W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Gázolás

2009.01.07. 06:45 Tóta W. Árpád

Reciklálunk, simán. Itt a tavalyi hó.

Ukrajna is, Oroszország is pontosan ugyanott terül el, mint egy évvel ezelőtt. Akkor épp arról folyt a rendkívül színvonalas diskurzus, hogy miért kell nekünk Déli Áramlat, biztosan el lett adva az ország megint a ruszkiknak, és különben is ott a Nabucco (hol? hol?), satöbbi.

A mai sajtóban azt tetszenek látni, kedveskéim, hogy miért is lenne jó nekünk a Déli Áramlat. Remélem, jól odafigyelnek azok is, akik anno hőbörögtek ellene. Pontosan az történik, amiért a mi gázunknak Ukrajnát kikerülve kéne közlekednie.

Hogy Oroszország joggal vagy otromba hatalmaskodásból fingatja Ukrajnát, az, drága honfitársaim, nekünk teljesen mindegy. Moralizálhatunk felette, természetesen, de még az is jobban esik melegben. Arra viszont érdemes készülni, hogy effajta játszmák lesznek még az orosz közelkülföldön. Na erre volna való az a másik cső: hogy akkor se fagyjunk meg, ha Ukrajnának geopolitikai okokból meg kell fagynia. Legyünk szívesek azt a másik csövet szeretni, erősen kívánni, ha elkészül, simogatni, infantilis hülyeségeket meg nem beszélni.

Sokatmondó a Déli Áramlat útvonala: legfőbb jellemzője ugyanis, hogy kikerüli Ukrajnát. Így tehát anélkül lehet Ukrajnát fenyíteni, hogy amiatt például Magyarországnak is szívnia kéne.

 

Korábbi kommentek: itt
Enyergijáról korábban: Magyar atom



Címkék: külpol

105 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr42862804

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Erről ugatok - blog az Európai Unióról 2009.01.07. 15:00:34

Gáz van, nincs gázVegyünk egy egységsugarú brüsszeli energiapolitikust. Átlagos munkanapján eddig különböző erősségű vitákon, előadásokon, konferenciákon, workshopokon vett részt, olyan témakörökben, mint a Társadalmi egyeztetés a károsanyag-kibocsát…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A csövekkel mindig történik valami, akár Ukrajnán, akár a fürdőszobán vezetnek át. A függésünk mértékén kellene változtatni, ugyanúgy mint a kurválkodó ukránoknak, akikből ráadásul nekem eddig csak azok jutottak ki, akik szerint Ők a legokosabb, legrátermettebb, gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen szupermenek (akik mellesleg szétkúrtak itt mindent).
Az oroszok is békaphatják, mert speciel most nem is biztos, hogy Ukrajnát szívatják, mindössze csak ők a fedősztori az EU fenyítésének, és amíg a cső végén az orosz politikus áll, addig a cső másik végén esélyes a szopás lehetősége akárminek is hívják azt a vezetéket.
Ettől függetlenül két vezeték jobb, mint egy, és három jobb, mint kettő.
Ez az egyik cél, hogy szeressük az áramlatot. Ne dőljünk be ennyire, azért nulla köbméternél több kellene érkezzen több mint 10 országba, ukrajna ide, avgy oda.
Akárhogyis, én inkább arra költenék, hogy leszoktassuk a népet a gázról, mint hogy új gázcsövet építsek.
Nem értelek..
Persze hogy jó a több cső. Minnél több cső annál jobb. Minnél több szolgáltató annál jobb. Ha már van legalább 2 akkor már valami piacszerű is lenne ha nem lenne kartel, de legalább gáz az lesz.

Azaz simogathatjuk az áramlatot is, de azért akarjuk azt a Nabuccot is, és tegyünk érte, ha egy mód van rá!
Marhaság amit írtál. Nézz rá a térképre. Akkor lesz majd probléma akkor a Grúzokkal, örményekkel, Kurdokkal, Törökökkel, Iránnal Azerbajdzsánnal, Szerbekkel, ez mind könnyen instabillá tehető állam.
Kazasztánról, Türkmenisztán szintém. Oroszországban annyi gáz sincs, hogy saját magát ellása.
Akkár mi is vehetnénk gázt Kazasztántól közvetlenül, érdekes, miért nem tesszük? Mert Oroszország úgyviselkedik mint Ukrajna, két utonálló külön-külön is.
A gáz függőséget kell csökkenteni! Atomerőművet, de gyorsan!!!
Nem déli áramlatot, meg meg más csöveket... mert ezek nagyon hosszútávú szopások csak...

thews (törölt) 2009.01.07. 09:29:20

Jó, jó, de építsünk atomerőművet is!
Nem-nem Kedves Arpad!

Tudhatnad, hogy a deli aramlat ugyanolyan mocskos kommunista vezetek lenne, mint a kek, csak nem a sarga-kek Ukrajnan at jonnenek az oroszok a spejzba, hanem delebbrol.

Tehat az egyetlen megoldas a kapitalista (bar bizonyos korokben ezt sem szeretik, mert kizsakmanyolos szo emmegjobban, de legalabb nem orosz) vezetek. Mert az orosznal minden jobb... a semmi is.
Igy aztan amig nem lesz Nabucco (nem lesz), addig egy jo ok mindig akad ebben az orszagban, hogy valaki/valakik osszeeskuveselmeletekkel bumbazzak jo hazank fiait... 2010-ig biztos.

Az oroszok meg csak penzt akarnak... no meg hogy azert lassa mar a nagyerdemu, hogy leteznek es az elnok nemcsak filharmonikusokat tud vezenyelni, hanem akar katonakat is.

magyar háztartásba! magyar gázt!
kedves Árpi!
Alakul, már elzárták.
A baj az, ha jól tudom, ha lesz is déli áramlat, az is vagy 5 év, és addig minden télen ezt eljátszák? a kérdés költői.
Hát igen.Amire tényleg szükség lenne az sosem kell.Majd utólag.
Nem tudom, hogy most hol tart a gáz világpiaci ára, de kezd olyan érzésem lenni, hogy Oroszország nem azért fingatja Ukrajnát, mert nem tetszik neki az ottani kormány.

Mit tudunk a gáz áráról? Azt, hogy a kőolajéval együtt a béka segge alá esett. Mivel lehet feltornászni az árat? Ha megmutatjuk, hogy az erőforrás véges és aki rendelkezik vele, annak hatalmában áll drágábban adni.

Ukrajna szopatásával Oroszország anélkül tudja emelni a gázárat, hogy fizetőképes európai fogyasztókat érdemben bántaná. Elég az, ha a hírekben egy ideig címoldalon van az, hogy nincs, elzárták, megszűnt stb. és a portéka máris drágábban adható.

Hosszútávú magyar tervek hiánya: imho minden csővezeték építésében részt kellene vennünk, nem baj ha azok Iránban stb. végződnek. Nem biztos, hogy Irán rosszabb kereskedelmi partner, mint a ruszkik. És erőteljesen elgondolkodnék egy új atomreaktor építésén illetve, hogy Pakson kibővítem / felújítom a reaktorokat. Uránt még tudnánk bányászni egy darabig a Mecsekben.
Csak azt nem értem, hogyan nem lehet józan paraszti ésszel felfogni, hogy jó lenne egy másik vezeték is?
Hát van benne valami, mert így Putyin nagyon ügyesen össze tudja ugrasztani az EU-t Ukrajnával, nyilván nem azért, mert inkább oroszbarát vezetést látna.
Azért egy számot megnéznék, hogy mennyi idő alatt költjük el egy atomerőmű árát gázra...
Nabucco __ÉS__ Déli Áramlat: Ilyen variáció nincs?
No para a ruszkik is ebből élnek a szokásos műsorból ilyen világvége hangulatot teremt a média, hogy nem lesz gáz vicc ...

A ruszkik most még jobban rávannak szorulva az eladásokra az olajra a kereslet radikálisan csökkent a spekuláns lufi is kippukadt az orosz kincstár meg folyamatosan ürül ... a gáz az ami még a nagy pénzeket hozza nekik azt viszont a fogyasztókhoz elkell jutattniuk. -
Szokás szerint a felvetett kérdések elkerülik a lényeget. Ez lenne ugyanis Tóta w feladata. Ezért tud ő és családja megélni havi két cikkből, míg nekünk, akik reggeltől estig dolgozunk a minimálbér csökkentését javasolja. Ő ugyanis (a választásokig) nincs válságban. Az egyik igazi kérdés ugyanis most például az volna: ha tegnapelőtt még három hónapra való tartalékunk volt, akkor ma miért az az index vezető híre, hogy pl. a Wienerberger (egy szimpla téglagyártó) a gázhiány miatt leáll. Vagyis miért hazudik nekünk folyamatosan a kormány. Ezt kérdezted volna Tóta w., ha nem lennél bértollnok.
Ja és a Nabukkó miért is lenne rossz? Mert akkor az oroszok minket se tudnának fingatni?

