarral szembeni buszmegállókról inkább kloáka mint városi közlekedési helyszín jusson eszébe és orrába az embernek, az botrány! És ez a hely a város szíve...

Volt cikk hajléktalanról itt az Indexen :ő elkezdte maga örömére szépíteni a várost. Boldogan naponta csempézett szökőkutat, ültetett virágot, tett-vett, takarított...
A Moszkva trét - mert az, az! - is lehetne rendbe tetetni ugyanígy barterban, ahelyett, hogy úgy teliszartják, mint most. A munka nem alázná őket és értelmesebb, hasznot hajtóbb, mint a fedélnélkülis koldulás szakmányban.

Valahogy lépni kéne. Én már ezzel a két dologgal is boldogabb lennék.

Kutyakakát meg szedje össze minden gazda, nekünk se törik le a kezünk! Ha nincs kitéve ingyenzacsi - a Visegrádi utcában pl. kirakják, de abban percben tűnik is el az egész dob - a kiflis, zöldséges nejlonok a boltokból pont jók ehhez. Két-három ilyen legyen a zsebbe gyűrve. Hasmenéses ebet meg kezeljenek.
Mondjuk lehetne ilyen rendszer Mo.-on:
- videófelvétel készítése, ami alapján azonosítható(ak) az elkövető(k): 50.000 Ft
- videófelvétel + előállítás összekötözött kézzel a helyi rendőrségen: 100.000 Ft
- videófelvétel + levágott fej átadása tálcán a BKV személyzetének: 150.000 Ft
- csoportos elkövetők esetén minden további hülyegyerekért +50%

Az első két esetben a bírság összege a vérdíj 10x-ese, illetve letöltendő közmunkára ítélhető, úgymint vízelvezető árok ásása Borsod megyei kistelepüléseken, útépítés, BKV-s járművek makulátlanul tisztára nyalása rágók, rajzok eltávolítása után..
@Naszta: Végülis Japán az már a nyugat, csak nézőpont kérdése. :)

Azért kiváncsiu leszek, a BKV mikorra jut el a chip-kártyás beléptető kapuk rendszeréig. Addig azért még sok víz lefolyik a dunán.

Másfelől én nem tartanám hülyeségnek, ha a BKV-t megszüntetnék, a buszait elárvereznék, aztán aki akar tömegközlekedést csinálni, csináljon. Valamilyíen szinten állami/főleg fővárosi hozzájárulás lehetne, de az csak hozzájárulás, nem tulajdonosi viszony. Lehetne az is, mint a VOLÁN társaságoknál. Az Őrs Vezér térről indít a ZuglóKV, meg a KőbányaKV buszokat, a metró külön cég, stb.

Azt hiszem Árpi is írt valami hasonlót a nem olyan távoli múltban.
@maxt: És ha az elkapott gyerek szülei lennének kötelesek fizetni? Hidd el, meg lehetne ezt oldani, csak akarni kellene.
Nekem 0.1s alatt juttott eszembe hogy lehet itt pent keresni: elkapom a sajat cimboramat. :) Ot megbuntetik egy ejnyebejnyere, vagy 10e forintra rongalasert, en meg felveszem a zset, aztan iszunk majd hajnalig. :D

Na jo, komolyan, az otlet alapjaiban tetszik, csak mint a kommentekbol is latszik, Magyarorszagon a 'besugasnak' es a hatosaggokal nem egyuttmukodesnek hagyomanya van, ezert ez nehezen tudna mukodni. E mellett a zemberek meg nem ugy vannak vele, hogy ami minkenkie, az senkie, szoval inkabb leszarom ha osszegrafitizik a falat.
baz+ ennek az összegnek a feléért én átállnék napi 24 órás grafittisfogó kisiparossá!

egy db-ig jó termés volna...
600 euróért meg is verjük és csomagolva adjuk át a hatóságnak :)
"Rendnek muszáj lenni, mert rend nélkül nincs szabadság sem."

Már ezért az egy mondatért megérte itt lenni.
Azért megsúgom h egy metró-lefújó nem hülyegyerek, hanem inkább tapasztalt.Egy metrót nem lehet csak úgy lefújni gondolkodjatok már.
Az kimaradt a cikkből, hogy már van kifejezetten graffitire szakosodott "részleg" a rendőrségnél, és nem is dolgoznak rosszul. Dokumentálnak, fotóznak, kamerákat néznek stb. és így már több nagy fogásuk volt.
Senki nem fogja a grafitist-bűnözőt megfogni, amig az önvédelmhez nincsen joga szükség esetén, amig az államhatalom és hatóság 98%-a nem más, mint az nyagilag potens, egzisztenciával rendelkező átlagemberen élősködő parazita, aki a nincstelennel, a csövessel, a "bodszaszedővel" szemben viszont szinte tehetetlen, inkább oda sem néz, hisz az már nem hozza, hanem viszi a pénzt, addig az összes ilyen nyugati, meg mindenféle példa csak politikai lózung marad.
Ezek után tényleg nem értem, hogy a Magyar Gárdával mi a bajod?

Szerintem az erőszak legyen állami monopólium, egy utastárs ne akarjon Rambo lenni.

Nekem amúgy a nagyvárosi graffitivel nincs sok bajom. A galambszar sokkal jobban zavar. A tömegközlekedésben pl. a hajléktalanok meg a neveletlenek.

Én inkább a mosdatlan és a mosdatlanszájú embereket basztatnám a graffitisek helyett.
Nem lehetne ilyen vérdíjat a veteményeseket megdézsmáló állampolgárok ellen is kitűzni? Meg az aluljáróban feketézők ellen? Vagy az már nem olyan fontos?
Bizonyos szempontból ez minden idők legjobb Tóta-postja. Most akkor jól meglepődtem.
És felhívod a 112-t, hogy rongálás van folyamatban? Erre a diszpécser azonnal riasztja TJ Hookert?
Fizetésképteleneket meg narancsszínű ruhában, kefével és vödörrel kiterelni, hogy lemossák a mocskukat.
@maxt: Nemegészen, mert takarítanak, csak a kedves állampolgártársak újra meg újra összehányják az egészet.

Semmi esetre sem elfogadható, hogy valami félállat rágógumit ken az ülésre, késsel, szöggel karcolgatja az üveget, házfalat, kirakatot. Filccel (és más cuccal is) rajzolgatnak, akár a frissen festett templomra is.

Külföldön ez annyiból megoldotabb, hogy kamera van a járművön, és komolyan veszik az ilyet.

a fejpénzt meg kifizeti majd az elkapott vandál:)
és régen be kellett volna vezetni a kapukat. (A kamerával megfigyelteket természetesen)
szerintem ez a fogjuk meg együtt a firkáló hülyegyerekeket elmélet azt feltételezi, h rajtuk kivül mindenki törvénytisztelő tisztes honpolgár.. pedig hát nem
én simán elképzelem, h 2 leleményes suhanc a harmadiknak a kezébe rak egy tubus grafitifestéket, aztán hivják a zsarukat, hogy nini, nézzétek kit fogtunk, aztán zsebreteszik a zsét
és az ilyenek miatt talán nem is túloz akkorát az a fent emlitett két ombucman ha aggályosnak nevezi a rendelkezést..
szóval nálunk ez nem működne.. de lehet h csak én vagyok nagyon pesszimista
@agyvihar:

természetesen a kárt is meg kell téríteni, ha elkapják. a bünti pluszban jön rá.

okosabb bírók pénzbírság helyett vonattakarítást ítélnek meg a tettesnek.
Nem ismerem a német rendszert, de a tippem a következő:

Graffitis hülyegyerek jön, firkál. Jön a jófej utas, feljelenti, esetleg vissza is tartja a rend őreinek megérkezéséig.

