W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Kinek fütyül?

2007.11.16. 11:00 Tóta W. Árpád

A mozdonyvezetők sztrájkja tök érthető és logikus, ahogy a BKV-soké is az volt. Ők a saját érdekeiket nézik, és nekik az az érdekük, hogy ne rúgjanak ki közülük egyet se csak azért, mert senki nem utazik az ő vonatán. Az a kérdés, hogy a mozdonyt nem vezetők érdekével egybeesik-e az övék. Az a kérdés, hogy az utasnak hiányzik-e az a vonal legalább annyira, mint a vasutasnak. Velük vagyunk, vagy ellenünk vannak?

Magát a vonalbezárást alapos cikkekben járta körül Tevan kolléga (Retrackback! Webkettő!), ahhoz nincs nekem mit hozzátennem, és különben is megírtam már. Röviden az van, hogy egyes vonalakat hülyeség nem bezárni, sőt néhol még busz se kéne, csak egy mikrobusz. Szolgáltatás lenne ez végül is, amit az utasért találtak fel, és nem a vasutasért. Hobbivonatozni tessenek a garázsban vagy a számítógépen. De szabad szemmel látható, hogy nem így, nem pont ezeket kéne bezárni, és nem falból-alibiből kellene bevonni a helyhatóságokat, hanem mert esetleg jobban tudják, mi kell nekik. Tehát el lett ez kúrva kapkodva.

Így aztán az a faramuci helyzet, hogy nem lenne baj, ha a GKM kihátrálna, és új tervet kovácsolna. De nem a sztrájk miatt. Nem azért, amit a szakszervezet követel, hanem annak ellenére.

Amikor Margaret Thatcher csontozóbárddal esett neki a  brit nehéziparnak, utcára vonultak és sztrájkoltak a bányászok meg a dokkmunkások. Kétségtelen: nekik az a reform bebaszott keményen. Ám ettől még nem volt igazuk abban, hogy a változás szükségtelen vagy elkerülhető.

Képzeljük el, hogy egyszer, valamikor lendületet vesz az elektronikus ügyintézés Magyarországon. Bizonyára előfordulnak majd kakaóbiztos-szagú mozzanatok, de az tutifix, hogy ha pár kattintással otthonról meg lehet úszni a gumibélyegzős-sorszámos-sorbaállós idegrohamot, az abszolút értelemben jó nekünk. Gumibélyegzős néninek viszlát, szerver bebootol, mindenki örül. Kivéve azt az ötven-százezer gumibélyegzős nénit, akiknek más munka után kell nézniük, pedig nincs ehhez kedvük. Ők tüntetni és sztrájkolni fognak. És érveket keresnek, hogy miért nem biztonságos vagy alkalmatlan az elektronikus rendszer annak ellenére, hogy bankolásra nagyon is bevált.

Tehát ha sztrájkolót látunk, minden bizonnyal oka van neki a tiltakozásra, de nem biztos, hogy úgy lesz az jól mindannyiunknak, ahogy neki legjobb lenne. Szép dolog a szolidaritás, de nem jár minden sztrájkolónak automatikusan. A mozdonyvezető, aki azért lép fel, hogy maradjon a MÁV, ahogy van, az például roppantul leszarja az adófizető meg az utas érdekeit. Érdekellentét. Van ilyen, ideje hozzászokni. Nincs magyar akarat meg Nemzeti Ösvény, sőt lenini út se, ahol mindenki egy irányba csoszoghatna úgy, hogy közben baromi jól érezné magát. Volt egy jó hosszú időszak, amikor azt hitték, hogy van ilyen. Akkor jött létre a MÁV. Sőt: ezért.


Címkék: közlekedés reform magyarland

505 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr100230866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom, hogy egyáltalán miért téma ez... Nyilván nagy szemét a kóka, hogy ezt csinálja, de azért azon is el kellene gondolkozni, hogy miért is nem használjék az emberek a vonalakat.
Egyértelmű a válasz: drága és igénytelen... Gyakorlatilag az a jópárezer diák használja a vonatot, akinek nincs pénze autóra. Egyszerűen nem alternatívája az autós közlekedésnek... Versenyképessé kell tenni... Ennyi...

Mondjuk az megint más kérdés, hogy semmiféle megtakarítást nem ér el a vonalbezárásokkal a kormányzat, mert ha a "vízfejet" nem építi le semmit nem ér az egész...
Tényleg hihetetlen néha, mennyire a cocializmusban él még ez az ország.
Mondjuk sokan fújják, hogy "hát itt diktatúra van!", miközben úgy vágynak rá, hogy tényleg az legyen - én ne lehessen mindenkinek mindenért "tüntetgetni", meg sztájkolni...
Bizony, drága. Szombathely-Budapest IC-vel (tegyük fel, hogy normális körülmények között akarunk utazni) felnőttnek ugyanannyi, mint autóval. Pénzben.
És akkor Bp-n lehet közlekedni BKV-val, ami szintén nem olcsó. Plusz még lehetne rá néhány negatív jelzőt aggatni.
És akkor tegyem le az autót? (tudom, hogy nem pont topicba vág, amit írtam, de valahogy mégis :) )
"ne lehessen mindenkinek mindenért "tüntetgetni", meg sztájkolni..."

dehogyisne lehessen. viszont szimpatizálni velük meg bólogatni, azt se kell.

"És akkor tegyem le az autót? "

az mondjuk elsősorban Bp-en pregnáns téma, mert ott nemcsak szennyeznek, de el se férnek már az autók. izgalmas, hogy a négyes metróból mégis a P+R parkolókat sikerült lenyesni.
Kedves Mike Patton!
A "gyakorlatilag jópárezer "diákon kívül hallottál már arról a több tízezres rétegről,aki vasúton jár munkába?....Egyszer szállj fel hajnali ötkor a Szob-Bp vonalon egy vonatra...Amúgy a jelenlegi állapot valóban úgy szar,ahogy van....
Mind a távolsági mind a helyi tömegközlekedés elég drága. Mint autós nem engedhetem meg magamnak ezt a luxust. Elég nonszensz, de sajnos így van...
Amig a sztrajkolok maguk melle tudjak allitani a jobboldali szimpatizanskort, azon cimszoval persze, hogy amit ma a komcsik csinalnak az csak a magyar ember karara valosul meg, ne is szamitsunk masra, mint az erdekellentetek kielezodesere. Ez kb ugyanaz, mint a tandij. Miert en fizessek masok diplomajaert, es nem maga a tanulo? Hiszen mindenkinek az lenne az erdeke, hogy az allamhaztartasba tobb penz eredjen befele, akkor valszen elobb kilabalhatnank a szarbol. Mellesleg meg fejlesztesre is jutna penz, a sok fasz meg kiesne 1 ev utan. De eleg ha csak azt latjak az emberek, hogy ebben mar megint a Kulka Janesz, meg a Gusanyi Ferko keze van benne, szal szar az egesz.
Én nem tudom, biztos van olyan a bezárandó szárnyvonalak közül, ami túlságosan veszteséges, ezt zárják is be a francba, de kicsit zavar az, hogy ezek közül egyes vonalakat a szlovák vasúttársaság átvenne. Én tényleg nem értek ehhez, csak kérdem: most ők tudnak valamit, vagy csak buták?
A szlovákok fizetnek azért, hogy az átmenő _teherforgalmuk_ (van, ahol csak a pálya jön át egy darabon a határon, de az indulás és a végpont Szlovákia) használhassa a pályát. Személyszállítást nem akarnak átvenni, vagy én ilyet nem láttam.
Félre értesz Árpád!
Én csak azon elmélkedtem, mekkora ellentmondásba tudnak itt keveredni sokan ezügyben.
Naná, hogy lehessen "tüntetgetni", én is szoktam. És nem muszáj egyet érteni, de azt azért elvárom, hogy aki kritizál emiatt, az legalább legyen tisztában azzal, pontosan miért is tüntetek.
Az orvosok, vasutasok, köztisztviselők és a fradisták még a múlt rendszerben érzik magukat és szerintük mindennek pont úgy kéne lennie, mint 20 éve.
Szűkebb hazámban már a 90-es évek közepétől megszüntették a szárnyvonalakat,pl.Marosvásárhely-Parajd,Marosvásárhely-Bánd.Azóta román sajátosságként félóránként "maxitaxik"járnak.
A trend mostánára sokat javult,légkondicionált merci és wolkswagen furgonok furikáztatják a népeket.

Nem mondom,h a legjobb megoldás,de több mint a semmi.
TUDOM, hogy én csak egy elvakult, hülye, levegőt sem érdemlő barom vagyok. AZÉRT lenne egy kérdésem a "nem polgári"- oldalt támogató levelezőtársakhoz, mint:árulnátok már el, ha ez a garnitúra olyan felkészült, mind szakmailag, mind ideológiailag;- akkor, hogy a fenébe is kerültünk az élről/2001/, a sor aljára?

Na erre varrjatok gombot picinyeim! Lehet, hogy itt csak ennek az eszement társaságnak a rokoni köre védi a védhetetlent? Ez még Horn Gyulus idején is elképzelhetetlen volt. Akkor, amikor szorít az adóprésen ez az arcátlan és bűnöző banda, akkor szájal igazságosságról, meg önellátásról?

Szoktatok Ti gondolkozni, olvasni és FÜGGETLEN hírforrást hallgatni?- nem hiszem.

Agyő!!
Tóta W. Árpád: Így már azért más a leányzó fekvése...
ezzel azt mondják ki, hogy a magyar szocializus egészségügye, vasúti személyszállítása, ügyintézési morálja és sportfinanszírozása a 21. százaadban is értékteremtő alapul szolgál
Még a kibaszott vonat is pontosan akkor indul, mint 20 éve.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
molaris, ajánlasz nekem olyan jóféle független hírforrást, amin te is ilyen szép nagyra nőttél?

plusz kíváncsi vagyok, pontosan milyen sor éléről (2001) kerültünk milyen sor végére. mármint szerinted.

és hogy a vasút (stb) racionalizálása milyen irányban mozdít minket a sorban, illetve merre mozdít, ha így marad.
Ha egy szárnyvonalat bezárnak, akkor nuku teherszállítás. szvsz nem mindennapi helyzet, hogy majd 2000 km-t szállítási lehetőségről lemondanak, miközben beszarunk, hogy legyen X km új óttópálya x száz milliárdért.

szósincs arról, hogy CSAK a személyszállítás blabla....

az okozott környezeti tehernövekedés ÁRÁT is valakinek ki kell fizetni...ugyanolyan költségáthárítás ez, mint oly sok. majd most a másik zsebből fizet- lehet, hogy többet is mint azelőtt - az állambácsi.
Amíg millis fizetéseket vesznek fel a MÁV fejesei, addig nem jut pénz a szolgáltatás fejlesztésére. Csodálkozom egyébként, hogy sztrájkkal fenyegetnek, bár úgysem lesz belőle semmi. A szakszervezeti vezetők pénzt kapnak a MÁV-tól, ami ugye nonszensz, hiszen hogyan képviselhetnék így a dolgozók érdekeit, ha nem függetlenek. Ez az egész csak parasztvakítás a szakszervezeti vezetők részéről a dolgozók felé. De a jelenség, mármint a felelőtlen pénzherdálás mindenre érvényes. Hogy várhatnánk el egy publicistától, hogy ne a kormány fenekét nyalja és ne próbálja meg hitelesíteni minden elhibázott döntését, ha állami megbízás keretében markol fel súlyos milliókat már most senkit nem érdeklő rajzfilmszövegekért?
molaris
Elolvastad a cikket, vagy zsigerből látsz neki gyűlölködni, ha nem a kuruc.info-n olvasol valamit?
Csak és kizárólag a sztrájkokról szólt ez az írás. Ennek semmi köze hozzá, hogy a jelenleg regnáló társaság mekkora balfék, és hogy egy banánköztársaságban is durva lenne, ahogy kormányzás címén kiürítik az ország, és megtömik a saját zsebüket.

héttörpe, felvételt nyertél a retardált debilek kisegítő osztályába. vö. "a kormány fenekét nyalja és ne próbálja meg hitelesíteni minden elhibázott döntését" & "szabad szemmel látható, hogy nem így, nem pont ezeket kéne bezárni, és nem falból-alibiből kellene bevonni a helyhatóságokat, hanem mert esetleg jobban tudják, mi kell nekik. Tehát el lett ez kapkodva."
FILTOL 2007.11.16. 11:50:27

A most bezarasra varo szarnyvonalakat szerintem eddig is csak szemelyszallitasra hasznaltak.
a sztrájk itten a téma vagy a vonalbezárások?
csak még mielőtt megkezdjük a közlekedéspolitikai véleménycserét..

a szakszervezeti dolog kényes kérdés azért mégiscsak. ha kedvük van, addig ugrálnak, míg nem szégyellnek. leáll a gyár? megbénul az ország? kit érdekel? ide a pénzt, fizess csak, vagy még vakarózunk egy kicsit.

ez köztörvényes bűncselekmény. oldja meg a munkaerőpiac. ha valaki kevesli a vasutaspénzt, menjen máshová, aztán majd a cég rájön, hogy emberek nélkül nem megy mégse. és amikor máshol vannak leépítések? bezár a gyár, és mehetsz haza? akkor mi van? miért nincs sztrájk? mert itt a közpénzt költjük? hát az enyémet ne.

az is igaz, hogy őskáosz van a vasútnál. a MÁV-ot hibáztatjuk, pedig az csak azt csinálja, amit mindenki más. mint pl. a sztrájkoló vasutasok. a saját érdekeit nézi. itt rendszerszinten van a gond, a tulajdonosi-megrendelői-ellenőrzői-szabályozói szerepek keverednek, a finanszírozás nincs teljesítményhez kötve, a felelősség és az ezzel való ösztönzés nem létezik.

amúgy ha recsegve-ropogva is, de mozdul valami, szerintem néhány éven belül lesznek látványos változások.
van néhány vonal, ahol döcög némi teher, és van néhány, ahol döcöghetne, ha nem lenne jelenleg jobb biznisz kamionnal vinni mindent mindenhova.
Gecc 2007.11.16. 11:56:31

"most bezarasra varo szarnyvonalakat szerintem eddig is csak szemelyszallitasra hasznaltak."
akkor még nagyobb lúzerek, mint gondoltam :(
börarc: elvileg a sztrájkról volna szó. de itt most nem "keveslik a vasutaspénzt", hanem konkrétan az átszervezést/leépítést akarják megfúrni.
van néhány vonal, ahol döcög némi teher, és van néhány, ahol döcöghetne, ha nem lenne jelenleg jobb biznisz kamionnal vinni mindent mindenhova."
az is csak azért JOBB biznicc, mert nem ők (a vállalkozók) fizetik a valódi árát a közuti szállításnak

majd ha merad a 100 dolláros olajár, lesznagy meglepetés

csak addig a lezárt vonalról már ellopják a síneket:(
1. Aki figyelmesen olvasta a Tevan, cikket annak az is kiderült, hogy Kokáék csak szüneteltetnek, mivel a rekultiváció drága sport volna, azt inkább hallgatólagosan a gondos roma kezekre bízzák. Ha volna tökük arra, hogy úgy zárnak be szárnyvonalat, hogy utána sín elhord, kapál, gereblyéz, ültet én is azt mondanám, hogy ok. De ez megint egy félmegoldás, amiben ő felcsinálja az asszonyomat, de gyereket majd nekem kell felnevelnem.
Majd, ha számol a Koka a helyreállítással is, és akkor húz egyenleget, akkor meggyőzhető leszek arról, hogy be kell zárni.

2. Számtalan cikk született arról, hogy a vasút még mindig a mutyi egyik legfaszábban működős színtere. Igazgató urak asszonyainak vonatkerékpumpáló bt-je egyéni, vállalkozása stb. mind máig szívja a vasút vérét. Ha jól emlékszem volt egy kósza próbálkozás, az év elején, hogy profiltisztítás keretében világossá tegyék, ki, kinek, hogyan, és mennyit fizet- mennyi veszteséget termel, de kersztbefeküdtek a dolognak.

Szerintem az,hogy melyik vonalat zárják be,az tisztán szakmai kérdés,kellene hogy legyen.A gond az,hogy ez nincs így,mert egyrészt már a döntésnél megkérdőjeleződik a szakami kompetencia, másrészt utólagos lobbik,nyomásgyakorlás eredményeképp születik valami megoldás,ami nagyon messze van a valóságos helyzettől.
Másfelől az alapvető gond,hogy a MÁV dolgozói nem úgy tekintenek magukra,mint szolgáltatóra,aki az ügyfelekből él,tehát azokat helyezi első helyre. Tessék ránézni a MÁV blogra,vagy csak vonatozni. Az fogalmazódik meg az emberben,hogy: bazmeg ezek sztrájkolnak ilyen minőségű szolgáltatás mellett.Szerintem jogosan,mert egy csomó minden nem pénzkérdés.
Én sajnálom a vasutasokat,de szerintem visszaélnek azzal,hogy nagyon sok ember számára a MÁV még napi szinten is nélkülözhetetlen.
A Máv úgy szar ahogy van. Nem is a szocialista időkből származik a jelenlegi problémakupac.......sokkal korábbról.(Magyar Királyi államvasutak)
Idézet az 1898 Kincses Kalendáriumból.
" Igen érdekes, hogy az állam által épített vonalak bekerülési költsége 30%-kal magasabb, mintha az magántőkéből épülne." Az idézet nem szószerinti, mert nincs mellettem a könyv.
Privatizálni!!!!!!!!!!!
Mielőtt még tüzet nyitna valaki rám......ez összeurópai probléma...egy országot kivéve...Nagy Brittaniát.
FILTOL 2007.11.16. 12:00:24

Az atmeno teherforgalombol lehetne a legnagyobb penzt lehuzni. Ha pl a sok szaros kamiont rakenyszeritenek, hogy ne a sajat kerekein kocogjon at, hanem a vasuton, egy csomo forgalomtol szabadulhatank meg, legszennyezodestol, es rakat love jonne be. De hat nem akar itt senki semmit. Mert ebbol valaki igy is nagy penzt kaszal.
Hát komám, mondhatsz, amit akarsz, nálad nagyobb seggnyalókat csak a napkeltében láttam eddig. Hiába próbálsz meg odamondogatni, a "vörös farok" minden írásod végén ott van.
Egyébként mi a bajod a retardált debilekkel? Nem valami elegáns ez a beszólás, kiviláglik belőle, hogy megveted az emberek eme rétegét. Pont te, aki gyűlöli az ilyen-olyan "fóbokat", (és persze az antiszemitákat). Remélem, Árpád, a te gyereked nem ilyen osztályba fog felvételt nyerni. Mit teszel, ha igen?
Privatizálni kéne a MÁV-ot, meg a BKV-t is. Nem mondom, hogy akkor nem lenne pazarlás, meg a menedzsmentnek kurva nagy fekete autója, de rendet basznának a szartengerben. Egyébként a Hír TV és a Heti Válasz már annyira nem gáz, mint pár éve. (Olyan konkrétan, hogy független/pártsemleges média nem létezik.)
ha látnám, hogy a vasutasok halálra dolgoznak, a lelküket kiteszik, hogy nekem jobb legyen, stb akkor azt mondanám, sztrájkoljatok, fiúk, jár nektek a borravaló.

ne felejtsük el, hogy a szakszervezeti vezetés érdekeltsége kétféle lehet: lefekszik a menedzsmentnek, és jó pénzt kap, vagy a tagság pénzét szórja, viszont akkor néha kell egy kicsit dolgozni is, szervezgetni meg hőbörögni egy kicsit a kamerának.
A MÁV úgy ahogy van még az elmúlt rendszerben érzi magát, és úgy is dolgozik. Annyibán más a dolog, hogy most nem csak de jure van sztrájkjoguk (amivel nem volt ildomos és értelme sem élni a gengszterváltás előtt), hanem de facto gyakorolják is. Mint a kisgyerek, örülnek hogy van mivel játszani...

Úgy kiváncsi lennék egyébként, hogy valaki(k) összeszámolja(k)-e, hogy mennyi gazdasági kárt okoz a MÁV a személyszállításban tapasztalható - napi rutinként előforduló - késésekkel?
És a sztrájkkal? Esetleg a szomorú GDP-növekedési adatok tükrében, nem kellene felelősként részben a MÁV-ot is megjelölni? :))
A teherforgalom növelésével az a gond,hogy pont most építjük az autópályákat,mert valamiért attól várjuk a megváltást a megyar gazdaság gondjaira.Szerintem tök egyértelmű,melyiket preferálja a jelenlegi kurzus a vasút és a közút közül.
A nyomorult kormány akkor mérette fel a vasútvonalakat igénybevevők számát, amikor tudni lehetett, hogy a legkevesebben utaznak éppen. Nem hétvégén és délután. Esetleg menjenek ritkábban a vonatok.

Most itt a tél és a reform jelentse azt, hogy : lesz fűtés a vonatokon, lesz elég ülőhely (pl Bp - Baja, Bp - Pécs vonalon), nem késenk a vonatok, stb...

Pl. jogos sztrájkra: A pedagógusok ha sztrájkolnak, az nem csak saját érdekükben történik, ennél csak több tanárra lenne szüksége az országnak. Mindenhol óraszámcsökkenések, délutáni foglalkozások megszüntetése, iskolaösszevonás, egyre kevesebb pénz...

Ha orvosok sztrájkolnak, az is miattunk is van, mert kevés az orvos és még soknak nincs is munkája a kórházbezárások miatt.
Nekem az nem világos, hogy az Index, amely liberális - sőt szélsőségesen liberális - lap, most miért ír olyanokat, hogy "Tehát ha sztrájkolót látunk, minden bizonnyal oka van neki a tiltakozásra, de nem biztos, hogy úgy lesz az jól mindannyiunknak, ahogy neki legjobb lenne". Az a lényeg nem, hogy az individuum győzedelmeskedjen? Nem az a lényeg a libeknél, hogy a magánérdek erősebb mint a közérdek?

Amúgy hogy miért jött létre a MÁV, ajánlanám kötelező irodalomként Majdán János: A vasszekér diadala című művét.

Röviden az a lényeg, hogy anno, az 1860-as évek végén, az 1870-es évek elején kiosztották privát társaságoknak a vasútvonalakat, és mint utólag kisült, a vezetők szépen le is léptek a pénzzel. (Lásd Kaulman Félix.) Na akkor jött létre a MÁV. (És nem azért, amit Árpád vizionál.)
szívem szerint kikötözném a közismert vasutas szakszervezeti főmuftikat (már a fejük is nevetséges) a Blahán, és mindenki szabadon leköpdöshetné őket
td223: te neha olvasod amit irsz? :D

az eleve vicces elkepzeles hogy maga koka janos kiment hajnali 2kor forgalomszamlalni bazakerettyere nehogy utasba fusson. nem egyszerubb megnezni az eladott jegyek szamat? :o

a pedagogusok sztrajkja is tortenhet teljesen sajat erdekbol, lasd meg anno orosztanarok felhaborodasa :P es igen, 4 gyerekre nem lehet komplett iskolat fenntartani allami penzbol, akinek maganiskola kell az fizesse meg.

az meg hogy tul keves az orvos ES sokaknak nincs munkaja onmagaban ellentmondasnak tunik nekem, remelem ezt te is eszreveszed
Tudomásul kellene már venni, hogy a vasút mellett elhaladt az idő. (Ja, meg a kommunizmus mellett is.) Valamikor a lovas kocsival és a lóháton történő közlekedéssel szemben forradalmi előrelépés volt. Aztán jött gépkocsi és nyugdíjba volnultak a lovak. A vasút meg elavult. Ma már csak ott éri meg, ahol tömegigény van rá: vagy sokan akarnak gyakran közlekedni vele (elővárosi vasút) vagy nagy tömegű árút kell nagy távolságra szállítani.
Sajna nálunk még ez utóbbi se nagyon megy. Próbáljon meg valaki 20 t bármit Pécsről Nyíregyházára eljuttatni vasúton! Közúton meg van egy nap alatt.
Vasúton meg mire kocsit szereznek..., mire beállítják...,mire megrakják...., mire elvergődik Pestig...., mire átrendezgetik Pesten....,mire visszafordítják Győrből....... Nem is folytatom. (Ennyit a teherszállításról, FILTOL. És ezek még csak nem is mellékvonalakon vannak!)
A szárnyvonalakon meg a heti 2x utazó munkások, diákok meg csak 2 nap jelentenek tömegigényt, de van ahol még akkor sem.

De az is biztos, hogy az észnélküli kapkodás többet árt, mint használ. Akkor már inkább fizessük még 1 évig potyára a kócerájt, mint 1 rossz döntés miatt az egész hitelessége elússzon.
(Persze tudom, a választások..... idő kell a népeknek, mire megemésztik.)
Deák Tamás, nem mintha védeni kellene Árpádot, de ez az ő BLOGja, nem pedig az Index. Szubjektív publicisztikák, nem olyan nehéz megérteni.
TD223
Gondolod a számlálás délelőtt 10-től volt délután 3-ig?
Ne nézzünk már mindenkit hülyének! Ennyiért kár volna kimenni. Hasaljanak be egy számot, aztán irány a kocsma!
Gecc 2007.11.16. 12:03:53
A halálos kamion balesetek számának csökkenéséről nem is beszélve. maximálisan egyetértek
neeskens 2007.11.16. 12:11:37

Na azert alapjaban veve nem csak a teherforgalomnak epulnek az autopalyak. Nemetorszag is tele van autopalyaval, aszt megis tudnak vasuton fuvaroztatni. Egy csomo embernek tok jo az, ha nem matrixban kell egyik helyrol a masikra ide-oda keringenie, hogy aztan elerje az uticeljat, hanem felpattan a sztradara, aszt usgyi', mar ott is van.
A politika az politika, a vasút az meg vasút. Ölég sok árut mozgattam meg vagonban, noch dazu utazom is időnként. Ha lehetséges soha nem MÁV-val szállíttatok (bizonyhogy lehetséges), így aztán nemigazán tudok szolidáris lenni a magyar vasutasokkal, bár kétségtelen, hogy sok problémát tudnak okozni. Most, hogy szolidaritásilag öntökönszúrást is hajtanak végre, szánalommal vegyes malíciával nézem. Mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.
neeskens 2007.11.16. 12:11:37

Ja es arrol nem is beszelve, ha van is teherforgalom, mert persze van az autoplayan, attol fuggetlenul, hogy kevesebbnek kellene lennie, de akkor sem a falvakon megy at az a forgalom, az ott elo embereket folyamatosan zavarva.
Sokat lendítene a vasút gazdaságosságán, ha a közúti közlekedés nem volna olyan olcsó a teherfuvarozóknak. Nem ártana kicsit komolyabb útdíjjakat és kicsit komolyabb környezetterhelési adót szedni. A közút fenntartása állami feladat, a vasúti pálya meg a vasút büdzséjét nyomja (tudom, hogy azt is az állam fizeti, mert a MÁV veszteséges, de akkor is az ő nyakukba van varrva).
ilyesmi. de aki szeretne mélyebbre nézni a vasas témában, az olvassa el (legalább) a linkelt Tevan-cikkeket, tanulságosak.

engem jobban érdekelt a sztrájkhoz, a sztrájkolókhoz való viszony, ami túl sokszor érzelmi (pro+kontra is), pedig lehet gondolkodni is.
deak tamas: kicsit azert olvasgass utana a liberalizmusnak. amit irtal az kb annyira helyes, mint hogy a konzervativ jobboldali politika lenyege a templombajaras. az egyeni erdekek fontosak es elismertek a liberalizmusban, de azert nem beszelhetunk kizarolagossagrol

anno a mav (illetve elodje) gondolom azert is jott letre ebben az allami formaban, mert a vasut strategiai fontossagu volt a haborus idokben, nem hagyhattak magankezben
Így van, aki mozdonyt akar vezetni, annak ott a MSTS vagy a Railsimulator.
Az ilyen visszamaradott embereknél (vasutasok, tanárok stb.) az a fő probléma, hogy állásokban/tisztségekben/foglalkozásokban gondolkodnak, mint a 19-20. században. És azon, hogy "élethosszig tartó tanulás", csak csaodálkoznak. Merthogy ez a jövő zenéje.

Kóka most tényleg visszavett, kíváncsi vagyok, ki lesz az utóda. (Személy szerint Szalay-Berzeviczyt tartanám jónak, de lehet, ő nem alacsonyodik le poltikusi erkölcsi mélységekbe.)

Jobb lenne egy olyan országban élni, ahol nincs ennyi feszültség és idióta ember. Szerintem akkor Árpádnak sem kellene blogot írnia, és vélhetően örülne is neki.
"Az a lényeg nem, hogy az individuum győzedelmeskedjen? Nem az a lényeg a libeknél, hogy a magánérdek erősebb mint a közérdek?"

de hát ezt mondom én is. az én magánérdekem nem esik egybe a mozdonyvezetőével. nem baj, csak azt a konliktust kell kezelni, amikor ő az én bőrömre akar terepasztalozni.
Mellesleg, felhasználói szempontból a nemzeti-konzervatív avagy a liberális szállítási mód teljesen indifferens.
A MÁV-ba éves szinten 170 MrdFt-ot pumpál az állam. Azaz, minden magyar állampolgár fejenként évi 17.000 Ft-tal támogatja a nagyra nőtt gyerekek terepasztalozását. Háromgyerekes apaként ez nekem évi 85.000 Ft-ba kerül.

Nem. Köszönöm, nem kérem. És szarok arra a párezer vasutasra, akinek ez nem tetszik.
zsg? 2007.11.16. 12:32:17

Csak 127-et. Igaz, ez az összbevétel 70%-át képezi.
Igaz, a 170-et csak 2008-ban fogja, Kóka szerint. ettől függetlenül jövőre sem kérem.

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20061207koka.html
Gecc!Én nem azt írtam,hogy a teherforgalomnak épülnek autópályák,csak azt,hogy melyiket preferálja a kormányzat.
Ja, bocs, idénre van prognosztizálva a 170. A cikk tavalyi.
Az összes hülyének, aki feketeautózik: a technika fejlődése már régen utolérte az óberhét. Már a hetvenes években is homokszínű zsigulival fuvaroztak. Én tényleg tudom.
zsg? 2007.11.16. 12:41:09

Semmi gond. Csak a pontosság okán. :)))
Deak Tamas 2007.11.16. 12:13:43

> Az a lényeg nem, hogy az individuum
> győzedelmeskedjen? Nem az a lényeg a libeknél,
> hogy a magánérdek erősebb mint a közérdek?

Ez inkább az anarchiára lenne igaz. Nekem igen komolyan tetszene, ha hordanék magamnál egy hatalmas magnumot, és bárkit agyonlőhetnék vele amit csak akarok (persze rám azért ne lőjjön senki :-) Szerinted ezt hol lehet _hivatalosan_ megtenni? Az egyén szabadságát korlátozni kell, hogy mások szabadságát ne sértse.


Qqriq 2007.11.16. 12:18:39

Egy megfizethető, gyors és kényelmes vasútra komoly igény lehetne. Nézzd csak meg az ingázókat akik pestre járnak naponta. Ha a jelenlegi 60-as döcögés helyett mondjuk átlagban 120-180 km/h -val közlekedő vonatjaink lennének, akkor Győrből vagy Kecskemétről akár fél-egy óra alatt fel lehetne érni (gyorsabban, mint beérni egy külső kerületből). Ez egyébként megállíthatná azt a folyamatot, hogy Budapest egyre nagyobb vízfejjé váljon.

Az észnélküli kapkodás pedig azért van, mert ha idén nem csinálják meg, akkor nem plusz egy évet kell várnunk, hanem legközelebb 2010-11-ben lehet elővenni. Sajnos így működik a mai magyar politika... :-(
És mi lesz jobb tőle, Bélám?
Változott itt valami is jobb irányba az utóbbi hat évben???
Javul(t) valami is a megszorítások, a leépítések, az elvonások, bezárások hatására? Semmmi!
Kormányzati negyedet építenek belőle (drótkerítéssel kizárva a "pórnépet" még a környékről is), meg patyomkin metrót háromszoros áron.

Olyanok vagytok, mint Pavlov kutyája. Csak nálatok nem a csengőt meghallva indul be a nyálcsorgatás, hanem a "reform" szóra. Itt nincs reform. Pénzt vonnak el, hogy többet tudjanak lopni. Ennyi a képlet.
zsg?:

Megértem az indulatod, de nincs teljesen igazad. Ennyi erővel azt is kikérhetnéd magadnak, hogy mijafaszé' van az állam pénze a 4-es metróban, hiszen te (mondjuk)szegedi vagy, semmi dolgod Bp.-n, életedben nem fogsz felülni a metróra, mert ha mégis itt jársz, akkor azt úgyis kocsival teszed.

Én sokkal inkább azon vagyok kiakadva, hogy az állami támogatások révén az én adómból pénzelik az egyházakat, holott mindegyiket rühellem, mint a szart, és halál biztos, hogy egyiknek sem fogom soha, egyetlen szolgáltatását sem igénybe venni a büdös életben. A metró, a vasút, az autópálya hozzájárul(hat) az ország infrastruktúrájának a fejlődéséhez, ami pl. túristák, vagy emiatt idetelepülő cégek miatt kemény lovettát hoz(hat) az országnak. Az egyházak meg aztán azon kívűl, hogy a világon semmiféle manifeszt hasznot nem hoznak a nem hívőknek, csak a pénzüket viszik. Ezért, ha valamibe azonnal hagyja abba az állam az adófizetők pénzének öntését, azok az egyházak.
Thomas a gőzmozdony fotója nem jogdíjas?
„és van néhány, ahol döcöghetne, ha nem lenne jelenleg jobb biznisz kamionnal vinni mindent mindenhova.”

