W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Nemigen

2007.07.13. 05:00 Tóta W. Árpád

Percre pontosan érkezik a civil kurázsi, ilyen ország vagyunk mi, öntudatos, kreatív és mégis fegyelmezett polgárok hazája. Kálmán László beletrafált a tizenhat óra nullanullába, beattacsolta népszavazási kérdéseit, és mindezt pont olyan függetlenül és önállóan, mint ahogy az egyszeri kefeárus újságot szerkesztett.

Itt meg kell állnom csodálkozni egy tiszteletteljeset. Szóval népszavazási kérdéseket csak így beattacsol az ember az OVB-nek? Mélben, onlájn? Only a click away? Akkor vajon én miért szopok végig tucatnyi körbélyegzőt egy gyerekkel vagy egy kocsival? Hogy ki ne haljon a bélyegzőszakma, nyilván azért.

Most jön megint néhány hét jogászkodás és anyázás, hogy vajon ki a tisztességtelen; az-e, aki kitalálta ezt a népszavazást, vagy az, aki a fordított kérdéseket is fel akarja tenni. Nehéz ügy, de ilyenkor segít a párttagkönyv: azok a másikak az erkölcstelenek, mi meg a jók vagyunk, a makulátlanok.

De játsszunk el a gondolattal, hogy ez a három kérdés kétszer szerepel majd az íven. Tehát aki osztja a Fidesz patikus-szimpátiáját, esetleg borzong a benzinkúti Coldrex gondolatától, annak az
„Egyetért-e Ön azzal, hogy gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani?”
kérdésre igennel, míg az
„Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?”
kérdésre viszont nemmel kell felelnie. Pofonegyszerű.

Minden normális kutatás kérdőívein vannak ilyen ellenőrző kérdések; így lehet kiszűrni a vaktában, blöffből kitöltött papírokat, így biztosítható, hogy a válaszadó valóban felfogta a szöveget, és nem csak belerázta a töltőtollát a paksamétába. Hogy ez összezavarná a választókat, az egy ostoba hazugság, kérem. Hát hiszen azért adjuk az emberek kezébe a döntést, azért rendezünk népszavazást egyáltalán, mert okosak ők. Ha apu a kertben van, akkor apu nincs a házban. Ebbe háromévesnél idősebb ember nem bír belezavarodni.

Ja hogy nem lesz elég ritmikusan beixelni az igeneket? És aki csak úgy ixelget, annak értelmezhetetlen lesz a szavazata? Hát annyi baj legyen: akkor ők megbuktak, fingjuk sincs semmiről, játékszelvényük nem nyert, kuka. Majd legközelebb jobban odafigyel, és akkor belepofázhat. Ez nem pártpolitika, ez józan ész. Ugye, tisztelt Kósa Lajos?

Azért a biztonság kedvéért beszerelném nulladik kérdésnek azt a matekpéldát is.


Címkék: mszp fidesz népszavazás hülyemagyar

465 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr98117155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: rosszarcz 2009.06.09. 14:34:32

tótaTóta W. Árpád már megint alkotott... most éppen a népszavazásról.  

Pingback: PalotásB. blogja » Hogyan installáljunk Firefoxot jó sokáig 2008.04.10. 21:16:15

[...]eszköztárba pakolni a könyvjelzőket. Only a click away. Majdnem olyan egyszerű, mint népszavazást kiiratni. Szóval könyvjelzőkkel együtt eddig 45:00-nél járunk.[...]

Pingback: Turulcsirip - Bloghu 2007.07.13. 05:07:16

[...]a civil kurázsi, ilyen ország vagyunk mi, öntudatos, kreatív és mégis feg.. http://w.blog.hu/2007/07/13/nemigen[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristl 2007.07.15. 11:53:10


jézus.. ha felteszünk egy konkrét problémát, ráaádsul a kérdésben hivatkozás is van rá, akkor az a MINIMUM hogy ha megalapozott döntést akarsz hozni, akkor betüre ismered a törvényt, egyéb esetben

1. politikai döntést fogsz hozni
2. hibás döntést fogsz hozni

De ez a többi kérdésre is igaz. Ha a kórházas tulajdoni viszonyairól kérdezünk meg embereket, ami egy konkrét szakmi kérdés, akkor a döntéshozó szervnek, ami jelen esetben a teljes szavazóképes lakosság, tisztában kell lenni az teljes idevonatkozó jogszabályi, gazdasági kérdésekkel.

VAGY

hagyni kéne azokra akiknek a dolguk 8 órában.


FVM meg tudja oldani a feladatát, most is ugrásra kész ÚMVP ügyben, brüsszelre vár.. arról meg nem tehet..

ami miatt nem húzóágazat a mg, az nem az állam hibája, hanem a sok helyen szakmailag, gazdaságilag hozzánemértő parasztoké. nincsenek gazdasági számításaik, jövedelmezőségi, megtérülési kimutatásaik, amik sok egyéb profi ágazatban a minimum.

de ezek le fognak selejteződni szépen, a profik ki fognak nőni és húzóágazat fog lenni. (ha a klímaváltozás is úgy akarja)
Mersant

"szűz mária" hehe hehe

Először is a szakmai döntés nem egyenlő a jogi döntéssel. A törvény tele lehet különféle területeken szakmai hibával. Mint több területen tele is van.
Lásd környezetvédelem. :)

A jog betű szerinti ismerete pedig nem egyenlő a jog "értelmének" ismeretével.

A kérdések szakmai/életfelfogási kérdések vegyesen. Nem jogi kérdések elsősorban.
Arra vonatkoznak hogy formálják a jogot.
Az állapot eléréséhez nem feltétlen kell tudnod a kiindulást mivel a jog egyezményen alapul nem fizikai törvényeken. :)

Ergo, ha van egy hm termelő "mezőgazdász" és megkérdik, könnyen lehet nem fogja neked betű szerint felmondani a törvényt, de lehet jobb rálátása lesz a kérdés eldöntésére mint a jogalkotóknak.

Segítségül elárulom a parlamentben dekkoló közel 400 ember közt kevesebb a szakmai személy mint a jogi... :) A legtöbb kérdésnél politikai döntés születik. Sőt maguk a szakminiszterek is igencsak kisebbségben vannak, ők döntenek "napi 8 órában" :)

Meg mint tudjuk a szakképviseleteket-érdekképviseleteket nem szeretik megkérdezni, ha már az eü "reform" szóba került. :)

De leegyszerűsítem...
Nem jogi döntést kell hozni, ez nem bíróság ahol a meglévő jogszabályokat kell alkalmazni.
Hanem más szakmai/érzelmi szemlélettel a jogszabály irányát kell meghatározni.

---

MFV nem látja el a feladatát, mivel a szervező munkája ezek szerint nulla közeli. Pont az általad leírt érvrendszeren elül maradva. :)

Kristl 2007.07.15. 12:14:25


"Először is a szakmai döntés nem egyenlő a jogi döntéssel. A törvény tele lehet különféle területeken szakmai hibával. Mint több területen tele is van.
Lásd környezetvédelem. :)"


A törvény akkor is törvény, azt kell betartani.

hát azé megkérdezni embereket, hogy ne változzon semmi tiszta hülyeség. ahol meg változzon (egyedül a mg rész) ott meg szűk réteg prolémájáról van szó.

ennek semmi értelme, hol van itt az előremutatás?? jobbos párttól én még nem hallottam előremutató dolgokat, csak azt hogy vmi szar (ha szar ha nem szar igazából). de megoldás vagy alternatíva.. max annyi hogy ne változzon semmi. a kommunista maradványok maradjanak csak szépen, ne is gondolkozzunk új dolgokon.

látszik hogy tele van a fidesz ex komcsikkal fenn is lenn is.
Mersant


"A törvény akkor is törvény, azt kell betartani."
Na hogy ez ide, hogy került azt fel nem foghatom. :)

"Hát azé megkérdezni embereket, hogy ne változzon semmi tiszta hülyeség. ahol meg változzon (egyedül a mg rész) ott meg szűk réteg prolémájáról van szó."

Nem, mert könnyen előfordulhat, hogy a fennálló "rend" jobb mint az új. Ugyanis a dolgok rosszabbra is fordulhatnak... :)
Ami pedig szűk réteg problémája könnyen előfordulhat hogy 5-10 év mulva szélesebb réteg problémája.

"ennek semmi értelme, hol van itt az előremutatás?? jobbos párttól én még nem hallottam előremutató dolgokat, csak azt hogy vmi szar (ha szar ha nem szar igazából). de megoldás vagy alternatíva.. max annyi hogy ne változzon semmi. a kommunista maradványok maradjanak csak szépen, ne is gondolkozzunk új dolgokon."

Előremutatást hallhattál az eü reform kritizálása kapcsán Mikolától is... :)
Az hogy valamire ráfogják "előremutató" vagy "reform" nem feltétlen az.
Eszeveszett nagy baromságok is lehetnek azért mert új nem kell követni.
Az ellenzéknek meg ha hiszed ha nem, ez is dolga, hogy kritizálja az ötleteket amíg kellően meg nem érnek.
Jelenleg sokak szerint sok "reformjavaslat" ezen érési fázison nem esett át.

