W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Mondd, mit érlel

2010.03.31. 14:40 Tóta W. Árpád

Amikor már illik valami konkrétat ígérni, akkor kerülnek elő a látszólag költségmentes ígéretek, köztük a közjogi javaslatok, a korrupció végleges legyőzése, és az adóegyszerűsítés. Ezeknek látszólag nincsenek kárvallottjai, az ilyesmit nyugodtan el lehet ereszteni kampányban is, ennek mindenki örül. Látszólag. A valóságban kiterjedt és befolyásos rétegek élnek a most eltörlendőnek ítélt vízfejből, ráadásul olyanok, akik ezt ki tudják számolni.

3200 önkormányzat, például. Hogy ez a rendszer elavult és pazarló, azt tudtuk már Gyurcsány idején is, csak akkor még mindez megőrzendő vívmány volt, és az érdekeltek fel is sorakoztak mellette. A Fidesz most mégis prominens szinten publikálja, hogy itt komoly leépítést tervez. Nyíltan beszélnek az adóegyszerűsítésről is, és ezért joggal lelkesedik minden igaz magyar szíve.

Nekem például egy sima alkalmazotti státusom meg egy evás cégem van, de ezek lepapírozásához rendszeresen szakember segítségére van szükségem. És ez volna az úgynevezett egyszerűsített vállalkozói adó. Hát az sem egy A4-es oldal. Belátom, hogy ki lehetne tanulni a csínját-bínját, mint ahogy talán kutat is tudnék ásni, ha muszáj lenne, de hát nem volna öröm, sem biztonságos. Ezért inkább fizetek egy könyvelőnek, hogy csinálja meg az adminisztrációt.

Az a kérdés, hogy ezek a könyvelők miből fognak élni a várva várt adóegyszerűsítés után. Mi lesz itt, ha minden szabadúszó, kisvállalkozó, taxis és magántanár meg tudja csinálni a saját adóbevallását úgy, hogy utána ne kelljen félnie semmitől? Ma húszezer könyvelőiroda működik Magyarországon. Húszezer! Ebben benne van az egyszemélyes panelcég és a több tucat alkalmazottal működő iroda. Ezek többsége feleslegessé válik, ha az állam, és azon belül az adórendszer elkezd ésszerűbben működni. Ugyanez vár az önkormányzati dolgozókra, ha a túlnépesedés ellen fellép az új kormány. Pedig úgy tűnt elsőre, hogy ezek az intézkedések mindenkinek jól jönnek. Hát nem.

A segélyen és családi pótlékon élősködő alsó osztályt már szinte egyhangúlag verné a gépsorhoz a jelenlegi elit és a feltörekvő új pártok. Arról bezzeg kevés szó esik, hogy az állam jelentős sikereket ért el a középosztály ellátásában, például könyvelők és jogászok hadseregét tartja el pusztán azzal, hogy lehetetlenül működik. A jó kormányzás nemcsak kisebb és olcsóbb államot jelentene, hanem a túlbonyolított bürokráciában navigáló szakemberek munkanélküliségét is. És ennek megbolygatása keményebb harc lesz, mint a nyugdíjak vagy a segélyek megvágása. A pálya már látszik, és az is, hogy csúszós. Pedig még nem is akartak elmondani semmit.Címkék: kampány fidesz magyarland

298 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr771883011

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zúzmara 2010.04.01. 11:58:05

Hamarosan itt az első forduló, folyik a kampánynagyüzem. Vagy mégsem? A három biztos befutó párt miniszterelnök-jelöltjének honlapja valóban pörög. Az orbanviktor.hu, a mesterhazyattila.hu és a vonagabor.hu folyamatosan frissül. Mind a három profi munk...

Trackback: Korrupció 2010.03.31. 22:32:53

A korrupció a jelenkor fejlett emberi társadalmának ópiuma. Csodás egy jelenség, hisz mind a gecigazdagok, mind a csóró tömegek megengedhetik maguknak, bár azért ne essünk túlzásokba, nyilván nem ugyanolyan mértékben. A korrupció kapcsán elengedhetetle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"ezek a könyvelők miből fognak élni a várva várt adóegyszerűsítés után."
Esetleg elmehetnének dolgozni. Mármint valami hasznos munkát csinálni.
A jelenlegi rendszer, a felsőoktatás egy részével együtt, bújtatott munkanélküliség.

Engem pl. nagyon nem hat meg hogy a bonyulult bürokráciára ráépült parazita csoportok mihez kezdenek.

Amúgy ha tényleg történne valami pozitív változás a magyar gazdaságban, pl. lenne munkahely, akkor ezek is találnának melót.
Pl. az én munkahelyemen, ha beindulna a szekér, biztos megint lenne sok ingyenélő "pozíció", amiket megszüntettek a válság miatt.
Most akkor örülsz, hogy egyszerűsödik az adórendszer és kisebb lesz az állami vízfej, vagy megint riogatni szeretnél azzal, hogy az esetleges fidesz kormányzásnak is lesznek vesztesei? Mert ezt mindenki tudja... Tulajdonképpen mit akartál kihozni ebből az írásból?
A közjegyzői lobbival sem tud mit kezdeni az állam, simán élősködnek rajtunk.
A bürokrácia diadala :)

Kíváncsi leszek mit fognak csinálni. Kamu állások, kamu szakmái de talán ôk mondják leghangosabban, hogy "mi is fizetünk adót" Ja, persze. Abból amit más megkeres.
Ez olyan mintha jogszabály írná elô, hogy buszvezetô csak barna hajú ürge lehet.

Mekkora üzlet lenne a hajfesték. :)
Pont az járt az én fejemben is, hogy a Kósa által elmondottakat sokan - ahogy a cikkben van, a lehetetlenül működő államból élő középosztály - kiszámolják a maguk helyzetére, és megkapják, hogy ez nekik közvetlenül nem érdekük. És, hogy ezzel a nagyon is logikusnak hangzó interjúval is sok szavazatot veszthet a Fidesz. Aztán arra gondoltam, hogy talán mégsem ez tántorítja majd el Kósa pártjától majd az ikszeket, mert ennek a középosztálynak a jó része abba is bele fog gondolni, hogy összességében egy jobban működő állammal ők is nyerhetnek majd. Igaz ezzel nem egyből. S az átmeneti időszakot át kell vészelniük. Az már más kérdés, hogy ebből az egyszerűsítésekből mit fog majd megvalósítani a választások leendő győztese.
Rakjuk fel a könyvelőket is a "B" űrhajóra.

***

Golgafrincham is a red semi-desert planet that is home of the Great Circling Poets of Arium and a species of particularly inspiring lichen. Its people decided it was time to rid themselves of an entire useless third of their population, and so the descendants of the Circling Poets concocted a story that their planet would shortly be destroyed in a great catastrophe. (It was apparently under threat from a "mutant star goat"). The useless third of the population (consisting of hairdressers, tired TV producers*, insurance salesmen, personnel officers, security guards, management consultants, telephone sanitizers and the like) were packed into the B-Ark, one of three giant Ark spaceships, and told that everyone else would follow shortly in the other two. The other two thirds of the population, of course, did not follow and "led full, rich and happy lives until they were all suddenly wiped out by a virulent disease contracted from a dirty telephone".

The B-Ark was programmed to crash-land on a suitably remote planet on one of the outer spiral arms of the galaxy, which happened to be Earth, and the Golgafrinchan rejects gradually mingled with and usurped the native cavemen**, becoming the ancestors of humanity and thereby altering the course of the great experiment to find the question for the Answer to Life, the Universe, and Everything, or so Ford Prefect presumes. A lot of them didn't make it through the winter three years prior to Arthur Dent's reunion with Ford Prefect, and the few who remained in the spring said they needed a holiday and set out on a raft. History says they must have survived.
Ez bizony így van rendjén! Patkolókovácsból is jóval kevesebb van ma már, mint mondjuk 200 éve.
"könyvelők és jogászok hadseregét tartja el pusztán azzal, hogy lehetetlenül működik"

Na, és ez mennyire igazságos, hogy egyesek abból húznak hasznot, hogy átláthatatlan a magyar jog és adórendszer? Amúgy meg nem féltem őket. Oké, lesz majd Y-nyi ember, aki többet nem fizet azért, hogy könyvelők és jogászok intézzék az ügyeit, de úgyis marad egy tehetősebb X-Y réteg, ami továbbra sem fogja sajnálni a pénzt ügyvédre, könyvelőre. Lesz verseny: az erősek megmaradnak, a gyengék elbuknak, talán még az árak is lejjebb mennek. Meg amúgy sincs szükség ennyi pénzügyi és jogi "szakemberre", almát szednie és gipszkartonoznia is kell valakinek!
Valahogy így szólt Farquaad nagyúr (Shrek I-ben) "Ekkora áldozatra hajlandó vagyok..." :-)
Én drukkolok, hogy csinálják meg az ésszerűsítéseket. Most hivatkozhat majd Viktor a nép a felhatalmazására. Ezért cserébe még Semjén holdvilágképét is elviselem a képernyőn, mint szükséges rosszat.

Reméljük nem választási ígéret marad csupán.
Majd repül Kósa is midjárt, hogy ilyen keményeket talált mondani. A Fideszben bárki nélkülözhető, kivéve...
Bocsi Árpi, de ez eddig talán a legrosszabb para-írásod volt. Te tényleg az önkormányzatokban ülő kávéivó-cigiszünet-automatákért és a könyvelőkért aggódsz? Ilyen alapon kétszerezzük meg az önkormányzati bürokrata létszámot, mert az majd teremt sok munkahelyet. Ezentúl önkormányzatot a kiskunsági bokortanyákba is, polgármesterrel, alpolgármesterrel, jegyzővel, titkárnővel, fénymásoló-fax-számítógéppel, kávégéppel, stb. A könyvelőkért pedig nem tudok könnyeket hullatni, aki köztük jó, majd megél úgyis. Az eszedbe jutott, hogy a cégeknél az eddig pénzügyi alkalmazottakra fordított pénzt értelmesebben is fel lehet használni pl. termelésben dolgozók felvételére, bővítésre, fejlesztésekre, marketingre és még kb. 100 egyéb dologra, melyek mindegyike közvetlenül, vagy közvetve munkahelyet teremt és nem mellesleg javítja az ország versenyképességét, ami azért egy kicsit talán ránk férne, ugye? Ez az írás egy felesleges és átgondolatlan rinya.
A post üzenete szánalmas proletár irigység. A "középosztály" említett szegmense messze nem ingyenélő. A piacon senki nem marad meg haszontalan munkával, ezt majd akkor tudjátok meg, ha beléptek oda. veszitek a bátorságot, és céget alapítotok. Hajrá!
Olyanok ezek a mai pártok, mint a hőzöngő diszkópatkányok - mindegyik meg akarja szeretgetni ugyanazt a nőt, de mindegyik impotens.
Ez sokfelé igaz, nem csak az adózásra.
Hiába, a magyar nép földhözragadt, nem mer új kreatív merész dolgokba fogni, és sokszor nem is tud, vagy csak kiskapuzással ill. korrupcióra rákényszerülve.
Előbb el kell űzni ezt a ránk telepedett "elit"-nek nevezett fiszfasz élősdi politikus ill. közszféra réteg jó részét melegebb éghajlatokra.
Sajna össze vannak fonódva a médiával, szinte egymásból élnek.
Majd szépen átképzik magukat és elmennek máshova dolgozni! Mondjuk egy kis fizikai munka nekik sem árt!
De szép lenne, ha megtörténne.
De ez, ugye, Magyarország...
Olyan adórendszert még nem találtak ki, amit könyvelő nélkül be lehetne vallani.
Le a kalappal a Fidesz előtt, ah ezt meg meri csinálni. De legyünk optimisták, szerintem meg tudnak tenni ilyeneket szívbaj nélkül. Fel szokták róni nekik, amit a nyugdíjasokkal is csináltak, az se érdekelte őket, szóval csak azt akarom mondani, szociális érzékenységük nem hiszem hogy meggátolná őket bármiben. És ha lesznek tüntetések? Majd meguják, hazamennek...
véletlenül egész jól rálátok a témára, családi okokból. évek óta mondom, hogy a könyvelők kötelező továbbképzésein százezres, néha milliós összegekért előadásokat tartó apehes, pénzügyminisztériumi és egyéb állami alkalmazottak pont azért bonyolítják ezeket a jogszabályokat, hogy maguk később a könyvekből és fellépésekből amik ezeket a jogszabályokat magyarázzák, bőségesen profitáljanak. az egyszerű könyvelőt sajnálom, ezeket nem fogom.
Ez így nagyon hülye cikk, vagy csak én nem láttam meg az iróniát benne.
Igazából baromira nem érdekel azoknak a sorsa, akik nem hasznos munkát végeznek.
Hogy mi a hasznos? Amire nekem szükségem van, vagy másnak van rá szüksége. Igazából könyvelőre, jogászra katonára nem kéne, hogy szükség legyen, ezek teremtett szükségek, azért kellenek, mert másnak van, és ha nem akarom magamat rosszabb helyzetbe hozni, nem engedhetem meg magamnak, hogy ne legyen. Konkrétan nekem még nem volt könyvelőm sem jogászom (mármint nem vettem igénybe egyik szolgáltatását sem, legalábbis a magam akaratából, ugyanis a lakáshitelemhez való közjegyzői okirat baromira nem az én szükségem volt, hanem a banké (az most részletkérdés, hogy mégis én fizettem).
@atomarc: "Te tényleg az önkormányzatokban ülő kávéivó-cigiszünet-automatákért és a könyvelőkért aggódsz?"

én? én ugyan nem. én nem aggódom a vasutasok meg a gazdák miatt sem, csak szólok, hogy úgy általában a zemberek munkájáért aggódni volt szokás eddig.
Múltkor a multik voltak jó fejek, most a bürokrácia nem tűnik félelmetesnek. Amúgy meg csak Tóta keresi a káröröm okait, amin elélhet a választások után. Hiszen Fletót se a Fidesz, hanem a saját pártja vágta tönkre, hisz ők vezették a kórházakat, s mindent amit reformálni akart, az szoci érdekeket sértett. S bízik abban, hogy ez történik majd a Fidesszel is. De a figyelmébe ajánlom azt a Kabos filmet, ahol azt álmodja, hogy elveszi a gazdag lányt, s mindenbe belebukik. Így felébredve a káröröm megnyugtatja, de a másik férfival párttal nem biztos, hogy ugyanaz fog történni. Legyet mézzel fognak.
@fran7: "keresi a káröröm okait"

nyugi, nem kell azt keresni.
- könyvelő vagyok, de egyetértek az első hozzászólóval...
- nem érzem úgy, hogy dolgozom, nem érzem azt, hogy a munkám teremt értéket vagy valamit.
- ne értsetek félre, szeretem a szakmámat, a számokkal, jogszabályokkal való bűvészkedést. a helyem is biztosított, milliárdos forgalmú cégeket könyvel(get)ek.
- de: azért fizetek sok adót, hogy a bonyolult bürokratikus rendszer üzemelhessen.
konklúzió: ha tényleg egyszerűsítés lesz, legfeljebb elmegyek szobafestőnek, felelősség és idegeskedés nélküli melósnak :-)
Látom, ezt is le kell fordítanom.
Természetesen, ezen lépések nagyon is kívánatosak, de mint minden reform, ez sem áldozatok nélkül való és ezidáig az áldozatok puszta említése is eretnekség volt...
Az eltúlzott bürokrácia valami olyan hatékonyságú dolog, mint amikor a néphadseregben ellapátoltattak egy kupac földet jorrról balra, délután meg balról jobbra - hogy le legyen kötve a harcos.

Saját magukon kívül további több millió embernek generálnak elkerülhető feladatokat, akik esetleg hasznosabban is elüthetnék ezt az időt.
Rosszul tetted fel a kérdést, Árpi:

Mi lesz ezekkel a könyvelőkkel, amikor az eva és hasonló faszságok kinyírása után az összes ügyfelük az adósok börtönében csücsül, mert képtelenek kifizetni az elcsalt adót és a büntetést...?

Hm? Amikor a színlelt szerződéssel dolgozó szegíny csórók már nem lesznek "kisválallkozók"...
Ja, bocs, elfelejtettem, hogy a fidesz ezt nem fogja merni meglépni, túl nagy szavazatvesztéssel járna... :(
Szerintem nem egészen jött le a mondanivalód. Ez a cikk olyan, mintha azt mondanád, a "vízfejre" szükség van, lefogadom, hogy marha sok jelenleg még moderálatlan, nem látható komment szapul emiatt épp.
Értelmes ember ezt nem gondolhatja komolyan, de tudni kell, hogy hajlamosíthatja a Fideszt, hogy a lusta, rövid távon szavazatmegtartó megoldást válassza.

Nem hinném, hogy az előbbit akartad mondani. Vagy?
Na ja, 20 éve vajon kit érdekelt, mi lesz a bányászokkal, amikor bezárt az összes bánya?
Vagy a vasas dolgozókkal, amikor bezárt az összes magyar vasgyár (Lenin Kohászat, Digép, Ózd stb.)?
Pedig ők sem voltak kevesebben. És ők dolgoztak is.

Nehogy már a könyvelőket sajnáljuk...
(Akik egyébként abból élnek, hogy neked szar. A világ fejlettebb részén az adóbevallás tényleg max. 2 A4-es lap, és az átlag melós is ki tudja tölteni hibátlanul. ha meg nem, akkor segít neki a helyi APEH szakembere. Nem ám pluszpénzért egy könyvelő - akik egy csomó kedvezményt is kiharcoltak maguknak, pl. az eva-határuk a többi evás vállalkozóénak az ötszöröse, és kurva jól élnek jelenleg mások kárán.)
Jól beszélsz Árpád! Ha a Fidesz tényleg meg meri lépni ezt a lépést, akkor még több munkanélküli jogász és könyvelő kerül az utcára, akiből esetleg még normális ember is lehetne. Pl. elmennének termelőüzembe termelni. Vagy fodrásznak.

És akkor talán nem fognak ezekben az így is munkaerő-túlkínálattal rendelkező "sikerszakmákban" újabb sokezer embert képezni.
Nünü, te biztos olyan munkát végzel amire biztos szükségem van...
Demján is mondta, hogy 300 ezer felesleges alkalmazott van a közigazgatásban. El kellene bocsátani őket.
Szerintem újságíró is elég lenne 1, egy újsághoz.
Nem kellene több,. úgyis mindegyik ugyanazt a hírt közli. :)
Igazgatótanácsok, felügyelőbizottságok sem kellenek főleg nem Vitézi Dávidokkal, aki nem vett észre semmit,/BKV/ csak amikor már véletlenül-direkt kiderült ! :)

Akiket kirúgnak, elmehetnének a Wellnessekbe, szállodákba-hotelekbe dolgozni, esetleg erdőírtásokba, telepítésekbe, földbírtokosok földjeire cselédmunkára....stb..stb...dolgozni....

..milyen könnyű is megoldani itt az ország problémáit, főleg annak, akinek jelenleg még "biztos" az egzisztenciája....ohhh...oh...:O)
@vastudo:
ö se tudja..megint beszél össze-vissza, mint a mellbe lött partizán:)
Én történetesen könyvelő vagyok, könyveléssel is foglalkozó vállalkozásom van. A két A4-es lapnyira egyszerűsített adótörvényről az a véleményem, hogy az őskozösségben élő társadalomnak talán megfelel, de egy mai modern társadalomnak nehezen, mivel abban rendkívül sok forrású jövedelem létezik, amelyet célszerű a tényleges jövedelemtartalma szerint adóztatni és nem csak úgy hogy a bevétel ennyi, az adó meg annyi. Az adómentes jövedelmek felsorolása a jelenlegi SZJA törvényben egyébként kb. 3,5 A4-es lapnyi elég kicsi betűvel szedve...
Tévedés viszont az is, hogy egy egyszerűsített adórendszer megszűnteti a könyvelő irodák piacát. Az adózás csak egy része a könyvelők munkájának, másik jelentős rész pl. a számvitel, ami segít eligazodni a tulajdonosoknak és a hitelezőknek - vagyi a számvitel nyújt olyan információs anyagot az érintetteknek, amiből kiderül érdemes-e működtetni a vállalkozást, vagy csak drága hobbi.
Tisztelt Árpád!
Eddig mindig a kormányzati/önkormányzati/hatósági vízfej megtizedeléséért, a 3200 önkormányzat harmadolásáért küzdöttél. Most hogy a Fidesz is eljutott erre a következtetésre, most már aggódsz a sok utcára kerülő hivatalnokért? Hogy van ez?
Én egyetértek az írással, és értem is a lényeget. Tudom, hogy nem aggódsz értük. Én sem! :)
Sőt, szerintem -ahogy eddíg sem soha- most sem fog a bürokrácia csökkenni, mint ahogy az adók sem.
Kampányduma!!!!!!!
Csak annyi, hogy lesz itt még:
ORBÁN TAKARODJ!
Már előre röhögök :)
úgy masszívan beleszarok, hogy a sok (3200) önkormányzati pina és faszvakarót kirugdossák pld és nem kell a vízfejet is eltartanom az apeh vagy vpop rendszerében. lehet boldogulni a piacon ki hogy tud, és ki mennyire ért a szakmájához. az nem normális, hogy ezt a mozdulásra képtelen mamut vízfejet tartja el 2-2,5 millió adó és járulékfizető, van 5 millió nyugger és hiányzik a befizetési rendszerből 2-2,5 millió aki soha adót és járulékot nem fizetett, de a segijj a családi pótlék, az ingyenes eü ellátás meg jár nekik. lehet bizonyítani a piaci törvények között. tökéletesen igaza van Kósának remélem meg is csinálják az egészet...
életemben nem szóltam hozzá ilyen típusú blogbejegyzésekhez, és ezután sem fogok, most viszont pár kommentbe beleolvastam, és annyit szeretnék mondani, hogy nem lehetne már végleg leszámolni azzal a végtelenül ostoba szemlélettel, miszerint csak az végez IGAZI munkát, aki kétkezi munkás, és nem papírokkal dolgozik? komolyan, ti ennyire hülyék vagytok? csak ennyit akartam, sziasztok
Tudod miért van sok könyvelő meg jogász (más tetszőleges humán szak is hozzátehető)? Azért mert az a legolcsóbb képzés, és az egyetemek/főiskolák ebből tartják el magukat + az államnak nem kerül semmibe, és a munkanélküliségi rátát is alacsonyan tartja, amíg tanulnak a gyerekek. Talán ezen kellene változtatni...
Hát ez így van, így van.

