W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Ha megszoptatsz, megmutathatod az arcod

2010.05.27. 18:35 Tóta W. Árpád

Egy szaúdi tudós szerint a ház úrnőjének tejéből kellene fogyasztaniuk a ház férfi alkalmazottainak.

Erősen ajánlott:
Élet Szaúd-Arábiában - MTV True Life (videó)

További iszlámbarát szövegek:
Allah cikiben
Rasszizmus és antifasizmus



Címkék: iszlám

245 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr902036158

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Burka not dead 2010.05.29. 14:02:07

Most komolyan… kit érdekel, ha a gyerek lila hajjal, tarajosan,szegecselt dzsekiben szembe lógó hajjal , depizik.? Ok, a hatvanas években még kiválóan lehetett polgárt pukkasztani indiánszerkóban trippezve, még a 80-as években is elérte a nyárs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Így járnak azok, akik csak egyetlen könyvet olvasnak...
mikor jönnek vajon rá az arabok, hogy legjobb lenne hagyni az egész hülyeséget a francba, és végre a szabály lenne az emberért, nem az ember a szabályért.
Végre egy állásfoglalás nélküli cikk! Teddzik!
In 2002, 15 young girls burned to death in a school fire because firemen were not allowed by their religion to enter and rescue females who might not be covered head-to-toe in concealing clothing.

scienceblogs.com/pharyngula/2010/05/progress_in_saudi_arabia.php
@EmBertalan: Jaa. Igaz. De mikor jönnek rá a keresztények, hogy legjobb lenne hagyni az egész hülyeséget a francba, és....stb.
@EmBertalan:
"mikor jönnek vajon rá az arabok, hogy legjobb lenne hagyni az egész hülyeséget a francba"
Esélyesen soha, vagy csak a kiirtásuk után (igen, genya vagyok).
Az egész azért nem pusztult ki már születésekor mert öngerjesztő játék, ha egyszer beindul, rohadtul életképes.
@Szindbad: Egy publicistának nem dolga nem állást foglalni. Én az állásfoglalások miatt járok ide, az állásfoglalás nélküli cikkeket máshol kell keresni.
@noname.blogger: Egyrészt ehhez nem kell kommentár, másrészt ezt csak azért írtam meg, mert hamar eljutott hozzám az infó. Hasznos kapcsolatokra tettem szert Berlinben.
@Tóta W. Árpád: "Hasznos kapcsolatokra tettem szert Berlinben."

Van valami "titkos" kapcsolatrendszer, hogy az illegalitásban dolgozó bloggerek elérhessenek olyan lapokat/kollégákat, amely kommunikációt szűrnek vagy esetleg figyelnek hazájukban?
teljesen egyetértek a srácokkal a videóban, de egy csinos kis polgárháborút kezdek vízionálni. ettől meg kezdek halálra rémülni, mert nem vagyok elég messze tőlük.
@Tóta W. Árpád: Oké, Árpi, ez a szoptatásos sztori nagyon érdekes, épp ma este néztem a Dunán egy műsort a dubai rózsaszín taxikról. (Ami egyáltalán nem ilyen elmebeteg sztori, mint a szaúdi szoptatásos, de valamennyire kapcsolódik.)

No de közben lett egy istenes preambulumunk! Kétharmadig szoptatta a Fidesz az országot, hogy ilyen felütésekkel kezdhessen törvényeket:

„Mi, a Mordor Birodalom Szövetségi Gyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Szauron az Egy Gyűrű ura, …”

Jó néhány írásodat ismerve a témában, nagyon meg lennék lepve, ha nem nyílt volna a bicska a zsebedben a Kövér – Semjén sztárpáros e gyöngyszeme után.
@Tóta W. Árpád: azért elég aktuális ez a sztori itthon is. Vö.: Isten a törvény szövegében. És figyeljük meg: mivel Isten tulajdonnév, ezért a törvény gyakorlatilag az összes nem keresztény vallással is kirekesztő.

www.parlament.hu/irom39/00039/00039.pdf

Illetve, ugye (család kapcsán): hetivalasz.hu/itthon/semjen-pinter-sandort-nem-ferences-noviciusnak-kertuk-fol-29290/

„A házasságot, családot nem azért támogatja az állam jelképes és anyagi módon, hogy az állampolgárok szexuális önmegvalósítását finanszírozza, hanem azért, mert gyerekek születnek, akik fenntartják a nemzetet és eltartják az idősebb nemzedéket.”

Jelenleg a házastárssal közös swing nem törvény ellenes, ami jó. Saját nemi élet stb. (Félre értések elkerülése véget: én sem swingelnék, de NINCS hozzá közöm, ha szomszéd házaspár meg igen.) Ha ez változik, akkor az állam megint túl sokba pofázik bele. Az, hogy ez Zsoltikának nem tetszik - jó esetben - nem államügy.

A másik része: a házasság az két ember közötti kapcsolat jogi formája, függetlenül az egyháztól. Még maga keresztény egyház is Isten előtti kapocsról beszél és nem gyerekcsináló érdekszövetségről. Nem mellékesen: amelyik pár házasságon kívül csinál gyereket az nem család? Vagy amelyik házaspár nem csinál gyereket, már nem is házas? Ez is olyan terület, ahova ne kéne, hogy pofázzon az állam.

Az katolikus egyháznak és ultra keresztény pártoknak meg javaslom, hogy először a saját portájukon tegyen rendet! Álságos, amikor annak az egyháznak a nevében pofázik valaki a házas nemi élet erkölcséről (pl.: swing), amelyik a saját pedofil papjait megvédi a törvényes felelősségre vonás alól. (Tudom, csak a Magyarországon nincsenek pedofil papok, válság és Grippen ügy.)
Ez a film nagyon tanulságos volt, szerintem nem kell mindig mindent a szánkba rágni.

Mondjuk Hollandia meg Szaúd-Arábia között elég széles a skála, valami arany középút az ideális, gondolom.

OFF: Nem is tudtam, hogy vannak kék-szemű szaúdiak (Fatima)... :)
kösz az ismeretterjesztő videó linkért. a szaúdi fiatal demokratákat (ős-szdsz-eseket) most már láttuk. most még kéneegy link a szaúdi semjénség képviselőiről:)
@Tóta W. Árpád:
Mi is volt ez egészen pontosan, amin berlinben voltál?
Liberális bloggerek találkozója?
@Lord Kilburn: lehet, hogy csalódást okozok, de engem olyan nagyon nem idegesített fel ez az istenezés, mivel pont úgy szól a szöveg, hogy mi, akik hiszünk abban, hogy isten egy orbitális gennyláda (ti. a történelem ura), és mi, akik túl vagyunk ezen a hülyeségen. szóval nem kizárólagos.
@eMeL: a tanulság olyasmi, hogy az internet elért egy olyan fejlettségi fokot, ahol már a szűrés nagyon nehéz, mert ugyanaz a szöveg terjed twitteren, facebookon, mailben, szájtokon, ezerféleképpen. a kínai kolléga egy másodperc alatt ugorja át a kínai nagy tűzfalat, és ehhez csak egy londoni VPN kell neki.

@kovácske: a fél- vagy egészdiktatúrákban élő bloggerek egybehangzóan azt mondták, hogy a kormányuk a kisebb probléma, az emberek a nagyobb. szaúd-arábiában például a királyi udvar inkább progresszív, de a nép ultrakonzervatív.
@Naszta:
@Tóta W. Árpád:

Egyébként megtaláltam a forrást.

A szöveg egy töredékesen fennmaradt, a francia karthauzi rend által lejegyzett kódexben olvasható, mely a XIII. század derekán íródott, a dél-franciaországi inkvizícióról szól. Csak az eleje van meg, fordítása a következő:

„Mi, a Harmadik Lateráni Zsinat tagjai, akik hiszünk abban, hogy az Egy Igaz Isten a történelem ura, tűzzel-vassal irtani fogjuk az albigens eretnekséget, …”

Milyen nagyszerű, ahogyan a két alkotózseni, Kövér és Semjén urak meg tudták ragadni eme örökérvényű szavak a XXI. század eleji Magyarországon különösen aktuális kvintesszenciáját!

Áldunk Téged, Krisztus!
@Tóta W. Árpád:

"a fél- vagy egészdiktatúrákban élő bloggerek egybehangzóan azt mondták, hogy a kormányuk a kisebb probléma, az emberek a nagyobb. szaúd-arábiában például a királyi udvar inkább progresszív, de a nép ultrakonzervatív."

akkor legalább nem leszünk diktatúra, mert ez nálunk mostantól pont fordítva lesz :-)
@Tóta W. Árpád:

Jól megy neked ez a népművelő/népnevelő vonal. Szerintem indíthatnál egy ilyen állandó rovatot vagy blogot (pl.: Érdekességek a nagyvilágból), kicsit utánamenve a témának, és nem csak szarul lefordítva egy átvett hírt (mint az MTI szokta csinálni).
@Tóta W. Árpád: Olvasd csak el még egyszer:

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, …”

Az első, hogy teljesen felesleges ez a kenetteljes pátosz. A 2006. augusztusi vihar áldozatainak kártérítéséről szóló törvényt nyilván így fogják kezdeni:

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Isten az időjárás ura, s azok, akik az időjárás változásait meteorológiai alapokon igyekszünk megérteni, …”

Fontosabb, hogy ebből számomra egyáltalán nem az jön le, hogy mi azok volnánk, „akik túl vagyunk ezen a hülyeségen”. Mi azok a sötétben tapogatózó lúzerek volnánk, akik holmi „más forrásokból”, és most jön a lényeg: „igyekszünk” megérteni a történelmet. Igyekszünk, iparkodunk, mindenféle más forrás után kutatunk, de úgyis hiába. Van egy kreatív változtatási javaslatom:

„Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik a történelem menetét istenhitünk forrásából igyekszünk megérteni, s azok, akik hiszünk abban, hogy az egyetemes történelemtudomány a történelem ura, …”

Megpróbáltam minél kevesebbet változtatni, a megadott szavakból építkeztem. Így lehet szinte azonos szavakból egészen más kicsengésű mondatot alkotni. De a lényeg: Minek ez a megosztás?

Ha a Fidesz mindenképpen meg akarja osztani a számára oly fontos nemzetet, a törésvonal legyen inkább itt:

"Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy a házasság előtti szex bűn, s azok, akik a házasság előtti szexről valami egészen mást gondolnak, …”
@Lord Kilburn:

jó ez a szöveg, iszonyú mulatságos, és ahogy múlik az idő csak egyre viccesebbnek fog hatni.
mellesleg a videó is egy remek példa a magyarországon kötelezően gyűlölt globalizáció pozitív hatásaira.
kemény lehet az élete azért egy szaudi tudósnak. ny-európai társai legalább valami olyasmin agyalnak ami egy törvényszerűségeken alapuló és ha nehezen is, de megfejthető rendszer, nekik meg egy virtuális, felépített faszság rejtélyit kell feloldaniuk. :)
Végül is az iszlám cirka 1400 éves vallás. Ha belegondolunk, hogy mi volt a kereszténységgel 1400 éves korában, meg kicsit fiatalabban(keresztes háborúk, vallási alapú népirtás, inkvizíció, stb.)ugye.
Szerintem pár száz év alatt az iszlám is kinövi a gyermekbetegségeket
@Lord Kilburn:
Te rugós bicskát hordasz a zsebikédben? Jó, hogy nem kukoricagránátot. Amúgy ne hergeld Árpit, magától is tiszta olajteleszkóp a hit kérdéseire. Látom, te is beépítettél magadnak egy teherautórugót.
@Lord Kilburn: "... s azok, akik hiszünk abban, hogy az egyetemes történelemtudomány a történelem ura, …”

Az egyetemes történelemtudománynak ehhez semmi köze. Az legfeljebb utólag próbálja magyarázni. Ha Isten nélkül akarod: A történelem ura az emberi butaság és irracionalitás.
www.parlament.hu/irom39/00039/00039.pdf

A törvénytervezet preabulumáról:

Én mindig tudtam, hogy a törvényt beterjesztő két polgár nem teljesen normális - de hogy ezt ők maguk is írásba foglalják, az azért már nem semmi. Ezeknek a paliknak nincs fogalmuk arról, hogy mi foglalkoztatja a magyart 2010. májusában. Nevezetesen az, hogy miként fogja kifizetni június 1-én a havi rezsit. De most már legalább mindenki tudhatja, hogy a legjobb, ha a történelem urához fordul. Rajta! Csak arra kell vigyázni nagyon, hogy a történelem urának helyi „megbízottai” alkalmasint ne dugják meg fiú-, vagy leány-gyermekeinket.
Ezen én is jót derültem.
Ám a röhögcsélés után nem árt egy kicsit belegondolni, hogy miért is szület(het)nek ilyen abszurd megoldások. Azért, mert a szabályok teljesen életidegenek és ez nem csak a vallásra értendő. Valahányszor valami életidegen dologra próbálták kényszeríteni az embereket, mindig találtak kiskapukat, pl. az is nem számít szexnek, ha napnyugta után eszek, az nem számít, de maga a fekete piac is ugyanennek a terméke.
Nem lenne rossz, ha ez tudatosulna az emberekben, sok felesleges kellemetlenségtől kímélhetnénk meg magunkat.

@Lord Kilburn:
Szerintem sincs semmi értelme belerakni.
kurvannya.blog.hu/2010/05/27/istenes_preambulum/fullcommentlist/1#c9965752
Rájöttem, hogy mégis tiltakoznom kell, mert kirekeszti az emberek azon csoportját, akik egyáltalán nem próbálják megérteni a történelmet :)
index.hu/kultur/korrektor/isten/

A nagybetűs Isten bizony a monoteista isten, így a hazai többistenhívők vagy kimaradtak a nagy nemzeti egységből, vagy le lettek ateistázva.:)

Mellesleg a kezdőmondat logikája alapján a Trianonért felelős "történelem ura" elég röhejesnek hat, csak azt nem értem, hogy a történelmi egyházak képviselői miért nem tiltakoznak ellene.
Vagy a "rossz reklám is reklám" elvét alkalmaznák?

Másik vicces dolog, hogy a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 2. §-a szerint:

Az Országgyűlés törvényben állapítja meg
a) a társadalmi rendre, valamint a társadalom meghatározó jelentőségű intézményeire, az állam szervezetére, működésére, és az állami szervek hatáskörére vonatkozó alapvető rendelkezéseket,
b) a gazdasági rendre, a gazdaság működésére és jogintézményeire vonatkozó alapvető szabályokat,
c) az állampolgárok alapvető jogait és kötelességeit, ezek feltételeit és korlátait, valamint érvényre juttatásuk eljárási szabályait.

Akkor a nemzeti egység kinyilvánítása melyik is ezek közül?
Szia Árpi!

Offtopik, volt egy korábbi írásod egy értelmes szlovák pártról (SaS) itt:

w.blog.hu/2009/10/09/eszaki_feny_2

A szlovák közvéleménykutatásos cikk szerint 9,4%-on állnak:
index.hu/kulfold/2010/05/27/minden_harmadik_szavazat_ficoeke/

Talán nálunk is lenne ennyi értelmes ember...
@Lord Kilburn: különben tele lehetne rakni a törvényeinket ilyen tautológiákkal. Legalább viccesek lennének a jogszabályok:

pl.

Mi magyar képviselők akik szerint a paradicsom zöldség, és azok akik szerint valami más...

Mi magyar képviselők, akik szerint Tabáni István nyálzenész és azok akik szerint Beethovenhez mérhető zenei zseni, és azok akik szerint egyik sem...

Mi magyar képviselők akik habarják a paszulyt, és azok akik más módokon fogyasztják...

Mi magyar képviselők, akik hülye preambulumokban élik ki vágyaikat, és azok akik tévésorozatokban, és azok akik egyéb dolgokban...
hát igen ez az amit civilizationben cultural victorynak hívnak, és az amik pro szinten nyomják. gyanítom hogy több szaudi fiatal akar headbangelni a kevenc zenészük metálkoncertjén mint ahány amcsi fiatal imádkozni kelet felé. most hogy muszlim lett miss usa, meg valszeg több szaudi csaj szeretné megmutatni magát mint elrejteni. hiába tiltják neki otthon, a spotlight, a hírnév lehetőségének csábítása erősebb lesz.

ez sem rossz vidi:
www.techamok.com/?pid=7876
@bádogos:

"Az egyetemes történelemtudománynak ehhez semmi köze. Az legfeljebb utólag próbálja magyarázni. Ha Isten nélkül akarod: A történelem ura az emberi butaság és irracionalitás."

Teljesen jogos. Mentségemre szolgáljon, hogy hozott anyagból, a megadott szavakból próbáltam építkezni. Ha kötetlenül fogalmazhattam volna, az kb. így szólt volna:

„Mi, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének tagjai, akik a történelem menetét istenhitünk forrásából igyekszünk megérteni, s azok, akik úgy véljük, hogy a történelem fordulatait legobjektívebben az egyetemes történelemtudomány alapjain vizsgálhatjuk, …”
"Egy napon milliók fogják elhagyni a déli féltekét, hogy elözönöljék az északi féltekét, és bizonyosan nem barátként. Mert azért fogják elözönleni, hogy meghódítsák. És meg is fogják hódítani, benépesítve fiaikkal. Asszonyaink hasa hozza el számunkra a győzelmet". - Huári Bumedien algériai elnök, 1974-ben az ENSZ Közgyűlésén.

Ennyi. Lesz majdan Párizsi Kalifátus a Franciák helyén, Nagy Britannia helyén Nyugat-Pakisztán ...
@test subject #28, a történelem Ura :D:

„jó ez a szöveg, iszonyú mulatságos, és ahogy múlik az idő csak egyre viccesebbnek fog hatni.”

Így van. Egyébként fentebbi parafrázisaim közül a Gyűrűk Urás a kedvencem:

„Mi, a Mordor Birodalom Szövetségi Gyűlésének tagjai, akik hiszünk abban, hogy Szauron az Egy Gyűrű ura, …”

Amikor először olvastam a preambulumot, rögtön ez ugrott be. Biztos az én hibám, mivel Gyűrűk Ura rajongó volnék.
@TBal: drukkolok nekik, nagy öröm lenne, ha bekerülnének.
@Várúr:

„Te rugós bicskát hordasz a zsebikédben?”