"Kommunista maradványok"
Azért mert valami a szocialista időkben lett bevezetve nem feltétlenül rossz dolog. Aki csupán ideológia/érzelem alapján ítél azaz valami kommunista, az vak.
Az oktatás jobban működött abban a korban és igazságosabban mint most a sok agyonreformálással.
Ezzel nem azt mondom mielőtt visít valaki, hogy nem jell változtatni, hisz elvileg az elmúlt évtizedek alatt új követelmények is felléptek, és változott a felfogás is... de attól lehet olyan eleme a réginek ami értékes.

molaris 2007.07.14. 13:12:11

„Mi lenne, ha végre mindig, mindent EGY RÖGZÍTETT rendszer szerint értékelnénk? Mit mondtok? ... Mindig is vallottam és írtam: a bűn az bűn. ... Ez meg megint a bibliai gondolatvilágba vezet...”

Tényleg, mi lenne? Most, hogy így belegondolok, muris, hogy mindezt épp szombaton vetetted fel... :)

A BIBLIA tizenkétféle bűntettet sorol föl, amelyért halálbüntetés jár. Közéjük tartozik a szombati munkatilalom megszegése. (Kiv 31, 13-15; Szám 15, 32-36).

Az alighanem „bibliai gondolatvilágba” vezető Misna szerint szombaton még két betűt sem szabad leírni (Misna Sabbat 7,2).

Aki ezt a tilalmat megszegi, általában (tehát a rendkívüli esetektől eltekintve) ugyanolyan súlyos bűnt követ el, mint amilyen például az emberölés, a bálványimádás, az istenkáromlás, az állatokkal való közösülés, vagy a férfiak közötti homoszexuális viszony.

Így aztán még azt is el tudom képzelni, hogy ha „EGY RÖGZÍTETT rendszer szerint értékelnénk” ezt a tegnapi hozzászólásodat, úgy az istenkáromlókkal, bálványimádókkal, házasságtörőkkel és nemi erőszakot elkövetőkkel együtt kéne kikergetnünk a pusztába, hogy ott jól megkövezzünk téged a szombat be nem tartása miatt.
Kristl

Ha nincs médiaegyensúly, ha az emberek befolyásolhatóak a média által, ha a ker.tévék és a két közszolgálati inkább ballib, akkor az hogy a pékbe van, hogy a kistelepüléseken, tanyákon, községekben, falvakban, ahol nincs kábeltévé, csak az antennával fogható 3 (MTV1, RTL, TV2 ), szóval hogy nem nyert toronymagasan a jelenlegi koalíció?!
Hettory Hanzo

Mittom, mondjuk nem néznek annyi TV-t. :)

BOcs melléütöttem, szal' Hattory Hanzo.
Kristl 2007.07.15. 12:32:40


"Nem, mert könnyen előfordulhat, hogy a fennálló "rend" jobb mint az új."

hát kinek mi a jó.. ellenőrizhetetlen közpénz áramlás, hálapénz főorvosi gárdának, alacsony nővér bérek, kevés orvosság/ellopott orvosságok, extra megnemtörtént aktív ágyas befektetések, alacsony szolgáltatási színvonal, nagy halálozási ráta.. soroljam még? ez jóóó? maradjon?

mikola jaj... az csak annyit mondott maradjon a mostani rendszer. vagyis amit fent leírtam.

"Az ellenzéknek meg ha hiszed ha nem, ez is dolga, hogy kritizálja az ötleteket amíg kellően meg nem érnek."

eddig csak szapulásra telt, amit nem csak politikában hanem egyáltalában véve utálok. gondolom te is utálod ha a haverjaid csak basztatnak hogy ilyen meg olyan hülye vagy, de azt nem mondják sosem mifelé változz és mi a cél ahova el kéne jutni. (csak példa volt)
hozzáteszem akik még gyerekkoromban ezt tették (ahol most a mai politika tart jobboldalon) azok már rég nem haverok.. életútja szerint magányos deviáns önmarcangoló emberekké váltak.. errefelé tart a jobboldal nagyban.
Ismétlem:

Kiváncsi vagyok, melyik pesti (v. más városi) polgárnak van képe föld-ügyben szavazni?
Hát ki ért hozzá? Talán mi?
ÁÁÁ!
öreganyátok 2007.07.15. 16:11:11

kb a gazdák 10%a van tisztában a dolgokkal általában véve. a többi mellékállásban, nyugdíjasan vagy újságok egyáltalán nem olvasva éldegél falun is.. magyarán köze nincs a profi mezőgazdasághoz..

a nem mezőgazsaságból élő embernek meg semmi köze a mezőgazdasági kérdéshez. sokan még tehenet se láttak két méterről.. de el akarják dönteni milyen színe legyen a tehénszarnak..
Mersant, ez így van!
Hát skkor mi ez a szavazósdi?
Egyébként: hiába van elővételi jogom a tehénre, ha Te jösz és rámigérsz, a tulaj Neked adja.
Egyáltalán: ki ai a tulaj, akinek a földjéről szó van? Nem értem. Igaz, semmi közöm hozzá.
Javasolni készülök népdzsvszádo kárdást:

Egyetért-e Ün azzal, hogy ne lehessen népszavaztatni olyan kérdést, amiben a náp, mint olyan, NEM szakember?
öreganyátok 2007.07.15. 16:27:16

"Hát skkor mi ez a szavazósdi?"

Monty Python paródia :) bemutatják jobboldalon hogy milyen egy demokrácia ha csak viccből gondoljuk

Egyáltalán: ki ai a tulaj, akinek a földjéről szó van? Nem értem. Igaz, semmi közöm hozzá.

családi gazdálkodók, egy relatíve szűk réteg. nem egy mindenkit összefogó fogalom. amúgy meg ahol élek már most is félig külföldiek tartják kézben a mezőgazdaságot.. szal többen már nem lesznek, akik akartak már itt vannak.

De legalább karban vannak azok a földek tartva, nem parlagon dzsungisodnak!!!
öreganyátok 2007.07.15. 16:31:38

ezt így nem tudom elfogadni. ezzel úgy am block szűnteted meg a népszavazást mint intézményt :)

stratégiai, 15-30-50 éves távlatú kérdéseket igenis meg lehet kérdeztetni. pl EU, Nato stb
Igazad, van, korrigálok:
Ne lehessen népszavaztatni olyan kérdést, amelyhez csak egy szúk rétegnek van valami köze (és valami fogalma, hogy miről van szó).

Ezt még finomítani kéne...
öreganyátok 2007.07.15. 16:46:15

hihi :)

nem olyan egyszerű ez.
Mersant

Nem, egy még működő egészségügyi ellátás ahol az ember tudta kihez forduljon, hova menjen, és ne kelljen akár 40-50km utazni szakrendelés miatt.

Mikola pedig felvetette azt az ételmes kérdést, hogy miért nem lehet regionálisan és járási szinten feltérképezni mégis mik a "tipus" problémák és általában azt kezelni.

A szakmai fórumok meg azt, hogy miléyen elv szerint kerültek kiválasztásra kórházak, azaz miért kell bezárni mondjuk olyan intézményt ami sikeres, jól működött sőt a helyiek "szerették" és emellett olykor nemrég lettek felújítva.

A jelenlegi eü-reform iránya az ápolónők megbecsültségén és a hálapénzen elég durva mód javít, azaz szűkíti a szabad orvosválasztást ( a valós versenyt csökkenti) mivel annak esetében jelentősen megnöveli az orvoshoz fordulók amúgy is növekedett költségét.

Választ az egészségügy általában államilag támogatott területein felmerülő problémákra, mint a megelőzés-immunológia nem ad.

Emellett ha figyeltél volna a eü-reform lényege a finanszírozás és magánosítás.
Elsősorban ennek érdekében ellett szűkíteni az intézmények körét, s csökkenteni a tb kassza hiányát, azaz elképzelhető legyen a rendszerben olyan töblet megjelenése amiért a magáncégek már beléphetnek a rendszerbe.

Ennek vonzóvá tétele volt a szokásos mszp-szdsz-es "piacbarát" ötlet, a garantált nyereség a nyereségorientált rendszerben.
Ez azt jelenti, hogy azért fizetnek a te pénzedből, hogy egyáltalán benne legyenek a "reformban". :)
Akármit csinálnak legyen pénzük... ez elbukott az ellenzéki kritikán.

Mellékesen egy rendszerbe senki nem fektet be pénzt ha abból nincs haszna. A haszon kivonása pedig nem a társadalom érdekét szolgálja.

Ennyit az eü reformról.
Sok hibája mellett előnye nincs, mivel a z esetleg jelentkező előnyök, amik egyébként a kórházösszevonásból logikusan következtek volna, az elégtelen felmérés, és a korrupt szempontok megfosztották a folyamatot.
Így az alapvetően nem rossz ötlet hm kis csoport érdekét szolgálta, ezért nem igazi reform.
Emellett elvileg az összevonás megkívánta volna a mentőszolgálat felkészítését és bővítését... sőt ha már magánosítunk valamilyen tervek/alternatívák szerinti csoportosítását ami kimaradt, csak a mentők számának csökkentése szerepel, hogy "majd a magánok megoldják".

