W

w.blog.hu

Tóta W. Árpád kommentál, szemtelenkedik, valamint permanens fogadóórát tart.
Régi cikkarchívum



Kommentelés - házirend

Wblog @ Facebook

Engedjétek hozzám

Kis heti hírlap 4-10 éveseknek.


Foglalod a kurvanyádat

A mozdonyhorgony
Úgy remélte, ezzel bekerül a Rekordok Könyvébe. De legalább a Jackassbe.

Elnöki pornó
Nagy baj, ha az elnök ribanc.

Nem jó a nemzetnek egyedül
Szuverén ország is lehet borzalmas hely.

Szent szar
A húsvéti alkotmány: szentséggyalázás.

A pedofilok védőszentje
A deviancia fincsi, de csak ha papok csinálják.

A gólkirály beszéde
Angela, te náci ribanc!

Győz a szittya förgeteg
Kuss, mi így szállunk le a bicikliről.

Együtt sikerülni fog
Bizonyítsuk gyalázkodással, hogy Magyarország szabad!

Kompország vitorlát bont
A finom kritikát meg lehet állítani, a brutálisat nem.

Foglalod a kurvanyádat
Nem ti vagytok a nemzet, sem a nemzeti oldal.

Utolsó kommentek

  • Brown094: Ha pénzt vesztett egy átverés miatt, vagy megadta adatait egy csalónak, akkor is visszakaphatja el... (2021.10.21. 23:05) Tribuszerné visszanéz
  • szódabár: Hát te sem vagy a tolerancia bajnoka. Hehehe. Felőlem mindenki azt csinál amit akar, nálunk a menó... (2020.12.26. 11:50) Isten fasza
  • Tahó Sandokan: Közben elkészült, bitangfinom. (2020.11.09. 15:20) Ajándék erős gyomorhoz
  • Tahó Sandokan: Nem számítottál kommentre, ugye Worluk? Tegnap jutottunk hozzá ehhez a szürke gombához (egy gombá... (2020.11.09. 14:43) Ajándék erős gyomorhoz
  • Reactor: Bírom az ilyen mérhetetlenül idióta hozzáállást...a falu élhetetlen közösség, mert ott nincs TESZK... (2020.06.26. 14:47) Vackor néni busza
  • Utolsó 20

Akiért a harag szól

2007.05.22. 04:00 Tóta W. Árpád

Na. Rendőrség lefejezve miniszterig, pártkongresszus roppant izgalmak közt lezajolva, úgyhogy most talán felemelhetjük egy kicsit a fejünket a magunk alá csináltból. Ideje foglalkozni az őszödi beszéd legnagyobb vesztesével: Malina Hedviggel.

Malina Hedviget saját beszámolója szerint azért verték meg szlovák bőrfejűek tavaly ősszel, mert magyarul beszélt. Van másik magyarázat is: a szlovák hivatalosságok álláspontja az, hogy Malina Hedvig saját magát verte össze, majd a saját blúzára írt gyűlölködő szöveget, épp csak megúszta, hogy menekülés közben hátbalője magát. Hedvig ellen tehát vádindítványt terjesztett elő a szlovák rendőrség, hamis tanúzás miatt: azt hazudta az aljas bűnöző, hogy őt megverték, pedig nem is.

Rossz hírét keltette Szlovákiának.

Szlovákiának ugyanis egyébként jó híre van, ha valaki nem tudná. Az, hogy egy pszichopata segg a miniszterelnökük, aki rezgőfrászt kap, ha csúnyát írnak róla az újságban, meg hogy az ő szövetségese az echte fasiszta Ján Slota, az maga a jó hír. Ja meg ott van még – kormányon! – Meciar, aki nem szarozott szkinhedekkel a maga idejében, hanem fogta a titkosszolgálatot, és elraboltatta a köztársasági elnök fiát. Ebbe a finom levesbe köpött bele Malina Hedvig. Hát még jó hogy megbüntetik. Térdel, szop.

Mi pedig hóttkomolyan tüntetünk idehaza az imaginárius fasisztáink ellen. Addig se zavarjuk az igaziakat odaát. Utoljára a Ceausescu falurombolásaikor tudtunk kiállni. Tíz- és százezres fáklyás felvonulás, az volna most normális. Nem pártok nélkül, hanem minden párttal, együtt. De mi már megszoktuk, hogy egymásért nem tüntetünk, csak egymás ellen.

Ne bántsd a magyart!
Fasiszták tizenkét óránál


Címkék: külpol

464 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://w.blog.hu/api/trackback/id/tr1585048

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.01.04. 18:24:37

Szvatopluk, az európai értelemben vett szocialista „Amikor a jelenlegi európai országok területén még csak állatok rohangáltak, akkor a szlovákok már államalakulatban éltek” - foglalta össze Fico az általa meghirdetett „okos histori…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mondd, hogy lehetseges, csak tul fasultak vagyunk hozza!
Azota elolvastam meg nehanyoszor (jol van na, szeretem a Chopin balladakat is). Te pl biztos nem ismersz, vkit, aki ismer vkit, aki..., aki tudna beszelni mendket oldalon vkivel, meg vkivel, aki meg tudna szervezni? En azert elkuldtem mindefele levlistakra, hatha eljut vhova... Collateral damage-kent a ket oldal egyutt vonulhatna fel, aminek azert eleg pozitiv lelki hatasa is lehetne. Tenyleg csak almodom, mint ahogy mindenkinek illendo volna a nap ezen orajaban? Vagy mar csak azert is lehetetlen, mert a partok sem erdekeltek ebben?
Érdekelté kéne tenni a hangosabb pártot a dologban és akkor kivihetné az (új) többségét az utcára. Kézenfogva mennetelne együtt aztán naracs, piros, kék meg zöld a csúnya szomszéd ellen.
Mondjuk mondhatnák utána, hogy bezzeg ők ezt is megszervezték. +100ezer szavazó!

Vagy nem ilyen megfontolásból gondoltad? Simán azért mert felháborító? Az kinek hozna hasznot?
A szlovák miniszterelnök tényleg olyan amilyen, ráadásul sajnos a koalícójának két mozgatórugója volt, az egyik a populizmus, a másik a magyarellenesség. Képzeljük el GYF-et (még ennél is) populistább kiadásban, amint a Csurkával együtt kormányoz. Hmmmm.

Szlovákiának már a létrejötte is érdekes: le akart szakadni a sokkal feljettebb cseh részről. Ennek az volt a magyarázata, hogy önálló fejlődési utat akartak bejárni. Csináltak is egy sajátos gazdasági csodát, ahhoz képest ahogy én így elnéztem a mi GYF-ünk egy kisöcsi, ahogy a szlovákoknál ezt a kb. jobboldal csinálta. (Érdekes ott is fordítva van...)
Volt egy idő, amikor minden attógyár Szlovákiába akart menni. Csak hát a cócalizmusból örökölt és azóta újratermelt seggek ott is nagyszámban vannak: lerakják Kassa mellé az autógyárat, bele a nagy munkanélküliség kellős közepébe és ott az attógyár munkaerőgondokkal küzd.
Munkanélküliség marad, mert aki hülye az nem megy autógyárba dolgozni. De szavazati joga azért van és ráadásul megetették vele, hogy ő nem is hülye, hanem a magyarok tehetnek mindenről.

Mi meg itthon nem tudjuk még mindig megemészteni a Trianont. Ezzel szerintem a kintieknek ártunk. Ezt én úgy írom, hogy nekem is sok rokonom van a Felvidéken is és Erdélyben is. Valahogy át kéne a Trianon dolgot is értékelni mégpedig úgy, hogy a Nagy-Magyarország területének jelentős részére nem kell már útlevél...
Ez az eset az egyetlen pozitív példa a magyar külügy - amúgy tehetetlen és opportunista - fellépésére.
Bár szerintem csak a figyelemelterelést szolgálja. A történet kezdetét elmosták az októberi események, most viszont jól jön a szlovákok démonizálása. Szerintem sokkal élhetőbb ország, mint hazácskánk. El kéne költözni.
Corry 2007.05.22. 05:22:00
"Valahogy át kéne a Trianon dolgot is értékelni mégpedig úgy, hogy a Nagy-Magyarország területének jelentős részére nem kell már útlevél..."
Regota mondogatom ezt en is a kornyezetemben.
Benne lennek en is a fölvonulasba, csak valahogy meg kene oldani hogy a szlovakok ne sertodhessenek meg erte. Mondjuk ravenni a magyarorszagi szlovakokat hogy ok szervezzek meg. Vagy valami ilyesmi.
Szerintem azert nem mozdul meg senki mert szinte minden hir bulvaros es bizonytalan lett, a Blikk hivo szavara pedig nem lehet adni.

Dr. Stein: költözz oda, és beszélj magyarul! Aztán majd bizonyítsd be, hogy nem azért érnek atrocitások, mert magyar vagy!
Két szélsőséges, a paletta két végéről vett választ adnék, kedves catamenia.

Vérjobbos: A magyarokat itthon is üldözik, akkor nem mindegy?
Kozmopolita vadliberális: Szlovákiában szlovákul beszélnek, nem?

Inkább maradnék középen. Szóval ne képzeljétek már, hogy mikor a hold eltűnik Tátralomnic bércei mögött, a tanulatlan, primitív és vérre szomjazó szlovák vérfarkasok fáklyákkal, vasvillával felszerelkezve hajtóvadászatot indítanak a magyarok ellen, mert elvásott a bőrkabátjuk, meg elfogyott a szappan is.
Ja, és akkor vizsgálnám felül álláspontomat, ha azt írnád, miközben öt Szlovenska Rebiszova előtt térdelsz, hogy "Költözz ide". Gondolom idetéved valaki a szlovák IP-címekről is.
"Szerintem sokkal élhetőbb ország, mint hazácskánk. El kéne költözni."

Ezt valszeg többen olvassák magyar ip címről, nem? Tedd azt, amit Gyurcsány javasolt: ha nem tetszik, el kell menni!

"Szóval ne képzeljétek már, hogy mikor a hold eltűnik Tátralomnic bércei mögött, a tanulatlan, primitív és vérre szomjazó szlovák vérfarkasok fáklyákkal, vasvillával felszerelkezve hajtóvadászatot indítanak a magyarok ellen, mert elvásott a bőrkabátjuk, meg elfogyott a szappan is."

Mi a bizonyítékod az ellenkezőjére?
én azt hittem, hogy van valami aktualitás Hedvig ügyben, vagy tudsz valamit, amit mi nem, vagy legalább gondolsz valami olyat, amire mások eddig nem gondoltak...
..mondjuk szép felvetés, hogy menjünk tüntetni, de kicsit mást vártam. ha lesz (bár jelen hazai körülmények között kis esély van rá) azért ott leszek.

én legszívesebben egyébként azt mondanám annak a szegény lánynak, hogy hagyja ott a *csába Szlovákiát, és költözzön Mo-ra, csak az a baj, hogy ő most már egy "ügy" emblematikus figurája lett, és hát ebből a szituból elmenekülni tényleg az esetleges következő hasonló esetek miatt nem lenne túl szerencsés ötlet. nehéz ügy.

Dr. Stein,
én nem hiszem, hogy most jönne a szlovákok démonizálása. valószínűleg mindenki látja, hogy a politikai vezetéssel van a nagyon nagy gáz ott, nem pedig úgy en bloc a szlovákokkal.

mondjuk azt kicsit erős túlzásnak gondolom, hogy jóval élhetőbb ország lenne, de ez persze szubjektív.
Azt nem értem, hogy ilyenkor miért nem üvöltenek a nemzetközi jogvédő szervezetek, pl az Amnesty International? Vagy miért nem szúr szemet a dolog senkinek az EU-ban? Ha jól tudom a törököknél éppen az emberi jogok helyzete az ürügy, hogy nem léphetnek be, ugye?
fico sux, az nem kérdés, de biztos hogy Malina Hedvignek az a legjobb, ha egy kétségkívül tendenciózus eljárás során egy magyarországi (tömeg)tüntetés ad érvet? Ha igen, akkor hajrá.
Szegény kiscsaj...
sga 2007.05.22. 07:36:46

az EU az egy más tészta, az egy nagy és lassú reakcióidejű bálna, de az Amnesty mondjuk jó kérdés. bár asszem van egy olyan alap poliszijük, hogy helyi Amnesty nem foglalkozhat belügyi dolgokkal, de ennek mondjuk ellentmondani látszik a magyarországi nők elleni erőszakkal kapcsolatos tevékenységük... nem tudom... szerintem félnek belenyúlni az ügybe. bár talán, ha már konkrét bírói ítéletig jutott volna az ügy, akkor lehet, hogy megmozdulnának...
(belügy alatt jelen esetben azt értettem, hogy Hedvig miatt van Mo-i vonatkozása az ügynek)
I. Nem tudjuk mi az igazság. Valószínűleg tényleg el akarják tussolni az ügyet. De egyikünk se tudhatja biztosan.
II. Nekünk is vannak fasisztáink, csak nincs tömegbázisuk.
III. "Kozmopolita vadliberális: Szlovákiában szlovákul beszélnek, nem?" A liberális álláspont szerint olyan nyelven beszélsz amilyenen akarsz.
IV. "Gyurcsány javasolt: ha nem tetszik, el kell menni!" Ezt nem javasolta, hanem kifakadt amikor felvettették, hogy a vállalkozások el fognak menni. Erre ő, hogy igen, el lehet menni, de akkor ki fogja eltartani az országot?
V. ""Szóval ne képzeljétek már, hogy mikor a hold eltűnik Tátralomnic bércei mögött, a tanulatlan, primitív és vérre szomjazó szlovák vérfarkasok fáklyákkal, vasvillával felszerelkezve hajtóvadászatot indítanak a magyarok ellen, mert elvásott a bőrkabátjuk, meg elfogyott a szappan is." Mi a bizonyítékod az ellenkezőjére?"
A határon túl élő(!), nem lekaszabolt magyarság puszta léte, nem elég bizonyíték?
VI. Nem hiszem, hogy az ellenségeskedés használna a lány ügyének.
VII. Valószínűleg az AI is azért tétlen, mert nem tudják mi az igazság. Ez egy bűnűgy, amibe talán talán nem akarnak belefolyni.
Whale:
Félnek belenyúlni? Itt konkrétan egy koncepciós pert készítenek elő a legsötétebb fajtából. Komolyan mondom A Tanu ürgebőrbe varrt üzenetei hihetőbbek.

Hát b...sszák meg, ha félnek belenyúlni. Majd, ha eljut az ítéletig? Könyörgöm azt a szerencsétlent közben folyamatosan szivatják! Az a baj, hogy itt nem csak elvekről van szó, hanem konkrétan egy ember sorsáról.
Én is azt vártam, hogy tudsz valami újat, Árpád.

Hedvig elleni vádnak hármas alapja van: azt mondta, hogy mobiltelefonon beszélt valakivel magyarul és emiatt verték meg de a híváslistáján nem volt semmi, az orvosszakértő nem támasztotta alá ahogy Hedvig elmesélte (csak az orra vérzett), és az írásszakértő azt állította a saját keze írása. Nyilvánvaló a szlovák hatóságok rosszindulata, és a fentiek pont elegek ahhoz, hogy kellő rosszándékkal Hedvigre ráfogjanak bármit.

A jelenlegi kormánytól nem meglepő. Ami megint furcsa, hogy az előző miniszterelnök - a Normális Reformer - is elzárkózott az ügy elítélésétől. Igazából ez a nagy baj.

Én a magam részéről nem tüntetést várnék. Hanem a külügy sokkal határozottabb fellépését. Emlékszünk arra a srácra, akit a szlovákok teljesen ártetlanul fogvatartottak három hónapig. Svájcban adtak ki ellene téves elfogatóparancsot, és a kiadatást - ami után fél nappal elengedték - elhúzták. Akkor sem tettek túl sokat.

Jelezni kell, hogy a magyarok megverését és az ilyen vádat nem tekintjük szlovák belügynek. A szlovákokat az EU egyszer már elmeszelte. És mindentől, a magyar-szlovák viszonytól, a bizonyítékoktól eltekintve bármely független külső számára - enyhén szólva - lovagiatlan. Égne a pofám, ha mi ezt tennénk egy román, szlovák, vagy szerb kiscsajjal. És bárkié Európában.

Nyert ügy. Akkor mire várunk.

Lám pl. Fodor mindjárt tudott tenni a Rábáért. Ki a külügyminiszter? Nem kéne azt is kirúgni, Feri? Úgyis lendületben vagy.
"A határon túl élő(!), nem lekaszabolt magyarság puszta léte, nem elég bizonyíték?"

Bár bnem sokat tudok a kintlevő magyarokról, de ami becsorog, azok alapján van olyan hely, ahol tényleg csak lekaszabolva nincsenek. Még

Szaky
ez megint ékes példája annak, hogy mi azt hisszük csak nálunk szar a kormány (monnyonle) és csak itt debil a rendőrség (monnyonle) és csak itt kell a világon egyedülállóan vizitdíjat fizetni... hát nem. csak ki kéne nyitni hozzá a szemeket. nálunk legalább még nem raboltatnak embereket (vagy lehet, hogy xy miniszter túratta fel kádár sírját? :D)
Pascal:

Vertek már meg? Utána üvöltöztek és közben fenyegetőztek veled 'kihalgatás' címén szlovák rendőrök? Legyél már baromira okos! Majd ha agyon szivatnak, akkor legyél légyszíves összeszedett, és ne zavarodj meg kicsit se! Asszem te sem álltál sorba amikor az empatikus képességeket osztogatták...
Azert az tenyleg furcsa, hogy amikor a szlota hatalomra kerult a fasiszta pribek haverjaval, akkor Mo csak ugy ontotte a vadakat Szlovakiara. Igy a magyarok vedelme, meg ugy amagyarok vedelme... Most meg akkora kuss van!!! Csak a fityesztol szoltak be, de hat az is max annyi volt, mint halnak a fing.
Aránylag sokat mozgok a Felvidéken, valamivel kevesebbet, de azért átlagnál gyakrabban a Kárpát-medence további határon túli részein.
Itthon mindig az folyt mindenhonnan, hogy a szlovákok, hogy a románok, hogy a szerbek, még asszem az ukránok is hejj de utálnak minket.
Nyilván nem mérhető fel időnkénti látogatással a dolog, de meg kell valljam, konkrét jelét nem tapasztaltam sehol, sőt!
S hogy mondjak valami szépet még a végére. Akárhányszor elhagyom egy időre országocskánkat, a határ túloldalán kivétel nélkül kedves határőröket, kalauzokat, jegypénztárosokat, rendőröket találok, de mit ád az ég, szinte mindig belefutok még a határ ezen oldalán valami idióta közegbe. Az összes utazás kellemetlen része még az ország elhagyása előtt, vagy a visszatérés után következik be.:/
Egy dolog: a tótoknál valóban fasisztoid a vezetés
Más dolog: a környezetükre, nemzeti kincseikre, sokkal jobban vigyáznak AZ EMBEREK, mint mi. A Hedvig ügy kellős közepén voltunk Tótiában, csuma szlovák faluban, és nagyon rendesek voltak velünk.

Ne mossuk össze a politikát a zemberekkel. Egyébként Romániában is dettó ez a helyzet: politikusok gecik, emberek normálisak.

Ja, nálunk is így van.
""Szóval ne képzeljétek már, hogy mikor a hold eltűnik Tátralomnic bércei mögött, a tanulatlan, primitív és vérre szomjazó szlovák vérfarkasok fáklyákkal, vasvillával felszerelkezve hajtóvadászatot indítanak a magyarok ellen, mert elvásott a bőrkabátjuk, meg elfogyott a szappan is." Mi a bizonyítékod az ellenkezőjére?"
A határon túl élő(!), nem lekaszabolt magyarság puszta léte, nem elég bizonyíték?

Nem elég. Simán lehet hajtóvadászatot indítani azért, mert valaki magyar anélkül, hogy lekaszabolás lenne a vége. Azért ne felejtsük el a környező országokban történt magyarveréseket, melyeket természetesen nem lehet csak a magyarok üldözésével magyarázni. Kis hazánkban is verik az idegeneket nemi, vallási, faji hovatartozástól függetlenül.
De Hedviget, elmondása szerint azért verték, mert magyarul beszélt. Nem azért mert nő, esetleg színesbőrű, vagy muszlim... azért, mert nem szlovákul beszélt.
Én is megtapasztaltam már egy kirándulás alkalmával, hogy durva szavakkal illettek a szlovákok, mert meghallották a magyar beszélgetésünket.
És előfordult Romániában is, hogy bár értették a szavainkat, csak angolul voltak hajlandók beszélni.
catamenia, mi nem egy helyre járunk.
Sga, nyugalom, hisz pont ugyanazt mondom amit te. Az ilyen eseteknél a csaj összezavarodik. Valószínűleg ez történt a térdeltetős szoptatós ügy kapcsán is, itthon. Rosszindulat ebbe belekapaszkodni, a szlovák hatóságok részéről.

És azt is mondom, hogy nem tüntetni kell elsősorban. Hanem változtatni a külgyminisztériumban, ahol a Rábáért, a másik esetért, és Hedvigért sem tesznek semmit. Őket ezért tartjuk, elvileg.
catamenia 2007.05.22. 08:08:33
Engem meg a szlovakiai magyarok is elkuldtek a kurva anyamba, hogy a fasz magyarra kell varni, mert olcso benzin kell neki (a kartyaleolvaso rendszeruk hatalmas savszelessegeken kommunikal a kozponttal). Hat kapjak be a faszt!
sga 2007.05.22. 08:04:19

Tudod sga, a törpök élete sem csak kacagás és móka. Pascal is azt igyekszik sugallni számodra, mint jómagam.

Tehát, két nemzet egymáshoz való viszonyát nem lehet egyedi esetekből kiindulva megítélni, még ha ezek az esetek fel is háborítanak. A média, melyből tájékozódsz, már eléggé elkurvult ahhoz, hogy - a nézettséget növelendő - hisztérikus és egyoldalú módon állítson be eseményeket. Nem hazudik, csak nem mond el mindent.
Senki sem mondta, hogy ne legyünk szolidárisak Hedviggel, azonban vannak olyan - Pascal által is felvetett - tények, melyet ki kell vizsgálni és megvárni a bíróság ítéletét.
Lehet javasolni pl. EU vizsgálók bevonását a folyamatba. Azonban most fáklyázni, mikor még konkrétumok nem születtek, hát, határeset.

Lemaradtam valamiről? Fáklyás felvonulást nem a gonosz nácik szoktak rendezni, akik az utcára viszik a politikát?
Nekem az egyik kolléganőm tornaljai, a férje székely. Mostanra sokalltak be attól, ahogy Mo-n mennek a dolgok, és költöznek Gyergyóba. De felmerült az is, hogy Szlovákiába mennek. Sőt ott annyival egyszerűbb minden hivatalos ügy, hogy a lány ott csinálta a jogosítványát (kijárt Miskolcról vezetni!), ott lett egyéni vállakozó, és jelenleg így dolgozik Magyarországon. De már nem sokáig. Ennyit arról, hogy kit hogyan és hol üldöznek. De javasolnám ezt a szavazást is:
ujszo.com/anketa_archiv.asp?pol=hs&st=7
(A második az oldalon.)
Én régen (nagyon régen) jártam síelni Szlovákiába. Aztán leszoktam róla. Azért, mert minden ellentétes híresztelés ellenére a bőrömön éreztem, hogy utálnak. Nem másért, csak azért mert a haverjaimmal magyarul beszélgetek.
Konkrétan:
- Kilöknek/kitúrnak a felvonó sorból
- A felvonókezelőt megkértem, hogy segítsen a haverom kezdő feleségének beszállni: úgy csinált mintha, majd kilökte, majd üvöltözött
- A kocsmában egy óráig tartott, míg kiszolgáltak
- sorolhatnám...

Szóval a magyargyűlölet tény, persze az is tény, hogy vannak normális emberek is ott. (Pl. a szállásadók általában rájönnek, hogy ha kedvesek, akkor esetleg az nekik is jó hosszú távon).
Mindenesetre a szlovak hatosagoknak egyertelmuen az az erdekuk, hogy barhogy is, de raverjek a csajra a hazugsag vadjat. Ha sikerul, az isten se mossa le a magyarokrol, hogy egy szar hazug nep vagyunk.
Ja, emberek, az megvan, hogy jön az ukrán/román/mittomén turista a magyar embörhöz, és próbál tanácsot kérni, merre van az ezésez. Ilyenkor van egy olyan tahó magyar szokás, hogy mosolyogva magyarul elküldik a jó kurva anyjába ez illetőt, mert milyen buli, hogy biztosan nem tud magyarul.
Oszt esetleg tud.

Ez speciális magyar szokás, mert a trianoni győzteseknek eszébe sem jut, hogy nem értenénk valamennyire a nyelvüket. Szerintem itt köztetek is van jónéhány, aki gyakorolta ezt a bunkóságot-már csak a nagy számok törvénye miatt is.

Ez csak egy közbevetés volt, hogy lássuk, azért vannak részünkről is hétköznapi tahóságok.

Gecc 2007.05.22. 08:16:46
"Ha sikerul, az isten se mossa le a magyarokrol, hogy egy szar hazug nep vagyunk."

Az már megvolt a vízierőmű kapcsán. Mióta megszegtünk egy nemzetközi szerződést és volt képünk a Hágai Bíróság elé vinni az ügyet, nos, azóta kiegyensúlyozatlan kissé a két ország kapcsolata.
Persze akkor sem egy népet kell hazugnak tekinteni, hanem a kormányát.
Dr. Stein · szokvany.blog.hu/ 2007.05.22. 08:14:43
Lemaradtam valamiről? Fáklyás felvonulást nem a gonosz szoktak rendezni, akik az utcára viszik a politikát?

De igen, ok szoktak! Aztan veletlenul langra kap Kohn haza! :-D
Dr. Stein · szokvany.blog.hu/ 2007.05.22. 08:20:04
Amugy oda akartam irni azert a vegere, hogy "aszt kozben meg tenyleg egy szar hazug nep vagyunk!" :-D
Gecc,

:-)) ja, időnként nem ártana nekünk egy kis köldöknézegetés
mi lenne ha mi fognank egy magyar allampolgarsagu szlovakot, jol megvernenk, majd egy pert akasztanank a nyakaba, es igy kihoznank dontetlenre a merkozest
Nostradamus,
ez mindennap megtörténik a békéscsabai kocsmai verekedések alkalmával:-)) (itt ui. sok tót honpolgár él)
Nostradamus · hemar.freeblog.hu 2007.05.22. 08:25:12
Jah... aztan rairjuk a polojara, hogy Dobre vecser! :-D
És - lepődjetek - a csabai kolbász is echte tót találmány, a magyarokhoz semmi köze.
Mi már túl vagyunk ezen az idegenverősdin, de volt. Ha emlékszel az Antall-kormány idején sokszor előfordultak nálunk is. Amikor egy társadalomban sok a feszültség ez gyakran előfordul.
A kedvencem azonban az öreg "úr" volt, aki egy telefon fülkében megkéselt egy arab diákot, majd azzal védekezett, hogy azt hitte, hogy cigány.

Nekem is ismerősöm egyszer a szlovák-magyar határon részegen elkezdett üvöltözni, és szidni a szlovákokat. Annyi történt, hogy a határőr rászólt, hogy fogja már be.
Dr Stein, na azért a következtetésekben messze nem értünk egyet.

Egyrészt valóban, az ügy nem olyan egyértelmű, hogy a szemét szlovákok. Mert tényleg van bibi abban, amit Hedvig elmondott. Nem szabad fejjel a falnak mennünk. Pontosan azért nem civil ügy - tüntetés stb. - mert nem egyértelmű.

Másrészt. Ilyen esetekben előfordul, hogy a csaj összezavaradik. Erőszaknál is, hogy hazai esetnél maradjunk. Jól ismert dolog ez, Amnesty International bármikor alátámasztja. Színtiszta szemétség valakit erre hivatkozva vád alá helyezni.

Harmadrészt. Nem kell semmilyen tárgyalásra várni. Itt lenne a jó alkalom, hogy kiálljunk az érdekeinkért. Jegyzékben követelhetnénk az eljárás megszűntetését, arra hivatkozva, hogy lehet, hogy a csaj összezavarodott (amire van természetes magyarázat) de lovagiatlan és nem szokás emiatt szivatni. A magyarverést, a megyarellenes hangulatkeltést pedig nem tekintjük szlovák belügynek. Az eljárás megindításának másnapján kellett volna.
árpád: nem is tudom mi tehetne jobbat a szlovákiai magyaroknak, mint egy masszív százezres fáklyás felvonulás, lehetőleg sok történelmi zászlóval. fico és slota egymás nadrágjában turkálna az biztos.
Guga!

"Ez speciális magyar szokás, mert a trianoni győzteseknek eszébe sem jut, hogy nem értenénk valamennyire a nyelvüket."

Velünk Csehországban játszottak ilyet, nem kevesen, sokan. Ez nem magyar, hanem kelet-európai virtus.

TWÁ írása amúgy nagyon tetszett. Mostanában mintha visszatért volna a régi színvonal. Maró gúny, fölösleges otrombaság helyett.
Ja, de a csehek nem tartoznak a trianoni győztesek közé. (én csak azokra értettem).
Attól még akkor ez egy tahó cseh szokás is.
üdv,
sokszor beszólnék itt, de most kifejezetten hálás vagyok, hogy szóba hoztad egyáltalán, mert feltünően kuss van szegény lányról az egész médiában... Vérlázító történet...
Sga, lassan rám sütheted a magyartalan szlovákbérenc jelzőt, de te említetted ezt a kocsmai kiszolgálás dolgot.

Szóval, hogy a picsába van az, hogy a magyarverések nagy része mindig a kocsma előtt/mögött történik? Mint ahogy a kirekesztő, rasszista kocsmárosok sem a könyvtárból dobják ki a cigányokat, miközben a Jókai összest szeretnék kikölcsönözni?

Nem inkább arról van szó, hogy két ittas társaság egymásnak esik nő/politika/egyéb viták miatt, és ha a magyarok száját kenik el, akkor az rasszista támadás? Ha viszont ők győznek, akkor pedig dagadhat kebelünk, hogy lenyomtuk a köcsög csetnyikeket? Valahogy így megy ez itthon is.

Hedvignek ehhez semmi köze, de azért ne higyjük, hogy valaki magyar nemzetiségű, attól még alul traktor, felül békegalamb.
Nem tudom, Hedvig igazat mondd-e vagy sem. A helyzet az, hogy Hedvig esete símán lehet igaz, függetlenül attól kinek, milyen egyéni tapasztalatai vannak. Nekem van pozitív, negatív is. Meg család Erdélyben.

De a Hedvig -ügy a szlovák kormány és a szlovák hatóságok pavlovi reflexe miatt válik súlyossá. Ahogy a szerb magyarverések is. Mert megfigyelhető, hogy a skinheadeknek, magyarverőknek azokban az országokban nagyobb a pofájuk, ahol a magaspolitika érezhető, nyílt vagy burkolt támogatását élvezik, ahol egyes tényező pártok a szlovák, szerb meg román anyácska köldökiből előbújva nyomják a neofasizmust.
Ezek pedig odaát - Slota - nem is nagyon burkolják. Ha pedig azt kommunikálod a rendőrségednek, hogy ez nem szól másról, mint az ország lejáratásáról, akkor annak megfelelően fog eljárni, vagyis a probléma intézményesül, és az állami védelem nem elérhető az áldozatok számára, mint ahogy nem elérhető Szerbiában sem. Egy bűncselekmény még nem mondd el semmit, de az állami védelem hiánya az már súlyos rendszerdeficit - ami ellen keményen fel kell lépni. Ez állítólag Európa, nem Szíria. Nehéz, vagyis majdnem lehetetlen úgy megnyerni egy ügyet, hogy az egész bűnüldözési szervezet ellened játszik, ahelyett, hogy pártatlanul felderítené. Erre persze nálunk is akad példa - Pusoma-féle cigányperek, Mór. Ezen is visíthatnátok éppen egy sort. Ehelyett az egész ország kussol (a Pusoma-ügyben legalábbis).

Mégsem lennék híve egy tüntetésnek, nem oldana meg semmit, lefasisztáznának mindenkit, aki kimegy.

