W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Szabadság, förtelem

2009.11.10. 05:00 Tóta W. Árpád

Valószínűleg budapestiek ezrei szörnyülködnek azon, ahogy kinéz például a Kossuth Lajos utca. Százezrek pedig le se szarják, viszont a felháborodott ezrek se csinálnak semmit azon kívül, hogy rosszul érzik magukat. Két fiatal grafikus most eljutott odáig, hogy minimális befektetéssel tegyenek valamit. Végigfényképezték a borzalmas főútvonalat, aztán Photoshopot rántottak, és megmutatták, hogyan lehetne szép. Tekintsük meg.

Erőfeszítésük tiszteletre méltó, annak a civil tenniakarásnak a megnyilatkozása, ami annyira hiányzik innen, és aminek hiánya többek között a Kossuth Lajos-Rákóczi út jelenlegi rút pofáját eredményezte.

A panorámaképen benyújtott javaslatnak azonban van egy apró hibája, tudniillik hogy fasiszta. Pontosabban a megvalósítása fasizálódást igényel.

Mert a mai utcakép a féktelen szabadság, hogynemondjam szabadosság terméke, és annak megnyirbálását szokás fasizmusnak nevezni – illetve szokás volt addig, amíg a fasiszták meg nem mutatkoztak a maguk valójában, jelezve, hogy a puszta rendrakásnál sokkal többet szeretnének, mégpedig sokkal ostobább elképzelésekkel.

Virágozzék száz virág, mindenki cselekedjen és vállalkozzon, ahogy ő szeretne, aztán majd a piaci mechanizmusok kitermelik a szépet és a jót. Hát úgy tűnik, Budapest egyik főútján a piaci mechanizmusoknak még nem volt érkezésük rárúgni az ajtót a Leila Fashion tulajdonosára, hogy közöljék vele, a portája egy hányadék, egy leprafolt a százéves házak között, és holnapra takarítsa el. A vásárlók nem kérik a panaszkönyvet, sőt bizonyára látogatják az üzletet, értékelik a bazári külsőt. Az ÁNTSZ nem záratja be. Hogy is tehetné, csak nem valami ízlésrendőrséget szeretnénk?

A mostani utcakép legsötétebb pontja a Budapesti Városvédő Egyesület irodája. Aranyos civilek azok is egyébként, már gyerekkoromban is aggódtak Budapestért, Avagy Városvédő Pallasz Athéné Kezéből Időnként Kilopják a Lándzsát, ez volt a tévéműsoruk alcíme. Őket főleg a málló szobrok meg a műemlékek zavarták, az viszont nem, hogy ők maguk odakentek a belváros közepére egy lehetetlenül feliratozott táblát, meg egy lakótelepi zug-ingatlaniroda portálját. Ugyanott Reiki-tanfolyamok.

A homlokzatok színösszeállítását, sőt tipográfiáját elő lehet írni. De hogyan lehet azt megakadályozni, hogy a butikos neonzöld cetliket ragasszon a kirakatra százalékokkal meg felkiáltójelekkel? Ehhez a városvédő seriff intézménye kellene, aki akkreditált esztétákkal rakott dzsipen rója az utcákat, és ahol csúnyát lát, ott megáll, és büntet, mint a parkolóőr. Még ez is jó ötletnek tűnik, csak hát jó eséllyel kapna az esztétaüteg egy leértékelt alsógatyát, a seriff meg kettőt, és maradna minden, ahogy van. Máshol pedig felbukkannának a tálib fundamentalista városvédők, és burkát húznának a próbababákra, mert ők speciel így képzelik az erkölcsöt, és kaptak hozzá egy karszalagot. Aztán amikor ez már megüti az ingerküszöböt, és az ízlésrendőrök túlkapásaitól és korruptságától hangos a világsajtó, akkor kénytelen lesz a kormány kézbe venni a dolgokat, és miniszteri szinten megfogalmazni, törvénybe iktatni a szépet. Különös tekintettel a bőrtangákra és a szinglihordákra.

És ha egyszer felépülne ez a nett, finom Budapest, akkor jöhetne a dress code, hogy a rosszul öltözött polgárok meg a nem tökéletes alakú nők el ne csúfítsák.

Csordás Zoltán és Fodor Gergely utcaképe gyönyörű, igen, ilyen főutakon szeretnék közlekedni, sőt ki is szállnék nézelődni, korzózni, sétálni. Ízlésrendőrség nélkül viszont nem jöhet létre. Ez az álom nem a szabad Magyarország fővárosáról szól, hanem a vaskézzel és mégis jó ízléssel kormányzott Magyarországról. Vagy egy olyan szabad ország fővárosáról, ahol az ilyen lepratelep magától tönkremegy, és átadja helyét a szépnek, mert a jó ízlést nem a kormány vagy a seriff őrzi, hanem minden szabad polgár, amikor undorodva elfordul a csúftól.



Címkék: magyarland

273 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr341514467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy szabálytalan építkezés története 2009.11.11. 13:13:55

Sírból visszahozott változat Az alább következő poszt zsazsu4 alkotása, mely a technika ördöge folytán az érdeklődés csúcspontján - nagyjából 200 egyidejű olvasóval - elveszett. A sírból hoztuk vissza, a kommenteket (eddig) nem sikerült beten...

Trackback: Gondolatok Budapest modernista elcsúfításáról 2009.11.10. 11:01:16

A belvárosban járva-kelve egyik kedvenc elfoglaltságom elmélázni a gyönyörű szép régi épületeken, figyelni a művészi pontossággal és igényességgel megtervezett formákat, vonalakat, elgondolkodni minden ház üzenetén, történetén. Sétálhatunk akár a Nagyk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudtommal már most is engedélyeztetés van arra, hogy mit tehetsz ki az utcára. Csak éppen a boltosok elfelejtik végigcsinálni az engedélyeztetést, az önkormányzatok meg nem törődnek a nem engedélyezett táblákkal.

Ha az fasizmus, hogy nem lehet bármi szart kirakni, akkor papíron már most is fasizmus van. :) Kicsit tájékozódhatott volna Tóta W. De valaki javítson ki, ha én mondok hülyeséget.
Nincs ebben a tervben semmi uj, a dizajn-fiuk elneztek Zurichbe pl, ahol ezt az egyenszinu portalt a legnagyobb vilagmarkak (Hilfiger, Tissot, stb) is lenyeltek, valszeg mert a zurichi varosvezetes azt mondta, hogy marpedig ez ilyen egyseges lesz, gyerekek.
A csiricsarenak semmi koze nincsen ahhoz, hogy melyik boltosnak mennyi penze van. Ahhoz inkabb, hogy melyik butikos - boltos vallalozonak milyen izlese van. Mivel az utcan altalaban 1 km-rol leri egyes arcokrol, hogy igenytelen butikos vallakozo - holgy, mit is varunk a sajat ceguk portaljatol? Ha nincs kemeny, szabalyozott design-konyv es a szabalyok kokemeny betartatasa, akkor magyarhonban semmi sem fog valtozni. Lasd meg: zero tolerancia alkoholos allapotban valo vezeteskor, sebessegtullepesi hatarok illetve buntetesi tetelek valtoztatasa esatobbi. Sajna kishazankban csak a kokemeny kezzel valo szabalyozas tud ervenyesulni, ellenkezo esetben a balkani tempo, Mindenben.
Jó kis cikk, de ott sántít, hogy valójában már most is van hatóság, több is, amelyiknek joga van szabályozni a külső megjelenést. Büntetni is joga van, akár hetente.
És ennek ellenére van ez a káosz, egyrészt azért mert lefizetik a döntéshozókat, másrészt azért, mert ugyanolyan alpári izlésük van, mint a butikosoknak.
Az alsó csík (a felsőhöz képest) már egész jó lenne, de pár apróság még azt is elrondítja. (Koszos, omlik a vakolat, grafitik, légkondi stb.)

Ezek rendberakása nemcsak jobb ízlést kívánna, hanem pénzt is.
Kitől vegyük el a lélegeztetőgépet?
@Tóta W. Árpád:

Szerintem magyaros a zsibvásárfíling.
Mikor külföldön járok, a német települések németesek, a horvát falvak fehérek, az olasz házak mediterránok, a máltaiak kősikátorosak.
Szóval van helyi sajátosság.
Viszont hazaérve nincs két egyforma kerítés, nincs két hasonló ház, nincs két egyforma szögű tető, vagy akár hasonló szín.
Zsibvásár az egész ország.
Ha nem építhetne mindenki olyan egyedit, hogy csudájára járnak, nem is érezné jól magát.
Szóval úgy vettem észre, ez a magyaros, a különcködés.
Csodálkoztam volna rajtad tóta,ha nem mindenből a fasizmust hozod elő....
A légkondi kültéri egységének a kirakására is szabályozás / engedélyeztetés van. Az tudtommal nagyjából ugyanaz a kategória, mint hogy ablakot sem vághatsz bárhova.
csak annyit tennék hozzá, hogy a milánói galériában, ami a város és a világ egyik legszebb épülete, a mcdonalds nem teheti ki az (ocsmány) tábláit, hanem kénytelen fekete-arany betűkkel írni.

szerintem ez nem fasizálódás, máshol megoldják. pl. nem térhet el a portál a városképtől, tehát nem adnak ilyen ocsmány izékre engedélyt. csak ez nálunk nem számít, mert nem tér el a városképtől.
Ez a poszt nagyon félrement. A szerző teljes tájákozatlanságot árul el a szabadság, szabadosság, fasizmus, izlésrendőrség, rend, stb. fogalmak értelmezésében.
Máshol sincs "fasizmus", mégis kulturált korzókat, belvárosi sétáló utcákat látni. Talán abban az irányban kéne nézelődni, hogy ott hogy sikerült a gyakorlatban ezt megvalósítani.
nem kell a szep, mert rendparti iranyitassal jarna. jobb tehat a csunya.

nem kell az utca, a termenyek es erdok biztonsaga, mert rendparti iranyitassal jarna. jobb tehat a bunozes, a nihil.

nem kell korrekt reklam, mert rendparti iranyitassal jarna. jobb tehat a megteveszto.

nem kell a korrupcio visszaszoritasa, mert rendparti iranyitassal jarna. jobb tehat a kevesebb kozpenz.

tobb szdsz/libbant - tobb csunyasag, bunozes, nihil, megteveszto reklam, es kevesebb kozpenz.

jo lesz erre a posztra emlekezni jovore.
Igazából a vállalkozói mentalitással van baj otthon. No ez persze párosul egy fejletlen fogyasztói kultúrával.

