W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Mondd, mit érlel

2010.03.31. 14:40 Tóta W. Árpád

Amikor már illik valami konkrétat ígérni, akkor kerülnek elő a látszólag költségmentes ígéretek, köztük a közjogi javaslatok, a korrupció végleges legyőzése, és az adóegyszerűsítés. Ezeknek látszólag nincsenek kárvallottjai, az ilyesmit nyugodtan el lehet ereszteni kampányban is, ennek mindenki örül. Látszólag. A valóságban kiterjedt és befolyásos rétegek élnek a most eltörlendőnek ítélt vízfejből, ráadásul olyanok, akik ezt ki tudják számolni.

3200 önkormányzat, például. Hogy ez a rendszer elavult és pazarló, azt tudtuk már Gyurcsány idején is, csak akkor még mindez megőrzendő vívmány volt, és az érdekeltek fel is sorakoztak mellette. A Fidesz most mégis prominens szinten publikálja, hogy itt komoly leépítést tervez. Nyíltan beszélnek az adóegyszerűsítésről is, és ezért joggal lelkesedik minden igaz magyar szíve.

Nekem például egy sima alkalmazotti státusom meg egy evás cégem van, de ezek lepapírozásához rendszeresen szakember segítségére van szükségem. És ez volna az úgynevezett egyszerűsített vállalkozói adó. Hát az sem egy A4-es oldal. Belátom, hogy ki lehetne tanulni a csínját-bínját, mint ahogy talán kutat is tudnék ásni, ha muszáj lenne, de hát nem volna öröm, sem biztonságos. Ezért inkább fizetek egy könyvelőnek, hogy csinálja meg az adminisztrációt.

Az a kérdés, hogy ezek a könyvelők miből fognak élni a várva várt adóegyszerűsítés után. Mi lesz itt, ha minden szabadúszó, kisvállalkozó, taxis és magántanár meg tudja csinálni a saját adóbevallását úgy, hogy utána ne kelljen félnie semmitől? Ma húszezer könyvelőiroda működik Magyarországon. Húszezer! Ebben benne van az egyszemélyes panelcég és a több tucat alkalmazottal működő iroda. Ezek többsége feleslegessé válik, ha az állam, és azon belül az adórendszer elkezd ésszerűbben működni. Ugyanez vár az önkormányzati dolgozókra, ha a túlnépesedés ellen fellép az új kormány. Pedig úgy tűnt elsőre, hogy ezek az intézkedések mindenkinek jól jönnek. Hát nem.

A segélyen és családi pótlékon élősködő alsó osztályt már szinte egyhangúlag verné a gépsorhoz a jelenlegi elit és a feltörekvő új pártok. Arról bezzeg kevés szó esik, hogy az állam jelentős sikereket ért el a középosztály ellátásában, például könyvelők és jogászok hadseregét tartja el pusztán azzal, hogy lehetetlenül működik. A jó kormányzás nemcsak kisebb és olcsóbb államot jelentene, hanem a túlbonyolított bürokráciában navigáló szakemberek munkanélküliségét is. És ennek megbolygatása keményebb harc lesz, mint a nyugdíjak vagy a segélyek megvágása. A pálya már látszik, és az is, hogy csúszós. Pedig még nem is akartak elmondani semmit.



Címkék: kampány fidesz magyarland

298 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr1001883011

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zúzmara 2010.04.01. 11:58:05

Hamarosan itt az első forduló, folyik a kampánynagyüzem. Vagy mégsem? A három biztos befutó párt miniszterelnök-jelöltjének honlapja valóban pörög. Az orbanviktor.hu, a mesterhazyattila.hu és a vonagabor.hu folyamatosan frissül. Mind a három profi munk...

Trackback: Korrupció 2010.03.31. 22:32:53

A korrupció a jelenkor fejlett emberi társadalmának ópiuma. Csodás egy jelenség, hisz mind a gecigazdagok, mind a csóró tömegek megengedhetik maguknak, bár azért ne essünk túlzásokba, nyilván nem ugyanolyan mértékben. A korrupció kapcsán elengedhetetle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@szomorú kékszemű lány:
Előtte is két számjegyű volt.

@piro:
Nem, arról szól, hogy a reformnak lesznek áldozatai (,hiába mondják, hogy mindenki jól jár), illetve hogy most azok akarják meglépni, akik eddig pont emiatt voltak ellene...
Örömmel tölt el, hogy végre egyetérthetek TWA úrral!
Nyomatékként még hozzátenném, hogy 3200 önkormányzatban kb. 20000 kávéivó kapja a fizetését, aki qrvára semmit se tesz érte, hacsak azt nem hogy a saját kenyerük serclijén kívül még a jogszabályokat is rendre megszegik. Ha nem hiszitek, hát próbáljátok elérni őket telefonon és feltenni egy egyszerű kérdést. Hogy pl. mikor adja ki az engedélyt (naptári nap, óra, perc) - a búgó hang a tisztviselőből jön nem a telefonból.
Ugyanez igaz az APEH-ra, a TB-NYUFIG-ra a munkaügyi, a munkavédelmi és a mittomén hatóságokra.
Dologtalan, felelőtlen, képzetlen, lelketlen banda.
A könyvelőket majd átképezzük varrónőnek (bevallás helyett bevarrás - KÖnyvelés helyett könny nyelés lesz!)
HÚÚDEJÓ!
Látom, megint gyűlnek a funkcionális analfabéták, hogy tóta el akarja küldeni a könyvelőket kapálni.
Kósa úr gondolataiból, miszerint egyszerűsítés, átalakítás, összevonás szükséges, hiányzik a "jó-jó, de mi lesz a zemberekkel, akik emiatt a zutcára kerülnek" konklúzió kifejtése, ami az eddigi "egymillió munkahelyet teremtünk" kampányszöveggel némiképp ellentétes. Tóta itt lát némi összeférhetetlenséget. Mi nem érthető?
Kósa Lajos válaszaira kellene a könyvelőknek, és egyéb, a vázolt egyszerűsítések miatti várható elbocsátottaknak felhördülni, nem tóta posztjára.

A poszttal és Kósa riportjával nekem csak az a bajom, hogy egy rétegnek ez mind nagyon szépen hangzik, sőt régóta várunk ilyen lépésekre. Mondom lépésekre, nem nyilatkozatokra, szép mondatokra! Mert ezek csak szavak, amikből négy év után meg fogjuk állapítani, hogy nem történt semmi.
Miért akarná orbán közalkalmazottak elbocsátását, akik kiesnek a támogatók közül? Nem egyszerűbb még jobban felduzzasztani őket és a dolgozó szférát adócsaló szemét hordának beállítani, akik miatt nincs elég közpénz, fejlesztés, adó, nyugdíj..stb, ahogy eddig?
Kurvára kíváncsi vagyok, mikor lesz április után egyszerűsítésről, képviselőfelezésről érdemi döntés. Véleményem: soha.
Négy év után megint a választásokkor visszatérünk ezek fontosságára.
ordovícium 2010.03.31. 16:40:22, könyvelőkém, be vedd a szivedrem , ezek itt jó irások, a könyvelő csak jelképes példa, lehetne kőfaragó is.az eljövendő szebb világban nem lesz a kormány nép- és orvosellenes, a sirkő- faragónak nem lesz munkája.
Az önkormányzatok majd a választások előtt lesznek átrendezve, nyilván olyan módon, hogy a területi kimutatásokból ismét a Fidesz jöjjön ki győztesen. A többi ott nem is számít, minden érdekeltnek lesz helye.

A könyvelők pedig abból élnek majd meg, hogy a válallkozások terheit csökkentik, ezért majd megéri oda menni EVA helyett. Csak az adminisztráció lesz több.
@Sasszem20: "aki nem tudja megcsinálni az EVA éves bevallását maga, az gyengeelméjű."

Eszerint te sem itt élsz.
Nem egy adóbevallás összeállítása a nagy gond (normális eseteben [normális országban] a 3-4 féle alapbizonylatod adatait gépbe viszed és kijön magától), a gond azzal van, amit nem tudsz.
Annyi jogszabály és előírás van (ami akár évente többször véltozik), hogy ha azzal tölti valaki az idejét, hogy "naprakész" legyen, akkor nem termel semmit!
Első lépésben elég lenne annyit egyszerűsíteni, hogy az önadózó (nem vállalkozást működtető, trükköző) alkalmazott adóbevallását sima általános iskolai végzettséggel ki tudja tölteni hibamentesen. És mindez férjen el egy darab A4-es lap egyik oldalán. (olvasható, átlátható módon).
Csak ennyit kérnék elsőre.
A fidesz nagyon egyszerüen megoldhatná ezt a helyzetet, alkotmányba foglalni, hogy soha többet ne lehessen deficites költségvetést benyújtani és azt a kormányt is azonnal le kell mondatni, akik mondjuk 0,5%-nál többet hazudtak a deficitet illetően, persze egy független (már ha lehet ilyent) és lehetőleg nemzetkőzi ellenőr csapat ellenében, hogy elkerüljük a mutyit.