Trianon, igen van egy kis identitászavarunk - és a szlovákoknak, szerbeknek meg a románoknak is. De most már lehet költözni, kitört az EU, a határok elbomlanak, mi meg lassan felébredhetnénk.
lesz felvonulás nemsokára, valaminek történnie kell, mert ez már túl megy minden határon, mostanában sok fiatal jön haza és egyre többen vagyunk felvidéken, akik kinyitják a pofájukat.
az mkp-nak is tudomásul kell ezt vennie. ennyi.az autonómia reális cél, ebbe nem szólhat bele senki!!! legtöbbünk nem akar elszakadni szlovákiától, semmiféle határmódosítás nem kell, kizárólag autonómia, de azt nagyon komolyan szeretnénk és ki is fogjuk harcolni. idő kérdése. a felvidéki magyar külön állatfaj és soha nem fogyunk el, még akkor se ha 1000 ficó és 1000 slota akar szopatni bennünket gyűlöletből. a szlovák néppel semmi gond!!! tök normálisak, csak hazudnak nekik és kisebbségi komplexusban szenvednek, de ez a magyarokra is igaz, nem kell önteltnek lenni. hedvig szerintem nem hazudott és a bíróság előtt ki fog derülni az igazság + tegnaptól az EU előtt van az ügy Bauer Editnek köszönhetően. üdv felvidékről! tsá.
Huhh, de jó hogy jött ez a heh-es beszólás, mert kicsit elvetettem a sulykot a kocsmázós beszólással. Így most nem engem fogtok basztatni :)
Nostradamus, ez brilliáns ötlet. Gratulálok.
Én azért a helyedben megemlíteném, Árpád, hogy Hedvig ügyében a teljes magyar parlament együtt áll ki az igazságért, meg a demokratikus ügymenetért.
Hát nem tudom, nekem nagyon ross ztapasztalataim vannak a szlovák síelésekről. Pl magyarul kértem valamit a bolzban, nem szolgáltak ki látványosan (mondjuk hülye voltam, miért nem angolul), szivattak keményen a 4*-os szállodában ( nem is maradtunk), nem szolgáltak ki egy falusi kocsmában. Legjobb tapsztaltaim Ukrajnában (Kárpátalján) voltak. A sípályák elég bénák ( bár a szlovákoknál sem sokkal jobbak), mindenki kedves, segítőkész, mosolygós. Főleg ha az emberfia vodkázik velük, viselve a súlyos következményeket. Igaz a közegeknek néha kell a 200 forintjuk, de annyit megér a nyugalom. Ott nem éreztem a megkülönböztetést, míg Romániában , Szlovákiában néha igen.

A fáklyás felvonulás..hát az biztos , hogy a seggüket nem szabad nyalni tovább ( jó kommenista-mszps szokás szerint), oda kell csapni. Csak lehet olajat öntünk a tűzre?
Amúgy volt fáklyás felvonulás, Toroczkai szervezte, én ott is voltam. De vhogy egyik nagyon nemzeti vagy hazafias (mint gyurcsány) párt nem volt erre kiványcsi. Aztán jött öszöd meg a tv ostrom és Toroczkai már nem becsületes magyar fiú volt hanem szélsőséges huligán... Malina Hedvig ügye pedig senkinek nem volt fontos.

Autonómia: benne van a trianoni békeszerződésban... ha nem adnak autonómiát akkor a szerződés többi részét is feletsék csak el!

Persze ilyen kormánnyal nem hiszem hogy akármit is el lehetne érni. Hedvig megverte magát, ezt elmondta Kinga Gönczöva-nak, aki erre azt mondta, hogy "jó ügy lezárva". Az egy dolog hogy a tót rendőrség elfogult, de hogy a kormány ennyire leszarja alkotmányba előírt kötelességét... (amúgy már nem meglepő szinte nem is felháborító, a pohár már rég megtelt már ázik a konyha javában:( )
Mondjuk egy tünti pesten kb. annyira hatná meg Slotát, mint amikor Tibetért rajolnak itt :)

Tény hogy egyik nép sem rossz magától, mindegyiket csupán félrevezetik. Ez nem menti fel a gyűlölködőket. Szlovákia egyértelműen a magyarokkal szemben határozta meg magát, hiszen csak így nyerhetett létjogosultságot. Egyértelmű, hogy vannak indulatok a magyarokkal szemben, ugyanúgy, mint erdélyben. Az ott élők megszokják, mint én is, aki erdélyben születtem, és természetesnek veszik ezeket a dolgokat, meg nyilván érzik az arányokat, nem mindenki gyűlölködik. Más a helyzet, ha már nem ott élsz, de visszamész erdélybe egy pár napra, és minden napra jut egy kisebb agrasszió, amit azért kapsz, mert magyarul beszélsz.
Ez mindaddig így lesz, míg el nem tűnik teljesen a magyarság.
Jut eszembe, északi határ ezoldalán, egy faluban a társaságomban lévő egyik lány a kocsmában Becherovkát kért. A kocsmáros jól letorkolta, hogy mit képzel, ez nem Szlovákia.

Sajnos bennünk is meg van ez.

Igazából én azt hiányolom szlovák részről, hogy ilyenkor már csak országimázs szempontból is rá kellene ugrani az ügyre, és megmutatni, hogy mi bezzeg nem türjük ám az ilyesmit.
Mert mi aztán demokraták vagyunk. Nem kicsit, nagyon.
Laertes 2007.05.22. 08:58:25

Az a baj a Szlovákoknál , hogy ott is a csóró vidék Észak-Szlovákiában , ahol már csak Szlovákok élnek , de méginkább Észak-Keleten ... ott a legerősebb Slota demagóg hülyesége. Az ottani szlovák fiatalok , akiknek nincsen pénze lelépni Angliába a bűnbakot magyarokban, cigányokban találták meg. A Szlovákoknál is a határmenti részeken, ahol sok magyar él a szlovákok is normálisabbak eleve sokan átjárnak dolgozni meg sokan élnek a vásárolni, kirándulni kiugró magyarokból.

Nálunk is van ez csak itt a zsidók, szlovákok, románok, cigányok az ellenségkép, és viszonylag még mindig kevesebb a csóri ...

Nekem még nem volt bajom Szlovákiában mondjuk nem is jártam olyan helyeken, ahol a turbó szlovákok leledzenek. Bár vigyázni kell , mert sokszor leutaznak északról magyarokra vadászni.

A románokon pedig egyenesen meglepődtem ott mindegyik kinyalta az ember fenekét meg segítőkészek voltak hiába volt Nagy Magyarországos póló meg üvöltött az Erdélyi induló a kocsiból :) mondjuk az tény, hogy nem olcsó a kiruccanás, mert a pénzt nagyon szeretik :)

Turistaként velem a környező országokból eddig a horvátoknál voltak tahók nem is tudom mit eszik rajtuk a magyar drágák , bunkók ...


Jah Laertes képzeld mi lehet a véleménye az angol turistának Magyarországról, akit pl. a taxis összevert ;)

Mindegy egy szó, mint száz FEL A KÁRPÁTOK BÉRCEIRE ! Vesszen Trianon! :)



Csak azt nem ertem, mi a koze ennek a szlovak politikahoz? Elvileg a birosag politikatol fuggetlen. Ha gyakorlatilag nem igy van, akkor van o nekik meg eleg bajuk emiatt. Minimum az orszag fele terdel es szopik.
Nem lenne hülyeség az a tüntetés, de csak úgy lenne értelme, ha a szlovákokkal közösen csinálnánk, különben óhatatlanul árpádsávos-mindentvissza-nemnemsoha lenne belőle. Egy tüntetés itt, és ugyanakkor egy Pozsonyban. A szélsőségeket a szlovákok is ugyanúgy elítélik, mint mi, elég ezt a cikket elolvasni:
www.talaljuk-ki.hu/index.php/article/articleview/752/1/71/
Na meg Hedvig mellett is kiállt több szlovák nyelvű szlovák lap.
Ez az ügy nem arról kéne hogy szóljon, hogy magyarok vs. szlovákok; hanem hogy szélsőségesek (ha úgy tetszik fasiszták) vs. a többiek. És így Toroczkainak (eredeti nevén Tóth Lászlónak) és társainak nem lenne semmi keresnivalója ott.
nem kéne nekiesni a szlovákoknak. fáklyás felvonulás más népek ellen, nem túl jó ötlet.

pragmatikus külpolitikára van szükség. ezt a lányt ki kell menekíteni a szlovákok karmából.

aztán meg akármilyen szarul hangzik gazdasági kapcsolatokat kell erősíteni, közös projektekben kell együtt dolgozni így lehet enyhíteni a gyűlöletet.

nekem volt szerencsém szlovákokkal dolgozni, szlovák projektvezetővel, az elején voltak villódzások, a végére értelmesen kezdett viselkedni mindenki.

szóval a pragmatikus külkapcsolatok, munkakapcsolatok és gazdasági együttműködés imho erre kell alapozni a szlovák szomszédságpolitikát, nem fáklyás felvonulásokra.
A Párizsi Béke felülírta Trianont, és abab nsemmiféle nemzetiségekre vonatkozó passzus nem volt. Magyarkérdés-vagonkérdés.

Lehet az volt baj, hogy mi nem szeretünk felkapott helyekre járni , így olyan helyekre megyünk, ahol több a csóri, náci,. tb.

Hát én azt a rendőrt, aki külföldit szivat, ütném bottal.
carnivora,
valóban, szinte hihetetlen: a románok jól tudják, hogy mi lépten-nyomon szőröstalpúzzuk őket, és ők cserében rendesek velünk. Sokat járok át, és a full románok kezük-lábuk törik, hogy segítsenek. Van pár történetem erről: az egyik, hogy kaptam (tök idegenként) egy román embertől (egy szállóban laktunk) egy román-magyar zsebszótárt, mert látta, hogy igyekszem pár szót az ő nyelvükön gagyogni. Ingyen. Barátságból.

A horvátoknál valóban én is a "leszarom a fejed magyar turista" fílinget vettem le. Szerintem a horvátok nem mosolyognak.Mutassatok képet, csak úgy hiszem el:-) Kábé olyanok most, mint a mi vendéglátósaink voltak a szociban a Balaton mellett.
Mi a fenét lehet várni attól a hatalomtól amelynek kormánytagja hk.-val akart Pestre jönni?Mi a fenét vártok ettől a súlytalan és nevetséges külügyi vezetéstől?Na meg az a harcos külpolitika amit azelőtt is vittünk.
Azért az indítvány nem egy megvetendő kezdeményezés,KI fogja szervezni?
"kutacs"-nem a szlovákok ellen!!-a hatalmi rendszerük ellen!-és ez mecsoda különbség.
Az jó volt, mikor az előző munkahelyen ki kellett menni a pozsony irodába "csapatot építeni". Dolgoztak ott helyi magyarok, és jó sok zlatyi blazant után az egyik szlovák kolléga megkérdezte az egyiktől, hogy miért nem szlovák iskolába járatja a gyerekeit. Erre a válasz: " hogy tanuljanak egy kis kultúrát" Hát nem igazán sikerült a team building...

Da van olyan, hogy Európai Bíróság, oda kéne utalni az ügyet, de sűrgősen.
Szerintem se a szlovákokkal van a baj. Az ilyen köcsögségekért mindig a politika a felelős.
kutacs_ 2007.05.22. 09:30:01

Ne hasonlítsd már össze a szlovák mérnököt meg a nyitrai csóri szlovák munkanélkülit basszus ...
Üdv! Az első bejegyzés óta olvasom a blogot, de csak most szólalok meg először.

A cikkhez annyit, hogy a szlovák titkosszolgálat(ok) köztudottan nagyon aktívak, és annak idején sokszor hangoztattam baráti társaságban, hogy szerintem az őszödi beszéd kiszivárogtatása (is)az ő művük, pont emiatt az ügy miatt...

Egy mobil híváslistájának kitörléséhez, meg titkosszolgálat se kell.

Néha kiugrunk Kassára jó és olcsó szlovák sört inni, volt hogy a "legrokkerebb" kocsmában ittunk és voltak ott ilyen "nemzeti érzelműek" is mégse volt semmi, pedig tudták hogy magyarok vagyunk, mert egymás közt magyarul beszéltünk. Egyszerűen ha hozzájuk magyarul szólsz arra ugranak, de arra sokan, szóval én már megszoktam, angol, és ha az illetőről kiderül hogy magyar, akkor lehet váltani...
Igen, az angol általában bejön, azzal elkerülhető a balhé. Ukrajnában mondjuk németnek néztek, és a kigyúrt bizt őr állandóan Hitler kaputtozott nekünk,. remélte háta felidegesedünk.
Én meg úgy szoktam, hogy az ő nyelvükön köszönök, mikor belépek valahova (ezt nem egy truváj megtanulni) majd magyarul próbálkozom, ha nem megy, angol. Eddig ez bejött.
"Ki a külügyminiszter? Nem kéne azt is kirúgni, Feri? Úgyis lendületben vagy." Ezen jót nevettem:D

A cikk nagyon betalált. Egyébiránt meg az a baj Káországban, hogy várjuk az impotens politikusainkat, hogy szervezzenek fáklyásfelvonulást, holott ezt civil kezdeményezésből is össze lehetne hozni. Pl itt..

Mondjuk én a magamrészéről nem is merem a Magyarok Világszövetsége tevékenységét a választási plakátok és a Kossuth téren kívül, de pl ienkor miért nem pattognak.. Ó, persze tudom miért. :s

Annyira el vagyunk foglalva azzal, hogy konvergenciamegszoritásjajajajjj, hogy ilyen hogy "Magyar Külügyi Stratégia" vagy nem látszik, vagy nincs is.. Szanalom.hu
várni kéne azzal a fáklyás felvonulással, nehogy véletlenül úgy járjunk, mint TGM, amikor megszúrták a szegény Józsikát a valahányas buszon. belebüfizte a világba a rasszista magyarokat, osztán kiderült hogy ez most csunyán mellé ment. ha kiderül hogy tényleg kötsög szolvákok bántották a lányt, és elkenik az ügyet, mehetünk. ha kiderül, hogy szlovákok bántották, megfogják a tetteseket, és bevarrják 50 évre a szkinhedeket kanos szláv cigányok közé, maradjunk a seggünkön. ha kiderül, hogy a lány valamilyen oknál fogva mégis turpiskodott az ügyben ("saját magát verte össze, majd a saját blúzára írt gyűlölködő szöveget, épp csak megúszta, hogy menekülés közben hátbalője magát" - ne ferdíts, Worluk, megtehette az egy cimborája is, nem feltétel az önkezűség), akkor meg örülünk, hogy nem égettük magunkat porrá ötpártilag egy olyan ügyben, ahol mégis mi vagyunk a hunyók. a franc se tudja ezt innen megítélni. tisztességes vizsgálatért lehet hőbörögni, valaki már említette, hogy az EU küldjön megfigyelőket - ezt lobbizza ki a béna KüM. mi meg figyeljünk, és ne hagyjuk, hogy elfelejtődjön ez az ügy, mielőtt vége lesz. a szlovák miniszterelnök meg valóban egy pszichopata segg szerintem is.
Csak egy kérdés: a bíróság kideríti az igazságot? Ez a legnagyobb demagóg duma amit hallottam.Az igazságszplgáltatás nem igazságot állapítja meg hanem jogot szolgáltat.Szerintem kényére-kedvére. Mert hogyan fordulhat elő az hogy ugyanazt a tényállást az esetek döntő többségében másként állapítja meg az első és másodfok? Az olyan nyilvánvaló malörökről ne is beszéljünk mint a móri eset.Ha lenne halálbüntetés már végeztek is volna talán velük aztán csak most sejtjük hogfy ki követte el valójában.Hedvignek is annyi lesz: megjósolom majd kap két évet felfüggesztve. Aztán majd késöbb kiderül hogy csakugyan megverték, de nem ok nélkül hanem beszólt a bőrfejűeknek.De ez már akkor senkit sem fog érdekelni.

Én Rozsnyón jártam egyszer, pár napig.
Megdöbbentő volt tapasztalni, hogy mindig
ott van a levegőben ez az utálat, mint egy szag.
Pedig az egy teljesen magyar város volt valamikor,
csak gyorsan lebontották majdnem az egészet, a főtér
kivételével. Ha jól tudom, most fele-fele az arány.
Hétvégén sörfesztivál volt. A szlovák tömeg kivonult
a főtérre, nézni a sörivó versenyt.
És furcsa mód a harangtorony hátoldalán állították
fel a színpadot, ott ahol szűkösebb a hely.
Azt a részt érzik a sajátjuknak úgy látszik.
Egyébként szar nekik.

Azt eltudjátok képzelni, milyen lenne
az elfoglalt Zágrábban, vagy Grácban
magyarkodni, osztrákot, horvátot rugdosni?
És utána összefestékezni a 170 éves öntöttvas
utcatáblát? Amit el se tudsz olvasni?
Szar nekik!


Corry 2007.05.22. 05:22:00

"A szlovák miniszterelnök tényleg olyan amilyen, ráadásul sajnos a koalícójának két mozgatórugója volt, az egyik a populizmus, a másik a magyarellenesség. Képzeljük el GYF-et (még ennél is) populistább kiadásban, amint a Csurkával együtt kormányoz. Hmmmm."

Légyszíves ne adjál nekik ötletet! Ha a hatalom megtartása, illetve megszerzése a tét, akár össze is borulnának. Aztán nézhetjük a királyi TV-ben, amint a Hősök terén árpádsávos zászlók tengerének hullámain lovagolva létrehozza a két nagy szónok az MSZP, és a MIÉP fúziójával a Magyar Nemzeti Szocialista Párt-ot.

Ezt viccnek szántam, de némi képzelőerővel, és minimális történelmi ismerettel...

Hitler is populista szónokként kezdte.

Üdv

Egyébként volna értélme egy felvonulásnak,
de csak ott Nyitrán.
A MVSZ-t ki kellene hagyni. Ha valakik komolynak árthatnak az ügynek, akkor azok ők.

Szerintem is várni kellene ezzel még, ne ítéljük el előre a szlovákokat.
Amúgy lehetőségként ott van az is, hogy valóban megverték, de egész másért és a sztori többi része kamu.
árpád, a fletó iránti férfiszerelmed miatt én már elkönyveletelek egy faszfejnek, de ezt a képet kénytelen vagyok árnyalni. malina hedvig ügyéről szó szerint azt gondolom, amit leírtál ebben a cikkben. felvidéki származásúként különösen jólesnek a szavaid. az imaginárius hazai fasiszták helyett /végre vki ezt leírja a baltérfélen!/ foglalkozzunk a nagyon is valódi slotával, funarral és seseljjel. összpártilag. erről bezzeg nem könnyezünk a timesban, ugyebár.
köszi árpád:)
"Laertes"09:30:22.-azért tudnék az oszrák és német rendőrök trükkjeiről mesélni.
"Dirlo"09:58:30.-meg öngyilkossági szándékkal kétszer főbe lövi magát és biztos,ami biztos,szíven is szúrja magát."Surdilovics"-nak nagyon is igaza van.Tudod aki fizeti a prímást ,rendeli a nótát(nálunk is).
A magyarországi fáklyás tüntetést nem támogatnám. Tele lenne árpád-sávossal, meg turulos-nagymagyarországossal és ezzel csak erősítenénk azt a hitet, hogy Hedvíg csak az irredenta magyar erők bábja és slotáék malmára hajtanánk a vizet.

A szlovákiai magyaroknak maguknak kell kivívniuk jogaikat, a Magyarországról történő politikai nyomásgyakorlás csak felerősíti az "önvédelmi reflexeket" és tovább ront a helyzeten. Az ország szuverenitásának megsértése lenne. A kívülről a szlovákokra ráerőszakolt "magyarszeretet" csak elfojtja és tovább élezi az ellentéteket.

Egységes nemzeti politika kellene Mo-n a külhoni magyarok támogatására, de csak a szlovákiai magyar pártokon keresztül és őket támogatva. Nem pedig kívülről diktálva, olyanok által, akiknek púzása sincsen.

A nemzetközi (semleges) fórumok bevonása jó megoldás. EU szinten kell tiltakozni, az EU normákat kell számonkérni a szlovák kormányon.

A fidesz, mint párt, jobb, ha nem avatkozik bele: radikális nacionalista bélyeggel a homlokukon szintén csak rontanának a lány ügyén. Véleményt nyilvánítani persze lehet, sőt kell. Tájékoztatni, figyelem felhívni. De semmi "majd mi megmondjuk nekik".

Tulajdonképpen egyáltalán nem tartom bajnak, ha a magyarországi politika, a pártok nem törik össze magukat Hedvig-ügyben. Csak ronthat a helyzeten. Arról nem is szólva, ha hazai pártpolitikai csatározás lenne ebből az ügyből is. Brrrrrrrr.

Szóval a szlovákiai magyaroknak és a demokratikus, eu-konform szlovákiát akaró szlovákoknak együttesen kell fellépniük az ügyben. A cél a békés együttélés és nem a konfliktuskeresés, a helyzet kiélezése. Nekünk magyarországi magyaroknak, pedig az ilyen kezdeményezéseket kell támogatni állampolgári és nem kormányzati vagy pártpolitikai szinten.

Hajrá felvidék!!!!!!
Dirlo 2007.05.22. 09:58:30

"ha kiderül, hogy a lány valamilyen oknál fogva mégis turpiskodott az ügyben ("saját magát verte össze, majd a saját blúzára írt gyűlölködő szöveget, épp csak megúszta, hogy menekülés közben hátbalője magát" - ne ferdíts, Worluk, megtehette az egy cimborája is, nem feltétel az önkezűség),"

Vertek már el téged?
Bámulta már a magyar rendszámos kocsidat néhány véres és becsületes szlovák, bomber jakós legényke Bratislava külvárosában?

Beszélgettél már magyarul ijedt tekintetű felvidéki bolti eladóval?

Ismered a szlovák nyelvtörvényt?

Ha még nem, érdekes tapasztalatot szerezhetsz itthon, ha egy Újpest meccsre kimész Fradi sállal a nyakadban.
(Fradi meccsre lila-fehér cuccban. Szabadon választható.)

Üdv
Amit én tennék: megszellőztetném a megfelelő fórumon, hogy Magyarország Mosonmagyaróvár környékére tervezi legújabb atomerőművét (pl biztonságpolitikai szempontokra hivatkozva).
És ugye az osztrákokra is ráfér egy kis ijedség.
kukacka · www.kukacka.blog.hu 2007.05.22. 10:20:13

Ezzel is egyetértek.
Lord_Valdez 2007.05.22. 10:11:25

Érdekes módon nem jelent meg ez a fajta "türelem" akkor, amikor egy indiai túristát kirabolt egy szerb állampolgár a Hősök terén.

Három napig rasszistázott a magyar sajtó, és vele a "mértékadó" európai.

Szegény fasisztáink meg remegtek a félelemtől, mert senki se kelt a védelmükre.

Üdv
Ajtony, nemaszondom én, hogy ez így volt. tudom hogy létezik a jelenség, de egyszerűen képtelenség megmondani, mi történt pontosan. éppen az általad leírt dolgok miatt képzelhető el az is, hogy a lány igazat mond. viszont az én ismeretségi körömben is van olyan, aki annyira rühelli a szlovákokat, románokat, hogy talán bevállalna egy álveretést is. egyáltalán nem gondolom, hogy hazudik a lány, nem is ezt írtam, olvasd el mégegyszer.
vissza a példámhoz: a cigányokat kurvasokan utálják, alkalomadtán kurvasokan kardot is döfnének a belükbe. TGM tehát ugrott: kiszámolta, hogy egy meg egy az kettő, tehát a rohadt szkinhedek bökték meg szegényjózsikát. aztán meg jól pofáraesett, nem győzött meaculpázni. ezt kéne elkerülni, mert ha ez az egy ügy esetleg blöff (mégegyszer: a fenetudja), akkor csak kiröhögtetjük magunkat, és ha egy valódi ügyben az asztalt verjük, még hülyének is néznek minket. márpedig vannak és lesznek is valódi ügyek.
Egy deli csoki, meg egy üveg malinovice és már nem is olyan szörnyűek ezek a szlovákok. Még egy üveg és máris testvérvnép, aztán még 1 és teljesen egyek vagyunk, aztán a ++1 és már ki is nyírtuk egymást
Ja igen, azt sem szabad elfelejteni, hogy azért a szlovákok sem mind rajonganak ezért a szlota-féle társaságért. Sokan nem is a magyarellenesség vagy holmi nacionalizmus miatt szavaztak rájuk. Voltak, akiknek egyszerűen nem tetszett az előző kormány politikája (mondjuk a vizitdíj :)) De, egy kiélezett népek közötti összecsapás ügyben azért valószínűleg a saját nemzetük pártjára állnának.
Hedvig-ügyben a legpozitívabb fejlemény, hogy szlovákok is kiállnak a lány mellett és nem nemzetiségi, hanem szakmai alapon támadják a rendőrség munkáját. Ez a helyes út.
"Három napig rasszistázott a magyar sajtó, és vele a "mértékadó" európai."

Ez a magyar sajtót minősíti, ettől még nem kell leszállni a szintjükre.
Az EU egy gyenge semmi, hogy lehet egy ország Benes dekrétumokkal és fasisztákkal az EU-ban, nagyon erősen oda kéne hatni, nem kapnak pénzt, amíg nem változtatnak valamin a mocskok. Malinát és a családját pedig Magyaországra kellene "lopni" és megvédeni. Nem lenne megoldás végre állampolgárságot adni a magyaroknak odaát és magyar állampolgárokkal nem mernének ennyire szívózni a mocskok. Rohadt szlovákok és a többiek, ellopják az országunkat és még ők utálnak minket.
molaris: "nem a szlovákok ellen!!-a hatalmi rendszerük ellen!-és ez mecsoda különbség."

Carnivora: "Ne hasonlítsd már össze a szlovák mérnököt meg a nyitrai csóri szlovák munkanélkülit basszus ..."

molaris, különbség, csak ezt a különbséget érzi-e majd ez a csóró nyitrai.

carnivora, egy lehetséges megoldás lehet, ha szlovák, magyar mérnök és a munkanélküli egy közös projektben kap munkát, és megjelennek segédmunkásként a cigányok, az egyszerre oldja a szomszédos nemzetekkel és nemzetiségekkel kapcsolatos feszültségeket. a szlovák gazdaság erős, a kölcsönös munkakapcsolatokban, határmenti közös projektekben rejlenek lehetőségek. egyik vesszőparipám a vasút, például határmenti regionális vasúttársaságokat lehetne létrehozni.

lehetne esetleg kettős fáklyás felvonulást pesten és pozsonyban, de mondjuk a családon belüli erőszak ellen és nem az idegengyűlölettel szemben.

pozsonyban azonnal megjelennének az ellentüntetők, rá egy hétre pesten az ellen-ellentüntetők. így ennek nincs értelmes kifutása. hőbörgés és hőzöngés katarzis helyett. mert akik ellen akarunk fellépni, azok nem állatok, hanem meghatározott célrendszerrel rendelkező szervezett politikai csoportok. őket nem riasztja el a fáklya.

ettől persze ezt a lányt ki kell menteni a szlovák hatóságok kezéből.

Ez az utálat nyilván a rossz lelkiismeret szava.
Az állampolgárságról meg eszembe jutott valami:
hogy venné az ki magát,
ha felajánlanánk a szlovákoknak is?
Végül is a "korona alattvalói" voltak ők is.
A hülyébbje kikérné magának vajon?
Vagy kérne magának?


Azért ez a tüntetés -ellen tüntetés nem biztos,
hogy így alakulna. Csak észrevennék, hogy
sokkal többen vagyunk...

Ha Hedvig Magyarországra menekülne azt mondhatnák róla, hogy na ugye a magyarok ügynöke volt, nem merte megkockáztatni a bíróságot, hogy bizonyítsa igazát. Mondhatják, hogy nem jött be a svindli, ezért menekült el. Ja és persze a magyar kormány keze van a dologban. Nem.
Hedvig szlovák állampolgár, a saját hazájának törvényei, hatóságai kell, hogy megvédjék. Neki ottan alanyi jogai vannak.

Nemcsak az EU intézményei vannak a világon. Európa Tanács, emberjogi bíróság (lusta vagyok megkeresni a pontos nevét) stb.
Az Európai Unió egyébként nem kimondottan jogvédő szervezet. Elsődlegesen gazdasági. 99%-ban. Ezt sokan elfelejtik. Emberjogi kérdésekkel kapcsolatban is inkább közvetett gazdasági szempontok érvényesülnek.
Ha jól emlékszem, a szlovákok nem ellenezték, hogy a szlovákiai magyarok állampolgárságot kapjanak. Nem rajtuk múlt. :))

A magyar állampolgárság nem oldana meg semmit. Sőt, egyeseknek az a vicces ötlete támadna, hogy ha már magyar állampolgárok, akkor menjenek Magyarországra.
Egyébként sem könnyű dolog egy idegen országban új életet kezdeni, még akkor sem, ha nincsenek nyelvi problémák a beilleszkedésnél.
A turbószlovákok ugyanojan ostobák mint a turbómagyarok. 3 évig kint élt egy barátom, és mesélt sok buzi szélsőségesről és sok jó arcról is. Namost az egyik ijen jóarc mikor megtudta hogy magyar, majdnem elokádta magát, hogy hogyan tudott eddig ijen jóban lenni vele. Erre a barátom értetlenül állt és tisztázni próbálta a helyzetet. A szlovák mondta neki hogy utálja őt mert magyar és mittudomén hányba a magyarok levertek valami szlovák szabadságharcot. Mire a barátom kérdezte a szlováktól, hogy "Ember szerinted én éltem akkor? Tehetek én róla? Semmi közöm az egészhez." Erre a szlovák elgondolkodott, aztán végülis kibékültek és nem árnyékolta be az eset a kapcsolatukat.
A vérlázító részt aminek kórház, arcplasztika, maradandó fizikai és lelki sérülések, a hatóság közönyös viselkedése és ellentámadása (akárcsak a mostani ügyben) lett az eredménye most kihagynám, mert az alapján én csak ledózeroltatni tudnám szlovákiát.

""kutacs"-nem a szlovákok ellen!!-a hatalmi rendszerük ellen!-és ez mecsoda különbség."

Pff ez micsoda ostobaság.
"kukacka"-úgy a mai hsz.-eidhez.Elviekben nagyon is igazad van.Anno én Aradon kértem sört magyarul;-hát nem volt utána örömünnep.
"photon"11:28:29.-ezt eredetileg én merészeltem írni,Ő csak reagált.Gratulálok éleslátásodhoz és érveid tömegéhez.Mondjuk tudok egy hasonlatosat:anno Mátyás verte mint eső a határt Podjebrád Gy.-t,de a szlovák népet szerette.Tudom:bizonyíték!!-hát mondjuk a sok éves románc termékeként egy balkézről született utód Borbálától.
Néha már tényleg megsajnálom a tótokat. Nem lehet könnyű szegényeknek azzal a tudattal együtt élni, hogy az utált magyarok csicskásai voltak 1000 évig.
Az sem lehetett egyszerű amikor azon tanakodtak, hogy kik szerepeljenek a papírpénzeiken.
Sztem Pozsonyban kéne a tüntetést/felvonulást tartani.
"Gratulálok éleslátásodhoz és érveid tömegéhez."

Köszi! :)
Mondj egy elfogadható indokot amiért érdemes érvelni egy magadfajta lobotómiaszökevénnyel?
glorie,
bármekkora felvonulást is szerveznél, sloták ki képesek volnának szervezni egy legalább akkora ellenfelvonulást. és utána nem maradna el az ellen-ellenfelvonulás sem.

bármilyen szarul hangzik a többséget egyáltalán nem érdekli malina h és a határon túli magyarság.

miért nem csináltak 56-ban ők is forradalmat. 56 a többség számára világossá tette: csak társadalmi egység van, nincs nemzeti egység.

Egy tanulságos történet a nyelvi megértésről: Erdélyben buszozgattunk tökromán területeken. Sokat tapaszalt világutazókkal (szó szoros értelmében).
Szóval, románul köszönni, utána kicsit nehézkesen, kerékbetört románsággal kérdezősködni. Jóindulat biztosítva. Utána már lehet magyarul is. De azért nem kell ám tutira venni, hogy minden szlovák, meg román kapásból tud magyarul. Az idősebbek még talán valamennyit, de a fiatalabbak már nemigen. Trianon óta azért felnőtt néhány nemzedék, ők mi a bánatért ugatnának magyarul. Max. ha ellepik őket a magyar turisták, de ez már más kérdés.

A magyarországi magyarok kurvára bunkók tudnak lenni ezzel az "itthon vagyunk nálatok" attitűddel, és nem csoda, ha morcos pillantásokat kapnak válaszul.

Még az ottani magyaroknak is van bőven miért utálniuk minket. Arrogáns, leereszkedő bunkómagyar stílus: "jöttünk ide magyarkodni, tele vagyunk zsével, nyaljatok csórikák, stb." Volt szerencsém látni, hogy mit adott elő néhány pesti magyar értelmiségi kőbunkó Erdélyben. Volt, hogy a kinti magyarok ellenségesebbek voltak, mint a románok. Nem konkrétan miattunk, hanem a negatív tapasztalatok miatt.
Na erre varrjatok gombot!
Árpád, ritkán értek egyet veled, de az írás most tetszik.
Engem is szivatott már meg alaposan a szlovák határőr. Anyáztam is rájuk rendesen. De a bunkószlovákozás előtt mindig eszembe jutnak a holland barátaink is, akik minden évben két hetet nálunk töltenek. Még egyszer sem volt olyan nyaralásuk, hogy egy-két magyar rendőr ne akarta volna levenni őket pár tízezer forinttal. Szóval a külföldiekkel való bunkózás nem kizárólag a szlovákok jellemzője.

Malina Hedvigről, meg a lekiismeretről:
A stupid kommunikációs tréningek kötelező eleme egy történet a vak emberről. Aki át akar menni az utcán, toporog szegény, de senki sem segít neki. Én is elmegyek mellette. És ettől lelkiismeretfurdalásom lesz. Aztán később, ha meglátok egy vakot, akkor már pavlovi reflex szinten jön a rossz érzés. Egy idő után pedig, ha vakot látok, már helyből utálni kezdem őt, őket. Mert mindig rossz érzésem van, ha vakot látok. Na Malina Hedvig története is ilyenné kezd alakulni. Nem elég, hogy néhány elmebeteg rongyá veri, utána még a többség, meg az ügyével foglalkozó hivatásosok is elkezdik utálni. Pedig csak segíteni kellett volna neki, és akkor nem lenne rossz érzés belül.

