W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Hol gyávaság van

2009.01.25. 15:30 Tóta W. Árpád

Dagadó kebellel büszkélkedik a környezetvédelmi miniszter a budaörsi Tescóban, és jó oka van az örömre. A hipermarketek mostantól visszaveszik a műanyag palackokat, sőt a sörösdobozokat is, és ezzel hétmérföldeset lépünk, arccal a környezetvédelem felé. A probléma nyilvánvaló és közismert: állampolgár hazaviszi a Tesco-kólát, megissza, hozzá még legurít néhány sört is, a göngyöleg meg megy a kukába. Ez így nem jó, mert ezeket újra lehetne hasznosítani, ha nem a többi szemét közé dobálnák, és akkor annyival kevesebb lenne a szemét a legális és illegális lerakókban. A cél tehát az, hogy állampolgár szelektáljon, vigye a palackot és a dobozt a helyére, ahol szakszerűen feldolgozzák.

Mostantól erre komoly ösztöndíj készteti őt, ugyanis a palackok darabjáért 1, az aludobozokért pedig 2 forint üti a markát. Ezek archaikus összegek, valaha így néztek ki:



 

Sajnos sem egy-, sem kétforintos nincs már forgalomban, ezért a palackot és a dobozt kötegelve, ötdarabos kontingensekben tudják csak beváltani, mert így lehet érte kiadni a létező legkisebb címletet.

Egy tálca sörösdobozzal a zsákmány megközelíti az ötven forintot, amiből akár egy káposztás pogácsát is vásárolhatunk, ha az éppen akciós, vagyis kissé állott.

Valamit valamiért

Ugyanezekben az áruházakban a bevásárlókocsiba nem egy, de nem is öt forintot kell bedugni, hanem mindjárt százat; száz darab kólásflakon árát. Régebben elmentek hússzal is, de a százas jobban bevált. Hogy miért? Nyilván azért, mert a kedves vásárló, miután behányta autójába a száz palack kólát, egy húszasért esetleg nem viszi vissza a kocsit a helyére. Hóban-szélben kellemetlen több tucat métert talicskázni vele – basszák meg a talicskájukat! húszér? Akkor inkább ottfelejtjük a szomszéd kocsiállásban. Húszasért még az ügyeletes hajléktalan sem biztos, hogy visszatolja.

Százasért még épp igen. Az már két töppedt pogácsa. Vagy egy a frissből.

Ezt a rendszert betétdíjnak nevezik, és mint a bevásárlókocsik példája mutatja, remekül használható arra a célra, hogy az ügyfél használat után visszavigye az illető dolgot a helyére. Ehhez nem szükséges, hogy a palackot újratöltsék, tökmindegy, mit csinálnak vele – azt csinálják egyébként, hogy néhány fillérért eladják nyersanyagként, és lesz belőle mobiltelefon meg esőkabát. Az eljárás lényege az volna, hogy ha az ügyfél a kukába dobja a csomagolást, vagy az erdőben szórja szét, akkor nem kapja vissza darabjáért azt az ötven-száz forintot, amit letétbe helyezett, amikor a benne lévő ásványvizet vagy kólát megvette. Ennyiért már megérné vállalni a kényelmetlenséget, a sorbanállást, a szeméttel való ügyködést, annak hazacipelését kirándulásról. Egy forintért, drága miniszter úr, kurvára nem éri meg, a hajléktalannak sem. Mert ha kettőbe vágja a palackot, és kiül vele az aluljáróba, akkor abba ötveneseket fognak dobálni a jótét lelkek. Annyi pénzt, amiért neki egy órát kellene turkálni a szemétben, ha reciklálásból szeretné előteremteni. Aztán eltámolyogni a Tescóba ötven palackkal, mint valami furcsa lufiárus.

A dánok a sörösdobozért egy koronát, körülbelül 40 forintot fizetnek, és ugyanennyit kapnak vissza, amikor beváltják. A finnek kicsivel többet, 15 eurocentet, a németek viszont 25 centet, 72 forintot adnak érte. Tehát amikor a dán vagy a német polgár nem a lakóhelyéhez legközelebbi erdőben teríti szét az üres göngyöleget, hanem felelősnek tűnő magatartást tanúsít, az nem azért van, mert ő okosabb lény nálunk. Hanem mert a minisztere okosabb a miénknél.

Az okos lány és a hülye király

Miniszter örvend, gépet ad át, hulladékgazdálkodás kipipálva. Nem mondhatja senki, hogy ez a kormány nem tett a környezetért.

Például kinevezte a jövő nemzedékek ombudsmanját, akit szorgalmi időszakban keddenként a Parlament büféjében lehet szembeköpködni. És még szmogriadót is csináltak egyszer! Igaz, rögtön hozzátették, hogy ez egy opcionális riadó, nem játszik, aki nem akar. És most íme, pénzügyi eszközökkel ösztönzik a szelektív gyűjtést. Egy forinttal.

Csak nehogy népszavazás legyen belőle.

Minden egyes lépésben ott van a mérhetetlen impotencia, a nyáladzó gyávaság, a szarosgalambság. Jaj, csak meg ne bántódjon valaki! Jaj, észre ne vegyék, hogy csináltunk valamit! Mert ha bevezetnék a betétdíjat úgy, hogy azt megérezze a lakosság, akkor az azt venné észre, hogy tegnap még nyolcvan forint volt a kólaízű üdítőital, most meg már száznyolcvan. Hö! Mámeg! Drágulás van, monnyonle! És teljesen biztosak benne, hogy lehetetlen megértetni, vagy legalább elhitetni a hülyemagyarral: azt a pénzt visszakapja. Pedig ennyire talán mégse hülyék. Százasért visszatolják a kocsit, be van bizonyítva. A magyarságkutatás fontos felfedezése.

Addig óvatoskodnak, gyáválkodnak, amíg papíron marad minden. Azt még csak-csak látják, hogy merre volna az arra, de mire a szándékból döntés lesz… fogpiszkáló, ha azt is el nem basszák.

Baj van, nincs pénz! Oké, kiadáscsökkentést, gyorsan! Tizenharmadik hónap nyista! Ja de, azazhogy, hát azt mégse lehet. Kompenzáljunk, szűkítsünk, szociálisan, igazságosan. Na, ezt is megúsztuk. Ó baszki, de még mindig baj van és nincs pénz! Vajon mitől? Pedig hozzányúltunk… darabonként egy forinttal.

Hol gyávaság van, ott gyávaság van. És ráadásul azt képzelik magukról, hogy ez az okos lány meséje. Hozott is meg nem is, a zseniális, a leleményes, a bölcs.

Pedig ez a hülye király meséje. Azé, akit Gyurcsány Ferenc tolt félre, hogy helyette ő csináljon valami nagyot. De hát ezt meg tudta volna csinálni Medgyessy Péter is. Horn Gyula meg pláne. És ha élne, Grósz Károly sem hagyná, hogy csak úgy hirtelen bevezessék a betétdíjat.

Csak a jók mennek el.



Címkék: mszp gyurcsány reform magyarland

330 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr63900748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szelektivbe is elviszik az emberek. Pedig ott 0 forintot kapnak. Lehetne több, de kezdetnek nem rossz.
w!

Ja, ez az ország még a marxizmusban él. Szellemileg, testileg egyaránt. Egy dimenziós, szociális gondolkodás van. Ez addig megy majd amíg be nem következik a rendszer teljes megsemmisülése, a gazdaséág összeomlása. :-) De én azt már nem várom ki.
Szerintem se kell ilyen negatívan hozzáállni :-D
1. Mi már régóta gyűjtjük odahaza szelektíven a flakonokat és a fémdobozokat. Előbbit régebben gyűjtőbe dobtuk - repecs által is említett 0 forintért - csak mert tudatosan élünk :-D, ma már van egy palackzsugorítónk amivel hő hatására egész kicsire töpörödik a flakon - jó játék mondhatod, ha már mindenáron negatív akarsz lenni...
2. Az hogy többért vegyék vissza mint a jelképes 1-2 forint valószínűleg azt vonná maga után, hogy megemeljék az eladási árat, ám legyen...s akkor talán több flakon kerül vissza a boltba, mint a kukába.
3. A Tesco-s kocsik mostanában 10 forinttal is remekül működnek. Véletlenül vettem észre és azóta ezt használom.
valahol el kell kezdeni.
Simán el tudom képzelni hogy hajléktalanok, akik megélhetési szinten gyűjtik az alumínium dobozt, majd ott fognak üzérkedni a tesco beváltóhely környékén, be-bepróbálkozva 3 netalán 4 forintot adva a dobozok darabjáért.... szép új világ.
mindenkinek gratulálok, aki elviszi a szelektívbe (én is! én is!), de az egy másik rendszer. az azoknak szól, akik önként megteszik. az érzékelhető betétdíj meg nem kérdezi meg, hogy ön óhajt-e részt venni a reciklálásban, vagy sem, hanem azt mondja, h 50 forint per darab.
Nálunk a házban vannak szelektív kukák eleve (papír, pillepalack ésatöbbi), meg kiégett izzó- és egyéb lámaptest-gyűjtő, még a sarki szelektívig sem kell így elvinni a cuccost, és csodák csodája a házban lakók oda viszik a pillepalackot, pedig nem fizet érte senki, csak hát miért ne, ha már ott van.
Az igaz, hogy a gyűjtőbe eddig is 0 forintért vittük le, csak épp a gyűjtő 2 háztömbnyira van, a Tesco meg 3 km-re. Na most, az biztos, hogy én nem fogom sem gyalog, sem busszal, sem pediglen kerékpárral (más eszközöm nincs) levinni az 50 pillepalackot 50 forintért... bedobom a gyűjtőbe, de a Tesco-ig el nem viszem. Ezzel nincs is baj, de aki eddig kidobálta, ettől még ezután is ki fogja. Egy ilyen osztályozó-berendezés árát nem hozza vissza éves szinten ez a kezdeményezés. Az van, amit Árpi írt: kipipálták, hogy megvan.

Persányit vissza!
Azért ha valamilyen lobbi áll a háttérben, akkor nem jellemző a gyávaság - jól példázza ezt az "energiatanúsítvány", amit sikerült drágábbá tennünk (fizetésparitáson számolva) mint az EU országoknak. Magamtól idézek ( forgomorgo.blog.hu ):

Ami a szakembereket illeti, egyes EU országokban mesteremberek, például kéményseprők is végezhetik a tanúsítást - nyilván barátságosabb óradíjért, mint egy mérnök. Az EU kétféle utat lát a szakmai minőség biztosítására. Vagy szakirányú felsőfokú végzettség plusz gyakorlat (ennek hiányában vizsga), vagy felkészítő tanfolyam és vizsga. Az egyszerűsített tanúsítvány kiállítására akár kéményseprő is képes lehet, vagy olyan, az épületfizikában járatlan szakember, mint az azbeszt-ellenőr. (Ő amúgy is meg kell nézze a házat adásvétel előtt Franciaországban) Nálunk ezzel szemben mi van? Szakirányú diploma után még végezz el egy drága továbbképzést (a törvény előkészítésében részt vett tanárok szervezésében), vizsgázz le, utána tanúsíthatsz.
Amióta van szelektív gyüjtő a közelben, azóta oda viszem. De hogy 1 forintért elvigyem ennél messzebb, az kizárt. 100 ilyen palack tudja valaki, mennyi helyet foglal? Egy közepes autó csomagtartója megtelik vele. 100 Ft-ért! Mert ennyivel kézben el nem mész sehova :) Talán ha össze vannak nyomva, én legalábbis úgy viszem, amikor összegyűlik 6-8 szatyorra való. Fordulok 2-szer és letudva egy időre. Így is 14-20 darab fér egy szatyorba, fajtától függően. De még így is dagadtak a szatyrok, egyik fülét lehet csak megfogni. A fémdobozokkal meg az a helyzet, szerintem, hogy akinek annyi dobozos italra telik, mert ugye a dobozos drágább, az nem fog vele vacakolni, hogy 1 forintért rakosgassa.
Szóval értem én, hogy jó szándék áll mögötte (legalábbis feltételezem!), de azért mégis Besenyő Pista bácsi jut az eszembe: "Nooormááális?"
Hát ez bizony nem kezdet!
Hihetetlen, hogy ezt valaki értelmes dolognak tartja!/Mármint az 1 és 2 forintot./ Szerintem ezt az elkeseredettség mondatja, mert az ember érzi, hogy valamit csinálni kellene.
Ez azonban megalázó. Ki az, aki öt forintért elmegy a tesco-ba, mikor ott a ház elött a szelektiv gyüjtő.Ennyire azért nem vagyunk hülyék!
@Kutyi:

A legkomolyabban, minden elismerésem e tudatos környezetkímélésért!
/én bevallom, csak néha dobok szelektíve:)/

Másfelől, ha mindenki hasonlóan gondolkozna s járna el, indíthatnál egy jól jövedelmező Flakontöpörítő kisvállalkozást is!:)
1 Ft-ért én nem fogom visszavinni a palackot és a sörösdobozt sem a városszéli teszkóba, mert eddig is levittem a szelektívbe ami 20 méterre van a háztól. 50-ért 100-ért talán elcipelném.
más...
a hivatalosan is környezetszennyező vállalatoknak miért éri meg befizetni minden évben a büntetést, és miért nem szerelnek fel pl. szűrőberendezést a kéményre?
az általános választójog a demokrácia halála
Lehet kapni háztartási palackprést. www.thermopress.hu
8900 forint, de megéri, visszaviszel 8900 palackot, és pénzednél vagy.
Mivel éppen Dániában lakom, ahol JÓL megoldották a visszaváltást és a sörösdoboz kb.35 Ft, amit a vevővel ki is fizettnek előre. Viszont a 2 literes palackok már 105 forintba kerülnek, amit érdemes visszavinni, még itt is.
A Horngyulát nem kéne annyira impotensezni, merthogy bevállalta a Bokros-csomagot. Sőt, inkább az ő 1994-98-as tevékenysége az etalon a mai szociknak.
Nem tudom, manapság mennyit kóstál, /szép fonott kosárkám van/ de emlékszem, mikor valamelyik üzletláncnál /tán Spáréknál/végre papírzacskót is lehetett kapni, nyilván has. megfontolásból.
Szépreményű elképzeléseik már ott dőltek saját dugájukba, mikor a müanyaghoz képest, árát 10-20/?/ forinttal magasabban állapították meg.
Namármost innentől kezdve.....

Az a misztikus és megérthetetlen számomra, hogy például a betétdíjas sörös doboz/petpalack már legalább 20 éve létezik például Svédországban.

Vannak tanulmányok róla, hogyan éri meg, milyen hatása van a társadalomra, környezetre.

Simán csak el kellene olvasnunk, és dönteni a bevezetés mikéntjéről.

Kész receptek vannak a gazdaság legtöbb területére 50év kísérleti eredményeivel.

Mi pedig képtelenek vagyunk ezeket átvenni, lemásolni és simán alkalmazni. Micsoda barom hozzáállás az, hogy mi is járjuk csak végig az UTAT.

Ezekben az esetekben nem az ÚT a cél. Itt konkrétan egy vargabetűvel évtizedeket spórolhatnánk.


De ezt is csak elteszetoszáskodni tudjuk.
És ez persze országspecifikus. Semmi köze a kormányokhoz.
@Am580: a tavalyi változás óta nem teheti meg: nincs már olyan, hogy légszennyezési bírság, ha határértéken TÚL bocsát ki, bezárják. Remélem, örülsz (velem együtt) a változásnak:)
Én húsz literes ballont használok. Lehet hozzá hűtő-fűtő adagolót kapni kicsi forintért, azután havi három ballon visszaváltásával le van tudva az egész.

Tóta, teljesen egyet tudok érteni a mostani cikkeddel(pedig általában nem szoktam)
Az ötlet nem rossz, de valaki figyelje, hogy mikor teszi rá az 1-2 forintokat az árukra a Tesco.
Húsz literes ballon, havi három ballon, egyszeri visszaváltás. Hideg meleg vizes adagoló kicsi forintért.
Csacsiságot írtál Árpád. Iszonyú sok palackot visznek vissza a homeless-ek. Ami a vicc, hogy kiszedik a szelektívből száz számra. Ez nem most indult a tecsóban, hónapokkal ezelött. Azt, hogy miért most esik róla szó, nem tudni.
Én ingyen is leadtam volna, ha lett volna hol. Így legalább van hová vinnem. A tetemes összeget pedig nem fogom megvárni se, annyit nem ér az időm.
Én meg attól tartok, hogy ezután a hajléktalanok majd nemcsak az üveges szelektív kukát borogatják fel - ahogy most - hanem a többit is, hogy kiszedjék a flakonokat. Vagy ez ilyen összegek (1 és 2 Ft) mellett nem fenyeget?
Nekem is egyből ez jött le a hírt hallva, hogy ennyiért nem sokan fogják visszavinni.

A bevásárlókocsik mintája jó ötlet. Palackonként plusz száz forint az árra, amit visszakap. Mindenki visszafuvaorzná, az biztos.

Csak lehet ebből is az lenne, mint a vizitdíjból, hogy valaki biztosan népnyúzást kiáltana, és megtorpedózná az egészet.
persze, h ráteszi a tesco a betétdíjat, miért ne tenné?
Ez a Thermopress nagyon jó dolog, csakhogy 1000W-os. Idézem: "Egy másfél literes palack zsugorítása átlagosan 20 másodpercet vesz igénybe, és 2007. évi átlagos háztartási áramdíjjal számolva 17,6 filllérbe kerül." Na, ez mára már kicsit drágább és 100*20 másodperchez hozzájön a cimke eltávolítása (mert a készülékbe cimke nélkül lehet palackot rakni), a készülékbe való rakosgatás, úgyhogy 100 darabbal el lehet vacakolni simán 1 órahosszat. És mindezt már csak kb. 80 Ft-ért, mert a villanyköltség lejön belőle. És akkor még nem is a tiéd a készülék, hanem a szomszédtól van kölcsön. Bomba üzlet! :)
@Am580: A demokrácia halála az, ha az eltartottak kerülnek többségbe. Ja meg az erőforráshiány, ez végzett eddig az összes demokráciával, ennek sem sok van már hátra.
ne tévedjünk el, vagy préseled, vagy visszaviszed... az automatikus osztályozógép nem tud mit kezdeni az összepréselt palackoddal.
Kivételesen egyet kell értsek veled. Ez már önmagában is paradoxon, de hát vaktyúk is talál szemet...
Én biztosan nem fogok 1-2 forintért megpakolva rohanni a tescoba. Kiszámoltam, nagyjából 400 palack ásványvizet és 200 palack colát iszunk meg évente. Optimistán két forinttal számolva ezért 1200 forintot kapnék a tesconál egy évben. Ezért az 1200 forintért ami kb. fél órai keresetem gyűjtögessem, cipekedjem az üres flakonokat és kuncsorogjak 5 forintért? Ugyan. Az utca végén cirka 40 méterre van több szelektív kuka. Évek óta szelektíven gyűjtjük oda a szemetet. Szinte mindig tele van, nem győzik hordani. Bár mostanában még könnyebb dolgunk van, mert a szomszéd kissrác viszi a suliba, versenyeznek, hogy ki tud többet gyűjteni és a nyertes kap vmi jutalmat, ők is szelektíveznek. Semmi értelme nem lenne a palack árát beépíteni az árba, mert a többlet bevételt ami ebből származna, nem a környezetvédelemre fordítanák, hanem benyelnék nyugdíjra, vagy odaadnák vmi havernak. Ha beépítik az árba az szívás lesz, mert a 40 méter séta helyett cipekedhetek vissza a tescoba és a cipekedésen túl 50 forinttal számolva évi 30.000 forint jönne vissza, de a benzin amivel odamegyek a tescoba lenne kb. 32.500, vagyis tuti veszítenék az egészen és még cipekedtem is. Akkor inkább ingyen leviszem az utcasarokra.
Én szelektíven gyűjtök otthon, amit lehet az elviszem a hulladékszigetre, a zöldet komposztálom (falu ugyi), fával fűtök a hamu is megy a komposztba, így allig van szemetünk. Mióta a két gyerek nem pelenkába szarik, azóta heti 30-40 litert tudunk összekaparni. Joggal gondoltam, hogy kérek kisebb edényt, persze azzal a feltételezéssel, hogy majd arányosan kevesebb szemétdíjat is fizetek.

A szolgáltató (Rekultív Kft.) válasza:


"2008. évi hulladékkezelési közszolgáltatási díjemelési javaslatunk részeként szerepelt, az eltérő űrmértékű konténerek, adott feltétellel, történő lakóingatlanra való kihelyezésének lehetősége, melyet a 2000. évi hulladékgazdálkodási törvény, és a hozzátartozó kormányrendeletek lehetővé tesznek. Ezek, a következő eltérő űrmértékű konténer kihelyezési lehetőségeit jelentik:
Egy, vagy kétszemélyes háztartás jogosult, a 60 literes űrmértékű edényzetben történő ürítésre. Háromszemélyes háztartás jogosult, a 80 literes űrmértékű edényzetben történő ürítésre. Ez mellett természetesen azon háztartások számát is fel fogjuk mérni, ahol a "2000. évi XLIII. törvény", és a hozzátartozó kormányrendeletek alapján megkötött közszolgáltatási szerződésben meghatározott ingatlanonkénti egy db 110, vagy 1 db 120 literes űrmértékű konténernél nagyobb űrmértékű, vagy több darabszámú konténer van kihelyezve ürítés céljából. Ezen ingatlanoknál felajánljuk, és igény esetén megkötjük az egyedi nagyobb űrmértékű, vagy darabszámú hulladékgyűjtési szerződést."

Tehát a szolgáltató majd megmondja, hogy mennyi szemetet termelek és mekkora kukám lehet. (persze nagyobb az bármikor)

Ezek után van értelme szelektíven gyűjteni. Olyan ez mint a napkollektorom, meg a szigetelt házam kontra támogatott földgázár - saját pénzemből védhetem a környezetet. Persze majd, ha jön az ingatlanadó, akkor majd dob a ház értékén, így a fizetendő adón is, hogy energetikailag fasza.
Ááápi, betétdíj van egy ideje, a gyengébbek kedvéért: "környezetvédelmi termékdíj".
Aki fával fűt, az megfelelő pelenka (műanyagmentes) használatával reciklálhatja azt is. Ezt nevezik barna energiának. Ausztriában van már külön babakaka-erőmű is.
a termékdíjat nem kapod vissza, tehát a lakosságot nem ösztönzi semmire. azt akkor is kifizeted végleg, ha a palackot utána az árokparton szórod el.
@Kutyi: a "villamos palackzsugorító" fából vaskarika. Alighanem többet árt,mint használ. De írd ide a műszaki paramétereit és megvitatjuk. (Teljesítmény- vagy áramfelvétel, 1 palack zsugorodási ideje, a készülék előállítási költsége stb.)


"Kész receptek vannak a gazdaság legtöbb területére 50 év kísérleti eredményeivel."
HÁT PERSZE!
Mindenre, az egész gazdaság, igazságszolgáltatás, egészségügy és társadalom működésére kész receptek vannak, jól bejáratott demokráciákban.
(Még válságostól is, amire most jaj de jó hivatkozni a szakadék mélyén.) De akkor, ha átvennénk mindezt, akkor milyen lehetőség maradna eljátszani a nagy (és önzetlen - bruhahaha) varázslót?! Még hogy átvenni a megoldást?!
Hát azt már nem! Még hogy egy ilyen okos, büszke nép másoktól tanulja, mit hogyan kell csinálni?! Majd mi, okos, bölcs vezetők - kormányoktól nem függetlenül! - megmutatjuk, mennyivel jobban tudjuk, mit hogyan kell! Elköltünk rá jó sok pénzt (természetesen számunkra "megbízható" körben), hogy kitaláljuk a megoldásokat. Néha lesz kis kitérő a szakadék mélye felé, de az irány, az jó! "MI", nem járhatunk rosszul.
A nép, az istenadta nép meg ezt mind-mind megérti, mert szereti kedves vezetőit.
Remélem, kedves Walter Melone, már nem annyira misztikus, hogy a megfelelő helyeken miért nem tűnik fel az, ami neked, nekem és még sok "alattvalónak" viszont igen: hogy a problémák jó részére már kitalálták a megoldást
normális országokban. (Csak azokra nem, amiket nálunk sikerült specifikusan gyártani.) Akkor hát miért is nem vesszük át a megoldásokat?
Nekünk pont a tesco mellett van a gyűjtőkonténer, így akár oda is vihetném. Viszont így nem várom meg, amíg összejön 10-20 darab, ráadásul ebben a teszkóban még nincs gyűjtés.
Egyetértek. Szerintem is a büdös komcsik újabb manipulációjáról van szó.
A probléma csak az, hogy ha ők két forintot fizettetnek, és a cikkíró szerint 72 –t kéne, akkor a cikkíró pont 36-szor akkora komcsi, mint ők. Ne a politikusok meg a bürokraták és ne is egy vérző szívű újságíró döntsék el, hogy mi mennyibe kerül. 40 év éppen elég volt belőlük, többek közt arra, hogy megtudjuk, hogy mennyire kiváló környezetvédők. Egy egész infrastruktúrát filléres üvegek visszavételére kiépíttetni – ehhez nagyon értenek. Nem veszik észre, hogy az ipar bizonyos dolgokat minden államibeleugatás nélkül már régóta újrafelhasznál. Sok minden másnak, például haznált WC papirnak nem igazán gazdaságos a recirkulálása.
Megjegyzem hogy Dániában az 1-3 korona csak félig elég az újrafelhasználás kikényszeritésére. Amit az ember otthon fogyaszt azt talán visszaváltja. De amit az utcán azt minden gondolkozás nélkül kidobja. És az ebből élők járnak hajléktalanszatyrukkal és szépen összeszedik a kidobottat.
"És az ebből élők járnak hajléktalanszatyrukkal és szépen összeszedik a kidobottat. "

Tehát az 1-3 korona nem félig, hanem teljesen elég a reciklálás kikényszerítésére. Aminek hasznos eleme a hajléktalan. (vö. "lebontó szervezetek")
az összes szelektív gyűjtöt ki fogják belezni a brazilok
"Tíz forint a forró lángos, le van szarva Kádár János"
dehogynem éri meg egy forintért.