Talán ez válasz arra is, hogy miért szar reform az, ami csak elvág, és nem tesz helyére semmit.
Ha nem lesz szükség több könyvelőre, akkor azoknak érdekérvényesítési képessége se lesz. Elszegényedő középosztállyal meg senki nem akar majd szolidaritást vállalni.
Valóban a slepp méretét meg kell vágni, viszont helyette munkahelyek nem lesznek. Se négy éven belül, se 10 éven belül. Az lesz nálunk is, mint a Lengyeleknél; százezrével (szó szerint) vándorol majd a fiatal, itthon munkát vállalni nem tudó munkaerő nyugatra.
@sajt: csatlakozom sajt kollégához, könyvelő nélkül nincs adózás.

@fran7: én értem, hogy az elmúlt nyolc év borzalmas volt. azt is értem, hogy a komcsiknál csak jobb jöhet. csak azt az oltári nagy eufóriát nem értem, amit egyesek a váltással és a következő - már régen megismert - politikai garnitúrával kapcsolatban éreznek.
@Tóta W. Árpád: Jön is a nagy rizsa a bármely oldali demagógok szájaiból, hogyasszonygya:
"védjük meg a ..." (a ... helyére tetszés szerint szinte bármi behelyettesíthető: vasúti szárnyvonal, egészségügy, önkormányzatok, kisvállalkozók, kismamák, nagymamák stb.).

Igazságtalan volnál, ha ezt egyedül a Fidesz nyakába varrnád (sőt, ők a lehető legkevesebb konkrétummal akarják megúszni a kapmányt, amit szintén támadni szokol).
@Tóta W. Árpád: no kb. ez sejlett fel bennem is, amikor tegnap elolvastam 10%Lajos riportját.

hogy is mondta Vona?

"Lesz itt még őszre Orbán takarodj!"
+1: a kozjegyzoi vizfejet is erdemes volna visszavagni, ha mar megvan a lendulet. A kozjegyzohoz utalt ugyeknek is nagyresze elintezheto volna olyan modon, ahogy az USAban kezelik ezt: a hivatalos szemely altali ellenjegyzest 'mellekmuveletkent' vegezve a banki alkalmazottak nagy resze (ingyen) el tudja vegezni.

A konyvelok szerencsere kepzett munkaerot jelentenek, szamolni tudnak, majd a turbinagyarakban R&D reszelgen szamoljak az aramlastani parametereket, az is csak matek :)
A várható adóegyszerűsítést ott a pénzügyminisztériumban fogják kitalálni, azok, akik eddig a sok továbbképzést tartották. Majd jól alárúgnak az eddig jól menő bizniszüknek? Én se tenném:)
tótavé, tótavé

de jó lenne, ha elmenne kutat ásni....
@atomarc
"a cégeknél az eddig pénzügyi alkalmazottakra fordított pénzt értelmesebben is fel lehet használni pl. termelésben dolgozók felvételére, bővítésre, fejlesztésekre, marketingre"

...marketingre...hahahahahaahha, önkormányzatokat megszégyenítő hatékonytalan dolgozók hada van e nemes területen is, mindenképpen jó ötlet, hogy marketingszakemberekre fordítsunk többet...
Az, hogy könyvelőt kell tartanom, az valójában egy adónem. Egy plusz adó.
Tudni illik, nekem semmi féle könyvelésre nincs szükségem, én fejben - de legrosszabb esetben egy füzetben, vagy egy kisebb excel táblázatban át tudom tekinteni.

Tehát a könyvelőt csak azért kell tartanom nem kis pénzért (a sajátomért), hogy az APEH minél jobban kizsebelhessen. Fizesse a könyvelőmet az állam, mert neki kell. Nekem nem.
Kedves Árpád!

Azt gondolom, túlzás azt állítani, hogy akár a 20.000 könyvelőiroda mindegyike veszélybe kerülne (igaz ez a jogászokra, és velük egy kalap alá vett szolgáltatások nyújtó személyekre), minden szinten megmaradnak majd a jobb, esetleg szélesebb spektrumú szolgáltatásokat nyújtó cégek.

Ha szűkül a piac, csak élesedik a verseny. Ezzel idáig Ön is egyetértett tudtommal.

Akik majd nem tudnak megállni a lábukon az új körülmények között, nyilván megpróbálnak új megoldásokat találni.

Pusztán azért, mert egy rossz rendszer hibáiból ma sokan megélnek, nem jelenti azt, hogy ez a rendszer érték, vagy meg kellene tartani, akár részleteiben is.

Egy jobban felépített rendszer önmagában több lehetőséget nyújt a kibontakozásra (az egyének és társaságok számára), mint egy rossz, lassú szisztéma, aminek megvannak a vámszedői.

Bizonyos döntéseket bátran meg kell hozni. Azt hiszem, a magyar emberek nagy része, átélve az elmúlt 8 évet, tisztában van ezzel.

Őszintén remélem, nem képzelte azt, hogy írását elolvasva akár egyetlen egy józanul gondolkozó, bizonytalan szavazó is a Fidesz ellen szavaz majd...

Igazából pont innen fúj a szél, az egyéni érdekek az elmúlt időszakban sokkal fontosabbá váltak, mint a közösség érdeke, pedig egy felelős embernek meg kell értenie, ha valami ugyan az ő kárára van, de a közösség érdekeit szolgálja.

Magyarország bizonyos racionalizáló intézkedések ellenére sem fog megszűnni, ezek az emberek bizonyára megtalálják majd a maguk boldogulását. Jelen pillanatban ugyanis az összes többi ember nem tud boldogulni azon hibák miatt, amiket ezek az emberek a megélhetésük biztosítása érdekében kihasználnak.
Látszik, hogy a sok hozzászólónak gőze sincs a könyvelőkről (könyvelésről). Egy dolog a könyvelés és egy dolog az adózás. Lehet egyszerűsíteni az adózást, de a könyvelési szabályok továbbra is nagyon részletesek, ezért nagyon sokat nem fogsz spórolni, az adószabályok meg nem egyszerűsídnő fognak, legfeljebb normalizálódni, mert most anyrém. Az bérszámfejtés meg szakma a szakmában, az sem fog egyszerűsődni. Tótának meg üzenem, hogy aki nem tudja megcsinálni az EVA éves bevallását maga, az gyengeelméjű.
Szeretnék már ilyen dolgokon aggódni.

Az adóegyszerűsítés már minimum 5 éve téma,
ennek ellenére a könyvelőm szerint 2005-ben 2 oldal volt egy ÁFA bevallás, most meg 6.
amire nincs szükség arra nincs szükség

nem kell a mentelmi jog (senki nem fogja eltörölni

nem kell a sok eszetlen jogszabály és hivatal (talán eltörölnek párat)

most miért kell aggódni a könyvelőkért?
a kapás parasztokért sem könnyezik már senki a gépesített mezőgazdaság korában
Tóta most melléfogott, nem kicsit, nagyon.
Meg ti is, akik kárörvendő módon írjátok: menjenek a könyvelők dolgozni.

Hol tévedtek? Egyrészt ezen könyvelők nagy része képzett, jó szakember, aki képes átlátni a tarthatatlanul bonyolult adózási ÉS számviteli ÉS társasági jogi szabályozásokat. Annak drukkolni, hogy képzett szakemberek majd elmennek fizikai munkát végezni - kicsinyes, szánalmas és pazarló gondolkodásra vall.
Persze a jó szakembereket egyáltalán nem kell félteni ezen a területen, a rosszért, meg nem is kár, de attól, hogy "egyszerűsítik" az adórendszer egyes elemeit, még nem lesznek tömegesen munkanélküliek a könyvelők, ugyanis nem mindenki evás és a cégek nagy részénél annál azért komolyabb a könyvelés és adózás, mint a bevételnyilvántartás vezetése.

Ráadásul hiszem-ha látom ezt a csökkentést. Jelenleg az "egyszerűsített munkavállaláson" röhögök, ami a neve ellenére nem egyszerűsítés, hanem bonyolítás.
Csak még egy példa:

Cégalapítás interneten keresztül.

Mindent ugyan úgy kell csinálni mint korábban ( 1,5 köbméter papír), csak pluszban be kell szkenelni az egészet.

A Cégbíróségra is be kell nyújtani a papírt is.

Ezt is sikerült "egyszerűsíteni"
Hát bizony, így van ez. De nem csak a könyvelők járnak rosszul. Hanem a komcsi és libsi apologeták is. Csodálom, hogy azokért nem fáj szíved.
a fidesz csak beszél, de nem cselekszik
10 milliós ország 600000 közalkalmazott.
Miért baj az, hogy kicsit lefaragnak belöle?Pl ÁNTSZ-nél teli van olyan emberekkel akiknek a munkáját már évek óta kiváltották a különböző technikai megoldások és még sem csökkent a létszám.Nagyon helyes.
@sajt: Én igen. Mindenre egységesen 20% adó. SJA, ÁFA. stb..
Kiskapuk nélkül. Mindenkinek.
bátran írjuk le: a közszféra létszámát az 1999-2001-es 'nyugalmi idő'-höz mérik (Orbán kormány). most 100 000-rel kevesebb ez a létszám. innen már csak felfelé visz az út, az Orbán-kormány minimum 50 000 embert fog felvenni. ezzel csökken a munkanélküliség,igaz, az adót, azt emelni kell az eltartásukhoz. az állam egy jottányival sem lesz átláthatóbb, Kósa megkapta a 40%-os bürokrácia-csökkentésre a csattanós, modern, videós választ.

az élet olyan egyszerűen megmagyarázható, ha valaki nem FIDESZ-fan.
A közalkalmazotti létszámleépítés tiszta nyereség, mert ha mind segélyen élnek utána, akkor is előrébb vagyunk, mert kevesebbet kell elkölteni az adókból. A könyvelők esete már cziffrább, mert ők ráálltak egy ágazatra, ami leépül. Hát, a lovászok is túlélték valahogy Benz találmányát, ők is csak meglesznek valahogy :)

De az is lehet, hogy fideszesek már kisakkozták, hogy a könyvelő szakszervezet a legkevésbé hajlamos sztrájkra. Vagy az is lehet, hogy az se igaz, amit kérdeznek.
Jóleső érzés, h valaki aggódik a könyvelőirodák tulajaiért (kvázi értünk) és az alkalmazottainkért, de most mondom, hogy soha nem tudják ezt az adórendszert annyira leegyszerűsíteni, hogy ránk/rájuk ne legyen szükség. Nem nagyon látom azt a jövőképet, amikor minden vállalkozó a Közlönyt és hasonlókat olvasgat a rötyin, a Bors magazin Kihűlt egy meleg férfi a ligetben típusú hírei helyett.
Olyan nagy baj talán nem lesz: aki ér valamit szakmailag, hamar megtalálja majd az új helyét (beosztottként), új piacát (vállalkozóként). Néhány ezer embernek ideiglenesen szarabb lesz az élet - néhány milliónak meg könnyebb. Olyan módosítást nem lehet semmilyen rendszeren elvégezni, hoyg senki ne járjon pórul. Akkor már inkább kevesen, mint sokan.
Érdekes ez a 3200 önkormányzat, meg a Fidesz leépítés, mert még kb. 1 hete sincs, hogy Orbán azt nyilatkozta a tökömtudjamelyik tévének, hogy idézem: "Nem az önkormányzatok visznek el sok pénzt, hanem a hivatalok".
Nos, nem vagyok egy államigazgatási zseni, de mit értünk hivatalok alatt? Mennyi az a nemsok pénz? Ezeket szerintem sürgősen tisztába kéne tenni...

A könyvelősről meg annyit, hogy ebbe én még bele se gondoltam...ez a nagy probléma ebben az országban...csak egy példa.

Lehetne csökkenteni az állami kiadásokon mondjuk úgy, hogy a felesleges állami alkalmazottakat szélnek eresztjük, de ők megint csak a munkanélküliek táborát fogják erősíteni, és nem szívesen vesz fel a versenyszféra volt közalkalmazottat.

Rengeteg példát fel tudnék még sorolni, de lássuk be csak úgy lehet eléni valami pozitívumot, hogy valaki azzal rosszul jár...csak az a baj, hogy én úgy érzem, hogy eddig csak rosszul jártunk:S
Pontosan ez a Jobbik érvelése is a multik ellen. ha megszünnek a multik, akkor a magyar vállalkozók sokkal több embert fognak alkalmazni pl a kiskereskedelemben.
Csakhogy ez nem igy müködik, nem a headcount számit, hanem a hozzáadott érték.

A könyvelőket meg nem féltem, max fele annyit adóbevallanak és több kontrollingot, vezetői számvitelt csinálnak pl. De leginkább semmi se fog változni jelentősen.
Hm, nekem is az jutott eszembe, hogy bizony akik egy korszerű, hatékony, alacsony költségű államon buknának - a vízfej és könyvelők, csakhogy e kettőnél maradjunk - azok bizony szavazók. jó sok.
Namost ha olvassák e terveket, márpedig tudnak olvasni és felteszem idejük is van rá, akkor vajon a reformerek mellett húzzák be az x-et? nem hinném, inkább a jólbevált posványt fogják választani. Akkor pedig megint ott vagyuk, ahol a part szakad.
A Kóka nem hülye ember, ezt így szerintem korai volt belemondani a zemberek arcába, mondhatni nem volt taktikus. Persze nem egyszerű ilyenkor okosat is mondani, meg olyat, ami mindenkinek tetszik.
Annál jobban örülnék viszont - amennyiben nyernek - hogy valóban meg is valósítanák ezeket a terveket. Legalább visszatérne egy picit a hitem, hogy talán mégsem pöcegödör ez az ország.
Könyvelő vagyok.
Egyszerű: nem szólok az ügyfeleknek, hogy
holnaptól annyi adót és járulékot kell fizetnie, amennyit ő maga méltányosnak tart.Hozza csak tovább a havi 300-400 bizonylatot (ezentúl nyilván nem kell lekönyvelni, nem lesz ÁFA, nyereségadó),bebaszom a cserépkályhába, a jó meleg irodában netezek, írkálok hülye hozzászólásokat.Aranyélet.
Úgy kell majd tennünk, mint a Golgafrinchamiek, akik kitalálták a bolygójukat elpusztító hatalmas mutáns Csillagkecskét.
Három hajót építettek amivel elmenekíthetik a bolygó lakosságát a közelgő pusztulás elöl.

Az elsőre kerültek a könyvelők, a fodrászok, a marketingesek és telefonmosók.

Amikor az első hajó útnak indult a többiek ott maradtak és immár boldogabban éltek tovább.
A létező legnagyobb naivitás és tájékozatlanság azt hinni, hogy kevesebb könyvelőre lesz szükség. Először is a könyvelés nem csak azért van, hogy az adózás alapjául szolgáljon, másrészt az adórendszerek változtatása (az egyszerűsítésnek propagáltak is) megnöveli a könyvvetellel, adótancsádassal foglalkozók munkája iránti keresletet. (Az EVA is ezzel járt.)A könyvelők számát a működő cégek, a gazdasági tranzakciók száma sokkal jobban befolyásolja, márpedig gazdsági fellendülés esetén ezek inkább nőni szoktak.

Végezetül hatalmas demagógia azt mondani, hogy a könyvelv nem végez hasznos munkát, szerintem pl sokkal hasznosabb, mint egy újságíró.

Aki hajlandó könyvelni, mindig talál munkát.
Őszintén nem érdekel. Éljen az egyszerűsítés!
a konyvelok maradnak, max kevesebbet meloznak. uj adotorvenyeknel pedig uj kiskapuk, lehetosegek nyilnak az okosba sporolasra
@Charme:

"A piacon senki nem marad meg haszontalan munkával,"

Amennyiben a kormány törvényben írja elő, hogy mindenki csak rózsaszín frakkban léphet ki az utcára, akkor bizony lesz a rózsaszín frakknak is piaca. És a készítők munkája nagyon hasznos lesz.
Így már érted? Vagy netán "rózsaszín frakk" készítő vagy?
A könyvelő irodákat nem kell félteni.
A népek túlnyomó része akkor is könyvelőhöz fog majd fordulni, ha egyszerüsödik majd az adórendszer.
Max. megmaradnak a piacon a mérlegképes könyvelők, és a botcsinálta, magukat könyvelőnek nevező OKJ akárhányasok
kirostálódnak.

Az önkormányzatok több tízezres naplopó, ámde sok esetben feltünően jólfizetett tömege+csapjuk hozzájuk nyugodtan a jelenlegi minisztériumi "háttérintézmények" nagy részét-mert azokat is meg kell szüntetni...
Nos az már egy keményebb dió.

Node olyan reformot még nem láttunk hogy MINDENKINEK jó lett volna.
Mindenki tudja, hogy az állami vízfej százezres leépitése áldozatokkal jár majd .

És akkor még a különféle szétszort felügyelő bizottsági tagságokról és egy fal (régi szaknyelven "sport") állásokról még nem is beszéltünk.

No de, más választás nincs, fel kell vállalni.
Különben az IMF hitel felélése után ki lehet tenni a táblát: ÁLLAMCSŐD.
Attól, hogy az adórendszert egyszerűsítik (=kevesebb adónem lesz, alacsonyabb kulcsokkal), még kellenek könyvelők: analitika, főkönyv, eszköznyilvántartás, ÉCS, vevőszámlák korosítása, stb. - ezeket a dolgokat egy vállalkozó valószínűleg nem tudja elkészíteni (nem is kell neki). Persze egy evás Bt-nél, ahol csak bevételnyilvántartás van és kész, na ott tényleg nem nagyon kell könyvelő, de eddig sem kellett.
Nem kell fosni Árpád! Ha eddig nem tanultad ki az adóbevallás csínját-bínját, azután sem fogod, ha majd módosítják, neagyisten egyszerűsítik. Ugyanúgy a megszokott köröket fogod futni a kőnyelővel, ahogy eddig, mert nem fogsz órákat áldozni az amúgy is kevés időből olyan dologra, amit utálsz. Inkább továbbra is fizetsz majd a kőnyelőnek (van rá egy söröm), mert ez a munkája.
Nadenemár. Nem az itt W mondandója, hogy jajj mit csinál majd ennyi szakember, ha nem lesz rájuk szükség. Hanem az, hogy ki fogják lobbizni, hogy ne történhessen olyan változás, ami veszélyeztetné a megélhetésüket. Ebben pártpreferenciától függetlenül mindegyikük érdekelt.
Ja! 3200 önkormányzat! Ez is mekkora marhaság, amivel a nagyvárosi, falut nem látott liberális idióták fejét tömködik a "nagytudású" politikusok.
Nos, a helyzet az, hogy az önkormányzat eleve nem egyenlő polgármesteri hivatal. Magyarországon 1000 fő alatt nem nagyon van önálló hivatal. Körjegyzőség.A párszázas falvakban még léteznek kirendeltségek, 500 alatt már ezek se nagyon. Kijön hetente egy ember a körjegyzőségről meghallgatni Mari nénit, kéthavonta este összeül a testület. Ennyi.Ezeken az önkormányzatokon mégis mi a fenét akarnál megspórolni? A legtöbb helyen egyáltalán nem kapnak tiszteletdíjat a képviselők, s más költségek se nagyon merülnek fel. Nem, a 130 fős zalai kisfalunak testvérkapcsolatai se nagyon vannak, ekkora létszámnál ez egyszerűen nem működik, ha nincs külön idegenforgalmi jelleg. Út, járda, segély, közvilágítás meg így is kell, meg úgy is. Pár tízmilliós költségvetése van egy néhányszáz lakosú falunak 5-7 képviselővel. Bizony, sokkal inkább a nagyvárosokon lehet spórolni. Mi a francnak kell 50 képviselő egy városban? Sokkal jobban lehet sok falusi önkormányzatnál tanácskozni mert egy max.10-12 fős társaság még érdemben tudja ezt megtenni. De 50 főnél csak a frakcióvezetők dumálnak jobbára, a többség csak a szavazógép szerepét tölti be. Mégis, ők aztán véletlenül se ingyen ülnek ott. A nagyság miatt nem kell feltétlenül annyival több képviselő, a pazarlás ott jelentkezik. A kis önkormányzatok csomó hatáskörükről boldogan lemondanának, ha életben hagynák őket, mert azok ma is névlegesek, ugyan miféle beleszólása van a vízdíjba, szemétdíjba ténylegesen, holott formailag ő dönt. Vajon bele tud-e érdemben szólni a szomszédos nagy település iskolájának életébe, ahova az ő gyerekeit is beviszi a busz? Nem. Hogy hol legyen járda, hogy vágják le a gazt a temetőben mert temetés lesz, meg mi legyen a címerben, azt meg hadd döntsék el ők. Más már nem nagyon maradt.
Azt úgy bírom mikor nem értik meg, hogy miről is szól a post lényegében.

