W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Gumicsont

2007.07.18. 05:30 Tóta W. Árpád

Jó reggelt kívánok, itt az idő. Beszéljünk végre a nemzetközi tőke vérben és verejtékben ázó karmairól.

Tárgylemezen a Hankook, a nemzet gumigyára, világraszóló sikertörténetünk. A siker az, hogy az óriáscég, ez a távol-keleti munkamorálon és féldiktatorikus rendszerben kövérre hízott koreai giáns ide méltóztatott letenni a fényességes ülepét. Edzs kizs domra lesüsülün.

Az ilyesminek, ugye, azért kell örülni, mert akkor ez a hatalmas dög ide fog adózni, fejlett technikát hoz nekünk, és még ráadásul munkát ad néhány ezer embernek. Mindezek valóban örömteli események. Tudni kell viszont, hogy ez nem barátság. A Hankook pénzt akar csinálni, nem munkahelyet; a munkás csak szükséges rossz, érdemes géppel kiváltani, ahol csak lehet.

Ezt egyébként tudjuk, tudhatjuk. A koreai ipar azért lett sikeres - jövőtudatos, ollé! - , mert olcsón jó dolgokat állítottak elő; Korea az ár-érték arány zászlóvivője. Még inkább, mint a japánok; az ő cuccaikat már régóta a márkáért is veszik.

Nos, ha olcsón jót akarunk gyártani, akkor két dolog ehhez mindenképp szükséges: alacsony költség és drákói szigor. Még szép, hogy nem akarnak a koreaiak szakszervezeti munkásvezérekkel szórakozni, meg lazítani és engedményeket adni, ha egyszer van más lehetőségük. Márpedig van. Nagyon sok arcoskodnivalónk nincsen; nem szilíciumvölgy ez nélkülözhetetlen koponyákkal, csak egy gumigyár. Tehették volna Afrikába is, de ott azért gyakran lőnek, és nincs még elég gépsor-kompatibilis néger. De ha lesz, akkor majd fogja magát a Hankook meg a Suzuki, és megy oda, ahol egy banánért dolgoznak neki, szakszervezet meg nincs. És nem hülyék: tudják jól, hogy van itt egy izgága miniszter, akinek az ittlétük presztízskérdés.

Tehát lehet Hankook-gyárat hozni Magyarországra, de tudni kell, hogy az ilyen. Mármost csak ugyanazt a számítást kell elvégezni, amit ők. Hogy megéri-e.

Titkom virága


És itt jön képbe az a kellemetlen tény, hogy a Hankook-megállapodás titkos. Nem tudjuk, mennyi ilyen-olyan mentességet és akciós árat kaptak ahhoz képest, amit nyerünk vele. Vagy bízunk Kóka János és barátnője üzleti érzékében, vagy nem. Azért ez véleményes. Hiszen kitalált ez a kormány például olyan adót, amin nemhogy keveset nyert, hanem pont vesztett. Simán lehet, hogy a dörzsölt kis sárga emberkék túljártak azon a sok eszükön. Amíg nem kerülnek nyilvánosságra a finom hatástanulmányok, addig ez az alapértelmezett világnézet.

A szakszervezetista hőbörgés nevetséges. Nem kötelező a Hankooknál dolgozni. Emberek tömegei élnek fekete- és alkalmi munkából, ahol azt tesz velük a főnök úr, amit csak akar. Mekiben dolgozni, meg BKV-ellenőrnek lenni talán öröm? Emberek tömegeinek egyáltalán nincs munkája, és van köztük egy csomó, aki pedig szeretne dolgozni, mondjuk azért, mert éhezik. Egyvalaminek van értelme: nyilvánossá tenni, milyen ott az élet. Hát kérem szépen, volna itt munka, csak kevés a szabadnap, alacsony a fizetés, szigorú a drill, és csíkszemű hüllők a főnökök. Valamint óránként el kell énekelni a koreai himnuszt. Ha így is tetszik, lehet jelentkezni. Ha nem, nem muszáj.

Mint ahogy nem muszáj megvenni a Hankook gumikat sem. Csak hát… végül is olcsók és ahhoz képest nem is rosszak. Így készülnek.

De azt nem tudjuk, olcsó volt-e a gyár, és ahhoz képest nem rossz-e. Mert nem mondják meg.

•Máris súlyos törvénysértésekkel vádolják az új Hankook-gyárat
•Bepereltük a Pannon pumát


Címkék: kóka

343 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr41120145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez tenyleg erdekes tema, hogy kokadt janosunk vajon milyen targyalasi technikakat alkalmazott... vagy csak elszamolt valami targyalasi koccseget...
Meg mondjuk meg azt is erdekes lenne tudni, hogy milyen kornyezetvedelmi hattere van a dolognak. Most haborodott fel mindenk (joggal) a szlovak Tokaj-kormozo eromuvon (feltunt mar, hogy ezek a szlovakok mit ossze kaparnak az energiaert? Dunaszaurusz, Temelin, most Terebes...) szoval az erdekes hogy meg egyik zold szervezet sem enekelte meg azt a gyarat, ami fo nyersanyagainak egyikekent kormot fog hasznalni... valaki szolhatott nekik a narancssarga jediktol, meg a Kosztarsasag teri Sith halalcsillagbol, hogy ez a koreai fajta gumigyar ez nem bantja a kornyezetet, ennek orulunk...
Az elsovadaszoktol meg elnezest kerek, esetleg mehetnek elso p*nara vay fospunepara... vagy az Arkadba, ha mar valaki nem lesz olyan elvetemult hogy elsusse az "ingyenes Arpadszaras" szoviccet...
:)

ja igen, hát a környezetvédelmi aspektus, az tökre elsikkadt. biztos tök modern egyébként, de mégiscsak egy gumigyár, annál piszkosabb alig van.
de mondjuk a greenpeace igen szelektív odaláncolódásáról volt már itt szó. persze az is nyereség, ha ez leköti őket, és addig fel lehet húzni egy atomerőművet.
már látom, ahogy Kóka-mókagyár pihe pumaléptekkel szalad az m6-oson Gumikacsa Konvoja után.
Figyu W, szerintem összekeversz két dolgot.

Ha idejön mondjuk a toyota szivargyújtó-összeszerelő üzeme, lecuccol mondjuk kiskunlacháza-alsón, és az összes ottani dolgozótól megköveteli, hogy reggel a főnökök irányításával öltönyös-nyakkendős sintoista imádsággal egybekötött tornát nyomjanak le tájcsível fűszerezve, az egy dolog. arra lehet mondani azt, hogy előre tudod, ha ezzel gáz van, nem kell odamenni dolgozni.

Azonban ha a főnökök úgy rúgnak ki, hogy a munka törvénykönyvét úgy ahogy van vécépapírnak használják, az már nem olyan hogy "hát ez van". Az új gyárnak igenis be kell tartania a telephely-ország törvényeit.

Más kérdés, hogy ha nagyon akarnak simán kikúrnak, akárkik, akárhonnan, akármilyen törvények vannak. De az már vérszemes csúnyaság, hogy még a látszatra se adnak... :)
"de mondjuk a greenpeace igen szelektív odaláncolódásáról volt már itt szó." megköszönném, ha adnál hozzá linket, mert a keresőben nem találtam meg... pls. :)
Persze, lehet rabszolgásat játszani, meg himnuszt énekeltetni, de azt is tudni kell, hogy megéri-e ez a cégnek. Az a nagy helyzet, hogy a rabszolgák qrvára nem hatékonyak, sőt. A szlikonvölgy sem azért olyan, mert nem lehetne jó kis rabszolgaságot csinálni, hanem mert gyakran kontraproduktív. Azt most nem tudni, hogy mennyire környezetszennyezők (mi nem az?), az a kérdés, milyen kultúrát hoznak magukkal. Az tényleg gáz lenne, ha csak helyi Kuntakintékre lenne szükségük, mert akkor a Kóka egy barom. A hírek viszont arról szóltak, hogy nem találnak elég szakembert (Szlovákiából hozatják őket), akkor meg mégsenem csak rabszolgaság.
jon a szinvonal gyerekik, jol jot ocson. lehet, hogy ostor is lesz meg :)
Ja, akkor ezt olvastam, csak azt hittem, hogy van a gp-ről egy külön cikk. Mondjuk jó lenne, a múltkor volt a fővezírükkel egy interjú a hávégében, én ollóval kivágtam a fejét a srácnak, bekereteztem, és azóta minden haveromtól azt kérdezem, hogy ezzel a fejjel mi lehet szerintetek az ember (egy kb. tejfölösszájú idealista tevetekintetű srác...), a válasz többnyire találni szokott... A GP atomkampánya pedig kész röhej.

Na mindegy, nem akartam terelni a témát, bocsi. :)
szilikonvölgyben muszáj kinyalni a kóder seggét, mert ilyen zseniális kódert nem találsz ócsóért. orvossal, brókerrel, építésszel ugyanez a helyzet. gumigyári targoncást meg talán mégis könnyebb.

hogy egy gumigyárnyi szakmunkás nincs ebben az országban, az főleg az oktatási rendszert minősíti amúgy, de hát majd eldönti a hankook, hogy mennyit hajlandó fizetni, vagy érdemes-e neki máshonnan hozatni. abszolút az ő dolguk. még az is lehet, hogy a végén rákényszerülnek, hogy külön szaunát építsenek a targoncásoknak, de az is, hogy kiszámolják, olcsóbb elfoglalni egy egész afrikai országot, és átalakítani gumigyárrá. és akkor ilyen munkahely se lesz.
Es a Hankook csak egy, a sok idetelepult kozul. Itt (Debrecen) a National Instruments-nel is vannak erdekes dolgok.
Van ebben logika:
Ezeket a cegekkel azzal "csabitjuk" ide, hogy nem kell adot fizetni. Nehany evig. Ez akar tobb 10 milliardos allami tamogatasnak is felfoghato. Amikor lejar az adofizetesi kedvezmenyuk, akkor irany a PM/GM, bejelentik, hogy akkor most ha nekik adot kell fizetni akkor ok inkabb tovabb allnak, s lass csodat ujabb nehany evre nem kell adot fizetniuk. Es ha ezt ki tudjak harcolni, akkor az egyeb torvenyek semmibevetele mar csak egy logikai lepes. Nacceru.
Abban viszont van igazsag, hogy nem kotelezo ott dolgozni. Mentsegukre, legalabb tisztessegesen fizetnek (legalabbis az NI).
Kiváncsi lennék a nagy titokra:egy nagyberuházás három féle kedvezményt kaphat:

1.) Beruházási támogatás: kritériumokat szabnak meg,azt állandóan monitorozzák.(GM,PM,Kincstár,Területfejlesztési és Önkormányzati Minisztérium) Megjelenik az összeg a központi költségvetésben.

2.) Fejlesztési adókedvezmény: ennél az összegnél már PM határozatban közli azt ami kiszámítható,mivel a kritériumok és az adókedvezmény mértékét tv. határozza meg.A feltételek meglétét az APEH ellenőrzi.
3.) Helyi támogatások:iparűzési adókedvezmény, kedvezményes telek stb. Ezt nem a Kóka állapítja meg,hanem az önkormányzat képviselő testülete dönt.
Egyébként hogy túl sok helyi adóval ne rendelkezzen az ilyen önkormányzat azt az szja megosztás keretében kompenzálják.

Akkor mi is lehet a titkos szerződésben? És a Péterfalvi most miért nem emeli fel a hangját közérdekű adatok eltitkolásáért?

Meg jut eszembe, a Sucuki sem arról vált hirtelen ismerté a melósoknál, hogy mennyire melósbarát munkahely, ott is nemkívánt szektává nyilvánították a szakszervezeteket. Azt azért a hánkokkosok is tudják, kiket lehet szimpla bérrabszolgaként kezelni. De hallottam már olyat is, h melósok lázadoztak egy mhelyen, a valóság meg az volt, h a leglustább szaki nagyon nehezményezte, h a 8 órából 8-at le is kelett dolgozni (tudni való, édes kis hazánkban a munkamorál és munkaidő-kihasználtság eléggé alacsony, s minden fegyelmi részt rabszolgaságnak minősítenek a magyar lelkek) Decc máj opinyön
de egyébként lakik bennem egy micimackó, szóval természetesen az volna a legjobb, ha nagyon aranyosak és kedvesek lennének a munkásaikkal, és vesznek nekik a névnapjukra ajándékot, meg saját ovi és játszóház és boldogság. és ha ollyan nagy kedvezményeket kaptak, vagyis mi ollyan barátságosak voltunk, akkor ezt be lehet vasalni. az a fő gond, hogy ezt nem tudjuk!
nyilván vastagon benne van ebben, hogy a japános hajtás itt nácizmusnak tánik, nekik meg az a normális, azt vették alapul, amikor szerződtek. eszükben se volt, hogy itt emberi jog a lapát támasztásával kombinált néhány órás merengés.
W.Szerinted nem mérték föl kóreai barátaink,hogy találnak e egy szekérderéknyi targoncást a környéken,mielőtt idejöttek?Mert,ha nem,akkor vagy tökhülyék,vagy túl sok kordagyurit néztek a pókerműsorban.
vagy csuda egy országról meséltek nekik valakik, mert nagyon akarták azt a gyárt.
Árpi, azért nem mész el a Hankookhoz tanácsadónak, mert a következő blogod már Zimbabweről fog szólni, hogy milyen überfasza olcsó munkaerő van arrafelé : -)

A kódert meg Indiából importálják már egy ideje szilikóniába. A szubkontinensen van vagy 10 milla kóder, abból aztán lehet merítenie Billéknek.
Libikóka nagy mágus.....Ha nagyon nagy a baj ezzel a gyárral, akkor meg államosítani kell és az ezzel járó diplomáciai, gazdasági, meg minden egyéb vonzatát pedig rátestálni erre a majdnem ember formájú kultivátorra. Sőt, virágozzon minden virág! Áderék foglalják vissza!
"A szakszervezetista hőbörgés nevetséges." (Tóta)

Nem. Amikor a Hankook idejött, nagyon jól tudta, hová jön. Éppen ez a "szakszervezetista hőbörgés" eredményezte az európai életszínvonalat.

A Hankook már invesztált. Most igyekszik ebből minél többet profitálni. De ha nem tetszenek neki az európai törvények, erkölcsi normák, neki is szabad elcuccolni Ugandába, ahol két banán a napszám.
Azért kedvenc ellenzékem is elkövet ám mindent,hogy bebizonyítsa,hogy az egész Hankook beruházás úgy rossz,ahogy van.A beáramló működőtőke,eleve az ördögtől való,ráadásul a szegény adófizetők pénzéből kapják a kedvezményeket.A Danone is lelépett Győrből,pedíg azt a Viktor 2000-ben állítólag itt marasztalta vagy ezer évig,a munkahelyekkel együtt.Hogy mennyiért nem maradt végül is itt a Danone,azt szintén nem tudjuk,de kishazánk egy vicces ország.(valszeg ezért jönnek-mennek errefelé a multik)
Csak az a baj, hogy a hatályos Mt. alól még Kóka sem adhat kivételt senkinek. Még a koreaiknak sem, akiknél nyilván a munkavállalói jog, mint fogalom ismeretlen.

Persze, ki lehet rúgni valakit szakszervezeti tagsága miatt. Csak akkor az ilyen szépen elmegy a bíróságra. Pláne, ha sok ilyen van, mert akkor együtt mennek, összedobják az ügyvédre valót, illetéket meg ráérnek a végén fizetni, mivel munkaügyi a jogvita (illetékfeljegyzési jog). Aztán 1-3 év után a Hankook szépen kifizetheti az elmaradt munkabért + a perköltséget + a 2-12 hónap fizetési szankciót. Per fő. Ez egy embernél nem sok egy ekkora cégnek. Száznál talán már elgondolkodnak. Mert azért a gumipiacon is verseny van és tízmilliókat senki nem szívesen dob ki értelmetlenségekre. Még egy nagyon nagy multi se. A Hankook meg végképp.
Kicsikét unom már, hogy az ilyen típusú üzletek mindíg ugyanarról szólnak.
Az elején, hogyan, milyen módon "csaljuk" ide a nagy és szép globálcéget. Adjunk adókedvezményt, támogatást stb. tehát az én pénzemből megy a buli.
A közepén végignézhetem az elmaradt hasznot be nem fizetett adók híjján.
A végén megvehetem vagy felszámolhatom a gyárat, valamit.
Összefoglava pedig még örülnöm is kell, hogy milyen jól jártam. Plusz társadalmi , erkölcsi hatások.
Ja és ugyan ez történik az oktatásban, egészségügyben is,
"A Hankook pénzt akar csinálni, nem munkahelyet; a munkás csak szükséges rossz, érdemes géppel kiváltani, ahol csak lehet."
Ezt bármely vállalatról el lehet mondani. Az speciel a f.... párt hülyesége, hogy sérelmezik, hogy egy cég nem jótékonysági alapon müködik.
Ám nem lehet és nem is érdemes mindent gépesíteni. Ők nyilván kiszámolták, mit éri meg géppel csinálni, s mit a Jóskával. Valószínűleg Jóska tíz várható termelése alapján is kifizetődőbb.

Értem én, hogy a koreai és a magyar munkamorál, bizony eltér. Megértem, hogy ezt a koreaik nem szeretik.
(Óriási szerencsénkre, még mindig veri az afrikait, vagy arabot.)
Tényleg jó megoldás lenne közzétenni a valódi munkaelvárásokat, amik lehetnek akár extrémek is, de attól még a magyar törvények alapján kell foglalkoztatni a munkást.
Márpedig Magyarországon nem csak lehetőség a szakszervezet, hanem bizonyos létszám felett kötelező is.
Az megint más kérdés a magyar szakszervezetek nagy része gittegylet, maximum csak höbörögni tudnak.

A Danone más tészta, mert ők kész gyárat vettek meg, nem újat építettek. Az új gyár többe került, és nyilván jobban is ragaszkodnak hozzá.
"Az megint más kérdés a magyar szakszervezetek nagy része gittegylet, maximum csak höbörögni tudnak."

Itt a lényeg. Ráadásul a szakszervezeti vezetők "meggyőzhetők". Ez a különbség az okos multi és az ázsiából beszabadult fura emberek vállalata között.

Abdul Hakeem

A multik bejövetelén egy dolgot nyerünk: munkahelyeket. A munkahely pedig vásárlótőkét teremt (munkás munkabért kap, abból fogyaszt), ráadásul a munkanélküliség is csökken (nem segélyeken és járadékokon élnek tovább ezek az emberek).
Az adókedvezmény azért kell, mert ha mi nem adunk, elmennek Szlovákiába vagy Romániába, akik örömmel adnak. Verseny van, mert minden környező országban sok a képzetlen munkanélküli (nálunk is), akiket valahol el kellene helyezni. A magyar vállalkozók nagy része kicsi vagy közép, ami kevés sok ember foglalkoztatásához. Le kell feküdni a multiknak vagy nem ide fektetnek be és a munkanélküliség állandósul, ill. növekszik.
"A multik bejövetelén egy dolgot nyerünk: munkahelyeket"
Na nem egészen.Illetve egészen nem.A munkahely kurva fontos,de elsősorban exportnövekedést nyerünk.A magyar GDP 80%-a az exportból jön befelé.Ez van.
morpho

Akkor kettőt.
Árpád!

"ja igen, hát a környezetvédelmi aspektus, az tökre elsikkadt. biztos tök modern egyébként, de mégiscsak egy gumigyár, annál piszkosabb alig van."

Tisztázni kéne valamit! Mi a túrót állítanak elő Dunaújvárosban? Ugyanis a Hankook álláshirdetésében ez áll:

"Várjuk a gumiabroncsgyártás profi csapatába,
Dunaújvárosba!"

A gumiabroncs pedig fémből van.

Azért a posztból (a környezetvédelmen kívül) kimaradt, hogy a Hankook titkos szerződéséből annyit azért lehet tudni, hogy 25-26 milliárd forint támogatást kaptak, ebből legalább 13-at kp-ban. Ezeket a számokat Puma János mondta a gyárátadás előtt.

Csak egy kis demagóg számítás: ha 1000 embernek adnánk nettó 100.000 forint fizetést minden hónapban, megfizetnénk a közterheket, akkor a 26 milliárdból majdnem 10 évig végeztethetnénk velük bármilyen munkát.

És ha annyit szónokol Kóka a tudásalapú iparágakról, akkor miért egy gumigyárat hozott ide? Csak ez jött, és valammit muszáj volt felmutatni?
két külön dolog, hogy van magyar munkamorál meg távol-keleti; és az, hogy a helyi törvényeket be kell tartani. ezt a két dolgot élesen el kell választani egymástól.

ha a munkamorál nem esik egybe a pannon-értékrenddel, akkor valóban egy váll-legyintéssel azt lehet mondani, hogy nem kötelező ott dolgozni. de ha alapvetően megsértik a magyarorazági munka törvénykönyv paragrafusait, azt már nem lehet ennyivel elintézni. ott közbe kell lépni, és nem lehet szabadosan értelmezni az ilyen törvényeket. ez nem lehet része ennek a titkos megegyezésnek.

de hadd tegyek két lépést hátra.

mert itt nem lehet szó nélkül hagyni a szakszervezetek általános kérdését. nálunk sajnos még nem terjedt el az a nézet, hogy ha valamit el akarunk érni a munkahelyünkön, ha rosszak a körülmények, és kevés a fizu, akkor NEM a kormányt kell anyázni, hanem össze kell állni, mint a mákos tészta, és szervezetileg fel lehet lépni: a munkahely és nem a kormány ellen.

persze, ez sokkal melósabb, mint a tévé elött kurvaanyázni.

sajnos nem lehet csodálkozni azon, ha egy ilyen mamutcég kihasznál minket. megteszi, mert megteheti. olyan gyenge lábakon áll nálunk a szakszervezeti rendszer, hogy a létezése is megkérdőjelezhető.

az állami szférában jelen vannak az átkosból ránk maradt megkövesedett szakszervezetek, amelyeknek hatékonysága a nulla felé tendál.

a magán szektorban azonban még ez sincs. és ezen változtatni kell. nekünk. mindannyiunknak. össze kell állni 5-10-100 munkatársunkkal, és a lehetőségek szerint érdeket védeni, jogot kiharcolni, feltételeket javítani. mert ezt meg lehet csinálni. számos európai országban ez egy jól működő rendszer, lehet tőlük tanulni.

de a franciáktól könnyebb azt eltanulni, hogy autót gyújtogatunk az utcán.
Oké, akkor én vagyok a hülye!
"És ha annyit szónokol Kóka a tudásalapú iparágakról, akkor miért egy gumigyárat hozott ide? Csak ez jött, és valammit muszáj volt felmutatni?"

Miért,egy gumigyárban nincsenek tudásalapú fejlesztések??Lásd még Forma1!
Nem csak a munkavállalók munkabérére hat a multi betelepülése. Egy ekkora cég több magyar vállalkozásnak is adhat megrendeléseket. Mondjuk pl. mert kell WC papír vagy takarítás, esetleg portaszolgálat. Valaki a biztonsági rendszert is kezelni fogja, valahonnan lízingelik a céges autókat is, meg nem ártana a berendezéseket is szállítani az országhatáron belül stb. Nem értek a gumiabroncs-gyártáshoz, de azt tudom, hogy egy nagy cég működéséhez sok tucat vállalkozó partner kell. Itt is hazai bevétel generálódik.

Ettől még a Hankooknak be kell tartania a magyar jogszabályokat. Ha okosak lennének, be is tartanák. Sokkal kényelmesebben és olcsóbban is leszerlehetik a munkavállalókat. Nagyon ostoba és amatőr ez a "kirúgom, mert szakszervezetet akar" hozzáállás.
Miert van a lap aljara irva, hogy a megjegyzesem csak elozetes aberracio utan fog megjelenni?

Mellesleg jo lenne, ha hozzaszolna a bloghoz egy Samsungban dologozo is. Kivancsi lennek, ott mi van pontosan, mert hallani mar hallottam egy-ket kulonos esetrol.

5S, Kaizen, Lean! Mindez egyben, maga a ferdeszemu mennyorszag!
az eszetekbe sem jut, hogy valaki a hankooknál lett kegyetlenül megkenve ?

mindig csak a mi lehetünk a hülyék.

nemrég ítéltek halálra egy nagyhatalmú távol keleti vezetőt a síbolásért. ott is csinálják. itt is.

be fog indulni a hankook. ahogy a suzuki is. aki esztergom környéki, az pontosan tudja, hogy a munkások fele szlovákiából jön, pontosabban hozzák.

itthon ezt a melót nem végzi el senki.

árpád, annyira még nem éheznek, vagy van még a régi zsírtartalékokból.

arról hogy van-e targoncás és/vagy szakmunkás... talán nem az oktatási rendszer a tehet. mondjuk inkább úgy, hogy foglalkoztatási politika. fenntartható gazdasági növekedés, vagymi. vagymás.
nincs olyan, hogy szakszervezet, ezt vegyük már észre. hol van működő szakszervezet? na hol? hát ami ránk rohadt a szocializmusból, ott van. vasutasok, volán, esetleg a légiirányítók. másnak szervezetten nincs esélye ugrálni, legfeljebb egyénileg, és ez nem feltétlen baj, mert aki kell, az majd kiharcolja, amit akar.

a munka törvénykönyve meg az effélék: törvény az, amit be lehet tartatni. most meg lehet mázsálni, akarunk-e baszakodni a hankookkal. lehet, de esetleg elmegy, tudni kellene, medig lehet elmenni; de ugye nem tudhatjuk, titok, ráfújt a Szilvásy Süsü.
Morpho, ez egy gumiabroncsot gyártó üzem lesz. Nem a Hankook fejlesztési részlege. Az nyilván Koreában van.