Utóbbi időben egyre többször jönnek a brazil vagy félbrazil kollegák, szemétszedő vasakkal turkásznak a szelektív kukákban, csak azért, hogy amit mások oda vittek vissza, abból ők pénzt csináljanak.

Egyelőre még nem barmolták szét magukat a kukákat, de ami műanyag és nem tetszik nekik (mondjuk mert nem kólás, hanem mosogatószeres flakon), simán lebasszák a földre, és nyilván nem pakolják vissza a végén.

Most ezt így, tényleg???
Tóta, megint demagóg vagy (mikor nem?).

A visszaváltható (újrafelhasználható) palackokért nem kapsz (legalábbis nem mindegyikért) 50 Ft-ot, pedig az nem egyből a szemétbe megy. Már miért adnának ennyit azért, amiből azonnal szemét lesz?
Tegyék rá a termékre? Az 50-70 Ft-os ásványvízre 50 Ft palackdíjat? Eszednél vagy?
Gondolkodnod kéne, mielőtt írsz. Legalább néha.
Az a baj, h tótawének teljesen igaza van! :)
Abban is, h kiakad, bár tökfölöslegesen. :( Röhej vagy sírnivaló - akár ebben a sorrendben is -, de a hulladékhasznosítás/visszavétel az egyik legnagyobb biznisz kis hazánkban. Ehhez képest az a morbiditás, h egy, azaz EGY magyar forintot kínálnak a visszavitelért... Igen, pontosan arra gondoltam én is!

ÉS a most nagy csinnadrattával átadott gépet majd pár hónap múlva szép csöndben el lehet szállíttatni (valamilyen jó kis dumával), de adigra már vki jó sok pénzt megkapott érte.

5-6 ével ezelőtti téma volt a környezetvédelmi termékdíj. A papír igazából senkit nem érdekelt. A pillepalack és a fémdoboz annál inkább. Vajon miért is?
megtelik a csomagtartó, meg palackprés?!?
ennyire töketlen itt mindenki? össze kell taposni, vazze!
@nyomasek_bobo: Forró zsírban sül a lángos, le van szarva Kádár János,
Sül a lángos Kalocsán is, le van szarva Marosán is.
Szerintem.
Igazából ez nem tanulmámy, hanem józan paraszti ész kérdése lenne. Ha az embert _érzékelhető_ összegre levágják betétdíj fejében, akkor vissza fogja vinni a gönygyöleget, ha nem, akkor viszont a környezettudatosságára van bízva, hogy mihez kezd vele. Mi magyarok pedig addig vagyunk maximum környezettudatosak, amíg az plusz energiát nem igényel, márpedig még a szelektív hulladlkgyűjtés is igényel valamennyit, hiszen szét kell válogatni, vagy eleve külön kell tárolni = macera.
Abban az országban, ahol a 25 forintba kerülő sörösüveget a polgár nyugodt szívvel kikúrja az autó ablakán, nem lehet elvárni az 1-2 forintos betétdíj fejében cipeléssze a tescoba. Ha a környezetvédelmi miniszter annyira tenni akar valamit, első lépésben talán eleve meg kéne tiltani az egyszerhasználatos PET palackok árusítását, vagy legalábbis annyira megadóztatni, hogy ne érje meg. Érdekes módon a hatvan forintos kólásüveget általában visszahordják az emberek.
@lápi lidérc: "Tegyék rá a termékre? Az 50-70 Ft-os ásványvízre 50 Ft palackdíjat?"

Ne tegyenek rá 50-70 forint palackdíjat, tegyenek rá 100-200 forint betétdíjat és záros határidőn belül nem fogsz találkozni eldobált palackokkal.
@A szerelő: "Tapossa laposra!" Az ingyé van :)
Jaja, Daniaban nagy biznisz visszavinni. Egy talca sorert lehet venni egy vekni kenyeret kb. Itthon ez egy zsomlere talan eleg lenne :)
"Már miért adnának ennyit azért, amiből azonnal szemét lesz?
Tegyék rá a termékre? Az 50-70 Ft-os ásványvízre 50 Ft palackdíjat? Eszednél vagy?
Gondolkodnod kéne, mielőtt írsz. Legalább néha"

Nyugaton ráteszik. Pl itt Dániában van olyan sör ahol a betétdij megduplázza a sör értékét.

Tegyék rá a betétdijat és ha visszavitted visszakapod. Képzeld működik aluminiumdobozzal is.
@DeMarco:
"Semmi értelme nem lenne a palack árát beépíteni az árba, mert a többlet bevételt ami ebből származna, nem a környezetvédelemre fordítanák, hanem benyelnék nyugdíjra, vagy odaadnák vmi havernak."
Nem megy, mert utána megy a vásárló viszi a göngyöleget és az kiadásként jelentkezik a boltban. Tehát a bolt, a plusz adminisztráció és anyagkezelés költségét leszámítva se nem nyer, se nem veszít a dolgon.

@gramercy:
Fogd fel pozitívan: hasznos munkát végeznek :)

@lápi lidérc:
"Tegyék rá a termékre? Az 50-70 Ft-os ásványvízre 50 Ft palackdíjat?"
Pontosan. Ezt teszi érdekelté a vevőt a reciklálásban.
Vicces mód ez a rendszer üveg esetében elég jól működött valaha.

A gond mindig azzal van, amit nem az a bolt adott el, mert az neki veszteség...
Affene: két napja már téma volt a zindex fórumán! Ott bezzeg mint barnamaci a fűben, mi? :DDD

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9186996
aki hővel zsugorítja a palackot az nem környezettudatos, hanem pont az ellenkezője
persze ha napenergiával szerzi a hőt az más

az ötlet jó lenne, csak megint félig csinálták meg, miért nem adnak érte tényleg többet
és tényleg pont olyan, mint a nem kötelező szmogriadó
Na és a környezetvédelmi díj, amit az előállítónak és az első viszonteladónak kell megfizetnie, azt vajon ki fizeti ki? :D

Mért nem betétdíjas inkább minden?
@Tóta W. Árpád:

van mechanikus is, kecskeméten gyártja egy pali, valami tetőcentrum nevűek

és az tényleg környezetbarát, az elektromos nem az!!
Nem tudom, mi bajotok van? Örüljetek, hogy az aludoboz begyűjtés nem lett a pénzügyminiszter privilégiuma. Elvégre neki van benne a legnagyobb rutinja.
@Walter Melone:

igazad van, ki kell küldeni külföldre az okos embereket, hogy nézzetek meg, mi a jó
és vezessük be itthon is
Megint írtál is valamit, meg nem is...
Én nem értem, hogy jön ide megyó, meg Horn. Itt egyszerűen csak egy politikusról van szó. Mind ilyen, miért pont őket kell emlegetni?
Ez a thermo bigyó prés nem fogyaszt véletlenül áramot a préseléshez? Mert ha igen, akkor gratulálnék a környezetkímélő találmányhoz...
New York-ban 1 centet fizetnek a sörösdobozért. Mégis összegyűjtik és visszaviszik. Pedig az 1 centért le sem hajolnak a földre, hogy felvegyék.
Amikor a skandináv országokban elkezdték az alumíniumdoboz visszaváltást, automatákba kellett bedobálni a dobozokat, a gép felismerte a dobozt, a végén meg nyomtatott egy blokkot. Így alakult ki a szemétturizmus, ahol a határmenti szupermarketek előtt kólásdobozokkal felpakolt autók parkoltak le külföldi rendszámmal. Ez azt jelenti, hogy még úgyis megérte nekik, ha több száz kilométert utaztak. Ma , legalábbis Németországban biztos, lézeres vonalkód-leolvasót szereltek a visszaváltó automatákba, hogy csak az saját országbeli szemetet lehessen visszaváltani, az üres dobozokat pedig bármelyik sarki boltba vissza lehet vinni, a kapott blokk pedig levásárolható vagy simán készpénzre váltható. A guberálásról meg annyit, hogy akkor senki nem túrja szét a kukát, ha tudja, hogy senki nem dob bele betétdíjas palackot, az utcákon, parkokban hagyott üres italosflakonokat-dobozokat viszont önkéntes utcaseprők gyűjtik össze. Ez egy nagyon egyszerű rendszer, csak át kéne venni, főleg, ha a vizitdíj-automatákat palackvisszaváltóra lehetne alakítani, és ha ebben az országban bármilyen automata két napnál tovább működne vagy csak működni akarna.
a vizitdíj-automatákat kéne úgy átalakítani, hogy összepréselje a palackokat és egy kórházi széfben elhelyezze
200 millióért megcsinálom a honlapját
saccper 60 Ft-ért kéne adni a palackot és a dobozt. Kötelezően. Kötelezően visszaváltani.
És a rendőrnek büntetni kéne, aki a nejlonzacskót kidobja a kocsiból, menet közben. Gépjárműelkobzással, majd az APEH elárverezi, és foldozza vele a költségvetési hiányt.
UNDORÍTÓ EMBEREK TÖMEGE ÉL EBBEN AZ ORSZÁGBAN!
Na, végre!

Egyszer még azt is megérem, hogy a postban kifejtett gondolat mentén meglátod, miért nem volt ördögtől való a "szociális népszavazás"? Ne mondd, hogy nem látod a párhuzamot...
A "hülyemagyar" evtizedek ota megszokta, hogy ne higgye el, ha azt mondjak neki, hogy visszakap valamit (lasd a cuculista era üvegvisszavaltosdijat, amikor 10 üvegböl 8-at siman visszautasitott az a bolt is, ahol vettek).

Miert hinne most el, hogy amibe ö belefeccöl mondjuk 40 erös magyar forintot, azt valaha is visszakapja ettöl a tolvaj magyar kormanytol?
@lápi lidérc:
és miért is ne?
besétálsz a tescoba veszel ásványvizet 60 helyett, 110 forintért, hazaviszed, megiszod, nem vagod ki a palackot, hanem ha legközelebb tescozol visszaviszed és kapsz érte 50 forintot.

Igazságtalan egy rendszer valóban...
@lápi lidérc:

Te is gondolkodj néha. Tipikus hozzáállás...

Megveszed az ásványvíz üvegjét 100Ft-ért. Vegyél meg egyszerre 2-3 zsugorral (mivel nem sikeres, aki egyenként cipelgeti az üvegeket). ugye 1 zsugor 6 üveg, azaz 12-18 palack szorozva 50Ft, amit a következő 2-3 zsugor árából LEVONNAK!!!

Tehát egy kurva petákkal nem kerül többe az ásványvíz! Ééérteeeem?

Másik: Amit anno tavaly-tavalyelőtt behordtak szemetet a németek, úgy látszott a tévében, h mind műa. palack volt. Kockába préselve. Egyetlen agyatlan parasztnak sem jutott eszébe mondjuk granulátummá darálni, aztán eladni nyersanyagnak? Hőzöngünk, mint állat, h a buzi németek, meg a buzi, aki ezen hasznot húzott. Jól kidühöngjük magunkat, aztán a cuccos marad ott, ahol volt. Mert ugye büdös a szeméttel dolgozni. Pedig abból simán lehet pénzt csinálni (újrahasznosítás, vagy említhetném Bécs példáját->szemétégetőből jön a város fűtése...)

Ez viszont a vízfejű magyaroknak megint nem volt jó, pedig a szomszédban is működik.
"Az Univerzum és az emberi butaság végtelen. Bár az elsőben nem vagyok egészen biztos" A mondás Einstein-né. Nos, ez a citátum nem kivételez velem sem,ezért csak mint tényközlő hívom fel szíves figyelmteket arra, hogy az "akciós" Arany Ászok 125 FT+ üveg, szemben az "akciós" dobozos Arany Ászok 185 forintjával. Tehát 60 forintért vettél egy piros dobozt, amit Tóta is nehezményez kicsit, de mindenkinek az fáj, hogy ezért csak 1 forintot ad a Tesco.Ha huszat adna , akkor is te vagy a hülye. Minek ilyet venni??? "Na jó, de az ásványvíz, az meg csak palackos!" Én 40 évig kínlódtam ásványvíz nélkül, nagyon szar volt, de nem haltam szomjan.Mostanra meguntam a cipelést, és a csapvizet lehűtöm a teraszon az ásványvizes palackban, barbár módon azt iszom.Nagyon szar, bár a világ 80 százalékának nincs ilyen egészséges ivóvize.Az eredeti kibaszás korszakában lehet tenni valamit az ilyen dolgokban is.
Magyarországon régóta nem tudunk két fogalom között különbséget tenni. Ezek az újratölthető és a betétes üveg. Svájcban 10 éve is betétes lehetett az a pet palack amit ha visszavittél az orrod előtt bedarálták. Hány riportot láttam amikor az aktuális okosember illetve sötétzöld ennek a két fogyalomnak a szorításából nem tudott kitörni. Igy nem lett magyarországon visszaváltható petpalack. Mert nagyon-nagyon sötétek vagyunk és nem tanulunk másoktól sem.
Nem vágom, hogy mitől "komcsi" a cikkben írt fasság. Worluk, neked a komcsi univerzális szitokszó. Kocsmai tempó, na. Visszavonatnám a Wurlitzer díjadat.
@Kutyi: Ha hő hatására megy össze a flakon, akkor azzal széndioxidot termel(tet)sz az erőműben. Biztos. hogy megéri még így is? Lehet, hogy a nagyipari zsugorító jobb hatásfokkal működik, mint a tiéd.
A következő ilyen baromság a bio-etanol lesz. Itthon nyomják ezerrel, hogy "ez a jövő" ahol pedig már néhány éve bevezették ott szeretnék leépíteni, mert zsákutcának bizonyult.

Ja, és a fordított ÁFA is erre a sorsra fog jutni.

Egyszerűen nem értem, miért kell nekünk ezt így csinálni.
@Walter Melone:
Jé! Megint egyetértünk. Megtoldom azzal, hogy kicsire nem néz a politika. Hozomra játszik, felelősség nélkül, mindig nagyot dobni, látványosat/látvámyosan. A 20 év mérlege így aztán siralmas. Még úgy is, hogy néha átvettek dolgokat, de "adaptálták a hazai viszonyokra", azaz, megfosztották a lényegétől. Mert csak a szavazat, mint Aranyborjú lebegett a szemük előtt.
Árpád, az általad vázolt rendszer nem működik úgy, ha csak pár Tesco, meg két Cora vált vissza dobozt és pillét. megveszed a Sparban, a Tescotól meg nyúlod érte az ötvenest? olyan barom multi nincs, amelyik ezt bevállalná.

volt egy hír nemrég, miszerint a szelektív gyüjtés bebukott. attól tartok, ezt a visszaváltás-dolgot annak kiváltására találták ki. ha így van, nemsokára megszűnnek a szigetek.
nem-e megerne nekunk exportalni a szemetet Daniaba vagy a germanokhoz,hamar ott ilyen jol fizetik a betedijat? csomagolas ugyanaz,kutya nem mondja meg,hogy hol adtak el a sorosdobozt...
Azért egy ici-pici különbség van ám a két dolog között:
1. A bevásárlókocsi visszatolása a Tesco érdeke, így egy alkalmazottat - aki levadássza a kóbor kocsikat - megspórol.
2. A betétdíjon egy fillért nem keresne, viszont fizetnie kéne valaki(ke)t, aki(k) visszaveszik, kezelgetik, stb., ez máris ok, hogy ne legyenek lelkesek.

Természetesen, ezzel az intézkedéssel (átvétel) nem lehet letudni a környezetvédelmet, de legalább pár ember nem kidobja, hanem összegyűjti a palackokat, és a legközelebbi teszkózáskor odafelé is megtölti a csomit. Visszafelé meg a csoffadt pogi elrágása után elégedetten büfizik, hogy tett valamit a környezetéért...
Tudod, amikor szmogriadó volt, akkor is sokan otthonhagyták a verdát, rendszámparitástól függetlenül, mert az emberek egy része még normális...
Kis lépés az embernek a végtelen úton...
Nem gyávaság ez W! Egyszerűen csak egy EU-s előírás semmitmondó letudása, hiszen a multi nyilván nem akar vele foglalkozni, csak elő van neki írva - hát olyan feltételekkel tesz eleget az előírásnak, hogy a hulladékforgalma nulla maradjon. De a posztod egyébként a legteljesebb mértékig betalált.

Palackzsugorító? Muhaha!!!!!!
Nekem is van. A kemény talpú cipőm. Csak nagyon keveset használom, mert gyakorlatilag nem veszek palackokat. Az újrahasznosításnál hatékonyabb a megelőzés.
Egyesek még a környezetvédelem címán is mekkora baromságokat képesek megvenni.
@jacint70: (és mások), a betétdíj bevezetése állami téma, nem a Tesco feladata. ez mindenhol így működik.
észtországban 1 korona, azaz kb 16 forint az üveg és a sörösdoboz.
Uraim!

A szelektív hulladék gyűjtésről egy negatív tapasztalati példa. Amikor a szelektíven gyűjtött üveget, műanyagot,papírt, látom, hogy egy szemetes autóba ürítik,egy helyre, akkor ebben így nehezen hiszek. A Németeknél az ember a különféle színes szemetes zacskók megvásárlásával veszi meg a szemét szállítás díjját is (Leverkurseni tapasztalat). A zacskó színei jelentik, hogy milyen szemét kerülhet bele, és a hét egy megadott napján csak a megfelelő színű zacskókat (zsákokat) viszik el. HA nem olyan hulladék van benne amit bele lehet rakni, ott hegyják. Ott ezt nagyon jól tudják kezeln.Bízok abban, hogy itthon ez egy pozitív kezdet.Minden út egy lépéssel kezdődik, így legalább ez megtörtént már itthon is, csak folytatni kell tudni.
Az elektromos zsugorító fából vaskarika, 1000W-os cekasz, 20mp-ig zsugorítja a palackot, ez 17fillér fogyasztás az átlag áramárban kifejezve/palack. Én inkább kézzel fejcsavarom a palackokat, igaz nem lesz olyan kicsi, mint a zsugorított, viszont jóval kevesebb helyet foglal így is, mint a rendes mérete, így a kukában jobban elfér, nem telik meg egy hét alatt a sok pille palacktól...egyébként meg sörből nem a dobozosan veszem, mert az drágább a szemét adó miatt (és ízre is rosszabb), hanem inkább üvegest veszek, az üres üveget kidobom (franc fogja visszacsörömpölni az üzletbe), a hajléktalanok úgy is összeszedik és visszaviszik.
@ninimimi: Nem érted baszki.
Ilyen szavazói arányokkal ilyen rendszerben + ilyen szocializációval NINCS SEMMILYEN "MEGOLDÁS".
Azért hinni lehet benne, az vigaszt ad, ha már más választásod nincs.

Változás abban az esetben lesz ha a fal adja a másikat, mint néhányszor már dicső történelmünk folyamán.
@Tóta W. Árpád: Bocs, ilyenem nekem is van... A számolásba elfelejted belevenni az elfogyasztott áram árát, illetve levonni, hogy milyen jól szórakozik vele az ember. Én kb. kéthavonta állok neki préselni, tart nagyjából két órát, ha moziba megyek, akkor az minimum egy ezres...
Egyébként - legalábbis nekem úgy tűnik -, ez az akció a "thermósoknak" kedvez, a Corában többet adnak a préseltért, ráadásul azonnal, nem kell tíz feladott zsák vonalkódjait összegyűjteni...
Sajnos a szelektív hulladékgyűjtésnek is van egy hátránya: a sok értelmi fogyatékos állampolgár a szelektív szigetekhez rakja le a sima kommunális hulladékát, mert az közelebb van 10 méterrel, mint a kukák. És mivel azt hetekig nem viszik el, a hajléktalanok/kutyák szépen szétszórják...
@reader613: Haha, a "brazil" kérdés, amiről szintén cak akkor fognak merni beszélni nyíltan, ha már rég késő lesz. Bár borsodnak már annyi, de kell még egy pár megye ami elesik. Akkor talán változhat a liberális (ez milyen szitokszó lesz egy évtizeden belül, kötelezően köüni kell majd mellé) hozzáállás.
@molaris:

"Jé! Megint egyetértünk"


Most kezdjek aggódni? :-))))))
nemetorszagban a visszavaltas 2003 januarja ota mukodik.
ami viszont lenyeges, kezdetben az eleg magas sapot akkor adtak vissza, ha szamlaval mutattad, hogy a lonyalat konkretan abbol a boltbol vetted. ha sajtpapirt elhagytad, akkor mondtak szorri, peztet elbuktad, lehet szajret kukaba dobni.

2006 majustol mindenhol mindent vissza kell venni, kiveve a nagyon kis boltokat. korrekt automatakba toljak vissza a flaskakat, az meg csengeti a zset, vagy a bont.
de.wikipedia.org/wiki/Dosenpfand
azt nem tudom, hogyan akadalyozzak meg, hogy kulfoldi cuccost elkezdjen valaki beletomni, ha az avtomat csak anyag szerint osztalyoz.
siman el tudom kepzelni, h. a tecsko nemetorszagba fogja visszaguritani, amit itt osszeszed :-P

most azt a megmondas, hogy kezdik unni a visszahordast a nepek, es minden masodik draga dijas flaska megy a szemetbe
news.google.de/news?hl=de&q=Einwegverpackungen+Pfand

a muanyag betetdij bevezetese amugy korrektul tonkretette az igazi visszaforgatott gongyoleget, amit legeslegeredetileg vedeni szerettek volna.
Die Mehrwegquote ist bis 2008 auf 31 Prozent zurückgegangen. Die hat sich seit der Pfandeinführung also praktisch halbiert. www.tagesschau.de/wirtschaft/meldung1066.html
reégóta először értek egyet az írással és a tartalmával.
félelmetes mennyiségű egyszerhasználatos pet palack és aluminiumdoboz kerül forgalomba és -jobb esetben- rögtön a szemétbe magyarországon.
az nem egészséges, hogyha a csövesekre építjük a szelektív hulladékgyűjtést. az emberek viselkedésén és hozzáállásán kell változtani. gratula annak, akinek megy betétdíj nélkül is, de:
amióta nincs is 1 illetve 2 forintos, nem röhejes ennyit kikiáltani betétdíjnak? akkor már miért nem 20 fillér?
A kecskeméti mechanikus zsugorító előállítása mennyi energiába kerül?
Az országba (netán külföldre) történő szétterítése mennyibe?
A lábam kéznél van, s apám ezt már évtizedekkel ezelőt lezsírozta anyámmal...
H mindenáron géppel akarod, akkor használd az álványos fúródat. (persze bekapcsolás nélkül)
Kivételesen nem értek egyet. Én jelenleg a ház melletti szelektív gyűjtőbe viszem le a palackokat szépen tömörítve, címkétlenítve, ahogy azt kell. Ha beépítenék az árba az 50-100 HUF betétdíjat, nekem rohadtul nem érné meg mondjuk ásványvizet venni. Mert én ennyiért sem autókáznék el a Tecsóba vagy a Korába. Egyrészt mert elvből kerülöm az ilyen helyeket, másrészt a benzin költsége és carbon footprintje kiütné a visszaváltással elért nyereséget. Gondolkozzunk már picit. Logisztikailag sokkal ésszerűbb lenne, ha végre mindenhol lenne szelektív gyűjtő, mert a Zemberek igenis használják, ha van.
@Walter Melone:
Mert amíg "rájövünk", h baromság és nem működik, addig néhányan nagyon jól élnek belőle...
:(
Mivel ez a néhány megnézte, hova tűnik a pénz belőle más helyeken és honi viszonylatban gyorsan odatette a cső végéhez a saját zsebét.
Tenyleg nem a reklam kedveert, de pl az Ikeaban nem penzesek a bevasarlokocsik es valahogy ott is mindenki visszatolja a helyere. Persze lehet hogy tevedek, de nem lehet hogy az emberek tobbsege visszavinne ha lenne hova?

Nalunk egy ideje kulon gyujtik a pet palackokat. A tobbit gyujtjuk es idonkent elvisszuk a szelektivbe. Papirok, fem es uveg detto. Bezzeg a tetrapakkot nem tudjuk hova tenni, az megy a kukaba. Pedig vinnem en a tescoba, meg penzt sem kene erte adniuk.