A HVIM-nek volt valami megmozdulása nyáron,
nem tudom hányan lehettek, és mi történt ott.

Egyvalamit viszont észre vettem. A nemzeti
radikalizmus mo. gyakorlatilag ismeretlen volt
idáig. Az őszi tömegjelenetek hidegzuhanyként érték
szerintem az egész országot és a szomszédokat is.

Egy ideig meg is szűntek a "tankokkal bp.-re",
és ehhez hasonló dumák.


Az hogy itthon tüntetünk a mi látens-komcsijaink és fasisztáink ellen az a mi privát idiotizmusunk, ez tény. Az már kevésbé, hogy amott fent faszér' nem mennek ki a magyarok tüntetni? Tudtommal van ott egy frissen választott MKP-elnök, ennél jobb politikai nyitás számára nem létezik. Tudtommal van egy EU is, ami nem szól bele mások belügyeibe, de ha az uniós alapértékeket sérülni véli (kisebbségek jogai, bíróságok függetlensége stb...), akkor pirít. Strassburgban nem olvasnak újságot bazmeg?

href.hu/x/2r3w
Ajtony 2007.05.22. 10:08:36
--Légyszíves ne adjál nekik ötletet! Ha a hatalom megtartása, illetve megszerzése a tét, akár össze is borulnának. Aztán nézhetjük a királyi TV-ben, amint a Hősök terén árpádsávos zászlók tengerének hullámain lovagolva létrehozza a két nagy szónok az MSZP, és a MIÉP fúziójával a Magyar Nemzeti Szocialista Párt-ot.

Ezt viccnek szántam, de némi képzelőerővel, és minimális történelmi ismerettel...

Hitler is populista szónokként kezdte.
--

Ezt az MSZP - MIÉP fúziót nem értem, még viccként se.

Ami pedig a szónoklást illeti, főleg a hétvége után nem biztos, hogy a populista szónoklásról pont az említett két párt politikusai ugranak be.

De inkább maradjunk a FidelKasztrónál, hasonlítsuk hozzá a hétvégi performanszot.
Visszaolvasva a hozzászólásokat: nem kell nagyon megeröltetnem a fantáziámat, hogy azt is elhiggyem,hogy akár Hedvig így akarta megúszni az egyetemen a vizsgát. Mondjuk jól megverette magát a haverokkal,hogy a magyarkodó tanára az esetre való tekintettel átengedje őt a vizsgán.De túllőt a célon: a magyarkodó tanár nemzetiségi üggyé tette a dolgot, kis média, kis hazai kavarás stb.De ez a kis csaj nem ezt akarta,csak ez lett belőle. De sok hülye van ebben a világban (lásd az emésztési rendszer kozmikus energiára történő gyötrelmes átalakítási kisérletét- Óh, a barom állatját!), ez miért nem lehet az?
Érdekes ahogy ezt ti Magyarországról látjátok. Kukacka: elég nagyot tévedsz...
A gyalogszlovákok persze általában normálisak. A politikusok meg színjátékot folytatnak. Slotának borpincéje van magyarlakta trerületen, első felesége magyar volt, és a parlamentben be-benéz az MKP-s képviselők szülinapi bulijaira...
Akkor vangond ha egy ilyen szerencsétlen lányt megvernek, és ezt emelik a politika szintjére. Árpád, részben jól látod a dolgokat, csak nem ismered a szlovákokat. Ami MH ügyben folyik szlovák internetes fórumokon, elég kiábrándító... Általános vélemény az, hogy MH hazudik, de ha meg is verték volna, akkor annyival elintézik, hogy a támadók elfelejtették megerőszakolni Hedviget... szóval elég ocsmány dolog. Persze vannak józan gondolkodásúak is. De mondanom sem kell, hogy minden megnyilvánulásra MO részéről mi a válasz: belügyekbe való beavatkozás, meg kurva magyarok. És hát mit mondjak, a szlovák lapokban címlapsztori volt a magyar rendőrség körüli botránysorozat. És némi joggal vetették fel a kérdést, hogy aki a saját rendőrségén belül nem tud rendet tartani, milyen jogon pofázik bele más bordelébe...
A kedvencem ez volt, hogy Malina Hedvig hazudik, írja a PRAVDA szlovák lap. Namost a Pravda (igazság) kb. olyan, mint itthon a Magyar Fórum, nála szlovákbarátabb ('magyar kérdés nem létezik'), nacionalistább újság kevés van. Naná, hogy hazudott, sőt, szloviban nem vernek magyarokat, de csak azért nem, mert nincsenek magyarok.

Szerintem meg az ilyen komplexusos szlovák fasisztákat kéne falhoz állítani, élén Slotával meg azzal a szellemi nyomorék miniszterelnökkel.
biztos nem leszek népszerű, de a határmenti területeken lehetne szlovákot, románt, szerbet tanítani ugyanúgy, mint a németet, nem ártana tanulni a szomszédok nyelvét, kultúráját. lehetne a szomszédoknál állást vesztett tanárokat, innen meg mehetne ugyanannyi pedagógus a határon túlra.

tehát ilyesmi cserékkel kellene a feszültséget oldani az etnikai villongások helyett. ettől persze malina h-t ki lehet és ki is kell menteni a szlovák hatóságok karmából.
Borivoje: Hedvig eminens tanuló, pár nappal később a kisujjából kirázta a vizsgát. Egy kis adalék, ne a fórumos hozzászólásokból tájékozódja, hanem a felvidéki forrásokból: www.bumm.sk/index.php?show=9133&sec=2
johnlennin 2007.05.22. 12:22:27

Konkrétan miben tévedek? Elég sok mindent írtam.
Kétségtelen, nem vagyok képben, a szlovákiai magyarok lelki világát illetően, ezért inkább a nagypolitikai kommunikáció alapján próbálok következtetni. Amit írtál, az nem mond ellent a kommentjeimnek.

Kutacs

Ez nagyon gyenge.
A probléma ott kezdődik, hogy átmész a határon
és nem szerbekkel meg szlovákokkal találkozol.
Azok akik a nyelvhatáron élnek, nefélj megkapják
évtizedek óta a nyelvoktatást.
"a szlovákok nem ellenezték, hogy a szlovákiai magyarok állampolgárságot kapjanak."
Dehogynem ellenezték. Bár azért nem annyira mint a köcsög gyurcsányék. Annyira senki nem alázott meg bennünket.
johnlennin 2007.05.22. 12:37:36


Oké, vettem. Már nem emlékszem tisztán.
A románok teljesen egyértelműen kampányoltak ellene, úgy emlékeztem a szlovákok nem annyira.
De a köcsög-díjat én is gyurcsánynak adtam az ügyben.
"Köcsög gyurcsányék" valahogy nem lelkesedtek az ötlettől, hogy a Fidesz kap még +x százezer szavazatot. Gondolom te sem a szekfű mellé ikszeltél volna. Ennek az állampolgárosdinak ennyi a mondanivalója és az indoka. És ezt pont a Fidesz (Mikola) ismerte el.
Fico onnantól kezdve menjen a jó kurva anyjába, hogy leállt pacsizni Slotával, aki pont olyan, mint Funar Erdélyben, vagy Csurka idehaza: közönséges neonáci.

A Malina Hedvig melletti kiállás pedig oldaltól független nemzeti minimum.
Virág: meg lehetett volna oldani szavazati jog nélkül is. Az alapján szavazol, ahova fizeted az adót, és kész. Egyébként a fidesz is szánalmasan viselkedett az ügyben, ha mégis lett volna állampolgárság, magasról le se basztam volna a választásokat, nem is éreztem ovlna feljogosítva magam rá. Aki ezzel érvel "nemzeti" oldalról, az demagóg idióta. A fidesz is csak kihasznált bennünket.
Eszem ágában sincs, és nem is volt - mintahogy a felvisékiek többségének sem - MO-ra költözni. Gyurcsányék mégis úgy állítottak be minket, mint valami csóró, éhenkórász bandát, aki lerohanja ezt a zseniális, virágzó országot. Hogyne. Ahol az ember nem lát ki a vonatból olyan koszos az ablak. Nem is nagyon lenne mit nézni.
johnlennin,
tfh. malina h igazat mond, és akkor mi van? tfh. malina h hazudik, és akkor mi van?

malina h-t már régen ki kellett volna menteni, ezt az ügyet régen le kellett volna zárni. a napirenden tartása finoman szólva sem segíti a kapcsolatok rendezését.
ez a bumm.sk meg komolyan vehetné saját magát.

"A nézőpont rovatba várjuk olvasóink írásait az info@bumm.sk címre. A rovat nem a szerkesztőség véleményét tükrözi. Amennyiben az írás másokra nézve sértő vagy vulgáris elemeket nem tartalmaz, tartalmi szerkesztés nélkül leközöljük."

Majd ezt követi TWÁ írása nyilvánvalóan Szlovákiát és a szlovákokat gyalázó résszel:

"Szlovákiának ugyanis egyébként jó híre van, ha valaki nem tudná. Az, hogy egy pszichopata segg a miniszterelnökük, aki rezgőfrászt kap, ha csúnyát írnak róla az újságban, meg hogy az ő szövetségese az echte fasiszta Ján Slota, az maga a jó hír."

Persze nem azt mondom, hogy az ilyen típusú gyalázkodást be kell tiltani, csak könyörgöm: ne írjuk már oda, hogy az írás nem tartalmaz másokra nézve sértő vagy vulgáris elemeket.
johnlennin

Nem kell átköltöznöd, elég átjelentkezned. Senki nem vizsgálja a tényleges lakhatást és nincs összehangolt nemzetközi adatbázis, amivel összevethetnénk, hogy van-e neked állandó lakcímed még Szlovákiában is.

Amint kiderült, hogy lesz népszavazás már megindult a biznisz az interneten is: pénzért bejelentettek volna embereket. Hatósági kapacitás nincs, hogy mindenkit bevizsgáljanak.

Örülök, hogy te nem így gondolkodtál volna. De nem beszélhetsz mindenki nevébe és te vagy a kisebbség. MSZP és FIDESZ szerint is.

És igen, kihasználtak/nak. Ezt hívják politikának.
Slota amint MKP bulikon csápol? Slota amint magyarokkal beszélget?

Hát nemtom, biztos Csurka is jár néha Zsinagógába, de én azért maradnék a szilárd tényeknél.

Továbbá leszarom, hogy fű alatt pacsizik-e magyarokkal, vagy sem. Az a lényeg, milyen megnyilatkozásai vannak. Márpedig megnyilatkozásai alapján egy szalonnáci, a főnöke meg egy paranoiás hülye.
Virág et. 2007.05.22. 12:45:16

És itt volt az alapvető hiba elkövetve: ha a fidesz akarja, akkor az a maszopnak csakis rossz lehet.

És mi van, ha mégsem a fityeszre szavaznának a határon túliak?
Mi van, ha egy konfliktus-kerülő normális jószomszédi viszonyra törekvő párbeszédpárti politikai erőt támogatnak?
Mi van, ha a liberális értékrendre szavaznak, mert ott ők a kisebbség?
Mi van, ha inkább ők is a befektetőbarát politikára szavaznának?

Miért előírás, hogy tutira a fideszre?

És mi a francért ne lehetne megoldani a szavazójog korlátozását külhoni állampolgárok esetén? Akkoriban elhangzott, hogy pl. a brit állampolgárságnak 5 különböző fokozata van különböző jogkörrel és jól megvannak vele.
"Ahol az ember nem lát ki a vonatból olyan koszos az ablak. Nem is nagyon lenne mit nézni."

Fájóan igazat szólsz. A általunk olyannyira lenézett Ukrajnában nemrégen vonatoztam nem keveset, hát mit mondjak: kinyalnám a saját valagam, ha a magyar vonatok olyan tiszták vonának, mint a Csop-Kijev között közlekedő kocsik. A személyzet stílusáról nem is beszélve.
Na ezért volt a legkártékonyabb rendszer a Kádáré!
Köszönjük meg szépen az 56 utáni időszak oktatási és kulturális rendszerének. És persze a mainak is.
Gyurcsány-buktatáshoz egyébként nem kellenek a határon túli magyarok, elég a szadesz, meg Gyucsány Ferenc maga. :))
"És mi van, ha mégsem a fityeszre szavaznának a határon túliak?"

Jaj dehogynem ...

Volt szó a többfokozatú állampolgárságról. DE a népszavazás nem erről szólt. Az állampolgárságról beszélt a hatályos szabályok szerint. Ma (és akkor is) csak egyféle állampolgárság létezik.

Én nem vagyok barátja a kettős állampolgárságnak. Szerintem az legyen egy állam polgára, aki ott él minden nap, ott dolgozik, adózik és szavaz. Még akkor is, ha teszem azt nem magyar nemzetiségű, hanem arab vagy kínai. Az állampolgárságot csak az árpádsávos pizsmások gondolják valami transzcendens dolognak. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a letelepedés (korábban: bevándorlás) + a szavazati jog.
Virág, aki akart, már réges-rég átköltözött, egyáltalán nem a nyavalyás állampolgárságon múlik. Én itt élek felvidéken, azt hiszem jobban ismerem a helyzetet nálad. Kurvára nem indult volna meg semmiféle elvándorlás. Látod, még a maszoposokba is bele van ivódva valamiféle nagymagyarország tudat, azt hiszitek, hogy valami kibaszottul vonzó országban éltek, és mindenki csak arra vár, hogy átköltözhessen. Elárulom, hogy ez óriási tévedés.
A népszavazás viszont nem kötelezte volna a kormányt, hogy azonnal, feltételek nélkül megadja az állampolgárságot. Ha győz az igen, akkor utána ki lehetett volna dolgozni a részleteket.

Az állampolgárság egyébként egy gesztus lett volna azok számára akik évtizedekig el voltak szigetelve az anyaországtól. Összetartozástudat. Ennyi.

Meg azért, mert mondjuk egy Erdélyből idetelepülő orvosnak ugyanolyan nehéz állampolgárságot szerezni, mint egy arabnak vagy kínainak. Bár ez ügyben, ha jól tudom, voltak könnyítések, de akkor is.
johnelnnin

Ó, én sem gondoltam volna, hogy átköltöztek volna tömegesen emberek. Pláne a Felvidékről (bár mondjuk Ukrajnából már sanszosabb). Csak épp bejelentetik magukat és átjönnek szavazni. Négyévente egyszer.

Nehéz másképp értelmezni Mikolát. Vagy épp Gyurcsányt. Szó szerint ezt mondták.
Ha már ilyen bőszen szidjuk a szlovákokat, nem kellene elfelejteni, hogy a budapestiek jó része szlovák gyökerekkel rendelkezik...

guga azért a csehek elég jól nyertek a trianoni békével. ( Felvidék, Kárpátalja)
"Továbbá leszarom, hogy fű alatt pacsizik-e magyarokkal, vagy sem. Az a lényeg, milyen megnyilatkozásai vannak. Márpedig megnyilatkozásai alapján egy szalonnáci, a főnöke meg egy paranoiás hülye."

tfh. slota mkp-s bulikra jár. és akkor mi van? tfh. nem jár. és akkor mi van?
"Meg azért, mert mondjuk egy Erdélyből idetelepülő orvosnak ugyanolyan nehéz állampolgárságot szerezni, mint egy arabnak vagy kínainak. Bár ez ügyben, ha jól tudom, voltak könnyítések, de akkor is."

Ez tévedés. Sokkal könnyebb letelepednie és sokkal könnyebb állampolgárságot szereznie is. Minden évben könnyítik ezeket a feltételeket.
a szlovák magyar kapcsolatokat nem az dönti el, hogy slota milyen bulikra jár.
táltos 2007.05.22. 13:11:51

Én ugyan tuti nem. Bár a sztrapacskát szeretem. Hmm. Gyanús.
:))
A választójogot el lehetne intézni_: csak az szavazhat, akinek van magyarországi bejelntett lakcíme és mondjuk ide fizet adót. És ez jogos is lenne, ne ugasson bele az itteni dolgokba senki ,aki nem itt él.
A 2 állampolgárságot már rég meg kellett volna adni az Országgyűlésnek, oszt kész.
Ja és ha tényleg szeretnénk valami komolyat lépni a szomszédainkkal való kapcsolatokban:
Meg lehetne fontolni egy SZOMSZÉD NÉPEK TÖRTÉNETE c. tantárgy beikatatását az oktatásunkba.
plusz Minden iskolában a kötelező nyugati nyelv oktatása mellett valamelyik szomszéd nép(az osztrák itt nem játszik) nyelvének oktatása sem ártana.
Ezzel lehetne valamit kereskedni...
Őrnagy

A bejelentett lakcím már most is létező dolog. Kikerülését lásd fentebb. Az adófizetés nem jó ötlet, mert mi van azokkal, akiknek nincs adóköteles jövedelmük (tanulnak, munkanélküliek stb.)?

Az állampolgárság csak az MVSZ számára "morális kérdés". A nyitott szemmel járó aktuálpolitikusok számára vérre menő politika.
hogy viszonyulnak a bennszülöttek a _bebirok*_-hoz az igazàn akkor derül ki, ha pàr évet éltél és dolgoztàl a _vendégorszàgban*_.

*bebiro: magyar szoalkotàs idegen inidividuomokra akik az öseiket nem legalàbb 300 évre tudjàk visszavezetni.

*vendégorszàg: akik abbol élnek, hogy a munkàdért felét fizetik mint az öshonosoknak.
Megjegyzés: az én vendégorszàgom nem Magyarorszàg.
johnlennin

Bocsánat, még valami. Aki át szeretne ide költözni, hogy itt élje az életét, azt szívesen látom és támogatok minden letelepedési, majd állampolgársági feltételrendszer-enyhítést a magyar nemzetiségűekre nézve. Bár van egy szomorú aspektusa, hiszen tovább fogyatkozik a korábbi magyar területeken élő magyarok száma, de ha ilyen döntést hoz, azt támogatni kell.

Aki csak szavazni szeretne ide, abból nem kérek. Ez a más szerszámával a csalánt tipikus esete.
Táltos, Kutacs:

A határon túli magyarok és a magyarországi kisebbségek erőssége éppen az, hogy anyanyelvi szinten beszélik mindkét nyelvet és ismerik mindkét kultúrát. Kapocsként működhetnének a nemzetek között. De amíg még ez sem működik, mi a faroknak még több?

Egyébként meg az is csoda lenne, ha legalább egy világnyelvet beszélne mindenki.
Mert mondjuk én Angliában haverságban voltam egy szlovák sráccal. Angolul. No conflict.

Egyébként meg, ha egy magyar szlovákul, románul vagy akárhogy szeretne tanulni, nyugodtan mehet nemzetiségi iskolába, nem fogják kidobni. De azért minden iskolában? Nem lenne rá igény. Nem lenne rá elég tanár. Meg azért vicces lenne, ha több magyar tudna szlovákul, mint ahány szlovák van.
:))
"tovább fogyatkozik a korábbi magyar területeken élő magyarok száma"

ööö, miért baj az? jobbak vagyunk mi magyarok mint màsok?
táltos 13:11:51. te a szlovákokról beszélsz most. cseh nemegyenlő szlovák.
ecet

Nem vagyunk jobbak. Miért ez úgy hangzott? Sok mindennel megvádoltak már (gyurcsányista meg ilyenek ált.), de nagyonmagyar még nem voltam ... :)

Csak azért valahogy szomorú lenne látni olyan városokat, falvakat, amelyek tradicionálisan magyarok voltak magyar nemzetiségűek nélkül.
Virág et. 2007.05.22. 13:36:58

Csak az a szomorú, hogy nem ám ide jönnek sokan, hanem Svédországba, meg Angliába, Kanadába. Mert ott igenis könnyebben boldogulnak és nem csak a jobb fizetések miatt. Ismerős erdélyiek arra panaszkodnak, hogy simán lerománozzák őket a magyarok. Az erdélyi magyarok pl. kaptak menedékjogot svédországban, nálunk nem.

Ők bizony már végképp elvesznek a magyarság számára, mert általában már a második generáció sem igen beszél magyarul.
johnlennin: "Látod, még a maszoposokba is bele van ivódva valamiféle nagymagyarország tudat, azt hiszitek, hogy valami kibaszottul vonzó országban éltek, és mindenki csak arra vár, hogy átköltözhessen. Elárulom, hogy ez óriási tévedés."

ez egy hülyeség. a szoci szavazók azt mondják: egy nemzet vagyunk, de nem vagyunk egy társadalom. mindenki eldönti, hogy hol telepszik le, hol fizet az adót, onnantól kezdve vagyunk szolidárisak, hogy itt él, itt fizet adót, onnantól kezdve vagyunk egy társadalom.

persze élhet valaki amerikában, vagy ázsiában és lehet magyar, és ha afrikában van egy törzs, amelyik magyarnak mondja magát, hát legyenek ők is magyarok. nyilván nem ez a nép, mert ők feketék, de hát ha magyarok akarnak lenni, hát legyenek ők is magyarok. a szoci szavazók szerint, az a magyar, aki annak vallja magát. ha valaki székely akar lenni, és kijelenti hogy ő nem magyar, hát legyen székely, és ne legyen magyar. ha tót akar lenni, legyen tót. ezt gondolja egy tipikus szoci.

a szoci szavazó szerint a külhoniak kaphatnának akár állampolgárságot is, ha nem ezzel szavazati jogot, ha ez elsősorban védelmet jelent, ha mondjuk úgy tűnik, hogy valaki nem kapja meg a tisztességes eljárást szlovákiában, akkor van legyen közös fellépés az ügyben. védjük meg közösen malina h-t. de malina h-t lássa el a szlovák kórház, fizessen szlovák vizitdíjat, mert hát ez a rendszer.

a szoci szavazó az államot, társadalmat, a népet, a nemzetet szétválasztja. a nácik meg egynek tekintik: egy a tábor egy a zászló.

és szoci itt több van, mint náci. akármit mutatnak a közvéleménykutatások. horn gy is bánja már, hogy a szomszédokkal alapszerződést akart kötni, a nemzettel törődött, nem a társadalommal. érthető, hiszen leköpték ezért. na ilyen a szoci szavazó. bizonyos értelemben európai, kádárista. szerintem innen van előre lépési lehetőség, szerintem le lehet bontani a határokat, de ez hosszú időbe telik. ha évtizedeken át befelé mentünk az erdőbe, akkor nem kell csodálkozni, hogy a kifelé út is eltart egy darabig.
Mondjuk a menedékjogos dolgot nem értem. Menedék olyan embernek adható, akit a hazájában intézményesítetten üldöznek. Ilyen egyetlen EU-s tagállamban sem fordulhat elő. Persze, biztos nem fenékig tejfel az élet, de a menedék intézményét pl. olyanoknak tarják fenn, mint Szudán meg a fél fekete Afrika. Csak viszonyításképp.

Megnéztem volna, hogy mivel indokolta meg a svéd bevándorlás a menekült státuszról szóló határozatát.

És bárhová mennek, szomorú, mert a régi városaink végleg románok, szlovákok, ukránok, szerbek lesznek.
A menedékjog még a kilencvenes évek elején, közepén járt, amikor igenis voltak diszkriminációk. Pl. csángóknál még a közelmúltban is.
Lehet, hogy mióta Románia EU tag, azóta nem adnak, de több százezer erdélyi magyar ment a fent említett országokba. És eszük ágában sincs visszajönni, sem az anyaországba, sem Magyarországra.
Az a fura az ügyben,

hogy a mezei átlag szlovákiai szlováknak volna leginkább

a saját, jól felfogott érdeke,

hogy a szlovák rendőrség-igazságszolgáltatás stb a lehető legtisztességesebben dolgozza fel ezt az ügyet IS.

Mert ha
a rendőrség/ ügyészség/ bíróság használható arra, hogy rasszista céloknak eleget tegyen,
akkor NINCS garancia arra, hogy másra nem használható.
Akkor bizony NINCS garancia arra, hogy ne azt csináljon, amit akar / ami a hatalomnak tetszik.

És ez esetben az átlag szlovákiai szlovák ugyanúgy végtelenül kiszolgáltatott az igazságszolgáltatásnak, és semmi se fogja megvédeni az igazságtalanságtól.
Pl. ha rendőrök megerőszakolják az átlag szlovákiai szlovák nőt, és ki meri nyitni a száját, marha gyorsan ő maga ülhet a vádlottak padjára pl. Szlovákia jó hírnevének megsértéséért.

Nem tudom, vajon összeállt-e ez a kép az átlag szlovákiai szlovák fejében...
Virág et.
Nekem az a problémám veled, hogy te nem AKAROD elismerni, hogy aki a határon kívül maradt lehet ugyanolyan magyar, mint aki a határon belül maradt. Serény-lusta, becsületes-csaló, balos-jobbos, stb.
Ha a vita arról folyna: hogyan ismerjük el, és nem a kategórikus igen-nem lenne csak a lehetőség, akkor vitatkozhatnánk a megoldáson nyugodtan, akár 2-3 évig.
Én sem akarom, hogy aki nem itt él az is itt szavazzon. De meg lehetne oldani.
Neked is volna ötleted, ha akarnád.
Guga 13:40:18

Bocs, de én arra gondoltam, hogy 1920 után Csehszlovákia néven futott az az ország, és azt akárhogy is nézzük a csehek alkották (asszem Masaryk meg haverjai)

kukacka 13:38:32

Én arra gondoltam, hogy mondjuk a határközeli gimnáziumokban a közelebb eső ország nyelvét lehetne oktatni, nem hinném hogy gond lenne, ha mondjuk valaki Belgrádba, vagy Árva megyébe téved és nem angolul vagy németül kér mondjuk egy sört hanem a helyiek nyelvén, abból gond lenne.
boldogvagyok

Aki határon túl van, az ugyanolyan magyar, mint aki határon belül van. Kivéve ezt:

"balos-jobbos"

azaz ezt sem kivéve csak az arányokat. Velem akarsz vitatkozni vagy Mikolával? Ő mondta és eddig senki nem pattant fel fidesz-részről, hogy tiltakozzék. MSZP részről sem. Igazából sehonnan sem.
Kutacs bogaram: Horn azért kötött alapszerződést a környező országokkal, mert a NATO tagság feltétele volt.

Amit meg a szocikról, meg nácikról írtál, az egyszerűen értemezhetetlen zagyvalék.

Egyébként szerinted a fidesz a náci párt? Ez ugyanis az ő szlogenjük volt.
A legújabb: egy zászló, több tábor.
A szoci szavazók nagy szoci pártja utolsó csürhe jurtás bandának állította be a határontúli magyarokat, akik majd jól lerohasztják ezt a virágzó országot, és csak élősködni jönnek ide. A szoci szavazók ezt be is szopták. Persze eleve hülyeség votl népszavazást tartani a kérdésről, de hidd el elég megalázó volt számunkra a kampány, ami egyáltalán nem az általad képviselt stílusban zajlott.
kutacs azért a náci kicsit erős, asszem.
Táltos, tudtommal van erre példa valahol tatabányán asszem.
johnlennin

Szomorú vagyok, ha ez nektek így jött le. Ezt mint szoci szavazó mondom.

Virág et.
"Ez tévedés. Sokkal könnyebb letelepednie és sokkal könnyebb állampolgárságot szereznie is."

Mond ezeket hol álmodtad?
Közvetlen munkatársam délvidéki magyar - Zentai.
A csaja szerb. A csaj 3 éve megkapta az állampolgárságot,
ő még mindig nem.

Egy régi barát nőm: Újvidéki. 10 éve él pesten.
Építész mérnök, építésvezetőként dolgozik, elég jól
keres, még mindig nem kapta meg, havonta (most már csak 3 hav. asszem) haza kell szaladnia csak a határátlépés miatt!!
A főnőke külön fizeti neki ezeket az utakat, mert nem akarja elveszíteni, mert jó szaki.
táltos 2007.05.22. 14:03:06

Elég lenne egy társalgási zsebszótár. Egy-két óra tanulás kiutazás előtt. Ennyi.
Nemzetiségi gimnáziumok vannak, aki akar mehet, de ne legyen már kényszer. És mi van, ha egy békés megyei szlovák nem akar románul tanulni? :))

Egyébként meg, sokan még az angolt sem képesek megtanulni, hiába az óriási nyomás.
Valahogy életszerűtlen a felvetésed a mai világban.
Régebben egyébként ez automatice működött iskola és nyelvoktatás nélkül is.
Árpád, a gond meg az, hogy mi lenne a tüntetés fő jelszava?

Hogy igazságos igazságszolgáltatást Szlovákiában?

Mert pontosan nem tudjuk, hogy mi történt. Én hiszek a lánynak, de ez eddig hitkérdés.
gloire

Mindjárt írok neked idézetet a jogszabályból. Onnan szedem.
érdemes tudni, hogy ebben az ügyben sincs olyan, hogy "a szlovákok". a szlovák eljárás problémáit a Tyzden c. szlovák hetilap leplezte le. Fico utálja is őket, mint általában a sajtót. tehát a tiltakozás simán átívelhet határokon és népeken.
a "náci"-t a nacionalista (és nem a fasiszta) rövidítéseként használtam és nem akartam senkit leminősíteni, mint ahogyan a "szoci"-val sem akartam.

a fidesz meg hol pragmatikus, hol idealista, hol radikális, hol nacionalista. amikor a jelszava: "egy a tábor, egy a zászló", akkor éppen nacionalista (náci). orbán amúgy nem rasszista, irredenta, fasiszta. ezt mindig is hülyeségnek tartottam. egy alapvetően pragmatikus politikus, aki időnként nacionalista húrokat penget. a fidesz meg jó ideje olyan, mint orbán. nincs önálló arca.
twá,
csak a baj, a fáklya fénye nem bír átívellni
Héhéhé:
az egy külön postot érdemelne, hogy milyen bámulatosan szemetül viselkednek a határon túli magyarokkal a helyi szervek, amikor szerencsétlenek megpróbálják a hivatalos itteni engedélyeket-állampolgárságot megszerezni! Agyrém!
Azt nem tudom, h konkrétan történt-e bármilyen változás az EU csatlakozások óta, de ami előtte folyt, az szégyen!
Annyi tortúrán, gusztustalan sorbanálláson, vegzáláson kellett átesniük...
Miközben azok, akik ide akartak/akarnak jönni, azok tanultabbak, képzettebbek, fiatalabbak a magyar átlagnál: piros szőnyeget kellene teregetnünk eléjük és kezet csókolni, hogy igyekeznek magyar adófizető és nyugdíjrendszer-fenntartó állampolgárokká válni...
fáklyával az állatok ellen kell menni, és itt jól szervezett politikai erők vannak a háttérben, akárkinek is van igaza.

persze én is az mkp verziót hiszem el, de semmiféle bizonyosságunk nincsen.

bárkinek van igaza, ennek a lánynak szerintem nem kell letartóztatásba vagy börtönbe kerülnie, ezért a magyar diplomáciának mindent meg tennie az ügy megnyugtató lezárása érdekében. hiszen malina h magyar szóköz állampolgár. és akár ki is lehetne iktatni azt a szóközt. csak meg kell találni a módját.

Egyébként ha hiszitek ha nem - ahogy minden országnak -
úgy nekünk is vannak alap doktrínáink (valahol a mélyben)
E szerint nem célszerű kiüríteni a magyarlakta területeket,
jobb ha otthon boldogulnak, a kettős állampolgárság
megadása ezt a célt is szolgálná. Nem kell érte ide költöznöd, mert ott is megkaphatod: ezért "kettős".

Ez az intézmény tudtommal minden európai országban
működik, a szomszédainknál egész biztos.
Egy dolog különbözteti meg a többiektől mo.-ot:
a magyar kissebség a legnagyobb lélekszámú európában.
Összesen TÍZSZER annyi emberről ( van aki területről is)
beszélünk, mint amiért a szerbek-horvátok nyírták egymást. Valóságos időzített bomba.

gloire

Kezdjük a letelepedéssel. 2001. évi XXXIX. tv.

"18. § (1) Letelepedés céljából engedélyt az a külföldi kaphat,
a) aki beutazásától számítva legalább három éven át megszakítás nélkül jogszerűen és életvitelszerűen Magyarországon tartózkodott, kivéve, ha a jogszerű tartózkodás célja tanulmányok folytatása volt;
..."

"(3) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feltétel alól felmentést kaphat az a külföldi, aki tartózkodási vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezik, és
(...)
c) a kérelmező magyar állampolgár volt, de állampolgársága megszűnt, vagy felmenője magyar állampolgár volt."

Ez szerintem már önmagában elég egyértelmű. Nem kell 3 év itt tartózkodás, ha magyar felmenőid vannak (voltak).