Általában nem hordok. Kövér és Semjén Istene teremtette oda, hiszen ők és én hiszünk abban, hogy Isten a rugós bicskák ura. De egyébként azokat se nézzük le (nagyon), akik a rugós bicskák eredetét más forrásokból igyekeznek megérteni. :)
@Lord_Valdez: Olvastam a hozzászólásod a kurvannya.blog.hu-n, még tegnap. Én is hozzászóltam az ottani vitához (egyenlőre még a kommentfolyam végén olvasható), de nagyjából ugyanazokat itt, Árpádnál is elmondtam.
Vele nem talalkoztal Berlinben? Erdemes olvasni a blogjat:
saudiwoman.wordpress.com/
@EsTeh: de igen, és nagyon sokat beszélgettünk, össze is barátkoztunk, nagyszerű ember. a fenti infó tőle van.
Lám, a hülyeség nem ország, vagy vallás függő: velvet.hu/poronty/2010/05/28/aki_nem_veri_a_gyereket_az_gyuloli_ot/

Persze ez a sok agymenés lehet egy működő keresztény - mohamedán ökumenizmus alapja is: ha nem szopsz, megvesszőzlek! Vagy ez valami más? :)
@pounderstibbons:

„Mellesleg a kezdőmondat logikája alapján a Trianonért felelős "történelem ura" elég röhejesnek hat, csak azt nem értem, hogy a történelmi egyházak képviselői miért nem tiltakoznak ellene.
Vagy a "rossz reklám is reklám" elvét alkalmaznák?”

Vigyázz, mert annak a hittudományi kérdésnek a pedzegetésével, mely szerint a jó és mindenható Isten alakjából hogyan következhetnek rossz, gonosz dolgok (pl. Trianon), ingoványos talajra tévedhetsz!

A teológusoknak sok száz év állt rendelkezésükre, hogy az ilyen, egymásnak nyilvánvalóan és homlokegyenest ellentmondó kérdésekre valamiféle, logikai bukfencekkel és bakugrásokkal teletűzdelt, édesapám nyers, leegyszerűsítő modorában intellektuális f@szlengetésnek nevezhető, és nem mellékesen teljesen tudománytalan válaszokat kreáljanak.
@Tóta W. Árpád:

Kedves Árpi!

Sajnos hétvégén nem leszek netközelben, ezért válaszodat már nem tudom megvárni, de egy kellemetlen kérdést mindenképpen fel kell még tennem. (Csak hogy kiugrassam a nyulat a bokorból.)

Szóval ez a berlini találkozó (vagy nevezzük inkább szeánsznak?) véletlenül (persze, „vé-let-le-nül”) nem valami szabadkőműves dzsembori volt? A Martonyi nem köszönt be hozzátok is? Vé-let-le-nül?

Neked szegezem a kérdést: Tagja vagy-e a Billerbeck- (vagy milyen) csoportnak? Volt-e kőműves az őseid között? Rákérdezek: szabadkőműves?

Nagyon vigyázz, mit válaszolsz. Mert ha tagadod szabadkőművességed, azzal tulajdonképpen csak újabb közvetett bizonyítékkal szolgálsz.

Ha elhallgatod a választ, azzal is.

Egyetlen lehetőség, egérút számodra, amivel legalábbis nyitva, bizonytalanságban hagyhatod szabadkőművességed kérdését, ha bevállalod!
21. század Föld bolygó ...

Parisát 2004 áprilisában tartóztatták le, miközben a dél iráni városban, Shirazban prostituáltként dolgozott. Az előzetes nyomozás során Parisa alátámasztotta, hogy a hűtlenség vádjában bűnös, azt állítva, hogy a család szegénysége miatt férje prostitúcióra kényszerítette őt. A tárgyalást 2004 júniusában tartották meg, aminek során Parisa Akbari visszavonta vallomását.

Mindennek ellenére Fars tartomány 5. körzetének büntetőjogi bírósága 2004. június 4-én megkövezés általi halálbüntetésre ítélte hűtlenség miatt. Az ítéletet a legfelsőbb bíróság 32. körzete 2005. november 15-én jóváhagyta. Jelenleg a Legfelsőbb Bíróság vizsgálja felül az ügyet. Parisa Akbarit a shirazi Adelabad börtönben tartják fogva.

-

Tiszta középkor ... ez hiányzik még.
Az érem másik oldala:
www.hirado.hu/Hirek/2009/10/06/11/Ragaszkodnak_a_fatyolhoz_az_egyiptomi_n_k_.aspx
Egyiptom legtekintélyesebb muzulmán vallási vezetője azt tervezi, hogy kitiltja az egész arcot befedő, csak a szemeknek kis rést hagyó fátylat, a nikábot viselő diáklányokat a szunnita iszlám első számú tanintézményének, az al-Azharnak az iskoláiból.
@Lord Kilburn: "Kövér és Semjén urak meg tudták ragadni eme örökérvényű szavak..."

Mármint hogy a mai magyar valóságba már csak az inkvizíciót kell beemelni?
Tényleg példaértékű eszmei alapokra építenek a fijjug.
@almodhi: "Mi magyar képviselők..."

... és leginkább a k. anyjukat!
A mai napig nem értik(!), hogy ők *csak* képviselők és a valóságban senkit nem érdekel hogy személy szerint (individumként) mit és hogy képzelnek a történelem menetéről.
A társadalom elvárásainak leképezéseként
kellene jogszabályokat alkotniuk a gazdaságról, intézményekről, büntetőjogról.
Nem egy játszótér az ott --az a nagy épület-- debil nagyranőtt gyerekeknek!
@Lord Kilburn: mint mondtam, a német külügy szervezte a nagykövetségeken keresztül. nem igazán tolták a saját agendájukat, inkább kérdeztek. mindenesetre én több templomban jártam, mint máskor fél év alatt, köztük a fantasztikus Kaiser Wilhelmben: en.wikipedia.org/wiki/Kaiser_Wilhelm_Memorial_Church
@-JzK-: az már jobb kérdés, hogy ez liberális dzsembori volt-e. mert elvileg nem, de gyakorlatilag igen, csak van itt egy definíciós kérdés. ti. a szaúdi vagy bahreini liberális Európában konzervatívnak számítana. a nagykövetségek nyilván azokat próbálták összeválogatni (és most magamról nem szólok), akik a saját országukban eurokompatibilisek, progresszívek stb. de például az, amit én szoktam mondogatni, hogy tök természtes és helyes, hogy egy országban többféle életmód, világkép, kultúra/szubkultúra él együtt, és nem kötelező szeretni sem wass albertet, sem adyt, sem a székely himnuszt - ez németországban nem liberálisnak számít, csak normálisnak. egyébként nagyon, nagyon jó arcok voltak mind, kivétel nélkül, semmiféle súrlódás nem volt.

az persze igaz, hogy a külügy jelenleg FDP-irányítás alatt van.
@Tóta W. Árpád: Láttam egy filmet egy egyiptomi családról, ahol európai műveltségű értelmiségi szülők egyetemet végzett gyerekei visszatértek a fátyolhoz. Azóta sem tudom megfejteni, hogy mi vezethet egy ilyen kulturkörben felnövő gyereket/ifjút/fiatalt vissza a fundamentalista valláshoz. A kérdés - bár még nem a miénk - de holnap a miénk is lehet/ ne így legyen!/.Keresem a választ ilyen-olyan tanulmányokban, elemzésekben, de nemigen találok kielégítő magyarázatokat, válaszokat.
@eMeL: Ez nagyon röhejes, és halálosan komoly. Éljen Fülig J:)))
@orica: identitásválság, és az egyszerű válaszok bűvölete. nem kell gondolkodni, csak menni előre.
@eMeL:
@orica:

Tudom, hogy tudjátok, de a rend kedvéért azért leírom, hogy a 2010.05.28. 03:36:49-es kommentem kamu, a fantáziám szüleménye. Csak azt szerettem volna érzékeltetni vele, hogy mennyire idejét múlt, túlhaladott az a szóhasználat, amit Semjénék kiötlöttek, és mennyivel jobban illik pl. a Harmadik Lateráni Zsinat szellemiségéhez.
@Tóta W. Árpád: Változott a program, netközelben maradtam…

Délután olvastam ezt:
jobbik.net/index.php?q=node/5980/print

Közben meg kommentelgettem is, itt, a blogodon. Villámcsapásként ért a felismerés: Hiszen Pulitzer-díjas újságíró vagy, liberális megmondóember, föderalista EU párti, Bokros- és piacpárti, stb., stb.. Ráadásul holmi németországi világtalálkozókra járogatsz…

Nyilvánvalóvá vált, hogy a találkozó valami Bilderberg-alcsoport megbeszélés lehetett, Te pedig, kétség sem férhet hozzá, szabadkőműves vagy. :)

A templom meg biztosan szép lehetett.
@Lord Kilburn: "a fantáziám szüleménye"

Hát én nem vettem észre, de mint a legjobb irodalmak esetében is, nem lepődünk meg, ha az élet gyakran rácáfol a legtekervényesebb storira is.
Így hát teljesen hihető volt és talán csak a véletlen műve, hogy nem maradt fenn valüban egy ilyen szöveg ;)
@Tóta W. Árpád:
Ezek szerint szemben a vallásos emberekkel, akik gyengék, az egyszerű válaszokat keresik, és csak mennek előre gondolkodás nélkül az ateisták azok erős akaratú, identitású emberek, akik mindennek mélyen utánamennek, és egytől egyig bölcs, gondolkodó emberek.
:-/

Nem lehetne megoldani, hogy ilyen döglött, unalomig ismételt toposzok helyett ezek a gondolkodók tényleg elkezdjenek gondolkodni, és ne essenek AZ EGYSZERŰ VÁLASZOK BŰVÖLETÉBE, mely szerint a vallásos emberek hülyék, én meg okos vagyok, bee...
@Tóta W. Árpád:
Végignéztem az MTV-s riportot Szaúd-Arábiáról, és ennek kapcsán felmerült néhány kérdésem. Szóval én azt kérdezném meg ezektől az elnyomott közelkeleti liberálisoktól, hogy végig gondolták-e egészen pontosan, hogy mit akarnak. Mert azt én értem, hogy jelenleg addig látnak, hogy érzékelik a törvények mindennapos megvalósulásának számukra kézzelfogható mindennapos hátulütőit. Nem hordható fekete rockerpólót, nem mehetek kedvemre csajozni, stb., és ez nekem rossz, _tehát_ ami van az fujj. Eddig értem. De egész pontosan mi legyen helyette?

Szóval úgy lenne a dolog korrekt, hogy ha rákérdeznénk kerek perec: akarsz-e buzifelvonulást Rijádba/Teheránba/stb.? Akarod-e, hogy a lányodat 13 évesen teherbe ejtsék? Akarod-e hogy az országodban is ilyen multikulti izé legyen, hogy az utcán mindenfélék masíroznak csak épp a tefajtád nem? Stb. stb.
Oké, te erre nyilván azt mondod, hogy ezek kúl dolgok, ebben mutatkozik meg, hogy milyen fejlettek vagyunk a barbárokhoz képest, de vajon azok akik reformokat akarnak, egyetértenek-e ezzel?

Vagy mink felvilágosultak úgy állunk hozzá, hogy majd folyamatosan hozzászoktatjuk őket is, beléjük neveljünk a "haladást". Vagyis egyelőre csak tapsikolunk az aktuális falbontásban, aztán néhány évtized és ott is mehetnek a hüvelygomba reklámok.

Szaúd-Arábia azért is érdekes eset, mert bedönti azt a buta libsi sztereotípiát, hogy vallásos és konzervatív csak azért lehet valaki, mert nyomorog, tanulatlan és buta (esetleg még belemagyaráznak mindenféle állítólagos frusztrációkat, hogy biztos verte az apja, és azért - meg ilyenek). Palesztína kapcsán lehet ezt a szöveget nyomni: _azért_ nem akar liberális demokráciát, mert egy porfészekben lakik, nyomorog, és az állandó háborúzás miatt fanatizált. Azonban Szaúd Arábia az ország az olajból gyakorlatilag felállított egy jóléti államot, és szerintem megvan a maga értelmiségi rétege is.
Továbbá azt írtad, hogy "a népnek" általában véve tetszik, tehát végülis az is elmondható róla, hogy demokratikus. :-)

El kéne szakadni az egyszerű válaszok bűvöletétől. :-)
@-JzK-: Sztem nézd meg még egyszer. Olvass ottani blogokat. Küldjek egy pár linket?
Ezek nem liberálisok, ombre. Ezek egyszerűen fiatalok. Számukra az internet rendkívüli csoda, mert most már látják, hogy nem az az egyetlen életforma, ami nekik jutott. Szeretnék, ha például találkozhatnának egy lánnyal, és nem a családjuk jelölné ki a jövendőbelijüket. Ez már romlás?

"Akarod-e, hogy a lányodat 13 évesen teherbe ejtsék?"

LOL. Mondom, hogy olvass tovább. Szaúd-Arábiában igen elterjedt a gyerekházasság. És ez túlnyomórészt 12-13 éves lányok és 50-70 éves férfiak között történik. És nem plátói.

"Azonban Szaúd Arábia az ország az olajból gyakorlatilag felállított egy jóléti államot, és szerintem megvan a maga értelmiségi rétege is."

És az a (urbánus) réteg reformista. A királyi udvarral együtt. Az ultrakonzervatív réteg lényegében vidéki, nem kis részben beduin.

"aztán néhány évtized és ott is mehetnek a hüvelygomba reklámok."

Neadjisten még szexuális felvilágosítás is lesz. jajistenem.

Amúgy meg te gondolkozz el: te mit is akarsz? Kábé ez a rendszer megfelelne?
@Tóta W. Árpád:

Az a baj, hogy ez az éremnek ugyanaz az oldala.
Az, hogy Tantavi hülyének tartja az arcukat elfedő lányokat, teljesen rendben van. Az is rendben van, ha világossá teszi, hogy a vallás, aminek ő főtudora, rohadtul nem ír elő semmi ilyet.
Az viszont, hogy egy vallási főszakáll hatóságként, törvényhozóként, jóégtudja miként meghatározhatja,hogy egy nő milyen ruhát viseljen - no az rohadtul nincs rendben. Végső soron ugyanaz a magánszféra baszogatás, mint Szaudiban.
@Tóta W. Árpád:
@orica 2010.05.28. 21:09:04

Azért szerintem a niqab hordására nagyon kényelmes válasz az, hogy "mert megkíml egy csomó döntéstől". Ez ugyanis az esetek nagyon jelentős részében nem igaz.

A niqab sok esetben a lázadás kifejeződése a korrupt és képmutató társadalommal szemben. Egyfajta lázadás és bezárkózás egyszerre. Olyan cure-os, emos vonalon, drogozás és sugárbanhányás nélkül.

Az asszony személyes ismerősei között több közel-keleti s egyéb niqabos lány is van, akik legalábbis a zsüleik nem tetszése, de sokszor kifejezett tiltása ellenére vették fel ezt az öltözetet. Vannak köztük persze vonalas tégla-komplexitású arcok is, de a többségük éppenhogy a legérzékenyebb, leginkább filozofálgató, elgondolkodó bölcsész típus.
@Tóta W. Árpád: "Amúgy meg te gondolkozz el: te mit is akarsz? Kábé ez a rendszer megfelelne?"

Tudod jó kis gondolatkísérlet: mi lenne ha gazdag nemesember lenne a férfiember a középkorban (vagy rabszolgatartó patrícius). Nem is csúnya állom ez. Mint a szaudi pasi. Korlátlan hatalom és kényelem, szolgák, jólét.

Csak felmerül, mi van, ha nem patríciusnak születik az ember, hanem rabszolgának; nem nemesnek, hanem jobbágynak, stb.
Na ez a második gondolati lépés hiányzik jó sokak agyából.
@-JzK-: "AZ EGYSZERŰ VÁLASZOK BŰVÖLETÉBE, mely szerint a vallásos emberek hülyék"

Az élet EZER aspektusából az EGYIK a vallás.
Igen, én is úgy hiszem, hogy a vallás valamiféle elmenekülés a valóságtól, vagyis a könnyebbik út.
De megnyugtatlak, a "maradék" 999 aspektusban más (vallásos és nem vallásos emberek vegyesen!) ugyanolyan hülyék tudnak lenni.
Sőt mint láttuk többször (csak példaként), kiemelkedő koponyák is képesek adott esetben pl. politikailag vagy pénzügyileg esetleg érzelmileg eszementebben viselkedni, mint a "pórnép".
@Tóta W. Árpád: "a nép ultrakonzervatív" .
jogos panasznak tűnik, végül is nálunk is nagyjából ez a felállás - hoppá(!): rájöttem, mi fáj egy liberálisnak legjobban, amikor konzervatív politikust hall megszólalni: az hogy nagyjából biztosra tudja, hogy megjátssza magát az illető.
@EmBertalan: "mikor jönnek vajon rá az arabok, hogy legjobb lenne hagyni az egész hülyeséget a francba, és végre a szabály lenne az emberért, nem az ember a szabályért."

amíg iszlám az államvallásuk, soha. Ott a ember van az istenért, pont. Aki nem ért egyet, lefejezzük. Maga az iszlám is, mint szó azt jelenti "alávetni magad isten akaratának".
@eMeL: "nem értik(!), hogy ők *csak* képviselők és a valóságban senkit nem érdekel hogy személy szerint (individumként) mit és hogy képzelnek a történelem menetéről."
dehát pont a személyes hülyeségeikkel választották képviselőnek pont őket, pont azért, mert ilyenek. pont ezért tudja elveszíteni a választóit egy politikus, ha lebukik, hogy nem olyan, amilyennek mutatta magát. ha te rászavaztál valamelyikre és most leégett a szemedben a maszlagja miatt, akkor értem a csalódottságodat. de amúgy a felhatalmazásuk pont hogy arról szól, hogy a személyes meggyőződésük (amit elvileg a programjukban, kampányukban közhírré tettek) szerint képviseljenek.
@Tóta W. Árpád: "és nem kötelező szeretni sem wass albertet, sem adyt, sem a székely himnuszt - ez németországban nem liberálisnak számít, csak normálisnak. "

Igen. Összefoglaltad a lényegi különbséget a két ország mentalitása között.
De német szemmel nézve ezt a "történelem ura" bekezdést is is túlreagálják páran.
Tessék a konzi klisék monopolhelyzetének megtörésére köztársasági eszmét teremteni. Lehetőleg ne hozott anyagból, összmagyar, össznemzeti köztársasági eszme legyen.
@-JzK-: "Szaúd-Arábia azért is érdekes eset, mert bedönti azt a buta libsi sztereotípiát, hogy vallásos és konzervatív csak azért lehet valaki, mert nyomorog, tanulatlan és buta"

Ilyen libsi sztereotípiáról nem tudok. egyrészt rengeteg liberális elvet képviselő lehet maga is vallásos, a konzervatívizmusról pedig nem a szegény és buta paraszt, hanem a gazdag kékverű, művelt angol jut eszembe. Az öngyilkos terroristák éppen a középosztályból érkeznek, vezetőik pedig a leggazdagabb arabok közül valók.