Amugy komolyan, van arra valami kimutatas hogy a hany szazalekban erdekli a reciklalas a magyart?
@kardinálispinty: nem ertem, ha nalatok mindenki a szelektivbe dobal akkor miert baj hogy a ti kornyeketeken a tesco pilleraktara uresen marad?
pedig ez az egy-két forintos megoldás nem lenne hülyeség, csak megint rossz helyen alkalmazzák. Például aki ezt kitalálta, és kidolgozta én annak adtam volna gépelt oldalanként 1 forintot, amibe pedig beleszerkeszt egy grafikont azért két jómagyar forint járt volna. De ha mát kitalálták ezt így ebben a formában, akkor javaslom, járjanak elől jó példával: egy politikus csak akkor kapjon 22 millás szolgálati ódit, ha visszavitt 22 millió palackot, vagy - és ezzel előbbre van - 11 millió aludobozt.
@TNJ: A szelektív gyűjtés szügségszerűen így kezdődik.
Ha az emberek már szelektíven gyűjtik és van belőle egy feldolgozható mennyiség, akkor lehet csak feldolgozóipart létesíteni hozzá. Mert nincs az a marha, aki nulla mennyiségre újrahasznosító üzemet létesít, majd kivárja tátott szájjal azt a néhány hónapot (esetleg évet) míg a lakosság hozzászokik a gyűjtéshez.
Úgyhogy a sorrend ez: először gyűjtés, aztán feldolgozóipar. Addig pedig muszáj egybe önteni - de ez téged ne keserítsen el, ha már egyszer elértél odáig, hogy külön gyűjtsed.
Szia Árpi!

Sok mindennel értek egyet amit írtál, főleg a töketlenséggel kapcsolatban. Azonban felhívnám mindenki figyelmét egy problémára. Mindenki ismeri a magyar mentalitást és találékonyságot. Ennek tükrében talán tudod, hogy a palackok egy preform nevezetű előre készített anyagból vannak amit utánna fújással alakítanak ki. Egy ilyen preform ára jelenlegb 8-12 FT + néhány forint előállítási díj. Tehát ha magas áron vennék vissza a palackokat pl. 50 Ft magunkat ismerve 3 másodperc kellene ,hogy valaki zsír új kb. 15 Ft-ba kerülő palackokat kezdjen gyártani és 50 Ft-t ért visszaváltani. Ez csak egy technikai probléma de talán nem lehet mellette olyan könnyen elmenni.
Brazilok, csövesek,komcsik, zsugorítás, madaras Tesco...stb.Meggárgyul az ember feje!Pedig csak annyi az egész, hogy ne vegyél ilyen dolgokat.Semmilyen szabály nem írja elő, hogy ne válaszolhasd azt a gyerekednek, ha rángatja a kabátujjadat, hogy..." Nem veszünk ice tea-t, mert cukros vizet a mama is tud csinálni.
ritka pillanat, teljesen egyetértek TWA-val...

Brazilok, csövesek,komcsik, zsugorítás, madaras Tesco...stb.Meggárgyul az ember feje!Pedig csak annyi az egész, hogy ne vegyél ilyen dolgokat.Semmilyen szabály nem írja elő, hogy ne válaszolhasd azt a gyerekednek, ha rángatja a kabátujjadat, hogy..." Nem veszünk ice tea-t, mert cukros vizet a mama is tud csinálni.
Nem akarok rosszmájú lenni, de ha több pénzt adnának érte "az ügyes emberek" szétvernék a szelektív-szigeteket és behurcolnák onnan a Tescóba a szemetet. (Én még diák vagyok meg minden, de éltem annyit ebben az országban, hogy egyből erre asszociáljak... Szomorú, de így "szocializálódtattak"...)
aloha
@Tóta W. Árpád: Részben állami téma, szerintem... Ha a "bót"-nak nem érdeke, nem fogja visszaváltani... Pár tipp a szabotálásra:
1. Mi ilyet nem árulunk, nem vesszük vissza!
2. A visszavételi részleg hétköznap 11 és 11:30 között van nyitva.
3. Nincs állandó személyzet a visszaváltóban, tessék csengetni kitartóan öt percet, mire előkerül valaki, aki leugatja a fejedet, hogy mit türelmetlenkedsz. (Élő példa, MOM Match)
4. A visszaváltót az áruházon kívül, a legutolsó parkolótól száz méter gyalogútra kell elhelyezni.

Amit "mondanivalózni" akartam, az az, hogy az sántít a párhuzamban, hogy egyik esetben - érdekeltség miatt - támogatja a Tesco, a másikban szabotálni fog...
En azert ennel pozitivabban latom a magyar valosagot.
Sajnos persze valszen az van, hogy sokkal jobban lehet a fiatalokban tudatositani a szelektiv kukazast, mint a kozep es idoskoruakban. Az is teny, hogy a nyugger nem iszik annyi kolat, inkabb markameggyet.

Viszont szerencsere szinte mindig hamar megtelik a szelektiv hulladekgyujto... orom az uromben, hogy megtelhetne jobban is, ha a sok, amugy igen igyekvo ember osszetrancsirozna legalabb felere azt a szaros muanyagpalackot. Sok esetben a kukak mellett helyezik el a mar nem befero szelektiv hulladekot. De legalabb odateszik, a kukasok meg munkajuk reszenek tekintik azok elvitelet (nem kell nekik paleszt adni, hogy figyu mar, ez itt a mellekes, told mar el a furikkal).

Lehet hogy azért nem magasabb a betétdíj, mert akkor tényleg visszavinnék az emberek. Hova? A rohadt magyarnyúzó multiba és ott vásárolnának is, és a sarkikisbót meg bedőlne. (Ami kereken a duplájáért adja a Tescós tejet)
A szelektív gyűjtésre sincsenek felkészülve, le vannak maradva az állampolgár mögött, mert felénk az összes papíros, műanyagos teljesen tele van.
A közelben van két szelektív sziget is, környezettudatos idiótaként oda viszem a papírt, műanyagot és sörösdobozokat.
Alig pár napja napja él ez a rendszer, de máris tapasztalható a megélhetési dobozgyűjtés.

A konténer kivágva. A buszon, ami megáll a teszkónál, szinte minden utazáskor két-három vidám ember hatalmas zsákokban – rajta ülnek! – hordja a dobozokat. Nem lehet beljebb menni, jó bűz van; a szelektívszigethez se nem merek menni, mert már kialakult a rongyos telepfelügyelet.
Köszönöm, köszönöm, köszönöm.
Nagy sietve végig rohantam az írásokat és a szelektív gyűjtésről akartam leírni azt amit az előbb TNJ jelzett. Ugyanis nálunk ugyan így megy. Én szórakozok vele,igaz az időmből kitelik, de jön a kocsi aztán puff neked.Egybe borítja az egészet. Így most már majd akinek három anyja van, az.
Egyébként nem is értem miért csodálkozunk ezeken a remek intézkedéseken.Szerintem ki is tüntethetik.Még ha hülyeség is, de már megdolgozott azért a pár milláért a csórikám.
Gondolom, hogy lesz (vagy ezzel az off-os beírogatási rendszerrel már volt is)aki elmagyarázza környezetgazdálkodástanilag is, hogy egy dolog a visszaváltható göngyöleg, mert azt nem ledarálják, hanem kimossák és általában ugyanazt töltik bele, és egészen más az eldobható göngyöleg, ami a recycling programok szerint alapanyagként újra hasznosul.
100 Ft-ot adni valamiért, aminek az értéke valóban nem több, mint 1 Ft, az nem ebbe a(z egyébként ótvaros-sz@r) kapitalizmusba való.
Ez az idealisták világa, amiből éppen TWA rajzfilmsorozata gyógyított ki, bebizonyítva minden 20 és 180 IQ közöttinek, hogy a szociális piacgazdaság a legf@szább dolog a világon...
A környezettudatos szemlélet kialakulása az ember (sajnos nagyon hosszú) szocializációs folyamatának a része, a csecsemőkorban kell, hogy elkezdődjék és a beszéd képességének elsajátításával folytatódik, bölcsöde, óvoda, etc.
Ez a folyamat nálunk nyomokban fellelhető, így marad a látszat-tevékenység, és ezzel a megállapítással sajnos általánosan egyet kell értenünk TWA-val.
Tulajdonképpen büszkék lehetünk erre a mi kis magyar baloldalunkra. A túlhaladott, trockista permanens forradalom után feltalálta a permanens reformot...

index.hu/gazdasag/magyar/gyfvalt09012/

Most komolyan, ki hisz még ebben!? A linkben amúgy a 09012 micsoda? Dátumnak rövid... Sorszám? :)
@Walter Melone:
Ez mutatja mekkora a szahara!:):)
@jacint70: Ugyan már... ez mind szabályozás kérdése! Tökös kormány (és parlament) csak röhögne az ilyen trükkökön, és a zseniálisnak gondolt ötletek másnapjára meglenne a törvénymódosítás, amiben sújtanák vagy hét számjegyű tétellel azt, aki szabotálja a törvényt.
Azért a magyar nem ennyire hülye. Pl. az Almássy tér sarkán látni hajnalonta, szorgos polgártársakat, amint a konténert megbillentve, igen jó hatásfokkal termelik ki a sörösdobozokat. Kilóra!
Az a baj, hogy azt is elb@sztuk.
Egészen a rendszerváltásig ebben konkrétan nagyon korszerűek voltunk.
Akkor még (nyugat)németek meg finnek hülye szemmel néztek a magyarra, hogy minek is viszi vissza az üveget a bótba, és mér is kap azér pénzt?
Pedig milyen jó is volt az hó végén!:D

A visszaváltás, betétdíj valamiért korszerűtlennek ítéltetett.
Eleve olyan feltételeket szabtak a boltoknak a visszaváltáshoz, ami miatt kifejezzetten utálták.

Nyilvánvaló, hogy csak a betétdíj - és érezhető árú betétdíj - segítene az ügyön igazán.

Jobban mondva igazából az segítene, ha nem csomagolnának annyit.

Az is mostani hír, hogy a szelektált műanyag és papir hulladékot nem veszik át a szemetes cégektől.
Állítólag ez is a válság miatt van, amit végképpen nem értek.

A hatvanas évek elején gyerekként reggelente én jártam a kannával a tejért. Le se beszélhettek volna róla, mert mire hazaértem a boltból megettem egy (vagy nem egy) friss kiflit. (Ha nem egyet akkor jött a szöveg otthon: Elfogyott a kifli a boltban!
Ezt nem nagyon kajálták.:D)
@záp:

az Ikea vásárlói köre és a teszkó vásárlási köre erősen különbözik
nem anyagiakban, hanem felfogásban
@Kreta:

Minden multi audio-vedejo osztalyan van egy tukor, az az aruhaz szive. Ha osszetorod, a bolt megszunik letezni.
Lehet erdemes lenne probalkozni...

Az a baj, hogy azt is elb@sztuk.
Egészen a rendszerváltásig ebben konkrétan nagyon korszerűek voltunk.
Akkor még (nyugat)németek meg finnek hülye szemmel néztek a magyarra, hogy minek is viszi vissza az üveget a bótba, és mér is kap azér pénzt?
Pedig milyen jó is volt az hó végén!:D

A visszaváltás, betétdíj valamiért korszerűtlennek ítéltetett.
Eleve olyan feltételeket szabtak a boltoknak a visszaváltáshoz, ami miatt kifejezzetten utálták.

Nyilvánvaló, hogy csak a betétdíj - és érezhető árú betétdíj - segítene az ügyön igazán.

Jobban mondva igazából az segítene, ha nem csomagolnának annyit.

Az is mostani hír, hogy a szelektált műanyag és papir hulladékot nem veszik át a szemetes cégektől.
Állítólag ez is a válság miatt van, amit végképpen nem értek.

A hatvanas évek elején gyerekként reggelente én jártam a kannával a tejért. Le se beszélhettek volna róla, mert mire hazaértem a boltból megettem egy (vagy nem egy) friss kiflit. (Ha nem egyet akkor jött a szöveg otthon: Elfogyott a kifli a boltban!
Ezt nem nagyon kajálták.:D)
Árpi, évek óta olvasom a blogodat, hozzászólni azonban nagyon ritkán szoktam. Most is csak annyit, hogy 90%-ban egyetértek az írásaiddal, jelen poszt pedig ismét azt igazolja (számomra), hogy a demokrácián bőven van még mit fejleszteni. Az a fajta "szarosgalambság" a döntéshozók részéről, amiről írsz, a demokrácia egyik sajnálatos mellékterméke. Nem vagyok ugyan híve a diktatúráknak, de ebből a szempontból hasznosabbnak bizonyultak: míg ugyanis a demokráciában a demokrácia természetéből adódóan esély sincs arra, hogy értelmes erők kerüljenek kormányra (hiszen javarészt idióták választanak), addig a diktatúrában legalább van esély arra, hogy a regnáló diktátor épp tehetségesnek született...
A szelektív gyűjtőbe csak tisztára mosott, szétválogatott mondjuk műanyaghulladékot lehet vinni. Hogy mennyi energia, víz elmegy erre a lakásokban, (hát a hővel való zsugorításról már ne is beszéljek, mert az a sötétzöldség teteje)az többet szennyez, mint maga a palack. Azt meg igen rühellem, amikor a lakóparkunkban a környezetbarát szomszédok az egyébként tüchtig, tiszta közös helyeken (előtér, park) szelektált szeméthegyeket halmoznak fel környezetvédelem jelszóval. A hulladékbegyűjtő cég vigye el a hulladékot, aztán jól felszerelt, hatékony üzemében dolgozza fel, vagy csináljon vele amit akar. Mellesleg a Mc Donald, meg hasonló "minta" cégek, meg ontják a szemetet.
@beki1: erre is van megoldás. Csak a címkével ellátott palackokat lennének kötelesek visszaváltani az üzletek. És egy komplett flexo üzem fenntartásának költsége szerintem elég elrettentő lenne...
@jacint70: kis lépés a környezetvédelemnek, de nagy lehetőség a Kormányzati Kommunikációs Központnak... :)

...reform maszop módra!
Nem értem, miféle szelektív hulladékgyűjtésről beszélnek itt egyek rosszhelyre született túlcivilizáltak, egyszer nézzétek már meg, hogy hogy viszik el azt, amit ti szétszelektáltok.

(Megoldás: 1 kocsival egybeöntve, ugyanoda, ahova a többi fost.)

További hasonló fejlesztési ötleteim: állatmenhelyen üzemelő vágóhíd, pedofilok által üzemeltetett gyermekmegőrző, széntüzelésű generátorral megforgatott szélelőállító szélkerék, lyukas aljú köztéri kukák.
Két dolog: Már több, mint egy hete visszaveszik. Múlt szombaton a szelektívgyűjtő kukákat már borogatták (alján van az ürítőnyílás), hogy kivegyék a tartalmát. Azokban nem 5-6 db van és akinek nincs pénze, annak valami tud így bejönni.
Másrészt, valószínűleg a TESCO-nak megéri visszagyűjteni így a saját forgalmazású sörök és üdítők palackjait a termékdíj fizetési-kötelezettségének olcsóbban tud eleget tenni, mint másként. Nem tudom, gondolom, mert "puszira" nem csinálnák maguktól.
En ingyen is visszavinnem. Nem kellene erte penz. Igy is szetvalogatom.
@vidéki suttyó:
"A "hülyemagyar" evtizedek ota megszokta, hogy ne higgye el, ha azt mondjak neki, hogy visszakap valamit (lasd a cuculista era üvegvisszavaltosdijat, amikor 10 üvegböl 8-at siman visszautasitott az a bolt is, ahol vettek)."

Mert meg kellene tanulni végre, hogy piacgazdaságban az _érdekeknek_ kell vezetni, nem vágyaknak, erkölcsi elvárásoknak és jogszabályoknak.

Csak annyit kell tenni, hogy az üvegbetét legyen 110Ft, de a visszaváltó csak 100-at ad érte. Nemhogy minden boltban visszagyüjtenek majd, de még vállalkozások is alakulnak, akik házhozmennek a palackokért.
Csak *akarni* kell... de csatlakozva twa-hoz: gyávák és lusták vagyunk akarni is.
Repecs, kutyi, stb.

A szelektívbe mondjuk csak akkor érdemes elvinni, ha előtte meggyőződtetek róla, hogy nem fogják összeborítani az egészet később a szeméttelepen...
@vomit:
"a muanyag betetdij bevezetese amugy korrektul tonkretette az igazi visszaforgatott gongyoleget, amit legeslegeredetileg vedeni szerettek volna."
Ez érdekes, erről mesélnél még?

@beki1:
Ez is érdekes felvetés. Megfontolandó, hogy ennek esetleg értelmes felső limitje az előállítási ár. Na, nem mintha egyelőre ez fenyegetne.

@Kreta:
Ez is jogos, hogy a "sarkibót" nincs felkészülve a hulladékkezelésre. Bár ezt régen is megoldották az üvegvisszaváltókkal, de ennek feltétele, hogy a betétdíj alatta maradjon az előállítási díjnak, mínusz a visszaváltó költségei és haszna...
Lehet, hogy ennek az egyenlőtlenségnek műanyag palack esetében nincs megoldása. Az acéldobozoknál (ugyanis nem alumíniumból készítjük) viszont lehet, hogy működik.
vajon ez az egész száznál több vagy kevesebb PET palackot fog érinteni?
Az lesz a legjobb az egészben, hogy a hajléktalanok most már nemcsak a visszaváltható üvegeket fogják kipecázni a szelektív hulladékgyűjtőkből, hanem a pillepalackokat és sörösdobozkat is.
Elérjük, hogy a lámpás kereszteződések után, minden gyűjtő mellé is állni fog egy szerencsétlen.
Szívesebben fogom szelektívbe hordani a visszaválthatatlan szemetem, ha egy részeg csöves/kiültetett "caládtag" várja érkezésem!
ha kiszedik a konténerből és elviszik a teszkóba, legalább lesz hely benne
@ Nem veszünk ice tea-t, mert cukros vizet a mama is tud csinálni.

Hát nem lennék a ismerősöd, főleg a gyereked nem, iszonyú spúr lehetsz a hozzáállásod alapján. Vagy talán szegény is? Miért hiszi minden anya és nagymama, hogy ő jobbat csinál mint egy olyan gyár aki főállásban alkalmaz olyan szakembereket / élelmiszermérnököket pl./ akik ezt tanulták és ezzel foglalkoznak reggeltől estik. Hamburger is jobbat csinálsz mint a MCD mi? A gyereket valószínűleg ártassz azzal, hogy szégyezkezik ha nem volt olyan helyeken, nem fogyassztott olyan dolgokat amit a társai. De te tudod.
Kedves Arpad,

szerinted amerikaban mennyit fizetnek egy visszavitt uvegert/palackert? OK, elarulom: 5 centet. Persze nem minden allamban, az kulon ra van nyomtatva a cimkere (altalaban 3-4 allamban van egyaltalan visszavaltas). Raadasul nem a boltban veszik vissza, hanem az erre kijelolt gyujtohelyeken, amibol nyilvan kevesbb van mint boltbol. Megis mindig sorok allnak a visszavaltohely elott. Igen, nem a kozeposztaly kukazza ki, hanem a hajlektalanok, es ok viszik vissza potos IFA-val a palackokat. Azokat a palackokat amit a tobbiek szelektiv hulladekgyujtes cimen vagy kulon raknak le, vagy beleontik a szemetbe a tobbi cuccal egyutt.
A Tescot nem vedeni akarom, mert nincs rajtuk mit, de mi meg valahol mindig nem hisszuk el, hogy nalunk joleti allam van.
Ritkán nevetek ennyit :)
Sajnos nálunk társasház, idiótákkal tele. itt a sarkon, nincs 10 lépés a szelektív hulladék. Van 2 kukánk, heti 3 szállítással. szerdán, pénteken, csak papír, és petpalack van benne, hétfőn kibugyog a háztartási szemét, mert az alja van tele szelektívvel. Nem értem az embereket. A legkisebb gyerekem is nagyon bulinak tartja, hogy reggel a hóna alá veszi a kólás üveget, és elballag vele a szelektívbe. Egyébiránt ha jól láttam a külföldi filmeket, ott a gyüjtő mellett ott van a mechanikus zsugorító, hogy több férjen bele.
Ha már a gyereket rászoktatod a szelektív gyüjtésre, és jó példával jársz elő, akkor nem okoz olyan nagy terhet. Papírt ugyis gyüjteni kell a kötelező sulis papírgyüjtésre, a műanyagokat szelektívezzük, üveges dolgokat nem veszünk, vagy csak visszaváltóst. Nem fogjuk visszavinni a tescoba. Így is tele a kocsi visszaváltandó üveggel, mert havonta egyszer megyünk shopingolni :)
Fél éve amikor láttuk a 0,25 eurós visszavételi árat, az ötlött a fejünkbe, hogy 80-100ezer darabnál kibérlünk egy teherautót, és irány Nyugat.
Ha ebbe az osztályozógépbe "sérülésmentesen" kell a palackokat berakni, akkor ez ugyanarról az ötletről szól, csak a rabszolgák 1 forintért össze is hordják.
1 forint?
Tehát 5 db-ot kell minimum bedobni, hogy értékelhető összeg legyen.
Árpi, te manapság miből élsz? már azt hittem ebben a hónapban nem is lesz több poszt:P
Teljes mértékben egyetértek a cikkel, de a válság, képviselői elszámolásos népszavazás, ki nem fizetett Colbert-híd story mellett biztos ez a legérdekesebb téma?
A száraz, akciós pogányát kifejthetted volna...izgalmasan hangzik:)
Amióta vízszűrő kancsót használunk, nem veszünk ásványvizet, 0 db flakon termelődik itthon. Ajánlom mindenki figyelmébe.
A betétdíjra létező dolog volt, ráadásul újrahasználható csomagolással, csak sajnos a csomagolóanyag lobbi szétverte. A még létező göngyölegekkel sem szeretnek foglalkozni az áruházak, mert nincsenek rákényszerítve. Ez így csak PR...
Reduce, reuse recycle (csökkents, használd újra, hasznosítsd újra) lenne az elv a hulladékokkal, amit mindenkinek tartania kellene...
@Kende Pepi:
Na akkor hajrá, hisz a legjobb úton haladunk épp efelé...
:)
:(
pincode vicces. vagy hülye.
@Lord_Valdez: a soros/kolas dobozok bizony aluminiumbol keszulnek.
sotetzold.blog.hu
nem az én blogom, egy zöld élettel barátkozóé, tulajdonképpen egy ötletgyűjtemény, amelybe mindenki írhat (eddig csak ő írt, meg nekem volt két hozzászólásom)
de talán ez a nézettségmentesség (vagy minimum reakcióhiányosság) engedi az embert megszólalni, kinyitni a száját, szívét, eszét, elmondani, mit csinál a valóságban, mit gondol a valóságban, mit ajánlana igazából, és ez a blog is ilyen, a környezettudatosság köré épülve.
amíg te nem tehetsz a csövesekről, a hulladéktelepek ürítésének ellenőrizetlenségéről, tehetsz azért, h szelektáld, újrahasználd, kandallóba eltüzeld, visszavidd vagy csak simán levidd a hulladékgyűjtőbe, az állam hátán (mindigy, ki irányítja) ezen az oldalon kisebb lesz a teher, mert megcsinálod te, mert megtudod, mert józan paraszti ész, jóindulat, kisebb lesz a teher, többet fog tudni tenni elsőkörben a hajláktalanok által szétszórt hulladék újbóli begyűjtéséért, 2 hónappal később a hajléktalanokat fogja foglalkoztatni a hulladék begyűjtéssel kapcsolatban, vissza is válthatja, le is vásárolhatja. ha egy hulladékfeldolgozó cég nem fog fegyvert az állam fejének, akkor az állam is elismeri, h ez neki isszonyatos kieséscsökkenés lenne, ami jó, mindenkinek.

igen, a németek technikáját én is láttam, okos, rendben van... egy euró egy műanyag pohár, amibe a sört csapolják. ha visszaváltod, vagy elmossák, vagy bezúzzák és újrahasználják. a pet és aluvisszaváltógépek meg egyben és sértetlenül fogadja csak el a terméket, amit ő maga bezúz. ha vmi nem okés, megmondja, mi az amiért visszadobta.

ha egy forintot ér a betét, akkor egy forinttal kell többet fizetned érte, ha 200at (mint egy német söröspohár), akkor annyival fizetsz többet érte, majd visszaváltáskor visszakapod. elméletileg mindegy mennyi a betétdíj, ha itthon tizet veszel és viszel vissza akkor 10 forintot váltottál be üvegre, és költheted visszaváltás után másra, kint 2000-et (pet palackok, meg alu dobozok 30-80 cent között vannak, sörösüvegek (!) 8-24 cent(!)).

mi visszaviszük az övegeket, mindigis visszavittük, nem is tudnánk mit csinálni, nem férne bele a kukánkba. tecsoba amúgyismegyünk, soksokezer forint is tud lenni (mondjuk 2 hónap után). műanyag palack évente 10. leszámítva a mosogatószeres, öblítős, mosószeres palackokat. pet palackos piát én személy szerint csak az egyetemen veszek és iszom ki, és ott szelektív a hulladékgyűjtés, de a családom többi tagja sem hozza haza ha vesz.

be is lehet rendezkedni úgy, hogy ezek ne foggyanak.

a világvezetés meg nyeljen vérhabos gec*t, h csesznek a betétdíjat (tisztelet a kivételeknek) általánosítani, kötelezővé tenni, leölni a szemétmaffiát, mindennemű környezetkímélési ötleteket elfogadni, megfontolni, kiviteleztetését kutatni, CO2 kvóták adásvételén kívül semmit nem tesznek, h basódjanak meg.

kovet.hu
sotetzold.blog.hu

vállalatoknak és magánszemélyeknek!