Kérsz állampolgárságis példát is?
kovvacs,
imho nem kellene se vörös szőnyeg, se a szükségtelen vegzálás.
a hozzászólásokból kiderül lassan számomra, hogy én itt az alsóközéposztály félintellektuális rétegének "ösztönös" tagozatát képviselem, így sajnos semmi ideológiailag értékelhetőt nem tudok hozzátenni a sztorihoz azon túl, hogy ez most tényleg újdonság, hogy a nemzeti szocialista szlovákok szopatnak bennünket? a románok ősi(?) gyűlölete érthető, én sem szeretném, ha valaki a szemembe nézne miután megloptam. a szerbeket annyira most nem vágom, mi is a bajuk velünk, de a főnököm szerb, nem jó hír, utálnak mint a szart, még szerencse, hogy itthon kell elviselnem, nem ott. az osztrákok eleve csak a "magyar ne lopj!" állatot látják bennünk, lassan kiírhatnánk a határon, hogy "osztrák, vidd a szemetedet anyádba!" csak hogy érezzék mennyire jó is az effajta megkülönböztetés. az oroszokról felesleges megemlékezni, amúgy is birkák, amíg van vodka jól ellesznek, meg már nincs, aki behívja őket. a lengyelekkel állítólag nagy a haverság, én nem ezt tapasztaltam két hónapja varsóban, de maradjunk pozitívak, igyuk együtt egymás borát. a cseheket nem ismerem. prágában jó a sör, viccesek a csajok, nem köptek le amikor magyarul beszéltem, komilfó volt nagyon. és végül itt vagyunk mi magunk, akik talán mindenkinél szenvedélyesebben gyűlöljük magunkat, mástól meg respektet várunk. nem fog jönni, nyugi.

miért? mert megosztotuk magunkat, ostobák lettünk és balfaszok. kommunisták szívják a vérünket, mi meg hagyjuk elterelni a dühünket utcán - ávtizedek óta - parasztkodó rendőrök irányába, és fosunk, hogy ne rúgjanak ki a bankhitel miatt. mit várunk mástól, bazmeg, hm? amit mi sem adunk meg magunknak? szánalmas.
Virág et. 2007.05.22. 14:14:40

Ez jogszabályos hit igazán nagyon bájos.
Kár, hogy jogtalanul eljáró hatóságokról, jogot nem ismerő hivatalnokokról, önkényes jogértelmezőkről még soha sem hallottál.

És azzal mi van, hogy Gyurcsányék a választás előtt kötelesek lettek volna nyilvánosságra hozni a költségvetési adatokat? Jogszabály kötelezi erre a kormányt. Eh?
kukacka

A bevándorlási hivatal ezek alapján jár el. Szerintem ezen a téren ne nyissunk vitát, mert én valószínűleg több embert ismerek onnan (vezetőket), mint te.

Ha valakivel szemben jogellenesen hoztak közig határozatot (mint amilyen a letelepedés), az pedig bírósághoz fordulhat és fordul is. Vagy szerinted a bíróság sem ismeri a jogszabályokat? Azt ugye tudod, hogy a bíró az jogász (meg mellesleg a BÁH legtöbb ügyintézője is az, de ez mellékes)?
Hogy jön ide GyF meg az ő politikai machinációi? Mi köze ehhez a végeken dolgozó közig szerveknek? Milyen választást befolyásol, ha K. Béla vagy Chen Li Xim megkapja a letelepedést vagy sem? Miről beszélsz?
"Nos, a Malina Hedvigová vagy Hedvig Malinová (pontosan még a nevét se tudom),- monddá Szlota Jancsi, vagy Jancsó Szlota? -, már csak azért is megérdemli a magáét, mivel lepaktált a magyarokkal. (Lásd a bizonyítékot: átkereszteltette a nevét), hogy félrevezessen minket, a valódi szlovákokat." mondá Jan Slota. :D

Itt elérhető a teljes "cikk".

href.hu/x/2r4t
Kutacs

Kicsit félre érthető.
A fasizmus egy terjeszkedő,
nemzeti (nacionalista) diktatúra volt.
A náci az a nemzeti szocialista! Tehát fajvédő, rasszista,
terjeszkedő, nemzeti diktatúra volt.
Nem?
Azt ugye tudod, hogy a BÁH-ot OV-ék állították fel és jelenleg is ugyanaz a vezetőség, mint akkor volt?
Ugyanitt kicsit komolyabb hangvételben, egy hét Hedviggel:

href.hu/x/2r4z
glorie,
az alap doktrína: a szomszédokkal történő viszony rendezéséhez kétoldalú megállapodások kellenek.

például szlovákiában, szerbiában, romániaban is vannak munkanélküli tanárok, miért ne mondhatnánk azt, hogy jöjjön át az angol (vagy másik világnyelv) mellett második idegen nyelvként szlovákot, szerbert, románt tanítani, cserébe hadd mehessen, telepedhessen le a munkanélküli magyar tanár, hadd taníthasson magyart az ottani nemzetiségieknek. magyarnak, szlováknak, románnak, szerbnek.

oké, hogy a határmentén erre kicsi az igény, de kicsi igény is igény, de ez oké iskolákat kell építeni, meg venni kell házakat, házhelyeket, de nyilván lehet rá uniós pénzeket szerezni. mondjuk egy olyan program volna, aminek van valami kifutása. és lehet hosszú távú hatása. de persze ha itt a többség még mindig háborogni akar egymással, akkor háborogjunk még. "a rohadt szemét szlovákok, hogy vájná ki a holló a szemüket"

Virág

Beszéljünk a valóságról, ne papírokról.
Papíron a szlovák rendőrnek is az van írva, hogy:

"18. § (1) Megvédi a Szlovák Állam minden állampolgárát
(és a túristákat is) nemzeti hovatartozástól függetlenül,
a büdösparaszt skinheadektől"
gloire

Épphogy a papírokról kell beszélni. Mert a jog az papír. És végre kell hajtani vagy hajtatni.

A szlovákokkal is be kell tartatni a saját jogszabályaikat. Épp erről szól a botrány! Hogy MH nem kapta meg azt a jogszabályokban lefektetett eljárást, ami megillette volna, mint egy bcs sértettjét.
Virág et.

a faszt nem úgy állították be

mikor a kettősállampolgárságról kellett szavazni, előtte egy héttel minden másnap kaptam agitprop anyagot a Párttól e-mailben, hogy "román-magyar határ, dec. 8", mellette egy kép indiából, ahol kb. 2000 rongyos figura ül egy vonaton, lóg ki belőle meg kapaszkodik a tetején

jogszabályokkal Magyarországon ne nevettessük ki magunkat, azért
elvileg olyan dolgokhoz lenne nekem jogom, hogy hajjaj, persze csak elvileg

az olyan hozzászólásokat meg, hogy szervezzük, csak a szlovákok nehogy megsértődjenek, tényleg nem értem
hiszen pont arról kéne szólnia a tüntetésnek, hogy szlovákia elnyomja a kisebbségeket, fasizálódik és átlátszó módon hazudik
az pedig, hogy a Malina Hedvig történet igaz-e, az a megmozdulás szempontjából teljesen irreleváns
ahogy az is, hogy jobbak vagyunk-e, mint a többi nép
persze a fejlett igazságérzetű elvtársaknak lehet, hogy ezt meg kell majd magyarázni, de talán annyi elég hozzá, hogy a hatékony érdekérvényesítéshez alapvető, hogy mindig nekünk legyen igazunk
akkor is, ha nincs
mert heló, ez egy ilyen világ
A móri bankrablás ügyében hozott ítélet sem kutya.

Jaa, Virág akkor már értem.
A haverjaid, esetleg te isdolgoztál már ott.
És ebben a szellemben mi?
Mennyen csak a bíróságra mi?
Te meg itt nyomod ezt a szövegt mi?
"A móri bankrablás ügyében hozott ítélet sem kutya."

Cseppet bonyolultabb is az ügy. Tudod, ha csatolja az anyakönyvi kivonatot, mely szerint apu még Mo. területén született, akkor azt elfogadja a hatóság. Ha nem, akkor majd a bíró elfogadtatja, de ilyesmire nem fog sorm kerülni.

Csak az életszerűség kedvéért elmondom, hogy működik egy köztisztviselő. A kevesebb munka (kevesebb ellenállás) irányába megy. Szerinted mivel van kevesebb munka, az engedélyezéssel vagy elutasítással? Szerinted hány engedélyezés ment másodfokra, ill, hányból lett bírósági felülvizsgálat vagy netán ügyészi vizsgálat? Hány engedélyezés miatt üthette meg a bokáját az ügyintéző?
Virág e.t.:

"Vagy szerinted a bíróság sem ismeri a jogszabályokat?"

ismerni biztos ismeri, hallottak róla az egyetemen, de ez nem jelent semmit

Persze, ettől még Magyarország jogállam. És saját tengere is van, legalább.
glorie,
igazad van, nem szívesen használom ezeket a szavakat, de valahogyan körbe kellett írnom johnlennin-nek a két alaptípust.

ő azt mondta, hogy a szoci szavazó azt hiszi, hogy a határon túli magyarok át akarnak telepedni, erre mondtam azt, hogy szerintem éppen a másik oldal hiszi ezt, a szoci-libsi szavazó úgy gondolja, ahol élsz, ahol adót fizetsz, oda szavazz.

és szerintem lehet innen is előrelépni. úgy, hogy intézményeket közösen finanszírozunk. nincsenek őrült nagy különbségek a határ két oldalán, és nem is feltételen az innenső oldalon van a jó világ, odaát meg a rossz. erre mondtam példaként ezt a iskolai csere programot.

de akár azt is el tudom képzelni, hogy jöjjenek szlovák diákok a balatonra, cserébe meg magyarok menjenek a szlovák tátrába. mert ugye ha egy gyerek itt nyaral és esetleg érzi, hogy milyen szar, amikor a fagylaltos nem szolgálja ki, akkor nem fogja ugyanezt tenni odahaza. és nyilván lesz olyan fagylaltos aki meg kiszolgálja. meg nyilván ott lesz a balaton. tehát összességében jó képet kap magyarországról. nem tudom érthető-e ez a gondolkodás.
gloire

Szövegértelmezésből megbuktál, keményen. Olvasd elm mégegyszer, amit írtam, hátha másodjára menni fog. Nagyon szurkolok.

"A haverjaid, esetleg te isdolgoztál már ott."

A rendészetben dolgoztam. Régen. A BÁH is rendészet, bár tág értelemben és korábban a rendőrség alá tartozott, amíg 2000-ben nem lett külön hivatal. Azért ez nem ugyanaz.
"Haverjaim" nincsenek ott, sajnálom, ha kiábrándítalak.

Acél Endre
Tanult művelt ember ugye ez nem vitás, az
egyéb minősíteket most elhagyom.

A szavazás előtt a népszabadságban vezércikkben (sic!)
írta le, hogy anyugdíj és atb az állampolgári jogon jár
mindenkinek mo.-on.
És hát a 3-4 milliós magyarság nyugdíjait és ellátását biztosítani az mekkora összeg. Dögkút bazmeg.

Egyébként meg nem értem, hogy a geci hajléktalanok
mi a f.ért nem bérelnek maguknak lakást a
nyugdíjukból?
z

Persze, persze. Trendi dolog szidni az igazságszogláltatást. Csak épp hülyeség olyanok részéről, akik a blikk meg apu-anyu bontókeresete alapján ismerik.

Én nap mint nap benne dolgozok. Csomó felkészületlen bíró van, aki nem ért az adott speciális jogterülethez. Namost az idegenrendészethez tartozik két jogszabály, egyenként kb. 20 oldalasak és kb. annyira bonyolultak, mint a szorzótábla. Itt nem lesznek felkészületlen bírák, mert ez faék egyszerűségű jogterület.

Persze nem kell elfogadni, amit írok. Mindenki azt hisz, amit akar.
Az orvosi ellátás alanyi jogon jár, gloire. Valaki egész életében kint fizette a TB-t, aztán Mo-n kezelik. Gondolom szerinted ez is igazságos dolog lett volna.
Bár a mostani átszervezésekkel az eügy rossz példa, mert kiszámlázhatnák a TB kártya nélkülieknek az ellátás díját. Régebben ez nem volt.

"esetleg" elolvasom mégegyszer.
szövegértés: a BÁH főnököknek rendőr haverjaik vannak.
Most már értem.

glorie,
a szoci szavazó ezt gondolja. a magyar nyugdíjrendszerbe fizetted be a járulékot, akkor kapjál onnan nyugdíjat. ha a szlovákba, vagy a románba, akkor onnan.
Az is jó volt, amikor az önkormányzatos jogász csajszi tíz percig anyázta nekem a seggfej APEH-es jogászokat, akiknek "fingjuk sincs".
:))

Meg amikor az OOSZI-s jogász csajszi negyed órán át oktatgatott, hogy miért jogszerűtlen a polgármesteri hivatal eljárása.

Speciális helyzetben vagyok, évente többször szívok a hivatalnokok (igen a jogászok) hozzánemértése miatt.
A BÁH főnökei maguk is rendőrök voltak többségében ... Vagy határőrök.

Ja, és rendőr sem voltam soha. De asszem a barchobázást befejezhetjük, konkrétabbat úgysem mondok.

Én a nyugdíjról beszéltem, Acél szándékosan keverte
ezt a TB-vel, én meg igyekeztem pontosan idézni.
szóval mondjuk 56-ban amikor forradalmat kellett csinálni, hol a felvidéki magyarok hol voltak? vagy 68-ban, amikor a magyar hadsereg átvonult szlovákián, akkor miért nem lázadtak fel? ott volt a magyar hadsereg, amelyik a magyarok ellen nem kapott tűzparancson. tehát amikor lehetőség volt a nemzeti egységre, akkor miért nem tettek semmit? kérdezze már ezt meg egy felvidéki a szüleitől.

tudom, hogy ez nem népszerű, de ilyen okai is vannak, hogy a többség azt gondolja, társadalmi egységre kell törekedni és nem nemzeti egységre. mert a határon túliakra csak akkor lehet számítani, ha bajban vannak.

ha szlovákiában van munka, akkor rögtön jön a szöveg: hogy jaj nem is megyünk mi haza a mocskos anyaországba. hát így nyilván nem lesz egység sose.
kukacka

Jogértelmezési viták lesznek. A jog nem egzakt tudomány. De ha valaki a kérelme mellé csatolja a felmenő magyar állampolgárságát igazoló okiratot, ott nincs helye jogértelmezésnek.

De tessék, győzzél meg. Várom a példákat, amikor valaki csatolta ezt és mégis elutasították. A bíróság is. Aztán csak az igazat!

kutacs

Van Romániával egy egyezményünk, hogy a nálunk letelepedett román nyugdíjas a magyar nyugdíjpénztártól kérheti a nyugdíjat úgy számítva, mintha Mo-n szerezte volna. A dolog viszonos, de azt gondolom nem kell mondanom, hogy eddig nem sok magyar nyugdíjas ment ki emiatt Romániába.
Acélt védje meg magát, én nem fogom.
lonely_photon 2007.05.22. 11:28:29

Na látod itt az egyik bibi a szlovákoknak, románoknak orbitális hülyeségeket tanítanak történelemórákon ezáltal hintik el a feszültség magjait ...

Tüntetés-ellentüntetés

Minden európai erkölcsi és egyéb norma szerint jogosnak tekinthető az a válasz, amelyet magyarok mintegy 50 fős csoportja adott a neonáci, soviniszta Szlovák Testvériség, a Szlovák Testvériség Nemzeti Párt és az Új Szabad Szlovákia nevű társulás egyértelműen provokációs szándékkal megrendezett észak-komáromi demonstrációjára. Az ellentüntetés során – amelyen mintegy 20 helybeli és csonka-magyarországi tagunk magánszemélyként vett részt – a magyarokat súlyosan sértő jelszavakra, a nemzettársainkat az Urál mögé deportálni kívánó, a náci Szlovákia Hlinka-gárdájának egyenruháját viselő szlovákok erőfitogtatására a magyar ellentüntetők „vesszen Trianon”, „ria-ria Hungária” jelszavak skandálásával válaszoltak. A szlovák rohamrendőrség ezután brutálisan szétverte a mintegy 50 fős magyar csoportot, majd 4 főt előállítottak, akik közül két főt még a nyílt utcán súlyosan bántalmaztak. Az előállítottakon kívül több, találomra kiválasztott magyar résztvevőt is gumibotokkal ütlegeltek, illetve kutyákat uszítottak ránk. A szlovák rendőrség brutalitását mutatja, hogy szervezetünk egyik tagja a fején sérült meg, miután gumibotokkal ütlegelték. A szlovák neonácik a karhatalom díszkíséretével vonulhattak az autóbuszukhoz, hiszen a magyarellenes szlovák neonácikat több száz kilométerről, észak-keletről, illetve a cseh határ közeléből szállították a többségében magyarlakta Komárom városába, ahol a trianoni határtól mindössze néhány száz méterre provokálhatták a magyarokat. Annak érdekében, hogy jövőre ne ismétlődhessen meg az idei provokáció, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) komáromi szervezetén keresztül már most rendezvényt jelent be a mostani incidens helyszínére, a Stefanik-szobor körülötti térre.

Az ügy azért tartozik ide, mert MH támadói ennek
a szervezetnek a tagjai.

Hát így megy ez manapság

Virág e.t.

nem apu-anyu bontókerestéről van zsó, hanem arról, ami a téma, most

vannak imserőseim, akik az általad könnyen megszerezthető engedéllyel ennél többet szopnak

már említett példa is a pár havonkénti kötelező határátlépés, meg a többi

persze ha szerinted tökegyszerű a dolog, akkor úgylegyen
vannak még egyszerű esetek a jogban, nem kevés, mégsem ritka, hogy sokkal bonyolultabb lesz a dolog, mint ahogy az elsőre tűnt (ld. pl. adózás, apeh, NYENYI, sikitófrász, 22-es csapdája)
Virág,
tisztában vagyok azzal, hogy sokan kapnak így nyugdíjat és az amerikai magyarok legtöbbje is az olcsó egészségügyi ellátás miatt jött haza magyarnak. kihasználják a helyzetet. a hatóságok meg szemet húnynak fölötte. nyilván nem lenne nehéz kiszűrni a kamu lakcímbejelentéseket.

azzal is tisztába vagyok, hogy az áttelepült amúgy legtöbbször tisztességes, szorgalmas, becsületes, művelt áttelepült magyarok segítetik ezt az országot. ez kedvező gazdasági hatás.

a kettő nagyjából egálban van.
z

Soha nem mondtam, hogy könnyű megszerezni. Azt mondtam, hogy KÖNNYEBB, mint a nem magyar származásúaknak. Sőt, nem csak mondtam, hanem bizonyítottam is (amivel eddig egyedül vagyok a hozzászólók közül).

A havonként kimenős dolog meg Románia és Szlovákia EU tagságával okafogyottá vált. Ugye EU országok tagállamai személyi igazolvánnyal tartózkodhatnak Mo-n belül (útlevél sem kell).
kutacs

Jelenleg igen, igazad van. Egy tömeges, többszázezres alanyi jogú állampolgárság esetén is ennyire biztos lennél ebben? Abban is, hogy könnyen kiszűrhető lenne a kamucím? Honnan szereznénk annyi hatósági embert (inkább: miből), aki ezeket mind leellenőrizné?

Virág

Nem könnyebb, NEHEZEBB.
Hogy ez miért van így pontosan azt közülünk
valószínüleg te tudod a legjobban, én csak nem értem.
gloire

Ez kezd érdekes lenni. Tehát szerinted egy magyar származású külföldi állampolgár nehezebben kap letelepedési engedélyt pl., mint egy nem magyar (arab, akármilyen)?
Ezt miből gondolod, barátom? Tényleg érdekelne.
Carnivora,
csak nehogy kiderüljön, hogy mi is orbitális hülyeségeket tanítunk. például erdély mindig is magyarország része volt.

szerintem az átlag magyar nincs tisztába azzal, hogy a történelmi magyarországon a lakosságnak mekkora része volt a magyar nemzetiségű, vagy mondjuk mikortól lett hivatalos nyelv a magyar.

szóval ezt az ezeréves felsőbbrendűséget hirdetők se csúsztatnak, hazudnak sokkal kevesebbet, mint a román vagy a szlovák kollégáik.
Oké, nálunk is tanítanak osztrák, meg német ellenességet, de nincs betiltva a német vagy akármilyen nyelven való traccsolás és nem emeljük állami politika szintjére a gyűlöletünket és nálunk a szélsőnacionalista pártok még a parlamentbe kerülés küszöbét sem érik el.
kutacs_ 2007.05.22. 15:25:47

Ilyet nem tanítunk az más kérdés, ha lusta voltál elolvasni a leckét, és ilyesmiket képzelsz be magadnak :)
A lényeg, hogy a történelmi eseményeket (különösen a több száz éves eseteket) nem lenne szabad a mai kapcsolatokra kivetíteni. Ezt mi magyarok már megértettük.
Virág et. 2007.05.22. 15:25:08

Ez régóta így van a határontúli magyarnak sok cécó a kínai előbb megkapja az állampolgárságot ...
Szerinted hány kínai származású magyar állampolgár van? Ne keverd a letelepedéssel! Megsúgom: iszonyú kevés. Egyszerűen azért, mert nem képesek rendesen megtanulni a nyelvet.

A sikeresebb letelepedési kérelmek meg annak tudhatók be, hogy a kínaiaknak több pénzük van és mindjárt ügyvéddel vagy ügyintézővel jelennek meg és nem az utcáról esnek be zéró ismerettel.
A tudás minden helyzetben előnyt jelent.
Ezt már a zsidózás kapcsán is írtam, de ide is jó: Az a nemzet, amely egy másik nemzettel szembeni gyűlöletben talál egyesítő erőt, amelyik más nemzet legyalulásában látja önnön felemelkedését, az nem egy nemzet, csak szeretne.
Ettől függetlenül a kínainak 3 évet itt kell élnie, hogy egyáltalán letelepedhessen. A magyarnak elég egy vízum és másnap már adhatja is be a kérelmet. Ez azért elég nagy könnyebbség, nem?
kutacs:

azért lehet, hogy de
az egy dolog, hogy van egy pár ember itt, aki sumér-magyar rokonságot feltételez, de azért a Magyar Királyság meg a Monarchia létezését és kiterjedését nehéz lenne kétségbe vonni


ehhez képest a dákoromán-elmélet Romániában államvallás, persze bizonyíték az nincs (néha persze építenek valami erődromot)
Carnivora,
az átlag magyar ezt képzeli, és van egy csoport amelyik ezt hirdeti.

úgy viselkedik, mintha a kárpát medencében nem is lettek volna más népek csak mi. oké, mi voltunk itt a legtöbben, és még most is mi vagyunk relatív többségben, de ettől nem vagyunk feljebbvalók, se alávalók.

minimum ezt ki kellene mondani, hogy egy szlovák vagy egy román kollégával le tudj ülni egy asztalhoz.

Kutacs

Igazad van. És akkor honnan tudod te ezt. Csak nem mégis ezt tanították neked? Vagy megtanultál szlovákul,
és ott elolvastad az igazságot?

Egyébként Erdélyről:
Evlia Cselebi, a török porta nagy reneszánsz embere
- polihisztor, és világutazó - hosszú levelekben számol be
erdélyi útjáról. Ezek hivatalos jelentések a Szultánnak.
Erdélyben három nemzetséggel találkozik:
szász, magyar, székely. Leírja még a szász városokat,
a karóba húzásokat, a hivalkodó gazdagságot,
pl. románokat nem említ.

Virág et. 2007.05.22. 15:38:09

Egy magyar állampolgárságért fizetnek a kínaiak másfél két millió forintot, és megkapják. Ennyi. -
z,
de a magyar királyság nem azt jelentette, hogy itt csak magyarok éltek, hanem azt, hogy voltak nemzetiségek, akik néha lázadoztak, és az ő vezetőiket az éppen regnáló uralkodó szájbaverte. és akkor ezt most a szomszédok sérelmezik.

és akkor azt kellene mondani, oké, királyság volt, a király szájbavert minden parasztot, aki lázadozott. a magyart is. és ezek a királyok néha annyira voltak magyarok, mint ahogyan én francia, német vagy osztrák vagyok.

mi az egész történelmünket úgy állítjuk be, mintha ezek a nemzetiségek nem is léteztek volna. holott a magyar királyság java részét alkották. és ebből fakad az a közgondolkodás, hogy ezek a koszos szlovákok meg románok mit akarnak itt.
"photon"11:55:15-mondjuk atért mert ém gondolkozom,az agyam fő feladatának nem a takonytermelést tekintem(mert anno Hippokratesz így).Másodszor azért mert nem vagy még egy 100,.k senki sem,hogy ex katedra kijelentésed BÁRKI is elfogadja.Harmadszor meg azért mert rohadtul útálom a nemtelen senkiket akiknek nincs önálló világképük.Negyedszer azért mert et a sexet gyakorold otthon,én nem vagyok buzi,hogy tűrjem az elvtelen basz'gatót.
Gondolom nem kell megismételnem,mert ezt még egy lelassult szürkeállomány is fel tudja fogni.Persze az lehet,hogy TE kivétel vagy.
mollaris
"Virág et."15:25:08._na azért ebben a korban,ezzel a "szakiparral" ne játsz zűsz leánykát!!!
Carnivora

Ezt látod nehezen hiszem. Nemcsak az ügyintézőt kellene megvenni, de a belügyminiszter (igazságügyminisztert ma már) és a köztársasági elnököt is. Az állampolgársági kérelmezőkkel az NBH is beszélget, külön igazgatóságuk van erre. Szóval őket is meg kell venni. Gyarapodik a lista ...

Tart. engedélynél, vízumnál, letelepedésnél talán igazat adnék neked. Állampolgárságnál kétlem.
Dehát hirdesse meg valaki a fáklyás felvonulást. Árpád, szólj valakinek, mer én hiába hirdetem meg. Esküszöm elmegyek, meg még hozok két embert is fáklyástul.
molaris

Én nem a korrupció tényét tagadom. Volt idő, amikor kevés korruptabb szakma volt az idegenrendészetnél. De egy állampolgárság nem vicc dolog. Az a közt. elnökig megy fel. Sokkal feljebb már nem is mehetne, hacsak nem kezdünk teológiai dolgokba is belemászni. :)

Ráadásul a statisztikák is engem igazolnak. A kínai nem akar állampolgár lenni, mert szarik a szavazatra. Letelepedésnél ugyanúgy kártyás személyit kap, ugyanúgy szabadon dolgozhat (bizniszelhet, na). Mindent csinálhat.
VÉREIM,MENJÜNK VISSZA A FOORÁSHOZ,-ÁRPÁD POSTJÁHOZ.Mostmár senkit nem érdekel,hogy az a Lány esetleg börtönben rohad meg?Nem,mert mi vérmagyarok azon fikázzuk egymást,hogyki az igazabb hazafi.
Dögvész reánk!

Kutacs

Ez így van nagyjából köztudott is a dolog.
Az igazi problémát az jelenti, hogy a szockó időkben
(trianon után nyugi volt sokáig, mindenki a sebeit nyalogatta)
az utódállamok kommunizmusa egyértelműen
nacionalista beállítottságú volt, míg nálunk pont nem.
Nagyarányú betelepítések, lakótelep építések, stb.
olyan területeken ahol sosem voltak "ők" otthon azelőtt.

A nemzetiségi arányok legdrasztikusabb megváltoztatására egyébként pont a rendszerváltás
után került sor Szerbiában, a háborúk miatt.
A szemünk előtt történt

查.
kutacs_ 2007.05.22. 15:47:49

Nemzetiségi lázadások? :) ilyen egyszer fordult elő a 48/49-es szabadságharc idején a Habsburg izgatásra ... azt sem nevezném lázadásnak, mert a tótoknál pár száz fő csatlakozott a tótok a magyar szabadságharc mellé, és pl. egy tót ezred őrizte az országgyűlést is Debrecenbe, akik magyarul sem nagyon beszéltek.

Az oláhk, rácok 48/49-es szerepe más kimerül a terrorban végigrabolták, fosztogatták, gyilkolták a környéket , amelyen laktak ... -
VIRÁG-minden "et" nélkül;Néktek rohadtul jól jövedelmez a honi ""jogrend"".Apám nem véletlen akart jogra küldeni,de két-három bírósági tágyalás után,mint áll.ig.tanf.hallg.,azt mondtam-anyátok.
Ma is tartom.
Virág et. 2007.05.22. 15:54:55

Most nem tudom , hogy megy régen így ment. Legjobb barátom barátnője erdélyi egy ideig belefolytunk , hogy smint lehetne elintézni a dolgokat ... -
molaris

Én a magam részéről nem panaszkodok, köszönöm. Bár nekem semmi közöm nincs közpénzekhez, mivel egy multi jogásza vagyok.
Azt azért elmondom, hogy szívesen lecserélném ezt a "jól jövedelmező hazai jogrendet" mondjuk a svájcira, ha pl. ott lehetnék ugyanaz, ami itt vagyok.

Szerintem a Gönc Kinga majd megvédi Hedviget.
Olyan karakán, rámenős nő, ha egyszer odacsap
az asztalra ezek a szlovákok szerintem naggyon
befosnának. Már bizonyított, úgyhogy nekünk
sok dolgunk nincs is.

csináljatok utcai, munkahelyi, családon belüli erőszak elleni fellépést. nem kellene semmiféle zászló, csak fáklya egy egyszerű fehér póló, aztán mindenki arra gondol, amire akar, hogy ütötték a rendőröket, a tüntetőket, hedviget, zsanettet, józsikát, akárkit. ilyesmit támogatnék. az erőszak ellen kell fellépni, a szlovák hatóságokkal szemben meg majd fellép a magyar diplomácia. remélhetőleg ehhez elég erős.

"majd fellép a magyar diplomácia.
remélhetőleg ehhez elég erős"

röhög a vakbelem.
Carnivora,
éppen arról beszélek, hogy a szomszédainkról nagyon keveset tudunk. nagyon nehéz elképzelni, hogy ők nem is lázadoztak sohasem. amikor mi folyamatosan lázadoztunk.

Kutacs

Ez válasz volt, vagy egyszerre írtuk?
Ha válasz volt, akkor félreértettél,
legközelebb rakjak mosolygóst?
Virág et. 2007.05.22. 16:09:18

Vége a tévébiznisznek?
molaris 2007.05.22. 15:49:44

Igen, én kivétel vagyok. Amúgy légyszi ne húzd fel magad, mert ijenkor mindig megsajnállak.

"Na látod itt az egyik bibi a szlovákoknak, románoknak orbitális hülyeségeket tanítanak történelemórákon ezáltal hintik el a feszültség magjait ..."

Szerintem meg az a bibi, hogy a szüleink, nagyszüleink, politikusaink, történelemtanáraink továbbörökítik belénk ezeket a faszságaikat, sikertelenségeiket, el nem inzézett sérelmeiket és ettől úgy nézel a 22 éves oroszra mintha ő eröszakolta volna meg a nagyanyádat, pedig kurvára nem, és ugyanez a mentalitás okozza a magyarok elleni gyűlöletet is.

Kutacs

Tényleg keveset tudsz.
A ruszinokat pl. régen úgy hívták: Rákóczy népe.
Van (vagy csak volt) egy népszokás náluk, nagyobb
ünnepeken az ebédnél + egy főre megterítenek
és üresen hagyják a fejedelem székét.

Együtt harcoltak a szlovákok és ruszinok velünk
a törökök ellen is. Volt lázadás tehát, velünk együtt!

gloire: "A szlovák rohamrendőrség ezután brutálisan szétverte a mintegy 50 fős magyar csoportot, majd 4 főt előállítottak, akik közül két főt még a nyílt utcán súlyosan bántalmaztak."

Ez szemenszedett hazugság, te is tudod. Semmi más nem volt, csak hőbölgés mindkét fél idiótáinak részéről.
kutacs_ 2007.05.22. 16:18:14

Pontosabban te tudsz keveset :) így pontos a hozzászólásod. Egyszerűen a történelmi ismereteid nulla közeliek ;)
Virág et. 2007.05.22. 16:21:01

Az RTL fórumos korszakodban még a tv biznisz ment :)
"Virág et."-na látod,pont ezt muzsikálom.Mint minden józan ésszel megálldott,vallom kevés átlátható és betartható törvény.Nem kivételek és módosítások tömege.Mint már írtam nem személyeskedés,de a kollégáid ritkán rándulnak át ide.Ja és megjegyzem,a jogbiztonság is pártsemleges.Márha jogbiztonság.
Carnivora

Soha nem látogattam az RTL fórumát. Ott is van egy Virág elvtárs? Biztos remek ember lehet, ha már ilyen jó ízléssel választ magának nevet, de sajnos (?) nem én vagyok az. :)

Nem szoktam fórumozni. Még az index fórumain sem. Csak a blogokhoz szólok hozzá, itt az indexen.
molaris

Azért vagyunk itt páran jogászok. Főleg a Zugügyvéden, de a Commenten is előfordul pár kolléga. Ezen kívül én is csak Tóta W-t olvasok és kommentálok az itteni blogok közül.

