W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Elefánt a Verseny utcában

2009.10.05. 19:00 Tóta W. Árpád

Re: Bezárják a Verseny utcai piacotÓ, a Verseny Utcai Piac! Már a neve is csodálatos, gyönyörű könyvcím lehetne, ha egyszer elkészülnének azok a kibaszott jó könyvek a modern magyar baloldalról.

Népek olvasztótégelye volt. Cigányasszonyok, románok, bolgárok, arabok és négerek, magyar hajléktalanok, öltönyös bácsik, gyakorlati bölcsességet sugárzó, kertésznadrágos szakik árulták itt, amijük volt. A bejáratnál, illetve még előtte a korzón a földre telepedett diszkontárusok kínáltak hihetetlen összevisszaságban ömlesztett limlomot. Itt egymás hegyén-hátán, kupacban volt a fél pár cipő, a törött távirányítós autó, az óraalkatrészek. Ez volt a guberátor-szakasz, a kidobott áruk fóruma. Itt minden olcsó, az árusnak jobbára fogalma sincs, mit ad el. Ezért tetszetős vázákat, sőt holmi apróvirágos porcelánnál sokkal mutatósabb laborüvegeket, egyéb dekorációs tárgyakat, és hasznos alkatrészeket lehet elhozni mondjuk száz forintért. Kisebb tárgyakat ötvenért, akkor is, ha ezüst, és a boltban mondjuk négyezer. Már ha van egyáltalán olyan bolt.

Ez a piac recycling-részlege. Szorgos kezek összegyűjtik a kukákból a használhatónak kinéző dolgokat, és a kontakthibás játékautó ahelyett, hogy a szeméthegyet gyarapítaná, száz forintért megvehető, és tíz perc javítás után tovább használható. Valaki örülni fog a kicsit csorba pöttyös bögrének is, mert ötévesen pontosan ilyenből itta a kakaót, és azóta se talált olyat. 

Ja, hát el kell mosni előtte, persze. Itt kosz van, koszos tárgyakat árulnak, összefogdosta az underclass, lepisilte a kutya, talán még édszes is. Ez ilyen műfaj, de a BKV is ilyen, mégis használjuk, ha muszáj.

A Novák Piac (mert ez a hivatalos neve) nemcsak hajléktalanok és guberálók tábora. A törzstagság standot bérel, és a köztiszteletben álló árusok erősen specializáltak. Ezért sajnos drágábbak is, illetve kevesebbet lehet alkudni, de persze így is száz forint náluk az a menetfúró, ami az Obiban legalább kétezer, a Tescóban meg nincs.

Őszintén bevallom, hogy még soha semmibe nem fúrtam menetet. De hát nem lehetett otthagyni ennyiért. Száz forintért ez eleve egy szépen megmunkált acéldarab, ha csak vécéhúzónak szerelem fel, akkor is jól jártam. Másrészt meg ha pillanatnyilag nem is kell, de ilyenkor az ember arra gondol, hogy a közeljövőben kedve szottyanhat menetet fúrni, és akkor majd kapkodhat fűhöz-fához, és átkozhatja magát, hogy kihagyta az akciót. Egy nyolcasat hoztam el, akkor úgy éreztem, egy olyan… körülbelül nyolc milliméteres menetet… azt úgy fúrnék valamikor, valamibe. Száz forintot ez a ködös elképzelés is megér.

Kincsesbánya ez mindenkinek, aki szeret olykor csinálgatni ezt-azt: modelleket építeni, művészkedni, lakberendezni. Honnan veszünk például 12 voltos villanymotort? Sehonnan, kérem, olyat nem árulnak, ahogy fogaskereket sem, vagy ha mégis, akkor vagy aranyáron, vagy nagykereskedelmi tételben. Erre van a piac, ahol vehetünk százért valamit, amiben benne van, illetve kétszázért a motort vagy a fogaskerékpárt a bácsitól, aki ebben utazik, és már kiszerelte nekünk. Vagy hol lehet működő Enterprise számítógépet venni, meg floppit, húszéves mobiltelefont, bádoglemez űrrakétát? A Vaterán, meg az ebayen, csak ott, viszont filléres dolgokat nem nagyon érdemes ideutaztatni Európából, vagy akár Hajdú-Biharból.

Tartozik ehhez egyfajta bizarr konzumidiotizmus, amit nem a divat diktál ugyan, de attól még addiktív, és hasonlít a gazdag turista királykodásához is.

The Beautiful People

Akik itt árulnak, azok mind magánzók ugyan, de semmi közük nincs a mai vállalkozó-imidzshez. Inkább a nyolcvanas-kilencvenes évek küszködő, törekvő, esendő, apró stiklikkel evickélő bátrainak, géemkázóinak, zöldségeseinek örökösei. Álmukból felkeltve tudják, hogy ki is az a kedves vásárló, és nem évente egyszer csinálnak üzleti tervet, hanem minden egyes eladásnál végigsakkozzák, mennyit ér a cucc, és mennyit adhat ezért az a konkrét vevő. Nyilván nem is érdemes ide nagyon kiöltözni.

Ja igen, a stiklik nyilván megvannak. Ezt a piacot kábé százféleképpen tudná betiltani egy erre felkért jogász. Számlát senki nem ad semmiről, az áfa itt fel van függesztve, és az se lepne meg, ha a mindig mosolygó vietnami high-tech-dílernél nem lenne minden tétel elvámolva. (Fejlámpa 9 LED-del, 100 méteres hatótávval: 700. Energizer kivitelben, boltból: 6690.) De hadd ne kezdjem el illusztrálni, mi minden működik még törvénytelenül. Elég annyi, hogy pártfinanszírozás. A VIII. kerületi önkormányzatnak egyszerűen nincs erkölcsi alapja arra, hogy apró-cseprő számlaügyeken fennakadjon, ügyet csináljon belőle, és beszántsa ezt az intézményt.

A Verseny utcai piac népe példamutató emberekből áll. A törzsgárdában olyasféle kollegialitás, sőt bajtársiasság figyelhető meg, ami már csak az évtizedek óta ugyanoda járó horgászokra jellemző. Megszokták egymást, vigyáznak a másik pultjára, amíg vécére megy, és megbeszélik a világ dolgait. Csuda híreket hall, aki nyitott füllel nézelődik. Ott tudtam meg, miért hívják angolul baconnek a szalonnát. Azért, mert a Bakonyból származik.

Ezek az emberek keményen dolgoznak. Nem segélyt követelnek, hanem helyet a szabad piacon. Felhajtják, összegyűjtik, beszerzik az árut, osztályozzák, beárazzák, és percről percre igazodnak a körülményekhez. Reggel nagyobb az árubőség, déltől viszont, záráshoz közelítve olcsóbb, ami megmaradt, mert inkább eladják kisebb haszonnal, mint hogy hazacipeljék. A tudás itt hatalom, az udvariasság erény, a kereskedői tehetség elnyeri jutalmát. Könyvelnek kockás füzetbe, regisztrálják a keresletet, előrendelést felvesznek. Biztos vagyok benne, hogy ha szétosztanánk köztük fejenként egymillió forint tőkét, okosabban és jövedelmezőbben fektetnék be, mint az önkormányzat, ami ezt a nagyszerű agórát éppen bezáratja.

Szomorú volt az utolsó hétvége. Sok standon Végkiárusítás tábla, sötét gondok közt töprengő kereskedők. Az életvitelszerűek azt mondják, folytatják majd a lőrinci piacon, de hát az rohadt messze van, oda már én se fogok csak úgy kilovagolni üres szombatokon, és ezt tudják ők is. A népi remény él: még visszavonhatják, vagy majd kinyitják újra. „Ezt nem csinálhatják”, ebből indulnak ki, hogy mennyi ember megélhetése forog kockán, olyanoké, akik évek alatt építették fel az üzletet, nélkülöztek, a szájuktól vonták meg a falatot, hogy jusson pénz forgótőkére. Azt hiszik, hogy ezt valakik odafönt belátják, és hagyják őket élni. Nem értik, mert tudják, hogy nem ártottak ők senkinek. Naponta látják ugyanis azokat, akik megveszik tőlük az ötvenéves társasjátékot, a Sztálin-összest, a rézvasalatot, a szalmával tömött brummogós mackót. Úgy látják, hogy amit csinálnak, az a közjót szolgálja, és igazuk van.

A magyar állam rengeteg pénzt költ arra, hogy skanzenekben, államilag támogatott busójárással, halászléfesztivállal és a népies giccs propagálásával úgymond megőrizze a néphagyományt. Statisztákat öltöztet jelmezbe és kurzusfilmet forgat, hogy megmutassa, hogy nézett ki a magyar paraszt kétszáz éve.  De széles tenyérrel, kíméletlenül veri szét a jelenkor folklórját. Címkék: magyarland

220 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr351429285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyorshírek 2009.10.07. 13:15:09

Irányváltás a BOM-banA Budapesti Olimpiai Mozgalom felülbírálta korábbi álláspontját, immár nem akar olimpiát rendezni - helyette egy új olimpiai sorozatot indítana útjára, mely az olimpiai és a paralimpiai játékok közötti űrt volna hivatott kitölteni ...