Az arab világ éppen azért jó példa, mert bedönti azt buta, korlátolt és együgyü vallásos, konzi szterotípiát, hogyha a vallást helyezzük a középpontba, az jobbá teszi a nemzetet.
Gyerekházasságok, pedofília, nők rabszolgasorban tartása, államilag vezérelt vallási terror, iskolázatlanság, gyűlölet más vallások és népek iránt, jogállam teljes hiánya, ésatöbbi.
A legelborzasztóbb az egészben az, hogy ezt társadalom helyesnek gonodolja. Ők lemaradtak két történelmi korszakkal, ebben csak annyi jó van, hogy a kannibál őskori világot azért meghaladták.
@ikaljan: helló!
"Az viszont, hogy egy vallási főszakáll hatóságként, törvényhozóként, jóégtudja miként meghatározhatja,hogy egy nő milyen ruhát viseljen - no az rohadtul nincs rendben."

ja, ez igaz, a főszakáll felháborodása gondolom annak a tévhitnek szólt, hogy ez mennyire nagyon true muszlim dolog, pedig nem.

a generációs lázadás is biztos igaz (elvégre az iráni forradalomban is ott voltak a fiatalok), de nem a nikáb viselésére írtam, h megkímél egy csomó önálló döntéstől, hane a vallásra.
@Lord Kilburn:
Én téged a "Pszichiátriai betegségek" c. kézikönyvből igyekezlek megérteni. Sajna így sem vagyok elég szakképzett hozzád.
@kaffogó hebrencs:
Kafi. Vallás és vallás, hit és hit közt jókora különbség van. Csupán az ateisták különbözőség nélküliek. Gondolatilag. Bár engem cseppet sem zavar sivár falanszter-szemléletük. Csak egy újabb differencia az emberfaj tarka virágos mezején.
@-JzK-:
Megkérdezhetem, hogy mi az a "tefajtád", ami nem masírozik az utcán?

@Tóta W. Árpád:
"ha például találkozhatnának egy lánnyal, és nem a családjuk jelölné ki a jövendőbelijüket. "
Viccelsz? Ez maga az erkölcsi fertő. A bölcs és tapasztalt szülők helyett, mindenféle hormonok döntenének. Nézd, hová vezetett itt is? Válogatós, kis ribikhez. Ahelyett, hogy egyszerűen csak vehetnél magadnak egy helyes kamaszlányt közvetlenül a szülőktől szüzességi garanciával, mint a normális országokban, nézz körül itt mi van? Kellett ez nekünk? :)
Ez nagyon érdekes történet; jó hogy kimentél érte Berlinbe,Árpád.Szerintem helyénvalóbb lett volna a "Tudomány" rovatban, az "iszlám tudósok" kategóriában megjelentetni.
A sztori vége lemaradt:míg az ifiasszony - vödörszám osztogatva tejét háza férfinépe között - európai jellegű kapcsolatba kerül a legényekkel/tképpen minek is?/, a csecsemője éhen hal.
@Lord Kilburn:

Keresztényéknél mindenre lehet tiltást találni... nekem nem a GyU, hanem a foci betiltása jutott eszembe Viktor miatt. Nem is értem :), az angolok hogyan futballozhatnak az angolszász precedenses jogrendjükkel... Futball Viktor vajon tud róla, hogy a foci Isten szemében bűnös dolog?

London polgármestere a király nevében börtönbüntetés terhe mellett betiltotta, mint a gonosz forrását. :D Túl nagy volt a felfordulás az utcákon. Valóban precedens értékű. Hajtá Viktor!

"Forasmuch as there is great noise in the city caused by hustling over large balls, from which many evils may arise, which God forbid, we command and forbid on behalf of the king, on pain of imprisonment, such game to be used in the city in future."
Edward II

- Royal proclamation banning football from the streets of London, 1314.
@Várúr:
Miért lenne a világ sivár? Csak azért, mert nem képzelsz mögé egy mindenható szuperlényt? Mégis miben jelenik meg az a sivárság? Fakóbb lesz tőle a napfény? Vagy keserűbb a méz?
felmerült bennem nemrég, hogy szervezni kellene muszlim csajoknak egy critical masst berlinben. ugyanis elvétve sem látok, még török, nemhogy arab biciklis csajokat sem itt. mert ugyebár a biciklin illegetni magukat az túl szexi stb.

még csak nem is lenne rájuk szükség. jöhetne bárki, aki segíteni akar. feltesz egy fejkendőt a tekerés idejére, aztán pukkadjanak meg a muszlim csajok elnyomói.

ami eddig itt eljutott hozzám, az az, hogy 20 évvel ezelőtt liberálisabbak voltak itt allah követői, mint most. lehet, hogy valamit elcsesztek a németek. vagy könnyebben kerülnek ide afundamentalista beállítottságúak.
Látom magam előtt, holnap kifordult gyomorral ír majd a sok baller blogger "új királyságról" meg "kereszténynacionalista kurzusról", én meg csak szelíd, elnéző mosollyal konstatálom:
nehéz 4 évetek lesz, baszki!
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem nekünk, hanem mindannyiunknak. Ma még belefért egy kis gyurcsányozás, holnap meg holnapután lehet csontvázazni keveset, néhány vizsgálat meg kirakatper a circenses kedvéért, és azzal vége. A muníció kifogyott. Csak abban lehet reménykedni, hogy megint a felívelő szakaszt kapják, mint Bokros után, és esetleg a világgazdaság is összekapja magát Kína meg India vezetésével. Halvány remény, de valami ...
@malacz69【ツ】rettegés elemző: A fő, hogy mindenki jól érezze magát. Nem kell ebben az országban senkinek sem rosszul éreznie magát :) Se a buzinak, sem az ateistának, sem a baloldalinak, de még a mélymagyarnak sem :)
Nos, egy kis komment jo lett volna megis, mert igy az ember azt hiheti, hogy ez TWA allaspontja is a muszlimokrol, zsidokrol.
En meg nehezen tudom azt feltetelezni, hogy valaki, aki tudja, hogy a ciganybunozes a szegenyseg=>tudatlansag kovetkezo lepcsoje, az ne ertse meg ugyanezt, ha a cigany helyere muszlim van irva. Szoval jo lenne tisztaba tenni a dolgokat.
Amig mi (magyarok) jot mosolygunk azokon, akik meg vannak gyozodve arrol, hogy naphosszat csak Tschardas-t jarunk Soprontol Méhtelekig, piheneskeppen meg toljuk a pofankba a Gulasch-t, meg a makosbeiglit.
Arra jo ez a film is, hogy rajojjon, (akinek van egy csepp esze) hogy az arabok sem hajnaltol napestig a detonatorokat forrasztgatjak, es nitrocellulozt kotyvasztanak a rezson.

Viszont ezt te irtad, TWA:
"Igen, az erőszak lehetősége ott van minden vallásban; a kereszténységben is. Mégsem ölték meg például a Magdaléna-nővérek rendezőjét"

Aha, van egy csomo ember akit nem oltek meg. Van viszont tobb ezer, akit igen. Gondolom, Giondano Brunorol meg nem sikerult cikket irni. Ugye nem azert, mert nem tamasztja ala a koncepciot? Ez 1600-ban tortent, amikor a keresztenyseg 1600 eves volt. Az iszlam 1300 eves most!
Esetleg a Salemi boszorkanyokrol? Nem a muszlimok, vagy zsidok gyilkolasztak le oket bemondas alapjan!!! (1690-es evek)
Esetleg az inkvizicio? Ezt is nehez lesz a muszlim kozosseg nyakaba varrni.
Ha jol emlekszem, volt valami Kolombusz-eset is, aminek folyomanya-keppen teljes civilizaciokat irtottak ki Kanadatol a Tuzfoldig. Mindez a keresztenysegnek egy olyan idoszakaban, ami mar 200 evvel tulhaladta az iszlam jelenlegi allasat.

Szembeallitod a zsidosaggal, holott a heten volt egy cikk az Indexen: index.hu/kulfold/2010/05/24/izraeli_haborus_bunoket_szivarogtatott_eletfogytigalnt_kaphat/

Igaz, nem nagykovetsegek elott raknak tuzet, hanem kepesek lerombolni a gazai ovezetet, nem kimelve iskolat-korhazat. Foszforbombat dobni egy budapestnel surubben lakott kornyekre (aztan tagadni, aztan lebukni), az tenyleg a humanizmus teteje.
Ilyen hatter mellett te mit tennel? (komolyan kerdezem!!!) Mikor az egesz vilag a muszlim terroristakat ismeri, a zsidokat eselye sincs megismerni.
Mit lehet tenni olyankor, ha tankok, es munkagepek jonnek, es betonfalat epitenek oda, ahol azelott a foldedre jartal, csak azert, hogy a helyen legyen meg egy telep? Es hiaba mégy panaszkodni, leszarnak, arra valo hivatkozassal, hogy egy szakadt tekercsre ra van irva, hogy az isten azt a foldet nekunk igerte slusszpassz. Hiaba probalnak a legitim szervezetek barmit tenni, a zsidosag allami szintre emelt arroganciaval leszarja? Ugyanazon a napon az egyik hir arrol szol, hogy szuneteltetik a zsido telepek epiteset, a kovetkezo, meg arrol, hogy magasrol tesznek mindenkire, es folytatjak.
Mit tehet ilyenkor az, akinek egyebkent semmije nem volt a foldjen kivul?
Mit tehet, akinek lebombaztak a hazat, es a gettova alakitott Gaza-ban kell elnie ugy, hogy behozatali-tilalmi listan van meg a CEMENT(!!!) is?
Az ilyen ember elkeseredeseben bele fog vagni olyanba is, amit egyebkent megvet. Foleg par millio sorstarsava, ha osszehozza oket a sorsuk egy brainstorming erejeig, akkor termeszetesen a legkevesbe kulturalt otlet lesz a mervado.

Ajanlom figyelmedbe a "Hol az ördögben van Oszama bin Laden?" c. utifilmet.
Az egyetlen hely, ahol a filmesek veszelyben voltak, az izraelben volt. Annyi volt a bűnük, hogy elkezdtek forgatni, es a hoborgok meg a filmeseket vedo rendornek is nekimentek. En mashogyan ertelmezem a toleranciat.
@Lord_Valdez:

"Miért lenne a világ sivár? Csak azért, mert nem képzelsz mögé egy mindenható szuperlényt?"

Pontosan azért. A vallásos élete istene nélkül valószínűleg kibaszott sivár lenne. Ezért beszűkült tudatával azt gondolja (egyébként teljesen racionális módon), hogy akinek a gondolatai nem egy (több) isten körül forognak állandóan, annak az élete egy nagy üres sivatag.
@kako_j: "Gondolom, Giondano Brunorol meg nem sikerult cikket irni. Ugye nem azert, mert nem tamasztja ala a koncepciot? Ez 1600-ban tortent, amikor a keresztenyseg 1600 eves volt. Az iszlam 1300 eves most!"

LOL! Jaja, én ilyen keresztes lovag vagyok, egyetlen célom a kereszténység felmagasztalása.

Amúgy azt állítod, hogy az iszlám egy elmaradott kultúra, és a difi néhány száz év. Csatlakozom.
@Tóta W. Árpád: Rosszul olvastad. Az iszlam nem egy elmaradott kultura, hanem egy sokkal ujabb vallas (700 evvel), mint a keresztenyseg. A hivei pedig elnek egy olyan vilagban, ahol a magukat amugy liberalisnak vallo "tobbiek" elvarjak, hogy hagyjak a fenebe a vallasukat, mert europainak lenni sokkal jobb. En magam sem ertem, hogy miert kellene minden nepre raeroltetni azt a fajta eletmodot, amit a mai europai-amerikai emberek elnek. (boldog leszel, ha beledoglesz is alapon.) Ezt eroltetni nem lehet, ez csak az Oszamaknak az erdeke.

Milyen kulturalt dolog ugyanis nepszavazni arrol, hogy epulhessen-e mecset svajcban! Nem volt olyan regen, hogy ne emlekezhess ra.
Tortent ez, az amugy nagyon civilizalt, kulturalt, tolerans svajcban. Abban tolerans, kulturalt orszagban a gyengebbek kedveert, amelyben a francia forradalom elott nehany evvel, meg boszorkanyt egettek!
Ezzel szemben az arab vilagban nem tartanak ellen-szavazast a kereszteny templomokrol. Egyszeruen csak vannak.

Mint ahogy az iszlam karddal valo terjesztese is eleg feluletes ismereteknek a tanujele. Ha igy lenne, akkor hogy kepzelheto el az iszlam orszagokban 6-40%(!!!) kereszteny??? Hogy lehet pl szír katolikus egyház?
Árpi, mivel az utóbbi hónapban ennyire figyeltél ránk ezért én egy évre kibannolom magamat.
Szeretném ha egy évig még véletlenül sem látnád az IP címemet. Alkotni kellett volna még emigrációban is. Pusz.
@vakapad:
"Csak abban lehet reménykedni, hogy megint a felívelő szakaszt kapják, mint Bokros után"

LOL. Egy mítosz, ami még 4%-ot sem kapott a "buta" emberektől.

@amergin:

Azért feletted van rettegés bőven:o))
@kako_j: "En magam sem ertem, hogy miert kellene minden nepre raeroltetni azt a fajta eletmodot, amit a mai europai-amerikai emberek elnek."

Nem kell erőltetni. Mint talán tudod, ezek a rezsimek maguk erőltetnek emberekre olyan életformát, amit ők nem akarnak. Szerinted ha megkérdeznék a szaúdi fiatalokat, hogy a családjukra bíznák-e a párválasztást vagy maguk döntenének, mi lenne az eredmény? Ne hülyítsd már magad.

"Ezzel szemben az arab vilagban nem tartanak ellen-szavazast a kereszteny templomokrol. Egyszeruen csak vannak"

Az attól függ, hol. A tárgyalt országban és Bahreinben például bármilyen más vallás terjesztése és nyilvános gyakorlása tilos, az iszlám elhagyása (pl áttérés kereszténynek) halálbüntetésel jár. Megint okos voltál.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Értem. A felívelést leszavazták a zemberek, így aztán elmarad. A tényeknek jó lesz vigyázni.
"Amúgy azt állítod, hogy az iszlám egy elmaradott kultúra, és a difi néhány száz év. Csatlakozom."

akkor mi van a magyar talibánokkal, he? vagy szolimán még mindig érvényes, özszáz év után, amiből ugye százötvenet elnyomatásba köllött tölteni? :)))
@vakapad:

Vakapad, vakapad.... hol gyurcsányista vagyol, hol bokrosista... aszt mindegyik bukott eszmévé porlik a történelem szemétdombjára, kac-kac...
Csak nem a te rajongásod miatt?
@Tóta W. Árpád: Tudod mit, igazad van. Ez biztos ilyen ujsagiroi szakmai artalom. Okos voltam. Lehet. De veled ellentetben nagykepu nem. Tovabbi kellemes hetveget mindenkinek.
malacka, eltévedtél. ez itt offtopic, vigyed haza. mellesleg szomorú, h még mindig ilyen görcsben vagy. örülj, ne a többiekkel foglalkozz. te győztes, te.
@Tóta W. Árpád:

Ezt még muszáj!
"te győztes, te.te győztes, te."

Nem én vagyok győztes, hanem a 3/3-nyi magyar nép

:o)
@Tóta W. Árpád:
hm... ez a Bahreines dolog érdekes...

van itten néhány kép, amely azt mutatja, hogy a bahreini hatóságok mintha ritkábban hibatkoznának növekvő forgalomterhelésre keresztény templomok építése kapcsán, mint egy közelebbről meg nem nevezett közép-európai országban mecsetépítések kapcsán:

NEC Church Bahrain
farm3.static.flickr.com/2383/2137709309_00cf427ef3.jpg

Sacred Hearth Church:
www.churchnewssite.com/portal/wp-content/uploads/2009/12/6659128.jpg

meg ugye itten van a következő, nyilvánvalóan iszlamista befolyásoltság alatt álló portál, ami némileg ellentmond a fenti állításodnak:

www.state.gov/g/drl/rls/irf/2009/127345.htm

Szóval, ha már újságírsz, plíz csekit, mielőtt leírsz.
@ikaljan: igazad van, a vallásgyakorlás csak S.A-ban illegális. ami a kitérést illeti, az viszont érdekes. nekem a bahreini kolléga egyértelműen a saját országáról mondta, hogy az kampec. nem lehet, hogy van némi eltérés a hivatalos és a valós gyakorlat között?
@malacz69【ツ】rettegés elemző: Hali malacz!

Mi, görcsben fetrengő győztesek, akik hiszünk abban, hogy a II. Orbán-kormány minden magyar állampolgár számára előnyösebb lesz, mint a korábbiak voltak,természetesnek tartjuk, hogy nem kívánunk beavatkozni a másként gondolkodók lelkivilágába, következésképpen meghagyjuk és védelmezzük a rettegésnek, mint a legalapvetőbb emberi szükségletnek senki által nem befolyásolható jogát.

"Hát tessék magatokat jól érezni, teeee!..." (Szikora Robi: Így jáctok ti, Nagy Feró-paródia)

OFF: most, hogy megalakult a Zórbán-kormány, kiderülhet, hogy Szaúd-Arábiában a nőstény arabok szopatják a kan-arabokat. Nahát, ez meglepő, eddig mintha fordítva tudtuk volna, de sebaj, minden nappal többet tudunk, hála beépített berlini tudósítónknak, aki egyenesen a tutira megbízható forrásból meríti információit. Zulejka rulez!

