W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívumKommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Híd a semmi ágán

2007.05.24. 04:00 Tóta W. Árpád

Alkalmam nyílott a múlt héten megtekinteni a Köröshegyi Völgyhidat, nemzetünk büszkeségét. Ez Közép-Európa legnagyobb műtárgya, 1,7 kilométeres hosszával bőven elérne Szántódtól Tihanyig, át a Balaton felett. Misztikus, gondolkodtató hangulat fogja el a magyart, ahogy végigtekint rajta.

Tudniillik nem a Balaton van alatta, hanem szárazföld. Szelíd lankák. A híd óriási kérdőjelként feszül a levegőben: minek van ez itt?

Autópálya fut rajta, ám szabad szemmel is megállapítható, hogy az áthidalt terepet már ötven éve is képesek voltak legyűrni a géperejű járművek; mi több, azért is terjedtek el, mert nemcsak sík vidéken tudtak közlekedni. Kapaszkodósávval és némi kanyarokkal szokták megoldani, hogy a kispolszkiak kehes népe is fel tudjon gurulni az emelkedőn. Vagy egyengetik kicsit a terepet. De hidat ilyen helyre nem építenek. Csak mi, magyarok, mert minket különös fából faragtak. Mi nem ragadunk le ilyen apróságokon, mi oda építünk hidat, ahova megálmodjuk.

Magasra száll a helikoffer velünk.


Ez az én hazám. Sárga autók locsolják a vizet az eső alá. Yeah. Ha kerek, visszük, ha szögletes, gurítjuk. Kicsit savanyú, de a miénk: ez volt a nóta Gerő, a hídverő idején. Viszont az amúgy rossz emlékezetű Gerő Ernő következetesen folyók fölé építette a hidakat, ami ehhez képest árnyalja a képét.

Tegyük rá a magyar euróra ezt a hidat, vagy a címerbe. Szimbólum ez, nemzeti önvallomás. Ordító értelmetlensége nyilván spekulációkra, összeesküvéselméletekre ad alapot, miszerint hídként tényleg nem sok hasznot hajt, de projektként, hídépítésként, ingatlanforgalomként nagyon is hasznos volt valakiknek. És elérték, hogy felépíthessék ezt az egyébként nem is szép vagy különleges Ormótlanságot hatvanvalahány milliárd forintért. A Fidesz országimázsközpontja csak kitalálta, hogy legyen az ország jele a H betű. H mint kórház, vagy H mint Hülye. Ezek meg is építették. Másfél kilométer betonban, lifttel.

Az elsők közt tapsikolok, ha arról hallok, hogy ahol nincs utas, oda nem kell vonat. Nem terepasztal ez, hanem ország. Pocsékolás, fölösleges pénzszórás, megoldható hatékonyabban busszal vagy akár taxival. Ez nem politikai álláspont, ez tény, tény, tény. Nagyon jól tetszik mondani a Kóka elnök úrnak.

Na de akkor mi a lófasz ez itt, ugye. Ezért ki a felelős? Ki húzott belőle hasznot, kinek a földjein állnak a pillérek, van-e köze bizonyos Strabag-botrányokhoz és -reklámokhoz, cui prodest, valamint mennyi ez osztva lélegeztetőgéppel? Ki engedélyezte, ki hagyta jóvá? Vagy ez egy egzisztencialista műalkotás? Híd a semmi ágán? A délibáb szobra? Hídember betonból?

Neveket akarok hallani. A teljes stáblistát.


Címkék: közlekedés korrupció hülyemagyar

734 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr3686302

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Tarjáni Képek - Nógrád megye, és Salgótarján képekben » Tarjáni képek 2007.08.16. 07:36:42

[...]út felüljárói is. A tarjáni “körösvölgyi viadukt” egy. [...]

Pingback: http://szellemvaros.hu/amate/2007/08/09/76_milliardot_siman_meger/ 2007.08.09. 22:08:34

[...]hogy az erőszak nem vezet sehova, ugye, de Worluk megoldása annál szimpatikusabb. Neveket akarok hallani. A[...]

Trackback: UFiblog - a polgári underground blogja 2007.06.08. 10:14:22

Kívánjuk az önkényuralmi jelképek tiltásának eltörlésétA Jobbik feljelentő-kommandójának reaktiválása (most éppen Worluk került tűz alá egy korábbi poszt illusztrációja miatt) juttatta eszembe régi vesszőparipámat: meg kéne szüntetni az önkényuralmi jelké…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem ott alant lepkék meg békák vándorolnak. Az ellen véd.
istenem, milyen ronda
szerintem kiszámították hogy így olcsóbb, meg jobb mint máshogy kiegyenesíteni az utat, mert az autópálya nem lehet nagyon leejtős meg felejtős. és azt is biztos kiszámították, hogy így majd gyorsaban érnek oda és ezzel annyi pénzt spórólnak meg hogy megtérül hamar.
Szerintem csak német szabvány szerint dolgoztak és olcsóbb volt mint elhordani a hegyet. Nem mondom, hogy mindenáron erre kellett volna költeni (lehet olcsóbb lett volna megkerülni). De attól még nem értelmetlen.
Illetve majd 2010-ben lehet mutogatni, hogy "lássátok hazudtunk, de ezt csináltuk" :)
Nem vagyok jártas Somogyország domborzati viszonyaiban, ezt a hidat is csak egyszer láttam még. Mivelhogy nem vagyok zöld szervezet tagja sem , ezért nem fogok olyan dolgokról magabiztos állásfoglalásokat tenni, amiről úgy egyébként fingom nincs.

De mentem én már attópályán a labancéknál, ahol két dolog tűnt fel: ahhoz képest, hogy ottan egyenetlenebbnek tűnt a terep, meg tudták építeni az attópályát, míg nálunk ahol a domborzati viszonyok sokkal barátságosabbak, ez vontatottan meg.
Viszont a labancéknál is sok olyan hídjellegű szerkezet van, aminél nem valami vizes jellegű képződményt hidalnak át, hanem a szintkülönbségeket.

OFF:
Télleg Árpád, volt egy nagyon jó cikk az Indexben:
index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321

erről már volt vita?
ON
Mondjuk nekem is rögtön Ausztria jutott eszembe, ott vannak ennél sokkal durvább meredélyek, mégis simán fölmásznak rajtuk a gépek. Ránézésre pedig ilyen domborzati viszonyok az M1-es Budapesthez közeli szakaszán is vannak. Elő is fordul a kapaszkodósáv (hozzátenném viszont, hogy ilyenkor nem a külső - leglassabb - sávnak kellene ideiglenes sávnak lenni, hanem a belsőnek).

Hogy a hegyet egy kicsit visszabontani többe lett volna? És vajon a pillérek alapozása mennyibe volt? Az sem éppen a legegyszerűbb földmunka.

És valóban kíváncsi vagyok a szakmai érvekre, amik ezt a hidat megindokolták. Nagyon kíváncsi vagyok.

U.I.: A címer kurvajó, Árpád.
Szokásos reggeli elgépelésem: Indexen
Azt mondjuk erősen kétlem, hogy híd nélkül ugyanezen a nyomvonalon elmehetett volna az autópálya, ennyire még mi sem vagyunk hülyék. Abban sem vagyok biztos, hogy egy alagút olcsóbb lett volna. Abban viszont majdnem biztos vagyok, hogy lehetett volna más nyomvonalat találni, ahol nem kell se híd, se alagút. Ennek az ellenkezőjéről győzzön már meg valaki.

Egyébként az autópályaépítéseink drágaságát egészen új megvilágításba helyezte számomra az a tegnapi hír, hogy a MOL 50milliárdért bővít 20%kal 100kmnyi gázvezetéket. Ennek fényében egy 2-3md/kmes autópálya nem is drága :)
A filmstúdiók országa lettünk. Namármost, Tarr Béla szeretné újraforgatni a Született gyilkosokat, és kellett egy viadukt, ahol az "Mickey és Mallory eljegyzése" jelenet felveszik. Kicsit lassan haladt a projekt, de végre beérett a befektetett energia. A 10 másodperces szkeccs forgatása után az egészet felrobbantják, ami Tarr Béla új akciófilmjében, a "Matuska Szilveszter Perzsa Porcicák Co"-ban kap központi szerepet.
A minap tettem fel ugyanezeket a kérdéseket egy mélyépítő mérnöknek.
Azt mondta, h töltésekkel meg lehetett volna oldani, csak messziről jött volna a föld/kőszikla ezért nem érte volna meg.(mert rengeteg kell, és az Orbán bányák apadni látszanak.. :D) Másrészt a termőterületek igy megmaradhattak a híd alatt.
Azt is mesélte, h olaszországban elég sok ilyen van, mert a termőföld hosszútávon sokkal értékesebb, minthogy autópályát csináljanak belőle.
"Ez Közép-Európa legnagyobb műtágya"

--> műtőágya ?
--> műtárgya ?

(üzenet törlendő)
Na megint egy kora hajnali Tóta-féle agymenés.

Ha már arra teccett járni, akkor teccett vóna lenézni arról a hídról, hogy mi is van alant. Meg teccett vóna lemenni a híd lábához, oszt megnézni, milyen ottan a talaj. Meg mintha valami víz is folydogálna. Vagy az talán a falu végi kacsaúsztató?
Walter Melone · 2007.05.24. 06:52:50
Gondolom az ismerősöd nem látta a helyszínt, de még a képeket sem. Ennek a hídnak a lábához, ha jól látom töltést tettek, nem átjárható a hídlábak közti terület. Akkor most mitől marad értékes az alatta elterülő földterület? Semmitől.. nem lehet egyben megművelni. Más lenne, ha körülötte-alatta lehetne rendesen melózni, de így? Még ez az érv sem áll. Ráadásul ahogy nézem ezt a völgyet, nem túl nagy szintkülönbséget egyenlít ki. Simán lehetne kapaszkodót csinálni oda, ha mást nem, hát ideiglenesen autóúttá nyilvánítva a szakaszt. Ráadásul nyílegyenes. Szerintem a kapaszkodósávval ellátott autópálya simán megfelelt volna.

BTW, a címer télleg' ütős. :D
Nyomek 2007.05.24. 07:00:56
Vagy csak műtrágya...

PDAFAN 2007.05.24. 07:01:51
A post nem akkor születik, amikor kikerül. Árpád már közölte, hogy amelyik post kerek órakor kerül ki, az előre be van állítva. Gondolom még tegnap írta.

Másrészt milyen vízre gondolsz? A képek alapján? Esőre? Mer' más nem nagyon megy el a híd alatt, ha jól látom. Pláne nem akkora.

---
BTW. Szép dolog Olaszországgal példálózni, csak azért vegyük figyelembe, hogy még a Pó síkság is hegyben gazdagabb, mint nálunk a hegységnek csúfolt dombságaink.
Most mér?
A zorbáék építettek egy Nagyrákosi völgyhidat 1400 méter hosszban.

A Fletó se akart lemaradni :-)
Legjobb tudomásom szerint a hivatalos ok:
Köröshegy falu nem akarta, hogy az autópálya a falu határában fusson. Mert ők baromira csendes, meg nyugodt hely, és a turisták is ezért szeretik őket. Népszavazáson utasították el az autópályát. Ezért nem melléjük, hanem a fejük fölé építették az autópályát.

1. Ha igaz
Akkor ez a faszság csimborasszója, a magyar mocsár maga. 200 ember miatt kidobunk az ablakon 45-50 mrd Ft-ot. Pont olyan mint amikor a SZIKE nevű műintézmény kardoskodik az M0 ellen. Csak eljátszom a gondolattal, hogy monnyuk odadobnánk nekik alternatívaként 5 mrd Ft fejlesztési pénzt. Az életben nem láttak és nem is fognak együtt annyi pénzt.

2. Ha nem igaz
Na, ez a valószínűbb. Akkor ez csak egy szokásos magyar uram-bátyám story, ahogy az a postban is sugallva vagyon.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.05.24. 07:02:09

Ne haragudj, de kicsit vicces a hozzászólásod ... miért lenne értékes egy földterület attól , mert művelni lehet? Tudod felénk hány száz hektár van amitől szabadulni akarnak.

Egyébként v.hogy pl. az M3-asnál megtudták oldani ezeket a mocsaras , kapaszkodós dolgokat a szockában.
Bár ez a reggel , amúgy is viccesen kezdődött belenéztem a Híradóba, ahol Kövér Laca nyilatkozott a rendőrségnél folyó politikai tisztogatásról - mintha a Fidesz nem ezt követelné fél éve ... :)
Bár ez a reggel , amúgy is viccesen kezdődött belenéztem a Híradóba, ahol Kövér Laca nyilatkozott a rendőrségnél folyó politikai tisztogatásról - mintha a Fidesz nem ezt követelné fél éve ... :)
És azt azért ne felejtsük el, hogy a vízről nézve milyen meghatóan szép. Szinte dorombolva belesimul a tájba...
A második mondatból hiányzik egy betű - csak azért szólok jóindulatilag, építő kritikai szellemben, mert Tőled eddig nem emlékszem ilyen elütésre, és akkor már ez se legyen ott. :-)
És még az a szép, hogy a szitakötőkre meg a békácskákra hivatkozva ezzel védik a környezetet, miközben a képen is látható módon teljesen szétkúrták azt.
Élőben siralmas, az első pillér lerakása óta van szerencsém figyelemmelkísérni az öncélú és elkerülhető környezetpusztítást. Józsit a munkagépest nem hatotta meg, hogy a szitakötők a gépektől köhögni és prüszkölni fognak. ÉS nem beszéljünk a békák bepirosodó mandulájáról...
Carnivora 2007.05.24. 07:18:02
Walter Melone kollega ismerőse állította, hogy vannak ott földterületek, amiket továbbra is meg lehet művelni. Jómagam pesti lévén nemtom', hogy van-e ott terület, mivel csak a képeket láttam. (nem nagyon van időm kirándulni mostanság... :( ) Tehát erre építettem. Amúgy meg a termőföld akkor értékes, ha termelni lehet rajta. Amúgy meg csak parlagon hever, hasznot nem hajt. Illetve, ha vki el akarja adni, akkor esetleg (bár mivel a legjobb vevőket is kizárják a piacról...) De egy ilyen kettévágott területet még annyiért se lehetne eladni. Mindegy, szóval WM postjára volt ez válasz. :)

BTW. a Kövér László beszólás tényleg egy muhahára elég... Szánalmas.
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.05.24. 07:34:17

Magyarországon a föld , ha termő, ha nem csak teher ... nem érték, hacsak nem plázát vagy ilyesmit akarnak oda húzni :)
Hahó, nem emléxik valaki, nem töltés lett volna az alternatíva? Földből. Az is drága, és lassan készül el.

Mert az autópálya attól autópálya hogy elég széles, az emelkedők nem túl meredekek, a völgyek nem túl lejtősek stb. Lehet ezeket az elveket figyelmen kívül hagyni. Takarékosságból például az M0ás először elkészült része mindenfajta ilyet figyelmen kívül hagyott. Nem elég széles, nincs leállósáv, nincs elválasztósáv. 80ra kellett korlátozni a sebességet és így is az egyik leghalálosabb szakasz.

Én a magam részéről az ellen lennék, hogy spórolásból lazítsunk ezeken a szabályokon, és építsünk olyan autópályát, ami pl. meredekebb mint szabad lenne. Van így is elég baleset.

Nem aközött kell választani, hogy legyen-e híd vagy ne, hanem aközöt, hogy földdel vagy vasbeton szerkezettel töltjük ki azt a szintet.

Ettől még a korrupció persze igaz lehet.
sga!
az első variáció az igaz:több önkormányzat sem tudott megegyezni a nyomvonalról és az évekig tartó huzavonától besokallt az na rt:azt mondtákhogy akkor legyen a völgyhíd..
Egy kibaszott nagy korrupciós ügy ez, nem több. 50 milliárdos pocsékolás mással nem indokolható. Se tiltakozó faluval, se tiltakozó földművesekkel, sem tiltakozó békákkal. Mocsár... No az van. Meg bűzös posvány. Meg magyar ugar.

Tényleg bele lehetne rakni a címerünkbe. Az elbontott nagymarosi körgáttal és a nemzeti gödörrel egyetemben. Legfőbb nemzeti "értékeink": az acsarkodás, a lenyúlás és az idiotizmus.

Ennél egy viccesebbet tudtak volna csak kitalálni a tervezők: ha a Hortobágyra építenek hidat.

RE: Pascal · pascal.blog.hu/ 2007.05.24. 08:14:36

"Mert az autópálya attól autópálya hogy elég széles, az emelkedők nem túl meredekek, a völgyek nem túl lejtősek"

Ne idegelj már... M1 Tatabánya és Szár között, M7 érdi lejtő, M3 Gödöllő előtt. Azok nem autópályák? Én speciel azokon a szakaszokon is 130-cal közlekedem, 1.6-os mezei autóval.

Nekem ez a 2 x 2 sáv kissé keskenynek tűnik. Ha itt valami lerobban vagy baleset van, akkor nagyon ciki.
OFFTOPIC

Árpád, hallotalak tegnap a rádióban a szcientológusokról nyilatkozni. Ha esetleg nem hallgattad volna magad után a műsort, szerezd be a kollégáktól, érdemes. Betelefonált egy jómunkásember (asszem vízszerelő, vagy ilyesmi), hogy megsértetted őt, mert lehülyézted a szciket, márpedig ő is az. A műsorvez. rögtön felélénkült, hogy na, itt egy élő alany, kérdezgessünk, itt egy benfentes, az meg csak hebegett-habogott, aztán kiderült, hogy másfél éve elvégezte a 2000 Ft-os első tanfolyamot, de egyébként fingja sincs semmiről :-) Szerintem (többek között neked köszönhetően) mi többet tudunk a témáról, mint ő. De azért védte a mundér becsületét, és egy az egyben igazolta elméleted az ebben hiívők elmeállapotáról :-)
Mintha valami mocsár lenne alatta, azért kellett ide. Azt, hogy miért magasabb 2 méternél (hogy elférjenek a brekuszok), nem értem.
Kövér beszólása nekem is feltűnt. Hülye az az ürge, legalább házon belül egyeztethetett volna...

Az is érdekes, hogy a kongresszuson ő tolta a nyitóbeszédet, a szokásos módján. Gondoltam is, hogy ezek az idióták semmiből nem tanulnak. Egy választást már elkúrtak miatta, nagy ötlet lenne ismét megtenni vezérszónoknak... Esetleg Mikolával karöltve.

Ahelyett, hogy nem ugatnának folyton, befognák a pofájukat, Kövért és Mikolát hibernálnák, Viktort meg (érdemei elismerése mellett :-)) kiraknák Brüsszelbe. Egy fillér kampányolás nélkül megnyerhetnék 2010-et. De így...

A remek, hangulatos írásnak először én is felültem, de a kommentekben azért vannak megfontolandó szempontlehetőségek, úgyhogy nem lennék egyből ilyen rosszhiszemű, mert annak lenni is pont tipikus hungyíkság. A "híd" mindenesetre kurvaronda.
dark future · www.andocsek.hu 2007.05.24. 08:25:34
"Ennél egy viccesebbet tudtak volna csak kitalálni a tervezők: ha a Hortobágyra építenek hidat."

Ottan már van egy, a kilenclyukú...
Nekem eszeveszettül gyanús, h a fityisz nem csapott le az ügyre, mint TWÁ. Konklúzió: ők is jól megszedték magukat ebből. Ahogy elnéztem a képeket, szerintem a "főépítető" a bámbidzsámping szöveccség lehet, qrva jó terep, szép kilátással :-)

OFF
TWÁ, tényleg javíccsad má' ki azt a betűhiányt, én is 'műtrágyának' olvastam, ami jó pojén lenne, de nem annak szántad
ON
Szerintem ez egy faszság. Inkább a Duna fölé kéne hidakat építeni, Budapesten és környékén úgy 5-öt 6-ot, a vidéki igényeket nem ismerem, de nyilván ott is elkelne egypár. Ráadásul 1-2 budapesti hidat le is fognak zárni, az lesz csak az igazi buli!

Na meg az M0-s "autópályát" kéne már befejezni, prioritással. Azt sem értem, hogy miért nem lehet több szakaszt párhuzamosan építeni. Ma már talán tart ott a tudomány, hogy amikor összeérnek, akkor tényleg összeérnek és nem lesz horizontális avagy vertikális eltérés az útszakaszok találkozásánál.
Az M7-esen hasonló völgyeket, mocsárral simán megoldottak viadukt nélkül is. Ugye bevágás kell a dombokon, vagy 50 méter, megerősítve, majd az ebből kitermelt anyag mehet a töltésbe. Ha mocsár van, akkor cölöp köll jó sok, oszt kész. Vagy híd fölötte, de ahogy már írtáttok elég pár méter magas. Meg,már mint írtam itt, maga az építés úgyis betesz a mocsárnak hosszú-hosszú évekre. Azt kéne megnézni első kézből, konkrétan melyik cég építette a hidat, ki gyártotta szerkezetet, stb. Mehet is az oknyomozás. Jól fizető munka lenne, elképzelhető egy-két tömött boríték útközben :))
Meg jut eszembe, mert sejtetted talán Árpi, hogy esetleg Tihanynál lenne egy híd, akkor nem kellene a vizet kavarni a sok kompnak, de lenne is munkanálküliség egyből, talán. Egyébiránt asszem, h esztétiaki okok miatt nem akarták azt; de akkor ezt a izét miért engedték? Pedig szvsz egy Balatoni Goldengate nem lenne utolsó látvány, s nem is került volna ennyibe, s gyorsan megtérült volna, s nagyon jól mutatott volna/mutatna a címerben :-)
Ennyi pénzből az egész nyamvadt kis falut odább költöztethették volna infrastruktúrástól, meg még kártéríthettek volna is. A fotók alapján még a falu is erőteljesen túlzó kifejezés erre a bébikommunára.
A fidesz már annyira ellenzéki, hogy az ember már el sem tudja képzelni, hogy képesek lennének kormányozni is. Kormányzati pozícióban is nyilván az ellenzék ellenzése lenne a fő téma.
:))
Ha jól emlékszem, egy másik cikk kapcsán már megkérdeztem: a híd definitíve "víz felett ívelő szerkezet"? Megnéztem a képeket, nem lesz ez csúnya, ha eltűntetik a munka nyomait. Az más kérdés, megéri-e ennyiért. Ha figyelmesen megnézitek a képeket, nem 2 méter szintkülönbség van ottan áthidalva, arányozzátok az alant álló gépjárművekhez kicsit. Van benne csalás persze, mert, a képek alapján - hacsak nem optikai csalódás - ez egy enyhén feszített ívű híd, azaz magyarul kissé domborodik, nem vízszintes. A helyi népszavazásokról annyit, hogy ezek miatt 10 éve nem lehet egy normális hulladéklerakót építeni. Mert nekik jobb, ha a szél hozza-visszi... pfff...
Kekec-e vagy, Árpád? Az vagy, azért olvasunk. De most, arra felé felnövő, büszke álsomogyinak, kvázi-balatoni gyereknek ez most nem esik jól. Ja. Azt sokszor hallottuk, hogy dárga, meg minek ez ide, mert töltéssel meg a völgyön át kanyargó autópályával olcsóbban, és sokkal jobban szét lehet baszni a völgyet.
Nem gondolom, hogy neked az jobban esett volna. Mert olcsóbb. Ez most így egy kicsit drágára sikeredett. Ez egy drága szakasz volt, de autópályán juthat el a határmenti földműves a budaörsi Ikeába! És a Köröshegy felé vetődő hülye turistának úgy le fog esni az álla, amikor a kombi BMW-vel a víkendháza kapubejárójára kanyarodva kiveri a pénztárcát a zsebéből. A padlóra le. És ezt el fogja mesélni a túristakollégáknak is, hogy ott a balkánon ilyen van, Guck mal, Hans. Esetleg nem arról leszünk odakint, ott nyugaton, ahonnan esetleg igazi pénz jöhet ide, hogy rendőrerőszak meg szőkeolaj. Oké, nem sorolom. Ezt a részét biztos te is belátod.
Hogy mér oda? Mér akkorát? Ha ott a völgy, miért nem lehetett arrébb vinni egy kicsit az autópályát? Többek közt azért, mert szerencsétlen módon Siófok irányából éppen a Dunántúl legnagyobb összefüggő erdején keresztül halad az autópálya nyomvonala. És így a lehető legkisebb darabot kell belőle lecsippenteni. Azt hiszem, a rengeteg elbaszott, eltékozolt milliárdhoz képest ennyi kis luxust megengedhet magának az ország. Aminek összesen csak annyi hátránya van, hogy nem a legolcsóbb megoldás, az azt hiszem, érdemel egy kis elismerést, vagy legalább mérlegelést, hogy nem is olyan hasztalan az.
Mert gondolom te sem turiból öltözöl, csak azért, mert olcsóbb.
Vazze legalább a Huligensz tudott rajta klippet forgatni. Má' megérte, hát de nem?
Szerintem a Balatonon egy hosszában átívelő híd kellene. Tuti turistalátványosság. Ekkora faszságot még Dubaiban sem építenének.
:))
"ha a Hortobágyra építenek hidat."

Ne adj ötleteket! (bundázd le magadnak:))
Őrnagy, dark_future: persze tudom én, lehetett volna földdel is. De tényleg elég mély az a völgy, mennyi lett volna?

Az M1es, M7es példákhoz: ott akkor több helyen szintén figyelmen kívül hagyták az autópályaépítés szabályait. Németországban nem lehetett volna úgy. Kérdés persze, hogy ha ma építünk autópályát, akkor miért a német mércét kell használni, és miért ne lehetne az új M7 szakasz is ugyanolyan mint a korábban épült hazaiak. Olcsóbb lenne mindenképp. De veszélyesebb is.
És ha megkérdezzük Kókát, kivillantja ferde fogsorát és elkezd a sikerről hablatyolni, meg a jó üzletről hazudozni, aztán odaszúr egyet Orbánnak és megigazítja félmilliós öltönyét és elmegy.
Kukacka, ez nagyon cinikus komment, némi városi arroganciát tükröz.
dark future · www.andocsek.hu 2007.05.24. 08:29:03

Jah ezt mondom + az emelkedő mellett mocsár meg ingovány arra is volt, hiszen pl. egy tavat komplette kettévágtak ...
Mozgóvilág interjú '95 dec az MSZP pénztárnokával:

Máté László: „Nem morális kérdés ez"
Bossányi Katalin interjúja
- Igaz-e, hogy az Ön szerteágazó kapcsolatainak köszönhetően 92-93-ban már nagyon sok vállalkozó támogatta a pártot?
- Az ténykérdés, hogy 93-ban már az MSZP-nek volt a legtöbb pénze. De ebből a legkevesebb az adományokból jött be.
- Hát akkor miből?
- Üzleteltünk: adtunk-vettünk, csereberéltünk. És a nyereséget befolyattuk a pártkasszába. Pontosabban: voltak, vannak technikák, amelyek - hangsúlyozom: teljesen szabályosan - lehetővé teszik, hogy a pénz a párt közeli vállalkozásba kerüljön, majd ott újra forgassák, s megint újra, majd azt, ami ebből a pártnak jár, befizessék.
- Azért ez se nagyon megy barátok, rokonszenvezők, segítőtársak nélkül...
- Emlékeztetni szeretném arra, hogy nekünk az üzleti világban 1990-ben nagyon kevés barátunk volt. (Még aki volt, a nyilvánosság előtt az is letagadta.) Az üzletemberek egy része eleve távol tartotta magát a politikától, a többség meg vagy elment a kormánypártokhoz, vagy az SZDSZ-hez, Fideszhez. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy nem csöngött naphosszat a telefon, mint ma...
- Ja, ez a kormánypártiság „átka"...
- De 92-től fokozatosan - hála az Antall-kormány teljesen elhibázott politizálásának - kezdtek elfordulni a MDF-től. Mert csalódtak bennük, s már látszott, hogy az MSZP egyfajta alternatívát tud felmutatni.
- De hogy lett ebből forintokban mérhető vagyona az MSZP-nek?
- Én rájöttem arra, hogy akkor is - meg ma is - Magyarországon a legfontosabb tőke a kapcsolati tőke. Ezért tudatosan építettem a kapcsolatokat a bankárokkal, az igazán nagy vállalkozókkal, azokkal a körökkel, amelyek már akkor is milliárdokat mozgattak meg. És igyekeztem hozni nekik olyan üzleteket, amelyekből azután csurrant-cseppent mozgalmi célokra is.
- Milyen feltételekkel közvetített üzleteket? Például jutalékért?
- Nem volt ez így rögzítve. A pénz a párthoz közeli alapítványokba folyt be.
- De hogy csinálta? Hiszen nem volt benne a privatizáció irányításában, az egész klientúragyártó hatalmi gépezetben...
- Nagy volt a kiábrándultság. És akadtak prominens üzleti körök, akik úgy érezték: érdemes támogatni nemcsak az MDF-et, hanem az MSZP-t és az SZDSZ-t is.
- Ennek vannak a párttörvény által pontosan meghatározott, tehát szabályos módjai. S vannak kevésbé szabályosak, olyanok, amelyekkel mindegyik párt él - nálunk is, külföldön is. Ezek közül a legismertebb az alapítványi támogatás.
- Mi is leginkább ezzel a lehetőséggel éltünk. Párt közeli alapítványainkba folyattuk be a pénzt, és onnan helyeztük ki. (...)
- Én értem, hogy kínosan ügyel az üzleteinek tisztaságára. De akkor hogyan keveredett bele ebbe a Kordax-ügybe? Tudja, hogy itt két szálon is „forgalomban van" a neve. Az egyik a Kordax médiavállalkozásai, a másik az olajpanama. Állítólag Kelemen úr, a Kordax tulajdonosa arra hivatkozott az APEH-nél, hogy úgysem fognak rábizonyítani semmit, hiszen Ön „kimossa".
- Tudja, hogy a mi beszélgetésünk engem mire kezd emlékeztetni? Egy régi viccre. Úgy hangzik: Kohn azt mondja Grünnek: hallottad, hogy az egész város azt beszéli, a húgod egy kurva? Mire Grün: nincs is húgom. Mire Kohn: ezt terjeszd te. Szóval ez így nem lesz jó. Mert én válaszolok a maga nagyon tendenciózus kérdéseire, de azután az olvasóban csak az marad meg, hogy a Máté körül mégsincs valami rendben.
- Vagyis az egész Kordax-ügy csupán az újságírók fantáziájában létezik, akik azért találták ki, hogy Önt lejárassák?
- Nem tudom, hogy van-e Kordax-ügy. Amit én erről hallottam, az inkább arra enged következtetni, hogy a cég kihasznált egy joghézagot, ezen sokat keresett, s most az APEH és a VPOP próbál valamit visszaszedni ebből. De ehhez nekem az égvilágon semmi közöm. A nevem egy sajátos „félreértés" révén került bele ebbe az egész rémtörténetbe. Kelemennek van egy 40 százalékos társtulajdonosa, akit Máthénénak hívnak. De én „h" nélkül írom a nevem, s ez a hölgy nem az én feleségem, soha nem is láttam. Így keletkeznek a legendák. Meg a rágalmak.
- De ezek szerint Önnek is érdeke, hogy ez a nagyon kellemetlen ügy tisztázódjék.
- Ha tiszta a Kordax, az is jó, ha nem, akkor ezt döntse el a bíróság. Értse meg: semmi közöm hozzá! Én kizárólag azzal foglalkozom, hogy amit az üzleti életben teszek, az megfeleljen az én normáimnak. Viszont az egész ügy kapcsán megemlíteném, hogy azért látszik, hogy Magyarországon még nagyon nem tudnak mit kezdeni a hirtelen meggazdagodott emberekkel. Pedig a közeg olyan, hogy most - ha valaki ügyes - gyorsan és sokat lehet nyerni. Én azt tartanám fontosnak, hogy arra törekedjünk: aki többet keres, az vegyen nagyobb arányban részt a közteherviselésben. Fizessen tisztességesen adót, ne meneküljön a fekete gazdaságba. Ezzel kellene foglalkozni a mainál sokkal erőteljesebben a kormánynak.
- Ezzel tökéletesen egyetértek. De ha már szóba került a fekete gazdaság, engedje meg, hogy még megemlítsem: igen gyakran hallani az Ön - áttételes - privatizációs tevékenységéről. Ennek az lenne a lényege, hogy Ön strómanok révén beszáll különböző ügyletekbe - leginkább az élelmiszeripar, a textil- és cipőkereskedelem, az alkatrész-kereskedelem, a dohányipar területein. A trükk lényege: egy-egy pályázatra létrejön egy kft., természetesen nem az Ön nevével, majd nyer, a tevékenységet továbbadja egy másik kft.-nek, amely már az Ön valamelyik érdekeltségéhez kapcsolódik. Állítólag egész vállalkozásgyűrű alakult ki így Ön körül.
- Ezek mocskos rágalmak.
- Most, tőlem hallja először?
- Nem.
- Akkor miért nem cáfolja?
- Mit cáfoljak? A semmit?! Egyetlen olyan vállalkozásom sincs, amiben ne lenne ott a nevem. Ugyanis ebben az országban semmi sem marad titokban. S ha nem most derülne ki, akkor kiderülne holnap. Mindez nem csak rám hullana vissza, hanem a pártra is. De a politikai háttértől függetlenül, egyszerűen nincs rá okom, hogy ne a saját nevemen jelenjek meg az üzleti életben. Én ugyanis büszke vagyok arra, amit elértem. Ha másért nem, hát ezért is nagyon vigyázok arra, hogy még érintőlegesen se lehessen összehozni üzleteimet valamiféle törvénytelen akcióval, vagy a fekete gazdasággal. Szeretném jelezni: azok a kérdések, amelyeket maga feltesz nekem, a becsületemet kérdőjelezik meg. Tendenciózus és rosszindulatú vádaskodások halmazát hordja össze. Én nem hiszem, hogy ennek a beszélgetésnek így van értelme, s hogy ez korrekt lenne.
- Azt reméltem, hogy amikor az ország egyik legismertebb üzletembere, aki ráadásul a vezető kormánypárt alelnöke, vállalkozik egy átfogó beszélgetésre, akkor tisztában van azzal, hogy az újságíró rá fog kérdezni a személye körül forgó különböző szóbeszédekre. Ez nem tendenciózusság: ez az én szakmai-morális kötelességem. De természetesen most akkor megkérdezem: folytathatjuk-e a beszélgetést?
- Folytassuk.
- Vigyázat: újabb tendenciózus kérdés következik. Ön igen előkelő helyen, az országos listán harmadikként jutott be tavaly a parlamentbe. Ezzel „fizettek" Önnek a szocialisták az előző évek áldozatos és egyben eredményes pártpénztárnoki munkájáért?
- A huszonhatodik helyen indítottak az országos listán, de akik előttem álltak, azok egyéni, illetve megyei listákon befutottak. Így kerültem én a harmadik helyre. Ezt nem tekintem fizetségnek. Én is szerettem volna aktívabban politizálni, a párt is szerette volna, ha aktívabban politizálok. Ennyi. ...komolyan gondolkozom azon, hogy a következő választásokon - azaz a tavaszi kongresszuson - nem indulok el az alelnöki posztért.
- Miért?
- Részint mert a pártmunka nagyon sok időt vesz el az üzlet elől. Másrészt mert úgy látom, hogy nálunk még teljesen szokatlan, és ezért állandó vádaskodásnak van kitéve az az üzletember, aki egy pártban tisztséget vállal. Holott ez a világon mindenütt megoldott.
- Talán nálunk is megoldaná, ha végre meghoznák az összeférhetetlenségi törvényt.
- Nem tudom. Azt viszont igen, hogy én személy szerint iszonyatos anyagi veszteségeket könyvelek el azért, mert miközben a versenytársaim mind privatizálnak, én nem indulok a privatizációs piacon.
- Mert Ön is érzi ennek az etikai súlyát?
- Én etikai kérdésekben pontosan eligazodom. De úgy látom, se a társadalom, se a sajtó nem tud megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy üzlet és politika között van kapcsolat. Persze el lehet képzelni steril viszonyokat, laboratóriumban kitenyésztett profi politikusokat. Csak akkor azokat nagyon meg kellene fizetni. Egyrészt, hogy legyen miből megélniük. Másrészt, hogy ne legyenek megvesztegethetők.
(...)
- Tudja, hogy Önt hogyan nevezik a háta mögött a pártjában?
- Nem.
- Don Corleone.
- Én lennék a keresztapa?

„Szeretném hangsúlyozni: lehet, hogy többször megsértett a kérdéseivel, de maga volt az első újságíró, aki szemtől szembe feltette ezeket a kérdéseket, s nem kontrollálatlan információk alapján írt és vádaskodott. Ezért is álltam rá erre a beszélgetésre."
Máté László kiegészítése, amelyet a kézirat jóváhagyása (változtatások, rövidítések) alkalmával tett, lapzárta után.
(1995/12, 3-23. o.)
Nekem azt senki ne magyarázza meg, hogy ezen valaki nem keresett egy raklap lóvét. Akárki, ha kinyitja a szemét, látja, hogy ilyen emelkedőhöz talán még kapaszkodósáv se kéne. Ha nekem valaki azt mondja, hogy ide híd kell, akkor menjen végig az M7 és 8-as utakon! Ezalapján oda kéne 1000 viadukt.

Ugyan kérem....
5000 Ft fejenkent. Ennyit csak megert, nem? :)
Miért kerül 25-30 drága km autópálya árába ez a híd?

Meg építhetnénk két kibaszott nagy hidat, az egész ország felett átívelve. Egyet É-D-i, egyet K-Ny-i irányba. Mi meg nyugodtan brekeghetnénk a mocsárban.
(...1. Ha igaz
Akkor ez a faszság csimborasszója, a magyar mocsár maga. 200 ember miatt kidobunk az ablakon 45-50 mrd Ft-ot. Pont olyan mint amikor a SZIKE nevű műintézmény kardoskodik az M0 ellen.)
De ha a te kerted alatt csinálnák te se örülnél neki ugye? Az M0-val ugyanez a helyzet. Nekünk pont a házunk előtt megy a tervezett nyomvonal, köszi de nem kérek belőle, és harcolok ellene, mert egy 1972-es tervet 2007-ben megvalósítani, értelmetlen és hülyeség. (bár 72-ben is a házunk előtt ment volna, de akkor rajtunk kívül még csak öt ház volt ott)
A hetvenes évek második felében készültek a Vízitervnél a balaton déli részének csatornázási tervei, ahol a felmérési szintezési részében én is részt vettem. Azt mondhatom tehát, hogy elég jól ismerem a kőröshegyi terepviszonyokat (egy egész nyarat töltöttünk ezen a környéken), és ki merem jelenteni, hogy ez a híd szükségtelen pazarlás volt. Nem kell jönni ausztriai, vagy olasz példákkal, mert ott nem a Zalai dombságot kellett leküzdeni. Azt sem gondolom, hogy ettől a(z ocsmány) látványtól a kőröshegyi német túrista hasraesik, és ezentúl majd itt szórja el minden pénzét. Ennek a vacaknak nincsen semmiféle idegenforgalmi, sem közlekedéstechnikai-biztonsági értéke. Újabb pazarlás az adófizetők pénzéből, mint pl. a Combinók, a világ legdrágább és legmegbízhatatlanabb villamosai. Persze nyilván vannak, akik ebből (is) busásan meggazdagodtak.
Bocsánat, természetesen Balaton...
De szerkesztő úr, tessék szívesnek lenni betelefonálni a minisztériomba, és elkérni a beszerzési eljárás dokumentációját. Vagy megkérni erre valakit, pl. egy újságírót. (oknyomozóóót, hogy ne mondjam)
Árpi, ez már a sokadik buzdulás amikor telefon helyett, klaviatúrát ragadsz.
Zöld mezőben ül a magyar újságíró és mindenhez ért.

Nagyjából el tudom képzelni, ahogy Tihanyban mi (kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk) kis médiaelitünk szakértői szinten elemzi a köröshegyi híd műszaki-gazdasági hátterét.

Értem én, hogy publicisztika, meg minden, de azért, hogy legalább látszólag objektívnak tűnő alapokról mondd meg a tutifrankót nem ártotta volna pár dolognak utánanézni.

Jó, tudom, ez úgynevezett munkával jár, nem hány ki eléd mindent a gúgli, meg gondolkodni is kell, esetleg megérteni az autópálya-építést befolyásoló körülményeket (általában és konkrétice is), amiben akár -- irgalom atyja, ó, ne hagyj el -- színuszkoszinusz is lehet, ami már maga a sátán.