Trackback: Gyorshírek 2009.10.07. 09:00:03

Irányváltás a BOM-banA Budapesti Olimpiai Mozgalom felülbírálta korábbi álláspontját, immár nem akar olimpiát rendezni - helyette egy új olimpiai sorozatot indítana útjára, mely az olimpiai és a paralimpiai játékok közötti űrt volna hivatott kitölteni ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már régen nem olvastam tótát, vagy ha néha mégis, megfogadtam, hogy egy ideig megint nem, mivel annyira szerelmes volt a feribe.
Ez a dolog a piaccal ölég pártsemlegesnek tűnt, így elolvastam.
Jó írás. Remélem lesz még néhány hasonló.
Kedves TWA!
Valami olyanon nosztalgiázol, aminek léte a politikában meg zavar. Nagyon jó észrevétel, hogy a Verseny utcai piac a kádárkori magánszféra (lángosos, tricotage, trafikos, fröccsöntő) utolsó rezervátuma is, no adó, no járulék, no bevallás, no átláthatóság, no szolidaritás. Ezen szomorkodsz egy pöttyet elmorzsolsz egy-két könnycseppet, pedig csak a felszáradt húgyfoltok ammóniája csíphette a szemed és máris áttérünk a VIII. kerületre, meg az egész kurva politikai elitre, akik ugyanúgy lopnakcsalnakhazudnak, tehát milyen jogon zárják be a piacot pont. Patt helyzet, ennek már így kell maradni. Ne bántsák a Verseny utcai piacot és akkor a politikusaink is lophatnakcsalhatnak tovább! Sok szerencsét kívánok ahhoz, hogy te is és a társadalmunk is kijöjjön ebből a tautológiából.
Ráadásul a Verseny utcai piac igenis - egyetértve az előttem szólókéval - nagyrészt kastás áruval van tele. Úgy látszik neked még nem lopták el a bringádat. Vagy ami van, azt itt vetted jutányos áron? Persze a festése borzasztó, de full deore xt 13 ezerért? Gyanús vagy! ;)
"Őszintén bevallom, hogy még soha semmibe nem fúrtam menetet."

Áltis technikaóra? :o
Azt hittem ez mindenhol alap volt...
@zgabi: Felesleges a csodát várni a 'másik oldaltól', ők is csak érdekek mentén mozognak.
@Úlfhéðinn: pedig nem. ott menetet _vágtunk_ egyszer.

@silkgoat: "próbálja meg máshol beszerezni az Ezüst-tó kincse társasjátékot olcsón(!)"

igen! csak ezek sajnos majdnem mindig hiányosak.
együttérzés a szívben, az van. ezekért az emberekért tenni kell. de megértés a fejben, az nincs, mert igaza van a jegyzőnek. nem azért van ÁNTSZ, és nem azért követeljük évről-évre, hogy rendes élelmiszert áruljanak nekünk, és ne legyen háromszori átcímkézés a Tescoban, hogy aztán félrenézzünk, mert hát ez a 'Novák'. ha a Novákon lehet, akkor a Tescoban is lehet, akkor bárhol lehet, és akkor nincs rendes élelmiszer, akkor mindenki szív. és lehet mondani, hogy a bejárat előtti árusokat el lehet kergetni, ahhoz a piacnak nincs köze, de rögtön lenne felháborodás, ha tényleg minden nap elkergetnék őket; és más boltos maga tart rendet a bejárata körül.

ez már jó, hogy nem közgazdaságtant próbálsz nyomni, hanem szociológiát, láthatóan jobban a kezedben van. de ami neked folklór, az neki a (mély)szegénység. ami neked szimpátia, az másik oldalról jogszabály-sértés, amely jogszabályok érvényesüléséért egyébként más helyzetben te is küzdesz. ami egyik oldalról elnézés az üzemeltetővel szemben (kiadunk valami ideiglenes üzemeltetési engedélyt két hónapra, hátha megszerzi a véglegeset), az a másik oldalról kiskapu, urambátya, kivételezés, szürke zóna, mert akkor adjuk már meg a fennmaradási engedélyt az építési engedély nélkül épített cuki háznak is.

nem úgy kell ezeken az embereken segíteni, hogy külön jogszabályokat hozunk rájuk, meg elnézzük nekik, hanem úgy, hogy segítjük pket abban, hogy bejöjjenek ezen szabályok alá.
Miami, New Orleans, München az ottani bolhapiacokon voltam, hát jelentősen más, de kedvelem ezt az überszoci hangulatot is, amit a verseny vagy akár a pecsa stb. nyújt, sajátosan k-európai. :-(
Ha má ilyen sokan benéznek ide...

.
Ócsón eladó porcelánfejű baba, TT vasút, fonográf, dedikált Kazal László lemez 1960-ból, egy fél napló 1916-ból, és minden finom régi csudadolog. :-DDDDDD
@Non est volentis: " a robotika, high-tech, csúcstermékek háromszöge az, amit elismersz, mondván hogy erre van igény a (világ)piacon."

Fura világ ez a mostani, mert a hight tech (is) már kínából jön, így felettébb nyomott áron kel el a világpiacon, míg az ötleteket, fantáziát vagy csak meglepő dolgokat tartalmazó (akár nosztalgiára építő) egyszerű dolgok nagy értéket bírnak képviselni.
Szóval a sematizmus sem nyerő a globalizált világban.
Pedig ide már régóta ki akartam menni. Most meg ráadásul ott is lakom nem messze. Ne, mindegy, végülis a Pecsa is hasonló.
@AzHofi: "Leginkabb azokkal van baj, akik szimplan ottfelejtik az arujukat/guberatumukat/szemetuket a piac vegeztevel. Azok miatt nez ki olyan moslekul az egesz"

Ezen mondjuk egyszerűen szabályhozással, ellenőrzéssel és büntetéssel kell urrá lenni. Ha a leves meleg, nem kell kiborítani az egészet.
Azért van egy piacnak üzemeltetője, hogy üzemeltessen. Rajta számon lehet kérni dolgokat.
Gyerekek, ez nagyobbrészt mind igaz, amit írtok, mármint hogy siratjátok az ott fellelhető tárgyi, érzelmi, erkölcsi, kulturális és egyéb kincseket. TWA írása is pazar, ahogy általában a legtöbbet annak tartom...
De az istenért... lássuk már be: az a hely maga a fertő... Higiéniai, esztétikai, közegészségügyi, közbiztonsági szempontból azért egy komplett lidércnyomás. Jópofa dolog kiugrani oda egy szombat. du. mondjuk Budáról... aztán hazamenni szépen. De egyikőtök sem szeretne a közelében lakni.
És tudom, hogy hálátlan szöveg ez itt, és meg fogtok lincselni, de egy önkormányzatnak az a dolga, hogy ezeket a viszonyokat ne tűrje el... És ha itt lenne nálunk, én bizony pamporognék...
@eMeL: ez történt. lejárt az engedélye, volt ÁNTSZ és rendőrségi bejelentés a jegyző felé. az üzemeltető nem reagált érdemben. a jegyző csak az üzemeltetővel áll jogviszonyban, és ha az üzemeltető nem bünteti az árusokat, és nem csinál rendet, a jegyző csak az üzemeltetőt tudja büntetni, bezárással. ez a számonkérés módja. mit gondoltál? az a 100 000 fős kerület jegyzőjének a dolga, hogy minden nap kimenjen a piacra, és ott rimánkodjon, meg győzködjön egész nap?
@Lord_Valdez:

Van 1 olyan érzésem,nem vagy szenvedélyes gyűjtő és még nem voltál igazi bolhapiacon.Természetesen egyik sem jelent hátrányt,előnyt, szerintem igen.
Én nem az Árpád által emlitett(ott nem voltam, sajnos) és nem kinai,lengyel piacokról irtam.Oda én sem járok.
Én postatörténetet(is),blues zenét, bármilyen hanghordozón gyüjtök és ha látnád mi mindent mentettem meg az enyészettől,talán rácsodálkoznál.Ez nem romantika,természetesen van benne az is.

Valaki már irta,ez érték mentés.
Hol tudnád megvenni mondjuk 1 szlovák(ma már)város helyi lapját bekötve az 189o-es évekből.Andrássy gróf levelezéséből,sajátkezű aláirással néhány tértivevényt szintén az 1890-es évekből?

A világ minden nagyvárosában létezik bolhapiac.Természetesen kultúrált körülmények között.
Az önkorményzat miért nem azzal törődött,hogy követelje meg a rendet és tisztaságot?Egész Budapestet is be lehetne záratni,ha a csatorna szag,kutya szar mennyiségét néznénk.

Nyilván igazad van abban,Te "kinőttél" belőle.Én szegényebbnek érezném magam,no nem anyagilag, sok élménnyel,baráttal lennék szegényebb, sok országból.Azért a gyűjteményeim biztosan szegényebbek lennének néhány,ma már beszerezhetetlen darabbal.

Plázákban biztos nem találnék ilyesmiket.

Szóval és tettel ez nem kimondottan romantika meg orgazdaság.
@szolid_mercis: "Kár érte, bolhapiacra még egy nagyvárosban, világvárosban is igény van."