A rend őrei kiadnak egy igazolást, hogy XY elkapta hülyegyereket, adnak róla egy hivatalos igazolást.
Ezzel elballag a német metró jegypénztárába, ahol vagy helyben, vagy átutalva megkapja az összeget.

Namost ez nálunk hogy is működne?

Vegyük Kis Jánost, aki elkapja ügyes gyerekünket. A rendőr megérkezik, miután felvette a hülyegyerek feljelentését, amely szerint Kis János bántalmazta, és 8 napon túl gyógyuló rektális sérülést szerzett, közli, hogy Ő nem adhat ki ilyen papírt, mert nincs rá jogköre, átirányít a BKV ÜF-re.

A BKV Üf közli, hogy egészen addig, amíg a rendőr hivatalos jelentése nincs a kezükben, addig nem tudnak mit tenni a jutalom kifizetése érdekében.

Egy hónap múlva miután lezárják a nyomozást, átkerül a BKV-hoz, aki valamilyen jó politikusi döntésnek köszönhetően nem közvetlenül átutalja/kifizeti a pénzt, hanem átadja a területileg illetékes önkormányzatnak, hogy ők utalják át ezt a pénzt a jótevő Kis János számlájára.

Az egész herce-hurca eltart fél évig, és lesz egy rakás buktató is a rendszerben (egymásra mutogatás), és az első lelkesedések után mindenki szarni fog rá.

Ámen.
a magyar szocializáció -- lévén az NDK-ssal volt hasonlatos -- kedvez a feljelentősdinek.

ergo: szerintem működne.
Magyarországon meg amúgy is szép (?) történelmi hagyománya van a feljelentgetésnek...
Szerintem csinálni kell egy weboldalt, ahová bárki (pl. károsult ingatlantulajdonos, cég) ezeknek a hülyegyerekeknek a szignóit (tageket). Aki felismeri, hogy kié és felnyomja, kap 100 ezer Ft-ot. Ez már elég pénz ezeknek a kis senkiháziknak a köreiben, hogy felnyomják egymást.

A büntetésük az okozott kár 3×-osa (számla az eltávolításról). Ha apukának nincs pénze kifizetni a kárt, akkor végrehajtás az ingatlanra. Egyből megneveli a hülye kölkét, amit nem tett meg eddig.
Én m... Bővebbenég emellé olyan vérdíj rendszert is támogatnék, ahol azokat a kedves aranyos öreg néniket lehet feljelenteni, akik etetik a mindent kakival beborító galambokat, meg a pincsivel dekoráltatják a 20 centi széles fűsávot. (A bünti áttestálható gyerekekre és unokákra, akik nem segítenek a kutyasétáltatásban.) Aztán kéne egy a szimpatikus gyakorlónadrágos bőrnyakú fiatalamberekhez, akik meg a 30 négyzetméteres panelból kilépve akkora halmot rakatnak le a dobbermannal, hogy az a Google Maps-on is rajta lesz egy perc múlva. Aztán majd valaki engem is nyakon csap :)
mert nagyon is felkészültek a pusztításra

Csak így odavetve. Hmmmm, nem is tudom, kik pusztítottak itt nyolc évig...
Ja és a 600 EUR-ra jön egy 98%-os adó :)

100 kisköcsögöt elkapok és megvan az új lakásom...
Rend? Konzervativ?

Az a komrany aki karteritest fizet rendbontoknak?

Se rend, se konzervativ.
Naszta!
Magyarországon sosem lesz ilyen rendszer sajnos, mert a tolvaj vezetőknek nem ez az érdekük. Én is megszüntetném alapból az összes MÁV-os kedvezményt, és ténylegesen csak annak adnék aki jogosult vmilyen szempontból (mozgássérült).
Azt sem értem az elektromos művek dolgozói mire fel kapnak kedvezményes áramot? Én iskolában dolgozom mégsem kap a gyerekem ingyen tankönyvet a gimiben sőt egy vagyonba kerül.
Amúgy azért is szelektálni kéne az ingyenes dolgokat, mert amit ingyen adnak azt nem becsülik semmire.
@Axum: Volt ott egy nevetőjel is, jelezvén, hogy nem gondoltam azért ezt komolyan. :-)Biztos vagy benne, hogy ezek proligyerekek? Én egyáltalán nem.
Egyébként a németeknek (és más boldogabb népeknek) könnyebb dolguk van, mert ott létezik az a köztudatban, hogy ami a közé, az nem senkié, hanem az enyém is. Mert adót fizetek. És ezért nem rongálom, illetve ha más teszi, akkor szólok érte, netán rendőrt hívok. Egy ismerősömet Németországban egy eldobott cigarettavégért büntették meg, kis túlzással, mire leért a földre a csikk, már ott is volt a poszt, és büntetett. Sajnos elkövette még azt a hibát is, hogy felajánlott egy kisebb összeget a rendőrnek, hogy borítsanak jótékony fátylat a múltra, és ezért meg majdnem fel is jelentette a felháborodott közeg. A kinn élő rokonaink szerint csak azért nem, mert külföldi volt. :-)
Úgy igazságos, hogy a tettenért graffitisre jogszerűen rá lehessen lőni paintball fegyverrel.
:))
1.Nem kaptuk el elsőre a bolti tolvajt
/könyv/ hanem hagytuk, hogy 50000 fölé
lopja magát /3 alkalom/
2. Mindegyiket szépen videóval dokumentáltuk
3. A harmadiknál elkaptuk átadtuk a rendőröknek az embert is meg a videókat és följelentettük
4.Be kellett menni a kapitányságra és számlákkal igazolni, hogy amit ellopott az a mienk volt
5.Szétszedték alkalmankéntre így már
20000 alá ment és csak szabsértés lett
6. Meg nem is találják a lakcímén úgyhogy az egész hatóság a vállát vonogatja

7. Farkas László Patriknak hívják a gecit.
Az egyébként nem igaz, h nincs Berlinben graffiti. A fenti szabály az S-bahnra vonatkozik, vagyis a gyorsvasúthálózatra, ami külön vállalat. A BVG-nél (helyi BKV) asszem nincs ilyen, viszont be van kamerázva minden. A falak azért rendesen be vannak terítve az olyan helyeken. Viszont van sok legális felület, többek között a falnak egy jókora szakasza van megfestve, de azok inkább festmények.
A posztban említett ötlet jó, sőt, nagyon jó!

Nem is szólnék hozzá, ha nem leselkedne a sorok között a kis csúsztatások apró sora... Mi az, hogy "nagyon is felkészültek a pusztításra"? Épp hogy most ért véget egy pusztítással teli időszak! Aminek a következményeit még hosszú évekig nyögni fogjuk... És mi az hogy "...butapártok illegális gárdájával..."? Nem épp Orbán mondta a minap, hogy a biztonság megteremtését az államtól várhatjuk és kell is elvárni; továbbá, hogy a (félkatonai, félrendőri)magánhadseregek, magánrendőrségek burjánzásának véget kell vetni?!

Mindegy, az őszi önkormányzati választások után ez az ötlet is meg fog valósulni, legalábbis nem lesz álliberális ellenzője a dolog kivitelezésének.