Lefordítom: A leépítés mindenféle kész koncepció, és a meglévő "privát rendszerek" ütemes bevonása és az ebben megvalósuló szervezőmunka ami aminisztérium feladata, csupán leépítés, ami nem reform.

Amit kívánatosnak tartasz, az hogy "hova tart" azzal az mszp még adós és az szdsz is.
Egy jóval nagyobb összegből garázdálkodó ország kórházi bőrfotele ugyanis nem jövőkép, lépésről lépésre programnak meg egyenesen közröhej.

---

Más, népszavazósdi.

Nem tudom észrevettétek e, de a kérdésben erősen diktatúrát támogató gondolatok, és az előző rendszer közszelleme-hatalmi elvárása szerepel. Azaz le lehetne "kommunistázni":

"Nem értesz hozzé, buta vagy, nem vagy kompetens, ne szolj bele, majd az okosok megoldják."

Ez kira' a maga nemében, de a deokrácia alapját kérdőjelezi meg.

Ismét lefordítom... :)

I. Ha egy program/kampány elemében nem vagy kompetens és nem szavazhatsz az aggasztó, főleg ha ez a jelenség gyakori.
Ugyanis akkor a választásokkor se lehetsz kompetens választani, mivel elvileg ez alapján kellene felelősségteljes döntést hozni.

II. A politikusokat nem csak azért "fizeted" mert ők okosok és döntsenek, hanem azért is hogy tájékoztassanak, elvilegegy fejlett demokráciában ugyanis beletekinthetsz a legkülönfélébb iratokba, és utánajárhatsz a kormányzat dolgainak.
A magyarországinál sokkal jobban. Jelenleg a legalapvetőbb információkhoz nem lehet hozzájutni a legtöbb kormányzati honlapról, pedig ez elvileg államtitkár-miniszteri szinten volt "támogatva" az elmúlt pár ciklusban.


III. Hova ne szaladjak, az EÜ szubszidaritás elvét talán azért is találták ki, hogy a polgár érezze magát polgárnak, és ha akar véleményt nyilváníthasson és dönthessen az őt érintő dolgokban, és a döntés hozzá minél közelebb születhessen meg. Noha gyanítom, hogy a legtöbb polgár a legtöbb ilyen dologban nem ért, pl vízügyhöz sem.

---

Szummázva:
Gratulálok a gondolati utazáshoz a tetszőleges diktatúrába. :)

Kristl 2007.07.15. 17:26:48

Figyelj, Krisztl!

A demokrácia szerinted abból áll, hogy ötpercenként népszavazunk olyan kérdésekről, amelyekről boritékolni lehet az eredményt?
A diktatúra meg abből, hogy két választás között csak érdemi kérdásekről szavaz az egész ország? A rétegérdekeket tüntetéseken, irásban, médiában lehet kifejteni? (Ez ám a diktatúró!) Létszik, sosem éltél diktatúrában.
Szóval tiltakozom az ellen, hogy az ellenzék csak "nem"-et tud mondani, és x milliárdért kérdezi, hogy szeretek-e vizitdijat fizetni. (Utálok). Meg hogy akarom-e én fizetni a jómódúak helyett a kölkük tanukményait? (Csak a tehetséges szegény gyerekek tandiját fizetem!) Örülök-e, hogy hét végén világgá kell autóznom egy tubus Fenistilért? (Nem! Vagy kapjam a benzinkűtnál, vagy tartson nyitva több patika! A benzinkút pedig adja inkább drágában!)
A föld-ügyekhez nem értek.
Jellemző, hogy a többi kérdésre nem emlékszem - nagyon fontosak lehetnek.
Mibe kerül egy népszavazás?
Ja, igen, a biztosítás. Ahhoz sem értek.
Azt bezzeg tudtam, hogy a EU-ban benne akarok lenni, a NATO-ban is. Főként azért, mert én tudom - sokan nem - hogy az EU hamarosan idétlen hülyéskedéssé teszi a szlovák, román, stb. hőzöngők magyarellenes akcióit.
Sok erdélyi osmerősöm jött át. Az egyik például képzett főnővér - ez baj?
Több mint 1800 orvos szeretne nyugaton dolgozni. Kitünő fogorvosom viszont Erdélyből jött - azóta kanadai barátaim is őhozzá járnak. Lassanként bejön a papirforma: mindenki ott élhet, ahol otthon érezheti magát. Nekem a bécsi opera ugyanúgy elérhető, mint Nyíregyházi rokonaimnak, vagy erdélyi barátaimnak a pesti. Tíz év múlva talán saját keleti országrészeink is följebb zárkóznak Európához - hacsak addig ki nem vándorolnak a népek Szlovákiába... Ennyit az elnyomott nemzetiségek ügyében kiírt népszavazásról.
Szóval, ne szabotáljunk, hagyjuk a kormányt, meg a polgármestereket dolgozni. Az alkalmatlanok kihullanak. Az idő vasfoga megrágja problémáinkat és kiköpi a hatalomsóvárgók álkérdéseit.
Persze, mindenki örül, ha van kit szidni. Minekünk aztán van, jobbra-balra...
De minek ehhez népszavazás? Ne járassuk már le a demokrácia egyik legfontosabb intézményét!
"Emögött a zavarkeltő akció mögött a kormány áll, Gyurcsány Ferenc" - mondta Pokorni Zoltán a népszavazásról.
1.) Ezt most valaki magyarázza meg... ha a kormány adta be akkor már mindjárt szar és felejtsük el? És amúgy is, akik így gondolkoznak, azoknak ezt tényleg el kell mondani?
2.) Puskával a lövészt is le lehet lőni.
Joaquin 2007.07.15. 20:13:42

Jessszus!
Biztos, hogy a népszavazására gondolt?
De miért nem az adó eltörlését adták be ellenkérdésnek?! Megfúrta volna az egészet. Mert ha elég ember megy el szavazni úgyis megszavazzák, akkor meg maradt a népszavazásról szóló törvények (alkotmány?) módosítása, probléma megoldva.
Aprópó ha mindre pl igaz lesz megszavazva akkor mi történik? Azonkívül hogy büszkén kijelenthetjük a szavazőképes lakosság legalább 25%a analfabéta
zsoltu · www.estiskola.hu 2007.07.13. 07:54:09
"lehet, hogy elvadult az ötletem, de én azt a módosítást szeretném ezen a népszavazósdin, hogy ha párt kezdeményez népszavazást, akkor annak teljes költségét is a pártnak kelljen állnia. "
Tudom hogy ott van az kommentek elején de muszáj csatlakoznom: nagyon nagy ötlet! Magánember meg bevisz 1 millió szavazatot és mehet. Persze a 1 millióban többségben lévő párt fizet.
Valaki a rendszer számlájára írt a a hálapénzt. Ez mikor alakult ki? Szoc / kommunista vagy tényleg a kapitalista rendszer alatt?
Joaquin 2007.07.15. 20:43:04

Kicsi voltam még, de úgy emlékszem, háború alatt nem volt hálapénz. Az orvosok csudajól kerestek, mindnek volt magánpraxisa is.
Fiatalkoromban a háziorvosunk nem fogadott el hálapénzt, nagyanyám néha rá tudott tukmálni negyedkiló kávét. Más orvossal akkor még nem volt dolgom....
Egyébként Zsolti ötlete kitünő, köszönöm, hogy föllapátoltad.
öreganyátok

Éltem diktatúrában, és felismerni vélem annak jeleit. :)

Nem, nem abból áll szerintem amit leírtál, sőt tovbább megyek olyat sosem állítottam. Ámde, nem is tartunk népszavazást ötpercenként, hisz ez lesz az első ebben a ciklusban, még majd egy év mire meg is tartják. Egyszerre több kérdéssel. Ilyen ütemben kb 2-3 évente van egy népszavazás, az nem sok. Az ára ha 10mrd forintba kerül, még az is kevesebb mint egy összehangolatlan akciója a kormánynak nem is beszélve az agyrémeiről.
A népszavazáás alkotmányos jog, a holdudvar kiszolgálása pedig korrupció.

Ami pedig az adott kérdéseket illeti...
MIÉRT A TÁRSADALOM EGÉSZÉVEL SŐT ELSŐSORBAN A FIATALOKKAL FIZETTETI MEG A KORMÁNY A SZAVAZATVÁSÁRLÁSÁT?
Elnézést a csupa nagybetűért de remélem így nem sikkad el.
A teljesen fogyasztáscentrikus extra 13. havi nyugdíj összege amely növekvő tehertétel egy olyan elöregedő társadalomban mint a magyar, komoly kérdés.
Mellette a beszedni kívánt pénz kb ezt fedezi.
A jelenleg benyögött remek gazdasági teljesitmeny pedig mégtöbb nyugdíjemelést indokol, legalabbis az mszp szerint.
Tehát erre van pénz, a törzsszavazóknak jut.

Mellékesen a tandíj tervezett összege több, sokkal több mint ami az önköltség összege, és több annál is ami a jobban felszerelt teljesitmenyorientalt külföldi egyetemeken beszedett tandíj összege.
Mi indokolja ezt? Ez ellen komoly érvek és felvetések hangzottak már el, azt mért nem hangoztatod, mért csak a populista baromságot?

