W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Elefánt a Verseny utcában

2009.10.05. 19:00 Tóta W. Árpád

Re: Bezárják a Verseny utcai piacotÓ, a Verseny Utcai Piac! Már a neve is csodálatos, gyönyörű könyvcím lehetne, ha egyszer elkészülnének azok a kibaszott jó könyvek a modern magyar baloldalról.

Népek olvasztótégelye volt. Cigányasszonyok, románok, bolgárok, arabok és négerek, magyar hajléktalanok, öltönyös bácsik, gyakorlati bölcsességet sugárzó, kertésznadrágos szakik árulták itt, amijük volt. A bejáratnál, illetve még előtte a korzón a földre telepedett diszkontárusok kínáltak hihetetlen összevisszaságban ömlesztett limlomot. Itt egymás hegyén-hátán, kupacban volt a fél pár cipő, a törött távirányítós autó, az óraalkatrészek. Ez volt a guberátor-szakasz, a kidobott áruk fóruma. Itt minden olcsó, az árusnak jobbára fogalma sincs, mit ad el. Ezért tetszetős vázákat, sőt holmi apróvirágos porcelánnál sokkal mutatósabb laborüvegeket, egyéb dekorációs tárgyakat, és hasznos alkatrészeket lehet elhozni mondjuk száz forintért. Kisebb tárgyakat ötvenért, akkor is, ha ezüst, és a boltban mondjuk négyezer. Már ha van egyáltalán olyan bolt.

Ez a piac recycling-részlege. Szorgos kezek összegyűjtik a kukákból a használhatónak kinéző dolgokat, és a kontakthibás játékautó ahelyett, hogy a szeméthegyet gyarapítaná, száz forintért megvehető, és tíz perc javítás után tovább használható. Valaki örülni fog a kicsit csorba pöttyös bögrének is, mert ötévesen pontosan ilyenből itta a kakaót, és azóta se talált olyat.



 

Ja, hát el kell mosni előtte, persze. Itt kosz van, koszos tárgyakat árulnak, összefogdosta az underclass, lepisilte a kutya, talán még édszes is. Ez ilyen műfaj, de a BKV is ilyen, mégis használjuk, ha muszáj.

A Novák Piac (mert ez a hivatalos neve) nemcsak hajléktalanok és guberálók tábora. A törzstagság standot bérel, és a köztiszteletben álló árusok erősen specializáltak. Ezért sajnos drágábbak is, illetve kevesebbet lehet alkudni, de persze így is száz forint náluk az a menetfúró, ami az Obiban legalább kétezer, a Tescóban meg nincs.

Őszintén bevallom, hogy még soha semmibe nem fúrtam menetet. De hát nem lehetett otthagyni ennyiért. Száz forintért ez eleve egy szépen megmunkált acéldarab, ha csak vécéhúzónak szerelem fel, akkor is jól jártam. Másrészt meg ha pillanatnyilag nem is kell, de ilyenkor az ember arra gondol, hogy a közeljövőben kedve szottyanhat menetet fúrni, és akkor majd kapkodhat fűhöz-fához, és átkozhatja magát, hogy kihagyta az akciót. Egy nyolcasat hoztam el, akkor úgy éreztem, egy olyan… körülbelül nyolc milliméteres menetet… azt úgy fúrnék valamikor, valamibe. Száz forintot ez a ködös elképzelés is megér.

Kincsesbánya ez mindenkinek, aki szeret olykor csinálgatni ezt-azt: modelleket építeni, művészkedni, lakberendezni. Honnan veszünk például 12 voltos villanymotort? Sehonnan, kérem, olyat nem árulnak, ahogy fogaskereket sem, vagy ha mégis, akkor vagy aranyáron, vagy nagykereskedelmi tételben. Erre van a piac, ahol vehetünk százért valamit, amiben benne van, illetve kétszázért a motort vagy a fogaskerékpárt a bácsitól, aki ebben utazik, és már kiszerelte nekünk. Vagy hol lehet működő Enterprise számítógépet venni, meg floppit, húszéves mobiltelefont, bádoglemez űrrakétát? A Vaterán, meg az ebayen, csak ott, viszont filléres dolgokat nem nagyon érdemes ideutaztatni Európából, vagy akár Hajdú-Biharból.

Tartozik ehhez egyfajta bizarr konzumidiotizmus, amit nem a divat diktál ugyan, de attól még addiktív, és hasonlít a gazdag turista királykodásához is.

The Beautiful People

Akik itt árulnak, azok mind magánzók ugyan, de semmi közük nincs a mai vállalkozó-imidzshez. Inkább a nyolcvanas-kilencvenes évek küszködő, törekvő, esendő, apró stiklikkel evickélő bátrainak, géemkázóinak, zöldségeseinek örökösei. Álmukból felkeltve tudják, hogy ki is az a kedves vásárló, és nem évente egyszer csinálnak üzleti tervet, hanem minden egyes eladásnál végigsakkozzák, mennyit ér a cucc, és mennyit adhat ezért az a konkrét vevő. Nyilván nem is érdemes ide nagyon kiöltözni.

Ja igen, a stiklik nyilván megvannak. Ezt a piacot kábé százféleképpen tudná betiltani egy erre felkért jogász. Számlát senki nem ad semmiről, az áfa itt fel van függesztve, és az se lepne meg, ha a mindig mosolygó vietnami high-tech-dílernél nem lenne minden tétel elvámolva. (Fejlámpa 9 LED-del, 100 méteres hatótávval: 700. Energizer kivitelben, boltból: 6690.) De hadd ne kezdjem el illusztrálni, mi minden működik még törvénytelenül. Elég annyi, hogy pártfinanszírozás. A VIII. kerületi önkormányzatnak egyszerűen nincs erkölcsi alapja arra, hogy apró-cseprő számlaügyeken fennakadjon, ügyet csináljon belőle, és beszántsa ezt az intézményt.

A Verseny utcai piac népe példamutató emberekből áll. A törzsgárdában olyasféle kollegialitás, sőt bajtársiasság figyelhető meg, ami már csak az évtizedek óta ugyanoda járó horgászokra jellemző. Megszokták egymást, vigyáznak a másik pultjára, amíg vécére megy, és megbeszélik a világ dolgait. Csuda híreket hall, aki nyitott füllel nézelődik. Ott tudtam meg, miért hívják angolul baconnek a szalonnát. Azért, mert a Bakonyból származik.

Ezek az emberek keményen dolgoznak. Nem segélyt követelnek, hanem helyet a szabad piacon. Felhajtják, összegyűjtik, beszerzik az árut, osztályozzák, beárazzák, és percről percre igazodnak a körülményekhez. Reggel nagyobb az árubőség, déltől viszont, záráshoz közelítve olcsóbb, ami megmaradt, mert inkább eladják kisebb haszonnal, mint hogy hazacipeljék. A tudás itt hatalom, az udvariasság erény, a kereskedői tehetség elnyeri jutalmát. Könyvelnek kockás füzetbe, regisztrálják a keresletet, előrendelést felvesznek. Biztos vagyok benne, hogy ha szétosztanánk köztük fejenként egymillió forint tőkét, okosabban és jövedelmezőbben fektetnék be, mint az önkormányzat, ami ezt a nagyszerű agórát éppen bezáratja.

Szomorú volt az utolsó hétvége. Sok standon Végkiárusítás tábla, sötét gondok közt töprengő kereskedők. Az életvitelszerűek azt mondják, folytatják majd a lőrinci piacon, de hát az rohadt messze van, oda már én se fogok csak úgy kilovagolni üres szombatokon, és ezt tudják ők is. A népi remény él: még visszavonhatják, vagy majd kinyitják újra. „Ezt nem csinálhatják”, ebből indulnak ki, hogy mennyi ember megélhetése forog kockán, olyanoké, akik évek alatt építették fel az üzletet, nélkülöztek, a szájuktól vonták meg a falatot, hogy jusson pénz forgótőkére. Azt hiszik, hogy ezt valakik odafönt belátják, és hagyják őket élni. Nem értik, mert tudják, hogy nem ártottak ők senkinek. Naponta látják ugyanis azokat, akik megveszik tőlük az ötvenéves társasjátékot, a Sztálin-összest, a rézvasalatot, a szalmával tömött brummogós mackót. Úgy látják, hogy amit csinálnak, az a közjót szolgálja, és igazuk van.

A magyar állam rengeteg pénzt költ arra, hogy skanzenekben, államilag támogatott busójárással, halászléfesztivállal és a népies giccs propagálásával úgymond megőrizze a néphagyományt. Statisztákat öltöztet jelmezbe és kurzusfilmet forgat, hogy megmutassa, hogy nézett ki a magyar paraszt kétszáz éve.  De széles tenyérrel, kíméletlenül veri szét a jelenkor folklórját. 



Címkék: magyarland

220 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr751429285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyorshírek 2009.10.07. 13:15:09

Irányváltás a BOM-banA Budapesti Olimpiai Mozgalom felülbírálta korábbi álláspontját, immár nem akar olimpiát rendezni - helyette egy új olimpiai sorozatot indítana útjára, mely az olimpiai és a paralimpiai játékok közötti űrt volna hivatott kitölteni ...

Trackback: Gyorshírek 2009.10.07. 09:00:03

Irányváltás a BOM-banA Budapesti Olimpiai Mozgalom felülbírálta korábbi álláspontját, immár nem akar olimpiát rendezni - helyette egy új olimpiai sorozatot indítana útjára, mely az olimpiai és a paralimpiai játékok közötti űrt volna hivatott kitölteni ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Soha többé nem vehetek meisseni tálat 220-ért? (300-ról alkudtam le. Megdolgoztam érte.)
A skanzen szép, csak nem igaz, a busózást megette a fene, ha állambácsi az unokaöccsöknek osztja a rendezést 76 milliós végkielégítésű szerződéssel, vigyázna inkább a glicerines borra.
Azt hiszem valaki(k) kierdemte(k) a geci paraszt jelzos szerkezetet.
"Őszintén bevallom, hogy még soha semmibe nem fúrtam menetet."
Most ünneprontó leszek, mint általában az okostojások :). Azzal valószínűleg nem is fogsz, ahhoz még kell egy 6,8 mm-es előfúró is, illetve ha nem háromlépcsős készletet vettél, akkor készülj fel a csalódásra, megzöldülsz és a menet is használhatatlan lesz. Mellesleg 2000-2500-ért profi készletet kapsz.

Amúgy valóban megvan a maga bája az ilyen bolhapiacoknak, de valahogy már nem érzek elég nosztalgiát, hogy ott tolongjak ócskaságokért, abban a reményben, hogy egy elnézett ritkaságra bukkanok.

A népviseleten poénkodtunk már párszor. Ha úgy definiáljuk, hogy amit a nép visel, akkor abból nem lesz nagy turizmus. Kínai cipő, gumicsizma, overall, kínai nadrág, kínai póló, kínai ing... Nagyon autentikus.
@Lord_Valdez: de fúrószáram, az van rengeteg. jó, 6,8-as nincs, 7-es van. egyébként ennél azért hasznosabb dolgokat szoktam venni.

mellesleg nem kell tolongani. most az utolsó napokon sokan voltak, de amúgy el lehet férni. de volt olyan dolog, amit sehol máshol nem találtam: 18V-os adapter az akkusgép töltőjéhez, na azt 300-ért adta a bácsi (mert nagy, a kisebbek 200).
Látom, TWÁ, feltámedt néhány ősposztod.
Gratula.
Szia Árpád!

Azért ez elsősorban helyrajzi kérdés. Ezek az árusok el szoktak járni a Pecsához, a Komjádi uszodához, de még a Ecseri parkolója is az övék alkalomadtán.

Szóval nem kell őket félteni!

Mondjuk szerettem én is a Verseny utcát, de ez a bezárás semminek sem a vége, csupán a helyszín változik.
Jaja. Kár lesz érte. Anno agp-s kártya biosának írásához másik pci-os kártyát csak itt lehetett gyorsba. Hangulata volt a helynek, az az igazság.
@anyátok: miiiiiiii??? Én sosem voltam ott, de amit írsz, már bánom...:(((
@Tóta W. Árpád:
Igen, ezek jó dolgok. Én mondjuk már leszoktam róla, mert úgy érzem, hogy érdemes inkább venni egy komolyat. 1000-ért kapsz univerzális adaptert, tanúsítvánnyal.

Sajnos, megtanultam, hogy a spórolás néha nagyon sokba tud kerülni. Talán még sokan emlékeznek a Vné és Tsa. Bt. által elkövetett PC tápegységekre, valamikor a 90-es évekből. Egy típushiba miatt több transzformátor is átütött benne, az örök vadászmezőkre küldve a számítógépet. Vagy a Skoda 120-ra (vagy a 105-ös volt ilyen, a fene se emlékszik), amiben hajlamos volt a benzincső elrepedni és kigyulladni.
Úgyhogy, ha lehet inkább kerülöm ma már a gagyit.
na igen! a záró gondolatod szíven ütött. vagy 12 évig vezettem az idegent budapesten és szerte az országban. a sokadik folklór előadás után már hányni jártam a wc-be és láttam 1000 meg 1000 unatkozó üveges szemet a "népi" és az "érték" szemlélése közben. amikor meg elvittem őket az ecserire meg a pecsába a piacra, meg alkudtunk csellóra egy konyhában, osontunk zárt épületben és tiltott helyeken, táncoltunk a pulton a kis kávézóban, soha annyi érdeklődés, vidámság és tisztelet mindenhez ami magyar, budapest. szomorúan látom, hogy mindez eltünőben van. de vigasztalna ha látnám, hogy érték születik helyette. ha valaki ilyet lát szóljon. nekem még nem sikerült...

a témához egyszer én is írtam pár sort:

www.es.hu/index.php?view=doc;22792
Hát igen, egy Enterprise tényleg nagy kincs, tulajdonképpen az első számítógép, amivel dolgom volt még a '90-es évek közepén kisgyerekként. Kazettás magnó(!) olvasta be a programot, közben pedig iszonyú fülsértő sípoló hangokat adott ki a hangszóró...
Hőskor. :)

Kicsit meglepett a poszt, én valahogy azt hittem, hogy csak a robotika, high-tech, csúcstermékek háromszöge az, amit elismersz, mondván hogy erre van igény a (világ)piacon. Ez piac a szorgalmas kisemberekkel szinte annyira idillikus kép, mint az általad annyiszor szidott skanzen-utópia...
tokeletes peldaja annak hogy generalja az allam a munkanelkuliseget!

sajnalom. ha adoznanak tenyleg megszakadna a szivem ertuk!
"Vagy hol lehet működő Enterprise számítógépet venni"

Ugyan nem kapcsoltam be közel 18 éve, de akkor még működött, azóta a pille álomban piheg..., ...csak nem felejtette el a 2-s számrendszert.

Hihetetlen, de a 128 kb memóriájával (vinyó még nem volt) olyan sakkprogramot futtatott, amely szép színes képben megjelenítette a bábukat, és a kettes fokozatban alig bírtuk megverni, pedig 10-ig ment a skála. Na jó, sosem bírtam az ilyen sematikus játékot, mint a sakk, annál sokkal intellektuálisabb sport a box: szinte mindig fejben és fejen dől el:o)

Azért írtam rá kitoszott jó totó programot basicben, kitűnően variálta a 4-6-3 vagy egyéb alaptippsort, h az oszlopok a lehető legjobban fedjék a lehetséges variációkat.

Magnója már kipurcant, néhány kábele elveszett, átalakítottam. Lehet, h már nem is működik, de mindig jól esik ránéznem...
"....azt úgy fúrnék valamikor, valamibe. Száz forintot ez a ködös elképzelés is megér."

Szomorú,hogy a nagy szürke elefántok ezt nem értik.
Megvehettem gyermekkorom sovárgott játékát,majd az unokámnak jó lesz,mentegetve magam.Aztán hetekig rejtegettem,titokban megsimogatva,hitegettem magam,hátha neki nem is fog tetszeni,húztam az átadás idejét.

Akinek ilyen gondolata támad,bezárni a remények(a vevő,eladó)piacát,hát én azt nagyon sajnálom.
Az olyan 1 nagy sivár...?
Hátha az elefánt nem is olyan.
A Verseny Piac a lopott cuccok legfőbb piaca volt, ha betörnek valahová, pár nap mulva érdemes kinézni oda, akárcsak ha a biciklidet ellopják. Szerintem nem kár érte.
Valóban kár érte, nem lesz hol eladni a lopott kerékpárokat.
voltak biciklik, lehet, hogy lopottak is, de nem volt sok. 12-20 darab összesen talán. nem az a főprofil.
Az utolsó mondatod ütős.
Jó, hogy van valaki, aki észreveszi ezeket a dolgokat is, és le meri írni.
Nagy szó ez abban a világban, ahol a népszerűséget a mónikasók és más szennyek bitorolják.
@Tóta W. Árpád: Ha nem főprofil, akkor ugye szabad árulni?