A nap hire!
Börni Ekleszton ur Koka Janossal targyal, hogy jovoevben a Magyar Hankukk gyarbol szallitsak az F1-be a gumikat. A Bridzssztonnal felbontjak a szerzodest!
"ez egy gumiabroncsot gyártó üzem lesz. Nem a Hankook fejlesztési részlege. Az nyilván Koreában van."

Erről papírod van?
Tóta

Külön kell választani a szakszervezetet és az üzemi tanácsot. Utóbbit 50 főt meghaladó létszámú munkavállalók esetén már kötelező választani. Az ÜT-nek igen széles jogosítványai vannak a különböző munkáltatói intézkedések kapcsán, ideértve a csoportos létszámcsökkentést is.

Szakszervezetm meg nagyon sok helyen működik. Meglepődnél. A legtöbb multinál van saját pl. A közszféra tele van egy tucat különböző szakszervezettel. BRDSZ, FRSZ meg a fene tudja és ez csak a rendvédelem.
Nem azzal van a baj, hogy nincsenek (kevés van), hanem hogy erőtlenek/megvásároltak.
Nem tudom mit hibáztassak, viszont nagyon is komoly gond a szakmunkásképzés hiánya. "Diplomással" Dunát rekeszthetsz, de ha egy maróst keresel, fel kell forgatnod a fél országot, és akkor is egy ötvenes melóst találsz.
Tóta

www.szakszervezet.lap.hu/

És itt nincsenek is felsorolva az egyes cégek saját "kis" szakszervezetei. Mert olyanok is vannak ám.

és a kóbor kutyák is fogynak a környéken...
Virág et.
A munkahelyteremtés költségeit már vázolta előttem kedves kzgy.
A tapasztalat az egyébként, hogy nagyon nehezen lehet beférkőzni beszállítónak, nem véletlen volt erre is pályázható támogatás. De nem csak a hazai beszállítók alkalmatlansága miatt, hanem a külföldi tulajdonos/menedzsment érdekei miatt.
Márpedig az érdekek és gazdaságossági megfontolások azt mutatják, hogy ekkora támogatást adva KKV-knak -hosszú távon- hasznosabb lett volna.
Nem beszélve arról a tényről, hogy hazai vállalatot el tud érni az APEH, a külföldieket meg jól felszólítják...
A szakemberhiányra való hivatkozással beszállított külföldi munkaerő végzettségét, az utánuk fizetett közterheket stb. kell ellenőrizni pl. Németországi módszerekkel.
Még az jutott eszembe, hogy ha a "régi nagy" iparterületekért (Diósgyőr, Csepel) is ennyit tett volna vagy tenne (modernizálás, munkahelyteremtés) a mindenkori kormány/miniszter akkor is ilyen lenne a hozzáállás; nem beszélve a közelmúltban történt ipari szintű likvidálásokról mint cukoripar?
virág et.: vanni vannak, de ugye egy szakszervezet attól nevezhető létezőnek, hogy nem pántlika az igazgató úr asztalán. amelyek el tudnak érni valamit, mert egyáltalán alkalmasak pl egy sztrájkot szervezni, azokat felsoroltam. az összes többinél áll: nem muszáj ott dolgozni.
Szilicíumvölgy (a tudásbázis szinonimája, mert az integrált áromkörök alapja a szilícium) - és nem szilikonvölgy (szilikonból mellimplantátumokat készítenek)
Abdul Hakeem

Vannak dolgok, amiket nem lehet (vagy értelmetlen) nem hazai vállalkozókkal csináltatni. Pl. a portaszolgálat? Majd Koreából hoznak biztonsági őrt és recepcióst? Aki majd koreaiul hívja a tűzoltókat pl.? A céges autókat is majd Koreából hozzák és forgalombahelyeztetik itt kifizetve a regisztrációs adót és végigszenvedve az egész hosszú eljárást? Nem értlemesebb egy hazai lízingcégen keresztül flottát lízingelni? A takarítást végző céget is értelmetlen Koreából leszerződtetni. Nálunk minimálbérért vagy részmunkaidőben elvégezteti a vállalkozó a takarítókkal ugyanazt a munkát.

A hazai KKV-kel kapcsolatban én szkeptikus vagyok. Tisztelet a kivételnek, de szerintem a mai magyar vállalkozók többsége a többlet bevételt fejlesztés helyett inkább új S5-ösbe vagy A8-asba fekteti. Ki kéne nőni ezt a rongyrázós, dzsentris vadkapitalizmust. :(

Sajnos a komcsik alatt olyan iparágakat fejlesztettek, amelyekre a XXI. században nincs kereslet. Nem látnám értelmét a nehéz ipar mesterséges életbentartására.
Akkor inkább jöjjön Tóta meg a robotok.
de még egyszer mondom, ez szerintem nem baj. ha én egy Tefu vagyok, és van egy tök profi sofőröm, aki üzemanyagtakarékosan és jól vezet, vagyis behozza a fizetését, akkor nem fogom őt bántani. sőt adok neki fizetésemelést és ingyen wunderbaumot. az iszákos balfaszt, aki folyton koccan meg borul, és sehova se ér oda pontosan, azt meg ki fogom rúgni, meg még le is vonok a fizetéséből, és nem vagyok hajlandó a kettő közt összefüggést teremteni, mert a kettőt azonosan kezelni IGAZSÁGTALAN. a szakszervezet meg bekaphatja.

itt magyarországon inkább azzal van a gond, hogy megannyi kis haverokrácia alakul ki, nem ilyen tiszták a viszonyok.
Tóta

A szakszervezetek jó része meg van vásárolva a munkáltató által. Ebben nincs vita köztünk. Ugyanez lehetne a helyzet Hankookéknál is.

Ezért nem értem, minek ez a drasztikus fellépés a Hankook részéről. Máshol ezt okosabban megoldották.
Aki nem dolgozott multinál, ne mondja hogy 3 órát lehet a soron a szakinak pöcsöt lengetni. Meg hogy a Magyar munkamorál. Ha elmegy a sor, és nincs benn az alkatrész, az egész gyár leáll, a sor pedig olyan, az megy.
Amikor a Suzukiban 40-50 ember összefosta magát a sor mellet szalmonellafertőzés miatt, mert nem mertek kimenni WC-re, akkor kíváncsi lennék ki az aki 3 órát tud bliccelni?

Az hogy a multinak vannak elvárásai, rendben, de a droid is ember, így emberi bánásmód illeti meg. Tóta W igen jó csoportvezető lenne egy multinál, tojna bele milyenek a munkakörülmények, hisz banánér is dógoznának helyettünk, há örüllyünk és főként kussoljunk. Örülnék egy ilyen főnöknek. A rabszogatartók rabszolgatartó rabszolgája. Ha ilyen egyszerű lenne, akkor a Kóka ígérhetett volna bármit, be nem teszik ide a lábukat. De jöttek, ha pedig jöttek, tartsák be a játékszabályokat. Nem hinném hogy a Kóka azt mondta volna a Hankook-nak, gyere ide koma, itt még a törvényeket sem kell betartanod. Üldözheted a szakszervezetiseket, dolgoztathatod az embereket 16 órát egy nap, a kötelező pihenőnapokat sem kell kiadnod. Idézve téged Tóta, há mi van má itt?
Tehetünk úgy, hogy itt 10 millió emberrel nem lehet suttyomban üzletelgetni, meg titkos alkukat kötni az állammonopolista kapitalista elittel, csakhogy ez nem realitás.

A realitás az Árpád, hogy ha mi nem kötjük mag a titkos alkukat, nem adjuk meg vérlázító kedvezményeket, akkor megadja valamelyik térségbeli szövetségesünk. (akivel ennek elkerülésére szövetkeztünk)

Szóval a neokolonialista logikával szembeni demokratikus vekengés idejétmúlt. Teccettünk volna vegyipart fejleszteni, Taurus gumigyárat, meg miegymást.

Aki szellemileg hanyatlik az ne erkölcsösségével kompenzálja butaságát, mert hülyének nézik a hüllők.
a szakszervezetekhez fel kell nőni. öntudatra kell ébredni. le kell vetkőzni ezt a sok rossz beidegződést. és igen, néha kell kockáztatni.

de valahogy mindenkinek csak odáig terjednek az okos ötletei, hogy makro szinten mitmeghogy kéne. pedig kicsiben mindenki tehetne valamit a maga környezetében a saját érdekérvényesítésében.

monnyonle nélkül is.
mit mi van má itt?

mondom, nyilvánossá kell tenni, hogy mire számíthat a hankook-dolgozó. erre.

mutatok egy remek példát. aláírhatsz pl hivatásos katonának. ottan alkotmányos jogaidról mondasz le, sőt benne van a pakliban, hogy kiküldenek afganisztánba, ott meg felrobbant valami törölközőfejű idióta. na mi van má itt? ez. nem kötelező.
A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének a honlapja le van tiltva a munkahelyemről. Most mit gondoljak?
Csak ezzel az a baj, hogy a hivatásos katonának jogszabályban lefektetett kötelessége, hogy adott esetben az életét is áldozza a hazájáért. Cserébe kap pénzt, meg lőhet puskákkal.

Míg a Hankook-munkások az Mt. hatálya alá tartoznak, nekik más kötelezettségeik vannak és más jogaik. Ettől a munkáltató nem térhet el a munkavállaló rovására.

Különben visszamennénk az ipari forradalom idejére, 18 órás munkaidővel és gyerekbányászokkal együtt.
_jogilag_ igazad van nyilván. csakhogy mellé kell mindig tenni a tőkére éhes moldáviát és ugandát. a jogalkotásnak és jogalkalmazásnak a realitásokhoz kell igazodni.

ismét: lehetne vitatni, hogy megéri-e a hankook-gyár, megér-e ilyen szemhunyásokat is akár, de ehhez tudni kéne a befektzetés értékét.
szimpla matek: ha többet visz el a támogatás, mint amennyit hoznak a különböző adók és egyéb bevételek (beleértve a foglalkoztatáspolitika minden aspektusát), akkor csak a hankook járt jól.
ebben az esetben a pumának mennie kell. persze ehhez tudni kellene, mennyi az annyi.
és aki ezt titkosítja, az minimum cinkos.
"Aki nem dolgozott multinál, ne mondja hogy 3 órát lehet a soron a szakinak pöcsöt lengetni. Meg hogy a Magyar munkamorál. Ha elmegy a sor, és nincs benn az alkatrész, az egész gyár leáll, a sor pedig olyan, az megy."
Ott dolgozom, és hidd el. Remekül el kávézgatnak az emberek, meg elcigizgetnek. Persze, aki futószalag mellett van annak nehezebb, de nem csak ilyen melók vannak. Meg persze nekik is vannak pihenőidejeik. Nem mondom, ha valaki tartósan nem hozza a normát, azt kirúgják.
A befektetés tényleges értékét kb tíz év múlva lehet majd látni.De ez se tuti.A forma1 Magyar Nagydíj is egy halom pénzbe kerül+állami garanciák,de összességében mégis megéri,ez most már kiderült.Most már..
A Hankook-ot annak idején basztatta rendesen a Levegő Munkacsoport (őket is utálod? igazad van mi a fasznak tiszta a tiszta oxigén):

hvg.hu/itthon/20070716_hankook_levego_kornyezet.aspx

www.levego.hu/kiadvany/ipari/hankook_levego_agreement_20060529.pdf

A másik, hogy is lehetne a törvényeket betartatni olyan céggel, amelyik minimum kezében tartja ezt a szarházi Kókát (vagyonosodási vizsgálatot ab sofort!!)és a fél Dunaújvárosi Önkormányzatot. (Vagyonosodási vizsgálatot Kálmán András, Szabó "Dzsoni" JÓzsef, Sillye Attila-www.dunaujvaros.com/tallozo/varoshaza/021112_megfigy.htm-, Pomázi Csaba ügyében ab sofort!
Bezzeg a jó magyar kis és nagyvállalkozások, akik betartanak minden szabályt, nem dolgoztatnak megfizetetlen túlóráért, nem borítékba adják a pénzt feketén és nem tartanak minimálbéren, alapból szakszervezeteket alapítanak és erősítik ezek létét, betartanak minden emberjogi szabályt, nem diszkriminálnak és kellemes munkakörülményeket biztosítanak. :D Igen, valóban. A barbár kóreaiak. Így, így. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a multik pöcsök, sőt annál is rosszabbak! Eszem ágában sincs védeni őket, sőt... De azért ez nem lenni ennyire egyszerű, mint ahogyan azt ebben az irásban le tetszett írni. A magyar állam pedig...:D Máv kompatibilis! Azért nem tetszett amit írsz, mert azt erősíti, hogy a kóreaiak valamilyen gonosz űrlények, akiket útálni kell és ez erős csúsztatás ... Láttad tegnap az Indexen a "magyar mérnökök tervezik a metrót Líbiában" című cikket? Szerinted (ha már moralizálunk) helyes dolog egy korrupt, diktatúrikus rendszerrel üzletelgetni? A bolgár ápolókat most jó kis kenőpénzért kiváltják, de az senkit sem zavar a szép, bölcs és demóókrtaikus EU-ban, hogy közben boldogan vigyorogva kötik ottan a korrupt bizniszeket, mert ugye az jól van úgy, pénz az pénz... Akkor most ki hol söprögessen? Mindenki a saját kutyaólja előtt? Hát nemtom...
biohouse: A levegő munkacsoportnak mi köze a tiszta oxigénhez? Max annyi, hogyha mindegyiket tarkónlőnénk, több maradna nekünk.
azért az nem ugyanaz, hogy elmegyek egy gumigyárba, meg hogy megállok zsoldosnak. semmilyen szempontből sem ugyanaz. egy kicsit se. oda nem vonatkozik a munka tv.könyve.
például.

ezzel a kakukk-céggel én nem azt várom, hogy kormányszintű beavatkozás történjen, hanem azt, hogy amennyiben igazak az ellenük felmerült törvénysértések - ismétlem: törvénysértés, nem arról van szó, hogy gizi néni rosszallja, hogy nincs másfél órás kapucsínó szünet; ha konkrétan szembementek a munka törvénykönyvével - akkor az ilyen céget el kell lehetetleníteni. bírósági úton kikényszeríteni, hogy tartsák be a törvényeket, vagy mehetnek a levesbe.

ha nincs olyan platform, vagy nincs olyan szervezet, ami hatékonyan fel tud lépni ez ellen, akkor sajnos az a mi sarunk. létre kell hozni, és fel kell lépni. meg kell erősödni, és az ilyen cégekkel be kell tartatni a törvényeket.

de nem elfogadható az, hogy ez van, hagyni kell őket, nem kötelező oda menni dolgozni. ha törvényt sértenek, akkor nem. ilyen alapon dolgoztathatnának 8 éves gyerekeket a futószalagoknál, mondván, hogy semmi gond, nem kötelező ott dolgozni.

még egyszer mondom: a munkamorál kérdése és a törvények betartása nem ugyanaz a téma.

Kicsit fogalom zavar van a fejekben M.o.-n: a szakszervezet NEM ez, ami nálunk működik. Szakszervezeti vezetők nagy része megvehető, de persze ez a világon mindenhol így van (van egy nagyon jó Jack Nicholson film, ahol az öreg egy korrupt szakszervezeti vezetőt játszik, most nem jut eszembe a címe és nincs időm megkeresni, de érdemes megnézni). Magyarországon az igazi baj az, hogy meg sem kell venni a vezetőt: haveroknak mindent elintézi, az egyszerű jómunkásember meg le van szarva. A szakszervezet nem más, mint egy "fraternity" azaz kb. baráti kör, akiket a közös érdeklődés köt össze, ami jelen esetben a legkevesebb munkával legtöbb pénz. És ezt a mentalitást a drága szocializmus hagyta ránk.
Az igazi szakszervezet TÉNYLEG védi a dolgozók érdekét a mindenkor hatályos Mt. szerint. De ha a tv. magában szar, akkor mi alapján védje? Mert lássuk be, a magyar munkatörvények igen csak, hát, életszerűtlenek (finoman fogalmazva). Persze lehet, hogy ez máshol is így van, nem vagyok otthon egyéb országok hasonló jogszabályaiban.

Engem egyébként ennél a kérdésnél jobban aggaszt, amit Árpád a postban boncolgat: hol a hatástanulmány miniszter úr? Adókedvezményt kell adni. Jelenleg az egyik legintenzívebb verseny az országok közötti adóverseny. Ha közös EU-s adózás lenne, K-Európa lehúzhatná a rolót. De mondok ny-i példát is: Hollandia, ahol jelenleg a legkedvezőbb a jogdíjak adózása. Nem véletlen, hogy több zenész, kiadó vitte már oda a cégét (pl. Rolling Stones, U2, EMI). Ha nekik is emelni kéne, ezek a cégek mennének tovább. Soha nem lesz egységes adórendszer a világon. (És ne is legyen egyelőre, mert akkor éhenhalok :) )
GUMIÚJVÁROS :-)
Pentele folyton mmegszívja, semmi újdonság...
nem úgy lehet egyenleget vonni a megéri-e vagy nem-e egyenletben, hogy anyagilag jól jövünk-e ki belőle.
egy sor lehetőség lenne arra, hogy törvénytelen módon jól járjon az ország. de talán mégiscsak a törvényes keretek között kéne mozogni.
vagy akkor nyissunk egy nagybani kiskorú leánykereskedelmet, jegyezzük be, mint szabályos céget, és kezdődhet a biznisz. és ha jól adózik a cég, akkor mondhatjuk, hogy az ország jól jár vele, a felett, hogy kissé törvénytelen, nos, a felett majd szemet hunyunk.
Kishazánkban mindenki a munkáltatóban keresi az ősellenséget, pedig a munkaválalló legalább akkora sutyerák. Hányszor láttam meg hallottam, hogy holnap nem jövök be dolgozni, természetesen a legnagyobb munka közepén, mert a szomszéd cégnél tízezerrel többet fizetnek. De ha őkelmét akarják kirúgni, akkor sztrájk, bíróság meg egyebek.

A túl erős törvényi szabályozás egyik félnek se jó. Dániában enyhítettek rajta, szabadon elbocsátható mindenki és a munkavállaló is akkor megy el, amikor akar. Az eredmény: csökkenő munkanélküliség, szinte már nincs is. A franciák viszont egy túlszabályozott, merev munkaerőpiacot üzemeltetnek. Eredmény: 10% feletti munkanélküliség, amivel vért vizelve sem tudnak mit kezdeni. Az alkalmazott a jó, motivált munkája okán dolgozhasson ott és ne a szakszervezet vagy az MT erejével. A rugalmas munkaerőpiac mindeninek jó lenne, higgyétek el.
Ahol erősíteni kellene és ebben a szakszervezetnek is dolga van, azok a munkafeltételek. Biztonság, egészségvédelem, stb. Ne kelljen 40 fokban aszfaltozni, mert a kipárólgó benzolszármazékok belégzése tuti rák. De a Hankooknál ez nem hiszem, hogy probléma lenne, mert egy modern technológiát hoztak ide.
Lehet, hogy mégis olcsóbb lett volna, ha azokat az úgymond veszteséges magyar szoci nagyüzemeket felpumpáljuk kis tőkével, korszerűsítjük és nem csak úgy eladjuk, hanem korrekt befektetőket keresünk hozzájuk? Néha az az érzésem, hogy a külföldi tőke beáramlása nagyobb veszteséget termel, mint a volt szoci ipar fenntartása.
:))
Mint a gumiiparban járatos, elég nagy biztonsággal feltételezem, hogy a Hankook egy környezetvédelmi szempontból teljesen megfelelő, utolsó kiadású technológiát fog meghonosítani. A tervek szerint ez lesz a legtermelékenyebb gyáruk.
Az ott dolgozó embereknek a kóreai mentalitással van problémájuk. Náluk az alapelvárás, hogy a nyolc órát, apait-anyait beleadva dolgozza le az ember (mennyiségileg és minőségileg). Ugyszintén alapelvárás, hogy a munkahelyed tiszta és rendezett legyen (5S), és ne úgy nézzen ki mint egy disznóól, stb. Szerintem nem kérnek semmi különöset....persze ezek az elvárások nálunk felháborodást okoznak, ugyanis mi arra vagyunk büszkék, hogy trehányak és lógósak vagyunk.
Az igaz hogy egy multihoz nehéz beszállítóként bejutni.....a probléma az hogy a magyar kkv tanulási készsége, minőségi elkötelezettsége, szállítási megbízhatósága a nullával egyenlő. Vannak üdítő kivételek, és azok aratnak is a piacon.
kukacka

Ezt valahogy nem igazán értem.Melyik nagyüzemet kellett volna"felpumpálni"és hogyan?Kis tőkével?Mennyire kicsire gondoltál?Nem csak úgy eladjuk, hanem korrekt befektetőket keresünk hozzájuk? Hogy mi van?
a politika nem érdekel, viszont imádom a koreai filmeket, meg a koreaiakat is, legyenek csak sokan, és az se baj, ha van náluk gumi :)))
morpho 2007.07.18. 10:05:43

Mondjuk volt egy olyanunk, hogy Taurus, ha még mond valamit e név.
Egyébként az utolsó mondat a lényeg. És ott a szmájli a végin nekije.
publius 2007.07.18. 10:00:51
a mentalitáshoz alkalmazkodni kell, vagy nem kell ott dolgozni - ezzel én is egyetértek.

de:
ha igazak a hírek, akkor itt nem (csak) ezzel van gond, hanem: munkaidő, bérkifizetés, munkafeltételek, törvénytelen elbocsátás...szakszervezet hátráltatása. és ez merőben más téma.
RE: kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.07.18. 09:57:39
"Néha az az érzésem, hogy a külföldi tőke beáramlása nagyobb veszteséget termel, mint a volt szoci ipar fenntartása."

Viszont annak, akinek az nem tett elég zsetont a zsebébe, most gyönyörűen csenget.
"hol van működő szakszervezet?"

A T-Csoport mentalitásáról sok rosszat el lehet mondani, de legalább ezeken a munkahelyeken relatíve erős szakszervezet van. Dolgoztam már párnál.
A szocialista nagyvállalatok „felpumpálása” két területen lett volna lehetséges. Egyrészt elbocsátani a felesleges munkaerőt, hogy ne a multinak kelljen a szocializmus „mindenkinek legyen munkája” miatti túlfoglalkoztatottságot kezelnie. Másrészt a környezetvédelmi problémák megoldása, mert annak a pénzügyi hatása kiszámíthatatlan. Pl. szennyezett talaj, hulladéklerakók stb. A német egyesítésnél az állam minden környezetvédelmi szennyezés megoldását magára válallta. Így kellett volna nálunk is.
kukacka
Láttam ám a vigyort.A Taurust meg elég sokáig pumpálták.Igazi nagy durranás volt :))
kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.07.18. 09:57:39
Sajnos, ez kb. annyira kivitelezhető, mint a MÁV korszerűsítése. Oda nem kis tőke kellett volna, hanem hatalmas, a vezetőség nagy részét kirúgni, (a többit meg falhoz állítani:)) Ezt csak érzéketlen reformálással (és irdatlan korszerűsítéssel) lehetett volna nyereségessé tenni.
Egyébként, ha volt 20 milliárd munkahelyteremtésre, akkor még néhány milkáért kiképezhettek volna néhány gumiipari szakmukit. A megspórolt munkanélküli segélyek révén visszajönne ez a befektetett tőke. Egy kicsit jobb szervezés, odafigyelés, de hát úgy látszik szarnak bele.

Ez egyszerűen egy kampány-beruházás volt a kormány részéről és kész. Marketing.
(Mellesleg ezt a céget néhány volt szoci ország már elkergette: ha jól tudom a lengyelek és a csehek. Nyilván oka volt, hogy miért nem a románokhoz vagy a bolgárokhoz mentek.)

Ami meg a mentalitást, kulturák összecsapását illeti: vannak jogszabályok, előírások, amelyeket vagy betartanak és akkor a melósok ne rinyáljanak, vagy nem tartanak be és akkor igen is helye van a jogorvoslatnak. És ha nem képesek betartani, akkor igenis menjenek innen a francba (vagy É-Koreába).
Egyébként úgy gondolom, hogy a koreai cég nem totál hülye, esetleg csak próbálkozik, hogy meddig mehet el, de szerintem a helyzet rendezhető. Végül is tudniuk kell, hogy Európa más, mint a Távol-Kelet, Mo. az Eu tagja, melynek vannak bizonyos "munkaügyi szabványai" úgymond. Ezzel nyilván számoltak. Bár a magyar munkajog nem a legszigorúbb.
"Mondjuk volt egy olyanunk, hogy Taurus, ha még mond valamit e név."
Egyébként a Taurust is mesterségesen tartották életben, elsősorban politikai okokból.
Mingyábelehalok

A konkrét esetben nem ismerem a körülményeket. Az alap az, hogy a munkafeltételek és a bérkifizetések rendben legyenek. A munkaidő beosztást sokszor az üzlet és a technológia jellege határozza meg.
Ismerve az ilyen jellegű kulturális összeütközések világát, majdnem biztos vagyok benne, hogy a feltárt problémák mondvacsináltak......ez az ideológia, ami mőgé a linkséget bujtatni próbálják. Az ellenkezőjét is elképzelhetőnek tartom, csak nem igazán életszerű.
travis 2007.07.18. 10:19:04
egy szakszervezet nem a cég mentalitásán múlik, hanem az ott dolgozók mentalitásán. ezt nem a cégvezetés hozza létre, hanem a dolgozók.
Dániában egész jó kis szakszervezetek vannak. Na ott működnek, de nem azért rinyálnak, mert a hatékonyság javítása miatt el kell küldeni 16 embert pl a BKV-tól akik 1980 óta nem csináltak semmit, hanem pl.: mert valakinek elbocsátás/felmondás után nem fizetik ki a jogos bérét. Saját példa. Egyébként a szakszervezeti tagdíj tetemes része levásárolható, közértben, étteremben stb. Kb mint az üdülési csekk.
publius 2007.07.18. 10:33:29
ha ez a helyzet, amit te mondasz, vagyis, hogy mondvacsinált problémáról van szó, és egyeseknek nem tetszik, hogy dolgozni kell, akkor messzemenőkig egyetértek veled.

a körülményeket én is csak a híradásokból ismerem, de az ott elhangzott vádak törvénysértésről szólnak. én arról beszélek, hogy ha ezek beigazolódnak, a felett nem szabad szemet hunyni, sem ráfogni az eltérő munkamorálra.
A Hankook-sztoriból is látszik milyen érdekes az SZDSZ liberalizmus-felfogása. Biztos azért, mert komoly filozófusok dolgoztak/dolgoznak rajta. Megszavazunk minden adóemelést, aztán megmondjuk épp milyen mammutberuházás jó a gazdaságnak, és egy rakás állami pénzből támogatjuk is azt. Mert ugye a piac mégsem tud mindent eldönteni. Gyurcsányi szintű hazugság, hogy elkezdték magukat Liberális Pártnak hívni...
Persze a hivatalos "álláspontot" megetették az egész országgal: veszteségesek, elavultak, nem alkalmasak a nemzetközi megmérettetésre a hazai gyárak, stb. Gyakorlatilag: lenyúlta a központi kassza a profitot, így nem jutott fejlesztésekre, kényszerítették a felesleges munkaerő alkalmazására és annyit volt szabad termelniük, amennyit előírtak az ötéves tervben. Naná, hogy veszteségesek voltak. De ha ezek is kaptak volna 5 év adómentességet, többmilliárdos támogatást és nyugodtan kirúhatták volna a fölös munkaerőt, akkor ezen cégek közül sok virágozna, sőt élvonalba is kerülhetett volna (Tungsram). Az élelmiszeriparról ne is beszéljünk. (Az vajon hogy a faszba volt veszteséges?)
Egyébként van egy olyan érzésem, hogy sokat szándékosan csődöltek be olyan vezetők segítségével, akik úgy mellesleg csupa "jó elvtárs" voltak, sokkal inkább, mint menedzserek.