Mert hogy: a világ fejlett felén a boltos felújítja a lakókkal közösen a házat: jó a boltnak, mert szép helyen lesz, jó a háznak, mert nem egy koszfészekben laknak.

Itthon az alábbi esetek lehetségesek:

1) boltos és lakó is szarik rá,
2) boltos nem szarik rá, de nem egyedül akarja felújítani az épületet milliárdokért (mert nem kő gazdag és hülye, hanem több profitban reménykedik a szebb környezetben)
3) lakók újítanák, de boltos szarik bele (ez a legritkább)
4) fel van újítva a ház (mindenki akarta, hát - érdekes módon - működik is)

Ráadásul: a boltos fosik, mert a koma a házból a Tesco-ba jár vásárolni, mert a 3 Ft a kifli árából megéri az 2500 Ft-os benzint...

(Egyébként ettől mindig kicsit kínos mosoly jön rám: átlagos magyar család a nagy-bevásárláson spórol 2000 Ft-ot és szarabbat eszik, de elkölt 2800 Ft-ot a benzinre, míg a big shop-hoz ér...)
"a fenti utcakép megvalósítása mindenképpen szabadságelvonással fog járni"

Minden törvény szabadságelvonással jár.

Úristen mi lesz ezzel a világgal, ha pl. megtiltják a környezet szennyezést, az utcakép roondítását, a gyilkolást, a szabványnak nem megfelelő készülékek gyártását, a romlott hús árusitását stb stb...

Bizonyos szabadságmegvonásokban nagy a konszenzus, bizonyosokban kicsi, de én azt szűrtem le a kommentekből, hogy a városképvédelem kb. csak TWA-nak szúrja a szemét...
Aranyoskáim!

Nem (csak) azért olyan a Kossuth utca, mert igénytelen a magyar közönség, vagy mert a boltosok inkább hazaviszik a profitot ahelyett hogy visszaforgatnák.
Csupán a vásárlóerő hiányzik azóta, hogy beengedték a népeket a meleg kivilágított és pezsgő "marketplace"-ekbe. Had ne taglaljam, hogy milyen előnyei vannak egy plázának a Nyugati melett (könyörgöm!!!) a nagykörúttal szemben.
Két dolog amivel nagyon hamar vissza lehetne állítani a belvárosi boltok nívóját.
1, 1000 nm-nél (500, 1500, mindegy) nagyobb kereskedelmi egységek, vagy azokat tömörítő a BELVÁROSBAN csak normális nyitvatartási idő szerint vagyis 10-18 ig tarthatnak nyitva. Vasárnap zárva. Szolgáltatóktól eltekintve.
2, A belvárosi védett övezeten belül van boltod, és nem nyitod ki, vagy nem adod ki valakinek hogy nyitvatartsa?! Tessék fizetni amiért rontod a közhangulatot, és az utcaképet, amiért más söpör fel a portálod előtt, és a lepukkant bejáratodban alszanak a csövesek, akik után nem takarítassz.

És hogy mik a következényei:
1, A plázákat majd használják szolgáltató és iroda komplexumnak, mivel a lerövidült nyitvatartás miatt a bérleti díjjak amúgy is ujratárgyalás tárgyát képezik. De mehetsz oda éjjel nappal fodrászhoz, postára, bowlingozni, stb. Irodából meg már úgyis annyi van ebben a városban, hogy plusz 10% nem befolyásolja vészesen az árakat.

2,
A belvárosi boltoknak megnő az értékük egy felől, de ellensúlyt teremt a zárvatartási költség, ha valaki nem adja ki. Ezentúl vasárnap nem a Westendben és Mammutban korzóznak az emberek, hanem a Rákoczin, Andrássyn, Nagykörúton.

Problem solved.
És nem kérem a nyavajgást, hogy akik befektették a pénzüket a plázákba..., meg hogy nem lehet megtiltani hogy vasárnap nyitva legyenek. Dehogynem csak el kell dönteni melyik társadalmi költséget fizetjük meg szívesebben. Az pénzügyi befektetők nemtetszését vagy saját nemtetszésünket.
Ausztriában érdekes módon senkit nem zavar, hogy vasárnap be vannak zárva az áruházak.

Hát hogy van ez kérem?
@Tebege:

"városlakóközpontú várostervezés, na az hiányzik. demszky egy köcsög."

jó, de ehhez akkor városlakókat is kellene tervezni
(-:

ne termeljék itt a disznóólat mázsaszám
A felső kép próbál túlzottan tiszta és rendezett lenni, pont ezzel demonstrál. + nyilván nem akarták részleteiben kidolgozni, mert nem ez a cél vele. Maximálisan egyetértek a kezdeményezéssel, ez egy vitaalap és annak remek. Az alul látható esztétikai környezetszennyezés pedig bűn önmagunkkal szemben. A megoldást nem tudom. Hogy TWÁ szerint a rend = fasizmus pedig nyilván azért van mert a fidesz rendteremtésről beszél a kormányváltás után, ezt a két fogalmat villámgyorsan össze kell drótozni valahogy, végül is kampány van, vegyük észre.
@ViKtOr:

kénytelen vagyok feltenni a gnoszeológiai viszontkérdést, miszerint: közöd hozzá, bazmeg?
@Tóta W. Árpád:

ezen röhögsz, de akkor mit vársz esztétika ügyben? :)))
Ctrl+c/ctrl+v a Critical miss blogból:

Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2009.11.05. 11:05:00

One Way, zöldség gyümölcs, Kg cipőboltnál van egy kis csalás, mivel ezt az épületet a projekt megálmodói lebontanák, és a helyére felépítenék a kettővel arrébb lévő Rossmann-os ház ikertestvérét.

Valamint a One way fölé két ablakot tennének az egy helyett, amihez meg kell nyújtani kicsit a házat....
az baromság
abszolút nem fasizmus, ha egy önkormányzatnak van az utcaképről elképzelése, és ahhoz kell igazodni az utcai portáloknak

úgy tűnik az V. kerületnek ilyen koncepciója nincs
másrészről a cégeket meg nem kéne most ezzel terhelni, amikor mindenki a túlélésért küzd
Csak egy megjegyzés, ehhez:
"De hogyan lehet azt megakadályozni, hogy a butikos neonzöld cetliket ragasszon a kirakatra százalékokkal meg felkiáltójelekkel?"

Irodaterületek és üzlethelyiségek bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó cégnél dolgozom. Az irodaház/üzlethelyiség tulajdonosa is megszabhatja, hogy a bérlő mit és milyen formában hirdethet, ami az utcáról látszik. A Fashion Street-en pl. elég szigorúan van ez rendszabályozva és bizony leszedetik a neonzöld SALE 20% feliratokat a bérlőkkel. De ehhez egyrészt az kell hogy az üzemeltető vagy képviselője személyesen is jelen legyen (legalább heti rendszerességgel), másrészt szigorúan be kell tartatni.

Ezenkívül ez azért is működhet a Fashion Streeten, mert ott egy a tulajdonosa/üzemeltetője az üzlethelyiségeknek, és kezdetektől törekedtek az egész utcának egy arculatot kialakítani.
ez mind szép, de legalább tudnák használni a fotoshoppot. bakker, elcsúszott falak, duplázott ablakok, egy teljes homlokzat meg rossz helyre beillesztve, gáááz.

az összkép meg siralmasan sivár, üres, semilyen.

gyenge. iskolai feladatként visszadobnám a sárcoknak, hogy gondolják át űjra.
nagyon nem értek egyet a post-tal
nem kell ezt felülről szervezni és nem kell előírni. azok akik ott üzletekkel rendelkeznek maguk is önszervezödhetnek 8nem kell feltetlenul egy kezbe lennie az uzleteknek mint a fasion street eseten)és hozzáláthatnak egy egységesebb utcakép létrehozásához és a kossuth lajos utca illetve kesobb a rakoczi ut ujramarkazasahoz ehhez az onkormanyzat azzal kell hogy hozzajaruljon hogy megszunteti vegre a 2x3 savos autopalyat budapest belvarosaban
@sertésháló:
Vagy...
Ahelyett, hogy csökkentenéd a foglalkoztatást a nyitvatartással együtt,
Esetleg növelhetnéd.
Mondjuk, hétvégi és esti forgalmat is lehetne csinálni, ha a belvárosban szórakozóhelyek lehetnének anélkül, hogy a cseszegetnék őket a nyitvatartással.
Az üresbolt büntetéssel együtt persze.
Mondjuk az iparűzési adót sem ártana eltörölni.
aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

már gyerekkoromban sem értettem, hogy mi faszért kell egyszerre lépni a rétesért. Szerencsére az én anyukám nem volt náci, így mi szaladgálhattunk össze vissza, és nem kellett masírozgatni, meg a szomszéd Pistikére rátámadni, hogy neki nem Béla a neve.