Kérdezek jobbat: miért is nem építünk még egy atomerőművet? Ha a japánok elélnek 53 (azaz ÖTVENHÁROM) társaságában, mi is kibírnánk kettő-hármat.
Igen, a Déli Áramlat valóban megkerülné Ukrajnát, és akkor Oroszország a Nyugat szívatása nélkül szívathatná Ukrajnát.
Vagyis: Oroszország abban a tudatban szívathatná Ukrajnát, hogy az a Nyugatot nem zavarja. Így már mindjárt más, nem?
"Magyarország a gázszállítás tekintetében két vasat tart a tűzben, de a Nabuccónak van prioritása - nyilatkozta az MTI-nek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, nem sokkal azelőtt, hogy Ukrajna felől teljesen megszűnt a földgázimport."

Nocsak, elfelejtettünk egyeztetni? :-)
Józan ésszel a Déli Áramlat ÉS a Nabucco is kéne. Az első azért, hogy ne függjünk annyira az ukránoktól, a másik meg azért, hogy ne függjünk annyira az oroszoktól. Csakhát a két megoldás egymásnak eléggé konkurense, és ha az egyik mellett kiállunk, azzal a másikból könnyen kirekesztjük magunkat. Ez most lehet hogy nem olyan egyszerű, mint amilyennek látod, Árpád.

Koppon (törölt) 2009.01.07. 15:12:49

Francokat! A Délit be kell kötni a Kékbe a Kéket meg bele a Nabucco-ba francokat fizessünk *26 csővezeték-hsználatot! ugyanakkor úgy kéne hogy ne csak gáz hanem olaj és mittudomén-mit is tudjon vinni. Ezzel az amcsik is jóllaknak meg az oroszok is mert így Oszétiától független az orosz vonal az amcsik meg tolhassák a saját dolgaikat a térségben... Mondjuk így a Törökök kerülnek kulcshelyzetbe, de kit érdekel? A török az elsősorban üzletember és csak utána más (ismerek párat).

Sajnos Indexes térképem nincs de itt van ez hogy átlássátok: www.origo.hu/i/0802/20080227gazvezete.jpg

Mindezen felül meg építsünk szélerőműveket mi is meg két Atomot a Tiszára (egy Szabolcsba egy Csongrádba).

Jah és legyen adómentes az a építőipari beruházás ami környezetbarát és önellátó módon a későbbi energiaszükségletét min 70%-ban megoldja.

Ennyi, mot pedig ébredjünk fel mert bilibe lóg a kezünk...

Ha van gáz akkor nincs gáz!
Ilyen az orosz gyarmatosítás...

1. Szerbia
2. Fehéroroszo.
3. Grúzia
4. Ukrajna
5. Észto. (egész baltikum)
6. ?
Az vagyon, hogy Magyarországon a pártok húsz éve nem képesek az alapvető nemzeti érdekeinkben megegyezni.
Ki a faxot érdekel, hogy jönne gáz vagy se a DÁ-n?
A DÁ miat lehetett kommunistázni Gyurcsányt, aki erről "titokban" egyezkedik Putyinnal.
Ehhez képest tökre lényegtelen, hogy jön-e most gáz vagy sem.
Legfeljebb idővel majd azt is lehet mondani, hogy Gyurcsány idején még gáz sem vót!:DDD
Apártérdekmindenekfelett.
Apártérdekmindenekfelett szerint Gyurcsány kommunistával paktál DÁ ügyben, akkor inkább faggyunk meg!

(A dolog nem párt specifikus, fordítottan is előjöhet!)
Aki ezt nem érti ne nagyon akarjon politizálni, mert nem kerül be sehova!

TWA: Korábbi szlovákozós posztodra utalva: most lehet nyelvet ölteni Ficora: nekik csak húsz napra van tartalék, nekünk meg hetven.
Csak kiderül az igazság, nem marakodnunk kellene egymással itt a medencében. Ebbe most érdekes mód Ausztria ismét belefér:)
"Ja és a Nabukkó miért is lenne rossz? Mert akkor az oroszok minket se tudnának fingatni?"

honnan megy abba bele a gáz?
gyakorlatilag Iránon kívül minden terület orosz befolyás alatt van.
@Tóta W. Árpád:
De ha megnézed az általam linket uk.reuters.com/article/oilRpt/idUKL0583264520080605 - pont arról szól, hogy Iránt ki akarják hagyni, nyilván mert az gonosz, fasiszta állam, aki olyat mond Izraelről, amit tilos lenne mondani.
igen, iránnal ez a baj (és a háború árnyéka), az exszovjet *sztánokkal meg az, hogy előbb-utóbb megint szovjetek lesznek. tehát ki tölti a nabuccót? senki.
Sziasztok.

Lehet, hogy egy kicsit (nagyon) butacskanak fogok tunni a kovetkezo sorok miatt, de hat ez van...

Van egy - ket dolog amit csak most a valsag kapcsan tudtam meg. Pl, hogy az oroszok csak tovabbadjak a gazt. Gondolom ez ugy mukodik, hogy az oroszok lebokszoljak azokkal az orszagokkal ahol van gaz es a sajat teruletukon juttatjak el europaba. Ez gondolom azert "jo" igy, mert kevesebb kezen megy keresztul es kevesebb az eselye a mostani helyzetek kialakulasank. Europanak ez meg meg mindig jobb, mintha amerika modjara kene "demokraciakat teremtenie" a tranzit orszagokban.

Arrol viszont felhomalyosithatna valaki, hogy ez hogy is volt a SZU idejeben? Kizartnak tartom, hogy akkor is ennyire fuggot a nyugat az oroszoktol. Es, ha nem akkor hogyna alakult ki ez a fuggoseg az utobbi evtizedekben?
Apropó reciklálunk. A történelem úgy néz ki ismétli önmagát. De hát mi pannon pumák hogy reagáltunk az előző Putyin-féle keménykedésre: úgyvan építettünk tárolót meg adtunk gázártámogatást. (Speciel a tároló most nem is tűnik olyan roszz ötletnek.)
Szerintem itt nem az a kérdés, hogy melyik vagy milyen vezetéken importálunk gázt, hanem hogy honnan és mennyit. Ha azt a pénzt amit gázártámogatás címen szén-dioxiddá alakítunk szigetelésbe és fűtés modernizálásba fektetnénk, csökkenne a rászorulók gázszámlája és a kiszolgáltatottságunk is. Az Adrián meg föl tudna úszni egy kis közel keleti földgáz is. Diverzifikáljunk itt is, ne csak a tőzsdén.
Amúgy meg a szeméttel hajtott távfűtés rulez!
Kiegesztites a kerdesemhez:
Az rendbe, hogy a regi SZU tagallamokat "raszoktattak" a gazra es ezert fuggnek az oroszoktol de europa egy jo resze nem volt SZU tag, gondolom ott is fuetenek meg vilagitanak es ott is ennek egy jo reszet gazzal oldajak meg...
Igazából azt hiszem, hogy elzárták a gázcsapot, azzal nem csak Ukrajnát fenyítik, hanem az EU-t is Épp annyira. Ez nagyon jó módszer a hatalmukat fitogtatni az EU-val szemben.
Akkor meg tökmindegy merre megy a gáz.
"Az Adrián meg föl tudna úszni egy kis közel keleti földgáz is."

Este előszedem a körülbelüli árkülönbséget a hajón szállított folyékony gáz meg a csöves között, ha addig más nem.
atom kell ide! atom! ide is meg nemetorszagba is! a barmok pedig pont most epitik le. es gondolom mi is erre az utra lepunk lassan.
DoBa · doba.blog.hu 2009.01.07. 17:02:03

Tzdod azóta lehullot a vasfüggöny, és mi lettünk effektíve a nyugat ... az unió is kivételesen most mi értünk pattog, mert leginkább az új volt szocka államok szopnak ezen a gázosdin.

Egyébként Árpi túl sok ideológiát visz ebbe az egyszerű gazdasági kérdésbe v.ki jó leírta fentebb. Az oroszok elzárják pár napra a csapot megmutatják mennyire is kell ez a cucc minékünk aztán jól emelhetik az árát, ha már az olajból nem jön nekik a megszokott pénzecske. A ruszki gazdaság meg a szénhidrogének kerekedelmére épül.

Nabucco szép, és jó csak hol az uniós hadsereg, amely tudja majdan biztosítani. Az amcsiktól meg mégis mivel jobb függeni? őket is a haszon érdekli, ahogyan a muszkákat ...
Meg mi ez a tököm demokrácia gyárakat leállítani gazdasági öngyilkosság ... a lakosságnál korlátoznám le a francba a gáz mennyiséget, és 15 fokban üldögéljen otthon a jónép ne 25 fokban néze gyurcsit a híradóban.
A probléma az, hogy a Déli Áramlat esetén is ugyanúgy tranzitországokon keresztül kapnánk a gázt, azaz simán kialakulhat egy bolgár vs orosz vita is, az ukrán vs orosz mintájára.

És nyílván nem hülyék ezek az elsődleges tranzitországok sem, ha nyomást akarnak majd gyakorolni az oroszokra, akkor azt együtt teszik majd, ukrán a bolgárral, kéz a kézben.