De, jó, oké, tudom: veszett balta nyele, kár rajta siránkozni.
Egyébként a szlovének valami ilyesmit csináltak, mi meg csak csorgatjuk a nyálunkat, hogy mi a csoda titka?
A válasz: nuku korrupció.
mingyá,

De itthon sajnos bevett gyakorlat, hogy a cégvezetés ott gáncsolja a szakszervezetet, ahol tudja. Máshol ezt tapasztaltam. Ahol egyáltalán volt szakszervezet, és nem az volt, hogy "micsoda? Szakszervezet? Örülj, hogy dógozhatsz!"
Mondjuk azt meg tudom erősíteni, hogy nem kell ide koreai cég, ha törvénysértő munkáltatót akarsz találni, sőt még csak nem is kell külföldi cégnek lennie.
Magyar kisvállalkozás: minimálbér maximálmunka, pofád befogod vagy húzzá el; ja és mindezt vállalkozói igazolvánnyal, nehonymá alkalmazotti jogviszony, meg munka törvénykönyve. LOL.
Hayek: akkor nyilván tudsz mondani az SZDSZ-nél igazibb liberális pártot.

Kampány elem volt az tuti.
Csakhogy a Hankook koreai pénzt cseszik el minálunk, exportál, amiért cserébe vehetünk BMW-t a fideszesek, meg a jobbos újságírók segge alá is. (Ezek a "hazafiak" sem tószegi bicajokon tekernek.) Ez még mindig jobb, mint ha a magyar adófizetők zsebéből osztunk újra a Fidesz háttér cégeknek. Még mindig jobb mint azok a magyar tőkések, akik a politikai sáp befizetése után büntetlenül teszik tönkre a magyar alvállalkozókat.
kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.07.18. 10:46:08
Ez alapvetően igaz. Ám nem ezért adták el, hanem mert marhára kellett a pénz a költségvetésbe. Illetve ideológiai okokból. Az Antall-kormánynak volt egy fura mániája, hogy mindent meg kell szüntetni, ami a szocializmusra emlékeztet.
Szerintem nem kell szándékosság, az inkompetencia minden ártó szándékot felül tud múlni.
Érdekességként a Tungsram fő részvényese az államosítás előtt a GE volt.
Van itt egy szempont,amiről még nem esett szó.
A cég a gumiait innen akarja teríteni Európába.
Csakhogy erős és számos kunkurrenciával üötközik.
Az 'ADAC' /német autóklub - 40M tag,legnagyobb példányszámú újsággal/ a gumit nem ajánlja.Magyarán szar.Ki fogja megvenni?
TWÁ szerint a termék nem rossz;lehet,de a (nyugat)európaiak a Michelinhez,Goodyearhez vannak szokva.
Tehát nincs kizárva,hogy a cég bukik:ami jó Ázsiában,nem jó Ájrópában.
Csak a mai Indexhez egy lábjegyzetet:

index.hu/gazdasag/vilag/rom070718/

Egy ideje az Index is sötétebb színben látja a magyar gazdaság helyzetét, mint az ellenzéki média-fórumok. Nem tudom, vajon csak múlhatatlan kritikusi szelleméről és függetlenségéről akar-e tanúbizonyságot tenni nap mint nap, amikor túllihegi az ellenzéki médiumot is. Mindenesetre több független gazdasági szakértő szerint nem ennyire vészes a helyzet: pl. Petschnig Mária Zita, Antal László.

Ami a románok elhúzását illeti: Magyarország GDP: 20.800 USD per kopf (világrangsor, 39. hely), Románia GDP: 11.000 USD per kopf (világrangsor, 67. hely). Forrás: Wikipedia, IMF.

Ps.: Nem minden a gazdasági növekedés, Buki.
F. A. Hayek 2007.07.18. 10:41:45
Ez nem állami beruházás, hanem államilag ösztönzött beruházás. Pont azért ösztönzi, hogy a piac úgy döntsön, hogy ide ruház be. De ez attól még a piac döntése.
Lord_Valdez 2007.07.18. 11:05:22

Ez a fura mániája inkább a jelenlegi kormánynak van.
:))

Egyébként az Antall-kormány inkább csak veszettül amatőr volt. És leginkább csak a vezető politikusokat adta. A minisztériumokban, cégvezetésekben még a régi gárda ücsörgött. És a nagy privatizáció még javában folyt a Horn-időszakban is, pedig ők a "szakértői kormány" igéretével győztek 94-ben.

Mondjuk kössünk egy olyan kompromisszumot, hogy a teljes polelit felelős, maszopostul, fityeszestül, szadeszestül, madöföstül. Az egész egy rohadt korrupt bagázs, amely a saját kis érdekeit ápolgatja az ország érdekei helyett. (Ellentétben mondjuk Szlovéniával vagy Csehországgal.)
Tetszettek volna gumigyárat csinálni...
"Egy ideje az Index is sötétebb színben látja a magyar gazdaság helyzetét, mint az ellenzéki média-fórumok. Nem tudom, vajon csak múlhatatlan kritikusi szelleméről és függetlenségéről akar-e tanúbizonyságot tenni nap mint nap, amikor túllihegi az ellenzéki médiumot is."
Nem bizonyítani akar, csupán más szempontok alapján nézi. Van akit azért fizetnek, hogy pesszimista legyek, van aki körül nézi és nem tetszik neki. Ő nem azt nézi, hogy a pártnak politikailag mi a jobb, hanem inkább befektetői szemmel nézve milyennek látszik. Illetve sokszor több szakértőt is megkérdeznek és azok nem mindig értenek egyet. Szóval én az Indexre szavazok :)
Az észak-afrikai eredetű meleg légáramlat MONNYON LE!
DE AZONNAL!
Taurus: annyit tudok, hogy a Michelin cég még most is használja a márkanevet, sikeresnek is mondják.

Lord_Valdez: ja, egy államilag ösztönzött beruházás. A kérdés: érdemes-e 10-25-x milliárdot arra költeni, hogy itt ruházzon be a Hankook vagy más. Szerintem nem, de ne nekem legyen igazam.

Környezetszennyező meg lehet egy gyár attól, hogy betartja a környezetvédelmi előírásokat.
Az a marha, aki meg a Levegő Munkacsoportot akarja tarkónlőni - na, az fulladjon meg az Astorián féllábon állva.
RE: kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.07.18. 11:28:32
Bezzeg a Kisrogán csináltatott három permetkaput a kerületében. Nálam meg csak egy nyamvadt vasaló spricni van.
:-(((
urbangeri 2007.07.18. 11:03:44
Csak az SZDSZ hirdeti magáról, hogy liberális, ehhez képest náluk talán csak az mszp nagyobb híve a központosításnak. De ez mindegy, mert minden hülyeséget közösen szavaznak meg.

Lord_Valdez 2007.07.18. 11:18:38
Igen, csekélyke 20 milliárdal ösztönzött beruházás. Ami mindenféle liberális elv megcsúfolása. Mellékesen - ha már nem vagyunk liberálisak - ennyiből 2000 kis-,ill. középvállalkozásnak lehetett volna 10M Ft-os munkahelyteremtési támogatást vagy ilyen értékű adókedvezményt nyújtani. Akik utána fizetnének is a költségvetésbe...
Azt nem annyira értem, hogy miért ágálnak egyesek a multik ellen. Ha elengedünk minden adót, ha az összes beszállító külföldi, akkor is ott az SZJA, meg a ki nem fizetett munkanélküli segély.
Még akkor is jól járnánk, ha semmit nem fizetne a cég, mert annál nincs rosszabb, ha segélyen éldegélnek családok. Egyrészt demoralizáló hatású, másrészt tuti, hogy feketén dolgozgatnak mellette ezt-azt.

De a fenti példa persze hülyeség, mert minimum a vizet, villanyt, csatornadíjat, szemétszállítást itt kell megoldaniuk.
rokica · rokica.blog.hu/ 2007.07.18. 11:33:32

Mondjuk van egy tippem a kivitelező cég vezetőjének ismeretségi körére vonatkozóan.
:))

Egyébként Rogán még a jobbik eresztés, mert legalább (úgy néz ki legalább is) azért a kerület érdekeiért is kiáll és hajlandó kompromisszumra választói érdekében. Ha jól végzi a dolgát, akár korrupt is lehet egy picit, de csak ici-picit.
Nekem főleg az buzerálja a csőröm, ha a korrupcióért cserébe csak szerencsétlenkedést és csesztetést kapunk. Az azért már egy kicsit sok.
Vihar a biliben?
Barmelyik magyar vallalkozohoz elmesz dolgozni (pl a kereskedelemben) esetleg 3-4-6 honap utan bejelentenek minimalberre(ha nem csak negy orara pl), a szabiert konyoroghetsz(ugysem kapod meg, ki sem fizetik)heti hat nap 12 ora esetleg felora kaja szunet. Ha tul sokat betegeskedsz kivagnak mint macskat szarni(tul sok az evi 10 nap is lehet).
Ha akarmi nem tetszik akkor: nem muszaj itt dolgozni.
RE: kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.07.18. 11:39:43
Én Molnár Gyulusról tudnék regélni. Pedig, ha jól emlékszem, rá szavaztam - így épp azt a virágot szagolom, amit téptem magamnak.
"És a nagy privatizáció még javában folyt a Horn-időszakban is, pedig ők a "szakértői kormány" igéretével győztek 94-ben."
Az igéret szép szó, de landwirtschaftaufstellung még szebb. Ám az is igaz, hogy privatiációs szerződések nagy része már meg volt addigra. Felülvizsgálatukra pedig nem volt se emberük, se akarat. Illetve nekik is kellett a pénz, de nagyon.

"Lord_Valdez: ja, egy államilag ösztönzött beruházás. A kérdés: érdemes-e 10-25-x milliárdot arra költeni, hogy itt ruházzon be a Hankook vagy más. Szerintem nem, de ne nekem legyen igazam."
Ez sok évig nem fog kiderülni. Érdekesség, hogy Kínában (kicsit más világ ugyan) az állam két tartományban is felépített saját költségén egy-egy gyárat, mert nem tudta, hogy a befektető melyiket fogja választani. Agybeteg dolog, nem tagadom. Ott aztán gyomorig kinyalta a fenekét a befektetőnek.
RE: Lord_Valdez 2007.07.18. 11:46:45
"Illetve nekik is kellett a pénz, de nagyon."

Ez a lényeg sava-borsa. Sajna.
Levegő munkacsoport, HuMusz, és társaik:

dilettáns banda. Kiadványaikban láttam olyan ötleteket, hogy a hajam állt égnek. Végre betiltották a szikkasztóaknákat, amtől nitrátos az egész alföldön a talajvíz, erre propagálják ezerrel, hogy milyen jó, mert csupa természetes folyamat.
Üzenném nekik, hogy baszki a kőolaj is természetes folyamatok útján jött létre, és az égés is tök természetes folyamat. Szóval környezetvédelmi kérdésekben nem annyira szeretem hallani az idiótákat.
OFF:

Tudja valaki, hogy hol lehet egy postot a jövőbe dátumozni?

ON
"Mindenesetre több független gazdasági szakértő szerint nem ennyire vészes a helyzet: pl. Petschnig Mária Zita, Antal László."

Ők mitől függetlenek???
"Igen, csekélyke 20 milliárdal ösztönzött beruházás. Ami mindenféle liberális elv megcsúfolása. Mellékesen - ha már nem vagyunk liberálisak - ennyiből 2000 kis-,ill. középvállalkozásnak lehetett volna 10M Ft-os munkahelyteremtési támogatást vagy ilyen értékű adókedvezményt nyújtani. Akik utána fizetnének is a költségvetésbe..."
Egyfelől, nem megcsúfolás, mert mivel nincs más hasonló gumiipari cég az országban, ezért nem piactorzító.
Másfelől, a kisvállalkozások rendszerint kevésbé profitábilisek, és sokszor rövidéletűek. Emlékszem, pár éve volt egy brit kimutatás, hogy az induló vállalkozások 60%-a az első 3 évben tönkremegy. Nem kell szeretni a nagy vállalatokat, de velük az ilyesmi ritkábban esik meg.
Harmadrészről, egy közép vállalkozás, a 10 milliót meg sem érzi. Ez a menedzsment prémiumára elég.

""Illetve nekik is kellett a pénz, de nagyon."
Ez a lényeg sava-borsa. Sajna."
Nem korrupcióra (,ha te arra:)) gondoltam elsősorban, hanem az üres kincstárra.
Mingyábehalok 10 óra 33 perc.

A törvényt mindenkinek be kell tartani, nem vita tárgya.

Egy kicsit megkövetem az egyszeri magyar munkavállalokat.
Csináltam már hasonlót (like most a Hankook). A következő történik. Felveszel egyszere nagy számú munkavállalót. Három csoportra lehet őket osztani.
Első csoport: Tetszik nekik az új környezet (rend, fegyelem, esetleg modern technológia stb) Nincs velük probléma, megtanulják amit kell, jó dolgoznak.
Második csoport: A kutyaütők bandája. Lógósok, linkek stb. Velük sem nincs probléma. Egy részük magától elmegy, többinek felmondasz (minimum a 3 hónap próbaidő). Általában komplikációmentes, elbukod a munkaruhát, meg a szart (selejt, meg gyenge teljesítmény) amit csináltak.
Harmadik csoport: A bolsevikek frakciója. Ezek azok, akik úgy gondolják, hogy szíveséget tesznek a cégnek, hogy bejárnak, és azt képzelik hogy milyen jól dolgoznak. Teljesítményük vegyes, egyszer jobb, máskor rosszabb, de tartós fejlődésre és tartós jó teljesítményre nem képesek. Ők a hangadók, az örökké lázongók és elégedtlenkedők. Csinálhatsz bármit (fizetés, munkakörülmények stb.), nekik sosem lesz semmi elég jó.....és kurva nehéz tőlük megszabadulni......médiához, hatóságokhoz fordulnak, biróságra járnak, az őket ért "igazságtalanságok" miatt.

InsolentD koszi a viszonylag egyszeru hozzaszolast, most vegre tisztaban vagyok a fogalmakkla :)
rokica · rokica.blog.hu/ 2007.07.18. 11:57:37

Admin/Szerkesztés -- > Bejegyzések --> Megjelenés dátuma. (Jobboldali mellékmenü.)
Na, én most estig kikapcsolok, mert leég a ventillátor a procimról.

Az észak-afrikai meleg légáramlat húzzon a pi....!

pá!
Nem tudom a melegtől van-e, de én most ebben Árpáddal értek egyet.
Azt viszont nem értem, mi volt ebben a jó Kókának és társainak?
Hogyan khm."hálálták" meg az aprószemű rokonok (ők ui. tarják velünk a rokonságot) a szives fogadtatást és a törvények fölött állást?

Adalék a koreai-magyar rokonsághoz:
Történt vala a koreai háború és exportált forradalom idején, hogy hogynem, a szocialista térfélen éheztek az emberek. No de be is indult az internáci szolidaritás, és nálunk is adományokat gyűjtöttek, kommunista szombatokat szerveztek a megsegítésükre.
Ment a nagy propagandaszöveg a vállalati kollektíva gyűlésén az "önkéntes" vállalásról, de az egyik későn jövő rakacai segédmunkás nem igazán értette, miért nem mehet haza szombaton sem. Megismételték neki, hogy a koreai testvérek éheznek, nincs betevő rakétájuk sem, oszt' azé'.
Honfitársunk erre csak azt dünnyögte, hogy: "Tuttam, hogy a zanyám nagy kurva vót, de hogy Korelába is hagyott vóna tesvért, asztat nem tuttam."
Lord Valdezt es Publiust leszamitva, mar bocs, keves fogalmatok van a megnyilatkozasok alapjan a 8 ora MUNKA fogalmarol.
Munkaido 06-14.00 Magyarorszagon azt jelenti, hogy beesik a dolgozo hatkor a portan, 14.00-kor mar hangrobbanas kifele, ugyanott.
Multinal 5.50-kor atoltozve "felsorakozva" a szalag mellett.Indirektnek, bekapcsolva a gepe.
Mert a ceg 8 orat fizet es ezert 8 orat akar kapni.Ti sem fogadtok el 85 dekat amikor egy kilot fizettek.
Szakszervezetek:
Volt eddig neggyel dolgom. Azt, hogy nekik mit kellene tenniuk a munkahelyuk megorzese ( profit ) az nem erdekelte egyikuket sem. Ellenben elkepzeleseik voltak gazdagon, hogy Nekik mi kellene meg,meg,meg...bullshit
Gumigyar: Csak a nyers gumiapritonal "koszos" azaz gumipor, cca annyi amennyit egy atlag hipermarketben osszetakaritanak naponta.
A tobbi, tiszta folyamat, inkabb meleg esetenkent forro de nincs por, nyesedek, gozoles stb stb. Az abroncsot nem faragjak...
Mielott beszolnatok: Jajajaja .com te most "dolgozol"! nem , szabin vagyok, a Tiszato egyik stegjen uldogelek es pina colladat szurcsolok
Szep napot!
A kormány a magyar adófizetők pénzéből egy globális piacon megvásárolta azoknak az előnyöknek a lehetőségét amiket a gumigyár Mo-ra településétől vár. Ez nem az olcsó gumiabroncs, hanem azok a lehetőségek amiket Virág et. már felsorolt (beszállítók, szolgáltatók, munkahelyek stb.)Ilyen szempontból Árpád felvetése teljesen jogos: legyen megismerhető, hogy mit vettünk és mennyiért. Én annyival tovább mennék, hogy nem csak az adatokat lenne jogunk megismerni, hanem a kormány érveit és számításait is. Ezzel szemben állhatnak azonban más jogos érdekek is. Egyrészt nem biztos, hogy egy következő befektetővel történő tárgyalásnál előny ha az illető előre tudja miben egyeztek meg a Hankookkal. Nyilván a Hankook sem szeretné a 10-15 évre szóló stratégiai terveit számszerűen a konkurencia elé tárni. A fentiekből következően valamilyen érdek feltétlenül sérül. A titkosítás annyit jelent, hogy ennek mérlegelése nélkül nem hozzák a részleteket nyilvánosságra. Ha valaki erre nagyon kíváncsi, akkor bírósághoz, vagy az adatvédelmi biztoshoz fordulhat, aki majd eldönti. Amíg bármely kormány üzleti megállapodásokat köt, addig ez a kérdés fel fog merülni, mert az üzleti partner még akkor is titkosítást fog kérni, ha amúgy nincs rejtegetnivalója.
InsolentD:
Hoffa a film címe. ;) (Példának picit erős, az átlag magyar szakszervezeti vezető nem kerül kapcsolatba Provenzanokkal, Marcellokkal.)

Az egész Hankook-ügy azért kínos, mert az elejétől fogva nagy médiacirkuszt csináltak belőle, aláírástól kezdve. Érthető, akkor kellett a sok bebukott, nem ide hozott beruházás után valami, ami nálunk "épül".

Tudomásul kell venni, ma Magyarországon az a jó állás, ahol (viszonylag) jól megfizetnek (esetleg brutálisan), és ezért a lehető legkevesebbet kell tenni. Minden más opció rabszolgaság, kizsákmányolás, lehúzás, stb-stb.

A panaszok a munkavállalók részéről érthetők? Igen. Érthető az, hogy "zavaró" mibe került az országnak a Hankook idejövetele? Igen. Érthető az, hogy szabálytalan-gázős az, hogy nem tartják be az Mt. előírásait, egyéb törvényeket? Igen.

Azért tegyük hozzá:azt sem tudjuk pontosan megmondani, hogy mit hoz az országnak ez a/egy ilyen beruházás.

A nagy büdös helyezt az, hogy idehaza a munkamorál "érdekes". Szövegelhetünk arról, hogy a távol-keleti módszerek mások, hogy támasztjuk a lapátot, akármi. Nemcsak az a helyzet, hogy sokan a munkaidő egy jelentős részében nem dolgoznak; hanem amikor dolgoznak, azt pontatlanul, lassan, érdektelenül teszik. Tegyük hozzá, ez sokszor még nem is fizetés függő. Ilyenek vagyunk. (Tisztelet a kivételnek.) Ez volt már itt 2-300 éve, meg múltkor, mikor azok az őszhajú bácsik csókolgatták egymást a reptéren és divatos volt az usánka.
Az ország nagy része FÉLAMATŐR módon működik, tessék elmenni megnézni a rendőröket, az egészségügyet, a közigazgatás legtöbb egységét, de a magánszféra is megéri a pénzét (ezernyi példát lehetne hozni a boltoktól a szervizeken át a különböző szolgáltató, gyártó cégekig). A szöveg, a parasztvakítás megy a törvényekről, a különböző ISO bizonyítványokról, a korszerű módszerekről; de amikor kapcsolatba kerülsz velük ugyanazt a sz*rt kapod. Szó szerint elvétve akad olyan hely az országban, ahol a normális, józan ész által elvárható módon, minőségben cselekednek, dolgoznak. Viszont mindenki képes megmagyarázni, miért tett úgy; ahelyett, hogy jól csinálta volna. Rendőr megmondja, hogy az azonosítójelvény leesett, a szervízes azt, hogy beletöltötte az olajat a kocsiba, nem érti, hogy lehet; az orvos meg elmagyarázza, hogy okoljuk már Ágnes asszonyt. Ésatöbbi.

És itt kerül elő a rabszolgamunkaerő kérdés vége: amíg úgy viselkedünk, mint azok, akik hozzá vannak szokva a banán fáról történő lepottyanásához; addig ne is várjuk azt, hogy ennél többre tartsanak minket. Ezen az sem segít, ha minden 2. munkavállaló jogász, egyiptológus, vagy másmilyen diplomás lesz. Szokták azt hinni, hogy az segíthet, ha minden 3. (tetszőleges számot írtam) ember valamilyen műszaki területen szerez diplomát; de ez is csak részben igaz. Azok gondolják így, akik nem látnak nap mint nap orbitálisan félretervezett termékeket, gyárakat, üzemeket, amelyek persze szépek, csak funkcionálisan nem az igaziak.

És ez a rendszerváltás utáni 20 év igazi tragédiája. Nem az, hogy növekedett a hiány, a kölcsön nem csökkent és nincs mindenhol autópálya meg szívcentrum orvoscsoporttal.
Megragadtunk egy olyan munkaszinvonalon, hozzáálláson, ahol csak rabszolgáknak, de abból sem a különösen becsültnek vagyunk jók. Erről nem a Suzuki, a Hankook, a GE, meg xy tehet. Erről mi magunk, a sültgalambvárók nemzete tehet. Kicsit igénytelenek vagyunk; ezt olyan formában, hogy aki idejön, az legyen szíves a nagy űrhajóból csokis sütivel kiszállni, és ölelgetni minket, mert mi fantasztikusak vagyunk; ellenben ne zavarja, ha nem hatódunk meg és lesz*rjuk. Csak ma ez nem így működik, addig legalábbis biztosan nem, amíg nem vagyunk képesek űrhajókat készíteni.

A környezetvédelemről meg annyit, hogy miről pofázik ez az ország? Ott, ahol az egyéves dolgok úgy néznek ki, mintha 20 évesek lennének? Ahol senkit sem zavar, hogy a tavaly felújított villamosvonalak mint a hányás, úgy néznek ki? Mert az emberek nem képesek a cigicsikket vagy a rágót a kukába dobni?
Ahol 1 millió ember szennyvize még tisztítás nélkül simán nap nap után a Dunába ömlik? Ahol elfogadott a szemetet az erdőbe kihelyezni és az illetőt nem verik tarkón egy földkábellel?