éljen a civil, a google, a föld!

fullad a világ, fullad a politika, fullaszt a világ! ördögi kör! valaki lépjen ki! (vagy fulladjon meg:D)
Sokan írjátok, hogy ne 1 Ft legyen, hanem 100! De hát ezt már feltalálták, csak nem 100, hanem 60 Ft-os a betétdíjas palack... Olyat kell venni. Régen Popsi ívó voltam - és pont amiatt váltottunk, mert megszüntették a visszaváltható csomagolást! A Kockakólából meg még van ilyen.
Egyébként itthon külön gyűjtjük a műanyagot - döbbenetes mennyiség jön össze :-( Spar papírzacsi rulez :-)
A gyerekek is (6 db, de nem brazil...) elég hamar megértették, hogy miért jó a külön gyűjtés, alkalmazzák is. Az ő családjukban már természetes lesz ez a fajta gyűjtés.
Nevelés - korán kell(ett volna) kezdeni...
Kedves Árpád!

Ritka pillanat ez.
Amit leírtál, szerintem teljesen rendben van.
De ez csak az egyik oldala az igazságnak:-)

Ellenben a telehazudóban, már láttam egy bejátszást, ahol a tescos bűnözők:-) azon morfondíroztak, hogy a termékek árába építik be a műanyag és a papír zacsko árát...

Azaz, eleve számolnak azzal, hogy a rohadt vevő nem átallja a 8 forintos zacsi árát megtakarítani, ezért inkább beépítenék a zsemle, a kenyér stb. árába, hogy mindegy legyen.

Fő a bevétel, a profit. Szél ellen álltál neki pis......:-))
@lápi lidérc: te nem érted a lényeget! a betétdíj lényege az, hogy SEMMIT nem kapsz érte. akkor vagy nullán, ha vusszavitted! nem az értékét fizeted meg! vagy szerinted egy bevásárlókocsi értéke 100 forint!? teljesen értelmetlen a saját értékét nézni a cuccnak. Sőt, minél eltúlzottabb a betétdíj, annál biztosabb, hogy visszaviszed... Voltam olyan fesztiválon, Ausztriában, ahol a műanyag söröskorsó betétdíja 2 euró volt.
Nem is volt szétdobálva...

@Tóta W. Árpád:
Nem hiszem, hogy ez az energiazabáló xar kevesebb környezetet pusztít, mint amennyit az egész pillepalack-visszaváltással megkímélünk.
Németországban eredetileg csak az újratölthető palackokat lehetett visszaváltani (darabja 8 eurocent), persze a németek elkezdték venni a PET-palackokat, amire nem volt betétdíj. Erre arra is bevezették, de a háromszorosát, az -említett- 25 eurocentet. Nem volt se tünti, se népszavazás.
ok maspelda. ahol en elek ott angolul beszelnek, es a szemet kerdese ugy van megoldva, hogy 3 kukad van.
1, kuka kuka(kaja, kosz, minden mas
2, papir
3, minden egyeb ami feldolgozhato. Pl barmilyen palack, koncerv faszkarika.

TOkeletesn mukodik. A kukas nem is viszi el ha elcseszed, es hetfonkent 3 kulonbozo kukas kocsi jar. osszeszedik a cuccot, es mindenki boldog. Bar Magyarkent koltoztem ki, lelkiismeretfurdalasom van ha esetleg a kukakukaba dobok egy flakont... Hat hiaba van megoldas, csak akarni kell.
Mi lecsavarjuk a kupakot, a gyerek meg összetapossa, nem fogyaszt áramot, és még el is van vele.
Kupak meg megy az oviba, mert ott gyűjtik, szelektívbe megy onnan is, csak így (is) tanulják a kisemberek hogy mi a pálya. Imádja a dobozba dobálni. Legalább egyszer nem rí, hogy nem akar menni. :-)
@Unique Single:
Támogatom!
A gyerek nem fog 70 évesen meghalni a sok cukros lötty okozta bántalmaknban, 71 évesen fog meghalni.
Viszont kb mindig ő lesz az akinek belenyomja a többi gyerek a fejét a klotyóba és ráhúzza! :D

Melyik gyerek jár jobban?
Aki mindig ki van közösítve és le van taposva, mert ő nem ihat ezt, nem ehet azt és nem járhat oda, nem nézheti ezt nem veheti föl azt! És él 65 évig, környezettudatosan, jó keresztény módjára.

Vagy amelyik mehet a barátaival Mekibe, ihat ott kólát, majd beszélgethet egyet a tegnap leadott South Park részről, mindezt a márkás divatos ruhájában, jobbján a barátnőjével. Ám, csak 60 évig él szabadon, lazán!

Ki melyik kasztba szülné bele a gyerekét?
Kedves biker, engem például ez jobban érdekel, mint a szokásos mutyi. Az ugyanis kevésbé változtatható meg.
@TNJ: Elárulom neked a nagy bűvésztrükköt:rekeszekre osztott forgódob van a kukásautóban!
TNJ, gordu, stb:
A szelektívet egy kocsival viszik el.
De NEM ÖSSZEÖNTVE!

Amit te kívülről nem látsz, hogy a kocsiban több rekesz van, ezekbe kerül a szemét. Mindegyik a sajátjába. Mivel valóban egy autó gyűjt, sajnos elterjedt ez a tévhit az összeöntésről. De nem igaz.

záp: A tetrapak mehet a papírhulladék közé!
(Az is csak tévhit, hogy a rétegei miatt ne mehetne a papír közé)
Ha kiszámolod az 1 T bála árából, egy db palack kb. 40 fillért ér.

A hobók összeszednek naponta ezret. Még harc is lesz érte.

Árpád, neked a szar se elég büdös?
Mifelénk 2007-ben emelték a betétdíjat: 24 uncia (kb. 7 dl) alatt 5 cent, afelett 10 cent. Érvényes majdnem minden üveg- és műanyagpalackra, valamint az aludobozokra is.
"As a result of the recent passage of AB 3056, the Department of Conservation is authorized to increase CRV paid to consumers for beverage containers recycled to encourage greater public participation in recycling."
www.conservation.ca.gov/DOR/Notices/Pages/AB3056FAQs.aspx

A visszaváltás automatizált, egy kis ablakon át kell felpakolni egy futószalagra az üres üvegeket/dobozokat, a számítógép blokkot ad róla, amit a recycling centert üzemeltető hipermarketben lehet levásárolni. Ahogy elfigyelem, a visszaváltók között nem a hajléktalanok vannak többségben; meglehetősen gyakran látok embereket $40,000+ autókból, hatalmas zsákokkal kiszállni.

TWÁ: "... amikor a dán vagy a német polgár nem a lakóhelyéhez legközelebbi erdőben teríti szét az üres göngyöleget, hanem felelősnek tűnő magatartást tanúsít, az nem azért van, mert ő okosabb lény nálunk. Hanem mert a minisztere okosabb a miénknél."

Ez pontosan így van; ők okosabbat, ti meg ilyen csökkent értelmi képességűt szavaztatok magatoknak.
Tipikus eset. Lenne. Csak át kellene vennünk a szabályozást a nagy Nyugattól. Több országban többféle rendszer van, azt kell átvenni, amelyik a magyar lelket a legjobban megmelegítené.

Erre 1Ft-tal alázza a noname környezetvédelmi miniszter a környezetvédelmet.

Tudjátok mi lesz a vége? A nép nem fog szarakodni 1Ft-ért, de a hajléktalanok szétbombázzák majd a szelektív gyűjtőket. Lesz majd kulturált környezetbarát kukaborogatás a házak előtt, ordítozások, anyázások. Joggal!

Így is óriási a roma-magyar ellentét, főleg vidéken, de szükség van egy hajléktalan-hajlékos ellentétre is.

Ez a kormány egy hülye. Nem tudják, hol élnek.
@Vaandor:
A tetrapak nem papír. Akkor sem, ha elsőre úgy néz ki! :)
Szal NEM mehet a papír közé, külön kategória. Nem teljesen véletlen, h a sulis papírgyűjtésnél direkt utálnak, ha "véletlenül" bekevered az újság közé.

Egyébként meg nekem 10 évig volt olyan kerítésem, ami újrahasznosított tetraanyagból készült (újabb tévhit, h nem lehet reciklálni, igenis lehet, de nem papírként!), mivel kerítés, gondolom nem fogunk vitatkozni, hogy ki volt-e téve az időjárás viszontagságainak. Ki mit tippel? :) Aztán lecseréltem, mert saroktelek lévén két oldalon kerítek, viszont csak az egyik volt ilyen, de sajna később már nem tudtam hozzájutni ilyen anyaghoz, ugyanakkor értehetetlen módon ragaszkodtam hozzá, hogy ha már új, nézzen ki rendesen, egyformán a két oldal. (Mielőtt bárki akadékoskodik: előtte drótfonat volt az egyik oldal, ízlés dolga, de sztem ronda, anyagiak híján egy darabig mégis úgy maradt...)
@Vaandor:
Valamiért lemaradt az utolsó sor, ami így szólt:

Látott már vki olyan kerítést, ami papírból van és kibír nem 10, de egy évet?
:)))
Ez a bejegyzés egy jó megmondás volt. Sommás és igaz.
Tóth W. ha egyszer indulnál a választásokon, szólj és én megyek rád szavazni. Esküszöm.
@Vaandor: a szelektív összeborítás az egyik legnagyobb urban legend.

2 megoldás van a problémára: az egyik alapján a kukátat több nap-több autó viszi el, tehát mondjuk hétfőn a papírt, szerdán az üveget, csütörtökön meg a műanyagot szedi össze ugyanaz a kocsi.

a másik megoldás a fakkos rendszer amit Te is írsz, itt például egy hazánkban is futó hulladék gyűtő kocsi (vannak ennél modernebbek is, amik egy hagyományos szemetesre hasonlítanak de belül gondoskodik arról, hogy hova kerül a szemét)

diak.hulladekboltermek.hu/res/img/0823/baja-007.jpg

diak.hulladekboltermek.hu/res/img/0823/baja-104.jpg

diak.hulladekboltermek.hu/res/img/0823/baja-204.jpg
egyébként a kedvencem az olyan kollégám, aki családi házban lakik, van akkora garázsa, pincéje, tárolója a házban, de sír, hogy ő nem tudja szelektíven megoldani a hulladék gyűjtést, meg neki nem éri meg három sarokra eldobni a szemetet.

érdekes, én meg tudom oldani, hogy félrerakjam a lakásban is, úgy ne ússzon minden szemétben, és mikor kocsival megyek valahova akkor bedobjam hátulra, és valahol egy gyűjtőnél kidobjam.

pesze ez egy ilyen ország, itt mindenkinek mindenre a kifogások jutnak eszébe rögtön (nincs helyem tárolni, túl messze van, túl sok macera, összeöntik úgyis, a szomszédok nem gyűjtenek, sajtból van a hold...)
@Vaandor: Budapesten a tetra pakkot valóban a papírba kell dobni, de van olyan város, ahol a műanyagba kell

Aki nem tudja, hogy mit hova: www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Hulladek/Szelektiv/Szelektiv_sziget

(mellesleg manapság nagyon külföldről érkező sok csomagoláson fel is van tüntetve, az újrahasznosító jel mellett, hogy hova kerüljön, ezt is "ingyen" be lehetne vezetni idehaza, ha a németeknél képesek rányomtatni a piktogrammot, és mellé írni, hogy alu, akkor nálunk sem lenne túl nagy tétel)
Én biztosan nem lehetek sikeres ember, de a mi településünkön ingyen adnak zsákokat, amibe lehet gyűjteni a PET palackokat, amit minden hónap 3. szerdáján ingyen elszállítanak. Ezen a napon csak ezt viszik. Összetaposva kb 1-2 hónap, mire megtelik a zsák. Nemigen fogom elvinni ennyiért a Tesco-ba, viszont minimális befektetett energiával és idővel tettem valamit az ügyért. Szóval ha valaki akar valamit tenni, nem feltétlen az 1Ft vagy 100Ft a kérdés... Pedig nem vagyok egyik zöld mozgalom tagja sem.
Nem gyávaságnak hívják ezt, hanem populizmusnak és ez a politika választási győzelmet ért 2006-ban.
Csak egy gond van vele - amikor a lakosságban az inaktív tömegek kerülnek túlsúlyba államcsődhöz vezet.
Ezzel a PET palack visszaváltással a következők vannak.
Ha veszel egy kemény, betétdíjas flakonba csomagolt barna cukros vizet (kólát), akkor az x forint + 60 (a betétdíj). Ha viszont veszel egy ugyanilyet nem visszaváltós kivitelben, (mert olyan is van) akkor annak az ára x + 60 forint. Vagyis:
mindkét állapotban kifizeted a flakon árát, akár visszaviszed, akár nem. Viszont az egyiknél nyersz vele egy hatvanast, a másiknál meg az országos szeméthegy nyer vele növekedést.
Érdekes módon - és nem kell véle itt a dánokhoz vagy a germánokhoz elmenni - elég csak a szomszédországi horvátokak megvizsgálni. Minden eladott termékükön rajta van az ára mellett hogy x KN + 0,5 KN. Vagyis előre megfizettetik veled a csomagolóanyagot, aztán azt vagy eldobod vagy nem.
Ugyanis vannak helyeik - és azt a helybéliek nagyon is jól tudják - hogy ezekért darabonként 0,5 KN-t lehet kapni! Így aztán viszik vissza ezerrel az üditős, ásványvizes vagy éppen boros-sörös flakonokat, a tejes és kefíres papirdobozokat, a fém sörös dobozokat és mindent, ami üzletben egyszer el lett adva. De államilag mégsem mennek bele tönkre, hogy külön iparáguk foglalkozik ezzel.
Aztán más - Szerbiában például többe kerül a betétdíj, mint maga a belétöltött ital.
Sört akartam venni Szabadkán az egyik üzletben és ott magyarázta nekem egy ottani magyar, hogy - egyrészt csak úgy vehetek üveges sört, ha van hozzá csereüvegem - de ha nincs, akkor eléggé rosszul járok, mert az üvegbetét többe van mint maga a sör. Eléggé érdekesnek találtam mindezt, de ha már környezetvédelmisnek gondolom a témát, akkor rögtön nyerő. Így persze se a horvátoknál, se a szerbeknél nem láttam erdőn- mezőn, vagy úton-útfélen eldobált PE flakonokat vagy egyéb csomagolóeszközöket, netán ami esetleg néha előfordult valahol, az csak azt jelenthette - ott valaha tudatlan és környezetszennyező magyar turisták jártak!
Ahol pl. a horvátországi nyári tengerparti szállásunk volt, ott a háziak így gyűjtötték a garázsban az anyagot, majd a tulaj hetente egyszer levitte visszaváltani valahová. Telepakolta az autóját nylon zsákokba gyűjtött PE flakonnal, fém kólás- és sörösdobozokkal - s kapott érte egy kisebb vagyont! Talán nem lehet véletlen, hogy gyönyörű piros vadiúj SEAT Leon autója volt. Lehet hogy nem is a szállás-kiadásokból, hanem magából a visszahordott betétdíjakból vette?
@TNJ: @csongorbela:
Valójában nem összeöntik, hanem egy többrekeszes kocsi különbözô rekeszeibe teszik. A daru a megfelelô rekesz fölé emeli a tartályt.
Másrészt pedig van feldolgozóipara, ugyanis a lakossági hulladék valójában csak egy része a keletkezô hulladéknak, jelentôs részét maga a termelôipar adja. Több recycling céget is ismerek, mind a fém-, mint a mûanyagiparban, a lakosságiból messze nem élnének meg, még akkor sem, ha felcsípik a támogatást. Amit persze nem érdemes, hacsak nem akarják a nyakukba hetente a különbözô hatóságokat.
@torró: A szelektíves kukáskocsik fel vannak belül osztva, csak úgy néz ki, mintha egy helyre menne minden.
@nanogyo: a hulladékgyűjtő szigeteken általában olyan kuka van, amibe igenis mehet tetrapak. A házakban elhelyezett papírgyűjtőkbe viszont nem.
Már csak ezért is kellene a *minden* csomagolóanyagra megadott betétdíj, mert megoldódna egy kis foglalkoztatási mizéria.
Hajléktalanok és munkanélkülik tömege fésülné át még az erdőket is (meg a szeméttelepeket, közterületeket, stb) a palackokért, tejeszacskókért, papírdobozokért stb. hogy abból élljen... ráadásul egy csomó alacsony képzettségű embernek adna munkát a feldolgozó ipar.
Talán inkább nekik kellene juttatni --munkabérként-- a beszedett termékdíjakból, mint hogy az láthatatlan csatornákon tűnjön el.
"volt egy hír nemrég, miszerint a szelektív gyüjtés bebukott"
Persze, hogy bebukott, mert az okosok ugyan kitalálták, hogyan lehet összerondítani ezekkel a színes gyűjtőförmedvényekkel az utcasarkokat, csak épp azt nem találták ki, hogy a sok begyűjtött szelektív hulladékkal mit is kellene igazán kezdeni. (most volt a tévében, hogy idén januártól a feldolgozótól szinte semennyi műanyag granulátumot nem vesznek át)
Úgyhogy egy ideje ritkábban ürítik zeket a "szigeteket", aminek az a végeredménye, hogy sokszor előfordul, hogy elcipelem odáig a pakkot, majd alig tudom begyömöszölni/otthagyni.
A végeredménye az lett a dolognak, hogy mostanság minden második "szelektív" repül a sima kukába (főleg a műanyag palack)...

Szóval igazából ezt az egész macerás dolgot csak megpróbálják rásózni a multikra, hogy innentől kezdve az ő felelőségük/problémájuk legyen. És nem arról szól, hogy kapsz-e érte pénzt vagy sem. Csak ne oda vidd a "szemetedet" ahova eddig...
Hüjék. Egyrészt, aki környezettudatosan él, mint pl én, az akkor is külön gyűjtené, és visszavinné a Tecsóba, ha egy fillért nem kapna érte, mert legalább van hova visszavinni (lakóhelyem 20 km-es környezetében eddig NEM volt egyetlen szelektív gyűjtőhely sem), van, ahol elfogadják. Aki meg a lóvé miatt viszi vissza, az egye meg a saját szarát is. Amúgy ez egy jó lehetőség lesz a társadalmilag lerobbantabb emberkék (értsd: csövesek) motiválására a környezetvédelemben.
szerintem Magyarországon tökmindegy :D itt minden az, felőlem kidobálhatja mindenki az ablakon a szemetet, már azon is csak röhögni lehet...
Neutrális adatközlés:

A jövő nemzedékek ombudsmanját a Sólyom László nevű köztársasági elnök jelölte és az Országgyűlés választotta meg.
"Tehát amikor a dán vagy a német polgár [...] felelősnek tűnő magatartást tanúsít, az nem azért van, mert ő okosabb lény nálunk."

Azt hittem, Árpád, érted ezt az országot.
De. Okosabb. Ezért lehet okosabb a minisztere is.
@Hefe: Ónozott vas. Fogj egy mágnest, ha nem hiszed. Régen valóban készültek alumíniumból, de ehhez a szilárdsághoz jóval nagyobb falvastagság szükséges és az alumínium drága.
Hülye vagy Árpi. Nem a pénzen múlik. Mi visszahordjuk a szelektívbe a hulladékot. Pénz nélkül. és ezt látja a két fiam is. Oszt vannak így sokan. Meg van a még több degradáltja, aki 50 ft-ért is ugyanúgy ki.assza a kommunnálisba amit a szelektívbe kéne. (vagy ami még rosszabb, fordítva. Mifelénk ez a mézesmadzag politika sohase jött be, bünetni kell oszt kész. talán abból megérti a parasztja...
Kicsit dühít néhány érdekes hozzászólás, hogy miért nem működne a betétdíjas rendszer?
Eszembe jut valakinek a mondása:
"Valami ellen mindig könnyebb küzdeni, mint mellette."
Miért ne lehetne megoldani egy körültekintő kemény szabályrendszer felépítésével azt, amit máshol már eredményesen megtettek. A szemét probléma, nem csak a mennyisége és az elhelyezése, hanem a belefektetett energia révén, mely sok esetben valahol száz évekre elfekszik majd. Magyarország olyan gazdag állam ahol ezt a potenciált nem kell felhasználni, ahol a megengedhető, hogy a szemét lassan elöntsön mindent, mert valahogy az már az emberi jogokat sérti, hogy a megoldás érdekében többet költsünk (megjegyzem a betétdíjas rendszer még csak nem is ez). Nap, mint nap látok gyönyörű kerteket, ahonnan a tulaj a legközelebbi erdősávba hordja a kommunális szemetét, horgászokat akik után úgy néz ki a vízpart, mint a hányadék, embereket akik laza lendülettel ott dobják el a csikket ahol épp véget ért a spangli. Embereket akik nem értik, hogy ha olyan dolgokat vesznek, melyek egy része (jelentős része)hulladék, akkor Ők onnantól hulladék tulajdonosok, és a hulladék törvények szerinti elhelyezéséért felelősek. Nem, nem értik, mert nálunk ez is az állam feladata, akinek szigorúan szociális alapokon kell a kérdést kezelnie:
: Hogy tudom abban a hitben tartani az embereket, hogy ez az olcsó, és jó megoldás, még akkor is ha pár tíz év távlatában beledöglünk a saját hülyeségünkbe.
Gratula! A betétdíjas rendszer, mellyel valójában nem fizetnél többet, csak az első lépés a létfontosságúak között, ami a hulladék szelektált visszagyűjtését segíti, és hol van innen még a teljes begyűjtő és az erre épülő feldolgozó rendszer? Láthatóan sehol, ha kormányzat ezen a szinten is impotens, semmit nem érő. Örülök, hogy ilyen sok elhívatott ember van, aki használja ( ha tudja ) a szelektív gyűjtő helyeket, de sajnos azt kell mondani, hogy ezek a szelektív gyűjtő helyek nem képesek a hulladék mennyiséget kezelni. Komfortosabbá tehetik az életünket, de egyáltalán nem a sikertörténet sztori. Ha lehet kíméljenek meg a begyűjtési statisztikák növekedő volumenétől, mert egy teljesen szétvert, vagy mondjuk úgy nem létező hulladékgondozási stratégia révén, a nulla pontról folyamatos növekedést lehet generálni, pláne ha a fogyasztás növekedésével sokszorosan nő a hulladék mennyisége, ugyanakkor viszont kinek van szeme, az lát.
Tetszik a cikk.
Én örülök ennek a kezdeményezésnek, mert nálunk eddig csak eldobni lehetett a PET palackokat. Egyszer próbálkoztak a helyi benzinkútnál alupréssel, de bármikor, amikor odavittem a dobozokat az alatta lévő gyűjtő a jómunkás benzinkutasok műanyag kávéspoharával, csikkjével, stb volt tele.
Amúgy nem értem, miért kell az összegen fennakadni. Sok ismerősömmel együtt örömmel vinnénk vissza ingyen is.
"Minden egyes lépésben ott van a mérhetetlen impotencia, a nyáladzó gyávaság, a szarosgalambság"
az a baj, hogy bennünk is, meg azokban akik - bár nincs igazi alternatíva - évről-évre újraválsztják ezt a nagy halom trágyát, ezeket a zombikat.
A leggyávábbak mi magunk vagyunk, talán meg is érdemeljük, hogy úgy is bánjanak velünk.
Valójában mindenki nyugodtan odaállhatna a tükör elé, és nyugodtan leköphetné, amit lát.
Mert ez az elit a mi görbe tükrünk, mi emeltük őket az olümposzra.
a magyar igenis hülye. még az is, aki azt hiszi magáról hogy nem.
Tóta W. már rájöhetett volna, hogy a helyzet reménytelen. Ennyi idióta, buta, gyáva, tolvaj, önelégült, pimasz "politikus" egy nemzetben már lassan orvosi csoda, a kontraszelekció csúcsa.
Olyanok, mint a mesebeli sárkány, levágod a fejét, nő egy másik. De nem, a régi fej is visszanő, s két fejet kell etetned. S semmi félelemérzetük nincs, meddig feszithetik a húrt, okádhatják a baromságot. Remélem ebben (is) tévednek.
TNJ: a színes zacskós módszer nálunk nem működne. Ugyanis németországban is vannak napok, mikor a sima kommunális hulladékot viszik. Igazad van, ha a szelektív zacskóba nem odavaló kerül, azt nem viszik el. De ha másnap belebaszod a kommunálisba, akkor szépen elviszik, és nem történt semmi. Ott is kizárólag az emberek jószándékán múlik, hogy hajlandóak-e játszani a színes zacskókkal, vagy ömlesztenek mindent a sima kommunálisba.
Nagyon jó cikk!

"Jaj, csak meg ne bántódjon valaki! Jaj, észre ne vegyék, hogy csináltunk valamit!" - Ez a nagy baj a politikusokkal. Félnek hogy az istenadta nép nem fogja megválasztani őket, ezért nem azt teszik, ami azoknak az érdekében állna, akiket képviselnek, hanem azt ami a legjobb színben tünteti fel őket. És ez még a jobbik eset, mert van ugye az is amikor a döntéseket úgy hozzák, hogy saját maguk és korrupt kis zsebeik jól járjanak vele.