A kínai piacot is bezárhatnák, a maffián kívül senkinek sincs haszna belőle.
De mosolyogtak-e' annyira mint az Aldiban az arufeltoltok?
@Lord_Valdez:

Nem!
Bolhapiacra járni,az másról szól.
Nekem,mint gyüjtőnek a nagy reményt jelenti.Megtalálni életem nagy kincsét(jó olcsón),jókat elbeszélgetni.Olyan történeteket sehol máshol nem hallani,mint ilyen helyeken.
Természetesen,ha valamilyen preciz vagy kényes(minőségi)alkatrész,berendezés kell,azt szakboltban veszem meg.Az más.
Leginkabb azokkal van baj, akik szimplan ottfelejtik az arujukat/guberatumukat/szemetuket a piac vegeztevel. Azok miatt nez ki olyan moslekul az egesz, vsz azok miatt lett tele a hocipoje a kornyekbelieknek, meg a polgarmesterasszonypajtinak is.
A budapesti lomtalanításról mikor írsz Árpi? Na mer az csak az igazán folklór!
Örülök hogy bezárják azt a mocskot.
Lopott és guberált cuccok mekkája volt. Ráadásul már az az odavezető út is rosszérzéssel tölti el az embert.

Kedves Tóta,
a gettóknak is megvan a maga szépsége, sőt valószínűleg ott sokkalta nagyobb az összetartás is, de mégsem ez a megoldás szegény emberek felzárkóztatására. Te szoktál mindig arról beszélni, hogy a törvényeket illene betartani. Rájuk nem vonatkozna? (ez egyfajta kommunizmus kiskapu effekt, amiben te is felnőttél és elfogadhatónak tartasz)
Valami havernak kell a telek irodaházat vagy bevásárlóközpontot felhúzni rá. Az első lépés a terület átpasszolásához ócsóba a havernak pedig az, hogy be kell záratni valamilyen ürüggyel a rajta addig működő piacot. Egyszerű ez kérem...
És ezentúl hol fogod keresni az ellopott biciglidet? Vagy nem fogják majd ellopni mert bezárt a piac? Én nem jártam ki, de TWÁ elég meggyőzően érvelt a bezárása ellen.
@Tissotorak: @kispista2: és? Szerintetek ettől majd kevesebb biciklit fognak lopni?
A gond, hogy valósziűleg ismét telekspekuláció van a háttérben. Valóban sajnálom mindazokat akik nap mint nap vitték a kis batyut az összeguberált áruval. Senkinek nem ártottak vele, mert az aki ott vette meg a portékát az ezután sem fog az Árkádba vagy az Arénába menni vásárolni.
Mennyivel mésabb lessz majd a város. Menyivel másabb lesz, ha az árusok feltünnek az aluljárókban, kapualjakban a Thökölyn vagy a Rákóczi uton, a Keleti oldalában. Akkor majd megint jön a lökdösődés, a mutogatás, a rendreintés.
Most igy belegondolva olyannak tűnik mint a grund foglalás a "Pál utcai fiukban", csak itt egy feeling, egy városkép, s sokak számára egy létforma hal meg.
hagyma, te honnan tudod hogy mi az az Aldi?
@skymiller:

Sztem meg a befejezés olyan hangulatú, mint akik nemzethalált vizionálnak, csak itt a "jelenkor folklórja" jeleníti meg a siratott dolgot.

"A magyar állam rengeteg pénzt költ arra, hogy skanzenekben, államilag támogatott busójárással, halászléfesztivállal és a népies giccs propagálásával úgymond megőrizze a néphagyományt. Statisztákat öltöztet jelmezbe és kurzusfilmet forgat, hogy megmutassa, hogy nézett ki a magyar paraszt kétszáz éve. De széles tenyérrel, kíméletlenül veri szét a jelenkor folklórját."

Erősen túlzó, na. És igazságtalan is: a busójárás most lett világökörség:
www.fn.hu/kultura/20090930/vilagorokseg_lett_busojaras/
Minden piacért kár. Jellemzően erről is most hallok először, sajnos későn. A bürokrácia pusztít majd el mindent, kicsi öröm, hogy végül saját magát is.
Hány helyet lehetne még bezáratni ebben a városban ilyen indokokkal...Nevetséges.Pedig olyan jó hétvégi program volt.Remélem újraindul,és arról is lesz legalább egy kis színes hír.Inkább erről mint a celebekről...
Egy másfélmilliós látogatottságú oldal, amelyik a Verseny utcából összeszedett dolgokat mutat be: oldradio.tesla.hu/szetszedtem/szetszedtem.htm

Vidéken ilyenről csak Debrecenben tudok. Ott vettem Powermac G3-mat 5000-ért...
Nem kellett volna megfeledkezni arról a cikkben, hogy itt nagyrész lopott árukat kínálnak orgazdák (vagy maguk a tolvajok).
Nemcsak bicikliket, magnótól villanyborotváig mindent.

Erre pedig nincs szükség.
Ha megszűnik a továbbárusítási lehetőség, talán csökken a lopások, betörések száma is.

Ja, egyébként nyolcast, nem nyolcasat.

Valdez:
Már régóta létezik egylépcsős menetfúró. Én vagy 30 éve tanultam fémipari alapismereteket (meg fúrtam és metszettem is pár száz menetet is gyakorlatként), akkor már volt.
Minden ami zavaros- az egyben jó is(!
Sajnálom ezeket az embereket. Egy időben jártam ki a Versenybe. Szerencsétlen emberek. Nyomorultul elbánnak velük. Persze az ilyenekbe a legkönnyebb belerúgni.

A milliárdosoktól senki sem kérdi (nem kérdezheti), hogy honnan lopták össze a vagyonukat, de az ő oldalukról még annyi sem fér bele, hogy valaki egy darab szarért kapjon adómentesen egy zsíroskenyérre valót.

Na, mi fog a helyén épülni? Pláza? Gondolom a telekre utaznak.
@zsüber: ja, ezt ismerem. majdnem vettem egy ilyen macit múlt héten:
oldradio.tesla.hu/szetszedtem/023oregmorgo/morgo.htm

de sajnos az eladó dölyfösen azt mondta, "négyezer, ez szalmamaci". meg aztán ekkora restaurációhoz nem volt kedvem, és a kosz miatt muszáj lenne.
@zsüber: Nézz le a pécsi vásárba.Még a Macskajajba is megörökítették...
Tán ezért kellett volna némi okosan rugalmas szabályozás, kreatív beavatkozás beszáradt seggű hivatalnokéktól...

Csak kettő:
Apám kerti szivattyúján elszállt a nyomásmérő. Leszerel, három kör a piacon, s kétszáz forintért zsákolva a masszív, békebeli pótdarab.

Aztán itt vettem meg egy cigánytól egy ezresért a temesvári származású Fehér család 1914 és 1922 között zajlott levelezését (fotókkal, lepréselt virágcsokrokkal etc.): a családtagok Temesvár, Lugos, Kiskunfélegyháza, New York és Baltimore városait jelölték meg keltezéseikben...

És az egyik levél:

„Temesvár, 1914. július hó 05-én

Kedves Mama és Irma!

Bocsássanak meg, hogy ily sokáig nem írtam, de nem jutottam hozzá. Én most hál Istennek ide lettem transferálva a trainekhez Temesvárra, és hál Istennek most már egészséges vagyok a Rózsikával együtt, amit maguknak is tiszta szívbôl kívánunk. Hogy vannak még, egészségesek-e? Itt most nagyon rossz világ van, talán olvasta az újságokban, hogy Ferencz Ferdinánd tónörököst meggyilkolták a feleségével, Hohenberg Zsofia fôhercegnôvel együtt a szerbek és ebbôl kifolyólag valószínûleg nagy háború lesz...

Számlálatlan üdvözletet és kézcsókot küldve a messze távolból.....

maradunk szerető gyermekei
Emil és Rózsi“

Szóval eme piac az értékmentés terepe is volt (?), és még nem is voltam túl patetikus.
@baskiria:
hat itt olvastam rola meg a homaron
Én a közelben lakom és örülök hogy bezár, bár DVD lemezekért ezentúl máshová kell mennem. Hétvégén miután bezár a piac, mintha szeméttelep lenne, úgy néz ki a D.Gy út. Arról nem is beszélve, hogy a Stadion kerítését használták nyílvános WC-nek. Kis képzavar, de a szag magáért beszél.
Hajrá Jegyzőnéni! :)
@RudolphValentino: igen, az értékmentés, az jó szó. ezek tipikus lomtalanított cuccok. és bizony, az alkatrészek, pótdarabok is.

a kávé nem volt túl jó, de az automatásnál sokkal jobb.

@.Lacanova.: bizony, a pécsi vásár is ilyesmi, csak drágább (asszem ott komolyabb standpénz van) és rendezettebb. de pl lopott dolog lehet ott is bőven.

én legjobban a szakosodott eladókat szerettem, öreg melóst egészen bizarr alkatrészekkel és szerszámokkal, a rezes nénit, aki hihetetlen kincseket árult. sajnos ért is hozzá, így 5 rugóért akarta adni az emberfej méretű, echte steampunk motorkerékpár-lámpát, de még így is sajnálom, h smucig voltam.
Kár érte, bolhapiacra még egy nagyvárosban, világvárosban is igény van.

Életemben egyszer vásároltam ott egy ütött-kopott földgömböt (SZU és Jugo országnevekkel) csak nosztalgiából, mert nagyfateréknak is volt ilyen és kiskoromban sokat pörgettem.
@Tóta W. Árpád: meg kellett volna próbálkozni egy 2000-ért elviszem-el, és a választ meg sem hallgatva arréb lépni. utánam kiabál, hogy vigyem akkor. ez nekem be szokott válni.
a multkor valami nehezen pótolható acer pda kábelt láttam 1000-ért. a kétszázas ajánlatomra utánam szólt, hogy vihetem 300-ért. szóval megérte
@zsüber: nem, ismerem a nénit. el is adta, mire megint mentem. az ennyire pofátlan alku a hajléktalan-szektorban megy, meg hátul a parkoló felé, szóval általában a földről árulóknál. de ott működik.
@Tóta W. Árpád: amíg pécsi voltam minden vasárnap ott volt a helyem.Nem volt ott sem veszélyes a helypénz.Azért a rendezettségről mesélhetnék.Mikor feljöttem valami ilyen helyet kerestem mint a Verseny utcai piac volt.Erre bezárják...Az ecseri nem tetszett,a PeCSa meg fizetős.
A másik.A lopott cuccot volt esély megtalálni.Na bumm most majd kocsmákban adják el,így esély sem lesz rá.
"Ezek az emberek keményen dolgoznak. Nem segélyt követelnek, hanem helyet a szabad piacon." - Azért nem lennék meglepve, ha elég tekintélyes részük a guberálás-seftelés MELLETT megkapná a munkanélküli-, szociális segélyt, rokkantnyugdíjat stb.
@AzHofi: ez fura, hiszen elég messze van a piactól az első lakott utca. A Dózsa egyik oldalán végig a stadion, a másik oldalon pedig egy bazi postaüzem és a piac, aztán egy benzinkút. Egyikben sem laknak emberek, a legközelebbi utcákban pedig leginkább olyan szegény embereket látni, mint magán a piacon. Ők maguk magukat talán nem zavarják.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

"Erősen túlzó, na. És igazságtalan is:"

Te is.

Szerintem mindent a maga helyén kell kezelni.
Nincsenek véletlenek. Pláza vagy kaszinó lesz a helyén.
Egyszer egy motoralkatrészekből alkotott kb. 30 cm magas predator szobrot láttam, máig bánom, hogy nem mentem vissza lefényképezni, annyira kúl volt... Ma délelőtt meg a nővérem említette, hogy kék szódásüveget keres már darab ideje, de csak fehéret látott a piacon, erre a délutáni nosztalgialátogatáson mindjárt a bejáratnál ott figyelt a földről egy 2 literes (tömör üveg, üresen is min. 3 kg) kék szódásüveg... :)
A legnagyobb hely, bezáratni bűn.
en gyerekkoromban sokat jartam ilyen helyeken. lehetett neha kincsekre lelni, (papirparlament, amiert ma mar olnenek egyesek: 120 ft-ert, toltotoll, szerszamok, bunsen-ego, olyan iskolai), de valahogy egy ido utan unalmas lett, ami igazan olcso volt, az vacak volt, ami normalisabb, az meg mar nem a "ennyit a hulyenek is meger" kategoria. aztan ott vannak az "antik" meg "regiseg" kategoriak, amiket koklerek osszehanytak, es lekentek xiladekorral, hogy barna legyen. en kiabrandultam ezekbol a helyekbol. ha valami haboru elotti azert kernek sokat, ha az atkosbol van, akkor "retro", ha ocska, akkor "mit varsz, vegyel ujat, ha azt akarod, h mukodjon" alkudni szinte nem lehet, vagy csak olyan dolgokra, ami mar a kutyanak se kell. a menetfuro es tarsai meg regi K-europai keszletek, aminek a minosegerol nem erdemes beszelni. nekem egyszer a 8-as! csigafurom kiegyenesedett és olyan lett, mint egy laposvas, ahelyett h eltört volna, mint egy rendesen edzett vasdarab. a furok gorbek, a reszelok tompak, ele semminek sincs. egy doloert erdemes kimenni, regi szerszamok potalkatreszeiert, mert abbol volt dogivel. na mindegy, sajnalom azokat, akik valoban ebbol eltek, de igazabol ritkan lehet telleg "kincsre " lelni.
Bár suttyó pécsi vagyok, de átérzem a piaci emberek bánatát, de ugyanúgy igazat adok a jegyzőnek is: A szemét az szemét, a törvénytelenség az törvénytelenség. Oka volt hogy baszogatni kezdték a piacot... Ha az ottani árusok zöme olyan lelkesen eltakarít(ott volna) maga után, mint ahogy alkuszik, akkor azt hiszem a perpatvar is kisebb lenne.

És igen, megteheti egy vezető, hogy a törvényes utat megkerülve a szívére hallgat, de akkor mi garancia arra, hogy legközelebb nem jön egy hasonló helyzet, csak rinyálva, hogy "de hát nekik is megengedte"?

A kivételezés csak akkor nem fáj, ha mivelünk csinálják...
Köszönjük TótaW!
Újabb szakszerű iparosanyag!
Csak így tovább! (Szurkolok, hogy így maradj...)
azért a verseny a legalja volt. ami a csériről nem a belvárosi régiségboltokba került, és már nem lehetett ott eladni, az ment a pecsába. ami a pecsában sem volt eladható (pedig), az sodródott le a versenybe, plusz az orgazdaság végeredményei.

ez NEM bolhapiac volt, hanem kupleráj.

Tessenek megtekinteni más városok bolhapiacait (Pécs, Amsterdam, Göttingen, stb...) azok tényleg bolhapiacok és nem kell sóval behinteni a helyüket piacnap végén, hogy ne kapjon kolerát, aki arra jár.

A bolhapiac szükséges és nagyon fontos valami, nincs azzal semmi baj. De ez a szarbangázolós, balkáni borzalom, na ez nem kell.

Én rengeteget jártam ki az ecserire meg a pecsába, csináltam is belőle klassz pénzeket, meg vettem csudaszép nyolcas mentefúrót százé' (ráadásul a szocközeg utánozhatatlan)
@Agur: milyen a tömör üveg szódásszifon? akkor hova megy a szóda?
"Biztos vagyok benne, hogy ha szétosztanánk köztük fejenként egymillió forint tőkét, okosabban és jövedelmezőbben fektetnék be, mint az önkormányzat, ami ezt a nagyszerű agórát éppen bezáratja."
Ha azt nem is, mert más jellegű, de egyes cégeknél biztosan jobban csinálják. A vevővel való bánást biztosan.
Nevetséges amit csinálnak. Az az igazság hogy igaza van bizonyos dolgokban az önkormányzatnak de nem is tettek semmit az állapotok normalizálásáért. Az utcán tényleg fura dolgok voltak de ezt nekik kellene azaz a kerületi köztereseknek kéne fenntartani. Én nagyon gyakran járok oda de nagyon ritkán láttam őket. Akkor amikor gyakrabban jártak nem is volt gond az utcán. A piacról tényleg kiszorult a dvd és a gyógyszer s nem emlékszem arra hogy komoly botrány lett volna. Sok embernek tényleg ez a megélhetése s ezt most elveszik tőlük. Ez a piac jó volt valóban bolha. Kár érte de remélem valahol nyílik egy új mert erre szükség van. A Pecsa bolhája egy vacak az Ecseri meg nepperek tanyája. Ez volt az igazi!
Árpádom, neked haverod a Róka kollega: oldradio.tesla.hu.