Így egyszerre bénulhat meg a Testvériség - vezeték a Déli Áramlattal, azaz ugyanúgy szopóágra kerül Európa, mint most.
az ilyen, és ehhez hasonló gázos helyzeteket a kedves "feri barátja" energetikai miniszternek kellene megoldania, nem?
@DoBa: Magyarszágra szállított gáz Kazasztánból jön. A GAZPROM 30 dollárért veszi most 300-350 dollárért adja el nekünk. Ezért beszél ostobaságot mindenki aki az orosz gázcső építés mellett érvel. Árpádnak nagyon nehezen megy a számtan, ezért őt kivonom e megállapítás hatály alól.
Az ország érdeke, csökkentse a gáz felhasználását erre hosszútávú energiatakarékossági program kell. Itt lehet keresni a gazdasági válságból való kitörés egyik útját...
Ez mind szép!
Szeretjük a gázt, de abból megint csak gáz lesz (co2).
Az meg nem szeret minket.
Olyan mint Ahmedinezsád, le akar minket törölni a térképről.

Oké simogatjuk a csövet.
Lehet azonban hogy jobban járnánk, ha az atomerőműveket kezdenénk el szaporán simogatni.
Azok jobban meghálálják.

Gúnárunk nagyon boldog, most hogy gázhuszár lehet.

Fasza, a magyar külpolitika megmenti európát az "energiaválságtól".
A röhögéstől leesek a padlóra, és megfagyok.
DoBa
Az oroszok (is) termelik a gázt, momentán a világon a legtöbbet.
Még van néhány nagy egykori szovjet köztársaság, ma önálló állam, amelyik hasonlóan sok gázt termel ki.
Mi oroszoktól vesszük a gázt, hogy pontosan hol termelték ki azt már nehéz tudni. de többsége orosz annak ami idejön.
A Nabucco a többi volt szovjet köztársaság gázát hozná Európába egy vezetéken.
De pl. Ukrajnába is megy türkmén gáz.
(Mondjuk Te sem tod, hogy éppen melyik erőműben termelték az áramot, amit a PC-d használ!:D)

A földgáz, mint komoly energia hordozó kb negyven éves múltra tekint vissza.
Ipari gázt használtak, ebben Németország volt az élversenyző.
A Magyarországra gázt szállító Barátság is csak a hatvanas években készült el.
Ezért nem volt ekkora függőssége Európának, mert jóval kevesebb földgázt használt.
Mára már nagyon sok elektromos erőmű is ezzel működik Európában, mert könnyebb a környezetvédelmi előírásoknak megfelelni gázzal, mint olajjal vagy különösen szénnel.
A németek már az enyhülés kellős közepén kötöttek szerződést a szovjetekkel gáz szállításra.
A szovjetek nem mertek vele visszaélni a gázszáállítással, mert nagyon-nagy szükségük volt minden centre vagy márkára. Másrészt nem foghatták az ukránokra, mert azok is ők voltak.:)

Magyarország azért van különösen nagy kakiban, mert Európában nálunk a legnagyobb -kimagaslóan!- arányú a gáz felhasználása. Ráadásul ennek is a döntő hányada orosz gáz. Nyahh.
Annyi szerencsénk van, hogy korábbiakon okulva elkészítették a gáztárolókat és már fel is töltötték.
- Jó napot kívánok. Kinek tetszik lenni?
- Ámon.
- Dicsértessék.
- Mondom, Ámon.
- Csak nem az … Ada … khm … asszem, rossz helyre tetszett jönni. Mi itten az … izé … atomosok vagyunk. Kimondtam. Nincs rosszul? A szélkerekesek a másik épületben balra. Kettes lépcső. Könnyen odatalál, a teljes folyosó meg az épület is támogatással van kikövezve.
- Nem. Direkte ide jöttem.
- Értem. SZTK-ban volt már?
- Ökör!
- … iszik magában! Kér egy kupicával? Csak hogy megnyugodjon.
- Hát az jól jönne. Kurtya hideg van.
- Mondhatni. Bombát hozott?
- Minek?
- Hát hogy felrobbantson minket.
- Nem ez a szándékom.
- Gyuri, Józsi! Gyertek ki! Ilyet még nem láttatok! Hozzátok a mézest is, meg négy poharat. Meg ne bántsam, csak műanyag van.
- Hát … köszönöm. Isten-isten.
- Khrrr. Jót tesz a toroknak … még egyet?
- Jöhet. Szóval az a helyzet, hogy nagy a baj.
- Aha. Már megint elzárták.
- El. Ők ilyen elzárós típusok, és miután nekik van atombombájuk, nekünk meg nincsen, megint el fogják. És nehogy azt higgyék, hogy nyáron!
- Az egyszer mán biztos. Nem csak elzárósok, de nem is hülyék.
- Ma öt fokot mértem.
- Otthon?
- Ja. Ahogy látom, itt sincs több.
- Napersze. Nyolcas fokozat. Már csak a csecsemőotthonok kapnak gázt, naponta egy nejlonzacskóval. De tessen már mondani! Gyuri, előmelegített széket a hölgynek!
- Előmelegítettet?
- Persze. Amin ültél, azt.
- Tehát. A szélkerék nem jött be.
- Mér’ jött volna? Ez nem a szeles Frízland, hanem a Kárpát medence, ahol megül a levegő.
- A Dunaszauruszt megfúrtuk.
- Jobban, mint a négyes metrót, az anyja kes…
- Kuss! Tessen folytatni.
- Gáz nincs.
- Már mér’ ne lenne? Jövőre kész a Déli Áramlat, aztán meg a Traviata.
- Nabukkó.
- Mindegy. Lesz gáz.
- Maguk szoktak gondolkodni?
- Mi már nem. A mérnökök a kegyedék áldásos és főleg sikeres népfelvilágosító-atommegbuktató tevékenysége eredményeképpen mind elmentek, én a portás volnék, azaz a Becze Béla, szolgálatjára, Gyuri takarít, Jóska meg a mindenes. Reggel átrakja a papírokat onnan ide, délután meg visszarakja.
- Na akkor majd gondolkodom én. Min jön keresztül a Nabukkó, amíg ideér?
- Törökországon.
- Bulgárián!
- Szerbiát se hagyd ki!
- Natessék. Mennyire hasonlítanak ezek az országok gazdasági és morális fejlettségben, meg mentalitásban Ukrajnára?
- Hínnye a keserves! Igaza van neki! Tele leszünk elzárt vezetékkel körbe-körbe, amikkel aztán kitürül …
- Nyilván. Ugyanakkor uránunk van, atomerőműi rutinunk dettó, mi kell még?
- És a kiégett elemek?
- Afganisztán közepe. Ha fizetünk nekik, csak lerakják valami néptelen helyre, a terepet meg a katonáink ismerik.
- Azannya. Elismerésem, kedves Ada. Szólok a Pali bácsinak, ha még él, az nagyon ért az atomerőművekhez. És akkor támogatnák?
- Persze. Magától értetődik. De én most mennék is, még sok a dolgom, nem tudja véletlenül, kedves Becze, melyik épületben vannak a szemétégető alosztály maradványai?
Hahó! Ébresztő! Nem fog épülni semmilyen új gázvezeték, a mostani fogja elkerülni Ukrajnát úgy, hogy nem lesz Ukrajna. Erről szól ez az egész. Addig megy a hajcihő, míg végül európa felkéri Oroszországot, hogy ugyan vonuljon már be stabilizálni a térséget, meg ha úgyis arra jár, akkor exportálja a demokráciát Európa utolsó diktatúrájába is (lásd még Irak), és mindenki elégedett lesz.

A baromi nagy kérdés az, hogy valóban megengedhetjük magunknak, hogy egy külföldi ország dönthesse el, hogy akkor most fűthetünk avagy sem? Nem kellene inkább vmi alternatíva után nézni? Villanyfűtés egy második atomreaktor áramából, vagy a befejezett vízlépcsőéből? Biomassza erőművek? Ezekre is kellene állami forrást fecsérelni, nem csak metróra meg autópályára meg költségtérítésre. :)
Nem kéne leállítani az üzemeket a felesleges közintézményeket kellene átmenetileg bezárni pl. önkormányzatok, apeh, egyéb államigazgatási cuccok, oktatási intézmények a jónépnek kimenő gáz mennyiségét is korlátozni lásd. távfűtés 15 fokban is tud otthon üldögélni a nép max. felvesz ruhát - elsőnek a termelést kellene biztosítani az tartja el ezt a köztársaságosdit ...
Először is: Oroszország anyácska költségvetése és gazdasága kb. akkor nullszaldós, amikor az olaj hordónkénti ára 70 dollár. Most, némi emelkedés után 50 dollár alatt-felett van picit...

Elvileg megy az a rendszer, hogy a gáz ára az olaj árának változásához igazodik; ami régen is fals dolog volt; viszont mókás dolog volt a gázt kitermelő országoknak a 120-150 dolláros olajár idején. Ahogy az akkori olajár is bőven túlzás volt, úgy a gáz "világpiaci" ára sem tükrözte, tükrözi a kitermelési, szállítási költségeket.