A hatalom és/vagy pénz ami mozgatja őket, nem a jobbító szándék. Tisztelet a kivételnek (ha van egyáltalán).
Nagyon jól megy sokaknak, úgy látszik, mert nem ismerik azt, hogy a keveset is meg kell becsülni.
Nemrég láttam, hogy hajléktalan bizony ezekből az egyforintos visszaváltásokból él, ez a fő pénzszerzési forrása. Nem lop, nem koldul, hanem kemény munkával összeszedi ezeket a palackokat. Bizony sokat kell szedni (mert a pazarló ember sokat eldob, mégha komoly anyagi gondjai is vannak) sokat kell dolgoznia érte, de összejön bizony számottevő összeg.
Csak dolgozni kell és megbecsülni minden keveset, ami összejön.
Sokan tanulhatnának belőle, akik várják a sült galambot!
hülye vagy Tóta!
100 forintot nem kérhetsz betétdíjért, mert akkor ráállok a műanyagflakongyártásra. 10 forintért legyártom, aztán megyek egy teherautónyi flakonnal a tescoba.
A kötelező levásárlásról persze senki nem beszél.

Jöhetne már az államcsőd, abból talán értenénk.
@záp: Az italoskartont is szelektiven gyujtik tobbnyire; hol papir, hol muanyag, hol fem es hol egyeb kategoriaban.
A piktogramok jobbara eligazitanak.
@eMeL:

én ebben a 110/100-ban nem látom a brilliáns megoldást
de mondjuk fordítva már jobb lenne
@Unique Single:

ez most komoly?

nem csinálsz jobb teát mint a bolti?
nem csinálsz jobb kaját mint a meki?
szégyenkezel mert nem vagizhatsz, hogy te kólát iszol?

ehehe
én nem azért viszem vissza és használok palackzsugorítót, hogy pénzt kapjak érte. egyszerűen örülök, hogy lassan elterjed egy olyan infrastruktúra, ahol amit lehet újrahasznosítanak. kis lépés nekem, nagy lépés Magyarországnak. a pénzt meg valamilyen alapítványnak utaltatom.
szerintem fölösleges és gázos ez a blogbeli fikázás...
@nanogyo:

márpedig nálunk az van a szelektív konténerre írva, hogy bármilyan papír és többrétegű italosdoboz

tényleg valaki tudja, hogy mi a szart csinálnak a kupakokkal??
mert nekem meg a kolléganőim gyűjtik, valami kerekesszék lesz belőle
nem nagyon hiszek én ebben

ja és szerintem nevelés kérdése az egész szelektív dolog, meg minden más

nálunk élvezik a kölkök, hogy elvisszük a dobozokat és ők taposhatják össze
persze tehetnénk a kukába is és helyette nézhetne a gyerek pokémont is a tévében.

és bár néha veszek nekik jeges teát, ugyanúgy megisszák a sima otthon főzött teát
nem verik ki a hisztit mint a haverom lányai a 43-forintos-ibolyazöld-2-literes-ektoplazmáért

egyébként azt a szülőt, aki ilyen kotyvasztott szart ad a gyerekének, a dunába lőném
és nem, ő nem szegény, ő hülye.
@nem-nem:

van olyan város, ahol összeborítják, úgyhogy nem teljesen urban legend

de ott a telephelyen szorgos kezek szétválogatják

kisváros, nem éri meg háromszor fordulni
nekik már az is segítség, hogy csak palack-papír-alu van a kupacban
Akinek fontos a környezetvédelem, az mi a frászkarikáért vesz PET meg Alu göngyöleges löttyöket (Tetrapukkról nem is szólva)?! Annyira jól el lehet lenni nélkülük.
@hufnagel@citromail.hu:

"Lehet hogy nem is a szállás-kiadásokból, hanem magából a visszahordott betétdíjakból vette? "

nem, abból Ferrarit vett, mégmeg hatot

a seat-ot vette a szállás kiadásokból.
Az igaz, hogy a dánok egy koronát adnak a sörös dobozért, sőt három korona kólásüveg betétdíja. Persze itt is látni bőven szétdobálva az utcán. Itt azért viszi vissza a polgár mert környezettudatosan viselkedik, nem pedig azért mert három koronáért bármit is kaphatna a boltban.
Jól értem, hogy ez a "mese" nem a műanyag palackról szól? Ez lenne a kulcsmondat:
"Pedig ez a hülye király meséje. Azé, akit Gyurcsány Ferenc tolt félre, hogy helyette ő csináljon valami nagyot"? Ki az akit Horn is félretolhatott volna, és mi az a "valami nagyot"?
A thermopress készülék környezettudatosságával valahogy nem vagyok kibékülve. Fogok egy puha flakont és elektomos energiát hővé alakítva (x kW) környezetvédek.
Hacsak nem szenvedek izomsorvadásban, képesnek kell legyek a következő technikára:
1. Kupak le,
2. Laposra tapos, vagy nyomkod,
3. Felteker,
4. Kupak visszacsavar, szorosan.
Ha nem lyukas a palack, zanzásított állapotban marad. Valamivel nagyobb ugyan, mintha hőenergiát is bevontunk volna, de megspóroltunk fél kiló lignitet, egy dl földgázt, három uránium molekulát vagy mittomén.
Sajnos annak a rétegnek, aki a 38 forintos ásványvizet veszi ( vannak ilyenek ) nincs üvegenként 40 forintja betétdíjra. Ha viszont többet adnának érte pl 20 forintot, akkor a Jippes faszagyerekek nem ATM-et fognak kitépni a falból, hanem elviszik a szelektív gyűjtőket.
Ettől függetlenül valóban adtunk a szarnak egy pofont, az így pont arra jó, hogy kiröhögtessük magunkat.
így felment a korona??? no mindegy nekem a svédeknél tetszett ez a módszer. működik és tényleg nem látni eldobált dobozokat, palackokat. ha el is dobják másnap a junkie arcok összeszedik. a napi betevő összejön belőle nem? ...
jó öreg szociálista szákértelem, amit tegnap elloptak azt úgy kell visszalopatni este meg éjjel. 1 és két forintos ajánlat a minisztérium spórolását jelenti, nehogy már meg éljen valaki kisüzemileg műanyag flakon és seres doboz gyártásából, mert a következő lépés biztos az lenne, elkezdik hamisítani, vagy ukrajnából és romániból csempészni, de lehet hogy a kínaiak is megjelennének a piacon.
@torró:

"Ugyanis nálunk ugyan így megy. Én szórakozok vele,igaz az időmből kitelik, de jön a kocsi aztán puff neked.Egybe borítja az egészet."

Nem borítja egybe. A kocsi belül rekeszes és a daru a megfelelő rekesz felett nyitja ki a konténert. Az indexen egyszer utánamentek keress rá!
...maradok a lábbal összetaposom,és ki a szelektívbe múdszernél...
Akár hogy is számolok, ez nekem még így is gazdaságosabb,mint kibumlizni oda, utazási költség ...stb.
...és minimum egy zsáknyi petpalack miatt...:)))= egy szikkadt pogi:)
közben most emelték meg a termékdíjat, amit a vásárló fizet a palackért. Reggel kérdeztem a bótban, mitől drágább 5 forinttal a kóla, aszondta az eladó, hogy a termékdíj miatt.
Tudom nem érv egy kisközértes problémája,
de ha kötelező a betétdíj pl a sörösdobozra akkor ha megveszed a tecsóba ,nem oda fogod visszavinni hanem a sarkiba...
Ahol persze megoldhatatlan a tárolás ,szállitás stb.Egyébiránt hiába van most is olcsobban üveges sör ,visszaváltós cola
az eldobós fogy 90%-ban.
Én Óbudán (állítólag a "jobbik" részén)a panelpuruttyák között panelpuruttyaként élek, és sajna nem viszik le a népek a közeli gyűjtőbe a cuccot, de nem ám, na jó nem elegen!
S ami a legjobb: szeretik a levegőt szállítatni T. Főkefe bácsikkal: jól becsavarják a kupakot, hogy össze ne nyomodjon a flakon... jaj kérem, csak pár jó tapossa laposra hirdetést kellene nyomatni egy-két hónapig, és javulna a helyzet.

SzL
you bet

Ha gyártasz, akkor nyilvántartásodnak is kell lennie róla, hogy hova tetted a palackjaidat. Ha minimum évente egyszer megkapnád az ellenőrzést, amelynek a végén ugrott a bolt, és esetleg még más is kinéz, garantálom nem játszanál a lehetőséggel. Persze ez itt megint csak Magyarország, ahol a hulladékos szférában ennél cifrábbak is vannak, köszönhetően a sok hozzáértő felelős személynek.
@Madg: azért kell az összegen kiakadni, mert 2 féle ember volt eddig is:

az egyik ahogy írtad ingyen is visszaviszi, ezután is szelektíven fog gyűjteni, és nem biztos, hogy sorba fog állni a tesconál a 30 forintért, de továbbra is kidobja a hulladék gyűjtő szigeten.

a másik fajta ember az, aki akkor sem gyűjti szelektíven, ha a háza kapujában vagy a sarkon van a gyűjtő konténer, akinek milliárdnyi érve van, hogy ő erre miért nem képes

nos az előbbivel nincs gond, felesleges a tescos visszaváltás is, az utóbbi viszont nem fog 1 forintért a homlokára csapni, és ezentúl visszahordani. Ha viszont egy 6-os göngyöleg ásványvizen lenne 6*80=480forint betétdíj, akkor talán az utóbbi csoport egy része is elkezdené visszahordani (persze ilyenkor is lenne olyan aki presztízs kérdést csinálna belőle, hogy ő még ennyiért sem viszi vissza, de a komplett hülyékkel úgysem lehet mit kezdeni).
@hurmazs: németországban nyaraltam pár héten keresztül. az üvegvisszaváltásnál a kis boltban csak akkor veszik vissza, ha mutatsz blokkot, hogy ott vetted. én meg is szívtam, mert egyik városból a másikba mentem át, és nem tudtam visszaváltani az üvegeimet. Hasonló okok miatt szokott az lenni, hogy a kis boltok ilyen országban csak cserélnek (tehát hozol 5 üres sörösüveget, vihetsz 5 telit).

hasonló megoldásokat ki lehet találni nálunk is, egyébként egyrészt a pénzt csak ott tudod levásárolni, ahol visszaváltod (gyk muszáj a kis boltban elköltened), másrészt például a termékdíjon vagy valami hasonlón keresztül még mindig támogathatod a kicsiket (gyk a tecsó befizeti a kis bolt meg kaphat belőle fejlesztésre pénzt).
@Egyéves Önkéntes: BP-en ez totál urban legend. vidéken valóban előfordul (például szegeden hosszú ideig így ment), egyszerűen azért, mert nem gyűlt elegendő össze. Ha majd az emberek elkezdik nagyban gyűjteni (lehet, hogy már most is így van), akkor vesznek ők is spéci szemeteskocsit.

Viszont én pesten élek, és tudom, hogy itt az egyik legerősebb urban legend, pedig itt nem öntik össze.
tapossa laposra kampány volt pár éve.
Ezt az egész szelektívgyűjtős dolgot azért nem értem, mert kb 10 évvel ezelőtt láttam egy filmet egy olyan hulladékszelektáló gépről ami képes volt a szemétből kiválogatni a műanygot meg a fémet meg mindenféle dolgokat.
Az volt a lényege hogy ennek a gépnek az üzemeltetése olcsóbb volt mint a bohóckodás a szelelektív gyűjtéssel.
gordu:

Ezt a "szemeteskocsi úgyis egybeöntve viszi el" érvet a hülyék találták ki a lustáknak. És lám, a célközönség meg is találta magának.
- Jó napot elvtársak!
- Elvtársak? Na de Ödön! Húsz évvel a rendszerváltoztatás után …
- Mit értetlenkedsz te itten Barinkai elvtárs, beszarós komcsik vagyunk mi, vagy nem vagyunk beszarós komcsik?
- Hááát … ammán igaz …
- Nna! Üdvözlök mindenkit a Petpalack és Alumíniumsörösmegkólásdoboz Visszaváltásidíj Megállapító Kormányközi Bizottság Egyesített Ülésén. Klárika, ossza szét a kávét, aztán tíz perc szünet, hogy mindenki kimehessen az épület mögé rágyújtani. Kabátot vegyetek, mínusz nyolc fok van. A kávét igyuk meg itt, mert csak kilögybölnénk a liftben, lent meg úgyis belefagyna a csészébe. Óra indul.

- Mi a baj, Bélám, lefagyott a kezed? Ilyen időben jobbal-ballal kell dohányozni, felváltva. Másik kéz a zsebben. A többiek is hagyják most már abba a prüszkölést meg az orrfújást, a cigaretta, mint az ma már köztudott, az egészségileg hiperellenálló, kőgazdag és a közutálatot simán elviselő embereknek való. A többieknek negró. Esetleg tiktak. Világos? Akkor vágjunk bele. Klárika szétosztja a beérkezett anyagokat, amik a politikai pártok, valamint a gazdasági és civil szervezetek általunk bekért véleményeit tartalmazzák. Kezdjük a politikaiakkal. A FIDESZ nem küldött semmit, ahogy azt a tegnapi sajtótájékoztatójukon hallhattátok, nem adják a nevüket az embereket megnyomorító intézkedésekhez. A KDNP-t vehetjük macskakörömmel, némi keresztény-keresztyén beütéssel. Az MDF szakértői véleményt nyújtott be, alaposan kidolgozott matematikai képlet is van benne, de nem jutottunk vele sokra, mert a gyökjel alatt bármilyen kiinduló adatok esetén negatív számot kaptunk, a 0,368i forintot meg kevesen tudnák nálunk értelmezni. Az SZDSZ szerint bármilyen díj meghatározása valamilyen szabadságjogot korlátozna, ezért a Bizottságot lebeszélné a számmisztikáról, helyette gyökeres reformokat javasol mindenféle italgyártási, kiszerelési, forgalmazási, göngyölegkezelési és újrafeldolgozási területen, megemlítvén az italfogyasztási szokások területét is, amit, lévén állampolgári jog, semmiképp se szabad korlátozni, módosítani viszont feltétlenül szükséges.
- És ezt így hogy?
- Azt nem részletezte. Gazdasági szereplők. A Sörgyárak Egylete nulla forintot javasol, a Palackgyártók Szövetsége meg minimum huszonhét forintot, úgy gondolják, akkor már megérné nekik, hogy a palackokat ne az ásványvizeseknek adják el, hanem közvetlenül a TESCO-nak. Ebben az esetben új előny, hogy a tisztítással se kell vacakolni az újrafeldolgozás előtt. A fenti paraméter teljesülése esetén azt is vállalnák, hogy gyártás után azonnal zsugorítják a palackokat, ezáltal a szállítási költség és a cokettő kibocsátás is csökken mind a gyár-TESCO, mind a TESCO-gyár útvonalon odavissza, így számíthatnának a „Föld megmentője” és a „Legzöldebb gyár” emblémák rányomtathatóságára a palackjaikra. Szerintük persze lehet negyvennyolc forint is, de ha kell, tudnak engedni belőle. A TESCO meg a Cora mínusz kétszáz forintot ad meg ideálisnak, azaz ennyit kellene befizetni az áruház kasszájába annak, aki be mer vinni hozzájuk akárcsak egy darabot is. Vállalják, hogy ebben az esetben az eladási áron nem változtatnak, úgyis attól vagyunk beszarva mi, komcsik, akik pontosan ettől a díjmegállapítástól várjuk a gyökeres fordulatot a választóknál.
- És a civilek mit írtak?
- Levegő Munkacsoport. Ezermilliárdtrillió forint per palack. De ezt az összeget el tudják képzelni euróban is. Hajléktalanok Egylete és Kukázók Asztaltársasága. Ők a nagy számokkal bajban vannak, valószínűleg ezért mondtak csak ötezret. Az ötezer szerintük még létezik, sőt rebesgetik, hogy állítólag ilyen bankjegy van is, de afelett már bizonytalanok.
- Egyéb?
- Nincs. Várom a javaslatokat. Kinek is a keze … kinek is … tessék, Barinkai elvtárs! Nagyon aktív vagy te ma, ahogy látom.
- Ödön, Bélám, kedves további elvtársak! Úgy gondolom, hogy miután ezzel óhajtjuk megnyerni magunknak a 2010.-es választásokat, ahogy az a Tóta Wé is írta, aki mindig a fején találja a szeget, különösen körültekintően és nagy gondossággal kell eljárnunk. Ha jól olvastam az újságot, az évente harmincezer kamionnyi PET palack 15 százalékát gyűjtik szelektíven, és 7-8 százalékát hasznosítják újra. Ebből következően még az eddig szelektíven gyűjtöttnek is a fele a közös hulladékba megy, magyarán, ameddig nem épülnek ki a feldolgozó kapacitások, addig ez az egész ügy egy jókora ráfizetés lesz. Az adófizetőknek természetesen. Pénz meg most nincsen. Egy forintot javaslok, az még kibírható. Aztán majd, egyszer, jobb időkben, jócskán megnövekedett feldolgozói kapacitással módosíthatunk.
- Nem lehetne kettő? Tudjátok, a Tóta Wé …
- Akarsz több adót fizetni? Egyéb kérdés? Ahogy látom, nincsen. Döntöttünk elvtársak. És még 2010. is a miénk lesz!

elmondom itt újzélandon hogy van

Minden csütörtökön jön a tanácsi gyűjtőkocsi és elviszi a kommunális hulladékot. Csak és kizárólag azt, amelyiket egy bizonyos fajta zsákban teszel ki. A zsákot minden boltban megkapod, annyit veszel, amennyit akarsz. Prepaid. Ha ebben teszed ki a szemetet, akkor elviszik, ha másban, akkor nem.

Emellett van egy tanácsi kukánk, kék, szép sárga a teteje. Ebbe dobáljuk a petpalackot, sörösdobozt, konzervdobozt, üveget. Minden második csütörtökön jön egy autó és összeszedi, a kukát visszateszi a járdára, miután a pocakjába öntötte a tartalmát.

Emellett van a papírhulladék, amit egy másik cég szed össze, ezt a kék kukával egy napon kell kirakni a járdára, összekötve vagy egy papírdobozba téve.

A válogatásért senki nem kap egy fillért se. Nincs visszaváltós palack. Mégis az utcában minden második csütörtökön sorban állnak a kék kukák.

Emellett van még egy szerves hulladék kezelés, ezt kérni kell a tanácstól vagy egy cégtől, hogy vigyék el, ide jöhet minden ami a kertből megmarad, ha nem csinálsz komposztot belőle.

Mi is azonnal így kezdtük használni a szisztémát, egy kukát nagyjából két hét alatt töltünk meg, vagy se. Egy fél napig ronda az utca a sok zsáktól meg a kukáktól, utána tisztaság van, nincs szétdobálva semmi.

működik.
Sok ilyen válasz van:
"Mi visszahordjuk a szelektívbe a hulladékot. Pénz nélkül. és ezt látja a két fiam is."
erre azt tudom felelni, amit egy buszvezető írt ki húszonvalahány éve:
"Okos és művelt ember nem szemetel, a többieknek pedig tilos!"
Az emberek nagyobbik része a "többiek" kategória.

"mert nekem meg a kolléganőim gyűjtik, valami kerekesszék lesz belőle
nem nagyon hiszek én ebben"
Csórikáim. Ez egy sok éve lefutott sztori és akkor sem egészen úgy volt...

"Sajnos annak a rétegnek, aki a 38 forintos ásványvizet veszi ( vannak ilyenek ) nincs üvegenként 40 forintja betétdíjra."
Mikor visszaviszi azt visszakapja, tehát semmivel nem került többe. Leszámítva a 40 forint 1-2 hét alatti potenciális kamatait...

"Tudom nem érv egy kisközértes problémája"
De az, sőt, ez az egyik valódi probléma. Ezért is lenne szükség nem eladói visszavevő helyekre is, illetve a csak csere intézménye, de az nem az igazi.
Gyerekkoromban a nagymamák bevásárlószatyrot fontak a tejes zacskókból, mert az elpusztíthatatlan, és erős volt, ráadásul rém büdös, mikor égett. Nem volt szemétszállítás a falvakban, mégsem volt mindenütt eldobált hulladék.

Igen, a régi rendszerben nevelkedtem. Nem értelmiségi családba születtem. Azóta van saját házam, utcarészem.

Rettenetesen idegesít, hogy az emberek eldobálják a szemetet az utcán. A gyerekek a csokipapírt, a suhancok a csikkeket, meg a sörösdobozt, a felnőttek meg bármit, ami nem hoz azonnali hasznot.

Megmondom mi lenne a megoldás. Nem betétdíj, meg szelektív gyűjtés.

1. Normális regionális nagyüzemi hulladékfeldolgozók.
2. Kerüljön ugyanannyiba a PET palack is, amennyivel többe kerül a rendes üveg palackok szállítása.
3. Minden eldobott aprószemét (csokipapír, kefíres doboz, csikk stb.) 20Ezer ft büntetés. Minden ennél nagyobb eldobott szemét (PET, tejeszacsi, mekis papírzacsi stb.) 50Ezer Ft büntetés.

Aki nem tud fizetni, 4 óra/500 Ft kvótával ledolgozza szemétgyűjtéssel, szemétszétválogatással, szóval valamilyen szemetes munkával.

Aki illegálisan szemtet/sittet rak le, minimálisan félmillió büntetéssel sújtanám.

Bárki arra gondol, hogy kicsit fasisztoid a hozzáállásom, az gondolkodjon el azon, hogy mennyibe kerül az államnak (tehát nekem, az adófizetőnek) a közterület fenn/tisztán tartása.

A cikk írójával egyetértek, egy ilyen rendelkezés a kormány "bátortalanságára" utal. Avval azonban nem értek egyet, hogy nem jó, amit csináltak, ugyanis nem értek hozzá, hogy országos szinten mit hogyan kell csinálni.

Annak az egyediszinglinek meg azt üzenem, a gyereknevelés nem abból áll, hogy megveszi a gyereknek, amit a többi szülő a sajátjának. A gyerekének a saját viselkedésével, példamutatással adhat tartást. Ha meg belenyomják a gyerekem fejét a többiek a wc-be, akkor fogok egy faágat/törvényt, és addig ütöm a gyerekeket, a szüleiket, a tanárokat, meg a tanárok jogait korlátozókat, amíg meg nem tanulják az együttélés szabályait.
Hát, én nem igazán értem, miért olyan nagy gond egyeseknek a szemét, legalábbis családi házas vidékeken. (Panelban persze nehezebb, ez nem vitás.) Mi ketten élünk egy kertes házban, és kb. így néz ki a hulladékhelyzetünk:
- nem veszünk PET palackos meg tetrapakkos sz.rokat, inni (mifelénk) jó a csapvíz meg abból a szóda, ill. a boros-sörös üvegeket visszaváltják, de ha netán mégis veszünk mást is, akkor semmi gondot nem okoz hetente elvinni egy kisebb szatyornyi cuccot a szelektívbe
- újságot neten olvasunk, könyvet nem dobunk ki, a kapura meg kiraktuk a Reklámot nem kérünk táblát, így alig kapunk papírszemetet, amit meg mégis, arról lásd az előző pont végét
- a kajamaradékokat komposztáljuk
- az állapota miatt a szelektívbe nem vihető papírszemetet eltüzeljük
- és ezek után a 120 literes kuka, amit hetente ürítenek, negyedig se (!) szokott megtelni, de úgy, hogy belekerül naponta 2 db macskatápos konzervdoboz, mert fém szelektív nincs nálunk (nem értem, MIÉRT???)

Szóval felőlem jöhet a magas betétdíj, de akár az is jó, ha MINDEN csomagolásra kivetik, akár visszaváltható, akár nem. Így legalább gondolkodnának is a népek, mielőtt szemetet vásárolnak drága pénzért...
@Unique Single:

"Miért hiszi minden anya és nagymama, hogy ő jobbat csinál mint egy olyan gyár aki főállásban alkalmaz olyan szakembereket / élelmiszermérnököket pl./ akik ezt tanulták és ezzel foglalkoznak reggeltől estik."

Igen az élelmiszermérnök reggeltől estig azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet ipari mennyiségben, minimális anyagköltséggel, a lehető legnagyobb hasznot termelve élelmiszert előállítani.

A nagyanyám soha nem tett guargumit a lekvárba. Egy lekvárgyárban meg akkor is beleteszik ha tudják, hogy konkrétan mérgezett, mivel hozni kell a pénzügyi tervet.

"Hát nem lennék a ismerősöd, főleg a gyereked nem, iszonyú spúr lehetsz a hozzáállásod alapján."

Fentiek alapján látszik, hogy a házi cucc előállítása nem anyagilag fogja megérni, (Mert a nagyi guargumi helyett is gyümölcsöt fog használni) hanem egészségileg, mert nem mérgezi meg a családot.

Én meg e te gyereked nem lennék mert iszonyú spúr lehetsz ha figyelem, meg valódi (tehát drága) kaja helyett a megvásárolható vackokkal, meg ipari cukros szarokkal akarod letudni a gyereket.
Mo.-n tuti elkezdené vmelyik ügyeskedő gyártani a palackokat, amint drágább lenne a betét, mint az előállítási kts. És nem akadályozná meg őket a törvény v rendelkezés v ellenőrzés. Egy csomó ügyeskedő olyasmiben utazik, amire már rég van törvény, rendelkezés v ellenőrzés.

Szép dolog a szelektív gyűjtés, le a kalappal minden ember előtt, aki szelektív gyűjt, de - szerintem - nem ez a megoldás. Mindig lesznek, akik nem teszik be, akik összekeverik, akik kidöntik, akik rosszul dolgozzák fel stb. Valóban egy olyan technológia kell, ami képes maga feldolgozni a hulladékot, szortírozni a műanyagot, papírt, fémet, üveget, miegymást. Akkor nem kellene küzdeni, szatyrozni, öt kukával megindulni hat felé, a megélhetésieknek szétbarmolni a gondosan összegyűjtött szemetet, és nem érezné bűnözőnek magát, akinek nincs a közelében ilyesmi, vagy csak lustadisznó.