P.s.: Én is szeretek ám régi cuccokkal szüttyögni, csak jól titkolom! ;)
Hát igen, az emberarcú piac. Nyilván sok érdeknek csípte már a szemét, hogy volt ez a lehetőség, és jópáran nem mentek az obiba sem fejlámpáért, sem menetfúróért. És még az sem igaz, hogy itt full feketézés ment volna, csak a valóban limlomért nem kellett számlát adni (mint egyébként sehol a világon, a flómarkt az flómarkt, Frankfurtban a Majna parton van hétvégente, Bécsben az erre kitalált piactéren, a város közepén lehetőleg, nem kint az ipari gettóban) de aki rendes diszkontot tartott - mindegy hogy tisztítószer, munkaruha vagy bringagalkatrész - az rendesen számlát adott, sőt garanciát akár, mert mondjuk valahol keresztúron volt egy boltja, de hétvégén kijött még ide, mert másképp nem jött ki. De adtak számlát az írható lemzről is.
De a lényeg, ezek az emberek kereskedők voltak, a legjavából, és ezzel bizony iszonyúan leiskolázták a plázákat. A feka srácnak volt érzéke a gettódivathoz (persze, könnyű neki, ott nőtt fel), a szerszámos bácsi értett a szerszámhoz (ellentétben az obi eladókkal), a hangszeres bácsi meg a hegedűkhöz. Ehez képest a plázában hatalmas neonvilágító converse felirat alatt 3 bamba szőke néz rám értetlenül, ha megkérdezem van-e 44-es klasszik magasszárú csaki.
És hát a folklór, testközelből, az amit máshol tényleg nem látsz. Nagykalapos gáborosokkal is itt találkoztam csak életemben, meg kínait is itt hallottam egyedül azt énekelni hogy:
"Majd lesz kenyér, majd lesz só,
Feleségem is lesz jó, de csuhajja."
Hát szívből kívánom nekik.

Persze, túl népszerű lett, a válság még fontosabbá tette. Annak is, aki ebből élt, és annak is, akinek egy csomó mindenről le kellett mondania, hacsak itt meg nem kapta töredékáron, neki pont megfelelő állapotban. Valódi újrahasznosítás történt itt, a lehető legköltséghatékonyabb módon (beolvasztás nélkül). Hippilánynak lehetet retrocsillárja, unokaöccsnek működő rc kisautója, fiatal déjék válogathattak rég halott grószik lemezgyűjteményében, és az NVV 50-es satu 2 rugóért nem görbül el a második ütéstől, mint a 10ezres gagyikeres.

De hiába látom már-már bele a konspirációt, nem az itt elköltött pénz hiányzik valakinek, nem a modern fogyasztói piac lobbizta ki a bezárást a saját érdekeire való tekintettel. Ami itt volt, azzal ők úgyis versenyképtelenek, aki ide járt, ettől nem fog plázába járni. Szóval nem lefizették a döntéshozókat, nem kismúzolták náluk a bezárást a gonosz karvalytőkések. Nem, ők egyszerűen ilyenek, így jár az agyuk. Csípi a szemüket az életszag, és mivel nagy megmutatásban vannak (valamit lehessen terelni ha megint jönne valaki hogy mérloptokennyit), azt gondolják, ezzel tényleg jót tesznek. Gyógyegerek na. Én javasolnám nekik hogy tilcsák bea lakosságot a picsába, úgy egyben ahogy van. (Sőt, öltöny-légkondicionált autó alatt be se tehesd a lábad a városba. Brave New Dresscode.) Csak a baj van velük úgyis, most meg már fogyasztani se akarnak (faszér nem spóroltak a nehéz időkre), semmi se jó nekik, meg idő sincs rájuk, mindjárt itt a választás, és addig egy csomó mindent el kell még lopni.
EGy dolgot azért hozzátennék (bár lehet, megtette más előttem): mégpedig hogy az a kisebbik gond, ha vámmentes a vietnámi ürge áruja, a nagyobbik, hogy ezek azok a helyek, ahol a tőlem (tőled, bárkitől) például autófeltöréskor ellopott dolgok eladásra kerülnek. Konkrét példa: vagy 8 éve feltörték az autómat, és a rádióval együtt elvitték a lapozós puhatokba rendezett, írott CD gyüjteményt is. Igazából nem értettem minek kell, hiszen, gondoltam balgán, azt eladni nem lehet(kinek kell massive attack az én kézírásommal díszített TDK-n - pénzért? Na ugye). Aztán a minap ezen a piacon több ilyen puhatokos cédétár is figyelt, benne a kézzel feliratozott, írott cd-kkel, pénzért. Gondolom valaki nagyon sírt az évek során összerakott készletért....

Szóval szép dolog a romantika, magam is bírom ezeket a helyeket, akkor is konkrét céllal mentem vásárolni a verseny utcába, amikor a cd-ket láttam (sőt meg is találtam az árut, és nekem tetsző áron meg is kaptam :-D) de azért lássuk be, ezzel konkrétan azoknak az embereknek a megélhetését biztosítjuk többek között, akik tőlünk lopnak. Az összehasonlítás a pol osztállyal tehát nem légből kapott, és az árusoka kevésbé romantikus lelkek akár orgazdának is nevezhetik, ha úgy esik jónak...

Igaz, ezen nem a helyszín bezárása fog segíteni, szóval ettől még nem értem....
Árpi, úgy látom, sikeresen mémesítetted az aldit. Hát el kell ismerni, nagyon profin nyomod a vírusmarketinget :)
Jó dolog a bolhapiac. Bár én nem nagyon járok. Viszont voltam párszor Felsőőrön is. (bár ott csak havonta egyszer van) Sok ott a magyar. Mintha itthon lennénk.
Ott azért nem csövik árulnak, meg szemetet sem hagynak.
Ez borzasztó, Árpád. Milyen kár, hogy én azt hittem, az egész ország a zsibvásár, és amott, a versenyeseknél pár normális fószer a jövő rendjét alkotja.
Tóta!

a dzsumbuj felszámolása ellen is tiltakoztak az ottlakók, pont a jó közösséget hozták fel egyik érvnek. Szerinted akkor annak is maradnia kellett volna? (enyhén szólva nem emberi állapotok voltak ott is meg itt is, mármint a versenyen).
egy átlagsugarú vidékinek ez a piac nem mond semmit. nekem sem, pedig már egy ideje nem itt vagyok a fővárosban.

kb ennyire folklór ez.

én igazán utálom a pusztaromantikát, meg az elcsépelt képzettársításokat Mo-gal kapcsolatban, de azért a szutyok piacotokat a busójáráshoz meg a skanzenekhez hasonlítani nemcsak barokkos túlzás, (vagy egyenest ostobaság) hanem még akár sértő is lehet a fent említett vidékieknek. persze, mink ércsük a humort, csak nem szeressük ugyebár.

ez rétegmóka volt néhány embernek. aki ismerte bánja (vagy nem), aki nem ismerte (mint pl én) magasról leszarja. érte már ennél nagyobb csapás az országot. persze mint Michael Jacksonnál, hirtelen háromszor annyi rajongója lett ennek is most, hogy már nincs.
majd elmúlik.

ha jelenkori folklórt akartok, menjetek ki hétvégén a Kora-Ocsan-Tecsó háromszögbe.
ja, hogy az nem menő? de nem ám! viszont az élt, él és még jó darabig élni is fog.
Nagyon ritkán járok ( jártam?) erre a piacra, mégis visszataszítónak találom a bezárását. A piac területén belül többé-kevésbé rend volt mindig. Legalábbis nagyobb rend, mint a Józsefvárosi Piacon ( lásd még, 4 tigris) Nem egy Westend, az kétségtelen, de nem is olyanok az árak. Szükség van az ilyen piacokra, duplán is: az itt eladók, anyagiak miatt aligha bérelnek üzletet a majdnem szemben évő Arénában, az itt vásárlók pedig szintén nem az Aréna ( Westend..stb) vásárlói. Meglévő igényt elégít ki, s teszi ezt jól. A hivatkozási alap ( amiért bezárják), az meg végképp gusztustalan, teljességgel elfogadhatatlan, mondhatni undorító. A piac kerítése mellett alkalmi árusok akadályozzák a forgalmat, szemetelnek...stb. Kinek a dolga lenne ezt meggátolni? Vagy a rendőrségé, vagy a VIII. kerületé. Egyikük sem tudja megoldani. Ezért be kell zárni azegészet, mert akkor megoldódik az egész magától. Hogy közben több ezer ember elveszíti a jövedelmét, ugyan kit érdekel. Hogy közben több tízezer ember nem fog tudni soha hasonló termékeket vásárolni,: kérem, ez sem érdekel senkit. Valahogyan olyan ez, hogy ha nekem már nem áll fel, hát ne álljon fel senkinek, mert akkor nem kell szégyenben maradnom a hölgypartner előtt, hiszen mások sem tudják megdugni. Arcpirító az önkormányzat álláspontja, szégyelljék magukat. Különösen egy gazdasági világválság idején, sánt-szándékkal elvenni mások unkalehetőségét, az több mint hiba. Az bűn. Remélem, valaki megfizet még ezért. S amúgy ki hozta ezt a döntést? Hiszen a " nyóckernek" még polgármestere sincs! ( Ja, az eltört lábával 8 hónapig volt táppénzen, mielőtt lemondott. Olvastam egy blogban, akinek 8 hónapig nem gyógyul meg a törött lába, annak le kell azt vágni, s az megoldja a problémát. De más lehet itt a háttérben, lásd még Hunvald és társai. Meg a vádalku: te mész , én nem szólok) A jegyző, saját hatáskörén belül hozta volna? Ezt megteheti? Mivel SZDSZ-es főnök jegyzője hozta a döntést, javaslom a " nyóckeresek" szavazzanak más párthoz köthető polgármesterre. Az újabb SZDSZ-es kitartaa a bezárás mellett, de egy új, roma polgármester biztos nem engedné bezáratni. Esetleg a Fideszes sem, bár ha Futni hagyja az előző polgármestert, erről nem vagyok meggyőződve. Szégyelljék magukat a 8-ban, új munkahelyet nem tudnak adni az elzavart eladóknak, majd segéylt fognak osztogatni olyan embereknek, akik dolgoznának és nem szorulnának rá, ha a hivatal nem packázna velük. Ez ám a megtakarítás felé mutató lépés.
@Transylvanianmixedgrill:

"A budapesti lomtalanításról mikor írsz Árpi? Na mer az csak az igazán folklór!"

Ne is mondd... Nálunk itt a 11-ben épp most van. Mindenfelé szemétkupacok, kisszéken vagy talált fotelben bóbiskoló őrszemekkel, kisteherautóval járkáló alkuszokkal, éjszaka szégyenkezve guberáló értelmiségiekkel, csavarhúzós-kombinátfogós bácsikákkal. Meg persze ezernyi romával. Tavaly még válogattak, sokaknak csak a réz kellett meg az alumínium, idén betört ide is a válság, visznek mindent. Tegnap éjjel pl. tévedésből a sarki UniCredit ATM-jét is :-).
@guszti: "Én javasolnám nekik hogy tilcsák bea lakosságot a picsába, úgy egyben ahogy van. "

Classic.
Szerintem egyetlen ponton van, hülye szóval, vérlázítóan igaza Szerzőnek: az önkormányzat nincs abban az erkölcsi helyzetben, hogy szabálytalanságokra hivatkozva bezárassa ezt a piacot.
A folklór rész, bevallom, nem érdekel.

Ed
nekem is olyasfele vegyes erzeseim tamadtak, mint amit feljebb martin86 irt.

Totawe altalaban a törvenyek, szabalyok betartasara szolit fel (zömmel jogosan). Ebben az esetben viszont toleralni kellene a be-nem-tartast, mert az konzerval valamit, ami nemelyek szamara hasznos, nemelyek szamara romantikus.

Nekem peldaul nem fog hianyozni a novak-piac. Es sokkal elöbb "hullatok könnyeket" az ehkoppra juto, dolgozo parasztokert, mint a novak-piac tolvaj-betörö-guberans-stb arusaiert.

De mindegy is, hogy nekem/neked hianyozni fog-e; inkabb az a kerdes, hogy törvenyesseg, vagy gettoromantika? Es ez alol nem ad felmentest az az(egyebkent jogos) eszrevetel, hogy ennyi törvenytelenseg mellett-utan a VIII. ker önkörmanyzatnak nincs erkölcsi alapja a törvenyesseget szamonkerni.
Éppen ideje volt. Disznóól az egész. Múltkor is arra jártam, két gyanús kinézetű ember a Népstadion oldalában intézte kisdolgát, az az illatorgia a Dózsa György úton. Hányni kell.
Ha legalább kultúrált árusítás folyna, mint mondjuk a Tangón, de itt egymás hegyén-hátán borul a guberált szemét. Ha legalább megütne mondjuk egy kőbányai piacot (Maglódi út), akkor talán. De így szégyenfolt.
@.Lacanova.: nekem az nagy élmény volt, régen keresett és jó könyveket vettem ott percek alatt...

@Edrik: Vielen Dank!:)

@átlátó: hááát, azé' szóhattá' vóna...:)
Annyi lerohadt, másra nem használható környék van a fővárosban. Minden kerületben kellene egy önkormányzati tulajdonú bolhapiacot nyitni, ahol a hajléktalan eladhatná a heti kukázásban gyűjtött áruját. Ez legalább olyan hasznos lenne mint az utcai ételosztás, ráadásul egy fillérjébe se kerülne az önkormányzatnak. Az az igazság, hogy a Novák piac helypénze is elég durva az igazán csóróknak azért gyülekeznek az utcán. Láttam párszor amikor jött a pénzbeszedő, kb. annyira volt megértő,mint a jegyzőnő. Persze annyi mentsége van, hogy neki nem kell figyelembe venni szociális és népjóléti szempontokat.
@omgwtf:

No, hát kb. esztet mondtam én is.

Most meg kiegészíteném annyival, h a modern folklór megőrzésére ott a vatera.hu
Na jó, ott nem foghatod kézbe a tárgyakat, amit vizslatsz, de rengeteg régi műremekhez hozzájuthatsz bagatellért.
@omgwtf:

No, hát kb. esztet mondtam én is.

Most meg kiegészíteném annyival, h a modern folklór megőrzésére ott a
vatera.hu
Na jó, ott nem foghatod kézbe a tárgyakat, amit vizslatsz, de rengeteg
régi műremekhez hozzájuthatsz bagatellért.
@6.Lenin:
Tudom és értem is a romantikát, csak én már "kinőttem" belőle.

@lápi lidérc:
Azt is tudom, de azért megnézem, amint egy akkus fúróba fogva értelmes dolog sül ki belőle.
Pedig ilyen piac mindenhol van, nemcsak keleten és nemcsak az Unión kívül.

"Őszintén bevallom, hogy még soha semmibe nem fúrtam menetet. De hát nem lehetett otthagyni ennyiért. Száz forintért ez eleve egy szépen megmunkált acéldarab, ha csak vécéhúzónak szerelem fel, akkor is jól jártam. Másrészt meg ha pillanatnyilag nem is kell, de ilyenkor az ember arra gondol, hogy a közeljövőben kedve szottyanhat menetet fúrni, és akkor majd kapkodhat fűhöz-fához, és átkozhatja magát, hogy kihagyta az akciót. Egy nyolcasat hoztam el, akkor úgy éreztem, egy olyan… körülbelül nyolc milliméteres menetet… azt úgy fúrnék valamikor, valamibe. Száz forintot ez a ködös elképzelés is megér."

Mintha anyámat hallanám, meg másik 1000000 embert akik nap, mint nap bejárnak a teszkóba "mer´ AKCIJÓS"!
Szüksége nincs rá (pénze se igazából), de megveszi, mert olcsó és hátha jó lesz. Különösen igaz, ha még hitelböl is veszi. Ha meg bebukja, akkor a "zállam" vagy a mocskos kormány miatt. Ha ez mind az általad említett piacon lenne, megérteném, hisz ott TÉNYLEG minden darab "egyedi" vagy utolsó darab. Hiába, az emberek 99% ökör, a maradék meg könnyen megfertözödik. :D

Mindenestre tényleg lámaság bezárni egy bolhapiacot. Ausztriában is van és ott sem kapsz számlát. Nyilván az ilyen helyeken feltünik a lopott áru is, de azt meg az ott árulók szürhetnék ki a legjobban. Ha meg ök is benne vannak, akkor tényleg zárják be.
A Józsefvárosi piacccccccal is ez volt. Olcsó árú, szegény amberek piaca stb...
Viszont nem nézte hosszú időn keresztül, hogy fizetett-e valaki vámot, adót, hamisított árú és így tovább. a Verseny utcai piaccal sem az a baj, hogy ócskapiac, a baj ott kezdődött, hogy megjelent a kinai piac modellje. Megjelent a bűnözés. Hajnali négykor betört valahol valaki és a cucc a 6 órás nyitásnál már ott volt a placcon. Lehet itt keseregni a bezáráson, de ott ahol mindennapos a rendőri és vámos razzia ott nincs létjogosultsága ócskapiacnak.
Halleluja! Végre bezárják! 5 évig laktam a Thököly és a Dózsa sarkán. Azt a trágyadombot, amit minden nap otthagytak, azt EMBER EL NEM TUDJA KÉPZELNI! Az a húgyszagot, hogy a járdán nem lehet a Syma csarnokig menni, csak az úton, olyan bűz van ott. Aki még nem járt arra, az ne is replikázzon nekem, mert nem tudja miről beszélek.