Londonban is voltam a Covent Gardenen a bolhapiacon.
Tárgyak talán csak azok maradtak meg abból az útból (pl. "igazi" [értsd colos] colostok [teljesen más elven működő, mint a "miénk"]), még kézzel készült asztalos és kőműves szerszámok, már forgalomból kivont mindenféle pénzérmék stb.

Szóval egy jól megcsinált bolhapiac nagy érték. Annyi túrista vitte ott felárért a bóvlit vagy értéket, amennyit csak a felkapott helyeken látni.
De a piac nem egyszerű túristalátványosság, valahogy megérzett valamit az ember abból az angliából, amit másként nem láthat, pedig laktam családnál is, egy egyhetes nonstop karácsonyi buliban [szezon volt ;)] is mindenféle (kasztú - mert ott az is van) emberrel találkoztam, stb.
Eleve rossz alapkoncepcióból indultok ki. A fővárosi és kerületi önkormányzati hivataloknál (és egyéb állami szerveknél) néhány kivételtől eltekintve a lakosok, vagy kvázi az emberek csak a munkát nehezítő akadálynak minősülnek. Ezért nincs értelme feszegetni a szociális jellegű kérdéseket. Le se sz*rja senki, hogy a piachoz tartozó mikroökológiában lévő egyedekkel mi van/lesz.
Másrészt, mint ottani helyi lakos felemásak ezzel kapcsolatban az érzéseim - azt meg tudom erősíteni, hogy délutánra komplett szemétdombot csináltak a környékből, szelesebb időben a Thököly útig nyomult a szemét.
Aki autóval a verseny utcán szokott járni gyakran tapasztalhatta, (főleg hétvégén) ahogy a négy széles sávú úton a gyalogosok (járni alig bíró öreg papik is) rohangálnak keresztben, szabálytalanul parkoló, megforduló autók, járdán közlekedő terepjárók okoztak balesetveszélyt, úttestre tört üveg, stb. Egyébként, az autósok nagy része a verseny utcán valamiért gyorsabban közlekedik, holott semmilyen tábla nem indokolja. Valaki azt irta, hogy a Verseny utcán elhanyagolható a forgalom, nagy sz*rt - reggeli és délutáni csúcsidőben sokszor végigér rajta a kocsisor.
A rendőrkocsit gyakran látni (ott van 50m-re kb. a VII. ker rendőrkap.),de intézkedést annál kevesebbet.Térfigyelő kamera is van arra tudtommal, de nem hallani nagy lebuktatásokról.
Nem a piac léte a probléma, hanem az, hogy a környezetet is ki kellett volna hozzá alakítani (gyalogátkelő, járdát védő korlát, vagy betonelem, szemeteskonténer, stb.) A fő gondot a járdán áruló emberek okozzák. Én megértem, hogy a közterületes, vagy a rendőr nem tud velük mit kezdeni, mert hiába bünteti meg, ha nincs semmije, fél óra múlva ugyanoda kipakol - mivel közterület a piac hiába fogad biztonsági őrséget, azok ott nem intézkedhetnek. Van viszont más olyan módszer amivel meg lehetne akadályozni, hogy kipakolhassanak.
Egyébként a piac hátánál lévő nagy terület pedig a MÁV szemétdombja. A piac csak javított az összképen.
@eMeL:

"Ezen mondjuk egyszerűen szabályhozással, ellenőrzéssel és büntetéssel kell urrá lenni. Ha a leves meleg, nem kell kiborítani az egészet.
Azért van egy piacnak üzemeltetője, hogy üzemeltessen. Rajta számon lehet kérni dolgokat. "

100%-os egyetértés.Ez ilyen 1xű.
@Lord_Valdez:
Egy kis gépész leckét tartanék, egy belső menethez az átmérő szorozva 0.8-al lyukat kell fúrni. Ez esetben az 6.4 . Azt nem lehet tudni, hogy az Árpi milyen menetfúrót vett, mert létezik egyfokozatú úgy hívják anyamenetfúró és az általad említett háromfokozatú. Az anyamenetfúróhoz 0.1mm-el nagyobb lyukat kell fúrni (6.5mm). Egyetlen baj, hogy hajtóvas nélkül egyik sem ér szart sem. Ennyit a gépészetről.
A nagyobb probléma az, hogy magyarországon minden szarról számlát kell adni, kivétel az a pár százezer őstermelő. Az a baj evvel az ócskapiaccal, hogy nem parasztok az eladók, mindenki váltson ki őstermelői parasztigazolványt és akkor négy millióig/családtag adómentesen árulhatna.
Éljen a demokrácia és a népképviselet!
Mióta az Orbán- kormány se pénzt, se energiát nem sajnálva átalakította a Népstadkát Puskás Ferenc Stadionná tényleg nem méltó ez a sok encsem-bencsem egy ilyen méltóságteljes létesítmény mellé.
Ha eladják a telket egy pár százalékot én is szeretnék a lóvéból. Ebből a lóvéból elnevezem magam Hosszúfarkú Rókává.
Hát pont ez a gond (a pártfinanszírozás). Ez a piac nem tudott annyit jattolni mint a "pavilonok" a kínain, ahol a feketegazdaság mély bugyrai sokkal többet rejtenek holmi (alkalmi) áfa csalásnál.
Véletlenül én is pont a hétvégén hallottam a Verseny utcai piac bezárásáról. Nosztalgia ide, nosztalgia oda, a közterületek lezárásával járó hétvégi piacok (legyen akár bolhapiac, akár "MDF" piac) felett eljárt az idő. Aki sétált már a környéken közvetlen a piac után, az tudja, hogy egy kerületi lomtalanítás ehhez képest svájci utcaképet mutat.
Kaphatnának esetleg a munkanélküliek, segélyből élők valamiféle adómentességet alkalmi munkákra vagy ilyen jellegű kereskedelmi tevékenységre, mert azzal összességében mindenki jól járna. Igen, az állam is (kevesebb segély, javuló közbiztonság, jobb közérzet).

Havi adott összeghatárig (pl. a minimálbér 60%-áig) nem kellene adóznia, járulékokat fizetniük a jogosultaknak. Számlát kötelező lenne adni mindenről, csak épp adózni nem kellene. Persze ezt a lehetőséget regisztrációhoz kéne kötni, lepapírozni, hogy ne éljenek vele vissza.
Rengeteg kérdés merűl fel a Verseny utcai piac bezárása kapcsán.Miért pont az évvégi ünnepi bevásárlások előtt kell ezt megtenni,mennyivel külömb a Négy tigris piac mint ez,hogy lehet hogy most lett ilyen sürgős a jegyzőasszonynak a piac felszámolása? Csak néhány a megválaszolatlan kérdések rengetegéből.Itt nem tünnek el az árúsok ha megjelenik a razzia nem úgy mint a négytirisen ahol se árús se tulaj nincs amikor a több tonna hamisított ruhát cipőt stb -t sok tíz milliós értékben lefoglalnak. Itt az árúsok ,kereskedők szembemernek nézni az ellenőrzéssel.Itt most semmi emberség szociális érzékenység nincs még véletlenűl sem.Vajon tudja e az a jegyzőasszony hogy itt az árúsok készűltek az ünnepekre vajon tudja-e azt hogy míg ő a légkondis irodájában a papírjait rendezgeti itt sokszor minusz 20 fokos hidegben is dolgoznak az eladók azért hogy nagyon sok esetben az egyszerű napi létfentartásukat biztositsák.Szóval ez az intézkedés embertelen és érthetetlen.Hol talál egy árús allig 2 hét alatt egy ujjabb lehetőséget arra hogy talpon maradjon.Jó lenne ha megszivlelnék az illetékesek a további intézkedést és nem komandósok nyitnák -zárnák a piacot 8-án.
@piga:
[i]Hétvégén miután bezár a piac, mintha szeméttelep lenne, úgy néz ki a D.Gy út. ...[/i]
A piac nem tévesztendő össze a piacon kívüli árúsokkal.
Pár éve még a Petőfi csarnok [b]mellett[/b] is volt árúsítás. Ezt a rendőrség (közterület felügyelet) felszámolta. A Petőfi csarnokbeli piac meg maradt ...

[i] ... bár DVD lemezekért ezentúl máshová kell mennem ...[/i]
Ez viszont egy egészen más téma.
A Verseny utcában valószínűleg azért jóval olcsóbb a DVD, mert nincs rajta szerzői jogdíj, meg esetleg AFA sem (vagy csak kevesebb). Szóval egy nézőpontból ez törvénysértő (akár csak a lopott holmik árúsítása), másrészt viszont, ha mint EU-s állampolgár a Bécsi út túlodalán megkapom ugyanígy szerzői jogdíj nélkül. Itt meg "helybe hozzák "jótét lelkek" ". Kiskapu, amivel miért ne élnék, ha "Nemzetünk Nagyjai" is élnek minden lehetőséggel.

Szóval miért is vagy a piac bezárása mellett?
@Tóta W. Árpád:

"pedig nem. ott menetet _vágtunk_ egyszer."