Az meg régi szokás, hogy a nácikat a tolerancia nevében nem verjük össze esténként, csak lehüléyzzük őket, mert azt hisszük, hogy irodalommal meg testneveléssel fel lehet világosítani őket, meg meg lehet zabolázni a frusztrált kiskamasz érzelemvilágukat.

amúgy nem értem, hogy a fasizmust, ami nem más, mint a xenofóbia egy fajtája, miért kell bármi mással azonosítani. Beteges, gyógyszerezni kéne, oszt annyi.
@Gecc: Gecc · gecc.blog.hu 2009.11.10. 09:29:20
"Nekem egyaltalan nem jon be a fotosopolt utcakep."
az egy falanszter.
kifejezetten jobban néz ki a változatosabb, kárhoztatott alsó kép.

nem ez a helyzet a városvédőkkel: szégyen amit ki mernek tenni, pláne ha a portállal vetjük össze.

de jellemző a kommentelőkre, még ezt is védi valaki.
@NIQ: NIQ 2009.11.10. 09:30:50
"E ponton szvsz tévedsz, kedves árpád, mert a rendet nem csak izomból, hanem szabályozással is el lehet érni (de legalább közeledni hozzá)"

jajj, Kedves NIQ! nem vagy jogász véletlenül?

szabályozással ebben az országban?, csak egy törvényt mondj amit betartanak!

hát ha a legfontosabb pl. adótörvényeket nem lehet betartatni, majd pont ezt fogják??? az megfoghatatlan ráadásul!
@Tóta W. Árpád:
Árpád, a magyarázatod még kínosabb.
"ki mondja meg hol a határ?"
A demokrácia már csak úgy működik, hogy jogszabályokon alapul. Legitim testületek. Szabályalkotás. Kontroll. Nyilvánosság. Korrekció. Újabb szabályozás.
Ez pedig éppen ellentéte a fasizálódásnak, ami ugye eleve antidemokratikus, mert a fenti tételekből csak a szabályozást ismeri, a többit kizárja.
"... de elkölt 2800 Ft-ot a benzinre, míg a big shop-hoz ér..."

Ööö, nem tudom, én ennyiből lemegyek Budapestről Esztergomba (cca 50km), és talán vissza is. Viszont a tecsón spórolok havi 5-8000 Ft ot, ami kvára nemmindegy. Ráadásul nem eszek jobbat, ha bármelyik csemegébe térek be.
@sertésháló: Jó ötlet, már csak a szabályozást kell meghozni. No de nézzük csak, mondjuk a West-endet, az ugye kinek is a tulajdona? Demján? Csak nem az a Demján, aki mindig az aktuális vagy a várható törvényhozó garnitúra a csókosa? Kitől várod, hogy ezeket a törvényeket meghozza és bekopogtasson, hogy Sanyikám, az a helyzet, hogy a Westendednek aláteszünk...
Se Bajnai, se Orbán. A (kis)királyoknak meg kell adni, ami a királyoké.
Már megint a magyar a hülye? Nem csak az a néhány aki eladta a magyar kiskereskedelmet a külföldieknek? Ez a hozzáállás olyan Pesties.
Vajon miért nem kell senkinek az a sok kereskedelmi egység a városi gyűjtőutak mellett? Hipermarket, pláza. Egyből. 3-4 év alatt felépíve. Az idióta meg vigyorogva veszi a mérgezett uborkát benne, mert ez kényelmes neki.
Szerintem a magyar nem igénytelen, nem hülye, egyszerűen csak saját belső ellensége van, akiket már az előző generációktól örökölt. Belső ellesége, aki szívja a vérét - az ostobasága vagy a korrumpálhatósága miatt - és gyengíti, szegényíti a magyart. Ennek a belső ellenségnek a neve a szemétmagyar. Remény: ezt sokan tudják, én is tudom, még többek gyereke tudja, így előbb-utóbb kinőjük. "Dollárszavazatainkat" a megfelelő helyre tesszük. Más út nincs.
Van olyan törvény is, hogy nem szabad embert ölni.
Úristen! Fasizmus van! Oda az egyén szabadsága!
Se kutyám, se macskám a polgi, de nem értem, miért egyedül Demszky a hibás (mikor Gyurcsány az!). TWA sokadszor írja le, hogy MI vagyunk együtt, akik létrehozzuk, eltűrjük a ganédombot. Oszt' csak ülünk a tetején és monnyonle!
A Deák téren a UniCredit kirakata sarkánál napok óta hever a nagy adag kutyaszar, mert még egy terézvárosi kutya se takarítja el maga után. Meg a kutya se... (én se viszem be reggel magammal a munkahelyemre, az igaz). Valaki átvihetné már a Kossuth Lajos utcába!
Ekkora faszságot már régen olvastam. Fasiszta? Mi van? Akkor szemétség a településrendezési terv is, sőt minden törvény, rendelet stb. Miért nem lehet hugyozni az utcán? Ekkora fasizmust, hiszen a szabad Magyarországon mindenki oda vizel, ahová akar. Hiszen ez már húgyrendőrség! Akár az ízlésrendőrség! Fasiszta. Ezt a problémát nem így, hanem a társadalom önfejlődésével lehet megoldani! Ja, minen ahhoz a házhoz építész, csak leszabályozza (fasiszta módon) a kőművesek kreativitását. Szabad ország az ilyen? Háát Árpi, az a bogyesz már régen elgurult nálad. Javaslom tanulmányozásra a londoni közterületrendtartást, nyilvános és közel 2000 oldal. A fasizmus régi angol hazájában még azt is elő merik írni, melyik utcában, milyen lehet a biciklitároló. Nácik! Persze a bécsi, a rusti, a müncheni nem ajánlható, ott a pedancia mögött az öreg náci hagyomány áll...
A terv szép és jó, de:

1. Nagy világcégek az utcaképtervező kedvéért nem fognak lemondani a saját logójukról, színeikről, dizájnelemeikről. Ilyen korlátozásokról megállapodni max. új helyeken (pl. plázákban, outletekben) lehetne, ahol a megjelenés eleve a szerződés része.

2. A lényeg a biznisz és a láthatóság, ezért világítják szét a kirakatokat, tesznek ki villogó bizbaszokat, csiricsáré reklámtáblákat, és ezért adnak a kerrádiók 0 dB-vel reklámokat.

3. A népek 80 (90? 95?)%-a igénytelen állat, főleg vizuálisan. Ez van, bocs.
Óh én balga naiv lélek, azt hittem, hogy ez a post most kivételesen nem az öncélú fröcsögésről fog szólni. A futó gondolatot hamar miszlikekre tépkedte a szerző, de elbóbiskoló elvárásaim által felhúzandó mentális védelmi vonal foghíjáért csakis magamat okolhatom. A kiindulási gondolat talán még ártatlan jó akarás szülötte, azonban az elburjánzó asszociációs lánc kíméletlenül megfojtja a szösszenet bimbódzó intelligenciáját.
Láthattam volna, hogy hova tévedtem ismét.

Ez az a blog, ami svájci óra pontosságával és egy word auto-javító csökönyösségével ontja és biggyeszti minden mondatba kitartóan a nácizást, cinizmust és ezek mindenféle kutyvalékát.

Pont, ahogy van városfejlesztési koncepció (legalábbis a „széppárti” építészek körében mindenképp) és nem lehet minden homlokzatra légkondi kültéri egységet furkálni, akármilyen házat felhúzni a telkünkre – de még nagyon hosszan sorolhatnám – ugyanúgy meg lehetne tiltani (adott esetben és „uram bocsá”) a város összképét csúfító reklámokat. Mint ahogy azok egyes nyugati országok városában nem is szarnak bele a kilátásba úton útfélen.

A demokrácia is csak akkor működik, ha megfelelően szabályozzák. Különben olyan vadhajtásokat produkál a piaci automatizmus, mint mondjuk a közelmúlt hitelválsága. Talán furcsa példának tűnhet, de nem is akkora vargabetűvel láncoltam ide a gondolatot, mint ahogy a kedves olvasó első blikkre gondolná.

Az ízlés és morálválságot is lehetne orvosolni, nem feltétlenül merev diktatórikus módszerekkel, hanem konszenzusos mindenki érdekét figyelembe vevő konszenzusokkal.
Hát van telepátia. Pénteken a dugóban pont ezt a Leilának iszonyú fejlécét néztem elképedve, hogy lehet egy divatáruboltnak olyan reklámja, amin a cipő, táska divat kb. 10 éves?? Milyen vendégcsalogató ez? Noooooormális?? És emlékeztem arra, hogy valamikor a Szép utcából (mint 5vös diáknak) kijőve a Kossuth Lajos utca volt maga luxus a boltjaival. Pl. a Városház utca sarkán lévő ékszerboltban lehetett kapni először nagyon márkás és arany órákat...(Leírom: Cartier-t, akkor az maga volt a varázslat!:D)

Na erre most mit látok?? Iszonyú lepukkant lett, és az, hogy a képen lévő bazársort egy kínai bolt zárja le, elképeszt!! Valóban így múlik el a világ dicsősége?? Jó, parkolni nem lehet a környéken, az állandó átépítések miatt bolond, aki ott megáll. Egyébként a szemlélődésem az Erzsébet híd tövénél lévő templomnál kezdődött, mert iszonyú lepukkant. Kétségbeejtő, hogy az alagútból kijövő rámpa egyes beton darabjai hiányoznak, illetve a vas meredezve csálén áll a betonmaradékokkal. Az autókról lepattanó hulladék évek óta ott fekszik...Jelzem, nő növény, illetve gaz is közöttük, amivel megint nem foglalkozik senki. Szóval siralmas az egész, holott egyik legszebb része volt a városnak még úgy 20 évvel ezelőtt is.