Én azt szeretném kérdezni - attól, aki ért hozzá, vagy tud vmit erről -, hogy miért ne lehetne felpakolni a kamionokat az ország egyik határállomásán vasúti szerelvényekre, átszállítani őket ahhoz a határátkelőhöz, ahol elhagynák az országot, és ott lepakolni őket? Így a forgalmukkal nem vágnának ketté településeket, nem ráznának szét épületeket, nem tennék tönkre az utakat, nem terhelnék a küzúti határátkelőket, nem akadályoznák a gépjárműforgalmat (főleg nem tipikus balesetekkel), nem szennyeznék zajjal-korommal a településeket, meg úgy általában az országot, és végül de nem utolsó sorban _profitálna_ ebből az átmenő forgalomból a MÁV (is). Szóval ez a kérdés csak nekem tűnik evidensnek, vagy ez inkább amolyan valóságtól elrugaszkodott idea, ami kapásból elbukik/ott az ilyen-olyan lobbin? ??
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 12:49:29

Hat en pesti letemre a szaros 4-es metroval sem ertek egyet. Na az az igazi kemence, amibe beledobhatjak a penzunket. Soha nem terul majd meg, es az emberek faszan elvoltak eddig is nelkule. Ha atszerveznek az uataztatast Pesten es nem lennenek allando bontasok meterenkent, akkor a most meglevo tomegkozlekedesunk is siman kiszolgalhatna a zembereket.

Mellesleg az egyhaznak en sem adnek penzt.
play_off
"Reform" az elmúlt 2 évben van, nem az elmúlt hatban. Éppen azért van rá szükség, mert előtte 4 évig két kézzel szórták a pénzt, amitől érezhetően jobb lett mindenkinek.
Visszajöttek a régi beidegződések az MSZP-ben, azt hitték, fán terem a lóvé, de mostanra kiderült, hogy mégsem. Éppen ezért kellene rendbetenni néhány nagy pénznyeldét, mint pl. a MÁV.
Pantagruel 2007.11.16. 12:53:29

Van Ro-La szolgáltatás, csak ahhoz a MÁV-nak semmi köze, bár a sínt ő adja alá. Tán ez az oka, hogy hetente tán egyszer közlekedik. Hát vagyok én egy Pelikán Józsi?
Gecc:

A hogyan, meg a miként más tészta, a metrót példaképpen hoztam fel. Amúgy meg nagyjából igazad van, én személy szerint sokkal inkább a VEKE véleményét osztom, de sajnos a 4-es metró már politikai presztízskérdés, innentől kezdve pedig az észérveknek nincs helye. Sajnos.

Örülök, hogy egyetértünk.
zsg?
"A MÁV-ba éves szinten 170 MrdFt-ot pumpál az állam. Azaz, minden magyar állampolgár fejenként évi 17.000 Ft-tal támogatja a nagyra nőtt gyerekek terepasztalozását. Háromgyerekes apaként ez nekem évi 85.000 Ft-ba kerül."

Még egyet is értenék veled, de az egészben az a szomorú, hogy mert bezárnak egy-két szárnyvonalat, ez a 17.000Ft/fő, maximum egy-két forinttal fog csökkeni. Ha nem lesz ennél jóval drasztikusabb átalakítás (nem bezárás), átszervezés, mit tudom én, ők a "szakemberek", akkor jövőre és később is fizetni fogjuk.
Hetfo estenkent BZMot vonattal utazom Veszprem, es Fehervar kozott! Rajtam kivul eddig egyszer elofordult egy parocska, meg egy fiatal lany. Ezen kivul csak MAV-osok! Nem azert, de erre mondta Koka, hogy akkor mar taxiztatni is gazdasagosabb lenne az embereket, es az a helyzet, hogy igaza van!
a vasut legnagyobb baja az eszmeletlen mennyisegu irodista. tobb 10000 van beloluk, es nagyreszuk havonta valojaban 1-2 _orat_ dolgozik.
egesz irodahazakat lehetne egyetlen nap alatt kiuriteni mindenkit kirugni, es a MAV meg se erezni a hianyukat.
Azt nem tudom, miért az a megoldás, hogy ha valami nem működik, kidobjuk. Franc essen a cipőtalpatokba, Miszter Minitek.

Mer _biztos_ az a frankó, hogy nemám felkényszeríccsük a sínpályára a teherfuvar minimum felit; nem... Épíjjük le együtt, vidám szívvel a szárnyvonalakat.

Biztos ezt akarjuk? Biztos ez a megoldás? Más lehetőség TUTIFIX, hogy nem van?

Én ebben egyáltalán nem vagyok biztos. És nem látom a hosszú távú stratégiát, hacsak azt nem, hogy éljen a város, főleg a fő-, a többi meg kapja be.

Na, ez is egy szép stratégia, csak nem az enyém. És kivonom kardomat eme program hirdetői ellen.

Más:

Éééééérdekes... milyen kevéssé lelkes a cikk, hogy sztrájk lesz. Pedig ez kurvára arról szól ám, kedves poster, hogy a béka visszanyal. Hogy a kormányzat a költségvetési karcsúsítás érdekében exisztencijákat szüntet meg, tesz lehetetlenné, stb. És ezellen a dologi jellegű intézkedés ellen sztrájkolnak az emberi érdekeket védők.

Csocsesz.
bardosd 2007.11.16. 12:58:34

Az a par ezer forint majd pont jol jon, hogy nahanyan befizethessek ingatlanadoba. :-]
Márpedig, amíg nincs náluk (sztrájkolóknál) ellentétes előjelű és erősebb társadalmi nyomás, addig az ő nyomásuk a legerősebb... Ilyenformán igazuk van, ha sztrájkolnak. Egyébként meg, reformáljunk, reformáljunk, de EZEK??? Ki az, aki erről a garnitúrárúl elhiszi, hogy bármihez nyúl, nem panamázni akar, hanem valódi modernizációt? Miért kellene elhinnem, hogy amit Kóka akar, az jobb ÉS FŐLEG, hogy KEVESEBBE KERÜL nekem? Enélkül pedig, azt mondom, toljuk a régi szart magunk előtt, azt legalább ismerjük...

"exisztencijákat szüntet meg, tesz lehetetlenné"

Ja, ahogy a rendszerváltás után meg seggberúgták az adig oroszt tanító tanerőket, mert nem volt rájuk szükség többé, az ő egzisztenciájuk miatt senki sem sírt annó (én sem). Kész, akire nincs szükség, azt rúgják is valagba, az adófizető lovettájából állambácsi ne jótékonykodjon. Hogy mi lesz az egyénnel később, - ahogy az olv. társ írta feljebb - leszarom. Oldja meg.
Elmennek ezek a picsába. Az összes ilyen párja csoporttal együtt, mint a traktoros barmok. Nekem is elegem van, hogy ezek itt tüntetgetnek, meg sztrájkolnak, viszont nem a betiltás a megoldás, hanem.

Létre kell hozni a Sztrájktörő Szolgálatot (SZSZ, yeah!) és a sztrájk sújtotta munkakörök jól megfizetett képviselő segítségével egy szakmunkáströsztöt létrehozni. Amikor aztán a jellemzően BKV-s, meg vasutas kollégák a sok évtizedes szar konzerválása érdekében behúzzák a kéziféket és a SZTRÁJK gombot kezdik nyomogatni, akkor ezek az áldozatkész hölgyek és urak fogják magukat, volán mögé ülnek, sínt kalapálnak, metrót vezetnek. Ebben a percben a munkabeszüntetés értelmét veszti és a dolgozni nem hajlandó rosszmunkásemberek meg bután néznek ki a fejükből.

Újabb problémát oldtunk meg. Na, _ez_ reform lenne, mélyen tisztelt kibaszott kormánypártok!
Amúgy, a vasúttal, közlekedési vállalatokkal közvetlenül vagy közvetve kapcsolatban lévők most éppen többen vannak, mint amennyien az SZDSZ-re szavaznának. A LIGA viszont már BIZTOSAN több embert képvisel, mint az SZDSZ.
RE: rage5 2007.11.16. 11:16:46
Nemrég utaztunk Kőszegre. A vonat négyünknek Szombathelyig közel 40.000 Ft.-ba került (retúr).
Onnan Kőszegre már busszal mentünk, pedig létezik vasút is. A jegy fejenként kb. 200 Ft. volt és bevitt bennünket a város központjába, szemben a "Piroskával", ami a város szélén tett volna le, ahonnan szintén buszozni kellett volna. Akkor pedig miért is kellene a szárnyvonal?
"Ki az, aki erről a garnitúrárúl elhiszi, hogy bármihez nyúl, nem panamázni akar, hanem valódi modernizációt? "

Az a helyzet cuncimókus, hogy nem muszáj elhinni, viszont némi bizalmat meg köll előlegezni, mert pillanatnyilag nincs más választása a nem közalkalmazottnak.
Ez az oroszul tanító tanárnők jó példa is lehetne, mert ugye a tanárok többsége átképezte magát és tanít németet, angolt, stb. Oroszra nem volt szükség, tanítja azt amire szükség van.
De, nem a nyelvtanítás szűnt meg, hanem átalalkult az igényeknek megfelelően.
Én, úgy látom, hogy most csak bezárnak szárnyvonalakat, és mi van helyette?

masterblaster 2007.11.16. 12:56:34

Nincs reform. Agyament, eszetlen rombolás van, kézzelfogható eredmény nélkül. Európa sereghajtói lettünk mindenben. Most éppen a románok és bulgárok előznek bennünket.
Various:
szerintem meg azért tehet meg az elitünk (mindenkit beleértve ebbe) bármit, mert cinikusan nézik, hogy ebben a társadalomban a szolidaritás szikrája nincs meg (és nem csak te nem szolidarizálsz a vasutassal, ő sem veled. bármennyire nagy a lehetősége a nyomságyakorlásra, a saját nyomorán kívül senkiért nem állt még ki a rendszerváltás óta)... így aztán, mindekivel meg lehet utáltatni mindenki mást, az elit pedig tehet, amit akar. Következménye nincs semminek. Hiszen bármennyire is elbasszák az egészségügyet, az orvosokat, patikusokat meg lehet utáltatni. Bármennyire elbasszák a vasutat, ott vannak a csökött vasutasok a másik oldalon, akik csak úgy sztrájkolgatnak. bármennyire kibasznak a pedagógusokkal, a szülő (aki mondjuk vasutas) azon lesz kiakadva, hogy a szemét tanárok sztrájkolnak és nincs kire hagyni a gyereket. A nővér a buszsofőrt utálja, mert nem ér be, a buszsofér a nővért utálja, ha pont akkor sztrájkol, amikor neki lenne rá szüksége. kijátszható, óbégató, pitiáner nép vagyunk, ez a helyzet. mindenki legyen normális és gyakoroljon önkontrollt, csak én tehetek meg bármit.

"Én, úgy látom, hogy most csak bezárnak szárnyvonalakat, és mi van helyette?"

Fogalmam sincs, de megbocsáss, kurvára nem is érdekel. Ha végre rendet vágnának a MÁV névre hallgató szarkupacban, az 10 millió embernek lenne hasznos, ehhez képest 5000, 10 000, de akár 50 000 egyén is érdeke is pusztán törpe minoritás.

Amúgy meg van egy építő szándékú javallatom: csináljanak egy alapítványt, amely a kirúgott vasutasokat segíti, az átképzésüket finanszírozza, és akinek annyira vérzik a kis szívecskéje értük, adakozzon bele a saját lovettájából. Mondhatni: verje a saját faszával a csalánt, ne a 10 millió adózóéval. Ja, hogy elállna akkor rengeteg szívvérzés..?
play_off 2007.11.16. 13:13:36

Kar, hogy a kotel nincs ingyen, ugye?
play_off:

Ja, tuggyuk, nemzethalál vagyon. Mán' párszor említetted. És most egy demizson jófajta vörös mellett énekelj el egy siratódalt.
Hacsaturján:
"Az a helyzet cuncimókus, hogy nem muszáj elhinni, viszont némi bizalmat meg köll előlegezni, mert pillanatnyilag nincs más választása a nem közalkalmazottnak."

Először 1953-ban kaptak egy kis bizalmat, amikor a rákosi-rendszer túlpörgött
majd 1956-ban volt egy elkúrtuk, amikor Kádár elmondta, hogy a jogos felháborodásba nyugati fasiszta elemek befurakodtak. majd '68, '73, '85, '89, '96, 2006. Miért van az, aki mindig kérhet bizalmat (és felháborodik, ha valaki nem akar adni), más meg egyszer elbassza (úgy-ahogy, na közel nem ennyire, de az arányok ugye nem számítanak), és máris utolsó szemét senkiházi gazember lesz?

Cuncimókus, ezt mondd meg nekem! Miért kellene bízni bennük??? Egymásban sem bíznak! (Fortélyos félelem igazgat)
Lófasz Hadnagy: Fityiszt nincs igazam. Én nem azért pampogok, mert olyan dolgokba teszik a pénzem, amit én nem használok/élvezek direkt módon. Nem fájna, ha értéket hoznának létre a pénzemből, még akkor sem, ha nem közvetlenül én fogok belőle profitálni.

De azt kikérem magamnak, hogy az általam megkeresett, majd adóba befizetett pénzt nyegle vállrándítások közepette égessék el.

bardosd: vállalatszervezéssel foglalkozom, elég régóta ahhoz, hogy tudjam, a mostani vonalbezárások semmilyen hatással sem lesznek a MÁV működési költségeire és veszteségére. Tehát már most is borítékolhatjuk, hogy jövőre még többet, azután még többet fogok befizetni a vasutask házipénztárába. És igenis felháborít, hogy a MÁV dolgozói teljesen természetesnek, mondhatni szerzett jognak tekintik, hogy az ő anyagi jólétükért nekem kell helytállni. És mindehhez lelkesen asszisztálnak azok a szakszervezetek és vezetőik, akik a MÁV jelenlegi állapotáért igen nagy részben felelősek, megkockáztatom, nagyobb részben, mint az eddigi kormányzati szereplők összes impotens szereplője.
n_a 2007.11.16. 13:19:24

Oszt hogy kerül ide a MÁV, a szárnyvonalak meg a vasutas sztrájk, keziccsókolom? Ha valaki az irodalomtankönyvből akar megélni, ám tegye! Ha viszont abból sem okul, akkor tényleg menthetetlen.
zsg?:

Azt írtam, nincs feltétlenül igazad, de ez utóbbi postoddal már teljes mértékben egyetértek.
play_off
Van reform is, csak elveszik a sok elcseszett, ilyen-olyan lobbiérdekek előtt meghajló kavarásban.
Az oktatásban rendet kellett tenni, a bolognai rendszert be kellett vezetni, a tanárok számlát csökkenteni kell, ha a tanulók száma csökken, csak éppen a nagy reformerek sem tudják, mit is csinálnak éppen.
Az egészégügyben rendet kell tenni, mert pazarló és rossz minőségű, hiába mondta a "nemzet orvosa", hogy ez egy "jól működő rendszer". A gond az, hogy ahelyett, hogy tiszta viszonyokat hoztak volna létre, összehoztak egy sehol nem létező, senkinek sem jó, halálra ítélt rendszert. Naponta változott, melyik kórházzal mi lesz, hány biztosító léphet be, stb.
Ilyen a MÁV is. Megmaradt egy szocialista mammutvállalatnak, ami önmagáért létezik. Sokan próbálták már rendbe tenni, de senkinek sem sikerült, a középvezetői réteg ugyanúgy ellenáll, mint a BKV-nál.
Nem tudom, mi lehetne a megoldás, de úgy veszem észre, senki más sem tudja.
Apró pontosítás, Árpád, de ezt szerintem valójában te is tudod.

"Volt egy jó hosszú időszak, amikor azt hitték, hogy van ilyen. Akkor jött létre a MÁV. Sőt: ezért."

A MÁV valamikor a XIX. században jött létre, köszönhetően többek között egy Baross Gábor nevű bácsinak, aki ott sertepertélt, megy egy kicsit másképp gondolkodott mint mostanában a sín közeli potentátok.
hacsaturján 2007.11.16. 13:23:35:

Nem jön ide sehogy, csak a kedves olv. társból kiböffent a kuruc.info.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 13:26:44

És a kurucinfo szállítmányozásból él? :)))
Hm Hadnagy:

Én nem egészen arra a pár ezer emberre gondoltam, akik estleg munka nélkül maradnak, mert bízom benne valahogy majd megoldják, persze némi segítség esetleg nem árt.
Én, alapvetően a közlekedésre gondoltam. Milyen elképzelések vannak? Merre tartunk, merre tart a világ? Biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha bezárunk vonalakat, és legalább a színesfémgyűjtők jól járnak.
Rakjanak rendet a MÁV-nál, teljesen egyetértek, de én még mindig úgy látom hogy csak ennyi az egész. Szerintem ez hosszútávon csak rosszabb lesz, még ha ideiglenesen esetleg segít is egy keveset.
Mondok egy példát: Bezárják az Eger-Szilvásvárad vasútvonalat. Aki már jár arra, tudja györnyörű tájon megy. Ha, teljesen kihasználatlan zárjuk be, rendben. De, akkor mondjuk építsünk a helyére bicikliutat, jó hosszú lenne. Aztán az egyik vasutas a kettőből, majd bicikli-kölcsönző lesz, vagy bicikliút karbantartó.
hacsaturján 2007.11.16. 13:28:27

Há' mondom én, hogy nem jön ide ez sehogysem, csak nem tud mást mondani a drága, viszont hozzászólnia kell, különben nincs meg a napi ideológiai penzum... :-)))
Hacsatruján: egy cuncimókus és egy kezitcsókolom, után, engedd meg, hogy legmélyebb tisztelettel, és tisztellek becsüllek de tényleg, de BUZI-E VAGY? mer' én meg ellenben nem.

ezek után, bár nem értem miért, de szeretném az eredeti felvetésemet idézni: "Egyébként meg, reformáljunk, reformáljunk, de EZEK??? Ki az, aki erről a garnitúrárúl elhiszi, hogy bármihez nyúl, nem panamázni akar, hanem valódi modernizációt? Miért kellene elhinnem, hogy amit Kóka akar, az jobb ÉS FŐLEG, hogy KEVESEBBE KERÜL nekem? Enélkül pedig, azt mondom, toljuk a régi szart magunk előtt, azt legalább ismerjük..." nem tudom, ennek melyik irodalomkönyvhöz milyen köze van, szerintem a véleményem releváns volt és te kezdtél el bizalomról ködösíteni. én meg nem bízom bennük, baszod, maradjunk ennyiben. És elég praktikus okaim vannak arra, hogy ne bízzak. Elég konkrét kézzelfogható indokok a nem oly távoli múltból, nem hiszem, hogy ennyi elbaszott intézkedés után ködös idealista bölcsésznek kell lenni, hogy azt mondjam: lehet, hogy a vasutasok sokba kerülnek nekem (mert én ténylek kurva sok adót fizetek hál' istennek), de
ad 1) NE EZEK reformálják meg a vasutat, mert bármihez is nyúlnak nem lesz nekem olcsóbb.

ad 2)kurvára elegem van belőle, hogy úgy viselkednek, mintha tegnap kerültek volna kormányra, és elegem van minden elvakult rajongóból is, aki ugyanígy viselkedik, és RAJTAM kéri számon, hogy én adjak bizalmat.

"Nem tudom, mi lehetne a megoldás, de úgy veszem észre, senki más sem tudja."

Vagy a szent tehén döglik éhen vagy én. Szorult belém némi racionalitás, ezért az előbbire szavazok. Demokratikusan.
Ezekkel a sztrájkokkal a vasutasok csak maguk alatt várják a fát. Az utolsó két sztrájk folyományaként csak az én ismerősi körömben tudok 3 társaságról (összesen asszem 10 ember), akik összeálltak és kocsival járnak dolgozni. Oda-vissza ~100 km naponta és olcsóbban kijönnek, mint vasúton. Ráadásul ez pontos, tiszta, fűtött/hűtött közlekedési eszköz. Ezenkívül háztól-házig fuvar.
bardosd 2007.11.16. 13:30:17

Amit írsz, teljesen rendben van, de ez egy más aspektus. Az én postom azokra reagált, akik krokodilkönnyeket sírnak a bezárt szárnyvonalakon dolgozó (?), és ezek bezárása után az utcára kerülő vasutasokért.
Nprobe
Miért gondolod, hogy a vasutasokat fikarcnyit és érdekli mennyi utasuk van?
Ez ezredrangú szempont a MÁV-nál.
bardosd 2007.11.16. 13:30:17

Neked teljesen meses elkepzeleseid vannak a dologrol. Mi lenne, ha a bicikliut elejen meg vattacukrot is arulnanak? Csak mert az tok fincsi. Sot... ha tandemmel mesz, akkor felaron kapod a vattacukrot is.
Ami gazdasagtalan, azt be kell zarni. Ha megvenne egy ceg a MAV-ot (provatizalnak), az lenne az elso dolga, hogy utasmerest vegezne. Ugyanaz lenne a sorsa, mint most lesz.
Milyen bicikliutat akarsz? Futhetot? Hogy telen is lehessen rajta cangazni?
n_a 2007.11.16. 13:33:07

Te dolgod, drága.
bardosd 2007.11.16. 13:11:03

Az oroszul tanító tanárnők tényleg nem jó példa. Lássuk csak, hogy mi lett akkor a (szén)bányászokkal valamint az ózdi vasmű dolgozóival?
" ApukadHUN 2007.11.16. 11:39:15
Az orvosok, vasutasok, köztisztviselők és a fradisták még a múlt rendszerben érzik magukat és szerintük mindennek pont úgy kéne lennie, mint 20 éve."
egészen pontosan mire is gondolsz? a vasutas, köztisztviselős, fradistás részhez nem értek (bár ott se tudom a célozgatás okát). de az orvososhoz talán egy picit. szóval mi is a gondod? de úgy részletesen, ha kérhetném, mert én biztos hülye is vagyok. és ne a hálapénzzel gyere, légy oly kedves, jó? hallgatlak (olvaslak)okostojás!
Kedves Mindenki!
Nem az itt a baj elsősorban, hogy a szárnyvonalakat bezárják, hanem az, hogy ez megint egy pótcselekvés.
A személyszállítás eztán is veszteséges lesz, mert nem az a pár vonal termeli a veszteséget. Abban is biztos vagyok, hogy a számítás se jó, mert az összes költséget szétterítik kilométerre bontva minden vonalra, viszont bevételként csak az adott vonalon képződő bevételeket veszik. Így persze könnyen kimutatható a vaszeteség egy adott vonalon, de hogy miköze egy félre eső szárnyvonalnak, a déli, a keleti, és a nyugati fenntartási költségeihez az ugye nem világos.
Szóval, kell a MÁV-val valamit kezdeni, de abban már nem vagyok biztos, hogy pont ezt és pont így. Sőt a jelenlegi garnitúra hozzáértését elnézve szinte biztos, hogy nem így.
Üdv Pelikán
Azért azt jelezném, hjpgy nem a MÁV árufovarozási módszereit favorizálom, hanem azt mondom, hogy a vasúti szállítás JÓ, és VAN AHOL jól is működik

ez megint az "állam rossz gazda blala"
nem !!!
hanem az állam által odatett emberek alkalmatlanok, de ez nem azt jelenti, h a vasút korszerűtlen módszer lenne a szállításra. Az egy dolog, hogy képtelenek normálisan működtettni, de fura, hogy maholnap felszedik a ineket, mert az igazgatók alkalmatlanok.


a tranzit vasútra kényszerítése működik egy-két országban...nálunk nem, anak ellenére sem, hogy mivel az autópálya ára nálunk bagó, az osztrákhoz és az össze többihez képest, iszonyat kamionforgalom megy át az országon.
Hacsaturján

na ebben egyetértünk. nem én vitattam a te jogodat a rajongáshoz, hanem te az enyémet ahhoz, hogy ne bízzak bennük. innen indultunk.

-- egyébként:
a vasút termel bevételt, de kb. nem termel annyit, amennyiből a járulékait befizesse, BKV detto. ilyen értelemben ugyanúgy működik, mint a kínai piac. szóval, mondja meg nekem valaki, miért lesz az jobb nekem, ha ennyit sem termel, és mennyi lesz a közvetlen károm abból, ha kapacitást csökkentenek. kimutatni egy jogszerűen működő cégnél bármit ki lehet, de ez persze csak a része a teljes képnek. a BKV veszteséget termel, mert a kötelezettségeit mégiscsak ki kellene fizetnie, a suttyó egyetemista programozónak meg nem a költségvetésből osztják vissza a jövedelem járulékrészét, hanem be sem fizeti, mert számla nélkül dolgozik. remek. tényleg.

pu yi 2007.11.16. 13:42:57

En azt hiszem, hogy a legjobb valasz erre az, hogy azert olyan mintha a kommunizmusban szeretnenek elni, mert minden ember ugyanazt akarja, mint akkor. Hogy az allam babaskodjon felette. De az allamnak nem ez a feladata. Mert alanyi jogon senkinek nem jar semmi. Ideje lenne megtanulni mar, hogy megtortent a rendszervaltas.
Pelikán et. 2007.11.16. 13:43:19

A vasútnak a megrendelők igényei szerint kell működnie, hogy ez milyen lesz, azt találják ki a maradék vasutasok. Hosszú és rögös út, de nem megoldhatatlan. Ha Te leszel gyors, olcsó és pontos, akkor veled fogok fuvaroztatni, nem a CFR-rel vagy az ukránokkal. Ennek semmi köze a nemi identitásomhoz, az időjáráshoz, valamint a vasutas sztrájkhoz. Horribile dictu még a Kóka Jani házépítésének sem.
és az orvosok ezt szeretnék???
Árpád, az a baj, hogy ezt is elkúrták, ahogy írod. Itt a hozzászólásokban egyesek 10 millió adózóról(muhaha, max 3millió) beszélnek, vagyis csak(!) totál nem értenek semmit az emberek.
1. Szakember nincs, aki ezt le tudná vezényelni
2. Kompromisszumkészség 0, ugye 3500 önkormányzat
3. A sin mellett van melóhely(állomások, ugyi)
4. Hogy utazz, ha nincs autód? Ha nincs buszjárat?
5. 17 évig söpörték a szart a szőnyeg alá, az nagyon büdös már.
6. Ha bezárják a szárnyvonalat, és több pénzük marad, akkor felvesznek takarítót?
7. + kocsit kapcsolnak a vasárnapi IC-hez?
8. Neten megvehetem a jegyem biztonsággal?
9. A Nyugati-pu "európaibb" lesz?
10. Akkor miért ne tüntessen? Neki rosszabb lesz, de másnak se lesz jobb, és ezt a hülye is látja, mert képtelenek levezényelni ott fenn(haha), nincs meg a tudásuk, eszük hozzá, tökmindegy Orbán vagy Gyurcsány a főbráner. Szerintem legalább félmillió ember végez olyan munkát, amire nincs szükség, ha elküldik őket, akkor mi lesz? Milyen új muhelyet lehet teremteni? Szal nem olyan egyszerű ez, sőt elég gáz az egész...
play_off "Európa sereghajtói lettünk mindenben. Most éppen a románok és bulgárok előznek bennünket. " Talán próbálj ki egy félévet Bukaresttől 80 km-re, dél-keletre. Aztán térjünk vissza a lemaradásra.
Gecc: a baj csak az, hogy van, akinek jár, csak nem látjuk azt, ki és hogyan dönti el, kinek jár és kinek nem. most éppen a vasutasoknak nem jár. meg a parasztnak a vonat, a külvárosi suttyónak a busz. meg az iskola, kinek-kinek. meg a fogorvos (de a gyomorfekély ellátása amihez a rossz fogak miatti rossz táplálkozás is hozzájárulhat, az jár). szerintem is, mindenki költözzon a Lipótvárosba, és dolgozzon az OTP-ben. vagy az index rt-ben. akkor majd jobb lesz.
n_a 2007.11.16. 13:47:15

Nem fuvaroztatok sem a BKV-val, sem a kínaiakkal, ellenben.... Haggyuk, jó? Monnyon le, oszt kész.
RE: n_a 2007.11.16. 13:47:15
Figyu! Segíts, kérlek! Járuléka nem annak van, amit működtetnek? Olyan tanácstalan vagyok.
pu yi 2007.11.16. 13:51:12:

Egy dolgot köztudottan baromira szeretnek az orvosok, ez pedig a paraszolvencia. A hálapénz intézményét pedig kegyetlenül ki kell gyomlálni a társadalomból.

Reform/átalakítás: eddig az orvosoktól egyetlen szót hallottam, ez pedig a "nem" volt. Érdemi, konkrét javaslatot az eü. gatyába rázására egy darabot sem, de bizonyára én vagyok tájékozatlan.
RE: Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 13:55:20
Az én mamám orvos . Tökre egyetért a reformmal. Igaz ugyan, hogy nem nő-, hanem tüdőgyógyász.
n_a 2007.11.16. 13:54:03

Az altalad emlitett dolgok kulfoldon sem jarnak ingyen, foleg nem a fogorvos. Bar a Horvath fele eu reformmal en sem ertek egyet, de az teny, az allam nem lathatja el az osszes beteget teljesen ingyen. Az a penz pedig amit a fizubol levonnak, semmire nem eleg. Es ez a feketemunkasoknak koszonheto. Mert en hiaba fizetem be azt a halom penzt minden honapban, mert en nem csalok, de masok lofaszt sem fizetnek be, mert minimalberen vannak bejelentve. Gusanyinak tok igaza van... ha az osszes feketen adozo (ha adoznak egyaltalan) becsuletesen befizetne a jarulekait, nem tartanank ott, ahol most vagyunk.
rokica · rokica.blog.hu/ 2007.11.16. 13:58:24

Anyukád egy üdítő kivétel, nem sok hasonlóról hallottam.
n_a:

Arról szól ez a poszt is, meg az is, amit itten hozzáméltóztattam, hogy nem kötelező szolidaritani. Főleg nem az olyannal, aki nekem keresztbe tesz. Nem fogok gyalog jönni Monorierdőről csak azért, mert a vasutas urak nem hajlandók dolgozni. Ilyen nem létezik, ha nem dolgoznak, akkor azonnal helyettesíteni kell, az érintetteknek meg a tökére lépni.

És ha már példálóztál a patikusokkal. Nem azt csinálták, hogy rázták az istenfát, és hú, akkor most ők bezárják az összes patikát és mindenki dögöljön meg, hanem amint megszagolták, hogy itten verseny várható, átalakítottak egy csomó gyógyszertárat szolgáltató gyógyszertárrá. Egészség-felügyelet, csontsűrűség-mérés, szívkontroll, érted már? Pampogtak persze, de amikor látták, hogy nem vezet eredményre, akkor beletapostak a gázba és rákapcsoltak. Nekem aztán semmi bajom velük, sőt példának fogom őket hozni, amikor csak lehet, hogy milyen ügyes lányok-fiúk ők.

Az a baj, n_a, hogy a munkabeszüntetés az esetek nagy többségében értelmetlen. Nem tudnak nyomást gyakorolni, mert nincs kire. Gyurcsány Ferenc nem utazik vonattal. A sztrájkok 99%-át a az istenadta nép szopja meg. Tovább színesíti a képet, hogy egy teljesen nonszensz állapotot akarunk-e konzerválni azért, hogy ne fagyjon be a ..., vagy, hogy ne lehetetlenítsék el a pedagógus munkát plusz óraszámmal. Az orosztanárok sem sztrájkoltak, hanem átképzésre mentek.

Ha pl. a Köztársasági Őrezred sztrájkolna, na annak lenne értelme, mert az bizony a hőn szeretett elitünk drágalátos seggén csattanna. Eltalálná őket a tojás meg az utcakő. Lélekszakadva rohannának bérezést emelni, több szabadságot adni, meg plutóniummeghajtású viperát. Vagy esetleg csináljuk azt, hogy ha valamelyik érdekcsoport (pedagógusok, patikusok, kisállattenyésztők) elégedetlenek, akkor mindig a Köztársasági Őrezred sztrájkoljon. Na, ezt hívnák szolidaritásnak, én azt hiszem.
Gecc 2007.11.16. 13:59:20

Persze fel kell számolni a feketemunkát, de ha a kormányunk becsületesen végezte volna a munkáját az elmúlt években, akkor nem itt tartanánk.
rokica: nem, járuléka az élőmunkának van (tb, nyugdíj, szakképzési hozzájárulás, EHO, szolidaritási alap). Na ezt befizetik a dolgozó után, aztán veszteségesek, és kapnak a költségvetéstől támogatást.
ha nem fizetik be a dolgozó után:
- akkor a dolgozó eü járulékát ugyanúgy ÉN fizetem.
- meg még a segélyeit, a végkielégítését, az átképzését, a depresszió elleni gyógyszerét és a bebukott hitele után elárverezett háza után az életben tartását is.

ha lennének munkahelyek, ahol a munkáltatók bérletet fizetnek, ha a jelenlegi kapacitások a megváltozott munkábajárási, és egyáltalán elétmódbeli különbségeket követnék, rugalmasabbak lennének ezek a cégek, akkor a bevételeik is meg lennének.

mindezzel csak azt akartam mondani, hogy a kapacitások átszervezése lehet megoldás, a csökkentés végén ott van - ami a falumban is van - hogy már az sem tud munkába menni, aki mehetne, mert 3 buszjárat van, ami (bármennyire is csökknetették a kapacitásokat) üresen jár, viszont a legagyatlanabb időpontokban. az emberek meg autóznak, nyilván drágábban, mint a bérlet, de hát be kell érni a munkahelyre.
Szerintem az orvosok többsége egyetért a reformmal, csak éppen nem az ő, hanem az orvosi kamarát irányító főorvos és kórházigazgató urak hangját halljuk.
Nekik meg persze, hogy nem tetszik az ötlet, hogy esetleg olyasvalakit ültessenek feléjük, aki nincs benne a bratyizásban, és keményen elszámoltatná őket.
nawa 2007.11.16. 14:02:07

Van ebben is valami, de a feketemunka ettol meg nem szunt volna meg. De azert pontositanam az altalad leirt tenyallast. Ha a kormanyok nem az orszag kizsakmanyolasaval kezdtek volna a rendszervaltast, akkor mar regen sokkal jobb lenne nekunk.
Ha már a tanárok szóba kerültek, arról persze nem esik szó, hogy a Magyarországon használt(sic) OKTATÁSI MÓDSZEREKET kellene megváltoztatni, győkeresen. fizetni nekik hollandiába, dániába néhány hetet, csak üljenek be az órákra, na ez reform lenne
Various: nem kell szeretni a sztrájkolókat, én sem fogom. de ez már a Stockholm-szindróma, amikor a rabtársat gyűlölik, ha az őr kibaszik vele és ez neki rossz és emiatt üvölt.