A világgazdasági válság egyik nagy vesztese Oroszország, csak mi ezt nem fogjuk, fogtuk fel. Ahogy még azt sem értik, érzik idehaza sokan, hogy mi vesztesek vagyunk; marhára senki nem látja, érti, hogy az oroszok szívóágon vannak. Mert mást jelent nekik és nekünk a szívóág. Pl. azt, hogy Abramovics és baráti köre elveszítette vagyona 70-80-90%-át; vagy azt, hogy számos beruházásuk egyik pillanatról a másikra leállt. Az ő gazdaságuk, és gazdagságuk a drága kőolaj, földgáz miatt lehetséges. Marhára nem azért, mert értenek a dolgokhoz, szorgalmasak volnának, jó minőségű árut gyártanának, bármilyen egyéb szempont miatt versenyképesek lennének.

Ráadásul a ruszkik minap háborúztak valami hegyi népséggel; aminek következményei voltak, befektetők pánikszerűen hagyták el az országot, vitték befektetésüket, pénzüket. Vagy 4x értékelték le a rubelt és híresen nagy orosz állami valutatartalék jó részét be kellett tolni a közösbe, hogy le ne seggeljenek már az ősszel.

Iszonyat szükségük van minél több kemény valutára: dollára, euróra. Különbön süllyednek vissza a sz*rba. Ez nem vicc; a rohadt sok pénz csak elfedte a bajaikat; 10 év alatt nem fejlődtek sokat; sőt.

Másrészt az egész gázüzletesdi a Rosszukroenergo nevű nemkicsit maffia-kgb szagú 90% orosz 10% ukrán csoport kezében van, mármint a dolog pénzügyi része; a Gazprom az egész buli seftelős részét "átengedte" nekik, állítólag néminemű Kreml-ből érkező utasítások miatt. Amit itt látunk, az egyrészt orosz és ukrán maffiacsapatok, izé elnézést, üzleti csoportok harca.

Másrészt van benne országok közötti bruszt is. A ruszkik szeretnék, ha nem esne oly pofátlan mértékben a gáz ára; így is hajlandók voltak 540 dollárról 520 dollárra csökkenteni a gáz árát (ugye az olaj közben 140 dollárról 40-re zúgott vissza); az ukránok szeretnének nem ennyit fizetni, csak mert 170 dollárról hirtelen 3-400 dollárt fizetni "erős". De ha már magas az ár, akkor a tranzit díjból ők is szednék magukat. Meg ott van 2 mrd dollár, ami állítólag nincs kifizetve.

Másrészt a sok atomerőműt építgetőnek: az sem fáklyás menet; hiába lenne 5 atomerőművünk, ha a lakossági fogyasztók jelentős része gázkazánnal, konvektorral, fával fűt...
Ez a durva gázstop két dologra is rámutat, mindkettő hosszú távú hatásait érdemes elemezni:

1. Kiváló gáztermelő / szállító szomszédaink vannak. Mindegy, hogy NEKIK milyen vitájuk van. Mindegy, hogy az oroszok nem teszik a vezetékbe a gázt, vagy az ukránok lopják ki belőle a nem nekik szántat. Mindegy, hogy az oroszok az ukránokkal akarnak izmozni, vagy Európával (kis piacgazdasági abszurd: mi, jól fizető európai vevők nem jutunk gázhoz). Mindegy, hogy az ukránok a tranzittal visszaélve az oroszokat akarják zsarolni vagy Európát. A lényeg, hogy a legkeményebb télben – minimum másodjára – nyetu gázá. Kerülgethetjük itt őket vezetékekkel, mindenféle útvonalakon, Közép-Ázsia, a Kaukázus, Törökország, a Balkán (utóbbi legyen tévedés!) is olyan kockázatokat hordoz, amire félve tegyük fel energia ellátásunkat! Mert tudják, hogy ennyi fogást találnak Európán (a Nyugaton), és ha szükségét érzik, élnek vele…

2. Akkor honnan a mit? És fontosabbként: hogyan csökkentsük a fogyasztást?

2.a. Utóbbival kezdve: szigetelést, fűtés-korszerűsítést, (háztartási) szemléletváltást a felhasználásban! Ez már önmagában nagyságrendi változást eredményezne (pl. ami most hiányzik a tartalék-felhasználás mellett…vagy annak egy részét…) Nem népszerűsítem, de Európa gazdagabb (és esetenként hidegebb) fele nem tuningolja fel a lakáshőmérsékletét szauna hőfokra. Meg kicsit több lehetősége van beállítani, hány fokban legyen otthon eszkimó, mint a magyar lakótelepeken.

2.b. Atomot! Többet! (Akinek nem tetszik, fűtsön FÁK gázzal!) S még mielőtt felvetné valaki: igen, az urán is orosz, és ők is veszik vissza. És érdekes módon működik.

Mit még? Gázt máshonnan? Drágább, messzebbről jön (Közel-Kelet), cseppfolyósítva (emlékszik még valaki az Adria vezetékre?), stb. Ez jó, de a póóógárok kifizetik? Vagy a képviselői költségtérítésbe építik be? Vagy vegyünk fel erre is IMF hitelt?

Víz, szél? (Annyi napsütés itt nincs, hogy politikai korrektségből ideírjam…) Amikor a puszták népe elindult Gorenjét venni Ausztriába, a Csillagok háborúját megközelítő élményként nézte a nagy propellereket. Utána megtudta: hő, drága az, nem nekünk való! Nekünk van olcsó ruszki gáz. Hát, nincs. Víz? Hm. Bős. Hm. Hm. Nem, nem, soha!

3. Mielőtt elkezdenénk magunkat sajnálni, hogy se gáz, se megoldás (utóbbiban csak a formánkat hozzuk…), gondoljunk egy pillanatra arra: a szerbek már olyan rosszul állnak, hogy tőlünk kértek (ennyit ér a pánszláv maszlag). Ott hamarosan hideg lehet a lakásokban is. Kíváncsi vagyok, leszünk-e annyira jó szomszédok / európaiak, hogy adunk nekik. Mert mire ez nekünk (valóban) hiányozna, addigra beindulnak a vezetékek, de a gesztus emléke megmarad: a bajban a magyarok segítettek. Ez a félmondat lehet a helyzet (paradox) hozadéka.

Még a csapok elzárása előtt nézelődtem körül, hogy miként is állunk a jelenlegi/jövőbeni vezetékekkel. Véletlenül sikerült kiszúrnom
"Az Észt Nemzeti Mozgalom nyilatkozata
az Európai Parlament és az Európai Bizottság számára,
továbbá felhívás az összes európai néphez és államhoz" ezen a linken:
www.rahvuslikliikumine.ee/index.php?page=ungari-keeles---magyarul
Érdekes, nem nagyon hallottam róla, de döbbenetes dolgokat írnak. Alább van egy nyilatkozat is ebből kiemelt részlet pl.:
"... Az ÉNM határozottan elítéli a Kreml azon törekvéseit, hogy az energiát politikai fegyverként használja, és evégett gazdaságtalan gázvezetéket létesítsen a Balti-tengerben. A gázvezeték biztonságát célzó orosz tervek nagy biztonsági veszélyt jelentenek az összes Balti-tenger környéki állam, különösen pedig Észtország és a többi balti ország számára, amelyek a gázvezeték elkészültével jóformán tengerzár alá kerülnének majd. Annál is inkább, mert Oroszország ígéretet tett a Balti Hajóhad (BH) létszámának növelésére, és engedélyt adott a GAZPROM-nak külön hadsereg szervezésére. Nyilvánvaló, hogy e tevékenység valós célja a Balti-tenger orosz beltengerré való változtatása, továbbá a gázvezetéknek katonai felderítés céljára történő alkalmazása. ..."
Hm.
@zorki:

"Annyi szerencsénk van, hogy korábbiakon okulva elkészítették a gáztárolókat és már fel is töltötték."

Oszt, ha csak duma a feltöltés, akkor mi van?

Mehetne Fehéroroszországon keresztül is a vezeték nyugodtan, úgyis olyan barátok az oroszokkal.

Másrészt Bulgária nem igen lehet az ukránokhoz hasonlóan problémaforrás, miután EU tagok.

Harmadrészt az ukránoknak adok igazat,csak megvédik az eddigi előjogokat, amit beígért nekik Oroszország.
@zorki: A gáztározókat a természet készítette el a kiürült gázmezőkbe tolják vissza az anyagot ...