P.
Nemrég beszélgettem Krisnás barátommal a témáról- mint kiderült, minden arab országban vannak társaik. Még Szaúd-Arábiában is megtűrik őket, de csak kulturális és karitatív tevékenységet végezhetnek, a térítés szigorúan tilos a számukra.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "nehéz 4 évetek lesz"

A fodrászom, aki hatalmas orbán fan volt (néha az agyamra is ment), hirtelen rádöbbent [a királlyá választási ceremóniát látva], hogy sok az orbán egóból... na neki lesznek nehéz évei.
Én _csak_ kellemesen csalódhatok ;) [reméljünk]
@Tóta W. Árpád:
Szerintem, ha ha hatósági szinten ez lenne, akkor annak lenne nyoma a neten.

A nyilvános gyakorlás tilalmát szerintem elég határozottan cáfolja, hogy vannak működő templomok. Ha a neten rákeresel, egyes közösségeknek honlapjaik is vannak, címmel, az emberkékről készült fényképekkel, stb. Szóval azért annyira nem félhetnek a gyakorlatban sem.

Viszont így láttatlanban is egészen biztos, hogy annak olyan csoportok ott is, - valszeg nem kevesen - akik az áttérést halálos bűnnek tartják.
(most kérdés, hogy elvi szinten, vagy van-e példa, hogy gyakorlatban is cselekednének - ez utóbbira nem találtam forrást)

A másik faktor, hogy azért Mo-n is ismerünk olyanokat, akik azt hangoztatják, hogy kishazánkban komplett fasiszta diktatúra van, (korábban mások meg szemkilövős kommancs diktatúrát vizionáltak.)
... szóval azért avval a faktorral is kalkuláljál, hogy egy messziről jött pattanásos huszonéves mégiscsak macsóbb tud lenni, ha egy totális diktatúra ellen vív élethalál-rezisztancot, mintha egy kedélyes - viszont kétségkívül konzi - jóléti monarchiában élő beírogató lenne.
egyébként ha kialakult kapcsolat, gondolom tudsz írni a kollegának, hogy szedje össze már a vallásszabadsággal kapcsolatos dolgokat kishazájában, ahogy ő látja.
@Tóta W. Árpád:
Apropó városi réteg, meg erkölcsi fertő. Eszembe jutott egy honlap, amit még régebben láttam.
Érdemes megnézni milyen volt Irán a forradalom előtt és, hogy milyen most.
www.pagef30.com/2009/04/iran-in-1970s-before-islamic-revolution.html

media.photobucket.com/image/iranian%20everyday/neversurrenderneverfear/iranwomenprotest.jpg
Hát nem sokkal jobb, mint az a sok miniszoknya?

@malacz69【ツ】rettegés elemző:
Röfikém, naivitásod újra meg újra ámulatba ejt. Mivel off-topic, maradjunk annyiban, hogy nem tennék rá nagyobb összeget, hogy pár év múlva is ezt mondod.
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Mindkettőnek a híve vagyok, mert olyan kapitalizmusformán képzelik el a dolgokat Magyarországon (volt is bajuk belőle elég, lévén magányos farkasok szembemenő elgondolásokkal, ahogy én is). Ráadásul van érzékük a humánumhoz. A szocializmus nevű államdiktatúrát, mint gazdasági rendszert, sose szerettem. Irracionális. Azt a hajtóerőt kapcsolja ki a rendszerből, ami az élővilágot 3,5 milliárd év óta jellemzi, és juttatta oda, ahol ma van.

Hogy az én rajongásom miatt buktak? Teszem fel, a nép látta a rajongásomat, és túl undorító volt neki? Lehet. Feltűnően védem őket mindenhol. Ebből '95 környékén érdekes egyéni szituációim alakultak ki, ahogy ma is.
Teljesen megértem Árpád hogy nem írsz belpolitikáról semmit, hiszem nem is történt semmi fontos az elmúlt héten.

Arról viszont igazán írhatnál egy szigorú hangú cikket, hogy Ugandában egy részeg teherautó sofőr elgázolt egy zsiráfbébit. Mert azért valljuk be őszintén ez mégis csak nonszensz !!!

Nagyot csalódtam benned :(
@ikaljan: "mint egy közelebbről meg nem nevezett közép-európai országban mecsetépítések kapcsán"

itthon a fidesz is megtorpedózott egy mecsetépítést. Jól tette. Nem engedhetjük, hogy iszlamizálódjon.

A keresztényeket az mélyebb iszlám világban konkrétan megölik.

www.compassdirect.org/english/country/pakistan/16046/

www.youtube.com/watch?v=toUNS4VPf2Q

Ajánlom még a bloody cartoons c. tényfeltáró filmet:
www.youtube.com/watch?v=JM_GITLKbJU

@Várúr: "Csupán az ateisták különbözőség nélküliek. Gondolatilag. Bár engem cseppet sem zavar sivár falanszter-szemléletük."

Egyrészt vannak istennélküli világvallások, tehát önmaga az kijelentés is súlyos alulműveltségre vall, hogy vallás = istenhit.

Másrészt a "sivár falanszterelmélet" egyszerű bélyeg, amit húdenagyonistenhívők szoktak alkalmazni, amikor a tudomány bebozonyítja, hogy pölö a gyermek létrehozásához nem kell isten, csak petesejt és sperma, és akár egy lombikban is megy. isten csodája helyett az ember az ember csodáját láthatja, mert imával még medőnek nem adtak gyereket, lombikkal, műtéttel és gyógykezeléssel meg igen.
@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Nem én vagyok győztes, hanem a 3/3-nyi magyar nép"

Ilyet csak fanatikusok jelentenek ki. Még II.Viktor és Navra is arról beszél, hogy ez bizony nehéz lesz. Még lehet, hogy te is lapátra kerülsz, kezdődik a ránktelepeedett állami alkalmazottak seregeinek megritkítása.
@ikaljan: írok is neki. pont nem huszonéves, hanem egy bácsi. thx
laudetur JC,

érdekes & thx 4 it -- de azért komparatíve rögtön két dolog is eszembe jutott, sorrend nélkül:

egyrészt a nemi szeparáció: nem tudom jártál-e már Hollandiában usziban (van pl. egy príma Deco nevű intézmény a Herrengrachton, javaslom!) -- na hát ott nők és férfiak nemcsak együtt szaunáznak, obligát semmiben, de egy öltöző van. mert miért is lenne kettő?
nálunk meg ha bemész a nőibe, akkor min rádhívják a rendőrt, de lehet, hogy van ahol fel is pofoznak. mert mi ilyen prűdek vagyunk.

a másik a spekuláción alapuló, de realisztikusan szuboptimális eredményre vezető döntéshozatal -- ennek iskolapéldája ugye a judaizmus viszonya a szombati tűzgyújtáshoz, a momentán talán legfájóbb esete pedig a németek ortodox viszonya a Treaty ama bizonyos 104-es paragrafusához a pénzügyi tűzoltás kapcsán. (már csak Berlin kapcsán, ehhehehe)
@Lord_Valdez:
@kaffogó hebrencs:

Úristen, segíts! Hát ti még akkor sem értitek a szarkazmust/iróniát, ha oda van rakva a :o) jelecske? Bazmeg, komolyan mondom, ti nagyon lenézhetitek a fideszes szavazókat.

Csalódtam, főleg Lord esetében...

@vakapad:

A népet a nép ellenében megváltani, jó útra téríteni nem lehet. Pont.
Aki pedig ebben hisz, az sokkal kevesebbet tud az emberi lélekről, mint ahogy hiszi magáról.

@Paszternak:

Tudod, Vakapad megmondta: a feri az humánus, a zorbán meg ....ööööö.... mi is?
@malacz69【ツ】rettegés elemző:
Vannak kétségeim afelől, hogy ez irónia volt-e.

Nem a fideszes szavazókat, hanem az elvakult rajongókat.

A jövőben majd jobban igyekszem megfelelni az elvárásaidnak :) (na, ez irónia volt :) )
Nem tudom ismeritek-e Wafa Sultant-t. Ez az interju volt az ami anno nagyon nagy vihart kavart. Lehet kissé szélsőséges,de abból a szempontból érdekes , hogy egy muszlim mint gondol az iszlám vallásról.

www.youtube.com/watch?v=VqvskXCz-kk
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Ilyet én nem mondtam. Általában tényekről beszélek, a nagyigasságokat meghagyom a megmondóembereknek.
Tulajdonképpen egyetértek orbánmentesítő hozzászóló-társunkkal, amennyiben a témát nem érzem sem különösen fontosnak, sem különösen vitathatónak (mármint innen nézvést), mert nem hiszem, hogy itt, nálunk bárki védeni akarná az iszlamizált országok gyakorlatát, kivéve egy-két esetlen próbálkozást, melyek arról szólnak (nyilván személyes megtámadtatás okán), hogy a vallás ÁLTALÁBAN nem olyan rossz dolog. Ráadásul az írás apropóját esetünkben jól kifundált jogi csűrcsavar adja, ami praktikus megoldást kínál egy ottani konkrét problémára, anélkül, hogy a szaudaráb államvallást meg kellene változtatni hozzá (mert arra sok esély kétharmad híján nincsen). Mindezek ellenére meg kell értsük Tóta W.-t is, aki Berlinből hazatérve ezt a felháborodni valót hozta magával onnét (persze, ha a téma időbeli egybeesése a preambulummal nem a véletlen műve, az más, de ezt én nem tudhatom).

Az iszlám, mint hódító jellegű államberendezkedés, hamar rájött arra, hogy ha hatékony akar lenni, erőit belső villongásokra (hímek otthoni verekedésbe torkolló vetélkedése a nőstényekért) nem pazarolhatja. Fenti okból partneri kapcsolat helyett tulajdonba adta a nőket a férfiaknak, és hogy az emberi esendőségeket (a nők vonzóképességük megvillantására való hajlamát, és a férfiak látvány hatása alatti elcsábulásra való hajlamát) teljesen kikapcsolja, előírta a nők gyakorlati láthatatlanságát is. Így aztán Abdulnak nem kellett azon gondolkodnia Eger ostrománál, hogy mi lehet otthon a Delilával. Ma ennek ugyan már semmi jelentősége nincs, lévén az iszlám kiírta magát a háborúképes nemzetek köréből, de mivel ez majd az összes férfiúnak és a kevésbé tetszetős hölgyek mindegyikének (azaz bőven megvan a kétharmad) igencsak jól jött, olyan nagy ellenállást arrafelé nem okoz. A kevesek lázadása a többség által hamar elsöpörtetik.

Harciasabb korszakában a kereszténység is megpróbálta szabályozni a kérdést, mégpedig a kőbevésett házasság intézményével, ám mivel a hölgyek láthatósága nem sérült, mára már csak vagyoni kérdésekben és az utódok jogállása miatt maradt némi jelentősége. Viszont van egy olyan gyanúm, ha esetleg másképp szocializálódunk, bealkonyult volna a plázáknak. Lenne egy-két csadorbolt, oszt kész. Hogy ennek én hímneműként, belecsöppenve egy ilyen helyzetbe, nagyon örülnék, vagy nagyon sajnálnám a dolgot, azt nem tudom eldönteni. Helyzete válogatja. Gondolom.
@Ein freiberuflicher Vergangenheitsbewältiger: elképesztően viccesek vagytok ti, akik itt sírtok a "liberalizmus vadhajtásai" ellen, és többé-kevésbé kívánatos példának állítjátok be az erkölcsöket bezzeg jól megrendszabályozó vallási diktatúrákat, meg időnként Észak-Koreát. Majmok. Az nem jut eszetekbe, hogy ti, ti pont ugyanúgy lógnátok egy póznán ezekben az államokban? Nemcsak tinikurválkodás nincs, hanem abból sincs semmi, amit ti szerettek, tökök. Sör sincs, meg focimeccs sincs, meg Hofi Géza sincs. Ahhoz képest, bazmeg, az idilli, sokak által visszasírt, hullaszagú "csak rend legyen" Kádár-rendszer is liberális métely, de még az NDK is. Ezt tessék már megérteni.
@volker: Azért a Deco konkrétan erre a "célra" jött lére. Nálunk is vannak swingerklubok, mégsem kopogok be óne zsenír a szomszéd párhoz, ha feláll az ezredes.
@Lord_Valdez:

Ne legyen kétséged. Bizakodó vagyok, de azért elvakult nem. Viszont furdal a lelkiismeret a szétoffolás miatt. Megígértem, ezért kiszállok.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

"A népet a nép ellenében megváltani, jó útra téríteni nem lehet. Pont."

Most abba ne menjünk bele, hogy ez igaz-e vagy sem (szerintem nem), de az biztos, hogy az elveid még nem teljesen szilárdultak meg. (Vagy lehet, hogy mégis? Elv: Az a jó és igaz, amit a Párt mond és cselekszik.)

Idézet tőled, ahol népmegváltó Semjén javaslatát (Tesco és tsai zárjanak be vasárnap) véded amúgy malacosan, teljes erővel.

"A szövegem arról szólt, h nem lehet mindent rábízni a népekre, ami a saját sorsukat illeti...
...mondom ezt őszinte sajnálattal."

"Lehet, h tollasozni, kirándulni, focizni is lehet vasárnap a gyerekkel a ligetben, vagy a kiserdőben, és nemcsak shoppingolni a tecsóban?

Néha szelíd "erőszakkal" kell megmutatni a jót, az üdvöst a népeknek, különben elfajzanak;-))"

Speciel mivel én még nem vagyok annyira liberális, mint te, az utolsó mondatoddal szmájli nélkül is egyetértek.
Íme egy nagyon jó összefoglaló mondat:

"A legtöbb probléma azokkal van, aki vallást akar(ná)nak terjeszteni. Nem fogják föl ugyanis a bősz inkvizítorok, hogy ez mély meggyőződés, *hit* nélkül azonos a pszichikai terrorral, az elnyomással."

kurvannya.freeblog.hu/archives/2010/02/11/Ateizmus/
@tallian.miklos: "Ahhoz képest, bazmeg, az idilli, sokak által visszasírt, hullaszagú "csak rend legyen" Kádár-rendszer is liberális métely, de még az NDK is. "

Konkrétan a szaúdi delegálttal voltam a DDR-múzeumban, ami nem egy nagy szám, de árnyalt történelemszemlélet dolgában még így is tanulságos (vs terror háza). A következőt mondta utána: Hát nem tudom, mit is gondoljak a GDR-ről, nálunk lehallgatás az van, Stasi is van plusz mutavák, viszont nincs koedukált iskola meg úttörőszervezet, nudista strand sose lesz, és lehet, hogy szar volt a trabi, de végre ülhettem volán mögött!
@vakapad: az az egyik, hogy adódott ez az infó, a másik, hogy vagy fél éve ígérgetem magamnak és a világnak, hogy egy kicsit hagyjuk a belpolitikát.

btw a nők becsomagolása és ilyen mértékű jofosztottsága nem univerzális iszlám előírás, Iránban pl sokkal jobb dolguk van.
Olvasom az Indexen, hogy Orbán konzultált a jobboldali értelmiséggel, az átalakítandó magyar kultúra ügyében. Nem tudom, hogy mi köze van a magyar kormánynak a kultúrához - már ugye azon túl, hogy mindenki pénzéből (adójából) azt támogat, akit csak akar - de nagy hasonlóság kezd felrémleni a korábbi Fidesz rezsim, az arab diktatúrák és a hazai közeljövő között.

Nevezetesen arról van szó, hogy a megnyert választások alapján a kormány olyan területeket foglal el, amire nem kapott felhatalmazást (mert azok nem kormányzati feladatok): ilyen pl. a kultúra. Az összes diktatúra egyik jellemzője, hogy olyan dologba is beleavatkozik, amelyek nem állami/kormányzati feladat. A konzervatív arab világban a mindenkori kormányzatok szélsőségesen szabályozzák a NEM állami lét feltételeit – tipikusan vallási és életmódbeli kérdéseket. Magyarországon ilyen „profil” a kultúra, a történelem értékelése, az oktatás tartalma – újabban pedig az állampolgárság definiálása.

Ugyancsak a diktatúra jellemzője az, hogy az állam mennyire avatkozik bele a gazdaságba. Állami feladat lenne a gazdasági szabályozók (törvények, hivatalok, stb.) tehát a működési KERETEK megalkotása, de nem állami feladat a konkrét üzleti ügyekbe való beavatkozás (cégek létrehozása, lerombolása, anyagi támogatása, vagy éppen kizárása a piacról).

Hogy Orbán tanult-e valamit az elmúlt 8 év alatt, az most fog kiderülni. Ha a kormánya – amely kizárólag kormányzásra kapott felhatalmazást – ráugrik a kultúrára, ha beavatkozik konkrét üzleti ügyekbe (mondjuk akár az ügyészsége hívva segítségül), akkor semmit sem tanult és ugyanott folytatja a dolgokat, ahol 2002-ben abbahagyta.

És akkor – elvileg – nem sok választja majd el a konzervatív arab országok önkényuralmaitól, még akkor sem, ha a látszat, a felszín "Európaibbnak" tűnik.
@Tóta W. Árpád: "egy kicsit hagyjuk a belpolitikát"

Ez eddig rendben is van, de az a fránya politika nem akar hagyni minket. ;)

A 100 napos türelem meg arról szól, hogy 100 napnyi rákészülést hagyni illdomos.
Nem is lenne gond, ha oviék hajlandóak lennének a fenekükön ülni és szépen rákészülni okos törvényekre (addig is járva a jól kitaposott és biztonságos bajnai ösvényen).
@UrsaMajor:

Te vagy az új pfúj?:o)

Tesco ügyben sem lehet a népet a nép ellenében boldogítani. De azért egy próbát megér, hátha nem lesz túl nagy az ellenállás.

@vakapad:
"Ilyet én nem mondtam."

De igen. Azzal, h hol gyurcsányista, hol bokrosista vagyol.

@Tóta W. Árpád:

Akkor legalább egy megosztóbb, vitathatóbb és többeknek érdekes témát dobhattál volna be. Engem pl. újabban az euroszkepticizmus, azon belül is az euró-szkepticizmus jobban érdekel. Miért van az, h Európa kurva határozottan kiáll bizonyos gazdasági kritériumok mellett, azokat erős kézzel bevasalja, ugyanakkor teljesen impotensnek mutatkozik, mikor nyelvtörvény, Slota a kormánypártban és egyéb fasságok mennek egy országban, szemben minden rég elismert emberi joggal. Egyre inkább gittegyletnek néz ki az EU, az euró meg egyenesen elveszítette vonzerejét.