Innentől kezdve meg egyenes út lesz ahhoz, hogy kirúgnának minden olyan embert, akinek nem feltétlen szükséges a munkája.

A mi falunkban elég korrupt a polgármester, miszter 10%, de ennek ellenére elégedett vagyok vele, mert az ő irányítása alatt visszafizette a falu az összes adósságát és azóta csak olyan költségvetést fogadnak el, ami nullás, pontosabban a tartalékok miatt egy picit pozitív.
Ha legalább ennyit megtenne minden polgármester, akkor nem lenne gond sehol.
Höhö... eddig sokan sokszor nekiálltak az adótörvényeket egyszerűsíteni, de valahogy mindig az lett belőle, hogy csak még bonyolultabb lett. Én nem aggódnék a könyvelők miatt, szerintem ezután sem lesz másképp.
Bocs, nem akartam ugyanazt a kommentet kétszer beírni, de nem láttam az első beírásomat és azt hittem elveszett. Van valami átfutási idő, amig megjelennek a kommentek ? Máshol ezt még eddig nem tapasztaltam.
Affene rájöttem: Tóta W. ezt amolyan szatírikus írásnak szántad.

Tudjuk hogy nem lesznek egyszerűbbek az adótörvények, mert ahhoz az alapoknál kéne kezdeni. Ekkora katyvaszból ami a magyar adó- pénzügyi- számviteli meg mittoménmilyen törvényenek nevezett sz..rkupacban van nem lehet 4 év alatt rendet teremteni.
@kisqtya33: ó, csak annyira szatirikus, mint a vasútszervezésnél a "továbbfoglalkoztatás", vagy bármilyen szolgáltatás megszervezésénél az a szempont, hogy abból minél több munkahely "teremtődjön".
Egy alapvető baj van ezzel az egésszel. Nem számol a kialakult magyar adózási morállal. Itt sikk adót csalni. És ehhez könyvelő ( és persze a sok kiváló politikus kell, aki a törvényi hátteret megteremti, természetesen, hiszen ő is erősen érdekelt). Állítom, hogy az egy főre/vagy cégre eső luxusjeep átlagban magasan a világszint körül járunk. Hogy mitől adózik egy német vagy dán (sorolható) tisztességesebben, az rövid úton belátható. Annak ellenére, hogy természetesen ott is van korrupció, pénzpazarlás stb.,de nem ez a jellemző.A német ingyen utazik az elképesztő minőségű és mennyiségű autópályáján, tehát kb. tudja, hogy ezért 1,2-1,4 a benzin. Aki vett már kint autót, az tudja, hogy max. 2-3 óra alatt minden papírt el tud intézni, frsz. leadás, új forg., új rendszám, biztosítás stb. Kíváncsi lennék ez nálunk mennyi idő alatt zajlik. De egymásra is figyelnek az emberek. Lehet, hogy ez nekünk szörnyű, de a szomszéd, aki tisztában van az akárki kb-i anyagi lehetőségeivel, meglátja, hogy az akárki fene tudja miből egy új X6-ost vett, biztos feljelenti az ottani APEH-nél, és az Steueramt valószínűleg még a hónapban megnézi, hogy volt-e miből. Újra mondom, ez valószínűleg nekünk szörnyűnek tűnik, de a német szomszéd úgy gondolkodik, hogy ő (majdnem)tisztességesen adózik és az X6 akárkit az ő adóeuróiból szolgálja ki az állam. Azaz tökéletesen igaza van.
Nálunk majd' mindenki tudja egy kistelepülésen, hogy ki lopja a gázt, ki a villanyt stb. Mégis hallgatólagosan tudomásul vesszük és ezzel fizetjük (az emelés miatt)az ő gáz- és villanyfogyasztását, miközben ő megveszi az új Volvo vagy Merci terepjáróját. Kérdem én, ki akkor a hülye a német vagy mi?
@Tóta W. Árpád: Azt azért látni kell, hogy a könyvelőknek sem abból áll ám a munkájuk, hogy mindent pontosan a jogszabályok alapján lekönyvelnek, kiszámolnak, visszaigényelnek stb stb
Ismerek néhány könyvelőt és amennyire én tudom, általában pont a kisvállalkozók azok, akik beletörődnek a rendszerbe és fizetnek cserébe csak könyvelést várnak el.
A már csak picit is nagyobbak elvárásai teljesen mások, hogyan és hol lehet csalni, ööö pc kifejezéssel adót optimalizálni
Barátomnak BT-je van és ő röhögve mesélte, hogy leüvöltötte a könyvelője fejét, amiért neki veszteséget okozott a normális könyveléssel, nem azért tartja a könyvelőt, hogy adót fizessen, hanem azért, hogy ne fizessen és mindent visszaigényeljen amit csak lehet.

Mások biztosan jobban meg tudnák becsülni, de én olyan 50-50%-ra teszem a könyvelők esetében a tisztes szakmai munkát és az "optimalizálási" erőfeszítéseket, de szép mondat ez

Úgyhogy ha az 50%-ból elveszítik a felét, akkor még mindig marad nekik elég munkájuk, főleg az "optimalizálással"
A könyvelői réteg hasznosságának taglalásán kívül még van ezért pár vetülete W. írásának. A bürokrácia leépítését várja, a vízfej állam kipukkasztását. Leszögezem, tényleg elképesztő apparátussal dolgozik a magyar közszféra, főleg a háttérintézményeket is beleszámítva. A FIDESZ-től várt racionalizálást azonban abszolút nem értem, hiszen az elmúlt években minden erre irányuló reformot megfúrtak. Egy példa: az egészségügy magánosítása. Ez az optimális működés alapfeltétele, a magántőke mindig ésszerűbben gazdálkodik az államinál. E helyett a populista vizitdíjas népszavazással nemcsak lesöpörték a színről, hanem még megásták Gyurcsányék sírját is vele. Mert a magyar választók partnerek voltak egy ekkora baromságban, egy kvázi államháztartási bevételről tartandó népszavazásban. És a sok birka elment boldogan szavazni, mi szerint nem akarok ADÓT fizetni! Erre egyetlen ésszerű válasz lehetett volna a szocik részéről, kiírni mondjuk népszavazást az szja eltörléséről. Valószínűleg 99,9 %-os lett volna az igenek aránya. Sajnos a választók buták, simán felülnek a populizmusnak. Még az itt kommentelők többsége is, pedig jobb a színvonal, mint pl. anno a homáron. De még Tóta is vár a fidesztől eredményeket. Valószínűleg kicsi volt még 98-02 között, a korona Dunán való leúsztatásán, és a családi adókedvezményen kívül nem sokat tettek le az asztalra. E helyett kaptunk egy arrogáns, gőgös kormányzást (ellenzék lesöprésével, ellehetetlenítésével - lásd parlamenti ülésezés, kormányképviselői interpellációk). Sok hibát vétett a baloldal ebben a 8 évben, de Gyurcsányban sokkal több volt, ebből Bajnai valamit meg is valósított. Jöjjön a fidesz, nézzük meg, mit tudnak, de sok jót ne várjatok tőle.
csak kicsit off:

mai index hir:

"követték-e a forinthitelek kamataival az alapkamat csökkenését. Az MNB adatai szerint nem."

De csakk vedd a bankokat Arpi!

meg nem eleg nagy a kizsakmanyolas!

szoritsd meg a csavarokat Fidel!
Na elolvastam egy-két kommentet, néhányan csak olvasnak de nem értik mi is vagyon leírva.

Egyébként ismerek gazdasági vonalon dolgozó szakembereket, ha az adótörvényt szóba hozom előttük, még a legnyugodtabbjának is elkezd lilulni a feje. És nem azért mert közeledik a húsvét és beleestek a tojásfestékbe.
Murphy törvényei közül jelen helyzetben az egyik legfontosabb:
A választási ígéretek minimuma a megvalósítás maximuma.

Remélem e blog kommentelői közül senki nem gondolja komolyan azt,hogy a jövendő kormány egyszerűsíti az adórendszert,számottevően csökkenti a közszolgák számát, és hasonló délibábos dolgokat fog művelni.
Az önkormányzati képviselők számának csökkentése azért is lesz nehéz és fájdalmas a Fidesz számára, mert az ott ülők többsége Fideszes, vagy ősszel Fideszes lesz. Ez a hadsereg nagyon sokat tett a győzelemért. És elég mérgesek lesznek, ha kirúgják őket.
@Tóta W. Árpád: Arpi!!!

vedd eszre, hogy nem cel a hatekonysag, fele ennyi emberrel is tudnank produkalni ugyanezt a termelest es szolgaltatasi szinvonalat, de mit csinalna a tobbi???
erre adj mar valaszt egyszer!!!!

igy is a legkevesebben dolgoznak a korosztalyukban (54%) Europahoz kepest Magyarorszagon.
@ColT: ColT · kilatas.webuda.com/ 2010.03.31. 14:58:07
Kedves CoIt
Imadlak benneteket!!!!!

""ezek a könyvelők miből fognak élni a várva várt adóegyszerűsítés után."
Esetleg elmehetnének dolgozni. Mármint valami hasznos munkát csinálni."