Végre....
"akkor úgy éreztem, egy olyan… körülbelül nyolc milliméteres menetet… azt úgy fúrnék valamikor, valamibe"

bocs a lolért de ez nagyon lol :D
annyira átérzem

sőt, amikor valóban eljön az ideje a 100 ft-os kütyü használatának, az maga a földöntúli boldogság (fillérekért vett skil fúróm kb 12 éve működik)
Az angyalföldi piacot is bezárták úgy 3 éve, pedig milyen jó volt, pár buszmegállót kellett mennem ha olcsó, márkás (Artisjus-sarc nélküli) írható DVD-t akartam venni. Mi van most a piac helyén? Egy nagy üres betonplacc, én meg járhatok ki Rákospalotára. Ezért érdemes volt...
@huba: Butaság. Mivel ezek az emberek láthatatlanok a munkaerőpiacon (értsd: nincsenek jelen), ezért ezzel a döntéssel senki semmit nem generál. Most is munkanélküli, a piac bezárása után is az lesz.

Mellesleg én arra járok autóval hétvégén, mindig elképedek azon a balkánon, amit ott van. Ami szemetet maguk után hagynak, az elképesztő, és városképnek is borzasztó lehangoló.

Ideje volt bezárni, remélem nem nyit ki többet.
Sajnálom ezeket az embereket akik ebből a piacból élnek, de szánalomból mennyi intézményt kellene még futni hagyni ?!??! Az üzemeltetőnek elég ideje volt szabályossá tenni a működést. Nem tette. Miért? Miért az utolsó pillanatban kapkod és átkozódik? Ezen az alapon én sem szeretnék adót fizetni és szabályosan üzemeltetni a vállalkozásomat. Csak úgy szánalomból, hát hiszen én sem élek király módjára. Az a szemétkupac ami meg marad zárás után meg csak hadd zavarja a jóézrésű, a lakóhelyét tisztán tartva élő embert, végül is a kutyát sem bántják ugye ha az ember lábára vizel. Hát kellett neki szegénykének ...ugye ?!? Azt, hogy gagyi piacra szükség van elfogadom, de olyan ez mint a türelmi zóna. Ki szeretné, hogy az utcájába legyen ??!? Ha van jelentkező nyisson hát bolhapiacot, és fogadja be a Novák piac elkötelezett híveit. Még lehet hogy jó üzletet is csinál.
Miért van ott ez a piac, ahol van?
Mert ott van a legjobb helyen. Nagy kár, hogy megszűnik. Pont olyan helyen van, ahol senkit nem zavar. Nincs szem előtt. Oda csak az megy, akinek ott dolga van. A legközelebbi buszmegálló is többszáz méter onnan.
Nagyon sajnálnám, ha megszűnne. Rengeteg hasznos holmit "szereztem" ott.
De nem csak ezért. Nagyon jó a hangulata. ...és a lényeg: Az itteni koldusok adnak valami szemetet az adományért cserébe. Így mindenkinek megmarad a maradék méltósága.
Biztos, hogy nem lehet megmenteni? Nem hinném, hogy nincs megoldás.
A jegyzőasszonyt már azért bezárnám ahogy kinéz.
Az ócskapiacos cuccok jelentős része betörésekből/lopásokból származik. Aki tőlük vásárol az közvetlenül támogatja a bűnözőket, akik lehet hogy legközelebb majd őt rámolják ki. Ezt is tessék észben tartani mikor örömködünk az occsó holmiknak.

Szükség van a használtcikk kereskedelemre, de nem ilyen sötét középkori módon. Nyissanak üzletet ahogy más komoly kereskedő teszi. Nem kell drága elegáns hely, béreljenek egy külvárosi átlagosan lepukkant csarnokot, specializálódjanak. Legyen valami alapszinten kiszámítható kinálat, elfogadható körülmények között, és legyenek ők is tettenérhetőbbek ha bűncselekményből származó árut tartanak. Persze ez nem tetszene nekik - itt kezdődik a ráutaló magatartás, a közvetett beismerés.
Azért ugye nem gond, hogy heti szinten milliós nagyságrendben lettek lefoglalva gyógyszerek, lopott áruk, cd-k, DVD-k,és egyéb, az egészségre erősen veszélyes holmik? Nem probléma az, hogy az ANTSZ munkatársait rendőröknek kellett kimenteni, amikor szóvá tették, hogy beköpte a légy a húst? Nem probléma, hogy a piac kétszer akkora területen működik, mint amire engedélye van? Nem zavar az sem senkit, hogy a Verseny utcának azon a részén csak vegyvédelmi cuccban lehet közlekedni, mert a húgy, és a fekália átjár mindent? Nem gond az, hogy hétvégén olyan volt a közlekedés, mintha a Váci utcába hajtottál volna be gépkocsival, mert mindenki arra ment, amerre látott? Nem gond, hogy fél éve nincs működési engedély, és két (vagyis egy) üzemeltető sem volt hajlandó tenni semmit azért, hogy legyen?

Vannak szabályok, amiket be kell tartani. Ezért hívják őket szabályoknak. Nem lenne szabad érzelmi alapon dönteni, hogy melyeket tartjuk be. Ha én betörök valakihez, és elviszek egy több milliót érő festményt, hivatkozva arra, hogy milyen üde színfoltot jelent az én lakásomban, akkor engem felmentenek? Nem. Mert nem szabad lopni. Ha kell az a festmény, akkor vegyem meg. És ne az igazságszolgáltatást szidjam, aki börtönbe zár.

Ha kell ez a piac az üzemeltetőnek (aki nem keveset keres rajta), akkor tegyen ezért. Ha kell az árusoknak, akkor szorítsák rá az üzemeltetőt.
Mit sírtok. Gyorsan a választások előtt el kell pucolni a piacot. Aztán telekcserével megszerezni a Bivalybasznádi szikes birkalegelőket, amit éppen egy multinacionális, Ciprusra bejegyzett cég, 1 darab kárpótlási jegyért. Értékbecslők gyorsan felértékelték egy milliárdra így elcserélték és már mehet is a bevásárló központépítés, amihez az önkormányzat még a választások elött gyorsan meg is adja az építési engedélyt.
A régi árusok meg kaphatnak nosztalgiából takarítói és áru feltöltői állásokat.

silkgoat (törölt) 2009.10.06. 08:56:56

Van itt sok fanyalgó aki bűnözők mekkájának akarja feltüntetni a helyet. De tudjátok mikor pl. Brüsszelben az egyik bevásárlóutcát a George Henri-t csak azért lezárják hogy ilyen ócskapiacokat tartsanak, ahol a fél lábú Barbie babától, a két lábú intarziás dolgozóasztalig mindent lehet kapni, akkor szomorú hogy itthon nem értékelik az ilyet. Pedig ott aztán a király a kalózjelmezbe bújt árus, aki a két törött tányér mellé ad egy harmadik töröttet is. És látni kellene, ahogy az emberek egymásra licitálnak érte. És ennek hangulata van. Ha haza tudtam volna valahogy költöztetni a dolgokat, akkor tutira elhozom a kétlábas dolgozóasztalt 10 ajróért. :)
Ja és ott sem adnak számlát, nem fizeti senki az áfát (jól is néznénk ki, ha a szemétből guberált áruért mégegyszer áfát kellene fizetni). És ez csak az ideiglenes bolhapiac. De van állandó is. Az is király. Eszméletlen jó cuccokat lehet ott kapni.
Aki meg fanyalog, azt arra kérem, hogy próbálja meg máshol beszerezni az Ezüst-tó kincse társasjátékot olcsón(!). Ha sikerül, akkor visszavonok mindent.
majd lesz nektek egy jó kis pláza. úgyis kevés van belőlük...
Egyébként ez a jegyző asszony ugyanaz, aki 98 körül az V. kerületben garázdálkodott? Mintha ott is betegesen csak a bezáratásokkal foglalkozott vona, amíg kirúgták. Persze tetemes bánatpénzzel.
Amit meg a Dózsa György út azon szakaszának forgalmáról állít, egyenesen hazugság. Ha nincs ott a piac, oda ember nem megy gyalog. A gépjármű-forgalom is elenyésző. Mindenesetre ez a piac a városképen nem sokat változtat, az biztos. Vannak a VIII. kerületnek e tekintetben kritikusabb részei is.
Volt már esetleg valaki a piac után a Novák Piac környékén?? Akkora halomban áll a szemét.. Persze másnap az FKF takarít (a mi pénzünkből, nem a NP fizet a takarításért...) amúgy meg nem a Verseny utcában hanem Dózsa György úton van :)
Furcsa ez. A jelenkor folklórja. Valahol igaz, mert itt talál az ember specifikus, az országra, népre jellemző dolgokat. Úgy a miénkre és úgy máséra, mert más országot járva is a jellemző jegyek az érdekesek. Tavaly Krakkóban is végigjártam a bolhapiacot.Érdekes volt, bár venni nem vettem semmit, már nagyon ritkán érzem a szükségét tárgyak birtoklásának. Viszonylag hamar rájöttem, hogy a nyaralásokból is elég egy hűtőmágnes, max. pólót veszek, de már azt is kezdem unni. Krakkóban jól megfértek egymás mellett a Dávid csillagos és a horogkeresztes hamutartók és más emléktárgyak, kicsit csodálkoztam, hogy egyáltalán vannak ilyenek, s lehet árulni is őket. De a plázában bizonyára nem lehet látni ilyesmit ott se.
Egy ország attól érdekes egy külföldinek, ha másmilyen, ezért nem fog vonzani senkit a tesco és a kínai piac. A többi támogatott hagyomány meg valóban a régmúltat idézi fel, de valóban érdekes kérdés mi van a jelenkor folklórjával, mi tekinthető ilyennek? Ami csak itt van ebben az országban vagy legalábbis ezen a fertályán Európának? Jómagam fiatalon ki nem állhattam a magyar nótát, a népdalokkal még megvoltam, de aztán rájöttem, hogy ilyet csak itt hallhatok, s megértem miért csordul ki a könnye annak aki 20 év után ilyet hall Amerikában. Na, persze ma már műhold meg internet elérhetőbbé teszi ezt, de akkor is. Ma már megengedőbb vagyok, s szívesen elhallgatom a nótázókat, bár most se veszek CD-t. Pedig a nóták világa is már a múlté, zenében a mai folklór bizony a Betli duó és lakodalmas társaié. Meglehetősen gagyinak tartom, de haragudni már rájuk se tudok ha szól, elviselem, mert bizony ez megint olyan, ami csak ebben az országban van. Sajnos a jelen folklórja úgy tűnik bolhapiacostól, zenéstől együtt a gagyi színvonalé, mert a minőség már egyértelműen kozmopolitává lett, vagy eltűnt. Vajon nem is lehet olyat alkotni ami minőségi ám mégis egyedi és viszonylag ismert is? Hungarikum? Talán a borászat és a pálinkafőzés mutat ilyen jegyeket, ahol egyértelműen csak javult a helyzet '90 óta, s bár sajátos hungarikum a kannás bor is, de azért nem szűk körben fogyasztanak már jó italokat. Van tehát példa, másban is kellene ilyen utakat járni.Lengyelországban egyébként jóval kevesebb multi áruház volt, a városban mindenfelé a zabka nevű békás boltok voltak, sok helyi áruval a tejtermékek teljesen mások (jobbak) voltak mint itthon. Ellenben Szlovéniában, Csehországban alig találtunk spéci cseh, szlovén terméket(jó, persze sör), nagyon örültünk egy kisvakondos kifestőnek.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós:

na, nostalgy a valahányadikon, kedves -- izé -- "társak!"...

volt nekem homelab számítógépem (magyar termék a 80-as évekből), megfejelve beszéd-szintetizátorral, és van annak az utódja (brailab plus)...

ja, meg az mpx-lejátszók világát éljük, azért őrzök egy szalagos magnót is.

aztán: hiába árasztják el a piacot mindenféle nyávogó-visítozó zenejátszó kütyükkel, nekem mégis a felhúzható zenélő szerkezetek csilingelő, harangjáték-szerű hangja marad szebb...
@[megmondoember]:
bev.központ? kell még?
lassan Budapest egy mega-giga bevásárló utca lesz, ha így haladunk.
ráadásul: a szentté avatott "piac" mikor fogja ebben a tekintetben kitenni magára a "megtelt" táblát?
szívemből szólt a szerző, a mindent megbüttykölni tudó szakiknak be van fellegezve.
@paperboy: "papirparlament"
Huuu, az nekem van valahol. Sajat kezulek farigcsaltam ossze. Voltam vagy 6 eves :)
Az a fejlámpa remek példa amúgy... 700 a vietnaminál, 6690 a Praktikerben. Nézd meg, hol csinálták mindkettőt! Hiába, ezt teszi a márkázás: ráírják, hogy Energizer, a Praktikerben árulják, s máris van, aki megveszi 6690-ért. S valóban 10-szer jobb-e az Energizer a piacinál? A francot...

Én sosem jártam ezen a piacon, de sajnálom a bezárását. Felénk is volt egy "lengyel piac", de az már régen megszűnt. Pedig mennyi ember járt oda anno! A kispénzűek nem is tudtak máshol vásárolni - most mehetnek a plázákba meg a Tescoba. Ahol még alkudni sem lehet.
Vajon miért az jutott először eszembe, hogy valakiek a telekre fájdult meg a foga? Nem lenne alapvetően baj, hogy ügyelnek a törvények betartására, csak az a gond, hogy mindig akkor kerülnek elő a jogszabályok, amikor ehhez konkrét üzleti érdek fűződik.
Minden nap elmentem előtte kétszer, autóval vagy biciklivel.

Egy igazi lepratelep volt.

A járdán végig a szemét, mocsok, bűz mindenhol, szégyen az egész.
Biciklivel csak fulladozva lehetett közlekedni, végigvizelve az egész járda, a hányinger kerülgetett mindig.

Már sokkal korábban be kellett volna zárni, sőt meg sem kellett volna nyitni.
@Tóta W. Árpád: Én is kezdem sajnálni, hogy nem látogattam ki időnként. Az oldradio nagyon jó oldal. A családban két ADSL modemet is megjavítottam a segítségével: oldradio.tesla.hu/szetszedtem/039adslmodemek/007askey/askey.htm Ez még másnak is hasznos lehet. Egy időben a T-Online és az Invitel is ezt a nagyszerű Askey márkájút adta a kedves ügyfeleknek. Sajnos azt elfelejtették mondani, gyorsan ki kell kapcsolni használat után, különben 2-3 hónapot bír csak.
Hihetetlen, hogy Tóta W. végre valami jó posztot is tudott írni!

Nem hiszem, hogy ez marad a trend, de azért gratulálok.

Másrészt ha a jegyzőt tényleg az utcafronton lévő szemét, árusítás zavarja, akkor rendeljen oda 5-10 rendőrt vagy közterület-felügyelőt, ennyi.

Vagy esetleg a szokásos 1000 rohamrendőrből egy kisebb szakaszt, akik bezzeg megjelennek, amint valaki magánterületen náculva sért szabályt egy kicsit...
Én imádom az ilyen kis piacokat, itthon is járom őket és külföldön is felkeresem őket. Nagy élményem volt már Londonban és Thaiföldön Bangkokban az ilyen piacon. Sajnálom, hogy ezt bezáratják, de ugye a Józsefvárosiról is már 7-8 éve kering a pletyka, hogy bezárják...
A fejlett nyugati világ minden nagyobb városában van bolhapiac, itt adják el a már számukra szükségtelen cuccokat az emberek. Ezek a dolgok másoknak kincset érnek - itt ez miért nem müködik?!
A varos egyik szegyenfoltja az a piac, mocskossaga szemetteleppel konkural. Rengeteg penzt, energiat felemeszt a rendszeresen ott allo rendorok sora, hogy egyaltalan valamilyen mederben probaljak tartani a forgalmat, miegymast (ketlem, hogy a piac uzemltetoje vagy a vasarlok kozvetlenul fizetik ezt meg).
Az utanuk maradt, kilometer hosszu dzsuvat sem a piacozok, hanem a koztisztasagiak takaritjak fel (gyanitom, hogy szinten nem a tulajdonos penzebol). Mindezt hetente. Kethetente is sok lenne a jobol.

Egyaltalan: mit keres egy szemettelep a belvaros kozepen? Amikor a turistak megnezik a Keletit, aztan gyalogolnak vagy metroznak a Stadionok szallohoz es ezt latjak, vajon mit gondolnak?