Úgy sejtem, még olcsóbb is lenne a buli, mert megszűnne ez a teljes szelektív gyűjtős infrastruktúra.

Szóval én aszondom, szelektív gyűjtés helyett szelektív feldolgozás.

Ja, még két dolog.
Valaki már írta, és tényleg érdekes, én húsz évig nem ittam egy centiliter palackozott ásványvizet sem. Gyerekként még röhögtünk is, hogy ki az a hülye a vizet vesz?! És nem hiszem, hogy ihatatlan volna a csapvizünk.

A másik meg, tényleg az a legolcsóbb, ha nem is veszünk ilyen csomagolású termékeket.
ja, és az is igaz, hogy az ügyeskedő magyar népet sajnos nem jutalommal, haszonnal lehet ösztönözni, hanem súlyos büntetésekkel elrettenteni.
(persze egyik sem működik igazán nálunk.)

komolyan rossz nézni, a villamosmegállókban szinte nem is látni a köveket, tiszta fehér a csikkektől a sínek mellett minden. a kuka meg kettő db lépésre van. de nem csak a csikket, simán eldobják az utcán a sörösdobozt, a gyorskajáldás poharakat, az újságpapírt, az apámtökét. na ezeket kellene rommá büntetni úgy indításként. simán kitermelné az árát az extra közterületes fasziknak.
@Hivatásos beszólóművész: Jajjj, ne ijedjetek már meg ennyire, hogy kimaradtok az igazi életből, a "szabad, laza" mintakövető fogyasztásból, ha valamit kicsit másképp csináltok. A cukros víz csak poén volt, metafora.Összefoglalja azon termékek-szolgáltatások-gondolkodások körét, amelyeket nem kötelező nap mint nap a megszokott módon magatokhoz venni. A legjobb szemét az, amelyik nem keletkezik.
Ilyen energiaínséges időkben az első szelekciós szempontnak annak kéne lenni, h az adott szemét égethető-e, vagy sem.

Aztán, ha megtelik az égethetős fajta konténer, mehetne az égetőműbe--> kevesebb és kisebb szeméthegy, hőenergia (persze káros gázok kiszűrése, az kell!)

Üdv.
"
Valaki már írta, és tényleg érdekes, én húsz évig nem ittam egy centiliter palackozott ásványvizet sem. Gyerekként még röhögtünk is, hogy ki az a hülye a vizet vesz?! És nem hiszem, hogy ihatatlan volna a csapvizünk."


a múlthétem anyám kiszagolta a vizet, és azt szólta,: ő pedig ebből a pocsolyából nem iszik, és ráadásul még bűzlött is szerinte. Én konkrétan nem kételkedem se az ízlelésében se a szaglásában, és ha ő azt mondja büdös a víz, akkor az büdös.
vagy amikor a klórmésztől fuldoklom, mert az méf én is észreveszem.
Kurva jó , má' megint! Proli alapanyagból proli elit, és tényleg elhiszik, hogy ők most inkább az "okos lány" mint a "hülye király".
Nem hiszem, hogy ilyen egyforintos ötlettel bármilyen degenerált, a papája által a parlamentbe seggénél fogva betolt arisztokrata, a '45 előtti bármelyik parlamentből elő mert volna jönni!!! A neveltetésénél fogva...
@gordu: ekkora baromságot!!

"(Megoldás: 1 kocsival egybeöntve, ugyanoda, ahova a többi fost.)"

Be kellett volna menned és megkérdezned, hogyan működik, akkor nem írsz ekkora baromságot.
A kocsik belül szeparálva vannak. NEM ÖNTIK EGYBE amit TE szétválogatsz.

Nem ennyire taplók.

Csak a BOLOND ember hiszi azt, hogy minden egybe van öntve :)

IQ=??
hello,

korbacs es mezesmadzag a jelszo. A jogkoveto magatartast jutalmazni kell, lehetoleg nem ciki modon (ld. mekdonaldszban a "honap dolgozoja", _es_ a jogserto (es a kozossegnek karos) hozzaallast buntetni.

De nagyobb munka az, hogy valoban _szegyen_ legyen az a hozzaallas, hogy "mikozom hozza, nekem nem eri meg".

Mikor itt volt ez az "onkentes szmogriado" Bp-n, sokan rohogtek, hogy mekkora benasag mar ez. Benasag, de ha Svajcban mondjak azt, hogy ma csak a paratlan rendszamosak mennek, akkor csak azok mennek, akar van rendori ellenorzes, akar nincs. Na, ez az egyik oka a ket orszag kozti kulonbsegeknek.

@workoli ledolgozhato buntetes-konceptjenek (500 Ft/4 ora:)) respect.

Az meg nem volt, hogyha draga lenne a betetdij, akkor a hajlektalanok kimennenek az erdobe osszeszedegetni a palackokat, es szemtelenul sok penzt keresnenek? Hat kinek lenne ez jo?
(megsugom: mindenkinek.)

Érdekes, átrágtam amgam sok kommenten, sok elemezgetés van arról, mi érné meg a dánnak, magyarnak, brazilnak, sokan írják, ők bizony visszaviszik ingyen, szelektíve.

De nem erről van szó.

Amikor ezt a hírt hallottam, az jutott eszembe: ez egy újabb baromság, eszement látszatintézkedés. 1 Ft, lóf@szt. Aki hajladó rá, ingyen is a szelektív gyűjtőbe dobja, aki olyan bukó paraszt, hogy eldobja az árokparton, az az 1 Ft nemlétező látszatbetétdíjat lesz@rja.

Nem kicsit. Nagyon.

Asztán Tóta gondolatolvasva leírta kb. azt amit gondoltam. Jön nekem a szerzői jogdíjjal. Minimum 1 Ft. Vagy inkább 2.

Ha nem fizet, hát monnyonle.
@omgwtf: igen, mindig lesznek akik eldobják, nem szelektíven gyűjtenek, így aztán kár is elkezdeni. A "lesznek olyanok" együtt gyártanának évente mondjuk 5000 tonna szemetet. Lássuk uram, mire megyünk együtt, csináljunk 500x akkora szemétkupacot...

A világ sikeresebbik felén is tök hülyék, hogy szelektív gyűjtik, hiszen olcsóbb lenne szelektíven válogatni, meg géppel csinálni, meg megvárni, amíg feltalálják azt a csomagolást, ami magától elmegy az újrahasznosító helyre, csak nekem ne kelljen semmit csinálni.

Ez is biztos valami összeesküvés, amit a nyugatiak ráerőltetnek szegény Magyarországra, ők már tudják, hogy ott a gép, meg a fogadó oldalon történő válogatás, sőt, így is csinálják de meghamisítják az összes kijövő infót, hogy mi buták azt gondoljuk, hogy a szelektív gyűjtés a jó, és belerokkanjon a nemzet az infrastruktúra kivitelezésébe...
@omgwtf: Az USA-ban van olyan állam, hogy 1db (azaz egy darab) eldobott cigicsikk 1000$ (azaz egyezer dollárba) kerül, ha észreveszi a közterületes. Mondanom sem kell, hogy az arrafelé tévedő Magyar turisták is képesek betartani amint meghallják, hogy rossz esetben 200ezer körüli pénzük bánhatja a lazán férfias mozdulatot, ahogy a félig parázsló csikket elhajítják...

Mivel csikk tartóval sincs teleszórva a környék, ezért a dohányosok kis zárható, pénztárca szerű alkalmatosságba gyűjtik a saját csikkjeiket, amíg valahol azt nem tudják üríteni.

Az eredmény, hogy egy büdös darab csikk sincs az utcákon.
Nem tudom mi itt a baj? Az üvegekkel ez már nagyon régóta faszán működik. Érdekes módon 25 ft ért mindenki frankón visszaviszi a sörösüveget. Ha jól tudom 1 ft-ot leszednek visszaváltáskor, költség címén. Ez teljesen helyénvaló.
Miért ne lehetne ezt kiterjeszteni mindenféle palackra és sörösdobozra? Meg nem érné senkinek, max globálisan gondolkodva. Költség címén meg 1-2 ft-ot leszednének, így veszteséges se lenne a multiknak.
A cseheknél (lehet máshol is) csak blokk ellenében veszik vissza, tehát csak azt amit tőlük vettél. Ez kissé kényelmetlen, de működik.
A szelektív gyűjtők száma még mindig brutálisan kevés, meg a lakosság 90 %-a amúgy is leszarja.
@Egyéves Önkéntes: "én ebben a 110/100-ban nem látom a brilliáns megoldást
de mondjuk fordítva már jobb lenne"

Nem nagyon értem, mit nem értesz ;)

Kényelmes pasi vagyok (nem módosítom az életem a szelektív hulladékgyűjtésért).
Nem mondom, pl. a flakonokat szelektív gyüjtőbe dobom --mert útbaesik és nagyon töltik a saját kukát, a papírt meg viszi a gyerek az iskolába-- de nem hiszem hogy túl nagy kényelmetlenségeket vállalnák.
Azt azonban felismertem, hogy tenni kell valamit és amint mondottam, nem hiszek abban, hogy "vágyak, erkölcsi elvárások és jogszabályok" ténylegesen irányítani képesek az eseményeket, ha ezek ütköznek az emberek *érdekeivel* !

Ha egy átfogó koncepció keretében a vevőkre terhelik a csomagolási költség megsemmisítésének/újrafelhasználásának költségét és korrekt módon leosztják ezt az összeget az ebben résztvevő személyekre, akkor ez egy jól működő iparág lehet, ami nagy hasznot hoz _össztársadalmilag_.

Nem látom át a termékdíj felhasználását, de ez igencsak félmegoldás, mert lehet hogy a végső fázisban működik, de nem megoldás arra, hogy érdekében álljon a vevőnek (mint végső döntéshozónak) előnyben részesíteni a takarékosabb csomagolást és tevőlegesen hozzájáruli a begyűjtéshez.

A lényeg: az embert az érdekei irányítják, okos ember nem akarja más emberekre kényszeríteni az akaratát, hanem olyan helyzetet teremt, hogy a másik akarja azt amire vágyik.
@Unique Single:
Képzeld! Én jobb hamburgert csinálok, mint a Mc. Én húsból csinálom, fűszerezem tartósítószer nélkül, rendes hamburgerzsömlébe teszem, amit átfogni is alig bírsz, nem lapos valamibe!
És nem veszek Íce teát, mert az tényleg cukros víz! És nem azért, mert sóher vagyok, hanem mert racionális. Megtehetném, keresünk annyit az asszonnyal, de nem veszünk, mert nem csak pénz kérdés, hogy mit veszel!
Okay, nem olcsó, de...
www.palackpres.hu/index.php?page=demo
nyugodtan lehetne minden bolt kötelező kellékeként megkövetelni, mondjuk ajtón belül, hogy kevésbé legyen lelopható. Mert boltba általában naponta, kétnaponta jár az ember, kenyérért, tejért, erős cukorért, malacsültért. Odamenet viszont elfér a szatyrában az éppen kiürült petpalack. És nem forintért, hanem csak úgy ajándékba is ott lehetne hagyni egy kukában a cuccot.
"Hol gyávaság van"
Ez a cím van ottan fent!
Feltételezem nem azzal a szándékkal, hogy a gyáva, kommunizmusban elpuhult , tunya, lusta magyart, bátor , harciac PET palc gyűjtéssel harcba szólítsa a még maradvány kommunisták végső felszámolása érdekében.
Természetesen, itten mindenki környezettudatból szelektíve gyüjtöget, és így neveli a gyermekét is. De ki az , aki rászól a másikra, hogy a szaros pelenkát ne dobja az üvegek közé, hogy a szelektív gyüjtő nem kommunális hulladéklerakó, ki az aki autóvezetés közben megáll és hátraszól kedves utasának, apósának , anyósának , havernak, barátnak, pláne főnöknek, hogy most, vagy kiszállsz és fölveszed, amit kidobtál, vagy gyalog mégy tovább?
Ugye , milyen abszurd? Akkor meg miről beszélünk. Jó tudom, monnyon le, de atán mi lesz, üdvözült eufóriában minden megoldódik?
A PET palackot azért találták ki, hogy ne kelljen szarakodni a visszaváltással, mármint a gyártóknak, forgalmazóknak. Az a fentiekből is / na meg a hozzánk szállított szemétből / kitűnik, hogy a betétdíj sem jelent igazi megoldást.
Nem reprezentatív tapasztalatom szerint két réteg viszi vissza a göngyöleget, a környezettudatos tehetősebb, és a nagyon megszorult hajléktalan. Számtalanszor tapasztaltam, hogy , aki fél napig áll sorba segélyért a sörösüveget a kukába dobja.
Félig OFF
"Hol gyávaság van"

"A kormány jelentős átrendezést, adó-, járulék- és foglalkoztatási reformot fog javasolni - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő kiemelte: érdemi változásra és a mértékek jelentős korrekciójára van szükség. A miniszterelnök szavai szerint a jelenlévők között abban nem volt vita, hogy elsősorban a munkára rakodó terheket kell csökkenteni."

www.privatbankar.hu/html/bef/1400.php?kommentar=27941

Nocsak. Még a végén kiderül, hogy egy ciklus utolsó 1,5 évét "minden mindegy" alapon fájdalmas, de szükséges érdemi politizálásra is fel lehet használni...

Kiváncsian várom. Hátha lesznek érdemi lépések...

ON
Ez a cikk telitalálat.
@omgwtf:
"ja, és az is igaz, hogy az ügyeskedő magyar népet sajnos nem jutalommal, haszonnal lehet ösztönözni, hanem súlyos büntetésekkel elrettenteni."

Próbálj meg Svájcban vagy Ausztriában csikket eldobálni, vagy költözz oda pár hónapra és próbálj meg ne szelektiven gyűjteni és rá fogsz jönni, hog ott is súlyos büntetésekkel rettentik el a renitenseket - pont attól lesznek olyan rendszeretők.
Németországban voltam és a vendéglátóm naponta háromszor elmondta, hogy meg ne próbáljunk háztartási szemetet rakni a papirgyűjtős kukájába mert jön a bünti.

Mindenhol van szankció anélkül nem működik.

@omgwtf:
"Mo.-n tuti elkezdené vmelyik ügyeskedő gyártani a palackokat, amint drágább lenne a betét, mint az előállítási kts. "

Mielőtt a törvényt bevezetik végig kell zongorázni a lehetőségeket és aszerint megállapitani a szabályokat.
Aki palackot gyártana ha annak az előállitási költsége kisebb mint a betétdij racionálisan viselkedik - nem ügyeskedő, hanem vállalkozó!
Magyarországon azért sok az un. "ügyeskedő" mert a halálos adók miatt a kreativitásukat legjobban igy tudják kamatoztatni.

A törvényekkel van a gond mert azokat gondolkodás és szakértelem nélkül pártpreferencia alapján szavazzák meg a k. képviselő urak. Csak nézd meg mennyi idő alatt megy át egy adótörvény - senki se szól hozzá mert nem értenek hozzá. A szakértői munkát meg ismerősöknek kiadják gebinbe azokat még kevésbé érdekli. Legföljebb belenyúlnak évente háromszor ha kiderülnek, hogy hiba van benne.
Végre valami, csak megérje nekik megmozdulni érte.

A familiárisan hiperpigmentált honfitársaink udvaráról a gaz közül legalább a pet palack el fog tűnni. De ha még a gaz is betétdíjas lenne, lehetne sok szép udvart is látni.

Elképzelem a szép új jövőt, amikor végre nem uborkáért mennek át a szomszédba, hanem segítőkészen kiviszik a szemetet.
Na, máris tett valamit a kormány a romaintegrációért és munkahelyteremtésért és a társadalmi megbékélésért. Nem ássák ezek az árkot, jófickók ezek.

Végülis így lehet őket motiválni, hogy kapnak valamit azért, amit elvisznek. (Itt persze senki se néhány évre gondoljon.)

Tényleg, sokkal több ilyen akció kellene, hogy motiválva legyen az, aki az utcát járja, hogy megérje neki lehajolni a szemététért, és tisztábbá tenni egy kicsit ezt az országot.
@Egyéves Önkéntes:
Nálunk konkrétan a kommunális szolgáéltató gyűjtötte, oviban, suliban. Az első 3 helyezettek kaptak... Pl ovi kapott egy komplett játszóházat, olyan eu-st, a suliban a legtöbbet gyűjtőnek kifizették az osztálykirándulását, de volt állatkerti belépő, meg szinházi belépő is. volt suli amelyiknek a könyvtárát ujították fel, volt akik fényképezőt kaptak, számítógéppel.
Egyébként mi is gyűjtünk kupakot, és sok kerekesszék lesz belőle.
Elemet is gyűjtöttek tavaly. idén már csak az ujságok mennek:(
@omgwtf: Én írtam piszkálódásból a gyerek cukros vizéről és az iható csapvízről.Nem spúrság, nem betítdíj, nem az általad kívánt "kell egy olyan technológia" kérdéséről van szó.Mert NINCS "olyan" technológia, NINCS követendő hulladék-feldolgozás, ami kezelné a jóléti társadalmak tüneteit.A szemérmetlenül előállított javak és szolgáltatások szemérmes eltüntetése nem a fejlettség jele.Én nem színes kukákról álmodom!A válság üzenete, hogy ami van, az ne így legyen.... és a fő érv, hogy miért is kell mást csinálnunk: mert nincs más választásunk.Ha a legjobbat nem választhatjuk, válasszuk a másodikat...ebben igazatok van, ezért nem felesleges Tóta W. cikke.
Páran jelezték, hogy nem is vásárolnak olyat, ami "tetrában" meg ilyenekben van.

Nyahh, most a tej vagy tetrában vagy műanyagban kapható. Kivéve akinek saját tehene van a szobájában, de ez az elényésző kisebbség.
Viszont vannak egy páran Magyarországon akik tejet isznak és nem bort vagy sört üvegből:DDD

Én pl. gyümölcsleveket szoktam inni, de azt is tetrába vagy aluminium-papir csomagolásba szerelik. Az erkélyemen növesszek almafát?

AHH... Az ilyen fasza megjegyzések után már egész világos kép kerekedik a magyarok környzetetudatosságáról.
lássad 2009.01.25. 18:27:59
" az "akciós" Arany Ászok 125 FT+ üveg, szemben az "akciós" dobozos Arany Ászok 185 forintjával. Tehát 60 forintért vettél egy piros dobozt, amit Tóta is nehezményez kicsit, de mindenkinek az fáj, hogy ezért csak 1 forintot ad a Tesco"

nem a pirsos dobozt vesszuk meg hanem azt hogy ne kelljen sort inni zold uvegbol...
ugyanis minden jobb sorgyarto, becks, pilsner urquel, heineken, de meg a dreher is stb zold uveget hasznal, az meg magyraorszagon nem mukodik, hiaba irjak ra hogy sotet huvos helyen tartando, buzlik a merkaptantol...
ezert dobozban vesszuk ha dragabb is.
omgwtf 2009.01.26. 13:05:59
"Valóban egy olyan technológia kell, ami képes maga feldolgozni a hulladékot, szortírozni a műanyagot, papírt, fémet, üveget, miegymást. "
nincs ilyen.
ha lenne is draga lenen nem eri meg.
nincs mas mod szetszedve kell gyujteni...
meg az azonos uveg, muanyag is nehezen kezelheto mert mindig dobnak bele ablakuveget, polisztirolt a PET palackok koze...
worluk!
nekem nagyon tetszett ez a poszt.

nem is ertem miert fikazzak annyian.

ez sokkal jobb, mint lef@ssagozni annak a szovegeit, aki mondjuk vedi a szegenyek erdekeit...

azert hianyzik belole a
"tapsossa laposra" - a minap is vitaba keveredtunk valakivel, aki nem volt hajlando ralepni es ugy dobni a szelektiv gyujtobe.
probaltuk meggyozni hogy svajcban igy meg ugy van, az volt a valasza miert nem maradtunk kinn???

Mistral1011 2009.01.25. 22:30:52
"A gyerekek is (6 db, de nem brazil...)"

ezt nem kell irni, brazilok nem blogoznak errefele...
Gecc · gecc.blog.hu 2009.01.25. 20:00:21

"ha a sok, amugy igen igyekvo ember osszetrancsirozna legalabb felere azt a szaros muanyagpalackot."
na miert nem kepesek erre?

"Sok esetben a kukak mellett helyezik el a mar nem befero szelektiv hulladekot. De legalabb odateszik,"
ne tegyek oda. az mar szemt rogton.
hivjak ki es vitessek el, de ne szemeteljenek.
igaz ez heroizmus... de az egesz szelektiv gyujtes is az.

" a kukasok meg munkajuk reszenek tekintik azok elvitelet "
sajnos nem. ott marad, fujja a szel hajlektalanok szetkurjak... a vege az lett egy evi peticiozas utan, hogy megszuntettek nalunk a szemet miatt...
Nincs teljesen igazad Tóta, bár Te elég lényeglátó vagy. Akármilyen kicsi is az összeg, amely a gyűjtőket illetné. Persze nincs adatom, hogy hány palackot vesznek naponta, de a "látottak" alapján rengeteget. Lesz, akinek megéri gyűjteni, hiszen az utcán kóborló hajléktalannak csak az első 100 forintot nehéz összeszedni, akár kölcsön is kérhet. Aztán, ha a piac beindul, mert ugye ez már piac, a palack gyűjtése iparággá is alakulhat. Ha csak annyi haszna lesz az egésznek, hogy az utcáról, parkokból eltűnnek a flakonok és sörördobozok, akkor is helyes a döntés. Mi a Balkánhoz tartozunk, ahol szemetelni nem szégyen. Akármerre megy az ember , mindenütt mocskot talál. Persze ez nem mindenkire érvényes, de a látottak alapján a lakosság elég nagy százalékára. Nekem fáj a szívem, hogy a minőségi borokat tartalmazó üvegeket ki kell dobni. Ezeket is gyűtjhetnék, hiszen szemétbe küldésük pocsékolás. Kétségtelenül nagyobb vonzereje lenne a dolognak, ha 5 forint lenne az üres flakon ára, és ezt még a termék árába is be lehet építeni, hogy ne legyen a cégnek veszteség. A dán, német példák említése nem túl szerencsés. Ott rend és tisztaság van, és az lenne akkor is, ha nem váltanák vissza a göngyöleget. Amitől valóban én is félek, mint néhány hozzászóló, hogy mostantól a kukák környéke tele lesz szeméttel, mert ha csak egy forint a flakon, akkor is érdemes lesz a kukás hordót vagy tartályt alaposág átkutatni. Ellentétben a véleményeddel. Kíváncsi leszek olyan két hónap múlva, hogy miről számolnak be a hírek. A palackok tömeges visszavételéről vagy az érdektelenségről. Én az előbbire szavazok, mert aki érdekelt valamiben az tesz is az eredményért. A miniszter és az egykori elvtársak nem tudom, hogy kerülnek ide.
@rokica:
"Mert boltba általában naponta, kétnaponta jár az ember, kenyérért, tejért, erős cukorért, malacsültért."

Sztem malacsültért mégse kéne naponta boltba járni, ugye?:-))
Figyelj, kedves rokica, a koleszterinedre.

Egyéb:
Kérdezem, a hozzáértőktől (akár magamtól is):
Nem-e lehet-e, hogy egy 2 literes pillében, minek anyaga polietilén, több energia-e van-e ft-ban kifejezve, mint amennyit adnak érte?
(A polietilént ügyesen égetve szén-dioxid és víz keletkezik, tehát nem károsabb, mint bármely más hőerőmű. Csak ki kell szűrni a PVC-t, mert az nagyon odatosz a környezetnek, ha égetik.)
"Pedig ez a hülye király meséje. Azé, akit Gyurcsány Ferenc tolt félre, hogy helyette ő csináljon valami nagyot." --

Hahaha, Te valaha 1 percig is elhitted, hogy ez a hiperaktív politikai színész, ez a politikai kalandor "valami nagyot" csinál??:))
Ha még mindig elhiszed, az mégnagyobb baj..., ez a figura csak a hatalmat szereti és a vakuk fényét, no meg az ezredik "modellváltást", csúcsot, reformkorszakot, blablabla
Érdekes népek vagyunk mi.
Ha valakinek hat gyereke van, miért érzi szükségét, hogy megmagyarázza?
Vegyetek ti is szódásszifont! Igyatok fröccsöt és/vagy málnaszörpöt!

A petpalack gyártóknak kopjon fel az álla! Dobozos sört meg igyanak a labancok! :)

@malacka69 az édentől keletre...: Ezúttal kötelességem kijelenteni, hogy a hivatkozott hozzászólás szerzőjének minden mondatával egyetértek.

A polietilén-tereftalát egyébként festék és adalék nélkül kizárólag szénből, hidrogénből és oxigénből áll, azaz igen jól ég. Szerintem hülyeség abba munkát, energiát és pénzt fektetni, hogy összgyűjtsük, és pl. igen ronda műanyag lábtörlőt gyártsunk belőle (mást is lehet, de az még több pénz, munka meg energia, olyan viszont sajnos jelenleg nem lehetséges, hogy eredeti palack minőséggé alakítsuk vissza). Nem véletlenül egy forint, és nem több, ugyanis nagy baj lenne, ha az ösztönzés hatására hirtelen 30 százalékban visszahoznák a népek, mert erre jelenleg se feldolgozó üzemünk, se égetőművünk nincsen, és Németországba sem tudnánk visszaszállíttatni. Az égetőművet én nagyon preferálnám a papíron kívüli szeméttel együtt égetve egy jó kis kapcsolt energiatermeléssel. A feldolgozását semennyire se.