---

Joaquin

Ezzel a garantált alkotmányos jogot heréled ki, meglehetősen ostoba megközelítésből. A népszavazás arra szolgálna sok más mellett, hogy a kissebb körben meghozott döntések felett legyen közben is,m választások közben kontroll.

Mellékesen, értelmes politikai közéletben nincs "fideszes" vagy "mszps" vagy "szdsz"-es kérdés.
Ezért valamelyik vélemény sikerét oda besorolni ne adj isten még fizettetni is vele, agyrém.

---

Mi is a gond a népszavazással? Az hogy kiderülhet valójában mennyien támogatják az MSZP-SzDsz-t?
Ha valóban jó amit csinálnak nem kéne trükközni, ha rossz, akkor bukjanak.

---

"Hagyjuk dolgozni"

Erről csak annyit hogy én hagytam, eddig a nagy reformhajrában semmilyen struktúrális átalakításnak nem kezdtek neki, semminek ami több mint bezárás/leépítés. Márpedig idejük az volt rá, és saját maguktól elvileg kész terveket vehettek át, ha már az előző 4 év kevés volt nekik.
Mellette több szát milliárdot tapsoltak el különféle formában.
Nem, ezt így, ilyen formában inkább ne folytassák.

Nézd, ha a tandíjmenteség valódi teljesítmnyen korrekt feltételek mellett, egy elfogadott mértékű lenne, talán nagyobb lenne a támogatottsága. De eleve ellehetetleníteni, arisztokráciát építeni, és nem valódi súlyal hanem "versennyel" kitermelni a tandíjmentes réteget butaság. Azon okok miatt amit pont neked már leírtam. A tanulás időigényes, a teljesítmény pedig nem csak a diákon múlik.

A tandíj bevezetése pedig semmilyen struktúrális reformot nem helyettesít, az pedig még mindig nem történt meg.

Jogos a kérdés, miért fizessek én valaki más extranyugdíját csak, hogy flancolhasson?

1. Kálmán Lászlónak, mint természetes személynek, joga van hozzá, hogy népszavazást kezdeményezzen.

2. A FIDESZnek, mint pártnak, nincs.

Ha ennek megfelelően szűritek a hozzászólásokat, érdekes lesz az eredmény :-)
Akármelyik politikusnak aki valamilyen szervezet kezdeményezését benyujtja, szintén van.
Ugyanott tartunk.
A többi csak duma meg szarrágás.
Kristl 2007.07.15. 21:23:11

a szarrágás ott van, hogy nyugat európai civilizáltabb helyeken nem PÁRT szervezetek hanem a szó hagyományos értelmében vett CIVIL szervezetek szoktak benyújtani kérdéseket népszavazásra.

Ezeket a CIVIL szervezeteket pedig a CIVIL KURÁZSI mozgatja, nem pedig PÁRT szervezetek mint nálunk.
Mersant

Igen ott is van. Sajnos Mo-n a pártszervezetek a legtöbb civil szervezeteket felszívják vagy el jelentéktelenítik.

Talán majd idővel, addig meg... "szegény ember vízzel főz".
de ha nem értenéd a kettő közötti különbséget, akkor kis kiegészítés:

CIVIL szervezeteknél: civil kurázsi által ALULRÓL jövő kezdeményezés történik

PÁRT szervezeteknél, pláne amilyen a fidesz nálunk: abszolút FELÜLRŐL jövő, teljesen átpolitizált, felső köröknek kedvező, marketinggel átitatott kezdeményezés.

hurrá, lehet támogatni..

Kálmán urat meg a porba tiporni.. pedig ő az első igazi magyar igazi CIVIL KURÁZSI által felkapott ember. igaz hogy 'csak' tükröt tart és nem pedig a új kezdeményezéssel áll elő, de még ott nem tart a magyar kultúra.
Kristl 2007.07.15. 22:06:48

olyan is lesz.. már most büdös.
Kristl,

mennyi jelenleg a minimál nyugdij?
Próbáltál ennyiből enni, gyügyszert venni, fogat mosni és fűteni? (A hivatalos infláció 8.? %. De a nyugdijas kosáré 12.5. Ugyanis ritkán költenek másra, mint a fentemlítettekre. És az unokáikra. Neked nincsenek idős rokonaid?))
Megismétlem: miért én fizessem jómódú emberek közepes tehetségű gyerekeinek tanulmányait? Tehetséges gyerekekét - főleg, ha rászorulnak - szívesen fizetem.
Diktatúra: vegyél a kezedbe egy 1980. évekbeli ujságot. Nézz meg egy hiradót. Voltál Te életedbenSzabad Nép félórám?
Nincs útleveled?
Pedig itt puha volt. Jártam egyszer Drezdában is.
off

Nézte valaki a Sólyim interjút a TV1-en?

on
öreganyátok 2007.07.15. 22:15:54

nem sajna, de megnézem fenn van e hirado.hu-n.
Na elovastam az összefoglalót.. kemény fideszes apparátcsík.. nem felejti ki szavazott rá és ellene..

tudja a népszavazás egy gennygombóc, ígyarról nem beszélt,

a reformokat nem érti, nem látja mi lesz velük, de azért lehurrogja, biztos szar lesz a vége.

Horn Gyulás részt meg nem értem.. mivel nem éltem akkor nem tudom miről beszél..
Nem is voltam annyira "off". Az Indexen más olvasható a beszámoló.
Persze, a népszavazás-kérdésre adott válasza az arcjátékkal és hangsullyal együtt többet mondott.
Nézzétek meg a hirado.hu-n, érdekel a véleményetek.
Nekem Ti vagytok a közvélemény - a barátaim nézeteit ismerem. Jobbos, balos van közöttük, de persze, mérsékeltek.
"Ezért valamelyik vélemény sikerét oda besorolni ne adj isten még fizettetni is vele, agyrém. "
Nem siker, indítás alapján. Lehessen népszavaztatni az fontos csak ne következmények/költségek nélkül. Ez pénzbe kerül.
"MIÉRT A TÁRSADALOM EGÉSZÉVEL SŐT ELSŐSORBAN A FIATALOKKAL FIZETTETI MEG A KORMÁNY A SZAVAZATVÁSÁRLÁSÁT?"
Azt hiszem a tandíjról beszélsz. Nos, én is tapasztalom, hogy az egyetemre járók kb 50%-ának meg lett mondva hogy mennyen egyetemre(van ahol ez finom nyomás, van ahol konrét megmondás segítségével), mind1 hova. Na most ezek most az állam pénzét eszik és persze - fölösleges hangsúlyozni, de most az egyszer még megteszem - a tied is. Nos, vagy tanuljon extra jól vagy fizesse magának. Persze lehetne a jól tanulóknak plusszban segíteni, hogy tényleg csak tanulniuk kelljen, de erre amig a spórolunk, spórolunk megy addig nem sok esélyt látok.
Joaquin 2007.07.15. 22:48:36

az egyetemre járók fele a vizsgák előtt 3 nappal látja először a jegyzetét.. gyorsan bemagolja, azt se tudja mit, leadja kettessel és gyorsan el is felejti..

na azért az is igaz hogy sokszor értelme sincs, mert nem piacképes amit tanul.. mert az iskolai anyag elavult.. állambácsitól megkapja szépen a fejkóvát és arra költi amire akarja. így nem beruház hanem megy a 80 éves papák fizujára hogy kicserélhessék a régi passatot újabbra..

reform szerint tandíj fele kötelező beruházás, másik fele meg megy vissza a diákoknak ösztöndíj formában..
Mersant 2007.07.15. 22:26:32
"Horn Gyulás részt meg nem értem.. mivel nem éltem akkor nem tudom miről beszél.. "

Nem voltam ott én sem, de rémlik valami salgótarjáni beszéd, ahol 56-ot ellenforradalomnak nevezte. Kijelentette továbbá, hogy ő nem a forradalmárokat kergette, hanem, mint hivatalos karhatalmista (pufajkás) az akkor is bővem termő huligánok lörtörvénytelen randalírozását fékezte, ahogy tudta.
A testvérét ugyanis lelőtte valaki.
Ezért egyébként miniszterelnöki eskütétele előtt bocsánatot kért.
Senkit sem akarnék bántani, de amikor nekem H.Gy. pufajkáját emlegetik. XVI. Benedek jut eszembe. Ő ugyanis 44-45-ben SS legény volt.
végülis off:

"Az Egészségügyi Minisztérium pénteken közleményben fejezte ki tiltakozását a MOK weboldalán megjelent cikkel kapcsolatban, "amelynek mind a tartalma, mind a stílusa elfogadhatatlan mindenkinek, aki toleráns, civilizált országban szeretne élni""

ez a mondat csak szerintem vall idiótákra? valakinek igen fura elképzelései vannak a toleranciáról...

további szép estét nektek is
öreganyátok 2007.07.15. 23:08:58

itt meg mindenki, aki 28 évesnél idősebb, az volt úttörő.
gravy_t 2007.07.15. 23:24:52
öreganyátok 2007.07.15. 23:08:58

itt meg mindenki, aki 28 évesnél idősebb, az volt úttörő.


:)))
Kis különbség....