Az eg szerlemere egyetlen 'hasznos' munkat mondj amit egy konyvelo el tud latni... akarcsak hatekonytalanul!!!!!!!
@Karesz (Charlie): el sem tudom képzelni, hogy akkor mi a cél.
@tcom: bizony, de erről már szólt OV is, vmi olyat, hogy lesz neki néhány nehéz menete a polgármestereivel. mondjuk nemcsak ők húznák a rövidebbet, hanem a slepp is. nagyon izgalmas, és eddig szinte ismeretlen feladat lesz ez a fidesznek, ti. megpróbálhatnak kilépni a pártlogikából, de nagyon nagy a lendületük ahhoz, hogy hirtelen forduljanak. már az önkéntes agitátorok is állami állással számolnak.
@Karesz (Charlie): hmmm... ezzel nem lehet nem egyetérteni...

Amikor a TV-ben valami "főokos" arról nyilatkozik, hogy nem születik elég gyerek, mindig eszembe jut, hogy minek?

Oké tudom hogy öregszik a társadalom, ha nincs elég utánpótlás akkor előbb-utóbb sok lesz a nyugdíjas akinek a nyugdíját egy egyre kisebb rétegnek kell kitermelni, DE KÖNYÖRGÖM: van elég MUNKALEHETŐSÉG Magyarországon?

K...vára nincs. Az elmúlt másfél évben most vagyok a 3. munkahelyemen. 1. kirúgtak mert sokat kerestem. 2. a külföldi anyavállalat fogta magát és bezárta az egész itteni kócerájt és visszavitte a melót N.o.-ba. Most a 3. melóhelyemen mennek a leépítések mert nincs elég megrendelés.

Azért szülessen sok gyerek, hogy több legyen a munkanélküli?
@tcom:
Orbán versenylogikát alkalmaz. Ha jobb vagy, te leszel a befutó.
Egy focicsapatnál se 11 főből áll a csapat, és ott se mérgesek alapvetően a cserepadosok, hanem próbálnak bekerülni. Ha el tudják látni hasznos, fizetős feladattal a sleppet, akkor még csak lázadozás se nagyon lesz.
Arpi, ha mar itt vagy valaszolhatnal neha...

mi lenne a rokkantnyugdijasokkal (840 ezer) akiknek nagyobb resze nem igazan rokkant, de papirja van...

ki lenne hajlando fel minimalberert dolgozni, netan kevesebbert, ha mar eltorlik a minimalbert???
(hogyan elne meg belole?) es hogyan kenyszeritened munkara?

amugy ez a poszt most jobb mint a tobbi, van benne gondolat, bizonyitja, hogy kepes vagy az erdekviszonyok elemzesere... elore latod a konfliktusokat...de egyoldalu tovabbra is.

persze egyszerusiteni kene a joganyagot, meg az adotorvenyeket, de azt ne feledd el, hogy a vilag bonyolult, pl. kotnek minket az EU RENDKIVUL bonyolult szabalyai.

az adotorvenyek is egyszerusithetok persze, pl el lehet torolni a fajtajutalek jovedelmet, a szabadalmi kedvezmenyeket...( ha eppen az innovaciot akarod nyirni), de a kulfoldi adoztatast a kulfoldon szerzett itt adozo, ott adozo eseteket kezelni kell. en meg nem talalkoztam apeh-es szakemberrel aki ezeket vagta volna...
es van telephely meg off-shore es a vegkielegitest se jo egy evre elszamolni es aztan minden egyszerusitesi vágy ellenere... bonyolodik minden, ahogy a vilag is...
Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2010.04.01. 09:29:57
" el sem tudom képzelni, hogy akkor mi a cél."

kinek mi...
a politikusoknak, hogy valaszzak meg ill. ujra oket,

nekunk a tuleles,

neked a fene tudja, penzkereset szolgalva a multikat,
@staropramen:
staropramen 2010.04.01. 09:26:28
Jo neved van, nekem izlik...

"Remélem e blog kommentelői közül senki nem gondolja komolyan azt,hogy a jövendő kormány egyszerűsíti az adórendszert,számottevően csökkenti a közszolgák számát, és hasonló délibábos dolgokat fog művelni."
Valoban ezt nem hiszem komolyan,
bar azt elhiszem, hogy nekigyurkoznek, es valami formalis sikert pl 5% csokkentest a kozszolgalat tovabbi szetzilalasa aran meg foganak tudni csinalni...

De azt bizony nagyon is elhiszem, nagyon szeretnem elhinni, hogy tiz ev alatt 1 millio munkahely letesul kis hazankban...
@Tóta W. Árpád:

Tudtad, hogy a Robotzsarunak is 3+1 elsődleges direktívája volt?
Elsődleges direktívák:
1. Közrend szolgálata.
2. Ártatlanok védelme.
3. Törvény megtartása és végrehajtása.
+1. Nem árthatsz az OCP embereinek
Aztán jöttek a másodlagosok.

Ha valaki kormányozni akar, annak célrendszere van, amelyek együtt kell teljesüljenek, és ha egymás rovására teljesülhetnek csak, akkor valamiféle egyensúlynak kell fennállnia, ami optimális kumulált eredményt biztosít.
(Lineáris programozás - a szimplex módszer nem olyan bonyolult, érdemes megnézned.)

Természetesen cél a hatékonyság növelése, és természetesen cél a foglalkoztatás szintjének növelése. Természetesen cél a minél kisebb vízfej elérése, és természetesen cél a minél kevesebb munkanélküli segélyen élő ember.
1998-2002 közötti időszak iskolapélda volt, hogyan lehet ilyen direktívák között a külső körülményekhez igazodva mozgatni a munkaerőpiacot. Nincs jó vagy rossz döntés, hanem van a körülményeknek megfelelő és a körülményeket nem kezelő döntés.
2002-2010 között egy rakás "jó" döntés született, ami legfeljebb egy iskolakönyvben leírva hangzott jól, és totális káoszt eredményezett. A látszatkormányzás tipikus hibái, amikor nem a körülmények, hanem a kommunikáció alakulása határozza meg a következő lépést.
A könyvelők és az ügyvédek majd megélnek abból, hogy a gazdaság fellendülésével egyre több ügyvédre és könyvelőre lesz szükség. Elméletileg. Bajorországban sem halnak éhen, pedig ott találták ki ezt a söralátét nagyságú adóbevallást, ha jól tudom. Az már látszik a visszafogott retorikából, hogy nagy adóreformra nem szabad számítani, ez várható volt, miután Magyarország eladósodottsága az egekben van, így szűk ösvényen kell haladnia a kormánynak. A (központi) közigazgatásban nem lehet már nagyon vágni, az utóbbi években kirúgtak gyakorlatilag mindenkit, akit lehetett, alig maradt tapasztalt szakember, a helyükre keveset kereső frissdiplomások kerültek, ezen a téren teljes a káosz.
@Karesz (Charlie): Hát igen... Nem az a baj, hogy a bankok profitorientált vállalkozások, hanem az, hogy a hitelezés terén gyakorlatilag nincs verseny, a bankok úgy működnek, mintha összehangolt magatartást tanúsítanának.
Amennyiben bármi, ismétlem bármi megvalósul a fent idézett kampányígéretek közül, méghozzá úgy, hogy nem kreálnak mellé másik öt vagy másik három átláthatatlan rendszert (ahogyan az a kormányzás általános logikája alapján szokásos) igen-igen elégedett leszek a Fidesz kormányzásával.

Mégis megvan az a ronda, a gerincen egész a nyúltagyig felkúszó rossz érzésem, hogy élve megzabálja a slepp, akit majd Orbán Viktor ezekkel a jogszabály-javaslatokkal előretol, ahogyan Gyurcsányt is felzabálta a szocialista párt lopáshoz, fosztogatáshoz szokott sleppje őszödi beszédestül, refomjavaslatosult együtt.

Ráadásul azt se feledjük, hogy a Fidesznek nemcsak az MSZP ellenkórusával kell elbírni, hanem a Parlamentbe kerülő Jobbikkal is, hozzájuk képest pedig az elmúlt évek Fidesze egyenesen úriemberi gesztusokkal bíró ellenzék volt...
@Frank99: Mi ez a hiszti? Nem TotaW mondja meg, hogy szükség van-e a munkádra, hanem a piac. Ha látod, hogy szükség van, akkor meg aztán abszolút felesleges ez a kirohanás.

A cikk arról szólt, hogy nagy valószínűséggel az egyszerűsítés piaci hatása az lesz, hogy kevesebb könyvelő kell, nem arról, hogy tiltsákbe. A jók akkor is piacon maradnak.

Amúgy a cikkhez: nos igen, a segélyen élőket szokás utálni, miközben mag az állami túlfoglalkoztatás is egyfajta segély - kicsit drágábban.
@Bogyó 2: akkor még egyszer lassan: rengeteg önkormányzatnak dolgoztunk. Bejártam az önkormányzatokba. Zsámbékon az önkormányzat épülete két szintes és az épitésügyi, vagy milyen szobában 3 ember dolgozik (illetve dolgozott 3 vagy 4 éve).