Arrol nem beszelve, hogy a szemkozt levo Stadion keritesenek bejaratahoz jarnak szarni, hugyozni, nem lehet ott bejutni mar evek ota a kapun a lemoshatatlan, penetrans szag (es szar) miatt. Viszont cserebe klassz az autoval elsuhanva a Dozsan latni a sorban allo lehuzott slicceseket, guggolokat.
Ugy latszik WC-re mar nem tellik az uzemeltetonek.

Minek? Majd mas hulye feltakaritja.

Valoban nem a legsurubb lakoterulet, de a Stadionban bizony laknak (is), odajarnak sportolok (egyeb SIMA csarnokbeli rendezvenykrol ne is beszeljunk, mikor a kemeny penzeket fizetett vendegeknek kijovetelkor vegig kell gazolni a szemethegyen), valamint a Stadion Hotel pontosan arra nezo fobejarata ragyogo lehetosegeket nyujt arra, hogy sok turista es mas arra jaro megtudja: milyen putri is ez az hely, milyen "igenyes" lakosai vannak, hatalmas varosrendezesi koncepcioval.

Es ezt nem a szegenyseg teszi. Hanem az igenytelenseg. Van mashol is bolhapiac, takaritsak le az arut (kicsinyt) es beengedik oket. A PECSA-ban miert nincs ilyen dzsuva?
A bolhpiac nem szemettelep, eleg megnezni egy kulfoldi helyet vagy akar mas itthonit.

De akinek ez tetszik, annak jo dagonyazast, valamint berelt szobat a kornyeken!
Az állami szerveket valahogy soha nem érdekli az, hogy a termelést elősegítsék. A szomszédos kifőzde (napi több száz vendéggel) pár éve egy számmal arrébb költözött. Úgy tervezték, hogy mindezt letudják két nyári hónap alatt.

Az építkezés sikerült is, de az engedélyekre közel egy évet kellett várni. Addig az ott dolgozóknak nem volt munkájuk, de ez senkit nem érdekel a hivatalban.

Csak azt nem értik ott fent, hogy miért olyan alacsony a GDP.
Devecserben meg tudták oldani ugyanezt a problémát. Kaptak a lomisok kellő helyet, cserébe fizetnek számukra is elfogadható mértékű helypénzt, meg ha kell számlát adnak.

(Bár tény: jelenleg nincs Magyarországon olyan adózási forma, ami lehetővé tenné, hogy a guberálásból élő adózzon a jövedelme után. Ha kiváltja a vállalkozói igazolványt, akkor csak a fix járulékokba is beledöglik.)
Remélem, hogy találnak valahol új helyet. Túl a lírai részen -hogy több ezer ember él ebből a piacból a családtagokat is beleszámítva-, ez piac látta el "kincsekkel" a többi budapesti csetreszes régiségkereskedést, vagy az Ecseri kacatosait.
De néha komoly, értékes régiségek is felbukkantak, amik némi áttétel után a Falk Milsában, vagy akár Bécsben a Dorotheumban végezték...
@6.Lenin:

Kedves Lanin!

Félreértettél, mert én alapvetően egyetértek Árpáddal, de ugyanakkor azt gondolom, h tévesen állítja párhuzamba a végén a világörökség színvonalú busójárással ezt a történetet. Ez túlzó és hamis összevetés.

Nem a folklór megszűntét látom ebben problémásnak, hanem hogy több száz embertől vesznek el egy értelmezhető/értelmes tevékenységet, akik innentől kezdve nagyobb problémát fognak okozni szétszórva az utcán, mint egy helyen, a piacon, miközben mütyürjeiket árulják.

Üdv.
@RudolphValentino:

Ez a levelezés történet nagyon tetszett. Kíváncsi lennék, hány történész vásárolt hasonló, XX. század első feléből való írásos emlékeket ezen a piacon. Ha kevesen, kár érte.

-----------

A videón látható egy nagyon korrekt menedzsernek öltözött öltönyös fiatalemberiség. Nah, az igazán meggyőző a tekintetben, h nem riasztó ez a piac az elitnek sem, ha normálisan áll hozzá.
Némi infrastruktúra-fejlesztéssel, közmunkás takarítókkal emberszabásúvá lehetett volna tenni. Én ugyan itt nem jártam, de baráti körből legendás beszerzésekről és történetekről tudok. (Amúgy a PECSÁ-t imádom). Ezeknek a légkörét( most nem a húgyszagra gondolok) semmi nem pótolja, és tévhit, hogy a lopást csökkenti.Ezek hiányában a város nem tisztább, csak szürkébb lesz. Megint eltűnik egy szín, sajnálom.
Már régen nem olvastam tótát, vagy ha néha mégis, megfogadtam, hogy egy ideig megint nem, mivel annyira szerelmes volt a feribe.
Ez a dolog a piaccal ölég pártsemlegesnek tűnt, így elolvastam.
Jó írás. Remélem lesz még néhány hasonló.
Kedves TWA!
Valami olyanon nosztalgiázol, aminek léte a politikában meg zavar. Nagyon jó észrevétel, hogy a Verseny utcai piac a kádárkori magánszféra (lángosos, tricotage, trafikos, fröccsöntő) utolsó rezervátuma is, no adó, no járulék, no bevallás, no átláthatóság, no szolidaritás. Ezen szomorkodsz egy pöttyet elmorzsolsz egy-két könnycseppet, pedig csak a felszáradt húgyfoltok ammóniája csíphette a szemed és máris áttérünk a VIII. kerületre, meg az egész kurva politikai elitre, akik ugyanúgy lopnakcsalnakhazudnak, tehát milyen jogon zárják be a piacot pont. Patt helyzet, ennek már így kell maradni. Ne bántsák a Verseny utcai piacot és akkor a politikusaink is lophatnakcsalhatnak tovább! Sok szerencsét kívánok ahhoz, hogy te is és a társadalmunk is kijöjjön ebből a tautológiából.
Ráadásul a Verseny utcai piac igenis - egyetértve az előttem szólókéval - nagyrészt kastás áruval van tele. Úgy látszik neked még nem lopták el a bringádat. Vagy ami van, azt itt vetted jutányos áron? Persze a festése borzasztó, de full deore xt 13 ezerért? Gyanús vagy! ;)
"Őszintén bevallom, hogy még soha semmibe nem fúrtam menetet."

Áltis technikaóra? :o
Azt hittem ez mindenhol alap volt...
@zgabi: Felesleges a csodát várni a 'másik oldaltól', ők is csak érdekek mentén mozognak.
@Úlfhéðinn: pedig nem. ott menetet _vágtunk_ egyszer.

@silkgoat: "próbálja meg máshol beszerezni az Ezüst-tó kincse társasjátékot olcsón(!)"

igen! csak ezek sajnos majdnem mindig hiányosak.
együttérzés a szívben, az van. ezekért az emberekért tenni kell. de megértés a fejben, az nincs, mert igaza van a jegyzőnek. nem azért van ÁNTSZ, és nem azért követeljük évről-évre, hogy rendes élelmiszert áruljanak nekünk, és ne legyen háromszori átcímkézés a Tescoban, hogy aztán félrenézzünk, mert hát ez a 'Novák'. ha a Novákon lehet, akkor a Tescoban is lehet, akkor bárhol lehet, és akkor nincs rendes élelmiszer, akkor mindenki szív. és lehet mondani, hogy a bejárat előtti árusokat el lehet kergetni, ahhoz a piacnak nincs köze, de rögtön lenne felháborodás, ha tényleg minden nap elkergetnék őket; és más boltos maga tart rendet a bejárata körül.

ez már jó, hogy nem közgazdaságtant próbálsz nyomni, hanem szociológiát, láthatóan jobban a kezedben van. de ami neked folklór, az neki a (mély)szegénység. ami neked szimpátia, az másik oldalról jogszabály-sértés, amely jogszabályok érvényesüléséért egyébként más helyzetben te is küzdesz. ami egyik oldalról elnézés az üzemeltetővel szemben (kiadunk valami ideiglenes üzemeltetési engedélyt két hónapra, hátha megszerzi a véglegeset), az a másik oldalról kiskapu, urambátya, kivételezés, szürke zóna, mert akkor adjuk már meg a fennmaradási engedélyt az építési engedély nélkül épített cuki háznak is.

nem úgy kell ezeken az embereken segíteni, hogy külön jogszabályokat hozunk rájuk, meg elnézzük nekik, hanem úgy, hogy segítjük pket abban, hogy bejöjjenek ezen szabályok alá.
Miami, New Orleans, München az ottani bolhapiacokon voltam, hát jelentősen más, de kedvelem ezt az überszoci hangulatot is, amit a verseny vagy akár a pecsa stb. nyújt, sajátosan k-európai. :-(
Ha má ilyen sokan benéznek ide...

.
Ócsón eladó porcelánfejű baba, TT vasút, fonográf, dedikált Kazal László lemez 1960-ból, egy fél napló 1916-ból, és minden finom régi csudadolog. :-DDDDDD
@Non est volentis: " a robotika, high-tech, csúcstermékek háromszöge az, amit elismersz, mondván hogy erre van igény a (világ)piacon."

Fura világ ez a mostani, mert a hight tech (is) már kínából jön, így felettébb nyomott áron kel el a világpiacon, míg az ötleteket, fantáziát vagy csak meglepő dolgokat tartalmazó (akár nosztalgiára építő) egyszerű dolgok nagy értéket bírnak képviselni.
Szóval a sematizmus sem nyerő a globalizált világban.
Pedig ide már régóta ki akartam menni. Most meg ráadásul ott is lakom nem messze. Ne, mindegy, végülis a Pecsa is hasonló.
@AzHofi: "Leginkabb azokkal van baj, akik szimplan ottfelejtik az arujukat/guberatumukat/szemetuket a piac vegeztevel. Azok miatt nez ki olyan moslekul az egesz"

Ezen mondjuk egyszerűen szabályhozással, ellenőrzéssel és büntetéssel kell urrá lenni. Ha a leves meleg, nem kell kiborítani az egészet.
Azért van egy piacnak üzemeltetője, hogy üzemeltessen. Rajta számon lehet kérni dolgokat.
Gyerekek, ez nagyobbrészt mind igaz, amit írtok, mármint hogy siratjátok az ott fellelhető tárgyi, érzelmi, erkölcsi, kulturális és egyéb kincseket. TWA írása is pazar, ahogy általában a legtöbbet annak tartom...
De az istenért... lássuk már be: az a hely maga a fertő... Higiéniai, esztétikai, közegészségügyi, közbiztonsági szempontból azért egy komplett lidércnyomás. Jópofa dolog kiugrani oda egy szombat. du. mondjuk Budáról... aztán hazamenni szépen. De egyikőtök sem szeretne a közelében lakni.
És tudom, hogy hálátlan szöveg ez itt, és meg fogtok lincselni, de egy önkormányzatnak az a dolga, hogy ezeket a viszonyokat ne tűrje el... És ha itt lenne nálunk, én bizony pamporognék...
@eMeL: ez történt. lejárt az engedélye, volt ÁNTSZ és rendőrségi bejelentés a jegyző felé. az üzemeltető nem reagált érdemben. a jegyző csak az üzemeltetővel áll jogviszonyban, és ha az üzemeltető nem bünteti az árusokat, és nem csinál rendet, a jegyző csak az üzemeltetőt tudja büntetni, bezárással. ez a számonkérés módja. mit gondoltál? az a 100 000 fős kerület jegyzőjének a dolga, hogy minden nap kimenjen a piacra, és ott rimánkodjon, meg győzködjön egész nap?
@Lord_Valdez:

Van 1 olyan érzésem,nem vagy szenvedélyes gyűjtő és még nem voltál igazi bolhapiacon.Természetesen egyik sem jelent hátrányt,előnyt, szerintem igen.
Én nem az Árpád által emlitett(ott nem voltam, sajnos) és nem kinai,lengyel piacokról irtam.Oda én sem járok.
Én postatörténetet(is),blues zenét, bármilyen hanghordozón gyüjtök és ha látnád mi mindent mentettem meg az enyészettől,talán rácsodálkoznál.Ez nem romantika,természetesen van benne az is.

Valaki már irta,ez érték mentés.
Hol tudnád megvenni mondjuk 1 szlovák(ma már)város helyi lapját bekötve az 189o-es évekből.Andrássy gróf levelezéséből,sajátkezű aláirással néhány tértivevényt szintén az 1890-es évekből?

A világ minden nagyvárosában létezik bolhapiac.Természetesen kultúrált körülmények között.
Az önkorményzat miért nem azzal törődött,hogy követelje meg a rendet és tisztaságot?Egész Budapestet is be lehetne záratni,ha a csatorna szag,kutya szar mennyiségét néznénk.

Nyilván igazad van abban,Te "kinőttél" belőle.Én szegényebbnek érezném magam,no nem anyagilag, sok élménnyel,baráttal lennék szegényebb, sok országból.Azért a gyűjteményeim biztosan szegényebbek lennének néhány,ma már beszerezhetetlen darabbal.

Plázákban biztos nem találnék ilyesmiket.

Szóval és tettel ez nem kimondottan romantika meg orgazdaság.
@szolid_mercis: "Kár érte, bolhapiacra még egy nagyvárosban, világvárosban is igény van."

Londonban is voltam a Covent Gardenen a bolhapiacon.
Tárgyak talán csak azok maradtak meg abból az útból (pl. "igazi" [értsd colos] colostok [teljesen más elven működő, mint a "miénk"]), még kézzel készült asztalos és kőműves szerszámok, már forgalomból kivont mindenféle pénzérmék stb.

Szóval egy jól megcsinált bolhapiac nagy érték. Annyi túrista vitte ott felárért a bóvlit vagy értéket, amennyit csak a felkapott helyeken látni.
De a piac nem egyszerű túristalátványosság, valahogy megérzett valamit az ember abból az angliából, amit másként nem láthat, pedig laktam családnál is, egy egyhetes nonstop karácsonyi buliban [szezon volt ;)] is mindenféle (kasztú - mert ott az is van) emberrel találkoztam, stb.
Eleve rossz alapkoncepcióból indultok ki. A fővárosi és kerületi önkormányzati hivataloknál (és egyéb állami szerveknél) néhány kivételtől eltekintve a lakosok, vagy kvázi az emberek csak a munkát nehezítő akadálynak minősülnek. Ezért nincs értelme feszegetni a szociális jellegű kérdéseket. Le se sz*rja senki, hogy a piachoz tartozó mikroökológiában lévő egyedekkel mi van/lesz.
Másrészt, mint ottani helyi lakos felemásak ezzel kapcsolatban az érzéseim - azt meg tudom erősíteni, hogy délutánra komplett szemétdombot csináltak a környékből, szelesebb időben a Thököly útig nyomult a szemét.
Aki autóval a verseny utcán szokott járni gyakran tapasztalhatta, (főleg hétvégén) ahogy a négy széles sávú úton a gyalogosok (járni alig bíró öreg papik is) rohangálnak keresztben, szabálytalanul parkoló, megforduló autók, járdán közlekedő terepjárók okoztak balesetveszélyt, úttestre tört üveg, stb. Egyébként, az autósok nagy része a verseny utcán valamiért gyorsabban közlekedik, holott semmilyen tábla nem indokolja. Valaki azt irta, hogy a Verseny utcán elhanyagolható a forgalom, nagy sz*rt - reggeli és délutáni csúcsidőben sokszor végigér rajta a kocsisor.
A rendőrkocsit gyakran látni (ott van 50m-re kb. a VII. ker rendőrkap.),de intézkedést annál kevesebbet.Térfigyelő kamera is van arra tudtommal, de nem hallani nagy lebuktatásokról.
Nem a piac léte a probléma, hanem az, hogy a környezetet is ki kellett volna hozzá alakítani (gyalogátkelő, járdát védő korlát, vagy betonelem, szemeteskonténer, stb.) A fő gondot a járdán áruló emberek okozzák. Én megértem, hogy a közterületes, vagy a rendőr nem tud velük mit kezdeni, mert hiába bünteti meg, ha nincs semmije, fél óra múlva ugyanoda kipakol - mivel közterület a piac hiába fogad biztonsági őrséget, azok ott nem intézkedhetnek. Van viszont más olyan módszer amivel meg lehetne akadályozni, hogy kipakolhassanak.
Egyébként a piac hátánál lévő nagy terület pedig a MÁV szemétdombja. A piac csak javított az összképen.
@eMeL:

"Ezen mondjuk egyszerűen szabályhozással, ellenőrzéssel és büntetéssel kell urrá lenni. Ha a leves meleg, nem kell kiborítani az egészet.
Azért van egy piacnak üzemeltetője, hogy üzemeltessen. Rajta számon lehet kérni dolgokat. "

100%-os egyetértés.Ez ilyen 1xű.
@Lord_Valdez:
Egy kis gépész leckét tartanék, egy belső menethez az átmérő szorozva 0.8-al lyukat kell fúrni. Ez esetben az 6.4 . Azt nem lehet tudni, hogy az Árpi milyen menetfúrót vett, mert létezik egyfokozatú úgy hívják anyamenetfúró és az általad említett háromfokozatú. Az anyamenetfúróhoz 0.1mm-el nagyobb lyukat kell fúrni (6.5mm). Egyetlen baj, hogy hajtóvas nélkül egyik sem ér szart sem. Ennyit a gépészetről.
A nagyobb probléma az, hogy magyarországon minden szarról számlát kell adni, kivétel az a pár százezer őstermelő. Az a baj evvel az ócskapiaccal, hogy nem parasztok az eladók, mindenki váltson ki őstermelői parasztigazolványt és akkor négy millióig/családtag adómentesen árulhatna.
Éljen a demokrácia és a népképviselet!
Mióta az Orbán- kormány se pénzt, se energiát nem sajnálva átalakította a Népstadkát Puskás Ferenc Stadionná tényleg nem méltó ez a sok encsem-bencsem egy ilyen méltóságteljes létesítmény mellé.
Ha eladják a telket egy pár százalékot én is szeretnék a lóvéból. Ebből a lóvéból elnevezem magam Hosszúfarkú Rókává.
Hát pont ez a gond (a pártfinanszírozás). Ez a piac nem tudott annyit jattolni mint a "pavilonok" a kínain, ahol a feketegazdaság mély bugyrai sokkal többet rejtenek holmi (alkalmi) áfa csalásnál.
Véletlenül én is pont a hétvégén hallottam a Verseny utcai piac bezárásáról. Nosztalgia ide, nosztalgia oda, a közterületek lezárásával járó hétvégi piacok (legyen akár bolhapiac, akár "MDF" piac) felett eljárt az idő. Aki sétált már a környéken közvetlen a piac után, az tudja, hogy egy kerületi lomtalanítás ehhez képest svájci utcaképet mutat.
Kaphatnának esetleg a munkanélküliek, segélyből élők valamiféle adómentességet alkalmi munkákra vagy ilyen jellegű kereskedelmi tevékenységre, mert azzal összességében mindenki jól járna. Igen, az állam is (kevesebb segély, javuló közbiztonság, jobb közérzet).