Itt az emberek nagy része ilyen téren is surmó. Nyávognak, ha azt hallják, hogy atomerőmű vagy vegyi üzem; de az üdítős üveg már "kiesik" a kezükből. Jaaa, persze, ha lánncal körbezárjuk Paksot, akkor nem lesz ott sugárzás, mert ez így megy és akkor már meg is oldottuk ezt a környezetszennyezés dolgot. Sok ütődött droid.
Látott már valaki olyat, hogy egy lakótelepen az emberek összefognak, és összeszedik a környék szemetét és mondjuk felmossák a járdákat? Vagy vigyáznak ott a parkra, a fűre, fákra?
Fentebb volt szó a Suzukiról. Mi, öregek még emlékszünk arra, hogy anno a Japánba kiküldött magyar munkások tanították meg a jappoknak, mi is az a sztrájk. Mert ők (jappok) addig olyant nem láttak, vagy a sztájk helyett is dolgoztak.

A szoci nagyipar ügyében meg a kérdés adott: ha télleg az lenne a gazdasági csoda alapja, akkor mért ment majdnem törnkre az ország a 80-as évek végén (is) ??
Jó, persze sok ember van az országban, akik nem tanultak meg, és nem is fognak már megtanulni dolgozni, mert azt szokták meg, hogy dolgozni nem kell. De itt két gond van, az egyik, hogy könyörgöm a rendszerváltás 17 éve volt ezalatt már csak át lehetett volna szokni egy másik rendszerre (mármint ahol dolgozni kell és kész, nomeg nem lopni a gyárból). A másik és talán még nagyobb baj az, hogy a fiatal generáció, akiknek már ezt kelett volna megszokni, szintén posztkádári reflexekkel reagál a dologkra. Pedig akkor ők még nem is éltek, amikor a psoztkádári dolgok még nem voltak posztok :-)
daito 2007.07.18. 12:30:18
Jó. Minden szavad igaz, sajnos.

"Látott már valaki olyat, hogy egy lakótelepen az emberek összefognak, és összeszedik a környék szemetét és mondjuk felmossák a járdákat?"
Én már vettem is részt benne. Persze néztek is rám, mint a hülyére.
TWÁ, nem tudom, mit intézed el annyival, hogy nyilvánossá kell tenni a munkakörülményeket, és onnantól mindenki döntse el, hogy kell-e neki így a munka vagy sem.

Ez gáz, haver. Szarjunk bele mindenbe, nem, mer' ez egy ilyen szitu? Örüljünk, hogy idetolta a potroháját és nem egy afrikai törzsi területre ez a cég? Mert hogy ez is jobb a semminél? Nyeljünk be mindent, örüljünk hogy ez is van, igaz? Nehogy má' véletlenül valami kis érdekvédő elkezdjen itt pattogni... Jó az a multi meg munkaszervezés úgy ahogy van, mert "nem muszáj itt dolgozni."

Hát, faszikám, kívánom, hogy kerülj olyan helyzetbe, hogy rákényszerülj egy ilyen munkahelyre, ahol az méretik rád, ami az ott dolgozókra (ha feltételezzük, hogy nem kamu), ahelyett, hogy itt az árnyékból írogatod a baromságokat. Hogy ne legyen lehetőséged választani.
.com és daito

Jól beszéltek...ahhoz amit írtatok nehéz hozzátenni, azért megpróbálom összefoglalni.:-)))))))))))

Igénytelenek vagyunk a munkánkkal és a környezetünkel szemben is. Ez a kurva nagy valóság.

Értem én, hogy most a multikat illik fikázni, de csak úgy a fair-ség kedvéért, mikor fog már valaki egy hasonló cikket írni a magyar kkv-nál uralkodó állapotokról. (pl.munkavállalók helyzete; környezetvédelem stb.)

P.S. Hmmmm......képtelen vagyok elfogadni és megérteni azt, hogyha valamit lehet jól is csinálni, akkor mi mégis miért csináljuk szívesebben rosszul?
egyetértek Árpival, szerintem is az az alapvető probléma, hogy nem lehet tudni milyen kedvezményeket kapott a Hankok, meg a többi

milyen érv szól a titkosítás mellett, azon felül, hogy ők fizették zsebbe a legtöbbet; ez is csak üzlet: adókedvezmények verus új munkahely/technológia stb, marhára nem látom át, hogy mi nem lehet nyílvános ebből
zsír kommentje teljesen jogos. A kormány de facto egy beszállítói szerződést kötöt a Hankook-al (kedvezményekért jövőbeni értékeket szállít a cég). Ez esetben a részletek komolyan gyengítenék a következő tárgyaláson a kormány pozícióit, ui. az alku természetesen innen indulna, és nem ide jutna. mint az 1x1.

Csakhát: a Kóka eddigi ténykedése nem azt mutatja, hogy bármit végig tud épeszű módon vinni. Így teljesen jogos, hogy valamiféle kontroll jó volna, mert ad absurdum egy következő alkuban idáig sem szabadna eljutni...
Lehet szídni a multikat, hogy adókedvezményt kapnak, de szerintem ezek általában megtérülnek az államnak/országnak. Lehet, hogy átmenetileg nem fizetnek társasági és iparűzési adót, de jellemzően bejelentik a dolgozókat, tehát jelentős TB-t fizetnek és SZJA bevételt generálnak (Hankook szerintem milliárdos nagyságrendűt), jellemzően számlára adnak-vesznek és nem számlát adnak-vesznek, tehát a gazdaság fehérítésében is van szerepük, plusz ott van a gazdaságélénkítő hatás (beruházási ktg-ek, alvállalkozók stb).

Ettől függetlenül a Mt-t illene betartaniuk. Ha viszont nem fizetnek túlórapénzt, nem adnak pihenőidőt, akkor nem feltétlenül szakszervezet kell, elég egy telefon a Munkaügyi Felügyelőségre aztán már megy is az ellenőr.

A levegő munkacsoport (hidegrázást kapok tőlük) pont tegnap támadta meg a Hankook környezetvédelmi engedélyét, mert az valószínüleg nem tartotta be a munkacsoporttal kötött, a hivatalos előírásoknál szigorúbb feltételekre vállalt megállapodását. Tehát már az sem elég jó, ami megfelel a szabályoknak.
Nem olvastam mindent végig, így lehet, h volt már utalás. Bennem az a kérdés is felmerült, h miért csak úgy jönnek ide a nagy cégek bármibe is beruházni, h az állam jelentősen megtámogatja őket? Tényleg ekkora szükség van ezekre a nagy cégekre, ha eleve sokba kerül, h egyáltalán telephelyet alapítsanak, nem kerünk tőlük adót, ráadásul még az oly sokat emlegetett munkahelyeket sem feltétlenül magyar dolgozókkal töltik fel? Lehet hivatkozni arra, hogy a rendelkezésre álló munkaerő nem elég képzett. Valószínűleg az átlag munkás amúgy is betanított munkás lesz funkcióját tekintve, tehát a képzettség leginkább csak szűrésre jó. De azt se felejtsük el, hogy a fizetések is az alapfokú végzettségű munkaerőhöz lettek alakítva.
Enyhén elgondolkodtató, hogy jelentős saját tőkével az állam megtámogat egy külföldi vállalatot, cserébe pedig még adót se nagyon kér. Erre ugye nem a Hankook lenne az első példa. Ráadásul a cég aztán nem is feltétlenül tartja be a megállapodásban vállaltakat, vagy éppen a törvény álotal előírtakat.
Az Index írt már sokat erről, sztem ez érdekes: index.hu/gazdasag/magyar/hnkk070625/
A szerződésről:

Nem adhattak többet mint amennyit az EU megenged, ez max. 15 százaléka a beruházásnak, plussz a munkahelyteremtő támogatás. Az adóelengedés úgy magában nem EU konform.

Egyébbként a szlovák és román gazdasági bumm ebből táplálkozik...a betelepülő multikból. Nem illdomos ezzel a két országgal példálozni, a másik oldalon meg fikázni a multikat.
"Kóka eddigi ténykedése nem azt mutatja, hogy bármit végig tud épeszű módon vinni." Vagy nagyon is jól vigiggondolta megbízóival, hogyan tudják ezt az országot kirabolni.
Defter,

Kis hazánkban kb 30 féle adó van, ebből 1-2-re kapnak átmeneti kedvezményt.

A munkaerő hiánnyal kapcsolatban: Én azt hallottam, hogy az az egyik gond, hogy betanított munkás pozíciókra is érettségizetteket keresnek, természetesen betanított munkás fizetésért. Ez így valszeg elég nehéz és ezt a cégnek kéne átgondolni.
Off

Kóka fikázók figyelem!!!!!!!!! Amikor ítéletet alkottok róla, ne magatokból induljatok ki.

:-)))))
Gekko,
nem mondanam, hogy a Koka nem tud barmit is eppeszu modon vegigvinni mert:
nem ismerjuk a teljes tortenetet at intezkedesei elott / alatt tehat nem szolnek hozza addig amig tenyszeruen nem vagyunk egy lapon.
Minden szamot stb stb egy amator es hianyosan kepzett media kommentalja / prezentalja amibol mi transzformaljuk a magunk igazat a sajat szemuvegunkon keresztul. Azaz 0,75x0,75 az nem masfel, hanem csak 0,5625, feligazsag ( felkerekitve )
Nem itelnem meg a fiut, mar csak abbol kiindulva, ha lead kontrolling officert keresnek, en felvennem

PS: usztam egyet ( nem elfelejteni, hogy a Tistatonal vagyok!) es tipor a csajom lefele a stegre a masodik pina colladaval
ketszer is osszeutottem a "T" meg "Z" betuket...de azert nem kuldom vissza pina colladat
Defter 2007.07.18. 13:07:30
"...Tényleg ekkora szükség van ezekre a nagy cégekre..."

A magyar GDP 70%-át az ilyen és ehez hasonló multik termelik. Az elmúlt 17 évben a gazdasági növekedés a döntő része nekik tudható be. A tőzsdei részvényeknek hasonló részaránya van külföldi befektetők tulajdonában. A tőke pedig globálisan igen rugalmasan mozog. Nem csak az a fontos mi akarunk -e kedvezményt adni és mennyit, hanem az, hogy más konkurens országok mit ajánlgatnak.
Publius,
Lehet, hogy magamból indulok ki, de ezt az otvár Libikókát száműzni kéne a játszótérről. Persze én se bírom pontosan eldönteni, hogy most magától ilyen szarrágó, vagy neki is botot dugtak a seggébe és báboznak vele, de akkor is....Aki ekkora király, az igyon királyvizet!
Szerintem Árpinak két dologban nincs igaza:
1. a törvényt mindenkinek be kell tartani. Már csak azért is, mert többnyire be lehet: ki kell számolni, mi az az alapbér, ami az átlagos túlórával együtt a költségkeret alatti fizetést adja ki, és azt kell adni a dolgozónak. Tehát sem elvi, sem gyakorlati szempontból nem fogadható el, hogy egy többezer főt foglalkoztató cég semmibe veszi az alapvető jogszabályokat, ez olyan, mintha 10% tb-t vagy áfát akarnának fizetni. (Majd Orbánviktornak :); szar a HR-jük?)
2. ezek az emberek is honfitársaink; lehet, hogy kevés köztük a felsőfokú végzettségű, de attól még ugyanannyi joguk van, mint bárki másnak, és ugyanannyi szolidaritást érdemelnek, mint bárki más; az ő szerepük pontosan ez a történetben, megpróbálják a feltételeiket javítani, és nem fair, ha ennek során a hankook nem tartja be az alapvető törvényeket=játékszabályokat.
gusstein:

Arra céloztam, hogy a Kókát igazából objektíven nem tudjuk megitélni. A komplett média üldözi, a feltételezett és valós korrupciós lehetőségei miatt........de az hogy valakinek lehetősége van rá, az nem jelenti azt, hogy meg is teszi.......Hogy miért "üldözik" jobbról és balról egyaránt? Szerintem azért, mert a pali nem tartozik, ahhoz a félnótás és félművelt "elithez" amely jelenleg az országot irányítja.
Zsir,
Szerintem pedig nem kell hasraesni önmagában attól, mennyi GDP-t termel egy ilyen cég. Ha a kertembe engedek egy lángossütőt, nekem nem attól lesz jó, hogy sokat elad, hanem ha abból nekem sokat juttat vissza. Egy ilyen cég csak akkor hasznos, ha a beruházása újabb beruházásokat indukál, beszállítói is ide települnek, (azaz tőlem veszi a lisztet és a zsirt :) ). Persze pénzügyi mutatók meg országmegítélés, tőzsdei árfolyamok szempontjából sokat számít a GDP, csak nem nagyon tudjuk megenni.
publius 2007.07.18. 12:04:56
"Harmadik csoport: A bolsevikek frakciója. Ezek azok, akik úgy gondolják, hogy szíveséget tesznek a cégnek, hogy bejárnak, és azt képzelik hogy milyen jól dolgoznak. Teljesítményük vegyes, egyszer jobb, máskor rosszabb, de tartós fejlődésre és tartós jó teljesítményre nem képesek. Ők a hangadók, az örökké lázongók és elégedtlenkedők. Csinálhatsz bármit (fizetés, munkakörülmények stb.), nekik sosem lesz semmi elég jó.....és kurva nehéz tőlük megszabadulni......médiához, hatóságokhoz fordulnak, biróságra járnak, az őket ért "igazságtalanságok" miatt."

Ebben nagyon igazad van. Talán csak annyit árnyalnék a helyzeten, hogy ezek nem változó, hanem egyenletes szar minőséget termelnek. Persze nem azért, mint a lógós, szarok bele csoport, hanem egyszerűen ők az öntudatos idióták.
"a pali nem tartozik, ahhoz a félnótás és félművelt "elithez" amely jelenleg az országot irányítja"

Nem a francot!
Daito: köszi :D De egy átlag magyar szakszervezeti vezető kapcsolatba kerülhet pl. a Kókákkal, meg Orbánokkal (csak hogy politikailag 100%-ig korrekt legyek:) ). Tudnék mesélni egy kicsit másféle, de hasonló célú érdekvédelemi szervezetről, nevezetesen a hallgatói önkormányzatokról. Kilóra veszik kari/egyetemi/főiskolai/országos szinten a vezetőket. Nem hiszem, hogy sokan emlékeznek a 3 évvel ezelőtti elmaradt diáktüntetésre. Az utolsó pillanatban "megegyeztek". Semmi nem változott. Az egyetemek, karok meg saját pénzen sokszorosítatták a plakátokat, szórólapokat. Szerintem pár még mindig meg van a helyi irodán... Szóval nem tudom elképzelni, hogy a szakszervezeteknél ez másképp lenne... Megegyezés, persze...
Kisszántó: nem is akartam fogalmi magyarázatot adni. De ha kell: en.wikipedia.org/wiki/Trade_union
Kicsit angol, de azért csak jó lesz :)
muskotály küvé 2007.07.18. 14:14:17
"Szerintem pedig nem kell hasraesni önmagában attól, mennyi GDP-t termel egy ilyen cég. Ha a kertembe engedek egy lángossütőt, nekem nem attól lesz jó, hogy sokat elad, hanem ha abból nekem sokat juttat vissza."

Ha már egy rossz példát hoztál fel: Ott a kertedben a lángossütő, de ahányan bejönnek, mind adókat fizetnek (beszállítók, vásárlók a benzinben, TB, SZja, stb., te adod el neki a segédanyagokat, ha nem is az alapanyagokat, felszámolsz ilyen-olyan díjak) akkor már nem is olyan rossz üzlet. Arról nem is beszélve, hogy a szomszédnak szereztél nála egy munkahelyet, ugyan csak mosogató, de most már nem hozzád jár majd pénzt kunyerálni.
Travis:

Ami miatt azt gondolom, hogy nem tartozik közéjük az a következő: Ha oda tartozna, csak jobbról támadnák és csak pl. délben, de jelenleg jobbról és balról is gyepálják, és reggeltől estig.
Travis:

....lemaradt. A Kókát nem ismerem személyesen. Csak a média alapján tudom megitélni.
muskotály küvé:

....és a lisztet meg a zsírt is el lehet neki adni......persze romlott árúval kár próbálkozni.
Hm .. Itt van a teljes TWA blog nacio regota olvaslak benneteket. ( szinte mar baratok vagytok ! ) Van egy kerdes amit valahogy csusztattok !! DRAAGA TWA blogos törzsközönseg... W-vel az elen persze.
Miert titkos ez a gyarmegvetel ? ( Mutyizunk tovabbra is ? )
A Volvot a Ford vette meg nem titkosan a Toyota a Renault-nal tarstulaj
A JAS Gripen ( egy "P" honfitarsaim ! elfogast markolast jelent .. tehat nem grippppen ) British Aerospace resztulajdonu es jenki fegyverzettel .....
az sem titkos
Esetleg egy TWA blog mindenhezertökommentesvalaki felhomalyositana hogy ez kotongyaruzlet mé titkos ?? Kösz.
Hi

esélyem sincs végigolvasni a commenteket, csak a szakszervezetekről annyit, hogy a belgiumi Liege-ben nemrég kellett egy óriási acélipari termékeket előállító, több évtizedes múltra visszatekintő gyárat szimplán bezárni és leszerelni, utána Spanyolországba szállítani, mert a helyi szakszervezet kötötte az ebet a karóhoz. Kevesebbet akartak dolgozni több pénzért. Nem hitték el, hogy nincs rá pénz, nem hitték el, hogy rájuk zárják a gyárat. Megtették. Most nem hogy kevesebbet dolgoznak több pénzért, hanem nem dolgoznak, 0 pénzért. Köszönhetik maguknak.

Ennyit a szakszervezetekről
muskotály küvé 2007.07.18. 14:14:17

Bizony fontos lehet az a lángosbódé, ha téged az a lángossütő alkalmaz az egész családoddal együtt, és ha elmegy nem csak a bérleti díjat veszíted el amért a kertedben volt, hanem a munkalehetőséget, a megélhetésedet. Persze csak ha nem teheted meg, hogy a kertben kempingszéken üldögélve pohár fröcss mellet várod a postást a segéllyel.
happyman 2007.07.18. 14:56:59
"...A JAS Gripen ( egy "P" honfitarsaim ! elfogast markolast jelent ....."

Részletkérdés de a Gripen griffmadarat jelent...
Happyman:
grip - angolul fog, markol.
greifen - németül ugyanez. németül t/3-an ragozva kerül az "en" a végére. Bekeveredtél szerintem.
Happyman,
azert "titkos", mert az alku poziciokat nem okos dolog a nyilvanossag ele vinni akkor, amikor az alku folyik, tekintve nem a Hankook az elso es remelhetoleg nem az utolso nagyvallalat ami Magyarorszagra telepul.
Magyarorszag NEM GYARAT VASAROLT, hanem, LETELEPEDEST biztositott, VERSENYBEN a kornyezo orszagokkal.
Azert titkos mert: nem kozbeszerzes stb stb, hanem egy regio, orszag uzleti targyalasa egy ( mellesleg ) orszagnyi befektetovel.
Ertheto, vagy kell meg info?
VERSENYTARGYALAS-gondolom hallottad eztetet.
Zsir Igaz Skane cimereben van de tovabbra is elfogo vadasz es nem ez volt a kerdes es tovabbra is 1 P
Happyman,
VERSENYTARGYALASOK amiket elbuktunk
Peugeot
Hyundai
Continental
Alcoa
Kia
Philips expanzio
hogy csak a nagyobbakat emlitsem
Ertem.com de akkor ilyen ervek möge bujva csak mutyiznak nem ? Hol lehet ezt lekövetni ? Ha a francia kormany uzletet csinal azert megfingatjak öket
" versenytargyalas "
ide vagy oda az allam uzletei publikusak vagy mégse ?
Happyman:
grip - angolul fog, markol.
greifen - németül ugyanez. németül t/3-an ragozva kerül az "en" a végére. Bekeveredtél szerintem.


:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
ilyen jót rég mulattam
szóval: Gripen = a griff. Mint a mesebeli oroszlántestű, sasfejű lény. Amely, happyman jól mondja, a délsvédországi Skåne tartomány és Malmö város címerállata. Hogy miért lett pont ez a délsvéd szimbólum a vadászgép neve? Hát mert a gyártó teljes neve: SAAB-Scania. Scania = Skåne latin neve. Tetszikérteni? Nem? Tessék nekifutni még egyszer. A funkcionális analfabetizmus ugyan szégyenteljes, de javítható állapot.

Igazán nincs mit, lefty :DDDDD
Lefty ecceru a dolog szojatek az egesz az elfogo vadasz es a markolas között de köszönöm hogy szoltal hogy kavarodok vannak ezert jolelku emberek ugye ;)
( az fajt csak hogy gripppeneztek Mo -n es hasogatta a zeneszfulem
segiteni akartam a nagy kavarodasomban de ha nem tiszta elmondom szojatek az elfogogo vadasz ( jakt ) es a Griffmadar nevevel De te eszt tudod ..
Ez az egész szerintem csak szarral maszatolás. A Hankook tárgyalásoknak szerintem ugyanúgy a tárgyát képezte a megállapodások idején az is, ami most megy. Aki egy kicsit is tájékozott a magyar közállapotokat illetően -feltételezem, Kóka P.P. János miniszterúr azért ilyennek mondható- nyilván tudta, hogy jó eséllyel lesz itt majd szarakodás mindennel, amibe bele lehet majd kötni, abba itt bele is fognak, és mindez majd sajtónyilvánosságot is fog kapni. Ha ez a mostani szakszervezetes hercehurca valakit a magyar vagy a koreai fél részéről meglepett, az egyszerűen tájékozatlan, és minimális magyar helyismerettel sem rendelkezik. Kóka PP. miniszterúr meg a nője nyilán megemlítette a ferdeszeműeknek, hogy itt majd leszen ilyenolyan szarakodás, meg majd írnak róluk néha politikai napilapok, esetleg alkalmanként majd megjelenik a Blikkben egy nyakánál fogva láncravert betanított munkás, akit koreai üzemvezető rinocéroszbőr korbáccsal ütlegel éppen.
Nem tudom, mi mindebből az igaz, de a szomorú szerintem az, hogy nem is érdekes. Aki tett arról, hogy mindez most téma legyen a sajtóban, kurvára leszarja azt párszáz munkást meg a szakszervezetet, vélt vagy valós sérelmeikkel együtt. Itt a lényeg, hogy mekkora lapát szart lehet Kóka arcába baszni, és majd milyen hatékonyan tud utána mosakodni.
Az egész ügy, amiről itt most szájtépnek, szerintem huszadrangú pitiáner, nímand dolog pl. ahhoz képest, ahogy a Dunaujvárosi Önkormányzat tulajdonából átkerült a terület a Hankook-hoz, lásd pl itt: www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=168443
de nem errol szolt a buli hanem a "titkos " allami mutyirol amire . com is irt
Igazandibol versenytargyalas cimen eladhatjak fel Baranyat...
nem értem a problémád, de előbb ütsz, és aztán kérdezel.
A grip meghatározásai magyar nyelven:megragadás []
megmarkolás []
megfogás []
markolat []
befogó pofa []
megértő képesség []
felfogó képesség []
vonzerő mivolta []
lebilincselő mivolta []
kézitáska []
megragad []
megmarkol []
megfog []
megért []
érdeklődést kelt []

a greifen meghatározásai magyar nyelven:
megragad []
elfog []
fog []
elkap []
kap []
nyúl []
kap []
fog []
fog []
hat []
érint []
hat []

Azt, hogy kinek mi a címerállata, nem is említettem.

ja és a kiejtés végképp nem 'grippen' hanem 'grííípen', ha már ilyen jó kis pörköltzaftos ungarische módon kell fogalmaznom.
HAGGYUK man a griffmadarat a picsaba ( ne 3 P vel mongyad annyi volt zarjelbe ! )
de most komolyan, mjumm, ha valaki análfabéta kettőnk közül, akkor az nem én vagyok. Amit írtam ugyanis, az 100%-ban pontos, mind a 3 nyelven. Te viszont az értőolvasás terén lehetsz hátrányban, ugyanis rámtámadsz egy olyan dolog miatt, ami igaz, illetve ami miatt gondoltad, hogy rám támadsz, arról én nem írtam egy betűt sem.
Várok egy elnézést.
Mjumm koorrekt ujra
de ha valaki nem lövi le eszta rohatt madarat akkor tökönszuras fennforgas lessz ittem... ;)
happyman 2007.07.18. 15:24:16
"Ertem.com de akkor ilyen ervek möge bujva csak mutyiznak nem ? Hol lehet ezt lekövetni ? Ha a francia kormany uzletet csinal azert megfingatjak öket
" versenytargyalas "
ide vagy oda az allam uzletei publikusak vagy mégse ?"

Maradjunk annyiban, hogy megvan a lehetőség, hogy mutyizzanak, és a magyar rendszert ismerve nagy az esély, hogy meg is teszik.
Ez elkerülhetetlen. Vannak dolgok, amiket demokráciában is titkosítani kell, mert a mutyizás miatt nem tudunk akkorát bukni, mint a nyilvánosságra hozatallal.
Ha el akarod adni a kocsidat, te se árulod el, hogy a vevőnek, hogy tavaly egy sokkal jobb állapotú kocsit adtál el feleennyiért, mert egyből azt mondaná, hogy akkor onnan indulunk a tárgyalással.
Kockázatok és mellékhatások - Kreatív

Árpi még nem tette ki

www.kreativ.hu/cikk.php?id=19660
Ahmet az EU ban nyilvanossagi elv ez egyik sarkalatos pont.
Tehat amit az orszagok, vagy amit Brussel csinal az atvilagithato es leellenörizhetö.
Kokakotongyar nem az en rozsdas autom.A gyarat nem is vettek meg .com szerint. Akkor nem mutyi ez ? ( es kösz hogy nem griffmadaroltal ;)
HEHE stead
nem annyira kapcsolodik ide de tökös.
Lattuk regebben ott kacaraszrtunk...
happyman 2007.07.18. 16:01:30
"Ahmet az EU ban nyilvanossagi elv ez egyik sarkalatos pont.
Tehat amit az orszagok, vagy amit Brussel csinal az atvilagithato es leellenörizhetö."