öreganyátok 2007.07.15. 23:28:32

már megbocsáss, de nincs különbség. korábbi állításoddal ellentétben ugyanis a pápa NEM volt ss-legény. 1941-ben, 14 éves korában lett a hitler-jugend tagja (ami akkoriban úgymond kötelező volt), majd később - 16 évesen - besorozták a légvédelemhez, majd 1945-ben dezertált.

forrás:
en.wikipedia.org/wiki/Benedict_xvi#Early_life_.281927.E2.80.931951.29
Mersant

Szerintem a válaszom egyértelmű volt, de ha nem érted szivesen elmagyarázom. :)

"Igen ott is van. Sajnos Mo-n a pártszervezetek a legtöbb civil szervezeteket felszívják vagy el jelentéktelenítik."

Magyarul a két nagy párt jelenleg nem ad teret lehetőséget az alulról jövő kezdeményezéseknek, azok erejét lendületét elszívják vagy erodálják, jelenlegi működésük mellett én úgy látom, hogy nem érdekük és nem is adnak rá teret.
A híveik a "kemény mag" számára ez nem is probléma, maximum csak a másik oldal ilyen jellegű tevékenysége, a saját oldaluk hasonló hibájára vak.

Értékítéletükben álljanak bármelyik "oldalon" általában a forrás számít nem pedig a jelentés.

Alapvetően az új népszavazés erre remek példa. Sok ember bár hangoztatja mennyire másképp gondolkodik, de valójában követi a sulykolt mottót.
Azaz a 6 igen és 6 nem mellett nincs más.
Pedig van.

Bárki elmehet és szavazhat az igenek és nemek teljes skáláját felvonultatva. 3 igen és 3 nem szavazatnak ugyanolyan létjogosultsága van mint másnak.

Sőt annak is ha valaki csak 5 kérdésre ad választ.
Szerintem ezek nem valami egetrengető dolgok fel lehet fogni, és ennek szellemében szavazni.

Lesz valami eredmény és remélhetően abból levonják a megfelelő konzekvencikat, azaz mondjuk "nem tesznek fel több hülye, vagy hülyén megfogalmazott kérdést..." vagy "változtatnak a politikai irányukon/tájékoztatáson".

Amit nem szabadna, az a tehetetlenség az értelmetlenség a félelem az uszítás és a tudatlanság szellemét terjeszteni.

Azaz hogy ugyanmindegy, hogy ugyis nekik lesz igazuk, hogy különben ez meg az lesz, vagy buta vagy el se menj...

A fideszt támogatóknak ugyanolyan joguk van egy ilyen formában népszerűsíteni is magukat, mint korábban a jelenleg regnáló szövetség megtette. Ennyi.
öreganyátok

Vannak fokozatok és vannak irányok. Gondolom ez egyértelmű. Az hogy mennyi jogról döntésről mondasz le valami másért cserébe meghatározza a későbbi alkupozíciókat.
Önmagában az hogy több párt van, és lehet választani még nem modern liberális demokrácia...

Egyébként igen, vannak idős rokonaim, az idős rokonok száméára az unoka fontosabb volt mikor rosszabbul éltek... de általános az unalomba fulladt flanc, a jövedelmek felélése.

Meg alapvető különbség van a nyugdíj vásárlőereje, és a nyugdíjas juttatások fiatalok terhére való növelése a szavazatok érdekében.

Az álláspontodat értem,, és valahol mint írtam egyet is értek vele, de én várom továbbra is a struktúrális reformot. A kutatás-fejlesztés növelését, és azt hogy a felsőoktatás ne más megkérdőjelezhető kiadások forrásaiként akarja kezelni a kormány.
Sólyom-Horn...

Alapvető dilemmám van.
Keresztényi értékrendben elvileg helyet kaphat a megbocsátás/jóvátétel páros. Márpedig Horn sokat tett az országért.
Talán az utolsó valóban elismert és összeszedett politikusunk volt.

Sólyom véleményével azonban egyet tudok érteni, hogy neki bizony a köztársaság elveit kell védelmezni.

A kötelező párt által szervezett "ifjúsági" azaz gyermekszervezeteket pártkiszolgálóknak beállítani undorító.
A mai magyar jog szerint 14év alattiak gyermekjogúak, személyigazolványuk sincs, s az összes ezzel járó "hátrányt" élvezik, persze előnyt is, de jelenleg nem az a kérdés.
Egy kötelező szervezetre még lehet fel se merül bennük hogy nemet mondjanak.

Kristl 2007.07.16. 00:02:39

kezdjük visszafelé. miért is van joguk? mit tett a korábbi szövetség?

Az alulról jövő kezdeményezéseknek a kultúrája nincs meg azokban az emberekben akiknek szól. vagyis mindannyiunknak. mindig felülről várjuk a választ. de ha a kérdés eleve felülről jön (megfelelően szerkesztve marketingileg) akkor egyből mindenki tudja hova kell x-elni. ennek így ebben a formában nincs értelme.

nem azt mondom hogy nem lehet megcsinálni, csak nincs értelme. ha csak annyi lesz amennyit jeleztél hogy majd lesz valami tanulsága, háát az nekem kicsit kevés. jó lenne előtte már levonni azokat.

"forrás számít, jelentés nem." van benne valami. de a média/marketing miatt esély sincs sok arra hogy ne így legyen. biztosra mennek. azért TILOS ilyen formában ezt megcsinálni.

és tegyük hozzá. GYF a népszavazósdi elején azon az állásponton volt mint most én is hogy meg lehet csinálni, de értelmetlen. azóta továbbment ezen és azt mondja hogy ám legyen, beszállunk mi is baloldalon, de nem a kérdések frankósága miatt, hanem hogy ezáltal szépen elmesélik a reformokat.. mondjuk sok választása nem volt.
Kristl 2007.07.16. 00:09:04

"A kutatás-fejlesztés növelését"

Következő lépcső lesz. Ha már nem kell annyira szorítani a gyeplőt. ezt ígéri GYF, nem is tehet mást. talán 2009től el lehet kezdeni. addigra érnek be az első EU pályázatok kivitelezései is. magyarán gyakorlatban akkor lehet először látni valamit. de igazán 2010-2013 lesz a kibontakozás.
Kristl 2007.07.16. 00:11:28

Sólyom egy túlbuzgó párttaparáttcsík.. ezé nőtte ki magát..

a kistérségek törvénymódosításának visszadobásával teljesen kibújt a szög a zsákból.

2 szaros fideszes falu, akik felső pártvezetési utasításra plusz extra buta polgármesterekkel (önmagában pártutasítás kevés lenne, akkora baromságot csináltak) bejelentette hogy ők juszt se mennek át másik kistérségbe.

Erre Sólyom az ő érdekeik miatt visszavágja az egész törvényt.


de arról nem szól ám a fáma nála, hogy ezáltal 200 másik település meg szarban maradt mert ők se mehettek át. így buknak az ott élő gazdák sok sok millió forintot, mert nem tudják ősszel beadni a kérelmeiket támogatásra. ott vannak a semmi közepén..
ráadásul szeptember közepéig le kell adnia minden településnek hova akar a LEADERben csatlakozni, hogy el lehessen kezdeni felkészülni az EUs támogatások beruházásra a vállalkozók és civilek részére. Na ez ott megint csak ugrik sok sok hónapot.. milliárdok fognak emiatt elveszni..

milliárdok a Sólyom idióta döntése miatt! na ezt nálam sose fogja már lemosni..

csak azért van minden játszma hogy lassítsák a kormány munkáját..
Mersant

Azért joguk, mert a pártot is állampolgárok alkotják, s ők dönthetnek így is. Ennyi.

A köztársasági elnök véleményével nem kötelező egyetérteni, de talán némi minimális tiszteletet megérdemelne, már csak a hivatala miatt is. Egyébként sok döntése nívós volt és egyet lehetett érteni vele, képvisel valamit amiben "hisz". Van ami döntése vitatható... ez van.

A Marketing témában pedig eltűnődtél e már azon mennyire vehemensen vded a kormányoldalt s csupán bemondásra hitelt adsz egy blődségre is?

Nézd ezen is lehet vitatkozni, de szerintem a költségvetés legfontosabb eleme a kutatás/fejlesztés.... innen jöhet az az új ötlet amivel előrukkolva a legjobb pr. az országnak, és a legjobb gyógyszer a gazdaságnak... persze ehhez a fogadó körnek is meg kell lennie, ne kényszerüljön az ötletgazda elhúzni innen.
Pénz pedig lenne rá, hisz az ostoba beruházások és fura támogatási rendszerben több pénz úszik el mint amit a terület pénzt kap.

A most hirtelen felszaporodott (csodamód) kis pénzecske is hova menne leghamarabb a regnáló hatalom döntése szerint? Nyugdíjemelésre... :)
Nyilvánvalóan kicsi a népszerűségük valamivel javítani kéne. S mi lehetne ennél jobb mint egy kis pénzecske?

"A köztársasági elnök véleményével nem kötelező egyetérteni, de talán némi minimális tiszteletet megérdemelne, már csak a hivatala miatt is. Egyébként sok döntése nívós volt és egyet lehetett érteni vele, képvisel valamit amiben "hisz". Van ami döntése vitatható... ez van."

rotfl. Melyik döntése érdemel eddig tiszteletet? Amelyikben megszünteti a szilveszter éjféli beszédet (úgyse nézi a kutya se), helyette 1-én délben kezd el makogni?