Havi adott összeghatárig (pl. a minimálbér 60%-áig) nem kellene adóznia, járulékokat fizetniük a jogosultaknak. Számlát kötelező lenne adni mindenről, csak épp adózni nem kellene. Persze ezt a lehetőséget regisztrációhoz kéne kötni, lepapírozni, hogy ne éljenek vele vissza.
Rengeteg kérdés merűl fel a Verseny utcai piac bezárása kapcsán.Miért pont az évvégi ünnepi bevásárlások előtt kell ezt megtenni,mennyivel külömb a Négy tigris piac mint ez,hogy lehet hogy most lett ilyen sürgős a jegyzőasszonynak a piac felszámolása? Csak néhány a megválaszolatlan kérdések rengetegéből.Itt nem tünnek el az árúsok ha megjelenik a razzia nem úgy mint a négytirisen ahol se árús se tulaj nincs amikor a több tonna hamisított ruhát cipőt stb -t sok tíz milliós értékben lefoglalnak. Itt az árúsok ,kereskedők szembemernek nézni az ellenőrzéssel.Itt most semmi emberség szociális érzékenység nincs még véletlenűl sem.Vajon tudja e az a jegyzőasszony hogy itt az árúsok készűltek az ünnepekre vajon tudja-e azt hogy míg ő a légkondis irodájában a papírjait rendezgeti itt sokszor minusz 20 fokos hidegben is dolgoznak az eladók azért hogy nagyon sok esetben az egyszerű napi létfentartásukat biztositsák.Szóval ez az intézkedés embertelen és érthetetlen.Hol talál egy árús allig 2 hét alatt egy ujjabb lehetőséget arra hogy talpon maradjon.Jó lenne ha megszivlelnék az illetékesek a további intézkedést és nem komandósok nyitnák -zárnák a piacot 8-án.
@piga:
[i]Hétvégén miután bezár a piac, mintha szeméttelep lenne, úgy néz ki a D.Gy út. ...[/i]
A piac nem tévesztendő össze a piacon kívüli árúsokkal.
Pár éve még a Petőfi csarnok [b]mellett[/b] is volt árúsítás. Ezt a rendőrség (közterület felügyelet) felszámolta. A Petőfi csarnokbeli piac meg maradt ...

[i] ... bár DVD lemezekért ezentúl máshová kell mennem ...[/i]
Ez viszont egy egészen más téma.
A Verseny utcában valószínűleg azért jóval olcsóbb a DVD, mert nincs rajta szerzői jogdíj, meg esetleg AFA sem (vagy csak kevesebb). Szóval egy nézőpontból ez törvénysértő (akár csak a lopott holmik árúsítása), másrészt viszont, ha mint EU-s állampolgár a Bécsi út túlodalán megkapom ugyanígy szerzői jogdíj nélkül. Itt meg "helybe hozzák "jótét lelkek" ". Kiskapu, amivel miért ne élnék, ha "Nemzetünk Nagyjai" is élnek minden lehetőséggel.

Szóval miért is vagy a piac bezárása mellett?
@Tóta W. Árpád:

"pedig nem. ott menetet _vágtunk_ egyszer."

Jogos. Én úgy emlékszem, nálunk mindkettő volt. Bár esküdni már nem mernék rá, rég volt.
Minden megértő itteni kommentelőnek dühős gőz ömlene a füléből, ha serdülő lányának a piac mellett kéne elbandukolnia edzésre du. 3-kor, hetente kétszer. (ld. előbb)
@is: "a jegyző csak az üzemeltetőt tudja büntetni, bezárással. ez a számonkérés módja"

Meg hogy felmondja a szerződést, új üzemeltetőt válasszon, eleve végiggondolja és leírja az üzemeltetési szerződésben hogy mit vár el, kinek mi a feladata kötelezettséges és jogai, stb.
Szóval szerinted mindent megtettek, amit kell, vagy csak a legkönnyebb utat választották?
Részletkérdés, csak megemlítem: A Pecsa nem bolhapiac. A Pecsa "kultúrális rendezvény". Hivatalosan is. Azért vonatkoznak rá más szabályok, mint a Novákra. Pl ezért kel belépőjegyet is venni.
...és ez egyszersmind az egyik megoldás is lehetne a problémára.
@eMeL: Nagyon tetszik a "leves" hasonlatod! Én magam is ammondó vagyok hogy ha egy házban el romlik az ajtózár,instabil a kémény vagy eltörik a vizvezeték akkor ne bontsuk már le az egész házat hanem a helyet javitsuk meg ami hibás.Mert az olcsóbb és kézenfekvőbb.Legalább is szerintem.Itt is ezt kell(lene) csinálni.A jegyzőasszony merevségét nem értem.Hogy lehet valaki ilyen? Semmi kompromisszum készséget én nem látok a hozzá állásában.AZ ÉN DÖNTÖTTEM ÉS EZ ELLEN FELLEBBEZÉSNEK HELYE NINCS hozzá állás fel háborító.Rosszabb mint egy vérbíró.Szerintem ha egy eljárás (fellebezés) van folyamatban - márpedig én úgy hallottam kint a piacon hogy van - akkor annak HALASZTÓ HATÁLYÚNAK KELL LENNIE az ügyre Tudtommal nálunk demokrácia van és nem terrorizmus vagy önkényuralom. Lehet hogy "A NYÓCKER" nem magyarországhoz tartozik??!! Ámbár lehethogy van benne valami mert a szintén pályaudvari telek amit kis kínának is neveznek olykor olykor azt miért nem csukatja be vajon? Ott már nem egy gyilkosság történt a kimegy a razzia nincs gazdája a konténer raktáraknak hetente több 10 milliós vámjogsértés történik érdekes az nem zavarja a T.jegyzőasszonyt???!! Csak a verseny piac az ami tűrhetetlen Tessék már mondani mi az oka? Itt nem árúlnak semmilyen kábítószert drogot itt csak ÉLINI és MEGÉLNI szeretne az az árús aki válalja azt hogy akár plussz 30 fok akár minusz 20 fokban is kint van a piacon.Vagy éppen az a baj hogy itt nem lövöldözik le hetente egymást az emberek.Mert már másra nem lehet gondolni amiért ezt a piacot kell mindenáron bezárni.Bocsi a hosszúra nyúlt az irásom de köszönöm a figyelmét mindenkinek! M.J
Arpi

ez annyira jo volt, amolyan kis szocio-novella, vegigvonult a fejemben egy csomo klasszikus, mig olvastam: Sose halunk meg, Rozsdatemeto, Gardonyi novellak, Szolzsenyicin...

asszem tudsz irni :)
@Kedves Thresher: Hallotál már a NÉGYTIGRISRŐL? No akkor nézd meg egyik ezt megelőző irásomat.Akkor rájöhetsz hogy IGEN a jegyzőasszony IGEN IS KIVÉTELEZIK a piacok között."Nem is kicsi de nagyon " Ugye értesz!
@dark future: "Kaphatnának esetleg a munkanélküliek, segélyből élők valamiféle adómentességet alkalmi munkákra vagy ilyen jellegű kereskedelmi tevékenységre, mert azzal összességében mindenki jól járna. Igen, az állam is (kevesebb segély, javuló közbiztonság, jobb közérzet)."

mitol is lenne kevesebb a segely?
@malvin1:

Ilyen formázási lehetőség csak a jobb freeblogosoknál van;-)), ne is erőltesd!

Üdv.
@6.Lenin:
Valóban nem vagyok gyűjtő, de azért részben átérzem az érzést. Gyerekként sok mindent gyűjtöttem, a sörmatricától az elektroncsőig. Illetve jelenlegi mániám (már x éve) a szerszám. Ahhoz képest, hogy mennyi időm van barkácsolni, meglehetősen nagy a gyűjteményem...

@roka:
Ez a 0,8 érdekes dolog, nem igazán értem, hogy miért szoktak nagyobbat használni. Tippem van, de elmondhatnád, mert érdekel.
Igaz, rémes állapotok uralkodtak a piacon és a környékén. Igaz, nagy volt a szemét és a kosz. De miért nem lehetett megszervezni, hogy ne így legyen? Az a rengeteg ,de tényleg rengeteg pénz amit beszedtek az árusoktól még arra sem volt elég, hogy a húsz centis gödröket bebetonozzák? Az ember kitöri a nyakát, ha elbambul a sorok között és véletlenül nem a lába elé néz.
De mégis nagy élmény volt. Mi a párommal rendszeresen jártunk kincsekre
vadászni. Ő pld. szeret esténként barkácsolni. Ha vettünk egy hajszárítót 200 Ft-ért, este szétszedte és előfordult, hogy meg tudta javítani. Apró sikerélmény. Olyan is volt, hogy eleve működött a javításra 200-ért vett csodacucc. Az egy kicsit csalódást okozott. De vettem ott bekeretezett grafikákat, könyveket 100 Ft-ért jó állapotban, faragott virágtartót, az árus által készített madáretetőt. Kaspót, virágot, garanciális kenyérpirítót originál csomagolásban. A Ladához alkatrészt, láncfűrészt és zöld hímzőfonalat a szaloncukor felkötözéséhez.
Igen, nem a Hilton. Finnyás úriasszonyoknak, érzékeny orrú úriembereknek nem való. De nagy élmény, ha a sok vacak között észrevesz az ember egy megmentésre érdemes tárgyat, amit egy kis festéssel, lesikálással használhatóvá lehet tenni. Hiányozni fog!
Voltam én is azon a piacon párszor.
Egyedül nem mertem menni, valakinek mindig vigyáznia kellett a motoromra, amíg bent voltam :)
Vettem ott olcsón szerelő kesztyűt, most kell keresnem egy másik forrást..
A piac egyik fele egészen normális volt, de sajnos teljesen rátelepedett a bűnözés. A rendőrök leszartak mindent, gondolom megkapták a megfelelő mennyiségű pénzmagot...

Összességében nem kár érte.
@malac69 zsákutcakutató és botrányfotós: Nos egyetértek az irásod második bekezdésével.Biztos sokan már elfelejtették hogy jó 12-14 éve hogy is nézett ki a "Méltóságos Gróf Teleki Tér" meg a keleti aluljáró és környéke.Minden sarkon árultak mindent a telekitéren meg a gyerekek nem tudtak játszani mert reggeltől estig ment az árúsitás no meg a Hunyaditéri piac volt a másik központ.Végre sikerűlt a közterűletnek meg a rendőrségnek ide irányitani az embereket úgy is mint eladót meg úgy is mint vásárlót.Szóval nem kis munka volt az hogy ez a piacnak nevezett "család" ilyen szépen össze csiszolódott.Ezt mos tönkretenni több mint botorság.Csak szervezés kérdése lenne.A szervezés pedig az ÖNKORMÁNYZATÉ hisz neki is érdeke lenne hogy egy ilyen piac NORMÁLI KINÉZETTEL termeljen mert ugyebár ha van (netán lessz!!!??) wengedély akkor lessz adóbevétel is az meg ugye haszon a köznek.Méghozzá milliárdos befektetés nélkűl mert gondolom a hiányosságok kissebb ráforditást igényelnek.Hisz a piac az elmult években nagyon szépen fejlődött Minden asztal fölött tető van minden pavilonban elektromosság tehát minden ki is próbálható stb,stb.Szóval itt inkább rendfentartást kellene biztositani és a piac mehetne tovább.
@boncsicsi: Nagyon egyetértek eme irással!! Ez a pac sok sok embernek nem túlzok 100 vagy 1000 Ft-os kiadással lehet hogy 10.000 hozott Főképpen mióta a számitástechnikai szakosodás megtörtén.
De természtesen a régiség antik az ma is vezető helyen volt van és nagyon jólenne ha MARADHATNA is.
@Lord_Valdez:

Phűű hamánitt pretzizió !
A műszaki szakik figyelmébe ajánlanám a klasszikus tolómérő
hátoldalát miheztartás végett ! (0.8x-tol-ig)
A lüka megválasztása mindig is fontos szempont volt a tartós
menetérti kapcsolódások problematikájában.
Most akkor ez releváns ?
@hapcika: Csak egy apró kérdés: A NÉGYTIGRISNEK milyen létjogosultsága van.???!!! Az mennyivel külömb mint a Nován&Novák tessék már mondani Csak annyi a külömbség -szerintem- hogy itt jó 80%-ban magar az árús.
Ott biciklizek el gyakran: olyan tömény vizeletszag van a Népstadion kerítésének oldalában, hogy még száraz időben, még éjszaka is kibírhatatlan.

Nem kár érte.

Egyetlen érv szól mellette: nem zavarta a "rendes" embereket, annyira félreeső helyen volt.
@malvin1:
Malvin1, nekem nagyon is összetartozik a kettő, a piac hozta magával a kedves embereket akik összesz**ják, összehu***zzák, összeszemetelik a környéket. A közelben lakom, naponta többször járok arra nem egyszer látom, hogy a piac oldaláról egy kedves ember gondol egyet és átszalad a képzeletbeli vizeldébe a DGy másik oldalára és elvégzi a dolgát.
Ha ennyire rendben van ez a piac a maga balkáni bájával, és ennyien szeretik (még a turisták is), helyezzük át a Hősök terére, ott úgyis sok a túrista.
Egy kis szagminta Magyarországból, nesze nektek.
@Átlagarcú: {i}Mert ott van a legjobb helyen.{/i} Jó ötlet lenne a lakásodtól/házadtól pár száz méterre költöztetni a piacot.

{i}Pont olyan helyen van, ahol senkit nem zavar.{/i} Csak a környéken élőket és arra közlekedőket.
{i}Nincs szem előtt.{/i} Október a Látás hónapja! Sok helyen ingyenes a szemvizsgálat!
{i}Oda csak az megy, akinek ott dolga van.{/i} Vagy aki a mellette lévő sporttelepen edz, vagy akinek arra vezet útja gyalog, biciklivel, autóval...
{/i}A legközelebbi buszmegálló is többszáz méter onnan.{/i} A piactól kb kétszáz méter, de az emberek akiket a piac vonzott oda, lassan már a Thököly útnál árulják a szebbnél szebb kukákból kihalászott kacatjaikat.
@Jenőúr: Megírom, ha nem haragszol meg érte. A Négy Tigrist Pintér volt belügyér biztonsági cége uralja, a Verseny utcait nem. A Négy Tigris mellett nincs idegenforgalmi vagy sport létesítmény a Verseny utcai piac közvetlen közelébe van. Aréna( volt Stadion hotel), Puskás F stadion, Syma csarnok, Papp L. Aréna, Körcsarnok. A Syma csarnokban és a Körcsarnokban szoktak rendezni kiállításokat, különböző vásárokat, kiárusításokat. Milyen jó elnézni, hogy a sok csövi pont a bejárat mellett hugyozik, szarik. A piac üzemeltetőjét többször felszólították már rendezze a helyzetet, de nem tette. Ez nem nosztalgia kérdés, nem a jegyzőt kell hibáztatni, hanem a körülményeket megteremteni, kulturáltá tenni. A piacon kapható árukról nem írok semmit, elég annyit, hogy kapható volt itt lopott áru, betörésből származó cucc, hamisitott áru, rossz kamerás felvétel dvd-n, stb. A Négy Tigrist is többször beakarták zárni már, de Pintér nagy falat.
@piga:
Azt egy percig sem vitattam, hogy a piac vonza a kultúrálatlan utcai árúsítást. De nem a piacot, hanem csak a nemkívánatos mellékhatásokat kell megszüntetni.