Hogy ki a hibás? Mindannyian. Másra várunk, ahelyett hogy ezt az egész kuplerájt, amit városházának hívnak bezártuk volna a majomketrecbe és elővennénk a söprűt. Hagyjuk magunkat, ez a baj.
Csak egy apró észrevétel:
A két fiatal "grafikus" vajon miből él? Arculattervezéssel, stb. nyilván nem foglalkoznak, hiszen elképzelésük szerint egy portálnak kell egy negyven centis egyenfelirat, oszt jóvan. Mókás kis képet rittyentettek a "grafikusok".
fasizmus, gratulálok

hogy ennek mi köze van a fasizmushoz, azt ugyan nem tudom, de persze, maradjon egy lepratelep a városunk, míg körülöttünk mindenhol máshol építenek és felújítanak.

De nyilván Prága, Pozsony, Ljubljana és Zágráb is fasiszta, beszarok...
mán bocsánat, de halandó ember a klíma kültéri egységét nem rakhatja az ablakába, mert rontja a városképet. lakásfelújításnál az udvari, gangra nyíló konyhaajtónkat kicseréltük ablakra, és feljelentettek minket, mert amit választottunk nem illett az egységes városképbe. mondom, gangra nyíló ablak, amit kb 25 ember lát naponta ha odanéz. V. kerületben lakom én is, nem is messze a fent említett utcától. kérdem én, ha nekünk nem lehet, mégis hogy a búbánatos f**szba (már bocsánat) nézhet így ki a kossuth lajos utca??? nem elég, hogy egy köpedelem az összes bolt portája és kirakata, de még kültéri egysége hada is "feldobja" a gyászos képet. elképesztő. de nem baj, rogán tónikának a pár millás órája és ki tudja még milyen egyéb (zsebbe)juttatása megvan, a főutca project halad, gyönyörű lesz meg fántásztikus meg minden. épp csak minden más szétrohad.
Pontosan ezt vallom én is mikor elegem lesz polgármester 'Pojáca' Gáborból, hogy Óbuda önjelölt 'megváltója' még rosszabb lenne, mert akkor atán lőttek a 22h utáni söröknek és minden kreatív 5letnek BP-en, ami miatt BP az ami nekünk itt élőknek és a külföldieknek.

Elég csak a tavalyi Gödrös szivatásokra gondolni az V. kerületben és a legutóbbi VI. kerületi korlátozásokra.

Külföldi túristák pont ezt a szabadságot,nyitottságot szeretik, ami egyetlen nyugat európai városban (kivéve talán Spanyol o. Portugália városai) nincsen meg.

Én pont e miatt költöztem vissza anno Londonból. És nem nem mosogattam és nem pincér voltam, jó kereső mérnöki állásom volt kihívásokkal egy jónevű cégnél, de mégis hiányzott valami.

Persze én sem szeretem és érintett is vagyok a Kossuth utcával/Rákóczi út-al, mivel a környéken lakom és 1-2 éjszakai prosti arcról ismer és már köszönnek hazafelé valami bólintásfélével késő este :-)

Valahogy van ebben valami kis közép- európai romantika. Az biztos a környező önkormányzatoknak össze kellene fogniuk és legalább a tulajdonukban lévő lakóházakban némi irányt kellene mutatniuk a Kossuth utca, Rákóczi út vonalon. Nem kell drákói szigor, csak 1-2 normálisabb portál ami beindít valami önszerveződést is. De így ez szélmalomharc!

Nncs összefogás az útvonalon 4 kerületi önkormányzat és BP önkormányzata osztozik. Miért is lenne ez másként hiszen csak politikusok nem?

Civileknek kellen lépnie leginkább persze helyi önk. támogatással. Támogatásnál arra gondolok, hogy ha ezt meg ezt csináljátok nem fogjuk lebontatni csak azért, mert ezt nem mi csináltuk. :-)
@Letícia:

Egyébként máshol sem sokkal jobb a helyzet, tavalyelőtt pl. elképedve láttam, hogy Zürichben a Bahnhofstrassen egyre több a (viszonylag) olcsó bolt és a (viszonylag) igénytelen kirakat, sőt megjelent az első kínai üzlet is.
"A panorámaképen benyújtott javaslatnak azonban van egy apró hibája, tudniillik hogy fasiszta. Pontosabban a megvalósítása fasizálódást igényel."
Tóta W. Árpádnak is csak egy apró hibája van: elmebeteg.
commons.wikimedia.org/wiki/File:Muenchner_Kammerspiele.jpg
hg.hu/cikk/epiteszet/7562-a-megujulo-szegedi-belvaros

Ezek szerint a szegediek is fasiszták.

A rend nem egyenlő a fasizmussal. Ezt csak a magyar ballibek sugallják, hogy mentegessék város-és országvezetési impotenciájukat.
----------))) ÁRPI (((---------
és még sokan elmennek a lényeg mellett.

Itt nem arról van szó hogy konkrétan a képen látható megoldást akarná bárki. A grafikusok arra akartak rámutatni, hogy egy utca képe lehetne olyan is amely nem balkáni (mit balkáni: mucsaröcsögai vásári bazári) tarkaság és giccshalmaz, hanem az épületekkel, azok stílusával, hangulatával szinkronba hozott képet mutat.

Most az hogy ez itt túl szürke vagy ott túl egyenes, az mindegy. Nyilván sokféleképen, színesebben is el lehet érni ugyanezt a tisztább, nem idegbetegen hemzsegő, nem szánalmasan gagyi összképet.

Szomorú látni nem csak a Kossuth Lajos utcát, de a Körutat és a tereket. Ha az összképet veszitek, a házsorokat, háztömböket, akkor azt látjátok, hogy 100 éves valamikor szép bérpaloták szarrá rohadva és az aljukban valami gagyi vállakozás amelyik pontosan ugyanilyen igénytelenséggel rakodna ki egy faluvégi vásáron is.

Hát a kurva életbe, Árpi, sose néztél bele Bp régi fotóiba? Nem láttad, hogyan nézett ki a Körút és a többi utak, terek a békeidőkben vagy akár a 30-as években?
(igen, akkor, amikor a fasizmus dühöngött bazmeg, cuppanj rá az évszámokra is). De visszamehetsz a Millennium évébe is akár.

Akkoriban természetes volt, hogy az AKKORI házakhoz ízléeses, szép portálokat alakítottak ki. A korszakok elmúltak, de a házak, Árpi, a házak basszameg, azok itt maradtak és ha csak nem akarod ledózerolni a fél várost, akkor rá kéne jönni, hogy ezeket a házakat kéne felújítani és az aljukban a boltokat hozzájuk igazítani.

Egyszerű ez. Ékszerdoboz lehetne a város. De nem lesz az, mert a hozzád hasolnóan beszűkült tudatú barmok ahelyett hogy tanulnának és tisztelnék az elődök munkáit, még ki is röhögik a próbálkozásokat. Te is mekkora fasz vagy hogy gúnyt űzöl a Ráday-féle tévéműsorból és tetejébe még a címét is rosszul írod le bár ez a legkisebb baj.

Így jobb? A gúnyolódás, a fasisztázás jó kis olaj a tűzre, jó kis muníció azoknak is akik a gagyit szeretnék tartósítani.

Amíg kommunizmus volt és irigyeltük a tiszta, elegáns nyugati városokat, addig lehetett arra hivatkozni hogy itt más világ van. Most már semmi akadálya nem lenne csak a sok furkó mucsai bugris akik alá meg te adod a lovat.

Hej, Árpi, de felbasztad az agyam máma XD pedig te vagy az egyik krakéler publicista aki miatt indexre járok. Legalább meakuplázz kicsit vagy valami XD
először is előre bocsánatot kérek minden érzékenyebb lelkű budapesti lakostól, semmi bajom velük, nem róluk akarok írni rosszat, de...

nem hinném, hogy minden budapestinek új, hogy pest egy trágyadomb. csodálkoznék azon, ha ez csak emiatt a post miatt kezdene ennyire tudatosulni bennük. sajnos el kell fogadniuk, hogy a városuk 90%-ban egy merő szeméttelep, és aki teheti, és van egy kis esélye máshol, az messzire kerüli. szégyellem a külföldi partnereinket pestre hívni ha jönnek látogatóba esetleg néhány napra belgiumból, mert én szégyellem budapest helyett is azt, amit ott van.