És ezen a ponton győz az ungarische médiamunkás-öntudat: a szakértelem ócska bolsevista trükk. A valóségnak meg se próbáljunk utánajárni, egyrészt a fenitek miatt, másrészt mert úgysem érdekel senkit.
Ha elég merészen, szókimondóan és élvezetes stílusban írunk, akkor már faszagyerekek vagyunk, meghívnak ide-oda, még a végén érettségielnöknek is valami harmadosztályú gimnáziumba.

Tudom én, hogy egy maradi köcsög vagyok, de nálam akkor is az a sorrend, hogy
1. tények és körülmények ismerete
2. vélemény

PS: A magyar újságírónál már csak egy valaki ért jobban mindenhez: a magyar fórumozó-blogba író.
RE: Pascal · pascal.blog.hu/ 2007.05.24. 09:00:27

"Olcsóbb lenne mindenképp. De veszélyesebb is."

Még ezen is vitáznék. Ha valaki 160-nal nekidurrant a hídkorlátnak és lerepül onnét...

A képeket nézve elég ronda is lett (bár tudom, ez szubjektív), de nem baj, majd jönnek az aranykezű tegelőművészek és grafitimesterek (hogy rohadna le a kezük tőből úgy egyébként), és akkor majd szebb lesz :-).

Az egeszben tenyleg az a legviccesebb, hogy ez olyan, mint a 4-es metro. Soha nem hozza be az arat. En elegge sokat kozlekedek a mar "uj" autoapalya szakaszokon az M7-en. Hat mit mondjak? Nincs gyors autom, de igy se eloz meg senki, pedig meg csak 130-cal sem megyek. Mijjjjafasznak kell milliardokert valami speckot csinalni, ha ugysem lesz kihasznalva? Nah a kamionokrol meg aztan ne is nagyon beszeljunk, mert hogy abbol sem latok tul sokat, az teny!
Ha a szerző újságíró lenne, az utolsó fejezetben feltett kérdésekre is megkapnánk a válaszokat. Ha nem is most rögtön, de egy későbbi időpontban biztosan.

Fel kellene emelni a löttyedt seggünket és oknyomozni egy kicsit, és nem csak azon síránkozni, hogy ez magyarország.
dark future · www.andocsek.hu 2007.05.24. 09:31:49
Dehogy taggelo muveszek... Majd szepen telerakjak madarkas palankkal a szelet, es attol szep lesz a hid! :-D
Ha jól tudom ez a viadukt egy Kőröshegy nevű település közelében van, de nincs is olyan messze onnan Balatonőszöd sem. Sokszor szoktam "hasonlítani" Ferenc testvért Széchenyihez (vagy inkább úgy látom, hogy ő szeretne olyan lenni), hát építtetett magának az üdülő közelébe egy gigantikus hidacskát, a saját gyönyörűségére. Aztán mikor a zasszonnyal arrajárt, odasúgta neki, nézd Klárikám megcsináltam!
Hmmm. Mintha egy újságírós post is elkélne. Igény lenne rá.
Nem tudok érdemi ítéletet mondani, de meg kellene vizsgálni a lehetséges alternatívák költségeit is. Anélkül levegőbe beszélünk.

"Az M7-esen hasonló völgyeket, mocsárral simán megoldottak viadukt nélkül is."
Akkoriban mások voltak a szempontok. Például soha nem volt téma, hogy mennyibe kerül.

"M1 Tatabánya és Szár között, M7 érdi lejtő, M3 Gödöllő előtt. Azok nem autópályák?"
De nem is 2x2 sáv.

Ez az ügy, sokkal komolyabb oknyomozást igényel.
Robinzon Kurzor 2007.05.24. 09:24:34

Még szerencse, hogy itt van te nekünk. Mennyit szakítottál a bulival? :)
A címer telitalálat. Mehetne a HVG borítójára. :-)
Sziasztok!
Nekem rémlik valami hír/pletyka abból az időből, amikor a nyomvonalat tervezgették...
Mintha Köröshegy meg valamelyik másik falu polgármestere összeveszett volna a nyomvonalon, mert máshol voltak a földjeik amit jó pénzért ki akartak sajátíttatni... Aztán valahogy találtak egy megoldást...
Egyébként ha az a két domb magas is, ha körülnézel, akkor látod, hogy pár száz méterrel arrébb már gyakorlatilag síkság van... Ha kerülnek az 1,7 km helyett egy 4 km-est, az a jelenlegi áron 8 mrd-be került volna.
www.nart.hu/projekt.php?id=55

Tőzeges, mocsaras talaj.
Valószínűleg a műszakilag optimális megoldást választották.

Logikailag is sántít a dolog. A Strabagnak vagy akármelyik kenőcégnek tök mindegy hol költi el az állami milliárdokat, ők megépítették volna az M0-t is vagy a déli elkerülő autópályát, ha még tervez ilyet valaki.

Az persze bizonyos, h van kenőpénz, az állami úttervezésben nem csak a logika dönt, de szerintem itt nincs nagyobb botrány mint máshol.
Hátha a Coca-cola becsomagolja.
Hol az oknyomozó riport?
Hol vannak a közzétett dokumentumok?
Miért van az hogy még a jogerősen lezárult ügyekben sem meritek közétenni az ítéletet névvel, címmel, képpel. Pedig az nyilvános! Elméletben!

Ezeket egy úgynevezett újságnak kellene felvállalnia! Akár keletre megyünk akár nyugatra az újságírók de a szerkesztők is sokkal többet vállalnak fel.


Néha azt gondolom, hogy az internet csakis azért van, hogy hozzá nem értők a hülyeségeiket terjesszék rajta. Mert honnan is képzeli például Greh.hu, hogy olyan egyszerű volna: kerülünk egyet és kész? A 10 órás kávéja alatt ő azt hiszi, megspórolt volna vagy 60G-t a ktgvetésnek. (Bocs, nem személyeskedés, csak példa.) Sokan, hosszú éveken át terveztek, egyeztettek, engedélyeztek - mégis ilyen egyszerű lenne, mint ebben a fórumban? Ugyan már, gyerekek!!!
Éppen ideje lesz benéznem a székem alá, nem ül-e ott véletlenül egy ronda korrupt, rabló, mocskos imperialista (vagy egyébb fakultatív), mert ha véletlenül éppen ott ülne egy, akkor szépen kitakarítanám, hogy Magyarland egy kicsit mégis better legyen. Ha piréz az illető, akkor meg pláne.
Ez az a téma konkrét számok nélkül komolytalan, de legyen még komolytalanabb.
Ha már terepasztalnál tartunk (Árpi korábbi írása) a Railroad Tycoon sorozatban sokszor kifizetődőbb volt építeni egy hosszú viaduktot, mint átfúrni a dombot, vagy elegyengetni, esetleg megkerülni. A megrakott vonat szerencsétlenkedéséről az emelkedőn nem is beszélve, mert hát az idő is pénz.
Ha ide komoly teherforgalom van betervezve, akkor érdemes sík útban gondolkozni.

Térképet ide, és számításokat! (Aztán jöhet a kivégzőosztag :) )
Persze, ehhez is nagyon ért mindenki. Mint a focihoz. (Én is, hehe.) Engem speciel ez a híd nem is érdekel. Hanem az M0-s, az igen. Azt kéne már befejezni, mindenáron. Szó szerint, bármennyit megér. S nem magam miatt, mert én évente kb. egyszer használnám, vagy kétszer.
Vágja ki a szőlőjét, jól megfizetik

Hektáronként csaknem kétmillió forintot adnak a tőkék kiirtásáért.

-

Ez is üt pár éve milliárdokat adott ki mindkét oldal a telepítésekre ...
Árpád újságíró, fogja hát magát, menjen el a helyszínre, és beszélgessen mérnökökkel arról, hogy miért kellett a híd, és miért nem volt jó más megoldás. Rajta!
Salaf 2007.05.24. 10:01:49

Mennyit szakítottál ezen a hídas bulin ?

A termőföld azért annyira nem lehet az autópálya alatt/mellett értékes mint azt páran jóval fentebb gondolták. Én legalábbis nem szeretnék a kilóméteres környékéről szamócázni, de még tejezgetni sem.
jó lesz Besenyei Péternek át repülni alatta

Illetve segít a pártok anyagi problémáinak " áthidalásra "
Mintha lenne olyan magyarázat is, hogy az ingatlan spekulánsok miatt van, akik jó előre felvásárolták a környék összes efelől érdekes ingatlanját.

Egyébként hallottam, Svájcban sík terepnél is olykor le viszik a pályát a föld alá a hó át fúvások miatt.
Van egy mérnök haver, aki ott melózott, írtam neki, de még nem válaszolt. Lelépett Norvégiába tengeri olajfurótornyok szerkezetét méretezni
Annó (úgy 2003 tájékán) ha jól emlékszem, még parlamenti interpelláció is volt abból, hogy miért kellett átterveztetni a hidat, ami így csak az eredtileg tervezettnél drágább technológiával készülhetett el.

Kinti autópályák és meredekség: ha valaki azt hiszi, hogy Ausztriában vagy Németországban nincsenek meredek autópálya szakaszok, az hajtson már egyszer végig az A1-en a sógoréknál vagy mondjuk a Stuttgart előtti palahegy környéki szakaszon a németeknél. Költségek terén a hídépítés egyértelműen drága megoldás, elég összevetni az árat az amúgy közismerten nyomott autópálya-árakkal.

madmind: "De ha a te kerted alatt csinálnák te se örülnél neki ugye?" Nem, nem örülnék. És öt telektulajdonost azt hiszem gond nélkül kártalanítani is lehetne. De az összes hócipőm tele kezd lenni az olyan méltányolandó lakossági panaszokkal, amikor a népek jól beépítkeznek a meghirdetett, megvalósítandó útvonalak közvetlen közelébe (mert olcsó a telek, mert úgyse fogják elkezdeni, mert mit tudom én), majd felháborodottan tiltakozni kezdenek, hogy nekik most milyen rossz lesz. Utána pedig 200 ember miatt kidobálunk milliárdokat, mert itt demokrácia van. Ez megy az M0-nál, ez Budán az egérútnál és még számtalan helyen.
Ez a híd, a négyes metró...
Sikítani tudnék.
(Az osztrák vitorlázók a balatonon, mikor meglátták 10 percig nem kaptak levegőt a röhögéstől)
Botrányos.
Ami még szomorúbb, hogy a hírekben szerepel minden egyes nyomorult pillér helyére emelése, mint nemzeti ünnep.

Borosbocskor fúrópajzs, híd juhnyáj felett, politikusok magyarországért...
Salaf 2007.05.24. 10:01:49

Ja igen ez megint jellemző Magyarországra egy beruházásról sok-sok pénzért elkészül több tucat terv, tanulmány , majd végül egyiket sem használják, hanem megjelenik egy fővállalkozó cimbi, aki a saját terveiből elkezdi a kivitelezést természetesen csupa-csupa alvállalkozóval, akiket a végén nem fizet ki senki ...

A humusz maga értékes, azt elvileg meg szokták menteni, felhasználják máshol. Legalábbis anno úgy tanultam, a mai gyakorlatot nem tudom.
Salaf kartárssal kell, hogy egyet értsek.
Szomorú Árpád de ez egy teljesen felesleges cikk volt. Kicsit tanulmányozhattad volna a témát mielőtt ezt kiírod magadból
Salaf 2007.05.24. 10:01:49
Salaf!
Olvastam valahol, valamit, erről írtam...
Szerintem pedig beszélgess bárkivel, aki az államnak dolgozik (és ért a szakmájához), hogy van-e valahol, valami, amire az optimális megoldást választják, vagy pedig csak hangzatos projektekre költik a pénzt úgy, hogy minél több visszacsússzon magánzsebbe...
Nem személyeskedés.
Na, első post ahol Árpi is tipikus magyarlander. "Minek a nagy fizu a minisztereknek, minimálbért nekik!". Mennyi amúgy egy kilóméter autópálya? Miért nincsenek a postban figyelembe véve a helyiek kötekedései, az alternativ megoldások költségei? Ez így nekem nagyon felületes.
Az autópályaépítéseket és az egyéb nagyberuházásokat legjobban az önkormányzatok zsarolásai (M0 Üröm alagút), a civil szervezetek (M0 SZIKE, 4-es metró KEKEC) és a földtulajdonosok esetleges túlzott igényei lassítják. Ez nem jelenti azt, hogy a törvényeken lazítani kéne, sőt szerintem túl könnyen megy a kisajátítás Magyarországon. A gond az, hogy a bíróságok tetűlassúak és a joggal visszaélve bármeddig lehet hátráltatni bármilyen projectet.
Jó lenne ide egy rendes építőmérnök. Ő majd megmondaná nekünk. Mert az is igaz, hogy az eredeti tervek völgyhíd nélkül készültek. Nem emlékszik valaki, miért kellett megváltoztatni?

Másrészt nekem nem annyira egyértemű, hogy a völgyhíd szar. Németországban autókázva úton-útfélen völgyhidakon mész keresztül. Nemcsak az Alpokban. És náluk a legbiztonságosabbak a pályák.

Ettől függetlenül a pártkasszák feltöltésének módja igencsak bicskanyitogató. Mert a párfinanszírozási törvény szar, és ők lopással pótolják. Függetlenül attól, kell-e völgyhíd vagy nem. Hol a törvényjavaslat, szenátor urak.
Na, egy kis háttéranyag azoknak, akik hiányolják az oknyomozást:

_________________________


Hídmese
2006.06.08., 2006. évfolyam, 23. szám
szerző: Sztankay Ádám forrás: 168ra

Az M7-es autópálya részeként épül Balatonföldvár közelében, Kőröshegy település határában Közép-Európa legnagyobb völgyhídja. Konzervatív hetilap írta nemrég: az Orbán-kormány idejében olcsóbb, alagutas megoldásra gondoltak az adott szakaszon. Ráadásul a Séd-patak felett átívelő völgyhíd környezetvédelmi szempontból sem indokolható. Ám a futólagos terepszemle is arra utal: nem fair szimpla szoci vircsaftot sejtetni a háttérben.

Szakemberek állítják: az alagút ötlete valójában a Kádár-korban született. Annak emlékét idézhette talán nosztalgiával nyilatkozó fideszes korifeus jobbos zsurnalisztáknak. A föld alatti autópálya-szakasz fölé golfpályát is álmodtak a pártállamban. Srégen a tihanyi apátsággal devizakülföldiek és pártfunkcionáriusok játszhatták volna lyukra a labdát.

Nyomvonalak

Amúgy a honi autópálya-építés négy évtizedes történetében vagy negyven egyéb nyomvonalra is készült terv. Orosz Károly, a Hídépítő Zrt. területi igazgatója azt mondja: nem „piros” vagy „narancssárga” döntés alapján épül végül viadukt. Már az Orbán-kormány is ezt a megoldást készítette elő a kivitelezésre kinézett Vegyépszerrel. Építési engedélyig akkor nem jutottak – különböző szervezetek tiltakozása s egyéb okok miatt.


Kiss Ferencné
Orbánék idejében eleve lassult az autópálya-építés. A hivatalba lépő Fidesz-kormány két évig azon fáradozott, hogy a Nemzeti Autópálya Rt.-t banktulajdonba utalja, elkerülendő az állami birtoklás esetén kötelező közbeszerzési eljárást. Volt, ahogy volt, a híd ma már épül. A jobbos laptárs ugyanakkor az Állami Erdészeti Szolgálat Kaposvári Igazgatóságának vezetőjét idézi. Nádas József szerint környezetvédelmileg a legrosszabb megoldás kapott zöld utat. Ezzel szemben Bezeréti Katalin, Balatonföldvár – a hídépítők egyik bázistelepülése – polgármestere úgy látja: fák, bokrok, mezei nyulak szempontjai mellett emberi érdekekre is figyelni kell. A polgármester asszony felnőtt fiát még gyerekkorában gázolta el egy autó a már évtizedekkel ezelőtt is túlterhelt 7-es úton. Bezeréti Katalin a számtalan terv ismeretében elfogadhatónak tartja a viaduktot. Sokkal jobbnak, mint azt az egyik korai víziót, amely gyakorlatilag Földvár központján vezette volna át az autópályát. A polgármester azt is mondja: nem tudni biztosan, gazdasági vagy praktikus okból döntöttek végül a viadukt mellett.


Bezeréti Katalin
Az ezernyolcszáz méter hosszú, huszonnégy méter széles, négyezer méteres sugarú ívben fekvő híd megépítése mindenképp különleges teljesítmény. Legmagasabb, nyolcvanméteres pillére Európában is szokatlan. A híd szűkített és baleseti kockázatot jelentő leállósávjára pedig külföldön is van példa – bár nálunk eredetileg biztonságosabb megoldásra gondoltak. Az alagutas ötlet mellett – vagy már azt elvetve, kinek-kinek másként őrzi az emlékezete – néhány tervező többhidas, kacskaringósabb, maximum nyolcvannal autózható pályaszakaszt képzelt volna a Séd völgye fölé.

Ám az ezredfordulón a tagjelölt és uniós országok közlekedési miniszterei – köztük Fónagy János, az Orbán-kormány közlekedési felelőse – tanácskozásra gyűltek Helsinkiben: az M7-es egyike lett az ott kijelölt főbb nemzetközi útvonalaknak. A Nemzeti Autópálya Zrt. szakemberei szerint ezt követően spekulálta ki az akkori politikai vezetés: mégsem lassíthatjuk kacskaringókkal a Séd-völgy fölött az uniós sugárút száguldását. Az egybefüggő híd költségeit mégis sokallta a szaktárca. Takarékosságból „lekapatták” róla a normál biztonsági sávot.


Orosz Károly
Orosz Károly szerint viszont nincs komoly baj: kamerarendszer figyeli a pályát. Baleset esetén a hídmérnökségről azonnal elterelhető a forgalom.

Amire egyetlen kérdezett sem tudott választ adni: a lenyűgöző hídprojektnek végül is mely politikusok lehetnek büszke és gondos keresztszülői? Tapasztalatai alapján mondta egy szakember: a politikusok manapság – ha csak tehetik – kerülik az „autópályás történeteket”. Állítólag legfelső szintű látogatás is elmaradt már a Séd-völgyben.

A lokális sztorik viszont többkötetnyi szociográfiát kitennének. A hídmesék állandó, diabolikus szereplője Pavlek Ferenc. Kőröshegy volt polgármestere még a Kádár-korban lett vezetője a helységnek. Kormányciklusoktól függetlenül vétózta meg rendre a falu határába tervezett viadukt építési engedélyét. Elkerülő út megépítéséhez ragaszkodott, amely egyéb előnyei mellett az építési forgalomtól is tehermentesíthette volna a falut. Pavlek úr állítja: fontosabbnak tartotta a helyi közösség érdekét az állami akaratnál. Ám egyszer csak a sajtó hírül adta: nincs más oka a dacoskodásnak, mint hogy Pavlekék földet szereztek az elképzelt kerülő út területén, s a remélt állami kisajátításokból akarnak gazdagodni. Pavlek Ferenc ma is állítja: földjeik kárpótlásból származtak, s ami azokból a kerülő útra esett volna, az hatvanezer forintnál nem ért többet. „Ez új momentum” – mondja erre Szilágyi András, a Nemzeti Autópálya Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Pressziók


Pavlek Ferenc
Pavlek Ferenc több sikeres ciklus után, 2002-ben elbukta az önkormányzati választást. A helyébe kerülő Kiss Ferencné, a falu volt jegyzője gyorsan megállapodott az autópálya beruházóival, kivitelezőivel. Kissné elmondta: a falu sokat profitált az egyezségből. Ám úgy véli: „Az nem jó, ha a részletek megjelennek az újságban.” Béni Gyöngyi, a Nemzeti Autópálya Zrt. kommunikációs vezetője szerint az autópálya-beruházások tíz százaléka megy önkormányzati fejlesztésekre. Az öszszeg alkuk és/vagy önkormányzati pressziók (értsd: zsarolások) függvényében oszlik meg.

Ami Pavlek Ferencet illeti: azt mondja, miután pozíciójából sikerrel kigolyózták, a korábbi vegzatúráért nyilvánosan követte meg az egyik kereskedelmi tévé. Kőröshegyen pedig hamarosan díszpolgárrá választották.

Néhány helyi potentát amúgy a Medgyessy-kormány alatt megegyezésre jutó, politikailag függetlenségét hangsúlyozó Kiss Ferencnét fideszesnek könyveli. Kissné viszont a viadukt építésében szintén érintett Bálványos akadékoskodó polgármesterét, Sebestyén Gyulát tartja MSZP-snek.

Bálványos zsákfalu. Egyetlen, Kőröshegy felől odavezető útját Kőröshegy hozzájárulásával nyilvánították az építkezés kiszolgáló útjának. Kizárólag azon közelíthető meg a viadukt északi vége is. A Hídépítő Zrt. próbálja karbantartani az utat, de a teherforgalom nagyobb tempóban okoz rajta károkat. Amikor persze a viadukt elkészül, Bálványos vadonatúj és praktikusabb nyomvonalú utat kap. „Addig is élni kell” – mondja erre Sebestyén Gyula.

Sebestyén Gyula
A megtépázott szakaszon már több, viszonylag szerencsés baleset is érte az ott autózó bálványosi lakosokat. Sebestyén Gyula polgármesternek vaskos dossziéja van az útügyekben folytatott abszurd levelezéseiből. Állítja: lehet, a széttrancsírozott útszakasz miatt előbb lesz sztrájk, mint hídavatás. Kiss Ferencné sztrájk helyett tanácsolta polgármestertársának kistérségi értekezleten: ha pénzre van szüksége az út karbantartásához, pumpolja Lamperth Mónikát, aki nemrég avatta a hatszáz lelkes Bálványos közösségi házát.

Sebestyén Gyula szimpla irigységet lát a tanács mögött. Másfelől úgy gondolja, belügyéri vizit ide vagy oda, a lassan csak szekérrel járható Bálványos visszadöcög majd a középkorba.

Purparlék

A kérdezett környéklakók mosolyognak az efféle purparlékon. Mindenki jól jár a híddal, autópályával. Bálványos is közel kerül a világhoz. Mondják, most érdemes földet venni arrafelé. Mesélik azt is, van környékbeli notabilitás, akinek még a szőlejéig futó ösvényére is aszfalt „nőtt” a hídépítés indulásakor. Nincs érte irigység. Ilyen „termékeny időkben” a politikai adok-kapoknak sincs értelme. A közös cél érdekében át is fedik egymást a pártszínek. „Így érik a vérnarancs” – magyarázta a gyüttment firkásznak borízű hang egy Balaton-parti csárdában.
Ezt írta, az egykor a hídon dolgozó mérnök, a megéri -e kérdésre:
"hosszutavon mindenkepp, rovidtavon biztos nem... de ilyen a metro is... megterules rengeteg ev...
Fontos az hid az allatok miatt foleg, ott legalabb nyugodtan atmennek... Meg ott qva nagy a szintkulombseg, persze mehetett volna kicsit arrebb, de ott is van szintkulonbseg, csak igy valaki biztos tobb penzt kapott a telkeert..."

szét kellene választani itt ugye két dolgot:

-- állami beruházás
-- magánberuházás

az elsőben a munkavállalók közalkalmazottak, közmunkások dolgoznak a közalkalmazotti bértábla szerint. a munkaadó az állam. nyilván meg kell fizetni az állami alkalmazottakat. az eredmény állami tulajdon. amit adott esetben megvásárolhatnak magánszemélyek.

a másodikban a munkaadó és a munkavállalók is magánszemélyek, külön megállapodás alapján dolgoznak. az eredmény magántulajdon. amit adott esetben megvásárolhat az állam.

ami itt megy az a állami-magán beruházás, ami ugye hozza magával a korrupciót.

hála annak, hogy egyesek -- hozzáteszem jóhiszeműen -- kitalálták, hogy az állami-magán beruházás olcsóbb, jobb, mint az állami. fel kellene már ébredni, hogy dehogy.

az állami-magán projektek átláthatatlanok, ellenőrizhetetlenek, kiszámíthatlanok, tervezhetetlenek.

kellene autópályát építeni, de az egyik felét állami beruházásban (mellette fusson magán gyorsvasút), a másik felét meg magánberuházásban (mellett futhat az államvasút). és akkor nincs se állami monopólium, se magánmonopólium.
az, hogy szép vagy nem szép, az mindenkinek a saját belátása szerint. szerintem speciel szép, és különleges is.
más kérdés, hogy a lényegi mondanivalóval, hogy miért nem lehetett volna ezt a kicsit lejtősen jobbra kanyarodó hidat megépíteni máshova, egyetértek.
remélem erre az analógiára majd jól építenek egy metrót Szántódból Tihanyba, lol.
Erre semmi szükség sem volt. A legenda szerint az gátolta az M7-es építési, hogy valalki(k) minden erővel azt akarták elérni, hogy a földjei felé menjen a nyomvonal. Ez nem sikerült, lehet, hogy igaz sem volt... Valószínű, hogy pénzhiány volt akkoriban az ok. Most úgy tűnik volt pénz erre a műtárgyra....
Szerintem minden autópályát legalább 80 méter magasra fel kellene pakolni. Sőt építhetnénk melléjük jó nagy hegyeket is - lábon persze nehogy kár essen a jó kis ugaron hagyott termőföldben - mert csak hozzánk nem jönnek a sítúristák. Az unokák adóterheinek meg már ugyis mindegy, a régió legfaszá(a)bb nyugdíjrendszerének aprócska implicit adósságtartalma mellett.

Akkor lenne igazán boldog Hátaztánisztán népe.
Egyébként jó lenne, ha nem a gyerekkori homokozós élményeik alapján mondanának véleményt egyesek. Örülök, hogy ennyi jól képzett útépítő mérnök a blog-ot.
Aki szereti a több adatot meg ilyesmit, annak itt egy Mancs-cikk e: www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=14743

Hadd ne vegyem komolyan, hogy nem lehet kikerülni egy terepakadályt. Ennyi erővel lehetne híd a Balatonon hosszában. Meg lehetne magas vezetésű az egész pálya Pestig, hogy az állatkák vonaulhassanak, meg az erdőben burjánozzon a júdásfülegomba.

Ja és akinek a "nem kell vasút utas nélkül" kezdetű revelatív megállapításról eszébe jut a négyes metró, az se kaparász rossz irányban. Izgalmas, hogy a revelatív felismerés és a négyesmetró ugyanahhoz a párthoz kötődik.
amit politika vezérel abban idehaza kár józan észt és logikát keresni. elképzelésem sincs mi kellene ahhoz hogy megváltozzanak a dolgok pedig lassan ott tartunk ahol a magyar foci, ami már menthetetlen. nem baj, legalább völgyhídunk már van.
Fedor 2007.05.24. 10:33:33

Köszi, ez édi. Bár nem derül ki, hogy minek a völgyhíd.
Fedor 2007.05.24. 10:33:33
Okosabb talán lettem, de meg még nem világosodtam ettől.
Akinek meg esetleg tériszonya van, az biztos szeretni fogja...
TWÁ!

Általában tetszik ahogy írsz. De,

Abban is biztos vagyok, hogy sokan jól jártak ezen a bizniszen. De,

De miért kell ilyen fanatikusan nyilatkozni valamiről úgy, hogy halvány fingod sincs a háttérről, vagy a mérnöki, körny.véd szempontokról/azok hiányáról?

Most akkor újságíró vagy-e?
Hát Árpád, én nem vagyok a téma szakértője, de így, mint külső szemlélő, nekem bizony tetszik a dolog. Mert valóban megoldható a dolog emelkedőkkel és kanyarokkal (ld. M3 Pest után rögtön), de az minden, csak nem autópálya. Németországban bizony sok ilyen semmi felett lebegő híd van, ott, ahol nagyok a szintkülönbségek (persze azok sokkkal nagyobb szintkülönbségek), mindenesetre szerintem az a jó megoldás, ha egy autópálya minél egyenesebb, és nincsenek rajta nagy emelkedők és lejtők. Az emelkedő rossz a kamionoknak, és a gyengébben motorizált autóknak, a sok kanyar veszélyesebbé teszi az utat stb. Szóval ennél történnek rosszabb dolgok az országban
Jön az "Eu8000milliárd" lehet belőle kis magyar eocén-programokat finanszírozni. Beton, aszfalt, polisz, kormányzati negyed. Nyomtak volna inkább 3-szor ennyiből hidakat a Tiszára, Dunára. Meg száz vasutat ezeret. Mondjuk pl. Pécs és Szeged közé. Nem megkerülni a Mecseket, aztán Bácsalmásnál (ahonnan egy egyenes vonallal fele-harmada lenne az út) irány észak, majd Kiskunfélegyházánál megint dél. Helyette tökölődés a buszokkal. Vagy ahol egy sínpár van (Pécs-Budapest)egy másikat rittyenteni mellé. vö.: Pécs2010 EKF projekt. Nem megszűntetni kellene a vasútat, hanem építeni, és nem erőltetni az autópályaépítést (persze kell az is), hanem a minősíthetetlen alsóbbrendű utakat felújítani sürgősen. Mert az okos Kóka szerint lehet busszal is közlekedni,csak közben a rázós utakon kiköpöd a tüdőd,vagy leharapod a nyelved. Persze úgy nem tudsz pofázni.
kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.05.24. 10:49:08
A völgyhíd elsősorban azért jó, mert ha a Jóisten majdan végre szándékozik felemelni hányatott sorsú kis hazánkat (for a better Magyarland), akkor legyen neki mibe belekapaszkodnia.
g.z., meg kell védjem a tótát. mi más dolga volna egy újságírónak, mint felhívni a figyelmet a visszásságokra? ha a projektet alátámastják szakmai érvek, akkor tessék, nyilatkozzanak az arra illetékesek. gyanítom, nem lesz nagy tülekedés:)
Ez a legnagyobb völgyhíd a régióban. nem én mondtam, ha jól rémlik a királyi népszabi írta.

Ha kell még segítség valakinek: nyilván mi vagyunk a leghegyesebb ország is a régióban. Az osztákok, a horvátok, vagy a szlovének miért nem építettek nagyobbat? Nyilván még nem jöttek rá, hogy ez milyen fasza.
Zebi: "Hogy mér oda? Mér akkorát? Ha ott a völgy, miért nem lehetett arrébb vinni egy kicsit az autópályát? Többek közt azért, mert szerencsétlen módon Siófok irányából éppen a Dunántúl legnagyobb összefüggő erdején keresztül halad az autópálya nyomvonala. És így a lehető legkisebb darabot kell belőle lecsippenteni. Azt hiszem, a rengeteg elbaszott, eltékozolt milliárdhoz képest ennyi kis luxust megengedhet magának az ország. Aminek összesen csak annyi hátránya van, hogy nem a legolcsóbb megoldás, az azt hiszem, érdemel egy kis elismerést, vagy legalább mérlegelést, hogy nem is olyan hasztalan az.
Mert gondolom te sem turiból öltözöl, csak azért, mert olcsóbb. "

Yeah! Irka-fika helyett ez a jó mondás. Bizony, a nagyvonalú megoldásra rá lehet fogni, hogy pazarló, vagy korrupt, de nem elegáns. Rossz kedvünk terét szép dolog tágítani, de ez híd speciel rossz alanynak tetszik erre. Nekem tetszik, mert érdek nélkül.

Hogy megépült derék dolog. Minden dohogás ellenére, akár kedvtelésből, akár szükségből.
Kedves W!
A júdásfülegomba vonulási útvonalának épen hagyásávát pont, hogy komolyan venni kell. És azt, hogy nem túrtak szét egy völgyet (persze tudom, széttúrtak már egy csomót, mér pont ezt kellett kihagyni?), és hogy Magyarországon is van valami, amire mondjuk lehet egyet csettinteni. Nem kell vele egyetérteni, de azért ez nem az a kategória, mint az időkerék, ez nagyon is komolyan vehető. Érthetőek az érveid, könnyen lehet túlzásnak vélni a viaduktot.
Mindenesetre már megépült, szemben a 4-es metróval, ami valószínűleg soha nem fog, és ráadásul (annak ellenére, hogy tényleg kéne 4. metróvonal is, sőt 5. meg 10.), a jelenlegi elképzelés szerint lófaszt nem fog érni, és nem hozza be az árát. Ja igen: valaki mondta, hogy a híd nem fogja behozni az árát. Valóban. A híd nem is. Az autópálya fogja, aminek a része a híd.
Szerintem: nem az a baj, hogy híd épült oda, hanem az, hogy máshova nem épült...
G.Z. 2007.05.24. 10:50:01
Teljesen egyetértek, még ha ez egy blog is, akkor is illene alaposan körüljárni a témát, esetleg megkérdezni szakértőket, a tervezőt stb., aztán lehet hülyézni, ha egyértelműen hazudnak, hülyére veszik az embert stb.,
mert tök jó az érzelmeket felkorbácsolni (az nem nehéz, gyűlölködni és pampogni mindenki imád nálunk, általában jogosan persze), de esetleg kicsit racionálisabban is lehetne kezelni ezt a témát. De még nincs veszve minden: Árpád, szerintem járj kicsit alaposabban utána a témának, és írj róla folytatást. Esetleg szorongasd meg a döntéshozókat és a tervezőket is néhány ravasz keresztkérdéssel!
itt nem az a baj, hogy twá olyanról ír, amihez nem ért, az újságíró mindig olyanról ír, amihez nem ért,

hanem az, hogy az újságírók többsége leragad a konkrét esetnél, és képtelen a jelenséget általánosságban megragadni. mondjuk száz eset után sem képes felismerni, hogy itt az állami és a magánberuházás fogalmi összekeveredéséből adódik a probléma.

ezért van az, hogy ezek a cikkek, ügyek kezdetben felháborodást váltanak ki, egy idő után pedig közönyt. és akkor persze karcosabban kell írni, hogy háborodjanak fel a népek, és durvább szavakat kell használni, csak egy idő után már nem lehet tovább fokozni, és akkor beáll az apátia. ilyenkor beindul a politika, jönnek a kampányok, vége szakad az apátiának és kezdődik minden előről.
Még egy bajom van: ez a híd magas. Láttunk már kormány mellett elalvó kamionost, aki mondjuk az m3-ason ledöccen a pályáról, kicsit megkarcolja a sárvédőt, de alapvetően nagyobb baja nem lesz. Itt meg a kiváló repképességgel rendelkező kamion jó nagyot fog zuhanni... Tudják az ilyet menteni a földszinteni? Nota bene: ha fentmarad és dugót okoz egy baleset, tudják azt menteni? lesz az itteni tűzoltóknak 10-20 tonna oltovíz felcipelésére alkalmas helikopterük? Lesznek itt kéznél égimentők?

Végiggondolta-e egyáltalán valaki, hogy mennyivel másabb munka 100 méter magasban menteni?
nem fogom többszö elmagyarázni a publicisztika kifejezés jelentését. aki hülye, úgy marad.
Bambano 2007.05.24. 11:01:32
A híd az bizony ilyen dolog, hogy magas.
Az alagútban meg bennégnek az emberek. A közlekedés rizikós. Arra az a megoldás, hogy ne építsünk utat?
Kedves Árpád!
Szerinted a publicisztika lényege az, hogy leírod, amit kapcsiból gondolsz? Az is tök jó, de ha utánajársz a témának, megalapozottabb a véleményed. Attól nem lesz rosszabb a publicisztika, ha tényekkel tudod alátámasztani a mondanivalódat! És ne nézz már hülyének másokat azért, mert nem tetszik, ha zsigerből írsz, gondolkodás nélkül. Nem kell objektívnek lenned, de érdemes rá törekedned, mert akkor elgondolkodtatóbb lesz a véleményed.
Árpád a nyégyes metró Pestbudán van, a megszűnt vasút meg vidéken. És mint tudjuk, ott az a bizonyos párt nem létezik.
Mondjuk egyszer már arról is beszélhetnének ti indexesek, hogy a menetrend szándékos elqrása is közrejátszott abban , hogy nincs utas, pl nem tudom miért kell a kis BZmotnak 10 perccel a gyorsvonat érkezés előtt elindulni, vagy miért megy úgy, hogy véletlenül se lehessen normális időben beérni a szomszéd városba reggel, stb stb. Azért bonyolultabb kérdés ez annál, hogy nincs utas,oszt csukjuk be.
azoknak szólt, akik itten engem tényfeltárásra akarnak rávenni. jó hogy nem autószerelésre.

mellesleg jelentem, utánanéztem. nem találtam én se mást, mint a mancsos kolléga: telekügyeket és nevetséges, piszlicsáré motyogást békákról.
(igen, behin, pontosan ezt akartam mondani)

aztapaszta: "Az osztákok, a horvátok, vagy a szlovének miért nem építettek nagyobbat?"
Azért tőlünk nyugatra a viadukt/hegyibunkó arány igen magas. ja, és ők nem restek igen hosszú, igen drága alagutakat furkálni bele a hegybe.
Azért a tényfeltárás kicsit közelebb esik a publicisztikához, mint az autószerelés. OK, lehet, hogy teljesen igazad van az egészben, csak tényleg jó lenne többet tudni a dologról, és a hátteréről. Ha nem Te, akkor esetleg valamelyik kollégád nem szeretne tényfeltárni erről?
Én mikor először hallottam, hogy ott mi épül, nem hittem el. Most is nehéz ,akkora böszmeség.
A publicisztika tényleg az. Ha jól sül el, akkor teccik a népeknek, ha meg nem, akkor kevésbé. A népek meg csak mongyák, mongyák....
Baja alatt már nincs híd a Dunán, Mohácsnál nagyon elkelne egy.
Szerintem az lesz majd a megoldás, hogy néhány év/évtized múlva lehet majd bővíteni, ami sokkal többe kerül, mint eleve szélesebbre építeni. És akkor majd lehet majd megint kaszálni.
Árpád, mostanában túl sokat fikázod a kormány és pártjai, a szlovákok, stb hülyeségeit. Be kéne tartani az arányt hogy 1 Orbánra 1 Fideszre 1 a papokra és 1 Gyurcsányiékra. 3 az 1-hez
Árpád: a kommentelés lényege meg az, hogy ha nem értek egyet, akkor inter tudok akiónálni veled, és ez bizony jó.
Ezzel a hidassal most nem értek egyet. És nem a békák miatt (de, is), hanem főleg mert egy hatalmas, szép, komoly műtárgyban pihen néhány adóforintom, ami megúszta a gyurcsány és bandája pénztárcájában való eltűnést. És erre egy kicsit büszke vagyok, ha már másra nem nagyon tudok az lenni országosan.
Viszont arra is büszke vagyok, hogy végre valamivel nem értek egyet, amit ideírtál. Bár ma elmaradt a kuncogás meg a bólogatás.
Értsük mi a publicisztika szubjektív természetét, csak nem szeressük :)
csúszájad át a nagy hídverőt, vélemény rovatunk alakformáló percei következnek, talán nem kéne Gerő apparátcsík hidalgó tálentumát a mai kor építészeti remekműveibe belekavarozni, ez van olyan: egy antisemita százat csinál, száz antisemita ezret-e, ezrete pedig összeesküszik a félvilággal, a félvilág áll a másik oldalon, amint tudjuk, tudni-illik a híd köt össze() ez egy MP forradalom, de erről is Orbán (AZ) tehet róla.
TH: amikor én projektet vezetek, nekem fel kell tárnom a kockázatokat és meg kell győznöm a főnökömet vagy a megrendelőt, hogy az elvben felmerülő kockázatok lehetőleg minél nagyobb részét végiggondoltuk, találtunk rá megoldást. Nem az a kérdés, hogy építünk-e utat, az a kérdés, hogy a felmerülő gondokkal foglalkozott-e valaki. Azt is hiányolom, hogy erről miért nem szólnak a hírek. Ha valaki bajba kerül ott fent, honnan fogja tudni, hogy mit csináljon, merre van a menekülő út, hogyan kell együttműködnie a mentőalakulatokkal?