Qqriq 2007.11.16. 13:53:55

Meg tudlak erősíteni. A Szlovákok és a Románok szeretnének úgy élni, mint mi.
Bár kétségtelenül felpörgött náluk a gazdaság, ami nálunk éppen megállt.
Ha tartósan így marad akkor tényleg lehagyhatnak.
Roma caput mundi
1.USA?:brutális tömegek segélyen,de van
termelés is
2.Anglia?:detto

Ezt a marhaságot!Nem a fekete munka
az akadálya a haladásnak,itt a lényegi termelés szünt meg,Hankook nem fizet adót,
Audi elmegy,ha kicsit több kellene
,mi alapozza meg a reményt a
fellendülésre?
Minden nap meg kellene állítani egy
vonatot,iskolát,kórházat,önkormányzatot
cooperügy 2007.11.16. 14:07:34

Nem a tanarokkal van a baj, nem nekik kell oktatast szervezni. Hanem nem ennyi balfaszt felvenni a felsooktatasba. Vagy... ugye milyen jo megoldas a tandij? A fergese majd kihullik, nem fog 12 evet kifizetni, mert nincs ra penze. Aztan akkor legalabb kitisztulna a diplomas munkaero piac is. Nem csak olyanokkal lenne tele a felsooktatas,akik melegedni jarnak be, mert eletceljuk semmi.
Gecc 2007.11.16. 14:07:24

A feketemunkát nem akkor, és nem azért kell felszámolni, mert bajban van az ország. A kapkodás miatt hiteltelen az egész.
"Vagy esetleg csináljuk azt, hogy ha valamelyik érdekcsoport (pedagógusok, patikusok, kisállattenyésztők) elégedetlenek, akkor mindig a Köztársasági Őrezred sztrájkoljon."

Na, ez oszt' fasza lett volna. Az Antall-Boross kormány alatt szolidarítottak volna az orosztanárokkal, a teljesen feleslegessé vált és kirúgott bányászokkal illetve nehézipari munkásokkal, a Horn-Kuncze kormány idején mindenkivel, akit kellemetlenül érintett a Bokros-csomag, ééés mi lett volna a vége? Maradnak a bányászok, az orosztanárnők, a nehézipari munkások, páff, 1992-ben argentínai típusú államcsőd. Az lett vóna csak a fáintos!

P.s.: Szándékosan csak az első két kabinet idejéből hoztam példákat, azt hiszem, az ő szerepük már nem kel (akkora) indulatokat.
Az a baj, h ebben az országban lassan mindenki menhetne sztrájkolni annyira szétbasztak mindent....
Én is ugrálnék a nettó 85e-s fizummal, diplomával, 10 év munkaviszony után, közalkalmazottként, csak qrvára le se szarják az embert. Majd választások előtt megint emelnek 34 Ft-t a fizetésen és várják, h rájuk szavazzak.
Várhatják vazzze. Nem fogok senkire, mert ez egy elbaszott ország, elbaszott politikusokkal, akik annyit sem érdemelnek, hogy az életemből rájuk szánjak 20 percet, amíg elmegyek a szavazóhelységig.
"A Szlovákok és a Románok szeretnének úgy élni, mint mi."

Na igen, ez nagy kedvencem, amikor az ottani adóterheket citálják sokan, csak valahogy az ottani átlagfizuról és nyugdíjakról valahogy sosem beszélnek...
nawa 2007.11.16. 14:13:20

Ez termeszetes, hogy nem azert kell felszamolni, mert bajban van az orszag. En ezt nem is mondtam. A fekete munka csak egy dolog. Attol fuggetlenul, hogy velemenyem szerint ha az ado csak 1 forint lenne, a legtobben meg azt is elcsalnak.
Jimbo75
Javaslom, menj vasutasnak! Jobban fogsz keresni, lesz egy csomó kiváltságod és ha nem tetszik valami, sztrájkolhatsz!
A feketegazdaság egy része azért fekete, mert nem bírja el a hatalmas közterheket az adott tevékenység.
Sokan azért csalnak, mert nem tudnak másként megélni. Sokan pedig azért csalnak, mert csal a konkurencia is, tehát aki tisztességesen adózik, az lemarad a versenyben.

n_a:

A Stockholm-szindróma még véletlenül sem ez. Nézz utána!
rebondo 2007.11.16. 14:11:35

Aszondod megszunt a lenyegi termeles. Hat ez bizony mar csak igy van a vadkapitalizmusban. Ha azt akarod, hogy munkahelyek legyenek, el kell viselni, hogy bizonyos nagy cegek nem fizetnek adot, vagy ha fizetnek is, hat elenyeszo osszeget. De! Helyette van egy rakas munkahely, az emberek jobban elnek, tobbet tudnak kolteni, javul a bevetel.
Mit gondolsz? Kinaban fizetnek adot a nagyvallalatok?
A Stockholm-szindróma az, amikor valaki megszereti a rabságban tartóját, vagy beleszeret. Kb. úgy jön ide, ahogy a punci a karburátorhoz.
Gecc, nem értek egyet veled, az oktatási minisztériumot nagy részt volt tanárok, oktatók vezették, kik benne voltak a szakszerbe is, 17 év alatt semmit nem csináltak, igenis a tanárok egy része nem jó, + az elavult módszereken se változtattak, a tankönyvek szarok, had ne soroljam. Mondom, be kell nézni egy dán suliba, én láttam dán diákokat, hidd el, 3-4 nyelvet tudnak 18 éves korukra, na mindegy, szerintem, aki pedig fizet az egyetemért, az hadd járjon, addig amíg akar, és ahogy jól esik neki, még felvételiznie se kelljen, akár, de kapja ugyanazt az oktatást, mint az, aki a tehetsége révén támogatást kap, aztán hajrá
cooperügy 2007.11.16. 14:22:26

Termeszetesen vannak tanarok, akik lelkiismeret nelkul vegzik a munkajukat. De azert a legtobben bizonyara szeretnenek valosagos es hasznos tanitast produkalni. Azt, hogy a tanmenet szar, nem a tanarok tehetnek rola, hanem a miniszterium, meg azok akik azon vitatkoznak, hogy akkor '56 most forradalom, vagy ellenforradalom. Csak egy eszszeru torvenyt kellene hozni, arra kotelezni a tanarokat, es meg is oldodna a problema.
+TANDIJ! :-]
cooperügy 2007.11.16. 14:22:26

Plusz egy aspektus: ne tudd meg, hány volt osztály/iskolatársam, haverom/cimborám szájából hallottam annó gimiben: "Hátvazz, nem fognak felvenni a jogra/közgázra/műszakira, úgyhogy maradt a tanító/tanárképző." Na ez a mentalitás is kurva nagy baj...
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 14:21:53

Kozvetlen befecskendezeses? :-D
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 14:25:56

Huuuuude ott a pont!!!
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 14:15:09

A alacsony Román és Szlovák adók miatt viszont tényleg erősen fejlődik mindkét gazdaság.
Többek között a magas adók miatt nem éri meg semmit sem csinálni Magyarországon. Ezért is állt meg a Magyar gazdaság növekedése.
A Hankook-ot is csak hatalmas kedvezményekkel tudták idecsalogatni.
Kérdés, hogy volt-e értelme?
És mennyire erkölcsös a többi adófizetővel szemben.
Ha az Audi, a Hankook és a többi multi nem fizet adót, akkor én miért is fizessek?

Azért azon nincs vita, hogy a MÁV ahogy van, nem jó. Szerintem nem sok embert fogsz ebben az országban, aki azt mondja, hogy ez jó, olcsó, gyors, megbízható, tiszta, pontos, szép. Ezek közül sok MÁV-val utazó állampolgár már egyet is elfogadna. Van szerencsém utazni a MÁV-val, volt szerencsém dolgozni nekik a munkahelyen...

Cégként nem kicsi projekten dolgoztunk velük és hosszú ideig tartott. Volt olyan tárgyalás, ahová a vállalkozó és tervező cég kemény 4 embert küldött, ők meg busszal jöttek. Komolyan azt hittük, hogy focimeccsre jönnek. Dokumentációt simán 20 vagy afölötti példányokban kellett beadni, ekkor csak a "normális" és a mávos "belső" hatóságok kaptak, engedélyezésre. Aki nyújtott már be idehaza mondjuk nukleáris létesítménnyel kapcsolatos dokumentációt, tudja, még ott is 5-6 példánnyal kevesebbet kell; pedig ott még elvileg "speciális szervek" is olvasgatnak.
Ezek mellett természetesen előfordult az is, hogy egy alprojekt azon része nem valósult meg, amely a fő cél mellett CSAK hasznot hozott volna a MÁV-nak. Mindez azért, mert képtelenek voltak egy darab belső engedélyezést maguk között elintézni 1-2 hónap alatt. Neki sem álltak.

Egyébként semmi extra. Ilyen az egész cég kb. Tisztelet a kivételnek.
Maga a sztrájk lehetősége már jó dolog, szép hozadéka a demokráciának, főleg, mivel az egészet nem egy friss, ropogós sztrájktörvény szabályozza...
Ellenben nagyon vicces az, hogy most az a fenyegetés, hogy a MÁV dolgozói 6 órát sztrájkolni fognak. Namost ha nálunk ezt valamelyik sokdiplomás bejelentené, minimum kilógatnák az ablakon. Versenyszféra.
Igazából ebben az országban csak az állami szférában lehet sztrájkolni, ami azért vicces, mert az állami szféra erősen kontraproduktív, lassú, általában pocsék munkát végez, ehhez képest még drága is. Tulajdonképpen ugyanazt fogják csinálni, mint máskor, annyi különbséggel, hogy a vonatok állnak. Ellenben ugyanúgy pénzbe fog kerülni az egész. Pl. az itt fórumozó adófizetők pénzébe is.

Bár vonattal járok hétköznap, szerdán megoldom máshogy. Annyit fűznék hozzá, hogy a tisztelt vasutasok igazából kapják be. Esetleg míg állnak, foghatnának néhány vödröt, rongyot, takarítószert és uccu neki, amíg áll, takarítsák már ki a személyszállító fülkéket. Ez is a sztrájk egyik formája, közlekedés nulla, de legalább valami haszna volna.

Persze mások is sztrájkolni fognak, sír a szívem a buszsofőrökért, akik többek között azt fájlalják, hogy nélkülük döntik el, mi legyen a Volán cégekkel. Aztamindenit.

Az egész egy nagy társadalmi bohózat. Egyszerre fognak sztrájkolni a nyugdíjkorhatár, a vonalbezárás, a vasutaselbocsátás, korkedvezmény, az egészségügyi reform, meg a rák tudja mi miatt. Pedagógusok az esélyegyenlőségért meg a társadalombiztosítás biztos jövőjéért. Rába munkavállalók meg Győri Nemzeti Színház az EÜ reform ellen. He?

Itt mindenki beekizett? Szerintem nem. Sokkal kényelmesebb a földhöz verni magunkat, mint szembenézni azzal, hogy talán az ország körülményeihez képest mindenki mennyivel jobban akar élni. Ahhoz képest mennyit és milyen minőségben dolgozunk, mi a francból?

Az egész azért dühítő, mert itt "nagyrészt" olyanok fogják megint magukat a földhöz verni, akiket az állam fizet. Értem én, hogy ők is sokat hozzátesznek a közöshöz, csak rajtuk kívül van még 3 millió aktív a közöshöz még többet tevő. Velük mi lesz? Mi azt is megfizetjük, ha az állami szféra munkavállalói tiltakoznak; ellenben a magánszféra embereinek kuss van. Kivétel, amikor a traktoraikkal elindulnak.
Gecc 2007.11.16. 14:26:47

Háá', ugye vagy karburátoros egy motor, vagy befecskendezéses, szal' ez nem ült, de a poén nem volt rossz! :-)
"Maradnak a bányászok, az orosztanárnők, a nehézipari munkások, páff, 1992-ben argentínai típusú államcsőd. Az lett vóna csak a fáintos!"

Állam csőd így is van, csalódás meg főleg. Mondj valamit, bármit amit termel ez az ország.

Megpróbáltam összeszedni, de nem jött össze.

Nézd meg reggel a munkába menők tömegét 80-90%-uk úgy mond szolgáltat. Boltos, eladó, banki, ügyfélszolgálati szolga, közalkalmazott... Szolgáltat, elad valamit annak aki majd igénybeveszi a szolgáltatást banki kölcsönből, meg hitelből. Szánalom gyermeke az egész. Egy nagy marha lufin ülünk, mely csak idő kérdése, hogy kipukkadjon.
bírom mo-ban, hogy ha megkérdezek egy balost meg egy jobbost, hogy az ég kék-e, akkor az egyik azt válaszolja, hogy vörös, a másik meg, hogy narancssárga. Ebből politikai vita kerekedik, szakmailag inkompetens, független szakértőknek csúfolt pártközeli léhűtőket sokpénzért megkérdeznek, ő pedig kihozza, hogy az ég igazából halványzöld. Ahelyett, hogy megkérdeznének egy meteorológust, vagy akárkit, akinek ez a szakmája.

Sőt, igazából nem is az a baj, hogy a hatalom ennyire korlátolt, mert pontosan tudják, hogy hogyan lehetne ezt az egész szart hatékonnyá és működőképessé tenni. A baj az, hogy bár ettől zeng a nyilvánosság, hogy hozzunk áldozatot, kicsit húzzuk össze magunkat, stb,pont ők aok, akik basznak rá nagy ívben. Addig pedig akármilyen zseniális megoldások születnek, vagy lefizetik őket, vagy megzsarolják, és minden marad a régiben.

És megint... jól össze van ugrasztva a társadalom: felosztódtunk utasokra, meg vasutasokra, és az utasoknak nem érdeke a munkabeszüntetés, ergó csúnyarossz vasutasok fasztrinyáltok már megint, stb stb, ugyanez volt a tandíjnál is (tisztességes, becsületes, jóravaló, dolgos magyar állampolgár vs. lusta trehány lófaszjóska egyetemista), itt mindenki azt hiszi, hogy mindenki az ő adójából van eltartva. Ami valahol igaz, de erről nem az eltartottak tehetnek, hanem azok, akik ezt kitalálták.
Szóval ha végre egyszer nem a "pórnép vs pórnép" hanem a "pórnép vs hatalom" lenne a konfliktus, máris létrejönne egyfajta hallagtólagos társadalmi konszenzus...

egyébként szerintem nem lenne semmi baj, ha nem (csak) azt közölnék a vasutasokkal, hogy december elsejétől ki vagytok rúgva és nem lesznek bizonyos vonalak, hanem hogy helyette hova mehetnek dolgozni (és nem, nem a picsába), és hogy mi lesz a beszüntetett vasútvonalak alternatívája. Egyből nyugodtabb lenne mindenki.
Gecc 2007.11.16. 14:27:26

Köszi. Azért is dobtam be, mert ez egy kurva fontos aspektusa az oktatásügy szar helyzetének, de mindig elsikkad.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 14:25:56

Miért, nem akartak vasutasok lenni :)
Következő cikkek Tóta W. Árpádtól:

"A reklámok nem a nép, hanem a hirdetők érdekeit képviselik! Figyelem, nem minden igaz bennük! Különös tekintettel a szemét ellenzéki propagandára."

"Ma jöttem rá, hogy ha egy nő megkérdezi, hogy nem kövér-e, azt kell neki mondani, hogy nem az. Hihetetlen. (Különösen a fideszes nők ilyen hülyék.)"

"Ha egy árustól veszel valamit, és alkudoztok, akkor ő azt akarja, hogy minél drágábban vedd meg, te meg azt, hogy minél olcsóbban. Erre érdemes odafigyelni. Szerencsére itt vagyok én, hogy tanítsalak benneteket."

"Ha valaki jó napot kíván, könnyen lehet, hogy nem is kíván semmit. Sőt az is lehet, hogy valójában rossz napot kíván neked. Miket tudok én?! Különösen, ha az illető politikus (leginkább a fideszesek ilyenek, bár kicsit az MSZP-sek is, bár remélem, attól még adnak munkát, hogy ezt leírom)."
nawa 2007.11.16. 14:27:35

Ez biza' jogos.
raczpeter 2007.11.16. 14:29:44:

"Állam csőd így is van"

Nem, nincs. Nézz egy pöppet utána annak, hogy mit takar az "államcsőd" (mellesleg egybe írandó)fogalma.

De sok dologban igazságod vagyon.
Én istenbizony nekiállok megszervezni egy nyugdíjassztrájkot. A részleteken még gondolkodom.
A baj az, hogy a vonalbezárásokkal megspórolnak kb 1 mrd forintot, de több tízezret idegesítenek vele és rontják az életkörülményeiket. Míg a MÁV vesztesége 100mrd forint. Tehát megspórolják az 1%-ot. És benn ülnek többezren admin munkakörben, magasabb bérét, az meg nem számít. A vezetők (25-30 fő) pedig bruttó és tébével terhelve kb 1mrd forintba kerülnek a MÁV-nak.

Akkor miért a szárnyvonalak fájnak a mi drága doktor kókadt urunknak?
Tisztelt egybegyűltek!
Lenne némi hozzáfűzi valóm:

1, A mellékvonalakon a menetrendszerinti személyszállítás szüneteltetése (merthogy erről van szó), nem jelent megtakarítást. Ami költséget a béreken és a szerelvényeken meg tud a MÁV takarítani, az elmegy az őrzésre, mivel ahol leáll a rendszeres forgalom, egyből lopnak el mindent.

2, A Ro-La témához; mikor Magyarisztánban megjelent ez a szolgáltatás, akkor a Ro-La terminálok megépítésére úgy írtak ki pályázatot, hogy nem kötötték ki, hogy a határállomásokhoz milyen távolságra kell megépíteni őket. Kapva kapott az alkalmon a közúti lobbi, és az összes terminált a határoktól minél messzebb, bent az országban építették fel, hogy megöljék a Ro-La értelmét, sikerrel. Kiskondorozsma (Ro-La) terminál – Röszke oh. 20 km. Berettyóújfalu (Ro-La) – Biharkeresztes oh. 17 km. Semmi értelme levezetni mondjuk 17 kilométert a határtól a terminálig, majd vonatozni egyet, és újra vezetni. Nem ez lenne a Ro-La értelme.

3, Irodisták nagy létszáma. Nos, évek óta tudjuk, hogy több irodistája van a MÁV-nak, mint termelést végző dolgozója. Ők tényleg nem szakadnak meg, ha naponta egy emberrel kell foglalkozniuk, már vérig vannak sértődve. A sínek közt dolgozik olyan ember, aki most annyi munkát végez el, amit 10 éve még 7 ember végzett el. Lehet, hogy csökkent is a forgalom, de nem ennyit. Mindenkink már 2, 3, 4-féle vizsgája van. Amikor a MÁV Cargo külön cég lett, a 7 (Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Szombathely, Győr) igazgatóságából ötöt megszüntetett, maradt a szegedi és a szombathely. Csodák csodája, azóta nyereséges a Cargo.

4, Mennyit pumpál a tisztelt adófizető zsebéből a MÁV-ba a kormány? A szociális kedvezmények, mint a diákjegy, vagy a nagycsaládos kedvezmény, törvényi kötelezettsége a MÁV-nak, az így kiadott jegyeket az állam kiegészíti 100%-ra.
Elméletben. A gengszterváltás óta az állam nem fizeti rendszeresen ezt az összeget (törvényileg havonta kellene), így mikor nagy összegeket pumpál a MÁV-ba, nem tesz mást, csak törleszt. Ha nem tetszik, tessék népszavazást kezdeményezni arról, hogy mindenki teljes árú jeggyel utazzon, és utólag kapja meg a kedvezményt az államkincstártól.

5, Tényleg kevés az utas. Igen, mert a menetrend nem az utas igényeihez van igazítva.
Az igazgatóságok elkészítik a menetrend-tervezetüket, amit aztán elküldenek a vezérigazgatóságra. Ott a menetrendszerkesztő muszáj hogy belerondítson, akkor van látszatja a munkájának. De mivel az igazgatóságok jóra csinálják a menetrendet, ha ő belenyúl, csak rontani tud rajta.

6, A sztrájkról. Nem jobboldali, mindenki támogatja, a baloldali munkavállalók is, Egyelőre nincs más választás, mint a sztrájk, mivel nem kapta meg (november második hetében) a MÁV Start a december 9-től érvényes menetrendnek még csak a tervezetét sem, pedig már a kész menetrendnek kellene nyomdában lennie. Így most a szakszervezet nem nagyon tud miből engedni.
Various, ha nem tetszik a sztrájkjog, költözz el Észak-Koreába, Nigériába, vagy Venezuelába, és ott jártasd a szád.

7. Késik a vonat, koszos a vonat. Sokszor sok fórumon előforduló téma, és szinte senki sem válaszolja meg, pedig egyszerű dolgok. A vonat azért késik, mert a rendszerváltás után modernizáció helyett a 120 km/h sebességű vonalakon a vonatok sebességét a korábbi 100 km/h-ról 120 km/h-ra emelték meg. Amíg 100-al ment a vonat, ha megkésett, felrántott 120-ra behozta. Régen ezért nem volt ennyi késés. Azóta a pályák állapota meg csak romlik, így a késések behozása ma a MÁV vonalain a tudományos-fantasztikus kategóriába tartozik.
Koszosnak pedig azért koszos a vasúti kocsi, mert az állam megengedi a MÁV-nak, hogy ne tartson fenn annyi tartalék forgó kocsit, hogy az alapos takarítás idejére forgatni tudja a szerelvényeket. Valamelyik tisztelt társaság, VEKE, vagy Megint Állunk Vazze blog tagjai pár hónapja, kitakarítottak 6-an egy termes bhv kocsit; 6 órájukba telt teljesen kisuvickolni. Ennyit nem állnak a szerelvények az állomásokon a menetrend szerint soha.

Nagyjából ennyi. Nem vagyok káptalan, biztos nem minden adat pontos és aktuális amit leírtam, de próbáltam utána nézni mindennek.
Gecc 2007.11.16. 14:20:53

1 ft adót is be lehet fizettetni hibátlanul mindenkivel,ki kell hirdetni az egyforma szabályokat,mint pl Norvégiában,
mindenki be fogja fizetni.

Gecc! Szerintem rosszul értelmezed a külföldiek itteni szerepét,ez szerintem csak a gyarmatosítás egy burkolt...
Na,de inkább azt mondjátok meg,hogy mitől fog itt valami változni?
Mert az nem lesz elég,hogy megállítanak
vagy tíz vonatot.
rebondo 2007.11.16. 14:42:44

Semmi nem fog valtozni. Valamivel kevesebbet kell kolteni, ennyi. De ettol nekunk meg nem lesz jo, max nagyon hosszu tavon. De hat... sok kicsi sokra megy.
Kicsit off (nincs benne MÁV), de

lopjak-a-felet.blog.hu
Én megszüntetném a sztrájk jogát. Egyszerűen nincs értelme. Mi a sztrájk? Egy kényszerítő eszköz, amivel egy kicsi, fontos közfeladatot ellátó csoport zsarolhatja a munkaadókat. Magyarul: okozzunk k***a nagy kényelmetlenséget "minenkinek", oszt' majd a "mindenki" (beleértve a médiát is) nyomást gyakorol a döntéshozókra. És íg ynekem megmaradhat az állásom. Egy vicc, komolyan mondom. Egy XX. sz-i szociális őskövület a XXI. sz-i kapitalizmusban.

Sajnos mint minden, ami a társadalomban történik, ez is önös érdeken alapul, méghozzá azon, h a csoport tagjai többet keressenek, vagy ne veszítsék el a munkájukat. De kit érdekel ez? Mire, kinek jó ez? 50-100 esetleg 10 ezer embernek? Miközben a többi milliónak ez rossz? Együttérzés? Szolidaritás? Ugyan! A mai világban? Ha valakinek nem tetszik, hogy ennyit keres vagy hogy kirúgták, menjen bíróságra, vagy fögja fel, h nem kötelező azt csinálnia. Mehet más munkát keresni.
"Szolgáltat, elad valamit annak aki majd igénybeveszi a szolgáltatást banki kölcsönből, meg hitelből. Szánalom gyermeke az egész."

No, emellett ne szaladjunk el. Az, aki egy kib. plazmatévére vesz fel hitelt, mert derogál neki a régi, de hibátlanul működő Orion, azt nem tudom sajnálni, mert egy barom. Akinek nem jó a dettó öreg, de hibátlanul működő Suzuki, és adósságokba veri magát, hogy új Golfban feszíthessen, az szintén zenész. Ha ezek bebukják, sorry, nem tudom őket sajnálni, vegyék is vissza tőlük a cumót, a saját balfaszságukra basztak rá. A lakáshiteleseket megértem, mert lakni kell, az más tészta. Sok embernek az autó is létszükséglet, de nem igaz, hogy új Golffal kell járni, mert az öreg Suzuki nem jó, vagy plazmatévén kell bámulni reteklubot. Nem, azt nem kell.
Most olvasom az Indexen:
"A kormány engedélyezte jutalmakat:
Az kap, aki jó volt: az államigazgatásban 3,5 milliárd forint teljesítményjutalmat osztanak ki."

MIRŐL BESZÉLÜNK????????
Doktor Lófasz Hadnagy Elvtárs:

"Ja, ahogy a rendszerváltás után meg seggberúgták az adig oroszt tanító tanerőket, mert nem volt rájuk szükség többé, az ő egzisztenciájuk miatt senki sem sírt annó (én sem)."

Biztos egykor valós társadalmi igényt elégítettek ki, miként a tudszoc-tanárok. Ne mossuk egybe azt, amit kényszer volt csinálni, azzal, hogy elkúrtuk, és most rendbehozás helyett elássuk a picsába a kert végibe.

"Kész, akire nincs szükség, azt rúgják is valagba, az adófizető lovettájából állambácsi ne jótékonykodjon. Hogy mi lesz az egyénnel később, - ahogy az olv. társ írta feljebb - leszarom. Oldja meg."

Gondolatmenetedet követve "Üsd az öreget!", a beteg haljon meg, ha nem tudja kifizetni a kezelését, merbazmeg, ne az én adómból, ugye, hanem olgyameg.

Hadnagy, ez a szociálisan érzékeny mondatod dobozt érdemelne malackától, mindenesetre erkölcsileg valagba vagyol rúgva. Ilyent, hogy akire nincs szükség, stb, nabaszki, pont ezt mondta egy Adolf keresztnevű politikai analfabéta Némethonban 1933-ban.

üdv,

p.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 14:28:31

Ize... de... en pont tegnap talatam fel a supercharged benzinbefecskendezeses karburatort. Nagyon megy! De hat most az allamot szidjam? Nem veszik meg tolem a talalmanyt. Vigyem kulfoldre? :-]
"Én megszüntetném a sztrájk jogát."

Thatcher a szakszervezetek jogait nyeste meg az ipar nyesegetésével együtt. Voltak tüntetések, de megunták, hazamentek.
Lófasz Hadnagy,

"Egy dolgot köztudottan baromira szeretnek az orvosok, ez pedig a paraszolvencia. A hálapénz intézményét pedig kegyetlenül ki kell gyomlálni a társadalomból."

A kis gecik. Én meg azt hittem, a hippokratészi eskü motiválja őket.

Hadnagy, hadnagy, le leszöl fokozva Kakaspöcs Tizedessé, ha így folytatod!!!
"A feketegazdaság egy része azért fekete, mert nem bírja el a hatalmas közterheket az adott tevékenység.
Sokan azért csalnak, mert nem tudnak másként megélni. Sokan pedig azért csalnak, mert csal a konkurencia is, tehát aki tisztességesen adózik, az lemarad a versenyben."

Sokan azért erőszakolnak meg nőket, mert nem tudnak máshogy nőhöz jutni. Sokan pedig azért teszik, mert más is így tesz. Tehát aki tisztességesen szeretkezik, az lemarad.

Ez egy félremagyarázó hasonlat, de az eredeti sem jobb. A feketegazdaság alapja nem a magas adó, meg a versenytársak hasonló viselkedése, hanem a lehetőség. Tehát az, hogy te meg én elfogadjuk, hogy TótaW itt feketében, adózás nélküli zsebbe tolt pénzért írogasson glosszát, véleményt, akármit. Mert így 5 perccel gyorsabb, 10%-kal olcsóbb, egyszerűbb. A hatóságok viselkedése, hozzáállása is problémás sokszor. A feketegazdaság ellen nem elég reggel fél 8 és délután 4 között harcolni, mondjuk egy csütörtöki szünnappal.

Egyszerűen még olyan fejlettségi korban járunk, ahol az adókat, a hatóságok eljárását szükségtelen, felesleges rossznak tartjuk. Pedig az előbbiekből lesz autópálya, géz, minisztériumi A6; az utóbbiak egyrészt ezt segíthetik elő, másrészt egyéb előírásokat is betartatnak, szabályoznak.
Rossz? Lehet. De szükséges is.

Faramuci a feketegazdaságot a nagy közterhekre fogni, egyrészt azért, mert általában nem ingyenes, közjónak kitalált dolgokat csinálnak: mint pl hajléktalanok ápolása, etetése, utcák takarítása, szegény gyerekek oktatása, stb. Hanem biza nagyon sokszor olyan dolgot, amiért kőkeményen elkérik a zöldhasút. Mint mások, csak azok adnak számlát, ebből és ezért adót is fizetnek. Értem én, hogy ahhoz az államnak mi köze van, hogy a gyerek angolból magántanárhoz jár, de ha nem születik számla, egyéb elszámolás abból, hogy óránként odatolsz 1-2 ezrest, az bizony masszívan nem legális. Apróság, de pl. vidéken (is) nagyon sok (magán)tanár csinálja.
Értem én, hogy az (út)építő cégnek úgy lehet talpon maradnia, ha a dolgozók fele pénze zsebbe megy, csakhát. Főleg, ha látod, a vezetőknek jut pénz új autóra, notebookra, 3 hetes jamaikai szakmai kirándulásra. Vagy a másik össznépi játék, amikor behoz néhány arc pármilliárdért valami menő dolgot, azt áttolják 3 milliós kft-ken, persze papíron, az áfával így is, úgy is trükközünk, a normál emberke meg örül, hogy 30-50-70%-os áron megkapja az árut. Mert már az a része, amikor haver odaad neked számla nélkül egy boltban 50ezres ótórádiót 24-ért, az rendben van.
Közben meg úgy néz ki a statisztika, hogy az elektronikai, számítástechnikai piacon ez a módi évente 250 milliárd áfahiányt hoz össze. Ja, abból futna MÁV-ra majdnem kétszer is. Ellenben tudok olcsóé pendrive-ot, érdekel valakit? :-)

Ez kérem szépen arról szól, hogy az adott személynek, vállalkozónak, cégnek, akárkinek minél több maradjon, jusson a zsebébe. Az igazi képlet így néz ki, a többi csak önigazolás, az esetek 80%-ban.
Paszternak: "Ilyent, hogy akire nincs szükség..."

Hm. Ismétlem: itt eyg szolgáltatásról beszélünk. Az a célja, hogy az utas A-ból B-be eljusson. Nem célja viszont, hogy szociálisan foglalkoztasson. Nem tudom, van-e neked vállalkozásod, és ha igen, vagy-e ott tulajként anynira "szolidáris", amenynire az állami MÁV-tól elvárnád.
Paszternak · osember.blog.hu 2007.11.16. 14:56:17

Mirű' hablatysz? Megártott a kannás..?

P.s.: Mellesleg pedig elvtársazd te az iluit nénikédet, az a hernyótalpast.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 14:53:46

Errol Arpinak meg anno volt egy fasza kis posztja.
Gecc 2007.11.16. 14:57:26

Nehogymá' elvidd, építsük be a kocsimba, állom a söröd! 23 éves, öreg, ronda, de nem hitelből van! :-)
daito 2007.11.16. 14:58:57

Azt írtam: egy része azért fekete, ...
A másik része azért fekete, amit te leírtál.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 15:02:46

Mit csainaljak en egy 23 eves, oreg ronda sorrel?
:-D
Gecc 2007.11.16. 15:06:17

LOL, ott a pont! :-D
Így van Árpi. Akkor, úgy gondolom zárjuk be a BKV-t is. Az is veszteséges. A zadófizetők pézit veri csak el. Nem kell semmilyen külvárosi vonal sem.

Szolgáltatás? HEEEEE? A Matáv is veszteséges volt, "nagy szükség van az infrastruktúra felújítására". Ezért eladták. Aztán nem is tudom melyik cégnek van most a vonalas telefóniából (is) a legnagyobb haszna? Csak nem a T-com-nak? Jajj....

Ne már, vannak dolgok, amelyek működőképesek, megfelelő módon igazgatva, szervezve. Ez azonban macerás, meg nehéz csinálni. Ehh fáradtak is vagyunk, meg idegesek..., és stresszesek is. Jó... akkor inkább szüntessük meg.

Nehogymár. Öregem beveszed a süket dumát, és osztod a "független szakértők" baromságait. Ne tréfálkozzunk már. Kapj a fejedhez!
daito 2007.11.16. 14:58:57

Tegyük fel fodrász vagy!
Általában X forintért vállalják a fodrászok a hajvágást. Te kiszámolod, hogy tisztességesen adózva annyiért nem éri meg megcsinálnod, csak a másfélszereséért.
Mit teszel?
Meghirdeted a másfélszeres áradat, és tönkremész, vagy te is elvállalod X forintért, és igaz hogy adót csalva, ami csúnya dolog, de megélsz.
Melyiket választanád?
Hűha, hogy itt az elmúlt 17 évben mennyi kis kapitalista lett! Maga is, Árpád, olyan korombéli lehet (1977), a cucializmus tápláló csecsén nőtt fel, és thatcherizmusról beszél a sztrájk kapcsán?
Emberek! A sztrájk azért jó, mert törvényes, és ez nem csak a gonosz vérvasutasoknak, retekvolánosoknak jó, hanem az államnak is, mert tudja, hogy milyen keretek közt mire számíthat. Aki meg szeretné szüntetni a sztrájkjogot, nézzen már utána egy pár dolognak a neten; blue flu, Euskadi Ta Askatasuna. És ha már Thatcher bárónő; INLA, Ulster Defense Association, vagy épp zsilvölgyi bányászok.
Daito, Daito.
Most érezzem rosszul magam, mert EVA-s vagyok?
Az is az össznépi korrupció része?
Hogy ne csaljam el az egész adót, inkább fizessek kevesebbet, de fizessek?