érdekes módon, nyugaton lehet szép várost tervezni, igényes várost tervezni, itthon sem az hiányzik, hogy megtervezze valaki a városképet (kell az is, nem vitatéma ez), hanem az a baj, hogy az egész rendszer alapjaiban rohad. a magyar emberek nincs igénye a szépre nagy tömegben (legalábbis olyan nagyban már nincs, ami budapesten van), mert ami szép azt egyből legraffitizi, eltöri, vagy ellopja, ha mozdítható. de ha mégsem megy egyből egyik se, akkor két héttel később leszaratja a kutyájával, vagy egy hónap múlva hajnalban a tövébe okádja a gyomortartalmát. itt nem lehet egy virágcserepet az utcán hagyni egy éjszakára őrizetlenül, mert hajnalban már a piacon árulja valaki. és még szóba se hoztam az szervezett infrastruktúra hiányát, mert megfelelő közeledési vonalak kialakítása nélkül egy olyan méretű város, amilyen nagy már budapest, pontosan ilyen élhetetlen mocsárrá változik, amilyennek most látjuk.

itt nem a kirakatokkal van a baj, vagy a szeméttel, ami elborítja az utcákat térdig (képletesen, persze), hanem a gépezettel, azzal a rendszer működéssel, ami ezt a végeredményt termeli ki. nem a kirakatokat meg az utacképet kell áttervezni első körben, hanem az emberek agyát átmosni. jó alaposan kimosni belőlük a tömeges igénytelenséget, és olyan lehetőséget teremteni, hogy fenntartható legyen ez az állapot. mert egy olyan ember, aki azért gürizik (ebből van a legtöbb pesten is), hogy a hónap végén meggyötörten kifizesse a számláit lenullázva magát, és egyből kezdi előről a következő hónapban ugyanezt, az soha nem lesz igényes, mert belefásultan szarik az egészbe, örül, hogy ha otthon néha tud két percig nyugodtan levegőt venni, a két korbácsütés között. az ilyen embernek a gyerekei is ilyenek lesznek, mert ez látják, hogy így kell csinálni, nem fog jó példával előrukkolni egyik generáció sem széleskörben. amivel meg az egyén próbálkozik az szépen ez is vész a süllyesztőben.

úgyhogy azt hiszem, hogy a photshopos gyerekek leülhetnek és szomorúan tekinthetnek maguk elé, és lassan realizálhatják az a megoldást az agyukban, hogy ha szépet akarnak látni ebben az életben még, akkor inkább valami körutazásra mennek európában, és otthagyják pár napra a rothadó pöcegödröt, amit az ország fővárosaként tartunk számon.

sajnos, budapest tudna nagyon szép lenni. a sajnos amiatt van, hogy ezt feltételes módban kell mondani, és messze nincs semmi olyan esemény kilátásban, hogy ez emberi időn belül bekövetkezzen.

de álmodozni, meg photoshop-polni nem bűn, erény, és jól teszik, aki mernek álmodni, de a realitás az az, hogy ezt a mennyiségű szart, néhány lelkes fiatal ezer év alatt se képes ellapátolni onnan.

az emberek többsésége pedig nem lehet számítani ilyen téren.

úgyhogy ez szégyen. mindenki szégyene. és az is marad még ez bizonyosan jópár évtizedig, ha nem tovább.
"hanem minden szabad polgár, amikor undorodva elfordul a csúftól"

Gondolom a mai Magyar Hírlap címlapjára tetszett gondolni. Mindjárt több tízezerrel kevesebb olvasója lett.
@aesculus: szívemből szóltál, én fel se mertem volna hozni Szegedet ellenpéldának, de bátor húzás volt Tőled. és asszem Szegeden se fazismus van... ha jól emlékszem.

@CheQue?: önszerveződés magyarországon = utópia. sajnos. de jó is lenne, ha ez ilyen egyszerű lenne!
@yarisugi: nem olvastál túl figyelmesen.

egyik az, hogy pont azt írom többször is, hogy kurvajó lenne, ha kábé így nézne ki Bp. a másik, hogy nem a Ráday műsorán gúnyolódom, hanem azt észrevételezem, hogy a t. városvédők milyen kibaszott igénytelenek, amikor a saját cégérüket kellene megtervezni. tényleg úgy néz ki, mint egy külvárosi videotéka. röhej.

ja, jó sokan előveszik demszkyt, csak azt felejtik el, hogy Bp 22 kiskirályságból áll. rogán antal az illetékes polgármester amúgy.

amellett, hogy persze, jó lenne ez így, kénytelen vagyok melléképzelni az 1000 fős, lehetőleg lojális káderekből, sőt aktivistákból álló forradalmi gárdát, merthogy ezeket az intézkedéseket érvényesíteni is kéne ám.

és nem tudom nem észrevenni, hogy menyire rugalmas és mennyire jó ízlésű bír lenni a hatalom, amikor úgy érzi, neki kell az ízlést meghatározni.

Karafiáth Jenő Horthy alatt volt kultuszminiszter, egyetlen maradandó intézkedése az volt, hogy ruhát adatott az antik szobrokra, a jó erkölcs nevében. mert egy balfasz volt, azért, és kapott hozzá karszalagot, hogy érvényesülhessen.

érdekes továbbá az is, hogy mennyire sok híve van itt a felülről vezérelt, jakobinus reformnak!!!

hol voltatok, amikor Ferinek szüksége volt rátok?!
@holex: most jutott eszembe, hogy amikor a Kárászt felújították Szegeden még a fasizmus tombolt egy fideszes polgármester személyében:) Vigyázzunk pestiek! Lehet, hogy úgy fog kinézni a belvárosunk, mint a szegedi! Akkor meg fog halni a szabadság.
@Tóta W. Árpád: "ez kérdésfelvetés itten"

Nem, ez nem kérdésfelvetés. Kevered az egységes, harmonikus megjelenést az ízlésrendőrséggel. Mint ahogy teszem azt toronydarut sem akárki tervezhet, arra is van szakember, aki meg tudja állapítani, hogy egy kinézet, külalak, forma, megjelenés harmonikus, kiegyensúlyozott, egységes, megkockáztatom, szép-e. Nem értek a festészethez, a zenéhez, általában a művészetekhez, de vannak akik felső fokon, diplomával a kezükben képesek meghatározni mi szép, mi harmonikus és mi nem az. Nem ízlésrendőrség amikor néhány hete valamelyik városban kitalálták, hogy a taxik csak szürkék lehetnek. Mint ahogy temetésre sem megy az ember világos ruhában. A két grafikus csákó is kitalált valamit. Nekem speciel túl mélabús, de van egyfajta stílusa a dolognak. Lehet, hogy másik két csávó meg egy csiri-csári színösszeállításból ugyanolyan ütőset, vállalhatót tudna alkotni. Önmagában a nem mérhető, szubjektív dolgok szabályozása még nem fasizmus. Egy egyenruha (legyen az katonai, légi utaskísérő vagy OTP bankos) is lehet a maga módján szép, ez még nem fasizmus. De ha mindenkinek hordania kell a kokárdát mert különben nem vagy magyar, na az már annál inkább. Aztán hogy Zoób kisasszony azért nem veteti-e fel senkivel a csokornyakkendőt mert eleve, saját elhatározásból mindenki abban megy oda (ahogy az operába sem megy senki farmerban), az már az a történet, ami úgy kezdődik, hogy "szabad polgár, amikor undorodva elfordul a csúftól."
@Tóta W. Árpád: a Kossuth Lajos utca, mint kiemelt fővárosi útvonal nem kerületi kézben van. Látszik is rajta.
"Karafiáth Jenő Horthy alatt volt kultuszminiszter, egyetlen maradandó intézkedése az volt, hogy ruhát adatott az antik szobrokra, a jó erkölcs nevében."
Olyan édesek ezek az urban legendek
Az egyik kulcs lehet ez:
1...a vásárlók nem kérik a panaszkönyvet
2...látogatják az üzleteket
3...értékelik a bazári külsőt!
A budapesti belvárosi vásárlók lelkivilágának tükörképe a KL utca környéke,de említhetnénk a hugyos-szaros Haris-közt,vagy akármelyik átjárót ezen a részen.Ez nem balkán,hanem Bangladesh! :(
A másik magyar átkot,a különcködést már előttem is leírták,nem ragozom...
Mondjuk én javíthatatlan optimista vagyok,inkább a Ráday utca környékét preferálom,a mostani térkövezéstől,forgalom módosítástól is sokat várok.
Árpád!

A téma jó, de szarul közelíted meg. Összetéveszted a kritika fogalmát az agyfrásszal. Szerintem te beteg vagy, üldözési mániád van. Mindenhol fasisztákat látsz...
Semmi köze a középületek igényességének a fasizmushoz. Azért vannak összefirkálva, mert szabadon lehet ilyet tenni. Azért nincsenek a homlokzatok és lábazatok felújítva, mert szabadon lehet közpénzt lopni, felelősségre vonás nélkül. A neten pedig azért vannak ilyen szar post-ok, mert a paranoidtól kezdve a vidám agytrösztökig mindenki irogathat minden szart. Abban az egyben igazad van, hogy a nagy szabadság hozta ezt a züllést. A szabadságnak az a félreértelmezése, amit a te kedves balliberális kebelbarátaid erőszakoltak erre az országra. Igen, az utcán az elvek győznek: győzött a liberális fertő.
Egyik barátom mondotta volt régebben, hogy nem stílusos abba a seggbe rúgni, amit évekig nyalt az ember....