Ha én ezeket a dolgokat nem rendezem le, nem adnak nekem megrendelést, munkát. Szerintem jogos számonkérni x milliárd forintnál ugyanezt.
Legalább lesz nekünk is olyan, mint a horvátoknak. Igaz, ott tényleg vannak mélységek.
Mérhetetlenül elszomorít, amit itt olvasok, remélem a legtöbb negatív hang csak poénkodás...
Annyi érintettségem van, hogy az említett hölgyek (pl. Kiss Ferencné) és urak (pl. Pavlek Ferenc) legtöbbjét hosszú évtizedek óta ismerem, és a közelmúltig rendszeres látógató, nyaraló-telelő voltam az említett falvakban (városban)
Tetszik, nem tetszik, a nyomvonal régi, én már kb 85-ben láttam! A vita a pénzhiány miatt egy új nyomvonalról folyt, miszerint lehetne vinni a pályát a part mentén is...
Ezt vétozta meg Földvár (hiszen pont az lenne a cél, hogy a forgalom elkerülje az üdülőövezetet), illetve Kőröshegy és a többi falu (számukra meg a fejlődés végét jelentette volna ez a megoldás).
Mindezért lobbizott-ellenkezett-harcolt Pavlek F. polgármester - akit jó magyar szokás szerint mindezért alaposan lejárattak, meghurcoltak...
A Kiss F-né "csak" annyit tett, hogy azonnal engedélyezte az építtetők számára a falun való áthaladást (fotóim vannak az első trélerek érkezéséről anno) így a szerződés szerinti szervizutat már nem kellett létrehozni a kivitelezőnek!!! Ez az út lett volna később a Szántód-Kaposvár főutvonal új része, mely elkerülte volna a falut... Ki nyert ezzel? A falu nem, a kivitelező sokszáz milliót... És talán még mások is?
De mindez mára csak a múlt!
Annyi maradt, hogy akik nem érintettek, azok számára csak egy - 200 fő miatti (valójában 10000 fő feletti) - ostoba pocsékolás az egész.
Hogy a térség fejlődésnek indulhat (hisz a térségben szinte semmiféle munkalehetőség sincs), hogy a parton kevesebb lesz a kamionforgalom, hogy órákkal rövidülhet a - fikázók számára lehet, hogy fontosabb - adriai távolság...
"Nem számít, nekünk nem kell, pusztuljon mindenki!"
Azok is akik az építkezés idejére legalább munkát kaptak...
Kedves fikázók! Tényleg így jó? Ennyire örömteli epét okádni mindenre és mindenkire, mert épp nem vagyunk érintve...
azért árpád, tényfeltáró újságírónak vagy karcpublicistának lenni azér különbség, nemdebár? mostan itten sztálinista önkritikát gyakoroltál? vagy csak hülyén magyarázkodsz, bazze?
te karcosan írsz, oszt kész. ha másra vágyom arra ott a heti válasz meg a tyzden című, a minap általad is enlített hetilap /télleg fasza!/. a baj sztem nem ezzel a cikkeddel van, hanem azokkal, ahol zsigerből fikázod orbánt az oroszjózsi szintjén. merhogy lehet és kell is basztatni a jonest. kurvára megérdemli. de nem azér, mer sapkája van nekije.
Bambano 2007.05.24. 11:14:27,
ja, ezzel, amit most írsz, ezzel egyetértek, teljesen igazad van.
OK, TWÁ.

Ha csak azt akartad mondani, hogy neked nem tetszik, akkor rendben.
De ha belekevered a "Mi értelme?" dolgot, akkor nem gondolod, hogy legalább egy kicsit kíváncsinak kellene lenned a tényekre is?

De mindegy.
Azért hajrá.
bakker éppen az a baj, hogy ÖSSZEKEVERED A TÉNYFELTÁRÁST A PUBLICISZTIKÁVAL.

a publicisztikának a lényege az, hogy az egyes esetektől eljutsz az általánosig.

a tényfeltárás meg az, hogy a konkrétumokban mélyülsz el, egy-egy területen mozogsz akár évekig.

na műfajilag ezt a kettőt keveredik. ami nem feltétlen baj, csak ez így sem nem publicisztika, sem nem tényfeltárás. szerintem.
cziffra: igen vazze, meg a költészet és a tényfeltárás is másik dolog, valamint versenyautót építeni és ódát írni hozzá is más. remélem, most örülsz.

grigorij: köszi, ez a kedvenc érvrendszerem. építsünk még több értelmetlen hidat, hogy legyen a zembereknek munkájuk, építsünk az alföldre, komolyan. piramist a viharsarokba.
"a publicisztikának a lényege az, hogy az egyes esetektől eljutsz az általánosig"

really?
Remélem nem az fog kiderülni, hogy babarózsák duhajkodnak az út nyomvonalán.
Én láttam tavaly nyáron építés közben a hidat, és engem lenyűgözött. Egyszerűen fantasztikus látvány.

Nem tudom, hogy mennyire volt indokolt ezt a megoldást választani, mert fingom sincs a híd- és autópályaépítésről. Az viszont tuti, ha erre nem, akkor másra költik el ezt a pénzt /nem maradt volna számlán a zsé, az állami - költségvetési pénz speciális tulajdonsága, hogy mindíg az utolsó fillérig elmegy/

Utólag okosnak lenni nem nagy kaland. Előre, vagy menet közben kell megmondani a tutit, javasolni, felhívni a figyelmet, stb. Persze ennek is van értelme, ha levonjuk a tanúságot, és legközelebb nem esünk ilyen hibába. Itt persze ez nemigen jöhet szóba, mert névtelen nullák vagyunk, messze a tűztől, és aki döntési pozícióban van, az magasról tesz a mondandónkra.

Utólag csak annyit: reszpekt az építőknek, a mérnököknek. /Bár biztos vagyok benne, hogy UTÓLAG majd kiderül, hogy mennyi mindent csináltak rosszul, gyenge minőségben./

A híd pilléreiből ki lehetne faragni Ali baba és a negyven rabló szobrát. A kincses barlanggal együtt. Csődülnének a turisták. Az idegenvezetők meg vicces történeteket mesélhetnének a híd "történelméről".
Pascal · 2007.05.24. 08:14:36
Az M0-s az autóút, nem autópálya. Csak szólok! ;)
a "kellett e ilyen nekünk" helyett a "kell e ilyen nekünk" jobb lett volna. volt rá idő, ugyanis csuda lassan, épült...
szóval a kérdést feltehetted volna a terv stádiumban is. arról is kihozhattad volna az "ilyen f*szok vagyunk mi magyarok"-at :) (még időben. ez már nagyon későbánat!)
Piramis már van Kiskunfélegyházán

Mi nem az autpálya jogosságát, hanem két pont összekötésének a módját fikázzuk grigorij.
de hogy konstruktív legyek, van egy javaslatom. bonyolítását és kivitelezését barátaimmal vállaljuk, de nem olcsó.

hordjunk kagyló- és csigahéjakat alája. hogy a jövő régészei azt higgyék, víz olt alatta, és ne azt, hogy egy nagyon furcsa, méltán kihalt nép műve.
naná. szerinted egy tőlünk szerencsésebb országban élő vezető publicista azt csinálja amit te? éjt nappallá téve vagdalkozik?

mondom, nekem nincsen bajom azzal amit csinálsz, hogy blogot írsz, szerintem az újságírásban volt egy űr, amit a bloggerek mostanában szépen betöltenek, ami nagyon helyénvalónak látszik, de ezek az írások imho nem klasszikus publicisztikák, hanem posztok, meg riposztok.
grigorij 2007.05.24. 11:15:40,
erős érzelmi kitörésed nem segít sokat. Itt a pénzkidobást fikázzák sokan, nem a falut. De azért szerintem is igaz az, hogy a többség érdeke előbbrevaló a kevesek érdekénél. Persze érdemes kompromisszumos megoldásokat keresni, csak pl. ami az M0-al történt, az egy katasztrófa.
"grigorij: köszi, ez a kedvenc érvrendszerem. építsünk még több értelmetlen hidat, hogy legyen a zembereknek munkájuk, építsünk az alföldre, komolyan. piramist a viharsarokba."
ja, ez egy ilyen dolog. és persze asszem sok százalékban egyetértettünk azzal, hogy ha pl. egyszerűen elfelejtjük az éhező afrikaiak segélyezését, akkor sokan meghalnak, és majd a kevés megmaradót el tudja tartani a föld, de azért ezek itt a balaton alatt a mieink, egy magas potenciálú vidéken, nem ott, ahol csak szik meg homok terem. és ha odavonul a hídépítő mérnök 50 milliárd forintnyi betonnal és vassal, és azt mondja, hogy építsünk hidat, parasztok, akkor az a híd, amit építenek valszeg később is munkát fog adni, mert elősegíti, hogy arra járjon a pesti, meg a műbőr szandálos német, és akkor működik a zimmerferi meg a csárda. és van egy szép viaduktunk.
egyébként mindenki tudja, hogy nem azért épült a híd, hogy a helyieknek munkát adjon, nyílván. de adott.
Parthoz közeli nyomvonal:
Kizárva

Messzebbi nyomvonal ?: drágább

A völgyön nem lehetett volna csak nagyobb költségekkel.

A helyi talaj tőzeges lápos

Csak ezeket kellett volna kicsit körbejárni. Tán akkor kiderül, hogy mégis ott van jól az a híd. Persze a finanszírozása körüli ezekről meg azokról biztosan lehetett volna még ezt azt írni
kutacs_ 2007.05.24. 11:24:27,
"szerinted egy tőlünk szerencsésebb országban élő vezető publicista azt csinálja amit te? "

Én nem tudom, te igen? Én bevallom, nem szoktam más országok publicistáit olvasni.
Árpád! Én kerestem és találtam választ! A te blogodban. :-)

TH: "az a jó megoldás, ha egy autópálya minél egyenesebb, és nincsenek rajta nagy emelkedők és lejtők"

Magyar atom 2007.05.17. 11:15 Tóta W. Árpád

Tóta W. Árpád · 2007.05.17. 12:30:19
off, de megjegyzem, hogy a balatonnál megtekintettem a kőröshegyi völgyhidat. valaki megmondhatná gyorsan, miért nem jó megoldás, ha az autók egyik dombról legurulnak, a másikra meg fel. Túl olcsó?

teh k0zi · 2007.05.17. 12:38:30
Árpád: a probléma az, hogy autópályán magas sebesség mellett az autók nem tudnak akkora emelkedőt "megmászni" ugyanakkora sebességgel. A kisebb energiatakarékosabb autók nem bírják azt a tempót...

abszint86 2007.05.17. 14:50:07
Visszatérve a völgyhídhoz:

Mivel autópályára kellett tervezni a nyomvonalat, ezért rendkívül nagy sugarú íveket, és függőleges lekerekítéseket kellett használni (ezek több kilométer sugarú lekerekítések) a tervezése során, mivel dinamikai előírásoknak meg kell felelni! Ezen kívül még sok-sok szabályt és előírást be kell tartani: pl. egyenes szakasz nem eshet a domború lekerekítéssel egybe, szóval ha a völgybe lemenne az út, akkor már plusz két ívet kellene betervezni, amely valószínűleg dinamikai erőfeltételeknek már nem felelne meg, és még sorolhatnám a feltételeket. A nyomvonal tervezés során végül csak pár lehetséges nyomvonal marad, amelyekből a környezetvédelmi hatástanulmány alapján választják ki a legalkalmasabbat, a gazdasági érdekekkel szinkronban. Lásd horvát autópálya több tíz kilométeren csak alagutakból és völgyhidakból áll.

Persze az már egy másik kérdés, hogy építés során milyen „sumákolás” folyik, de a nyomvonalat valószínűleg a legjobb helyre tervezték. És rendkívül szép mérnöki műtárgy.
73 milliárd ez a szakasz. Ebből akármilyen kerülőt meg lehet építeni.
No igen, én továbbra sem látom azt, hogy lett-e volna olcsóbb ÉS legalább ilyen jó alternatíva?
"73 milliárd ez a szakasz. Ebből akármilyen kerülőt meg lehet építeni."
Az biztos. De akkormár 73 milliárdból ne akármilyen kerülőt építsenek, hanem egy szép hidat, nem? :)
Igen fontosabb a gomba meg a béka vonulási iránya, mint pl. az egészségügy bár nem tudom a gombának meg a békának a szmog nem fog ártani pl. ? :)

Vicces , hogy ebben az országban van mindenre pénz csak az emberekre nem. Műtétek, kivizsgálások maradnak el, mert a kórházak nem kapnak elég pénz sokszorta pár millió forint hiányzik. A BS-re persze volt 40 milliárd - nem tudom pár ezer emberen kívül ki jut el oda az átlagos 10 ezer körüli jegyárakkal. A Nemzeti Színházra volt pénz , mikor tele van Budapest színházakkal, amelyek így is jó nagy veszteségekkel működnek. A Művészetek Palotájára volt pénz az elitnek kell v.hol mulatoznia az egyszerű halandó oda sem nagyon jut el ... , és így tovább csak, arra nincsen soha pénz amire kellene.
jóvanna árpád. jól feleltél. leülhetsz, ötös:)
Carnivora 2007.05.24. 11:30:00
Azért a MüPába el lehet jutni sztem, nem csak az "elit"nek, és arra szerintem nagy szükség volt, sőt, azért a BS-t is gáz lett volna úgy hagyni leégve...
Kedves Árpád!
Ha már megszólítottál...
Már a válaszod is engem igazol, de persze ez nem számít... A tények nem számítanak, fő a demagógia!!!
1. Ha a véleményedet arra alapozod, hogy lementél és hónapokig beszélgettél az ottani emberekkel, ha az elmúlt évtizedekben végigélted a terület rohamos elsorvadását, ha tisztában vagy a Balaton melletti feloldhatatlan érdekellentételekkel - na akko tiszteletemet adom, legfeljebb elgondolkodom rajta, vajon egy országban élünk-e?
2. ha mindez nincs így és egész egyszerűen a sajtóban szokásos utatkövetve, kizárólag a demagóg, korrupt és a politikától átszőtt hirekre támaszkodsz - úgy pontosan értem a lényeget!
Nem kell a tényszerűség, előre az érzelmekkel és az indulatokkal! magyarok vagyunk! Dögöljön a szomszéd tehene!
CSAK BOTRÁNY LEGYEN!
grigorij 2007.05.24. 11:33:12
Még ha igazad van is, a stílusod lehetetlenné teszi, hogy egyetértsen veled az ember. Szóval őszinte leszek: kevéssé érdekel 10.000 ember érdeke, ha cserébe mondjuk 3 millió jól jár.
Egyébként remélem Áprád írsz egy jó kis publicisztikát a szölősdiről is ...

Érdekes ott is milyen nagyszerű szakértelem alapján találták ki, hogy milliárdokat kell kiadni párttagoknak meg pártközeli embereknek telepítésre, amikor hektoliter számra áll a bor a pincészetekben. Most meg megint milliárdokat adnak ki a kivágásra ...
TH! Elfogadom!
De a megoldás akkor sem az, hogy a 10000 dögöljön meg, hanem meg kell találni a helyes utat. Ha már egy útról van szó...
Carnivora 2007.05.24. 11:30:00
Ez izmos populizmus a javából...
S ráadásul a fele sem igaz.
ha már autópálya. hegedűs zsuzsa szerint /mai HV/ csúnya dolog. meg fölösleges. különösen a lélegeztetőgépekkel összevetve. és ez az überbalos méregzöldség, szakszóval alterglobalizmus, befér a holdudvarunkba. télleg nagy néppárt vagyunk, na)
Nem hiszem hogy a műfajokba kellene belemásznunk. Publicisztika vagy sem a médiának az a dolga hogy felfedjen ilyen ügyeket!
Addig kell utánamenni az ügynek amíg valami történik.

Hallom most a TASZ segítségét kértétek egy ügyben! Egyedül nem ment a leglátogatottabb internetes újságnak??? Furcsa hogy a TASZ foglalkozik azzal ami a világon mindenhol az újságírók dolga.

grigorij 2007.05.24. 11:37:08
Egyetértek, sőt, én nem is ellenzem a hidat, csak az érveid nem elég meggyőzőek. Szóval persze a legjobb a kompromisszumos megoldás, csak az itt nem derült ki, hogy ez a híd tényleg az optimális megoldás volt-e.
Azért van egy újdonság ezekben az úti építkezéásekben:legfrissebben most már a horvátokat bízzák meg,akik u.oly jó minőségű cuccot tudnak csinálni feleannyiért.Megjött a kormány esze.
Deazért hallgass a szivedre,szavazz a FIDESZ-re - mégiscsak feleannyit loptak/lopnak és pazarolnak,mint 'ezek'.
Ha ronda, kérjünk meg valami Hundertwasser-félét, csináljon belőle vicceset.
Mostmár úgyis mindegy.
gergely 2007.05.24. 11:40:07
Hogy valaki még itt is azonnal belekeveri a pártokat...volt ilyen kérdés, hogy melyik párt jobb? ne menjen már el a vita ilyen értelmetlen irányba.
Carnivora 2007.05.24. 11:36:41

nekem a nemzeti színház tervezett privatizációja tetszik a legjobban. az új tulajdonos a nyereséges működtetés érdekében meg kifüggeszti: itt élőben kúrunk. )
Ja, ha már autópálya: engem sokkal jobban dühít az, ha az elkerülő szakaszokat fizetőssé teszik (teher)autók számára, ezzel arra buzdítva sokakat, hogy hajtson át inkább a városon. TWÁ, erről nem akarsz írni?
napihirek.fuggetlenhir.hu/modules.php?arg=JCwzaxU%2FzDIdJqxUnG9LbMF24AemKpzWWd9tNcBYZK0rfN6hd%2FXtCVeS6SSQ0H%2BdGQ5SoLqJm8p1gXpwdj5Ipw9hmxmVfTUIFQs0eFCvOhRz4k0vq5wxP5jCT3VU8nvgZWwLktdcGh56BeBGeqOgPQ%3D%3D
Az új francia kormányfő 3 százalékos gazdasági növekedést akar (2007.05.23 11:35)
Franciaország adóreformokkal 3 százalékosra akarja emelni a gazdasági növekedést. Ezt az új miniszterelnök, Francois Fillon közölte szerdán. Az idei költségvetésben 2,25-2,5 százalékos gazdasági növekedés szerepel.Fillon kormányfő kijelentette, hogy az adók csökkentésével lökést akar adni a gazdaságnak.

A jobboldali Nicolas Sarkozy elnök által kinevezett kormány gyors kezdeményezéseket ígért annak érdekében, hogy adómentessé tegyék a túlmunkát, hogy a jelzáloghitelek kamatait le lehessen írni az adóból, és csaknem teljesen megszüntessék az örökösödési adót.

Az új miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a személyi jövedelemadó legfelső sávjában 50 százalékban maximálják az adót.

Bocs, de csak a ferenc-viktor vitához adaléknak.


TH! Ismét igazad van!
Csak mint említettem, közel 30 évet nem lehet "letakarni", de persze megértem azokat is, akik a jó megoldást keresik! (és nem fikáznak mindent)
És egyébként én nem is a híd miatt aggódtam, hanem azért mert a 7-es még mindig nincs kész!!!! A híd csak egy jó ürügy volt - és mostantól lesz...
pedig kedves th, éppen ez a vita lényege. márminthogy ezek a gazemberek itten alkalmatlanok. a klientúrával zsebrepacsit, a tüntetőkkel meg pirospacsit játszanak. na ez itt a baj )
Már csak azért is érdekes lenne, mert nem értem a Kóka gondolkodásmódját (már ha van neki olyan egyáltalán).
grigorij: szerintem 73 milliárdból körbe lehetett volna rakni repülőterekkel a Balatont, fel lehetett volna újítani 100 méterenként egy szállodát a teljes partszakaszon és lehetett volna építeni 50 méterenként egy aquaparkot, élményfürdőt, rendesebb éttermet, nyári színházat, lovardát,eu konform játszóteret, gokart pályát, pecás stéget, mittomén.

Ezek szerinted mennyivel dobták volna meg a környék fejlődését?
grigorij 2007.05.24. 11:46:27
Látod, ha nem cirkuszolsz, értelmesen is tudunk beszélgetni!
Szal igen, a 7-es kicsit lassan készül, de elvileg augusztusra kész lesz: alig várom, hogy kipróbálhassam majd! :)
cziffra plachta zasztava · 2007.05.24. 11:46:40
De egy Fidesz vs MSZP/SZDSZ vita teljesen értelmetlen, ezt azért tudjuk, nem? Ugyanis ezek a gazemberek itten alkalmatlanok. a klientúrával zsebrepacsit, a tüntetőkkel meg pirospacsit játszanak.
Egyébként pedig több hely is van az autópályákon (én az m3-ason járok nagyon sokat), ahol sebességkorlátozás van. Szerintem nem dőlt volna össze a világ, ha arra az 1700 méterre csinálnak 2x4 sávot, 90-es táblával a tőzegre. Kb. tizedennyiből kijött volna. Ezt azért mondom, mert szerintem nem jó ötlet a dinamizmussal takarózni.
Azzal egyetértek, hogy ha nem hidra tapsolják el a 73 milliárdot, akkor sem az egészségügy, meg az oktatás, vagy bármely szociális intézmény kapta volna.
Szemmel látható, hogy az országban igen erős az építőipari lobby. Akár maszop van, akár fityesz. Akár szadesz. Egyszerűen muszáj itten építkezni, ha beledöglünk is; és ha már lúd, legyen kövér. Persze kellenek a fejlesztések, az infrastruktúra kiépítése, de valahogy a prioritásokkal gondok vannak.

Szóval egy olyan országban, ahol sok helyen még ócska kompokkal bohóckodnak és félnapos kerülőket kell tenni, ahol a szélessávú kábelkiépítettség messze elmarad a kívánt értékektől, ahol a közigazgatás informatikai rendszere/hálózata meg sem közelíti a nyugatit, stb, stb,..... szóval ide tuti ilyen lélegzetelállító mérnöki csodák, szemkínzó rondaságú kormányzati negyed az ódon épületek közé (most kéne azt is megfikázni, nem akkor, amikor már kész: Kálvin tér?) stb. .... szóval pont ezekre van a legégetőbb szükség a fejlődéshez?
Csoda-Szarvas-Vadász 2007.05.24. 11:37:22

Mi nem igaz belőle? , amikor Magyarországon, azért kell pl. a cosntritkulás vizsgálatra vagy rákszűrésre hónapokat várni, mert nincsen néhány millió forint ... Érdekes minden másra van.

Lehet populizmus, és csúnya gonosz populista náci vagyok, de akkor kéne elkezdeni baromságokra nyomni a pénzt, amikor a fontosabb ügyeket már rendbetettek ...
nem kedves th, ne tessék itten egykutyázni. alkalmasint faszok vagyunk, de nem gazemberek. ez pénzre válthatóan nettó különbség. )
na most ha ez a híd tisztán állami beruházban épül fel és nem lehet rajta milliárdokat kaszálni legfeljebb milliókat (mérnök) és százezreket (munkás).

akkor ugye ki tudjuk választani a megfelelő hídépítő mérnököt, mert nyilván sokan versengenének a hírnévért és a milliókért, mindenki mutogatja a maketteket. a munkás is dolgozna, mert ugye ha nem dolgozik kirúgják, aztán csak segélyt kap, ami jóval kevesebb a munkabérnél. ha meg dolgozik a végén kap egy plecsnit, hogy na ő is építette a hidat. de ha nem épít, nem kap plecsnit, meg még el is küldi az építésvezető, mert ha nem készül el a időben a híd, nem kaszálja a milliókat, nem lesz jó a referencia, neki az nem jó. állami beruházás, verseny és nyilvánosság. összeférhetőek volnának ezek.

szóval ha ez a szakasz tisztán állami beruházásban épül meg, és ennélfogva lehet milliárdokat kaszálni, akkor tudjuk biztosabban el tudnánk dönteni, hogy most kell az oda, vagy sem.

a probléma az, hogy állami-magán beruházásban épült. aztán ilyenkor megfújják a pénzt.
cziffra plachta zasztava 2007.05.24. 11:55:09
Én nem egykutyázok, és te "kik" vagy? Egy lelkes párttag? Vagy egy fontos vezetője valamely nagyszerű pártunknak?
Én csak azt mondtam, hogy ezen felesleges vitázni, mert egyik szerint az egyik a gazember, a másik szerint a másik. De ha te nem kívülálló vagy, akkor végképp nem érdekel a véleményed...párttagok véleményére nem adunk...
Bambano!
A helybeliek ezt szerették volna!!!!!!!!!!
Csak ha a ök akartak valamit - vétozta a zöld, ha a zöld - vétozta valamelyik közüzemi szolg., ha ezek - vétozta valamelyik polgári szövetség... És így tovább!
Amikor alacsony volt a víz, számos ismert ember talált ki érdekes, hatékony és jó dolgot - de mindig volt valaki/valami, mely megakadályozta ezt.
Mint az M0-nál, meg a vitánk tárgya...
"Szóval őszinte leszek: kevéssé érdekel 10.000 ember érdeke, ha cserébe mondjuk 3 millió jól jár."
Csak elvi szinten:
A demokrácia nem feltétlen a többség diktatúrája.
Mindig van egy afféle többségi kontra kisebbségi érdek, és itt nem szabad, hogy pusztán az érdekeltek aránya álljon szemben. Nem mindegy a kisebbség érdeksérelmének mértéke és többség hasznának mértéke.
Pl.:Nem lehet 100 embert kivégeztetni, hogy 1 milliónak két lépcsőfokkal kevesebbet kelljen gyalogolni.
Bambano 2007.05.24. 11:50:17,
azért a 60 lóerős Skodámmal nem egy élmény az M3-ason a kapaszkodás felfelé, hidd el. Szal azért nem olyan rossz az, ha kevesebb az emelkedő...
Lord_Valdez 2007.05.24. 11:59:50
Ebben igazad van, csak nem fejtettem ki részletesebben, de természetesen nem korlátlanul fontos a többség érdeke.
A völgyhíd adatai stimmelnek?
Mert amiről én tudok az 7 km és 70 milliárd forint (!!!). Magyarán a rendszerváltozás kvintesszenciája lenne a projekt. Remélem tévedek...
Nekem van egy echte információm...
Azt mondják, hogy azért kellett a völgyhíd, mert a kivitelezőnek nem volt még ilyen referenciája, és így a nyugati piacon nem tudtak indulni híd ügyben...
Valaki közelebbit tud erről?
kövezzetek meg, de ez a völgyhíd szerintem szép.

én a magam részéről örülnék, ha minden autópálya magasvezetésű lenne.

egy dolog gáz, tuti, hogy a feléből is meg lehetett volna építeni.

egyébként olaszoknál, svájciaknál százszámra vannak völgyhidak, lent meg békés kis települések szötymörögnek vidáman. nincs a völgyhíddal semmi gond.

ez meg direkt szép. viszont rá kellett volna engedni a gyalog és bringaforgalmat is, az a 27 forint többlet már mindegy lett volna.

büfé, kilátóterasz, extrémsport-oázis. turisztika, bevétel, stb.
Amúgy 3 dolgot kellene tenni:
1. csinálni egy www.allamkassza.hu oldalt és minden projekt költségvetését és felelőseit feltüntetni.
2. maximálni az alvállakozók számát
3. a felelősöket (ha nyilvánvaló panama bizonyított elővenni.
Tudom ez innetől naivitás.
Árpád: "nem fogom többszö elmagyarázni a publicisztika kifejezés jelentését. aki hülye, úgy marad."

Publicisztika azt úgy lehet magyarra fordítani, hogy "nehogymá még én nézzek utána valaminek hülyegyerek"

Folytonfolyvást elfelejtem. Mea maxima culpa.
Ez a bejegyzés tényleg Mórickásra sikerült.
Móricka megállapítja otthon a kényelmes fotelból, bölcsészdiplomával a zsebében, hogy szar a híd...
Húha...
Viccesek még azok a hozzászólók is, akik egy FÉNYKÉP alapján jelentik ki, hogy ez egy felesleges beruházás. :))
th egykutyázni persze egykutyázol, de hát ha már a mieinket nem simogathatjuk, akkor a másik haja is kócos, ugye? én meg lelketlen volnék /legalábbis az asszony szerint - nem öntöztem meg a virágokat, és hát lássuk be, kiszáradnak ebben a melegben/ és még csak nem is párttag. csak hát ugye ottan dödögök még néhány tanult kollégámmal a lichthofban. egyébként voltunk már a csornai bronson szálláscsinálói. egy bátor anonymus még a zindexet is belekeverte. pedig igazán szeretjük a viktort, persze nem úgy, ahogy az oroszjózsi a fletót. igaz nem lehet mindenkinek az erősebbik nem a gyengéje. )
A tárgyra visszatérve. Ahogy összeszedem a beírásokból, eszerint négy alternatíva volt:

alagút és töltés (drágább)

80km/ó-ra korlátozottdimbesdombos szakasz, eseteg egy-két kisebb híddal (olcsóbb az tuti)

másik, elkerülő útvonal, távolabb a Balatontól (a helyi polgármesteren kívül senki sem támogatta)

völgyhíd, ami megépült végre

Nahátakkor. Ebből kellene választani. Mert annyit mondani, hogy nem jó a völgyhíd, azt könnyű.
"viszont rá kellett volna engedni a gyalog és bringaforgalmat is, az a 27 forint többlet már mindegy lett volna.

büfé, kilátóterasz, extrémsport-oázis. turisztika, bevétel, stb."

ja. a működtetés annyi bevételt hozhat, hogy abból az építményt folyamatosan lehet karbantartani, később fel lehet újítani. nálunk az ilyesmi ismeretlen.

ez a konstruktivitás, nem a csigaszar vagy mi.
Vadez, egy ilyen projekt esetén még egyszerű is, mert néhányezer embert kártalanítani is lehet.
Gyalogosok és biciklisek az autópályán: király ötlet! Max úgy, ha 2 szintes a híd, és nem találkoznak az autókkal. A kilátóterasz meg étterem meg ilyenek azok nem rosszak, kérdés, lenne-e elég nagy forgalma.
cziffra plachta zasztava 2007.05.24. 12:12:50
No comment.
eurora,
egy ilyen völgyhidat tisztán állami beruházásban kell megépíteni. ehhez kell egy normális közalkalmazotti bértábla.

egyszerűen csak meg kell fizetni a mérnököket és a munkásokat. a mérnök versengeni fog, hogy építhessen, hiszen ez neki pénz, hírnév, referencia, a munkás dolgozni fog, mert ha nem elküldik, bekerül a munkakönyvbe, hogy részeg volt, és akkor állhat sorba a segélyért, hiszen nem szívesen alkalmaznak fegyelmivel elküldött embereket a piacon. és ugye az építésvezető sem fogja szeretni a csúszásokat, senki nem akar rossz referenciát.

azaz nyilvánosság és szabad piaci környezetben mellett az állam is képes volna hatékonyan működésre. megépülhet egy vögyhíd tisztán állami beruházásban és akkor senki sem kaszál milliárdokat. és akkor megnyugodnának a kedélyek. épülhetne az ország, nem kellene mindenhol a sandaságot keresni. az állami-magán beruházásokat meg sürgősen el kellene felejteni.
Örültem, hogy ismét gáz-és olajmezőt találtak az Alföldön. Ha megnyerte, hadd vigye.

De azért...a kuvaiti olaj a kuvaitiakat gazdagítja, a szaudi a szaudiakat, a magyar meg a kanadaiakat.

Biztos jól van ez így?

Bocsi az nem tárgyhoz tartozó hozzászólásért.
Erre a hidra meg raepulnek fuggoleges betonoszlop diszitoelemek? Erre lehet kovetkeztetni a kepekbol, es a modositott cimerbol is.
Az eszaki parton legalabb idonkent eltakarja a Napot. Es kilatasnak is csodalatos lesz, ha igaz.
Egyebkent lehetett volna valami ivesebb szebb munkat is csinalni, ami latvanyban sem annyira lesulyto, es nem a betonkocka hatalmat reprezentalja a termeszetben, ahogy az elmult szazad betonepiteszeinek szokasa volt.

A kagylo es csigahejakkal egyetertek! Azzal hogy kookajolmondja nem.
TótaW,

piramis ugyan nincs, de Eiffel-torony már van a Viharsarokban (Békéscsaba, Dobozi-úti Eiffel-torony:-))) Ha nem hiszed: Dobozi út/Mogyoró utca sarok.

Ellenben az a híd egy szép mérnöki remek, mely nagyon jól látszik a Balcsi északi partjáról is, és ráadásul környezetbarátabb jóval, mint az összes lehetséges völgyszétdúró, erdőmegkerülő őrület.

Figyelem, fontos: ami KÖRNYEZETBARÁT az általába rövid távon DRÁGA. Csak hosszabb távon jön ki az olcsósága.

Maga az AUTÓPÁLYA, mint olyan, meg a GAZDASÁGI FEJLŐDÉS a megkérdőjelezendő dolgok különben. De ez hosszú is és off is.

Neked nem tetszik a híd, mer trendi és demagóg módon lehet a témát körbeblogolni. Oszt ennyi. He.
Autópálya építések áráról:
www.nol.hu/cikk/421377/
Érdekes.
ugyanmà' "kurvaronda a hid". ugyanolyan kurvaronda mint minden autopàlya. mi kéne rà, matyohimzés?
A metróval való analógiára. Nyilván lehet a metróprojektet bírálni. Azonban azt képviselni, hogy ne épüljön meg? Ahogy a völgyhídnál is: lehet kritizálni. De ki képviselné, hogy nem kell oda semmi?
kutacs,
"egy ilyen völgyhidat tisztán állami beruházásban kell megépíteni. ehhez kell egy normális közalkalmazotti bértábla.

egyszerűen csak meg kell fizetni a mérnököket"

Közalkalmazottként sose keresnének annyit, mint amit egyébként keresnek máshol. Így csak az alja menne oda dolgozni. Egy völgyhídhoz meg pont az elit kell.
Azért ez klassz érv: "Ellenben az a híd egy szép mérnöki remek, mely nagyon jól látszik a Balcsi északi partjáról is,..."
B@kker, én nem vitatom a "fejlődés" meg a "haladás" fontosságát, de mi a f@szé' kell nekem a Balcsin völgyhídban "gyönyörködnöm"? Mondjuk nekem már a tó körbeépítése is meghaladja az esztétikai tűrőképességemet, és szívesebben látnék nádat meg fákat, sőt, akár békákat is, mint azokat a ronda házakat, de végül is szubjektív a dolog. Izgatottan várom, mikor építenek az amcsik "völgyhidat" a Grand Canyon fölé, mert az milyen jó buli lenne! Meg milyen szép látvány!
Amúgy is tele a cipedlim az autópályákkal, megint csak mi a f@szé nem elégednek meg a népek azzal, hogy másfél óra alatt érnek le a Balcsira, nem 55 perc alatt? Miért kell végigzúgni egy országon, hogy leérjünk a horvátokhoz, ahol aztán lehet dögleni a parton két hétig... Ha odaér az ipse, és nem akad fönn valamelyik enyhébb kanyarban.
No, lehet érveket, hogy miért olyan kurvajó telsz@rni egy országot autópályákkal.
A legtöbb nagy monstrum nem célszerűségi okokból születik, hanem az adott kor/politika technikai magamutogatása. Pl. számos diadalív, obeliszkek, jópár felhőkarcoló, Eiffel-torony, a Kristálypalota ez utóbbi kettő világkiállításokra készült, amik ugye szintén nem praktikus dolgok.

Igen, el lehetett volna költeni hasznosabban is azt a pénzt, de az a híd már ott van, a pénz pedig benne. Lehet károgni,h nem volt szép, meg telekspekuláció, de meg lehet nyugodni: legközelebb is ugyanezt fogják csinálni, ők ülnek a kondér mellett, az meg,h (utólag) ki mit ugat nem számít.
Salaf, jó az a Nol cikk. Maszat Jancsi.
kutacs:
És mihez kezdel a sok mérnökkel, ha már kész a híd? Csak nem kényszerből építene az állam újabb és újabb hidakat, csak hogy legyen munkájuk?
És, ha csak egy munkához vesz fel az állam komplett team-eket? Meg megveszi az összes gépet, ami kell?

Azért nem baj, hogy magáncégek építenek állami megrendelésre. Összeszokott csapatok, mindenki tudja a dolgát, megvan a megfelelő hardware, az üzleti kapcsolatok, beszállítók rendszere, stb.
A korrupció az egy egészen más kérdés.
kisa,
tudod, ízlésekről nehéz vitatkozni. Anno az Eiffel torony építésekor is fel volt háborodva a párizsiak 90%-a, hogy belerondítanak a városba a geci mérnökök. Menj a déli partra, onnan nem látszik a híd, oszt' nyomd a sülthekket sörrel a bódé mellett izompólóban, he:-)

Az már másik tészta, hogy a fejlődés, aminek következményei az ótópáják, az vajon jó-e nekünk? Persze, hogy nem, de mivel mindannyian megalkuvó és kényelmes macskajancsik vagyunk, addig ez lesz. Meg még ezebb.
W!
Szerintem írásod motivációja az, hogy drágán épült meg a híd.
OK.
Viszont ez főként nem a híd hibája, hanem a finanszírozásé.
Érdekes logika az, hogy ha valami túl drága és valószínűleg nem okvetlenül önmaga miatt, akkor a létjogosultságát vonjuk kétségbe. Szerintem az útépítések finanszírozása az ami baromira megdrágít egy ilyen szerkezetet. Ha elkerülő módszerrel csinálták volna, mia garancia arra, hogy nem nyúlják le a lét? Csak azért ne építsünk egy volgyhidat, mert lehetőséget ad a korrupcióra? Ez nem jó megoldás.
Egy példa: Van egy kollégám, aki amikor elmeséltem neki, hogy csináltunk a telek végére a feleségemmel egy kis zöldséges kertet, kiröhögött, hogy minek az, mikor olcsóbb a piacon, sok vele a munka, nem érsz rá majd gazolni, stb. Biztosan. Ám ha mindenki így gondolkodna, senkinek sem volna kiskertje és azt a kis örömet is mefosztaná magától, amit a saját zöldség-gyümölcs okoz. (Bár ez sem mindenkinek jelentene örömet.) Folyományaként az országban mindenki csak és kizárólag intenzív körülmények között termelt zöldséget-gyümölcsöt enne.
Ha nehezen éthető, ez annyit akar jelenteni, hogy azér mert korrupció(gaz) van ami ellen harcolni (kapálni) kell, nem az a megoldás, hogy nem építünk (ültetünk) fasza hidakat (zöldséget).
kisa 2007.05.24. 13:12:47
"miért olyan kurvajó telsz@rni egy országot autópályákkal."

Mivel magyarország nincsen telesz@rva autópályákkal, itt nem mondja meg neked senki. Viszont vanegy jó tanácsom: kérdezd meg a németeket.
Johnny Web,
na, látom jól beszoptad kuncze g dumáját. állam rossz, piac jó.

piaci viszonyok között az állam is képes értelmes módon működni. ha a piacon megjelenik egy állami szereplő akkor a verseny nem megszűnik, hanem tovább éleződik.

szerencsés országokban az van, hogy egy mérnök tervez egy tucat hidat, és abból esetleg megépül egy. a többi csak elképzelés marad, amit majd később a tervezőirodában átdolgoznak, újragondolnak.

a mérnök és az iroda azért küzd, hogy a tervekből megvalósuljon valami. mert ha semmi sem épül, az egyrész ciki, másrészt ugye abból nem lehet megélni. mert a megvalósulatlan tervekért csak nálunk fizetnek pénzt. amúgy az egyszerű törvényi szabályozás, hogy mi freeware és mi nem.

most az ilyenkor mérnök ezerrel dolgozik azon, hogy ő terve legyen a legjobb, ő szerezze az irodájának egy jó referenciát. és a projekt ideje alatt a közalkalmazotti bértábla szerint kap juttatást, addig sem kopik fel az álla. így az építésziroda is jól jár, néhány mérnökét egy projekt erejéig alkalmazza az állam, ha sikeresen a projekt, lesz kap egy referenciát, és persze az állam is jól jár, mert ott lesz az a híd. a munkások is jól járnak, mert a közalkalmazotti bértábla alapján elég jól lehet keresni, viszont dolgozni kell, mert az építésvezető abban érdekelt, hogy a híd elkészüljön, különben kirúgja a megbízója.

a tiszta állami beruházással ugyan senki nem kaszál közvetlen milliárdokat, egyszerűen mindenki azért dolgozik, hogy a jövőben újabb megrendelésekhez jusson. a közalkalmazotti bértábla meg azt biztosítja, hogy senkinek nem kopik fel az álla.

na most néhány okos, valamikor a rendszerváltás idején kitalálta, hogy az állam rossz, piac jó, aztán ennek a hülyeségnek isszuk a levét. nem a régi állami építőipari vállalatokat kell visszahozni, hanem a tiszta állami beruházásokat és akkor megszűnne a fölösleges közpénzek elherdálása, és épülhetne az ország.

még mielőtt nekiállna valaki, nem vagyok hídépítő, és állami megrendelések nélkül is megélek, tudatosan kerülök minden ilyesmit, egyszerűen csak zavar ez a töketlenkedés, ami folyik.
A szockóban sem az állam építette közvetlenül, hanem a hídépítő cégek. Igaz állami tulajdonban.
kukac "És mihez kezdel a sok mérnökkel, ha már kész a híd?"

kizavarom őket a piacra. éljenek meg onnan. elvégre a kapitalizmust építjük.

a gépeket nem kell megvenni, lehet az bérelni is. az alapanyagokat kell megvenni közbeszerzésben. közvetlenül a gyártótól kell megrendelni. ez megint törvényi szabályozás kérdése. egy passzus.

az alapanyagot esetenként az állam is kibírja kitermelni, ha meg magánkézben van a bánya, akkor jobb esetben fizeti a bányajáradékot. és ez biztosítja az állami építkezésekhez a fedezetet.

sehol nem működik ilyen tisztán a dolog, többnyire van erre törekvés. nálunk a nyilvánosság leragad ott, hogy ezek lopnak, aztán jó' ccakát.
Guga, nem szeretem a déli partot, mert körbe van építve. Igaz, az északi is, de ott legalább megyhagyták a Badacsonyt. Az izompoló tök jó, meg a sör is jó, ha hideg, lehet, hogy leülök a híd alá izompólóban sörözni, és nézem a túlpartot. Ez jó ötlet! Vagy onnan nem láccik?
Pezen, még nincs... De tele fogják sz@rni, hiszen mást se hallunk, hogy az milyen kurvajó lesz nekünk!
ŐŐ,
persze nem úgy gondoltam, hogy a hivatalnok.