Ezek konkrét adatok, nem csak találgatások.

Tök meg akkora, hogy mész vagy 300 métert a főúton és már át is értél rajta. A töki lovascsárdában fél évig vágtuk a fát, naponta oda jártam.

Jegyző meg mindenhol van, kisebb településeknél ez körjegyző, aki egyszerre 3-4 települést lát el.

Fellázad, ha nem dolgoznak. Ez vicces volt... :)

Menj be egy önkormányzathoz vidéken, a kávéfőzésen kívül semmit nem csinálnak, pénteken még azért is megharagudtak, hogy abban a négy órában, ameddig tart a munkaidő, zavarni mertük őket.

Még egyszer, a biztonság kedvéért: szerintem Pest megyében több önkormányzatnál jártam személyesen, mint ahánynál nem és pár tucatnak dolgoztunk is.
@eMeL: elég egyszerű: férj-feleség-gyerekek. Nem házaspár a homokos pár, a többi meg, akik meg 10 éve együtt élnek két gyerekkel élettársként és nem hajlandóak összeházasodni, azok meg essenek el az adókedvezménytől. Végülis egy kedvezmény nem jár, hanem adható.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/29/meg_kisebb_a_rekordalacsony_kamat/

A linken található megállapításról/adatokról mi a véleményed Árpád?

Anno írtad hogy a bankok a betétesek pénzét teszik ki (meg a tulajokét persze) és hogy nem kell őket bántani.
A kérdésem az, hogy a görbékből tisztán látható hogy a betétesek egyre kevesebbet kapnak a hitelkamatból, vagyis nyílik az olló (kamatmarzs?) és azt nem a betéteseknek fizetik ki.
Szerinted ez így helyes és nincs pl semmi tennivaló?
Kinek megy a maradék pénz amit nem a betétesek kapnak?
Csökken a hitelkamat? Vagy netán több hitelt adnak a bankok jobb feltételekkel?

Szerintem a magyar bankrendszer egy vicc és csak azért mert megtehetik, ki vannak szolgálva törvényileg és mindenhogy. A kódex is egy viccc... arra jó volt hogy csillapítsa a közfelháborodást, de érdemi előrelépés nem volt.

Amugy jók ezek a cikkek általában, betöltik a provokáló vagy épp fejtágító felébresztő szerepet... bár néha kicsit félremennek. :)
A magyar önkormányzati rendszer úgy rossz, ahogy van, természetesen a túl sok önkormányzat miatt. 3200 Önkormányzat 10 millió emberre, vagyis egy átlag magyar településen 3125 ember lakik. Ezzel szemben pl. Olaszországban a 60 millió emberre jut 8100 önkormányzat, így egy átlag olasz településen kb. 7500-an laknak. Ugyanezen adatok Norvégiára:
4,800,000 lakos, 431 önkormányzat, 11136 fő/önkormányzat.
Egyébként a konkrét cikkhez annyit fűznék, bár ahogy látom előttem is tették ezt kb már:

Árpád, de írtál itt már szabadságról meg liberalizmusról meg a verseny milyen jó...
Nos ha a könyvelők tényleg olyan jók, akkor mint írták előttem is alapítsanak céget és versenyezzenek. Ha jól dolgoznak kitúrhatják a mostaniakat.
Újvilágból uyge tudjuk nem csak lefele de felfelé is van út nemde?
@nyekk: "Én a Fideszben egyszer már megbíztam. Mikor hatalomra került, csúnyán visszaélt a bizalommal. Soha többé Fideszre nem szavazok.
Marad a Jobbik. Ráadásul bennük van tűz, van lelkesedés, van elsöprő erő. "

Ja: kepviselofunky.blog.hu/2010/03/25/jobbikos_nemzetpolitikus_penisznagyobbitoval

Gratulálok. Ő is nyilván értéket állít éppen elő. Én könyvelőként nem. De tudod mit, hidd ezt.
A cikk pedig nem erről szólt, de ahhoz meg tudni kell olvasni...
@huvosvadasz:
A kérdés az, melyik drágább?

98-2002-ben fel lett rajzolva a képlet. Amikor sok a pénz a gazdaságban, akkor ki kell nyomni az embereket az államból, amikor beszűkül, akkor piacot kell generálni. Ha pedig ez a lehetőség is szűkül, akkor be kell emelni az embereket a karámba melegedni. És az utolsó, hogy meleg kaját osztunk a karámon kívülieknek.
Én, mint könyvelő szeretettel várom az irodámban azt, aki kíváncsi, hogy ezek a mihaszna könyvelők mivel töltik napjaikat. Gyere és tölts el velem egy hetet, és utána térjünk vissza ezekre a semmirekellő könyvelőkre, akik végre elmehetnének dolgozni. Számíts rá, hogy reggel 7-kor kezdjük a munkát, viszont ne számíts rá, hogy este 8 előtt abbahagyjuk. Ebédet hozhatsz magaddal, de nem biztos, hogy lesz időnk megenni. Számíts arra is, hogy dolgozni fogunk húsvétkor is, karácsonykor is, szombaton is és vasárnap is. Szabadságra nem megyünk, ha betegek vagyunk, akkor is dolgozunk, felejtsd el, hogy elmész táppénzre. A gyengébbek kedvéért pedig elárulom, hogy pont a könyvelők fizetik a legtöbb adót, hiszen szerződéssel dolgozunk és számlára. Nekem nincs eltitkolt bevételem és nincs feketén végzett munkám. Anyagi felelősségünk is van, ugyanis, ha elcseszek valamit én fogom fizetni a bírságot!!! Ugyanígy én fizetem, ha elfelejtem beadni a bevallásod, vagy hibásan adom be! Én próbálom menteni a menthetőt, amikor a magukat okosnak hitt vállalkozók hülyeséget csinálnak (pl. nem ad számlát, rosszul állítja ki a számlát, mert bizony még ez is gondot okoz)és én megyek helyetted az adóellenőrzésre, én képvisellek a hatóságok előtt. Aki pedig olyan könyvelőhöz megy könyveltetni, aki szerződés és számla nélkül dolgozik, annak úgy kell, nem tudom sajnálni egy kicsit sem, ha megbüntetik és nincs senki aki vállalná a felelősséget. Nagyon sokszor nem fizetnek a kedves ügyfelek, mert tőlünk elvárják, hogy sokszor hónapokig ingyen dolgozzunk (nehogy megbüntessék őket) és sajnos nagyon sokszor keresztet vethetünk a pénzre, amivel tartoznak. Mert ugye a könyvelő az utolsó, akire pénzt áldoznak. Fogadni mernék, hogy azok a kommentelők is tartoznak a könyvelőjüknek, akik nem tudják értékelni a könyvelőjük munkáját és semmirekellőnek nevezik őket.

Azt is elárulom, hogy a könyvelő képzés nem éppen a legolcsóbb képzés. Már sok évvel ezelőtt is több százezer forintba került és bizony nem 3 hónapos gyorstalpaló tanfolyamon.... bárki utána nézhet...
Továbbá mi minden napunkat azzal kezdjük, hogy megnézzük vajon tegnap óta mi változott, évente kötelező továbbképzésre kell mennünk, nem kevés pénzért, emellett szükségünk van nem kötelező továbbképzésekre is, amik szintén nincsenek ingyen. Folyamatosan tanulunk és képezzük magunkat. Egyébként nem értek valamit: miért nem megy el könyvelőnek, aki szerint nekik minden szép és happy, dől a lóvé, még dolgozni sem kell?
Félreértés ne essék, imádom a szakmám és nem cserélném el semmire. Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy az adórendszert egyszerűsíteni kell, mert ez így nagyon nem jó. De ha lehet ne úgy egyszerűsítsenek, mint pl. az egyszerűsített foglalkoztatás... amúgy meg sokkal jobb lenne az évekkel ezelőtti "bonyolult" adórendszer. Nekünk az egyszerűbb volt. Sokkal kevesebbet dolgoztunk, ugyanennyi pénzért, mert árat emelni nem tudunk egyenes arányban a többletmunkával. Feláll a szőr a könyvelők hátán az "egyszerűsítés" szótól. Az utóbbi néhány évben minden egyszerűsítés után SOKKAL bonyolultabb lett minden.
TWA: "Amikor már illik valami konkrétat ígérni, akkor kerülnek elő a látszólag költségmentes ígéretek".

OVI megigérte, hogy mindent visszacsinál, amit Bajnai intézett.

Éljen a sok szép új Nemzeti Gödör.
@nyekk: "csúnyán visszaélt a bizalommal"

Nem félj, ha hatalomra kerülnek (egyszer) ők is vissza fognak élni vele. ;) ;( :|
Elolvastam Kósa bürgermeister nyilatkozatát. Minden szavával egyetértek. Mellesleg sem az önkormányzatoknak, sem a könyvelőknek nem ígért nyakazást. Amit kilátásba helyezett, az a vízfej lecsapolása. Hátha legalább ebben egyetértünk nyelvtársaim.
@nyekk: "A burkoló értéket állít elő . Te nem."