Én személy szerint többet nem tudok felsorolni, hát te?
Néhány hozzászólónak fel kéne nőni agyban azokhoz a mondatokhoz,melyek elhangoztak ebben az interjúban.Szemmel láthatóan semmit nem tudnak a függetlenségről,a következetességről,az elvszerű viselkedésről.Én nagyon örültem a mondatainak,hogy legalább az elnököt tisztelni tudom.
Norvégiaban élek és dolgozom má jo pár éve. Itt négy éve vezették be a vény nélkül kaphato gyogyszerek benzinkutnál, élelm.boltokban valo árusitását. A patikusok itt is világvégét kiabáltak, ugyanezt a cirkuszt eljátszották, mint Mo.-on. Idén tavasszal értékelték a rendszert, amiböl kiderült, hogy bevezetése ota 30%-al csökkentek az ily modon árult gyogyszerek árai és a patikusok sem mentek tönkre:)
-Itt is van vizitdij, ami kb egy orai brutto átlagkeresetnek fele meg. Viszont nincs hálapénz!
-A nészavazási kérdések szerintem is ugy vannak megfogalmazva, hogy azok a Fidesz malmára hajtsák a vizet. Kálmán L. kérdései sokkal közérthetöbbek. Viszont nem is a nép félrevezetése volt a célja.
Tegnap véletlenül napszúrást kaptam vasárnap képzeljétek. Ott ültünk az M7-esen és azt hittem szétrobban a fejem, amikor megláttam egy benzinkutat. Benzinkútra be, fejfájáscsillapítót megvesz, mire hazaértünk teljesen rendben volt a fejem.
Ezt csak azért mesélem el, elképzeltem mennyi időbe telt volna megtalálni egy ügyeletes gyógyszertárat, ahol - csak mellesleg, borsos felárért - kiadják a gyógyszert.
Ki az a buta aki ezt a lehetőséget nem szeretné használni???
ha hosszabb útra megyek (i.e. nem városon belül), akkor mindig viszek magammal fejfájáscsillapítót.
Láttam néhány éve a szegedi főpostán, a Széchenyi téren,hogy szappant, testáplókat árultak az egyik ablaknál.(Közben egy csomó szolgáltatást töröltek.)Túl nagy sor nem állt ott,pontosabban senki sem. Ez az egész ahhoz hasonlít.
gravy_t 2007.07.16. 10:21:27

Ezzel az erővel házipatika- felszereléssel bumszizhatnék mindennap. De igazad van, előrelátónak kell lenni.
Én azért azt szeretném, hogy lehessen venni vény nélkülieket mert az nekem kényelmes. punktum.
Sőt, nagyon hosszú utaknál praktikus vinni magunkal orvost.
igen, persze. én is arra gondoltam, hogy csak orvossal és minimum 15kilós gyógyszerkészlettel utazzunk. egyáltalán nem arra, hogy az autó elsősegély-dobozába tegyél be még két tablettát fejfájásra, esetleg még egyet rosszullétre.
Úgy látom, az egészségügyi reformmal kapcsolatos szakpolitikai természetű viták vették át itt a főszerepet, pedig a lényege ennek a dolognak nem az egészségügy. Igaza van TWÁ-nak, és mégsincs igaza. Hogy miért?
Indítsunk messziről. A 60-as években Philip E. Converse és társai elvégezték a modern politikatudomány egyik leghíresebb kutatását az Egyesült Államokban, és publikálták is The American Voter címen. A kutatók arra keresték a választ, hogy hülyék-e a választók. A válasz pedig az volt, hogy hülyék, de ez nem baj, mert kordában lehet őket tartani. A társadalom 5%-a ugyanis ért a politikához, és ők közszerepet is vállalnak, a civil társadalmon keresztül (hangsúlyozom, a hatvanas években járunk, az Egyesült Államokban). Ez az 5% pedig szerepénél és tájékozottságánál fogva véleményvezérként lép fel, és így kanalizálja a maradék 95%-ban megtestesülő közakaratot. Ezt hívják civil diskurzusnak, ami a politika mezoszintjét jelenti azokban az államokban, ahol kialakult.
Nos, nálunk ilyen nincs.
Ennek bonyolult történelmi és egyéb diszkurzív kudarcokból eredeztethető okai vannak, amelybe most részletesen nem mennék bele, de ha valakit érdekel, tudok szakirodalmat ajánlani ebben az ügyben. A lényeg nem ez. Mivel nálunk ez a réteg hiányzik, nincs meg az az 5%-nyi véleményvezér sem. Pontosabban, ha meg is van, nem viselkedik véleményvezérként, mert hiányzik az a terep, ahol ezt megtehetné, és hiányoznak azok a csatornák is, amelyeken keresztül kanalizálódhatnának a konfliktusok. Azok a kérdések, amelyeknek itt relevanciájuk lenne, így eggyel fentebbi szintre delegálódnak, a pártpolitika szintjére: a pártokat viszont már nem érdekképviseleti szervekként, hanem hatalmi intézményekként azonosítjuk (főként az elitista rendszerváltás miatt), ezért előáll (vagy inkább átöröklődik a Kádár-rendszerből) az a paradoxon, hogy rajtuk keresztül a hatalomtól várunk el nagyon sok mindent, miközben a hatalommal szemben ellenszenvet táplálunk (itt már a közszolgáltatások problémáját is érinthetném, de inkább visszakanyarodok a témához). A probléma tehát ezzel együtt a civil társadalom csökevényessége, a fent említett véleményvezérek kvázi teljes hiánya. Ilyen körülmények között pedig igenis baj, ha a választók hülyék (tájékozatlanok - mielőtt valaki belekötne). Ilyen típusú közvetlen demokrácia tipikusan azokban az országokban működik jól, ahol a civil társadalom erős. Nálunk nem az.
Az ebből adódó esetleges torzulások kivédésére tehát szerintem is nagyon ügyes dolog ilyen kérdéseket bevetni, tekintve, hogy TWÁ minden erőfeszítésével ellentétben nem lehet sem egy népszavazáson, sem választásokkor korlátozni a szavazati jogot az alapján, hogy valaki hülye. Alkotmányos joga mindenkinek, hogy hülye legyen (ki is mondta?). A potenciális véleményvezérek a korlátozások emlegetésének meddő vitái helyett pedig inkább a civil társadalom erősítésével kellene, hogy foglalkozzanak. Ugyanis, ha egy embert amiatt lehet korlátozni szavazati jogában, hogy hülye, akkor amiatt is lehet jogaiban korlátozni, hogy meleg. Valamit valamiért, ugye... Ez a demokrácia, a játékszabályokat muszáj elfogadni, különben nincs keret, amelyen belül alakíthatjuk a közéletet. Addig is pedig üdvözlöm az ilyen kezdeményezéseket, tessék csak ráírni a szavazólapra a többi kérdést is!
de ha ráírják a többi (ellentétes) kérdést is, az mégiscsak a műveltség alapján fogja kategorizálni a választókat.

valójában kétféle hozzáállás van:
1. a választók hülyék, ezért majd mi, az elit majd jól megmondjuk, mit hogyan kell - sőt, inkább meg se mondjuk, úgyse értenék meg. majd azzal jövünk inkább, hogy ti ezt úgysem érthetitek, nekünk van igazunk, mert mi azt mondjuk.

2. a választók hülyék, ezért majd mi, az elit mindent elkövetünk, hogy javítsunk ezen a helyzeten. támogatjuk a közszolgálatiságot, a civil szervezeteket és a (többé-kevésbé) független értelmiségi réteg létrejöttét.

a ma létező elit (= a pártok) ezek valamelyikét követik, igaz, többségük az egyiket.
Többségük az elsőt.
A kérdések pedig pont ezért lényegesek, mert nem tehetjük meg, hogy explicite szelektálunk a választók között. Ez pedig többé-kevésbé ellátná ezt a szűrőt. Azért itt mégiscsak arról van szó, hogy valaki valamihez jobban ért, jobban tudja, hogy az egész közösségnek mi jó, egyszerűen azért, mert egyrészt ő is a közösség része, másrészt meg tájéékozottabb. Most ne menjünk bele, hogy a két variáció közül melyik az, de ha valaki nem tudja a két kérdést megkülönböztetni, az valószínűleg nem tartozik azok közé, akik tudják a jó megoldást.
Kristl 2007.07.16. 01:07:49

"a pártot is állampolgárok alkotják"
Már amelyikek. A többiekkel meg mi lesz? Nekik mi a joguk?
Kristlm már megint a szószátyárkodás bűnébe viszel. (Ez a 8. főbún, ha nem tudnád - ajánlom figyelmedbe.)
Tehát:
1. Akció-reakció. Minél hevesebben támadgatod a kormányt, annál hevesebben védegetik olyanok is, akik egyébként szivesebben szidnák.
2. Sok nyugdijas ismerősöm van, jelentős részük veb tartozik a szavazóbázishoz.
3. Örvendetes, hogy csak a nyugdijemeléssel nem értesz egyet - a többi fölösleges vagy éppen bűnös kiadást ezek szerint helyesled.
4. A tiszteletre méltó Sólyom megválasztása olyan szép volt, hogy az ő helyében Horn Gyula - és még sokan mások, pl. ln is - kikérte volna magának a "megtiszteltetést".
hank_the_freak · freaky.freeblog.hu 2007.07.16. 14:38:53
"aki nem tudja a két kérdést megkülönböztetni, az valószínűleg nem tartozik azok közé, akik tudják a jó megoldást"

Te hank, istenbizony meg tudom különböztetni a kérdéseket, de a jó megoldást nem tudom mégsem...
Ezzel sajnos, a többséget képviselem. Szóval, ez a népszavazás úgy hülyeség, ahogy van.
Ha viszont mindenkinek alkotmányos joga hükyének lenni (Churchill? Ő szokott ilyeneket mondani) attól még szavazhat, akkor miért 18 év az alső szavazójogi korhatár? Követelem az általános szavazójogot!