és nem állami építőipari vállalatok kellenek, hanem tisztán állami projektek, ahol mindenki a közalkalmazotti bértábla szerint dolgozik azért, hogy referenciához, újabb (piaci) megrendelésekhez jusson, akár idehaza, akár külföldön.

nyilván ha egy iroda mérnökei egy komolyabb völgyhidat korrupció mentesen megépítenek, akkor azzal a cégük üzleti értéke igen csak megugrik.

de ezen a központi költségvetés nem veszít, bukja a milliárdokat, hanem nyer, hiszen a sikeres mérnöki iroda a későbbi megrendelésekből adók formájában már hozza a pénzt, és nem viszi.

nálunk valami furcsa feudalizmus van, kapitalizmus helyett.
Na jó, legyünk méltányosak...

Ja, hogy ez nem az a blog. Ez nem az az ország.
Nem is értem miről beszéltek. Mérnökök most az államnál, csak a hatósági szerveknél vannak. Pl építési hatóságok, vízügy stb. Az autópályánál a nyomvonalat találják ki az állami mérnökök ,meg a tervezési szempontokat, a konkrét tervezést már magáncég végzi általában.
Néha már pl. rendezési terveket is külsőssel végeztetik az önkormányzatok.
En sem vagyok az autopalyaepites mellett. Ez csak annyira jo nekunk, mint teszkot epiteni miden mini ABC helyere. Valahol megnoveli a fogyasztasi kedvet. Es randa csunya epuletetek, amelyek csak nepkollektorkent mukodnek, aramtermeles nelkul.
Értelek én Kisa, ezzel semmi gond, csakhogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. Így az enyém is. Pl. havonta többször járok Győr és Szombathely között. (valaki még többször!!) Hidd el, hogy ide nekem úgy kéne az autópálya, mind egy falat kenyér. A 86-osról lehetne sztorizni. Két kölökkel a hátam mögött, meg méginkább mondanám, hogy kell.
abuhasz 2007.05.24. 14:03:14
A baj az, hogy a forgalom nagy, az országúton az meg veszélyes már, ráadásul átmegy kismillió falun. Persze lehet elkerülő utat építeni a települések köré (sőt kell is minél több szerintem), de azért képzeld már el a Balatonra menő tömegeket a 7-es úton, ha nem lenne M7-es...
A változásokat(fejlődést?) nem nagyon lehet parancsszóra megállítani, bárhogy is szeretnék egyesek
Szegény méltatlanul bántott feudalizmus. Pedig valljuk be, abban az időben ment jól az ország történelmünk hosszú hosszú ideje alatt. :)

Erről jut eszembe' hát itt a megoldás...
Hívjunk meg egy Bernandotte-t uralkodni, hátha honosít valami Svéd szellemet. :>
Kristl 2007.05.24. 14:14:53
Kinek ment jól a feudalizmus alatt?
A nemességnek? Nekik esetleg...
A polgárságnak? Az nálunk az érdeklődés hiányában elmaradt...
A népesség 90%-ának? Hát nekik aztán nem annyira....
Aztán még az is lehet, hogy Kóka visszakozott egy korábbi kijelentésétől, és mégis megkérdezték a békákat, hogy lecsapolják-e a mocsarat. Azok meg azt mondták, hogy ne.
TH a parasztságnak is jól ment a változó XVI. századig, olvass újkeletű történelmi munkákat, valamelyik Rubikonban vagy Históriában volt erről frankó cikk. Kevesebbet adóztak mint én, és még az ország sem volt jelentéktelen :)
Ha gondolod megkeresem neked a számot. :)
ŐŐ,
a 73 Mrd, amennyibe állítólag került a szakasz úgy jött ki, hogy személyi kiadás x Mrd, dologi kiadás y Mrd, x + y
kisa,
minden teleszarható, azon már most sem múlik semmi. Tele is szarják. Ilyen ez a homószapijensz
na ez a motor nem szereti a dupla kacsacsőrt. x + y (dupla kacsacsőr, azaz lényegesen kisebb, mint) 73 Mrd.
Ja a híd fontosabb mint a kutatás-fejlesztés. Alapkutatásban nehéz megsaccolni mi a vége és mikor, s nem is lehet olyan jól villogni mint egy híddal.

Egyébként a következő remek ötlet inkább egy Balaton alatt húzódó alagút lenne, nem pedig még egy híd. Olyanunk ugyanis még nincs.
No meg a Mátyás királyos mesék!
kisa,
ja , a sörhöz: milyen márkájút iszol legszívesebben? (nem leggyakrabban, hanem legszívesebben)
Kristl:

Balagút?:-)
Kristl: és természetesen hosszában!
Kristl 2007.05.24. 14:19:43,
ha Rubikon, akkor elvileg megvan otthon, de sajna nem minden cikket olvastam. Mindenesetre ha megírod, hogy melyikben van, akkor utánanézek, és megköszönöm a segítségedet.
Egyébként természetesen sarkítottam a dolgot, de azért az a kis adó egy elég kis jövedelemből jött le annó, nem?
Igaz a feudalizmusban csak kb 30% adó lehetett, no meg ugye a robot, azért az szívás volt.
Szántód-Tihany viszonylatban nem is lenne egy nagy kunszt. 1 db 4-es metró megálló. Csak ugye a Tihanyi kút ( a Balcsi legmélyebb pontja) miatt szerintem az egész félsziget alatt át köllene fúrni Aszófőíg köbö. Marad tehát hosszában:-))))
pezen, én megértem mindenki önös szempontjait, most mondhatnám, hogy én meg Bivalybasznád és Tiszavirágtockos között autózom nap, mint nap, és milyen jó lenne, ha lenne legalább betonút...
Miért nem mész vonattal pl?
Ááá, ezt nem kérdeztem komolyan, drága, büdös és lassú!
Meg nem csak az adótól és az ország méretétől függ, hogy hogy érzi magát az ember. Ha egy geci földesúrhoz született egy paraszt, akkor az elég nagy szívás volt ugye, meg nem is nagyon mehetett onnan egy jó darabig, ugye? De azért biztos nagyon király volt, minek az a fene nagy szabadság!
Kisa, a sör kérdésemre még nem válaszoltál!
Kőröshegyi Völgyhíd
Neszetk, ehhun e:


Kivitelező Völgyhíd Konzorcium A szerződés összege: 74.132.225.000 Ft Mérnök: Metróber Kft., Pont-TERV Rt.

VöLGYHíD Konzorcium: A konzorcium vezetõ cége: HíDéPíTõ Rt. Konzorciumi tag: STRABAG építõ Rt.

Hmmm ezek a cégek megint egy bizonyos pártoz állnak közel állítólag....
kisa 2007.05.24. 14:33:54
Igen, a vonattal az a baj, hogy drága, kényelmetlen és lassú. És ha esetleg egy faluba mennél, akkor sok átszállás, több órás várakozás vár rád, és ha mondjuk haza is akarsz onnan jönni, akkor nem árt elérni az utsó buszt/vonatot délután 4-kor, mert különben ott ragadsz. Hát ezért is autóznak sokan...
Őrnagy Őrnagy 2007.05.24. 14:36:22
Azt hiszem a korrupció, és az irreálisan magas ár az nem kérdés: teljesen nyilvánvaló...
De, de a megtermelhető jövedelem a technika/módszer fejlődésével növekedett elsősorban. Ugyanakkor a különféle történelmi folyamatok, gyanítom, a különféle hatások/ellenhatások eredményei. Városi élet vonzalma és ereje a feudális kötöttségtől való mentesülés is. Ott vonzóbb ahol a vidéken élni nagyobb szívás. Legalábbis szerintem :) /"városi levegő szabaddá tesz"/
A jogi háttere itthon is meg volt, s a körülmények egy jelentős része is, vajh melyik kényszerítő erő, vagy vonzó lehetőség hiányzott?
No de ez már off :)

Igen szívás volt, bár a robot eleinte társadalmi munkával volt egyenértékű. Nem pedig az ingyen munkaerő, az majd az ipari fejlődésnél kezd bevillanni.
Mellékesen a szürkegazdaság minimálbéresei, és a fejlődő délkelet ázsiai térség munkaereje is "robotol" legalábbis csaknem, ami elgondolkodtató. Az egyik itthon van, a másik pedig ráadásul minket szivat hosszútávon rövidtávú előnyért, mégis mindenki tesz rá.
Jah, mert most eldöntheted melyik hülye vezessen. :)
Ja tom, lehet emigrálni is, igaz.
Megint kezd elkanyarodni a beszélgetés, sztem röviden megállapíthatjuk, hogy teljesen igaz az, amit Athina írt a blogján: "Igazából kapitalizmus, kommunizmus, vagy akármi van, bármelyikben lehet jól is élni, meg rosszul is. Ez elsősorban nem a dolog ideológiai gyökerein múlik, mivel a legtöbb rendszer alapelmélete egy idealista agyszülemény, szóval ez alapján elvileg a diktatúrától a demokráciáig mindennek szuperkirálynak kéne lennie. Aztán mégsem az.
A kivitelezésen áll, vagy bukik minden. Ezért kár is hitvitába bonyolódni, hogy mi a jobb, a kádári szoft-diktatúra, az orbáni cezaromán vadhajtás, vagy a gyurcsányi, szociálisnak egyáltalán nem mondható országrablás, vadkapitalizmus."
TH:
kisa biztosan nem falun lakik, főleg nemolyanban, ahol megszüntették a vasutat.

AZONBAN a Balcsival kapcsolatos legnagyobb probléma pont az, hogy a VASÚT túl közel fut a parthoz. Ez messze a legnagyobb gáz a balatoni közlekedésben. Bele van szorítva az ember egy csíkba, délen is, de északon meg pláne. Ehhez képest a völgyhíd egy picinyke probléma. (már akinek az).

Oszt ez ellen a kutya nem bloggol. Jól megszoktuk, meg a sör-hekk után kit is érdekel?
Guga 2007.05.24. 14:43:37
Tényleg ott megy a vonat, de ez engem soha nem zavart: hozzá tartozik a feelinghez meg a hekkhez...ha nem lenne, hiányozna.
Guga, éppen próbálom, csak sajnos nem tudok dönteni. Mondjuk 4% alatt semilyet.
Na jó, megpróbálok felállítani egy sorrendet, hangsúlyozva, hogy nem vagyok válogatós:
búzasör minden formában, kukoricasör, komlósör, árpasör... :-)
Ja, ez így van, az embereken múlik meg az alapokon sokszor.

Viszont!
Szerintem e Balagút megépítése fontos lenne. sokat gyorsítana a közlekedésen ha valaki mondjuk Bécsből el akar jutni Pécsre ami ugye kulturális fővárosszerűség akar lenni. Annak meg fontos a megközelíthetősége.
Olyanunk pedig még tényleg nincs.
Most tervezem a nyaralást, és nincs kedvünk vezetni, vonattal megyünk Ausztriába. Egy kis faluban foglaltam szállást a Magas-Tauernben, van kis helyi vasút. A fővonalról a csatlakozás 5 perc múlva megy, és óránként jár, késő este is. Az ÖBB honlapján a buszközlekedés is integrálva van, még a helyi tömegközelekdési is. Beírom az utca házszámot, oszt kiírja , hogy jutok el oda pl Budapestről. Meglehet venni a jegyet buszra is. Stb, stb. Pedig ott egy családnak legalább két autója van, mégis van qrva jó vasút. De korszerűtlenek ezek az osztrákok, Kókát nekik.
ŐŐ,
tehát itt van egy különbözet, amit rögtön meg lehetne spórolni ami a közvetlen haszon. amiből egy csomó jó dolog származik, azon túl, hogy kisebb költség. kisebb hiány, kisebb adó, kisebb kamat.

meg a tisztán állami beruházásokban eleve akkor és oda építenek hidat, ahová és amikor kell. ugye épült már itt úgy híd, hogy nem épült meg hozzá a gyorsforgalmi út. közalkalmazotti bértábla mellett ilyen projektet egy iroda eleve fel sem vállal, nem járatja le magát vele. ha értelmes a projekt, akkor meg igen, közalkalmazotti órabér mellett is. például az induló irodák, a fiatal, tehetséges, ambíciózus mérnökök harapnának az ilyen feladatokra, hiszen ők a lehetőséget várják, és nyilván szükség volna a tapasztaltabb mérnökökre is, akik meg a felelősséget vállalják. nyilván kell olyan mérnök, aki már épített hidat, vagy valami hasonlót, ne építhessen a teljesen kezdő.

és akkor egyrészt a fiatalok nem húznának el innen, mint a vadlibák, másrészt a tapasztaltabb mérnököknek sem kellene annyit küzdeni. most van egy köztes generáció, amelyik mindenhol uralja a terepet (orbán és gyurcsány generációja ez), csak közben felhígul vagy kiüresedik az összes szakma, mert aki kicsit is értelmes látva ezt a feudális szemétdombot elmegy innen, az interneten már könnyű külföldi haverokat, barátokat, barátnőket gyűjteni, eleve így építi a karrierjét, hogy legyen hová menni, a hülyéje meg itt marad, azzal meg nem lehet mit kezdeni. őket ugye azért kell kiképezni, hogy az egyetemen is lehessen szórni, meg zsebre tenni némi pénzt. normatív támogatás van ugye, mindegy, hogy milyen minőségű a mérnök, az állam ugyanannyit fizet.

van egy köztes réteg, amelyik még kiszolgálja a pártokat, de sorra buknak el, buknak le. persze a pártok is egyre éhesebbek, ugye látjuk kampányokat, a plakát és zászlóerdőket, az egyre nagyobb gyűléseket a stadionokban. ezért gondolom, hogy nem nagy baj, amit twá csinál, még ha olykor nem is értek vele egyet.
Őrnagy Őrnagy 2007.05.24. 14:46:15
Bizony, és ez a Deutsche Bahn-ra is igaz. Én sokszor a magyarországi vonatutakat is a DB honlapján tervezem meg, általában naprakészebb, mint az Elvira...és persze német utaknál ott is megadja, hogy milyen busszal lehet továbbmenni, az mikor indul stb. Bizony, ott is integrálva van a menetrend.
Kisa.
Énsem b@sztatom a fővárosiakat, te se tedd az ellenkezőjét. (ha jól sejtem)
Egy Győr és Szhely közötti autópálya nem egyenrangú x és y falu közötti úttal. Miért kell csúsztatni???
Ráadásul az a szakasz egy része volna egy Pozsony - GYőr - Szhely - Zalaegerszeg - Rijeka tengelynek. Ami előbb utóbb meg is fog épülni. Annó úgy mondták a régi hollndok, hogy: "Navigare necessa est" Hajózni muszály! Ma ez úgy hangzik, hogy közlekedni muszály! Ehez pedig autópályák kellenek. Egyre több autó van, és egyre gyorsabbak. Nem lehet már sokáig egysávos utakon biztonságosan közlekedni. Kezeljük a helyén a dolgokat! Én sem akarok autópályát Bozsok, meg Cák közé!
ez az osztrák államvasút ha jól sejtem

nyilván néhány közalkalmazott programozó megoldja a problémát, nem kellenek hozzá milliárdos informatikai megaprojektek. (mondjuk ott a közalkalmazotti bértábla kicsit más, mint itthon.)

ezért vannak az állami információs rendszerek összehangolva, gondolom folyamatosan fejlesztik ezeket, és nem cserélik le őket fél évente.
pezen, a muszáj-t pedig muszáj pontos j-vel írni, mert ez a szabály.
Hmm kutacs, lehet nem is mondasz hülyeséget. De az állam rossz gazda, megmondta Kuncze.
Ja, és milyen művelt hollandok voltak, hogy így tudtak latinul. Ezt nem a rómaiak mondták véletlenül?
AZ se rossz, hogy mindenhol tudják már melyik vágányról megy majd a vonat, kivétel a Keleti....
Őrnagy Őrnagy 2007.05.24. 14:52:00
Mondjuk a DB akkor kapta magát helyre, amikor privatizálták, de be is zártak pár vonalat akkor...:)
Nemkülönben Győr - Szhely viszonylatban az IC a leggyorsabb (1:20 perc). Én szeretek vele menni, ha egyedül megyek. De kettem már olcsóbb az autó.
Peezn ,most már az Únijó nem az autópályákat favorizálja ,hanem a gyors vasútvonalakat. Igaz nekik könynű, már rég kész van náluk az apálya hálózat. Meg van olyan törekvés is, hogy kamion helyett vasút.
Guga:
Nem csak hogy kell, hanem egyenesen kívánatos is, mivel Tihany városkáját meg kell óvni a megnövekedett forgalomtól, ezért természetes lenne hogy a félsziget elérve kettéágazzon a Balagút s mintegy megkezdődő Tihany-körgyűrű folytatódjék, ami majd később a felszínre bukkanva újra csatlakozik valahol.
Mea Culpa TH! :-)
ha így muszáj...
Nagy gyors komp kéne, beszállsz B.Világosn, oszt kirak Keszthelyen. Olyan szárnyashajókomppal, mint amik a Csatornán nyomulnak 20-30 perc. Legalább olyan hülyeség, mint a völgyhíd.
Árpád,

az a durva, hogy a "címkék" olyan szépen összefoglalja a történetet, teljes mélységében.

Azaz:
közlekedés
korrupció
hülyemagyar

és ennyi.
pezen,
abból a pozsony - szomathely - nagykanizsa - zágráb - rijeka szakaszból ha jól sejtem éppen a magyarországi szakasz hiányzik.

csak az a baj, hogy az államnak legfeljebb sugárirányba lesz pénze autópályát építeni (hiányzik a 4-es, 6-os út), szóval ennek az útszakasznak meg tisztán magánberuházásban kellene megépülnie, vagy a közeljövőben nem fog megépülni. vagy akkor keleti országrész mellett a déli is húzza lefelé az országot.
Őrnagy. Teljesen egyetértek a vasútak favorizálásával! Egy jól működő vasúttársaságnak a teherszállításból annyi pénzének kéne bejönni, hogy abból finanszírozható volna bizonyos szintű személyszállítás. Ezt egy vasútbarát munkatársam vallja. Elgondolkodtató.
Viszont nem az országot keresztül kasul behálózó egynyomvonalas monrchiából örökölt hálózattal lehet ezt megoldani, hanem komoly helyi érdekeltségű hálózatokkal (lásd.: S-Bahn) és nagy sebességű intercity és nemzetközi járatokkal. Szerintem.
Ez azt jelenti hogy kb. 20-30 ezer forintjába került ez a híd minden egyes dolgozó magyar embernek.
Ha hozzávesszük, hogy a körgyűrű Tihany mellett futó két ívét más és más építi fel, akkor további áldásos eredmény hullhat az ölünkbe.

Valódi versenyhelyzet alakulhat ki!

Hiszen a pályakezelők versenyezhetnek hogy a bal vagy a jobb ív produkál e minőségileg jobb esetleg olcsóbb szolgáltatást.
Ideális esetben kampányidőben a jobb vagy a bal oldalon esetleg még fizetnek is majd, hogy melyiken kocsikázzon az arra tévedő. :>
Kedves Árpád!
Ha már ott jártál benézhettél volna a látogatóközpontba vagy beszélgethettél volna a néhány helyi vezetővel, akik talán még Neked is elmagyarázták volna a miérteket. Bár megértem, hogy az nem lett volna olyan menő olyan bombasztikus, olyan Tótás.A lényeg, hogy még Te is megértsd! Magyar mérnökökök!!! tucatjai dolgoztak rájta évekig, hogy merre menjen milyen legyen.
Kutacs. Cáfoljátok, ha rosszul tudom, de olyasmit hallottam, hogy komoly EU-s pézek mennek bele egy É-D-i tengelybe. Két lehetőség volt. Amit említettünk, (Pozsony - ... - Rijeka), illetve ami középen szeli ketté az országot, kvázi M6. Az erősebb pesti lobby nyert, mert ebből a pénzből megcsinálják a befejezetlen M0-ást. Meghát a pécsi gyökerek... Így nem lesz nekünk mostanában autópályánk. :-(
Én nem b@sztatok senkit, csak rühellem a bunkó autósokat, minden reggel fél hétkor azt kell néznem - na jó, nem kell, csak úgy bemondják -, hogy az előző nap hányan haltak meg a közutakon, és nem hiszem, hogy ez minden esetben annak a kib@szott útnak a hibája. A sok bunkó, tisztelet a kivételnek, beteszi a seggét a bazi nagy soklóerős ótójába, 'oszt azt hiszi, neki mindent lehet. És azért kell az ótópálya, hogy ne 100-zal röpüljön egy fának vagy másik autónak, hanem 160-nal. Persze, hogy muszáj ótózni, meg meghalni is muszáj, naná!
Ráadásul én x-y falu esetén nem ótópályát írtam, hanem betonutat a földút helyett. Hol itt a csúsztatás?
Őrnagy Őrnagy... gyanítom te a haladás útjában állsz, és attól tartok maradi vagy. ;)
Ez az ország javát szolgálná. Fellendítené a balatoni turizmust is a jelképes szerepe mellett.
A Balagút mellé és tán kicsit felé biciklis-gyalogos forgalmú élmény-Balagút is építhető az élményparkok mintájára. Hatalmas nyomásálló üvegfalon keresztül bámulhatnánk a tavi élővilágot.
Hidász felvethetnéd nekik a Balagutat is. Két elkülönülő országot egyesíthetne mintegy kézfogás. Észak és dél-dunántúl elkülönülése a múlté lenne egy csettintésre, illetve furkálásra.
Kisa, Oké. Búzasörből pölö leginkább import az, ami iható (az Ilzer nevű monori izét azért nem sorolnám ide)

Kedvenc söröd tehát nagyon sok ilyen és hasonló völgyhídon jön át, mire te azt a déli parton izompólóban megiszod. Nem is beszélve a sült hekkről. Nos, ha nem lennének völgyhidak, alagutak, vagy eleve ótópáják, a hatalmas kerülők miatt, de elsősőrban MIATTAD, mert import búzasört és óceáni hekket nyomsz a kínai izompólóban, jóval több füstöt pöfögne ki magából a sörös/hekkes/izompólós teherótó, mire hozzád az hűtve/sütve/varrva megérkezik.

Tehát: ha nem akarsz autópályákat, akkor csinálj magadnak sört, fogj halat, varrj trikót. Ha ezt mégsem szeretnéd, el kell viselned néhány környezebarát(abb, mint pl. a kerülő) mérnöki műtárgyat.

A nagymarosi vízlépcsőnek (jóval környezetbarátabb megoldás, mint a Bükköt elégetni az erőművekben, ami most megy) is az ilyen gondolkodás vetett véget. Pedig de kellene mostmár egy kis tiszta vízenergia...

Tudom, nem szép dolog a konkurenciát linkelni, de a Heti Válasz vonatkozó riportja a maga finom iróniájával nekem nagyon bejött:

hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=13561
kisa. én biciklivel járok dolgozni és az autópályán nincsenek fák.
A rovarokat is lehet utálni, de nélkülük összeomlana a bioszféra.
Az autókat is lehet utálni, meg a kamionokat, de szállítani is kell. A kamionis és az autó is gazdaságosabban üzemel hosszútávon autópályán, mint falvakkal szabdalt főúton.

2007-ben meg szerintem az a minimum, hogy az ország minden települése portalanított úton elérhető legyen.

a csúsztatás szerintem a Győr-Szhely közötti autópályigény és az X-Y közötti út párhuzamba állítása.
Vasút: délkelet felé van egy pálya, természetesen egy sínpárral. Ezen egy 120 km-es szakaszt 2 óra 44 perc alatt bír megtenni a MÁV. (a gyors 2,03)Mindezt 1770 jó magyar forintért - csak oda.
Mindazonáltam én se értem, hogy miért nem működik nálunk az, ami máshol igen. Mert én szívesebben vonatoznék: lehet beszélgetni, olvasni, mászkálni, meginni egy sört, szunyókáln - hedonista vagyok, hiába -, ami azért kellemesebb időtöltés, mint mások f@szsága miatt átkozódva gyúrni a kilométereket egy fémkaszniban.
ŐŐ,
az állam rossz gazda, ha nincs amúgy nincs verseny.

szóval ha az állami vezető tudja hogy 1) a programozó meg van fizetve, 2) tudja, hogy amúgy ez a munka mennyi időbe, pénzbe kerül a piacon, 3) a főnök is meg vagyok fizetve, akkor simán kirúgja a közalkalmazott programozót, ha az nem végzi a dolgát. aztán onnantól kezdve szar ügy, mert ugye az állam nem szívesen alkalmazza, meg a piac se, ha jogosan rúgták ki.

a globális piac meg olyan erős, hogy feltöri az állami védőburkot, szerintem a google is majdnem tudja azt, amiről szó van, ugye még mindenféle forgalomelemzéseket nyújt már, gondolom előbb utóbb vasúti menetrend is lesz. szóval a közalkalmazott programozó sem ülhet a babérjain.

és biztos lesz így is szubjektivitás, felveszik valakinek az ismerősét, kisöccsét, unokahúgát, ezt nehéz teljesen kiküszöbölni, de nem is muszáj,direkt jó, hogy van egy kis liba, aki valakinek az ismerőse, neki az a szerepe, hogy illegeti magát, meg kávét főz. jó dolog az. összességében még így sem lesz a projekt olyan drága, mert a közalkalmazotti bértábla nem engedné meg a milliárdos lenyúlásokat. viszont mondjuk a fiatal ambíciózus programozó vállal egy ilyen projektet, mert mondjuk úgy gondolja, ha ez a projekt sikeres lesz, elmehet utána a google budapesti irodájába. vagy alapít egy saját céget és az állami információs rendszerhez kitalál mindenféle extra szolgáltatást. ugye előnyben van, mert ismeri azt a rendszer, amihez kapcsolódnia kell. szóval hosszú távon megérné az államnak dolgoznia, ha a közalkalmazotti bértábla rövid távon biztosítaná, hogy nem hal éhen, az állami-magán beruházásokat a törvényesen felszámolnánk.
Kisa rosszul fogod fel ez azért van. Direkt tart annyi ideig, így több időd jut az olvasásra, szunyókálásra, beszélgetésre és sörivásra a vonaton. :)
Guga, azért ha van is autópálya, a sör, izompóló de még a fagyasztott hal is elgurulna vasúton is. (persze nem MÁV-on)
A friss hal meg úszhatna továbbra is úton.

Nehézteherjárművek nélkül egész másképp nézne ki, hogy kell-e autópálya vagy autóút, hol és hánysávos.
Szállítani lehetne vonattal is, és akkor csak viszonylag rövid távon kellene kamionozni.
Mellesleg maglennék én még a sör nélkül is, meg a hekk nélkül, meg nagyon sokminden nlkül, depersze ez is elég ósdi felfogás, tudom, mert venni kell, vásárolni, száguldani, sietni, oszt jól meghalni!
ááá, vén trotty vagyok, tudom, szóra se érdemes. Fejlődni kell, haladni, fogyasztani - lehetőleg minél drágábbat, minél messzebrről.
Ha már Balaton:
Régen, nagyon régen lehetett kapni halkonzervet (olajoshalat) balatoni halból. Emlékszik még rá valaki?
Én ettem olyat, szerintem busa volt. Néha még látok. De nagyon jó füstölt busa van a Fővám téren a Csarnokban
Aha... sőt helyi kricsmikben helyi halat lehetett enni nem hekket :> De hát azóta a hekkek leversenyezték a pontyot a tóban is. Van ilyen.
Régebben csónakázni is lehetett és tavon érezte közben magát az ember. Most már inkább homokos-tengerpart jelleget öltene a legtöbb helyen. :)
Szegeden van egy jó kis "halasmóló" Jól átsült keszeg meg kárász kenyérrel. Nincs is annál jobb.
ne egyetek már busát. az nem embernek való. a kárász viszont nagyon is.

heringet látott valaki valahol kimérve? legalább fél éve nem jutok hozzá.
Kisa.
Nagyon jó ez az irány! Komolyan.
Gondolatébresztő dolog ez!
Példa: A Posta felmondta a MÁV-val a postavonat szerződést, mert megbízhatatlan volt. (hivatalos indok) Felszámoljuk a kihasználatlan vasútvonalakat. Egyre vacakabb a személyszállítás minősége.
Ezek után ki gondolja azt itt, hogy bármilyen elmozdulás volna egy modern vasúti logisztika irányában?
Nekem erről (Isten ments az összeesküvéselméletektől) de az amerikai sztori jut eszembe az elsorvasztott villamosokkal. Írt is erről Árpád valamikor.
pezen,
az a büdös helyzet, hogy kétféle gyorsforgalmi út kellene. a megyei jogú városok között egy kis és egy nagy gyűrűben, a főváros körül egy gyűrű, és a sugárirányban a főváros és a megyei jogú városok között.

most ennyire nincs pénz. általában az a koncepció, hogy sugárirányban építkezzünk (budapest - pécs), és a gyűrűt adjuk fel. és ugye te éppen a gyűrű mellet laksz.

most nem vagyok döntéshozó, szóval simán lehet, hogy nincs igazam, és lesz állami autópálya.

szerintem azt lehetne megcsinálni, hogy a gyűrűt, illetve annak szakaszait magánberuházásban épülne meg (ami azt jelenti, hogy kicsit drágább lenne közlekedés, mint most), de, és van de is, a koncesszióból befolyt pénzekből, az állam a vasutat fejlesztené, azaz kapnátok egy magán autópályát és egy állami gyorsvasutat.

így a közlekedés nem válna magánmonopóliummá, hiszen ha autópálya tarifája az egekbe szökne, akkor mindenki felül a gyorsvasútra (tehát nem az van mint az 5-ös út esetén, ott a befektető monopolhelyzetben került, mert nem volt gyorsvasút). a versenyhivatal esetleg direktben is beavatkozhat ha kirívóan magas az ár, de ez csak a kirívó esetekben lehetséges. és az átmeneti időre meg lehet állapodni az árakban. az autópálya és a gyorsvasút használati díja biztosan több lenne, mint ma, de szerintem egy drága gyorsforgalmi út és gyorsvasút is jobb lenne, mint egy semmilyen.
XSun 2007.05.24. 07:13:26
Most mér?
A zorbáék építettek egy Nagyrákosi völgyhidat 1400 méter hosszban.

A Fletó se akart lemaradni :-)

---

A nagyrákosi völgyhíd egy vasúti híd. Szemben a közúttal a vasútnál igencsak számít, hogy hány ezrelékes az a lejtő!
Kristl, klassz lenne, ha nem lenne büdös, mocskos, ha lenne a klotyóban víz, ha feleannyira lenne undorító és drága, mint amilyen. Ha az állomásépületek láttan nem akarnál inkább szeppukut elkövetni, minthogy bemenj oda, ha ...
Őrnagy, nem lehetett busa, az akkor még nem volt itt kitalálva szerintem.
pezen, mégis kinek az érdeke lezülleszteni a vasutat? Én pedig imádnám, asszem, és rengeteget vonatoznék.
hídász!

miért nem bevágás, töltés útján került megoldásra a feladat?
ja. írásban legalább meglesz, a telefonodat meg kiveszem, jobb lesz neked úgy.

miért kell híd, miért nem elég némi egyengetés. miért nem jó kikerülni a két dombocskát. alagút mennyi lett volna. árban szerinted stimmel-e ez nyugat-európai példához képest (millau). kik jártak jól telektulajdonosként.
Bedi,kisa,

hogyne, persze, jó is lenne. De NEM működik a vasút. Próbáltam, nem megy. Csak igazán nagyméretű szállításoknál (kő, búza, autók). És hiába dobálják bele a lóvét, nincs igazi tulajdonosa.

Különben meg tényleg az lenne a megoldás, hogy legyünk meg ezésez meg azésaz nélkül. Valóban nincs más út.

Ami most megy,az meg bizony a fejlődés. Kisa, voltak olyan idők is, amikor még halkonzervet SEM lehettet kapni, mert nem volt feltalálva. Ahhoz képest már te is a kapitalista fogyasztó csúcsmodellje vagy így öregesen is. Hogy ne is hasonlítsalak egy darfuri családhoz.

Tehát igen számosak a mi bűneink, és ezért meg is leszünk egyszer ítélve.

Ettől még tetszik nekem a völgyhíd, mint ahogy a Meteora kolostorok vagy a Mostari híd (korának bravúrjai mind, messze bravúrabbak ennél a hidnál) és pont.

Hát talán ha végre a nagy monstrumot legalább kezelési/fejlesztési szinten széttördelnék regionális (gazdasági területekhez kötött) szintre és azon belül próbálnak a helyi igényeknek megteremteni valamit. Nagy monstrumot egyben az életben nem fogják feltámasztani.
Kicsit úgy mintha újáépítenék a rendszert.

Jó a füstölt Busa, legalábbis nekem ízlett, más formában viszont nem jó. Nem lehet olyan ratyi az, pisztráng árban van majdnem füstölve.

Heringet láttam a Vásárcsarnokban, bár hogy mennyire friss az passz, nem nézett ki jól.
HÉ,
a BUSA FINOM!
zöldfűszerekkel, fokhagymásan olyan busa steaket nyomok nektek, hogy kettéáll a fületek.
Imádom a pontyot is meg a harcsát persze, de steaknek a busa a király. Biztosan szarul volt elkészítve, vagy pocsolyában lakott.
pezen 2007.05.24. 15:35:02
Igen, ebben az összeesküvéselméletben én is hajlamos vagyok hinni. Ugyanez igaz persze a pesti tömegközlekedésre is.
Autópálya a kőröshegyihez hasonló tájon (Törökország):
i26.photobucket.com/albums/c141/systemhalted/edirne-kinali.jpg

Autópálya a kőröshegyi domboknál komolyabb hegyvidéken (Törökország):
img92.imageshack.us/img92/817/bursaotobantuneldoguyaklasimi2.jpg
Már írtam, hogy szeretek vonatozni. Egyébként a szombathelyi állomás baromi szép lett. Egyszer ugorj le és nézd meg! Érdemes.

Kinek az érdeke? Ez a gondolatébresztő kérdés. Lehet rajta agyalni. Autóút építők és a slepp. pl.
Jó ez Árpád, de sok dologra rávilágíthatnál még. Például hogy nálunk látszólag úgy építenek autópályát, ahogy minden mást. A látványos, nagyszabású az mehet, a többi le van csinálva. Hát a másikból is a Colbert-hidat kellett rögtön leverni, hogy lássa a magyar, folyik itt a beton dögivel.

A Kóka-féle völgyhidakhoz annyit, rátették a biztonsági leállósávot? Vagy az már konkrétan pénzbe került volna?
pezen,
neked tényleg jól esett volna, ha a völgyet feltöltik földdel?
Van folyami busa is, pl a Körösben. Ki is lehet fogni horoggal ,csak nehéz. De én csak húsevő halakra megyek.
Nézzétek már meg azt a hidat az északi partról, és rájöttök még laikusként is, hogy mély és szűk az a luk, amit áthidal. Csak egy barom épített volna mást, mint hidat oda. Az elkerülés meg szétvágta volna az úgyis pusztuló Balaton-környéki tájat. Na.
Kb. sejthető volt a publicisztikás ellencsapás. Én publicista vagyok úgyhogy bármit írhatok. Mondjuk 3 telefon azért még nem tényfeltárás, vagyis de, sajnos minálunk igen:( (Vö. 6 hónapig Tesco-ban dolgozó bíbíszíseket.)
Egyébkénth ha hering, akkor Arbat, csak úgy tényfeltárólag:)
Őrnagy2
ja, ha jó busát akarsz enni, Békéscsaba, sétáló utcai (Andrássy u) halbolt. Mindig van. És finom.
nehogy az derüljön majd ki a végén, hogy 12 főt számláló zöld szervezet közölte, hogy autóutat itt csak az égben lehet vezetni.

az, hogy a völgyhídból valaki kaszált, tök közhely. mindenből kaszál valaki. már amiben állami pénz van.

mondom, a zöldek a hibásak. hogy kékülnének már egyszer meg.
Guga 2007.05.24. 15:55:10

Nem, nekem tetszik a híd.
Sajna demszkygrádon kell élnem, nem járok Csabán sűrűn. Busa itt is van, csak tavi. Azt meg nem eszem meg. A pisztráng más, azt nem lehet elqrni.
az egész völgyhíd-dolog egy régi német viccet (!) juttatott eszembe.

Tegnap délutánmegsütöttem kb. 70 deka fagyasztott busafilét, és betoltam bőralá az egészet.
Most kezdek jobban lenni!


Siófok, a Halászati rt. boltja a zsilip mögött.
Szerintem ott van busa, de én angolnát is mindig kapok...
nem fordítom le:

Der polnische Bundeskanzler ruft den den deutschen Bundeskanzler an und sagt:
"Immer lacht ihr deutschen über die Polen und macht ständig witze. Jetzt wollen wir auch mal über euch lachen."

"Kein problem. Ich lasse ein Brücke in der Wüste bauen."

Als die Brücke fertig war, ruft der der deutsche Bundeskanzler den polnischen an.

"Super... hahaha endlich konnten wir mal über euch lachen. Jetzt könnt ihr sie wieder Abreisen."

"Das geht nicht."
"Wieso nicht???"

"Naja die Polen stehen drauf und wollen Angeln"
Der polnische Bundeskanzler ruft den den deutschen Bundeskanzler an und sagt:
"Immer lacht ihr deutschen über die Polen und macht ständig witze. Jetzt wollen wir auch mal über euch lachen."

"Kein problem. Ich lasse ein Brücke in der Wüste bauen."

Als die Brücke fertig war, ruft der der deutsche Bundeskanzler den polnischen an.

"Super... hahaha endlich konnten wir mal über euch lachen. Jetzt könnt ihr sie wieder Abreisen."

"Das geht nicht."
"Wieso nicht???"

"Naja die Polen stehen drauf und wollen Angeln"
bocs a duplázásért, lámaság van.
Minek busát enni? Ha agyon kell fűszerezni, hogy jó legyen, akkor mit ér az egész?
Otthon pisztrángot? Honnan van az? Ha jól tudom, akkor nem tavi pisztráng csak valahol Dél-Zalában van, egypár nyeszlett darab. A többi pocsolyában lakik...
Magyar halat magyar torokba! Keszeg, kárász, csuka, meg a többi (kecsege, süllő, nyamm!).
Őrnagy Őrnagy: hol az a halasmóló? Kíváncsivá tettél.
Siófokon nem nagyon lehet már évek óta busát kapni a halászatnál. Régen nagyon jó füstölt busájuk is volt, imádtuk, aztán eltűnt a palettáról. Amikor kaptunk egy adagot kéz alatt, az meg csak hasonlítható sem volt, sehol az omlós hús, csak valami zsíros tömör tömb.
a kecsege egy hülyeség. rossz. bármikor elcserélem törpeharcsára vagy angolnára.
GZ, nem kell agyonfűszerezni. Lehet csak sózva is, hirtelen sütve mind a két oldalát. A zöldfüvek meg a fokhagyma viszont nem rossz hozzá, úgy, mint pl. a keszeghez sem rossz a paprikás liszt.
A kecsege az a tótcápa
Jó a tavi pisztráng is, mert azért más egy ilyen hegyi tó, mindig friss víz folyik belé,mert különben elpusztulnának a jószágok. Akkor van van gond, ha kiapad a tavat tápláló forrás nyáron...Amit árulnak nyagyrészt szilvásváradi, meg tapolcai állítólag. Olvastam valahol, hogy simán dupla annyi piszt-ot is előállítani, csak nincs rá igény.