Amúgy szerintem a kkv-knak és nagyvállalatoknak úgyanúgy szükségük lesz a könyvelőkre maximum egyszerübb dolguk lesz és kevesebb helyre kell adózni tehát mondjuk kiszámíthatóbb lesz az adózás.
Itt inkább az egyéni válalkozók vagy 1-2 embert foglalkoztató mini vállalkozások akik kieshetnek szóval a munkanélküli könyvelők maximum egy fél Kossuth-térnyien Orbán takarodj-oznak azt meg majd meg unják, hazamennek...
Elég nehéz olyan változtatásokat eszközölni, ami mindenkinek jó. Sok autós örömmel vette, hogy a műszaki vizsgát és a zöldkártyát összevonták, ugyanakkor rá pár héttel az ezzel foglalkozó cégek rájöttek, hogy a krv életbe, holnaptól miből fogok megélni és ment is a tüntetés.
Ami szerintem egyfajta üzenete is lehet ennek a posztnak, hogy a sok-sok közszolga, egyéb bürokráciát kiszolgáló alkalmazotti réteg szívfájdalom nélkül fog úgy szavazni a jobboldalra, hogy már most a képükbe vágták, hogy jóbarát, nagy eséllyel nem lesz munkád a választások után mondjuk egy évvel. A dologban csak az a bökkenő, hogy nem azokat az embereket fogják elküldeni ezekről a helyekről, akik esetleg tényleg nem tesznek egy aktát sem keresztbe, hanem azokat, akik mondjuk még dolgoznának is, de nem ápolnak az éppen aktuális elittel olyan bennsőséges viszonyt, mint a tökvakargató társaik. Akkor döbben majd nagyot az ember, hogy az egyszerűsítések ellenére mégsem tudja az ügyeit hamarabb, ne adj isten a reform jelszavához híven EGYSZEŰBBen elintézni.

Mondjuk az is egy érdekes kérdés lehet, hogyha 400.000 munkahelyet megszüntetnek (akár teljesen ésszerűen is), hogy az kutyafülében fognak 1 millió plusz állást teremteni, mondjuk ne 4, 12 év alatt. De majd biztos elmormol egy imát a kampányoló egyházfő, vagy éppen Semjén úr maga.
Nem eszik olyan forrón a kását. Már az orbáni reformról is kiderült, hogy nem akarja alapjaiban átrendezni az önkormányzatokat, csak csökkenteni a képviselők számát.

Már ez is nagyon veszélyes, hiszen ezek mind pártkáderek, akiket ezekkel a zsiros állásokkal fizetnek ki. Abból párton belüli palotaforradalom lesz, ha ezeknek el kellene majd menniük dolgozni.

Az, hogy a 3200 önkormányzatból csináljanak 300-at, területi összevonásokkal, ezt már Orbán meg sem meri említeni, mint lehetőséget.

Ha lesz is valami reformszerű, az is csak ilyen felemás lesz.

Az a baj az állami intézmények reformjával, hogy pont a békáknak kell dönteni, hogy lecsapolják-e a mocsarukat.
Azért az picit durva feltételezés, hogy ezentúl nem lesz szükség annyi könyvelőre. Adótanácsadóra lehet, hogy ez igaz, de könyvelnie minden cégnek kell, akármilyen adórendszer van...
semmi esélyt se látok rá hogy bármi pozitiv történjen, az éhes fidesz lobbyt meg vállalkozókat jól kell lakatni, erre elmegy 2 év, utána meg beavatkozik az IMF
és ennyi
rossz után még rosszabb jön
@fran7: "Hiszen Fletót se a Fidesz, hanem a saját pártja vágta tönkre, hisz ők vezették a kórházakat, s mindent amit reformálni akart, az szoci érdekeket sértett."

Helyesen: Hiszen Fletót _sem kizárólag_ a Fidesz, hanem a saját pártja _is_ vágta tönkre, hisz ők _is_ vezették a kórházakat, s mindent amit reformálni akart, az szoci érdekeket _is_ sértett.

Ne keverd a lobbi érdekeket a pártérdekekkel. Mindkét nagy pártban ott vannak a jelenlegi egészségügy haszonélvezői.
A bíróságokra is hasonló okból sok munka vár jelenleg, mert a hatóság úgy működik, hogy ha a fellebbezést elutasítja mehetsz a bíróságra az igazadért.
Akkor is ha nyilvánvalóan baromságot írt a határozatba a tisztelt hatóság, sőt el is ismeri szóban, de széttárja a kezét, mert ilyenkor már csak a a bíróság adhat neked igazat. A hatóság meg elkönyveli magának hogy elintézett egy ügyet...

A hatóság mint jogalkalmazó természetesen a mindeki által (ügyészség is) elismerten hibás jogszabályra épül (amit nem javítanak ki, mert azt csak a jogalkotó teheti).

Így aztán harminc ember dolgozik a teljesen értelmetlen baromsággal, amit mindenki tud hogy az. Az érintett meg fizeti az ügyvédet, szakértőt és a végén nagyon örül hogy neki lett igaza 2 év után. Na de az apparátus élt, virult, és szükség volt rá. Az állam mivel vesztes lesz, kifizethet az ügyfélen keresztül sokszázezer forintot a költségekre (ügyvédek szakértők, költségek, stb.)
De kit érdekel.
(valós mintát tudok mellékelni ha valakit érdekel)
szerintem az egyszerűsített adórendszerrel el lehet érni azt, hogy a könyvelő végre azt csinálja amihez ért, nevezetesen a könyvelést és nem azt a kurva sok fölösleges adminisztrációt, ami egyébként a nyakába van varrva csak azért, mert a különböző hatóságok képtelenek kommunikálni egymással a rohadt drága informatikai rendszereiken keresztül ahol állítólag mindenkiről minden szerepel, mégis ugyanarról hatféleképpen kell tudományosan értekezni..
SAJNOS nincs mit aggódniuk a parazitáknak. Miért is kellene elhinni az ígéreteket minden választási kampányban? Ezek olyanok, mint a hajnövesztő szerek, időről-időre megjelennek, az emberek megveszik, és néhány hónap múlva megszűnnekeltűnnek. DE MINDIG HISZNEK BENNE :-)
Egy másik észrevétel (Murphy után): Ha egy hibát kijavítanak, akkor az újabb hibákat generál, így a rendszerben régi, ÉS új hibák lesznek. Szerintem, minden módosítás csak emelni fogja az ingyenélők számát.
Csak az az utolsó munkás ember ne hagyja itt az országot, aki a magyar GDP-t előállítja... :-)
"Igazából pont innen fúj a szél, az egyéni érdekek az elmúlt időszakban sokkal fontosabbá váltak, mint a közösség érdeke, pedig egy felelős embernek meg kell értenie, ha valami ugyan az ő kárára van, de a közösség érdekeit szolgálja.
"
Erre volt lenyűgöző példa a tandíjas, illetve vizitdíjas népszavazás. Biztos azóta sokszor annyi felelős ember lett ebben a csodajó országban.
@1kutya: "no kb. ez sejlett fel bennem is, amikor tegnap elolvastam 10%Lajos riportját."

8%

"hogy is mondta Vona?

"Lesz itt még őszre Orbán takarodj!""

maga orbán mondta!
w.blog.hu/2008/10/09/return_of_the_takarodj
A FIDESZ-től remélt adóegyszerűsítés puszta illúzió. Nem fognak semmit sem egyszerűsíteni, mert nem értenek hozzá a fiúk. Ez az első megjegyzésem.
A másik pedig az,hogy Tóta W a maga miniatűr vállalkozásából indult ki, gondolom pár bevételi számla, oszt' jó napot. Az eva alatt ehhez valóban nem kell sok adminisztráció, de akkor ne keseregjen a szerinte ingyenélő könyvelőn, hanem álljon neki, és végezze önállóan az adózási teendőket. Még ilyen kevés feladatnál is rájön majd, hogy ez nem megy egykönnyen. Ez sajnos külön szakma. Könyvelő vagyok, és több tucatnyi adónemet kell ismernem. Ennek számos szabályozásával, kivételeivel, kedvezményeivel egyetemben. De ezeket nem lehet a végtelenségig megnyesni, hiszen a jogalkotó az adózással preferenciáit is megjeleníti, azaz területeket, tevékenységeket támogat adózási csatornákon keresztül. A jövedelmek és a vagyon sokrétűségét, számtalan megjelenési formáját és áramlását képezi le az adórendszer. Bizonyos adminisztratív egyszerűsítések persze fontosak, de a cikkben áhított egyszerűsítéshez a gazdasági-pénzügyi folyamatokat kellene redukálni. könnyen belátható, ez nem fog menni.
Ja, és a könyvelők nagy része nemcsak a cikkben említett adóüggyel foglakozik, hanem munkaüggyel (pl. bérszámfejtés), könyveléssel (számviteli események rögzítése a cég vagyoni és pénzügyi helyzetének értékeléséhez, illetve a piac információigényének megfelelve), társadalombiztosítási feladatokkal. Sokkal több jogszabályt kell ismerni és alkalmazni mint egy specializálódott jogásznak (cégjogász, munkajogásznak). És még anyagi felelősség is hárul a könyvelőre (ha vállalkozásban végzi a feladatát). Tehát elszomorító mihaszna rétegnek lefesteni a könyvelőket, akik csak a bürokrácia túlburjánzásának köszönhetik létjogosultságukat. És mi van a "zsurnalisztákkal"? Hát az van, hogy az újságíró következmények nélkül firkanthat bármit a folyóiratba, blogjába. Tehetség igaz kell az íráshoz, de felkészülésnek megteszi az Index főoldal átolvasása is. Mégsem mondom mihasznának, mert ha van rá piaci igény, akkor megél belőle és éljen is meg. De a könyvelőkre is van piaci kereslet, mert értéket állítanak elő. Harmadik megjegyzés: nekem például herótom van a sok „szabadúszó, kisvállalkozó, taxis és magántanár” rétegtől, mert ezek általában munkaviszonyt álcázó ál- (vagy kényszer) vállalkozók, kis forgalommal, csak nyűg a könyvelőnek. Én például már nem is vállalom őket, mert jellemzően nagyon sóherek ezek a vállalkozók, a bevételüket szeretnék eredménynek, pedig a vállalkozás költségekkel is jár - de ha ilyen felmerül, jajveszékelnek, mintha a fogukat húznák. Tóta is ilyen lehet, azt meg csak remélem, hogy az alkalmazotti jogviszonya melletti vállalkozása tényleg önálló cég, s nem csak foglalkoztatotti státusz álcázása. Mert ha ilyen pozícióból kesereg a felesleges könyvelői szférán, akkor az már inkább a bicskanyitogató kategóriába sorolható.
"Akik egyébként abból élnek, hogy neked szar" bocs ezt kiragadom, ez nagyon tetszik! Húzzuk rá az orvosokra, pszichológusokra, börtönőrökre meg még millió egy szakmára...és láss csodát, mindenhol stimmel! :-)))
@Tóta W. Árpád: Azért a vasutast és a gazdát ne keverjük a könyvelővel. A pontból B-be eljutni, és nem éhendögleni valamivel nagyobb szükséglet mint papírfecniket firkálni, a XXI. században
Na igen, ez igazi reform lenne. Aminek persze megvannak a maga kárvallottjai, a reformok már csak így működnek. Rövid távon szívás(főként az érintetteknek, és családjaiknak, de persze közvetve mindenkinek), hosszabb távon viszont megéri. Mindenesetre ha ezt megteszi a FIDESZ, akkor minden jobb meggyőződésem ellenére behúzok nekik egy jó pontot.
Másrészt meg azoknak a kommentelőknek, akik ingyenélőznek, meg előre kárörvendenek kívánom, hogy a következő hasonló reform az ő munkahelyüket érintse, és akkor kapják ugyanezt vissza. Gondolkozni kéne emberek, és nem képet mutatni. Ezekre a munkákra szükség volt, és van is is, nem "mesterségesen" lettek kreálva. Nem azért születtek a jogszabályok, hogy nőjön a közalkalmazottak, könyvelők száma, hanem pont fordítva történt. Nem jó, de erről a legkevésbé azok tehetnek, akik alkalmazkodtak a körülményekhez, és most emiatt kerülhetnek bajba. Nem mások kárának kell örülni, hanem annak hogy ha lesz egy optimálisabb rendszer, az mindenkinek jobb lesz idővel. Csak sajnos a lózungok országában a gyakorlat mást mutat, mint az elmélet...
@trojanhorse: Igazad van, de amikor Gyurcsányt megválasztották egy szocialistákra szavazó ismerősőmnek azt mondtam, hogy nem a Fidesztől féltem, hiszen az ellenzék bizonyos értelemben mindig egyforma semmi se jó neki. Az igazi ellenzéki pártokra gondoltam. Ezzel minden kormányzó párt tisztában van, ez a pálya tartozéka, mint a bíró, De amikor két vagy három csapattársadnak is az az érdeke, hogy ne sikerüljön, akkor ha meggebbedsz se fog sikerülni. Fletóval ez történt. Hiszen azokat a nagy elosztó rendszereket kellett volna megváltoztatnia, amiben az ő párttársai is erősen érdekeltek voltak.
@Kangörény_: "Egyrészt ezen könyvelők nagy része képzett, jó szakember, aki képes átlátni a tarthatatlanul bonyolult adózási ÉS számviteli ÉS társasági jogi szabályozásokat. Annak drukkolni, hogy képzett szakemberek majd elmennek fizikai munkát végezni - kicsinyes, szánalmas és pazarló gondolkodásra vall."

Remélem a többség inkább annak drukkol, hogy a jó szakemberek hasznot hajtanak majd a társadalomnak. Mert, lássuk be, ha a szabályozás feleslegesen bonyolult (márpedig az), akkor az emiatt végzett többletmunka értelmetlen, akárki is fizet érte. Ez lenne a közösség nézőpontja.
@Bogyó 2: Nem az amugy altalaban tisztelet dijert, vagy ingyen dolgozo kisfalu polgarmesteren kell sporolni, hanem az osszehangolt beruhazasokon. A szemetszallitas megrendelesekor szerinted szamit-e, hogy egy 100 lakosu kisfalurol van szo, vagy egy 1000 lakosu tarsulasrol? Hat a kozvilagitas megrendelesenel, vagy a jardaepitesnel szamit-e, hogy 100metert kell csinalni, vagy 3 kilometert? Hogyan jobb megszervezni az oktatast, ha van 5 gyerek, vagy ha van 50 esetleg 500?
@nem akar az ökörcsorda legelni: Az 1 millio allasrol nem mondtak, hogy plusz. 1 millio uj munkahelyet teremtenek. Ez nem nagyon sok, bar valoban tobb, mint amennyi letre jott az elmult evekben, de nem dramaian. Persze kozben megszunik masik 500-700 ezer. Ami egyebkent teljesen normalis.
@nem akar az ökörcsorda legelni:
Nem, ott nem arról volt, szó, maga Horn Gábor mondta, ott az emberek azt mondták: Menj, te Feri, a picsába!
HA valaki eljátssza a becsületét, ne akarjon megmenteni, mert nincs bizalom, csak az nem látja, aki nem akarja.
Ha Gy.F. még ha a választások után is a nyilvánosság elé kiáll és nem haveri körben mondja el a beszédét, kéri az emberek támogatását "vért, verítéket és könnyeket" ígérve, s megkezdi ténylegesen a reformot, más a helyzet. Persze, hogy nem tudta volna meggyőzni a kukaborogatókat, meg a gárdistákat. De az emberek többségét talán igen, s talán ő maga kezdeményezhetett volna egy népszavazást, kilátásba helyezve a lemondását a sikertelenség esetére. Így, őszintébben, lett volna esélye, de a hatalom megtartása neki is fontosabb volt. Pont, hogy lebecsülte az országot. Ezért küldték el a picsába ott, a népszavazáson.
@pizsama: "Na, és ez mennyire igazságos, hogy egyesek abból húznak hasznot, hogy átláthatatlan a magyar jog és adórendszer?"
Állítólag amióta a világ világ, ez így működik. Az egyiptomi irnokok találták ki a hieroglifák tömkelegét, a kezelhető számú 100-200 jel helyett, hogy megőrizzék a saját szakmájuk felsőbbrendűségét. A magyar adórendszer nem csak SZJA-ból, meg EVA-sokból áll. Annyira nem fogják soha leegyszerűsíteni a rendszert, hogy ne legyenek rajt kiskapuk. A kiskapuk meg eltartják a könyvelőket. A kiskapukat pedig minden törvénybe bele fogják építeni, mert mindig van több olyan csoport, akinek egy új törvény hátrányt okoz. Ha egy-két a csoport elég közel van a törvényalkotóhoz, akkor tud rá nyomást gyakorolni: "...kivéve a gyevi bírót..."
Az önkormányzatok meg hiába működnének hatékonyabban kistérségként, az a falu, ahonnan elviszik a hivatalt, a szomszéd faluba, sírni fog mint a kismalac, hogy sérül az önkormányzatiság alkotmányos joga. Aztán ha elég hangosan sír...
Nem vagyok optimista, hogy lényegi változások lesznek sem adózásban, sem az önkormányzatok számában.
@idelle: Ez a hozzászólásom nem az eufóriáról szólt, hogy végre lesz váltás. Hanem azt várom, hogy más legyen a hangnem és a hangulat az országban. Lesz rengeteg hiba és áldozat, köztük nagyon jó emberek, de ne legyenek beállítva valamiféle gonosztevőnek.
anti troll, dehogy kell benyújtani papíralapon! Csak elektronikusan lehet.

Egyébként annyival lett egyszerűbb a cégalapítás, hogy jelenleg a bíró helyett az ügyvédnek kell mindent csinálnia, és övé a felelősség is. Csak azt tudnám mit csinálnak akkor a cégbírók...
Ez egy olyan helyzet, hogy akar megcsinaljak
a valtoztatasokat, akar nem, nehez lesz tukorbe nezniuk utana.
Ha megcsinaljak, akkor eddig miert elleneztek, ha nem csinaljak, akkor meg me'g tovabb rohad majd a gazdasag, es ok hagyjak ezt. Ezt a helyzetet pedig egyedul maguknak koszonhetik. Persze mi is a Fidesznek koszonhetjuk.
amúgy hol is van a probléma, már régen vége annak a világnak, hogy egy munkahelyen rohadtál meg, egyetlen szakmával a zsebedben.. ha fejlődésről beszélünk, akkor fejlődni kell itt is. Tehát ha a szakmádra nincs kereslet, akkor át kell képeztesd magad és nem alkoholistává válni, ugye kedves emberek!
Ha bajnai felépíttethette volna a casinóját, most mindenki krupié lenne...annyi munkahelyet ígért vele..
Adja ég ,hogy a Fidesznek legyen bátorsága ezt és még hasonló értelmes dolgot megtenni.
Most mintha kevesebbet beszelnenek a kozeposztalyrol, mint amikor ok kormanyoztak. Ez eppen osszevag a szocialis nepszavazassal is. A kozeposztaly az, aki kepes elvonatkoztatni a sajat erdekeitol, es az orszag erdekeit a sajatjai ele helyezni, (na nem nagyon, de egy kicsit)
Innen nezve nalunk nincs is kozeposztaly.
300 önkormányzatot lehet csinálni. Skandinávia, Németország nagy része ilyen. Csak azt elfelejtik megemlíteni, hogy azért komoly demokrácia-deficitet érzékeltek ott is, és elkezdtek kiépülni a kirendeltségek, részönkormányzatok, azaz a helyben elintézendő problémák kezdtek visszatérni oda, ahova valók. Odavalósi emberek pozícióinak kiépítésével, mert távolról nem működött a dolog. Franciaországban pl. 36 ezer önkormányzat van, s szerintem nem állnak rosszabbul mint mi, se demokráciában, se gazdaságilag. De más példákat is lehet mondani, nincs egységes recept. Az önkormányzatok számának csökkentése lózung. Persze Bokros módra lehet leszarni ezeket a problémákat, s hajtani az embereket befelé a városba, hadd épüljenek itt is favellák mint Rióban, mert ezeknek másra pénzük nem lesz. De vajon jó-e ez, emberséges-e ez, demokratikus-e ez, igazságos-e ez?
Gyorsan meg lehetne oldani az egészségügy és a nyugdíj-rendszer problémáit is az érintettek kiirtásával, de talán nemcsak a számokat kellene nézni, hanem azt is, hogy itt emberekről van szó. Lehet mondani, nem kell ez az ember oda, de akkor hova kell? Van perspektíva, esély a túlélésre? Tényleg annyira felesleges amit csinál, hogy jobb lesz neki segélyt fizetni? Szívesen átkpeznék magukat sokan, ha volna mire és hova.
Elmondom mi lesz. Elindul a szelekció és valós versenyhelyzet lesz a könyvelők, jogászok között is. És azok akik csak arra képesek, hogy kitöltsék ész nélkül az apehos papírt, meg a kész szerződésen fejlécet cseréljenek, ki fognak hullani. Rendeződik a piac. Ennnyi
Ha van rajta sapka az baj, ha nincs akkor meg az ejj ejj
A "vízfej" lecsapolásáról csak akkor normális dolog értekezni, ha a másik oldalon a gazdasági fellendülés következtében látszik az igény erre a felszabaduló, többnyire kvalifikált munkaerőre. Egy kicsi előre elbocsátás, hogy inkább kínálati legyen a munkaerőpiac jellege, belefér.