Hajrá, kapjuk el a firkáló "kisköcsögöket"!
Nem hinném, hogy lenne ember 30 felett, akinek tetszik a graffiti. Ezt azoknak üzenem, akik szerint az szép. Nekem okádni kell az összes "művészi szintű graffitivel" összehányt aluljárókban.

Más: használják bármire is a festéksprayt a falfirkán kívül? Az erdészek fajelölésre. Másra?

Csak olyan festéksprayt lehessen Európában forgalmazni, ami valami könnyen előállítható olcsó vegyülettel eltávolítható. Szerintem az erdészeknek mindegy lenne.
@kistérségi troll: "Több mint 5 milió eurót költ évente a berlini S-Bahn a rongálások helyreállítására. Ne nézzen félre!
A rongálók előállításához vezető információkat akár 600 eurós díjjal jutalmazzuk.
Forduljon a berlini rendőrkapitánysághoz (tel) vagy bármelyik rendőrhöz."
"minden egyes öreg néni veszélyt jelent."

Hát még a jobb kondiban lévő fiatalabb bácsik, akik egy félreesőbb helyen, ahol a graffitisek szívesen ténykednek (pl. Óbudán, a Filatorigát HÉV-megállónál) nemcsak a rendőröknek szólnak (talán nem is szólnak), de esetleg meg is kóstoltatják a kisköcsögökkel a flakon tartalmát. Bőrön, szemben, orrban és szájban jobban is mutat, mint a betonfalon. Mármint kívülről nézve.
Ha nem éli túl, simán elhiszik, hogy öngyilkos lett. Ki akarta próbálni magán.
@Neo07: "Mi az, hogy "nagyon is felkészültek a pusztításra"? Épp hogy most ért véget egy pusztítással teli időszak! Aminek a következményeit még hosszú évekig nyögni fogjuk... "

Ezt Bélánk nem fogja meghallani. A bal fülére süket. :-)))
Komplex megoldás kell nálunk, itt több használható ötlet is volt. A poszt csak egy oldalról támadja a dolgot, biztos vagyok benne, hogy a kamerák, a sprayvásárlás nehezítése, valamint kicsit erélyesebb civil hozzáállás mind kéne egyszerre. Mert minden házhoz nem tehetünk kamerát, sprayt szereznek külföldről, az utca népe meg félrenéz, és legyint. De talán mindez együtt. Mondjuk egy következő főpolgármester indíthatna egy ilyen csomaggal.
Az, hogy nincs pénz a rendcsinálásra az egy hülyeség. Egy forgalmas kisvárosi kereszteződés bekamerázása kb. 1,5 millió, ha a kenő, korrupciós és mutyipénzeket is belevesszük akkor 3,5 millió forint. A 1,5 misit 1 nap alatt visszahozza a kereszteződés csak a piroson áthajtókból. A 2-3. napon visszajön a mutyipénz, és a 4. naptól termel.
@kistérségi troll: Jaj, te, mit kapsz ezért majd itt néhányaktól... :-) Berlin közvetlenül Prága és Párizs után van nálam is.
@Slanger - Találtál egy jó kommentet?:
Köszi :D
Hát mostmár ezt is tudom magamról :D
@szerénységem:
A festékszórókat akár a bicikliváz festésére is használhatják. Gyártanak amúgy pont a metró kocsikra vagy a MÁV vagonjaira anti-graffiti festéket, és nagyon jól működik. Csak az előállítása drága.

Amúgy csak ellenőrzött spray behozatala ötlet nagyon szépen hangzik, amíg végig nem gondoljuk, hogy mi vagyunk európa "öccá olcsó, kettő az eze, de sok az ezeöt" országa.
Amikor a Városkapu TESCO parkolóban a tezsvír nekem légpuskát szeretne eladni. . . muhhaha. . .

Kamera rendszerek? Jól hangzana, de az éjszaka közepén megjelenő csukjás alakokat kb. annyira lehet beazonosítani vele, mint négereket, akik szurkot lopnak a kivilágítatlan alagútban.
@mesterseges szinezek: "a civilek minden ilyetén bevonása azonnali házmesterezést vált ki"

Picit szomorú vagyok, hogy 160 poszt után még csak besúgórendszerezés és feljelentősdizés van, házmesterezés meg juszt sincs. Már lottót se merek venni így.
A topik címe:"Légy résen!"
Köszönöm a bíztatást TWA, de én nem vagyok akkora kandúr!
Ez egy jó ötlet. A poszt felvetése csillagos 4/5-öt érdemel.

Ráadásul rengeteg ex-munkásőrt, unalmában divatnácinak állt fiatalt, és volt BKV-ellenőrt le lehetne kötni általa.

Bár ha rajtam múlt volna, akkor már évekkel ezelőtt tovább fejlesztettem volna az ötletet: megbírságoltam és feljelentettem volna azokat - magukat művészeknek tartó (valahol a graffitisek is ilyenek) - embereket, akik azt az ízléstelen épületet rittyentették a Lágymányosi-híd pesti hídfőjének csendjébe. Ráadásul meglehetős fellengzőséggel még azt is rá merték vésni, hogy művészetek palotája...:)
Emellett Berlinben viragzik a street art, es kulon tarlatvezeteseket szerveznek turistaknak a hiresebb Banksy-muvekhez.
@kistérségi troll:

Milyen munkára alkalmaznak trollokat Berlinben? Magam is gondolkodtam a dobbantáson, de eddig azt hittem, hogy a németeknél csak ogrék dolgozhatnak...
@inframazsola: 1) itt fizeti magának rendes áron. Akár csak a szállást, a kaját vagy BÁRMI mást.

2) Ilyenkor itt kap kollégiumot és helyi bérletet a koli és az egyetem között. Haza olyan sűrűn látogat, ahogy a tárcája bírja.
@kócoss: nagy a különbség: igen. Példát kéne venni: igen. Az első pont: privát cégek csinálják a tömegközlekedést, tisztán gazdasági alapon, szigorú peremfeltételekkel (pl: ne kelljen többet sétálnod a lakásod elöl a buszig 10 percnél ~800m stb.)!
@bgp: "Fizetésképteleneket meg narancsszínű ruhában, kefével és vödörrel kiterelni, hogy lemossák a mocskukat."

Jobb nyugati országokban már rájöttek, hogy nem a pénzbüntetés a megoldás.
A pénzbüntetés igazságtalan, a gazdagot alig sújtja, a szegényt valósan bünteti.
Mindig az a konzervatív óangol gondolat jut eszembe, miszerint az a szabadság, hogy mindenkinek joga van a híd alatt aludni: a hercegnek és a koldusnak is.

Jobb helyeken a gazdagokat is közmunkával büntetik. Az már igazságosabb úgy.
Már negyven(!) éve hallottam, hogy pl. a svédeknél a nyilvános részegséget nyilvános utcasepréssel "honorálják".