Nos, ha itt piac van, akkor legyen: ha olcsóbb adót csalni, mint kifizetni, akkor csalni fogok. Igenis van olyan "közteher-szint", amit inkább elvállal az ember, minthogy kanyarokat tegyen.

És pláne, ha évi többszáz milliárdos csalásokról értesül immár 18 éve. Állítom, hogy a közlekedési morál is attól romlik, hogy "akkor nekem is szabad szabálytalankodni."
No meg persze attól, hogy a MÁV-val n em lehet utazni...
Wonderland: jár a nagykörúton, a 4-6-ossal párhuzamosan busz? nem jár. ha járna, akkor meg kéne szüntetni.
Árpád!
Infantilis országból üzenem, hogy a kép jobb, mint a cikk, de ez csak azért van, mer' a kép kurva jó, én meg rohadtul infantilis vagyok. Másfelől azon is érdemes lenne elgondolkodni (amit már nem először mondok) hogy ha nem támogatunk egy-két szárnyvonalat, mert nem gazdaságos, vagy ahogy egyesek jobban értik: nem kóser (csak hecc!), éppúgy értetlenül állok az előtt, hogy az operaházi belépőjegyet, miért támogatja a "baloldali" kormány, mikor oda nem a magamfajta csóringer jár, hanem a felső 10-es. Na most az én falusi tesvéreim meg rínak, mer' csórok, és szerették az ő zsuzsijukat,h naponta 1-2szer be-be siklott. Hát nem tudom, vasúti szakértő nem leszek /bár amúgy minden máshoz értek:) / csak ülök, és nem értem, hogy akik valaha ennyi sínt letettek, azok,hogy lehettek ilyen ostobák! Na de most, meg fog dőlni az egy év alatt felszámolt vonalak km rekordja! Jaaaa, és hát élből baloldal, hogy segítjük a romákat, jó ára van a vasnak. Hajrá!
Wonderland 2007.11.16. 15:10:14

Nem hiaba vannak a BKV-nal is folyamatos jaratcsokkentesek, esetleg megszuntetesek. A MAV-ot sem kell megszuntetni, csak at kell szervezni, meg kell szuntetni a veszteseges vonalakat, le kell vagni a vezetoseg fejet, aszt olyan embereket a helyukbe rakni, akik nem csak torpefeszultsegu villanymozdonnyal jatszottak otthon kiskorukban.
Mar latom a jovo MAV igazgatosaganak embereit, akik a mostani generaciobol kerulnek ki. Es nem Arpi kibiggyesztett kepe juttatta eszembe, de asszem azok tenyleg csak Thomast meg Murdockot lattak valaha, mint vasut. Na jo... lehet szolgaltak valaha a Gyerek Vasuton is.
Hééééééééééé daito! Itt vagy?
Gratulálok itt is a Guinesshez, 7772 karakter aligha fog megdőlni mostanában, legalábbis doppingmentesen (másolás/beill)
Majd ha lesz egy szabad estém, elolvasom, de mindenesetre kinyomtattam, 2,5 oldal tömören A4-en. Köszike
"az operaházi belépőjegyet, miért támogatja a "baloldali" kormány, mikor oda nem a magamfajta csóringer jár, hanem a felső 10-es"

mert hülyék. bár nem tudom, mit mennyivel támogatnak, nyilván nem baj, ha van egy támogatott diákbérlet meg esetleg nyugdíjasbérlet.
4-6 helyett lehet kocsival menni, vagy gyalog, senki nem hal bele. Ha meg valaki villamossal akar menni, akkor fizesse ki a villamos reális (1000+ ft/jegy) árat. Ha már üzlet.
"Most érezzem rosszul magam, mert EVA-s vagyok?" Háááát..... Mindenesetre ne keresd magad a TOP 2 millió adófizető között.

"Az is az össznépi korrupció része?"
Nem. Törvényesítve van, de csak kiváltságosoknak jár.
Kislovag:

Én a 4 pontról tartanák népszavazást, egy kicsit másképp. Semmilyen támogatás ne legyen. Aki nem tudja magának megengedni az utazást, az maradjon ott ahol van.
Pár szó a BKV-ról (nem nagyon OFF a téma): ha a BKV árat emel, és erre a társadalom elkezd anyázni, régi, jól bevált magyar szokás szerint elindul az egymásra mutogatás.

Egyszeri állampógár:

- Faszé' ilyen kurva a drága a jegy, ennyié' baszok megvenni! Majd ha ócsóbb lesz, akkó' meg teccem venni!

Mire a BKV illetékes:

- Azé' ilyen kurva drága a jegy, mert teccenek tujázni és teccenek baszni megvenni! Majd ha meg teccenek venni, nem ilyen kurva drága!

Remek. A maga szempontjából mindét félnek igaza van. És akkor most tyúk, vagy tojás..? Inkább mint a végtelen történet két, egymás farkába harapó kígyója. Egy ördögi kör.
daito 2007.11.16. 14:58:57

Olyan helyen dolgozol, ahol van tényleges verseny?
Gondolom, alkalmazott vagy, és az adóelkerülés nem a te feladatod, hanem a fönöködé, vagy a könyvelőé. Ha jó cégnél dolgozol, és jó a fizetésed is, akkor a főnököd, vagy a cég könyvelője jól dolgozik az adóelkerülés témakörében is. Másképp nem megy.
Aki betartja a szabályokat, az olyan versenyhátrányba kerül, hogy tönkremegy.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 15:25:00

Es pont erre talata ki a BKV ugyebar, hogy tobb ellenort alkalmaz, ami elegge jol be is valt eddig.
Árpi nem ártana néha kinézned a civilizációba nyugatra, ahol éppen a vasút fejlesztése folyik gőzerővel éppen azért, hogy tehermentesítség a közútakat, és kevésbbé legyen környezetszennyezés. Egyébként meg a tömegközlekedés a világon sehol nem nyereséges az állambácsik tartják fenn, mert a nemzetgazdaságba áttételesen termel hasznot pl. a gyerek elmehet iskolába tanulhat v.mit amiból aztán egyszer adót tud fizetni, a nyugger elnyomhatja a nyugdíját a CBA-ba amiből a CBA befizeti az ilyen-olyan adókat stb.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 15:25:00

A BKV-val igazán az a baj, hogy a magyar bérátlaghoz képest luxus árakon biztosít albán színvonalat ...

Olcsóbb vidékről felmenni Büdipestre személygépjárművel, mint a volán-máv-bkv szolgáltatásait igénybe venni ... , de legfőképpen a BKV rugaszkodott el a magyar realitásoktól. -
Gecc 2007.11.16. 15:27:30

Ez rendben is van, csak attól tartok, hogy ami emiatt jegybevételből bejön, az el is megy az ellenőrök bérére (vagy igen, vagy nem, csak gondolom). Itt a mentalitással van a baj.
nawa 2007.11.16. 15:25:11

Így van kimondtad a tutit ez magyarland, aki becsületesen bevall mindent, bejelenti a melósokat stb. annak a cégnek a jövője a biztos csőd. Ilyet max. csak a multik játszhatnak meg , mert ők mindenféle kedvezményekben részesülnek, de még ők is svindiznek bőven. -
Carnivora 2007.11.16. 15:30:08

Nem, nem luxus árakon, és nem, nem albán a színvonal. Tény, ez egy árérzékeny piac, de a BKV szolgáltatása abszolút nem rossz annyira, és annyira sem drága. Mondom, itt a mentalitással van baj - mind a tujázók, mind a BKV vezetők mentalitásával. De ez hosszú téma...
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 15:30:20

Hmmmm... hat nemtom. En valami ilyesmit hallottam, hogy most az uj intezkedesekkel egy rakat penzt hajtanak be a regi logosoktol, meg tobb ember vesz jegyet is, mert nem mernek rizikozni. Es hogy megerte tobb embert emiatt kiallitani a jaratokra.
Carnivora 2007.11.16. 15:31:41

A multik megtehetik, hogy bejelentik a melósokat, mert hatalmas adókedvezményeket kapnak, és meg tudják fizetni a legjobb ügyvédeket,könyvelőket, könyvvizsgálókat, akik segítenek elkerülni az egyébként kedvezményes adókat.
Egy egyszerű vállakozó ezt nem tudja megtenni.
Ő csak simán feketén dolgozik!
Árpi
Ne írj nekem egyetértőt, mer' ekezdelek bírni, azt még kiutálnak az enyimek:)) Tessék belémrúgni, azé vagyok itt:))
/Jajjjj, nehogyámmá, csak vicceltem, s különben is sovi vagyok, nem párnázott eléggé a seggem/
Gecc 2007.11.16. 15:33:44

Ezt örömmel hallom. Annak ellentétben még jobban örülnék, ha tételesen, papírokkal tudnák alátámasztani, amit állítanak, és egy bátrabb médiahuszár (Árpi..?) rákérdezne, hogy a megnövekedett jegybevételekért ellentétben miért nem csökkennek a jegyárak, ha eddig az volt a duma, hogy "mert sokan lógnak"? Ha meg válaszként valami más kifolyó betömködését hozzák fel, akkor azt meg a kedves átlagpolgár leszarja, azt oldják meg maguk között.
Lófasz
Tegnap megírtam a blogomba,h hogyan basszuk át a BKV-t. Persze csak poénból, de ha így mennek fel a jegyárak, akkor aktuális lesz!
Carnivora:15:31:41:

Mi biztos hogy maga a világ hetedik csodája vagyunk, mert annak ellenére hogy mindent full törvényesen csinálunk, nagyon prosperálunk.

Ha a kudarc magyarázatokat hozzá lehetne tenni a GDP-hez, már rég elhagytuk volna amerikát.

Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 15:33:30

Aham nyáron egyszer felszálltam egy ilyen kombinóra mit ne mondjak nem irigylem azt, aki képes ezen utazni, és még fizet is érte ... Én kb. egy megállót bírtam ki, de azóta már értem mit érezhettek a zsidók, amikor a vagonokba vitték őket Auschwitzba a feeling kb. ugyanaz volt vagy 50 fok, pára, nulla milliméter mozgástér, semmi oxigén ... mindezt pénzért bruhaha bekaphatják.

A néhol nulla információt kijelző buszokról a metroban meseszerűen működő jegykiadó automatákról nem is beszélve ...
qqriq:
Attól, hogy törvényesítve van, még korrupció.
Mint pl. a környezetvédelmi minősítés az új lakásoknál. Semmi más, mint még 1 papír, amit egy hivatal állít ki, ami azért van, hogy legyen aki a papírt kiállítja, és beszedi érte a pénzt.
nawa 2007.11.16. 15:37:28

A multiknál is zsiványkodnak a túlórákkal elég rendesen ...

fuxos hagyjuk már ezt a kamu pr. szöveget tartsd meg az elvtársaknak ... itt egyedül max. a bankok meg az egyéb ilyen léhűtő nulla termelést végző cégek tudnak nagyjából becsületesen dolgozni.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 15:38:12

:-] A valasz valszen az lenne, hogy eddig meg nem sikerult az egesz minuszt ledolgozni, de egyebkent is, az olajarak felszoktek az egeig, ugyhogy oruljunk, hogy nem 1 csillioba kerul a havi berlet. Amugy jol hallottam, hogy Demszky (vallalati terepjaroval es soforrel megyek nyaralni) Gabor ugy akar jo fejnek tunni, hogy nem engedi a BKV-t jegyaremelesre? Vagy ezt csak almodtam a multkor, amikor 3 dogos bombazoval toltottem az ejszakat? Vagy azt is csak almodtam? Picsaba...
Az a helyzet, ha a dolgok (benzinár és miegymás) a fizetésünkhöz igazodnának, akkor nem kéne csalnunk. Nagyon szemét csaló vagyok, ha 60perces matekkorepért (főiskolás) 1500-at kapok, és nem adózom le? Le kéne? De enni is kéne, meg a német limusinomba benzin is kéne...
Carnivora 2007.11.16. 15:40:05
Ne Auschwitzozzunk itt feleslegesen. A kombinónak nem a gázkamrában van a végállomása, és nem szarik a többi utas a lábad alá.

Carnivora 2007.11.16. 15:40:05

I.: Combino: ezeket a villamosokat eleve légkondisra tervezték, amit a BKV nem vett meg hozzá, me' drágába kerül, jó lesz az. Faszomat lett jó, elkúrták (csak hogy örülj). Ez nem a Combino hibája, hanem a barom BKV-soké, egyébként az egy abszolút jó kis villamos. olvass utána: www.hampage.hu Provokatív kérdés: ha 2002-ben Schmitt Paja nyer, és ő rendeli meg szerencsétlen Combinokat, ugyanezeket a hibákat elkövetve, akkor nem volna annyi bajod velük, ugye..?

II.: Jegyautomaták: ha a sok büdös barom nem rugdalná szét őket hulla részegen péntek-szombat esténként, tovább tartanának. Mentalitás.
nawa:15:37:28

Biztos hogy lehet találni kivételeket, de a multik nem igazán hágják át a törvényeket. Az is tévhit, hogy húúúú mekkora kedvezményeket kapnak.....sajnos tévhit.....épülnek is szép sorjában a gyárak szlovákiában, romániában stb.
A multik nem konkurenciája a kis és középvállalatoknak. Szerinted a KKV-ék autókat, plazmatévéket, telefonokat stb. gyártanak? Sokkal inkább egy jó lehetőség volna számukra hogy beszállítóvá váljonak, és megtanulják azt, hogy hogyan kell üzletet csinálni.
bbenoe 2007.11.16. 15:45:19

A szarásban nem lennék biztos elég furcsa szagokat lehetett érezni ... a vége nem ott van, de a szállítmányozás módjáról volt szó elvtárs hiába védi a mundér becsületét ...
malacka69, benzinre és bérletre egyszerre költesz? tudsz élni
Carnivora 2007.11.16. 15:40:05

Azert mar felig-meddig elismertek, hogy bun volt legkondi nelkul Kombinet venni villamosnak. Meg hat azert buzlik ott is minden a megrendeleseknel... ki tudja?!
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 15:45:48

Lófaszkám látszik friss hús vagy amazokat ugyanúgy szapultam már anno is a politikai fórumokon, ha elkúrtak v.mit, de jelenleg kurvára nem érdekelnek öt éve nincsenek a hatalom közelében , és olyan szánalmas még mindig azokkal előhozakodni.
cooperügy 2007.11.16. 15:46:58

Sírva vígad a magyar :D:D:D
TWÁ: JÁR VAZZE, Este.
Carnivora 15:42:

Minden sikertelenséget meg lehet magyarázni....te pont így magyarázod.
Lófasz, Gecc (beszédes nickek :-) ), köszönöm, hogy ilyen frappánsan megcáfoltátok az ország Európában betöltött sereghajtó szerepét.
Legutóbbi kimutatás szerint a gazdasági növekedés 1%!!! Szép volt fiúk!
Carnivora 2007.11.16. 15:47:37

Mindössze egy gondolatkísérletet vetettem fel, de érdemi választ nem kaptam rá (miért nem?).

Amúgy meg vagyok friss hús, a faszt vagyok...
Carnivora 2007.11.16. 15:40:05
"öt éve nincsenek a hatalom közelében"

Hol élsz te?? Kik a polgármesterek nem Budapesten?
Daito kollega, respect!

Malacka, síkhülye! Daito kollega három szössze többet ér, mint a te életműved. Inkább csinnyájj babám 2/3-ot!
Carnivora
Ne pedzgetődj itt, mer' még a végén még a vonatozásból zsidózás lesz:)) Azt meg nagyon nem kéne, nem volt mostanában...
fuxosbömis 2007.11.16. 15:46:07

Éppen azt írtam, hogy nem kell áthágniuk a törvényeket, mert megkapják kedvezménybe, támogatásba, és a maradék adót az ügyvédek, könyvvizsgálók teljesen törvényesen segítenek elkerülni. Ezek nemzetközi ügyvédi irodák, és a Big Five.
Ezeket nem tudja megfizetni egy egyszerű vállalkozó, mert nagyon drágán dolgoznak.
fuxosbömis 2007.11.16. 15:46:07

Handabandázol már megint a Samsung pl. a teljes európai LCD tv kapacitását már idehozta Fényszarura nekik fuvarozunk vicces, ahogyan a multikról nyomod ezt az áradozó kamu dumát. Az az egy hasznos van a multiban, hogy az legalább 30 napra pontosan utal, de amúgy 5 évvel ezelőttinél is kevesebbet ad ugyanazért a szolgáltatásért miközben a befektetett érték folyamatosan nő ...
play_off 2007.11.16. 15:50:57

Majd ha valamit érdemben fel tudsz mutatni a témában, nem csak böffentesz, cseverészhetünk. Addig alázás a sorsod.
play_off 2007.11.16. 15:50:57

Ha optimistan szeretned latni a poklot, csak fordulj hozzank bizalommal.
cooperügy
Milyen bérlet? Csak nem opera? Én azt legutoljára is csak 1km-ről láttam vasrácsok mögül:)) Nemhogy még Walkürök vonaglása belülről nézvést...:)
Gecc 2007.11.16. 15:54:42

Pacsi! :-D
bbenoe 2007.11.16. 15:52:31

kezded a fidesz hülyeségét a tavaly októberi rizsázásokkal? a polgármesterek csak a saját kis szemétdombjukon úrak fentről kapják ők is a pénzt Magyarországon gyakorlatilag kormányzati diktatúra van az államformaváltás óta ...
fuxosbömis 2007.11.16. 15:46:07

A multik nem konkurenciája a kis és középvállalatoknak. Szerinted a KKV-ék autókat, plazmatévéket, telefonokat stb. gyártanak?

Igen!
Csak példaképpen:
Eddig gumi bisz-baszt gyártottam az Esztergomi Suzukinak.
Most már a Hankook szállít, olyan áron, amilyen áron én már nem tudok gyártani.

Akkor most konkurenciám a multi?
nawa 2007.11.16. 15:52:51

Nem nem kapnak semmiféle támogatást a Hankooknak adott milliárdokat is a Jézuska hozta pl.
Vajon hogyan működik a személyszállítás akár városi, akár országos szinten tőlünk nyugatra? Ott is állandóan sztrájkolnak a dolgozók, mert ez egy közszolgáltatás, amit az állam támogat, márpedig ha az államnak szarul megy, akkor kevésbé támogat. Akkor jönnek az elbocsájtások, rinya az elmaradt korszerűsítésekről, stb... A MÁV egyszerűen egy korszerűtlen vállalkozás.
nawa 2007.11.16. 15:57:23

Írj kókának , majd fuxos lobbizik, hogy te is kapj pár milliárdot amiből bővitheted a kapacitásod, és betudsz vissza kerülni a suzukihoz :D
hacsaturján
Ne olvass, én se foglak, te vagy az ötödik a dobozomban. Azért nyitok rajta lukat, hogy kapjatok levegőt, mer' úgy látom nem győztök utána kapkodni, annyira be vagytok szarva,h mi lesz veletek egy Feri_Jancsi nélküli Magyarországon, ami mindjárt itt van.
Viszlát, érezd jól magad Kopaszmercis, fuxos, test subject és one nation között.
Nah, úgy látom egyre kevesebb lesz a condom... akarom mondani a gondom
Fejleszteni kellene a vasútat és nem csak a fővonalakat, meg egy kicsit óccsítani, hogy ne autópályákon meg lerobbant mellékutakon a levegőt szennyezve közlekedjen a magyar meg az átutazó.
És nem csak a közvetlen megtérülést kellene nézni.
bbenoe 2007.11.16. 15:52:31

Jah mindenesetre örülnék, ha Ferkó csak feleannyira lenne sikeres, mint pl. Kósa Debrecenben nyugotabban térnék nyugovóra ...
Vissza a vasúthoz.
Nekem a nosztalgián kívül az is fáj, hogy ha már ott a sín meg az állomás, akkor nem otthagyni kéne, mint a külföldi ingatlan-befektető a Divatcsarnokot, had rohadjon, hanem valami okosat kitalálni, hogy hasznosuljon. Persze, nem mindet lehet, és amit igen, azt sem akárhogy, dehát épp ez legyen az okosság.
(Nézzük csak a K hidat (Északi összekötő), ahogy hajlik a korszerű Stadler szerelvények alatt (Esztergom-Budapset vonal). Ez persze nem okosság, sőt, csak példa, hogy van kihasznált és fejlesztett vonal.)
táltos 2007.11.16. 15:59:30

Igen nyugatabbra ez a trend, de mi mindig pár évtizedes csúszásban leledzünk
Carnivora
Szinte mindenben egyetértek veled, bár ezzel most lehet,h jól aládteszek:))
Azért drukkolok, mert Magyarország elég lapos, sok benne a síkhülye:)
/Aki nem inge.../
Amúgy úgy tudom, hogy nem csak a vonalbezárás miatt sztrájkolnak, hanem a nyugdíjtörvény és az eü-i törvénytervezetek ellen is.
bbenoe 2007.11.16. 16:00:09

Magyarországon a politikai elit jó szokása szerint várnak még szépen elrohad v.mi, majd akkor eladják lásd. volt laktanyák ... a vasútnál pedig megvárják még a kisebbség felszerelvényezi a vágányokat, és majd utánna kezdenek el gondolkozni, hogy hoppá ...
Carnivora 2007.11.16. 15:56:30

Kiveve ha figyelembe vesszuk, hogy az onkormanyzatok sajat maguknak tesznek ala, amikor na ha a te vagy a te emberedbol egyel tobb van, akkor inkabb oszlatunk, baszakszunk, megfurjuk a masikat. Szep magyar szokas. Nehogy mar megegyezes legyen... Persze tisztelet annak az onkormanyzatnak, ahol nem az van, vagy eppenseggel a masik part annyi embert sem tudott a testuletbe juttatni, amennyivel szalonnat lehet vagatni.
Hadnagy Uram, hadnagy uram ("mi a tosz van, édes fijam?"),

"Combino: ezeket a villamosokat eleve légkondisra tervezték, amit a BKV nem vett meg hozzá, me' drágába kerül, jó lesz az. Faszomat lett jó, elkúrták (csak hogy örülj). Ez nem a Combino hibája, hanem a barom BKV-soké."

Nem, tévedsz. A drága jó Demszky Gabi hibája, mert a BKV a főváros Zrt-je. Amúgy a Combino meg szar, mert rossz a térkialakítása, meg hozzá kellett igazítani a pályát, ebbe baszod, belebukott volna már rég a főpolg. et. máshol (ez jól hangzik, ezért mondom...:O) , csak itt nem.

A jegyek meg mér nem olyanok, mint Párizsba, hogy amíg ki nem gyüssz a rencerbül, addig érvényes? Hidd el, kifizetné a pesti az egy eurós jegyet, ha nem kéne egy átszállással, 2 x 2 x 230 Ft-ot kicsesznie az ablakon minden munkanap.

TWA: ööö... szolgáltatásról van szó? Aszittem már, a MÁV állami vállalat. Jé. Nem felelős az állam a vállalata által foglalkoztatottakért? Ja, ha szabad kipiccsenteni az ablakon a pasasokat, akkor a pénzt mellettük vederrel hányni ugyanott kifele mért is bűn?

Bakker, a HATÉKONYSÁG nemá azt jelentse, hogy vagy az van, vagy "MEXOX vagy MCDÖGLESZ". Nekem rohadt demagóg az a duma, hogy 1200 km szárnyvonal felszámolásával, 25 bakterház bezárásával és 20 masiniszta és u.annyi jegykezelő bérének leépítéséval majmost kurvára nyereséges lesz itt minden. Lépjünk előre! És mi lesz ezután, ha ezt a leépítést megtettük? Mi a garancia, hogy azután nem lesz veszteséges a vasút?

Hö? Hö?

Ebben az országban, ahol azok oktatnak ki hatékonyságról, akik felelősek az elkúrásért, hadd ne higyjek már a télapóban... Főleg, ha félelmetes harapású nyulak magyarázzák. :O)
Nawa 15:52:

Adófizetési kötelezettséget törvényesen elkerülni nem lehet....a szabályok mindenkire vonatkoznak......a big five pedig csak arra ad javaslatot, hogyan lehet a jelenlegi adószabályok mellett minimalizálni az adófizetést......én nem vagyok elájulva a tanácsaiktól.

Carnivora 15:53:

Most már értem mi a bajod a multikkal. Nem hagyják magukat kirabolni. A pénzükért elvárják a megegyezett, korrekt szolgáltatást.
Gecc 2007.11.16. 16:02:42

Önkormányzatoknál, ha megnézed egy-két helyen hallani csak olyasmit, hogy balhé lenne. A legtöbb helyen ismeri egymást a helyi elit, és szépen levannak osztva a kártyák mindenki megkapja a maga jussát ...
fuxosbömis 2007.11.16. 16:03:36

Ennyi jött le neked belőle hülyébb vagy, mint a sokéves átlag. -
Nyilván azért ennyire sietős a vonalbezárás, mert minél előnyösebb pozícióba akarják hozni a H-Start-ot (már nem is MÁV), mielőtt valamelyik nyugati állami vállalat privatizálhatná.
táltos 2007.11.16. 16:05:51

Nyugatiaknak sem kell a személyszállítás csak a teher ...
Szép, szeretetteljes hétvégét
Paszti, Pelikán et., Hölgyválasz, Kisa, Sztív, Árpi, Lófasz hadn., Carnivora, lyla, és "aki bocs, de kifelejtettelek" !
Felállok, és elmegyek!:)
Carnivora: 16:05:17

Köszi a minősítést. Ezek után disputának helye nincs.:-)))))))

Carnivora 2007.11.16. 16:06:48
Igaz, hogy az még nyereséges is. De ha megteheti az állam, biztosan szívesen eladja valakinek a személyszállítási üzletágat is (biztos talál rá vevőt), mivel szüksége van a pénzre a kormánynak.
malacka69-"a többnejűség pártján" · www.szenzor.freeblog.hu 2007.11.16. 16:08:59

neked is
fuxosbömis 2007.11.16. 16:09:08

Jól látod a disputához két olyan ember szükséges, aki képes felfogni, értelmezni a másik fél által a kommunikáció során átadott üzenetet ... mivel erre képtelen vagy, így nehéz lenne ...
Árpád, így végül még egy gondolat, mondjuk azt értem, hogy be kö zárni, megszüntetni, leépíteni, kirúgni, csökkenteni, oksa. De az adóbevételt növelni, arra, ha esetleg 17 év után az elit adna egy kis magyarázatot. Vagyis: csökkenteni a lopás lehetőségét, a korrupciót megszüntetni, haverokat leépíteni az állami fazék mellöl, csökkenteni a felesleges támogatásokat szóval ott, ha egy kicsit munkákodnának az elvtársak, mert arra még nem kaptunk érdemleges választ. Bár attól tartok, ezektől nem is fogunk....
táltos 2007.11.16. 16:10:09

Nem nagyon állnak sorba a személyszállítás üzletágért, mert egyrészről veszteséget termel, mint mindenhol a világon másrészről pedig jelentős tőkeberuházást igénylő fejlesztéseket igényel mivel gyakorlatilag mostanság kezdtek vásárolni egy két szerelvényt mozdonyt a 30 éves technika pedig eléggé lerongyolódott ...

Legutóbb másfél hónapja egyszer utaztam a máv szolgáltatását igénybe véve másfél órát kellett a keletiben szobrozni, mert a szerelvényben az egyik vagon fogta magát, és zárlattól álló helyzetben kigyúladt :D

"Amúgy a Combino meg szar, mert rossz a térkialakítása, meg hozzá kellett igazítani a pályát"

A térkialakítása max. a fejednek rossz, fütyőkém. Ha maradnak az ICS-k, akkor is fel kellett volna újítani a pályát, mert szar volt, mint az állat. Ja, rossz térkialakítás: egyszer utaztam azon a fújkurvaanyát Combinon, hallom, hogy két nagyeszű vén picsa, meg egy farok pattognak, hogy: "Jajj, minek ide azok a dobozok!" Mire közöltem velük, hogy mert azokban van a kerék, ti. ezek alatt nem férne el, mint a régiek alatt. Erre (legalább) elhallgattak.

Na, ennyit rólad, meg a többi faszkalapról, aki azt hiszi, hogy kurvára ért a villamosokhoz, pedig hülye hozzájuk, mint a segg, csak a pofája nagy. Ehune link, művelődj, alaposan rádfér: www.hampage.hu

Amúgy meg ha fogat mostál, megnyalhatod a bal herémet, nem vagyok én gyógypedagógus, hogy veled foglakozzak. Feladtam a házit, tanuldd meg szépen!
cooperügy 2007.11.16. 16:15:07

Rátapintottál a lényegre utóljára gróf Károlyi Gyula pedzegetett ilyesmit 1931-ben , de 32-ben már gyorsba megbuktatta az akkori dzsentri réteg ...
Hmmm. Lehet, hogy nem figyletem, de itt mindenről volt szó egy dolog kivételével.

Ez pedig a hatékonyság növelése.

Egy példát mondanék:
az egyik ismerősöm szülei Kolzsváron laknak és mutatta a román vasutak által kiállított nezetközi elővételi jegyet. Gyönyörűen számítógéppel nyomtatott jegy. Nalunk legjobb tudásom szerint kézzel írják, én lennék a legboldogabb ha megcáfolnátok.
Carnivora 16:12:36

Értem én hogy te miröl beszélsz. Naponta vagyok kapcsolatban hozzád hasonlókkal.
Carnivora 2007.11.16. 16:15:28
Igaz, elég gáz a járműpark. Nyugaton kiselejtezett vagonokat újítanak fel IC vagonokká.
más, de ha az az indok, hogy kevesen utaznak, nem értem mit vártak amikor k.rvára feleemelték a viteldíjat. Persze, hogy kevesen utaznak, ha még kocsival is olcsóbb.
Te vagy megnemértett adócsaló Feri vagy adócsaló Jancsi tanácsadócégének tulaja? :D
Kedves Lófasz Hadnagy,

kösz a kultúrát, most már tudom, mi az. A villamosokról te biztos überokos vagy, mért nem te gyártod őket? A lényeg, hogy beszólhass, jaj, te szegény... Szar lehet Lófasz Hadnagynak lenni, de örülök, hogy nem én vagyok te. Mert akkor nyalogathatnám a bal herémet, az pedig nem lenne csekély teljesítmény...

Így marad magadnak a Combinoba épített here, nyalogassad, én addig nem érek föl, sajnos, tudod, kisfiú vagyok, és még mindig nem bírom megérteni, hogy az érdemi kérdésekre: miért olyan a jegy, amilyen, ill. Demszky nyalogassa a tiédet, miért nem bírsz válaszolni, te, óh, Kinyilatkoztatás Fénylő Valaga.

Most tényleg megyek fogat mosni, ilyen kultúrált párbeszélés után kényszer ez, tudod, mert vannak, akik az itteni vitatkozást nem a virtuális 3cm-s pötsük más szájába tolására akarják felhasználni.

Lófasz...

Ugyan kérem, álmodik a nyomor. Mikroba-szaporítószerv, möszjő. Amőbakuki.

Ágyő!
Na ácsi.

malacka69, nem kötelező elolvasni. Úgyis vár a 100holdas pagony szexklub. :-)

Ismerek EVA-st, sőt, családom tagjai is azok. Erről nem írtam, és nem is vetettem, kevertem össze az EVA-t az adócsalással.

Akkor tisztázzunk egy kicsit a feketén. Mármint a gazdaságon, meg a korrupción. Ugyanis itt szokás szerint keverednek a fogalmak, ráadásul zsigerből nyilaz mindenki.

Feketegazdaság =! korrupció. Kéretik a kettőt nem szinoním értelemben használni. Az adózás és a feketegazdaság kapcsolata erős, azonban ami nem teljesen az átlagos adózási szokás szerint alakul, az attól még nem korrupt, nem feltétlenül a feketegazdaság része.

Adózási technikáknál, mármint amikor a "nosza fizessünk be mindent" hozzáálláson a cég túllépett, az adócsalás nem az egyetlen fázis. Ma Magyarországon, ha valaki nem "normál" adófizető, az rögtön adócsaló. Ilyen a gondolkodásmód, a köznyelv, a TUDÁS.
Alapvetően adóalany esetén teljesen normális, legális és etikus eljárás az adótervezés. Kérem szépen, az EVA tulajdonképpen ilyen, a létező és adott adózási jogszabályoknak megfelelően az alany adózási formát, technikát választ. Nem adócsalás, nem a feketegazdaság része. Még nem is adóelkerülés. Technikailag ez arról szól, hogy az adóalany (és/vagy könyvelője, ügyvédje) számára pénzben, időben, akármiben kedvezőbb formában adózik. Az adott ország területén (tehát Mo-n.), itteni szabályok szerint, itteni pénzben.

A másik, kicsit már neccesebb módszer, az adóelkerülés vagy adókikerülés. Ez még törvényes, inkább etikailag, erkölcsileg megkérdőjelezhető módszer. Ilyen, amikor mondjuk a székhelyünket áthelyezzük Burundiba, és bár 100%-osan itt működünk, de bizonyos jogszabályok és ezek hézagjai miatt TÖRVÉNYESEN megvalósítható. (A két elnevezést gyakran "keverik", sokszor szinoním módon használják, néha a kikerülést negatívabb, már törvénytelen módszerként emlegetve.) A cél itt igazából az, hogy ne, vagy kevesebb adót kelljen fizetni.

Végső módszer az ún. adócsalás. Ilyen az, amikor a fodrász bizony nem ad számlát arról, Neked 2/3-ad áron hajat vágott, amikor az építkezésen román gyerek és a saját drogdíler tolja zsebpénzért a betonostalicskát. Ma egyszerűen a beton még az anyagnál is jobb biznisz. Egyszerűen arról van szó, hogy lócsöcs az állam markába, nem pénz. Sőt, nem is kötjük az orrára, hogy itt valami adózás alapjául szolgáló esemény történt volna.