Egy könyvelőből majd lesz esetleg valami képességeinek megfelelő fehérgalléros egy nyugatról idehelyezett egységnél és még jól is jön, mert egy diplomással elsüthető egy-egy lúzer is a multiknak.
Én egy kis önkormányzat polgármestere vagyok. Ultra jobb, ultra lib. Mivel van hivatásom, akár meg is szüntethetik az állásom. Velem nyernek havi 120 ezret+(Tb, de az nem nyereségmer visszamegy). O.K. Benne vagyok, de legalább annyit tegyenek meg, hogy velem egy időben legalább 10-20%-ot építsenek le a, minisztériumoknál, "háttér intézményeknél", kiszervezetteknél és különféle területfejlesztő, eu kapcsolatokat ápoló szervezeteknél, akik ugyancsak feleslegesek mint én. Országos, Budapesti, regionális és megyei szinten egyaránt. Náluk nyernek havi 200-500 körül, fejenként, ez kb. 10-20 ezer ember, velem együtt. Na ez már O.K.. De ha csak minket, mint töredékszavazókat, aljaközszolgákat, leggyengébb érdekérvényesítőket küldenek el, az nem lesz egy nagy húzás. Ettől függetlenül elvi okokból ezt is támogatnám, bár 50 milliárd helyett 5-öt megtakarítani nem túl nagy ötlet.
Kedves Tóta W. Én ebben a szegmensben munkanélküli, vagy ingyen dolgozó leszek, de nem zavar. Sokan vagyunk így, mert annál a védhetetlen, gusztustalanságnál, amit a kommunisták műveltek minden jobb. Ha csak 10% racionalitás visszatér a közéletbe már megérte elzavarni ezeket a szerény képességű, ám igen mohó, bunkókat.
Ovi bizony megigérte, hogy az SZJA bevallás egy A4-es oldalra rá fog férni. Másrészről azt csiripelik, hogy húz a szíve a csalási adózáshoz. Namármost ha a családot is figyelembe vevő bevallást rárak egy oldalra, akkor vagy szövegszerkesztői, vagy közgazdaságtani Nobel-díjban részesül.
@vastudo:
Mit akart kihozni...A válasz egyszerű: a Fidesz legújabb megközelítésű fikázását. Még jó, hogy a TransWorld Airlinesként posztról-posztra röpködő TWA nem azt mondja: Még több könyvelőt, adiminisztrátort, közterület felügyelőt a nemzetgazdaságba!
Árpi, rég írtál ilyen felületes baromságot. Egyrészt összekevered az állami pénzből fizetett hivatalnokokat és a piaci viszonyok között dolgozó könyvelőket másrészt azt hiszed, hogy Te vagy más hozzá nem értő majd megírja az adóbevallását. Ilyen erővel mondhatnád azt, hogy magad javítod majd a mosógépedet, a TV-det nem az ingyenélő szerelő.

Írásod tipikus példája annak a politikának amit a Gyurcsány kormány folytatott: a különféle társadalmi rétegek, szakmák (pl. orvosok, gyógyszerészek, tanárok stb.) szembe állítása a társadalom egyéb rétegeivel. Mindig találsz a csomó hülyét aki nem tudja hogy melyik szakma mit csinál, mit tesz hozzá a társadalom egészéhez ezért bólogatni fog a hülyeségekre amit írtál.

Gratulálok
@Bogyó 2: tudod, én sokat dolgoztam önkormányzatoknak, mindig elhűltem, ami ott van. Pl. Budapest mellett van Zsámbék, egy 3000-es kis falu. Ennek egy két emeletes önkormányzata van, csak az építési osztályon dolgoznak vagy hárman. Szerinted mit csinál az a három ember nyolc órában egy ekkora kis faluban?

De nem ez a poén. Zsámbékkal teljesen össze van nőve Tök, egy párszáz fős kistelepülés, ha nem figyelsz, rá se jössz, hogy ez külön falu.

És igen, saját önkormányzttal, polgármesterrel, jegyzővel, titkárnővel.

És rengeteg ilyen van még ebben az országban.

Miért ne mehetne be az a három ember évente Bicskére, akinek építési ügye van? Miért kell kétemeletes polgármesteri hivatal egy háromezer fős kis faluba?
Ezek százmilliárdokat visznek el évente.
Hát, ha egy könyvelőnek csak annyi lenne a dolga, hogy kitölti a bevallásokat, akkor bizony jogosan aggódnék :)
nohát, nem gondoltam volna, h valaha egy TWÁ cikket fogok kommentálni... de mégis most kell, mert TWÁ pontosan úgy gondolkodik ebben a témában, mint én.

mindenki látja, hogy az állam vízfejű, és mindenki sejti azt is, hogy az APEH ilyen átláthatatlan szabályrendszere nem az átlagemberek, átlagvállalkozók és átlagcégek érdekében ennyire bonyolult. szinte mindenkinek érdekében állna az egyszerűsítés.

szinte mindenkinek.

és akkor ízlelgessük azt a szót, hogy könyvelő-lobbi. és valljuk be őszintén, hogy hányan függnek a könyvelőjük jóindulatától, hogy ne legyen semmi gond a bevallásokkal, ellenőrzésekkel. egyértelmű, hogy valakinek ki kéne robbantania ezt a megkövesedett, önmagáért létező szerveződést, ami a mostani és eddigi adótörvények, csak épp senki nem gondol bele, hogy pl. azoknak a politikusoknak, döntéshozóknak a könyvelői, akik előterjeszthetnének, kidolgozhatnának és keresztülverhetnének egy adózási szabályegyszerűsítést, mennyi szaftos részletet kaphatnának elő, elvégre magyarország a "kreatív könyvelés" világbajnoki csapatában biztos érmes helyezést kapna. sokkal nagyobb "meggyőző erővel" rendelkezhetnek a könyvelők, mint azt a felszínen sejteni lehet. és emiatt az az érzésem, hogy sok-sok évig még marad ez az átláthatatlan, csak-a-könyvelőknek-jó adórendszer.

valaha én is voltam egyéni vállalkozó, szerencsére annak már rég vége. de csak a könyvelőmnek volt nyereséges a biznisz, és neki aztán nagyon. a legrosszabb, hogy végig úgy tett, mintha még ő tenne nekem szívességet.
@árnyékgyuri: nem 120-at nyernek veled, Gyuri. 120 nettó plusz az adód, plusz a tb-d, stb, ezeket mind az adófizetők állják, kb, 350 ezer ft alsó hangon. Ehhez jön a jegyző, a titkárnő, az épület, miegymás, simán van egy millió havonta.
Ezen kívűl elmész dolgozni, akkor elkezdesz adót fizetni és a tb-det is ki kell termelnie egy cégnek, ez is bevétel.

De természetesen igazad van, ez aprópénz a sok himi-humi minisztériumi álláshoz képest.
Ha nem kell a jövőben könyvelőhöz mennem, akkor a Fideszre szavazok.
Ezt megígérem.
@Alvarez: Na és? Akkor nem egy A4-es lesz, hanem 2-3 oldal. A jelenlegi 8-10 helyett.
Ez olyan mint a 7 %. Emlékszem voltak szocik, akik cöccögtek hogy nem jó a Fidesz, mer csak 5% a nöcvekedés. Aztán jöttek ők..... Kiderült, hogy egy kicsit nagy a nívókülönbség a két kormányzati teljesítmény között.
mondok egy példát, amit láttam közelebbről is. jobbostibiék úgyis szeretik a kézműves-gazdaságot, az az ideáljuk. na a jó hír az, hogy ilyenek vannak, a rossz hír, hogy nem mindenki a szentendrei gagyibulváron standol butykossal, hanem felrakja a magyar (meska.hu, vatera) vagy a nemzetközi (etsy, ebay) online piacterekre a műveit, pénzt utalják, postáz, kész. ez kiváló rendszer, az illetű művész így a lehető legtöbb időt tölthet alkotással, csak az eladott cuccokkal kell postára menni. (most azt hagyjuk ki, hogy a magyar posta mennyire teszi versenyképtelenné az ilyesmit.) na de mi van, ha eszébe jut, hogy ő ezt legalizálná, már csak azért is, mert az apeh belevásárolgat azért az online-ba is, és ha nincs számla, akkor bazmeg van. nos, akkor elmegy az apehba, és megkérdezi, mi van. ott jó esetben előhalásszák azt az előadót, aki látott már ilyet, és akkor megtudja, hogy hetes adószám, vagy számlaképes cég kell; utóbbi ugye eleve könyvelős, előbbinél költségszámlák gyűjtögetése, egyéb jövedelmekkel összeadás, kivonás, gyökvonás, deriválás. mire jó ez? serkenti az adózási hajlandóságot? a termelékenységet?
@árnyékgyuri: ajánlom figyelmedbe egy nemrégi indexes cikket a családi adózás témájában. Ott írták, hogy az USA-ban, ahol van családi adózás, az adótörvény 10000 (betűvel kiírva: tízezer) oldal. Ha ezt rászabadítják az amúgy is bonyolult magyar adórendszerre, az nálam sajnos kimeríti a hazaárulás fogalmát. És ha egyszer bevezetik, megszabadulni tőle sose lehet.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/25/csaladi_adozas_jol_hangzik_de_nehe/
"orbán takarodj" :)
hát ja, ez is benne van a pakliban.
mindenesetre vicces lesz, és hosszu távon nézve jót fog tenni a fidesz megitélésének, erkölcsi tekintélyének, amikor majd kukákat borogató csuklyás vérmagyarok (akik munkaidőben pl köztisztviselők) bősz zsidózás és nemzetárulózás közben rovásirással írt transzparensek alatt skandálják hogy "Viktor takarodj" . alig várom.
és majd vona szónokol vérbenforgó szemekkel "a hazáért a jobbik által..."
Sokat fog fejleszteni a Nemzet Humorérzékén az biztos
@Alvarez: azé' lehet azt egyszerűen is. Papa plusz mama fizetése összeadódik, elosztva a család létszámával (gyerek mondjuk 0,5-ös szorzó, a negyedik gyerektől 0,75-ös), kaptunk egy számot, ez alapján kell adózni. Azért ehhez nem kell 10 ezer oldal.
Az LMP-s tébolyultakat már itt is ütik a normális emberek:

www.jobbklikk.hu/index.php?Cikk=1001

Egyébként érdemes elolvasni Ian Plimer: Heaven and Earth c. könyvét, melyben igazi tudósok fejtik ki véleményüket az ökovallás prófétáiról.
Ha jól értem, akkor a cikk azt akarja sugallni, hogy nem lesz ám fenékig tejfel, meg elbocsátások lesznek. Legyenek. Ezek a rétegek most az én adóforintjaimból élnek - s teszik mindezt úgy, hogy közben bonyolultabbá, nehezebbé teszik a hétköznapjaimat. Nos, legrosszabb esetben ha munkanélküliek lesznek még mindig az én adóforintjaimból fognak élni segélyek formájában, ám én komfortosabban élhetek majd. Ez nekem jó.

Ugyanakkor a csökkenő bürokrácia akár olcsóbbá is teheti az államot - áttételesen az adók csökkenésével versenyképesebbé a gazdaságot. A végén még lehet nem is segélyekből kell megélniük...
Jaj-jaj, nem kell kérem szépen félni semmitől, ugyanis az égadta világon semmi, de semmi sem fog itt változni, akárki, akármi is kerül kormányra!
csudálatos dolgok ezek, lehet hogy fidesz fölfedezett valamit, amit a magyar politikában közéletben még soha senki: a Józan Eszet, és a racionalitást.
lehet hogy ez jobb (és célravezetőbb) mint istenhazacsaládozni meg szentkoronát sétáltatni?
na brávó, hajrá fiúk, jobb későn mint soha!
Szerintem a könyvelők nagy tömege meg fog élni, akár az ügyvédek nagy tömege is. Nehezebben, de elboldogul majd a hatósági szakértők nagy tömege is. Meg egyébként is, kereslet-kínálat... Egy stabilan növekvő gazdaságban előbb-utóbb mindenki megtalálja a helyét.
Ha nem is ekkora, de tízezres nagyságrendű leépítés volt 2008 őszétől a pénzügyi szférában, javarészt ma mégis mind dolgoznak!
Az is egy ágazat (itt: gazdasági, számviteli, államigazgatási szolgáltatások) fejlődéséhez tartozik, ha olcsó és szakértő munkaerő jelenik meg a munkaerőpiacon. (A motiváció is másként lesz talán ;-))
@szita szita péntek:

Erről csak az jut mindig eszembe: "átképzés", oly könnyedén és kisujjból rántotta elő az értelmiség ezt szép frázist, hát használják ki ők is, amit az állam nyújthat ilyen esetben.
Baszki, Árpi, neked még a szar is keserű.
Végre itt egy jó elképzelés, és ahelyett, h te lelkesednél, a feleslegessé vált könyvelők sorsáért aggódsz...

na persze, lehet, h ez csak egy vicc, egy tréfa, egy ironikus karikatúra, de annak meg nem elég vicces.

akárhogyan is forgatom, ez mindenképpen rossz cikk: komolynak butaság, viccnek meg gyenge.
Tisztelt Tóta W!

Az írásával csak egy bajom van: nem tudom eldönteni, hogy ez most komoly, vagy szarkazmus...
Amúgy eldönthetné végre, kinek, vagy minek az oldalán áll.
Nem lehet egyszerre baszni is meg szűznek maradni.
@Danku Tamás:
ugyan ugyan
a Lajtán túl sokan meg tudják csinálni , sőt az USA-ban , Canadában is
nem kell hozzá sok iskola, csak SZÁMOLÓGÉP - és +
@Tóta W. Árpád:

Árpi!
A hetes adószám a legnormálisabb adózási/önfoglalkoztatási forma, mióta az eszemet tudom.
A gáz az, hogy a magyarok 90%-a tolvaj smucig sz@revő. És ott csal adót ahol tud. Vitya ezt ismerte fel és emiatt népszerű a kisvállalkozók és adócsalók körében. Ha pedig tökös lenne, akkor becsületesség útját választaná: kőkeményen behajtaná az elsíbolt, elmutyizott adókat. Ferinek ez nem ment mert gyík volt, Vitya pedig nem elég tökös, hogy felvállalja. S emiatt a rövidebb utat választja.
@anyádbogár: @Tóta W. Árpád

Ezek rendszerek annyira sz*rul müködnek, hogy már azt hiszem direkt valaki érdekébôl alakították így ki ôket. Vagy csak egyszerûen az ostobaságnak és a kényelemnek van egy tehetetlensége ami szükségszerüen alakította így ki. Komolyan nem tudom, de mindegy is.
Van egy csomó adónem amibôl szinte nulla a bevétel, tulajdonképp csak csalásra jó. Majdnem olyan mint a kopogtatócédula.
Túl sok érdekbe ütközik bármi ami jó lenne, nem tudom az új kormány hogy megy majd nekik. :(
@Veér Farkas:
farkas, hülyeségeket beszélsz határilag.
a könyvelőket nem kell félteni. amíg lesz számviteli törvény addig egyszerűsíthetik az adótörvényt, könyvelő kelleni fog a cégeknek. Evás adónyomtatványt meg tényleg nem nagy cucc megcsinálni, csak ha kft-ről van szó akkor tuti a számviteli törvény alá tartozik, és mérleget kell készíteni amit le is kell adni, úgyhogy nem fogod tudni elspórolni a könyvelőt. Evás bevételnyílvántartásos bt-hez most sincs szükség könyvelőer.
Szerintem semmi baj azzal a "kútásó" tervvel. Hiányszakma. :) Mint minden szakipari munka szép lassan. Ügyvédünk, könyvelőnk, ügyintézőnk, informatikusunk, mint a tenger...

A bürokrácia nyelvezetére és szándékos bonyolulttá tételéről az előző kommentekben már kitértek.
@szita szita péntek:
ennyi. de a segélyeket is rendesen meg kéne vágni, ergo abból is kevesebből élhetnének.
mondjuk egy jó könyvelő, úgyis megél. ha meg nem jó...
Árpád, most ezzel akkor azt akarod mondani, hogy ne szabaduljunk meg a fölösleges munkaerőtől? Ennyi erővel akkor a 10%-nyi munkanélkülinek is lehetne valami munkát adni állam bácsinál, esetleg kitalálni még egy-két f.szságot, hogy legyen vele adminisztráció és máris itt a coccializmus.
Mi történt Veled, régen tíz írásodból kilenccel egyetértettem, most meg kezd megfordulni az arány...
@csmiklos-35: akkor már csak az a kérdés, hogy ki a papa, ki a mama és ki a gyerek. olvasd el a cikket nyugodtan. A címében benne van a lényeg: jól hangzik, de nagyon nehéz.
Az adóegyszerűsítés az adókedvezmények kirostálását is jelenti. Tehát nuku kedvezmény több gyerekre, vakok foglalkoztatására, környezetbarát technológiára stb. stb. stb. Emiatt törik bele mindenkinek a bicskája...
Tóta !

De jó lenne ha, így lenne, de azért a Fidesz sem ilyen bátor sajnos.
Ma nem az a fő baj ,hogy 3200 az sok ,hanem hogy mindnek van igazgatási, szabályozási, rendeletalkotási engedélyezési joga, és méretéhez mérten ellátási kötelezettsége(i). Ez uszkve 35-40 ezer fő tiszta politikai státusz. Ok, hogy ebből 15ezer csak 20.000.- forint tiszteletdíjat kap, de ennek a rendszernek a központi irányításához, kurva nagy háttéraparátus kell.
Na ennek a leépítéséhez kéne bátorság.
Bokros szerint 300 önk. elég volna, a Fidesz kb. 2000-re venné csak vissza ill. 20%-ot az összes létszámából lefaragna, ez nem reform csak szimpla fűnyírás.
Kérdést úgy lehetne népszerűséghajhász módon feltenni : Kell-e ennyi politikus?
Ha igen lenne a válasz, akkor a B.Lajosi szám alapján 150-200 milliárd gond nélkül kivehető lenne az államigazgatásból, ami minő populizmus! épp a 13. havi nyugdíj.
remélem néhányan majd elmennek gazdasági újságírónak. Jó és független újságírónak.
ez kedves TótaW egyre volt jó:

megint lehet valakiket utálni, mert olyan jó nekünk!

egész napom azzal telt, hogy az elmebeteg alkalmi munkavállalással kapcsolatos dolgokat próbáljam megoldani, de lehetetlen... Könyvelőként én is azt mondom, hogy egyszerűsíteni kell...

de kikérem magamnak a könyvelők nevében hogy a t. adócsalók (aki ide írkálnak) bennünk lássák a rosszat, és az eltiporni valót!!!

Német partnerem 5x jobban él mint él, 1/5 ügyfélből, mint nekem van. Érdekes, ott is vannak könyvelők?

Délután olvastam a blogot, de én dolgoztam -még most is, csak szünetet tartok- ki ér rá ennyire, hogy itt írkál naphosszat?

Tisztelt Uraim, és Hölgyeim!

Pl. a 0953-as bevallás (SZJA a gyengébbek kedvéért) BÁRKINEK letölthető, kitölthető, ügyfélkapuval beküldhető....

Mégis jönnek hozzám naponta, hogy 2.000,- Ft-ért csináljam meg...

Egyáltalán nem bonyolult... Akkor mégis van rá igény? Ráadásul az APEH ingyen megcsinálja emberek! Csak nyilatkozni kell nekik (meg egy kicsit olvasni tudni az APEH oldalán)! Ennyi az egész....

És mi vagyunk drágák, meg hujj de jó, majd elmehetnek kubikolni? (az elején olvastam valami paraszt hozzászólást)

Az itteni hozzászólók jó részének halvány lila gőze sincs hogy a könyvelő mennyi mindent csinál, és egyre kevesebb pénzért...

És évek óta halljuk mi is, hogy jön majd a pl. papírmentes iroda -hahaha, 3x annyi papír van mint volt- egyszerűsítés....
a Viktorka IS megígérte (az összes többi majommal egyetemben), lófax sem lett belőle....

Úgyhogy keressetek más ellenséget...

Én pl. utálom a burkolót... Idejön bakker, van nála egy vágógép, meg talán más nem is....
Ha egy kicsit töri magát, és nem túl bonyolult a történet, akkor lerak 20 m2-et simán.... 1200-1500/m2....
dolgozik minden nap, * 30, keres 600-700 eFt-ot havonta, elsősorban számla nélkül?

Melyik könyvelő keresi ezt meg, sokkal nagyobb felelőséggel, és elnézést:

egyetem, továbbképzés, számítógép, windows, program, stb.
úgyhogy keressetek más ellenséget....

Tóta W.
Te meg még sok ilyen hülyeséget írjál!
Eddig sok cikked tetszett, de ebben nem látom az iróniát...

Most meg lehet köpködni....
@Charme:

Nem a cégalapítás a kunszt, hanem a piacképes termék vagy szolgáltatás előállítása.

Ha a piacképességet valamilyen állami túlszabályozás, bürokrácia vagy elégtelen jogszabályok okozzák, az baj, azon érdemes fáradozni, hogy ez a lehető legkisebb mértékűre szűküljön.

A kedvenc "vállalkozásom", amely nyilvánvalóan a barom bürokrácia által generált teljesen felesleges "piaci igény" generált, az az útnyilvántartási szakértő:

www.roadrecord.hu

Na, ezeknek nem kellene munkát adnia az állami bürokráciának...
hát haljanak éhen

tudod, mint a vasutasok a szárnyvonalon. emlékszel még?
azt azért ugye tudjuk,hogy a "könyvelők" igen nagy többsége egy három hónapos gyorstalpaló után lett "könyvelő"? a maradék háromnegyedénél a főnöknek van megfelelő végzettsége, alkalmazottnak 8 általános, és van egy ezrelék,aki profi..ugyan ne sajnáljuk már őket,fizettünk eddig nekik elegt.
Lehet hogy a könyvelőknek rosszabb lesz a szebb jövő. Tutifix hogy az izraeli vízágyú kereskedőknek is másik piacot kell keresniük. Mi több, a sírkőfaragók is elesnek nem csekély extraprofittól ha sikerül az élet- és vagyonellenes bűncselekményeket redukálni. Valószínű hogy szivárványcsíkos zászlókból is kevesebb fogy majd, és nem biztos hogy tanácsos mostanában csegeverás és cécécépés pólókba befektetni.