Talán nem véletlen, hogy a kipontozásos jogsi elvétel is működésképtelen nálunk, ezzel ugyanis az "uralkodóosztály" érdekei sérülnének. Ha esetleg a mentelmi jog nem jár vagy nem véd, akkor legfeljebb zsebből kifizeti a büntetést és gyakorlatilag büntetlenül szegheti meg ismét a szabályokat, míg a "pórnép" dögöljön bele a büntetésbe, adott esetben.
@ThunderWolf: A Kétfarkú Kutyát felhozni példának az eszetlen taggelésre kurvára nem szerencsés.
@Avatar: "ahol a mocskos pénzhajhász cégek megpróbálnak minél több pénzt lehúzni az ügyfelekről.
Nálunk viszont a zembereket szerető politikusok ezt nem hagyják"

Igen, valóban, a politikusok nem szeretik a konkurenciát... minden pénzt ők akarnak lenyúlni.
Ez látszik is, a tisztes üzletek becsődölnek és csak a jól korrumpálók maradhatnak.
@ut: "a rendőrség reakcióidejét kellene csökkenteni"

Én egy tizenéves sztorit hallottam (de meglepődnék ha ma jobb lenne a helyzet).

Egy ismerősnek a lakása elől vitték el az autóját, még látta a kocsi hátát ahogy elhajt.
Hívja a zsarukat, gondolván amcsi filmekből, hogy beindul a forrónyom...
A rendőr udvariasan kéri, fáradjon be a kapitányságra és írjanak egy feljelentést ;)
@Naszta: Japánban lehet, hogy ezt megcsinálja egy egyetemista, de ez nem Japán. Ha nem lenne diákkedvezmény, jóval kevesebbet utaznának a diákok és sokkal kevésbé ismernék az országot, aztán kereső korukban eszükbe sem jutna, mekkora király hely a Badacsony (mint nekem, aki osztálykiránduláson voltam ott - kedvezményes vasúti jeggyel), menjünk inkább Horvátba, azzal legalább tuti nem fogunk mellé.

Vidéken annak is jut kollégiumi férőhely, aki nem akarja, Budapesten ez sem ilyen egyszerű. Gondolom nagy a szórás, de meglepne, ha akármelyik fővárosi egyetemen elérné a kollégiumi férőhelyek száma a hallgatói létszám 20%-át. Valószínűleg inkább 10-15% körül mozog.
Van már ennek némi anakronisztikus, szélmalomharc jellege, hogy még mindig azoknak a hülyeliberálisoknak a fenekét porolod, akik már a rég megszűnt SZDSZ-ben is mindig is kisebbségben voltak.
De nem ez a legnagyobb bajom. Hanem hogy erősíted azt a közkeletű (általában szándékos) félreértést, hogy itt egyesek nem szeretnék a rendet. Pedig a „rendpártiságtól” nem emiatt áll fel a szőr sokunk hátán. Hanem éppen azért, mert ez demagógia, hiszen mindenki szereti a rendet, csak éppen másképp képzeli el azt. Utóbbiról viszont a „rendpárti” politikus nem akar beszélni, majd ő tudja mi a rend, oszt’ csinálja. Aki mást ért rend alatt, az rendetlenségpárti. És ilyenkor aztán dől a szigornak nevezett ostobaság. Az nem kérdés, hogy a rendet be kell tartatni, de a „rendakarás” nem más, mint a tehetetlen düh.
(Hasonló a helyzet, mint a „nemzeti egység” esetében. Mindenki szeretné, ha össze tudnánk fogni közös ügyekért. Mégis, ilyet csak az mond, aki a saját nézeteit kiáltja ki a nemzeti akaratnak. Aki nem tart vele, az nemzeten kívül van. Így aztán éppen az ver éket a nemzetbe, aki az egységéről papol.)

Ami a graffitit illeti, én bármikor szívesen felnyomok egy firkászt, mert úgy látom jónak, hogy az ilyeneknek ráverjenek a kezére. De az ilyen vérdíjas, pénzért feljelentős akciókat szívből ellenzem, mert több kárt okoznak, mint ami hasznuk van. Röviden: rombolják a társadalmat (bár Mo-n már nincs mit rombolni). (Ez nem keverendő össze azzal az esettel, amikor konkrét elkövetőket – jellemzően gyilkosokat – keresnek vérdíj fejében.) Már egy iskolai osztályban is szétbombázza a közösséget a spicliskedés. Milyen lenne az osztályközösség ott, ahol a gyerekek ötöst kapnak minden befújt társuk után?
Talán inkább éppen az közösségtudatot kéne erősíteni: nyomd fel a graffitist, mert az a közös érdekünk!
amugy rend sincs szabadsag nelkul

ezt se kene elfelejteni, arpi!
600 ejro?
168e huf?

na, mentem vadászni...
@crey7: aha, az összes "Neoluxot csak személyivel lehessen vásárolni" ötlet mosolyogtató. Mondjuk nem magyar specialitás. Amerikában a lépfenés levelek idejében tiltakoztak többen, hogy micsoda dolog, hogy nincs a bélyegeknek hamisíthatatlan sorozatszáma, és hogy ne lehessen névtelenül bélyeget vásárolni.
Na meg persze, már Amerikánál maradva, az alkoholtilalom is milyen jól működött... Ennyit a festékspray követésén alapuló megelőzésről. Ahol a graffitiproblémát a gyakorlatban is megoldották, ott a folyamat ütős, szó szerint:
www.gadling.com/2010/06/08/graffiti-artist-told-to-return-to-singapore-to-receive-his-canin/
Meg kilencven elott voltam Berlinben, de akkor ott úgy működött a jegyvaltas a buszon, hogy bedobtad a megfelelő összeget egy dobozba, meghuztad az oldalán levő kart egyszer, kijött egy jegy. Akkor is, ha kevesebbet dobtal be. Akkor is, ha nem dobtal be pénzt. Megsem csinalt ilyent senki. A berletesek pedig felszallaskor korbemutattak a többi utasnak a bérletet, nehogy valaki azt higgye, potyaznak. Szóval az egy nagyon más ország.

Nem értek egyet a rendfentartas civil kézbe adásával egyébként, az egy kepzetseget igénylő szakmunkás.
amíg átlagosan 2 perc a rendőrségi telefon válasz ideje és a kiérkezés 5-10 perc addig mit akarunk? Rendet?

Persze, először azt szeretném, ha a rendőrséget hívva valaki gyorsan felkapná a telefont és az mondaná: Miben segíthetek?
Nem pedig azt, hogy "A hívását rögzítjük, [ugyan ezt angolul,] kérjük legyen türelemmel a kezelő jelentkezéséig."

Komolyan mi van ha éppen most van baj és nem érek rá átlag 2percig?????????????
Erre varrjon gombot aki akar.
@altimus: "De visszaterve a grafittire, miert is nem lehet pl. termekdijat tenni a festek spray-re?"

Mert bármelyik festékboltba elmehetsz, és ahol kevernek festéket, ott spraybe is beletöltik. Ingyen, másodpercek alatt.
Graffity good, tagging bad, m'kay?