Nah, bocs az offért, de hát az ember ragaszkodik egy bevált társasághoz;-]]
@Lord_Valdez:
Nemtom, te mit képzelsz a világ mögé (alá, fölé, stb.)de más kommentelőkkel egybeszürkülő ateista egyformaságotok falansztert juttat az eszembe. Ettől lehet a méz édes neked is. Szerencsédre a méznek nincs világnézete, koncepciója, stb. Így hát fogyaszd egészséggel. Másik jóember fecseg az Isten nélküli vallások sokaságáról. Majd csak eljut a fa nélküli faforgácsig, a víz nélküli patakig, a néma ordításig és így tovább.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "Bazmeg, komolyan mondom, ti nagyon lenézhetitek a fideszes szavazókat."

Arról vannak sejtéseim, hogy te mennyire nézel le engem. Azokat a fidesz szavazókat, akit lenézek, nem azért nézem le, mert a fideszre szavazott, hanem mert alapvető ismeretei nincsenek meg pölö a nyugatról, a kereszténységről, vagy éppen az előző rendszerről, viszont kiválóan vissza tudják büfogni azt a sok baromságot, amit a Párthír Tévé megmondóemberei büfögnek össze.

Igaz, közülük a legmagasabban képzett gyorstalpalós esti gimiben érettségizett, és bár nagyvárosban él, elmaradott falvakban szocializálódott.
Bunkók, kisebbségi komplexusosak és végtelenül provincialisták.

Nagyszerű idő jött el számodra, malac, A Párthoz való lelki kötődés legalább olyan erős, mint annó a régihez volt. Úgy látszik, Kádár átka rajta marad a nemzeten.
@Tóta W. Árpád:

Iránban, ha jól hallottam, csak a csador light, azaz a fátyol/kendő plusz bő ruha kötelező (a csador a hivatalos ügyek intézésekor, valamint a mecsetek, illetve egyéb vallási kegyhelyek látogatásakor előírás). Ez tényleg sokkal jobb. Na ja, a perzsa liberalizmus ...

Azért a hűtlenségért még halálra kövezés jár, a házasulási korhatár kilenc év, és a stadionokban nincs női WC.
@Csacsicska: hidd el nekem, hogy Magyarországot egy világ választja el a muszlim diktatúráktól, és ezen tíz év Orbán sem változtathat, még akkor sem, ha akar, de minden bizonnyal nem is akar.
@Várúr: "Másik jóember fecseg az Isten nélküli vallások sokaságáról. Majd csak eljut a fa nélküli faforgácsig, a víz nélküli patakig, a néma ordításig és így tovább."

Csak hogy a legnagyobbat említsem: hu.wikipedia.org/wiki/Buddhizmus

Érdemes lenne néha körülnézni a világban, van ám élet a kereszten és a miatyánkon túl is...
@Csacsicska:

"Ha a kormánya – amely kizárólag kormányzásra kapott felhatalmazást"

Te titokban megváltoztattad a közjogi rendszert?
Aki 2/3-ot kap, az többre kap felhatalmazást, mint a szimpla kormányzásra, és 4 év végén ennek megfelelő politikai felelősség is illeti.

A 2. fordulóban pontosan tudták az emberek, h a kormányzás eldőlt, csak a 2/3 a tét, és a 2/3 megadása mellett döntöttek, pedig az MSZP elégszer elmondta, h ez mit jelent.

Ez a " kizárólag kormányzásra kapott felhatalmazást" egy tipikus Gréczy Zsolt szöveg, vagyis az érvelés legalja...

@kaffogó hebrencs:

Öregem, te nagyon meg vagy rogyva minden értelemben. Menj többet friss levegőre, sportolj, esetleg fizesd be magad a kupiba!
@Tóta W. Árpád: Nemcsak elhiszem, mert láttam is, személyesen. A TOTALITÁRIUS rendszerek sajátja, hogy beleavatkoznak az emberek privát szférájába is - a konzervatív arab államokban szinte mindenbe - a "feltörekvő" európai országokban pedig majdnem mindenbe. Pontosan úgy, amint volt ez a "szocializmusban".

Végre meg kellene értenie mindenkinek, mire van jogosítványa az ÁLLAMNAK és mire nincs. Az arab országok többségében nincs mit magyarázni: ahol tegnapi birkapásztorok a mai uralkodók – ott kinek és miről beszéljünk?

Viszont Magyarország mégiscsak Európához szeretne felzárkózni - kormányozni is európai módon kellene. Tehát szépen leltárba kellene venni az állami feladatokat - és azokat elvégezni megfelelő módon -, de amihez az államnak nincs köze, oda ne tolja a rusnya pofáját. Még meg sem száradt a tinta Orbán kinevezésén, máris a kultúrával foglalkozik, idétlen helyettese meg Istent aposztrofálja a történelem urának. Következik majd a tudomány szabályozása és "ösztönzése" (persze a jobboldali tudományos értékek érvényesítése), stb.

Magyarország pontosan egy emberöltővel van elmaradva Európától – és az elmaradás csak növekszik, nem csökken. Csupa megváltó f@sz kerül kormányra anélkül, hogy bármelyik is tisztában lenne a kormányzás (állami vezetés) alapfogalmaival, lehetőségeivel és korlátjaival. Ez igaz Gyurcsányra éppen úgy, mint a korábbi – és láthatóan nem sokat változó – Orbánra is.
@Csacsicska: még mindig eléggé el vagy tévedve. 1. a privát szféra definíciója szokott kérdéses lenni, a jobboldal sem állítja, hogy a privát szférát akarná abajgatni, csak pl a drogozást meg a vallásosságot közügynek tekintik. 2. azok az arcok tegnap sem birkapásztorok voltak, hanem uralkodók és trónörökösök. felhalmoztak némi tudást arról, hoygan lehet a tényleges birkapásztorokat kormányozni, és egyelőre a bevált recept az iszlám különféle mértékben emebeteg változatai, ők meg óvatosak nagyon, és nem merik egyik napról a másikra kikiáltani a köztársaságot, nem utolsósorban azért, mert nekik se kényelmetlen ez így.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Egyébként "kizárólagos kormányzásra" a hajókormányos, taxisofőr, stb, kap felhatalmazást (bár nekik se tilos dudálni, indexelni, mélyvizet mérni, KRESZ-módosítást, stb. javasolni). Egy úrvezető kétharmados családi felhatalmazással eldöntheti az útirányt, mi legyen a hűtőtáskában, szabad-e a kocsiban böfögni/púzni, autóstáskát lenyúlni és így tovább.
Az egeszben az a szomoru, hogy amig Europaban dult a sotet Kozepkor, a tudomany es a tudas uldozendo volt, konyvegetesek, stb., addig az iszlam vilagban viragzott a tudomany, vallasszabadsag, es tovabb fejleszettek a gorogok tudasat, ami maskulonben szinte elveszett volna szamunkra.
Hogy hogyan sulyedtek vissza a "kozepkorba", arra igazan jo magyarazatott meg nem lattam, valoszinuleg nincs is egyszeru valasz.
Into jel, hogy hova vezethet a fundamentalista idiotizmus, ala Forradalmi Orban-paraszt kormany. :D

Azert kivancsi lennek, hogy mekkora let volna a siras-rivas, hogy labbal tiporjak a vallasszabadsagot, hogyha egy olyan torvenyt akartak volna elfogadtatni, ami ugy kezdodik, hogy mi akik nem hiszunk mindenfele istenekben :D
@kaffogó hebrencs:
Neked, mint végtelenül szofisztikált, mívelt, fogékony elmének írom: "provincialista" nem létezik. Provinciális van. Ugyanakkor ajánlom szíves figyelmedbe pl. a "kommunista", szóhasználatoddal élve a "liberalista", esetleg a drogista, a turista, a biciklista és az mszp-lista kifejezéseket.
@Csacsicska:
Jóember. A kultúra támogatása állami feladat (Franciaországban pl. kiemelten). A Hócipő és társai támogatása (magánlap) nem állami feladat, már csak színvonalát tekintve sem. Mindenesetre a lelépő kormányzat búcsúzóul, ahogy eddig is, hozzájuk vágott pár millát. Könnyebb ért-he-tő-ség kedvéért még egyszer: szó el nem hangzott beavatkozásról, irányításról, stb. Nevetséges is lenne épp a kultúra sokszínűsége, netes elérhetősége és sok más miatt.
Szaúdi személyes történet: ismerek egy szaúdi lányt, fallabdáztunk párszor, PhD-zik Londonban. Vagy inkább PhD-zett. Az történt ugyanis, hogy egy gyerek után elvált itt megismert szaúdi férjétől. A pasi a válás során egy szemétládaként viselkedett, de valamiért mézesmázos lett, amikor meg kellett újítani a gyerek szaúdi útlevelét, és felajánlotta, hogy elintézi neki, amikor hazarepülnek. A lány bedőlt, hazament, a pasi elvette az útlevelet, és nem adta vissza, a gyereket meg elvitte a saját anyjához. Szegény lány ugyan beperelheti, de nincs az a szaúdi bíróság, aki megadná neki, ha a pasi arra hivatkozik, hogy a gyerekét nyugaton akarja felnevelni. Így pápá, londoni élet, tudományos karrier, ha a gyerekét látni akarja, mehet haza fejfedősnek.

Létezzenek gyermeteg, regresszív, macsó tekintélykultúrák, nem érdekes. De amit mindenkinek meg kell adni, az a választás szabadsága, hogy melyik kultúrában akar élni. Ez a lány bátran szembement a fősodorral, és vállalta a kiválás kínszenvedését. A gyereknek nagyobb szüksége van az anyjára, mint az apjára és a szaúdi kultúrára, ez bizonyított tény. A történtekben tehát implicite benne foglaltatik, hogy ez a gyermeteg tekintélykultúra különbnek is hiszi magát az összes többinél. Ezért viszont már objektív mércék szerint is utálatos.
@lopimpili:
A buddhizmus hit, de nem vallás. Akár az ateizmus. Filozófiai megközelítés kérdése. Vallani, vagyis tanúságot tenni Isten mellett lehet klasszikus teológiai értelmezés szerint. Érdekes, hogy az isten nélküli buddhizmusnak is megvan a maga teológiája, mítosza, akármije. Elég alaposan körülnéztem a világban. Neked is javaslom, néha tápászkodj fel a google mellől.
Ez mondjuk nem így van...
A szaudi uralkodóréteg nem átvette a jól bevált régi recepteket, hanem ő maga teremtette meg. A szaudi rezsim a legitimitását éppen az általuk életrehívott vahabita tanokból és vallási elittől nyeri.
Más kérdés, hogy a fagyi visszanyalt, és az általuk létrehozott új vallási elit nagyobb befolyásra tett szert, mint azt az uralkodócsalád szeretné. Szóval hosszú ideje olyan se veled, se nélküled állapot van. Jó kis kádári képmutatással, egyre szarabb gazdasággal, átlagpolgár kisstílú tök értelmetlen szivatásával.

A gond az, hogy a "reformista" középosztály nem polgárság, hanem az "establishment" által eltartott állami csecsen függő bagázs (még csak nem is nemesség, akinek legalább tradíciója van), akik egy része ugyan az USA-ban, Európában tanul, amiből ugyan látja, hogy itt mindenféle élvezetes dolgot lehet csinálni, de konkrétan ezt abból finaszírozza, hogy a papa otthon fenntartja a rezsimet. Aki meg nem jut ki, mert bedu, vagy jemeni, vagy egyszerűen nem olyan családból van, az meglehetős irígységgel vegyes megvetéssel nézi ezeket az arcokat. Ezért aztán a vallási elitnek nincs nehéz dolga, hogy hatékony ellenpropagandát fejtsen ki a városi réteggel szemben.
Az eredeti problémára adnám meg a megfejtést, nevezetesen hogyan szoptat meg a egy nő 100 (1000) felnőtt férfit:
Végy egy nagy vájdling tehén/teve/kecske-tejet, és fejjen bele a (tejjel bíró) nő 3 cl-t saját értékes mellváladékából. Összerázod, máris tömegével teheted tejgyermekeddé a lakosságot.

(lásd még: Homeopata szerek előállítása.
Ami maga is valamiféle vallás az ezotéria más irányzataival egyetemben. Árpi ezoterikus hitekkel nincs kedved foglalkozni, ha már politikamentes heteket tartsz?)
Ha majd egyszer visszavergődsz a magyar belpolhoz(ez nem sürgetés: akkor, amikor), javasolnék egy Besti Flokkurinn vs. Jobbik összehasonlítást. :)
@Várúr: "ateista egyformaságotok"

Hát ez nagyon vicces.

Pl. egy katekizmus pontosan leszabályozza mikor, mit, hogyan kell tenni.
Ezzel szemben egy "vallásszabad" embernek tucatnyi választási lehetősége van minden egyes lépésekor.

Hol is látod Te az "egyformaság"-ot?
@Tóta W. Árpád: "eléggé el vagy tévedve"

Tudod miért nem érted Csacsicska gondját?
Mert ő nem megy bele a diktatúra mértékébe, neki elég a diktatórikus irány. Ebben közelebb áll egyébként hozzám.
Attól hogy ezer éve fizikailag semmisítették meg az ellenfelet, ma meg már "csak" anyagilag, egzisztenciálisan, az semmit sem változtat a személy minősítésén, aki mindezt megteszi.

De még a jézusi tanok is erről szólnak. Hiába ájtatos valaki nagy mértékben, de nem törekszik a még jobbra, azt leértékeli és egy elbukott embert is többre becsül ha látja hibáit és jobbat akar, mint eddig.
@Tóta W. Árpád: "azok az arcok tegnap sem birkapásztorok voltak"

Abban igazad van, hogy tradicionálisan megtanulták az uralkodás művészetét. A vezetés és irányítás a vérükben van.
Ez azonban kevés, ha egy modern, gazdag, sok szempontból XXI. századi országot kell vezetniük, miközben társadalmilag pár évszázaddal el vannak maradva és történeti tapasztalataik pásztornépek vezetésére irányulnak.

Tudom, hogy jellemzően lenézik az arab kultúrát (ami azért a göröggel vetélkedett, csak más irányt vett a történelem szekere).
Ez jó alap lenne egy modern ország kiépítésére, de igyekezni kellene, mert az olajra épített gazdagság ingatag és múlandó, a társadalom változása meg igencsak lassú. Ennek felismerésére vannak jelek, de úgy tűnik leginkább mégis fatalista a kép, nem tesznek sokat a várható (népükre nézve nem is túl szép) jövő megváltoztatására.
Egyszer találkoztam szaudiakkal, kezdjük ott, hogy mélységesen lenéztek mindenkit, legyen az keresztény vagy muzulmán. Nem érintkeztek jóformán senkivel, csak az asszonyt engedték el néha az étterembe a gyerekeivel együtt, szegény nő enni se tudott rendesen, mert a szája is el volt takarva a csadorral. Irán azért más, mert ott a Forradalom ellenére sem szűnt meg az a világias városi középosztály, ami értékeit tekintve teljesen nyugati. Hozzájuk képest a szaudiak nem mások, mint újgazdag, tahó parasztok. Akiket egyébként rühellnek is rendesen a bicskanyitogató stílusukért, max. jó képet vágnak hozzá.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
aki kétharmadot kap...

az ország lakosságának kétharmada vagy ellene szavazott, vagy fütyült rá. Csak azoknak a kétharmadát kapta, akik hajlandók voltak szavazni.
Ha nem vetted volna észre.

TWÁ: sajnos, most nem érdekel a távolkelet. Ha nem vágyol belpolitikára, beszéljünk Európáról.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Nem értelek. Én úgy tudom, hogy „országgyűlési” választások voltak – tehát megválasztottuk a TÖRVÉNYHOZÁST. Az törvényhozó testület (leánykori nevén az Országgyűlés) pedig megválasztja a kormányt. De a választók semmiféle programmal nem bízzák meg a kormányt, mint látjuk közvetlenül még véletlenül sem. Alighanem ez a KÖZJOGI része az ügynek.

A kormány feladatáról az Alkotmány rendelkezik, pontosan – és ezen EDDIG még nem változtatott a nagy tekintélyű abszolút többség sem. És bárhogyan is olvasom az Alkotmány ide vonatkozó fejezeteit, nem találom benne azt, hogy a kormány feladata lenne a kulturális vagy tudományos irányok kijelölése és a kijelölt területek menedzselése (más szavakkal: anyagi támogatása). A kormány feladata az állami szervezet irányítása (vezetése) és ennek ellenőrzése – kicsit dedósabban és általánosabban megfogalmazva az ország külső védelme és a belső rend biztosítása. Az elmúlt 20 évben láthattuk, hogy még a „kötelező” feladatának sem tudott maradéktalanul megfelelni.

Hát ehhez képest az új kormány az első napján felidegesítette a szomszéd országokat és a belső rendet csendőrként, pofonokkal képzeli el. Orbán első nyilvános szereplése pedig a „zártkörű” jobboldali kultúrosokkal való találkozása és kinyilatkozása volt. Beteg lelkű helyettese meg Istent a történelem urának aposztrofálja egy törvénytervezetben, ami egyszerűen és magyarul egy sima f@szság.
Árpád, olvasd az Indexet!

index.hu/belfold/2010/05/30/orban_uj_jobboldali_kulturara_van_szukseg/, tudósítás a kötcsei találkozóról. Itt már nemcsak drogról és vallásról van szó, hanem a „kultúráról” is. A cikk szerint „modern jobboldali kultúrára van szükség”. Más szavakkal: erre LESZ pénz. És nemsokára következik a jobboldali üzleti élet is, erre máris köthetsz fogadásokat.

Ami az arabokat illeti – hagyni kell őket a saját útjukat járni (ezt nem értette meg Bush, persze mást sem).

A legnagyobb problémájuk az őket körülvevő „kozmopolita” világhoz – olajuk vevőihez - való alkalmazkodás úgy, hogy egyfajta „szekuláris” belső rendet, tradíciót alakítottak ki – a belső rend fenntartása érdekében.

Az arab uralkodók jelentős része egyszerre próbál megfelelni az őt körülvevő „progresszív” világnak és az országa belső – többnyire vallási – tradíciójának, ami persze nagy ellentmondás, hiszen tűzről és vízről beszélünk. De ügyesen uralkodnak a kommunikáción is, így híveiknek nincs igazán tudomása uralkodóik ellentmondásos beállítottságán. A kommunikáción való uralkodás pedig azt jelenti, hogy az arab köznépesség lényegében el van vágva a világtól, konkrétan az Internettől is. Nyelvileg és tartalmilag egyaránt.