Meg a Cukiságot. :)
Minekutána van aki számolja hányszor írom le Isten nevét,most direkt nem citáltam ide.Pedig!!Mint tudjuk Mózes halálra köveztette a szombattörőt;-két gallyért.Nos Ő nem engedte,hogy relativizálás induljon.A "Sárija" is detto:lopott-kéz ugrik.
Na ez a biztonság,nem az,hogy igaz,hogy gazember vagyok de ze elévült;-most mint min.eln. én osztom az észt meg az erkölcsi tanításokat.Siralmas,a görény eszmefuttatása az illatról.
"Virág et."-az előzőm is Néked,csak lemaradt a megsz..
molaris 2007.05.22. 16:41:24

Továbbfacsarva a dolgot: úgy lett miniszterelnök, hogy törvényt szegett.
Kutacs elég zagyvaságokat beszélsz. 56? akkoriban kezdett egyáltalán kialakulni olyasmi, hogy felvidéki magyar. Ez sosem volt összefüggő terület, mint erdély, itt csak levagdosták a magyyarlakta területek északi nyúlványait. 56-ban pedig, a deportálások, csehországi kényszermunkák, iskolabezárások után voltunk, épphogy visszakaptuk az állampolgárságunkat. Sokak vagyonát, földjét elkobozták, és idegenekkel telepítették be. Idegen országba szakadtunk, ne feledd, itt duplán nehéz volt magyarnak maradni, hiszen lépten nyomon arra kényszerítettek, hogy reszlovakizáljunk. MO-na talán mindenki a forradalom mellé állt? Kissé jogtlaannak érzem a felvetésedet. Hogy mi történt akkor itt: www.radio.hu/read/186461/rid/PT1nTjJFVE0=
Nem olyan egyszerű dolgok ezek. Nagyapám felvidéki magyarként ausztriában esett hadifogságba mint magyar katona, romániába vitétk légerbe, majd a háobrú után csehországba vitték kényszermunkára, ahonnét hazaszökött. Ezekután például te bekapcsolódtál volna mégegyszer egy magyarországi háborúba/forradalmoba, miután épphogy túlélted az előzőt? 38-ban is elhitették velünk, hogy namostaztán nagymagyarország, aztán ez lett belőle. Egyáltalán nincs mit csodálkozni, hogy nem indultak meg tízezrével 56ban MO-ra a külhoniak.
molaris

Ez nem ida tartozik, de hidd el, jó dolog a relativizálás. Minden bcs más, mindig értékelni kell a tetten túl egyéb elemeket is. Az elkövető személyét, az elérni kívánt célt, a társadalmi veszélyességet és annak mértékét stb. A szimpla lopás: -1 kéz nem bölcs ítélekezés. Mert lophat valaki éhségből és azért is, hogy nyerészkedjen. A magyar büntetőjog ezt értékeli. Aki éhes és élelmiszert lop, az az elkövetési érték alatt marad, tehát csak szabálysértést követ el. Aki nyerészkedni akar és pl. ékszert lop, az bcs-t követ el. Aki az egész lopott értéket visszafizeti és megbánást tanusít, annak a büntetése korlátlanul enyhíthető a tevékeny megbánás szabályai szerint stb.
A vallási szabályok túl egyszerűek voltak és életszerűtlenek.

De ezt ne itt, mert ez nem megfelelő és nem is vág a témába.
Virág et. 2007.05.22. 16:36:19

Az jó nagy véletlen , mert annak a Virágnak is szocik felé húuozz a lelkivilága, és a sítlusa is haosnló volt, mint neked :)

Tudathasadás? ;)
Molaris

"Minekutána van aki számolja hányszor írom le Isten nevét,most direkt nem citáltam ide.Pedig!!Mint tudjuk Mózes halálra köveztette a szombattörőt;-két gallyért.Nos Ő nem engedte,hogy relativizálás induljon.A "Sárija" is detto:lopott-kéz ugrik.
Na ez a biztonság,nem az,hogy igaz,hogy gazember vagyok de ze elévült;-most mint min.eln. én osztom az észt meg az erkölcsi tanításokat.Siralmas,a görény eszmefuttatása az illatról."

Molcsi! Lehet, hogy Neked nem kínos, de ennek, amit leírtál, semmi értelme: értelmetlen mondatokat pakolsz össze-vissza.Biztos a gyerek cipője miatt nem megy megint, de értelmetlen mondatokat halmozol egymásra.Csak 300 forint az orvoslátogatás, kapard össze!
Carnivora 2007.05.22. 16:50:05

A "szocik felé húzó lelkivilág" talán már a névválasztás miatt is egyértelmű, nem? Szerinted hány jobboldali ember venné fel egy - még ha fiktív - ÁVO-s nevét?
A stílus a véletlen műve, hidd el.
Semmi okom nem lenne hazudni, egyszerűen az nem én vagyok. Persze azt hiszel, amit akarsz.

Kb. mikor írt ez a drága ember az RTL-re? Megnézem, ha már így "összeboronáltál" minket.

Johnlenin

Lehet, én azért nem járok át tüntetni.
Olvastam anno, most eszembe jutott, ha
már felvonulás, tüntetés "készül" itt, felelevenítem
az előzményeket.

Egyébként te voltál?

egrihvim.uw.hu/kozlemeny/komarom.htm
Virág et. 2007.05.22. 16:55:38

Régen azt a fórumot már kilőtték ...
Szerintem két eset lehetséges:
1. Hedvig igazat mond
2. Hedvig tényleg nem mond igazat, ebben az esetben viszont 99%, hogy a szlovák titkosszolgálat szervezte az egészet, mert másnak nem érdeke egy nyilvánvaló hazugság.
Egyébkén viszonylag sokat járok Szlovákiába, engem egy esetet leszámítva (talán 92-ben, Pozsonyban a hátam mögött morogtak, miért beszélünk magyarul) soha semmilyen atrocitás nem ért; ne várjunk magyaros kedvességet, a szlovákok nem egy mediterrán vérvonal. Ha bunkónak érezzük őket, azt ne vegyük magunkra, egymással is olyanok. Tekintsük egyfajta őszinteségnek, pl. ha egy pincér rosszkedű és/vagy másnapos, mindenkivel foghegyről fog beszélni :).
A szlovák "csoda" oka érzésem szerint a szlovákok összetartásában és szabálykövetésében keresendő: előnyben részesítik a hazai árut (kivéve a nyilvánvalóan dél-szlovákiai, azaz valószínűleg "magyar" árukat, pl. görögdinnye, paradicsom), befizetik az adót - cserébe az állam szigorú, de korrekt, azaz alacsonyak a szociális kifizetések, de pl. a személyautók áfáját is sok esetben vissza lehet igényelni, hogy könnybe lábadjanak a vállalkozói szemek :)
Tény, hogy több olyan hétköznapi dolog működik, ami nálunk nem: pl. van olyan weboldal, www.cp.sk, ahol vasúti/buszmenetrendekre kombináltan lehet keresni. Nálunk az ilyenekre jellemzően kiírják a közbeszerzést, "valaki" megnyeri a nagy lét, mindenki jól jár, pártkasszába is jut, de az alvállalkozói lánc végén nem pottyan ki a dolog, valszeg nem marad rá elég pénz. A szlovákoknál a korrupció pragmatikusabban működhet, legalább a produktum nem marad el. A nagy állami szervezetek vezetőnek sem csak a pártkasszák töltése lehet a dolga, a nálunk évek tervezett és egyre izzadságszagúbb átalakításokat már lenyomták a nép/vállalat torkán, pl. egészségügy, vasút átszervezése.
Szerintem kétfajta magyart ismernek:
Magyarországi magyar: inkább lenéznek, vagy irigykednek ránk, kisebbségi érzéseik vannak velünk szemben (feszengenek, mint mink a Mariahilferen), mint ellenségnek tekintenének; ne felejtsük el, hogy a "magyar" történelmileg kb. Döbrögi urat és a csendőröket jelenti, és lényegesen kevésbé ismerik a mai magyar viszonyokat, mint mi az osztrákot. Ebből a szempontból, a szlovákok Magyarország-képe szempontjából nagyon tanulságos az Ezeréves méh c. szlovák film, érdemes megnézni.
Szlovákai/felvidéki (ízlés szerint) magyar: ők az igazi ellenségeik: oda megy az ember a délvidékre, és nem mindenki beszél tökéletesen szlovákul, sőt, magyar szó üti meg az ember fülét a Szlovák Köztársaság területén. Ez nyilván tűrhetetlen, intézkedni kell Szlovákia területi integritásának megőrzése érdekében, és erre a területre külön szabályokat kell hozni.Pl. minden település dönthet a nevéről, kivéve a szlovák hősökről elvezett települések (Sturovo, Hurbanovo,...), amelyek persze többnyire (talán kivétel nélkül) magyar többségű városok. Vagy pl. a legújabb szépség, az a rendelkezés, mely szerint az (asszem) 180 m t.f. magasság alatti települések kevesebb állami támogatást kapnak, hiszen kevesebbet kell fűteni...
Szerintem találó volt Csoóri Sándor, amikor a szlovákok hozzáállására a "tolvaj lelkiismeret" szóösszetételt használta, a szlovákok tűzzel-vassal próbálják bizonyítani maguknak, dél-szlovákia igazságosan lett Szlovákia része.
A jelenlegi kormány tényleg nagyon aggasztó, pl. az oktatási tárca az SNS kezében van, már írják is az új tankönyveket.
Hajrá Hedvig, és bocs az észosztásért...
johnlennin 2007.05.22. 16:45:13

A 68-as felvidéki bevonuláskort történtek érdekes dolgok :)
Carnivora 2007.05.22. 17:04:27

Csak ezen a munkahelyemen van internethozzáférésem. A korábbi munkahelyemen csak belső kommunikáció volt, érthető okokból.

Tényleg nem tudom, hogyan bizonyíthatnám be, hogy nem vagyok valaki, akinek gondolsz. Ha a szavam nem elég, mással nem tudok szolgálni.
kutacs:

nem értelek

ki nem tudja, hogy voltak kisebbségek? meg hogy kevert nép vagyunk?
miért számít ez?

nem genetikai alapon megy itt az elégedetlenkedés
hunyadi jános román volt, naés
de magyar király, és ez a lényeg

még az se számít, mi az országban a hivatalos nyelv
az számít, hogy ide tartozunk, ez a miénk, és lehetőleg életben kéne maradni

a románok, szlovákok egyszerűen kijelentették, hogy az az övék, mindig is az volt, és szadizzák a magyarokat, ennyi

pont leszarom, hogy 100 évvel ezelőtt kinek az öregapját baszta pofon a csendőr, ahogy a holokauszt miatt se érzem magam felelősnek
Tényleg tehetne valamit a külügy végre. Reggel óta itt csépeljük a billenytűket és még mindig semmi. Ha Hedvignél töketlenkednek, hogyan lesz így magyar autonóm régió Szlovákiában. Amit az unió lehetővé tenne.
gloire, nem voltam, csak volt ott jópár ismerősöm, és némi kiszórítósdin kívül nem történt semmi. A HVIMes tudósításban - micsoda megepetés - erős túlzások vannak. De gondolom jól passzoltak Toroczkai vérzivataros könyvébe.

Summa summárum, örülnék, ha a határon túli magyarok ügyét napi politizálás szintjén elfelejtené a magyar politika, például ha legközelebb népszavazni akarna bárki is rólunk, előtte azért megkérdezhetne minket is. A legutóbbi kezdeményezés azt hiszem el is akadt, mivel igazából senki sem értett vele egyet határon túlról. Jó lenne a Hedvig-ügyet is így kezelni, örülök, hogy a két párt együtt lépett és lép fel az ügyben. Más kérdés hogy ezzel Hedvignek mennyit használnak, de legalább ebben az esetben nem a szavazatmaximalizálás a cél. Az ilyen HVIM-es idióta hangulatkeltésről meg nem is beszélek, ha már nagyon vernek itt minket, és nem tudunk visszaütni, majd szólunk. De biztosan nem Toroczkainak. Azon meg egyébként ne csodálkozzon, hogy ha idejön hőbölögni, akkor elkergetik. Trianon ide vagy oda. Az ilyen fasságokkal csak nekünk árt.

Carnivora, mire gondolsz?
johnlennin "Kutacs elég zagyvaságokat beszélsz. 56? akkoriban kezdett egyáltalán kialakulni olyasmi, hogy felvidéki magyar. Ez sosem volt összefüggő terület, mint erdély, itt csak levagdosták a magyyarlakta területek északi nyúlványait. 56-ban pedig, a deportálások, csehországi kényszermunkák, iskolabezárások után voltunk, épphogy visszakaptuk az állampolgárságunkat. Sokak vagyonát, földjét elkobozták, és idegenekkel telepítették be. Idegen országba szakadtunk, ne feledd, itt duplán nehéz volt magyarnak maradni, hiszen lépten nyomon arra kényszerítettek, hogy reszlovakizáljunk. MO-na talán mindenki a forradalom mellé állt?"

azt mondom, hogy vannak okai annak, hogy sokan azt mondják: a társadalmi egység előrébb való a nemzeti egységnél. azért, mert nemzeti egység sohasem volt, társadalmi egység a legutóbbi időkig létezett.

például 56-ban. nem volt nemzeti egység, a forradalom ezért bukott el, mert a határon túl tojtak a forradalomra, mint ahogyan 68-ban is viszonylag egységes volt az értelmiség, de a felvidéki magyarok szintúgy tojtak prágai eseményekre, idehaza szervezték a chartát, a felvidéki magyar politkusok meg kivétel nélkül a rendszerváltás után bújtak elő, oké, értem én, hogy elnyomatás, meg minden, de hát mindehol volt elnyomatás. nem is bűnbakot keresek, csak magyarázatot, hogy mondjuk egy magyar urbánus miért érzi ezerszer közelebb magához közelebb a cseh értelmiségit, mint a felvidékit.

szerintem ez nincsen jól, mert nem kell mindenkinek minden helyzetben lázadozni, de az mondjuk röhej, amikor olyan politikusok hazaárulóznak, akik 56-ban, 68-ban, és 89-ben (a román forradalom idején) sehol sem voltak, csak akkor jutott eszükbe, hogy ők magyarok amikor már semmi tétje nem volt a dolognak. amikor már csak nyerni lehetett ezzel, veszteni nem. azóta viszont magyarabbak a magyarabbnál.

de ez egy sajátos szempont, nekem semmi bajom a felvidékiekkel. aztán ha te ezt zagyvaságnak gondolod, akkor azzal nem tudok mit kezdeni.
"Nagyapám felvidéki magyarként ausztriában esett hadifogságba mint magyar katona, romániába vitétk légerbe, majd a háobrú után csehországba vitték kényszermunkára, ahonnét hazaszökött. Ezekután például te bekapcsolódtál volna mégegyszer egy magyarországi háborúba/forradalmoba, miután épphogy túlélted az előzőt?"

mert mit gondolsz a határon innen nem estek hadifogságba, nem vitték a lágerbe, a háború után innen is vittek el embereket, nem voltak letartóztatások, nem seperték le a padlást, pontosan ezért volt népfelkelés, amihez se erdélyben, se a felvidéken, se a délvidéken nem csatlakozott senki. és ugyanígy volt később is. az magyar urbánus értelmiség összes kezdeményézésével mindig egyedül maradt. soha semmilyen támogatást nem kapott a határokon túlról.

azaz a történelmi pillanatokban nem volt nemzeti egység. az uniós csatlakozáskor sem volt, miért pont a népszavazáskor kellett volna. ez egy olyan szempont, amiről sohasem beszélünk.
Homályosítson már fel valaki, hogy a Szlovák címerben mit jelent a hármas halom, meg a kettős kereszt?!
vagy mondjuk felmerült itt aczél e neve, mint dögkút.

aczél e amennyire emlékszem a 89-es románia forradalom idején a híradó főszerkesztője volt, és az erdélyiekkel való szolidaritás, a tevőleges segítség erdélynek, plusz a nemzetközi közvélemény tájékoztatásában jelentős szerep volt, a román tévében elég érdekesen zajlottak az események. néhányan biztosan emlékeznek.

szóval 89-ben fontos szerepe volt neki is, meg chrudináknak, meg a többieknek.

most még azt sem gondolom, hogy aczél e-t feltételen hőssé kell avanzsálni, tette a dolgát, a televízió megszakította az adását, és percről percre beszámolt az eseményekről, tájékoztatta a nemzetközi közvéleményt, a lakosság meg próbált segíteni. ilyen idők voltak. autókkal mentek át sokan élelmiszerrel megrakodva, egy talán békéscsabai ember meg is halt így. halkan teszem fel a kérdést: a felvidéken mi történt? ott miért ment tovább a bob és bobek. meg a ceskoslovenska televizia uvadza? az ilyen történelmi pillanatokban miért nem volt nemzeti egység?

szóval szerintem egyrészt nem feltétlen illendő dögkutazni, de - és a fontosabb - azt gondolom: az ezeréves nagy magyar nemzettudat egyszerűen kamu. tartok tőle olyan, hogy magyar nemzeti egység sohasem létezett.

és ez azt jelenti, hogy sohasem lesz, de azt meg jelenti, hogy a nemzetté válásban nincs nagy különbség köztünk és a szlovákok, vagy a románok között.

és ebből az következik, hogy a nemzeti összefogást, nem valamiféle kulturális felsőbbrendűségre, hanem konkrét határmenti projektekre kell építeni. konkrét feladatokban kell megmutania ki mire vagyunk képesek, és mi az amire meg képtelenek vagyunk, nem lehet azt mondani, hogy ja a felvidéki jobb, mert dolgosabb, az alvidéki meg rosszabb, mert lustább, hát ezek hülyeségek, konkrét projektek kellenek aztán ott kiderül, hogy ki milyen dolgos, vagy szorgalmas. közös iskolákat, kórházakat kellene építeni, közösen, de nemzeti felhangoktól mentesen kell fellépni az erőszak ellen, közösen kell újságot írni, és így tovább.
Carnivora 2007.05.22. 15:34:35

„Ilyet nem tanítunk az más kérdés, ha lusta voltál elolvasni a leckét, és ilyesmiket képzelsz be magadnak :)”

Hm, elég sokan képzelik ezt be maguknak, aztán bőszen erdélytvisszáznak ...
Dirlo 2007.05.22. 10:38:13

A te verziód akkor lenne elfogadható, ha csak a ruháját szaggatta volna meg.

Cipőjét hátrahagyva menekült el a helyszínről. Ha ez kamu volt, nemsokára forgatókönyvet ír a csaj Hollywood-ban.

Üdv
Corry 2007.05.22. 12:20:46

Hétfőn volt az igazi színház, az országnak a házában.

Az volt sok, hogy a rendőri balhékat benyomta a Fidesz tarisznyájába a mi Ferencünk.

Ekkora marhaság után már csak Pista jöhet.

Üdv
Condottiere

Ugyan azt amit a magyarban. A mai szlovák
címer (a kék helyén zölddel) hagyományosan
felsőmagyarország címere.

Nyugalom! Még 50 év és nem is kell már foglalkozni a határontúli magyarokkal. Addig meg kibírjuk...
gloire · belaradio.tk 2007.05.22. 16:26:11

Rákóczi nevezte el őket úgy:
A leghűségesebb nemzetem.

Üdv
kutacs, ez azért elég meredek. Talán mi vagyunk a felelősek minden szarért, ami ma Magyarországon van? Ne feledd, hogy akkoriban a szovjeteken kívül még a csehszlovák hadsereg is itt éktelenkedett, a magyarlakta területekre meg különösen odafigyeltek, a világháborús rossz tapasztalatok miatt. Tudták, hogy az első adandó alkalommal MO oldalára állnánk. Mint 38-ban. Azt miért nem emlegeted? Szóval itt két hadsereg nyomult, plusz az elnyomás, ami a világháború után a felvidéki magyarokra sokszoros erővel csapott le. Nálatok pusztán ideológiai/vallási okokból zajlott az üldözés, nálunk ehhez társult még a nemzeti megkülönböztetés is. Kábé ilyen rangsorban: szlovák kommunista - sima szlovák - magyar kommunista - sima magyar. Fegyvereink nem volta, semmink nem volt, amivel lázadhattunk volna, szerinted itt átállt volna a rendőrség, a hadsereg a mi oldalunkra, mint nálatok? Nagy lófaszt. Nagyon leegyszerűsíted a helyzetet.

A felvidéki értelmiséget pedig az elmúlt 80 évben lefejezték, kinyuvasztották, eltüntették. Mingyár az első vh után bezárták, illetve asszem Pécsre költöztették az egyetlen itt maradt egyetemet. A két világháború után még úgy-ahogy működött itt valami Eszterházyék révén, de a II. vh után, emlékezz, 70 ezer embert "lakosságcseréltek" ki Magyarországgal, többtízezret Csehországba vagy a gulágokra száműztek. Egy ekkora közösség esetében ez a szám pedig már érzékeny veszteség, főleg ha a vezető erejét veszíti el.
Kösz radagast. Ha így megy tovább, Magyarországból sem sokminden marad. Hurrá. Most én is örüljek?
Ha érdekel valakit egy szlovákiai magyar véleménye :), csak pár mondatban...
Semmi gond magyarnak lenni Szlovákiában. Magyargyűlölet sokkal kevésbé észlelhető, mint szlovákgyűlölet azon magyarok részéről, akik alig hagyták el a falujukat és nem találnak rendes munkát, mert nem mernek/tudnak szlovákul megszólalni. Persze, hülyék vannak mindkét oldalon. Vannak szkinhedek is, de nekik mindegy, kit vernek meg, magyarok esetében esetleg könnyebb indokot találni.
Magyar állampolgárságra semmi szükségem, ha ott szeretnék munkát találni, megoldhatnám nélküle is. Elköltözni pedig nem szeretnék, lokálpatrióta vagyok. Bár lehet csak azért, mert Pozsonytól 20 km-re könnyű az élet :).
Az viszont zavar, ha politikai játszadozásra használnak, és valaki(k) MO.-on akarja megmondani, hogy nekem mi a jó. De ilyen az élet, tudok vele élni.
A Malina Hedvig ügyről pedig: szerintem sose derül majd ki, mi is történt. Jó lenne tudni, de már túl van politizalva a dolog. A csaj unokatestvérem osztálytársnője volt, állítólag az a típus, aki akkor mond igazat, ha kérdez. Nem tudom, tényleg így van-e, nem ismerem, de az ügy nagyon kusza, és ellentmondásos Hedvig vallomása is, nekem ez jött le. Magát nem verte össze, de azért még nem biztos, hogy nemzetiségi ellentétek állnak a háttérben.
csak ismételni tudom magam...
táltos 2007.05.22. 13:00:02
Na ezért volt a legkártékonyabb rendszer a Kádáré!
Köszönjük meg szépen az 56 utáni időszak oktatási és kulturális rendszerének. És persze a mainak is.

táltos 2007.05.22. 13:24:38
Ja és ha tényleg szeretnénk valami komolyat lépni a szomszédainkkal való kapcsolatokban:
Meg lehetne fontolni egy SZOMSZÉD NÉPEK TÖRTÉNETE c. tantárgy beikatatását az oktatásunkba.
plusz Minden iskolában a kötelező nyugati nyelv oktatása mellett valamelyik szomszéd nép(az osztrák itt nem játszik) nyelvének oktatása sem ártana.
Ezzel lehetne valamit kereskedni...

táltos 2007.05.22. 13:11:51
Ha már ilyen bőszen szidjuk a szlovákokat, nem kellene elfelejteni, hogy a budapestiek jó része szlovák gyökerekkel rendelkezik...

És természetesen mindezek miatt sokkal több pénzt kellene fordítani az oktatásra, esetleg elgondolkodni azon, hogy az önkormányzati iskolákat mégis inkább állami felügyelet alá vonni. Magyarország legnagyobb gondja a butaság!!!
A Felvidéken tudomásom szerint virággal fogadták '68-ban a bevonuló magyar csapatokat. És könnyes szemmel nézték amikor visszajöttek Magyarországra.

Kutacs

Ez nem csak meredek, ez
egyszerűen cinikus!
Kutacs

"halkan teszem fel a kérdést: a felvidéken mi történt? ott miért ment tovább a bob és bobek. meg a ceskoslovenska televizia uvadza? az ilyen történelmi pillanatokban miért nem volt nemzeti egység?"
Talán pont azért mert "ceskoslovenska" volt, és nem külön szlovákia, arról nem is beszélve, ha már emlékszel arra az időre, abban az országban nem gulyás-kommunizmusnak nevezett népbutítás folyt, hanem kemény diktatúra. Attól még gondolom otthon az emberek, akik tudták, nézték a Magyar TV-t és izgalommal figyelték az eseményeket. nem tudom, nem voltam ott, de így képzelem.
Condottiere 2007.05.22. 19:13:02

Nézd elég érdekes a szlovák történelemfelfogás. A szlovákok egyrészt nyomják ezt a magyarok elnyomták őket rizsát, de másrészt az 1920 előtt magyar királyságot nem tartják egynek az 1920 utánnival. Az elnevezése is más a kettőnek náluk, és pl. a Szent Korona tan náluk is elismert Pozsonyban volt ilyen lézeres korona játék is ... A címerben lévő jelképeket is "örökölték" Hungáriától.
Kedves Kutacs!

Elszoruló torokkal olvastam fejtegetésedet a magyar urbánus értelmiség történelemformáló és nemzetfentartó szerepéről - végre megtudhattuk az igazságot! Persze ugyanezt hallhattuk már a keresztény-nemzeti középoszályról, magyar parasztságról, nemzetközi munkásosztályról stb. is...

1956, 1968 (Magyarországon?), 1989 - enyhén szólva - nem csupán az urbánus értelmiség műve, bár érdekes lenne definiálni a fogalmat, ki számít "urbánusnak" a zirci általános iskola tornatanára urbánus értelmiségi-e?

Értelmiségi-e vagy? Urbánus-e vagy?

A HTM-hez meg annyit: mi a szart csinálhattak volna 1956-ban? Kb. egy hét alatt...Mikor a Magyar Honvédség, amelynek alapból feladata lett volna az ország védelme sem tett semmit (harcolt az ellenforradalmárok ellen, persze...). Ja, hogy értelmetlen volt harcolni a Vörös Hadsereg ellen...a HTM-k bezzeg fordíthattak volna a dolgon, de nem tették a gecik, írmagjuk se maradjon! Szegény urbánus magyar értelmiség meg ott vérzett el magára hagyatva a barikádokon, azóta se hallottunk róluk semmit...

1968 - milyen nemzeti egységről beszélsz? Magyarországon mindenki örült a konszolidációnak (az urbánus értelmiség a legjobban), felvidéki magyarok meg mentek együtt a csehekkel, szlovákokkal amíg lehetett, aztán örültek a bevonuló magyar csapatoknak, de nem sokáig, a reményeket hamar lehűtötték.

1989 - ha már csendben megkérdezted, csendben válaszolnék: a Felvidék magyar városaiból, falvaiból ugyanúgy elindultak a szállítmányok, mint az anyaországból. Szóval mielőtt gyávasággal, részvétlenséggel vádolsz meg egy közösséget, talán illene tájékozódni.
háát, elég érdekesre sikeredett ez a poszt. Az elején még be voltam pöccenve, de hogy igy kb végigolvastam valamelyest lehiggad az ember. Azért mégis:

Ajtony 2007.05.22. 10:08:36
Corry 2007.05.22. 05:22:00

"A szlovák miniszterelnök tényleg olyan amilyen, ráadásul sajnos a koalícójának két mozgatórugója volt, az egyik a populizmus, a másik a magyarellenesség. Képzeljük el GYF-et (még ennél is) populistább kiadásban, amint a Csurkával együtt kormányoz. Hmmmm."

Légyszíves ne adjál nekik ötletet!

Gondolom némileg "off" a dolog, de nem állom meg, hogy megjegyezzem, a pofátlanságnak nincs határa. Ilyet csak OV segglyukából kikandikálva lehet mondani, ha emberek kicsit kipislogjátok a .... csipát talán azt is észreveszitek, hogy ha volt demagóg, aki összeborult a feltűnően barna Csurkával, hát azt a demagógot nem GYF-nek hívták, sőt....
Sajátos összeborulás volt ez persze, Csurka uis kizárólag hátulról nyomult, és tett OV barátunk kedvére folyvást, cca 4 éven át. (Így aztán az is lehet persze, hogy nektek emberek nemcsak a barna csipát kell kipislognotok - nem csoda ha homályos a látásotok.)
Ha nem lettem volna érthető: Orbán, ez a ma már durván ráncos öregember toszatta magát hátulról Csurkával négy éven keresztül,és nem GYF; ez a párhuzam Fico és Slota perverz kapcsolatával.
Szivesen kitérek még később Toroczkai "hősies" fellépésére az ügyben, már ha nem megy el végleg a kedvem, de most ezt hagyjuk.
Az a véleményem, hogy lassan a felvidéki magyarok is tehetnének valamit saját magukért, ha már itt van ez a vérlázító eset, akkor ennek az apropóján. Sztem nincs semmi baj a nyílt elszakadási törekvésekkel sem, ezeket lehet képviselni, főleg addig, amíg a mai "jobboldalunk" nem áll az élére a dolognak, és nem kezd valamiféle történelemre hivatkozni az önrendelkezés helyett. Miért kellene azt elfogadni, hogy tök idegenek, "imperialisták" döntsenek a kiskorú nép helyett? Hogy mondjuk angolok és franciák döntsék el, hogy hol legyen Mo határa? Vagy akár azt, hogy kaphasson-e egy népcsoport autonómiát, ha éppen az kell.
Talán nem hőzöngeni kellene, mint a Toroczkai féle megvadult patikusoknak (bocs - csak a helyzet iróniájára akarok rávilágítani), akik, miután kirúgják őket Pozsonyból (öcsi húzz, mert kapsz egy tockost), megrohamozzák Pesten a TV-t. (?) (Pesten tudni lehet, hogy a rendőrség nem üt vissza, lehet hajigálni a macskaköveket.)(Fent említett szaros kis törpe puccskisérlete?)
Szóval nem ezeknek az idiótáknak kellene odadobni az ügyet, hanem el kelle dönteniük a felvidékieknek, hogy mit akarnak, és aztán bevállalni a konfliktust, ami ahhoz kell, hogy elérjék a céljukat. (Csontzene. És most szabad?) Én mindenesetre velük leszek, nem utolsósorban azért, mert egetverő pofátlanságnak látom, ami ott Malina Hedvig ügyben folyik.
Ja, és csak azért, mert mindent lehet mondani, még nem feltétlenül kell ócsárolni Magyarországot. Bár a vonatablakok tényleg koszosak.:)
tucmag1 2007.05.22. 20:23:43

Már alig vártam egy ilyen hozzád hasonló hiteles "ember" megjelenését. :D
johnlennin 2007.05.22. 18:26:38

Egy-két faluban '68-ban is azt gondolták a magyarok, szlovákok, hogy visszacsatolás lesz :)
z 2007.05.22. 17:16:40

Főleg, hogy a csendőrök között is képviseltette magát v.mennyi nemzetiség ... -

Kutacs

"hanem konkrét határmenti projektekre kell építeni."
Azért azt tudod, hogy az így magyar-magyar
kapcsolat, és projekt lesz? Kivétel Ausztria és Horvátország.

"társadalmi egység előrébb való a nemzeti egységnél. azért, mert nemzeti egység sohasem volt, társadalmi egység a legutóbbi időkig létezett."
Hol? És mi volt az?

"konkrét projektek kellenek aztán ott kiderül, hogy ki milyen dolgos, vagy szorgalmas."
Konkrétan maga az élet az úgy kevés?
Munkaverseny?

"például 56-ban. nem volt nemzeti egység, a forradalom ezért bukott el, mert a határon túl tojtak a forradalomra"
Na ilyen nincs.
A korabeli visszaemlékezések sokmindenben máshogy
értékelnek dolgokat, de a korábban soha nem látott nemzeti egységről mindegyik említést tesz!!
ELMEBETEG!


mikikese, mamá neigyá többet...

frundsberg 2007.05.22. 21:09:34

Az '56-os forradalom idején kevésbbé ismert tény, hogy voltak Erdélyben próbálkozások ...
Off

de párszor előjött itt is. Mi a jóistent tett meg Fodor a Rába ügyében, amit Persányi nem tett? Hogy most van egy új határidő? Meg létrehoztak egy bizottságot?
"Kösz radagast. Ha így megy tovább, Magyarországból sem sokminden marad. Hurrá. Most én is örüljek?"

Mintha én is olyan felhőtlenül boldog lennék... Örülök hogy így elmerengtek 56-on meg 68-n, de inkább azt magyarázzátok meg nekem, hogy miért csökkent 1991-2001 között 46768-cal a szlovákiai magyarok lélekszáma?

1970-1991 között kb 14000-el nőtt ez se sok, de legalább nőtt.
Lyla

Jó onnan a kilátás?

Lyla

"hogy mondjuk angolok és franciák döntsék el, hogy hol legyen Mo határa? Vagy akár azt, hogy kaphasson-e egy népcsoport autonómiát, ha éppen az kell."

mér? ez rendbe van!
Mindent az dönt el, aki ki tudja kényszeríteni a döntés betartását. Ennyi.
"Ilyet csak OV segglyukából kikandikálva lehet mondani,

Orbán, ez a ma már durván ráncos öregember toszatta magát hátulról Csurkával négy éven keresztül,

(Fent említett szaros kis törpe puccskisérlete?)"

ha számodra ez a képes beszéded, akkor fogadd részvétemet...
ha ez a színvonalad, akkor viszont ott vagy jó helyen, ahol vagy, és lehetőleg maradj is ott, mert sajnos ez fertőző; ha meggyógyultál, azért szeretettel várunk...
Igen.
Balassagyarmat volt az egyetlen magyar város
amelyik saját erőből kiverte a cseh csapatokat.
Ők kikényszerítették a benemtartást!
hát persze. És ki tudja kikényszeríteni?
lyla

"ha számodra ez a képes beszéded, akkor fogadd részvétemet..." -ezt nem annyira értem.