Szoval nem art a kettot kulonvalasztani...
Berlin az európai graffiti fellegvára, New York pedig a szülőhazája, aki szerint ott nincs graffiti az minden bizonnyal csak a belvároban turistáskodott. Ugyanez London és a többi nagyváros. A legkeményebb metró és vonatrajzok a mai napig berlinben készülnek:D
A különbség annyi, hogy nyugaton kiszorították a tegelést a belvárosból. A vagonokat meg nem hagyják futni, így csak a fanatikusok festenek illegálban, amivel kemény büntetést kockáztatnak.
A falfirka kiszorult a külvárosokba és a gyártelepekre. (ahol rendszerint legális a graffiti) Berlinben pl. nem nyithat ki egy bolt a belvárosban amíg le nem takarította a tegeket. Ezzel elérték, hogy a kisköcsögöknek nem éri meg összerondítani a belvárost.
A vonatokon és metrókon pedig olyan festés van, amiről egy gőzborotvával le lehet mosni a graffitit gyorsan és olcsón(ugyanez van falra is, nálunk a körúton kb. egy éve pl.). Így érik el hogy nem futnak a kocsik összefestve, megszűntetve ezzel a graffiti lényegét (lássák a neved a város minden részén).
Tehát, okosan szétválasztják a rongálást az alkotástól és erőiket a rongálás megakadályozására fordítják. Mindemellett olyan helyeket biztosítanak ahol van létjogosultsága a graffitinek.
A németeknél is kampánytéma a graffiti és évek óta külön rendőrségi osztály foglalkozik az üggyel. (Mo-n nagyjából egy éve működik hasonló nyomozócsapat) Ezek ellenére az európai graffitisek kb. 80%-a német gyárakból származó festékkel fest, amire külön iparág épült az idők során.
@/tmp: Lényegtelen, hogy a kép honnan van. Ha végiggondolod rájössz, hogy a lényeg a piros firka, másrészt ha beírod a Google képkeresőjébe hogy "tegelés" az első oldalon dobja ki a képet. Nem néztem honnan van, de a célnak megfelelt, ugyanis látszik rajta mi a teg.
@Brigi \"B. A.\" főnöke: És miért nem fizettetünk szerzői jogdíjat a faszénre? Lemásolhatod vele a Hubbard összest (vö: jogdíj az üres cd-n). :)
Ha már a rend áráról beszélünk.

A banki 200 milliárd szép szám.
De számoljunk kicsit.

200.000.000.000 Ft valamint 10.000.000 lakos.
Vagyis lakosonként (bébi és nyugdíjas egyarán) 20.000 Ft.
Mivel tudjuk hogy
1./ A bankok úgyis áthárítják a költségeket,
2./ Minden pénzt végső soron a "nép" fizet,
ezt is mi fizetjük ki, ez a mi kis rejtett adóemelésünk.
Vagy közvetlenül banki ügyfélként vagy egy banki ügyfél vállalkozás ügyfeleként vándorol el a pénzünk.
Vagyis egy átlag 4 fős családnak évi 80.000 Ft-ja.
De mivel a nagyonvidéki magyarország és a nyomornegyed magyarország nemigen látogat bankokat és kevés "nemfekete" gazdasági ügylete van, így joggal tételezhetem fel, hogy az én kis 4 fős családomnak legalább 160.000 Ft-jába fog kerülni a 'radikális és azonnali adócsökkentés'.

Hajrá, még néhány adócsökkentés és csődbemegyek. :(
@eMeL:

Azt hiszem indítok egy "Hogyan korrumpáljunk" tanfolyamot, ahol a diákok OKJ-s végzettséget szerezhetnek korrupcióból...
Mindezt persze Gazdasági túlélőtanfolyamként fogom hirdetni...:)
@eMeL:

Hát kérem olyan jogszabály kell, amivel a bankok nem emelhetnek a tarifáikon addig, amíg ez az adó működik. Ennyi. Ha jól hallottam 2-3 évre tervezték.
Ha nem tetszik nekik, húzzanak a sóhajba.
Úgysem fognak, mert nekik még 2000 milliárdos adó mellett is megérné a hazai piac uzsoravilága...
@eMeL:

gratula a matekhoz. remélem nem gondolod komolyan, hogy ez így működik?

fel sem tűnt, hogy eddig is súlyosan drágább a banki szolgáltatás, mint néhány kilométerrel nyugatabbra, ahol még a bérköltségek is magasabbak? vajon miért? mert az emberek kifizetik.
@ThunderWolf: Egy Wagner-ária éjfélkor az ablakod alatt nem művészet, hanem zajártalom. Ahogy egy szobor a bejárati ajtóban szimpla akadály, egy graffiti a metrókocsin vagy a műemlékház falán pedig eccerűen köcsögösködés.
Sajna a grafitisesek egy része el van szállva magától, hogy művészet, amik csinálnak, pedig sajna ezeknek a "művészeknek" nagy része szimplán béna, még egy átlagosan szürke is ritkán akad köztük. Én szeretem a szép, izgalmas, érdekes grafittiket, és hamarabb meg tudom neki bocsátani, ha nem megfelelő helyre festik, de nézzetek már körbe: a legtöbbje 0 művészi érzékkel, 0 kompozíciós érzékkel, 0 kreativitással rendelkezik. Kb mint a 8 éves unokahúgom, mikor büszkén mutatja a zsírkréta-rajzát.
@eMeL: Nem lesz az 200 milliárd, meglásd. Ez csak a bemondás volt, hogy legyen miből engedni. Más történeteknél is működik ez a taktika: elmennek a falig, hogy visszaléphessenek, és elmondhassák, hogy engedtünk. Igazából komoly, húsba vágó döntések eddig nem születtek, ha mégis (adó), akkor az jövőre érezteti csak a hatását - nem hülyék, nem akarják elveszteni az őszi választásokat.
A tánc jövőre kezdődik, addig építgetik a fék nélküli hatalmi rendszert, nincs sok idejük, gyorsan kell cselekedni.
Kiegészítésképp:

a "werden mit bis zu 600 Euro belohnt" az NEM kötelezoen 600 Euro, hanem, mint felso határ jelentkezik, magyarul talán így hangozna: "akár 600 Euróval..."

Minden jót:
vasgyuszi
Most néztem, hogy tárgytalan az elozo hozzászólásom, törölheted.
@/tmp: Nem az a lényeg, hogy ki, mit, miért és hova rajzolt, hanem az, hogy mit ad kija gugli rája.

Nem túl csavarosak az agytekervényeim, úgyhogy számomra az MKKP Bodrija pont a szimpla agyatlan tagelés művészi színvonalú, élvezetes paraboláját, kifigurázását jelenti. Azt, hogy "ilyet én is tudok ám, sőt, sokkal jobbat, mint ti, mégis olyan ez, mintha a kutya hugyozta volna ide, hát akkor milyenek a tieitek!" Csakhogy így leírva ez okostojáskodás, odarajzolva meg kurvajó karikatúra. Kíváncsi vagyok, hogy került-e tag Bodri megjelenése után is erre a falra még...

Bocsánat, ha túlmagyaráztam volna. Lehet, hogy nekem is a címkékkel kéne foglalkoznom, meg a gugli kulcsszavaival, és nem az ízlésemmel, az önálló értékítéletemmel...
A szerzőnek.

Nagyon kedvelem az írásait, most mégis azért írok be mert vitatkozom önnel.
Ez a téma ennél differenciáltabb, mint ahogy vázolja. De nem is csoda, Magyarországon a 'Zóltán Erika' és a 'Kúrva anyád!' szintjén szocializálódtunk a 80-as, 90-es években és erre mondták azt nekünk, ez graffiti. Nem mindenki máglyára való, akiknek flakon van a kezében. Meg lehet nézni, milyen az amikor tehetséges emberek állami megbízást kapnak: mondjuk rajzolják meg Dózsa Györgyöt a metróaluljáróban. Véleményem szerint bevonni ezeket az embereket a lepusztult terek színesítésébe nem lenne hülyeség és itt most a profi graffitisekről beszélek.
A 'Wanted' eljárást nevetségesnek gondolom én is. Vandálokat, rongálókat eddig is bármelyik éber civil eljuttathatott a rendőrségig.