NEM TARTOZIK ÖSSZE:
ezen az alapon az összes még meglévő MDF piacot is meg kellett volna szüntetni. Pl. a Komjádi mellett lévőnél, és a XI. ker. Vahot utcában lévőnél is VOLT hasonló.
Megszüntették. De NEM a TELJES piacot.
Érdekes, Madridban pölö a hasonló piac útikönyvek szerves része, túrista látványosság is, európa legnagyobb kiterjedésű piacaként reklámozzák, na nem azért mert van egy knagy csarnok hozzá, hanem mert a közepétől, a fix termékes fabódéktól a leterített pokrócig rajta a kiszerelt összekukázott "vackokkal" szépen szétterjed az utcákon. El Rastro a neve, bővebb infó itt
en.wikipedia.org/wiki/Rastro
képekok
www.elrastro.org/galeria%20%20fotos/galeria-12.htm
ja hogy ez egy színfoltja Madridnak, ahol anno én is elszórtam pár eur-t.
érdekes...
Mondjuk azért egy picit érthető az Önkormányzat álláspontja.
Nem telik el év úgy, hogy ne hallanánk karácsony tájékán olyanról, hogy piacon vett karácsonyfaizzók miatt kigyulladt egy lakás, majd leégett az egész szint.
Az életveszélyes gyerekjátékokról nem is beszélve.
TAW; "Őszintén bevallom, hogy még soha semmibe nem fúrtam menetet."
mert nem is lehet.

"De hát nem lehetett otthagyni ennyiért. Száz forintért ..."
ezt az erzest ismerem.

"ez eleve egy szépen megmunkált acéldarab, ha csak vécéhúzónak szerelem fel, akkor is jól jártam. ...ilyenkor az ember arra gondol, hogy a közeljövőben kedve szottyanhat menetet fúrni, "

Arpi! a menet vagjak, megpedig furatba (lyukba) es kell hozza 3 db acel kütyü, eggyel nem lehet menetet va'gni,
de ezt irja'k a gepeszek ne egy vegyesz!
@Lord_Valdez:
Lehet, hogy ettől a témától az Árpi infartust kap, de azért válaszolok.
Azért szoktak nagyobb lyukat fúrni a menethez, mert ha a mazsola kicsit ferdén kapatja bele a menetfúrót akkor az nem törik bele a lyukba, mert ha egyszer beletőrt elég nehéz kipecázni. Ha valaki profi annak jó a 0.8-as szorzó és az a menet sokkal jobban tart, mint a nagyobb magméretre fúrt.
A vendéglőbezárások révén országos hírnévre szert tett Xantus Judit ismét akcióba lépett. Akkor, az V kerület jegyzőjeként körlevélben hívta fel a belvárosi középiskolák figyelmét hat szórakozóhely „veszélyességére”. A levelet egyes intézményekben kiragasztották a faliújságra, vagy pedig felolvasták tartalmát az osztályfőnöki órákon, de volt olyan iskola, ahol a figyelmeztetést az ellenőrzőkbe is beíratták. A „lista" alapja egy rendőrségi levél volt, amelyben a BRFK egyik osztálya kért adatokat, többek között a már említett hat szórakozóhelyről, de hogy milyen céllal, azt máig sem lehet tudni. A lényeg az, hogy a kért adatszolgáltatás megtörtént. Ezután Xantus Judit a hivatal művelődési osztályával megíratta a bizonyos körlevelet. Az érintett vállalkozások tulajdonosai,természetesen felháborodtak az általuk diszkriminatívnak tartott lépésen, s kilátásba helyezték, hogy amennyiben a „listát" nem vonják vissza, akkor bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Karsai Károly polgármester, aki csak a botrány kipattanása után értesült az ügyről, nyilvánosan elnézést kért az érintettektől, és visszavonta a megbélyegző körlevelet. Ezt követően nem sokkal, Xantus Judit távozott az V. Kerületi Polgármesteri Hivatalból, és tízmillió forint úgynevezett lelépési díjat vett fel. Nemsokára a VIII. kerületben tűnt fel, mint főjegyző és a napokban itt is akcióba lépett. A piac elleni hatósági támadás attól a hogy a Verseny utcai Piac korábbi fenntartója, a Novák és Novák kereskedőház Zrt, az úgynevezett „stadion bazár” korábbi üzemeltetője a mostani események előtt végelszámolást jelentett be, attól fogva gazdasági tevékenységet nem folytat, alkalmazottai nincsenek. A végelszámolás megkezdéséig a Novák és Novák kereskedőház Zrt. megfelelően panaszmentesen fenntartotta a piaci működését. A Novák és Novák kereskedőház Zrt. a Verseny utcai Piac üzemeltetőjeként természetesen minden ide vonatkozó, a piac fenntartásához szükséges és érvényes engedéllyel rendelkezett. A gazdasági körülmények (a végelszámolás) miatt, a Novák és Novák kereskedőház Zrt. a piac üzemeltetését átadta az Alpok Idősek Otthona Kft-nek, amely a folyamatos működtetés fenntartása érdekében megtette az ekkor kötelező lépéseket, vagyis kellő időben jelezte az illetékes hatóságoknak az üzemeltető váltást. Az Alpok Idősek Otthona Kft. nevére szóló piaci bejegyzést megelőző hatósági bejárásokkal kapcsolatban az előírásoknak megfelelően eljárt, a jelek szerint hiába. Hiába fizette ki a MÁV-val kötött területbérleti szerződést, hiába tett meg mindent a hatóságok kérésének megfelelően, hiába tett meg mindent a felvetett problémák megoldásának érdekében. Ennek ellenére az illetékes hatóság – a VIII. kerület főjegyzője Dr. Xantus Judit – 2009 október 08-i határidővel elrendelte a piac azonnali bezárását, amihez rendőri intézkedést is indokoltnak tart. A kiskereskedők természetesen felháborodtak, petíciót nyújtottak be, szóvivőjük kijelentette, hogy csak a múlt szombaton szembesültek a jegyző felhívásával, amely azt tartalmazta, hogy két héten belül bezárják a piacot. Ezzel mintegy ötezer ember kerülhet az utcára. Az árusok azt kérik, hogy adjanak még időt nekik legalább december 31-ig, illetve gyorsítsák meg a hiányzó működési engedély kiadását. Xantus Judit, a VIII. kerület jegyzője a petíció átvételekor elmondta: nemrégiben a piac új üzemeltetője adta be a működési engedély iránti kérelmet, amely jelenleg elbírálás alatt van. A működési engedélyt csak akkor adhatják ki, ha a piac minden feltételnek megfelel - közölte a jegyző, aki az elbírálás lezárását nem tudta időhöz kötni. Érdemes megjegyezni azt, hogy a hatósági bejárások még nem fejeződtek be, tehát a bezárás jogszerűsége megkérdőjelezhető. Kérdés: Ha adott esetben a BKV üzemeltetését csődhelyzete miatt a főváros átadná egy másik üzemeltetőnek, akkor is ugyan ezen a módon járnának el? Leállítanák a tömegközlekedést? Vagy ha a piac üzemeltetői, vagy az árusok tőkeerős, politikailag frekventált támogatókkal rendelkeznének, akkor is ez történne? A képlet egyszerű: Ez az eljárás nem más, mint a kettős mérce alkalmazásának ékes bizonyítéka. Hogy lehet az, hogy az Arzenál Bevásárlóközpont a szükséges ANTSZ engedélyek nélkül is megnyithatott – éppen Dr. Xantus Judit főjegyző asszony engedélyével. Lehet, hogy az adott területet valamelyik felülről leszóló nagykutya baráti köre már kinézte magának? Lehet hogy a nyomorgó kisember hétköznapi létfenntartása bántja valakinek a szemét? A verseny utcai piac a jelenlegi magyar valóság hű tükörképe. Az itt kereskedő kisemberek már megtanulták mi az, ha lyukas a szociális háló, mégsem várnak segítségre, csak egyet akarnak: hagyják élni őket. Ezek az emberek tudják, hogy csak egymásra és önmagukra számíthatnak, teszik tehát a dolgukat, vagyis dolgoznak, megpróbálnak megélni. Megtehetnék, mint oly sokan, mégsem állnak sorba a segélyért.

Ezeknek az embereknek már nincs veszíteni valója.

Magyar Kisvállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége
Bocs a nem idevágó témáért... de hát minden út a fideszhez vezet ;)

index.hu/belfold/2009/10/07/pinter_ala_raknak_a_titkosszolgalatot_is/

Mint a Bourbon (?) ház.

Semmit nem felejtenek és semmit sem tanultak.

Legalább a látszatot mutathatnák, hogy ez már nem "az" a fidesz, amelyik oly nagyon kimutatta a foga fehérjét a kormányzása alatt.
@hapcika: "a sok csövi pont a bejárat mellett hugyozik, szarik. A piac üzemeltetőjét többször felszólították már rendezze a helyzetet, de nem tette"

Debreceniként nem tudom (és kevéssé érdekel) mi is ott a helyzet, DE ahogy írod: "a bejárat mellett", vagyis mellett, amiből az következik, hogy az már a hatóságok (pl. az önkormányzat) felelőssége!
@travis: "piacon vett karácsonyfaizzók miatt kigyulladt egy lakás...
Az életveszélyes gyerekjátékokról nem is beszélve."

Van rá hivatal, hatóság?

Nem tetszik, hogy ebben az országban *mindenre* van állami szervezet, hatóság, hivatal és mégis *semmi* nem működik, egyik sem végzi valósan a feladatát.
@travis: "piacon vett karácsonyfaizzók miatt kigyulladt egy lakás, majd leégett az egész szint.
Az életveszélyes gyerekjátékokról nem is beszélve. "

na de az inkább kínaipiacos probléma. a lemezárugyári játékautó nem ráz meg senkit, legfeljebb kicsit elvágja a gyerek kezét, de azon meg túl kell esni.
@eMeL: Azért húgyozik ott, mert a piacon nincs nyilvános WC. Ez viszont a piac üzemeltetőjének a feladata, mint ahogy a piac bérli az utcát, fizeti a közterületért a díjat, ha sok a lomárus.
@Sátán meg a Jocó: Költözz oda, ne a távolból dumálj. Ha visszafele elolvasod a kommenteket találsz egy két környékbeli véleményt is. Próbálj 2 órán keresztül sorba állni azon a részen, ha meccsre akarsz jegyet venni.
könnyű kézzel vágok 8-as menetet akár első nekifutásra is, csakhogy 10-es csavarom esztet a képességemet nem respektálja kellőképpen, ezért asztán piac ügyileg meglehetősen reszketős a szociális érzékem, no meg káromkodva nosztalgiázni ölég snassz is, szarni, hugyozni meg ott van a kossuth tér.
Tényleg fura vagy Árpád, ha nem lenne személyes érintettséged, akkor távolról nézve az írnád, hogy végre az európai értékrend felé mozdul valami, amibe nem fér bele a tanúsítvány nélküli selejt, koszos/mérgező gyerekjáték, lopott "használt" holmik árusítása. Meg olyanokat is írnál, hogy a szemétnek a hulladékfeldolgozókban van a helye, nem a város közepén, és hogy az ottani árusokat is inkább kellene közmunka programba bevonni, mint hagyni nekik az adócsaló tevékenység folytatását.
Olyanokat meg régebben sosem írtál volna le, hogy egy államigazgatás részeként működő önkormányzat erkölcsi okokra hivatkozva mondjon le adóbevételekről, de azért fizesse ki az utcák takarítását, az adminisztratív dolgozóit, gondoskodjon a rendfenntartásról, stb.

Ettől függetlenül abban igazat adok, hogy régiségekre, szocialista relikviákra van igény, és érdemes időszakosan, kulturált körülmények között vásárt rendezni, ahol pl. a standbérletből befolyó pénz fedezi a tényt, hogy 100 forintos sakkfiguráért senki nem fog számlát kérni, adni. Illetve a vásár utáni alapos takarítást is fedezi.

Olyan, mintha nosztalgiád lenne a gőzmozdony, mint napi használatú közlekedési eszköz, vagy a wc a folyosó végén típusú bérházak után.

Egyszerűen egy lengyel/KGST/bolha -jellegű piac állandó (nem időszaki, nosztalgiázó) jelenléte elfogadható pl. egy fejletlen afrikai országban, de az ottani szag, kosz mellett te sem szívesen laknál.

RIP Verseny utcai piac, teljes életet él, természetes módon halt meg.
Nem tudom, ez a sima-csarnokkal meg a népiesch stadionnal szemben a legmegfelelőbb helyen van-e, hogy nem fordul-e elő - már csak a nagy számok törvénye alapján is - törvénytelenségből származó portéka, hogy a piac higiéniai és a fekete-/szürkegazdasági vonzatairól már ne is beszéljünk, de az ördögbe is...

... ÁRPI, IGAZAD VAN!

(Végre. :)
@Tóta W. Árpád: "voltak biciklik, lehet, hogy lopottak is, de nem volt sok. 12-20 darab összesen talán. nem az a főprofil."

Egyetértek. Lehet, hogy előfordult esetleg alkalmi tolvaj egy db biciklivel, de hogy az az 1-2 fix helyet bérlő kerékpárral (is) foglalkozó kereskedő (köztük a kínai) leginkább osztrák/német lomis bringákat árult, az tény.
@Tóta W. Árpád: "legfeljebb kicsit elvágja a gyerek kezét, de azon meg túl kell esni."

Hát, feltéve, hogy nem a legrosszabb helyen vágja el, vagy időben beérsz vele a kórházba, ha kiszedett belőle valamit, és lenyelte. De a franc akarja ezt megvárni? Már csak azért is mondom, mert tudtommal neked is van egy kisfiad.
@EG0:

Hmmmm, én ingadozó vagyok, akár a középparaszt, mert most bizony ez is elég meggyőzően szólt hozzánk. Valszeg középen lehet a zigazság...

...mármint európai értelemben véve.
Kár, hogy bezárják!
Viszont a jó hír, hogy a győzikét meg a mónikát is betiltják.
Kár, hogy ez nem igaz.
@Karesz (Charlie):
Te Charlie, de ha csak a furatba lehet menetet vágni, akkor mi a fenét fogsz belehajtani csavar gyanánt? Arra a csavarra is rá kell valahogy vágni azt a menetet!
Lehetőleg szabványosat. Most is a metrikus a divat, mint az én időmben? Volt egy olyan is, hogy Withworth, ha jól írom. Létezik még?
Már megint kiöntik a fürdővizzel a gyereket.
Ámbár a Xantus Juditról olvasottak alapján gyanakszom, hogy itt talán nem a szokásos hungarikus hülyeség működik.
@Karesz (Charlie): "Arpi! a menet vagjak, megpedig furatba (lyukba) es kell hozza 3 db acel kütyü, eggyel nem lehet menetet va'gni,"

a menetvágás az, amikor egy rúdra csinálsz menetet (tehát apacsavart). amikor anyacsavart csinálsz, az menetfúrás.

@travis: a műanyag gagyikból előbb jön ki mindenféle alkatrséz, mint a lemezautókból. egyébként a lenyelés-parán már túl vagyok, miután beláttam, h nem szedhetem fel a gyerek elől a világ összes kavicsát és botocskáját.

@EG0: "Meg olyanokat is írnál, hogy a szemétnek a hulladékfeldolgozókban van a helye"

éppen azt írom, h itt nem szemétről van szó. a 12V-os motort nem kell "feldolgozni", a kopott csillárt nem kell beolvasztani, ezeket ugyanis még lehet _használni_.

az egész recycling-hiszti egy tévút, ahogy most van. veszel egy botmixert a teszkóban, rá van írva, h ha beszart (jövőre), akkor légy szíves visszavinni a megfelelő helyre, és majd ott reciklálható lesz, hurrá. sokkal többet érne, ha 1. nem szarna be, tartós lenne, 2. meg lehetne javítani, de ez pl ott kezdődne, h csavarokkal kéne összerakni, nem pattintófülekkel, ami letörik.
@Tóta W. Árpád: na de örülök, hogy van fogalmad róla!:)
@hapcika: "Azért húgyozik ott, mert a piacon nincs nyilvános WC"

Én eddig úgy tudtam ez a köjál (lánykori néven) feladata. Kimennek, ellenőriznek. Jegyzőkönyveznek, határidőt szabnak. Büntetnek és ha sokáig nem oldódik meg a kérdés, akkor felfüggesztik a működést, amíg meg nem oldódik a probléma.

Megtették?
Ha nem, akkor kire is haragszol?
"Száz forintért ez eleve egy szépen megmunkált acéldarab, ha csak vécéhúzónak szerelem fel, akkor is jól jártam."