A nehézség ebben a 3 fázisban az, hogy gyakran nehéz őket megkülönböztetni. Jogi, közgazdasági és ADÓZÁSI szakértelem szükséges hozzá. (No meg stabil adóügyi jogszabályok.)
Másik része a dolognak viszont az, hogy ezek a technikák annál szofisztikáltabbak, minél fejlettebb az adózási környezet, az adóhatóság és maguk az adózók. Ez folyamatos fejlődés kérdése.

A személyeskedő kérdésekre a válasz:
nawa: a fodrászkodást már elk*rtam. Nem kicsit, nagyon. Másrészt az ilyen helyzeteken, amit leírtál: az adócsalás mellett van másik megoldás. Jó minőségben és gyorsan kell dolgozni. Egyre jobban. Bizony sok fodrászhoz azért járnak emberek, mert ügyesek/gyorsak/közel vannak/egyéb előnnyel bírnak. Ez is a piac és a verseny része. Ahogy az adott adószint. Az egésznél azt kell megérteni, hogy a versenytárs fodrászra is ugyanazon szabályok érvényesek. Az, hogy ő csal, lop, hazudik, azzal kellene járjon, hogy a piacról távozik. A résztvevők és a hatóság segítségével. Nem, itthon az van, hogy akkor mindenki rámutogat, hogy mert Ő így, ezért mi is így. Ez a normális.

bbenoe: felőlem evásként jól is érezheted magad. Sőt, ha úgy gondolod, hogy piaci versenyre fogható módon érdemes adót csalni, tegyél úgy. Ellenben nem ér visítani, amikor kimegy APEH és elviszi a kecskéidet. OK? Legalábbis azzal majd ne érvelj, hogy nem tudtad, mit teszel. Ellenben az erkölcsi győzelem ízét érezheted a szádban. Meg valami másét is.

"Olyan helyen dolgozol, ahol van tényleges verseny?
Gondolom, alkalmazott vagy, és az adóelkerülés nem a te feladatod, hanem a fönöködé, vagy a könyvelőé. Ha jó cégnél dolgozol, és jó a fizetésed is, akkor a főnököd, vagy a cég könyvelője jól dolgozik az adóelkerülés témakörében is. Másképp nem megy.
Aki betartja a szabályokat, az olyan versenyhátrányba kerül, hogy tönkremegy."
Olyan helyen dolgozom, ahol verseny van. Nem éppen tisztességes, de nem ilyen piszlicsáré "most nem jelentem be Józsit" szinten, hanem inkább az a "átkúrom a fejed a palánkon 2 milliárddal", "leszopom az államot felszámolás-csőd címén 15 milliárddal", stb.
Az adóelkerülésről írtam. Nem adócsalás. Egyébként esetemben inkább az adótervezés kerülhet szóba, főleg azért, mert az fehérebb és illatosabb is egyben. :-) Azért biztos, ami biztos, van könyvelő is. A főnök meg nem adóelkerüléssel van elfoglalva, mert tök hülye e témában, viszont a fizumat meg nem emeli az egekbe. Figyelembe véve azt, hogy mennyit firkálok ide, ez valahol elfogadható és normális cselekedet. :-)
Az a szitu a mi "piacunkon", hogy itt nem az adóügyi, tb jogszabályok betartása, be nem tartása problémás. (Mármint piacszinten. Itt is vállalkozó mindenki, csak többség erőteljesen szabályosan és legálisan. Mert kénytelen.) Esetleg a kivitelezéseket végző alvállalkozók esetén; de bevallom, ott sem jellemző. Itt a bilinek az a vége van, ahol a pénz szarosabbik fele van. Mi nyalogatjuk, mások meg elviszik, elköltik. Itt a versenyhátrányt bizony a jó öreg korrupciónak hívott "valami" okozza. Mutyi, kapcsolatok, haverság, stb. Tovább is van, mondjam még? :-D
daito 2007.11.16. 16:23:17

Igen ebben sok igazság leledzik én nem tehetem meg, hogy becsületesen adózzak mivel a megrendelő felé az elvárt minőséget stb. ( fuxos debil kedvéért ) biztosítanom kell viszont a megrendelő az elvégzett munkáért nem fizet annyit, amennyiből még az állambácsinak is teljes egészében lekellene tejelni kb. ma Magyarországon, hogy egy milkát keressen egy cég 1.5-öt az államnak kell becsengetni ami képtelenség a mai körülmények között. Viszont mivel mindenki huncutkodik a multi ehez asszisztál sőt az érdeke is, mert így az általa megrendelt szolgáltatás árait alacsonyan tarthatja az állam sem nagyon ugrál, mert még pl. a másfél helyett 1 milkát így is bezsebeli ...

A legnagyobb vicc az, amikor nyomják a dumákat, hogy nincs elég mérnök stb. edzőcimbora a BOSCH-nál mérnökösködik szép bruttót kap az tény csak annak a fele sem marad zsebben az pedig már kevésbbé szép, így lép el a francba pár év szakmai gyakorlat után nyugatabbra ... -
daito 2007.11.16. 16:23:17

Szigorúan basszarintsák meg az adócsalókat pl. cég felszámolás gyorsított eljárásban börtön stb. viszont előtte a mai terheket fele szintre kellene csökkenteni, akkor mindjárt nyugodtan aludhatna az ember bejelenthetné normális bérre a népeket felvehetné akire szükség van még stb. ma ez sajnos képtelenség ebben a rendszerben.
"Nekem rohadt demagóg az a duma, hogy 1200 km szárnyvonal felszámolásával, 25 bakterház bezárásával és 20 masiniszta és u.annyi jegykezelő bérének leépítéséval majmost kurvára nyereséges lesz itt minden."

Bocs, de a vonatot a 20 masiniszta és u.annyi jegykezelő tolja? Szén vagy mi már nem kell bele? Javítani sem kell? ... Mosni úgyse mossák, szóval nem sotrolom :)
Azért fajlagosan drága lehet fenntartani egy vonatot, ha nem sokan utaznak rajta, vagy tévedek?

Hogy a masiniszta bácsit nem lehet elhelyezni másová, mert 55 éves és máshoz nem ért, hát ebben megintcsak a piac diktál, nem?
daito 2007.11.16. 16:23:17

Félreérted.
Nem a fodrászkodás a lényeg.
Nem is a milliárdok.
Nem is a piszlicsáré ügyek.
Elvi kérdés:
Mit teszel ha a konkurenciád olyan áron viszi el a munkát, amilyen áron te tisztességesen adózva nem tudod elvállalni?
A multik megtehetik, hogy bejelentik a melósokat, mert hatalmas adókedvezményeket kapnak, és meg tudják fizetni a legjobb ügyvédeket,könyvelőket, könyvvizsgálókat, akik segítenek elkerülni az egyébként kedvezményes adókat.
Egy egyszerű vállakozó ezt nem tudja megtenni.
Ő csak simán feketén dolgozik!

A multik megtehetik, hogy bejelentik a melósokat, mert hatalmas adókedvezményeket kapnak, és meg tudják fizetni a legjobb ügyvédeket,könyvelőket, könyvvizsgálókat, akik segítenek elkerülni az egyébként kedvezményes adókat.
Egy egyszerű vállakozó ezt nem tudja megtenni.
Ő csak simán feketén dolgozik!

Figyi Fuxos!
Ha "Semmilyen támogatás ne legyen. Aki nem tudja magának megengedni az utazást, az maradjon ott ahol van.", akkor aki nem tudja megengedni magának a szívtranszplantációt (tudod, kb.2 hete kapott új szívet egy kisfiú, mert különben meghalt volna) az dögöljön meg.
Szerinted ez így lenne helyes ugye? Mert ugye nehogymár a mi tb. befizetéseinkből fizessék mások műtétjeit.
--
borboja 2007.11.16. 16:50:00
--

Azért a kettő nem ugyanaz, nomeg nálunk biztosításnak csúfolt valami néven fut az egészségbiztosítás.

De azért az is jó lenne, ha nem az lenne az erény, hogy nem tud biztosítást fizetni, mert szegény.

Utazni meg tényleg akkor utazzon, ha van rá pénze. Pl. én sem vágyom az űrbe, pedig msot már oda is lehet utazni, csak pénz kérdése.

Ez a szegény-erény dolog egy nagyon jó kérdés, de van egy masik oldala is: miért jár Esztergomba Szlovákiából a munkások egy jelentős része? Itthon nincs munkaerő????
n_a 2007.11.16. 14:04:02

Inkább fizetném egyszer a leépített vasutasok segélyeit és átképzését, mint évről-évre az alibi munkájukat. Az ország pont azért tart itt, mivel az emberek nem értik, hogy a saját sorsukért elsősorban maguk felelősek. Az ország nyugati felél legalábbis bőven lenne munka, csak kényelmesebb siránkozni és segélyt felvenni. Hogy van az, hogy a szlovákiai és romániai magyarok közül sokan vállalják a több száz km-es ingázást + munkásszállást, míg a magyar ember 30-40 km távolságtól is már sír? Amíg kb 1 millió ember feladata, hogy 10-et eltartson addíg itt nem lesz sosem jobb (függetlenül attól, hogy kinek a kezében a gyeplő).


n_a 2007.11.16. 14:07:41

Ez nem Stockholm szindróma. A vasutnál irdatlan sokan dolgoznak, rendet kellene ott tenni. Valaki már írta, hogy nem a szárnyvonalak bezárásával kellene kezdeni, hanem tízezresével kellene elbocsájtani az irodistákat. Persze ha ez meglenne akkor sem lenne elkerülhetetlen a gyér forgalmú szárnyvonalak bezárása.
rebondo 2007.11.16. 14:11:35

Sok multi ugyan nem fizet iparűzési vagy társasági adót, de azt ne felejtsd el, hogy az alkalmazottaik rendesen be vannak jelentve, és utána bizony komoly TB-t és SZJA-t fizetnek (tehát valahol mégis adóznak). Aki abszolút nem fizetnek adót azok pl. az agyonkedvezményezett mezőgazdasági őstermelők.
raczpeter 2007.11.16. 14:29:44

A fejlettebb országokban már jó régóta tendencia, hogy a szolgáltatás jelentősen növekszik a GDP-n belül. Lehetne persze termelni is, de a gyári munkásnak nem lehetne 30-40 kHUF-nál többet adni. Miért? Mivek Kínában még ennyit sem keresnek, és velük kell versenyeznünk.
" nawa 2007.11.16. 16:49:26
A multik megtehetik, hogy bejelentik a melósokat..."

Maximum minimálbérre. A többi feketén megy ott is zsebbe.
kadarnepe

Francokat vannak bejelentve! Tökéletesen elsajátították már a M.o.-on szokásos "versenyfeltételeket".
(persze, akinek nem inge....)

Működő üzleti terv, világos jövőkép, fejlesztési elképzelések nélkül félő, hogy a vagdosás nem fogja rendbehozni a vasútat. A veszteség is ugyanannyi maradhat, legfeljebb majd másra pazarolják a pénzt. Ez persze nem jelenti, hogy az értelmetlen szárnyvonalaknak meg kellene maradni. Inkább azt, hogy elő kellene rukkolni valami tervvel.
"elő kellene rukkolni valami tervvel"

hát ja, és épp ezért jó ötlet a régiókat / helyhatóságokat bevonni, mert ők esetleg tudják, merre érdemes mozdulni, mik a lehetőségek, amit a kormány/máv igazgatóság nem lát onnan, ahonnan nézi. viszont ha a helyhatóság a saját pénzével veri a csalánt, akkor tök értelmetlen dolgokra se fog talán pazarolni.

na ezt sikerült elbaszni ezzel a módszerrel, hogy nesze vasútvonal, döntsd el egy hét alatt, akarod-e.
Én azt nem értem ebben a kérdésben, hogy miért kell erről vitázni ? Egy nem állami kézben lévő szállítmányozó cégnél még az ügyintéző titkárnő is ki tudja 3 másodperc alatt számítani (akár) fejben, hogy A pontból B pontba érdemes-e a cégnek egy adott fuvart adott bevételért elvégezni. Ezt a MÁV dolgozók nem látják át ? Itt nincs mérlegelésnek helye, ugye számok azok makacs tények oda kell tolni a minuszos végeredményű excel táblát a sztrájkolók orra alá és vége a vitának.
droid 2007.11.16. 17:35:09

Igen jó nevet választottál ;) tudod ez a tömegközlekedés mindenhol veszteséges, tehát gyakorlati logikád alapján az egész belehetne szüntetni ...
Corry 2007.11.16. 16:56:05

Logikus ezek szerint zárjuk be a falusi iskolákat viszont a büdös kölök ne járjon be a városiba, ha nincsen pénze mer az luxus. Jó emberek vagytok ...

Megszűnik a havibérlet és csak 30 napos bérletet lehet majd vásárolni, valamint az éjszakai járatokon pedig 30 százalékkal drágább lesz a jegy a rendes menetjegynél - a többi között ezt tartalmazza a BKV tarifareformja.
-

Ez is elég vicces Magyarországon ma minden egyszerű áremelést reformnak mernek nevezni ...
Ja, Carnivora, és ezt mindig a "független szakértők" szokták mondani...
Carnivora 2007.11.16. 17:38:39

Kivéve azokon a vonalakon amiket kiadott alvállalkozásba a Volán és a Máv. Van Gyesev is érdekes módon és mindenhol a vállalkozók akik birtokolják az eszközöket és üzemeltetik a rendszert ,magántőkéből profitot termelnek tömegközlekedési útvonalakon. (De az igaz, hogy ezeken a cégeken át egyetlen kormány sem tudja keresztül pisálni az évi több milliárdos párt pénzét és mesterséges munkahelyteremtésre sem alkalmassak, hogy a statisztika jól mutasson.)
Na a sok faszkalap demagóg kommentező miatt kénytelen voltam regisztrálni, mert felment a vérnyomásom, és most alpári szöveggel csökkentem.

1. A vonalakon csak a személyforgalmat szüneteletetik, ezért a pályát és az indítószemélyzetet megtartják ott, ahol van teherforgalom. Tehát a pályán töredékét sem spórolja a MÁV a lehetségesnek, viszont biztos, hogy nem lesz jegybevétele az adott vonalakon, amiből eddig részben (igaz csak kis részben) fedezni lehetett a személyszállítás költségeit.

2. A jegyvizsgáló személyzet átkerül más vonalakra, mivel a MÁV éppen szigorítja az ellenőrzést. Ezen egy fillér spór nem lesz.

3. A jegyvizsgálók változó vezénylése miatt előállhat az a helyzet, hogy a megszüntetett vonalról busszal megy dolgozni és MÁV költségen száll meg a jegyvizsgáló. Sőt. Ez lesz a helyzet.
Erre elmegy az a pénz, amit megspórolnak a személyszállítás egyéb költségein (Bz karbantartás, tankolás sat).

4. Ha maradt volna pénz a járatok szüneteltetésén megspóroltból az elmegy azoknak az embereknek a munkanélküli segélyére, akik a vonalbezárások miatt nem tudnak bejárni dolgozni.

5. Az eddigi tapasztalat az, hogy a menetrend nagyban befolyásolja az utasszámot. Erre konkrét példa a Békés -Murony vonal. 3 év alatt a menetrend karbantartásával elérte a MÁV, hogy ne legyen utas. A vonal eredetileg a békésieket szolgálta ki. A Békésről a Lőkösháza - Budapest vonal felé közlekedők utaztak vele, és 2-3 ember, akik tényleg csak a két város közti távot utazták. A menetrend karbantartásával elérte a MÁV, hogy gyorsabb lett bebuszozni Békéscsabára és ott felszállni az említett fővonalra, ezért nem maradt csak a fent már említett 2-3 ember. Na így már persze "megérte bezárni". Más példa ugyanabban a témában: Az elővárosi vonalak egy részén komoly tervező munkával alakított ki a MÁV egy olyan menetrendet, ami jó az utasoknak. A jobb menetrend miatt megnőtt az utasszám.

Az átszervezés egy hozzám hasonló kivülálló számára is nyivánvalóan pénzbe kerül és kibasz pérszézezer emberrel.

A MÁV ilyen demagóg érveken alapuló, dilettáns átszervezésében minden nyitott szemű ember meglátja, hogy ez csak akkor éri meg, ha van mögötte mutyi.

Aki pedig védi Kóka balfaszságát az vagy anyagilag érdekelt (ágent provokatőr (ez nem áll távol a hatalmon levő oligarchiától)), vagy nem ebben az országban él. Esetleg apuci eltartja és nem nézett még szembe a magyar valósággal.

Viktor
A MÁV Zrt.-nek nincs több tízezer felesleges irodistája, kedves szakértők. Az alkalmazottak létszáma kb. 34000-38000 fő, ebből kb. 16000 a termelést végző dolgozó, és kb. 18000 (!) az irodista. Összevetésként a Deutsche Bahn-nál a 229000 alkalmazottból 59000 irodista van.
Gondolom többekben felmerül a kérdés, hogy ha már ekkora sasszem vagyok, hogy megláttam a mutyi törvényszerű jelenlétét, akkor mégis mi a fasz lehet az, ami a "köcsög Kókának" megéri a személyszállítás szünetetletésében.

1. Azok, akik eddig vonattal mentek autóba kényszerülnek, erre költik majd azt a pénzt, amit másra is elkölthetnének. De inkább eladósodnak. Jó sokan.

2. Aki vonattal ment autóbuszba kényszerül.

3. Aki vonattal ment, végre otthon marad és kussol a seggén. Nem jár Pestre tüntetni (például), nem nézi meg a nagymamát, unokát, nem ápol családi kapcsolatot. Itt százezrekről van szó, akiknek szar lesz. Van aki annyira seggfej, hogy erre veri. Kókáról simán feltételezek ilyet. Vagy az elmeorvosi kezelés alatt álló főnökéről. A Feriről.

4. Az emberek több pénzt költenek, kevesebb jut arra, hogy a saját életüket építsék, esetleg még el is adósodnak.

5. A több költés miatt nagyobb lesz a GDP, tehát lehet több hitelt felvenni. (hiszen az unió a GDP arányában szankcionálja, vagy nézi el az államháztartási hiány mértékét) Ismét ne felejtsük el, hogy itt több százezer aktív (tanuló, vagy dolgozó) ember érintett.

6. A vasútról a közutakra szorult embereknek autópálya és benzin kell. Az autópályapénzeket itt lenyúlják (Lásd T.W.A. Ezek lopnak című írását) a MOL-t meg nagyon szeretik (Lásd az unió felhorgadását a lex MOL-lal kapcsolatban).

7. Ez nem összesküvés elmélet. Nincs semmi titok a dolog mögött. A történet jól dokumentált, újságcikkekből és egyéb dokuntumokból nyomon követhető.
Ez összesküvés gyakorlat.

8. Látható a fentiekből, hogy azonkívül, hogy egy pár elmebeteg kormánytag verheti arra, hogy kibaszott pár emberrel, még a pénzük is több lesz.

És ez még mindig csak egy kivülálló, gondolkodó, de csak egyes részletekre rálátással rendelkező ember véleménye volt.

Ui. Nem tudom, említettem-e, hogy Gyurcsány skizofrénia miatt kezelés alatt áll.

Viktor
nawa

Nem értem félre. Tudom, hogy elvi kérdés.

"Mit teszel ha a konkurenciád olyan áron viszi el a munkát, amilyen áron te tisztességesen adózva nem tudod elvállalni?"

Gyakorlati válaszom van rá: akkor már semmit.
Ha előtte vagyok, és fodrász: akkor mint átlagmagyar: alámegyek árban, aztán játszom.
Mivel nem fodrász vagyok, azt mondom, hogy próbálkozni kell valami mással. Értem én, hogy versenyeszköz az adód be nem vallása: de azt értsétek meg, hogy rövid távú. Mind a verseny, mind a vállalkozás, mind az állam szempontjából. Az gáz, amikor CSAK az adócsalás segít. Nemcsak az össznépi és piaci helyzet gázos. Akkor ott az illető sem csinál mindent jól.

A mi piacunkon ez az áron aluli ajánlattétel tipikus. Ezek következménye a pótmunka, késedelmes - hibás teljesítés, garanciális problémák, jogi viták, stb. Szerinted miért van az, hogy ma idehaza amibe az állam önállóan vagy valakit megbízva belefog, az lassan-sosem fejeződik be? Vagy nem képesek szépen megcsinálni? Vagy a végén kiderül, hogy fele ennyiből is kijött volna az?
Könnyű ezt a nagy terhekre fogni. Azonban érdekes jelenség, hogy idehaza (is) nagy divat a zsidózás; ellenben mindenki minden dolgon fogni akar 10-20%-ot, mindenki a normális ár felét-háromnegyedét (sem) akarja fizetni és mindenre fele annyi időt szán, amennyit kell.

Idehaza a mennyiség állandó felemlegetésén már továbbléptünk. Egy ideje az ár, az olcsóbb a legfőbb szempont. Lassan ideje volna a minőség kérdését előtérbe helyezni.
Ja azt elfelejtettem, hogy aki eladósodott, az nem megy tüntetni, nem sztrájkol, hanem ül a seggén, hogy nehogy valami baj legyen, nehogy kirúgják, nehogy a bank elárverezze a házát, és mehessen koldulni.

Aki eladósodott az be van szarva, lapít, és tartja a száját. Nem megy tüntetni, nem áll ki a jogaiért.

Az is megérne egy misét, hogy ez a félelem milyen összefüggésben áll azzal, hogy 17 év alatt egyetlen kormány sem hozott hatékony intézkedést a hajléktalanok problémáinak enyhítésére.

"Rogán Toncsi" is csak arra képes, hogy a cigicikkel együtt kisöpörje a hajléktalan embereket. Mert annak a faszcsimbóknak sem jelent többet egy hajléktalan ember egy cigicsikknél.

Viktor
asdf: (első hsz-edre) Kár a gőzért, a "független szakértők" mindig mindent jobban tudnak. Most majd megtudod...
asdf.asdf
Amit említettél, azt onnan tudod, hogy közös orvosotok van? :-)
daito:

Nem pont onnan. Ennek is volt sajtónyilvánossága. Volt kérdés is a miniszterelnöknk felé, hogy akkor most hogy is van ez. Volt válasz is, miszerint Orbán dettó.

Sajnos nem jegyzem meg, mit hol olvastam.

Vitkor
Nem tudom feltűnt-e, hogy, ha ideges vagyok néha elgépelek ezt-azt. Például a nevemet.

Viktor
asdf.asdf 2007.11.16. 18:14:55

Szerinted nem érthető álláspont az, hogy ha már az állam tulajdonos (tehát mindannyiunk nevében üzemeltet és finanszíroz) egy személy szállítási céget akkor az profitot termeljen és ne ellenőrizhetetlen, gyanús évi több tízmilliárdos veszteséget ?

Szerintem sokkal nagyobb erkölcstelenség és szűk látókörűség a közös tulajdonunkat veszteségesen üzemeltetni mint racionalizálni a működést és a saját lábára állítani a céget.
Itt nálunk, Kalocsán is felfüggesztették a személyszállítást. A kutyának nem hiányzik (a helyi turbomagyarokon kívül), a busszal gyorsabb, ad absurdum kényelmesebb is. Konkértan tudom, hogy a MÁV egy Kalocsa-Kiskőrös járaton kb 40.000HUF-ot vesztett. Akkor miért is tartsák fenn a továbbiakban? Persze a vonalbezárásnak csak akkor van értelme, ha tudják más módon biztosítani az adott útvonalon a tömegközlekedést. Uff.
droid:

Nem szóltam egy szót sem a racionalizálás lehetőségéről. Mindössze rávilágítottam arra, hogy ami most tervben van az, ha megvalósul viszi a pénzt. Nem állítja saját lábára a MÁV-ot, hanem megoldandó problémát generál.
Nem teszi olcsóbbá, racionálissá a MÁV-ot.

Ha már a racionalizálás és a saját lábra állítás szóba került: Azokra szükség van. Vannak is példák a hozzászólásaimban arra, hogy itt-ott voltak kezdeményezések ezen a téren.

Összköltségét tekintve továbbra is többe kerül 10millió embernek, ha a vasút helyett közótra terelik a forgalmat.

Mennyit kapsz a provokációért? Esetleg magad is vered a faszt, ha jó sok emberrel basznak ki semmiért? Pótcselekvésből. Saját zsebre.

immortalis: Való igaz, hogy a busz néha olcsóbb. Szeghalom - Békéscsaba viszonylatban ugyanez a helyzet. De például Szeged - Békéscsaba viszonylatban az IP is olcsóbb, mint a busz. Gyorsabb és kényelmesebb is. Határozottan rossz érzés, ha az ember egy 3 órás, szűk helyen töltött úton csak Orosházán és Hódmezővásárhelyen szállhat le pisilni, ott is csak úgy jut piszoárhoz, ha bekéreckedik a kocsmai budiba a buszmegálló mellett. Szarni nincs is idő a busz kiállása alatt. Ehhez képest vonaton (IP-n) légkondi van, kenyelmes, és ha mákom van a budi is tiszta. De semmivel se koszosabb, mint a kocsmában.

Már csak az az érdekes, hogy két provokátornak 5 perc alatt sikerült reagálni (droid persze gyorsabb volt, biztos megkapja érte a prémiumát), aztán 20 percig senki nem szólt hozzá. Talán most más lesz az arány.

Persze mindenkinek joga van azt hinni, hogy a személyszállítás szüneteltetése a magyarok 99%-ának jó üzlet. A tények aznoban mást mondanak, és ez kellene, hogy legyen a lényeg.

Ígérem, ha lesz egy értelmes reform, akkor magam is kiállok a kormány mellett. Bármilyen kormány mellett. A mutyi nem értelmes reform. A mutyi az lopás.

Viktor
droid 2007.11.16. 17:56:02


Ezek is abból termelnek rpofitot, hogy állambácsi fizet nekik érte, és minimálbérért alkalmazzák pl. a sofőrt ;)
Carnivora, amit írsz, szigorúan nézve igaz. Az adócsalóknak pörköljenek oda, a tehercsökkentés viszont kétélű dolog. Van rá 10 forintom, ha felére csökkentenék a terheket, akkor sem áramlana az újonnan bejelentett emberek tömege. Lenne sok újabb legális munkavállaló, de nem lenne akkora Kánaán. Ugyanis a tehercsökkentés biztos együtt járna egy minimálbér-átlagfizetés növekedés igénnyel. Gondold meg, most van egy széles réteg, aki minimálbérre van bejelentve. Ha csökkenne a terhe, akkor szépen a munkaáltató lenyelné azt. Csökkentené a veszteségét, növelné a bevételét. Persze újabb embereket venne fel. Talán. Közben a munkavállaló is igényelné, hogy "Józsi, idáig oké, hogy 60-ra voltam bejelentve, de mostmár lehetne ez 80-100?" Az a baj, hogy ez a "csökkentsük a terheket a felére, és 2x annyian fognak majd legálisan dolgozni" elmélet itt így nem állja meg a helyét. Egy lenne a biztos. A munkavállalók után bejövő adóbevételek a felére esnének. Számszerűsítve ez kb. úgy néz ki, ha a 3 millió nem állami munkavállaló átlagosan 100 ezer nettó forintot keres (ezek egyszerűsítések, a számolás miatt), akkor utánuk havonta 300 milliárd forintnyi adó kerül a rendszerbe. Ez éves szinten ugye 3600 milliárd forint, ami ha azt nézzük, hogy az állami költségvetés 2007-re irányzott fő bevételi összege 6587 milliárd forint, akkor elgondolkodtató. Ergo, kb. az éves bevétel negyedét jelentené egy közteher-felezés. Érted már, miért nem lehet?
Ezen a téren ilyen 0,5-1%-os csökkentések jöhetnek szóba, ennél nagyságrendileg nagyobb nem. Igazából ezt is kb. 1999-2003 között tehettük (volna) meg. Minden évben egy kicsit. Ezzel a nagyon egyszerű számítás alapján, ha 1%-os munkavállalói-munkáltatói tehercsökkenés lenne, ahhoz kicsit több, mint 30 000 új állásnak kéne születnie, hogy ugyanazat a bevételi szintet elérjük.
S elnézést, ez még mindig alacsony teherváltozás. Tippem szerint (ehhez jófajta modell volna szükséges), kb 5-10% dobná már fel a munkáltatói oldalt, az meg ugye 150-300 ezer új, bejelentett munkavállaló. S ekkor még nincs minimál-, átlagbér emelkedés.

(Ergo, mai bevételi szintet fele ekkora közterhekkel 2x ennyi munkavállaló dobná össze. Persze ekkor már számolni kell ugye újabb cégek sokaságával, egyéb bevételi források is emelkednének. Feltehetőleg elég volna a vágyálomként megfogalmazott 6 millió bejelentett munkavállaló, csakhát mi a rákot csinál itt még +2millió dolgozó? Gondolom azt, amit ma, csak legálisan.)

Technikailag végrehajtható, az kellene hozzá, hogy a lehető legrövidebb idő alatt mindenki feketén dolgozó embert bejelentsenek. Azonban ez akkoris az első év költségvetésében újabb -2000 milliárd forint hiányt jelente. (A mostani 1000-rel együtt lenne 3000 milliárd.)
Csakhát a feketemunka legálissá válása egyáltalán nem biztos. Míg a halál és az adók igen. Meg az is, hogy ezek lopnak.
Dussel,

"Bocs, de a vonatot a 20 masiniszta és u.annyi jegykezelő tolja? Szén vagy mi már nem kell bele? Javítani sem kell? ... Mosni úgyse mossák, szóval nem sotrolom :)
Azért fajlagosan drága lehet fenntartani egy vonatot, ha nem sokan utaznak rajta, vagy tévedek?"

Attól, hogy a szárnyakat bevonják, még nem viszik a dízelt a MÉH-telepre... erre gondoltál-e?

p.
Már nagyon régóta a téma, hogy mit lehetne kezdeni a MÁV-val. Aktuálisan: Persze, nincs olyan éppeszű ember, aki ha tudja magáról, hogy ki fogják rakni, ne próbálna ellenkezni. De a milliós fizetések és juttatások a felsővezetésben, alatta a tök felesleges (tisztára MTV!!!) emberek (irgalmatlan pénzt visznek el) nem tarthatók. Ahogy a kihasználatlan vonalak sem. Oda kisbusz kell, icipici, de rendszeresen, legalább a nagyvárosok felé, ahogy írtad. A síneket pedig FEL KELL SZEDNI!!! Nincs olyan, hogy valamit "szüneteteltetünk", hátha még jó lesz egyszer, közben meg úgyis tudjuk, hogy elhordják a fém- és csigagyűjtő polgártársak. Ennyi helyre, ilyen hosszban durva pénzkidobás a rendszeres "járőrörzés" - és akkor mire jó ez a "spórolás"?

Apropó MÁV.
Eleve, őszintén: Mi az, hogy Zrt.? Miért Zártkörű Részvénytársaság egy állami közszolgáltató? Talán nem Kht.-nak kellene lennie a MÁV Cargonak és a MÁV Személyszállítónak, a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak? Elvégre közfeladatot lát el. Mi az, hogy részvénytársaság egy állami cég? Közhasznú Társaság. Vagy "közfeladatot ellátó társaság".

Szerinted miért Zrt. az összes állami cég, Árpád?
"A szakszervezeti vezetők pénzt kapnak a MÁV-tól, ami ugye nonszensz, hiszen hogyan képviselhetnék így a dolgozók érdekeit, ha nem függetlenek. Ez az egész csak parasztvakítás a szakszervezeti vezetők részéről a dolgozók felé."

Erről jut eszembe...a postás ügyről hallott valaki? Már, ha "ügy" egyáltalán.

Postás rokonom múltkoriban orvoshoz ment, ahol a biztosításával zaklatták. Mondta, hogy jó ideje van munkaviszonya, de kiderült, hogy tb-je nincs rendezve. Aztán ott helyben megjegyezték, mikor kiderült, hogy postás, hogy több postás dolgozó is hasonló cipőben jár, de megnyugtatták, hogy intézkednek már az ügyben. Mintha a posta nem fizetné utánuk a tb-t rendesen.

Ott egyébként a szakszervezetisek hasonlón nyilatkoztak, hogy nem nagyon akarják piszkálni a munkaadójukat.

Szóval erről tud vki valamit? Én nem nagyon találtam. Persze, lehet csak adminisztrációs hiba.

A cikkhez csak annyit, hogy örülök neki, hogy nem vagyok rákényszerülve, hogy utazzak. Mondjuk pénzem sincs rá, és nem fizetek igénytelen szolgáltatásért. Azért kíváncsi vagyok, hogy ezzel a lépéssel tényleg spórolnak, és javul-e a színvonal...
Thomas és Dízel 10 a legnagyobb király!

De mit fog szólni a sztrájkhoz a Kövér Ellenőr?

Azt fogja mondani: "Nem vagytok hasznosak! Fennakadást és késést okoztatok!"
A MÁV utazásnak kb. 65%-át fizeti az állam (vagyis te az adódból), a többit kell az utasnak kiperkálni a jegyárral.
A BKV esetében 60%-ot fizet az adófizető, 40-et az utas.
A tanuló és a nyugdíjasjegy ennél mégnagyobb a támogatás.

(Ha már szóba jött: az operajegynél 30% körül fizet a néző, a többit te.)