Mondjuk a jó roston csukánál, sűllőnél nincs is jobb ,az tuti.

Kecsege? Nem nagyon van sajna. Sosem fogtam még. Nehéz nagyon fogni. Pedig burkolnám azt is. A márna az milyen?

A régi hídnál van, valami csanyteleki emberé, de idén még nem voltam Szegeden, remélem megvan.

Különben arra kéne állami pénzt szánni, hogy a hegyi patakokra sok kis gátat építeni, és telenyomi piszránggal. Jönne a sok német horgász.
Tótcápa? Hát cápának cápa, elvégre rokonok, ugye porcos, de miért tót?
A Vásárcsarnoki füstölt busáról is le kellett fejteni a zsíros részt. Állítólag angyonj ó füstölt halak vannak a Szaljka -völgyben, féluton.
Ja, itt tótföldön (B.csaba) vannak ilyen (helyi tót haverjaim által kitalált ) mondások, hogy pölö a krumpli : tótkiwi, a veréb : tótsas. Ebbe passzol a tótcápa:-)
Őrnagy, a hegyi patakjainkkal az a baj, hogy nemigen vannak, azok is kicsik pisztrángnak. Ha felduzzasztják, meg már tó.
A Halászati Lexikonban olvastam, hogy meg lehetne oldani. Ne nagy gátra gondolj, kis picire, egy méteres kb. Csak zúgót csinál, nem tavat. Csak az a baj, hogy nem állandó a vízutánpótlás.
Alhazred, a vicc (szabad) fordítása, de javítsd, ha vmit rosszul értettem benne.

Felhívja a lengyel elnök a német kancellárt, és azt mondja neki:
- Ti németek mindig rajtunk röhögtök, meg gyártjátok a vicceket rólunk. Szeretnénk már egyszer mi is röhögni rajtatok.
- Semmi probléma. Építtetek egy hidat a sivatagba.

Elkészült a híd, fel is hívja a német kancellár a lengyel elnököt.
- Szuper! (mondja a lengyel) Hahaha, na most már röhöghetünk rajtatok. Most majd utazgathattok át rajta.
- Sajnos az nem megy (mondja a német).
- Hogyhogy?
- Lengyelek állnak rajta és arra várnak, hogy mikor lesz belőlük angyal.


áááááááááááááááá nem

- Lengyelek állnak rajta és horgászni akarnak
Hídász,

A látógatóközpont, vagy bárki más esetleg méltóztatná mongyuk egy weboldalra kirakni, miért volt szükség erre a megoldásra? Értem én, hogy a magyar (nemtudommiértfelkiáltójeles) szakemberek a "legoptimálisabb" megoldást választották, de a jóhiszeműség mellett, az ember csak kíváncsi rá, mire ment el >70 milliárd. Ugyanis ennyi pénzből nemcsak a szárnyvonalak, hanem az intercityk utasai is ingyen taxiznának ezer évig...
Mindemellett nem lehet mindent csak a költségek meg a műszaki paraméterek alapján eldönteni, és a legkisebb falu lakóinak is joguk van azon a koordinátán leélni az életüket, ahol elkezdték, és nem x kilóméterrel odébb, ahol már nem zavarnak egy műtrágyát.
De persze oktalanul nem akadályozhatnak egy közérdekű projektet. Pl. az M0 keleti szektor (Árpádföld-Csömör) esetében szerintem nem az a kérdés, hol menjen a nyomvonal, hiszen igény van az útra, hely máshol meg nincsen, hanem hogy milyen módon épüljön meg úgy, hogy minél kevéssé zavarja a környéken lakókat, és ha kell, plusz pénzt dobni a dologra. (Különben is, teccettek volna kikérni a rendezési terveket a tanácstul, mielőtt megépült volna a ház.)
Meg kéne nézni a németeket vagy osztrákokat, hogy működik az, hogy épülnek az autópályák, a vasutak (a földön), és közben a snájdig falvak is megmaradnak, fiatalokkal, élettel telve.
mingyá becsatolok egy képet a szép piros orcámról is és megyek horgászni a sivatagba :)))
A német horgász, ha pisztrángozni akar, kimegy a flau határába a patakra, oszt pisztrángozik. Jó hogy nem már sört akarsz nekik exportálni.
Különben is, miért csak a németeknek?
A legjobb hal az afrikai harcsa, sütve, pesten a fehérvári úti piacon. + ecetes csípőspaprika, kenyér, sör vagy hosszúlépés
MK,
egy dajcs üzletfelem pölö a papírtálcás piacos almapaprika-sültkolbi-véreshurka kombótól dobott egy hátast örömében. De legközelebb kipróbáltatom vele a harcsás cuccot is.
off:
erdely.ma/uploaded/images/1745951.jpg de ez szep :) magyarorszag es romania hataran, kar hogy nem a mostanin :P
Sajna elsodort otthonrol az élet, de halfronton szerencsére jó irányba. Az itteni (ír) pisztráng nem sokban hasonlít a magyarhoz. Pedig tavi...
koxiesgz.net/get/1/070414_Corribto%20031b.jpg
kovvacs, röhögtem :D

(nem utazgathattok, hanem lebonthatjátok)
Alhazred 2007.05.24. 18:13:51
Az abreisen tényleg elutazás. Nem lehet, hogy a viccben "abreissen" áll?
Ez ugyan inkább éeszakítás, de hangulatilag ide illik.
73 milliárdba került, azaz majd' 43 millió métere. Nem rossz, sztem kéne még egy...
Alhazred 2007.05.24. 18:13:51
"Kinek az érdeke?"
A mieénk. Van fogalmad, 10 év alatt mennyi benzint pöfögnánk el hegymenetben?
Környezet!
Pénz!
Erőforrások!
(Van még náhány szempont.)
"grigorij 2007.05.24. 11:15:40
Ennyire örömteli epét okádni mindenre és mindenkire, mert épp nem vagyunk érintve..."

Nem tudom, de én erősen érintve érzem magam miután adófizető vagyok.
Szóval én érintett vagyok, te meg, már megbocsáss, óriási balek, ha szerinted indokolható Közép-Európa leglaposabb országába a legnagyobb viadukt. A következőt remélem te fizeted, mind a 73 milliárdot és akkor ígérem egy szót se szólok.
TWÁ,
ha találtok valahol kimért heringet, szóljatok nekem is!
Tán csak annyit fűznék az egészhez,hogy a Horvátok kb 4 év alatt csináltak nagyon hosszú autópályát hozzánkig,alagúttal,viadukt-al,híddal,stb..Nekik sikerült tizednyi pénzből megoldani a hegyek átvágását,mint nekünk egy ilyen erőltetett faszságot.Szerintem azok kevesebbet lopnak!Vagy esetleg tévedek?
Nem hinném.
Köszönöm, Árpád, nagyon köszönöm a témafelvetést! Még ha esetleg a 450 m állomásközű négyes metróról is írnál, az maga lenne a tökély :)

41,5 mrd Ft-ba került, maga az építő cég vezetője sem tudja, hogy miért ilyenre, stb.

Eközben a 20 körüli bp-i iskola bezárásával 1 mrd Ft-ot spórolnak meg...
GS

Hering: a nagyvásárcsarnokban, az alagsorban
van három-négy halas. A középsőben! gyakran
van. Szardínia is. Az se kutya.

Amúgy meg sokat dob az Országimázson az a fognélküli,hordógurítgató féleszű a képeken.Szerintem.

off

TV-zek. ATV. Este gyurcsi lesz fridivel, volt egy
röpke előzezes. A beszélgetés foszlány kb. így
hangzott:
" És ha valaki jobb, erősebb nálam a pártban,
hát jöjjön és álljon a helyemre, hívjon össze
kongresszust vagy a
CSUDA TUDJA MIT KELL ILYENKOR CSINÁLNI..."

Nem emlékszik?Árpád, kivételesen nagy hülyeségeket írtál!
1. A telek ott volt a legolcsóbb, mert a másik verzió a falun át vezetett volna (amit az átkosban simán meg is oldottak volna néhány dózerrel).
2. A híd maga 41 milliárd, a 67 milliárd az egész szakaszra vonatkozik (amúgy még van a kérdéses 14 kilométeren pár völgyhíd).
3. Az érdi emelkedőt ma úgy söpörnék le a tervezőasztalról, ahogy kéne, ugyanis 6%-os emelkedőket ma már nem engednek építeni (harminc év alatt kicsit szigorodott a műszaki tartalom:-)
4. Bármilyen hihetetlen, a töltésépítés ma már DRÁGÁBB, mint a hídépítés! Vagy megfordítva, a hídépítés ma már olcsóbb a földmunkánál! Ha kimész a tótokhoz, ott is minden 10 méternél magasabb töltést híddal váltanak ki...
Szóval nyugodtan lehet kritizálni, mert biztos meg lehetett volna építeni olcsóbban, de hogy meg KELLETT építeni, azt nem szabad vitatni!
TWÁ Fikaipari Termelő és Szolgáltató EC.
Azt a qrva völgyet fel kellett volna tölteni füstölt heringgel,reája gurítani az aszfalt csíkot.
Csodálná a világ,élén a horvátokkal.
A szintkülönbség, amit áthidal, 80 méter. Egyébként valóban nem vízszintes, ugyanis Letenye felé emelkedik, mert az a hídfő magasabban van 20 méterrel...
Most csak ennyit reagálnék:

"Metrót avattak szerdán Palma de Mallorcában, Európa egyik leglátogatottabb üdülőszigetének fővárosában...

..a földközi-tengeri spanyol üdülősziget egyik legjelentősebb infrastrukturális beruházása KÉT ÉV ALATT 2005 és 2007 között készült el 130 millió euróért (32,5 MILLIÁRD FORINTÉRT).

A hasonló paraméterekkel rendelkező budapesti 4-es metró 7,3 km hosszú első szakaszának ALAPBERUHÁZÁSA (a felszíni fejlesztések nélkül) ennek tízszeresébe, 320 MILLIÁRD FORINTBA."

Ja, és kb. 15 évbe telik, mire elkészül.

cikk: index.hu/politika/bulvar/0425mtr/
Viszont büszkék lehetünk rá, h van ilyen nekünk, nem?:) Mint mikor amiatt mondták magasnak az életszinvonalunkat (vs. romlott Nyugat), h nálunk magasabb az egy főre eső acélfogyasztás.:)
Azért érdekes hogy a horvátoknál nem fogadható el egy kis lanka se. Aki ment azon az autópályán az látja hogy laposabb mint az M3-s.
Nem sokat szólok. De nagyra becsülöm a hozzászólókat. Kérdésem: vajon miér tilyen hatalmas a különbség az itt meg nyilvánuló józan ész és okosság és az államot uraló (párthovatartozás nélkül) bagázs színvonala között? Miért nem fogunk/fogtok össze (mint valamikmor a fidesz)????? Miért tűrtök? Miért nem kockáztattot, szerveztek, tesztek? Mitől féltek? Miért nem bojkottáltok, tiltakoztok, felvonultok? Miért nem indultok összefogva minden választáson? Eszitek, amit főztök?
gloire · belaradio.tk 2007.05.24. 19:35:38

Köszönöm!
Hát igen. Pontosan azokat akartam írni, amit raczzolee írt.

"raczolee 2007.05.24. 19:57:05
Árpád, kivételesen nagy hülyeségeket írtál!
1. A telek ott volt a legolcsóbb, mert a másik verzió a falun át vezetett volna (amit az átkosban simán meg is oldottak volna néhány dózerrel).
2. A híd maga 41 milliárd, a 67 milliárd az egész szakaszra vonatkozik (amúgy még van a kérdéses 14 kilométeren pár völgyhíd).
3. Az érdi emelkedőt ma úgy söpörnék le a tervezőasztalról, ahogy kéne, ugyanis 6%-os emelkedőket ma már nem engednek építeni (harminc év alatt kicsit szigorodott a műszaki tartalom:-)
4. Bármilyen hihetetlen, a töltésépítés ma már DRÁGÁBB, mint a hídépítés! Vagy megfordítva, a hídépítés ma már olcsóbb a földmunkánál! Ha kimész a tótokhoz, ott is minden 10 méternél magasabb töltést híddal váltanak ki...
Szóval nyugodtan lehet kritizálni, mert biztos meg lehetett volna építeni olcsóbban, de hogy meg KELLETT építeni, azt nem szabad vitatni! "

Szóval a cikket, melynek szerzője láthatólag kevéssé van tisztában azzal, amiről ír, viszont ezerrel keveri a szezont a fazonnal, meg a kommentek nagyrészét nem akarnám minősíteni bővebben, maradjunk csak a "hülyemagyar" cimkénél. Esetleg "felületes, de azért arrogáns hülyemagyar".
Egyébként sajnálom, hogy a sajtóban és a közbeszédben nem nagyon jelenik meg egy reális kép Mo.-ról, az infrastruktúra fejlesztésekről például. Mindent elnyom a "hallottam valamit"- típusú összeesküvés elmélet gyártás a la "South Park". (Pótoltam ezirányú lemaradásomat. :-))
A kőröshegyi völgyhídról raczzolee megírta a frankót, oszt ennyi. Ha hozzátehetem szerény véleményemet, nekem pedig tetszik. Évek óta kijárok oda és megnézem az építkezést, lenyűgöző műtárgy. Nagy füves terület van alatta, ahol lovak legelnek. Szerintem emblematikus építménnyé válhat Magyarországon, egyrészt önmagában is fotogén, másrészt a lovakkal.....
Figyelem az utolsó szakasz, Kereszttúr - Nagykanizsa munkálatait is. Haladnak ott is a dologgal, a levegőből is jól kivehető már a nyomvonal. Bárcsak az M6-os állna így.

Ja igen, még egy dolog, hogy nehogy az is csak akkor tűnjön fel, amikor már "überspétes" rinyálni kezdeni. A sármelléki "Fly Balaton" reptér jelentős forgalmat bonyolít már, és fejlesztik Szentkirályszabadját, ami szintén a térségben van, és szintén jelentős "budget" reptér lesz.
sonance ez jó kis hangulatkeltés (kb. mint Tóta cikke), csak nem igaz:

"Metró épült a földközi-tengeri spanyol üdülősziget fővárosában: a 4-es metróhoz hasonló paraméterű földalatti csak tizedannyiba került, egy szinten csatlakozik a vasúttal, és 15 év alatt valósággá vált."

"Jóllehet a mallorcai metró csak 8 méterrel a földfelszín alatt fut, drága alagútfúrásra nem lehetett szükség."

azért van abban valami, hogy ezek a beruházások kissé drágára sikerednek valamiért. a metróépítés költségei másfélévente duplázódnak. a műszaki fejlődésnek van egy sajátosan magyar moore törvénye.
Szerintem autópálya építése értelmes dolog, ha nem l'art pour l'art-osan építík. Autópályát az autópályáért.
Lefordítva, az infrastruktúra fejlesztése (költsége) ne terhelje le annyira az államot, hogy a fejleszteni kívánt térség belerokkan ahelyett hogy turbósítaná azt. (költségek miatti pénzelvonás, eladósodás stb.)
Ha ez nem valósul meg, akkor lesz a "de meg kellett építeni" az utolsó érv az ész körében az őrület határán.

Na most meg kéne nézni, hogy általában vagy egy-egy autópályaszakasz mennyire turbósította a környék gazdaságát, mivel a pálya ugye nem egyszereplős dolog. Az árával ugyanis már tisztában vagyunk, hányszor annyi mint az értelmes országokban(?) és olykor vitatható minőséggel...

"Az állam rossz gazda..." ok. Kik az állam rossz gazdái?
> sityak 2007.05.24. 20:48:16

a dolog nagyon egyszeru. a magya rmentalitasban keresendo.
olvasd el pl. a himnuszt. a nemzet celja valojaban a kollektiv ongyilkossag.
mindenki arra torekszik, a politikusok, a forumozok, az ujsagirok,... mindenki.

nagyon sikeresen csinaljuk
tenyleg.
"A sírt, hol nemzet süllyed el" mar megastuk, de meg acsorgunk a szelen;)
Kristl 2007.05.24. 21:30:38

A vitatható minőséggel vitatkoznék! Külföldi szakvélemények szerint is a magyar autópálya az olasz mellett a legjobb Európában!
(Személyes tapasztalatok: az osztrák A2 Graz előtt olyan, mint a régi M7; a horvát A4 Zágráb és Letenye között inkább hasonlít egy országúthoz a vonalvezetését nézve, van olyan ív, amit max 120-al lehet bevenni; a német A8 pedig Salzburg és Rosenheim között csak egy 2x2 sávos országút, keskenyebb sávokkal, mint a mi M0-nk, na ott szokott halálfélelmem lenni, nem pedig Szigetszentmiklósnál!)
Árpi,

azért követel tőleg tényfeltárást a nép, mert tényfeltáró újságíró 1) nincs 2) aki van, bokáig van valamelyik érdekcsoport seggében 3) aki nem, unalmas és olvashatatlan. Megvan még, hogy mennyire remek tényfeltáró riportkönyvet írt 90 körül az erdélyi magyarok helyzetéről a Havas meg a Forró ("Ki tudja merre?...") ? Ma ki hinné el nekik, hogy ők az igazság feltárására motivált, független újságírók?... Muhaha.

Szegény ember vízzel főz és publicistával íratna tényfeltárást is, valamint ódát, végrendeletet, meg baleseti jegyzőkönyvet is, ha egyszer megbízható tényfeltárót nem ismer.
Azzal egyet tudok érteni, hogy így lett a legjobb, ha a nyomvonalat adottnak vesszük. Azzal viszont nem, hogy ez volt a pénz elköltésének leghatékonyabb módja.
Kellett volna a lejtő elejére egy Autópálya vége+Autóut tábla, aztán máris nem sértjük a szabványt. A túloldalra meg egy autóút vége+Autópálya.
Merthogy ha az utaink egészét tekintjük, olyan ez a korszerű völgyhíd mint aranygomb a foltozott ruhán.
ez itt off, de az Index sem sokkal kulonb a szopato rendoroknel, szep a kep?
index.hu/sport/janics0523/
"Kellett volna a lejtő elejére egy Autópálya vége+Autóut tábla, aztán máris nem sértjük a szabványt. A túloldalra meg egy autóút vége+Autópálya."

Hát ez nagyon jó lett volna. Ennyi erővel tényleg nem kellett volna autópályát építeni.
kutacs: a magyar Moore-törvényről annyit, hogy a hét végén a bostoni, sok-sok éve épülő metróról olvastam, hogy 3 mrd USD alatt volt az előzetes kalkuláció, most 13 mrd USD fölött van a költség, még messze nincs kész, nagy vakolatdarabok szakadnak le az emberek fejére, mert hitvány, persze olcsó anyagot építettek be, folyik a vizsgálat...
Jenyei,
Az nem metro, hanem autopalyarendszer/alagut/belvarosi elkerulo, oriasi kulonbseg. Egyebkent minden idok legnagyobb szovetsegi infrastrukturalis beruhazasa.
Úrsiten, itt vmi nagy baj van. Egyetértek TótaW-vel!
Szerintem meg TótaW az itt olvasottak hatására egyre inkább nem ért egyet magával:-)
RE: Tóta W. Árpád ·

"heringet látott valaki valahol kimérve? legalább fél éve nem jutok hozzá."

A nagyvásárcsarnok -1 emeletén szokott lenni, de néha nem friss, jól meg kell nézni.

A budapesti (és környéki) Corákban szintén gyakran szokott lenni, a gagyibb hipermarketekben csak ritkán.

Aztán vehetsz még (kicsivel húzósabb áron) az Arbat üzleteiben (eredeti orosz :-) lásd: www.arbat.hu/theme/uzletek.html.

Ha viszont nem bízod a véletlenre, akkor ugorj le Kisbérre, a Hering Trade kft. a legnagyobb hazai ellátó. :-)RE: Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.05.24. 16:54:55

"a kecsege egy hülyeség. rossz. bármikor elcserélem törpeharcsára vagy angolnára."

Szólj ha van kecsegéd, fogok neked érte pár vödör törpeharcsát (de persze te pucolod meg, méghozzá sós módszer nélkül :-)).

A kecsege nagyon jó tud lenni helyesen elkészítve (és nincs benne egy gramm csont se, lévén porcoshal). Pl. fűszeres borban párolva, tokajis aszpikban. Isteni. De érdemes lenne kipróbálni a káposztás kecsegét is.

mikikese 2007.05.24. 20:49:07

Ha,és,amennyiben.
Elolvasnád a völgyhidas cikkek közül Uj Péterét is (Népszabadság)
www.nol.hu/szerda/
És méltóztatnál őt is lehülyézni.

Mellesleg ha éppen valami kistérségi megbízott, vagy mi a mókus kezdené a szabványgyűjteményével megmagyarázni az ángyom földjének az eladását...

Azt tudjuk, hogy miért kerül sokba nálunk minden. Mint a centrum hétfőkön, 20 százalék. Azt is tudjuk, hogy minden megmagyarázható (ebben az országban).

Most még a szabványgyűjteményed segítségével arra is adhatnál választ, hogy 2002-ről 2003-ra virradva mitől ment fel annyival 1km autópálya építésének közbeszerzésen(?) elnyert díja.

Enyhítésül.
Igaziból nem téged kérdezlek, mert aki tudja a választ, az nem itt postozik.
Mindössze arra kívántam rámutatni, mit is jelent a cimkében a "hülyemagyar".

Jó éjszakát, jó szurkolást, és jó bogarászást az úniós szabványgyűjteményben. Tudod, amelyikben előírják a magyarországi dombhidakat.

Üdv
Pár éve jártam arra, dél felöl jöttunk, ...még fiatal gyerek voltam, völgyhídról nem is hallottam...
aztán egyszer csak a távolban valami%&#¤!!! Pillanatra úgy éreztem magam mintha a csillagok háborújába lennék, pont úgy nézett ki mint az épulö halálcsillag. Már csak ezért érdemes volt megépíteni.
Tájmuvészeti szempontból sem utolsó, ahogy a dombból (organikus) híd, emberi , mechanikus szerkezet lesz majd visssza.
Amúgy olyan véleményt is hallottam , hogy a viaduktépítök lobbizták ki maguknak. Kiképezték öket aztán nem építhetnek csak azért mert ez egy ilyen lapos ország. Hát ez nem igazság. Mindenkinek kell kihívás meg értelmes munka, + , hogy a képességeit ki tudja élni.
RE: Szakyster 2007.05.24. 23:00:34

"Hát ez nagyon jó lett volna. Ennyi erővel tényleg nem kellett volna autópályát építeni."

Úgy csináltok, mintha Magyarországon az lenne a legnagyobb gondunk, hogy van egy emelkedő az autópályán. Ne má... Ki nem szarja le? (Írtam már: a 100 lovas járgányom az érdi emelkedőn is feltolom kilóharminccal, akkor meg mi a gond?) Ha az EU-nak esetleg nem tetszik, akkor meg ne okoskodjanak, hanem csengessék ki az árát (persze ne abból a pénzből, amit mi fizettünk be...)

Nem az emelkedő a gond, hanem az, hogy a főútvonalaink tele vannak kátyuval, nyomvályúval, helyenként életveszélyesek (lásd pl. a 36-ost Vasvári előtt előtt, de az 50-es Bp-re bevezető szakasza sem különb).

Az álproblémákat oldjuk csak meg, marha nagy igényekkel, marha nagy pofával, marha nagy öntudattal, pénz meg nem számít (lásd még: vonatbeszerzések, villamosbeszerzés, lift a metróba stb.). Kicsit szerényebbre kéne venni a figurát, kicsit jobban megfontolni a prioritásokat, kicsit jobban a lényegre koncentrálni, és kicsivel (?) kevesebbet lopni.

Évente milliárdokért harcolunk v.miféle terrorizmus ellen Afganisztánban :D erre van pénz. Érdemes nézni most az RTL-t míg itthon bezárja az iskolákat az MSZP az afgánoknál építgeti őket ...

Lehet ez a völgyhíd is gyakorlat volt , majd ingyé építünk sokat Afganisztánban :):)
RE: Carnivora 2007.05.25. 00:07:46

Dehogyis Afganisztánban építjük, az tele van hegyekkel és völgyekkel. Hülye vagy te? :-)

Völgyhidat Iraknak építünk majd, a sivatagba. Mert két dűne közt 5%-nál nem lehet nagyobb a lejtésszög (lefelé orraesne a teve, felfelé meg nem bírná a T72-es), de a töltés az nem jó, mert azt elhordja a szél, különben is él ott néhány védett skorpiófaj, a beduinokkal amúgy is nehéz megegyezni, marad tehát a völgyhíd. Ellenvetés?

"... Ki nem szarja le? (Írtam már: a 100 lovas járgányom az érdi emelkedőn is feltolom kilóharminccal, akkor meg mi a gond?)"

Kivéve, ha előtted van 3db hatvanlovas járgány, (pl az enyém). És mivel 2X2sávos az út, még kapaszkodóval is lesznek előtted.
dark future · www.andocsek.hu 2007.05.25. 00:22:25

Nagyszerű ötlet :) csak vigyázzunk , mert Ferkó esetében még ez is megvalósulhat :):)
dark future · www.andocsek.hu 2007.05.25. 00:22:25

A szomorú az, hogy az öreganyátok féle öreg bolsik ezt mind beszopnák, ha Ferkó elvtárs elmesélné nekik ...
Nos, csak a Balagút után, de egyébként vonzó a vízió...
RE: Kristl 2007.05.25. 00:40:25

"Nos, csak a Balagút után, de egyébként vonzó a vízió..."

Az se rossz ötlet. Ha Boros és Bocskor végigfúrta a fővárost, áthelyezik majd őket a Balatonra. Természetesen nem Zamárdi és Tihany között fúrnak majd (az nem kihívás), hanem Siófok és Keszthely között. Mottó: ha a Duna alatt lehet fúrni, lehet a Balaton alatt is.

"73 milliárd ez a szakasz. Ebből akármilyen kerülőt meg lehet építeni."

Igaz, viszont ebből ezt is meg lehetett, és igy kerülni sem kell : )
Pedig a tihanyi tök életképes javaslat volt :)
OFF

"Miniszterelnök-jelölt az legyen, akivel a legnagyobb esélye van győzni a pártnak, tette hozzá a kormányfő."

"Arra a kérdésre, hogy kik ma a szocialisták legerősebb, legbefolyásosabb politikusai, a pártelnök-kormányfő Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szili Katalin nevét említette."

index.hu/politika/belfold/gyuratv0524/

Hú vazze.. Ez aztán az alternatíva. Egyik név vonzóbb mint a másik.

Ajtony

egész egyszerűen rossz számok szerepelnek TWA-nál is, a legtöbb kommentben is, és abban a cikkben is, amit TWA a Narancsból belinkel. A Narancsos szerző a 14 km autópálya árát osztja el 1800 méterrel. Ebből azután érdekes eredmény születik, amit jó, ajkkor nevezzünk "csacsiságnak". A magam részéről azért használtam a "hülyemagyar" jelzőt, mert olvastam valahol, és idevágónak éreztem.
Valójában úgy látom, hogy ha ezt a projektet vitatni kellett, -- mint ahogy kellett is, -- akkor azt azelőtt kellett (volna) megejteni, mielőtt a dolog eldőlt. Most már minek? Csak mert egyesek olyan "spéttel" reagálnak kis hazánk fontos és nagy dolgaira, hogy csak akkor vesznek észre
valamit, ha már kiszúrja a szemüket?
A narancsos cikkben van még olyan állitás is, hogy a "híd" a semmiből a semmibe vezet. Őszintén erre is azt tudom mondani, hogy a faszi hülye. Két meglevő autópálya szakaszt köt össze.
Csak mellékesen: tudod te mennyit vártunk arra, hogy a balatoni autópálya végigérjen a Balaton teljes hosszában? És persze tovább, gyakorlatilag az olasz, dél-francia, spanyol, portugál hálózatig.
Ajtony

Az általad említett költségek megugrásának az okát elég jól tudjuk, -eleve több oka volt. Volt például árkarrtelezés. De volt más is, például fölösleges műszaki tartalmak, és pl. túl nagy területek megvásárlása. Azt észre kell venni, hogy politikai támadások mindigis érni fogják a projekteket, (nemcsak ezt) mint a nyuszit. Tudod - van kalapja, nincs kalapja. Ha ki akarod szűrni, hogy mi az üresen politikai ugatás azt a módszert ajánlom, hogy kérdezd meg a fószert, hogy szerinte mennyi Mo.-n az egy főre eső GDP. Ha mismásol, vagy valami totál baromságot mond, akkor biztos, hogy csak politikát ugat. Ne is hallgass rá.
raczolee 2007.05.24. 21:58:40

Megint egyetértek. Az én személyes tapasztalatom is ez. Azért azt tegyük hozzá, hogy a német átlag autópálya azért gyengébb minőségű, mint a magyar, mert régebben épült. Ez adott esetben gyengébb sztenderdet is jelent. Meg ott több van, gyakorlatilag mindenhol, és ált. nagyobb terhelésnek is van kitéve.
A horvátoknál egyébként nemcsak a határ utáni szakasz "gyengébb", a tenger felé a hegyes részeken is tettek engedményeket. Nem beszélve arról, hogy Károlyváros után a villa fiumei ága nem is autópálya ugye, legfeljebb csak fél.
Ha már minőségről beszélünk: a legjobb minőséget Portugáliában tapasztaltam (elég jól bejártam) , vszínűleg azért, mert átlagban az a legújabb. Ja igen, a francia pályák is egész jók.
A gyenge minőségre litván példát tudok, Kaunas és Klaipéda között a szovjet sztenderdet tapasztaltam meg, --vicces. A legaranyosabb azért az albán pálya volt, Tirana és Durres között van ilyen. Albános.
Érdekes, hogy az 'ír tigris' a maga száguldó gazdaságával se nagyon igyekszik autópályákat építeni.
Anr · 2007.05.24. 21:36:22
"nagyon sikeresen csinaljuk
tenyleg.
"A sírt, hol nemzet süllyed el" mar megastuk, de meg acsorgunk a szelen;)"

Szokásos magyar tempóval. Egy ás, három másik nézi... Aztán néha cserélünk.

Szakyster 2007.05.24. 23:00:34
Az M0-val sincs semmi gond. Azon kívül, hogy az északi részt mindig szopatják egyesek.
jenyei,
könyörgöm, az írek mikor voltak tranzitország? gondúkozz, mielőtt írsz.
dark future · www.andocsek.hu 2007.05.25. 01:21:59

Nagyon szép lehetőségek ezek :) remélem v.melyiket indítják mindegyik tuti bukó név :) ezekhez képest Orbán nagyágyú :)
Nézem a párkeltében ezt a gestapos nőt az eü. minisztériumtól. Ez v.mi fergetegesen hülye :D már a balliberális lapok kérdezői is szétszedik.

Főleg az a vicc, hogy pattog a rákos betegek, miért nem mennek el időben szűrésre ... na anyám még kb. mindig várólistán van az állami rendszerben így magánba ment el pénzért, de mi lesz azzal, akinek nincsen pénze?
Ez üt emberek a eü. nőci szerint az egészségügy a sminkeléshez hasonló :D , ezért van elkúrva ez az egész reform ...
Miafasz ez az andocsekponthu? valamit nem értek? vagy csak szimpla reklám? azt meg szabad?
na végre sikerült a regisztráció. fél nap ; )
amit szerettem volna már korábban megírni ezzel kapcsolatban. Az egy dolog, hogy ezt választották. De akkor kevesebből, szebbet lehetett volna kihozni. Előbbi magyar virtus, utóbbi pedig az én szubjektív véleményem (is). Nos ha valaki már hallott a millaui viaduktról akkor sejti miről beszélek. Tényszerűen pedig:
millaui:
hossz: ~2500m
legnagyobb magasság: 343m
átlagos magasság: 270m!!!
szélesség: 32m (leállósáv is van!)
pillérek száma: 7
felhasznált acél: 16et
építés: 2001dec-2004dec
ár: 99mrd
(ez persze nem teljesen pontos, mert akkori árát szoroztam a mai euro árfolyammal, de nagyságrendileg szerintem helytálló)

körőshegy:
hossz: 1872m
legnagyobb magasság: 88m
átlagos magasság: ???
szélesség: 23,8m (leállósáv nincs!)
pillérek száma: 16
felhasznált acél: 19et (ez miért ennyivel több)
építés: 2004maj-???
ár: 71mrd

(Az adatok lehet, hogy nem teljesen pontosak, de ezeket találtam a neten.)
Az tisztán látszik, hogy a kettő méretét, műszaki megoldását tekintve nem is említhető egy lapon.
Az árát viszont, mégha másféllel meg is szorzom mert az akkori árfolyam, érték stb. AKKOR IS kiba drága a hidunk!!!
Ráadásul a millaui egy turista látványosság. Rengeteg utibeszámoló mondja, hogy ki ne hagyd ha arra jársz.
A mienk viszont borzalom.
Akit érdekelnek képek is. Ajánlani tudom, lenyűgöző mérnöki alkotás. És ott tényleg nem volt más alternatíva.
viaduc.midilibre.com/accueil.php
Üdvözlet mindenkinek!
Hát, nem gyenge ez sem... Nemzetközi gépkocsivezető vagyok, hetente 2x megyek végig Labancián, Németországon, egész Hollandiáig. Azt vettem észre, főleg Nl-ben,(a másik 2 említett országban is) hogy ha ott van egy autópálya építés, vagy javítás, vagy akár hídépítés, egyrészt, olyan tempóban készül, hogy fantasztikus, másrészt nem akadozik a forgalom, max. tempót kell csökkenteni úgy, hogy le kell vanni a gázpedálról a lábam 4mp-re. Sokat agyaltam azon, hogy nálunk miért nem mehet hasonlóan??? Miért nem kérdezik meg a mieink a kintieket, hogy hogyan kell jót, jól csinálni?? Itthon "benzint kell hugyozni" ha elkészül 6 méter autóút, vagy egy város körüli elkerülő szakasz, ami 3 év múlva "beszakad"... Tudom, hogy nekünk nincsenek olyan szuper gépeink, mint nekik stb... de készüljön el lassabban, de jól...
Haknis Elemér? :-)
Guga, sajnos nem!! ;-)
Guga, sajnos nem!!! ;-)
Úgy látszik ma már mindent el lehet intézni egy szimpla gyurcsány-basztatással, pedig a világ ennél azért valamivel összetettebb. Viszonylag csekély logikával is kikövetkeztethető, hogy egy ekkora böszme hídnak nem csak az építéséhez, de már a tervezéséhez is hosszú idő kell, sőt talán olyan hosszú, ami már kormányzati ciklusokon is átível. Talán nem véletlen, hogy az Árpi által megfogalmazott, egyébként találó észrevételeket a Fidesz eddig még nem alkalmazta napi gyurcsány-fikázós agymosó propagandájában.

A Hídépítő Rt. gyanis már 10 évvel ezelőtt foglalkozott a híd megvalósításának tervével, de a kivitelezésre akkor pénzhiány miatt nem került sor. Az elmúlt tíz évben több áttervezés történt, de végül is a híd helye, hossza, támaszközei lényegesen nem változtak. Tény, hogy műszaki indokok mellett ordacsehi és kőröshegy tiltakozása is a hídépítést erősítő tényezők között volt.

Ami pedig az 1998-2002-ben kormányzó polgári erőket illeti, nos ők egyáltalán nem voltak ellene a hídépítésnek, sőt ők hamarabb meg akarták csinálni.

2003 márciusában Herényi Károly országgyûlési képviselõ, az MDF frakcióvezetõje interpellált Csillag István gazdasági és közlekedési miniszterhez az M7-es autópálya építésének ügyében. A képviselõ azt kifogásolta, hogy a polgári kormány által jól elõkészített építkezés a kormányváltás utáni egy évvel sem kezdõdött meg. Azt kérdezte tehát, hogy mikor építik már meg a Zamárdi-Balatonszárszó közötti viaduktot és az M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi,
illetve Zamárdi–Balatonszentgyörgy közötti szakaszait. Herényi Károly azt mondta, hogy ha hatalmon maradtak volna, a polgári kormány 2005-ig
megépítette volna Balatonszentgyörgyig, illetve 2006-ig az országhatárig az autópályát.
Az állatkák vonulásáról:

Aki erre hivatkozik, az még nem látott autópálya építést közelről, és okosabb maradt volna, ha kussol.

Szóval:
Létezik egy ún. "hüllő átjáró" nevű szerzet. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy töltésben elhelyezett alagutat 1-1,6 méteres átmérővel, tehát egy ember is simán átmászhat rajta, ha akar. Nos, ez az alagút hosszú, és sötét, ezért bevilágító "kémények" vannak rajta az útpálya két szélén, és középen az elválasztó sávban.

Jön tehát a béka a szokásos vonulási útján, és lát egy sötét lyukat. Igen ám, de látja a fényt is az alagút végén. Bemegy, és elmászik a fényig. Csodálkozik, hogy megint jön a sötét, de tovább megy, mert megint lát egy fényt a távolban. És így tovább, egyszer csak kiér a túlsó partra, és még csak el sem csapta a kamion. Hát így megy ez kérem szépen manapság, amikor a békák is biztonságosan átmehetnek az autópáya alatt.

Ehhez nem kell völgyhíd, baszki.
sga 2007.05.25. 09:30:11

Na Ferkóék nem költenek az emberekre viszont vigyáznak rá, hogy a békák nyugodtan teljes fényességben vonuljanak a híd alatt :)
Úgy látszik ma már mindent el lehet intézni egy szimpla gyurcsány-basztatással, pedig a világ ennél azért valamivel összetettebb - írtam kettővel fentebb, s üzenem ismét a Carnivora-féléknek!
Robinzon Kurzor:

Virítsad a tényeidet vazze, ha ennyire nagyon okos gyerek vagy! Támaszd alá nekünk lécci-lécci, hogy műszakilag miért volt indokolt oda egy ilyen szép nagy vasbeton izét rittyenteni. Biztosan nagyon okos vagy, de én is mérnök volnék, úgyhogy rakhatsz bele nyugodtan szinusz-koszinuszt is! Sőt nyugodtan hivatkozhatsz például szabványokra, egyebekre. Ha tudsz te olyat. Vagy csak a szád nagy? Szerintem...
Racio:

Én sem vagyok a fölösleges GYF basztatások híve, de konkrétan itt mégis problémám van, ugyanis:
1. A hülye is látja, hogy műszakilag oda nem kell híd, nyugodtan lehetett volna a völgyben vezetni.
2. Hivatalosan ugye a helyi önkormányzatok, civilek, mifenék tiltakozása miatt kellett a híd.
3. (És ez már vélemény, bár sztem nehéz vitatkozni vele) Manapság komoly közbeszerzést nem lehet kapcsolati tőke nélkül elvinni.
4. A "komoly" sztem 1 mrd-tól kezdődik a fenti értelemben. Ez NAGYON KOMOLY, ergo a kapcsolati tőke is nagyon komoly kell legyen. Ha Mr SZIKÉT le lehetett szerelni az M0-nál, akkor ezeket miért nem? Ja, valakinek megéri hidat építeni?
5. Kibaszott sok pénzt költöttek tök fölöslegesen. Miért? Miért? Miért?
6. Szerintem
Carnivora,2007.05.25. 09:43:52
:)))
Gerekek nézzünk már egy kicsit körül!
Nem a híd herült 74 Mrd-ba, hanem a Zamárdi - Balatonszárszó közötti szakasz + viadukt.

Kissé nagyképűnek tartom azt a hozzáállást, hogy " A hülye is látja, hogy műszakilag oda nem kell híd,...".
Bocsesz.

Egy outsidernek (mint pl. nekem) tetszhet, vagy nem tetszhet. De műszakilag ne akarja megítélni! Szerintem.