Láttam már hasonló hozzáállással feldíszített lakást, nem mondanám hogy szép volt.
Különösen jó ízlés kell hogy mutasson is valamennyire egy ilyen mix, még ha külön-külön rendben is vannak az alkatrészek.
@EG0:

"Tényleg fura vagy Árpád, ha nem lenne személyes érintettséged, akkor távolról nézve az írnád, hogy végre az európai értékrend felé mozdul valami, amibe nem fér bele a tanúsítvány nélküli selejt, koszos/mérgező gyerekjáték, lopott "használt" holmik árusítása."

Ez a poszt (vagy inkább spot?) is része lehet az "Emberarcú liberalizmus" felé forduló sorozatnak.
Én 20 éve nem jártam ilyen piacon, és sokkal többől élek mint ezek a szerencsétlenek. De! A büdös, retkes, tetves közhivatalok minden ge*i bürokratáját ki****nám egy uránbányába és hagynám hogy boldoguljanak ott.

Tudjátok miért zárják be, mert pénzbe kerülne egy kicsit rendesebb körülményeket teremteni, ahol normálisan vizelhetnének pl. Könnyebb kivenni a kenyeret 2000 ember szájából, mint tenni valamit. A mocskos úristenit ezeknek a hazaárulóknak!
@Tóta W. Árpád:
Nem gondoltam volna, hogy Árpi a menetfúród ekkora vihart kavar. Egy kis kurzust tartok akkor menetalkotásból. Menetet többféleképpen lehet létrehozni, a külső menetet azt általában metszik (házilag) nagyiparilag mángorolják (lényegében rápréselik) és a speciális meneteket esztergálnak. Amit a piacokon lehet kapni az menetmetsző külső menetre kell hozzá egy speckó hajtóvas és a belső menetekre menetfúró amint már fönt leírtam abból létezik 3 fokozatú (zsákfurathoz) és létezik 1 fokozatú anyamenetfúró ami ugyanazt a menetet hozza létre mint a 3 fokozatú csak ezt átmenő furatokhoz használják. Ezeből mind létezik metrikus és withwort és elképzelhetetlen mennyíségű variáció menetemelkedés (egy kis politika) jobbos és balos. A balos meneteket egy beszúrással szokták megjelölni az anyán vagy a csavar fején. (Lásd gázpalack) Hogyha ezt valaki nem veszi észre akkor letekerés helyett meghúzza mint a barom. Ha még valakinek menetkészítéssel kapcsolatban kérdése van szívesen válaszolok!
A tévedések elkerülése végett: van WC.
Igaz, fizetni kell érte.

Persze "régen" bizonyos helyek (éttermek, pályaudvarok, stb.) működéséhez előírás volt az ingyenes nyilvános WC.
De még ma is pl. a szupermarketek meg tudják oldani, hogy a bevétel terhére ingyenes WC-ket üzemeltessenek.
Én is odajártam sarcmentes DVD-ért. MErt hogy Artisjusnak nem fizetek semmit az tuti.

Aki meg a szagot firtatja. Ajánlom menjen végig egy belvárosi utcán bármikor.
Pl Kazinczy utca VII. ker. Hajléktalan, húgyszag, szarfolt. Fele "emberi", fele kutya. És még DVD-t sem árulnak.
Úgy látom elszállt...akkor mégegyx.

Elég végigmenni bármikor a VII ker bizonyos részein. Pl, Kazinczy utca. Hajléktakan, húgyszag, szarfolt. Fele "emberi", fele kutya. És még olcsó DVD-t sem árulnak
Na, kicsinálták a piacot. Szemetek!
index.hu/kultur/eletmod/2009/10/08/bezart_a_verseny_utcai_piac/

Pedig nekem még mindenképp kellett volna egy gömbölyű faedény, hogy gomba alakú lámpát csináljak belőle.
@Szulákné Gyurcsány Judit (ex Seqoia):

"Láttam már hasonló hozzáállással feldíszített lakást, nem mondanám hogy szép volt."

A Te lakásod diszitették ilyen bigyókkal?
Ha igen,elfogadható az érvelésed.

Saját célra,akkor mindig a készitő izlése a mérvadó.

Azt hiszem ez mindenben igy van.
@eMeL: A működési engedély az önkormányzat hatásköre. Az előző műk.eng. kiadása kinek a számlájára írhatjuk, nem tudni. ( Pénzzel sok mindent el lehet intézni.) Egy biztos közvetlenül szembe van a Syma csarnok, a Stadion, az Aréna hotel és a Stadionok metró megálló kijárata. Ezt vedd figyelembe, meg azt is , hogy ezen létesitmények több hasznot hoznak mint a piac és a létesítményekben is nagyon sokan dolgoznak. Évekig jártam a Kerepesire dolgozni nem messze onnan és csak elszomorított a látvány. A szállodából sok turista gyalogol le a Dózsa György úton a Hősök teréig, ez is szempont. Gyere fel a Loki meccsre és tapasztalni fogod, hogy a létesítmények abszolút elsőbbséget élveznek.
@6.Lenin:

Szia Lenin!

"Én postatörténetet(is),blues zenét, bármilyen hanghordozón gyüjtök és ha látnád mi mindent mentettem meg az enyészettől,..."

Postaépítészet Magyarországon (Magyar és német nyelven. Ha érdekel.... utánvét nélkül, grátisz. Csak most, és csak Neked:-) De tényleg, komolyan.

Üdv.
most az jutott eszembe, olyan 15 eve. meg egerben eltem
es hat a fiamek kimentek labdarugni es egy csaladnal szalltak meg mi meg visszahivtuk Oket
namost azok egyfolytaban "ocskapiacra" akartak menni es mentunk is
talan mezokovesden volt
es vasaroltak, vasaroltak, vasaroltak
teszem ozza orvos-tanar hazaspar 2 gyerekkel
amugy meg igy van, bar lehet nem jol
a csorok AFA-s szamla nelkul arulnak
a gazdagok meg csak az AFA-s szamlat
@travis:
"Nem telik el év úgy, hogy ne hallanánk karácsony tájékán olyanról, hogy piacon vett karácsonyfaizzók miatt kigyulladt egy lakás, majd leégett az egész szint.
Az életveszélyes gyerekjátékokról nem is beszélve."

az efféle portékák minőségi, használhatósági kockázatai (tudomásom szerint) eléggé közismertek, hiszen minden évben, főleg a szezonhoz közeledve a sokat átkozott "média" is ezt harsogja, de nem egyszer értelmesen, normál hangerőn közli velünk...

ami a felelősséget,ill. annak megoszlását illeti (tisztelt véreim), egy része valóban az illetékes hatóságoké. no, de a többi?
nem kell nagyon találgatni, a t. "lakosság"-nak is van rettenetes nagy felelőssége. nem a hüje politikusok ösztökélik a "nép"-et arra, hogy kétes minőségű, tisztázatlan származású műszaki eszközöket piacok legszéléről, gyalog-járdák kellős közepéről "vásároljanak". egy ún. "felnőtt" állampolgár számára adva van a döntés lehetősége (és felelőssége is), hogy izzó-füzérnek látszó objektumot áramforrással rendelkező üzlet-helyiségből, vagy "bárhonnan" vigyen haza...
persze, hiába a média "erölködése", ha a felhasználók egy része háttérzaj-forrásként használja a tévét-rádiót, stb...

nyilván, a hatóságok "munkája" is hagy(hat) kívánnivalót (nem keveset) maga után...
Hála istennek bezárják végre azt a nyilvános szeméttelepet,a sok répa,akik szarnak minden közlekedni vágyóra,kiszaladgálnak a kocsik elé,odaszarnak,hugyoznak,tiszta fertő az egész,rendesen a belváros egyik szégyenfoltja az a hely...
Jaj de kár érte valóban...
@6.Lenin:

"A Te lakásod diszitették ilyen bigyókkal?"

Beba..na

"Saját célra,akkor mindig a készitő izlése a mérvadó."

Hogyne!
Csak ne hívjon vendégeket.
"...azt mondják, folytatják majd a lőrinci piacon, de hát az rohadt messze van, ..."

Pontosan hol is van ez a piac?
A bbc-n az ilyen helyekről műsort forgatnak, itt meg bezárják.

Ha nem láttátok volna: Két csapat versenyez az ócskapiacon, hogy adott idő alatt egységnyi összegből ki tud nagyobb értéket felhajtani.
@hapcika: "Egy biztos közvetlenül szembe van a Syma csarnok, a Stadion, az Aréna hotel és a Stadionok metró megálló kijárata."

Vagyis isten is arra teremtette, hogy rendberakják és egy többek által emlegetett nemzetközileg is szerethető (*) piac lehessen. Persze az ilyesmik nem "maguktól" keletkeznek, tesznek értük ;)

(*): pl.
w.blog.hu/2009/10/05/elefant_a_verseny_utcaban/fullcommentlist/1#c7282609
w.blog.hu/2009/10/05/elefant_a_verseny_utcaban/fullcommentlist/1#c7290781
w.blog.hu/2009/10/05/elefant_a_verseny_utcaban/fullcommentlist/1#c7278461
A bakonyi bacon egy magyar városi legenda.
Ha az igazi érdekel: www.etymonline.com/index.php?term=bacon
Zárás előtti napon kimentem utoljára a Versenyre pár órácskára (olyan sokan voltak mint hétvégén). Hallottam ezt-azt, de hogy miből mi az igaz az majd kiderül. Pl. azt hallottam hogy autópiac lesz a bolha helyén, lebontják a büféket, csak néhány pavilont hagynak meg. Volt aki szerint egyszerűen tartozás van a háttérben, "Novák fizetett, a másik kettő nem". Egy néni azt mondta hogy az újpest-palotai piacra fognak menni (felüljáró alatt van a víztoronynál). Egy cigány bácsi, aki odakinn árult azt mondta hogy ők bizony ki fognak menni az utcára árulni, reggel 5 -től 8-ig. Eddig is kinn árultak, nem érdekli őket hogy bezár a bazár.
Leginkább régi magyar térképeket jártam ki menteni az enyészettől, amit csak tudtam be is szkenneltem és feltettem a terkepek.sg-1.hu/ -ra.
Egyik kedvencem a csonka magyarország térkép 42-ből, olyan állapotban van hogy nem szívesen nyúlnék mégegyszer hozzá - a szagáról nem is beszélve - de beszkennelve és a cafatkák összeillesztése után már szívesen nézegetem.
A 28-as rendőrségi térkép meg gyakorlatilag szétmállott a kezemben, a szkennelés után egy hétig beteg voltam - dehál'istennek nem kolera volt ... :-)
Ez egy nagyon jó cikk: pont az, amiért örömmel jövök ide.

Néhány megoldási javaslat a probléma gyökerére:

1. Számlaadási kötelezettség - kiérezhető a cikkből, hogy a megszüntetését tartanád jónak, pedig van jobb megoldás! Kapjon egy modern pénztárgépet a szaki az államtól úgy, hogy az árát nem kell előre kifizetnie. Ha egy év alatt felszámít annyi adót, amennyibe a pénztárgép került, az övé ingyen. Ha nem, akkor csak a különbözetet kell fizetnie.

2. Tudjon olyat a pénztárgép szoftvere, hogy egy usb sticken a szaki hónap végén letölthesse az adatokat és 5 gombnyomással beküldhesse az APEHnek.

3. Az Önkormányzat ne helypénzt kapjon, hanem mondjuk a bevétel 1 %-át, amit a fentebb említett módon frankón ki lehet számolni.

4. Kerüljön a lom (használtcikk, akármi) a különösen kedvezményes 5%-os ÁFA kategóriába, ez ugye egy 200 Ft-os tételt kerek egy tizessel drágítana meg...

Ennyi. Csak annyi kéne hozzá, hogy a büdös kommunisták közül valaki végre kihúzza seggéből a fejét.
@msmester:

Többen irták,hogy az ilyen helyeken előforduló árúcikkek nagy része lopott.

Bevételi bizonylat

1 drb türkizkék női kerékpárt (gy.sz. A12BZX25036)L.Romeó(Bp.Nyugati Pu. aluljáró)lakóstól vásárólva 500,-HFt-ért.A fent nevezett egyén a fenti kerékprt O. Dezső(lakhelye ismeretlen) egyéntől kötötte el, amikor is O. Dezső a restiben ivászattal volt elfoglalva.

1 drb olajos kép(amúgy festett papir,vizfesték) Mária +1 csecsemő kinézetű +rénszarvas.-saját forrából,besurranásból.
Értéke, becslés alatt,de max.kb 300,-HFt

Ha már hivatalos útra terelnénk a dolgot.

Viszont láttam olyasmit is,hogy önkormányzati dolgozók kértek helypénzt az árú becsült értéke alapján,de max 5000,-Ft.Ebből a pénzből pedig az önk. biztositotta a kultúrált körülményeket.Olyan területen,ahol van nyilvános WC,zárás utáni takaritási költség.Ész és akarat,ennyi.
A bolhapiacok ranglétráján messze a 90-es évek eleji miskolci "zsarnai" piac vezet. Mára - lefelé - átlépkedte a verseny utcát, de 91-ben... Aki ott és akkor ismerte meg a bolhapiac fogalmát, az verseny utcai portékához nem nyúl.
Na jó: két PIKO-katalógus, á50,- egy szovjet akssitöltő (egy szakadt pufferkondival) ezerért és a svéd militarys sráctól (aki leginkább holland levéltárosra emlékeztetett finom drótkeretes szemüvegében) egy erdeti M44-es amerikai goggles, újonnan, kettőért. Ez megérte.
De az a nyomorult hangulat ami óhatatlanul erőt vesz távozáskor az emberen(a fogyasztón), bizony nem kívánatos érzés.

A Margit híd környékéről kilakoltatott csöves piac nagyságrendekkel elviselhetőbb volt, talán a közönségességben, erkölcstelenségben és primitivitásban alulmúlhatatlan róma gagyizók nemléte miatt.

A 8-as menetfúró jó választás, csak arra kell figyelni, hogy ha nem a - minimális műszaki műveltség birtokában könnyedén felismerhető - egymenetes gépi menetfúróról van szó, akkor meglegyen mindhárom lépcső. Hajtószár van a Pistánál.
Érdekes vagy néha Árpi, ezzel a post-oddal most nem értek egyet. Mutyi-ország ellen rendszeresen "felszólalsz" az én világképem szerint teljes joggal. Mutyi-ország viszont csak akkor fog megszűnni, ha kortól, nemtől, pártállástól és szociális helyzettől függetlenül megszűnik hogy valamit "okosba" veszünk vagy adunk el. szerintem mindegy, hogy egy 700 Ft-os, el nem vámolt fejlámpáról vagy egy centrum kft-nek kiadott kerületről van szó, a mutyi az mutyi. Felülről kellene megkezdeni a tisztulást, de romantikusan támogatni alul sem kéne. Szerintem inkább szégyen, hogy ez a folklór része.
@mutyika: Ebben igazad van, a törvény az törvény. Ugyanakkor meg lehet nézni azokat az országokat, ahol nem divat, sőt megvetett dolog ez a nálunk szokásos mutyizás. Pl. az USA-ban és az Egyesült Királyságban pofon egyszerű módon tehet szert az ember ún. self employed (önfoglalkoztató) státuszra, és utána a rá vonatkozó adózási és egyéb szabályok is ugyanilyen egyszerűek. Azért van ez, mwrt tudják, hogy ugyan ezek az emberek nem fognak túl sok adót befizetni, de legalább így nem kell nekik segélyt adni, megoldják maguk az ellátásukat. Nálunk pl. ha egy nyugdíjas néni kitalálná, hogy süt otthon pogácsát, amit elad, hogy kiegészítse a nyugdíját, az ötlete tuti elvérezne valamelyik hatóságnál, a hasznát meg elvinné az APEH meg a társadalombiztosítás.

Itt a piacnál szerintem pont az a helyzet, hogy az olyan emberek megélhetését lehetetlenítik el a bezárással, akik a segély helyett megpróbáltak valamit maguk tenni a megélhetésükért és ennek nincs túl jó üzenete, még akkor sem, ha a működésük nem volt teljesen szabályos.
Százszónak is eggy a vége a piacra SZÜKSÉG VAN !! Ha igazak a terjedő hírek NOVEMBER 1 -től KIFOG NYITNI a piac. Igaz ez is szájhagyomány utján terjed CSÖKKENTETT TERŰLETTEL!Ha valaki majd biztosat tud irjameg ugyan itt!! MJ
@Jenőúr: éppen ma beszéltem a piac parkolóőrével (mert a parkoló működik), és azt mondta, hogy januárban fog nyitni, annál előbb "semmi szín alatt", mert olyan dolgokat írtak elő, amiket annál hamarabb nem lehet megcsinálni.
Mi a helyzet a piaccal? Azóta hogy bezáratták a környékén sem jártam. Meg van még?
süti beállítások módosítása