Elfogadva, hogy a társadalom számára kevéésé fontos feléadatokat is végez egy könyvelő, de felhívnám a figyelmed, hogy a jelenlegi kettős könyvelés elvét és gyakorlatát még az adózás (szja,nyereség,áfa stb) előtti időkben hozták létre angliában. Mégpedig azért, mert a könyvvitellel lehet rendet teremteni egy cég életében. A könyvelés mutatja ki a nyereséget és veszteséget egy szatócsboltot meghaladó vállalkozás esetén.
Sok esetben a sikeres és sikertelen cégek között az a legnagyobb különbség az, hogy az egyik vezetősége tisztában van azzal, hogy mi történik (forintosított adatokban nézve), mi hoz hasznot és minek mennyi a költsége, míg a másik cég csak sodródik megfelelő cégvezetői információk nélkül.
Vagyis a könyvvitel ugyanolyan fontos tényező egy cég életében [*], mint a logisztika vagy szerződés nyilvántartás.

Szóval nem ártana tanulnod egy keveset a világról, mielőtt nagy igazságokat nyilvánítasz ki.

[*] Természetesen egy túlszabályzott és bürokratikus rendszerben (mint a miénk is) a valós értékét túlbecsüljük, mert a hatalommal szembeni életbenmaradás feltétele is a könyvvelés. Nem csak a saját szükségletünkre kell adattokat gyüjteni és rendszerezni, hanem az államhatalom számára is (nekünk gyakran szükségteleneket).
@anyátok:
Még szerencse, hogy nem te vagy Orbán.
@csmiklos-35: Család: "elég egyszerű: férj-feleség-gyerekek"

Egyrészt igen 'egysíkú' a világképed, másrészt leegyszerüsítő is. [elvált szülők (persze szerinted olyan sem létezhet, csak ha a pápa személyesen bontja fel), leányanyák, idős eltartott szülők, stb.]
Mindenesetre az általad elképzelt adótörvény nemigen lenne *igazságosabb* mint a mai, vagyis csupán az a kérdés, te kiket szeretsz, kinek akarsz kedvezni.
Mindenesetre ha egy adórendszer nem igazságos, akkor nehezen várható el a betartása.
Mihez fog kezdeni 20.000 könyvelő? Hát kihajtjuk őket dolgozni a földekre. Lehet epret szedni idényben, havat hányni télen. A Mecsekben újranyit az uránium bánya stb...

Szóval lehetőleg valami mást, hasznosat, MAGAS hozzáadott értéket. Nem élősködést, és misztifikálást, valamint semmiért felelősség nem vállalást, mert azt sem szeretnek...

Sok könnyet nem ejtek utánuk. De valószínűleg úgysem kell, mivel ez egy nagy kamu. Itt mindig úgy lesz valami egyszerűbb, hogy az elején még papíron talán, de aztán jól kiindulnak magukból, lévén mindenki csal, ezért 645 millió féle módon kérik be ugyanazt az adatot. Ergo a vége megint az, hogy közgáz diploma kell egy adóbevalláshoz.

Plusz egy jogi doktori a papíron elhelyezett fogalmak tényszerű megértéséhez. Ha erre gondolok, mindíg ökölbe szorul a kezem.
@eMeL: Amiről Te írsz azt kontrollingnak hívják. Nem éppen könyvelés... Egy cég pénzügyi vezetését ne keverjük már össze a könyveléssel.

Az a probléma, hogy itt egy vállalkozás közép szinten akkor sikeres, ha papíron jól költségel, és ügyesen irkálja a költségeit ide-oda.

Az hogy valamihez értesz, és kitermeled hasznod az ugye alap. Ettől még sajnos az állam simán csődbe vihet a mohóságával...
@_drc_: Nem igazán úriemberi gesztus, hogy rendre felálltak és otthagyták a beszélőt. Ezt bunkóságnak hívják, még parlamenten kívül is.Ha egyetlen gesztust tudnál említeni, örülnék. Biztos elkerülte a figyelmemet. Miért lesz problémájuk a Jobbikkal? Ők melengették azt a kígyótojást, amiből ezek a helyes fiúk kikeltek, nemde?
Az adótörvény akkor a legegyszerűbb, ha az állam semmit sem akar sem támogatni, sem visszafogni, plusz egykulcsos adót alkalmaz. Akkor a bevallás csak egy összeadás (bevételek), aztán pedig egy szorzás (adókulcs), aminek a végeredménye a befizetendő adóval egyenlő.

Ha viszont igen, akkor más adószabályokat talál ki a támogatott, mást a neutrális és mást a visszanyesendő bevételekre. Még inkább bonyolódik a helyzet, ha van, amit csak kicsit támogat, van, amit közepesen, és van, amit nagyon, ráadásul az egyes támogatások és/vagy az erősebben megadóztatott tételek alól vannak kivételek is.

További bonyolítás a több adósáv, pláne, ha az előbb említett támogatott, semleges és visszafogandó bevételekre más-más szabályok vonatkoznak adósávilag is. Ha mindezt összeszorozzuk, akkor kapjuk meg az egyes országok adóbevallási íveinek az összbonyolultsági értékét.

A támogatásokat és a visszafogásokat ugyanakkor a legegyszerűbb az adótörvényben elintézni, akkor nem kell hozzájuk (támogatási típusonként) külön apparátus, igazgatóval, székházzal, iratkezelővel, szóvivővel, PR managerrel, satöbbi, satöbbi, mert az APEH az úgyis ott van, és egy füst alatt lerendezi a dolgot. Persze, ha ez valakinek nem tetszik, lehet reklamálni, de az általános óhaj, hogy „legyen egyszerűbb az adózás”, kb. azonos a „legyen kolbászból a kerítés, oszt jóvan” kitétellel.

Az egyes önkormányzatok a saját településük ügyeit intézik. Az ügyintézést össze lehet vonni, de egy falu teljes önkormányzatának megszüntetése és összevonása egy másik önkormányzattal, azzal fog járni, hogy a két falu össze fog a közös koncon verekedni. Lesz lobbizás is, urambátyámozás, meg korrupció bőven, hogy melyik falu kapja a csatornaépítésre/segélyre/ésegyáltalánmire a pénzt. Mégpedig óhatatlanul, sőt halálbiztosan. Aztán az erősebb győz, a gyöngébbnek meg coki. Bírósághoz mindig lehet fordulni, de amikor ott 3200 kutya jelenik meg hetente, a fele felperesként, a másik fele meg alperesként, arról nem vagyok meggyőződve, hogy minden világok legjobbika lesz.

Egyszerű persze kijelenteni, hogy például legyen világosság, viszont (sajnálatos módon) ez eddig egyedül a jóistennek sikerült negatív következmények nélkül. Akkor ugyanis lőn. Az itt felhánytorgatott ügyek esetében viszont, jóisten híján (bár már egészen közel jár hozzá), nem vagyok benne teljesen biztos.
remélem mindenki nézte Bokrost!
@grizliewok: "Nem úgy működnek, mintha" - hanem úgy működnek, hogy összebeszélnek. Csak a Versenyhivatalnak kényelmetlen ezt vizsgálnia...
Ez körülbelül olyan, mint hogy azért szemeteljünk az utcán, hogy szegény közterületeseknek is legyen elég munkájuk.

Hát nem!!!

Egyszerűsíteni kell a folyamatokat, racionalizálni a munkavégzéseket, és azokat az embereket, akiknek az eddigi munkájuk feleslegessé válik, őket pedig átképezni hasznosabb munkára! Dolgozni ésszel kell, nem ész nélkül!

Ha már ott tartunk, hogy idilli világban élünk, ahol kevesebb munkával is többre jutunk, akkor pedig lehet csökkenteni a munkaidőt, vagy nagyobb energiákat befektetni olyan dolgokba, melyek az emberiséget előbbre viszik.

Ha nem lenne az a hatalmas pazarlás az emberek munkaidejével, ami jelenleg zajlik (kamu állások, kamu szakmák, probléma gyártás), akkor egy igazán élhető világot tudnánk közösen megteremteni.
@Tóta W. Árpád: Én néztem. Nem volt elég kemény. :-) Illetve adókérdésben nem volt elég egyértelmű. Régen azt szokta mondani, hogy többen fizessenek egyénileg kevesebb adót, mintha most úgy értette volna, hogy egyénileg sem lesz kevesebb egy darabig. Meg emlegette a minimálbér adójának kompenzációját. Az kb. ugyanaz, mintha adómentes lenne...

De az nem kérdés, hogy összességében ő a legmeggyőzőbb.
ja, szoftos volt, bár a kontraszt így is megvolt a többihez képest.
Árpi, te most akkor konkrétan mit is szeretnél?

"Nemrég még teljesen nyilvánvaló volt, hogy Gyurcsány Ferenc a józan, reális, és az elkerülhetetlen áldozatokat el nem hallgató felelős hazafiság egyszemélyes élvonala, aki nem kertel, hanem megmondja, hogy át kell rendezni az országot, mert ránk rohad. Nagyon őszintén mondja, nincs más. Lesznek tüntetések, fájni fog, de meg kell tenni. Orbán Viktor meg az a figura volt, akinek semmi sem drága, és szociális demagógiában tekergőző pajorként rágja a jövő gyökerét. Mindenkinek szükségletei szerint - így vartyogott az iszapból.