Az EU bizonyára meg is nézte, hogy mekkora támogatást adtunk.
Olyat nem tudok elképzelni, hogy MINDEN nyilvános. Egyszerűen nem működne.
Ahmet " bizonyara" es meg is nezte.
Asztirod.
Szerintetek ott a Nagyhazba mazsolazzak a Szloven Lengyel Lett uzleteket ?
Nagy a kupi Brusselben es fingjuk sincs hogy merre pakoljak ( szubjektiv velemeny )
A tagorszagok belsö ellenörzörendszeret ohajtjak kifejleszteni.
Nalunk meg Kokakotongyar lett megveve fingung sincs a kondiciokrol..
.com szerint uzleti titok es VERSENYTARGYALI.
Akkor uszok Baranyara megveszem es nektek kuss...( illetve hat ne kerdezd testver mer versenytargyalok)
Mikor es hol lehet ezt ellenörizni a folyamataban es utanna ?
A blog erre nagyon alkalmas hogy belepiszkaljon oda ahova masok szagolni sem mernek...
"Harmadik csoport: A bolsevikek frakciója. Ezek azok, akik úgy gondolják, hogy szíveséget tesznek a cégnek, hogy bejárnak, és azt képzelik hogy milyen jól dolgoznak. Teljesítményük vegyes, egyszer jobb, máskor rosszabb, de tartós fejlődésre és tartós jó teljesítményre nem képesek. Ők a hangadók, az örökké lázongók és elégedtlenkedők. Csinálhatsz bármit (fizetés, munkakörülmények stb.), nekik sosem lesz semmi elég jó.....és kurva nehéz tőlük megszabadulni......médiához, hatóságokhoz fordulnak, biróságra járnak, az őket ért "igazságtalanságok" miatt."
Van ilyen. Pl. Farkasházy Tivadar
a kommentek mint midig elvittek a fö csapas iranyat
TWA:
ismét: lehetne vitatni, hogy megéri-e a hankook-gyár, megér-e ilyen szemhunyásokat is akár, de ehhez tudni kéne a befektzetés értékét.

Nemtuggyukwazze...
Mehetne is a picsába a Hankook a neki adott támogatásokból pedig a magyar vállalkozók sokkalta több embert tudtak volna alkalmazni.
Persze, Kókát sem vesztegették meg az aprószeműek. Sem ő, sem a pártja nem kapott abból a léből, amit most csavarnak ki a melósokból. Sőt: a Siemens világméretű vesztegetési botrányában csak Abszurdisztán, és fővárosa, Demszkygrád nem érintett. Motorvonat, Combinó, á, dehogy.
Persze az lehet, hogy a nevezett cégek is támogattak bizonyos SzDSz-közeli alapítványokat, mint a Strabag?
Tényleg, arról miért nincs szó azóta, hogy a Hírtévén reklámozták magukat?
Carnivora!
Az etikátlan lett volna, ha magyarok kapnak kedvezményeket...
Emlékezetem szerint határozottan jól (túl-) képzett munkaerőt vadásztak. Akiket jelen pillanatban ott próbálnak meg átbaszni, ahol csak lehet. Lehet arra játszani, hogy a külföldi vezetők nem ismerik a munka törvénykönyvét, de majd belejönnek, csak várják ki. Csakhogy valószínűleg a bérszámfejtő és a tb ügyintéző magyar, aki elvileg képzett, és tudja mi a dörgés.

A lényeg az az, hogy valaki a legjobb munkaerőt akarja lehalászni éhbérért, amit még ki se akar fizetni törvényes keretek között.

Szerintem ilyenkor tök normális dolog egy sztrájk, meg egy-kétszáz munkaügyi per, ami mellé jól jön néhány ellenőrző szerv felvonulása, csak, hogy a hivatalisták is dolgozzanak meg a pénzükért.
A felmerült dolgok nagy része téma volt már más cégeknél, csak nem kapott ekkora nyilvánosságot.

Ha valaki aláírja, hogy folyamatos munkarendben dolgozik, akkor a hétvégi munkavégzésért nyilván nem kap pluszpénzt. Az ünnepnapok más kalap alá esnek, arra folyamatos munkarendben is kellene pótlékot fizetni. Ez sem mindenhol teljesül, de volt már ebben a témában megnyert munkaügyi per, és peren kívüli egyezség is.

Itt a Hankooknál van még egy csavar, hogy a folyamatos munkarendet úgy szervezik, hogy havi lebontásban többre jön ki a normál munkaidőnél a ledolgozandó idő. Ezt egészen nyilvánvalóan túlórában kellene kifizetni, nem normál alapbérként. Még ha arról lehet is vitatkozni, hogy hétvégén vagy ünnepnapon normál vagy emelt túlóra legyen a heti 40 órát meghaladó részre, akkor is nyilvánvaló, hogy az, hogy alapbérként fizetik ki, az elfogadhatatlan. Mindegy, hogy japán, koreai vagy magyar a cég, ki hozta ide, mennyi állami támogatást kap vagy kapott, be kell tartania a törvényeket. Egyszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a magyar törvények szerint hivatalosan egy hónapban nem lehet 24-25 napot alapbérért dolgozni.
Carni Kitala
A kerdes tovabbra is
TWA:
ismét: lehetne vitatni, hogy megéri-e a hankook-gyár, megér-e ilyen szemhunyásokat is akár, de ehhez tudni kéne a befektzetés értékét.

Ha az allami uzleteket a "kis" ember nem latja akkor aszongya:
MUTYIZTAK !
Nem otthon elek tehat nem tudom
de ha a varosom funyirasat kiirjak VERSENYTARGYALASRA
az publikus lathato ellenörizhetö
es a nyerö kiajanlasat latod.
A Kokakotongyar miert a pöcsert ennyire titkos ?
Szerintem a dolog elég jól látható, ráadásul kókadtunk és pártja duplán jól járt... 1. Ugye adtak egy adag kedvezményt, ha olyan jól jár vele az állam, akkor tuti nem titkosítják... (1. adag zseton ferdeszeműektől zsebben) 2. Aztán meg ugye építettek a gyár miatt autópályát. Én múlt héten jártam arra először. Hétköznap, este 6-kor, láttam 1 autót Érdig, szembe se sokat. Van az országban pár irány, ahová lehetne építeni inkább... (Tényleg Árpi nem írsz a nagy semmiben álló M8 hídról? Lehetne szimbólum az is akár...) És melyik cég is építette? Strabagságból, most nem is jut eszembe a neve...
Xmas hbe
Nem lehet ez EU munkaidökkel packazni.
Esztet tuggya a francija a labanc, mega ferdeszemu is.
A szakszervezeti köhhencs mosolygos...
Jaaaa hogy dooogozniköll ?
Megeshet.
Egyrészt szeretném, ha happyman társunk most elzárna minden hegyes szerszámot, de szerintem nyelvileg elfogadható a gripent magyar beszédben "gripppen"-nek ejteni.
Kedves Árpád.

Ja ha még szóvá sem teszik akkor tényleg lehet majd banánért dolgozni és akkor majd helyre áll a világ rendje.
happyman 2007.07.18. 15:37:02
"... eladhatjak fel Baranyat..."

Másrészt Baranyának már csak a 30%-át a többi 70-et már eladták.
Ehehe kokakoma eros terdeinek koszonheti ezt a hankokot ide nekunk :>
zsir
a csont leragva mivel zarjelben volt
zsir
Ahmet, Carni Kitala többek
irtak valaszt is a kerdesekre nem a zarjelt szöszöszöltek.
ami raadasul GRIIIIPEN.
nem nehez kimondani
Hosszuuu iiiiii
mint zsiiiir.
3 k a bakkkancsban van
3 g az agggancsban
3 p a a magyar gripppenben
De mar lelöttuk a madarkat temetese folyamatban
Jóemberek, itt senki sem figyeli a világot?????
Eltérő mentalitásról hablatyoltok munkaügyi téren, miközben a dél-koreai munkások kb. 25ezerszer szervezettebbek a magyaroknál. Átlag minden hónapban mutatják a híradóban a hatalmas koreai munkásmegmozdulásokat, komoly sztrájkokat. Ebből a szempontból sokkal előrébb vannak, mint mi. Valszeg tesztelik, mit lehet megtenni a vadnyugaton, amit otthon már rég nem.
Azért a nyilvánosság nem egy papír, ráírva, hogy csalás vagy nem csalás. Még mielőtt valaki abban hinne, hogy a dokumentumok nyilvánossá tételével mindent rögtön megtudna. A zsebbe fizetett pénzek, ha vannak is, főleg nem lesznek ráírva.
fhb
Lattam ezeket a szegeny koreai munkasokat akik bizony a magyar atlag duplajaert "robotoltak".
Majd megneztek Londont.
Meg Parizstotis.

Mikor nezi meg a BKV soför Söult ?
Amikor a nagybacsi odakötözött.

A Kokakotongyar PIACERT
bocs hogy orditok

tehat pijacert gyutt ide
asszem
Azér' nem semmi lehetett, amikor a szervezett buddhista szerzetesek agyonverték egymást hitvitailag...
Asszem ez az a más munkakultúra, amit meghonosítanak.
Nem akarok sztalinvárosi esperes lenni!
Én nem aggódnék azon, hogy elmegy olyan helyre, ahol egy banánért dolgoznak. Mert az a munka olyan is lesz, majd visszajön. Mint ahogy nagyon sok könnyűipari megrendelő is elment banánozni, azután visszajöttek. türelem hankukot terem.
Kita
nem annyira döglesztö ez
mert buddhistak es minden elöleny hozzad beszel...

a keresztenyek meg csak szeretunk

de ez a "Kókagumigyarblog"
ahol nem tudjuk hogy mennyivoot ?
Hunaloove ?
meghogy jeeee ezeggy olyan gyar ahun
PICSABA
doooogozniköll ?
ajajajajajjj
Sziasztok !

Valószínűleg nem ismeretlen dolog senki előtt a távolkeleti típusú munkaadó - alkalmazott viszony jellege, mégis azt gondolom, teljes tisztelettel, hogy a "csíkszemű hüllő" megfogalmazás kicsit sztereotíp elfogultságot takar, de tényleg csak kicsit. Ismertem olyan koreai munkaadót, akit az alkalmazottak feljelentettek, mert verték őket, ugynakkor jártam már pl. a Samsung gyárban is, ott pedig sokkal emberibb körülmények között dolgozhattak a futószalagdroidok, mint akármelyik milliárdos cébéjá-vállakodzó közértjében a nők. Szerintem pontosan tudják, hogy itt, az EU-tagságot nyert Balkánon nem működik a korbácsos-kalodás jogviszony, itt sajnos tényleg kénytelenek némi pénzt adni az embereknek, meg kólaautomata is jól jön, meg olyan hülyeségekre is költeni kell, mint a munkahelyi étkeztetés. Persze el kell ismerni, hogy ameddig lehet elmennek, de állítom, hogy semmivel sem rosszabbak, mint a magyar munkaadók. Lásd pl. OTP, aminek a vezére hogy-hogynem az ország legnagyobb mágnása, az ügyfélrészen ülő kiscsaj meg jóval 100 alatt kap havonta, megalázzák 4500 étkezési jeggyel, és ha üdülni szeretne a vállalati szállóban az emberével, akkor leperkál egy hétre 80 ropit.(sajnos valós), miközben a báró úrnak minden ingyen jár. Semmivel sem rosszabbak mint mi. Hogy profitérdekeltek ? Nem erről szól az egész cirkusz? Viszont egy ilyen vállalatnál általában a góré megy el utoljára, és érkezik először, évekig nem megy szabadságra, többezer km-re van a családtól-gyerektől(lehet, hogy ez náluk pozitív körülmény), és még tudja is, hogy kis hazánkban jó szokás szerint egyből utálják majd, mert kicsit oxidált színe van. Lehet itt bőszen kiállni a "böcsületes magyar munkásért" (főleg abban a régióban), aki kabcsi alatt viszi be a páleszt, és amit lehet, lenyúl, de meg lehet nézni emberek, hogy idejön egy ázsiai, és három-négy év múlva már kurvaanyázod a lámpánál, mert Merciben ül.
Az igazán szomorú dolog az, hogy ez a sztori már megint messziről bűzlik a korrupciótól, Leisztingertől, Kókától, Kamillától, kétes ügyletektől. Hogy mi a tetves picsa olyan jó a lopásban basszameg, hogy egyik geci sem tudja egyszer azt mondani, ebből már nem nyúlok. Bármibe kezdenek szarszagú, foci eb, kormányzati negyed, vizitdíjautomataák, autópálya, metró, magánbiztosítós egészségügy, tökmindegy. Az embernek az életkedve megy el lassan ezek miatt. És ki mer állni bármelyikük, és olyanokat mond, hogy az én tőkém a tisztedelmem mega becsedelmem. Ilyesmit két helyen lehet találni a világon: a magyar közéletben, meg akkor, mikor nagyon másnaposan leülsz az illemhelyre nagydolgozni, és ha felállsz, visszanézel.
Elnézést az alpári szövegért.
Üdvözlettel,
Németh Gábor
gondolom, árpád, te sem dolgoztál még 3 műszakban soron, mert akkor talán csak egy kicsit kevésbbé lennél cinikus azokkal szemben, akiknek nincs más választásuk, meg lehetőségük, mint eladni magukat biorobotnak, bérrabszolgának. persze, lehet fikázni a rendszert, meg kell is, csak épp az, amit te csinálsz ebben a bejegyzésben, az a sorok mellett álló tömegek egyfajta gúnyos kiröhögése.
"Ha így is tetszik, lehet jelentkezni. Ha nem, nem muszáj."
wazz, örülj, hogy te nem vagy rákényszerülve ilyen döntések meghozatalára.
Szia Bambano elöször kommentellek
A györi Audi szerelö muhely rakta (!) össze az Audi Cupet.
Sajna az összes megallt a sztradan vagy nem jött ki a parkolobol.
Igaz hogy Kampalaban nem rakjak ugy a zoknit mint pl nalunk de
sajna Mo-n nagyon balkan a nivo

es most kapok 300 apadfaszat
SAJT
Jo de sok dejo de sok na
kivettem 1 et
Bármibe kezdenek szarszagú, foci eb, kormányzati negyed, vizitdíjautomataák, autópálya, metró, magánbiztosítós egészségügy, tökmindegy.

Ez a negativ ertelmezese volt korunk vezetöire kishazankba.

Ez a poz ertelmezese a koreai emberekre.....
mert esztet mind megcsinaljak
kadarjanos vagy EU nelkul
vagy ahogy a zeneszkomam monta
(nemgyakoroöt a szemet )
Aszonta:
Tod ez seerobol köll hogy mennyen.
Sero=haj
asszem roma
tehat simitaszz... oszt...
Amit az eset példáz, voltaképp oly szomorún egyértelmű, hogy még csak elhinni is fáj, nemhogy látni vagy megélni. A világkapitalizmus ugyanis - minden deklarált globalitása ellenére - többosztatú, soklépcsős szisztéma. Mi valamelyik alsóbb szintű fázisában rekedtünk, jó ideje itten stagnálunk. Az agyalapú, kiemelkedően honorált, maradéktalanul felhasználóbarát melóhelyek valahol a NY és LA közti sávban találhatók, meg talán még az EU tizenötök némelyikében, ha ugyan. Ami pallérozott elmét e hon kitermel (már ha kitermel), az eleve nem reproduktív invesztíció, hiszen a kiművelt magyarja képes felmérni a létező világok legjobbikának térdimenziós anomáliáit, s megpattani oda, ahol tudását valós értékén használják és becsülik. Ilyen szféra - a banki felsővezetést leszámítva - idehaza nincsen. Merthogy se pénz hozzá, se kultúra. Még csak szándék se nagyon.

Hogy pedig rabszolgasorsot támasztani vonulnak be ide távol-keletiék, az önmagában (közgazdaságilag) védhető fordulat. A kapitalizmus a pénz profittal (realizált értéktöbblettel) feljavított újratermeléséről szól. Ha ezt kedvezésekkel lehet csak az alkalmazottakból kihozni, miközben a projekt még így is, ilyen termelési kondíciók mellett is magasan rentábilis, akkor a tőkegazda hezita nélkül belefeccöli, hiszen pénzáldozatáért cserébe dúskálhat a piacképes humán minőségben, könnyebben megszerezheti ezeket, miáltal piaci versenypotenciálja egyre csak javul. Ha viszont különösebb szellemi erőfeszítést nem igénylő kulimunkát akar erre könnyen kapható, jobb lehetőségek híján tengődő tömegekkel elvégeztetni, az a két fél közti egyéni megállapodás kérdése kell legyen. Munkaadó, munkát vállalni akaró, slussz. Én ezt nyújtom, ezt várom el cserébe - te pedig, fiam, vagy ráállsz, vagy vonulhatsz tovább más munkát szerezni. Ez nem szerelmi viszony, így aztán meglehetősen kevés benne az élvezeti faktor. A racionalitás, az már inkább jellemző szempont.

A Hankook-kal az a gáz, hogy ebbe a vegytiszta piaci felállásba jelen esetben demonstratíve belekavart az állam is, ami struktúra eleve nem termelési szektor, csupán potens keretrendszer, melyről hamar kisülhet mégis, hogy egyes esetekben némiképp impotens módon népüdvözít. Közpénzekből gurít kövér milliárdokat csak azért, hogy az ily módon ideédesgetett globáltőkés cég majd még további milliárdokat állíthasson elő, persze szabadon mozgatható profit képében, ehhez mérten rögzített időtávra még adómentességet is biztosít neki, miközben az szemmel láthatóan nem köteles az adott állam munkatörvényi előírásait betartani, holott a jogi keretrendszert menedzselő, afelett (elvben) diszponáló államgépezet kedvezéseit minden különösebb skrupulus nélkül elfogadta.

Azaz nem a piaci logika diktálta metódus eleve szemét voltáról volna itten szó, hanem a gátlástalanság és az erő pozíciójából megvillantott blazírt pofátlanság minősített esetéről, mely áldatlan állapot kialakultához mintegy laboratóriumi körülményeket biztosított a köztársaság kormányzata, mikor olyan kedvezéseket szavazott meg a cégnek, melyeket egyfelől marhára nem konveniál neki most nyilvánosságra hoznia - szabadon asszociáló agyunk tudhatja csak, miért -, másfelől meg az idetelepülés puszta tényén túl semmi érdemlegeset nem tudott cserében kicsikarni. Megérik a pénzüket, mondhatnám lakonikusan, kár, hogy az egyszersmind a mindannyiunk pénze. Most a helyzet az, hogy nem a tőkés (a piaci rizikóval elvileg számolni kénytelen befektető) szalad a pénze után, hanem a még csak nem is piaci szereplő magyar állam, az egész magasztos végrehajtó és ellenőrző gépezet. Megverve holmi GDP-százalékok, a belföldi fogyasztási nívó és az ehhez köthető közvetlen adóbevételek, no meg némi kormányzati píár, jelesül a "lám, munkehelyeket teremtünk a pannon ugaron" e pillanatban némiképp költségesnek látszó terhével. Az eset tehát további megfontolásra érdemes, szabad magyar fordításban: röhejes. Csak azért pénzzel tömni egy pénzszűkében amúgy sem szenvedő piaci szereplőt, hogy az idejöjjön végre törvényeket áthágni, nem tűnik olyan túlzottan védhető megoldásnak. Gazdaságilag nonszensz, törvényileg kétséges, politikailag blamázs.
mr lebowski 2007.07.18. 18:19:16
"...gondolom, árpád, te sem dolgoztál még 3 műszakban soron..."
Ön a koreai gyártósor mellől kommentel?
Vera
bisztos jo de nem olvatuk el
mer kicsit qrwahosszu
( aki 3 mondatban nemtudja elmondani amit akar
az nem tudja haromszazban sem.

nembaj ?

perszehogynem.... nambantos...
Vera
De kiepreszem.... soronkent.
minap jártam keltem és egy egy ilyen doubledecker piros londoni buszon Taurus abroncs volt, büszkén viritott rajta a Made in Hungary. Talán azt a 10 milliárdot arra kellett volna fodritani, aztán akkor jól lenne. A Hankook mint márkanév annyira a nulláról küzdőtte fel magát oda ahol most van Ejrópában, hogy lehetne Taurus is... Vagy a kóreaiak birtokában van az ultimate gumireceptnek és mi olyat nem tudnánk?
zsir: nem. én jelenleg a szfvári philips 4+2-ben dolgozó alkalmazottja vagyok. de 3 évig voltam a szfvári denso alkalmazottja is, ahol jelenleg 6+2ben nyomják az ipart és hiába van a gépek között 40(!) fok, az üzemi hőmérők egy jóval barátságosabb hőmérsékletű helyen vannak elhelyezve, így aztán nyugodtan beleröhöghetnek a képedbe, hogy nincs hőszünet, nincs is annyira meleg. gondolom, valami olyasmire akartál célozni, hogy tudom-e, miről beszélek, vagy csak a számat tépem.
tudom.
FER
De de tudnank
Azabaj hogy senki nem ment 2 cm. -t.
Zsido arab roman kinaji mostman korejaji
na ök nem aluszikalnak
hát ez az. egyszerüen nem volt képes senki kiszállni a karosszékből, aztán tenni 2 métert a Taurus érdekében, naná hogy bejött a karvajtöke :). Egyesek nem tudom mit gondolnak, mitől lesz majd jobb? Egyszercsak feltör az olaj majd Pesten, aztán csak a hordot kell alátolni meg eladni? A semmitől nem lesz jobb. Sőt a semmitől roszabb lesz, ahogy a mellékelt 4plussz2 es ábrák mutatják.
mr lebowski 2007.07.18. 18:51:07

Bevallom, ilyesmire céloztam, de a válasz meggyőzött.
Fer
Latod te ennek a Kokakotongyarnak a hatuljat elejet ?
Azert ez csak egy allami befekt.
Nem vette meg.. olvass hozza..

Sosztakkor neeeheeem lehet megnezni hogy a miniszterur
micsinal ?

Kicsit nemertem a 2x2 öt

A Taurus a szovjet koromból dolgozott, amit Komorón fejtettek le a vagonokból a (rák)halálra ítéltek. Az elvtársurak becsületére legyen mondva, csak 50 év feletti férfiak dolgozhattak ott, a hosszú idő, 15-25 év az első expozíciótól a rák diagnosztizálásig, meg az utána következő pár év nem csökkentette jelenősen a várható produktív élettartamukat. Csak a nyugdíjas éveiket...
Nem ismerem a munkahelyi légtér-adatokat, de nem biztos, hogy véletlen, hogy a mukaegészségügyet és ellenőrzését az ugyancsak SzDSz-hitbizomány egészségügyi tárca elvette az ÁNTSz-ektől és átpasszolta a sem tudással, sem szakemberrel nem rendelkező munkavédelmi felügyelőségeknek. Ők állítólag "rugalmasabbak"...
Hattory Hanzo 2007.07.18. 08:18:43

"A gumiabroncs pedig fémből van."

Természetesen. A vaskarika pedig fából.

Tévedések eloszlatása végett: a gumiabroncs az, amin az autó fut. Az van rajta konkréátan az úton.
Jelentős részben (>90%) gumiból van, bár kétségtelenül van benne némi fém is drót formájában, meg némi műselyemszál, ezek adnak neki némi tartást.