Ezeket a szolgáltatásokat más európai országban is finanszírozza az állam, legfeljebb kisebb mértékben. Kb. fele-fele alapon. Más kérdés, hogy ott működik némi adótudatosság és nem csak azok hangoskodnak, akiktől elveszik a kihasznalatlan vonatot vagy buszjáratot, hanem azok is, akik nem akarják a kihasználatlan szolgáltatást finanszírozni. Nálunk - legalábbis a publicisták között - ebbe a körbe szinte csak Tóta w. és Seres tartozik. amerikában ők lennének a többség hangja.
Kedves Mindenki!
Remek aktivitást produkáltatok amíg nem voltam.
Na ugye azt már hallottuk itten, hogy tőlünk nyugatabbra fejlesztik a vasutat, bizony így van. A kóka mester azonban jobb szeret keletre utazgatni korea, kína, biztos a taoista szexet tanulgatja a kis barátnőjével.
Sokat hallom itt a reform szót, ami nálunk annyit jelent, hogy bezárunk, leépítünk, stb. Pedig a reformkorban amire a Feri is felnéz hiszen otthon már a régi nagy reformerekhez hasonlítja magát. A reform építkezést jelentett, új dolgok létrehozását. Itt új dolgot legfeljebb a kóka hoz létre, némi fekete munkával, de azt se a köz javára.
Szóval a reform az nem csak annyiból áll, hogy leépítünk.
Ha például valaki fel akar turbózni egy foci csapatot akkor nem azzal kezdi, hogy bezárja a stadiont mert veszteséges, hanem kurva sok pénzért jó játékosokat, és edzőket vásárol fejleszti az infrastrutúrát, stb. Igaz kirúgja a régi focistákat, de helyettük jobbakat vesz fel több pénzért, és utána bizony követel.
Ha valaki, vesz egy lerobbant céget és komolyan gondolja, hogy felfuttatja, akkor biztosan leépít, részlegeket amik nem nyereségesek vagy feleslegesek, de közben beruház is. Nem gondolja, hogy 40 éves gépekkel meg tud felelni a mai követelményeknek.
Lehetne folytani, de nem akarok csúcsot dönteni.
Üdv Pelikán
Elolvastam a hozzászólásokat,aztán,hogy a teljes hülyülés utjáról egy kissé elkanyarodjak,megnéztem a HIR TV-n Hegedüs Zsuzsát.
Daito,Te érted,amit irsz?
Vagy netán ez a dógod,hogy ezt itt hintsed?
--
Slim Panatella 2007.11.16. 20:07:23
...
Nálunk - legalábbis a publicisták között - ebbe a körbe szinte csak Tóta w. és Seres tartozik. amerikában ők lennének a többség hangja.
--

Nálunk ez a "többség hangja" már az elméleti síkon ki van zárva.

Nálunk a többség nem fizet adót.
szia Lenin!
Végre valaki, mer ezek itt ma nagyon veszélyesek.
A Morzsi is kidobta a taccsot mikor felolvastam neki ezt azt.
Üdv Pelikán
Kedves Corry!
Csak, hogy tudd az adófizetők az, mindenütt kisebbség.
Üdv Pelikán
A MÁV egy őskövület! Pl. még mindig használják azt a szókapcsolatot, hogy "szolgálati felsőbbség". Felfogni is nehéz mai embernek a jelentését, de hátasszem jól tükrözi az egész céget. Mintha az 1800-as évek óta semmit nem változott volna a tisztelt társaság.
pelikán és lenin,

kérlek mondjatok nekem pár érvet miért kell nekem, mint adófizetőnek a MÁV-ot finanszírozni?

Hangsúlyozom, nem az a gond, hogy a falusi kistelepülésen élők városba jutását támogassuk, hanem kifjezetten a pazarló, pocsék szolgáltatást nyújtó MÁV-ról beszéle.

Várom a a racionális érveket.

--
Pelikán et. 2007.11.16. 21:20:43
--

Értem én eztet Pelikán et. :-)
De nálunk még akkor is kisebbség, ha a gyerekeket és az időseket nem számoljuk.
Őket ugye nem kéne. De ahogy nézem a helyzetet én még öregkoromban is adófizető leszek, ha megérem.
pelikán,

nagyon érdekes kérdés: " az adófizetők mindenütt kisebbség"

Tehát akkor a nem fizető többség dönt a fizető kisebbség terheiről. Hááááát...

Otthon pl a mamával ketten döntünk mire költünk. Mi vagyunk az adófizetők és A LEHETŐSÉGEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL döntünk a nem kereső kisebbség igényeiről. De nem fordítva.
asdf,

Gyurcsány skizofrénia miatt kezelés alatt áll? Ilyet illik bizonyítani.

(És ne kezdjétek, hogy GyF fan vagyok mert az uncsi.(
Ilyen erővel én is mondgatom, hogy XY többször homoszexuális kapcsolatot létesített az apjűval, anyját veri, nővére drogos. De lehet, hoyg neked van bizonyítékod.
bocsi a betűcserékért
Kedves Totya!
Én nem mondtam, hogy MÁV jól működik és azt mondtam szarul, de azt is mondtam, hogy a reform nem annyiból áll, hogy becsukom a kórházakat, leállítom a vonatokat, stb. A reform elsősörban előremutató koncepciókból kell, hogy álljon.
Itt most kiszámolták, hogy x vonal veszteséges, és nagyon be kell zárni a baj az, hogy kiszámolhattak volna x+2, vagy x-2 is.
Plusz azt is mondom, hogy a személyszállítás a vasúton továbbra is veszteséges marad. Na most, szó esett itt már a buszokról az se mindenütt nyereséges, nosza zárjuk be azokat is. a BKV is veszteséges, nosza zárjuk be. A metró sem lesz nyereséges már mint a 4-es mert igen sok idő kell mire behozza az építési költséget, minek építjük. Az orvos képzés is veszteséges az orvosok zöme elmegy nyugatra dolgozni, minek képzünk hát orvosokat.
Szóval ezzel a vonal bezárással nem az a baj, hogy bezárják, hanem az, hogy nem átlátható, hogy miért teszik.
Üdv Pelikán
"Tehát akkor a nem fizető többség dönt a fizető kisebbség terheiről. Hááááát..."

Miért Neked eddig más jött le? :-)

Szerintem ez az egész a népszavazási kérdésekből is lejön... Ott sem arról szavazunk, hogy majd én önként kifizetem az eztmegazt, hanem valami másról.
Pelikán,

részben egyetértek. Sajnos a vita oda fajult, hogy:

Szocik: változtani kell, mert csak
fidesz: nem kell változtatni, mert ha a szocik mondják, hogy kell az biztos rossz

Kedves Totya!
A választásokat az adót nem fizető nyugdíjasok, és az adót szintén soha nem fizető romák döntik el, ha ez neked új arról én nem tehetek.
Ha meg csak úgy józan ésszel, elmeorvosi diploma nélkül nem látod, hogy a fletó nem százas akkor hát... inkább nem mondom.
Üdv Pelikán
--
Szóval ezzel a vonal bezárással nem az a baj, hogy bezárják, hanem az, hogy nem átlátható, hogy miért teszik.
--

A legeslegnagyobb baj pedig az, hogy mégcsak sanszunk sincs arra, hogy megbeszéljék ezt bárkivel is, ők sem akarják, nomeg nincs is kivel.
Corry,

nem eddig is fájlaltam ezt. És nagyon szimpatikus volt Kósa javaslata, aki valamilyen alapvető közéleti tájékozottsághoz kötötte volna a szavazati jogot. De persze el kellett vetni, mert mindkét oldalnak az az érdeke, hogy a tájékozatlan, de állati lelkes réteg szavazhasson.

Méghogy el kelljen tudni mondani, hogy az általam támogatott párt mit akar? Pfuuujjj.
Szia Pelikán et.!
Bevallom nekem is segitett,hogy bele-bele olvastam,a tegnapi nokkedli kicsit megszorult az output-nál,de most már könnyebb.
A morzsira meg vigyázz!

Corry!
Aki vásárol,igénybe vesz,stb,stb az mind fizet adót.Egy zsebbe megy,csak sajnos lyukas, meg enyves kézzel kotorásznak benne.
Az országot meg ne keverjétek egy suszterájjal,kedveskéim.

Az én adómból mit firkál itten ez az Árpi,termel valamit?Oszt Ő meg kinek fütyül?Vagy netán más fütyül,Ő meg csak úgy kényszerbül?

Van vagy nyóc purdém,lehet,hogy több,régen számótam őket.
Sokat zabának, a lóve meg kevés,szerintetek hányat kéne agyoncsapni,hogy maradjon a jupicire,mert kultúra az kéne,e vagyok maradva.
Pelikán,

én semmilyen vitában nem szoktam a másik felet gyengeelméjúnek tekinteni, mert az túl könnyű. Megpróbálom logikáját és indítékait megérteni. Sokat segít.
Bocs, épp most olvastam egy cikket a Máv Strat idei költségvetéséről: a csak költségeknek csak 30%-át fedezi a menetjegybevétel és az egyéb üzleti hasznosítás. Azaz: egy 300 forintos jegyhez 700-at tesz hozz az adófizető.

Corry azt írja, hogy nálunk a többség nem fizet adót. Ez is közkeletű tévedés. Az igaz, hogy a többség nem fizet jövedelemadót, de ÁFÁ-t mindenki fizet.

Légy erős: minden megvásárolt szelet csokiban fizetsz egy icipici kis vonatjegyet, hogy a Szentes-Orosháza vicinálison három ember utazhasson.
Lenin,

szerintem W nem adóból írogat, ezért lehet elfogult. Ha mindezt adóból tenné gusztustalan lenne (mint pl Orosz Józsi volt NapTV-n)
--
6.Lenin 2007.11.16. 21:49:23

Corry!
Aki vásárol,igénybe vesz,stb,stb az mind fizet adót.
--

Kedves Lenin,

bárcsak igazad lenne...
Tehát ezek szerint mindenütt adnak számlát, ahol ebben az országban vásárolnak? Ez új nekem, én ezt eddig nem így tudtam.

slim,

az a gáz, hogy a 'vállalkozók' és feketemunkások fizetnek ÁFA-t, de a tisztességesen bejelentett alkalazottak egyre szűkebb tábora először SZJA-t, majd ami marad abból még ÁFA-t.

Tehát ők 2 vonatjegyet is vesznek.
Kedves Lenin!
Tudod ezek itt a gazdaságosságról, meg a piacról beszélnek. Emlékszel 2006-ban volt egy kis hírecske, hogy a strabag pár milliárdocskát adott az szdsz-nek nem nagyon ragozták. Most meg láss csodát, a strabag sorra nyeri az autópálya tendereket lásd M6 M3 építi szakmányában az utakat már ahol van mit építeni és véletlenül persze a gazdasági miniszter szdsz-es. Ez persze rendben van, mint ahogy az is, hogy kb kétszer annyi híd meg alagút épül az M6-oson, mint kéne, persze pusztán gazdaságossági megfontolásból.
Szóval érted az állam elszórja az összes most bezárandó szárny vonal 5 évi működési költségét. Arról már nem is beszélek, hogy szintén piaci alapon a strabagnak francia alvállakozói lesznek, csak, hogy tudd francia bank finanszírozza a projektet.
Hát ennyit a reformokról meg a gazdaságosságról.
Üdv Pelikán
Pelikán,

nem létezik, hogy nem akarod megérteni, hogy az egyik nem igazolja a másikat.

Ha valakik(k) lopnak, azt le KELL csukni. (autópálya...)

Ha valamit olcsóbban meg lehet oldani, úgy KELL csinálni (MÁV).

Az szerintem nem érv, hogyha az autópálya pénzből zabrálnak, akkor a MÁVnál is lehet pént eltapsolni.
Kedves Totya!
Én nem mondtam, hogy gyenge elméjű vagy, kivéve, ha te vagy a fletó inkognítóban, ha nem összes munkásságát figyelembe véve, akár csak az öszödi beszéd, normális ember így nem beszél még akkor sem, ha úgy gondolja csak az övéi hallják. Persze a kocsmatöltelék örült: Jé hát ez ippen olyan bunkó, mint én, hát ezért szeressünk mink a ferit.
Üdv Pelikán
Kedves Lenin és Pelikán et.

Most, hogy már tudom, hogy mire megy a csoki ÁFA tartalma (feltéve persze, hogy olyan helyen vettem), támadt egy kérdésem:

szerintetek mi a megoldás?
Pelikán,

nem gondoltam, hogy engem tekintesz gyengeelméjűnek, hanem fletot. De nem védem, nem tisztem, nem is szeretem.

De én pl soha nem gondoltam, hoyg Torgyán papa idióta. Hane, próbáltam indítékait és logikáját megérteni. Mégha néha istentelen nehéz is volt :-)
hadd csatlakozzam Corryhoz.

Megoldás?
Kedves Totya!
Tudod a strabagos példával csak azt kívántam megvilágítani miért nem hiszem, hogy a kóka féle vasúti reform jó lehet. Ezért, tudod aki ilyeneket csinál az egyik ügyben, az mitől lenne jobb egy másik ügyben.
Hidd el a janinak csak ez megy, bűvészkedni a mi lóvénkkal.
Üdv Pelikán
--
totya87 2007.11.16. 22:08:08

De én pl soha nem gondoltam, hoyg Torgyán papa idióta.
--

Torgyán papa nem idióta volt. Jól gondoltad.
Hanem ahogy elnézem a bal és jobboldalunk vezérét, Torgyán papa a huszonegyedik századi politikai közbeszéd előfutára volt, mintegy iskolát teremtve, sőtmitöbb megelőzve a korát. :-)
Lenne néhány racionális javaslatom:

1.legyen a nyugdijkorhatár 98 év.
2,ha megéli,1 évig ugrálhat,utánna elaltatni,TB fizetné.
3.osztályozni az embereket
a,hétköznapi,bunkó,jobboldali,keresztény
kis lóvé,heti 2x-i étkezés,utazás nuku.
b,fontosok,ezeket egy mszp,szdsz bizottság választaná ki.Pénze tömni,még kicsit lophatnának is,számlát kéne adni,de 150 évre titkositanák.
c,oskola,korház meg más inyencség csak b-ben felsoroltaknak.
d,ha a-ból valaki beteg lenne,a korház mögötti sufniban,afrikábol bevándorolt varázslók gyöngyér ,gyakorolhatnak rajtuk.
Kb,mint Dr.Haus,van lóvé,bele egy egész gyógyszergyár,nincs lóvé,mennyen ahova akar.
Folyt.köv., idő legyen feldolgozni.
Kedves Corry és Totya!
A megoldás egyszerű, mint egy pofon, el kell zavarni a gyengeelméjű fletót, az autópálya bűvész janival együtt. Aztán jöjjön helyettük egy normális miniszterelnök, meg becsületes gazdasági miniszter, én azt se bánom, ha amúgy szocilista az illető.
A vautat pedig először korszerüsíteni kell, modernebb felszerelés olcsóbban üzemelő vonatok, koszerűbb irányítási rendszer, vagy bezárni mert nem működőképes, de azt, hogy csak úgy csak mer bezárok egycsomó vonalat, azt mutatva, hogy mennyire reformozok az nem megy, illetve megy, de attól jobb nem lesz.
Üdv Pelikán
Lenin,

vagy komolyan beszélünk vagy hagyjuk.

Pelikán, tényleg azt hiszed ennyi az egész? Húúú, de egyszerű lenne.
Kedves Totya!
Kérlek elemezd:
hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól meg a jobboldaltól,
Nem a történelem könyveknek, arra szarok, egyáltalán nem érdekel, hogy benne leszünk-e. Hogy én személy szerint egyáltalán nem érdekel. Csinálunk-e valami nagyot. Azt mondjuk-e, hogy a kurva rohadt életbe, jöttek pár napig, meg merték tenni, és nem szarakodtak azon, hogy hogy a francba lesz majd az útköltség elszámolásunk, bassza meg! Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy akkor a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem. Hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország!
stb
Hülye, vagy nem hülye
bunkó, vagy nem bunkó
Üdv Pelikán
Pelikán,

próbálom érteni, de nem megy. Kérlek segíts!

Amúgy nem vagyok beszarva OV-tól. Csak nem hiszem, hogy megoldaná a problémáinkat. És úgy érzem, engem jobban becsapott mint feri. Mert '90-ben azt hittem, hogy "majd a mi generációnk megmutatja". Nem tette, az álmaimat vesztettem el. Ez rosszabb.

Mert a volt KISZ vezetőtől soha nem vártam csodát.
--
6.Lenin 2007.11.16. 22:16:26
Lenne néhány racionális javaslatom:
--

Tudjuk, hogy szereted a vicceket, ezért gondolom azt is ismered, hogy "biztos úr, a belgák hova álljanak?"

Javaslom, próbáljuk meg belgaként megtalálni a megoldást.


Attól persze én a Pelikán et. helyében félnék ha korszerűsítene, mert akkor azzal sok munkahely szűnne meg, és jönne a szaxervezet. De egyébként ez lenne a megoldás, fel is emelnék sokan ellene a hangjukat... :-)

Totya!
Honnan szedte az állam a pénzt,amivel a pl. rajzfilmet támogatja?
Milliárdok mennek propagandára.Honnan?
Minek támogat olyan lapokat,amit nem olvasok,vagy nagyon kevesen olvassák?
Soroljam?
Nem nézlek hülyének,megkérlek Te se nézz engem.
A malackával szórakozhattok,neki tetszik.
Én elolvastam minden hozzászólást,az elmúlt hónapi témákban,ismerem az itteni vitastilust,szórakoztat,de ilyen "vitába" nem óhajtok résztvenni
Itt csak mindenki sorolja a saját elfogultságát,ez engem nem érdekel.
Megoldás?
Van,nézz körül a világban.
Utolsók vagyunk az EU-ban,tehát mindenki jobban csinálja nálunk.
Feri után is lesz élet,sőt!
Lenin,

nem hiszem, hogy hülyének néztelek.

Nekem van elképzelésem a megoldásról, de először érdekelne a Tied.
Kedves Totya!
Miért van az itten, tudod én még kezdő vagyok, csak pár napja esz itt a fene, szóval miért van az, hogyha valami olyat mondok amivel jó érzéssel nem lehet vitatkozni, akkor általában előkerül orbán viktor.
Honnan kerül elő fene tudja, mert öszödön se ő káromkodott például, persze lehet ő is káromkodik, nem tudom, de róla még nem derült ki és amúgy ő már nem tényező a magyar politikában szemben a mi kis gyagyás tódinkkal.
Szóval, ha elfogynak az érvek miért az ov kerül elő?
Üdv Pelikán
Ui: Ha kételyeid lennének a káromkodással kapcsolatban, akkor gondolj arra a stílus maga az ember.
Pelikán,

direkt végignéztem az esti hozzászólásaim. Csak a legutolsó hsz-ban említettem meg OV-t, Rád reagálva. Tehát ez nem áll meg.
Lenin,

lesz-e élet Feri után? Mi az hogy!

Meg OV után is. Meg XY után is. Mert az éltem nem az határozz ameg XY lesz-e a min elnök. Hatása van az nem vitás. De csak nem jutunk oda, hoyg az legyen a döntő?
Corry!

"Javaslom, próbáljuk meg belgaként megtalálni a megoldást."

Látom,Te is szereted a viccet.

Itt, közösen megoldást találni,megbeszélni normálisan,hát.....én optimista vagyok,alapból,de ennyire...hát annyira nem.
Kedves Totya!
Nem azt mondtam, hogy te jöttél elő az ov vel, hanem, hogy itt mindíg az a végső érv, de például fletó idézetek után sem válaszoltad meg azt a két egyszerű kérdést, hülye e a fletó illetve, hogy bunkó-e.
Helyette jöttél ov vel.
Üdv Pelikán
Lenin,

de ha itt sem megy (személytelenül, érdek nélkül, hátsó szándék nélkül), akkor hol?
Pelikán,

nem én jöttem OV-vel hanem Te. Megnéztem.

De hogy ne térjek ki:

Hülye Fletó? Bizonyos szempontból igen (a hülye definíciója elég síkos).

Bunkó? Igen (erre egyszerűbb válaszolni)

Imád-e mindenáron 'laza' és népszerű lenni? Igen. (arab terroristák ill öregecskedő)
--
6.Lenin 2007.11.16. 22:49:29
Itt, közösen megoldást találni,megbeszélni normálisan,hát.....én optimista vagyok,alapból,de ennyire...hát annyira nem.
--

De miért nem?? Jobb FletóViktorozni? Nem unalmas az egy kicsit már?
Én unom már mindkettőt, de nem szeretnék erről többet írni.


Szóval... Szerinted eleve úgy van elrendelve, hogy pl. mi nem tudunk értelmes vitát folytatni példul a MÁV -ról?
Egyetértek kedves TWA:
pofátlanul zanzásítva a cikk lényege számomra:
"De szabad szemmel látható, hogy nem így, nem pont ezeket kéne bezárni, és nem falból-alibiből kellene bevonni a helyhatóságokat, hanem mert esetleg jobban tudják, mi kell nekik. Tehát el lett ez kúrva kapkodva."
ennek ellenére
"Tehát ha sztrájkolót látunk, minden bizonnyal oka van neki a tiltakozásra, de nem biztos, hogy úgy lesz az jól mindannyiunknak, ahogy neki legjobb lenne. Szép dolog a szolidaritás, de nem jár minden sztrájkolónak automatikusan."
Megoldás: állam megáll és aszongya' "bocs, akkor kezdjük el az együtt gondolkodást"
Kedves Totya!
Köszönöm a látleletet, végre kibökted. Hát igen van egy bizonyos szempontból, hülye és egyszerűen bunkó miniszterelnökünk. Aztán csodálkozunk, hogy utolsók lettünk az unijóban fejlődésileg, meg azt várjuk, hogy egy hülye, bunkó nem én mondtam tőled idézek,megreformozzon itt bármit. Nem naivitás ebben bízni?
Üdv Pelikán
Totya!
"Meg OV után is. Meg XY után is. "

Igen.

Mindenhol a világon számit,ki a min. elnök,személyre szavazunk,vezérre.
Ezzel, semmi probléma,de ha átvert, 3.14csán kell rúgni,mindegy ,hogyan hivják.
Végig az egész ABC-t ha kell.
Ez a lényeg,nem az,hogy Te ragaszkodsz a tiédhez,én meg az enyémhez.
Ez van most,de nem ez a megoldás.
Ennek semmi értelme.
Pelikán,

hagyjuk. A nagy különbség ott van közöttünk, hogy -mint tegnap leírtam- én a fejlődésbeli pozíciót az ország teljesítményének tekintem. Annak, hogy mutyizunk. Mindenki, ahol csak tud. Hogy adót nem fizetni dicsőség és ügyesség. Nem pedig lopásnak tekintjük. Hogy mindent az államtól várunk. Ezért mondod Te is "szarul állunk , Fecó a búnös" (persze, hogy Ő mert Ő a min elnök, de ha mi mindannyian nem nézünk szembe magunkkal, nem lépünk előre")

Ebből a szempontból az a tény, hogy Ő a min elnök csak következmény. Ő hazudott nagyobbat és ez kellett.
Lenin,

hidd már el, nem ragaszkodom ferihez. Folyamatosan azt mondom és mondtam,nem lehet az ország élén egy morálisan lejáratódott ember.

Az utolsó két mondatod nem értem.
No mára nekem elég volt, aluszikálni megyek. Tán visszajövök holnap.
borboja 16:50:00

Kevered a gőzekét a gizikével.......de hát mit is lehet elvárni abban az országban, ahol az ingyenebéd várása erkölcsi piedesztálra emeli az embert, ahol csak jogok vannak, kötelezettség semmi, ahol mindenkinek jár valami, de beletenni a közösbe nem akar senki.

Egyébbként az az egy megmenekült gyermek mellett meg 30 másik meghalt....egy részük azért, mert az egészségügy privilegizált rétegei lerabolják azt a pénzt amit a járulékfizetők összedobnak.
Kedves Totya!
Én nem várok az államtól semmit. Soha nem kaptam segély, fogat is maszekba csináltattam. Nekem, már említettem minden miniszterelnök alatt jó volt. Jó most is, de engem zavar, hogy ilyen teljesítmény után amit spec ő nyújt, plussz mág bunkóság egyebek, vannak népek akik rajonganak érte,meg vannak, úgynevezett értelmiségiek (ez azért vitatható, mert ugye, ha boncolgatjuk a szavakat akkor ebben benne van az, hogy értelmes, ami, már szépen közössen levezettük nem lehet, ha ilyet gondol) is benne látják a reformok garanciáját.
Szóval ez vicc. El fog menni az ifjuság, akinek piacképes szakmája diplomája van és akkor, majd dolgozhatok 100 éves koromig mert nem lesz aki kitermelje a nyugdíjat.
Üdv Pelikán
Corry!
"De miért nem?? Jobb FletóViktorozni? Nem unalmas az egy kicsit már?
Én unom már mindkettőt, de nem szeretnék erről többet írni."
"Szóval... Szerinted eleve úgy van elrendelve, hogy pl. mi nem tudunk értelmes vitát folytatni példul a MÁV -ról?"

Én is unom,és nem is irtam ilyenekről.

2002-től az MSZP,SZDSZ koalició kormányoz,a Min. elnököt GYF-nek hivják.
Elsősorban ez a kiindulás.
A kormányzati felelőség az ővék,ha jól kormányoznak 2010-ben is rájuk fognak szavazni.
Az ellenzéknek van programmja,vagy nincs,teljes egészében nyugodtan leszarható tényező,jelen esetben.
2010-ben,ha lesz és jó,nyernek,ha nem lesz,vagy rossz,buknak.Ez a normális.

Hasonlóan a MÁV-ról is lehet,de tisztázni kell,mit is jelent egy ország életében a vasút,ezen belül a személyszállitás,a szolgáltatás,úgy általában.
Tisztázni kell a költségeket,kiadás,bevétel,aztán lehet beszélni,vitázni a továbbiakról.
Érthetőbben:
Vegyük,hogy a MÁV egy nagy bozontos 3.14csa,aztán elkezdünk vitázni a szőrszálakról,mindenki, egy másikról,néha egy teljesen más 3.14csáról,neadj isten
még a kipufogót/se gg-et/ is belekeverjük.
Na erre mondtam/irtam,nincs értelme.
A MÁV -ról mint sok más dologról tényleg lehet úgy is vitatkozni, hogy GYF -ék mit csinálnak vele, meg hasonlók.

De lehetne arról is, hogy milyen MÁV kéne nekünk?
Pl. abban egyetértek, hogy ha az az ország célja, hogy minden országrészt hatékonyan el lehessen érni, és erre állami nomeg csúszópénzeket sem kímélünk lásd völgyhíd és útépítések, akkor baromság a vasutat visszafejleszteni.

Eddig rendben is volnánk.

Viszont a MÁV így nem jó, ahogy van, mert nem működik rendesen. Vannak Magyarországon jó nagy cégek (ott van a Matáv pl.) amelyeket eléggé rendbe tudtak tenni. Nekem vesszőparipám az, hogy ehhez a rendbetételhez nem piac kell, hanem a vezetők és a munkatársak általában beszámoltatása és érdekeltségi viszonyok kialakítása, hogy jól menjen a szekér. A jól menés lehet piaci indíttatású, de lehet állami célfüggvény is, ahol persze Állambácsi munkatársait is beszámoltatnák főnökeik. ÉS a dolgoknak lenne adott esetben következménye.

A mesének vége, megyek aludni, de szép is lenne, nomeg még álmomban az adózók kerülnek többségbe ...
Jaigen még valami.
A Matávnál (bocs: Tékom) mostanában kezd el kialakulni valami versenyféle, nemrég még az alternatív szolgáltatók nem nagyon rúgtak labdába.
A Matávot pedig már ez alatt az idő alatt rendbetették, ha valaki nem hiszi, menjen el egy Postahivatalba és egy T-pontba. Ez a két cég 1990 környékén még egy cég volt...

Na, valami ilyet kéne tenni a MÁV-val.
Corry 2007.11.17. 00:04:52

Ehhez már semmi más sem kell, csak megfelelő képességű és mértéktartású politikusok. Ha ezek úgy általában megvalósíthatóak lennének, akkor a szocializmus már hatékonyabb államforma volna... :-)
a baj az tota, hogy nem latod az mberk sorsat mogotte, vagy nem erdekel
fax 60-70 ev elrepul
akarnak elni
egyebkent javaslom a tomegkozlekedest egeszeben megszuntetni budapesten mert eszmeletlen penzbe kerul
a videkieknek is
es meg akkor 4-es metro
jarjon mindenki gyalog
milliardokat olnek a buszjaratokba, villamosba stb.
BKV-t megszuntetni
de minimum a szarnyvonalait
Ja. És majd a régióknál lesznek a mozdonyok, kocsik, mozdonyvezetők az Ő vezénylőikkel, bakterok, kocsirendezők, ezek irányítóik, munkaügyük, személyügyük, stb, És ezek érdekképviseleteik. Majd mindezek főnöke, irányítói a minisztériumban. Az a praktikus, ha a jelenlegi létszám menne át ide, mivel Ők már értik a "szakmát".
Mi pedig utazunk saját kocsival továbbra is, hiszen nem változott semmi.
Lófasz Hadnagy 2007.11.16. 15:53:38

Ha ez az adat neked nem érdemi, akkor magadat alázod.
Innen érzem a szagod.
Mi a véleménye arról, hogy a kormány 3,5 milliárd forint jutalmat ad a köztisztviselőknek?

-

Az elvtársakra mindig van pénz ...
Néhány, a hozzászólásokat olvasgatván talán kevéssé figyelembe vett MÁV jellegzetesség (csak a személyszállítás szemponjából):

1./ A vasút az egy olyan, tömegét tekintve nehéz buszjárat, aminek saját útja van (alépítménnyel, váltókkal, állomásépülettel, bakterházzal, sorompóval, biztosító berendezésekkel, stb.), és ezt az utat más nem veheti igénybe, azaz a kihasználhatósága a közutakhoz képest rendkívül rossz, fentiek miatt azonos utasszám esetén üzemeltetése sokkal drágább, mint a buszé.
2./ A vasút, ha senki sem ül rajta, akkor is nagy tömegeket mozgat, igaz, a kerekeinek a súrlódási tényezője messze jobb, mint a gumikeréké, de a gyorsításnál ez gyakorlatilag nem játszik szerepet. Energetikailag a kevés megálló és a nagy utassűrűség teheti versenyképessé, azaz a nagyobb városok közötti sokvagonos vonatjáratoknak van a személyszállításban valamennyire értelme, illetve a nagyvárosok környéki alvóvárosok/falvak reggel nagy tömeget behordó, este nagy tömeget kihordó vonalaknak.
3./ A korábbi szárnyvonalakat akkor építették, mikor nem volt alternatíva (se normális út, se busz, se autó). Azóta az élet előbbre haladt kissé.
4./ A vasút egy szolgáltatás, amit a vevők tetszés szerint használnak, vagy nem használnak. Magyarországon a személygépkocsi állomány meghaladja a négymilliót, háztól házig lehet vele közlekedni, csomagtartója is van, fenti okból, ha a jegyárak nem mesterségesen alacsonyak, senki nem veszi igénybe a vasutat. Ez alól kivétel az ingyen utazó nyugdíjas, akinek általában nincs autója, pláne, ha eldugott, szárnyvonalas részén lakik az országnak.
5./ Ismeretes, hogy a Budapestről Barcelonába tartó busz sokkal kényelmetlenebb, mint az ugyanonnan ugyanoda tartó vasút, de ez a pár tíz kilométeres szárnyvonalak buszjárattal való összehasonlítása esetén már nem egészen igaz, pláne, ha a busz több helyen is megáll a faluban, az állomás meg odébb van.

Fentiek miatt mondható, hogy alternatív buszjárat megvalósíthatósága esetén a vasúti szárnyvonal kizárólag egy, az adófizetők számára költséges játékszernek minősíthető, és semmi másnak. Egy ilyen szárnyvonalnál a fogyasztó/adófizető által fizetett költségek aránya nem az átlagos 35/65 %, hanem sokkal inkább a 0,1/99,9 % arányhoz közelít.

Felhívnám még az idealisták figyelmét arra, hogy hazánkban egyetlen MÁV van, azaz nincs összehasonlítási alap, ha tehát a MÁV szakemberei azt mondják, hogy ez ennyibe kerül (és nem fognak kevesebbet mondani, mert ők se tudják), akkor azt vitatni lehetetlenség, és az évi több mint 100 milliárd állami támogatás csak úgy csökkenthető, ha a legnyilvánvalóbban értelmetlenül üzemeltetett részeit diktatórikus módszerekkel lenyesegetik. Sztrájk az persze lesz. Ez is a játék része.
Kedves Vakapad!
Ha valaki azt gondolja, hogy ezek, ez a MÁV vezetés, meg ez a kóka jani nem képes normális reformot csinálni, csak reform címén néhány vonalat bezárni, akkor az nem idealista, hanem kőkemény realista.
Üdv Pelikán
Nem tudom, olvasta valaki a kommentek elején

Lófő

hozzászólását?

Náluk már rég megoldották helyközi "taxi" járatokkal, amik félóránként mennek.
Ne legyünk már betojva, ha valami máshogy megy, mint harminc éve.
Kedves Simonmondja!
Nem az a baj, hogy máshogy megy, mint harminc éve hanem az, hogy szarul megy.
Ezen nem 30 valahány vonal bezárása fog segíteni, hanem egy átfogó, minden részletre kiterjedő átalakítás.
A félóránként két falu között járó taxi járatokat, pedig remélem, nem gondolod komolyan. Fél óránként? Miért nem mindjárt tizpercenként?
Üdv Pelikán
Kedves Pelikán et.

Nem fognak reformot csinálni. Együtt fogunk reformot csinálni.
Ha a fél ország ellene van, akkor kicsit és ócskát, ha mindenki hozzátesz valamit, akkor nagyot és ésszerűt.
Nekik csak annyi dolguk lenne, hogy kaput nyissanak a változásoknak.
Gondolom vannak elegen, akik értenek a kérdéshez, és , ha nem lépnek a farkukra, lesznek ésszerűbb alternatívák, mint üres vashegyeket gurigázni a pusztákon.
Pelikán et.