Jogos. Én úgy emlékszem, nálunk mindkettő volt. Bár esküdni már nem mernék rá, rég volt.
Minden megértő itteni kommentelőnek dühős gőz ömlene a füléből, ha serdülő lányának a piac mellett kéne elbandukolnia edzésre du. 3-kor, hetente kétszer. (ld. előbb)
@is: "a jegyző csak az üzemeltetőt tudja büntetni, bezárással. ez a számonkérés módja"

Meg hogy felmondja a szerződést, új üzemeltetőt válasszon, eleve végiggondolja és leírja az üzemeltetési szerződésben hogy mit vár el, kinek mi a feladata kötelezettséges és jogai, stb.
Szóval szerinted mindent megtettek, amit kell, vagy csak a legkönnyebb utat választották?
Részletkérdés, csak megemlítem: A Pecsa nem bolhapiac. A Pecsa "kultúrális rendezvény". Hivatalosan is. Azért vonatkoznak rá más szabályok, mint a Novákra. Pl ezért kel belépőjegyet is venni.
...és ez egyszersmind az egyik megoldás is lehetne a problémára.
@eMeL: Nagyon tetszik a "leves" hasonlatod! Én magam is ammondó vagyok hogy ha egy házban el romlik az ajtózár,instabil a kémény vagy eltörik a vizvezeték akkor ne bontsuk már le az egész házat hanem a helyet javitsuk meg ami hibás.Mert az olcsóbb és kézenfekvőbb.Legalább is szerintem.Itt is ezt kell(lene) csinálni.A jegyzőasszony merevségét nem értem.Hogy lehet valaki ilyen? Semmi kompromisszum készséget én nem látok a hozzá állásában.AZ ÉN DÖNTÖTTEM ÉS EZ ELLEN FELLEBBEZÉSNEK HELYE NINCS hozzá állás fel háborító.Rosszabb mint egy vérbíró.Szerintem ha egy eljárás (fellebezés) van folyamatban - márpedig én úgy hallottam kint a piacon hogy van - akkor annak HALASZTÓ HATÁLYÚNAK KELL LENNIE az ügyre Tudtommal nálunk demokrácia van és nem terrorizmus vagy önkényuralom. Lehet hogy "A NYÓCKER" nem magyarországhoz tartozik??!! Ámbár lehethogy van benne valami mert a szintén pályaudvari telek amit kis kínának is neveznek olykor olykor azt miért nem csukatja be vajon? Ott már nem egy gyilkosság történt a kimegy a razzia nincs gazdája a konténer raktáraknak hetente több 10 milliós vámjogsértés történik érdekes az nem zavarja a T.jegyzőasszonyt???!! Csak a verseny piac az ami tűrhetetlen Tessék már mondani mi az oka? Itt nem árúlnak semmilyen kábítószert drogot itt csak ÉLINI és MEGÉLNI szeretne az az árús aki válalja azt hogy akár plussz 30 fok akár minusz 20 fokban is kint van a piacon.Vagy éppen az a baj hogy itt nem lövöldözik le hetente egymást az emberek.Mert már másra nem lehet gondolni amiért ezt a piacot kell mindenáron bezárni.Bocsi a hosszúra nyúlt az irásom de köszönöm a figyelmét mindenkinek! M.J
Arpi

ez annyira jo volt, amolyan kis szocio-novella, vegigvonult a fejemben egy csomo klasszikus, mig olvastam: Sose halunk meg, Rozsdatemeto, Gardonyi novellak, Szolzsenyicin...

asszem tudsz irni :)
@Kedves Thresher: Hallotál már a NÉGYTIGRISRŐL? No akkor nézd meg egyik ezt megelőző irásomat.Akkor rájöhetsz hogy IGEN a jegyzőasszony IGEN IS KIVÉTELEZIK a piacok között."Nem is kicsi de nagyon " Ugye értesz!
@dark future: "Kaphatnának esetleg a munkanélküliek, segélyből élők valamiféle adómentességet alkalmi munkákra vagy ilyen jellegű kereskedelmi tevékenységre, mert azzal összességében mindenki jól járna. Igen, az állam is (kevesebb segély, javuló közbiztonság, jobb közérzet)."

mitol is lenne kevesebb a segely?
@malvin1:

Ilyen formázási lehetőség csak a jobb freeblogosoknál van;-)), ne is erőltesd!

Üdv.
@6.Lenin:
Valóban nem vagyok gyűjtő, de azért részben átérzem az érzést. Gyerekként sok mindent gyűjtöttem, a sörmatricától az elektroncsőig. Illetve jelenlegi mániám (már x éve) a szerszám. Ahhoz képest, hogy mennyi időm van barkácsolni, meglehetősen nagy a gyűjteményem...

@roka:
Ez a 0,8 érdekes dolog, nem igazán értem, hogy miért szoktak nagyobbat használni. Tippem van, de elmondhatnád, mert érdekel.
Igaz, rémes állapotok uralkodtak a piacon és a környékén. Igaz, nagy volt a szemét és a kosz. De miért nem lehetett megszervezni, hogy ne így legyen? Az a rengeteg ,de tényleg rengeteg pénz amit beszedtek az árusoktól még arra sem volt elég, hogy a húsz centis gödröket bebetonozzák? Az ember kitöri a nyakát, ha elbambul a sorok között és véletlenül nem a lába elé néz.
De mégis nagy élmény volt. Mi a párommal rendszeresen jártunk kincsekre
vadászni. Ő pld. szeret esténként barkácsolni. Ha vettünk egy hajszárítót 200 Ft-ért, este szétszedte és előfordult, hogy meg tudta javítani. Apró sikerélmény. Olyan is volt, hogy eleve működött a javításra 200-ért vett csodacucc. Az egy kicsit csalódást okozott. De vettem ott bekeretezett grafikákat, könyveket 100 Ft-ért jó állapotban, faragott virágtartót, az árus által készített madáretetőt. Kaspót, virágot, garanciális kenyérpirítót originál csomagolásban. A Ladához alkatrészt, láncfűrészt és zöld hímzőfonalat a szaloncukor felkötözéséhez.
Igen, nem a Hilton. Finnyás úriasszonyoknak, érzékeny orrú úriembereknek nem való. De nagy élmény, ha a sok vacak között észrevesz az ember egy megmentésre érdemes tárgyat, amit egy kis festéssel, lesikálással használhatóvá lehet tenni. Hiányozni fog!
Voltam én is azon a piacon párszor.
Egyedül nem mertem menni, valakinek mindig vigyáznia kellett a motoromra, amíg bent voltam :)
Vettem ott olcsón szerelő kesztyűt, most kell keresnem egy másik forrást..
A piac egyik fele egészen normális volt, de sajnos teljesen rátelepedett a bűnözés. A rendőrök leszartak mindent, gondolom megkapták a megfelelő mennyiségű pénzmagot...

Összességében nem kár érte.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: Nos egyetértek az irásod második bekezdésével.Biztos sokan már elfelejtették hogy jó 12-14 éve hogy is nézett ki a "Méltóságos Gróf Teleki Tér" meg a keleti aluljáró és környéke.Minden sarkon árultak mindent a telekitéren meg a gyerekek nem tudtak játszani mert reggeltől estig ment az árúsitás no meg a Hunyaditéri piac volt a másik központ.Végre sikerűlt a közterűletnek meg a rendőrségnek ide irányitani az embereket úgy is mint eladót meg úgy is mint vásárlót.Szóval nem kis munka volt az hogy ez a piacnak nevezett "család" ilyen szépen össze csiszolódott.Ezt mos tönkretenni több mint botorság.Csak szervezés kérdése lenne.A szervezés pedig az ÖNKORMÁNYZATÉ hisz neki is érdeke lenne hogy egy ilyen piac NORMÁLI KINÉZETTEL termeljen mert ugyebár ha van (netán lessz!!!??) wengedély akkor lessz adóbevétel is az meg ugye haszon a köznek.Méghozzá milliárdos befektetés nélkűl mert gondolom a hiányosságok kissebb ráforditást igényelnek.Hisz a piac az elmult években nagyon szépen fejlődött Minden asztal fölött tető van minden pavilonban elektromosság tehát minden ki is próbálható stb,stb.Szóval itt inkább rendfentartást kellene biztositani és a piac mehetne tovább.
@boncsicsi: Nagyon egyetértek eme irással!! Ez a pac sok sok embernek nem túlzok 100 vagy 1000 Ft-os kiadással lehet hogy 10.000 hozott Főképpen mióta a számitástechnikai szakosodás megtörtén.
De természtesen a régiség antik az ma is vezető helyen volt van és nagyon jólenne ha MARADHATNA is.
@Lord_Valdez:

Phűű hamánitt pretzizió !
A műszaki szakik figyelmébe ajánlanám a klasszikus tolómérő
hátoldalát miheztartás végett ! (0.8x-tol-ig)
A lüka megválasztása mindig is fontos szempont volt a tartós
menetérti kapcsolódások problematikájában.
Most akkor ez releváns ?
@hapcika: Csak egy apró kérdés: A NÉGYTIGRISNEK milyen létjogosultsága van.???!!! Az mennyivel külömb mint a Nován&Novák tessék már mondani Csak annyi a külömbség -szerintem- hogy itt jó 80%-ban magar az árús.
Ott biciklizek el gyakran: olyan tömény vizeletszag van a Népstadion kerítésének oldalában, hogy még száraz időben, még éjszaka is kibírhatatlan.

Nem kár érte.