Csak úgy légből két viaduktot összehasonlítani sem érdemes. Amit látsz belőle, az a jéghegy csúcsa.
Példa:
Csak egy családi ház építésénél is több százezer forint különbség adódhat abból, hogy pl milyen alapot kell csinálnod. Könnyen lehet, hogy az említett millaui viadukt egy sziklásabb alapra épült, kvázi egyszerübb az alapozás. Nálunk meg tudjuk, hogy ilyen tőzeges lápos helyre van téve. Mondom, nem tudom, hogy mi a helyzet ponosan ennél és a másiknál, ez csak egy paraméter. Magyarul valószínűleg Pesten is építhetnénk egy Empire State Building-et, de valószívűleg k. drága lenne, mert Pest alatt nincs bazaltréteg.
Igen mély sajnálatomra,csak most tudtam közétek csöppenni.Mint köztudott,nem vagyok Árpád vacsoracimborája,hogy finoman fogalmazzak.DE!!Most NAGYON igaza van.És ez csak a hab teteje.
Azok akik szakmailag akarják védeni,legyenek oly szívesek visszefáradni ,és a kiállító egyetemen leadni a diplomájuk.MERT minden szakmai érv BAROMSÁG.Mint autózó ember elvetődtem nyugatra.Akkoriban egy kissé "megpiszkált 2104-essel indultunk,négyen.A haver nyomta a gázt,pihent a fék és kb.-140-150 között suhantunk.Aztán elkezdett a lába kilógni a motortérbe és így is csak 95-100-as tempót csalt ki a "spéciből",ráadásul emelkedett a vízhőfok is rendesen.Na kiálltunk a parkolóba és az útra kitekintve érzékeltük,hogy ez olyasmi mint az érdi emelkedő,csak kb. 23 km.-hosszú.Mindezt akik a salzburgi úton autóztak már München felé tapasztalhatták.Vagy ott élnek hülyék,vagy itt van korrupt összefonódás.
Árpád.tiszta szívből gratula:
mollaris (így tovább,mert téma az van dögivel)
pezen:

A nagyképűségről: Mondd, te láttad már ezt a szart? Menny le, nézd meg, aztán vérmérséklettől függően röhögj, vagy sírj!

A műszaki indokoltságról csak ismételni tudom azt, amit már Robinzon Kurzor-nak is írtam:
Támaszd alá! Szép tornamutatvány lesz.

A híd maga egyébként 45 mrd-ba került. Éppen elég ez ahhoz, hogy sokan felháborodjunk.
azért kiváncsi lennék, ha tisztán állami beruházásban épülne az autópálya mi történne

-- a közalkalmazotti bértábla szerint keresnek a munkás százezreket, a mérnök milliókat, és nincs a mérnök fölött egy fő-fő-politikai aki kaszálja a milliárdokat
-- az eszközöket bérlik, itt objektív kritériumok alapján ki lehet választani, melyik a legjobb ajánlat, fel kell emelni valamit, aztán ki csinálja meg legolcsóbban, munkafázisokra lebontva kell versenyeztetni
-- a projekt összköltségvetése korlátozva van, az állam által beszedett járadékokból (pl. bányajáradék) kell gazdálkodni. ezt ki lehet egészíteni uniós forrásokkal. tehát nem nyitott, hanem eleve zárt a kassza.

szerintem a hibát akkor követtük el, amikor kimondtuk: "állam rossz, piac jó" és most ugye annyi történik, hogy na akkor kellene egy híd, metró, akármi, akkor be kell szervezni, vagy szopatni az összes pártot, polgármestert, képviselőt, ők azt mondják oké, csak járjunk mi is jól, eddig tartott a beszervezés, aztán utána ki kell írni a közbeszerzést, és innentől kezdődik a kiszervezés. a szakértői tanulmányok írásától kezdve a kivitelezésig. ez mindig egy néhány szereplős játék, nem alakulhat ki verseny, gyakorlatilag mindig kartellben folyik az építkezés.

azt gondolom, hogy az autópálya építést az állami alkalmazottak, a gazdasági minisztérium is képes volna megszervezni, mint fővállalkozó, és a mérnöki iroda, és az építési vállalkozók emberei közalkalmazotti bértábla alapján korporálódhatnak egy projekt erejéig, és szigorú költségvetési és időkorlátok (uniós pénzek felhasználása egy előzetes ütemterv alapján történik) mellett kellene infrastrukturát fejleszteni.

szóval szerintem beszoptunk egy hülyeséget, hogy az állam rossz, holott az állami monopólium a rossz, és a magánmonopólium. az autópályaépítés most magánmonopólium. ettől drága.
A MAGYAR BÉKA MEGÉRDEMLI , HOGY TELJES FÉNYESSÉGBE VONULHASSON ! nem holmi kis félsötét átjárókon keresztül !
"sga"-miért spóroltás a kérdőjelekkel?-valahogy így kellett volna:??????????????????????????????
Racio 2007.05.25. 09:55:03

Racio droid v1.0 ott a , ha tudod ezzel pedig a történelem nem foglalkozik. Nem Orbán építette meg így nem őt szidom ez a bagázs építette meg , így őket szídom.

Jön Orbán nagyvezír 2010-ben , és az is ilyen baromságokat művel, akkor szimplán őt fogom lebasznyi ...
pezen 2007.05.25. 10:25:57

A nagy különbségek abból adódnak, hogy a civilizáltabb vidékeken egy beruházásnak van egy adott költsége, és abból kihozzák optimálisan a projectet.

Itt Magyarlandban van mondjuk egy 3 milliárdos beruházás mondjuk 1 km autópálya abból eleve 1 milliárdot még azelőtt szétdobnak egymás közt mielőtt egy ásó is érte volna a földet egy másik milliárdot a fővállalkozó meg alatta lévő pár alvállalkozó nyúl le. A végén a munkát elvégzi a sokadik alvállalkozó, akinek már kurvára nem éri meg a minőségi munka így pár év múlva lehet szakaszokat lezárni újra aszfaltozni, javítani ... -
"Racio"-minden bántás nélkül.1972-ben vettünk telket Szemesen,és ott már akkor "tudták"(..)) ),hogy hol fog menni a 7-es.Lehet,hogy itt azért tartott ily soká,mert nem volt tiszta ki az erősebb kutya.A zöldeket,meg hagyjuk,kevés aljasabb társaság létezik.
Belga : Zsolti a béka

Éjjó!Respekt és tisztelet Zsoltinak, a békának
A halálos leveli stílus megalapítójának
A négylábúvarangy-technika megújítójának
A kétéltű stílusok nagy tudójának
Akit kiközösítettek ebihal korába'
Mert később nőtt ki a jobb mellső lába
Aztán egyedül vándorolt mocsárról mocsárra
Rátalálni az egyetlen igaz stílusra
Ki tudja, meddig tanult, de most itt van
És legyőzhetetlen
Bárkivel nyíltan kiáll
Aki megsérti a vadon törvényét
A sasnak is a múltkor lerúgta a veséjét. Béka!
Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a bé-kaaaaa,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a bé-kaaaaa

Zsolti a béka,
Figyeld, hogy nyomja le épp a környezetszennyezőket,
Ez zöldövezet, védd a növényzetet
Gondold meg, a szemeted hova teszed, brekk
Szszs hé húzd el a csíkot, mondta a béka
És leverte a gyíkot, mert a tóba piszkított
Jön egy kocsi, kiraknak egy hűtőszekrényt
A pitypangokra rá
De jön Zsolti és egyetlen mozdulattal
Elrontja a kocsit, Bre-ke-ke
Háromig számol, addig szedd össze a
Csikket meg a papírt
Mert Zsolti palacsintává lapít
Shaolin béka box tekeri, vekeri
Lekeni bekeni haver a leveli lever
Olajos hordó, úszik a tavába,
Aki bedobta az már rég kórházba BREKK
Kutykurutty haver ne szemetelj,
Mert Zsolti a béka eltöri a fejed.
Break your head, Break your head
Breki down, breki down brekibrekidown

Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a bé-kaaaaa ,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a bé-kaaaaa

Segítségül hívott bagett törik el
Kiborult a só a térségben
Nem egy vakondoknak lett sós a háta
Nem egy bögölynek lett sós a nyála
Róka néni támadt egy félküllős megtévesztéssel,
De Zsolti besózta egy harmatos csalánütéssel
Egy csápoló macskakő a mandula nővérnek
És a fakutya pihenő állásból indító Csonka Picinek
Vadalmás-túrós, gatyában-durranós rajtaütés, nem pite
A holnap elszállított farakásnál lévő
Tegnap óta leszáradt bokor előtti háromnak
De még nem látják, mert ő a mögötte van
Íjá már itt is van

Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a bé-kaaaaa,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a béka,Zsolti a bé-kaaaaa

Belga : Zsolti a béka 2.

ref.: Ki verte szájon a vetési varjút?
Zsolti a béka, Zsolti a leveli béka
Ki rúgta hátba a vadmacskát?
Zsolti a béka, Zsolti a leveli béka
Ki ütötte ki a hódnak a fogát?
Zsolti a béka, Zsolti a leveli béka
Ki a legerősebb állat ezen a vidéken?
Zsolti a béka, Zsolti a leveli béka

Beszólt neki két hete Elemér a denevér
Mondta neki Zsolti, hogy "ne csipogjál, vakegér
Ultrahangra vered magad senkit sem érdekel
Fogadd meg a tanácsomat, húzzál innen el! "

ref.

Ú milyen állat ez a kétéltű béka, hétdanos béka, fickós kis béka
Lepetézett tőle a kecske béka, fecske Réka, és Editke a rák
Mi a mai mocsári gólyahír?
Van-e kaja? Tapad-e a légynek a haja?
Villámgyors nyelvet ölt 4 centire
Cecelégy szállt le a tó végibe
Hamm, ropog a lába, csúszik a szárnya
Desszertnek jöhet a jó kis szaruhártya
Zsolti a béka, gyors, mint a rakéta
Zsolti a béka, ügyes atléta
Ő a Kótai Misi gyakorló partnere
A megelőző gyorstámadás új Baumgartnere
Ne húzd fel Zsoltit, ne szólj be neki
Épp Steven Segalt püföli a legnagyobb breki

ref.

Szöcske Jancsi pattog nagyon ha meglátja azonnal
Mert minden állat nem csak a lápon elkerüli azonnal
Persze a Zsoltit a békát, kicselezni nem lehet
Mindig győz az igazság
Nála ez az alapszabály
Zsolti nem szól előre, azt ne csináld, nem szabad
De ha tévedsz megtalál, és észreveszed magadat
Zsolti a béka, a térség fejvadásza
Lenne, ha ember lenne, lenne, de még nem az.

ref.

-

Eltudnátok viselni, hogy Zsolti a béka ne mennyei fényességbe tudjon átvonulni a viadukt alatt???
sga. akkor magddal szemben is várd el ami tőlünk!
Tessék műszakilag alátámasztani, hogy miért nem!
Mert az, hogy a "hülye is látja" az nem egy műszaki érv.

Az autópálya és a tartozékai meg nam önmaguk miatt drágák, hanem a közbeszerzés miatt. (Erre van egy konkrét példám, ha belemegyünk elmesélem)
Az első hozzászólásomban ezzel kezdtem. Ha valami drága és jóllehet nem önmaga, hanem a köbesz. miatt, akkor rossz logika mentén haladunk, ha a létét kérdőjelezzük meg.
K.ra kiváncsi volnék, hogy ha elkerülő épült volna, akkor hányan tették fel volna a kérdést, hogy: "Egy híd nem lett volna olcsóbb?"
"Dr.Stein"05.24 06:36:26.-te kedves barom!!!!:::)))
"A végén a munkát elvégzi a sokadik alvállalkozó, akinek már kurvára nem éri meg a minőségi munka"

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy még csak ki sem fizetik, mert már azt a pénzt is elkefélték. Eleve teljesen természetes az autópályáknál a 90(!) napos fizetési határidő. Nos ott kezdődik, hogy a teljesítés igazolást úgy húzzák, ahogy tudják. Ezután a vállalkozó végre beadja a számláját, és vár 90 napot. Majd elkezd telefonálgatni, de ilyenkor már csak az ugyintézői szint elérhető. Jó esetben 5-6 hónap alatt pénzéhez jut, egy amúgy is nyomott áras piacon + 1-2 év garanciális visszatartás (na, azzal végképp nem szabad számolni). Rossz esetben kezdheti a felszámolási eljárást. Pl a Viadom nevű remek társaság több mrd-os tartozást halmozott fel az utóbbi néhány évben, és számtalan felszámolás folyik ellenük. A pénzt persze már rég el...ták.

Aki ebbe a hozzászólásba beleköt, legyen szíves saját példát hozni, első kézből. És azt is mondja el, hogy csinálta...

Na, ennyit erről.
sga 2007.05.25. 11:03:58
ebbe nem is fogok, mert így van:-)
szerencsésebb országokban az építkezés szigorú költségvetési és időkorlátok között zajlanak. a kassza zárt, van egy ütemterv, amit tartani kell, különben elvész a pénz. megállapodási kényszer van.

na ahogy nézem Carnivora is éppen ezt mondja.
mikikese 2007.05.25. 03:02:31

Fú, te aztán rossz alvó vagy.:-))

Sajnos saját tapasztalatok is igazolják a százalékos véleményemet, nem csak a divatos "monnyonle" mindenki miatt pörölök.

Az inkriminált szakaszra épített völgyhidat annak idején a talaj lazaságával indokolták, ha emlékszel. A talajtömörítésre voltak megoldási javaslatok, talán el is kezdték. Később "zöld" indokok miatt újra előjött a kérdés.

Az "előző" életemben rendre megjelentek a választási kampányban nagyívű igéreteikkel a hatalomvágyó politikusok. Nem akarom részletezni, de hasonló pokol van nálunk is, mint a Balaton déli partján nyáron, csak nálunk egész évben. A gyerekeink százzal száguldó kamionok között kell átkeljenek az úton, a házainkat repedések szabdalják. Tizenezreket érintene egy elkerülő út, ami csak négyévente létezik néhány hónapig. Egyszerűbben Kb 6 mrd-ból megoldható lenne, luxuskivitelben is 10-12-ből.

Erre nincs pénz, de 2002 előtt, majd 2006 előtt már "majdnem kész" volt. Mostanában derült ki, hogy a közzétett "tervek" mellett még elfogadott nyomvonal sincs.

Az ezzel kampányoló bumburnyákot meg szinte minden nap látom a parlamentben vigyorogni.

Mi csak egy vagyunk a sokat szívó települések közül. Azt hiszem még jogosnak is tekinthető a felháborodásunk, ha a 470 mrd-os metró, vagy 44 mrd-os völgyhíd kerül szóba.

Mások írtak már arról, hogy a legbosszantóbb, ha a szegény ember teszi az agyát. Ezek a jóval egyszerűbben elkészíthető beruházások olyanok, mintha a nélkülöző család feje a havi kosztpénz terhére háromküllős könnyűfémkereket venne a kétütemű wartburgra.

Az úniós előírások szolgai módon történő átvételére pedig jó példa a HACCP. Milliárdokat költöttünk rá, holott még a tizenötök közül is csak egy ország alkalmazza (Belgium).

Még néhány szóval megemlíteném a közbeszerzéseket, és a közbeszerzési törvényt. Szerintem nem megállította, hanem megtöbbszörözte a korrupciót, és így a létrejövő beruházások költségeit. Sok cég alakult a pályázatokon való indulásra. Sok esetben néhány fős irodával rendelkezik (és jó kapcsolatokkal),kapacitással viszont nem, vagy csak papíron. A törvény alacsony értékhatárokat rögzít, így az se ritka, hogy már a kiírás költsége eléri a projektösszeg 5-10 százalékát. A kötöttségek miatt általában 10-30 százalékos tartalék kerül beépítésre, hiszen az utólag kiderülő költségek rendezésére csak külön procedúra után adódik lehetőség. A fővállalkozók szinte soha sem tartják a kiírásban szereplő alvállakozói arányt, sok esetben szinte csak alvállalkozók végeznek munkát. Ez egyet jelent azzal, hogy az egyébként alacsony költséggel elvégezhető beruházás (az alvállalkozóknak kifizetett összeg) akár meg is haladhatja a kétszeres értéket.

A döntés csak látszólag marad a beruházónál (mondjuk önkormányzat). A kiírásra szakosodott cégek már "döntéselőkészítve" adják át az anyagot, a döntési felelősséggel rendelkező szervezet viszont csak a rábólintás, és a kihirdetés jogosítványát kapja.

Ez egy jó téma lenne Árpád. Szerintem panaszkodó akadna bőven, csak meg kellene hirdetni, és kellene egy jó tényfeltáró újságíró, aki még nem kötött, és nem fél.

Üdv
Na azért ez így?"TWÁ","kutacs",Carnivora" meg én egy nézőponton!!(Pedig mi szoktuk osztani egymást.)Itt akkor valami már té'lleg nem tiszta.Anno a perzsáknál volt szokásban,hogy a fontos döntéseket megtárgyalták józanon és részegen.Amennyiben mind a két alkalommal elfogadták törvény lett,és a király sem változtathatott azon.
sga 2007.05.25. 10:03:41

"4. A "komoly" sztem 1 mrd-tól kezdődik a fenti értelemben. Ez NAGYON KOMOLY, ergo a kapcsolati tőke is nagyon komoly kell legyen. Ha Mr SZIKÉT le lehetett szerelni az M0-nál, akkor ezeket miért nem? Ja, valakinek megéri hidat építeni?"

Nem tudom sikerül-e elkeserítselek?

A kisebb beruházások is csak kapcsolati tőkével szerezhetők meg.

Üdv
sga,
egy állami projektben eleve közalkalmazotti bértábla alapján kellene mindenkinek a fizetést kapni. így a milliárdos lenyúlások kizártak.

az eszközök, az építési anyagok beszerzését a gazdasági minisztériumnak kellene végezni, és közvetlenül a termelőtől kellene beszerezni, egy esetleges közvetítővel, aki mondjuk az anyagot odahordja, ez lehet vállalkozó. az egyes munkafázisokat külön kell versenyeztetni. a legolcsóbb ajánlat nyer. aki nem teljesít, kapja a penalty-t és kiesik.

így alvállalkozó tisztes haszonhoz, a mérnök, a munkás tisztes fizetéshez, a projektben részt vevők megfelelő referenciához juthatnának. aminek magánberuházásokban volna szerepük. mert a tervezett déli autópályát, a gyűrűt, magánberuházásban kell megépíteni, ugyanis esély nincs ezt állami pénzből megépíteni.
sga 2007.05.25. 11:03:58

Igen , és a koronát az APEH teszi fel az egész folyamatra, amikor kiküldi az inkasszót az ÁFÁ-ra , nyereségadóra stb. blabla olyan munkák után, amelyeket a kivitelezőnek nem fizettek ki ... A Ferkó hazudozásaival ellentétben magasról szarik az APEH a körbetartozásra maximum annyit mondanak, hogy kiküldhetnek egy levelet a nem fizető megbízónak, amely többnyire már régen csődben van vagy felszámolás alatt áll. Az égvilágon semmiféle "adótartozást" nem engednek el árverezik a házat stb. , vagy jobb esetben maximum részletfizetést adnak 5-6 évre. Nem egy családot láttam már így tönkremenni ... mi is majdnem megfeküdtünk 2011-ig fizethetünk az APEH-nak, amellett hogy 30 milliót elbuktunk ...
Gyerekek, jó hétvégét mindenkinek!
A horvát autópályák weboldalán (www.hac.hr, linket nem tudok másolni, mert flash-es) megnéztem, hogy az A1 autópálya (Zágráb-Split):
-380 km hosszú;
-292 km műtrágya épült (híd, viadukt, aluiljáró, felüljáró, állatátjáró, ...)
- 3 md USD-ba került.
Ha jól számoltam, 1,6 md Ft/km (3md/380*200) jön ki. Erről ennyit.
Mi értelme van fröcsögni akkor mikor már kész a híd? Jól megvitatjátok miért nem kell. Hol voltatok mikor elkezdték építeni? Miért nem szóltatok akkor? Most ez van, lebontani drágább lenne, pofákat be lehet fogni. Örülni ami van. Nem visszahúzni a másikat, hagy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Hülyemagyar!!!
amúgy ez a rendszer akkor fog megváltozni, ha egy rakás alvállalkozó megszívja (hogy mondjak valami népszerűtlent is) mert piacgazdaságban eleve nem állami beruházáson kellene meggazdagozni, (és a többség még mindig ezzel próbálkozik) hanem magánberuházásokból.

csak ugye nálunk egyes területeken nincsenek magánberuházások. mert akkor meg egy másik csoport kezd el kiabálni, hogy privát autópálya. mocskos kapitalisták. pedig lehetne privát gyorsforgalmi út, ha mellette futna állami gyorsvasút. ahol meg állami a sztráda, oda nem kell államvasút. ott privatizálni kell az államvasutat. se az állam, se piac ne legyen monopolhelyzetben.
Ajtony

Télleg nem tudtam aludni. :-)

Sztem is kurva sokba került ez a völgyhíd, nyílván lehetett volna faragni még bőven a 40 mrd-on. Elsősorban sztem úgy, ha annó a parthoz sokkal közelebb viszik. Ki kellett vona sajátítani sacc/kb 50-100 nyaralót, egyéb ingatlant, amihez be kellett volna vállalni az ellenérdekeltekkel a konfliktust. Vszínűleg ezt nem merte senki. És vszínűleg az is igaz, hogy hiányoznak az idevágó praktikus törvények, amik megakadályozzák, hogy részérdekek alapján keresztbe lehessen feküdni a többség előtt.
Arra egyébként, hogy a vonalvezetés kérdésének politikai ide-oda toszkodása milyen groteszk eredményre vezet a "lejobb" példa az M3 Polgár utáni szakasza. Hirtelen olyan az egész, mint az ökörhuggyozás. Ott ugye Nyíregyháza és Debrecen huzakodott, és hozta létre ezt az eredményt. Na az ilyesmit kellene elkerülni a későbbiekben, és azt kellene normálisan kivitatni, hogy a ma még csak koncepcióként létező utak hogyan valósuljanak meg.
Azt is meg kell adni, hogy az M7 utolsó szakaszán Kóka jelentősen csökkentett a költségeken. Ez talán közelebb visz a ti elkerülő utatokhoz is.
"Szilád"11:41:12.-nem hőbörgünk,nem bontunk,sőt az ősszaki Matuskát sem hívjuk,csak a tisztánlátás végett jó lenne tudni kinek-minek volt ez az érdeke.Ki is volt végül az erősebb kutya és az élvezeten túl mennyit kaszált.A stílusod meg kissé 89 előtti,vagy Fletótol tanulod a kapcsolatteremtés eme cizellált formáját?Netán Havas tanár"úr"nál végeztél kommunikációs kurzust?
Szilard 2007.05.25. 11:41:12

"Mi értelme van fröcsögni akkor mikor már kész a híd?"

Az apropót az adta, hogy Tóta nemrég tekintette meg élőben a műtárgyat, és írt egy pár sort a dologról.

Páran sérelmezték az "oknyomozás" hiányát, noha ez már valóban egy jópáréves sztori, sokan nekifeküdtek a témának, gugli ez esetben tényleg használható információszerzésre, nem kell Tótának bajuszt ragasztani és rejtett kamerával/diktafonnal nyomulni.

Oldalfüggetlenül, általános vélemény, hogy ez a nagy "több autópályát építünk mint az előző 3 kormány összesen" duma végül nagy pofáraesés lett: hitelből, sokkal drágábban épültek autópályák. Tóta kedvence, Kóka is utólag rájött, lehetne csökkenteni a költségeket.

Ennek az egész hacacárénak a szimbóluma a híd: csúszások, áttervezések, emelkedő költségek, végül 41 milliárd, kicsit szűk, kicsit sáros, de a mienk.
pezen 2007.05.25. 10:25:57

>Nem a híd herült 74 Mrd-ba, hanem a Zamárdi - Balatonszárszó közötti szakasz + viadukt.
ok akkor 44mrd hát aztán az sokkal olcsóbb.

>Kissé nagyképűnek tartom azt a hozzáállást, hogy " A hülye is látja, hogy műszakilag oda nem kell híd,...".
>Bocsesz.

>Egy outsidernek (mint pl. nekem) tetszhet, vagy nem tetszhet. De műszakilag ne akarja megítélni! Szerintem.

>Csak úgy légből két viaduktot összehasonlítani sem érdemes. Amit látsz belőle, az a jéghegy csúcsa.

tényleg nem lehet bit-by-bit összehasonlítani. De azért ne veszítsük el az arányérzékünket.
Ja sokkal nehezebb 10 oszlopot letolni a mocsárba, mint 2-300méter magasra/magasan építkezni 2km-en keresztül.
És ha meg igen akkor pont ott van az érv az előbbi kérdésedre: mi a picsának oda híd, ha mocsár van alatta.
Erről a gyaloggalopp jut eszembe. "Amikor nekikezdtem, mindenütt csak mocsár volt. Mondta is a többi király: a bolond épít ide várat. Én mégis felépítettem, hogy megmutassam nekik. De elnyelte a mocsár. Tehát építettem újat. Az is elsüllyedt. Építettem egy harmadikat, az leégett, összedőlt, aztán süllyedt el. De a negyedik, az megmaradt." ; )
Na remélem ez nem következik be. Szóval akkor gondolkozni kellene talán ha szar a talaj, és irreálisan, indokolatlanul sok költséget generál. Arról nem is beszélve, hogy ez még kockázati tényező is a jövőre nézve.
Másrészről meg ne felejtsük el az ottani és itteni béreket (mérnökök, stb.). Ami jócskán része annak az árnak.
Míg itt -sajnos- konkrét esetről tudok, hogy busz szám hordták a feketemelósokat. És még azt is megmondták nekik, hogy merre bújjanak az erdőben, ha jeleznek, mert ellenőrzés van.
Szerintem drága az a híd ennyiért, és még randa is.
Arra pedig külön kíváncsi leszek, hogy mi lesz majd akkor amikor baleset lesz rajta. Leállósáv nélkül, amolyan napjaink M0-s képei ugranak be 10km hosszú sorral. Csak 50 méter magasan. Na az jó lesz.
kutacs:

"egy állami projektben eleve közalkalmazotti bértábla alapján kellene mindenkinek a fizetést kapni. "

Na, ez azért szerintem botorság. (Finoman fogalmaztam) Hol a határ? Akkor bármelyik cégnél, ami valamilyen úton módon állami pénzhez jutott vezessük be kötelezően a ka. bértáblát. Ha nyerek 500e Ft-ot egy pályázaton, vagy van Széchenyi-kártyám akkor már csak a közalk. bértábla alapján fizethetem az alkalmazottaimat ugye? Ilyen alapon nehéz lenne ma Mo-on olyan vállalkozást találni, akinek ne így kéne fizetni. Ezt viszont nem piacgazdaságnak hívják, hanem valami másnak. (Akkor már legyen 3,60 a kenyér és a tej...)
Racio 2007.05.25. 09:29:57

Az autópálya szakasz valóban régebbi gondolat, de a tervezés és kivitelezés kiírásának a dátuma:

M7-es autópálya kõröshegyi feszített beton völgyhídja kiviteli terveinek elkészítése és a Zamárdi - Balatonszárszó (110+678-125+350 km. sz.) közötti szakasza út- és hídépítési mukáinak megvalósítása.
A szerződés tartama:
2004. május 07. - 2006. november 30.

üdv
sga,
ami most van, annak semmi köze a piacgazdasághoz.

most mi a helyzet: az állam beszedi az adót a pékektől aztán, aztán kiválaszt egy péket, ad neki egy rakás pénzt, hogy teremtsen munkát. aztán a többinek meg ad valami áthidaló hitelt, hogy ne menjen tönkre. a pékek innentől kezdve úgy versenyeznek, úgy kell lefutni a 100 métert, hogy az egyiknek 80 métert kell lefutni, a másiknak 120-at, a harmadiknak 200-at, egy meg ott áll a célszalagnál, csak át kell szakítani.
Carnivora 2007.05.25. 11:26:52

Csak igazolnám azt, amit írtál. Semmi sem érdekli őket. Az, hogy valaki földönfutóvá válik miattuk, és mások simlissége miatt érdektelen.

üdv
Elnézést kérek mindenkitől akit esetleg megbántottam, nem volt célom, csak ideges lettem a - sajnos hazánkra jellemző - posthumus sírástól. Nem sok értelme van - számomra -, az oknyomozó keresgélésnek, ha mellette nem párosul erő a változtatásra. Előre szeretek nézni, nem hátra és vitának is csak ott a helye ahol a tényeket konkrétumokkal is alá lehet támasztani. Azért mert Árpád látta a hidat, most vitassuk meg kell-e? Én is láttam, jó nagy alulról nézve, nekem tetszik, érezni milyen kicsi is vagyok mellette - nekem ez a véleményem róla, meg hogy legyen minél több út, és tereljük el a forgalom gerincét minden lakott környéktől messze.
Szilard 2007.05.25. 11:41:12

Bocs! Te tényleg nem érted miről van szó?

Üdv
kutacs_ 2007.05.25. 12:19:53

Elfelejtetted azt a péket, amelyiknek befelé szöges cipőben kell futnia.:-)))

Üdv
szóval a 100 méter, még csak véletlenül sem 100 méter.

amúgy az állami beruházásokról beszélek, szerintem evidencia, hogy az állami beruházásban a mérnöknek, a munkásnak, az összes szakértőnek közalkalmazotti bértábla szerint kell dolgozni. egy ilyen bértábla bértágyalások után szokott kialakulni, mivel az építőiparban van piac, valószínűleg nem éhbérek lennének a bértáblában. de egy ilyen bértábla nyilván lehetetlenné teszi a milliárdos pénzlenyúlást is. azaz a mérnök, a munkás az állami beruházásban tisztes haszonért dolgozik. plusz a referenciáért, amit magánberuházásokban veszi hasznát.

a probléma az, hogy nálunk az autópályák nem tiszta állami és tiszta magánberuházásban épülnek, hanem valami átmenetben a kettő között. ez mondjuk ázsiában működik, ahol ha valakiről kiderül, hogy át akarta verni az államot, akkor átdöfi magát egy karddal, de magyarországon ezt valami furcsa nemzeti büszkeséggel csinálja a nép, lent kicsit lopunk, ott fennt meg sokat.

és ez a helyzet akkor fog megváltozni, ha fennt rájönnek, hogy ez csak nem lesz így jó, vagy lennt olyan sokan megszívják, hogy kitör forradalom.
Szilard ,liberális barátainkra jellemző ez a posthumus bőgés. 2002-ben kellett volan bőgni a 4-es metró ellen, meg akkor, mikor D-209 elezdte szórni a pénzt, meg amikor gyurcsi csökkentette az Áfát. Akkor qss volt.
kutacs_:

jó, jó, de mi az összefüggés? Attól hogy bevezetem általánosan a közalkalmazotti bértáblát piacgazdaság lesz?

Amúgy a munkaviszony az egy természetes személy és a munkaadó között létrejövő polgári jogi szerződés. Senkinek semmi köze nincs hozzá, az államnak is 'csupán' annyi, hogy beszedi az adót és a járulékokat a bruttó bér alapján. Nos, azt kívánni, hogy különböző szabályok mentén állambácsi beleszóljon ennek a polgári jogi szerződésnek a tartalmába (konkrétan a munkabér rovatot ők töltsék ki), az szerintem nem jobbító szándék, az csacskaság.
"Ajtony" szeretném ha leírnád miről van szó! Tömören röviden ütősen. Az a kérdés kinek mi haszna volt a hídból? Név - Összeg
Kérem ha valakinek van ilyen küldje már el. Addig csendben maradok.
Szilárd:
A dolog lényege, hogy nem tudjuk bizonyítani, mert nem mennek el Ajtonyhoz, se hozzád, se hozzám, és nem mesélik el, ugyanis akkor már mindenki ülne. De mivel egyik sem akar, ezért valahogy nem pletyiznek erről.

"Figyi, Ajtony! Képzeld vazze lenyúltunk a hídból 12 mrd-ot. 5-öt kapott GYF, 3 a Kóka, 4-et meg kinyomtunk 3 offshoreba, az a managementé lesz. Na, mit szólsz? Szerintem tök fasza gyerekek vagyunk! És vazze úgy leboltoltuk az egészet, hogy az APEH sehol sem tud belekötni!"

Így képzeled el, ugye?

Tudod a dolog nem könnyen bizonyítható jogilag, ugyanakkor sajnos azt mindenki látja, hogy nálunk egy km autópálya nagyon-nagyon drágán épül. És tudod ezen elkezd gondolkodni az ember, közben tapasztal egysmást ha maga is próbálkozik közbeszerzésen munkát nyerni, és kialakul a verdikt. Ez van. Újat mondtam?
Ajtony,
sajnos ilyen is van, mert ugye miféle piacgazdaság az, hogy az állam egyes pékeknek vesz egy kemencét, mindenféle bonyolult adminisztratív szabályok közepette, a másiknak meg ugye akkor kell egy saját kemence, meg akkor ugye ki kell fizetni még a konkures pékét is, meg még a hivatalnokok bérét is, így kell versenyezni.

aztán csodálkozunk, hogy átálltunk a kapitalizmusra, és az életszínvonal ugyanolyan alacsony, mint a szocializmusban, csak nagyobbak a különbségek. ugye nem a szabad versenyes kapitalizmusra, meg a szociális piacgazdaságra álltunk át, hanem valami furcsa feudalizmusra. európa is ezzel próbálkozik, aztán csodálkozik, hogy szinte alig van növekedés, és ami van, azt is az eladósodás generálja.
sga: "jó, jó, de mi az összefüggés? Attól hogy bevezetem általánosan a közalkalmazotti bértáblát piacgazdaság lesz?"

az állami beruházásokban kellene bevezetni a közalkalmazotti bértáblát. a munkásra, a mérnökre. bértárgyalás után. ez a fölösleges szakértőket és milliárdos pénzlenyúlást akadályozza meg.

piacgazdaság meg akkor lesz, ha épülnek autópályák magánberuházásban is, azaz te alvállalkozóként valós piaci körülmények között dolgozhatsz, vagy más vállalkozásokkal összefogva, a megfelelő pénzügyi háttért megteremtve (pénzügyi befekektetők, kockázati tőkések) ugyan kezdetben kicsi részben de mégis tulajdonosa és haszonélvezője lehetsz annak az autópályának, amit építettél. akkor az már kapitalizmus. ez most még feudalizmus.
A pékek süssenek versenyt 100 m-en, fent a Köröshegyi völgyhídon, közalkalmazotti bértábla szerint!!!
A pályázati rendszert meg dobjuk ki a francba, nehogy valaki pályázati pénzből süssön, mert akkor csak 80 métert kell sütnie, és ő nyeri a sütőversenyt!!!

lol...
Engedjetek meg pár megjegyzést. Eredetileg dunántúli vagyok, de Budapesten dolgozom. Nagykanizsa-Budapest között rengeteget autózom. Talán engem érint a legjobban közületek ez az autópálya.


- Nem is olyan régen akár 5-6 órába is telt a 220 km utazás Nagykanizsáról, általában nyáron, dögmelegben. A Balaton mellett végig dugó, stb. Most az út 2 óra, pedig még nincs befejezve.
- Az egész M7 mocsáron megy keresztül, nem csak ez a pályarész. Az egész térség a Balaton árterülete. A balatoni szakasz végig egy töltésen megy. Ez egészen biztosan bejátszott a költségekbe is. Csak az eddigi szakaszon 30 híd van legalább.
- A völgyíd jelenlegi megoldásával is félbe kellett vágni két hegyet elég rendesen. Ezek a hegyek nem lassan emelkedő kis lankák, ezekre nem lehet felvezetni egy autópályát kanyarokkal. Pontosan az a probléma, hogy nem túl magas, de viszonylag hirtelen kiemelkedő 200 m körüli hegyekről van szó. Marad az alagút, a híd, vagy elhordani a hegyet. Ez utóbbi biztos kurva jó ötlet...
- Az M7 folytatása 1990 óta napirenden volt, mindig ígérték, talán 2009-re lesz belőle valamit.
- Nagykanizsa ebbe kábé belehalt, R.I.P. Magyarország leghalottabb városa lett, akár cikket is lehetne írni róla. Ez a híd talán valami életet tud bele lehelni, bár szerintem már rég késő.
- Mi kanizsaiak pontosan tudjuk, hogy miért épült meg ilyen lassan ez a kibaszott autópálya. A költségvetési hézagokon és a különféle kormányok eltérő érdekein túl a Balaton melletti földek szarakodó tulajdonosai miatt kellett/kell csaknem 20 év ahhoz, hogy ebből legyen egy rendes M7. Ha nem lenne a híd, még mindig szarakodnának.

Erről az egész cikkről, és a hasonló okoskodásokról felénk a következőt gondolják az emberek:

"A pesti gyerek megint leszólt nekünk, hogy megmondja mekkora szarban legyünk itt a Dunántúlon."


sga, a Szilárdnak írt válaszára:
"de ha meg nincs, akkor meg má' nem mindegy, hogy mi NEM a jeti?"

Tehát ha nó tény, se tényfeltárás (a véleményeket meg mondjuk akár le is szarhatom) akkor nem mindegy, hogy mit/mit nem ugatunk?

Legyen vótergét ügy, ott volt tényfeltárás , meg minden. Oknyomozók rulez, a publicisták meg olyan írók, akik lusták vagy tehetségtelenek vagy elfoglaltak ahhoz, hogy a sejtéseiket bizonyossággá alakítsák.

Véleménye mindenkinek van. Csak akinek blogja vagy úúúságja van hozzá, annak véleményebb a véleménye, oszt ennyi.
Agent Cooper
:-))
Mint Viharsarki, négyzetesen megértelek.
jóvanna, kis vével
OFF, de érdekelne, ha valaki meg tudná magyarázni:

Amikor megkérdeztek valakit a nemzetbiztonságiból, hogy az OPNI bezárásához van-e köze a scientológusoknak, azt a választ kapta, hogy erre csak C típusú átvilágítás után felelnek. Mi ez? Van itt valami, amit titkolni kell?
Guga:
Csak szólok, én nem újságíró vagyok. Se tényfeltáró, se tény fel nem táró. TWA blogját (illetve a postjai mellett a saját commentjeinket) olyan fórumnak tartom, ahol szabadon elmondhatom a véleményemet.

Az, hogy én nem tényfeltárok, hanem véleményt mondok, legyen az én szabadságom, nem ezért kapom a fizetésem. Persze az is benne van, hogy ma Magyarlandban nem tudnék mondani olyan riportert, aki ilyesmivel foglalkozik. Engedd meg, hogy ennek a sarát ne kenjem magamra. Te se tedd!

Fenti véleményemet pedig tartom.
Agent Cooper,
kábé egy évet dolgoztam kanizsán, nagyjából az ezredfordulón, tudom milyen város. volt ott valami hely, talán mojo ez volt a neve, minden szék különböző, de semmi nem volt nyitva este 10 után. meg minden nap arra ébredtem a szállodában, hogy erzsébet tér úttestjén átmehet. mert beszélt a jelzőlámpa a szálloda szoba ablaka alatt. elég furcsa hely volt, de az emberek tök kedvesek voltak.

szóval annak a városnak egy pozsony - szombathely - nagykanizsa - pécs - szeged - ... autópálya kellene, egy gyűrű, amin le északról le lehetne csorogni, így pozsonyból, is érkezhetne túrista, nem csak budapestről, és akkor ott pécs nyugatról, zágráb meg délről. ezzel a gyűrűvel kanizsa felemelkedése bizosítva lenne. de azzal egyetértek, hogy ez a pályaszakasz is kellett. csak tartok tőle, hogy ez nem hoz igazi áttörést. de ne legyen igazam.

csak ezt a gyűrűt minél gyorsabban magánberuházásban kellene megépíteni, mert az államnak erre nem lesz pénze, a koncesszióból befolyt pénzt pedig a vasútfejlesztésre kellene fordítani. és akkor lenne gyorsforgalmi út, meg gyorsvasút, igaz a közlekedés összességében drágább lenne, a magánberuházások miatt, de legalább lenne normális közlekedés. és az állam nem vonulna ki, budapest felé lenne állami autópálya, szombathely és pécs felé meg államvasút.
sga,
kente ám rád a sarat a rézfaxú bagoly, he! Egyszerűen csak a TÉNY meg a VÉLEMÉNY közti különbséget igyekeztem érzékeltetni. Hogy ebből mit vettél magadra és miért, az már a nálad pattog a labda.
Merhogy a Szilárdnak írt válaszodban arról van szó, hogy húdenehéz bizonyítani, mer a Sikkasztó Sámuel nem a' igazmondó törzsből származik.

Ettől még meg kell fogni a farkast, mer' a véleményünkre max. 4 évente kíváncsiak, és azt is manipulálják. (Nem a szavazást, a véleményt)

Eddig csak ott tartunk, hogy "a jeti az nem szekrény. Már ha van."
Ecsém kutacs_ te annyira okos vagy, hogy neked kéne ülni Kóka helyett a megmondóember székbe, és rögtön itt lenne a kánaán. Azt is tudod, mit, azt is hogyan, meg azt is miből. Jajjj, el is morzsoltam egy könnycseppet gyönyörömben.