Nem lehetetlen viszont hogy mindezekért (is) cserébe Magyarországon előbb-utóbb magyar húsmarhát vásárolhatunk, (kiheréletlen) magyar tejet, vegyszermentes magyar zöldséget-gyümölcsöt. Akár úgy is hogy azokat Hazaáruló Elvtársak termesztették Rablógyilkos Urak társaságában, némi elektromos áramért cserébe, hogy a szorgosan átkapált munkanapok után néha tévén megnézhessék a "Rácsok Mögött" reality show-t amiben ők és cimboráik szerepelnek, közmegelégedésre.

Valamit valamiért, mert a mindent a semmiért korszakának hamarosan vége. Lehetünk politikailag inkorrektek és intoleránsak, mert mindkettővel súlyosan visszaéltek ellenünk.
Most akkor van rajta sapka, vagy nincsen?
ElTóta {tesco-gazdaságos:)} !

Valamit megint elcsesztél : kihagytad a zorbánt :). Bár a nyalógépek behozták közben. Szóval,ha megpróbálom komolyan venni az irományod... szerintem a könyvelőirodák nem az szja + evás bevallásokból élnek, hanem a közepes és nagyobb cégek könyveléseiből. Annyira meg nem egyszerűsíthetőek a jogszabályok, hogy a nagyobb cégek is nagyobb mértékben csökkenthessék az adminisztrációt.
@Alvarez: Molnár Lajos könyvében olvastam (baromi jó egyébként, mindenkinek ajánlom), hogy asszem 97-ben, amikor bevezették, hogy az ottani TAJ szám-szerűséget szerepeltetni kell az adó bevallásban, egyik pillanatról a másikra kb. 3millió gyerek megszűnt létezni. Na persze nem volt mészárlás, meg ilyenek, ők szimlpán azok a skacok voltak, akiket az adózó polgárok bónuszként szerepeltettek Sam bácsi felé.
@Frank99:

Menj el burkolónak, harag sem marad benned. :)
Komolyra véve:

ha nagyon leegyszerűsödnek is a szabályok, a könyvelőkre akkor is szükség lesz, csak innentől kezdve jóval kevesebb munkáért fizetsz nekik ugyanannyit azért, h nevüket adják az adóbevallásodhoz (azaz vállalják a felelősséget).
Amúgy meg én pl. nem félek. Úgy gondolom, hogy a munka amit, ahogy, és amennyiért csinálom arányban van egymással. Csak azt utálom, hogy mostanában valahogy mindenkinek az esik jól, ha valakibe belerúghat, vagy ha más belerúg, annak örülünk.... Ezt nem így kellene kedves honfitársaim...
@hüjeliba:

pont a 13. havi nyuggerdíj? az eleve f*szság mivel egy év 12 hónapból áll.
majd ha kitermeli az ország akkor esetleg...
@Frank99: Ok, de hát te is burkolót hívsz a szakmunkára, nem állsz neki csempét vágni, vízszintezni, fúgakeresztekkel bíbelődni.

Egyébként vicces, hogy a poszt nem állította, hogy a könyvelők fölöslegesek, de rögtön megjelenik egy tábor, aki szerint a poszt erről szól, majd a másik, a sértett főkönyvelők, TB-ügyintézők hada is.

Az én olvasatomban annyi az állítás, hogy a t.politikus mondott néhány szimpatikusnak tűnő állítást, csak az felejtődik el, hogy egy évvel ezelőtt még ugyanezen torokból volt az üvöltve, hogy eberek vesztik el a munkájukat. Dehát kampány van.
remélem, ez az írás csak poén akart lenni. :)

ha ezt az érvelést követem, akkor fel kellene fújni a bürokráciát, hogy megszűnjön a munkanélküliség.

csináljunk egy cipősarokellenörző minisztériumot is, mert azzal is munkahelyet teremtünk.
@tulok ex betonputtó:

ok ez így.... leírtam azóta, hogy én nem félek..

a gondom azzal van, hogy a folyton gép előtt ülő (tököm sem tudja mit csináló, talán marketing szakos megmondók:-))))) osszák az észtet arról, amiről fingjuk sincs.... és veszekszünk MAGYAROK arról, amiről nem kellene....

és tudom, hogy választás lesz (van..)
@Franzi: na és nem ez ment eddig szárnyvonalak, mezőgazdaság meg minden egyéb területen?
@Tóta W. Árpád: én vitatkoznék veled - valamelyest benfentesként - azon a 8%-on:DDD
@Tóta W. Árpád: én vitatkoznék veled - valamelyest benfentesként - azon a 8%-on:DDD
@combo: Amerikai példa, hogy a periodikus adóegyszerűsítési kísérletek ellen beindul az H&R Block et. al. lobbi is. A konkrétan adóbevallásokhoz köthető évi 3+ milliárd dollár tanácsadási díjból jut pénz ilyesmire is, és érdekes módon az egyszerűsítés soha nem sikerül.
www.cato.org/pub_display.php?pub_id=2763
A cikk régi, frissebb változata is van, de most nem találtam, az aktuális számok még lesújtóbbak.
@Tóta W. Árpád: attól, h eddig ez ment, attól még nem lesz helyes :)
Vajon ki lehet az a magyar MSZP-s politikus, aki 8000 Milliárd adóforintot követel egy külföldi (New york-i) ügyvédnek ?

index.hu/belfold/2010/03/31/tizet_adnank_a_nyolcezermilliobol_mr._greennek/
ne hogy bárki is elhiggye hogy a fidesz önmagát meghazudtolva most majd tényleg, valóban egyszerűsíti és átláthatóbbá teszi a dolgokat

ha az elmúlt kibaszot sok évben nem tették majd pont most? ugyan már, hazudnak orba-szájba
Magasról leszarom, hogy a könyvelök felének nem lesz munkája. Pont úgy, ahogy ök is tennék ezt az én helyemben. Szeret mindeki szolidaritásról beszélni idehaza, csak amikor tenni kellene, akkor nincs senki. Márpedig a kapitalizmus (más néven jólét) nem a szolidritásáról híres. Valahol meg kell találni a kettö közti helyes irányt persze, de nehogymá azért legyen szar a rendszer, hogy a szegény embereknek "munkája" legyen. Erröl szólt a szocializmus. 200-an végezték azt a munkát, amit ma 20-an. Akkor sem volt soha senki boldog és lám, most mindenki azt sírja vissza. Akkor CSAK az érvényesült akinek kapcsolata volt, mára ez már változtott és meg lehet gazdagodni a sok munkából ill. a tudásból/ötletböl is, persze a jól bevált régimódi recept még mindig népszerübb. Még mindig a múlton merengünk, ahelyett, hogy a jövövel foglalkoznánk. Nemtom, lehet, hogy mégiscsak jobban jártunk volna anno egy véres rendszerváltással, mert a szar az még mindig ott úszik a politika pocsolyájában. A megoldás szerintem az oktatás/továbbképzésben rejlik. A felsöoktatást fizetössé (ill. állam által nyújtott kölcsön!!!! amit késöbb az igénybevevök visszafizetnek aka diákhitel) kell tenni, mellette pedig a munkaügyi központon keresztül SZÌNVONALAS továbbképzö központokat létrehozni. Ugyanis az amit ma megtanultál, lehet hogy 10 év múlva, söt biztos, hogy elavult lesz. S, ha munkanélküli leszel, akkor még mindig jobb, ha az iskolában mereszted a segged, mint otthon. ETC.......
Tisztelt Árpád!

Nem kell ezt a cikket betenni, ez neked szól arra az esetre, ha be akarsz tenni a zöldfasiszta LMP-nek:

mises.org/daily/4209

Látom nagyon bököd a szemüket.
@Frank99: A burkoló értéket állít elő . Te nem. Óriási a különbség. Óriási!
És ezt nagyon vésd az eszedbe! (nem vagyok burkoló)

Te csak a hasonló, de az állami brüggyben pancsikoló tepsiseggűekkel folytatott
szellemi f.szverésben történő bájolgáshoz kellessz.
Elnézést kérek , hogy ezt írom, de ez a sziklaszilárd véleményem. Attól, hogy valaki sokat és becsületesen dolgozik, egyáltalán nem jelenti, hogy hasznos.
@Bougheau Tschichka: "8000 Milliárd adóforintot követel"

Hú, az nagyon sok pénz, kábé Magyarország teljes éves költségvetésének a 2/3-a. Ennyi pénzt nem is láttam még egybe' soha. :)

Sebaj, így születnek a legendák.
@B.Cs.: Én a Fideszben egyszer már megbíztam. Mikor hatalomra került, csúnyán visszaélt a bizalommal. Soha többé Fideszre nem szavazok.
Marad a Jobbik. Ráadásul bennük van tűz, van lelkesedés, van elsöprő erő.
@csmiklos-35:
Látod, butaságokat beszélsz, s ezzel megtéveszted az olvasókat!
Zsámbékról azt írod, 3000 fős kis falu. Nos, te tipikus nagyvárosi ember vagy, gőzöd sincs a falvakról.
A 3000 fős az már nagy falu. A kis falu az 800 lakosú, vagy 50 lakosú. 5000 fő fölött te már nem találsz falvakat, azok már mind városok, de van már alig több mint 1000 lakosú város is, Pálháza pl. S a 800 lakosú falvakban nincs jegyző, titkárnő meg, ne röhögtess, még 2000 alatt se igen, kivéve, ha nagyzási mániában szenved a vezető. A titkárnői feladatokat valamelyik ügyintéző látja el. Szalainé végkielégítése egy 500 lakosú település két éves költségvetése.Tökről se írtál igazat, Tök 1400 és nem párszáz lakosú, kurvára nem mindegy. Ez egy közepes falu. Ide se feltétlen kell jegyző, bár itt még általában van, de nem hiszem, hogy unatkozik. Attól függ, hány embere van.
De térjünk vissza Zsámbékra, bár életemben csak egyszer jártam ott egy színielőadáson a templomnál.
Építési osztály nem tudom, hogy van-e, de valójában már szinte nincs falu, ahol vannak építészek. Építésügyekkel csak kistérségi központokban, illetve okmányirodai székhelyeken foglalkoznak, ilyenek meg falvakban nincsenek. Nagyon kivételes esetekben kérheti az önkormányzat, hogy legyen neki mégis, de nehezen hihető, hogy 3 emberrel. A mi környékünkön a 7 ezer lakosú városban van két építész, s ők látják el a környező falvakat is. Sokkal valószínűbb, hogy ha van is esetleg -mert Zsámbék nem egy átlagos település, nézd ezt meg Dél-Baranyában, Zalában vagy Borsodban - egy építész, köztük, az a 3 ember foglalkozik a beruházásokkal, a műszaki dolgokkal, ők írják a pályázatokat stb. Maga falu már rég föllázadt volna, ha 3 építész csak lógatja a lábát ott. Ők se ítélik meg mindig jól, de a liberális demagógiától megvezetett, véletlenül odatévedt nagyvárosinál mindenképpen jobban.
@árnyékgyuri: ja. Bokros jobb volt, mint amit Orbánék csináltak 4 évig. egyetérünk.
Rövid távon igaz, hogy lesznek munkanélküliek, de ezek a szerkezeti átalakítások pont azért kellenek, hogy megérje vállalkozni és befektetni.
A jelenlegi vállalkozást és megtakarítást sújtó brutális adók erre nem adnak lehetőséget.
Több vállalkozás értelmes munkát jelent a könyvelőknek, és nem mellékesen plusz bevételeket az államnak, kevesebb munkanélkülit azaz kisebb szociális kiadásokat. A megmaradt pénzeket pedig nem nyugdíjemelésre, hanem infrastruktúrafejlesztésre lehet fordítani.
Akinek félnivalója van az a segélyen élésre berendezkedett réteg. Már épp itt az ideje, hogy rájöjjenek, hogy nem balek az aki dolgozik a megélhetéséért.
@Kivlov: A 13. haviról jut eszembe. Kár volt megszüntetni. Annyit kellett volna csak módosítani a törvényen, hogy a nyugdíj mindig tárgyhóban kerül kézbesítésre. Oszt jónapot!
@nyekk:
"Marad a Jobbik. Ráadásul bennük van tűz, van lelkesedés, van elsöprő erő."

csak eszük van kevés :D de ez még akár változhat is előnyükre :D
@hüjeliba:
jó lenne ezt is értelmezni. Miért is baj, hogy Alsószutyokfalva maga döntheti el, hogy mi legyen a rend módja a temetőben, hogy mennyit kérjen a közterület-használatért, hogy támogatja-e a főiskolásait? Mellesleg jellemzően, a falvakban a segélyeknél szűkmarkúbbak, szóval nem is biztos, hogy tényleg megtakarítás lenne a vége.
15 ezer csak 20 ezret kap? Hol él kegyed?Írtam már, rengeteg kis faluban (értsd 1000-1500 alatt nincs tiszteletdíj, de ha van, se 20 ezer.)
Az önkormányzatok leépítése demagógia, legalábbis a falvaknál. Ugyanis 300 önkormányzat is működhet kétszer ekkora igazgatási apparátussal, persze a dolog nyitja az, hogy önkormányzat híján már pofáznia sincs senkinek, hogy milyen rossz, hogy már a legegyszerűbb ügyben is buszra kell szállni, ha az ember el akarja intézni, s mielőtt valaki szólna, a falvaknál bizony nem jön 10 percenként egy új járat. Sok esetben egy 10 perces ügy el fogja venni egy ember fél napját, nesze neked takarékosság, meg egyenlő hozzáférés a közszolgáltatásokhoz. Pont azoknak, akiknek így is alig jut valami.
Úgyhogy kedves hüjeliba, ne legyen egy fillére se a mi falunk képviselőinek, de hadd maradjanak, s te is boldog lehetsz, hogy nem élősködnek a te nyakadon. Nekünk viszont sokkal fontosabb az önkormányzatunk, mint neked, mert nekünk csak ez van, nincsenek cégek, intézmények,civil szervezetek garmadával csak ez, s ezt is el akarjátok venni. Megtehetitek, de nem ebből lesz 13. havi nyugdíj.
Se egyszerűsítés, se adócsökkentés nem lesz itt. Miért is lenne? Ha nem kúrnak el valamit nagyon a Fideszesek, csak tinglitangliznak négy évig, akkor kábé jó eséllyel indulnak ismét a választáson. Ha icipicit javul addig a gazdasági helyzet (és a válság vége miatt az fog), akkor meg nyert ügyük van. Konfliktust felvállalni? Mi a francnak?
@tulok ex betonputtó:
Ez csak 2009-ben működött volna.
@Franzi: Majd ovi megcsinálja a csipősarok ellenörző minisztériumot. Valahogy munkát kell adnia 1 milla embernek ahogy megérte :)
@nyekk:
"Az, hogy könyvelőt kell tartanom, az valójában egy adónem. Egy plusz adó.
Tudni illik, nekem semmi féle könyvelésre nincs szükségem, én fejben - de legrosszabb esetben egy füzetben, vagy egy kisebb excel táblázatban át tudom tekinteni. "

némi ellentmondást vélek ebben felfedezni, ha ennyire értesz az adó és járulék szabályokhoz, miért nem oldod meg magadnak?
@nyekk:

"Elnézést kérek , hogy ezt írom, de ez a sziklaszilárd véleményem": Le kéne szakadni Kádár apánk csecséről.
Amit meg írtál a Jobbikkal kapcsolatban, csak megerősített.

De azért, hogy konkretizáljunk: Konkretizáld már, hogy mi az, hogy "érték"!
@nyekk:
"A burkoló értéket állít elő . Te nem. Óriási a különbség. Óriási!
És ezt nagyon vésd az eszedbe! (nem vagyok burkoló)"

tévedsz minden munkának van értéke, akkor is ha az nem is állít elő kézzel fogható értéket.

én könyvelő vagyok, vállalkozásban, tehát nem az állam csecsét szopom, a bevételeim után adót fizetek! ezt vésd az eszedbe!
ha burkolóra, villanyszerelőre, szoba festőre, vízvezeték szerelőre, ácsra, lakatosra stb. van szükségem szakembert hívok. mert nem értek hozzá.
elvárom, hogy a munkájáról a fizetéskor számlát adjon, adózzon utána és garanciát vállaljon érte.

ha nekik könyvelőre van szükségük, akkor hozzám (is) fordulhatnak. a munkámról számlát adok, adózok utána, és felelősséget (garanciát) vállalok érte.
@is: Bokros???
a kétszámjegyű inflációval... :-D
Alapvetoen hulyeseg a poszt. A mondanivaloja. Gyakorlatilag a tizennyolcadik szazadi geprombolok szintje: ne hasznaljunk szovogepet, mert a takacsok elvesztik a munkajukat.
Árpi! Téged a ventillátorba fingások egységszáma után fizetnek? Mi a francnak kellett belekötnöd a könyvelőkbe? Mi lómicsodát tudsz Te erről? Az EVA-s céges tapasztalatod kb. olyan, mintha angol tolmácsnak jelentkeznél, mert egyszer már láttad a BBC-t.

Leül, egyes!
@Franzi: És ha ésszel nézzük ugyanezt a gondolatmenetet? A függvény egyszerű, a képeseket helyzetbe kell hozni, a képteleneket meg kell óvni. Minél kevesebb ütköző változó van ebben a képletben, annál hatékonyabb a rendszer.
Kedves Tótaw!

Remélem a könyvelőd is olvassa ezt a blogot.. És még ma páros lábbal rúg ki.... És nem lesz senki a szakmában, aki elvállalja az ügyeidet. Oszt majd meglepődsz, amikor a 100 ezres bírságok repkednek az APEH-től...
@nyekk: jól értettem, hogy szerinted a szolgáltatás nem munka???
@csmiklos-35: Megismétlem ezrediknek, csak egy dologra válaszolj nekem.

Mi egy család?
hát igen. az a baj, h ezek a rétegek nem konkrét termelő munkát végeznek - ami az ország és mindannyiunk érdeke lenne -, hanem egy rossz rendszer miatt drágítják mindenki életét. most ez komolyan felmerült h sajnálni kellene őket? persze, egyéni szinten biztos nem lesz jó az átképzés, de ez mindannyiunk érdeke. tudjátok, a nagy közös jó, ami pl abban nyilvánul meg, h belátható ideg még működőképes marad az ország. mert ha nem, akkor nem ennyi embernek lesz rossz, hanem 100x ennyinek. ez a kérdés, válasszatok.
A politikai pártok – és a mögöttük nyüzsgő „szakértő” hadak – alapvető problémája, hogy az ország bajait mindig - és újra, meg újra – felülről szeretnék megoldani. Semmi mást nem hallani, mint nagy ívű gondolatokat, még elő sem terjesztett, de máris visszavont ígéreteket. Ebben az országban minden politikus csak GDP-ben, inflációban, külkereskedelmi egyensúlyban – és egyéb (mellesleg fontos, de mégsem „gyerekcsináló”) paraméterben proklamál.

Ha azt szeretnénk, hogy az építmény hosszú időre megálljon – sőt: megmaradjon! – akkor az alapoknál kell kezdeni. Sajna, erre nézve egyetlen politikai erőnek sincs elképzelése. A politikusok jelentős része életében nem dolgozott: elképzelésük sincs a „hétköznapi” emberek életviteléről. Nem ismerik az emberek valóságos hétköznapjait, nincs „alulnézetük” – ezért a legtöbb szabályozás élettelen, haszontalan és ezért nem tarja be őket senki sem.

Való igaz: ma a legegyszerűbb foglalkozás űzéséhez – már ha az ember nem alkalmazott: és amikor munkanélküli, akkor bizony nem alkalmazott! – könyvelő és jogász kell. Több száz „gyalogos” példát tudnék felhozni, amitől a köznép naponta rühelli a politikusokat: így volt ez a most megbukó hatalommal és így lesz ez pár hónap múlva a most székbe ülőkkel. Sőt: amíg a nép a kezébe nem veszi a sorsának alakítását, addig ez így is marad.
@szomorú kékszemű lány:
Előtte is két számjegyű volt.

@piro:
Nem, arról szól, hogy a reformnak lesznek áldozatai (,hiába mondják, hogy mindenki jól jár), illetve hogy most azok akarják meglépni, akik eddig pont emiatt voltak ellene...
Örömmel tölt el, hogy végre egyetérthetek TWA úrral!
Nyomatékként még hozzátenném, hogy 3200 önkormányzatban kb. 20000 kávéivó kapja a fizetését, aki qrvára semmit se tesz érte, hacsak azt nem hogy a saját kenyerük serclijén kívül még a jogszabályokat is rendre megszegik. Ha nem hiszitek, hát próbáljátok elérni őket telefonon és feltenni egy egyszerű kérdést. Hogy pl. mikor adja ki az engedélyt (naptári nap, óra, perc) - a búgó hang a tisztviselőből jön nem a telefonból.
Ugyanez igaz az APEH-ra, a TB-NYUFIG-ra a munkaügyi, a munkavédelmi és a mittomén hatóságokra.
Dologtalan, felelőtlen, képzetlen, lelketlen banda.
A könyvelőket majd átképezzük varrónőnek (bevallás helyett bevarrás - KÖnyvelés helyett könny nyelés lesz!)
HÚÚDEJÓ!
Látom, megint gyűlnek a funkcionális analfabéták, hogy tóta el akarja küldeni a könyvelőket kapálni.
Kósa úr gondolataiból, miszerint egyszerűsítés, átalakítás, összevonás szükséges, hiányzik a "jó-jó, de mi lesz a zemberekkel, akik emiatt a zutcára kerülnek" konklúzió kifejtése, ami az eddigi "egymillió munkahelyet teremtünk" kampányszöveggel némiképp ellentétes. Tóta itt lát némi összeférhetetlenséget. Mi nem érthető?
Kósa Lajos válaszaira kellene a könyvelőknek, és egyéb, a vázolt egyszerűsítések miatti várható elbocsátottaknak felhördülni, nem tóta posztjára.