Egyetlen érv szól mellette: nem zavarta a "rendes" embereket, annyira félreeső helyen volt.
@malvin1:
Malvin1, nekem nagyon is összetartozik a kettő, a piac hozta magával a kedves embereket akik összesz**ják, összehu***zzák, összeszemetelik a környéket. A közelben lakom, naponta többször járok arra nem egyszer látom, hogy a piac oldaláról egy kedves ember gondol egyet és átszalad a képzeletbeli vizeldébe a DGy másik oldalára és elvégzi a dolgát.
Ha ennyire rendben van ez a piac a maga balkáni bájával, és ennyien szeretik (még a turisták is), helyezzük át a Hősök terére, ott úgyis sok a túrista.
Egy kis szagminta Magyarországból, nesze nektek.
@Átlagarcú: {i}Mert ott van a legjobb helyen.{/i} Jó ötlet lenne a lakásodtól/házadtól pár száz méterre költöztetni a piacot.

{i}Pont olyan helyen van, ahol senkit nem zavar.{/i} Csak a környéken élőket és arra közlekedőket.
{i}Nincs szem előtt.{/i} Október a Látás hónapja! Sok helyen ingyenes a szemvizsgálat!
{i}Oda csak az megy, akinek ott dolga van.{/i} Vagy aki a mellette lévő sporttelepen edz, vagy akinek arra vezet útja gyalog, biciklivel, autóval...
{/i}A legközelebbi buszmegálló is többszáz méter onnan.{/i} A piactól kb kétszáz méter, de az emberek akiket a piac vonzott oda, lassan már a Thököly útnál árulják a szebbnél szebb kukákból kihalászott kacatjaikat.
@Jenőúr: Megírom, ha nem haragszol meg érte. A Négy Tigrist Pintér volt belügyér biztonsági cége uralja, a Verseny utcait nem. A Négy Tigris mellett nincs idegenforgalmi vagy sport létesítmény a Verseny utcai piac közvetlen közelébe van. Aréna( volt Stadion hotel), Puskás F stadion, Syma csarnok, Papp L. Aréna, Körcsarnok. A Syma csarnokban és a Körcsarnokban szoktak rendezni kiállításokat, különböző vásárokat, kiárusításokat. Milyen jó elnézni, hogy a sok csövi pont a bejárat mellett hugyozik, szarik. A piac üzemeltetőjét többször felszólították már rendezze a helyzetet, de nem tette. Ez nem nosztalgia kérdés, nem a jegyzőt kell hibáztatni, hanem a körülményeket megteremteni, kulturáltá tenni. A piacon kapható árukról nem írok semmit, elég annyit, hogy kapható volt itt lopott áru, betörésből származó cucc, hamisitott áru, rossz kamerás felvétel dvd-n, stb. A Négy Tigrist is többször beakarták zárni már, de Pintér nagy falat.
@piga:
Azt egy percig sem vitattam, hogy a piac vonza a kultúrálatlan utcai árúsítást. De nem a piacot, hanem csak a nemkívánatos mellékhatásokat kell megszüntetni.

NEM TARTOZIK ÖSSZE:
ezen az alapon az összes még meglévő MDF piacot is meg kellett volna szüntetni. Pl. a Komjádi mellett lévőnél, és a XI. ker. Vahot utcában lévőnél is VOLT hasonló.
Megszüntették. De NEM a TELJES piacot.
Érdekes, Madridban pölö a hasonló piac útikönyvek szerves része, túrista látványosság is, európa legnagyobb kiterjedésű piacaként reklámozzák, na nem azért mert van egy knagy csarnok hozzá, hanem mert a közepétől, a fix termékes fabódéktól a leterített pokrócig rajta a kiszerelt összekukázott "vackokkal" szépen szétterjed az utcákon. El Rastro a neve, bővebb infó itt
en.wikipedia.org/wiki/Rastro
képekok
www.elrastro.org/galeria%20%20fotos/galeria-12.htm
ja hogy ez egy színfoltja Madridnak, ahol anno én is elszórtam pár eur-t.
érdekes...
Mondjuk azért egy picit érthető az Önkormányzat álláspontja.
Nem telik el év úgy, hogy ne hallanánk karácsony tájékán olyanról, hogy piacon vett karácsonyfaizzók miatt kigyulladt egy lakás, majd leégett az egész szint.
Az életveszélyes gyerekjátékokról nem is beszélve.
TAW; "Őszintén bevallom, hogy még soha semmibe nem fúrtam menetet."
mert nem is lehet.

"De hát nem lehetett otthagyni ennyiért. Száz forintért ..."
ezt az erzest ismerem.

"ez eleve egy szépen megmunkált acéldarab, ha csak vécéhúzónak szerelem fel, akkor is jól jártam. ...ilyenkor az ember arra gondol, hogy a közeljövőben kedve szottyanhat menetet fúrni, "

Arpi! a menet vagjak, megpedig furatba (lyukba) es kell hozza 3 db acel kütyü, eggyel nem lehet menetet va'gni,
de ezt irja'k a gepeszek ne egy vegyesz!
@Lord_Valdez:
Lehet, hogy ettől a témától az Árpi infartust kap, de azért válaszolok.
Azért szoktak nagyobb lyukat fúrni a menethez, mert ha a mazsola kicsit ferdén kapatja bele a menetfúrót akkor az nem törik bele a lyukba, mert ha egyszer beletőrt elég nehéz kipecázni. Ha valaki profi annak jó a 0.8-as szorzó és az a menet sokkal jobban tart, mint a nagyobb magméretre fúrt.
A vendéglőbezárások révén országos hírnévre szert tett Xantus Judit ismét akcióba lépett. Akkor, az V kerület jegyzőjeként körlevélben hívta fel a belvárosi középiskolák figyelmét hat szórakozóhely „veszélyességére”. A levelet egyes intézményekben kiragasztották a faliújságra, vagy pedig felolvasták tartalmát az osztályfőnöki órákon, de volt olyan iskola, ahol a figyelmeztetést az ellenőrzőkbe is beíratták. A „lista" alapja egy rendőrségi levél volt, amelyben a BRFK egyik osztálya kért adatokat, többek között a már említett hat szórakozóhelyről, de hogy milyen céllal, azt máig sem lehet tudni. A lényeg az, hogy a kért adatszolgáltatás megtörtént. Ezután Xantus Judit a hivatal művelődési osztályával megíratta a bizonyos körlevelet. Az érintett vállalkozások tulajdonosai,természetesen felháborodtak az általuk diszkriminatívnak tartott lépésen, s kilátásba helyezték, hogy amennyiben a „listát" nem vonják vissza, akkor bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Karsai Károly polgármester, aki csak a botrány kipattanása után értesült az ügyről, nyilvánosan elnézést kért az érintettektől, és visszavonta a megbélyegző körlevelet. Ezt követően nem sokkal, Xantus Judit távozott az V. Kerületi Polgármesteri Hivatalból, és tízmillió forint úgynevezett lelépési díjat vett fel. Nemsokára a VIII. kerületben tűnt fel, mint főjegyző és a napokban itt is akcióba lépett. A piac elleni hatósági támadás attól a hogy a Verseny utcai Piac korábbi fenntartója, a Novák és Novák kereskedőház Zrt, az úgynevezett „stadion bazár” korábbi üzemeltetője a mostani események előtt végelszámolást jelentett be, attól fogva gazdasági tevékenységet nem folytat, alkalmazottai nincsenek. A végelszámolás megkezdéséig a Novák és Novák kereskedőház Zrt. megfelelően panaszmentesen fenntartotta a piaci működését. A Novák és Novák kereskedőház Zrt. a Verseny utcai Piac üzemeltetőjeként természetesen minden ide vonatkozó, a piac fenntartásához szükséges és érvényes engedéllyel rendelkezett. A gazdasági körülmények (a végelszámolás) miatt, a Novák és Novák kereskedőház Zrt. a piac üzemeltetését átadta az Alpok Idősek Otthona Kft-nek, amely a folyamatos működtetés fenntartása érdekében megtette az ekkor kötelező lépéseket, vagyis kellő időben jelezte az illetékes hatóságoknak az üzemeltető váltást. Az Alpok Idősek Otthona Kft. nevére szóló piaci bejegyzést megelőző hatósági bejárásokkal kapcsolatban az előírásoknak megfelelően eljárt, a jelek szerint hiába. Hiába fizette ki a MÁV-val kötött területbérleti szerződést, hiába tett meg mindent a hatóságok kérésének megfelelően, hiába tett meg mindent a felvetett problémák megoldásának érdekében. Ennek ellenére az illetékes hatóság – a VIII. kerület főjegyzője Dr. Xantus Judit – 2009 október 08-i határidővel elrendelte a piac azonnali bezárását, amihez rendőri intézkedést is indokoltnak tart. A kiskereskedők természetesen felháborodtak, petíciót nyújtottak be, szóvivőjük kijelentette, hogy csak a múlt szombaton szembesültek a jegyző felhívásával, amely azt tartalmazta, hogy két héten belül bezárják a piacot. Ezzel mintegy ötezer ember kerülhet az utcára. Az árusok azt kérik, hogy adjanak még időt nekik legalább december 31-ig, illetve gyorsítsák meg a hiányzó működési engedély kiadását. Xantus Judit, a VIII. kerület jegyzője a petíció átvételekor elmondta: nemrégiben a piac új üzemeltetője adta be a működési engedély iránti kérelmet, amely jelenleg elbírálás alatt van. A működési engedélyt csak akkor adhatják ki, ha a piac minden feltételnek megfelel - közölte a jegyző, aki az elbírálás lezárását nem tudta időhöz kötni. Érdemes megjegyezni azt, hogy a hatósági bejárások még nem fejeződtek be, tehát a bezárás jogszerűsége megkérdőjelezhető. Kérdés: Ha adott esetben a BKV üzemeltetését csődhelyzete miatt a főváros átadná egy másik üzemeltetőnek, akkor is ugyan ezen a módon járnának el? Leállítanák a tömegközlekedést? Vagy ha a piac üzemeltetői, vagy az árusok tőkeerős, politikailag frekventált támogatókkal rendelkeznének, akkor is ez történne? A képlet egyszerű: Ez az eljárás nem más, mint a kettős mérce alkalmazásának ékes bizonyítéka. Hogy lehet az, hogy az Arzenál Bevásárlóközpont a szükséges ANTSZ engedélyek nélkül is megnyithatott – éppen Dr. Xantus Judit főjegyző asszony engedélyével. Lehet, hogy az adott területet valamelyik felülről leszóló nagykutya baráti köre már kinézte magának? Lehet hogy a nyomorgó kisember hétköznapi létfenntartása bántja valakinek a szemét? A verseny utcai piac a jelenlegi magyar valóság hű tükörképe. Az itt kereskedő kisemberek már megtanulták mi az, ha lyukas a szociális háló, mégsem várnak segítségre, csak egyet akarnak: hagyják élni őket. Ezek az emberek tudják, hogy csak egymásra és önmagukra számíthatnak, teszik tehát a dolgukat, vagyis dolgoznak, megpróbálnak megélni. Megtehetnék, mint oly sokan, mégsem állnak sorba a segélyért.