Amire gondoltál, az a - szaknyelven -keréktárcsa, elterjedt nevén felni (vonatkozó szakirodalom: jobb felni, mint megijedni), valószínűleg a német Felgen- (kerék) előtagból (ahogy a biciklikerék keréktárcsája, magyarul ráf valószínűleg a német Radfelge szóból).
Kedves Tóta!

a szakszervezetet úgy hívják hogy demokrácia a munkahelyen
azokban az országokban, ahol szétverték őket (pl. USA), a legnagyobbak a jövedelmi különbségek a dolgozó és a tulajdonosi réteg között
azokban az országokban ahol a legerősebbek a szakszervezetek (Svájc, Svédország, Franciaország, Németország), a legjobbak a munkakörülmények és a legkevésbé kiszolgáltatottak az emberek

az a demagóg baromság amit Te "hőbörgésnek" nevezel

sajnálom hogy nem érted (vagy nem vagy őszinte) a szakszervezetek igazi szerepét, a tőke-munka ellentétében betöltött forradalmi helyét. mint minden más szervezet, a szakszervezet sem lehet tökéletes; hiányában viszont biztosított kiszolgáltatott munkásság
Munkáltatóként kiváncsian várom a "Hankook-szakszervezet" harc kimenetelét....de ha esetükben lehetséges lesz a fizetés nélküli túlóra akkor ezután lesz kire hivatkoznom...de úgy vélem ez nem fog bekövetkezni. A pert amugy természetesen a Hankook veszítheti el csakis..mert az a jogszerű amit a szakszervezetek mondanak (sajnos vagy nem sajnos, de a magyar munka törvények ezt mondják ki) . Máshol is van ilyen természetesen..ha máshol valaki perre menne, az a munkáltató is elveszítené a pert...(pl. sok kersekedelmi láncnál sem heti 40 órát dogoznak..és nem is fizetik meg, de őket még nem perelték be...) Ha beperelnék sem történne semmi változás...de ha valaki nagyon besokall véleményem szerint igenis joga van perelni...(munkáltatóként kell kicsit ügyesebbnek lenni, de nem lábbal tiporni a törvényeket) ..a Hankook helyében kirugnám a HRest...
Tóta! Akkor is ilyen megértő lennél az itt nálunk a bangladesi gyermekhajcsárok, és a náci munkatáborok foglalkoztatási módszereinek keverékét alkalmazó multikkal, ha egy szép napon már nem Te irogatnád itt (az egyébként többnyire jó) blogokat, hanem egy Ping-Pong nevű kicsi sárga ember. Színes kabátgombokért, napi 14 órában, és ebben a bérben még a szerkesztőség takarítása. és a főnökök kocsijának lemosása is benne lenne. Persze ő biztosan nem írna ilyen magas színvonalú cikkeket. (De az is lehet, hogy írna:-)
Árpád: tudtommal az utolsó időkben (60-80 év) a gépjármű gumik elég sok fémet is tartalmaznak. Nem azért nem tudod benyomni az autód gumiját, mert olyan nagy belül a nyomás (a bicikligumikban nagyobb a nyomás, aztán mégis jobban benyomhatók, mint az autógumi), hanem mert fémszálerősítésű a gumi. Lényegében egy gumiborítású fémhálón (~fémlapon) gurulsz (rugalmasság+stabilitás, lásd még vasbeton). De csak Hanzo védelmében szőrözök. Általában egy aspektust nem láttam még: amikor úgy volt, hogy Szlovákiába megy a Hankook, itt sírt az egész sajtó, hogy balfaszok vagyunk, hogy oda mennek. Most meg azért sírunk, hogy idejöttek? Mindenki tudhatta, hogy Suzuki 2 lesznek, ne mondja senki, hogy meglepődött. Kérem megmutatni, hogy ki írta akkor, hogy 'de engedjük a Hankook-ot Szlovákiába, mert rabszolgáskodni fognak'. Sajnos(!!) ez a XXI. század eleje Közép-Kelet Európában. Jobb mint a XX: második fele, és reméljük még jobb lesz. De sajnos csak évtizedek múlva. És szerintem sajnos nem a kormány tudja ezt érdemben befolyásolni, egész Mo. túl kicsi ahhoz, hogy ebbe a globális játékba beleszóljon. Ezt viszont már sokan leírták előttem, úgyhogy ennyi.
Különösen az tetszett, hogy: „Gazdaságilag nonszensz, törvényileg kétséges, politikailag blamázs.”. Hajjaj! Sőt: lelkileg leamortizáló, fizikailag ájulásra késztet, koszorúérileg elszorít, racionalite meg szomorú. Az idézett mondat. Nagyon az. No persze tudom én, nem kell minden hülye koreait ide csábítani, meg japánt se, meg mást se, ennek egyetlen egy feltétele van, abba kell hagyni azon cikkek írását, melyek öles betűkkel hirdetik, hogy Szlovákia (Románia, Ciprus, Andorra, San Marino, a Tonga királyság, nem kívánt törlendő) már megest lehagyta Magyarországot, lévén, hogy a legújabb technológiával dolgozó maláj ruggyantagyár nem ide települt, hanem oda, ebből következően ott a GDP növekedés x %, nálunk meg csak y. A szemét kormányzat mindenit! Hogy ezt se tudták elintézni!

De nem is kell, mert a tőke hálátlan egy természet. Ennek illusztrálására elmondanék egy történetet.
Történt akkoron, valamikor a ’90-es évek végén, 2000-es évek elején, hogy az épp regnáló kormány többször és jelentős mértékben emelte a minimálbért. Ez így az igazi, az államnak nem kerül egy fillérjébe se, az emberek mégis elégedettek, ráadásul nő az adóbevétel vele. Az IMF dicséret borítékolható, a hiány és az államadósság csökken, csak a nyomorult tőkések szívnak. Úgy kell nekik. Az intézkedéseknek több áldásos hatása is volt, legelsőbben is az, hogy a 2006.-os miniszterelnök-jelölti vita során az ellenzék miniszterelnökjelöltje besöpörhette az akkori miniszterelnök/miniszterelnökjelölt kötelező (fogat szívva, de akkor is kötelező) dicséretét ezért a ténykedésért. Másrészt növelte az inflációt (a pénz árut keres), harmadrészt felhozta a minimálbéren dolgozó, pl. segéd- és betanított munkások bérét a szakképzett dolgozók, pl. nővérek, vagy pl. pedagógusok bérszintjére. Meg is indult a tömeges elvándorlás pl. a nővérek részéről más munkahelyek felé ugyanazért a pénzért, de messze kisebb felelősségért és munkahajszáért (az anomáliát a következő miniszterelnök szüntette meg a száznapos program keretében – szidják is érte eleget). A negyedik áldásos hatás már szinte szóra sem érdemes. Voltak akkoron kies hazánkban elég jelentős számban ruha-, cipő-, meg bútorgyárak, melyek a szakképzetlen, maximum betanított munkára alkalmas munkaerőt foglalkoztatták, ráadásul az ország munkahelyekkel nemigen ellátott, félreeső helyein. Ezeknek a gyáraknak a tulajdonosai először fizettek (magasabb minimálbért, több adót), aztán számoltak, végül meg úgy elhagyták az országot gyárastul, mintha soha itt se lettek volna. Azóta Mari néni meg Józsi bácsi nemhogy alacsonyabb minimálbért, de semmit sem keres, mi tartjuk el őket másfél millióan, nem minimálbéres, ténylegesen adót fizetők. A kacagtató az egészben az, hogy a gyárbezárások (az új telephely megtalálásához és a költözködés előkészítéséhez szükséges idő miatt) már a következő kormány idejére estek, így az akkori ellenzéknek módja volt hetente többször sajtótájékoztatót tartani (ilyen ütemben költöztek el a cégek, bizony!), hogy a kormány nem folytat vállalkozásbarát politikát, és a munkanélküliség is növekszik.

Bizony így van ez.
Sokakat a kapitál izmusból még iskolátatni kell(ene).
Hogy is müxik?
Kié az a gyár?
A részvényeseké.
Azok tesznek a Munkatörvénykönyvre (Micsoda rákosista csök evény, amit soha senki nem tartott be. Miért éppen ott és miért éppen most.)
A részvényeseknek a "board" felel. Azoknak meg a "management".
Ha nem jók a számok a management repül és nem a melós.
Megvanezberhelve.
Érdekes, hogy nincs ekkora felhajtás a Bridgestone körül....Pedig mostanában indult be a gyár tbányán.
Hát ha ez így van akkor nosza támogassuk a Hankokot, meg hasonlókat, hogy vezesse be a pallosjogot, az első éjszaka (műszak) jogát, a gyermekmunkát, a rögtönítélő bíróságot, gázkamrát.
Joga van hozzá, mert munkahelyet teremt (de milyet)és az erre rászorulókkal azt tehet, amit akar. Lehet megdögleni is. (Félelem bére)
Az úgy szokott lenni, hogy mikor idejön a külföldi tőkés (mondjuk, gyáralapítás végett), elmegy az önkormányzathoz is érdeklődni. Jónapot, mondja a tőkés, jónapot, mondja a polgármester is, mitetszik? Hátugyebár egy kis gyárról lenne szó, ami esetleg itt épülhetne meg. Haj, megörül a polgármester, kávé, ásványvíz, sárga műbőr fotel. Mindenből a legjobb. Nagyon kapóra tetszett jönni, kérem, lelkendezik a polgármester, már minden árokpartot kétszer lekaszáltak a munkanélkülijeink, meg a hatezer ágyas kórház se tudja kifizetni a fűtésszámlát. Hatezer ágyas? Minek maguknak annyi, úgy tudom, ötezres a város. Annyi az, kérem, annyi, de már úgy megszoktuk. Tüntetés is volt, meg minden. A sógorom, a Pali is ott dolgozik. Orvosigazgató, tetszik tudni? Javaslom, a CT részleget hagyják meg, a többi nem kell, akkor olcsóbb lenne sokkal. Jaj, már hogy lenne nekünk CT-nk, kérem, mi ágyakban számolunk. És ugye mit mondanék a feleségemnek, akinek a Pali a bátyja? Na jó, hagyjuk ezt. Az Ámon Ada hány kilométerre lakik innen? Ugyanis akkumulátor-feldolgozóról lenne szó. Tejóisten, mind meghalunk? Előbb-utóbb biztosan, de hogy a közeljövőben, azt nem hiszem, mi ugyanis az összes EU által előírt emissziós normát betartjuk. Az micsoda? Szennyezőanyag kibocsátási határérték. Szóval mégis! Nézze, tisztelt Herr Bürgermeister! Az emissziós normák azért lettek kitalálva, és szabványokban rögzítve, hogy az embereknek az akkumulátor-feldolgozó közelében lakva is csak gyakorlatilag elhanyagolható eséllyel betegedjenek meg. Nulla emissziót nem ígérhetek, az technológiai nonszensz, illetve csak akkor, ha nem épül meg a gyár, egyébként egy barbecue partin tízszer annyi dioxint tetszik belélegezni, mintha egy hulladékfeldolgozó kéményén üldögélne. Hm… na jó, majd átverem valahogy a közgyűlésen. A levegő, fű, fa, föld és víz munkacsoportokat is távol tudja tartani? Megpróbálom. De mondja már, miért vállal ennyi kockázatot? Az engedélyezés a pöröket, a legfelsőbb bíróságot és a római pápához való föllebbezést is beleértve minimum három év. Haugyan egyáltalán sikerül. Tudja, valahol végül magyar vagyok, apám itt született, nem messze, Szömöréden. Odavaló a feleségem is! Egykomám! Khm…térjünk rá a praktikumra. Munkaerő? Hát…munka nélkül van a városunkban jelenleg harmincnyolc jogász, tizenhat politológus, négy Burma szakértő, hat szociológus, negyvenhét píáros, meg háromezer-ötszáz általános iskolát végzett ember. Elég lesz? Te! Most hova mész? Még a kávét se ittad meg…egykomám…
hé! indexes faszikák!

nyelvészezze mán át valaki azt a szemfüles nyelvész gecit, akinek fingja sincs jogról meg egyebekről...

lehet ma patikán kívül receptkötelezetlen gyógyszert kapni?
LEHET!!!!!!!!!
akkor miafaszról akar ez a kriptogyurcs
népszavaztatni?

HE?

Talán elmondanék még valamit, most már konkrétan a Hankookkal kapcsolatban. Mikor köztudomású lett, hogy a Hankok Dunaújvárosba költözik, az ország keleti felében (nem titok, Tiszaújvárosról van szó) működő koromgyár (amerikai-dél-koreai tulajdonosokkal) elhatározta, hogy új koromgyártó sort épít. A gumihoz sok korom kell, és ők úgy gondolták, a Hankook már csak a közös nacionálé miatt is tőlük fogja venni a kormot. Nem rossz gondolat, bár a gyár vezetése magyar, és a munkások is azok, a korom minősége kiváló, árban is jók, és Dunaújvárosból Tiszaújváros sztrádán elérhető. Mivel eddig két gyártósoruk volt nekik, a bővítés 50 %-os. A koromgyár nem véletlenül települt a Tiszai Vegyiművek mellé, a kormot ugyanis nyersolajból gyártják. Mikor minket is felkértek, hogy adjunk ajánlatot a koromgyártás melléktermékeként keletkező ún. tail gáz eltüzelésére alkalmas kazánra, plusz egy turbinára (elektromos áramtermelés is lesz hulladékgázból, bizony), és a helyszíni szemlén ott állt a fehér vállalati kocsink a koromgyári parkolóban, valamint utcai ruhában (persze sisakban, védőszemüveggel) mászkáltunk a gyártósorok között, a helyszín elhagyásakor se magunkat, se a kocsit nem kellett lepucolni. A korom egyébként nagyon finom szénpor. Sőt. Ami a gumihoz kell, még annál is finomabb.
Mindezt azért, hogy kicsit érthetőbb legyen az összefüggés a Hankook és a magyar gazdaság között, másrészt a környezetszennyezést illetően se legyenek kétségek, hogy ez itten Európa. Néhányan el szokták felejteni.
T. lyla!

Hogy továbbra is lehessen, és aki ezt 2010.-ben, kormányra kerülésekor meg akarja szüntetni, arról legyen köztudomású, hogy a népakarattal szembe megy.

HE?
"Nagyon sok arcoskodnivalónk nincsen; nem szilíciumvölgy ez nélkülözhetetlen koponyákkal, csak egy gumigyár."

Hát elég szomorú, hogy ezt így látod.
Minden gumigyári dolgozót megillet a munka törvénykönyve szerinti bánásmód. és pontosan azért tartunk itt, ahol, mert az emberek feketemunkát vállalnak az ilyen vállalatok miatt (is). De miért kell lebecsülnünk a dolgozóinkat??
Kedves Tóta W. Árpád !

Némi irónia és igazság mellett azért kicsit belülről is látni kéne a dolgot, mielőtt félre megy a téma !
A szakszervezetet az ott dolgozók alapították. Azok akik azért mentek a Hankookhoz dolgozni, mert olyan dolgokat ígértek amiért érdemes a cuccost összepakolni, családot otthon hagyni és munkásszálláson, esetleg albérleten többedmagával lakni. És amikor a biliből kilógott a kéz, akkor azt vették észre ezek a fiatal, többségében pályakezdő, hogy átlettek a palánkon... Ilyenkor Te mit tennél ? Ők szakszervezetet alakítottak, és úgy gondolták/gondolják a munka mellett talán megállapodhatnak olyan kérdésekben, mint műszakpótlék, túlóra, bérenkívüli juttatás, stb. Ugyanis ezeket is ígérték. Csak nem lett belőle semmi. Persze jó egy légkondis szerkesztőségben cikkeket írni (akár jót is ) De a kollégád, tegnap nagyon jól összefoglalta a gondokat. És ha nem lenne szakszervezet, akkor simán mehetne minden úgy ahogy a 18. században. DE most 21. század van. És talán Európában élünk. Ahol ha nehezen is, de normális körülmények között lehetne dolgozni. Mert ezek a lányok és fiúk dolgozni szeretnének. Tisztességes munkáért tisztességes bért. Tudod Árpi, ma azért a munka világában van néhány törvényt amit be kell tartani, függetlenül attól, honnan jött a tulaj. Itt nem a szerződésről van már szó, mert azt megkötötték, és felépült a gyár. De egy melóhelyre az emberek dolgozni járnak, ahol néha egy mosolyt is szeretnének ejteni. Ez az Index-nél biztos megvan. Tutod, nehéz úgy a 6.40-es buszra felülni, hogy ma nem tudja a melós mi lesz holnap. A szakszervezet legalább megpróbál valamit. Sokan ezért is csatlakoztak a Hankookba. Nem a meló büdös, hanem a benzol !
baszod a vakapád,

akkor nyelvészkém ménem eztet fogalmazta a kibaszott lólábas emiljébe?

hehe
Remek kérdés ugyanakkor , hogy bár úgy hírlik zöldmezős beruházás volt, mégse valami leszakadó régióba telepítették hanem dunaujvárosba.
Pedig ennyi támogatással mehettek volna Mickolcra vagy a Nyírségbe is. :)
Vajh mér nem? :)

Kóka úr megítélése meg szerintem azért vicces, mert szereti hangoztatni hogy az állam rosz gazda, de azt a bizonyos állami gazdát igen nagy hányadát jelen pillanatban ő és a slepje teszi ki. :)

Egyébként van más Hankook érdekeltség európában? Ugy értem gyár, termelő üzem, nem kereskedelmi központ. :)
vakapad 2007.07.18. 21:19:11
"...Az úgy szokott lenni, hogy..."

Nem tudom úgy szokott -e lenni tényleg, de szöveg nagyonjó : )
"A vállalatnál elérhető fizetésekkel kapcsolatban a lap megtudta: az üzemben bruttó 120 ezer forintos alapbérért keresnek munkásokat. Igaz, a különféle juttatásokkal (ilyen a lakhatási támogatás, amit a helyi lakosok aligha kapnak) az adózatlan havi jövedelem elérheti a 250 ezer forintot is...."

(www.origo.hu/allas/aktualis/20070627ahankookmunkasok.html)

megnéznénk ám nagyon, hány melós kap ott negyedmilliót bruttóként... ))
Kristl: vsz úgy gondolták, miskolcon még ennyi munkaerő sincs helyben. vagy egyéb logisztika.
illetve az előző index cikk szerint érettségizetteket kerestek. sajnos(!!) az ukrán határhoz közelebb vlsz. inkább ennél alacsonyabb iskolázottságú munkanélküliek vannak megfelelő számban.
ja, a 120000Ft-ra: az én tágabb családom falun él. Kisalföldön bútorgyártás, német tulaj, német piacra. A munkások 70-80ezret visznek haza, és ott azt mondják, hogy ez legalább egy biztos helybeli munka, ennél több fizetés sehol sincs a környéken annyi embernek, mint amennyit a bútorgyár eltart.
lehet ismerkedni a vidéki Mo helyzetével (de megint mondom: szerintem ez a KK-EU-s realitás a XXI. század első évtizedében, és a szlovákiába települt gyárak is ugyanezt adják.)
vakapád: tetszik, magam is hasonlóan látom
Vendégmunkások hetemkénti szállítását vállalom Romániába.
"Mint ahogy nem muszáj megvenni a Hankook gumikat sem. Csak hát… végül is olcsók és ahhoz képest nem is rosszak. "

Azért csak maradnék a díjnyertes Pirelli P-7-nél. Persze iszonyatos ára van a sarki gumisnál, de felmegyen ugye az ember a gumik.com-ra és ott már mindjárt nem.
"Nagyon sok arcoskodnivalónk nincsen; nem szilíciumvölgy ez nélkülözhetetlen koponyákkal, csak egy gumigyár - Tóta". Megjegyzem több mint 15 év gumis tapasztalattal, egy gumis mérnök úgy 10 év után kezdi átlátni a szakmáját teljesen (empirikus szakma ez is). A többi magyarországi gumiipari multi (van több is kis hazánkban) sokszor akár egy évig is tanít egy-egy területre magyar szakembert- legtöbbször külföldön. És akkor is csak egy szűkebb területhez ért. Valaki írta, hogy ne nézzük le azért őket (Hankook) mert nincs felsőfokú végzettségük - nagyon helyes. Amúgy kb az ott dolgozók 20 %-a diplomás...
Tisztelt Tóth W. Árpád!


Az a sajnálatos igazság,hogy talán igaza van a külföldi mamutcégekkel kapcsolatosan sok dologban. A másik és talán nehezen érthető,hogy erre a típusú fogalmazásra Ön szerint hol van szükség/igény?Ugyanis ha valaki erőt vesz magán,akkor még a Mennyországról is talál vmi lehangolót.
Egyébként Én pályakezdő vagyok,és szívesen várom a tanácsait abban,hogy mégis hol talál az ember munkát,ha Ön szerint az a néhány ezer munkahely nem is oly fontos.A kritika fontos,de a lehetőségeinekt is figyelembe kell vennük.


Minden jót!
Emberek!
Nézzünk már a dolgok mögé!
Nem az a lényeg, hogy adózik-e a hankook vagy nem! Az ilyen óriás cégeket azért kell becsalogatni (akár komoly támogatások árán is), hogy nyomják fel a GDP-t.
Vajon a szlovákok mitől szárnyalnak?
Hát nem attól, hogy egyik pillanatról a másikra a helyi lakosság elkezdett termelni mint meszes. A betelepült multik dobják meg ott is a GDP-t. Náluk pl. koreai autógyárak vannak, el tudja képzelni valaki, hogy ott nem ugyan így folyik a munka mint nálunk a hankook-nál?
Hozzánk évek óta nem jött egy ilyen komoly gyár sem, a szomszéd országokban meg gombamód szaporodnak, ez meg is látszik azon, hogy ki mennyire dübörög...
El lehet dönteni vagy pofákat vágunk az ilyen betelepülő cégekre és elfelejtjük a GDP növekedést vagy ideédesgetjük a multikat és előbb utóbb mi is újra "bezzeg" ország leszünk. Fanyalogni persze lehet, de mint látható az sehova nem vezet...
Hát nem akarok letörni senkit, de fentebb olvastam egy órmótlan tévedést.
AZ ÖNKORMÁNYZATOK HELYI ADÓ MENTESSÉGET NEM ADHATNAK A LETELEPÜLT CÉGNEK 2004. MÁJUS ÓTA. Csak a kormányzat adhat EU szabályok alapján, és azt Brüsszelnek be kell mutatni, hogy tényleg elmaradt térségben valósul meg, nem túl nagyvonalú stb. Erről külön rendelet van, aki nem hiszi nézzen utána.
A másik az ITDH beígér fűt fát, hogy milyen jól szakkékpzett a magyar munkaerő, dömpingben áll rendelkezésre, és napi 24-ből 28 órát dolgozik, ha kell. A valóság, hogy a legtöbb helyen hiány a szakmunkás, és mérnök, informatikus, pénzügyes közgazdász, orvos stb. Ezért kénytelen szlovákiából hozni a munkaerőt. Én Tatabányát ismerem, itt a gyárvezetők nagy része külföldi, vagy Budpestről hozzák őket, mert nincs. Az egyik cég kb. 8 HÓNAPJA keres kontrollert. Tényleg tobzódunk az emberekben...
Az a baj, hogy kicsi piac vagyunk. Ahhoz, hogy idejöjjön bármilyen cég, tényleg virítani kell valamit pl. adókedvezmény. Kínában (ha jól tudom) nemhogy adókedvezmény nincs, de az állam még részt is kér a tulajdonból. Így valami közös vállalat konstrukcióban működnek ott az ilyenek. Igaz, hogy ott sokkal olcsóbb a munka, a piac meg jelenleg végtelen.
(Egyszer már megírtam, de akkor rossz helyen landolt mon chef d'oeuvre.)
A következő a problémám.
Ha a kormány titkos szerződést tud kötni a Hankookkal, akkor mi garantálja a gyár versenytársainak azt, hogy nem kapott-e a gumigyár meg nem engedett, az EU által tiltott kedvezményeket.
És ha ilyen engedékeny a törvény nálunk, akkor mi garantálja, hogy a Fidesz - egy esetleges kormányváltás esetén - nem használja ki ezt az engedékenységet arra, hgy betegre ne keresse magát az ilyen korrupt szerződésekkel.
Mert 1000 szerencs, hogy most a KÓKA, a Gyurcsány és az mszp van hatalmon, akik ugye a világért sem vetemednének ilyen aljasságra - mégha a NÉP akkor is újra választaná őket, ha fát hasogatnának a hátukon.
steex
"Nem az a lényeg, hogy adózik-e a hankook vagy nem! Az ilyen óriás cégeket azért kell becsalogatni (akár komoly támogatások árán is), hogy nyomják fel a GDP-t."
Aztán a minimálbér közeli fizetések adójából meg kiépítjük a komplett infrastruktúrát (autópályástúl), kitaníttatjuk a munkaerőt, gyógykezelünk, hadat, közigazgatást...stb tartunk fenn persze.
Öt éve, se én se az asszony nem kapott lényegi fizetés emelést !! Nézd már meg a GDP-t ! Ki nem szarja le, ha abból a dolgozó faszt se lát !
Én egy mocskos tőkés vagyok. Lezsíroztam a Kóka Janival, hogy egy akkora, de akkora tőkés gyárat hozok ide, hogy olyat még a világ nem látott. Minden magyar tiszteletét teheti ottan havi irgalmatlan nagy pénzekért, mitöbb a vezetőknek saját, személyi jegesmedve fogja nyalogatni a seggét.
A Janinak titokban akkora jutalékot fizettem, hogy a Tocsik kollegina sikerdíja ahhoz képest smafu. Aztán beleolvastam ebbe a postba és megállt bennem az ütő. Most kezdjek alkudozni a Ficóval?
Clinkers:

Az óriás cégek nem minimálbért fizetnek. Az másmilyen cégek profilja.
clinkers!

A GDP-hez méri az UNIO az összes gazdasági mutatót. Tehát ha jól halad a GDP akkor minden jobbnak látszik. Igaz így egy kicsit hamis kép alakul ki, de kit érdekel ha most ez a menő a volt szoci országok közt. Eurójuk is hamarabb lesz azoknak akik dübörögnek. Márpedig ha van euró akkor a nyugati partnerek is szivesebben fektetnek be. Így egy pozitív folyamat indul el ami a lakosságnak is kedvező.
Persze kitiltani, meg elzavarni, be se engedni a vérszívó multikat még mindig egyszerűbb, csak hosszú távon nem kifizetődő...
OFF
Végre egy "százas" cikk az Indextől, Sólyom Lászlóról.
Minden szavával egyetértek.
index.hu/velemeny/imho/solyom7192/
Akkor, ha jól értem, most az a legfontosabb, hogy kiérdemeljük a(z) (KGST) EU, a (Varsói Szerződés) NATO, a (Szocialista Internacinálé) Világbank elvárásainak, nem szabad magunkra haragítani (Moszkvát) sem Brüsszelt sem Moszkvát, meg kell szilárdítanunk a (szocializmus) piacgazdaság alapjait, kicsit össze kell húzni a nadrágszíjjat (elvtársak) polgártársak, pár év, esetleg évtized megszorítás után beköszönt a (szocializmus) euro-bevezetés, és azután már minden szép és jó lesz.
Nem szeretném, ha "vehemensen" támadónak látszana amit gondolok, de aki tudja hogyan lehetne ezt (Tubes) jobban csinálni, de nem mondja, csak ha kérdezik, az nem hogy alkalmatlan a szerepére, de egyenesen egy fasz.
(Persze nem akar ő mindannyiunk szeretett elnöke lenni, viszont állítólag zöld elnök az igen. Nos, zöldségeket már tud mondani, az biztos.)
Végigolvastam a kommenteket, van itt minden pro és kontra.
Arra mernék tenni egy huszast, hogy Kókáék nagyon komoly deep throat-ot muttattak be Koreában a Hancockon, és ezért nem láthatjuk a szerződést. Nagyon nehéz pozitívan állni a bizniszhez úgy, hogy a zember elolvasta a Manager Magazin oknyomozását az alapításról.