És hadd jegyezzem meg, hogy valai(ke)t permanensen kisköcsögözni az olyan, mint a poént megmagyarázni. Gyengíti. Ennél ön ügyesebben ír és ügyesebben írja ki az indulatait. Persze aki amúgy is szeret fej nélkül kisköcsögözni, annak ez összekacsintás. Nem tartozom közéjük, szóval én ezt arroganciának tartom.
További sok sikert kívánok!
@aamen: qrvára igaz!

Soha semmilyen állami/önkormányzati projekt nincs végiggondolva A-tól Z-ig. Még tévedésből sem.
@kirúzsoz: Annyiban megvédeném a cikkírót, hogy a kisköcsögöket szerintem nyugodtan lehet kisköcsögnek nevezni. Akárhányszor.

Rohadt kis firkálós köcsög mind!
@kirúzsoz: Kedves Hölgyem!

Bevonni valakiket terek díszítésébe, meg odahúgyozni egy házfalra, ez két igen-igen differenciált dolog.

És ha még néhányszor leírná azokat a kifejezéseket, amiknek az élvező köréhez annyira nem tartozik hozzá, hogy egy íráson belül, plusz jelentés nélkül, csak a trágárságra bazírozva, többször megismételt! Sokkal szebb és hitelesebb lenne ez az arisztokratikus, tartalmatlan kioktatás, oldalvágásokkal telitűzdelve!
Van egy fogalom sok országban: citizen's arrest
http://en.wikipedia.org/wiki/Citizen's_arrest
@NIL7: sőt, a szócikk szerint Magyarországon is van ilyen. Nem is tudtam.
@kirúzsoz:

"A 'Wanted' eljárást nevetségesnek gondolom én is. Vandálokat, rongálókat eddig is bármelyik éber civil eljuttathatott a rendőrségig."

Hú de nagy butaság!
Hát ingyé' ki a rák fog feljelentősdit játszani, h aztán kockáztasson egy verést, vagy egy kis ingyen cirkuszt, anyázást.

600 euróért viszont már fontolandó. Azért már megéri benyelni egy-két anyázást, "spicli"-zést
@eMeL: "az a szabadság, hogy mindenkinek joga van a híd alatt aludni: a hercegnek és a koldusnak is."

Bocs, az egységes jogalkalmazásra szokták volt mondogatni:
A törvény mindenkire vonatkozik, mindenkinek tilos kenyeret lopni és a híd alatt aludni. A hercegre és a koldusra egyaránt vonatkozik a törvény.
kisköcsög, ún. véleményformáló újságírók telifossák, összerondítják a virtuális és nyomtatott tereket! nosza, tűzzünk ki a köcsög fejükre vérdíjat!!

(hm. fentiek vajon hogyan ízlenének a tisztelt - érintett - újságíróknak??)
@Aldobói.Feldob: Viszont ezt nem kötelező olvasnod. (Persze teszed, meg még kommentelsz is...) A graffiti meg ott van, ha tetszik, ha nem. És nézned kell.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
"600 euróért viszont már fontolandó. Azért már megéri benyelni egy-két anyázást, "spicli"-zést"

Egyébként ez a spiclizés is a Kádár-rendszer öröksége...[*] Ha valaki megrongálja az önkormányzati/állami tulajdonú cég járművét, akkor személy szerint engem is megkárosított, így akár "ingyen" is kellően motiváltnak kellene lennem, a közönségnek pedig megtapsolnia engem, a "spiclit". (A verés kockáztatása más szempont ;-)

Amúgy magyar viszonyok között a 60 € "vérdíj" is elég lenne. ;-)

[*] Egyébként érdekes mentalitás alakult ki Magyarországon. Itt egyenesen _menő_ az "államot" megkárosítani (pl. adócsalással). Ez egy olyan dolog, amivel itthon dicsekedni szokás a buszon. Azzal is, ha pl. a hajléktalanoknak osztott kajáért beállsz a sorba nem-rászorulóként (megtörtént eset). Pl. Németországban ezt szégyellni illik (ha rajtakapnak), nem kérkedni vele.
Igen, rendnek és fegyelemnek kell lenni. De azért minden őrült nyugodtan irkálhasson blogot... Amit W művel, az tulajdonképpen verbális graffiti, önemlékmű állítás, szerény lehetőségek között.
"tettrekész állampolgárok direkte vadásszanak a kisköcsögökre, szükség esetén többedmagukkal"

Más szóval Gárdák felállítását javaslod.
nem1rem1

az első mondatához, ugyanezt írtam.(bár jelezte, hogy tartalom kontra tartalmatlanság értelmezésénél elakad)

a többihez. természetesen egy alsó hangon (mondjuk, mocsár) kondicionálódott modornál, már a normalizált hangnem is pukkedliző arisztokratikus formalitásnak hat, ettől még a tény az, hogy az csupán normalizált hang.
jó ötlet, jelentősen megemelné egy-két jól elhelyezett, jól kivitelezett graffiti értékét, és az azzal járó fame-et.
@Dersu Uzala-38:

"Más: használják bármire is a festéksprayt a falfirkán kívül?"

nincs sok fantáziád. én hangszert fújtam vele, mert leégett.

persze hazudok
@szerénységem: az a helyzet barátom, hogy manapság az internet lassan olyan, akarod vagy nem, így vagy úgy egyszerűen nézned kell. szóval én nem látok olyan éles határt a virtuális és a (kő)valóság között mint te. és ez a határ egyre vékonyodik a virtuális tér megállíthatatlan kiterjedésével. úgyhogy hulladék bizony itt is ott is lesz dögivel. hogy azután az ún. szemetet gőzborotvával vagy delet gombbal távolítják el az már csupán technikai kérdés. az igazi kérdés inkább az, vajon lehet-e az emberi termékektől (amik jószerével már születésük pillanatában melléktermékek) egyáltalán megszabadulni.
@gande: na most... otthon mennyi a számlavezetési díj. mert pl. angliában egy privát számlának a normáls tarifája 8 font, havonta. otthon elküldenél egy bankot az anyjába is, ha azt mondaná, hogy majd 3000 Ft a havi számlavezetési díj. szóval nem egészen otthon a legdrágábbak a díjak, kérdés persze, hogy mihez viszonítod. az itteni minimálbérhez képest az itteni bankszámlavezetési díj pl. nulla tétel.
@jozicsenko: jah, pont ezen röhögök, hogy mióta fityesz van kormányon naponta 3 kritika íródik, fletóról anno max annyi, hogy helyes, hogy végre elkezdett igazat mondani, és a nép hülye, hogy felháborodik :-) Előre a kijelölt úton! Aki ezt elhitte, az öszödi beszéd felér értette csak: a reformdömping is csak duma volt a hatalom megtartása érdekében, ma ez már történelmi tény! Meg természetesen a ballib média naponta megállapítja értelmiségi fölényét a jobbéval szemben, ami nem is lenne nagy baj / hazugság, csak kihagyja a számításból, hogy az MSzP eddig a panelprolik (és nyuggerek, és vidéki fajankók) szavazataival kormányzott, akik köztudottan nem okosak (sőt még zsidóznak is pártjukkal ellentétben, most találtak is jobb[ik] pártot).