Az alumínium doboz viszont más kérdés, mert ahhoz, hogy a timföldből kinyerjék a fémet, nagyon sok villamos energia kell, ami a begyűjtött dobozoknál már nem szükséges. Csak újra kell önteni, meg húzni. A tisztogatásra, fertőtlenítésre meg a szárításra se kell különösebben ügyelni, az a kohóban jól megoldható. Különösen kihangsúlyoznám még, hogy az ebből készült alu doboz, a PET palackkal nagyonis ellentétben, teljesen azonos értékű az eredeti dobozzal. Jelenleg erre sincs gyűjtő, szállító meg feldolgozó kapacitásunk, de majd meglátjuk.
@malacka69 az édentől keletre...:

A polietilén égetésekor keletkező káros anyagok: aceton, akroaldehid, benzol, ciklopentanon stb...
@vakapad: Én viszont nem egészen, mert nem tiszta PET-ről van szó, illetve újra formázása jobban megéri, mint az elégetés (azaz újbóli elállítás), még ha az újrafeldolgozott polimerek nem ugyanazt a minőséget képviselik is.
Az alumínium dobozok továbbra is főleg vasból vannak. Van, hogy ónozzák, de az drága, van, hogy alumíniummal ötvözik, hogy mégse rohadjon szét, de főleg vas + oxid, festék és kosz. Ezért a reciklált fém sem azonos minőségű az újjal.

Ha véletlenül tömegével hoznák vissza se lenne tragédia, mert könnyebb ismert összetételű szemetet komposztálni, mint ismeretlent, tehát zéró újrahasznosítás esetén is jobban járunk, mint így.

@zorki: Hőmérséklet kérdése. Mellesleg magasabb hőmérsékleten égetve az energiatermelés hatásfoka is jobb.
Ha külön válogatják a műanyaghulladékot a többitől, akkor mindenképpen az újra feldolgozás jelenti a legkevesebb energia pluszigényt.
(Ha nem válogatják külön akkor nehezen illetve nem biztosíthatók olyan égési feltételek, hogy ne keletkezzenek káros anyagok.)
Ha ugyanis a műanyagokat elégetik, akkor helyette az új műanyagot előállítani mindenképpen jóval több energiát igényel, mint amennyit az égetés termel.
Ha nem így lenne akkor feltaláltad volna az energiatermelőt.:D
Ráadásul a műanyagok előállításához kőolaj vagy földgáz kell, ami a műanyag elégetéssel nem termelhető újra.
@zorki:

Zorki, az aceton, az akroaldehid, a benzol, a ciklopentanon mind éghető anyag, és csak azért keletkezhetnek, mert fos a rendszer. Jó rendszerben, kellően magas hőmérsékleten, megfelelő mennyiségben adagolva a levegőt nem keletkezhetnek ezek. A felsorolt anyagokban szén, hidrogén és oxigén van, ergo addig kell égetni, amíg totálisan át nem alakul szén-dioxiddá és vízzé.

(Mondjuk háziégetésnél el tudom képzelni, h felsoroltak előfordulnak az égéstermékek között.)

Te vmi levegő munkacsoportos vagy? Merthogy ott olvasni rémisztő dolgokat:

www.levego.hu/konyvtar/olvaso/Ne_egesd_el.pdf

Azért ezzel az igényességgel nem lehet közelíteni a dolgokhoz, mert ilyen alapon bőven nem szabadna benzines autóba sem szállni. (Szén-monoxid, nitrogén-oxidok, stb...)

Ilyen alapon sima, ásványi szenet se szabadna égetni, hisz tudod, mi minden keletkezik? Csakhogy a legkárosabb részét, a kén-dioxidot említsem, ugyanis a legtöbb szén tartalmaz ként.

Üdv.
Minden világmegváltó aktivizmuson túl azért jó lenne pénzügyileg (helyén) kezelni a problémát.
A sok Darwin-díjas hozzászólás közt üdítő volt látni, hogy fölvetődött a gyártási költség és a betétdíj viszonyának kérdése. Ti. a betétdíj kevesebb legyen a gyártási költségnél - ha egyáltalán betétdíjas vonalon akarunk továbbmennni.

Szerintem nem kellene túllihegni a problémát ennyire sem. Csináljunk egy Pareto-elemzést: melyik iparág termeli a legtöbb műanyag palackot a szemétbe? Fogadni mernék, hogy az élelmiszeripar. Innestől kezdve csak ezt kell szabályozni. Ezt vagy betéttel (zembereket belátásra bírni), vagy adóval (gyártókat és forgalmazókat belátásra bírni). Így pl. az egyutas műanyag palackban forgalmazott üdítő után űrfogat szerint megállapított adót kellene fizessen a forgalmazó (melyet vásárlás révén a végfelhasználó fizet ki) - nem fogja már annyira megérni. Sztem a magyar mentalitáshoz az adó sokkal közelebb állna - ha egyszer igény van arra, hogy egy ilyen mocsok helyen éljünk, akkor azt a zemberek fizessék is meg.
A visszaváltható pet-palack ugynúgy megmaradhatna adómentesnek, csakhogy az - akár a Koca-kóla esetén - egy vastagabb falú, többszöri használatra alkalmas eszköz lenne.
@zorki: Zorki két gyerek felett hülyének néznek :(
Olvasgass megtudod miért kell szabadkozni, hogy nem brazil létedre ennyit mertél vállalni.

lcuti:
szívesen csinálnék szódát, mondjuk jobban szeretem, de... nálunk a csapvíz ihatatlan. olyan mellékize van, és olyan szaga, hogy még a gyereknek is csak forralás után levesben...
malacka
Tök felesleges ez a hiszti. Utána meg félremagyarázás.
A kérdés nem az volt, hogy kell-e a műanyag vagy sem? (Szerintem minél kevesebb műanyagot használunk annál jobb.)
Az volt a kérdés, hogy a műanyagot elégessük vagy újrahasznosítsuk.
Mivel az újrahasznosításhoz kell kevesebb energia, és kevésbé csökkenti a meglévő alapanyag készleteket így erre szavazok.

A tökéletes égés biztosításához legalább nagyjából azonos összetétel szükséges, tehát a külön kell válogatni a műanyagot. (Még utána is bonyolult a dolog, legalább kettő égetési folyamat szükséges, és nagyon komoly technológia.)

Ha már külön válogatták akkor semmi akadálya az újra hasznosításnak.:DDD
Akkor már kár elégetni, mert ha ugyanannyi műanyagot akarunk előállítani amennyit az újra hasznosítás során elégettünk, akkor...
tovább csökken a kőolaj és földgáz készlet, és plusz energia is kell.
Magad ellen beszélsz!
Üdv mindenkinek!

pro primo: igaza van tótának, gyávák fent (addig mi csendesen nyögjük az ingyenélőket, akik dolgozunk, termelünk);
pro secundo: környezettudatos élet (www.zsugorito.hu) 6 családnyi PET flakont zsugorítok nap, mint nap;
pro tertio: ez egy szakadék, két lépéssel nem jutunk át rajta, csak egy nagy ugrással;
pro quatro: kötelezzük a gyártókat 1- pléhdoboz helyett üveg, PET helyett szintén üveg
off:

Árpi, nem zavar, hogy odaát (mindenaminem.blog.hu/2009/01/26/kerdezz_felelek_tota_w_arpaddal) üveggyöngyöt árulnak a neveddel?

Ilyen szar riportot régen olvastam (mekkora egy idióta kérdések már ezek...) Nehéz eldönteni, hogy ezt most komolyan gondolják, vagy valami humor lesz belőle a végén.

aranyos fiatalok. és végre elmondhattam újra, hogy nem akarok pártot alapítani.
on:

Nálunk a házban arra nem lehetett rávenni a zembereket, hogy ne csavarják vissza a PET-re a kupakot, hogy legalább a szemetesautó ZIP-elő hidraulikája meg tudjon kűzdeni a palackkal.

Ha környezettudatosságra akar az állam nevelni, ahhoz bizony ostor kell (termékdíj, betétdíj, bírság, feljelentés).
@Tóta W. Árpád:
Basszus, ha már ilyen lehetőségük adódott, azért kérdezhettek volna normálisabbakat is, pl. valamiféle koncepció mentén :-).

de hát ez egy blog, nem kell profizmust elvárni. nekem meg 5 percbe telt.
de ma készült egy print interjú is, profikkal. asszem jövő héten megy ki.
@zsanett- a wuudú mentalista: romániából nem kéne csempészni, eu van!
@navera: az üveg göngyöleggel ez van:
drágább fuvar a súly többlet révén, azaz nagyobb kibocsájtás, majd mosás fertőtlenítés, nos ezek együtt eléggé meggondolandó környezetszennyező műveletek
nálunk a fejekben van a baj, de mivel a lé határozza meg a tudatod...
@nem-nem:

Texas, Plano-ban (rogton Dallas mellett) $5000 a buntetes ha rendor meglatja, hogy valamit kidobsz a kocsidbol. Es itt figyelnek az emberek egymasra is, igy ha nem latsz rendort, akkor sem lehetsz biztos, hogy valaki nem jelent fel. Igaz,nem is latsz szemetet sehol az utakon-utcakon.
Árpi gratuláció az íráshoz. Gyönyörűen levezetted a hazai félmegoldásos posványt, a kettőt előre majdan kettőt hátra stílusú kormányzást. Ez megyen itt 20 éve.
Burkus király 2009.01.26. 20:46:47

A betétdíjnak egyáltalán nem kell alacsonyabbnak lennie a gyártási költségnél, ugyanis gondolatilag nincs közük egymáshoz. A gyártási díj a technológián és a gyártás költségein alapszik, a betétdíj mértéke pedig a pszichológiai küszöbön, amin túl megmozdulnak annyian, hogy a használt dolgok visszagyűjtése eredményessé válik. Az a vállalkozó aki pedig petpalackot gyárt és tudja, hogy a használt palackokat visszagyűjtő hálózatba az új gyártású palackokat tilos bejuttatni, mert károsítja, sőt működésképtelenné teheti a rendszert, az pedig egyértelműen ügyeskedő, még csak körmönfont ügyvédi okoskodás sem kell a bizonyításhoz.A pet palack nem a betétdíjjal való szarakodás miatt jött elő, hanem mert valaki kitalált egy, az üvegnél olcsóbb, könnyebb tároló edényt, aminek a visszagyűjtését mellesleg nem is oldották meg, így rohadt nagyot fogtak a csomagoláson. Ez egy technológiai árverseny volt az üveggel szemben, amiben az üveg a rövidebbet húzta.
Eleve el kellene felejteni, hogy petpalackokat gyártsunk. Röhej, hogy pl. polár pulóvert kaphatsz az újrahasznosított műanyagból. Ha kell az a kurva pulóver, miért nem egyből azt gyártják?
zia77 2009.01.26. 18:02:53
"Nekem fáj a szívem, hogy a minőségi borokat tartalmazó üvegeket ki kell dobni."
nekem is
" Ezeket is gyűtjhetnék,"
igaz de minek, dragabb es kornyezetszennyezobb az ujrahasznositasa, a kimosasok sora mososzer stb, es az uvegen a gorgok koze kerult homoktol karccsikok lesznek... ilyenbe monosegi bort nem lehet tolteni...
bagoly2 2009.01.26. 14:38:09
" Számtalanszor tapasztaltam, hogy , aki fél napig áll sorba segélyért a sörösüveget a kukába dobja."
valoban? szerintem igy szuletnek a varosi legendak...
en meg sose lattam segelyert sorban allokat.

viszont van most egy kollegam akit friss nagydoktorkent kirugtak, es nem talal allast, de persze nem jar neki munkanelkulis segely (aminek jarulekat tobb mint 20 eve fizette) mert a nagydoktori potlek tobb mint 40 e ft es akkor mar nem jar.
persze mindent elkovet hogy allast talaljon, videkre is menne, persze ilyen kepzettsegunek nincs allas.
Minden nagyon jó!
Minden nagyon szép?
De, ha megemelik a betét díjat (T.W. 100Ft)
Annak mennyi az áfája?
Hány féle palack van hazánkban(Európában)
Javaslat:ki kell számolni (itt a fórumon is van szakértő)Mennyibe kerül 1 kg Műanyag
Üveg
Fém , előállítási ára,(ez a betét díj) és annál valamivel olcsóbban mindent kötelező visszavenni.Kilóra, és akkor nincs az hogy "ezt nem itt vették"
Újra hasznosítás-újra hasznosítás.
Előre is elnézést, de nem olvastam végig az összes hozzászólást. Ha már említette valaki az alábbiakat, akkor lapozzatok.

Miért kellene hőt/áramot pazarolni a zsugorításra? Nekünk mechanikus présünk van, az is ötödére nyomja össze a palackokat.

www.palackpres.hu

Legalább tornáztok egy kicsit.

:-)

Szép napot!

M.
Tótánál érdemes figyelni a poszt őslinkjét:

w.blog.hu/2009/01/25/palacka_es_a_tao

Azaz: Palacka és a tao!

Hát ez jó:-)))

Üdv., malacka, aki nem tahó:-)
Az interjú még mindig jobb, mint a tavalyi diákos, bár én sem ezeket kérdezném.
Kicsit fontoskodó és erőltetett, illetve állításként tévedés foglaltatik némely kérdésben, no meg elkoptatott is egy helyütt, de a 3. kérdés és a rá adott válasz... hogyismondjam csak.... hmmm... érdekes;-)

Üdv.
Nem kell Dániába menni, Horvátországban a tejes, sörös flakonokra is emlékeim szerint 50 lipa (15-20 forint) járt vissza. A pusztában állt a kuka, ürítés előtt egy lerobbant Yugo állt mellette és szedegették a kidobált üvegeket az élelmes horvátok (a kocsi tetején már három zsák volt tele flakonokkal).

Lehet, hogy az állat magyar ekkor is kidobná a szemétbe ha 10 forint lenne, viszont az "élelmesszegénymagyar" legalább kiguberálná a kukából, mert vélhetően neki fontos a napi betevő.
Túl hülye a magyar.
A csapviz hazaszállitva 12 órás szellőztetés után pont olyan mint a 45Ft/ palack viz, ezért cepekedni?
A édesitőeromásizé löttyött meg minek vazze magyar ettől beteg a kölyök meg a felnőtt a sok mellékterméktől!

Ezért a pénzért fél kila citrom 1 kila cukor és limcsi ahogy régen ha fullra akarod 1 citromkarika bele oszt jónapot legalább megvan a napi C-vitamin beviteled nem kell bogyóznod +pénzért.

Rinyál ebben a qurva országban a jónép oszt pazarol ahol tud!

Tóta W még a kutyaxarról nem olvastam!

Pedig környezetszennyezés terén abban is élenjárunk hogy túl sok kutyagyár van és kevés xarösszeszedő gazdi!

A sültgalambhoz tátott száj is kéne de arra is fax a jónép!
T. Lord Valdez!

A PET újrahasznosításának jelenleg legnagyobb felvevője a kínai műszálipar (eredménye pl. a jól éghető, tiszta műanyag, régi nejloning szerű polár pulóver – bár lehet, hogy az nem kínai). Ami a „jobban megéri”-t illeti, sajnos a pontos gazdasági adatokkal nem vagyok tisztában, de a következőket lehet szembe állítani (az összegyűjtés és szállítás energia és költségigénye a két esetben kb. azonos):

1./ Elégetés:
- Az elégetés során felszabaduló energiának megfelelően kevesebb olajat, ill. gázt kell máshol elégetni (pl. Dunamenti HE), ami PET palack gyártására fordítható.
- Az így megtakarított olajból adott energia felhasználásával kell az új palackokat legyártani.

2./ Újrahasznosítás (feltételezve, hogy a régi PET palackból lehet újat gyártani, ami egyelőre whisful thinking)
- A régi PET palackból őrléssel (= energia), tisztítással (melegítés+vákuumkondenzáció = energia), és újragyártással (megint csak energia) lehet új PET palackot előállítani.

A fentiekből nekem úgy tűnik, hogy az elégetés a gazdaságosabb és kevésbé energiaigényes, megfelelő tüzelési technológia pedig már van.

Lehet, hogy a sörös és kólásdobozok többsége nem alumínium, én az ALCOA magyar honlapján ezt olvastam:
„Az alumínium a legértékesebb hulladékanyag, ami hatásos ösztönzést jelent újrahasznosításához. Az Egyesült Államokban évente előállított mintegy 100 milliárd italos doboznak körülbelül kétharmadát hozzák vissza újrahasznosításra.”
Lehet persze, hogy ez itthon másképp van.
Amit írtam, azt az alumíniumról írtam, annál, ha visszaviszik, a gyártási energia 95 %-a megtakarítható, és továbbra is állítom, hogy a reciklált fémből készült doboz hatkilences százalékban azonos minőségű az eredetivel.

Ha a visszavitt dobozok vegyesek, azaz alumínium is meg acél is, az egy mágnessel könnyen szétválogatható (munkáskéz nélkül), az alumínium mehet az ALCOA-KÖFÉM-hez, a vas meg az égetőműbe, ahol leég róla a festék meg a szennyeződés, a kazán végén a hamuból egy mágnes szedi ki a vasat, utána pedig egy vashulladékos teherautóval irány például Dunaújváros, ahol szintén azonos minőségű lesz az új acél a recikláltal.

Az újrahasznosítást egyébként nem csak anyag és energiatakarékossági célból találták ki, hanem hogy ne kelljen nagy tömegben, mindentől gondosan elszigetelve letárolni, nagy szeméthegyeket hozva létre (Amerikában írták, a nyolcvanas években: „San Francisco előtt az óceánban 5 milliárd üdítőspalack úszkál”), amivel majd az utódainknak lesz gondja. Ha nagy tömegben hoznák vissza a PET palackot, mert, teszem fel, nem egy forint, hanem hatvan lenne az érte kapható összeg, akkor az a gyűjtés, kezelés, szállítás, letárolás címszavak alatt jelentős(!) költségeket igényelne, bevétel meg semmi (mivel erre ma se feldolgozó, se égető kapacitásunk nincs), és az, hogy Pusztazámorban a lerakógödör melyik kitüntetett pontjára kerülnének, mint „ismert összetételű szemét”, sajnos adófizetői mivoltomban nem vigasztal.
@nabazzmeg:

"A leggyávábbak mi magunk vagyunk, talán meg is érdemeljük, hogy úgy is bánjanak velünk.
Valójában mindenki nyugodtan odaállhatna a tükör elé, és nyugodtan leköphetné, amit lát.
Mert ez az elit a mi görbe tükrünk, mi emeltük őket az olümposzra.
a magyar igenis hülye. még az is, aki azt hiszi magáról hogy nem. A leggyávábbak mi magunk vagyunk, talán meg is érdemeljük, hogy úgy is bánjanak velünk."


Kőbe vésni.
T. Novi bácsi!

Valóban nagyon jó szöveg, már a hangulata is ontja a pozitív életérzéseket, amiből csak Magyarország gyors felemelkedése következhet. Lelkesítő, azannya, de még mennyire!

Jellemzője még, hogy akkora közhely, mint egy ház, amit ma (ha valaki nem szereti a közutálatot) naponta tízszer kell ismételni, és százszor leírni a gyakorlófüzetbe, valamint, hogy nem igaz, ami annyiban ellentmondás, hogy a normál közhelyeknek némi igazságtartalma szokott lenni, ennek meg abszolúte nincsen.

Várom a kihelyezett szöveges kőtáblát az országzászlótól kissé balra, a főbejárattal szemben, ahol az arrafelé járóknak kétszer kell leborulniuk a nemzet kőbe vésett IQ nagysága előtt.
W. Árpi arról feledkezett el (ha elfeledkezett), hogy a csomagolás után már "van fizetve" környezetvédelmi termékdíj. Tételesen itt olvasható:
www.okomat.siteset.hu/fajl.php?id=5194
(19-21. oldal)
Pölö: Műanyag palack után 20.- Ft (1.5 L feletti)
Reklámtáska (3-20 literig): 10.- Ft,
Fémdoboz 1 literig: 30.- Ft.

Ezt a csomagolást gyártók, vagy az első forgalomba hozók fizetik meg. Azért, mert a csomagolás jellemzően annak eldobásával jár. És ez a környezetet terheli, amelyet bölcs állami gondoskodással levesznek az adófizetők válláról. :-)))))
Érted??? Jogszabályilag TILOS az ár mellett ezt feltüntetni (bele kell őtet építeni!)
Magyarul a tudatos vásárló nem értesül arról, hogy az árban beépítve adót fizet a szemeteléséért! Természetesen szó sincs arról, hogy érdekelve lenne a nemszemetelésben, szelektív gyűjtésben! A jogalkotónak ilyen szándéka nem volt.

A fentiek miatt nincs értelme "további" betétdíjat a palackokba építeni, mert MÁR BENNÜK VAN!

Így megy ez nálunk. Okosan. Mint az állat!

Hány Nobel-díjast is adott ez az ország a világnak?

Más: a másik blogon nem kellett volna tisztázni a Pulitzer díj-emlékdíj problematikát?
de kellett volna, szoktam szólni mindig, legutóbb a tévében M. Kiss is eltévesztette. csak ezt olyan sebtiben csináltam, h nem tűnt fel.
273 hozzászólás után..... Mennyibe kerül egy PET palack előállítása? Mennyit fizetünk ezért a pénztárnál? Mennyibe kerül egy palack hazaszállítása, majd kidobás utáni feldolgozása? Mit jelent a feldolgozás? Elásás? Elégetés? Ledarálás után új palack? Mennyibe kerül a műanyag flakon okozta környezetterhelés teljes megszüntetése? Ki találta ki, hogy akinek nem billeg bajszán PET-palack, az kommunista? ...és egyáltalán, hogyan maradhatott fenn az emberiség, a jóságos kóla-tároló nélkül ezidáig? És ki a szarrágó? Aki választ vár ezekre a kérdésekre, vagy az, aki hozzám hasonlóan kommentek ködében közbeszélni látszik?
@Bio74:
Elmagyarázhatnád, mert így hirtelen nem látom, hogy új palack milyen károkat okoz.

@vakapad:
Jó lenne konkrét számokat látni, de nagyon valószínű, hogy a polimer kétszer előállítása - mínusz égetés több energia, mint az újra hasznosítás, még ha pont palackként valószínűleg nem is sikerül (egyébként van ilyen technológia is). Sajnos véges időm okán nem másztam mélyebben bele a technológiába, de azt tudom, hogy a PET feldolgozásra több eljárás is létezik és többféle termék előállítható belőle.

Az amcsi az külön állatfajta (kicsit hasonlít a szovjetre ebben a vonatkozásban), ott valóban aludobozokat használnak.
Sajnos, nem úgy vegyesek, hogy fele ez, fele az. Noha ötvözetet is szét lehet választani kémiai úton, de az egy másik történet.

Akár visszahozzák, akár a szemétbe dobják, tárolnod kell, tehát ez adófizető mivoltodban nem érint. Ami érint az a különkezelés. Ez is visszajöhet egyébként, mert ma már -ahol tehetjük, persze- a szeméttelepeken sem csak kupacokban leömlesztjük, oszt majd lesz vele valami, hanem ott is szelektáljuk. Amit lehet, komposztálunk, amit lehet, beolvasztunk stb és homogén hulladékot mindig könnyebb kezelni, mint vegyeset.

@Nyomek:
"Hány Nobel-díjast is adott ez az ország a világnak?"
Nem sokat, mert előbb menekültek el és aztán lettek azok :(

@lássad:
Jók a kérdések. Lehet, hogy megkérdezek valakit a polimeresektől.
@navera: "kötelezzük a gyártókat 1- pléhdoboz helyett üveg, PET helyett szintén üveg"

Egyrészt arról is vannak viták, hogy takarékosabb-e az üveg (szállítás, súly, visszaszállítás, törés, újrafelhasználás előtt tisztítás erős vegyszerekkel).
Szóval valódi és komoly elemzések kellenének mert részemről nem hiszek sem a kormánynak (adóbevétel maximalizálás), sem a gyártóknak (profit maximalizálás) sem a zöldeknek (félművelt elhivatottak, a hit győzedelme a tények felett).
Szóval kellene valami valódi kutatás...

Másrészt.
Nem szeretem (és nem hiszek) az állami erőszakban. Az állam annyit és csak annyit korlátozzon, amennyi szükséges.
Továbbra is a nyitott, átlátható és tiszta rendszereket szeretem. Pl. ne a termékdíj elrejtett összegét lássa a vevő, hanem a _valós_ költséget.
Fiktív szemléltető példával: igenis legyen a csomagoló anyag (minden csomagolás!) betétdíjas, amelyik _tartalmazza_ a visszagyüjtés és megsemmisítés/újrafeldolgozás teljes költségét. A betétdíj 100 egységéből a boltban az üvegvisszaváltó visszaad 70 egységet. A kiskereskedőktől összegyüjtésért a visszatartott 30 egységből 10 egység jár. A nagybani gyüjtők és feldolgozó központokba szállítók kapnak további 10 egységet, a reciklálók (vagy égetőmű, szeméttelep stb) megintcsak 10 egységet. Így mindenkinek üzlet és magától működik a rendszer.
A vevő a valós költségeket kifizeti, mindenki érdekelt hogy elvégezze a feladatát.