Egyébként szerintem bátran meg lehet fingatni a céget, mert faszság az, hogy csomagol és elmegy.
1. Akik miatt itt van, az a Kia (szlováKia) és Hyundai (Csehország).
2. Egyik országban sincs már szabad szakképzett munkaerő.
3. Románia bérszinvonala erősen kezdi utolérni a magyart.
Szvsz a Hankooknak Mo. az ideális helyszín, elég csak vetni egy pillantást a térképre.
A magyar kkv szektorhoz képest a Hankook legalább nem feketén és minimálbéren foglalkoztat.

(bal)-litó akkor görbésen fasz...

travis,

már az éjjel írtam a bodokynak, kár hogy kevesen vannak e honban bodokról...

és akkor még szót sem ejtettem a sólymokról...

Szerintem is egy f.sz. Elég visszaemlékezni a megválasztásának körülményeire. Ha akkor feláll és kivonul, megemelem előtte a kalapom...de így.
Publi!
Mondták már, hogy le van szarva a kalapod? :—}
Kitaláti!

Igen mondták....méghozzá cseresznyemagos kurvaszarral. :-)))))

Nem emlékszek Önre az óvodából....úgyhogy ne tessék éngem becézgetni.:-)))))
OFF:

travis: ja, nem az Index írta, hanem a Bodoky. nekem is ő a legjobb minőség közel-s-távol, bár ezzel a cikkel csk 83%-ban értek egyet, mert szerintem Sólyom László leragadt 1992-3-ban, amikor naivan azt hitték/tük, hogy a rendszerváltás valami 'igazságot' szolgáltat. De 2007-ben még mindig a szocializmussal (és hogy ott mi és meddig, és kinek volt igaza) foglalkozni egy kicsit már idejétmúlt. Nem az a baj, hogy nem derült ki az igazásg, mert kiderült, minden le van írva; hanem az, hogy nincs olyan, hogy abszolút igazság, minden összetettebb. Néhány példa: Szent Pál nem Szent Pálként kezdte, hanem adószedő, népszipolyozó Saulként; Szent István nem Szent Istvánként, hanem a népe ellen forduló, az uralkodó vallást (sámánizmus) megtagadó vezetőként kezdte, aki felnégyeltette az ellene fordulókat; 1848-49 jórészben a szerb, román stb. felkelések leveréséről szól (ebből lett Trianon); az 1956-os forradalomban pedig fehér zászlós, önmagukat megadó embereket is hidegvérrel leöldöstek. Nincs az az egyoldalú igazság, amit Sólyom képvisel 1992-ből. Ma 2007 van.
(a 83% persze a környezetvédelem; az intézményrendszer védelme; a kormány működésének nem-érthetősége stb.)
OFF OFF

Kitalátor feljegyzet: ez is egy 1992-es elképzelés, hogy a kapitalizmus államberendezkedése más, mint a szociké volt. csak a gazdasági berendezkedés más, minden más ugyanaz. bár valószínűleg gunyorosnak szántad, sajnos azonban ezt komolyan és értelmesen kellene már tanítani az általános iskolában. igen, ez van, nézzünk szembe a tényekkel.
publius,
És az Sólyomot minősíti?

Miért kellett volna kivonulnia? Hogy aztán egy pártcsinovnyik Szili Katika üljön a pozícióba? Gyurcsány-távirányítással?
Laci bá' ma az egyetlen hiteles politikai szereplő.
"a szocializmussal (és hogy ott mi és meddig, és kinek volt igaza) foglalkozni egy kicsit már idejétmúlt"

Amíg a szocializmus és Kádár János szellemisége velünk él, addig nem lehet eleget beszélni erről a problémáról.
És pont ez a baj. Hogy nem történik semmi, minden marad változatlanul, és közben csak ülünk a trágyadombunk mellett és bámuljuk, ahelyett hogy elhordanánk.
Travis:

A fasz egy kicsit erős volt.....utólag elnézést kérek az elnők úrtól....a hitetlen a jó kifejezés.
Gondolom, hogy az volt az elnök úr filozófiája, nem baj hogy a megválasztásom körülményei, a demokratikus intézményrendszerünk megcsúfolása, de majd ha pozicióban leszek, akkor tudok tenni valamit a köz érdekében. Nekem ez ugyanolyan, mint a Fletós, hazudunk aztán megváltjuk a világot.

Szili Katika tényleg rossz választás lett volna.
Hiteltelent akartál írni a hitetlen helyett, ugye? :)

Én nem a megválasztásának körülményei alapján ítélem meg őt, hanem az eddigi egy éves teljesítménye alapján, ami szerintem példás.
Ez kicsit olyan, mintha egy fullextrás autót az autókereskedő nyakkendőjének a színe miatt kritizálnál.
Egyébként észrevettétek, hogyha Árpád a baloldalt kritizálja, sokkal kevesebb a komment, mint amikor a másik oldalt vagy éppen ezt az oldalt "dícséri"? :D
Persze nem volt túl elegáns a megválasztásának körülményei, elismerem, de szerintem csepp a tengerben. Mivel egyszerűen másba nem lehet belekötni nála, ezért rángatják elő ezt állandóan, többek között a Heti Hetesben ülő csúszómászók is.
Mindenképp jól jártunk vele.
pubika,

tudod mi a hitelesség?

ha idemásolnád az opnis papírjaidat, akkor hitelesen lennél visszamaradott vagy elhülyült...

de így?

travis 2007.07.19. 12:43:08

"Mindenképp jól jártunk vele."

Ha arra gondolok, hogy mindenkinek köll legalább egy bráner, akkor minden bizonnyal.
Én publius kolléga véleményét osztom, miáltal már meg is van a két harmadunk, így nem köll tovább rágni a gumicsontot.
travis 2007.07.19. 12:43:08

Neked legyen mondva.
És Te mit értesz erkölcsi válságon, ha az elnökválasztási dzsuva csepp a tengerben?
Travis:

Az a kérdés, hogy egy embert aki felvesz egy szép öltönyt, húz hozzá egy megfelelő színű inget, ezekhez passzoló
nyakkendőt választ, viszont a lábára fehér frottírzoknit rak, arra pedig fekete műanyagszandit, nevezhető-e elegánsan felöltözött embernek.
Mindenki tévedhet, de ne vegye fel az ártatlan szerepet. Szerintem neki is min. bocsánatot kellene kérnie, a megválsztása mikéntje miatt........és maradjunk annyiban, hogy már az, hogy elfogadta a Fidesz képviselőinek a jelölését, izléstelen dolog.
Abban egyetértek, hogy Sólyom a legkisebb rossz, sőt már majdnem jónak mondható.

Bodoky cikkéről.
A tartalmával lehet egyet vagy nem egyetérteni........ami zavaró, az az hogy van benne egy megállapítás, ami koloszális hülyeség. Sólyom Lászlót harmadikutasnak nevezni nem semmi.

RE: travis 2007.07.19. 12:40:29
Nemcsak a megválasztása volt egy alkotmányjogásznak alkotmány ellenes, de úgy van, ahogy mondod, példa értékű volt a "kezet fogok - nem fogok kezet" majomtánca is, ott, ahol nem a saját véleményét kellett, hogy képviselje.
Szóval lehet, hogy a rendelkezésre álló készletből még ő a legjobb, de ne tagadjuk, hogy selejtes a készlet.
RE: publius 2007.07.19. 13:16:10
Bocs, egyszerre írtuk.
Kedves Lyla:

Most már tudom. Travis kolléga felvilágosított. :-))))))))))
publius
"Az a kérdés, hogy egy embert aki felvesz egy szép öltönyt, húz hozzá egy megfelelő színű inget, ezekhez passzoló
nyakkendőt választ, viszont a lábára fehér frottírzoknit rak, arra pedig fekete műanyagszandit, nevezhető-e elegánsan felöltözött embernek."
Simán, csak ne te (ti)határozd meg az elegáns fogalmát !
Egyébként a spiclit miért nem csipkedtétek ? Ja az olyan középutas volt ugye ?
happyman 2007.07.18. 18:39:49
"Vera
bisztos jo de nem olvatuk el
mer kicsit qrwahosszu
( aki 3 mondatban nemtudja elmondani amit akar
az nem tudja haromszazban sem.

nembaj ?

perszehogynem.... nambantos... "

Ha nincs mondanivalód, akkor ne mondj semmit! Pláne ne mások nevében.
Egyébként meg elég kevés 3 mondatos irodalmi mű, tanulmány, tankönyv létezik, bár úgy tűnik az utóbbiból lehet egy-kettő. Ideje lenne elkezdeni valami tartalmasabbat is végigolvasni.
publius
Esetleg nem fér bele 2007 ruházati divat trendjébe. De lehet, hogy holnap egy féleszü multi-kulti divatot kreál belőle, akkor mi van ?
Tülekedsz majd egy fekete műanyag szandiért, és a qrva jó szellőzéséről fogod nyomni a sódert ! :-)
RE: publius 2007.07.19. 13:30:23
Pl. Stadler úr ehhez az öltözékhez edzőcipőt húz. Mer'hogy kiművelt ám protokolbul.
Olyan,mint Fodor Gábor toleranciája:a tévében mondja a mélyen emberit,aztán szép finoman beszól a hajléktalannak...és milyen megértő volt vele Görög Ibolya protokoll-szakértő.
Sőt! 2007-ről 2008-ra a padlóra köpés is elfogadott lesz.
RE: countrystudy 2007.07.19. 13:41:07
Azért meggyőző, hogy a nagycsaládosok a fidesz szavazóbázisát képezik. Ennek az emberenek hat gyereke van. Igaz, kicsivel kevesebb szobája, meg még csekélyebb számú kereke.
"már az, hogy elfogadta a Fidesz képviselőinek a jelölését, izléstelen dolog"
LOL!!! Aki kiejti a Fidesz nevét felelős beosztásban, politikai leprás lesz? Pffff!

A harmadik utas: A Sólyom
Ki más lenne az? Dávid Ibcsi? A Leisztinger mellényzsebéből?

Könyörgöm, egy országot hülyére vevő miniszterelnöki hazugság bírálása hol van egy súlycsoportban egy fehér zoknira húzott szandáltól jelentőségben?
Egy szandál miatt nem elegáns Sólyom? Ez a legnagyobb bajotok? Barmok!

Sólyom köztársasági elnök lett, kész. Gyurcsányon miért nem kértétek számon, hogy megpuccsolta Megyót? Az ízlésesebb volt? Két évig úgy volt kormányfő, hogy senki nem választotta meg. Valahogy akkor kussolt az egész seggnyaló-brigád.
De tökmindegy, mert elfogadtam, hogy a jogrendszerünk alapján lehet ilyet.
Tessék Sólyomot is elfogadni!

Meg is érdemelnétek, hogy egy élethosszig tartó Gyurcsány-ciklus alatt éljétek le az életeteket!
RE: countrystudy 2007.07.19. 13:41:07
Én tanultam Görög Ibolyánál. Komolyan mondom, nagyon élveztem!
Rád is rádférne. Ülhetnétek egymás mellett az elnök úrral.
Aaronka 2007.07.19. 08:39:52
"Az a baj, hogy kicsi piac vagyunk. Ahhoz, hogy idejöjjön bármilyen cég, tényleg virítani kell valamit pl. adókedvezmény. Kínában (ha jól tudom) nemhogy adókedvezmény nincs, de az állam még részt is kér a tulajdonból. Így valami közös vállalat konstrukcióban működnek ott az ilyenek. Igaz, hogy ott sokkal olcsóbb a munka, a piac meg jelenleg végtelen."

Azért ott is volt példa arra, hogy felépítettek két gyárat, mert nem tudták melyikbe óhajt majd beköltözni a multi.
Leginkább egyébként olyat hallotta, hogy kikötötték, hogy minimum hány embert kell alkalmazni. Mondjuk simán feltolták a négyszeresére az alkalmazottak számát. CSAKHOGY: a kínai fizetés egy vicc az ittenihez képest. Az szja kb. 1%, de max. 4. TB gyakorlatilag nincs, ha akarsz biztosítást, akkor kötsz magadnak, de az is csak a költségek 60%-át fedezi. Munkavédelmi, környezetvédelmi költségek elhanyagolhatóak. Társadalmi ellenállás nincs. Ha bármi gond adódik, azt pár gyönggyel el tudják intézni.
travis
"Meg is érdemelnétek, hogy egy élethosszig tartó Gyurcsány-ciklus alatt éljétek le az életeteket!"
Ezeknek jó kunbélától, rákositól, kádárig bármely moslék ciklus, csak hatalmon legyenek !
Édes álmukkal nem fenyegeted őket.
"De nem is kell, mert a tőke hálátlan egy természet. Ennek illusztrálására elmondanék egy történetet.
Történt akkoron, valamikor a ’90-es évek végén, 2000-es évek elején, hogy az épp regnáló kormány többször és jelentős mértékben emelte a minimálbért. "

Én sem értem, miért tette. Hiszen a Mari néniknek meg Józsi bácsiknak elég lett volna az a havi 26 ezer forint, amiből addig is nyomorogtak.

"pl. nővérek, vagy pl. pedagógusok bérszintjére. Meg is indult a tömeges elvándorlás pl. a nővérek részéről más munkahelyek felé ugyanazért a pénzért, de messze kisebb felelősségért és munkahajszáért ..... (az anomáliát a következő miniszterelnök szüntette meg a száznapos program keretében – szidják is érte eleget). "
(az anomáliát a következő miniszterelnök szüntette meg a száznapos program keretében – szidják is érte eleget).

Aztán magát a probléma okát is szerencsése megszüntette, nevevezetsen az egészégügyet is tövig legallyazta, uyganezen nővérek ezreit az utcára küldve.
Emlékszem, korábban évekig az volt a gond, hogy nővérhiány van. Most meg, többezres fölösleg lett azokból, akik eleve hiányos látszámmal dolgoztak??

A miniszterelnők csak a szikét ismeri. Imádkozz, ahogy ne kerülj az útjába.
"Egy szandál miatt nem elegáns Sólyom? Ez a legnagyobb bajotok? Barmok!"

"aláírtam hozomra a Gyurcsány-csomagot, hogy induljon meg valami. ... (Sólyom L.)

Nos, ha a következő mondatokban megtaláljuk a "hozomra" kifejezést, akkor tőlem akár elegáns is lehet, ha nem, akkor én maradnék annál a 3 betűs szónál.

A törvényhozással kapcsolatos jogkörök
A törvény kihirdetéséről, annak kézhezvételétől számított tizenöt napon – az Országgyűlés elnökének sürgősségi kérelmére öt napon – belül a köztársasági elnök gondoskodik. A kihirdetésre megküldött törvényt aláírja, és azt a hivatalos lapban (Magyar Közlöny) ki kell hirdetni.
Ha a köztársasági elnök a törvénnyel vagy annak valamelyik rendelkezésével nem ért egyet, azt aláírás előtt az imént említett határidőn belül
megfontolás végett, észrevételeinek közlésével visszaküldheti az Országgyűlésnek, vagy
véleményezésre megküldi az Alkotmánybíróságnak, ha annak valamelyik rendelkezését alkotmányellenesnek tartja.
Az Országgyűlés a törvényt újra megtárgyalja, és elfogadásáról ismét határoz, vagy ha az Alkotmánybíróság – soron kívüli eljárásban – nem állapít meg alkotmányellenességet, akkor a köztársasági elnök köteles azt aláírni és öt napon belül kihirdetni.
Travis:

Én elfogadom Sólyom Lászlót, még ha alkotmányjogilag, kéttségbevonható a megválasztása (titkos szavazás helyett nyílt szavazás; a szavazó képviselők nyílt presszionálása)
A Fidesz más pártok mellett igen sokat tett és tesz mai is a képviseleti demokrácia lejáratásáért és ellehetetlenítéséért. Valakinek akinek ennyire szívügye a képviseleti demokrácia, nem kellene elfogadnia ilyen alakoktól a jelölést.
Egyébbként tényleg nem értem az agresszív reakciódat. Arról már nem is merek írni, hogy Sólyom teljes szereptévesztésben van. Alkotmányjogilag, az államfő szerepe protokoláris. Mindenesetre nem az, hogy igét hirdessen, és észt osszon. Ezt saját maga is megerősítette, azzal az alkotmánybírósági döntéssel, amely kötelezte Gönczöt arra, hogy írja alá a tévéelnök (1992) felmentését.
.......most meg itt tetszeleg, mint valami erkölcsi felsőbbrendűség...???????

Clinkers:

Ez nem divat kérdése, hanem az izlésé.

a blogmotornak meg a hozzád hasonló baromarcú alakoktól nem kéne elfogadnia napi egynél több homályosztást...

prosztó- koláris okokból...


"Nem hiszek abban, hogy az állam az adófizetők pénzét osztogassa neki kedves vállalkozásoknak."

Kóka János ma a Magyar Európai Üzleti Tanács sajtótájékoztatóján beszélt erről.

Na erre lehet gombot varrni.

publius,

A köztársasági elnök szerepe valóban protokolláris, de bizonyos helyzetekben van mérlegelési és megnyilvánulási lehetősége, bármennyire is szeretnék egyesek, hogy még az se legyen.
Ha az elnök mond valamit, annak súlya van, még ha következménye nem is.
Ezt Sólyom megteheti, amiben az Alkotmánybíróság is megerősítette.

Továbbra is azt mondom, hogy Sólyomnak van erkölcsi alapja az ilyen kormányzati eszközök krizizálására. nem hiszem, hogy a megválasztási tortúra csorbítaná a tekintélyét. Aki felelős pozícióban morális érvek mentén fejt ki véleményt az szerinted felsőbbrendűnek hiszi magát? Tetszeleg? Ez elég cinikus.

Ha már Göncz. Vajon ő mennyit ártott az elnöki intézménynek akkor, amikor indoklás nélkül adott kegyelmet csaló és egyértelműen bűnös olajmaffiózónak? Hol van ehhez képest a parlamenti taktikázás "vétke"?
publius
A kor izlését pedig a divat határozza meg.
Ha kipa volna a fején az most izléses lenne vagy divatos ?
Még annyit, hogy a kínos megválasztási procedúra inkább minősíti a parlament működési szabályozását, mint magát a köztársasági elnököt.
Befejeztem.
Ha az elnök mond valamit, annak súlya van...

Bizony. Éppen ezért nem várja meg, amíg vki leszopja, hanem mondja meg, hogy hol lenne jobb helyen a radar. Lenne pár pécsi lakos, aki örülne neki.
(Ja, és ha már újra mikrofon közelébe kerül, akkor ne felejtse ki a melegeket verő polgárokat se.)
gloire

Hát - ha ez igaz - akkor ez a nap böszmesége :-)
Clinkers,

A szocreál épületek megfeleltek a kor divatjának. Szerinted izlésesek?
Travis:
Még ha be is fejezted....a kínos megválasztási procedúra, nem a parlament működési szabályzatát minősíti, hanem azokét akik úgy gondolták, hogy így is lehet elnököt választani, és azt is, aki az ilyen körülmények közzött történő megválasztását elfogadta.
A Fidesz jól tette, hogy mégha kritizálható eszközökkel is, de megakadályozta, hogy a k. elnöki pozíció egy újabb politikai lövészállás legyen a kormány kezében.
Kifogásolható volt, de hasznos.
"Magyarország Európa Afganisztánja lett. A Gyurcsány-korszak végnapjait félelmetes pontossággal jelzi, hogy eltűntek a külföldi turisták.
Csak néha bukkan fel egy-egy.
Egy turisztikai szakember szerint a németek 40, a hollandok 34 százaléka elmaradt, de alig jönnek a többiek is. Magyarország megbukott. A levakarhatatlan mocsokban tengődő Budapesten az összegraffitizett falak előtt fetrengő csövesek, a szétrepedezett, koszos járdák, a porral lepett, mosatlan és csorba utak, az értelmetlenül ostoba közlekedési rend, a gyanúsan ácsorgó rendőrök látványa megtette hatását. A világ undorodik tőlünk."
Így ez most izléses, mert sehol máshol nem divatos az hétszentség !
Több gyurcsányt, több pusztítást, mégtöbb
szdsz-t.
Bravó elvtársak !
Hát megnézzük mennyi a becsült éves költségvetési hiány, aztán év végén összevetjük a valós adatokkal. A különbség a gumigyár.
Travis:

Az államelnöki pozició nem egy politikai lövészállás.
Ha "jó" kezekben van, akkor a cél szentesíti az eszközt? Mi van a morállal? Számomra mind a két fél tettei egyformán fájóak.
'Ha "jó" kezekben van'
Most semmilyen kezekben nincs. Ezért volt szükséges a parlamenti akciózásra.

"Az államelnöki pozició nem egy politikai lövészállás."
Az lett volna, ha a Fidesz nem így lép, ahogy.
clinkers 2007.07.19. 15:04:03
""Magyarország Európa Afganisztánja lett. A Gyurcsány-korszak végnapjait félelmetes pontossággal jelzi, hogy eltűntek a külföldi turisták.
Csak néha bukkan fel egy-egy.
Egy turisztikai szakember szerint a németek 40, a hollandok 34 százaléka elmaradt, de alig jönnek a többiek is. Magyarország megbukott. A levakarhatatlan mocsokban tengődő Budapesten az összegraffitizett falak előtt fetrengő csövesek, a szétrepedezett, koszos járdák, a porral lepett, mosatlan és csorba utak, az értelmetlenül ostoba közlekedési rend, a gyanúsan ácsorgó rendőrök látványa megtette hatását. A világ undorodik tőlünk."
Így ez most izléses, mert sehol máshol nem divatos az hétszentség !
Több gyurcsányt, több pusztítást, mégtöbb
szdsz-t.
Bravó elvtársak !"

Így van, megnézték otthon, hogy vazze, itt Gyurcsány van, akkor ide nem megyünk. Tudod miért nem jönnek? Mert agyatlan barmok azt hitték, hogy ők most itt forradalmárok.
Tényleg azt hiszed, hogy egy külföldinek van fogalma arról, hogy milyen itt a politikai helyzet? Nincs, az elmúlt öt évben háromszor látott minket a híradóban. Mindháromszor ugyanaz volt műsoron. Ennyit tud.
Ide kellene csalogatni a Schwarz Pumpe AG-t, meg az IG Farbent. A II. világháború idejéből nekik már nagy gyakorlatuk van a Hankok féle munkakultúra kialakításában. Vagy tanulmányozhatná Kóka a barátnőjével (Hofi nyomán:"...ugye apukám mi parancsolunk itt, meg a gyerek...)a Kway folyó melleti, vagy a Kocsedo szigeteken kialakított hatékony ázsiai munkakultúrát.
Travis:

Te tényleg elhiszed azt, hogy a Fidesznek az volt a célja, hogy az államelnöki funkció ne legyen többé politikai lövészállás? Sólyom jobboldali! Ha tényleg azt akarták volna, hogy ne legyen politikai lövészállás, akkor nem Sólyom Lászlót jelölik, hanem egy független személyiséget.

"államelnöki funkció ne legyen többé politikai lövészállás?"
Jelen esetben igen. Nyilván a legideálisabb nekik egy jobboldali politikus lett volna, mivel mégiscsak egy pártról van szó, de erre nem volt lehetőség. Hálistennek!

"Sólyom jobboldali!"
Az a baj, hogy eljutottunk oda, hogy itthon az számít függetlennek, aki milliméterre pontosan ugyanakkora távolságot tart minden párttól, függetlenül attól, hogy azok mit mondanak. Tehát mintha a függetlenséget a pártokhoz való viszony határozná meg, és nem egy egészséges morális következetesség, mindenféle részrehajlás nélkül.
Sólyom László független, és a jelen politikai állapotok azt kívánják meg egy egészséges moralitással rendelkező embertől, hogy a Fidesszel értsen egyet több kérdésben.
A morált nem a pártokhoz való viszony határozza meg, ezt kéne megérteni!
Ez nem úgy működik, ahogy elképzeled, hogy egyet ide, egyet oda kedvezek, és akkor független vagyok.

Szeretném a Sólyom megválasztásának körülményeit kritizáló kedves olvtársak figyelmét felhívni mindenki Árpibácsijának megválasztására. Ha valahol, hát annál a paktumnál csusszantak meg a dolgok.
Ahmet
"Tényleg azt hiszed, hogy egy külföldinek van fogalma arról, hogy milyen itt a politikai helyzet?"
Menj el pl ferihegy 1-re, aztán ácsorogj a bejáratnál fél órát, majd megtudod miről beszélek !

Havazik! (2007.07.19. 12:18:53)
Mi más értelme volt a rendszerváltásnak, ha nem az "igazság" kimondása? Talán csak nem az, hogy a sok szarházy megtarthassa törvényesen (l. eljárási kegyelem) mindazt, amit a '90 előtt és után hatályos törvények értelmében IS bűncselekménnyel szerzett meg?
A szocializmussal miért nem PC foglalkozni? Évtizedek teltek el azóta, hogy az utolsó bizonyítottan tömeggyilkos nácit is kivégezték, és ma is szervezik a holokauszt-tudatosító tréningeket a zsidó gyerekeknek, akik meg utána kártérítést követelnek, mert az állandó riogatás miatt félnek a buszon. Az '56-os vérengzések egyetlen kollaboráns hóhérját sem vonták rendesen felelősségre, sőt eltüntették még Horn Gyula személyi iratait is, ami alapján nem az ország élére,hanem háborús bűnök miatt bíróság elé kellett volna állítani. A szocializmussal foglakozni idejétmúlt, a nácizmussal foglalkozni szükséges?

Abszolút igazság meg van. Majd megtudod.