Ezeknek az embereknek már nincs veszíteni valója.

Magyar Kisvállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége
Bocs a nem idevágó témáért... de hát minden út a fideszhez vezet ;)

index.hu/belfold/2009/10/07/pinter_ala_raknak_a_titkosszolgalatot_is/

Mint a Bourbon (?) ház.

Semmit nem felejtenek és semmit sem tanultak.

Legalább a látszatot mutathatnák, hogy ez már nem "az" a fidesz, amelyik oly nagyon kimutatta a foga fehérjét a kormányzása alatt.
@hapcika: "a sok csövi pont a bejárat mellett hugyozik, szarik. A piac üzemeltetőjét többször felszólították már rendezze a helyzetet, de nem tette"

Debreceniként nem tudom (és kevéssé érdekel) mi is ott a helyzet, DE ahogy írod: "a bejárat mellett", vagyis mellett, amiből az következik, hogy az már a hatóságok (pl. az önkormányzat) felelőssége!
@travis: "piacon vett karácsonyfaizzók miatt kigyulladt egy lakás...
Az életveszélyes gyerekjátékokról nem is beszélve."

Van rá hivatal, hatóság?

Nem tetszik, hogy ebben az országban *mindenre* van állami szervezet, hatóság, hivatal és mégis *semmi* nem működik, egyik sem végzi valósan a feladatát.
@travis: "piacon vett karácsonyfaizzók miatt kigyulladt egy lakás, majd leégett az egész szint.
Az életveszélyes gyerekjátékokról nem is beszélve. "

na de az inkább kínaipiacos probléma. a lemezárugyári játékautó nem ráz meg senkit, legfeljebb kicsit elvágja a gyerek kezét, de azon meg túl kell esni.
@eMeL: Azért húgyozik ott, mert a piacon nincs nyilvános WC. Ez viszont a piac üzemeltetőjének a feladata, mint ahogy a piac bérli az utcát, fizeti a közterületért a díjat, ha sok a lomárus.
@Sátán meg a Jocó: Költözz oda, ne a távolból dumálj. Ha visszafele elolvasod a kommenteket találsz egy két környékbeli véleményt is. Próbálj 2 órán keresztül sorba állni azon a részen, ha meccsre akarsz jegyet venni.
könnyű kézzel vágok 8-as menetet akár első nekifutásra is, csakhogy 10-es csavarom esztet a képességemet nem respektálja kellőképpen, ezért asztán piac ügyileg meglehetősen reszketős a szociális érzékem, no meg káromkodva nosztalgiázni ölég snassz is, szarni, hugyozni meg ott van a kossuth tér.
Tényleg fura vagy Árpád, ha nem lenne személyes érintettséged, akkor távolról nézve az írnád, hogy végre az európai értékrend felé mozdul valami, amibe nem fér bele a tanúsítvány nélküli selejt, koszos/mérgező gyerekjáték, lopott "használt" holmik árusítása. Meg olyanokat is írnál, hogy a szemétnek a hulladékfeldolgozókban van a helye, nem a város közepén, és hogy az ottani árusokat is inkább kellene közmunka programba bevonni, mint hagyni nekik az adócsaló tevékenység folytatását.
Olyanokat meg régebben sosem írtál volna le, hogy egy államigazgatás részeként működő önkormányzat erkölcsi okokra hivatkozva mondjon le adóbevételekről, de azért fizesse ki az utcák takarítását, az adminisztratív dolgozóit, gondoskodjon a rendfenntartásról, stb.

Ettől függetlenül abban igazat adok, hogy régiségekre, szocialista relikviákra van igény, és érdemes időszakosan, kulturált körülmények között vásárt rendezni, ahol pl. a standbérletből befolyó pénz fedezi a tényt, hogy 100 forintos sakkfiguráért senki nem fog számlát kérni, adni. Illetve a vásár utáni alapos takarítást is fedezi.

Olyan, mintha nosztalgiád lenne a gőzmozdony, mint napi használatú közlekedési eszköz, vagy a wc a folyosó végén típusú bérházak után.

Egyszerűen egy lengyel/KGST/bolha -jellegű piac állandó (nem időszaki, nosztalgiázó) jelenléte elfogadható pl. egy fejletlen afrikai országban, de az ottani szag, kosz mellett te sem szívesen laknál.

RIP Verseny utcai piac, teljes életet él, természetes módon halt meg.
Nem tudom, ez a sima-csarnokkal meg a népiesch stadionnal szemben a legmegfelelőbb helyen van-e, hogy nem fordul-e elő - már csak a nagy számok törvénye alapján is - törvénytelenségből származó portéka, hogy a piac higiéniai és a fekete-/szürkegazdasági vonzatairól már ne is beszéljünk, de az ördögbe is...

... ÁRPI, IGAZAD VAN!

(Végre. :)
@Tóta W. Árpád: "voltak biciklik, lehet, hogy lopottak is, de nem volt sok. 12-20 darab összesen talán. nem az a főprofil."

Egyetértek. Lehet, hogy előfordult esetleg alkalmi tolvaj egy db biciklivel, de hogy az az 1-2 fix helyet bérlő kerékpárral (is) foglalkozó kereskedő (köztük a kínai) leginkább osztrák/német lomis bringákat árult, az tény.
@Tóta W. Árpád: "legfeljebb kicsit elvágja a gyerek kezét, de azon meg túl kell esni."

Hát, feltéve, hogy nem a legrosszabb helyen vágja el, vagy időben beérsz vele a kórházba, ha kiszedett belőle valamit, és lenyelte. De a franc akarja ezt megvárni? Már csak azért is mondom, mert tudtommal neked is van egy kisfiad.
@EG0:

Hmmmm, én ingadozó vagyok, akár a középparaszt, mert most bizony ez is elég meggyőzően szólt hozzánk. Valszeg középen lehet a zigazság...

...mármint európai értelemben véve.
Kár, hogy bezárják!
Viszont a jó hír, hogy a győzikét meg a mónikát is betiltják.
Kár, hogy ez nem igaz.
@Karesz (Charlie):
Te Charlie, de ha csak a furatba lehet menetet vágni, akkor mi a fenét fogsz belehajtani csavar gyanánt? Arra a csavarra is rá kell valahogy vágni azt a menetet!
Lehetőleg szabványosat. Most is a metrikus a divat, mint az én időmben? Volt egy olyan is, hogy Withworth, ha jól írom. Létezik még?
Már megint kiöntik a fürdővizzel a gyereket.
Ámbár a Xantus Juditról olvasottak alapján gyanakszom, hogy itt talán nem a szokásos hungarikus hülyeség működik.
@Karesz (Charlie): "Arpi! a menet vagjak, megpedig furatba (lyukba) es kell hozza 3 db acel kütyü, eggyel nem lehet menetet va'gni,"

a menetvágás az, amikor egy rúdra csinálsz menetet (tehát apacsavart). amikor anyacsavart csinálsz, az menetfúrás.

@travis: a műanyag gagyikból előbb jön ki mindenféle alkatrséz, mint a lemezautókból. egyébként a lenyelés-parán már túl vagyok, miután beláttam, h nem szedhetem fel a gyerek elől a világ összes kavicsát és botocskáját.