Szép, és jó a csúnya a gáz szapulás, hogy az függőség stb. csak mivel nekünk nem lenni sok nagysebességű folyó lásd. vízierőművek, olajmezők, szénmezők sincsenek fából se sok maradt Trianon után az éppen elég az etnikum igényeinek kielégítésére ... az atomenergiára meg fröcsögnek a zöldék így marad a gáz egyenlőre ...
Azt hiszem kisebbségi vélemény lesz az enyém.
Nekem ebből az ügyből most az jött le, hogy minden erővel Nabucco és semmi esetre sem Áramlat. Igen, az álom megoldás az lenne, hogy Nabucco és Áramlat, de a valóság az, hogy a kettő együtt nem megy.
Ha nincs Nabucco (még távoli realitás szintjén sem), akkor az összes potenciális beszállítót rákényszerítik/ráveszik/ráédesgetik arra, hogy nekik adja el a gázt, és majd ők továbbítják Európának. Márpedig mint a jelen helyzet mutatja, a muszkák gátlás nélkül elzárják a csapot, ha bármiért is úgy gondolják, hogy ez valamiért jó nekik.
Azzal én most nem foglalkoznék, hogy kinek van igaza, az ukránoknak-e, vagy az oroszoknak, de abban biztos vagyok, hogy a közeljövőben elő fognak állni velünk szemben is azzal, hogy OK a szerződés szerint a gáz ára 450$, de ez nekünk kevés, legyen mondjuk 600$. Akkor mi mit fogunk csinálni? Semmit.
Nyelünk, háborgunk és fizetünk:(
@Ne félj!:
Nekünk nem 350 dollárért adja el, hanem 480 - 520 dollárért, minap még ez 535 dollár volt, talán lesz 450 is.

Nagyon nem 300 - 350 dollár az.

Az ukránok is azon szívták fel magukat többek között, hogy 180 dollár helyett 420 dollárt kellene fizetniük. (Plusz még a hiányzó 2 mrd dollárt is.)
Kedves TWA!
Érdekel engem is, hogy mi is történik gáz ügyben. Írhatnék most arról is, hogy na bukkó!
Nem teszem.
Ezek az ügyek látványosak, és erkölcstelenek, bár ez utóbbi fogalmat a politika nem ismeri.
Ami engem érdekelne, arra Tőled várnék reflexet, hogy miért is van az, hogy néhány buggyant tartja el a magyarságot?
Nos azért, mert fel sem mérhető azok száma, akik nem fizetnek adót, mert ezt törvény teszi lehetővé. (Nem fekete gazdaságról beszélek!!)Ezért a törvényt idézem:
A magánszemély, tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő - az adómentesség értékhatárát meghaladó, de 4 millió forintnál nem több éves bevétel esetén az adóévben elért bevételének feltüntetése mellett - nyilatkozhat (az egyéb feltételek megléte esetén), hogy az adóévben nem volt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme (nemleges nyilatkozat).

A mezőgazdasági őstermelőnek (ideértve az átalányadózást alkalmazó mezőgazdasági kistermelőt is), ha az e tevékenységéből származó bevétele az évi 600 ezer forintot nem haladja meg, akkor e bevételéből jövedelmet nem kell figyelembe vennie.

Adómentes bevételt eredményez...

Azt nem bánom, ha nem jelenek meg, hirtelen ötletű irományom, mert nem ez volt a célom.
Azonban: ha kisegítésre van szükséged, akkor örömmel segítek.
Ez nekem nem mostan keletkezett problémám, csak sehol nem talált eddig fórumot.
Mi is van akkor a fekete gazdasággal? az adófizetők moráljával, a minimálbéresekkel....nem folytatom, folytasd Te kedves TWA.
Ha kérhetem...
Makó már amerikáé,mi ki sem tudnánk szippantani a föld alól,lévén nincs hozzá szippantó készülékünk.Persze lehetne egyezkedni egy kicsit hogy nekünk is jusson belőle,de biztos nem fog senki.Másrészt nem értem hogy ezt a kurva gázt ami elvileg cseppfolyós halmazállapotú,miért nem lehet vasúton vagy uszályon vagy kamionban vagy tudjafaszomban szállítani?Miért csak csövön?Tudom hogy így a legolcsóbb,na de szükséghelyzet van.
Korán kéne ma lefeküdnöm, meg nincs is kedvem végigvárni azt a 2-300 hsz-t, mire eljutunk a lényegig, úgyhogy előre beírom: Perpill két reális energiaforrás van. Az egyik a nukleáris fúzió (nem az ITER-ben, hanem a Napban), a másik a nukleáris bomlás (nem Pakson, hanem a talpunk alatt pár kilométerre). Ergo napcella, szél- és geotermikus erőmű kell. (a szélenergia is napenergia) Egyik sem termel co2-t, és kurva sok van belőlük. Falból folytatni kéne a délinabukkóáramlatos egyezkedést, közben meg megelőzni a Caltech-et és társait a napcella fejlesztésben, és rávenni a mol-t, hogy a próbafúrások után maradt lyukakat használják már végre energiatermelésre. Meg még fúrjanak többet. Tudom, hogy csak egy idióta naív barom gondolja, hogy ez még nemzetgazdaságilag is tuti lehetne (sőt: anti-válság-recept), de úgy látom, van más is, aki elég naív, és hátha egyszer mi leszünk többen. Sok naív ember jövőképpel, meg néhány zombi gyilkos bizonyosságokkal. Szóval The Ultimate Lényeges Kérdés, hogy ki csinálja meg mindezt. Ki mögé fog odaállni a csendes többség. Ezt viszont hiába várom, akárhányszáz hsz után sem szokott kisülni semmi értelemes itt sem. (bár én már annak is örülök, hogy lassan kimegy a divatból az agymosottság, és mintha kevesebb lenne az orbánozás-gyurcsizás) Ha valaki jut valamire, az lécci szóljon már.
TWA
Kösssssz a megjelenést. Nem számítottam rá, mert nem a tárgyhoz szólt.

És ez érthető is.
Jelszó: adómentes
Fellelhető: Szja törvény. (önmagában kevés)
@millesei: EZ kb. olyan szintű fiktív baromság, mint amikor Budaházy nyomta a Kossuth téren, hogy jurtásdi meg lúra magyar ... na akkor nem kellene gáz.

Mi nem Izland vagyunk, ahol geomtermikus energiával elműködik egy városi lakosságú szintű országocska ... a naposdi meg még a sivatagba sem nagyon szolgáltat elég energiát cirka tíz milka emberszabásúnak.

Egy reális alternatíva atomenergia, ahoz meg pénz kell meg elszántság ... aztán rendszerátalakítás, villanykazánok a jónépnek ... sok pínz egyszerre. Na meg itt, ha most elkezdenének pár blokkot felrántani Pakson kéne vagy 10-20 év mire befejezik ...
Finoman szólva Tóta W. Árpád butaságot írt.
A jelenlegi helyzet röviden az hogy az oroszok visszaélnek a pozíciójukkal. (meg az ukránok is)
Ha a fenti gondolat megvalósul, az oroszok felöl 2 gázvezetékünk lesz.
Így a helyzet annyiban változik, hogy ha az oroszok majd megint gecizni karnak, 2 gázcsapot kell elzárniuk. (az ukrán gecizés kizárva)
De ha az oroszok pl. a velünk lejáró hosszútávú gázszállítási szerződés újratárgyalása előtt egy kicsit gecizni akarnak, hát megtehetik.
Ha lenne NABUCO akkor egész más lenne a helyzet, ha az oroszok elkezdenek gecizni, akkor csak a NABUCCO-n kell a nyomást növelni és az oroszok bekaphatják.
Azért a magyar kormány ostoba válság kezelését is említsük meg: az ipari gáz felhsználók kiiktatásával, naponta 0,4 %-kal csökken az ipari termelésünk. Haza küldött dölgozók, csökkenő bérek, csökkenő export... tetézzük még a gazdasági válságot. Öt nap gázhiány 2%-os évi visszaesés.
Talán az iskolák bezárásával, a közhivatalok röviditett nyitvatartásával kellett volna kezdeni. Én még emlékszem két hetes szénszünetekre is...
Aztán csökkenteni lehetett volna a központi fütést 18 fokra, nem alsógatyában ücsörögni a a panelokba.

Helyesebb lenne a válság idején megemelni a magánfogyasztóknak a gáz árát kb 30 %-kal, kényszerítve a fogyasztást.

A gyárak meg dolgozzanak, termeljenek mert a baj igy is nagy.
Persze a Gyurcsány így nem tetszeleghetne a nyuggerei előtt, mint a haza megmentője...
a továbbiakban aki a nabuccót tolja, írja mellé, hogy honnan lesz abba gáz.

és hogy mikor lesz nabucco.
@daito: ez egy fontos komment. és főleg az, hogy Oroszo a válság egyik főszopója lesz. és az orosz válságok általában baljósak.
@jenőke: Kun István szokott erről cikkezni az ÉS-ben, kimerítően. Szerzett jogok, status quo stb.
@Shore: Az a gond, hogy a Nabucco reménybeli beszállítói vagy Irán - ami háború-várományos ország -, vagy olyan ex-sztánok, akik totálisan oroszfüggők, politikailag is, de pl a fosszilis-kitermelésben is. Ráadásul katonailag is kiszolgáltatottak (terep és hardver), márpedig mindegyiküknél akadhat vmi elnyomott dél-oszét nép.
Ez a ruszkikkal történő kokettálás ugyanaz, mint hitelfelvétellel emelni a nyugdíjat. Rövidtávon "megoldás", hosszú távon öngyilkosság.