Oda én nem megyek. :)
Radagast

szerintem az a csekélyke növekedés '91-re, csak azért lehetett, mert akkor többen merték bevallani, hogy magyarok.
A csökkenés pedig az összmagyarságot súlytja, sőt szinte az egész régiót.

Ne értse félre senki, de az összefogás az
hatalmas erő lehet.
Ha egy ilyen ügyben például nem az kerül elő,
hogy ne legyél náci, meg 1956
az erdélyiek miatt bukott el (!!!),
( lásd kutacs/ azért ez is egy beszédes név/)
a szlovák- magyar erőviszonyok szintjén simán kikényszeríthető volna a méltányos eljárás.
Főleg ha szlovákiában is van egy vaskos réteg
akik nem teljesen agymosottak (van).
Ilyen magyar külpolitikával
Amikor mindig, ha valami gáz van jönnek a "szlovák terroristák"
egy szóval sem állítottam, hogy 56 erdély miatt bukott el, de azt állítom, hogy 56-ban nem volt egységes a nemzet.

és az egységes magyar nemzet fel tudta volna venni a küzdelmet a szovjetekkel, nem tudjuk. mint ahogyan azt sem tudjuk, hogy 48-49-es szabadságharcot sikerült volna győztesen megvívni az orosz cárral, ha a nemzetiségekkel ki tudunk egyezni.

mindkettőre valószínűleg nem a válasz, egy világbirodalommal álltunk szemben. de 48-ban és 56-ban sem volt egységes magyar nemzet, ennyit állítottam.

meg hogy tojtunk egymásra. 68-ban, de még 89-ben is. pestről kellett elmenni prágába, és pozsonyból nem ment senki. és senki sem mondta azt, felvidékiek, gyertek velünk. mondom 89. nincs már sehol kemény diktatúra, meg kommunista elnyomatás, mégis tojuk egymásra. erről beszélek. hogy a nemzetté válás útjának az elején vagy legfeljebb a közepén tartunk éppúgy, mint a szomszédaink.
A mi nemzetté válásunkba eléggé belezavartak. 89-ben hova kellett volna menni? Azt a részt nem értem.
kutacs_ 2007.05.22. 22:22:51

Te kutacs már többször bizonyítottad, hogy a történelemhez kevesebb fogalmad van, mint egy általános iskolásnak, akkor minek okoskodsz?

Mérnök vagy mi fene vagy - nem? én sem állok le veled okoskodni pl. egy épület megtervezésével kapcsolatban ... -
48-ban azért valamicskét egységes volt a nemzet és erős is. Nem egy birodalommal álltunk szemben, hanem kettővel. (orosz, osztrák). Attól, hogy mindig van valaki aki nem ért egyet a többséggel, attól még lehet beszélni nemzeti egységről. Azt hiszem, a vándorló magyarokról is le-le szakadozott néha valaki(k), akik jobban érezték magukat ott ahol voltak és nem akartak tovább menni. Attól még a többség ide ért és fenn maradt ez a magyarnak nevezett ország. Ez azért nem semmi.
táltos: Az, hogy többen bevallják, magyarázat lehet kb az 1950-70-es időszakra. Az után már dominánsabb a term. szaporulat. Viszont! Az a ca. 47000-es csökkenés nem lehet természetes fogyás. Ha ugyanazza a rátával számolunk mint Magyarország esetében, kb 13000 lenne az egyenleg. Valami nagyon nagy gond lehet itt nemzettudat szintjén, külpolitika szintjén, emberek szintjén. De hogy mi, és hogy mit kéne tenni, azt nem tudom.

Carnivora,
ha tárgyi tévedés van, akkor azt lehet mondani.
"Mindent az dönt el, aki ki tudja kényszeríteni a döntés betartását. Ennyi."

Igaz lehetett ez a Napóleon utáni európai egyensúlyban, sőt Trianon után is. Akkor nem lehetett másra gondolni, mint valamely nagyhatalom - minél több - támogatását megszerezni a határok módosításához. Ma más eszközök is vannak. Trianon szempontjából óriási lehetőséget ad az EU. Határok lebontása. Vámunió. Régiók és autonómia. Ezek mind-mind segítik a Kárpát-medence újbóli integrálására, revízió nélkül. Már nem Nagy-Magyarország, de mi vagyunk középen. Fico és Slota majd hisztizik persze. De kormányok jönnek-mennek, viszont az EU elvek maradnak.

Kéne persze ehhez egy tökösebb külügy. Mert a mostani még Hedvigért sem tud kiállni. De előbb-utóbb hátha ez is megjavul. Pl. Feri úgyis lendületben van, kirúgja Kingát is.

(várjuk a posztot az EU lelkéről).
táltos 2007.05.22. 22:17:34

N ja csodálkoztam, hogy a szlovák külügy még nem tíltakozott, hogy a magyar kormány mindig a szlová terroristákra hivatkozik, ha v.mi csúnyaságot követ el :)
a néphülyítés kérem egy mesterség.

OFF, de röhögni nagyon jó.
angolul kell kicsit hozzá érteni.
www.google.com/tisp/
ON
aki elhiszi, hogy a rendőrség nem korrupt velejéig, az az előbbi linket is elhiszi. (lehet, hogy már ismertétek, akkor bocs.)

ON
Amúgy meg egyszerűen csak szorgalmazni kell az összes szomszéd ország csatlakozását az Eu-hoz, és persze ügyesen kihasználni minden lehetőséget amit nyújt. Meg kell erősödni és jólétet kell teremteni a Kárpát-medencében. Budapestnek (nem úgy mint most) a Kárpát-medence (legalább) központjává kellene tenni.
Aztán, ha majd mondjuk 100 év múlva az Eu. szétesik...
(Ahogy mondani szokták, az erősebb kutya...)
táltos,
aztán sorold már fel abban a forradalomban a főtiszteket.

ne haradudj, de itt nem az egységes magyar nemzet harcolt az oroszokkal és az osztrákokkal, hanem a császárral és később a cárral, meg a feudalizmussal szemben harcoltak egyesek. mindenféle náció tagja. zömmel magyarok. de szó sincs arról, hogy egységes a nemzet.

nem állítom, hogy nem törekvés az nemzeti egység létrejöttére, volt is vita arról, hogy hivatalos nyelként fel kellene váltani a latint a magyarra, jól lehet a nemesség egy része egyáltalán nem beszélt magyarul.

aztán 67-ben válik a magyar hivatalos nyelvvé. a kiegyezéssel. amivel létrejött az osztrák magyar monarchia, ami minden volt, csak egységes nem.
lyla, a hárompontos tőmondataidon kívül az a jó a hsz-eidben,ha valaki a jobboldalt fikázza (mégha jogosan is) rögtön nekiugrasz. nem hiszem, h ovi pont a te védelmedre szorulna (az opniéra annál inkább:)
kutacs_ 2007.05.22. 22:40:33

Az a baj sorozatos tárgyi tévedésekre alapozod a következtetéseid a történelmi összefüggések nulla ismeretéről nem is beszélek.

Itt volt pl. ez a nemzetiségi lázongások, vagy ez a 56-ban a nemzeti egység hiánya fikció ...
"Kéne persze ehhez egy tökösebb külügy. Mert a mostani még Hedvigért sem tud kiállni. De előbb-utóbb hátha ez is megjavul. Pl. Feri úgyis lendületben van, kirúgja Kingát is."

Azért ahogy én emlékszem, az elején még rendesen ott álltak mögötte. Diplomáciai lépések, stb. Viszont amint bonyolódott a helyzet, egyből elhallgattunk. Ez részben érthető, de azért ennél többet érdemelne az ügy tényleg...
pascal, naggyon naggyon jó a mai blogbeírásod, gratula
1844-ben lett a magyar nyelv hivatalos.
Carnivora,
56-ban szerinted nemzeti egység volt?

egységesen lázadt fel a nemzet a felvidéken, kárpátalján, erdélyben, a délvidéken, az alpokalján éppúgy mint az anyaországban. ezt állítod?
Egyébként ha már nemzeti egység, pont nem a főtisztek a lényegesek, sőt többet mondok, éppen az nem volt lényeg, hogy ki áll a szabadságharc mellé, mert éppen akkor született meg a magyar nemzet, a szó mai értelmében.
vagy azt mondod, hogy a magyar királyság területén élő nemzetiségek egy esetet leszámítva évszázadok át sohasem lázadtak fel a kárpát medencében, mondjuk a szlovák vagy a román paraszt sose lázadozott, a magyar meg folyton-folyvást.

miért akarjuk a szomszédoktól eltagadni a történelmet?
Nem értem én ezt a: Feri úgyis lendületben van, kirúgja a Kingát, című dolgot.
Nem akarjátok észrevenni, hogy Feri magánál tartja a külügyeket és Kinga csak egy hivatalvezető? Azért nincs markáns külügy, mert a Feri nem is akarja!
Még hogy kirúgja? LOL
Kutacs: Mit akartál mondani 89-ről? Azt a részt nem értettem.

56-ról: Hunyd be a szemed, és képzeld magad Szlovákiába. 10 éve annak, hogy megfosztottak mindenféle állampolgári és emberi jogodtól, elkobozták a vagyonodat, a földed és naponta láttad ahogy tűnnek el a szomszédaid. Még jó ha épp nem a családod. A szerencsésebbje fehér lapot kapott, mehetett egy viskóba valamelyik Tolna megyei tót helyére. Ez jár a "fasiszta bűnösök, a megszállók, az árulók és a kollaboránsok”-nak. Nem felejted el azt sem, hogy nincs még 10 éve annak, hogy önként vallottad magad szlováknak a Központi Reszlovakizációs Bizottságnál, csak hogy érjen már véget ez az egész! 1950-ben hivatalosan mindössze 354 432-en voltatok ti, magyarok. Reszlovakizációra jelentkezett rajtad kívül a magyarok majd 60%-a!

Nos ezek után 10 évvel. Mersz te ott moccanni Dél-Szlovákiában, ruszki tankokkal a seggedben?

A nemzettudatunkba pedig elég erősen belerondított Trianon és a szocializmus. Hogy lehet általad említett "egységes nemzet" mikor más országokban élünk. Sőt most szépen kúrjuk szét a magyarországi nemzettudatunkat is.
Radagast,
ebben igazad van, de egységes magyar nemzetről trianon előtt se nagyon lehet beszélni.
kutacs_ 2007.05.22. 22:51:56

A 48/49-es forradalom idején tapasztaltabbaknál nagyobb egységben sosem volt a magyar nemzet ! Persze volt pár un. "magyar" birtokos , amelyik a Habsburgok mellé állt a szabadságharc idején, de ez nem volt jellemző a nemzetre, amelyik teljes erejét megfeszítve harcolt a korszak két európai nagyhatalma ellen.

A hivatalos nyelv kérdésében megint orbitális hülyeségeket beszélsz ...

. A magyar államnyelv fokozatos érvényesítése (1790-1844)
Az 1790. június 10-én, Budán összeült országgyűlés naplóit magyarul és latinul vezették és ki is nyomtatták. 1805. október 13-án az országgyűlés törvénybe iktatja, hogy az országgyűlés és a kancellária feliratai ezentúl latin és magyar nyelven készüljenek. 1826-ban Vas megye határozatot hozott a magyar nyelv kizárólagos használatáról a közigazgatásban, ill. a közoktatás magyarrá tételéről, s a példát több megye is követte. Az 1830-as országgyűlés egyetlen jelents eredménye az 1830. évi VIII. tc. volt, mely kimondta, hogy a helytartótanács a magyar nyelven felíró törvényhatóságoknak magyarul válaszoljon, s rendeleteit - közhirdetményei kivételével - magyarul bocsássa ki; a törvényszékek magyarul elkezdett pereiben magyar nyelven hozzanak ítéletet, ill. közhivatalt csak magyarul tudók viselhessenek. Az 1832-1836-os országgyűlés elején a rendek kérik a főrendi táblát, hogy az alsótáblához címzett üzeneteit ezentúl magyarul fogalmazzák, amibe a főrendi tábla bele is egyezik.
1836-ban a király, a nádor közbenjárására elismeri, hogy "a törvények magyar szerkezete az eredeti és a két szerkezet (a magyar és latin) közt támadható kétséges értelem esetében elhatározó leszen" (1836/III. tc.) Minthogy a törvény már magyar nyelven szól, a kir. tábla és a főtörvényszék ítéleteit is magyarul fogalmazzák. Ahol magyar nyelven mondatnak a szent beszédek, az anyakönyvek is magyarul iratnak. Ugyane diéta iktatta törvénybe a magyar színházat, mely különösen Földváry Gábor pesti alispán érdeméből épült fel gyorsan, s már 1837-ben megnyithatták. Költségeihez már nemcsak a nemesség járult, hanem kézművesek, pórok, napszámosok is. Az 1839-1840-es országgyűlésen a kormány nyelvévé tették a magyart (VI. tc.). A királyt Pozsonyba jöttekor már magyar nyelven fogadták. Nemcsak a diéta, hanem minden törvényhatóság magyarul ír fel a trónhoz. A helytartótanács magyarul levelez a törvényhatóságokkal. Szintúgy a hazai nyelvet használják az egyházi hatóságok, sőt az addig mindig német kamara is magyarul levelez a hozzá e nyelven forduló hatóságokkal. Az anyakönyveket három év lefolyása után nem magyar helyeken is magyarul kell vezetni; plébánosnak, káplánnak stb. minden valláskülönbség nélkül csak magyart szabad alkalmazni. Így válik a törvényes magyar nyelv e honban uralkodó nyelvvé. Még nagyobb kilátást nyújtott az a királyi ígéret, hogy "Ő Felsége rendelkezni fog, hogy a magyar nyelv tudása a katonai véghelyeken is gyarapíttassék és a magyar ezredeknek kormánya a magyarországi törvényhatóságokkal magyar nyelven levelezzenek."
1841. január 1-étől ügyvédi vizsgára csak magyarul tudó egyén bocsátható, a magyar ezredek pedig kötelesek a törvényhatóságoktól magyar nyelvű irományokat elfogadni. 1844-ben az országgyűlés hivatalos államnyelvvé nyilvánítja a magyart.
Az 1844-es magyar országgyűlésen elfogadott magyar államnyelv nem terjed ki Erdély, Horvátország és a határőrvidék területére
kutacs_ 2007.05.22. 23:03:53

Gyakorlatilag nem beszélhetünk 1947/48 - 1989 között nemzetekről a legtöbb szocialista országban, mert ilyesmit elméleteileg nem ismert a szocializmus.
Az 50-es években pedig gyakorlatilag nulla volt az összekötettés a határontúli magyarság, és az ugynevezett anyaországi magyarság között.

Az 56-os forradalom idején még magyarországi egység sem volt ... sőt még maguk között a forradalmárok között sem ... Nem is lehetett általános magyar ellenállás még Magyarországon sem, mer a forradalmárok tevékenysége a nagyvárosokra korlátozódott vidéken pedig nem nagyon tudott elterjedni. Ráadásul nem is hagytak a kibontakozásra időt előbb eltiporták.
Márpedig ami 48-49-et követően egészen a világháborúig történt, azt én erősen nemzettudatként könyvelem el. Sőt mi volt a Horthy-korszak egésze, ha nem a nemzettudat megnyilvánulása? Más kérdés hogy hova jutottunk azzal a bazi nagy nemzettudattal... Ha nem lenne kialakult nemzettudatunk, nem lenne kérdés még ma is Trianon.

Az megint más, hogy a szerintem létező nemzettudatunk a rendszerváltás óta szépen amortizálódik. Tulajdonképp mára már szinte tényleg nincs.
És igen, 48-49-ben egységes magyar nemzet volt. Vagy várom azt a réteget/területet, akik nem tartoztak az egységes nemzet körébe.
kutacs_ 2007.05.22. 23:06:42


Te, ha v.mihez ennyire butácska vagy, miért akarsz okoskodni?

A 18. sz vége 19. század eleje előtt nem volt semmiféle mai értelemben vett nemzettudat , így nemzeti kérdés sem.

A magyar, oláh, tót paraszt ugyanúgy semmi nem volt a magyar politikai nemzet tagjának pedig a nemesség számított mindegy, hogy ez magyar, rác, tót, német ...

A parasztlázadásoknak természetesen voltak más népekből származó tagjai is nem csak magyarok, de ennek az égvilágon semmi köze a nemzetiségi kérdéshez.

Az egyetlen igazi nemzetiségek által való felkelés a 48/49-es szabadságharc idejére datálódik, és akkor is leginkább a vallási ellentét volt az alapja lásd. ortodoxia. A szerb, és erdélyi oláh tömegeket az ortodox egyházfők izgatták be , akik a saját hatalmukat óhajtották növelni , és lényegében ortodox szakrális autonom régiókat akartak létrehozni.
A szlovákoknál próbálkozott Stúr Lipótszentmiklóson, de a szlovákok kitartottak a forradalom mellett mindössze pár száz szlovákot sikerült a Habsburgoknak maguk mellé állítaniuk, akikkel megpróbáltak harci cselekményeket indítani, de maguk a szlovákok verték meg őket.
A szlovákok, a magyarországi románok, svábok, ruszinok a magyarok mellett álltak a forradalom idején.
Ennek a nyugtonmaradásnak inkább az áprilisi törvények jobbágyfelszabadítása és földosztása volt az oka, mint a vallás. Szerintem.
Carnivora,
akkor milyen nemzeti egységről beszélsz 56-ban?

48-ban a csázsárral való szembenállás éppen olyan fontos volt, mint a nemzeti öntudat. ezt tudta később kihasználni ferenc józsef. azt mondta, oké, legyenek magyarok, de fogadják el a császárt. és erre deákék azt mondták oké, de nem volt egység. hát ott volt kossuth, ő teljsen mást akart, és ugye a nemzetiségiek ügye továbbra is megoldatlan volt. és ugye a nemesség egy része továbbra kurvára leszarja az egész magyarságot, ül a feudális szemétdombján. a pesti polgárság meg finoman szólva nem azonos a magyarsággal.

Radagast,
89. román forradalom. prágai események.

nincs semmiféle kemény dikatatúra se a délvidéken, de a felvidéken. és egységes a nemzet? a román forradalom idején együtt gondolkodik az alföldi és délvidéki magyar? vagy együtt mennek prágába a pestiek a felvidékiekkel?

vagy a páneurópai piknik. 89 augusztusa. sopron. egységesen megjelent a magyarság? pedig a szocialista blokkon belül azért lehetett utazni. és ez nem a megrovás a felvidékieknek, hiszen mi innen ugyanúgy tojtunk rájuk, mint ahogyan ők tojtak ránk. szóval nem azt mondom, hogy mi különbek vagyunk, hanem azt, hogy eszünkbe sem volt egységbe forrni a nemzettel.

utólag mindenki részt vesz mindenféle megemlékezésen, csak az a baj, hogy az eredeti eseményeken az összes magyarság képviselői finoman szólva sem voltak jelen. a történelmi pillanatokban nincsen egység. erről beszélek.

és akkor lehet, hogy szerényebb célokat kellene magunk elé kitűzni, mint a nagy nemzeti egység.

lépjünk fel közösen az erőszak ellen, de abba nem kellene ebbe a magyarkodást meg a napi politikát belevonni. lehet csinálni az erőszak ellen egy közös felvonulást.

és akkor lenne a kormány elleni utcai zavargások sérültjeire gondol, lenne aki a zavargásokban a rendőröket ért erőszakra, lenne aki hedvigre, lenne aki zsanettre, lenne aki az átszúrt józsikára, lenne aki az olaszliszkán meglincselt tanárra gondol, lenne aki mindre gondol egyszerre, és lenne aki egyikre se, csak elmenne. és akkor ez egy fáklyás felvonulás.

de azt nem a szlovák titkosszolgálat slota, vagy fico ellen kell tartani, hanem az erőszak ellen.
"A 18. sz vége 19. század eleje előtt nem volt semmiféle mai értelemben vett nemzettudat , így nemzeti kérdés sem."

hát bakker, ezt pofázom. hogy az ezer éves magyar nemzet, amiről itt egyesek beszélnek egyszerűen hülyeség. mert egységes magyar nemzet nem létezett. és bármennyire fáj 48-ban sem. és 56-ban sem. még 89-ben sem.

a nemzetté válás egy hosszabb folyamat, és ennek az útnak az elején, vagy legfeljebb a közepénél tartunk éppúgy, mint a szlovákok.
Radagast 2007.05.23. 00:03:45

A szerbekre, románokra ugyanúgy vonatkoztak azok mégis a Habsburgok mellé álltak ...
Carnivora,
szerintem meg abban sincs igazad, hogy a nemzetiségek egységesek lettek volna a 48-as forradalom ügyét illetően, kivéve a szerbeket, és hogy nem volt is nemzetiségi kérdés. hát kurvára kérdés volt, hogy mi legyen a császárral és az értelmesebb politikusokban folyamatosan felmerült, hogy mi legyen a nemzetiségekkel.

de nem akarom szétoffolni a malina h ügyét. csoda, hogy nem kezdett el senki se kiabálni.
kutacs_ 2007.05.23. 00:09:42

2x2 meg néha 5 ...
kutacs_ 2007.05.23. 00:13:47

Ez az értetlenség már fáj ... -
Carnivora 2007.05.22. 21:12:19
Már alig vártam egy ilyen hozzád hasonló hiteles "ember" megjelenését. :D

Elnézést a kései reakció miatt, dolgoztam. Hmmm, szerinted nem vagyok ember? Még ha a "hiteles"-t lett volna idézőjelben...
Mindegy. Mit nem hiszel el abból, amit mondtam?
Rövid megjegyzés - világképünk, politikai nézeteink köveztkezetességét mi sem mutatja be jobban, mint hogy mennyire vagyunk képesek egyazon mércével mérni azokat az eseményeket, amikor külföldön basznak ki olyan valakivel, akivel közösséget érzünk, illetve ha a saját hazánkban basznak ki olyan valakivel, akivel nem érzünk közösséget valamilyen okból.
kutacs_ 2007.05.23. 00:24:04

Az egy dolog, hogy hülyeségeket beszélsz, de még olvasni sem tudsz ...
Visszatérve az eredeti témára a tüntetést nem tartom helyesnek. A nacionalista szlovák világképét ez csak erősíti, hogy lám-lám beavatkoznak a belügyeinkbe.

Malina Hedviget szlovák ügyvéd védi, ha jól tudom szlovák a szerelme is, Európa - remlélem - nem arról szól, hogy "ha magyar vagy, csak a magyarokra számíthatsz". (magyar helyett ki-ki a saját nemzetiségét tegye)

Ha kisebbségi magyar az áldozat, akkor egy nagy tüntetésre össze lehet hozni azokat, akiknek a tolerancia fontos azokkal akiket a szlovákok elleni intolerancia tart össze(HVIM például), mert a konkrét szituációban ugyanaz a cél (mármint minimum a vád elejtése az áldozat ellen)

Ennek lenne egy olyan negatív lecsapódása Szlovákiában, hogy "bíróság elé állítanak egy nemzetiségi lányt, aki vitatható hogy igazat mondott-e, erre magyarországon tömegek vonulnak a történelmi zászlóikkal, mintha
ők illetékesebbek lennének eldönteni, mint a szlovák bíróság, hogy mi történt vagy nem történt, csak mert magyar nemzetiségű a vádlott".
Nem azt mondom hogy semmit nem kell tenni, mozgatni kell az összes mozdítható jogvédő szervezetet, de gigatüntetést a széklsőjobbos hülyékkel, az csak ártana az ügynek.

Az eredeti történettel ugye a probléma annyi, hogy
-mobiltelefonon beszélt magyarul az első verzió szerint, aztán kiderült hogy mégsem, útbaigazítást adott - de az útbaigazított magyar azóta sem került elő (vagy talán túl sok is előkerült?)
-a pólójára írt felirat saját írásával készült (persze nyomtatott betűknél ez távolról sem 100%)
-az "elrabolt" iratait postára adták, a bélyeg alatt Malina Hedvig DNS-teszttel igazolt nyálával. Ezt azzal magyarázta, hogy kidobta a borítékot, és amikor a rendőrök kérték, akkor ragasztotta vissza a bélyeget. (Hááát, szerintem ami leesett azt már nyállal nehéz visszaragasztani, valamint minek nyal más által már nyalt bélyeget, sőt egyáltalán miért kéne visszaragasztani)

Az általam sejtett szomorú történet, ami persze fikció: Hedviget egy néptelen helyen durván megverik majd megerőszakolják. Amikor magához tér, több sebből vérzik, ruhája tépett. Vannak nők, akik NAGYON szégyenlik az erőszakot, mintha beszennyeződtek volna. És félnek attól, hogy kiderül, mi történt velük. (Erre csak hülye példák vannak, de ha valaki beleesik egy tóba és majdnem megfullad, akkor nagyon együttérzően hallgatják, de ha beleesik a pöcegödörbe és majdnem megfullad, akkor egész életében azon viccelődnek a háta mögött vagy csoportosan akár nyíltan is) Szóval el akarta titkolni az erőszakot, ezért kitalálta a "magyarverést", esetleg nem minden alap nélkül. Mármint az erőszakoló énképének jobbat tesz, ha igazságosztónak képzeli magát, mintha egy szerencsétlen lúzernek, aki csak így jut (vonzó) nőhöz. Szóval ha észlelte hogy áldozata magyar, akkor erre is építhette önigazolását...

Szóval a verés és az erőszak valódi volt, a magyarellenes felirat és a rablás nem. Sajnos a feszült nemzetközi helyzetben Hedvig balszerencséjére az ügy túl nagy, nemzetközi visszhangot kapott.
Ez befolyásolta a szlovák rendőrséget is. Először kitalálták, hogy nem is verték meg - tíz nappal az eset után és két kórházi szakvéleménnyel szemben az igazságügyi orvosszakértő ezt állította.
Aztán a rendőrök kiderítették, hogy a történet nem kerek.
A tényleges elkövető baromira nem érdekelte őket (van ilyen Magyarországon is...), miután Hedvig történetében logikai hibákat fedeztek fel, azzal zárták az ügyet, hogy akkor nyilván nem is történt semmi, de legalábbis hihetően állítható. (Kivéve azok számára, akik látták Hedviget az eset után...)
Noplease, sok mindenben egyetértek, bár remélem, nemi erőszak nem volt. Ami viszont szerintem is röhejes a hatóság részéről, az az, hogy miközben páran azt próbálják bizonyítani, hogy megjátszott volt az egész, nem keresnek senkit, aki Hedvig sérüléseit okozta volna. Az ő szempontjukból tettestársat. Valaki csak megütötte, magát az ember így nem tudja összeverni.
ha fáklyás felvonulást akarunk, akkor abba nem kellene belekeverni a politikát.

lehetne tüntetni úgy általában az erőszak, a korrupció, a manipuláció ellen, aztán mindenki gondoljon arra, amire akar.

-- nyilván lenne aki valamelyik kormány és a rendőrsége ellen tüntetne (szlovák, magyar lehet választani)
-- lenne aki mondjuk olaszliszka miatt menne ki az etnikai szélsőségek ellen
-- lenne aki a politikai szélsőségekkel szemben tüntetne
-- lenne aki hedvigért,
-- lenne aki zsanettért,
-- lenne aki az átszúrt józsikáért,
-- lenne aki kádár sírjait meggyalázók ellen,
-- lenne aki a családon belüli erőszak ellen,
-- lenne aki a munkahelyi erőszak ellen,
-- a kommunisták üldöztetései ellen,
-- a fasiszták üldöztetései ellen,
-- tomcat mellett,
-- tomcat ellen,
és még ki tudja milyen fizikai kényszer, erőszak vagy brutalitás ellen.

de ezekben a kérdésekben finoman szólva nincs egység. ezért elég lenne egy fehér póló, meg egy fáklya. nem nagyon kellene zászlókat hozni.
Az a baj a fáklyás felvonulással, hogy a pártok rögtön lecsapnának rá, hülyeségeket nyilatkoznának, elrontanák az egészet. Plusz, jönne a sok szélsőjobb és -bal, aztán velük lenne tele a média, és oda lenne a dolog varázsa, értelme. Szerintem a jelen Magyarországában egyszerűen lehetetlen összefogni az embereket, annyira túl van politizálva a közélet.
így viszont az van, hogy a határon túli magyarok elleni atrocitások ügyét kizárólag a fasz széljobb képviseli a közéletben.
Noplease 2007.05.23. 01:13:39

Sajnos nem kapott semmiféle nemzetközi visszhangot ... , ahogyan az új szlovák kormányzat is minimálisat.

Nem akarok zsidózni, de az egyértelműen látszik Európát nem nagyon hatja meg semmi mást csak , ha a zsidókat támadják fizikálisan-verbálisan. Megvernek v.hol egy zsidó fiatalt minden lap címlapon hozza Jörg haider esetében mindenféle szankciók voltak Ausztria ellen pedig ő egy hippi Slotáékhoz képest, akik nyíltan azzal kampányoltak plakátokon, hogy a magyraok ilyen olyan szarok ...

Ne is beszéljünk a bosnyák, vagy albán népírtásról, amelyik a legkevésbbé sem érdekelte Európát mindaddig amíg nem kezdtek százezres tömegek menekülni nyugatra ... -

Noplease 2007.05.23. 01:13:39

Sőt, ha jól megnézem a hazai politikát sem érdekli az ügy túlságosan. Az MSZP kifingott minden ereje elmegy a belső botrányokra amiket okoz. A Fideszt meg maximum az érdekli amivel v.milyen módon támadni lehet az MSZP-t ...
Tudom, hogy nagyon OFF (talán enyhítő körülmény, hogy erős felindultságból teszem), de most nem volt jobb ötletem, minthogy ide írjam: létesítsen alkalmi szexuális viszonyt az ORFK "szakértője" nőnemű közvetlen felmenőjével annak anyagcsere-output nyílásán keresztül!

index.hu/politika/belfold/bal0522/

Hogy a túróba tud valaki pozitívumot belelát(tat)ni egy olyan statisztikába, ami arról szól, hogy egyre több ember hal meg az utakon!? A "megszokott átlag" emlegetéséről már nem is beszélve. Szokjon meg az ilyen egy csokor lószerszámot az alfelében! Ilyenkor lehetne valami vitriolos szösszenetet is mellékelni Index-részről, nem!?
twá,
nyilván nem külön a határon túliakért kellene fáklyázni, hanem egységesen kellene kezelni a nemzetet. amibe tetszik nem tetszik széljobb és a szélbal is beletartozik.

minden erőszak ellen kellene tüntetni a magyar lakta területeken. a felvidéken, a délvidéken, a kárpátalján, az alpokalján éppúgy, mint az anyaországban.

az úgy már érdekes, valószínűleg nemzetközi visszhangja is lenne. mert ugye a kárpát medence összes országában lennének fáklyás megmozdulások. és ezek a fáklyák esetleg rávilágítanának arra is, hogy a határon túl is élnek magyarok. és esetleg azt is megmutatnák, hogy azért van valamiben egyetértés. például mindannyian elítéljük a törvénytelen erőszakot.
Ennek örömére harangszó mellett benyomok egy üveg Triatlon de Championt:))))))_//=)(%^^
kezdeném azzal, hogy nem ritka felületes poszt ez, a mai népszabi -igaz, Pozsonyból -, lényegesen többet kihozott a témából.
folytatnám azzal, hogy ha jól futottam végig a kommenteket, másodikként vagyok, aki közös pontot tud felmutatni Hedviggel kapcsolati ábráján.
a forrásomnak még lesz jelentősége.
az ügy alapvetően politikai vonatkozású, így - sajnálatos módon - lényegében ezzel az aspektussal érdemes kezdeni.
politikai vonatkozású azóta, amióta Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök vette a fáradságot, és sajtótájékoztatót tartott az ügy aktuális fejleményeiről. az MKP elkövette azt a kezdeti hibát, hogy saját képviselőjét hagyta, hogy az ügyben a védelen képviselője legyen. később korrigálta ezt a hibát, nyilvánvalóan el akarták kerülni, hogy a nemzeti összetartás ártson Hedvignek, szlovák részről.
ha pedig az ügy politikai, akkor a megoldás is az. be kell látni, hogy a szuverén nemzetállamok kora, a határon belüli korlátlan határsörel véget ért. mi, mint az EU tagja, az EU fórumain keresztül beleszólhatunk, bele is kell, hogy szóljunk más tagok által elkövetett jogsértésekbe. és ez bőven tartalmazza a kissebbségekkel szembeni diszkriminációt.
a megoldás is politikai: az EU parlamentjében jónéhány magyar képviselő ül, elsősorban az a fórum a megoldás terepe. a külügy a téma melegen tartására és az államközi húzd meg-ereszd meg terén, valamint a hátország érdeklődésének fenntartásában kell, hogy dolgozzon, de a megoldás az EU útvesztőiben van.
végezetül a valódi lényegről: a vád fő érvei Hedvig vallomásában lévő ellentmondások, valamint vélt indítéka. az indítékot, miszerint felkészületlenségét akarta leplezni (vizsgára ment), pont kapcsolataim alapján cáfolom: előtte is gond nélkül haladt előre, illetve azóta a legjobb eredménnyel abszolválta is vizsgáit. szubjektív, de elsőkézből való: normális, igekvő, megbízható tanuló.
az ellentmondások:
telefonon beszélt magyarul, a telefonja azonban akkor és az előtt passzív volt, a hívott és a fogadott hívások tekintetében - csakhogy a vallomásban nem ez szerepel, személyesen, magyarul adott útbaigazítást H-s rendszámúaknak. jó lett volna, ha tanúként jelentkeznek, sajnos nem így történt.
saját nyál a borítékon - hetekkel később ellenőrizték a levelet, az utólagos ragasztás életszerű, illetve az eltelt idő a bizonyítékon épségét és azonosítását, így bizonyító erejét is jelentősen csökenti.
szerencsére az eljárásban a szlovák államot terheli a bizonyítási kényszer, és a strasszburgi bíróság az eljárási hibákra is választ adhat. szerintem van még lehetőség a jogorvoslatra.
a gond, hogy emberileg hogy lehet ezt elviselni...
Azt, hogy az MSZP-vel közösen bármit is tegyen a Fidesz, azt azért ezerszer meg kell fontolni. Ugyanis az MSZP volt már egyszer annyira mocskos gané, hogy egy közösen elfogadott és képviselt ügy mögül egyszerűen kihátrált. (ugye Kovács bácsi meg a 23 millió román, aminek ötletét és végrehajtását büszkén vállalja a debreceni könyvben lopcsány) Ezért amikor a Fidesz kivonul egy közösnek hitt demonstrációra, akkor nehogy szembetalálja magát az MSZP hivatásos nacionalistázó, irredentázó, fasisztázó, antiszemitázó, "a Fidesz dunába lövetné a zsidókat"-ozó bérenceivel.
borboja 2007.05.23. 09:53:23

Az MSZP-t kb. annyira érdekli a magyarság sorsa, mint engem a szuhaéli négereké - semennyire. Már megvannak a terveik, hogy kiket kell ide betelepíteni, akikre alapozva még a kölkeik is tudják a gazdasági poziciókat biztosítani.
vattafák 2007.05.23. 09:46:39

Az EU egy nagy rózsaszín lufi ...
carnivora

Az MSZP az valaki? Akit nem érdekel a magyarság sorsa? Vagy azt akarod mondani: az MSZP-ben senkit nem érdekel a magyarság sorsa? Nem túlzás ez így egy kicsit?