Kristl 2007.07.16. 01:07:49

"Azért joguk, mert a pártot is állampolgárok alkotják, s ők dönthetnek így is. Ennyi."

Mindig az a kérdés, hogy ki ugráltat kit, hogy alpári legyek. Jobboldalon vezír és alattvalók vannak, így egyértelmű.. És hát a kérdéseket a vezír találta ki, így egyértelmű az alattvalók dolga... erre nem kell népszavazás normális helyeken (mivel gusztustalan), hacsak nem a vezír akar kormányosdit játszani kifacsart módszerekkel.


"A köztársasági elnök véleményével nem kötelező egyetérteni, de talán némi minimális tiszteletet megérdemelne, már csak a hivatala miatt is. Egyébként sok döntése nívós volt és egyet lehetett érteni vele, képvisel valamit amiben "hisz". Van ami döntése vitatható... ez van. "

Az az ember, aki csak hozomból írja alá a GYF reformját, aztán előítéletesen benyögi hogy szar lesz az egész, ráadásul már most az elején a vidékfejlesztési programot meg akarja puccsolni a saját buta döntésével, hogy véletlen se legyen pozitív eredmény (lőn tényleg szar a reform), annak az embernek semmiféle tisztelet nem jár részemről. Önző nagyravágyó alak, semmi más.
hank_the_freak · freaky.freeblog.hu 2007.07.16. 14:38:53

háát, nemtom.. szerintem ugyanúgy megmaradna a torzulás. Attól hogy vki egy másodfokú egyenletet meg tud oldani, attól még közel sem biztos hogy a föld tuljadonlás rendszerével tisztában van és megfelelő (előremutató) választ ikszeli be. Magyarán hülye marad (a témához).

A fő gond az, hogy a kérdések túlságosan szakmaiak, mélyek. Nagyon kevés ember van ma ebben az országban, aki mind az összes kérdésben komptensen válaszolni tud.

Korábban írtam hogy nálunk max nagyon átfogó témában lehet csak népszavazást tartani egyelőre. pl EU.. Nem vagyunk még felső tagozatosok.
persze ha csontig benyalna az egyik (na melyik) oldalnak, akkor lefogadom, hogy egyből korrekt és igencsak tökéletes köztársasági elnök lenne.

lásd még: az mdf az rossz párt-e (régebben) vagy normális :) párt-e (mostanában)?

teccettek volna saját, házi köztielnököt választani, nem itt utólag sírni.
Mersant 2007.07.16. 18:46:57
nálunk max nagyon átfogó témában lehet csak népszavazást tartani egyelőre. pl EU..

Hát igen, bár többnyire ott sem a szakmai érvek részletes elemzése után ment el a polgár szavazni... Jól emlékszem, ott volt kampányszlogen (és sokat vizsgált kérdés), h. nyithat-e majd cukrászdát Bécsben a magyar?
Unalomig ismételve:

Az OVB hitelesítette az MSZP népszavazási kezdeményezését
2001. május 21.

Többségi szavazással, hat támogató és öt elutasító vokssal az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén hitelesítette az MSZP által benyújtott, négy kérdést tartalmazó népszavazási aláírásgyűjtő ívet. A testület tagjai két hete háromórás, ezúttal kétórás vita után formai és tartalmi szempontok alapján nyilvánítottak véleményt.

A szocialisták a sorkötelezettség eltörlése, a nyugdíjemelés módszerének megváltoztatása, a Munka törvénykönyve korábbi szabályozásának visszaállítása és a középiskolások ingyenes nyelvvizsgája érdekében kezdeményezik a népszavazást.
Az Országgyűlés által közvetlenül választott öt bizottsági tag közül egyedül a testület elnöke, Máthé Gábor szavazott a hitelesítés ellen. Jutasi György elnökhelyettes, Papp László, Tóth Károly és Horvát János támogatta a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ív hitelesítését.
Ugyancsak a hitelesítéssel értett egyet Szoboszlai György, az MSZP és Poczkodi Balázs, az SZDSZ delegáltja is. Az elutasító álláspontot képviselte Bordás Vilmos Fidesz, Jakab István az MDF, Mályi József, az FKGP és Pécsváradi János, a MIÉP delegáltja.
A kezdeményezést elutasítók a vitában elsődlegesen a sorkatonai szolgálat megszüntetésére vonatkozó kérdés alkotmányosságát kérdőjelezték meg. Szerintük az alkotmányba ütközik, és egy hatályos alkotmánybírósági állásfoglalással is ellentétes, hogy olyan kérdésben népszavazást írjanak ki, amelyik nyílt vagy burkolt alkotmánymódosítást eredményez.
A többségi véleményt hangoztatók viszont úgy vélték, hogy az alkotmány csak egy keretszabályozást ad a honvédelmi kötelezettségről. A sorkatonai szolgálat eltörlését célzó javaslat népszavazási megerősítése esetén ezért tehát nem az alkotmányt, csak a honvédelmi törvényt kellene módosítani. A szavazást követően Máthé Gábor elnök egyéni véleményét kifejtve szólt arról, hogy ő mindvégig az OVB döntésének jogszerűségét tartotta szem előtt. A hatályos alkotmánybírósági határozatok alapján viszont úgy látja, hogy az OVB olyan döntést hozott, ami ellentétes a taláros testület határozataival.
Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda helyettes vezetője bejelentette, hogy az OVB határozata nyolc napon belül megjelenik a Magyar Közlönyben, s ezt követően 15 nap áll majd rendelkezésükre azoknak, akik az Alkotmánybíróságnál panaszt kívánnak benyújtani.
Hozzátette: amennyiben nem lesz panasz, s a döntés jogerőre emelkedik, pecséttel ellátják az aláírásgyűjtő íveket és kiadják az MSZP-nek, amelynek tagjai ezután megkezdhetik az aláírások gyűjtését.

Az MSZP-nek a jogerőre emelkedés után négy hónap áll majd rendelkezésére, hogy a népszavazás kötelező elrendeléséhez szükséges legalább 200 ezer polgár aláírását beszerezze. Az összegyűjtött aláírásokat az OVB-hez hitelesítésre kell majd benyújtani. Ha az OVB hitelesíti az aláírásokat, a parlamentnek ki kell írnia a referendumot.
A népszavazást az országgyűlési határozat kihirdetésétől számított 35. nap után, de három hónapon belül kell megtartani. A jövő évi országgyűlési választás előtt 41 nappal viszont már nem lehet népszavazást kiírni.

forrás: MTI

Olyan szép ez a szöveg a mai baloldali érvelés fényében, hogy az egészet ide másolom.
gravy_t 2007.07.16. 18:49:20

"teccettek volna saját, házi köztielnököt választani, nem itt utólag sírni."

nono, pillanat. baráti kezet nyújtott a baloldal, akkor mikor engedte a fidesz által ajánlott alkotmánysértő nyílt köztársasági elnök szavazást a kötelező zárt helyett, hogy legyen már végre köztársasági elnökünk. ha mszp betartja a szabályt, ma sincs elnök!

íme a köszönet.. ott rúg ahol tud és akkorát amekkorát tud. ha bánja több száz civil és gazdasági szervezet és pár milliárd egy hülye döntését ha nem..


Steve the Great 2007.07.16. 19:45:08

Pont azért csak azokban, mert ott nem a szakmai érv a legfontosabb, hanem az iránymutatás. A 'mi legyen' a kérdés, nem a 'hogyan legyen'.
Utóbbi részletkérdés, illetve kizárólag szakmai döntés születhet, így nem népszavazási téma.


'mi legyen': akar e versenyképes felsőoktatást?

'hogyan legyen': akar e tandíjat fizetni?


Képzelem ki mit írna erre. De a 'mi' sok 'hogyan'-ból szokott összeállni. Max akkor lehetne jó, ha az összes hogyankérdést felttenék. pl akar e tandjíból 50% ösztöndíjat. akar e a tandíjból 50% kötelező iskolai beruházást. akar e tanulmányi eredménytől függő tandíj fizetési átmozgást szemeszterek között stb.

értem. ha jól értelmezem, akkor zorbán miatt nem tudott a kormányoldal "saját" elnököt választani.