Hogy hozzá is szóljak:
tényleg nincs köze a tegelésnek a Fideszhez :-)
Árpádom úgyérzem ez a hír megér egy misét.

kepviselofunky.blog.hu/2010/07/02/vicclaptol_kert_helyreigazitast_a_kormany

Annak kapcsán gondolom hogy remek kis cikket rittyentettél a mohamed karikatúra kapcsán örjöngő muszlimokról, akik olyan hülyék hogy nem értik a viccet.
Látod árpád, hogy egységsugarú "muszlimokat" találjunk még a Budapest táblát sem kell elhagyni.
@prostatikus vogon jeltz: semmiség! caligulás topicba nézz át! na az a hűbazmeg.
@combo: "Egyébként ez a spiclizés is a Kádár-rendszer öröksége...["

Már megbocsáss, a társadalomra káros egyedek proaktív szűrése miért lenne összehasonlítható mondjuk a III/3-al? Nem mindegy, hogy bűnözüket jelentünk fel, vagy a nem megfelelőoldali poltikai nézetekkel rendelkezőket.
@prostatikus vogon jeltz: Azért ne sértsük meg szegény kormányt a muszlimok vakhitével. Inkább 10 tömjén mint egy arab terrorista.
@marhaszív: Nekem 15 éve ilyen az internet, bocs. :-) De most komolyan: kötelező olyan oldalakra kattintgatnod, amelyek felháborítanak, és még be is írogatni kommenteket? Ugye, nem. Viszont a graffitiket nem tudod kikerülni, főként, ha a házad falára festik fel.
@prostatikus vogon jeltz: Ez annyira jó, hogy már a szentkoronarádiósok is röhögnek rajta. És érdemes a kommenteket is ott olvasni, na azok még viccesek. "Személyeken viccelődni az zsidó tempó." vagy ilyesmi. LOL.
@kaffogó hebrencs: "Már megbocsáss, a társadalomra káros egyedek proaktív szűrése miért lenne összehasonlítható mondjuk a III/3-al? Nem mindegy, hogy bűnözüket jelentünk fel, vagy a nem megfelelőoldali poltikai nézetekkel rendelkezőket."

Hol állítottam én ilyet (vagy az ellenkezőjét)? Én csak annyit akartam mondani, hogy akkor alakult ki a "spicli"- és "állam"ellenesség (jogosan), és ez itt maradt.
Valami hihetetlen ... Te Árpi neked a 'Rend' kapcsán először a graffitisek és nem a maffia jut eszedbe?

Már a graffitisek, a kéregetők, a kisrendőrt megvesztegetők is eltörpülnek a méhtelepet üzemeltető ORGAZDA előtt, aki egy halom más bűncselekmént húz magűval s még nem is említettnk olyat hogy csempészés, drog autólopás kínai piac kaszinók üzemeltetése etc etc erre fogja magát is kiakad a csóringer graffitiseken, hihetetlen..
Kétségtelen azokat nem kell túlybonoylítani mert taknyos kölyök mind, tán még te is nyakon tudnád csapni, nem úgy mint a kopaszmarciékat ahol a sötétített üveg az alap.

Mert hát bonyolult, meg gondolkodni kéne, meg utánajárni, hogy hogy is van ez, mert miért lehetett.. csak hát az meló, meg jár hozzá valami veszélyességi pótlék is nemúgy mint az utcai karcosokért, "népünk ellenségeiért"
index.hu/belfold/2010/07/02/holnaptol_ki_kell_fuggeszteni_a_kozepuletekben_a_nemzeti_egyuttmukodes_nyilatkozatat/

Ugye ez csak július 2-ai tréfa? Jól van, legalább gazdasági károkat nem okoz... Hát úgy látom, hogy a Fidesz semmit nem tanult az előző ciklusából.
@combo: Épp ezt akartam magam is beírni, de már be volt.
@SevenDeadlySins:
Tudod, létezik egy szubjektív közbiztonságérzet és annak nagyon jót tesz az is, hogy látod, hogy rend van. Akkor is, ha valójában velejéig korrupt minden, de az embereknek fontosabb a rend látszata, mint a statisztika.
Van egy (nem igazán alátámasztott) elmélet a Fixing broken windows. Abból indulnak ki, hogy ahol van már némi szemét, ott az ember könnyebben dob el még egy kicsit, mint ahol tisztaság van. Ezért a kis szemét felszámolása megelőzi a komolyabb szemetelést. Ez valószínűleg igaz is, de az, hogy idővel a bűnözés is javul erősen kétséges. A városképnek viszont tutira használ.

Amellett, hogy igen gyakori hiba a "hagyd, van fontosabb" is. Igen, van fontosabb, sőt mindig van fontosabb, de az nem lehet ok, hogy miért nem végezzük el a kevésbé fontos dolgokat. Ez szokott odavezetni, hogy a kicsinél van fontosabb, a naggyal nem tudunk mit kezdeni, ezért se a kicsi, se a nagy dologgal nem történik semmi előrelépés.
@combo: A matematikai logikából ismerjük azt a törvényt, hogy egy állítás kétszeres tagadása az állítás igazolását jelenti.

Ugyanakkor a politikai logikából is közismert az a törvény, hogy egy állítás kétszeres megerősítése az állítás tagadását jelenti.

Néhány közkeletű példa: "Népi demokrácia", ahol is a népi és a demokrácia kifejezések rokonértelműek, vagyis egymást tagadják. Hasonló a helyzet a népi demokráciával is. Stb, stb.

Nos, a Nemzeti Együttműködésre kötelezően emlékeztetni a nemzeti intézményekben, büntetés terhe mellett - nem hiszem, hogy logikailag le kell vezetni, hogy ez mit is igazol vagy cáfol...
@marhaszív: Amiről csacsogni teccik, vagyis a graffitivel összevethető, kéretlenül is olvasandó-látandó internetes megjelenés neve "spam". Nem azonos a blogbejegyzéssel, a kommentekkel, sőt, hírekkel-álhírekkel, de még a törvényes keretek között alkalmazott reklámokkal sem. Ezekre kattintani kell, míg a spam és agraffiti kiveri az ember szemét, ráadásul pont ott, ahol nem várom, és összepiszkolja azt, amit látni szeretnék.

De azért lehet próbálkozni az ilyen együgyü, kényszeredett összevetésekkel. Úgy tűnik, a zerő momentán veled van...
@kirúzsoz: Én a kontrasztra próbáltam felhívni a figyelmét, ami a gőgös megnyilvánulás és az alpári trágár (vagyis: eszköztelen, plusz jelentés nélküli) szóhalmozás között feszül.

A kevésbé szalonképes kifejezések használatának ugyanis meglehetnek a trágárságon túlmutató céljai is, eszközként is használhatóak. A lényege ennek, hogy olyan funkciója legyen ilyn kifejezés alkalmazásának, ami más kifejezéssel nem, vagy nem így tudja a mondanivalót alátámasztani.

(Értelmező kéziszótár címszó: tartalom és forma egysége.)

Persze, előfordulhat az is, hogy valaki nem ismeri fel ezeket az "irodalmi eszközöket", vagy ettől függetlenül is mellőzendőnek, túl erősnek tartja őket itt, vagy úgy általában, bárhol. Ez esetben, mint utaltam rá, eléggé visszatetszést kelt, ha maga a kritizáló halmozza ezek után az ő szájából-tollából immár félreérthetetlenül trágárságnak szánt kifejezéseket.

(Értelmező kéziszótár címszavak: kettős mérce, következetlenség.)