Közfelkiáltással: Legyen kutacs_ a gazdasági miniszter!
Nem, legyen inkább miniszterelnök!
Csatlakozzatok!!!
lol...
Guga:
olvasd el Szilárd commentjét, azután az enyémet, azután a tiedet. Talán rájössz mit és miért vettem magamra. De ha nem, hát az se baj...
Mi ez most, kitalálósdi? Hát ez ósdi...
Mommeg egyenesen mi fáj ,mert ilyen dumával a hisztis tyúkok szoktak nyafogni, mikor akarnak még egy toppppot.
Jaj, ne fárassz már, Guga!
Annyira OFF-ok vagyunk, hogy az már fáj. Ittavégefusselvéle.
Gondoltam. Nyúlcipő.
Ja, meg nem is off. Mer pon arról is szól hogy elég-e véleményeket a levegőbe pumpálni , és ott a fellegekben vagy az Interneten tééénnnyé válik-e. Még attól sem válik persze azzá, hogy mondjuk TWÁ írta.

Te meg hisztis vagy, oszt annyi.
Guga, mondom ne fárassz!!!
Lécci lécci!

Azért elmagyarázom, hogy értsd, jó?
Szilárd arra kapacitálta Ajtonyt (nem TWA-t), hogy írja le tényszerűen, ki mit szakított, ki miben sáros.

Naszóval: megpróbáltam rávilágítani, hogy ez nem a mi feladaunk, és nem Ajtony fog oknyomozni, vagy feljelentést tenni. Te ebbe belekötöttél, majd lényegében ugyanazt leírtad mint én, csak másképp fogalmaztad.

ÉÉÉÉÉrted mááááááár??

Ha úgy tetszik akkor legyek hisztis, csak szállj már le a témáról!!!!!
Tőlem abbahagyhatjuk. Ettől azonban még megtanulhatnál olvasni. Figyelj a ragokra, és ne a haragokra (hú, de szar volt) .

A híd létjogosultságát én is megkérdőjelezem, viszont a magyar címerrel nem kéne szórakozni.
én szívesen szórakozom a címerrel.
Racio: "Talán nem véletlen, hogy az Árpi által megfogalmazott, egyébként találó észrevételeket a Fidesz eddig még nem alkalmazta napi gyurcsány-fikázós agymosó propagandájában."

Hah! Ha a Fidesz vmit nem alkalmaz gyurcsánybasztatásra - incl. fociebé bukása -, annak soha nem az az oka, hogy úgy van az jól. Hanem az, hogy az érintett kivitelező tejel nekik is.
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.05.25. 14:04:47
TWÁ óvatosan, felébred Molaris és megint nyáltól habos lesz a monitorom:)
Guga 2007.05.25. 13:51:05

Az volt, de ne vedd magadra.
Trone,
:-))) tudok még szarabbat is ám!
"Trone"-mi a baj?Nem vagyok Fidesz szavazó,sőt!Azok is vastagon benne vannak,csak ők még tapasztalatlan kezdők,és így már piti dolgon is buknak.Amit meg politika címen mostanság művelnek-siralmas.
Tudod én vettem a fáradtságot és pl. a költs.tér.-listát is jól átrágtam.Szóval mint egy vitában írtam-hess az egész bagázs mert ezeket már grammra tudják mibe kerülnek.Meg is veszik őket.
Te "Trone",mondjuk tudod-e merrefelé vannak nagyobbKövér-birtokok?-mert én igen.Ha átröffensz a "Papa" interjúra megértheted,hogy működik ez.
OFF
RE: Guga 2007.05.25. 07:45:44

"Miafasz ez az andocsekponthu? valamit nem értek? vagy csak szimpla reklám? azt meg szabad?"

Mivel a mező neve: URL, gondolom nem csak saját blogcímet lehet megadni, így a bemutatkozóoldalamat linkeltem be (névvel, címmel, telefonszámmal), mert vállalom magam. Eredetileg a teljes URL-t megadtam, de elég hosszú volt, így most csak a kezdőoldalt (egy kattintás onnét (meg egy kis scroll) a bemutatkozás).
molaris 2007.05.25. 14:27:55

Egy szóval nem mondtam, hogy Fidesz szavazó lennél. Szerintem mindenki más értette miért írtam, ha nem akkor meg nem magyaráznám meg, ha nem gond.
Csak, hogy kieresszem a gőzt: van egy ötletem, mire lehetne mellékhasznosítani a hidat: Meg lehetne csinálni a világ első wireless bandzsidzsamping pályáját. Persze exkluzívan parlamenti képviselőknek.
molaris 2007.05.25. 14:33:16

Ha azt hiszed érdekel akkor sajna el kell, hogy keserítselek.
Ez a "Merjünk nagyot álmodni" egyik eredménye :)
Legközelebb a hídnál szerzett tapasztalattal (csinált már ilyet ez vagy más pályázó cég?) oda kerülhet híd, ahová való. Ez talán előny.
Nem az a kérdés, hogy kellett-e híd, hanem hogy ki, mennyiért és miért éppen ő, annyiért nyerte el a pályázatot.

Lehet, hogy a híd azért készült, mert a magyar nemzeti basejumper-válogatott indul majd a következő VB-n.
"Trone"-jo'ó vaannnaaa!:)
"Zsola777"-"csak az a vég,csak azt tudnám feledni."Mint látszik nekünk még a kicsi álom is túl nagy.Egy biztos a révész eltette a zsugát,ő jól járt.
dark future, oké, tényleg nem tudtam, oszt mekkérdeztem. Mosmár tudomám.
Így, hogy rólad van szó, rendben is van. Csak mert múltkor volt itt valami zűr valami reklámcuccal.
RE: Guga 2007.05.25. 15:14:28

Ok.
Asszem ezzel a wireless bándzsidzsámpinggal tényleg le lett rágva az utolsó utáni húscafat a témáról. Amatőr és félamatőr szakértőink véleményét elolvasva úgy tűnik nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a híd magától értetődően felesleges. Az érintettek véleménye esik nagyobb súlyal latba. Innen Budapestről nyilván kevésbé látszik jól, mint Kanizsáról. Kellett már a pálya nem vitás.

Szép vagy csúnya, ízlés kérdése. Az elkészült szakaszon már autóztam - nem a völgyhídon, ami utána van - onnan is lélegzetelállító a panoráma.

Korrupció valószínűleg van az autópályák körül, de ehhez nem kell völgyhíd. Megy az magától frankón enélkül is. A korrupcióra azonban más a megoldás - (nyilvánosság és kapd el+bünti) nem az, hogy ne épüljön híd vagy pálya.

Nah jó hétvégét mindenkinek.

Szicíliában láttam olyan völgyhidat, amely egyszer csak megszakadt a völgy felénél. Magyarul félig épült meg. Kérdésünkre az idegenvezető elmondta, ez azért van, mert az építtetőnek nem sikerült a területileg illetékes maffiafőnökkel megegyezni. A hidat megépítették később a csonk mellett. Tehát nem folytatták, újat építettek kissé odébb.
Ezt csak úgy vigasztalásból mondom: még Magyarlandnál is vannak abszurdabb helyek a Naprendszer harmadik bolygólyán.

Tanulság lehet az is, hogy milyen jó, hogy nálunk nincs több maffia, csak egy.
Guga,
a viharsarokban állami pénzből a közeljövőben nem fog autópálya épülni, esetleg meg fogják ígérni, de esély nincs rá, hogy megépüljön. közútfejlesztés nélkül a vasútfejlesztés is esélytelen. csak a vasút amúgy sem vonzza a pénzt. szóval értelme sincs.

szabad azt gondolni, hogy majd mindent megépít az állam, csak erre az államnak a közeljövőben nem lesz pénze, elkúrtuk, egyszerűen képtelenség beszedni annyi adót, hogy állami autópálya mindenhová jusson. külső forrásokat a konvergencia program miatt nem lehet bevonni, az állam egy évtizedig nem adósodhat tovább, az uniós források autópálya építéséhez önmagukban nem elegendőek. jelentősen adót emelni a közeljövőben nem lehet.

az állami autópályi helyett a reális cél egy magánkézben lévő déli gyorsforgalmi út volna, és ezzel párhuzamosan futó állami gyorsvasút, amit az autópálya privatizációból, a koncessziós díjból és az uniós forrásokból meg lehetne építeni.

ugye most mindent az állam akar megépíteni. ez az elkúrás lényege. 2015-ig egy kecskemét békéscsaba út van tervben, de ha jobban megnézzük a 2015-ig szóló fejlesztési terveket, akkor kiderül, hogy ez az út is, mint a legtöbb közútfejlesztés 2014-2015-re van időzítve. azaz arra számítunk, hogy az euro csatlakozás utáni jelentős hitelfelvétellel lehetséges. ami valószínűleg nem fog működni. viszont meg lehet ígérni. hiszen ekkor ez az elit már valószínűleg a levesben lesz.
kutacs,
jóhogy nem fog, nekem mondod? Talán egy autóút összejön.
Egyébként - figyeljetek - Békés megye az egyetlen kis hazánkban, ahol NINCS egy számjegyű út. Csak alsóbbrendűek.
OFF

Hú vazze, nem is tudtam, hogy a kancelláriaminiszter öccse dilis (nem kicsit, nagyon):
index.hu/politika/belfold/szilvpara05/

Remélem, nem genetikai alapon hülye... Ez egyébként nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot?

dark future · www.andocsek.hu 2007.05.25. 16:13:32

Nem ha jó messzire elzárják és elhajítják a kulcsot.
biharban sincs sok.
ha hajdú-bihart külön veszem. (most biztos örülnek 64 vármegyések, már ha van itt olyan.)
bihar, szatmár, bereg, abaúj, zemplén, békés, csanád, ezeknek nincs.
de mondjuk szolnoknak sincs autópályája. szóval végtelen le van maradva ez az ország közlekedési infrastruktúrája.
"A parajelenségekkel foglalkozó, magát kommunistának valló vegyész [a kancelláriaminiszter öccse] grafológiai tálentumkutatását az Egymásért Egy-Másért Alapítvány finanszírozta, amíg a szervezet vezetőit milliárdos áfacsalás gyanújával előzetesbe nem helyezték."

ez tényleg abszurdisztán.
"kábé egy évet dolgoztam kanizsán, nagyjából az ezredfordulón, tudom milyen város. volt ott valami hely, talán mojo ez volt a neve..."

Meg is szűnt. Mint minden más. Kanizsán pl. 2 hónapja már mozi sincs.
dark future · www.andocsek.hu 2007.05.25. 16:13:32

Attól még, hogy valaki ilyenben hisz nem kell még kinevetni vagy megvetni.
No de hogy komcsi, fújj.
pedig ugye ha megnézzük kanizsa nemcsak zágrábhoz, hanem pozsonyhoz is közel van, autópályán már nincs messze budapest, szóval van három főváros a közelben, és akkor még ott van bécs, és ott lenne pécs, mint kulturális főváros.

szóval ha minden irányba vezetne rendes út kanizsa nagyon király hely lehetne.
Trone,
szerintem sem kell az ezoterikusok csodabogarakat a társadalomból kivetni, de talánmég sem kellene az adóforintokból finanszírozni. miközben kényszerűségből iskolákat kell bezárni.

"A nyíregyházi kisiskolások mintegy 60 százaléka pesszimista, ez pedig főként a fekete média számlájára írandó, viszont nagyon magas közöttük a kiugró tehetséggel rendelkezők aránya. Ezek Szilvásy Péter 2007 elején elvégzett grafológiai kutatásának főbb eredményei. A 200 vidéki iskolás bevonásával elvégzett vizsgálat költségeit az exrendőr, Földesi-Szabó László vezette Egymásért Egy-Másért Alapítvány állta."
kutacs_ 2007.05.25. 16:53:46

Sok mindent nem kéne az adóforintokból finanszírózni és sok olyan van amit meg kéne és nem jut, vagy nem biztos, hogy oda jut ahova mi szánnánk.
index.hu/politika/belfold/szilvpara05/

ha ez az írás nem a következő humorfesztiválra íródott, akkor sürgősen reaktiválni kell az opni-t, beutalni oda a 3 szilvásyt, és baromira vigyázni rájuk, meg ne szökjenek, kükönben átviteli mágiával és pszichotronikai eszközökkel kicsinálnak mindnyájunkat...
Lehet, hogy a memóriám nem jó, de valami környezetvédelmi okokból lett ez odaqrva, nem kicsit, nagyon.
DE, ami a legviccesebb az egészben: Németországban az új gyorsvasutat már nem töltésre, hanem betonlábakra építik, mert az olcsóbb és gyorsabb... Ehhez képest, nálunk lassabban és k. sokkal drágábban épült meg ez a szakasz. Ez is a magyar abszurd része...

ihmo minden órában el lehetne mondani, hogy szükség volna a civil szervezetek munkáját összehangoló és felügyelő ernyőszervezetre, egy civil belügyminisztériumra. akik a civil szervezetek munkájáért politikai értelemben felelősek.

akitől most meg lehetne kérdezni: hogyan lehetséges mindez.
kutacs,
már meg ne haragudj, de az általad felsorolt megyékben (az egy Békés kivételével) nemhogy egy számjegyű út, de még autópálya is akad. Térkép elő.
"Sok mindent nem kéne az adóforintokból finanszírózni és sok olyan van amit meg kéne és nem jut, vagy nem biztos, hogy oda jut ahova mi szánnánk."

erről beszélek. hogy kellene egy ernyőszervezet, amelyik felügyeli és összehangolja a civilek munkáját, biztosítja a működéshez szükséges hátteret, akár egyeztet az önkormányzatokkal, hogy minden nagyvárosban, kerületben legyen a civileknek egy irodaháza a szükséges infrastruktúrával (it support, call center, help desk), hogy a civilek sokkal átláthatóbban és szervezettebben működjenek.
autópályára gondoltam, melyikben van autópálya?
Ha ez a hid leszakadna es valaki a mélybe zuhanna, akkor az lenne az egeszsegügyi reform első olyan áldozata aki viaduktról esett le.
Mondjuk eleve Csanád megye sem lézezik jelenleg.
tehát akkor minden civil szervezetnek kapna egy alap infrastruktúrát, az alap működéshez szükséges pénz biztosítva lenne, nem erre kellene a pénzt gyűjteni, hanem a valódi munkára. az összegrundolt pénzekkel folyamatosan el kellene számolni az ernyőszervezet felé.

ez az ernyőszervezet egy minisztérium lehetne, amelyik a civil szervezetek munkájáért politikiai értelemben felelős.

a civil belügyminisztérium azt mondhatná: a grafológiai kutatásokat hangoljuk össze. és megkérdezné, hogyan lehetséges, hogy az egyik kutatás x millió, a másik hasonló kutatás pedig 2x millióba került. mitől drágább az egyik, mint a másik. mi a magyarázat. mert ha ezt a minisztérium nem kérdezi meg, akkor tőle fogják megkérdezni.

és ha a pénzek elköltésében törvénytelent lát, azt sem zárom ki, hogy van jóhiszemű törvénysértés is, akkor azonnal lép. és akkor nem utólag kell lefolytatni apeh, vpop vizsgálatokat.

de ez megint a civil szervezeteken múlik, fel kellene ismerni, hogy valamilyen módon mégis csak össze kellene hangolódni, mert a folyamatos botrányok közepette a civilek el fogják veszíteni többségi társadalom bizalmát, egy apátia fog kialakulni, ami senkinek sem jó.
64 vármegyés volt a felsorolás
kutacs, allehet, hogy arra gondoltál, de a szöveg kohéziójából ezt nem lehetett kibányászni. Pálya pedig van Szabolcs,Hajdú,Csongrád, BAZ megyében (az, hogy bizonyos tájegységeken, régi megyéken nem megy át, attól még átlag 50 km-en belül ott a pálya).

Elenberger Békésből átlag 140-et kell nyomni ehhez. MONDOM még1x, két számjegyű úton , mint pl. 44-es, 47-es, nem holmi 4-es meg 3-as szuper főutakon, he.

A választásokkor volt B.csabán egy kurva nagy plakát Ferink arcával, hogy 4 éven belül fél óra alatt ótópáján lehetünk. Hááááát nagyon gáz volt, mindenki köpködött, hogy ekkorát hazudni.... Aztán itt meg is bukott minden baloldali bárki.
Nem rinya, ezek egyszerű tények. Csak innen nézve,ahonnan semmi remény soha az autópályára, kisstílű demagóg fikázás a cúnya völgyhíd miatti hiszti. Az más dolog, hogy loptak-e, vagy mi. Azok üljenek. De itt Egyesek jobb dolgukban nem tudják, mit csinál a bal.
oké, meg vagyok győzve, békés tényleg a legrosszabb helyzetben van.

szerintem a határmenti városoknak azért kellene fellépni, hogy ha már az állam a közeljövőben nem tudja megépíteni a déli autópályát, most már tervben sincsen, akkor épüljön gyorsforgalmi út magánberuházásban. egy út is jobb, mint egy semmilyen. (persze ezt félve mondom, mert előjönnek, hogy biztosan valami befektető ügynöke vagyok.)

így a sztráda építés az államnak hozza a pénzt, nem viszi, és akkor ezt a pénzt az uniós forrásokkal kiegészítve a vasút korszerűsítésére forgassa át. (ezt is félve mondom, mert akkor meg vasút ügynöke leszek)

így ugyan nem lesz olcsó a közlekedés, hiszen az autópálya díj magas lesz, de azért nem ugyanaz lesz, mint az m5, mert az autópályával párhuzamosan futni fog egy gyorsvasút.

(mondjuk az m5 visszavásárlása helyett is a vasutat kellett volna fejleszteni, az autópálya díjat így nem lehet a végtelenségig emelni, hiszen akkor a átterelődik a forgalom a vasútra.)
www.nart.hu/

itt meg lehet nézni a gkm terveit
és ugye ennek a pandantja, hogy sugárirányban állami autópálya épül, és eladni a vasutat.

és akkor megépülhet a kecskemét-békéscsaba állami autópálya, meg ami még sugárirányban hiányzik, mert a vasut eladásából lesz pénz.

így ugyan elbuknánk a vasút felét, és egy csomó földterületet az országból, viszont lenne egy fejlett közlekedési infrastuktúránk. kialaklulhatna a kívánt gyűrűs sugaras szerkezet.
Egy autópálya nyomvonalát elég nehéz megváltoztatni (legalábbis jelentősen). Az nem olyan egyszerű, hogy ha ide híd kell, akkor egy félkörívvel kikerüljük. Műtárgyak, települések, természetvédelmi területek, talajösszetételek stb. stb. befolyásolják ezt a dolgot.

Senki ne lepedőjön meg, de alagutak is lesznek nemsokára.

Az autópályákkal nem ez a baj. Hanem a rájuk kiszórt pénz és a korrupció. Az autópálya pénzbe kerül, csak eddig mi mindig többszörös árat fizettünk értük.
Talán akkor máshonnan kell megközelíteni a kérdést.
Tehát... Hol lehet megtekinteni az interneten, a lakosság számára készült ismeretterjesztő, tájékoztató dokumentumot a kérdéses beruházás(ok)ról?
RE: Trone · www.zerovizko.hu/ 2007.05.25. 16:46:23

"Attól még, hogy valaki ilyenben hisz nem kell még kinevetni vagy megvetni.
No de hogy komcsi, fújj."

Olvastad a cikket? Idézem:

"A Lélekkutató Intézet honlapján nyilvánossá tett kutatási eredmény mellett megtalálható többek között egy tanulmány arról is, hogy a tavaly augusztus 20-án este kitört orkánszerű vihar nem spontán természeti jelenség volt, hanem egy "szándékosan, előre megfontoltan és felkészülve létrehozott kollektív tudat manipulásán keresztül kiváltott paranormál jelenség". Szilvásy Péter ezt a meggyőződését már másnap megosztotta bátyjával is, aki akkor épp a tűzijáték idején bekövetkezett katasztrófa okait vizsgálta."

Nem az a gond hogy komcsi, hanem az, hogy láthatóan idióta.

Kérdezem ismét: nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az, hogy az NBH fölött őrködő miniszter öccse elmebeteg? Az ilyenre tudtommal rákérdeznek az átvilágításon, ki kellett volna derülnie.

Szilard 2007.05.25. 12:34:07

Te tényleg nem érted, mi a vélemény, és a tény közötti különbség.

Ha valakinek, valakiknek nem tetszik az, hogy a "közös"-ből cifraságokat hoznak létre, az nem jelenti a lebontás igényét.

Az, hogy Árpád, vagy mások a "tolluk hegyére" tűznek nem teljesen tisztán látszó ügyeket, jó. Azért jó, mert megtehetik, és nem kell félniük a fekete pobedás pribékektől. jó, mert sokan elmondhatjuk a véleményünket, még ha ettől "hülyemagyarok" is leszünk egyesek szemében (mások szemében te is az leszel).

Én erre gondoltam a "te tényleg nem érted"-el, nem a völgyhíddal kapcsolatban felmerült kérdésekre.

Ha már szóba került. sga-nak köszönöm.
Tények egyébként sok esetben találhatók.

Bróker Atti ügyben tények:
A szokással teljesen ellentétesen az ÁAK Rt 2002-ben megkapja a teljes finanszírozást 2003-ra (dec 29 az utalás dátuma). Még az év dec 31-én K&H számlán figyel az összeg.
Felmerülhet: a miért? a ki? és a hová lett a kamat?
Atti rövid idő után házi őrizetbe kerül. Nem vall egyetlen prominensre sem. Az ügy nyomozóit ellehetetlenítik (Molnár, Bácskai). A lehallgatások hanganyagát, és jegyzőkönyveit szelektív módon megsemmisítik, a törvényes határidő, és az ügyészségi kérés ellenére.

Ez különösebb figyelés nélkül volt a magyar sajtóban fellelhető.

A vége tocsikos lesz, taxis Gyuszi kap egy év felfüggesztettet, Atti meg annyit, amennyit otthon töltött háziőrizetben.

Ami nem derül ki soha:

Hol a lé!!!

Remélem érted!

Üdv
Szerintem aki magyar terrorizmust vizionál és el is hiszi, az is alapból elmebeteg, s nem csak az öccse.
kutacs_ 2007.05.25. 12:44:27

Évek óta mondom:
A gazdaság láncszerűen működik. Egyik ág viszi magával a másikat. Ha egy szemet kivesznek, a lác sem, és a gazdaság sem működik.

A hitelek pótolták egy darabig a kivet láncszemet. Most, hogy kezdenek bedőlni, iszonyatos folyamat indulhat el.

Szerintem már látszik, hogy elkezdett leállni az ország. Csak kevesen veszik észre.

A lakossági szolgáltatás, és a kiskereskedelem érzékeny, és pontos műszerként mutatja a pillanatnyi állapotot.

Pl. a pékek.:-)))

Üdv
EZ BESZARÁS!!! Ezt olvassátok el:

"A Kormányzati Tanácsadó Jósda alakult 2006. július 5-én, az Emese bálon.
A Kormányzati Tanácsadó Jósda egyik legfontosabb célja, hogy a kormánynak, a tagjainak, a miniszterelnöknek használható információkkal szolgáljon a döntéseinek előkészítései során.
A javaslatai, észrevételei, tanácsai nem jövendölések, hanem jelzések.
Módszereiben, eszközeiben a megbízhatóság, az információtartalom, a gyorsaság, a széles látókör kap prioritást.
A Kormányzati Tanácsadó Jósda (KTJ) csapatába csak meghívásos alapon, ajánlással lehet bekerülni.

A KTJ a tanácsait, az információit kérésre illetve saját magától indítva is adja.
A KTJ X-party1 szisztémában működik (informális, együttműködő, kreatív és konstruktív témaorientált csoport), melynek témagazdája a Lélekkutató Intézet (igazgatója Szilvásy Péter grafológus)

E-mail címe: ktj@x-party.hu

A KTJ tagjai többsége a szakmájában etikai esküt tett.

A KTJ gondoskodik a szakemberek kiképzéséről is.

Évente egyszer csúcsfórumán a Kormányzati Tanácsadó Jósda Konferenciáján szakmai és felhasználói táborával egyezteti a működésének fontosabb aspektusait."

www.x-party.hu/graf/okkultizmus.html

Agent Cooper 2007.05.25. 12:54:06

Senki sem az útépítést ellenezte.

Nem mindenki pösti.

Mellesleg a pösti hülyeségeket is szokás fikázni, lásd:4-es metró

Üdv
Remélhetőleg nem ő adja a nemzetbiztonsági veszélyre vonatkozó tippeket a bratyónak:

"Tudom, miért csinálják. Ezek voltak azok, akik augusztus 20-án tudat-manipulációval paranormál jelenséget, orkánt tudtak előidézni. A nagy média tudja ezt, levezettem analitikusan nekik – elhallgatták. (...) Ezek blokkolják itt a normális életet. Miért nem ír a sajtó az ilyen kezdeményezésekről? Miért kéne nekünk fizetni, mert egy jó dolgot csinálunk? (...) Sokat tudnék ezekről írni, de nem akarok. Rohadtul kiborultak, amikor a Fidesz másodszor is elvesztette a választásokat. Ugyanis ők a Fidesz mögött is manipulálnak, ezt pontosan tudom. A Fidesz sem érdekli őket, csak a hatalom. Megosztják a demokratákat, kifárasztják. Ezt akarták most velünk is, de nem megyek bele a csapdájukba. (...) Sajnos egy-két hozzátartozóm, ismerősöm halált is ők okozták. De adj tanácsot, mit csináljak? Mert az utóbbi időben arra gondolok, megbosszulom a kislányom meggyilkolását, de igazából, nincs kedvem velük foglalkozni. Utálom őket. Ha tudnád, miket követtek el, akkor te is így éreznél."
www.x-party.hu/graf/okkultizmus_elemei/Lanagi.doc


"Mint azt az augusztus 20-i viharral kapcsolatban is meg tudtuk állapítani, hogy az a vihar nem fatális véletlen műve volt, hanem néhány gonosz manipulátor okozta, kollektív tudaton elkövetett indukált pszichózissal (az abortusz sátáni gondolatát használták fel), és íly módon állt elő a paranormál jelenség, az orkán. Ilyet már az ötvenes években is tudtak a KGB és a CIA technikusai, a magyar sámánok, táltosok pedig értettek az esőcsináláshoz, vagy a viharoszlatáshoz is. Okkult síkon elkövetett bűnnek számít az a vihar, amit egy-két gazember kavart. Névszerint: Vélin Marin, a taoista majomkungfu tanára, Nagy Tamás a scientológia egyház vezetője, Haritonova Nelly, a KGB volt főtisztje."
www.x-party.hu/graf/okkultizmus_elemei/TothLaura.docdark future · www.andocsek.hu 2007.05.25. 16:13:32

Azért a bátyja is jó nagyokat tudott varázsolni.:-)

Tesónak meg régmá elgurult a gyógyszere. Vagy talán leálltak a BM kórház bezárása miatt a kezeléssel (3.-ik tesó)

Üdv
dark future · www.andocsek.hu 2007.05.25. 20:07:51

Árpi a "szent előbőrön" élcelődik, miközben kies hazánk bővelkedik gyöngyszemekben?

üdv
Ajtony 2007.05.25. 19:57:53

Princz Gabit még bíróság elé sem merték vinni ... , ha az egyszer kinyitotta volna a pofáját a Postabankos 200 milliárdról bukott volna az egész politikai elit ...
Egy további gyöngyszem:

"Az Egészségügyi Minisztérium részére!
Kedves Miniszterasszony!
Engedje meg, hogy kinevezése alkalmából jó egészséget és sok sikert, jó eredményeket kívőánjak Önnek és a minisztériumnak!
(...)
Tudom, hogy elődje, nem volt hajlandó e témakört tárgyalni. Ezért kellett megbuknia, mint ahogyan több más miniszter is hasonlóan járt. Ezt nem fenyegetésnek szánom, hanem ez egy megfigyelés.
És még valami: ha a kórházak egy részét wellness központokká alakítanák, azzal mindenki jól járna. Az embereknek jó élményekre van szükségük, jó párkapcsolatra, jó közösségekre. Ennek a megteremtése viszont már más tárcára tartozik.

Még egyszer kívánok Önnek jó egészséget és sok sikert!

Üdvözlettel: Szilvásy Péter, igazgató"
www.x-party.hu/lki/allaspontok_elemei/E%DCM%20r%E9sz%E9re%20gra.doc


Alagút: Sajnos a horvát autópályépítők akkor még nem pályázhattak - mert nem rendelkeztek hazai autópályaépítési referenciával - de azért elküldtek egy bosszatóan alacsony árajánlatot a fúrt verzióra.
Híd: egyrészt itten aztán lehet költeni, meg utólag túlkölteni - én még erősen alacsonyab első költségvetésre emlékszem, valahol a két-három évvel ezelőtti első határidő táján.
OLASZORSZÁG!: Nagyon jó példa, hiszen a nagy autópályaépítések során ot találták ki azt, hogyan lehet ebből kánaánt csinálni - cosa nostra.
persze büszkék is kell hogy legyünk, hogy ezt legalább eltanultuk és még csak nem is lövöldöznek a nyílt utcán.
Sőt, robbantás is csak ritkán van.
Már csak azt kell megvárnunk, hogy a (Bushék szerint csak kitalált) klímaváltozásnak köszönhetően nálunk is mediterrán éghajlat legyen és a tenger feljöjjön Szegedig.

Egyébként privátin arról szoktam gondolkodni, hogy most ki mondhatja kinek: "vettünk nektek völgyhidat!"

És külön köszönöm TWÁ-nak, hogy megszabadulhatok az összeesküvés elméletes kényszerképzet érzéstől. És kiderült, hogy nem csak nekem fáj a kis magyar ABSZURDISZTÁN.
Carnivora 2007.05.25. 20:39:50

Jössz itt ezzel a priczes dologgal, mikor szóhoz se jutok.:-)))

Egyébként Princz tudta kivel kell sikítani a bűntetlenséghez.

Most keresem a sikkasztási lehetőséget, hátha kapok egy műsorvezetői státuszt a BP TV-n.


Magam se tartom százasnak, de ekkora marhaságokat még horrorszerzők se tudnak összehozni (Szilvasy Péterre gondolok).

Bár Árpival akár barátok is lehetnek, a sci-vel kapcsolatos nézeteik miatt.

Árpitól most várok egy "hülyemagyart" a dumámért.:-)))

üdv
Néhány kritikai észrevétellel, valamint néhány bulvár-ízű, bizonyíthatatlan állítással tudok szolgálni az ügyben. Munkám során többek között az autópályák területfejlesztő hatásaival foglalkozom, ráadásul a Balaton érintett szakaszán élek, innét az infók, észrevételek.
1. Elhibázott a nyomvonal. A gyorsforgalmi úthálózat tervei kb. 40 évesek, most építjük meg az akkori társadalmi-gazdasági folyamatokra és igényekre tervezett autópályákat, miközben az ország gyökeresen megváltozott (a motorizáció foka, a területi folyamatok, a fejlesztési szempontok, és nem utolsó sorban a gazdasági feltételek). A közelekdési szakma - számomra érthetetlen, illetve ismeretlen okokból - hallani sem akar a tervek felülvizsgálatáról, bár ezzel jelen esetben már el is késtünk.
Két indok, miért rossz a nyomvonal.
a) Közel van a Balaton. A Balaton egy, a turizmus révén időszakosan túlterhelt, fokozottan sérülékeny ökológiai rendszer. Ez a rendszer lényegében a tóból és annak teljes vízgyűjtőjéből áll, de a part menti sáv különösen fontos a vízháztartás és az alapvető biológiai (ökológiai) folyamatok szempontjából. (A Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet 164 települést foglal magába.) Az autópálya környezetszennyező infrastruktúra. Oly mértékben, hogy ezt több tíz km hosszan bevinni egy fokozottan érzékeny régióba minden bizonnyal jelentős ökológiai kockázattal jár (nem is beszélve a zavaró tájsebekről). A Balaton Régió fejlesztési dokumentumai ráadásul ezt a természeti potenciált szeretnék megőrizni és a helyi lakosság, valamint a turisták javára fordítani, fenntartható módon. Ezt az elvet nem vették figyelembe az építtetők.
b) A 2003/128-as törvény preambuluma többek közt így indokolja a gyorsforgalmi utak építésének szükségességét: "...a regionális fejlettségbeli különbségek csökkentése, a hátrányos helyzetű térségek elérhetőségének javítása, a kiegyensúlyozottabb térségi fejlődés elősegítése, valamint a belső gazdasági és társadalmi kohézió erősítése érdekében az Országgyűlés a következő törvényt alkotja..." Na most: A Balaton parti települések és a Kaposvár közötti somogyi terület az ország legelmaradottabb térségei közé tartozik. Ha a GKM a saját maga által fogalmazott törvényt komolyan veszi (mármiont hogy erőteljes területfejlesztő hatásai vannak az autópályáknak), akkor az M7-est sokkal közelebb viszi Kaposvárhoz, megadva a feltételezett esélyt az útba eső somogyi falvaknak + Kaposvárnak magának, egyúttal tehermentesítve a Balaton környékét, amit észak-déli, felújított utakon érhetett volna el a jónép a sztráda felől.
2. És a pletykák: A hídra elsősorban a Hídépítő Rt. finanszírozása érdekében volt szükség; ne firtassuk, mennyi folyt vissza és hova. Magyar mérnökök ilyet még nem építettek, szakmai referenciának is jó volt ez a beruházás. Kőröshely életerős férfiainak egy része munkát kapott az építkezésen, persze feketén, így nekik is jól jött a buli. És hogy miért kellett elhalasztani egy jó fél évvel az átadást: 2004 nyarán a középső, legmagasabb pillérek közül kettő megsüllyedt. Itt ugye laza az altalaj, ez a Balaton árterülete volt, berek a tó szabályozásáig, ez alapján akár hihető is a sztori. Egyébként ezt egy, a híd építésén dolgozó munkás mesélte nekem x sör után Földváron, a Pub-Lik nevű kiváló kocsmában.

dark

A kis Szilvásynak nincs igaza.
Mester és Margaríta. A városra hatalmas vihar tör, szokatlan, pusztító forgószél. Ezzel a viharral érkezik a városba - hű szolgáival -a Sátán. Ezek után egyre furcsább, megmagyarázhatatlan, abszurd események sorozata indul meg.

Azért oda kéne figyelni, kinek van fekete macskája...

Ez egy naon jó jegyzet téma TWA!
Az benne a legjobb, hogy valaki -akár te is- az ellenpontjait is megírhatta volna.
l. ha a balatoni település felé,azon keresztül megy a pálya. (Lehet ez még jobban is szólt volna.)
2. ha alagútban megy a pálya, ez biztos még jobb lett volna. autópályalagutunk még nincs,akkor végletesen ki lehetett volna hegyezni, hogy minek is. (Hídfélék ha nem is ekkorák azért már épültek, még autópályáinkon is.)
3. Ha nem Balaton felé, hanem befele Somogy felé -ország legnagyobb erdejét is írtak- kerül tíz kilométernyit az ottópálya, nyahh az sem lett volna semmi! Az a félkör autópálya is igen alkalmas lett volna a magyar autópályépítés hülyeségeinek megéneklésére. Mert biza, arra nehéz lett volna példát találni!
4. Mondjuk csinálhattak volna egy teljes kört is -ha már főváros köré nem sikerált- amin körbe lehet járni a nemzeti emlékhelyet: Itt nem épült völgyhíd!

Ebben a témában az a csuda jó (abszurd), hogy bármilyen megoldást csináznak, az egy jegyzetirónak nagyszerű lehetőség.:)
Szal, adtak neked témát! Nem kell felháborodni rajta!
Akkor kezdjük onnan a felháborodást, hogy minek nekünk autó?
Én mondjuk benne lennék!:DDD
Az is elég pikáns, hogy Szilvásy Péter és cégei a Magyarok Házában működnek: www.x-party.hu/kapcsolat.html

Lehet, hogy az NBH embere? Titkos megfigyelő? Azt hiszik róla, hogy egy ártalmatlan bolond? :-)


Nekem tériszonyom van és sose mernék végigmenni egy ilyenen, innen ugyanis le lehet esni. Még normál hidon is félek kicsit.

Mentetek már rajta ? Milyen vastag oldlat a korlát ?
limbeau 2007.05.25. 21:26:48

Mondjuk én, amúgy sem mennék rá az tuti :D , de kíváncsi leszek a nyilatkozatokra, amikor összedő :D
dark, Atyaúristen.

Ez nagyon durva.

Közöm nincs a titkosszolgálatokhoz meg átvilágításhoz, de valahogy baromi rossz érzéseim vannak ezek után az egésszel kapcsolatban :( Mmint azzal kapcs, h ki irányíthatja a nemzetbiztonságot Mo-n, és mennyire lehet "független" lehetőleg minden zsarolási és egyéb dolgoktól.
Ez most egy szimpla intuitíve rossz érzés, nem több.
Ehhh! Közben eszembe jutott egy a témába vágó történet. Igazi magyar eset, és a mostanira is rímel kicsit.
Nyíregyháza megyeszékhellyé válása.
A vasút érkezéséig Nagykálló volt Szabolcs megye székhelye, megkérdőjelezhetetlenül. A vasút tervezéskor (nyomvonalának kialakításakor) a nagykállói birtokosok, nagyurak hosszú ideig vitatkoztak, hogy a város határában a birtokokon pontosan merre menjen a sínpár. A végén annyi kanyar lett a nyomvonalon, hogy az építők megunták az egészet, és megegyeztek Nyíregyházával, hogy arra kerül a vonat. Tizennégy km a két város közti távolság.
Az addigra már örökváltságot is megvásárló, többnyire józan és okos tirpák gazdákból álló városi testület még ingyen területet is adományozott a vasútállomás elhelyezéséhez.
Nem telt el két évtized, Nyíregyháza költözött a megyei adminisztráció.
Évtizedekkel később a kállói egykori megyeházat átalakították, bolondokháza lett (elmegyóygintézet). A megyében csak sárgaháznak nevezték, mert mint minden rendes megyeháza, ez is sárgára volt festve. (Engem gyerekként még azzal riogattak, hogy elküldünk a sárgaházba, ami csak annyit jelentett, hogy hülyeségeket beszélek, amiről azóta sem tok leszokni.)

Ma Nagykálló lakóinak száma 10588, Nyíregyházáé 120000.
Most az M3-as autópálya pont Nyíregyháza és Nagykálló közt megy el, illetve ideiglenesen itt lesz a vége. A nagykállói területek már is felértékelődtek. Van egy olyan érzésem, hogy egy évtized múlva Nagykálló Nyíregyháza kertvárosa lesz. Igaz, a sárgaház valszeg továbbra is ott marad.
Elképzelhetőnek tartom, hogy 1858. szeptember 5-én, amikor a Tisza-vidéki vasút első szerelvénye befutott a nyíregyházi állomásra, a Nagykálló Naplóban megjelent egy jegyzet, ami arról szólt, hogy ez a vasútvonal a semmibe vezet. Még az is lehet, hogy az volt a címe: Vasút a semmi ágán.
Én arra leszek kíváncsi, hogy ennél a fölösleges hídépítésnél hány alvállalkozó fog csődbe menni, mert úgymond "elfelejtik" kifizetni nekik a járandóságukat, míg a főnökök Peruba mennek nyaralni családostul?!
Na persze az elvtársak majd úgyis elsimítják az ügyet, ahogy mindig. Egy kis megfélemlítés korrupt rendőrökkel, és sínen lesz a dolog.
"dark future · www.andocsek.hu 2007.05.25. 16:13:32
OFF
Hú vazze, nem is tudtam, hogy a kancelláriaminiszter öccse dilis (nem kicsit, nagyon):
index.hu/politika/belfold/szilvpara05/
Remélem, nem genetikai alapon hülye... Ez egyébként nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot?"
a kurva életbe, szilvásy évfolyamtársam volt, BME vegyészkar, végzés 1983. a kurva életbe, visszaadom a diplomámat:) akkor még nem láccott rajta:)
RE: vaffanculo 2007.05.25. 23:23:08

Ráadásul a veszélyesebbik fajtából, mert nem látszik rajta elsőre. Szegény miniszternek nem lehet könnyű (Szilvásyt nagyon nem bírom, de mint embert sajnálom ezért), soha nem tudhatja, hogy mit kavar az öcs.