Lófő mondta, hogy ez náluk így megy.
Keresd meg elöl, valahol.
jajjbazdmeg Árpád!
Ha legalább annyit hozzátettél volna, hogy mostaz EÜ-reform okozta bizonytalanság is oka a sztrájknak.
De nem, mert igy tudod csak az egyik oldaladra sarkitani a véleményedet. Egyre nagyobb hülyeségeket írsz, hol a nem-olyan-régi Tóta W?
Követelem vissza, vasgy monnyon le!
Pelikán et.
2007.11.16. 11.40.00
Kedves Simon!
Nagyon szép amit mondasz, de láttad már ezeket például társadalmi szervezetekkel egyeztetni. Nos az úgy megy náluk, hogy, ha valaki kritikát fogalmaz meg arra ráfogják, hogy a fidesz valamelyik tagozata. Együtt? Tudod milyen gyakran tűznek napirendre ellenzéki, javaslatokat, fogadnak el módosító indítványokat? Nézz utána, meg fogsz lepődni.
Tudod én nem hiszek abban, hogy ezek tudnak, illetve, hogy egyáltalán akarnak valami rendes reformot végrehajtani. Lásd fentebb strabagos mondókámat. Itt most kiegészítem illusztrációként, hogy lásd kik ezek. Ugye épültek az autópályák 1,2 milliárd forintért, a vegyépszer aszfaltozgatta őket. Micsoda dolog nincs verseny harsogták nap mint nap. Aztán lett verseny és az autópályák gombamód szaporodni kezdtek csak éppen 2,3 milliárd forint/ kilóméter áron, van amit 3 milliárdért építenek. Visszavásárolták az M5-t az kilóméterenként 10 milliárdba kerül, plusz évi 19 milliárd fentartási költség.
Szóval így reformoznak ezek.
De te csak higgy benük, hiszen hit nélkül élni az egyszerű népeknek igen fáradságos és bonyodalmas.
Üdv Pelikán
Kedves Simon!
Én elhiszem a lófőnek, hogy náluk így van, de hogy nálunk nem így lesz az biztos. Majd a feri, vagy a jani megigéri aztán, amikor számon kérik rajta azt mondja, fél óra, fél nap nem mindegy a fél az fél a többi ellenzéki kukacoskodás.
Üdv Pelikán
Pelikán et.
Nem hiszek az érdek nélkül induló változásokban.
Nem hiszek az önzetlen politikusokban.
Nem hiszek a visszafogottan nyereségkedveló vállalkozókban.
Nem hiszek a csodákban.
A Panama-csatorna is csalók és szélhámosok által épült, nagy pénz, környezetikár és emberélet áldozata árán.
Évtizedek alatt.
De felépült.
Mert valakik elkezdték csinálni.

Akik pedig nem kezdik, csak népakaratról beszélnek meg szimbólumokat cibálnak és vonszolnak, azok nem tisztességesek, csak

impotensek.
T. Gátőr Úr!

Már régesrég beláttam, hogy ősi kívánságom, miszerint egyszer, valaki, bármikor, a világ bármely dolgával kapcsolatban, azon túlmenően, hogy "Ez így nem jó", akár az "Azért nem jó, mert...", akár az "Azt kellene csinálni, hogy..." mondatkezdetekkel a legcsekélyebb konkrétumot megemlítené, ugyanúgy nem teljesíthető, mint a kör négyszögesítése geometriai módszerekkel. Fenti kijelentésem nem csak az itt fórumozókra, hanem a teljes médiára, az összes szakkonferenciára és az azokon résztvevő valamennyi szakemberre vonatkozik. Már csak egészen kevés tapasztalati tény szükséges ahhoz, hogy fenti megállapításomat Magyarország teljes lakosságára kiterjesszem.
Kedves Simon!
Ha az a pontencia, hogy az utolsó helyre kerültünk az unióban akkor kösz én ebből nem kérnék. Tudod 2004 óta van ez a potesn feri, azóta vagyunk uniós tagok is és azóta küzdöttük le magunkat 17-ből 27-nek.
Szóval kár ezt magyarázni nem elég, hogy korruptak még balfaszok is.
Üdv Pelikán
Kedves Vakapád!
Személyszerint a vasúti közlekedéshez nem értek. Azt sejetem, hogy itt a kommentezők többsége komment hossztól függetlenül szintén nem ért. E miatt én azt próbálom meg valahogyan megértetni az értetlenekkel, hogy miért lehetetlen, hogy ezek az kisz vezetőből gengszterré avandzsált emberek akár tévedésből is olyat tegyenek ami a többségnek jó.
Üdv Pelikán
Pelikán et.
Ha korruptak, majd meg lesznek büntetve, gondolom úgy, mint a korrupt elődeik.
A különbség az, hogy ez alatt az 5 év alatt annyit változott az ország, mint előtte 25 alatt.
De, ha a te tanyádon nem, akkor annak is biztos megvan az oka.
A helyezések osztogatását és biléták, alternatív és egyéb díjak nyakba lógatását meghagyom neked.

Kedves Simon!
Te ezt komolyan mondod? Például elismerem volt amiben 25 éves teljesítményt mutattak fel, pl annyi adósságot csináltak 5 év allatt, mint csermanek tatáék 25 év alatt ez valóban eredmény van még valami más is.
Üdv Pelikán
Pelikán et.
A Csermanek tatának sem az adósságot rótták fel bűnéül, hanem a begyöpösödést.
De, vágyjál csak egy új gyöpmesterre.
A krumplileves, legyen krumplileves.
Kedves Simon!
Áruld már el, hogy te aki végül is láthatóan tudsz számítógépet kezelni, az írott szöveget, ha elfogultságod nem akadályoz benne értelmezni tudod, sőt képes vagy írásban kifejezni a véleményedet, szóval, hogy te aki mégis csak kiemelkedsz némiképp a szellemi hajléktalanok tömegéból, hogyan tudod beenni ennek a dilinyósnak a propaganda szövegét?
Üdv pelikán
T. Pelikán et.!

A hozzászólásodból tökéletesen érthető az alapállás:
1./ A vasúthoz nem értesz.
2./ Viszont a KISZ vezetőkhöz igen.
3./ Nemkülönben a gengszterré "avandzsáláshoz".

Nem kellene-é akkor inkább az utóbbi két témáról szóló fórumokban a kiemelkedő szerepet eljátszani?
Pelikán et.
Egyik sem dilinyós.
Ne reménykedj.
Tudják, mit csinálnak.
Csak te nem tudod.
Kedves Vakapád!
Az a helyzet, hogy mivel itten a kisz vezetőkből titkos evolúsió útján gengszterré fejlődött egyedek vasúti reformnak nevezett, töketlenkedéséről van szó, kénytelen vagyok szellemi és főleg erkölcsi épülésetek érdekében időnkét felszólalni.
Amúgy bár a vasúthoz nem értek, de legalább annyira nem értek, mint a kóka így meglehetősen kompetens vagyok az ügyben.
Üdv Pelikán
Pelikán et.
Amihez te nem értesz, az terheli a szivedet és a környezetedet, amihez a Kóka nem ért, abból ő elég jól szokott kijönni.
Hát ne tegyük egy lapra.
Kedves Simon!
Hallottad olvastad az öszödi beszédet? Normális ember így még akkor sem beszél, ha éppen nem miniszterelnök. Amúgy fentebb a totyával, aki szintén nem könnyű eset levezettük a dolgot.
A kérdésre azonban nem válaszoltál, hogy tudod ezt a nokedlit így megenni.
Vagy netán pézért hinted itt a kormánypropagandát, akkor kérem a részemet, hisz, ha nem vitatkoznék veled, akkor bizony akadályoztatva lenne áldásos küldetésed.
Üdv Pelikán
Kedves egybegyűltek!

Még mindig nem tudom elhinni, hogy bármiről legyen is szó, rövid idő múlva már arról folyik a társalgás, hogy:
a fidesz a jobb, nemis mer az mszp!

Komolyan mint az ovodában.
Kedves Simon!Ha azt nevezed jól kijövésnek,hogy a gazdasági növekedésünk gyakorlatilag nulla, hogy az építőipar teljesítménye 40%-al visszaesett, akkor jobb lenne, ha néha rosszul jönne ki a dolgokból.
Amúgy még mindíg nem tudom, miért cumizod be ily jóízűen a propagandát, amiből rövidesen Árpikánk is kiveszi részét, illetve, ha a másik verzió igaz akkor mikor utalod át a részemet?
Üdv Pelikán
Kedves Walter!
Én nem tudom mikor olvastad itt leírva a fidesz vagy az mszp nevét. Az óvodás hasonlatot meg már sokan elsütötték kéretik, némi szellemi munkával valami mással előhozakodni.
Üdv Pelikán
A témához (vasuti reform) Csak annyit tennék hozzá, hogy dörzsölném a tenyerem, ha egyolyan faluban laknék ahol most készülnek megszüntetni a vonatközlekedést, és vennék egy mikróbuszt.
Munkalehetőséget teremtve magamnak, minőségibb közlekedést teremtve másoknak.
Pelikán et.
Keress akkor barátokat.
Látom arra van szükséged, hogy valaki igazat adjon.
És a te teljesítményed, az milyen?
Kedves Simon!
Én itt magán célú kütatásokat végzek. Végtelenül kiváncsi vagyok például arra, amire te sem válaszolsz, hogy szerinted normális-e, hogy egy ember úgy viselkedik, mint a feri néha káromkodik, náha sír, néha tömény hülyeségeket mond. Aztán arra is kiváncsi vagyok, hogy milyen beállítottságuak, hátterüek azok az emberek akik a tényektől folyamatosan elvonatkoztatva képesek egy ilyen agyatlannak a hablatyát bevenni. Próbálom kideríteni, hogy gazdasági, lelki, vagy hasonló pszihés problémák okozzák eme normális(nem ibolya nénnye féle) ésszel nehezen felfogható, immár a további konszolidált létezést is veszélyeztető anomáliát.
Üdv Pelikán
Wapon követtelek titeket, de ott írni nem lehet, hát irány egy kávéház. Leszűrések:
1.) daito, nekem semmi bajom se veled, sőt jót kacagtam, mikor kijött a rekordod a 7772 karakterrel a számlálás során. Örülök,h te is poénosra veszed, és további 5000 feletti írásokat másoknak. Biz' Isten, ha le jössz 1000 alá, elolvaslak, csak hát mi m69-esek jobban szeretünk szabadidőben nyalakodni, mint kiselőadásokat olvasni:)
2. Kurva sok ember járt a műszakin közlekedésmérnöki szakra...
3. Eszembe jutott, h Hornék mennyire mondták: mindenkit egyetemre, főiskolára, minél több magasabban kvalifikált ember. Ma meg az utódaik épp az ellenkezőjét mondják: kurva sok a felsőoktatott, kevés a jó szakember. Na most ezt a kérdést, hogy ez itt most jó-é vagy sem, szintén meg fogjuk tudni 10 év múlva, csak ezt szarabb lesz visszacsinálni, mert addigra kreolbőrű honfitársaink felszedik az össze sínt, de talán még a talpfákat is, mer' a gáu is drága...
4. Pelikán et. a legtürelmesebb ember, akit valaha láttam, de azért egy kicsit aggódom a Dunáért, nehogy baj legyen a sok dumáért. Morzsit üdvözli a Cicám:)
5. 6.Lenin nagyon bírlak, kár,h pénteken kifelejtettelek a név szerinti búcsúból
6. Nekem eddig a legjobbnak Viktor aláírású belépője tetszett! Viktor, Viktor, Viktor....:)) / Közben állva taps!/
7. Nem akarok rekordot dönteni, inkább magamba egy hosszú lépést a Plus felé, hogy mínuszba tegyem a kasszát
Csókollak titeket tezsvérem, és vegyetek példát Pelikán türelmi zónájáról. Simple the best!
Csók
Hát kedves Pelikán, a legutóbbi nekem érkezett válaszból mégiscsak az derül ki, hogy értesz a vasúthoz (Sőt! Nagyonis!), hiszen:
"...vasúti reformnak nevezett, töketlenkedéséről van szó...".

Télleg? Arról van szó? Ah, hogy ezt eddig mi nem tudtuk! Hát bizony, forduljon mindig szakemberhez! Sajnálatos hiányossága lenne a lakonikus közlésnek, hogy bár a jelenlegi helyzetre határozott megállapítása van, ugyanakkor nem értékeli ennek hátrányait, és nem teszi közzé a kívánatos, a jövőben követendő irányt, HA a szakembertől ezt várnánk. De ezt mi a szakembertől nem is várjuk, elég tőle annyi, hogy ez rossz (töketlenkedés, gazemberkedés, stb., stb., nem kívánt törlendő). Azért szakember. Hogy megmongya. Nemde?
Pelikán et.
Ja, hogy gondod van a stílussal?
Hát, látod az nagy kérdés.
Nálunk szeretik a mókás politikusokat.

Csak nem egyforma humort kedvelünk.
Van, aki a Bean-pofákon röhög, van, aki a Muppet-Show - n.

Bár, ahogy elnézem , van még pár ország, ahol szintén szeretnek röhögni is a pénzükért.
Kedves Vakapád!
Bizony így van végre egyetértünk, (én spec többet is, de ez is valami).
Azt gondolom azt várni, hogy egy ilyen helyen bárki is megoldja azt amit, láthatóan a nagyon is kompetens, nagyon is szakemberekből álló MÁV vezetés évtizedek óta nem tud dőreség.
Aztán te attól, hogy esetleg nem tudsz főzni, még képes vagy-é megálapítani az étteremben, hogy elsózták a levest ?
Üdv Pelikán
Pelikán et
Ha nagyon eluntad itt ezt a Don Quijote harcot, javaslom neked az alábbi gátat, különösen a fülszövegével együtt!
Fontos! Csak 18 karikával lehet belépni!
Üdv., elmentem:)
leocadia.freeblog.hu/archives/2007/11/05/2713805/
T. Malacka 69. "stb., stb."!

Az az érzésem, hogy vasúti talpfák ügyében itt némi halavány tolvajcigányozás történt. Ez ugyan határozott állásfoglalás, de a vasúti szárnyvonalak megszüntetésének témájához sem érvrendszerében, sem mondandójában nemigen kapcsolódik.
Egyébként valóban Hornék nyitották ki az egyetemeket, de "utódaik" nem azt mondják, hogy a diplomás sok, hanem azt, hogy a használhatatlan diplomák száma az (lásd a műszaki pályára igyekvők számának katasztrofálisan alacsony voltát). Tudom, hogy ez néhányunknak édesmindegy, de azért esetleg megfontolandó lehet a különbség racionális értékelése.
T. Pelikán et.!

1./ Javasolnám a korábbi hozzászólásom elolvasását a "nagyonis kompetens" MÁV vezetésről. Nem fűzök nagy reményeket a megértéséhez, de hátha.

2./ Leveselsózás ügyben a szakács és a vendég ízlésbeli különbségét össze tetszett keverni a szárnyvonalakon való utazás és a szárnyvonalak megszüntetése utáni buszon való utazás összehasonlításából levont tanulságokkal. De hát van-é nekem jogom kétségbe vonni mások szigorúan érvmentes, bemondás alapján kiderülő jövőbe látó képességét?
Kedves Simon!
A stilussal kapcsolatos rövid kis közbevetésed ad némi reményt, hogy esetleg a jóizlés, mint olyan,ha lapangva is, de része a személyiségednek.
A továbbiakról meg annyit, hogy a miniszterelnök, ne elsősoban vicces legyen, arra ott a Gálvölgyi, a Fábry pártállástól függően vagy függetlenül.
Amúgy a kérdésemre, hogy téged milyen motivációk vezetnek arra, hogy, na most diszkrét leszek, egy bizonyos jelek alapján devianciákkal küzdő ( vagy nem is küzdő) személyt folyamatosan megvédj, még nem válaszoltál.
Üdv Pelikán
Kedves Vakapad!
Most már egy ideje olyan érzésem kezd lenni, hogy te értesz a vasúthoz, ami bizony jó lehet. Gondolom ezek után, hogy a reformhoz is értesz, ami egyértelműen vonja maga után, hogy a vasútireformhoz meg pláne értesz. Na akkor magyarázd el nekem, hogy, ha ezeket a vonalakat bezárják, és a személyszállítás még mindíg veszteséges marad akkor, mi következik, újabb vonal bezárás és arra is szeretnék választ kapni, hogy a végén hány kilóméter marad amin még személyszállítás folyik.
előr kösz
Üdv Pelikán
Pelikán et.
Szerintem, neked több gondod van, mint neki.
Én inkább küzdenék az ő gondjaival, mint a tieiddel.
Ebben a vasútügyben én inkább azt pártolom, hogy rúgják szét a MÁV-ot.
Ehhez képest, csak nyesegetik.
De példul az ingatlanadó nagyon csípte a szemem.
Arról viszont nem akart senki vitatkozni.
--
kadarnepe 2007.11.17. 01:36:13
Corry 2007.11.17. 00:04:52

Ehhez már semmi más sem kell, csak megfelelő képességű és mértéktartású politikusok. Ha ezek úgy általában megvalósíthatóak lennének, akkor a szocializmus már hatékonyabb államforma volna... :-)
--

Már nagyon késő volt, elismerem :-)
De azért a MATÁV-ot úgy hozták rendbe, hogy közben egy szem verseny sem volt, hála az akkori hírközlési minyiszternek. Nem szeretek politikusokról írni, róla is csak annyit, hogy két Sch volt a nevében.

De nem ez a lényeg, hanem a példa a következőket mutatja be:

1. adott egy _országos_ nagy cég.
2. verseny praktikusan nincs
3. a céget rendbe teszik, legalábbis szeretném a MÁV -ot annyira rendben látni, mint ahol most a TCOM van.

Diszkléjmer: az egy telefon és ADSL -től eltekintve nincs közöm a TCOM-hoz, azért hoztam példának, mert ez működött.
És arra is jó példa, hogy főleg gazda kell egy ilyen cégnek nem pedig verseny.
Kedves Simon!
Válaszodból azt vettem ki, hogy teljesen normális, ha egy frakcióülésen a magyar miniszterelnök faszozik, picsázik, baszdmegezik és kurvaországozik, sőt némi gyanúperrel élek azzal kapcsolatban, hogy ez szerinted erény.
Ezzel végre, ha nem is konkrétan, de mivel nem cáfoltad nagymértékben valószinűsíthetőleg te magad is része vagy a propaganda gépezetnek. Ezt megállapítva és azt a tényt figyelembe véve, hogy a honorárium megosztásra nem vagyok rászorulva, azt a kérdést, hogy meggyőződésből, vagy pénzért végzed áldásos tevékenységed már nem firtatom.
Üdv Pelikán
Pelikán et.
Asszem, elakadt nálad a lemez.

Akkor , szia.
Kedves Simon!
Hát nem volt könnyű, de végül is megfejtettük így együtt az egyik nagy rejtélyt.
Munkádhoz tovább jó egészséget, kényelmes szemellenzőt és arányos javadalmazást kívánok!
Üdvözlett Pelikán József néhai idősebb Pelikán József fia a gátőrházból.
Kedves Pelikán et.!

Jó magát itt látni szombaton ebbe a rühes időbe.
Mégis azt tanácsolnám magának ,hagyja ezt a sziszifuszi munkát és gutítson le vmi. szeszest a torkán vagy ultizzon egy jót.
Üdv a nagyvárosból:Lófő
Kedves Lófő!
Köszönöm a tippet, ippeg némi egri bikavért kóstolgatok, 2004 évjárat, nem rossz.
Ultizni már rég nem ultizok, ugyanis mindíg nyertem és ezzel egy időben a helyi kocsmában a testiépségem került veszélybe.
Jobb itt szórakozni ezzel a sok fletó fannal, nagyon aranyosak amikor magyarázzák pirimamáék bizonyítványát.
Üdv Pelikán
Egészségedre et!

Ahhoz mit szólsz,h Sziliből fekete bárányt csinálnak?
Pelikán elvtárs,


maga aztán igazán legény a gáton. Deviszontag Simonmondja igazat mond: _ŐK_ tudják,mit akarnak, _MI_ nem tudjuk. _ŐK_ majd boldoggá tesznek minket, ha beledöglünk is. Legfeljebb elmennek Szlovákiába, vállalkozónak, Magyarországi tevékenységgel.

Deae Szájmon, nekem is épp ez csíppantya a szememöt. Hogy ők tudják, merik és teszik. És minket BASZTAK megkérdezni rőla, hogy ezt az egész gempát akarjuk-e. Te most bizisten akarod, mert te sem látod a következményeket, ezért nyilván nem fáj; meg esetleg az is lehet, hogy identitásod számára fontos, hogy higyj abban, hogy az érdekkel, nagy svunggal, nemkispályásul politizáló maffiózók majd jobban csinálják,mint a visszafogottabb és kevesebbethazudós gengszterek.

Bocsásd meg nekem a hitetlenségemet, de én azt gondolom, hogy tévedel, és különben is, te éppúgy nem tudhattad, hogy 2006-tól milyen más program lesz itt, mint ahogy én nem, tehát te sem hivatkozhatol arra, hogy az ország nagyobbik fele - beleértve téged is - ezt a "bazdagyonamávot" típusú programot akarta.

Ne mondd, hogy te nem lettél becsapva, mert hacsak nem te vagy Fletó, akkor itten senki nem tudhatta, hogy mi lesz. Ergo: mindenki átt lett rázva, mert _NEM ERRŐL VOLT SZÓ_, bassza meg egy taliga majom.

Tehát még egyszer, gyengébbek kedvéért: féljünk attól, hogy ők tudják, merik és teszik, mert pont úgy kúrnak el és át,mint tették tavaly tavasszal.

És az milyen jó volt nekünk.

Uff.
Kedves Lófő!
Két verzió van, a szilivel az egyik, hogy a hatalmi játszma keményedik és a szili mögött csoportosulók megpróbálják kipuhatolni az erőviszonyokat, a fletó féle bagázs, meg megpróbálja csírájában elfolytani a palota forradalmat.
Másik verzió, hogy ez is csak egy művihar a bimbiben és a szili csupán eljátszik egy szerepet, feldobja a labdákat, hogy legyen mit leütni és a végeredmény előre adott fletónak nincs alternatívája.
Melyik az igaz még nem tudom, de hamarosan kiderül.
Üdv Pelikán
Kedves Paszternak!
Én peciel egy percig sem dőltem be a fletónak, ismerve a múltját, ismerve a családi helyzetét, és hallgatva a hülyeségeit amikből öszöd előtt is volt bőven én biztos voltam benne, hogy ekkora lingam.
A másik oldalról meg csak annyit, hogy rengeteget vitatkozom fideszes ismerőseimmel, mert szerintem ők se jól politizálnak.
Üdv Pelikán
Sztem. Szili kormányfő lesz nemsokára.
És én még örvendenék is neki(horribile dictu):)
Kedves Lófő!
Azt gondolom egy fokkal valóban jób lenne, kényes izlésem kicsit jobban tolerálná, de csodát ne várjunk a bagázs maradt.
Ugyanazok a képviselők ülnek ott akik öszöd után kussoltak. Egy se volt aki azt mondja velem ezt itt és így nem lehet.
Ezek az "urak" csak akkor háborodtak föl, amikor ferkókánk némi népszerűség növekedés kedvéért az ő kiváltságaikat próbálta megnyirbálni.
Szóval a szili lehet egy két fokkal jobb, de ha megnézed milyen mocsárban próbál kuruttyolni, hát akkor nagy reményeid nem lehetnek.
Üdv Pelikán
Pelikán et.,a remény hal meg utoljára.
A mocsarakat pedig le kell csapolni,te tudhatod hiszen hidrológiai szaki is vagy(többek között):)
Üdv Lófő
Kedves Lófő!
Hát igen a remény hal megutoljára és én isten bizony nem bánnám, ha már történne valami pozitív. Mondjuk, az, hogy az új kormányfő nem fog baszdmegezni, arab terroristázni, és táncolni, meg totó kutyáról blogot írni már mindenképpen pozitív fordulat lesz.
Üdv Pelikán
A MÁV -ról itt már senki sem akar beszélgetni?

Értem én, hogy a fletózás végülis jobb téma, de azért a MÁV se qtya: a GDP 1% -ra rúg az adóssága, nyeli a pénzt rendesen.

De ha fletózni kell, hadd említsek egy pozitívumot provokálásképp: ők legalább hozzá mertek nyúlni ezekhez a posztkommunista izékhez, mint MÁV, egészségügy, államigazgaztás meg a többiek.

Lett volna náluk alkalmasabb csapat is, de ők nem tettek ezügyben majdnem semmit. Legalábbis egy paradigmaváltás közelébe se kerültek.
Jóska bá is hozzányúlt a tv-jéhez, na azóta sem néz ő tévét.
T. Pelikán et.!

Magyarázza a nyavalya. Minek? Tessenek nyugodtan tovább handabandázni pl. az új kormányfőről, akinek talán egyszer majd megadatik, hogy legalább kívülről láthassa a London School of Economics and Political Science-t.
... Akkor megkérjük Jóska bát, hogy a MÁV-ot se akarja megreformálni. De láttam én már olyan embert aki hozzányúlt a Tv-hez és azóta működik.
Nem kérdéses,h a máv veszteséges és az sem ,h a kormány merész.
A kérdés csak az, h mekkora a hozzá v.hozzánemértés.
T. Corry!

1./ A MÁV-ról én szerettem volna beszélgetni, de konkrétumok híján nehéz.

2./ Ha mán megemlíti az ember, akkor nem ártana konkretizálni az alkalmasabb csapatot. Úgy névszerint. Az se árt, ha elárultatik, milyen szempontból lettek volna alkalmasabbak.
T. Corry!

Elfelejtettem megírni az első ponthoz a hozzászólásom adatait, most pótolom:
vakapad 2007.11.17. 11:27:35
Kedves Mindenki!
Ez a kormány bizony bátor. Be meri zárni az iskolákat, be meri zárni a szárnyvonalakat, be meri zárni a kórházakat, de arról még nem hallottam ,ha mindezt bezárta, mit fog csinálni.
Vakapád!
Ezeknél a gazdasági adatokból látszik, hogy még mari néni is alkalmasabb, ő legalább nem lett volna ilyen k..va bátor és nem csinált volna semmit, na most az a semmi ennél a valaminél biztos több lett volna.
Üdv Vakapád
vakapad!

Igazad van, akkor erre reagálnék: amit írtál azzal egyet kell értsek.
Én arról próbáltam írni, hogy a románoknál már a nemzetközi jegyeket is géppel állítják ki, sajnos (szerencsére) akkora betekintésünk nincs a MÁV üzleti folyamataiba, hogy pontos képet kapjunk a hatékonyságukról.
Én mint laikus csak a felhasznált eszközöket látom, amelyek nem sokat változtak az elmúlt évtizedekben, gyanítom a hatékonyság is a régi.

Az alkalmasabb csapat lehetne egy szagértői csapat, ahogy a Worldbank is tanácsolja, csak a management summaryt tudtam elolvasni, több időm erre nincs.
worldbank.org/transport/publicat/b35.pdf
Örömmel tudatom,hogy a szomszéddal együtt, készen állunk, akár a MÁV megreformálására is.
Tudniillik ma egész nap reformáltunk a portán.
Csákánnyal szétvertük a disznóólat,aztán miután kellő gyakorlatot szereztünk,szétvertük a nyárikonyhát is.

Az asszony nyivákolt egy kicsit,de miután elmagyaráztuk,Te éppen,mint a Zorbán,maradi,visszahúzó,meg ilyesmi,abbahagyta.

Mi meg, mertünk,meg tettünk,előre,halljuk a vonatfüttyöt,meg a dübörgést,de ezt nem tudjuk honnan gyün,de nem is érdekes,lényeg a dübörgés.

Tiszta reform porta lett,erre inni kell.

Natehát,ha kell két tapasztalt reformer,MÁV ügyben,a kocsmában leszünk.
Csak időben szóljatok.
Vakapád!
Konkrétan melyik konkrét adatra lennél kiváncsi a vitákhoz,ha konkretizálnád,konkrétan.

Kicsit nehéz lesz,beismerem,mivel kishazánkban,az utsó 5 évben, még konkrétan,nem találtak el semmit,amúgy gazdaságilag,se,meg sehogyse.

Negyedévenként Corry-gálnak,konkrétan,oszt még azt se.

Különben már hazatértünk a Négycsöcsűből,mivel konkrétan kissé instabil a mozgáskultúránk,de még eléggé éberek vagyunk,konkrétan.
Kedves Lenin!
Örülök, hogy beintegrálódtatok a reformerek közé. Most, hogy benfentes lettél áruld el, ha tudod, hogy miért van az, ha konkrétan rákérdezek a reformokra, akkor senki nem válaszol semmit?
Ódv Pelikán
Kedves Pelikán et.és Lenin et.!

Felvételem kérném a reformátorok közé,ugyanis most reformáltam meg a ku.va nyomtatót mert nem nyomtatott.
Most már konkrétan nem nyomtat.

köszönettel és et.-i üdvözlettel:Lf
Kedves Lófő!
Ezennel Leninnel együtt immár te is reformer vagy. Hát csak húzz bele bátran.
Üdv Pelikán
Akkor,akár visszamehetnénk a Négycsöcsűbe,kissé stabilizálodott a mozgáskultúrám,meg kredencet is sikerült,igaz,csak kimértékben,megreformálni,de ez ,ebben a szituban már szabványositva van.

Többen csak többre megyünk,Lófő,aztán birod-é a folyékony szilvát hörpinteni?

Tanu et.!
Hát a Feri se tuggya,akkor itt ki,rajtam meg a szomszédon kivül.Mi is csak,ma 10.30h-tól vagyunk felvilágosulva a konkrét tényről,konkrétan.
Na,megyek luxorozni.
A Corry cével olvasandó :-))))
Én felbuzdulva Jóska bán, aki hozzányúlt a tévéjéhez, szétszedtem a feleségem habverő gépét, amit kizárólag én használok a vajasméz elkészítéséhez.
Azt elismerem, hogy a javítás alatt volt olyan pillanat, amikor a gép nem volt üzemképes, főleg akkor nem amikor szét volt szedve. A feleségem nem állt neki sztrájkolni, talán ez az oka annak, hogy utána összeraktam a gépet, hogy tudjak még vajasmézet készíteni...
Olvasuk még egyszer a postoló szövegét:

"Ők a saját érdekeiket nézik, és nekik az az érdekük, hogy ne rúgjanak ki közülük egyet se csak azért, mert senki nem utazik az ő vonatán. Az a kérdés, hogy a mozdonyt nem vezetők érdekével egybeesik-e az övék. Az a kérdés, hogy az utasnak hiányzik-e az a vonal legalább annyira, mint a vasutasnak. Velük vagyunk, vagy ellenünk vannak?"

Ha nem tudtátok volna, commentelők, az "ők" itt a MÁV-osok. Az ő vonatuknak a kurva anyja van itten emlegetve, elvégre az övék... nem a Zállamé... Képzeljük el a félénk baktert, aki bunkó ugyan, de alapból ennyi bérért csak ő vállalja a melót, mert TWA nem vállalja, gyaníthatólag (húdegenya demagóg voltam, de jól esett, mit tagadjam).

A szerencsétlen kis nyomingereknek az exisztenszijájuk függ a vasút műxésétől, de mér nem fogják fel, a jókurva anyjukat, ugye, hogy népgazdasági érdekből az a jó, ha ők megdöglenek munkanélküliként.

A pesti értelmiségi posternek egy ilyen ondat könnyen esik ki a száján, nem az ő élete, ő makroadatokban látja a világot, lófisz a vidéjki bákterok valagába, amik roncsák az 1%-os gazdasági növekedés adatait.

Sicc le a Tajgetoszról minden elkúrt kisegzisztenciát, igaz-e, Árpád vezér? Mert jobb mindenkinek, ha nincs a nyakunkban sok nyugger, széljobber, leszakadt cigány, alkesz hanki, meg a szárnyvonalon jegyet kezelő vasuter. Ja, hogy nekik nem jó? Szívás, ez van, a többség viszont nyer vele.

Minden harminc éves, beszólós, kormánypénzből és magánlóvéból egyformán objektoszubjektív pesti értelmiségi. Enibadi elsz?

Ahh, szal ez vóna a mogyernyizácija? Nejn danke.

Akkor inkább hajrá trakeszosok, gyerünk bakterok, ki a gátra, gátőrök... :o)

p.
Corry te egy zseni vagy!Eljöhetnél hozzánk is me'a turmix reformálódott általam és azóta nejem állandóan piszkál,h új kő neki.

Lenin et. példáján felbuzdulva most magamhaz veszek egy kis érzéstelenítőt.

Na jóccakát mindenkinek,erőegésséget!
Kedves Paszternak!
Reggel már vótam a gáton, ma nem megyek, mer sötét van. Amúgy jól megaszondtad, bár mintha némi indulatot is vélnék felfedezni a mondanivalód interpretálásában (látod miket tudunk itt a gáton).
Tudod én marha kiváncsi vagyok az Árpi felvilágosító filmjére, bár nem vagyok egy tv-zős alkat, de megnézem, biz isten. Lehet megváltozik a viszonyom ezekhez a remek reformokhoz, talán felvilágosulok az ügyben, hogy a nagy semmi, miért több a kis valaminél. Szóval várom na, tudod én olyan holtig tanulós vagyok.
Üdv Pelikán
Hát csak vissza evett a fene,meg konkrétan
az örökölt genetikailag beágyazódott,rossz jellemvonás,szerintem meg nem az,a 4CS-be.

El kellett mondani valahol, a konkrétan lezajlott álmom,minapról.

Szóval,4 v. 5 személy a mostaniak közül,téblábolás közben,betévedtek egy tárgyaló terembe.
A biró meg ott szöszmötölt a Z. János,szintén ebből a csoportolulásból származó egyén papirjaival,felnéz,hőkk,de nem negyon.
Ránéz, az éppen hivatalból ottantartozkodó Tanu et-ra/alias Pelikán et./
Ezek is,onnan?
Bólintson,ÁFÁ-s számlával,ha lehetne,mert itten,tudja,hát,na mindegy.
Tanu et. bólintott,meg átnyújtá a számlát.A fütyülős biró édesen szunyókált.
Akkor legyen nekik 100 év cuzámen.A magasabbiknak,a kampósorúnak 25,a többit meg osszátok el.Úgyis szeretnek osztozkodni.
A Tanu et. bólintott megint,de ez mán benne volt az előző számlában.

Ekkor az asszony felrázott mert,szerinte mosolyogtam álmomban és azt hitte,megint a Julissal hempergek álmomban,oszt azt kinembirja,konkrétan.