A poszttal és Kósa riportjával nekem csak az a bajom, hogy egy rétegnek ez mind nagyon szépen hangzik, sőt régóta várunk ilyen lépésekre. Mondom lépésekre, nem nyilatkozatokra, szép mondatokra! Mert ezek csak szavak, amikből négy év után meg fogjuk állapítani, hogy nem történt semmi.
Miért akarná orbán közalkalmazottak elbocsátását, akik kiesnek a támogatók közül? Nem egyszerűbb még jobban felduzzasztani őket és a dolgozó szférát adócsaló szemét hordának beállítani, akik miatt nincs elég közpénz, fejlesztés, adó, nyugdíj..stb, ahogy eddig?
Kurvára kíváncsi vagyok, mikor lesz április után egyszerűsítésről, képviselőfelezésről érdemi döntés. Véleményem: soha.
Négy év után megint a választásokkor visszatérünk ezek fontosságára.
ordovícium 2010.03.31. 16:40:22, könyvelőkém, be vedd a szivedrem , ezek itt jó irások, a könyvelő csak jelképes példa, lehetne kőfaragó is.az eljövendő szebb világban nem lesz a kormány nép- és orvosellenes, a sirkő- faragónak nem lesz munkája.
Az önkormányzatok majd a választások előtt lesznek átrendezve, nyilván olyan módon, hogy a területi kimutatásokból ismét a Fidesz jöjjön ki győztesen. A többi ott nem is számít, minden érdekeltnek lesz helye.

A könyvelők pedig abból élnek majd meg, hogy a válallkozások terheit csökkentik, ezért majd megéri oda menni EVA helyett. Csak az adminisztráció lesz több.
@Sasszem20: "aki nem tudja megcsinálni az EVA éves bevallását maga, az gyengeelméjű."

Eszerint te sem itt élsz.
Nem egy adóbevallás összeállítása a nagy gond (normális eseteben [normális országban] a 3-4 féle alapbizonylatod adatait gépbe viszed és kijön magától), a gond azzal van, amit nem tudsz.
Annyi jogszabály és előírás van (ami akár évente többször véltozik), hogy ha azzal tölti valaki az idejét, hogy "naprakész" legyen, akkor nem termel semmit!
Első lépésben elég lenne annyit egyszerűsíteni, hogy az önadózó (nem vállalkozást működtető, trükköző) alkalmazott adóbevallását sima általános iskolai végzettséggel ki tudja tölteni hibamentesen. És mindez férjen el egy darab A4-es lap egyik oldalán. (olvasható, átlátható módon).
Csak ennyit kérnék elsőre.
A fidesz nagyon egyszerüen megoldhatná ezt a helyzetet, alkotmányba foglalni, hogy soha többet ne lehessen deficites költségvetést benyújtani és azt a kormányt is azonnal le kell mondatni, akik mondjuk 0,5%-nál többet hazudtak a deficitet illetően, persze egy független (már ha lehet ilyent) és lehetőleg nemzetkőzi ellenőr csapat ellenében, hogy elkerüljük a mutyit.

Innentől kezdve meg egyenes út lesz ahhoz, hogy kirúgnának minden olyan embert, akinek nem feltétlen szükséges a munkája.

A mi falunkban elég korrupt a polgármester, miszter 10%, de ennek ellenére elégedett vagyok vele, mert az ő irányítása alatt visszafizette a falu az összes adósságát és azóta csak olyan költségvetést fogadnak el, ami nullás, pontosabban a tartalékok miatt egy picit pozitív.
Ha legalább ennyit megtenne minden polgármester, akkor nem lenne gond sehol.
Höhö... eddig sokan sokszor nekiálltak az adótörvényeket egyszerűsíteni, de valahogy mindig az lett belőle, hogy csak még bonyolultabb lett. Én nem aggódnék a könyvelők miatt, szerintem ezután sem lesz másképp.
Bocs, nem akartam ugyanazt a kommentet kétszer beírni, de nem láttam az első beírásomat és azt hittem elveszett. Van valami átfutási idő, amig megjelennek a kommentek ? Máshol ezt még eddig nem tapasztaltam.
Affene rájöttem: Tóta W. ezt amolyan szatírikus írásnak szántad.

Tudjuk hogy nem lesznek egyszerűbbek az adótörvények, mert ahhoz az alapoknál kéne kezdeni. Ekkora katyvaszból ami a magyar adó- pénzügyi- számviteli meg mittoménmilyen törvényenek nevezett sz..rkupacban van nem lehet 4 év alatt rendet teremteni.
@kisqtya33: ó, csak annyira szatirikus, mint a vasútszervezésnél a "továbbfoglalkoztatás", vagy bármilyen szolgáltatás megszervezésénél az a szempont, hogy abból minél több munkahely "teremtődjön".
Egy alapvető baj van ezzel az egésszel. Nem számol a kialakult magyar adózási morállal. Itt sikk adót csalni. És ehhez könyvelő ( és persze a sok kiváló politikus kell, aki a törvényi hátteret megteremti, természetesen, hiszen ő is erősen érdekelt). Állítom, hogy az egy főre/vagy cégre eső luxusjeep átlagban magasan a világszint körül járunk. Hogy mitől adózik egy német vagy dán (sorolható) tisztességesebben, az rövid úton belátható. Annak ellenére, hogy természetesen ott is van korrupció, pénzpazarlás stb.,de nem ez a jellemző.A német ingyen utazik az elképesztő minőségű és mennyiségű autópályáján, tehát kb. tudja, hogy ezért 1,2-1,4 a benzin. Aki vett már kint autót, az tudja, hogy max. 2-3 óra alatt minden papírt el tud intézni, frsz. leadás, új forg., új rendszám, biztosítás stb. Kíváncsi lennék ez nálunk mennyi idő alatt zajlik. De egymásra is figyelnek az emberek. Lehet, hogy ez nekünk szörnyű, de a szomszéd, aki tisztában van az akárki kb-i anyagi lehetőségeivel, meglátja, hogy az akárki fene tudja miből egy új X6-ost vett, biztos feljelenti az ottani APEH-nél, és az Steueramt valószínűleg még a hónapban megnézi, hogy volt-e miből. Újra mondom, ez valószínűleg nekünk szörnyűnek tűnik, de a német szomszéd úgy gondolkodik, hogy ő (majdnem)tisztességesen adózik és az X6 akárkit az ő adóeuróiból szolgálja ki az állam. Azaz tökéletesen igaza van.
Nálunk majd' mindenki tudja egy kistelepülésen, hogy ki lopja a gázt, ki a villanyt stb. Mégis hallgatólagosan tudomásul vesszük és ezzel fizetjük (az emelés miatt)az ő gáz- és villanyfogyasztását, miközben ő megveszi az új Volvo vagy Merci terepjáróját. Kérdem én, ki akkor a hülye a német vagy mi?
@Tóta W. Árpád: Azt azért látni kell, hogy a könyvelőknek sem abból áll ám a munkájuk, hogy mindent pontosan a jogszabályok alapján lekönyvelnek, kiszámolnak, visszaigényelnek stb stb
Ismerek néhány könyvelőt és amennyire én tudom, általában pont a kisvállalkozók azok, akik beletörődnek a rendszerbe és fizetnek cserébe csak könyvelést várnak el.
A már csak picit is nagyobbak elvárásai teljesen mások, hogyan és hol lehet csalni, ööö pc kifejezéssel adót optimalizálni
Barátomnak BT-je van és ő röhögve mesélte, hogy leüvöltötte a könyvelője fejét, amiért neki veszteséget okozott a normális könyveléssel, nem azért tartja a könyvelőt, hogy adót fizessen, hanem azért, hogy ne fizessen és mindent visszaigényeljen amit csak lehet.

Mások biztosan jobban meg tudnák becsülni, de én olyan 50-50%-ra teszem a könyvelők esetében a tisztes szakmai munkát és az "optimalizálási" erőfeszítéseket, de szép mondat ez

Úgyhogy ha az 50%-ból elveszítik a felét, akkor még mindig marad nekik elég munkájuk, főleg az "optimalizálással"
A könyvelői réteg hasznosságának taglalásán kívül még van ezért pár vetülete W. írásának. A bürokrácia leépítését várja, a vízfej állam kipukkasztását. Leszögezem, tényleg elképesztő apparátussal dolgozik a magyar közszféra, főleg a háttérintézményeket is beleszámítva. A FIDESZ-től várt racionalizálást azonban abszolút nem értem, hiszen az elmúlt években minden erre irányuló reformot megfúrtak. Egy példa: az egészségügy magánosítása. Ez az optimális működés alapfeltétele, a magántőke mindig ésszerűbben gazdálkodik az államinál. E helyett a populista vizitdíjas népszavazással nemcsak lesöpörték a színről, hanem még megásták Gyurcsányék sírját is vele. Mert a magyar választók partnerek voltak egy ekkora baromságban, egy kvázi államháztartási bevételről tartandó népszavazásban. És a sok birka elment boldogan szavazni, mi szerint nem akarok ADÓT fizetni! Erre egyetlen ésszerű válasz lehetett volna a szocik részéről, kiírni mondjuk népszavazást az szja eltörléséről. Valószínűleg 99,9 %-os lett volna az igenek aránya. Sajnos a választók buták, simán felülnek a populizmusnak. Még az itt kommentelők többsége is, pedig jobb a színvonal, mint pl. anno a homáron. De még Tóta is vár a fidesztől eredményeket. Valószínűleg kicsi volt még 98-02 között, a korona Dunán való leúsztatásán, és a családi adókedvezményen kívül nem sokat tettek le az asztalra. E helyett kaptunk egy arrogáns, gőgös kormányzást (ellenzék lesöprésével, ellehetetlenítésével - lásd parlamenti ülésezés, kormányképviselői interpellációk). Sok hibát vétett a baloldal ebben a 8 évben, de Gyurcsányban sokkal több volt, ebből Bajnai valamit meg is valósított. Jöjjön a fidesz, nézzük meg, mit tudnak, de sok jót ne várjatok tőle.
csak kicsit off:

mai index hir:

"követték-e a forinthitelek kamataival az alapkamat csökkenését. Az MNB adatai szerint nem."

De csakk vedd a bankokat Arpi!

meg nem eleg nagy a kizsakmanyolas!

szoritsd meg a csavarokat Fidel!
Na elolvastam egy-két kommentet, néhányan csak olvasnak de nem értik mi is vagyon leírva.

Egyébként ismerek gazdasági vonalon dolgozó szakembereket, ha az adótörvényt szóba hozom előttük, még a legnyugodtabbjának is elkezd lilulni a feje. És nem azért mert közeledik a húsvét és beleestek a tojásfestékbe.
Murphy törvényei közül jelen helyzetben az egyik legfontosabb:
A választási ígéretek minimuma a megvalósítás maximuma.

Remélem e blog kommentelői közül senki nem gondolja komolyan azt,hogy a jövendő kormány egyszerűsíti az adórendszert,számottevően csökkenti a közszolgák számát, és hasonló délibábos dolgokat fog művelni.
Az önkormányzati képviselők számának csökkentése azért is lesz nehéz és fájdalmas a Fidesz számára, mert az ott ülők többsége Fideszes, vagy ősszel Fideszes lesz. Ez a hadsereg nagyon sokat tett a győzelemért. És elég mérgesek lesznek, ha kirúgják őket.
@Tóta W. Árpád: Arpi!!!

vedd eszre, hogy nem cel a hatekonysag, fele ennyi emberrel is tudnank produkalni ugyanezt a termelest es szolgaltatasi szinvonalat, de mit csinalna a tobbi???
erre adj mar valaszt egyszer!!!!

igy is a legkevesebben dolgoznak a korosztalyukban (54%) Europahoz kepest Magyarorszagon.
@ColT: ColT · kilatas.webuda.com/ 2010.03.31. 14:58:07
Kedves CoIt
Imadlak benneteket!!!!!

""ezek a könyvelők miből fognak élni a várva várt adóegyszerűsítés után."
Esetleg elmehetnének dolgozni. Mármint valami hasznos munkát csinálni."

Az eg szerlemere egyetlen 'hasznos' munkat mondj amit egy konyvelo el tud latni... akarcsak hatekonytalanul!!!!!!!
@Karesz (Charlie): el sem tudom képzelni, hogy akkor mi a cél.
@tcom: bizony, de erről már szólt OV is, vmi olyat, hogy lesz neki néhány nehéz menete a polgármestereivel. mondjuk nemcsak ők húznák a rövidebbet, hanem a slepp is. nagyon izgalmas, és eddig szinte ismeretlen feladat lesz ez a fidesznek, ti. megpróbálhatnak kilépni a pártlogikából, de nagyon nagy a lendületük ahhoz, hogy hirtelen forduljanak. már az önkéntes agitátorok is állami állással számolnak.
@Karesz (Charlie): hmmm... ezzel nem lehet nem egyetérteni...

Amikor a TV-ben valami "főokos" arról nyilatkozik, hogy nem születik elég gyerek, mindig eszembe jut, hogy minek?

Oké tudom hogy öregszik a társadalom, ha nincs elég utánpótlás akkor előbb-utóbb sok lesz a nyugdíjas akinek a nyugdíját egy egyre kisebb rétegnek kell kitermelni, DE KÖNYÖRGÖM: van elég MUNKALEHETŐSÉG Magyarországon?

K...vára nincs. Az elmúlt másfél évben most vagyok a 3. munkahelyemen. 1. kirúgtak mert sokat kerestem. 2. a külföldi anyavállalat fogta magát és bezárta az egész itteni kócerájt és visszavitte a melót N.o.-ba. Most a 3. melóhelyemen mennek a leépítések mert nincs elég megrendelés.

Azért szülessen sok gyerek, hogy több legyen a munkanélküli?
@tcom:
Orbán versenylogikát alkalmaz. Ha jobb vagy, te leszel a befutó.
Egy focicsapatnál se 11 főből áll a csapat, és ott se mérgesek alapvetően a cserepadosok, hanem próbálnak bekerülni. Ha el tudják látni hasznos, fizetős feladattal a sleppet, akkor még csak lázadozás se nagyon lesz.
Arpi, ha mar itt vagy valaszolhatnal neha...

mi lenne a rokkantnyugdijasokkal (840 ezer) akiknek nagyobb resze nem igazan rokkant, de papirja van...

ki lenne hajlando fel minimalberert dolgozni, netan kevesebbert, ha mar eltorlik a minimalbert???
(hogyan elne meg belole?) es hogyan kenyszeritened munkara?

amugy ez a poszt most jobb mint a tobbi, van benne gondolat, bizonyitja, hogy kepes vagy az erdekviszonyok elemzesere... elore latod a konfliktusokat...de egyoldalu tovabbra is.

persze egyszerusiteni kene a joganyagot, meg az adotorvenyeket, de azt ne feledd el, hogy a vilag bonyolult, pl. kotnek minket az EU RENDKIVUL bonyolult szabalyai.

az adotorvenyek is egyszerusithetok persze, pl el lehet torolni a fajtajutalek jovedelmet, a szabadalmi kedvezmenyeket...( ha eppen az innovaciot akarod nyirni), de a kulfoldi adoztatast a kulfoldon szerzett itt adozo, ott adozo eseteket kezelni kell. en meg nem talalkoztam apeh-es szakemberrel aki ezeket vagta volna...
es van telephely meg off-shore es a vegkielegitest se jo egy evre elszamolni es aztan minden egyszerusitesi vágy ellenere... bonyolodik minden, ahogy a vilag is...
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2010.04.01. 09:29:57
" el sem tudom képzelni, hogy akkor mi a cél."

kinek mi...
a politikusoknak, hogy valaszzak meg ill. ujra oket,

nekunk a tuleles,

neked a fene tudja, penzkereset szolgalva a multikat,
@staropramen:
staropramen 2010.04.01. 09:26:28
Jo neved van, nekem izlik...

"Remélem e blog kommentelői közül senki nem gondolja komolyan azt,hogy a jövendő kormány egyszerűsíti az adórendszert,számottevően csökkenti a közszolgák számát, és hasonló délibábos dolgokat fog művelni."
Valoban ezt nem hiszem komolyan,
bar azt elhiszem, hogy nekigyurkoznek, es valami formalis sikert pl 5% csokkentest a kozszolgalat tovabbi szetzilalasa aran meg foganak tudni csinalni...

De azt bizony nagyon is elhiszem, nagyon szeretnem elhinni, hogy tiz ev alatt 1 millio munkahely letesul kis hazankban...
@Tóta W. Árpád:

Tudtad, hogy a Robotzsarunak is 3+1 elsődleges direktívája volt?
Elsődleges direktívák:
1. Közrend szolgálata.
2. Ártatlanok védelme.
3. Törvény megtartása és végrehajtása.
+1. Nem árthatsz az OCP embereinek
Aztán jöttek a másodlagosok.

Ha valaki kormányozni akar, annak célrendszere van, amelyek együtt kell teljesüljenek, és ha egymás rovására teljesülhetnek csak, akkor valamiféle egyensúlynak kell fennállnia, ami optimális kumulált eredményt biztosít.
(Lineáris programozás - a szimplex módszer nem olyan bonyolult, érdemes megnézned.)

Természetesen cél a hatékonyság növelése, és természetesen cél a foglalkoztatás szintjének növelése. Természetesen cél a minél kisebb vízfej elérése, és természetesen cél a minél kevesebb munkanélküli segélyen élő ember.
1998-2002 közötti időszak iskolapélda volt, hogyan lehet ilyen direktívák között a külső körülményekhez igazodva mozgatni a munkaerőpiacot. Nincs jó vagy rossz döntés, hanem van a körülményeknek megfelelő és a körülményeket nem kezelő döntés.
2002-2010 között egy rakás "jó" döntés született, ami legfeljebb egy iskolakönyvben leírva hangzott jól, és totális káoszt eredményezett. A látszatkormányzás tipikus hibái, amikor nem a körülmények, hanem a kommunikáció alakulása határozza meg a következő lépést.
A könyvelők és az ügyvédek majd megélnek abból, hogy a gazdaság fellendülésével egyre több ügyvédre és könyvelőre lesz szükség. Elméletileg. Bajorországban sem halnak éhen, pedig ott találták ki ezt a söralátét nagyságú adóbevallást, ha jól tudom. Az már látszik a visszafogott retorikából, hogy nagy adóreformra nem szabad számítani, ez várható volt, miután Magyarország eladósodottsága az egekben van, így szűk ösvényen kell haladnia a kormánynak. A (központi) közigazgatásban nem lehet már nagyon vágni, az utóbbi években kirúgtak gyakorlatilag mindenkit, akit lehetett, alig maradt tapasztalt szakember, a helyükre keveset kereső frissdiplomások kerültek, ezen a téren teljes a káosz.
@Karesz (Charlie): Hát igen... Nem az a baj, hogy a bankok profitorientált vállalkozások, hanem az, hogy a hitelezés terén gyakorlatilag nincs verseny, a bankok úgy működnek, mintha összehangolt magatartást tanúsítanának.
Amennyiben bármi, ismétlem bármi megvalósul a fent idézett kampányígéretek közül, méghozzá úgy, hogy nem kreálnak mellé másik öt vagy másik három átláthatatlan rendszert (ahogyan az a kormányzás általános logikája alapján szokásos) igen-igen elégedett leszek a Fidesz kormányzásával.

Mégis megvan az a ronda, a gerincen egész a nyúltagyig felkúszó rossz érzésem, hogy élve megzabálja a slepp, akit majd Orbán Viktor ezekkel a jogszabály-javaslatokkal előretol, ahogyan Gyurcsányt is felzabálta a szocialista párt lopáshoz, fosztogatáshoz szokott sleppje őszödi beszédestül, refomjavaslatosult együtt.

Ráadásul azt se feledjük, hogy a Fidesznek nemcsak az MSZP ellenkórusával kell elbírni, hanem a Parlamentbe kerülő Jobbikkal is, hozzájuk képest pedig az elmúlt évek Fidesze egyenesen úriemberi gesztusokkal bíró ellenzék volt...
@Frank99: Mi ez a hiszti? Nem TotaW mondja meg, hogy szükség van-e a munkádra, hanem a piac. Ha látod, hogy szükség van, akkor meg aztán abszolút felesleges ez a kirohanás.

A cikk arról szólt, hogy nagy valószínűséggel az egyszerűsítés piaci hatása az lesz, hogy kevesebb könyvelő kell, nem arról, hogy tiltsákbe. A jók akkor is piacon maradnak.

Amúgy a cikkhez: nos igen, a segélyen élőket szokás utálni, miközben mag az állami túlfoglalkoztatás is egyfajta segély - kicsit drágábban.
@Bogyó 2: akkor még egyszer lassan: rengeteg önkormányzatnak dolgoztunk. Bejártam az önkormányzatokba. Zsámbékon az önkormányzat épülete két szintes és az épitésügyi, vagy milyen szobában 3 ember dolgozik (illetve dolgozott 3 vagy 4 éve).

Ezek konkrét adatok, nem csak találgatások.

Tök meg akkora, hogy mész vagy 300 métert a főúton és már át is értél rajta. A töki lovascsárdában fél évig vágtuk a fát, naponta oda jártam.

Jegyző meg mindenhol van, kisebb településeknél ez körjegyző, aki egyszerre 3-4 települést lát el.

Fellázad, ha nem dolgoznak. Ez vicces volt... :)

Menj be egy önkormányzathoz vidéken, a kávéfőzésen kívül semmit nem csinálnak, pénteken még azért is megharagudtak, hogy abban a négy órában, ameddig tart a munkaidő, zavarni mertük őket.