@EG0: "Meg olyanokat is írnál, hogy a szemétnek a hulladékfeldolgozókban van a helye"

éppen azt írom, h itt nem szemétről van szó. a 12V-os motort nem kell "feldolgozni", a kopott csillárt nem kell beolvasztani, ezeket ugyanis még lehet _használni_.

az egész recycling-hiszti egy tévút, ahogy most van. veszel egy botmixert a teszkóban, rá van írva, h ha beszart (jövőre), akkor légy szíves visszavinni a megfelelő helyre, és majd ott reciklálható lesz, hurrá. sokkal többet érne, ha 1. nem szarna be, tartós lenne, 2. meg lehetne javítani, de ez pl ott kezdődne, h csavarokkal kéne összerakni, nem pattintófülekkel, ami letörik.
@Tóta W. Árpád: na de örülök, hogy van fogalmad róla!:)
@hapcika: "Azért húgyozik ott, mert a piacon nincs nyilvános WC"

Én eddig úgy tudtam ez a köjál (lánykori néven) feladata. Kimennek, ellenőriznek. Jegyzőkönyveznek, határidőt szabnak. Büntetnek és ha sokáig nem oldódik meg a kérdés, akkor felfüggesztik a működést, amíg meg nem oldódik a probléma.

Megtették?
Ha nem, akkor kire is haragszol?
"Száz forintért ez eleve egy szépen megmunkált acéldarab, ha csak vécéhúzónak szerelem fel, akkor is jól jártam."

Láttam már hasonló hozzáállással feldíszített lakást, nem mondanám hogy szép volt.
Különösen jó ízlés kell hogy mutasson is valamennyire egy ilyen mix, még ha külön-külön rendben is vannak az alkatrészek.
@EG0:

"Tényleg fura vagy Árpád, ha nem lenne személyes érintettséged, akkor távolról nézve az írnád, hogy végre az európai értékrend felé mozdul valami, amibe nem fér bele a tanúsítvány nélküli selejt, koszos/mérgező gyerekjáték, lopott "használt" holmik árusítása."

Ez a poszt (vagy inkább spot?) is része lehet az "Emberarcú liberalizmus" felé forduló sorozatnak.
Én 20 éve nem jártam ilyen piacon, és sokkal többől élek mint ezek a szerencsétlenek. De! A büdös, retkes, tetves közhivatalok minden ge*i bürokratáját ki****nám egy uránbányába és hagynám hogy boldoguljanak ott.

Tudjátok miért zárják be, mert pénzbe kerülne egy kicsit rendesebb körülményeket teremteni, ahol normálisan vizelhetnének pl. Könnyebb kivenni a kenyeret 2000 ember szájából, mint tenni valamit. A mocskos úristenit ezeknek a hazaárulóknak!
@Tóta W. Árpád:
Nem gondoltam volna, hogy Árpi a menetfúród ekkora vihart kavar. Egy kis kurzust tartok akkor menetalkotásból. Menetet többféleképpen lehet létrehozni, a külső menetet azt általában metszik (házilag) nagyiparilag mángorolják (lényegében rápréselik) és a speciális meneteket esztergálnak. Amit a piacokon lehet kapni az menetmetsző külső menetre kell hozzá egy speckó hajtóvas és a belső menetekre menetfúró amint már fönt leírtam abból létezik 3 fokozatú (zsákfurathoz) és létezik 1 fokozatú anyamenetfúró ami ugyanazt a menetet hozza létre mint a 3 fokozatú csak ezt átmenő furatokhoz használják. Ezeből mind létezik metrikus és withwort és elképzelhetetlen mennyíségű variáció menetemelkedés (egy kis politika) jobbos és balos. A balos meneteket egy beszúrással szokták megjelölni az anyán vagy a csavar fején. (Lásd gázpalack) Hogyha ezt valaki nem veszi észre akkor letekerés helyett meghúzza mint a barom. Ha még valakinek menetkészítéssel kapcsolatban kérdése van szívesen válaszolok!
A tévedések elkerülése végett: van WC.
Igaz, fizetni kell érte.

Persze "régen" bizonyos helyek (éttermek, pályaudvarok, stb.) működéséhez előírás volt az ingyenes nyilvános WC.
De még ma is pl. a szupermarketek meg tudják oldani, hogy a bevétel terhére ingyenes WC-ket üzemeltessenek.
Én is odajártam sarcmentes DVD-ért. MErt hogy Artisjusnak nem fizetek semmit az tuti.

Aki meg a szagot firtatja. Ajánlom menjen végig egy belvárosi utcán bármikor.
Pl Kazinczy utca VII. ker. Hajléktalan, húgyszag, szarfolt. Fele "emberi", fele kutya. És még DVD-t sem árulnak.
Úgy látom elszállt...akkor mégegyx.

Elég végigmenni bármikor a VII ker bizonyos részein. Pl, Kazinczy utca. Hajléktakan, húgyszag, szarfolt. Fele "emberi", fele kutya. És még olcsó DVD-t sem árulnak
Na, kicsinálták a piacot. Szemetek!
index.hu/kultur/eletmod/2009/10/08/bezart_a_verseny_utcai_piac/

Pedig nekem még mindenképp kellett volna egy gömbölyű faedény, hogy gomba alakú lámpát csináljak belőle.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):

"Láttam már hasonló hozzáállással feldíszített lakást, nem mondanám hogy szép volt."

A Te lakásod diszitették ilyen bigyókkal?
Ha igen,elfogadható az érvelésed.

Saját célra,akkor mindig a készitő izlése a mérvadó.

Azt hiszem ez mindenben igy van.
@eMeL: A működési engedély az önkormányzat hatásköre. Az előző műk.eng. kiadása kinek a számlájára írhatjuk, nem tudni. ( Pénzzel sok mindent el lehet intézni.) Egy biztos közvetlenül szembe van a Syma csarnok, a Stadion, az Aréna hotel és a Stadionok metró megálló kijárata. Ezt vedd figyelembe, meg azt is , hogy ezen létesitmények több hasznot hoznak mint a piac és a létesítményekben is nagyon sokan dolgoznak. Évekig jártam a Kerepesire dolgozni nem messze onnan és csak elszomorított a látvány. A szállodából sok turista gyalogol le a Dózsa György úton a Hősök teréig, ez is szempont. Gyere fel a Loki meccsre és tapasztalni fogod, hogy a létesítmények abszolút elsőbbséget élveznek.
@6.Lenin:

Szia Lenin!

"Én postatörténetet(is),blues zenét, bármilyen hanghordozón gyüjtök és ha látnád mi mindent mentettem meg az enyészettől,..."

Postaépítészet Magyarországon (Magyar és német nyelven. Ha érdekel.... utánvét nélkül, grátisz. Csak most, és csak Neked:-) De tényleg, komolyan.

Üdv.
most az jutott eszembe, olyan 15 eve. meg egerben eltem
es hat a fiamek kimentek labdarugni es egy csaladnal szalltak meg mi meg visszahivtuk Oket
namost azok egyfolytaban "ocskapiacra" akartak menni es mentunk is
talan mezokovesden volt
es vasaroltak, vasaroltak, vasaroltak
teszem ozza orvos-tanar hazaspar 2 gyerekkel
amugy meg igy van, bar lehet nem jol
a csorok AFA-s szamla nelkul arulnak
a gazdagok meg csak az AFA-s szamlat
@travis:
"Nem telik el év úgy, hogy ne hallanánk karácsony tájékán olyanról, hogy piacon vett karácsonyfaizzók miatt kigyulladt egy lakás, majd leégett az egész szint.
Az életveszélyes gyerekjátékokról nem is beszélve."

az efféle portékák minőségi, használhatósági kockázatai (tudomásom szerint) eléggé közismertek, hiszen minden évben, főleg a szezonhoz közeledve a sokat átkozott "média" is ezt harsogja, de nem egyszer értelmesen, normál hangerőn közli velünk...

ami a felelősséget,ill. annak megoszlását illeti (tisztelt véreim), egy része valóban az illetékes hatóságoké. no, de a többi?
nem kell nagyon találgatni, a t. "lakosság"-nak is van rettenetes nagy felelőssége. nem a hüje politikusok ösztökélik a "nép"-et arra, hogy kétes minőségű, tisztázatlan származású műszaki eszközöket piacok legszéléről, gyalog-járdák kellős közepéről "vásároljanak". egy ún. "felnőtt" állampolgár számára adva van a döntés lehetősége (és felelőssége is), hogy izzó-füzérnek látszó objektumot áramforrással rendelkező üzlet-helyiségből, vagy "bárhonnan" vigyen haza...
persze, hiába a média "erölködése", ha a felhasználók egy része háttérzaj-forrásként használja a tévét-rádiót, stb...

nyilván, a hatóságok "munkája" is hagy(hat) kívánnivalót (nem keveset) maga után...
Hála istennek bezárják végre azt a nyilvános szeméttelepet,a sok répa,akik szarnak minden közlekedni vágyóra,kiszaladgálnak a kocsik elé,odaszarnak,hugyoznak,tiszta fertő az egész,rendesen a belváros egyik szégyenfoltja az a hely...
Jaj de kár érte valóban...
@6.Lenin:

"A Te lakásod diszitették ilyen bigyókkal?"