- ha jól emléxem, a szavazás titkos volt
- kormányoldal impotenciája ne az ellenzék baja legyen már léccike
- sólyom lászló a fidesz-kdnp szavazataival lett elnök, tehát ha már mindenképpen valamelyik oldalra be kéne őt sorolni...

1ébként szerintem nem támogatja nyíltan egyik politikai pártot sem, a saját alkotmányérzéke szerinti értékrendet képviseli. valószínűleg ez egy inkább konzervatív szemléletet jelent, ami az ún. jobboldali értékrendhez áll közelebb. csupán ettől viszont nem nevezném őt fidesz-bérencnek. a két értékrend között vannak átfedések, de nem egyeznek meg.
Mersant

Az általad említett "ugráltatás" mintha a kormányoldalnál is meg lenne.
Mi más lenne az ott is igen szembeszökő "frakciófegyelem"?

öreganyátok

Ez tetszik. :)
Szóval akkor melyik pártot nem állampolgárok alkotják?

"3. Örvendetes, hogy csak a nyugdijemeléssel nem értesz egyet - a többi fölösleges vagy éppen bűnös kiadást ezek szerint helyesled."

Szerintem érthetően leírtam, hogy a többi értelmetlen dologgal sem értek egyet. Azt is, hogy problémám van azzal is, hogy a minisztériumok mintha nem konzultálnának egymással. Szerintem nem ütközik ekkora nehézségbe az írásaim értelmezése.

Az viszont kétségtelen, hogy az egyik legnagyobb kiadási tétel a nyugdíj.
X éve magánnyugdíjpénztár is létezik, aki akar 13. havi nyugdíjat rakjon félre magának.

"4. A tiszteletre méltó Sólyom megválasztása olyan szép volt, hogy az ő helyében Horn Gyula - és még sokan mások, pl. ln is - kikérte volna magának a "megtiszteltetést"."

Ez egy vélemény, ő megpróbálja a legjobb tudása szerint teljesíteni. Ez is becsülhető.
„Egyetért-e Ön azzal, hogy cipőt csak cipőbotban lehessen árusítani?”

Erre el....ni milliárdokat. Kretének.
Mersant

Nem olvastok?

2001 május 21. Akkor örömödben csápoltál, hogy lesz népszavazás? Szerintem igen!
Akkor most mi a problémád, a vizitdíj az nem fontos, a nyelvvizsgadíj az igen?
Hány mércétek van nektek?
Ó majd el felejtettem

"'mi legyen': akar e versenyképes felsőoktatást?
'hogyan legyen': akar e tandíjat fizetni?
Képzelem ki mit írna erre. De a 'mi' sok 'hogyan'-ból szokott összeállni. Max akkor lehetne jó, ha az összes hogyankérdést felttenék. pl akar e tandjíból 50% ösztöndíjat. akar e a tandíjból 50% kötelező iskolai beruházást. akar e tanulmányi eredménytől függő tandíj fizetési átmozgást szemeszterek között stb."

Régen rossz ha a piaci árnál kétszer nagyobb tandíj befizetésétől várják a versenyképes felsőoktatást.
Ne félj! 2007.07.16. 23:31:41
"2001 május 21. Akkor örömödben csápoltál, hogy lesz népszavazás? Szerintem igen!
Akkor most mi a problémád, a vizitdíj az nem fontos, a nyelvvizsgadíj az igen?
Hány mércétek van nektek?"

Akkor sem értettem egyet, most sem értek egyet. S akkor most mi van? Mindkét népszavazás egyszerűen a választók megvezetése. Pártmarketing. Legyetek vele boldogok. Nektek való.

"Régen rossz ha a piaci árnál kétszer nagyobb tandíj befizetésétől várják a versenyképes felsőoktatást. "
Erre a kétszer nagyobb lózungra légszíves valami forrást, felmérést, vagy akár csak valami értelmesebb szakmai becslést, ha kérhetek. Nem először hangoztatod itt, gondolom van valami okod rá.
Az elnökválasztás után szegény megboldogult Eörsi István(nem Fidesz) azt mondta,a legalkalmasabb ember lett az elnök a szóbajöhetők közül. Nem lesz könnyű eset,ő komolyan veszi az önálló döntést,a mindkét oldaltól távoltartást.Ez sokaknak nem fog tetszeni,de nem baj.Nem szószerinti az idézet,de majdnem.
Csoda-Szarvas-Vadász

Igen, és már le is lett írva, sőt a költségek összevetése is korábbi "bligbejegyzésen".
Dolgozz meg érte, keresd vissza. Te is írtál oda úgy rémlik, úgyhogy nem érzem úgy ujra le kellene írni.
Kristl

Milyen a piaci árnak megfelelő tandíj? Hogy jön ki? Egyébként pedig: bárki által felvehető tandíj-hitel, jelenleg félévente 125.ooo,- Ft, a törlesztése igen-igen kedvező, az egyetemek, főiskolák által kérhető tandíjat pedig az fogja meghatározni, hogy az ott szerzett diplomával kiröhögik-e az állásinterjún, vagy alkalmazzák. A Pázmány jogi karára pár éve láttam a felvételi kérdéseket, hát, elég érdekes volt, egyrészt egy aznapi újságcikkről kellett írni esszét, másrészt ( felvételi! ahol elvileg tudásról kéne számot adni ) volt vagy 60 kérdés, aminek a fele úgy kezdődött, hogy : Mi a véleménye...
+ a külföldön elérhető egyetemek költsége.

Már képzés költsége mielőtt valaki ezen lovagol. :)
Nos, ha már oktatás költsége:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az adófizetők hozzájárulásával kiképzett diplomások külföldi munkavállalásuk esetén fizessék vissza a képzésükre fordított összeget?"
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az adófizetők hozzájárulásával kiképzett diplomások a minimálbér 5szörösét meghaladó fizetés elérése esetén utólagosan járuljanak hozzá képzésük költségeihez?"
kisa:

Az első kérdésedhez.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az adófizetők hozzájárulásával képzett diplomásokat hazai munkalehetőség híján, a külföldi munkavállalás ellehetetlenítése esetén, Magyarországi munkanélküliként továbbra is a magyar adófizetők tartsák el?
Magyarosrzági mondat közepén kis m-mel természetesen. :/
Kisa:
a második kérdésedhez:
Aki a minimálbér ötszörösénél többet keres, az már most is sokszorosan visszafizeti a képzése költségeit az államnak adók és járulékok formájában.
Szerintem a magasabb jövedelműekről az állam már így is olyan eszméletlen összeget nyúl le, ami nagymértékben ösztönzi az adóelkerülést, adóoptimalizálást, pl EVÁs cégen keresztüli pénzhezjutás normál bérezés és SzJA fizetés helyett.
Bokody Tamás ma megjelent,az elnökről szóló, írásának minden mondatával egyetértek.
Shadow82 és Avatar:
Erről van szó: minden kérdésnak két oldala van. (megjegyzem, a diplomás kérdéshez: nem kell semmire se jó, töketlen diplomásokat képezni, himi-humi egyetemeken. Ráadásul nagyrészt dipl. orvosok mennek külföldre, akiknek a képzése tudtommal a legdrágábbak közé tartozik, ugyanakkor orvoshiány van. Tehát amíg van itthon állás, addig ne menjen külföldre, vagy ha megy, akkor fizessen - továbbra is ez a vélaményem. De tárgyalhatunk arról is, hogy x évig kötelező legyen legyen neki itthon maradni, aztán mehet isten hírivel)
Adót mindenki fizet. Aki pedig másfél milla fölött keres évente, mind egységesen 38 %-ot, akár van diplomája, akár nincs. (ha jól tudom, lehet, hogy tévedek, biztosan felvilágosít valaki)Az állam minden jövedelemből eszméletlen összegeket nyúl le, beleértve a minimálbért is. De nem egységesen járul hozzá a jövedelem eléréséhez szükséges tanulmányok finanszírozáshoz. Tehát továbbra is amondó vagyok, hogy aki többet kapott, az utána fizessen is többet.
A kérdéseim legalább annyira értelmesek, ha nem értelmesebbek, mint a fideszéi.
Mert mindenre vannak érvek pro és kontra. Szerintem ezért hülyeség ez a népszavazósdi: mindenki az aktuálpolitikai szimpátiája vagy érintettsége alapján dönt, zsigerből.
Én a tandíjban duplán leszek - remélem - érintett. De igazságosnak tartom, hogy a gyerekeim, ha majd keresnek, és jól keresnek, igenis törlesszenek valamit abból, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy nem kell nekik 30 fokban aszfaltozniuk vagy dinnyét szedniük.
Mert az, hogy ők tanulhatnak, az állam részéről kiadás, az én részemről pedig áldozat, hiszen köztudott, hogy az ingyenes oktatás marhára nem ingyenes, nem beszélve az x évig kieső keresetükről. És hadd ne kelljen még a tandíjat is nekem állnom!
(Tudom, csúnya, gonosz, önző szülő vagyok!)
Van már olyan népszavazós kérdés, hogy: Egyetért-e Ön azzal, hogy hetente 4 munkanap legyen? Ezt tuti megszavaznák! Az egyetlen, aminek lenne értelme! Csökkene a munkanélküliek száma, a GDP meg száguldana tovább, a gazdaság dübörögne!
süti beállítások módosítása