Teljesen egyértelmű, hogy amiatt megy a cirkusz, hogy a jónép örüljön, hogy kap egyáltalán gázt, nehogy már még árcsökkentésben merjen gondolkodni.
worst case scenario:
Ha az oroszok "becsődölnek", márpedig, mivel nem termelnek értéket, csak "kirabolnak" más államokat, jó eséllyel be is következhet, az sem lesz kisebb háborús kockázat, mint irán.
igen, de rövid távon most van hideg.
@Carnivora: "Tényleg a csodajó makói mezőkkel mi a szitu?"

a makoi csodamezokre meg egy darabig varni kell. mar csak azert is mert most hogy leesett az olaj ara abszolut gazdasagtalan a kitermelese. (no persze tartaleknak azert ki lehetne dolgozni; most pl jol jonne!)
@Tóta W. Árpád: A politikai függőségüket nagyban csökkentené a Nabucco.
az oroszok pedig rezingnáltan vodkáznának közben: eh, ez a hajó elment, vologya. nyugodjunk bele, nem mi nyertünk.
Nálunk itt a Kongói provincián is égető ez a kérdés, Újvidéken tegnap 25 000 lakás maradt fűtés nélkül és a reggelli vérnarancs teám melett jó értelmes vitát olvasni erről. Mert folyamatosan lessük, hogy mikor veszik el és akkor jön a sarkutatás mint a Milosevic rezsim alatt az áram kimaradások idején;)))
millesei 2009.01.07. 22:46:23

Ha jutok valamire, és szólok, attól előrébb lesz az ország?

Geotermikus, meg napenergia ?
Ébresztő!
Félre ne értsd, én is azt mondom, hogy költeni kellene, jelenleg drága, esetleg nem is kiforrott forráskihasználási technológiákra, amelyek révén az ország önállósága nagymértékben javulna.
De, talán ott kellene kezdeni, amit jelenleg elérünk. Leépíteni a gázártámogatási rendszert, hogy mindenki szembesüljön a ténnyel, hogy a fűtésre, főzésre, mosakodásra elhasznált gáz x forintért érkezik. Hogy mindenki rájöjjön, hogy az adófizetői forintokat inkább kellene, szigetelésekre, modernebb épületekre, új technológiákra fordítani. Hogy a reális helyzet alakuljon már végre ki az országban, mert megdöbbentően más vélemények születhetnek mondjuk egy égetőműről is egy támogatás nélküli rendszerben, mint ahogy a mindennapi életünk rutinjai is átalakulnának. Persze a fizetéseink is megdöbbentően alacsonyak, de így ráadásul mesterségesen ( és önbecsapó módon) alacsonyan is tarthatóak.
Nem csak az új technológiák terén vagyunk évtizedekkel elmaradva, hanem eleve nincs meg a reális, gazdaságilag hatékony alap, még gondolkodás szempontjából sem az ország nagyobb részén.
Szeretnénk másik csövet? Hát építsünk egyet itt az országon belül, így minimalizálhatóak a költségek, és játszhatunk is egymással, most én zárok, te szopsz, aztán te zársz, én szopok.
Rövid távon a jelenlegi helyzetben, pedig csak egy lehetőség van, kommentelni az eseményeket, és bízni benne, hogy amíg megy a PC addig a processzorok termelnek annyi hőt, amivel az elgémberedett ujjaimat megmelegíthetem, és abban, hogy az oroszok hamar elérik, az általunk is teljesíthető követeléseiket, és újra megindul a gáz. Bár félek, hogy amint ismét lesz gáz, akkor a legtöbb embernek megint csak egy rossz emlékké válik a dolog, és reménykedéssé, hogy ez jövőre nem fog megtörténni, illetve hogy a földgáz ára esni fog a világpiacokon, amit a tökéletesen kapitalizálódott Oroszország természetesen gazdasági tényként elfogad.
@Acmee:
A Tubesi radarral kapcsolatban én más kifogást láttam az embereknél. Miszerint stratégiai szempontból eddig maximum az a tévétorony van amiért háborús helyzetben _talán érdemes megtámadni Pécset. Ellenben ha odatelepül egy NATO-lokátor...

Hogy a témánál is maradjak: épp itt lenne az ideje komolyan elgondolkodni az alföldi gázmezők hasznosításán. Lehet hogy lemaradtam valamiről, de a mai napig nem értem miért nem kezdjük el használni.
@Ne félj!: Na végre örülök, hogy ez másnak is az eszébe jutott ...
Startégiailag teléjesen értelmetlennek tartom, hogy több év alatt létrehozzunk sok 100 milliárdért egy olyan vezetéket, amely elkerüli ugyan ukrajnát, de más "megbízható" országokon halad keresztül, és szintén az oroszokhoz vezet. Vagy tényleg azt gondoljuk, kedves Árpád, hogy az egyik cirkusz csak azért van és azért szivatnak, mert az ukránok szivatnak. Egyrészről azt mondanám, hogy ne engedjünk a zsarolásnak, másrészről amúgy is indokolatlannak tartom, hogy még sok pénzért ugyanazoktól függjünk.
Atomerőmá és egyéb források kiépítéséig a jelenleg gázforrást érdemes biztosítani valahogy, nem egy bizonytalan újat építeni. Nabuccót sem.
"A Westend City Center belső hőmérsékletét 26 Celsius fokról 20 fokra csökkentik"

index.hu/gazdasag/magyar/westh090107/

Mondjuk én mindig agybajt kapok, amikor vevőként bemegyek egy boltba (kabátban persze, hiszen az utcáról jövök) és a pénztáros kislányok egy szál pólóban legyezik magukat... mert nem a vevőkért fűtenek, hanem a maguk kényelmére ;(

Ha más (fejlett nyugati) országokban lehet jogszabályt hozni az irodák, boltok, stb. maximális fűtési és hűtési hőmérsékletéről (nyáron is fogy az energia a "szép" 'üvegpalota' irodaházakban), akkor nálunk miért nem?
@Carnivora: Nézz utána, a napenergia önmagában akár ezermilliárd embert is elláthatna, persze nem most. Viszont jó lenne, ha magyar megoldásokat exportálhatnánk. Más kérdés (az igazi végső kérdés), hogy jó-e, ha egyetlen faj marad a Földön. Azért kell több K+F, hogy minél többet részesedjünk a következő energia-világrendből. Mert a mostani éppen rogyadozik. (hamarosan fordul az olajár, szerintem nemsokára megint jön az olajpara) Nem túl nagy logikai bukfenc ennek megértése után arra gondolni, hogy kihúzhatná M.O-t a válságból. Nem úgy néz ki, de valójában olyan most a helyzet, mint az olajkorszak kezdetén. Lehetne most egy magyar Halliburton. Azért ebbe csak több ráció van, mint a budaházi-agymenésekben, nem? Itt egy link a német hozzáállásról: ecoline.hu/cimlap/20071211_napenergia_masodik_resz.aspx

Az atomerőmű kapcsán meg magadat győzködöd, hogy sok idő kell a beindításhoz, ezért nem jó. Azért írtam, hogy itt van alattunk, csak a hőt kell kivonni, nem kell nekünk lejátszani a nukleáris bontást idefenn. Sokkal hamarabb, olcsóbban megépíthető, mint az atomerőmű, nem kell hozzá urán, lent marad a nukleáris hulladék.
Carnivora
Tom.
Mikor leírtam, hogy elkészítették, tudtam, hogy bele lehet kötni. Nem volt időm hosszan magyarázni.
Azért kellett hozzá némi berendezés is, mert a "ki-bemenését" a tározóba a gáznak csak szabályozni kell:DDD
Bocs, fiúk-lányok, csak átfutottam a konnenteket, de:

-Nem elképzelheztő-e, hogy Oroszország nem is fingatja Ukrajnát, hanem ők ketten csak azért adják elő ezt a színjátékot, hogy leplezzék a gázmezők elapadását?

-Vagy pedig titkos európai megrendelésre "szívatják" Európát abból a célból, hogy növekedjen az alternatív energiahordozók nepszerűsége, vagy valami ilyesmi (ha már egyszer úgyis fogy a gáz).
Árpád:
Azt mondod, hogy Irán az már csak azért necces, mert hogy háború bontakozhat ki (ami sztem nem igaz, de mindegy, már csak a katonai potenciája meg Obama miatt se), de ha meglenne a Nabucco és Irán hozná az olajat, a nyugat csak nem rohanná le a saját (kenyér- helyett) gázadóját?
Pár hónapon belül építkezni kezdünk a párommal és fiúnkkal. Eddig a párom nem akart hőszívattyús fűtési-melegvízes dolgot, ám a napokban újra szóbakerült és amit eddig mondtam neki, csináljuk, már követelte... eddig magyaráztam neki, hogy ez egy viszonylag nagy beruházás, de megtérül... már nem csak a megtérülésen forgatja az eszének kerekeit..
@Tóta W. Árpád:

"a továbbiakban aki a nabuccót tolja, írja mellé, hogy honnan lesz abba gáz."

Hát nem kell már túl sokat totojáznia az Uniónak, és akkor tényleg nem lesz sehonnan sem:(

Amit pedig a reménybeli beszállítókról írtál, azzal teljesen egyetértek, viszont @blöff 09:15-kor tökéletesen leírta, amit én gondolok az oroszokról. Kivéve az utolsó 2 mondatát, mert én úgy gondolom, hogy a gáznak nem helyettesítő terméke a villamosenergia.
Olvasgattam, nyilván nem mindent, de néhány kiegészítést szeretnék.