Nem a fasiszta veszéllyel kell riogatni a város elkötelezett híveit és szerelmeseit! Légy objektív és mondd ki bátran: lehet egy várost szebbé és igényesebbé formálni, de azért tenni kell. Modern európai módszerekkel!!
Mindenki más képes rá, akkor mi is azok vagyunk, bár lehet, hogy még egyelőre tényleg csak valódi önmagunkat és helyünket keressük a világban....
Sok kutyaszart kívánok a küszöbödre!
(Igazi liberális szeretettel.) :))
@Tóta W. Árpád: "ja, jó sokan előveszik demszkyt, csak azt felejtik el, hogy Bp 22 kiskirályságból áll. rogán antal az illetékes polgármester amúgy."

Megsúgok valamit: a fő- és tömegközlekedési útvonalak fővárosi kezelésűek.
Ó hogy te milyen kiszámíthatóan sematikus vagy Árpád!
Bedobnak egy kétszázast a szádon, és - nem is tudom hol - kijön belőled a fasisztázás, barnaeső, inkvizíciós, egyházveszély.
Te Árpádok géniusza, nézd meg Klösz György fotóit a századforduló (XIX-XX) Budapestjéről és gondold újra hatásvadász szamárságodat megint.

Építéshatósági előírások? Homlokzati arculat védelme? dereng valami a nagy fasisztaveszélyben???
Vagy szerinted kilógathatsz egy klímaberendezést csak úgy az ablakodon?

Árpi, a nevetséges rinyálásodon csak kacagok, de ne lődd el az összes ajvékolásodat, tartalékolj a vészkorszakra amikor a Patásördög Cigányhitler pribékjei hozzád hasonló jóravaló libsiket sütnek meg perecnek az elégetett Kertész-Imre és Konrád György kötetek lángjainál. pfff. :-D
"Megjegyzésed csak előzetes moderációt követően fog megjelenni."
Portálkialakításod csak előzetes moderációt követően fog megjelenni.
Persze, fasizmus. muhahaha
@dark future: én meg elképedve láttam, hogy Szlovéniába menet a GPRS-n a legszebb utat állítottam be, hát, voltak kis utcák nem mondom, de patika rend volt ottan a legutolsó kertben is...jelzem Romániában az Aranyos völgyében a mócok és mokányok (igazi hegyi románok) háromszög, picurka telkén a rend és a tisztaság honolt végig! Szóval azért vágyok én a nickem szerinti Szlovéniába. Városokban a dögvész uralkodik a Biblia szerint is...:)
- Uraságod tisztában van vele, mi az az ízlésterror?
- Hogyne, kérem, hogyne. Magam is voltam gyerek. Máig emlékszem rá, mikor ragaszkodtam a gyönyörű, fehér zoknimhoz, de a szüleim durva erőszakkal, érzékeny, kisfiús lelkületembe mintegy beletaposva rámhúzták a feketét.
- Milyen színű nadrág volt akkor uraságodon?
- Mélysötétszürke.
- És a cipő?
- Fekete. Pont úgy, mint most.
- Ha jól látom, most fekete zoknit tetszik viselni.
- Megtörtem. Ott és akkor a lélekben elszakadt egy húr.
- Hja. Egyébként nem egy érdekes jelenség, hogy az emberek a saját ízlésüket abszolútumként kezelik?
- De. Ahogy magam is. Halaska Eduárdot, például, meg tudnám fojtani.
- Ki az a Halaska Eduárd?
- Aki a megállók menetrendi tábláit fekete filctollal, a trolik ablakait valamilyen fehér izével, a megállók kulipintyóit meg azzal, ami a keze ügyébe kerül, össze szokta firkálni.
- Az nem firka.
- Hanem.
- Utcaművészet. Halaska Eduárd szerint ő művész. Ahogy Caravaggio is annak tartotta magát. A művész alkot. Mindenki javára. Valamint jelet hagy maga után. És Caravaggioval ellentétben az ő művészete ingyen van uraságodnak. Tetszik érteni?
- Érdekes, hogy szóba hozta a pénzt.
- Miért?
- Minél kevesebb a pénz, annál kevesebb a művészet.
- Ez hülyeség.
- Nem az. Ha nincs pénze a lakóknak, úgy néznek ki a házak, ahogy, ha nincs pénze az embereknek, úgy néznek ki a lakások, ahogy, ha nincs pénze a boltosoknak, úgy néznek ki a boltok, ahogy.
- Halaska Eduárdnak elég egy filctoll.
- Ezen az alapon nekem is elég egy balta. Azzal aztán úgy önkifejezem magam a nagyszekrényen, hogy csak úgy recseg. A boltosoknak is elég a kartonpapír, egy pemzli, meg egy doboz bármilyenszínű festék. Tekintsük például Kossuth Lajos utcát.
- Miért nem a Váci utat, a Budafoki utat, az Andrássy utat, vagy a Bartók Bélát tekintjük? Én láttam a Váci utat az ötvenes években, a hatvanas években, a hetvenes években és a nyolcvanas években, ahogy sok hosszú évtizeden át a Ferdinánd hídig tartó, fehérre meszelt, düledező kőkerítésen országunk vezető erejét harsogó nagybetűkkel …
- Kuss. Váncsa mondta állítólag, hogy a Levegő Munkacsoport legfőbb célja Magyarország teljes forgalmának a Blaha Lujza téren való átvezetése, és mondhatom önnek, a Levegő Munkacsoport hazánk egyik legsikeresebb szerveződése. Ebből következően a szűk Kossuth Lajos utcába beszorult irtózatos autófolyam faltól-falig tesz lehetetlenné bármifajta életformát, és ha valaki legyengített, de legnagyobbrészt döglött vírussal, avagy baktériummal akar találkozni betegségmegelőzési célból, nem kell az oltás, elég ott sétálgatnia heti huszonöt percet. Eleinte arra gondoltam, hogy az ott lévő üzletek tulajdonosaitól nem bérleti díjat kellene szedni, hanem fizetni nekik.
- Mert akkor lesz művészet?
- Mert akkor lesz. Eleinte. De nem sokáig. Mert ha bárhol bármi történni találna, akkor Halaska Eduárd előbb-utóbb megjelenik a művészkészletével. És megjelenik a cigarettacsikk, a kiköpött rágó, az eldobált szemét és a kutyaszar, a hajléktalanokkal együtt. Hát kell ez nekünk, uram?
ez az igény belülről kell hogy jöjjön, a tulajdonosok felől, akik ott élnek vagy üzletük van. ennyi.
Hej, R.P. sokszor olvaslak, ritkán érzem az ingerét hogy hozzászóljak, de most mégis.
A Karakószörcsögi Benőke Kft. amikor kitört a szabadság, rágót árult, aztán dzsiájdzsót, aztán horrorkönyvet, aztán baccpapucsot, aztán meglehet luizvuittont vagy mit.
Igényes pesti rágón kezdte, nem mondom tovább, a luizvouitton valszeg nem fér bele ebbe az ötéves tervbe, tekintve világválság.
Agyas elöljáróink nagy Budapesten hasonló szédítő ízlésformáló pályát futottak be. A jót már ismerik (a mi adónkból), de azt sose lesznek képesek megfejteni, hogy az hogyan is lesz. Nem is akarják.
Budapest csak kirakat. A nyomoré, az egész országé, amit magunknak termeltünk. A nyomorszülte megalkuvásainkkal, a kicsinyes álmainkkal és a mindennapi kompromisszumainkkal.
Generációs munka lesz ezt el (fel)takarítani, R.P.
@...khm...: ... 2009.11.10. 14:29:00
"Hát drágáim, egyébként meg ilyen a kapitalizmus.
Ti akartátok. "

akarta a radai rosseb!

nem tünt még fel hogy 20 eve tarthatatlanná vált a rendszer, annyi volt az adósság...
most több az adósság, plusz nincsen már vagyon sem, de nem tarthatatlan
SŐT!
@Tóta W. Árpád: Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2009.11.10. 19:32:43
"azt észrevételezem, hogy a t. városvédők milyen kibaszott igénytelenek, amikor a saját cégérüket kellene megtervezni."
és ebben igazad van!

"hol voltatok, amikor Ferinek szüksége volt rátok?! "
de nem rám!
@Letícia: Letícia · erolenduletenergia.blog.hu 2009.11.10. 17:46:13
Szivemből irtad!
" emlékeztem arra, hogy valamikor a Szép utcából (mint 5vös diáknak) kijőve a Kossuth Lajos utca volt maga luxus a boltjaival. Pl. a Városház utca sarkán lévő ékszerboltban lehetett kapni először nagyon márkás és arany órákat...(Leírom: Cartier-t, akkor az maga volt a varázslat!:D)"
az egy másik társadalmi rendszerben volt!
és te is 5vös diák voltál???

"Iszonyú lepukkant lett, és az, hogy a képen lévő bazársort egy kínai bolt zárja le, elképeszt!! Valóban így múlik el a világ dicsősége??"
igen

"Jó, parkolni nem lehet a környéken, az állandó átépítések miatt bolond, aki ott megáll."
dehogy jó, csak tény.

"Egyébként a szemlélődésem az Erzsébet híd tövénél lévő templomnál kezdődött, mert iszonyú lepukkant."
belvárosi plébániatemplom, gótikus csoda, a barokk átépitések omladoznak... a város szivében!
(dogmatikus korszakomban lebonttattam volna, mert minek? ma már szégyenlem, ahogy Árpi is fogja vallásellenes filippikáit néhány tiz év múlva)

"Kétségbeejtő, hogy az alagútból kijövő rámpa egyes beton darabjai hiányoznak, illetve a vas meredezve csálén áll a betonmaradékokkal. Az autókról lepattanó hulladék évek óta ott fekszik...Jelzem, nő növény, illetve gaz is közöttük, amivel megint nem foglalkozik senki. "
és odahugyoznak a hajléktalanok, de ez senkit sem zavar, no de ha a Kossuth téren teszik!!!