Tény viszont az is, hogy az arab országok nem igazán járultak hozzá a világ fejlődéséhez az utóbbi 50-100 évben - nem tudunk jelentős tudományos, művészeti és társadalmi eredményeikről. Kizárólag a tekintélyes olaj-profitról, ami néhány (elsősorban uralkodó) család kezében összpontosul – és ami profitot többnyire külföldön fektetnek be. Nevezetesen az amerikai tőzsdéken – és nem a saját országukon belül. Ez az ő felhalmozott tudásuk…
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "regem, te nagyon meg vagy rogyva minden értelemben. Menj többet friss levegőre, sportolj, esetleg fizesd be magad a kupiba!"

Ez freudi, öregem. Te kezdtél el trollkodni, neked még a radikális iszlámról is a 2/3 jutott eszedbe. Mi a baj, ennyi az intim méreted incsben, aztán valahogy kompenzálni kell?

@Várúr:
" Másik jóember fecseg az Isten nélküli vallások sokaságáról. Majd csak eljut a fa nélküli faforgácsig, a víz nélküli patakig, a néma ordításig és így tovább."

A buddhizmus mögött például nincs teremtő. Az eredeti tao mögött sem volt, csak aztán radikális átalakításokon ment keresztül. Ismerni kéne a világvallásokat, magyar jobbostól elég, ha egy wikipédia cikket olvas át, már az is sokat segíthene neki beszűkült világképe tágításában.

Egy zen koant kapsz ma reggelre ajándékba:

"Milyen az egykezes taps hangja?
Olyan, mint az egykezes taps hangja."
@Csacsicska:
"az átalakítandó magyar kultúra ügyében"
Jaj, ne, kulturális forradalom is lesz? :)

Demokrácia van, mindenre felhatalmazást kapott. Nem véletlen, hogy a konzervatívok szerint a demokrácia a diktatúra előszobája.

@malacz69【ツ】rettegéselemző:
A népet boldoggá tenni akarata ellenére. Tudod, hogy kevés balosabb gondolat van ennél?

Marha egyszerű. Az EU alapvetően egy gazdasági közösség, ami az csak utóbbi időben próbál kvázi-kormány lenni.

@Várúr:
Értem. Szerencsére, az egyes emberek egyéni asszociáció nincsenek kihatással a valóságra, illetve mások azzal kapcsolatos asszociációra.

Ami azt illeti, az isten nélküli vallás egyáltalán nem oximoron pl. a Buddhizmus egy darab istent nem tisztel. A taoizmus rengeteget, de egyik sem hasonlít a keresztény Isten fogalomra.
@Élőfa: LOL. majndem készen van, de nem bírtam befejezni tegnap éjjel. kicsit beteg vagyok, de kikalapálom.
@Várúr: "A buddhizmus hit, de nem vallás. Akár az ateizmus. Filozófiai megközelítés kérdése. Vallani, vagyis tanúságot tenni Isten mellett lehet klasszikus teológiai értelmezés szerint." Úgyérted keresztény teológiai értelmezés szerint. Nincs több kérdésem...
@kaffogó hebrencs:
Végtelen táguló világképed további bővítéséhez ajándékba átigazítok néked egy magyar műdalt:
Ződre van a rácsos kapu festve,
Nem ez a zen vadvirágos teste,
Árasszon el tao még ma este.
@kaffogó hebrencs:
Még valami a zen-dülő koan-hívő polgártársnak. Szólj, ha dübörgő egykezes tapsod hálás közönsége lehetek.
Kiegészítem nagytudású kommentársaim ismereteit az "Isten nélkül vallások sokaságából" kiemelhető, viszonylag újkeletű vallással. A neve: ateizmus.
@eMeL:
Tanulatlanságod enyhítendő: a katekizmus a hitélet rituális tennvalóit szabályozza, semmi mást. Különbözőségeitekről: másképp ordíthatjátok: Nincs Isten! Isten nincs! Nyista! No! Nyet! Nein! Niente! Stb.
Hát a buddhizmus nevű _világvallást_ kivenni a vallások közül, az elég nagyszabású reform. valójában vannak a kinyilatkoztatás alapú vallások (ker., iszlám, zsidó), meg ahol nincs ilyen (keletiek).
@lopimpili:
Maga a teológia görög szó. Hadd ne értelmezzem a buddhhizmust hindi nyelven. Megköszönöm, ha végtelen univerzalizmusoddal a keresztény istenfogalom-és értelmezés vitája kapcsán nem zaklatsz. Jó, hogy sámándobot nem ütögetsz, netán rituális indián harci csengettyűt rázogatsz.
@Várúr:

"Nyista! No! Nyet! Nein! Niente!"

mindez kunul? vagy gepidául?
végül is honnan szalasztottak, bazmeg?
@hacsaturján:
Mindez világnyelveken. Úgy tűnik, szótárról még sose hallottál. Lehet, hogy engem szalajtottak, de te még ma is ámokfutsz. Kergetnek?
@Tóta W. Árpád:
Helyes sorrend: zsidó, keresztény, muszlim (időrendben). Amúgy a buddhizmus is világvallás. Lazán ironizáltam, mivel világszerte több Buddha-szobor van, mint mondjuk menóra, feszület, félhold, stb. Hát bocs', szélesen mosolyogtam, hogy egyesek dühödt ateista érvelése segítségül hívja Buddhát is. Még egy lépés, és hivatkoznak a kelta-germán tölgyfaistenre, mivelhogy a fa anyagelvűen létező.
Nem feltétlenül kell belpolitizálni, a külpokitikában is történnek érdekes dolgok: index.hu/kulfold/2010/05/31/izraeli_tamadas_a_gazai_segelyflottilla_ellen/

Izrael kezd nagyon elpofátlanodni. Kíváncsi vagyok, miként fogják kidumálni, hogy miért kellett nemzetközi vízeken helikopteres kommandósakcióval húsz hullát gyártva elfoglalni egy segélyszállítmányt... Egy nagy nemzetközi picsánrúgás már igazán kijárna nekik. Szerintem.
(Szolg. közl.:

Warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: Only 0 of 157 bytes written, possibly out of free disk space in /var/local/www/blog.hu/bloghu2/Lib/Bloghu/Slog.php on line 138

kéne új vinyót venni...)
@Tóta W. Árpád:
Hát ba'meg valahol igazad van... Egy barátnőm szerint is a méret a lényeg.
@dark future: nem akarom bagatellizálni, de azért ez egy előre bejelentett akció volt. sztem sokkal hajmeresztőbb a Cheonan-ügy, igaz, abban nincsenek zsidók.
@Tóta W. Árpád:

Ó, hidd el lesznek benne. Csak akarat kérdése. És DF-ből az nem hiányzik.
@Tóta W. Árpád:

Mondom én, hogy nagy botrány lesz ebből:

"Gázai övezetbe tartó hajóraj megtámadása újabb konfliktusok sorát indította el: Izrael végleg elveszítheti szövetségesei közül Törökországot, leállhatnak a három hete kezdődött béketárgyalások a palesztinokkal, elmérgesedhet a viszony az izraeli arabokkal, ami akár a harmadik intifáda kitöréséhez is vezethet. Az izraeli miniszterelnök lemondta találkozóját Obamával, és ülésezik az ENSZ BT. A Hamász jól járt."
index.hu/kulfold/2010/05/31/megint_elszabadult_a_pokol_a_kozel-keleten/
@Tóta W. Árpád:

Hogy zsidók vagy nem zsidók, az nekem mindegy (gondolom a jobbikos parlamenti felszólalónak nem volt mindegy), de azért az nem szokás, hogy egy NATO-ország által biztosított segélyszállítmányt nemzetközi területen megtámadjanak és elfoglaljanak (frankón látszik a CNN felvételein, amint a kommandósok megérkeznek állig felfegyverezve a helikopterről a fedélzetre), aki ellenáll, azt meg egyszerűen agyonlőjék. Az sem sokat változtat a tényeken, hogy előre bejelentették a nemtetszésüket. Ilyet eddig max. észak-koreai relációban tudtam volna elképzelni.

Összehasonlításként: a szomáliai kalózok is elég gátlástalanok, de embert tudtommal még nem öltek. Pedig az állítólag másik kultúrkör.
@dark future:
Nincs mit kidumálni dark. Az izraeliek egyértelműen közölték, mi várható. Eddig is csomó lőszer-és robbanóanyagszállító csempészhajót fogtak el. Erről a "humanitárius", politikusfényező konvojról rálőttek az izraeli kommandósokra (két súlyos sebesült), holott a "segély" kirakodása és átvizsgálása után a cuccot Gázába engedték volna. Na, ezt nem akarták a palesztinok. Meg azok a derék törökök, akik ezerszám irtják a saját állampolgáraikat (kurdok).Meg egypár német és svéd fotelaktivista. Mellesleg ez az ügy háborús kérdés, nem zsidókérdés. Nincs állam, mely hadiövezetbe tartó sok ezer tonnás szállítmányt meg ne vizsgálna.
@Tóta W. Árpád:

A Cheonan története is elég durva, de ott két, a mai napig hadban álló országról van szó. Törökország és Izrael között nem tudok ilyesmiről...

Szerintem elég komoly nemzetközi politikai következményei lesznek az ügynek.

Nem a kikötést akarták megakadályozni, sőt még csak nem is a saját területükre való belépést:
"Video aired on CNN sister network CNN Turk showed soldiers abseiling onto the deck of a ship from a helicopter above. The boarding of the ships took place more than 70 nautical miles outside Israeli territorial waters, according to IHH." (cnn.com)

Mi a francért támadtak 70 tengeri mérföldnyire? Talán mert akkor még sötét volt (4:30 AM), és bíztak benne, hogy nem fognak működni a kamerák?
@Tóta W. Árpád:
Na igen, Cheonan... svéd, német, török, stb. békeaktivistáknak (?) Korea kicsit odébb van. Túl veszélyes is. Ezek a baromarcúak nem gondolták, hogy mire fogják őket felhasználni a palesztinok. Nekik az jött volna jól, ha mondjuk az izraeliek lelőnek egy svéd nyafingert is. Nyilvánvaló provokáció némi műsoridőért és kommunikációs előnyért. Csak hát ahol háború van, ott a kommandó szarik a kommunikációs előnyre. Rájuk lőttek, visszalőttek, ennyi.
@Várúr:
Tegyük fel, hogy létezik Isten, aki mindenható és fontos neki, hogy higgyünk benne.
1.Isten azt szeretné, ha minden ember hinne benne, ismerné és szeretné. Ez számára egy nagyon fontos dolog.
2.Isten bármit megtehet, ami logikailag lehetséges. (Mindenható)
3.Isten képes lenne minden emberrel megszerettetni és megismertetni magát.
4. Az ateisták (akik egyszersmind emberek) nem hisznek Istenben.
5. Ha Isten valamit nagyon meg szeretne tenni, és lehetséges, akkor megteszi.
6. Ha Isten azt szeretné, hogy minden ember higgyen benne, minden ember hinne benne.
7.Isten nem szeretné, hogy minden ember higgyen benne. (4. és 6. szerint)
Ellentmondás 1. és 7. között.

Így semmisül meg az Ember értelmén ez az őskorból ránkmaradt aranyos mese.
@Várúr: No persze, bizonyára úgy kezdődött, hogy a civil hajóról a narancssárga mentőmellénybe öltözött matrózok lőtték a páncélozott harci helikoptereket... Nem kéne hülyének nézni a világot.
@dark future: bocsi, arról lehet vitatkozni, hogy maga a blokád jogos-e. de ha te mint állam kihirdeted a blokádot, és utána az megy be, aki akar, akkor nem vagy komolyan vehető.
@dark future:

"Összehasonlításként: a szomáliai kalózok is elég gátlástalanok, de embert tudtommal még nem öltek. Pedig az állítólag másik kultúrkör. "

Öltek. Franciára, tajvanira és ghánaira emlékszem fejből, és mintha indiai is lett volna.
@kaffogó hebrencs:

Elnézést, de bele kell szólnom.

1./ Isten azt is megteheti ami logikailag lehetetlen. Mint már írtam, a középkorban valaki feltette a kérdést: tud-e isten akkora követ teremteni, amit még ő se bír elmozdítani a helyéből? Mivel pedig ebből következően a mi logikánk szerint mindenhatóság nem létezhet, istenre két megállapítást tehetünk: a./ nem mindenható, és b./ nem a mi logikánk szerinti lény. Ha a második a helyes, akkor azt is megteheti, ami nekünk logikailag lehetetlen.

2./ Az ateizmus szerintem is ugyanolyan vallás, mint a többi, mert a hiten alapul. Máson nem is alapulhat, mert jelenleg nem (és valószínűleg a jövőben sem) dönthető el általunk, hogy van-e, avagy nincs.

3./ Ugyanakkor erről ő sem adhat felvilágosítást, mivel nem a mi logikánk szerinti lény, ebből következően sosem fogjuk megtudni, hogy amit mond, az mit jelent. Tehát pl. a tízparancsolat nekem sokkal inkább tűnik ha nem is földi, de emberi alkotásnak, mint isteninek.
@Tóta W. Árpád:

Arról lehetne vitatkozni, hogy az Izrael által kihirdetett (nemzetközileg szükségtelennek tartott, sőt egyes országok részéről elítélt) blokád miatt jogos lenne-e, ha nem engedélyeznék a hajók kikötését. Vagy vitatkozhatunk arról, hogy átvizsgálhatják-e a szállítmányt behajózás után.

De arról szerintem nem lehet vitatkozni, hogy ha 150 km-re a partoktól, nemzetközi vizen, hajnalban hadihajókkal és harci helikopterekkel rajtaütnek civil hajókon, és a legkisebb ellenállásra éles lőfegyverekből lőnek, az jogos lehet-e. (Ráadásul ezt csak úgy tehették meg, hogy előtte tűzparancsot kaptak valakitől.) Szerintem nem lehet jogos, és nagyon remélem, hogy komoly nemzetközi vizsgálat lesz belőle.

Az én olvasatomban ez ugyanolyan barbár, civilizálatlan cselekedet, mint az arab terrortámadások.

----

(A kedves magyar keményvonalas zsidó olvasótársak túlérzékenységére meg jelen esetben teszek magasról, mert bárki követte volna el a támadást, ugyanígy fel lennék háborodva. Aki olvasta a kommentjeimet az elmúlt években, az nagyjából már ismerhet.)
@Élőfa:

Egy-két eset talán volt, de szerencsére nem jellemző. Nem mentegetni akarom a szomáliai kalózokat, csak azért állítottam őket párhuzamba a mai incidenssel, mert a legyilkolászás még a harmadik világban sem divat. Sőt a kalózok legyilkolászása sem divat (néha azért előfordul, de minden alkalommal hörög a nemzetközi közvélemény), ők pedig még meg is érdemelnék.

Gondolom ezernyi módon meg lehetett volna akadályozni a szállítmány ellenőrzés nélküli bejuttatását a hm... blokád alá helyezett területre, de nem pont úgy, hogy fegyveresekkel megrohamoztatom a hajókat.
Hm. A hajókat uniós és NATO-tagországok bocsátották rendelkezésre, ki vizsgálta át a szállítmányt? Érdemben persze nem fog változni a helyzet, Amerika kitart Izrael mellet, részint politikai okokból, részint Irán miatt. A háttérben pedig ott izmozik Észak-Korea is, 20 ember halála nem ér meg egy újabb frontot. Az EU fogatlan oroszlán, a franciák se szeretnének egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Iránt, Németország a gazdaság kivételével nem tényező, a britek az amcsikra várnak, Oroszországnak csak a pofája nagy, Kína pedig fű alatt szépen együttműködik Izraellel ebben abban. Ha lesz intifáda,leverik, jajong majd mindenki egy sort, aztán ugyanúgy leszarják a palesztinokat, mint eddig. Ez a téma majd negyven év múlva lesz érdekes, amikor az izraeli arabok túlsúlyba kerülnek a népességen belül.
addig viszont ugorgyunk, mondta Pósalaki bácsi.
@Tóta W. Árpád:

Árpi, neked ilyenkor a vasöklű rendpárti, militartista éned egyből felülkerekedik a liberális fölött, vagy előtte azért vitatkozol egy kicsit magaddal? :-)
@dark future: alapból nem szimpatizálok az ilyen minden lében kanál aktivistákkal, ezek greenpeace-szerű uncsizó gyerekek. másrészt meg mi az a legkisebb ellenállás? baltával meg ilyesmikkel támadtak a katonákra, ehhez nem kell külön tűzparancs. a parancs az volt, h hajtsák végre a feladatot, fegyverük meg nem dízsnek van, hanem hogy a baltás akadályt leküzdjék. a blokád elvi értelme nyilván az, h ne lehessen becsempészni katyusákat és efféléket, úgyhogy az a minimum, hogy Izrael átvizsgálja a rakományt. és azt sem hiszem, hogy a segélyezésnek az egyetlen módja, h leszarom a blokádot, és nekivágok egy flottával. illetve akkor számítani lehet arra, hogy a blokád nemcsak szavakból áll.

amúgy a kalózokat az oroszok már ritkítják, maga Medvegyev mondta, hogy meg fogják tenni.
@Várúr:

"Nekik az jött volna jól, ha mondjuk az izraeliek lelőnek egy svéd nyafingert is."

Szerintem biztos lehetsz benne, hogy ha egyszer esetleg (teszem azt, amikor mondjuk az USA-nak éppen fontosabb dolga is akad) összefogna az arabvilág Izrael ellen, és három oldalról bebuldózereznék őket a tengerbe, ugyanaz a svéd nyafinger ott lenne, és kiállna a zsidók jogaiért... No erről ennyit, meg részemről az egész témáról ennyit.
@kaffogó hebrencs:
Zseniális megcáfolod egy nem létező vallás alapvetését. Ugyanis az összes kinyilatkoztatásra épülő vallás alapvetése, hogy Istennek nincsen szüksége arra, hogy te elfogadd/ismerd/imádd. Arra - e vallások szerint - neked van szükséged.
Én ezt nem tudom, viszont az "Ember értelmén" kívül egy kis "Ember műveltsége" sem ártana.
@kaffogó hebrencs:

Bazmeg, ez de primitív dedós logika, de bárgyú...