Egy hét alatt fordult a kocka. A szöszösöltönyös, eccerű szegényembernek álcázott Orbán lerúgta a gumicsizmát, és megmondta, hogy igenis vissza kell venni ebből-abból, például a nyugdíjakból."
w.blog.hu/2008/05/27/terfelcsere

Két évvel ezelőtt ez volt a helyes irányvonal, most meg már nem kóser? Nem egészen értem. Naná, hogy minden átalakulásnak vannak / lesznek vesztesei, a "kisebb állam" csomagnak pl. a bürokraták és a könyvelők. Na és?

Mit akarsz akkor mondani ezzel a posttal? (Ha csak valami jómunkásemberparáztató kampányszarságot, akkor ne is magyarázd el.)
@Tóta W. Árpád: kár h a tök inkompetens nika vezette. (aki ez elején le "legyenmásapolitikázta" az LMP-t) Antónia elég kemény volt az övéivel, ami Bokrosnak pont jó lett volna, mert ő nem csak kitérő választ tud adni. A végére eléggé felpörgött, mehetett volna még 10 percig, a nyugdíjak szóba sem kerültek pl. A "mindenki fizessen eü hozzájárulást"-nál felszisszentem, az exszoci szavazóknál nem biztos, h ez a módja a bevágódásnak, de mondjuk ha BL vmire építhet, az az, h ő az egyetlen nem populista a mezőnyben.
@Tóta W. Árpád: Szerintem bukná a fogadást. Érte kár, a rest of the MDF-ért nem fogok könnyeket hullatni. Ő el lesz kint Brüsszelben és van még esélye a visszatérésre.
@dark future: én változatlanul tartom a helyes irányt, és változatlanul azt mondom, h még a legártatlanabbnak tűnő jókormányzásnak is lesznek címzettjei a szopóágon. se kolbász, se kerítés!
@Lacóka: de hát ennek a műfajnak az a lényege, hogy nem akar direkte bevágódni.
@Tóta W. Árpád:

"remélem mindenki nézte Bokrost!"

miért, ki az a bokros? számít valamit, hogy ő mit mond?

játékpénzben pókerezve emelni a tétet nem kunszt. ő két hét múlva húz vissza brüsszelbe, a maximális hőstette annyi lehet, hogy még négy évig nézhetjük a dávid-herényi páros túlélőmutatványait.

ötleteim nekem vagy neked is lennének, a megvalósítás potenciális eshetősége nélkül meg bármit lehet mondani vagy ígérni. ergo hogy mit mond bokros, az hidegen hagy.
@Tóta W. Árpád:
Dehogynem. A piacszegmentálás nem romantika. Számok vannak mögötte és kontrollcsoportok.
@Tóta W. Árpád:
Áltál már térdig mocsárban? Az egyik lábadat megemeled, hogy előrébb tudj lépni vele. Közben a másik mélyebbre süllyed. Aztán a másikat emeled kicsit előre, és emez süllyed meg. Több technika is van rá, a lényeg, hogy az irány jó legyen, és használd ki, ha akad egy-két kapaszkodó, vagy szilárdabb réteg a lábad alatt. Ha haladsz kifelé, egyáltalán nem bánod, hogy a haladástól a lábaid kicsit sárosabbak lettek, mintha egy helyben álltál volna.
@xsasha: ja, csak eddig ugye a hős mocsári hajós azt kiabálta, hogy juj, sár! necsináld már, sárosak leszünk!
@Tóta W. Árpád:

hát akkor drukkoljunk együtt annak, hogy történjék már valami, és csinálják meg végre azokat a rohadt reformokat, amibe gyurcsánynak már azelőtt beletört a bicskája, mielőtt még egy kapavágást tett volna. azt az elmúlt négy év fényesen bebizonyította, hogy körkörösen támadva (majd védekezve), ötvenegykétszázalékkal meg egy genya koalíciós partnerrel megáldva esély nincs a változtatásokra.

hosszas tépelődés után el kellett fogadnom azt a szomorú tényt, hogy a gödörből való kimászáshoz jelen helyzetben leginkább az segíthet bennünket, ha lesz egy erős kormányunk, és megúszható lesz az állandó politikai alkudozás és szarakodás. hogy történetesen ezt a szerepet a fideszre osztották, annak bizonyára lesznek kockázatai és mellékhatásai, olyan marha jó témákat és magaslabdákat fognak neked szállítani mint még soha, de ha ennek így kellett alakulnia, akkor fogadjuk el, és ne tegyünk nekik keresztbe csakazértis.

a mai írásod szerintem tipikusan ilyen szándékú.
@dark future: én az első sorban fogok tapsolni, ha megcsinálják a reformokat, még akkor is, ha ébredésnek vagy akárminek hívják inkább, tekintve hogy a reform ugye alapból bűn a _saját_ eddigi szövegük szerint. (ez persze képletesen értendő, mivel a jobboldal "közösségiségétől" a hideg ráz ki.) lehet, hogy jobban kellett volna karikíroznom.

btw az "állandó szarakodás" attól még nem úszható meg, h 1 párt kormányoz, hiszen azon belül is vannak ám érdekek. ld önkormányzati reform: mi lesz a fideszes helyimenőcsávókkal? mezőgazdaság, gazdák. orvosi kamara. "jogásztársadalom" (ld a posztban). lesz kivel szarakodni, és lesz külső, ellenzéki nyomás legalább két irányból, meg akkor még az imf és brüsszel. nehogy azt hidd, hogy ha egy párt van, akkor egy akarat is van.
@Tóta W. Árpád:

"nehogy azt hidd, hogy ha egy párt van, akkor egy akarat is van."

természetesen nem hiszem, és pontosan tudom, hogy még így is kemény menetek lesznek.

mindenesetre összehasonlíthatatlanul könnyebb pálya egy 60-65 (meg legfőképp 67+)%-os, centralizált párttal, válság után, koalapartner nélkül, vaskezű elnökkel, aláírt polgármesteri és képviselői szándéknyilatkozatokkal, nomeg GPS helyett használható IMF-iránymutatásokkal reformálni, mint gyurcsánynak őszöd után, pénzbővében, tüntetőkkel, külső és belső ellenzékkel/ellenséggel, ezernyi érdek mentén felépült, tucatnyi platformból álló párttal, szdsz-szel súlyosbítva, meg egy-két sunyi orvgyilkossal, akiknek semmi sem volt drága.

egyetértünk ebben vagy nem?
@Tóta W. Árpád: Eddig össze vissza ugráltunk, és úgy vigyorogtunk, mintha egyre kijebb lennénk, pedig csak a nadrágszárunkat húztuk egyre feljebb némi kis trükkel. Mi a faszt kiabáljon, ha nem sarat?
@Tóta W. Árpád:
:-)
Mennyit változott a szél a diktátor Orbánozás óta.
:-)
@xsasha: kiabálhatta volna, hogy menjünk, pl.

"Mennyit változott a szél a diktátor Orbánozás óta." - ???
@dark future:

valószínűbb, hogy könnyebb, de hát majd meglátjuk. a fidesz most nagy lehetőséget kap, arra is, hogy nullára darálja le magát - ami viszont senkinek sem érdeke.
@Tóta W. Árpád:

"mi lesz a fideszes helyimenőcsávókkal?"

hát... tippem szerint országos középmenőcsávók lesznek belőlük (lásd kósa és az államtitkárkodás)

"mezőgazdaság, gazdák. orvosi kamara. "jogásztársadalom""

gondolom, hogy lesz nekik is dobva valami csont. meg enyhíti a helyzetet a belső fluktuáció, a saját emberek helyzetbe hozása. persze vesztesek lesznek, az borítékolható. és nagy részük egy ideje már sejti is, hogy a bráner melyik végén fog állni...

annyiban egyszerűbb lesz az átmenet, hogy a mostani lejátszott meccs, a térfélcsere nem sokkszerűen fog lezajlani, hanem már javában tart (pl. pálinkás az mta élén, ügyészség stb.).
@dark future: kizárt, hogy az önk. és egyéb vízfejek emberanyagát át tudja venni a központi kormányzat. arról nem beszélve, hogy ez rossz döntés lenne.

hogy a téfélcsere mennyire sokk, az attól is függ, kik jönnek elő és hova. egy simicska apeh-elnök, meggyes tamás miniszter elég nagy sokk lenne, reménykedjünk OV józanságában.
@Tóta W. Árpád:
Jah, kiabálhatta volna. De legalább olyan fontos volt elzavarni azokat, akik a mocsarat idedagasztották, és most hajósként próbálták eladni magukat.