Még egyszer, a biztonság kedvéért: szerintem Pest megyében több önkormányzatnál jártam személyesen, mint ahánynál nem és pár tucatnak dolgoztunk is.
@eMeL: elég egyszerű: férj-feleség-gyerekek. Nem házaspár a homokos pár, a többi meg, akik meg 10 éve együtt élnek két gyerekkel élettársként és nem hajlandóak összeházasodni, azok meg essenek el az adókedvezménytől. Végülis egy kedvezmény nem jár, hanem adható.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/29/meg_kisebb_a_rekordalacsony_kamat/

A linken található megállapításról/adatokról mi a véleményed Árpád?

Anno írtad hogy a bankok a betétesek pénzét teszik ki (meg a tulajokét persze) és hogy nem kell őket bántani.
A kérdésem az, hogy a görbékből tisztán látható hogy a betétesek egyre kevesebbet kapnak a hitelkamatból, vagyis nyílik az olló (kamatmarzs?) és azt nem a betéteseknek fizetik ki.
Szerinted ez így helyes és nincs pl semmi tennivaló?
Kinek megy a maradék pénz amit nem a betétesek kapnak?
Csökken a hitelkamat? Vagy netán több hitelt adnak a bankok jobb feltételekkel?

Szerintem a magyar bankrendszer egy vicc és csak azért mert megtehetik, ki vannak szolgálva törvényileg és mindenhogy. A kódex is egy viccc... arra jó volt hogy csillapítsa a közfelháborodást, de érdemi előrelépés nem volt.

Amugy jók ezek a cikkek általában, betöltik a provokáló vagy épp fejtágító felébresztő szerepet... bár néha kicsit félremennek. :)
A magyar önkormányzati rendszer úgy rossz, ahogy van, természetesen a túl sok önkormányzat miatt. 3200 Önkormányzat 10 millió emberre, vagyis egy átlag magyar településen 3125 ember lakik. Ezzel szemben pl. Olaszországban a 60 millió emberre jut 8100 önkormányzat, így egy átlag olasz településen kb. 7500-an laknak. Ugyanezen adatok Norvégiára:
4,800,000 lakos, 431 önkormányzat, 11136 fő/önkormányzat.
Egyébként a konkrét cikkhez annyit fűznék, bár ahogy látom előttem is tették ezt kb már:

Árpád, de írtál itt már szabadságról meg liberalizmusról meg a verseny milyen jó...
Nos ha a könyvelők tényleg olyan jók, akkor mint írták előttem is alapítsanak céget és versenyezzenek. Ha jól dolgoznak kitúrhatják a mostaniakat.
Újvilágból uyge tudjuk nem csak lefele de felfelé is van út nemde?
@nyekk: "Én a Fideszben egyszer már megbíztam. Mikor hatalomra került, csúnyán visszaélt a bizalommal. Soha többé Fideszre nem szavazok.
Marad a Jobbik. Ráadásul bennük van tűz, van lelkesedés, van elsöprő erő. "

Ja: kepviselofunky.blog.hu/2010/03/25/jobbikos_nemzetpolitikus_penisznagyobbitoval

Gratulálok. Ő is nyilván értéket állít éppen elő. Én könyvelőként nem. De tudod mit, hidd ezt.
A cikk pedig nem erről szólt, de ahhoz meg tudni kell olvasni...
@huvosvadasz:
A kérdés az, melyik drágább?

98-2002-ben fel lett rajzolva a képlet. Amikor sok a pénz a gazdaságban, akkor ki kell nyomni az embereket az államból, amikor beszűkül, akkor piacot kell generálni. Ha pedig ez a lehetőség is szűkül, akkor be kell emelni az embereket a karámba melegedni. És az utolsó, hogy meleg kaját osztunk a karámon kívülieknek.
Én, mint könyvelő szeretettel várom az irodámban azt, aki kíváncsi, hogy ezek a mihaszna könyvelők mivel töltik napjaikat. Gyere és tölts el velem egy hetet, és utána térjünk vissza ezekre a semmirekellő könyvelőkre, akik végre elmehetnének dolgozni. Számíts rá, hogy reggel 7-kor kezdjük a munkát, viszont ne számíts rá, hogy este 8 előtt abbahagyjuk. Ebédet hozhatsz magaddal, de nem biztos, hogy lesz időnk megenni. Számíts arra is, hogy dolgozni fogunk húsvétkor is, karácsonykor is, szombaton is és vasárnap is. Szabadságra nem megyünk, ha betegek vagyunk, akkor is dolgozunk, felejtsd el, hogy elmész táppénzre. A gyengébbek kedvéért pedig elárulom, hogy pont a könyvelők fizetik a legtöbb adót, hiszen szerződéssel dolgozunk és számlára. Nekem nincs eltitkolt bevételem és nincs feketén végzett munkám. Anyagi felelősségünk is van, ugyanis, ha elcseszek valamit én fogom fizetni a bírságot!!! Ugyanígy én fizetem, ha elfelejtem beadni a bevallásod, vagy hibásan adom be! Én próbálom menteni a menthetőt, amikor a magukat okosnak hitt vállalkozók hülyeséget csinálnak (pl. nem ad számlát, rosszul állítja ki a számlát, mert bizony még ez is gondot okoz)és én megyek helyetted az adóellenőrzésre, én képvisellek a hatóságok előtt. Aki pedig olyan könyvelőhöz megy könyveltetni, aki szerződés és számla nélkül dolgozik, annak úgy kell, nem tudom sajnálni egy kicsit sem, ha megbüntetik és nincs senki aki vállalná a felelősséget. Nagyon sokszor nem fizetnek a kedves ügyfelek, mert tőlünk elvárják, hogy sokszor hónapokig ingyen dolgozzunk (nehogy megbüntessék őket) és sajnos nagyon sokszor keresztet vethetünk a pénzre, amivel tartoznak. Mert ugye a könyvelő az utolsó, akire pénzt áldoznak. Fogadni mernék, hogy azok a kommentelők is tartoznak a könyvelőjüknek, akik nem tudják értékelni a könyvelőjük munkáját és semmirekellőnek nevezik őket.

Azt is elárulom, hogy a könyvelő képzés nem éppen a legolcsóbb képzés. Már sok évvel ezelőtt is több százezer forintba került és bizony nem 3 hónapos gyorstalpaló tanfolyamon.... bárki utána nézhet...
Továbbá mi minden napunkat azzal kezdjük, hogy megnézzük vajon tegnap óta mi változott, évente kötelező továbbképzésre kell mennünk, nem kevés pénzért, emellett szükségünk van nem kötelező továbbképzésekre is, amik szintén nincsenek ingyen. Folyamatosan tanulunk és képezzük magunkat. Egyébként nem értek valamit: miért nem megy el könyvelőnek, aki szerint nekik minden szép és happy, dől a lóvé, még dolgozni sem kell?
Félreértés ne essék, imádom a szakmám és nem cserélném el semmire. Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy az adórendszert egyszerűsíteni kell, mert ez így nagyon nem jó. De ha lehet ne úgy egyszerűsítsenek, mint pl. az egyszerűsített foglalkoztatás... amúgy meg sokkal jobb lenne az évekkel ezelőtti "bonyolult" adórendszer. Nekünk az egyszerűbb volt. Sokkal kevesebbet dolgoztunk, ugyanennyi pénzért, mert árat emelni nem tudunk egyenes arányban a többletmunkával. Feláll a szőr a könyvelők hátán az "egyszerűsítés" szótól. Az utóbbi néhány évben minden egyszerűsítés után SOKKAL bonyolultabb lett minden.
TWA: "Amikor már illik valami konkrétat ígérni, akkor kerülnek elő a látszólag költségmentes ígéretek".

OVI megigérte, hogy mindent visszacsinál, amit Bajnai intézett.

Éljen a sok szép új Nemzeti Gödör.
@nyekk: "csúnyán visszaélt a bizalommal"

Nem félj, ha hatalomra kerülnek (egyszer) ők is vissza fognak élni vele. ;) ;( :|
Elolvastam Kósa bürgermeister nyilatkozatát. Minden szavával egyetértek. Mellesleg sem az önkormányzatoknak, sem a könyvelőknek nem ígért nyakazást. Amit kilátásba helyezett, az a vízfej lecsapolása. Hátha legalább ebben egyetértünk nyelvtársaim.
@nyekk: "A burkoló értéket állít elő . Te nem."

Elfogadva, hogy a társadalom számára kevéésé fontos feléadatokat is végez egy könyvelő, de felhívnám a figyelmed, hogy a jelenlegi kettős könyvelés elvét és gyakorlatát még az adózás (szja,nyereség,áfa stb) előtti időkben hozták létre angliában. Mégpedig azért, mert a könyvvitellel lehet rendet teremteni egy cég életében. A könyvelés mutatja ki a nyereséget és veszteséget egy szatócsboltot meghaladó vállalkozás esetén.
Sok esetben a sikeres és sikertelen cégek között az a legnagyobb különbség az, hogy az egyik vezetősége tisztában van azzal, hogy mi történik (forintosított adatokban nézve), mi hoz hasznot és minek mennyi a költsége, míg a másik cég csak sodródik megfelelő cégvezetői információk nélkül.
Vagyis a könyvvitel ugyanolyan fontos tényező egy cég életében [*], mint a logisztika vagy szerződés nyilvántartás.

Szóval nem ártana tanulnod egy keveset a világról, mielőtt nagy igazságokat nyilvánítasz ki.

[*] Természetesen egy túlszabályzott és bürokratikus rendszerben (mint a miénk is) a valós értékét túlbecsüljük, mert a hatalommal szembeni életbenmaradás feltétele is a könyvvelés. Nem csak a saját szükségletünkre kell adattokat gyüjteni és rendszerezni, hanem az államhatalom számára is (nekünk gyakran szükségteleneket).
@anyátok:
Még szerencse, hogy nem te vagy Orbán.
@csmiklos-35: Család: "elég egyszerű: férj-feleség-gyerekek"

Egyrészt igen 'egysíkú' a világképed, másrészt leegyszerüsítő is. [elvált szülők (persze szerinted olyan sem létezhet, csak ha a pápa személyesen bontja fel), leányanyák, idős eltartott szülők, stb.]
Mindenesetre az általad elképzelt adótörvény nemigen lenne *igazságosabb* mint a mai, vagyis csupán az a kérdés, te kiket szeretsz, kinek akarsz kedvezni.
Mindenesetre ha egy adórendszer nem igazságos, akkor nehezen várható el a betartása.
Mihez fog kezdeni 20.000 könyvelő? Hát kihajtjuk őket dolgozni a földekre. Lehet epret szedni idényben, havat hányni télen. A Mecsekben újranyit az uránium bánya stb...

Szóval lehetőleg valami mást, hasznosat, MAGAS hozzáadott értéket. Nem élősködést, és misztifikálást, valamint semmiért felelősség nem vállalást, mert azt sem szeretnek...

Sok könnyet nem ejtek utánuk. De valószínűleg úgysem kell, mivel ez egy nagy kamu. Itt mindig úgy lesz valami egyszerűbb, hogy az elején még papíron talán, de aztán jól kiindulnak magukból, lévén mindenki csal, ezért 645 millió féle módon kérik be ugyanazt az adatot. Ergo a vége megint az, hogy közgáz diploma kell egy adóbevalláshoz.

Plusz egy jogi doktori a papíron elhelyezett fogalmak tényszerű megértéséhez. Ha erre gondolok, mindíg ökölbe szorul a kezem.
@eMeL: Amiről Te írsz azt kontrollingnak hívják. Nem éppen könyvelés... Egy cég pénzügyi vezetését ne keverjük már össze a könyveléssel.

Az a probléma, hogy itt egy vállalkozás közép szinten akkor sikeres, ha papíron jól költségel, és ügyesen irkálja a költségeit ide-oda.

Az hogy valamihez értesz, és kitermeled hasznod az ugye alap. Ettől még sajnos az állam simán csődbe vihet a mohóságával...
@_drc_: Nem igazán úriemberi gesztus, hogy rendre felálltak és otthagyták a beszélőt. Ezt bunkóságnak hívják, még parlamenten kívül is.Ha egyetlen gesztust tudnál említeni, örülnék. Biztos elkerülte a figyelmemet. Miért lesz problémájuk a Jobbikkal? Ők melengették azt a kígyótojást, amiből ezek a helyes fiúk kikeltek, nemde?
Az adótörvény akkor a legegyszerűbb, ha az állam semmit sem akar sem támogatni, sem visszafogni, plusz egykulcsos adót alkalmaz. Akkor a bevallás csak egy összeadás (bevételek), aztán pedig egy szorzás (adókulcs), aminek a végeredménye a befizetendő adóval egyenlő.

Ha viszont igen, akkor más adószabályokat talál ki a támogatott, mást a neutrális és mást a visszanyesendő bevételekre. Még inkább bonyolódik a helyzet, ha van, amit csak kicsit támogat, van, amit közepesen, és van, amit nagyon, ráadásul az egyes támogatások és/vagy az erősebben megadóztatott tételek alól vannak kivételek is.

További bonyolítás a több adósáv, pláne, ha az előbb említett támogatott, semleges és visszafogandó bevételekre más-más szabályok vonatkoznak adósávilag is. Ha mindezt összeszorozzuk, akkor kapjuk meg az egyes országok adóbevallási íveinek az összbonyolultsági értékét.

A támogatásokat és a visszafogásokat ugyanakkor a legegyszerűbb az adótörvényben elintézni, akkor nem kell hozzájuk (támogatási típusonként) külön apparátus, igazgatóval, székházzal, iratkezelővel, szóvivővel, PR managerrel, satöbbi, satöbbi, mert az APEH az úgyis ott van, és egy füst alatt lerendezi a dolgot. Persze, ha ez valakinek nem tetszik, lehet reklamálni, de az általános óhaj, hogy „legyen egyszerűbb az adózás”, kb. azonos a „legyen kolbászból a kerítés, oszt jóvan” kitétellel.

Az egyes önkormányzatok a saját településük ügyeit intézik. Az ügyintézést össze lehet vonni, de egy falu teljes önkormányzatának megszüntetése és összevonása egy másik önkormányzattal, azzal fog járni, hogy a két falu össze fog a közös koncon verekedni. Lesz lobbizás is, urambátyámozás, meg korrupció bőven, hogy melyik falu kapja a csatornaépítésre/segélyre/ésegyáltalánmire a pénzt. Mégpedig óhatatlanul, sőt halálbiztosan. Aztán az erősebb győz, a gyöngébbnek meg coki. Bírósághoz mindig lehet fordulni, de amikor ott 3200 kutya jelenik meg hetente, a fele felperesként, a másik fele meg alperesként, arról nem vagyok meggyőződve, hogy minden világok legjobbika lesz.

Egyszerű persze kijelenteni, hogy például legyen világosság, viszont (sajnálatos módon) ez eddig egyedül a jóistennek sikerült negatív következmények nélkül. Akkor ugyanis lőn. Az itt felhánytorgatott ügyek esetében viszont, jóisten híján (bár már egészen közel jár hozzá), nem vagyok benne teljesen biztos.
remélem mindenki nézte Bokrost!
@grizliewok: "Nem úgy működnek, mintha" - hanem úgy működnek, hogy összebeszélnek. Csak a Versenyhivatalnak kényelmetlen ezt vizsgálnia...
Ez körülbelül olyan, mint hogy azért szemeteljünk az utcán, hogy szegény közterületeseknek is legyen elég munkájuk.

Hát nem!!!

Egyszerűsíteni kell a folyamatokat, racionalizálni a munkavégzéseket, és azokat az embereket, akiknek az eddigi munkájuk feleslegessé válik, őket pedig átképezni hasznosabb munkára! Dolgozni ésszel kell, nem ész nélkül!

Ha már ott tartunk, hogy idilli világban élünk, ahol kevesebb munkával is többre jutunk, akkor pedig lehet csökkenteni a munkaidőt, vagy nagyobb energiákat befektetni olyan dolgokba, melyek az emberiséget előbbre viszik.

Ha nem lenne az a hatalmas pazarlás az emberek munkaidejével, ami jelenleg zajlik (kamu állások, kamu szakmák, probléma gyártás), akkor egy igazán élhető világot tudnánk közösen megteremteni.
@Tóta W. Árpád: Én néztem. Nem volt elég kemény. :-) Illetve adókérdésben nem volt elég egyértelmű. Régen azt szokta mondani, hogy többen fizessenek egyénileg kevesebb adót, mintha most úgy értette volna, hogy egyénileg sem lesz kevesebb egy darabig. Meg emlegette a minimálbér adójának kompenzációját. Az kb. ugyanaz, mintha adómentes lenne...

De az nem kérdés, hogy összességében ő a legmeggyőzőbb.
ja, szoftos volt, bár a kontraszt így is megvolt a többihez képest.
Árpi, te most akkor konkrétan mit is szeretnél?

"Nemrég még teljesen nyilvánvaló volt, hogy Gyurcsány Ferenc a józan, reális, és az elkerülhetetlen áldozatokat el nem hallgató felelős hazafiság egyszemélyes élvonala, aki nem kertel, hanem megmondja, hogy át kell rendezni az országot, mert ránk rohad. Nagyon őszintén mondja, nincs más. Lesznek tüntetések, fájni fog, de meg kell tenni. Orbán Viktor meg az a figura volt, akinek semmi sem drága, és szociális demagógiában tekergőző pajorként rágja a jövő gyökerét. Mindenkinek szükségletei szerint - így vartyogott az iszapból.

Egy hét alatt fordult a kocka. A szöszösöltönyös, eccerű szegényembernek álcázott Orbán lerúgta a gumicsizmát, és megmondta, hogy igenis vissza kell venni ebből-abból, például a nyugdíjakból."
w.blog.hu/2008/05/27/terfelcsere

Két évvel ezelőtt ez volt a helyes irányvonal, most meg már nem kóser? Nem egészen értem. Naná, hogy minden átalakulásnak vannak / lesznek vesztesei, a "kisebb állam" csomagnak pl. a bürokraták és a könyvelők. Na és?

Mit akarsz akkor mondani ezzel a posttal? (Ha csak valami jómunkásemberparáztató kampányszarságot, akkor ne is magyarázd el.)
@Tóta W. Árpád: kár h a tök inkompetens nika vezette. (aki ez elején le "legyenmásapolitikázta" az LMP-t) Antónia elég kemény volt az övéivel, ami Bokrosnak pont jó lett volna, mert ő nem csak kitérő választ tud adni. A végére eléggé felpörgött, mehetett volna még 10 percig, a nyugdíjak szóba sem kerültek pl. A "mindenki fizessen eü hozzájárulást"-nál felszisszentem, az exszoci szavazóknál nem biztos, h ez a módja a bevágódásnak, de mondjuk ha BL vmire építhet, az az, h ő az egyetlen nem populista a mezőnyben.
@Tóta W. Árpád: Szerintem bukná a fogadást. Érte kár, a rest of the MDF-ért nem fogok könnyeket hullatni. Ő el lesz kint Brüsszelben és van még esélye a visszatérésre.
@dark future: én változatlanul tartom a helyes irányt, és változatlanul azt mondom, h még a legártatlanabbnak tűnő jókormányzásnak is lesznek címzettjei a szopóágon. se kolbász, se kerítés!
@Lacóka: de hát ennek a műfajnak az a lényege, hogy nem akar direkte bevágódni.
@Tóta W. Árpád:

"remélem mindenki nézte Bokrost!"

miért, ki az a bokros? számít valamit, hogy ő mit mond?

játékpénzben pókerezve emelni a tétet nem kunszt. ő két hét múlva húz vissza brüsszelbe, a maximális hőstette annyi lehet, hogy még négy évig nézhetjük a dávid-herényi páros túlélőmutatványait.

ötleteim nekem vagy neked is lennének, a megvalósítás potenciális eshetősége nélkül meg bármit lehet mondani vagy ígérni. ergo hogy mit mond bokros, az hidegen hagy.
@Tóta W. Árpád:
Dehogynem. A piacszegmentálás nem romantika. Számok vannak mögötte és kontrollcsoportok.
@Tóta W. Árpád:
Áltál már térdig mocsárban? Az egyik lábadat megemeled, hogy előrébb tudj lépni vele. Közben a másik mélyebbre süllyed. Aztán a másikat emeled kicsit előre, és emez süllyed meg. Több technika is van rá, a lényeg, hogy az irány jó legyen, és használd ki, ha akad egy-két kapaszkodó, vagy szilárdabb réteg a lábad alatt. Ha haladsz kifelé, egyáltalán nem bánod, hogy a haladástól a lábaid kicsit sárosabbak lettek, mintha egy helyben álltál volna.
@xsasha: ja, csak eddig ugye a hős mocsári hajós azt kiabálta, hogy juj, sár! necsináld már, sárosak leszünk!
@Tóta W. Árpád:

hát akkor drukkoljunk együtt annak, hogy történjék már valami, és csinálják meg végre azokat a rohadt reformokat, amibe gyurcsánynak már azelőtt beletört a bicskája, mielőtt még egy kapavágást tett volna. azt az elmúlt négy év fényesen bebizonyította, hogy körkörösen támadva (majd védekezve), ötvenegykétszázalékkal meg egy genya koalíciós partnerrel megáldva esély nincs a változtatásokra.

hosszas tépelődés után el kellett fogadnom azt a szomorú tényt, hogy a gödörből való kimászáshoz jelen helyzetben leginkább az segíthet bennünket, ha lesz egy erős kormányunk, és megúszható lesz az állandó politikai alkudozás és szarakodás. hogy történetesen ezt a szerepet a fideszre osztották, annak bizonyára lesznek kockázatai és mellékhatásai, olyan marha jó témákat és magaslabdákat fognak neked szállítani mint még soha, de ha ennek így kellett alakulnia, akkor fogadjuk el, és ne tegyünk nekik keresztbe csakazértis.

a mai írásod szerintem tipikusan ilyen szándékú.
@dark future: én az első sorban fogok tapsolni, ha megcsinálják a reformokat, még akkor is, ha ébredésnek vagy akárminek hívják inkább, tekintve hogy a reform ugye alapból bűn a _saját_ eddigi szövegük szerint. (ez persze képletesen értendő, mivel a jobboldal "közösségiségétől" a hideg ráz ki.) lehet, hogy jobban kellett volna karikíroznom.

btw az "állandó szarakodás" attól még nem úszható meg, h 1 párt kormányoz, hiszen azon belül is vannak ám érdekek. ld önkormányzati reform: mi lesz a fideszes helyimenőcsávókkal? mezőgazdaság, gazdák. orvosi kamara. "jogásztársadalom" (ld a posztban). lesz kivel szarakodni, és lesz külső, ellenzéki nyomás legalább két irányból, meg akkor még az imf és brüsszel. nehogy azt hidd, hogy ha egy párt van, akkor egy akarat is van.
@Tóta W. Árpád:

"nehogy azt hidd, hogy ha egy párt van, akkor egy akarat is van."

természetesen nem hiszem, és pontosan tudom, hogy még így is kemény menetek lesznek.

mindenesetre összehasonlíthatatlanul könnyebb pálya egy 60-65 (meg legfőképp 67+)%-os, centralizált párttal, válság után, koalapartner nélkül, vaskezű elnökkel, aláírt polgármesteri és képviselői szándéknyilatkozatokkal, nomeg GPS helyett használható IMF-iránymutatásokkal reformálni, mint gyurcsánynak őszöd után, pénzbővében, tüntetőkkel, külső és belső ellenzékkel/ellenséggel, ezernyi érdek mentén felépült, tucatnyi platformból álló párttal, szdsz-szel súlyosbítva, meg egy-két sunyi orvgyilkossal, akiknek semmi sem volt drága.

egyetértünk ebben vagy nem?
@Tóta W. Árpád: Eddig össze vissza ugráltunk, és úgy vigyorogtunk, mintha egyre kijebb lennénk, pedig csak a nadrágszárunkat húztuk egyre feljebb némi kis trükkel. Mi a faszt kiabáljon, ha nem sarat?
@Tóta W. Árpád:
:-)
Mennyit változott a szél a diktátor Orbánozás óta.
:-)
@xsasha: kiabálhatta volna, hogy menjünk, pl.