"Szóval siralmas az egész, holott egyik legszebb része volt a városnak még úgy 20 évvel ezelőtt is."
hát igen. ez a fejlődés :)

"Hogy ki a hibás? Mindannyian. ... Hagyjuk magunkat, ez a baj. "
meglehet, de ugyan mit tehetnénk?
Böff

szóval elég gyenge pixelesztergályos munka, szerintem pont ugyanolyan szarul néz ki a béna ál-rendezett tipográfiával felmázolt cégér, mint a plakáttal gazdagon telibebaszott kirakat.

Egyébként meg tök egyszerű a megoldás.
A mostaninál nagyjából hússzor több pénzt lapátolni a közoktatásba, azt a kis fasizmust is odavinni, meg némi saríját, pl ha bukik a gyerek, vagy tetves fejjel megy a suliba, akkor húsz korbácsütés anyunak apunak, és akkor talán húsz év múlva már akadna is valami.

Persze lehet, hogy tévedek, oszt csak nagyobb lenne a szar, esetleg azt lehetne még, hogy csak úgy simán várunk száz évet, és megnézzük mi lesz,
mentőötletként lecserélhetnénk a népet.

De van alsó közép kategóriás ötletem is, ami nem kerül sok pénzbe, de így elsőre egész használhatónak tűnik: kicsit jobban lehetne nyomatni a vizuális kultúrát a suliban, akár a geciunalmas írott kárára.

Nemtudom, kinél hogy volt, nálunk kötelező volt egy csomó könyv, ráadásul idióta elosztásban, pl lehettem vagy 14 éves se, amikor a Voltaire Candidját el kellett olvasni. Irodalomból ugyan még Orbán Ottóra is kitértünk, de festészetből, művtöriből, _építészetről_ nemhogy kortársról nem volt szó, de az sem volt soha gáz, ha nem tudtál megkülönböztetni egy barokk templomot egy babiloni városkaputól, még csak nem is említette senki, hogy ki volt Steindl, Hauszmann, vagy Otto Wagner, és hogy Breuerről vagy neadjisten Janákyról nem esett szó sem, az sem azért volt, mert nem jutottunk el a huszadik századig irodalomból...

Így nem csoda, hogyha a szomszédod, aki egyébként mondjuk egy művelt fogorvos és három nyelvet jól beszél, egyik nap úgy dönt, hogy kivereti a belvárosi rendelőjének utcai homlokzatának műemléki jellegű, a 100 évnyi gondozatlanságtól kissé lepusztulóban lévő üvegportálját, és lecseréli modern műanyagkeretes ablakra, és rakat fölé egy kurvanagy zápfogat ábrázoló műanyaglogót, amit esténként neonnal, és olyan szilikoncsőbe húzott égősorral világít ki...
@holex:

gondolom te sem voltál még nagyon az országhatáron kívül, de minden estre a kesergős "deszarittélni", a külföldi ismerősöknek mindig a szar dolgokat elmesélő csicskamagyar lehetsz. Persze nem hiszem, hogy belga üzletfeleid lennének, mert ezzel a mentalitással valszeg valami könyvtáros lehetsz max.

Az az igazság, hogy Bp még így is nagyon sok nyugateurópai nagyvárost ver mindenféle tekintetben, összességében egy fasza élhető hely.
"De mondok jobbat. Ha lejöttök az autópályáról Érdnél olyan, mintha 100 évet lőttek volna vissza az időben:(((((((((((((((((((((((((((((((((((( "

ajajaj..
most ez mi..?
miért pont Érdnél..?

gyerek, gyerek..
de egyáltalán mi ez a fellengzős duma?

nyilván a bentliddel gyüsz le Érdnél..pff.
Kéreeem szépen....

Nem egyedi a probléma.
Valaki járt már közülletek Londonban a híres Oxford Street-en? A belváros veleje, csak vér cikik az üzletek portáljai és ez LOndon gyakorlati főutcája, ami Pestnek a Váci utca. A végén meg ott egy panel torony (Center Point) a maga 1x emeletével amihez mindenki tájékozódik a belvárosban mert akkora, hogy mindenhonnét látszódik. Lehet nincs annyi graffiti, de a portálok méltatlanság fogalmát simán kimerítik :-)
Ott is van nem 1 Kínai meg arab meg giccshalmazt áruló bolt a nagy divatházak csak megbújnak szinte köztük :-)

Persze ott is az a gond, hogy túl hosszú az utca (5km kb) hogy mindenhol értelmes , hasznos és szép dolgot áruló igényes tőkeerős cégek legyenek. Továbbá ott is keskenyek a járdák a gyalogosoknak és mindent az autók foglalnak el. Emiatt a fene sem akar ott KVzoo-t teázót nyitni ahol teraszon ülnek kint az emberek mert olyna hülye senki sme lesz.

Megoldás? Vissza kell adni a várost a bentlakóknak szélesebb járdákkal ahol közösségi terek jelenhetnek meg. Azok majd vonzani fogják a többit.

A kis utcácskákban lévő kis pince kocsmák, éttermek kétes kis lukak ki tudnának vonulni oda és nem nyavalyokna Kissné sem, hogy éccaka van aki szór akozik is ott.

A masszív forgalomhoz képest pedig sokkal kevésbé zajos pár étterem, kocsma és 20-21h ig nyitva tartó üzlet.

De a fentiek nagyjából minden BP-i (jajj zaj van a kis utcámban) megoldana mindenhol.
Nagyon szép és igényes munka.És ugy örülök hogy nem csak engem zavar ez ahogy kinéz minden ebben a városnak nevezett szeméttelepen.
Én úgy hívnám demszki igénye ennyit tudott 20év alatt.
Más város mint Berlin felépitette romjaiból majd a fal leomlása után felhozta kelet berlint a nyugati szintre.
Itt 20év alatt ezt sikerült.Csak azt nem tudom mikor x-et húznak, kire és kinek a munkájára huzzák.?
Én rád húznám mert pont meglátod a szart és a az igénytelenséget amit nem csak te és én látunk naponta hanem az ide látogató külföldiek ezrei.
És szivesen megnézném ezt tovább egész le a Keleti pu-ig.Mert addig tart ez az igénytelenség.
Szép munka és remélem lesz fojtatás és egyszer ezt láthatom élőben is.
@Tóta W. Árpád: budapest nem 22 kerületből áll, hanem 23ból.Csak segítek:)
Attól tartok, ezt félreértetted, Árpi. Pontosabban megetted, és ezáltal funkciója betöltődött. Konzummátum est.
Ezt a dolgot egymás között szimplán ún. reklámnak hívjuk, és Csordás Zoltán, Fodor Gergely etc. egyébként rendkívül tehetségesen megoldott önértékesítő kampányának méltán méltatott eszköze. Persze ezzel a világon semmi gond nincs, de ne lássunk mögé sokkal többet, mint ami. Ennyi, oszoljanak, kérem, a Városvédő Pallasz Athéné- lándzsát a Ráday-állszakáll mellé kérjük visszatenni a kijáratnál. Köszönjük. Kérem, kapcsolja ki.
@Yarisugi: Nagyon sajnálom ha szégyenled Budapesttet, de ne a városban hanem magadban keresd a hibát, mert ez a város még így is a leglenyűgözőbb amit 2000 km-es körben találni lehet. Próbáld meg egyszer a Sashegy tetejéről, este, tiszta időben.

Apróságokon vitatkozni -hogy mennyire lenne fasiszta meg náci ha ilyen vagy olyan szabályozás születne- lehet, csak nem érdemes. Akit egy kicsit is érdekel a város tudja, hogy az önkormányzati rendszer, a hatalmi(?) ágak szétválasztásának túlbuzgósága végett jött végre, hogy ellenpontot képviseljen a kormányzattal szemben. Kellet 10 év mire rájöttünk hogy faszság, meg még 10 míg a helyzet dinamikája megváltoztatja (2/3os törvény).
Ha másért nem ezért biztosan jót tenne már egy tisztességes kétharmad.
@dark future:
ahhoz, hogy szép és igényes legyen egy üzletsor, nem kell lemondani a céges logókról.

a multik is képesek a környezethez alakítani az arculatukat.

szerintem probléma többrétegű.

egyrészt sokan nyitnak egy boltot és nem igazán foglalkoznak a kinézettel vagy csupán otthon megbeszélik a családdal és szakemberek bevonása nélkül "barkácsolnak" valamilyen feliratot.

továbbá nem törődnek annak a karbantartásával.

de ha olyanokat hallok, hogy például "münchenben nem tudnak szép kirakatokat csinálni, olyanok csak magyarországon vannak", (sajnos ez tényleg elhangzott) akkor felmerül bennem a kérdés, hogy ki mit ért a szép és az ízlés fogalma alatt.
@dark future:
ahhoz, hogy szép és igényes legyen egy üzletsor, nem kell lemondani a céges logókról.

a multik is képesek a környezethez alakítani az arculatukat.

szerintem probléma többrétegű.

egyrészt sokan nyitnak egy boltot és nem igazán foglalkoznak a kinézettel vagy csupán otthon megbeszélik a családdal és szakemberek bevonása nélkül "barkácsolnak" valamilyen feliratot.