Szóval ezt meghánytuk vettetük a csehóban,de inkább hánytunk,vetni meg,minek, sötét,meg hideg is van.

Hát felzúdultak az éppen ottantartozkodó egyének,hogy hát konkrétan eztet kéne elsőre meglépni.A valóságban is.Egyhangúlag volt a fezudulás,meg nagy volt konkrétan a sajnálkozás is,hogy csak álmodtam.
6.Lenin 2007.11.17. 18:11:39

Ha vega vagy, az asszony meg főzéstudatlan, akkor jól tettétek.
Aki mást mond, az egy tahó (v. komenista). Verjétek fejbe a csákánnyal.
Kedves Iljics!
Micsoda szép álom, és az, hogy én is szerepeltem benne külön jó. Megmondom őszintén kedvemre volna ez a forgatókönyv.
Tudod, annyi csak a baj itt moszt, hogy sehol egy fletó fan így bűn unalmas az élet, meg a reformok is elkerülnek.
Üdv Pelikán
Posterünk fő mondandója szemmel láthatólag az, hogy a vasutasok a magánvasútjukkal menjenek a pitsába, mert sok pénzt húznak le ezzel a szesszel az államtól, és akkó kurvanyjukat.

Miközben azok a nyomingerek ott szopnak, mert ez az egyetlen biztos állás, az ott élők örülnek, hogy egyáltalán még van vasút, és az okos pesti megmondóemberek meg megmondják, hogy vesszen az egyén, ha nyér a köz. Oszt a vidéki meg örüjjön, hogy megint - 7 245 675-re is az ő farkával verik a csalánt, hogy megint az ő rovására javíthassák főlfele a nyomorgó pestiek életét, merugye 4-es metró plusz Combiné az kell a pípölnek, de BAZ megye-Észak dögöljön keresztbe.

Árpi, és minden bólogató: a lecó elégtelen, írd újra, leülhecc (hogy csak tiszta forrásból idézzek).

Ott kúrtad el, fijacskám, amikor ezt írtad:

"Ők a saját érdekeiket nézik, és nekik az az érdekük, hogy ne rúgjanak ki közülük egyet se csak azért, mert senki nem utazik az ő vonatán. Az a kérdés, hogy a mozdonyt nem vezetők érdekével egybeesik-e az övék. Az a kérdés, hogy az utasnak hiányzik-e az a vonal legalább annyira, mint a vasutasnak. Velük vagyunk, vagy ellenünk vannak?"

Merhogy nem vezetek mozdonyt, de utazni szeretnék esetleg. Ahogy a bakter se vezet. És még csak nem is a sajátját.

Tehát a demagógia itten kibaszottul meg van illusztrálva,ez olyan, tudod, Árpi, mintha a picsa hülye szerveretek miatt tégedet vonnak felelősségre, nem tudom, érted-e a hasonlatban a sántításon túli igasságot?

Üdv,

Tantóbá
6. Lenin:

Vlagyimir iljics, doktor Kotászról meg a kampósról és a nyuszifogúról nem-e álmodott valami szépet?

Hadd legyen jó éccakm nekem is mámma.

p.
Örülök Tanu et.,hogy konkrétan a véleményük pont úgy pendül egy húron,hogy az konkrétan már akár virtuóz.

Megnyugtatásul, azért a kredenc megreformálását,végérvényesen befelyeztem,nem tetszett a szegfű mintázat,konkrétan.

Most nagy a nyugalom,le van vezetve minden zavaró,a mai napból kifolyólag.
Kedves Paszternak!
Tudod piszkosul igazad van. Ezek itt reformoznak, magyarul bezárnak szárnyvonalakat, kórházakat, iskolákat, természetesen mind a perifériáról való. Aztán szépen megindokolják, hogy nem gazdaságos, és ők csak takarékoskodnak. A minisztériumok meg szekérderékszám rendelik külső "szakértőktől" a tanulmányokat arról, hogy mit miért kell bezárni, persze arról, hogy ez a sok tanulmány is pénzbe kerül, esetleg többe, mint a kórházak, vagy a szárnyvonalak üzemeltetése már nem beszélnek. Mint ahogy arról, sem szólnak, hogy a szakminisztérium szakemberei, mi a szent szart csinálnak amíg a külsősök tanulmányokat írnak. Erről gondolom majd felvilágosít minket az Árpi, jaj, de várom már azt a filmet.
Üdv Pelikán
Paszternak!
Hát a fentebb emlitett 4 v 5 személy közül konkrétan is,és valószinűleg genetikailag is,teljes azonosság fennállása megállapitható,az emlitett 3 talpig becsületes,onnan felfelé pediglen igencsak kétes jellemvonásokkal is konkrétan beazonositható személlyel.

Megfelelő koncenrálási adottságokkal rendelkező személy esetében,álom formájában,a fenti személyek,megidézhetőek.

A valósgban idézést küldeni a fenti személyeknek,sokkal hasznosabb lenne,amúgy konkrét formában.
Drága Gátőr Elvtárs,

mint a Nép Egyszerű Fia (NEF), naná, hogy egyetértesz velem. Mert azt gondolom, a Morzsi is a hátralévő azon perceket, melyben nyolclábúvá válhatik a szomszéd tanya Gurulj szukájával, od'adná örömest azért, ha Magyarországon reform lenne. De igazi. Nem ilyen hülye.

Mert ezek a reformot is el bírják cseszni. Ezek képesek rá, hogy a szart is felpántlikázzák és rámondják, hogy kókuszgolyó.

Na ezért vakaródzom én annyit, mint a Szedmák bakter rühös macskája, mert pl. a zasszony amikor aszongya, hogy reform-étrendet vezet be, az nem azt jelenti, hogy bezárja a spájzot és eladja a maradék kóbászt.

Ez így nem reform. Ez bezárás. Csőd. Felszámolás. Végkiárusítás. Kármentés.

Monc, amit akarol, csak a reform szót kerüld, kérlexépen. Tudom, hogy kerülni fogod. Te olyan embör vagy. Meg Lenin et. is ilyen, ahogy elnézem.

Arról meg asszem, órákat tudnánk értekezni, hogyhát mért van az, hogy a minisztériumi alkalmazottak létszáma változatlan, deviszont új negyedbe költöztetik őket, demarhajólesz. Ellenben a Kispöcse-Farmatringháza vonalat fel kell számolni ehhez a jelentős reformhoz, mert ezen állik vagy bukik, hogy rá fog-e bírni esni a korm. 1/4-ed a nyugati púra, vagy nem.

Dilettáns-kormány. Eszetlen hátszéllel. Engemet ez a hátszél különben foglalkoztat, nekem is van ilyenem, egy ideig Rhinatiol-t szedtem rá de csak még nagyobb lett, hátmegmég a parfőmje!!! Deviszontazonbanhanem a Dilettánsoknak van hátszelük, hát láthatólag Tom Langyos a lábujja körmnét reszelte éppen tavaly októberben, ezért ezek akkor is maradnak, ha belefosnak a ventillátorba.

Na ez az übergáz. Hogy áll a Tisza? Vagy a Duna? Nem-e önt-e ki-e, ettül a sok pofátlanságtul?

Elvtársi üdvözlettel,

Paszternák elvtárs
Lenin elvtárs, üdvölzöm a lámpácskáit, szívesen olvastam az Egymillió pici Krisztust és a Stogyélatyot, de még szívesebben az idézésről szóló eszmefuttatását.

Én úgy érzem, kéne már egy kilincsorrú viaszbábu, szívesen döfködöm tűkkel, mán csak elvakult fanatikus klerikálfasiszta babonaságombul kifolyólag.

Azért azt várom, amikor Árpink kimagyarázza azt is, amikor Fletó a parlamentben fölszarik a plafonyra ("Mér? Szarhatott volna a földre is, sőt, nagyokoskáim, a szónoki emelvényre is. Ki nem tenne ilyet, ha nincs ott a takarítónő? Az itt a kérdés, miért. És ez sokkal zsigeribb. Képzeljünk el egy embert, aki a maga nyálából köpött zsinóron egyensúlyoz. Mért köpte? Kijaf@szt érdekel. Lehet fikázni, lásd korábbi postomat. A fő kérdés, hogy ti nem fosnátok-e a helyében. Lehet elhúzni a vérbe, ha nem, ha meg igen, akkor balkéz kinyúl, leteker két métert a ZEWA Softies-ból.").

Üdv,

P. dictus tovaris
Jó sok hosszú post van.. párba bele is olvastam már így hogy most tévedtem ide, majd végig fogom a többit is..

Abba nem gondoltok bele, hogy ennek akkor lenne megoldása, ha nem állami móka lenne ez az egész?
Lenne több _nem_ állami "vasútszolgáltató", mint a fejlettebb országokban, és azzal mész, amelyik jobb/olcsóbb/tisztább... ami neked fontos. Verseny lenne köztük. Lehet nem lenne állami támogatás a vonaton, full áru jegy Miskolc-Bp IC-re lehet lenne 8-10khuf, de azért ebédet kapsz, és a segged is kinyalják.

Ez hogy "reform"ot követnek el vasút terén is.. hmm.. be kell zárni a vonalakat, persze, mert nincs kihasználva, valóban.
De ebből a nyereségből nekünk mivel lesz jobb? _Semmivel_. Kókány épít magának mégegy házat azt viszonlátás.

Most Miskolc-Bp 2 óra IC-vel + 10-15perc fix késés... hm.. 180km kb, aztaa. De nagy táv :) Kollégám akar menni MU meccsre Angliába, és nézett vonatokat is, gondolta mekkora fun lenne ha azzal menne. Hát csak lestünk, mikor nézi: Brüsszel-London 1 óra... 300kph speed OMG!!! Na ilyen itt soha nem lesz.

Sok probléma van sajnos, de amíg állami kézben vannak az ügyek, addig szar is lesz.
krkr,

nem tudom, fel-e tűnt neked, mennyire hasonlít Miskolc Brüsszelre, Pest meg Londonra.

Amíg a kettő közti feltűnő egyezéshiány fennáll, addig kár menj,csezdel és más angilus városok példáival példálódzni, pl.


Amúgy mennyi a Brrrr-London vasútijegy és mennyi Miskolc-Bp, diákkal?

Szerinted a magáncégek lefele, avagy fölfele nyomiznák az árakat?


üdv,

P.
Diákot nemtudom, nem is érdekel :D rég volt már az hálisten.

Nyilván más Bp és London, csak példának mondtam. Végülis _fejlődni_ kéne, valemerre. Ha egy mód van rá, nem Albánia felé, ezért is nem albán példát hoztam.

Árak: amíg egy lesz, drága. Amint kettő vagy több, verseny van, és kénytelenek lesznek olcsobbak lenni (egymásnál). Ahol nincs monopolhelyzet, minden szolgáltatásnál ez érezhető. Még itthon is. Nem nagyon, csak kicsit...egyelőre.
Egyelőre 100 megabites net sincs 8-9khuf-ért mint a svédeknél (www.bostream.se pl.)
krkr!

"Lehet nem lenne állami támogatás a vonaton, full áru jegy Miskolc-Bp IC-re lehet lenne 8-10khuf, de azért ebédet kapsz, és a segged is kinyalják."

Hát egyszer egy évben,dőzsölnék én is.

Aztán lehetne kérni,hogy ki nyaljon?
Ha igen, én benne vagyok!
Máshol ennyi a vonatjegy. Sőt van, ahol drágább. A minőséget meg kell fizetni! Amíg azt akarjuk, azt várjuk el, hogy állambácsi tápoljon, mig meg olcsón szopunk cserébe, addig ez van. Ezt kell szeretni.

Mindkét oldal erősen hibás:
1. politikusok (nevezzük igy XD):
tul sokat akarnak állami kézben tartani, túlságosan tetvészkednek, nem bírnak elrugaszkodni megszokott dolgoktól. Papírgyár az ország, még mindig. Vannak próbálkozások, de hát na.. tesséklássék az egész.

2. emberek:
nem fogják fel, hogy bizony ha jól akarsz élni, azért fizetni kell. Ha jó munkát akarsz, jó keresettel, azért tenni kell. Kőkeményen. Mert másképp nem megy.

És a helyzet:
átlagfizetés kicsi, de a minőség drága ahhoz képest. ezen kell változtatni, de ezt nem az állam fogja megtenni, hanem a munkáltatók közül néhányan. Nyilván segítene az is, ha kevesebb adó lenne..stbstb, de ez most, adott helyzetben még nem lehetséges pár évig itt.
azért óvatosan azzal a magánosítással
angliában is sikerült elszúrni, oszt emberéletekkel is fizettek érte.
máv-nál a sok pénzeltüntetőt kéne eltüntetni.
amit meg az államigazgatásban most csinálnak az is maga a szerencsétlenkedés.
egy éppkézláb ember nincs, aki tudná mi lesz a kormányzati negyeddel. ami persze úgy kell kis országunknak, mint az egércsapdában lévő egérlánynak a háta mögé a kanos kisegér....
krkr

kerüljön "sokba" a vonatjegy. szabályozzon a piac. de előbb szolgáltatást kérek. lásd BKV. marha drága jeggyel, bérlettel marhavagon effektusban utazhatsz.
az Esztergom vonalon szép kis vonatok járnak, amivel az ember szívesen is utazna. de míg nem tudsz eljutni értelmesen az állomásra, míg nincs normélis parkoló az állomáson, addig meggondolod. egy kis ésszel sok embert lehetne pl. vonatra is csábítani és máris nem lenne veszteséges.
Petike:

"szolgáltatást kérek"
Erről van szó.

Csak kérdés, hogy kitől, milyen körítéssel, mit kapok a pénzemért.
krkr:

"És a helyzet:
átlagfizetés kicsi, de a minőség drága ahhoz képest. ezen kell változtatni, de ezt nem az állam fogja megtenni, hanem a munkáltatók közül néhányan. Nyilván segítene az is, ha kevesebb adó lenne..stbstb, de ez most, adott helyzetben még nem lehetséges pár évig itt."

Tehát vágjuk sutba az államot, mert tanuljunk meg járni, botladozva, de szabadon, igaz? Ha meg majd nem megy, mert pl. az egy darab kiszeretkezett vasútvonalon egy szolgáltató fog vinni tégedet Miskolcról Pestre, 'iszen párhuzamosat nem fognak építeni, akkor majd szívjuk a fogunkat?

Nézd kedves krkr, én már öreg vagyok ahhoz, hogy a kísérleti matek után más fütyiségeket is átnyomjanak rajtam, sikoltozásom közepette, hogy aztán belehaljak és bazmeg nekem legyen igazam.

Szerintem ez most intellektuálisan akkroa divattá vált, hogyaszongya, az állam rossz gazda.

Ja, ezeknek a kezében még az arany is szarrá válik, az biztos, de ez nem feltétlenül az arany hibája.

Te most azt szajkózod, bocs a kifejezésért, amit a reformgengszterek mondanak. Ők viszont ebből élnek, veled és velem és Lenin et.-ékkal ellentétben.

Én viszont aszondom: nekem kell az állam. Védjen meg, amennyire csak bír, a rohadék multikkal szemben. És határozza meg a minimálbért, jó magasan, hogy a tetű multi ne szaré-hugyé foglalkoztasson. Ja, tudom, most jön a panel, hogy "deakkó elmegy". Ja, elmegy, de elmegy akkor is, ha az állam nem avatkozik be a te érdekedben, hiszen azt nem tudja megtiltani, hogy a neppermulti ne menjen tovább innen; ahogyan te sem...

Tehát azt mondom állj, ezzel a porhintéssel. Nem kell eladni mindent. Húzzuk össze a nadráxíjat? Okés. Osztán adjuk el a gatyót? Akkó minek húztuk meg a szíjat? És min? És mi fityeg ki az öv alól alant, kéremtisztelettel?

Hát ázs pustá fásunk, ámivel maximum a Kovi filmjeiben lehetünk szépreményű statiszták, de főszerepről ne is álmodjunk, jujj. És egy szál csékhadaróval a globalizmus ellen felvértezve, mint Donkihótt-e?, biztos überversenyképesek és csovi-csovi-himmi-hummi-fisi-fosi-matyi-miacsodák leszünk (C by IHM).

Csá.

pé.
kiváncsi vagyok, miért gyűlölöd ennyire a vonatot. fejleszteni kell, nem bontani
pé: tipikus magyar népbetegség esete vagy, ezt kell hogy mondjam. Ha idősebb vagy, akkor már nem csodálkozom rajta.

Az állam nem azért van hogy védjen, támogasson.
Hanem azért hogy az adónkból fenntartsa, és fejlessze a következőket:
1. autopályák, utak
2. közterületek, parkok
3. nemzeti parkok
4. hadsereg
5. ...stb
btw azt hiszem, kissé elmozdultunk a vonat témától. úgyhogy én itt le is zártam ezt a vitát :)
krkr,

Istenke áldjon meg, az adónkból az általad említett 4. pontot pont nem nagyon tartja fent, deviszont ez éppen azért volna, hogy védjen, támogasson, háború vagy természeti katasztrófa esetén.

Azért ne örülj, még nem vagyok 40, háhhá...

De azt az államot azért megnézném, amelyik a te szempontrendszered szerint működik, stb-nek értelmezve az oktatást, az egészségügyet, a szociális ellátásokat, a környezetvédelmet, a kistérség-fejlesztést, a vadvédelmet, a kutyatökénpattanást elmulasztó kenceficék ingyenes osztogatását járvány esetén. Vagy szerinted ez magánszektoriális feladat?

Ezesetben te a Vatikánról beszélsz, de hé, ez Mária országa :o), élén Katus Fiával (hogy kapná be neki a krokogyilus, jól mondom, Pelikán elvtárs?).

Üdv,

P.
"azt hiszem, kissé elmozdultunk a vonat témától. úgyhogy én itt le is zártam ezt a vitát :)"

"Gyáva, gyáva! Na jó, egyezzünk ki döntetlenben!" (Monty Python, Gyaloggalopp)
bocs, ez lemaradt:

8o)

XD
P:
"magánszektoriális feladat":

oktatás: felsőoktatás igen.
eü: igen.
szociális ellátás: igen.
környezetvédelem: részben.
kistérségfejlesztés: részben.
vadvédelem: részben.
osztogatás: nem.

"deviszont ez éppen azért volna, hogy védjen, támogasson, háború vagy természeti katasztrófa esetén."
Védjen, támogasson szavakon azt értettem, meghatározza minimálbért, fütésszámlád részét fizeti, vonatjegyed részét fizeti...stb
Látod, látod. Máris javítottad az elnagyoltat.

És akkor most nem érthetünk egyet a kidolgozottban, én ugyanis úgy vélem, hogy a katasztrófahelyzetek elhárítása nem lehet maszek.

Az állam által alapított felsőoktatási intézmények nem működnek majd az alapító szándékainak megfelelően, ha a privát szféra veszi át. És akkor kérdés, mire való. A latin nyilván nem piaci izé, deviszont kalcsör. Ahogyan a klasszika-filológus nem alkalmas menedzsernek, úgy a bróker sem fog tudni oktatni. Tehát elgondolkodnék azon, beengedjem-e a privátot, de csak részben. De hogy egészen???

Szoc. ellátás: biztos ki tudod fizetni a magánbiztosító díjait. Biztos agy abban is, hogy a befizetett pénzedért megkapod a szolgáltatást. Apa: kapaszkodj meg: a biztosító csődbemenésekor ki fogja átvállalni a te kezelésed költségeit?

Szarjam le? Vagy engedjem, hogy megfinanszíroztassák velem a te kezelésedet is?

Bocs, de Postabank, BB, STB konszolidációja után én már csak abban hiszek, hogy a nagyvállalatok úgy erőszakolják meg a társadalmat, ahogy akarják és az állam - mi - fizetünk, hogy ne legyen belőle nagyobb gáz.

Te azért csak higyj a szabad versenyben. Én az erősebb kutya toszik elvében hiszek, és éppen ezellen dolgozom.

Üdv,

p.
Hát csak dolgozz ezellen, és lehet majd siránkozni kb.

latin: kálcsör, minek? mit csinálsz vele?
klasszika-filológus: szintén...
ezekre egyetlen munkakör létezik, úgyhívják: büfé-ruhatár.

Biztosítási díjat, igen ki lehet fizetni. Felfogás kérdése az egész. Nem kell fing fizetésért elfogadni állást. Amíg a magyar ember hajlandó arra, hogy éhbérért és képes robotolni MEG IS ÉRDEMLNI!!! ez van.

kkthxbye XD
"erősebb kutya toszik". Jah...szerinted az állam az erősebb.

Megnézném én ferikéjéket mit ugrálnának, ha az összes külföldi befektető egyszer csak elmenne.
Na akkor pontosbíccsunk. Én azt hiszem, az erősebb kutya toszik. És ez nem jó. Ezellen tenni kell, mert különben a végén megesszük a nagymamát. Az erősebb kutya, meg a szabad piac nem tart igényt rá. Én viszont igen, és te is qrwára helyeselni fogod ezt az általam most képviselt elvet, majd 72 évesen.

Tudod, olyan ez, mint amikor a csajszi 42 évesen MÉG korainak tartja a szülést... addig nem is akart... 50 évesen meg sajnálkozik, de már nincs mit tenni...

Amit te monc, barátom, a büfé-ruhatár szakra, azt akkro fogom elfogadni, ha megszaggatod a ruháidat, és kijelented, hogy a gazdaság- és szervezéstudomány is egy kalap szar. Mert aki csinálja, az nem ért hozzá, látod, Baszkiferi és Coca Jani is csak summantva és csak tisztességtelenül, magánvagyonig terjedően, magánérdekkel... Mán a nemzetgazdasággal nem boldogulnak... hogy kapnák be. Aki meg elméletet gyárt belőle, szertematematizálja, az meg még annyira sem.

- Tehát? Akkor mire valók a tudományok? Debakker, az összes!

- ...

- Ez értékelhetetlen válasz volt, krkr.

Halló, ember, culture, minek? Jah, hát csakugyan, te sem élsz vele, ugye... A latin nem = vele, hanem részhalmaz. Oszt jónapot.

Éhbérért robotolni? Waze. Biztos jókedvében, esetleg megalkuvásból, vagy fasságból kifolyólag dolgozik a pípöl nettó 85 000 körüli összegekért. Büszkén utasíthatná vissza, és mehetne - hova is? Magánbirtokára? Vállalkozásába? Munkanélkülinek? Jobban fizető állásba? Na igen, de ebből csak a munkanélküli hivatal, meg a pitsa marad.

Biztos gerinces ember vagy, ámde lehet, hogy nem kell eltarts 3 gyereket, pedagógus bérért?...

(Nem akarlak ám megsérteni, csak kóstolgatlak)
Összefoglalom a lényeget:

Aki tüntet az ugye az érdekeit védi a néppel szemben. Aki szolidaritást vállal velük az valószínű hülye, aki meg csak nézi tétlenül, hogy az állam inkompetens módon irányít az birka. Ön melyik?
a büfé-ruhatár tanszék, ha jól emlékszem, epizódcím a rajzfilmünkben.
Kedves Paszternak!
Miután elmentünk a Leninnel, alukázni, remekül tartotad a frontot, gratula hozzá.
Üdv Pelikán
Ui:Büfé- ruhatár tanszék, bizony a kutúra mit sem ér, fölös kolonc, púp a nemzetgazdaság testén, égessünk hát könyveket, festményeket, törjük össze a szobrokat, csináljunk kinai boltot a színházakból. Kedves Paszternák szereinted ezek, no csak megkérdezem normálisak.
hát gratulálok ehhez a pompás értelmezéshez, úgylátom nem voltam elég pontos.

kell a kultúra, hogyne kéne. én is járok színházba..stb. de nem kell hogy évente 1500 végezzen latin szakon, ugyanennyi kommunikáció szakon...stb. Amellet, hogy jó vízvezetékszerelőt meg már nem is lehet találni, mert nincs/kevés a szakmunkás.

Tanárnak lenni szar dolog, no money no life :D rosszul választottál pajtás, ennyi.
aranyhaj: képzeld multinak dolgozom, képzeld szoftverfejlesztőként, és ahhoz képest hogy Magyarországon, egész szépen fizetnek, és teljesen jól élek.
De hogy nem találni egy normális burkolót pl, mer a csempét mind úgy rakja le, hogy 1 év után repedezik... ez vicc.
Mellesleg nemtudom figyelted-e az előző kommentemet. Én is írtam hogy kell kultúra. Csak túl sokan végezen ilyen és hasonló szakokon, amiből nincs kereslet, és sírnak, hogy diplomás munkanélküli. Vajon miért? Rosszul választott. Ennyi.
lol, hová lett aranyhaj kommentje? :)
Paszternak · osember.blog.hu 2007.11.17. 22:41:02

Arra azért felhívnám figyelmed, hogy a létező (amihez hasonlót itt vízionáltok, a többi elvtárssal együtt) kb. 17 éve megbukott. Nem vagyok elég képzett ahhoz, hogy meg tudjam mondani miért történt ez meg, de ez tény, és ráadásul nemcsak itt, hanem mindenhol a világon.
Kedves Krk!
Hogyan lehet azt tudományos módszerekkel pontosan megállapítani, hogy hány latinszakos és hány filozófus kell egy adott társadalmi helyzetben, ha azt nem lehet, hogy hány burkoló kell?
Mert ugye gondolnánk a pijac gazdaság majd kitermeli a megfelelő mennyiségű és minőségű hidegburkolót, oszt valamiért mégse teszi. Na miért?
Megtisztelnél, ha felhomályosítanál.
Üdv Pelikán
Mert sok fiatalembernek nincs affinitása ahhoz, hogy elmenjen burkolónak, inkább 3-5 év főiskola/egyetem valami izi szakon, aztán sír, hogy nincs munkája.
Kedves Krkr!
Értem, most már csak azt mond meg, hogyan lesz itten hidegburkoló, vagy nyugodjunk bele, hogy nem lesz. Mert ugye kereslet-kínálat törvénye szerint, van kereslet burkolóra van burkoló, nincs kereslet filoszra nincs filosz, vagy félre értelmezem a dolgot?
Üdv Pelikán
Nem értelmezed félre, így kéne mennie. De sajnos nem így megy. Amíg vérpistikének van lehetősége középiskola után még 3-5 évet lébuckálni, addig esze ágában nem lesz utánanézni mire másra lenne kereslet és esetleg kitanulni valami mesterséget, vagy más szakot választani.
Kedves Krkr!
Te a szakmádat azért választottad, mert tudtad, hogy lesz rá kereslet, vagy mert kedved volt hozzá?
Mit teszel, ha mások is kiszagolják, jó sokan, hogy ebben van lehetőség és mondjuk spec. sokkal jobbak lesznek benne min te, akkor neked is úgy kell vagy nem kell úgy?
Üdv Pelikán
Amúgy én már kitaláltam egy köztes megoldást, minden egyetemistának, kötelezővé tenném, hogy fakultatíve kitanuljon egy kétkezi szakmát, feltétel lenne a diplomához éppen úgy, mint a nyelvvizsga. Akkor aztán beszélgethetnénk a burkolóval Platonról, míg ő szépen, szakszerűen burkolna.
A vasúthoz szólnék hozzá, Bolgár úr. Lehet?
A meglevő síneket esetleg lehetne arra használni, hogy baromi gyors vonatokkal baromi gyorsan - gyorsabban mint egy busz, de lassabban mint egy repülő - eljussunk egyik nagyvárosból egy másikba. Ilyet nálunk miért nem lehet? Az idő pénz, mondta Vanek úr.
Pelikán: nem is rossz ötlet :)
btw én azért választottam, mert van is rá kereslet, meg szeretem is.

betonarcu: talán azért nem lehet használni, mert a pálya állapota nem épp olyan, és mert nincs olyan vonatunk.
Tudom, hogy ma (még) csak a szárnyvonalakról van szó, azokat zárogassák a nagytudásuak. De evés közben jön meg az étvágy.
krkr: akkor javasolnám a magos kormánynak, hogy javítsa a pálya állapotát, osztán vegyünk rá néhány lokomotívot. Vagy fusson erre felénk is az a TGV.
Pelikán:
másik kérdésre a válasz:
Akkor lényegében az áll elő, hogy csökken a kereslet (irántam.). Két lehetőségem van kb:
- vagy mégjobb leszek benne.
- vagy szakmát váltok, másfelé helyezkedek el.
Ilyen helyzetekhez alkalmazkodni kell. Erről szól a játék.
betonarcu: mennek javítások, apránként...
de én azért azt nem értem - hogy maradjunk a megszokott példánál - miskolc-bp vonalon IC jópár éve 1.50 körül ment, most miért 2.15 vagy mégtöbb ha nagyobb a késés?
Én semmi összefüggést nem látok a vasúti bezárások és a volán-társaságok készülő privazitációja között.
Nehéz szó, na.
Ti láttok-é?
Összefüggés? Magyarisztánban? XD
krkr: nem tudtam erről, régen jártam arra. Én sem értem, hová lészen 25 perc.
Kedves Betonarcú!
Ugye én még sok sok poszttal ezelőtt pedzegettem, hogy ugye a reform nem arról szól, hogy számolunk, egyenleget vonunk, bezárunk és így tovább a végtelenségig, hanem arról kéne szóljon a reform, hogy fejlesztünk, megkeressük a piaci igényeket aztán, persze be is zárjuk a semmiképpen nem hasznosítható vonalakat. A reform azonban elsősorban újítás, fejlesztés kell legyen. Mondjuk ferkó, jani ebből semmit nem ért nekik a reform egyenlő bezárjukkal, mindegy, hogy kórház, iskola vagy vasút.
Spec vannak olyan autópálya szakaszok amelyek jelenleg nem termelik ki a fenntartási költségelet, esetleg azokat is be kellene zárni.
Üdv Pelikán
Pelikán: a piaci igények igen változékonyak. Ugye, hogy itt csinálták a pléjsztésönt nálunk nemrégibe? Akkor biztosan sok ember ingázott abba a gyárba. De aztán a vállalattal mán futottak is tovább kelet fele, ha jól emlékszök. Most máshova kell ingázniuk, akik régiben ott dolgoztak. Hát ki tudhassa, hogy Karcagra nem akar-é menni valami nagy munkaadó egyszer csak? Akkor aztán jó lenne a vasút. Bár most mán nem megyen oda, ha egyszer vasútja sincs, no.
Minden vállalatnál vannak a termeléstől független állandó költségek, amit egész egyszerűen vállalni kell. Gyanítom, hogy ilyen lenne az országnak a vasúti közlekedés is. Jó pályákkal. Jó mozdonyokkal. Ez viszont pénzbe kerül. Ha jól menne az ország szekere, akkor ki is fizetnénk, de hát nem úgy van most.
Kedves Betonarcu!
Bizony igazad van, de ezt ezek soha nem fogják fel, csak mondogatják piacgazdaság meg versenyképesség, ami persze fontos is, csak hát a piacgazdaságban az államnak, mint olyannak az kellene legyen a szerepe, hogy a szabadpiac igényeit összehangolja az össztársadalmi igényekkel, magyarra lefordítva fenntartsa a tömegközlekedést egy elfogadható szinten és ne hagyja éhen halni az egyik távozó multi munkásait addíg míg a másik megérkezik.
Üdv Pelikán
Pelikán: Így van.
Ezért is nagyon megmérgedtem azon a majmon, ahogy a Keleti vasúti pályaudvarra tehénkedik. Színes nagy papírokon a fővárosban mutogatják.
Hát direkt hergölik itt a jó népet?
Egyszer egy idős nénivel utaztam a vonaton (tél közepén nem volt fűtés, kabátban üldögéltünk a szemetes fülkében), aki megjegyezte, nem tudja, hová tehetik a MÁV-ra szánt sok milliót, mert hogy a vonatokba nem ölik, az is biztos...

aranyhaj.blogspot.com
Ha a kormány érvelését nézzük, akkor az egész MÁV-ot be kellene zárni, mert veszteséges. Valamelyik balti államban meg is tették, csak a teherszállítás maradt meg.
Felesleges tüntetniük a mávosoknak, mert a munkahelyük megmarad, ahogy a múltkori pályabezárások alkalmával sem rúgtak ki senkit. Sajnos a rendszerváltás még sok helyen mindig nem történt meg, a MÁV továbbra is szociális intézmény. A mostan újításuk is nagyszerű, hogy 6 kalauz kell 1 vonatra, ahelyett, hogy fasza beléptető kapukat vennének.
Egy pillanatig sem vizsgálták, hogy lehet-e növelni az egyes vonalakon az utaslétszámot. Anyósomék a csengeri vonal mellett laknak, de már évek óta bejönnek elénk Mátészalkára, mert a csengeri vonat 15-30 perccel azelőtt elmegy, mielőtt a debreceni, budapesti vonat beérkezne. Így nem csoda, hogy nincs utas.
A budapesti dugókat is jelentősen lehetne csökkenteni, ha az elővárosi vonatok átlagsebessége nem 30km/h lenne. Csak az autóbuzik jönnének a városba autóval, ha az agglomerációból 15-20 perc alatt a belvárosban lehetnének.
Tök jó, hogy van olyan telefonvonal, ahol be lehet jelenteni az eu-s pénzekkel való vissaélést. (Van olyan fejlesztés ma Magyarországon, ahol nincs semmiféle visszaélés?) Miért nincs olyan vonal, ahol azt lehetne bejelenteni, hogy "Hahó! Faszságra megy el a pénz!"
Nem mintha bármiféle foganatja lenne. Hogyan lehet bűntetlenül 100milliárdokat kidobni az ablakon értelmetlen fejlesztésekre? Háromszor annyiért újítanak fel egész jó állapotban lévő vasútvonalakat, mint amennyibe egy új megépítése kerülne. De 800m vágányt nem bírnak lefektetni a román határon, amivel javulna a teherszállítás és nem kerülnék el a nyereséget hozó tehervonatok Magyarországot.
Meger egy klikket: www.revenue.ie kerlekszepen itt a sajat halotti bizonyitvanyom igenylesen kivul mindent elintezhetek online. kozben meg iszom is egy jofajta hazait. egy elegedet i-government user
Vonatozás, sztrájk, és ami mögötte van...

frego.li/c398-kaosz-professzor-szinre-lep
süti beállítások módosítása