Az MSZP-re szavazót beleérted a magyarságba? Vagy külön kategóriába sorolod.

Zabhegyező a polcodon?

Carnivora 2007.05.23. 10:23:37,

pontosan ilyen joggal mondhatjuk el, hogy a Fidesz meg még többet akart ide telepíteni és ajj
st_pippin 2007.05.23. 10:38:31

Igen az MSZP egy párt, amelynek van egy nemzetellenes beállítottsága. Senkit nem érdekel ott igazából a magyarság sorsa ezt egyértelműen bizonyították már. Egy dolog érdekli őket a minnél nagyobb lenyúlások. Az nem számít, hogy mindemellett hány embert taposnak el.

A szavazóik pedig a magyarság legostobább rétegeiből kerülnek ki ez is már egyértelművé vált régen ...
vattafák,
az mkp nem akkor követte el amikor képviselőjét delegálta malina ügyvédjének, hanem akkor, amikor az ügyből a szlovákokkal szemben ellentámadást akart kreálni. a szlovák nemzeti pártok meg persze összezártak.

az egész szlovák ellenes kampány imho a kezdettől fogva kudarcra volt ítélve. az unióban ugyanis számos olyan konfliktus van, mint a magyar-szlovák, és az uniónak kurvára nem érdeke, hogy kiélezze ezeket. ez az szlovák és a szlovákiai magyar koalíció pártjainak érdeke, senki másé.

a törvénytelen erőszakkal szembeni egységes fellépés helyett az mkp szlovákiával szemben akart fellépni, aminek egyszerűen nincsen értelmes kifutása. ezzel a magyar diplomácia annyit tud kezdeni, hogy kimenti malinát és megpróbálja az ügyet minél hamarabb lezárni. most is ez lenne a feladat. nem az ügy melegen tartása, hanem a mielőbbi lezárása.

magyarországon és szlovákiában is folyamatosan érik attrocitások a cigányokat, a zsidókat, a nőket, a melegeket, malina ügye nem az egyetlen, és az eset nem egyedi. a nemzetközi jogvédő szervezetek ezért nem foglalkoztatja az ügy különösebben. mert nem jutunk el odáig, hogy az egyedi esettől elvonatkoztatva az általános jelenségről beszéljünk.

az általános jelenség nem a magyarelleneség, hanem a törvénytelen erőszak.

a magyar közvéleményt malina ügye nagyjából három napig érdekelte, amíg benne volt a bulvár híradókban. láttak egy megvert magyar lányt. hedvig magyarországon annyira sem volt érdekes, mint zsanett, akivel pár hete erőszakoskodtak rendőrök, és borítékolom, hogy zsanett nem lesz annyira érdekes, mint kitty aki lelőtte az apját, mert az folyamatosan megerőszakolta az anyját.

azért mert családon belüli erőszak általánosabb jelenség, mint a rendőri attrocitás, a határon túli magyar ellenesség nem különösebben érdekli a magyar társadalmat. a délvidéki attrocitások sem érdekelték.

a vmsz vagy az mkp ugyanúgy képtelen egységes magyar nemzetben gondolkodni, mint az mszp, az szdsz, az mdf, vagy a fidesz. mert ha képes volna, akkor a folyamatos és törvénytelen erőszakot látnák és nem malina ügyét. akihez mellé oda lehet szervezni egy média stábot, és lehet nyilatkozni, és be lehet írni a naptárba, a holnapi és a holnap utáni sajtótájékoztatót. és lehet szervezni egy utat brüsszelbe, és a végén meg el lehet menni sörözni. elég jó a belga sör. és nem a sörözéssel van a persze baj, hanem annak összes előzményével.
Carnivora,
bakker ha képes volnál egységes nemzetben gondolkodni nem mondanád azt, hogy az mszp-t nem érdekli a magyarság sorsa.

de ha már rangsort akarunk felállítani, azt gondolom az mkp, a vmsz, az rmdsz-t még kevésbé érdekli az összmagyarság a felvidéki, a délvidéki, erdélyi magyar pártok jól láthatóan saját magukkal vannak elfoglalva, azt gondolják, hogy csak ők a magyarok, persze magyarabbak a magyarabbaknál is.
Évekkel ezelőtti eset: egy lakótelepi ház lakói fenyegető levelet kaptak "sátánistáktól", sőt a "sátánisták" egy nőt meg is támadtak a lépcsőházban. Aztán kiderült, hogy nem is voltak "sátánisták", hanem az általuk állítólag megtámadt nő írta a leveleket is.

Szóval van olyan, hogy valaki azt hazudja, hogy megtámadták, miközben nem is.
éppen ezért soha nem egy esettel kapcsolatban kell a tömegeknek fellépni, hanem mindig az ÁLTALÁNOS JELENSÉGGEL szemben. ami itt a TÖRVÉNYTELEN ERŐSZAK, nem a magyarellenesség.

lásd átszúrt józsika ügyét, ahol a cigányellenességet mondták egyesek általánosnak, volt tüntetés, meg ellentüntetés a végén meg kiderült, hogy senkinek sincs igaza.
kutacs_ 2007.05.23. 11:18:05

kutacs te sajnos annyira sötét vagy, hogy világít a negró a szádban ...
jó sok érvet felhozták megint
jan 2007.05.23. 11:20:16

A helyzet annyi, hogy Hedvig egy magyar lány, akit kopaszok összevertek, ha zsidó lány lett volna már összeurópai botrány, és felháborodás lenne ...
carnivora

Tehát azért megnyugtattál: az MSZP-s szavazó is magyar, csak ostoba (szerinted).

Szerintem meg túl sommásan ítélsz. Körübelül azzal a küröltekintéssel, amikor a sógorok azt mondják: minden magyar lop.
Én speciel ismerek értelmes MSZP-st és hülye Fideszest és fordítva.
Ezek a leegyszerűsítő értelmezések sehová nem vezetnek (szerintem).

Szegény Hedvig is beszorult mindenféle politkai szándékok, leegyszerűsítő előítéletek közé, tulajdonképpen a szlovákiai helyzet, a magyar politikai elit impotenciája, a nemzetek közötti előítéletesség fogja elintézni.

Ugye ez a "nemzetellenes beállítódás" ez nem valami kód nálad?

Nem gondolod ugye, hogy a másik oldal képviseli jobban az igaz nemzeti érdekeket?
Szorosan kapcsolódva de el is távoldova a kérdéstől:

mit gondoltok Ti személyesen külön-külön a határontúli magyarokkal kapcsolatos kérdésekről? Szerintetek mi segít rajtuk, mit kellene (kellene-e egyáltalán) "ösztönözni" vagy "akadályozni" velük kapcsolatban? Vagy ha ez a kérdés rossz, akkor melyek azok a kérdések, amelyekről jó lenne viszont elgondolkodni?

1,
Az én személyes dilemmám, hogy elvileg örülnék annak, ha sok magyar maradna a határon kívül (mert miért is ne maradhatna?),
de személy szerint egyetlen áttelepülőnek se tudnám azt mondani, hogy maradjon ott, és boldoguljon rosszabbul adott esetben, mert az nemzeti érdek. Miért érdekelné őt jobban a nemzeti érdek a saját sorsánál? Engem talán jobban érdekel?

2,
Nem látom, hiányolom a tudományos-kulturális kapcsolatokat a kinti magyarokkal. (Lehet, hogy vannak, csak utána kellene járni. Ha valaki tud ilyenről, hálás lennék, ha írna példákat.) Nem arra gondolok, hogy szerveznek-e közös néptánctalálkozót: szép a romantika, de ettől nem jutunk egyről-kettőre. Jobban tetszenének közös fejlesztések, közös kutatások. "Véletlenül" kinti magyar szakemberek és helyi magyar szakemberek közreműködésével.

3,
Nagyon örülnék neki, ha végre az állampolgárság-kettős állampolgárság bulit lejátszanánk idehaza.
Hogy pontosan mit jelent állampolgárnak lenni, melyek a jogok és a kötelességek. Ameddig ez nincs, addig állandóan rosszul érzem magam, mert nem tudom, miről vitatkozunk a kérdéskörben valójában.

4, Én haraxom a baloldalra, hogy nem képes összekaparni a gondolatait a határon túli magyarokkal kapcsolatban. Lenne bár rossznak mondható álláspontja, de az is kiindulópont lehetne egy közös határon belüli hosszabb távú elképzelés kialakítására. De az, hogy csak kezelgetik a felmerülő gondokat, egy nagy nulla.
A jobboldalra meg azért haragszom, mert úgy voltak képesek feltüntetni a határon túli magyarokat, mint kizárólagos jobboldali szavazókat - ha esetleg szavazati jogot kapnának. Azon kívül, hogy ez így biztosan marhaság, sikerült mindkét oldalnak tönkre vágni egymás miatt a témához való normális hozzáállást.


5,
Ha a határon túli magyarokra gondolok, elsőnek mindig Déva ugrik be, a www.devaigyerekek.hu alapítvány.
Volt itt a maszopban ún. nemzeti vonal és volt annak egy potenciális vezetője is, csak szegény rosszul járt, a magyar közúton. Szerintem ha aktív lenne manapság, talán már nem Ferenc testvér tombolna végtelen ostobaságaival. Egyébként Tollerre gondolok.
Nem gondolom, hanem egyértelműen bizonyított tény.

A Fidesz is lop meg tele hülyékkel, de legalább v.mennyire foglalkoztatják őket az összenmezeti kérdések.

Az MSZP-t ezzel szemben nemhogy foglalkoztatná, de a saját nemzetére támad rendszeresen. Gyurcsány Ferenc Slotához hasonlóan kijelentette a magyarságról, hogy élősködők, tolvajok stb. lásd. a kettősállampolgárság kampányban elhangzott populista nyiléatkozatai.

A sógorok egyébként nem mondják minden magyar lop sőt tudják, hogy a magyarországi cigányok loptak, ahogyan Kanadában is tisztában vannak ezzel csak ott nem differenciálják a témát.
carnivora

Szerintem meg a Fidesz is csak a saját politikai céljaira igyekszik kihasználni a határon túliakat. Lásd kettős állampolgársági vita. Ha jól emlékszem valamelyik nagyszerű politikus (tán Mikola, mivel ő egy őszinte ember)kinyilatkoztatta, hogy mért kell a kettős állampolgárság. (Fideszes szavazatok, ahogyan kovvacs is utalt rá)Nem akarom a kettős állampolgárság körüli vitát újra előhozni, de a Fidesz belpolitikai ügyet csinált belőle a népszavazással, ezzel megásta a sírját. Ez pl. megtörténhet most Malina Hedvig ügyével is.

Látod ez lenne jó (erre utalt TWA is), hogy legalább ebben az ügyben (határon túli magyarok) ki tudna elakulni valami közmegegyezés. Ki kellene emelni a témát a hazai pártpolitika szardágványából. Persze miért pont ebben tudnánk megállapodni.

Én az előítéletességről beszéltem, mert amit az MSZP-ről írsz az általánosító előítéletből fakad.

Persze nem a sógorok mondják, csak egy-két faszfej osztrák.
És bizony ki van írva Ausztriában több üzletre: Ne lopj magyar!
kovvacs

1. Teljesen egyetértek. Persze nagyon rossz, hogy nem tudnak a szülőföldjükön boldogulni, de telepedjen ki az Ukrajnába (Kárpátalja), aki úgy gondolja, hogy nincs joguk az ottaniaknak Magyarországon élni.

3. Csak egy reményünk van: az Eu. Elég sovány remény, a semminél alig több, de legalább valami. Ha működne, ha bővülne, stb. Egy csomó ha. de még mindig jobb, mint a sivár,röhejes, anakronisztikus irredentizmus.

4. Mint fentebb már írtam,(közhelyes, tudom) de: ezen a területen csak a közös, ciklusokon átívelő politika érne valamit . Sajnos a hazai politikai kettészakadást (szakítást) sikerült exportálni. Kisszerű, kistílú, rövidtávú politikai erdekek miatt. Így van ez manapság errefelé.
Ausztriában nincsenek nemzetiségi kérdések ami az okmányaidban szerepel azt nézik. A lopós cigány okmányaiban az van, hogy magyar állampolgár így azt írják ki. A fél családom osztrák állampolgár sokan még magyarul sem beszélnek, de az életben nem hallottak olyan, hogy a magyarsága miatt bárkit atrocitás ért volna még ilyen lopósdi gyanusítgatás is.
Kedves Árpi,
tökös gyerek voltál megint, jól lebasztad a Fico-kormányt, ami rendben is van. Megérdemlik, hogy akár akkordban szarjunk a szájukba.
A Hedviget támogató fáklyásmenet szervezésével azonban még várnék a helyedben, helyetekben. Az általad jelzett vádindítvány ugyanis még korántsem született meg. Akkor sem, ha ezt az állítást ugyancsak akkordban szajkóza mind a magyar, mind pedig a szlovák sajtó. A pillanatnyi helyzet ugyanis az, hogy "egy lakossági feljelentés" nyomán, bűnvádi eljárást indítottak Hedvig ellen. A hatóság félrevezetése és hamis tanúságtétel gyanújával. Magyarán, most kezd majd nyomozni a rendőrség ebben az ügyben. A nyomozás végén aztán sor kerülhet a vádindítványra -- vagy nem. Ha igen, az illetékes ügyész hatásköre a vádemelés vagy a vádindítvány elutasítása. Persze nagyon-nagyon enyhén szólva, nagyságrenddel elegánsabb dolog lett volna a rendőrség részéről, ha annak idején nem zárják le olyan korán és kurtán-furcsán a Hedvig állítólagos bántalmazása nyomán megkezdett nyomozást. Amint az is nagyságrenddel normálisabb eljárás lett volna, ha az a szóban forgó nyomozás "Hedviget terhelő eredményeit" nem a balfasz szlovák miniszterelnök és belügyminisztere kürtöli világgá egy teátrális sajtóértekezleten annak idejôn. Mégpedig azért, mert ebbéli cselekményükkel ékesen bizonyították, hogy totálra átpolitizálták az ügyet. Persze, már szóban forgó jelenésük előtt megtették ezt a szlovákiai magyarok pártja, az MKP ostoba politikusai is. Amikor tetten érhetően politikai haszonszerzés céljából a párt parlamenti képviselőjére, konkrétan egy Gál Gábor nevű faszira bízták Hedvig képviseletét. Nem beszélve a magyarországi politikai vircsaft ostoba és pökhendi megnyilvánulásairól -- a legutóbbi Németh Zsoltika kezdeményezésére történt -- amelyekkel leginkább épp Hedvignek ártottak.
Szóval, Árpád pajtás, javallanám, várjuk ki a Hedviggel ellen folyó eljárás végét, mielőtt Szlovákiát en bloc hungarofób tartománnyá degradálnánk. Kizárólag a mindenkor a vérszagra gyűlő sajtóhiénák célirányosan adagolt félinformációi alapján prejudikálva ennek a valóban sajnálatos ügynek a végkimenetelét.
U.i.: Az itt is rendre előforduló, permanens küldetéstudattal megvert mélymagyarok terminátoroknak azt üzenem -- kizárólag a miheztartás végett --, hogy szlovákiai magyar ember vagyok. Magyaroknak neveltem a gyermekeimet, nem vagyok, nem voltam semmilyen politikai hatalmi grupp fizetett embere. Amint józan, tárgyilagos empátiára is alkalmas fószernek tartom magamat.
carnivora

Én nem mondtam, hogy nemzetiségi kérdés van Ausztiában, csak annyit: van, aki általánosít.

Mellékesen egy újabb előítélet: gondolod, hogy csak a cigányok lopnak Ausztriában. Nem cigányok nem?
st pippin

Én úgy emlékszem, hogy éppen az mszp csinált a kettős népszavazásból politikai ügyet, sőt ami ennél rosszabb arra bazírozott, hogy a nyugdíjas szavazóik féltik a nyugdíjukat. Egyébként nem a fidesz kezdeményezte a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, csak melléállt.
"Carnivora 2007.05.23. 11:01:37
st_pippin 2007.05.23. 10:38:31
Igen az MSZP egy párt, amelynek van egy nemzetellenes beállítottsága. Senkit nem érdekel ott igazából a magyarság sorsa ezt egyértelműen bizonyították már. Egy dolog érdekli őket a minnél nagyobb lenyúlások. Az nem számít, hogy mindemellett hány embert taposnak el."
faszán beszoptad a fityesz agymosó demagóg hüjeségeit, wazze...

"A szavazóik pedig a magyarság legostobább rétegeiből kerülnek ki ez is már egyértelművé vált régen"
hú, ez egy felmérés eredménye, vagy mi a fasz? abból lehet következtetni vki IQ-jára, h kire szavazott? bocs, nem akarlak dicsérni, de te egy fasz vagy.
táltos 2007.05.23. 12:41:58

Szerintem meg egyoldalúan szemléled a dolgot.
Abban igazad van, hogy az MSZP (mellékesen demagóg módon) kezelte az ügyet.

A Fidesz pedig azért állt az ügy mellé, mert szavazatokat akart nyerni a határon túlról, illetve a nemzeti érzést az MSZP ellen akarta felhasználni. Ezekkel a pártok hazai poltikai erőtérbe helyezték az ügyet. Ennek eredménye lett a távolmaradás. Mert sokan úgy érezték: ha nemmel szavaznak az MSZP támogatják, ráadásul ez a nem szavazat a határon túliakkal szemben aktív állásfoglalást jelent. Ha igennel szavaznak, OVI-t támogatják.
A végeredmény: szégyen. Közös szégyen.
én csak azt nem értem egyáltalán hogyan lehetett a "nem"-et felvetni és képviselni?
A kettős állampolgárságról szóló népszavazáshoz: aki úgy véli, hogy a Fidesz a téma kapcsán határozott kiállást tanúsított, az rosszul emlékszik. Pár szolíd nyilatkozatocskára futotta csak, erre az ügyre sajnálták beindítani a marketing-gépezetet, vagy még inkább féltek, hogy ez nem hoz a konyhára semmit... Csak utólag csináltak körülötte nagy csinnadrattát. Sajnos, nem csak az MSZP-nek köszönhetjük ezt az iszonyú égést!
Te, Árpi, nem akarsz inkább Tv kritikákat írni újra? Azokon sokkal jobban szórakoztam, mint ezeken a megmondóemberes, közírós, publicistás szaron...A Fásy Mulatós cikkedet továbbra is etalonként kezelem.:)
"If you have a Hungarian for friend, you don't need an enemy."
Vonnegut, Timequake

Minden magyar tiltakozzon a fenti mondat ellen! Azután megalakítjuk majd a Merőben Közönyös (Magyar) Isten Egyházát, mindenkinek egy Kurt Vonnegut babát kell felakasztania a nyakánál fogva. Így lesz egy nagy magyar egység.
És jön majd a Nabucco vezetéken a LEA ( Levés Egyetemes Akarata) és majd azzal fűtünk.
Csak legyen egység.
táltos

Végtelenül egyszerű:
Ha Fidesz igen, MSZP nem.
Ha Mszp igen, Fidesz nem.

Ennyire összetett a magyar politikai élet.

Vágod?

ApukadHUN

Csatlakozom, de szerintem lopjuk el Vonnegut koponyáját szertartás vagy virágápolás céljából. Is.



"Csatlakozom, de szerintem lopjuk el Vonnegut koponyáját szertartás vagy virágápolás céljából. Is." - ezt azért csak nem kéne! Az ővé még nincs évtizedek óta elhantolva! Majd ha már alkalmas lesz rá. Addig is sárba tiporhatnánk az emlékét egy kis lejárató kampánnyal. Abban legalább mindkét oldal jó... :-)
hogyne érteném, de twá bejegyzése talán éppen arról szól, hogy ne így legyen és mondjuk éppen a határontúli magyarság támájában kellene hogy legyen közös pont. pl: az alanyi jogon járó kettős állampolgárság, ahogy minden más környező országban ez megvan.
st_pippin 2007.05.23. 12:35:53

A Magyarországról származó lopós bandák ott is romák többnyire kb. azok, akik lomtalanitáskor itthon is járják az utcákat ... a feliratok, ezért születtek.

Kanadában szintén.

Tudod v.mi véletlen folytán , amikor százezrével mentek '56 után Ausztriába , Kanadába nem születtek ilyen feliratok ...
Carnivora,
nálunk mondjuk divat adót csalni. meg közösből minél nagyobbat markolni. az ugye nem lopás.
kovvacs
A határon túli magyarok érdekében csak velük egyetértésben volna szabad tenni bármit is. Kik képviselik őket? Az ottani magyar pártok (Szerbiában éppen 3). Tehát azokkal kéne egyetértésre jutni, nem általában - mert olyan nincs - hanem egyes konkrét kérdésekben.
Miért? Mert a legnagyobb jóindulattal is lehet valamit elqrni (pokolba vezető út...) és az ottani magyarok az ottani pártjaiknak tudják benyújtani a számlát. Ide nemigen.
Ezt az együttműködést szolgálta a Határon túli Magyarok Hivatala (HTMH), amíg Feri be nem olvasztotta a külügybe. Jelzésértékű volt. Vették is. Ezt a célt szolgálná a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT), amit a magyar miniszterelnök hív össze. De nem hív! Immáron 3 éve. Feri ugyanis jól tudja, hogy nem értenek vele egyet, tehát minek. Feri talán arra vár, hogy ott más vezetők lesznek. De a dolog - egyelőre - nem ebbe az irányba megy. Feri meg ragaszkodik a saját véleményéhez. Ott sem csak hülyék vannak. Emlékszenek még arra, ki találta ki a 23 millió románt. Persze az ottani pártvezetők is politikusok, de az alaphangot Feri már rég megadta.
Hogy akkor hogyan tovább? Te látsz kiutat? Én csak egyet. Addig marad a helybenjárás.
Emlékeztetőül: a Viktor alatt sokkal jobb volt a kapcsolat a kintiekkel. És az állampolgársági népszavazást sem Viktor találta ki, hanem az MVSZ. A FIDESZ vélemény az volt - és ma is az - hogy rossz a kérdés. Viszont, ha már feltették - mert az MVSZ összeszedte a 200 ezer aláírást - akkor csak igent lehet mondani.
Ha a két nagy párt akart volna együttműködést a kérdésben, lehetett volna. Viktor sajnos ott is csak a saját politikai nyereségére koncentrált. És nem jött be.
Meg persze az MSZP is brillírozott.
vaffanculo 2007.05.23. 12:43:47

Ráfaragtál a Fideszt nem sokkal tartom többre ...

Tipikus ostoba ember vagy méltó mintapéldánya a pártod megmaradt szavazóbázisának ...

kb. olyan érvrendszered, mintha egy cigány vezető azt mondaná a cigányok nem lopnak annyit a közbeszerzésen, mint a magyarok.
Cartman 2007.05.23. 13:06:38

A Fidesz pártonkívüli kérdésként óhajtotta kezelni a népszavazást nem is vett részt a folyamatokban mindaddig, amíg Megyo nem mondott le, és jött Gyurcsány, aki a nemzetének megalázásával óhajtotta magát legitimizálni ... A Fidesz utánna szállt be a buliba, de akkor is eléggé lagymatag módon. Az MSZP sokkal aktívabb volt.
Cartman 2007.05.23. 13:55:28

Eléggé lejáratta az magát az elmebeteg műveivel ... mikroszkópikus kínaiak meg a leszálló-felszálló herék ...

:))
táltos 2007.05.23. 13:56:10

Persze ebből csak nálunk csináltak pártpolitikai kérdést meg populista szólamokat ... Horvátországban, Izraelben, Romániában ilyen nem merült fel ... -
boldogvagyok,
bakker azt sem ártana 1x észrevenni, hogy a határ innenső oldalán is magyarok élnek, és az összmagyarság problémáival akkor nem csak gyurcsánynak, (tetszés szerint lopcsánynak, gyurcsótánynak, stb.) kellene foglalkozni, hanem a határon túli politikusoknak is.

az anyaországban élő magyarként 1x sem éreztem a határon túli pártok politikusait érdekelnék az itteni magyarok véleménye.

tehát itt nem csak gyurcsány képtelen az összmagyarságban gondolkodni, hanem az összes többi kollégája, akiket amúgy rendszeresen megválasztunk, mi magyarok.
amúgy meg az egész annyira el van k..va, hogy még jó, hogy Nato tagok vagyunk és éppenséggel nincsenek konkrét ellenségeink, mert ahogy most lefejezte ferenc testvér a honi védelmet, most biztosan megtámadhatná valamely ellenséges hatalom kis országunkat és akkor mondhatná kutacs, hogy hol a nemzeti egység?
táltos:

A legegyszerűbben úgy lehetne összehozni a két oldalt, ha lenne közös ellenségkép.
Most az a baj, hogy 2 ellenségkép van (Gyurcsány, MSZP, Kommunisták vs. Orbán, Fidesz, fasiszták). Kéne egy ellenségkép amely ezek fölött áll - egy gyűrű mindenek fölött:).
Abban a pillanatban, hogy valamilyen ügyről nyilatkozik valamelyik oldal, a másik bemondja a kontrát.
Egyébként meg tök fölösleges ilyen szarokon gondolkodni, mert nem lesz magyar egység itt a közeljövőben. Még egy qrva gázvezetéken is összevesznek.
Árpi, ebből fáklyás felvonulás nem lesz (sajnos). Nagyon jól mondtad: itt csak vmi, de leghinkább vki ellen lehet tüntetni; vmi pozitív dologért nem lehet az membereket az uccára vinni. Különben frankón igazad van. Az viszont nagyon gyanús, h az ügyvédje eléggé balfaszul viselkedett anno, de majd meglássuk, mire megy a fityisz meg a maszop együtt, ha MH-t meg kell menteni - eléggé pesszimista (realista? :-)) vagyok ebben a kérdésben is.
carnivora

Van két fontos kifejezés a kommented első mondatában: többnyire + kb.

"véletlen folytán":
Pozítív előítélettel (szimpátiával) fogadták őket. Többnyire.
És voltak a menkülők között köztörvényesek, akik loptak. De szerencsére nem a tolvajok alapján általánosítottak.

Ez látod egy érdekes téma. Tud valaki a témában valmi jó, elfogulatlan, tényeken alapuló elemzést? (56-os menekültek fogadtatása, összetétele, beilleszkedésük a befogadó társadalomba, stb.)
kutacs_ 2007.05.23. 14:05:38

Nem. Egyáltlaán adóztál volna v.ha nem kérdeznél ilyen orbitális baromságot. Magyarországon olyan adórendszer van, hogy aki annak teljesen megakarna felelni éhenhalna ...
kutacs_ 2007.05.23. 14:06:45

Tudod v.mi véletlen folytán , amikor százezrével mentek ki a magyarok '56 után Ausztriába , Kanadába nem születtek ilyen feliratok ... 89-90 óta, amikor a cigányok kezdtek kiáramolni születnek ... kapise? logika?
ApukadHUN 2007.05.23. 14:14:40

Mondjuk Hedvig ügyében együtt tíltakozott a szlovák eljárás ellen az MSZP-Fidesz eu-s képviselőbrigád ...
Egyébként mondjon nekem valaki olyan célt, amelyik jó lenne közös kiállásra!

A határon túli magyarok kérdését már a népszavazás (illetve a távollétre buzdító kampány) na meg Mikola Úr "20 évig mi leszünk hatalmon a határon túli szavazatokkal mondata elkúrta" (tudom ez rossz szó mostanában).

Az az igazság, hogy még egy olimpia és foci EB rendezés sem ilyen.

Ma BL- döntő egyébként...
...and you'll never walk alone

"Hanzo","photon"-nem az a baj,hogy valaki átlépi a határt!-nem szép meg mifene.DE az,hogy ezt mérlegeljük?-no az már furcsa.
Mondjuk én mint első a bűnösök között megölöm "mamikát".Ez tény,de mennyivel másképpen látod a TV.-ben,mint szomszéd,ill. ne adj Isten mint a Fia.
Minden megy a rendje módja szerint;csak más az érzésed.
Az a mocsok senkiházi aki tudatosan félrevezetett egy országot,bár nem vagyok vérszomjas,de dögöljön,kussoljon és ne akarjon engem etikára tanítani.
AMÍG ezt elfogadjátok addig nics mit vitatkoznunk erkölcsről és jogról.Soha nem fogadom el a "kegyes hazugság" elvét sem,hát még ezt a mocskos kommunista tempót.Írhat Ferike bármit a zászlajára,mint jól látszik a meghatározó Eu.-pol. elit olyan nagy ívben szarik Rá(és sajnos ránk)mint ide 'Lacháza.

Jó lenne,ha mérlegelnétek mit bukott ez az ország ennek a pápaszemes kígyónak a szélhámoskodásán.Beszélek én szoci képviselőkkel is,és ég az arcuk.MERT nem erről volt szó!!!
molaris,
mindig megmosolyogtatsz: "... bár nem vagyok vérszomjas,de dögöljön,kussoljon és ne akarjon engem etikára tanítani"
a "kegyes hazugság" elvét
ide 'Lacháza

molaris,
ha a töpörödött agyat nem képes felfogni, ha másért nem, hát udvariasságból, kommenttársaink iránti tiszteletből, de ki szoktuk tenni az írásjelek után a szóközt, akkor legalább légy következetes...
a fenti 2 esetben ugye...

egyébként spácium ügyben tekincsé má bele a bibliádba, VAZZE...
agyad (akármilyen is...)
molaris 2007.05.23. 14:27:33

Reformokra szükség lenne, de itt reform még nem volt csak pusztítás ...
Ha már így más is itt van a témánál, javaslom ferenc testvér mai blogbejegyzését mélyebb tanulmányozásra. Arról értekezik, hogy 17 éves fiacskája mindig felveszi a cuccait, óráját stb. "ha éppen úgy szottyan kedve". könyörgöm, ha így intézi a dolgait miniszterelnökként, ne csodálkozzon, ha körülötte mindenki azt tesz amit akar, ha éppen úgy szottyan kedve. Teljesen alkalmatlan és ezt leginkább saját szavai teszik bizonyíthatóvá.
"Egyébként mondjon nekem valaki olyan célt, amelyik jó lenne közös kiállásra!"

fáklyás felvonulás a törvénytelen erőszak elleni. a magyar lakta területeken.

a családon belüli, az utcai, a munkahelyi erőszak ellen, minden olyan erőszak ellen, ami törvénytelen.

mindegy, hogy zsanett felkínálkozott-e, vagy sem, mert volt erőszak, törvénytelen volt, ez ellen kell tiltakozni, nem a rebisz ellen, mindegy, hogy hedvig történetében kinek van igaza, törvénytelen erőszak volt, még akkor is, ha megrendezték. valószínűsíthetően nem, de még akkor is. és amikor a rendőrség azonosítók nélkül kiment az utcára és egyeseket lábon, testen, vagy fejbelőttek gumilövedékkel, az is törvénytelen erőszak volt, függetlenül attól, hogy amúgy az erőszakot elszenvedő kukákat gyújtogatott vagy sem, és persze az is, amikor egyesek felgyújtották a kukákat, meg az autókat, és értelmetlenül betörtek egy középületbe. ez mind törvénytelen erőszak. és lehetne sorolni az eseteket határon innen és túl.
kutacs, kötve hiszem, hogy ne érdekelné a határon túli magyarokat az itteniek véleménye. Már csak azért is, mert szerencsétlenek rá vannak arra szorulva, hogy lessék a véleményünket :(
ja, carnivora, majdel felejtettem:

elmegy az iz nélkül is...

legitimizálni
-lyla- 2007.05.23. 14:51:54

Mindkettőt használják madame ...
ha valóban így írta, eggyel több ok a takarodóra...

a trehány úristenit:

...ARRA szottyan...
...úgy TARTJA...
kutacs_ 2007.05.23. 14:45:36

Blablabla ... konkrét célok kellenek, amelynek az üzenete eljut az emberekhez. A világbékéért is tüntethetsz csak az üzenete elveszik pár tucat hippi között míg, ha egy konkrét konfliktus ellen szólalsz meg az üzenet eljut a célcsoportokig. -
nem állítottam az ellenkezőjét...
Molaris, te szerencsétlen hülye! "Soha nem fogadom el a "kegyes hazugság" elvét". Wazze, mit mondtál a karácsonyfa alatt, mellett, körülötte a gyerekednek? A haldoklón is úgy segítesz, hogy a legjobb tudomásod szerint, van még fél napja, vagy megpróbálod lelkileg életben tartani, s adsz egy kis reményt. Te nagyon hülye vagy, nocheinmal. Van értelme és jelentősége a hazugságnak, s nem csak negatív értelme van, az élet legalábbis erre tanít. Persze, nem szabad hazudni, de az elhallgatás is az pl. szvsz (lasd: hallgatás egyetértés, oder szimpla 'igen' a feltett kérdésre), azt mégis gyakorlod. Tényleg ideje lenne elővenned a bibliát, aztán belelapozni, h a főnököd hányszor és miért hazudott. A komcsizást meg haggymá a 'csába, wazze!
molaris

Kedves Tőled, hogy szerény személyemnek is címzed válaszod, mondjuk még egy betűt sem szóltam hozzá ehhez a témához, de ez tényleg apróság, ugorjunk.
De hogy ki beszélhet ebben az országban erkölcsről, annak kapcsán felhívnám kedves figyelmedet a Hírszerzőn pár napja megjelent Gavra Gábor cikkre, melyből kiderül, hogy úgy a politikai ellenfelét nyíltan megzsaroló, a Fideszről, mint vállalatról beszélő Bagó Zoltán, mint a náci egyenruhában lefényképezett Gyenge Zsolt, bár volt nagy hű, meg ha, meg elhatárolódás, meg bocsánat kérő levél, nos, ennek ellenére mind a mai napig fideszes önkormányzati képviselők, igaz viszont, hogy már nem a párt tagja Hont András, aki több Orbánt bíráló cikk szerzője. Hát, kókuszdióhéjban ennyit az erkölcsökről.
nem akarok ezen a témán többet rugózni, azt gondolom, hogy a határon túli pártok vezető politikusai ugyanúgy tojnak az itteni magyarok véleményére, mint amennyire itteniek tojnak esetenként a határon túliakra. persze ez egy sarkított álláspont.