Persze a valóságban ezt valamiféle egységesítéssel kell megoldani, pl. 3-4 tarifacsomag (vagyis a 100 egység az 50 vagy 80 vagy 100 Ft). Vagyis pl. a csomagolásra nyomtatott 1-2-3-4 jel, hogy végre is lehessen hajtani.
A valós költségekhez igazodáshoz pedig az egyes feldolgozóknál a megoldani, hogy a tarifacsomagtól eltérő valós költségeket kompenzálják vagy elvonják.
Ha pl. egy reciklálás költsége lényegesen eltér a 10 egységtől, akor azt egy közös alapból kompenzálják, ha pedig valamely gyüjtés pl. olcsóbb, mint a naki szánt rész, akkor azt befizeti a közös alapba.

A lényeg, hogy valóban működő és magától szerveződő, üzletileg megalapozott rendszert kell építeni, mert az adhat megoldást a pótcselekvések és toldozgatások helyett.

@Karesz (Charlie):

Faluban élek, már nagyon régen. Ebbéli minőségemben talán szélesebbek és közvetlenebbek a társadalmi kapcsolataim, ismereteim mint egy átlag városinak. Tehát nem város, hanem falusi, nem legenda, hanem tapasztalat.

A göngyöleget azért viszem vissza, hogy ne kerüljön a számomra szent anyaföldbe.
A szelektívet a szelektívbe, a visszaválthatót pedig azért a visszaválthatóba, mert gyerekkoromba belém nevelték, hogy még 20 fillérért is le kell hajolni.
Engem nem érdekelnek a különféle göngyölegek különféle technológiai problémái, csak ne lássam őket utcán, vizen,levegőben, erdőben, fölbe ásva, stb. Ezért megteszem azt, ami tőlem minimálisan elvárható.
Ugyan, amíg nincsen működő rendszer, maffiokrácia van minden szinten, addig akármilyen kérdés a könnyebb út irányába indul el.

Majd lesz üdítő feketén, betétdíj nélkül, nem a tecsoban veszed, hanem a rendőrtábornokakat gazdagító tigrisen. Ami ugye elvileg, jogilag, papírilag nem is létezik már vagy 4 éve, ugyan tasnádinak is belesorvadt az agya, de ebbe most jobba ne menjünk bele.

Na ennyi árpád, írod, írod a frankót, csak az nem tűnik fel, amíg nincs jog, rend, világos betartatott játékszabályok, addig tényleg "jobb", ha ugy csináljuk az országot, mint akik benyomva társasjátékoznak.

Ha tetszik amit dobott akkor annyit lép, ha nem, akkor mást.
Így legalább a látszatot fent lehet tartani, hogy igen, itt komoly játék folyik, nem fogja egyik játékos sem a többire borítani a necces mocskos játékteret és elővenni a baseballütőt-ak47et, stb.
@Nyomek: "Hány Nobel-díjast is adott ez az ország a világnak?"

nem sokat. hacsak nem szamoljuk azokat is akiket elobb elkergettunk!
@Tóta W. Árpád:
en nem vettem eszre!
es szemmel lathatoan keves volt, es ha marTv-n nincs totawenel kene lennie!
Lord Valdez, vakapad!
www.muanyagipariszemle.hu/2004/06/muanyaghulladek-elegetni-vagy-ujrafeldolgozni-18.pdf
Egy szakfolyóiratból.
Lényeg, hogy az újra hasznosításhoz kell kevesebb energia.
Ha kicsit gondolkodtok rajta akkor ez így természetes.
Kémiában sem lehet megkerülni az energia törvényszerűségeit.
Akkor ugyi a polimer műanyagokat nem azért szeretnénk, mert jók csomagolóanyagnak, hanem azért, mert energiagyár!:DDDD
lássad 2009.01.26. 15:55:22
"a fő érv, hogy miért is kell mást csinálnunk: mert nincs más választásunk.Ha a legjobbat nem választhatjuk, válasszuk a másodikat...ebben igazatok van.."

1) megorulok, itt van olyan hogy valaki igazat ad a masik(ok)nak?
2) "korunknak az a logikaja.
a rosszat vedjunk meg a még rosszabb ellen."
Lengyel laszlo idezi, C. D Lewistol...
T. Lord Valdez!

Az lehet, hogy

„…a polimer kétszer előállítása - mínusz égetés több energia, mint az újra hasznosítás …”,

de itt nem erről van szó, ugyanis a palackot az újrahasznosításhoz is elő kell állítani. Ha az előállítás energiaigénye E, az újrahasznosításé U, az égetésből nyert energia meg Q, akkor a következő egyenletnél kell eldönteni, hogy milyen irányú nagyobb/kisebb jelet tegyünk az egyenlőtlenségbe a kérdőjelek helyére:

(égetés) 2E – Q ??? E + U (újrahaszn.),

azaz kissé egyszerűsítve és átrendezve:

E ??? U + Q

Ha tehát az (egyszeri!) előállítás energiaigénye több, mint az újrahasznosítás energiaigénye plusz az égetésből nyerhető energia, akkor neked van igazad, ellenesetben nekem. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a normál szeméttől külön kezelésnek, átvételnek, tárolásnak, kisebb térfogatra hozásnak és a szállításnak is van energiaigénye (márpedig van, de még emberigénye meg költségigénye is, hajjaj), míg ugyanakkor égetéskor a szeméttel együtt kezelve plusz energia nélkül irány a hulladékhasznosító, nagyobb valószínűségét látom az utóbbi feltételezésnek.

Én is olvastam, hogy léteznek cégek, melyek kísérleteznek a bottle to bottle technológiával, csak az a baj, hogy ha technológiailag megvalósítható is, milyen szennyezéssel és mekkora energiafelhasználással jár, azaz mennyibe kerül (www.designboom.com/eng/education/pet/recycling.html)
És ha többe, akkor az egész, a visszaváltással kezdődő hercehurca nem éri meg.

Ha a visszahordott sörösdoboz halom vegyes, a szétválasztást a mágnes megoldja, az ötvözetek nem zavarják, a vasdoboz meg az elhanyagolható mennyiségű ötvözőjével együtt nyugodtan minősülhet vasnak, és mehet az égetőbe (ha majd lesz égetőnk, és akkor össze se kell gyűjteni). Amit a mágnes nem szedett fel, az alumínium. A letárolást utálom, aki látott már szemétlerakót a repkedő nejlonzacskóival meg a sirályaival, az meg tud érteni. Ha külön visszahordva és szétválogatva lennének a különböző típusú szemetek, akkor is. Egy megfelelő füstgázmosóval ellátott égetőből fertőtlenítve jön ki a hamu, a határértékeket betartva a füstgáz, a hamu színe szürkésfekete, a térfogata pedig kb. negyede az eredeti szemétnek. A benne lévő vas még kiszedhető (mágnessel, naná) és hasznosítható, a maradéknak meg négyszer annyi ideig lesz elég a tároló, mint az eredeti szemétnek lenne.
igen Karesz, csak az a gond, hogy amikor meg a gázárról és a korai v. rokkantnyugdíjról esik épp szó, akkor a hozzád hasonló, egyébként tiszteletreméltóan szolidáris baloldaliak ugyanígy elkezdenek zümmögni a magas gázár miatt megfagyó szegényekről, meg a megfáradt álrokkantakról. ld. TGM.
T. Lord Valdez!

Elolvastam a zorki által belinkelt anyagot. Neked, nektek van igazad, igazatok. Nem hittem, hogy (persze csak tisztán granulátum előállítás esetén) az új anyag előállítása ennyivel energiaigényesebb, mint a régi újrafeldolgozása.
azert a legegyszerubb megoldas megis csak a "Biodegradable plastic":

en.wikipedia.org/wiki/Biodegradable_plastic

az almacsutkat sem kell gyujteni/visszavalltani mert szetrohad magatol.
Látszólag off, de mégsem!

Minden évben tartósítok mustot. Lásd a praktikumot:
szenzor.freeblog.hu/archives/2007/07/02/HAZIPRAKTIKAK/

Azért nem bízván magamban, időnként lemegyek a pincébe, és ellenőrzöm a 2 literes műanyag palackok tartalmát, hátha megindult vmelyik rakoncátlan.
Idén 6 palackot kellett felhoznom, és újráznom a tartósító tortúrát. Nem tudtam nem észrevenni, h mind ugyanannak a cégnek az ásványvizes palackja volt. (25 másikkal semmi probléma nem adódott, pedig volt köztük mindenféle: kólás, más ásványvizes, még traubis is.)

Akkor most gondolkozzunk el azon, h totálisan semlegesek-e a műanyagok, vagy tartalmaznak olyan anyago(ka)t, amelyik szivárog (bomlik) belőlük, és káros lehet az egészségre!

Mindenesetre szinte biztos, h azt az olcsó ásványvizet olyan palackban hozták forgalomba, ami beindította a mustot, azaz vmilyen aktív hatást fejtett ki általam ismeretlen vegyület által.

Üdv.
off

Meghalt John Updike, és elhunyt a pécsi polgármester, Tasnádi Péter is.
Őszintén sajnálom mindkettőt:-(((
Az első még kamasz korom egyik kedvence volt, a másikat pedig mély együttérzéssel figyeltem, amióta csak tudtuk, h nagy beteg.

on
Ma feltettem magamnak a kérdést, hogy hogyan vezetném be én a betétdíjat a műanyag palackokra: lehetne rögtön 25 Ft betétdíjat szedni, de mivel feltehetően nagyon sok műanyag palack van outsource-olva szeméttelepen/autópálya mellett/stb., a sok hajléktalan hirtelen annyi palackkal jelenne meg, hogy tuti bukó lenne anyagilag.

Lehetne új címkét bevezetni, hogy "Einwegflasche" (egyszerhasználatos visszaváltható), de a fent említett outsource-olt palackokat senki nem gyűjtené be.

Marad tehát az a taktika, hogy fél évig anyagárban veszik vissza, aztán be lehet vezetni a 25 Ft-ot minden MAGYAR műanyag palackra.

Kíváncsi vagyok, így lesz-e...
@malacka69 az édentől keletre...: tartosits uvegpalackban. a muanyagtol majd egyszer neki all zsugorodni a hered is...

amugy a must "megindulasahoz" gomba kell. ha ezt a tartositassal megolod akkor felbotasig nem erjedhet meg.
tótavének néha a szar se elég büdös...

olyan baromi mindegy, hogy a környezetvédelmi miniszter milyen dumával vezet be egy ilyen ötletet, de végre, talán a kontírozó marika, meg a férje, a fényező józsi is végiggondolja, hogy bedobja-e a palackot a kukába, vagy széttapossa, és visszaviszi a tescoba, ha már úgyis arra jár.
off:

Ez akár tótawés duma is lehetne, pedig a konzervatóriumon olvastam: "a lefolyóból feljövő Jobbikot is talán még idejekorán vissza lehet tuszkolni a pumpával"
konzervatorium.blog.hu/2009/01/27/oszoljanak
tévednek, az a hajó már elment.
bár arra nem vennék mérget, h meglesz az 5%.
mellesleg erről beszélek:
index.hu/gazdasag/magyar/imfstab09012/

kiigazítunk, kompenzálunk, aztán csodálkozunk, hogy nem sikerült kiigazítani.
@Tóta W. Árpád: "mellesleg erről beszélek:"

Szerintem erre többen rájöttünk, vagy éreztük, de hát olyan jó megbeszélni azt, amire a világon még sehol nem született igazán jó megoldás, mindenütt csak próbálkoznak.
Talán jobb példa lett volna a családi pótlék alkotmányossági kérdése. Ez is elég jól szemlélteti a szocik impotenciáját.
Egyrészt ez Bokroséknál még fel sem merült / pedig tudtommal ilyen irányú alkotmány módosítás azóta nem történt /, másrészt a jogosultság ellenőrzése valószínűleg nagyobb költséget okozna, mint amennyi kiadáscsökkenés elérhető lenne.
No, de bizakodjunk, már itt bömböl a kapuban az örökifjú demokrata oroszlán, aki halált megvető bátorsággal hirdet adócsökkentést, alkotmányosan járó szociális védőhálót, ingyen oktatást, ingyen orvost, meg ingyen sört...
Meg még mit is?

Lord_Valdez 2009.01.27. 15:39:59

"Elmagyarázhatnád, mert így hirtelen nem látom, hogy új palack milyen károkat okoz."

Nos, tényleg bonyolult.
A betétdíjas rendszer alapja, hogy a palackot kvázi kibérled, oszt ha visszahozod kapca vissza bérleti díj - amortizácó (amúgy kezelési, eljárási költség).Ha nem te viszed vissza, mert egy elfoglalt csávó vagy, esetleg kissé sznob, akkor majd vissza viszi az aki észreveszi. A betétdíjnak ezért nincsen köze a gyártási díjhoz, mert a végfelhasználó embereket kell motiválnia, nem pedig a gyártókat.
A matekos része pedig úgy áll össze:
-hogy a legyártott ÚJ palackot az a gyártó aki valamit porciózás céljából bele kíván tenni, megvásárolja. Majd ebben a palackban lévő lötyiből elad x db- ot. A begyűjtő hálózat révén egy palackra rátesznek y Ft betéti díjat. És 100 % -os reciklálásnál elvárják, hogy visszaérkezik x db palack, melyért darabonként kifizetnek y-z összeget (z a költség vonzata a hálózatnak, bár ha eleve van termék díj akkor nem kő. Eddig a rendszer egyensúlyban van, eltartja önmagát, és visszaszármaztatja a hulladékot. De, érkezik az ügyes magyar vállalkozó, és elkezdi a rendszerbe tömni az új palackokat,(természetesen csak ha megéri)amelyekért Ő nem rakta le a bérleti díjat, csak kivenné a pénzt, mert azt hiszi, hogy a gyártó rendszer, meg a begyűjtő rendszer az tök ugyanaz, ergó miért ne használja ki. És tényleg miért is ne használja ki? Mert esetleg van olyan jogszabály, amely ezen esetet minősíti, és ez alapján lesz aki ezért bünteti.
Mielőtt megkérdezed, hogy honnan lehet tudni, hogy a visszavitt palack új-é, vagy nem, válaszolok. Kurvára ne érdekelje a begyűjtőt, hogy új vagy nem, ha csak szemmel láthatóan új, és kamionszámra érkezik.Mindössze az országban gyártó, és az országunkba exportáló petpalack gyártókat, behozatalukat kell rendszeresen ellenőrizni.

Más, lehet látni, hogy a gazdasági válság kezdi elérni a hulladékos cégeket is, és ezek a piacok elvesztésével csökkentik tevékenységüket. Másrészről, óriási mennyiségű hulladékká váló anyagot hozunk be, amelyek újrahasznosítását ez az ország önmagában képtelen megoldani, látható ez a petpalackoknál is, melyeknek a visszacirkuláltatásánál Kína az elsődleges tényező. Ezért gyakorlatilag a visszajáratás önmagában fából vaskarika, olyan komplex szabályzó rendszert kell kiépíteni, mely egyrészt kezelni tudja az anyagáramokat extrém helyzetekben is direkt és indirekt módszerekkel, másrészről az energia hatékonyság irányába tolják a világunkat, de nem csupán a forintosítható gyártási, begyűjtési költségek figyelembe vételével, hanem a teljes komplex hatásukat tekintve.

Jelen esetben az ötvözet aránya a wiki szerint 55/45, ez nekem soknak tűnik, de nincs más infóm, tehát tegyük fel. Az biztos, hogy elhanyagolható ötvözéssel nem lehet megvédeni a vasat attól, hogy a szénsav szétmarja.

@huba:
A biológiailag lebomló műanyagokkal az a baj, hogy nem valami tartósak. Ez sok alkalmazásban nem probléma, de ha valamit tartósabban akarsz benne tárolni, akkor számolnod kell, hogy az szennyeződik a bomlástermékeivel.
Nemtom, hogy gyávaság-e vagy mi az oka, de bénaság, az biztos.
Én nem vagyok nagy világjáró, de eddig hollandiai faluban, és Londonban is láttam, hogy az emberek alapból kiválogatják a szemetet, és úgy dobják el (picit kényelmetlen a több kuka a házban, de hát, így kell). Valamiért úgy tűnt, működik is.
Én lusta ember vagyok, visszavinni dolgokat boltba nem szeretek, itthon viszont szelektálnék, ha a társasház kukái is "szelektívek" lennének, és kellene.
Az 1-2 forintos "megoldás" hatása valószínűleg teljességgel észrevehetetlen lesz. Jó lenne, ha nem csak meghoznák ezeket a döntéseket utána meg elfelejtenék, hanem mérnék a hatását, és módosítanának rajta, ha nem működik. Úgy még nem is lenne nagy bajom a vélhetően rossz döntésekkel... a számok megmutatnák, ha nem működik, és megoldódna idővel. Csak szándék legyen...
@Tóta W. Árpád: "kiigazítunk, kompenzálunk, aztán csodálkozunk, hogy nem sikerült kiigazítani"

És mindezek felett sikerül ezzel a módszerrel elérni, hogy már semminek nem az a neve, ami, lassan lehetetlen a valós helyzetetket és viszonyokat megállapítani, a sok korrekciós áttét miatt.

Erre csak egy példa: semmi időbe nem kerülne, ha az apech a jövedelmekhez hasonlóan a támogatásokat is személyre szólóan nyilvántartaná. Ha a vállalkozóktól meg lehet követelni, hogy jelentsék a jövedelmeket, akkor talán az államigazgazás is képes lehet rá (?!).

Így talán kiderülhetne, hogy igenis vannak olyan emberek, akik alacsony bérből élnek sokkal jobban, mint akik kicsit magasabb bérből fizetik az eszement közterheket.

Talán a valóságra (legalábbis az adatokban mutatkozó modelljére) lehetne támaszkodni néhány döntésnél a romantikus képzelgések helyett.
"A magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja 2 százalék, ami azt jelenti, hogy a magyar gazdaságban az átlagos hozam, amit a magánszektorban el lehet érni, az infláció fölött 2-3 százalékkal van. De ha el lehet érni állampapírokkal infláció fölött 7 százalékos hozamot, akkor senki nem fog kockázatot vállalni a vállalkozók közül, senki nem fog beruházni és totális depresszióba süllyedhetünk, a beruházási hajlandóság pedig még inkább le fog csökkenni"

index.hu/gazdasag/magyar/mr090123/

Hát igen... az hogy költségvetési hiány, meg eladósodottság az kellemetlen, de nem ez az igazi veszély.
A hiány miatt olyannyira torzul a gazdasági szereplők *érdekeltsége*, hogy --a fenti írás értelmében-- megszüntetik ezzel a beruházási érdekeltségeket, vagyis az adófizető és munkáltatói potenciált... na ez tényleg a csődbe visz, mert ellentétben egy költségvetési hiánnyal vagy eladósodással ez nem egyszerűen egy később ledolgozható teher.

Marad amit a cikkbeli közgazdász sugall... radikális költségvetési kiadáscsökkentés és ezzel arányos adócsökkentés.
Persze a látott (pl. 13. havi elvonás) technikával ez nem látszik játszani ;(
Szerencsére, flakon ügyben van azért, akinek ennyiért is megéri:
www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1149060
Kupakokat meg megint külön? Hány beteg gyermeknek gyűjtöttek már ekképp?

De hogy a hulladékgyűjtő szigetek kizsákmányolása és szétbarmolása is megindult hajléktalan körökben, azért szintén mutatja, van erre igény. :S

És hátha lesz még olyan, akinek ez egy könnyű zsebpénzerzési lehetőség!
@Bio74:
Ja, vagy úgy. Én félreértettelek és úgy értettem a "károsítja a rendszert", hogy az újrafeldolgozó gépeket. Igen, a gazdasági rendszert, valóban károsítja, de rövidtávon neki megéri, már pedig rövidtávú gondolkozásban elég jók vagyunk. Különösen egy csődközeli cég, nem abban érdekelt, hogy a rendszer működjön, hanem, hogy ő ne menjen tönkre, tehát a rendszer kialakításánál ügyelni kell az ilyen kiskapukra.

@apuska:
Mondjuk a dolog inkább PR, de üdvözöljük.
valahonnan nagyon ismerős ez a cím. Emléxem egy versre vagy novellára aminek teljesen ilyesmi volt a címe. Nincs valami 5let hogy mi volt ez? Ki volt az írója? Szeretném újra elolvasni.
Szerintem is jó ötlet és olyan-amilyen, de van lehetőség rá. Jelen esetben jobban megéri, mint ha a szelektívbe viszed! És aki már külön gyűjti és el szokott menni külön vagy útbaejteni szelektívet... nos már összeköthető a vásárlással! Pénz is lesz belőle és egy autóhasználat és kaja is... csak hát itt van az ügyes fogás. Nem az, hogy teszkó kupont kapsz érte, de eleve ott veszik csak vissza, naná, hogy azt adnak. Tehát ott fox vásárolni. Ügyes.
"Baj van, nincs pénz! Oké, kiadáscsökkentést, gyorsan! Tizenharmadik hónap nyista! Ja de, azazhogy, hát azt mégse lehet. Kompenzáljunk, szűkítsünk, szociálisan, igazságosan. Na, ezt is megúsztuk. Ó baszki, de még mindig baj van és nincs pénz! Vajon mitől? Pedig hozzányúltunk… darabonként egy forinttal."

B+, a 13. havi fikázásával álljál már le! Ez nem vmi ingyenbónusz, hanem a fizetés része! Mindenki pénzért dolgozik, ha te is elvárod hogy hó végén az index telepakolja a bankszámládat, akkor a faszé csodálkozol hogy a közalkalmazott se ingyen dolgozik? Te mit szálnál ha a fizetésed 1/13-át csak úgy hiphopp benyelné a munkáltatód, csak úgy? Itt rinyálnál egész cikksorozaton keresztül... De amikor felgyújtják az autódat egy tűntetés / fradi meccs résztvevői, akkor meg milyen jó lenne ha a rendőr elkapná a tettest, az orvos meg ellátná a sérüléseidet, mi? Mit szóülnál ha azok is 1/13-al kevesebbet dolgoznának, és mondjuk épp te maradnál ki a munkájukból? Az már nem tetszene annyira. ugye?
"Baj van, nincs pénz! Oké, kiadáscsökkentést, gyorsan! Tizenharmadik hónap nyista! Ja de, azazhogy, hát azt mégse lehet. Kompenzáljunk, szűkítsünk, szociálisan, igazságosan. Na, ezt is megúsztuk. Ó baszki, de még mindig baj van és nincs pénz! Vajon mitől? Pedig hozzányúltunk… darabonként egy forinttal."

B+, a 13. havi fikázásával álljál már le! Ez nem vmi ingyenbónusz, hanem a fizetés része! Mindenki pénzért dolgozik, ha te is elvárod hogy hó végén az index telepakolja a bankszámládat, akkor a faszé csodálkozol hogy a közalkalmazott se ingyen dolgozik? Te mit szálnál ha a fizetésed 1/13-át csak úgy hiphopp benyelné a munkáltatód, csak úgy? Itt rinyálnál egész cikksorozaton keresztül... De amikor felgyújtják az autódat egy tűntetés / fradi meccs résztvevői, akkor meg milyen jó lenne ha a rendőr elkapná a tettest, az orvos meg ellátná a sérüléseidet, mi? Mit szóülnál ha azok is 1/13-al kevesebbet dolgoznának, és mondjuk épp te maradnál ki a munkájukból? Az már nem tetszene annyira. ugye?
sajnos ugy tunik a valsag betesz a szelektiv hulladekgyujtesnek... hirtelen nincs szukseg a begyujtott alapanyagra...

szerintem inkabb most kene megdragulnia...

Mit is viszünk haza azokban a palackokban? Kell az nekünk egyáltalán? Jót tesz nekünk, szükséges az életben maradáshoz, egészséges? Fogjuk meg a dolgot inkább itt! Ne hagyjuk magunkat megetetni (megitatni) mindenféle szarral!Bocs!
....nem olvastam végig mind az akárvalahányszáz kommentet, mert biztos volt aki már felvetette, de ha egy palackért 10 forintnál többet adnánk, akkor a hulladékgyűjtő konténereket rendszeresen felborítanák és az így hozzzáférhetővé vált aljukat kinyitva, szépen begyűjtenék a régen érettségizettek....
Ami utánuk maradna: több tízezer forintos kár, a vissza nem váltható szemét rábízása a szélre.

Amikor ilyen pesszimista vagyok, akkor az jut eszembe, illete úgy érzem, hogy hazánkban túl sok a civilizált játékszabályokat el nem fogadó egyén.
....nem olvastam végig mind az akárvalahányszáz kommentet, mert biztos volt aki már felvetette, de ha egy palackért 10 forintnál többet adnánk, akkor a hulladékgyűjtő konténereket rendszeresen felborítanák és az így hozzzáférhetővé vált aljukat kinyitva, szépen begyűjtenék a régen érettségizettek....
Ami utánuk maradna: több tízezer forintos kár, a vissza nem váltható szemét rábízása a szélre.

Amikor ilyen pesszimista vagyok, akkor az jut eszembe, illete úgy érzem, hogy hazánkban túl sok a civilizált játékszabályokat el nem fogadó egyén.
Voltam en Finnorszagban, ott keremszepen 10-15 de volt amiert 20 eurocentet is adtak. Ennek lenne egy megoldasa: minden palackos udito keruljon 30 Ft-al tobbe. Es ennyiert lehessen visszavaltani. Ez kornyezetvedelem.
Kedves TWÁ!!!
Nem kéne már írni valami újat??Türelmetlenül várom az új témát!
süti beállítások módosítása