Amit én szeretnék, azt nem biztos, h rákényszerítem a másikra, mert tiszteletben tartom a másik szabad akaratát. Ez az, amit Isten is megadott az embernek. És az ész az, amit viszont tőled megvont.
@kaffogó hebrencs: Bocs, én alapból panteista vagyok ("deus sive natura" = "isten avagy a természet") - de mivel a teológia a szakterületemhez tartozik azért a faszságokhoz hadd szóljak hozzá.

A középkori teológiában az általad említett problémát kb. minden teológus generáció alatt kitárgyalták. Hivatalos álláspont: Isten kinyilatkoztatja magát, és ezzel mindenkinek tudomására hozza, hogy van. (Ebbe a "van"-ba most ne menjünk bele, a középkori teológia állápontján vagyunk).

Viszont senkit sem kényszeríthet arra, hogy elfogadja őt, hogy elfogadja a kinyilatkoztatás érvényességét és hogy szeresse őt. A szabad akarat szent. Isten, teremtménye iránti szeretetből, engedi a teremtménynek, hogy eldöntse: akar-e hinni benne, vagy sem.

Ezért nem áll fenn logikai ellentmondás. Mert a kényszerítés, hogy Isten kikényszerítse a benne való hitet, ellentmondana Isten jóságának.

Legalábbis a középkorban így hitték.
@Tóta W. Árpád:

Legalább nem kertelsz... Már a Csillagok háborújában is a birodalmiaknak drukkoltál? :-)

"ezek greenpeace-szerű uncsizó gyerekek"

vs.

"Among the activists were bestselling Swedish author Henning Mankell, Nobel Peace Prize winner Mairead Corrigan Maguire, members of the European Parliament, German MPs Inge Höger and Annette Groth as well as a Holocaust survivor. Contact with Höger and Groth has been lost. (...) Some 10,000 tonnes of aid materials including cement, prefabricated houses, dentist equipment and wheelchairs as well as about 700 activists from 40 countries were on board." www.bild.de/BILD/news/bild-english/world-news/2010/05/31/at-least-ten-dead-many-injured/israeli-special-forces-storm-gaza-aid-convoy.html
@Tóta W. Árpád:
.. ez a fejtegetésed van annyira okés, mint a szoptatós fószeré...

Érvrendszerén belül helyén van... ha csak tejtestvéreknek szabad látniuk egymást, akkor logikus...

neked is igazad van.. ha az ember rendbenvalónak tartja, hogy egy apartheid rezsim kiéheztet egy kétmillás várost.
@dark future:

Ja, klafa csávók a szomáliai kalózok. Ügyelnek a PR-ra, még riportot is adtak. Elmondták, hogy vigyáznak ám a túszokra, mert ők az egyetlen valutájuk, és csak két eset van, amikor megölik őket:
1. ha egy állam megsértődik, mert a polgárait gépfegyverrel hívják vendégségbe, és beküld a bulira néhány saját fegyverest.
2. ha a piacon kínált árura(a továbbiakban túsz) nincs fizetőképes kereslet, és a rideg tartás csak garantált veszteséget termel. Ilyenkor a veszteséget leírják, a túszt meg eltemetik. Mert ugye marketingszempontból kínos, ha csak úgy karitatív alapon élve elengednék. Mondjuk lejárt szavatosság miatt hajléktalanoknak. Ebbe halt bele pl. konkrétan egy tajvani halász...

Amúgy itt egy lista a hajókról, böngészgesd, ha gondolod:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_ships_attacked_by_Somali_pirates
@dark future: "Már a Csillagok háborújában is a birodalmiaknak drukkoltál? :-) "

igen :)

"két kép az Izraelt fenyegető "flottáról""

csempészetre kiválóan alkalmasak. mondom, blokád van. az egy katonai dolog, azzal jár, hogy a blokádot fenntartó hatalom mondja meg, ki mehet át és mit vihet, és ezt ellenőrzi. azt persze én sem tudom, hogy a kommandósok kezdtek-e brutálkodni, vagy az "aktivisták".
@ikaljan:
azt nem tartom helyénvalónak, nem is mondtam ilyet. a blokád ebben a formában a hamaszt segíti.
@vakapad:

A hit hianya miert is hit?

Nem hiszek a isten letezeseben =/= hiszek isten nem letezeseben

ateizmus vs antiteizmus
@Élőfa:

Ne erőlködj, egy szóval nem állítottam, hogy "klafa csávók a szomáliai kalózok", sőt... csak ha nem muszáj, akkor nem gyilkolásznak. Ellentétben az izraeli hadsereggel. Lásd pl.: "bizonyos palesztinokat a hadsereg akkor is likvidálhat, ha őrizetbe is tudná venni őket" www.hirszerzo.hu/cikk.katonai_titkok_elarulasaert_birosag_elott_egy_fiatal_izraeli_no_.152162.html
@Tóta W. Árpád:

"mondom, blokád van. az egy katonai dolog, azzal jár, hogy a blokádot fenntartó hatalom mondja meg, ki mehet át és mit vihet, és ezt ellenőrzi"

én meg mondom, hogy ezt legfeljebb a saját területén, a saját vizein teheti meg, jogszerű eszközökkel. az incidens a nyílt tengeren történt, sötétben, rajtaütésszerűen, éles fegyverekkel.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

jellemző, hogy több kiváló kameraállásból is rákészültek az akció rögzítésére...

az infrafelvételek elég érdekesek. árnyékokat nem látok rajta, vélhetően tehát passzív infrásak. (ezen minél melegebb valami, annál sötétebb a képen, pl. a helikopter és a hajó kéménye majdnem fekete, ahogy a gyújtóbomba is). ugyanakkor az emberek mintha mezekben rohangásznának: a leengedett izraeli katonák sötétek, a lent lévő ellenállók világosak. hogy jobban látható legyen az akció, a katonát leengedő kötél is sötét. torkolattűz még véletlenül sem látszódik, noha 10+ ember valamibe belehalt... emellett a lent készült felvételeken látható, hogy két-három lámpás kézikamerával veszik a történteket, a felvételeken azoknak sincs nyoma. érdekes. de majd a szakértők megszakértik.
@dark future:
@dark future:

szerintem Netanjahu egy tapló, az izraeli hadsereg meg néha döbbenetes ökörségeket csinál. Ez a dolog egyik fele.

A másik fele: ha már a nyüves gépfegyveres kommandósok feljöttek a fedélzetre, akiknek amúgy is rossz fiú híre van, akkor nem kezdek el üveggolyókat dobálni, vasvillát rázni, de még egy elemlámpát sem veszek a kezembe, mert fegyvernek nézhetik. Csúnyán nézek, magamban káromkodok, utána meg fűnek-fának lenyilatkozom, hogy mekkora nagy ergyák ezek a fickók

Alternativ verzió: marhára depressziós vagyok és rám tör az öngyilkos hajlam éppen a hajón, és épp akkor, amikor megjönnek a zsákos emberek. Ez esetben sem rontok rá a legnagyobb csövű csávóra, mert még tévedésből mást is megszaggatnak. Hajópalánk és tenger: hopp és loccs...
@Lord_Valdez: Lordom! Demokrácia = NEM EGYENLŐ = a demokratikus választásokkal. Az utóbbi az előbbi fontos része, de CSAK része.

Demokrácia = a nép akarata, vagy népuralom, vagy a közösség uralma – tetszésed szerint. NEM a többség uralma. (Demos = Nép).

Írd már meg nekem, hogy a nép hol és mikor hatalmazott fel BÁRMILYEN beállítottságú magyar kormányt arra, hogy támogassa a kultúra (vagy tudomány) valamelyik területét.

A meghatalmazás arra szól, hogy kormányozzon: a közösségi hivatalok legyenek és működjenek, az állam felügyeljen ezt-azt (például az eléggé szabadon ficánkoló bankokat, vagy multikat, vagy a mindenki által elérhető oktatást, stb.) – és mindezt érvényes TÖRVÉNY szabályozza. De hogy belepofázzon a kultúrába: hát azt melyik törvényben olvastad? Hogy adakozzon annak, akinek akar? És mindez nem csak a jelenlegi kormányra áll, hanem az összes megelőzőre is.
„Úgy tűnik, szótárról még sose hallottál. Lehet, hogy engem szalajtottak, de te még ma is ámokfutsz.”

„Jó, hogy sámándobot nem ütögetsz, netán rituális indián harci csengettyűt rázogatsz.”

„Tanulatlanságod enyhítendő: a katekizmus a hitélet rituális tennvalóit szabályozza, semmi mást. Különbözőségeitekről: másképp ordíthatjátok: Nincs Isten! Isten nincs! Nyista! No! Nyet! Nein! Niente!”

„Nemtom, te mit képzelsz a világ mögé (alá, fölé, stb.)de más kommentelőkkel egybeszürkülő ateista egyformaságotok falansztert juttat az eszembe.”

„Én téged a "Pszichiátriai betegségek" c. kézikönyvből igyekezlek megérteni. Sajna így sem vagyok elég szakképzett hozzád.”

Olvasgattam Várúr beszélgetőtársunk hozzászólásait, gyűjtöttem is belőlük egy csokorral. Mint kiderült, hisz Istenben, én meg elmerengtem vallásosságának mélységében, annak tulajdonságaiban.

Amint az idézetek mutatják, az első főbűnt, a kevélység bűnét valószínűleg magasról leszarhatja, hiszen így hirtelen ötször is elköveti egymás után, ezért valószínűsítem, hite nem az öreg kaporszakállú szent könyveinek ortodox követésében teljesedik ki.

Bonyolítja a képet, hogy hiszi, „hogy Isten a történelem ura” (védelmébe véve a Kövér-Semjén agyszüleményt), azt viszont már határozottan nem hiszi, „hogy Isten a rugós bicskák ura” (lásd az utolsó idézet, amit ennek apropóján kaptam).

Be kell lássam, itt egy kissé elbizonytalanodtam. Várúr istenképe szerint a Mindenható a történelem szerteágazó és végtelenül összetett fogalmát az uralma alatt tudja tartani. Ezt a gondolati szálat továbbgombolyítva, innen már csak egy lépés, hogy Isten a világegyetem ura is legyen, a legfőbb irányító.

Viszont a rugós bicska, ez az egyszerű, ugyanakkor sokoldalúan felhasználható tárgy kívül esik mindenhatósága határain. Ez hogyan magyarázható? A rugós bicska túl egyszerű, túl emberi, esetleg túl istentelen? Vagy nem a világegyetem része?

Kedves Várúr!

Valóban érdekelne, kiben, miben és hogyan hiszel. A kaporszakállúban-e, a bölcs, szakállas öregúrban, vagy az általad tisztelt Istenség tulajdonságai más ember jellemével körvonalazhatóak a legjobban (pl. Orbán Viktor, Semjén Zsolt, esetleg Schmitt Pál vagy talán Sólyom László)?

Vagy hagyjuk ezt a buta antropomorfizálást? Akkor mégis ki/mi szerinted az Isten? Egy ember- és természetfeletti lény? Egy erő? A természet? A világegyetem? Netán az Ősrobbanás?

Mennyire szól bele életünkbe? Valóban szabad akaratot ad, vagy fogja a kezünket, miközben a rugós bicskával hadonászunk? Azt, hogy a történelem ura, hogyan kell érteni? Ő trenírozta a római légiókat, hogy a végén aztán a barbárokkal mégis feldúlhassa Rómát? Ő döntötte el a waterlooi csatát? Ő hullatta a hatalmat Sztálin ölébe, hogy aztán megnyerje vele a második világháborút, majd később elveszítse birodalmával a hidegháborút?

Ezernyi kérdés, de tovább nem folytatom. Kíváncsian várom válaszod.
@dark future:

"ugyanaz a svéd nyafinger ott lenne, és kiállna a zsidók jogaiért"

egyrészt 80%, hogy nem (a pizzériában robbantott bibsikért eddig egyetlen "svéd nyafinger" sem ugrált nemzetközileg), másrészt, ha véletlenül igen, akkor az lenne az icipici különbséggel, hogy a moszlim bácsik nem hogy leszarnák, hanem még fatvát is tolnának rá, míg a gonosz bibsik mindenféle "ürügyeket" találnak ki, meg "magyarázkodnak".
@Élőfa:

ez alap. ha a bibsikről van szó, akkor kötelezően elő kell venni egy nem túl komilfó társaságot, kicsit javítani az imidzsükön, majd odaírni: még ezek is különbek.

hogy a palesztin területeken az emberi jogok szart sem érnek? hogy ha az egyik palesztin csoport előnybe kerül, akkor kicsit megtizedeli a másik palesztin csoportot? ki nem szarja le?
@Élőfa:

Láthatóan úgy volt megkoreografálva a történet, hogy szinte biztosan balhé legyen. Egyetlen helikopterről leeresztettek néhány kommandóst kötélen a fedélzetre a dühöngő muzulmánok közé, közben meg másik két helikopterről és egy hajóról videózták, aztán a terhelő részeket összevágták. Az attack további részéről érdekes módon nincs filmecske... Izraeli részről volt két könnyebb és két súlyosabb sérült, másik oldalról 10+ halott, meg ki tudja hány sebesült.

Ilyen erővel a 2006-os budapesti utcai harcokban is bevethettek volna éles lőfegyvert (hiszen a tömeg kockakövekkel, botokkal, üvegekkel támadt a rendőrökre, veszélyeztetve a testi éppségüket), majd készülhetett volna ehhez hasonló tisztázó videó.

Az a helyzet, hogy az izraeli hadsereg szarik a jogokra, egészen addig, amíg nem a saját jogaikról van szó. Erre ráadásul már bizonyítékok is vannak (www.hirszerzo.hu/cikk.katonai_titkok_elarulasaert_birosag_elott_egy_fiatal_izraeli_no_.152162.html).
Kezdődött azzal, hogy: „Győzedelmeskedjék tehát a Te akaratod!”. Folytatódott az „Isten a történelem ura”-val, majd jött az „Egyedül Istené a dicsőség!”, meg a demonstratívan a sajtónak játszott közös, családi ima a miniszterelnöki dolgozószobában.

Én mondom, a klerikalisták már a spájzban vannak! Ilyen mértékű világnézeti elfogultság mellett nehéz lesz a nem hívőket is képviselni. Ha a 3/3-os fideszes szöveg egy pillanatig is komolyan vehető volt.

Nyilván nagyon korai még ilyesmit kinyilatkoztatni, de ezer apró jele látható, hogy Orbán ott fogja folytatni, ahol 2002-ben abbahagyta.
@Lord Kilburn: lehet, hogy nekem párolgott csak el a veszélyérzetem, vagy csak úgy jókedvű vagyok és nem tud érdekelni, de még mindig nem látom ezeket olyan veszélyesnek. mármint persze részben nevetséges, részben meg ciki és átlátszó, de hogy bárkire is rá akarnák kényszeríteni a babonáikat, annak nincs jele. nyilván a sajtónyilvános családi ima az egyik legszánalmasabb produkció, amit politikus előadhat, de ez az ő baja, nem az enyém.

amúgy biztos több pénzt fognak kapni a csuhások, meg talán lesz valami nagy kosztümös film is szent gellértről, és Orbán sokat fog még imádkozni a kamerának, de hát annyi baj legyen. én meg kiröhögöm, annyi.

azon azért nem kell meglepődni, hogy ennek a kormánynak is vannak/lesznek kulturális preferenciái, és azok megjelennek. nem túl nagy öröm, hogy mint a kiskengura az anyja zsebébe, úgy futnak folyton vissza a kereszténység akolmelegébe, mert ott biztos találnak végső válaszokat, amiről azt hiszik, hogy a többség benyeli, de hát ha ennyire fussa, akkor ez lesz. mondom, ő bajuk. de másrészt orbán kötcsén most pont azt pengette, hogy kéne valami modernebb jobbos kultúra, mert ez már ciki.
@dark future: "Láthatóan úgy volt megkoreografálva a történet, hogy szinte biztosan balhé legyen."

az már biztos. például eleve felajánlották az izraeliek, hogy pakoljanak ki legálisan, és szárazföldön beviszik Gázába a szajrét.
@Tóta W. Árpád:

"ennek a kormánynak is vannak/lesznek kulturális preferenciái"

lesznek, abban biztosak lehetünk. ezért aztán némileg meglepő, hogy az első kulturális botrány mégsem valami ilyesmiről szólt, hanem tisztán a pénzről (index.hu/belfold/2010/05/29/alairasgyujtessel_tiltakozik_szocs_geza_orbannal/)
@dark future: jaja, de ott van benne a pozitív előjel is: "Azt is kifogásolja, hogy a magyar film kérdését „pusztán gazdasági természetű feladatnak” tekintik."

végre!
@Tóta W. Árpád:

mindegy, ebben úgy sem fogunk egyetérteni. szeretem, amikor egy fél dunántúlnyi ország mondja meg a fél világnak, hogy mit lehet és mit nem.
"másrészt orbán kötcsén most pont azt pengette, hogy kéne valami modernebb jobbos kultúra, mert ez már ciki."

Ezt rajtad kívül nem sokan vették észre, pedig nekem is feltűnt.
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
"Bazmeg, ez de primitív dedós logika, de bárgyú..."

Látom, rosszul lettetek a a logika következetes alkalmazásától istenkérdésben. Ugyanezen a "bárgyú" logika szerint diagnosztizál az orvos, ez a "bárgyú" logika hozta létre például azt a csomagkapcsolt hálózatot, ami átvitte a te hozzászólásodat a hálózaton.

Ha vallásosok vitték volna előre a világot, még mindig a tűz körül táncolnánk a Nagy Esőistenhez imádkozva, és ez lenne a legfejlettebb mezőgazdasági technikánk.
@Csacsicska:
Közvetlen demokrácia nincs, a képviseletiben pedig egyenlő.
A gyakorlati demokrácia a többség uralmát jelenti, illetve képviseleti verzióban, a többség képviselőinek uralmát.
Olvass Burke-t, vagy egy kis Millt.

Nem programokra szavazunk, hanem személyekre. Ha megmondja, mit fog csinálni, hurrá. Ha nem, nem. Persze egy olyan népnél, ami elvekhez ragaszkodik, nem személyekhez más lenne a helyzet.