úgy látom, hogy senki nem gondolkodik az összmagyarságban, minden párt egyszerűen csak szavazatokat gyűjt, a magukat nemzetinek mondó pártok csak kirívó példák, ők ugye csak magukat tartják magyarnak, mindenki aki nem ért velük egyet azok cigányok, zsidóbérencek, istentelen globalisták, etc. de a parlamenti pártok se sokkal különbek.

az hogy nem vagyunk képesek összmagyarságban gondolkodni, az persze nem újkeletű, ennek nem a kommunisták az okai, hanem mi magunk. nem őrült nagy gond ez ez persze, de azt is jelenti, hogy a nemzetté válásnak még nagyon az elején tartunk éppúgy, mint a szomszédaink.

a határon túliakat meg nem kellene en bloc szerencsétleneknek tekinteni, van köztük egy rakás milliárdos, meg csórók is sajnos, mint ahogy idehaza is vannak gazdagok és szegények.
Molaris kerlek csinalj egy blogot nekunk, akkor beraknam a kedvencek koze, es egy szebb es boldog jovokepem lenne. Akkor erdemes lenne felkelnem, es lenne miert elnem.
Koszonom
A "szerencsétlenek" ez esetben nem elsősorban és kizárólag anyagi függést jelent.

Álláspontom szerint mi MÁR NEM vagyunk képesek összmagyarságban gondolkodni, azaz bizonyos megközelítés szerint jóval arrébb vagyunk már ennél a fejlődési fázisnál. Ezt én nem is mondanám fejlődési szintnek, mert úgy tűnne, mintha a szomszédaink "fejletlenebbek" volnának nálunk. Csak amolyan történelmi állapotról-állomásról van szó. Sztem mi ezt a sztori már lejátszottuk a 20-as, 30-as években.
Most abban a fázisban vagyunk, amikor ki-ki rájön az országban, hogy kikaparhatja a saját gesztenyéjét, nem köll neki az a fenenagy közösség. Tanulgatjuk az egyéni felelősséget. Társadalmi csoportonként és egyénenként eltérő mértékben és sikerekkel.
Aztán hamarosan eljöhet az az idő, amikor mint (nemzeti) közösség, teljesen szétrohadunk. Amikor majd kikaparjuk egymás szemét, mert csak az egyéni boldogulásunk a fontos. Igaz, azért felelősen meg is teszünk mindent a másik ember ellenében is.
Majd - ha megússzuk ép bőrrel - átjuthatunk abba a fázisba, hogy ki-ki megtanulja: kötelességei vannak a (nemzeti) közösséggel szemben, adnia kell, felelős érte - a saját jól felfogott érdeke, hogy a (nemzeti) közösség működjön, jogbiztonságot adjon, kiszámítható legyen, hátteret biztosítson a mindennapjainknak.
Persze a fene se tudja, hogy ezek a fázisok mennyire fognak egymásba mosódni.

Egy példával illusztrálva:
- a kádárizmus idején mindenki azt gondolta, hogy neki jár a bicikli
- most szokogatjuk, hogy dolgozzál(hm tegyél ezt-azt) vazze, különben nem lesz biciklid, magától olyan nincs
- hamarosan úton-útfélen el fogjuk lopni egymás biciklijét
- és végül, ha nem omlik össze az egész rendszer, akkor eljuthatunk oda, hogy bárki kinn hagyhatja a bicajt a ház előtt, mert még az idegen is rá fog szólni a gyanúy külsejűre, hogy ne lopkodja el másét.
Ez az utolsó fázis lesz az, amikor ISMÉT nemzetben fogunk tudni gondolkodni - másképp, mint a múlt század első felében.
De most el vagyunk magunkban a kis egyéni boldogulásunkkal vagy boldogtalanságunkkal, és nem nagyon érdekelnek minket az egyéb szempontok.

Tényleg valaki aki itt nemzetelenességről, meg hasonlókról beszél az definiálja már nekem a nemzet fogalmát. Mert én nem jövök rá mire gondolnak.

Carnivora? molaris?

Folytassátok.

Nemzet: ...

PS: molaris te mondjuk leírhtanád istent is, de ez itt off. (még várom a választ. emlékszel? :-)
Tudom már rég más a téma, de azért válaszolok:

"Carnivora 2007.05.23. 00:23:13
A szerbekre, románokra ugyanúgy vonatkoztak azok mégis a Habsburgok mellé álltak ..."

Pont hogy nem! Volt ugyanis egy Mária Terézia, aki rendezte a földek jogviszonyát. (majorsági földek, jobbágytelkek pontos mérete) Ez viszont nem terjedt ki akkor Erdélyre (románok) és a Határőrvidékre (szerbek) Így mikor 1848-ban bár mindenkire vonatkozott a törvény, a Felvidéken könnyen, gyorsan és zökkenőmentesen végre tudták hajtani, az említett érszeken viszont elhúzódott, és sokáig nem kaptak semmit (amikorra meg kaptak volna, akkor már rég dúlt a szabadságharc)


A magyar nemzeti kérdést legjobban msot az EUban lehetne képviselni. Erre vannak is próbálkozások a "teszetosza, oppotunista" külügytől, ha jól emlékszem benyújtottunk egy kisebbségi törvénytervezetet az EUhoz. Csak ez is októberben volt, és akkor tényleg minden az elkúrtuk körül forgott. A határon túli magyarokkal csak az után kéne foglalkozni, miután tudunk is nekik nyújtani valamit. Jobb lenne előbb itthon megteremteni újra valamiféle pártpolitikától semleges nemzettudatot. Hogy ne kelljen szélsőjobbos 64 nagyar vármegyésnek lennem ahhoz, hogy szeressem a hazámat. Gondoljunk a kajak-kenu vb-re, vízilabdára. Ott több zászló lengett, mint egy Jobbik naggyűlésen. És akkor büszke is voltam arra, hogy magyar vagyok. Valahogy ezt a büszkeséget kéne visszahozni. Hogy legyen mire. Utána lehet segíteni a határon túliakon. Addig nem tudunk.
(na igen, "átlagos" amcsi popsztár koncertje Chicagóban: az egyik fellépő ruhája egy szexi feszülős felső amerikai zászlóval. Az ott rendben. Én mekkora náci lennék idehaza a magyarzászlós verzióval. Pedig én - tökmásképp, mint a szélsőjobb vagy a mostani fősodratú jobb - nagyonis magyarnak tartom magam, és mellesleg szívesen felvennék egy ilyen darabot...)
A "nemzetellenes" egyik praktikus definíciója az lehetne, hogy
csak a "kapard ki a _saját_ gesztenyédet" mentalitás elfogadott és elvárt a társadalomban,
az "ugyan, tegyük már egymásért dolgokat" meg rohadtul nem, sőt, nacionalistagyanús.

Radagast 2007.05.23. 17:03:29

Az áprilisi törvények, és Mária Terézia közt az égvilágon semmi összefüggés nincsen, és semmi köze az események alakulásához.
A szerbeket a helyi ortodox egyház lázította fel, ahogyan a románoknál is az ortodoxok, és görögkeletiek összeborultak.
Carnivora:

Elolvastam, de nem volt egyértelmű. Egyébként főleg az érdekel, hogy neked (és a hozzád hasonlóan gondolkodóknak) mit jelent.

Mindenesetre ha ezt jelenti:
"A modern nemzet fogalma a francia forradalom idejére alakult ki, amikor minden Franciaországban, a francia állam területén élő embert – etnikai hovatartozására és nyelvére való tekintet nélkül – a köztársaság azonos jogokkal rendelkező tagjának, franciának tekintettek."

Akkor minden mszp-s, zsidó, cigány, stb. az országban a magyar nemzethez tartozik ugye?

fuhur 2007.05.23. 17:40:14

A bibi ott van, hogy nincsen hozzám hasonló gondolkodású ...

A francia nemzetfelfogás teljesen egyedi soviniszta liberalizmus. A 19. századra volt gőleg jellemző, amikor Franciaországban kötelezővé tették a központi francia nyelvet, amelyek addig a lakosság fele sem beszélt. Erőszakosan franciát cisnáltak mindenkiből.

Magyarországon nemzeti liberalizmus volt itt választhatott a nemzetiségi , hogy a magyar útat akarje-e vagy sem. Főleg a szlovákok, németek, zsidók körében volt erőteljesebb az elmagyarosodás.
"Carnivora 2007.05.23. 14:06:28
vaffanculo 2007.05.23. 12:43:47
Ráfaragtál a Fideszt nem sokkal tartom többre ...
Tipikus ostoba ember vagy méltó mintapéldánya a pártod megmaradt szavazóbázisának ..."
a fassággal amit mondtál felkúrtad az agyam, ezért írtam neked durvákat. utólag is bocsi. a maszop egyébként nem az én pártom, szerencsére:) ha te továbbra is úgy gondolod, h valakit az minősít, h kire szavaz, legyen. sztem meg ez fasság. ennyi
inkább olvassátok el ezt:
szelsokozep.freeblog.hu/archives/2007/05/22/Nyilt_level_Bayer_Zsoltnak/
bocsi az offér'

fuhur,
nemzet: hagyományközösség.
nép: eredetközösség.

a széljobbnak van olyan fogalma, hogy nép-nemzet, így a kettőt tetszőlegsen lehet váltogatni. amikor épp támadják őket (lásd árpád-sáv), akkor hivatkoznak a hagyományokra, ilyenkor ők hagyomány közösség, a másik pillanatban eredetközösséggé válnak, amibe nem tartozik bele a cigány, zsidó, így két legyet ütnek egy csapásra, kisajátítják a szimbólumokat, és közben meg is van az ősellenség.
Carnivora: Akkor a történelemkönyvek valószínülek hülyeséget írnak. De magaamt odaképzelve leszarnám, hogy a templomban lázítanak vagy sem, ha egyszer kapok földet.

kutacs: Na ebben egyetértünk:)
mindig ez a vége a vitának... ki a nagyobb hülye, melyik ellenvezér a disznóbb, ki hazudott és mikor. Így beszélgetünk egységes kiállásról, tüntetésről a magyar érdekek mellett?
Jön két árpádsávos ember aztán a tömeg fele el is ment. Megjelenik két homoszexuális és a másik fele megy el.
S mindezt azért, mert a politikai elitünk ilyen országot szeretne. És nem enged egyik sem csak nyomja a lényegtelen f@szságot a szánkba bele. És ők értéket képviselnek - LOL.
Lehet foglalkozni azzal, hogy a politikai elitünk elég nívótlan, de sajnos az történik, hogy mi alacsonyodunk az ő szintjükre.
Ha a következő választáson elmegyek szavazni és becsukott szemmel szavazok, az sem fog számítani, mert lényegében nem változik semmi. NEM számít, hogy ki nyer. Ugyanúgy szopsz és adózol sokat (keményen 7 jegyű számot adóztam 2006-ban munkavállalóként). Fizeted a pártokat meg a 386 majmot, aztán néha kisírod magad itt névtelenül, hogy ekkor meg akkor mennyivel jobb volt.
Pedig a dolog úgy áll, hogy ha a TE pártod nyer, akkor azt mondod, hogy mennyivel jobban élsz, közben meg nem is, ha nem a Te lovad fut be meg szarabbul élsz, pedig lehet, hogy nem is.

Annak örülnék, ha egyszer a "nép" abbahagyná a vitát és mindenki a pitiáner politikusokon nevetne. (Sajnálom, de Feri és Viktor is egyformán pitiáner és nem szeretném egyiket a másik elé helyezni)

Sajnos erre kevés az esély és arra is, hogy lesz közös fáklyásmenet.

De azért szorítok a balgáknak, akik még ilyenben reménykednek. Én már nem tudok.
ApukadHUN

Van benne valami. Sok mindennel nem értek egyet,de mondjuk nem csak a népnek kellene abbahagyni a vitat, hanem a népet befolyásoló újságoknak, tv-knek, rádióknak. Ha egy csomó dologról nem tudnak a nép, nem várhatod el tőlük, hogy racionális döntést hozzanak. Amíg egy híradó abból áll, hogy egymás után (ki-ki a saját szája íze szerint megvágva) leadják az egyes pártok véleményét plusz egy-két véres sztori, külföldről is csak ami nagyon muszáj, addig nem lehet várni semmi változást.
Egyébként nem a "386 majom" a sok, hanem az önkormányzati képviselő.
Estére íme egy kis demagóg kifakadás:

nem is az a gond, hogy sokan szó szerint hisznek a vezérükben/pártelnökükben,
hanem az, hogy "ezekben" már _csak_ hinni lehet.
Ne gondolkodj, ne gondolj bele, ne gondold végig, mert... mert vagy elkeseredett leszel, vagy dühös, vagy csalódott, vagy a gyomrod forog...
Állandóan fikázzátok a médiát, pedig ők csak azt nyomják, amire a közönség vevő. Hiába adnák le a XXI. századot pl főműsoridőben, ha a nézők fele elkapcsol. Erre van igény. Sajnos.
Radagast 2007.05.23. 19:07:17

Az árpilisi törvények melyik pontja tartalmazza szerinted a földosztást? neked külön kiadtak v.mi törikönyvet? :O

Ráadásul az egyház szerepe sokkal nagyobb volt akkoriban ... Ráadásul azoknál a balkáni népeknél, ha meggnézed az ortodox szerbek, katolikus horvátok, és muszlim bosnyákok még 15 éve vígan lőtték egymást halomra.
Totyikám! Hála az égnek alakulsz...:))

Veszett nagy bajban van a szlovák kormány, mert filmfelvételt készített egy fiatalember Malina Hedvig véresre veréséről!!!

…szerencsére a szlovák kormányt ez merőben nem érinti, érintheti, mert nekik koncepciójuk van és "bizonyítékaik” ! – arra vonatkozólag, hogy Malina Hedvig saját magát püfölte félholtra…


Éppen ezért a Pálos Trend, segítői jóvoltából nyugodt szívvel felajánl és kifizet 10.000.000, azaz tízmillió forintot azért a 3 perces videófilmért, ami Malina Hedvig gyalázatos összeverését örökítette meg. Úgyhogy kérünk szépen minden együtt érző magyart, aki személyes sértésként éli meg Malina Hedvig meghurcolását és koncepciós perét, hogy mielőbb fújják tele a várost ezzel a hírrel.

Köszönettel: Pálos Trend

ApukadHUN 2007.05.23. 19:28:57

IGen, ez van, és a legszörnyübb, hogy az emberek többsége a nagy sárdobálásban észre sem veszi mit csinál. Nem egymásra kéne vicsorogni, mert ez csak a két oldalnak jó, mert igy adjuk alájuk a talpalávalót, nem véletlenül mondtam többesszámban. Amig az emberek képesek x forintot, értelmetlen reatyi sókra pazarolni, amig emberek képesek elhinni, hogy a Y mosópor képes a foltokat maradéktalanul eltüntetni, amig azt hiszik Antonovics Antalról, hogy ért a mosógépekhez, addig sajnos ez fog folyni.
ApukadHUN 2007.05.23. 19:28:57

IGen, ez van, és a legszörnyübb, hogy az emberek többsége a nagy sárdobálásban észre sem veszi mit csinál. Nem egymásra kéne vicsorogni, mert ez csak a két oldalnak jó, mert igy adjuk alájuk a talpalávalót, nem véletlenül mondtam többesszámban. Amig az emberek képesek x forintot, értelmetlen reatyi sókra pazarolni, amig emberek képesek elhinni, hogy a Y mosópor képes a foltokat maradéktalanul eltüntetni, amig azt hiszik Antonovics Antalról, hogy ért a mosógépekhez, addig sajnos ez fog folyni.
Áprilisi törvények IX. törvénycikk, hogy a kérdésre válaszoljak. A jobbágyfelszabadítás mellé ugyanis földet is kell adni valahonnan, különben szerencsétlen éhenhal. Nincs nálam történelemkönyv, szal a neten néztem utána. Ha meg nem ezt értetted földosztás alatt, akkor passz.

"A feudális birtokjog élesen megkülönböztette a föl des urak saját kezelésben tartott allodiális vagy majorsági birtokait a jobbágyok és zsellérek által, feudális szolgáltatások ellené ben bírt úrbéres földektõl. Ez utóbbiakat általában a Mária Terézia által elrendelt úrbérrendezéskor (vagy késõbbi birtokfelmérés alkalmával) készült tabellákban tartották számon. Az áprilisi törvények az ezekben összeírt telkeket adták azonnal, a földesurak állami kárpótlása mellett, mûvelõik tény leges tulajdonába. A földmûvelõ nép által használt földnek azonban csak egy része (kb. háromnegyede) tartozott az úr béres kategóriába. A többi földet más jogcímeken birtokolták a jobbágyok, gyakran nemzedékek óta. Ide tartoztak a maradványföldek (már az összeíráskor is jobbágykézen levõ, de az elõírt telekmennyiségen felül levõ terület) és az irtások (álta lában erdõtõl, bozóttól elhódított szántóföldek). Nem volt je lentéktelen az a terület sem, amelyet a majorsági birtokokból használtak, gyakran hosszú idõ óta. A földesurak ugyanis, tõ ke vagy vállalkozókedv híján, nem minden allodiális birtokon folytattak üzemszerû gazdálkodást. Ezeket gyakran adták bér be egyes jobbágyoknak vagy közösségeknek. A fejletlen pénzforgalom mellett a földhasználatért többnyire nem (vagy nem csak) pénzzel, hanem munka- és terményjáradékkal tartozott a jobbágy. Mindennapjai tehát nem sokban különböztek úrbéres földet mûvelõ társáétól. A különbség fõleg abban állt, hogy az õ szolgáltatásait nem maximálta, és az általa mûvelt földhöz való jogát nem védte törvény, mint az úrbéresekét. A földesurak e földek adómentessége miatt nem engedték feledésbe merülni e területek allodiális jellegét."

"Az úrbéri viszonyok eltörlése is okozott némi problémát, ugyanis a felszabadult jobbágyságnak csupán 40%-a lett telkének tulajdonosa, ugyanis a törvény nem rendelkezett egyértelmûen a földterületek állapotáról. A közhasznú területeket nem sorolták a telekállományba (ezt ugyan a parasztok megpróbálták elfoglalni, de nem sikerült nekik), a majorsági területeken dolgozó parasztság sem kapta meg az általa mûvelt parcellát, ugyanis az a földesúr magán kezelése birtoka volt, és nem tartoztak a telki állományba az irtásföldek és a telepített szõlõk sem. Ezen kívül megmaradtak egyes földesúri kiváltságok is, mint például az italmérés, a mészárszéktartás, stb. kiváltsága, és bizonyos szolgáltatásokat sem töröltek el, mint például a szõlõdézsmát, ugyanis ezt nem a telek után fizették a parasztok."

(Bocs ha kicsit hosszú idézetek lettek)
Hol van ilyen video?
palostrend · palostrend.hu 2007.05.23. 21:19:54

Túl sok kannásbort fogyasztasz ... -
Bocs a dupláért majd vezekelek :)
Radagast 2007.05.23. 21:40:40

Földosztásról te beszéltél. A jobbágyfelszabadítás nem függött össze semmiféle földosztással, így az áprilisi törvények sem, és ez nem játszhatott közre a erdélyi oláhk, és rácok forradalomhoz való viszonyához. Magyarországon először részleges földosztás 198 után volt a nagyobb volumenű pedig 1945 után ...

Egyébként örülök, hogy cáfolod saját magad :)
Carnivora

Szvsz. Radagastnak igaza van. A "jobbágyfelszabadítás" nyilván több egyszerű tulajdonviszonyváltásnál, de valszeg a megkapott föld volt a parasztság számára a legnagyobb vívmány 1848-ban.

A föld 1848 előtt elsősorban nemesi tulajdon, amit a jobbágy használ munka, termény és pénzjáradék fejében. Helyzete annyival jobb egy bérlőénél, hogy az által művelt telken vannak bizonyos előjogai (nem űzhető el, átörökítheti), de a TULAJDONOS a nemesúr. 1848-ban az áprilisi törvények kimondták, hogy a jobbágytelkek átmennek addigi művelőjük tulajdonába, minden további ellenszolgáltatás nélkül (a nemességet államilag tervezték kárpótolni). Addig is volt mód arra, hogy a jobbágy megváltsa magát, tehát egy bizonyos összegért megszabaduljon a függőségtől (kivásárolja magát), 1848-ban viszont ez kötelezően valósult meg (és ismétlem a jobbágynak egy kanyi vasat sem kellett fizetnie) - a régi nemesi tulajdon helyett, új kézben, új polgári tulajdon jött létre. Ha ez nem földosztás, akkor mi lenne az?

Nem kívánom Radagastot ismételni, csak röviden: a nemzetiségi területeken általában nagyobb volt a telki állományba nem tartozó földek (főképpen irtásföldek) aránya, amelyekre nem vonatkoztak az áprilisi törvények, és ez jelentősen csökkentette az ottaniak lojalitását a magyar kormányzat iránt. A rosszul járt magyarok szintúgy elégedetlenkedtek, és többször kellett fegyveres karhatalommal fellépni velük szemben is. Az 1848-as reformot az események hatására fokozatosan próbálták bővíteni, amikor jött Jellasich akkor eltörölték a szőlődézsmát, az első nagy vereségek után pedig elrendelték, hog ezután a vitatott tulajdonjogú földeknél a bizonyítási kötelezettség a volt földesurat terheli. A nemzeti egységet 1848/49-ben sem adták ingyen...
A nemzetiségek és az egyház viszonyáról:

A nemzetiségi "autonómiának" abban az időben az egyházi önállóság felelt meg (tekintve, hogy az egyház jelentős iskolafentartó, és az értelmiség tetemes része egyházi személy ez a mai kulturális autonómiának megfelelője a korszakban), tehát nem csoda, ha az egyház tevékeny szerepet játszott az adott mozgalmakban. Ez önmagában még nem tette volna hatékonnyá az ellenállást, ahhoz a határőrvidék fegyveres szervezete kellett (mivel a szlovákoknak ilyen nem volt, így a felvidéki felkelést megúsztuk).

Önmagában az egyház hangsúlyos szerepe nem jelentene elmaradottságot, hiszen a kiegyezés után a - magyarságnál magasabb kulturális és gazdasági szinten álló - erdélyi szászok is egyházi keretek közt valósították meg a kulturális autonómiájukat. Trianon után pedig a magyar kisebbség támaszkodott (és támaszkodik ma is) a református ill. katolikus egyházra (már ahol a többségi nemzet nem tudja kisajátítani magának ezeket, tekintve, hogy a reformátusok jellemzően magyarok a Kárpát-medencében, így gyakorlatilag a szlovákiai magyar katolikusok szívnak a többség miatt).
Bazz Carnivora el is olvastad egyáltalán amit írtam? Kösz frundsberg, ezt akartam én is, csak én nem tudtam így összefoglalni.
Kedves Árpád!
Egyetlenegy dolgra hívnám fel a figyelmedet. Amíg te itt ostorozod az istenadta népet, meg puffogtatod jópofa frázisaidat(egységről papolva, miközben más írásokban szélsőségesen elítélve, démonizálva a másik oldalt) addig Tomcat - akiről sok mindent el lehet mondani, s még lehet, hogy igaz is - kiment a szlovák nagykövetség elé...
Kedves Árpád!
Egyetlenegy dolgra hívnám fel a figyelmedet. Amíg te itt ostorozod az istenadta népet, meg puffogtatod jópofa frázisaidat(egységről papolva, miközben más írásokban szélsőségesen elítélve, démonizálva a másik oldalt) addig Tomcat - akiről sok mindent el lehet mondani, s még lehet, hogy igaz is - kiment a szlovák nagykövetség elé...
Rám üvöltöztek már szlovákok Pozsonyban, amikor a családommal kirándultam ott:

-Szlovákulj beszélj, ez itt Szlovákia.

Slaves.
Mechiar a szlovák kormány értelmiségi arca a szlovák alvilág prominenseivel kinyirattatta azt a balekot, akit alig háromnegyed éve azért béreltek fel, hogy jelentse fel Malina Hedviget "rémhírterjesztéséért".
...csak hát egy exbokszoló agyával nem igazán szerencsés összeesküvés sztorikat, élesbe kreálni.
Főként akkor, ha egy ilyen szilánkos koalícióba a farkok kezdik "oltani" a toka szalonnát...
A "fegyverek" meg már csak ilyenek ha visszafelé sülnek...- mónica luinskikat hagynak maguk után, úton útfélen a szlovák kormány közelében!
Itt tartunk most.
Amúgy ennek a kiiktatott spionnak volt az az Igor nevezetü feltűnően fehér bőrü drogdíler a cimbije, aki a verésről csinált videót.
Amit azóta is gőzerővel kutatunk.
Úgyhogy innentől fogva meg már Te is beszállhatsz a vadászatba Carviora.
A filmért járó stexből meg hátha át tudsz állni a kannás borról...infúzióra!...:))
Rajta! A lehetőség adott.
Érdekes módon öngyilkos lett hirtelen Hedvig feljelentője :) még dolgozik a jó öreg szlovák titkosszolgálat ;)
index.hu/politika/kulfold/malhed0524/

Ez milyen már? Ez senkinek nem veri ki a biztosítékot? Komolyan senkinek??? Vállrándítás? Cinkos mosoly? Ennyi komolyan?
Most figyeljetek,
mit lép a mi híres külügyünk.
Kinga és Tartufferi majd ezt is megoldja
végre egy cikk, amivel egyetértek teljesen...
Amúgy mi lenne, ha mi itthon példát mutatnánk és összefognánk, és akkor már a külfődi magyarok is összetömörülnének egy pártba ami akár ugye 5-10%os is lehet ha okosba szavasz a magyar. Na most az milyen lenne, ha a szomszédos parlamentekben 5-10% szavazat a magyaroké lenne? Hohó... ha esetleg a magyar állam is segítene a határon túliaknak akkor ők is segíthetnének. De hát...

Amúgy azt nem tudjuk, hogy a feljelentője miért lett öngyilkos (ha az lett)? Mert nekem kapásból az jutott eszembe, hogy akkor ez biza hamis feljelentés (na, amúgy is azt gondoltam, de ez bizonyíthatja a tótéknak is tán)...
A pozsonyi kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnökével vitatkozott a szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza stúdiójában.

Pavol Hrusovsky, aki 2003-ban a szlovák parlament házelnökeként egy emlékezetes újévi beszédében a hamis szlovák történelemszemlélettel való leszámolást és a megbékélést sürgette, most ismét a kölcsönös bocsánatkérés mellett szólt.

A szlovák bocsánatkéréstől harciasan elzárkózó Slota viszont azért kardoskodott, hogy igenis "a magyarok kérjenek bocsánatot a gaztetteikért", hogy 1938 után, a visszacsatolás évei alatt "felaggatták, kínozták, gyilkolták a szlovákokat".

Slota az 1938 utáni magyar gaztetteket bizonyítandó az 1907-es csernovái tragédiaként jegyzett esetet emlegette fel. A Rózsahegy (Ruzomberok) melletti Csernován (Cernová), az ellentmondásos történelmi személyiségként jegyzett szlovák pap-politikus, Andrej Hlinka szülőfalujában a helyiek fellázadtak, amiért a megyéspüspök Hlinkát kitiltotta a helyi templomszentelési ünnepségről. A magyar csendőrök a lázadók közé lőttek, és tizenhárom embert megöltek. Slota adatai szerint az áldozatok tizenhatan voltak.

A megbékélési forgatókönyv az utóbbi napokban Hrusovsky pártját is megosztotta, mert a KDH más vezetői csak akkor tartják elképzelhetőnek a kölcsönös bocsánatkérést, ha "Magyarország visszaszolgáltatja az 1867 és 1945 közti időszakban Szlovákiából elhurcolt műkincseket".

Követelésüket a Szlovák Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének vezetője indokolatlannak tartja. Szerinte ilyen alapon például a zólyomi várat és számos, Szlovákiában található magyar történelmi emlékhelyet le kellene bontani, és Magyarországnak visszaszolgáltatva ott kellene felépíteni.

lota vitapartnere, Hrusovsky fontos szerepet tulajdonít a kölcsönös bocsánatkérésnek. Szerinte ez nem a felejtést jelentené, hanem a közös történelmi nevező meglelését ígérné, mert ennyi nemzedékváltás után ennek már igazán eljött az ideje. Slota szerint az ilyen megbékélési szándék hallatlan ostobaság, a magyarok pedig kérjenek bocsánatot.
Lord__Valdez:
Na igen, a túlzott nacionalizmus merő szopás. Az ilyenek könnyen úgy járhatnak, mint Szerbia, akik a nagyszerb álmaikkal ott maradtak a szar közepén, egy zsebkendőnyi méretűre zsugorodott országban. És ezt sem a politikusaik szívják meg, hanem a kisemberek, akik közül aki csak tud, igyekszik elhúzni onnét, amíg nem késő. (Ennek ellenére mégsem tűnnek kétségbeesettnek, a hűvös idő ellenére tele vannak a Knez Mihajlova utca kávézói, mindenki vidám, ráérős és laza, feleannyit se görcsölnek, mint mi, magyarok.)

A hazáért való elkötelezettség azonban a motiváció egyfajta eszköze is lehet. Magyarországon a motiválatlanságot látom az alapvető problémának. A motiváció bármi lehet, a "haza érdekének" szem előtt tartása (ami a horvátoknál végülis működik is, mert a politikusok legalább nem lopják el az egészet, hanem hagynak egy kicsit a kalapban is), egyéni karrierálmok, bármi. Az emberek többsége csak fő a saját levében, elvárja, hogy fölülről a hóna alá nyúljanak, és ha nem kapja meg, sír, mint a fürdős, hogy márpedig neki ehhez joga van.
Persze, a lehetőségek szűkösek, de a legtöbben azt sem teszik meg, amit történetesen megtehetnének. Szemben Horvátországgal (már megint), ahol a lakosság nagy része beszél valamilyen idegen nyelven, igen, az idősebbek is, Magyarországon még a fiatalok nagy része sem tud egy mondatot összerakni angolul. Pedig az elvi lehetőség meglenne rá, a legtöbb iskolában tanítanak angolt. Csak éppen szarnak bele.
Kétségtelenül nehéz a helyzet, a politikusaink egyre hülyébbek, de találékonysággal, kreativitással, kellő motiváltsággal úrrá lehetne lenni a nehéz helyzeten ... először egyénileg, aztán kollektíve is. Csakhogy éppen ez hiányzik. Csak üveges tekintetű, reményvesztett, bamba arcokat látok, amerre csak megyek... :( (Akinek nem inge, ne vegye magára persze.)
süti beállítások módosítása