Nabucco nyomvonal kijelölése megtörtént, ami a valóságban mérnökórák ezreit, és forintok 10millióit jelenti.

Megépülhetne mindkettő (Déli Áramlat), de minek.

Nekünk pedig az lenne az istencsászárság, minél több vezeték jönne hozzánk, a magyarországi stratégiai tárolóba (ami szintén tervezés alatt). Végre valamiben lehetnénk európai központ. Nem értem, miért fáj bárkinek itthon, ha 500 cső jönne is az országba.

A gáz jöhet az oroszoktól, vagy iszonyat drágán Norvégiából, Hollandiából. (Arról méla kuss van, hogy a németek minek építenek egy Lengyelországot elkerülő vezetéket az oroszok felé, ha egyszer annyira király magában az Unió). Ennyi. Az Adriáról nehezen, bár már tervezik a vezetékeket a magyar rendszerrel való összekötésre. (Az Adria-vezeték pedig kőolajnak épült, nem jó gázhoz.)

Na, csak ennyi. jó éjt.
Néhány mondat (csak úgy, bele a levegőbe, úgyis már mindenki az új, valláskérdéseket boncolgató íráson rugózik).

Itt van mindjárt a derék feketeribizli a lokátorral. Én úgy hallottam, az a lokátor nem Pécs, hanem a Magyarország légterét védő rendszer fontos része. Hozzászólónk szerint tehát inkább ne védjék Magyarország légterét, de ne legyen Pécsnek támadást vonzó célpontja (bombázzák inkább Budapestet meg Paksot, hát nem? Főleg, hogy észrevétlenül megtehetik). Mit mondjak, nem a leghazafiasabb hozzáállás, nem is beszélve arról, hogy ha észrevesszük a támadót, akkor mintha Pécs is jobban védhető lenne, haellenben asse tuggyuk, hogy gyön ...

Itt van aztán Ne félj! és Carnivora példás összjátéka. Nem néztem utána, hogy Ne félj! ezúttal melyik lapból bányászta elő (háromból szokta előbányászni) a szokásos kormánypcskondiázós anyagot, csak elképzeltem a Szíjjártó sajtótájékoztatót a saját népére támadó idegenszívűekről, ha a kormány véletlenül fordítva döntött volna, előnyben részesítve az ipar megfojtása helyett a lakosság megfagyasztását. Kiszámoltam persze azt is, hogy ha egy nap Ne félj! szerint 0,4 % ipari mínusz, akkor ez azt jelenti, hogy a magyar ipar a jelenlegi IV. fokozatú gázkorlátozás esetén teljesen leáll. Totálisan (Józsi bácsi se reszeli a lakatot a kis műhelyében, de nem ám). Aznapi ipari teljesítményünk abszolút nulla. Nnem szerintem, hanem azon egyén szerint, aki ezt a 0,4 %-ot valamely sajtótermékben leírta. Hiába no, tanulhatunk még ezen tandemtől bőven. Csak ki kell találni, hogy mit.

Millesei. Hát ez már nehezebb. Sokat kellene magyarázni. Legyen az 1 négyzetméterre eső napsugárzás energiatartalma évente annyi, amennyit az idézett anyag ír, azaz 230 liter olajénak megfelelő. Ezt 4 %-os hatásfokkal hasznosítva 9,2 liter olaj áll évente rendelkezésünkre pro négyzetméter. Azaz kb. 10,8 köbméter földgáz. Évente egy átlag lakás kb. 4000 köbméter földgázt használ el fűtésre, azaz 370 négyzetméterből ez kijönne (mondjuk, 37*10 méteres terület). Magyarországon van hárommillió lakás, 300000*370 = 1110 négyzetkilométer (2 db Budapest). Egy 33*33 kilométeres négyzetes napELEMekből megoldhatnák a fűtést. Kérdés, hogy mennyibe kerülne. És persze az is kérdés, hogy hogy tárolnánk a főleg nyáron összeszedett napenergiát a téli fűtési szezonig, mivel köztudomású, hogy a villamos energia nem tárolható (affrancba!). A hő meg sajnos még annyira se, ezért használják a napKOLLEKTORT főleg melegvíz előállításra és nem fűtésre (affrancba 2.).

Nabukkó. Nabukadonozor (-nécár?). Onnanfelől jönne a gáz, ahol ő volt a király. Gyurcsány is elment arrafelé, gáz iránti érdeklődési ügyben (Ezerbajdzsán, vagy mi
hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=10340 ), ahonnan udvariasan bár, de úgy kirúgták, hogy a lába nem érte a földet. Marad Irán. Földgáznak bőviben van (26 trillió köbméter), egyedül a megegyezési készsége hagy némi kérdőjeleket a homokban. De ez még hagyján, pénz beszél, kutya ugat, karaván halad, stb. Viszont. Egy bármilyen hasonló mekkoraságú projekt, mint a Nabucco, abszolút központi pénzeszközöket és abszolút központi megépítési akaratot igényel, azaz Kína minden további nélkül meg tudná építeni, Oroszország is, India, Japán és az Egyesült Államok már csak nehézségek árán, ám az ezerfelé szabdalt, tízmillió akaratú EU soha a büdös életben. Immár sok éve szorozgatják a semmit egyre nagyobb számokkal, de a matematikában jártasak számára a végeredmény könnyen kitalálható. Nopláne a mai gazdasági helyzetben. És ne felejtsük el, hogy ha valakik elzárják a csapokat, az EU-ban a nagyok közül maximum Németország meg Olaszország ideges (egy kicsit), a többi nagy semennyire se. Azaz ez csak néhány apró ország ügye, nem pedig az EU-é, éppen ezért Magyarországnak oda kell állni, ahol egyáltalán esély van bármifajta diverzifikálásra. Udvariasságból persze mondhatjuk, hogy a Nabucco „prioritást élvez”, és azt is fog, ha majd halvány derengés fog látszani az alagút végén. Addig akármi. Aminek esélye van. Menjünk Putyinhoz, építsünk atomerőművet, tüzeljünk szemetet meg biomasszát, Ámon Ada meg menjen a francba.
Itt elhangzott megoldás szintjén a napenergia, atomenergia, geotermikus izé, stb.

Optimális az, ha egyiket sem visszük túlzásba. Rohadt egyszerű.

Atomerőmű lassan épül meg, veszélyes is, és utána sokáig kell őrizgetni. Ellenben csodásan szabályozható, stabilan adja az áramot, akármit mondunk kiforrott technológia; és azért van benne fejlődés, lehetőség is. Tehát nem mindig a 30 évvel ezelőtti technológiát kell felhozni példának, meg Csornobilt és Pripjatyot. Szemétség, de Paks ilyen szempont szerint régi. Ha újban gondolkozunk, akkor azok már szebbek-jobbak-updatek, nem beszélve arról, hogy azokat nem feltétlenül építik ám 10 évig. Ha megvan az akarat és a pénz, megépül ám az 3-5 év alatt is; az meg nem hosszú idő.

Ennek ellenére, a háztartások tükrében, főleg fűtés és melegvíz tekintetében nem gondolkozhatunk atomerőművekben. Pakson tök jó, lépcsőház is 22 fokos; de aki nem az erőműves maradványhő rendszerből kapja a központi fűtést, az nem fűt ott árammal. Fűt gázzal, vegyestüzelésű kazánnal. Az atomerőmű ad munkát (lehetőséget), de nem fűtjük vele a lakásokat.

Többek között azért sem, mert a villany atomerőműből is drága arra, hogy villanykályha fűtsön fel egy lakást.

Namost, ha Mari néniek otthon csak drága gázra és áramra futja fűtés szemszögéből, akkor újabb atomerőművel pofoztuk a sz*rt.

Geotermikus, szél-, napenergia témák hálásak, és fejlődőképesek. Ellenben nem stabil valamik. Egyrészt, amikor nincs szél, nap; akkor sanya van. Ugyanis még mindig nem nagyon tudjuk tárolni az áramot. Sem ipari, erőművi, sem háztartási szinten. Arról ne is beszéljünk, hogy szabályozás miatt megint nehézkesen megy az innen származó áram hasznossá tétele. Napkollektoros mezővel, szélerőművel nem tudsz kiváltani egy atomerőművet; de még az 50MW-os gázturbinát sem nagyon.

Ugyanis a gázturbinás, gázmotoros erőművek nemcsak azért terjedtek el, mert olcsó volt a gáz. Hanem ez a technológia a többihez képes kőegyszerű; valamint a fontosabb energetikai, gazdasági, környezetvédelmi szempontok alapján is optimális. Nem nagyon környezetszennyező, lehet alap és kiegészítő erőmű, gyorsan indítható és gyorsan leállítható; nem igényel 1000 fős személyzetet; alkalmas távfűtési célokra is, nem hangos, nem büdös, nem függ időjárási szempontoktól. Valamint gyorsan felépíthetők; egyrészt tervezési, szereléstechnológiai okokból; másrészt engedélyezési okokból is.