"nehogy azt hidd, hogy ha egy párt van, akkor egy akarat is van." Eddig elég sokan akarták ezt elhitetni a baloldalon.
@Tóta W. Árpád:

"a fidesz most nagy lehetőséget kap, arra is, hogy nullára darálja le magát"

reméljük a legjobbakat. ha ők nem lesznek észen, majd észen lesz a gazdasági holdudvaruk.

98'-ban a fideszesek szinte a semmiből másztak elő, orbánviktor volt talán 36, tapasztalat nélkül, háttér nélkül, saját média nélkül, totális káderhiánnyal sújtva, abból (leginkább kollégiumi csoporttársakból) építkezve, ami éppen kéznél volt.

ehhez képest sokat változott a világ, professzionalizálódtak, orbán egy tapasztal róka lett, van média, van hátország, van kapcsolatrendszer, van össznépi támogatottság, vannak káderek (most már kissé sokan is). ez persze hátrányokkal is jár, a nyolc év állfelkopás után a számla vastagon be lesz nyújtva, viszont megvan az a vitathatatlan előnye is a dolognak, hogy csak úgy randomize nem lehet improvizálni és ötletelni, mert túl sok a vesztenivaló. ha sikerül megtalálniuk a közös nevezőt, akkor azzal nagyjából ki is jelölik előre a pályát.
@Tóta W. Árpád:
"egy simicska apeh-elnök, meggyes tamás miniszter elég nagy sokk lenne"

a káderpolitika már csak ilyen. gyurcsány sem úszta meg, hogy puchból államtitkár, szekeresből "miniszteruru" legyen.
@Tóta W. Árpád:

"kizárt, hogy az önk. és egyéb vízfejek emberanyagát át tudja venni a központi kormányzat"

nem is kell az egészet. nem arra gondoltam, hogy a falu jegyzője állást kap majd a minisztériumban. elég lesz, ha a vidéki főbb hangadókat felhozzák pestre, és benyomják őket a kormányzatba. utánuk minden sor eggyel előbbre léphet, tehát nagyon nagy ellenállás nem lesz. az meg, hogy megmarad-e bivalybasznádon a polgármesteri hivatal vagy sem, azért nem egy kardinális kérdés, és nem egy kezelhetetlen politikai probléma.

persze néhány tulkot muszáj lesz fölfelé buktatni, ahogy anno azt sem úszták meg, hogy tarlós legyen a főpolgármesterjelölt. orbán időnként teljesen érthetetlen szemmélyzeti döntéseket hoz, de szerintem mikola emlékezetes alakítása óta próbálja magát erről leszoktatni.
@dark future:
Politikai realizmus. Hasznos.
@dark future: de nem lesz hova előrelépni a második vonalnak, ha megszűnik az önkormányzat, mert rájönnek, hogy el lehet igazgatni öt falut eggyel. persze én leszarom, csak azért írtam, mert kicsit úgy nézett ki az érvelésed, hogy a fidesz centralizált, ezért mindent át tud nyomni.

ráadásul (ld molnár oszkár) a csalódottak, a leépített káderek vsz simán átigazolnak a jobbikhoz.
@Tóta W. Árpád:

a debreceni önkormányzat biztosan nem szűnik meg :-). meg még sok másik sem.

a molnároszkárokkal leginkább a média foglalkozik, kb. úgy 15 percig, nem ők a politikai tényezők. persze kopás lesz, erózió lesz, de a totális hatalomátvétel miatt a legbefolyásosabb helyi kiskirályok kezelhetők maradnak, pozícióból meg még a nyesések után is megmarad annyi, ami elegendő a legfontosabb szereplők leszerelésére (ha más nem, akkor mennek valahová nagykövetnek). akárhogy is nézem, a pártszakadás réme mostanában nem a fideszt fenyegeti...
@dark future: "a pártszakadás réme mostanában nem a fideszt fenyegeti..."

már túl van rajta!
off

most kaptam:
"Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint birkózni egy disznóval a sárban. Néhány óra elteltével rájössz, ő élvezi."

no léptem aludni :-)
Tegnap este két analfabéta beszélgetését láttuk:

Az egyik egy riporteri analfabéta, aki azt hitte, az a feladata, h reklám időt adjon Bokrosnak. Olyannyira nem ment bele az ellentmondások taglalásába, h már-már idegesítő volt nézni, h "te hülye, hát miért nem kérdezed már meg azt, h...".
Nika meg sem közelített Mészáros A. kérdezési stílusát, ami sokkal szimpatikusabb, mert izgalmassá teszi a riportot, és lényegében létrehozza azt a vitát, amit hiányolnak sokan.

A másik analfabéta Bokros, aki úgy adja el a megvalósíthatatlant, mintha az lenne az egyedül üdvözítő az ország sorsára nézve. Egy politikai katasztrófa emberünk, akit nagyjából egy éven belül úgy söpörne el a népharag, mint soha senkit. Bokros csak papíron tud politizálni, csak számológéppel tudja az ország gazdaságát megjavítani, valóságosan képtelen lenne erre. Ez a legnagyobb átkúrás az egészben.
Az a politikai dilettantizmus feltűnt-e vkinek, h Bokros tandíjat akar a felsőoktatásban, miközben ezt alig két éve népszavazás törölte el?

Persze, érdekes kérdés, h vki meg kettős állampolgárságot akar, pedig arról is van több, mint 6 éves népszavazás, ami érvénytelen volt, bár egy kicsit több volt az igen.

Meddig érvényes a népszavazás hatálya? Máig tisztázatlan, de gyanítom, 2-nél bőven több. Ezért Bokros javaslata dilettáns.

De én igazából akkor robbantam majdnem fel, amikor a 18 év felettiek tételes eü-hozzájárulásáról beszélt, ugyanis

- a középsikolásak bő negyede beleesne (technikus képzők is vannak, no és a 12., 13. évfolyam)

- kisnyugdíjasok,

- cigányok ( 80-85% munkanélküliség)

- egyetemisták, akiket már elvileg tandíjjal is sújtott.

Most komolyan: vegyük azt az egyetemistát, aki vidéki, fizet kollégiumot (vagy albérletet), tandíjat, tételes lófaszt, könyvek, kaja, utazások, stb... Ez becslésem szerint 120-150 ezer forint spórolással egybekötve is. Mit csináljon? Honnan vegyen ennyi pénzt? Dolgozzon? De neki tanulni kéne minél jobban, h ösztöndíjat kapjon.

Balfasz ez a Bokros, mert az ő rendszere a rétegek közötti társadalmi mobilitást legyilkolná, ami hosszútávon az elit értelmi szintjét is súlyosan blokkolná, rontaná.

Ehhh, egyszerűen szar politikus, és kész.
@Tóta W. Árpád:
"már az önkéntes agitátorok is állami állással számolnak."

Ezt honnan vetted?
@malacz69【ツ】pezsgője még 9 napig hűl:

"Az Országgyűlés három évig nem hozhat az ügydöntő népszavazások eredményével ellentétes határozatokat, törvényeket"
hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pszavaz%C3%A1s
Hát ezen most elgondolkodtam. Lévén magam is mérnök, legelsőbb a hasonlatban szereplő dolgok bája ragadott meg, amennyiben a mérnök az disznó, a vita az meg sár. Node lépjünk túl ezen, felejtsük el a negatív asszociációkat, amelyek első pillanatban (akarva, akaratlan) beugranak, hiába szeretné az ember, hogy rá és pályatársaira valami kevésbé otromba hasonlat alkalmaztassék, ez van, lássuk tehát magát a konkrét hasonlatot egyik szereplője és helyszíne általánosan negatív jellegétől függetlenül.

Itten arról van szó ugyebár, hogy a normál ember (aki nem mérnök, sőt messze nem az, még távolról sem, a jóisten őrizze őtet attól!) leáll a mérnökemberrel vitatkozni. Ez a nemmérnökembernek egyenlő ugyebár azzal, hogy bele kell mennie a sárba. Piha, mondja a nemmérnökember orrfintorgatva, mivel a nemmérnökemberre (a hasonlat szerint) alapvetően jellemző, hogy nem szeret a sárba menni, magyarán nem kedveli a vitát különösebben. Ugyanakkorazomban, vele ellentételesen, a mérnökember szeret belemenni a sárba (azaz a vitába), és hát kivel jobban beszemélyesíthetni a sárba menni szeretőt, mint egy disznóval, amely állatfajtára ezen tulajdonság köztudomásúlag szintúgy jellemző. Ebből már következhet, hogy ha a mérnökember vitatkozik, akkor azt ugyanúgy élvezi, mint a disznó a sárban hempergést.

Ezek után két dologgal van már csak problémám, mely problémák kismértékben ugyan, de eltántorítják a hasonlatot az elvárt tökéletestől. Az egyik az, hogy a disznó a sárban hemperegni szeret, nem pedig birkózni, mert a ráragadt sár valamennyire megvédi őt az élősködőktől, melyek előszeretettel fúrják magukat a vastag bőrbe, ezenközben viszont mellőzni szeretné a rúgásokat, döfködéseket és oldalbavágásokat. Magyarán a disznónak a sárban való hempergés igen, a sárban való birkózás azonban semmiképpen sem sajátja (amennyiben persze valaki sárban birkózó disznókról örvendeztet meg információval, ezen kijelentésemet visszavonom). A másik, hogy miért nem vehető azonnal észre, azaz miért kellenek órák az észrevevéshez, hogy a mérnökember élvezi a vitát? Illetve, oppardon, a sarat? Az ugyanis rögtön tudható, hogy ő, disznóként, sokkal otthonosabban mozog benne. Ennyire alacsony lenne a nemmérnökember észrevevőképessége, vagy disznóismerete?