És hogy kettőnk piti vitájától visszakanyarodjak a blogbejegyzéshez: Pontosan ugyanez a véleményem a graffitiről is, mint a magácska bejegyzéséről: Nem az a lényeg, hogy egy írás vagy egy szóhasználat amúgy mennyire tetszik, tetszene, ha nem ragadnánk ki a környezetéből, hanem hogy az adott helyen és megvalósítással számomra valami pluszt, esztétikai vagy intellektuális örömet okoz-e, vagy csak bánt, esetleg felháborít vagy hányingert kelt.

Remélem, nem ér az a vád, hogy túlmagyaráztam azt a poént, amit amúgy vagy nem tetszett megérteni, vagy nem tetszett akarni megérteni.
@combo: Éljen a kommunista, öööö, Nemzeti egyettműködő néphatalom.
@bobbafet: TWÁ-t olvasni szabad választási lehetőség! Nem kötelező kinyomtatni és kifüggeszteni sehova. Ellenben egy koszos, büdös, agyonmázolt aluljáróban nem tudok csukott szemmel közlekedni, mert minimum valamilyen ürülékbe lépek.Az pedig ízlés dolga, hogy ki milyen verbális graffitit/tag-et fogad be.Én sem eszem sóskát, mert az nagyfokú mazochizmust kívánna tőlem:)
@nem1rem1: akkor nem teccet valamit (vagy semmit) felfogni a dumámból. (ez persze nem feltétlenül baj.)

szeretném leszögezni, nem vagyok graffiti párti. én ennek az egész problémakörnek, ami messze túl mutat a grafiti kérdésén, egyfajta, ha úgy tetszik, filozófiai aspektusát igyekeztem feszegetni. mondjuk a különféle terek határait.

ha valami létezik, de azt közvetlenül nem érzékeljük, pl. a látószervünkkel, viszont tudjuk az agyunkkal, hogy valahol mégiscsak van (mondjuk a virtuális térben), akkor ez a tudásunk vajon nem lehet annyira (vagy még inkább) valóságos (és netán nyugtalanító), mintha látnánk a két szemünkkel?
@combo: "Hát úgy látom, hogy a Fidesz semmit nem tanult az előző ciklusából"

De még az előző rendszerből sem!

[És én a történelmi, valódi rendszerváltásról beszélek, nem valamiféle fideszes fantáziavilágról ;)]
@marhaszív:

"ha valami létezik, de azt közvetlenül nem érzékeljük, pl. a látószervünkkel, viszont tudjuk az agyunkkal, hogy valahol mégiscsak van (mondjuk a virtuális térben), akkor ez a tudásunk vajon nem lehet annyira (vagy még inkább) valóságos (és netán nyugtalanító), mintha látnánk a két szemünkkel?"

Hmmm, gondolkodom... Olyasmik ezek a nemlátható, épp ezért a tudatunknak annál valóságosabb dolgok, mint pölö az "azonnali, radikális adócsökkentés" vagy a "csontvázak"?

Aha, így már értem!
@nem1rem1: (Ó, bazz... A Népi demikrácia után, belátom, nem túl fantáziadúsan, a "népköztársaságot" akartam megemlíteni példaként, de sajnos, én is, nem kicsit, nagyon.... Bocs!)
@nem1rem1:

nem éri a vád, nem volt poén. a kisstílű jegyzetváltással értek egyet, amit kegyelmed (értelmező szótár, bekaphatja) kezdeményezett.
a nem lófaszjóskázós arrogancia is félegészség, ha érti. elfér a csillárig érő agy mellett, ha már csillogtatja. nem rossz az. agyő.
itt olvasni, hogyan vélekednek a japán kommentelők a magyar graffitisekről...

www.unkar.org/read/mamono.2ch.net/newsplus/1223728940

"takarodj haza, és dögölj meg..."

de vannak vicces hozzászolások is...
Tömegközlekedés + graffit + Japán.
Oszakában tavaly lekapcsoltak egy magyar graffitist. Ismerősöm tolmácsolt.

Itt ugye kurvára szemet szúr a firka, egyrészt mert tisztaság van, másrészt meg ugye honnan a meleg picsából gondolod, hogy nagyobb arc vagy, mint a többiek? Ennél kisebb egoizmusra is elég vehemensen reagálnak itt.

Országos hír lett belőle, de amúgy mindenféle cécó nélkül elkapták srácot, fél évig előzetesben tartották, aztán hazatoloncolták és kitíltották Japánból. 20 évre vagy hogy.

Állítólag közben megtanult japánul a gyerek - de már minek, ugye.
Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez működne ebben az országban???
Fogja magát két arc, az egyik leakaszt 10 roma, vagy bármilyen csóró gyereket a nyugatiban, akiken nem lehet semmit behajtani, az egyik ad neki 2000 forintot meg egy kis anyagot, hogy fújjá bazmeg, a másik meg kapja őket elfele, oszt már meg is van a másfél milla naponta. :)
@dezso.ma.iszik:
Igen, ez az az effektus, ami miatt nem müxik ma Magyarország. A nobeldíjasok és zsenik mellett ez a másik zsidó örökség. Ez nem olyan könnyen javítható.
Ha már rendről beszélünk, és arról, hogy kinek mit jelent a rend, ime egy jó meccs, ahol én a keresztnek szurkolok. Remélem helyreteszik ezt a szekularizációs blöfföt.
@hogolyo78:
Oó, de hisz akkor adott a feladat. Mondd el, hogy szerinted mi a rend. Ne kerülgessük a lényeget. Ha szerinted más a rend, akkor mondd el, hogy mi az! Mert nekem úgy tűnik, hogy ez az érvelésed csak arra jó, hogy elkerüljük a rendet, mert az kényelmesebb. Márpedig a társadalmi szerződés lényege éppen abban van, hogy közös megegyezésre jutunk, hogy mit értünk rend alatt, és azt mindannyian betartjuk. A diktatúrában az uralkodó határozta meg a rendet. A demokráciában a többség határozza meg a rendet. Ma Magyarországon a győztes mémek határozzák meg a rendet.
@zsirostenyer: az emberek nagy része itt is így vélekedik ezekről rakás sz@rokról, csak sajnos itt van graffiti, ott meg nincs.
Bárcsak itthon is itt tartanánk. Sajnos már kocsival járok, de pár éve még sok kis köcsögöt kaptam el. Hát még ha kaptam volna érte 600 EUR-t! :)
@kirúzsoz: Szívemből teccett szólani! Most végre egyetértek magácskával. Csak olvassa is el majd néha a saját következtetéseit, mielőtt írna! Pá!
Tavaly a brutál szétgarafittizett Nápolyban nyaraltunk. A Garibaldi tér környékén laktunk, ha ez mond valakinek valamit (=inferno). Egyik este kinéztünk az ablakon, láttuk, hogy két kb. 8 év körüli helyi kislány fekete neolux sprével kezdi firkálni a szemközti ház falát. Lekiáltottam, mire elszaladtak. Ha a liberalizmus azt jelenti, hogy bárki szabadon kibaszhat bárkivel, akkor köszönöm, de nem kérek belőle(d).
ez így ebbe' a formába' rendben is van... Ugyanez kellene a tilosban parkolókra is például. Csak tudni kéne jogalkotni hozzá, hogy a parkolási szégyenfal alapot adjon a tisztes bírság kifizetésére, amit emelni lehet 2-3 lépcsőben a kedves notóriusoknak....
süti beállítások módosítása