Egy gond van vele, hogy a gáz (perpill) drága.

Hozzáteszem: semmi sem garantálja azt, ha átáll Európa az atomerőművekre, hogy az urán akkor nem lesz haláldrága. (Most is az ám. De mondjuk 150x drágább.)

Ha energetikai, gazdasági szempontból nézzük, akkor az optimális megoldás az; hogy építünk még legalább egy atomerőművet. Praktikussági okokból dobjunk Pakshoz még egy vagy kettő 1000 MW-os blokkot. (Kb. ez is a terv, "rövidtávon".)
E mellett, fejlesszük fel a geotermikus fűtési lehetőségeket háztartási és helyi szinten. Vagyis, ha lehet, a házakat inkább azzal fűtsük alapból, abból legyen melegvíz. Háztartási és/vagy települési szinten.

Legyen szélerőmű, valami erőműpark formájában; mert amíg szél van, az termel (némi) áramot is. Ahogy lehet szélkerék is a házaknál.
Ezzel együtt legyen az épületeknél-en napkollektor; ami részben termeli a melegvizet, részben valami áramfélét, amiből akár vissza is lehet táplálni a közös rendszerbe.

Ez jó volna, mert jóval kevésbé szennyezné a környezetet, mint a mostani szisztéma, és idővel jóval olcsóbb lenne az áram, a melegvíz. Nem mondom azt sem, hogy jót tenne az országnak is, ha ilyen irányú költésünk nem az orosz büdzsét gazdagítaná 900%-os extraprofit formájában, hanem a magyar gazdaság szereplőit: mert felfejlődne pl. a magyar napkollektor gyártás.

De ez utópia, ki kell ezt is mondani. Ez azt igényelné, hogy nemcsak a kormány, hanem a lakosság is felfogja a dolgokat. Mert országos szinten és az emberek szintjén is kőkeményen be kell(ene) ruházni a dolgokba. Geotermikus fűtés, napkollektorok hada, szélkerék, fűtési rendszer átalakítása nem 500 forint. Ahogy új nukleáris blokk sem az.

Ne felejtsük el, hogy itt minden télen többen meghalnak CO mérgezésben, mert a kéményük ellenőrzésére vagy CO érzékelő vásárlására nem voltak képesek. És nem apajpusztai tanyán, hanem a fővárosban.

A magyar embert pont az érdekli, hogy miután az elmúlt 10-15 évben mindent átlőttünk szénrő gázrae, hogy akkor most szélkerekezzünk meg a ház alá ássunk és álljunk a nap alatt, mert az jó.

Ellenben nem mondom azt, hogy a kedves városok, önkormányzatok, minisztériumok, állami cégek: amikor felújítgattak, felújítgatnak épületeket, iskolákat, köztereket; akkor nem "történhetett" volna 1-2 geotermikus, napkollektoros pilot projekt. Mert minden évben megy a bruszt a virágos város cím megszerzéséért, meg Európa kulturális fővárosa, "csináljunk a falunkból fürdőhelyet, Párizzsal vetekedő turisztikai látványosságot"; egyéb állatságok területén.

De ennél sokkal nagyobb gondjaink lesznek hamarosan.
Putyinhoz minek mennél?

Kicsit olyan ez mint a surmógyerek, amikor a kidobókkal haverkodik.

Meghívja őket egy sörre, lejattol mindegyikkel, odaáll feszülni a portára, arcára írva a mindenki egyért, egy mindenkiért. Aztán amikor bepottyan a kaki a ventilátorba, akkor a "spanjai" kiröhögik, még ki is asznak vele, ha jó mókának tűnik.

Na ilyen ez a feri is. Hiába dörzsöli az állát a szerencsétlen a cár cipőjéhez, ugyanúgy seggbe rugják őt is, mint a többit.
Most akkor ki szakérti alaposabban ?
index.hu/gazdasag/magyar/gzvlsg090107/

Amúgy meg hanyadjára esett az olajár, amikor a műbenzin volt errefelé a sláger ? Akkor mi is lesz a gázárral ?
úgy érted, lengessem be a műgázt?
eloszor: Ezen az elatkozott indapasson nincs odairva a rubrikak fele, hogy mit kell beleirni. Milyen nehezseget okozna valamit rendesen megcsinalni?
Nekem meg midig az az erzesem, hogy ez a gaz ugy csak a gruz haboru folytatasa, mivel egyebkent a gruz haboru is csak Ukrajnarol szolt. Ukrajna nagyon nagy orosz kisebbseggel rendelkezik. Befolyasat sajat terulete felett es szuverinitasanak vedelmet csak ugy tudja biztositani, ha a NATO tagjava valik. Ha viszont ez megtortenik az oroszok gyakorlatilag elvesztik annak annak a lehetoseget, hogy az orosz kisebbseg jogainak egy eetleges megsertese eseten megszallja a kerdeses terulteket (mint tette Gruziaban). Tehat mint uzenet a jelenlegi NATO blokknak, hogy hagyja az Ukrajnat a befolyasi teruleten kivul a legjobb megoldas az ha megszalljak Abhaziat, Del-Oszetiat (uzenet keppen) es telen pedig elzarjak a gazt Ukrajnatol es Europa egy reszetol. Valoszinuleg a jo megoldas az energiaellatas kerdesre a megujulo forrasok lennenek. A megfelelo valasz meghatarozasaban a 150 USD-os olajar (bar igaz csak rovid ideig tartott) es a gazellatas instabilitasa osztonzoleg is hathat.
Ez pont olyan mint a hiteles lufi, no ez a gázos lufi még nem pukkadt ki....
@Walter Melone:
nem is azt irtam, hogy ti vagytok a titkoszszolgalat, hanem hogy benneteket is figyel es tudja kik vagytok.
(ezt fenntartom)

a honlap meg az en szememmel es gepemen nem latszik, igy azt hittem valahonnan megtudtatok, feltortetek...ossszeeskuves van...

de most gaz van ill. meg ma sincs, mert
miert is?
meginditottak es meg se???

na ez most egy gyurcsany tamogato poszt Arpitol? Nem GYF favorizalta a deli aramlatot?

egyet az ultinak egyet a betlinek?
(ld meg kisertet jarja be)
Ennél azért kicsit messzebb láthatnál. Tán az sem lenne egy utolsó dolog, ha nem függenénk 85%-ban az orosz gáztól. Erre lenne jó a Nabucco. Ki döntötte el, hogy csak orosz gázzal lehessen itthon fűteni?

Egyébként mára én eljutottam oda, hogy nagyjából mind a ruszkiknak, mind az ukránoknak az édes anyukáját. Hihetetlen, hogy egy fél kontinenset sakkban tartanak (persze jellemzően a lúzer felét). Ha nem egy rohadt gázkonvektor tartaná melegen a gyerek szobáját itthon és nem az csinálna meleg vizet, még talán oda is eljutnék, hogy az oroszok ott száradjanak össze a szaros gázuk felett, soha többet ne adjanak el belöle egy árva köbmétert se, aztán sírjanak a tuti bevétel után.
Csak most látom, hogy ha a Nabuccot tolom, akkor le kell írnom honnan lesz bele gáz.
Nagyon úgy tűnik, hogy az oroszok pont szarnak bármilyen szerződésre, úgyhogy Árpád légy kedves leírni, hogy a déli áramlatba honnan lesz mert a napokban pont azt látjuk, hogy a mostani vezetékekbe sem akar belemenni sehogyan ruszki cimboráknál.
Persze tudom, csúnya ukránok lopják. Vagy nem.
@eMeL: eMeL · emel.freeblog.hu/ 2009.01.08. 09:53:27
"fejlett nyugati) országokban lehet jogszabályt hozni az irodák, boltok, stb. maximális fűtési és hűtési hőmérsékletéről (nyáron is fogy az energia a "szép" 'üvegpalota' irodaházakban), akkor nálunk miért nem? "

nalunk is lehetne, de minek, ugyse tartana be senki...
hat akkor?
@Karesz000: Karesz000 2009.01.07. 11:38:50
"Csak azt nem értem, hogyan nem lehet józan paraszti ésszel felfogni, hogy jó lenne egy másik vezeték is?"

hat ha a joisten megcsinalna, jo lenne!
de igy pl penzbe kerul. az meg nincs
nekunk biztosan nincs.
"Oroszország joggal vagy otromba hatalmaskodásból fingatja Ukrajnát, az, drága honfitársaim, nekünk teljesen mindegy"

Persze, most vagy az van, hogy a Déli Áramlat az elkerüli Oroszországot is; de nem azér' jött Putyin Ferihez látogatóba'. Akkor az lehet, hogy megígérte szépen, hogy a bolgárokat, őket frankón nem fogja sose szopatni.

Látom én, a "külpol" cimke körül éppakkora még mindig a homály, mint a swifti jólsikerült utánérzés idejében; meg annyi itt a buta kommentelő, aki nem érti és nemnem, hogy az előzetes moderálást fenn kell tartani.
süti beállítások módosítása