Van még egy dolog. Lehet, hogy tévedek, mikor általánosságban említettem volt, miszerint a nemmérnökember nem szereti a vitát. Lehet. Lehet, hogy csak a mérnökemberrel valót nem szereti, és más viták néki a pillangólánnyal rózsaágyon való lamúrhoz hasonlatosak. Napéldául a „Szerintem Orbán lenne a legjobb miniszterelnök.” „Szerintem is.” vita. Hogy miért pont ezt a vitát említem itten? Mert ez jutott eszembe, na. A disznók most valahogy nem.
Az írástudók árulása...
@vakapad:
A hasonlat azért hasonlat, mert hasonlít és nem tökéletesen lefed.
Mint hozzászólásodból is látszik, a mérnökember hajlamos a semmiről is sarat dagasztani. Egy olyan poénról értekezést írni, amit vagy viccesnek talál az ember, vagy nem. Egy poént magyarázni, hogy miért vicces vagy miért nem, igazi mérnökmunka.
Az értekezés második része rávilágít arra is, miért alkalmaznak mediátorokat, menedzsereket a mérnökemberek és más szakemberek, pl. pénzügyesek között. A mérnökember ha rákattan egy logikai láncra, nehezen vált koordinátarendszert. Hiszen csak 10 fokot kellett volna a nézőkén állítani, és akkor észreveszed, hogy az oldalba szúrás, bökdösés megfeleltethető a megannyi személyeskedéssel, trágársággal, bunkósággal és őszinteséggel, amit a vita közben adsz-kapsz. (persze te kivétel vagy, te csak kapsz.) Ezek nélkül a vita szinkronsárbanhempergőzés lenne. Vagy aszinkron.
Aztán persze a csúcs, a miért nem vehető észre opus. A mérnökember azt képzeli, hogy a másik embernek is ugyanazok az alapvetései mint neki, azt észleli és arra kellene asszociáljon, mint ő. Pedig a nemmérnök csak egy másik emberrel kezd el vitázni, és főleg egy anonim bloggolásban nem is gondol arra, hogy a másik disznó. A mérnökember bár logikusan és ok-okozatok mentén gondolkodik, ami jó, hajlandó beleragadni a saját kis koordinátarendszerébe, a saját kis nézetpozíciójába, és képtelen más irányból nézni az adott kérdést. Ha nem így lenne, mérnökök lennének a vezetők, de sajnos a mérnökök nem azok.
Persze a legviccesebb egy külső szemlélőnek, amikor jön egy másik bmes, és vitatkozni kezd egy poén megmagyarázásán, ami már önmagában is sokkk volt.
@xsasha: A kínai legfelsőbb vezetésben kilencből öt mérnök. Meg is látszik rajtuk.
Volt a bloggazdának egy kérdése múltkor:
ki a kommunista?

Nos, Bokros - a kedvence - megmondta: az LMP a kommunista.

Nem mellesleg, múltkor már szélsőbaloldalizta is. Igazán kíváncsi lennék arra, h Tóta urunknak mi a véleménye arról, h nagy favoritja mennyire tud politikailag térben és időben tájékozódni, vagy - és ez már a személyes véleményem - csak egyetlen dologhoz ért: a rövidtávú válságkezelés.
@malacz69【ツ】pezsgője még 8 napig hűl: ja de az lmp-t én is szoktam komcsizni. hát ha valakit lehet komcsizni, akkor az az a párt, amelyik minimumjövedelmet ígér.
Na többet nem offolok :-) Minek egy önirónikusnak szánt poént túlmagyarazáni?
@dark future:

Javasolnám, hogy csak nyugodtan. Továbbra is. Jómagam szeretek dagonyázni, valamint terepként a sár, sem idegen tőlem annyira (mint ezt kifejteni igyekeztem, a hasonlat ebből a szempontból stimmel), és meglátásom szerint nem önirónia van benne, hanem egy egészen jó elképzelés a meglepődő másikról.
@Tóta W. Árpád:

ha már említetted bokrost, meg a postban azt hogy eva-zol, akkor -- a post szellemében -- kapcsold össze a kettőt, és mindjárt látni fogod, hogy bizony te is gyorsan szopóágra kerülhetnél, ha eljönne bokros országlása:

"Az adórendszert illető elképzeléseiről Bokros Lajos röviden csak azt jelezte: a bagatelladók (eva, ekho - a szerk.) eltörlése és az ingatlanadó bevezetése után egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelem adót, 8 százalékos egészségügyi és tízszázalékos nyugdíjjárulékot a munkavállalói, 10, illetve 18 százalékosat a munkaadói oldalon képzelne el."
index.hu/gazdasag/magyar/bokr061016/

a fentiek ismeretében illogikus lenne bokrosra és az mdf-re szavaznod, mert ez az egyéni érdekeid sértené, függetlenül attól, hogy mi a jó az országnak ;-) persze most ez azért nem izgat téged különösebben, mert jelen állás szerint bokros a politikai programját (és benne adóelképzeléseit) bekereteztetheti és kirakhatja az ágya fölé, de ha élesben menne a dolog, azért egy kicsit csak elbizonytalanodnál... nem?

ajánlott olvasmány mindenkinek TG mai írása az elvek és az érdekek különbözőségéről: torokgaborelemez.blog.hu/2010/04/03/122_miert_elv_ami_erdek
@xsasha:

Valóban igaz, hogy ha egy mérnökember rákattan egy logikai láncra, akkor abból nehezen lehet kimozdítani (engem például sehogyse). Feltétel persze, hogy az egy logikai lánc legyen.
@vakapad:
Ez ismerős.
Időközben én rájöttem, hogy a világ egy pulcsi, ahol a logikai láncok keresztül kasul értelmezhetőek. Ahol vannak kisebb kapcsolódási sémák, és nagyobb minták, amin belül vannak sorminták és színminták is.
Szintén izgalmas nézetet adnak a lineáris programozás, azaz az egyenletrendszerek optimumra való megoldásának módszerei. Az emberi döntések is ilyen mátrixokba rajzolhatók, és érdekes látni, ki milyen módszerrel közelít a megoldáshoz. Mindenki döntésében van logika, logikai lánc is akár. Az eredmény persze elég nagy szórású. :-)
@Tóta W. Árpád: Minden éremnek két oldala van, ezt tudjuk. Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. Viszont a rövid távú nyereségek, gyakran hosszú távú veszteségekké alakulnak és vica versa.

A magyarország története könyvsorozat 23. részében van egy diagram az 1900-as évektől 2000-ig milyen eloszlásban vannak a munkák magyarországon 10 évenkénti bontásban.
A tanár/orvos/közigazgatási alkalmazott a 80-as években tizenpár százalék volt, 2000-ben kb. harminc. Nem hiszem hogy a tanárok és az orvosok dobták meg a számot.

Érdekes elgondolkozni azon, hogy egy diktatórikus rendszerhez képest - ami alapvetően bürokrata - sikerült a demokráciában a közigazgatási alkalmazottak számát majdnem megtriplázni.
Ezek az emberek ugyebár nem végeznek termelő munkát, a pénzüket az államtól kapják, ami részben a mi adónkból történik egy alacsony hatásfokú elosztási rendszeren keresztül.

Szóval lehet, hogy rövid távon sok ember veszítené el a munkáját, de hosszú távon megérné, azt hiszem.
@stoppos76:
A belső munkanélküliség felszámolása következtében valamit kezdeni kellett az emberekkel, és a tőke nem áramlott olyan sebességgel az országba mint Rajkánál a Duna. Az értékteremtő folyamatok beindítása sokkal fontosabb és hasznosabb elem, mint a közigazgatás leépítése. Ez inkább kampányelem. Ajánlom figyelmedbe a KSV tevékenységét. Sokkal többet tesznek a magyar gazdaságért, mint Bokros meg Vona együttvéve.
Szerintem nem az aktatologatók lendítik fel a gazdaságot.
Remélem a hülyeséget beszélő bértollnokokat is érinti a válság.

36 éves vagyok.
Jelenleg könyvelőirodám van.
Évek óta érzem az agyatlan adminisztráció terheit, és ettől még többet nem keresek....

Ez a könyvelősdi játék már a 3 foglalkozásom és nem az első diplomám végterméke.

Ha engem érint ez a dolog, például a csökkenő megbízások révén, akkor alkalmazkodom az élet kihívásaihoz és pályát változtatok.

Mint ahogy már tervezem is, jövőre berekesztem ezt a stresszgyárat, amiben élek...

Több szabad időm lesz és lesz időm ilyen demagóg, csúsztató cikkeket olvasni.
süti beállítások módosítása