Jól demonstrálja a személyiségét ez a kis bejegyzése (úgy indít, mintha valami jeles kutató lenne, aztán bekeményít:

"Eddig sok jót hallottam a Mesterkurzusról, és gratulálok Önöknek, mert szükség van ilyesmire. A mostani, május 6-i programjukkal, pontosabban címével kapcsolatban viszont szeretném jelezni oppozíciómat, mivel a cím kissé hamis. "A megbetegítő lélek (civilizációs betegségek)" cím azért hibás, mert a lélek senkit sem betegít meg, a Lélek a tökéletes egészség kvinteszenciája. A Lélek által alkotott szellem interakciójaként létrejöhetnek diszfunkciók és irrelevanciák, és az inkompatibilitás jelenti magát a betegséget. A testi realitásban ez szomatizálódik, ezt tudjuk orvosilag diagnosztizálni, és a terápia egyik legjobb módja, ha felismerjük a pszichés, szellemi összefüggéseket, helyre tesszük azokat, és ekkor a Lélek ereje a szellemen keresztül a testet is megtisztítva visszaáll, minden funkciója, meggyógyul, megerősödik. Mindezeket 12 ezer grafológiai elemzés, több száz előző életi felidézés és tisztítás, a saját életeim 40 ezer éves felidézése alapján állítom. És mint a Lélekkutató Intézet (anno 1991) igazgatója mondom Önöknek, nagy tisztelettel, meghagyva a tévedés jogát."
mesterkurzus.com/inner.html?link=velemenyek

dark future,
pont a lenyeget hagytad le, ami Arpit is erdeklne ;-))):
"Pszívírust kódol L.R.H. Dianetika c. könyve, ezért betiltottuk"
www.x-party.hu/lki/allaspontok.html

a baloldal régi adóssága. szociknak talán nem lehet grespik lászlója? mágikus koronája, tetemcafatja? tessék, itt van. nem kilencszer csavarodott, csak egyszer, de akkor úgy maradt.
Árpi tényleg tanulhatna tőle, a szcientológia egészen új aspektusait fedezhetjük fel:

"Vannak démonok, akik a halálba, öngyilkosságba kergetik áldozatukat. Az öngyilkosság a legtöbb esetben tényleg gyilkosság, de valamilyen manipulátor a gyilkos. A démon hatására öngyilkolt ember szelleme pedig besorolhat a démonok közé, a scientológusokhoz, hiszen legyõzték, megfélemlítették, és így ki tudják használni. A scientológusok nem is csak a pénzre, a hatalomra vadásznak, hanem az emberi szellemre. Minél többet kerítenek, annál nagyobb lehetne a hatalmuk. Blõd céljaik eléréséhez állandó démonforrásra van szükségük."

www.x-party.hu/konfl/adianetika.html


Őrült beszéd ez, de van benne rendszer:

"Nagyon veszélyes és meggondolatlan módszernek tarthatjuk a dianetikai auditálást, ezért ennek a módszernek a szervezett keretek közötti oktatása (pl. a scientológia központokban) tipikusan betiltásra érett.

A dianetika, és különösen a scientológia az ún. okkult síkon tevékenykedik. Mindenképpen érdemes tudni, hogy az okkult síkon elkövetett bûnök háromyszorosan szállnak vissza az elkövetõkre. Elõször akkor, amikor felismerik….

Szerencsére kifejlesztettünk jobb és hatékonyabb módszert, továbbá a scientológiai ártalmak kivédésére is vannak jó eszközeink, módszereink. Azért lényegesen fejlõdünk!"
www.x-party.hu/konfl/adianetika2.html

Különösen a "kifejlesztettünk jobb és hsatékonyabb módszert" kitételt ízlelgetem. Nem lenne jó, ha pl. tehetségkutatásnak álcázva a nyírségi gyerekeken tesztelgetné... De az sem lenne szerencsés, ha X-tréning "tanfolyamain" (www.x-party.hu/xtrening/megbizasos.html) esetleg kormányközeli munkatársak, közalkalmazottak bukkannának fel. Jó lesz erre a fickóra odafigyelni.

PS:

"korábban deklaráltam: az emberi élet célja a duális orgazmus"

No ez speciel egy szimpatikus tan :-)

Árpi, a Kormányzati Tanácsadó Jósdát olvastad? Az azért beszarás, nem kispályázik a fickó (lásd fentebb).

olvastam, de hát csak ő hívja így, a szerencsétlen.

amúgy Reagennek volt asztrológusa, konzultált is vele.
en sokkal jobban bizom ezekben ha a tealevelekbol olvasnak meg csillagokbol mintha az agyukra tamaszkodnak.
"szociknak talán nem lehet grespik lászlója?"

Hát meglátjuk, lesz-e belőle is akkora médiasztár, mint a jobbos párjából. Az adottságai megvannak, most már csak Tirajtatok múlik... :-)
Amúgy nem csak (direkt?) félreértettétek Ti ezt az egészet? Az "öntsünk tiszta vizet a nyílt lapok közé" fordulat után nem tudom elhinni, hogy ez itt nem csak valamiféle családi ökörködés...

A scíkről jól megasszonta.
De, hogy van ez a Magyarok Háza?
A vakbottyánosok meg az NBH-s kisöcsi
a szomszéd irodában halucinál?

"A Kormányzati Tanácsadó Jósda"
hú, érzitek a szelét, ébből mekkora vihar lesz?
Szilvasy mentsegere annyi elmondhato, hogy az ember nem valogathatja meg a rokonait, meg a legkozelebbieket sem.

Ellenben a Magyarok Haza egeszen kulonleges gyujtohelye lehet az emberi hulyesegnek, mert ifj. Szilvasy mellett, ha jol emlekszem ott haknizott Grof Spanyol Zoltan is a kis nem letezo perpetum mobilejevel... A komcsi es pszeudoarisztokrata utodottek demokratikusan megfernek egymas mellett: nesze nekunk arokbetemetes.
Igen, Reagan hitt a kis zold emberkekben is, oszt megis az amerikai (sot talan a nyugati) jobboldal idolja birt maradni. De ez azert legyen mar inkabb a kivetel, ami erositi a szabalyt, nehogymar Kormanyzati Josadak hagyjak ezen tul jova a koltsegvetest es kormanyprogramot, azert ezen tulleptunk nehany ezer evvel, remelem.

Apropo nyugati jobboldal, ez a remek bon mot is megerne egy blogposztot:
"tudomásul kell venni, hogy Magyarországon nem az eszmék szellemi tartalma alapján minősül egy párt jobb vagy baloldalinak, hanem történelmi koordináta rendszerbe lehet helyezni."
www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=36337#founded
off

dolphin

Kösz a témát!

De azért megírhatná Árpi is, én csak itt gyakorolgatok...

an
Kicsit off, de hát Szilvásy is az völgyhídszempontból.

Nem elég, hogy Malina Hedvig egyik feljelentője felakasztotta magát, a másikról meg kiderült, hogy a Meciar-féle titkosszolgálat embere volt (a szálak pedig elvezetnek egészen a szlovák főügyészig...). Azért az irigyelt tátrai tigris is tud nagyon büdös lenni...

itt olvasható: www.bumm.sk/, meg gondolom az ujszon is.
Ennek az egész Völgyhíd vitának semmilyen szakmai alapja nincs, érvek egyáltalán nem hangzanak el, és a cikkben sem hangzott el semmi olyasmi, amiből azt látnám, hogy W. jól megvizsgálta volna a témát. Gáz.
Agent Cooper:
Pedig van, csak rossz helyen keresgélsz. :)
AC,
nehogy má' ezt számon kérd a Nagy TWÁ-tól! mert hiszen neki bőven elég, ha ez a Véleménye! Na. Mert Ő nem egy esztergályos, mint ahogy nem is oknyomozó.

Az ún. "szakmai alap" egyébként is csak csúnya mérnöki összeesküvés:-))) Hát.

Egyébként meg ott volt, és nem tetszett neki, a többi már csak a saját Véleményének a továbbvéleményezése.

Különben is mit keresel itt, ha ez neked nem tetszik, meg csinálj egy szakmai blogot, vaze, amiről szintén meglesz a TWA Véleménye.

A szakmai alap egy csalás, szemfényvesztés, nyomatékokkal és több még ennél is bonyolultabb dologgal való bűvészkedés
A hídverésnek óriása hagyománya van a magyarlakta vidékeken! Az egész ragyavert história a hídvám intézményének bevezetésekor kezdődött el Magyarországon.
Ugyanis ekkor a középkor magyar földesurai a földjeiken hidat verettek, hogy a vásárok látogatása céljából ott átvonuló pórnép meg a vásározó had leperkálhassa a hídvám arany vagy ezüst dénárjait, forintjait, talérkáit!
Mindennek sima menetéről - mármint a pénzek fürge, gondtalan beszedéséről kemény hadfiak gondoskodtak.
Nos, innen eredezhet eme létesítmény felépítésének igénye is, korszerű formák közepette!
Ma már nincs szükség hadfiakra, sőt, nem a vásározó fizet, hanem néki a földesura, a szavazatáért!
Na, így van ez valahogy!
PS.
Szárazföldre értendő a múltbéli hídveretés! Komolyan!
Ácsi!-szar van a palacsintában!!Most akkor miről ís??Mert mintha elmásznánk az eredeti karóról.
Azzal indultunk,hogy egy nagyrészt síkvidéki tájon,ni a fenének is kell völgyhíd.Már mintha én vénember jól emlékszem.Mostanra ez átment mindenféle hitbéli és politikai vitába.
Nékem a post azt üzente,hogy egy egyszerű adózó áll.polg. csak áll és bámul;-"Mi a francnak kellett ez????"-s mint meg is írtam Árpádnak szerintem most igaza van.Minekutána senki nem hozott fel érvet az alapkérdés megoldására,miszerint EZ KELLETT,úgy látom,csak elterelés,mellébeszélés folyik.
Visszatérve,lefordítva:mi a fenének is kellett ez a betonmontsrum?Valakinek nagyon megérte.NA ezt a "jóembert" kellene megnevezni.Meg azt kimutatni mennyit is adott a "zöldeknek"./Mintha a biztosítók több 10 millás kifizetésben lennének,-bocs./
No akkor miről is beszélünk?Kanizsai barátunk szerint is csak a sztráda és nem ahíd volt a megoldás.

Jó kis nyomozati anyag lenne,hogy nem é annak volt érdeke a hidacska,akinek így kisajátították a földjét.DE mem ez a lényeg mert ha Salzburg előtt lehet 23 km-en emelkedő,nehogy 486 béka sexuális élete legyen itt a primer ok.HA ez akkor kéretem sétáló utcává alakítani a Dohány utcát,mert még ezért van csak két gyermekünk.Sőt;továbbmegyek,kérem a Rákóczi út zöldövezetté alakítását,hogy gyermekeim kiegyensúlyozott környezetben,természetközelben nőhessenek fel.Az Alkotmány jogot ad nékik erre.Engem viszont nem kötelez arra,hogy mindenféle hazárd banda által kitalált "viteldíj" ellenében juttassam Őket szívható,egészséges levegőhöz.Különben is életünk itt éljük,és a smucig kormánynak kötelessége lenne ezen alaptörvény által garantált jogok biztosítása.
Minek után Ferenc és bandája csak adót emelt és minden eddigi "társadalmi megállapodát" FELRÚGOTT;jogosnak tartok mindenféle megmozdulást a menesztésre.
Finom voltam?-vagy írjam úgy:ezt a tróger bandát ki kell rúgni!?
Mintha itt vakok leveleznének,és még a szerintem simolékony Indexet sem olvasnák el.

Sokkal kisebb balhé miatt volt már forradalom,de ha egy országban ennyi vak és hülye él megérdemli amit kap.
Ja, az alapkérdés az volt, hogy minek kellett a 80 méter magas völgyhidat megépíteni éppen oda, ennyi pénzért, és nem az, hogy kell-e M7 vagy nem. Azt meg had' kérdezze már meg az állampolgár, hogy mi a frászért kellett erre a nem egész 2 km-re elkölteni több mint 40 milliárdot?

(Analógia: a 4-es metró esetében sem az az alapkérdés, hogy fejleszteni kell-e Dél-Buda és a Belváros tömegközlekedési kapcsolatát, hanem az, hogy miért pont metróval, és miért ennyiért.)

A híddal kapcsolatban meg szakmai szempontokról majd akkor beszéljünk, ha a hozzáértő kollégák bebizonyítják: műszakilag csak ez az egyetlen megoldás volt lehetséges (ezt erősen kétlem...) ill. az összes megoldás közül ez volt a legolcsóbb (ezt méginkább kétlem). Ha több műszakilag megfelelő megoldás létezik, akkor a döntés máris nem műszaki, hanem gazdasági ill. politikai.

Analóg példa az előzőhöz, hogy szemléletesebb legyen:

Tegyük fel, hogy az egyik ügyfelem színes nyomtatót keres három fős kisvállalkozásának, amivel időnként néhány tucat fejléces papírt vagy szórólapot ki tud nyomtatni. No akkor én nem kezdem el győzködni, hogy vegye meg X világcég egyik csúcstermékét, az A3-as, automata lapadagolós és szortírozós, 35 lap/perces színes lézernyomtatót három év helyszíni jótállással és karbantartási szerződéssel potom két és fél millióért plusz ÁFA, hanem ajánlok neki egy középkategóriás A4-es tintasugarast (lehetőleg valami megbízható és relatív olcsón fenntartható modellt), 25 ezer + ÁFA-ért.

Igaz, hogy az előző minden paraméterében veri az utóbbit, viszont az utóbbinak százszorosába kerül. Műszaki szempontból sokkal jobb lenne ugyan az első, de ügyfelem lehetőségeit tekintve és az összes elvárást mérlegelve az olcsóbb megoldást javaslom.

Azonban. Ha hasonló célokra nem én javasolnék printert hanem Gipsz Jakab tanácsadó (aki jutalékot kap X világcégtől minden csúcskategóriás nyomtató eladása után), az ügyfél meg nem kisvállalkozó lenne hanem Y közintézmény gazdasági igazgatója (akit az üzlet reményében X világcég megajándékoz egy középkategóriás, 25 eFt+ÁFA-s tintasugaras nyomtatóval), máris más a leányzó fekvése.

Tetszik érteni?

Még valami: nem értem, hogy miért nem lehet bevezetni az autópályákon minimumsebességet is. Mondjuk 80-at, normál út- és látási viszonyok között. Aki nem tudja teljesíteni, az ugyanúgy fizessen mint a gyorshajtó, mert kb. ugyanakkora veszélyforrást jelent. Vagy menjen kerülőúton, sorry. A pálya nem kötelező, hanem alternatíva.

Egyre kevesebb a Trabi, a Kispolák és az egyliteres Suzuki, így talán nem is lenne ez akkora diszkrimináció. Kidőlt kerekű megpakolt utánfutókkal, ezeréves IFA-kkal, 30%-osan túlrakott Kamazokkal meg nem kéne felmenni a pályára. Ilyen egyszerű. Aztán akkor nem kell majd szarozni az 5%-os emelkedőkkel...


Magyarországon évtizedekig mindenki orvos volt. Az elmúlt tizenöt évben a nép zőme informatikus lett.
Úgy látszik, most meg mindenki híd és autópálya szakértő.
Dark futurrel viszont egyetértek - régen volt is valami minimál-kikötés, 60km/h, ha jól emlékszem - persze, nem az érdi emelkedőn.
Holnap oda is építenek völgyhidat, vagy autóliftet, külöm dijazásért.
Na. ,ost én is hidász vagyok?
ez a blog má eléggé eloffolódott. árpi, mi a bánatos lófax van ejrópa lelkével?
esetleg az őszödi pofázat 1 éves évfordulójával?
nekünk magyaroknak semmi sem jó
építünk egy hidat, egyből megy a morgás: minek oda, minek autópálya, miért ez a nyomvonal
bezzeg a franciák
büszkén mutogatják
hülye faszok vagyunk
dark future

Tényleg nem semmi ez a Szilvásy P. Ötvözi az abortuszellenességet a szcientológusellensséggel, közben dicsőíti november 7-ét, de Emese bált szervez. Aztán van javaslata a kereszténység megreformálására, de a vörös csillag mellett kadoskodik. Mindenféle KGB-s démonokkal küzd, de a Kádár-korszakról nosztalgiázik, közben szdsz-es minisztereknek írogat leveleket. Ja és a Magyarok Házában székel.
Asszem egyszemélyben az egész ország. Meglepődnénk, ha tudnánk milyen sok embernek van ekkora káosz a fejében, és ő még tanult ember is.
a fidesz és az országimázs! he-he
En igazán kedvellek, Árpád, de úgy gondolom, hogy ez így hülyeség, ahogyan leírtad. Utat építeni sajnos nem olyan egyszerű, mint ahogy egyesek elképzelik, bár most már a focin, az építőiparon és az egészségügyön kiművelődött polihisztorok úgy gondolják, ezt is meg tudnák jobban csinálni.
Nem a kormányt védem - mellesleg ez a projekt áldott emlékű fidesz-kormányunk alatt született -, kizárólag az a gondom, hogy ha egyszer valamit jól meg akarnak csinálni, hogy az EU-szabványoknak is megfeleljen, ha már beléptünk, mi jó fenéért kell azonnal leszólni? Lehet szarból is várat építeni, ahogyan az M7-es elkészült és autók milliói jártak évtizedekig a vasúti talpfákra emlékeztető, ótvar betonúton, na de minek? Biztos lehetett volna ennél a hídnál is olcsóbb megoldást elérni, de a minőség és az olcsóság sohasem volt egymás szinonimája... Szerintem örüljünk végre, hogy elkészült, aki egyszer is végigment a déli parton júliusban Keszthelyig, az értékelni fogja.
RE: detoxtux 2007.05.27. 10:10:56

Egyrészt lásd a fenti analógiámat...

Másrészt:

1. Az EU bekaphatja, az autópályaépítést általában nem vagy csak minimálisan támogatja (pl. a vasútépítéssel szemben). De menj pl. végig egy-két osztrák autópályán, elég szép emelkedőket fogsz találni. Annyival persze okosabbak voltak, hogy nem kapaszkodósávokat építettek, hanem belső gyorsítósávot (nemár annak kelljen sávot váltani a végén, aki alig bír felvánszorogni).

2. Kérdezem mégegyszer, milyen alternatívák lettek volna, mennyiért? Hol van erről egy független és részletes tanulmány?

3. "Szerintem örüljünk hogy elkészült"
Szerintem meg ne örüljünk, mert ismét negyvenmilliárdos emlékművet állítottunk a pazarlásnak, lenyúlásnak, hülyeségnek, felelősök meg persze ismét nincsenek. Csak így tovább, az orbáni-gyurcsányi úton...

Mert megígértem!(lll.,bef.)

Nem kell semmit sem nyújtani,mert az unalom nagy ellenség.A mai szavunk a MEGVÁLTÓ.Ma ennek a szónak nincs becse,de abban a korban ha egy szabad beállt a rab helyére,-az szabadult.Nos itt a feneség a dologban,mert Isten azt mondta a bűnváltó áldozat tökéletes kell legyen,hibátlan.Mindezidáig CSAK KRISZTUS volt egyedül tökéletes.Ezért vagytok olyan dühösek,mert az irigység a tanácsadótok.Mint a Sátán szolgái gyűlölködtök,ahelyett,hogy a felkínált kegyelmet fogadnátok.Sok mindent lehetne írni,de akkor már kiesnék a logikus magyarázó szerepéből,és jönne a kérdés:részeg vagy?
Mindenesetre rágjátok át a három szösszenetet,és magatoknak adjatok választ.A világot ismeritek,mi emberek tettük ilyen élhetetlenné,-Isten mást akart.

Legyen nékünk a mi hitünk szerint.
Békesség Mindnyájatóknak!
Különben meg a napi dolgokhoz annyit nagyon röviden,hogy párthűség ide-oda,KELL,hogy legyen annyi kritikai érzék mindenkiben,hogy nem érvel eleve a trágyalé üdítővé tétele mellett.
Sajnálom,hogy ez még nem működik.Azt amit lenyel mély undorral,ne akarja másra tukmálni.Na ez a bajom az elszánt jobbosokkal is.A trágya ott sem menyei manna.Ja,és hazudni nem szabad,de az aki kiáll és belsőkéknek vall,jusson el arra a konklúzióra,hogy itt menni kell.Az,hogy elvtikéim ez így-úgy,majd Moncs-baba rendezi?Ez,ez no aigen a legmocskosabb dolog,és "moncsi" csinálja rendületlenül(meg a magyarhangja ,ez a gerinctelen cápa eledel Nyakó).
Tudjátok,a trambulinról belevizelni a medencébe derekas,csak utána ne akarja már szenteltvízként kimérni.No itt némely fan meg igenis igazolni akarja,hogy népünk sorsát csak eme folyadék és hozománya fordítja jobbra.
Komolyan hányni tudok az ilyen vakbuzgóktól.
[i]Ha kerek, visszük, ha szögletes, gurítjuk.[/i]
Nono, lehet a gömbölyűt is gurítanunk, ha előtte ládába rakjuk. Ez a mi hazánk.
index.hu/cikkepek/0705/gazdasag/volgyhid//.gdata/gpb_24.jpg

hat en nem tudom, de itt ugy nez ki, mintha a hid annyit menne felfele, amennyire le kellene mennie a volgybe...

apropo autopalyaepites
arrol volt mar szo, hogy pl ha ketten el akarsz jutni nyiregyhazara, jobban megeri autot berelni, benzint, autopalyamatricat venni, mint vonatozni?

ez miert is jo nekunk?
gondolom anno a Hösösk tere - Andrássy út megépítésénél is így hörögtek az akkori magyarok
"Pazarlás emlékműve" egyáltalán minek ide építeni bármit?

A Millau-i viadukt vajon mennyibe került?

greatstructures.info/millau1.jpg
pedig láthatóan megvolt már az út, minek akkor oda híd? mi ez, ha nem pazarlás
de minek épült a Nemzeti Színház, Művészetek Palotája sok tíz milliárdért? Egyáltlán nem létfontosságú egyik sem
gus999 2007.05.27. 10:00:35

Neked megállt a pobedád, úgy öt éve. he-he.

Azóta kiderült, másnak is van "országimázs" cége, meg Bróker Attija. El ne felejtsem:he-he.

Aztán van nekije elévülése, meg öszödi (halotti) beszédje. he-he.

Nekünk meg van +5 ezer mrd államadósságung. he-he. Amit Te fogsz visszafizetni. he-he.

Üdv. he-he
Mike12 2007.05.27. 16:44:02

A Nemzeti Színház egy európai szokás, még ha szerinted hülyeség is.

A Művészetek Palotáját nem az állam építette.
Demjánhoz meg mi közöd, hová teszi a pénzét (Tri-Gránit)?

Üdv
Idefigyelj picim, Molaris!
Egyszer már írtam Neked más összefüggésben, hogy végre egy ember fel mert állni, mondván, hazudott eddig, el is szúrt sok mindent, de ennek legyen vége.
Nem emlékszem rá, hogy azóta bármit is hazudott volna.
Elszúrások, persze, vannak, de EZ A HÍD, akár kell, akár nem, akár hiszed, akár nem, a maga nemében nincs is elszúrva.
Találkozott az egyik fele a másikkal, nem hagyták abba, mint a Bemzeti Gödröt, hogy másikat kezdjenek 5 kilométerrel odébb.
Lehet, hogy nem tökéletes - tökéletes csak a megváltás,ha a kanonizált dokumenteket nézed. (Vannak ám apokrifek is!)
Mindezt majd 20 év múlva fogod megítélhetni.
Nekem a Hősök tere is tetszik. És mondd, autóztál Te már Innsbruckból Villachba?
Vagy Zamárdiból Kanizsára?
Ajtony 2007.05.27. 19:27:55
Blzd meg az Index cikkét Sidnsy Müpájáról!
Ajtony, talán az összes hsz-emet olvasd el, aztán reagálj
a Nemzetit irónikusan írtam
öreganyu,
vonulj kolostoba/öregek otthonába...

"Nem emlékszem rá, hogy azóta bármit is hazudott volna."

Számításaim szerint exponenciálisan nő a hidak ára:

antaldaniel.blogspot.com/2007/05/hdinflci-magyaroszgon.html

Ennek métere 39,5 millió forint, és nem is vezet sehova.

Kiváncsi vagyok, mikor lesznek bontási költség adataink.
Még néhány összevetés

"A tárgy lenyűgöző méreteinél (1,7 kilométer pár emelet magasan) csak az ára megdöbbentőbb: 73 milliárd forint. Ízlelgessük az összeget! Métere kicsit több mint 40 millió. Eltörpülnek mellette olyan korábbi megaberuházások, mint a szintén semmiből semmibe vezető szekszárdi autópályahíd (rongyos 23 milliárd) vagy a most épülő dunaújvárosi híd (54 milliárd) – és különben is, ezek legalább egy folyó két partját kötik össze. A 73 milliárd amúgy nem csak hidakkal hasonlítható össze. Ez a völgyhíd annyiba került, mint amennyit a magyar állam ebben az évben alapkutatásra tervez elkölteni; vagy harmadannyiba, mint amennyit középfokú oktatásra."
www.ingyenebed.hu/content/view/183/63/
Örülök, hogy ilyen jó sok autópálya-mérnök lakik ebben az országban.
"végre egy ember fel mert állni, mondván, hazudott eddig, el is szúrt sok mindent, de ennek legyen vége."
Hát ez nem egészen így van. El telt egy év, és Ferenc testvér nyilatkozza,hogy a "legigazabb igazságbeszéd" amit mondott. Hát még mindig a múltat végképp eltörölni (de legalábbis átírni) elve működik. Ez nem egy bátor felállás volt, hanem egy frakcióülés záróbeszéde. (Titkos, zárt ülés!!!!!!) Egy célja volt igazán, rádöbbenteni az mszp frakció tagjait, hogy amit eddig csináltak (adatmanipuláció a konvergenciaprogramban, eltitkolás,törvényekkel manipulálás ld. adócsökkentés, Áfa-csökkentés a választás előtt stb.) nem mehet tovább. Nincs ebben semmi bátorság, inkább gyávaság.
Arról, hogy azóta nem hazudott. Csak a legutóbbi időben mondta el többször is, hogy a nehezén túl van az ország. Hát ez mi, ha nem hazugság?
index.hu/velemeny/jegyzet/oszi0705227/

Non sequitur.
Az utolsó bekezdés nem következik az azt megelőzőekből.
korrupcio:

OFF: index.hu/politika/kulfold/macuoka0528/

hat a japan tenyleg szuicid hajlamu nep. nalunk meg macuokanak allna feljebb.
Most hétvégén láttam, és nagyon teccett a híd! Kurva jól néz ki! Persze lehet nem gazdaságos, ezt nem tudom eldönteni meg szerintem itt kb. senki, de nekem tecc.
Kedves Árpád!

Általában szeretem írásaidat, de most csatlakozva több előttem szólóhoz egy kissé csalódott vagyok. Én értem, hogy a mai magyar újságírásban a véleménymegmondással lehet nagyot alktni, de azért nem kellene legalább egy szűk félórát utánanézni a dolgoknak. Talán újat mondok de lehet, hogy egy hidat azért építenek, hogy gyorsabb és kényelmesebb legyen a közlekedés... A jövőben inkább érdeklődj szakértőknél és úgy formálj véleményt.
-lyla- 2007.05.27. 21:40:
Az öregek ütthona stimmel, de a kolostor inkább neked lenne testrestabott.
Felakasztotta magát a japán agrárminiszter

Macuoka Tosikacu a vádak szerint jogosulatlanul vett fel 25 millió forintnyi költségtérítést.

-

Na ez a rend ! Nálunk lenne még élő politikus? :D
Na ez az írás kb a Magyar Nemzet szintjét nyaldossa .
adaniel,
sajnos nemcsak a hidakra, hanem általában a közlekedésfejlesztésre érvényes valami furcsa közgazdasági moore törvény: a projektek összköltségvetése másfél évente megduplázódik. lásd metro4.

a közlekedésfejlesztéssel nem ez a legnagyobb gond, hanem totális koncepciótlanság. nem világos milyen szerkezetű úthálózatot akarunk, és az sem, hogy ebben a hálózat fejlesztésében és működtetésében mi lenne állam szerepe.

a sugárirányban épülő autópályák a leszakadó régiók számára szükségesek, de a felzárkózáshoz nem elégendőek. meg kellene építeni a megyei városokat összekötő belső és külső gyűrűt, amit az adóforintokból megépíteni nyilvánvaló képtelenség. akkor meg mire várunk? a déli autópályát magánberuházásban kellene megépíteni, mert a drága út is jobb, mint a semmilyen.

és ha sugárirányban megépültek az állami autópályák, akkor miért kell mellé állami vasút. miért azon gondolkodik a szakma, hogy a személyszállítást, vagy az árufuvarozást, vagy a pályavasutat kell eladni, bérbeadni, vagy megtartani, hiszen az állami autópályák mellett privatizálni kellene a magát az államvasutat. meg kell szüntetni az állami monopóliumot.

az államnak így nem kellene pénz híján a vasútfejlesztésről sem lemondani, a magánberuházásokan épülő gyorsforgalmi utak mellett épülhetne az állami gyorsvasút.

a légi és a vízi közlekedés nem kevésbé átgondolatlan. meg kellene nézni, hogy a regionális repülőterek fejlesztésére van-e állami, helyi, uniós forrás, mert ha nincs, vagy nem elegendő, akkor a katonai repülőterek kivételével a teljes légi közlekedést privatizálni kellene, és az államnak vízi utakara kellene koncentrálnia, mert itt is hatalmas az elmaradás.

nektek közgazdászoknak azt kellene felismerni, hogy kevés értelme van egy régióban csak a közutat vagy csak a vasutat fejleszteni, csak egy vízi vagy csak légikikötőt építeni, azaz a szárazföli, vízi és a légi közlekedést egyszerre kellene megújítani. ezt európa egyetlen országa sem tudta még megtenni önerőből. akkor meg nem kellene védenünk tovább a közlekedés állami monopóliumát, hanem egységesen kellene kiállni a működő tőke beáramlása mellett. azon kellene gondolkodnunk milyen hálózatot akarunk, és hogy ebben mi legyen az állam szerepe.
táltos 2007.05.28. 08:28:55

Ezek az öreganyátok féle egyedek érdekes példányai társadalmunknak szerencsére folyamatosan kipusztuló félben vannak , de amíg ezek élnek megölik a jövőnket.

Pilu : Kapára, kaszára!


Tizenöt éve, hogy megbukott a rezsim,
És elhittük, hogy túl vagyunk már a nehezin,
Elhittük, hogy változott a rendszer,
A hatalomban ismét az a néhány száz gengszter.

Bal vagy jobb, mindegy melyik oldal,
Az egyik "ávós", a másik simán tolvaj.
A pofátok nagy, a zsebetek meg üveg,
És ugyanaz a szemét, populista szöveg.

Képviselőnek lenni nem is olyan rossz dolog,
Körbe vesz a család, a haverok, a sógorok,
Becsúszik néha valami állami tender,
Csúnya dolog, de hát pénzbol él az ember.

Mióta az eszemet tudom a narancstól hányok,
Szegfut pedig csak a temetobe hordok,
Duna partján bolhacirkusz, ez kell a népnek,
Van helye a pártkasszában az autópálya pénznek.

Ref.:
Itt az idő, kapára, kaszára!
Betelt a pohár, mindet a kukába!
Itt az idő, kapára, kaszára!
Kutyáknak, ütött az órája.

Ebben az országban nem épül semmi,
De a Tálya utcába, tessék csak felmenni,
Meg tetszik ott látni, hogy hova lesz a vagyon,
Nem vész el csak átalakul, huhu, de nagyon.

Az egészségügy zérus, az oktatás meg romokban,
De nincs semmi vész, mert fejem bent a homokban,
Csak zsebem lóg abból kifele,
Rövid ez a ciklus, valamit tegyetek már bele!

Lehet az bánya, üdülő, vagy Tokaj,
Teljesen mindegy, csak én legyek a tulaj.
Milliárdos kiszes, meg a népnemzeti juppi,
Ez az állami megrendelés nem is rossz buli.

Szegények sorsát ugyan a szíveden viseled,
A kétszínű köpönyeg nem is rossz viselet.
Ugyan nem dolgoztál soha, de a számlád az vastag,
A budai villát is aputól kaptad?

Ref.:

Loptok, csaltok, hazudtok és öltök,
Az egyetlen fegyverem, hogy ellenetek költök,
Plakátok a falakon, meg hangzatos szólamok,
Tizenöt éve valami egész másról szóltatok.

Kidolgozom belemet, közben agyonnyom az adó,
De a parlamentben ott figyel, a négyszáz naplopó tahó.
Akik elugatják nekem, hogy milyen jól élek,
Közben az ország felébe, meg hálni jár a lélek.

Ha lenne a földön igazság, már régen lógnátok,
Úgy húznám el nektek, az utolsó nótátok,
Azon a szépreményu hajnalon, mi az országnak oly vidám,
Mikor a nagyra becsült bakó úr értetek kel korán.

Picinyke hazánk, az ígéretek földje,
Jól látszik már munkátok gyümölcse,
Nagyobb szarban vagyunk, mint annak előtte,
Ez a szemét brigád a jövőnket ellőtte.

kutacs_ 2007.05.28. 13:03:29

Az a bibi az uniós direktívákban a vasút van meghatározva az eljövendőkre a teherforgalom nagyrészét ráterelik a vasútra. Innentől az autópálya jelentőssége csökkeni fog ... egyébként így sincs pl. az M3-ason nagy tömegelés Miskolc után ... kb. Hatvan-Gyöngyös amíg a nagy fogalom tart.
adaniel, ezt nagyon kösz:

www.ingyenebed.hu/content/view/183/63/

tragikomédiaország
:D
Carnivora,
aztán szerinted hogyan fejlessze az állam a vasutat? mert ez egy dolog, hogy fletó megígérte, gyorsvasút lesz mindenhol, de az nem jelent semmit. és oké, akasszuk fel fletót, de ettől még nem mondtuk honnan lesz pénz, miből építsük a vasutat.

adót most nem lehet növelni, legfeljebb átcsoportosítani lehet, az élő munka terheti csökkenteni, a fogyasztási és a vagyoni típusú adók bevezetésével, emelésével, ez azonban csak átcsoportosítás, amiből nem jelentkezik azonnal többlet.

az állam csökkentheti kiadásait, hivatalokat, iskolákat, kórházakat minden bizonnyal be lehetne többet is zárni, de a jelentkező megtakarításokból a megmaradt intézményeket, infrastruktúrát kellene fejleszteni, ezekről a területekről nem lehet pénzt a közlekedésre átcsoportosítani.

a jóléti kiadásokat lehet csökkenteni, de drasztikus lépéseket konkrétan államcsőd közeli helyzetekben szokott lépni a politika, a kisebb-nagyobb kiigazítások a deficit lefaragására jók, fejleszteni ebből nem lehet.

lehet az uniós forrásokra támaszkodni, de kizárólag ebből nem lehet a fejlesztéseket finanszírozni, mert utófinanszírozás van, a központi költségvetésből hiányoznak a szükséges tartalékok.

akkor pedig nincs mese, be kell látni, hogy ebből így nem lesz semmi, hiába bízunk abban, hogy majd minden korrupt hivatalnok hasbaszúrja magát, ez nem ázsia, vagy majd jön az új kormány keresletélénkítő politikája, ez nem amerika. a keresletélénkítésnek nincs meg a fedezete. ebből a medencéből kifele forog pénz, nem befele. hitelből meg hülyeség beruházást élénkíteni, az ebből származó növekedés még soha nem érte el a kamatok, vagy a hozamok szintjét. ez tartós eladósodáshoz vezet. ha ez működne, működött volna a szocializmus is.

tehát vissza kellene térni arra a gazdaságpolitikára, amelyikben egykor konszenzus volt, amelyik egyfelől megengedi, és elfogadja a működő tőkebeáramlást, másrészt belátja, hogy a piac szabályozást igényel, ezért fontosnak tartja az állam jelenlétét is.

imho magyarországnak szolgáltató államra van szüksége, az állami szolgáltatóknak piaci körülmények között kellene működniük, hogy ne alakulhassan ki tartósan állami és piaci monopóliumok sem. a probléma, hogy a lakosság nagy része erősen állampárti, vagy piacpárti, és sokan hisznek az egyik vagy a másik kizárólagosságában.
kutacs_ 2007.05.28. 14:34:02

Miért az államnak kellene fejlesztenie a vasútat?
magyarország tranzitország. imho nem volna szerencsés ha a közlekedés piaci monopóliummá válna, mert a földrajzi fekvésből származó előnyöket a lakosság többsége sohasem élvezné. de állami monopólium megtartásának sem sok értelme van, mert hiányzik az államvasút fejlesztéséhez szükséges többlet.
kutacs_

Szerintem a közlekedési infrastruktúra egy természetes monopólium, az azon való közlekedés pedig nem. Nem vagyok benne, hogy a többi autópályára olyan nagy szükség van, nem mondhatni, hogy tolonganának érte a befektetők, és már az M5 is tiszta ráfázás, csak ismételni tudom magam:
www.ingyenebed.hu/content/view/183/63/

Amit abszurdnak tartanék az, hogy a vasúti infrastruktúrát visszabontsuk és a helyére közútit építsünk.

Ha tényleg volna igény új autópályákra meg vasutakra meg kikötőkre, akkor ki kéne ezekre írni koncessziós pályázatot, az állami támogatás kizárásával. Szerintem akkor hamar kiderülne, hogy ki, hova, mennyiért akar közlekedni.

Még egy kis olvasnivaló:
antaldaniel.blogspot.com/2007/05/globlis-korrupcis-felmrs-2007.html

Érdemes összevetni a Transparency International 2005-ös Globális Korrupciós Jelentésével, amelynek a középítések az egyik fő témája
www.transparency.org/publications/gcr/download_gcr/download_gcr_2005
Carnivora 2007.05.28. 13:19:22
"de amíg ezek élnek megölik a jövőnket."

Hiába, ezek olyan erősek...
Pedig nem is írnak kilométerhosszú fűzfaverseket rossz helyesírással.
adaniel,
lehet, hogy félreérthető voltam. egyáltalán nem gondolom, hogy a vasúti infrastruktúrát vissza kellene bontani. de azt sem gondolom, hogy minden méter sínt állami kézben kellene tartani.

imho párhuzamosan futó gyorsforgalmi utakra és gyorsvasutakra lenne szükség úgy, hogy az egyik állami kézben, a másik magánkézben van. nincs se állami monopólium, se magánmonopólium. oké, hogy a közlekedés kvázi monopólium, de csak kvázi. mert a fenti felállásban azért mindenki döntethet két szárazföldi szolgáltató között. és még ott a vizi és a légi út. a cél nyilván az volna, hogy ez a kvázi hangsúlyt kapjon, kvázi verseny legyen. most gyakorlatilag az összes kikötő és út állami kézben van, így minden olyan, mint a régi áfor. (átkozottul füstölgő olaját rádsózza.)

imho egy vegyes rendszerre volna szükség. privatizálni, de a privatizálás ne arról szóljon, hogy állami monopóliumokból csinálunk magánmonopóliumokat, hanem azt, hogy az állam gazdálkodik a maradék vagyonnal. elad, bérbead, de közben nyersanyagot, szakértelmet vesz, és építkezik. és folyamatos vagyonmérleget vezet.

most lehet azt mondani, ettől kicsit messze állunk, de azért nem olyan nagyon messze. szerintem lassan mindenki belátja, hogy máshogyan fejleszteni nem nagyon lehet.

persze az is kérdés, hogy a magyar közlekedési infrastruktúra egy része megépülhetne-e tisztán magánberuházásban. lenne-e erre jelentkező. a választ biztosan nem tudjuk, de ha figyelembe vesszük az ország földrajzi elhelyezkedését szerintem egy vegyes rendszer lehetne a reális cél. azt nem állítom, hogy őrült tolongás lenne, de azt sem gondolom, hogy lebőgnénk.

ahol állami autópálya épült, ott kapásból privatizálni lehetne a vasutat. nem látom értelmét az személyszállítás és a teherfuvarozás szétválasztásának. de ha tudod, hogy ez mire jó, akkor mondd. az államvasutat imho egyben kell eladni, pontosabban tartós bérbe adni, ott ahol van autópályánk. a közlekedés nem válik magánmonopóliummá, hiszen párhuzamosan fut az állami sztráda.

ahol sugárirányban hiányzik a sztráda ott azt az államnak be kell fejezni. ahol meg esély nincsen állami útépítésekre, ilyen a déli autópálya, miskolc - debrecen - szeged pécs - győr nyomvonal, ott azonnal pályázatot kellene kiírni a gyorsforgalmi út építésére, mert egy drága gyűrű is jobb, mint egy semmilyen. miskolc és debrecen között van valami állami kacskaringó, imho azt el kellene adni. de úgy, hogy a befolyt pénzből az államnak a vasutat fejleszteni, először miskolc és debrecen között. ez a két legnagyobb vidéki város. és haladni tovább. párhuzamosan építkezzen az ál