Milyen törvény? Az van a törvényben, amit beleraknak. Van néhány korlát, mint pl. nemzetközi szerződések, alkotmány, de semmi nincs kőbe vésve.
@Tóta W. Árpád:

"lehet, hogy nekem párolgott csak el a veszélyérzetem, vagy csak úgy jókedvű vagyok és nem tud érdekelni, de még mindig nem látom ezeket olyan veszélyesnek. mármint persze részben nevetséges, részben meg ciki és átlátszó, de hogy bárkire is rá akarnák kényszeríteni a babonáikat, annak nincs jele. nyilván a sajtónyilvános családi ima az egyik legszánalmasabb produkció, amit politikus előadhat, de ez az ő baja, nem az enyém."

Engem '98-ban kifejezetten bosszantottak. Most már csak remekül szórakozom. Alighanem öregszem.:)
Bár sajnálatos módon, amikor először hallottam, hogy ez nem választás volt, hanem "alkotmányos forradalom", éppen kólát ittam. Utána meg győztem törölgetni...
@hacsaturján: "végül is honnan szalasztottak, bazmeg?"

Tegnap kikerestem a ketekizmust, idéztem belőle egy tucat közvetlenül a hétköznapokat meghatározó, a cselekvési szabadságot komolyan korlátozó, sőt az életvezetésben egyetlen "választást" lehetővé tevő szabályt.
Aztán a blogmotor megszivatott és lenyelte mindezt.

Én meg mára rájöttem (hiába hát a friss nap előhozza a letisztultabb gondolatokat), minek is vitatkozom *hívő* emberrel. Pont olyan, mint egy szerelmes barátunknak cikizni a szerelmét: hiábavaló és céltalan, mivel olyan tudatállapotban él, ami kizárja az ezirányú racionális vitát.
@dark future:
Felőlem csinálhatsz hülyét saját magadból... A lövöldözés nem a levegőben, hanem a fedélzeten kezdődött. Gondolom, te nem tartózkodtál a levegőben ott és akkor. Tán kicsit odébb, ha épp kiugrottál a karosszékből, újabb sör, gyorsfosás, netán egyéb okok miatt.
@Tóta W. Árpád:
Egyetértünk. Mellesleg, aki az eszét kicsit is használja, rájöhet, hogy a török titkosszolgálat szervezte a balhét, politikai okok (török-izraeli együttműködés megtorpedózása) miatt. Mióta a török EU-csatlakozás a távoli jövőbe tolódott, saját baromfiudvaruk felé tájékozódnak, ott a lé, (pénz, olaj, stb.) és a piac. Persze addig is Európába exportálják a munkaerőfelesleget. A konvoj több száz török "békeaktivistája"... két német megélhetési politikus, egy darab svéd bestseller író... hm. A török effendiknek nem otthon kéne hangoskodni mondjuk az évente legéppuskázott, lebombázott, szétlőtt kurd falvak miatt? Segélykonvojt Ciprus helyett nem a muszlim tőszomszéd Egyiptomból kellett volna indítani? Muszáj volt az állig felfegyverzett izraeli kommandósokra lőni? Mit vártak tőlük ezek után? Virágcsokrot? No de van ennek egy tót megfelelője: a nyelvtörvény és az állampolgárság megvonása a magyaroktól. Recept: addig és olyan harsányan pofátlankodni, míg a hangzavarban eltűnik minden érv "és oly szent akarat".
@Tóta W. Árpád: „lehet, hogy nekem párolgott csak el a veszélyérzetem, vagy csak úgy jókedvű vagyok és nem tud érdekelni, de még mindig nem látom ezeket olyan veszélyesnek.”

Félreértettél, ha veszélyérzetet fedeztél fel előző hozzászólásomban. Pusztán fel kívántam hívni a figyelmet, hogy ha ez így megy tovább, világnézeti szempontból igen elkötelezett kormányzatunk lesz a következő négy évben. Amolyan igazi keresztény kurzus. (Ha Szaúd-Arábia, vagy valamelyik hasonló közel-keleti ország lennénk, most írhattam volna nyugodtan fundamentalistát is.) Sokan lehurrogtak, amikor még a választások előtt klerikalizmust emlegettem a Fidesszel kapcsolatban. Még jóformán meg sem melegedett a szék a fenekük alatt, és már itt is van, tessék.

A dolog másik része ez a kétharmad-háromharmadozás. Alapvető, hogyha az új csapat valóban meg szeretne felelni azoknak is, akik nem vallásosak, nem fogja ezeket az „Isten a történelem ura” típusú szövegeket erőltetni. Mert felesleges ez a tautológia.

Az meg szerintem hülyeség, hogy a világnézeti semlegesség, de legalábbis a körvonalazódó fideszes hitbuzgalomhoz képest mérsékeltebb hozzáállás bolsevik trükk volna. Az lenne az elvárható, a normális.

Persze ha a nemzetet Orbánék szemében továbbra is csak a keresztény jobboldal alkotja, ahogyan az előző ciklusukban gondolták, akkor érthető a dolog. Itt van példának mindjárt ez a nemzeti összetartozás napja. Kétharmaddal (+ Jobbik és Schiffer) átnyomták, az MSZP és LMP kritikai észrevételeit magasról figyelmen kívül hagyták.

Az MSZP helyében ezek után biztosan nem mennék el az emléknapra. Viszont az üres MSZP-s padsorokra kifeszítenék egy feliratot:

„A jobboldali összetartozás napja alkalmából kellemes időtöltést, minden jót kívánunk!”

A magyar baloldal
@dark future:
Mutass egyetlen országot, ahol katonai titkok elárulásáért nem dádázzák meg az illetőt. Pláne hadiállapotban.
@Lord Kilburn:
Tisztelt barátom. Szeretek ironizálni, mint mondjuk Szabó Dezső, Karinthy Frigyes és így tovább, ha nem is azon a szinten. Mindenesetre úgy vélem, belefér ebbe a véranarchista kollekcióba, legalábbis nem különösebben meglepő. Isten-fogalmam a keresztény hívőké, mivel az vagyok. Könyörgöm, érd be ennyivel. Orbán, Semjén, stb. preferenciái és megfogalmazásai nem tőlem származnak. Tény, hogy fényévekkel többre becsülöm őket, mint sorra bedobozolt elődeiket, főképp a "többször bérmálkozó" Furcsányt. Isten és a rugós bicska kapcsolatát tekintsd egy kommentre adott válaszban szereplő metaforának. Mások nézetei tiszteletben tartása mellett éljen a komolykodás és a viccelődés joga!
@Várúr:

A linkelt cikknek az csak az egyik tanulsága, hogy becsukták az illetőt, a másik meg az, hogy dokumentáltan tesznek az arabok emberi jogaira (a kicsempészett dokumentumok ezt bizonyítják).

De mondom, nem kívánok keményvonalas cionistákkal hadakozni, úgyhogy ugorhatunk más témára.
@dark future:
Lehet, hogy keményvonalas vagyok, de cinóber (cionista, ciánista, stb.) nem. Mulatságos is lenne magyarként itt Magyarországon. De ahogy szarok a tót politikai visongókra, úgy dolgozni utáló, handabandázó, egymást gyilkoló palesztin és arab megfelelőikre is, továbbá széplelkű, a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlást engedő, öngyilkos hajlamú európai szimpatizánsaikra.
@dark future:
@Tóta W. Árpád:

Sztem egy hatalmas ötletet írtak be hozzám! Nem is értem, miért nem valósítják meg, mi a baj vele. Íme, ez az a komment:

"Fasz egy világ.
Egy bő fél Balatonnyi terület miatt elszabadulhat egy újabb komoly háború.

Lakik ott 1,5 millió ember. Mondjuk 400000 család.
Nem igaz, hogy családonként 50 rugóért (USD) nem húznának el Egyiptomba vagy Jordániába, esetleg Szíriába. Ha igen, akkor 20 milliárdért megvehetné "valaki" az egész "telket".
Nem igaz, hogy nem lenne olcsóbb mint ez a tragikomikus vértunkolós dedó ami ott folyik. Mert a jelen állás szerint soha nem lesz ott béke."
@Waldi!:

A hit hiánya nem hit. De az ateizmus az, az isten nemlétében való hit. Ezért az a neve, ami.

Természetesen, ha valaki ateizmuson a hit hiányát érti, nem pedig isten létének tagadását (istennincsizmus), akkor az ateizmus nem hit.
@Lord Kilburn:

Nem csoda ez a meg sem melegedős szék. Most minden további nélkül frissiben meg lehet csinálni azokat a jelképes dolgokat, amik egy vasba se kerülnek (pénz ugyanis nincs, és erre kezdenek rájönni). Szavazási probléma semmi, a hívek meg megkapják ami érzelmileg kell nekik. Trianon, magyar állampolgárság, preambulum, a törzsszavazók ezt várták. És íme. Viola.

Persze, hibák azért becsúsznak. Az állampolgársági törvény például nagyon árt a Trianon által külföldre szakított szegény nemzettársainknak, de kit érdekelnek ők, úgyse nekik készült, hanem az itthoniaknak, akik szavaznak. A preambulum meg nyilván Semjén kívánságát teljesíti, mert írhatták volna azt is: "... mi, azon képviselők, akik szeretjük a kukoricagölödint, és azon képviselőtársaink, akik nem, ...", de nem azt írták, pedig a kettő jelentését tekintve tökugyanaz.

Szóval ráérünk aggódni majd akkor, amikor anyagi kihatásokkal járó intézkedésekbe fognak belebonyolódni. Addig (mivel nem vagyunk szlovákiai magyarok) probléma egy szál se.
San Remo Manual on International Law Applicable to Armed Conflicts at Sea

SECTION II : METHODS OF WARFARE

Blockade

93. A blockade shall be declared and notified to all belligerents and neutral States.

94. The declaration shall specify the commencement, duration, location, and extent of the blockade and the period within which vessels of neutral States may leave the blockaded coastline.

95. A blockade must be effective. The question whether a blockade is effective is a question of fact.

96. The force maintaining the blockade may be stationed at a distance determined by military requirements.

97. A blockade may be enforced and maintained by a combination of legitimate methods and means of warfare provided this combination does not result in acts inconsistent with the rules set out in this document.

98. Merchant vessels believed on reasonable grounds to be breaching a blockade may be captured. Merchant vessels which, after prior warning, clearly resist capture may be attacked.

99. A blockade must not bar access to the ports and coasts of neutral States.

100. A blockade must be applied impartially to the vessels of all States.

101. The cessation, temporary lifting, re-establishment, extension or other alteration of a blockade must be declared and notified as in paragraphs 93 and 94.

102. The declaration or establishment of a blockade is prohibited if:

(a) it has the sole purpose of starving the civilian population or denying it other objects essential for its survival; or
(b) the damage to the civilian population is, or may be expected to be, excessive in relation to the concrete and direct military advantage anticipated from the blockade.

103. If the civilian population of the blockaded territory is inadequately provided with food and other objects essential for its survival, the blockading party must provide for free passage of such foodstuffs and other essential supplies, subject to:

(a) the right to prescribe the technical arrangements, including search, under which such passage is permitted; and
(b) the condition that the distribution of such supplies shall be made under the local supervision of a Protecting Power or a humanitarian organization which offers guarantees of impartiality, such as the International Committee of the Red Cross.

104. The blockading belligerent shall allow the passage of medical supplies for the civilian population or for the wounded and sick members of armed forces, subject to the right to prescribe technical arrangements, including search, under which such passage is permitted.
"Slota azt jósolta, hogy Dél-Szlovákiában öt éven belül népszavazást tartanak a terület autonómiájáról"
index.hu/kulfold/2010/06/01/slotaek_megmutatjak_nekunk_hol_a_hatar/

hülye ez a fickó. így is épp eléggé utáljuk már egymást mi, belföldi magyarok (cigányok, zsidók, tótok és egyebek), kell a nyakunkba még pár százezer új polgártárs? :-)
Itt a megtámadott hajó félelmetes fegyverarzenálja. Automata gépfegyverek, légvédelmi rakéták, önjáró tarackok, katyusák:
www.ynet.co.il/PicServer2/24012010/2585596/1_wh.jpg
@Lord_Valdez: "demokrácia a többség uralmát jelenti, illetve képviseleti verzióban, a többség képviselőinek uralmát.
Olvass Burke-t, vagy egy kis Millt"

olyan magas lóról mondod a hülyeséget, hogy csoda, hogy nem szédülsz. nézz utána a "demokratikus döntéshozatal" fogalmának, különösen a "hallatni", "formálni", vagy "artikulálni" + a "mindenki" ("a kisebbség is") kulcsszavakat tartalmazó résznek.
ps: vagy, ha a fenti fogalmak ismerősek, akkor lehet az a baj, hogy az "uralom" fogalmát használod "kreatívan".
@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Egy apróságról feledkeztek meg.
Márminthogy az a népség egyszerűen _SENKINEK_ nem kell. Nem engedik be őket (hosszú távra, pláne családostul) sehova. Nézd meg, a többség 62 éve él ú.n. "menekülttáborokba" zárva. A képzettebbeket (ideiglenes tartózkodásival) olcsó zsellérnek alkalmazzák itt-ott, de _EMBERSZÁMBA_VENNI_? No azt már nem.
@dark future:
A csomó jó nagy halef közül egyet se kívánok a gyomrodba. Onnan kezdve elég dark lenne a future-öd.
@kovácske:
Olvass, nem minősíts! Különösen a totalitárius demokráciákról szóló értekezéseket ajánlom, illetve a Weimari Köztársaság történelmét. Aztán meglátjuk, hogy én használom-e kreatívan az uralom fogalmát, vagy te látod-e kicsit rózsaszínben.
@malacz69【ツ】rettegéselemző: "Nem igaz, hogy családonként 50 rugóért (USD) nem húznának el Egyiptomba vagy Jordániába, esetleg Szíriába. Ha igen, akkor 20 milliárdért megvehetné "valaki" az egész "telket"." Kérdés, hogy ott mennyire szívesen látnák őket. Egy dolog látványosan kardot csörgetni a palesztinok jogaiért, de egész más dolog odaköltöztetni őket a szomszédba...
@lopimpili:

Azt akarod mondani, h a palesztinok izrael cigányai?

Na de akkor az ortodox zsidók meg izrael jobbikosai! LOL
Állítottam valaha, hogy bármelyikkel egyetértek?
@malacz69【ツ】rettegéselemző: „Azt akarod mondani, h a palesztinok izrael cigányai?

Na de akkor az ortodox zsidók meg izrael jobbikosai!”

Ebben nincs semmi mókás. Ha zsidóként Jobbikos fejjel gondolkodnék – amiben elismerem, van némi képzavar – akkor bizony lehetne húzni a párhuzamokat a palesztinok és a cigányok között. Az, hogy a magyar nacionalistáink – jó, a kedvedért inkább sovinisztát írok – a palesztinokkal szolidarizálnak, az egyik legnagyobb politikai abszurditás. Egyetlen oka van: a közös ellenség.

Ha Izrael egyszer az Unió tagja lenne, akkor bizony a Likud lenne a Fidesz testvérpártja, a Munkapárt a szocialistáké, és ha emlékeim nem csalnak, van, legalábbis volt liberális pártjuk is, Tomi Lapid vezetésével. És bizony, a Jobbik „testvérpártja” pl. az ultraortodox Sasz párt lenne.

Hogy egy kicsit politizáljak is: Számomra ez megmutatja a politikai irányok valódi értékét. Mert biztos vagyok benne, és büszke is vagyok rá, hogy egy magyar, meg egy izraeli liberális könnyen megtalálná a közös hangot. Mint ahogy egy magyar szocialistának és egy izraeli munkapártinak is ott van a közös szocdem alap. A jobbos, konzervatív pártok együttgondolkodásában probléma lehet a különböző vallás, de minél európaibb, illetve minél kevésbé fundamentalista módon képviselik keresztény-(izraelita)demokrata politikájukat, annál kevésbé jelent ez problémát. (Semjén, Saron és Gül, mint a Fidesz, a Likud és a török AKP képviselői, testvérpártokként jót dumcsizhatnának arról, hogy „Isten a történelem ura”.) Többek között ezért is tartom nevetségesnek ezt a politikai irányzatot.

A nagy poén csak ezután jön: a Sasz ultraortodox zsidó párt a Jobbik testvérpártja lehetne. Bizony ám: a kaftános-pajeszos-kalapos zsidó a nemezsapkás-tarsolyos-árpádsávos-gárdaegyenruhás magyar testvérkéje.

Elég ebből a mérsékelt, elemző hangvételből: Szememben hasonlóan idióták mind. És mielőtt megkérdeznéd, hogy a majomparádék e két csoportjának miért csak a magyar felét osztom rendszeresen és előszeretettel: Hát azért, mert magyar vagyok. És először mindig a saját háza táján takarítson az ember.

Meglehet, ezt a kommentet inkább Árpi új bejegyzéséhez kellett volna írnom…
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
azok hát. a saját katonáikat köpködik meg nácizzák le, amikor arról van szó, hogy a sokadik (nem legalisan létrehozott) határmenti telepükről/kibucukból kizsupploják őket.

(más kérdés, hogy mondjuk nekik -- szemben a hazai szélsőhülyékkel -- nemigen van hová menni onnan, ha Izrael azt mondja: "nos, akkor most visszadunk némi területet a palesztinoknak".)
A filmben szereplő szimpatikus fiatalok nem ússzák megy a szereplést olyan könnyen...

index.hu/kultur/media/2010/06/02/bajba_sodort_az_mtv_par_szaudi_fiatalt/
"Izrael csütörtökön elutasította, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa független vizsgálatot indítson a Gáza-övezetbe segélyszállítmányt szállító hajók elleni akció ügyében. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a "makacsul Izrael ellen dolgozó" testületnek semmilyen "morális fennhatósága" nincs."
index.hu/kulfold/2010/06/03/amerikai_aldozata_is_volt_a_segelyszallito_hajok_elleni_tamadasnak/

no comment
@dark future:
Emberi Jogi Tanács néhány tagja:a hiperdemokratikus Szaúd-Arábia, Dzsibuti, Kuba, stb. Viccnek is rossz. Azaz booocs', remek.
Dzsibutiról egyébként egy légiós könyv és napi pár száz gyilkosság alapján tudom, hogy a térképen van.
@Várúr:

vizsgálják ki akkor ők maguk, esetleg egy izraeli-usa vegyesbizottság. bizonyára objektívek és elfogulatlanok lesznek...

mindegy, ha izrael így folytatja tovább, nem a palesztinokat fogja izolálni, hanem saját magát.
süti beállítások módosítása