Csak legfeljebb nem ismerjük, illetve hát "az igazság odaát van".
A példáidról: Szent Pál apostol nem volt adószedő, népszipolyozó, hanem bócher (rabbinövendék) és sátorkészítő, akire Te gondolsz az Szent Máté apostol és evangélista volt. Szent István nem a népe, hanem szűkebb családja ellen fordult, akik között sámánista alig volt, és bár a törzsi hagyományok még átitatták világlátásukat, bizánci rítusú keresztények voltak.
1848-49-ben a Szent Korona nemzetei közül az első afférunk a horvátokkal volt, őket tudták először a Habsburgok a magyarok függetlenségi törekvései ellen fordítani, Trianon meg abból lett, hogy a török megszállók kiverése után elnéptelenedett országrészekbe szervezetten telepítették a szomszédos (oláhok, tótok, lengyelek) és távolabbi régiók (német törzsek) régiók népességét, és azok - részben az Európa egyik legősibb nemzetét képező magyarok hatására - a XIX. században nemzetté formálódtak. Hagyjuk már a történelem-hamisítást a magyarok xenofóbiájáról, arról pesze nem mantráztok, hogy az iszlám hódítók elöl ide menekülő és külön szabadságjokokkal befogadott szerbeknek hamarabb volt országgyűlése, mint a befogadó magyaroknak.

Az 1956-os forradalomról meg Gorbacsov kimondta a részigazságot, és akkor ott Gyurcsány hallgatásával el is ismerte. '56 előtt alig volt szovjet katona Magyarországon, az Ausztriából visszavonni kényszerült csapataik Ukrajnában éheztek lágerekben, és a magyarországi magyar és szovjet csapatok hadereje 2-3 napra sem bírt volna megfogni egy esetleges Adria felől érkező támadást. És akkor ugrott volna az élemiszer-bázis.
Az öt fővárosi muszka laktanyából három átállt a felkelőkhöz. Spontán... '56-ról meg nem megsemmisíteni és meghamisítani kéne a dokumentumokat, hanem nyilvánosságra hozni, ami megvan.
Megjegyzem, Sólyom L. nem a szívem csücske, egy államfő ne beszéljen úgy, mint egy titkos tanácsadó. De: Horn a "3. Köztársaság"-ban kitüntethetetlen. Nem azért, amit az '50-es években (és később a pénzünkkel, l.guruló dollárok) elkövetett. Nagy Imrét sem azért szeretjük, nem azért nevezünk el róla ezt-azt, mert kommunista-internáci tömeggyilkos, kollaboráns muszkavezető volt, és nem is azért, mert személyesen irtotta ki az utolsó cári családot. Nem. Őt azért tiszteljük, mert volt egy igazi pálfordulása, a nemzet élére állt, nem pörgött tovább, nem árulta el a magyarság függetlenségét, hanem eszméihez hű maradt a halála árán is. Ha Horn Gyulát lelövi, vagy legalább meglövi egy Stas-ügynök, akkor a rendszerváltás mártírjává, vagy legalábbis hősévé válhatott volna. De neki csak mérgezett IFA jutott, meg aztán VIP-hitel a Postabanktól...
sziasztok,

elmentem két hétre nyaralni és ugyanabba az országba tértem vissza. Sajnos.

travis: szerinted egy egészséges moralitással rendelkező embernek, miért kell a fidesszel több dologban egyetértenie? Szerintem egy egészséges és konzekvens értékrenddel rendelkező ember, pont ugyanannyi dologban nem ért egyet mindkét nagy párttal.

Viszont azt sem hiszem, hogy a külföldet nagyon érdekli ki a miniszterelnök. Engem sem érdekelt amikor turistáskodni mentem. Nem szabad azt gondolnunk, hogy a világ velünk foglalkozik. Foglalkozunk mi Luxemburggal?
clinkers 2007.07.19. 15:04:03
"...A levakarhatatlan mocsokban tengődő Budapesten az összegraffitizett falak előtt fetrengő csövesek, a szétrepedezett, koszos járdák, a porral lepett, mosatlan és csorba utak, az értelmetlenül ostoba közlekedési rend, a gyanúsan ácsorgó rendőrök látványa ..."

Ennek mi köze Gyurcsányhoz?
kitalátor,

egyetértek abszolút kell foglalkozni a szocializmussal, '56-al is, ...is. Talán nincs "abszolút" igazság, de törekedni kell rá.

De akkor ne tartsuk életben a kommunizmus/szocialzmus szellemét a közbeszédben.
Eltünt a Travisnak küldött válaszom.....de Totya válasza megegyezik az enyémmel, csak én példát is ragasztottam hozzá.
zsir
semmi...
Bár nem tudom akkor kinek a lenne a feladata.
(Ál)Hírek:
- A közeljövőben megalakul a KDNP Ateista-, Iszlám- és Buddhista Tagozata. A meleg tagozat megalakulásáról elterjedt híresztelések csak (toalett)kacsák.
- Németh Sándor felvette a kapcsolatot a Jobbik vezetésével 2008-as "Meleg a pokol" performansz közös megvalósításával kapcsolatban.


Szily harmonikusabb személyiség lett volna államelnöknek?

....és Horn Gyula nem kitüntetésével teljesen egyetértek. 56-nak biztos, hogy sok arca volt, de ellenforadalomnak tartani....azért nem semmi.
"egy egészséges és konzekvens értékrenddel rendelkező ember, pont ugyanannyi dologban nem ért egyet mindkét nagy párttal"

Ez egyáltalán nincs így. Egy egészséges és konzekvens értékrenddel rendelkező ember nem nézi, hogy mit mond a két nagy párt, hanem azoktól függetlenül kialakít egy véleményt, és ha az egyezik valamelyik párt véleményével, hát istenem.
Jelen helyzetben a Fidesszel van nagyobb közös metszetem. És úgy néz ki, Sólyomnak is.
De ettől még lehetünk függetlenek.
clinkers,

kinek lenne a feladata? A miénk! Mindannyiunké! Hogy ne fogadjuk el! Hogy szóljunk rá, aki a kocsiból kidobja a csikket! Hogy ne hajtsunk át a "sötétnarancssárgán"!

Ezért is írtam fenn: hogy ne tarsuk fenn a szocializmus szellemét, ami szerint mindent az állam old meg (és ez igaz bárki a miniszterelnök).
travis: egyetértek. Viszont nekem nincs nagyobb metszetem a fidesszel. De attól még nem vagyok komcsi, ugye?
clinkers 2007.07.19. 16:38:13
"...nem tudom akkor kinek a lenne a feladata..."
Majdnem mindenkinek. Aki csinálja, aki eltűri, aki belenyugszik, aki nem dolgozik. A grafitisek, a szemetelők, a KFV, az ingatlantulajok akik nem takarítanak és végül a rendőrök, önkormányzatok és a POLGÁROK akik szemet húnynak...
egyébként nagyon örültem, amikor Sólyom lett az államfő, nem pedig Szily.

De ez a mondata "ha kérnek megmondom" valami egészen nevetséges. Nem is találok más jelzőt.
"De attól még nem vagyok komcsi, ugye?"

Ez attól függ, mekkora a közös metszeted az MSZP-vel, és az mit tartalmaz. :DD
"De ez a mondata "ha kérnek megmondom" valami egészen nevetséges"

Ez legyen a legnagyobb hibája.
Kóka Jánossal és a "Hankookkal", meg minden ide rablásra betelepülővel szemben az ellenzéknek lenne egy hatásos fegyvere (ingana is a kormány bili), hogy választást követően a titokban kötött megállapodást felülvizsgálják, minden kedvezményt utólag törölnek, égbekiáltó korrupció (vélt párt vagy egyéni haszon esetén) államosítás, stb.
Így akar az ország Európához csatlakozni - koromgyárral? Ennyit ér a tudásalapú társadalom (afrikai robotmunkát?)
"hogy választást követően a titokban kötött megállapodást felülvizsgálják"

Ahhoz előbb kéne egy kormányváltás.
Arvisura!
Európa közepe valahol a jelenleg Ukrajnához tartozó Kárpátokban van, tőlönk észak-keletre. Az Európai Közösséghez meg már csatlakoztunk, illetve annektált minket.
Hát Árpád, nem olvastam el a sok kommentet... Sajnálom, hogy egy általam eddig intelligens és helyes gondolkodásúnak tartott ilyet le mert írni. A törvény (MT jelen esetben) mindenkire vonatkozik, az nem hiszem el, hogy a kormány vagy akárki vállalta, hogy akkor akkor itt szakszervezet és túlórapénz (kevesebb járukék uncle samnek) nélkül lehet dolgoztatni. Éppen ezért kell érvényesíteni a munkások jogait.
Igen, úgy gondolom, hogy szégyen amit leírtál mert jogokat akarsz elvitatni az emberektől amely pedig - most, hogy milyen címszó alatt, európaiság vagy emberiesség vagy egyszerűen tv - a rendszer része. Nagy kavar lehet a fejedben, ezek után talán mást nem kéne kritizálnod hanem kiülni valamelyik nagy hegy csúcsára és pár hónapot elmélkedni.

Részemről ezt a blogot most olvastam utóljára.
Travis:

Mekkora nálad ez a metszet? Szerintem elég nagy.
Kormányváltás meg stb. :-)))))))))))
rokica,kérlek,mondd már meg,melyik mondatom sértette a protokollt.üdv.
Látom van itt egy-két elvtárs. Amúgy nem kell seggre ülni a nagy Európa hol kezdődiktől- mert nekem pl: Trianonban eldőlt. De most nem a magunkra húzott "keresztény kultúráról" szól a poszt (minden esetre megtiportatásunk egyik oldalát jelentik- a megvesszük kilóra a magyart!!), hanem amit még az Isten se tesz kötelezővé: a környezetszennyező, robotmunkára építő távolkeletiről.
Ezért írtam: kár ennyi diplomás, meg uniós szabályozó alkalmazása, ha koromból akarunk a tőkéseknek magas profitot produkálni, meg titkosított szerződésekkel esetleg hosszú távon megbénítania korrekciót (lásd: energiaszektor - e-on garanciák).
De a kormánykatonaszerű véleményhez:" Hát Árpád, nem olvastam el a sok kommentet... Sajnálom, hogy egy általam eddig intelligens és helyes gondolkodásúnak tartott ilyet le mert írni. A törvény (MT jelen esetben) mindenkire vonatkozik, az nem hiszem el, hogy a kormány vagy akárki vállalta, hogy akkor akkor itt szakszervezet és túlórapénz (kevesebb járukék uncle samnek) nélkül lehet dolgoztatni."
Én ilyet csak akkor mondanék, ha láttam volna azt a bizonyos paktumot.
Valakik ezen sokat keresnek.
No, vajon kik?
Sanyinak: mert, hogy Kóka mit tud produkálni 5 milliárdért, azt tessék megnézni a fapados Ferihegy vasúttal. Egyik poszton írja valaki: 4,7 milliárd zsebbe és 3 millió az átadó ünnepségre.
Mert az a vonat még indiába se lenne szalonképes, és további gyaloglás ha tényleg a repülőhöz mégy.
De ne csak a MT lebegjen a szeme előtt. Emlékeztetem az Országgyűlés mulasztásos törvénysértéseinek tucatjára, a települési önkormányzatok törvénytelen fojtogatására. Bizony, bizony: olcsóbb államigazgatás - 50 milliós kocsival v édeni a népszerű kondukátort, kormánynegyedet a panamázott telkeken, öszsödön őszinte szavak hangzottak el, stb. Hol él Kedves Sanyi?
Kijött a Tasnádi, Perel a Princz,nősül a brókergyerek. Ne álmodozzon! Jogállam???
A formaságokra se figyelnek a hatalmon lévők.
Így akarunk kitörni ebből a romhalmazból? Ezértr tanulnak a fiatalok, hogy koldusbotra,kivándorlásra kényszerüljenek. Milyen perspektíva egy gumigyár?
Tudja mi folyik a Suzukinál és kik dolgoznak ott?
Mi adót fizetnek az összesen belóül Magyarországnak a multik? Hogy osztogatják az uniós támogatásokat a kis- és nagyvállalkozóknak ebben az országban? Melyik nap vett fel újabb hitelt Veress úr?
Na engem ezek a kérdések jobban érdekelnek, mint -elnézést ha léteznek jó érzésű szakszervezetisek- mint a bérezéssel megvett szakszervezeti országos vezérkar. A kisemberekkel, akikből azért kényszerből ezer be fogja magát a Hankook rabigájába - nemigen foglalkozik az a hatalmas nagy liberális politika.
sanyikám! hála a jó istannek!
"Kóka lemond a miniszterségről" (Index-címlap)
Basszus, ezt nem hiszem el. Tóta W. megírja Tomcatról, hogy ki kéne engedni, erre kiengedik. Kókáról, hogy izgága, erre lemond.
Gyurcsányról írj valami sikamósat, Árpád!...
NYÍ HAÓ!!!!

A KOREAIAK ÁLLÍTÓLAG 16 MILLIÁRD FORINTOT KAPTAK, KAPHATNAK.... 16.000.000.000 OSZTVA 250-NEL, AZ 64.000.000 EURÓ.

EBBŐL A PÉNZBŐL 10.666,66 DARAB 18-20 ÉVES DIÁK ELMEHETETT VOLNA KÍNÁBA EGY 12 HÓNAPOS NYELVI KÉPZÉSRE (1 HÓNAP 500 EURÓBÓL KIJÖNNE, AZAZ 1 ÉV 6.000 EURÓBA KERÜLNE FEJENKÉNT).

MÁR KINN IS, MEG HA HAZAJÖNNÉNEK, ITTHON IS RÁ LEHETNE/KELLENE ÁLLÍTANI ŐKET A KAPCSOLATÉPÍTÉSRE, S EZÁLTAL IDŐVEL ÚGY MEGÉLÉNKÜLNÉNEK A KAPCSOLATOK, HOGY SIMÁN MAGYARORSZÁG LENNE A FŐ KÍNAI TÁMASZPONT KÖZÉP-KELET EURÓPÁBAN, AZAZ VALAMIBEN VÉGRE EGY KIS ELŐNYRE TENNÉNK SZERT S HA DŐLNE A LÓVÉ, TALÁN ELINDULNA A HATALMAS ADÓSSÁGÁLLOMÁNYUNK LEÉPÍTÉSE. EZ EGY OLYAN BEFEKTETÉS LENNE A JÖVŐBE, AMI SEM NEM KÖRNYEZETSZENNYEZŐ, SEM NEM KÖNNYEN MOBILIZÁLHATÓ (AZAZ NEM LEHET ODÉBBVINNI PÁR ORSZÁGGAL, MINT EGY ILYEN IDIÓTA GYÁRAT) S NEM ARRÓL SZÓLNA, HOGY SZERENCSÉTLEN KRAMPÁCSOLÓKNAK KELL MUNKÁBA ÁLLNIUK A MINIMÁLBÉRÉRT, HOGY DÜBÖRÖGJÖN A MAGYAR GAZDASÁG...


CÁJ TIEN

Ez nekem kínaiul van. Neked nem? :)
"Egyik poszton írja valaki: 4,7 milliárd zsebbe és 3 millió az átadó ünnepségre."

Oké. Ez 4,703 milliárd. Hol a többi? :)

Btw értem amit mondani akarsz, csak kötözködtem ;)
Árpi, utánad kollugnak az események :-)

Szóvá teszed, hogy Tomcat miért van még mindig előzetesben, erre elengedik.

Nekimész Kókának a Hankook miatt, erre lemond.

:-)))
Azé' eccer írhatnál már olant is, hogy ez a pfujrasszista-faszista Kitalátor má mér nem nyerhet a lottón!
Csak szójjál előtte, hogy vegyek szelvényt. Mottó: felezünk.
"Tehették volna Afrikába is, de ott azért gyakran lőnek, és nincs még elég gépsor-kompatibilis néger. De ha lesz, akkor majd fogja magát a Hankook meg a Suzuki, és megy oda, ahol egy banánért dolgoznak neki" -- Ez nem sokkal finomabb, mint amiért Mészöly lemondott...
Pontosan így van. Kár hasra esni egy ilyen gennyes multi előtt. Ha neki bárhol kedvezőbb, abban a pillanatban elmegy. Az Önkorlátozás, meg különösen nem jellemző rájuk. Csak a profit. Ha mindent megengedünk nekik, mindent megcsinálna velünk. Úgyhogy annak ismeretében, hogy hova mehetne, és milyen kondíciókkal, az meghatározná hogy mit lehet belőlük kiverni. Persze, ha ezt egyes miniszterek saját zsebbe irányítják, akkor már a munkavállalóknak nem sok marad.
Egyet is értek, de...
Nos, ebben a mai világban nem az van, hogy idejön a gyár, hoz egy csomó tőkét, befekteti és haszonra hajt, de emellett munkahelyet is teremt, adott (szigorú) feltételekkel… Itt az van hogy idejön a gyár, lassan már ott tartunk, hogy se ingje se gatyája, az állam pénzeli sok milliárdos állami támogatással, kedvezményekkel. Ebből építkezik, fizeti a munkásokat, aztán egyszer majd biztos hasznot is hajt, aminek jó része hová vándorol majd ??? Szálljunk már le a földre! Az egyetlen érdemi kérdés tényleg az, hogy mi marad nekünk? Megéri-e ez?
A számokat mindaddig nem értem, amíg Kóka Jánosnak pl. (hallom, lemondott!!???) tök mindegy, amikor bemondja a tévében, hogy a Ferihegy 1 és 2 közötti vasút, az cca. 40- 70 milliárdba fog kerülni. Na most akkor 40 vagy a duplája 70 (mér’ nem 40 és 500 milliárd között), vagy itt így kalkulálunk a számokkal (és nem az évszázad beruházásáról van szó , hanem egy 4-5 km-es surmó vonalacskáról 2-3 kocsis szerelvénnyel)? Értem… van pénz gyerekek, majd ti fizetitek „meg a unijó”… Röhejes. Szóval kinek az emelt adójából? Ja de nem, Feri megígérte, hogy lesz adócsökkentés, csak előbb „csúnyafiúkat elkapdossuk, kintlévőségeket „behajcsuk”…

A munkás fogja be a száját vagy húzzon el! Persze… hova? A Dunába lőjje bele magát a családjával együtt? Tul.képpen igen, ha korrektek akarunk lenni, igen… (nem költői felütésnek szántam, a kilátástalanság munka szempontjából lehet valóság, főleg vidéken)

A McDonald’s és néhány hasonló tisztább ügynek tűnik és bizonyított is… meg lehet enni, amit adnak anélkül, hogy kihánynád fél óra múlva, kultúrált hely és normális a kiszolgálás (nem éppen olcsó, mégis tele van mindig… vajh miért???). Szerintem nem szívatják agyon a dolgozóikat sem, a bérek ki vannak fizetve, bár biztos, hogy szigor van és persze ez attól is függ, ki a főnök, egy intelligens valaki, vagy egy aberrált tökfilkó. Van néhány jobb példa, de ők jelen vannak több mint egy évtizede, és látjuk, hogy működik a dolog és nem megy körülöttük a balhé minden hónapban.

Ezentúl nem látok nagy dolgokat, úgyhogy végignézem, hogy ez van. Azon azért nem lepődök meg, hogy az embereknek nem tetszik, aki a létminimum körül él, annak a bőrére megy a játék. És a szakszervezet meg azért van, hogy érdekeket artikuláljon és érvényesítsen. Miért ne tehetné? Próbáljon tenni valamit a dolgozókért, az a dolga hivatalból, ha kell, a nyilvánosság bevonásával is.

Sosem fogom bevenni, hogy ez így van pont jól, mert ami embertelen, az az és kész, ennek semmi köze a kommunizmus nem létező ideájához meg a Kádár réméhez, sokkal inkább a túl sok szemfényvesztéshez. Vagyishogy meg van mondva a jónépnek, hogy nincs több „állambácsi majd megoldja, kisfiam” és az államszocializmusnak vége, ébresztő. Ezt el is fogadják többségében. De mit látnak? Valami államkapitalizmus-félét, az állammal seftelni a legjobb befektetés, legnagyobb haszon, nulla rizikó, biztos pü-i háttér, fizetőképes kezesség ( let me not list…), csak most nem a pór nép javára, hanem az elit javára megy a „tutti”… és miből, hitelekből és mindig a más bukszájából … érdekes. És akkor a pórnép elgondolkodik, hogy nekik le lehet húzni állambácsit, akkor mi miért nem kaphatunk, mint régebben… azért, mert elfogyott a susi, „tik mán most nem fértek úgy bele a keretbe”, azért. És nem a bankárkormányra gondoltam, ezt 17 éve alapozták meg és ez megy azóta, egyik kormány sem maradt ki … amilyen az alap, olyan a felépítmény… plusz ehhez jön a mindenkori, rengeteg, szirmait bontogató „ősteheccség” . (a Fido bácsiéknál megesett, székekhez, milliókért külön bérelt karfák vagy a Sólyom elnök kegyelmi akciója a tb kárára mutyizó orvosokkal sincsenek elfelejtve)

Ps: pont a héten, a 40 fokban volt szerencsém a híres combínón utazni, hát szóval… megvettek egy alapvetően légkondira tervezett járművet úgy, hogy egy deka légkondi nincs benne, viszont hatalmas zárt üvegfelületek, ablakok csak a felső részen, valami irdatlanul kicsik, tehát levegőmozgás semmi, csak ha nyílik az ajtó. 2007-t írunk… nem normálisak. Szerencse, hogy nem sokan voltak, mert ott tényleg hanyatt vághatja magát az ember a fülledtség miatt. Ebből azt szűrtem le, hogy az igaz, hogy „vagy megszoksz, vagy megszöksz”, de azt akkor is nehezményezem, hogy ezeket a dolgokat olyan emberek intézik, és óriási pénzek mozognak benne, akik 20 éve villamos közelében nem voltak, vagy azt se tudják mi az. Más világban élnek, sohasem lesz szolidáris, mert alig várta, hogy elfelejtse, honnan jött.
(direkte nem gondolok most bele abba, hogy épp az egészségügyet reformáljuk, de nem csodálom, hogy van, aki beleborzong...)

Egyébként felőlem dekára elméricskélhetik az egész országot, csak értesítsenek, ha tábla-csere lesz („The Balkan, Afganistan the 2-nd or sg ) , hogy nehogy úgy járjak, mint a „Kincs, ami nincs” c. Piadone filmben a szigeten rekedt, még ma is harcoló öreg japán katona… Van egy optimista magyar mondás: „úgy még nem volt, hogy valahogy ne lett volna”
Ahogy Kádár kiöregedett akkor kezdtek előmerészkedni azok a gazdaságí bűnözők, bűnözői csoportok, akik aztán átvették a rendszerváltozástól kezdve a totális hatalmat. Ez az igazi kegyetlen, gátlástalan diktatúra, nem az előző puha, humánus, atyáskodó rendszer. 17 év óta a pénz korlátlan diktatúrája dühöng, és a társadalom többi részét egyre mértéktelenebb nyomorba taszítja.
Említitek többen itt a munka törvénykönyvét - mt. így, mt. úgy.
Ez mind szép és jó (már ha betartják / betartatják), de ne felejtsétek el, hogy egy főnök / tulaj, ha akar tud olyan körülményeket teremteni (jogszerűen is!) hogy ne legyen kedved/kedvetek ott dolgozni.
Pl. anno előző főnököm is megoldotta, hogy akit kellemetlen lett volna ilyen-olyan okból 'kirúgni' (rossz hangulatot keltett volna a dolog v. egyszerűen csak végkielégítést kellett volna fizetni) azt addig b@sztatta, míg az illető felmondott. (Persze amint volt egy viszonylag tuti másik helye.)
Többek között én is így mondtam fel...
Volt olyan is, aki annyira kiborult már, hogy előbb mondott fel, mint tuti lett volna az új hely, annyit számított a pár nap is.
Amúgy a reggeli tajcsiról annyit, hogy inkább arra szokjon rá a vidéki melós(nem pejoratíve értem, csak helymeghatározás!), mint a reggeli pálinkára.
Szerintem Magyarországnak nem a Hankookokra van szüksége, hanem az egészség- és tudásvagyon növelésére, hogy valóban értéket tudjon előállítani ez a nép. Ami állami támogatást kapnak ezek a cégek, az mind felesleges pénzkidobás, ezt a pénzt inkább hagyják bent az oktatásban, egészségügyben. Egy tudás alapú társadalomnak nem elsősorban segédmunkásként működő bedolgozókra, hanem innovatív, a high-tech-hez értő, magyasan képzett emberekre van szüksége.
Annyira szeretnék nem demagóg kommentet írni, nem megy. Könyörgöm akasszuk fel!

Amikor először megláttam a tévében ezt a palit, azt gondoltam, annyira nagy haknis, hogy a BP tévében elférne a duplakávé zenekarral egy színpadon. Cinikus mosoly, magabiztos gazdag ember.Azt ilyet hogy útálom.

Reformálunk? Azt a történelemben mindig egy tisztogatással kezdték el. Sokan mondják ismerőseim, csak várd ki, lassan minden OK lesz. Igen, de én most szeretnék jól élni, nem akkor, amikor már a cerka sem működik.Ráadásul nincs javuló tendencia. De ez demagóg szöveg.
Összeesküvés elméletes vagyok. Szerintem ki van találva, hogy ebben az országban ki és kinek a gyrekei lesznek akik nem kapnak lehetőséget bármilyen okosak is, illetve ki van találva, kiből lesz valaki, bármilyen hülye. És mindezt társadalmi helyzet szerint. Aki gazdag annak jó, aki szegény az is marad, hiszen így jó. A tanítás egy nagy kamu, hiszen nincs is pénzünk arra, hogy a gyerek jó iskolába járjon.
A Britannica Scool 2 millió Ft/ év. Ezt ki tudja megfizetni?? Pedig aki oda jár, annak valszeg jó lesz. És mennyi esély van arra, hogy valaki tehetséges és feltör? Semmi, mert időben elgáncsolják az ilyenek.

Javaslom nézzétek meg a "Metropolis" című 1926-ban készült filmet, amit Fritz Lang készített el. Mintha látta volna mi készül.
És nem csak magyar tendencia. Már a makákóknál is megfigyelhető.
süti beállítások módosítása