továbbá nem törődnek annak a karbantartásával.

de ha olyanokat hallok, hogy például "münchenben nem tudnak szép kirakatokat csinálni, olyanok csak magyarországon vannak", (sajnos ez tényleg elhangzott) akkor felmerül bennem a kérdés, hogy ki mit ért a szép és az ízlés fogalma alatt.
@dark future:
ahhoz, hogy szép és igényes legyen egy üzletsor, nem kell lemondani a céges logókról.

a multik is képesek a környezethez alakítani az arculatukat.

szerintem probléma többrétegű.

egyrészt sokan nyitnak egy boltot és nem igazán foglalkoznak a kinézettel vagy csupán otthon megbeszélik a családdal és szakemberek bevonása nélkül "barkácsolnak" valamilyen feliratot.

továbbá nem törődnek annak a karbantartásával.

de ha olyanokat hallok, hogy például "münchenben nem tudnak szép kirakatokat csinálni, olyanok csak magyarországon vannak", (sajnos ez tényleg elhangzott) akkor felmerül bennem a kérdés, hogy ki mit ért a szép és az ízlés fogalma alatt.
Ausztria és Németország ezek szerint fasiszta országok? mert ott a főutcák valahogy így néznek ki... ez az egész cikk egy elhibázott alapfeltevés kibontása. Lehet attól még rend, hogy nem vagyunk fasiszták...
Hát ekkora gyökérséget még nem olvastam mostanában. Lefasisztázni azt, hogy rendet kéne csapni utcaképileg egy városban azért elég komoly paranoiára vall.
Sziasztok!
Köszönjük a cikket és azt, hogy ennyien elgondolkodtatok azon, amit csináltunk. Ez volt a célunk.

Csordás Zoltán

Ha érdekel valakit, hogy mi mire gondoltunk, a linken meghallgathat néhány gondolatot nagyjából 6:25-től
www.klubradio.hu/klubmp3/klub20091110-185902.mp3
folytatása :www.klubradio.hu/klubmp3/klub20091110-192902.mp3
Két gondolat:

1.)
A házak felújításakor lehetne a kereskedelmi egységeknek a portálját ízlésessé tenni. Itt beléphetne az építési hatóság, mint felügyeleti szerv.

2.)
Azzal ami a műemlékvédelem területén zajlik ebben az országban, nem tudok azonosulni. Ebben a projektben is tetten érhető ez a mentalitás.
"jelöljünk ki egy dátumot a múltban, és állítsuk vissza az akkori állapotot, majd konzerváljuk azt."

Ha mindig létezett volna műemlékvédelem, akkor sohasem épülhetett volna meg a Sixtus kápolna, és nem készült volna el az angyali üdvözlet...
"A panorámaképen benyújtott javaslatnak azonban van egy apró hibája, tudniillik hogy fasiszta. Pontosabban a megvalósítása fasizálódást igényel."

Ne sarkítsunk már!
A fasizmus, és a rendpártiság nem ugyanaz. Ebben az esetben pl. nekem leginkább nem a kirakatok fájnak, hanem az, hogy BP nagy része (amikor arra jártunk októberben, örülök hogy évi egyszer látom csak) olyan okádék lerobbant házakból áll (belváros) hogy hihetetlen. Az viszont már nem szabadosság kérdése hanem azé, hogy hova a francba lesz az adó, amit befizetünk? Mert a BKV nem megy az adóból, a metró nem megy az adóból, a közterületisek szemmel láthatólag nem dolgoznak... akkor mi van?
Nem olvastam végig minden kommentet, de az általam három legfontosabbnak tartott ok közül csak kettővel találkoztam: igénytelenség és M0. Emlékezzünk meg a harmadikról is: a pláza mániáról, ami persze bizonyos értelmezések szerint az igénytelenség megnyilvánulási formája. Merthogy nyilván arról szól a sztori, hogy a korábban a környezetüket is rendben tartó, igényes kereskedők eltűntek a Körút-Rákóczi út-Kossuth Lajos u. környékéről, innentől eredeztethető a züllés felgyorsulása, mert a helyükre vagy tőkének, vagy a jó ízlésnek, esetleg mindkettőnek híján levő, hasi-tasi nem kér kódot szintű figurák költöztek, tőlük csodát várni naivitás lenne. Egyetlen elvi megoldás kínálkozna: ha a plázák inkább a szórakozásra koncentrálnának, a bevásárlóutcák pedig újra bevásárlóutcákká válnának. Persze ehhez is fasizmus kell, amennyiben mindent annak minősítünk, ami felülről jön. Más kérdés, hogy ha a szerző szerint nincs végtelen számú köztes állomás a mostani anarchikus, kutya,ember oda szarik, ahová éppen kedve tartja, tobzódik az igénytelenség állapot és a Harmadik Birodalom között, akkor ott azért erősen hiányzik a differenciált gondolkodás amúgy nagyon fontos képessége.
mikor nagy ritkán kénytleen vagyok valamiért bemászni országunk fényes fővárosába, konkrétan a gyomrom forog attól, milyen igénytelen, lepusztult prosztó módon néz ki minden.
És mondjuk az újpesti lakótelepnél talán még nem is csodálkozom rajta, ellenben a belváros és a körutak környékén több mint riasztó.

Ha már itt tartunk egyébként az összes grafittis meg tag-elős nyomoréknak lecsapatnám a flakont markoló kezét!
Konkrétan.
@Balt:
"Megsúgok valamit: a fő- és tömegközlekedési útvonalak fővárosi kezelésűek."

megsúgom, nem a tömegközlekedés a cikk témája...
@budaf(u)ck:

"Én úgy hívnám demszki igénye ennyit tudott 20év alatt."

te ilyenkor komolyan is gondolod, amiket leírsz? attól, hogy tarlós váltja, egy taplóból még nem lesz ízlésbajnok...

uralkodik a zemberek közt a "xarom le" attitűd. olyan dolgokat kérsz számon demszkin, amivel kapcsolatban ő semmit sem tehet.

gondolkodni nem szoktatok
Igazad, van Árpád, tényleg ótvaros Budapest. Túl régóta munkálódnak rajta.
Pedig mindíg volt választási lehetőség.

A genetikai determinációt viszont csak csak diktátorral lehet módosítani, aki elnyomja fasisztázók hangját.
@kamill77: legjobb tudomásom szerint ez az útkarbantartásra és a parkolásra vonatkozik, a kossuth utcai üzletek a kerülethez tartoznak, oda adóznak.
Hát Árpi, ezt sokan nem nagyon értették meg:))) És itt nem elsősorban szövegértésról van szó, hanem arról, hogy miért is rossz a szövegértelmezés, és máris az oktatásnál vagyunk. Sajna.
@orica: mindjárt kirakok egy szabatosabbat. igaz, ott nem én beszélek.
@Karesz (Charlie): hát persze, mi más?:) Van e jobb suli nála???:D:D 5vös mindig és örökké!:)

És én is azt néztem, hogy a régi, gótikus része pipecül tűri a viharokat, a barokk része meg omlik-bomlik. Statikailag szerintem oda nem volt betervezve anno az Erzsébet-híd és annak hihetetlen forgalma...Ez egyébként látszik a Ferenciek téri templomon is. Meg az, hogy szegény az katolikus eklézsia...
@kultúrpesszimista:

"reklamszemet.blog.hu/2009/11/05/a_clark_adam_ter_4_es_metroja"

na ez pl. remek példa a mea culpás topikra.
@Dr.Traktor: ne bántsd szegényeket, hát nem tudnak már hová fújkálni, hiszen már apuci-anyuci hálóját, a nappalit és a saját szobájukat is telespriccelték. a belvárosi, lehetőleg frissen felújított eklektikus vagy szecessziós ház falán tudják csak kiteljesíteni a művészi hajlamaikat, megtörve ezzel a csúnya fasiszta rendet, Árpink legnagyobb boldogságára, felszabadítják még a vakolatot is. ugye Árpi?

cúna rend (másznéven fasziszmusz), fuj. kupleráj, dhrágaszágom, sziszegi Tótawégollam.
Minden elismerésem a fiatal alkotóké, de azért a kedvükért a mellékelt képrészleten látható Kossuth Lajos u. 6. helyére sosem fogják felépíteni a Kossuth Lajos u. 12-n álló épületet - pusztán csak mert jobban néz ki. Photoshoppal persze olcsóbb a csere :-)
Nekem nem tetszik a terv. Kurva unalmas. Kurvára nem véletlenül színesek a logók, a táblák, a portálok. Azzal együtt voltam olyan angol városban, ahol kovácsoltvas Nike logó lógott a sportbolt bejárata felett és a többi üzlet is így volt kialakítva. Vicces volt, de szerintem egyben modoros is.
(Észak-)Olaszországban is tetten érhető a lepattantság a maga sajátos bájával. De attól még majdhogynem minden cégtábla ízléses és – ami még fontosabb – tipográfiailag is igényes.
Valahogy ezt a szintet/felfogást kellene honosítani...
A felelősségnek, ízlésnek nem a piachoz van köze, hanem a neveléshez. Vagyis fontos volna az esztétikai nevelés is, általános iskolában és gimnáziumban, egyébként van olyan iskola, ahol erre hangsúlyt helyeznek. Szóval egész más az oka a csúnya utcaképnek, nem a szabadosság vagy a piac.
süti beállítások módosítása