"Mennyit változott a szél a diktátor Orbánozás óta." - ???
@dark future:

valószínűbb, hogy könnyebb, de hát majd meglátjuk. a fidesz most nagy lehetőséget kap, arra is, hogy nullára darálja le magát - ami viszont senkinek sem érdeke.
@Tóta W. Árpád:

"mi lesz a fideszes helyimenőcsávókkal?"

hát... tippem szerint országos középmenőcsávók lesznek belőlük (lásd kósa és az államtitkárkodás)

"mezőgazdaság, gazdák. orvosi kamara. "jogásztársadalom""

gondolom, hogy lesz nekik is dobva valami csont. meg enyhíti a helyzetet a belső fluktuáció, a saját emberek helyzetbe hozása. persze vesztesek lesznek, az borítékolható. és nagy részük egy ideje már sejti is, hogy a bráner melyik végén fog állni...

annyiban egyszerűbb lesz az átmenet, hogy a mostani lejátszott meccs, a térfélcsere nem sokkszerűen fog lezajlani, hanem már javában tart (pl. pálinkás az mta élén, ügyészség stb.).
@dark future: kizárt, hogy az önk. és egyéb vízfejek emberanyagát át tudja venni a központi kormányzat. arról nem beszélve, hogy ez rossz döntés lenne.

hogy a téfélcsere mennyire sokk, az attól is függ, kik jönnek elő és hova. egy simicska apeh-elnök, meggyes tamás miniszter elég nagy sokk lenne, reménykedjünk OV józanságában.
@Tóta W. Árpád:
Jah, kiabálhatta volna. De legalább olyan fontos volt elzavarni azokat, akik a mocsarat idedagasztották, és most hajósként próbálták eladni magukat.

"nehogy azt hidd, hogy ha egy párt van, akkor egy akarat is van." Eddig elég sokan akarták ezt elhitetni a baloldalon.
@Tóta W. Árpád:

"a fidesz most nagy lehetőséget kap, arra is, hogy nullára darálja le magát"

reméljük a legjobbakat. ha ők nem lesznek észen, majd észen lesz a gazdasági holdudvaruk.

98'-ban a fideszesek szinte a semmiből másztak elő, orbánviktor volt talán 36, tapasztalat nélkül, háttér nélkül, saját média nélkül, totális káderhiánnyal sújtva, abból (leginkább kollégiumi csoporttársakból) építkezve, ami éppen kéznél volt.

ehhez képest sokat változott a világ, professzionalizálódtak, orbán egy tapasztal róka lett, van média, van hátország, van kapcsolatrendszer, van össznépi támogatottság, vannak káderek (most már kissé sokan is). ez persze hátrányokkal is jár, a nyolc év állfelkopás után a számla vastagon be lesz nyújtva, viszont megvan az a vitathatatlan előnye is a dolognak, hogy csak úgy randomize nem lehet improvizálni és ötletelni, mert túl sok a vesztenivaló. ha sikerül megtalálniuk a közös nevezőt, akkor azzal nagyjából ki is jelölik előre a pályát.
@Tóta W. Árpád:
"egy simicska apeh-elnök, meggyes tamás miniszter elég nagy sokk lenne"

a káderpolitika már csak ilyen. gyurcsány sem úszta meg, hogy puchból államtitkár, szekeresből "miniszteruru" legyen.
@Tóta W. Árpád:

"kizárt, hogy az önk. és egyéb vízfejek emberanyagát át tudja venni a központi kormányzat"

nem is kell az egészet. nem arra gondoltam, hogy a falu jegyzője állást kap majd a minisztériumban. elég lesz, ha a vidéki főbb hangadókat felhozzák pestre, és benyomják őket a kormányzatba. utánuk minden sor eggyel előbbre léphet, tehát nagyon nagy ellenállás nem lesz. az meg, hogy megmarad-e bivalybasznádon a polgármesteri hivatal vagy sem, azért nem egy kardinális kérdés, és nem egy kezelhetetlen politikai probléma.

persze néhány tulkot muszáj lesz fölfelé buktatni, ahogy anno azt sem úszták meg, hogy tarlós legyen a főpolgármesterjelölt. orbán időnként teljesen érthetetlen szemmélyzeti döntéseket hoz, de szerintem mikola emlékezetes alakítása óta próbálja magát erről leszoktatni.
@dark future:
Politikai realizmus. Hasznos.
@dark future: de nem lesz hova előrelépni a második vonalnak, ha megszűnik az önkormányzat, mert rájönnek, hogy el lehet igazgatni öt falut eggyel. persze én leszarom, csak azért írtam, mert kicsit úgy nézett ki az érvelésed, hogy a fidesz centralizált, ezért mindent át tud nyomni.

ráadásul (ld molnár oszkár) a csalódottak, a leépített káderek vsz simán átigazolnak a jobbikhoz.
@Tóta W. Árpád:

a debreceni önkormányzat biztosan nem szűnik meg :-). meg még sok másik sem.

a molnároszkárokkal leginkább a média foglalkozik, kb. úgy 15 percig, nem ők a politikai tényezők. persze kopás lesz, erózió lesz, de a totális hatalomátvétel miatt a legbefolyásosabb helyi kiskirályok kezelhetők maradnak, pozícióból meg még a nyesések után is megmarad annyi, ami elegendő a legfontosabb szereplők leszerelésére (ha más nem, akkor mennek valahová nagykövetnek). akárhogy is nézem, a pártszakadás réme mostanában nem a fideszt fenyegeti...
@dark future: "a pártszakadás réme mostanában nem a fideszt fenyegeti..."

már túl van rajta!
off

most kaptam:
"Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint birkózni egy disznóval a sárban. Néhány óra elteltével rájössz, ő élvezi."

no léptem aludni :-)
Tegnap este két analfabéta beszélgetését láttuk:

Az egyik egy riporteri analfabéta, aki azt hitte, az a feladata, h reklám időt adjon Bokrosnak. Olyannyira nem ment bele az ellentmondások taglalásába, h már-már idegesítő volt nézni, h "te hülye, hát miért nem kérdezed már meg azt, h...".
Nika meg sem közelített Mészáros A. kérdezési stílusát, ami sokkal szimpatikusabb, mert izgalmassá teszi a riportot, és lényegében létrehozza azt a vitát, amit hiányolnak sokan.

A másik analfabéta Bokros, aki úgy adja el a megvalósíthatatlant, mintha az lenne az egyedül üdvözítő az ország sorsára nézve. Egy politikai katasztrófa emberünk, akit nagyjából egy éven belül úgy söpörne el a népharag, mint soha senkit. Bokros csak papíron tud politizálni, csak számológéppel tudja az ország gazdaságát megjavítani, valóságosan képtelen lenne erre. Ez a legnagyobb átkúrás az egészben.
Az a politikai dilettantizmus feltűnt-e vkinek, h Bokros tandíjat akar a felsőoktatásban, miközben ezt alig két éve népszavazás törölte el?

Persze, érdekes kérdés, h vki meg kettős állampolgárságot akar, pedig arról is van több, mint 6 éves népszavazás, ami érvénytelen volt, bár egy kicsit több volt az igen.

Meddig érvényes a népszavazás hatálya? Máig tisztázatlan, de gyanítom, 2-nél bőven több. Ezért Bokros javaslata dilettáns.

De én igazából akkor robbantam majdnem fel, amikor a 18 év felettiek tételes eü-hozzájárulásáról beszélt, ugyanis

- a középsikolásak bő negyede beleesne (technikus képzők is vannak, no és a 12., 13. évfolyam)

- kisnyugdíjasok,

- cigányok ( 80-85% munkanélküliség)

- egyetemisták, akiket már elvileg tandíjjal is sújtott.

Most komolyan: vegyük azt az egyetemistát, aki vidéki, fizet kollégiumot (vagy albérletet), tandíjat, tételes lófaszt, könyvek, kaja, utazások, stb... Ez becslésem szerint 120-150 ezer forint spórolással egybekötve is. Mit csináljon? Honnan vegyen ennyi pénzt? Dolgozzon? De neki tanulni kéne minél jobban, h ösztöndíjat kapjon.

Balfasz ez a Bokros, mert az ő rendszere a rétegek közötti társadalmi mobilitást legyilkolná, ami hosszútávon az elit értelmi szintjét is súlyosan blokkolná, rontaná.

Ehhh, egyszerűen szar politikus, és kész.
@Tóta W. Árpád:
"már az önkéntes agitátorok is állami állással számolnak."

Ezt honnan vetted?
@malacz69【ツ】pezsgője még 9 napig hűl:

"Az Országgyűlés három évig nem hozhat az ügydöntő népszavazások eredményével ellentétes határozatokat, törvényeket"
hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pszavaz%C3%A1s
Hát ezen most elgondolkodtam. Lévén magam is mérnök, legelsőbb a hasonlatban szereplő dolgok bája ragadott meg, amennyiben a mérnök az disznó, a vita az meg sár. Node lépjünk túl ezen, felejtsük el a negatív asszociációkat, amelyek első pillanatban (akarva, akaratlan) beugranak, hiába szeretné az ember, hogy rá és pályatársaira valami kevésbé otromba hasonlat alkalmaztassék, ez van, lássuk tehát magát a konkrét hasonlatot egyik szereplője és helyszíne általánosan negatív jellegétől függetlenül.

Itten arról van szó ugyebár, hogy a normál ember (aki nem mérnök, sőt messze nem az, még távolról sem, a jóisten őrizze őtet attól!) leáll a mérnökemberrel vitatkozni. Ez a nemmérnökembernek egyenlő ugyebár azzal, hogy bele kell mennie a sárba. Piha, mondja a nemmérnökember orrfintorgatva, mivel a nemmérnökemberre (a hasonlat szerint) alapvetően jellemző, hogy nem szeret a sárba menni, magyarán nem kedveli a vitát különösebben. Ugyanakkorazomban, vele ellentételesen, a mérnökember szeret belemenni a sárba (azaz a vitába), és hát kivel jobban beszemélyesíthetni a sárba menni szeretőt, mint egy disznóval, amely állatfajtára ezen tulajdonság köztudomásúlag szintúgy jellemző. Ebből már következhet, hogy ha a mérnökember vitatkozik, akkor azt ugyanúgy élvezi, mint a disznó a sárban hempergést.

Ezek után két dologgal van már csak problémám, mely problémák kismértékben ugyan, de eltántorítják a hasonlatot az elvárt tökéletestől. Az egyik az, hogy a disznó a sárban hemperegni szeret, nem pedig birkózni, mert a ráragadt sár valamennyire megvédi őt az élősködőktől, melyek előszeretettel fúrják magukat a vastag bőrbe, ezenközben viszont mellőzni szeretné a rúgásokat, döfködéseket és oldalbavágásokat. Magyarán a disznónak a sárban való hempergés igen, a sárban való birkózás azonban semmiképpen sem sajátja (amennyiben persze valaki sárban birkózó disznókról örvendeztet meg információval, ezen kijelentésemet visszavonom). A másik, hogy miért nem vehető azonnal észre, azaz miért kellenek órák az észrevevéshez, hogy a mérnökember élvezi a vitát? Illetve, oppardon, a sarat? Az ugyanis rögtön tudható, hogy ő, disznóként, sokkal otthonosabban mozog benne. Ennyire alacsony lenne a nemmérnökember észrevevőképessége, vagy disznóismerete?

Van még egy dolog. Lehet, hogy tévedek, mikor általánosságban említettem volt, miszerint a nemmérnökember nem szereti a vitát. Lehet. Lehet, hogy csak a mérnökemberrel valót nem szereti, és más viták néki a pillangólánnyal rózsaágyon való lamúrhoz hasonlatosak. Napéldául a „Szerintem Orbán lenne a legjobb miniszterelnök.” „Szerintem is.” vita. Hogy miért pont ezt a vitát említem itten? Mert ez jutott eszembe, na. A disznók most valahogy nem.
Az írástudók árulása...
@vakapad:
A hasonlat azért hasonlat, mert hasonlít és nem tökéletesen lefed.
Mint hozzászólásodból is látszik, a mérnökember hajlamos a semmiről is sarat dagasztani. Egy olyan poénról értekezést írni, amit vagy viccesnek talál az ember, vagy nem. Egy poént magyarázni, hogy miért vicces vagy miért nem, igazi mérnökmunka.
Az értekezés második része rávilágít arra is, miért alkalmaznak mediátorokat, menedzsereket a mérnökemberek és más szakemberek, pl. pénzügyesek között. A mérnökember ha rákattan egy logikai láncra, nehezen vált koordinátarendszert. Hiszen csak 10 fokot kellett volna a nézőkén állítani, és akkor észreveszed, hogy az oldalba szúrás, bökdösés megfeleltethető a megannyi személyeskedéssel, trágársággal, bunkósággal és őszinteséggel, amit a vita közben adsz-kapsz. (persze te kivétel vagy, te csak kapsz.) Ezek nélkül a vita szinkronsárbanhempergőzés lenne. Vagy aszinkron.
Aztán persze a csúcs, a miért nem vehető észre opus. A mérnökember azt képzeli, hogy a másik embernek is ugyanazok az alapvetései mint neki, azt észleli és arra kellene asszociáljon, mint ő. Pedig a nemmérnök csak egy másik emberrel kezd el vitázni, és főleg egy anonim bloggolásban nem is gondol arra, hogy a másik disznó. A mérnökember bár logikusan és ok-okozatok mentén gondolkodik, ami jó, hajlandó beleragadni a saját kis koordinátarendszerébe, a saját kis nézetpozíciójába, és képtelen más irányból nézni az adott kérdést. Ha nem így lenne, mérnökök lennének a vezetők, de sajnos a mérnökök nem azok.
Persze a legviccesebb egy külső szemlélőnek, amikor jön egy másik bmes, és vitatkozni kezd egy poén megmagyarázásán, ami már önmagában is sokkk volt.
@xsasha: A kínai legfelsőbb vezetésben kilencből öt mérnök. Meg is látszik rajtuk.
Volt a bloggazdának egy kérdése múltkor:
ki a kommunista?

Nos, Bokros - a kedvence - megmondta: az LMP a kommunista.

Nem mellesleg, múltkor már szélsőbaloldalizta is. Igazán kíváncsi lennék arra, h Tóta urunknak mi a véleménye arról, h nagy favoritja mennyire tud politikailag térben és időben tájékozódni, vagy - és ez már a személyes véleményem - csak egyetlen dologhoz ért: a rövidtávú válságkezelés.
@malacz69【ツ】pezsgője még 8 napig hűl: ja de az lmp-t én is szoktam komcsizni. hát ha valakit lehet komcsizni, akkor az az a párt, amelyik minimumjövedelmet ígér.
Na többet nem offolok :-) Minek egy önirónikusnak szánt poént túlmagyarazáni?
@dark future:

Javasolnám, hogy csak nyugodtan. Továbbra is. Jómagam szeretek dagonyázni, valamint terepként a sár, sem idegen tőlem annyira (mint ezt kifejteni igyekeztem, a hasonlat ebből a szempontból stimmel), és meglátásom szerint nem önirónia van benne, hanem egy egészen jó elképzelés a meglepődő másikról.
@Tóta W. Árpád:

ha már említetted bokrost, meg a postban azt hogy eva-zol, akkor -- a post szellemében -- kapcsold össze a kettőt, és mindjárt látni fogod, hogy bizony te is gyorsan szopóágra kerülhetnél, ha eljönne bokros országlása:

"Az adórendszert illető elképzeléseiről Bokros Lajos röviden csak azt jelezte: a bagatelladók (eva, ekho - a szerk.) eltörlése és az ingatlanadó bevezetése után egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelem adót, 8 százalékos egészségügyi és tízszázalékos nyugdíjjárulékot a munkavállalói, 10, illetve 18 százalékosat a munkaadói oldalon képzelne el."
index.hu/gazdasag/magyar/bokr061016/

a fentiek ismeretében illogikus lenne bokrosra és az mdf-re szavaznod, mert ez az egyéni érdekeid sértené, függetlenül attól, hogy mi a jó az országnak ;-) persze most ez azért nem izgat téged különösebben, mert jelen állás szerint bokros a politikai programját (és benne adóelképzeléseit) bekereteztetheti és kirakhatja az ágya fölé, de ha élesben menne a dolog, azért egy kicsit csak elbizonytalanodnál... nem?

ajánlott olvasmány mindenkinek TG mai írása az elvek és az érdekek különbözőségéről: torokgaborelemez.blog.hu/2010/04/03/122_miert_elv_ami_erdek
@xsasha:

Valóban igaz, hogy ha egy mérnökember rákattan egy logikai láncra, akkor abból nehezen lehet kimozdítani (engem például sehogyse). Feltétel persze, hogy az egy logikai lánc legyen.
@vakapad:
Ez ismerős.
Időközben én rájöttem, hogy a világ egy pulcsi, ahol a logikai láncok keresztül kasul értelmezhetőek. Ahol vannak kisebb kapcsolódási sémák, és nagyobb minták, amin belül vannak sorminták és színminták is.
Szintén izgalmas nézetet adnak a lineáris programozás, azaz az egyenletrendszerek optimumra való megoldásának módszerei. Az emberi döntések is ilyen mátrixokba rajzolhatók, és érdekes látni, ki milyen módszerrel közelít a megoldáshoz. Mindenki döntésében van logika, logikai lánc is akár. Az eredmény persze elég nagy szórású. :-)
@Tóta W. Árpád: Minden éremnek két oldala van, ezt tudjuk. Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. Viszont a rövid távú nyereségek, gyakran hosszú távú veszteségekké alakulnak és vica versa.

A magyarország története könyvsorozat 23. részében van egy diagram az 1900-as évektől 2000-ig milyen eloszlásban vannak a munkák magyarországon 10 évenkénti bontásban.
A tanár/orvos/közigazgatási alkalmazott a 80-as években tizenpár százalék volt, 2000-ben kb. harminc. Nem hiszem hogy a tanárok és az orvosok dobták meg a számot.

Érdekes elgondolkozni azon, hogy egy diktatórikus rendszerhez képest - ami alapvetően bürokrata - sikerült a demokráciában a közigazgatási alkalmazottak számát majdnem megtriplázni.
Ezek az emberek ugyebár nem végeznek termelő munkát, a pénzüket az államtól kapják, ami részben a mi adónkból történik egy alacsony hatásfokú elosztási rendszeren keresztül.

Szóval lehet, hogy rövid távon sok ember veszítené el a munkáját, de hosszú távon megérné, azt hiszem.
@stoppos76:
A belső munkanélküliség felszámolása következtében valamit kezdeni kellett az emberekkel, és a tőke nem áramlott olyan sebességgel az országba mint Rajkánál a Duna. Az értékteremtő folyamatok beindítása sokkal fontosabb és hasznosabb elem, mint a közigazgatás leépítése. Ez inkább kampányelem. Ajánlom figyelmedbe a KSV tevékenységét. Sokkal többet tesznek a magyar gazdaságért, mint Bokros meg Vona együttvéve.
Szerintem nem az aktatologatók lendítik fel a gazdaságot.
Remélem a hülyeséget beszélő bértollnokokat is érinti a válság.

36 éves vagyok.
Jelenleg könyvelőirodám van.
Évek óta érzem az agyatlan adminisztráció terheit, és ettől még többet nem keresek....

Ez a könyvelősdi játék már a 3 foglalkozásom és nem az első diplomám végterméke.

Ha engem érint ez a dolog, például a csökkenő megbízások révén, akkor alkalmazkodom az élet kihívásaihoz és pályát változtatok.

Mint ahogy már tervezem is, jövőre berekesztem ezt a stresszgyárat, amiben élek...

Több szabad időm lesz és lesz időm ilyen demagóg, csúsztató cikkeket olvasni.
süti beállítások módosítása