Beba..na

"Saját célra,akkor mindig a készitő izlése a mérvadó."

Hogyne!
Csak ne hívjon vendégeket.
"...azt mondják, folytatják majd a lőrinci piacon, de hát az rohadt messze van, ..."

Pontosan hol is van ez a piac?
A bbc-n az ilyen helyekről műsort forgatnak, itt meg bezárják.

Ha nem láttátok volna: Két csapat versenyez az ócskapiacon, hogy adott idő alatt egységnyi összegből ki tud nagyobb értéket felhajtani.
@hapcika: "Egy biztos közvetlenül szembe van a Syma csarnok, a Stadion, az Aréna hotel és a Stadionok metró megálló kijárata."

Vagyis isten is arra teremtette, hogy rendberakják és egy többek által emlegetett nemzetközileg is szerethető (*) piac lehessen. Persze az ilyesmik nem "maguktól" keletkeznek, tesznek értük ;)

(*): pl.
w.blog.hu/2009/10/05/elefant_a_verseny_utcaban/fullcommentlist/1#c7282609
w.blog.hu/2009/10/05/elefant_a_verseny_utcaban/fullcommentlist/1#c7290781
w.blog.hu/2009/10/05/elefant_a_verseny_utcaban/fullcommentlist/1#c7278461
A bakonyi bacon egy magyar városi legenda.
Ha az igazi érdekel: www.etymonline.com/index.php?term=bacon
Zárás előtti napon kimentem utoljára a Versenyre pár órácskára (olyan sokan voltak mint hétvégén). Hallottam ezt-azt, de hogy miből mi az igaz az majd kiderül. Pl. azt hallottam hogy autópiac lesz a bolha helyén, lebontják a büféket, csak néhány pavilont hagynak meg. Volt aki szerint egyszerűen tartozás van a háttérben, "Novák fizetett, a másik kettő nem". Egy néni azt mondta hogy az újpest-palotai piacra fognak menni (felüljáró alatt van a víztoronynál). Egy cigány bácsi, aki odakinn árult azt mondta hogy ők bizony ki fognak menni az utcára árulni, reggel 5 -től 8-ig. Eddig is kinn árultak, nem érdekli őket hogy bezár a bazár.
Leginkább régi magyar térképeket jártam ki menteni az enyészettől, amit csak tudtam be is szkenneltem és feltettem a terkepek.sg-1.hu/ -ra.
Egyik kedvencem a csonka magyarország térkép 42-ből, olyan állapotban van hogy nem szívesen nyúlnék mégegyszer hozzá - a szagáról nem is beszélve - de beszkennelve és a cafatkák összeillesztése után már szívesen nézegetem.
A 28-as rendőrségi térkép meg gyakorlatilag szétmállott a kezemben, a szkennelés után egy hétig beteg voltam - dehál'istennek nem kolera volt ... :-)
Ez egy nagyon jó cikk: pont az, amiért örömmel jövök ide.

Néhány megoldási javaslat a probléma gyökerére:

1. Számlaadási kötelezettség - kiérezhető a cikkből, hogy a megszüntetését tartanád jónak, pedig van jobb megoldás! Kapjon egy modern pénztárgépet a szaki az államtól úgy, hogy az árát nem kell előre kifizetnie. Ha egy év alatt felszámít annyi adót, amennyibe a pénztárgép került, az övé ingyen. Ha nem, akkor csak a különbözetet kell fizetnie.

2. Tudjon olyat a pénztárgép szoftvere, hogy egy usb sticken a szaki hónap végén letölthesse az adatokat és 5 gombnyomással beküldhesse az APEHnek.

3. Az Önkormányzat ne helypénzt kapjon, hanem mondjuk a bevétel 1 %-át, amit a fentebb említett módon frankón ki lehet számolni.

4. Kerüljön a lom (használtcikk, akármi) a különösen kedvezményes 5%-os ÁFA kategóriába, ez ugye egy 200 Ft-os tételt kerek egy tizessel drágítana meg...

Ennyi. Csak annyi kéne hozzá, hogy a büdös kommunisták közül valaki végre kihúzza seggéből a fejét.
@msmester:

Többen irták,hogy az ilyen helyeken előforduló árúcikkek nagy része lopott.

Bevételi bizonylat

1 drb türkizkék női kerékpárt (gy.sz. A12BZX25036)L.Romeó(Bp.Nyugati Pu. aluljáró)lakóstól vásárólva 500,-HFt-ért.A fent nevezett egyén a fenti kerékprt O. Dezső(lakhelye ismeretlen) egyéntől kötötte el, amikor is O. Dezső a restiben ivászattal volt elfoglalva.

1 drb olajos kép(amúgy festett papir,vizfesték) Mária +1 csecsemő kinézetű +rénszarvas.-saját forrából,besurranásból.
Értéke, becslés alatt,de max.kb 300,-HFt

Ha már hivatalos útra terelnénk a dolgot.

Viszont láttam olyasmit is,hogy önkormányzati dolgozók kértek helypénzt az árú becsült értéke alapján,de max 5000,-Ft.Ebből a pénzből pedig az önk. biztositotta a kultúrált körülményeket.Olyan területen,ahol van nyilvános WC,zárás utáni takaritási költség.Ész és akarat,ennyi.
A bolhapiacok ranglétráján messze a 90-es évek eleji miskolci "zsarnai" piac vezet. Mára - lefelé - átlépkedte a verseny utcát, de 91-ben... Aki ott és akkor ismerte meg a bolhapiac fogalmát, az verseny utcai portékához nem nyúl.
Na jó: két PIKO-katalógus, á50,- egy szovjet akssitöltő (egy szakadt pufferkondival) ezerért és a svéd militarys sráctól (aki leginkább holland levéltárosra emlékeztetett finom drótkeretes szemüvegében) egy erdeti M44-es amerikai goggles, újonnan, kettőért. Ez megérte.
De az a nyomorult hangulat ami óhatatlanul erőt vesz távozáskor az emberen(a fogyasztón), bizony nem kívánatos érzés.

A Margit híd környékéről kilakoltatott csöves piac nagyságrendekkel elviselhetőbb volt, talán a közönségességben, erkölcstelenségben és primitivitásban alulmúlhatatlan róma gagyizók nemléte miatt.

A 8-as menetfúró jó választás, csak arra kell figyelni, hogy ha nem a - minimális műszaki műveltség birtokában könnyedén felismerhető - egymenetes gépi menetfúróról van szó, akkor meglegyen mindhárom lépcső. Hajtószár van a Pistánál.
Érdekes vagy néha Árpi, ezzel a post-oddal most nem értek egyet. Mutyi-ország ellen rendszeresen "felszólalsz" az én világképem szerint teljes joggal. Mutyi-ország viszont csak akkor fog megszűnni, ha kortól, nemtől, pártállástól és szociális helyzettől függetlenül megszűnik hogy valamit "okosba" veszünk vagy adunk el. szerintem mindegy, hogy egy 700 Ft-os, el nem vámolt fejlámpáról vagy egy centrum kft-nek kiadott kerületről van szó, a mutyi az mutyi. Felülről kellene megkezdeni a tisztulást, de romantikusan támogatni alul sem kéne. Szerintem inkább szégyen, hogy ez a folklór része.
@mutyika: Ebben igazad van, a törvény az törvény. Ugyanakkor meg lehet nézni azokat az országokat, ahol nem divat, sőt megvetett dolog ez a nálunk szokásos mutyizás. Pl. az USA-ban és az Egyesült Királyságban pofon egyszerű módon tehet szert az ember ún. self employed (önfoglalkoztató) státuszra, és utána a rá vonatkozó adózási és egyéb szabályok is ugyanilyen egyszerűek. Azért van ez, mwrt tudják, hogy ugyan ezek az emberek nem fognak túl sok adót befizetni, de legalább így nem kell nekik segélyt adni, megoldják maguk az ellátásukat. Nálunk pl. ha egy nyugdíjas néni kitalálná, hogy süt otthon pogácsát, amit elad, hogy kiegészítse a nyugdíját, az ötlete tuti elvérezne valamelyik hatóságnál, a hasznát meg elvinné az APEH meg a társadalombiztosítás.

Itt a piacnál szerintem pont az a helyzet, hogy az olyan emberek megélhetését lehetetlenítik el a bezárással, akik a segély helyett megpróbáltak valamit maguk tenni a megélhetésükért és ennek nincs túl jó üzenete, még akkor sem, ha a működésük nem volt teljesen szabályos.
Százszónak is eggy a vége a piacra SZÜKSÉG VAN !! Ha igazak a terjedő hírek NOVEMBER 1 -től KIFOG NYITNI a piac. Igaz ez is szájhagyomány utján terjed CSÖKKENTETT TERŰLETTEL!Ha valaki majd biztosat tud irjameg ugyan itt!! MJ
@Jenőúr: éppen ma beszéltem a piac parkolóőrével (mert a parkoló működik), és azt mondta, hogy januárban fog nyitni, annál előbb "semmi szín alatt", mert olyan dolgokat írtak elő, amiket annál hamarabb nem lehet megcsinálni.
Mi a helyzet a piaccal? Azóta hogy bezáratták a környékén sem jártam. Meg van még?
süti beállítások módosítása